FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 september 2014

Ruud Krol vindt club in Libië

Ruud Krol gaat aan de slag in Libië. De 65-jarige trainer heeft een contract getekend bij Al-Ahli, dat dit jaar voor de elfde keer landskampioen werd. De club uit Tripoli maakte de overeenkomst vrijdag bekend op Facebook.

Krol timmert aardig aan de weg in Afrika. Hij werkte bij Zamalek in Egypte, het Zuid-Afrikaanse Orlando Pirates en was bondscoach van Tunesië. In dat land stond Krol ook aan het roer bij Sfaxien en Esperance. Hij leidde beide clubs naar de landstitel, maar moest in mei desondanks vertrekken bij Esperance.

De Amsterdammer was in Nederland onder meer assistent bij het Nederlands elftal en Ajax. De voormalige verdediger speelde 83 interlands en maakte deel uit van het succesvolle Ajax uit de jaren zeventig.

[BL] Mainz en Hoffenheim lopen koppositie mis

Mainz en Hoffenheim hebben vrijdag de kans laten liggen om de koppositie in de Bundesliga te pakken. In een onderling duel speelden de teams met 0-0 gelijk. Bij Mainz stond Filip Djuricic in de basis, maar de oud-speler van sc Heerenveen kon de thuisploeg niet aan een zege helpen.

Zowel Mainz als Hoffenheim heeft na zes wedstrijden tien punten, een minder dan koploper Bayern München. De ploeg van Pep Guardiola gaat zaterdag op bezoek bij FC Köln.

In Spanje ontsnapte Celta de Vigo op de valreep aan puntenverlies bij Elche. Nolito maakte in de negentigste minuut de 1-0, waardoor Celta naar de vierde plaats klimt met twaalf punten uit zes duels. Koplopers Valencia, FC Barcelona en Sevilla hebben een punt meer.

Syriëganger opgepakt in Duitsland

De politie in Duitsland heeft een man gearresteerd die in augustus terugkeerde na een lang verblijf in Syrië. Hij zou zich daar bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben aangesloten.

De 21-jarige man uit Mülheim an der Ruhr is opgepakt op verdenking van het voorbereiden van geweldsdelicten. Begin dit jaar werd de verdachte geschorst door zijn college, omdat hij een bidkleedje had meegenomen en zijn medescholieren probeerde te bekeren.

Na zijn terugkeer uit Syrië werd hij in de gaten gehouden. Woensdag werd hij opgepakt, omdat hij 'opmerkelijk gedrag' vertoonde. Wat voor gedrag dat was, is niet bekendgemaakt. In zijn woning is huiszoeking verricht.

Rode Kruis: luchtaanvallen maken crisis erger

Volgens het Rode Kruis hebben de door de Verenigde Staten geleide luchtaanvallen op jihadisten de toch al grote humanitaire crisis in Irak en Syrië verergerd. Het Internationale Rode Kruis roept alle strijdende partijen op om de levens van burgers te sparen en hulpleveranties toe te staan.

"Jaren van gevechten in Syrië en Irak, de verspreiding van gewapende groepen en de recente internationale luchtaanvallen hebben de humanitaire gevolgen in beide landen verergerd", aldus een verklaring.

Het Rode Kruis liet weten dat de humanitaire situatie nog steeds verslechtert. Eerder meldden activisten in Syrië dat door de luchtaanvallen ook burgerdoden waren gevallen.

[JL] Eindhoven naast koplopers na nipte zege op VVV

FC Eindhoven blijft meedraaien in de top van de Jupiler League. De Brabanders waren vrijdagavond in eigen huis met 1-0 te sterk voor VVV-Venlo. Anthony van den Hurk maakte in de 28e minuut het enige doelpunt. De aanvaller kopte raak uit een voorzet van Maxime Gunst.

Eindhoven won zijn laatste vijf duels en heeft net als koplopers NEC en Roda JC achttien punten, maar die ploegen komen nog in actie dit weekeinde. VVV staat na acht wedstrijden zesde met dertien punten.

Jong Ajax verspeelde bij FC Emmen een 2-0 voorsprong om met 2-2 gelijk te spelen. Kenny Tete en Robert Muric scoorden in de eerste helft kort na elkaar, maar na de pauze tekende Luis Pedro al snel voor de aansluitingstreffer. Alexander Bannink voltooide de comeback van de thuisploeg door acht minuten voor tijd een strafschop te verzilveren.

Jong Ajax handhaaft zich in de middenmoot met tien punten, goed voor de elfde plaats. Emmen heeft een punt meer en staat tiende.

Uitleg over de upgrades in AC: Unity

Creative Director Alex Amancio stelt je het nieuwe customization systeem voor en de impact hiervan op de coöpmissies in Assassin's Creed Unity.

In de video zien we in welke mate de customization de speelstijl zal beïnvloeden door een eigen Arno te creëren met aangepaste vaardigheden. Wanneer je een team vormt met je vrienden, zal elke assassin een andere rol binnen het team kunnen spelen dankzij deze aanpassingen.

De assassin in dit deel heet Arno Dorian, een man geboren in Versailles. Hij komt bij de organisatie van de Assassins en zoals in voorgaande games gaat hij de templars een lastige tijd geven. Dit alles speelt zich in Frankrijk af, net voor de grote revolutie aan het eind van de achttiende eeuw.

Assassin's Creed: Unity komt 13 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

FIFA-onderzoek naar corruptie WK's blijft geheim

De bevindingen van het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 worden niet openbaar gemaakt. Dat heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter vrijdag gezegd. Michael Garcia, die aan het hoofd stond van het onderzoeksteam, pleitte onlangs wel voor openheid.

Volgens Blatter schrijven de ethische regels van de wereldvoetbalbond voor dat het onderzoek vertrouwelijk wordt behandeld. Daarnaast vroeg geen enkel lid van het uitvoerend comité om naar buiten te treden met de resultaten.

Opvallend, omdat diezelfde Blatter vorige week nog zei dat de FIFA in de voetbal het voortouw genomen heeft op het gebied van ethiek. Hierbij hoort openheid, maar het niet publiceren van het onderzoek draagt niet bij aan dit beeld.

FIFA-voorzitter Blatter heeft openheid niet hoog in het vaandel staan (Pro Shots/Action Images)
FIFA-voorzitter Blatter heeft ethiek niet hoog in het vaandel staan (Pro Shots/Action Images)

Snooki bevallen van tweede kindje

Snooki heeft vrijdag een dochter op de wereld gezet. De 26-jarige Amerikaanse realityster en haar vriend Jionni LaValle hebben het meisje Giovanna Marie LaValle genoemd. Twee jaar geleden beviel ze al van zoon Lorenzo Dominic LaValle.

"Zo blij dat ik aan jullie kan laten weten dat we vanochtend onze prachtige dochter Giovanna Marie LaValle hebben gekregen", liet Snooki weten op Twitter.

De realityster, die eigenlijk Nicole Elizabeth Polizzi heet, werd bekend dankzij de tv-show Jersey Shore en is momenteel te zien in de spin-off Snooki & Jwoww.

Nederlandse Chinook-helikopters aangekomen in Mali

Drie Chinook-transporthelikopters van Defensie zijn vrijdag aangekomen op het Nederlandse kamp in Mali. De toestellen worden vanaf woensdag ingezet. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De Chinooks arriveerden twee weken geleden al in de hoofdstad Bamako per vliegtuig. Daar moesten de helikopters alleen nog in elkaar worden gezet. Na een aantal testen waren ze vrijdag klaar voor de oversteek naar Gao.

De komst van de Chinooks is langverwacht. De toestellen zijn een belangrijke toevoeging aan de transportcapaciteit. Ze kunnen worden ingezet voor medische evacuaties van eigen militairen en die van internationale partners. Ook voor het transport van materieel zijn ze voor de VN zeer welkom.

In het Afrikaanse land zijn ongeveer 450 Nederlandse militairen actief. Het gaat om een bijdrage aan een VN-missie om het land te stabiliseren.

Vrouw onthoofd in levensmiddelenbedrijf VS

Een man heeft in een levensmiddelenbedrijf in de Amerikaanse staat Oklahoma met een mes een vrouw onthoofd. Hij viel ook een andere vrouw aan, maar werd door een agent neergeschoten, zei de politie vrijdag. Mogelijk ligt een islamitisch motief ten grondslag aan de gruweldaad.

De 30-jarige verdachte was donderdag ontslagen bij het bedrijf. Diezelfde dag stak hij een vrouwelijke oud-collega neer voor hij haar het hoofd afsneed. Daarna diende hij een andere vrouw meerdere steekwonden toe tot hij kon worden uitgeschakeld.

De politie ontdekte dat de man onlangs geprobeerd had zijn collega's te bekeren tot de islam. Hij zou meerdere tatoeages van religieuze signatuur hebben, waaronder een met de Arabische tekst 'vrede zij met jou'. De FBI is ingeschakeld om te helpen bij het onderzoek naar het incident.

De verdachte en de gewonde vrouw zijn in het ziekenhuis opgenomen.

12.000 man nodig voor inname Oost-Syrië

De strijdkrachten van de prowesterse oppositie in Syrië zouden 12.000 tot 15.000 man nodig hebben om het oosten van Syrië op Islamitische Staat (IS) te heroveren. Dit zei vrijdag de Amerikaanse chef-van-staven, generaal Martin Dempsey.

Dempsey zei dat de huidige luchtaanvallen op doelen in Syrië en Irak niet alleen op militaire actie van IS zijn gericht, maar ook op de infrastructuur van de beweging. Hij verwacht dat die aanvallen lange tijd doorgaan.

De VS willen de vrijwel uitgeschakelde prowesterse oppositie van Syrië nieuw leven inblazen.

12.000 man nodig voor inname Oost-Syrië
12.000 man nodig voor inname Oost-Syrië (Foto: ANP)

Hele EU achter handelsakkoord met Canada

Alle 28 lidstaten van de Europese Unie staan achter het handelsverdrag met Canada. Dat hebben de Europese leiders José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, en Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, vrijdag gezegd.

Het akkoord is het resultaat van vijf jaar stevig onderhandelen. Duitsland maakte donderdag op het laatste moment nog bezwaren tegen de overeenkomst, die particuliere bedrijven volgens Berlijn niet de mogelijkheid biedt regeringen voor de rechter te dagen.

Volgens Barroso is alle ontevredenheid inmiddels weggenomen en staat Duitsland nu volledig achter het akkoord.

Starpoint Gemini 2 klaar voor lancering

Iceberg Interactive en ontwikkelaar Little Green Men Games hebben vandaag aangekondigd dat hun ruimtegame Starpoint Gemini 2 nu uit is op Steam.

In Starpoint Gemini 2 krijgen spelers hun eigen ruimteschip en mogen ze het Gemini-sterrenstelsel doorkruizen, om te mijnen, schatten te zoeken, te vechten of te handelen. En dan is er nog een singleplayerverhaal om te volgen en diverse zijmissies.

Starpoint Gemini 2 is via Steam  te downloaden voor Windows en kost deze week welgeteld 25,59 euro. Na de week vervalt de twintig procent korting en kost het 31,99 euro. Een winkelversie verschijnt 10 oktober.

Het beste bier ter wereld is...

Net zoals zo'n beetje alle andere jaargangen is ook nu weer een gerstenat uit België verkozen tot het beste biertje dat op de hele planeet te drinken is. Tijdens de World Beer Awards, een evenement dat zich over meerdere continenten uitsmeert, kwam Tongerlo Blond van Brouwerij Haacht als beste uit de bus.

Tongerlo Blond was al de beste in de categorie blond bier en wist ook nog eens de andere categoriewinnaars te overtreffen.

Onze zuiderburen deden het als vanouds weer zeer goed tijdens de prestigieuze awards: van de acht categorieën waarin een prijs te halen viel, kwamen drie winnaars uit België. Professionele liefhebbers van het goudgele sap vormen tezamen een jury. De heren en dames die deze verschrikkelijke taak op zich genomen hebben, testen de bieren in hun eigen vertrouwde omgeving in Azië, Amerika en Europa. De bieren worden blind geproefd en beoordeeld.

Een overzicht met de verschillende winnaars vind je hierrr.

Van den Brom en AZ mondeling akkoord

John van den Brom keert definitief terug naar de Eredivisie. AZ meldt op de officiële website dat beide partijen een mondeling akkoord hebben bereikt. Na het weekend worden de contractuele details verder afgerond.

Van den Brom is geen onbekende op de Nederlandse velden. Als speler kwam hij uit voor Vitesse, Ajax en De Graafschap. In het buitenland speelde hij voor het Turkse Istanbulspor. Tijdens zijn loopbaan als trainer zwaaide hij de scepter over AGOVV Apeldoorn, ADO Den Haag en het Belgische Anderlecht. Met de Belgen werd hij vorig seizoen landskampioen.

Komend weekend zit assistent-trainer Dennis Haar tijdens het duel tegen ADO Den Haag op de bank. Hij is tijdelijk aangesteld na het veelbesproken ontslag van Alex Pastoor en het opstappen van Marco van Basten.

[Ryder Cup] Europa neemt voorsprong na middagsessie

Na een matige start in de ochtend heeft hebben de golfers van Europa goede zaken geboekt in de strijd om de Ryder Cup. Van de vier partijen foursomes tegen de golfers uit de Verenigde Staten werden er drie gewonnen en één gelijkgespeeld. Na dag één leidt Europa met 5-3.

Europa begon de middag met een 1,5-2,5 achterstand. Lee Westwood en Jamie Donaldson trokken de stand direct gelijk door de Amerikanen Jim Furyk en Matt Kuchar met 2 up. Justin Rose en Henrik Stenson brachten Europa aan de leiding door met 2&1 te winnen van Zach Johnson en Hunter Mahan. Rose en Stenson brachten vanmorgen ook al een punt winnen door Bubba Watson en Webb Simpson te verslaan. 

Rory McIlroy en Sergio Garcia hadden het net zoals vanmorgen weer lastig. In de ochtend verloren ze een fourballpartij tegen Keegan Bradley en Phil Mickelson. In de middag traden de Noord-Ier en de Spanjaard aan tegen Jimmy Walker en Rickie Fowler. Na zestien holes stond Europa twee holes achter, maar McIlroy en Garcia wisten er uiteindelijk een half punt uit te slepen. Op de zeventiende hole sloeg McIlroy een birdieputt van twaalf meter raak en Europa noteerde ook een birdie op hole achttien voor het gelijke spel.

Graeme McDowell en Victor Dubuisson wonnen hun partij tegen Phil Mickelson en Keegan Bradley met ruime cijfers, 3&2. Een opvallend moment in de wedstrijd was na de elfde hole. Dubuisson moest een noodstop maken en ging naar de wc. Daar liet hij echter zijn putter liggen. Al snel besefde de Fransman dat hij iets belangrijks miste.

Zaterdag worden er opnieuw vier wedstrijden fourballs en partijen foursomes gespeeld. Zondag is de afsluitende dag met twaalf solowedstrijden. Het eerste team dat 14,5 punten haalt wint. 

Werkstraf voor fataal truckongeval door koffiebeker

Een vrachtwagenchauffeur uit Venlo heeft vrijdag een werkstraf van 120 uur opgelegd gekregen voor het doodrijden van een bejaarde vrouw in het Gelderse Brummen. De man lette even niet op omdat hij een omgevallen koffiebekertje recht probeerde te zetten.

Het bekertje was omgevallen in een bocht, waarna de chauffeur probeerde te voorkomen dat zijn papieren vies werden. Omdat dat niet in één keer lukte zag hij de vrouw over het hoofd. De man kon haar niet meer ontwijken en reed haar aan. Ze overleed enkele dagen later in een ziekenhuis.

Justitie had om een werkstraf van 240 uur gevraagd, maar omdat de man enkele keren contact heeft gehad met de nabestaanden valt zijn straf lager uit. Bovendien was hij niet eerder in de fout gegaan.

'Voedselbanken krijgen amper groente en fruit'

Nederlandse telers kloppen nauwelijks nog aan bij voedselbanken, om daar het groente en fruit aan te bieden dat door de Russische boycot niet verkocht kan worden. Aanvankelijk kwamen er een hoop producten binnen, maar sinds het opschorten van de Europese opkoopregeling is daar verandering in gekomen. Dat zegt een woordvoerder van Voedselbanken Nederland vrijdag tegen BNR.

