FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 september 2014

Al-Nusra dreigt met aanslagen

Al-Nusra, een terroristische organisatie uit Syrië, dreigt met aanslagen tegen de Verenigde Staten en andere landen die meewerken aan de luchtaanvallen op Syrië. Dat liet de terreurgroep, die gelinkt is aan al-Qaeda, zaterdag weten.

,,Het is geen oorlog tegen al-Nusra, maar een oorlog tegen de islam", zei een woordvoerder van al-Nusra in een audioboodschap op internet. Volgens hem zullen jihadisten over de hele wereld aanslagen plegen als vergelding van deze oorlog. Al-Nusra bedreigt niet alleen het Westen, maar ook de Arabische bondgenoten.

[Serie A] AS Roma en Juventus houden perfecte score

AS Roma en Juventus blijven na vijf duels in de Serie A zonder puntenverlies. Roma won zaterdag met 2-0 van Hellas Verona. Juventus was met 3-0 Atalanta Bergamo de baas. Naaste belager Udinese heeft al zes punten minder, maar speelt zondag pas zijn vijfde wedstrijd van het seizoen.

Bij Roma stal Mattia Destro de show. Hij volleerde in de 86e minuut de bal van veertig meter raak. Elf minuten eerder had ploeggenoot Alessandro Florenzi de 1-0 verzorgd en tussendoor had de invaller ook nog het houtwerk geraakt. Roma-aanvoerder Francesco Totti vierde zaterdag zijn 38e verjaardag.

Juventus zette op bezoek bij Atalanta de wedstrijd eerder naar zijn hand. Carlos Tevez scoorde in de 35e minuut de 1-0. Na een klein uur kreeg de thuisploeg de kans om gelijk te komen, maar German Gustavo Denis miste een penalty. Vlak daarna viel de treffer aan de andere kant en weer was het Tevez die kon juichen. In de slotfase liet ook Alvaro Morata zich nog bejubelen.

[PL] Arsenal en Spurs in evenwicht in derby

De eerste North London Derby van dit seizoen is in een 1-1 gelijkspel geëindigd. Arsenal en Tottenham Hotspur stelden teleur in de eerste helft en maakten veel goed in de tweede. Teleurstellend, terughoudend, timide. Enkele woorden die perfect passen bij de eerste helft van de eerste North Londen Derby van dit seizoen.

In de afgelopen drie onderlinge ontmoetingen was Arsenal telkens veel sterker van Tottenham, maar in het eerste bedrijf was het vooral arme troef van beide kanten. Beide ploegen kregen wel wat kansjes, maar echt gevaarlijk konden Arsenal en de Spurs niet worden.

Beide ploegen kregen weliswaar wat kansen, maar met scherp werd er telkens maar niet geschoten. Danny Welbeck mocht het een paar keer proberen namens Arsenal, terwijl Emanuel Adebayor drie keer te traag reageerde namens de bezoekers. De aanvaller kreeg in potentie prima kansen, maar die verkwanselde hij zelf door niet alert te reageren.

Pas in de tweede helft kwam het echt los. De bezoekers leken vanaf de eerste minuut na de theepauze veel meer druk te zetten, maar dat duurde slechts twee minuten. Daarna begon Arsenal aan een offensief. De mannen van Wenger gingen nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. Via de aanvallend ingestelde Kieran Gibbs werden de Gunners erg gevaarlijk, maar een eindstation werd en telkens niet gevonden.

Mesut Özil stond vier minuten na rust raar te kijken toen zijn inzet ternauwernood werd gered door Hugo Lloris. Na een prima aanval stond de creatieve Duitse middenvelder vrij voor de goalie, maar omdat hij uitgleed werd hij niet echt gevaarlijk. Lloris ontpopte zich in die fase steeds meer tot solide sluitpost. Ondertussen keek Michel Vorm toe. De Nederlandse doelman kwam deze zomer over van Swansea City, maar moet het vooralsnog doen met een plaats op de reservebank.

Wel zag Vorm zijn ploeg na tien minuten in de tweede helft op voorsprong komen. Tegen de verhoudingen in, want Arsenal was veel sterker. Christian Eriksen onderschepte een matige bal door het centrum van Arsenal en speelde Erik Lamela aan. Die vond op zijn beurt Nacer Chadli. De Belg, die zijn draai helemaal heeft gevonden bij Tottenham, dacht niet na en schoot de 0-1 binnen.

Amper een minuut later leek Arsenal dan eindelijk z'n gram te halen. Per Mertesacker torende boven de Tottenham-defensie uit en kopte hard op doel. Hugo Lloris toonde eens te meer zijn waarde en keerde de bal net voor de doellijn. Daarna vervolgde Arsenal het offensief dat het kort na rust begon. De fase waarin Tottenham op voorsprong kwam, werd al snel vergeten na een regen aan kansen. De druk was zo immens groot, dat de gelijkmaker gewoonweg niet uit kon blijven. Invaller Alexis Sanchez behield het overzicht en speelde Santi Cazorla aan.

De aanvallende middenvelder schoot op doel, zag Danny Welbeck over de bal heen maaide en zag dat de bal uiteindelijk voor de voeten van Oxlade-Chamberlain kwam. The Ox dacht niet na en ramde de bal in het dak van het doel: 1-1. En dat was meer dan verdiend. Daarna ging het offensief door. Tottenham stond met de rug tegen de muur, maar doordat Arsenal niet écht door kon drukken bleef het 1-1 in het Emirates Stadium. De thuisploeg had meer verdiend, maar bleef steken op een gelijkspel.

Uitslagen Eredivisie 27/09/2014 II

Feyenoord en AZ hebben allebei de drie punten binnen weten te halen in hun respectievelijke wedstrijden. Had Feyenoord woensdag nog met 2-0 verloren tegen de Go Ahead Eagles, nu werd het 4-0 voor de Rotterdammers. AZ versloeg ADO Den Haag met 3-2. Hieronder de statistieken.

Go Ahead Eagles

0 - 4

Feyenoord

     28' Wijnaldum (ed) 
 41' Toornstra 
 58' Kazim-Kazim 
 89' Te Vrede 
 
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.978
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Cummins
Nieuwpoort
Vriens
Van der Linden
Wijnaldum
Duits (Lamboij/75)
Overgoor
Van Ooijen (Rijsdijk/63)
Reimerink (De Bondt/46)
Kolder
Lewis
  Vermeer
Wilkshire (Karsdorp/78)
Van Beek
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Clasie
Immers
Toornstra (Basakircoglu/89)
Manu
Kazim-Kazim (Te Vrede/83)

ADO Den Haag

2 - 3

AZ

 42' Kramer
 85' Alberg
   45' Poulsen 
 67' Johansson 
 83' Gudelj 
 
 Gele kaart: Zuiverloon, Alberg, (ADO Den Haag), Luckassen, Hupperts, (AZ)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.678
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Ebuehi (Houtkoop/70)
Zuiverloon
Kanon
Meijers
Malone
Jansen
Kristensen (Alberg/38)
Bakker
Van Duinen
Kramer
  Rochet
Luckassen (Johansson/46)
Gouweleeuw
Hoedt
Poulsen
Gudelj
Ortiz
Henriksen
Hupperts (Rosheuvel/71)
Muhren
Haye

Kamminga en Swings verpletteren wereldrecords marathon

Mannon Kamminga heeft in Berlijn op inlineskates het wereldrecord op de marathon aan puin gereden. De Nederlandse, in de winter bekend als schaatster, kwam na 1:07.44 uur solo over de finish. Daarmee was ze veel sneller dan haar record van vorig jaar, toen ze zegevierde in 1:09.58 uur.

Bij de mannen ging de winst naar Bart Swings en ook de Belg deed dat in een wereldrecord. Hij maakte al na drie kilometer deel uit van een kopgroep en ging er vijftien kilometer voor het einde vandoor. Hij kwam na 58:10 minuten over de finish, zeven seconden sneller dan het uit 2003 stammende record van Roger Schneider. Dat werd vanwege het parcours echter niet officieel erkend als wereldrecord.

Dat geldt wel voor de tijd waarin Swings vorig jaar won: 59:28 minuten en dus was hij zaterdag zelfs meer dan een minuut sneller dan het officiële record. De Zwitser Severin Widmer werd tweede in Berlijn, de Nederlandse marathonschaatser Gary Hekman won de sprint van het peloton om de derde plek. 

Caterham wil Ericsson behouden voor 2015

Het Formule 1-team Caterham wil voor het seizoen 2015 graag door met coureur Marcus Ericsson, zo meldde teambaas Manfredi Ravetto aan Autosport. De 24-jarige Zweed is geen hoogvlieger in de sport, maar Caterham heeft een hoge pet van hem op.

Racetto was met name te spreken over vorige week. "Ik zag een heel sterke Ericsson in Singapore, dat was zijn beste race van het seizoen tot nu toe. Het is spijtig dat hij in de vrije trainingen en de kwalificatie door technische problemen weinig in actie kwam, anders had er misschien nog wel wat meer in gezeten. Desalniettemin is het een feit dat hij beide Marussia's achter zich wist te houden en subliem gereden heeft op een moeilijke baan."

Caterham wil Ericsson graag behouden en is druk in gesprek om hem voor 2015 vast te leggen. De Zweed moet geld meebrengen voor het stoeltje bij Caterham dat zegt volgend jaar met hem te kunnen oogsten na een goede leerschool dit jaar.

Caterham wil Ericsson graag behouden (Pro Shots/ZUMA Sports Wire)
Caterham wil Ericsson graag behouden (Pro Shots/ZUMA Sports Wire)

Julia wint Junior Songfestival

De 14-jarige Julia uit Zeewolde is de winnares van de finale van het Junior Songfestival. Ze mag nu meedoen met het Eurovisie Songfestival op 15 november op Malta.

Er waren nog vijf acts overgebleven voor de eindstrijd, die zaterdagavond live op NPO Zapp werd uitgezonden. Een jury met onder meer Xander de Buisonjé, een kinderjury en kijkers thuis vonden Julia de beste. Behalve Julia deden ook Anne& Anique, Chelsea, Sebastiaan en Suze mee. Jan Smit presenteerde de finale.

Julia wint Junior Songfestival
Julia wint Junior Songfestival (Foto: ANP)

Uitslag PEC Zwolle - Heracles Almelo

PEC Zwolle heeft met veel moeite Heracles Almelo opzij gezet. Drie keer kwam de thuisploeg op voorsprong, maar twee keer wisten de nog puntloze bezoekers naast de Zwollenaren te komen. Na een rode kaart voor Heracles scoorde PEC de beslissende 3-2 via invaller Stef Nijland. Daarna scoorde Jesper Drost ook nog de 4-2.

PEC Zwolle

4 - 2

Heracles Almelo

 14' Saymak
 45' Necid(pen)
 85' Nijland
 90' Drost
   36' Bruns 
 71' Tannane 
 
 Gele kaart: Rienstra, (PEC Zwolle), Bruns, Weghorst, Linssen, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: , Engberink (80) (Heracles Almelo)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.350
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Van Polen
Van der Werff
Broerse
Van Hintum
Saymak
Lam (Moro/76)
Drost
Rienstra
Thomas
Necid (Nijland/69)
  Telgenramp
Te Wierik
Schenkeveld (Koenders/77)
Veldmate
Engeberink
Pelupessy
Bruns (Bel Hassani/46)
Fledderus
Tannane
Weghorst
Linssen (Sibum/82)


Doelman Dennis Telgenramp kan de strafschop van spits Thomas Necid niet keren (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Drama voor tiener op steeplechase Asian Games

Dramatische scenes tijdens de eerste dag van het atletiektoernooi op de Asian Games in Incheon. De zeventienjarige Bahreinse Ruth Jebet won het goud op de 3000 meter steeplechase. Dat kreeg ze in eerste instantie echter niet, want na bestudering van de beelden bleek dat ze in haar slotronde een voet buiten de baan had gezet nadat ze verkeerd uitkwam bij een hindernis.

Jebet, geboren in Kenia, werd hierdoor gediskwalificeerd, waardoor de Chinese Li Zhenzhu met het goud aan de haal ging. Extra zuur voor Jebet was dat ze veel beter was dan de rest en mijlenver voor de rest lag op het moment dat ze een voet buiten de baan zette.

Misschien was het tijdstip van de bekendmaking echter nog wel dramatischer. Jebet stond namelijk al op het podium, klaar om haar gouden medaille in ontvangst te nemen. Daar kreeg ze bezoek van een official, die haar kwam vertellen dat ze gediskwalificeerd was, waarna ze heving geëmotioneerd het podium verliet. De Chinese Li kon haar geluk niet op en nam vol trots het goud in ontvangst.

Jebet is verbijsterd als ze hoort dat ze gediskwalificeerd is, terwijl ze letterlijk al klaarstaat om haar gouden medaille in ontvangst te nemen (Foto: Getty)

Enkele uren later werd het tij gekeerd voor Jebet. Na bestudering van zowel de beelden als de regels bleek namelijk dat ze toch niet de regels had overtreden. Ze had weliswaar een stap buiten de baan gezet, maar dat gebeurde op 'een recht stuk van de omleiding voor de waterbak die in de steeplechase gebruikt wordt', wat niet per definitie diskwalificatie oplevert. 

Jebet zal haar medaille alsnog krijgen, maar vooral in India is met ontzetting gereageerd op het besluit om de diskwalificatie terug te draaien. De Indiase atletes eindigden namelijk als derde en vierde in de race, wat na de uitsluiting van Jebet zilver en brons opleverde. Het zilver moet nu echter weer ingeleverd worden en is voor Li.

Uitslagen Eredivisie 27/09/2014 I

Vitesse heeft in de Eredivisie een klinkende zege op FC Dordrecht geboekt. Uit bij de Schapenkoppen werd het maar liefst 2-6 voor de bezoekers. Ook Ajax wist het net veelvuldig te vinden. De Amsterdammers wonnen uit bij NAC Breda met 2-5.

Ten Voorde (rechts) in duel met Qazaishvili die driemaal zou scoren (Pro Shots/Kay Int Veen)
Ten Voorde (rechts) in duel met Qazaishvili die driemaal zou scoren (Pro Shots/Kay Int Veen)

FC Dordrecht

2 - 6

Vitesse

 65' Fortes
 78' Koolwijk
   12' Dauda
 19' Olijnyk
 55' Qazaishvili
 59' Wallace
 65' Qazaishvili
 90+3' Qazaishvili
 
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 3.862
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Van Deelen
Troost-Ekong
Haddad (Hamdaoui/63)
Peersman
Van Overeem (Koolwijk/63)
Fortes
Gosens
Meulens (Lieder/46)
Ten Voorde
Pisas
  Velthuizen
Wallace (Diks/85)
Kruiswijk
Van der Heijden
Achenteh
Leerdam (Nakamba/82)
Vejinovic
Qazaishvili
Traoré (Ibarra/74)
Dauda
Olijnyk

Sigthórsson was de grote man bij Ajax met drie doelpunten (Pro Shots/Joep Leenen)
Sigthórsson was de grote man bij Ajax met drie doelpunten (Pro Shots/Joep Leenen)

NAC Breda

2 - 5

AFC Ajax

 60' Perica
 76' Perica
   27' Van Rhijn
 29' Sigthórsson
 38' Sigthórsson
 65' Veltman
 89' Sigthórsson
 
 Gele kaart: Amieux, De Kamps (NAC Breda), Andersen (AFC Ajax)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.900
Arbiter: Wiedemeijer
Bijzonderheden: Sigthórsson (Ajax) mist strafschop (56)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Ssewankambo (De Roover/77)
Drost
Damcevski (Seuntjens/82)
Amieux
Falkenburg
De Kamps
Matic
Boateng (Sarpong/77)
Perica
Tighadouini
  Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen
Klaassen
Viergever
Serero
El Ghazi (Milik/78)
Sigthórsson
Andersen (Kishna/62)

Judoka's Ente en Wichers winnen in Tallinn

Judoka's Birgit Ente en Jennifer Wichers hebben zaterdag goud gepakt bij de European Open in Tallinn. Een toernooi wat meetelt voor de kwalificatie van de Olympische Spelen. 

