FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 augustus 2014

'Volendam-topscorer Mühren naar AZ'

Slechts een medische keuring scheidt FC Volendam-spits Robert Mühren nog van een overgang naar AZ. Dat meldt Voetbal International dinsdag. De Volendammer is momenteel topscorer in de Jupiler League met zes doelpunten. Die maakte hij in vier duels. In Alkmaar zou hij een contract voor drie seizoenen tekenen met een optie voor een vierde seizoen.

Afgelopen jaar beleefde de 25-jarige Mühren zijn grote doorbraak. In 34 duels in de Eerste Divisie scoorde hij toen 25 keer. Ook in de KNVB-beker was hij doeltreffend. In de tweede ronde scoorde hij in de Arena twee doelpunten toen Volendam het Ajax lastigmaakte, maar uiteindelijk met 4-2 verloor.

Mühren is een neef van Arnold en Gerrie Mühren. Die laatste oud-Ajacied was zes dagen voor het bekerduel overleden.

[JL] Jong PSV klopt koploper N.E.C. Nijmegen

Jong PSV heeft dinsdag voor een verrassing gezorgd in de Eerste Divisie. Koploper N.E.C. Nijmegen werd in Eindhoven met 1-0 verslagen. Aleksandar Boljevic scoorde de winnende treffer pas in de slotminuut. N.E.C. was tot dan toe de betere ploeg, maar kwam niet door de taaie verdediging heen van de thuisploeg.

N.E.C., dat vorig seizoen degradeerde uit de Eredivisie, had de eerste drie wedstrijden van dit seizoen winnend afgesloten. De Nijmegenaren blijven na vier duels dus op negen punten staan en zijn de nummer drie. Sparta Rotterdam staat met tien punten uit vier wedstrijden nu bovenaan, FC Volendam heeft net als N.E.C. negen punten en is de nummer twee. Ook VVV-Venlo en Roda JC hebben evenveel punten.

Protestanten: Koning moet 'God' zeggen

Protestantse relikneuzen zijn behoorlijk ontstemd over de voormalige prins Pils, onze huidige koning Willem-Alexander. De vorst geeft in hun ogen te weinig publiekelijk blijk van zijn geloof. De denkbeeldige luchttovenaar genaamd God komt te weinig naar voren in zijn toespraken, zo luidt het vernietigende oordeel van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Sommige protestanten verwarren schijnbaar een koning met een dominee. Een van hen is Karin van den Broeke, voorzitter van de PKN: "Ieder mens heeft het immers nodig om op een bepaalde manier te wortelen. Dus je gunt het de koning ook dat we kunnen horen hoe dat bij hem is. Het was mooi geweest als zijn geloof daarin doorgeklonken had", klinkt het belerend.

Vorig jaar protesteerden de protestanten al over de kersttoespraak van het opperhoofd aller Nederlanden. "De Koning wees niet op de Christus als de geboren Zaligmaker. De naam van Jezus bleef ongenoemd", klonk het van de Veluwe en andere gebieden waar Gods woord nog wet is. Uiteraard was men tevens zeer van slag over de zondagse activiteiten van het koninklijke paar.

Van oudsher is er een krachtige band tussen het koningshuis en het protestantisme. Koningen en koninginnen waren altijd protestant, iets waar die sekte aan is gaan wennen en rechten aan denkt te kunnen ontlenen.

[League Cup] Milton Keynes Dons vernedert Manchester United

Trainer Louis van Gaal is tegen zijn volgende teleurstelling bij Manchester United aangelopen. De oefenmeester zag zijn ploeg ruim verliezen van het nietige Milton Keynes Dons in de Engelse League Cup. Het werd 4-0 voor de club uit League One.

Een flinke domper voor Van Gaal en zijn manschappen, vooral ook omdat de start van de Premier League bepaald niet denderend was. In de Engelse competitie wacht de ploeg onder Van Gaal nog op de eerste driepunter.

Manchester United moest het tegen MK Dons stellen zonder onder meer Robin van Persie en Wayne Rooney. Van Gaal moest daardoor noodgedwongen een vreemdelingenlegioen op laten draven. Marnick Vermijl, Michael Keane, Reece James, Saidy Janko en Nick Powell stonden in de basisploeg. Ook 'ervaren' reserves als Danny Wellbeck, Shinji Kagawa en Javier Hernandez begonnen vanaf het eerste fluitsignaal.

William Grigg dompelde de Nederlandse coach in diepe rouw. Al na 25 minuten opende hij de score voor MK Dons. Na twintig minuten spelen in de tweede helft maakte hij er ook nog eens 2-0 van. Van Gaal voelde de bui hangen, maar kon weinig inbrengen tegen de tactische zetten van Dons-coach Karl Robinson.

Will Grigg (MK Dons) scoort de 2-0. (bron: Vine)

Robinson gaf Grigg een publiekswissel en posteerde Benik Afobe op de plaats van de dolgelukkige spits. Afobe verraste op zijn beurt door koud in het veld de derde treffer voor MK Dons op het scorebord te zetten. Zes minuten voor tijd maakte hij er ook nog eens 4-0 van. Daarmee was het feest voor de ploeg van Robinson compleet. United kan de eerste prijs van het seizoen uit het hoofd zetten.

Uitslagen tweede ronde League Cup 26/08/2014

Port Vale (3) 2-3 Cardiff City (2)
Middlesbrough (2) 3-1 Preston North End (3)
Huddersfield Town (2) 0-2 Nottingham Forest (2)
Swansea City 1-0 Rotherham United (2)

Watford (2) 1-2 Doncaster Rovers (3)
Millwall (2) 0-2 Southampton 
Bournemouth (2) 3-0 Northampton Town (4)
Brentford (2) 0-1 Fulham (2)
West Bromwich Albion wns 1-1 Oxford United (4)

Scunthorpe United (3) 0-1 Reading (2)
Derby County (2) 1-0 Charlton Athletic (2)
West Ham United 1-1 wns Sheffield United (3)
Swindon Town (3) 2-4 (nv) Brighton & Hove Albion (2)

Leicester City 0-1 Shrewsbury Town (4)
Crewe Alexandra (3) 2-3 (nv) Bolton Wanderers (2)
Gillingham (3) 0-1 Newcastle United 
Norwich City (2) 3-1 Crawley Town (3)

Burnley 0-1 Sheffield Wednesday (2)
Walsall (3) 0-3 Crystal Palace
Milton Keynes Dons (3) 4-0 Manchester United 

WHO wil strengere regels voor e-sigaret

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil strengere regels voor de elektronische sigaret. Dat stelde de WHO dinsdag.

Volgens de organisatie zou de e-sigaret niet binnen moeten worden gebruikt, vanwege het effect op anderen van meeroken, en overheden zouden reclames voor e-sigaretten moeten inperken. Verder moeten fruit- en snoepsmaken verboden worden.

De organisatie maakt zich verder zorgen dat de internationale tabaksindustrie een groot aandeel heeft in de handel in e-sigaretten. Ook zegt de WHO dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de e-sigaret mensen van de gewone sigaret afhelpt, wat wel vaak als verkoopargument wordt gebruikt.

WHO wil strengere regels voor e-sigaret
WHO wil strengere regels voor e-sigaret (Foto: ANP)

[vid] Studente rent naakt over de Dam

Radio 538 heeft momenteel een leuke actie. Ze laten studentes naakt over de Dam rennen.

De radiozender geeft deze week een jaar gratis studeren weg. Omdat dit 10.000 euro waard is, moeten de studenten er wel iets voor doen. En dat is naakt over 's lands bekendste plein rennen.

En vandaag was de Amsterdamse Sabine aan de beurt. Of ze heeft gewonnen is niet bekend, wel zijn de beelden smakelijk en NSFW.

De gecensureerde beelden. Ongecensureerd is te zien in het bronartikel

Levenseindekliniek op de vingers getikt

De Levenseindekliniek is opnieuw onzorgvuldig geweest bij het toepassen van euthanasie op een patiënte. De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) heeft de kliniek daarom voor de tweede keer in vier maanden tijd op de vingers getikt, schrijft Trouw woensdag.

De commissie heeft de euthanasie van een bejaarde vrouw tussen de 80 en 90 jaar als onzorgvuldig beoordeeld. De vrouw is louter omdat zij niet in een verpleeghuis wilde wonen geëuthanaseerd, meldt Trouw.

De vrouw kon sinds zij een hersenbloeding had gekregen niet meer communiceren. Ook was ze haar autonomie kwijt. Ze moest daarom worden opgenomen in een verpleeghuis. Twintig jaar geleden had ze echter in een schriftelijke wilsverklaring opgetekend euthanasie te willen als het zover zou komen. Anderhalf jaar geleden had ze dat mondeling tegenover haar huisarts herbevestigd.

De commissie is echter van mening dat de arts die euthanasie bij de vrouw heeft toegepast, zijn besluit onvoldoende heeft gemotiveerd. "De arts heeft zijn besluit uitsluitend gebaseerd op het feit dat de patiënt was opgenomen in een verpleeghuis", staat volgens Trouw in hun verslag. De krant meldt verder dat het Openbaar Ministerie gaat kijken of er aanleiding is om de arts van de Levenseindekliniek te vervolgen.

In april werd de kliniek ook al berispt wegens het toepassen van euthanasie op een psychiatrisch patiënte. Toen oordeelde de RTE dat de Levenseindekliniek meer gesprekken had moeten voeren met de patiënte voordat haar euthanasieverzoek werd ingewilligd. Ook had een extra beoordeling moeten worden gevraagd aan een psychiater, en niet aan een geriater.

De Levenseindekliniek werd ruim twee jaar geleden opgericht om mensen te helpen die met hun doodswens nergens gehoor vinden. Inmiddels hebben artsen van de kliniek zo'n 250 keer euthanasie uitgevoerd.

S&P slecht 2000 puntengrens

(Novum/ABM FN) - Wall Street is voor de tweede dag deze week hoger gesloten na meevallende macro-economische cijfers en de S&P500 eindigde voor het eerst in de geschiedenis boven de 2000 punten.

De toonaangevende S&P500 Index sloot de handelsdag 0,1 procent hoger af op 2000,02 punten. De Dow Jones Index won 0,2 procent op 17.106,70 punten en techbeurs Nasdaq koerste 0,3 procent hoger op 4.570,64 punten.

Amerikaanse consumenten tankten deze maand aan vertrouwen en de huizenprijzen bleken in juni verder gestegen. Daarbij bleken de orders voor duurzame goederen in juli met een ongekende 23 procent toegenomen, na een groei van bijna 3 procent in juni. De toename van afgelopen maand was vooral te danken aan een enorme orderstroom in de luchtvaartsector.

Best Buy stond dinsdag onder flinke druk na tegenvallende kwartaalcijfers. Het fonds leverde 6,9 procent aan beurswaarde in nadat de winst bijna halveerde.

[CL] Uitslagen play-offs 26/08/2014

Vanavond werden er vijf returns gespeeld in de play-offs van de Champions League. De winnaars van de tweekampen plaatsen zich voor de groepsfase van het miljoenenbal. De verliezers komen uit in de groepsfase van de Europa League. Woensdag zijn er eveneens vijf returns. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers en eventueel andere bijzonderheden. 

Zenit St. Petersburg (Rus) - R. Standard de Liège (Bel) 3-0 (1-0) [4-0 agg.]
 30' Rondón 1-0
 44' Fayzulin (Zenit/2g)
 54' Hulk 2-0
 58' Hulk 3-0
 89' Faty (Standard)

Celtic (Sch) - NK Maribor (Slo) 0-1 (0-0) [1-2 agg.]
 75' Tavares 0-1

FC Porto (Por) - Lille OSC (Fra) 2-0 (0-0) [3-0 agg.]
 48' Brahimi 1-0
 68' Martínez 2-0

APOEL Nicosia (Cyp) - Aalborg BK (Den) 4-0 (2-0) [5-1 agg.]
 28' Vinicius 1-0
 
43' De Vincenti 2-0
 
64' Aloneftis 3-0
 
75' Sheridan 4-0

BATE Borisov (WRu) - Slovan Bratislava (Slw) 3-0 (1-0) [4-1 agg.]
 41' Gordeychuk 1-0
 79' Soumah (Slovan/2g)
 84' Kryvets 2-0
 85' Rodionov 3-0

Programma 27/8/2014

Arsenal (Eng) - Besiktas (Tur) [0-0]
Athletic Club (Spa) - Napoli (Ita) [1-1]
Bayer Leverkusen (Dui) - FC Kopenhagen (Den) [3-2]
Ludogorets (Bul) - Steaua Boekarest (Roe) [0-1]
Malmö FF (Zwe) - Red Bull Salzburg (Oos) [1-2]

Nationale herdenking vliegramp op 10 november

Er komt op 10 november een nationale herdenking voor de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne, waarbij op 17 juli 298 mensen omkwamen. Premier Mark Rutte zei dat dinsdag na een bijeenkomst in Nieuwegein voor de nabestaanden van de slachtoffers. De herdenking vindt plaats in de RAI in Amsterdam.

