FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 november 2014

Uitslagen Champions League Groepen A t/m D 04/11/2014

Vanavond werd begonnen met de vierde speelronde van de groepsfase van de Champions League. De clubs uit de groepen A t/m D in actie. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen en eventuele andere bijzonderheden. Real Madrid en Borussia Dortmund hebben zich na vanavond geplaatst voor de knockoutfase van het miljoenenbal. 

Groep A
Juventus (Ita) - Olympiakos Piraeus (Gri) 3-2 (2-0)
 21' Pirlo 1-0
 24' Botía 1-1
 61' Ndinga 1-2
 65' Roberto (e.d.) 2-2
 66' Pogba 3-2
Bijzonderheid: 90+5' Vidal (Juventus) mist strafshop 

Malmö FF (Zwe) - Atlético Madrid (Spa) 0-2 (0-1)
 30' Koke 0-1
 78' García 0-2

# Club Gespeeld gewonnen Gelijk Verloren punten doelsaldo
1 Atlético Madrid 4 3 0 1 9 10 - 3
2 Olympiakos Piraeus 4 2 0 2 6 6 - 7
3 Juventus 4 2 0 2 6 5 - 4
4 Malmö FF 4 1 0 3 3 2 - 9


Programma 26 oktober
Atlético Madrid - Olympiakos Piraeus
Malmö FF - Juventus


Groep B
FC Basel (Zwi) - Ludogorets (Bul) 4-0 (2-0)
 34' Embolo 1-0
 41' González 2-0
 59' Gashi 3-0
 61' Suchý 4-0

Real Madrid (Spa) - Liverpool (Eng) 1-0 (1-0)
 27' Benzema 1-0

# Club Gespeeld gewonnen Gelijk Verloren punten doelsaldo
1 Real Madrid 4 4 0 0 12 11 - 2
2 FC Basel 4 2 0 2 6 6 - 6
3 Liverpool 4 1 0 3 3 2 - 6
4 Ludogorets 4 1 0 3 3 3 - 8


Programma 26 oktober
FC Basel - Real Madrid
Ludogorets - Liverpool


Groep C
Zenit St. Petersburg (Rus) - Bayer Leverkusen (Dui) 1-2 (0-0)
 68' Son Heung-min 0-1
 73' Son Heung-min 0-2
 89' Rondón 1-2

Benfica (Por) - AS Monaco (Fra) 1-0 (1-0)
 82' Talisca 1-0

# Club Gespeeld gewonnen Gelijk Verloren punten doelsaldo
1 Bayer Leverkusen 4 3 0 1 9 7 - 3
2 AS Monaco 4 1 2 1 5 1 - 1
3 Zenit St. Petersburg 4 1 1 2 4 3 - 4
4 Benfica 4 1 1 2 4 2 - 5


Programma 26 oktober
Zenit St. Petersburg - Benfica
Bayer Leverkusen - AS Monaco


Groep D
Arsenal (Eng) - Anderlecht (Bel) 3-3 (2-0)
 25' Arteta (pen) 1-0
 29' Sánchez 2-0
 58' Oxlade-Chamberlain 3-0
 61' Vanden Borre 3-1
 73' Vanden Borre (pen) 3-2
 90' Mitrovic 3-3

Borussia Dortmund (Dui) - Galatasaray (Tur) 4-1 (1-0)
 39' Reus 1-0
 55' Papastathopoulos 2-0
 70' Balta 2-1
 74' Immobile 3-1
 85' Kaya (e.d.) 4-1 

# Club Gespeeld gewonnen Gelijk Verloren punten doelsaldo
1 Borussia Dortmund 4 4 0 0 12 13 - 1
2 Arsenal 4 2 1 1 7 9 - 7
3 Anderlecht 4 0 2 2 2 5 - 9
4 Galatasaray 4 0 1 3 1 3 - 13

Programma 26 oktober
Anderlecht - Galatasaray
Arsenal - Borussia Dortmund

Blunder NFI leidt tot onterechte veroordeling

Een 25-jarige man uit Utrecht is in 2008 ten onrechte veroordeeld voor drie autokraken. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had het dna-profiel van de man verwisseld met dat van een andere verdachte, meldt het instituut dinsdag. De man werd op basis van de dna-match veroordeeld tot drie dagen cel en een werkstraf van negentig uur.

Na de kraken nam de politie in Leeuwarden bij twee verdachten wangslijmvliesmonsters af. De stickers met gegevens van de twee werden verwisseld toen het NFI met de monsters aan de slag ging. De vergissing kwam aan het licht toen in juli in een ander onderzoek opnieuw dna van de man moest worden afgenomen.

Het NFI heeft de man, die de straf er al op had zitten, excuses en schadevergoeding aangeboden. Het strafblad van de man is opgeschoond. De daadwerkelijke dader van de autokraken wordt niet meer vervolgd. De feiten zijn verjaard.

Het NFI heeft na de ontdekking van de verwisseling tweeduizend andere zaken doorgelicht en geen andere verwisselingen kunnen vinden. Sinds 2009 zou een dergelijke verwisseling van dna sowieso niet meer kunnen voorkomen, omdat sinds die tijd de politie de identiteitsstickers al aanbrengt.

Vaste prijzen voor IS-slavinnen

Terreurgroep IS (Islamitische Staat) hanteert vaste prijzen voor de verkoop van slavinnen. Dat blijkt dinsdag uit een document dat in handen is van de website IraqiNews.com.

Uit het document blijkt dat hoe jonger een vrouw is, hoe meer ze opbrengt. Een yezidi-vrouw of een christelijke vrouw van 40 tot 50 jaar oud kost bijvoorbeeld 34 euro, een tienermeisje ruim 100 euro en een kind tot 9 jaar kost 138 euro op de slavenmarkt van de terreurgroep. Mensen die andere prijzen hanteren, worden door IS geëxecuteerd.

Volgens het document is het overigens verboden om meer dan 3 slavinnen te kopen, tenzij de koper uit het buitenland komt (bijvoorbeeld Turkije of de Golfstaten).

IS ontvoert de meisjes en vrouwen in Syrië en Irak, terwijl mannen vaak worden gedood. De afgelopen tijd deden er al regelmatig verhalen de ronde over de levendige slavenhandel van IS. Vorige week dook een video op waar strijders luidkeels praten over buitgemaakte slaven die ze willen kopen en verkopen.

De slavenhandel floreert echter niet meer zoals eerder dit jaar, zo stelt de terreurgroep in de uitleg van de vaste prijzen. De ingezakte handel schaadt de financiële huishouding van IS.

Directieruzie kost Aldi negen ton

Aldi moet een ontslagvergoeding van 900.000 euro betalen voor het de laan uit sturen van een hooggeplaatste directeur bij de supermarktketen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem besloten.

Het gaat om Piet Vink, de directeur van Aldi Inkoop. Hij werd afgelopen zomer uit zijn functie gezet nadat hij binnen het bedrijf telefonisch en schriftelijk kritiek had geuit over het autoritaire leidinggeven van Flor du Puy, de directeur van Aldi Holding en topman van de keten in Nederland. Vink wilde dit graag toelichten in een mondeling gesprek, maar kreeg hiertoe nooit de kans.

De rechter vindt het ongehoord dat Aldi de man die al 27 jaar in dienst was, direct op straat zette. Dit, zonder behoorlijk onderzoek te doen naar zijn klachten.

Directieruzie kost Aldi negen ton
Directieruzie kost Aldi negen ton (Foto: ANP)

Ook Reaal krijgt dagvaarding vanwege woekerpolissen

Na Nationale-Nederlanden en Aegon moet ook verzekeraar Reaal zich voor de rechter verantwoorden voor het verkopen van woekerpolissen. Reaal verkocht de afgelopen decennia ongeveer een miljoen woekerpolissen onder merknamen als AXA, Winterthur en Zwitserleven, aldus de vereniging Woekerpolis.nl, die de zaak aanspande.

De vereniging wil dat Reaal, net als NN en Aegon, gedupeerde klanten compenseert. Volgens de vereniging, die de belangen van zo'n vijftigduizend mensen met een dergelijke polis zegt te behartigen, kunnen meer grote verzekeraars een dagvaarding verwachten.

Reaal 'fraudeerde' volgens de vereniging door klanten misleidende offertes voor te schotelen waarin bewust te hoge eindkapitalen werden voorgerekend. Uiteindelijk leverden de polissen veel minder op, waardoor klanten vaak voor duizenden euro's schade opliepen.

De Consumentenbond meldt dinsdag dat de totale schade van de verkoop van ruim zeven miljoen gebrekkige beleggingsverzekeringen tussen de 20 en 25 miljard euro schade heeft opgeleverd. "Verzekeraars blijven ondanks druk van politiek en toezichthouder verzuimen om recht te zetten wat er is misgegaan. Dat kan zo niet langer", aldus de consumentenclub.

De bond noemt de woekerpolisaffaire 'het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis' en wil meer compensatie voor gedupeerden. Daarnaast moeten verzekeraars ervoor zorgen dat de schade voor consumenten met een lopende beleggingsverzekering niet verder blijft oplopen, vindt de bond.

Om tot betere vergoedingen te komen, moet de waarde van de beleggingsverzekeringen opnieuw worden berekend, door middel van een checklist die de bond heeft ontworpen. "Na de herberekening zal de waarde van veel polissen een stuk hoger zijn", verwacht de bond.

De rekenmethode is gebaseerd op uitspraken die de afgelopen jaren zijn gedaan door de rechter en klachteninstituut (Kifid) in juridische procedures over beleggingsverzekeringen.

Nederland levert Russische hacker uit aan VS

Nederland levert een Rus die wordt verdacht van een enorme datadiefstal uit aan de Verenigde Staten. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft hiervoor groen licht gegeven, bevestigt een woordvoerder van de minister dinsdag.

De Rus Vladimir Drinkman, die in juni 2012 in Nederland werd opgepakt, zou deel uitmaken van een groep van vier Russen en een Oekraïner die computernetwerken van meer dan twaalf bedrijven binnendrongen en de gegevens van minstens 160 miljoen creditcards en betaalpassen stalen. De aanvallen vonden plaats op onder meer de Nasdaq, Dow Jones en Dexia.

De schade bedroeg honderden miljoenen dollars. De datadiefstal is de grootste waarvoor in de VS ooit strafrechtelijke vervolging is ingesteld.

Courteney Cox herinnert zich Friends nauwelijks

Courteney Cox kan zich bijna niets meer herinneren van haar rol in de sitcom Friends. "Ik kan Friends zien en denken: oh mijn god, ik kan me deze aflevering helemaal niet herinneren. Die is grappig", zegt de actrice, die tien jaar lang de rol van Monica speelde, in het Amerikaanse programma Entertainment Tonight.

"Ik heb geen idee wat er met me aan de hand is, maar dat soort dingen onthoud ik niet. Elke aflevering die ik nu zie is een nieuw avontuur voor me", vervolgt de 50-jarige Cox. De komedieserie was tien jaar geleden voor het laatst op de buis.

De actrice houdt zich ook niet bezig met de actualiteit. "Ik zit nooit op het internet dus ik weet maar de helft van de dingen die er gaande zijn op de wereld." Volgens Cox weet zelfs haar 10-jarige dochter Coco meer wat er speelt. "Wel als je het hebt over de afgelopen tien jaar. Van daarvoor weet ze niet veel."

VN beginnen aan wederopbouw Gaza

Het wederopbouwprogramma van de Verenigde Naties voor de Gazastrook is begonnen. De verkoop van de eerste bouwmaterialen aan zevenhonderd inwoners van Gaza vormde de aftrap voor de operatie, liet VN-coördinator Robert Serry dinsdag weten.

De VN leverden de zevenhonderd Gazanen de materialen zodat ze hun beschadigde huizen kunnen repareren. Nog eens zestigduizend andere woningen moeten onmiddellijk worden hersteld, zei de Nederlander. Volgens de Palestijnen is met de wederopbouw tot misschien wel vijf miljard euro gemoeid.

De Gazastrook ligt in puin sinds de korte oorlog die Hamas en Israël afgelopen zomer uitvochten. Het Israëlische leger bombardeerde Gaza grondig om een eind te maken aan raketbeschietingen op Israël en het tunnelnetwerk dat de Palestijnen hadden aangelegd te vernietigen.

Voor het eerst Talibanstrijder voor rechter VS

Voor het eerst is dinsdag een Afghaanse Talibanstrijder voor een Amerikaanse rechtbank verschenen. De Rus Irek Hamidullin staat terecht voor twaalf terroristische misdrijven.

Met de strafvervolging van Hamidullin wil de regering van president Barack Obama aantonen dat terreurverdachten door een gewone strafrechter kunnen worden berecht. Veel conservatieve Amerikanen zijn daarop fel tegen. Zij stellen dat de Verenigde Staten in oorlog zijn met het wereldwijde terrorisme en dat gevangen vijandige strijders voor de krijgsraad moeten worden gedaagd.

Hamidullin is volgens de aanklager een Russische veteraan uit de oorlog die de Sovjet-Unie in de jaren tachtig in Afghanistan voerde. Hij zou in het land zijn achtergebleven en zich hebben aangesloten bij de Taliban. De Amerikanen namen hem in 2009 gevangen en sloten hem op in de gevangenis van Bagram tot ze hem meenamen naar de VS.

Explosief gebruikt bij liquidatiepoging Almere

Bij de liquidatiepoging zaterdagochtend in Almere is een explosief gebruikt. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. Bij de liquidatiepoging raakte een 26-jarige man uit Weesp gewond, maar hij is niet in levensgevaar. Een andere 26-jarige man uit Weesp kwam met de schrik vrij.

De twee mannen reden in een auto, die ermee ophield na te zijn geraakt door het explosief. Vervolgens werden de inzittenden beschoten met een automatisch vuurwapen vanuit een donkere BMW. De mannen uit Weesp renden daarop richting wat bosjes. Uiteindelijk reed de BMW weer weg, waarna de daders op een oprit naar de A6 nog iemand bedreigden met hun vuurwapen.

De BMW werd later brandend aangetroffen. De daders zijn vermoedelijk verder gegaan in een andere auto, een rode Volkswagen Transporter met een gestolen kenteken.

De politie meldde eerder al dat de zaak verband lijkt te houden met eerdere liquidaties en pogingen daartoe in Amsterdam.

Franse socialisten willen erkenning Palestina

De Socialistische Partij van de Franse president François Hollande wil dat Frankrijk een Palestijnse Staat erkent. De fractie van de PS in de Assemblée Nationale bereidt daartoe een voorstel voor, meldt persbureau AFP op gezag van bronnen in het parlement.

De fractie besprak het voorstel dinsdagmiddag. Het zou volgende week ter stemming kunnen komen.

De PS hoopt dat de erkenning van een Palestijnse staat een bijdrage kan leveren aan het bereiken van een definitieve oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius houdt tot dusver vol dat zo'n alomvattende oplossing niet gediend is met de erkenning.

Zweden besloot onlangs als eerste grote Europese land over te gaan tot de erkenning van een Palestijnse staat. In Europa gingen alleen Cyprus en Malta Zweden voor.

CBS trekt de stekker uit The Mentalist

Na zeven seizoenen gaat er een eind komen aan de succesvolle TV-serie The Mentalist. Dit meldt Entertainment Weekly.

Televisiezender CBS trekt na zes succesvolle jaren en bijna 150 afleveringen de stekker eruit. Het zevende en laatste seizoen zal tevens worden ingekort naar dertien afleveringen, waar er normaal om en nabij de twintig aflevering in een seizoen zaten.

Op 30 november zal in Amerika het zevende seizoen in première gaan. Er is overigens nog een mogelijkheid dat de studio achter The Mentalist, Warner Bros., de serie aan een andere zender weet te verkopen. Dit is al vaker voorgekomen in televisieland. 

De reden van de stop is niet bekendgemaakt.

Norovirus vastgesteld in Amsterdams ziekenhuis

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam heeft een opnamestop afgekondigd voor een verpleegafdeling waar het norovirus is geconstateerd. Bij vooralsnog zes patiënten is het virus vastgesteld, meldt het ziekenhuis dinsdag.

De opnamestop werd ingesteld nadat op de afdeling orthopedie en urologie verschillende patiënten last kregen van acute diarree en misselijkheid. De patiënten worden geïsoleerd verpleegd.

Patiënten die op de afdeling liggen, worden voorlopig niet overgeplaatst en medewerkers die op de afdeling hebben gewerkt, worden niet elders in het ziekenhuis meer ingezet. Ook wordt extra schoongemaakt en moeten medewerkers extra vaak hun handen wassen met water en zeep in een poging verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Norovirussen veroorzaken een ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmkanaal. In de volksmond wordt dit vaak buikgriep genoemd. Jaarlijks krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, waarvan minstens een half miljoen gevallen worden veroorzaakt door het norovirus. Bij de meeste mensen duren de klachten een tot twee dagen, maar bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten langer duren en is de kans op complicaties groter.

Beyoncé is best betaalde zangeres

Beyoncé heeft het afgelopen jaar van alle zangeressen het meeste geld verdiend. De zangeres harkte 115 miljoen dollar binnen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes rekende dat uit en plaatste Beyoncé dinsdag bovenaan zijn jaarlijkse lijst met best betaalde zangeressen.

Het enorme bedrag, dat de zangeres vooral verdiende met haar wereldtournee, bracht haar van een vierde plaats vorig jaar naar de eerste. "Beyoncé heeft in de afgelopen periode 95 shows gespeeld waar ze per stad gemiddeld 2,4 miljoen dollar voor kreeg", stelt het zakenblad.

Taylor Swift, die vorig jaar op de derde plaats stond, is met een bedrag van 64 miljoen dollar op de tweede plek te vinden. Pink completeert de top drie met 52 miljoen dollar. Madonna voerde de lijst vorig jaar nog aan, maar wist het dit jaar niet tot de top tien te schoppen. Lady Gaga zakte van de tweede naar de negende plek, met inkomsten van 33 miljoen dollar.

Forbes stelde de lijst samen door te kijken naar onder meer cd-verkoop, kaartverkoop en opbrengsten van merchandise. Het blad rekende dat uit in de periode van vorig jaar juni tot precies een jaar later.

UNHCR start campagne tegen staatloosheid

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties is dinsdag een campagne begonnen tegen staatloosheid. Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres spreekt van een 'vergeten' mensenrechtenkwestie, waardoor nu naar schatting tien miljoen mensen in de wereld niet over behoorlijke wettelijke documenten beschikken. Aan die toestand zou binnen tien jaar een einde moeten komen.

"Wij hebben het over verborgen gemeenschappen, die achtergesteld worden, die niet in het wereldnieuws komen behalve wanneer de situatie zeer dramatisch is", zei Guterres.

De problemen met grote aantallen staatloze mensen zijn volgens Guterres het dringendst in Myanmar, de Dominicaanse Republiek, Ivoorkust, Thailand en Letland.

"Als je luistert, is het een getuigenis van wanhoop", zei Guterres. "Ik heb mensen gesproken die zeiden: 'Wij leven als wilde dieren, niemand erkent ons, wij hebben geen juridisch bestaan, geen juridische identiteit en onze kinderen zullen in dezelfde situatie verkeren'."

Guterres zei dat het in de afgelopen jaren gelukt is om vier miljoen mensen een nationaliteit te geven. Als dit tempo wordt opgevoerd kan het probleem worden opgelost.

Verder zei Guterres dat landen die niet toestaan dat vrouwen hun nationaliteit aan hun kinderen doorgeven hun wetten moeten wijzigen, zodat er niet meer kinderen staatloos opgroeien.

Ajouad El Miloudi in Wie Is de Mol?

Ajouad El Miloudi is te zien in het nieuwe seizoen van Wie Is de Mol? "Ik ben de nieuwe kandidaat", zegt de presentator dinsdag in RTL Boulevard. El Miloudi is de achtste kandidaat van wie de deelname nu bekend is. In totaal zijn er tien kandidaten.

"Toen ik vorig jaar thuis op de bank zat te kijken wist ik het allemaal beter. Maar ik was zelf meteen de weg kwijt", zegt de presentator over zijn deelname. "De eerste aflevering is volgens mij de grootste mindfuck in de geschiedenis van Wie Is de Mol?"

