FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 augustus 2014

[US Open] Sharapova en Ferrer uitgeschakeld

Maria Sharapova is op de US Open in de vierde ronde uitgeschakeld. De winnares van 2006, in New York als vijfde geplaatst, verloor in drie sets van Caroline Wozniacki (10): 4-6, 6-2 en 2-6. Het is al de derde keer dit seizoen dat Sharapova in de vierde ronde van een Grand Slam sneuvelt. Alleen op Roland Garros, waar ze de titel pakte, gebeurde dat niet.

Wozniacki, in 2009 verliezend finaliste op de US Open, speelt in de kwartfinale tegen Sara Errani. De als dertiende geplaatste Italiaanse won met 6-3, 2-6 en 6-0 van Mirjana Lucic-Baroni.

Ook in het mannentoernooi was er zondag een grote verrassing. David Ferrer, de nummer vier van de plaatsingslijst, werd in de derde ronde verslagen door de Fransman Gilles Simon (26): 3-6, 6-3, 1-6 en 3-6. Ferrer haalde op de US Open twee keer de halve finale.

Basketballers VS één helft in de problemen, stunt Senegal

De Amerikaanse basketbalploeg heeft ook de tweede wedstrijd op het WK in Spanje gewonnen. Na een simpele zege op Finland moest dit keer Turkije eraan geloven, al leverde dat aanzienlijk meer problemen op.

De Turken kwamen al snel op een voorsprong van vijf punten, wat resulteerde in 16-16 na het eerste kwart. Amerika begon vervolgens weer goed, maar al snel nam Turkije de regie in handen in het tweede kwart. Langzaam konden ze de voorsprong uitbreiden, waardoor ze met 40-35 konden rusten.

Na de pauze bleek dat de VS gewoon duidelijk de betere ploeg was. Turkije hield nog wel de voorsprong vast, maar die werd alsmaar kleiner. Halverwege het kwart kwamen de Amerikanen dan weer voor en met 66-60 mochten ze in goede positie aan het beslissende kwart beginnen. Dat werd een succes, want binnen de kortste keren stonden de Amerikanen ruim twintig punten voor. Turkije mocht nog iets terugdoen, maar konden niet voorkomen dat de nederlaag duidelijk was: 98-77.

Eerder op de dag wist Senegal voor een flinke stunt te zorgen. De Afrikanen wonnen met 82-75 van Puerto Rico. Slovenië - Mexico (89-68), Brazilië - Iran (79-50), Litouwen - Angola (75-62) en Griekenland - Filipijnen (80-72) leverden geen verrassende winnaars op. 

20.000 kilo afval van stranden gehaald

Vrijwilligers hebben in augustus ruim twintigduizend kilo aan afval van het hele Noordzeestrand gehaald. Dat heeft de Stichting De Noordzee zondagmiddag bekendgemaakt. Het record van vorig jaar werd half augustus verbroken. Vorig jaar werd zeven ton afval van de stranden verwijderd.

De vermenigvuldiging valt te verklaren door het aantal vrijwilligers dat op de stranden schoonmaakte. Vorig jaar namen 563 vrijwilligers deel en deze editie deden 1.479 schoonmakers mee. Ze hebben iedere dag in augustus een deel van ruim tien kilometer strand aangepakt.

Het gevonden afval bestond voor een groot deel uit netten en touwen uit de visserij, ballonnen en kleine stukjes plastic. Ook veel doppen van plastic flessen werden uit het zand gevist. Onder de vreemde vondsten zaten wc-borstels en wattenstaafjes.

Wolkbreuken Zweden en Denemarken

Wolkbreuken hebben zondag wateroverlast veroorzaakt in Zweden en Denemarken. Auto- en treinverkeer liep vast en in sommige streken moesten bewoners uit hun ondergelopen woningen worden geëvacueerd.

In het Zweedse Malmö kwamen voertuigen in ondergelopen straten vast te zitten. De brandweer moest zelfs duikers inzetten om mensen uit auto's en bussen te bevrijden. In een geval moest een ruit van een bus worden ingeslagen om passagiers er met een ladder uit te kunnen halen.

In de Deense hoofdstad Kopenhagen konden hulpverleners nog net op tijd een automobilist uit zijn auto halen voordat die in het kolkende water verdween. De autoriteiten raadden inwoners zondag aan binnenshuis te blijven.

Veel militairen in Thais kabinet

Prayuth Chan-ochoa, de generaal die van juntaleider premier geworden is in Thailand, heeft zondag een kabinet gepresenteerd waarin veel belangrijke posten worden bezet door militairen.

Op de lijst van bewindslieden prijken de namen van elf actieve of gepensioneerde officieren zonder politieke ervaring, die de leiding krijgen over onder meer justitie, onderwijs, defensie, verkeer, handel en buitenlandse zaken. Prayuth nam ook 21 burgers op in het kabinet, onder wie voormalig minister van financiën Pridiyathorn Devakula, die tevens vicepremier wordt.

Prayuth zette op 22 mei de gekozen regering van premier Yingluck Shinawatra aan de kant. Hij heeft beloofd de democratie te herstellen, met mogelijk al in 2015 verkiezingen nadat onder leiding van het leger ingrijpende politieke hervormingen zijn doorgevoerd. Critici vermoeden dat die hervormingen vooral tot doel zullen hebben de invloed van de aan de kant gezette regeringspartij te beknotten, ten gunste van een minderheidselite die al meer dan tien jaar geen verkiezingen meer kon winnen.

Thailand is diep verdeeld sinds 2006, toen Thaksin Shinawatra - de broer van Yingluck - werd afgezet en beschuldigd van corruptie, ambtsmisbruik en minachting van koning Bhumibol Adulyadej. Prayuth zegt dat dat het leger dit jaar opnieuw moest ingrijpen, omdat de regering door protesten verlamd werd en er tientallen doden waren gevallen door geweld. Hij riep op tot nationale eenheid, maar liet politieke bondgenoten van de familie Shinawatra buiten de regering. Wel gaf hij kabinetsposten aan militairen die ook in de vorige coup een rol speelden, onder wie zijn voorganger en mentor, voormalig legerchef Anupong Phaochinda. In het nieuwe kabinet is Anupong minister van binnenlandse zaken.

Teeven wil IGZ-onderzoek naar tbs-kliniek Venray

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gevraagd onderzoek uit te voeren naar de drie sterfgevallen afgelopen week in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie. De inspectie kan zelf beslissen of het onderzoek ook wordt ingesteld.

Het EO-programma Dit Is de Dag Onderzoek bracht zaterdag het nieuws naar buiten dat in de kliniek drie tbs'ers kort achter elkaar waren overleden. Twee tbs'ers stierven een natuurlijke dood en een derde pleegde zelfmoord.

De drie sterfgevallen zijn al gemeld bij de inspectie. Teeven heeft eerder al twee onderzoeken laten uitvoeren naar de situatie in De Rooyse Wissel. Die worden binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd.

Voorzitter parlement Niger naar Frankrijk

De voorzitter van de Nationale Assemblee van Niger is via Burkina Faso uitgeweken naar Frankrijk. Dat heeft een bron bij het bureau van de president van Burkina Faso zondag gezegd.

De parlementsvoorzitter, Hama Amadou, zou worden verhoord over een babyhandelschandaal. Zijn vrouw en zeventien andere vooraanstaande figuren onder wie de minister van landbouw zijn al over hun mogelijke betrokkenheid bij de handel in baby's uit het buurland Nigeria aan de tand gevoeld.

Amadou week uit nadat de autoriteiten in zijn land hadden bepaald dat hij zich in de zaak niet kon beroepen op onschendbaarheid als parlementslid. Amadou en zijn medestanders zeggen dat hij wordt aangepakt omdat hij een rivaal is van president Mahamadou Issoufou.

Staking behandelcentrum ebola voorkomen

De autoriteiten in Sierra Leone hebben zondag een staking van medewerkers van een behandelcentrum voor ebolapatiënten in het oosten van het land voorkomen. De medewerkers krijgen vanaf maandag beschermende uitrusting en een 'maandelijkse toelage' voor hun gevaarlijke werk, zei een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid in Freetown.

Het oosten van Sierra Leone is een regio die door de huidige uitbraak van het ebolavirus in West-Afrika het zwaarst is getroffen. De ziekte heeft tot nog toe aan meer dan 1500 mensen het leven gekost. Medisch en verpleegkundig personeel zijn het kwetsbaarst: van de 240 hulpverleners die besmet zijn geraakt, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer dan de helft overleden.

De WHO geeft 'hoogste prioriteit' aan het indammen van het virus in het laatste land waar het is opgedoken, Senegal. In de Senegalese hoofdstad Dakar is bij een 21-jarige student uit Guinee het virus vastgesteld. Met hem gaat het volgens een arts inmiddels 'erg goed', maar de autoriteiten zijn dringend op zoek naar mensen met wie hij in contact is geweest.

Duitsland levert Koerden antitankraketten

Duitsland gaat machinegeweren, antitankraketten en pantserwagens leveren aan de Koerden die vechten tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak. Dat heeft de Duitse regering zondagavond besloten.

De wapens, waaronder ook beschermende uitrusting en verbindingsapparatuur, zijn volgens het Duitse ministerie van defensie genoeg om vierduizend peshmerga-strijders mee uit te rusten.

De achtduizend G36-geweren, dertig MILAN-antitanksystemen en vijf gepantserde Dingo-infanterievoertuigen zullen vanaf eind september in drie keer worden overgevlogen.

"Dit is in ons veiligheidsbelang", zei minister van defensie Ursula von der Leyen.

Minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier verklaarde dat naast de wapens voor de peshmerga's ook humanitaire hulp wordt verstrekt aan burgers die door de gevechten ontheemd zijn geraakt. Daarmee pareerde hij de kritiek van sommigen in Duitsland dat het besluit om wapens te leveren een terugkeer naar het militarisme inluidt, 75 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog.

"Dit is geen gemakkelijk besluit voor ons, maar het is het juiste besluit in een situatie die in elk opzicht moeilijk is", zei Steinmeier. Hij sprak verder de hoop uit dat de nieuwe regering in Irak alle etnische en religieuze groepen in de Iraakse samenleving kan verbinden, inclusief de soennitische minderheid, om de dreiging van extremisten tegen te gaan.

Kustwachtschip Oekraïne bestookt met artillerie

Een schip van de Oekraïense kustwacht is zondag in de Zee van Azov beschoten met artillerie. Een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten kon niet zeggen of het schip werd geraakt, noch hoeveel mensen aan boord waren.

De aanval vond plaats in een gebied waar pro-Russische separatisten volgens Oekraïne met hulp van Rusland proberen een landverbinding naar de Krim te veroveren. Het schiereiland werd in maart door Rusland geannexeerd.

Kagawa van United terug naar Dortmund

Shinji Kagawa vertrekt bij Manchester United. De 25-jarige Japanner keert terug bij Borussia Dortmund, waarvoor hij eerder al twee seizoenen speelde. Dortmund zou naar verluidt ongeveer acht miljoen euro betalen voor de middenvelder, die een contract tekent voor vier jaar.

Kagawa werd door Dortmund in 2010 overgenomen van Cerezo Osaka en bleek een schot in de roos. De Japanner was in 49 wedstrijden goed voor 21 goals en twaalf assists en werd met de club twee keer op rij kampioen van Duitsland. Manchester United nam hem vervolgens voor zestien miljoen euro over, maar in de Premier League maakte Kagawa weinig indruk. Onder Louis van Gaal kwam hij dit seizoen nog niet aan spelen toe.

[Serie A] Vervelend debuut De Vrij bij Lazio

Stefan de Vrij heeft weinig plezier beleefd aan zijn eerste wedstrijd met zijn nieuwe club Lazio in de Serie A. De van Feyenoord overgekomen verdediger verloor uit bij AC Milan met 3-1 en veroorzaakte bovendien een penalty. Bij Milan was het de eerste officiële wedstrijd van de nieuwe hoofdtrainer Filippo Inzaghi, de opvolger van de in juni ontslagen Clarence Seedorf.

Ook het eerste doelpunt mocht De Vrij zich aanrekenen. Hij liet in de zevende minuut Stephan El Shaarawy aan de zijkant van het veld ontsnappen, waarna Keisuke Honda een niet te missen kans werd geboden. Na een klein uur spelen kwam Milan, met Nigel de Jong in de basis, door Sulley Muntari op 2-0.

Een overtreding van De Vrij in het strafschopgebied maakte aan de spanning in de wedstrijd definitief een eind. De Oranje-international vergreep zich aan Menez, die vervolgens zelf de penalty benutte. Een eigen doelpunt van Alex bracht Lazio nog iets dichterbij, maar de kans om er 3-2 van te maken liet Antonio Candreva diep in blessuretijd liggen.

[PL] Leicester houdt Arsenal in bedwang

Arsenal is in de Premier League voor de tweede week op rij tegen puntenverlies opgelopen. Na de 2-2 tegen Everton bleef de club van trainer Arsène Wenger zondag bij promovendus Leicester City steken op 1-1. Alexis Sanchez zette Arsenal in de twintigste minuut nog wel op voorsprong, maar al twee minuten later maakte Leonardo Ulloa gelijk.

Met vijf punten uit drie wedstrijden staat Arsenal op de zevende plaats. Leicester heeft twee punten verzameld en staat vijftiende. Chelsea en Swansea City zijn de enige clubs die na drie wedstrijden nog geen punt hebben verspeeld.