Ente maakte twee weken geleden haar rentree maakte na een zware schouderblessure. Nu was ze de beste in de klasse tot 52 kilogram. In de halve finale versloeg ze Shira Hayat uit Israël met yuko. In de halve finale won ze nog van landgenote Miranda Wolfslag. De geboren Leeuwardense werd uiteindelijk vijfde. In de strijd om brons verloor Wolfslag van Anastasia Polikarpova uit Rusland.

Wichers was de beste in de klasse tot 63 kilogram. De Nederlands kampioene van vorig jaar won in de finale van Anna Bernholm uit Zweden, die één straf meer kreeg dan de 23-jarige Wichers. Brons er voor Carla Grol (-57 kg). Met een enkelblessure wist Grol toch in de strijd om plek drie te winnen van Larissa Csatari uit Zwitserland.

Bij de mannen was er brons voor Junior Degen in de klasse tot 66 kilogram. De 21-jarige Arnhemmer was eerst succesvol in de herkansingen en klopte toen de Italiaanse judoka Diego Cressi in de strijd om de derde plaats. Sam van 't Westende (-73 kg) werd vijfde. In de strijd om het brons verloor hij van de Italiaan Marco Maddaloni. 

Zondag is het de beurt aan de zwaargewichten. Karin Stevenson (-78 kg), Lena Buseman (+78 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Neal van de Kamer (-81 kg), Melvin Schol (-81 kg), Michael Korrel (-90 kg), Michael Verhagen (-90 kg) en Pascal Scherrenberg (+100 kg) zullen de tatami betreden. 

George Clooney viert vrijgezellenfeest in Venetië

George Clooney heeft vrijdagavond een vrijgezellenfeest gegeven in Venetië. De acteur voer samen met een groep vrienden in een bootje door de grachten om vervolgens uit eten te gaan. Dat schrijft entertainmentzender E!. Zijn verloofde Amal Alamuddin vierde een van haar laatste avonden als ongetrouwde vrouw met haar vriendinnen.

Het koppel, dat eerder deze week aankwam in Italië, organiseert dit weekeinde meerdere feesten vanwege het huwelijk. De acteur en de advocate geven elkaar op maandag officieel het jawoord in het Palazzo Cavalli-Franchetti.

De twee, die bijna een jaar samen zijn, houden naar verluidt zaterdagavond een kleine ceremonie om hun liefde te vieren. Deze zou worden voltrokken door Walter Vertroni, de voormalige burgemeester van Rome. Op zondag lunchen Clooney en Alamuddin met hun gasten. Ook vindt er nog een feest plaats.

Het koppel nodigde ongeveer zestig gasten uit voor de bruiloft. Zo werden Matt Damon, Cindy Crawford, Anna Wintour en Ellen Barkin al in Italië gespot. Ook Brad Pitt en Angelina Jolie staan op de gastenlijst.

De 53-jarige Clooney en de 36-jarige Alamuddin, die zich in april verloofden, gingen vorige maand in ondertrouw. De acteur wandelde al eerder naar het altaar. Clooney was van 1989 tot 1993 getrouwd met actrice Talia Balsam. Voor Alamuddin is het haar eerste huwelijk.

De Hoop Scheffer: IS niet militair op te lossen

Het probleem met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) moet niet alleen militair, maar ook politiek worden opgelost. IS is met bombardementen wel in te dammen, maar niet te verslaan, zei voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

"Het is beter dan niks doen. Maar wij zullen het verschil niet maken. Het moet uit de mensen in de regio zelf komen. Het is een volstrekte illusie dat wij daar eventjes de zaken kunnen regelen", zei De Hoop Scheffer. Hij wees erop dat er nog weinig ervaring is met het optuigen van een democratie.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft volgens de CDA'er dan ook een flinke draai moeten maken. Obama wekte eerder nog de indruk dat het probleem met beperkte inzet op te lossen is. "Nu wordt duidelijk dat een veel forsere manier van optreden van de VS nodig is dan in zijn aard en karakter ligt."

Wat enkele jaren geleden begon als een Arabische lente is volgens De Hoop Scheffer inmiddels een Arabische chaos geworden. "Je ziet nu een buitengewoon gevaarlijke vorm van radicalisme oprukken onder de vlag van ISIS."

De Syrische president Bashar Assad kan volgens De Hoop Scheffer als deel van het probleem worden gezien. Door zijn terreur tegen de burgerbevolking trokken veel jihadisten naar Syrië om juist tegen hem te vechten. Door het uitblijven van westerse bescherming van de bevolking wonnen de jihadisten aan populariteit. Maar simpelweg Assad afzetten gaat volgens de oud-politicus niet zomaar. "Je kunt roepen: Assad moet weg, maar hij is niet weg."

Een VN-mandaat voor bestrijding van IS in Syrië, wat de Verenigde Staten nu al doen, komt er volgens De Hoop Scheffer niet. "De Russen zullen dat nooit accepteren." Hij benadrukte dat het voor politici ontzettend moeilijk is om te bepalen of Nederland moet deelnemen aan de strijd of niet en bracht daarbij Irak in herinnering.

De Verenigde Staten legitimeerden hun aanval op Irak met de bewering dat er massavernietigingswapens zouden zijn, maar die zijn er nooit gevonden. "Politici weten ook nu niet precies welke gebeurtenissen zich binnen nu en een jaar gaan afspelen, in Irak wisten we dat ook niet."

Celstraf voor corrupte Indiase politica

De charismatische voormalige actrice en prominente politica Jayaram Jayalalitha is zaterdag veroordeeld tot vier jaar cel vanwege corruptie. Dat heeft de rechter bepaald. Ook moet ze een boete betalen van omgerekend 3,7 miljoen euro.

Jayalalitha was een invloedrijk figuur in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu. Ze zal door haar veroordeling moeten aftreden als eerste minister van die staat. Volgens de rechter in Bangalore stond haar rijkdom niet in verhouding tot haar bekende bronnen van inkomsten. De komende zes jaar mag ze niet meedoen aan verkiezingen.

Indiase politici worden zelden veroordeeld voor corruptie en het is nog zeldzamer dat ze daadwerkelijk de gevangenis in draaien.

Aanhangers zeggen dat de zaak tegen Jayalalitha een politiek complot is om haar in diskrediet te brengen. Bij de rechtbank waren zware beveiligingsmaatregelen getroffen. Meer dan vijfduizend politiemensen en paramilitairen hebben rond het gebouw een veiligheidslinie opgeworpen. In een omtrek van twee kilometer zijn alle wegen afgezet. Aanhangers van Jayalalitha hadden gedreigd met protesten.

'Omnummeren korte banknummers ING risico'

Mensen die een conversiedienst gebruiken om een IBAN-rekeningnummer te achterhalen moeten oppassen bij het invoeren van oude nummers van de Postbank. Bij een invoerfout kan er toch een correct IBAN-nummer uitrollen, waardoor bij een overboeking geld bij een wildvreemde terecht komt. Daarvoor waarschuwt het televisieprogramma Kassa zaterdag.

De fout kan alleen voorkomen bij rekeningnummers van de Postbank die uit zeven nummers bestaan. Tikfouten bij de invoer van een rekeningnummer met negen of tien cijfers leiden nooit tot een IBAN-nummer, zo ontdekte het consumentenprogramma.

Betaalvereniging Nederland wil dat er een extra waarschuwing komt bij conversiedienst IBAN BIC Service. Mensen zouden straks in een pop-up gewezen moeten worden op eventuele fouten. ING, de bank waarin de Postbank is opgegaan, wil tegenover Kassa niet reageren op het probleem. De bank voelt zich er niet verantwoordelijk voor.

Hogenkamp naar finale in Clermont-Ferrand

Richel Hogenkamp heeft de finale bereikt van het ITF-toernooi van Clermont-Ferrand ($25.000). In de halve finale versloeg de Doetinchemse tennisster de Tsjechische Lucie Hradecka (WTA-155) in drie sets. De setstanden waren 2-6, 6-3 en 6-2.

De ongeplaatste Hogenkamp (WTA-167) moest voor de tweede keer deze week terugkomen van een set achterstand. Ze versloeg in de eerste ronde Vesna Dolonc (7, WTA-165) uit Servië na ook de eerste set te hebben verloren. Hradecka in Frankrijk als achtste geplaatst.

Hogenkamp treft zondag in de finale Julie Coin (WTA-282) uit Frankrijk. De thuisspeelster won in de andere halve finale van Belgische An-Sophie Mestach (WTA-154) met twee keer 6-3. Hogenkamp is in Clermont-Ferrand op jacht naar haar achtste ITF-titel. Haar laatste zege dateert uit augustus vorig jaar. Dit jaar verloor ze drie keer een finale op de ITF Tour.

Twintig doden door landmijn in Guinee-Bissau

In Guinee-Bissau zijn vrijdag twintig mensen omgekomen nadat een busje over een landmijn was gereden. Dat heeft een arts die een aantal slachtoffers behandeld heeft zaterdag bekendgemaakt.

Het busje was op weg van de stad Bissora naar Encheia in het noorden van het land. De auto is volgens de arts volledig verwoest. De meeste slachtoffers zijn door de klap onherkenbaar geworden voor hun nabestaanden.

Volgens de lokale autoriteiten is de mijn mogelijk neergelegd tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Guinee-Bissau was onderdeel van Portugal, maar werd in 1974 onafhankelijk. De politieke situatie in het land is instabiel. Sindsdien heeft geen enkele president zijn termijn afgemaakt.

Nepalese atleten vermist op Asian Games

Drie Nepalese atleten op de Asian Games in Incheon zijn vermist. Dat heeft de organisatie van het evenement bekendgemaakt. De drie, afkomstig uit een van de armste landen ter wereld, zijn er waarschijnlijk op uit getrokken om illegaal te werken in Zuid-Korea. De politie is inmiddels naar de sporters op zoek.

Het eerste bericht in Nepalese media ging over de zeventienjarige Aman Pode, een speler van de in Zuid-Oost Azië bijzonder populaire sport sepaktakraw, een soort 'voetvolleybal'. De meningen zijn stevig, want volgens Kantipur heeft Pode door het deserteren 'het land ten schande gebracht'.

Pode deed namens Nepal mee in het dubbelspel, waarin alle drie groepswedstrijden kansloos werden verloren. Daarna zou het team naar huis vliegen, maar Pode was nergens meer te bekennen. Volgens de Nepalese chef de mission Chimmi Urgen Gurung heeft de speler het atletendorp midden in de nacht verlaten.

"Het lijkt erop dat hij al van plan was om na de laatste wedstrijd te verdwijnen", aldus Gurung. "Zelfs zijn teamgenoten wisten niks van zijn bedoelingen. Aan de plaatselijke politie is al gevraagd om een zoektocht naar de gedeserteerde Pode te starten." Ook heeft Gurung gevraagd om extra beveiliging rond de sporters uit zijn land, 'om verdere schande te voorkomen'. 

Erg lang is het niet gelukt om Nepal van verdere schande te behoeden, want een dag later bleken er nog twee atleten te zijn verdwenen. Dit keer ging het om Sombir Tamang en Nirajan Ale Magar, die de 'krijgskunst' wushu beoefenen, enigszins vergelijkbaar met kung-fu. 

Waar Pode niks van zijn plannen liet weten, lijkt het erop dat de twee wushu-beoefenaars dat wel hebben gedaan. Nadat ze afwezig bleken voor aanvang van de thuisreis werd wushu-manager Chandra Tamang aan de tand gevoeld. Hij vertelde dat zijn pupillen in de twee dagen daarvoor al vertrokken waren.

Gurung benadrukte nogmaals dat de sporters Nepal schande hebben gebracht. "Het lijkt erop dat er geen goede discipline is binnen het team en dat de officials zelfs geholpen hebben met het deserteren." Zelfs de Nepalese ambassadeur in Zuid-Korea heeft zich al uitgelaten over de zaak: "De Nepalese delegatie heeft gefaald in het voorkomen van dit incident en ons in een moeilijke diplomatieke positie gebracht. De Koreaanse tv heeft het constant over deze zaak, wat een enorme vernedering is voor de Nepalese gemeenschap in Zuid-Korea."

Het is overigens niet de eerste keer dat Nepal met een dergelijke zaak te maken heeft. In 2002 kozen liefst achttien atleten het hazenpad tijdens de Asian Games, die toen ook in Zuid-Korea gehouden werden. 

[BL] Schalke klopt aartsrivaal Borussia Dortmund

Schalke 04 heeft zaterdag de Kohlenpottderby van Borussia Dortmund gewonnen. In Gelsenkirchen werd het 2-1 voor de thuisploeg. Via doelpunten van Joël Matip en Eric Maxim Choupo-Moting kwam het Schalke 04 van Klaas-Jan Huntelaar op 2-0, maar Pierre-Emerick Aubameyang deed vlot iets terug. Voor Dortmund is het al de derde nederlaag dit seizoen.

Bayern München won op bezoek bij FC Köln met 2-0 en blijft koploper in de Bundesliga. Mario Götze zette Bayern in de negentiende minuut op voorsprong. Een eigen doelpunt van Daniel Halfar na rust gaf de bezoekers uit München zekerheid.

Borussia Mönchengladbach blijft in het spoor van Bayern na een 2-1 zege bij promovendus SC Paderborn. Patrick Hermann en Raffael zorgden in de eerste helft al voor een 2-0 voorsprong voor Gladbach. Jens Wemmer verkleinde de marge tot een doelpunt en in de slotfase had Paderborn goede kansen op de gelijkmaker. Gladbach hield de zege echter vast en staat na zes duels op twaalf punten, twee minder dan Bayern.

Bayer Leverkusen is de nummer drie met elf punten na een 0-0 gelijkspel bij SC Freiburg. VfB Stuttgart won met 1-0 van Hannover 96. Daniel Schwaab tekende voor de enige treffer.

Joël Matip (Schalke 04) passeert doelman Roman Weidenfeller (Bor. Dortmund). (PRO SHOTS/Witters)

[Ryder Cup] Europa vergroot voorsprong na foursomes

Het Europese golfteam heeft een ruime voorsprong genomen in de strijd om de Ryder Cup. Na de foursomes op de baan van Gleneagles in Schotland staat Europa met 10-6 voor. Drie partijen werden zaterdagmiddag door Europa gewonnen. Één wedstrijd werd gelijkgespeeld. 

