FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 oktober 2014

Mobiele reclame helpt Facebook aan meer winst

Facebook heeft zijn winst in het derde kwartaal bijna weten te verdubbelen tot 806 miljoen dollar (633 miljoen euro). Het bedrijf achter het gelijknamige sociale netwerk profiteerde met name van een sterke groei van de opbrengsten uit mobiele advertenties, maakte het dinsdag bekend.

Facebook zag de totale omzet met bijna 59 procent toenemen tot 3,2 miljard dollar. De advertentieopbrengsten lagen met een kleine 3 miljard euro 64 procent hoger dan een jaar eerder. Advertenties via mobiele apps waren goed voor zo'n twee derde daarvan. In het derde kwartaal van 2013 was dat nog minder dan de helft.

Het dagelijks aantal actieve gebruikers lag in september gemiddeld op 864 miljoen, bijna een vijfde meer dan een jaar eerder. Het dagelijks aantal gebruikers dat met een mobiel apparaat inlogde, steeg met bijna 40 procent tot gemiddeld 703 miljoen.

Anna wilde beroemd worden

Anna van Keulen wilde beroemd worden, maar een tragisch verkeersongeluk maakte op 16 oktober een einde aan haar leven. Vandaag twitterde haar vader de volgende oproep en daar werkt de weblog met liefde aan mee. Sterkte Niek. 

'Zwartrijden moet fors duurder in Duitsland'

Als het aan de Duitse deelstaat Beieren ligt betalen zwartrijders in het openbaar vervoer in Duitsland in de toekomst anderhalf keer zoveel. De boete moet met 50 procent omhoog naar 60 euro, blijkt uit een voorstel dat München naar de Bondsraad heeft gestuurd.

De stap kan op de warme steun rekenen van lokale en regionale vervoersbedrijven. Zwartrijden is schering en inslag en mag niet langer een kwestie zijn van een rekensommetje, wat gebeurt als de boete lager is dan het goedkoopste tarief voor een maandkaart, stelt de Duisburgse vervoerder DVG dinsdag in de krant Der Westen. Het bedrijf verliest jaarlijks 3 miljoen euro door zwartrijders.

Duitsland steekt schril af tegen andere Europese landen, rekent DVG de krant voor. "Vergeleken met 15 andere landen rijdt Duitsland wat betreft hoogte van het af te rekenen bedrag op een dertiende plaats, alleen in Nederland en Tsjechië is het nog gunstiger. België staat bovenaan met 200 euro gevolgd door Frankrijk met 180."

'Zwartrijden moet fors duurder in Duitsland'
'Zwartrijden moet fors duurder in Duitsland' (Foto: ANP)

VS voeren bewaking bij overheidsgebouwen op

De Verenigde Staten verscherpen de bewaking bij overheidsgebouwen in Washington en andere grote steden. De maatregel volgt op oproepen van terroristische organisaties om aanslagen in de VS te plegen. Dat heeft minister voor binnenlandse veiligheid Jeh Johnson volgens Amerikaanse media laten weten.

"Gelet op gebeurtenissen in de wereld, schrijft de voorzichtigheid een verhoogde waakzaamheid voor in de bescherming van Amerikaanse overheidsinstallaties en onze medewerkers", aldus Johnson.

100.000 Hongaren betogen om internetbelasting

Zo'n 100.000 Hongaren zijn dinsdagavond de straat opgegaan om te protesteren tegen plannen voor een internetbelasting. Premier Viktor Orbán wil met het belasten van dataverkeer meer inkomsten genereren. In het wetsontwerp voor de begroting van 2015 staat een tarief van 150 forint (40 eurocent) per gigabyte.

Het was veruit de grootste protestbetoging in Boedapest sinds de centrumrechtse coalitie van Orbán in 2010 aan de macht kwam. De manifestatie was georganiseerd via Facebook.

De betoging richtte zich ook tegen andere maatregelen die volgens de betogers de democratie ondermijnen en de relaties met de Europese Unie verstoren.

Chelsea ontsnapt bij Shrewsbury Town, Liverpool verslaat Swansea

Chelsea heeft zich met moeite geplaatst voor de kwartfinales van de League Cup. De Engelse koploper verslikte zich bijna in het nietige Shrewsbury Town (1-2). Tegenstander Shrewsbury Town staat momenteel vierde in League Two, het vierde profniveau van Engeland. In de eerste helft ging de wedstrijd redelijk gelijk op. Chelsea miste de scherpte om echt gevaarlijk te worden, en de beste mogelijkheden waren zelfs voor de thuisploeg.

Kort na de pauze leken The Blues de wedstrijd toch naar zich toe te trekken. André Schürrle vond Mohamed Salah, die Didier Drogba op maat bediende. De Ivoriaan, zondag nog trefzeker in de kraker tegen Manchester United, zette Chelsea op een 0-1 voorsprong.

De ruim 10.000 toeschouwers op Greenhous Meadow mochten echter lang hopen op een stuntje. Na 77 minuten maakte Andrew Mangan namelijk gelijk. Mangan stond amper twee minuten in het veld toen hij een hoekschop achter doelman Petr Cech wist te werken.

Op een ongelukkige manier zag Shrewsbury even later toch de overwinning naar het grote Chelsea gaan. Invaller Willian probeerde Drogba te bereiken, wat Jermaine Grandison probeerde te voorkomen. Doordat de grote centrale verdediger de bal aanraakte, verdween die achter zijn eigen doelman: 1-2.


Liverpool staat in de kwartfinales van de League Cup. In een spectaculaire slotfase op Anfield won de ploeg van manager Brendan Rodgers nog net van Swansea City. In de Premier League staan beide teams op veertien punten (vier zeges, twee remises, drie nederlagen) en zelfs het doelsaldo is bijna identiek (13-10 voor Swansea, 13-12 voor Liverpool). Ook in het bekerduel van dinsdagavond deden beide teams uiteindelijk weinig voor elkaar onder.

Voor de pauze was Liverpool het dichtst bij een doelpunt. Fabio Borini kreeg de beste mogelijkheid, hij stuitte op doelman Gerhard Tremmel. Swansea kon daar weinig tegenover zetten, al leken de bezoekers in de slotfase wel beter in de wedstrijd te komen. Halverwege de tweede helft nam Swansea zelfs de leiding. Via Jonjo Shelvey, oud-speler van Liverpool, en Neil Taylor kwam de bal bij Marvin Emnes. Met een geweldige volley kreeg de oud-speler van Sparta Rotterdam de bal langs doelman Brad Jones: 0-1.

Rodgers moest vervolgens ingrijpen en tien minuten voor tijd bracht hij Mario Balotelli binnen de lijnen. De geplaagde Italiaan was goud waard voor Liverpool, want na 86 minuten zorgde hij vanuit een voorzet van Borini voor de 1-1.

Anfield Road maakte zich al op voor de verlenging, maar eerst volgde een blessuretijd van vijf minuten. Twee daarvan waren verstreken toen Swansea met tien man kwam te staan. Federico Fernández kreeg een rode kaart te zien na een overtreding op Philippe Coutinho. Diezelfde Coutinho maakte het mogelijk dat Anfield in de 95ste minuut ontplofte. Met een vrije trap vond hij bij de tweede paal Dejan Lovren, die binnenknikte: 2-1. Liverpool naar de kwartfinales, Swansea staat met lege handen.


Uitslagen vierde ronde League Cup 28/10/2014

Fulham FC (II) 2-5 Derby County (II)
Liverpool FC 2-1 Swansea City
Bournemouth (II) 2-1 West Bromwich Albion
Milton Keynes Dons (III) 1-2 Sheffield Utd (III)
Shrewsbury 1-2 Chelsea FC

Consumentenvertrouwen VS stijgt verder

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie van hun land is in oktober opgelopen naar het hoogste punt in zeven jaar tijd. De graadmeter voor het burgersentiment steeg deze maand flink naar 94,5, zo maakte het onderzoeksinstituut The Conference Board dinsdag bekend. In september was dat nog 89,0.

Het is overigens niet voor het eerst dat de graadmeter een stand bereikt van voor het begin van de economische crisis in oktober 2007. In augustus werd die barrière namelijk al geslecht met een stand van 93,4. Met een tweede maand boven pre-crisisniveau lijkt de Amerikaanse economie hersteld van de grootste klap sinds de crisis van de jaren dertig.

De verbeterde stemming van deze maand is vooral te danken aan de lagere werkloosheid en de zakkende prijzen van brandstoffen. Die verdrongen de zorgen over de zwakke economische groei naar de achtergrond.

Franse schrijver Daniel Boulanger overleden

De Franse schrijver Daniel Boulanger is maandag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de krant Le Figaro dinsdag. Boulanger is niet alleen bekend geworden als auteur van romans, maar misschien meer nog als schrijver van filmscenario's. Ook was hij acteur in films. Zo speelde hij de agent die in de slotscène van de beroemde film, À Bout De Souffle van Jean-Luc Godard, Jean-Paul Belmondo doodschiet.

Boulanger kreeg in 1974 de Prix Goncourt voor zijn roman Fouette Cocher! Hij heeft 118 filmscenario's geschreven. Daaronder zijn films als L' affaire Dominici van Claude Bernard-Aubert (1973), Les Pétroleuses van Christian Jaque (1971) en Une Femme Fidèle van Roger Vadim (1976). Ook voor verscheidene films van regisseur Philippe de Broca schreef Boulanger het script.

Bielefeld, Aalen, Offenbach verrassen in DFB Pokal

Arminia Bielefeld, VfR Aalen en Kickers Offenbach hebben dinsdag gestunt in het Duitse bekertoernooi. In de tweede ronde van de DFB Pokal won Bielefeld na strafschoppen met 4-2 van Hertha BSC. Aalen was met 2-0 Hannover 96 de baas en Offenbach won thuis met 1-0 van Karlsruher SC.

Bielefeld, de koploper in de Derde Bundesliga, hield Hertha BSC 120 minuten lang op 0-0. De Berlijnse ploeg van trainer Jos Luhukay, waar Roy Beerens en Salomon Kalou in de basis begonnen en John Heitinga op de bank bleef, ging echter in de penaltyreeks onderuit: 4-2.

VfR Aalen, de nummer voorlaatst van de Tweede Bundesliga, stootte in Hannover 96 ook een Bundesligaclub uit het toernooi. In Aalen werd het 2-0. Kickers Offenbach was de laagstgeklasseerde ploeg die tot nu toe doorging. De ploeg uit de Regionalliga Südwest, het vierde niveau in Duitsland, was met 1-0 te sterk voor Karslruher SC uit de Tweede Bundesliga.

Werder Bremen voorkwam in zijn eerste wedstrijd onder nieuwe trainer Viktor Skripnik uitschakeling in de beker. Op bezoek bij Chemnitzer FC werd het 2-0 voor Werder dankzij Fin Bartels en Franco di Santo. Het geplaagde Borussia Dortmund won met 0-3 van St. Pauli. Shinji Kagawa (2x) en Marco Reus bezorgden de nummer van de vijftien van de Bundesliga de uitzege. 

Uitslagen tweede ronde DFB Pokal - 28/10/2014

Chemnitzer FC (III) 0-2 Werder Bremen 
Kickers Offenbach (IV) 1-0 Karlsruher SC (II)
Arminia Bielefeld (III) 0-0 (wns) Hertha BSC 
VfR Aalen (II) 2-0 Hannover 96 
MSV Duisburg (III) 0-0 (wns) 1. FC Köln 
Dynamo Dresden (III) 2-1 (nv) VfL Bochum (II)
1. FC Kaiserslautern (II) 2-0 SpVgg Greuther Fürth (II)
FC St. Pauli (II) 0-3 Borussia Dortmund 

Tweede film Divergent verschijnt in 3D

De tweede film uit de Divergent-reeks is ook in 3D te bewonderen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Insurgent, zoals het tweede deel heet, verschijnt in maart zowel in de normale als in de 3D-versie in de bioscoop.

Het eerste deel van de reeks, Divergent, kwam eerder dit jaar uit. Ook het derde boek uit de gelijknamige boekentrilogie van Veronica Roth wordt verfilmd. Allegiant wordt echter in twee delen geknipt. Het eerste deel staat gepland voor voorjaar 2016, het tweede deel moet in 2017 op het witte doek verschijnen.

De film Divergent bracht wereldwijd bijna driehonderd miljoen dollar op. In de film zijn onder anderen Shailene Woodley, Zoe Kravitz en Miles Teller te zien.

Pinautomaat biedt gratis erectie aan

Supermarktketen Tesco lijkt nogal gefascineerd door het mannelijk geslachtsorgaan. Maandag kwam de winkel in het nieuws met een karnemelkverpakking waarop een slap lid afgebeeld zou zijn, dinsdag werd bekend dat het bedrijf in zijn vestiging in Aberystwyth (Wales) een pinautomaat heeft staan die de klant een 'gratis erectie' belooft. Dat meldt WalesOnline.

Boven de automaat staat in correct Engels 'free cash withdrawals'. Ook staat er in het Welsh 'codiad am ddim'. Vrij vertaald betekent dat 'gratis erectie'. In correct Welsh had er 'arian am ddim' moeten staan.

Raadslid Ceredig Davies zag de tekst en plaatste een foto ervan op zijn Facebookpagina. "Een 10 voor Tesco dat ze ook bordjes plaatsen in het Welsh, maar wellicht hadden ze de tekst even moeten laten controleren door iemand die daadwerkelijk Welsh spreekt voordat ze ze op de machines plakten", zei Davies tegen WalesOnline.

Ook de achttienjarige Garin Fitter, wiens vriendinnetje bij de supermarkt werkt, plaatste de misser online. "Mijn vriendin vroeg me gisteren nog naar de vertaling en ik vertelde haar wat het in correct Welsh moet zijn, maar toch hebben ze de verkeerde tekst opgehangen", aldus Fitter. "Ik weet niet hoe ze het verzonnen hebben, want iedereen die een beetje Welsh kent, weet dat het verkeerd is. Ze zullen wel Google Translate gebruikt hebben. Ik vind het zelf wel grappig, maar ik weet dat sommige mensen er aanstoot aan nemen dat ze niet even gecontroleerd hebben of de vertaling juist was."

Uitslagen derde ronde KNVB Beker 28/10/2014

Vandaag werd begonnen met de derde ronde van het KNVB-Beker toernooi. Zes duels stonden op het programma. In dit bericht tref je de uitslagen, doelpunten, rode kaarten en eventueel andere bijzonderheden. Dit bericht krijgt een update na afloop van de gespeelde wedstrijden. 

18.45 uur

Urk - Ajax 0-4 (0-3)
 34' Duarte 0-1
 37' Milik (pen) 0-2
 40' Milik 0-3
 86' Zivkovic 0-4

20.00 uur

Fortuna Sittard - NAC Breda 2-3 (0-2, 2-2) na verlenging
 4' Seuntjens 0-1
 45+1' Tighadouini (pen) 0-2
 51' Conneh (pen) 1-2
 58' Baur 2-2
 95' Falkenburg 2-3

Heracles Almelo - FC Emmen 6-2 (3-2)
 17' Tannane 1-0
 28' Tannane 2-0
 35' Siekman 2-1
 36' Tannane 3-1
 40' Bannink 3-2
 64' Linssen 4-2
 66' Tannane 5-2
 78' Tannane 6-2
Bijzonderheid: Veldmate (Heracles) mist strafschop (78')

VVV-Venlo - MVV Maastricht 2-0 (1-0)
 38' Van Crooy 1-0
 68' Platje 2-0

De Graafschap - Deltasport 4-1 (2-0)
 27' Tarfi 1-0
 40' Lammers 2-0
 50' Boulfalfal 2-1
 63' Pröpper 3-1
 67' Meurs 4-1

20.45 uur

Vitesse - FC Dordrecht 2-1 (1-0)
 45' Vejinovic (pen) 1-0
 81' Oliynyk 1-1
 83' Van Haaren 2-1

Veel meer doden door politie in São Paulo

De politie van de Braziliaanse deelstaat São Paulo heeft in de periode januari tot september meer mensen gedood dan in dezelfde periode de afgelopen tien jaar. Het aantal slachtoffers is zelfs twee keer zo hoog als vorig jaar. Dat heeft het departement voor openbare veiligheid dinsdag bekendgemaakt.

Bij confrontaties met de politie kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar 478 mensen om het leven. Dat is bijna twee keer zoveel als een jaar eerder, toen 240 mensen werden gedood. Tien agenten sneuvelden bij het uitoefenen van hun functie. Dat is het laagste aantal in tien jaar.

Volgens José Vicente da Silva, van het Centre of Advanced Security Studies, is het toegenomen aantal mensen dat wordt gedood door de politie toe te schrijven aan de alles-of-niets-houding van criminelen. "In plaats zich over te geven aan de politie, openen criminelen liever het vuur. Dat veroorzaakt de stijging", zei hij. "Om te voorkomen dat ze worden opgepakt, gaan ze liever de confrontatie met de politie aan. Het is een zorgwekkende situatie en het openbaar ministerie moet bij elke zaak nagaan of het legitiem was."

Logo WK voetbal 2018 onthuld op Bolshoitheater

In Moskou is dinsdagavond het officiële logo voor het WK voetbal van 2018 onthuld. Dat gebeurde met een lichtshow op de voorgevel van het wereldberoemde Bolshoitheater in de Russische hoofdstad.

Onder meer FIFA-president Sepp Blatter was aanwezig bij de onthulling van het logo. De Russische kosmonauten in het ruimtestation ISS onthulden het logo live op tv, waarna het groot op de gevel van het theater werd geprojecteerd. Blatter was alvast fan van het logo: "Het geeft het hart en de ziel van Rusland weer, net als de culturele traditie", sprak de Zwitser volgens ITAR-TASS.

Het WK staat gepland van 8 juni tot en met 8 juli 2018.

Boek: Alexandra Terlouw-van Hulst - Eén vrouw, twee mannen.

Alexandra Terlouw - van Hulst
Alexandra Terlouw - van Hulst

Alexandra Terlouw-van Hulst(1935) is getrouwd met de oud-politicus en schrijver Jan Terlouw. Alexandra studeerde Algemene Taalwetenschappen en heeft zich vele jaren ingezet voor VluchtelingenWerk. Daarnaast vertaalde ze boeken en schreef ze verhalen voor het onderwijs. In 2013 debuteerde ze succesvol met de grotendeels autobiografische roman, De man van Tsinegolde

Jeannet is een zeer gelukkige moeder van drie kinderen. Nu haar kinderen uit huis zijn, geniet ze regelmatig samen met haar man Artur van het strand, de zee, het leven en muziek. Totdat een toevallige vondst van een brief Jeannets leven plotseling op z’n kop zet. Heeft Artur een affaire met haar vriendin Marga? 
Om wat ademruimte te creëren en de zaken te overdenken, besluit Jeannet een tijdje naar Parijs te gaan. Al gauw ontmoet ze Jester, met wie ze een hartstochtelijke affaire krijgt.
Door het onverwachte bezoek van Mauk, de zoon van Marga, wordt Jeannet met een schok uit haar Jester-bubble getrokken. Hij rent haar nieuwe wereld in met schokkend nieuws. Nadat ze Jester verteld heeft over de situatie, vertrekt ze met dubbele gevoelens naar Amsterdam.

Fiks tekort aan basisschoolleraren verwacht

Vanaf 2016 ontstaat in het basisonderwijs een tekort aan leraren. Als er niets verandert en de economie zich gematigd herstelt, kan dit tekort oplopen tot ruim 6500 voltijdsbanen in 2025. Dat schrijven minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en haar staatssecretaris Sander Dekker (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Op dit moment is het voor pas afgestudeerden nog lastig een baan te vinden in het basisonderwijs. Daar komt echter verandering in omdat veel oudere leraren met pensioen gaan. Op dit moment beginnen daarbij te weinig studenten aan de pabo, het opleidingsinstituut voor onderwijzend personeel in het basisonderwijs, om aan de toekomstige vraag te voldoen. De tekorten beginnen volgens de bewindslieden in de grote steden, vooral omdat daar het aantal leerlingen nog stijgt.

Het huidige lerarentekort voor vooral de exacte vakken en sommige talen in het voortgezet onderwijs groeit daarnaast naar verwachting de komende twee tot drie jaar nog. Na 2017 worden deze problemen echter kleiner omdat dan ook het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs begint te dalen.

In het middelbaar beroepsonderwijs stromen de komende jaren veel docenten uit en zijn in 2018 naar verwachting zo'n 1900 nieuwe leraren nodig. Daarna daalt de behoefte aan nieuwe leerkrachten naar minder dan duizend in 2022.

Korfballers groepswinnaar op EK

Het Nederlands korfbalteam is zonder problemen groepswinnaar geworden op het Europees kampioenschap in Portugal. Het versloeg vandaag in de derde groepswedstrijd Engeland met 38-11.

Engeland had net als Nederland zijn eerste twee groepsduels gewonnen, maar was nu kansloos. topscorer bij Oranje was Mick Snel met acht doelpunten. Ook Richard Kunst en Friso Boode waren met respectievelijk zes en vijf doelpunten succesvol.

Nederland, dat eerder in de groepsfase al van Duitsland en Rusland versloeg, won alle vier voorgaande edities van het EK.

Maastrichtenaar had ook geen MERS

De inwoner van Maastricht die zondag werd opgehaald door ambulancepersoneel in witte pakken had ook het MERS-virus niet onder de leden. Dat meldt de GGD Zuid-Limburg dinsdag. De man is inmiddels wel overleden.

Maandag maakte de GGD al bekend dat de man niet besmet was met het ebolavirus. Onder buurtbewoners was onrust ontstaan na het zien van de hulpverleners in witte pakken.

Die waren nodig omdat de man mogelijk besmet was met het MERS-coronavirus, gaf de GGD maandag nog aan. Aangezien dit toch niet het geval blijkt te zijn, is de volksgezondheid volgens de GGD geen moment in gevaar geweest.

Het MERS-virus dook in 2012 op in het Midden-Oosten. Het virus kan ernstige ziekteverschijnselen, waaronder zeer ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen.

Sinds de ontdekking van het virus zijn wereldwijd 839 patiënten besmet geraakt. 295 van hen zijn overleden. In Nederland werd het virus in mei nog vastgesteld bij twee personen die waren teruggekeerd uit Saoedi-Arabië.

Waarschuwing voor gevaarlijke puzzels

Twee houten inlegpuzzels van Bart Smit moeten buiten bereik van kinderen worden gehouden, omdat ze in stukjes hout ervan kunnen stikken. De houten stukjes kunnen loskomen omdat die niet goed vastgelijmd zitten. Als kinderen die inslikken, kunnen ze erin stikken. Daarvoor waarschuwen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de winkelketen dinsdag.

Het gaat om een puzzel met plaatjes van voertuigen en een met plaatjes van boerderijdieren. Het speelgoed werd sinds september verkocht. Wie het speelgoed heeft, kan ermee terug naar een filiaal van Bart Smit. Het aankoopbedrag wordt dan teruggegeven.

Call of Duty: Advanced Warfare Season Pass in beeld

Activision heeft een nieuwe trailer gereleased waarin zij uitleggen wat wij allemaal mogen verwachten van de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare Season Pass. De Pass geeft toegang tot vier DLC packs met de toepasselijke namen Havoc, Ascendance, Supremacy en Reckoning. 

Pashouders krijgen ook eerder toegang tot nieuwe wapens en een extra multiplayermap die Atlas Gorge heet. Dit is een remake van Pipeline, die in Call of Duty 4 zat. De Season Pass gaat voor 50,- euro over de toonbank.

