FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 november 2014

Meer dan duizend doden in strijd om Kobani

De strijd om Kobani, een Koerdische stad in het noorden van Syrië bij de grens met Turkije, heeft sinds half september al meer dan duizend levens geëist. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op meldingen van activisten.

Strijders van de extremistische groep Islamitische Staat leken aanvankelijk Kobani, dat ook wel Ayn Arab wordt genoemd, snel onder de voet te zullen lopen. Mede door luchtaanvallen van een door de Verenigde Staten geleide coalitie is hun opmars echter gestuit.

Volgens Rami Abdurrahman van het Observatorium zijn onder de doden in Kobani 609 strijders van IS en 363 strijders van de Koerdische militie YPG. Verder kwamen 24 burgers om het leven en meer dan een dozijn Syrische opstandelingen.

'Minderbegaafde vaak slachtoffer van cyberpesten'

Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn eerder slachtoffer, maar ook vaker dader van cyberpesten en seksueel misbruik via sociale media dan andere jongeren. Bijna tachtig procent van de problemen van deze jongeren heeft te maken met hun sociale mediagebruik. Dat staat in een rapport van Kennisnet.

Begeleiders en hulpverleners stellen in het rapport zich ernstige zorgen te maken over de manier waarop jongeren met een licht verstandelijke handicap omgaan met sociale media. Veel van die jongeren zouden een smartphone van hun ouders krijgen, maar er niet mee leren omgaan. Dat zou komen doordat de ouders zelf ook vaak een beperking hebben. Ongeveer 2,5 procent van de Nederlandse bevolking is licht verstandelijk beperkt.

Door de problematiek van deze jongeren escaleren situaties sneller en belanden ze eerder in moeilijke situaties, staat in het rapport. Dreigtweets, haatcampagnes en bangalijsten waarop namen staan van meisjes die volgens de samensteller makkelijk over te halen zijn voor seks zouden veelvuldig voorkomen. Ook zouden loverboys en pedoseksuelen zich regelmatig op deze kwetsbare groep slachtoffers richten.

Tegelijkertijd scholen deze jongeren ook vaak samen om anderen te pesten en zetten ze elkaar aan tot het handelen in drugs en het overschrijden van seksuele grenzen. Ook gaat een aantal jongeren steeds actiever op zoek naar sekspartners via datingsites en sociale media.

In het rapport wordt gepleit voor een landelijk meldpunt waar incidenten met licht verstandelijk beperkte jongeren kunnen worden verzameld. Ook zou er goed voorlichtingsmateriaal moeten komen en moeten kinderen met een beperking al vanaf de basisschool les moeten krijgen over sociale media.

Strootman maakt rentree bij winnend Roma

Kevin Strootman heeft zondag na acht maanden blessureleed zijn rentree gemaakt bij AS Roma. De middenvelder viel in de wedstrijd tegen Torino acht minuten voor tijd in. Roma stond toen al met 3-0 voor door doelpunten van Vasilis Torosidis, Seydou Keita en Adem Ljajic en dat werd ook de eindstand. Op de ranglijst verkleinde Roma de achterstand op koploper Juventus weer tot drie punten.

Nummer drie Napoli won eerder op de avond met 1-0 bij Fiorentina. Gonzalo Higuaín scoorde de enige treffer. Internazionale en Hellas Verona deelden de punten: 2-2. Mauro Icardi scoorde twee keer voor Inter. Luca Toni had Hellas op 1-0 gezet en Nico López maakte gelijk namens de bezoekers.

Juventus heeft zondag een overtuigende zege geboekt op Parma in de Serie A. De koploper uit Turijn scoorde zeven keer: 7-0. Fernando Llorente, Carlos Tevez en Alvaro Morata tekenden elk voor twee doelpunten. Stephan Lichtsteiner trof ook een keer doel.

Lazio kon niet profiteren van het puntenverlies dat Sampdoria zaterdag leed tegen AC Milan. De Romeinen, met Stefan de Vrij en Edson Braafheid in de basis, gingen bij Empoli met 2-1 onderuit. Lazio blijft nu de nummer vier, maar kan later zaterdag nog ingehaald worden door Napoli.

Overige uitslagen
Cagliari - Genoa 1-1
Chievo Verona - Cesena 2-1
Palermo - Udinese 1-1

BATE Borisov weer kampioen van Wit-Rusland

BATE Borisov is zondag voor de negende keer op rij kampioen van Wit-Rusland geworden. Dankzij een 4-0 zege op Naftan Novopolotsk kwam BATE op zeven punten voorsprong te staan ten opzichte van Dinamo Minsk. Er waren nog twee speelrondes in de Wit-Russische competitie.

BATE is door de titel zeker van deelname aan de tweede voorronde van de Champions League in het seizoen 2015-2016. Dinamo Minsk mag volgend seizoen in de eerste voorronde van de Europa League aftrappen. Dat mag ook de nummer drie van de competitie. Voor die plek heeft Sjachtjor Soligorsk de beste papieren.

[Vid] Ban Dortmund gebroken door eigen doelpunt

Borussia Dortmund heeft na vijf nederlagen in de Bundesliga weer eens gewonnen. In eigen huis werd het 1-0 tegen Borussia Mönchengladbach. Die treffer werd na 58 minuten gemaakt door Gladbach-speler Christoph Kramer. Die stiftte de bal per ongeluk van grote afstand over zijn eigen doelman heen. Dortmund klimt nu naar de vijftiende plaats.

Voor Gladbach was de nederlaag extra zuur omdat concurrent VfL Wolfsburg eerder zondag wel won van Hamburger SV. Ivica Olic en Aaron Hunt zorgden voor een 2-0 zege en Wolfsburg staat nu drie punten voor op Mönchengladbach op de tweede plaats. Rafael van der Vaart werd bij HSV na 79 minuten gewisseld. Zijn club staat na elf duels zeventiende.


Het eigen doelpunt van Christoph Kramer. (Bron: Vine)

Arsenal laat voorsprong glippen tegen Swansea

Arsenal heeft zondag een nederlaag geleden bij Swansea City. Het duel in de Premier League eindigde in een 2-1 zege voor de thuisploeg. Gylfi Sigurdsson en Bafétimbi Gomis draaiden een door Alexis Sanchez veroorzaakte achterstand om in het laatste kwartier. Swansea haalt Arsenal door de zege in op de ranglijst en staat nu vijfde. De Gunners zijn nu nummer zes.

Het is voor Arsenal de tweede keer in een week dat een voorsprong wordt verkwanseld. In de Champions League was een 3-0 marge tegen Anderlecht niet voldoende om de partij te winnen. Arsène Wenger was zondag dan ook niet blij. "Het is moeilijk te verklaren hoe we de voorsprong kwijtraakten", sipte de Fransman. "We hadden de wedstrijd onder controle."

Newcastle United blijft aan de winnende hand in de Premier League. De Magpies wonnen zondag de uitwedstrijd bij West Bromwich Albion met 2-0. Daryl Janmaat speelde een hoofdrol. Hij bereidde beide treffers voor. Ayoze Perez en Fabricio Coloccini profiteerden van het voorbereidende werk van de rechtsachter, die gepasseerd is voor het Nederlands elftal.

Naast Janmaat had ook Tim Krul een basisplaats. Vurnon Anita bleef de gehele wedstrijd op de reservebank. Newcastle steeg door de vijfde zege op rij naar de achtste plaats, met zestien punten uit elf duels. WBA is de huidige nummer dertien.

Overige uitslagen
Tottenham Hotspur - Stoke City 1-2
Sunderland - Everton 1-1

Geweldige Leider inspireert Noord-Koreaans goud op WK gewichtheffen

Op het WK gewichtheffen in het Kazachse Almaty heeft Noord-Korea zondag ook de tweede gewichtsklasse bij de mannen gewonnen. Kim Un-guk was de beste in de klasse tot 62 kilogram, nadat een dag eerder Om Yun-chol al wereldkampioen werd bij de mannen tot 57 kilogram.

Een opgewekte en spraakzame Om liet zaterdag na afloop weten wat een, wellicht niet echt verrassende, factor was bij het behalen van zijn wereldtitel. "Ik was zo zenuwachtig..ons land en Zuid-Korea zijn verdeeld, vijandelijk. Onze Geweldige Leider vertelde ons voor ons vertrek dat we vertrokken naar een oorlog en dat we moesten winnen." Om, volgens velen een van de beste gewichtheffers ooit, liet ook alvast weten wat er over twee jaar gaat gebeuren. "In 2016 ga ik met succes mijn olympische titel verdedigen."

Ook zondag kon de Briljante Kameraad voor inspiratie zorgen. Dit keer was de beurt aan Kim, de wereldkampioen van 2010 en olympisch kampioen van 2012. Op de vorige twee WK's won hij zilver, maar na zijn goud op de Asian Games vorige maand was hij vastberaden om nu de wereldtitel te pakken. De net als Om goedlachse Kim bleek oppermachtig.

Hij won het goud bij het trekken (150 kg) en het stoten (175 kg), waardoor hij met totaal 325 kilogram de nieuwe wereldkampioen is. Eko Yuli Irawan uit Indonesië kwam met 141 en 175 tot een totaal van 316 kilogram, goed voor zilver. Brons was er met 312 kilo (142 + 170) voor de Chinees Ding Jianjun.

Om Yun-chol (links) en Kim Un-guk (midden) gezamenlijk tijdens de Asian Games van vorige maand in Zuid-Korea (Foto: Getty)

Bij de vrouwen begon het toernooi zondag met de lichtste klasse tot 48 kilogram. Daarin was er vooral een klein drama voor de Turkse Sibel Özkan, die toch zilver won. Na het trekken, waar ze zilver pakte, lag ze 1 kilogram achter op de Chinese Tan Yayun, regereld wereldkampioene.

Tijdens trainingen wist Özkan liefst 115 kilogram te stoten, maar in Almaty kreeg ze plotseling last van spastische aanvallen in beide benen. Zonder enige warming-up wist ze toch nog 105 kilogram te stoten, maar daarmee kwam ze 5 kilo tekort voor de wereldtitel. Die ging met totaal 194 kilo naar Tan. Brons was voor Panida Khamsri uit Thailand.

Het thuispubliek kreeg een bittere teleurstelling te verwerken: Margarita Yelisseyeva pakte vorige maand goud op de Asian Games met een totaal dat in Almaty ruim genoeg was geweest voor een medaille. Bij het eerste onderdeel, het trekken, moest ze echter drie keer een foute poging laten noteren.

Uitslagen Eredivisie speelronde 12

Dit weekend werd alweer de twaalfde ronde van de Nederlandse Eredivisie gespeeld. De contouren in de ranglijst worden steeds meer duidelijk. PSV en Ajax scheiden zich langzaamaan steeds verder af van FC Twente, Feyenoord en PEC Zwolle. Onderin blijven Heracles Almelo en Dordrecht in grote problemen.

Op vrijdag begonnen Excelsior en FC Utrecht. Een late goal van de nieuwe supersub Carlo de Reuver zorgde ervoor dat Excelsior alweer een maand ongeslagen is. Beide ploegen blijven zo in de middenmoot.

De zaterdag begon met een sterk ADO Den Haag, maar na de 2-0 namen ze gas terug in de tweede helft. De Tilburgse bezoekers kwam tot 2-2, maar door een benutte penalty kwam de thuisclub alsnog weg met het volle pond. Een uur later speelde Heerenveen tegen Go Ahead Eagles. Na dertig minuten leek er een stunt in de maak. De Friezen kwamen in de tweede helft echter terug van een 0-2 achterstand, maar moesten zich desalniettemin tevreden stellen met een punt. Om die tijd won PEC Zwolle met 2-0 van FC Groningen. Tomas Necid kreeg wel een rode kaart.

Om kwart voor negen was er nog een wedstrijd. Maar NAC en AZ leken er beide niet echt zin in te hebben. AZ speelde nonchalant en NAC haalde het niveau niet. Gelukkig was Nemanja Gudelj nonchalant genoeg om een prachtig doelpunt te maken. Deze goal bleek de enige in deze wedstrijd.

Op zondag was het wat interessanter. Het was een dagje van rare blessures en foutjes. De eerste blessure was te zien bij Cambuur - Ajax. Niet voor een speler, maar scheidsrechter Danny Makkelie raakte geblesseerd. Edwin Boot was zijn vervanger. Op dat moment stond het al 1-4, maar Boot gaf nog een penalty aan Cambuur. Het eindigde daardoor in 2-4. Een foutje was er ook: Ajax kwam vroeg in de wedstrijd al met 1-0 achter door verdedigend falen.