Rutte zei dat het verdriet onder de nabestaanden nog altijd "enorm" is en dat het extra moeilijk is dat sommige mensen uitsluistel hebben over hun geliefden, maar dat anderen nog op identificatie moeten wachten. Hij sprak van een "indrukwekkende avond". Er kwamen enkele honderden nabestaanden naar de bijeenkomst in het congrescentrum.

De herdenking wordt in nauwe samenwerking met de nabestaanden vormgegeven, aldus de minister-president. Zo veel mogelijk wordt in afstemming met hen gedaan. Veel nabestaanden hebben volgens Rutte gezegd dat ze het enorm waarderen dat het hele land na 6 weken nog steeds zo intensief met ze meeleeft.

Tijdens de besloten bijeenkomst zijn de nabestaanden bijgepraat over onder meer het identificatieproces, de repatriëring, het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp en over het onderzoek naar de oorzaak van de crash.

Nationale herdenking vliegramp op 10 november
Nationale herdenking vliegramp op 10 november (Foto: ANP)

Asymmetrische wapens in BF: Hardline

In Battlefield: Hardline is het (in eerste instantie) niet mogelijk om als cop een wapen van de robbers te gebruiken of vice versa. EA heeft echter wel gehint naar een mogelijkheid om uiteindelijk toch het arsenaal van de tegenpartij in handen te krijgen.

Tijdens Gamescom heeft een woordvoerder van EA verteld dat er sprake zal zijn van 'assymetrisch wapentuig' binnen de verschillende classes van een factie. In een Youtube-filmpje wordt duidelijk gemaakt hoe de opzet in eerste instantie door EA is uitgelegd; iedere class binnen een factie heeft zijn eigen specifieke uitrusting en (beperkte) keuze in wapens en deze kunnen niet gebruikt worden door de tegenpartij.

Nu heeft EA een tipje van de sluier gelicht en aangegeven dat er een syteem genaamd 'weapon license' aanwezig zal zijn dat de gebruiker in staat stelt om vanaf een bepaald moment tóch de wapens aan beide zijden te kunnen gebruiken. Hoe dit precies werkt is niet bekendgemaakt, maar het zal ongetwijfeld via een soort achievement-systeem gaan, bijvoorbeeld na x-duizend kills of een x-aantal specifieke kills met een specifiek wapen. 

Bekijk de video voor nadere toelichting en nog wat Battlefield: Hardline trigger-happiness.

Politie zoekt dakloze vriend Miley Cyrus

De politie in Oregon is op zoek naar de dakloze man die Miley Cyrus zondagavond vergezelde bij de MTV Video Music Awards. Eind 2011 werd een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Jesse Helt omdat hij de voorwaarden van zijn proeftijd had geschonden. Een jaar eerder was hij namelijk opgepakt wegens baldadigheid en huisvredebreuk.

Na de arrestatie verhuisde de 22-jarige Helt naar Los Angeles, waar hij aan de bak probeerde te komen als model. Helt nam zondag een award voor Cyrus in ontvangst en vroeg in zijn speech aandacht voor de organisatie My Friend's Place, een organisatie die zich inzet voor dakloze jongeren.

Volgens een woordvoerder wordt Helt opgepakt zodra de politie weet waar hij uithangt.

The Crew draait 30 fps op pc

Ubisoft lijkt niet veel geleerd te hebben de problemen rond Watch_Dogs op pc. De gesloten The Crew-bèta draait op pc maximaal 1080p en 30 frames per seconde. De framerate wordt gelockt op 30 fps en hogere framerates worden niet officieel ondersteund.

Ubi.com-user "SeemsLegit.jpg" liet op de Ubisoft-forums duidelijk zijn mening weten over de kunstmatige lock op 30 fps. Hij laat ook zien dat door een bestand te wijzigen het mogelijk is om de game op 60 fps te laten draaien.

Valentin, Ubisoft community manager, schreef dat The Crew inderdaad op 30 fps loopt op pc, PlayStation 4 en Xbox One: "The final game will run in 1080p with 30 frames per second on Xbox One, PlayStation 4 and PC, and will support up to 5760*1080p on PC for triple screen set-ups. Right now the team is focusing on providing an optimal experience for all players." De manager gaf wel toe dat het mogelijk is om de framerate te verhogen via een bestand - maar wel op eigen risico: "You can unlock it in the file you've found, but it may affect the game's performances. Your call."

Al gauw kwamen andere community manager de boel sussen:"The reason you could alter the FPS in the config file is because our team is actually working on getting 60fps for PC. The reason why it hasn't been communicated before this is because we didn't want to make a promise we couldn't deliver on. But read this correctly: We are aiming at a 60fps on PC for the launch of the game and the actual beta doesn't represent the final game." 

De ontwikkelaar heeft ondertussen het voor elkaar: voor de pc-versie van The Crew, bieden ze de mogelijkheid aan om de game op zowel 30 als 60 frames per seconde te spelen. Om de pc closed beta beta zo goed mogelijk te laten werken voor iedereen, is deze nog gelocked op 30 frames per seconde.

Fontein tijdelijk directeur ADO Den Haag

Maarten Fontein is de nieuwe algemeen directeur van ADO Den Haag. De oud-directeur van Ajax en AZ is aangesteld voor vier maanden. Hij volgt Piet Jansen op die op 1 september vertrekt omdat hij zich niet kon vinden in de overname van de club door het Chinese bedrijf United Vansen.

Fontein heeft naast ruime bestuurlijke ervaring binnen en buiten de voetbalwereld ook ervaring met China. Hij woonde en werkte er geruime tijd. De oud-Unilever-topman woont bovendien in Den Haag.

[Pic] Spits Eto'o verkast naar Everton

Niet West Ham United, Liverpool of Ajax maar Everton is de nieuwe club van topschutter Samuel Eto'o. De andere ploeg uit Liverpool maakte de transfer via Twitter wereldkundig. De Kameroense spits tekent een contract voor twee jaar bij The Toffees.

Eto'o heeft zin in zijn dienstverband, zo laat hij op het digitale huis van de club weten. "Ik ben erg blij om hier te zijn en ik kijk er naar uit om het blauwe shirt van Everton aan te trekken." 

Ook kijkt de 33-jarige aanvaller graag uit naar de samenwerking met trainer Roberto Martinez: "Ik was onder de indruk van niet alleen zijn enthousiasme, maar ook de kennis van voetbal die Roberto Martinez met zich meedraagt, alsmede zijn visie. Ik denk nog steeds dat ik veel van hem kan leren hier." 

Coach Martinez is in zijn nopjes met het aantrekken. "Ik ontmoette hem en we hadden een heel goed gesprek over voetbal in het algemeen en ik was onder de indruk van de 'honger' die hij nog steeds heeft. Voor iemand die bijna alles heeft bereikt, heeft hij nog steeds het verlangen van toen hij 15 was en naar Spanje kwam."

[Pic] Di María definitief naar Manchester United

Ángel di María verruilt Real Madrid definitief voor Manchester United. De club van trainer Louis van Gaal betaalt ruim 75 miljoen euro voor de Argentijn en dat is een Brits record. De 26-jarige Di María tekent voor vijf jaar bij United. In 2007 verruilde hij Rosario Central voor het Portugese Benfica, drie jaar later werd Real zijn nieuwe club.

Van Gaal is vol lof over zijn nieuwe aanwinst. "Ángel is een wereldklasse middenvelder, maar nog belangrijker is dat hij een teamspeler is." De Nederlander noemt daarna de kwaliteiten van de nieuwste Red Devil op. "Hij is verschrikkelijk snel en heeft een goede linkervoet waarmee hij zelfs de beste verdedigingen angst inboezemt."

De 52-voudig Argentijns international, die met zijn land Van Gaals Oranje uitschakelde in de halve finale van het afgelopen WK, noemt United 'de enige club waar ik Real Madrid voor zou verlaten'. "Louis van Gaal is een geweldige coach die veel successen heeft behaald", laat Di María optekenen. "Ik ben onder de indruk van zijn visie en de vastberadenheid die iedereen heeft om deze club weer naar de top te leiden waar ze hoort."

400 kabouters verdwenen

Sommige Oostenrijkers hebben het talent om complete bevolkingsgroepen te laten verdwijnen. Ook nu is het weer raak in het Alpenland: 400 kabouters zijn spoorloos. Het lijkt er sterk op dat we de schuldige van deze genocide moeten zoeken in de rechtse hoek.

De tuinkabouters werden ingezet als aandachttrekkertjes voor de sociaaldemocraten. Deze voeren campagne en hadden de kabouters opgehangen aan lantaarnpalen. Daarvoor in de plaats, op exact dezelfde plek, zijn nu opeens posters te vinden van het rivaliserende ÖVP, maar dat kan natuurlijk ook toeval zijn.

De plaatselijke linkse kerk is woedend over deze kabouternapping en hebben een beloning van 1000 euro uitgeloofd om de noeste mijnwerkers terug te krijgen.

[upd] Antiquariaat Isis bedreigd en bespuugd

Een antiquariaat in Groningen dat vernoemd is naar de Egyptische godin Isis wordt al maanden bespuugd en bedreigd door mensen die denken dat de winkel iets te maken heeft met terreurorganisatie ISIS. Dat meldt het Boekblad dinsdag.

Hoewel de terroristen zichzelf tegenwoordig IS noemen, houdt het bespugen, besmeuren en bedreigen aan. Theo Butterhof, eigenaar van het antiquariaat Isis, geeft aan dat de winkel vernoemd is naar 'de Egyptische moedergodin, godin van het leven.' De zaak bestaat al 30 jaar.

Butterhof: "Sinds de terreurorganisatie in het nieuws is, associëren voorbijgangers ons met fundamentalisme in Syrië en Irak. Ze dreigen de winkel in de fik te steken, spugen op de ruit of gooien viezigheid tegen het raam."

Hoewel onder andere de Volkskrant recentelijk aandacht besteedde aan de stupide verwarring heeft het volgens Boekblad nauwelijks geholpen. "Zaterdag is de ruit weer bespuugd. Mensen die langslopen schreeuwen en gedragen zich agressief."

Over de Hebreeuwse bijbel die in de etalage is neergelegd, hoort de eigenaar mensen dingen als 'hoe dúrven ze!' zeggen. Butterhof betreurt het feit dat Nederland naar zijn zeggen één van de weinig landen is waar nog veel 'ISIS' wordt gebruikt in plaats van 'ISIL' of 'IS'. Maar, zegt hij: "Het ebt wel weer weg. We hebben gewoon pech."

De eigenaar sneert dat het 'blijkbaar mensen zijn die niet veel lezen, die zo hevig reageren'. Hij stelt plotseling mee te maken 'wat er los kan komen als de vlam in de pan vliegt.' "Onderbuikgevoelens die plotseling heel hevig tot uiting komen. Je zou toch zeggen dat mensen zien wat er in onze etalage ligt. Ook een verklaring die we op de ruit hebben gehangen helpt weinig."

Die verklaring stelt: "Voor de analfabeten onder ons: Isis is een Egyptische moedergodin. Godin van de vruchtbaarheid, het leven en de wijsheid. Lees eens een boek." Mochten er bespugers meelezen, dan kunnen ze eventueel hun allereerste boek hier op de site van het antiquariaat aanschaffen.

Met dat laatste sentiment kan FOK! het enkel eens zijn. Een boek lezen is zelden een slecht idee.

Update 20.22 uur:
Ook FOK! snapt niet dat dit gebeurt. In de reacties stelt user trabant: "Een krachtiger pleidooi voor beter onderwijs is er bijna niet." Wiebeldak is van mening dat 'sommige mensen echt te dom om te poepen [zijn].'

Slechts één user kan zich de beschimpingen voorstellen. geavanceerd reageert in één enkel woord: "Begrijpelijk."