Kim Kardashian voelt zich sexyer als moeder

Kim Kardashian kleedt zich een stuk uitdagender sinds ze moeder is. "Mijn stijl is een stuk sexyer nu ik moeder ben", zegt de realityster, die samen met man Kanye West dochter North heeft, in de Britse editie van Grazia. "Je zou denken dat ik me zou inhouden en joggingbroeken en platte schoenen zou dragen, maar daar voel ik me niet goed in."

De 34-jarige Kardashian wil haar uiterlijk niet laten versloffen. "Ik denk niet dat ik een moeder kan zijn die er slordig uitziet. Dat is niet wie ik ben. Het schijnt dat vrouwen zich vaker sexyer kleden als ze een kind hebben gekregen."

Ook hoe dochter North erbij loopt is belangrijk voor de brunette. Volgens de realityster is het echter best lastig om leuke kleren te vinden voor de peuter. "Moeders willen vaak spullen met veel franjes en het is moeilijk om een lijn te vinden waarbij alle kledingstukken dat niet hebben", legt Kardashian uit. "Er is niets ergers dan naar je babyfoto's te kijken en te denken: waarom heeft mijn moeder dat ooit aangetrokken. Ik wil dat zij later terugkijkt en denkt: ik was zo vet gekleed."

De realityster vindt het ook leuk om North in outfits te wurmen die bij haar kleding passen. "Ik wil het niet overdrijven en altijd bijpassende outfits dragen, maar het gebeurde de eerste paar keer per toeval en ik vond het leuk", legt ze uit. "Ik houd ervan haar simpel te kleden in kleren die goed bij elkaar passen. Ik wil dat ze er cool uitziet."

In container gedumpte baby zat in plastic tas

De baby die zondagochtend vroeg werd gevonden in een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam zat in een plastic zak. Het meisje, dat een lichtgetinte huidskleur heeft, was op de dag van haar vondst tussen de tien en twintig dagen oud en was tot ze werd gedumpt goed verzorgd. De baby is vermoedelijk zaterdagavond of -nacht in de container achtergelaten, meldt de politie dinsdagavond.

Wie de baby heeft achtergelaten, is nog steeds onduidelijk. Het meisje had volgens de politie vermoedelijk een hielprik gehad, aangezien ze een krasje en een pleister op haar voet heeft.

Op de onderrug en billen van het meisje zit een blauwgekleurde pigmentvlek, een soort moedervlek. Het gaat hierbij niet om een verwonding, benadrukt de politie. Het kind heeft daarnaast aan beide ringvingers een afwijking, waardoor die vingers permanent gebogen zijn.

Het meisje was gekleed toen ze werd aangetroffen in de ondergrondse vuilcontainer aan de Fritz Conijnstraat. Een passant had het kind horen huilen en de politie gewaarschuwd.

Het kind maakt het volgens de politie inmiddels goed. Ze is eerst opgevangen in een ziekenhuis, waar ze snel vooruit ging. Ze zit nu in een pleeggezin. Jeugdbescherming is op dit moment officieel haar voogd.

De politie roept mensen die misschien meer weten op zich te melden. Met het oog op de hielprik worden ook mensen uit de medische wereld die meer weten gevraagd zich te melden. Wie zich gebonden voelt aan een medisch beroepsgeheim, wordt verzocht zich te richten tot het adviesorgaan van hun beroepsgroep.

'Regels voor naturalisatie moeten soepeler'

De overheid moet de regels versoepelen om erkende vluchtelingen meer mogelijkheden te geven zich te naturaliseren tot Nederlander. Dat vindt D66, die dit woensdag zal voorstellen tijdens een overleg over asielzoekers met verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven. Ook de SP en de ChristenUnie dringen aan op meer flexibiliteit. De PvdA wil eerst van Teeven horen of en hoe het beter kan.

Nu kunnen duizenden mensen die een verblijfsvergunning kregen via een pardonregeling geen Nederlands paspoort krijgen, omdat ze hun identiteit niet officieel kunnen aantonen. De Nederlandse overheid eist daarvoor een paspoort en een geboorteakte van de betrokkene uit het land van herkomst.

Album Nicki Minaj drie weken uitgesteld

Het nieuwe album van Nicki Minaj verschijnt toch niet op 24 november. De 31-jarige rapper en zangeres heeft de release van The Pinkprint uitgesteld tot 15 december, schrijft het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. De reden voor het uitstel is onbekend.

Fans kijken al lange tijd uit naar Minaj' derde plaat, omdat ze daarop voor een nieuwe sound gaat. Op The Pinkprint richt ze zich voornamelijk op rap, in tegenstelling tot dance, wat een grote rol speelde op haar vorige album Pink Friday: Roman Reloaded.

Om die reden koos Minaj voor de titel The Pinkprint, een knipoog naar Jay-Z's The Blueprint. Die plaat wordt gezien als een van zijn beste cd's. Minaj is idolaat van de rapper.

EU keurt begrotingen Frankrijk en Italië goed

De Europese Commissie keurt de begrotingen van Frankrijk en Italië voor 2015 voorlopig goed, nadat beide landen op het laatst toezeggingen hadden gedaan om de tekorten daarop te verminderen. Dat heeft vicevoorzitter van de commissie Jyrki Katainen dinsdag laten weten.

Katainen zei dat landen waarvan aanvankelijk werd vermoed dat ze zich niet aan de begrotingsregels hielden, 'constructief hebben gereageerd op onze zorgen'. Hij zegt nu niet direct 'gevallen van bijzonder ernstig niet-naleven' van deze regels te kunnen aanwijzen. Hierdoor is er geen reden om de voorgelegde begrotingen af te keuren.

Ook Pieter Derks in Wie Is de Mol?

Pieter Derks doet mee aan de vijftiende reeks van Wie Is de Mol? Dat heeft de cabaretier dinsdag bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. AvroTros bevestigde het nieuws vervolgens op zijn website.

Derks is de vijfde kandidaat die is onthuld. Eerder werd bekend dat ook presentatrice Evelien Bosch, presentator Victor Brand, NOS-nieuwslezer Rik van de Westelaken en Danni Lowinski-actrice Marlijn Weerdenburg meedoen aan het programma. De komende weken worden meer deelnemers onthuld. Het vijftiende seizoen is vanaf januari te zien.

AEX weer op 400 punten

De Amsterdamse beurs dinsdag heeft een flinke sprong gemaakt en sloot 1,6 procent hoger op 401,26 punten. Ook de omringende beurzen waren groen gekleurd. In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld. Aan kop ging KPN met een dagwinst van 4,6 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers.

De cijfers uit de Verenigde Staten, zowel over de economie als die van de bedrijven, waren overwegend positief. Een steun in de rug was vooral de sterke stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

KBC meende dat dinsdag al werd uitgekeken naar het Amerikaanse rentebesluit van woensdag. De analisten van de Belgische bank rekenen op het stopzetten van het maandelijkse opkoopprogramma van obligaties en zijn alert op aanwijzingen die duiden op een verkrapping van het monetaire beleid.

Behalve KPN had ook Ahold dinsdag de wind in de zeilen na een koopaanbeveling door JP Morgan Cazenove. Het fonds koerste 4,0 procent hoger. Analisten van de Amerikaanse zakenbank rekenen op een verbetering van de omzettrend en de marges voor Ahold, zowel op de Nederlandse thuismarkt als in de VS.

De grootste daler was Gemalto, dat 2,0 procent aan beurswaarde inleverde. Credit Suisse verwacht niet dat Gemalto de korte- en langetermijndoelstellingen haalt en zette een verkoopaanbeveling op het fonds.

In de AEX sloot naast Gemalto alleen TNT Express lager. De pakketbezorger werd 0,3 procent minder waard, nadat het maandag al bijna zeven procent verloor op slecht ontvangen kwartaalcijfers.

In de AMX voerden USG People en Brunel de stijgers aan met koerswinsten van respectievelijk 5,1 en 4,5 procent. Cijfers van ABU wezen op een verdere groei van de Nederlandse uitzendmarkt en volgens ING is een eventuele recessie met de recente koersval van de uitzenders al vrijwel volledig ingeprijsd. ING noemde Randstad als aantrekkelijkste herstelkandidaat. Het fonds won 3,8 procent aan waarde.

Maar vooral Imtech vond de weg omhoog nadat de omgekeerde aandelensplitsing een feit was. De technische dienstverlener won dinsdag 9,1 procent en sloot op 4,86 euro. Volgens SNS Securities is er zelfs ruimte richting vijf euro. Hoewel er nog de nodige risico's zijn voor Imtech, is de grootste, namelijk de financiële positie, inmiddels van tafel.

In de AMX sloot louter TenCate in het rood. Het fonds leverde krap 0,1 procent in. Bij de kleinere fondsen viel Ballast Nedam in negatieve zin op en Wessanen in positieve zin. De bouwer werd 3,1 procent minder waard en de producent van biologische en natuurlijke voeding steeg 4,1 procent.

[vid] [nsfw] Vrouw naakt door sneeuw om boze geesten

In het ijskoude Siberië is afgelopen weekend een vrouw punaninaakt over straat gegaan. De vrouw in kwestie deed dit naar eigen zeggen om boze geesten te verjagen.

Op de videobeelden is te zien hoe de vrouw, afgezien van een paars hoofddeksel, naakt door de straten van Nizhnevartovsk wandelt. Verder houdt zij een jankend klein kind in haar armen. Niet zo gek, aangezien het daar inmiddels -12 graden Celsius is.

Uiteindelijk loopt de dame een kerk in. Hier vertelt zij gelovigen bezig te zijn met het uitdrijven van boze geesten.

De vrouw werd hierna overmeesterd en naar een gekkenhuis gebracht. Het kind is naar een ziekenhuis overgebracht.

De bewuste beelden (nsfw, uiteraard...)

Heel veel Marvel titels bekendgemaakt

Marvel heeft de titels van een aantal van zijn grote films bekendgemaakt tijdens een liveblogevenement.

Onder meer is bekend geworden dat de derde Avengers-film in twee delen zal worden uitgebracht. En deze zal Infinity War gaan heten, mogelijk met een hint naar de Infinity Gauntlet van Thanos.

Captain America 3 zal Civil War gaan heten en de nieuwe Thor zal de ondertitel Ragnarok krijgen.

Zie hier de complete tijdlijn en alle titels.

Wetenschapper: 'Aliens bestaan en zijn lief'

Op internet is een interview opgedoken met niemand minder dan Dr. Boyd Bushman. De beste man, die onlangs het loodje heeft gelegd, toont hierin het bestaan van aliens aan. En ze zijn hartstikke aardig, zo vertelt de wetenschapper.

Bushman wist waarover hij sprak. Hij heeft namelijk jarenlang gewerkt op Area 51. Daar onderzocht hij buitenaardse wezens en ruimteschepen.

In de video beschrijft de doctor aliens van de planeet Quintumnia. Zij zijn hartstikke aardig en hebben lange vingers en vreemde voeten. Verder kun je buitenaardse wezens verdelen onder aardige en onaardige aliens.

Maar, er is meer. Zo staan zeker achttien buitenaardse wezens op de aardse loonlijst. Twee van hen zijn wel 230 jaar oud. En hoewel ze wel een beetje lijken op mensen, zijn ze een stuk geavanceerder. Ze kunnen namelijk telepathisch communiceren.

Als bewijs toont de wetenschapper vele foto's die hij heeft genomen van aliens. Boze tongen beweren echter dat we de verhalen met een korreltje zout moeten nemen.

Het bewuste interview met de gesneuvelde wetenschapper

Egypte wil bufferzone langs grens met Gaza

De Egyptische autoriteiten hebben inwoners die langs de oostgrens met Gaza wonen opdracht gegeven om elders te gaan wonen. De huizen in het gebied worden gesloopt om plaats te maken voor een bufferzone. Die bufferzone moet voorkomen dat er wapens en strijders van Egypte naar de Gazastrook worden gesmokkeld.

De maatregel werd bekendgemaakt vier dagen nadat extremisten een controlepost van het Egyptische leger hadden aangevallen. Bij die aanval, in het noorden van de Sinaï, kwamen zeker 31 militairen om het leven. Egypte heeft in het gebied de noodtoestand afgekondigd.

De bufferzone wordt vijfhonderd meter breed en strekt zich uit langs de dertien kilometer lange grens met Gaza. Om het graven van tunnels tegen te gaan worden her en der geulen met water aangelegd.

De bewoners in het gebied kregen in eerste instantie 48 uur de tijd om hun spullen in te pakken, maar na protesten is dat ultimatum voorlopig geschrapt. Vertegenwoordigers zijn nu in gesprek met lokale bestuurders om te kijken of de deadline kan worden opgerekt.

Het Egyptische leger heeft een grootschalig offensief ingezet tegen extremisten in de Sinaï. Een groot aantal tunnels dat de regio met Gaza verbond is vernield. In Egyptische media wordt gesuggereerd dat Hamas de strijders in Egypte steunt sinds vorig jaar de islamistische president Mohammed Morsi werd verdreven.

Hamas, dat aan de macht is aan de Gazastrook, ontkent in alle toonaarden bij het geweld betrokken te zijn. De beweging is niet blij met de aangescherpte grenscontroles die na de val van Morsi zijn ingevoerd.

Bedrijven steeds vaker afgeperst

Het aantal gevallen van afpersing van bedrijven en ondernemers is de laatste jaren toegenomen. Ondernemers doen echter niet altijd aangifte, onder meer uit angst voor represailles of imagoschade. Dat staat in een rapport van Bureau Beke in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil dat bedrijven en ondernemers vaker en sneller aangifte gaan doen van afpersing.

Vooral protectie- en cyberafpersing zijn in opkomst. Bij het eerste gaat het vooral om afpersing van horecaondernemers door criminele motorbendes. Bij cyberafpersing wordt gedreigd gehackte gegevens openbaar te maken of gegevens en websites juist ontoegankelijk te maken.

In Nederland komt de politie jaarlijks gemiddeld 55 zaken op het spoor waarbij bedrijven worden afgeperst. De verdachten zijn vaak bekenden, zoals voormalige zakenrelaties, ex-klanten en ex-werknemers. Maar volgens de onderzoekers ligt het werkelijke aantal gevallen hoger omdat ondernemers niet altijd aangifte doen. Ook weet de politie er soms te weinig van af, waardoor verkeerd wordt omgesprongen met zulke zaken.

Afpersing van bedrijven kan volgens Opstelten gepaard gaan met veel schade en financieel en persoonlijk leed voor de slachtoffers. Ook is er een risico op vermenging van onder- en bovenwereld, stelt de minister. De minister wil nu onder meer de politie versterken om afpersingszaken beter op te pakken.

Wilders: ook stations en winkelcentra beveiligen

Geert Wilders is blij met de extra beveiliging voor de Tweede Kamer. Maar de PVV-leider vindt dat meer objecten in Nederland beter moeten worden beveiligd, zei hij dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

"Het is goed dat het parlement extra wordt beveiligd." In Nederland zou niet moeten gebeuren wat vorige week in Canada heeft plaatsgevonden, zei hij met een verwijzing naar de schietpartij in het Canadese parlement. Maar wat Wilders betreft moeten ook stations, luchthavens en belangrijke winkelcentra beter worden beveiligd. "Het is een stapje in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet."

Wilders krijgt al ruim tien jaar persoonsbeveiliging en voelt zich niet onveilig. "Maar het gaat niet om Geert Wilders, het gaat om de veiligheid van het instituut Tweede Kamer en de veiligheid van de burgers op straat." In dat opzicht snapt hij niet dat het kabinet potentiële jihadreizigers belet om naar Syrië en Irak af te reizen, maar hen niet opsluit.

"We hebben vorige week in Canada gezien waar dat toe kan leiden. Mensen die hun paspoort wordt afgepakt, maar niet gevangen worden gezet en gewoon vrij kunnen rondlopen op straat. Daar zit de oorzaak van het probleem." Wat Wilders betreft mogen die mensen vertrekken, of worden ze opgesloten. "Maar laat ze niet vrij rondlopen. Je kan beveiligen wat je wil, maar deze mensen lopen ook nog steeds in Nederland vrij rond."

De Tweede Kamer wordt sinds dinsdag extra beveiligd. De ingangen worden door politieagenten bewaakt en alle bezoekers moeten door een scanpoortje. Het zou gaan om een voorzorgsmaatregel en er zou geen specifieke dreiging tegen de Tweede Kamer zijn. Mogelijk is er een verband met de schietpartij in het Canadese parlement en het binnendringen van de Tweede Kamer door het Koerdische demonstranten, begin deze maand.

'Amanda Bynes zit maand langer in kliniek'

Amanda Bynes mag voorlopig nog niet naar huis. De actrice moet een maand langer in een kliniek blijven waar ze eerder deze maand gedwongen werd opgenomen wegens psychische problemen. Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Naar verluidt hebben de artsen van de 28-jarige Bynes maandag de rechter gevraagd haar verblijf met dertig dagen te verlengen. De actrice zit al zeventien dagen vast en zou maandag naar huis mogen als de rechter de verlenging niet had goedgekeurd. Volgens de artsen is Bynes te ziek en niet in staat voor zichzelf te zorgen.

De actrice heeft al langer met psychische problemen. Zo kwam ze de afgelopen weken in het nieuws vanwege diefstallen en kroop ze onder invloed achter het stuur. Vorig jaar zat Bynes ook al maanden in een kliniek.

Vrouw gebruikt tiet als wapen

Een vrouw heeft gisteren bij een overval in Darmstadt een opmerkelijk wapen ingezet. De Duitse heeft namelijk haar tiet gebruikt.

De onbekende overvalster liep gisteren een apotheek binnen en kocht er een borstkolf. Ze betaalde met 200 euro en nam het wisselgeld, 180 euro, aan.

Vervolgens ontblootte de vrouw haar tiet en bespoot de apotheekmedewerker met moedermelk. Hierna liep de moeder naar balie twee. Ook de medewerker achter deze kassa kreeg de volle laag.

Pas toen de toko was gesloten en de kassa werd opgemaakt, bleek er honderd euro te missen. Volgens de politie heeft de vrouw van de verwarring gebruikgemaakt om het geld buit te maken. Van de overvalster ontbreekt nog ieder spoor.

'FIFA krijgt geen grip op handel jeugdspelers'

Wereldvoetbalbond FIFA slaagt er niet in om de handel in jonge Afrikaanse voetballers aan banden te leggen. Ondanks de strengere regelgeving worden er jaarlijks zo'n vijftienduizend vaak minderjarige Afrikaanse spelers naar Europa gelokt, waarvan slechts enkelen een profcontract veroveren. Dat concludeert De Groene Amsterdammer op basis van onderzoek.

Spelers die door louche spelersmakelaars naar Europa worden gehaald verdwijnen vaak in de illegaliteit, omdat ze zich schamen voor hun situatie of geen geld hebben om terug te keren naar huis. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens het weekblad gaat het om zeker duizenden jongens. Ook in Nederland zouden er slachtoffers zijn.

Om de handel in minderjarige voetballers te blokkeren, voerde de FIFA in 2009 het Transfer Matching System (TMS) in. Clubs en makelaars zouden echter allerlei constructies verzinnen om buiten het zicht van de controlerende organen toch spelers naar Europa te halen. Een zwakte van het systeem is dat het niet geldt voor spelers die op proef zijn of deelnemen aan jeugdtoernooien.

Europese clubs moeten bekijken of ze zaken doen met betrouwbare partijen, maar doen dat volgens het onderzoek te weinig. "Op testspelers is geen enkel toezicht", zegt Jake Marsh van het International Centre for Sport Security, een organisatie die fungeert als waakhond voor integriteit in de sport. "De enige plek waar zij worden geregistreerd is bij de vliegmaatschappij waar de speler een ticket heeft gekocht en bij de ambassade waar hij een visum heeft gekregen."

Voor Nederlandse profclubs is het relatief prijzig om spelers van buiten de EU vast te leggen. Een speler van boven de 20 moet minimaal 414 duizend euro per jaar verdienen. De drempel voor spelers van 18 en 19 is 207 duizend euro. Mede daardoor zijn er dit seizoen op de Nederlandse velden slechts twaalf spelers van buiten de EU actief.

Ruzie Emile Ratelband met ex duurt voort

Emile Ratelband en zijn ex Moon liggen nog steeds met elkaar in de clinch. De twee treffen elkaar volgende week woensdag voor de zoveelste keer in de rechtbank. Dan dient een hoger beroep dat Ratelband aanspande in een kort geding waarmee zijn ex onder meer wilde voorkomen dat hij foto's van hun twee kinderen op social media zet.

"Zij vond dat ik geen foto's mocht meer mag plaatsen van onze kinderen op Facebook of Twitter terwijl iedereen dat doet", legt de positiviteitsgoeroe uit aan Novum Nieuws. "Daar ben ik tegen ingegaan, want ik vind dat vrijheid van meningsuiting."

Voor Ratelband is het bijna niet meer bij te houden hoe vaak hij en zijn ex, die sinds vorig jaar zomer in scheiding liggen, elkaar hebben getroffen in de rechtbank. "Het is vreselijk geweest. Ik kan er een boek over schrijven."

Toch blijft hij naar eigen zeggen vechten om zijn 'recht te halen'. "Ik heb als vader ook gezag. Zij beweert dat zij dat als enige heeft en dat klopt natuurlijk niet. We hebben evenveel recht", zegt Ratelband, die in 2007 trouwde met Moon. Na de breuk mocht Ratelband zijn kinderen maanden niet zien. Hij beschuldigde Moon ervan de kinderen te hebben ontvoerd, zij beschuldigde hem van ontvoering.

Hoewel de 65-jarige positiviteitsgoeroe zijn strijd niet opgeeft, is hij optimistisch dat het ooit rustiger wordt. "Ik ben positief ingesteld en ik houd moed", zegt Ratelband. "Ik hoop dat bij haar ooit het licht aangaat."

'Gemeenten bezuinigen te veel op zorg'

De gemeenten bezuinigen volgend jaar veel meer op hun nieuwe zorgtaken dan afgesproken. Dat zeggen experts die betrokken zijn bij de aanbesteding van zorgcontracten dinsdagavond in Nieuwsuur. Volgens hen is het onmogelijk om dezelfde zorg te blijven leveren.

Sommige gemeenten geven een kwart minder uit aan zorg dan het rijk nu doet. Bij een enkele gemeente loopt de korting bij de zorginkoop zelfs op tot vijftig procent. De overheveling van de zorg naar gemeenten zou een bezuiniging van elf procent moeten leveren, zo is afgesproken in het zorgakkoord.

In veel gemeenten zijn de aanbestedingsprocedures nog in volle gang. Volgens Nieuwsuur is een derde van de contracten getekend, zit een derde in de eindfase en loopt de rest achter. De deskundigen zeggen dat het allemaal zo langzaam gaat omdat de cijfers niet kloppen.

"Gemeenten krijgen cijfers van het rijk maar ook van zorginstellingen over het aantal cliënten en die cijfers matchen niet", zegt adviseur Ben Bugter. "Als je niet weet voor hoeveel mensen je zorg moet inkopen, weet je niet of je uitkomt met het budget."

Man opgepakt voor Utrechtse verkrachtingen

Een 40-jarige man die ervan wordt verdacht de zogenoemde Utrechtse serieaanrander te zijn is vrijdag opgepakt. Politie en justitie kwamen de man op het spoor door DNA-verwantschapsonderzoek. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. De man zou achter twee verkrachtingen in 2013 en een aanranding zitten.