De zegsvrouw denkt dat veel telers afwachten, omdat ze willen zien of de regeling niet toch weer wordt opengesteld. Daardoor hebben ze het aanleveren van groente en fruit bij voedselbanken tijdelijk gestaakt. "Wij zijn erg teleurgesteld", zo stelt de zegsvrouw. "We hadden hoge verwachtingen, maar op dit moment komt er niks."

Bij het instellen van de steunmaatregelen uit Brussel half augustus liep dat wel anders, aldus de woordvoerder. "De week waarin de regeling werd opengesteld hebben wij inderdaad mooie appels en peren gehad", zegt ze. De Europese regeling werd op 10 september tijdelijk opgeschort vanwege dubieuze claims.

Cel en tbs voor verkrachting in studentenhuis

Een 44-jarige man die in maart een vrouw verkrachtte in een studentenhuis in Eindhoven moet twee jaar de cel in. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging en moet hij een schadevergoeding van bijna 3700 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag bepaald.

De verkrachter woonde in bij zijn neefje en greep het slachtoffer, een huisgenote, op 15 maart vast, trok aan haar haren en sloeg haar in het gezicht. Vervolgens eiste de man dat zij haar kleren uit zou doen en verkrachtte hij de vrouw. Pas na geruime tijd kon ze ontkomen en vluchtte ze nagenoeg naakt de kamer uit en de straat op.

De verdachte ontkende niet dat er sprake was van seksueel contact maar stelde wel dat dit vrijwillig ging. De rechtbank gelooft dat niet. Zo had de vrouw destijds een afspraak met haar vriend, die ongerust naar het studentenhuis kwam toen ze niet kwam opdagen en niet reageerde op telefoontjes.

Volgens deskundigen lijdt de man aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis met kenmerken van psychopathie. De rechtbank beschouwt hem op grond daarvan als licht verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens de rechtbank is het voor de veiligheid van anderen noodzakelijk om aan de verdachte tbs op te leggen.

Gewichthefster breekt ultieme wereldrecord

Gewichthefster Zhou Lulu heeft op de Asian Games in Incheon het wereldrecord gewichtheffen verbroken in de klasse boven 75 kilogram, de zwaarste categorie bij de vrouwen. Bij het stoten - wat samen met het trekken de competitie vormt - wist ze liefst 192 kilogram omhoog te tillen, één kilogram meer dan het oude record.

De 140 kilogram zware Chinese slaagde er bij het trekken in om 142 kilo te tillen, slechts één kilo meer dan haar naaste concurrente. Bij het stoten liet ze echter haar pure klasse en kracht zien. Niemand anders wist meer dan 162 kilo te stoten, terwijl de eerste poging van Zhou al 175 kilogram opleverde.

Olympisch kampioene Zhou ging echter door en waagde zich in haar laatste poging aan 192 kilogram, met succes. Het bracht haar totaal op 334 kilo, waarmee ze het record evenaarde van de Russische wereldkampioene Tatiana Kashirina, die ook het oude record bij het stoten in handen had. Doordat het de zwaarste categorie is, was het resultaat van Zhou het grootste gewicht dat ooit door een vrouw in competitie op werd getild.

De Nepalese Tara Devi Pun was overigens minstens net zo opvallend als Zhou. Met haar 77 kilogram lichaamsgewicht was ze de enige deelneemster van minder dan 100 kilo, iets wat in haar uitslagen te zien was. Bij het trekken en stoten kwam ze bij elkaar opgeteld tot 161 kilogram, ruim 30 kilo minder dan Zhou in één keer omhoog kon stoten. Pun werd er nog maar net laatste mee, want de 25 kilo zwaardere Ariunjargal Tsend Ayush uit Mongolië wist in totaal maar vier kilo meer op te tillen.

Zhou Lulu op weg naar haar wereldrecord van 192 kilogram (Foto: Getty)

Verkoop bedrijfsauto's groeit al jaar lang

De verkoop van nieuwe bedrijfswagens in de Europese Unie is vorige maand voor de twaalfde maand op rij gestegen. De afzet van onder meer bestelbusjes, vrachtauto's en autobussen groeide in augustus met 6,1 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Europese autoverkooporganisatie ACEA.

In totaal reden vorige maand een kleine 105.000 nieuwe bedrijfsvoertuigen de Europese wegen op. De brancheclub maakte - vanwege een zomerstop - ook nog de verkoopcijfers over juli bekend. In die maand steeg de verkoop nog veel sterker dan in augustus, met 9,5 procent op jaarbasis.

De groei van de markt was net als in voorgaande maanden vooral te danken aan de verkoop van bestelbusjes, die in augustus met tien procent op jaarbasis steeg. Over de eerste acht maanden van dit jaar lag de verkoop van bedrijfsauto's ruim negen procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Stephen Fry snoof in Buckingham Palace

Stephen Fry heeft zijn neus in cocaïne gestoken in Buckingham Palace, evenals in de eerste en tweede Kamer van het Verenigd Koninkrijk. In zijn nieuwe memoires gaat de Britse schrijver en komiek in op zijn jarenlange verslaving. "Ik heb prachtige paleizen, nobele plekken en elegante etablissementen in diskrediet gebracht", schrijft hij volgens de Britse krant The Guardian.

In het derde deel van zijn memoires, More Fool Me, dat vrijdag in Groot-Brittannië is uitgekomen, beschrijft de 57-jarige Fry hoe hij in 1986 de eerste nerveuze ervaring had met coke. Daarna ging het vrijwel direct bergafwaarts. "Tegen het einde van de jaren tachtig overwoog ik niet eens meer een avond uit te gaan zonder drie of vier gram cocaïne veilig in mijn binnenzak, zoals ik ook niet zonder benen zou gaan", schrijft hij in zijn boek.

Fry heeft al eerder toegegeven een zware cokeverslaving te hebben gehad. Hij zegt een zijn boek veel spijt te hebben van die tijd. "Ik wil in sommige opzichten teruggaan in de tijd en mezelf wurgen", zegt hij tegen de Britse krant The Telegraph.

De Jager toegetreden tot raad van bestuur KPN

Oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager is vrijdag officieel benoemd tot lid van de raad van bestuur van KPN. Dat gebeurde nadat aandeelhouders tijdens een buitengewone vergadering waren geïnformeerd over de voorgenomen benoeming. Vanaf 1 november is hij financieel eindverantwoordelijke bij het telecomconcern.

Tot begin november wordt De Jager ingewerkt door interim-CFO Steven van Schilfgaarde. Eind juli werd bekend dat KPN de 45-jarige oud-politicus wilde aanstellen. Voorheen was De Jager topman bij internetonderneming ISM eCompany, waar hij medeoprichter van is. Daarvoor was De Jager namens het CDA staatssecretaris en later minister van Financiën.

De Jager krijgt een jaarsalaris van 625.000 euro, aangevuld met eventuele bonussen, meldde KPN in juli.

Asterix-tekenaar is geen gestoorde dwaas

Asterix-bedenker Albert Uderzo is geen verwarde geest. De rechtbank in Versailles besliste dat de 87-jarige tekenaar van de wereldberoemde strip over de moedige Armoricaanse Galliërs over al zijn faculteiten beschikt. Dat schrijft de Franse krant Le Monde vrijdag. Jarenlang werd hij door zijn dochter Sylvie voor gek versleten.

Vader en dochter besloten deze dag ook aan te grijpen om wereldkundig te maken dat ze de strijdbijl hebben begraven. Na een jarenlange juridische strijd om onder meer de auteursrechten van de strip beloofden ze in een persverklaring dat de ruzies definitief tot het verleden behoorden. Daarmee werden ook alle lopende rechtszaken afgeblazen.

Sylvie heeft sinds 2007 geprobeerd om haar beide ouders zwakzinnig te laten verklaren. Zo hoopte ze een groot deel van de opbrengsten van de populaire strip op te kunnen eisen.

Asterix werd voor het eerst, in 1959, uitgebracht in delen in het stripblad Pilote. Het eerste album, Astérix le Gaulois, verscheen in 1961. De stripreeks over een dorp vol Galliërs dat, met een ketel toverdrank, moedig weerstand bood aan de Romeinse overweldigers groeide uit tot een van de populairste ter wereld en werd vertaald in 111 talen. Meerdere albums werden door de jaren heen verfilmd, zowel als tekenfilms of als liveactionfilms.

Uderzo verzorgde de tekeningen, René Goscinny de scenario's. Na diens dood in 1977 nam Uderzo in zijn eentje de honneurs waar. Zijn laatste album, Het Geheime Wapen, verscheen in 2005. vier jaar later verscheen De Verjaardag van Asterix en Obelix: Het Gulden Boek, een hommage van andere tekenaars aan Goscinny, Uderzo en hun Gallische personages.

Dat Uderzo de rechten dan toch definitief aan zijn dochter had overgedragen bleek in 2013 met Asterix bij de Picten. Daar werden de lezers voorgesteld aan de nieuwe scenarist en tekenaar, Jean-Yves Ferri en Didier Conrad.

'Export biologische producten stijgt negen procent'

Bedrijven hebben in 2013 negen procent meer biologische producten uitgevoerd. De export steeg van 783 naar 852 miljoen euro. Dat meldde ketenorganisatie Bionext op basis van onderzoek. Producten gaan vooral naar de omringende landen Duitsland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Scandinavië. Nederlandse consumenten gaven ruim een miljard uit aan biologische producten.

Het onderzoek is gedaan bij vijftig Nederlandse exportbedrijven in de biologische sector. De bedrijven zijn optimistisch over de groei van dit jaar. Ze verwachten een groeipercentage van tussen de negen en tien procent.

Ondanks dit optimisme vrezen bedrijven voor het effect van de Russische importbeperkingen. Ze kunnen leiden tot lagere prijzen van conventionele groenten, waardoor het prijsverschil met biologische groenten groter wordt en minder mensen biologisch kopen.

De vraag naar biologische producten groeit wereldwijd sterk. In 2011 was de omzet van de biologische sector bijna verviervoudigd ten opzichte van elf jaar eerder. Ongeveer 85 procent van de biologische producten worden gekocht in de Europese Unie of de Verenigde Staten.

Asielzoekers opgevangen in Drents vakantiepark

Op vakantiepark Oranje in de gelijknamige Drentse plaats worden maximaal veertienhonderd asielzoekers opgevangen. Dat hebben het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de eigenaar van het vakantiepark afgesproken, meldt de gemeente Midden-Drenthe, waar Oranje onder valt. In de loop van volgende week komen vermoedelijk de eerste asielzoekers aan in het park.

De vluchtelingen die er worden opgevangen, komen vooral uit Syrië. De overeenkomst is afgesloten voor drie jaar, met een mogelijkheid tot verlenging met nog eens twee jaar.

Tot de opvang in het vakantiepark is besloten vanwege de grote instroom van asielzoekers. Het aantal asielaanvragen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar is verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste halfjaar vroegen 12.280 vluchtelingen voor de eerste keer asiel aan, terwijl dat er in 2013 6220 waren.

Burgemeester Jan Broertjes stelt dat het college van burgemeester en wethouders zich realiseert dat een dergelijke grootschalige opvang grote impact heeft op het dorp Oranje. "Maar wij willen ook onze verantwoordelijkheid nemen voor deze maatschappelijk opgave, als overheid en vanuit medemenselijkheid."

Bij het park een accommodatie boeken, kan vanwege de opvang van asielzoekers niet meer, staat de lezen op de website van het park.

[WK] Noor Bystrøm kampioen, Van der Poel tiende

De Noor Sven Erik Bystrøm is vrijdag wereldkampioen bij de beloften geworden. De Kathusha-renner bleef na 182 kilometer in en rond Ponferrada een achtervolgende groep voor. De Australiër Caleb Ewan sprintte kort daarachter naar de tweede plaats, voor Bystrøms landgenoot Kristoffer Skjerping.

Mathieu van der Poel was op de tiende plaats de beste Nederlander. Ook Timo Roosen (veertiende) en Mike Teunissen (21e) maakten deel uit van de achtervolgende groep. De Nederlandse equipe koerste attent en was bij meerdere ontsnappingen betrokken, maar alleen de aanval van Bystrøm had succes.

De 22-jarige Noor ontsnapte op de laatste beklimming van de dag en hield vervolgens net stand. Daarachter had Ewan (Orica-Greenedge) duidelijk de snelste benen. Voor Bystrøm is het de eerste overwinning van het seizoen. Hij rijdt sinds vorige maand voor Katjoesja.

FOK!sport foto-onderschrift week 39

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was YellowBlacks met het volgende onderschrift: "Zwarte Piet moet blijven"

De opgave van deze week:

Dwight Lodeweges maakte een vreemde tuimeling in het GelreDome. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Peter Lous)
Dwight Lodeweges maakte een vreemde tuimeling in het GelreDome. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Peter Lous)

Defensiespullen in de ban voor roc-leerlingen

Leerlingen aan de roc-opleidingen die jongeren klaarstomen voor een loopbaan bij de krijgsmacht, mogen geen herkenbare spullen van Defensie meer mee naar school nemen. Dat bevestigden meerdere opleidingen tegenover het ANP.

De maatregel volgt op het advies dat het ministerie van Defensie donderdag gaf aan militairen, om niet meer in uniform in het openbaar vervoer te reizen. Het advies werd uitgegeven naar aanleiding van een videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder deze week. Die riep op tot 'een stevige daad' tegen de Nederlandse overheid.

Leerlingen aan de opleiding Defensie - Veiligheid en Vakmanschap van ROC Friese Poort mogen niet meer hun rugzak met camouflageprint mee naar school nemen, zo liet een woordvoerster van de school weten. Dat geldt ook voor leerlingen aan het Veiligheid & Defensie College in Nieuwegein.

Defensiespullen in de ban voor roc-studenten
Defensiespullen in de ban voor roc-studenten (Foto: ANP)

Celstraf voor schietende militair op Curaçao

Een militair van de Curaçaose militie die in juli een collega neerschoot is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Dat heeft de rechtbank in Willemstad vrijdag bepaald. De straf is gelijk aan de is van justitie.

Milicien Shurendy M. loste op 9 juli per ongeluk een schot waarbij Ishtar Nicasia in zijn bovenrug werd geraakt. Hij overleed op 30 juli aan hersenletsel ten gevolge van dat schot.

Op de bewuste dag keek de dienstdoende groep militairen naar de WK-wedstrijd Nederland-Argentinië op televisie. Tegen de voorschriften in werd er alcohol gedronken en op een Playstation gespeeld. De verdachte trok tijdens de wedstrijd een aantal maal zijn vuurwapen om deze te laden en weer te ontladen. Ook dit ging tegen alle militaire voorschriften in.

Tijdens de zitting sprak de rechter zijn zorgen uit over het gebrek aan toezicht op de kazerne van Suffisant in Willemstad. Volgens de rechter ging het niet alleen die avond mis. Zo zijn er foto's opgedoken van militairen die stoer poseerden met hun dienstwapens. Ook bestaan er filmpjes van militairen die schijnbaar voor de lol een pistool tegen hun hoofd hielden en de trekker overhaalden.

'Meerderheid Nederlanders vreest aanslag'

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking maakt zich zorgen over een aanslag nu het kabinet heeft besloten om mee te doen met de gewapende strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat blijkt vrijdag uit een peiling van onderzoeksbureau DVJ in opdracht van RTL Nieuws.

In totaal maakt 54 procent van de Nederlanders zich zorgen over een aanslag. Bijna vijftig procent verwacht bovendien een verharding in de samenleving door het militair ingrijpen tegen IS in Irak. Van de ondervraagden geeft 42 procent aan het een goed idee te vinden dat militairen op straat worden ingezet om de veiligheid te verbeteren, terwijl dertig procent dat overbodig vindt.

De missie, die bestaat uit zes F-16's met 250 militairen en 130 militaire trainers, wordt door 57 procent van de bevolking gesteund. Verder vindt 42 procent de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS afdoende, terwijl 27 procent vindt dat Nederland meer moet bijdragen. Van de geënquêteerden geeft ook 42 procent aan te vinden dat Nederland ook een actieve bijdrage moet leveren aan het optreden tegen IS in Syrië, terwijl dertig procent van oordeel is dat Nederland zich niet in de strijd in Syrië moet mengen.

Fed Cup-team ontvangt Slowakije in Apeldoorn

De Nederlandse Fed Cup-ploeg speelt het duel tegen Slowakije in de eerste ronde van de Wereldgroep II in Apeldoorn. Dat heeft de KNLTB vrijdag bekendgemaakt. Voor de wedstrijd wordt in Omnisport een gravelbaan aangelegd. In de sporthal is voor zo'n drieduizend toeschouwers een plekje. Het duel wordt op 7 en 8 februari gespeeld.