Anderen herinneren in hun post aan het lastigvallen van mensen met een Suzuki Swift na de mislukte terreuraanval op het Koningshuis door Karst T. rvb meldt dat een beveiligingsbedrijf in Nijmegen dat ook Isis heet, dezelfde treurnis moet ondervinden.

Surinaamse ambtenaren moeten airco uitschakelen

Om het heersende energietekort in Suriname te bedwingen, moeten ambtenaren voortaan de airco's in hun kantoren uitschakelen. Die mededeling deed president Desi Bouterse dinsdagmiddag in het Surinaamse parlement.

Suriname haalt een belangrijk deel van zijn stroomvoorziening uit waterkracht. Door extreme droogte heeft de beheerder van de enige stuwdam in het land een week geleden echter de helft van alle turbines uitgeschakeld. Sindsdien moet de stroomvoorziening in grote delen van Suriname beurtelings worden uitgeschakeld, omdat er niet genoeg elektriciteit meer is om iedereen te voorzien.

"We doen een beroep op het hele volk om zo efficiënt mogelijk om te gaan met stroom", sprak Bouterse dinsdag het parlement toe. "De overheid zal alvast het goede voorbeeld geven. Ambtenaren hebben de instructie gekregen om hun airco's uit te schakelen, behalve tussen tien uur 's morgens en twee uur 's middags, de heetste momenten van de dag." De overheid is met afstand de grootste werkgever van het land.

Het staatshoofd trok verder het boetekleed aan. Zo gaf hij toe dat zijn regering door de beheerder van de stuwdam al een jaar geleden was gealarmeerd over het extreem lage waterniveau van het stuwmeer. "We hadden toen reeds op onze hoede moeten zijn, maar mogelijk door grote drukte is dat te weinig gebeurd. We willen niets vergoelijken, want we betreuren het dat dit heeft plaatsgevonden", zei Bouterse.

Hij benadrukte wel dat zijn regering sinds het aantreden in 2010 vele miljoenen dollars heeft geïnvesteerd in de energievoorziening. Twee weken geleden opende Bouterse nog een gloednieuwe dieselcentrale in het hartje van Paramaribo, die elfduizend gezinnen kan voorzien van stroom. Later bleek echter dat die nog niet volledig is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Dergelijke openbare werken zullen volgens Bouterse nu in versneld tempo worden voltooid. Daarnaast zullen zo snel mogelijk nog twee nieuwe centrales met dieselgeneratoren worden gebouwd. In het binnenland wordt binnenkort bovendien een zonne-energiecentrale van acht hectare geopend.

'Lindsay Lohan op zoek naar vrouwelijk schoon'

Lindsay Lohan is op zoek naar een leuke vriendin. Dat beweert een bekende van de actrice, die in het verleden relaties had met zowel mannen als vrouwen, aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Verwacht niet dat Lindsay binnenkort met een man aanpapt. Vrouwen hebben haar voorkeur."

De 28-jarige Lohan deelde naar eigen zeggen het bed met onder anderen Adam Levine, Heath Ledger en Zac Efron. Ze had enkele jaren een relatie met de Britse dj Samantha Ronson. "Ze wil mannen alleen voor de seks", weet de ingewijde. "Daar is ze heel open over. Maar als het op romantiek aankomt, kiest ze voor een vrouw."

Lohan zei vorig jaar zelf in een interview met Daily Mail dat ze heteroseksueel is. "Ik heb geëxperimenteerd met vrouwen en een relatie gehad met een vrouw. Maar ik denk dat ik gewoon dingen wilde uitproberen en op zoek was naar iets nieuws."

Dikke kleuters pesten vaker

Jonge kinderen met overgewicht die worden gepest, pesten ook vaker. Vooral jongens gooien op jonge leeftijd hun gewicht in de strijd. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en de Rotterdamse GGD.

Meer dan een op de drie kleuters pest of wordt iedere maand gepest op school. Van de kinderen met obesitas is 28 procent zowel slachtoffer als pester. Onder kinderen met een normaal gewicht is dat dertien procent, vertelt onderzoeker Pauline Jansen. Bij de kinderen die alleen slachtoffer of pester zijn, zijn die verschillen volgens haar niet zo opvallend.

Dat kinderen met overgewicht meer worden gepest dan andere kinderen, was volgens Jansen al bekend. "Maar nu blijkt dat dikke kinderen zelf ook vaker pesten. Dit gebeurt al in de eerste klassen van de lagere school. Dat is veel eerder dan wij aanvankelijk dachten."

Jansen vindt het opvallend dat overgewicht bij zulke jonge kinderen al invloed heeft op het pestgedrag. "De huidige antipestprogramma's worden gebruikt bij oudere kinderen in de middelste en hoogste klassen van de lagere school. Het is de vraag of deze programma's ook effectief zijn bij jongere kinderen op de kleuterschool en of het betrokkenheid bij pesten onder te zware kinderen kan voorkomen."

Het onderzoek is gehouden onder 5- en 6-jarige kinderen en leraren op scholen in Rotterdam en omstreken. De resultaten verschijnen deze week in de onlineversie van het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

NFF staat stil bij dood Theo van Gogh

Het Nederlands Film Festival (NFF) staat dit jaar uitgebreid stil bij de tiende sterfdag van Theo van Gogh. Dat de film 2/11 Het Spel van de Wolf, over de moord op de regisseur, op het NFF in première gaat was al bekend maar het filmfestival liet dinsdag weten ook zijn oeuvre te eren. Filmmuseum Eye maakte maandag al bekend Van Gogh te herdenken.

Op het festival in Utrecht, dat dit jaar plaatsvindt van 24 september tot en met 3 oktober, worden drie Amerikaanse remakes van Van Goghs films getoond. Eye draait vanaf 10 oktober alle dertien films van de regisseur, die op 2 november precies tien jaar geleden in Amsterdam op straat werd doodgestoken.

De 34e editie van NFF staat in het teken van filmmuziek. Zo zijn er ontmoetingen met componisten, is er een door Eric Corton gepresenteerde soundtrackshow en worden videoclips op het witte doek vertoond. In het dit jaar geopende TivoliVredenburg treden elke avond beginnende artiesten op die door radiozender 3FM in het zonnetje worden gezet. Speciaal voor het filmfestival treedt de gelegenheidsband van Henny Vrienten eenmalig op. Vrienten, Vincent van Warmerdam en Djurre de Haan spelen bekende filmmuziek.

Eerder werd al bekend dat componist Fons Merkies dit jaar eregast is. Dinsdag werd wel onthuld dat Oscar-winnaar Erik-Jan de Boer, die een beeldje in de wacht sleepte voor de visuele effecten van Life of Pi, de belangrijkste toespraak verzorgd tijdens het programma over visuele effecten.

Het filmfestival wordt afgesloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren, die in 21 categorieën worden toegekend. Dit jaar zijn 108 films geselecteerd voor de prestigieuze filmprijzen. De daadwerkelijke kanshebbers worden op 27 en 30 september bekendgemaakt.

Opnieuw doden bij aanslagen in Bagdad

Bij een aanslag met een autobom zijn in het oosten van Bagdad zeker elf mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De auto stond geparkeerd in een drukke sjiitische buurt. Er raakten 31 mensen gewond.

De ontploffing komt daags na een reeks aanslagen in sjiitische gebieden waarbij 58 doden vielen. Daaronder was ook een zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee.

De verantwoordelijkheid is nog door niemand opgeëist, maar de aanslag draagt de kenmerken van een aanval van militanten die geïnspireerd zijn door Al-Qaida. De sjiitische regering worstelt met de aanpak van de soennitische strijders van de Islamitische Staat, een extremistische beweging die zo mogelijk nog radicaler is.

De Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid voor een aantal aanslagen van maandag op. In aparte verklaringen zei IS achter autobomaanslagen in Bagdad, Karbala en Hillah te zitten. Tientallen mensen kwamen daarbij om.

Consumentenvertrouwen VS naar pre-crisisniveau

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand opgelopen naar het hoogste punt in bijna zeven jaar. De graadmeter voor het optimisme onder Amerikaanse burgers steeg in augustus naar 92,4, zo maakte het onderzoeksinstituut The Conference Board dinsdag bekend. Een maand eerder was dat de stand nog 90,3.

Het vertrouwen in de Amerikaanse economie groeit daarmee voor de vierde maand op rij en bereikt daarmee de hoogste stand sinds oktober 2007. De graadmeter koerst daarmee weer op het niveau van de crisis. De toename van vorige maand is te danken aan de sterke banengroei in juli.

'Bodyguards behoeden Bieber voor wangedrag'

De bodyguards van Justin Bieber lijken ervoor te hebben gezorgd dat de zanger niet opnieuw de fout in is gegaan. De 20-jarige zanger werd maandag in bedwang gehouden door zijn spierbundels toen hij de telefoon wilde afpakken van een fan die foto's had gemaakt van hem en Selena Gomez.

Na het incident werd de politie gebeld maar voor die ter plaatste was, was Bieber alweer vertrokken uit het restaurant waar hij met Gomez zat. De fan wil aangifte doen en dat kan volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ tot gevolg hebben dat de zanger wordt aangeklaagd wegens poging tot mishandeling en poging tot diefstal.

Door de nieuwe verdenkingen komt Bieber, die het de laatste tijd continu aan de stok heeft met justitie, mogelijk in de problemen. Hij zit nog in zijn proeftijd wegens een ruzie met zijn buurman waarbij hij eieren naar diens huis gooide. Een schending van de voorwaarden kan betekenen dat Bieber achter tralies belandt.

Timmermans naar inauguratie Erdogan

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woont donderdag namens Nederland de inauguratie bij van Recep Tayyip Erdogan als president van Turkije. Dat heeft zijn ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Een woordvoerder van Timmermans zegt dat Turkije en Nederland 'goede betrekkingen op allerlei gebieden' hebben. Turkije is bovendien een 'belangrijke strategische partner in een steeds roeriger regio'. Ook biedt de inauguratie Timmermans een gelegenheid om regeringsleiders en ministers uit onder meer het Midden-Oosten te spreken.

Erdogan is sinds 2003 premier van Turkije en heeft de maximale termijn erop zitten. Eerder deze maand werd hij gekozen tot president. Erdogan is het boegbeeld van de islamitische AK-partij. Hij is in Turkije populair, maar ook omstreden, onder meer vanwege zijn autocratische stijl.

Het kabinet heeft Erdogan gefeliciteerd met zijn overwinning, en daarbij de hoop uitgesproken dat hij het presidentschap 'op een inclusieve manier zal vervullen, op basis van de waarden die onze beide landen delen'.

D66, CDA willen uitleg over anti-jihadplannen

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moeten de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over hun plannen om radicalisering onder moslimjongeren tegen te gaan. Oppositiepartijen D66 en CDA hebben daar een debat over aangevraagd.

"Als je in de krant zegt dat er een actieplan is, kom er dan ook mee naar buiten", zegt D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Asscher en Opstelten lieten de afgelopen dagen doorschemeren dat zij werken aan een plan om radicalisering aan te pakken. Details maakten zij echter niet bekend.

D66 en het CDA willen dat Asscher en Opstelten volgende week, de eerste reguliere Kamerweek na het zomerreces, naar de Kamer komen. Voor die tijd wil D66 ook al beschikken over de details van de plannen, blijkt uit Kamervragen die de partij heeft gesteld.

Naast maatregelen als het stopzetten van uitkeringen en het afpakken van paspoorten, wil het kabinet aanvullende maatregelen nemen om voorkomen dat nog meer jongeren geronseld worden voor de jihad in Syrië en Irak. Asscher liet weten dat onder meer gedacht moet worden aan het aanpakken van haatzaaien.

Twee ton aan vals geld gevonden in Nieuwegein

Bij de doorzoeking van een woning in Nieuwegein heeft de politie dinsdagochtend twee ton aan valse eurobiljetten gevonden. Het 'geld' is in beslag genomen. Ook in Tilburg werd een woning doorzocht. Vier mensen zijn aangehouden.

De invallen waren onderdeel van een onderzoek naar het witwassen van crimineel geld en diefstal, zo meldt de politie dinsdag. De arrestanten zijn de 64-jarige bewoonster van de woning in Tilburg en een 42-jarige vrouw uit Nieuwegein. De andere twee waren toevallig aanwezig in de woningen en werden om andere redenen nog door politie en justitie gezocht.