Net als Makkelie had ook FC Dordrecht zijn dag niet. Een te zachte terugspeelbal, een misser van de keeper bij een corner, zwak verdedigen en een neergehaalde doorgebroken speler liet Twente naar 0-4 weglopen met een man meer. In de tweede helft gebeurde er bijzonder weinig. Qua statistieken gold dat ook in het GelreDome. Vitesse en Feyenoord scoorden niet. Terence Kongolo kreeg echter wel een flink doelpunt te verwerken. Na op een zeer pijnlijke plaats geraakt te zijn had hij moeite om op de been te blijven. De verdediger speelde echter wel verder.

PSV had het hele weekend aan kunnen kijken, maar had toch grote moeite met Heracles Almelo. Een blunder van Jeroen Zoet werd door Luuk de Jong teniet gedaan. In de blessuretijd scoorde PSV de winnende. Ook hier betrof het een fout, ditmaal van Dennis Telgenkamp.

PSV en Ajax staan nu los van een grote middenmoot die loopt van Twente tot Excelsior, de nummers 3 tot en met 13 binnen zes punten. Vanaf daar begint de gevarenzone, met Heracles en Dordrecht die het verst onderin staan.

Programma

Thuis Uit Datum UItslag
Excelsior FC Utrecht 06 nov 2014 2-2
ADO Den Haag Willem II 07 nov 2014 3-2
PEC Zwolle FC Groningen 07 nov 2014 2-0
sc Heerenveen Go Ahead Eagles 07 nov 2014 2-2
NAC Breda AZ 07 nov 2014 0-1
SC Cambuur Ajax 08 nov 2014 2-4
Vitesse  Feyenoord 08 nov 2014 0-0
FC Dordrecht FC Twente 08 nov 2014 0-4
Heracles Almelo PSV 08 nov 2014 1-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 12 10 0 2 30 33 - 9
2 Ajax 12 8 2 2 26 28 - 14
3 FC Twente 12 5 6 1 21 23 - 12
4 Feyenoord 12 6 3 3 21 17 - 7
5 PEC Zwolle 12 6 2 4 20 20 - 16
6 AZ 12 5 3 4 18 19 - 20
7 sc Heerenveen 12 4 5 3 17 17 - 15
8 SC Cambuur 12 4 5 3 17 20 - 19
9 FC Utrecht 12 5 2 5 17 18 - 22
10 FC Groningen 12 5 2 5 17 13 - 19
11 Vitesse 12 4 4 4 16 27 - 21
12 Willem II 12 5 1 6 16 18 - 19
13 Excelsior 12 3 6 3 15 18 - 21
14 ADO Den Haag 12 3 4 5 13 17 - 20
15 Go Ahead Eagles 12 3 3 6 12 17 - 25
16 NAC Breda 12 2 4 6 10 14 - 27
17 Heracles Almelo 12 2 0 10 6 18 - 29
18 FC Dordrecht 12 1 2 9 5 9 - 31

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Michiel Kramer ADO Den Haag 9 12
Mark Uth sc Heerenveen 8 12
Memphis Depay PSV 7 8
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 7 12
Ruud Boymans FC Utrecht 6 6
Lasse Schöne Ajax 6 10
Adam Maher PSV 6 11
Luc Castaignos FC Twente 6 12
Marko Vejinovic Vitesse 6 12
Arkadiusz Milik Ajax 5 6

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
AZ Vitesse 22 nov 2014 18.30
Go Ahead Eagles NAC Breda 22 nov 2014 18.30
Feyenoord FC Dordrecht 22 nov 2014 19.45
Ajax sc Heerenveen 22 nov 2014 20.45
Willem II Excelsior 22 nov 2014 20.45
FC Groningen PSV 23 nov 2014 12.30
Heracles Almelo ADO Den Haag 23 nov 2014 14.30
PEC Zwolle FC Twente 23 nov 2014 14.30
FC Utrecht SC Cambuur 23 nov 2014 16.45

Van Aanholt drie maanden uitgeschakeld

Patrick van Aanholt zal de komende drie maanden vanaf de zijlijn toe moeten kijken. De verdediger van Sunderland liep afgelopen maandag een schouderblessure op, maar nader onderzoek heeft nu uitgewezen dat een operatie noodzakelijk is.

"Patrick moet helaas onder het mes. Hij kan drie maanden niet spelen. Zijn afwezigheid is vervelend omdat we niet over veel linksbenige verdedigers beschikken, maar we zullen hem helpen en zullen het voorlopig zonder hem moeten doen", liet manager Gus Poyet weten.

Van Aanholt is bij Sunderland aan zijn eerste seizoen bezig. Afgelopen zomer verhuisde de verdediger van Chelsea, dat hem aan onder meer Vitesse verhuurde, naar zijn nieuwe werkgever.

Hiddink roept Fer op als vervanger Klaassen

Leroy Fer (Queens Park Rangers) is door bondscoach Guus Hiddink opgeroepen als vervanger van Ajacied Davy Klaassen. Dat heeft de KNVB zondag bekendgemaakt. Klaassen meldde zich eerder zondag af met liesklachten die tijdens de uitwedstrijd van Ajax bij SC Cambuur verergerden.

Het Nederlands elftal oefent woensdag tegen Mexico en speelt zondag een EK-kwalificatieduel tegen Letland. Hiddink heeft zijn lot aan het resultaat van die laatste wedstrijd verbonden.

N.E.C. Nijmegen terug aan kop na zege op VVV

N.E.C. Nijmegen heeft de koppositie van de Jupiler League zondag weer heroverd. De Nijmegenaren wonnen in eigen huis met 2-1 van VVV-Venlo. Door dat resultaat achterhaalde N.E.C. op de ranglijst Roda JC. Beide degradanten verzamelden 34 punten uit dertien duels.

De zege voor N.E.C. kwam moeizaam tot stand. Anthony Limbombe maakte drie minuten voor tijd de winnende goal. De Belg had in de eerste helft ook de score geopend. VVV kwam in de 58e minuut langszij via Guus Joppen. Twee minuten later werd diens ploeggenoot Vito van Crooy met tweemaal geel van het veld gestuurd.

Nishikori langs Murray bij World Tour Finals

Andy Murray is de ATP World Tour Finals begonnen met een nederlaag. De Britse publiekslieveling verloor met tweemaal 6-4 van de Japanner Kei Nishikori. Roger Federer en Milos Raonic zijn de andere opponenten van Murray in groep B.

Murray en Nishikori openden het eindejaarstoernooi, waaraan de beste acht tennissers van afgelopen seizoen mogen meedoen. Murray is voor de zesde keer van de partij, maar kwam nooit verder dan de halve finale. De goed in vorm zijnde Nishikori maakt zijn debuut bij de Tour Finals.

FOK!toen: 25 jaar na de val van de muur

Het is vandaag op de kop af 25 jaar geleden dat de val van de Berlijnse Muur plaatsvond. Na 28 jaar werd op 9 november 1989 om 23.52 uur 's avonds de grens tussen Oost- en West-Duitsland voor iedereen opengegooid. Voor velen uit Oost-Berlijn was dit de eerste keer dat ze in de straten van het vrije Westen konden lopen, terwijl bewoners van West-Berlijn nu ongestoord naar de kant van de DDR konden gaan zonder de kans te lopen om neergeschoten te worden. Met de val van de Berlijnse Muur verdween één van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog en de verdeling van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. In deze aflevering van FOK!toen kijken we terug op deze historische gebeurtenis.

Oost- en Westberlijners op de muur op 9 november 1989
Oost- en Westberlijners op de muur op 9 november 1989

Het ontstaan van de muur
Nadat er in mei 1945 een einde was gekomen aan de Tweede Wereldoorlog waren er spanningen ontstaan tussen de geallieerde grootmachten. Duitsland werd in een viertal zones opgedeeld, waarbij de Fransen, Britten, Sovjet-Russen en de Amerikanen elk een stuk land kregen dat zij mochten besturen. In 1948 kende de Koude Oorlog tussen het Westen en het Oosten een eerste dieptepunt toen alle weg- en spoorwegverbindingen tussen de westelijke bezettingszones en West-Berlijn werden afgesloten. Enkel via een luchtbrug kon er nog voedsel en drinken worden gedropt voor de inwoners van West-Berlijn vanuit Hamburg en Frankfurt am Main. Op 23 mei 1949 werd de Bondsrepubliek Duitsland uitgeroepen, gevolgd door de Duitse Democratische Republiek op 7 oktober 1949.

Op dat moment was Berlijn nog een onafhankelijke stad die bij geen van de twee verdeelde Duitslanden behoorde. De stad kende een centrale status maar raakte al snel verdeeld toen er een grens dwars door de stad werd getrokken. West-Berlijn was als een eilandje in de DDR waar voor veel mensen de enige uitweg naar het vrije westen was. Tussen 1949 en 1961 zouden op deze wijze zo'n 2,6 miljoen mensen uit de DDR vertrekken. De Oost-Duitsers zagen de exodus van grotendeels hoogopgeleide jonge mensen met afschuw aan een vreesden voor de economie en voortbestaan van hun land. De enige oplossing die de DDR voor dit probleem zag was het omringen van West-Berlijn met een muur.

Uit het Limburgs Dagblad van 9 mei 1963
Uit het Limburgs Dagblad van 9 mei 1963

De bouw van de muur der schande
In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd er begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur. Met een metershoge muur wilde de DDR zeker stellen dat burgers uit haar land niet langer konden vluchtten naar het vrije westen. De muur werd voorzien van prikkeldraad en de bewakers kregen de opdracht om op alles en iedereen te schieten die over de muur wilden vluchten. Tussen de Berlijnse Muur aan de westkant en de Hinterlandmauer aan de oostkant was een strook niemandsland van zo'n 5 kilometer waar automatische wapeninstallaties en mijnenvelden de Oost-Duitsers van hun vluchtplannen moesten weerhouden.

Uit de Leeuwarder Courant van 7 februari 1973
Uit de Leeuwarder Courant van 7 februari 1973

Vooral in de beginjaren was de Berlijnse muur verre van perfect. Zo konden mensen op eenvoudige wijze van Oost-Berlijn in West-Berlijn komen met behulp van huizen die op de grens stonden. Via de voor- en achterdeur van zo'n huis liep men simpelweg naar de andere kant van de Muur. Vindingrijke Duitsers vonden steeds nieuwe manieren om uit Oost-Duitsland te ontsnappen. Zo werden er houten kisten onder vrachtwagens bevestigd of verstopten mensen zich in onzichtbare bergruimtes in auto's. In de jaren dat de muur bestond vonden ongeveer 200 mensen de dood bij een vluchtpoging uit het communistische land.

Berlijn in 1981
Berlijn in 1981

Berlijn kende een beroemde grenspost genaamd Checkpoint Charlie. Het was een centraal gelegen grenspost waarlangs buitenlandse toeristen naar Oost-Duitsland gingen. Als West-Berlijner had je een visum nodig om de grnes te kunnen passeren. Voor een inwoner van Oost-Berlijn lag dat een stuk moeilijker. Zo moest men in het bezit zijn van geld, een uitnodiging vanuit het westen en ook moest de Oost-Duitse overheid expliciet toestemming geven voor de reis. Dat werd zelden tot nooit gedaan. Families werden door de muur uiteengerukt en de steeds armer wordende Oost-Duitsers mochten toekijken hoe in het vrije Westen de heropbouw van het land na de Tweede Wereldoorlog had aangevangen.

Uit de Leeuwarder Courant van 26 juni 1963
Uit de Leeuwarder Courant van 26 juni 1963

'Ich Bin Ein Berliner'
De Berlijnse Muur was uiteraard ook een waardevol propaganda-instrument waarvan voor de West-Duitse media veel gebruik maakte. Zo hing men in het zicht van de Oost-Duitse grenswachten afbeeldingen op van mensen die de benen namen naar West-Berlijn. Aan de westkant van de muur werd het Opfer des Stalinismus opgericht als monument voor de mensen die bij een vluchtpoging om het leven kwamen. Op 26 december 1962 bracht de Amerikaanse president John F. Kennedy een bezoek aan de stad en werd daarbij door honderdduizenden geestdriftig toegejuicht. Vanaf het balkon van het raadshuis Schöneberg sprak Kennedy de historische woorden "Ich bin ein Berliner".