Jamie Donaldson en Lee Westwoord pakten het eerste Europese punt van de middag door Zach Johnson en Matt Kuchar met 2&1 te kloppen. Victor Dubuisson en Graeme McDowell pakten versloegen daarna Jimmy Walker en Rickie Fowler overtuigend met 5&4.

Rory McIlroy en Sergio Garcia behaalden als koppel hun eerste zege op de PGA Centenary Course van Gleneagles. Ze versloegen Hunter Mahan en Jim Furyk, 3&2. Het duel tussen Martin Kaymer/Justin Rose en Patrick Reed/Jordan Spieth eindigde gelijk. Rose, in de ochtend de beste speler van Europa, maakte op de slothole een flink lastige putt voor een halve punt.

De Amerikaanse rookies Reed & Spieth hebben drie keer samen gespeeld en nog niet verloren. Rose heeft al 3,5 punt voor Europa bij elkaar gespeeld. Europa heeft zondag nog vier punten nodig om de Ryder Cup te behouden. De Verenigde Staten heeft een 'Miracle of Gleneagles' nodig om de Ryder Cup te winnen. Twee jaar geleden stond Europa in het Amerikaanse Medinah met 6-10 achter om alsnog met 14,5-13,5 te winnen, nu zijn het de Amerikanen die een wonder nodig hebben. Zondag zijn er nog twaalf punten te verdelen. Er worden twaalf singles gespeeld. 

Alberto Stegeman is vader geworden

Alberto Stegeman is vader van zijn eerste kind. Zijn dochtertje Lara is zaterdagochtend geboren. Dat heeft de presentator laten weten op Twitter. "We zijn dolgelukkig", schreef hij bij een foto van zijn dochter. Eerder dit jaar werd bekend dat hij een meisje zou krijgen.

De 43-jarige Stegeman, bekend van programma's als Gestalkt en Undercover in Nederland, zegt dat het goed gaat met zijn 'kerngezonde' dochter en zijn vriendin Judith. De presentator is sinds 2011 samen met Judith.

[WK Volleybal] Nederland verliest, maar is door naar tweede ronde

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben op het WK in Italië niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Rusland. De Russinnen, wereldkampioenen op de vorige twee WK's, bleken in de groepswedstrijd met 3-1 te sterk. Het was de tweede nederlaag voor Nederland, nadat al van de VS werd verloren.

De wedstrijd begon uitstekend voor Oranje, dat de eerste set zelfs wist te winnen met 25-19. In de tweede set was het een kansloos verhaal en binnen korte tijd had Rusland de set met 25-13 gewonnen. Nederland kwam sterk terug en stond lang op voorsprong in set drie. Pas bij 18-18 kwamen de Russinnen weer op gelijke hoogte, maar Nederland bleef vechten en kreeg zelfs twee setpoints. Die gingen echter beiden mis, waarna het tweede setpoint voor de Russische vrouwen wel raak was. 

Het verzet was vervolgens gebroken, want in de vierde set kon Nederland geen vuist meer maken: 25-16. Door de twee eerdere zeges op Kazakhstan en Thailand is Nederland wel verzekerd van een plek bij de beste vier in de groep en dus een plaats in de tweede ronde. Die zal bestaan uit twee groepen van acht landen. In de eerste ronde speelt Nederland zondag nog de laatste groepswedstrijd, waarin Mexico om 10.30 uur de tegenstander is.

Kind overleden door modderexplosie Italië

Op Sicilië is zaterdag een 7-jarig meisje om het leven gekomen door een ontploffing van een kleine moddervulkaan. Ze werd bedolven. Haar vader raakte gewond, haar 9-jarige broertje wordt vermist.

Oorzaak van de explosie is een zeldzaam natuurfenomeen in het natuurgebied Macalube, waar methaangas zich mengt met zout water en klei. Volgens de directeur van het natuurgebied werd een project om het vulkanische fenomeen te monitoren in de ijskast gezet omdat er onvoldoende geld beschikbaar was.

De Siciliaanse autoriteiten hebben naar aanleiding van het ongeluk opdracht gegeven het natuurgebied te sluiten.

Nummerdor/Varenhorst naar grandslamfinale

Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben zich in São Paulo geplaatst voor de finale van het grandslamtoernooi in Brazilië. In de halve finale wonnen de Nederlanders, nummers dertien van de plaatsingslijst, met 2-0 van het als 23e geplaatste Canadese koppel Josh Binstock en Sam Schachter.

De wedstrijd begon spannend en kende een nauw verloop in de eerste set. De Nederlanders waren net iets sterker op het beslissende moment: 23-21. In het tweede bedrijf waren Nummerdor en Varenhorst echter een maat te groot, waardoor ze de set met 21-13 naar zich toe konden slepen.

In de finale wachten later op zaterdag de Brazilianen Ricardo Santos en Emanuel Rego, de nummers zes van de plaatsingslijst. Zij wonnen met 2-0 van Losiak/Kantor (16) uit Polen.


Nummerdor (links) valt Binstock aan in São Paulo (Foto: FIVB)

[PL] Manchester United ontkomt aan nieuw puntenverlies

Manchester United heeft zaterdag met veel pijn en moeite een zege geboekt op West Ham United in de Premier League. Op Old Trafford werd het 2-1 voor de ploeg van trainer Louis van Gaal. Wayne Rooney en Robin van Persie, voor de Nederlander was het zijn vijftigste treffer in het shirt van United, zorgden voor de 2-0, maar de Red Devils kregen nog voor rust een tegentreffer van Diafra Sakho te incasseren.

Een halfuur voor tijd kwam United met tien man te staan. Wayne Rooney wilde een counter van West Ham eruit halen, maar deed dat met een iets te onbezonnen overtreding en moest inrukken. De angst kroop er weer in bij United en in de verdediging werd de bal telkens naar voren geroeid. Vlak voor tijd leek het offensief van West Ham succes te hebben toen Kevin Nolan een voorzet van rechts intikte, maar hij werd buitenspel gegeven.

De romme actie van Wayne Rooney. (Bron: Vine)

Chelsea blijft dankzij een 3-0 zege op Aston Villa koploper in Engeland. De Blues kwamen via Oscar snel op 1-0. Na rust voerden Diego Costa en Willian de score verder op.

Southampton staat op drie punten van Chelsea tweede. Die positie heeft de ploeg van trainer Ronald Koeman te danken aan Graziano Pellè. De Italiaan bezorgde de Saints met een fraaie omhaal de 2-1 zege op Queens Park Rangers. Southampton was via Ryan Bertrand op voorsprong gekomen, maar Charlie Austin maakte in de 66e minuut gelijk. Twee minuten later deed Pellè het thuispubliek weer opveren met zijn kunststukje.

De omhaal van Graziano Pellè. (Bron: Vine)

Manchester City won op bezoek bij Hull City met 4-2. Sergio Agüero en Edin Dzeko scoorden twee vroege goals, maar Hull kwam via Eliaquim Mangala en Abel Hernández weer langszij. Dzeko en Frank Lampard bezorgden City echter alsnog de zege.

Crystal Palace won door goals van Fraizer Campbell en Mike Jedinak met 2-0 van Leicester City. Sunderland en Swansea City speelden gelijk: 0-0.

Premier India wil in gesprek met Pakistan

De Indiase premier Narendra Modi zegt serieus van plan te zijn vredesgesprekken met Pakistan te houden. Wel vindt hij dat het buurland voor een 'gepaste sfeer' moet zorgen. De dialoog moet plaatsvinden 'zonder de schaduw van terreur', zei Modi zaterdag in een lange speech bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Modi nodigde zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif nog uit op zijn inhuldiging maar India trok zich in augustus terug uit geplande gesprekken tussen de ministers van buitenlandse zaken. Reden was dat Pakistan eerst wilde praten met de separatisten in de onrustige regio Kashmir. Nawaz had in zijn speech bij de VN kritiek op die beslissing en noemde het een 'gemiste kans'.

India en Pakistan hebben sinds hun onafhankelijkheid in 1947 drie keer oorlog gevoerd. In twee gevallen was Kashmir de inzet. India beschuldigt Pakistan ervan militanten te steunen die tegen het Indiase leger vechten.

"Ik wil bilaterale gesprekken met ze voeren maar het is ook de plicht van Pakistan om zijn nek uit te steken en een gepaste sfeer te creëren", zei Modi in het Hindi. Volgens de premier zou nu de hulpverlening voor de slachtoffers van de overstromingen in Kashmir prioriteit moeten zijn. In beide landen kwamen eerder deze maand honderden mensen om.

[WK] Française Ferrand-Prévot wint vrouwenwedstrijd

Pauline Ferrand-Prévot is voor het eerst in haar carrière wereldkampioene wielrennen op de weg geworden. De Française won in het Spaanse Ponferrada de sprint van een omvangrijke kopgroep. Marianne Vos, de kampioene van de afgelopen twee jaar, moest genoegen nemen met de tiende plaats.

Vos kwam in de laatste ronde samen met Elizabeth Armitstead, Elisa Longo Borghini en Emma Johansson vooraan te rijden. De vier keken echter vooral naar elkaar, waardoor in de laatste kilometer een groepje aan kon sluiten. Vos trok vervolgens veel te vroeg de sprint aan en kwam niet in de buurt van een podiumplaats.

De 22-jarige Ferrand-Prévot, renster van Rabo-Liv, verwees de Duitse Lisa Brennauer en de Zweedse Johansson naar het zilver en brons. Tweevoudig wereldkampioene Bronzini finishte als vierde.

Chantal Blaak kwam 41 seconden na de winnares als zeventiende over de streep. Ellen van Dijk en Lucinda Brand finishten zes seconden later en werden daarmee respectievelijk 29e en 33e.

SBS lanceert volgend jaar nieuwe zender

SBS6, Net5 en Veronica krijgen er met ingang van volgend jaar een broertje bij. SBS lanceert in januari zijn vierde zender, SBS9. "Dat wordt vooral een film- en serieszender", licht SBS-baas Remko van Westerloo toe aan Novum Nieuws.

SBS9 wordt vergelijkbaar met RTL 8. "Het wordt een additionele zender waar je aan de ene kant een hele hoop series kan zien die je normaal gesproken niet ziet op de Nederlandse televisie. Aan de andere kant zie je allerlei films die niet passen op de andere zenders", schetst Van Westerloo. "De gedachte is om iedere dag om 20.30 uur een film te hebben."

De nieuwe zender gaat zich richten op een 'licht vrouwelijke' doelgroep. "Maar eigenlijk is het voor iedereen die van films en series houdt." Van Westerloo verwacht niet dat SBS9 in het vaarwater van Net5 belandt. "Het wordt heel bewust een aanvullende zender. Geen grote zender, net zoals RTL 8 geen grote zender is. We denken dat het goed naast elkaar kan bestaan."

"SBS9 is eigenlijk een alternatief", stelt Harold Oomes, Van Westerloos rechterhand. "Er is altijd wel een dag dat je denkt: wat RTL 4, Nederland 1 en SBS6 hebben, daar heb ik even geen zin in. Dan biedt deze zender zeven dagen per week om 20.30 uur een hele goede, leuke film."

SBS9 gaat 24 uur per dag, zeven dagen per week uitzenden. Vooralsnog heeft SBS geen plannen programma's specifiek voor de nieuwe zender te maken. "Dat is nu nog niet het idee", zegt Van Westerloo. "We kunnen SBS9 natuurlijk wel gebruiken om iets te herhalen van onze andere zenders." Op de bestaande SBS-zenders zal geregeld worden verwezen naar SBS9.

Met de nieuwe zender hoopt SBS het publiek binnenshuis te houden. "De kijker is een veelvraat geworden en heeft veel mogelijkheden om elders te kijken. Dan is onze filosofie: geef hem de mogelijkheid dat als hij elders wil, om dan in ieder geval binnen de club te blijven."

Wielrenner komt om na aanrijding tractor

Een wielrenner van 67 jaar oud is zaterdagmiddag in Zwammerdam (Zuid-Holland) om het leven gekomen na een aanrijding met een tractor. Het ongeval gebeurde kort na 14.00 uur, meldt de politie.

Het slachtoffer reed mee in een groep wielrenners en viel door vooralsnog onbekende oorzaak. Hij kwam terecht onder de aanhangwagen van de tractor, die niet op tijd kon stoppen. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Britse straaljagers tegen IS in Irak

Britse gevechtsvliegtuigen zijn opgestegen voor hun eerste missies in Irak nadat het parlement gisteren aanvallen op doelen van de extremistische beweging Islamitische Staat goedkeurde. Dat heeft het ministerie van defensie bekendgemaakt.

Toestellen van het type Tornado GR4 zijn zaterdag opgestegen in Cyprus, enkele uren nadat de Britten zich bij de Amerikaanse coalitie hadden gevoegd. Volgens het ministerie 'zijn ze nu klaar om gebruikt te worden in een aanvalsrol als en wanneer de juiste doelwitten zijn geïdentificeerd'.

Volgens premier David Cameron is de Britse deelname aan de missie cruciaal voor de binnenlandse veiligheid. De missie is een kwestie van 'geduld en volharding, niet van shock and awe', aldus Cameron.

Amsterdamse club dicht na fatale schietpartij

De Amsterdamse club waar vrijdagnacht een man werd doodgeschoten moet voor onbepaalde tijd dicht. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan besloten, bevestigt zijn woordvoerder zaterdagmiddag.

Van der Laan heeft in zijn overweging meegenomen dat er in de afgelopen jaren meerdere geweldsincidenten plaatsvonden in The Sand. Hij licht zijn besluit zo snel mogelijk toe in de gemeenteraad.

De organisatie van het geannuleerde feest Flirterz van zaterdagavond spreekt van 'een nachtmerrie' maar heeft wel begrip voor de beslissing van Van der Laan. Of de mensen die een kaartje hebben gekocht hun geld terugkrijgen is nog niet bekend.

The Sand laat in een reactie weten dat de club zich volledig aan het veiligheidsplan hield. "Met zeventien beveiligers aanwezig waren er zelfs vijf beveiligers meer dan het protocol voorschrijft." Het bedrijf spreekt daarbij niet van tweeduizend maar van 1650 bezoekers.

De schietpartij in de discotheek in het Westelijk Havengebied vond omstreeks 04.00 uur plaats. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De dader is nog voortvluchtig.

Nadal maakt volgende week rentree

Rafael Nadal maakt volgende week in Peking zijn rentree op de tennisbaan. De Spanjaard stond drie maanden langs de kant vanwege een polsblessure.

"Het gaat goed. Ik ben er klaar voor", aldus Nadal, die ook meldde dat de genezing traag verliep.  "Ik voel de pols nog een beetje, elke dag als ik de baan opstap. Maar daarna verdwijnt het."

Nadal speelde zijn laatste wedstrijd op Wimbledon, waar hij in de vierde rondde verloor van de Australiër Nick Kyrgios. In Peking is de Fransman Richard Gasquet zijn eerste tegenstander.