De politie heeft beslag gelegd op onder meer sieraden en een auto, een contant bedrag van 9500 euro, bankpassen en identiteitsbewijzen, waarvan er twee gestolen waren. Het criminele vermogen is waarschijnlijk vergaard door babbeltrucs. Vooral senioren zouden daar het slachtoffer van zijn geworden.

De politie kreeg bij de doorzoekingen ondersteuning van de FIOD, de gemeenten Tilburg en Nieuwegein, de Belastingdienst en de landmacht.

Miley Cyrus harkt tonnen binnen voor goed doel

Miley Cyrus heeft met een gewiekste actie bij de MTV Video Music Awards al meer dan twee ton bij elkaar geschraapt voor dakloze jongeren in Los Angeles. Dat schrijft The New York Times. Een dakloze jongen nam zondagavond een award voor haar in ontvangst en verwees tijdens zijn speech naar de Facebook-pagina van Cyrus, waar een link te vinden was voor een donatie aan de organisatie My Friend's Place.

Mensen die voor 21 september een bijdrage leveren, maken kans op een ontmoeting met de 21-jarige Cyrus als zij met haar Bangerz-toer neerstrijkt in Rio de Janeiro. Donaties vanaf vijftig dollar worden beloond met een T-shirt en voor 125 dollar krijg je een hoodie.

Cyrus deed vorig jaar veel stof opwaaien met haar optreden bij de MTV Video Music Awards en vond daarom dat ze ook dit jaar iets bijzonders moest doen, vertelde ze maandag in het radioprogramma van Ryan Seacrest. Na haar beruchte getwerk met Robin Thicke realiseerde de zangeres zich naar eigen zeggen dat ze haar faam ook kon inzetten voor het goede doel.

Abbas bevestigt bestand Gazastrook

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft dinsdagavond bevestigd dat Israël en Hamas een wapenstilstand zijn overeengekomen. Het bestand is om 18.00 uur Nederlandse tijd ingegaan, zei Abbas.

De Israëlische regering heeft ingestemd met de voorgestelde wapenstilstand met Hamas, zei een bron bij de regering.

Het geweld in de Gazastrook en Israël hield ten minste tot vlak voor het ingaan van het bestand aan. Mortiergranaten uit Gaza doodden dinsdag in Israël een man en verwondden twee anderen. Israëlische bombardementen op gebouwen in de Gazastrook richtten opnieuw verwoestingen aan.

Ook na 18.00 uur waren nog ontploffingen te horen. Het is echter niet uitgesloten dat het om feestgedruis gaat. Zodra de wapenstilstand inging klonk in heel Gaza geweervuur als saluut aan de vrede waarvan de Palestijnen hopen dat die is aangebroken.

'VN-helikopter neergehaald in Zuid-Sudan'

Een helikopter van de Verenigde Naties is dinsdag in Zuid-Sudan neergeschoten door de rebellen. Dat heeft de Zuid-Sudanese regering gezegd. De VN gaan de oorzaak van de crash tot op de bodem uitzoeken.

Bij de crash kwamen drie mensen om het leven. Een persoon wist het er levend vanaf te brengen. Volgens Zuid-Sudan is het toestel uit de lucht geschoten door rebellenleider Peter Gadet, die de VN vorige week had gewaarschuwd om niet boven de regio te vliegen.

De Mi-18-vrachthelikopter crashte in de buurt van Bentiu. In dit gebied wordt hevig gevochten door het regeringsleger en de rebellen. De VN zeggen bezorgd te zijn over het lot van de bemanning en hebben een zoek- en reddingsteam naar het rampgebied gestuurd.

Obama zweert wraak na moord op journalist Syrië

De Verenigde Staten hebben een goed geheugen en gerechtigheid zal geschieden na de moord op de Amerikaanse journalist James Foley. Dat heeft president Barack Obama dinsdag gezegd in een toespraak. Foley werd vorige week in Syrië onthoofd door de extremistische Islamitische Staat.

De mannen die Foley vermoordden zijn 'barbaarse terroristen', aldus Obama. Hij tekende daarbij aan dat een gepaste reactie op de gruweldaad nog wel even op zich kan laten wachten. "Een kankergezwel als IS uitroeien zal niet makkelijk zijn en het zal ook niet snel gebeuren." Amerika is echter geduldig en 'het recht zal zegevieren', aldus Obama.

Nieuwe Franse regering minder links

Frankrijk heeft een nieuwe regering die minder vertegenwoordigers van de linkervleugel van de Socialistische Partij telt. Minister van economische zaken Arnaud Montebourg, die zich verzette tegen de strikte begrotingspolitiek die premier Manuel Valls voert, en twee van zijn geestverwanten zijn vervangen. De zwaargewichten van het kabinet hebben hun portefeuille behouden.

Montebourg maakt plaats voor Emmanuel Macron, een vertrouweling van president François Hollande. Macron diende Hollande voorheen als een van diens belangrijkste adviseurs voor economische aangelegenheden.

Premier Valls diende maandag het ontslag van zijn regering in, nadat de omstreden Montebourg openlijk kritiek had geleverd op het regeringsbeleid. Daarmee had de minister, die tot de linkervleugel van zijn partij behoort, volgens Valls een grens overschreden.

Hollande benoemde Valls eind maart tot premier, daags nadat de PS zware verliezen had geleden in de gemeenteraadsverkiezingen. Valls, die tot de rechtervleugel van de PS behoort, volgde de impopulaire Jean-Marc Ayrault op, die de economie maar niet aan de praat kreeg.

De Franse economie is dit jaar opnieuw niet gegroeid en ongeveer tien procent van de beroepsbevolking zit zonder baan. Parijs staat onder druk van de Europese Unie om zijn financiën op orde te brengen. Montebourg en zijn medestanders trekken openlijk in twijfel of de bezuinigingen die Brussel eist de Franse economie kunnen reanimeren.

Amerikaanse vrouw gegijzeld door IS

De Islamitische Staat houdt sinds vorig jaar een jonge Amerikaanse vrouw gegijzeld. Dat hebben familieleden en bronnen bij de Amerikaanse regering dinsdag gezegd.

De vrouw werkte in Syrië voor diverse hulporganisaties toen ze werd ontvoerd. Haar naam wordt geheim gehouden uit vrees voor haar veiligheid.

De vrouw is een van de minstens drie mensen die door IS worden vastgehouden in Syrië. James Foley, een Amerikaanse journalist, werd ook vastgehouden en werd ruim een week geleden onthoofd door een strijder van IS.

Niet alleen IS maakt zich schuldig aan ontvoeringen in Syrië. Ook andere groepen, zoals Jabhat al-Nusra, hebben het op westerlingen gemunt. Een van hen, Peter Curtis, werd enkele dagen geleden vrijgelaten door Jabhat al-Nusra.

Bas Muijs wordt vader

Bas Muijs en zijn vriendin Sabine verwachten hun eerste kind. Dat onthulde de acteur en presentator dinsdag in RTL Boulevard. "Ik word vader en daar ben ik ongelooflijk blij mee."

"Het is iets waar je je hele leven op hoopt en als het dan daadwerkelijk zo is, spring je niet één, niet twee, maar drie gaten in de lucht", gaat de 37-jarige Muijs verder. Zijn vriendin is al 'dik over de helft'. "Alles gaat goed. Mijn nachten zullen binnenkort kort worden en ik zal met dikke ogen naar m'n werk gaan."

Muijs was jarenlang te zien in Goede Tijden, Slechte Tijden. Daarin kroop hij in de huid van Stefano Sanders. Afgelopen jaar was hij te zien in The Passion en de film Heksen Bestaan Niet.

Tweede kind Gers Pardoel en vriendin onderweg

Gers Pardoels vriendin Selina is zwanger van hun tweede kind. "Ik laat er geen gras over groeien", zei de rapper dinsdagavond in RTL Boulevard. Zijn zoon Goud werd in november geboren.

"Eigenlijk hadden we zoiets van: waarom niet?", legde de 33-jarige Pardoel uit. Toch was hij verrast dat zijn geliefde zo snel weer in verwachting was. "Ik dacht wel: nu al, meteen?" Selina is in januari uitgerekend.

Geen finales voor ruiters op onderdeel reining

Geen enkele Nederlandse ruiter heeft op de Wereldruierspelen zich kunnen plaatsen voor de finale op het onderdeel reining. Nederland had na maandag al geen uitzicht meer op een medaille in de landenwedstrijd, maar ook indiviueel werden er geen finales gehaald. 

Jurgen Pouls en Rieky Young kwamen respectievelijk met Hollywood Gunman en Brady Chex niet bij de beste 35, een voorwaarde om door te mogen. Het Nederlands team eindigde in het landenklassement uiteindelijk als twaalfde. Het goud was voor de Verenigde Staten. Het zilver was voor België en het brons ging naar Oostenrijk. 

Verwaarloosde paarden weggehaald bij wietplantage

De Twentse dierenpolitie heeft vrijdag vijftien verwaarloosde paarden en pony's weggehaald bij een pand in Haaksbergen waar die dag ook een wietplantage was opgerold. De dieren hadden last van wormbesmetting, luchtweginfecties en waren te mager, meldt de politie dinsdag. Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt.

Sinds november werd bij de eigenaar al geregeld gecontroleerd op dierenwelzijn. Dat leidde soms tot betere leefomstandigheden voor de dieren. De laatste weken liep de verzorging echter terug. In 2011 waren bij dezelfde eigenaar ook al acht pony's in beslag genomen.

De politie ontdekte vrijdag in hetzelfde pand een wietplantage met 570 planten. De bewoner van het pand aan de Schoolkaterdijk werd aangehouden.

Wethouder garandeert werk voor thuiszorgers

Thuiszorgmedewerkers in drie gemeenten in Flevoland en Overijssel hoeven niet te vrezen dat ze begin volgend jaar zonder baan zitten. Dat stelt althans Dieke Frantzen, de verantwoordelijk wethouder in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland. "Het werk blijft, maar wordt anders georganiseerd", stelt ze desgevraagd. "Dat is wel onze intentie."

Het thuiszorgpersoneel is nu nog in dienst bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) uit Emmeloord, die vrijwel alle thuiszorg levert in Steenwijkerland, maar ook de gemeenten Noordoostpolder en Urk. Omdat de drie gemeenten het contract met de instelling niet hebben verlengd, kan ZONL eigenlijk niet anders dan mensen ontslaan.

Na hun vertrek bij de zorginstelling blijft er echter gewoon werk voor de ongeveer 360 zorgmedewerkers, stelt Frantzen. De thuiszorgers kunnen via een nog op te tuigen bemiddelingsbureau direct voor de hulpbehoevende aan de slag, legt ze uit. "Zo houden mensen hun zorg. Dat is het belangrijkste."

Aan loon hoeven de thuiszorgers in de nieuwe constructie niet of nauwelijks in te boeten, zo stelt de wethouder. "Maar we moeten wel knabbelen aan de rechtspositie", zegt ze. Zo kan er qua arbeidsvoorwaarden wel het een en ander veranderen. "En dat is natuurlijk nooit leuk", aldus Frantzen.

Een nieuw contract met ZONL, zoals Abvakabo FNV eist, is echter onhaalbaar. Volgens de wethouder zijn de drie gemeenten al bijna een jaar in gesprek met de zorginstelling. Waar gemeenten echter moeten bezuinigen op de huishoudelijke hulp, wil de zorginstelling juist meer geld hebben. "Dan kom ik in de problemen", legt Frantzen uit.

Toch heeft de wethouder er begrip voor dat ongeveer honderd thuiszorgmedewerkers de komende tijd verdergaan met actievoeren. Op die manier vragen ze aandacht voor de problemen in de sector. "Maar ik kan aan zo'n besluit niets veranderen", aldus Frantzen. "Dat is besloten door het parlement."

'Israël akkoord met staakt-het-vuren Gaza'

De Israëlische regering heeft ingestemd met de voorgestelde wapenstilstand met Hamas. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz op gezag van een hooggeplaatste Israëlische ingewijde.

Premier Benjamin Netanyahu zou zijn ministers op de hoogte hebben gebracht. De ministerraad hoeft niet over het staakt-het-vuren te stemmen, menen staatsrechtjuristen die Haaretz heeft geraadpleegd.