Eerder werd onthuld dat onder anderen Chris Zegers, cabaretier Pieter Derks, presentatrice Evelien Bosch en presentator Victor Brand meedoen aan het AvroTros-programma. De vijftiende reeks van het programma is vanaf januari te zien.

Vader Van Rijn spuit kritiek over zorg vrouw

De man die dinsdagochtend in het AD alarm sloeg over de zorg in een verpleeghuis van de Haagse zorginstelling WZH is de vader van verantwoordelijk staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA). Dat heeft de bewindsman erkend tegen De Telegraaf.

De echtgenote van de vader van de staatssecretaris zit sinds 3,5 jaar op een van de psychogeriatrische afdelingen van verpleeghuis WZH Waterhof in Den Haag. Volgens de vader van de staatssecretaris komt het meerdere keren per week voor dat dementerende ouderen urenlang alleen zitten in de gemeenschappelijke woonkamer, omdat diensten van medewerkers niet op elkaar aansluiten. Ook zou zijn vrouw soms niet worden verschoond en zou de urine langs haar enkels lopen.

De staatssecretaris stelt in een reactie op het interview in het AD dat zijn persoonlijke situatie zijn inspiratiebron zou zijn geweest om de politiek in te gaan. "Dat is geen geheim, ik heb het een paar weken na mijn aantreden in de Tweede Kamer gezegd. Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld", zegt hij tegen De Telegraaf.

Rector nepuniversiteit VS moet gevangenis in

Een Amerikaanse vrouw die een nepuniversiteit oprichtte en zo buitenlanders binnenloodste is veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Susan Xiao-Ping Su moet stevig boeten voor de zwendel. Bezittingen ter waarde van een kleine 4,5 miljoen euro zijn verbeurd verklaard en ze moet ruim zevenhonderdduizend euro terugbetalen.

De rechter bevond de zelfverklaarde rector magnificus van de Tri-Valley-universiteit in maart schuldig aan onder meer visumfraude. Volgens justitie gebruikte Su de denkbeeldige onderwijsinstelling om visa voor buitenlanders te bemachtigen. Ze smokkelde zo vooral Indiërs de Verenigde Staten binnen.

Tekening getuige getoond in zaak gedumpte baby

In een poging de ouders te vinden van de baby die anderhalve week geleden in een Amsterdamse vuilcontainer werd gevonden is een compositietekening vrijgegeven van een mogelijke getuige. De politie liet maandag al weten van plan te zijn de tekening te publiceren, tenzij de getuige zich zou melden voor aanvang van het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Van de man zijn twee tekeningen verspreid, een met en een zonder bril, aangezien de politie er niet zeker van is of de man wel of geen bril droeg. De man van circa 30 jaar zat in een auto die vroeg in de ochtend, rond de tijd waarop het meisje werd aangetroffen, in de buurt van de container stond. De politie geeft aan de man vooralsnog te zien als getuige en niet als verdachte.

In de uitzending van Opsporing Verzocht werd verder een speen getoond die lijkt op de speen die het meisje had en een pleister die op de hiel van het kind zat. Die pleister duidt er mogelijk op dat de baby een hielprik heeft gehad. Daarom worden ook zorgverleners die denken meer te weten opgeroepen contact op te nemen met de politie.

Vorige week werd in het opsporingsprogramma ook aandacht besteed aan de zaak. Daarop kwamen veertig tips binnen, die niet hebben geleid tot het achterhalen van de ouders. Veel tips gingen over de grote pigmentvlek die het meisje op haar billen heeft.

Het meisje, dat een lichtgetinte huidskleur heeft, was tussen de tien en twintig dagen oud toen ze in een plastic zak werd achtergelaten in de container aan de Fritz Conijnstraat, zo werd vorige week duidelijk. Een passant had het kind horen huilen en de politie gewaarschuwd. Totdat het kind werd achtergelaten was ze goed verzorgd. Met het meisje gaat het inmiddels goed.

Schietpartij nachtclub Albanië nekt parlementariër

Een schietpartij in een Albanese nachtclub heeft dinsdag vier mensen het leven gekost. Een van de opgepakte verdachten is de zoon van een parlementslid. Zij zag zich genoodzaakt op te stappen.

Behalve vier doden vielen bij de uit de hand gelopen ruzie in de Ante Grand in de hoofdstad Tirana ook twee gewonden. Zij zijn in het ziekenhuis opgenomen. Drie van de doden waren Albanees. Ook een 60-jarige Italiaan liet het leven.

De schietpartij vond dinsdagochtend vroeg plaats. Niet veel later hield de politie drie verdachten aan. Onder hen is de 25-jarige Konstandin Xhuvani. Diens moeder Luiza, een filmster in eigen land en parlementariër voor de socialisten, maakte daarop haar aftreden bekend.

'Gemeenten willen miljoenen bezuinigen op wegen'

Gemeenten zijn van plan komend jaar miljoenen te bezuinigen op het onderhoud van wegen. Dat meldt Nieuwsuur dinsdag op grond van een enquête. Van de 197 gemeenten die reageerden, willen er minstens 42 bezuinigen. Vooral Leiden met 2,6 miljoen euro, Nijmegen met 1,3 miljoen euro, Venlo met 810.000 euro, Haarlem met 700.000 euro en Kampen met 612.000 euro bezuinigen fors.

Gemeenten beheren samen negentig procent van alle wegen in Nederland. In Haarlem zou de bezuiniging betekenen dat de gemeente het kwaliteitsniveau van de wegen moet verlagen. "We moeten in Haarlem tien miljoen euro bezuinigen. Dat is gewoon heel veel en er is weinig vel op het bot. En dan is beheer en onderhoud van wegen een aspect van de bezuinigingen", zegt de Haarlemse wethouder Cora-Yfke Sikkema tegen het televisieprogramma.

Voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen stelt dat de bezuinigingen niet alleen slecht zijn voor de werkgelegenheid in de bouwsector, maar ook voor de economie in het algemeen. "Een goed investeringsklimaat is gekoppeld aan een goede infrastructuur. Deze bezuinigingen hebben een negatief effect op gemeenten en zullen het economische herstel temperen." Ook waarschuwt hij ervoor dat weinig onderhoud plegen goedkoop lijkt, maar duurkoop zal blijken te zijn.

Advocaat Bernard Tomlow, van wie een stiefdochter en een vriendin verongelukten in maart 2009 in de gemeente Stichtse Vecht, waarschuwt ook voor de risico's die voor gemeenten kleven aan slecht onderhoud. In de zaak van de verongelukte stiefdochter en vriendin werd de gemeente Stichtse Vecht aangeklaagd voor het onvoldoende onderhouden van de weg en veroordeeld wegens dood door schuld. "Dit zou er wel eens toe kunnen leiden dat er heel wat procedures gaan komen als gemeenten hun taak niet naar behoren uitvoeren. Het onderhoud van wegen is dus niet een vrijblijvende taak van de overheid, het is een wettelijke verplichting."

'Aanbod overstap energiebedrijf duidelijker'

Elk aanbod aan consumenten om over te stappen van energiebedrijf moet begrijpelijk en vergelijkbaar zijn. Alleen dan kunnen zij kiezen voor het aanbod dat het beste bij hen past. Dit stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag in nieuwe richtlijnen voor de sector.

"Als de consument een geïnformeerde keuze kan maken, gaat daar concurrentiedruk van uit. Aanbieders zullen dan beter hun best moeten doen voor nieuwe en bestaande klanten. Dat leidt tot scherpere prijzen, betere service en innovatie", aldus bestuurslid Anita Vegter in een toelichting.

Welke informatie de klant moet krijgen, staat in het nieuwe document Informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie. Hierover is uitvoerig met de energiesector gesproken. Voor aanbieders in de energiesector is het nu duidelijk waar zij zich aan moeten houden. Tot nu ontbrak het volgens de toezichthouder daar nog wel eens aan.

Met de nieuwe richtlijnen wil de toezichthouder de drempel voor consumenten om over te stappen op een ander energiebedrijf "zo laag mogelijk maken". ACM heeft met de aanbieders afgesproken dat aanbiedingen op maat worden gedaan, op basis van het daadwerkelijke verbruik van elektriciteit en gas zoals dat op de jaarafrekening te vinden is. Daarmee wordt voorkomen dat de werkelijke kosten heel anders blijken te zijn.

Ook moeten alle aanbieders dezelfde duidelijke termen gebruiken, consumenten vooraf informeren over alle kosten en tijdig tariefswijzigingen aankondigen. ACM zal op de naleving gaan controleren.

'Aanbod overstap energiebedrijf duidelijker'
'Aanbod overstap energiebedrijf duidelijker' (Foto: ANP)

Jimi Hendrix tijdelijk gratis te downloaden voor Rocksmith

Jimi Hendrix maakt zijn debuut in het gitaarspel Rocksmith 2014 Edition voor Xbox One en PlayStation 4 met twaalf gratis nummers die je tot 31 januari 2015 kunt downloaden voor die consoles. Na 31 januari 2015 zijn deze nummers te kopen. De volgende nummers van Jimi Hendrix zijn te spelen:

  • ‘Bold As Love’
  • ‘Castles Made Of Sand’
  • ‘Fire’
  • ‘Foxey Lady’
  • ‘Freedom’
  • ‘If 6 Was 9’
  • ‘Little Wing’
  • ‘Manic Depression’
  • ‘Purple Haze’
  • ‘Red House’
  • ‘The Wind Cries Mary’
  • ‘Voodoo Child (Slight Return)’

Rocksmith 2014 Edition voor Xbox One en PlayStation 4 biedt wat extra functies: je kunt jezelf opnemen terwijl je aan het jammen bent, om de beste uitvoering te delen met de buitenwereld. Met 1080p HD graphics ziet het spel er natuurlijk scherper uit. Op PlayStation 4 is Remote Play mogelijk via PlayStation Vita, waarop je nummers en secties ervan bekijkt en bestudeert zonder hier een bepaalde score voor te moeten hebben. Hierdoor kun je ook op de wc de nummers leren.

Er zijn twee edities beschikbaar, een digitale editie en een standaardeditie. De standaardeditie van de game bevat de Rocksmith Real Tone Cable, een speciale ¼ inch naar USB-kabel die speciaal voor Rocksmith ontwikkeld is. Heb je deze kabel nog van vorige Rocksmith-games, dan gebruik je deze ook op Xbox One en PlayStation 4. Rocksmith 2014 Edition voor Xbox One en PlayStation 4 komt 6 november uit. Om je een idee te geven: hieronder staat een video hoe je zoiets speelt.

Rocksmith voor PS4/X1 (Foto: Ubisoft)

Yolanthe Sneijder-Cabau breekt hand bij filmopnames

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft het zwaar tijdens opnames van de Turkse remake van Police Academy. "Mijn vechtscènes zijn serieus aan het worden. Ik heb mijn hand gebroken tijdens het filmen", schrijft de presentatrice en actrice dinsdag bij een foto van haar verbonden hand op social media.

Hoe Sneijder-Cabau haar hand precies heeft bezeerd, is niet duidelijk. Een woordvoerder van de actrice kon ook geen toelichting geven. Sneijder-Cabau laat weten dat het goed met haar gaat. "We gaan door." Ook volgens de zegsvrouw levert de blessure vooralsnog geen vertraging voor de opnames op.

Haar rolletje in de Turkse Police Academy is haar eerste acteerklus in Turkije, waar ze sinds vorig jaar samen met haar man Wesley Sneijder vertoeft. In de film speelt ze een politievrouw en spreekt ze Turks.


Yolanthe Sneijder-Cabau breekt hand bij filmopnames (Foto: Novum)

Verhaaltrailer van Far Cry 4

Ubisoft laat in een trailer zien waar het verhaal over gaat in Far Cry 4. In het spel speel je Ajay Ghale, een Engels-sprekende Nepalees die terugkeert naar zijn geboorteplaats Kyrat, een fictieve Himalayaanse regio. Daar blijkt dictator Pagan Min de dienst uit te maken. Een kleine verzetsgroep probeert hem omver te werpen en natuurlijk mag jij daarmee gaan helpen. Naast een singleplayerverhaal met optionele co-opmodus is er ook een multiplayermodus om je online uit te leven. 

Far Cry 4 is verkrijgbaar vanaf 18 november 2014 voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Junkie XL maakt soundtrack Batman v Superman

Junkie XL is samen met componist Hans Zimmer verantwoordelijk voor de soundtrack van Batman v Superman: Dawn of Justice. Dat heeft Zimmer laten weten aan de Amerikaanse website Comic Book Resources.

De Duitse filmcomponist vroeg de Nederlandse dj zelf om mee te werken aan de muziek. "Ik werk samen met Junkie XL, die een hele goede vriend van me is", zegt Zimmer. "Hij heeft net de soundtrack van Mad Max gedaan en ik zei tegen hem: jij zorgt voor Batman, dan doe ik die andere vent." Regisseur Zack Snyder stemde ook in met Zimmers plan.

Junkie XL, die eigenlijk Tom Holkenborg heet, heeft naast Mad Max: Fury Road vaker soundtracks van films verzorgd. Zo was hij verantwoordelijk voor de muziek van Bringing Up Bobby, De Heineken Ontvoering, Divergent en 300: Rise of an Empire.

Het superheldenepos moet in maart 2016 in de Nederlandse bioscoop te zien zijn. Ben Affleck kruipt voor de film in de huid van Batman. Henry Cavill neemt, net als in Man of Steel, de rol van Superman op zich. Ook Gal Gadot, Amy Adams, Jesse Eisenberg en Holly Hunter zijn te zien in de film.


Junkie XL maakt soundtrack Batman v Superman (Foto: Novum)

'CVC wil kleine Formule 1-teams tegemoet komen'

De roep van de kleine Formule 1-teams om meer geld is CVC Capital, grootaandeelhouder van de sport, niet ontgaan. Het investeringsfonds wil volgens The Times Lotus, Force India en Sauber tegemoet komen door een bedrag van 128 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Donald Mackenzie, bestuursvoorzitter van CVC, heeft Lotus-eigenaar Gerard Lopez in Austin telefonisch het voorstel gedaan. Lopez sprak tegenover The Guardian over de huidige situatie in de Formule 1. "Ik weet dat CVC en Bernie Ecclestone bezig zijn naar zo’n voorstel te kijken. Het moet een basisbedrag worden dat naast het prijzengeld voor posities in het constructeurskampioenschap aan de kleinere teams betaald wordt. Dat zou er in principe voor moeten zorgen dat de budgetten sluitend worden."

Lopez hoopt dat zo de crisis waarin de sport verkeert opgelost kan worden. Lotus, Force India en Sauber dreigden met een boycot voor de Grand Prix van Brazilië, maar als de renstallen eruit komen, dan is dit van de baan. Het voorstel houdt echter geen rekening met Caterham en Marussia die momenteel onder curatele staan en niet racen. Laatstgenoemde team zou volgens de geruchten echter wel spoedig over genomen kunnen worden door een geïnteresseerde partij.

Dat er in de Formule 1 veel geld om gaat moge duidelijk zijn. Grootaandeelhouder CVC en de andere aandeelhouders kregen een flinke hap uit de winst van de Formule 1 die over 2013 ongeveer een miljard euro bedroeg. De teams ontvingen 640 miljoen euro aan prijzengeld, waarbij de grote renstallen het leeuwendeel hiervan kregen. Ook diverse commerciële overeenkomsten droegen bij aan de scheve verdeling. Bijvoorbeeld Force India, dat vorig jaar als zesde eindigde in het constructeurskampioenschap, kreeg 50 miljoen euro, net zoveel als naar verluidt Ferrari opstreek om alleen maar aan de start van een race te verschijnen.

Darren Aronofsky zit jury filmfestival Berlijn voor

De Amerikaanse regisseur Darren Aronofsky is volgend jaar president van de jury van het internationale filmfestival van Berlijn. "De films van de Berlinale zijn altijd spannend en fascinerend", zegt de filmmaker in een verklaring. "Ik kijk uit naar het bekijken van de beste daarvan in een van de geweldigste steden op de planeet."

Aronofsky debuteerde als regisseur met de sciencefictionfilm Pi in 1998. Voor de regie van het drama Black Swan werd hij genomineerd voor een Oscar. De 45-jarige regisseur volgt Mike Leigh op die dit jaar de jury leidde. De Italiaanse film Cesare Deve Morire werd onderscheiden met de Gouden Beer.


Darren Aronofsky zit jury filmfestival Berlijn voor (Foto: Novum)

Gijs Naber was zelf bijna een Aanmodderfakker

Gijs Naber speelt in de bekroonde film Aanmodderfakker, die donderdag in première gaat, een nietsnut die niet weet wat hij wil. Het had niet veel gescheeld of Naber was ook zo geworden als Thijs, de hoofdpersoon uit de film.

"Op de middelbare school had ik totaal geen doel, behalve dat ik het elke dag naar mijn zin wilde hebben, maar dat had vrij weinig met de lesstof te maken", zegt Naber (34) in een interview met de Volkskrant. "Ik was wel goed in buitenschoolse activiteiten."

Naber won vorige maand een Gouden Kalf voor de rol van Thijs in Aanmodderfakker. "Thijs is een volwassen man die weigert volwassen te worden, die zich puberaal gedraagt, narcistisch, egocentrisch", zegt de acteur over zijn personage. "Maar Thijs moest ook, ergens, op een bepaalde manier sympathiek zijn. Anders denk je aan het einde van de film: geinig, maar who cares?"

Naber denkt dat wel meer mensen van zijn generatie zich kunnen identificeren met Thijs. "Dat komt door de manier waarop ik en veel van mijn leeftijdgenoten zijn opgevoed. We konden alle kanten op, het ontbrak ons aan niks. De achterbankgeneratie: omdat we overal door onze ouders naartoe werden gebracht. Vind je voetbal leuk? Dan ga je voetballen. Vind je tennis leuk? Dan tennis. Zorgeloos. Er was alle ruimte en tijd om na te denken over wat je zou willen."

Gijs Naber was zelf bijna een Aanmodderfakker
Gijs Naber was zelf bijna een Aanmodderfakker (Foto: ANP)

Bussemaker begint bouw EYE Collectiecentrum

Minister Jet Bussemaker (OCW) geeft volgende week het startsein voor de bouw van het EYE Collectiecentrum in Amsterdam. In dit depot krijgt de collectie van het filminstituut een veilige opslagplaats. Ook kunnen professionals zich hier bezighouden met filmconservering, restauratie en onderzoek.

Wetenschappers, filmmakers en studenten hebben de mogelijkheid in het centrum films te kijken, research te doen of een blik te werpen in zaken als boeken, tijdschriften, affiches, foto's, scenario's en filmapparatuur. Ook vinden er bijeenkomsten plaats over het conserveren, restaureren, digitaliseren en presenteren van de collectie van EYE. Die telt zo'n 40.000 films.

Met het nieuwe Collectiecentrum, dat begin 2016 klaar moet zijn, heeft EYE een oplossing voor de jarenlange problemen met de oude, ontoereikende depots. Die bevonden zich op diverse plekken in Noord-Holland.

Bussemaker begint bouw EYE Collectiecentrum
Bussemaker begint bouw EYE Collectiecentrum (Foto: ANP)

GTA V krijgt first-person op PS4, XB1 en pc

Grand Theft Auto V krijgt een flinke update in de versies voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Het wordt namelijk mogelijk het hele spel in first-person te spelen. In plaats van alleen maar een technische update wil ontwikkelaar Rockstar de gameplay flink veranderen door deze wijziging in perspectief.

Naast deze wijziging bevat de verbeterde versie van Grand Theft Auto V ook meer grafische details, hogere resolutie, meer verkeer, meer diepte, meer soorten wild, betere AI en betere schade- en weereffecten.

Laat die Oculus-versie voor pc maar komen... Grand Theft Auto V voor PlayStation 4 en Xbox One komen 18 november uit. De pc-versie komt eind januari uit.

Barbie weer volgeblaft

Blij babynieuws uit Den Haag. Samantha van der Plas aka Barbie is opnieuw succesvol volgeblaft.