Het OM kreeg in mei toestemming voor een DNA-verwantschapsonderzoek. Vorige week donderdag meldde het Nederlands Forensisch Instituut dat de vermoedelijke dader mogelijk een broer is van een 37-jarige man uit Utrecht van wie een DNA-profiel in de databank zit.

Van de 40-jarige man uit Nieuwegein is maandag DNA-materiaal afgenomen. Dinsdag bleek dat zijn DNA-profiel overeenkomt met DNA-sporen in de drie zaken. De man wordt donderdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

De later zo genoemde Utrechtse serieaanrander sloeg in juni 2013 in de Catharijnesteeg en in november 2013 in de Kerkstraat toe. In juni 2014 vond op de Drift een aanranding plaats die aan de serieaanrander wordt toegeschreven.

Sinds april 2012 kan DNA-verwantschapsonderzoek worden gebruikt voor strafzaken. Door dergelijk onderzoek kon de moordenaar van Marianne Vaatstra na dertien jaar worden opgepakt. In de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut zaten vorig jaar de profielen van ruim 181.000 personen.

Ook Jacco Gardner en Bent Van Looy eren David Bowie

Ook de Nederlandse Jacco Gardner en de Vlaamse Bent Van Looy brengen volgende maand een eerbetoon aan David Bowie. De artiesten zijn toegevoegd aan het concert op 17 november in het Amsterdamse Paradiso ter ere van het jubileum van de zanger. Dat heeft de poptempel dinsdag bekendgemaakt. Bowie zit dit jaar vijftig jaar in het vak.

Ook Sofie Winterson, Anneke van Giersbergen, Jacco de Greeuw, Cut_, The Hypnotic Eye en schrijver Thomas Verbogt zetten hun idool in het zonnetje. Eerder werd al bekend dat onder anderen Roosbeef, Nico Dijkshoorn en Jan Eilander het podium beklimmen. Kaartjes voor de show zijn al te koop.

De aanleiding voor het optreden zijn Bowie's nieuwe compilatiealbum Nothing Has Changed, dat vorige maand verschijnt, en zijn biografie die sinds vorige maand in de winkels ligt. Deze verschenen ook ter ere van het jubileum van de 67-jarige Brit.

Bowie bracht in 1964 zijn allereerste single 'Liza Jane' uit, onder de naam Davie Jones with the King Bees. Zijn debuutalbum David Bowie verscheen drie jaar later. In 1969 brak de zanger door met zijn hit 'Space Oddity'. In totaal bracht Bowie 24 studioplaten uit. Zijn laatste, The Next Day, verscheen vorig jaar.

Bonussen GTA V bekend voor last-gen spelers

Grand Theft Auto V-gamers van de oude generatie consoles die terug komen naar de nieuwe, meer gedetailleerde wereld van Los Santos en Blaine County op PlayStation 4, Xbox One en pc, krijgen een reeks exclusieve items. Ze zijn allemaal 'connected' met activiteiten die ervoor zorgen dat je de enorme wereld van de game op nieuwe manieren ervaart.

Maak nieuwe gebeurtenissen mee en voltooi de uitdagingen die zij met zich meebrengen om nieuwe voertuigen te ontgrendelen zoals de Imponte Duke O’Death en de GTA-klassieker van het luchtruim; het watervliegtuig Dodo. Speel twee Noir Style Filters vrij en geef je game de uitstraling van een misdaadklassieker door een spoor van cryptische aanwijzingen te volgen. Vernietig je tegenstanders met de Rail Gun of duik onder water om net als Franklin unieke diersoorten in kaart te brengen met de Kraken Sub. Liever op de weg? Ga de snelwegen van Los Santos – en iedereen die op je pad komt – te lijf met de Cheval Marshall monstertruck en reik naar de sterren met de vliegensvlugge en wendbare Blimp. Door een reeks nieuwe Stock Cars vrij te spelen, stap je bovendien zo in een Muscle Car.

Spelers die de overstap maken naar PlayStation 4, Xbox One of pc kunnen verdergaan waar ze waren gebleven op de PlayStation 3 of Xbox 360. En als je de game voorafgaand aan de release bestelt, kun je een bonus van GTA$1M ($500k voor Story Mode en $500k voor gebruik in Grand Theft Auto Online) verwachten.

Meer informatie over deze extra’s kun je hier lezen. Grand Theft Auto V komt 18 november uit voor Xbox One en PlayStation 4. Volgend jaar op 27 januari komt de pc-versie uit.

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Duitsland wil Olympische Spelen 2024 organiseren

Duitsland wil in 2024 de Olympische Spelen organiseren. Het presidium van het Duitse olympische comité DOSB heeft dat dinsdag unaniem besloten. Berlijn of Hamburg moet de plaats van handeling worden. Als Duitsland in 2024 misgrijpt, doet het land in 2028 een nieuwe poging.

Om het plan door te zetten moet de ledenvergadering van de DOSB ook nog instemmen. Die komt op 6 december bijeen. Welke stad de voorkeur krijgt wordt pas volgend jaar bekend. Op 21 maart valt daarover de beslissing. Ruim twee jaar later, in de tweede helft van 2017, worden de Spelen van 2024 vergeven.

Duitsland heeft de Zomerspelen twee keer eerder georganiseerd. In 1936 waren ze in Berlijn, in 1972 in München. Berlijn had eerder al de Spelen van 1916 toegekend gekregen, maar die vonden door de Eerste Wereldoorlog geen doorgang.

Er is nog geen enkele stad die zich officieel bij het IOC heeft gemeld om de Spelen van 2024 te organiseren. Verwacht wordt dat een Amerikaanse stad (Los Angeles, San Francisco, Washington of Boston), Istanbul, Doha, Parijs en Rome een gooi zullen doen.

Interactieve trailer Assassin's Creed Unity

Ubisoft onthult een nieuwe interactieve trailer voor Assassin’s Creed Unity. Deze CGI-trailer is mede gemaakt door de community en geeft je een diepere kijk op de Franse Revolutie. Bekijk het Parijs dat overspoeld wordt met Assassins die door de fans zijn gemaakt.

Gedurende een aantal maanden kreeg de community de kans om hun favoriete Assassin te maken en stemmen te verzamelen om zo hun unieke sluipmoordenaar in de trailer te krijgen. Van de meer dan 200.000 zelfgemaakte Assassins zijn er 1.400 uitgekozen. Op elk moment kun je de trailer pauzeren, inzoomen op elke Assassin en zo je eigen Assassin terugvinden. Er komt ook nog een GigaPan uit die alle Assassins in één afbeelding laat zien.

"De Assassin’s Creed-franchise leeft dankzij de fans. Deze trailer is een geweldige kans voor hen om deel uit te maken van het verhaal. Ze zien hun eigen Assassin door de straten rennen, gebouwen beklimmen of over de Parijse daken springen", aldus Marcel Keij, Marketing Director bij Ubisoft Benelux. "We willen het interactieve en sociale aspect van gaming naar een hoger niveau tillen."

Naast de Assassins bevat de trailer ook vijftien geheimen, die bij ontdekking toegang geven tot exclusief beeldmateriaal en content. De trailer is gemaakt als onderdeel van de Ubisoft ‘Unite’-campagne en kan hier bekeken worden: www.assassinscreed.com/unite-trailer. Hieronder hebben we de tv-spot gezet.

Assassin’s Creed Unity is verkrijgbaar vanaf 13 november 2014 voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Pitbull brengt twee realityshows op de buis

Pitbull (Neen, niet deze) krijgt twee eigen realityshows. De 33-jarige rapper is te zien in Pitbull: The Lyfe en The Real Change Project, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Hij tekent bovendien voor de productie van de programma's.

In Pitbull: The Lyfe wordt de rapper op de voet gevolgd door camera's tijdens zijn tournee, opnamen in de studio en leven thuis. In The Real Change Project haalt hij met sterren als Paul McCartney en Lady Gaga herinneringen op over mentors die hen hebben geholpen op de weg naar succes. Met optredens wordt vervolgens geld ingezameld voor leraren en leraressen.

Het is nog niet duidelijk wanneer of op welke zender de programma's worden uitgezonden. Vorige week werd wel al bekend dat Pitbull op 23 november in ieder geval op de buis komt als presentator van de American Music Awards. Het is de tweede keer op rij dat de 'I Know You Want Me (Calle Ocho)'-rapper de uitreiking van de muziekprijzen aan elkaar praat.

Zes jaar cel voor museumdief

Een 52-jarige man moet zes jaar de cel in voor onder meer een inbraak in Museum Gouda in 2012 waarbij een monstrans werd buitgemaakt. De man is ook schuldig aan inbraken bij juweliers en het voorbereiden van plofkraken, heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald.

De 52-jarige Diemenaar werd ook verdacht van een inbraak in Stadsmuseum IJsselstein. Die inbraak zou hij met een 50-jarige Amsterdammer hebben gepleegd. De rechtbank sprak het tweetal daarvan vrij. Hoewel op een breekijzer en betonschaar dna-sporen werden aangetroffen die overeenkomen met het dna van het tweetal, vond de rechtbank het bewijs onvoldoende voor een veroordeling.

De Amsterdammer kreeg wel een gevangenisstraf van vier jaar voor andere delicten.

Buurlanden Syrië willen hulp voor vluchtelingen

Buurlanden van Syrië hebben dinsdag op een conferentie in Duitsland Europese landen opgeroepen meer Syrische vluchtelingen op te nemen. Bovendien willen de buurlanden dat er direct financiële en technologische hulp wordt geboden nu ze de massale toestroom van de vluchtelingen nauwelijks kunnen bolwerken.

Meer dan drie miljoen mensen zijn inmiddels de burgeroorlog in Syrië ontvlucht. Ze zijn veelal richting buurlanden getrokken. In Syrië zelf zijn ook nog eens zes miljoen mensen op de vlucht geslagen. Libanon, dat slechts 4,5 miljoen inwoners heeft, heeft inmiddels 1,1 miljoen vluchtelingen opgenomen. Premier Tammam Salam zei op de conferentie dat de huidige situatie niet langer kan voortduren.

Niet alleen worden allerlei voorzieningen, zoals scholen en ziekenhuizen zwaar belast, ook nemen de vluchtelingen banen in van Libanezen en dat zorgt voor veel onrust en verzet, aldus Salam. "De massale instroom van Syriërs in onze arme gemeenschappen, die totaal niet voorbereid zijn om zo een grote last te dragen, heeft een destabiliserend effect. Dit gaat samen met een reeks problemen en bedreigingen die een broedplaats vormen voor extremisme en geweld", waarschuwde Salam.

Jordanië kampt met een vergelijkbare situatie en de Turkse onderminister van buitenlandse zaken Naci Koru merkte op dat zijn land al ruim drie miljard euro heeft uitgegeven aan de Syrische vluchtelingen. De internationale gemeenschap heeft daar slechts een krappe tweehonderd miljoen euro aan bijgedragen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier, die de eendaagse Syrië-conferentie had georganiseerd, zei dat de aandacht niet alleen uit moet gaan naar het lot van de vluchtelingen, maar ook naar internationale investeringen in onderwijs, zorg, een goede drinkwatervoorziening en afvalophaaldiensten in de buurlanden. "Dit is niet alleen een kwestie van meer geld", Steinmeier. "We moeten het geld ook effectiever en duurzamer besteden."

Steinmeier zei dat Duitsland sinds 2012 al rond de zeventigduizend Syrische vluchtelingen heeft opgenomen en dat het land bereid is meer vluchtelingen op te nemen.

'Exclusieve honing is vaak gewone honing'

Exclusieve honingsoorten zoals acacia-, tijm- en manukahoning zijn in werkelijkheid vaak gewone bloemenhoning. Dat meldt de Consumentenbond dinsdag op basis van een onderzoek naar dertig potjes en knijpflacons vloeibare honing.

Voor een gewone en goedkopere bloemenhoning zijn de bijen bij allerlei soorten bloemen langs geweest. De bijen hebben voor een exclusieve en duurdere honing, zoals acacia- of tijmhoning, echter vooral dezelfde bloemen bezocht. De prijzen van de geteste merken varieerden van iets meer dan een euro voor een bloemenhoning tot bijna veertien euro voor een exclusieve manukahoning.

Aan de hand van microscopisch onderzoek en met hulp van vier imkers zijn de herkomst en de bloemensoort van de honingsoorten bepaald. Acht van de elf geteste soorten exclusieve honing waren in werkelijkheid ook gewone bloemenhoning.

Twee merken worden door de Consumentenbond afgeraden. Zo zou de honing van Melvita bloemen- en manukahoning moeten zijn, maar zit er volgens de Consumentenbond helemaal geen manuka in. De producent blijft er overigens bij dat wel degelijk manuka is toegevoegd. De honing van Lidl zou volgens het etiket 'woudhoning' zijn, maar is ook een gewone bloemenhoning.

Mensen die honing hebben gekocht waarbij de benaming of de genoemde ingrediënten niet overeenkomen met de inhoud zouden hun geld terug moeten vragen. Om consumenten een handje te helpen staat op de website van de Consumentenbond een overzicht van de acht merken honing die het slechtst uit de test kwamen, de zogenoemde 'zoete leugens'.

De Consumentenbond zegt ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te hebben ingeschakeld. Een woordvoerder van deze inspectie kan dat dinsdagavond desgevraagd niet onmiddellijk bevestigen.

Bauer en De Munk niet in Bloed, Zweet en Tranen

Frans Bauer en Danny de Munk zijn toch niet te zien in een nieuwe reeks Bloed, Zweet en Tranen. De zangers zouden in het tweede seizoen van de talentenjacht fungeren als jurylid, maar moeten door een wijziging in de opnameschema's afhaken, laat SBS6 dinsdag weten.

Bauer en De Munk 'moeten concluderen dat de verschillende planningen en agenda's tot hun spijt niet met elkaar te verenigen zijn door de verschuivingen'. De Munk was in de eerste reeks ook al te zien als jurylid, Bauer zou beginnen aan zijn eerste seizoen. Wie hen gaan vervangen is nog niet bekend. Roxeanne Hazes en André jr. keren beiden wel terug.

In Bloed, Zweet en Tranen wordt gezocht naar de nieuwe Nederlandse volkszanger of -zangeres. De show wordt vanaf januari weer uitgezonden.

Nederlandse in VN-overlegorgaan telecommunicatie

De Nederlandse Lilian Jeanty is gekozen in een internationaal overlegorgaan van de Verenigde Naties over telecommunicatie. Het is voor het eerst dat een Nederlander in een commissie van de Internationale Telecommunications Union (ITU) zitting neemt, meldt het ministerie van Economische Zaken dinsdag.

De ITU houdt zich bezig met allerlei vormen van telecommunicatie, zoals telefonie en wifi. Het orgaan bevestigt wereldwijd afspraken over telefonie en telegrafie. De Radio Regulations Board waarin Jeanty zitting neemt behandelt geschillen over het gebruik van frequenties tussen landen, bijvoorbeeld als radiofrequenties elkaar storen. Ook interpreteert het orgaan radioregelgeving.

In de commissie, die is gevestigd in Genève, zitten twaalf vertegenwoordigers van nationale overheden en telecommunicatiebedrijven. Ze worden voor een termijn van vier jaar gekozen. Jeanty werkt nu nog bij het Agentschap Telecom in Groningen, dat onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken, maar zegt haar baan daar op.

De ITU werd in 1865 opgericht, toen nog onder een andere naam. Na de Tweede Wereldoorlog werd het orgaan een onderdeel van de Verenigde Naties.

F-16's werpen tientallen bommen op doelen IS

Nederlandse F-16's hebben vorige week in Irak tientallen bommen op doelen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gegooid. Ook gebruikten de toestellen het boordwapen, meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

De vliegtuigen maakten meer dan veertig vluchten en vielen volgens het departement ruim dertig keer succesvol aan. Daarbij werden onder meer opslagplaatsen voor munitie, wapens en bermbommen, maar ook hoofdkwartieren en strijders onder vuur genomen. Een onbekend aantal terroristen kwam om.

Een luchtaanval met vijftien vliegtuigen op IS werd vrijdag geleid door een Nederlandse F-16, maakte het ministerie maandag bekend. Nederland mocht de operatie leiden omdat het goede prestaties boekt tijdens de missie. Het was voor het eerst sinds 1994 dat een Nederlands vliegtuig een bombardementsmissie aanvoerde.

Nederland is partner van de internationale coalitie tegen IS waaraan onder meer ook de Amerikanen deelnemen. De Nederlandse F-16's zijn gestationeerd in Jordanië.

Brussel heeft cijfers over naheffing niet

De Europese Commissie is niet bij machte om alle cijfers te leveren die ten grondslag liggen aan de berekening van de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland moet betalen. Dat heeft een woordvoerder van de commissie dinsdag gezegd.

De naheffing is gebaseerd op nieuwe berekeningen van het nationaal inkomen van alle lidstaten. Die berekeningen zijn door de landen zelf gemaakt, en alleen de uitkomst van de sommen is naar Brussel gestuurd. "We kunnen geen onderliggende cijfers geven, omdat lidstaten die niet met ons hebben gedeeld", zei de woordvoerder van eurocommissaris Jacek Dominik, verantwoordelijk voor begrotingszaken.

De woordvoerder reageerde desgevraagd op uitlatingen die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag deed in de Tweede Kamer. Dijsselbloem zei de naheffing niet te willen betalen zolang de Europese Commissie niet precies duidelijk heeft gemaakt op welke cijfers en berekeningen die is gebaseerd.

Nederland moet meer betalen omdat de Nederlandse economie op papier groter is dan eerder voorzien. Dat heeft te maken met een zogeheten 'bronnenrevisie': het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt andere, betere gegevensbronnen om de omvang van de economie te bepalen. Zo'n revisie hebben andere EU-landen ook doorgevoerd, en dat wil Dijsselbloem kunnen controleren. Bij andere landen is de economie op papier kleiner geworden, wat leidt tot een lagere afdracht.

De woordvoerder van de Europese Commissie zei verder dat eurocommissaris Dominik de lidstaten expliciet heeft gewaarschuwd voor hogere naheffingen tijdens een vergadering van ministers van financiën op 14 oktober in Luxemburg. Dijsselbloem was bij die vergadering aanwezig. Een woordvoerder van Financiën kon hier dinsdag niet meteen op reageren.

De Europese Commissie heeft niet de bevoegdheid om landen uitstel van betaling te geven, zei de commissiewoordvoerder verder. Ook kan de Commissie geen toestemming geven om de naheffing in termijnen te betalen, waarop Dijsselbloem heeft gezinspeeld. Dat is in strijd met de regels, die door de lidstaten zijn gemaakt en alleen door hen kunnen worden gewijzigd. "De scheidsrechter kan de spelregels niet aanpassen."

30 jaar cel voor polygame sekteleider

Sekteleider Goel Ratzon is dinsdag in Israël tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor seksueel misbruik van zijn echtgenotes en dochters. Ratzon had de beschuldigingen van verkrachting en aanranding tegengesproken.

De 64-jarige langharige sekteleider werd in januari 2010 aangehouden, omdat hij zijn 17 vrouwen en hun 40 kinderen tot slaaf zou hebben gemaakt en seksueel zou hebben misbruikt. Hij had de vrouwen en kinderen in krappe appartementjes in Tel Aviv ondergebracht. Zo zaten maar liefst 10 vrouwen en 17 kinderen onder volgens de politie 'erbarmelijke omstandigheden' vast in een driekamerappartement.

30 jaar cel voor polygame sekteleider
30 jaar cel voor polygame sekteleider (Foto: ANP)

Victoria Koblenko naakt voor het goede doel

Victoria Koblenko gaat woensdag uit de kleren op de Affordable Art Fair in Amsterdam. De actrice en presentatrice laat zich naakt schilderen door kunstenaar Selwyn Senatori tijdens de Get Naked, Get Free, Get Painted-actie van Pink Ribbon.

Het tekenmoment is niet voor het publiek. Koblenko gaat bloot in een afgesloten ruimte, waar zij wordt getekend. Daarna toont zij - aangekleed - haar tekening aan de aanwezigen. Naast Koblenko poseren drie vrouwen die borstkanker hebben gehad naakt voor Senatori.

De kunstenaar hoopt vrouwen op een positieve manier naar zichzelf te laten kijken. "Naakt poseren heeft niets te maken met seksualiteit, maar met het erkennen, accepteren en bewust worden van je lichaam", zegt hij.

Koblenko wil met haar daad vrouwen over de streep trekken. Deelnemers krijgen in ruil voor een donatie aan borstkankeronderzoek een tekening.

Victoria Koblenko naakt voor het goede doel
Victoria Koblenko naakt voor het goede doel (Foto: ANP)

Lloyds zet negenduizend man op staat

De Britse bank Lloyds heeft vorig kwartaal vijf keer zo veel winst geboekt, maar wil de komende drie jaar toch negenduizend man op straat zetten. Door zo'n tweehonderd vestigingen te sluiten hoopt het concern nog efficiënter te kunnen werken en kosten te besparen, zo maakte Lloyds dinsdag voorbeurs bekend.

Lloyds breekt daarmee een belofte die drie jaar geleden werd gedaan. De bank zei toen het aantal vestigingen ongeveer gelijk te laten. Omdat klanten steeds meer gebruikmaken van onlinediensten en zelfbedieningssystemen is echter minder behoefte aan personeel voor direct contact, zo motiveert Lloyds het dinsdag gecommuniceerde besluit.

De ontslagronde is wrang omdat Lloyds in het derde kwartaal een nettowinst van 1,4 miljard pond (bijna 1,8 miljard euro) behaalde, een vervijfvoudiging van de winst van vorig jaar. De winst steeg onder meer doordat Lloyds veel minder moest afschrijven op zijn bezittingen en een veel lagere belastingaanslag kreeg dan vorig jaar.

De omzet van Lloyds liep daarentegen licht terug, met een procent naar 13,9 miljard pond. De inkomsten daalden onder meer omdat de bank sinds vorig jaar enkele onderdelen verkocht en daar nu geen omzet meer uit ontvangt.

Tweede Kamer wil debat over naheffing

De Tweede Kamer wil op korte termijn een debat met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over de naheffing van 642 miljoen euro die de Europese Commissie aan Nederland heeft opgelegd. Alle fracties steunen het debat.

Het debat werd dinsdag aangevraagd door CDA en SP. De partijen willen onder meer weten welke mogelijkheden er zijn om het bedrag te verkleinen. Ook willen ze opheldering over de rol van de ambtenaren van Rutte. Die wisten al eerder van de naheffing, zo zei Dijsselbloem dinsdag, maar lichtten de premier daar niet over in.

Het debat vindt waarschijnlijk volgende week plaats. Voor die tijd moeten Rutte en Dijsselbloem nog een nieuwe serie schriftelijke vragen van Kamerleden beantwoorden. Volgende week vrijdag bespreken de EU-ministers van financiën de kwestie met de Europese Commissie.

Dijsselbloem moest dinsdag al tekst en uitleg geven in het wekelijkse vragenuur van de Tweede Kamer. Hij zei 'nog steeds verbaasd' te zijn over de hoogte van de naheffing. Dijsselbloem wil de berekeningen verifiëren, maar de Europese Commissie weigert volgens hem de informatie te leveren die daarvoor nodig is.

Een woordvoerder van eurocommissaris Jacek Dominik, die verantwoordelijk is voor begrotingszaken, reageerde dinsdagmiddag niet meteen op een verzoek om commentaar.