[Pic] Eerste meters Verstappen in F1-wagen

Max Verstappen heeft vandaag al zijn eerste meters in een Formule 1-wagen afgelegd. De coureur, volgend jaar uitkomend voor Toro Rosso in de hoogste autosportklasse, reed enkele kilometers op het circuit van Rockingham.

In Engeland kreeg de Red Bull-junior het stuur van een Red Bull RB8, de kampioenswagen van 2012, gehuld in de kleuren van zijn nieuwe team. Verstappen kreeg hierdoor alvast de kans om te wennen aan een Formule 1-wagen, voordat hij dit weekend een demo zal geven bij VKC City Racing in Rotterdam.

Verder dan enkele starts en een aantal keer heen en weer rijden kwam de zestienjarige coureur niet. Er werd verder ook aan het stoeltje, pedalen en zitpositie van Verstappen gewerkt. Verstappen zelf was blij dat hij al plaats kon nemen in de auto. "Super mooi dat ik alvast een keer kortstondig in kon stappen", zei Verstappen op zijn eigen website.

"Zo’n Formule 1-auto trekt enorm snel op en blijft maar accelereren. Bij een Formule 3-auto vlakt dat na de derde of vierde versnelling af, maar hier kwam geen einde aan. Toen ik voor de eerste keer instapte, was ik gewoon rustig en reed ik weg zonder de auto af te laten slaan."

Para-dressuurteam derde na eerste ronde

Na dag twee van de landenwedstrijd op het onderdeel para-dressuur van de Wereldruiterspelen in Normandië staat Nederland derde. Voor Oranje kwamen vandaag Frank Hosmar, Rixt van der Horst en Demi Vermeulen aan de start. Gisteren kwamen voor Nederland Sanne Voets en Nicole den Dulk al in actie.

Vermeulen (klasse II) was niet helemaal tevreden over haar verreden proef.  Met Vaness kwam ze tot een score van 69,206% en bleef iets achter bij de verwachtingen. De score was uiteindelijk goed voor een vierde plek. Van der Horst (klasse II) werd met paard Uniek tweede achter de Britse winnares Natasha Baker. Ze scoorde 72,618%. Nergens in de proef kwam Van der Horst ook maar een moment in de problemen.

Hosmar kwam vanmorgen als eerste in actie in klasse IV. Met Alphaville werd hij derde in zijn klasse. Woensdag en donderdag komen alle ruiters nogmaals in actie. De proeven van die dagen tellen niet alleen mee voor het landenklassement, maar er zijn ook individuele medailles te vergeven.

[Pic] Bayern München bevestigt komst Benatia

Mehdi Benatia gaat zijn carrière voortzetten bij Bayern München. De 27-jarige verdediger komt over van AS Roma. Bayern München bevestigt via de officiële kanalen dat er een akkoord met de Italiaanse grootmacht op tafel ligt over de transfer van Benatia. De speler blonk in het voorbije seizoen uit bij het verrassende Roma.

"Perfect: FCB en AS Roma zijn het eens over Mehdi Benatia", luidt een tweet vanuit het Bayern-kamp. "Hij zal een 5-jarige verbintenis tekenen." Op de officiële website van Bayern valt te lezen dat er geen uitspraken worden gedaan over de transfersom.

De komst van Benatia naar Bayern hing al weken in de lucht. Doordat de tijd voor het sluiten van de transfermarkt begon te dringen, was het onzeker over de transfer van de Marokkaan nog door zou gaan. Vier dagen voor de transferdeadline hebben de partijen nu een akkoord bereikt.

Benatia hoeft alleen nog een medische keuring te ondergaan, waarvan Bayern geen problemen verwacht. De international verkaste vorig seizoen nog van Udinese naar AS Roma voor 13,5 miljoen euro. Hij speelde 33 competitiewedstrijden in het afgelopen seizoen. Daarin trof hij vijf keer doel.

Wind gooit programma WK roeien in de war

De wind heeft dinsdag het WK roeien dwarsgezeten. Omdat het harder ging waaien waren de omstandigheden op de Bosbaan tegen het einde van de middag niet meer voor alle boten gelijk. De jury besloot daarop de wedstrijden voortijdig te beëindigen.

Drie onderdelen werden getroffen door de jurybeslissing. De herkansingen voor de mannendubbelvier en de mannendubbeltwee en de heats voor de vrouwenacht werden doorgeschoven naar woensdag aan het begin van de middag. Nederland werd daarin laatste.

Eerder op de dag kwam alleen de lichte mannenacht in actie. Omdat er op dat onderdeel maar vijf boten zijn ingeschreven voeren die een soort generale repetitie.

'Overname Ziggo mag als Film1 wordt verkocht'

Ziggo en UPC Nederland mogen van de Europese Commissie fuseren, mits het filmkanaal Film1 wordt verkocht en het fusiebedrijf concurrenten als Netflix toegang tot zijn netwerk blijft garanderen. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op gezag van bronnen rond het mededingingsonderzoek.

UPC-eigenaar Liberty Global wil Ziggo geheel inlijven en de twee kabelmaatschappijen samenvoegen onder de naam Ziggo. Hoewel de twee bedrijven in verschillende regio's in ons land actief zijn, vreesde de Europese Commissie dat een te machtige, landelijke speler op het gebied van telecommunicatie en televisie zou ontstaan.

De concessies waartoe Liberty Global zich bereid heeft verklaard, zouden de concurrentiewaakhond evenwel hebben overtuigd. Maandag schoof Brussel de deadline voor het onderzoek na een pauze van ruim 2 weken nog op van 17 oktober naar 3 november.

'Overname Ziggo mag als Film1 wordt verkocht'
'Overname Ziggo mag als Film1 wordt verkocht' (Foto: ANP)

EK-kwalificatieduel Israël - België uitgesteld

Het EK-kwalificatieduel tussen Israël en België wordt niet op 9 september, maar pas op 31 maart volgend jaar gespeeld. Dat heeft de Belgische voetbalbond KBVB dinsdag bekendgemaakt. Aanleiding is de veiligheidssituatie in Israël vanwege het offensief in Gaza.

De beslissing werd door de UEFA genomen na overleg met de KBVB en de Israëlische voetbalbond. Voor de Rode Duivels begint de EK-kwalificatiereeks nu pas in oktober. Op 4 september oefent België wel gewoon zoals gepland in Luik tegen Australië. Twee dagen later is er een supportersdag in Oostende.

[Vuelta] Degenkolb pakt ritzege voor Giant-Shimano

John Degenkolb heeft de vierde etappe gewonnen in de Vuelta à España. De Duitser van Giant-Shimano was na een lastige finale veruit de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton. Michael Matthews werd derde en blijft  leider in het klassement.

In de finale waren twee klimmen opgenomen. In de afdaling van de laatste, van tweede categorie, ging Alejandro Valverde in de aanval. De renner van Movistar kreeg een klein gaatje met drie andere renners, maar werd in de laatste tien kilometer alsnog bijgehaald. Nadat een uitval van onder meer Adam Hansen werd geneutraliseerd kwam het toch aan op een sprint. Daarin bleef Degenkolb de concurrentie fietslengtes voor. Vicente Reyes (IAM Cycling) werd nog tweede achter hem.

Wilco Kelderman en Robert Gesink klommen in het klassement nog enkele plekjes en staan nu op de rand van de top tien van het klassement. Beide renners van Belkin staan op 27 seconden van leider Matthews.

Eto'o niet langer aanvoerder Kameroen

De Kameroense voetbalbond heeft Samuel Eto'o laten vallen als aanvoerder. Stéphane Mbia is zijn permanente vervanger, maakte de bond dinsdag bekend. De beslissing om de 33-jarige aanvaller terzijde te schuiven werd genomen door het sportministerie van Kameroen, aldus de bond.

Eto'o werd eerder al uit de voorlopige selectie van bondscoach Volker Finke voor Afrika Cup-kwalificatieduels van volgende maand gelaten. Het zou kunnen betekenen dat de interlandloopbaan van Eto'o ten einde is.

Met Eto'o als aanvoerder beleefde Kameroen een roemloos WK. De Ontembare Leeuwen verloren alle drie de groepsduels en vooral de openingswedstrijd tegen Kroatië was zo slecht dat veel mensen bij de 4-0 aan matchfixing dachten. Eto'o kwam door blessures alleen in dat eerste duel in actie. De spelers van Kameroen dreigden later nog in staking te gaan omdat de WK-bonussen niet waren betaald.

Momenteel zit Eto'o zonder club. Hij flirtte even met Ajax, maar lijkt nu toch voor Everton te kiezen. Bij de Engelse club zou hij deze week nog medisch gekeurd worden.

Ervaren Deen Sørensen beëindigt wielerloopbaan

Nicki Sørensen is bezig aan zijn laatste seizoen als profwielrenner. "De tijd is gekomen", zegt de 39-jarige coureur van Tinkoff-Saxo in de Deense krant BT. Sørensen was zestien seizoenen in het profpeloton actief en boekte etappezeges in zowel de Tour de France als de Ronde van Spanje.

"Dat ik dit seizoen niet werd geselecteerd voor een grote ronde is een teken aan de wand", zegt Sørensen. "Ik wil toch graag eindigen op een bepaald niveau." Deen zegt met ploegleider Bjarne Riis in gesprek te zijn over een nieuwe functie binnen Tinkoff-Saxo.

Sørensen startte dertien keer in de Tour en haalde tienmaal de eindstreep. Hij werd viermaal Deens kampioen.

Studentenverenigingen weren eerstejaars onder de 18

Nieuwe studenten onder de 18 zijn dit collegejaar niet meer welkom bij een aantal studentenverenigingen. Door de nieuwe alcoholregels riskeren verenigingen hoge boetes als minderjarige leden alcohol drinken. Om die reden hebben meerdere verenigingen de regels aangepast, blijkt uit een rondgang.

Bij de studentenverenigingen USC in Utrecht en Laurentius in Rotterdam zijn dit jaar alleen 18-plussers welkom als nieuwkomer. "Dat is jammer voor een klein aantal minderjarigen, maar we hebben geen zin om op elk feest te controleren", aldus de voorzitter van Laurentius.

Minderjarigen in Leiden en Amsterdam moeten ook een jaar wachten voordat ze lid kunnen worden bij de grote verenigingen, waaronder de corpora ASC en Minerva. Ook al gaat het maar om een tiental studenten, de verenigingen willen de hoge boetes niet riskeren, laat een woordvoerder van de Leidse studentenverenigingen weten.

In Delft en Maastricht staan de verenigingen nog wel open voor 18-minners, maar daar hoeven ze geen alcohol te verwachten. Bij Tragos in Maastricht hangen van alle minderjarigen foto's achter de bar. Daarnaast moeten ze, net als in Delft, een contract tekenen. De verenigingen gaan streng controleren. "Ze worden geschorst tot hun verjaardag als we ze betrappen met een biertje", vertelt de voorzitter van Tragos.

Dit jaar geldt voor het eerst dat jongeren onder de 18 geen alcohol mogen drinken. Duizenden studenten hebben de afgelopen weken kennisgemaakt met de stad waar ze gaan studeren en zijn begonnen met de ontgroeningstijd bij verenigingen.

Info gelekt over Assassin's Creed: Unity

In Assassin’s Creed: Unity komt er een Rift-modus. Daarin moet je zo snel mogelijk door een map heenrennen om de tijd van andere spelers te verbeteren. Een van de deelnemers van de gesloten bèta heeft info hierover gelekt.

[Toon Spoiler]

[Toon Spoiler plaatje]

Dokter Corrie krijgt eigen programma

Dokter Corrie, die een omstreden seksrubriek had in het Schooltv-weekjournaal, krijgt haar eigen programma. Dat bleek dinsdag bij de najaarspresentatie van de NTR.

Dokter Corrie zorgde dit en vorig jaar voor woede onder ouders van schoolgaande kinderen wegens de 'ordinaire' manier waarop ze over seks praat. De Dokter Corrie Show trapt af in januari. In diezelfde maand begint ook het nieuwe programma van Paul Witteman, dat de voorlopige titel Podium Witteman heeft gekregen. Het programma staat in het teken van muziek en culturele gasten.

In navolging van Welkom in de Gouden Eeuw komt de NTR vanaf 4 oktober met een andere historische komedie, genaamd Welkom bij de Romeinen. Ook in die serie zijn historische figuren te gast bij Dorine Goudsmit, gespeeld door Plien van Bennekom. De gasten uit de Romeinse tijd worden vertolkt door onder anderen Alex Klaasen, Pierre Bokma, Paul de Leeuw en Carice van Houten.