De nationale aandachtshoer is inmiddels vier tot zes weken zwanger. Hoewel een beetje fatsoenlijk mens wacht tot de twaalf weken voorbij zijn, kon Barbie het niet langer voor zich houden.

Barbie en haar man, patser Michael, hebben al een tweejarig dochtertje. Het arme kind, Angelina Melissa Cora, werd naar goed Haags gebruik al na enkele weken een paar stukken ijzer in haar oren aangemeten.

Rond de geboorte van Angelina MC was het stel op tv te zien met een realitysoap, tot groot verdriet van de gristelijke partijen. Na een gruwelijke bevalling, waarin het kind pas na meer dan zeventien uur werd uitgepoept, wilden de twee eerst niet nog een tweede kind.

Pas na lang drammen met Michaels pretprikker ging Barbie toch weer met de benen wijd. Het is echter nog niet bekend of er nu weer een langdurige soap volgt.

PVV boos over schoolproject

Haagse gemeenteraadsleden van de PVV laten weer zien dat ze hun vergoeding meer dan dubbel en dwars waard zijn. De fanclub van de blonde profeet trekt namelijk ten strijde tegen een schoolprojectje in het Museon. Tijdens dit project maken 7 –jarigen kennis met het land van enkele klasgenootjes: Marokko.

De goed geïnformeerde politici zien dit uiteraard meteen als Islamverheerlijking, zoals zij het zelf noemen. Inmiddels hebben zij de kostbare tijd van de gemeenraad verbruikt met allerlei vragen over dit onderwerp. Tevens roepen zij –zoals het echte een pro-vrijheidspartij betaamt- op tot allerlei verboden.

Volgens de PVV krijgen meisjes tijdens het project hoofddoekjes op het hoofdje. Pure indoctrinatie, aldus de partij. Hoewel uit foto's blijkt dat dit niet het geval lijkt te zijn, zetten de populisten tòch vraagtekens bij de educatieve meerwaarde hiervan. Ook een virtueel tochtje door de woestijn valt helemaal verkeerd. Grappig is ook dat de PVV denkt dat Medina een plaats in Marokko is, waar het project het zelf heeft over DE Medina, de oude binnenstad van de Marokkaanse stad Fes.

Het is niet helemaal duidelijk of schoolprojecten over de Romeinse tijd of de Tweede Wereldoorlog wèl de goedkeuring van de geertsdienstigen (term geleend van Ouwesok) kunnen verdragen.

Overheid laat otter oversteken

Overstekende otters moeten nog goed blijven uitkijken voor aanstormende auto's. Op veertien gevaarlijke locaties krijgt de overheid tot twee jaar extra om maatregelen te nemen die de ottersterfte moeten terugdringen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald in een zaak die was aangespannen door natuurorganisaties.

De rechtbank bepaalde vorig jaar dat het ministerie van Economische Zaken, waaronder natuurbeheer valt, de situatie op 21 knelpunten binnen een jaar moest hebben verbeterd. Voor de zeven urgentste locaties blijft die termijn staan. Het gaat daarbij onder meer om de A6 bij het Tjeukemeer en de A7 bij Oudehaske, allebei in Friesland.

Voor de otters moeten op de knelpunten zogenoemde looprichels onder bruggen en viaducten worden aangelegd. De richels moeten waar nodig worden voorzien van een raster. Hiermee kan de otter naar de veilige route worden geleid en kan het beest oversteken zonder te worden aangereden. Op de weg zelf moeten snelheidsbeperkingen komen.

Op twaalf locaties waar de otter vaak oversteekt moet de situatie nu binnen twee jaar zijn geregeld. Op twee locaties mag het ministerie er drie jaar over doen om de otter veilig te helpen oversteken.

De natuurorganisaties Das&Boom en Otterstation Nederland hadden de zaak aangespannen omdat ze vrezen voor de otter. Er leven ongeveer 120 otters in het wild. De afgelopen twee jaar is een derde van de otterpopulatie echter doodgereden. De natuurorganisaties wilden daarom extra maatregelen om de otter in leven te houden.

Meute lyncht Pakistaanse christenen

Pakistaanse moslims hebben dinsdag een christelijk echtpaar gelyncht. Het stel zou de Koran hebben ontheiligd.

De moordpartij vond plaats in Kot Radha Kishan, in de oostelijke provincie Punjab. De meute sloeg de twee dood en verbrandde hun lichamen vervolgens in de steenoven waar ze werkten, liet de politie weten.

De politie heeft de jacht op de daders ingezet. De hoogste gezagsdrager in de provincie, Shahbaz Sharif, heeft een onderzoek naar de dubbele moord bevolen.

Religieuze en etnische minderheden moeten het in Pakistan vaker ontgelden. Niet zelden worden zij beticht van godslastering of aanverwante delicten. Daarop staat in Pakistan de doodstraf. De aanklacht van godslastering, waarvoor de bewijsvoering vaak niet al te streng tegen het licht wordt gehouden, wordt geregeld misbruikt om persoonlijke vetes te beslechten.

Framerate CoD:AW beter op Xbox One

Jawel, je leest het goed. De Xbox One doet het qua framerate in Call of Duty: Advanced Warfare beter dan de PlayStation 4. Een kanttekening is echter wel op zijn plek: de PlayStation 4 produceert een hogere resolutie.

Digital Foundry, de gametechnologiewaakhond van Eurogamer, voerde uitgebreide tests uit op beide consoles en kwam tot de conclusie dat de Xbox One-versie van de nieuwe Call of Duty vloeiender draaide dan de PlayStation 4-versie. Digital Foundry: "Over het algemeen is te zien dat de details van textures, schaduwen en dergelijke op de Xbox One nauwelijks verschillen van de PlayStation 4-versie. Wel is opgevallen dat het gemiddelde aantal frames per seconde hoger is op de console van Microsoft".

Hier moet bij opgemerkt worden dat de Xbox One-versie draait op een resolutie van 1360x1080 (welke opschaalt naar 1920x1080 bij rustige scenes) en de PlayStation 4-versie op een volledige 1920x1080-resolutie. Laatstgenoemde komt dus met een prijs: tijdens de tests was te zien dat gedurende drukke scenes, bijvoorbeeld bij het gooien van 'threat grenades' die een gebied afzoeken naar vijanden, de framerate op de PlayStation 4 daalt naar ergens in de 40 fps, terwijl de Xbox One te allen tijde de volledige 60 fps kon vasthouden, op enkele cutscenes na.

De reden waarom de Xbox One netjes aan een solide framerate vasthoudt, is waarschijnlijk de zogenaamde 'adaptive V-sync'. Deze technologie zorgt er voor dat wanneer de hardware op enig moment ineens veel te verduren krijgt, de v-sync aangetrapt wordt om zogenaamde 'tearing' te elimineren, terwijl het op andere momenten uitgeschakeld staat. Tearing is een fenomeen waarbij een eerder weergegeven frame overschreven wordt door een nieuw frame terwijl de eerste nog zichtbaar is. In de praktijk kan deze techonologie er juist voor zorgen dat er meer tearing optreedt en omdat de PlayStation 4 gebruik maakt van permanente v-sync, zijn kortstondige vertragingen in het beeld eerder zichtbaar. 

Squashspeelster David schrijft geschiedenis op wereldranglijst

Squashspeelster Nicol David heeft geschiedenis geschreven met haar positie op de wereldranglijst: De 31-jarige Maleisische is in november voor de 100e maand op rij de mondiale nummer één, zowel bij de mannen als vrouwen een unieke prestatie.

David kwam in januari 2006 voor het eerst op de eerste plek van de ranglijst van de WSA, de Women's Squash Association. Drie maanden later zakte ze naar de tweede plek, maar vanaf augustus 2006 is ze niet meer van de eerste plaats weg te denken.

In haar loopbaan won David liefst 77 World Tour-titels, waaronder het ongeëvenaarde aantal van zeven wereldtitels. "Het is simpelweg ongelooflijk dat iemand al acht jaar op rij de nummer één van de wereld is, zeker gezien haar relatief jonge leeftijd van 31 jaar", aldus de Nederlandse WSA-voorzitter Tommy Berden. "De prestaties van Nicol zijn uniek in de sportwereld en het is geweldig om een ambassadeur als haar te hebben voor onze sport", vervolgt Berden. 

David (rechts) op weg naar haar vierde individuele gouden medaille op de Asian Games, eerder dit jaar in Incheon (Foto: Getty)

Te weinig radium voor prostaatkankerpatiënten

Het medicijn Radium-223 dichloride (Xofigo), waar terminale patiënten met uitgezaaide prostaatkanker veel baat bij hebben, is de komende tijd niet of nauwelijks verkrijgbaar. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) meldde dinsdag dat er productieproblemen zijn bij de fabrikant. Patiënten die radium gebruiken, moeten hun behandeling tijdelijk staken.

Artsen moeten nu kijken of ze patiënten een andere behandeling geven. Het is onduidelijk wanneer er weer genoeg van het radioactieve middel op de markt is. Het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben alle betrokken artsen in de tien ziekenhuizen die een licentie hebben voor dit medicijn, geïnformeerd.

Xofigo wordt gegeven aan mensen die aan prostaatkanker lijden waarbij hormoontherapie niet (goed) werkt. Zij leven door het middel vier tot zes maanden langer. "Er zijn bijna geen bijwerkingen, en patiënten hoeven minder vaak aanvullend extern bestraald te worden", zei nucleair geneeskundige Dirk Wyndaele eerder dit jaar.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen.

Opnieuw resten geborgen op rampplek MH17

Op de rampplek van de crash met vlucht MH17 zijn dinsdag menselijke resten geborgen. Ook zijn persoonlijke bezittingen veiliggesteld en naar Charkov gebracht, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. Vrijdag werden op de rampplek ook al menselijke resten geborgen.

Ook de vrijdag geborgen resten zijn naar Charkov vervoerd. Daar wordt een eerste forensische check uitgevoerd op de stoffelijke resten, waarna ze naar Nederland worden overgebracht. Wanneer dit gebeurt is nog onbekend. Bij de repatriëring wordt hetzelfde ceremonieel in acht genomen als bij de vorige keren dat de resten terug werden gebracht naar Nederland. De persoonlijke bezittingen worden na onderzoek in Nederland aan de nabestaanden overgedragen.

De resten en persoonlijke bezittingen werden geborgen door leden van de Nederlandse repatriëringsmissie, onder leiding van de lokale rampenbestrijdingsdienst SES en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. De leden van de Nederlandse missie hebben de rampplek inmiddels weer verlaten.

In de omgeving van de rampplek werden volgens Veiligheid en Justitie enkele beschietingen gehoord. "De veiligheidsomstandigheden in het gebied blijven fragiel." Het is daarom nog niet mogelijk dat de missie weer volledig wordt opgetuigd, aldus het ministerie.

Inbrekers roven volière bejaarde Gelderlander leeg

De volière van een 83-jarige man uit het Gelderse Rossum is in de nacht van maandag op dinsdag leeggeroofd. In totaal zijn 350 vogels gestolen. Dat meldt de politie dinsdag. De man had meer dan veertig jaar werk in zijn hobby gestoken en is volgens de politie 'door deze diefstal in een klap zijn hele levenswerk kwijt'.

De dieven sloegen hun slag tussen maandagavond 21.15 uur en dinsdagochtend 06.30 uur. De volière staat bij het huis van de man aan de Burgemeester van Randwijckstraat. Onder de gestolen vogels zijn onder meer Japanse meeuwtjes, spitsstaarten en gouldamadines.

De vogels waren allemaal geringd en hadden een unieke code. De politie is op zoek naar getuigen.

Marathon in het donker als Qatar WK atletiek krijgt

Als de Qatarese hoofdstad Doha later deze maand het WK atletiek van 2019 toegewezen krijgt, zal de marathon op dat toernooi in het donker gelopen worden. Op die manier moet worden vermeden dat de ruim 42 kilometer in de verzengende hitte gelopen moet worden.

Wereldatletiekbond IAAF zal op 18 november een keuze maken over de organisator van het WK van 2019. De strijd gaat tussen Doha, Barcelona en Eugene, de Qatarese hoofdstad was de laatste van de drie waar een evaluatiecommissie van IAAF een bezoek aan heeft gebracht. Dahlan Al-Hamad, voorzitter van de Qatarese atletiekbond, liet daar weten dat het parcours voor de marathon al bekend en zelfs getest is.

De marathon zal in Doha bestaan uit tien ronden van 4,2 kilometer, waarbij 's avonds gelopen gaat worden. Omdat het in oktober kort na 17.00 uur donker wordt Doha, zal er gelopen worden over verlichte wegen, zodat atleten en tv-kijkers geen last hebben van het donker. Dit betekent een andere aanpak dan dat van het WK para-atletiek, wat volgend jaar in dezelfde stad gehouden wordt. De marathon wordt daar niet in Doha afgewerkt, maar eerder in het jaar in Londen, tijdens de London Marathon.

IAAF vice-president Sebastian Coe ging nog even in op de situatie rondom de toewijzing van het WK voetbal van 2022 aan Qatar, waarover veel berichten over corruptie rondgaan. "We zijn hier gekomen om in te schatten of deze stad in staat is om een goed WK atletiek neer te zetten, dus wij hebben ons daar volledig op gericht, net als in Barcelona en Eugene. We hebben geen seconde besteed om na te denken over de problemen rondom andere sporten en dat gaan we ook niet doen", aldus de Brit.

"Stemmen IOC-leden over gaststad Spelen moeten openbaar worden"

Het moet geen geheim meer zijn op welke stad IOC-leden hebben gestemd als organisator voor toekomstige Olympische en Paralympische Spelen. Dat zegt Poul-Erik Høyer, IOC-lid en president van de wereldbadmintonfederatie BWF. Het proces van de toewijzing van een olympische stad zou zo veel transparenter worden.

Het plan is al een van de onderdelen van het veelbesproken Olympic Agenda 2020, een plan vol mogelijke hervormingen rondom de Olympische Spelen. De beslissingen daarover worden op 8 en 9 december gemaakt tijdens de IOC-sessie in Monte Carlo.

"Een meer open en transparant proces zou het aantrekkelijker maken om een bid in te dienen voor de Spelen, zowel voor steden als voor landen", aldus Høyer, IOC-lid sinds de Spelen van Sochi dit jaar en zelf olympisch kampioen badminton in 1996. Het gebeurt nu nog vaak dat verliezende steden na afloop klagen dat ze beloofde stemmen toch niet gekregen hebben.

"De hele olympische beweging, maar ook de potentiële gaststeden, zijn gedurende de jaren steeds professioneler geworden in de manier waarop met bids omgegaan wordt, het is tegenwoordig een flinke investering. Ook daarom zou het erg interessant zijn om te weten wie voor en wie tegen een bepaalde stad heeft gestemd, zodat steden dat kunnen analyseren. Er zijn namelijk veel steden die na hun eerste bid nog een tweede of derde bid indienen en dan kan een dergelijke analyse erg handig zijn", vervolgt Høyer.

De uitspraken van Høyer komen in een tijd waarin duidelijk behoefte is aan hervormingen rondom het proces om de Spelen in een stad te krijgen. Voor de Winterspelen van 2022 trokken liefst vier van de zes kandidaten zich voortijdig terug: Stockholm, Krakow, Lviv en Oslo haakten af, waardoor alleen Almaty en Beijing nog overblijven. Voor de Spelen in 2024 heeft vooralsnog alleen Duitsland officieel aangegeven een bid uit te gaan brengen.

Lange files op A1 en A28 door storing

Op de A1 van Amsterdam naar Apeldoorn en op de A28 tussen Amersfoort en Hoogeveen staan dinsdagmiddag lange files doordat spitsstroken dicht zijn vanwege een technische storing. Rond 17.30 uur stonden er files van achttien kilometer op de A1 en vijftien kilometer op de A28 richting Hoogeveen, meldt de Verkeersinformatiedienst.

De spitsstrook op de A1 is dicht tussen knooppunt Hoevelaken en Barneveld. De verkeerssignalering boven de spitsstrook kan niet worden bediend en daarom mag de strook niet open.

Op de A28 zijn bij Zwolle de spitsstroken in beide richtingen dicht. Vooral richting het noorden leidt dat volgens de VID tot veel file.

De spitsstroken blijven naar verwachting de hele avondspits dicht. Of de problemen op beide snelwegen met elkaar te maken hebben, is nog onduidelijk.

'Biden bood Turkije geen excuses'

Er is onduidelijkheid ontstaan over een telefoongesprek dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft gevoerd met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Volgens het Witte Huis heeft Biden excuses aangeboden voor een omstreden uitspraak, maar Biden houdt vol dat hij dat niet heeft gedaan.

Begin oktober zei Biden in een toespraak op de universiteit Harvard dat Turkije bij vergissing jihadstrijders heeft geholpen, onder wie extremisten van Islamitische Staat, die het regime van president Bashar Assad omver wilden werpen. Ook de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië zouden dit hebben gedaan. De uitspraken van Biden leidden tot een diplomatiek relletje en Erdogan eiste op hoge poten een excuus. Hij zei zelfs dat Biden 'geschiedenis voor mij zal zijn' als de vicepresident echt heeft beweerd dat Turkije heeft bijgedragen aan de groei van IS.

Het Witte Huis heeft verklaard dat Biden in het telefoongesprek met Erdogan excuses heeft aangeboden, maar Biden heeft dat in een interview met CNN tegengesproken. "Nee, ik heb geen excuses aangeboden. Ik heb nooit mijn excuses aan hem aangeboden. Ik ken hem goed. Ik heb eerder zaken met hem gedaan. Ik heb hem gebeld en gezegd: 'Luister, wat in het nieuws komt stemt niet overeen met wat ik heb gezegd'."

Het is maar een klein verschil - geen excuus, maar opheldering - maar erg belangrijk voor Turkije. De spanningen in het Midden-Oosten lopen op en president Barack Obama wil dat Turkije meer gaat doen in de strijd tegen IS in Syrië. Om dat te bewerkstelligen heeft Biden later deze maand een onderhoud met Erdogan.

Belager camerajournalist moet cel in

Een 29-jarige man uit Den Haag krijgt zes weken cel voor het mishandelen van een journalist tijdens een demonstratie in de Haagse Schilderswijk in augustus. Ook moet hij nog een deel uitzitten van een eerdere straf wegens een serie diefstallen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

De politierechter achtte bewezen dat de man, Mimoun D., de journalist van Novum en Zoomin heeft aangevallen, terwijl die in rust zijn werk behoorde te kunnen doen. Ook heeft D. meegedaan aan het gooien van stenen naar de politie. Alleen een gevangenisstraf is daarom passend, oordeelde de rechter. Ook moet D. een kleine 1800 euro schadevergoeding betalen aan de journalist. Het slachtoffer kreeg klappen en zijn camera werd vernield.

D. was ten tijde van het incident net voorwaardelijk vrijgelaten. Hij had 28 maanden cel gekregen wegens een serie diefstallen. Van die straf moet hij nu alsnog honderd dagen uitzitten. Omdat hij nog in zijn proeftijd zat, zit hij sinds het incident vast. Deze periode wordt van de honderd dagen afgetrokken.

Het vonnis is vrijwel gelijk aan de eis van justitie. Alleen de schadevergoeding valt iets lager uit dan gevorderd. De advocaat van D. had vrijspraak gevraagd, onder meer omdat niet voldoende zou zijn bewezen dat D. inderdaad de man is die te zien is op camerabeelden van het incident.

Tegelijk met D. stonden nog zeven verdachten terecht die onder meer stenen naar de politie zouden hebben gegooid tijdens de rellen in de Schilderswijk, die ontstonden na een demonstratie van extreemrechtse activisten tegen de islamitische terreurorganisatie ISIS. Vijf verdachten kregen taakstraffen tussen dertig en tweehonderd uur. Een verdachte kreeg een boete wegens het beledigen van agenten. Een ander werd vrijgesproken.

Rebellenleider Oekraïne beëdigd

De leider van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne is dinsdag officieel beëdigd. Aleksandr Zachartsjenko werd in een zwaarbewaakt theater in Donetsk benoemd tot leider.