Nederland bereikte eerder dit jaar voor het eerst sinds 1999 de Wereldgroep II. De ploeg van captain Jan Siemerink gaat bij winst op Slowakije naar een play-offduel om de Wereldgroep te bereiken. Bij verlies wordt een play-offduel gespeeld om zich in de Wereldgroep II te handhaven.

Het is niet voor het eerst dat er in Apeldoorn wordt getennist. De Davis Cup-ploeg won in 2008 al eens een play-offduel van Zuid-Korea en dwong zo een plaats in de Wereldgroep af.

VN-aanklager eist levenslang voor Karadzic

Radovan Karadzic moet levenslang krijgen. Dit eist hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal in het genocideproces tegen de ex-president van Republika Srpska. Dat blijkt uit een document dat het VN-hof in Den Haag vrijdag heeft gepubliceerd, vooruitlopend op de mondelinge slotpleidooien in de rechtszaak, die volgende week worden gehouden.

Karadzic is aangeklaagd wegens onder meer zijn rol bij de genocide na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden toen niet voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger duizenden moslimmannen en -jongens doodde.

De aanklagers achten bewezen dat Karadzic al voor de val van de enclave heeft meegedaan aan een genocidaal plan tegen de moslims van Srebrenica. In eerdere rechtszaken was gesteld dat de beslissing tot de massaexecuties pas in de nacht van 11 op 12 juli 1995 is genomen. Karadzic' legerleider, generaaal Ratko Mladic, was toen verbolgen over het verloop van een gesprek met Dutchbat-commandant Thom Karremans en vertegenwoordigers van de burgers van Srebrenica.

Karadzic is ook aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden tijdens de belegering van Sarajevo en misdaden tegen de mensheid in de kampen. Als de rechters de verdachte aan een 'substantieel deel' van die misdaden schuldig achten, dan is levenslang 'de enige gepaste straf', aldus de aanklagers.

VN-aanklager eist levenslang voor Karadzic
VN-aanklager eist levenslang voor Karadzic (Foto: ANP)

Air Berlin schrapt miljardenorder van 33 Boeings

Air Berlin heeft een omvangrijke order ter waarde van vijf miljard dollar (3,9 miljard euro) bij Boeing geschrapt. De budgetvlieger ziet af van de koop van achttien Boeing 737-toestellen en nog eens vijftien 787's omdat de aankoop een te grote impact op de balans van de verlieslijdende vlieger heeft. Air Berlin meldde dat vrijdag.

De vliegtuigmaatschappij hoeft naar eigen zeggen geen compensatie aan de Amerikaanse vliegtuigbouwer te betalen. Air Berlin gaat nu op zoek naar goedkopere kisten om te kopen of te leasen. Dat worden er minder dan Air Berlin eerder voor ogen had.

Ajax betaalt weer geen dividend uit ondanks winst

Ajax heeft vorig voetbalseizoen 16,6 miljoen euro winst geboekt, maar kiest er opnieuw voor om geen dividend uit te keren. In plaats daarvan zet de Amsterdamse club het geld weg als eigen vermogen, om de balans verder aan te sterken. Dat blijkt vrijdag uit de jaarcijfers van Ajax.

Al meer dan tien jaar weigert de regerend landskampioen aandeelhouders te laten meedelen in de winst. De laatste keer dat Ajax dividend uitkeerde was na afloop van het boekjaar dat in juni 2004 eindigde. Aandeelhouders konden toen rekenen op een bonus van 0,14 euro per aandeel. Dat was de tweede keer sinds de beursgang in 1998.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hekelt het zuinige beleid van Ajax al langere tijd. Eind vorig jaar riep de beleggersvereniging de voetbalclub nog op om dividend uit te keren. "Ajax lijkt op een beursgenoteerde spaarpot", aldus de VEB. "Vlees op de botten is noodzakelijk, maar te veel geld is ook niet goed."

Ajax kiest er echter voor de kleine zeventien miljoen euro op te potten. De club heeft nu een eigen vermogen van 88,1 miljoen euro, ongeveer twee derde van de totale balans. Voor het lopende seizoen rekent Ajax opnieuw op een positief resultaat, mede als gevolg van de inkomsten uit de verkoop van spelers zoals Daley Blind en Siem de Jong.

De leukste sporttweets van week 39

De leukste sporttweets van week 38

Na een onderbreking van een aantal weken zijn we weer terug met onze wekelijkse rubriek van de leukste sporttweets. Voortaan verschijnt deze rubriek op vrijdag in plaats van zondags. Verder blijft alles bij het oude en zetten we de allerleukste sporttweets weer voor jullie op een rijtje.

Håvard Bøkko moet even bijkomen van zijn trainingsritje:

Maria Sharapova heeft een scherp oog:

De oproep van Sjoerd Mossou over de Nationale Dag van de Materiaalman kreeg veel navolging:

Lotus is gewoon eerlijk over hun codetaal:

Michael Boogerd heeft een grote (lelijke) hond:

Alberto Contador heeft zijn hond zijn eigen kleren gegeven:

Deze man heeft de beste baan ooit, hij reed al in 350 Ferrari's:

Bradley Wiggins kon woensdagavond na het behalen van de wereldtitel tijdrijden aan het bier:

Whoops:

Je zet Martin Brundle niet zomaar voor lul:

We proeven enige irritatie bij Erben Wennemars:

In het peloton zitten blijkbaar een paar McDonald's-fans

Vroeger was alles simpeler:

EU komt met voorstel voor gaslevering Oekraïne

De Europese Unie heeft vrijdag een voorstel gedaan om de gaslevering aan Oekraïne veilig te stellen. Oekraïne moet een deel voldoen van de schuld die het land bij Rusland heeft uitstaan. In ruil daarvoor moet Rusland de komende winter gewoon gas blijven leveren.

Het voorstel komt uit de koker van eurocommissaris voor energie Günther Oettinger. Hij voerde dinsdag overleg met de Russische en Oekraïense ministers van energie.

Onder de deal betaalt Oekraïne eind oktober 1,6 miljard euro aan Moskou. Eind december moet nog eens 860 miljoen worden overgemaakt. Rusland op zijn beurt levert Oekraïne de komende maanden 5 miljard kuub gas voor iets meer dan 300 euro per duizend kuub.

Oettinger wil volgende week duidelijk hebben of de twee partijen de deal accepteren en heeft daartoe een bespreking gepland in Berlijn.

Spionerende rijschoolhouders gepakt om examenfraude

Twee eigenaren van een Amsterdamse rijschool zijn maandag opgepakt op verdenking van fraude met theorie-examens. Bij een doorzoeking is onder meer een bril met ingebouwde camera aangetroffen. Op de bril stonden opnames van examens van het CBR, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Ook op gegevensdragers stonden beelden van examens. Verder zijn een vuurwapen met munitie en een grote hoeveelheid geld in beslag genomen. Het tweetal is donderdag door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld.

Oude rotten heersen in Album Top 100

De Album Top 100 wordt deze week aangevoerd door Leonard Cohen en Herman van Veen. De 80-jarige Canadese singer-songwriter komt boven aan de lijst binnen met zijn nieuwe cd Popular Problems. De 69-jarige Nederlandse cabaretier en zanger debuteert een plaatsje lager met zijn plaat Kersvers.

De derde plek in de Album Top 100 is eveneens voor een nieuwkomer: het 35e album van Kinderen voor Kinderen, getiteld Feest! De lijstaanvoerder van vorige week, Jij & Ik van Jan Smit, zakt naar de vijfde positie.

In de Single Top 100 verandert niet veel. Die wordt nog steeds aangevoerd door Fireball van Pitbull met John Ryan. Op plaats twee staat wederom Prayer in C van Lilly Wood & The Prick met Robin Schulz.

Vierde verdachte gepakt voor ontvoering Tilburger

Een 28-jarige man uit Alkmaar is opgepakt voor de ontvoering van een 51-jarige man uit Tilburg een kleine maand geleden. Dat meldt de politie vrijdag. Eerder werden al twee mannen uit Alkmaar en een man uit Zaandam aangehouden.

Het slachtoffer werd eind augustus na een ontvoering van ongeveer drie dagen door de politie bevrijd op een weg tussen het Groningse Beerta en Nieuw-Beerta. In ruil voor zijn vrijlating was losgeld geëist voor de man. Het slachtoffer maakte het na zijn bevrijding naar omstandigheden goed, gaf de politie destijds aan.

De ontvoering was mogelijk een gevolg van een financieel conflict in het criminele circuit, denkt de politie. De vierde verdachte zit nog vast. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Hagenaar ronselde vijf jihadstrijders

Een 18-jarige man uit Den Haag wordt verdacht van het ronselen van zeker vijf jihadstrijders. De vijf werden geworven voor de strijd van de terroristische beweging IS in Syrië.

Oussama C. staat maandag voor de rechter in een pro-formazitting in de rechtbank in Den Haag. Hij zou de vijf tussen 2012 en dit jaar hebben geworven door middel van flyers en lezingen. Ook sprak hij jongeren aan bij moskeeën, op voetbalveldjes en tijdens huiswerkbegeleiding.

De rechtbank in Den Haag behandelt maandag ook de zaak tegen de teruggekeerde jihadganger 20-jarige Maher H. Hij staat terecht voor terroristische samenspanning.

De Amsterdammer verbleef tussen maart vorig jaar en februari in Syrië en zou deel hebben genomen aan de gewapende strijd onder de vlag van IS. H. wordt ook verdacht van opruiing. Via internet probeerde hij andere mensen te werven voor de jihad.

Man die geredde zwijnen afschoot jager-af

De man die anderhalve week geleden in Weert drie wilde zwijnen afschoot die door de brandweer uit het water waren gered, heeft al zijn papieren ingeleverd. Hij treedt niet meer op als jachtopzichter, meldt de politie vrijdag.

Uit onderzoek naar het incident blijkt dat de jager te vroeg heeft gehandeld. Hij had eerst moeten overleggen met de politie. Het afschieten van de dieren kon alleen als er direct gevaar was voor de openbare orde.

Overigens hadden de drie zwijnen niet gered kunnen worden. De dieren hadden zo veel water in hun longen gekregen dat ze binnen niet al te lange tijd alsnog zouden overlijden. Bovendien had de reddingsoperatie al voor veel stress bij de zwijnen gezorgd.

Het afschieten van de dieren leidden tot veel verontwaardiging. Acht zwijnen wilden de Zuid-Willemsvaart overzwemmen, maar konden niet zelfstandig op de kant komen. De gealarmeerde brandweer hielp ze op het droge. Drie dieren leefden nog maar werden direct door de jager afgeschoten.

De politie heeft een bestuursrechtelijke procedure ingezet ten aanzien van het wapenverlof van de jager.

251 slachtoffers vliegramp MH17 geïdentificeerd

Het identificatieteam in Hilversum heeft afgelopen week 26 slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne geïdentificeerd. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt. In totaal zijn nu 251 van de 298 slachtoffers geïdentificeerd.

Van de nieuwe identificaties hebben negentien de Nederlandse nationaliteit. Uit welk land de andere zeven slachtoffers komen wordt op verzoek van de betrokken ambassades niet bekendgemaakt.

Het ministerie benadrukt dat het identificatieproces nog maanden kan duren. Een team van specialisten is daar nog altijd fulltime mee bezig.

EU staat gebruik telefoons in vliegtuig toe

Europese luchtvaartmaatschappijen mogen voortaan zelf bepalen of ze hun passagiers toestaan onderweg telefoons en tabletcomputers te gebruiken. Het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) eist niet langer dat reizigers op draagbare elektronica de vliegtuigmodus inschakelen. De EASA vraagt wel van vliegmaatschappijen na te gaan of de signalen die de apparaten uitzenden de besturing van hun vliegtuigen niet verstoren.

De dienst maakt het 'in theorie' mogelijk dat 'je kunt bellen van de vertrekhal tot in de lucht (...) zoals je ook in de trein zou doen', zei een EASA-woordvoerder. Reizigers van Europese maatschappijen hebben volgens hem daarmee meer bewegingsvrijheid dan van Amerikaanse.

Tafeltennissers mogen op voor EK-promotie

De Nederlandse tafeltennissers hebben zich op het EK voor landenteams geplaatst voor de halve finales in de Standard Division, de laagste van de drie divisies. Dat houdt in dat de mannen mogen strijden om de 33e plaats, wat promotie naar de op een na hoogste divisie zou betekenen.

De vierde en laatste groepswedstrijd werd vrijdag gespeeld tegen Schotland. Alleen Rajko Gommers had het even moeilijk. Tegen Craig Howieson kwam hij op een 2-0 voorsprong, maar de Schot vocht zich terug naar 2-2. In de laatste game was Gommers met 11-7 toch de beste.

Het duel tussen Ewout Oostwouder en Sean Doherty ging gelijk op, maar telkens was Oostwouder net iets beter op de beslissende momenten: 11-9, 11-9, 12-10. Laurens Tromer mocht het tegen Calum Main afmaken en dat leverde hem weinig problemen op. Met 11-3, 11-8, 11-9 was de Nederlander duidelijk de betere.

Door de zege wint Nederland groep J, waardoor het in de halve finale aan mag treden tegen Wales, de nummers twee van de andere groep. Wales staat op de wereldranglijst op de 66e plek, 21 plaatsen onder Nederland. Bij winst strijdt Nederland tegen Israël of wederom Schotland voor de 33e en 34e plaats op het EK. Beiden zouden genoeg zijn om volgend jaar een niveau hoger te mogen spelen, dus het doel voor zaterdag is een zege op Wales.

PlayStationbundels met Far Cry 4

Ubisoft heeft een nieuwe trailer van Far Cry 4 uitgebracht waarin we Pagan Min, de sadistische dictator en psychopaat van Kyrat zien. Daarnaast komen er Far Cry 4-bundels voor zowel PlayStation 3 als PlayStation 4 uit bij release in Europa.

Op het eind van de trailer zien we een nieuwe UBICollectible, genaamd 'Pagan Min: Koning van Kyrat'.

Ubisoft geeft een hele hoop informatie over Pagan Min in het bijbehorende persbericht. Too long, won't read? Kijk gewoon de video.

Pagan Min is geboren in Hong Kong, als zoon van een drugsbaron in de Golden Triangle. Zijn vader was geen grote speler in de criminele onderwereld en Pagan was van jongs af aan al flamboyant en ambitieus. Hierdoor ontstond al gauw een kloof tussen vader en zoon. Pagan werkte voor zijn vader, haatte hem en was gefrustreerd in die positie. Hij zag zijn vader als een fossiel, niet meer bij de tijd. Niemand weet hoe zijn vader stierf, maar het was geen natuurlijke dood. Nadat Pagan’s vader te overlijden kwam, erfde hij al zijn bezittingen. Hij liet zijn identiteit achter en ging vanaf dat moment door het leven als ‘Pagan’, vernoemd naar een oude Birmese koning die zijn familie vermoordde om de macht over te nemen. Hij veranderde ook zijn accent om unieker over te komen. Het duurde niet lang voordat hij meer en meer voor zichzelf begon te nemen, om uiteindelijk een behoorlijk kapitaal en zelfs een klein leger te bezitten. In dit proces keert hij zijn voormalige bondgenoten in de heroïnemarkt de rug toe. Hij hoorde er niet in thuis en was hier zich dondersgoed bewust van. Pagan kon ook niet iedereen zelf vermoorden, dus was het een kwestie van tijd voordat de oude garde zich tegen hem keerde.

Toen viel zijn oog op Kyrat, een kleine mislukte staat met meerdere partijen in oorlog met een monarchie die op instorten stond. Hij vormde bondgenoten met de Royalisten en maakte vriendjes met een verre erfgenaam van de troon die hij gebruikte om in rang te stijgen en alle tegenstrijdige partijen in het land te doen verdwijnen. Na een paar bloederige maanden bestormden Pagan en de verenigde Royalisten het paleis en namen het in. Maar Pagan verraadde de Royalisten door de erfgenaam te vermoorden en de troon voor zichzelf op te eisen. Vervolgens begon hij met een ‘schoonmaak’ door iedereen die niet ermee akkoord was te vermoorden en de oppositie om het leven te brengen. Het verraad leidde tot het ontstaan van de Golden Path, een kleine verzetsgroep die er alles aan doet om Pagan’s regime omver te werpen.