Maarten van Rossem verschijnt vanaf eind januari in een nog titelloos programma met zijn zus Sis en zijn broer Vincent. De Van Rossems laten elkaar onbekende plekken of objecten zien in steden als Dordrecht, Rotterdam en Brugge.

Dat over een maand de nieuwe dramaserie Hollands Hoop begint, met onder anderen Kim van Kooten en Marcel Hensema, was al bekend. Ook werd eerder naar buiten gebracht dat vanaf november het vervolg op de serie A'dam-E.V.A. op de buis komt.


Dokter Corrie

Pokkén tournament is Pokémon meets Tekken

Vorige week kondigde The Pokemon Company groot nieuws aan voor vandaag, en nu is bekend geworden wat dit grote nieuws is. Via het officiële Pokémonkanaal op Youtube heeft The Pokémon Company namelijk Pokkén Tournament aangekondigd. Pokkén tournament zal gemaakt worden door Bandai Namco en The Pokémon Company.

Pokkén Tournament wordt in de video beschreven als Pokémon meets Tekken. Pokkén Tournament zal in 2015 uitkomen in arcades in Japan. Of Pokkén Tournament ook in Europa uitkomt is niet bekend, maar aangezien de trailer volledig in het Engels is lijkt die kans wel groot.

Dressuurteam pakt brons op Wereldruiterspelen, goud naar Duitsland

De Nederlandse dressuurploeg heeft een bronzen medaille veroverd in de landenwedstrijd bij de Wereldruiterspelen in Normandië. Na de proef van Adelinde Cornelissen was duidelijk dat een medaille zeker was, welke kleur was nog even afwachten. 

Cornelissen reed met Parzival naar een score van 79,629%. Ze staat daarmee vierde en is daarmee de beste Nederlandse in Caen. Nederland had een eindscore van 227,400%. Door de blessures van Kingsley Siro (Daniëlle Heijkoop) en Undercover (Edward Gal) kon Nederland niet in de sterkst mogelijke formatie aantreden en was titelprolongatie buiten bereik. 

Cornelissen had er geen moeite mee om als laatste te starten. "Hoe meer druk hoe beter. Het had in principe nog wel iets flitsender gemogen, maar dat was niet de opdracht. Geen fouten maken, daar draaide het om. Alles voor het team. Dat lukte heel goed. Ik ben blij dat Parzival zo constant liep."

Het goud ging naar Duitsland. Helen Langehaneberg kwam als laatste Duitse in actie en zij stelde met Damon Hill de winst veilig met een score van 81,357%. Duitsland scoorde in totaal 241,700%. Het zilver gaat naar Groot-Brittannië. Olympisch kampioene Charlotte Dujardin noteerde met Valegro 85,124% en bracht de Britten naar de zilver (totaal 231.343%). Individueel was ze de beste ruiter.  

Met een plek bij de beste drie landen is Nederland verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. "Wij zijn de eerste sport in Nederland die ons plaatst voor de Spelen", riep bondscoach Wim Ernes verguld.

Woensdag komen de beste dertig ruiters van de teamwedstrijd in actie op de Grand Prix Special en strijden dan voor de individuele medailles. Vrijdag wordt het dressuur afgesloten met de Kür op Muziek. 

Groot misbruikschandaal in Britse stad

In de Britse stad Rotherham en omgeving is een groot misbruikschandaal in kaart gebracht. Uit onderzoek van een speciale commissie blijkt dat in de stad in Midden-Engeland tussen 1997 en 2013 zeker 1400 kinderen en tieners, voornamelijk meisjes, slachtoffer zijn geworden van seksuele uitbuiting.

Volgens de BBC blijkt uit het onderzoek dat kinderen van soms 11 jaar verkracht werden door meerdere daders, werden ontvoerd en naar andere steden in Engeland werden gebracht om daar te worden misbruikt, geslagen en geïntimideerd.

Vijf mannen zitten inmiddels vast voor seksueel misbruik van meisjes in 2010. De verdachten komen uit Pakistaanse kringen. De autoriteiten in het district Rotherham gaven vorig jaar opdracht voor het onderzoek.

"Het afschuwelijke karakter van het misbruik is moeilijk te beschrijven", zegt professor Alexis Jay, die het rapport schreef. Ze ontdekte dat kinderen zwaar werden geïntimideerd en werden gedwongen getuige te zijn van gewelddadige verkrachtingen. Daarna werden ze bedreigd, als ze iets zouden vertellen.

Volgens het onderzoek was zeker een derde van de slachtoffers bekend bij de kinderbescherming. Ze concludeert dan ook dat toezichthouders in de eerste 12 jaar van de onderzochte periode ernstig tekortschoten en dat de problemen zwaar werden gebagatelliseerd.

Groot misbruikschandaal in Britse stad
Groot misbruikschandaal in Britse stad (Foto: ANP)

Tweede DLC voor Dark Souls II is uit

Vandaag is het tweede deel uit de Lost Crowns-trilogie voor Dark Souls II gereleased voor Xbox 360 (en morgen voor PlayStation 3). De DLC werd, net als bij het eerste deel, voorafgegaan door een patch van zo'n één gigabyte.

In het tweede deel uit de trilogie, Crown of the Old Iron King, ga je wederom op zoek naar een verloren kroon. Dit keer betreft het, zoals de naam al doet vermoeden, een area in de buurt van de Iron Keep.

Hieronder enkele screenshots uit de nieuwe DLC om alvast in de stemming te komen.

Bekende stemmen in The Evil Within

Bethesda Softworks stelt vandaag de cast voor die haar stem zal lenen aan de hoofdrolspelers in The Evil Within, de survival horrorgame ontwikkeld door Tango Gameworks onder leiding van horror-specialist Shinji Mikami.

Academy Award nominee Jackie Earle Haley (Lincoln, Watchmen, A Nightmare on Elm Street) spreekt antagonist Ruvik in, Screen Actors Guild Award nominee Jennifer Carpenter (Dexter, Quarantine, The Exorcism of Emily Rose) is de stem van Juli Kidman, en film- en tv-ster Anson Mount (Hell on Wheels, Safe) leent zijn stem aan de hoofdpersonage Sebastien Castellanos.

"Eén van de meest cruciale elementen bij een succesvolle survival horror game is enerzijds de setting en anderzijds het geluid waaronder de inleving en authenticiteit van de voice acting", aldus Mikami. "We hebben een fantastische cast van ervaren acteurs samengebracht om zeker te zijn dat spelers de emoties écht geloven en de spanning over te dragen die ze voelen in iedere scène."

The Evil Within is in ontwikkeling voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, en pc en komt 17 oktober uit.

[WK Judo] Japanner Ebinuma pakt derde titel op een rij

Judoka Masashi Ebinuma is voor de derde keer op een rij wereldkampioen geworden in de klasse tot 66 kilogram. In het Russische Chelyabinsk was de Japanner in de finale met ippon te sterk voor de Rus Mikhail Pulyaev. 

Ebinuma veroverde ook de wereldtitel in 2011 en 2013. Tijdens de Olympische Spelen in Londen moest hij genoegen nemen met een bronzen medaille. Pulyaev won dit jaar de Grand Slam in Parijs. In de finale kreeg Pulyaev al snel een straf wegens passiviteit. Na twee minuten zette Ebinuma een aanval in en gooide de Rus op zijn rug.

Bij de dames (-52kg) ging het goud naar de Majlinda Kelmendi uit Kosovo. Zij prolongeerde haar titel door in de finale met waza-ari te winnen van Andreea Chitu uit Roemenië. De 23-jarige Kelmendi is de Kim Polling van de klasse tot 52 kilogram. Ze won dit jaar al haar partijen. Dat leverde haar eerder goud op bij twee Grand Prix-tornooien, ze won de Grand Slam in Parijs en pakte ook de Europese titel. 

In beide klassen kwamen er geen Nederlanders in actie. Woensdag zullen er wel weer landgenoten de tatami betreden. Dex Elmont komt uit in de klasse tot 73 kilogram en Sanne Verhagen komt in actie in de klasse tot 57 kilogram. 

Coach Maccabi Tel Aviv stopt vanwege oorlog

Oscar Garcia heeft zijn ontslag ingediend als coach van Maccabi Tel Aviv. Reden is de huidige onveilige situatie in Israël. De Spanjaard wordt vervangen door zijn landgenoot Pako Ayestaran, die assistent onder Rafa Benítez bij Valencia en Liverpool was.

Garcia's ontslag komt twee dagen voor de return tegen Asteras Tripolis in de play-offs van de Europa League. Inzet is een plek in de groepsfase. Maccabi moet in de thuiswedstrijd, gespeeld in Cyprus, een 2-0 achterstand wegpoetsen. Bij de Israëlische club is Jordi Cruijff technisch directeur.

Israël zit in de achtste week van een militaire campagne in de Gazastrook tegen Hamas. Sinds het geweld bijna twee maanden geleden weer in alle hevigheid losbarstte zijn al meer dan 2100 Palestijnen, veelal burgers, om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde stierven 69 mensen, vooral militairen. Vredesonderhandelingen zijn tot dusver op niets uitgelopen.

Lampard zet punt achter interlandloopbaan

In navolging van Steven Gerrard stopt ook Frank Lampard bij de Engelse nationale ploeg. Dat maakte de 36-jarige middenvelder dinsdag in een verklaring bekend. Lampard speelde 106 interlands. Op het WK in Brazilië, waar Engeland in de groepsfase sneuvelde, speelde hij alleen mee tegen Costa Rica.

Lampard vindt dat het tijd is om verder te gaan en plaats te maken voor de jeugd. "Ik ben altijd erg trots en vereerd geweest dat ik mijn land mocht vertegenwoordigen en als ik terugkijk heb ik van elke minuut genoten." Een maand geleden deed een andere routinier, Gerrard, al een stap terug.

Ook het wisselen van club heeft een rol gespeeld bij de besluitvorming van Lampard. "Omdat mijn clubcarrière een andere wending heeft genomen, moet ik mijn familie op de eerste plaats zetten en mij concentreren op hoe ik de komende jaren op de toppen van mijn kunnen kan blijven presteren."

Lampard gaat bij New York City FC aan de slag. Omdat de MLS pas in maart begint, wordt hij tot januari uitgeleend aan Manchester City, waarmee de Amerikanen een samenwerkingsverband hebben. Lampard speelde liefst dertien jaar voor Chelsea. Deze zomer vertrok hij echter transfervrij bij de Londenaren.

Lampard was met Engeland op drie WK's actief. Hij scoorde 29 interlandgoals.

[Pic] PSV rondt huurdeal Mexicaan Guardado af

PSV kan komend seizoen definitief beschikken over Andrés Guardado. De 27-jarige Mexicaan wordt voor een seizoen gehuurd van Valencia. De huurdeal hing al lange tijd in de lucht. Guardado is de enige speler in de Eredivisie met meer dan honderd interlands achter zijn naam. Hij diende zijn land liefst 108 keer.

De 27-jarige Guardado kan op de gehele linkerflank spelen. Hij werd de tweede seizoenshelft van vorig seizoen ook al uitgeleend, aan Bayer Leverkusen. De middenvelder speelde eerder ook voor het Spaanse Deportivo La Coruña en Atlas uit zijn geboorteland.

Guardado is na Carlos Salcido en Francisco Maza Rodriguez de derde Mexicaan in de historie van PSV. "Ik ben heel tevreden en kijk uit naar een mooi seizoen, waarin ik wil spelen om de prijzen. Dit is een geweldige club en ik hoop hier succesvol te mogen zijn."

Guardado, die bij Valencia nog een contract tot medio 2016 heeft, gaat bij PSV met rugnummer achttien spelen.

[jOS] Ongelooflijke comeback net niet genoeg voor hockeygoud

De Nederlandse hockeysters hebben op de Jeugd Olympische Spelen net naast het goud gegrepen. De titelverdedigers moesten ondanks veel steun op de tribunes in een zinderende finale hun meerdere erkennen in thuisland China.

De finale begon dramatisch voor Nederland, want al binnen twee minuten stond het 0-1 achter. Nog voor het einde van de eerste van drie perioden - twaalf minuten per periode - maakten de Chinese dames ook nog de 0-2 en 0-3. Tot overmaat van ramp begon de tweede periode ook niet best en stond het al snel 0-4.