Murray eindelijk weer eens in finale

Andy Murray heeft voor het eerst in ruim een jaar tijd weer eens de finale van een ATP-toernooi bereikt. De Britse tennisser sloeg zich in het Chinese Shenzhen in drie sets langs Juan Mónaco: 2-6, 6-3 en 6-0. Murray wist sinds zijn zege op Wimbledon veertien maanden geleden nog geen finaleplaats te bemachtigen en zakte weg naar de elfde plaats op de wereldranglijst.

Murray, als tweede geplaatst, strijdt zondag om de titel met Tommy Robredo. De Spanjaard (4) rekende eenvoudig af met Santiago Giraldo (6): 6-1 en 6-4.

De finale van de Malaysian Open in Kuala Lumpur gaat tussen Kei Nishikori en Julien Benneteau. De Japanner (1) won met 6-3, 4-6 en 6-2 van Jarkko Nieminen. De Fransman (4) klopte Ernests Gulbis (2) met 6-4 en 6-4.

[PL] Jagielka pegelt Everton naast Liverpool

Mister Liverpool Steven Gerrard leek in de Merseyside-derby match-winner te worden middels een rake vrije trap. Toen was daar plotseling de pegel van Phil Jagielka (1-1). Liverpool en Everton stonden er voor aanvang van de derby allebei beroerd voor op de ranglijst. Dat er inzet getoond ging worden stond dus vast, al was het maar vanwege de altijd aanwezige wens om de stadsrivaal op z'n plek te zetten.

De Reds begonnen sterk aan de wedstrijd en hadden eigenlijk de gehele eerste helft de overhand. Dat leidde tot mogelijkheden, maar het schortte vooral aan de afronding. Mario Balotelli dook hier en daar gevaarlijk op voor de goal, maar kwam er vaak net niet aan. De keren dat hij de trekker overhaalde ontbrak er overtuiging in het schot, zoals bij een vrije trap van een meter of dertig. Bij Everton keepte Tim Howard een puike partij. Zijn reddingen waren niet altijd even bijzonder, maar bij zo'n beetje elke kans van Liverpool voor rust stond hij op de juiste plek.

Ook Everton, waar Gareth Barry na zijn vroege gele kaart een aantal keren solliciteerde naar een tweede, kwam er af en toe gevaarlijk uit. Waar Liverpool nog wel op doel schoot, strandden de aanvallen van de bezoekers vaak nog voordat er een doelpoging kon worden ondernomen.

Romelu Lukaku, die de voorkeur had gekregen boven Samuel Eto'o, oogde dreigend, maar was slordig in de afronding. De beste mogelijkheid kreeg Everton na dik een halfuur toen Leighton Baines plots in de zestien de bal had en klaar wilde leggen voor de vrijstaande Lukaku. Dejan Lovren kon er namens Liverpool nog net op tijd tussen komen.

Aan het spelbeeld veranderde na rust weinig. De derby verwerd tot een duel dat blijkbaar een spelhervatting nodig had om de openingstreffer te foreceren. Zo geschiedde: Steven Gerrard - uitgerekend, dé clubicoon, schoot vanuit een vrije trap de 1-0 achter Howard, die er alleen nog een hand tegen kon krijgen.

Meteen na die goal stond Lukaku aan de andere kant oog-in-oog met Mignolet, maar kwam hij net tekort. Balotelli vergat een minuut later de wedstrijd op slot te gooien, toen hij van dichtbij op de lat schoot. Sterling, die Hibbert er op links finaal uitliep, had de Italiaan van een uitstekende voorzet voorzien.

In het laatste kwartier zocht Liverpool, onder aanvoering van invaller Coutinho, gretig naar de beslissende goal. Everton-manager Roberto Martinez wachtte, om onduidelijke redenen, tot de tachtigste minuut met het brengen van Samuel Eto'o. Het leek allemaal te laat voor een punt. Liverpool was druk bezig de 1-0 zege veilig te stellen.

Toen was daar opeens Phil Jagielka. De captain kreeg de bal op een meter of twintig van de goal in de voeten en ramde 'm op fenomenale wijze achter Mignolet. Hij dompelde daarmee de Liverpool-supporters in rouw en bezorgde Everton de morele overwinning. Dat Everton met het gelijkspel nauwelijks iets opschiet, doet daar niets aan af (1-1).

Meppelink/Van Iersel onderuit in halve finale Grand Slam

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel zijn er in São Paulo niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het grand slamtoernooi. Het als negende geplaatste duo dolf in drie sets het onderspit tegen de nummers elf van de plaatsingslijst, Marta Menegatti en Viktoria Orsi Toth uit Italië.

Meppelink en Van Iersel verloren de eerste set met 21-15, maar wisten zich daarna goed te herpakken. De tweede set werd met 21-18 gewonnen, waardoor een beslissende set gespeeld moest worden. Daarin ging het lang gelijk op, tot de Nederlandse speelsters op een 8-10 achterstand kwamen. Ze maakten echter gelijk, maar daarna ging het mis. Op 10-13 kregen de Italiaanse dames een zeer dubieus punt toegewezen, waarna ze het tweede matchpoint konden benutten: 15-11.

Meppelink en Van Iersel in actie tijdens het toernooi in São Paulo (Foto: Getty)

Fitnesscoach United niet langer bij eerste elftal

Fitnesscoach Tony Strudwick is niet langer verbonden aan het eerste elftal van Manchester United. Hij wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de maar liefst negen blessures waarmee de Engelse club te kampen heeft. Strudwick werkte sinds 2007 voor United. 

De rol van Strudwick leek al eerder uitgespeeld. Zijn werkzaamheden bij United namen al af en hij zou zich nu voornamelijk gaan bezighouden met de conditie van de jongere spelers in de selectie. 

Louis van Gaal heeft de naam van Jos van Dijk genoemd als opvolger van Strudwick. Van Dijk werkt al jaren samen met Van Gaal en zou nu verantwoordelijk worden voor de trainingsprogramma's. 

Neuken voor God

Cristy en Dean Parave hebben een opmerkelijke methode ontwikkeld om het woord van God te verspreiden. In goede navolging van het Oude Testament gebruiken zij namelijk buitenechtelijke seks als middel om zieltjes te winnen.

En de heer zag dat het goed was. O ja: ook hun tweede hobby – bodybuilding- wordt ingezet bij hun onvermoeibare bekeringsdrang. Speciaal voor de schepper hebben ze een site op het internet geknald, Fitness Swingers, waarop spierbundels met elkaar kunnen afspreken om uiteindelijk te copuleren in naam van de hemelse vader.

Het begon allemaal toen Cristy een keertje een vriendin had uitgenodigd om samen de douchende Dean (geen Suske en Wiske-album) te verrassen. De verrassing werd een trio en dat beviel het godvrezende stel wel. Daarna is er heel wat afgeketst met mensen die nog niet helemaal de ware bedoelingen van God begrijpen. Voor Cristy en Dean zijn die heel duidelijk: geniet van je lichaam en van ongeremde seks. Kortom: de beste christelijke boodschap sinds Lot zijn maagdelijke dochters liet uitwonen door een menigte geile mannen. In het wereldbeeld van het stel is seks het middel om twijfelaars naar het juiste pad te trekken.

In het verleden was Dean echter niet zo devoot. Hij gaf zijn geld uit aan dranks en drugs. De rest van zijn geld heeft hij verspild. Op het dieptepunt van zijn verslavingen zag hij echter het licht, ontmoette Cristy en samen hebben ze ongegeneerd geëxperimenteerd met allerlei vormen van lichamelijke activiteit. Hun familie en kennissenkring is overigens volledig op de hoogte van de nieuwe hobby van de Parave's. De vader en moeder van Dean vinden het 'harstikke leuk voor ze' en de dochters van Cristy (een overblijfsel van een vorig huwelijk) zijn ook van mening dat de twee een toffe manier gevonden hebben om hun vrije tijd door te brengen.

[Vid] [WK] Massale valpartij vrouwen, Vos komt goed weg

Tijdens de wegwedstrijd voor vrouwen op het WK wielrennen heeft zich na een uur koers een massale valpartij voorgedaan. Tijdens de afdaling op het parcours ging een Noorse renster midden in het peloton hard onderuit, waarna de ene na de andere vrouw tegen de vlakte ging.

Voor Nederland was Thalita de Jong het grootste slachtoffer. Ze werd op het laatste moment opgeroepen om Annemiek van Vleuten te vervangen - Van Vleuten ging in de ploegentijdrit hard onderuit - maar moest zelf uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht worden.

Wereldkampioene Marianne Vos kon de val net ontwijken en kon door haar ploeggenoten weer teruggebracht worden naar de voorste groep. Inmiddels heeft ook Roxanne Knetemann in de remmen geknepen. Zij ging niet hard onderuit, maar stond na de valpartij stil en werd vervolgens vol in haar rug geraakt door een andere renster.

Het Belgische team werd hard getroffen bij de valpartij. Annelies van Doorslaer, Jessie Daams en Ann-Sofie Duyck moesten naar het ziekenhuis gebracht worden, waar respectievelijk een gebroken rib, dijbeen en sleutelbeen geconstateerd werd.

Ook Canada kreeg een harde klap te verwerken. Joelle Numainville kon net als Karol-Ann Canuel en Leah Kirchmann niet meer verder. Ook de Tsjechische topschaatster Martina Sablikova ging hard onderuit. Ruim twintig rensters gaven de pijp aan Maarten na de valpartij.

De zware valpartij op het WK in Ponferrada (Bron: NOS)

Weerzin SP tegen militaire acties IS is breed

De weerstand van de SP tegen militaire acties tegen Islamitische Staat (IS) in Irak of Syrië wordt breed gedragen binnen de partij. Ook willen de SP’ers geen wapenleveranties aan Koerden of andere partijen in Irak.

Dat bleek zaterdag tijdens de partijraad in Amersfoort, waar de Tweede Kamerfractie en lokale afdelingshoofden elkaar bijpraatten. SP-Kamerlid Harry van Bommel kreeg veel bijval voor zijn standpunt. De SP en de Partij voor de Dieren zijn de enige fracties in de Kamer die tegen militair ingrijpen zijn.

Het kabinet besloot deze week mee te doen met de internationale actie tegen IS in Irak. Volgende week praat de Kamer erover.

Weerzin SP tegen militaire acties IS is breed
Weerzin SP tegen militaire acties IS is breed (Foto: ANP)

Maleisië wil blauwhelmen op rampplek MH17

Maleisië wil dat er VN-militairen worden ingezet die de rampplek van MH17 in Oost-Oekraïne kunnen veiligstellen voor onderzoek. De Maleisische minister Liow Tiong Lai van Verkeer verwijt de Oekraïense regering dat zij haar beloften niet nakomt voor wat bereikbaarheid van de rampplek betreft en doet daarom een beroep op de VN.

Dat meldde het Maleisische persbureau Bernama zaterdag. "We betreuren de houding van de Oekraïense regering", zei de minister.

Het toestel van vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergeschoten. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

VS vallen tarwesilo's van IS aan in Syrië

De Verenigde Staten en zijn bondgenoten hebben zaterdag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van Islamitische Staat in Syrië. Dat heeft het Britse Observatorium voor de Mensenrechten gemeld. Er zouden onder meer tarwesilo's onder vuur zijn genomen.

Volgens het Observatorium zijn compounds gebombardeerd in de provincie Homs en de regio Raqqa, waar de officieuze hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat is. Een andere organisatie, de Lokale Coördinatiecomités, spreken van aanvallen op Deir el-Zour en Raqqa.

De coalitie, die dinsdag aan de luchtaanvallen op IS in Syrië begon, hoopt de beweging terug te dringen en uiteindelijk te verslaan.

[Ryder Cup] VS verkleinen achterstand na fourballs

De Amerikanen hebben in de strijd om de Ryder Cup hun achterstand op team Europa na de fourballs weten te verkleinen. De Amerikanen pakten zaterdagmorgen 2,5 punt en Europa moest het doen met 1,5 punt. De stand na de fourballs is nu 6,5 - 5,5 in het voordeel van Europa. 


Het duo Justin Rose en Hendrik Stenson brachten hun derde Europese punt van deze Ryder Cup binnen door met 3&2 te winnen van Bubba Watson en Matt Kuchar. Tijdens de fourball werden 21 birdies geslagen een record in de Ryder Cup. Het succesvolle duo wordt voor de foursomes uit elkaar gehaald. Stenson neemt in verband met rugklachten rust. Rose zal vanmiddag met Martin Kaymer de wedstrijd spelen tegen Jordan Spieth en Patrick Reed.

De Amerikaanse duo's Jim Furyk & Hunter Mahan en Jordan Spieth & Patrick Reed brachten de stand op 6-5 door respectievelijk de Europese koppels Jamie Donaldson & Lee Westwood en Thomas Bjørn & Martin Kaymer te verslaan. Furyk & Mahan wonnen met 4&3 van Donaldson & Westwood. Het koppel Reed/Spieth was zelfs met 5&3 te sterk voor Bjørn/Kaymer.

De laatste partij tussen Rory McIlroy & Ian Poulter en de Amerikanen Rickie Fowler en Jimmy Walker eindigde in een gelijkspel. De Europeanen stonden halverege nog twee punten voor, maar het tweede gedeelte was voor de Amerikanen en kwamen een punt voor. Uiteindelijk bracht Poulter in de zestiende hole de gelijke stand weer op. 

De stand is nu 6,5-5,5 in het voordeel van Europa. Zaterdagmiddag worden er nog vier foursomes gespeeld. Beide teams hebben nu één bal om nu omstebeurt de bal te kunenn slaan. Zondag wordt de Ryder Cup afgesloten met twaalf singles. Het eerste team dat 14,5 punten heeft wint. 


Foursomes zaterdagmiddag
Jamie Donaldson & Lee Westwood v Zach Johnson & Matt Kuchar
Sergio Garcia & Rory McIlroy v Jim Furyk & Hunter Mahan
Martin Kaymer & Justin Rose v Jordan Spieth & Patrick Reed
Victor Dubuisson & Graeme McDowell v Jimmy Walker & Rickie Fowler

Wereldrecord voor Koreaanse boogschutters

De Zuid-Koreaanse vrouwen hebben tijdens het boogschieten op de Asian Games het wereldrecord verbroken in een wedstrijd met 24 pijlen. Tijdens de landenwedstrijd met de niet-olympische compoundboog kwamen de dames tot liefst 238 punten, waar 240 het maximum is.

Choi Bo-Min, Kim Yun-Hee en Seok Ji-Hyun traden in de kwartfinale aan tegen Laos, waar geen enkele serieuze tegenstand van verwacht werd. De vrouwen uit Laos wisten met 24 pijlen zeven keer de 'tien' te raken - waarvan opvallend genoeg twee keer drie achter elkaar - en kwamen zo tot 215 punten.

De Koreaanse vrouwen slaagden er slechts twee keer niet in om het maximum van tien punten met één pijl te scoren en kwamen zo op 238 punten uit. Het oude record stond al meer dan drie jaar op naam van een Amerikaans team. Tijdens de nationale kampioenschappen kwamen zij destijds tot 236 punten. 