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 8 augustus 1986
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 8 augustus 1986

President Jimmy Carter bracht op 15 juli 1978 een bezoek aan de stad en sprak daar de onvergetelijke woorden "Was auch immer sei, Berlin bleibt frei" (Wat er ook gebeurd, Berlijn blijft vrij). Op 12 juni 1987 riep president Ronald Reagan Sovjet-leider Michail Gorbatsjov op om de Muur te slopen met de legendarische woorden: "Mr. Gorbachev, tear down this wall". Vanaf het midden van de jaren tachtig waren er haarscheuren ontstaan in het IJzeren Gordijn. Nadat de grenzen van Hongarije op 19 augustus 1989 werden geopend ontstond er massale uittocht van Oost-Duitsers naar Oostenrijk. Een paar maanden later besloot men in Oost-Berlijn dat ook de Muur geleidelijk weer geopend zou worden.

Uit de Telegraaf van 11 november 1989
Uit de Telegraaf van 11 november 1989

Over de muur
Op 9 november 1989 hield de hoge Oost-Duitse partijleider Günter Schabowski een bijzondere persconferentie. Het was in die tijd namelijk vrij normaal dat er vooraf werd afgesproken welke vragen de journalisten moesten stellen en welke antwoorden de politici dan zouden moeten geven. Politici die vragen van journalisten beantwoordden waren in die tijd een vrij ongebruikelijk fenomeen. Op een vraag over de nieuwe reisregelingen voor DDR-burgers had Schabowski een duidelijk antwoord: DDR-burgers mochten vanaf dat moment vrij over de grens met West-Duitsland reizen.

Het zou nog enkele uren duren voordat de grenzen echt open werden gegooid. Door gebrekkige communicatie wisten de bewakers aan de grensposten niet wat ze aanmoesten met de toestromende menigte mensen. Om 23.52 uur besloot de bevelhebber van de grenspost aan de Bornholmer Straße om de grensovergang te openen. Massaal stroomden de Oost-Duitsers West-Berlijn in, waar ze door de inwoners met een hartelijk applaus werden begroet. Vrienden en familie die elkaar soms vele jaren niet hadden gezien vielen elkaar dolgelukkig in de armen. Oost-Duitsland was eindelijk vrij! De gevreesde en door velen stiekem vervloekte vopo's mochten van een afstand toekijken.

Uit de Leeuwarder Courant van 10 november 1989
Uit de Leeuwarder Courant van 10 november 1989

Na de omwenteling van november 1989 zou het nog een jaar duren voordat Oost-Duitsland onder het juk van Rusland weg kon komen. Zo was de Ost-Mark, de munteenheid van Oost-Duitsland, na de val van de muur enorm in waarde gedaald en werd in de loop van 1990 afgeschaft en ingeruild voor de veel sterkere Deutsche Mark. Ook werd er met Duitsland een afspraak gemaakt dat deze geen aanspraak meer zouden maken op voormalige Duitse gebieden die nu in Polen lagen. Nadat ook het Russische leger zich terug had getrokken werden op 3 oktober 1990 West- en Oost-Duitsland officieel weer herenigd.

Uit het Nederlands Dagblad van 8 juni 1990
Uit het Nederlands Dagblad van 8 juni 1990

Uitslag Heracles Almelo - PSV

PSV heeft op het nippertje drie punten meegenomen uit Twente. De Eindhovenaren wonnen in de Eredivisie met 1-2 van Heracles Almelo dankzij een doelpunt in blessuretijd van Karim Rekik. De ploeg van Philip Cocu blijft hierdoor vier punten voorsprong houden op naaste belager Ajax, terwijl Heracles zeventiende blijft.

Heracles Almelo

1 - 2

PSV

 29' Linssen    45' De Jong
 90+2' Rekik
 
 Gele kaart: Veldmate, Telgenkamp (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.437
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Koenders
Te Wierik
Veldmate
Aktaou
Cziommer (Pelupessy/73)
Bel Hassani
Bruns (Sibum/88)
Linssen
Weghorst (Avdic/77)
Tannane
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Guardado
Maher
Narsingh (Locadia/70)
De Jong
Depay

Man voor vijfde keer opgepakt om valse spaarzegels

Een 54-jarige man uit Teteringen is zaterdag voor de vijfde keer dit jaar tijd aangehouden omdat hij een boekje met valse spaarzegels wilde inleveren bij een supermarkt. Ook dit keer hoopte hij in een Albert Heijn in Drachten een boekje met valse spaarzegels ter waarde van 52 euro te verzilveren, meldt de politie zondag.

De bedrijfsleider van de supermarkt was getipt door een collega van een andere vestiging in de Friese plaats, waar het de man wel was gelukt valse zegels in te leveren. Toen de man opdook in zijn supermarkt, hield de bedrijfsleider de man aan en droeg hem over aan de politie.

De man is meegenomen voor verhoor. Op het politiebureau bleek dat hij dit jaar al vijf keer op verschillende plekken in Nederland is opgepakt voor zijn pogingen hetzelfde trucje uit te halen. Zijn boekjes met valse zegels zijn in beslag genomen. De man krijgt een proces-verbaal en een toegangsverbod voor beide Drachtster supermarkten.

China legt geld opzij voor nieuwe 'zijderoutes'

China heeft omgerekend ruim 32 miljard euro toegezegd aan zeven Aziatische landen om hun onderlinge handel en die met China te bevorderen. President Xi Jinping legde het geld volgens de staatspers op tafel tijdens een bijeenkomst met het zevental aan de vooravond van de economische topconferentie van landen in Azië en rond de Grote Oceaan, de zogeheten APEC.

China hoopt, met een verwijzing naar de zijderoute die in de middeleeuwen de aangesloten landen grote welvaart bracht, met Pakistan, Bangladesh, Myanmar, Cambodja, Laos, Mongolië en Tadzjikistan een netwerk van nieuwe 'zijderoutes' in het leven te roepen. Het daartoe opgerichte Zijderoutefonds, met meer dan 32 miljard euro in kas, gaat de infrastructuur versterken en de samenwerking van de industrie en financiële instellingen van de acht landen bevorderen.

Vorige maand lanceerden China en twintig andere Aziatische landen een bank die kapitaal moet gaan verstrekken voor infrastructuurprojecten op het continent. China leverde het leeuwendeel van de veertig miljard euro aan startkapitaal. De Verenigde Staten deden over de nieuwe instelling hun beklag, omdat die een overbodig duplicaat van de Wereldbank zou zijn.

China werpt zich meer en meer op als uitdager van de VS in Azië en de Stille Oceaan. De regering in Beijing wil de Amerikaanse invloed in de regio terugdringen. Vooral in de handel, de financiële sector en op veiligheidsgebied zou China de VS graag overvleugelen.

De regeringsleiders van de 21 landen van het Aziatisch-Pacifische economisch samenwerkingsverband APEC komen dinsdag in Beijing bij elkaar voor hun jaarlijkse overleg.

Nieuwe regering in Jemen beëdigd

De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi heeft zondag een nieuwe regering beëdigd, ondanks bezwaren van de partij van zijn voorganger Ali Abdullah Saleh en de sjiitische rebellen die de hoofdstad Sanaa in handen hebben.

Minstens drie ministers boycotten de regering nadat Saleh en zijn Algemeen Volkscongres deze zaterdag als niet representatief hadden bestempeld. Ook de sjiitische rebellen oordeelden negatief.

Dertig ministers, onder wie eerste minister Khaled Bahah, werden zondag in het presidentieel paleis beëdigd. Bahah zei dat drie andere ministers in het buitenland verbleven en niet op tijd terug konden keren.

Bahah werd premier onder een door de Verenigde Naties bemiddeld akkoord dat een eind moest maken aan weken van geweld en politieke twisten. Alle politieke partijen en groepen stemden in met de vorming van een onafhankelijk kabinet van technocraten. Maar de instelling van nieuwe sancties door de VN-Veiligheidsraad afgelopen vrijdag tegen oud-president Saleh en twee commandanten van de sjiitische Houthi-rebellen heeft de spanningen weer vergroot.

Premier Bahah is niet van plan zich iets van de kritiek aan te trekken. Hij zegt dat het sanctiebesluit niet van de Jemenitische regering komt maar van de internationale gemeenschap. De regering zal het sanctiebesluit wel respecteren en 'met de Veiligheidsraad samenwerken bij de uitvoering', zei Bahah.

De Veiligheidsraad besloot tot bevriezing van alle tegoeden en een wereldwijd reisverbod voor Saleh en de twee belangrijkste commandanten van de Houthi-rebellen, Abd al-Khaliq al-Huthi en Abdullah Yahya al Hakim.

George W.: kans op kandidatuur Jeb is fiftyfifty

De kans dat er opnieuw een Bush een gooi doet naar het presidentschap van de Verenigde Staten is vijftig procent. Dat zegt oud-president George W. Bush. Gewezen gouverneur van Florida Jeb Bush zou 'worstelen met de vraag' of hij in 2016 een poging moet doen net als zijn vader George senior en zijn oudere broer George junior het Witte Huis te veroveren.

''Ik denk dat het fiftyfifty is'', zei de 43e president van de VS op nieuwszender CBS over de kans dat zijn broer zich presidentskandidaat stelt. ''Hij en ik delen veel met elkaar. Aan de andere kant staat hij ook weer niet voortdurend bij mij op de stoep zich het hoofd te breken over de beslissing. Hij weet bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn voor zijn familie. Hij heeft zijn vader en broer als president gezien. Ik schat in dat het erom spant.''

George junior toonde zich zondag behoedzamer in zijn oordeel dan zijn naamgenoot van een jongere generatie Bush. Jebs zoon George P. Bush denkt dat zijn vader neigt naar een kandidatuur, zei hij twee weken geleden.

Barbara Bush, de vrouw van George senior en de matriarch van de familie, liet eerder weten dat er wel genoeg Bushes om het Witte Huis hebben gestreden. Maar volgens George W. kloppen zijn moeders voorspellingen niet altíjd.

Een groot deel van het Republikeinse establishment ziet Jeb Bush graag meedoen in 2016. Maar andere mogelijke Republikeinse kandidaten, zoals Chris Christie, Rand Paul, Rick Perry en Ted Cruz, lopen zich ook warm en zij zijn al veel langer actief in de landelijke politiek.

Als Jeb Bush over twee jaar meedingt en wint wordt hij de 45e president van de VS. Zijn vader en broer waren respectievelijk de 41 en 43e. Namens de Democraten stelt waarschijnlijk Hillary Clinton zich kandidaat. Zij zou, na haar periode aan de zijde van nummer 42 Bill Clinton, opnieuw haar intrek kunnen nemen in het Witte Huis.

'Berging wrakstukken MH17 uitgesteld'

De berging van wrakstukken van de in juli neergestorte vlucht MH17 in Oekraïne is uitgesteld. De verwachting was dat de berging maandag zou beginnen, maar de NOS meldt zondag op basis van separatisten in Donetsk dat dat niet doorgaat. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet op dit moment geen mededelingen over het begin van de berging, laat een woordvoerder zondag in een reactie weten.

Waarom maandag niet kan worden begonnen met het bergen van de wrakstukken, is volgens de NOS onduidelijk. Mogelijk zou het rampgebied niet veilig genoeg zijn vanwege gevechten in de omgeving.

De Onderzoeksraad meldde donderdag dat het bergen van de wrakstukken naar verwachting binnen enkele dagen kan beginnen. Een concrete datum werd daarbij niet genoemd. Wel werd aangegeven dat wordt gehoopt dat de berging aan het begin van de komende week kan aanvangen, maar daarbij werden wel veel slagen om de arm gehouden, geeft de woordvoerder aan. "Verschillende factoren zijn hier op van invloed, waaronder de veiligheidssituatie en het weer."

Het bergen van de wrakstukken gebeurt in opdracht van de Onderzoeksraad. Die wil voor het onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de crash een reconstructie maken van een deel van het toestel.

Voor het bergen van de wrakstukken zijn met lokale partijen afspraken gemaakt. Zo is de lokale rampenbestrijdingsdienst SES is erbij betrokken. Of ook Nederlanders daadwerkelijk wrakstukken gaan bergen, wil de woordvoerder niet vertellen. De coördinator van de Onderzoeksraad is afgelopen week wel een aantal keer op de rampplek geweest.