Dodental na gasexplosie Frankrijk loopt op

Het dodental als gevolg van de instorting van een appartementengebouw in Rosny-Sous-Bois bij Parijs is zondagavond opgelopen tot vier. Tien mensen raakten gewond, van wie vier ernstig. Er wordt gezocht naar vier bewoners die mogelijk nog onder het puin liggen, melden Franse media.

Het gebouw van vier verdiepingen bezweek hoogstwaarschijnlijk door een gasontploffing, zei Philippe Galli, de prefect van Seine-Saint-Denis. Twee derde van de flat bleef overeind staan, maar de constructie is dermate verzwakt dat de 22 bewoners daarvan elders moeten worden ondergebracht, zei minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve.

WK-zilver en brons Nederlandse paratriatleten

De Nederlandse paratriatleten Geert Schipper en Saskia van den Ouden hebben in het Canadese Edmonton respectievelijk brons en zilver gewonnen tijdens het WK triatlon, waar ook de paralympische tak van de sport vertegenwoordigd wordt.

Net als het gewone triatlon bestaat ook paratriatlon uit zwemmen, wielrennen en 'hardlopen'. Het wielrennen wordt, afhankelijk van de klasse, op een gewone racefiets, een tandem met piloot of op een zogenaamde handbike gedaan. Het derde onderdeel bestaat, wederom afhankelijk van de klasse, uit gewoon hardlopen of het gebruik van speciale racerolstoelen.

Schipper kwam uit in de klasse TRI-1, de klasse met de zwaarste beperkingen, waarin gebruik gemaakt wordt van handbikes en wheelers - de speciale racerolstoelen. De atleet uit Spanbroek maakte in het afgelopen jaar een enorme ontwikkeling door, met onder meer een aantal zeges in de World Cup. In Edmonton kwam hij na 750 meter zwemmen als derde uit het water. Die positie zou hij met de handbike en de rolstoel vasthouden.

Van den Ouden is een atlete die uitkomt in klasse TRI-3, de zogenaamde Les Autres, waarin atleten uitkomen die niet in een andere categorie te plaatsen zijn. Hier wordt doorgaans gebruik gemaakt van een gewone fiets of een driewieler, waarna het hardlopen afgewerkt wordt met een brace of prothese. In Edmonton deden slechts vier vrouwen mee, Van den Ouden eindigde eenzaam op plek twee. De Australische Sally Pilbeam eindigde minuten eerder, terwijl de Britse Sarah Pearson ver achter de Nederlandse over de streep kwam.

Triatlon zal in 2016 in Rio de Janeiro haar debuut maken op de Paralympische Spelen. Het is nog altijd niet helemaal zeker in welke klassen er precies om de medailles gestreden gaat worden, omdat deze beslissing pas in oktober dit jaar genomen gaat worden. Vermoedelijk zullen er zes medaille-evenementen zijn, drie voor mannen en drie voor vrouwen.

Robben, Huntelaar en VdV haken af voor Oranje, Narsingh toegevoegd

Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart hebben zullen zich morgen niet melden bij het Nederlands Elftal. Het drietal heeft zich bij bondscoach Guus Hiddink afgemeld. 

Robben heeft last van een enkelblessure. Huntelaar is ziek. Beide spelers misten afgelopen zaterdag ook al Schalke 04 - Bayern München. Van der Vaart liep afgelopen zaterdag bij Hamburger SV een spierblessure op.  Hiddink heeft vanwege de afmeldingen een extra speler opgeroepen. De bondscoach heeft PSV-aanvaller Luciano Narsingh opgeroepen voor de oefenwedstrijd tegen Italië en het EK-kwalificatieduel met Tsjechië. 

Nederlands elftal speelt donderdag 4 september eerst een oefenduel met Italië in Stadio San Nicola. De aftrap in Bari is om kwart voor negen. Vijf dagen later, op dinsdag 9 september, speelt Oranje de eerste EK-kwalificatiewedstrijd op weg naar de eindronde in Frankrijk in Praag tegen Tsjechië.

Geblesseerde Vlaar onzeker voor Oranje

Het is onwaarschijnlijk dat het Nederlands Elftal de komende twee interlands kan beschikken over Ron Vlaar. De verdediger van Aston Villa raakte vandaag in de slotminuten van het duel tegen Hull City (2-1 winst) geblesseerd.

Vlaar moest het veld verlaten nadat hij een kuitblessure opliep. Manager Paul Lambert had op dat moment al drie keer gewisseld, waardoor zijn ploeg met tien man verder moest. Volgens Lambert zal Vlaar zich afmelden bij bondscoach Guus Hiddink. "We moeten afwachten hoe het precies met hem gaat. Hij heeft tijdens de interlandperiode 2 weken om te herstellen", zei Lambert.

Nederland neemt het komende donderdag in een oefenduel op tegen Italië. Op 9 september staat het eerste EK-kwalificatieduel op programma, een uitwedstrijd tegen Tsjechië.

'Zwarte lijst artsen vol fouten'

Het systeem om artsen en andere zorgverleners die in de fout zijn gegaan te registreren, functioneert slecht. Dat blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma Altijd Wat Monitor van de NCRV. De makers ontdekten onder meer dat tandartsen met een beroepsverbod in Groot-Brittannië zich gewoon in Nederland als tandarts konden laten registreren.

Bovendien bleek dat een deel van de tientallen artsen die in Nederland een beroepsverbod hebben, niet te vinden is in het zogenoemde BIG-register. Daarin moeten alle zorgverleners in Nederland worden geregistreerd, inclusief eventuele maatregelen die tegen hen van hogerhand zijn genomen. Daarnaast is in het register ook soms niet terug te vinden dat artsen onlangs een berisping hebben gekregen.

'Zwarte lijst artsen vol fouten'
'Zwarte lijst artsen vol fouten' (Foto: ANP)

Toornstra tevreden over debuut

Jens Toornstra maakte afgelopen middag zijn eerste minuten in het shirt van Feyenoord. De van FC Utrecht overgekomen middenvelder kijkt tevreden terug op zijn debuut, maar is niet tevreden de uiteindelijke 0-0 tegen FC Twente.

"We hebben aardig wat mogelijkheden gecreëerd en daar moeten we eigenlijk iets meer uithalen", aldus Toornstra. "Maar positief punt is dat we de nul hebben gehouden." Zelf was hij ook dicht bij een droomdebuut, maar een vrije trap ging van 25 meter afstand net naast. "Ik denk dat ik tevreden mag zijn over mijn debuut. Het kan natuurlijk altijd beter, maar voor de eerste keer heb ik het volgens mij aardig gedaan."

Toornstra was ook tevreden over het spel van de ploeg. "Het was een goede wedstrijd van onze kant. Er had zeker meer ingezeten, maar dan hadden we de kansen moeten benutten. We kunnen nu wel bij de pakken neerzitten, maar als je hier 0-0 speelt, mag je tevreden zijn."

Luiten lijkt Ryder Cup te kunnen vergeten

Het lijkt erop dat Joost Luiten de Ryder Cup kan vergeten. De golfer heeft zich niet rechtstreeks geplaatst voor het Europese team en het lijkt erop dat hij ook geen wildcard gaat krijgen. 

Het Europese team bestaat uit twaalf golfers. Negen man hebben zich rechtstreeks geplaatst. Dit zijn: Rory McIlroy (Noord-Ierland), Henrik Stenson (Zweden), Victor Dubuisson (Frankrijk), Jamie Donaldson (Wales), Sergio Garcia (Spanje), Justin Rose (Engeland), Martin Kaymer (Duitsland), Thomas Björn (Denemarken) en Graeme McDowell (Noord-Ierland).

Teamcaptain Paul McGinley mag zelf de overige drie golfers aanwijzen voor het Europese team. McGinley noemde zondag echter Luiten niet bij de potentiële kandidaten voor de laatste drie startbewijzen. "Ik heb nog heel wat statistieken te bekijken, dus het is nog geen uitgemaakte zaak, maar ik zal waarschijnlijk kiezen uit Luke Donald, Ian Poulter, Lee Westwood, Francesco Molinari en Stephen Gallacher." Dinsdagmiddag zal McGinley bekendmaken wie de wildcards krijgt.

Luiten kwam dit weekend in actie tijdens het Italiaans Open. Met een sterke slotronde van 65 slagen wist hij uiteindelijk vierde te worden in Turijn. Ondanks het goede resultaat dit weekend kon Luiten zich niet automatisch plaatsen voor het de selectie van de Ryder Cup, daarvoor was de achterstand al te groot. 

De Ryder Cup heeft plaats van 26 t/m 28 september. Er zal gespeeld worden op de baan van de golfbaan van Gleneagles in Schotland. Europa moet thuis zijn titel zien te verdedigen. 

Amateurvoetballer van het veld geslagen

Een 30-jarige voetballer is zondagmiddag door meerdere spelers van de tegenpartij uit Venlo geschopt en geslagen. De amateurvoetballer uit het Limburgse Reuver moest per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Hij kon na behandeling terug naar huis, laat de politie zondag weten.

De vechtpartij ontstond tijdens de wedstrijd Reuver 5 en VOS 6. De wedstrijd werd stilgelegd en de spelers uit Venlo vertrokken naar huis. Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding was voor het handgemeen.

Hosszu blijft records zwemmen, dubbel goud Dekker

Katinka Hosszu heeft tijdens de World Cup kortebaan in Dubai maar weer eens een wereldrecord verbroken. De Hongaarse zwemster deed dat op de 200 meter wisselslag, waarop ze vier dagen eerder al het oude record verbrak.

Waar ze in Doha nog een reuzensprong maakte naar 2:02,61 minuten, tikte ze in Dubai nog veel sneller aan: 2:02,13. Het was alweer het vierde wereldrecord van de week voor Hosszu. Naast de 200 meter wisselslag won ze in Dubai ook de 50 en 200 meter rugslag.

Ook bij de mannen viel er Hongaars succes te noteren en wel voor Daniel Gyurta. Op de door hem gedomineerde 200 meter schoolslag - hij is olympisch en viervoudig wereldkampioen - zwom hij zijn eigen, bijna vijf jaar oude 2:00,67 uit de boeken: Hij kwam in Dubai tot 2:00,48 minuten.

Inge Dekker kon net als in Doha successen vieren. Op de 50 meter vrije slag bleef ze met 23,95 de Australische Marieke d'Cruz (24,36) voor, terwijl ze ook op de 100 meter vlinderslag met 56,03 ruim beter was dan d'Cruz, die 57,45 liet noteren.

Verspringer Gaisah pakt zege in Berlijn

Verspringer Ignisious Gaisah heeft tijdens ISTAF in Berlijn het verspringen gewonnen. De Nederlander versloeg tijdens het evenement uit de World Challenge onder meer de Zuid-Afrikaan Godfrey Mokoena en de Brit Chris Tomlinson.

Gaisah kwam tot 8,13 meter, zijn beste prestatie van het seizoen. Met 8,01 meter kwam alleen Mokoena in de buurt, Tomlison moest met 7,78 al veel toegeven.

Op de 800 meter boekte de Ethiopische wereldkampioen Mohammed Aman een krappe zege. Hij kwam 0,01 seconde voor de Algerijn Taoufik Makhloufi over de streep in 1:43,52 minuten. Richard Thompson uit Trinidad & Tobago won in 10,15 de 100 meter.

[Vid] Verstappen rijdt tegen Rotterdamse vangrail

Tijdens race-evenement VKV City Racing in Rotterdam heeft Max Verstappen voor een opvallend moment gezorgd. De pas zestienjarige Nederlander gaf een demonstratie in een formule 1-auto van Scuderia Toro Rosso, maar kwam daarbij licht in aanraking met de vangrail, wat hem de neus van de auto kostte.

Verstappen reed in Rotterdam niet zijn eerste meters in een formule 1-auto. Dat deed hij eerder al bij een voorzichtige kennismaking op het Engelse circuit in Rockingham. Dat een foutje in een klein hoekje zit bleek in Rotterdam.

Ondanks het kleine ongeluk bestaat over het enorme talent van Verstappen geen enkele twijfel. De jonge coureur rijdt dit seizoen voor het eerst in de autosport en liet in het Europees Formule 3-kampioenschap al regelmatig bijzonder goede prestaties zien. Hij won bijna een derde van de 27 races en staat tweede in het kampioenschap.

Volgend jaar zal hij voor Toro Rosso de jongste coureur ooit zijn in de Formule 1, als hij op zeventienjarige leeftijd gaat debuteren.

Na een kleine anderhalve minuut raakt Verstappen de vangrail (Bron: YouTube)

Doelman Boer van PEC Zwolle naar Ajax

Doelman Diederik Boer maakt per direct de overstap van PEC Zwolle naar Ajax. De 33-jarige keeper is bij de Amsterdammers de opvolger van Kenneth Vermeer, die naar Feyenoord gaat. Boer tekent voor drie jaar.

Boer wordt bij Ajax de tweede doelman achter international Jasper Cillessen. Boer had al eerder laten weten, dat mocht er een grote club komen hij graag een overstap zou willen maken. Deze club heeft hij gevonden in Ajax. De doelman uit Emmeloord was in bij de club uit de Overijsselse provinciehoofdstad bezig aan zijn veertiende seizoen. Boer werd met PEC kampioen van de Jupiler League, won vorig seizoen de KNVB-beker en pakte begin dit seizoen de Johan Cruijff Schaal. 