De verkiezingen hadden afgelopen weekeinde plaats, maar waren niet meer dan een formaliteit; er waren geen sterke tegenkandidaten. De separatisten lieten de stembusgang echter toch doorgaan, zodat ze een mandaat hebben om hun doelen na te streven.

Volgens de centrale regering in Kiev en het Westen ondermijnden de verkiezingen het bestand dat in het oosten van het land van kracht is. Ondanks de wapenstilstand hebben er bijna dagelijks gevechten plaats.

'Rusland boycot nucleaire top 2016'

De Russische regering heeft de Amerikaanse laten weten dat zij de topconferentie over nucleaire beveiliging in 2016 boycot. Dat hebben twee diplomaten dinsdag persbureau AP toevertrouwd. De afzegging van Rusland, een van de belangrijkste deelnemers, zou een zware klap zijn voor de volgende editie van de NSS.

Rusland kwam vorige week ook al niet opdagen bij een bespreking ter voorbereiding op de NSS van 2016. Diplomaten lieten toen nog in het midden of de Russen op de slotconferentie in Washington zouden verschijnen.

Volgens de twee ingewijden voelt Rusland niets voor deelname aan de top omdat die een politiek karakter zou hebben. De bronnen citeren uit een Russisch memo, die zou stellen dat overleg over nucleaire beveiliging louter technisch van aard moet zijn. Bovendien is de organisatie van een nucleaire top aan het Internationaal Atoomagentschap en niet aan de VS.

Rusland was in maart, bij de NSS in Den Haag, nog wel van de partij. Toen kwam president Vladimir Poetin niet zelf, maar stuurde hij zijn minister van buitenlandse zaken, Sergej Lavrov. Volgens de ingewijde diplomaten liep het Kremlin toen al niet erg warm voor de top. De bronnen hebben de indruk dat de 'veranderde politieke atmosfeer' tussen Washington en Moskou, vermoedelijk een diplomatieke verwijzing naar de onmin over Oekraïne, aan de afzegging van Rusland heeft bijgedragen.

Een derde internetters slaat gegevens online op

Ruime een derde van de Nederlandse internetgebruikers slaat zijn foto's, documenten en filmpjes niet op de eigen computer, maar op internet op. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Vooral foto's worden online opgeslagen. Negentig procent van de internetgebruikers die online gegevens opslaan, doet dat met foto's. Ook documenten worden vaak online opgeslagen. Muziek, video's en e-books blijven vaker nog alleen op de computer staan.

Belangrijkste reden voor het online opslaan is voor de meesten dat de gegevens op die manier gemakkelijk op verschillende apparaten te bereiken zijn. De cloud wordt verder gebruikt om makkelijk gegevens te kunnen delen met anderen en als back-up.

Het gebruik van de zogenoemde cloud is vooral hoog onder smartphone- en tabletgebruikers. Dat komt doordat fabrikanten van telefoons en appmakers vaak online opslagruimte gratis aanbieden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Drive van Google en iCloud van Apple.

Van de internetgebruikers die niet gebruikmaken van online opslaan, weet een derde niet van de optie af. Twee op de drie kennen cloud computing wel, maar kiest vooral vanwege veiligheid en privacy niet voor deze optie.

Forse omzetstijging voor webwinkel Alibaba

Alibaba heeft zijn eerste kwartaal als beursgenoteerde onderneming met een stevige omzetstijging afgesloten. De Chinese webwinkel zag de omzet in het voorgaande kwartaal met 53,7 procent toenemen naar 2,74 miljard dollar (2,2 miljard euro). Dat meldde het bedrijf dinsdag.

Daarmee presteerde Alibaba beter dan door Reuters gepolste analisten hadden verwacht. Zij gingen op voorhand uit van een omzet van 2,61 miljard dollar. De omzet steeg doordat Alibaba in China 49 procent meer verkocht doordat het aantal klanten met 52 groeide naar 307 miljoen. De Chinese retailtak was goed voor bijna 76 procent van de totale omzet.

Hoewel de nettowinst daalde met 38,6 procent naar 494 miljoen dollar, steeg de operationele winst met 15,5 procent in het derde kwartaal. Onder de streep hield Alibaba minder over omdat het bedrijf meer belasting betaalde en moest afschrijven op immateriële vaste activa.

De beursgang van Alibaba, in september in New York, ging de boeken in als de grootste ooit. Het bedrijf haalde ruim 25 miljard dollar op.

Daniël Dekker kapt met Gouden Uren

Daniël Dekker presenteert op 19 december de laatste uitzending van Gouden Uren op NPO Radio 2. De presentator stopt na zestien jaar met het ochtendprogramma om zich te richten op het hoofdredacteurschap van Sterren.nl en de eindredactie van AVROTROS-programma's. Op de zender komt een nieuw ochtendprogramma, maakte de omroep dinsdag bekend.

"Natuurlijk zal ik een dagelijkse radioshow missen", zegt de 54-jarige Dekker. "Het is een enorme uitdaging om samen met de NPO verder te bouwen aan Sterren.nl. En op zaterdag blijf ik op NPO Radio 2 Muziekcafé presenteren, dus een afscheid als radio-dj is het niet."

Verkade en Sultana in Turkse handen

De koekjesfabrikant achter Verkade en Sultana krijgt een nieuwe eigenaar. United Biscuits werd door de huidige eigenaren Blackstone en PAI Partners verkocht aan de Turkse koekjesproducent Yildiz. Dat maakten de partijen dinsdag bekend.

Hoeveel Yildiz betaalt voor het bedrijf werd niet bekendgemaakt, maar het Turkse bedrijf zou een bod van meer dan twee miljard pond (2,6 miljard euro) hebben gedaan. De deal moet binnenkort worden afgerond.

United Biscuits heeft wereldwijd zestien fabrieken. Daarvan staan er zeven in Groot-Brittannië. Verkade heeft in Nederland een fabriek in Zaandam. Daar werken ongeveer 550 mensen.

Burgemeester van Mexicaanse stad Iguala opgepakt

De burgemeester van de Mexicaanse stad Iguala, die werd gezocht in verband met de verdwijning van 43 studenten eind september, is opgepakt. Dat hebben medewerkers van de federale regering dinsdag meegedeeld.

Burgemeester José Luis Abarca en zijn vrouw María de Ángeles Pineda werden door agenten van de federale politie dinsdagochtend opgepakt in Mexico-Stad. Hun aanhouding verliep volgens de zegslieden zonder geweld. Het tweetal is inmiddels overgedragen aan de procureur-generaal in de hoofdstad om te worden verhoord.

Justitie verdenkt de burgemeester en zijn vrouw ervan opdracht te hebben gegeven tot de ontvoering van de studenten, die nog steeds worden vermist. Het openbaar ministerie baseert zich op de verklaring van de politiechef van Iguala. Die heeft gezegd dat burgemeester Abarca hem opdroeg te voorkomen dat de groep studenten een bijeenkomst zou verstoren waar de vrouw van de burgervader bij aanwezig was.

Vermoed wordt dat de burgemeester en de politie van Iguala samenwerkten met Guerrero Unidos, een lokaal drugskartel.

Nederlandse F-16's schakelen weer IS-strijders uit

Nederlandse F-16's hebben afgelopen week zestien missies uitgevoerd boven Irak in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Daarbij werden diverse doelen uitgeschakeld, waaronder materieelcomplexen, voertuigen en strijders van IS, meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

Niet alleen werden doelen gebombardeerd, ook het boordkanon werd ingezet. De week ervoor maakten de Nederlandse gevechtsvliegtuigen nog meer dan veertig vluchten en waren de aanvallen ruim dertig keer succesvol. Toen werden ook vijandige strijders gedood.

Nederland is partner van de internationale coalitie tegen IS waaraan onder meer ook de Amerikanen deelnemen. De Nederlandse F-16's zijn gestationeerd in Jordanië.

F-16 (Foto: Novum)
F-16 (Foto: Novum)

2600 mensen weg bij motorbouwer Rolls-Royce

Motorfabrikant Rolls-Royce krimpt het personeelsbestand de komende anderhalf jaar in met 2600 personen. Dat meldt het Britse bedrijf dinsdag. Door het lastige economische klimaat moet het Britse bedrijf beter op de kosten letten. Rolls-Royce wil in twee jaar 120 miljoen euro besparen met de reorganisatie.

De aangekondigde maatregelen zijn waarschijnlijk niet de laatste die het bedrijf moet doorvoeren, liet topman John Rishton dinsdag weten. De hardste klappen vallen in de luchtvaarttak. Bij Rolls-Royce werken wereldwijd ruim 55.000 mensen, verspreid over 45 landen.

Rolls-Royce maakt onder meer motoren voor vliegtuigen en defensieschepen. Het bedrijf staat los van het gelijknamige automerk, dat in handen is van het Duitse BMW.

Straf waxinelichthoudergooier definitief

De straf voor de man die vier jaar geleden op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide is definitief. De Hoge Raad verwierp dinsdag het beroep dat Erwin L. tegen de uitspraak van het hof instelde. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot vijf maanden cel.

Van de rechtbank kreeg L. geen celstraf omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. Wel vond de rechtbank dat hij moest worden behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde later dat geen sprake was van volledige ontoerekeningsvatbaarheid en kwam tot een celstraf van vijf maanden.

Daartegen ging L. in cassatie. Het beroep is verworpen omdat de hoogste rechter van mening is dat het gerechtshof het recht goed heeft geïnterpreteerd en toegepast. L. werd door het hof schuldig bevonden aan beschadiging van de Gouden Koets en belediging van toenmalig koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en Máxima.

De waxinelichthouder ketste af op de ruit van de koets. Het hof acht niet bewezen dat L. iemand lichamelijk letsel wilde toebrengen. L. zat voor het incident zo'n twee jaar in de cel. Hij wil een schadevergoeding voor de tijd die hij onterecht heeft vastgezeten.

Thaise notabelen gaan nieuwe grondwet opstellen

De door het leger aangestelde interim-regering van Thailand heeft dinsdag een commissie benoemd die een nieuwe grondwet moet ontwerpen. De 36-koppige commissie bestaat uit rechtsgeleerden, academici, oud-senatoren en andere leden van de gevestigde orde van het land.

De oude Thaise elite vormt de kern van de tegenstand tegen oud-premier Thaksin Shinawatra, wiens zus Yingluck afgelopen voorjaar door het leger het premierschap werd ontnomen. De legertop nam daarop de macht over en generaal Prayuth Chan-ocha neemt sindsdien het premierschap waar.

Volgens Prayuth staat de stem van het volk centraal bij het opstellen van de grondwet. Maar zijn interim-regering maakt in woord noch daad aanstalten om de conceptgrondwet zodra die klaar is aan de bevolking voor te leggen.

Prayuth liet vorige maand doorschemeren dat hij pas in 2016 nieuwe verkiezingen wil uitschrijven. Hij kondigde die eerder aan voor oktober volgend jaar, maar lijkt daarop terug te komen. Thaksin en Yingluck en hun aanhang versloegen hun rivalen in de verkiezingen van de afgelopen jaren vaak met gemak.

Het leger benoemde eerder dit jaar al een interim-parlement en een 250 leden tellende hervormingsraad. Die adviesraad, die ook voornamelijk behoudende, gezeten burgers telt, moet de grondwetscommissie ondersteunen en raad geven bij het schrijven van de nieuwe constitutie.

Aangifte tegen Quincy Gario om beschuldiging racisme

Powned-reporter Jan Roos heeft aangifte wegens smaad gedaan tegen opperantizwartepieter Quincy Gario. Die heeft Roos in de nacht van maandag op dinsdag namelijk op Twitter een racist genoemd.

Roos pikte dat niet en stapte naar de politie. De recherche heeft de aangifte opgenomen, zo heeft de verslaggever laten weten. De aanklacht luidt smaad en aantasting van de goede naam en eer.

Volgens de antizwartepietbrigade zou Roos een aansteller zijn, maar de recherche vindt volgens de reporter dat er 'alle reden' is voor de aangifte. Hij roept anderen die door Gario voor racist zijn uitgemaakt op om ook aangifte te doen.

Amanda Bynes is manisch-depressief

Amanda Bynes wordt naar eigen zeggen behandeld voor een manisch-depressieve stoornis. "Er is gediagnosticeerd dat ik bipolair en manisch-depressief ben", twittert de actrice, die geregeld in het nieuws komt vanwege haar vreemde gedrag.

Wel gaat het volgens de 28-jarige Bynes goed. "Ik slik medicijnen en ik zie mijn psycholoog en psychiater wekelijks dus ik voel me prima." De actrice verliet vorige week een kliniek waar ze zat wegens haar psychische problemen.

Bynes werd ook onder curatele van haar ouders gesteld. De actrice liet afgelopen week meermaals weten daar enorm van te balen. Bynes zegt dinsdag dat ze het vervelend vindt dat ze niet op eigen benen mag staan. "Ik wil een appartement maar mijn ouders laten me niet bij mijn geld."

De actrice zat ook vorig jaar enkele maanden in een kliniek. Na dat verblijf leek Bynes haar leven weer wat meer op de rit te hebben. Zo studeerde ze en namen haar vreemde berichten op Twitter af.

Vorige maand werd ze echter opnieuw gedwongen opgenomen omdat het niet goed ging. Zo werd ze betrapt op winkeldiefstal en werd ze opgepakt omdat ze onder invloed achter het stuur zat.

Gordon zwijgt over verbroken relatie

Gordon heeft geen zin om over zijn verbroken relatie met binnenhuisarchitect Roelof van der Veen te praten. "Ik wil het niet over mijn privéleven hebben", zei de zanger dinsdag op een persconferentie. Gordon zat op initiatief van een chocoladefabrikant een week op een onbewoond eiland. Vooraf zei de zanger te twijfelen aan zijn relatie, waarop Van der Veen hem voor was en die maar meteen verbrak.

Hoewel de 46-jarige Gordon niet wil ingaan op vragen over zijn relatie met de binnenhuisarchitect zegt hij wel dat er 'genoeg is nagedacht'. Ook laat de zanger weten dat voor hem de relatie al voorbij was toen hij naar het onbewoonde eiland vertrok.

Niet alleen Van der Veen spookte door Gordons hoofd op het eiland. "Je denkt na over je leven. Ik heb heel veel teleurstelling op het relationele vlak meegemaakt. Je leert te weten wat je wel en wat je niet wilt", legt de zanger uit. Voor Gordon was een weekje bezinning dan ook nodig. "Je wordt geconfronteerd met wat je allemaal hebt, daarom ben ik deze break ook aangegaan."

Ook de rust was een fijne afwisseling. "Het was een kwestie van ontstressen", legt de zanger uit. "Ik heb gemiddeld tien uur per dag geslapen en dat is veel. Ik denk dat niet alleen Nederland een break van mij kon gebruiken, maar dat ik die ook nodig had. Ik heb het afgelopen jaar veel meegemaakt en heel hard gewerkt."

Wel heeft de zanger het erg zwaar gehad. "Het was echt een beproeving. Je gaat van zo veel drukte met je carrière, familie, vrienden en je dagelijkse leven naar een eiland waar echt niks is behalve een hutje en wat spullen." Ook het weer viel niet mee. "Ik heb vijf dagen alleen maar regen gehad."

Nogmaals in zijn eentje op een eiland vertoeven ziet Gordon dan ook niet zitten. "Voor geen goud. Ik wil dit nooit meer."

Gordon (Foto: Novum)
Gordon (Foto: Novum)

Lampre neemt afscheid van Horner

Chris Horner moet op zoek naar een nieuwe ploeg voor volgend seizoen. De Amerikaanse wielrenner, die vorig jaar vriend en vijand verbaasde met de eindzege in de Ronde van Spanje, krijgt bij Lampre-Merida geen nieuw contract aangeboden. De 43-jarige Horner liet eerder al weten ondanks zijn leeftijd nog niet aan stoppen te denken.

Horner kende mede door blessures een ongelukkig seizoen, al eindigde hij in de Tour de France afgelopen zomer nog op een verdienstelijke zeventiende plaats. "Hij heeft helaas niet het geluk gehad om bij ons te kunnen laten zien wat hij in zich heeft", meldt Lampre in een persverklaring. "Wel heeft hij zich altijd als een ware prof gedragen."

Volgens zijn manager Baden Cooke hoeft Horner zich geen zorgen te maken over zijn toekomst. Er zouden twee ploegen concrete interesse hebben getoond, waaronder een World Tour-formatie.

Teeven zint op maatregelen tegen id-fraude

Het kabinet zint op nieuwe maatregelen tegen identiteitsfraude door Oost-Europeanen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft er wel oren naar om meer systemen aan elkaar te koppelen om zo te voorkomen dat zij zich onder verschillende namen inschrijven en zo vaker een uitkering kunnen ontvangen, zei hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Teeven denkt aan het opnemen van buitenlandse persoonsnummers in de basisregistratie van personen. Ook zouden de mogelijkheden die biometrische gegevens bieden ruimer moeten worden toegepast, zei hij in een reactie op de onthulling van RTL Nieuws over de nieuwe vorm van identiteitsfraude. De bewindsman wil de Kamer nog voor de kerst informeren over de precieze maatregelen die hij wil treffen.

RTL Nieuws meldde de nieuwe vorm van identiteitsfraude op basis van een vertrouwelijk politierapport. Het gaat om Oost-Europeanen die al in Nederland staan ingeschreven, in het land van herkomst hun naam laten wijzigen en zich vervolgens nogmaals in Nederland aanmelden met die nieuwe naam. Zo kunnen ze vaker bijstand of huurtoeslag aanvragen, ook bouwen ze meerdere keren AOW en kunnen ze meerdere leningen afsluiten.

CDA'er Peter Oskam die de kwestie aankaartte sprak van een ernstige zaak en wilde weten waarom de Tweede Kamer niet eerder is ingelicht. Teeven zei dat hij pas sinds maandag van het rapport weet, maar dat de eerste signalen van mogelijke fraude eind vorig jaar al binnenkwamen. Een eerste onderzoek leverde vijftigduizend gevallen op, maar er hoeft niet in alle gevallen sprake te zijn van fraude. Er kan ook sprake zijn van een legale naamswijziging, aldus Teeven.

Fred Teeven (Foto: Novum)
Fred Teeven (Foto: Novum)

Contador laat Vuelta a España 2015 schieten

Oleg Tinkov liet het eerder al weten, maar nu heeft Alberto Contador het zelf ook bevestigd. In 2015 doet de renner van Tinkoff-Saxo niet mee aan de Vuelta a España. Een verrassing is het dus niet, aangezien de Spanjaard komend jaar al eerder voor de combinatie van Giro d'Italia en Tour de France koos.

"De Giro en Tour rijden is al zwaar genoeg", liet Contador aan de Spaanse radio-zender Cadena Cope weten. "Ik weet dat het plan om de Giro te rijden mijn kansen kan verminderen voor de Tour, maar die koers inspireert me en ik koester er warme gevoelens voor."

Eerder dit jaar was Contador de beste in Spanje. Sinds de tiende etappe reed de Spanjaard van Tinkoff-Saxo in het leiderstricot en stond deze tot aan de finish niet meer af.

Cel geëist tegen jihadechtpaar

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag drie jaar cel geëist tegen een teruggekeerde Syriëganger. Zijn vrouw moet volgens justitie vier jaar de cel in, omdat zij minstens zes mensen zou hebben geronseld voor de jihad.

De 20-jarige Maher H. heeft volgens justitie meegevochten met de terreurorganisatie IS in Syrië. Zelf ontkent hij dat. Kort voor zijn vertrek sloot hij een islamitisch huwelijk met medeverdachte Shukri F., die hem en een aantal vriendinnen zou hebben aangezet tot vertrek naar Syrië. Eerder zou F. ook al een andere echtgenoot naar Syrië hebben laten afreizen. Die kwam daar om het leven.

Het is de eerste rechtszaak tegen een Nederlandse Syriëganger. De rechtbank doet op 1 december uitspraak.

'Einde carrière voor Rasmus Elm'

De carrière van Rasmus Elm (26) zit er mogelijk al op. De voormalig speler van AZ, tegenwoordig uitkomend voor CSKA Moskou, heeft namelijk een ernstige maagziekte onder de leden. Dit is te lezen op de website van FOX Sports.