Uitslag F1 Grand Prix van Brazilië

Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Brazilië gewonnen. De Duitse Mercedes-coureur bleef zijn teamgenoot Lewis Hamilton voor en staat met nog één race te gaan zeventien punten achter hem in de strijd om het WK.

Bij de start waren geen incidenten te melden, enkel Sebastian Vettel verloor twee plaatsen nadat hij wijd ging in de derde bocht en kwam daardoor in een treintje met onder meer Fernando Alonso, Kevin Magnussen, Esteban Gutierrez en Kimi Raikkonen. Rosberg wist dus de leiding te behouden ten opzichte van zijn Mercedes-teamgenoot Hamilton.

Vele coureurs kwamen al vroeg in de race binnen voor verse banden. Felipe Massa (Williams) liep daarbij een vijf seconden stop and go penalty op, omdat hij te hard door de pitstraat ging. Ook beide Mercedes-coureurs kwamen binnen en gaven daarmee de leiding aan Nico Hülkenberg, die op de harde band was gestart. In de veertiende ronde pakte Rosberg de leiding terug van zijn landgenoot en niet veel later lag Hamilton weer op de tweede plaats.

Vlak voor de tweede serie pitstops wist Hamilton een deel van zijn opgelopen achterstand op Rosberg in te lopen, echter verloor hij veel tijd door een grote fout bij het aanremmen voor de derde bocht en kwam zes seconden achter zijn teamgenoot terug. Echter bleef hij wel op de tweede plaats na de straf van Massa en doordat Valtteri Bottas bij zijn pitstop tijd verloor doordat er aan zijn gordel gewerkt moest worden.

Het duurde tot na de helft van de wedstrijd voordat de eerste uitvaller te noteren was. Daniel Ricciardo, de nummer drie in de WK-stand, viel uit met problemen met zijn linkervoorwiel. In de tussentijd had Hamilton zijn achterstand op Rosberg gehalveerd en leek nog niet de handdoek te hebben gegooid wat betreft de overwinning. Na de derde en laatste pitstop van beide coureurs was het gat gekrompen tot minder dan een seconde.

Achter de twee kemphanen was Massa weer teruggeklommen naar de derde plaats, nadat hij onder meer Hülkenberg voorbij ging. De coureur van Force India moest laat in de wedstrijd nog naar binnen, omdat hij de zachte band nog niet had gebruikt. Daarmee ging voor hem een mooie vierde plaats verloren. Daar wisten Kimi Raikkonen, Kevin Magnussen en Sebastian Vettel van te profiteren, die daarna nog een klein duel voerden voor de vierde positie.

Daar ver voor bleef Hamilton in het spoor van Rosberg rijden en bleef geduldig zijn kans afwachten om hem voorbij te steken. In de tussentijd was Romain Grosjean de tweede uitvaller en waren de Ferrari-coureurs Raikkonen en Alonso in gevecht om de zesde positie. De Fin liet zich niet makkelijk passeren door de Spanjaard, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

Dat deed Hamiton ook, die geen risico's leek te willen nemen in de strijd om het wereldkampioenschap en zag dat Rosberg de zege wist te pakken. In de WK-stand is het verschil tussen beide zeventien punten, waardoor Rosberg de laatste race, waarin dubbele punten te verdienen zijn, lijkt te moeten winnen om enigszins kans te houden voor de wereldtitel. In dat geval mag Hamilton niet tweede worden. De derde plaats was voor Massa, die op ruim een halve minuut binnenkwam.

Uitslag Grand Prix van Brazilië

Pos Coureur Team Ronden Verschil
1 N. Rosberg Mercedes 71 1:30:02.555
2 L. Hamilton Mercedes 71 +0:01.457
3 F. Massa Williams 71 +0:41.031
4 J. Button McLaren 71 +0:48.658
5 S. Vettel Red Bull 71 +0:51.420
6 F. Alonso Ferrari 71 +1:01.906
7 K. Räikkönen Ferrari 71 +1:03.730
8 N. Hülkenberg Force India 71 +1:03.934
9 K. Magnussen McLaren 71 +1:10.085
10 V. Bottas Williams 70 +1 Rnd.
11 D. Kvyat Toro Rosso 70 +1 Rnd.
12 P. Maldonado Lotus 70 +1 Rnd.
13 J. Vergne Toro Rosso 70 +1 Rnd.
14 E. Gutierrez Sauber 70 +1 Rnd.
15 S. Perez Force India 70 +1 Rnd.
16 A. Sutil Sauber 70 +1 Rnd.
17 R. Grosjean Lotus 63 +8 Rnd.
DNF D. Ricciardo Red Bull 39 +32 Rnd.

Stand coureurs

Plaats coureur constructeur punten
1 L. Hamilton Mercedes 334
2 N. Rosberg Mercedes 317
3 D. Ricciardo Red Bull 214
4 S. Vettel Red Bull 159
5 F. Alonso Ferrari 157
6 V. Bottas Williams 156
7 J. Button McLaren 106
8 F. Massa Williams 98
9 N. Hulkenberg Force India 80
10 K. Magnussen McLaren 55
11 K. Raikkonen Ferrari 53
12 S. Perez Force India 47
13 J. Vergne Toro Rosso 22
14 R. Grosjean Lotus 8
15 D. Kvyat Toro Rosso 8
16 P. Maldonado Lotus 2
17 J. Bianchi Marussia 2
18 A. Sutil Sauber 0
19 M. Ericsson Caterham 0
20 E. Gutierrez Sauber 0
21 M. Chilton Marussia 0
22 K. Kobayashi Caterham 0
- A. Lotterer Caterham 0

Stand constructeurs

Plaats constructeur punten
1 Mercedes 651
2 Red Bull 373
3 Williams 254
4 Ferrari 210
5 McLaren 161
6 Force India 127
7 Toro Rosso 30
8 Lotus 10
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0

'GTA Online heists komen spoedig'

De langverwachte heist-missies komen binnenkort naar Grand Theft Auto Online. Dat zou Rockstar Games bekendgemaakt hebben tijdens een hands-on van IGN. 

De heists zouden eerst in het voorjaar van 2014 komen, maar zijn sindsdien alleen maar uitgesteld. Er doen sindsdien wel regelmatig allerlei geruchten de ronde, maar er kwamen geen details van de ontwikkelaar zelf. Volgens de special van IGN komen de heists naar alle platforms.

Tsjechische tennisdames winnen Fed Cup

De Tsjechische tennisdames hebben voor de derde keer in vier jaar, en voor de achtste keer in totaal, de Fed Cup gewonnen. Petra Kvitova sloeg vandaag in een spannende partij tegen de Duitse Angelique Kerber het derde en daarmee beslissende punt binnen.

De Tsjechische dames hadden gisteren een 2-0 voorsprong genomen en daardoor kon Kvitova, de nummer vier van de wereld, al in de eerste partij van de dag de wedstrijd beslissen. Dit ging niet vanzelf, want in de eerste set kwam ze met 2-5 achter. Desondanks wist ze de set alsnog in een tiebreak te winnen en nam in de tweede set een 3-0 voorsprong.

Nu was het echter Kvitova die deze voorsprong verspeelde en na de 4-6 nederlaag moest een derde set worden gespeeld. Daarin nam Kerber een voorsprong, die ze wederom niet kon vasthouden, waarna Kvitova op 5-4 de wedstrijd binnenhaalde.

Klaassen zegt met liesklachten af voor Oranje

Davy Klaassen heeft zondag afgezegd voor de interlands van het Nederlands elftal tegen Mexico en Letland. Dat maakte de middenvelder van Ajax bekend na de 4-2 overwinning bij SC Cambuur. Klaassen kampt met liesklachten.

"Er was op zich niet heel veel aan de hand", vertelt Klaassen aan FOX Sports. "Op de training ging het prima, vanochtend ging het prima en in de wedstrijd eigenlijk ook. Maar ik merk nu wel dat het echt stijf wordt. Het is erger dan het was", vertelt de middenvelder.

Klaasen zegt zichzelf in bescherming te willen nemen. "Het is heel jammer en heel lullig voor me, maar dit is wel het beste. Ik baal er heel erg van. Ik heb wel vaker doorgelopen met pijntjes en toen duurde het heel lang voordat ik weer terug was."

Uitslagen Eredivisie 09/11/2014

Om 14.30 uur stonden twee duels op het programma in de Eredivisie. FC Dordrecht liep thuis tegen een 0-4 nederlaag aan tegen FC Twente en Feyenoord verloor twee punten bij Vitesse, in een wedstrijd die in 0-0 eindigde. 

FC Dordrecht

0 - 4

FC Twente

     9' Ziyech 
 20' Bjelland 
 25' Ojo (e.d.) 
 44' Mokhtar 
 
 Gele kaart: Lieder (FC Dordrecht)
 Rode kaart: Haddad (26) (FC Dordrecht)
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 3.678
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Fortes
Haddad
Troost-Ekong
Peersman
Ojo
v. Overeem
v. Haaren
Pisas (Gosens/30)
Lieder (Meulens/73)
Ten Voorde
  Marsman
Martina
Bengtsson (Lachman/29)
Bjelland
Schilder
Ebecilio (Kusk/75)
Ziyech
Mokotjo
Corona
Castaignos (Borven/75)
Mokhtar

Vitesse

0 - 0

Feyenoord

 
 Gele kaart: Kashia, Dauda, (Vitesse), Clasie, (Feyenoord)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 17.438
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Diks
Kashia
v.d. Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Leerdam
Traoré (Ibarra/68)
Dauda
Olijnyk (Labyad/61)
  Vermeer
Karsdorp (Boulahrouz/67)
v. Beek
Kongolo
Nelom
Clasie
Immers
El Ahmadi
Toornstra
Kazim-Richards (Te Vrede/46)
Manu (Boëtius/75)

Hamas verhindert herdenking dood Arafat

De militante groep Hamas heeft in de Gazastrook de afgelasting afgedwongen van een herdenkingsceremonie voor de tien jaar geleden overleden Palestijnse leider Yasser Arafat. Het nog steeds door Hamas gedomineerde ministerie van binnenlandse zaken liet zondag weten onvoldoende beveiliging voor de bijeenkomst op de been te kunnen brengen.

Het besluit illustreert de aanhoudende spanningen tussen Hamas en de Fatah-groep van Arafat, ondanks de vorming van een eenheidsregering die een eind moet maken aan jaren van vijandschap. Volgens Fatah zat Hamas vorige week achter een reeks explosies bij de woningen van prominente Fatah-figuren en het podium waar de herdenking voor Arafat komende dinsdag plaats moest vinden.

Het zou pas de eerste herdenkingsbijeenkomst van Fatah in de Gazastrook zijn sinds 2007, het jaar waarin Hamas de macht in het gebied naar zich toe trok. De vorige bijeenkomst, enkele maanden na die machtsovername, leidde tot gewapende botsingen die aan tien mensen het leven kostten.

Overlijden Macaulay Culkin is grap

Macaulay Culkin is niet dood. De 34-jarige acteur heeft de geruchten dat hij is overleden ontkracht middels een tweet via zijn rockband The Pizza Underground. "We zijn op tournee gekke mensen", staat bij een foto van een lachende Culkin, die fungeert als zanger en percussionist van de groep.

De afgelopen dagen ging op internet het gerucht dat de acteur dood is, waarop veel mensen via social media bedroefd reageerden. Eerder dit jaar tuinden een hoop mensen overigens al in precies dezelfde grap. Voormalig kindster Culkin is vooral bekend van de eerste twee Home Alone-kerstfilms.

Inbreker maakt het zich gemakkelijk

Een inbreker heeft het er zaterdagmiddag in het Noord-Hollandse Bergen lekker van genomen door in de woning waar hij naar binnen was geglipt lekker met een biertje televisie te gaan kijken. De eigenaar van de woning betrapte hem echter, meldt de politie zondag.

De inbreker wist de woning binnen te komen door een raam open te breken. Toen de eigenaar van de woning aan de Lijtweg hem rond 15.00 uur betrapte, ontstond een worsteling waarbij de inbreker aanvankelijk wist te vluchten. Met behulp van andere bewoners kon de 28-jarige man later worden aangehouden op de Sparrenlaan.