Betogers Hong Kong zinspelen op overleg met Peking

Demonstranten die al een maand in Hong Kong protesteren voor meer democratie willen met hoogwaardigheidsbekleders van de Chinese Communistische Partij praten. Dat heeft protestleider Alex Chow dinsdag gezegd. De betogers zinspeelden op de mogelijkheid dat dit overleg leidt tot beëindiging van de protesten.

Chow riep de regering van Hong Kong op de Chinese premier Li Keqiang uit te nodigen voor een onderhoud met de demonstranten. De regeringsleider kan dan 'een directe dialoog voeren met de studenten en burgers van Hong Kong, zodat de inwoners en studenten hun kijk op de zaak kunnen delen'.

Het is niet duidelijk hoe Peking op het aanbod zal reageren. De Chinese regering heeft de protesten herhaaldelijk als illegaal bestempeld en beschuldigde 'buitenlandse krachten' ervan de onrust in Hong Kong aan te wakkeren.

De demonstranten houden sinds vorige maand enkele straten in Hong Kong bezet. De betogers hekelen plannen van de landelijke regering om een college van 1200 personen kandidaten te laten selecteren die mogen deelnemen aan verkiezingen voor het leiderschap van Hong Kong in 2017. De betogers willen dat burgers zelf kandidaten mogen kiezen.

'DigiD-gegevens inwoners 24 gemeenten voor oprapen'

Bij 24 gemeenten hebben DigiD-gegevens van inwoners voor het oprapen gelegen doordat hun websites niet of slecht beveiligd waren. Dat meldt het tv-programma Opgelicht dinsdag op basis van onderzoek. De gegevens van honderdduizenden Nederlanders waren door de slechte beveiliging makkelijk te achterhalen.

De 24 gemeenten maken gebruik van software die bij de aanschaf is beveiligd met standaard logingegevens. Die wachtwoorden hadden ze volgens het AvroTros-programma niet gewijzigd. Onder de betrokken gemeenten zijn grote steden als Rotterdam, Amersfoort en Apeldoorn.

Op de website van de meeste gemeenten kan met DigiD worden ingelogd om bijvoorbeeld een vergunning aan te vragen. Er waren ook veertien gemeenten die de koppeling naar de DigiD-pagina zeer slecht hadden beveiligd. Daardoor waren gegevens makkelijk te hacken.

DigiD-beheerder Logius zei in een reactie tegen het programma dat het om een 'klein aantal gemeenten' zou gaan. Nederland telt iets meer dan vierhonderd gemeenten. Het is niet duidelijk of door kwaadwillenden misbruik is gemaakt van de slechte beveiliging.

Branchevereniging goede doelen wil salarisregels

Branchevereniging voor goede doelen VFI gaat de discussie over salarisregels voor interim-bestuurders opnieuw aanzwengelen. Dat zegt VFI dinsdag in reactie op berichtgeving van de Volkskrant. De vereniging gaat het onderwerp in de komende bestuursvergaderingen bespreken. Op de ledenvergadering in december staat het onderwerp eveneens op de agenda.

De Volkskrant meldde dinsdag dat bij Make a Wish Nederland, dat wensen vervult van doodzieke kinderen, interim-bestuurder Fons van Rooij in vier maanden bijna 55.000 euro verdiende. De krant schreef dat er geen salarisregels zijn voor interimmers. Dit wordt bevestigd door VFI.

VFI snapt dat de hoge salarissen voor scheve gezichten kunnen zorgen. Daarom is de discussie over de salarissen weer open nu de situatie bij Make a Wish op straat ligt. "Make a Wish heeft overigens wel goed uitgelegd hoe ze aan het bedrag zijn gekomen. Maar het is zeker hierdoor dat we opnieuw gaan nadenken."

Volgens VFI is het wel lastig om regels op te stellen. De enige bestuurder is de andere niet, aldus een woordvoerder. "Je kan bestuurders hebben die vanwege zwangerschapsverlof moeten invallen, of juist mensen die een reorganisatie starten. Waar leg je de lat dan? Dus ja, we willen nieuwe regels, maar we vragen ons af of de criteria die daarvoor moeten gelden eenvoudig af te spreken zijn."

De toezichthouder op de goede doelen, Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), zegt in een reactie dat het begrijpelijk is dat er discussie komt over de hoogte van salarissen, maar heeft verder geen mening.

Haase en Westerhof door op Réunion

Robin Haase en Boy Westerhof hebben dinsdag de tweede ronde van het challengertoernooi op La Réunion bereikt. Antal van der Duim was de enige Nederlandse tennisser die op het Franse eiland in de Indische Oceaan snel sneuvelde.

Haase, als eerste geplaatst, kwam langzaam op gang tegen de Fransman Fabrice Martin. De Hagenaar verloor de eerste set, maar stelde daarna orde op zaken: 3-6, 6-4 en 6-3. Hij treft nu de Kroaat Mate Pavić.

Westerhof had tegen de Zuid-Afrikaan Nicolaas Scholtz ook drie sets nodig. De Drent was uiteindelijk met 6-3, 3-6 en 7-6 (1) de beste. Hij speelt in de tweede ronde tegen de als derde geplaatste Brit James Ward.

Voor Van der Duim viel het doek in ronde een. Jonathan Eysseric uit Frankrijk was met 6-2, 7-6 (5) te sterk voor hem.

Schippers: drugstests leiden tot schijnveiligheid

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) ziet niets in het invoeren van drugstests op dancefestivals. Volgens de bewindsvrouw wordt met de sneltests 'schijnveiligheid gecreëerd', omdat ze niet kunnen aantonen of pillen een acuut gevaar vormen voor de gezondheid.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp wilde van Schippers weten of zij bereid was tot invoering van de tests naar aanleiding van de drie mensen die vorige week tijdens het Amsterdam Dance Event kwamen te overlijden. Uit onderzoek van het NFI is volgens Schippers gebleken dat twee van hen in ieder geval door drugs om het leven zijn gekomen.

Het invoeren van drugstests op festivals vindt Schippers echter 'helemaal geen optie' omdat de tests geen absolute veiligheid kunnen garanderen. Een goede test kan volgens haar alleen worden uitgevoerd in het speciaal daarvoor uitgeruste lab van het Trimbos-instituut. "Tijdens festivals is daar ook extra capaciteit beschikbaar."

Verder stelde de minister dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) de veiligheid in het uitgaansleven laat onderzoeken. "We willen weten wat de risico's zijn en waar we op in moeten springen."

Schippers wil voorlopig nog geen maatregelen nemen om de veiligheid te vergroten. Daarvoor wil ze de uitkomsten van het onderzoek afwachten. Ze liet echter wel doorschemeren het een 'heel goed' idee te vinden om op festivals informatiepunten in te richten waar voorlichting wordt gegeven over het gebruik van drugs.

Nog steeds vier gewonden Haaksbergen in ziekenhuis

Van de mensen die vorige maand gewond raakten bij het ongeluk met een monstertruck in Haaksbergen liggen er nog altijd vier in het ziekenhuis. De toestand van een van hen is zorgelijk, laat het OM dinsdag weten.

Justitie denkt vanwege de 'omvang en complexiteit' dat het onderzoek nog maanden gaat duren. Het onderzoek naar de technische staat van het voertuig verloopt trager dan verwacht. Dat komt onder meer doordat er deskundigen gezocht moesten worden die het onderzoek kunnen begeleiden.

De bestuurder van de monstertruck gaat ook een rol spelen bij het onderzoek naar het voertuig. Hij gaat bij rijproeven die gehouden moeten worden helpen om de truck te starten. Zijn hulp wordt ingeschakeld omdat het om een 'uniek, grotendeels zelf gefabriceerd voertuig' gaat.

Het horen van getuigen van het ongeluk is inmiddels zo goed als klaar. In totaal hebben zo'n honderd getuigen en direct betrokkenen een verklaring afgelegd. Ook al het beeld- en geluidsmateriaal dat de politie van het ongeluk heeft gekregen is bekeken. Het Nederlands Forensisch Instituut moet het nog wel analyseren om de toedracht te achterhalen.

Een ander onderdeel van het onderzoek is de vergunningverlening, de organisatie van het evenement en de afspraken over veiligheid die zijn gemaakt. Daarbij worden de rol van de gemeente, de organisator en het ingehuurde bedrijf van de bestuurder bekeken. Het OM heeft hierover contact met de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die ook onderzoek doet naar het ongeluk. Dat onderzoek is naar verwachting in maart klaar.

Als het hele onderzoek af is bekijkt justitie of er mensen of organisaties aansprakelijk kunnen worden gehouden. Tot die tijd doet het OM geen uitspraken over de uitkomsten van de verschillende deelonderzoeken.

Zakenman vrijgesproken van opdracht dubbele moord

Een 45-jarige man is dinsdag vrijgesproken van het plannen van de moord op twee zakenpartners. De rechtbank in Den Haag acht niet bewezen dat hij opdracht gaf voor een huurmoord op twee Kenianen, die overigens nooit plaatsvond. Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel tegen de zakenman geëist.

De verdachte was in de ogen van de officier van justitie de initiatiefnemer van het moordplan. De rechtbank is daar echter niet van overtuigd. Uit gesprekken die zijn opgenomen blijkt niet van wie het plan afkomstig was en de belangrijkste getuige is onbetrouwbaar.

De getuige was ook degene met wie de zakenman op de tape over de moordplannen sprak. De zakenman zegt dat hij door hem in de val is gelokt. Omdat de getuige een 'slechte reputatie heeft als het gaat om de betrouwbaarheid van zijn uitlatingen' en ook onder ede loog, wil de rechtbank op basis van zijn getuigenis niet tot een veroordeling komen.

Man slaat agent bij Tweede Kamer

De politie heeft dinsdagmiddag bij de Tweede Kamer in Den Haag een man opgepakt nadat die een agent had geslagen. De verward ogende man beweerde volgens ooggetuigen dat hij een vriend van premier Mark Rutte (VVD) was.

"Een verwarde man heeft bij een ingang van de Tweede Kamer geprobeerd een agent te slaan", zegt een woordvoerder van de politie. "Hij heeft hem wel geraakt, maar er zat weinig kracht achter. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau."

Volgens ooggetuigen was het doelwit een agent die de ingang van de Kamer stond te bewaken. Sinds dinsdag is de beveiliging van het parlementsgebouw aangescherpt. De politiewoordvoerder wil alleen kwijt dat de agent aan het werk was toen hij de klap kreeg.

PSV sloeg bod van twintig miljoen voor Depay af

PSV heeft afgelopen zomer een bod van minstens twintig miljoen euro op aanvaller Memphis Depay afgeslagen. Dat maakte Toon Gerbrands dinsdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Om welke club het gaat, wilde de algemeen directeur niet zeggen. PSV maakte over het afgelopen seizoen een bescheiden winst van vierhonderdduizend euro.

De omzet van PSV steeg van 63,2 miljoen naar 63,3 miljoen euro. Onder meer de verkoop van Kevin Strootman aan AS Roma droeg bij aan een positief resultaat. Ook in het lopende seizoen 2014-2015 verwacht PSV winst te boeken.

PSV heeft de huidige spelersgroep voor twintig miljoen euro op de balans staan en schat de marktwaarde op meer dan zeventig miljoen. De clubleiding zegt tijdens de winterstop niemand te verkopen omdat alles moet wijken voor de titel.

De Eindhovenaren presenteerden naast de jaarcijfers ook een nieuwe voorzitter voor de raad van commissarissen. Jan Albers volgt per 1 januari Peter Swinkels op. De 62-jarige Albers is bestuursvoorzitter van Gamma Holding en sinds 2012 lid van de RvC. Oud-doelman Hans van Breukelen is herbenoemd als lid van de RvC. Zijn nieuwe termijn loopt tot 1 juli 2015.

AZ-spits Johannsson maakt rentree tegen GVVV

Aron Johannsson maakt woensdag zijn rentree voor AZ in het bekerduel tegen de amateurs van GVVV. Dat heeft de Alkmaarse club dinsdag gemeld. Johannsson is hersteld van een liesoperatie in augustus en kwam dit seizoen nog geen minuut in actie.

Johannsson was afgelopen zomer met de Verenigde Staten actief op het WK in Brazilië, maar kwam alleen tijdens het eerste groepsduel in actief. De in IJsland geboren spits maakte vorig seizoen zeventien competitietreffers.

Politie vindt tonnen cash en cocaïne in auto's

De politie heeft woensdag in het havengebied van Rotterdam tassen met daarin voor honderdduizenden euro's aan cash geld in beslag genomen. Ook werden enkele kilo's cocaïne gevonden. Zeven mannen zijn op verschillende momenten gearresteerd, meldt de politie dinsdag.

De tassen lagen in auto's in een parkeergarage aan de Terwenakker. De zaak kwam aan het rollen nadat de politie een melding kreeg dat in de garage mogelijk auto's werden gestolen. Agenten arresteerden drie mannen van 23, 24 en 34 jaar. In de auto's die door de politie werden onderzocht lagen de tassen en de cocaïne.

Agenten deden in hetzelfde onderzoek woensdag eveneens een inval in een woning in de Jufferstraat, twee straten verderop. Hierbij werden enkele kilo's drugs en een vuurwapen gevonden. Het huis werd afgezet.

Woensdagnacht probeerden twee mensen de woning echter binnen te komen. Zij werden gearresteerd. Bij de ingang van de parkeergarage werden nog eens twee mannen opgepakt. Een van hen droeg documenten bij zich die in de afgezette woning lagen. De arrestanten zijn tussen de 23 en 34 jaar oud, aldus de politie.

Naar aanleiding van de aanhoudingen werd nog een huis aan de Jufferstraat doorzocht. Hier vond de politie bloedsporen, die nader worden onderzocht. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Robben opgenomen in eregalerij DFB-Pokal

Arjen Robben krijgt een plek in de Walk of Fame van de DFB-Pokal. Dat heeft zijn club Bayern München dinsdag gemeld. Robben kreeg bij de verkiezing 'bekerhelden van het seizoen 2013-2014' zestig procent van de stemmen.

Robben is de zestiende speler en de eerst nog actieve voetballer die in de eregalerij wordt opgenomen. Zijn voetafdruk staat vanaf volgende maand in het Olympiastadion in Berlijn, waar de finale van het Duitse bekertoernooi traditiegetrouw wordt afgewerkt.

"Het is een grote eer voor mij en leuk dat er iets van mij in herinnering blijft, ook als ik niet meer speel", zegt de 30-jarige Robben, die met Bayern al driemaal de Duitse beker won, waaronder de laatste twee jaar.

Excuses GroenLinkser om zwartepietrel Mandela-pop

De fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam Zuidoost is dinsdag op een basisschool door zijn knieën gegaan. Iwan Leeuwin bood excuses aan voor de rel die hij vrijdag veroorzaakte rond een Nelson Mandela-pop die leerlingen van de school hadden gemaakt. "Het was niet mijn bedoeling", schrijft hij. Leeuwin laat voortaan zijn publieke uitlatingen eerst goedkeuren.

Bij de opening van het Nelson Mandelapark in Amsterdam liep Leeuwin, van Surinaamse afkomst, boos weg nadat het beeld, gemaakt door basisschoolleerlingen, van Mandela was onthuld. In zijn ogen leek het beeld te veel op Zwarte Piet en niet op de voormalige president van Zuid-Afrika. Op Facebook schreef Leeuwin vrijdag dat hij uit protest was weggelopen. "Gezien de gevoeligheid rond Zwarte Piet had dit nooit mogen gebeuren. Eregast was nota bene de ambassadeur van Zuid-Afrika."

Het bericht heeft veel reacties teweeggebracht, aldus Leeuwin. "Het lijkt mij gepast om aan GroenLinks mijn verontschuldiging aan te bieden voor de ontstane situatie. Het was absoluut niet mijn bedoeling."

Na intern overleg is afgesproken dat de fractie beter moet gaan functioneren. Ook zal Leeuwen publieke uitspraken over 'GroenLinkse zaken' eerst afstemmen met stadsdeelwethouder Urwin Vyent of de fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad Rutger Groot Wassink.

Het beeld van Nelson Mandela werd maandag overigens in brand gestoken.

Mosley verwacht meer klappen in Formule 1

Voormalig FIA-president Max Mosley verwacht dat meer Formule 1-teams om zullen gaan vallen. De renstallen Caterham en Marussia staan al onder curatele, maar volgens de Brit zal het daar niet bij gaan blijven.

Mosley deed zijn uitlatingen tegenover de BBC. "Het grote probleem is dat de grote teams veel meer geld hebben. We wisten wel dat dit een keer zou gaan gebeuren, maar er zullen waarschijnlijk meer teams volgen." Om het tij te keren heeft hij in het verleden al eens een budgetplafond voorgesteld. "Dan kunnen teams als Marussia en Caterham het wel redden."

Meer arme kinderen in Nederland

Meer kinderen in Nederland leven onder de armoedegrens. Dat meldt Unicef dinsdag op basis van onderzoek. De kinderarmoede in Nederland steeg van 12,9 procent in 2008 naar 13,9 procent vorig jaar. De kinderarmoede steeg in meer dan de helft van de 41 onderzochte geïndustrialiseerde landen.

Van kinderarmoede wordt gesproken als een kind leeft in een huishouden waar het inkomen onder de armoedegrens ligt. Daarvan is in Nederland sprake als een gezin met een kind moet rondkomen van minder dan 1740 euro per maand. Bij twee kinderen ligt de grens bij 1960 euro.

In het onderzoek werd gekeken naar de inkomsten van gezinnen, de beleving van de recessie en het aantal werkloze jongeren. Behalve de armoede zelf steeg in Nederland ook de beleving van de armoede. Van de ondervraagden gaf elf procent aan dat zij in 2013 momenten kenden waarop ze niet genoeg geld hadden om voor zichzelf of hun familie eten te kopen. In 2008 was dat nog vier procent.

In het rijtje landen waar de kinderarmoede de afgelopen jaren steeg staat Nederland niet bovenaan. In Griekenland, Kroatië, Ierland, IJsland en Letland is sprake van een stijging met vijftig procent. In achttien landen nam de armoede onder kinderen af. In onder meer Chili, Finland en Polen daalde de kinderarmoede met dertig procent.

De afgelopen jaren zakten 2,6 miljoen kinderen in de ontwikkelde wereld onder de armoedegrens, waardoor op dit moment ongeveer 76,5 miljoen kinderen in de geïndustrialiseerde wereld in armoede leven.

Door een laag inkomen kunnen ouders werkloos worden, de rekeningen niet meer betalen of het gezin kan hun huis verliezen. Voor de kinderen in een gezin kunnen de gevolgen zijn dat ze niet de benodigde gezondheidszorg of opleiding krijgen en dat er niet genoeg voedsel is.

In maart maakte het Verwey-Jonker Instituut in een onderzoek naar armoede onder kinderen in Nederland al bekend dat tussen 2009 en 2012 het aantal kinderen dat in ons land in armoede leeft met tien procent is gestegen. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat arme kinderen met name buiten de grote steden wonen.

Koerdische strijders onderweg naar Syrië

Tientallen Koerdische strijders vliegen vanuit de Koerdisch-Iraakse stad Irbil naar Turkije om van daaruit weer de grens over te steken naar de Syrische grensstad Kobani. Dat heeft een woordvoerder van de peshmerga, zoals de Koerdische strijders zich noemen, dinsdag gezegd.

Idriss Nassan, een Koerdische politicus in Kobani, zei dinsdag niet op de hoogte te zijn van versterking van de peshmerga. "Wij hebben geen informatie, behalve wat wij via social media lezen of op het nieuws horen", aldus Nassan. Hij zei dat de strijders mogelijk direct contact hebben opgenomen met de Syrisch-Koerdische defensietroepen en dat politici in Kobani er om die reden nog niets over hebben gehoord.

De Koerdische regering in Irak gaf vorige week toestemming aan de peshmerga om zich in Kobani aan te sluiten bij Koerdische strijders die in de Syrische stad strijd leveren met terreurgroep Islamitische Staat. In totaal mogen 150 peshmerga via Turkije naar Kobani reizen.

Honda luidt winstalarm ondanks hogere winst

Honda heeft een goed kwartaal achter de rug, maar luidt desondanks het winstalarm. De Japanse autobouwer denkt dat eind dit boekjaar een nettowinst van 565 miljard yen (4,1 miljard euro) overblijft, zo meldde Honda dinsdag in zijn halfjaarcijfers. Tot dusver ging het bedrijf nog uit van een winst van zeshonderd miljard yen.

De winstwaarschuwing van Honda komt na een kwartaal waarin de autobouwer het nettoresultaat juist met bijna een vijfde zag toenemen. Het Japanse concern hield eind september - halverwege zijn gebroken boekjaar - een winst van 142 miljard yen over. Aanleiding voor de zorgen over de winst zijn de moeizame verkopen in Japan en China.

Honda heeft in Japan veel last van een belastingverhoging eerder dit jaar, waardoor minder auto's worden verkocht. Ook in Noord-Amerika wist het concern minder voertuigen aan de man te brengen. Desondanks steeg de omzet met vier procent naar ruim drie biljoen yen. Die toename is vooral te danken aan gunstige wisselkoersen.

Vijfduizend hulpverleners nodig in West-Afrika

Om de uitbraak van ebola in West-Afrika te bestrijden zijn ten minste vijfduizend hulpverleners nodig. Dat heeft de voorzitter van de Wereldbank berekend.

Jim Yong Kim zei dinsdag zich zorgen te maken over de vraag waar deze hulpverleners vandaan gehaald moeten worden. Hij besprak de problematiek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en voorzitter van de Afrikaanse Unie Nkosazana Diamini-Zuma.

De verspreiding van het ebolavirus blijft de aanpak van de crisis nog altijd voor, zei Ban. Diamini-Zuma liet weten dat de lidstaten van de AU tweeduizend hulpverleners hebben toegezegd. Wanneer deze in West-Afrika zullen arriveren, zei ze er niet bij.

Tik op vingers voor cardiologen Ruwaard van Putten

Drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis zijn dinsdag berispt voor fouten die ze bij het ziekenhuis in Spijkenisse hebben gemaakt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wilde dat ze uit het artsenregister zouden worden geschrapt. Zover wilde het tuchtcollege echter niet gaan.

Voor het regionaal tuchtcollege in Den Haag staat vast dat de maatschap van de artsen 'zeer matig' was georganiseerd. Of dit gevolgen heeft gehad voor de patiënten is echter niet te zeggen, omdat de IGZ geen individuele zaken heeft voorgelegd. Daarom blijft het bij een berisping.

De afdeling cardiologie van het ziekenhuis in Spijkenisse had jarenlang een onverklaarbaar hoog sterftecijfer, zo bleek in 2010. Het ziekenhuis werd onder verscherpt toezicht gesteld en de afdeling cardiologie werd gesloten. De cardiologen moesten hun werkzaamheden neerleggen.

Het tuchtcollege vindt dat de maatschap cardiologie niet goed was georganiseerd. De patiëntendossiers werden niet goed ingevuld en het was onduidelijk welke cardioloog voor welke patiënt verantwoordelijk was. Ook was er te weinig supervisie en begeleiding van arts-assistenten. Bovendien had de communicatie met familie beter gemoeten.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ging vorig jaar juni failliet. Het ziekenhuis maakte een doorstart onder de naam Spijkenisse Medisch Centrum.

Tieners omgekomen bij botsing schoolbus Brazilië

Bij een frontale botsing van een vrachtwagen en een bus met scholieren zijn in het zuidoosten van Brazilië elf mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie dinsdag gezegd. De meeste slachtoffers zijn tieners.