Far Cry 4 komt 20 november 2014 uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

FIFA verbiedt investering in voetballers

De FIFA steekt een stokje voor investeringen in voetballers. Het zogenaamde 'derdepartijeigendom' wordt, na een overgangsperiode, aan banden gelegd. De constructie, waarbij investeerders eigenaar zijn van de transferrechten van een voetballer, is populair in Zuid-Amerika, Portugal en Spanje. In Engeland is het al verboden.

De beslissing van de FIFA is door Michel Platini ingegeven. De UEFA-baas is zwaar tegen de praktijk gekant. Volgens de Fransman verdwijnen er op deze manier grote bedragen uit de sport. De integriteit van competities wordt volgens hem bedreigd omdat spelers verplicht regelmatig een transfer moeten maken om geld voor de investeerder te verdienen.

Voorstanders van de investeringspraktijken stellen dat ze juist goed zijn voor het voetbal. Clubs kunnen op die manier spelers aantrekken die ze anders niet zouden kunnen betalen.

Bouchard houdt Wozniacki uit finale Wuhan

Eugenie Bouchard heeft vrijdag de finale van het WTA-toernooi in Wuhan bereikt. De Canadese nummer negen van de wereld versloeg Caroline Wozniacki in de halve eindstrijd met 6-2 en 6-3. Petra Kvitova is in de finale Bouchards opponente. De Tsjechische was met 6-3 en 7-5 Elina Svitolina de baas.

Bij het ATP-toernooi in Shenzhen haalde Andy Murray (2) de halve finale. De Schot won met 6-3 en 7-5 van Lukas Lacko uit Slowakije. Murray treft nu Juan Monaco. De Argentijn verraste de als derde geplaatste Fransman Richard Gasquet: 7-6 (7) en 6-4.

Santiago Giraldo (6) speelt in de andere halve finale tegen Tommy Robredo (4). Giraldo riep Viktor Troicki met 7-6 (6) en 6-3 een halt toe. Robredo sloeg zich moeizaam langs Andres Seppi (8): 6-4, 6-7 (5) en 6-3.

In Kuala Lumpur ging Kei Nishikori overtuigend door naar de halve finale. De Japanner was met 6-3, 6-0 Marinko Matosevic de baas en neemt het nu op tegen Jarkko Nieminen. De Fin versloeg Pablo Andujar (7) met 6-3 en 6-4. Ernests Gulbis speelt de andere halve finale tegen Julien Benneteau (4). De als tweede geplaatste Let was met 6-3 en 7-5 te sterk voor Benjamin Becker. Benneteau rekende af met Pablo Cuevas (5): 6-3, 6-7 (3) en 6-4.

Aantal asielaanvragen dit jaar verdubbeld

Het aantal asielaanvragen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste halfjaar vroegen 12.280 vluchtelingen voor de eerste keer asiel aan, terwijl dat er in 2013 6220 waren. Dat blijkt uit de Rapportage Vreemdelingenketen waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

Het aantal tweede en volgende asielaanvragen is verminderd van 1510 naar 940, waarmee het totaal aantal vluchtelingen in de eerste helft van 2014 op 13.220 uitkomt. Hiervan zijn 5990 asielaanvragen ingewilligd.

"Ruim de helft van de vluchtelingen is afkomstig uit Syrië", zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) na afloop van de ministerraad. "Het gaat om mensen die we hier kunnen en moeten opvangen."

Volgens de bewindsman vergt het grote aantal vluchtelingen grote inzet en flexibiliteit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en andere betrokken diensten. Om die reden is al extra personeel aangetrokken. Ook wordt er gezocht naar extra opvanglocaties.

Milik start niet tegen NAC

Frank de Boer zal komende zaterdag nog niet met Arek Milik in de spits starten. De Poolse spits was deze week flink op dreef met zes goals in de KNVB Beker. Toegegeven, Ajax speelde woensdag tegen de amateurs van JOS Watergraafsmeer en walste eenvoudig over de stadgenoot heen (9-0). Maar Milik was zesmaal trefzeker en gaf daarbij ook nog twee assists.

"Hij maakt een gretige indruk", zegt Ajax-trainer Frank de Boer vrijdag op een persconferentie. "Het is belangrijk dat hij laat zien dat hij graag wil. Het zijn goede signalen, maar hij zal zaterdag nog niet starten", vervolgt de coach. Kolbeinn Sigthórsson krijgt dit weekeinde in elk geval nog de voorkeur boven zijn concurrent. "Maar zijn kans gaat komen. Misschien wel sneller dan hij zelf denkt. Het gaat erom dat hij er klaar voor is."

Wie in elk geval niet zal spelen tegen NAC Breda is Lasse Schone. De Boer laat weten dat hij zaterdag nog geen beroep kan doen op de Deen, die met een liesblessure kampt. "Hij kan al veel dingen op honderd procent, maar de dingen die hij goed doet: schieten met zijn binnenkant, vrije trappen en corners nemen, daar zit nog wat twijfel in."

De Ajax-coach wil niks overhaasten met een van zijn belangrijkste spelers. "Als je gaat forceren, dan word je misschien drie weken naar achteren gegooid. Samen met de technische en medische staf zullen we bekijken wat voor dinsdag het beste is."

Komende dinsdag staat namelijk al weer de volgende wedstrijd op de rol. Dan wacht APOEL op Cyprus in de Champions League. "Misschien dat hij wel met ons meereist, zodat we op het laatste moment nog kunnen beslissen. Dat zal moeten blijken."

[Ryder Cup] Verenigde Staten op voorsprong na fourball

Na de eerste vier wedstrijden om de Ryder Cup heeft het Amerikaanse een voorsprong genomen. In Gleneagles staat de ploeg na de fourballs met 2,5-1,5 voor tegen Europa. In fourballs spelen beide spelers in het duo met een eigen bal, waarna de beste score per hole telt. 

Justin Rose en Henrik Stenson wonnen de eerste wedstrijd met 5&4 (lees nog vier holes te gaan, maar het verschil is met vijf punten onoverbrugbaar) van de Amerikanen Bubba Watson en Webb Simpson. Watson en Simpson maakten geen enkele birdie in de fourball-wedstrijd. Met dezelfde score brachten Jordan Spieth en Patrick Reed het eerste Amerikaanse punt op het bord. Zij versloegen Stephen Gallacher en Ian Poulter. Gallacher was niet in vorm bij zijn debuut in de Ryder Cup en Ian Poulter had ook niet zijn gebruikelijke vorm om de problemen in zijn eentje op te lossen.

Thomas Björn en Martin Kaymer speelden sterk tegen Jimmy Walker en Rickie Fowler maar de zege slipte uit hun handen. De Europeanen stonden op de zestiende hole 2 up. Deze hole werd echter gewonnen door de Amerikanen dankzij een chip-in van Walker, zijn tweede in de partij. Het werd daardoor toch nog spannend. Een birdie van Walker op de achttiende hole zorgde ervoor dat beide koppels een half punt overhielden. 

De spannendste partij ging tussen Sergio Garcia en Rory McIlroy en Keegan Bradley en Phil Mickelson. Het Europese koppel stond lange tijd achter, maar hole dertien was de stand weer gelijk. Door een birdie van McIlroy op hole vijftien kwam Europa voor het eerst voor in deze partij Op hole zestien, na bijna vijf uur golf tussen deze twee koppels, maakte Bradley een birdie om de stand weer gelijk te trekken.

Hole zeventien ging gelijk op, maar de laatste hole ging naar Amerika. Garcia en McIlroy moesten hard vechten voor een par en alleen Garcia maakte par. Bradley en Mickselson maakten allebei kans op een birdie, Mickelson verzilverde de kans en de Amerikanen wonnen daarmee de laatste ochtendpartij met 1 up.

Vanmiddag staan er nog vier foursomes op het programma. Beide teams hebben dan één bal, de golfers slaan om en om. Het team met de minste slagen op de hole pakt het punt. 

Pairings foursomes - vrijdagmiddag

Jim Furyk/Matt Kuchar vs. Jamie Donaldson/ Lee Westwood
Hunter Mahan/Zach Johnson vs. Justin Rose/Henrik Stenson
Jimmy Walker/Rickie Fowler vs. Rory McIlroy/Sergio García
Phil Mickelson/Keegan Bradley vs. Victor Dubuisson/Graeme McDowell

Sijsling uitgespeeld in Orléans

Tennisser Igor Sijsling is in de kwartfinale van het challengertoernooi in Orléans gesneuveld. De nummer twee van de plaatsingslijst was niet opgewassen tegen Thomaz Bellucci (5) uit Brazilië: 4-6 en 1-6. De Braziliaan staat met een 79e plaats op de wereldranglijst zeven posities lager dan Sijsling.

Richel Hogenkamp reikte bij het ITF-toernooi van Clermont-Ferrand wel tot de halve eindstrijd. Ze was met tweemaal 6-3 de Française Myrtille Georges de baas. In Podgorica viel het doek voor Arantxa Rus in de kwartfinale. De Monsterse ging met 6-7 (7) en 4-6 ten onder tegen Cristina-Andreea Mitu uit Roemenië.

Geheim pornoarchief op computer aartsbisschop

Oud-aartsbisschop Jozef Wesolowski, de eerder deze week wegens kindermisbruik opgepakte voormalige pauselijke nuntius in de Dominicaanse Republiek, had op zijn ambassade een geheim archief met meer dan 100.000 pornografische films en foto's. Het gaat om materiaal van internet en om seksueel getinte 'selfies' van zijn slachtoffers, die op zijn computer zijn ontdekt.

Dit heeft de Italiaanse krant Corriere della Sera vrijdag gemeld. De krant spreekt van een 'horrorgalerij': 13-jarige jongens die voor de lens worden vernederd. De 66-jarige monseigneur Wesolowski is op gezag van paus Franciscus opgepakt en heeft nu huisarrest.

Nieuwe kans voor Afghaanse tolk

De Afghaanse tolk die geen asiel zou krijgen in Nederland, wordt niet uitgezet naar Noorwegen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal zijn zaak toch zelf behandelen. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Hij heeft dat besloten nadat hij daarover had gebeld met zijn Noorse collega. In de korte mededeling aan de Kamer legt Teeven verder niet inhoudelijk uit waarom de IND het dossier van de tolk, die in Uruzgan voor de Nederlandse missie heeft gewerkt, nu wel gaat behandelen.

Nieuwe kans voor Afghaanse tolk
Nieuwe kans voor Afghaanse tolk (Foto: ANP)

BlackBerry werkt groot deel verlies weg

BlackBerry heeft afgelopen kwartaal flink wat omzet moeten inleveren, maar de telefoonfabrikant maakte wel veel minder verlies dan vorig jaar. Dat bleek vrijdag uit de kwartaalcijfers. BlackBerry verkocht 2,4 miljoen smartphones tussen begin juni en eind augustus.

Het verlies kwam in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar uit op 200 miljoen dollar (157 miljoen euro), nadat BlackBerry een jaar eerder nog 965 miljoen dollar tekortkwam. De omzet bedroeg 916 dollar, tegen 1,6 miljard dollar een jaar eerder.

Bestuursvoorzitter John Chen kijkt in een verklaring terug op een 'solide kwartaal'. BlackBerry verwacht in het lopende boekjaar quitte te draaien en in 2016 weer winstgevend te zijn.

Eind vorig jaar dreigde BlackBerry nog failliet te gaan na een aantal kwartalen forse verliezen te hebben geleden. Het bedrijf vond op het laatste moment nieuwe investeerders die 740 miljoen euro in het bedrijf pompten. BlackBerry slankte af om weer naar boven te kunnen kijken.

Open tbc bij vijf asielzoekers Brabants azc

Bij vijf asielzoekers in het asielzoekerscentrum in het Brabantse Overloon is open longtuberculose vastgesteld. De bewoners zijn geïsoleerd en zijn begonnen met een medicijnkuur, meldt de gemeente Boxmeer vrijdag.

De vijf zijn allemaal volwassen. De GGD Hart voor Brabant onderzoekt de mensen met wie zij intensief contact hebben gehad, in dit geval medebewoners, medewerkers en eventuele vrijwilligers van het azc. Afhankelijk van de resultaten van dat onderzoek wordt mogelijk ook gekeken naar de mensen met wie de bewoners minder intensief contact hebben gehad.

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. De tuberculosebacterie kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken. De bacterie is overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en een ander de bacterie inademt. De kans is dan vijf procent dat deze persoon de ziekte binnen twee jaar krijgt. In een grote ruimte is overdracht op deze manier nagenoeg onmogelijk, in de buitenlucht is de kans op overdracht nihil.

Rusland weigert Europarlementariër

Rusland heeft de vooraanstaande Duitse Europarlementariër Rebecca Harms donderdag de toegang geweigerd. De douane op de luchthaven van Moskou hield Harms, die een diplomatiek paspoort bezit, urenlang vast en gaf haar te verstaan dat ze tot persona non grata is verklaard.

Harms is een uitgesproken criticaster van de Russische president Vladimir Poetin. Ze was op weg naar een zitting in het spionageproces van een Oekraïense piloot, die ze als waarnemer wilde bijwonen.

Volgens de buitenlanddienst van de Europese Unie heeft Harms voor vertrek naar Moskou bij de Russische autoriteiten nagevraagd of ze welkom was. De EU veroordeelt de weigering van Harms en hekelt het 'spijtige' gebrek aan transparantie dat Rusland aan de dag legt in het weren van buitenlanders.

Harms is medevoorzitter van de fractie van de Groenen in het Europees Parlement. Nadat ze in Moskou op de onverbiddelijke douane was gestuit nam ze onmiddellijk het vliegtuig terug naar Brussel.

Radiator warmde Magnussen op in Singapore

McLaren heeft de oorzaak gevonden waarom Kevin Magnussen het zo warm had tijdens de race in Singapore. Een kapot radiatorventiel zorgde ervoor dat de Deen tijdens de race niet kon drinken en dat hij tijdens de safety car met de handen buiten de cockpit moest wapperen om af te koelen.

McLaren-racedirecteur Eric Boullier heeft laten weten dat oorzaak van de hittebron gevonden is. "We hebben het probleem waarmee Kevin kampte, verholpen. Dit zal nooit weer gebeuren." Desondanks werd Magnussen tiende in de straten van Singapore. Teamgenoot Jenson Button viel met een motorisch probleem uit. Leverancier Mercedes heeft hierover nog geen uitsluitsel gegeven. "We hebben hier nog geen volledig antwoord op gekregen. Het betrof in elk geval een elektrisch probleem in de power box."

Van Persie onthult crisisberaad United

In navolging van de bizarre nederlaag van Manchester United tegen Leicester City vielen er bij de Engelse grootmacht harde woorden, zo onthult aanvaller Robin van Persie. Manchester United stond zondag tegen Leicester City met 3-1 voor, maar door een bizarre ontknoping eindigde het duel in een 5-3 nederlaag voor The Red Devils. Met name achterin ging er behoorlijk veel fout bij de ploeg van manager Louis van Gaal.

"Het mag niet mogelijk zijn om op deze manier te verliezen", zegt Robin van Persie tegen Fox Sports News. "Maar het gebeurde toch, daar moeten we nu mee om leren gaan." De start van United is vooralsnog niet best, met slechts vijf punten uit vijf duels.

"De dag erna hebben we goed gekeken naar de wedstrijd. Dat was soms erg confronterend en het was ook een lange zit. Het gesprek duurde langer dan een uur", vervolgt de Oranje-international. "Vanaf dat punt zijn we deze week weer verder gegaan en we hebben een aantal goede trainingssessies gehad. Iedereen is klaar voor het duel met West Ham United", verklaart Van Persie.

De aanvaller wil verder niet te veel kijken naar de verschillende linies. "Als je naar de defensieve fouten kijkt, begint dat op een andere plek. Daar hebben we ook naar gekeken. Het is niet zo dat er maar één fout wordt gemaakt. Op meerdere posities gaat het fout en iedereen weet dat hij zich moet verbeteren."

PSV'er Hiljemark vier maanden uitgeschakeld

PSV'er Oscar Hiljemark is vier maanden uitgeschakeld. De Zweedse middenvelder is vrijdag in Zweden met succes geopereerd aan zijn beide heupgewrichten, maakte de Eindhovense club bekend. Daar begint hij ook aan zijn revalidatie. De verwachting is dat Hiljemark na de winterstop weer inzetbaar is voor PSV.

Hiljemark is aan zijn derde seizoen bij PSV bezig. De 22-jarige Zweed werd in de winterstop van het seizoen 2012-2013 overgenomen van Elfsborg en speelde sindsdien 42 competitiewedstrijden voor de Eindhovenaren.