De leukste sporttweets van week 45

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. In het weekend zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Whoops:

Het is een wonder, Mourinho verschijnt in het eten! Als deze man gelijk krijgt dan ontvangt hij zeven keer zijn inzet:

De trainingsfaciliteiten in Oekraïne worden er ook niet beter op:

Dan ziet deze baan er beter uit:

Helaas plaatste ze zich niet voor de wereldbekerwedstrijden en barstte ze uit in tranen op de tribunes van Thialf, maar Annette Gerritsen ziet het toch positief in:

Van de fans van Michigan State Spartans is dus blijkbaar 20% dronken als ze naar hun favoriete college footballploeg gaan kijken:

Sommigen hebben alles over voor een goed shot:

Zo populair is veldrijden dus in België:

Gelukkig was er deze week toch nog wat leuks voor Giedo van der Garde:

Koen feliciteert Verweij:

De van origine Nederlandse Whereabouts App viel in de prijzen:

Maar bedenkster Anne Heijkoop wordt vaak vergeten, dus bij deze:

De selfie van de week is van Valtteri Bottas:

Niki Terpstra en Tom Dumolin hangen samen de ramptoerist uit:

Ranomi Kromowidjojo had wat pech:

Treffend:

Vroeger waren strakke zwempakken voor vrouwen uit den boze:

Joost Luiten test zijn ijshockeyvaardigheden:

Movember is weer begonnen maar niet iedereen krijgt zo'n mooie snor:

Gary Lineker laat weten wat hij van de Europa League vindt:

De Twitter-redacteur van Wimbledon wilde het maken van filmpjes even uittesten, en hoe dat beter te doen dan zo:

En we sluiten af met goed nieuws. De voorbereidingen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro verlopen 'wat stroef' maar gelukkig rijden de bussen:

FOK! sportfoto-onderschrift week 45

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was FiRePaTH met het volgende onderschrift: "With a map in the hand, you get throughout the land!"

De opgave van deze week:

(PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
(PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

(PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
(PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

We vonden deze fotoserie van Philip Cocu tijdens de wedstrijd tussen PSV en ADO Den Haag, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze serie van foto's? (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
We vonden deze fotoserie van Philip Cocu tijdens de wedstrijd tussen PSV en ADO Den Haag, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze serie van foto's? (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Uitslag MotoGP Grand Prix van Valencia

Márc Márquez heeft het door hem gedomineerde seizoen in de MotoGP afgesloten op de enige passende manier: Met winst in de Grand Prix van Valencia. De Spaanse wereldkampioen pakte zo zijn dertiende zege van het seizoen, waarmee hij het record van Mick Doohan uit 1997 verbeterde. Met de tweede plek bekroonde Valentino Rossi zijn beste seizoen in jaren, goed voor de tweede plaats in de eindstand van het WK.

Zoals wel vaker dit seizoen kende Andrea Iannone een geweldige start. De van de tweede plek gestarte Italiaan pakte de eerste plaats, voor Rossi, Márquez, Dani Pedrosa en Jorge Lorenzo. Al heel snel werd met de witte vlag gezwaaid, ten teken dat rijders vanwege de - lichte - regen van machine mochten wisselen, iets waar geen gebruik van werd gemaakt.

Iannone kon een flink gat slaan, terwijl er achter hem hard gevochten werd in de wat lastige omstandigheden. Vooral de Ducati's van Cal Crutchlow en Andrea Dovizioso gingen plotseling als een speer. Niet veel later kwam Rossi op gang en begon hij het gat naar Iannone wat te verkleinen, terwijl achter hem Márquez, Pedrosa, Crutchlow, Dovizioso en Lorenzo om de derde plek streden.

Na tien ronden slaagde Márquez erin om Rossi bij te halen en er al snel voorbij te gaan, waarna de twee samen vlak achter leider Iannone zaten. Het duurde een ronde voor Márquez de andere Italiaan ook passeerde, hoewel Iannone flink terugvocht. Hij moest echter ook Rossi voorbij laten gaan en niet veel later werd hij tevens gepasseerd door Pedrosa.

Terwijl Márquez vooraan een klein gaatje kon slaan, zakte Iannone verder terug en moest hij vrezen voor zijn vierde plek. Lorenzo kwam immers erg dichtbij, waarna Iannone na zestien ronden even van de baan ging. Niet veel later begon het opnieuw een beetje te regenen en na een paar ronden besloten zowel Lorenzo als Iannone om een motorwissel uit te voeren.

De regen leek echter opnieuw niet door te zetten, met als gevolg dat de gok van Lorenzo en Iannone verkeerd uitpakte. Het duurde zelfs niet lang voor Lorenzo naar binnen ging om zijn race te beëindigen. Daardoor was Rossi, die stevig op de tweede plek reed, zeker van de tweede plaats in de eindstand van het WK.

In de slotronden gebeurde er vooraan niks meer, hoewel er achter het podium nog wel gevochten werd. Teamgenoten Dovizioso en Crutchlow streden om de vierde plek, die gepakt werd door Dovizioso. Daarachter wist Pol Espargaró zijn broer Aleix te verslaan voor de zesde plek. Márquez reed ondertussen staand op zijn motor over de finish, gevolgd door Rossi en Pedrosa.

Maaskant wordt geen trainer bij NAC Breda

Robert Maaskant zal niet in dienst treden bij NAC Breda. De 45-jarige oefenmeester heeft de Brabantse clubleiding zojuist laten weten dat hij afziet van de functie als hoofdtrainer. De trainer die nu werkzaam is bij het Amerikaanse Columbus Crew had geen goed gevoel overgehouden aan de gesprekken met algemeen directeur Justin Goetzee en technisch directeur Graeme Rutjes. 

Volgens VI stoorde Maaskant aan het feit dat de directeuren nooit echt concreet werden in hun benadering. Volgens Maaskant kwam de directie niet slagvaardig over. Gespreksthema’s als contractduur of een visie moesten volgens hem allemaal van zijn kant komen. Volgens de geboren Schiedammer kreeg hij nooit de indruk dat NAC hem echt graag wilde hebben.  

Maaskant wilde graag naar aan de slag bij de club waar hij tussen 2008 en 2010 ook al in dienst was. Onder zijn leiding stonden de Bredanaars zelfs een korte periode bovenaan de ranglijst van de Eredivisie. Zaterdagavond stelde Rutjes nog met klem dat hij voor de korte termijn twee opties heeft: óf Maaskant of Eric Hellemons, die nu de interim-trainer is.

De volgende naam op het lijstje van NAC is Ruud Brood. De trainer die nu nog in dienst is van N.E.C. Nijmegen zal pas op zijn vroegst op 1 juli beschikbaar zijn. Het meest waarschijnlijke scenario is dat Hellemonds het seizoen af zal maken als hoofdcoach en dat Brood volgend seizoen de trainer van NAC zal worden.

Uitslag SC Cambuur - Ajax

Om 12.30 is de eerste wedstrijd van deze middag in de Eredivisie gespeeld. Cambuur kwam al na 2 minuten voor door geblunder in de defensie van de bezoekers, maar Ajax scoorde uiteindelijk 4 keer. Einduitslag: 2-4

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 4

AFC Ajax

 2' Stebecki
 90' Ogbeche(pen)
   19' Milik 
 23' Klaassen 
 59' Milik 
 78' El Ghazi 
 
 Gele kaart: Ogbeche, (sc Cambuur Leeuwarden),
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Scheidsrechter Makkelie werd na 86 minuten vervangen door vierde man Boot
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste (MacInTosh/71)
Reijnen
Bijker
Andruscevicus
El Makrini (Barto/45)
van der Streek
Rusnak
Stebecki (Hemmen/59)
Narsingh
Ogbeche
  Cillessen
van Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen
Serero
Andersen (Riedewald/62)
Klaassen (Zimling/86)
El Ghazi
Milik (Sigthorsson/75)
Schone

Wetenschappers roepen geest op

Zwitserse wetenschappers zijn erin geslaagd om een –soort van- geestverschijning op te wekken binnen de anders zo veilige muren van een laboratorium. Het betreft hier het verschijnsel dat mensen en trollen het gevoel hebben dat ze niet alleen zijn. Dat er iets of iemand naar ze staart.

Verrassing: het is niet echt. Het zit allemaal in de hersenen.

Dokter Giulio Rognini, verbonden aan het Zwitserse Federal Institute of Technology (EPFL), legt uit: "Het is een nogal levendige sensatie. Je hebt het gevoel dat er iets aanwezig is, maar je kan het niet zien. Het voelt aan als een (geest)verschijning."

Volgens de onderzoeker komt deze gemoedstoestand vaak voor bij extreme omstandigheden, zoals bergbeklimmen, duiken of speleologie. Ook mensen met een neurologische aandoening zijn vaak het slachtoffer van dit gevoel.

"Het is erg bijzonder dat er vaak verhaald wordt dat de bewegingen die de waarnemer doet, vaak gekopieerd worden door de 'geest'. Als de persoon in kwestie zit, dan gaat de verschijning zitten, wanneer de persoon gaat staan, dan doet de verschijning dat ook", aldus Rognini.

Om te onderzoeken wat er precies aan de hand is hebben Rognini en zijn team scans gemaakt van 12 personen die last van het verschijnsel zeiden te hebben. Wat bleek? Alle gescande proefpersonen hadden in meer of mindere mate een beschadiging in het deel van de hersens dat verantwoordelijk is voor zelfbewustzijn, beweging en de positie van de persoon in de ruimte waar hij/zij zich bevindt.

Daarna werd er een testje gedaan met 48 personen, die deze beschadiging niet hadden.

De deelnemers werden geblinddoekt en gevraagd om handmatig een robot te bedienen, die voor hun snufferd opgesteld stond. Terwijl ze dit deden, bewoog een robot achter hun rug exact mee met de bewegingen die de proefpersoon de voorste robot liet doen. Hierbij merkten de proefpersonen niets vreemds op.

Hetzelfde experiment werd later herhaald, maar nu zat er een vertraging in de beweging van de robot achter de proefpersonen. Wanneer de proefpersonen bijvoorbeeld een arm bewogen, dan bewoog de robot in hun rug pas enkele seconden later zijn arm. Een derde van de proefpersonen ervoer hierbij een 'verschijning'. Sommige hadden zelfs de indruk dat er vier geesten opgeroepen waren. Twee van hen wilde uit ongemakkelijkheid onmiddellijk stoppen met het duivelse experiment.

De onderzoekers zijn van mening dat dit soort gegoochel ervoor zorgt dat hersenfuncties tijdelijk veranderen. Ze denken dat wanneer iemand een geestverschijning denkt op te merken, dat de hersenen een verkeerde berekening hebben gemaakt over waar de persoon in kwestie op dat moment werkelijk is. Dit wordt ervaren als een andere aanwezigheid, -om maar in vage termen te blijven- dan zichzelf.

Mede door dit onderzoek hopen wetenschappers een beter inzicht te krijgen in allerlei neurologische aandoeningen zoals schizofrenie en religie.

Pak van Mijn Hart pakt Gouden Film

Pak van Mijn Hart heeft de gouden status behaald. De romantische komedie heeft binnen drie dagen na verschijning meer dan honderdduizend bezoekers getrokken en daarmee de Gouden Film te pakken.

Pak van Mijn Hart is een film van Kees van Nieuwkerk en gaat over twee broers die een sinterklaascentrale runnen. Onder anderen Chantal Janzen, Benja Bruijning, Fedja van Huêt en Halina Reijn hebben een rol in de komedie.

De Gouden Film wordt toegekend door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. De prijs voor de platina en diamanten status volgt bij respectievelijk vierhonderdduizend en een miljoen bezoekers.

Mislukte 'wheelie' kost rijder zege in Moto2

Esteve Rabat heeft op een zeer onfortuinlijke wijze de zege in de Grand Prix van Valencia in de Moto2 weggegeven. De Spanjaard leek te winnen, maar wilde met een zogenaamde 'wheelie' - op zijn achterwiel - over de finish komen. Dat mislukte, waardoor Tom Lühti de zege kon pakken. Rabat had zich wel vorige maand al verzekerd van de wereldtitel.

Polesitter Rabat verzilverde zijn startpositie gelijk bij het vertrek en kreeg Lühti en Franco Morbidelli achter zich aan. Al in de tweede ronde ging het in de strijd om de vierde plek fout, doordat Maverick Viñales bijzonder lomp een bocht aansneed. Daarbij raakte hij Mika Kallio, waardoor de nummers drie en twee uit het kampioenschap beiden onderuit gingen.