Belgische volleyballers lopen WK-verrassing net mis

De Belgische volleyballers hebben hun openingswedstrijd op het WK in Polen net niet kunnen winnen. Ze konden het de Amerikaanse nummers vier van de wereld echter wel moeilijk genoeg maken om vijf sets nodig te hebben.

De Amerikanen, dit jaar winnaar van de World League, waren in de eerste set nog met 21-25 te sterk, maar in het tweede bedrijf waren de Belgen duidelijk beter: Bij 24-17 was het eerste setpunt meteen raak. De derde set begon met een volledig kansloze Belgische ploeg. Binnen no-time stonden ze tien punten achter en hoewel er nog wel een paar punten goedgemaakt werden - het werd nog 16-21 - ging de set toch met 16-25 verloren. 

In de voorlaatste set stond er voor het oog weer een hele andere Belgische ploeg. Dankzij onder meer veel scores van Gert van Walle liepen de Red Dragons gestaag uit naar een 19-13 voorsprong. De Amerikanen deden wel wat terug, maar vooral Sam Deroo zorgde ervoor dat de Belgen de set met 25-21 naar zich toe wisten te slepen. De beslissende set bleek echter net te veel voor onze zuiderburen. De Amerikanen liepen snel uit naar 6-10 en dankzij onder meer twee Belgische services in het net kon Team USA met 11-15 de wedstrijd beslissen.

Eerder op de dag was Iran verrassend te sterk voor de Italianen (3-1), terwijl Argentinië een verwachte 3-0 zege boekte op Venezuela.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 4

Na morgen zullen we weten met welke selecties de clubs in de Eredivisie het gaan doen. Een dag voor het sluiten van de transfermarkt zit de vierde speelronde in de Eredivisie erop. PSV maakt een goede start en staat nog zonder verliespunten. Naast PSV is het verrassend genoeg het noorden en oosten van Nederland dat de hoogtijdagen vindt. SC Heerenveen, FC Groningen en SC Cambuur staat in de top vijf en PEC Zwolle vinden we terug op de derde plaats.

Deze hoogtijdagen begonnen al op vrijdag. Go Ahead Eagles versloeg Willem II. Het was het duel van twee verdedigers. Zij kregen beide rood. De ene had het openingsdoelpunt gemaakt, de ander kreeg eerder al geel vanwege een opmerkelijk incident met een handdoek. Bart Vriends was met zijn goal ook de matchwinner. Terell Ondaan schoot wel twee keer op het houtwerk.

Op zaterdag leek de machine te stoppen na twee fouten van doelman Leonard Nienhuis. Hierdoor kwam ADO Den Haag met 1-2 voor. In Leeuwarden deden de bezoekers zeker niet onder voor thuisploeg Cambuur. Toch wisten de Leeuwarders met 3-2 te winnen. Lucas Bijker dacht even zijn eerste goal voor de club te hebben gescoord, maar Michiel Hemmen raakte de winnende net nog even aan.

In het oosten gaat het niet overal goed. Er is een ploeg zonder punten en ook die komt uit het oosten. Jan de Jonge presteerde het om vier keer te verliezen met Heracles Almelo, en werd hierdoor op zondagochtend ontslagen. De grote uitblinker bij thuisclub Excelsior was Jeff Stans. Hij schoot op briljante wijze de 2-1 binnen. Het werd zelfs 3-1, Excelsior staat hierdoor verrassend zesde met zeven punten. Streekgenoot Dordrecht had een mindere dag en verloor vrij kansloos met 1-3 van AZ.

In Heerenveen kenden ze vooral een spitsenprobleem. Hun huidige nummer 9, Mark Uth, had al meer dan 1100 minuten niet gescoord. Het was tijd om dat dus maar eens drie keer te doen. Het ene doelpunt wat FC Utrecht daar tegenover kon stellen was onvoldoende. De Friezen staan zo ook op zeven punten, en dat met een tegenvallende productie.

Op zondag was het aan PEC Zwolle om de tandem compleet te maken. Zij zagen medekoploper PSV eerder winnen van Vitesse in een duel met vele kansen en iets minder goals. De club van Philip Cocu wist met 2-0 te winnen, en duwde Vitesse zo dieper in de problemen. De club die bovenin mee zou moeten doen staat op 1 schamel punt.

PEC zelf was echter minder fortuinlijk. Erg pover was het spel tegen NAC Breda. Een goal van Thomas Necid kon de bezoekers niet redden. Zij liepen voor het eerst dit seizoen averij op: 3-1. FC Groningen profiteerde hier verrassend van. Ajax werd met 2-0 opzij gezet door de noorderlingen, en zeker op basi van de tweede helft was het niet onverdiend. Hierdoor blijft FC Groningen de koploper van de drie clubs van het noorden.

FC Twente kwam ook nog in actie. De Tukkers zouden maar wat graag gezien hebben dat een gelijkspel zou tellen als overwinning, want dan zouden ze geen punt hebben verloren op PSV. Doordat er geen doelpunt viel in de wedstrijd tegen Feyenoord was het de zevende achtereenvolgende keer dat er een gelijkspel werd behaald in een officiele wedstrijd voor de Tukkers.

Uitslagen

Thuis Uit Datum Uitslag
Go Ahead Eagles Willem II 29 aug 2014 1-0
SC Cambuur ADO Den Haag 30 aug 2014 3-2
FC Dordrecht AZ 30 aug 2014 1-3
Excelsior Heracles Almelo 30 aug 2014 3-1
sc Heerenveen FC Utrecht 30 aug 2014 3-1
PSV Vitesse 31 aug 2014 2-0
FC Groningen AFC Ajax 31 aug 2014 2-0
NAC Breda PEC Zwolle 31 aug 2014 3-1
FC Twente Feyenoord 31 aug 2014 0-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 4 4 0 0 12 14 - 3
2 FC Groningen 4 3 0 1 9 8 - 6
3 PEC Zwolle 4 3 0 1 9 7 - 5
4 SC Cambuur 4 2 2 0 8 7 - 5
5 sc Heerenveen 4 2 1 1 7 7 - 4
6 Excelsior 4 2 1 1 7 7 - 6
7 Ajax 4 2 0 2 6 8 - 7
8 AZ 4 2 0 2 6 7 - 7
9 FC Utrecht 4 2 0 2 6 5 - 7
10 Feyenoord 4 1 2 1 5 3 - 3
11 NAC Breda 4 1 2 1 5 6 - 9
12 ADO Den Haag 4 1 1 2 4 7 - 6
13 FC Twente 4 0 4 0 4 4 - 4
14 Go Ahead Eagles 4 1 1 2 4 5 - 6
15 FC Dordrecht 4 1 1 2 4 4 - 6
16 Willem II 4 1 0 3 3 5 - 6
17 Vitesse 4 0 1 3 1 4 - 10
18 Heracles Almelo 4 0 0 4 0 2 - 10

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Memphis Depay PSV 5 4
Steven Berghuis AZ 3 3
Michiel Kramer ADO Den Haag 3 4
Lasse Schöne Ajax 3 4
Jeff Stans Excelsior 3 4
Michael de Leeuw FC Groningen 3 4
Mitchell te Vrede Feyenoord 3 4
Adnane Tighadouini NAC Breda 3 4
Michiel Hemmen SC Cambuur 3 4
Mark Uth sc Heerenveen 3 4

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Ajax Heracles Almelo 13 sep 2014 18.30
FC Twente Go Ahead Eagles 13 sep 2014 18.30
AZ sc Heerenveen 13 sep 2014 19.45
Feyenoord Willem II 13 sep 2014 20.45
PEC Zwolle PSV 13 sep 2014 20.45
FC Utrecht ADO Den Haag 14 sep 2014 12.30
SC Cambuur FC Groningen 14 sep 2014 14.30
Vitesse Excelsior 14 sep 2014 14.30
FC Dordrecht NAC Breda 14 sep 2014 16.45

Uitslag FC Twente - Feyenoord

FC Twente heeft ook haar vierde duel in de Eredivisie niet kunnen winnen. De Tukkers speelden met 0-0 gelijk tegen Feyenoord en hebben nu vier punten uit vier duels. Feyenoord had de grootste kans op de zege, maar een strafschop was niet aan Te Vrede besteed.

FC Twente

0 - 0

Feyenoord

 
 Gele kaart: Martina, Ebecilio (FC Twente), Van Beek (Feyenoord)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 28.900
Arbiter: Liesveld
Bijzonderheden: Te Vrede (Feyenoord) mist strafschop (34)
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Martina
Lachman (Breukers/46)
Bengtsson
Koppers
Mokotjo
Ziyech
Ebecilio
Kusk (Ould-Chikh/79)
Castaignos
Mokhtar (Eghan/69)
  Mulder
Wilkshire
Van Beek
Mathijsen
Nelom
Clasie (Karsdorp/90)
Immers (Toornstra/46)
Vilhena
Schaken (Manu/72)
Te Vrede
Boëtius

Pro-Palestijnse demonstraties verlopen rustig

De pro-Palestijnse demonstraties zondagmiddag in Den Haag en Breda zijn vreedzaam verlopen. In Den Haag deden naar schatting 150 mensen mee, in Breda kwamen zo'n 200 mensen opdagen.

De demonstratie in Breda was georganiseerd door Hart voor Gaza. De deelnemers liepen van het Kasteelplein door de binnenstad van Breda, daarbij in de gaten gehouden door tientallen politiemensen. De gemeente had vooraf bepaald dat discriminerende of racistische uitingen niet zouden worden toegestaan. Dat gold ook voor vlaggen van Islamitische Staat.

In Den Haag demonstreerde Youth for Palestine. De bijeenkomst begon op het Plein, waar toespraken werden gehouden en 2 minuten stilte in acht werd genomen voor de gedode Palestijnen in de Gazastrook. De mars naar het Spui kwam voortijdig tot een einde door een hoosbui.

Filipijnse blauwhelmen in Golan ontsnapt

Onder dekking van de duisternis zijn veertig Filipijnse blauwhelmen uit hun door Syrische rebellen belegerde buitenpost in de Hoogten van Golan ontsnapt. Dat hebben Filipijnse legerfunctionarissen zondag meegedeeld. De rebellen van het met Al-Qaida verbonden Nusrafront houden nog wel 44 VN-militairen uit Fiji vast.

De crisis begon nadat de rebellen woensdag de grensovergang Quneitra tussen de door Syrië en de door Israël beheerste delen van de Golan hadden ingenomen. Zij namen donderdag de Fijiërs gevangen en eisten de overgave van hun Filipijnse collega's, die over twee kampementen verdeeld waren. De Filipijnse militairen weigerden en raakten zaterdag slaags met de rebellen.

Ierse en Filipijnse blauwhelmen wisten eerst 35 Filipijnse blauwhelmen met pantservoertuigen in veiligheid te brengen uit hun kamp in Breiqa. De overige veertig hadden ondertussen de grootste moeite om een aanval van Nusrastrijders op hun kamp in Rwihana van zich af te slaan. Op een gegeven moment kregen de Filipijnen zelfs steun van het Syrische regeringsleger, dat van een afstand de opstandelingen bestookte met artillerie.

Toen de strijd in het donker luwde wisten de veertig Filipijnse militairen met hun wapens te ontsnappen. Na een barre tocht van bijna twee uur door de heuvels wisten ze contact te maken met andere blauwhelmen die hen verder begeleidden. Bij de ontsnapping boden de regeringen van Syrië, Israël, de Verenigde Staten en Qatar hulp, zei het Filipijnse leger, dat hierover niet in detail trad.

Nu de Filipijnse militairen in veiligheid zijn, richt de aandacht zich op de Fijiërs die nog vast worden gehouden. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bezwoer de premier van Fiji zondag in een telefoongesprek dat de Verenigde Naties 'het uiterste doen om de onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating' van de blauwhelmen te bewerkstelligen.

Het Nusrafront bevestigt dat het de Fijiërs vasthoudt. Het is onduidelijk wat de groep in ruil voor hun vrijlating verlangt. Het front beschuldigt de VN ervan niets voor de Syrische bevolking te hebben gedaan sinds de opstand tegen president Bashar Assad in maart 2011 begon. In het recente verleden heeft het front gijzelaars gemaakt om hen te ruilen tegen gevangen medestanders in Syrië en Libanon.

De VN-missie in de Golan, UNDOF, ziet sinds 1974 toe op een wapenstilstand tussen Syrië en Israël. De missie telt ruim twaalfhonderd militairen. Ook Nederland neemt aan UNDOF deel, met twee militairen. Verschillende landen hebben wegens het escalerende geweld hun militairen uit de VN-missie teruggetrokken. De Filipijnse regering heeft laten weten dat de Filipijnse militairen in de Golan blijven tot hun missie in oktober afloopt.

Nederlands eventingteam pakt historische WK-medaille

Het Nederlandse eventingteam heeft bij de Wereldruiterspelen een historische medaille veroverd. Tim Lips, Elaine Pen, Merel Blom en Andrew Heffernan rukten zondag bij het afsluitende onderdeel jachtspringen op van de vijfde naar de derde plaats en bezorgden daarmee Nederland de eerste teammedaille uit de eventinggeschiedenis.