Pre-orderbonussen bij Tales of Hearts R

Bandai Namco heeft besloten om bij de pre-order van Tales of Hearts R voor PlayStation Vita gratis kostuums weg te geven. Ook is er een speciale 'Day One'-editie aangekondigd.

Pre-orderen levert drie gratis kostuums op:

  • The Legacy Costume of Caius uit Tales of The Tempest voor Kor
  • The Legacy Costume of Marta uit Tales of Symphonia Dawn of the New World voor Kohaku
  • The Legacy Costume of Malik uit Tales of Innocence voor Gall

Gamers die de Soma Link-editie, de speciale Day One-editie, kopen krijgen nog drie extra kostuums. Deze komen uit Tales of Vesperia en zijn voor de personages Ines, Kunzite en Beryl.

In de Soma Link-verpakking zit ook een lotnummer waarmee je een van de vijf exclusieve Collectors Edition uit Japan kunt winnen.

  • Japanse Collectors Edition van Tales of Hearts R gesigneerd door het team
  • Een voor jouw ingesproken felicitatie-video van de producer Hideo Baba 
  • Een persoonlijk gemaakt doosje voor de game

Tales of Hearts R komt 14 november uit op PlayStation Vita en gaat 40 euro kosten.

Tales of Hearts R

Kabinet: drie locaties voor windmolens op zee

Het kabinet heeft vrijdag drie gebieden aangewezen waar windmolens op zee mogen worden neergezet. Vanaf 2015 komt er een windpark bij Borssele, twee jaar later volgen dergelijke parken voor de kust van Noord-Holland en voor de kust van Zuid-Holland.

Het kabinet kiest voor een klein aantal grote windparken, in plaats van meerdere kleine. Dat is goedkoper en levert zogenaamd minder horizonvervuiling op, zeggen minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

[Vid] Schansspringlegende Morgenstern (27) stopt

Schansspringer Thomas Morgenstern heeft vrijdag bekendgemaakt zijn carrière te beëindigen. Dat deed de 27-jarige Oostenrijker tijdens een persconferentie. "Ik heb er alles aan gedaan om mijn zelfvertrouwen terug te vinden en weer op het niveau te komen waar ik ooit was. Dat is mij niet gelukt."

Morgenstern kende afgelopen seizoen enkele dramatische momenten. In december wist hij in het Duitse Titisee-Neustadt voor het eerst in bijna twee jaar weer een wedstrijd te winnen, waarna hij een dag later hard onderuit ging. Daardoor dreigde hij de Olympische Spelen van Sochi te moeten missen, maar hij kwam veel sneller terug dan verwacht. Hij wist vriend en vijand te verbazen door nog geen drie weken later tweede te worden in het eindklassement van de Vierschansentournee.

Enkele dagen later ging het echter weer fout. Bij een training voor het skivliegen in Bad Mitterndorf maakte Morgenstern een foutje in de lucht, waardoor hij op volle snelheid met zijn hoofd op de sneeuw klapte. Het gevolg was een flinke hoofdblessure en zelfs een tijdje op de intensive care. Wonder boven wonder wist hij echter opnieuw op tijd te herstellen en kon hij zelfs naar de Spelen. Individueel lukte het daar niet, maar met het team wist hij zilver te pakken in de landenwedstrijd. Dat zou uiteindelijk ook zijn laatste wedstrijd worden.

De trieste aftocht van Morgenstern na zijn val op de Kulm in Bad Mitterndorf (PRO SHOTS/GEPA)
De trieste aftocht van Morgenstern na zijn val op de Kulm in Bad Mitterndorf (PRO SHOTS/GEPA)

De carrière van Morgi kende echter vooral ook heel veel successen. In Turijn werd hij in 2006 olympisch kampioen op de grote schans, iets wat hem met het team ook lukte. Samen met zijn Oostenrijkse landgenoten verdedigde hij de titel met succes in Vancouver. Maar liefst tien keer maakte Morgenstern deel uit van het team dat een wereldtitel pakte, iets wat hem in 2011 individueel lukte.

Ook in de World Cup ging het Morgenstern vaak voor de wind. Van 2004 tot en met 2012 eindigde hij het seizoen altijd bij de beste tien, in 2008 en 2011 pakte hij de titel. In 245 World Cup-wedstrijden haalde hij 76 keer het podium, bijna een derde van alle deelnames. Daarbij zaten 23 zeges, de laatste in Titisee-Neustadt, een dag voor zijn zware val.

Morgenstern was ook altijd goed op het meest prestigieuze schansspringtoernooi: De Vierschansentournee. In 2004 werd hij daarin al vierde, totaal zou hij negen keer bij de beste tien eindigen en vijf keer het podium halen. In 2011 mocht hij zich bij laten schrijven in het illustere rijtje winnaars. 

Hoewel hij afgelopen seizoen liet zien nog altijd wereldtop te zijn, zorgden de zware valpartijen voor motivatieproblemen. "Ik hoefde eigenlijk niet eens echt een beslissing te maken, dat is in de zomer automatisch gebeurd", aldus Morgenstern. "Elke keer dat ik bovenaan de schans zat dacht ik aan die zware valpartijen."

De vreselijke val van Morgenstern op de Kulm, waar hij dusdanig van herstelde dat hij een maand later olympisch zilver pakte in de landenwedstrijd (Bron: YouTube)

Patty Brard trouwt voor vierde keer

Patty Brard geeft vrijdag voor de vierde keer haar jawoord. De presentatrice en zangeres trouwt op Ibiza met architect Antoine van de Vijver. De 59-jarige Brard en de vijf jaar jongere Van de Vijver stappen in het bijzijn van 150 man in het huwelijksbootje op een rots bij een strand op het Spaanse eiland.

De ceremonie wordt geleid door Brards vriend en SBS-collega Gerard Joling. Onder anderen Mary Borsato, Beau van Erven Dorens en Bridget Maasland wonen de bruiloft bij. Eerder wilde het stel op een andere rots trouwen, maar kreeg daar geen vergunning voor.

Eerder deze maand gaven de presentatrice en architect, die sinds acht jaar samen zijn, elkaar al het jawoord in een restaurant in Amstelveen. Dat huwelijk werd voltrokken door Brards collega Kees Tol.

De presentatrice, wier bruiloftsperikelen zijn te volgen in de SBS6-realityserie Patty's Big Fat Ibiza Wedding, trouwde drie keer eerder. Zo was ze een jaar getrouwd met Ron Brandsteder, gaf ze in 1983 het jawoord aan de Italiaanse zakenman Carlo Nasi en was ze van 1999 tot 2004 getrouwd met zanger René Muthert. Met Nasi kreeg ze dochter Priscilla.

Hoewel Brard dus bekend is met de gang naar het altaar, liet ze eerder weten voor haar gevoel nu pas voor het eerst te trouwen. "Omdat ik uit liefde trouw. De vorige keren was dat anders", zei ze in juli in Story. "Als ik ook maar een moment had getwijfeld aan mijn relatie met Antoine, zou ik niet met hem trouwen. De pijn van een scheiding wil ik niet nog een keer meemaken."

Verpleegkundige met meer opdrachtgevers is zzp'er

Een verpleegkundige die voor meerdere opdrachtgevers in de thuiszorg werkte, moet als ondernemer worden aangemerkt. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem deze week bepaald. De vrouw spande de zaak aan omdat de Belastingdienst haar niet als zzp'er zag.

De vrouw verzorgde in 2008 elf personen voor vijf verschillende opdrachtgevers. De Belastingdienst vond dat ze afhankelijk was van de zorginstellingen voor het bieden van thuiszorg, en daarom niet als zzp'er kon worden gezien.

De rechtbank gaf begin dit jaar de Belastingdienst gelijk en verklaarde de klacht van de vrouw ongegrond, waarna zij beroep aantekende. En met succes: volgens het hof werkte de vrouw zelfstandig en droeg zij de ondernemersrisico's zoals het wegvallen van opdrachten zelf. Ze heeft daarom recht heeft op de zelfstandigenaftrek en de winstvrijstelling die geldt voor het mkb, luidde het oordeel.

Het Platform Zelfstandige Ondernemers PZO-ZZP is 'zeer verheugd' met de uitspraak, blijkt uit een bericht op de website. De zzp-organisatie vindt de uitspraak belangrijk voor andere zzp'ers in de zorg omdat die helder maakt dat 'werken via een tussenschakel niet afdoet aan het fiscale ondernemerschap', mits er voldoende afhankelijkheid van de opdrachtgevers is.

Weinig besmettingen met gevaarlijke ziekten in 2013

Vorig jaar waren er geen grote uitbraken van de luchtweginfectieziekten legionella, papegaaienziekte, Q-koorts en tuberculose. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag op basis van jaarlijks onderzoek.

In 2013 werden slechts negentien patiënten met Q-koorts gemeld, tegenover 66 in 2012. Q-koorts valt net als legionella, papegaaienziekte en tuberculose onder de zogenoemde meldplichtige luchtweginfectieziekten. Deze ziekten moeten als ze opduiken worden gemeld zodat maatregelen kunnen worden genomen om uitbraken te voorkomen.

Van besmettingen met de legionellabacterie kwamen 308 meldingen binnen, van de papegaaienziekte 51 en van tuberculose 848. In mei bleken daarnaast voor het eerst in Nederland twee patiënten het dodelijke MERS-virus onder de leden te hebben. In juni meldde het RIVM dat de twee, die het virus opliepen tijdens een reis naar Saudi-Arabië, weer thuis waren. Middle East Respiratory Syndrom wordt veroorzaakt door een longvirus en kan leiden tot koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en nierfalen.

Het afgelopen griepseizoen was daarnaast erg mild. Het aantal mensen dat met griepachtige klachten bij de huisarts kwam lag begin dit jaar vier weken lang boven de epidemische grens. Het griepseizoen daarvoor was met achttien weken de langstdurende in 25 jaar, meldde het RIVM eerder. Dat die epidemie zo lang aanhield, kwam doordat er vier verschillende griepvirussen rondwaarden.

Griep en longontsteking leiden elk jaar tot veel ziekenhuisopnames en sterfte in Nederland. In mei maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek echter nog bekend dat het aantal mensen dat begin dit jaar is gestorven, ruim tien procent lager lag door de milde winter en doordat slechts een milde griepepidemie had rondgewaard. In 2012 en 2013 overleden relatief meer mensen vanwege griepepidemieën en de koudere winters in die jaren.

Afgelopen griepseizoen kwamen ook minder mensen met een longontsteking bij de huisarts dan voorgaande seizoenen, maar het aantal patiënten met longontstekingen in verpleeghuizen bleef gelijk.

NAM ziet bevingen aardoppervlak niet naderen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft geen bewijs dat de aardbevingen in Groningen zich dichter bij het aardoppervlak voordoen dan drie kilometer. De bevingen vinden plaats in of vlak rond de gasvelden, en die liggen op drie kilometer, schrijft de NAM vrijdag op basis van een eerste diepteanalyse.

Verscheidene deskundigen denken dat de aardbevingen ook minder diep plaats kunnen vinden. Dit zou leiden tot meer schade. Voor die conclusie is voorlopig geen bewijs. "De geanalyseerde aardbevingen verschillen erg van de simulaties van een aardbeving die bijvoorbeeld vijfhonderd meter boven het gasveld plaatsvindt", aldus de NAM.

De NAM analyseerde 32 aardbevingen door middel van twee geofoons die in verschillende putten werden geplaatst. De diepte is van belang omdat dit mede bepaalt hoe de bovengrond zich bij een aardbeving beweegt. Deze bewegingen zorgen voor schade aan huizen en beïnvloedt de veiligheid van omwonenden.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) ging er ook altijd van uit dat de aardbevingen rond drie kilometer diepte plaatsvonden. Daar is echter discussie over. Omdat het meten van de diepte moeilijk was, werd voorheen een schatting gemaakt van de exacte diepte. Deze schatting lag tussen de een en vijf kilometer.

De NAM is nog wel voorzichtig met de uitkomsten van de analyse. Het betreft slechts een tussenrapport, aldus de aardoliemaatschappij. Het onderzoek wordt voortgezet. De tijdelijke geofoons worden volgende maand vervangen door permanente.

[upd] Attila gaat totale oorlog voeren

The Creative Assembly heeft Total War: Attila aangekondigd. In dit nieuwe deel van de strategie-franchise is Attila de Hun de grote vijand.

Attila the Hun, de leider van de Hunnen in de vijfde eeuw was de schrik van het Romeinse Rijk. Het lijkt chronologisch dus logisch dus dat we na Total War: Rome II deze man gaan tegenkomen. De game speelt zich af in een tijd van hongersnood, ziekte en oorlog, waarbij duizenden vluchtelingen moeten vluchten voor een vloedgolf van verwoesting en dood. Wanhopige barbaarse stammen verenigen zich tegen de kwijnende macht van een stervend en verdeeld Romeins rijk; het licht van de beschaving flakkert en dooft uit. In de reusachtige steppen van Scythië verzamelt zich een enorme strijdmacht, geleid door Attila.

Total War: Attila introduceert nieuwe spelmechanismen die de turnbased- en realtime systemen binnen Total War verbeteren en uitbreiden. "Met Total War: Attila creëren we een Total War-­‐spel dat fans van de serie zal uitdagen en betoveren", aldus Janos Gaspar, projectleider van het spel. "We herintroduceren een aantal functies waarnaar fans hebben gevraagd, zoals stambomen en skill trees, en verbeteren talloze kernaspecten van Total War, waarvan we weten dat ze belangrijk zijn. Maar om de periode echt tot leven te brengen, borduren we op het spel voort met talloze nieuwe strategische functies, zoals geavanceerde straatgevechten, burgers, volledige verwoesting van nederzettingen en dynamische branden, die tijdens botsingen tussen legers door hele steden kunnen woeden. We willen spelers tot het uiterste drijven: ze moeten van elke seconde kunnen genieten terwijl ze proberen te overleven tijdens een ongelijke strijd."

Total War: Attila wordt in 2015 uitgebracht op pc en Mac.

Update 12:58:
Er zijn een aantal gameplayvideos gemaakt op EGX in Londen.

[Sportblog] Kaas als wondermiddel & Gervinho's haar is weg

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Kaas is het nieuwe wondermiddel
Voetbalcoach Felix Magath heeft opmerkelijke methodes om spelers weer fit te krijgen. Zo wilde hij een speler bij Fulham behandelen met kaas als toen hij kampte met een dijbeenblessure. Inmiddels heeft de trainer zijn biezen moeten pakken, want afgelopen seizoen degradeerde Fulham uit de Premier League en een treetje lager staat de club ook in de onderste regionen.

Oud-voetballer Danny Murphy legde tegenover de BBC deze week de kaasmethode nog even uit. "Magath gaf speler Brede Hangeland eens een in alcohol gedrenkte homp kaas, met het advies die 's nachts op zijn dijbeen te leggen. Op die manier zou de blessure worden tegengegaan. De inmiddels vertrokken clubarts was het niet eens met de methodes van Magath. Ik neem aan dat Hangeland de tip ook niet heeft opgevolgd."

Suárez ook in FIFA 15 geschorst.
Luis Suárez is ook in het computerspel FIFA 15 geschorst tot en met 26 oktober. EA Sports bevestigde het bericht je in de carrièremodus met Barcelona tot en met 26 oktober geen gebruik kan maken van Suárez. "Als een speler geschorst is in het voetbal, dan is hij ook niet inzetbaar in FIFA 15. Hij wordt vrijgegeven als de schorsing is verlopen", aldus EA.

Ralf Schumacher en vrouw liggen in (dure) scheiding
Ralf Schumacher en zijn vrouw Cora zitten midden in een scheiding zo meldt het Algemeen Dagblad. De voormalig Formule 1-coureur en zijn vrouw zouden alleen nog maar via advocaten communiceren. Bronnen rond het koppel bevestigen dat een vechtscheiding aanstaande is. Schumacher zou beschikken over een vermogen van zo'n honderd miljoen euro. Tel daarbij op dat het stel ook nog eens over drie huizen beschikt en je hebt alle ingrediënten voor een gevecht om de centen. Ralf zou inmiddels alle creditcards van zijn voormalige geliefde hebben laten blokkeren. Wel krijgt ze voorlopig 10.000 euro per maand als tegemoetkoming. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken heeft het stel nog een 13-jarige zoon. Hier gaan we ongetwijfeld meer over horen.