Zuid-Korea kon het kunststukje niet meer herhalen, maar 229 punten waren zowel in de halve finale als in de finale wel genoeg voor de winst en dus de gouden medaille voor het eigen publiek in Incheon.

Patty Brard neemt trouwnummer op als single

Patty Brard gaat het liedje dat vrijdag door haar collega's werd gezongen op haar bruiloft zelf uitbrengen als single. De presentatrice en zangeres hoorde het nummer, dat Eric van Tijn speciaal schreef voor haar grote dag op Ibiza, al eerder en had meteen interesse. "Maar Eric bleef me maar ontwijken. Nu snap ik waarom", zegt Brard op het Spaanse eiland tegen Novum Nieuws.

De presentatrice en architect Antoine van de Vijver werden onder leiding van Bridget Maasland door BN'ers en de aanwezige pers toegezongen. Brard wil snel aan de slag met het uptempo popnummer dat Verliefd, Verloofd, Getrouwd heet.

De 59-jarige Brard en de vijf jaar jongere Van de Vijver, die acht jaar samen zijn, gaven elkaar vrijdag voor de tweede keer het jawoord. Eerder deze maand trouwde het koppel al in een restaurant in Amstelveen. De presentatrice en de architect blijven nog een week op Ibiza als huwelijksreis.

Tafeltennissers geven EK-promotie weg

De Nederlandse tafeltennissers hebben promotie op het EK voor landenteams in Lissabon uit handen gegeven. Voor het eerst in jaren deed Nederland bij de mannen weer mee, waardoor ze in de derde en laagste divisie moesten spelen. Een plek in de finale - de strijd om de 33e en 34e plek op het EK - was genoeg geweest voor promotie, maar in de halve finale werd verloren van Wales.

Met een 45e plaats staat Nederland 21 plekken hoger dan Wales op de wereldranglijst. Het begin was prima, want Rajko Gommers won met 11-7, 11-8, 11-8 van Michael Marsden. Daarna ging het minder voor de mannen van de kersverse bondscoach Li Jiao, Ewout Oostwouder en Laurens Tromer verloren beiden een zenuwslopende partij na vijf games.

Oostwouder kon zich al snel revancheren tegen Marsden, door binnen een kwartier met 11-9, 11-6, 11-4 te winnen. Daarna was het aan Gommers om het af te maken tegen Ryan Jenkins. De wedstrijd ging volledig gelijk op, waardoor een vijfde en beslissende game nodig was. Daarin leek Gommers het te gaan doen door op 10-7 en dus drie matchpoints te komen. Hij gaf het echter volledig uit handen, waarna Jenkins het op 12-11 direct afmaakte. 

Door de nederlaag is de doelstelling, promotie, toch niet gehaald. Die eer gaat naar Wales en Israël, dat de andere halve finale won. Nederland speelt later op zaterdag nog tegen Schotland in de wedstrijd om de 35e plek.

Henny Huisman mag Nederland blijven verrassen

Henny Huisman hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken over zijn tv-carrière. Surprise, Surprise, waarmee Huisman in augustus zijn comeback op de buis maakte, krijgt een vervolg. Dat vertelt SBS-baas Remko van Westerloo aan Novum Nieuws.

Huisman liet meermaals doorschemeren graag door te willen gaan met Surprise, Surprise, dat hij samen met Do en Airen Mylene presenteert. "We moeten hem ook van de straat houden", grapt Van Westerloo.

Meer programma's bij SBS lijken er voor Huisman voorlopig nog niet in te zitten. "We hebben maar zo veel programma's te vergeven", zegt Van Westerloo. "Henny doet het fantastisch in Surprise, Surprise en ik denk dat het heel dankbaar is om hem daarin te laten terugkomen. Dat is echt op z'n lijf geschreven. Wat er verder op ons pad komt, zien we nog wel."

Lolbroeken kosten zes leerlingen het leven

De paniek die vrijdag op een school in Zuid-China aan zes leerlingen het leven kostte werd veroorzaakt door ravottende kinderen. Dat heeft Beijing News, een krant in staatshanden, zaterdag gemeld.

Op de school in Kunming gooide een aantal jongetjes schuimrubberen slaapmatjes omver. De matrassen kwamen op andere jongens terecht. Enkele kinderen schrokken van hun gegil en renden door een smal trapgat naar buiten, waarop in de school paniek uitbrak. Dat hebben ooggetuigen tegen de krant gezegd.

Zes kinderen overleden nadat ze onder de voet waren gelopen en 26 anderen raakten gewond. De kinderen zaten in de eerste en tweede klas. De autoriteiten in Kunming eisten vrijdag dat alle scholen in de stad grondig worden gecontroleerd op veiligheid.

Het gezicht van de armoede

Er zijn weinig ontmoetingen die mij meer aan het denken zetten dan die met de verkoper van het Straatnieuws. Oververtegenwoordigd door mannen van wie het gezicht verraadt dat de krant met recht haar naam draagt, verkoopt het Straatnieuws meer dan haar daklozenkrant. Met elke krant die de verkoper overhandigt, schenkt hij namelijk een stukje voldoening dat veel Nederlanders bijna nergens anders zo persoonlijk kunnen verkrijgen. Geeft u aan goede doelen?

Kvitova wint ook in China van Bouchard

Petra Kvitova heeft het WTA-toernooi van Wuhan gewonnen. De als derde geplaatste Tsjechische was in de finale in China met 6-3 en 6-4 te sterk voor Eugenie Bouchard (6). De twee stonden eerder dit jaar ook tegenover elkaar in de eindstrijd van Wimbledon. Ook toen won Kvitova in twee sets.

Met haar overwinning verzekert Kvitova zich van deelname aan de WTA Tour Championships in Singapore. Voor het eindejaarstoernooi, waaraan de beste acht speelsters van het seizoen deelnemen, bemachtigden eerder Serena Williams, Simona Halep en Maria Sharapova al een ticket.

PSV'er Hendrix sloeg aanbod Ajax af

Jorrit Hendrix heeft in het verleden een aanbieding van Ajax afgeslagen. De verdediger annex middenvelder koos voor een langer verblijf bij PSV en is nu een vaste waarde.

De 19-jarige Hendrix debuteerde vorig seizoen in de hoofdmacht van PSV en staat inmiddels op 38 officiële wedstrijden voor de Eindhovenaren. Als A-junior was de Limburger in beeld bij Ajax. Een transfer naar de recordkampioen van Nederland ging niet door. Hendrix wilde liever slagen in het Philips Stadion.

"Phillip Cocu was mijn trainer in de A1 en hij zou hoofdtrainer worden. Ik rook mijn kans bij PSV", zegt Hendrix tegen De Telegraaf. "Als centrale verdediger ben ik defensief en fysiek sterker geworden, maar ik vind het wel prettig om nu weer op het middenveld te spelen. Op deze plek wil ik me verder ontwikkelen."

"Als ik voetbal op tv kijk, doe ik dat ook altijd positiegericht. Dan kijk ik hoe toppers als Xabi Alonso, Xavi of Pirlo deze positie invullen. Daar probeer ik van te leren", aldus de multifunctionele linkspoot. Cocu deed dit seizoen vooralsnog tien keer een beroep op Hendrix.

PSV staat na zes speelronden aan de leiding in de Eredivisie. De Brabanders gaan zondagavond op bezoek bij nummer vier sc Heerenveen. PSV rekende donderdag in de tweede ronde van de strijd om de KNVB-beker af met FC Utrecht (2-0). Hendrix deed negen minuten mee in de bekerwedstrijd.

Blind: "Van Gaal is specialist in bouwen team"

Manchester United heeft het al sinds de start van de competitie erg moeilijk. De ploeg won van de vijfde duels pas één wedstrijd en speelde twee keer gelijk. Vooralsnog gaat het niet ten koste van de positie van trainer Louis van Gaal.

Van Gaal is bij Manchester United aan zijn eerste seizoen bezig, maar slaagt er nog niet in om potten te breken. Daley Blind, één van de nieuwe aankopen van The Mancunians, is van mening dat men de oefenmeester de tijd moet geven.

"Van Gaal is een specialist in het bouwen van een team. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Hij kan een hecht collectief smeden dat wedstrijden wint", liet de voormalig Ajacied weten.

Blind groeide onder Van Gaal, tijdens het WK voetbal in Brazilië, uit tot één van de belangrijke spelers. Afgelopen zomer koos de voetballer voor een overgang naar Manchester United. "Van Gaal had veel vertrouwen in mij tijdens het WK in Brazilië. Daarna hielden we contact. Tijdens de transferperiode bleef hij zijn vertrouwen uitspreken in mij. Binnen twee dagen was de overgang naar United rond."

Twee bommen onder spoorbrug IJssel weggehaald

De Explosieven Opruimingsdienst (EODD) heeft twee gevonden bommen onder de spoorbrug over de IJssel in Deventer veiliggesteld. Dat meldt de gemeente Deventer zaterdag. De bommen worden op een later moment tot ontploffing gebracht.

Het gaat om twee onontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Rond 10.30 uur was de laatste bom uit het water gehaald en konden de treinen weer rijden. In totaal zijn tot nu toe 22 bommen langs de IJssel gevonden.

De bommen werden ontdekt tijdens onderzoek voorafgaand aan werkzaamheden in de uiterwaarden van de IJssel. Rijkswaterstaat wil meer ruimte voor het water maken, waardoor de traditionele flessenhals ter hoogte van het historische stadsfront wordt opgelost.

Uitspraak tegen oud-president Mubarak uitgesteld

De rechtbank in Egypte stelt de uitspraak in de zaak tegen oud president Hosni Mubarak uit tot 29 november. Mubarak (86) is beschuldigd van het aanzetten tot moord op Egyptische demonstranten in 2011.

De zaak is uitgesteld omdat de rechter niet genoeg tijd heeft gehad de bewijsvoering in zijn geheel door te lezen, aldus persbureau Reuters. Het bewijsmateriaal beslaat honderdzestigduizend pagina's.

Mubarak zou het leger hebben aangezet honderden betogers in Caïro te doden, toen daar drie jaar geleden massale demonstraties uitbraken. Een jaar later werd hij schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslang. Dit vonnis werd door een hoge rechter echter nietig verklaard en het proces werd terugverwezen.

Omdat de voormalig president kampt met gezondheidsproblemen verbleef hij een jaar onder huisarrest in een militair ziekenhuis in Caïro.

Een helikopter had Mubarak zaterdag naar de rechtbank gebracht, waar hij het vonnis zou aanhoren. Mubarak had in de zitting te kennen gegeven 'nooit een order te hebben gegeven om demonstranten te doden'.

Catalonië prikt datum referendum onafhankelijkheid

Inwoners van de noordoostelijke Spaanse regio Catalonië kunnen 9 november naar de stembus om zich uit te spreken over onafhankelijkheid van de regio. De Catalaanse leider Artur Mas heeft bepaald dat dan een referendum wordt gehouden. De meeste politieke leiders in de regio steunen hem.

De Spaanse overheid stelt dat het referendum illegaal is en niet zal plaatsvinden. Het kabinet houdt naar verwachting zondag een spoedberaad over de zaak. De regering wil een onlangs aangenomen Catalaanse wet die het referendum mogelijk maakt aanvechten bij het constitutionele hof, in de hoop dat die de wet opschort en de stemming tegenhoudt.

De aankondiging komt een week nadat Schotland tegen afsplitsing van het Verenigd Koninkrijk stemde.

[WK] Brons voor junior Lenderink

Wielrenner Peter Lenderink heeft op het WK in Ponferrada brons gepakt op de wegwedstrijd bij de junioren. In een zeer spannende slotfase kon de Nederlander, volgend jaar rijdend voor het Rabobank Development Team, in de sprint iedereen kloppen behalve de Duitser Jonas Bokeloh en de Rus Alexander Kulikovskiy.

De wedstrijd kende een slotfase met veel ontsnappingen. De Italiaan Nicola Conci lag in de laatste afdaling op kop, maar ging onderuit. In de laatste kilometers was er nog een Zwitserse aanval te noteren dankzij Gino Mäder, waar de Rus Stepan Kurianov bij aansloot. Zij werden echter in de laatste honderden meters teruggepakt door het jagende peloton.

Sjoerd Bax leek voor Nederland goede papieren te hebben, want hij kwam snel naar voren. Hij zat echter vast achter de terugzakkende Kurianov, waardoor Bax in moest houden en zich opnieuw op gang moest trekken. Aan de andere kant van de weg kon Lenderink wel op volle kracht sprinten, wat hem de derde plek opleverde. Bokeloh werd wereldkampioen, Kulikovskiy pakte het zilver.

[Eredivisie] Preview speelronde 7

De zevende speelronde in de Eredivisie gaat vanavond van start. Zoals gebruikelijk blikt FOK!sport ook dit weekend weer vooruit op een aantal wedstrijden, die voor dit weekend op het programma staan.

Vanavond om 18.30 uur trappen NAC Breda en Ajax de zevende speelronde in de Eredivisie in Breda af. In het verleden werd deze wedstrijd 47 keer eerder gespeeld, waarvan de Amsterdammers er liefst 32 wonnen. De Bredase formatie trok maar zes keer aan het langste eind. Op dit moment is het verschil tussen beide ploegen slechts vier punten. Mocht NAC Breda dus winnen, dan naderen de Brabanders Ajax tot op één punt.



Colin Kazim-Richards (r) scoorde nog niet voor Feyenoord (PRO SHOTS / Erik Pasman)

Ook FC Dordrecht en Vitesse beginnen om 18.30 uur aan hun onderlinge wedstrijd. Het is pas de derde keer dat dit duel in de Eredivisie op het programma staat. In 1994 speelden beide teams voor het laatst tegen elkaar in Dordrecht. Destijds bleef het bij een doelpuntloos gelijkspel. Op dit moment ontlopen FC Dordrecht en Vitesse elkaar niet veel. Beide hebben slechts vijf punten, waarbij vooral de prestaties van Vitesse tot dusver tegenvallen.

Feyenoord wordt vanavond in de gelegenheid gesteld revanche te nemen op de zeperd van afgelopen week. In de KNVB beker speelden de Rotterdammers woensdag ook al tegen Go Ahead Eagles: 2-0. Het is de ploeg van trainer Fred Rutten er in elk alles aan gelegen om het blazoen op te poetsen, want de fans beginnen te morren. Vorig seizoen werd het aan de Vetkampstraat in Deventer 2-2, waar Feyenoord in eigen huis met 5-0 te sterk was. Het kan dus alle kanten op.

Morgen strijden Excelsior en sc Cambuur Leeuwarden in een onderling duel om drie punten. Saillant detail: Deze wedstrijd werd nog niet eerder in de Eredivisie gespeeld. De Friezen leden afgelopen weekend hun eerste nederlaag: PSV was met 4-0 te sterk. Excelsior speelde in dat weekend gelijk tegen FC Dordrecht (1-1) en doet het als promovendus zeker niet slecht. De club uit Rotterdam Kralingen staat op de elfde plaats.