Pen werd met Vira de beste Nederlander in het individuele klassement. De Nederlandse ploeg werkte zich de afgelopen dagen gestaag op. Na de dressuur vrijdag stond de Oranje-equipe nog zesde. Zaterdag bij de crosscountry werd een plekje winst geboekt, waarna de grootste inhaalrace zondag plaatshad.

[Vuelta] Quintana rijdt ploeggenoot Valverde uit leiderstrui

Nairo Quintana is de nieuwe leider in de Vuelta a España. De Colombiaanse renner van Movistar boekte zondag op de slotklim naar Aramon Valdelinares voldoende tijdwinst om zijn ploeggenoot Alejandro Valverde uit de rode trui te rijden. De ritzege ging naar Winner Anacona. De Colombiaanse renner van Lampre bleef als laatste over van een grote kopgroep.

Voor de Nederlanders verliep de 185 kilometer lange negende etappe minder voorspoedig. Robert Gesink en Wilco Kelderman konden het tempo van de andere favorieten op de slotklim niet volgen en verloren tijd. Gesink zakt in het klassement van de zevende naar de achtste plaats. Kelderman duikelt van de tiende naar de zestiende plek.

Franse basketballers verslaan Servië in laatste seconde

De Franse basketballers hebben op het WK in Spanje een eerste overwinning geboekt in de groepsfase. Zaterdag werd nog nipt verloren van Brazilië, dit keer viel het dubbeltje wel precies de goede kant op voor Frankrijk.

In het eerste deel van de wedstrijd was Servië nog beter, bij rust stond het dan ook 42-34 voor de Oost-Europeanen. Daarna kwamen de Fransen op gang, met een derde kwart van 26-20.

Ook in het vierde kwart kwamen ze langzaam dichterbij, maar met 18 seconden op de klok keek Frankrijk toch nog tegen een achterstand van twee punten aan. Boris Diaw wist zijn team echter voor het eerst weer op gelijke hoogte te brengen: 73-73.

Met 1,1 seconden te spelen maakte de Servische topscorer Miroslav Raduljica - goed voor 21 punten - een overtreding op Joffrey Lauvergne. Hij raakte één van de twee vrije worpen, maar dat was genoeg om de 74-73 zege binnen te slepen.

Eerder op de dag moest Nieuw-Zeeland verrassend het hoofd buigen voor de Dominicaanse Republiek: 76-63. Australië maakte met 89-55 korte metten met Zuid-Korea, terwijl Kroatië een 90-85 zege boekte op de Argentijnen.

Finland kwam een dag na de afstraffing tegen de VS sterk terug tegen Oekraïne. De Scandinaviërs moesten aan het eind nog opletten, maar wonnen uiteindelijk met 81-76.

[PL] Liverpool bij debuut Balotelli ruim langs Spurs

Mario Balotelli is zondag bij Liverpool gedebuteerd met een ruime zege. De van AC Milan overgekomen spits won met zijn ploeg met 3-0 bij Tottenham Hotspur. Balotelli werd na 61 minuten, toen de eindstand al was bepaald, naar de kant gehaald. Raheem Sterling, Steven Gerrard en Alberto Moreno tekenden voor de goals.

Bij de Spurs begonnen oud-eredivisiespelers Christian Eriksen, Jan Vertonghen en Nacer Chadli in de basis en viel Moussa Dembélé in. De Londense club leed na twee overwinningen zijn eerste nederlaag en werd op de ranglijst achterhaald door Liverpool.

Ron Vlaar steeg met Aston Villa naar de derde plaats. De international van Oranje boekte met zijn ploeg een 2-1 thuiszege op Hull City. Door goals van Gabriel Agbonlahor en Andreas Weimann leidde Villa met 2-0 bij rust.

In de tweede helft deed Nikica Jelavic iets terug, maar verder kwamen de bezoekers niet. Hull staat met vier punten negende. Villa heeft drie punten meer.

[JL] Roda wint Limburgse derby van MVV

Roda JC heeft in de Jupiler League de Limburgse derby tegen MVV gewonnen. Door goals van Marc Höcher en Ard van Peppen werd het in Kerkrade 2-0. De eindstand was bij rust al bereikt.

Roda staat met 12 punten uit vijf wedstrijden op de derde plaats. FC Volendam en NEC staan alleen op basis van een beter doelsaldo boven de Limburgers. Voor MVV is het seizoen met zes punten uit vijf duels minder goed begonnen. De club uit Maastricht staat vijftiende.

Voor aanvang van de wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion vonden er wat ongeregeldheden plaats. De ME moest worden ingezet toen Roda-aanhangers richting de bussen met MVV-fans gingen om de confrontatie te zoeken. Volgens de lokale omroep L1 zijn er voor zover bekend geen aanhoudingen verricht.

Chavanel sprint naar zege in Plouay

Sylvain Chavanel heeft zondag de 78ste editie van de GP Ouest France-Plouay gewonnen. De 35-jarige Fransman klopte in de sprint zes medevluchters. De Italiaan Andrea Fedi werd tweede en de Fransman Arthur Vichot. Chavanel is de opvolger van Filippo Pozzato, die vorig jaar zegevierde.

De koers werd gesierd door een kopgroep van vijf. Zij kregen een maximale voorsprong van zes minuten, maar werden op ruim vijftig kilometer van de meet ingerekend. Vervolgens waren er diverse mislukte uitlooppogingen. In de laatste kilometers vond er wel een geslaagde plaats, waarna Chavanel naar de zege sprintte.

[Vuelta] Zieke Hofland stapt af

Moreno Hofland heeft zondag op zijn 23e verjaardag opgegeven in de Vuelta. De sprinter kampt met een ontsteking aan zijn luchtwegen, meldt werkgever Belkin op Twitter. Hofland zat al een aantal dagen aan de antibiotica. De rustdag van maandag was een uitgelezen mogelijkheid geweest om te herstellen, maar komt te laat voor Hofland.

De Brabander werd in de vijfde etappe derde, achter John Degenkolb en Nacer Bouhanni. Hofland brak dit seizoen definitief door als sprinter. Hij boekte al vijf overwinningen.

Amrabat opnieuw verhuurd aan Málaga

Nordin Amrabat wordt komend seizoen opnieuw door Galatasaray aan Málaga verhuurd. Dat maakte de Turkse club zondag bekend. Malaga huurt de aanvaller voor een miljoen euro en kan Amrabat aan het einde van het seizoen voor 3,5 miljoen euro definitief overnemen.

De 27-jarige Amrabat kwam afgelopen seizoen tot 15 competitieduels voor Málaga, de nummer elf van afgelopen seizoen. Daarin scoorde de Marokkaanse Nederlander twee goals. Amrabat speelde eerder voor Kayserispor, PSV en VVV-Venlo.

Lichte mannenvier kansloos in WK-finale

De lichte mannenvier zonder stuurman heeft op de slotdag van het WK roeien in Amsterdam naast de medailles gegrepen. Joris Pijs, Jort van Gennep, Bjorn van den Ende en Timothee Heijbrock kwamen er in de A-finale niet aan te pas en werden zesde en laatste.

Nederland gaf een kleine tien seconden toe op de derde plaats van Groot-Brittannië. Denemarken pakte het goud en Nieuw-Zeeland het zilver.

De lichte mannenvier zonder stuurman was de laatste Nederlandse boot in een A-finale. De medailleoogst blijft daardoor beperkt tot één plak. De lichte vrouwendubbelvier pakte vrijdag het goud in een nieuw wereldrecord.

Agressie bij gebruik antidepressiva onderzocht

Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb gaat onderzoeken of het gebruik van antidepressiva kan leiden tot agressie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit in Rotterdam, kondigt Lareb zondagavond aan in het tv-programma KRO Brandpunt.

Het onderzoek zou kunnen leiden tot herziening van 'tientallen' strafzaken. Dat zegt Geert-Jan van Oosten, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten in KRO Brandpunt.

De Erasmus Universiteit concludeerde eerder dit jaar dat patiënten met bepaalde dna-afwijkingen een te hoge dosering antidepressiva in hun bloed kunnen krijgen. Hierdoor kunnen bijwerkingen als agressie heftiger zijn.

Lareb adviseerde in februari dat in de bijsluiter van bepaalde soorten antidepressiva een waarschuwing zou moeten worden opgenomen dat het middel agressie kan opwekken. Het bijwerkingencentrum had tientallen meldingen hierover gekregen.

Vermeer zo goed als zeker naar Feyenoord

Doelman Kenneth Vermeer staat voor een opvallende transfer. Ajax-trainer Frank de Boer zei zondagmiddag tegen FOX Sports dat een overgang naar Feyenoord 'zo goed als rond' is. Vermeer is bij Ajax op het tweede plan geraakt. Hij moet Jasper Cillessen voor zich dulden.

De transfer is pikant, aangezien een overgang tussen de twee rivalen gevoelig ligt. Vermeer doorliep de jeugdopleiding van Ajax en speelde er jarenlang in het eerste. Bij Feyenoord staat Erwin Mulder onder de lat, maar echt onbesproken is de doelman niet. Mulder maakte de nodige slippertjes de afgelopen tijd. Feyenoord haalde eerder Jong Oranje-doelman Warner Hahn van FC Dordrecht.

Trainer Fred Rutten zou over beide keepers niet tevreden zijn. Voor viervoudig international Vermeer zou een vierjarig contract klaarliggen in de Kuip. Feyenoord betaalt 750.000 euro voor de doelman. 

Wereldrecord kogelslingeren voor Wlodarczyk

Anita Wlodarczyk heeft tijdens ISTAF Berlin, een atletiekevenement uit de World Challenge, een nieuw wereldrecord kogelslingeren gevestigd. De Poolse wist de 4 kilogram zware kogel in haar tweede poging naar 79,58 meter te werpen.

Met haar worp kwam de kersvers Europees kampioene 16 centimeter verder dan de Duitse Betty Heidler in mei 2011. Wlodarczyk gooide al twee keer eerder een wereldrecord, in 2009 en 2010, waarna Heidler het record overnam.

Wlodarczyk eerder deze maand, op weg naar de Europese titel (Foto: Getty)

Aanval Al-Shabab op gevangenis Mogadishu afgeslagen

Somalische regeringstroepen hebben zondag een aanval op een extra beveiligde gevangenis in de hoofdstad Mogadishu afgeslagen. Alle zeven aanvallers, drie regeringssoldaten en ten minste één burger kwamen bij de gevechten om het leven, zei een woordvoerder van het ministerie voor nationale veiligheid. De islamitische terreurorganisatie Al-Shabab eiste de verantwoordelijkheid voor de actie op.

De aanvallers probeerden waarschijnlijk gevangen kameraden uit de Godka Jilacow-gevangenis te bevrijden. De gevangenis is een belangrijk ondervragingscentrum van de Somalische geheime dienst. Er zouden veel vermoedelijke extremisten worden vastgehouden in cellen onder de grond.

De aanval begon toen een zelfmoordcommando een voertuig vol explosieven tot ontploffing bracht bij de poort van de gevangenis, waarna een groep zwaarbewapende aanvallers zich naar binnen vocht. Omwonenden meldden dat militairen in pick-uptrucks arriveerden en het complex omsingelden. Kogels 'vlogen in het rond' en er klonken luide explosies, totdat na enkele uren de strijd voorbij was.

De aanval doorbrak een periode van relatieve rust in de Somalische hoofdstad, die na bijna twintig jaar chaos en geweld langzaam stabiliseert. In het zuiden van het land slaagden regeringssoldaten met steun van militairen van de Afrikaanse Unie er zaterdag in de stad Bulomarer op de extremisten te veroveren. Van hieruit voerde Al-Shabab regelmatig aanvallen uit op de 110 kilometer noordelijker gelegen hoofdstad. Het verlies van Bulomarer maakt ook de kustplaats Barawe, de belangrijkste basis van Al-Shabab aan de Indische Ocean, kwetsbaar.

Uitslagen Eredivisie 31/08/2014

In de eredivisie zijn er twee wedstrijden om 14.30 gespeeld. FC Groningen wist Ajax te verslaan na een zwakke tweede helft van de Amsterdammers en NAC Breda zorgde ervoor dat PEC Zwolle niet voor de tweede keer in twee jaar op 12 uit 4 kwam.

FC Groningen

2 - 0

AFC Ajax

  48' Botteghin
  87' De Leeuw
   
 
 Gele kaart: , Boilesen, (AFC Ajax)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: -
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hiariej
Botteghin
Kappelhof
van Nieff
Kieftenbeld
Chery
Lindgren
Antonia
Hoesen (De Leeuw/73)
Van der Velden (Hangenauw/90)
  Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander (Van der Hoorn/81)
Boilesen
Klaassen
Viergever
Serero (Duarte/81)
El Ghazi
Sigthorsson
Schone (Kishna/72)

NAC Breda

3 - 1

PEC Zwolle

  37' Perica
  66' Falkenburg(pen)
  84' Hooi
   49' Necid  
 
 Gele kaart: Matic, Perica, (NAC Breda), Lukoki, Necid, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.200
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Ssewankambo
Drost
Damcevski
Amieux
Falkenburg (Hooi/77)
De Kamps
Matic
Boateng
Perica
Tighadouini (Sarpong/49)
  Boer
Van Polen
Van der Werff (Ioannidis/70)
Sainsbury (Broerse/46)
Van Hintum
Saymak (Lukoki/46)
Lam
Drost
Rienstra
Necid
Nijland

Volleyballers Iran verrassen Italië op WK

De Iraanse volleybalploeg heeft op het wereldkampioenschap in Polen verrassend afgerekend met Italië. In Krakow kon de Aziatisch kampioen met 3-1 winnen van de nummers drie van de World League van dit jaar.