"Elm is ziek en niet in staat om te trainen. Hij krijgt maagbloedingen als hij zich inspant", liet Evgeny Giner, voorzitter van CSKA Moskou aan Russische media weten. "Mogelijk kan hij nooit meer voetballen. Wij zullen aan al onze contractuele verplichtingen blijven voldoen. Van de tien spelers die deze ziekte hebben, keren er negen nooit meer terug naar het veld."

"Als Elm risico neemt en doorgaat met voetballen, kan hij in het ernstigste geval overlijden. Dat er een conflict zou zijn tussen hem en de club is absoluut niet waar", vervolgde Giner zijn verhaal. "Elm gebruikt nu hormonale middelen die in de sport als doping worden beschouwd. Als hij ooit weer in staat is om te spelen, spring ik van vreugde op tafel."

Elm koos in 2012, na een periode van drie jaar in dienst van AZ, voor een avontuur bij CSKA Moskou.

Einde loopbaan Rasmus Elm nabij (Pro Shots/Ed van de Pol)
Einde loopbaan Rasmus Elm nabij (Pro Shots/Ed van de Pol)

Compensatieregeling voor alle gedupeerden DSB

De compensatieregeling voor gedupeerde klanten van de failliete DSB Bank is alsnog algemeen verbindend verklaard. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. Eerder vond het hof de regeling die de curatoren van de bank van Dirk Scheringa hadden bedacht nog te min.

De curatoren hebben de regeling de afgelopen maanden aangepast. Zo krijgen klanten meer rente over de vergoeding die wordt geboden. Het hof is van mening dat de nu opgetuigde regeling redelijk is. De eerdere versie, waarover in mei was geoordeeld, was volgens de rechters niet goed genoeg voor DSB-klanten die een koopsompolis hadden gekocht of voor klanten aan wie te hoge leningen waren aangesmeerd.

De algemeenverbindendverklaring betekent dat alle gedupeerden in aanmerking komen voor een vergoeding. Klanten die het niet met de regeling eens zijn, kunnen dat nog wel binnen zes maanden aangeven en zo eventueel een betere compensatie afdwingen. Na die periode is dat niet meer mogelijk.

De regeling geldt voor mensen die bijvoorbeeld een koopsompolis, een beleggingsverzekering of een lening hadden afgesloten bij DSB. De vergoeding kent geen maximum en de hoogte verschilt per klant en per product. De compensatie wordt verrekend met bedragen die klanten nog hebben openstaan bij de bank. In andere gevallen wordt de klant schuldeiser van de bank. Betaling is dan afhankelijk van de afwikkeling van het faillissement.

De compensatieregeling werd in 2011 opgesteld door de curatoren in samenspraak met belangenorganisatie en verzekeraars. Het algemeen geldend laten verklaren van de regeling moet het sluitstuk worden van het faillissement van DSB. De bank van oprichter Dirk Scheringa ging in 2009 failliet.

Dirk Scheringa (Novum)
Dirk Scheringa (Novum)

Frankrijk wil kandidatuur Spelen 2024 crowdfunden

Het Franse olympisch comité CNOSF wil een gooi naar de organisatie van de Olympische Spelen voor 2024 crowdfunden. De kandidatuur van Parijs wordt volgens CNOSF-voorzitter Denis Masseglia niet met publiek geld gefinancierd. Hij zei dinsdag dat een groot deel van de benodigde tachtig miljoen euro met een 24 uur durende inzamelingsactie op televisie kan worden veiliggesteld.

Of Parijs daadwerkelijk de strijd aangaat om de Spelen van 2024 binnen te halen wordt uiterlijk in januari bekend. Vicevoorzitter Bernard Lapasset liet weten dat eerst de IOC-vergadering van december wordt afgewacht. Daar worden veranderingen verwacht voor de biedingsprocedure naar aanleiding van het debacle rond de Winterspelen van 2022. Voor dat evenement zijn alleen Alma-Ata en Beijing nog in de race omdat Europese kandidaten afhaakten vanwege de hoge kosten.

Duitsland heeft tot nu toe als enige bekendgemaakt de Spelen van 2024 te willen organiseren. Berlijn of Hamburg wordt daarvoor naar voren geschoven. De uiteindelijke toewijzing van de olympiade gebeurt pas in 2017.

Merkel misnoegd over rol Rusland in Oekraïne

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is niet blij met de rol die Rusland speelt in het oosten van Oekraïne. Er is volgens haar geen enkele reden om de sancties die de Europese Unie heeft ingesteld tegen Rusland te versoepelen. Rusland heeft de verkiezingen in Oost-Oekraïne gesteund, terwijl die volgens het Westen de wapenstilstand in het gebied ondermijnen.

Merkel zei dinsdag nog altijd te streven naar een diplomatieke oplossing, maar de gebeurtenissen van afgelopen weekeinde tonen volgens haar aan 'hoe moeilijk het is om zelfs bestaande overeenkomsten te handhaven'. "Rusland draagt nog niet bij op een manier die we graag zouden zien", aldus de bondskanselier. Sancties zijn volgens haar dan ook onvermijdelijk.

Diverse kranten citeerden buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini die verklaarde de sancties te steunen. Ze heeft echter haar twijfels of de strafmaatregelen Rusland op andere gedachten zullen brengen.

Angela Merkel (Foto: Novum)
Angela Merkel (Foto: Novum)

Messi jaagt op twee records tegen Ajax

Lionel Messi gaat morgenavond proberen twee records uit de boeken te werken. Deze behoren op dit moment nog tot Raúl en Ruud van Nistelrooy. Morgenavond staat in de Champions League de confrontatie tussen zijn werkgever FC Barcelona en Ajax op het programma.

Raúl is nu, met 71 doelpunten, nog topscorer aller tijden in de Champions League. Cristiano Ronaldo (70) en Messi (69) zitten de Spanjaard echter op de hielen. Ronaldo heeft vanavond al de mogelijkheid om dit record te verbeteren.

Daarnaast is Messi nog maar één goal verwijderd van het record van Van Nistelrooy. De voormalig spits van onder meer PSV en Manchester United maakte in de (eerste) groepsfase van de Champions League 39 doelpunten. Dit deed hij in de periode tussen 1998 en 2009. Messi heeft nog maar één treffer nodig om dit record te evenaren.

'Relatie Martin en Lawrence nog niet voorbij'

Chris Martin en Jennifer Lawrence scharrelen nog steeds met elkaar. Dat zegt een ingewijde tegen het Amerikaanse tijdschrift People. Voor een koppel dat eigenlijk uit elkaar is, zien ze elkaar wel erg veel, zegt de bron.

Lawrence wordt nog regelmatig gespot bij het huis van Martin in Malibu. Ook nadat de twee formeel vorige week maandag uit elkaar waren gegaan is de actrice nog langs geweest. De bron bevestigt dat tegenover People. Volgens de insider is de Coldplay-frontman nog erg gek op Lawrence.

Eerder deze week leek het nog definitief over met de relatie van de 24-jarige Lawrence en de 37-jarige Martin. Zo deden zelfs de geruchten de ronde dat de zanger terug was bij zijn ex Gwyneth Paltrow. De twee gingen eerder dit jaar na twaalf jaar uit elkaar.

Opvolger EPD gaf patiëntgegevens zonder toestemming

Via het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) zijn gegevens uitgewisseld van mensen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Bij het zogeheten Landelijk Schakelpunt (LSP) zijn inmiddels verbeteringen doorgevoerd.

Uit een steekproef van 149 dossiers bleek dat in acht gevallen niet kon worden aangetoond dat de patiënt toestemming had gegeven voor de uitwisseling van gegevens. De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), het bedrijf dat het LSP heeft gebouwd en beheert, heeft dit inmiddels opgelost.

Het Landelijk Schakelpunt is de opvolger van het gesneuvelde EPD. Zorgverleners kunnen ermee in elkaars dossiers kijken, maar alleen als de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven. VZVZ heeft nu 'technische en organisatorische' maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat dit voortaan goed gaat, aldus het CBP dinsdag.

Patiënten moeten beter worden voorgelicht over het LSP, zo stellen het CBP en de NPCF. De patiëntenfederatie heeft patiënten op verzoek van het CBP gevraagd naar hun ervaring en mening over het uitwisselen van medische gegevens. Daaruit bleek dat de informatievoorziening onvoldoende is. Zorgverleners moeten een actieve houding aannemen, vinden de organisatie.s Het neerleggen van folders is niet genoeg.

Pensioen nog lang niet in zicht voor Casillas

Iker Casillas zag zijn onomstreden status de voorbije jaren afbrokkelen, maar wil niets weten van een vertrek bij Real Madrid. Casillas speelt al sinds 1999 in het eerste elftal van De Koninklijke en was jaar in jaar uit de onbetwiste eerste keus, totdat José Mourinho twee seizoenen geleden een einde maakte aan die onomstreden status.

Ook Carlo Ancelotti gaf aanvankelijk de voorkeur aan Diego López, die inmiddels naar AC Milan is vertrokken en daarmee ruimte maakte voor Casillas. Laatstgenoemde weet inmiddels als geen ander dat krediet snel in rook kan opgaan in de Spaanse hoofdstad.

"Real is zo groot dat zelfs het winnen van de Champions League je maar een maand krediet geeft", zo vertelde hij The Guardian. "Als je hierheen komt heb je een spoedcursus ongeduld nodig. Er is hier geen tijd voor geduld."

Ondanks alle berichtgevingen omtrent een mogelijke transfer is Casillas niet van plan om zijn carrière buiten Madrid te vervolgen. "Er wordt altijd veel gepraat, maar ook na alle verhalen ben ik nog steeds hier."

"Er is nooit een kans geweest voor mij om te vertrekken want daar heb ik nooit aan gedacht. Alle voorzitters die ik ooit heb gehad zeiden allemaal: 'op de dag dat je hier niet meer wil zijn, hoef je dat alleen maar te zeggen'. En ik ben hier nog steeds. Ik denk dat ik tot mijn veertigste kan blijven spelen."

Meer incidenten met xtc op dancefeesten

Op dancefeesten en andere grootschalige evenementen doen zich steeds meer ernstige incidenten met xtc voor. In 2009 had zeven procent van de bezoekers die zich meldden bij een EHBO-post xtc gebruikt. Vorig jaar was dat opgelopen naar 22 procent. Dat meldt het Trimbos-instituut in een dinsdag verschenen rapport.

De trend hangt mogeijk samen met de steeds hogere dosis van de werkzame stof MDMA in xtc-pillen. In 2009 viel drie procent in de zware categorie met meer dan 140 gram MDMA. Inmiddels is dat 26 procent. Ook is volgens het Trimbos-instituut sprake van roekelozer gebruik en onderschatting van de gezondheidsrisico's. Zware xtc-pillen geven een grotere kans op oververhitting, acute psychoses, hartritmestoornissen en leverfalen.

In oktober kwamen drie bezoekers van het Amsterdam Dance Event om het leven na gebruik van xtc-pillen.

Ma Kardashian is gelukkig met toyboy

Kris Jenner is 'heel erg gelukkig' met haar nieuwe verkering Corey Gamble. Jenner en de manager van Justin Bieber waren al een paar keer heftig flirtend gefotografeerd en dochter Khloé Kardashian bevestigt tegenover entertainmentzender E! dat haar moeder in de zevende hemel is met haar zeventien jaar jongere beau.

"Corey was hier gisteravond en hij is geweldig", laat Khloé weten. "Ik hou van hem." Volgens een bekende van de familie begon de relatie van Jenner en Gamble als een vriendschap. Jenner vroeg ruim een maand geleden een scheiding aan van Bruce Jenner. De twee waren al een jaar uit elkaar.

Volgens Khloé doet de liefde haar 58-jarige moeder goed. "Ik zie haar graag in een deze positieve, gelukkige staat. Het is een goede Kris Jenner."

Kampong moet tegen Waterloo Ducks in EHL

Kampong heeft het van de drie Nederlandse deelnemers aan de Euro Hockey League het zwaarst getroffen bij de loting voor de achtste finale. De Utrechters nemen het in het paasweekeinde in Bloemendaal op tegen Waterloo Ducks uit België. Bij winst wacht een ontmoeting met Dinamo Kazan of UHC Hamburg. In de halve finale zou Kampong Bloemendaal kunnen treffen.

De thuisclub is in de achtste finale gekoppeld aan het Poolse Pomorzanin Torun. Als Bloemendaal die ronde overleeft volgt een duel met Harvestehuder uit Duitsland of het Belgische KHC Dragons. Oranje Zwart werd tegen SV Arminen uit Oostenrijk geloot. Daarna is Saint-Germain uit Frankrijk of het Spaanse Club Egara de eventuele volgende tegenstander. Oranje Zwart kan pas in de finale een andere Nederlandse club tegenkomen.

Minder kijkers voor aftrap tweede seizoen Celblok H

De eerste aflevering van het tweede seizoen van Celblok H van SBS 6 heeft maandag minder kijkers getrokken dan het vorige seizoen. Naar de dramaserie keken 823.000 Nederlanders. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van stichting Kijkonderzoek. Het eerste seizoen van de gevangenisserie met Isa Hoes werd nog door gemiddeld 1,1 miljoen mensen gevolgd.

Celblok H belandt op de zestiende pek van de top 25 best bekeken programma's van maandag. Het achtuurjournaal wist met 2,1 miljoen de meeste kijkers te trekken, gevolgd door Goede Tijden, Slechte Tijden met 1,9 miljoen kijkers en Radar met 1,8 miljoen kijkers.

De nieuwe aflevering van Fort Boyard wist primetime op NPO 3 327.000 kijkers te boeien. Het spelprogramma waarin BN'ers met elkaar de strijd aangaan, wordt gepresenteerd door Lauren Verster en Freek Bartels.

Unicef vergroot inzet in West-Afrika wegens ebola

Unicef verdubbelt zijn aantal medewerkers in Guinee, Liberia en Sierra Leone vanwege de ebola-epidemie in die landen. Dat heeft Peter Salama, de ebolacoördinator van het kinderfonds van de Verenigde Naties, maandag in New York bekendgemaakt.

Kinderen vormen een vijfde van alle mensen die door het dodelijke virus zijn getroffen, zei Salama. Vierduizend kinderen zijn door ebola hun ouders kwijtgeraakt. Scholen zijn gesloten en kinderen zitten thuis, waarbij ze worden ontmoedigd om met andere kinderen te spelen. "De dood is overal om hen heen", zei Salama.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn in de huidige ebola-epidemie al rond de vijfduizend mensen overleden.

Minder winst voor DSM

DSM heeft in het derde kwartaal de winst zien teruglopen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde cijfers van het chemiebedrijf. Topman Fijke Sijbesma spreekt desalniettemin van een goed kwartaal, omdat ten opzichte van de eerdere kwartalen de financiële prestaties verbeterden.

Het nettoresultaat daalde met 21 procent tot 93 miljoen euro. Zonder eenmalige lasten en de afsplitsing van de farmaceutische tak mee te rekenen, daalde de winst met tien procent tot 121 miljoen euro.

De omzet kwam in het derde kwartaal één procent lager uit op 2,3 miljard euro. Uit de voortgezette activiteiten steeg de omzet echter met vijf procent. DSM heeft het afgelopen jaar de farmatak afgesplitst in een joint venture. Het chemiebedrijf heeft nog 49 procent van de aandelen in bezit.

DSM deed geen concrete voorspelling voor de prestaties over geheel 2014. Het bedrijf zei wel te verwachten dat deze 'in lijn zijn met de huidige marktverwachtingen'. Analisten mikken op een jaaromzet van net iets meer dan een negen miljard euro en een bedrijfsresultaat van 1,2 miljard euro.

Vijf doden bij schietpartij Saudi-Arabië

Gewapende lieden hebben dinsdag in het oosten van Saudi-Arabië het vuur geopend op een groep mensen. Vijf mensen vonden de dood en nog eens negen anderen raakten gewond. Dat heeft het Saudische staatspersbureau gemeld.

De aanslag had plaats in Al-Dalwah, in de provincie Al-Ahsa. In het gebied wonen veel sjiieten. Volgens het staatspersbureau werden de slachtoffers doodgeschoten met pistolen en machinegeweren. De identiteiten werden niet bekendgemaakt.

Sjiitische moslims stonden maandag stil bij Asjoera, om de dood van imam Hussein in de zevende eeuw te herdenken. Hij was een kleinzoon van de profeet Mohammed.

'ING stopt met hypotheekkorting personeel'

ING schrapt de korting op hypotheken voor werknemers. Dat heeft de bank volgens Het Financieele Dagblad maandag intern bekendgemaakt. De stap van de bank zou zijn ingegeven door 'de maatschappelijke wens' om de financiële voordeeltjes van bankpersoneel te versoberen.

Op 1 januari wordt de korting geschrapt voor nieuwe hypotheken, aldus de zakenkrant. Voor het ING-personeel dat nu van de korting gebruikmaakt, geldt een overgangsregeling van een jaar.

ING is niet de enige financiële instelling die de douceurtjes voor het personeel aan banden legt. Eerder schrapten de verzekeraars ASR en NN de korting. Rabobank heeft aan het FD laten weten de regeling te versoberen vanaf 2016. De bank stopt verder met verzekeringskortingen.

ABN AMRO wil eerst in overleg voor het mes in de regelingen wordt gezet. Volgens de bank maakt de korting namelijk deel uit van het totale beloningspakket. "We kijken altijd naar het geheel en overleggen daarover eerst met de partijen die daar een rol in hebben", aldus een woordvoerder tegen de krant.

Amerikaans handelstekort op 43 miljard dollar

Het handelstekort van de Verenigde Staten is in september toegenomen van 40 naar 43 miljard dollar (31,9 naar 34,3 miljard euro). Dat kwam doordat de exportwaarde afnam en de importwaarde juist iets groeide, meldde het Amerikaanse statistiekbureau dinsdag.

In totaal importeerden de VS voor 238,7 miljard aan goederen en diensten, terwijl er voor 195,6 miljard dollar werd uitgevoerd. De daling aan de exportkant was vooral te wijten aan lagere uitvoer van goederen, met name in de industrie. Diensten werden juist vaker uitgevoerd dan een maand eerder.

Het tekort bij de handel in goederen stond in september op 62,7 miljard dollar, 2,4 miljard meer dan in augustus. Het overschot op diensten stond op 19,6 miljard dollar, tegen 20,2 miljard dollar in augustus.

'Elsevier wil niet aan gratis wetenschapsartikelen'

De vereniging van universiteiten VSNU en uitgever Elsevier hebben onderhandelingen over het gratis publiceren van wetenschappelijke artikelen opgeschort. De VSNU wil dat de artikelen vrij toegankelijk worden, maar de uitgever wil daar nog niet aan. Er is sprake van een patstelling, meldt de universiteitenorganisatie dinsdag.

Volgens de VSNU is Elsevier is afgelopen week met een voorstel gekomen waarin 'op geen enkele manier' wordt ingegaan op beleid van staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD), die wil dat over tien jaar alle wetenschappelijke publicaties gratis te lezen zijn. Als publicaties gratis zijn kan een arts sneller nieuwe wetenschappelijke inzichten verkrijgen, is het idee.

De universiteiten zijn het met hem eens. De universiteiten willen daarom abonnementen op tijdschriften alleen verlengen als uitgevers bereidheid tonen om artikelen gratis te publiceren. Elsevier wil daar echter nog niet aan, omdat het verdienmodel dan ingrijpend wijzigt, aldus de VSNU.

Zeilers Abu Dhabi koersen aan op etappewinst

Abu Dhabi Ocean Racing leidt nog altijd in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race. Met nog 299 zeemijl te varen voor de aankomst in Kaapstad is de boot uit Abu Dhabi nog iets meer dan een etmaal verwijderd van de finish. De Chinese boat Dongfeng Race Team ligt 6,4 zeemijl achter en is de nummer twee.

Zo'n dertig zeemijl, ongeveer 55 kilometer, achter de twee kemphanen ligt de Nederlandse deelnemer Brunel op de derde plaats. In de afgelopen uren knabbelden de Nederlanders wel iets van hun achterstand af. Het Deense Team Vestas Wind, met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak, ligt op de vierde plaats met net geen honderd zeemijl achterstand op Abu Dhabi Ocean Racing.