Giovanni Korte (r) probeert Joeri de Kamps van NAC Breda af te troeven (PRO SHOTS / Jasper Ruhe)

In Enschede neemt FC Twente het morgen op tegen FC Utrecht. Afgaand op de doelcijfers kan gesteld worden dat de Tukkers in eigen huis oppermachtig zijn: 85 om 34. Zo eindigde deze wedstrijd vorig seizoen bijvoorbeeld in een 6-0 zege voor de thuisploeg. Beide ploegen hebben op dit moment evenveel punten, al wonnen de Domstedelingen drie duels tegen twee van FC Twente. Dit kan dus een zeer interessant duel worden.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
27 sept om 18.30 uur NAC Breda - Ajax FOX Sports 1
27 sept om 18.30 uur FC Dordrecht - Vitesse FOX Sports 3
27 sept om 19.45 uur PEC Zwolle - Heracles Almelo FOX Sports 5
27 sept om 20.45 uur Go Ahead Eagles - Feyenoord FOX Sports 1
27 sept om 20.45 uur ADO Den Haag - AZ FOX Sports 3
27 sept om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
28 sept om 01.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
28 sept om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
28 sept om 12.30 uur Excelsior - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 1
28 sept om 14.30 uur FC Twente - FC Utrecht FOX Sports 1
28 sept om 14.30 uur FC Groningen - Willem II FOX Sports 3
28 sept om 16.45 uur sc Heerenveen - PSV FOX Sports 1
28 sept om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
28 sept om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

Stokslagen voor homo's en overspeligen in Atjeh

Voor overspel of seks met hetzelfde geslacht kan in de Indonesische provincie Atjeh een straf tot honderd stokslagen worden uitgedeeld. De conservatieve islamitische provincie heeft zaterdagochtend een wet met die strekking aangenomen. Mensenrechtengroeperingen wijzen erop dat deze wet in strijd is met internationale verdragen die minderheden en vrouwen moeten beschermen.

De maatregel werd na urenlang debat van het regionale 69-koppige parlement aangenomen, terwijl over enkele dagen een nieuw 81-koppig parlement het bestuur overneemt. De centrale Indonesische overheid is opgeroepen de wet aan te vechten bij het constitutionele hof.

Op anale seks komen honderd stokslagen te staan. Hetzelfde geldt voor vrouwen die lichaamsdelen voor seksueel genot tegen elkaar wrijven. Enkele wetten zijn enigszins afgezwakt. Zo staat er vanwege bezwaren van de centrale overheid geen steniging tot de dood meer op overspel.

Andere seksuele handelingen worden niet genoemd, wat de vraag oproept of die als acceptabel worden gezien of dat er niet goed over de wet is nagedacht. De wet, gebaseerd op shariaregelgeving, geldt ook voor niet-moslims, die een procent van de bevolking van Atjeh uitmaken.

De centrale overheid kan een provinciale wet niet afschieten, maar kan Atjeh wel vragen de wet nog eens te overwegen. Vrijdag stemde Indonesië nog als enige land in zuidoost-Azië tegen een resolutie van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties die geweld en discriminatie op basis van seksuele oriëntatie of geslacht moet tegengaan. De resolutatie haalde echter genoeg stemmen om te worden aangenomen.

In Atjeh wonen meer toegewijde moslims dan in de rest van Indonesië, maar het is niet duidelijk hoeveel steun er is voor de nieuwe wet. Mensen die worden veroordeeld voor overspel, gokken of het nuttigen van alcohol kunnen in Atjeh al stokslagen krijgen. Dat geldt ook voor vrouwen die te strakke kleding dragen en mensen die het vrijdaggebed overslaan.

Om een oorlog met separatisten te beëindigen kreeg Atjeh in 2006 het recht om shariaregelgeving in te voeren. Inmiddels is een religieuze politie en een religieus gerechtssysteem opgetuigd.

[WK] Vos gaat voor derde wereldtitel op rij

Wielrenster Marianne Vos wil zaterdag in het Spaanse Ponferrada haar derde wereldtitel op rij op de weg veroveren. De Nederlandse, in 2006 ook al de beste van de wereld, moest zondag nog lossen in de ploegentijdrit.

Toch voelt Vos zich goed genoeg om nieuw succes na te jagen. "Het was niet top bij de ploegentijdrit, maar dat had zo z'n redenen. Niettemin waren er na afloop wel wat twijfels. Die zijn weg hoor", zo blikte ze vooruit op de wegwedstrijd.

Vos moet het in Spanje stellen zonder hulp van Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen. Beide rensters kwamen zwaar ten val tijdens de ploegentijdrit. Chantal Blaak, Lucinda Brand, Amy Pieters, Ellen van Dijk, Roxane Knetemann, Iris Slappendel, Sabrina Stultiens en Thalita de Jong rijden wel in dienst van Vos, die ook succesvol is op de baan en de mountainbike.

'Links verliest Franse Eerste Kamer'

De sinds 2011 bestaande krappe linkse meerderheid in de Franse Eerste Kamer wordt zondag een minderheid, schatten Franse media dit weekeinde.

Voor de socialistische president François Hollande lijkt 2014 een erg lang rampjaar te worden. Zijn partij verloor eerder dit jaar al in de gemeenteraadsverkiezingen en in de Europese parlementsverkiezingen.

Franse media voorspellen dat hij zondag de meerderheid in de Eerste Kamer of de Senaat kwijtraakt. Dan worden via een systeem van getrapte verkiezingen 178 van de 348 senatoren gekozen. Er is een kiescollege van 87.500 kiesmannen en -vrouwen. Dat bestaat vooral uit afgevaardigden in plaatselijke of regionale volksvertegenwoordigingen. Om de 3 jaar wordt ongeveer de helft van de senatoren gekozen.

Ajax wil mogelijk ArenA kopen

Ajax gaat kijken of het mogelijk is de Amsterdam ArenA te kopen. Ook is er een kans dat het aandeel van dertien procent dat de club nu in het stadion heeft wordt vergroot. Dat zegt financieel directeur Jeroen Slop zaterdag in de Telegraaf. Het stadion is nu van de gemeente Amsterdam.

"Wat we doen moet lonend zijn", aldus Slop, die zijn uitspraak deed bij de presentatie van de jaarcijfers van Ajax. "We moeten een business case hebben. En dan moet je de voordelen en nadelen op een rijtje zetten." Het is onduidelijk wanneer en of Ajax met concrete stappen komt. In maart meldde de club nog geen concrete plannen te hebben het stadion over te nemen.

Ajax meldde vrijdag dat het over het boekjaar 2013/2014 16,6 miljoen euro winst heeft geboekt. Er wordt geen dividend uitgekeerd, de winst wordt aan de reserves toegevoegd. De totale omzet bedroeg 103,8 miljoen, 1,8 miljoen euro minder dan een jaar eerder.

Bart Chabot kan slecht maat houden

Bart Chabot vindt het erg moeilijk om maat te houden. "Ik ben een mateloos mens. Ik heb heel erg gedronken, in de tijd dat ik veel optrok met Herman Brood. Echt gedronken, echt", zegt de 60-jarige schrijver in het AD.

"Niet een fles wijn per dag, dat is peanuts. Whisky, vooral ook rum-cola. Dubbele rum-cola. Driedubbele rum, met een beetje cola", somt Chabot op. De schrijver nam zich na een alcoholvergiftiging voor om te minderen, maar dat lukte niet. "Ik was verslaafd. Ik werd heel inventief om toch voor elkaar te krijgen wat ik wilde: sterke drank drinken. Ik ging het verstoppen, op plekken waar ik mocht aannemen dat Yolanda niet ging kijken."

Zijn vrouw had er in 1993 genoeg van en stelde Chabot voor de keuze, stoppen met drinken of vertrekken. "Ze wilde geen alcoholist als vader van haar kinderen. Zij werkte fulltime, ik had de zorg over onze vier zoons. Dat was punt één. Punt twee was dat ze te veel van me hield om me naar de donder te zien gaan."

Chabot raakte twintig jaar geen druppel aan, maar drinkt sinds acht maanden weer af en toe een glaasje wijn. "Ik merk dat ik de laatste jaren toch wel veel onder spanning sta. Ik doe overal vrij laconiek over, maar ik merk het aan mezelf. En Yolanda weet ook: een glaasje wijn 's avonds helpt me ontspannen."

De schrijver kan naar eigen zeggen tegenwoordig beter maat houden. "Ik weet me nog goed te beheersen. Hoewel, Yolanda keek laatst naar een fles en merkte op dat ik alweer drie glazen ophad. Ik zei tegen haar: nee hoor, ze stoppen die flessen nu veel minder vol dan twintig jaar geleden."

Beachvolleyballers naar halve finales Grand Slam

Tijdens het laatste grand slamtoernooi op de beachvolleybalkalender hebben zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen hun favorietenrol in de kwartfinales waargemaakt en zich geplaatst bij de laatste vier. In São Paulo slaagden Christiaan Varenhorst en Reinder Nummerdor er bij de mannen in, net als Marleen van Iersel en Madelein Meppelink bij de vrouwen.

Varenhorst/Nummerdor, als dertiende geplaatst, mochten door groepswinst direct instromen bij de laatste zestien. Daarin werd vrij simpel gewonnen van het Amerikaanse duo Mayer/Brunner, waarna in de halve finale afgerekend moest worden met Volkan Gögtepe en Murat Giginoglu. De Turken waren als 26e geplaatst en het verschil was na een half uur duidelijk: 21-19, 21-14.

Voor de Nederlanders is het een gouden kans om een grand slam te winnen. De eerste vijf geplaatste duo's zijn namelijk allemaal al uitgeschakeld. In de halve finales nemen ze het zaterdag op tegen Josh Binstock en Sam Schachter, de nummers 23 van de plaatsinglijst. Wereldkampioenen Robert Brouwer en Alexander Meeuwsen dolven in de achtste finales met 2-1 het onderspit tegen Schalk/Saxton uit Canada.

Varenhorst en Nummerdor in actie tijdens het toernooi in São Paulo (Foto: Getty)

Meppelink en Van Iersel moesten zich via de tussenronde plaatsen voor de achtste finales, door te winnen van Ukolova/Moiseeva, de Russische nummers 20 van de plaatsingslijst. Het Nederlandse duo, nummer 9 op de lijst, maakte vervolgens met 21-15, 21-14 korte metten met Goricanec/Hüberli (14) uit Zwitserland. In de kwartfinale lieten ze zich niet verrassen door Melissa Humana-Paredes en Taylor Pischke: 21-16, 21-15. Het als 18e geplaatste Canadese duo won een ronde eerder van Rimke Braakman en Jantine van der Vlist.

In de halve finale nemen Meppelink en Van Iersel het zaterdag op tegen Marta Menegatti en Viktoria Orsi Toth, de Italiaanse nummers elf van de plaatsingslijst. Net als voor de mannen hebben ook de vrouwen een goede kans om een groot toernooi te winnen. Naast henzelf zijn alleen de Braziliaanse dames Larissa França en Talita Antunes (7) nog over van de tien hoogst geplaatste duo's.

Oud-kampioen zwemmen na diefstal van Asian Games gestuurd

De Japanse zwemmer Naoya Tomita is door het Japans Olympisch Comité weggestuurd van de Asian Games in Incheon. De 25-jarige schoolslagspecialist werd betrapt op het stelen van een peperdure camera van een journalist.

"Het Japans Olympisch Comité (JOC) erkent dat Tomita zich ernstig misdragen heeft, waardoor wij hebben besloten om hem per direct uit het Japanse team te zetten", aldus een statement van het JOC. "Onze delegatie kreeg vrijdagavond te horen dat Tomita verdacht werd van het stelen van een camera bij het zwembad een dag eerder. De politie vroeg onze samenwerken en nam hem mee naar het bureau, waar hij de diefstal bekende."

Tijdens de Asian Games werd Tomita vierde op de 100 meter schoolslag. Zijn grootste successen kwamen echter in 2010, dat jaar pakte hij goud op de Games op de 200 meter schoolslag. Later in het jaar volgde het absolute hoogtepunt, toen hij wereldkampioen kortebaan werd op dezelfde afstand. 

Tomita werd vier jaar geleden nog wereldkampioen op de 200 meter schoolslag (Foto: Getty)

Moeder wil geen Zwarte Piet op basisschool

Een moeder eist dat een Utrechtse basisschool Zwarte Piet uit het onderwijsaanbod schrapt. Ze heeft een procedure aangespannen bij het College voor de Rechten van de Mens omdat het schoolbestuur weigerde, melden het AD en de activistische website doorbraak.eu.

De moeder eist van de Professor Kohnstammschool in Utrecht-Oost dat het Zwarte Piet in woord en geluid verbiedt. Zij verwijt de school dat die haar kinderen geen discriminatievrije omgeving biedt, meldt doorbraak.eu. Haar kinderen zouden worden blootgesteld aan een karikatuur die zwarte mensen kwetst en vernedert. Dat gebeurt volgens haar niet alleen met het uitzenden van het Sinterklaasjournaal, maar ook in schoolopdrachten als 'corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet'.

De school is niet van plan Zwarte Piet te verbannen. "We hebben gezegd dat aan zo'n beslissing eerst een uitgebreide dialoog vooraf gaat. Daar is ze het niet mee eens", zegt voorzitter van het schoolbestuur SPO Utrecht Thea Meijer in de krant.

Wel denkt de school door de maatschappelijke discussie na over veranderingen. "We zijn nu aan het aftasten hoe we met alle stromingen rekening kunnen houden. Het is logisch dat het sinterklaasfeest op school moet blijven aansluiten op de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal."

Het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling, oordeelt of op de school sprake is van discriminatie, maar kan geen sancties opleggen. Het college heeft niet eerder een zaak over Zwarte Piet behandeld. De zitting is op 15 oktober.

Vechten met Epona in Hyrule Warriors

Hyrule Warriors is sinds gisteren ook te koop in Amerika. Aonuma, producer van The Legend of Zelda, vond dit een goed moment om meer informatie te geven over het eerste DLC-pakket. Hij heeft het wapen onthuld waarmee gamers aan de slag kunnen: Epona, het paard van Link.

Aonuma: ''Some of you may be surprised to hear that Epona is a "weapon", but in Hyrule Warriors, she can team up with Link to attack enemies! I already had a chance to try out Epona in the game. By riding Epona, I was able to blow heards of enemies away and gallop swiftly through the fields, and I had a lot of fun trying out this re-imagined version of her in Hyrule Warriors. In the Zelda series, players never had a chance to tackle bosses by galloping around them with Epona like in Hyrule Warriors, so I hope fans will enjoy playing as Zelda characters in a game with a different type of action than you typically find in the original series.''

De eerste DLC, het Master Quest Pack, is vanaf 16 oktober te downloaden. De DLC zal ook scenarios en kostuums beschikbaar maken.

Hyrule Warriors Epona

'Drugsverkoop steeds vaker via internet'

Nederlandse drugshandelaren verkopen voor bijna 30 miljoen euro aan verdovende middelen via internet. De omzet is vier á vijf keer zo hoog als die van de succesvolste coffeeshops in Nederland. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De verkoop van onder meer lsd en xtc gebeurt via webwinkels op anonieme internetmarktplaatsen en is grotendeels gericht op buitenlandse klanten, net als bij de coffeeshops.