Na een kleine twintig minuten begon echter een enorme comeback van Nederland. Ginella Zerbo en Maxime Kerstholt zorgden dat het aan het eind van de tweede periode 2-4 stond. Bondscoach Ageeth Boomgaard zag dat er nog genoeg kansen waren: "Jullie hebben nog twaalf minuten om alles te geven wat je hebt. Je kunt veel en veel feller, nu moeten jullie alles laten zien", motiveerde ze haar ploeg.

De toespraak werkte, want Nederland schoot uit de startblokken in de derde en laatste periode. Binnen veertig seconden stond het 3-4 dankzij Elin van Erk en nog geen minuut later maakte Marijn Veen de gelijkmaker. Nederland ging door en Frederique Matla bracht Oranje zelfs voor het eerst op voorsprong, 5-4.

China liet echter zien ook over mentale veerkracht te beschikken en kwam snel weer op gelijke hoogte. Vervolgens was het minutenlang spanning, waarin binnen een paar seconden van elkaar aan beide kanten grote kansen gemist werden. Het bleef 5-5 en dus moesten er shoot-outs komen. 

Matla wist haar poging te raken, waarna China op 1-1 kwam. Het was uiteindelijk Carmen Wijsman die de fout inging, door haar poging - ook na een tweede en derde kans - te missen. Veen wist de bal wel in het doel te krijgen, maar twee treffers van China - waaronder een bal die net een centimeter over de lijn rolde - bezegelden het lot van Nederland, dat met zilver genoegen moest nemen.

Metro gaat van start

Metro Redux is vanaf vrijdag 29 augustus verkrijgbaar, en dat vieren uitgever Deep Silver en ontwikkelaar 4A Games met een launchtrailer.

De Redux-games draaien beide op 60 fps op zowel Xbox One als PlayStation 4. Beide games kunnen zowel in 'Spartan' als 'Survival' mode worden gespeeld, en 'Ranger' mode is beschikbaar voor de hardcore uitdaging. Verder zal Metro: Last Light Redux alle tot op het heden vrijgegeven DLC bevatten.

Metro Redux zal verkrijgbaar zijn als retailbundel voor 39,99 euro. Metro 2033 Redux en Metro: Last Light Redux zullen daarnaast ook elk afzonderlijk verkrijgbaar zijn via Steam, Xbox Live en PlayStation Network voor 19,99 euro.

[Upd] [jOS] Schitterend zilver voor basketbalsters

De Nederlandse 3x3-basketbalploeg heeft zich op de Jeugd Olympische Spelen geplaatst voor de finale. De dames van bondscoach Peter van Paassen wonnen hun elfde wedstrijd op rij, dit keer was het de halve finale tegen Spanje.

Na de nederlaag in de openingswedstrijd van het toernooi, tegen China, was Spanje de enige ploeg die het Nederland moeilijk wist te maken in de groepsfase: Nederland won met 13-12. Ook in de halve finale leek het weer erg lastig te worden. Het duurde anderhalve minuut voor de 0-0 van het scorebord kon worden gehaald, dankzij een schitterende tweepunter van Esther Fokke.

De volgende minuten verliepen zonder veel scores. Nederland kwam op 3-1, waarna de Spaanse dames geleidelijk het heft in handen namen: 3-4. Janis Ndiba bracht Oranje weer op gelijke hoogte, waardoor het halverwege 'slechts' 4-4 stond.

In de tweede vijf minuten begon Nederland echt warm te draaien. Fleur Kuijt en weer Ndiba breidden de voorsprong uit naar 7-4. Met nog één minuut te spelen hadden Kuijt en Fokke inmiddels gezorgd voor een 10-5 stand. Dankzij een tweepunter kwam Spanje nog op 10-7, maar Fokke gooide er al snel een vrije worp in. In de slotseconden deed Nederland weinig anders meer dan verdedigen, tot de tien minuten voorbij waren en Oranje met 11-7 gewonnen had.

Om 14.30 uur Nederlandse tijd speelt Nederland, met ook nog Charlotte van Kleef, de finale tegen de Amerikaanse topfavorieten. Zij haalden tot nu toe in al hun twaalf wedstrijden de 21 punten, wat betekent dat de wedstrijd voortijdig afgelopen is. De wedstrijd zal opnieuw live te kijken zijn via de officiële kanalen van de Spelen in Nanjing.

Update 14.53 uur

De Nederlandse dames hebben genoegen moeten nemen met het jeugdolympisch zilver, een zeer mooie prestatie. Tegen het topfavoriete Amerikaanse team ging het lang gelijk op. Kuijt opende de score al na luttele seconden, waarna de leiding regelmatig wisselde. Via 2-2, 3-3 en 4-4 stond het halverwege 6-7 voor de Amerikaanse vrouwen.

Vanaf dat moment begon het langzaam fout te gaan voor Nederland. Fokke mistte een vrije worp, maar maakte daarna wel 7-7 en gooide er nog een tweepunter bij. Door dom balverlies werd het echter weer 9-9 en 9-10, waarna Van Kleef met 10-10 de uiteindelijk laatste score voor Nederland maakte. 

In de slotminuten gingen de Amerikaanse vrouwen, onder leiding van Katie Lou Samuelson, volledig los. De ene na de andere worp werd geraakt, terwijl bij Nederland alles fout liep. Binnen een mum van tijd liepen de Amerikanen uit naar 10-19. Daar bleef het vervolgens bij, waardoor de Nederlandse vrouwen wel de enige van dertien tegenstanders zijn waar de VS geen 21 punten tegen kon maken. 

Betere seks? Ga fietsen!

Eindelijk is boven water gekomen wat je moet doen om beter te kunnen presteren tussen de lakens. De gouden tip is: laat de auto vooral staan, en neem de fiets! Uit een Brits onderzoek is namelijk gebleken dat een rondje op je stalen ros bijdraagt aan een beter seksleven.

Zelf zijn wij als Nederlanders een echt fietsvolkje, maar de Britten moeten er weinig van hebben. Om de bevolking aldaar op een tweewieler te krijgen, is men een aparte campagne begonnen. In het kader van de 'Cycle to Work Day'-campagne, heeft men onderzoek gedaan naar het gelukzaligheidsgevoel van fietsers.

Maar liefst 89 procent van de 2500 ondervraagden geeft aan dat na het werk naar huis fietsen hen helpt de werkdag achter zich te laten. Daar blijft het echter niet bij. Twee derde geeft namelijk aan dat de relatie met hun partner is verbeterd sinds zij hun stalen ros bestijgen. En nog eens 39 procent bekent dat ze meer energie hebben om na het werk van bil te gaan.

De Britse overheid hoopt dat haar onderdanen op 4 september massaal de fiets pakken naar hun werk. Doel is om in 2021 meer dan een miljoen Britten dagelijks op de fiets naar hun werk te krijgen.

Best wel geil, dat fietsen...

NAC blijft in zorgelijke categorie I

NAC Breda blijft dit seizoen onder curatele van de KNVB. Dat maakte de eredivisionist dinsdag bekend. NAC had al verwacht in categorie I, die van clubs met een zorgelijke financiële huishouding, te blijven. De club denkt pas eind volgend jaar structureel toe te treden tot categorie II.

NAC haalde naar eigen zeggen onlangs vier doelstellingen in het plan van aanpak van de KNVB. "Wij houden ons strikt aan de opdracht om NAC weer financieel gezond te krijgen," aldus controller Edgar Mol. "De ingediende begroting is weliswaar conservatief, maar laat groei zien die nodig is om van NAC weer een gezonde voetbalclub te maken."

Clubs in categorie I moeten voor elke investering van boven de vijftigduizend euro toestemming vragen aan de KNVB.

Dries Roelvink pikt pijpgrap over zoon niet

Dries Roelvink vindt het niet kunnen dat sportverslaggever Sierd de Vos zondag grapte over zijn zoon Dave. De Vos zei tijdens zijn commentaar bij een voetbalwedstrijd dat het 'de pijpzomer van Dave Roelvink' is, doelend op de seksvideo's van Dave. De zanger overweegt nu stappen tegen de verslaggever van Sport 1, laat hij weten aan Wtf.nl

"Sierd de Vos rook gewoon bloed. Wij hebben zeven dagen lang de voorpagina's gehaald. Nu is het eindelijk een beetje rustig en dan komt Sierd met zo'n opmerking. Dat is gewoon makkelijk scoren." De zanger kent de verslaggever ook niet. "Ik heb Sierd een keer eerder gezien. Toen heb ik hem netjes begroet en een hand gegeven."

De zanger heeft zijn zoon de opmerking niet laten horen. "Als die jongen dit er ook nog bij moet hebben, dan wordt het wel een beetje veel", legt hij uit. Roelvink gelooft nog steeds dat Dave niets te maken heeft met de twee uitgelekte seksvideo's, die inmiddels offline zijn gehaald. "Hij heeft mij uitgelegd dat er in deze tijd op dit soort feestjes weleens wat wordt gefilmd. Zo'n video ga je dan later terugkijken met je partner of zo, maar het is niet de bedoeling dat het dan op internet verschijnt."

Het filmpje, waarin Dave oraal werd bevredigd, werd in juli opgenomen tijdens een huisfeest. Bij dat feest werden ook juwelen gestolen en Dave en een paar vrienden werden opgepakt. Volgens Roelvink heeft zijn zoon niets gestolen. "Het is nu wachten totdat het onderzoek is afgerond en duidelijk wordt dat Dave verder onschuldig is."

Gevechten bij grens tussen Oekraïne en Rusland

Voor de tweede dag op rij werd dinsdag rond de Oekraïense stad Novoazovsk met zware artillerie geschoten. Dat zeggen inwoners van de plaats en AP-verslaggevers ter plaatse. De stad ligt vlakbij de plek waar maandag volgens de Oekraïense regering Russische tanks de grens overstaken.

Zwarte rookpluimen kringelden de lucht in terwijl burgers oorverdovende schoten hoorden. Novoazovsk ligt in de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, maar tot nu toe werd er nauwelijks in de omgeving gevochten. Inwoners zijn begonnen de stad te ontvluchten.

Woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko gaf 'Russische huurlingen' de schuld van de artilleriebeschietingen. Hij denkt dat Moskou een 'nieuw front' wil openen. Maandag zeiden Oekraïense regeringsfunctionarissen dat de regio vanuit Rusland met artillerie was beschoten. Novoazovsk ligt op de weg die van de havenstad Marioepol naar het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim loopt.

Het geweld komt op hetzelfde dag dat de Russische president Vladimir Poetin een onderhoud heeft met zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De twee staatshoofden hebben elkaar niet meer gesproken sinds een kort onderonsje in juni, bij een herdenking van de Geallieerde landing in Normandië.

Dinsdag zei Kiev dat tien Russische militairen gevangen zijn genomen in het oosten van Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van defensie waren zij tijdens een patrouille waarschijnlijk per ongeluk de grens overgestoken.

Regen noopt waterschappen niet tot extra actie

De waterschappen nemen geen extra maatregelen vanwege de regenval. De verwachte hoeveelheid neerslag bleek uiteindelijk grotendeels mee te vallen, zegt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen dinsdag.

In verscheidene regio's werden maandag uit voorzorg al voorbereidende maatregelen genomen om de overvloed aan regen kanaliseren. Zo werd in Hollandse Delta, Delfland en De Stichtse Rijnlanden het waterpeil in sloten, plassen en polders verlaagd.

Volgens weeronline.nl is sinds maandagmiddag in het midden en zuiden van het land gemiddeld zo'n dertig millimeter regen gevallen. Plaatselijk loopt dat op tot 45 millimeter.

Donald Duck-lezing vervangt roofvogelshow museum

Museum Meermanno in Den Haag schrapt de roofvogelshow die voor de Museumnacht van 6 september op het programma stond. In plaats daarvan worden lezingen over Donald Duck gehouden. Het museum heeft dit besloten nadat de Partij voor de Dieren had geprotesteerd.

Het idee was dat bezoekers zich konden laten fotograferen met een roofvogel. "We hebben ons niet goed genoeg geïnformeerd en ons niet gerealiseerd dat dit een stressvolle gebeurtenis is voor deze vogels en dat betreuren we", meldt het museum dinsdag.

De Museumnacht staat in het teken van vogels. "Wij hebben ons laten meeslepen door het thema van onze najaarstentoonstelling Vogels. Duizend jaar vogels in honderden boeken", licht Meermanno toe in een verklaring.