Team Alvimedica lijkt de vijfde plaats te gaan bezetten. De Amerikaanse boot ligt ruim tweehonderd zeemijl achter op de Vestas Wind, maar zo'n 140 zeemijl voor op de Spaanse boot Mapfre. De vrouwenboot Team SCA ligt laatste, maar de achterstand op de Mapfre is met 67 zeemijl nog te behapstukken.

Verkiezingen VS getekend door impopulaire Obama

Een tussentijdse Congresverkiezing waarin de Republikeinen lijken te gaan winnen en vooral campagne voeren tegen president Barack Obama. De Democraten die de schade beperkt proberen te houden en zich juist distantiëren van hun eigen, impopulaire president. Dat zijn in een notendop de verkiezingen van dinsdag in de Verenigde Staten.

De VS kiezen elke twee jaar een geheel nieuw Huis van Afgevaardigden, maar aan de samenstelling daarvan zal dit jaar weinig veranderen. De Republikeinen hadden de afgelopen jaren de meerderheid in handen en dat zal zo blijven. De enige vraag is met hoeveel zetels ze die meerderheid zullen uitbreiden. In de Senaat is het een ander verhaal. Daar gaat de strijd om 36 zetels en belangrijker nog, de meerderheid, die nu nog in handen is van de Democraten. Als de peilingen er niet al te ver naast zitten zullen de Republikeinen de zes extra zetels winnen die ze nodig hebben voor een meerderheid.

In veel staten waar het er om zal spannen hebben de Republikeinse Senaatskandidaten de verkiezingen omschreven als een referendum over Obama. Een kenschetsing waar veel Democraten zich tegen verzetten. "Er staan morgen twee kandidaten op het stembiljet. Ik en Scott Brown", zei Democraat Jeanne Shaheen maandag over de stembusgang in New Hampshire. Scott won in 2010 - na de dood van Ted Kennedy in 2009 - de tussentijdse verkiezingen om diens zetel in de naburige staat Massachusetts, maar verloor die twee jaar later aan Democraat Elizabeth Warren. Hij verhuisde en doet nu een gooi naar Shaheens zetel in New Hampshire.

Maar het draait dinsdag om meer dan alleen zetels in het Congres. In 36 staten staat het gouverneurschap op het spel en veel zittende gouverneurs zijn kwetsbaar. Zoals Tea Party-conservatief pur sang Sam Brownback in Kansas. Gesteund door een staatscongres dat volledig in handen is van de Republikeinen voerde hij de afgelopen jaren maatregelen door die al lang op het conservatieve verlanglijstje staan: drastische belastingverlagingen, minder regelgeving, minder geld voor onderwijs en andere overheidsuitgaven.

Het resultaat is een gapend begrotingstekort van enkele honderden miljoenen dollars. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde in augustus zelfs zijn beoordeling van Kansas.

En de gevolgen zijn niet alleen voor Brownback, die in het laatste peilingsgemiddelde van website RealClearPolitics twee procentpunten achterstaat op zijn Democratische tegenstrever Paul Davis. Brownback ging zo ver in de conservatieve make-over van de staat dat veel gematigde Republikeinen hem de rug hebben toegekeerd en Davis steunen. De zittende Republikeinse senator Pat Roberts gaat in de peilingen gelijk op met zijn onafhankelijke, maar aanzienlijk minder conservatieve tegenstander Greg Orman. En dat in een staat die al bijna tachtig jaar alleen maar Republikeinen naar de Senaat heeft gestuurd.

En dan zijn er nog de zogenoemde 'ballot initiatives': referenda in de verschillende staten over allerlei zaken, van de legalisering van marihuana voor recreatief gebruik in Alaska, Washington D.C. en Oregon, tot anti-abortusmaatregelen in Colorado, North Dakota en Tennessee.

In de verkiezingsstrijd is maar liefst vier miljard dollar (3,2 miljard euro) gepompt, zowel door partijen en kandidaten als belangengroepen en invloedrijke lobbyclubs die hopen de uitslag te beïnvloeden. En dat was vooral op televisie te merken.

In North Carolina werden kiezers de afgelopen tijd bijvoorbeeld bedolven onder meer dan honderdduizend verkiezingsspotjes. In Kentucky waren het er tachtigduizend, in Georgia zo'n 65 duizend. De 74-jarige Bert Cole uit Arkansas had de oplossing al snel gevonden: hij zette het geluid uit als er een spotje langskwam. "Ik drukte op de mute-knop en liet ze maar doorpraten."

F. de Boer: hebben niets te verliezen

Ajax heeft woensdag in de Champions League tegen Barcelona niets te verliezen. Dat zei trainer Frank de Boer dinsdag in zijn persconferentie in aanloop naar het duel. "Mijn spelers moeten gewoon proberen hun beste wedstrijd ooit te spelen." Vorig jaar won Ajax in de Champions League thuis nog van Barça, maar die ploeg was toen wel al geplaatst voor de volgende ronde.

De Boer beseft dat de met 3-1 verloren uitwedstrijd twee weken geleden geen goed voorbeeld was. "We moeten er morgen een wedstrijd van maken. We kunnen veel beter en ik hoop dat we dat kunnen laten zien. Tegen teams als Barcelona krijg je vaak ruimte. Daar moet je gebruik van maken."

Ook Riccardo van Rhijn begrijpt dat wat in Barcelona misging nu beter moet. "Sommige jonge jongens waren vorige keer een beetje onder de indruk. Vooral in de eerste helft. We moeten morgen goed uit de startblokken komen." Sinds de wedstrijd in Spanje verloor Barça twee keer in de competitie en dat maakt de wedstrijd van woensdag voor Ajax lastiger, denkt Van Rhijn. "Ze zullen ongetwijfeld iets goed willen maken."

Dat Barcelona een team vol gelouterde sterren heeft, maakt het voor Ajax moeilijk om echt de strijd aan te gaan in de poule, weet De Boer. "Onze selectie is gemiddeld veel jonger. Dan is het heel moeilijk om te concurreren."

'Langste staking ooit op Duitse spoorwegen'

Treinreizigers kunnen zich gaan opmaken voor de langste staking ooit op de Duitse spoorwegen. De Duitse machinistenvakbond GDL heeft dinsdag een staking afgekondigd die 109 uur gaat duren, melden Duitse media dinsdag. De staking begint woensdag en duurt tot en met maandag.

Woensdag om 15.00 uur wordt het goederenvervoer stilgelegd. Donderdag voegen de machinisten van de passagierstreinen zich bij hun stakende collega's. Vanaf donderdag 02.00 uur rijden er tot maandag 04.00 uur geen passagierstreinen.

Iets meer dan twee weken geleden had het personeel ook al gestaakt. Dat duurde toen vijftig uur. De bond wil met de actie werktijdsverkorting en een loonsverhoging van vijf procent afdwingen.

Hof blokkeert symbolisch referendum Catalonië

Het Spaanse Constitutionele Hof heeft een symbolisch onafhankelijkheidsreferendum geblokkeerd dat op 9 november in de autonome noordwestelijke regio Catalonië gepland stond. Dat meldt persbureau AFP.

Eerder verbood het hof al een formeel referendum. De Catalaanse regionale regering besloot daarop een informele volksraadpleging te organiseren, maar ook dit plebisciet is op verzoek van de centrale regering in Madrid door het hof verboden.

Volgens peilingen wil een meerderheid van de Catalanen een referendum, maar zijn ze ongeveer gelijk verdeeld over onafhankelijkheid.

De Spaanse regering stelt dat volgens de grondwet onafhankelijkheid niet iets is waar alleen de betreffende regio over beslist, maar heel Spanje.

Gevechten tussen politie en betogers in Zambia

Demonstranten zijn dinsdagochtend in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka op de vuist gegaan met de politie. Vorige week overleed president Michael Sata. De betogers zijn kwaad dat voormalig vicepresident Guy Scott tot interim-president is benoemd en niet minister van defensie en justitie Edgar Lungu, die enkele weken voor de dood van Sata was benoemd tot diens plaatsvervanger.

Op verschillende plekken in Lusaka werd gevochten, onder meer bij de Universiteit van Zambia en een gebouw dat was opgetuigd als rouwlocatie voor de achterban van Sata. De protesten begonnen maandagavond. Demonstranten zetten stenen, machetes en andere wapens in. De politie gebruikte traangas om betogers te verdrijven.

Het ministerie van binnenlandse zaken riep politieke groeperingen op om vreedzaam bijeen te komen om hun geschillen bij te leggen. "We willen niet dat Zambia in chaos wordt gestort", aldus een woordvoerder.

Lungu is een machtige figuur binnen het Patriottisch Front, de partij van wijlen Sata. Scott hoort tot een rivaliserende factie binnen de partij. Lungu heeft het feit dat hij niet tot interim-president is benoemd illegaal genoemd. Ook beschuldigt hij Scott, een blanke Zambiaan van Schotse komaf, van het 'beledigen van onze cultuur'.

Ook sommige demonstranten zijn niet blij met een blanke Zambiaan die het interim-presidentschap op zich neemt. Betoger Mary Tembo zei dat Scott voor verwarring zorgt en riep hem om 'naar Schotland te gaan', zodat de Zambianen in alle rust om hun overleden staatshoofd kunnen rouwen.

De Zambiaanse grondwet schrijft voor dat er binnen negentig dagen presidentsverkiezingen moeten worden georganiseerd. Scott is uitgesloten van deelname, omdat zijn ouders niet Zambiaans zijn. Lungu wordt gezien als een mogelijke presidentskandidaat namens het Patriottisch Front.

Zilveren Kruis wisselt per abuis klantgegevens

Zilveren Kruis Achmea heeft eind oktober bij het online toesturen van een enquête klantengegevens verwisseld. Door een verkeerde koppeling van mailadressen konden verzekerden de status van andere patiënten lezen. Dat heeft de verzekeraar laten weten.

De enquête werd op 28 oktober naar ruim 2600 verzekerden gestuurd. Patiënten konden in de mail onder meer de initialen en achternamen van een andere patiënt lezen, evenals de naam en afdeling van het ziekenhuis waar diegene was behandeld. Ook was vermeld wanneer die patiënt was opgenomen.

Het Zilveren Kruis zegt het incident te betreuren. De gedupeerden hebben een brief gekregen waarin werd geïnformeerd over de fout. Ook is een speciaal telefoonnummer geopend. De enquête is stopgezet.

Oude hits helpen Burger King aan hogere omzet

Burger King heeft in het derde kwartaal meer omzet geboekt. De verkoop nam volgens het bedrijf toe doordat het de chicken fries en de BBQ Bacon Whopper tijdelijk weer op de menukaart zette. Ondanks de met 2,4 procent gestegen omzet daalde de mondiale winst.

In Canada en de Verenigde Staten groeide de omzet met 3,6 procent sneller dan gemiddeld. De omzetstijging van Burger King staat in contrast met de daling die concurrent McDonald's onlangs noteerde. Bij de Mac nam de verkoop in de VS in dezelfde periode met 3,3 procent af.

Burger King kon de omzetgroei niet omzetten in winst, omdat het bedrijf diep in de buidel moest tasten voor de aankoop van de Canadese koffieketen Tim Hortons. De fastfoodketen betaalde elf miljard doller (8,8 miljard euro) voor dat bedrijf en kwam aan het einde van het derde kwartaal 23,5 miljoen dollar tekort, op een omzet van 278,9 miljoen dollar.

Ros wijst Dino S. en Ali A. aan als opdrachtgevers

Kroongetuige Fred Ros heeft zijn medeverdachten in het Passageproces, Dino S. en Ali A., aangewezen als opdrachtgever voor liquidaties. Dat zei Ros dinsdag tijdens een inleidend verhoor in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex op Schiphol. Ros kreeg van S. de opdracht de Amsterdamse cafébaas Thomas van der Bijl te vermoorden.

De kroonverdachte sprak naar eigen zeggen meermaals met S. over de liquidatie van Van der Bijl. Daarnaast stelde Ros dat Ali A. opdracht gaf tot de moord op de drugshandelaar Atilla Önder en voetbalclubvoorzitter Nedim Imaç. Ook zou A. hem hebben betaald voor de moord op Van der Bijl.

S. liet Ros echter weten dat de moord op Van der Bijl voorrang had, omdat de kroegeigenaar belastende verklaringen tegen de politie zou hebben afgelegd. "Je weet nooit wat er over mij bij zit", zo zou S. tegen Ros hebben gezegd. Ook Willem Holleeder zou volgens Ros achter die opdracht zitten.

De 46-jarige Ros besloot naar eigen zeggen te getuigen omdat hij vreesde voor zijn leven. De moordmakelaar, zoals hij in het criminele milieu wordt genoemd, had 'bepaalde informatie' die ook belastend is voor mensen die nog op vrije voeten zijn. Concrete namen noemde Ros daarbij niet.

Van der Bijl werd in 2006 vermoord in zijn penozecafé in Amsterdam West. In eerste aanleg is Jesse R. veroordeeld tot levenslang voor onder meer betrokkenheid bij deze liquidatie.

Antivliegenmasker voor neushoorn met ooginfectie

Een neushoorn met een chronische ooginfectie in Israël hoeft zich eindelijk geen zorgen meer te maken over de hinderlijke vliegen die altijd maar eitjes leggen in haar oog. Met behulp van een op maat gemaakt masker kunnen de vliegen niet meer bij het oog komen en omdat het masker doorschijnend is wordt Tanda niet in haar bewegingsvrijheid beperkt.

Jarenlange behandelingen konden de infectie niet oplossen. Tanda raakte af en toe zo geïrriteerd dat ze haar oog tegen boomschors aanwreef, wat het probleem alleen maar verergerde. Het masker is gemaakt van een speciaal netachtig materiaal dat ook in andere situaties tegen insecten wordt gebruikt.

Directe communicatie met Tanda mag dan onmogelijk zijn, de tweetonner werkte rustig mee toen haar het masker werd opgezet. "Uiteindelijk merkte ik dat ze volledig meewerkte en dat ze begrijpt dat dit voor haar eigen bestwil is", zei Neta Gueta van het zoölogisch centrum van Tel Aviv-Ramat Gan. Gueta denkt dat Tanda zonder het masker aan het oog blind zou zijn geworden.

Jeukend hoofd

Iedereen heeft in zijn leven wel een keer luizen gehad. Je ontkomt er bijna niet aan dat je ze een keer op je hoofd hebt. Gelukkig zijn er goede middelen beschikbaar om de luizen te verwijderen. Zo is er een speciale shampoo en zijn er speciale kammetjes om de luizen te verwijderen. Het meisje in dit filmpje wordt behandeld door haar moeder met het welbekende speciale kammetje. Het gevolg daarvan is echter wel dat ik nu jeuk heb.

Duizenden schenden uitgaansverbod Sierra Leone

Duizenden mensen in Sierra Leone houden zich niet aan het uitgaansverbod dat ze opgelegd hebben gekregen, omdat ze anders niet aan voedsel kunnen komen. Dat heeft de koepel van hulporganisaties Disaster Emergency Committee dinsdag gezegd.

Om de verspreiding van ebola tegen te gaan geldt in grote delen van het land een uitgaansverbod. De regering heeft, in samenwerking met het Wereldvoedselprogramma, tot taak om onder andere voedsel te leveren aan mensen die hun huizen niet mogen verlaten. Volgens Jeanne Kamara van Christian Aid zijn er echter veel plekken in het land die vergeten worden. Haar organisatie en anderen proberen daar nu een oplossing voor te vinden.

Bekijk aanstaande games in nieuwe Nintendo Direct

Nintendo heeft een nieuwe Nintendo Direct aangekondigd. De Direct heeft een focus op Wii U- en Nintendo 3DS-software die eind dit jaar nog uitkomen. Daarnaast tonen ze een vooruitblik op hetgeen 2015 in petto heeft.

Gelukkig duurt het wachten op de Nintendo Direct niet lang. Deze is morgenavond om 23:00 Nederlandse tijd te zien via de Nintendo-website.

Minder winst voor BMW

BMW heeft in het derde kwartaal 1,2 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat kwam mede door een hogere rekening van de Duitse fiscus. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde kwartaalcijfers van de automaker.

De winst van 1,31 miljard euro was ook lager dan de 1,36 miljard euro die analisten hadden verwacht. BMW spreekt desalniettemin van een goed kwartaal. De fabrikant bevestigde de verwachting dat de winst voor belasting hoger uitkomt dan vorig jaar.

BMW boekte in het derde kwartaal een 4,5 procent hogere omzet van 19,6 miljard euro. De fabrikant verkocht wereldwijd een recordaantal van 509.699 auto's, een stijging van 5,8 procent.

Voetbal verdrijft Franse rugbyers naar Barcelona

De finale van de Franse Top 14-rugbycompetitie wordt in 2016 in Barcelona afgewerkt. De Ligue National de Rugby (LNR) maakte dinsdag bekend dat Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, de plaats van handeling wordt, schrijft de Franse sportkrant l'Équipe. Het wordt de eerste keer dat de apotheose van het Franse rugbyseizoen buiten de landsgrenzen plaatsvindt.

De LNR wijkt uit naar Barcelona vanwege het EK voetbal. Ten tijde van de finale, op 24 juni 2016, zijn de meeste grote stadions in Frankrijk niet beschikbaar vanwege de achtste finales van het EK.

Ook Raonic komt naar tennistoernooi Ahoy

Milos Raonic maakt volgend jaar zijn debuut bij het ABN AMRO World Tennis Tournament. Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft de komst van de 23-jarige Canadees dinsdag bekendgemaakt. Raonic is momenteel de nummer acht van de wereld en daarmee na Stanislas Wawrinka en Tomas Berdych de derde toptienspeler die zijn opwachting maakt in Rotterdam.

Krajicek noemt Raonic 'een van de allergrootste talenten in het internationale tennis'. "Dit jaar heeft hij zich stevig in de top tien gespeeld en ik verwacht dat hij de komende tijd nog verder zal stijgen", is de oud-tennisser vol vertrouwen. "De hoogste tijd dus voor zijn debuut in Rotterdam."

Het ABN AMRO World Tennis Tournament wordt volgend jaar van 9 tot en met 15 februari gespeeld.

Thaise student in cel om majesteitsschennis

Een Thaise rechtbank heeft dinsdag een student veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel. De man werd schuldig bevonden aan het beledigen van koning Bhumibol Adulyadej.

Volgens de rechter plaatste de 24-jarige Akkaradet Eiamsuwan in maart onder een schuilnaam een bericht op Facebook waarmee hij de koning beledigde. De celstraf van vijf jaar werd gehalveerd omdat Akkaradet heeft bekend.

Akkaradet werd in juni opgepakt en zit sindsdien in de cel. De wet op majesteitsschennis in Thailand is een van de strengste ter wereld.

[pic] Reuzenhaai voor Nederlandse kust gesignaleerd

Een zwemmer heeft begin vorige maand voor de Zandvoortse kust een reuzenhaai gesignaleerd, meldt Ecomare dinsdag. De vis wordt zelden voor de Nederlandse kust gesignaleerd. Het dier is ongevaarlijk voor mensen, omdat het geen tanden in zijn bek heeft en voornamelijk plankton eet.

Het kenniscentrum was na de melding in eerste instantie terughoudend. "Als wij een dergelijk bericht naar buiten brengen, moet sprake zijn van meerdere waarnemingen of foto's. Die waren er niet, waardoor wij de melding niet naar buiten hebben gebracht", laat een woordvoerder van Ecomare weten.

Er zijn nu echter meldingen dat de reuzenhaai ook voor de Belgische kust is gezien, waardoor de eerder gemelde waarneming van begin oktober volgens de zegsman waarschijnlijk is.

Reuzenhaai (Cetorhinus maximus) (Foto: Wikimedia Commons / Chris Gotschalk)
Reuzenhaai (Cetorhinus maximus) (Foto: Wikimedia Commons / Chris Gotschalk)

Coalitie: pop-up bij illegale downloadsites

Internetters die op het punt staan films of muziek te downloaden uit illegale bron, moeten worden gewezen op legale alternatieven. Dat bepleiten de coalitiepartijen VVD en PvdA, bevestigt een woordvoerder van de VVD dinsdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. D66 kraakt het 'onnozele voorstel'.