Voorin sloegen Rabat en Lühti een langzaam groeiend gat naar een groepje met Johann Zarco, Dominique Aegerter en Morbidelli, die op zijn beurt niet veel later tegen het asfalt smakte. Halverwege de race kon Lühti voor het eerst een aanval plaatsen bij Rabat, maar de Spanjaard knokte zich gelijk weer terug. Zarco en Aegerter reden inmiddels in hun eentje op de derde en vierde plek.

Pas in de laatste ronden begin echt een gevecht te ontwikkelen tussen de twee koplopers. Lühti viel Rabat regelmatig aan, maar de Spanjaard wist zijn Zwitserse concurrent toch steeds terug te pakken. Bij het opkomen van het laatste rechte stuk was het gat net te groot voor Lühti, totdat Rabat zijn fout maakte. De Spanjaard verloor veel snelheid en zag een verbaasde Lühti voorbij razen. Zarco werd uiteindelijk derde, Aegerter moest Luis Salom en Xavier Simeon nog voor laten gaan.

Lühti was na afloop maar wat blij met het 'cadeautje': "Ik dacht dat er misschien met rode vlaggen gezwaaid werd, want ik had niet door dat hij een fout maakte. Ik nam het cadeau natuurlijk met beide handen aan, anders had ik echt geen kans meer om hem nog in te halen. Dit is een heel mooi einde van het seizoen." Een lachende Rabat zei na de race dat het misschien niet echt een fout was: "Ik wilde een wheelie maken, maar de doorstroming van de benzine zat ineens niet helemaal goed waardoor ik snelheid verloor. Natuurlijk ben ik niet blij met de uitslag van vandaag, maar zeker wel met de race zelf en de rest van het seizoen."

Majora's Mask 3D al drie jaar in ontwikkeling

Tot het genoegen van vele fans kondige Nintendo eerder deze week The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D aan. De game is een remake van de klassieker uit 2000. Volgens Zelda-ontwikkelaar Eiji Aonuma is de game al drie jaar in ontwikkeling.

Aonuma: ''We begonnen al met het ontwikkelen van The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D toen we nog maar net klaar waren met The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, dat uitkwam in juni 2011.'' Aonuma vertelt verder dat de game niet zomaar een remake is en een aantal extra's toevoegt ten opzichte van de originele game. Tegelijkertijd moeten de ervaring en sfeer wel hetzelfde blijven.

Wat deze extra's zijn, is nog niet duidelijk. Aonuma gaat hier dieper op in als we dichter bij de release in de lente van volgend jaar zijn.

Alonso: "We waren er niet klaar voor"

Fernando Alonso viel afgelopen zaterdag op. Hij klaagde over de boordradio dat zijn hybridesystemen van zijn Ferrari niet waren opgeladen. De Spanjaard, die zeer waarschijnlijk na dit seizoen vertrekt bij het Italiaanse renstal, wilde er na afloop van de kwalificatie niet te veel aandacht aan besteden.

"Ai ai ai ai ai, waarom moet ik de kwalificatie starten met lege batterijen? Hoe is dat mogelijk? Hoe?", schreeuwde Alonso naar het team over de boordradio, waarna hij ook nog eens met zijn linkerhand wapperde in de cockpit. Alonso had het volgende te melden aan de pers na afloop van de kwalificatie: "We waren er niet klaar voor. Mijn eerste ronde was een oplaadronde, aangezien ik zonder vermogen in de batterijen de garage verliet. Maar dat is geen big thing. Vanzelfsprekend wordt het opgeblazen als het op televisie komt, maar er zijn honderden van dit soort dingen die niet op televisie komen. Het is normaal."

Teamgenoot Kimi Raikkonen was een stuk blijer met zijn Ferrari, al staat hij zondag wel twee plekken lager op de grid dan zijn teamgenoot: "Het is al het hele weekend een genot om in de auto te zitten. Dat is prettig. Natuurlijk is tiende worden een ander verhaal, maar we hebben zeker vooruitgang geboekt. Het gaat de goede kant op. We hebben dit jaar veel dingen geprobeerd die niet zijn gelukt. Waarschijnlijk heeft dat wat punten gekost. Maar ik wil bepaalde dingen uitproberen, zeker in zo'n lastig jaar. Als dat niet werkt, betalen we een prijs en dat is prima."

Ongekende ontknoping wereldtitelstrijd Moto3

Het seizoen in de Moto3 is op een ongekende wijze beslist tijdens de Grand Prix van Valencia. Twee coureurs konden vooraf de wereldtitel nog winnen: Jack Miller en Álex Márquez. Miller ging met de zege aan de haal, maar het was de 18-jarige Márquez die zich wereldkampioen mag noemen. Daarmee schrijft hij geschiedenis, want voor het eerst zijn twee broers allebei wereldkampioen. Márc Márquez won dit jaar zijn tweede titel op rij in de MotoGP.

De beste start was voor kampioenschapsleider Miller, die polesitter Niccolò Antonelli voorbij wist te steken. Isaac Viñales pakte de derde plek, Márquez viel één positie terug naar plaats vier. Miller probeerde al direct een gaatje te slaan, want in de situatie van dat moment was hij de virtuele wereldkampioen, iets wat in de ronden daarna bijna per bocht zou veranderen. Na vier ronden kwam Viñales naar de leiding, maar Miller pakte hem snel weer terug.

Enkele ronden later kwam Márquez even op de tweede plek, maar Viñales pakte hem al snel weer terug. Terwijl Miller op kop reed sloten ondertussen Efrén Vázquez, Danny Kent, John McPhee en Álex Rins aan bij de kopgroep. Niet veel later schoven Miller en Márquez gezamenlijk op naar de eerste twee plekken, door Viñales aan te vallen. Voor Márquez ging het echter bijna fout, want na een aanval - en een touché - van Antontelli ging de Spanjaard bijna onderuit en viel hij terug naar plek zes. Miller en Viñales maakte van het moment gebruik en sloegen direct een klein gaatje naar Vázquez.

Halverwege de race werd om elke meter gevochten, terwijl Miller en Márquez voor het eerst weer samen op plaats één en twee reden. Rins ging zijn teamgenoot Márquez voorbij en pakte ook Viñales, waardoor hij op de tweede plek lag en een kans had om Miller dwars te zitten. Een aanval van Viñales op Miller zorgde er vervolgens voor dat de Australiër terugviel naar plek vijf, maar op een agressieve manier kwam hij direct weer twee plekken naar voren. Wel zat hij voor het eerst achter zijn grote rivaal, die hij een half rondje later op felle wijze voorbijstak.

In de ronden daarna reden Viñales en Miller weg van de rest, maar doordat Márquez de derde plek in handen had was hij weer virtueel wereldkampioen. Vijf ronden voor het einde leek er plotseling totale chaos te ontstaan. Rins viel Miller aan, die er gelijk met een stevige actie weer voorbij ging. Vervolgens kwamen Miller en Márquez echter in botsing, waardoor de kemphanen bijna onderuit gingen en terugvielen naar de plaatsen zes en acht.

Zowel Márquez als Miller konden zich weer snel wat naar voren vechten, maar doordat Miller niet meer vooraan reed was Márquez opnieuw virtueel de kampioen. Miller bleek in de laatste ronden duidelijk de snelste, waardoor hij Viñales bij en in kon halen. Daarachter probeerde Kent, teamgenoot van Miller, uit alle macht om Márquez van de derde plek af te halen, maar zonder succes. Rins probeerde op zijn beurt weer om Kent uit de haren van zijn teamgenoot te houden.

Bij het ingaan van de slotronde stak Viñales Miller voorbij, maar later in de ronde kende de Australiër weinig moeite om de eerste plek over te nemen. Het was echter niet genoeg, want Kent slaagde er ook in de slotronde niet in om Márquez in te halen. Daardoor werd de Aussie Miller weliswaar winnaar van de Grand Prix van Valencia, maar een uitzinnige Márquez pakte de wereldtitel en trad in de voetsporen van zijn oudere broer.

Luiten eindigt in middenmoot in Shanghai

Joost Luiten is bij het HSBC Champions in Shanghai als 28e geëindigd. De Bleiswijkse golfer eindigde zondag met een ronde van 71, een slag onder het baangemiddelde, en steeg daardoor twee plaatsen. De zege ging naar de Amerikaan Bubba Watson, die in een play-off de Zuid-Afrikaan Tim Clark versloeg.

Vorige week was Luiten beter op dreef in Shanghai. Bij de BMW Masters eindigde hij als dertiende. Luiten kwam door dat resultaat voor het eerst de top dertig van de wereldranglijst binnen.

Nieuwe reeks Aaf af start met 1,1 miljoen kijkers

De eerste aflevering van een nieuw seizoen Aaf heeft zaterdagavond ruim 1,1 miljoen kijkers getrokken. De show van RTL 4 staat daarmee op de zevende plaats in de lijst van best bekeken programma's van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het is de tweede reeks van de komedieserie met Annet Malherbe in de hoofdrol.

De meeste kijkers waren zaterdag voor Ik Hou van Holland. Het RTL4-programma trok ruim twee miljoen kijkers. Studio Sport, met de die dag gespeelde voetbalwedstrijden in de Eredivisie, en het achtuurjournaal completeren de top drie. De uitzendingen op NPO 1 trokken respectievelijk ruim 1,7 miljoen kijkers en 1,7 miljoen kijkers.

Warriors na winst enige ongeslagen ploeg in NBA

Houston Rockets heeft zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden. De ploeg moest voor eigen publiek zijn meerdere erkennen in Golden State Warriors, dat nu de enige nog ongeslagen ploeg in de NBA is. Het werd 98-87. Stephen Curry stal de show met 34 punten en 10 rebounds.

Houston speelde zonder center Dwight Howard (griep) en power forward Terrence Jones (beenblessure). De Warriors profiteerden en wonnen zodoende voor het eerst in twintig jaar tijd de eerste vijf wedstrijden.

Ook Memphis Grizzlies stapte voor het eerst dit seizoen verliezend van het veld. Milwaukee Bucks zegevierde met 93-92.

Overige uitslagen
Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 106-102
Indiana Pacers - Washington Wizards 90-97
Atlanta Hawks - New York Knicks 103-96
Miami Heat - Minnesota Timberwolves 102-92
Chicago Bulls - Boston Celtics 101-106
San Antonio Spurs - New Orleans Pelicans 99-100

Catalanen naar stembus voor informele peiling

In de regio Catalonië in het noordwesten van Spanje zijn zondagochtend de stemlokalen geopend voor een informele stemming over onafhankelijkheid. De centrale regering in Madrid beschouwt de stemming als onwettig.

Het Spaanse Constitutionele hof bepaalde vorige week dat de stemming moest worden opgeschort, maar de Catalaanse regionale regering heeft besloten deze toch te laten doorgaan.

De regering verwacht dat meer dan veertigduizend vrijwilligers de stembureaus zullen bemannen. Kiezers kunnen op de stembiljetten ja of nee zeggen op twee vragen: moet Catalonië een staat worden en zo ja, moet het dan onafhankelijk zijn. Uitslagen worden pas maandag verwacht.

Catalonië telt ongeveer 7,5 miljoen inwoners en is een van de welvarendste regio's in Spanje.

Zelfmoordaanslag in hoofdbureau politie Kabul

Een zelfmoordterrorist heeft zondagochtend een aanslag gepleegd in het hoofdbureau van politie in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij wist bijna door te dringen tot de kamer van het hoofd van de politie op de tweede verdieping van het gebouw. Bij de aanslag kwam een hooggeplaatste politieofficier om het leven en raakten zeven anderen gewond.

De dader droeg een militair uniform. Dat hij zo ver in het zwaarbewaakte politiecomplex in het hart van de Afghaanse hoofdstad wist door te dringen roept nieuwe twijfels op over het vermogen van de nationale veiligheidsorganisaties om de Taliban het hoofd te bieden, nu de troepen van de Verenigde Staten en de NAVO zich opmaken om zich na dertien jaar uit Afghanistan terug te trekken. Het versterkt ook de vermoedens dat het Afghaanse leger en de politie zijn geïnfiltreerd.

Politiechef Mohammad Zahir Zahir zei dat de dader maar een paar meter van zijn kantoor verwijderd was toen hij zijn explosievenvest tot ontploffing bracht. De aanslag vond plaats om 09.00 uur, een tijdstip waarop veel personeel arriveert om aan de werkdag te beginnen.