Cups voor Belgische clubs
Lingeriemerk Ohlala! sierde al eens het shirt van Anderlecht als sponsor nadat ze een wedstrijd van hoofdsponsor BNP Paribas Fortis wonnen. Maar nu zet het lingeriemerk zich in voor meer clubs in de België. Er is speciaal voor de West-Vlaamse eersteklassers Club en Cercle Brugge, KV Kortrijk, Zulte Waregem en KV Oostende een BH vervaardigd. Dit alles is aanstaande zaterdag te zien in een modeshow, liefhebbers kunnen terecht vanaf 15 uur op de Rijksweg 4 in Lendelede.

Froome doet heldhaftig
Dat Chris Froome opgegroeid is in Kenia mag inmiddels bekend zijn. De winnaar van de Tour de France van 2013 was onlangs even terug in Afrika voor een interview. Dat moest worden afgebroken toen een vriend kwam melden dat er een baviaan zijn kamer was binnengedrongen. Eerst lachte de Sky-renner er nog om, maar vervolgens kwam hij toch in actie om het dier weg te jagen. Voortaan toch de deur wat beter sluiten, Chris!


Heldhaftige Froome (Bron: YouTube)

Haarlijn Gervinho zorgt voor ophef bij voetbalfans
Voormalig Arsenal-voetballer Gervinho zag er stoer uit met de haarband die hij over zijn dreadlocks droeg. Het werd zelfs zijn handelsmerk, maar toen de aanvaller van AS Roma in het duel tegen Cagliari de band afdeed was het toch even schrikken. De haarlijn begon namelijk pas halverwege het hoofd. De grappen op Twitter waren dan ook niet van de lucht.

Blesserend dansje
NFL-speler Stephen Tulloch zal zich voortaan wel bedenken als hij een succesvolle actie wil vieren. De toplinebacker van de Detroit Lions wilde in het duel tegen Green Bay Packers het publiek laten weten dat hij quarterback Aaron Rogers tegen de grond had gewerkt. Het dansje dat hij uit wilde voeren verliep niet zoals gepland. Tulloch scheurde zijn kruisbanden en is minimaal zes maanden uitgeschakeld.

 

Hoe een dansje mis kan gaan (Bron: Vine)

[WK wielrennen] Junior Korevaar zevende

De Nederlandse junior Jeanne Korevaar is vrijdag zevende geworden bij het WK wielrennen in Ponferrada. Ze bleef als enige van de vier Oranjerijdsters in het peloton dat aan het einde van de vierde en laatste ronde nog uit een renster of twintig bestond. In de massasprint was titelverdedigster Amelie Dideriksen uit Denemarken opnieuw de beste.

Bij de meisjes lukte het niemand om echt bij de groep weg te komen. Een paar uitvalspogingen werden vlot gepareerd en verder bleef het peloton bijeen. Het tempo lag hoog en bij iedere doorkomst was de voorste groep kleiner.

Uiteindelijk kwamen zo'n twintig rensters op de finish af. Korevaar zat in de laatste bocht nog in het wiel van Dideriksen, maar raakte ingesloten. De Deense troefde Sofia Bertizzolo af in de strijd om de regenboogtrui. Achter de Italiaanse werd Agnieszka Skalniak uit Polen derde.

Noord-Korea verslaat Zuid-Korea en krijgt groots onthaal

De Noord-Koreaanse voetballers hebben in Thailand de Aziatische titel tot 16 jaar veroverd. Opvallend is dat ze dat deden door in de finale het vijandelijke Zuid-Korea te verslaan. Het was na 2010 de tweede keer dat de titel naar het land van de Geweldige Leider ging. De jonge voetballers kregen bij thuiskomst een groots onthaal, waarin vooral benadrukt werd dat Kim Jong-Un een grote rol speelde in het behalen van de titel.

Noord-Korea had het niet makkelijk om de finale te bereiken. Zowel de in kwartfinale tegen Iran als in de halve eindstrijd tegen Australië moesten er penalties aan te pas komen. In de finale kwam het Zuiden in de eerste helft op een 1-0 voorsprong, maar vroeg in de tweede helft maakte Han Kwang-Song de gelijkmaker. Choe Song-Hyok maakte niet veel later de beslissende 2-1.

Daags na de zege kwam het team terug in Noord-Korea, waar het treinstation van Pyongyang en de straten van de stad gevuld waren met 'mensen van alle sociale klassen, inclusief de jeugd en schoolkinderen met vlagen, bloemen en ballonnen in de handen', aldus Noord-Koreaanse media.

Na het welkom werden de voetballers rondgereden door de juichende stad, waarbij een bezoek werd gebracht aan de standbeelden van president Kim Il-Sung en De grootste man die ooit heeft geleefd, Kim Jong-Il. Na afloop kregen de spelers een receptie bij het Noord-Koreaanse kabinet. Daar kregen ze te horen dat de zege vooral te danken was aan de warme zorg en het vertrouwen van Almachtige Kameraad Kim Jong-Un, 'die zijn hart en ziel heeft ingezet voor de ontwikkeling van de Noord-Koreaanse sport.'

Een hoge politicus zei de voetballers en hun trainers vervolgens hun training nog intensiever door te zetten 'zoals de anti-Japanse guerrillas dat deden op de berg Paektu'. Ook werd hen gevraagd om de Noord-Koreaanse sport naar een nog hoger niveau te tillen en nog meer gouden medailles te winnen. 

Aanvoerder Jang Song-Il sloot de ontvangst af met een toespraak. Daarin benadrukte hij de glorie van Kim Jong-Un, die hij ook vanuit de grond van zijn hart bedankte voor de warme zorgen en het vertrouwen in het team. Jang sloot af door te zeggen dat hij graag meer gouden medailles wil winnen, door altijd het vertrouwen en de verwachtingen van de partij in gedachten te houden.

Door de toernooizege plaatsten de Noord-Koreanen zich voor het WK voor spelers onder 17 in 2015, wat in Chili gespeeld zal worden. Tijdens de kwalificaties voor het Aziatisch kampioenschap lieten ze overigens al een opvallende score zien: De 18-0 zege op de Noordelijke Marianen was de grootste uitslag in het kwalificatietoernooi.

Gedenkplek slachtoffers MH17 sluit op 1 november

De gedenkplek voor de slachtoffers van vlucht MH17 op Schiphol wordt op 1 november gesloten. De condoleances, steunbetuigingen en knuffels worden voorlopig bewaard tot er een bestemming is gevonden. De openingstijden van de herdenkplek zijn tot die tijd verkort. Dat laat de luchthaven vrijdag weten.

De herdenkplek, 'Reflection MH17', is nu open tussen 10.00 en 14.00 uur. Eerst konden mensen tussen 07.00 en 19.00 de plek in een voetgangersdoorgang onder het World Trade Center op Schiphol bezoeken.

Na de vliegramp in Oost-Oekraïne legden mensen spontaan bloemen neer voor vertrekhal 3. Dit leidde tot een enorme bloemenzee. Begin augustus werden de nog verse bloemen samen met alle condoleances en knuffels verplaatst naar de voetgangersdoorgang.

Indonesië schaft directe lokale verkiezingen af

Aanstaand president Joko Widodo van Indonesië heeft zijn eerste nederlaag moeten incasseren. Het vertrekkende parlement besloot vrijdag de directe verkiezingen voor burgemeesters en gouverneurs af te schaffen. Het wetsvoorstel, dat wordt gezien als een terugslag voor de democratie, werd aangenomen dankzij de steun van een coalitie van rechtse partijen wier kandidaat de in juli gehouden presidentsverkiezingen verloor en die heeft aangekondigd de nieuwe regering zoveel mogelijk te zullen dwarsbomen.

De rechtstreekse verkiezing van lokale en regionale bestuurders werd in 2005 ingevoerd. De maatregel was onderdeel van de democratische overgang die Indonesië doormaakte na de val van wijlen dictator Soeharto. Joko Widodo, alias Jokowi, en zijn partij wilden de directe verkiezingen handhaven. De partij van vertrekkend president Susilo Bambang Yudhoyono verliet het parlement voor de stemming en zorgde er daarmee voor dat het voorstel het haalde. Eerder deze week sprak Yudhoyono zich nog tegen het voorstel uit. De nieuwe wet betekent dat burgemeesters en gouverneurs voortaan weer door gemeenteraden en regionale parlementen gekozen zullen worden. Tot 2005 werd ook de president indirect gekozen, door het parlement.

De krant The Jakarta Globe schreef in een hoofdredactioneel commentaar dat de nieuwe wet alle vooruitgang die de afgelopen tien jaar is geboekt op het gebied van democratisering ongedaan maakt. De bevolking wordt uitgesloten van het democratisch proces en 'Indonesië is teruggekeerd naar een systeem van elitaire democratie waarin een handvol corrupte politici die slechts hun eigen belangen dienen de dienst uitmaakt', aldus de krant.

Een netwerk van pro-democratische activisten heeft al aangekondigd de nieuwe wet te zullen aanvechten bij het Constitutioneel Hof, dat besluiten van het parlement ongedaan kan maken.

De woede van tegenstanders van de wet richtte zich vrijdag voor een groot deel tegen Yudhoyono en zijn partij. Yudhoyono, die momenteel in Washington is, toonde zich teleurgesteld over de uitslag van de stemming en zei dat de regering de wet mogelijk eveneens zal aanvechten. Hij legde niet uit waarom zijn partij niet tegen het voorstel had gestemd, maar de stemming vermeed.

Yudhoyono 'hangt in het buitenland de staatsman uit, terwijl hij thuis de stekker uit democratische verkiezingen trekt', tweette Sidney Jones, een vooraanstaand politiek analyticus uit Indonesië.

Prabowo Subianto, die de presidentsverkiezingen verloor van Jokowi, is een generaal uit de tijd van Suharto. De rechtse coalitie waarvoor hij kandidaat stond betoogde dat rechtstreekse lokale en regionale verkiezingen duur zijn. Bovendien zouden ze eerder corrupte leiders aan de macht brengen dan het oude systeem van indirecte verkiezingen. Jokowi en andere voorheen onbekende politici hebben hun opmars te danken aan de rechtstreekse lokale verkiezingen, die hen in staat stelden de kiezers direct aan te spreken. De van oudsher grootste partijen hebben hierdoor hun greep op de macht kleiner zien worden.

"Het is moeilijk om deze wet niet te zien als een brutale politieke manoeuvre om de electorale macht van het volk in het licht van de nederlaag bij de presidentsverkiezingen weer over te hevelen naar de partijleiders", schreef Andrew Thornley, deskundige op het gebied van Indonesische verkiezingen bij de Asia Foundation, donderdag op zijn blog.

Uit verschillende onafhankelijke opiniepeilingen is gebleken dat een ruime meerderheid van de Indonesiërs de rechtstreekse verkiezingen wilde handhaven.

Joko Widodo wordt op 20 oktober beëdigd als president.

Nieuwe bemanningsleden arriveren bij ISS

Een Sojoez-capsule met aan boord drie nieuwe bemanningsleden voor het internationale ruimtestation ISS is vrijdag aangekoppeld aan het ruimtestation. Enkele uren eerder werd de Sojoez gelanceerd vanaf het kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan.

Aan boord van de capsule waren de Russische kosmonauten Aleksandr Samokoetajev en Elena Servova en de Amerikaan Barry Willmore. De nieuwe bemanningsleden blijven zes maanden in het ISS. In totaal zijn er nu zes ruimtereizigers in het ISS.

Servova is de eerste vrouwelijke Russische ruimtereiziger sinds 1997. In de geschiedenis van de Russische ruimtevaart is ze zelfs pas de vierde vrouw. De eerste Russische in de ruimte was Valentina Teresjkova, in 1963.

'Pensioenpremies kunnen wel degelijk dalen'

Als de pensioenpremies vanaf 1 januari niet dalen of zelfs stijgen, is dat een gevolg van de economische omstandigheden en niet van wijzigingen van de pensioenregels. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dat vrijdag in reactie op kritiek van de Pensioenfederatie dat de nieuwe regels te streng zijn en leiden tot hogere premies.

Naast de economische omstandigheden spelen ook beslissingen van sociale partners om pensioenregelingen op sommige punten anders in te vullen mee bij een eventuele stijging, vindt het ministerie.

Koepelorganisatie Pensioenfederatie ondervroeg een aantal fondsen over de gevolgen van de nieuwe regels vanaf 1 januari. Die zouden een negatief effect hebben op de premies, antwoordde een meerderheid. Fondsen moeten vanaf volgend jaar hogere buffers aanhouden. De extreem lage rente in de eurozone speelt de fondsen parten omdat ze minder rendement op obligatiebeleggingen halen. Ook die factor kan tot premiestijgingen leiden, waarschuwt de Pensioenfederatie.

Het Centraal Planbureau kwam bij een eerdere doorrekening van de plannen tot de conclusie dat de premies volgend jaar wel kunnen zakken. Het CPB stelt dat 'de inschatting van de Pensioenfederatie niet spoort met de recente CPB-raming. Het CPB herkent de cijfers van de Pensioenfederatie niet'. Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) verwacht dat de premies volgend jaar wel degelijk omlaag kunnen. "Dat zal verschillen per sector en per fonds maar die ruimte is er zeker. Het zou het koopkrachtherstel ondersteunen", zei hij vrijdag.

Het nieuwe financiële toetsingskader (FTK) van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) moet volgens het ministerie leiden tot een 'meer evenwichtige verdeling van het pensioenvermogen over generaties'. Het CPB gaat uit van een premiedaling van elf procent tot 2017.

Terrorismedeskundigen: stations mijden niet nodig

Het is 'onverstandig' om uit angst voor aanslagen stations of openbare plekken te mijden. De burger kan niets doen en hoeft niets te doen. Dat zeggen terrorismedeskundigen vrijdag in Trouw in reactie op berichten dat strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) ook in Nederland aanslagen kunnen plegen.

Natuurlijk is het goed als Nederlanders op signalen van mogelijk terrorisme letten, maar dat was altijd al zo, zegt Liesbeth van der Heide van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme. "Het gaat groeperingen als IS om het zaaien van angst. Als mensen stations gaan mijden, hebben ze hun doel al half bereikt."

Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet verhoogd. Dat blijft staan op 'substantieel'. Dit betekent dat een reële kans bestaat op een aanslag. In het AD zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof dat er geen sterke aanwijzingen zijn voor een aanslag. "Zolang dat niet zo is, wordt het dreigingsniveau niet verhoogd."

Donderdag werd militairen aangeraden op openbare plekken geen uniform te dragen. Volgens Schoof was dat slechts een voorzorgsmaatregel. "Er is geen reden om in paniek te raken."

Lange Frans: Aanslag in NL is eigen schuld

IS krijgt steun uit onverwachte hoek. Niemand minder dan Lange Frans steekt de jihadi's een hart onder de riem.

Volgens de rapper heeft ons land namelijk niets te zoeken in die grote zandbak vol moslimstrijders. "Tegen mensen die we niet kennen, ons niks hebben gedaan en hoogstwaarschijnlijk ook een normaal leven willen leiden", citeert het AD de man die kennelijk ook dj is.

Mochten de dappere strijders ook ons land aandoen bij een rondje aanslagen, dan moeten wij de hand in eigen boezem steken. Zo weet de beste man. "Mocht er wel wat gebeuren dan is het onze eigen schuld. Niet alleen die van de politici, want wij (de kiezer) hebben ze die plek gegeven. Ik zal geen traan laten als er wat zou gebeuren. Al denk ik niet dat er wat gaat gebeuren. Het is vooral bangmakerij."

Oh ja, volgens de vergeten rapper is IS een opgezet plan van de CIA. De bewapening, training en 'alles erop en eraan' zouden zijn bedacht door de Amerikaanse inlichtingendienst.

Op Twitter is inmiddels woedend gereageerd op de uitlatingen van Frans Frederiks. Beweringen dat zijn account zou zijn gehackt, wijst hij van de hand.

Pittige systeemeisen voor The Evil Within

De aanbevolen systeemeisen voor de opkomende survival-horrorgame The Evil Within zijn bekendgemaakt door Bethesda. Er zijn geen minimale systeemeisen vermeld; Bethesda geeft aan dat de genoemde systeemeisen de ervaring bieden zoals de ontwikkelaar deze heeft bedoeld.

  • 64-bit Windows 7/Windows 8
  • i7 met vier of meer cores
  • 4 GB RAM
  • 50 GB schijfruimte
  • GeForce GTX 670 of equivalent met 4GBs aan VRAM

Mocht je gaming rig qua specs onderdoen voor bovenstaande eisen, dan kan Bethesda niet de 'ultieme ervaring' garanderen. De 4GB aan videogeheugen is sowieso een vereiste. Voor wat betreft de 50GB schijfruimte, deze is benodigd voor de installatie. Zodra de installatie voltooid is, neemt de game ongeveer 41GB schijfruimte in beslag.