Onder de doden waren zeven leerlingen en vier docenten te betreuren. De bestuurders van de bus en truck en nog eens 28 scholieren raakten gewond en werden naar nabijgelegen ziekenhuizen overgebracht.

Het incident had maandagavond plaats buiten de stad Ibitinga. De bus kwam terug van een schoolreisje naar São Paulo.

Onderzoek Israël naar busverbod Palestijnen

Het Israëlische openbaar ministerie gaat onderzoek doen naar het besluit van minister van defensie Moshe Yaalon waardoor Palestijnse arbeiders die op de Westoever werken niet langer samen met Israëlische kolonisten in bussen kunnen reizen. Ook mogen de Palestijnen alleen via bepaalde militaire controleposten naar de Westoever.

Het Israëlische ministerie van justitie zei dinsdag dat procureur-generaal Yehuda Weinstein Yaalon heeft gevraagd zijn orders toe te lichten.

Volgens de woordvoerder van Yaalon zijn de orders erop gericht aanslagen van militanten te voorkomen en beter toezicht te kunnen houden op de arbeiders. Volgens de Israëlische rechtengroep B'Tselem komt het verbod neer op discriminatie van de Palestijnen, die nu niet meer met de bus kunnen.

Autoverhuurders stoppen met discriminatie consument

Drie grote autoverhuurbedrijven hebben toegezegd te stoppen met het discrimineren van online klanten op grond van het land van herkomst van die klant. Daardoor kunnen consumenten in de Europese Unie gemakkelijker op zoek naar de goedkoopste huurauto. Dat maakte de Europese Commissie dinsdag bekend.

De bedrijven - Europcar, Hertz en Avis - waren eerder door Brussel op de vingers getikt. Ze zouden consumenten op grond van hun locatie automatisch doorsturen naar de verhuursite van hun land. Daardoor konden Europese burgers geen gebruik maken van aanbiedingen op de websites van de verhuurders in andere landen.

Aanvankelijk reageerden de autoverhuurders 'onbevredigend' op de reprimande van de Europese Commissie. In de weken daarna bleken Avis, Hertz en Europcar alsnog bereid om met de commissie in gesprek te treden. Drie andere verhuurders die door Brussel werden aangesproken, hebben hun systeem wel meteen aangepast.

Dijsselbloem wil inzage in EU-cijfers

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eist inzage in alle cijfers en berekeningen die ten grondslag liggen aan de naheffingen die de Europese Commissie oplegt aan verschillende lidstaten, waaronder Nederland. Dat heeft Dijsselbloem dinsdagmiddag gezegd in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem zegt niet te kunnen beoordelen of de naheffingen juist zijn berekend, omdat de commissie geen inzage wil geven in de cijfers van alle lidstaten. Alleen met die cijfers kan Nederland beoordelen of de naheffing terecht is, zei Dijsselbloem. "De commissie zegt die cijfers niet openbaar te kunnen maken, maar dat begrijp ik niet. Iedereen heeft daar in mijn ogen recht op."

De Europese Commissie legde Nederland een naheffing van 642 miljoen op. Dat komt doordat de Nederlandse economie na een 'bronnenrevisie' groter is dan gedacht, terwijl de economieën van andere landen op papier kleiner zijn geworden. Dat leidt voor Nederland tot een hogere afdracht aan de EU, en voor landen als Duitsland en Frankrijk tot een lagere. Groot-Brittannië krijgt de grootste naheffing, van 2,1 miljard euro.

Brussel wil dat alle landen vóór 1 december betalen. Dijsselbloem is echter niet van plan geld over te maken zolang hij de berekeningen niet heeft kunnen controleren. Of het haalbaar is om voor die datum te betalen, trok Dijsselbloem ook in twijfel. "Het is niet doenlijk om dat in de begrotingscyclus in te passen."

De ministers van financiën van alle EU-landen gaan de kwestie bespreken met de Europese Commissie tijdens een al geplande vergadering op 7 november. Voor die tijd komt Dijsselbloem met meer informatie naar de Kamer, zegde hij toe.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

KLM noemt verlies duizenden banen 'pure speculatie'

De berichten dat Air France-KLM woensdag aankondigt duizenden banen te schrappen zijn 'pure speculatie'. Dat heeft een woordvoerder van KLM dinsdag gezegd. Het AD meldde dinsdag dat KLM van plan was de banen van 7500 werknemers te schrappen door veel meer werk te gaan uitbesteden.

"De berichtgeving is gebaseerd op onjuiste informatie", stelt de zegsman, die verder weinig kwijt wil, omdat Air France-KLM woensdag met de kwartaalcijfers komt. Omdat het bedrijf in de stille periode zit, wil de woordvoerder niets zeggen over een eventuele reorganisatie.

Vakbondsvoorzitter van De Unie Reinier Castelein zei dinsdag in het AD te vrezen voor een grote banenkrimp. "Ik hoor de verhalen over de naderende ontslagen nu zo vaak dat ze mij angstaanjagend realistisch in de oren klinken", zo zei hij.

Carice vindt het nog te vroeg voor film met Kees

Carice van Houten wil heel graag samenwerken met haar vriend Kees van Nieuwkerk, maar voorlopig nog niet. "Ik denk dat het nog een beetje te vroeg is", zegt de actrice, die ruim een jaar samen is met Van Nieuwkerk, voor de camera van Novum Nieuws.

"Dit is zijn eerste film en om dan meteen met je vriendin te werken, ik weet het niet", zegt de 38-jarige Van Houten over de film Pak van Mijn Hart, de eerste speelfilm die Van Nieuwkerk in zijn eentje regisseerde. "Ik zou het heel leuk vinden om samen iets te doen, maar denk dat we daar nog even mee moeten wachten."

Bij Pak van Mijn Hart was Van Houten dan ook nauwelijks betrokken. "Af en toe riep ik ook wel eens wat, maar ik kan niet zeggen dat ik heb meegeholpen. Gewoon zoals een vriendin van een regisseur is."

In de romantische komedie, die maandagavond in première ging en vanaf volgende week donderdag in de bioscopen draait, stopte Van Nieuwkerk 'alle romantiek die in hem zit'. "Ik ben zeker een beetje romantisch en anders ben ik het wel geworden na deze film", zegt de regisseur. Van die eigenschap plukt de twaalf jaar oudere Van Houten geregeld de vruchten. "Verrassingsweekeindjes weg, een mooi hotel in een mooie stad, wandelen en lekker eten", somt Van Nieuwkerk moeiteloos op.

Van Houten pakt het vaak minder groots aan. "Ik zag Kees laatst fietsen en toen ben ik als een gek achter hem aangefietst alleen om een kusje te geven. Dan denk ik niet: ik zie je straks wel, maar wil ik dat moment echt benutten." De actrice is naar eigen zeggen 'irritant romantisch'. "Dweperig, sentimenteel en veel hartjes. Ik ben gewoon echt een meisje."

Tasjesdief brengt tas terug

Een tasjesdief in Nijverdal heeft maandag spijt gekregen van zijn beroving. De onbekende dief bracht maandagavond een tas die hij eerder op de dag had afgepakt terug bij een bejaarde plaatsgenote.

De tas hing in een plastic zak aan de voordeur. In de tas zat een excuusbriefje volgens de politie. Er was niets uit gehaald. De dief beroofde de 76-jarige vrouw op klaarlichte dag op de Bachlaan.

Tasjesdief brengt tas terug
Tasjesdief brengt tas terug (Foto: ANP)

Minder vrouwen krijgen minder alimentatie

Steeds minder vrouwen krijgen na een scheiding alimentatie mee. Een op de zes gescheiden vrouwen krijgt geld van haar ex-man, terwijl dat zeven jaar geleden nog een op de vijf was. Het bedrag dat ze meekrijgen is ook gedaald, blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS.

De daling van het aantal vrouwen dat alimentatie krijgt is mogelijk te verklaren door de toegenomen financiële zelfstandigheid van vrouwen, aldus het CBS. In een procent van de gevallen krijgt een man alimentatie.

Vorig jaar moest een rechter ruim 35.000 keer een scheiding uitspreken. Ongeveer 5600 vrouwen kregen daarna alimentatie.

Het bedrag dat vrouwen meekrijgen daalt licht. Gemiddeld krijgt een vrouw 980 euro per maand. Dat is zo'n vijftig euro minder dan in 2009, aldus het CBS. Tussen 2001 en 2009 nam het bedrag juist toe.

Overigens verschillen de bedragen die vrouwen meekrijgen behoorlijk, aldus het CBS. Een op de drie vrouwen krijgt minder dan vierhonderd euro per maand, terwijl twintig procent meer dan 1600 euro meekrijgt.

Olieprijzen drukken resultaten BP

Door lagere olieprijzen heeft BP minder omzet en minder winst geboekt in het derde kwartaal. De omzet kwam uit op 93,9 miljard dollar (bijna 74 miljard euro), tegen 96,6 miljard een jaar eerder, blijkt dinsdag uit de kwartaalcijfers.

De winst, gemeten op basis van geschatte actuele voorraadkosten, kwam uit op drie miljard dollar. Dat is fors minder dan de 3,7 miljard dollar die de oliereus vorig jaar overhield en ook lager dan de 3,6 miljard dollar van vorig kwartaal.

Ondanks de winstdaling meldt topman van BP Bob Dudley in een toelichting dat het bedrijf op koers is voor de doelstellingen voor dit jaar. "De onderliggende productie van olie en gas zorgde voor een hogere kasstroom in het derde kwartaal, ondanks de lagere olieprijzen", meldde hij. Die kasstroom kwam in de verslagperiode uit op 9,4 miljard dollar.

Door de hogere kasstroom heeft BP besloten in december een dividend uit te keren van tien cent per aandeel. Dat is 5,3 procent meer dan vorig jaar.

Piraten kapen politieboot Nigeria

Piraten hebben vorige week in de olierijke Nigerdelta een politieboot gekaapt, drie agenten gedood en zes medewerkers uit de olieindustrie gekidnapt. Dat heeft de Nigeriaanse politie dinsdag gezegd.

De politieboot escorteerde vrijdag op de rivier de Barbara een binnenvaartschip met olie voor het Nigeriaanse oliebedrijf Agip Oil toen de politieboot werd aangevallen. Het vrachtschip werd niet aangevallen, aldus de politie.

Een dag eerder werden zes Nigerianen die werkzaam zijn voor Agip Oil ontvoerd. Meestal worden medewerkers van oliebedrijven ontvoerd voor losgeld en ongedeeerd vrijgelaten zodra het losgeld betaald is.

Kolenmijn ingestort in Turkije

In het zuiden van Turkije is dinsdag een kolenmijn ingestort. Daarbij zijn 23 kompels vast komen te zitten, meldt de Turkse staatstelevisie. Acht mijnwerkers konden worden gered.

Het incident voltrok zich in het stadje Ermenek, in de provincie Karaman. Volgens persbureau Dogan proberen reddingswerkers de kompels uit hun benarde situatie te bevrijden.

De instorting zal de discussie over de veiligheid van de mijnbouw in Turkije weer aanzwengelen. Het gaat geregeld mis in het land. In mei kostte een brand in een kolenmijn in de westerse stad Soma aan 301 mensen het leven.

Lichaam geborgen uit gezonken veer Zuid-Korea

Reddingswerkers in Zuid-Korea hebben dinsdag een lichaam geborgen uit het gezonken veer Sewol. Daarmee komt het totale dodental van de ramp met de veerboot in juli uit op 295, deelde de Zuid-Koreaanse reddingsdienst dinsdag mee.

Het lichaam werd in vergevorderde staat van ontbinding onder water aangetroffen op een damestoilet. Een dna-test moet uitwijzen om wie het gaat.

De Sewol verging op 18 juli. Onder de slachtoffers waren veel tieners, die met de veerboot een schoolreisje maakten. Na de vondst van het lichaam worden nog negen personen vermist. Familieleden dringen er daarom op aan de zoekoperatie voort te zetten en het wrak zelf nog niet te bergen, omdat lichamen daardoor onbedoeld kunnen worden verplaatst.

Maandag is tegen de kapitein van het veer de doodstraf geëist. Drie andere bemanningsleden moeten levenslang krijgen, vindt justitie. Hen wordt nalatigheid verweten. Ook zouden zij de passagiers aan hun lot hebben overgelaten.

Van negen MH17-slachtoffers nog geen dna

Van negen slachtoffers van de rampvlucht MH17 is nog geen dna gevonden. Dat schrijft het kabinet dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. In totaal zijn veertien van de 298 inzittenden nog niet geïdentificeerd. Van vijf van hen is wel dna gevonden, maar is het niet zeker of dat genoeg is voor een zekere identificatie. Of en wanneer de identificatie van alle slachtoffers is voltooid is nog niet te zeggen.

Over de toedracht van de ramp houdt het kabinet zich op de vlakte, al 'lijken de bewijzen zich op te stapelen dat het vliegtuig met een raket is neergehaald'. Van de vier scenario's die in juli werden genoemd als oorzaak zijn alleen nog een aanslag vanaf de grond en een aanslag vanuit de lucht over. Een terreuraanslag vanuit het vliegtuig of een ongeluk liggen volgens het Openbaar Ministerie niet meer voor de hand, staat in de Kamerbrief.

Er zijn nog geen grote wrakstukken geborgen. Er zijn alleen wat kleine metaaldelen uit Oekraïne meegenomen voor onderzoek, in de meeste gevallen omdat die in lichaamsdelen van slachtoffers zijn gevonden. Daarbij wordt ook gekeken of die metaaldelen van buiten het vliegtuig, dus van een raket, afkomstig zijn. Dat nog geen wrakstukken zijn veiliggesteld komt omdat voorrang wordt gegeven aan het identificatieproces.

Er ligt een voorlopig plan klaar voor het binnenhalen van wrakstukken onder leiding van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Daarvoor worden door Defensie aannemers of lokale partijen ingeschakeld. Het is goed mogelijk dat daarbij nog lichaamsresten worden gevonden. Nederlandse forensisch experts zullen wanneer het zover is toezicht houden.

NTR laat 'porno-Pino' voorlopig met rust

De NTR heeft geen plannen om stappen te ondernemen tegen het feestfenomeen 'porno-Pino'. "We zien daar op dit moment geen reden voor", zegt een woordvoerder van de NTR. Een variant op de blauwe vogel uit Sesamstraat werd in september op het verkleedfestival Valtifest aangetroffen tussen naakte danseressen en mannen in sm-tuigjes, tot ongenoegen van de omroep.

De omroep heeft wel een jurist gevraagd of het festival of de bezoeker over de schreef ging met het Pino-pak. Naar aanleiding daarvan heeft de omroep besloten de zaak te laten rusten. De omroep liet destijds weten nooit toestemming te hebben gegeven voor het gebruik van het personage uit het kinderprogramma.

Bezoekers van het kinky festival laten zich door tal personages inspireren, zoals Micky Mouse en Knabbel en Babbel. Porno-pino is al jaren een graag geziene gast op het festival op de NDSM-werf in Amsterdam. De organisatie gaf te kennen dat op Valtifest nooit kinderen onder de 18 jaar zouden komen.

De NTR heeft nog geen plannen voor het geval dat de uitheemse vogel volgend jaar weer tussen de hossende extravaganza opduikt. "We willen niet op de zaken vooruitlopen," aldus de woordvoerder.

Schadelijke suzukifruitvlieg neemt hoge vlucht

De schadelijke suzukifruitvlieg werd dit jaar tien keer meer aangetroffen in vergelijking met 2013 en honderd keer meer dan in 2012. Dat meldt natuurbericht.nl dinsdag. De fruitvlieg blijkt nu ook wild fruit aan te tasten, zoals vlierbessen en wilde bramen. Dit baart onderzoekers zorgen, omdat dat gevolgen kan hebben voor diersoorten die afhankelijk zijn van wild fruit.

De suzukifruitvlieg werd in 2012 voor het eerst in Nederland gezien en komt ook voor in andere Europese landen. De fruitvlieg legt eitjes in gaaf fruit, in tegenstelling tot de reguliere fruitvlieg die alleen aangetrokken wordt door rot fruit. De suzukifruitvlieg kan fruittelers en kwekerijen hierdoor ruïneren. Zo heeft het insect wijnboeren in Frankrijk al grote economische schade bezorgd.

De toename in Nederland komt onder meer doordat het op het moment dat veel fruitsoorten rijpten de temperatuur ideaal was voor de fruitvlieg, die een voorkeur heeft voor temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Een strenge winter zou een oplossing zijn. De fruitvlieg sterft als de temperatuur snel daalt en niet heeft kunnen acclimatiseren. De onderzoekers vna Biocontrole Onderzoek en Advies en De Natuurkalender van Wageningen University raden verder onder meer aan om de aanwezigheid van insectenetende vogels, zoals zwaluwen, te stimuleren.

Bevoorradingsmissie ISS afgelast

Een bevoorradingsmissie voor het internationale ruimtestation ISS is maandag op het laatste moment afgeblazen, omdat een zeilboot zich in de gevarenzone van het vluchttraject van de Cygnus-capsule had begeven. Het bedrijf dat de Cygnus in opdracht van NASA naar het ISS stuurt, Orbital Sciences Corp., onderneemt dinsdag een nieuwe poging.

Het ISS maakte maandag zelf een uitwijkmanoeuvre om een stuk ruimtepuin te ontwijken. Brokstukken van een Russische Kosmos-satelliet uit 1993 zouden het ruimtelaboratorium anders op zo'n driehonderd meter afstand hebben gepasseerd en mogelijk een gevaar hebben gevormd.

NASA sprak van een succesvolle manoeuvre die verder geen gevolgen had voor de lancering van de bevoorradingscapsule Cygnus. De capsule heeft 2268 kilo aan goederen aan boord, waaronder 32 kleine onderzoekssatellieten, een meteorietentracker en een tank met stikstof.

Het ISS wordt deze dagen veelvuldig aangedaan. Zaterdag werd een Dragon-capsule van SpaceX losgekoppeld en met een vracht aan waardevolle wetenschappelijke proeven terug naar de aarde gestuurd. Een Russisch vrachtschip arriveert naar verwachting woensdag bij het ruimtestation.

Pier van Scheveningen verkocht voor drie miljoen

De pier van Scheveningen heeft bijna twee jaar na faillissement een nieuwe eigenaar. Projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed en hoteluitbater Danzep kopen het beroemde, maar vervallen bouwwerk in de Noordzee voor drie miljoen euro. De bedrijven gaan de pier samen uitbaten, zo laat curator Marc Udink dinsdag weten.

Voordat de pier opengaat, zijn nog wel enige herstelwerkzaamheden nodig. De kopers zijn volgens Udink echter bedreven in 'oude gebouwen nieuw leven inblazen'. "Dat was ook hard nodig", zo stelt de curator. Volgens De Telegraaf gebruiken de nieuwe eigenaren de winter om de pier te renoveren en kan het gebouw in de lente weer open.

Na opening moet de pier in eerste instantie 'een vrolijke pier' worden, zo stelt Udink. "Dat was tien jaar lang niet het geval. Maar nu wordt het weer een plek voor cultuur, flaneren en horeca", aldus de curator. Pas op de langere termijn kan worden gekeken naar een andere bestemming voor het bouwwerk.

Berichten over de komst van een hotel op de pier, zoals het AD eerder schreef, zijn volgens Udink dan ook nog niet aan de orde. "Dat is echt op de muziek vooruitlopen", stelde hij. De ochtendkrant schreef dat Danzep op de pier een vestiging wilde openen van Easyhotel, de vlag waaronder het bedrijf hotels uitbaat.

De opbrengst van drie miljoen euro is volgens Udink genoeg om alle schuldeisers van de vorige eigenaar terug te betalen. Tot begin vorig jaar was de pier in handen van het horecabedrijf Van der Valk. Enkele maanden na het faillissement werd de pier gesloten vanwege problemen met de brandveiligheid.

Of er na het afbetalen van de schuldeisers ook nog geld overblijft voor de familie Van der Valk, kon Udink nog niet zeggen. "Maar ik roep de familie op om achteraan in de rij aan te sluiten", aldus de curator.

Pier van Scheveningen (Foto: Novum)
Pier van Scheveningen (Foto: Novum)

Cambuur hoopt op aanblijven uitblinker Rusnák

Albert Rusnák is een van de revelaties bij de seizoensstart van SC Cambuur. De Friezen hebben goede hoop op een langer verblijf van de Slowaak.

Rusnák wordt een half jaar in Friesland gestald door broodheer Manchester City, dat positief staat tegenover een voorstel van Cambuur om de huurperiode te verlengen. Cambuur wil dat Rusnák het seizoen afmaakt in het hoge noorden.

"We hebben vorige week met City over hem gesproken", zegt algemeen directeur Gerald van den Belt in gesprek met Voetbal International. "Zij zijn heel tevreden over hoe hij bij ons presteert. Van hen mag hij langer bij ons blijven, hoewel er financieel nog wel wat haken en ogen aan de deal zitten."

Ook een definitieve overname van de 20-jarige middenvelder is niet uitgesloten. "In eerste instantie willen we ervoor zorgen dat Albert het seizoen bij ons afmaakt, maar als het mogelijk is hem te kopen, doen we dat graag", aldus Van den Belt.

"Hij heeft een aflopend contract bij City, maar dat betekent niet dat hij na dit seizoen transfervrij is. Als we hem zouden overnemen moeten we een opleidingsvergoeding aan City betalen. Elk jaar dat hij in de opleiding bij City heeft doorgebracht kost ons 80.000 euro."

Dat zou neerkomen op een bedrag van 320 duizend euro. "Heel veel geld voor ons. Hoe het ook loopt: we willen vóór januari duidelijkheid van Albert zelf. Mocht het zo zijn dat hij iets anders wil gaan doen, hebben we dan ruim de tijd een vervanger te halen."

Of Rusnák open staat voor een langer verblijf bij Cambuur is vooralsnog onduidelijk. "Hij verwijst ons door naar zijn zaakwaarnemer. Die zit in Manchester en krijgen we moeilijk te pakken. Hij moet zelf aangeven wat hij wil. Ik ben bang dat het langer gaat duren. We willen niet dat hij in januari eerst teruggaat naar City. Dan moeten we de hele zaak opnieuw in gang zetten en kan hij op 3 januari niet met ons mee op trainingskamp."

President Italië getuigt in maffiaproces

Openbare aanklagers en rechters zijn dinsdag naar het presidentieel paleis in Rome getogen om een zeldzame getuigenis af te nemen in een maffiaproces: die van president Giorgio Napolitano. De zaak draait om een aantal voormalige hooggeplaatste regeringsfunctionarissen dat het in de jaren negentig op een akkoordje zou hebben gegooid met de maffia om een einde te maken aan een reeks bomaanslagen.

De aanklagers willen Napolitano aan de tand voelen over zijn contacten met een inmiddels overleden medewerker. Die zou weer banden hebben gehad met voormalig minister van binnenlandse zaken Nicola Mancino, een van de verdachten in het onderzoek.

De Italiaanse maffia pleegde in 1993 een aantal aanslagen op kerken in Rome, het Uffizi-museum in Florence en een park in Milaan. Justitie verdenkt Mancino ervan een akkoord te hebben gesloten met de maffia om een einde te maken aan de aanslagen.

Napolitano zegt dat hij niks weet wat de rechters en aanklagers verder kan helpen, maar heeft er evengoed mee ingestemd om te getuigen.