Het complex van het hoofdbureau van politie geldt als een van de meest versterkte terreinen in de Afghaanse hoofdstad. In het complex zijn ook het kantoor van de provinciale gouverneur, het hof van appel en arrestantencellen van de politie gevestigd. Er omheen staan betonnen muren die bestand zijn tegen aanslagen met bomauto's, met uitkijktorens bemand door paramilitaire politieagenten met zware machinegeweren. Bezoekers moeten langs verschillende controleposten, waar ze gevisiteerd of gescand worden voordat ze de hoofdgebouwen kunnen betreden.

Twee uur voor de aanslag in het politiebureau was Kabul al opgeschrikt door een zware explosie. Volgens het ministerie van defensie was er een legervoertuig opgeblazen, maar waren daarbij geen doden of gewonden gevallen. De Taliban hebben voor beide aanslagen de verantwoordelijkheid opgeëist.

Doden bij busongeluk Spanje

Bij een busongeluk in Spanje zijn negen vrouwen en drie mannen omgekomen. Tientallen mensen raakten gewond, melden Spaanse media.

Bij het ongeluk reed een bus met 55 passagiers in de provincie Murcia zaterdagavond een helling af. Vijftien meter lager belandde belandde de bus op zijn kant. 38 passagiers raakten gewond. Zeven van hen zijn zwaargewond en een passagier verkeert in kritieke toestand.

De veelal jonge passagiers waren op weg naar Madrid om daar deel te nemen aan een religieuze excursie. Onder de doden is een priester. De buschauffeur heeft het ongeval overleefd. Uit tests blijkt dat hij niet onder invloed was van alcohol of drugs. Verder onderzoek moet uitwijzen waardoor het ongeluk is gebeurd.

Matt Damon terug als Jason Bourne

Matt Damon kruipt definitief weer in de huid van Jason Bourne. "Ja, volgend jaar", zegt hij tegen entertainmentzender E! "In 2016 verschijnt de film daadwerkelijk." De acteur liet eerder nog weten na drie films over de CIA-agent wel klaar te zijn met de rol. De afgelopen tijd ging echter al het gerucht dat hij was teruggekomen op zijn besluit.

Ook regisseur Paul Greengrass, die tekende voor de regie van de laatste twee Bourne-films, keert terug. Toen hij aangaf een nieuw avontuur rond het personage ook wel te zien zitten, was Damon snel om. "Hij hoefde alleen maar 'ja' te zeggen", zegt de acteur.

Tussen 2002 en 2007 verschenen drie Bourne-films: The Bourne Identity, The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum. De regie van de eerste film was in handen van Doug Liman.

Churchill wilde Kremlin nuken

Als het aan Winston Churchill had gelegen, dan zou in 1947 van het Kremlin in Moskou een parkeerterrein gemaakt zijn. De Britse staatsman heeft er namelijk bij de Verenigde Staten op aangedrongen om een nucleaire aanval op Rusland in te zetten, teneinde de Koude Oorlog te winnen. Dit blijkt uit pas vrijgegeven documenten van de FBI.

Volgens de man, wiens stem te horen is op Aces High van Iron Maiden, was een preventieve aanval het enige middel om te voorkomen dat de communisten het vrije westen zouden veroveren. De Russen zouden daarna geen probleem meer vormen voor de wereldvrede.

Rusland had in 1947 nog geen antwoord gehad op een eventuele aanval. Pas twee jaar later lukte het de Sovjets om zelf een nucleair wapen in elkaar te knutselen.

Churchill was een van de eerste die het rode gevaar onderkende en gaf in Fulton, Missouri een beroemde speech waarin hij het idee opperde om een 'ijzeren gordijn' dwars door Europa te hangen. Voormalig strijdmakker Stalin verstevigde destijds zijn greep op het oosten van Europa.

Wielrenner mept zwangere vrouw het water in

Een wielrenner heeft vrijdagavond een zwangere vrouw in Leiden meerdere keren in haar gezicht geslagen en haar vervolgens het water in geduwd. Omdat ze een jas aan had kon ze niet blijven drijven en schreeuwde ze om hulp, maar die kwam aanvankelijk niet. Pas toen ze riep dat ze zwanger was, keerde de wielrenner terug, meldt de politie.

De vrouw reed vrijdag in haar auto over de Vlietweg en had de wielrenner zonder problemen gepasseerd. Verderop moest ze plotseling remmen voor een fietsster die van rechts kwam, waarop de wielrenner achterop haar auto klapte. De vrouw stapte geschrokken uit om te kijken hoe het met hem ging. De wielrenner deelde hierop meerdere vuistslagen uit in haar gezicht. Vervolgens trok hij haar door de bosjes heen en kwam ze in het water terecht.

De wielrenner stak geen helpende hand toe toen de vrouw riep dat ze niet kon blijven drijven en het benauwd kreeg door de kou, maar veranderde mogelijk van gedachten toen ze zei zwanger te zijn. Hij probeerde haar uit het water te trekken, maar dat lukte eerst niet. Een passant schoot te hulp waardoor het alsnog lukte.

Toen de vrouw weer op het droge stond, vluchtte de wielrenner op zijn fiets richting de Rijndijk. De ontdane vrouw bleef achter met verwondingen aan haar gezicht en blauwe plekken op haar armen en benen. De politie hoopt dat getuigen de wielrenner hebben gezien en roept hen op zich te melden.

Bisschoppen VS oneens met paus

Amerikaanse bisschoppen komen maandag bijeen om te praten over de koers van paus Frans. Zijn pleidooi om niet te oordelen over homoseksuelen en gescheiden mensen zijn voor de relikneuzen reden tot zorg.

"Veel Amerikaanse bisschoppen zijn gedesoriënteerd door wat deze nieuwe paus zegt en het lijkt er niet op alsof ze de agenda van de paus omarmen", zegt voormalig chef John Thavis van de Catholic News Service. "Tot nu toe hadden de bisschoppen het gevoel dat het Vaticaan altijd achter hen stond. Wat de bisschoppen zeiden, vooral op politiek gebied, werd uiteindelijk altijd wel gesteund door Rome. Daar kunnen ze nu niet meer op rekenen."

Kardinaal Raymond Burke zei eerder dat de kerk onder paus Fransis als een schip zonder roer. Die opmerking maakte hij kort voor de paus hem verwijderde als hoofd van het gerechtshof van het Vaticaan, een stap die Burke had zien aankomen.

Bisschop Thomas Tobin stelt dat het beleid van Frans op hem 'protestants' overkomt. Hij doelt op een vorige maand chaotisch verlopen synode in Vaticaanstad. Het leek er even op dat de bisschoppen daar zouden instemmen met een document dat pleitte voor een respectvollere omgang met homoseksuelen en gescheiden mensen. Maar uiteindelijk haalde zelfs een afgezwakte versie het niet. Ook wijst Tobin op een uitspraak van Frans tegenover jonge katholieken. De paus riep hen op de kerk door elkaar te schudden en rotzooi te trappen in hun bisdommen. "De paus vindt het leuk om er een puinhoop van te maken. Zijn missie lijkt geslaagd."

"Verwarring komt van de duivel. En het beeld dat het publiek van de synode kreeg was verwarrend", zegt aartsbisschop Charles Chaput uit Philadelphia.

De paus vraagt de Amerikaanse bisschoppen een draai te maken die zij eigenlijk niet willen maken. Terwijl de bisschoppen zich de laatste jaren steeds meer inzetten tegen groeiende acceptatie van bijvoorbeeld het homohuwelijk, heeft de paus aangegeven dat dit niet meer het voornaamste aandachtspunt moet zijn.

In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen die deze maand werden gehouden schreven Amerikaanse bisschoppen nog in een 'kiezersgids' dat abortus en aanverwante onderwerpen zwaarder wegen dan immigratie en armoede. Paus Frans vermijdt doorgaans het opleggen van bepaalde waarden en normen. Hij legt steeds de nadruk op het belang van een open debat en brede discussie. Daarmee staat zijn beleid in sterk contrast met het beleid van de Amerikaanse bisschoppen, die meer taboes opwerpen.

De bisschoppen, bijna allemaal nog benoemd door de conservatievere paus Benedictus, zien zichzelf als de enige autoriteit die aangeeft wat authentiek katholiek is. Zij zien hun aanpak, waarbij specifieke onderwerpen worden benoemd en in herinnering wordt gebracht waar geen discussie over mag worden gevoerd, als cruciaal voor het in stand houden van het geloof. Ze zijn de afgelopen jaren dan ook steeds meer achter gesloten deuren gaan werken. Bij bijeenkomsten was er weinig ruimte voor publiek debat.

Bij de synode van vorige maand opende Frans echter met de oproep aan bisschoppen om stoutmoedig te zijn. "Laat niemand zeggen dat je iets niet kan zeggen." Ook had de paus in de maanden daarvoor input gevraagd bij bisschoppen over de hele wereld en had hij gesprokken met katholieke koppels.

De bijeenkomst die maandag in Baltimore plaatsvindt richt zich volgens de agenda voornamelijk op zaken waar de bisschoppen zich al op richtten voor Frans paus werd: vrijheid van religie, tegenhouden van het homohuwelijk en morele beslissingen in de gezondheidszorg. De agenda kan echter altijd nog worden aangepast. "Het schema is slaapverwekkend. Aan de hand van mijn agenda zou je niet zeggen dat dit zo'n belangrijk moment is in het bestaan van de kerk", schreef verslaggever Michael Sean Winters van de National Catholic Reporter.

Martin Short helpt Broadwayshow uit de brand

Martin Short sluit zich aan bij de cast van Broadwayshow It's Only a Play. De speelperiode van de voorstelling is verlengd, van begin januari naar eind maart, maar hoofdrolspeler Nathan Lane heeft dan andere verplichtingen. De 64-jarige Short vervangt hem.

It's Only a Play zou tot 4 januari worden opgevoerd in het Gerald Schoenfeld Theatre. Daar zijn echter twee weken bij gekomen. Vervolgens verhuist de show naar het nabijgelegen Bernard B. Jacobs Theatre, waar die nog eens tot en met 29 maart te zien is.

Short, bekend van films als Three Amigos, Innerspace en Pure Luck, sluit zich aan bij een cast die verder bestaat uit onder anderen Matthew Broderick, Rupert Grint en Megan Mullally. Hij stond al meerdere keren op Broadway.

'Vertrouwen in kabinet terug op niveau voor MH17'

Het vertrouwen in het kabinet is weer bijna net zo laag als voor de crash van vlucht MH17. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

Premier Mark Rutte (VVD) kreeg in augustus vorig jaar nog een 4 als rapportcijfer. In augustus, een maand nadat de MH17 neerstortte in Oekraïne, kreeg Rutte gemiddeld een 5. Deze maand scoort hij gemiddeld een 4,4.

Het rapportcijfer voor toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) steeg door zijn optreden rond de crash ook, van een 4,5 naar een 6,1. Het is echter niet te zeggen wat hij nu scoort. Hij is geen minister meer maar vicevoorzitter van de Europese Commissie en in de peiling wordt alleen naar rapportcijfers voor kabinetsleden en fractievoorzitters gevraagd.

Overigens was Timmermans het enige kabinetslid dat even de voldoende heeft aangetikt. De rest blijft rond de 4 scoren.

Op minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) na hadden alle kabinetsleden na de vliegramp een hoger rapportcijfer dan een jaar eerder. Deze maand krijgen de meeste kabinetsleden echter een zelfde of lager rapportcijfer als voor de crash. De verschillen tussen het hoogste cijfer en het laagste cijfer dat ze de afgelopen maanden kregen zijn echter klein, vaak niet groter dan een half punt.

In de zetelpeiling is overigens niks veranderd ten opzichte van vorige week. Als dit zo blijft, halen de vijf partijen die de regering nu nog aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer straks geen meerderheid meer. Dan zou de steun van PVV, SP of CDA moeten worden gezocht.

Kist verslaat Hamilton op Grand Slam of Darts, Harms verliest

Christian Kist is de Grand Slam of Darts goed begonnen. Hij won van met 5-2 van Andy Hamilton. Voor Wesley Harms is het dartoernooi met darters van de BDO en PDC minder goed begonnen. Hij verloor van Gary Anderson. 