Al in de eerste set liet Iran zien met grote plannen naar Polen te zijn gekomen. Eerder dit jaar werden ze nog vierde in de World League, na in de wedstrijd om de derde plek met 3-0 aan de kant te zijn gezet door Italië. Daarvoor werd met 25-16 in de eerste set wraak genomen.

Italië sloeg in de tweede set enigszins terug door de stand met 25-23 gelijk te trekken, maar vervolgens was het weer aan de Iraniërs. Met 25-21 en 25-22 pakten ze de 3-1 zege op de Europeanen. 

[Moto3] Rins en Márquez slechts gescheiden door 0,011 seconden

Álex Rins heeft op het circuit van Silverstone zijn eerste overwinning in 2014 geboekt. De Spanjaard was na een fel gevecht met onder meer teamgenoot Álex Márquez de sterkste in de Grand Prix van Groot-Brittannië.

Bij de start werden de voorste posities gepakt door de teamgenoten Rins en Márquez, terwijl kampioenschapsleider Jack Miller, Niccolò Antonelli en Alexis Masbou volgden. Zoals wel vaker ontstond er een erg grote kopgroep, met dit keer ook de Nederlander Scott Deroue achterin die groep op de zestiende plek.

Binnen korte tijd konden Rins, Márquez, Miller en de opstomende Enea Bastianini een klein gaatje slaan naar de grote groep daarachter. Miller moest het tempo voorin laten gaan en viel terug tot op de zesde plek, terwijl de grote groep het leidende trio niet uit het oog verloor.

In het tweede deel van de wedstrijd werd er bijzonder hard gevochten, waarbij de ene na de andere rijder de koppositie in handen had. Met zes ronden te gaan onstond er echter plotseling een ander beeld, doordat Bastianini, Rins, Miguel Oliveira en Márquez een gat sloegen naar de rest van het veld, waar Deroue vanaf de 19e plek op moest geven met een kapotte motor.

De vier op kop maakten het uit voor de overwinning en dat werd een bikkelharde strijd. Bastianini deed wat hij kon om zich tussen teamgenoten Rins en Márquez te wringen, maar hij moest uiteindelijk genoegen nemen met een knappe derde plek, voor Oliveira.

Márquez leek op het laatste rechte stuk in de slipstream voorbij zijn teamgenoot te komen, maar moest zich met 0,011 seconden toch gewonnen geven. Bastianini kreeg na de finish nog een klap te verwerken. Hij feliciteerde Rins, maar de Tjech Karel Hanika lette niet op en reed vol in op het duo, waarbij Bastianini naar de grond ging. Hij kon gelukkig opstaan en naar de pits rijden.

De strijd om de wereldtitel wordt weer spannender. Miller houdt de leiding, maar Márquez staat nog maar op 13 punten van de Australiër. Rins stijgt naar de derde plek op 29 punten van Miller, Efrén Vázquez die 34 punten achterstand heeft.

N-Korea: 'VS mensenrechtenkerkhof'

De Verenigde Staten zijn een land waar mensenrechten ten grave gedragen worden. Dat stelt in elk geval het volledig vrije en democratische Noord-Korea, meldt De Standaard.

De krant citeert het persbureau KCNA: "Amerika is een land dat op een schaamteloze manier de mensenrechten schendt, waar burgers slachtoffer worden van discriminatie en vernedering op basis van hun huidskleur en waar ze permanent vrezen neergeschoten te worden."

De VS zouden volgens een Noord-Koreaanse woordvoerder hun problemen niet moeten proberen op te lossen 'door betogers van kant te maken'. Daardoor zouden de VS 'het ware gezicht van de Amerikaanse samenleving [tonen], dat van een mensenrechtenkerkhof'.

De Standaard haalt ook recente kritiek van China aan. De staatsmedia van het land zou recentelijk over de VS gezegd hebben dat 'in een land dat zich al jaren inspant om de rol van internationaal rechter en verdediger van de mensenrechten te spelen, er nog veel werk aan de winkel [is]'.

 Ongeveer dit dus, maar dan met mensenrechten in plaats van olifanten. In deze metafoor is Obama Scar en Kim Jong-Un Mufasa. De vraag is wie de hyena's zijn.

[MotoGP] Fel gevecht Márquez en Lorenzo, record Rossi

Marc Márquez heeft met pijn en moeite de Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen. De Spaanse wereldkampioen won eerder dit seizoen al tien van de elf races, maar moest op het circuit van Silverstone weer vol aan de bak. Concurrent Jorge Lorenzo wist zijn landgenoot bijna de zege af te snoepen, maar moest genoegen nemen met plek twee.

De start was voor Jorge Lorenzo, die van de derde plek opstoomde naar de leiding. Marc Márquez startte vanaf poleposition en moest voorlopig genoegen nemen met plek twee, voor Aleix Espargaró en Andrea Dovizioso. Het duurde niet lang voor Espargaró zich wat terug moest laten zakken, waardoor Dovizioso, Valentino Rossi en later ook Dani Pedrosa hem konden passeren.

Het leidende vijftal zat even bij elkaar, maar na vijf ronden sloegen Lorenzo en Márquez een gat naar Rossi, Dovizioso en Pedrosa. Ondertussen werd vooral om plek zes hard gevochten door Bradley Smith en Andrea Iannone, waarbij de Italiaan de betere leek. De situatie in de race bleef lang gelijk, tot zeven ronden voor het einde. Op dat moment reed Márquez de snelste raceronde ten teken dat hij in aantocht was en nog geen ronde later verschalkte hij Lorenzo bij zijn eerste echte aanval.

Márquez kon niet lang genieten van de leiding, want twee ronden later kwam Lorenzo er door een grote fout van zijn landgenoot weer voorbij. Toch was Márquez de betere van de twee zoals opnieuw twee ronden verder bleek. De regerend wereldkampioen zette zich agressief naast Lorenzo, die er geen antwoord op had. Hij probeerde het nog wel, maar hij kon Márquez niet meer terugpakken.

Achter de twee kemphanen werd het duel om de derde plek na een aantal felle gevechten gewonnen door Rossi, die Pedrosa en Dovizioso van zich af kon houden. Voor Rossi was het wel een historische race. De Italiaanse legende reed zijn 246 grand prix op het hoogste niveau, waarmee hij Alex Barros verstootte. De Braziliaan reed van 1990 tot en met 2007 245 grand prix.

[Moto2] Spannende strijd teamgenoten Rabat en Kallio

Tito Rabat heeft op het circuit van Silverstone een spannende Grand Prix van Groot-Brittannië in de Moto2 gewonnen. Na een mooi gevecht met teamgenoot Mika Kallio kon de Spanjaard uiteindelijk als eerste de streep passeren.

Bij de start veranderde er niks aan kop van het veld. Polesitter Johann Zarco hield de leiding, terwijl Mika Kallio en Simone Corsi eveneens hun posities konden behouden. Ondertussen ging Dominique Aegerter onderuit. De nummer vier in het WK kwam dom in aanraking met Maverick Viñales.

Voorin was het stuivertje wisselen om de leiding tussen Zarco en Kallio, terwijl Jonas Folger en kampioenschapsleider Rabat de aansluiting vonden. De vier hadden even een klein gaatje naar Viñales en Corsi dat echter al snel dichtgereden werd, terwijl ook Thomas Lühti, Franco Morbidelli en Sam Lowes niet ver weg waren.

Na acht ronden maakte Folger een fout, waardoor de Duitser terugviel naar de zevende plek. Voorin reed Kallio ondertussen weg van de rest, terwijl Rabat, Zarco en Viñales in een fel gevecht verwikkeld waren voor de tweede plek. Vijf ronden voor het einde ging het fout voor Folger en Corsi. De Duitser gleed vanaf de vijfde plek onderuit en nam daarbij Corsi mee.

Met nog drie ronden te rijden wist Rabat zich eindelijk los te werken van Zarco en Viñales. Hij reed in razend tempo naar zijn teamgenoot Kallio en met nog bijna twee ronden te rijden zat hij al in het wiel van de Fin. Het duurde niet lang voor Rabat er zelfs voorbij ging, maar bij het ingaan van de slotronde was het toch weer Kallio die op kop lag. 

Ondertussen kon Viñales profiteren van het felle gevecht tussen de twee teamgenoten. De wereldkampioen in de Moto3 zat binnen de kortste keren bij de twee in het wiel en plaatste zelfs enkele keren een aanval. Uiteindelijk was het toch Rabat die in de slotronde zijn teamgenoot weer voorbij kon steken en dit keer liet hij zich niet meer passeren. Kallio werd tweede, Viñales derde.

In het kampioenschap breidt Rabat zijn voorsprong uit naar 17 punten ten opzichte van zijn teamgenoot Kallio. Viñales staat op de derde plek, maar met 67 punten is zijn achterstand al erg groot.

Rabat pakte zijn zesde overwinning van het seizoen (Foto: Getty)

Nagel wil 50Plus in Eerste Kamer weer leiden

De fractievoorzitter van 50Plus in de Eerste Kamer, Jan Nagel, is bij de verkiezingen voor de senaat beschikbaar om de lijst van zijn partij opnieuw aan te voeren. Dat laat de partij zondag weten op haar website. De 75-jarige Nagel vindt het 'belachelijk' dat zestigers en zeventigers nauwelijks in het parlement vertegenwoordigd zijn.

De verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart bepalen de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. Nagel, die sinds 2011 in de senaat zit, denkt dat 50PLUS wel eens voor een 'daverende verrassing' kan zorgen bij de verkiezingen. Volgens hem zijn ouderen het huidige kabinetsbeleid helemaal zat.

Nagel, die de ouderenpartij oprichtte, noemt het kabinetsbeleid 'funest' voor ouderen. Gepensioneerden worden volgens hem het komende jaar opnieuw op achterstand gezet. "Na jarenlang geen indexatie te hebben ontvangen en gekort te zijn zullen de pensioenen ook de komende jaren niet meer stijgen doordat staatssecretaris Klijnsma volstrekt onnodig hogere buffers voor de pensioenfondsen voorschrijft", aldus Nagel.

Op 8 november kiezen de leden van 50Plus de lijsttrekker.

Leger Irak breekt beleg Amirli

Iraakse regeringstroepen en sjiitische strijders hebben zondag het Turkmeense stadje Amirli ontzet. Dat zegt het Iraakse leger. De leden van de sjiitische Turkmeense minderheid die in het plaatsje wonen, werden maandenlang belegerd door Islamitische Staat (IS). Ze leden inmiddels aan alles gebrek en raakten meer en meer in de knel.

Het leger liet enkel weten dat de strijdkrachten de Noord-Iraakse Amirli hebben 'bereikt'. De regeringstroepen zijn volgens de Turkmeense parlementariër Fawzi Akram al-Tarzi van twee kanten het stadje binnengetrokken. De militairen zouden hulpgoederen uitdelen aan de bevolking. Inwoner Nihad al-Bayati, die de wapens had opgenomen om Amirli te verdedigen tegen IS, bevestigde de lezing van al-Tarzi.

De Amerikaanse luchtmacht hielp zondagochtend een handje bij de ontzetting van Amirli en voerde luchtaanvallen op stellingen van IS rond het plaatsje. Amerikaanse, Australische, Britse en Franse vliegtuigen wierpen ook hulpgoederen af.

De inwoners van Amirli besloten niet de benen te nemen toen IS oprukte maar hun woonplaats te verdedigen. Ze groeven loopgraven en legden versterkingen aan en hielden zo stand tot er hulp arriveerde.

Uitslag PSV - Vitesse

Vitesse trok naar Eindhoven om te spelen tegen Philips Sport Vereniging. Het werd 2-0 voor PSV. Luc de Jong en Adam Maher waren de doelpuntenmakers. PSV blijft zonder puntverlies bovenaan staan. Vitesse staat met één punt op plek zeventien. 

PSV

2 - 0

Vitesse

 48' L.de Jong
 90+1' Maher
   
 
 Gele kaart: Maher, Guardado, Hiljemark (PSV), Kruiswijk, Kashia (Vitesse)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: ?
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems (Arias/69)
Wijnaldum
Maher
Guardado (Hiljemark/75)
Narsingh (Jozefzoon/83)
L.de Jong
Depay
  Velthuizen
Diks
Kashia
v.d.Heijden
Kruiswijk (Achenteh/60)
Pröpper
Vejinovic
Leerdam
Traoré (Olijnyk/70)
Kazaisjvili (Dauda/60)
Labyad

Luhukay haalt Kalou naar Hertha BSC

Salomon Kalou gaat aan de slag bij Hertha BSC. De Ivoriaanse aanvaller tekende in Berlijn een contract voor drie seizoenen. Kalou komt over van OSC Lille, waar hij de afgelopen twee jaar speelde. De oud-Feyenoorder treft bij Hertha de Nederlanders Jos Lukukay (trainer), John Heitinga en Roy Beerens.

De 29-jarige Kalou brak door bij Feyenoord en verkaste na twee seizoenen in de Rotterdamse hoofdmacht in 2006 naar Chelsea. Hij zou uiteindelijk zes jaar voor de Londenaren spelen.