'Google werkt aan betaalde versie YouTube'

Google werkt aan een betaalde versie van zijn populaire videodienst YouTube. Dat stelde directeur Susan Wojcicki tegenover The Wall Street Journal. Geld vragen voor YouTube in plaats van de site te bestieren met advertentie-inkomsten, zou een grote ommezwaai betekenen. Wojcicki werkte jaren juist aan de reclamekant van Google maar kreeg eerder dit jaar de verantwoordelijkheid voor YouTube, dat in 2006 werd ingelijfd voor 1,7 miljard dollar.

Volgen Wojcicki is de introductie van het abonnementsmodel bij de videodienst nabij. Ze liet zich onder meer inspireren door de optie in diverse apps, waarbij gebruikers kunnen kiezen voor een betaalde versie als ze de 'pop ups' met reclames in de gratis versie zat zijn. "Dat is een interessant model omdat het gebruikers een keuze biedt. Wij denken na over hoe we onze gebruikers opties kunnen bieden."

'Google werkt aan betaalde versie YouTube'
'Google werkt aan betaalde versie YouTube' (Foto: ANP)

PS4 systeemupdate 2.0 is nu live

De langverwachte systeemupdate voor de PlayStation 4 is sinds vandaag de downloaden. De 218 MB grote update brengt een paar grote veranderingen met zich mee, zoals Share Play waarbij je virtueel de controller kan delen met iedereen die een PlayStation 4 en PlayStation Plus bezit.

Ook is het nu mogelijk om filmpjes rechtstreeks naar YouTube te uploaden en kun je muziek vanaf een USB stick afspelen terwijl je een game speelt. Alle verbeteringen vindt je hieronder.

UPDATE! GOGOGOGOOGOG

Zweeds rentetarief op nul procent

De Zweedse centrale bank heeft zijn belangrijkste rentepercentage dinsdag op nul procent gezet. Met de maatregel wil de Riksbank de lage inflatie het hoofd bieden. Eerder stond de rente op 0,25 procent. Aan het rentetarief wordt niet getornd tot de inflatie weer is gestegen. De centrale bank schat dat dat pas halverwege 2016 het geval is.

Met de maatregel wil de centrale bank dichter bij de doelstelling van een inflatiepercentage van twee procent komen. De bankiers zijn wel van mening dat de Zweedse economie 'relatief sterk' is.

Door het rentetarief te verlagen betalen banken geen rente meer als ze geld lenen bij de centrale bank. Daardoor moet er meer geld in de reële economie terechtkomen, waardoor de inflatie stijgt.

Brainstormangst

Iedereen weet echt wel wat de grootste dooddoeners zijn op creatief gebied: het mag niet, het kan niet, het is te duur, het is niet realistisch. Je mag niet alles dom en stom vinden, want dan is de brainstormsessie direct voorbij. Tijdens de studie, workshops en van fijne goeroes leer je precies wat je wel en niet kan doen. En misschien breng je het ook wel eens in de praktijk. Maar de meeste brainstormsessies zijn al dood voor ze überhaupt zijn begonnen. In de werkende mens heerst een brainstormangst.

Tweede Kamer krijgt extra beveiliging

De Tweede Kamer wordt sinds dinsdag extra beveiligd. De ingangen worden door politieagenten bewaakt en alle bezoekers moeten door een scanpoortje.

Het zou gaan om een voorzorgsmaatregel. Volgens een interne e-mail van de directeur bedrijfsvoering is geen sprake van een specifieke dreiging tegen de Tweede Kamer.

Mogelijk is er een verband met de schietpartij bij het Canadese parlement van vorige week, en met het binnendringen van de Tweede Kamer door Koerdische demonstranten, begin deze maand.

'Kim Jong Un aan enkel geopereerd'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is eerder dit jaar aan zijn enkel geopereerd. Dat is volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst de verklaring voor Kims mysterieuze afwezigheid van zes weken, zei een parlementariër in Seoul dinsdag.

Shin Kyung-min zei van de inlichtingendienst te hebben gehoord dat een buitenlandse arts een cyste heeft verwijderd op Kims rechterenkel. De operatie zou in september of oktober zijn uitgevoerd. Tijdens Kims afwezigheid draaide de geruchtenmolen op volle toeren. Toen de Noord-Koreaanse leider uiteindelijk weer in de openbaarheid verscheen liep hij met een wandelstok.

Hoe de inlichtingendienst aan de informatie is gekomen is onduidelijk. De dienst zat er in het verleden wel vaker naast bij analyses over de noorderbuur.

Van flat gevallen man eerst in hoofd geschoten

De 44-jarige man die vorige week van een flat in Zwolle viel was kort daarvoor in zijn hoofd geschoten. Een 28-jarige man is aangehouden. Hij wordt ervan verdacht het schot te hebben gelost, meldt de politie dinsdag.

De politie denkt dat aan de val een ruzie voorafging. Het slachtoffer werd in een woning op de achtste verdieping van de Zwolse flat aan de Monteverdilaan in zijn hoofd geschoten. Hij overleefde de kogel en viel al vluchtend voor zijn belager kort daarna van een balkon.

De Zwollenaar kwam neer op het dak van de entree van de flat. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht en is inmiddels ontslagen, aldus de politie.

Een 47-jarige vrouw werd dit weekend eveneens opgepakt, maar zij werd al snel weer vrijgelaten, aldus de politie. Eerder werden al een 33-jarige vrouw en een 26-jarige man opgepakt. Zij werden dit weekend eveneens op vrije voeten gesteld.

"Komst Balotelli is een grote fout geweest"

In zijn wittebroodsweken bij Liverpool heeft Mario Balotelli niet weten te overtuigen. Volgens Ian Walsh had Liverpool de Italiaan nooit moeten vastleggen. Balotelli had vanwege zijn eerdere dienstverband bij Manchester City al een reputatie als bad boy, en ook na zijn terugkeer in de Premier League heeft hij bijgedragen aan dat imago. Op het veld stelde hij bovendien teleur.

Inmiddels lijkt de steun voor de veelbesproken aanvaller langzaam maar zeker weg te ebben. "Het is een grote fout geweest", concludeert Walsh, voormalig speler van Swansea City, in gesprek met BBC Sport.

Volgens Walsh had Liverpool het beter dichter bij huis kunnen zoeken. The Reds waren de afgelopen zomer net als Arsenal in de race voor de handtekening van Wilfried Bony, maar de Ivoriaan staat nog steeds in Wales onder contract. Walsh denkt dat Liverpool daarmee een kans heeft laten liggen.

"Bony heeft een stijgende lijn te pakken, voor mij was hij de enige optie geweest. Balotelli heeft alles al een keer meegemaakt, maar het lijkt erop dat het bergafwaarts gaat als je kijkt naar zijn enthousiasme", legt hij uit. "Bony daarentegen heeft zich aan het niveau in Engeland aangepast en heeft nog de echte wil om te scoren. Zijn instelling is nog belangrijker dan zijn techniek en zijn kwaliteiten als afmaker."

FIFA negeert topscorer van Europa bij Gouden Bal

Luis Suárez werd vorig seizoen topscorer van Europa en leidde Liverpool naar de Champions League, maar is niet genomineerd voor de Gouden Bal. De Uruguayaanse international schoot Liverpool vorig seizoen met 31 doelpunten naar de derde plaats in de Premier League. Hij werd topscorer van Engeland en won samen met Cristiano Ronaldo de Gouden Schoen als topscorer van Europa.

Op het WK in Brazilië liet Suárez zich van zijn mindere kant zien. In de wedstrijd tegen Italië beet hij Giorgio Chiellini in zijn schouder. Het kwam hem op een langdurige schorsing te staan. De wereldvoetbalbond heeft hem naar alle waarschijnlijkheid naar aanleiding van deze actie uitgesloten voor nominatie voor de Gouden Bal.

Suárez is overigens niet de enige opvallende afwezige. Ook Franck Ribéry is niet genomineerd, terwijl hij vorig jaar nog bij de laatste drie kanshebbers zat. Zijn ploeggenoot Robert Lewandowski, Juventus-middenvelder Arturo Vidal, Miralem Pjanic en Real Madrid’s Luka Modric behoren ook niet tot de 23 genomineerden.

Dani Alves, Gerard Pique, Sergio Busquets en Xavi behoren ook voor het eerst sinds lange tijd niet tot de genomineerden. Door een matig seizoen bij Barcelona en een slecht WK met Spanje, maken ook zij geen kans.

Andere opvallende afwezigen zijn Wayne Rooney, Robin van Persie, Sergio Aguero, Aaron Ramsey en Nemanja Matic.

Juf (37) schaart 16-jarige scholiere

De politie van Durham, een stadje in de Amerikaanse staat North Carolina, heeft ene Michelle Smith White in de kraag gevat. De 37-jarige lerares heeft namelijk een lesbische verhouding gehad met een zestienjarige scholiere.

White, die al sinds 1997 werkzaam was op de bewuste school, raakte in 2012 bevriend met het destijds 15-jarige meisje. Al snel werd het kind een 'vriendin met voordelen'.

De docente is echter op een nogal lullige manier tegen de lamp gelopen. De vrouw had namelijk een tatoeage laten aanbrengen met daarop de naam en de initialen van haar minnares.

De politie is na een tip bij een huiszoeking gestuit op sms'jes tussen de juf en de pupil, waarin wordt gerept over 'een triootje' en 'meneer White mag meedoen'. De geile juf wordt nu aangeklaagd wegens seks met een minderjarige.

whiteDe juf in kwestie. Nice? (foto: Durham Police Dpt.)

Brunel grijpt leiding in Ocean Race

Team Brunel heeft in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race de koppositie gegrepen. De Nederlandse boot nam in de etappe van Alicante naar Kaapstad de eerste plaats over van Abu Dhabi Racing. Het Turkse Alvimedica ligt voorlopig op de derde plaats.

De eerste boten worden rond 6 november in Kaapstad verwacht. De twaalfde editie van de zeilrace behelst tien etappes en een pitstop van 24 uur in Scheveningen. De vloot van zeven VO65-boten finisht na ongeveer 38.739 zeemijl (68.500 kilometer) eind juni in de Zweedse stad Göteborg.

RTL 4-special trekt 814.000 kijkers

25 Jaar RTL: Het Vergeten Kind heeft maandagavond 814.000 kijkers getrokken. In de twee uur durende liveshow, in het kader van het 25-jarig jubileum van de commerciële zender, werden dromen vervuld van honderden kinderen die noodgedwongen opgroeien in opvangcentra.

De door Humberto Tan gepresenteerde special op RTL 4 staat veertiende in de lijst van best bekeken uitzendingen van de dag. Vijf plaatsen lager staat Holland's Next Top Model, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De finale van het RTL 5-programma is gezien door 621.000 mensen. De eindstrijd werd gewonnen door kandidate Nicky.

De best bekeken uitzending van de maandag was het achtuurjournaal. Ruim 2,2 miljoen mensen stemden daarvoor af op NPO 1.

Veel meer hoogbejaarden met een auto

Het aantal 85-plussers met een auto is sinds 2000 ruim verdrievoudigd. Aan het begin van deze eeuw waren er nog zo'n 21 duizend hoogbejaarden met een auto, begin dit jaar waren dat er ruim 72 duizend. Dat betekent dat ongeveer twintig procent van de 85-plussers een auto heeft tegenover tien procent in 2000. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het autobezit neemt over de hele linie toe bij ouderen. Het aantal 65-plussers met een auto steeg in de periode 2000-2014 met 767 duizend tot 2,9 miljoen. De helft van alle 65-plussers had begin 2014 een auto.

Volgens het CBS komt de stijging vooral doordat ouderen vaker een rijbewijs hebben en mobieler worden. Vooral het aantal rijbewijzen onder vrouwen is gestegen.

Er is nog wel een groot verschil in het autobezit tussen oudere mannen en vrouwen. Bijna driekwart van de oudere mannen heeft een auto tegenover een kwart van de vrouwen. Bij mensen onder de 65 is het verschil in autobezit tussen mannen en vrouwen kleiner.

Weer uitstel in proces Batman-schutter VS

De rechtszaak tegen James Holmes, die in 2012 in een bioscoop in het Amerikaanse plaatsje Aurora het vuur opende, is opnieuw uitgesteld. De rechter stelde het proces uit om Holmes' advocaten meer tijd te geven een rapport te bestuderen over de toerekeningsvatbaarheid van hun cliënt. Op 20 januari wordt nu begonnen met het selecteren van juryleden. Dat was aanvankelijk 8 december.

Holmes schoot twaalf mensen dood en verwondde zeventig anderen toen hij op 20 juli 2012 het vuur opende tijdens een vertoning van de Batman-film The Dark Knight Rises. De aanklagers hebben de doodstraf geëist, maar volgens de advocaten van Holmes was hun cliënt psychotisch toen hij de moorden beging en daarom ontoerekeningsvatbaar.

Het begin van het proces is sinds vorig jaar al diverse keren uitgesteld. De verwachting is nu dat de advocaten en de aanklagers in juni volgend jaar aan hun betoog kunnen beginnen.

Hulpconferentie voor vluchtelingen Syrië in Berlijn

Ministers van buitenlandse zaken en andere vertegenwoordigers van veertig landen zijn in Berlijn bijeen voor de coördinatie van internationale hulp aan mensen die de Syrische burgeroorlog zijn ontvlucht. De conferentie dinsdag richt zich op de infrastructuur van de hulp voor buurlanden van Syrië, zei het Duitse ministerie van buitenlandse zaken.

Meer dan drie miljoen mensen uit Syrië zijn op de vlucht geslagen voor het conflict in hun land. Het grootste deel heeft een toevlucht gezocht in een van Syriës buurlanden. Nog eens zes miljoen mensen zijn binnen Syrië ontheemd geraakt. Het gaat om een van de ergste humanitaire crises in de wereld.

Met name de buurlanden van Syrië hebben moeite de enorme toestroom van vluchtelingen op te vangen. Hun behoeftes staan daarom dinsdag, evenals de hulp aan de vluchtelingen zelf, hoog op de gespreksagenda.

PvdA en D66 willen geld voor uitbouw natuurparken

Nationale parken in Nederland moeten groter en aantrekkelijker worden. Om dit te realiseren moet het natuurbeleid veranderen en is extra geld nodig. Daarvoor pleiten D66 en de PvdA dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de begroting van Economische Zaken.

Nederland telt nu twintig nationale parken van minimaal duizend hectare. Deze parken worden onderhouden door de provincies, die echter weinig geld hebben voor het beheer. Deze indeling leidt tot versnippering, vinden Kamerleden Stientje van Veldhoven (D66) en Lutz Jacobi (PvdA), waardoor de natuur niet herkenbaar genoeg is.

In het nieuwe plan moeten de nationale parken minstens vijfduizend hectare groot zijn. Op dit moment voldoen negen natuurparken aan dat criteria. Het park Oosterschelde is met 37 duizend hectare het grootst. Het bekendste park in Nederland, de Hoge Veluwe, is 5400 hectare groot. Het kleinste park in Nederland is de Meinweg in Limburg met 1700 hectare.

Als toezichthouder van de nieuwe parken moet een Raad Nationale Parken worden ingesteld. Deze raad moet een bedrag krijgen dat tot 2017 oploopt naar vier miljoen euro.

De raad moet beoordelen of een natuurgebied een prestigieuze status krijgt. Provincies en natuurorganisaties kunnen samen een aanvraag hiervoor indienen. De provincies blijven wel verantwoordelijk voor het beheer van de parken.

De parken moeten goed toegankelijk zijn voor publiek. "Natuur is er om te beleven en van te genieten. Nationale Parken brengen de schoonheid en het unieke van de Nederlandse natuur over het voetlicht, zodat iedereen er van kan genieten", aldus Jacobi.

Grote parken leidt ook tot een goed internationaal handelsklimaat, aldus Van Veldhoven: "Door de mooiste natuur de status van Nationaal Park te geven met een herkenbare uitstraling, extra aandacht voor recreatie, toerisme en onderwijs maken we natuur in Nederland aantrekkelijk en toegankelijk. Dat geldt voor binnenlandse en buitenlandse toeristen."

Blatter prijst Rusland voor voorbereidingen WK

Sepp Blatter is tevreden over de voorbereidingen die Rusland tot nu toe heeft getroffen voor het WK van 2018. "Ik kan zeggen dat zeker in vergelijking met Brazilië Rusland behoorlijk voor op schema loopt", zei de voorzitter van de FIFA dinsdag tijdens een bezoek met het organisatiecomité in Moskou. "Terwijl het nog vier jaar duurt voordat het evenement van start gaat."

Stemmen om het WK in Rusland te boycotten vanwege de politiek instabiele situatie in de regio werden door Blatter opnieuw de kop ingedrukt. "De FIFA geeft onvoorwaardelijke steun aan het WK in Rusland", benadrukte hij. "Een boycot heeft nooit een positief effect gehad. We hebben vertrouwen in het land en in de regering."

Wippert wint slotrit, Antomarchi pakt eindzege

Wouter Wippert heeft de negende en laatste etappe in de Ronde van Hainan gewonnen. De voor het Australische Drapac rijdende Nederlander bleef na een rit van 166 kilometer van Dangzhou naar Chengmai de Pool Adrian Kurek en de Kazach Taras Voropajev voor in de sprint. De eindzege in de Chinese rittenkoers ging naar de Fransman Julien Antomarchi (La Pomme).

Wippert is de tweede Nederlandse ritwinnaar in de negende editie van de Ronde van Hainan. Ruim een week geleden schreef Moreno Hofland de openingsetappe op zijn naam.

Antomarchi houdt in het eindklassement 22 seconden over op de Italiaan Niccolo Bonifazio en 25 op Andrej Zeits uit Kazachstan. Nick van der Lijke (+1.27) is op de negende plaats de beste Nederlander.

CoD: Advanced Warfare pre-orders stellen teleur

De Call of Duty-serie lijkt over zijn populariteitspiek heen te zijn, als de we laatste pre-order cijfers mogen geloven. Er zijn namelijk 40 procent minder pre-orders binnengekomen van  CoD: Advanced Warfare ten opzichte van CoD: Ghosts en 70 procent minder ten opzichte van CoD: Black Ops II.

Althans, dat beweert Cowen en Company aan de verkoopcijfers op Amazon. Of Activision daar er heel rauwig om moet zijn, daar zijn ze nog niet over uit. Destiny heeft het in de verkoop natuurlijk extreem goed gedaan en de marketingcampagne van CoD: Advanced Warfare is nog niet op gang gekomen. 

Full-HD worstelen op PS4 en Xbox One

Er is een hoop te doen over de resolutie van de meeste current-gengames en gamestudio 2K Sports wil daar blijkbaar ook een statement over maken. Via Twitter maken zij namelijk bekend dat hun worstelgame WWE 2K15 op 1080p draait en dat het zo echt is dat je het kunt voelen.

WWE 2K15 komt 31 oktober uit op PlayStation 3 en Xbox 360. De release voor PlayStation 4 en Xbox One is een maand geleden uitgesteld naar 21 november. 

Robben enige Nederlandse kanshebber Gouden Bal

Arjen Robben is een van de kandidaten om de Gouden Bal te winnen. De speler van Bayern München is een van de 23 spelers op de shortlist die wereldvoetbalbond FIFA dinsdag onthulde. Hij is de enige Nederlander op de lijst. De winnaar wordt op 12 januari tijdens het jaarlijkse voetbalgala in Zürich bekendgemaakt.

Louis van Gaal is door zijn prestaties met het Nederlands elftal op het WK genomineerd voor de titel coach van het jaar. Op die lijst staan in totaal tien namen. De winnaars van de prijzen worden gekozen door de aanvoerders en bondscoaches van alle nationale ploegen en een groep internationale journalisten geselecteerd door het blad France Football.

De 23 kandidaten voor de Gouden Bal:

Gareth Bale (Wales), Karim Benzema (Frankrijk), Diego Costa (Spanje), Thibaut Courtois (België), Cristiano Ronaldo (Portugal), Angel Di Maria (Argentinië), Mario Götze (Duitsland), Eden Hazard (België), Zlatan Ibrahimovic (Zweden), Andres Iniesta (Spanje), Toni Kroos (Duitsland), Philipp Lahm (Duitsland), Javier Mascherano (Argentinië), Lionel Messi (Argentinië), Thomas Müller (Duitsland), Manuel Neuer (Duitsland), Neymar (Brazilië), Paul Pogba (Frankrijk), Sergio Ramos (Spanje), Arjen Robben (Nederland), James Rodriguez (Colombia), Bastian Schweinsteiger (Duitsland), Yaya Toure (Ivoorkust).

De tien kandidaten voor coach van het jaar:

Carlo Ancelotti (Italië), Antonio Conte (Italië), Pep Guardiola (Spanje), Jürgen Klinsmann (Duitsland), Joachim Löw (Duitsland), Jose Mourinho (Portugal), Manuel Pellegrini (Chili), Alejandro Sabella (Argentinië), Diego Simeone (Argentinië), Louis van Gaal (Nederland).

Game of Thrones-spel komt nog dit jaar uit

Het action-adventurespel op basis van de boeken- en televisieserie Game of Thrones, dat in produktie is bij Telltale Games, komt nog dit jaar uit. Dat meldt in ieder geval Laura Perusco, pr-medewerker voor de gamestudio.

Via Twitter geeft zij antwoord op de vraag van een fan wanneer Game of Thrones naar Xbox Live Arcade komt. Zij zegt hierover dat de game nog geen specifieke releasedatum heeft, maar dat de premiere van de serie nog dit jaar is.

Er is nog bijzonder weinig bekend over de game, anders dan dat Telltale er mee bezig is. Afgelopen zomer werd ook bekend dat Destiny-schrijver Joshua Rubin de overstap heeft gemaakt van Bungie naar Telltale Games. Hierbij werdt gelijk het gerucht de wereld ingeslingerd dat hij aan de slag zou gaan voor het Game of Thrones-spel.

[pic] Zwaar ongeluk Marlous (die van die douche)

Marlous Oosting heeft zondag een zwaar auto-ongeluk gehad. Dit meldt ze zelf op haar Facebook-pagina.

Velen zegt die naam weinig, maar de Assense werd drie jaar geleden wereldberoemd door Zanger Rinus. De volkszanger bracht destijds een ode aan de blondine, met als titel 'Hey Marlous, ik wil met je onder de douche'.

Marlous zat zondagochtend met haar viend in de auto toen deze door een foutje zeven keer over de kop sloeg. Vervolgens raakte het voertuig te water. Hier wisten zij slechts ternauwernood uit te komen.

"We zijn er allebei met kneuzingen en schaafwonden vanaf gekomen", schrijft de zangeres. "We hebben hier wel van geleerd in de zin van, als we zo vermoeid zijn na drukke werkdagen + snachts optreden, we voortaan niet meer helemaal naar huis rijden maar in de buurt van het laatste optreden een hotel pakken!"

 

Haar auto is echter total loss

Will & Grace-acteur Sean Hayes gaat trouwen

Sean Hayes is verloofd. De 44-jarige acteur gaat trouwen met componist en producent Scott Icenogle, met wie hij al zo'n acht jaar een relatie heeft.

Hayes en Icenogle hebben geen officiële verklaring uitgegeven, maar geruchten kwamen op gang toen de acteur werd gespot met een nieuwe ring om zijn vinger. De verloving werd vervolgens door Hayes' woordvoerder bevestigd aan entertainmentzender E!

Hayes is vooral bekend als Jack McFarland in de komedieserie Will & Grace. Hij is momenteel te zien in de sitcom The Millers.