Kamerlid Jeroen van Wijngaarden wijst erop dat driekwart van de Nederlanders kiest voor legale diensten als Spotify en Netflix. "Tegelijkertijd is er een groep mensen die kiest voor materiaal uit illegale bron. Ik vind dat we die groep moeten wijzen op hun verantwoordelijkheid door de internetaanbieders een copyrightwaarschuwing te laten tonen wanneer sites worden bezocht die materiaal illegaal aanbieden", stelt de VVD'er.

"Door mensen te wijzen op de alternatieven die er zijn voor het downloaden uit illegale bron vergroten we de kans dat meer mensen kiezen voor het legale alternatief", aldus de liberaal. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het auteursrecht. Van Wijngaarden vindt dat werk moet lonen. "Als je kiest voor illegaal downloaden maak je het moeilijk voor schrijvers om te blijven schrijven en voor televisiemakers om nieuwe programma's te ontwikkelen."

D66 ziet weinig in het 'onnozele' voorstel. Kamerlid Kees Verhoeven wijst erop dat de betreffende websites niet geneigd zullen zijn om mee te werken met het plaatsen van pop-ups. Internetproviders moeten dan als 'politieagent' spelen en bepalen welke website wel of niet zo'n pop-up krijgt. "Wat PvdA en VVD voorstellen werkt daarom niet. Het is een onnozel plan en geeft geen blijk van enige kennis van hoe mensen internetten en downloaden."

Volgens Verhoeven kan het aantal illegale downloads alleen worden verminderd door het legale aanbod te vergroten. "Maak het voor consumenten makkelijk om legaal via internet films en muziek te downloaden." De D66'er pleit voor het 'radiomodel', waarbij op internet alles mag worden getoond en de aanbieders daarvoor betalen via een collectieve overeenkomst. Artiesten kunnen op deze manier geld verdienen op internet en de aanbieder hoeft niet met alle filmmaatschappijen aparte afspraken te maken.

Facebook in de Tweede Wereldoorlog

Een juf in het speciaal onderwijs vertelde haar groep laatst over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Deze “lastige” pubers hadden geen idee. Het was vrij nieuw voor ze en ze waren erg onder de indruk. Plotseling riep een van de jongens: “Maar juf, hoe hielden ze dan Facebook bij?” Zo’n uitspraak is zo dom dat hij weer goed is. Als we alle praktische problemen eens opzij zetten, zoals de uitvinding van het internet en dergelijke, hoe zou Facebook er in de Tweede Wereldoorlog uit kunnen hebben gezien?

Jamie Dornan niet naakt te bewonderen in Fifty Shades of Grey

Jamie Dornan, die de hoofdrol zal spelen in de film Fifty Shades of Grey, heeft in een interview met the Guardian laten weten dat hij niet volledig naakt te zien zal zijn op het witte doek. Dornan zal de rol van Christian Grey vertolken, een zakenman en tevens BDSM-liefhebber. De film is de adaptatie van de gelijknamige erotische roman van E.L. James, die massaal verslonden werd door miljoenen nieuwsgierige lezers.

In het boek worden de erotische scènes uitgebreid beschreven, wat de fantasie van vele vrouwen bleek te prikkelen. De roman werd wereldwijd erg populair. De fans zouden echter wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen na het zien van de verfilming.

Naast het feit dat de fallus van Dornan niet in beeld zal komen, laat Dornan namelijk weten dat de film over het algemeen niet erg grafisch is. Dit zou volgens hem immers het publiek wel eens kunnen afschrikken. Ook vertelt hij dat hij het filmen van de seksscènes met zijn tegenspeelster Dakota Johnson niet als opwindend heeft ervaren.

Maar wellicht is de film toch niet zo braaf als dat we nu vermoeden. Dakota Johnson liet namelijk al weten dat ze niet wil dat haar ouders hem te zien krijgen. 'En ik wil ook niet dat haar ouders hem zien!', voegde Dornan daar aan toe.

De film Fifty Shades of Grey verschijnt op 14 februari in de Nederlandse bioscopen.

Drenten hebben kleine piemels

Uw Drentse reporter met zijn 33 centimeter even buiten beschouwing gelaten, bungelen Drenten wat piemellengte betreft onderaan de lijst. Samen met de Overijsselse heren hebben de Drenten de kleinste spermaspeer van Nederland.

Deze schokkende cijfers blijken uit een webwinkel voor condooms. Zij hebben aan de hand van 25.000 bestellingen gekeken vanuit welke provincie de meeste XL-kapotjes zijn besteld.

De Zuidhollanders hebben uiteraard de grootste bek, want zij bestelden de meeste grote condooms. Op de voet gevolgd door de Friezen. De Noordhollanders maken het erepodium vol.

Voor de volledigheid volgt hieronder de complete lijst:

1.Zuid-Holland

2.Friesland

3.Noord-Holland

4.Noord-Brabant

5.Utrecht

6.Gelderland

7.Limburg

8.Flevoland

9.Groningen

10.Zeeland

11.Drenthe

12.Overijssel

Weggebruikers melden gevaarlijke punten bij ANWB

Bij de ANWB zijn in september bijna 2900 meldingen van gevaarlijke knelpunten op provinciale wegen binnengekomen. De meldingen gaan onder meer over onoverzichtelijke kruisingen, smalle rijbanen of gevaarlijke obstakels op de weg, zegt de verkeersorganisatie dinsdag. De meeste meldingen gingen over Gelderland en Noord- en Zuid-Holland.

Weggebruikers konden melding maken van onveilige plekken op provinciale wegen. De uitkomsten van het onderzoek, die dinsdag werden gepubliceerd, zijn aan de provincies gepresenteerd in de vorm van een prioriteitenlijst.

Hoewel de meeste meldingen over Gelderland en Noord- en Zuid-Holland gingen, wil dat niet per se zeggen dat in deze provincies de wegen het gevaarlijkst zijn, aldus de ANWB. Over Flevoland en Drenthe werden in ieder geval weinig meldingen gedaan.

De resultaten dienen als aanvulling op eigen onderzoek van de ANWB, waaruit bleek dat twee van de drie provinciale wegen niet veilig zijn. De ANWB wil dat provincies de komende twintig jaar twee miljard euro investeren om de wegen veiliger te maken. Hiermee kan het aantal verkeersslachtoffers met ongeveer dertienduizend dalen.

Rusland niet bij voorbereiding nucleaire top

Rusland is niet op komen dagen bij een bespreking ter voorbereiding op de Nuclear Security Summit in 2016. Dat hebben Europese en Amerikaanse diplomaten maandag gezegd. Dat Moskou niet aanwezig was is een flinke tegenvaller voor de Amerikaanse president Barack Obama, die de NSS als een van zijn paradepaardjes ziet en hoopt dat de wereld een stukje veiliger is als hij het Witte Huis verlaat.

Het is volgens de bronnen niet duidelijk of Rusland de gehele top boycot, of alleen de voorbereidende bijeenkomsten uit onvrede over de kritiek van de VS op de rol van Moskou in Oekraïne. Zelfs al zou het alleen om de voorbereidende bijeenkomsten gaan dan is de afwezigheid van Rusland opvallend. Tot het voorjaar van 2016 staan er drie of vier van deze vergaderingen op de agenda. De inbreng van Rusland, een van de vijf formeel erkende kernmachten, is van groot belang voor het vaststellen van de agenda.

In maart had de NSS plaats in Den Haag. Toen waren 54 landen aanwezig. Bij de voorbereidende bijeenkomst in Washington waren op Rusland na al die landen weer aanwezig. De Verenigde Staten betreuren dat Rusland besloot het overleg niet bij te wonen. "Wat de VS betreft blijft de deur open staan om in de toekomst alsnog aan te sluiten bij dergelijke bijeenkomsten", aldus Patrick Ventrell, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. Hij kon niet zeggen of de Russen ook de top gaan boycotten. "Dat moet je hun vragen."

Volgens nucleair analist Kenneth Luongo geven de Russen met de boycot van de planningsbijeenkomsten geen goed signaal af. "De Russen zijn, naast de Verenigde Staten, de grootste bezitter van nculeair materiaal, dus als ze hier niet bij betrokken zijn, dan is dat geen goed teken wat betreft hun prioriteiten. Ook is het geen goed teken voor wat betreft de al meer dan twintig jaar durende samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland op dit onderwerp."

Griffin leidt Clippers langs Utah

Blake Griffin heeft maandag de basketballers van Los Angeles Clippers op sleeptouw genomen. Mede dankzij de 31 punten van de powerforward versloegen de Clippers Utah Jazz met 107-101. Chris Paul produceerde een triple-double. Hij scoorde dertien punten, pakte tien rebounds en gaf twaalf assists.

Brooklyn Nets was in eigen huis veel te sterk voor Oklahoma City Thunder: 116-85. De Nets namen al in het eerste kwart een voorsprong van dertien punten. Dat groeide naar negentien bij de rust en 23 na het derde kwart. Onder het toeziend oog van Beyoncé en Jay Z, een van de eigenaren van de Nets, knokte Oklahoma wel, maar met slechts negen fitte spelers zat er niet meer in.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - Houston Rockets 93-104
Memphis Grizzlies - New Orleans Pelicans 93-81
Dallas Mavericks - Boston Celtics 118-113
Denver Nuggets - Sacramento Kings 105-110

[pic] Studente met blote tiet massaal geliket

Een foto van een Australische universiteit gaat als een malle over het internet. Sinds gisteren is het kiekje van de University of the Sunshine Coast al meer dan 133.000 keer geliket. Op het plaatje is namelijk een studente te zien die haar zes weken oude zoontje Alek de borst geeft.

Normaal is Facebook er als de kippen bij om een foto met tieten te verwijderen. Daar waar onthoofdingen gewoon zijn toegestaan, zijn naakte lichamen haram, aldus de socialenetwerksite.

Maar niet de afstudeerfoto van Jacci Sharkey. Compleet in kostuum met bijpassende hoed ontbloot de kersverse milf haar linkerborst om haar zoontje te laten drinken. "Ik wilde deze foto delen van mijn recente afstuderen, waar ik trots op ben. Ik ben enorm trots dat ik met de hulp van de universiteit tijdens mijn studies twee kinderen heb gekregen", luidt haar bijschrift.

Sharkey laat weten blij te zijn met alle reacties. "Hartverwarmend. Natuurlijk zijn er ook negatieve reacties, maar die wegen niet op tegen de positieve."

 

Brussel verwacht dit jaar lagere groei Nederland

De Nederlandse economie groeit dit jaar volgens Brussel met 0,9 procent. Dat is minder dan de Europese Commissie begin dit jaar verwachtte. In de dinsdag gepubliceerde najaarsraming schat de commissie de economische groei wel hoger in dan het Centraal Planbureau, dat voor dit jaar van een toename van 0,75 uitgaat.

In het voorjaar dacht Brussel nog dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,2 procent zou groeien. Toen zagen de vooruitzichten er voor de wereldeconomie beter uit. Ook namen de geopolitieke spanningen sindsdien toe.

Volgend jaar groeit het bruto binnenlands product in Nederland met 1,4 procent, denkt de commissie, die daarmee het vooruitzicht van dit voorjaar handhaaft. Het CPB was met de Macro Economische Verkenning op Prinsjesdag met een groei van 1,25 procent ook voor komend jaar iets pessimistischer.

In 2016 groeit het bbp met 1,7 procent. In het voorjaar had Brussel over dat jaar nog geen voorspelling afgegeven. Ook het CPB keek in september nog niet zover vooruit.

Asielzoeker gewond bij steekpartij Delfzijl

Een 23-jarige asielzoeker is maandagavond gewond geraakt bij een steekpartij in een asielzoekerscentrum in Delfzijl. Hij kreeg in een woonunit ruzie met een 28-jarige medebewoner, die in zijn hand werd gestoken.

De politie kreeg de melding over de steekpartij rond 23.00 uur binnen. Het slachtoffer is ter plaatse door ambulancepersoneel aan zijn verwondingen geholpen. De verdachte is aangehouden en zit nog vast.

Een politiewoordvoerder kon niet zeggen welke nationaliteit de betrokkenen hebben. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het incident.

Starter minder vaak aanjager van huizenmarkt

Starters zijn de afgelopen jaren een minder grote rol gaan spelen in de doorstroming op de woningmarkt, meldt het Kadaster dinsdag. Slechts een op de drie starters betrekt een woning van een huiseigenaar die daarna weer een ander huis koopt. "Dit betekent dat twee op de drie starters geen verhuisketen op gang brengen", aldus het Kadaster.

Beginnende huiseigenaren waren wel verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het aantal verkochte woningen, maar daarbij ging het vooral om nieuwbouwwoningen en huizen van mensen die de koopmarkt verlieten, blijkt uit onderzoek van het Kadaster. Starters kiezen ook vaker voor het kopen van een woning die door een corporatie van de hand wordt gedaan of voor een klushuis. Ook dat veroorzaakt geen doorstroming.

Dat starters vaker voor een nieuwbouwwoning kiezen in plaats van voor een bestaande woning waar de eigenaar graag vanaf wil, komt volgens het Kadaster doordat steeds vaker kleinere huizen worden gebouwd. Die vallen daardoor eerder onder het budget van een starter. Als het geen crisis is, worden juist luxere huizen gebouwd die alleen bereikbaar zijn voor mensen die al een huis hebben, aldus het Kadaster.

Dat starters vaker een huis kopen van iemand die daarna de koopmarkt verlaat, komt volgens de gegevens van het Kadaster mede doordat er meer van dat soort 'uitstromers' zijn. Dat is het gevolg van de babyboomgeneratie die nu met pensioen gaat. Die generatie heeft veel vaker dan generaties daarvoor een koopwoning, maar kiest nu bij verhuizing minder vaak voor huizenbezit.

Oprichter The Pirate Bay opgepakt bij Thaise grens

Een van de oprichters van de populaire website The Pirate Bay is opgepakt toen hij probeerde vanuit Laos de grens met Thailand over te steken. Dat hebben de Thaise autoriteiten dinsdag gezegd.

Hans Fredrik Lennart Neij, die zich bedient van de schuilnaam TiAmo, werd door de immigratiedienst opgepakt bij een controlepost in de Thaise provincie Nong Khai. Interpol heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Neij is, net als de andere oprichters van The Pirate Bay, in 2009 door een Zweedse rechter veroordeeld voor het overtreden van de auteursrechtenwetgeving. Hij vluchtte het land uit toen hij op borgtocht werd vrijgelaten.

De 36-jarige Zweed woonde sinds 2012 in Laos en reisde bijna dertig keer naar Thailand, aldus Chartchai Eimsaeng van de Thaise politie. Neij had een huis op het Thaise eiland Phuket.

'IS martelt gevangen Koerdische kinderen'

Leden van de groep Islamitische Staat hebben Koerdische kinderen die eerder dit jaar in de noordelijke Syrische grensstad Kobani gevangen werden genomen gemarteld en mishandeld. Ze werden met tuinslangen en elektriciteitsdraad geslagen en gedwongen naar videobeelden van onthoofdingen en gevechtsacties te kijken. Dat meldt Human Rights Watch dinsdag op basis van interviews met een aantal van deze kinderen.

Ruim honderdvijftig Koerdische jongens uit Kobani werden eind mei door IS ontvoerd toen ze na het afleggen van schoolexamens in de stad Aleppo naar huis terugkeerden. Een derde van hen wist te ontsnappen, de rest werd later groepsgewijs vrijgelaten, de laatste 25 vorige week woensdag. HRW voerde met vier jongens die eind september vrijkwamen afzonderlijke gesprekken in Turkije.

De jongens, 14 tot 16 jaar oud, verklaarden dat ze werden vastgehouden in de stad Manbij. Als ze probeerden te ontsnappen, niet hun best deden bij verplichte godsdienstlessen of zich in de ogen van hun bewakers op andere manieren misdroegen, werden ze afgeranseld. De jongens die familie hadden bij de Koerdische YPG-militie kregen het het hardst te verduren.

Toen ze uiteindelijk vrij werden gelaten, kregen ze alleen te horen dat ze hun geloofsonderricht hadden voltooid. Ze kregen een klein geldbedrag mee en een dvd met religieus materiaal.

"Sinds het begin van de Syrische opstand hebben kinderen de gruwelen van detentie en marteling ondergaan, eerst door de regering-Assad en nu door ISIS", stelt Fred Abrahams van HRW. "Deze bewijzen van marteling en mishandeling van kinderen door ISIS onderstrepen waarom niemand hun misdadige onderneming mag ondersteunen."

Abrahams roept landen in het Midden-Oosten en het Westen op resoluties van de VN-Veiligheidsraad om de steun voor IS te beperken snel uit te voeren. "Om de wandaden van ISIS in te dammen, moeten regeringen de fondsenwerving en rekrutering ervan aanpakken."

'IS zit achter schietincident in Australië'

De beschieting van een sjiitisch geestelijk leider maandag in de Australische stad Sydney lijkt te zijn geïnspireerd door terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott dinsdag gezegd. Rasoul Al Mousawi werd buiten een gebedshuis in zijn gezicht en schouder geschoten met een jachtgeweer.

De wonden van de geestelijke zijn niet levensbedreigend. Volgens een ooggetuige zouden de schutters voorafgaand aan de aanval 'IS leeft voor eeuwig' en 'Sjiitische honden' hebben gescandeerd. Abbott bevestigt dat de autoriteiten vermoeden dat IS achter de aanslag zit.

"Het belangrijkste is dat wij deze doodscultus volledig afwijzen", aldus Abbott. "In de woorden van mijn vriend premier Najib Razak van Maleisië, een vroom moslim: de doodscultus van ISIS is tegen God, tegen de islam en tegen onze gedeelde menselijkheid."

ISIS is de naam waar Islamitische Staat zich voorheen van bediende. De Australische regering beschuldigt de extremisten er ook van achter een aanval in Melbourne in september te zitten. Toen stak een 18-jarige terreurverdachte in op twee politieagenten. De aanvaller werd gedood, de agenten overleefden het incident.

IS heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gedreigd aanvallen uit te voeren in landen die deel uitmaken van de door de Verenigde Staten geleide coalitie die luchtaanvallen uitvoert op de terreurgroep. Australië is lid van dit bondgenootschap. Contraterreureenheden hebben de afgelopen maanden huizen doorzocht in Sydney, Melbourne en Brisbane en meerdere mensen als terreurverdachte aangemerkt.

'Zwarte Piet op school niet discriminerend'

Als het aan het College voor de Rechten van de Mens ligt, mag de openbare Prof. Kohnstammschool in Utrecht de Sinterklaasviering dit jaar gewoon doen met Zwarte Piet in de klas.

Dat is het oordeel in de procedure die een moeder met kinderen op de school had aangespannen. Zij wilde dat Zwarte Piet in woord en geluid werd verboden.

Volgens het College is dat in dit geval niet nodig. Wel moet goed naar de toekomst worden gekeken. "Een school discrimineert niet als zij Sinterklaas 2014 met Zwarte Piet viert. De school heeft genoeg gedaan om te zorgen voor een discriminatievrije onderwijsomgeving", zo luidt het oordeel.

'Zwarte Piet op school niet discriminerend'
'Zwarte Piet op school niet discriminerend' (Foto: ANP)

Katherine Heigl geeft fouten op set toe

Katherine Heigl ligt vaak onder vuur omdat ze een veeleisende actrice zou zijn. Onlangs sneerde de bedenker van ziekenhuisserie Grey's Anatomy, waarin Heigl jarenlang speelde, nog naar de 35-jarige blondine. "Ik heb de geruchten dat ik erg onbeleefd ben ook gehoord", reageerde Heigl op Facebook op een vraag van een fan. "Maar ik vind eerlijk gezegd niet dat ik dat ben."

Wel geeft Heigl toe dat ze 'net als ieder ander mens fouten heeft gemaakt'. "Ik heb me wel eens onbewust onzorgvuldig uitgelaten, maar ik probeer dat altijd weer recht te zetten." Volgens hardnekkige geruchten werd Heigl vier jaar geleden uit Grey's Anatomy geschreven omdat ze moeilijk was om mee te werken. Zo zou ze ervan hebben gebaald dat ze niet werd voorgedragen voor een Emmy en sloeg ze volgens geruchten opnamedagen over.