Hieronder vind je de schijfruimte benodigd voor installatie op de verschillende consoles. Let op: voor de Xbox 360-versie van The Evil Within is een installatie vereist.

  • Xbox One — 40 GB schijfruimte
  • PlayStation 4 — 40 GB schijfruimte
  • PlayStation 3 — 7 GB schijfruimte
  • Xbox 360 — 7 GB schijfruimte

The Evil Within komt op 14 oktober uit voor alle bovengenoemde platforms.

Air France roept piloten op aan het werk te gaan

Air France-KLM wil dat de piloten van zijn Franse bedrijfstak onmiddellijk weer aan het werk gaan. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij heeft 'een enorme handreiking' gedaan door de uitbreidingsplannen voor Transavia af te schieten, zo stelt het bedrijf vrijdag. De piloten hebben hun eisen echter uitgebreid en staken door.

Het concern hoopt nu dat een oproep aan het 'verantwoordelijkheidsgevoel van de piloten' de stakers tot inkeer brengt. Topman Alexandre de Juniac wijst erop dat zijn bedrijf heeft voldaan aan de initiële eisen van de stakers, door de plannen voor een groot, Europees Transavia af te schieten, zo stelt hij in een toelichting.

De verkeersvliegers willen echter dat Air France-KLM ook veranderingen aanbrengt in de plannen voor een Franse tak van Transavia, een initiatief waar de bonden tot dusver nog niet over vielen. De stakers willen dat piloten die in de toekomst bij Transavia Frankrijk aan het werk gaan hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als de piloten van Air France, zo meldt persbureau Reuters.

De Franse tak van Air France-KLM en de piloten liggen al langere tijd met elkaar overhoop over de uitbreiding van Transavia. Sinds begin vorige week is een groot deel van de verkeersvliegers van Air Franse in staking.

'AC/DC-gitarist Malcolm Young lijdt aan dementie'

Malcolm Young lijdt aan dementie. Dat schrijven Australische media op basis van uitspraken van voormalig manager Michael Browning. Woensdag werd bekend dat de gitarist van de Australische hardrockband AC/DC voorgoed niet meer terugkeert in de band.

"Ik heb een hoop vrienden die me op de hoogte houden", zegt Browning. "Volgens mij werd Young wel heel plotseling ziek."

Het Australische Fairfax Media berichtte op vrijdag dat de 61-jarige Young alzheimer heeft. Het ziekenhuis waar hij ligt wil geen commentaar geven.

Browning noemt de ziekte van Young 'schokkend en vreselijk'. "AC/DC verliest hiermee helaas de oprichter en mentor. Malcolm is het genie achter de band."

Young richtte in 1963 met zijn broer Angus AC/DC op. Het nieuwste album Rock or Bust, het eerste waarop Malcolm niet te horen is, verschijnt in december. Neef Stevie Young verving hem tijdens de opnames en gaat ook met de band op tournee.

Tv-kijken maakt jonge kinderen dikker

Kinderen die dagelijks meer dan twee uur televisie kijken, hebben gemiddeld een grotere buikomvang. Dat stellen onderzoekers van Vumc, AMC en GGD Amsterdam op basis van onderzoek onder zo'n tweeduizend kinderen van 5 en 6 jaar.

Dat tv-kijkende kinderen dikker zijn komt doordat ze meer stilzitten. De buikomvang is gecorrigeerd voor lichaamslengte en voedingspatroon. Volgens de onderzoekers is voor het eerst bij kinderen aangetoond dat stilzitten leidt tot overgewicht. Voor volwassenen is dat al langer bekend. Stilzitten wordt zelfs gezien als 'het nieuwe roken'.

iPhone 6 zorgt voor lange rijen bij Apple Stores

Honderden iPhone-liefhebbers en gadgetjagers staan vrijdag voor de drie Apple Stores in Nederland om als een van de eersten een nieuwe iPhone 6 te bemachtigen. In Amsterdam is de rij gegroeid naar zo'n driehonderd Apple-fans, meldt iCulture vrijdag op Twitter. In Den Haag en Haarlem staan rijen van meer dan honderd man.

De verkoop van de nieuwe Apple-telefoon gaat om 08.00 uur van start. Enkele fans stonden midden in de nacht voor de winkels om zo snel mogelijk een exemplaar in handen te krijgen. In Amsterdam zijn hekken geplaatst zodat voorbijgangers niet door de rij wachtenden heen hoeven.

De iPhone 6 heeft al stof doen opwaaien. Veel ophef ontstond toen bleek dat de iPhone makkelijk te buigen is. Het zogenoemde 'bendgate' hield de gemoederen de laatste dagen flink bezig. Apple zegt in totaal negen klachten te hebben binnengekregen. De nieuwe iPhone gaat in twintig landen in verkoop en kost 699 euro.

Geen verdwijnspray voor Duitse arbiters

Verdwijnspray is in de afgelopen maanden het middel gebleken om bij vrije trappen de muur snel op de goede afstand te zetten. Het werd op het wereldkampioenschap geïntroduceerd en daarna toegepast in allerlei competities, maar Duitsland doet de spuitbus nu al weer in de ban, zo meldt Bild.

De reden hiervoor is dat het dertien euro kostende Argentijnse busje volgens keuringsinstituut TÜV een te hoge concentratie broeikasgassen en enkele chemische stoffen bevat die de gezondheid zouden kunnen schaden. Daarnaast voldoet de inhoud van de busjes niet aan de Europese regelgeving en staat niet op het etiket vermeld dat de spray lichtontvlambaar is.

In de Bundesliga zou vanaf half oktober met de verdwijnspray gewerkt gaan worden. De Duitse voetbalbond DFB moet, op straffe van een boete, de invoering nu uitstellen tot er een oplossing voor de problemen is gevonden. In de Eredivisie, de Champions League en enkele buitenlandse competities zal de spuitbus vooralsnog gewoon gehanteerd blijven worden.

Verdwijnspray is schadelijk voor de gezondheid (Pro Shots/Action Images)

'Hamilton moet Alonso opvolgen bij Ferrari'

Niet viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel, maar Mercedes-coureur Lewis Hamilton is bij het Formule 1-team Ferrari de beoogd opvolger van Fernando Alonso. De Spanjaard is onderdeel van vele geruchten in het silly season en daarom bereiden de Italianen zich voor op een eventueel vertrek van hun kopman.

Hamilton gaat dit jaar met de Mercedes aan de leiding van het wereldkampioenschap. Mocht zijn tweede titel behaald worden en Alonso vertrekken naar een ander team, dan zou Hamilton volgens Formule 1-journalist Adam Cooper bereid zijn naar Ferrari te gaan. De 29-jarige Brit kan dan bij de Italianen werken aan het opbouwen van het team om later weer te gaan voor de titel.

Ferrari was hetzelfde van plan met Alonso, maar verder dan twee tweede plaatsen in het wereldkampioenschap kwamen de Italianen niet. Alonso zou daarom wel naar een ander team willen. Red Bull leek even in de running te zijn, maar ontkende stellig. McLaren-Honda zou nu vooral concreet zijn, te meer omdat Honda bij haar terugkeer in de Formule 1 meteen hoog in wil zetten. Tot slot werd een gerucht over een mogelijke terugkeer van Alonso naar Lotus deze week nog ten stelligste tegengesproken.

Vettel: "2014-bolide past niet bij mij"

Regerend Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel heeft toegegeven dat de 2014-bolide niet bij zijn rijstijl past. De Duitser pakte afgelopen weekend in Singapore weliswaar een tweede plaats, maar moet het in de titelstrijd afleggen tegen onder meer de Mercedessen en Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo.

Laatstgenoemde heeft in de titelstrijd 57 punten voorsprong op Vettel die vier wereldtitels op rij pakte. Vettel: "Elke keer als ik wil pushen of iets wil proberen dan gebeurt er niets. Het is de karakteristiek van de auto van dit jaar in combinatie met de neerwaartse druk en de banden. Deze combinatie geeft me niet helemaal wat ik in bepaalde delen van een bocht wil. Het is geen excuus, want ik moet gewoon het beste uit de auto halen. We hebben al veel progressie geboekt, maar op vele vlakken kan het nog stukken beter."

Vettel werd in de afgelopen jaren geholpen door de geblazen diffuser en een stabiele achterzijde met veel neerwaartse druk op de auto. Dit jaar is dat minder het geval, terwijl Red Bull door de minder sterke Renault-motor juist tijd goed moet maken in de bochten en Vettel daarnaast ook nog met extra bandenslijtage kampt. Dat verhelpen zal dit jaar niet meer lukken, maar de Duitser blijft zijn best doen.

2014-bolide ligt Sebastian Vettel niet (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

[PD] Valencia koploper na ruime zege

Valencia mag zich na vijf speelronden de koploper noemen in de Spaanse Primera División. Door een overtuigende 3-0 zege op Cordoba komt de club op dertien punten, evenveel als FC Barcelona en Sevilla. Met dertien doelpunten voor en slechts twee tegen kan Valencia het beste doelsaldo overleggen.

Valencia stond door goals van Alcacer en José Luis Gaya bij rust al met 2-0 voor. Sofiane Feghouli maakte er een kwartier voor tijd 3-0 van. Cordoba staat met twee punten troosteloos onderaan. Getafe, dat donderdag met 2-0 verloor van Espanyol, heeft een puntje meer.

Laatste lekkere weekend op komst

Het zit er dik in dat komend weekend het laatste warme weekend wordt van het jaar. Zondag loopt de temperatuur op naar 20 tot 23 graden, meldt Weerplaza.nl.

De kans op zulke warme zaterdagen en zondagen in oktober is niet groot. Maandag wordt het ook nog mooi, denkt het weerbureau, maar dinsdag neemt de kans op buien toe.

Een ander bureau, WeerOnline.nl, voorziet vanaf het weekend nog een paar dagen nazomerweer.

Met de komende dagen meegerekend komt de gemiddelde temperatuur deze maand uit op of net boven de de 16,0 graden, becijfert WeerOnline.nl. Normaal is september goed voor een gemiddelde 14,5 graden. Ook qua zon zijn we verwend. Er was ruim 30 uur meer dan normaal zon. De zon scheen al 152 uur terwijl we het normaal moeten doen met 118 uur tot nu toe.

Laatste lekkere weekend op komst
Laatste lekkere weekend op komst (Foto: ANP)

Man steekt Chinese schoolkinderen neer

Een man heeft vrijdag in het zuiden van China vier schoolkinderen neergestoken die op weg waren naar school. Drie kinderen overleden ter plekke en het vierde stierf later in het ziekenhuis. De politie is op zoek naar een 56-jarige verdachte, melden de autoriteiten in het district Lingshan in de provincie Guanxi.

Steekpartijen komen in China, een land waar vuurwapens moeilijk te krijgen zijn, vaker voor. Vaak zijn ook kinderen het slachtoffer. In Beijing en enkele andere steden kunnen bepaalde soorten messen alleen worden aangeschaft als de koper een identiteitsbewijs overlegt en zich laat registreren.

In veel gevallen zijn de daders volwassenen zonder directe band met de betrokken school. Volgens de autoriteiten gaat het vaak om geesteszieken of mensen met persoonlijke grieven tegen de samenleving. Sommige gemeenten hebben een verbod op messen in de omgeving van scholen ingesteld en geven zelfverdedigingsles aan leerlingen.

Veertien nieuwe verkeersborden in 2015

Nederland krijgt er vanaf 1 januari veertien nieuwe verkeersborden bij. De borden moeten leiden tot meer duidelijkheid in verkeerssituaties. Dat blijkt uit een ontwerpbesluit van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Met de nieuwe borden kunnen tram- of busbanen en de combinatie daarvan beter worden weergegeven. Die worden nu alleen op een onderbord van een algemeen verbodsbord getoond.

Ook is duidelijkheid gecreëerd over passeerstroken. Dit gaat vooral over rijbanen waarin landbouwvoertuigen rijden om ander verkeer te laten passeren. "Grote voordelen zijn dat met de borden wettelijk wordt vastgelegd dat landbouwvoertuigen die strook moeten gebruiken en overig verkeer die strook niet meer gebruikt als oneigenlijke parkeerplaats", aldus de minister.

De meest in het oog springende verkeersborden zijn die waarmee een uitwijkplaats op smalle wegen wordt aangeduid. Twee witte gebogen pijlen op een blauw bord geven een plek aan waar een auto kort kan stilstaan om een andere auto door te laten. "Dat is wenselijk, omdat er een duidelijke behoefte is gebleken om weggebruikers in dit soort gevaarlijke situaties te helpen. Daarom zijn in de praktijk inmiddels veel verschillende door wegbeheerders zelf bedachte borden geplaatst", aldus Schultz.

Overigens hoeven wegbeheerders niet meteen de bebording aan te passen. Omdat de borden als verduidelijking zijn bedoeld en geen veranderingen beogen, kunnen wegbeheerders met hun eigen planning werken.

De laatste keer dat er in Nederland nieuwe verkeersborden bijkwamen was in 2006. Toen waren het er acht.

Mensen ziek op top over voedselveiligheid

Deskundigen die een top over voedselveiligheid in het Amerikaanse Baltimore bijwoonden hadden de lunch beter over kunnen slaan. Na het eten van een kipgerecht dat bij de lunch werd geserveerd werden 216 mensen ziek.

Volgens de voedsel- en warenautoriteit in Maryland was de kip die op de bijeenkomst op 9 april werd geserveerd vermoedelijk niet op de juiste temperatuur bewaard.

Het cateringbedrijf dat de maaltijd had verzorgd voor de ongeveer 1300 voedselveiligheidexperts wilde niet reageren.

Politie voor helft Nederlanders te weinig zichtbaar

De helft van de Nederlanders vond de politie in 2013 te weinig zichtbaar in zijn eigen woonomgeving. Met name in Zeeland en West-Brabant heerst ontevredenheid. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vier op de tien mensen vinden dat agenten te weinig uit hun auto komen of te weinig aanspreekbaar zijn. Dertig procent van de ondervraagden vindt dat de politie te weinig tijd heeft. Hoewel de snelheid waarmee agenten ter plaatse zijn het positiefst werd beoordeeld, is nog steeds twintig procent van de Nederlanders daar ontevreden over.

In plattelandsgebieden wordt het minst positief over de politie geoordeeld. Een verklaring hiervoor zou kunnen liggen in de hoeveelheid blauw op straat, aldus het CBS. "Bekend is dat de operationele sterkte van de politie in meer verstedelijkte regio's zoals Amsterdam relatief groter is dan in minder verstedelijkte regio's zoals Zeeland - West-Brabant."

Uit eerder onderzoek van het CBS bleek wel dat het vertrouwen in de politie groot is.

Bosz: "Sta open voor langer verblijf"

Peter Bosz ziet een langer dienstverband bij Vitesse wel zitten. De huidige verbintenis van de oefenmeester van de Arnhemse club loopt na dit seizoen af. Bosz kwam vorig jaar zomer over van Heracles Almelo. Vitesse eindigde in het eerste seizoen van de Apeldoorner als zesde in de Eredivisie. De Arnhemmers deden lang mee om de eerste plaats, maar liepen uiteindelijk zelfs Europees voetbal mis.

Deze jaargang staat Vitesse zeventiende na zes duels. Het contract van Bosz loopt na dit seizoen af. De 8-voudig international ziet een contractverlenging wel zitten. "Ik heb het hier hartstikke naar mijn zin en sta zeker open voor een langer verblijf", aldus de voormalig speler van onder meer Vitesse, RKC Waalwijk en Feyenoord tegenover het Algemeen Dagblad.

"De faciliteiten zijn hier fantastisch en in tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden, kan ik hier gewoon rustig en goed werken", vertelt Bosz, die inmiddels al een gesprek met technisch directeur Mo Allach achter de rug heeft. De clubleiding is positief over de samenwerking met de huidige hoofdcoach.

"We zijn tevreden over Peter. Als club en als hoofdtrainer delen we elkaars voetbalvisie. Naast de meerjarige contracten voor hoofd opleidingen Gerry Hamstra en hoofd scouting Marc van Hintum is de intentie om ook met Peter langer door te gaan", verklaart Allach. Vitesse treft zaterdag FC Dordrecht.