De onlinedrugswinkels opereren onder namen als DutchMagic, HollandOnline en DutchDope.

'Drugsverkoop steeds vaker via internet'
'Drugsverkoop steeds vaker via internet' (Foto: ANP)

Advies douane: geen uniform na werktijd

Niet alleen militairen, maar ook douaniers wordt nu aangeraden om buiten werktijd en in het openbaar vervoer geen uniform te dragen. Reden is de verhoogde dreiging door jihadstrijders nu Nederland meedoet aan de missie tegen IS.

Het ministerie van Financiën, waar de douane onder valt, bevestigde het advies zaterdag. Concrete dreiging tegen douaneambtenaren is er niet.

Militairen werd eerder deze week al aangeraden om voor en na hun werk in burger over straat te gaan. "Daar sluiten we ons bij aan. Hoewel het uniform van douaniers verschilt van dat van militairen, is dat voor sommigen moeilijk te zien", aldus een zegsvrouw.

Overigens draagt lang niet elke douaneambtenaar een uniform. Wie bijvoorbeeld paspoorten controleert op Schiphol of contact heeft met bedrijven moet dat wel, maar wie "achter de schermen" werkt hoeft dat niet.

Gewonden door vulkaanuitbarsting Japan

Door een vulkaanuitbarsting in Japan is zaterdag zeker een persoon zwaargewond geraakt. Zeven anderen raakten lichtgewond, meldde de brandweer. De vulkaan spuwt nog steeds lava.

De vulkaan Ontake barstte rond 4 uur 's ochtends (Nederlandse tijd) uit. Daarbij ontstond een grijze rookwolk van ongeveer 3000 meter lang. De Japanse autoriteiten hebben bewoners in een straal van 4 kilometer rond de vulkaan gewaarschuwd voor rondvliegende stenen. Vliegtuigen moeten hun route wijzigen om de wolk te mijden.

Ontake staat zo'n 200 kilometer ten westen van Tokio, in een gebied waar geen kerncentrales actief zijn.

Gewonden door vulkaanuitbarsting Japan
Gewonden door vulkaanuitbarsting Japan (Foto: ANP)

Super Smash Bros. krijgt bundel

Webshop Amazon heeft een Super Smash Bros.-bundel in de virtuele vitrine staan. De bundel bevat naast de game een GameCube-controller en een USB-hub geschikt tot voor vier spelers. De bundel kost 99.99 dollar.

De Super Smash Bros.-controller moet spelers van Smash Bros. Melee bekend voorkomen. Het grote voordeel van die bedrade controller is dat je geen last had van latency, zeg maar inputlag. Diehard spelers vonden de draadloze Wii-controllers maar niets. De USB-hub in de Super Smash Bros.-bundel heeft vier poorten, zodat tot vier spelers op de bank mee kunnen spelen. Er hangen twee USB-kabels aan om de controllers genoeg stroom te geven via de USB-poorten van de Wii U.

De geruchten gaan dat de Wii U-versie van Super Smash Bros. in november uit gaat komen. De 3DS-versie, die niets aan deze controller heeft, komt 3 oktober uit.

Super Smash Bros.-bundel

Super Smash Bros.-bundel

Super Smash Bros.-bundel

Iran: atoomoverleg gaat te langzaam

De Iraanse president Hassan Rohani heeft gewaarschuwd dat het atoomoverleg tussen Iran en zes wereldmachten erg traag verloopt. "We hebben stappen gezet, maar die zijn niet veelzeggend", zei de president zaterdag tijdens een persconferentie. "We hebben weinig tijd", voegde hij daaraan toe.

Een permanente overeenkomst over de Iraanse atoomambities moet uiterlijk 24 november worden bereikt. De wereldmachten willen dat Iran atoomenergie alleen voor vreedzame doeleinden gebruikt. In ruil daarvoor kan een deel van de sancties tegen Iran worden opgeheven.

Volgens Rohani heeft Iran 'de nodige flexibiliteit' laten zien en is het nu aan de zes andere landen om de gesprekken voort te zetten.

Een Amerikaanse functionaris zei eerder zaterdagochtend dat nog niet op alle cruciale punten een deal is gesloten, maar dat er wel vorderingen worden gemaakt. ,,We moeten allemaal moeilijke beslissingen maken en het is nu aan Iran om er daarvan ook een aantal te nemen voordat we overeenstemming bereiken."

Iran overlegde afgelopen week in New York met de Verenigde Staten, Duitsland, China, het Verenigd Koninkrijk en Rusland over het atoomprogramma. Wereldleiders spreken daar al jaren over en ook tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stonden de nucleaire ambities van Iran op de agenda.

Iran: atoomoverleg gaat te langzaam
Iran: atoomoverleg gaat te langzaam (Foto: ANP)

'Holleeder kocht zich in bij liquidatiegroep'

Topcrimineel Willem Holleeder heeft zich voor zeven miljoen euro ingekocht bij een liquidatiegroep rond crimineel Dino S. De mensen in deze groep beslisten wie er dood moesten in de onderwereld, schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van de kluisverklaringen van Fred R., de nieuwe kroongetuige van het Openbaar Ministerie in het beruchte 'Passageproces'.

Het geld waarme Holleeder zich inkocht kwam volgens R. van de in 2004 geliquideerde onderwereldbankier Willem Endstra. Het bedrag werd vervolgens verdeeld onder de groep. "Dat Willem met hun omging, komt omdat hij betaalde. Niet omdat ze vrienden waren", aldus R.. Holleeder werd in 2007 veroordeeld voor afpersing van onder anderen Endstra.

Holleeder was volgens R. een belangrijke opdrachtgever in de groep. De slachtoffers van de liquidaties die de groep liet uitvoeren waren volgens hem negen van de tien keer mensen waar Holleeder in de onderwereldoorlog een conflict mee had.

Holleeder, Dino S. en de in 2011 vermoorde Stanley Hillis zouden het brein zijn achter de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld. Holleeder, die in de jaren tachtig bekendheid kreeg als een van de ontvoerders van Freddy Heineken, zou hebben gefungeerd als spaarpot. Hij heeft nog niet voor deze moorden terechtgestaan. Na zijn veroordeling voor afpersing kwam hij in 2012 weer vrij.

R. werd twee weken geleden gepresenteerd als nieuwe kroongetuige in de liquidatiezaak Passage. In deze zaak kregen drie moordenaars eerder levenslange gevangenisstraffen. De vermeende opdrachtgevers gingen vrijuit. Met de hulp van R. wil justitie hen alsnog veroordeeld krijgen.

PlayStation Home gaat dicht

Op de blogsite van PlayStation is te lezen dat PlayStation Home eind maart de deuren gaat sluiten. De service is sinds december 2008 in de lucht.

Eerder in augustus is al aangekondigd dat de Japanse variant ook eind maart gaat stoppen. De service had gedurende die tijd tientallen miljoenen gebruikers over de hele wereld. In PlayStation Home kun je ronddwalen in een hub, waarin er gamers, minigames en andere evenementen te vinden waren. En soms werd het als reclamezuil gebruikt voor grote release van andere games. En dat allemaal om sociaal te doen met andere mensen.

PlayStation Home gaat vanaf 12 november geen nieuwe reguliere content meer aanbieden. Tot 3 december is de content die er al was te downloaden. Wel wordt er als blijk van dank gratis content vrijgegeven, maar wanneer en wat is onbekend.

Man doodgeschoten op dancefeest Amsterdam

In uitgaansgelegenheid The Sand in Amsterdam West is vrijdagnacht een man doodgeschoten. Dat meldt RTV Noord-Holland zaterdag. Er is nog niets bekend over de identiteit van zowel de dader als het slachtoffer.

Het incident in de discotheek in het Westelijk Havengebied vond rond 04.00 uur plaats. Een onbekende persoon opende het vuur en sloeg daarna op de vlucht. Ongeveer tweeduizend mensen waren tijdens de schietpartij aanwezig bij het feest Afro Dance.

Een getuige vertelde tegen de nieuwszender een schot te hebben gehoord, waarna iedereen zo snel mogelijk naar de uitgang wilde. Een groot aantal politieauto's, drie ambulances en een traumateam kwamen op de melding af. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

Nederland passeert Engeland in cameratoezicht

Het aantal camera's per hoofd van de bevolking ligt in Nederland met één per elf inwoners inmiddels hoger dan in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van Trouw. Het Verenigd Koninkrijk werd tot nu toe als koploper op het gebied van cameratoezicht gezien.

In totaal telt Nederland vijfhonderd politiecamera's, hebben gemeenten 3300 camera's en worden in het openbaar vervoer en bij het verkeerstoezicht vijftigduizend camera's gebruikt. Daarnaast zijn er ongeveer anderhalf miljoen particuliere bewakingscamera's. Dit komt neer op een camera per 10,81 inwoners.

Het Verenigd Koninkrijk telt in totaal ongeveer 5,9 miljoen bewakingscamera's, goed voor een camera per 10,86 inwoners. Het gaat om schattingen en dat maakt het moeilijk de cijfers van verschillende landen of met voorgaande jaren te vergelijken. Wel valt veilig te concluderen dat het aantal bewakingscamera's in Nederland groeit.

Met de komst van 'slimme' technologie, die het bijvoorbeeld opmerkt als iemand verdacht loopt of lang op het toilet blijft, zijn er ook groeiende zorgen over de privacy. Iemand die door de vertrekhal van Schiphol strompelt omdat hij door zijn enkel is gegaan of iemand die vanwege vliegangst regelmatig de wc bezoekt heeft meer kans om door een slimme camera te worden opgemerkt en een extra controle te moeten ondergaan. "Als de omgeving straks vol hangt met slimme camera's, gaan we ons dan op een bepaalde manier gedragen, uit angst uit de rij te worden gepikt voor extra controles? Wie durft nog zichzelf te zijn?", vraagt de krant zich af.

'Russische boycot nekt telers appels en peren'

De prijs die telers voor appels en peren krijgen is door de Russische boycot op fruit gehalveerd. Voor een onbekend aantal telers is faillissement aangevraagd. Dat meldt de NOS zaterdag op basis van het Groentenfruit Huis.

Volgens het Groentenfruit Huis is het probleem dat goedkopere Poolse appels en peren de Nederlandse markt overspoelen. Dankzij de Russische boycot kan dat fruit niet meer de Russiche grens over, maar komt het op de Europese markt terecht. Het fruit is goedkoper, omdat het met een lagere kostprijs is geteeld. In totaal gaat het om achthonderdduizend ton aan appels en peren. Nederland exporteert zelf niet naar Rusland.

Het telen van een kilo appels of peren kost in Nederland ongeveer veertig cent. Deze prijs krijgen de telers ook als er veel aanbod is en daar wordt rekening mee gehouden. Een fruitteler die een miljoen kilo appels en peren produceert heeft bij een prijsdaling van tien tot vijftien cent een verlies dat kan oplopen tot honderdvijftigduizend euro.

Het afgelopen jaar werd 314 miljoen kilo appels en 327 miljoen kilo peren geoogst, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal is vorig jaar elf procent meer appels geteeld dan een jaar eerder. De perenoogst steeg met 64 procent.

De Europese Commissie spreekt maandag over een mogelijke steunmaatregel voor tuinders die door de Russische boycot geld mislopen. Nederlandse telers konden een schadeclaim indienen.

Een eerste regeling van de commissie, waarbij 125 miljoen euro werd vrijgemaakt, voldeed niet. Sommige lidstaten dienden extreem hoge claims in, die vele malen hoger waren dan de normale export naar Rusland. Een nieuwe maatregel moet dat voorkomen.

Opel roept 8000 auto's terug om stuurprobleem

Opel roept achtduizend auto's terug vanwege een probleem met het stuur. Het gaat om auto's van het type Corsa en het type Adam die sinds mei dit jaar zijn geleverd, meldt de fabrikant vrijdagavond op zijn website. Het is nog onduidelijk wat het probleem precies inhoudt.

Eigenaren van deze auto's moeten niet rijden voordat hun auto is nagekeken, schrijft de Duitse autofabrikant. Klanten met auto's die het probleem kunnen hebben worden benaderd.

Het manco zou aan het licht zijn gekomen bij routinecontroles in de fabriek. Voor zover bekend heeft het euvel nog niet tot ongelukken of verwondingen geleid. Op de Nederlandse website staan instructies hoe kan worden nagegaan of een auto bij de serie hoort die dit probleem heeft.

Betogingen Hong Kong lopen uit de hand

In Hong Kong is het tot botsingen gekomen tussen de oproerpolitie en een groep studenten die overheidsgebouwen hadden bestormd. De politie moest honderden studenten zaterdag met traangas uiteendrijven.

De demonstranten waren de straat op gegaan uit protest tegen Peking en de macht die de regering uitoefent op Hong Kong. De betoging liep uit de hand toen een grote groep mensen langs de politie rende en over hekken bij gebouwen van de overheid klom. Ook middelbare scholieren zouden hebben meegedaan. Het kwam toen verschillende keren tot botsingen tussen agenten en de studenten. De betogers probeerden zichzelf met paraplu's te beschermen tegen de pepperspray. Zes betogers werden in de boeien geslagen.

Het is al een tijdje onrustig in Hong Kong. Nadat Peking vorige maand besloot dat de inwoners van de semi-autonome staat in 2017 niet zelf een nieuwe leider mogen kiezen, zijn betogers de straat opgegaan. De opstootjes van zaterdag waren tot nu toe een van de heftigste.

Betogingen Hong Kong lopen uit de hand
Betogingen Hong Kong lopen uit de hand (Foto: ANP)

'McAdams vrouwelijke hoofdrol in True Detective'

Rachel McAdams maakt grote kans op de vrouwelijke hoofdrol in True Detective. Zender HBO heeft de 35-jarige actrice daarvoor benaderd, schrijft het Amerikaanse film- en tv-vakblad Variety. Het is al bekend dat de mannelijke hoofdrollen in de tweede reeks van de tv-serie zijn voor Colin Farrell en Vince Vaughn.

McAdams, bekend van The Notebook en Red Eye, heeft naar verluidt Jessica Biel en Malin Akerman achter zich gelaten in de race voor de rol. The Normal Heart-acteur Taylor Kitsch zou de hoofdcast van het tweede seizoen van True Detective completeren.

In de nieuwe reeks staan drie agenten centraal. In het eerste seizoen waren dat er nog twee, gespeeld door Woody Harrelson en Matthew McConaughey.

Britten gaan IS bombarderen

Het Britse parlement heeft ingestemd met plannen om luchtaanvallen uit te voeren tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Groot-Brittannië zal, net als onder andere Nederland en België, gevechtsvliegtuigen leveren aan de internationale coalitie tegen IS.

Premier David Cameron sprak van een cruciale stap voor de nationale veiligheid. In een gepassioneerde rede had hij gesproken over de gevolgen van het achterwege blijven van actie - de onthoofdingen die de terroristen uitvoeren, het uitsteken van ogen en kruisigingen, alle bedoeld om doelstellingen uit de 'donkere middeleeuwen' na te jagen.