Hoewel Heigl in haar Facebook-vraaggesprek toegeeft fouten te hebben gemaakt, stelt ze ook dat ze voor zichzelf op blijft komen. "Ik trek grenzen en wil aardig en respectvol behandeld worden. Maar dat eis ik niet op een onbeschofte manier."

Hoewel Heigl Grey's Anatomy naar verluidt met ruzie verliet, kan ze het naar eigen zeggen nog goed vinden met veel oud-collega's. "Het is een geweldige cast, een geweldige groep mensen. T.R. Knight zie ik als familie, hij is een van mijn beste vrienden. Ik ben goed bevriend met Justin Chambers en zijn vrouw Keisha en Kate Walsh is mijn heldin."


Katherine Heigl geeft fouten op set toe (Foto: Novum)

Newcastle-middenvelder Gutiérrez genezen van kanker

Newcastle United-middenvelder Jonás Gutiérrez is verlost van teelbalkanker. Dat maakte de 31-jarige Argentijn, 22-voudig international, maandag bekend op Twitter. Hij keerde een kleine twee maanden geleden terug naar zijn geboorteland om chemotherapieën te ondergaan.

Zijn laatste wedstrijd voor Newcastle United speelde Gutiérrez op 5 oktober vorig jaar. Sindsdien stond de ploeggenoot van Tim Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita aan de kant met diverse blessures en werd hij een halfjaar verhuurd aan Norwich City.

Share Play werkt niet in CoD: Advanced Warfare

Share Play is één van de unieke nieuwe features die aan de PlayStation 4 zijn toegevoegd na de firmware 2.0-update. Helaas zal deze functionaliteit niet voor iedere game beschikbaar zijn. Zo ook in Call of Duty: Advanced Warfare.

Ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om bepaalde delen van een game uit te sluiten van Share Play. Blijkbaar heeft Activision ervoor gekozen om Share Play helemaal te blokkeren. Probeer je het toch dan krijg je een melding waarin staat dat de betreffende scene is geblokkeerd.

PlayStation 4 in coma na update 2.0

Het heeft even geduurd, maar afgelopen vrijdag was daar eindelijk firmware 2.0 voor PlayStation 4. Er zijn natuurlijk leuke nieuwe features toegevoegd, maar er is ook een "feature" geïntroduceerd waar een aantal PlayStation 4-eigenaren niet vrolijk van zal worden.

Diverse gamers melden dat hun PlayStation 4 - nadat deze in rest-mode is gegaan - niet meer wakker wil worden en in een soort van coma-status blijft hangen. De enige oplossing hiervoor is de stroomkabel uit de PlayStation trekken. Sony raadt gebruikers dit echter af omdat dit andere nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor de console.

Dit is echter niet het enige probleem. De nieuwe share-play functionaliteit, waarmee je vrienden de controle over jouw speelsessie kunt laten overnemen, zorgt in enkele gevallen ervoor dat er bestanden van de host worden verwijderd.

Sony heeft bevestigd dat er problemen zijn en dat ze momenteel werken aan een oplossing.

'Technologie helpt terreurorganisaties'

De Amerikaanse technologiebedrijven die het internet domineren, zijn de "commando- en controlenetwerken" voor terreurorganisaties.

Dat heeft de nieuwe baas van de Britse spionagedienst GCHQ, Robert Hannigan, dinsdag geschreven in de Financial Times. Volgens hem ontkennen de bedrijven het misbruik van hun diensten en zouden ze nauwer moeten samenwerken met de veiligheidsdiensten.

"Hoe vervelend ze het ook mogen vinden, ze zijn de commando- en controlenetwerken naar keuze van terroristen en criminelen geworden", schrijft Hannigan.

'Technologie helpt terreurorganisaties'
'Technologie helpt terreurorganisaties' (Foto: ANP)

Nieuwe naam bovenaan Quote 500

Er prijkt een nieuwe naam bovenaan de Quote 500, de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders die dinsdag wordt gepresenteerd.

Met een vermogen van 3,2 miljard euro neemt Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad, het stokje over van Charlene de Carvalho, dochter van wijlen biermagnaat Freddy Heineken.

Dat heeft Quote-hoofdredacteur Mirjam van den Broeke onthuld op Radio 1. Goldschmeding eindigde vorig jaar op de tweede plaats.

Reden voor de wijzigingen is niet dat De Carvalho aan rijkdom heeft moeten inleveren. De Carvalho, goed voor 7,3 miljard euro, woont alleen al jaren in het Verenigd Koninkrijk en zij is daarom verplaatst naar een nieuwe lijst van rijkste Nederlanders in het buitenland.

Nieuwe naam bovenaan Quote 500
Nieuwe naam bovenaan Quote 500 (Foto: ANP)

China ontwikkelt laserwapen tegen drones

China heeft een geslaagde proef gehouden met een laserwapen dat laag en langzaam vliegende drones kan neerhalen. Het wapen kan de vliegende apparaten op twee kilometer afstand detecteren en binnen vijf tellen uitschakelen. Dat meldt de Engelstalige China Daily dinsdag op basis van een persbericht van de Chinese Academie van werktuigbouwkunde.

Het systeem is ontworpen om kleine drones te vernietigen die op minder dan vijfhonderd meter hoogte vliegen, met een snelheid onder de 180 kilometer per uur. Het kan op voertuigen gemonteerd worden en bijvoorbeeld worden ingezet om evenementen in stedelijke gebieden te beschermen, schrijft het staatspersbureau Xinhua.

Laserwapens werken op elektriciteit en zijn goedkoper dan raketten. Een ander voordeel is dat ze constant kunnen worden afgevuurd.

Danny de Munk mogelijk terug als Ciske in tv-serie

Danny de Munk kruipt mogelijk opnieuw in de huid van Ciske de Rat. Hij zou de hoofdrol spelen in een tv-serie over het laatste deel van het leven van het personage. De Amsterdamse acteur speelde als kind de titelrol in de verfilming van de boeken van Piet Bakker en de producenten zouden hem willen voor de serie. Hij is naar eigen zeggen nog niet benaderd, schrijft De Telegraaf dinsdag.

"Ik zou er zeker voor openstaan", laat de 44-jarige De Munk weten. "Bovendien ben ik ontzettend trots op Ciske, want die heeft voor mij uiteindelijk alles mogelijk gemaakt." De tv-serie zou de titel Cis de Man dragen. De Munk scoorde als kind in 1984 een grote hit met het nummer Ik Voel Me zo Verdomd Alleen uit de film Ciske de Rat.

De Munk speelde de rol ook in 2007 in een musical. Ciske de Rat is een Amsterdamse straatjongen, die zonder veel liefde van zijn ouders opgroeit. Hij moet bij zijn moeder gaan wonen, maar die heeft niets met de jongen. In de musical keek de volwassen Ciske terug op zijn leven.

'Sam Smith maakt James Bond-titelnummer'

De Britse zanger Sam Smith gaat het titelnummer te maken voor de nieuwe James Bond-film. Daarmee zou hij Lana Del Rey aftroeven, die ook in de running is. Volgens de Amerikaanse krant New York Post heeft Smith gesproken met producent Barbara Broccoli over zijn plannen met het nummer en is ze enthousiast.

Een woordvoerder van Smith laat aan de krant weten dat nog niets is bevestigd. De 22-jarige zanger brak twee jaar geleden door met het nummer Latch en had dit jaar hits met Stay With Me en Money on My Mind. Smith en Del Rey zijn al vaker genoemd als favorieten voor de prestigieuze Bond-klus.

De Britse Adele zong het laatste Bond-nummer. Voor het lied Skyfall kreeg de zangeres een Oscar. De 24e Bond-film moet nog worden opgenomen en komt volgend jaar in de bioscopen. Daniel Craig speelt wederom de charmante geheim agent.

Kees van Nieuwkerk wil film met Carice

Kees van Nieuwkerk sluit niet uit dat hij in de toekomst samen met zijn vriendin Carice van Houten gaat werken. "Als er ooit een project voorbijkomt dat we beiden leuk vinden, is dat zeker mogelijk", zegt de 26-jarige regisseur maandag in het AD.

De jonge regisseur had voor zijn nieuwe film Pak van Mijn Hart, de eerste film die hij in zijn eentje regisseerde, nog geen rol voor Van Houten in gedachten. De actrice zei eerder ook al dat ze het nog te vroeg vindt om met Van Nieuwkerk aan de slag te gaan. De twee hebben ruim een jaar een relatie.

Van Nieuwkerk wil het in de toekomst ook over een andere boeg gooien. "Ik zou graag een actiefilm willen maken. Zoals in de geest van Die Hard met Bruce Willis", droomt hij. "Ik heb enorm veel ambities. Maar er zijn geen concrete plannen. Ik heb geen glazen bol om in de toekomst te kijken."


Kees van Nieuwkerk wil film met Carice (Foto: Novum)

'Van der Sloot stak zichzelf neer'

Joran van der Sloot heeft zich vermoedelijk zelf neergestoken in de Challapalca-gevangenis in Peru. De wonden in zijn middel zijn niet ontstaan als gevolg van een gevecht. Dat zeggen veiligheidsofficieren van de gevangenis dinsdag.

Een medewerker zegt bovendien dat Van der Sloot (27) gescheiden van de andere gevangenen leeft. Hierdoor zou hij niet in contact zijn gekomen met mogelijke daders.

De advocaat van Van der Sloot, Máximo Altez, meldde maandag dat Van der Sloot zou zijn neergestoken door andere gevangenen. Zij zouden hopen dat de gevangenis wordt gesloten als de Nederlander sterft. De vrouw van Van der Sloot, Leidy Figueroa, zou een bebloed shirt hebben meegenomen uit de gevangenis als bewijs.

Van der Sloot zit in de beruchte gevangenis in het zuiden van Peru een straf van 28 jaar uit voor de moord op Stephany Flores.

Minions evolueren in eerste trailer

Na twee films aan de zijde van Steve Carells Gru te hebben gestaan, gezeten, rondgerend en geklungeld is de weg eindelijk vrij voor de Minions, de kleine gele helpertjes, om een eigen film te krijgen. Voor deze film is vandaag de eerste trailer verschenen.

In de trailer voor Minions is te zien hoe de beestjes al eeuwen op onze planeet leven, altijd op zoek naar de grootste schurk om te dienen. En dat gaat niet altijd even goed. Ze raken nogal eens werkloos doordat ze hun meester niet goed beschermen.

Maar dan heeft Minion Kevin een plan: samen met zijn vrienden Stuart, de rebelse Minion, en de schattige Bob gaat hij op zoek naar een nieuwe slechterik die de Minions kunnen assisteren. Het trio raakt verzeild in een spannend avontuur en ontmoet een nieuwe geschikte schurk, Scarlet Overkill (Sandra Bullock), ’s werelds eerste vrouwelijke superschurk. Kevin, Stuart en Bob maken een reis van Antarctica naar New York City in de jaren ‘60. Uiteindelijk belandt het vrolijke gele trio in Londen waar zij hun grootste uitdaging moeten aangaan: het redden van alle Minions.

Minions wordt geregisseerd door Pierre Coffin en Kyle Balda, met naast de stem van Bullock ook die van Steve Carell, Jon Hamm en Katy Mixon, terwijl de Minion-stemmetjes worden gedaan door Coffin, Chris Renaud en Dave Rosenbaum. De film draait vanaf 1 juli 2015 in de bioscoop, en zal te zien zijn in 3D.

'Overheid nog steeds slechte betaler'

De overheid toont zich nog steeds een slechte betaler. Dat stelt het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB) dinsdag op basis van een jaarlijks onderzoek onder bijna 100 Nederlandse organisaties.

Over de betaalmoraal van de nationale overheid zijn bedrijven en organisaties onverminderd kritisch. Bijna een derde (32 procent) beoordeelt die als matig of slecht, bij lokale overheden is dat zelfs 37 procent. Overheden zijn slechte betalers, vindt 44 procent van de credit managers.

Nederlandse bedrijven zien hun rekeningen ook weer later betaald worden: gemiddeld 29 dagen na de vervaldatum. Vorig jaar meldden zij nog een daling van gemiddeld 32 dagen naar 26 dagen na vervaldatum. Bijna drie op de tien organisaties (29 procent) betalen hun rekeningen niet binnen de gestelde betalingstermijn. Dat aandeel is hetzelfde als vorig jaar.

'Overheid nog steeds slechte betaler'
'Overheid nog steeds slechte betaler' (Foto: ANP)

'Wij hadden raket, maar schoten niet op MH17'

Rebellencommandant Aleksandr Chodakovski heeft opnieuw bevestigd dat de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne over luchtdoelraketten beschikten toen MH17 werd neergehaald.

Maar, zo stelt hij dinsdag in een interview met de Volkskrant, de rebellen hebben het vliegtuig van Malaysia Airlines niet neergehaald.

"Ik heb met alle commandanten die over dergelijke wapens beschikken gesproken en ze hebben mij verzekerd dat niemand die heeft gebruikt", zegt Chodakovski.

Een kleine week nadat MH17 werd neergehaald zei hij al tegen persbureau Reuters dat de separatisten een BUK-raketsysteem hadden.

Roxy Music houdt het voor gezien

Roxy Music gaat uit elkaar. De Britse groep is al 3,5 jaar niet meer actief en de bandleden komen ook niet weer bij elkaar. "Ik denk niet dat we nog meer shows gaan doen", zegt gitarist Phil Manzanera in het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone.

"Ik denk dat onze klus erop zit", aldus Manzanera. Het in 1971 opgerichte Roxy Music scoorde hits als Love Is the Drug, Dance Away en Jealous Guy. Frontman Bryan Ferry geeft over twee weken een soloconcert in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

Duurzaamheidskloof verzekeraars groter

De verzekeraars die scoren met hun duurzaamheidsbeleid hebben de voorsprong op hun concurrenten het afgelopen halfjaar alleen maar vergroot. Dat concluderen de makers van de Eerlijke Verzekeringswijzer dinsdag. Zes van de tien grootste verzekeringsgroepen in Nederland zouden aan hun investeringsbeleid hebben gesleuteld.

De kopgroep wordt geleid door SNS Reaal. De verzekeraar heeft zich volgens de makers van de wijzer op vijftien van de twintig beleidsonderwerpen verbeterd. De verzekeraar scoort bijvoorbeeld een 9 voor beleid op belastingen en corruptie, waar eerst een 5 werd gehaald.

Op twee en drie staan Achmea en ASR. Achmea kreeg op zes punten hogere cijfers, ASR op drie. Drie verzekeraars - NN, Allianz en Legal&General - haalden samen zes betere cijfers. De laatste twee scoorden echter ieder ook twee keer slechter. Aegon, Loyalis, Delta Lloyd en Generali bleven met hun duurzaamheidsbeleid op dezelfde plek staan.

Volgens projectleider van de Eerlijke Verzekeringswijzer Titus Bolten is het goed dat de kopgroep opnieuw werk maakt van duurzaamheid en dat ook aan de buitenwereld wil laten zien. "Daar kunnen de andere verzekeraars een voorbeeld aan nemen."

Het is de derde keer dat de Eerlijke Verzekeringswijzer werd gepubliceerd. De onderzoekers bepalen hun ranglijst op basis van wat de verzekeraars aan beleidsvoornemens op papier hebben staan. De wijzer is een initiatief van Amnesty International, de Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Die partijen geven ook de Eerlijke Bankwijzer uit.

Assist en blessure Van Aanholt bij Sunderland

Patrick van Aanholt heeft maandag een blessure opgelopen in een duel van zijn club Sunderland, dat met 3-1 te sterk was voor Crystal Palace. De Nederlandse linksback viel na 37 minuten uit met een schouderkwetsuur. Op dat moment had hij al wel de assist verzorgd bij de openingstreffer van Steven Fletcher.

De vervanger van Van Aanholt, Wes Brown, was na rust met een eigen goal verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Door goals van Jordi Gomez en Fletcher trok Sunderland echter toch aan het langste eind.

Van Aanholt werd nog tijdens de wedstrijd naar een ziekenhuis gebracht. De eerste diagnose was een schouder uit de kom. Sunderland staat vijftiende in de Premier League. Crystal Palace is de nummer zeventien.

Lazio wint ondanks eigen goal Braafheid

Lazio Roma heeft maandag op eigen veld met 4-2 gewonnen van Cagliari. Stefan de Vrij en Edson Braafheid speelden de hele wedstrijd mee bij de thuisploeg, die naar de derde plaats klimt in de Serie A. Bij rust leidde Lazio al met 3-0 door treffers van Stefano Mauri en Miroslav Klose (2).

Uitgerekend Braafheid gaf de bezoekers kort na rust weer een sprankje hoop met een eigen doelpunt. Na een rode kaart voor Victor Ibarbo leek het duel definitief gespeeld, maar in de 84e minuut bracht Joao Pedro Galvao Cagliari terug tot 3-2. Het slotakkoord was evenwel voor invaller Ederson.

Door de zege heeft Lazio nog zes punten achterstand op koploper Juventus, terwijl stadgenoot AS Roma drie punten meer heeft. Cagliari bezet de vijftiende plaats.

Hellas Verona speelde met 1-1 gelijk bij Cesena. Gregoire Defrel opende in de 22e minuut de score voor Cesena, maar dertien minuten voor tijd maakte Juanito Gomez gelijk namens de bezoekers. Hellas staat elfde, zeven plaatsen hoger dan Cesena.

Jong Twente houdt Volendam op gelijkspel

FC Volendam heeft maandag averij opgelopen in de Jupiler League. De ploeg van trainer Hans de Koning speelde met 3-3 gelijk bij Jong FC Twente. Ook Jong PSV en VVV-Venlo remiseerden: 2-2. Bij de Eindhovenaren maakte Stijn Schaars zijn rentree. De middenvelder lag er zes maanden uit met een knieblessure.

Jong Twente schoot uit de startblokken. Door goals van Derre Kwee en Felitciano Zschusschen stond het na dertien minuten al 2-0. Niet veel later tekende Kees Veerman echter voor de aansluitingstreffer en Kevin Brands maakte de comeback van de Volendammers na 32 minuten compleet.

Kort na de pauze ging het toch weer mis voor de bezoekers. Zschusschen maakte er 3-2 van. Ook Veerman vond nogmaals het net, maar een zege zat er niet meer in voor Volendam, dat vierde staat met vijf punten achterstand op koplopers NEC en Roda JC. De Enschedeërs zijn de nummer vijftien.

Schaars speelde de eerste helft mee bij Jong PSV, dat door een treffer van Melvin Platje met een achterstand de kleedkamers opzocht. Na de pauze werd Schaars vervangen door Abel Tamata, die twee maanden was uitgeschakeld met een voetkwetsuur.

Jong PSV kwam vervolgens via Farshad Noor langszij, waarna Aleksandar Boljevic de thuisploeg in de 84e minuut op voorsprong zette. Op de valreep tekende Abdelaziz Khalouta namens VVV echter voor de 2-2. De Limburgers bezetten de negende plaats, vijf plekken hoger dan Jong PSV.

Auto-inbreker (16) wil scholieren doden

Een 16-jarige jongen die werd aangehouden voor een inbraak in een auto, wilde een bloedbad aanrichten op zijn school in het Amerikaanse Towson. De jongen had een pistool en zelfgemaakte explosieven in huis, zo maakten de autoriteiten maandag bekend.

Volgens Amerikaanse media werd de jongen in eerste instantie in verband gebracht met drie auto-inbraken. Tijdens zijn verhoor gaf de jongen uit het plaatsje Monkton aan dat hij mensen op zijn school, de George Washington Carver Center for the Arts and Technology, wilde doden. De gealarmeerde politie vond vervolgens tijdens een huiszoeking het arsenaal van de jongen.

De ontdekking komt op de dag dat de Marysville-Pilchuck High School in Washington juist weer haar deuren opende na een schietpartij, die 2 weken geleden aan vier leerlingen waaronder de schutter het leven kostte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.