Ruud Vormer gaat Feyenoord verlaten voor Club Brugge, meldde technisch directeur Martin van Geel tegen FOX Sports. "Hij is nu onderweg naar België om daar te praten over zijn persoonlijke eisen. Wij zijn er zelf al helemaal uit met Club Brugge." Vormer wist in twee seizoenen in De Kuip nooit een vaste waarde te worden.

Vrouwen dubbeltwee wint B-finale op WK roeien

Op het WK roeien in Amsterdam heeft de vrouwen dubbeltwee zondag de B-finale gewonnen. Inge Janssen en Nicole Beukers klokten een winnende tijd van 6.49,13 minuten en bleven daarmee de Duitse boot ruim drie seconden voor. Rusland werd derde.

De Nederlandse achten eindigden zowel bij de mannen als vrouwen als tweede in de B-finale. De mannen moesten Australië voor zich dulden en de vrouwen Duitsland.

Skiffeur Roel Braas werd derde in de B-finale. Hij eindigde een tiende achter nummer twee Hannes Obreno uit België en gaf anderhalve seconde toe op de Wit-Rus Stanislau Shcharbachenia. Bij de vrouwen besloot Lisa Scheenaard een moeizame race met de zesde en laatste plaats.

Poetin wil overleg over onafhankelijk Oost-Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin wil overleg over 'onafhankelijkheid' voor Zuidoost-Oekraïne. De onderhandelingen moeten 'onmiddellijk beginnen', zei Poetin zondag volgens het Russische persbureau Interfax.

Rusland heeft zich opgeworpen als beschermheer van Russischtaligen in Oekraïne en dringt al langer aan op een grotere vorm van zelfbestuur voor het grotendeels Russischtalige zuiden en oosten van het buurland. Niet eerder riep het Kremlin echter met zoveel woorden op tot het verzelfstandigen van Zuidoost-Oekraïne. Wat de 'onafhankelijkheid' waarvan Poetin sprak precies betekent is nog onduidelijk.

De Russische president noemde de zuidoostelijke delen van Oekraïne vorige week voor het eerst Novorossija (Nieuw-Rusland). Die benaming is ook in zwang bij de Oekraïense rebellen die in die contreien vechten voor aansluiting bij de oosterbuur.

IJsland slaat alarm na nieuwe eruptie

IJsland heeft opnieuw waarschuwingscode rood voor de luchtvaart afgekondigd voor het gebied rond vulkaan Bardarbunga. In het lavaveld van Holuhraun, niet ver van de vulkaan, borrelde zondagochtend opnieuw lava op.

De weerkundige dienst van de eilandstaat vreest geen grote gevolgen. De lava, die vrijkwam uit een kleine scheur in het aardoppervlak, kwam volgens de meteorologen voort uit een 'erg rustige lavaeruptie en kan nauwelijks worden waargenomen op seismografen'. Alle vliegvelden in IJsland blijven gewoon open.

De eruptie van zondagochtend is de derde sinds 23 augustus.

Vier jaar geleden leidde een uitbarsting van een andere IJslandse vulkaan tot chaos in het luchtverkeer. Het Europese luchtruim ging vijf dagen dicht en duizenden vluchten werden geschrapt. Vulkaanas kan grote schade veroorzaken aan vliegtuigmotoren.

'Sint moet groter gevolg en roetpiet krijgen'

Om iedereen tegemoet te komen in de discussie rond Zwarte Piet, zou de steun en toeverlaat van Sinterklaas met zwarte vegen geschminkt kunnen worden. Dan ontstaat de zogeheten roetpiet. Ook zouden er veel meer historische figuren in het gevolg van Sinterklaas mee moeten lopen, zoals bijvoorbeeld matrozen, lakeien en soldaten. Dat was in het verre verleden ook het geval.

Dat stellen directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en Frits Booy, secretaris en sinterklaasdeskundige van de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité. Booy maakte een essay onder de titel 'Het verhaal van Zwarte Piet Geschiedenis en betekenis'. Dat verschijnt volgende week.

Booy doet uitvoerig uit de doeken wat de herkomst van Zwarte Piet is en zet de feiten, beweringen en meningen op een rij. Tegelijkertijd vragen hij en Strouken om meer wederzijds begrip en verdraagzaamheid. "We kunnen nu eenmaal niet allemaal in elk opzicht onze zin krijgen", aldus Booy.

'Sint moet groter gevolg en roetpiet krijgen'
'Sint moet groter gevolg en roetpiet krijgen' (Foto: ANP)

China: verkiezingsfilter Hong Kong blijft

China staat niet toe dat de bevolking van Hong Kong zelf kandidaten voordraagt voor de bestuurdersverkiezingen van de betrekkelijk autonome stadstaat. Het wetgevende orgaan in Beijing besloot zondag dat alle kandidaten de zegen van een speciale benoemingscommissie moeten verkrijgen willen ze zich verkiesbaar stellen. Veel inwoners van Hong Kong beschouwen die commissie als een verlengstuk van Beijing.

Voorvechters van meer democratie in Hong Kong hebben al meerdere massale betogingen op touw gezet om hun eis kracht bij te zetten dat de kandidaatstelling open moet blijven. De belangrijkste actiegroep, die zich Occupy Central noemt, heeft voor zondagavond opnieuw zo'n demonstratie aangekondigd na het nieuws dat Beijing voet bij stuk houdt. Occupy Central dreigt de financiële wijk van de metropool lam te leggen met een grootschalig zitprotest.

Hong Kong, een voormalige Britse kroonkolonie, werd in 1997 herenigd met China. De Chinese regering beloofde de miljoenenstad destijds een grote mate van zelfbestuur en een leiderschapsverkiezing via 'algemeen kiesrecht'. Democratisch gezinde actievoerders klagen dat Beijing die laatste belofte heeft gebroken.

Kite trekt jongetje de lucht in op Zeeuws strand

Een 5-jarig Duits jongetje is zaterdag op het strand in Koudekerke gewond geraakt toen hij door een kite de lucht in werd getrokken. Hij was aan het spelen toen hij werd geschept door het touw van de vlieger, laat de politie zondag weten.

Het kind werd enkele meters de lucht in getrokken om vervolgens terecht te komen op het strand. Het was even buiten bewustzijn en is met onbekend letsel naar het ziekenhuis in Goes gebracht.

De vlieger was volgens lokale media van een kitesurfer die zijn materiaal aan het opruimen was. De wind kreeg plotseling vat op de vlieger, waarna de touwen verstrikt raakten in de paalhoofden en de kite begon te tollen.

Lierse SK zet Menzo op straat

Lierse SK heeft zondag trainer Stanley Menzo ontslagen. De clubleiding heeft dit besloten na de tegenvallende resultaten. De club staat momenteel onderaan in de Belgische Jupiler Pro League met vier punten na zes wedstrijden. Menzo is na Emilio Ferrera de tweede trainer die dit seizoen in de hoogste Belgische klasse ontslagen werd.

Menzo tradt vorig jaar zomer in dienst bij Lierse. Onder zijn leiding werd de club vorig jaar twaalfde. De club uit Lier dankt Menzo voor bewezen diensten en wenst hem nog veel succes in zijn verdere carrière. Assistent-coaches Alfons Arts en Daniel Simmes zullen voorlopig de taken van Menzo overnemen. 

"Het is met pijn in het hart dat ik op deze manier moet afscheid nemen van de club van mijn hart. Maar ik kan recht in de spiegel kijken en zeggen dat ik er alles aan gedaan heb de voorbije anderhalf jaar. Ik wens Lierse dan ook het beste toe voor de toekomst", aldus Menzo.

Taylor prolongeert titel in Sydney

De Sydney Darts Masters kent dezelfde winnaar als verleden jaar: Phil Taylor verdedigde zijn titel in Australië met verve. In de finale kreeg Stephen Bunting een pak slaag: 11-3.

Bunting faalde gedurende de hele partij  op de dubbels, waardoor Family Guy maar niet in de wedstrijd leek te komen. Pas in de elfde leg bleek de Lakeside kampioen in staat een leg naar zich toe te trekken, maar het vonnis had zich toen feitelijk al vertrokken.

Op weg naar de finale hield Taylor publiekslieveling Kyle Anderson van zijn derde stunt op rij af. De Australiër, die voor verrassingen zorgde met zijn zeges op Raymond van Barneveld en Simon Whitlock, verloor in de halve eindstrijd van de 16-voudig wereldkampioen. James Wade, wie verleden jaar nog werd uitgesloten voor het toernooi wegens 'onsportief gedrag', moest zijn meerdere erkennen in Bunting.

Heracles ontslaat trainer De Jonge

Heracles Almelo-trainer Jan de Jonge is de eerste trainer dit jaar die het veld moet ruimen. De coach en de club gaan per direct uit elkaar, zo laat de club weten op het digitale huis.

De Jonge was sinds 2013 trainer bij de ploeg uit Almelo en leidde het team naar een veertiende plek in de rangschikking. Dit seizoen werd er in de eerste vier wedstrijden nog geen punt gepakt. De Jonges positie verslechterde na het 3-1 verlies bij Excelsior op zaterdagavond.

Wie de nieuwe coach in Almelo wordt is nog niet de bekend. De clubleiding gaat de komende dagen in beraad om de positie van hoofdtrainer in te vullen.

'NAVO wil vijf legerbases in Oost-Europa'

De NAVO wil vijf nieuwe legerbases opzetten in de drie Baltische staten, Polen en Roemenië. Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung althans op basis van ingewijden.

Op elke legerbasis zouden 300 to 600 militairen uit NAVO-lidstaten worden gestationeerd. Zij zullen daar legeroefeningen voorbereiden. In het ergste geval kunnen ze ook worden ingezet in die landen. De details worden volgens de Duitse krant verder uitgewerkt op de NAVO-top in Wales van 4 en 5 september.

NAVO-lidstaten in het oosten van Europa dringen sinds de crisis in Oekraïne aan op een sterkere aanwezigheid van het militaire bondgenootschap in de regio.

Zaterdag schreef de krant Financial Times dat Nederland samen met Groot-Brittannië en nog vijf andere NAVO-leden in een nieuwe interventiemacht stapt van minimaal 10.000 militairen, die wordt opgericht als antwoord op de Russische agressie in Oekraïne. De militairen komen ook uit Estland, Letland en Litouwen, Noorwegen en Denemarken. Ze zouden regelmatig gezamenlijke oefeningen moeten gaan uitvoeren en op korte termijn inzetbaar zijn.

De Amerikaanse president Barack Obama brengt komende week een bezoek aan Estland. Hij spreekt daar met de leiders van de Baltische staten. Daarna reist de president door naar de NAVO-top in Wales. Obama lijkt met het bezoek een sterk signaal af te geven aan president Vladimir Poetin dat Rusland zich terug moet trekken uit de strijd in Oekraïne en zijn handen af moet houden van de Baltische staten.

'NAVO wil vijf legerbases in Oost-Europa'
'NAVO wil vijf legerbases in Oost-Europa' (Foto: ANP)

Putin helpt sambo naar Europese Spelen 2015

Op de eerste editie van de Europese Spelen zal in 2015 ook de vechtsport sambo op het programma staan. Dat heeft de organisatie van Baku 2015 deze week bekendgemaakt. 

Sambo is een soort explosieve mengeling van onder meer judo, jiu-jitsu en worstelen en is ongekend populair in Rusland en omringende landen als Azerbeidzjan, waar de Spelen gehouden worden. Het is ontstaan als zelfverdediging voor Soviet-militairen, waar de naam van afgeleid is: SAMozashchita Bez Oruzhiya, ofwel 'zelfverdediging zonder wapens'.

Een grote naam in de sport is MMA-legende Fedor Emelianenko, die meervoudig wereldkampioen werd in het zogenaamde 'combat-sambo'. Daarbij mag, in tegenstelling tot de versie die op de Spelen te zien zal zijn, ook geschopt en geslagen worden.

Verschillende Oost-Europese leiders hebben geprobeerd om de sport op de Europese Spelen te krijgen. Daarbij zat ook de Russische president Vladimir Putin, die ere-voorzitter is van de internationale sambobond. Sambo is niet de enige niet-olympische sport op de Europese Spelen. Ook karate en strandvoetbal zullen hun opwachting maken, net als het populaire 3x3-basketbal.

Sambo zal in vier verschillende gewichtscategoriën bestreden worden, twee voor zowel de mannen als de vrouwen. De internationale bond wacht nog op antwoord van het Internationaal Olympisch Comité om te horen of de sport door het IOC erkend zal worden. Dat zou een eerste stap zijn op weg naar het in de toekomst eventueel toevoegen van sambo op het olympisch programma.

Twee sporters in actie tijdens het WK sambo in 2013 (Foto: Getty)

Peiling: groei VVD zet door

De VVD boekt in de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond ook deze week weer winst. De coalitiepartij stijgt met twee zetels en komt uit op dertig. De liberale partij is sinds eind vorige maand weer de grootste doordat VVD-kiezers sinds de vliegramp in Oekraïne 'beduidend positiever' zijn over premier Mark Rutte.