"Dit gaat om psychopathische terroristen die ons willen vermoorden en moeten beseffen dat, of we het nu leuk vinden of niet, ze ons de oorlog al hebben verklaard", zei Cameron.

De Britten leveren waarschijnlijk Tornado gevechtsvliegtuigen die in Cyprus gestationeerd zijn. Deze toestellen zijn uitgerust met Dual Mode Brimstone-raketten, geschikt om bewegende doelwitten uit te schakelen.

Denemarken stemde vrijdag ook in met deelname aan de coalitie en levert F-16 gevechtsvliegtuigen.

Getrouwde Patty Brard voelt zich geweldig

Patty Brard heeft met volle teugen genoten van haar bruiloft. "Het voelt geweldig", zegt ze tegen Novum Nieuws op Ibiza, waar ze vrijdag haar jawoord gaf. Een hoop bekende Nederlanders waren naar het eiland afgereisd om de feestelijkheden bij te wonen. "Ik ben er blij mee dit met geweldige collega's te hebben kunnen vieren."

De 59-jarige Brard is begonnen aan haar vierde huwelijk. Tijdens een ceremonie, geleid door vriend en SBS-collega Gerard Joling, beloofde ze eeuwige trouw aan de vijf jaar jongere Antoine van de Vijver. "Het is een geweldige dag, Gerard heeft mooi gesproken", vindt hij. Het kersverse bruidspaar blijft nog een week op Ibiza als huwelijksreis.

"Ik heb het een beetje uit de losse pols gedaan", blikt Gerard terug op zijn rol in het hele gebeuren. "Ik heb het droog kunnen houden, maar niet qua drank. Ik heb enorm gelachen, gedronken en genoten de afgelopen dagen."

Brard hulde zich voor haar trouwdag in een zachtpaarse strapless jurk, aan de voorkant kort met een lange sleep aan de achterkant, versierd met witte kanten bloemen. Antoine was geheel in het wit. Na de ceremonie werden witte ballonnen opgelaten en zongen aanwezige BN'ers en pers een liedje, geschreven door Eric van Tijn, voor het bruidspaar.

De presentatrice en de architect zijn sinds acht jaar samen. Ze gaven elkaar eerder deze maand al het jawoord in een restaurant in Amstelveen. Dat huwelijk werd voltrokken door Brards collega Kees Tol.

Rutte: Bereiken rampplek MH17 voor winter lastig

Premier Mark Rutte (VVD) is 'niet optimistisch' dat waarnemers voor de winter terug kunnen keren naar de plek waar rampvlucht MH17 neerkwam. Dat zei Rutte vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. In het rampgebied liggen nog steeds resten en persoonlijke bezittingen.

Rutte zei dat er een uiterste inspanning wordt gedaan. "Onze ambitie is voor de winter terug te keren, met als eerste prioriteit de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen." Ook wil Rutte dat het strafrechtelijk onderzoek snel plaatsvindt.

Nederland startte in augustus met een repatriëringsmissie in Oekraïne, maar die werd zes dagen later afgeblazen omdat de situatie in het door seperatisten gecontroleerde gebied onveilig was. Twee weken geleden werden dertig onderzoekers extra naar het rampgebied gestuurd, maar die kunnen tot op heden de rampplek niet bereiken.

Rutte stelde geen contact met de seperatisten te hebben gezocht. "Nederland erkent de separtisten niet. Contact zou Nederland in een onmogelijke positie hebben gebracht in een relatie met Oekraïne en Rusland. We zijn een NAVO-land, het is ondenkbaar dat we contact hadden gezocht."

Maleisië heeft wel contact gezocht met de seperatisten, uit respect voor de families. "Iedereen maakt daar zijn eigen keuze in", aldus Rutte.

Vrijdag werd bekend dat 251 slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 zijn geïdentificeerd. In totaal kwamen 298 mensen om.

Middelen tegen ebola massaal in de maak

De komende maanden komen duizenden doses van experimentele vaccins tegen ebola beschikbaar. Dat laat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten.

Er is nog geen middel voldoende onderzocht op veiligheid en werkzaamheid om nu al ingezet te worden, aldus de WHO. Maar zodra dat is gebeurd liggen er al heel wat doses klaar. Zo heeft Canada een voorraad van een nieuw vaccin geschonken waaruit de VN-organisatie waarschijnlijk ongeveer 1500 doses kan aanmaken. Begin volgend jaar verwacht de WHO te beschikken over zo'n tienduizend inentingseenheden van een ander middel.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil de vaccins niet lukraak toedienen in een massacampagne. De organisatie verkiest een gerichte aanpak, waarbij medisch personeel en mensen die in aanraking zijn gekomen met ebolapatiënten voorrang krijgen.

Groenste stad en dorp weer in Nederland

Net als vorig jaar liggen de groenste plaatsen van Europa in Nederland. Bij de jaarlijkse Europese Entente Florale werd Amstelveen uitgeroepen tot de groenste stad en in de categorie dorpen ging Zuidlaren er met de hoofdprijs vandoor. Dat laten gemeenten Amstelveen en Tynaarlo, waar Zuidlaren onder valt, vrijdagavond weten.

Vorig jaar viel de eer ten beurt aan respectievelijk Weert en Bergeijk. Vorige week werd Weert naar aanleiding daarvan zelfs uitgeroepen tot groenste regio van de wereld.

Explosie in Utrecht blijkt vuurwerkbom in toilet

Bij de wijk Rijnsweerd in Utrecht is in de nacht van vrijdag op zaterdag een toiletcabine opgeblazen met een vuurwerkbom. Dat meldden politieagenten ter plaatse aan een verslaggever van persbureau Novum Nieuws. De politie zegt een verdachte te hebben aangehouden.

De explosie was tot in de wijde omgeving te horen. Aanvankelijk werd een gebouwbrand op de Archimedeslaan gemeld, maar dit bleek loos alarm. De vuurwerkbom was wel geplaatst aan de Archimedeslaan. Bij de ontploffing vielen geen gewonden.

[Dag 6]League of Legends World Championship

We zijn alweer bijna door de poulefase heen. Net als gisteren, morgen en overmorgen zullen vandaag poule C en poule D weer spelen. De Europese teams hebben vandaag misschien wel hun laatste kans om de eer voor Europa te redden, terwijl de Noord-Amerikaanse teams zich vandaag al voor een groot deel kunnen verzekeren van de volgende ronde.

Najin White Shield - Alliance
Winnen van een Zuid-Koreaans team is lastig. Winnen van een Zuid Koreaans-team als je nog niet helemaal in vorm bent is vrijwel onmogelijk. Voor Alliance de taak om dit onmogelijke mogelijk te maken. Najin kan, als het wint, een grote stap zetten richting de eerste plek in de poule, want dan zouden Alliance en Kabum e-Sports beiden namelijk al twee games achter lopen. Alliance wist dat het vandaag moest gebeuren en begon uitstekend aan de game. Na twaalf minuten werd first blood, een tweede kill en dragon gepakt en niet veel later werden er twee kills toegevoegd, terwijl Najin nog niets in had kunnen brengen. De trein bleef maar gaan en na nog twee kills en een dragon leek Alliance op weg naar een grotere voorsprong. Maar Najin White Shield blijft Najin White Shield. Zelfs met een achterstand van vijfduizend goud was Najin niet de mindere en begon het zelf ook kills en objectives te pakken. Toch was Alliance niet van de kaart en behield het de kleine voorsprong die het nog had, toen Alliance nog een beetje uit begon te lopen leek het er dan ook op dat er voor het eerst dit kampioenschap een Zuid-Koreaans team zou verliezen. Maar het was toch Najin White Shield dat aan het langste eind trok. Door twee barons en een hoop andere objectives werd het gelijk in goud. Ondanks dat Najin geen grote voorsprong had was het duidelijk dat Alliance niet meer ging winnen. De Koreanen waren oppermachtig en in het laatste teamfight had Najin geen enkel probleem om het af te maken.

 Samsung Blue - Fnatic
 Als de nummer één van Europa verliest van de nummer drie van Zuid-Korea, dan zou de nummer twee van Europa niet veel kans maken tegen de nummer twee van Zuid-Korea toch? Aan Fnatic de zware taak om één van de favorieten van het toernooi, Samsung Blue, een verlies te geven. Beide teams begonnen gelijkwaardig, Fnatic pakte de eerste draak, terwijl Samsung Blue first blood nam, Zed die de eerste kill maakte, ging zelf ook dood, een laatste hit van een ranged minion was net genoeg voor Ahri om ook een kill te krijgen. Lang ging de game gelijk op, met kills voor Samsung en objectives voor Fnatic. Na dertig minuten is het Fnatic dat definitief de leiding neemt. Na een teamfight die perfect verliep voor het Europese team werd baron neergehaald en stond er een voorsprong van bijna tienduizend goud voor de Europeanen. Voor Samsung werd het van kwaad naar erger toen ook een inhibitor verloren ging en dat daarna Zed ging facechecken hielp ook niet mee. Toen Fnatic vervolgens ook de baron voor de tweede keer pakte en zowel Zed als Lulu neerhaalde was het gedaan voor de Koreanen. Fnatic leeft weer in deze poule en Samsung Blue is het eerste Zuid Koreaanse-team dat verliest tijdens dit wereldkampioenschap.

 

Najin White Shield - Cloud9 
Beide teams wonnen zonder al teveel moeite van Alliance en dit zou dan misschien ook wel de game worden om te bepalen wie er eerste wordt in de poule. In tegenstelling tot de game tegen Alliance kreeg Najin White Shield dit keer wel de voorsprong, door een goede teamfight in de bottom lane werd first blood gepakt en daarna ook een tweede kill en verloor het enkel de support. Ondanks deze voorsprong bleef Cloud9 de gevechten aan gaan, iets wat ze beter niet hadden kunnen doen, want vrijwel altijd was het Najin dat als winnaar eruit kwam. Zonder al te veel moeite bleef Najin door gaan en het bleef de gevechten winnen. Na dertig minuten was Cloud 9 verslagen en pakte Najin de derde overwinning van het toernooi.

 

OMG - Fnatic
Fnatic heeft een uur geleden één van de beste teams van de wereld verslagen en lijkt weer helemaal herpakt te zijn. Echter zou die overwinning niet veel betekenen als er niet van OMG wordt gewonnen. OMG aan de andere kant heeft deze overwinning nodig, gisteren werd namelijk al twee keer verloren. Europese teams spelen meestal erg voorzichting, maar Fnatic liet vandaag zien dat het anders kan. Na vier minuten was het Thresh die Nami lokte en dit werkte, Nami kwam en werd neergehaald door Kha'Zix. Zo goed als Fnatic dus begon, zo slecht ging de rest van de game. OMG pakte niet veel later namelijk de leiding, over heel de map werden kills gemaakt door de Chinezen. Er was een totaal ander Fnatic dan tegen Samsung en dat maakte de game er niet spannender op, OMG bleef namelijk maar doorgaan met druk zetten. Uiteindelijk zou OMG na 37 minuten winnen van Fnatic, dat slechts twee kills maakte in die 37 minuten. OMG daarentegen haalde Fnatic veertien keer neer.

 

Alliance - Kabum e-Sports
Alliance moet winnen, anders liggen ze eruit. Voor Kabum e-Sports geldt hetzelfde, maar voor hen zal het iets minder uitmaken, omdat zij niet als groot team hier naar toe kwamen. Alliance is de titelhouder van Europa, de regio die gezien wordt als de een na beste, na Zuid-Korea. Met die gedachte in het achterhoofd begon Alliance goed, er werd een vroege voorsprong gepakt door de eerste vier kills te maken. Kabum wilde echter laten merken dat het hier niet voor niets aanwezig is en begon zelf ook objectives te pakken en kills te maken, maar Alliance bleef wel een voorsprong van zo'n vijfduizend goud houden. Lang bleef deze voorsprong gelijk, maar uiteindelijk ging Alliance deze toch uitbouwen. Na een goede teamfight in de jungle van Kabum kon Alliance makkelijk drie kills en een turret pakken en werd de voorsprong voor het eerst meer dan tienduizend goud. Niet veel later werd ook baron gepakt en met baron had Alliance genoeg kracht om de game winnend af te sluiten. 

 

Samsung Blue - LMQ
LMQ heeft vriend en vijand verbaasd door te winnen van Fnatic en OMG. Het Noord-Amerikaanse team werd toch een beetje als outsider gezien, maar stond na de eerste dag toch bovenaan. Samsung Blue aan de andere kant is lang niet zo dominant als men verwachtte en er werd zelfs van Fnatic verloren. Ondanks deze weetjes was het toch Samsung Blue dat volgens het publiek zwaar favoriet was, maarliefst zeventig procent ging ervanuit dat de Zuid-Koreanen zouden winnen. De zeventig procent leek gelijk te krijgen, want het was Samsung dat de vroege voorsprong pakte door Rumble op top neer te halen. Niet veel later werden op mid ook twee kills gemaakt en Samsung had de game in handen. Dat je nooit maar dan ook nooit een voorsprong moet weggeven aan een Zuid Koreeans team bleek vandaag maar weer, want een kwartier na first blood stond Samsung alweer elfduizend goud voor. LMQ had niets, maar dan ook niets in te brengen. Samsung controleerde de game en maakte het na dertig minuten af. Dat Samsung eerder op de dag verloren had was niet te zien, want LMQ werd geen centimeter gegeven en uiteindelijk zou Samsung dan ook 26 kills maken, tegenover de 3 kills van LMQ.

 

Poule C
1. LMQ 2 - 1
2. Samsung Blue 2 - 1
3. Alliance 1 - 2
4. OMG 1 - 2

Poule D
1. Najin White Shield 3 - 0
2. Cloud 9 2 - 1
3. Alliance 1 - 2
4. Kabum e-Sports 0 - 3

'Khorasan reële bedreiging luchtvaart'

De Khorasan-terreurgroep is een ,,duidelijke en directe bedreiging" voor de commerciële luchtvaart in Europa en de Verenigde Staten. John Pistole, een Amerikaanse luchtvaartveiligheidsfunctionaris, zei vrijdag dat de extremisten explosieven ontwikkelen en testen die makkelijk vliegvelden binnen kunnen worden gesmokkeld. Dat schrijven Amerikaanse media.

De aan al-Qaeda gelieerde terreurbeweging werd afgelopen week gebombardeerd in Syrië door onder andere de VS. Ze deden dat om te voorkomen dat Khorasan een aanslag zou plegen tegen het westen. Die aanval zou al op handen zijn geweest.

,,Het gevaar is reëel en de dreiging is hoog", aldus Pistole. ,,Ik zie Khorasan als een capabele en vastberaden vijand." De groep zou met bommenmakers in Jemen werken aan nieuwe bommen die de beveiliging op luchthavens makkelijk ontgaat. Dat was volgens Pistole ook de reden dat de VS een aantal maanden terug besloot dat reizigers van bepaalde directe vluchten naar de VS geen lege telefoons en laptops meer mochten meenemen.

Het bestaan van Khorasan werd half september voor het eerst publiekelijk genoemd door de VS. Die hadden de groep wel al langer in beeld. De tot dan toe onbekende terreurgroep is opgericht door een vertrouweling van al-Qaedaleider Osama bin Laden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.