Bungie sluit Loot Cave

Gisteravond heeft Bungie een hotfix live gezet die de beruchte “loot cave” in Destiny gesloten heeft. De grot was een eindeloze put voor beloningen en zorgde er voor dat je als speler van level 4 in een avond naar level 20 kon gaan.

Bungie geeft als reden dat "The Hive of the holy 'Treasure Cave' have realized the futility of their endless assault on Skywatch and have retired to lick their wounds and plan their next attack." Het heeft nog vrij lang geduurd voor Bungie besloten heeft de grot de dichten. In de nieuwe hotfix heeft Bungie meerdere grotten aangepakt door de respawn tijd van monsters te verhogen naar 40 seconde.

Emotioneel afscheid voor honkballer Jeter

Honkballer Derek Jeter heeft donderdag (lokale tijd) op emotionele wijze afscheid genomen van de fans in het stadion van de New York Yankees. De 40-jarige speler kwam voor het laatst in actie voor eigen publiek. De korte stop beëindigt na dit seizoen zijn loopbaan.

"Het was zwaar voor mij", zei hij na afloop. "Af en toe wist ik niet meer hoe ik moest spelen. Iedereen bleef maar roepen: bedankt Derek. Maar ik dacht: waarom bedanken zij mij. Ik moet de fans juist bedanken, want zij hebben het allemaal heel speciaal voor mij gemaakt."

Jeter won met de Yankees vijf keer de World Series in 1996, 1998, 1999, 2000 en 2009. Hij debuteerde in 1995 in de MLB en groeide uit tot één van de beste honkballers ter wereld. Jeter werd 13 keer gekozen in het All Star-team.

KPN heeft vrouwenquotum al jaren teruggedraaid

KPN is al twee jaar gestopt met het voortrekken van vrouwen voor belangrijke functies. Omdat sommige posities uitsluitend waren bedoeld voor vrouwen, maakten hoog opgeleide allochtone mannen minder kans op een hoge functie. Ook verschilden de vrouwen maar weinig van mannelijke collega's. Dat schrijft het magazine Intermediair donderdag.

De focus op vrouwen heeft volgens telecombedrijf KPN geleid tot een veronachtzaming van de hoogopgeleide multiculturele man. "Gegeven de snelle verkleuring van de Nederlandse samenleving is dit een onwenselijk bijeffect. Vanuit verschillende groepen hebben wij te horen gekregen dat ze dit een zeer kwalijke zaak vinden", aldus Jasper Rynders, program directeur 'Social Return, Inclusion en Diversity' van KPN.

Volgens KPN heeft het vrouwenbeleid slechts voor een deel de beoogde verandering gebracht. "Uiteindelijk zie je vooral blanke, hoger opgeleide vrouwen, tussen de veertig en vijftig jaar oud met dezelfde sociale achtergrond binnenkomen. Een aantal leek in gedrag en capaciteit erg op de mannen die er al zaten inclusief hun tekortkomingen", zegt Rynders.

KPN voerde vijf jaar geleden een vrouwenquotum in, omdat het na herhaaldelijke pogingen niet lukte iets aan het geringe aantal vrouwen in topfuncties te doen. Het plan was in die tijd revolutionair. Dat voornemen werd een aantal jaar later al losgelaten.

Toch is KPN nog steeds een goede plek voor vrouwen om carrière te maken. Het telecombedrijf telt 28 procent vrouwen in de raad van commissarissen. Dat is bijna het landelijke streefcijfer van dertig procent. In de raad van bestuur zit geen enkele vrouw. Uit onderzoek van Intermediair blijkt dat ABN Amro de beste plek is voor een vrouw om carrière te maken.

Begin september bleek uit cijfers dat vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven nog altijd niet vaak aan de top verschijnen.

Robert Schoemacher brandt Ewout Genemans af

Robert Schoemacher walgt van Ewout Genemans. De cosmetisch arts keek zondag vol afschuw naar het programma van de producent en presentator, waarin een transseksuele vrouw een geslachtsverandering onderging. Hij noemt de 5 Extreem-maker donderdag op zijn weblog onder meer 'een botte boer'.

"Genemans schepte er duidelijk genoegen in deze onzekere vrouw, verkoopster bij IKEA, zo diep mogelijk te vernederen", schrijft Schoemacher. Volgens hem liet de presentator haar volkomen onnodig haar pruik afnemen. "De aanblik van die magere verschijning met haar kale schedel en misvormde lippen, die toch nog een beetje probeerde te glimlachen, was hartverscheurend. Ik vind dat je een zo kwetsbaar persoon zoiets niet mag aandoen, maar Genemans had daar geen enkele moeite mee."

Schoemacher verwijt de presentator een gebrek aan empathie. "Het extreme van dit soort programma's zit 'm, wat mij betreft, vooral in de ongevoeligheid, het gebrek aan compassie, met de zwakkeren in onze samenleving", aldus de cosmetisch arts. "Exploitatie van deze mensen is iets van alle tijden, maar als rasoptimist blijf ik hoop houden dat steeds meer mensen dit niet vanzelfsprekend vinden."

'F-16's te ouderwets om te vliegen boven Syrië'

De zes Nederlandse F-16's die meedoen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zijn te ouderwets om boven Syrië te vliegen. Door geavanceerd luchtafweergeschut in Syrië is alleen een operatie boven Irak veilig genoeg. Dat meldt het AD vrijdag op basis van bronnen rond het kabinet.

Nederland verkondigde eerder dat de F-16's Syrië zouden mijden omdat er nog geen volkenrechtelijk mandaat is om in te grijpen. Dit speelt vooral een rol voor regeringspartij PvdA. Maar volgens het AD spelen nu ook 'minder hoogdravende' argumenten een rol en heeft de VVD een militaire reden om niet boven Syrië te vliegen.

De Nederlandse straaljagers zijn veel zichtbaarder voor de moderne vijandelijke radar dan de Amerikaanse F-22's, aldus de krant. De F-22 is de duurste en meest geavanceerde straaljager ter wereld. Het vliegtuig kost 150 miljoen dollar en wordt uitsluitend aan de Verenigde Staten geleverd. De F-16 steekt daar schril bij af en heeft meer kans te worden neergehaald.

Het kabinet heeft de optie opengelaten om de missie uit te breiden, maar volgens het AD is de kans 'zeer waarschijnlijk' dat de F-16's gedurende de hele missie in Irak gaan bombarderen. De Tweede Kamer zal zich naar verwachting donderdag uitspreken over deelname aan de missie tegen IS.

Aangifte na lek burgemeestersprocedure Tynaarlo

De Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar heeft aangifte gedaan van het lekken van informatie rond de sollicitatieprocedure van de nieuwe burgemeester van Tynaarlo. Van een van de kandidaten is informatie naar buiten gekomen, meldt de provincie donderdag.

Tichelaar zegt verbaasd en ontstemd te zijn dat leden van de gemeentelijke vertrouwenscommissie in Tynaarlo hun mond niet dicht konden houden. Naast de aangifte overlegt de Drentse commissaris met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over de gevolgen van de schending voor de procedure en over eventuele aanvullende maatregelen.

Het lekken van vertrouwelijke informatie rond de benoemingsprocedure van een burgemeester is strafbaar. Waar het lek zit, is niet bekend. De provincie wil geen verdere informatie geven.

Eerder deze week meldde RTV Noord dat er nog twee kandidaten over zijn die de nieuwe burgemeester van Tynaarlo kunnen worden. In totaal hadden 27 mensen gesolliciteerd. Het is de bedoeling dat de nieuwe burgemeester op 1 januari begint.

Run op iPhone 6 in Nederland begonnen

In de nacht van donderdag op vrijdag was het eindelijk zover: de iPhone 6 is in Nederland te koop. Echte liefhebbers trotseerden de nacht en stonden in Amsterdam, Rotterdam, Breda en Groningen al vroeg te wachten voor de winkels van Vodafone, die speciaal 's nachts de deuren openden voor de diehard Apple-fans.

De nieuwe iPhone kon vooraf worden besteld. Alle toestellen die via de pre-order beschikbaar waren, waren binnen de kortste keren vergeven. Vodafone liet honderd telefoons 's nachts per koerier brengen. De rest kon vanaf 00.01 uur worden opgehaald.

In Amsterdam werd de iPhone 6 enthousiast ontvangen. Volgens een Vodafone-woordvoerder namen mensen zenuwachtig hun nieuwe telefoon in ontvangst. Een Amsterdammer die zijn telefoon van de koerier kreeg, had zelfs 4 dagen vrij genomen om zijn nieuwe aanwinst in te stellen.

Ook in Rotterdam en Breda was de belangstelling groot. Alle bestellingen waren in no time opgehaald. Hoewel ook in Groningen mensen niet konden wachten om hun iPhone mee naar huis te nemen, kwam niet iedereen die vooraf een bestelling had geplaatst, opdagen.

De verwachting is dat vrijdagochtend lange rijen zullen staan voor telefoonwinkels. Apple maakte deze week bekend dat er wereldwijd al 10 miljoen exemplaren zijn verkocht van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. En dat slechts drie dagen na de introductie op 19 september.

Karaty: ziekte zoontje was mijn zwaarste ervaring

Dan Karaty vond de ernstige ziekte van zijn zoontje enorm heftig. "Het was waarschijnlijk de zwaarste ervaring van mijn leven", zegt de choreograaf in RTL Boulevard. De tien maanden oude Daniel lag weken in het ziekenhuis.

"Het was totaal onverwacht en we wisten niet wat er aan de hand was. Hij had hoge koorts en die werd niet minder", blikt Karaty terug. "Ze vonden iets in zijn bloed en konden niet vinden wat het was. Toen bleek het een bacterie te zijn die zich maar bleef vermenigvuldigen en verspreiden."

Na zware medicatie en drie operaties wist het jongetje op te knappen. "Er is niets ergers dan zien hoe je zoon wordt vastgehouden terwijl artsen naalden in hem steken", zegt de danser geëmotioneerd. Daniel is weer thuis. "Hij krijgt nog wel een tijdje zware medicijnen, maar het gaat goed. Ik weet zeker dat hij volledig gaat herstellen."

Meer vertrouwen in politiek na MH17-ramp

Nederlanders hebben sinds de vliegramp met vlucht MH17 in juli meer vertrouwen in de politiek. Zowel de Tweede Kamer als de regering kan op meer steun rekenen. Voor de ramp had de Kamer het vertrouwen van 51 procent van de Nederlanders, inmiddels is dat gestegen tot 62 procent. Het vertrouwen in de regering groeide nog sterker, van 46 naar 61 procent.

Dat blijkt uit het derde kwartaalbericht van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vrijdag heeft gepubliceerd. Ook politici zelf krijgen meer goedkeuring van de kiezers. Het aantal mensen dat vindt dat de meeste politici bekwaam zijn, is gestegen van 26 naar 37 procent.

In antwoorden op open vragen krijgt vooral minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) veel lof toegezwaaid voor zijn handelswijze en speech bij de VN-Veiligheidsraad. Ook geven sommige respondenten aan te vinden dat het beter gaat met de samenleving sinds de vliegramp. "Ik merk dat we toch een heel saamhorig land kunnen zijn met ook een aantal krachtige politici. Dat stemt mij hoopvol", aldus een 23-jarige man.

Omdat de vliegramp het nieuws wekenlang in zijn greep heeft gehouden, heeft het SCP ook onderzocht of de crash van invloed is geweest op de maatschappelijke stemming. Dat was in de Verenigde Staten wel het geval na de aanslag op het World Trade Center in New York op 11 september 2001. De ramp met MH17 heeft echter volgens het SCP echter uitsluitend politieke effecten gehad. "We vinden geen aanwijzingen voor een positievere houding tegenover de samenleving: na de ramp is er niet meer tevredenheid met de samenleving of meer sociaal vertrouwen", schrijven de onderzoekers.

Als het gaat om de politieke effecten, blijkt dat niet alleen het vertrouwen in de regering, de Tweede Kamer en politici is gestegen. Ook over Europa wordt volgens het SCP 'duidelijk' positiever gedacht. Daarnaast is er ook een positievere waardering voor de economie.

Toch is er ook kritiek. De respondenten oordelen over het algemeen positief over de reacties die de vliegramp in de samenleving heeft losgemaakt. Over het stilstaan bij de rouwstoet, het leggen van bloemen en beertjes en stille tochten spreken veel mensen hun waardering uit, ook al zegt een deel daar niet zo snel zelf aan te zullen deelnemen.

Kritischer zijn de respondenten over de voortdurende aandacht voor de ramp in nieuwsprogramma's. Dat werd soms wat veel gevonden. Ook hebben sommige mensen zich geërgerd aan al het gepraat in de politiek. Zij hadden liever harder, eventueel militair optreden gezien.

Hoewel Nederlanders 'geraakt' zijn door de ramp met MH17 liggen ze volgens het SCP 'zelden wakker' van de mogelijke gevolgen van internationale bedreigingen en conflicten. De kans op aanslagen door de conflicten in het Midden-Oosten wordt wel aangestipt, maar echte angst lijkt er toch niet te heersen, concluderen de onderzoekers. Ook het ebolavirus houdt Nederlanders bezig. Het tastbaarst zijn echter de economische nadelen van de boycotacties tegen Rusland. "Die roepen soms de vraag op of die wel verstandig waren."

Rutte: Nederland wil rechtsorde handhaven

Nederland is vastberaden in zijn overtuiging om de internationale rechtsorde te handhaven en te bevorderen. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagochtend tijdens zijn toespraak in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. "Deze zomer liet zien hoe verbonden Nederland is met de rest van de wereld en hoe belangrijk een stabiele rechtsorde is".

Rutte sprak over de 'tragedie' van de vliegramp van Malaysia Airlines vlucht MH17 waarbij 298 mensen omkwamen, maar waarvan een deel van de stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen nog altijd niet zijn gerepatrieerd uit het oosten van Oekaraïne. "Zonder de destabilisatie van de Krim en Oost-Oekraïne zouden deze mensen nog leven", zei de premier stellig, zonder daarbij namen te noemen. Hij benadrukte de noodzaak van het 'onverhinderd' hervatten van het onafhankelijke onderzoek op de rampplek.

Rutte riep daarom op tot internationale samenwerking bij mondiale kwesties: "er is namelijk geen alternatief voor". Hij lichtte in zijn toespraak ook de inzet van militaire middelen in Irak toe. "Als thuisland van het Internationale Strafhof en Internationaal Gerechtshof heeft Nederland een speciale verantwoordelijkheid als mensen ten prooi vallen aan oorlog." Na het zien van de geweldbeelden in de regio moet er volgens Rutte 'zonder schroom' en 'resoluut' worden opgetreden. "Daders van gruwelijkheden moeten worden bestraft", onderstreepte hij nogmaals.

Met Nederland als kandidaat voor een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad in 2017 lobbyde Rutte ook voor een effectievere samenwerking tussen de vijftien leden. De premier benadrukte de noodzaak om sneller op te kunnen treden in het geval van crises of massale gruweldaden door het gebruik van het veto-recht te beperken. Daarbij brak Rutte een lans voor 'ondervertegenwoordigde' Afrikaanse landen in de Veiligheidsraad, die volgens de premier meer zeggenschap zouden moeten krijgen.

Babes versieren in Yakuza Zero

SEGA heeft een nieuwe trailer op de Japanse website van Yakuza Zero gezet. We zien vooral de wulpse meiden, veel knokpartijen en er zitten weer games in de game.

Yakuza Zero speelt zich in 1988 af. We bezoeken dit keer naast Tokio ook Osaka. Kazuma Kiryu en Goro Majim spelen in dit deel de hoofdrol, aan het begin van hun clan-carrière. Goro graag terug naar Tokio wil om zich bij de clan van Kazuma aan te sluiten.

Yakuza Zero komt in Japan volgend jaar uit voor PlayStation 4 en PlayStation 3. Een westerse release is nog niet aangekondigd.

Wii U krijgt geen DLC voor Watch Dogs

Ubisoft heeft via Twitter te kennen gegeven dat de uitbreiding voor Watch Dogs niet uit gaan komen op Wii U. Het spel zelf komt 18 november uit voor de console.

Watch Dogs zal de laatste titel van Ubisoft zijn die voor Wii U verschijnt, want blijkbaar ziet Ubisoft de Wii U niet meer zitten. Daar gaan de beloftes van de uitgever tijdens de onthulling van de console op E3.

De uitbreiding Watch Dogs: Bad Blood is net uitgekomen voor de andere platformen en laat je in de huid kruipen van het personage T-Bone.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.