Werkgelegenheid uitzendkrachten stijgt fors

Uitzendbureaus hadden tussen begin september en begin oktober aanmerkelijk meer werk voor hun werkkrachten dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal uitzenduren nam toe met tien procent, zo blijkt dinsdag uit cijfers van branchevereniging ABU. In de vier weken daarvoor was dat nog een toename van acht procent.

Ook de omzet die de bureaus aan hun werkzaamheden overhielden lag hoger dan een jaar eerder. De inkomsten stegen in de vier weken na begin september met negen procent, tegen een toename van acht procent een periode eerder. Daarmee lijkt de dip van begin deze zomer vooral een incident.

Net als in voorgaande maanden nam vooral in de technische sector de vraag naar uitzendkrachten toe, met negentien procent op jaarbasis. De omzet van uitzendbureaus in die branche groeide met vijftien procent. In de administratieve en industriële sector steeg de hoeveelheid werk respectievelijk met negen en acht procent.

Badr Hari opgepakt voor knokpartij in Marokko

Badr Hari is zondag opgepakt in Marokko na een uit de hand gelopen ruzie met Britse toeristen. Dat schrijven Marokkaanse media. De beruchte Marokkaans-Nederlandse kickbokser moest mee naar het politiebureau.

De meervoudig wereldkampioen in de K1-klasse kreeg het afgelopen zondag voor zijn hotel in Marrakech aan de stok met de Britten. Aanvankelijk bleef het bij een woordenwisseling, maar het liep dusdanig uit de hand dat de politie eraan te pas moest komen.

Hari's Nederlandse advocaat Bénédicte Ficq wil weinig kwijt over het incident. "Ik heb geen idee, en als ik het wel zou weten zou ik er niets over zeggen."

De 29-jarige Hari is in Nederland veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, voor meerdere mishandelingen in het uitgaansleven. Het hoger beroep gaat volgende maand van start met een procedurele zitting.

Schutter Marysville lokte slachtoffers naar kantine

De jongen die vrijdag in de Amerikaanse staat Washington het vuur opende op klasgenoten had zijn slachtoffers met een sms'je naar het cafetaria gelokt. De schietpartij in Marysville heeft tot dusver drie levens geëist, onder wie de dader, die zelfmoord pleegde. Drie kinderen liggen nog in het ziekenhuis. Twee van hen verkeren in kritieke toestand.

De 15-jarige Jaylen Fryberg was volgens mensen die hem kenden geen eenzame buitenstaander. Hij zat in het football-team van de school en was tot 'prins' gekozen op een schoolfeest. Volgens zijn vrienden was hij overstuur over een meisje.

In eerste instantie was het nog onduidelijk hoe Fryberg aan zijn einde kwam. Zijn wapen zou zijn afgegaan tijdens een worsteling met een docent, maar de lijkschouwer heeft Frybergs dood officieel geclassificeerd als zelfmoord. Volgens de onderzoekers heeft de docent het wapen niet aangeraakt.

Natasja Froger ziet zichzelf niet als modepoes

Natasja Froger heeft in een oogwenk haar koffers gepakt. De presentatrice en echtgenote van René Froger moet voor het nieuwe RTL 4-programma Met Open Armen, waarin stellen op weg naar hun adoptiekindje worden gevolgd, regelmatig plotseling naar het buitenland. "In tien minuten heb ik gepakt. Ik ben niet zo'n modepoes die zestien setjes mee wil."

"Dit programma is niet alleen heel leuk voor de kijker, maar vooral ook een prachtig tijdsdocument voor de ouders om later met hun kinderen te bekijken", gaat Froger dinsdag verder in De Telegraaf. "Nou, dan zie je mij misschien twee keer in dezelfde broek. Lekker belangrijk!" De eerste aflevering van Met Open Armen wordt woensdag uitgezonden.

Hoogma: "Selectie Heracles is los zand"

Nico-Jan Hoogma heeft in Tubantia hard uitgehaald naar de selectie van Heracles Almelo. De algemeen directeur van de nummer laatst van de Eredivisie mist de teamgeest. "Het is los zand, de situatie is zorgwekkend."

Het 1-3 verlies afgelopen weekend tegen Willem II toonde volgens Hoogma duidelijk aan dat de samenwerking binnen het team ver te zoeken is. "Tot de 0-1 ging het redelijk goed. We kregen mogelijkheden tot scoren en we deden dingen best goed. Maar zoals zo vaak dit seizoen komen we achter en dan gaan de koppies hangen. Dan verliest iedereen zijn taken uit het oog en lopen ze allemaal uit de organisatie. Het leek wel of Willem II met drie man meer op het veld stond. Bij ons ging iedereen zijn eigen wedstrijd spelen. Geen team dus."

[upd] "30 fps is het beste voor actie-games"

De producer van Bloodborne Masaaki Yamagiwa heeft gezegd dat 30 fps ideaal is om actiegames te spelen: "Het team richtte zich vanaf het begin al niet op 60fps omdat het geen first-person shooter is. Het is een actiegame." Het is dus een bewuste keuze en geen onmacht dat Bloodborne op 30 fps gaat draaien.

Bloodborne komt 6 februari uit exclusief voor PlayStation 4.

Update 10:19
Zoals Fokker Like-a-Bunny terecht suggereerde krabbelt Yamagiwa een beetje terug na alle ophef over zijn uitspraak.

Audi ontkent nieuwste Formule 1-geruchten

Audi heeft de nieuwste geruchten over een mogelijke toetreding tot de Formule 1 ontkend. Het Duitse bedrijf zegt te blijven racen in het World Endurance Championship, de DTM en het GT racen. Daar komt volgend jaar nog een Audi Sport TT Cup bij.

Recentelijk doken er geruchten op dat Audi een Formule 1-project op poten aan het zetten was en dat huidig Ferrari-coureur Fernando Alonso samen met voormalig Ferrari-teambaas Stefano Domenicali er bij betrokken zouden zijn. De programma's in het WEC en de DTM zouden hiervoor afgebouwd gaan worden. Audi ontkent.

Wel bestaat de mogelijkheid dat Alonso in 2015 voor Audi op Le Mans zal gaan racen. De Spanjaard zal zeer waarschijnlijk vertrekken bij Ferrari en de onderhandelingen met McLaren-Honda lijken stil te liggen. Alonso zou een contract voor een jaar willen bij het team uit Woking, terwijl dat de tweevoudig wereldkampioen voor meerdere jaren wil binden.

ECB koopt in 1 week voor 1,7 miljard aan obligaties

De Europese Centrale Bank heeft vorige week voor 1,7 miljard euro aan obligaties opgekocht. Dat blijkt uit cijfers die de centrale bank van de eurozone maandag publiceerde. De ECB kondigde in september het opkoopprogramma van zogeheten 'covered bonds' aan en begon begin vorige week met de stimuleringsmaatregel, die de kwakkelende economie in de eurozone een boost moet geven.

Het opkoopprogramma van obligaties moet er uiteindelijk voor zorgen dat de inflatie minder onder druk komt te staan en het economisch herstel weer wat voet aan de grond krijgt. Door het opkoopprogramma van obligaties en later ook van herverpakte leningen of 'assed backed securities', neemt de balanswaarde van de centrale bank met een biljoen euro toe, zo verwacht de ECB.

De centrale bank van de eurozone heeft alleen kortlopende obligaties met extra zekerheden gekocht. Wekelijks maakt de ECB de voortgang in het opkoopproces bekend. De waarde van de voor het programma geschikte obligaties schat de ECB op ongeveer zeshonderd miljard euro. Bij de herverpakte leningen is dat ongeveer vierhonderd miljard euro.

Veel doden bij hevige gevechten Jemen

Bij gevechten in de stad Radda, in Centraal-Jemen, tussen sjiitische Houthi-rebellen en leden van de invloedrijke Qifa-stam zijn de afgelopen drie dagen zeker 250 mensen om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdiensten maandag gezegd.

Vorige week trokken de Houthi-strijders Radda binnen, nadat een bataljon van het Jemenitische leger zijn posities in de stad had opgegeven. De bevelhebber van het bataljon is naar verluidt een aanhanger van de in 2011 verdreven president Ali Abdullah Saleh. De partij van Saleh heeft zich achter de Houthi's geschaard en zij strijden nu samen tegen de islamistische Islah-partij en de Al-Ahmar-stam, die van oudsher de dienst uitmaakten in Jemen.

De Houthi's hebben naar verluidt goede banden met het sjiitische regime in Iran en hebben in september de hoofdstad Sanaa ingenomen. In de stad wordt nog altijd strijd geleverd tussen de Houthi's en de Jemenitische tak van het soennitische Al-Qaida. Een vredesovereenkomst tussen de Houthi's en de regering heeft tot dusver niet geresulteerd in het staken van de gevechten.

De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi heeft afgelopen weekeinde voor het eerst fel uitgehaald naar de Houthi's. "De gewapende expansie van de Houthi's is onbegrijpelijk en onacceptabel, omdat ze een vredes- en samenwerkingsovereenkomst hebben getekend", zei Hadi zondag op een bespreking van de Nationale Defensieraad.

Het offensief van de Houthi's heeft Jemen verder in chaos gestort. Niet alleen zucht het land onder de terreur van Al-Qaida in Jemen en de opmars van de sjiitische rebellen, ook is er sprake van een verlammende armoede die heeft geleid tot rebellie. Bovendien woedt in het zuiden van Jemen, dat ooit onafhankelijk was, een onafhankelijkheidsstrijd.

CDA wil opheldering over Duits 'luchttolplan'

Het CDA wil opheldering van het kabinet over plannen van de Duitse luchtverkeersleiding om passagiers tol te laten betalen als ze over Duitsland vliegen. Dat meldt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe dinsdag op Twitter na berichtgeving van De Telegraaf.

De Duitse luchtverkeersleiding (DFS) kondigde in augustus aan mogelijk een 'luchttol' in te willen stellen. De DFS moet meer geld genereren om aan pensioenverplichtingen te voldoen. Dit kan gebeuren door de invoering van een vast bedrag per passagier, aldus de DFS. Het gevolg is dat luchtvaartmaatschappijen duurdere tickets moeten aanbieden.

DFS-topman Klaus-Dieter Scheurle stelde volgens Duitse media in augustus dat reizigers per ticket tachtig cent bovenop de standaard prijs moeten betalen. KLM zegt dinsdag in De Telegraaf uit te gaan van tien euro dat per ticket extra moet worden neergelegd.

De Rouwe noemt in De Telegraaf de plannen 'oliedom'. "Dit kan echt niet", zegt Kamerlid De Rouwe. "Als Duitsland dit doet, zullen andere Europese landen volgen. Europa prijst zich met dit soort praktijken uit de markt. Laten we de concurrentie met de wereld aangaan in plaats van met elkaar. Het Midden-Oosten lacht zich slap", aldus het Kamerlid.

Volgens De Rouwe moet staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) bij haar Duitse collega Alexander Dobrindt om opheldering vragen.

Dubbele omzet voor Twitter, maar lagere aanwas

Twitter heeft het afgelopen kwartaal de omzet ruimschoots op jaarbasis zien verdubbelen. Het aantal nieuwe gebruikers is echter in een lager tempo gestegen dan in voorgaande kwartalen. De omzetstijging resulteerde ook in een stijging van het nettoverlies van 65 miljoen naar 175 miljoen dollar. Dit bleek maandagavond uit de kwartaalcijfers van het Amerikaanse bedrijf.

De omzet steeg in het derde kwartaal op jaarbasis van ruim 168 miljoen dollar naar 361 miljoen dollar (284 miljoen euro). Daarmee overtrof Twitter de eigen doelstelling van 330 tot 340 miljoen dollar.

Het belangrijkste cijfer voor de groeiraming van Twitter, de aanwas van nieuwe gebruikers, viel tegen. Het aantal maandelijks actieve gebruikers steeg ten opzichte van het tweede kwartaal met bijna vijf procent naar 284 miljoen, terwijl in het tweede kwartaal nog een stijging van ruim zes procent op kwartaalbasis werd geboekt. Op jaarbasis was er in het derde kwartaal nog altijd een toename van 23 procent.

Voor het vierde kwartaal voorziet Twitter een omzet van 440 tot 450 miljoen dollar en voor heel volgend jaar mikt de onderneming op een omzet van 1,365 tot 1,375 miljard dollar. Bij de halfjaarcijfers mikte Twitter nog op 1,310 tot 1,330 miljard dollar omzet voor dit jaar.

Jordanië wil VN-spoedzitting over Israël

Jordanië gaat een spoedzitting aanvragen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de escalerende situatie in Oost-Jeruzalem. De Jordaanse vertegenwoordiger bij de VN zegt dat het verzoek namens de Palestijnen wordt gedaan.

De Palestijnse ambassadeur stuurde maandag een brief naar de Veiligheidsraad. De Palestijnen willen dat de internationale gemeenschap van Israël eist dat 'alle illegale activiteiten in nederzettingen' in Oost-Jeruzalem en elders worden gestaakt. Maandag werd juist bekend dat Israël plannen doorzet om zeker duizend nieuwe woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem.

De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat. De huidige regering van Israël sluit opdeling van Jeruzalem echter categorisch uit.

'Kabinet wil groei zzp'ers inperken'

Het kabinet wil de sterke groei van het aantal zzp'ers een halt toeroepen. Dat moet gebeuren door ondernemersfaciliteiten als de zelfstandigenaftrek af te bouwen. Ook de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling zijn onderwerp van gesprek, meldt het Financieele Dagblad op basis van bronnen en onderzoeksstukken in handen van de zakenkrant.

Door de voordelen af te bouwen moet het voor werkgevers minder aantrekkelijk worden van de diensten van zelfstandigen gebruik te maken. De ministeries van Sociale Zaken, Algemene Zaken, Financiën en Economische Zaken doen onderzoek naar de positie van de zzp'er in de maatschappij. Rond 1 december komen de ministeries met beleidsvoorstellen naar aanleiding van het onderzoek, schrijft het FD.

Naar schatting heeft Nederland in 2020 ongeveer een miljoen zzp'ers. Dit jaar zijn dat er nog ongeveer achthonderdduizend. Zelfstandigen kosten de overheid relatief veel geld omdat ze minder belasting betalen en wel een beroep doen op een deel van de sociale zekerheid. Zo kost de zelfstandigenaftrek de schatkist volgens het FD jaarlijks 1,8 miljard aan belastinginkomsten.

Seculiere partij Tunesië eist overwinning op

De belangrijkste seculiere oppositiepartij van Tunesië beweert de parlementsverkiezingen van zondag ruim te hebben gewonnen. Nida Tunis (Tunis Roept) wees maandagochtend op enkele exitpolls die de partij tachtig zetels in het 217-koppige parlement beloven. Als de uitgangspeilingen kloppen wordt Nida Tunis met afstand de grootste partij.

De verkiezingsuitslagen druppelen naar verwachting in de loop van de dag binnen. Om 15.00 en 20.00 uur komt de Tunesische kiesraad met een tussenstand. Als die overeenkomen met de exitpolls krijgt Nida Tunis 37 procent van de stemmen. Naaste belager Ennahda zou op 26 procent kunnen rekenen, terwijl de gematigd islamistische partij eerder nog 42 procent van de stemmen kreeg. De opkomst lag waarschijnlijk rond de zestig procent.

Nida Tunis telt veel ondernemers, vakbondsleiders en politici en bestuurders uit het regime van de verdreven dictator Zine El Abidine Ben Ali. De partij is de grote rivaal van Ennahda, dat het de afgelopen jaren in Tunesië voor het zeggen had. Nida Tunis is zelfs in de eerste plaats in het leven geroepen om als tegenwicht voor de islamisten te dienen.

Ennahda gaf maandag toe dat Nida Tunis 'waarschijnlijk' de grootste is geworden. Maar zo lang de uitslagen nog binnenstromen houdt de vermoedelijke verliezer een slag om de arm.

Het nieuwe parlement lost een door Ennahda gedomineerde interim-volksvertegenwoordiging af die het land sinds de val van Ben Ali tijdens de zogeheten Arabische Lente bestuurde. Ennahda was aanvankelijk heel populair, maar de aanhoudende economische problemen en de opkomst van het moslimextremisme deden de partij geen goed.

De nieuwe volksvertegenwoordiging treedt voor vijf jaar aan. De partijen die een plekje in het parlement veroveren maken straks uit wie de regering vormt. De grootste partij krijgt daarin het voortouw.

Tunesië maakt dezer dagen een bijzondere politieke transitie door van historische betekenis. Eind vorig jaar kreeg het land, toen nog onder leiding van Ennahda, een voor de Arabische wereld ongekend vooruitstrevende grondwet. Volgende maand, als het eerste reguliere parlement van na de revolutie zitting heeft genomen, kiezen de Tunesiërs ook een nieuwe president.

Arie Boomsma begint eigen sportschool

Arie Boomsma opent een eigen sportschool in Amsterdam. "Een eigen gym - ik vermijd het woord sportschool liever vanwege de vooroordelen over mannen met opgepompte spieren - is al sinds ik zelf sport een droom van me", zegt de presentator dinsdag in Metro.

Vondel Gym, opgezet met vier vrienden, wordt een plek waar alles op het gebied van gezond leven samenkomt. "Veel bieden bijvoorbeeld wel bootcamp en yoga aan, maar dan geen voedingsadvies. Of wel klassieke trainingen en bokslessen, maar geen workshops en lezingen. Wij willen alles onder één dak aanbieden."

De deuren gaan op 1 januari open. "Ik heb er vertrouwen in dat we iets nieuws en goeds neer gaan zetten", besluit Boomsma. "Maar als het misgaat, krijg ik wel een ferme financiële tik."

Helen Mirren is nieuwe gezicht L'Oréal

Helen Mirren gaat aan de slag voor cosmeticagigant L'Oréal Paris. De 69-jarige Britse actrice is het nieuwe gezicht van een lijn met antirimpelcrèmes. Dat heeft het Franse bedrijf maandag laten weten aan Amerikaanse media.

Mirren is blij met haar nieuwe klus. "Ik hoop dat ik andere vrouwen kan inspireren om zich zelfverzekerder te voelen door het beste uit hun natuurlijke schoonheid te halen", zegt de Britse in een verklaring. "We zijn het allemaal waard." Vorige week werd bekend dat Naomi Watts ambassadrice van L'Oréal Paris wordt. Ook Jane Fonda, Blake Lively en Karlie Kloss zijn te zien in campagnes.

De Britse is niet de enige dame op leeftijd die te zien is een reclamecampagne. Zo werd eerder deze maand bekend dat de 53-jarige Tilda Swinton het gezicht is van het cosmeticamerk Nars. Ook veertigplussers als Linda Evangelista, Christy Turlington en Stephanie Seymour prijzen producten aan.

Robbie Williams vader van zoon

Robbie Williams is vader geworden van een zoon. De zanger en zijn vrouw Ayda Field verwelkomden het jongetje maandag. Dat heeft de Brit laten weten op Twitter.

De zanger plaatste al de hele dag updates van de bevalling op Twitter. Zo deelde Williams filmpjes waarop hij danst en foto's van zijn vrouw in het ziekenhuisbed. Ook liet hij weten dat wederom zijn 'favoriete pub aan het afbranden' was, doelend op een vergelijking die hij eerder maakte met de eerste bevalling van Field.

De 40-jarige Williams werd in 2012 voor de eerste keer vader, van dochter Theodora Rose Williams. De zanger trouwde twee jaar daarvoor met Ayda Field.

Robbie Williams vader van een zoon (Novum)
Robbie Williams vader van een zoon (Novum)

Omzet KPN duikt onder twee miljard

De omzet van KPN is in het derde kwartaal onder de twee miljard euro gedoken. De omzet daalde met 4,9 procent echter minder hard dan in het tweede kwartaal. Onder aan de streep kwam KPN 76 miljoen euro tekort, door een herwaardering op Reggefiber. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die KPN dinsdag voorbeurs presenteerde.

Zonder de herwaardering was de winst over de verslagperiode uitgekomen op 38 miljoen euro. In het derde kwartaal van vorig jaar had KPN nog 87 miljoen euro winst gemaakt.

De omzet daalde ondanks een groei in het aantal klanten. Die toename woog niet op tegen lagere prijzen in mobiele markten ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast had KPN opnieuw last van 'aanhoudende krimp' in de zakelijke markt.

KPN heeft naar eigen zeggen een goede voortgang in Nederland geboekt, daarbij doelend op een groei van het aantal klanten van vaste en mobiele bundels van 84 duizend op de consumentenmarkt en 37 duizend op de zakelijke markt. Het aantal breedbandklanten groeide met zesduizend. In België strikte KPN achttienduizend nieuwe abonnees.

Geen burgemeester Ford meer voor Toronto

Het tijdperk van de familie Ford in de Canadese stad Toronto is voorlopig voorbij. De burgemeestersverkiezingen werden maandag gewonnen door de gematigd conservatieve John Tory. Doug Ford, de broer van de omstreden afzwaaiende burgervader Rob Ford, werd tweede.

Rob Ford raakte de afgelopen jaren in opspraak door zijn crackgebruik en drankproblemen. De burgemeester ontkende het drugsgebruik lange tijd, tot een uitgelekte video hem dwong open kaart te spelen. Het roken van de goedkope vorm van cocaïne gebeurde volgens Ford terwijl hij stomdronken was.

Na die eerste beelden was het hek van de dam en verschenen er meer video's waarop een benevelde Ford onder meer schreeuwend dreigde iemand te vermoorden. Hij maakte vorige maand uiteindelijk bekend zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen: niet vanwege de gênante onthullingen, maar omdat er een zeldzame vorm van kanker bij hem was geconstateerd.

Tory gaf maandagavong aan een einde te willen maken aan het drama dat de stadspolitiek de afgelopen tijd in zijn greep hield. "Inwoners van Toronto willen een einde aan de verdeeldheid die het stadhuis de afgelopen vier jaar lamlegde", zei Tory ten overstaan van zijn juichende aanhang. "En ik zeg tegen jullie 'ik heb de boodschap duidelijk begrepen'."

Nelson Wiseman, hoogleraar politicologie aan de University of Toronto, vermoedt dat er met de wisseling van de wacht een einde komt aan de wereldwijde aandacht voor de gemeentepolitiek van Toronto. "Wat persoonlijkheid betreft kunnen ze niet meer verschillen, maar iedereen is saai vergeleken bij Rob Ford", aldus Wiseman. "Het is een onvoorstelbaar vermakelijk circus geweest, maar helaas is het doek gevallen."

Rob Ford verdwijnt overigens niet helemaal uit de Canadese politiek. Hij won maandag met een overweldigende meerderheid een zetel in een deelraad in Toronto die voorheen door zijn broer Doug werd bekleed. En in 2018 wil Ford opnieuw een gooi doen naar het burgemeesterschap.

Oktober was extreem warm

De maand oktober was buitengewoon warm. Met nog drie dagen te gaan is al duidelijk dat afgelopen maand waarschijnlijk de boeken in gaat als op de twee na warmste oktober sinds het begin van de metingen in 1901. Met ongeveer 13,5 graden moet deze oktober alleen die van 2001 (14,2 graden) en 2005 (13,6 graden) voor laten, meldt Weeronline dinsdag.

Het jaar 2014 ligt door de warme oktobermaand nog steeds op koers om als warmste jaar ooit te worden genoteerd. Van de tien maanden die achter de rug zijn waren er negen warmer dan normaal. De gemiddelde temperatuur dit jaar is 12,8 graden.