Tussen eind 2012 en juni 2014 was de positie van de VVD zwak omdat kiezers weinig vertrouwen in Rutte hadden. D66 profiteerde daar het meest van. In de zomer heeft zich echter een 'ingrijpende trendbreuk in de electorale ontwikkelingen' voorgedaan, stelt De Hond. De positie van D66 verzwakt en de partij levert deze week dan ook weer een zetel in, om uit te komen op twintig zetels.

De PvdA levert deze week ook in en heeft nu dertien zetels in de peiling. Vorige week had de regeringspartij er nog vijftien. Het CDA is staat met 22 zetels net als vorige week op plek twee, gevolgd door de SP. De socialisten hebben nu 21 zetels, een meer dan vorige week.

De Hond vroeg ook nog naar de mening van de kiezers over het begrotingsakkoord dat het kabinet woensdag sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Een derde is daar positief over. Ook vindt bijna een derde dat het CDA zich zou moeten aansluiten bij het akkoord. CDA-kiezers zijn daar zelf verdeeld over. 43 procent vindt dat de partij zich moet aansluiten en 44 procent is voor het voeren van oppositie.

Hollande: geen punt dat Tusk geen Frans spreekt

De Franse president François Hollande heeft er geen moeite mee dat de volgende voorzitter van de Europese Raad, de Pool Donald Tusk, geen Frans spreekt. Dat zei Hollande na afloop van de top van regeringsleiders van de EU-lidstaten zaterdag in Brussel.

"We hebben toch tolken hier?" zei Hollande. "Ik ben voor werkgelegenheid!"

Van Tusk werd gezegd dat hij geen Engels en Frans beheerst. Maar in Brussel sprak hij enkele zinnen in het Engels tijdens zijn eerste persconferentie na zijn aanstelling.

"Ik wilde van zijn beheersing van het Frans geen criterium maken", aldus Hollande. "Dat zou voor een land als Polen een hinderpaal zijn geweest."

Tusk zei dat hij de komende drie maanden flink aan zijn Engels gaat werken tot hij op 1 december aantreedt in zijn nieuwe functie. "Maar ik zal wel Frans tegen hem blijven spreken", zei Hollande.

[US Open] Herhaling van zetten voor Isner in New York

John Isner heeft opnieuw op de US Open zijn waterloo gevonden tegen angstgegner Philipp Kohlschreiber. De als dertiende geplaatste Amerikaan verloor voor het derde jaar op rij in de derde ronde van de Duitser, ditmaal in vier sets: 6-7 (4), 6-4, 6-7 (2) en 6-7 (4).

Isner was Amerika's hoop in bange dagen voor succes in het mannentoernooi. Door zijn nederlaag staan er voor het tweede jaar op rij geen Amerikanen bij de laatste zestien op Flushing Meadows. Iets wat tot vorig jaar nog nooit was gebeurd.

De als 22e ingeschaalde Kohlschreiber treft nu wereldranglijstaanvoerder Novak Djokovic, die in drie partijen nog geen set afstond.

Tommy Robredo bereikte voor de negende keer in zijn loopbaan de vierde ronde van de US Open. De Spanjaard (16) versloeg het 19-jarige Australische talent Nick Kyrgios in vier sets: 3-6, 6-3, 7-6 (4) en 6-3. Robredo wacht nu een ontmoeting met Stanislas Wawrinka (3).

Geen succes Nederlandse taekwondoka's

De Nederlandse taekwondoka's hebben tijdens de Grand Prix in Astana niet kunnen imponeren. Zowel Reshmie Oogink als Jeroen Wanrooij schopten het niet tot de beslissende fase van het toernooi.

In de klasse boven 67 kilogram, de zwaarste olympische klasse bij de vrouwen, had Oogink in de eerste ronde nog een bye. Dat had ze te danken aan haar zevende plaats op de zogenaamde olympische wereldranglijst, op basis waarvan plaatsing voor de Spelen wordt bepaald. In de tweede ronde nam ze het op tegen Li Donghua uit China, de nummer veertien. Dat bleek echter te moeilijk en de Chinese won met 6-2.

De enige andere Nederlandse taekwondoka met een degelijke ranking is Jeroen Wanrooij. In de zwaarste klasse bij de mannen, boven 80 kilogram, staat hij op plek 33 op de olympische ranking. Hij moest het in de eerste ronde al direct opnemen tegen de nummer zestien van de wereld, Carlo Molfetta. De Italiaan is echter ook regerend olympisch kampioen. Wanrooij ging niet heel hard onderuit, maar met 7-2 was Molfetta toch de betere.

[US Open] Bouchard voor het eerst naar vierde ronde

Eugenie Bouchard heeft voor het eerst in haar loopbaan de vierde ronde van de US Open bereikt. De rijzende ster uit Canada (7) boekte een moeizame zege in drie sets op de Tsjechische Barbora Zahlavova Strycova: 6-2, 6-7 (2) en 6-4. Bouchard gaat nu met Jekaterina Makarova (17) uit Rusland strijden om een plek in de kwartfinale.

Bouchard deelde de beslissende break uit bij 4-4 in de derde set. Ze serveerde vervolgens de wedstrijd uit.

De 20-jarige Bouchard bereikte bij de drie eerdere Grand Slams dit jaar steeds minimaal de halve finale. Op Wimbledon drong ze zelfs als eerste Canadese ooit door tot de eindstrijd van een major. Ze verloor daarin van Petra Kvitova.

[PD] Sevilla wint bij Espanyol, Atlético klopt Eibar

Sevilla heeft zaterdag in de Primera División een uitzege geboekt bij Espanyol. In Barcelona waren de Andalusiërs met 2-1 de sterkste ploeg. Carlos Bacca en Vicente Iborra scoorden aan weerszijden van de rust voor Sevilla, Christian Stuani maakte de 2-1 voor Espanyol.

Titelverdediger Atlético Madrid liet het tegen Eibar ook spannender worden dan strikt noodzakelijk. Verdediger Miranda kopte na twaalf minuten de 1-0 binnen en Mario Mand¸ukić zorgde voor de 2-0. Nog voor rust tekende Abraham Minero echter voor de 2-1 waardoor de wedstrijd tot het einde toe spannend bleef.

Athletic Bilbao had eerder Levante overtuigend met 3-0 opzij gezet. Aritz Aduriz, Ander Iturraspe en Iker Muniain scoorden voor de Basken. Córdoba en Celta de Vigo speelden met 1-1 gelijk. Fabián Orellana zette Celta op voorsprong, maar Córdoba, de ploeg van de Nederlandse Japanner Mike Havenaar, kwam via Fede terug.

Nederlander Boldewijn niet in NFL

De Nederlander Geraldo Boldewijn heeft de laatste schifting van NFL-team Atlanta Falcons niet overleefd. De 23-jarige wide receiver zit niet bij de door de Falcons bekendgemaakte definitieve selectie van 53 spelers. 

Boldewijn raakte eerder in de week geblesseerd en moest onder meer de laatste preseason game tegen de Jacksonville Jaguars aan zich voorbij laten gaan. De Nederlander maakte in het voorseizoen indruk, zo liet de coach van de wide receivers onlangs nog optekenen: "Als er een speler indrukwekkend is geweest is Geraldo dat wel", aldus Terry Robiskie.

De speler werd dit jaar bekend bij de fans vanwege zijn rol in de HBO-serie Hard Knocks. Daarin werd de voorbereiding van de Falcons op het nieuwe seizoen gevolgd, met veel beelden van Boldewijn. Hij overleefde eerder wel de schifting van de laatste 63 spelers. Er is nog een kleine kans dat hij in de toekomst voor de Falcons in actie komt, als men besluit om hem in de zogenaamde practice squad op te nemen. Hij mag dan meetrainen, maar niet in wedstrijden spelen.

Boldewijn vangt de bal voor een touchdown namens zijn college-team, de Boise State Broncos (Foto: Getty)

[US Open] Wawrinka krijgt vrije doortocht naar vierde ronde

Stanislas Wawrinka heeft zaterdag zonder te spelen de vierde ronde van de US Open bereikt. De Zwitser (3) kreeg een vrije doortocht omdat tegenstander Blaz Kavcic uit Slovenië zich terugtrok met een blessure aan zijn rechtervoet. Wawrinka neemt het in de vierde ronde op tegen Tommy Robredo of Nick Kyrgios.

Jo-Wilfried Tsonga was in een regelmatige zege Pablo Carreno Busta uit Spanje de baas. De als negende ingeschaalde Fransman won alle drie de sets met dezelfde cijfers: 6-4, 6-4 en 6-4.

In het mannendubbelspel reikte Jean-Julien Rojer samen met de Roemeen Horia Tecau tot de derde ronde. Het als negende geplaatste duo moest de eerste set aan Jan-Lennard Struff uit Duitsland en Dominic Thiem uit Oostenrijk laten, maar herstelde zich goed: 4-6, 6-3 en 6-4.

Robin Haase en Igor Sijsling vlogen eruit in de tweede ronde. De Spanjaarden Marcel Granollers en Marc Lopez, de nummers elf van de plaatsingslijst, waren te sterk: 4-6 en 5-7.

[Serie A] AS Roma wint zonder Nederlanders

AS Roma is de Serie A zaterdag begonnen met een 2-0 zege op Fiorentina. In het Stadio Olimpico zat de geblesseerde Kevin Strootman nog niet bij de wedstrijdselectie en bleef Urby Emanuelson op de bank. Oudgediende Francesco Totti begon aan zijn 23e seizoen bij Roma. De Belg Radja Nainggolan scoorde de 1-0, Gervinho maakte er in blessuretijd 2-0 van.

Ook titelverdediger Juventus won zijn eerste wedstrijd. Op bezoek bij Chievo Verona werd het een minimale 1-0 zege. Cristiano Biraghi maakte na zes minuten de enige treffer, een eigen doelpunt. Arturo Vidal, Carlos Tevez en Martin Caceres troffen nog voor rust het houtwerk.

[US Open] Serena Williams verslaat taaie Lepchenko

Serena Williams heeft zaterdag ten koste van Varvara Lepchenko de vierde ronde van de US Open bereikt. De nummer één van de wereld won het Amerikaanse onderonsje met tweemaal 6-3, maar makkelijk ging dat zeker niet. Vooral in de 57 minuten durende tweede set bood Lepchenko veel tegenstand, maar uiteindelijk deerde dat Williams niet.

Victoria Azarenka kreeg van Elena Vesnina uit Rusland verrassend weinig tegenstand. De Wit-Russin, voormalig nummer één van de wereld, won met 6-1 en 6-1. Kaia Kanepi uit Estland verraste de als vijftiende geplaatste Spaanse Carla Suárez Navarro: 7-5 en 6-0. Casey Dellacqua (29) uit Australië versloeg de Tsjechische Karolina Pliskova met 6-3, 3-6 en 6-4.

Zomer vanaf woensdag terug

Na een aantal herfstachtige weken is volgende week de zomer terug in Nederland. Mogelijk loopt het kwik woensdag al op tot boven de zomerse grens van 25 graden. Donderdag wordt het met 27 graden vervolgens nog warmer, verwachten de meteorologen van weeronline.nl.

Het weerbureau had al aangekondigd dat er mooi nazomerweer aan zat te komen, maar de temperaturen worden waarschijnlijk hoger dan verwacht. Het mooie weer is te danken aan een orkaan die warme lucht met zich meebrengt richting IJsland. Er ontstaat daardoor een hogedrukgebied boven het westen van Europa.

Zondag is nog een wisselvallige dag en maandag wordt vervolgens een overgangsdag van herfst naar zomer. Donderdag belooft de mooiste dag van de week te worden met veel zon en temperaturen tussen de 23 en 27 graden. Ook vrijdag kan nog een fraaie nazomerdag worden. In het weekend stijgt de neerslagkans weer en daarna wordt het waarschijnlijk wat koeler.

Kings of Leon klaar om weer op te treden

Kings of Leon is klaar voor zijn eerste optreden sinds een ongeluk met hun tourbus. Drummer Nathan Followill brak daarbij drie weken geleden meerdere ribben. De Amerikaanse rockband staat zondag op het podium in Philadelphia, waar het Budweiser Made in America-festival wordt gehouden.

Volgens Caleb Followill is zijn jongere broer Nathan aan de beterende hand. "Hij draagt beschermende kleding. Donderdag hebben we gerepeteerd, maar toen hebben we het rustig aan gedaan en vijf of zes nummers gespeeld. Vrijdag waren dat er iets meer, en toen was hij aan het eind ook best wel moe."

Kings of Leon zegde verschillende optredens af na het ongeluk. Eigenlijk zou de band donderdag weer acte de présence geven, maar uiteindelijk werden nog twee concerten afgeblazen. "Hij zorgt maar dat hij in goede vorm is dit weekeinde", zegt Caleb over zijn broer. "Anders staan we daar met z'n drieën zonder drummer."

Betoging in Wales tegen NAVO-top

Een kleine duizend vredesactivisten hebben zaterdag in Newport, in Wales, gedemonstreerd tegen de grote NAVO-top die daar volgende week plaatsheeft.

De betogers hadden spandoeken mee met teksten als 'Nee tegen de NAVO' en 'Stop de uitbreiding van de NAVO'. De protestmars verliep vreedzaam.

Naar de top, die op 4 en 5 september plaatsheeft, komen meer dan honderdvijftig staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders. Volgens de politie worden 9500 agenten ingezet. Naar verwachting trekt de top grote aantallen demonstranten. De autoriteiten vrezen dat een klein deel van de demonstranten de top probeert te verstoren en de politieagenten uit te dagen.