Met Phil Taylor in de groep wisten dat Hamilton en Kist een zege nodig hadden om een kans te maken om door te gaan. The Hammer kwam uitstekend uit de startblokken met een 96-finish, gevolgd door een 180'er. Hamilton miste echter drie darts op de dubbels, waardoor Kist mede met een 180'er kon terugbreken via tops. Er volgde een rommelige derde leg, waarin Kist via dubbel één wel op 2-1 kon komen. Hamilton maakte nog gelijk met een 91-finish, alleen daarna zakte The Hammer steeds verder weg. Kist profiteerde optimaal won met 5-2.

In de groep van Hamilton en Kist speelde ook Taylor en Richie George tegen elkaar. The Power versloeg de zoon van Bobby George met 5-0. De titelverdediger had een gemiddelde van honderd punten per beurt. 

Stephen Bunting heeft na zijn gewonnen Lakeside-titel een succesvolle overstap naar de PDC gemaakt. Ook Harms had weinig in te brengen tegen Bunting. De Nederlander kon nog 106 uitgooien om op 1-1 te komen, maar verder liep hij achter de feiten aan. Het werd 5-1. Bunting had een uitstekend gemiddelde van 103 punten per beurt, waar Harms niet verder kwam dan 91. In de groep van Harms en Bunting won Gary Anderson met 5-1 van Dean Winstanley. 

Zondag wordt de tweede speelronde van de groepsfase gespeeld. In de middag speelt Raymond van Barneveld tegen Vincent van der Voort en Michael van Gerwen tegen Kim Huybrechts. In de avond moet Harms zijn laatste strohalm grijpen tegen Winstanley. Kist neemt het op tegen Taylor

Uitslagen Grand Slam of Darts - groepen E t/m H - Speelronde I

Groep Darter Darter Uitslag
E Andy Hamilton Christian Kist 2-5
E Phil Taylor Richie George 5-0
F Peter Wright Brendan Dolan 5-2
F Simon Whitlock Michael Smith 2-5
G Mervyn King Tony O'Shea 5-4
G James Wade Jamie Caven 5-1
H Stephen Bunting Wesley Harms 5-1
H Gary Anderson Dean Winstanley 5-1

Programma zondag 9/11/2014 - Speelronde II

Middagsessie vanaf 13.30 uur
Scott Waites v Ronny Huybrechts (B)
Jan Dekker v Darren Webster (A)
Adrian Lewis v Keegan Brown (C)
Robert Thornton v Robbie Green (D)
Alan Norris v Terry Jenkins (B)
Michael van Gerwen v Kim Huybrechts (A)
Raymond van Barneveld v Vincent van der Voort (D)
Dave Chisnall v Rowby-John Rodriguez (C)

Avondsessie vanaf 20.00 uur
Dean Winstanley v Wesley Harms (H)
Andy Hamilton v Richie George (E)
Tony O'Shea v Jamie Caven (G)
Simon Whitlock v Brendan Dolan (F)
Peter Wright v Michael Smith (F)
Phil Taylor v Christian Kist (E)
Stephen Bunting v Gary Anderson (H)
James Wade v Mervyn King (G)

'Leider IS zwaargewond geraakt bij luchtaanval'

De leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Bagdadi, is zwaargewond geraakt bij een door de Verenigde Staten geleide luchtaanval in het westen van Irak. Dat meldt nieuwszender Al Arabiya op basis van lokale stamleden.

Kopstukken van IS zouden een bijeenkomst hebben gehad in het dorp al-Qaim nabij Mosul. De Verenigde Staten bevestigen dat vrijdagnacht een aanval op die bijeenkomst is uitgevoerd. De aanval zou zijn gericht op tien bewapende trucks van Islamitische Staat, maar volgens inwoners van het dorp werd een gebouw aangevallen waar de bijeenkomst zou hebben plaatsgevonden. De VS konden niet bevestigen dat al-Bagdadi onder de aanwezige kopstukken was.

Na de aanvallen zouden militanten een nabijgelegen ziekenhuis hebben ontruimd en hebben overspoeld met gewonde strijders. Via luidsprekers in het dorp werden inwoners opgeroepen bloed te doneren. Bij de aanval zouden een lokale leider van IS in de westelijke Iraakse provincie Anbar en zijn rechterhand zijn omgekomen.

Al-Bagdadi wordt door IS neergezet als de kalief of opperste leider van gebieden in Irak en Syrië. De terreurbeweging eist dat alle moslims trouw aan hem zweren. Al-Bagdadi is een ambitieuze Iraakse militant van begin 40. De Verenigde Staten hebben een prijs van tien miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Sinds hij in 2010 het leiderschap van IS op zich nam, heeft hij het omgevormd van een lokale tak van Al-Qaida tot een onafhankelijke transnationale militaire macht.

[Upd] Shorttracker Knegt derde in World Cup

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zich bij de eerste World Cup van het seizoen, in Salt Lake City, geplaatst voor de finale van de 1000 meter. Na een bizarre halve finale slaagde hij er in de allerlaatste bocht in om toch nog naar de tweede plek te schaatsen, achter de Rus Viktor An.

Eerder op de dag werd Freek van der Wart op de 1000 meter kansloos laatste in zijn kwartfinale. Op de 1000 meter bij de vrouwen wist Lara van Ruijven het te schoppen tot de B-finale. In haar halve finale werd ze derde, waardoor de A-finale net aan haar neus voorbij ging.

Op de 1500 meter bij de dames plaatste Rianne de Vries zich dankzij een zege in de herkansingen voor de halve finales. Daarin werd ze in een sterk veld vierde van de zes, goed voor een plaats in de B-finale. Op dezelfde afstand bij de mannen plaatsten Mark Prinsen en Itzhak de Laat zich voor de halve finales van de herkansingen, maar daarin werden ze met een derde plek uitgeschakeld. Koen Hakkenberg kwam de heats van de herkansingen niet door.

Update 01.42 uur

Knegt heeft de 1000 meter afgesloten op de derde plek. Hij leek lang goed mee te kunnen, maar twee ronden voor het einde ging de Canadees Patrick Duffy onderuit. Knegt moest daarvoor uitwijken en verloor de aansluiting met Viktor An en Park Se-yeong. An versloeg de Koreaan en pakte de winst.

De Vries werd laatste in de B-finale van de 1500 meter bij de vrouwen, Van Ruijven werd op de 1000 meter na een valpartij van twee concurrenten tweede in de B-finale.

Bobsleester plaatst zich met man voor World Cup viermansbob

Bobsleester Elana Meyers heeft zich bij de Amerikaanse kampioenschappen geplaatst voor de World Cup in de viermansbob. Ze is daarmee de tweede vrouw die dat voor elkaar krijgt, nadat Kaillie Humphries dat eerder op de Canadese kampioenschappen al deed. De wereldbob- en skeletonbond FIBT versoepelde eerder dit jaar de regels voor viermansbobs, die nu voor zowel mannen als vrouwen toegankelijk zijn.

Meyers ging naar beneden met remmers Dustin Greenwood, Adrian Adams en Nic Taylor, sinds deze zomer haar man. "Ik denk dat ik de enige piloot ben die mijn remmer op zijn mond zoent", grapte Meyers daar na afloop over. Het team versloeg de teams van de meer ervaren piloten Nick Cunningham en Steven Holcomb.

Plaatsing voor de World Cup is een feit, maar deelname nog niet helemaal. Daar zijn namelijk nog eisen aan verbonden: Een piloot of pilote moet laten zien over genoeg stuurmanskunsten te beschikken voor de zware viermansbob. Meyers kan dat doen door deel te nemen aan drie races: De North America Cup in Park City en Calgary en de Europa Cup in La Plagne - hetzelfde geldt voor Humphries.

"Ik weet nog niet eens wat ik ervan moet denken", aldus Meyers na afloop. "Voor mij was het belangrijkste om hier mee te doen en te laten zien dat vrouwen wel degelijk de strijd aan kunnen gaan met mannen. Dit ging goed en nu gaan we kijken hoe we verder gaan", zegt Meyers, die op de Olympische Spelen in Sochi zilver pakte in de tweemansbob bij de vrouwen, achter Humphries. De Canadese liet al jaren duidelijk blijken dat het een doel voor haar was om in de viermansbob uit te komen.

Marathonschaatsers De Vries en Schouten winnen in Den Haag

De vierde wedstrijd om de Marathon Cup in Den Haag is bij de heren gewonnen door Bob de Vries. Bij de dames was Irene Schouten de beste op De Uithof. 

Schouten reed in een groepje met Mariska Huisman, Iris van der Stelta, Lisa van der Geest, Carien Kleibeuker, Rixt Meijer en Carla Ketellapper-Zielman voorop. In de sprint was Schouten de beste voor Huisman en Van der Geest. Op basis van videobeelden werd Van der Geest echter teruggezet naar de vierde plaats vanwege hinderen. Van der Stelta kreeg daardoor het brons omgehangen.

Voor Schouten was het haar tweede zege dit seizoen. In het algemeen klassement blijft Huisman de leidster. 

Bij de heren zat het tempo al snel in de wedstrijd en nam niet af. Tweemaal in de wedstrijd werd er afscheid genomen van diverse rijders omdat ze door een grotere kopgroep op één ronde werden gezet. Er bleven twaalf man over en De Vries was de beste in de sprint. Niels Mesu en Douwe Bierma completeerden het podium met de plekken twee en drie.

Met deze zege heeft De Vries de leiding in het algemeen klassement verstevigd. Volgende week is de vijfde wedstrijd op de ijsbaan van Haarlem. 

Opnieuw geen zege voor AC Milan

AC Milan is er voor de vierde keer op rij niet in geslaagd drie punten te pakken in de Serie A. De uitwedstrijd tegen Sampdoria eindigde zaterdag in 2-2. Milan staat na elf wedstrijden voorlopig op de zevende plaats, maar kan zondag nog verder zakken. Sampdoria is de nummer drie.

Milan begon uitstekend aan de wedstrijd en kwam door een treffer van Stephan El Shaarawy al na tien minuten op voorsprong. Goals van Stefano Okaka Chuka en Eder deden de wedstrijd echter kantelen, maar vanaf de stip bezorgde Jérémy Menez Milan toch nog een puntje.

Nigel de Jong speelde bij Milan de hele wedstrijd mee. Marco van Ginkel bleef op de bank.

Real Madrid haalt uit tegen Rayo Vallecano

Real Madrid heeft het competitieduel tegen Rayo Vallecano simpel gewonnen. De Koninklijke won zaterdag in het Santiago Bernabeu met 5-1 van zijn stadgenoot. Cristiano Ronaldo scoorde alweer zijn achttiende competitietreffer van het seizoen.

De Portugees verzorgde, met wat hulp van doelman Cristian Alvarez, in de 83e minuut de 5-1. Tussen de negende en 59e minuut hadden Gareth Bale, Sergio Ramos, Toni Kroos en Karim Benzema het net laten bollen. Albert Bueno deed vlak voor rust wat terug namens Rayo.

Madrid neemt door de zege de koppositie weer over van FC Barcelona, dat eerder op de dag Alméria versloeg. De ploeg van Carlo Ancelotti heeft twee punten meer. Valencia en Atlético Madrid, die zondag in actie komen, volgen op vier punten.

Manchester City verspeelt punten bij QPR

Manchester City heeft zaterdag kostbare punten laten liggen in de strijd om de Premier League-titel. De regerend kampioen speelde bij Queens Park Rangers met 2-2 gelijk. Sergio Agüero bracht de Citizens tweemaal terug van een achterstand. Leroy Fer speelde de hele wedstrijd voor de thuisploeg.

De wedstrijd begon met twee afgekeurde QPR-doelpunten op enigszins bizarre wijze. Vooral de tweede deed bij veel toeschouwers de wenkbrauwen fronsen. City-goalie Joe Hart maakte een potje van een vrije trap in het strafschopgebied, waarna Charlie Austin scoorde. De treffer werd echter afgekeurd omdat Hart de bal tweemaal had aangeraakt bij de vrije trap.

In de 21e minuut kwam QPR alsnog op voorsprong via Austin. Agüero scoorde negen minuten later de 1-1, waarna City-verdediger Martin Demicheles in de 74e minuut in eigen doel kopte. Agüero redde zeven minuten later een punt voor de ploeg van Manuel Pellegrini.

City komt door de remise op 21 punten, acht minder dan koploper Chelsea. Het Southampton van Ronald Koeman heeft er 25. QPR is met acht punten de nummer negentien en weet alleen Burnley onder zich.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.