De warmte deze maand ging gepaard met de eerste herfststorm van het jaar. Vorige week dinsdag en woensdag werden aan de kust windstoten tot 108 kilometer per uur gemeten. Ook viel er die dagen veel regen. Over de hele maand genomen was de regenval normaal.

De laatste week van oktober verloopt rustig. Door een hogedrukgebied is er kalm weer met mist en laaghangende bewolking, maar ook met veel zon.

Nieuwe handelsweek start met klein verlies

De Amsterdamse beurs is maandag met een klein verlies aan de nieuwe beursweek begonnen. De AEX leverde, ondanks een hogere opening, toch 0,3 procent in op 395,05 punten.

Ook elders in Europa was er sprake van verliezen, waarbij vooral de daling van de Italiaanse beurs opviel. Onder aanvoering van de bankaandelen koerste de beurs van Milaan ruim twee procent in het rood.

De toonaangevende Duitse Ifo index daalde van 104,7 in september naar 103,2 in oktober. De index geldt als een barometer voor het vertrouwen onder Duitse ondernemers.

Daarnaast liep het groeitempo van de Amerikaanse dienstensector iets terug. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 58,9 naar 57,3. Daarmee kwam de index uit op de laagste stand in in zes maanden tijd.

Na een economische groei van 3,5 procent in het derde kwartaal voorziet hoofdeconoom Chris Williamson van Markit een lagere groei in het vierde kwartaal. Williamson houdt rekening met een afname van de groei naar 2,5 procent of zelfs minder, indien de inkoopmanagersindex ook de komende maanden daalt.

In de AEX werden veertien fondsen lager verhandeld tegenover elf fondsen hoger. De grootste daler was TNT Express met een dagverlies van 6,8 procent na slecht ontvangen kwartaalcijfers.

Verder leverde SBM Offshore en ArcelorMittal meer dan drie procent in en eindigden Gemalto en ING Groep circa twee procent lager.

Reed Elsevier won 2,2 procent. Ook de defensieve waarden Heineken en Unilever hadden de wind in de rug en koersten respectievelijk 1,4 en 0,9 procent in het groen. Heineken kreeg een adviesverhoging van UBS en Unilever herstelde wat van de verliezen van vorige week.

In de AMX gingen Accell Group en Corbion aan kop met winsten van 2,2 en 2,8 procent. Corbion houdt later deze week een beleggersdag en de markt heeft hooggespannen verwachtingen.

Aan de vooravond van een omgekeerde aandelensplitsing in de verhouding van 500 op 1 verloor Imtech elf procent. Onder de dalers verder nog Air France-KLM en USG People, die meer dan drie procent aan beurswaarde inleverden. Volgens De Telegraaf dreigt een technisch faillissement voor de luchtvaartmaatschappij. ABN AMRO verlaagde het koersdoel voor USG People in aanloop naar de kwartaalcijfers. Het advies voor de uitzender bleef evenwel Kopen.

De beursgang van het Duitse Probiodrug op het Damrak was een succes. De aandelen werden geprijsd op 15,25 euro, maar sloten na de eerste dag handel op 20,00 euro.

Parijs bemiddelt tussen Armenië en Azerbeidzjan

De Franse president François Hollande spreekt maandag in Parijs met de leiders van Armenië en Azerbeidzjan. Het onderhoud heeft plaats naar aanleiding van recent opgelaaid geweld in de betwiste regio Nagorno-Karabach.

Hollande hoopt met de bijeenkomst de dialoog tussen de Armeense president Serge Sarkisian en zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Aliyev weer op te starten. Het Franse staatshoofd ontmoette beide leiders eerder op de dag al afzonderlijk.

Nagorno-Karabach is een Azerbeidzjaanse regio, maar het gebied en omliggend terrein zijn in handen van Armeense militairen en strijdgroepen sinds 1994. Dat jaar eindige een separatistische strijd in de provincie in een staakt-het-vuren. Sindsdien vinden af en toe schermutselingen plaats, maar het geweld nam afgelopen zomer flink toe. Toen kwamen negentien militairen om bij meerdere gewelddadige incidenten.

Rebellen Syrië vallen provinciehoofdstad Idlib aan

Strijders van Jabhat al-Nusra en andere rebellengroepen hebben in het noordwesten van Syrië de regeringsgezinde stad Idlib aangevallen. Diverse controleposten, politiebureaus en het kantoor van de gouverneur werden onder vuur genomen. Er braken urenlange gevechten uit tussen het Syrische leger en de opstandelingen. Beide kampen leden verliezen. In totaal kostten de vijandelijkheden 35 mensen het leven, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De aanvallers bestookten Idlib en probeerden tegelijkertijd wachtposten van het leger in te nemen. Bovendien bliezen vier strijders zich op bij doelwitten in de stad. De rebellen zouden volgens het Observatorium geholpen zijn door leden van de politie. "Het is een morele klap voor het regime", aldus activist Asad Kanjo, die in de provincie Idlib woont. Volgens Kanjo is de rust inmiddels weergekeerd.

De Syrische staatstelevisie meldde dat het leger de aanval wist af te slaan. Een 'groot aantal terroristen' zou daarbij zijn gedood. De politiechef van de stad verklaarde later dat er 'geen enkele schutter meer in de stad is'. De rebellen zouden onder leiding staan van Abu Waleed al-Libi, Arabisch voor 'de Libiër'.

Idlib, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is in handen van de regering in Damascus. Verschillende rebellengroepen zijn heer en meester op het omringende platteland.

D66 wil overkoepelend keurmerk voeding

Er moet één label komen dat het woud aan keurmerken voor voeding vervangt. Daarvoor pleit D66 dinsdag in de Tweede Kamer bij de behandeling van de landbouwbegroting, schrijft het AD. Er zijn nu 170 verschillende keurmerken in de winkels te vinden, waarvan een deel ronduit dubieus zou zijn.

Veel keurmerken zijn volgens Kamerlid Gerard Schouw in feite verkapte marketing. "De sector bedenkt een leuk etiketje met een varkentje in de wei en dan denken mensen dat het duurzaam vlees is. Maar dat is vaak niet zo."

Schouw wil dat er een overkoepelend keurmerk komt waaraan consumenten in een oogopslag kunnen zien hoe het zit met dierenwelzijn, hoe gezond het is en hoe verantwoord een product is geproduceerd. Hij wil daarvoor een label in de vorm van een stoplicht invoeren.

Labrie maalt niet om vergelijking Johnny de Mol

Sebastiaan Labrie reisde voor zijn nieuwe programma De Volgende Stap met bekende vrouwen af naar afgelegen gebieden om het leven te overpeinzen. De vergelijking met Waar Is De Mol?, waarin Johnny de Mol met bekende Nederlanders de hort op ging, is snel gemaakt. "Die vergelijking gaat ook zeker op", geeft Labrie toe tegenover Novum Nieuws. "Maar dat maakte me echt geen bal uit."

"Dat je met BN'ers op reis gaat en die interviewt, is geen rocket science. Dat lijkt natuurlijk op elkaar. Maar dan kan je ook zeggen: Villa Felderhof deed het ook", vindt Labrie, die vanaf woensdag op Net5 te zien is met De Volgende Stap. "Als dingen mooi zijn, werken en mensen het leuk vinden om naar te kijken, hoef je wat mij betreft niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden."

Hoewel Labrie niet de eerste presentator is die zijn gasten mee op reis neemt, is hij er zeker van dat De Volgende Stap iets nieuws biedt. "Johnny deed Waar Is De Mol? waanzinnig leuk en maakte het heel eigen. Ik ben niet Johnny, dus ik doe dat op mijn eigen manier en daarin zal het verschillen. Bovendien doen wij andere dingen, zo hebben we er een familielid aan toegevoegd. Daardoor leer je de gast toch weer op een andere manier kennen."

Voor De Volgende Stap ging de 43-jarige Labrie op reis met bekende dames als schrijfster Susan Smit, presentatrice Sandra Schuurhof, actrice Sanne Vogel en een familielid van de vrouwen. Ver weg van het hectische bestaan in Nederland praten de dames en Labrie over het verleden, het heden en vooral de toekomst. "Ik wil weten: wat heeft je gebracht tot waar je nu bent? En wat beweegt je?", vat Labrie samen.

Het reizen met vrouwen ging Labrie goed af. "Ik kom uit een gezin met twee oudere zussen en heb veel vriendinnen. Vanaf jonge leeftijd heb ik altijd veel vrouwen om me heen gehad, ik heb de vrouw hoog zitten." Gezeur over haar en make-up in de soms afgelegen gebieden die Labrie met zijn bekende gasten aandeed, vond de presentator 'alleen maar grappig'. "Het zegt ook veel over iemand en geeft je een beter beeld van die vrouwen."

Met De Volgende Stap keert Labrie na anderhalf jaar afwezigheid terug op de buis. Toch voelt het voor de presentator 'totaal niet' als comeback. "Ik heb anderhalf jaar geleden voor Discovery Channel nog een programma gemaakt, maar daar kijken veel minder mensen naar. Ik ben gewoon met andere dingen bezig geweest. Zo heb ik mijn eigen productiehuis opgezet." Dat het publiek de Net5-show wel ziet als comeback, snapt Labrie wel. "Ik merk het ook op straat. Mensen zeggen tegen me: joh, waar ben je? Ik zie je niet meer. Het grappige is dat je, als je even weg bent van tv, meteen een comeback moet maken. Ik ervaar dat helemaal niet zo, er is zo veel meer dan televisie."

Voor Labrie voelt zijn nieuwe programma 'als een soort thuiskomen'. "Ik kan reizen voor een tv-programma, hoe leuk is dat? Hier word ik oprecht blij van, ik voel me een enorme geluksvogel dat ik dit mag doen en ben er echt dankbaar voor." De presentator is bovendien blij dat hij vrouwen op de buis helpt. "We zien al zo veel mannen, het is een prima tijd om veel meer sterke vrouwen te laten zien."

Labrie is niet van plan om in de voetsporen te treden van De Mol, die volgens hardnekkige geruchten niet alleen een tentje maar ook het bed met zijn gasten deelde. "Johnny was vrijgezel, maar ik ben een trouwe. Ik heb een heerlijke vrouw waar ik serieus zielsveel van hou, heel cheesy. Er is meer aan een vrouw dan er alleen maar het bed mee in willen. Ik ben oprecht geïnteresseerd in het leven van de dames, maar daarna ga ik heel happy terug naar mijn meisje."

Tim Murck verwelkomt een dochter

Tim Murck is voor de tweede keer vader geworden. De acteur en zijn vrouw Jette Carolijn van den Berg hebben een dochter gekregen. Het meisje heet Robin Laurijn, schrijft Murck bij een foto van zijn dochter op Facebook.

De 32-jarige acteur en de 35-jarige actrice en schrijfster kregen twee jaar geleden al zoon Rase Dorus. De twee zijn ruim negen jaar samen en trouwden in 2012. Murck is bekend van series als Spangas en Feuten. Van den Berg had een hoofdrol in de musical Dirty Dancing en schreef het boek Mila, Koningin van de Zeven Zeeën.

One Direction en Lorde op American Music Awards

One Direction en Lorde treden volgende maand op tijdens de American Music Awards. Ook Fergie beklimt op 23 november het podium in Los Angeles. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift People.

One Direction brengt een single van zijn nieuwe plaat Four, die volgende maand verschijnt, ten gehore. Fergie zingt haar hit L.A. Love. Voor Lorde is het de eerste keer dat ze tijdens de prijzenregen optreedt. Het is nog niet bekend wat ze gaat zingen. Eerder werd aangekondigd dat onder anderen Sam Smith, Mary J. Blige en 5 Seconds of Summer het podium beklimmen.

De ceremonie, die door Pitbull wordt gepresenteerd, wordt live uitgezonden op de Amerikaanse zender ABC. De grootse kanshebber op een award is Iggy Azalea. Zij heeft zes nominaties op zak. John Legend, Katy Perry en Pharrell Williams volgen met vijf. Lorde is goed voor vier nominaties.

Het publiek bepaalt online welke artiesten met de prijzen naar huis gaan. De American Music Awards worden sinds 1973 jaarlijks uitgereikt.

Fast and Furious 7 krijgt andere titel

Fast and Furious 7 heeft zijn titel veranderd. De actiefilm is vanaf april te bewonderen als Furious 7. Dat heeft filmstudio Universal Pictures bekendgemaakt. Het is een van de laatste films met acteur Paul Walker, die in november om het leven kwam na een auto-ongeluk.

Het is niet de eerste keer dat de filmreeks, waarvan het eerste deel The Fast and the Furious in 2001 verscheen, dezelfde woorden en getallen verschuift. Zo heetten eerdere delen onder anderen 2 Fast 2 Furious en Fast Five.

CBS: cijfers naheffing kloppen

De cijfers die ten grondslag liggen aan de naheffing die Nederland vorige week van de Europese Unie kreeg kloppen. Dat zei Peter-Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nieuwsuur. Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waren onaangenaam verrast door de naheffing van 642 miljoen euro, die bovenop de 6,1 miljard komt die al jaarlijks aan Europa wordt betaald.

"Onze cijfers kloppen absoluut. We zullen daarover in gesprek met Eurostat gaan, want die zullen onze cijfers net zo hard controleren als dat ze dat van ieder ander land doen", zei Van Mulligen.

Dijsselbloem zei eerder dat 'als de feiten en cijfers kloppen' er gewoon zal worden betaald. Daarmee heeft hij een ander standpunt dan Groot-Brittannië. De Britse premier David Cameron kondigde aan de naheffing die zijn land kreeg niet te willen betalen. De Britten kregen met ruim 2 miljard euro de hoogste naheffing.

Slechte baankansen voor veel universitair studenten

Driekwart van de universitair afgestudeerden heeft de komende jaren matige tot slechte kansen op het vinden van een baan die past bij hun studie. Vooral economen, juristen en bedrijfskundigen, samen een derde van alle eerstejaars, gaan daar moeite mee krijgen. Opvallend is dat de vooruitzichten voor informatici juist goed zijn, staat in de Keuzegids Universiteiten 2015 van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI).

De beroepsgeroep voor economen en bedrijfskundigen is relatief jong en de stroom afgestudeerden groot. Samen met een stagnerende economie zorgt dit voor ongunstige verwachtingen. Bij een reeks andere studies, van letteren en sociale wetenschappen tot en met natuurwetenschap en bouwkunde, is de situatie iets minder ongunstig, maar nog steeds matig, blijkt uit de gids die dinsdag uitkomt.

Begin deze maand bleek uit de Keuzegids HBO 2015 nog dat ook bijna driekwart van de huidige eerstejaars hbo'ers straks moeite krijgt met het vinden van een baan. Opvallend hierbij is dat universitair opgeleide informatica- en informatiekundestudenten de komende jaren goede kansen maken op een baan, terwijl de perspectieven voor hbo-studenten informatica niet bepaald rooskleurig zijn. Dat komt doordat er veel minder universitair geschoolde informatici zijn, terwijl op dit niveau juist meer mensen met pensioen gaan, staat in de gids.

Voor universitair studenten elektrotechniek, werktuigbouwkunde, tandheelkunde en theologie zijn de baankansen ook gunstig tot zeer gunstig. Voor de richting theologie is dit volgens de gids verrassend, aangezien sprake is van een dalend aantal banen. Een 'golf pensioneringen' zorgt er echter voor dat afgestudeerden de komende jaren goede kansen hebben.

In de gids staan ook beschrijvingen en ranglijsten per studie. Bij de brede klassieke universiteiten scoort de Radboud Universiteit Nijmegen het best. Bij de overige universiteiten is dat de Open Universiteit, die afstandsonderwijs biedt, op de voet gevolgd door Wageningen University.

Werkenden schatten pensioenleeftijd te laag in

Het overgrote deel van de werkenden is zich er niet van bewust dat zij langer moeten doorwerken dan de huidige pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar. Dat meldt het platform Wijzer in Geldzaken maandag.

Twee derde van de werkenden in de leeftijdsgroep rond 35 jaar realiseert zich niet dat zij moeten doorwerken tot minimaal 70 jaar. Maar ook oudere werknemers schatten de stijging in pensioengerechtigde leeftijd slecht in. Nog geen kwart van de 45- tot 49-jarigen denkt na het 67e levensjaar nog door te moeten werken. Zij ontvangen hun eerste AOW-uitkering echter pas als ze de 68 gepasseerd zijn.

De AOW-leeftijd is momenteel tot 2023 vastgelegd op 67 jaar. Daarna wordt de pensioengerechtigde leeftijd gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting, waardoor werkenden waarschijnlijk fors langer moeten doorwerken.

Ook over de hoogte van het pensioen weten werknemers maar weinig, betoogt het platform. De helft van de beroepsbevolking kan niet inschatten welk bedrag maandelijks nodig is om na het pensioen rond te komen. Van diegenen die wel een inschatting maken, is driekwart niet zeker van zijn zaak.

De helft van de zevenduizend ondervraagden bouwt vermogen via de eigen woning op, om na pensionering te kunnen leven als nu. Een derde werkt langer door om de huishoudpot na pensionering aan te vullen. Gemiddeld denkt de beroepsbevolking 71 procent van het laatstverdiende inkomen nodig te hebben. Ze verwachten echter maar zestig procent te krijgen na pensionering.

Geen naakt meer op Twitch

Twitch, de streaming service waarmee gamers hun speelsessies kunnen delen heeft de gedragsregels veranderd. Omdat veel mensen populairder wilden worden door in hun zwembroek, bikini of geheel naakt voor een webcam te gamen heeft Twitch besloten dat je voortaan je kleren aan moet houden. Misschien heeft het te maken met het feit dat Amazon het bedrijf heeft gekocht en nu de regels strenger wil maken zodat mogelijke adverteerders niet afhaken.

"Nerds zijn sexy, en jullie zijn allemaal prachtig wezens, maar laten we proberen het over games te hebben houd deze over de spellen, zullen we", schreef Twitch. "Het dragen van geen kleding of seksueel suggestieve kleding - waaronder lingerie, zwemkleding en onderkleding - is verboden, evenals volledig naakte torso's. Dat geldt voor zowel mannelijke als vrouwelijke broadcasters. Je kunt een mooie six-pack hebben, maar dat is beter te showen op het strand tijdens een 2-tegen-2 volleybalspel."

Als het bloedheet is en je per sé je kleding uit moet doen omdat het anders niet te harden is, geeft Twitch het advies de camera naar je gezicht te richten, zodat er alleen een bezweet hoofd te zien is. Wij adviseren naar een strand te gaan, zodat je in het water kunt afkoelen. Kaceytron, te zien in de video hieronder zal voortaan dus op YouTube moeten gaan streamen.

'Gemeenten zwijgen tegen inwoners over zorgtaken'

Veel mensen die gebruikmaken van zorg die naar gemeenten wordt overgeheveld hebben nog niets gehoord van hun gemeente. Dat meldt het programma Radar na een enquête.

Op dit moment heeft 85 procent van de mensen die gebruikmaken van een regeling die onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) valt en straks onder de Wet maatschappelijke ondersteuning of de nieuwe Jeugdwet komt te vallen nog niets vernomen van de eigen gemeente. Meer dan de helft vindt dit ronduit zorgelijk.

De enquête werd uitgevoerd onder ruim veertigduizend panelleden,van wie bijna vijfduizend te maken hebben met de huidige AWBZ-regelingen. De zorg voor meer dan de helft van deze groep valt straks onder de gemeente.

OVSE vol lof over verkiezingen Oekraïne

De parlementsverkiezingen in Oekraïne zijn ordelijk verlopen. Zo luidt het oordeel van de waarnemers die namens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op de stembusgang hebben toegezien. Ook de NAVO en de Europese Unie prezen de verkiezingen van zondag.

De kiesgerechtigden hadden zondag een echte keuze en de verkiezingen 'eerbiedigden de grondrechten', zei Kent Härstedt, die de OVSE-missie leidde. "De verkiezing verliep grotendeels volgens democratische maatstaven, terwijl de uitdagingen duizelingwekkend waren."

De waarnemers constateerden op verkiezingsdag maar weinig onregelmatigheden en slechts een enkele inbreuk op de veiligheid. De kiesraad kreeg complimenten voor zijn professionele en efficiënte optreden. Wel mag dat van de OVSE allemaal wel wat transparanter.

In de aanloop naar de verkiezingen voor de Verchovna Rada, het Oekraïense parlement, was volgens de OVSE-waarnemers echter wel degelijk sprake van intimidatie, bedreigingen en de gerichte beschadiging van campagnemateriaal. Tijdens de campagne klonken veel nationalistische leuzen, maar minderheden zouden niet op de korrel zijn genomen.

De waarnemersdelegatie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa legde de vermoedelijke verkiezingsuitslag uit als een noodkreet. De Oekraïners hebben hun behoefte aan kordaat optreden uitgesproken, meent delegatieleider Christopher Chope. "De Verchovna Rada moet nu (...) snel aan de slag gaan met het doorvoeren van hervormingen, waarvan er vele al lang en breed klaar hadden moeten zijn."

De onmogelijkheid om te stemmen in delen van het roerige oosten van Oekraïne maakt de verkiezingsuitslag niet ongeldig, meent Doris Barnett van de OVSE. "Maar de bijna dertig parlementszetels die straks leeg blijven herinneren eraan dat illegale gewapende groepen kiezers in sommige streken van Oekraïne hebben belet hun stem uit te brengen."

De Europese Unie toonde zich ingenomen met het oordeel van de OVSE over de verkiezingen. Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad en José Manuel Barroso van de Europese Commissie noemen die 'een overwinning voor het Oekraïense volk en voor de democratie'. De EU dringt aan op een snelle regeringsvorming.

Ook de NAVO keek maandag met instemming terug op de verkiezingen van zondag. Oekraïne heeft volgens het bondgenootschap voor 'ambitieuze hervormingen en een Europese route' gekozen.

33 doden bij luchtaanvallen in Noord-Waziristan

Vliegtuigen en helikopters van de Pakistaanse land- en luchtmacht hebben maandag bij twee luchtaanvallen in Noord-Waziristan 33 extremisten gedood. Negen schuilplaatsen van militanten in de omgeving van Datta Khel en Gharlami werden vernield, aldus een bekendmaking van het leger.

De tribale regio Noord-Waziristan was lange tijd een veilige schuilplaats voor binnen- en buitenlandse extremisten. Daarin is verandering gekomen toen het leger deze zomer een offensief begon. Inmiddels zijn meer dan achthonderdduizend inwoners gevlucht en zegt het leger de tribale regio voor negentig procent te hebben gezuiverd.

Tévez terug in nationale ploeg Argentinië

Carlos Tévez is voor het eerst in ruim drie jaar weer eens opgeroepen voor de nationale ploeg van Argentinië. De 30-jarige aanvaller van Juventus kreeg van bondscoach Gerardo Martino een plaats in de selectie voor de oefenwedstrijden tegen Kroatië en Portugal van volgende maand.

Tévez kwam niet voor in de plannen van de vorige bondscoach Alejandro Sabella, maar wist door zijn goede prestaties dit seizoen wel de aandacht van Martino te trekken. De spits scoorde voor Juventus zes keer in acht competitieduels en staat daarmee tweede op de topscorerslijst van de Serie A.

Argentinië werkt de komende twee interlands af op Engelse bodem. De wedstrijd tegen Kroatië wordt op 12 november gespeeld in Londen, zes dagen later is Old Trafford in Manchester het decor voor het treffen met Portugal.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.