Tusk belooft zijn talenkennis te vergroten

De Poolse premier Donald Tusk, die zaterdag is benoemd als nieuwe EU-president, belooft zijn Engels snel te verbeteren. "Mijn volgende persconferentie is in het Engels", zei Tusk zaterdagavond, kort nadat hij door zijn EU-collega's was gekozen.

Een veelgehoord bezwaar tegen Tusk als nieuwe EU-president is dat zijn talenkennis beperkt is. Hij spreekt Pools en Duits, maar zijn Engels is niet goed. Tusk zei daaraan te zullen werken. "Ik zal er in december honderd procent klaar voor zijn, maakt u zich geen zorgen."

Op zijn persconferentie sprak Tusk een paar zinnen in het Engels, om vervolgens over te schakelen op het Pools. Over een andere taal die in de dagelijkse praktijk bij de Europese instellingen in Brussel een grote rol speelt, het Frans, zweeg Tusk.

Tusk, nu nog premier van Polen, volgt in december Herman Van Rompuy op als voorzitter van de raad van regeringsleiders van de EU-lidstaten. Hij treedt aan voor een termijn van tweeënhalf jaar.

Overleg Duitsland over wapens voor Koerden

De Duitse regering overlegt zondagavond over wapenleveranties aan de Koerden in Noord-Irak. Bondskanselier Angela Merkel praat met de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken, Financiën, Ontwikkeling en de vicekanselier over de levering van gratis wapentuig.

Na het overleg zal Merkel samen met vicepremier Sigmar Gabriel de beslissing nog afstemmen met CSU-leider Horst Seehofer. De regering is van plan geweren, pistolen en antitankraketten te leveren aan de Koerdische peshmerga's voor hun strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Als de regering beslist de wapens te leveren, dan hoeft zij daarvoor geen toestemming van het parlement te vragen. Maandag zal de Bondsdag op verzoek van de coalitie alsnog stemmen over de regeringskoers.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie leveren de VS, Iran, Canada, Kroatië en Albanië al wapens aan de Koerden. Nederland maakte vorige week bekend dat het 1000 kogelwerende vesten en 1000 gevechtshelmen gaat leveren.

Overleg Duitsland over wapens voor Koerden
Overleg Duitsland over wapens voor Koerden (Foto: ANP)

Opnieuw luchtaanvallen VS in Irak

De Verenigde Staten hebben zaterdag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd tegen strijders van Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak. Ook hebben militairen vanuit de lucht pakketten met hulpgoederen gedropt boven de stad.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie waren de aanvallen nodig om burgers te beschermen tegen aanvallen van de extremistische groepering en om hen van noodhulp te voorzien. De bombardementen vonden plaats in de buurt van de stad Amerli, die al langer dan twee maanden in handen is van IS.

In Armeli wonen vooral sjiitische Turkmenen. Zij hebben sinds de verovering van de stad door soennitische IS-strijders geen water, eten en medicijnen meer. De VS planden daarom samen met vliegtuigen uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië een hulpactie.

De Verenigde Naties waarschuwden vorige week al dat IS een slachting dreigde aan te richten onder de Turkmenen in Amerli, zo'n 170 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad.

Extra EU-top over groei en banen

De EU houdt op 7 oktober een top over werkgelegenheid en economische groei. De Europese regeringsleiders hebben zich zaterdag op een bijeenkomst in Brussel geschaard achter dit initiatief van de Italiaanse premier Matteo Renzi.

Op de top moet werkgelegenheid, speciaal voor jongeren, centraal staan. Eerder zijn er vergelijkbare bijeenkomsten geweest in Berlijn en Parijs. In het najaar wordt de economische situatie verder besproken op een vergadering van staatshoofden en regeringsleiders, en ook nog op een aparte top van de eurolanden.

Rutte voorlopig niet naar Oekraïne

Premier Mark Rutte (VVD) is niet van plan op korte termijn naar Oekraïne te gaan. Op langere termijn is een bezoek wel denkbaar, zei Rutte zaterdagnacht na afloop van een Europese top in Brussel.

Rutte sprak in de marge van de top met de Oekraïense president Petro Porosjenko, onder meer over de nasleep van de MH17-ramp. Porosjenko nodigde Rutte daarbij uit voor een bezoek aan Oekraïne. "Dat is heel vriendelijk. Ik neem het in overweging. Op langere termijn is het zeker denkbaar", zei Rutte daarover op een persconferentie.

Rutte heeft tijdens het gesprek benadrukt dat toegang van onderzoekers tot de rampplek onderdeel moet zijn van een eventueel staakt-het-vuren.

EU wil stroom jihadgangers tegengaan

De Europese Unie buigt zich over methoden om de stroom aan Europese moslims tegen te gaan die naar het Midden-Oosten reizen om daar deel te nemen aan de jihad. Dat heeft voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad van regeringsleiders zaterdagnacht gezegd.

De ER is overeengekomen haast te maken met een Europees systeem voor uitwisseling van passagiersgegevens. Dat moet het eenvoudiger maken jihadgangers te herkennen en te onderscheppen. Onder meer de Britse regering heeft op de uitwisseling van passagiersgegevens aangedrongen.

De ministers van buitenlandse zaken van de EU-staten gaan onderzoeken of zij Islamitische Staat, de extremistische beweging die huishoudt in Syrië en Irak, met sancties kunnen treffen. De EU steunt de inspanningen van die lidstaten die Irak al te hulp zijn geschoten met militair materieel, zei Van Rompuy.

EU zint op nieuwe sancties tegen Rusland

De Europese Commissie moet op korte termijn voorstellen doen voor nieuwe sancties tegen Rusland. De EU-lidstaten beslissen daar binnen een week over. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdagnacht gezegd na afloop van een EU-top in Brussel.

"We hebben geconstateerd dat er een grote Russische inzet in het Oekraïense grensgebied plaatsvindt", zei Merkel. "Als dit zo doorgaat dan zullen er sancties volgen." De commissie heeft al geruime tijd mogelijke maatregelen klaar staan.

De vertrekkende voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, bevestigde Merkels woorden.

De nieuwe sancties zullen op dezelfde terreinen zijn als de financiële en economische strafmaatregelen die vorige maand zijn genomen. Toen besloot de EU tot een verbod op de aankoop van sommige Russische financiële producten, een wapenembargo, plus een verbod op de export van technologie voor energiewinning. Onder meer diepzeeboringen, de winning van schaliegas en olieboringen in het Noordpoolgebied worden daardoor getroffen.

Ook volgens premier Mark Rutte (VVD) wordt er gedacht aan het intensiveren of beter laten functioneren van bestaande sancties. "Dat wordt bekeken mede op basis van een analyse van het effect van de sancties die er al zijn", zei Rutte. Hij sloot niet uit dat de commissie ook komt met sancties op nieuwe terreinen.

Er komt geen militaire steun voor Oekraïne, waar de Litouwse president Dalia Grybauskaite voor had gepleit. "Militaire maatregelen zijn uitgesloten", verklaarde Merkel.

Wel zullen personen die rechtstreeks betrokken zijn bij de opstanden in Oost-Oekraïne worden gestraft. Vorige maand had de EU al vijftien personen en achttien bedrijven toegevoegd aan de sanctielijst. Dat betekent dat ze een inreisverbod kregen en dat hun tegoeden werden bevroren. Sindsdien staan er 87 personen en twintig bedrijven op de sanctielijst.

Merkel wilde zich niet laten verleiden om de inmenging van Rusland in Oost-Oekraïne een invasie te noemen. "Ik wil me niet bezighouden met volkenrechtelijke begrippen. We constateren dat de aanwezigheid van Russische militairen aan de Zee van Azov is gegroeid, en dat verontrust ons ten zeerste."

Bootvluchtelingen verdronken bij Tunesië

Voor de kust van Tunesië zijn 41 migranten verdronken. De autoriteiten gaan ervan uit dat de overvolle boot waarop ze vanuit Libië probeerden te vluchten is gezonken. Het grootste deel van de slachtoffers heeft de Syrische nationaliteit.

De lichamen zijn gevonden nadat vrijdag een aantal lichamen in verregaande staat van ontbinding was aangespoeld op het strand. Onder de slachtoffers waren ook kinderen.

Veel Afrikanen en Syriërs proberen in gammele bootjes het Europese vasteland te bereiken in de hoop op een beter leven. Tunesische vissers zeggen iedere dag wel dertig overvolle migrantenboten te zien varen. Ze vissen naar eigen zeggen regelmatig drenkelingen uit het water. In Italië zijn dit jaar al meer dan honderdduizend vluchtelingen aangekomen.

Kleuter overleden na ongeluk op schoolplein

Een meisje van 4 dat eerder deze week zwaargewond was geraakt bij een ongeluk op een schoolplein in Wognum is aan haar verwondingen overleden. Dat meldt de school op zijn website.

Wat er precies is gebeurd op het schoolplein van de Hieronymusschool in de Noord-Hollandse plaats is niet bekend. Volgens het Noordhollands Dagblad gebeurde het ongeluk op een glijbaan. Ze zou onder meer hersenletsel hebben opgelopen.

Het meisje overleed zaterdag in een ziekenhuis aan haar verwondingen. De school zegt 'ontzettend verdrietig' te zijn. "De klap komt heel hard aan. De komende week zullen we op school op gepaste wijze aandacht geven aan het overlijden van onze leerlinge, samen met alle leerlingen en hun ouders."

Juncker: België verlamt Europa

België verlamt Europa omdat het nog steeds geen kandidaat heeft voor de Europese Commissie. Dat heeft de aanstaande commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zaterdag laten weten. Hij wil dat de nieuwe Belgische eurocommissaris een vrouw wordt.

"Zonder een kandidaat kan Europa niet verder. We kunnen niet groeien, investeren of een geloofwaardig buitenlands beleid voeren", zei Junckers woordvoerder in de marge van de top van Europese regeringsleiders in Brussel tegen de Vlaamse omroep VRT.

Alle lidstaten hebben hun kandidatenlijstje al aan Juncker doorgegeven, behalve België. Daar is men nog bezig een nieuwe regering te vormen, en de coalitiepartijen ruziën over wie een eurocommissaris mag leveren.

De Vlaamse liberaal Karel De Gucht wil graag commissaris voor buitenlandse handel blijven, maar de Franstaligen zeggen dat zij aan de beurt zijn en schoven minister van buitenlandse zaken Didier Reynders (ook een liberaal) naar voren.

Maar Juncker moet voldoende vrouwen hebben om zijn commissie te bemannen. Hij mikt op de Vlaamse oud-europarlementariër Marianne Thyssen, net als Juncker een christendemocraat.

Zaterdagavond wees de EU-top de Italiaanse Federica Mogherini aan als buitenlandcoördinator en vicevoorzitter van de commissie. Daardoor kan Juncker verder met de aanstelling van zijn commissarissen.

Tegen 10 september hoopt Juncker zijn ploeg rond te hebben. Daarna moet het Europees Parlement er zijn zegen aan geven. Het parlement kan formeel alleen de hele commissie goed- of afkeuren. Wel moeten alle beoogde commissarissen een hoorzitting in het parlement doorstaan.

Conte laat Balotelli thuis tegen Oranje

Antonio Conte heeft Mario Balotelli niet geselecteerd voor de oefenwedstrijd van volgende week tegen Nederland en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. De spits van Liverpool behoort niet bij de 27 namen die nieuwbakken bondscoach Conte zaterdag bekendmaakte. Balotelli viel tegen op het afgelopen WK.

Conte, die deze maand opstapte bij Juventus om bondscoach te kunnen worden, koos zes aanvallers in zijn ploeg. Ciro Immobile van Borussia Dortmund is de enige die ook mee was naar het WK. Balotelli's voormalige ploeggenoot bij AC Milan, Stephan El Shaarawy, kreeg ook een oproep.

Volledige selectie Italië

Doel: Gianluigi Buffon (Juventus), Daniele Padelli (Torino), Mattia Perin (Genoa), Salvatore Sirigu (Paris Saint-Germain).

Verdediging: Davide Astori (AS Roma), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Gabriel Paletta (Parma), Andrea Ranocchia (Internazionale).

Middenveld: Antonio Candreva (Lazio), Matteo Darmian (Torino), Daniele De Rossi (AS Roma), Mattia De Sciglio (AC Milan), Alessandro Florenzi (AS Roma), Emanuele Giaccherini (Sunderland), Christian Maggio (Napoli), Claudio Marchisio (Juventus), Marco Parolo (Parma), Manuel Pasqual (Fiorentina), Andrea Poli (AC Milan), Marco Verratti (Paris Saint-Germain).

Aanval: Mattia Destro (AS Roma), Stephen El Shaarawy (AC Milan), Sebastian Giovinco (Juventus), Ciro Immobile (Borussia Dortmund), Pablo Osvaldo (Internazionale), Simone Zaza (Sassuolo).

Rabbids Invasion

Stel je het volgende levenspad eens voor: je bent een klein onderdeel van de Rayman-gameserie, je krijgt een eigen game, die wordt een succesvolle serie aan games, dan word je een televisieshow en vervolgens krijg je een game rondom deze televisieshow. De Rabbids bewandelen dit pad. Met Rabbids Invasion krijgen de immens irritante witte konijntjes een game die volledig gestoeld is op hun televisieserie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.