De Partij voor de Dieren had gewezen op de schadelijke gevolgen voor de roofvogels en het risico dat ze het publiek kunnen verwonden. "Het belang van de vogels staat ook bij ons voorop en daarom hebben wij in goed overleg met alle partijen onmiddellijk besloten deze actie te schrappen", aldus het museum.

'Koeman wil Alderweireld naar Southampton halen'

Ronald Koeman is in zijn zoektocht naar versterkingen uitgekomen bij Toby Alderweireld. De Belg kan bij Atlético Madrid niet op een basisplaats rekenen en zou daarom volgens de Britse krant Daily Mail wel oren hebben naar een transfer.

Koeman kent Alderweireld van zijn tijd in de Eredivisie. De Belgische international stapte na drie kampioenschappen op rij met Ajax vorige zomer over naar Spanje. Met Atlético pakte hij ook de titel, maar de bijdrage van Alderweireld daarin was niet groot. Hij kwam slechts twaalf competitieduels in actie.

De 51-jarige Koeman probeert de selectie van Southampton na een grote leegloop weer vorm te geven. Hij haalde eerder Dusan Tadic en Graziano Pellè weg uit de Eredivisie. Southampton pakte een punt uit de eerste twee duels in de Premier League.

JS Kabylie geweerd uit eigen stadion na dood Ebosse

De Algerijnse voetbalclub JS Kabylie mag lopende het onderzoek naar de dood van Albert Ebosse geen thuiswedstrijden in zijn eigen stadion spelen. Dat heeft de tuchtcommissie van de Afrikaanse voetbalbond (CAF) dinsdag besloten. Ebosse overleed zaterdag, nadat hij werd geraakt door een 'scherp voorwerp' dat boze fans van JS Kabylie vanaf de tribune hadden gegooid.

Volgens de CAF kan JS Kabylie meer sancties tegemoetzien. Het overlijden van Ebosse heeft mondiaal tot veel verontwaardiging geleid. FIFA-voorzitter Sepp Blatter noemde het 'onaanvaardbaar dat een toeschouwer de doodsoorzaak van een speler op zijn geweten heeft'. Maandag besloot de Algerijnse voetbalbond uit respect voor Ebosse alle wedstrijden van komend weekeinde op te schorten.

Ebosse speelde in het verleden zes interlands voor Kameroen. Vorig seizoen werd hij nog topscorer van de Algerijnse Ligue 1.

Burgemeester Berlijn kondigt vertrek aan

De burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, houdt er eind dit jaar mee op. Hij liet dinsdag weten dat hij per 11 december vertrekt, meldden Berlijnse media. Wowereit (60) is sinds 2001 eerste burger van de Duitse hoofdstad.

Hij was de eerste hoge Duitse politicus die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Wowereit meldde dat tijdens een SPD-congres met de woorden "Ik ben homo, en dat is goed zo". Dat laatste zinnetje groeide in Duitsland uit tot een veelgebruikte uitdrukking.

Wowereit verklaarde dinsdag dat hij zelf heeft besloten te vertrekken en helemaal uit de politiek te stappen. Hij gaf geen precieze reden. Wowereit noemde de hereniging van de stad na de val van de Berlijnse Muur (in 1989) in een terugblik het gedenkwaardigste onderwerp van de laatste decennia. De in destijds West-Berlijn geboren Wowereit is drie ambtsperiodes burgemeester geweest.

Zijn carrière liep in 2012 een behoorlijke deuk op door het debacle rond de nieuwe luchthaven Berlijn-Brandenburg. Hij gaf als burgemeester leiding aan de raad van toezicht van de organisatie achter de luchthaven. Vier weken voor de officiële opening werd deze afgeblazen, omdat er van alles aan de luchthaven mankeerde. Het vliegveld gaat nu op z'n vroegst na de herfst van 2016 open en kost dubbel zo veel als geraamd.

Wowereit noemde de affaire rond de luchthaven "een van de grootste nederlagen" in zijn politieke carrière. "Het was een bittere nederlaag en dat is het nog steeds". Hij kondigde aan ook zijn functie in de raad van toezicht neer te leggen.

HEMA verstoot Zwarte Piet nu al

De voortdurende discussie over Zwarte Piet heeft de HEMA nu al doen besluiten om de knecht van Sinterklaas in de ban te doen. Dat schrijft Het Parool dinsdag op basis van een intern bedrijfsbericht.

Verpakkingen van sinterklaasartikelen worden aangepakt en volgend jaar verdwijnen ook alle chocoladefiguren van Zwarte Piet. Dat kon nu niet meer omdat de inkoop van dit jaar al is gedaan. De HEMA was dinsdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

PVV-leider Geert Wilders laat naar aanleiding van het artikel weten voortaan niet meer bij HEMA te winkelen. "Voor mij geen HEMA meer", zegt hij op Twitter.

Sinds vorig jaar wordt de discussie over het al dan niet veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet in alle hevigheid gevoerd. Criticasters vinden dat de figuur racistisch is en de traditie achterhaald.

Dom blondje (24) wil verkracht worden

De politie van Clarksville, een stadje in de Amerikaanse staat Tennessee, heeft ene Kayla Bowen in de boeien geslagen. De 24-jarige vrouw had namelijk aangifte gedaan van verkrachting. Uit onderzoek is echter gebleken dat het domme blondje juist dolgraag snoeihard wilde worden misbruikt.

Bowen leurde al een tijdje met haar droge doos. Op advertentiesite Craigslist plaatste ze dan ook een advertentie waarin zij aangaf een 'zeer duistere fantasie' te hebben. Ze maakte hierin haar wens kenbaar dolgraag eens verkracht te worden.

Hierna had de blondine contact met twee hitsige kerels. In sms'jes met het heerschap schreef zij dat ze vastgebonden wilde worden, gekneveld en seksueel misbruikt. Mochten tijdens het seksspel enkele botten breken, dan zou dat de pret alleen maar verhogen.

In de tekstboodschappen onthulde ze dat ze in haar auto in een park stond. Zonder videocamera's of lantaarnpalen, dus 'de ideale plek voor een verkrachting', zo schreef Bowen. En daar zou zij volledig mee instemmen.

Helaas voor haar kwam die avond, 5 augustus, niemand opdagen. In pure wanhoop reed het blondje door naar een huis alwaar zij meedeed aan een SM-spel. Hierbij liep zij kneuzingen, schaafwonden, gescheurde kleren en een gebroken tand op.

Vervolgens reed zij naar de politie om aangifte te doen van verkrachting. Een onbekende man zou haar om een vuurtje hebben gevraagd, waarna de beste man haar uit de auto sleurde en verkrachtte. Na een uitgebreid onderzoek blijkt het vrouwtje de verkrachting te hebben verzonnen. Zij is afgelopen vrijdag in de boeien geslagen wegens het doen van valse aangifte.

BowenHet domme blondje in kwestie (foto: Clarksville Police Dpt.)

Meer FOK!kers dan FOK!sters

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat jongens twee keer zo vaak autisme hebben als meisjes. Hier worden de jongens dan ook vaker voor behandeld.

Er zijn 43 duizend kinderen met autisme of een daaraan verwante stoornis. 3 procent van de kinderen heeft autisme. Bij jongens is het bijna vier procent en bij meisjes bijna twee procent. Hoe ouder het kind wordt, hoe vaker het voorkomt omdat in veel gevallen de diagnose pas later wordt gesteld. In 2011 werden 26 duizend kinderen voor de ziekte behandeld, jongens vier maal zo vaak als meisjes.

Een procent van de kinderen tussen vier en zeven jaar heeft autisme. Dat is zeven procent van de tien- tot twaalfjarige jongens en bijna vier procent bij de meisjes.

Ruim een kwart van de kinderen met autisme heeft ook symptomen van ADHD. Bij kinderen zonder autisme is dat twee procent.

President ontslaat ministers Liberia om ebola

Alle Liberiaanse ministers en andere hoge regeringsfunctionarissen die in het buitenland verbleven en weigerden terug te keren naar het land vanwege de ebola-uitbraak zijn ontslagen. Dat heeft het kantoor van president Ellen Johnson Sirleaf dinsdag laten weten. Om hoeveel personen het precies gaat is niet duidelijk.

Enkele weken geleden kregen alle regeringsfunctionarissen in het buitenland opdracht terug te keren naar het land. De maatregel was onderdeel van de noodtoestand die in het land werd afgekondigd.

De uitbraak van ebola in West-Afrika heeft inmiddels al meer dan veertienhonderd mensen in Liberia, Sierra Leone, Guinee en Nigeria het leven gekost. Liberia is het hardst getroffen en heeft de zwaarste maatregelen getroffen. Zo is een complete wijk van de hoofdstad Monrovia van de buitenwereld afgesloten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn 240 gezondheidswerkers geïnfecteerd met ebola. De helft van hen is inmiddels bezweken aan het virus.

Dierenpark Emmen laat bejaarde giraf inslapen

Dierenpark Emmen heeft de hoogbejaarde giraf Augusta in laten slapen. Het dier was ziek. Volgens de dierentuin was ze de oudste giraf van Nederland. De bijna 26-jarige giraf werd in 1988 geboren in Emmen en bracht haar hele leven in het dierenpark door. Ze kreeg in totaal tien nakomelingen, waarvan de laatste vorig jaar maart werd geboren.

Door haar hoge leeftijd was Augusta de laatste tijd sterk vermagerd en leed ze aan artrose. Daardoor had het beest pijn bij het lopen en kwam ze nauwelijks meer buiten. Om een lange lijdensweg te besparen besloten de verzorgers haar in te laten slapen.

Giraffen worden in het wild normaal gesproken 10 tot 15 jaar. In dierenparken is dat 20 tot 27 jaar. Augusta is voor sectie overgebracht naar de Universiteit Utrecht.

'Overheid levert in vanwege hogere accijnzen'

De hogere accijns op gas en diesel kost de overheid alleen maar geld. Dat stellen Bovag en BETA dinsdag, die zich baseren op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de brancheorganisaties van de pomphouders is in het eerste halfjaar 610 miljoen liter minder van de twee brandstoffen verkocht. Daardoor zou de overheid dit jaar drie miljoen euro aan inkomsten uit accijnzen derven.

De regering rekende juist op 280 miljoen euro extra inkomsten vanwege de accijnsverhoging. "Het staat als een paal boven water dat wat begroot is, niet wordt gehaald", licht een woordvoerder van de Bovag toe.

Volgens de twee koepelorganisaties blijkt uit de CBS-cijfers dat de dieselafzet sinds februari in de min zit. In juni werd zelfs het laagste aantal liters diesel verkocht sinds augustus 2003. De afzet van lpg daalde in de eerste zes maanden van het jaar met bijna twintig procent.

Door de hogere accijnzen hebben met name internationale transporteurs ervoor gekozen om buiten Nederland te tanken. Ook particulieren zoeken echter Duitse en Belgische pompen op om hun tank vol te gooien. "Dit is een heel hoge prijs voor ondernemers in de grensstreek, en puur en alleen vanwege een politiek spelletje. Dat mag nooit gebeuren."

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) laat via zijn woordvoerder weten dat hij de raming over het tweede kwartaal afwacht. Die komt met Prinsjesdag. Uit de eerste kabinetsraming over het eerste kwartaal concludeerde hij dat de accijnsverhoging wel degelijk meer had opgeleverd. Bovag trok die conclusie destijds in twijfel.

BETA en Bovag zijn van plan naar de rechter te stappen vanwege de geleden schade. De dagvaarding wordt eind september verzonden.

Hardfietsers geweerd van Fries fietspad

Hardfietsers zijn sinds deze week niet meer welkom op een stukje fietspad in Franeker. Als ze harder dan 30 kilometer per uur rijden moeten ze de gewone weg op. Het gaat om een proef die het aantal ongelukken op fietspaden wil verminderen door snelle en langzame trappers van elkaar te scheiden, laat een woordvoerder van de Fietsersbond dinsdag weten.

Langsdenderende racefietsers en extreem snelle elektrische fietsen wekken veel ergernis op bij de langzamere trappers zoals ouderen. Sommige nieuwe elektrische modellen kunnen wel 40 kilometer per uur halen.

Ouderen worden zonder pardon van de weg gebonjourd, aldus de woordvoerder. De Fietsersbond vindt eigenlijk dat fietspaden verbreed moeten maar dat is volgens hem niet te realiseren.

Het experiment, dat in samenspraak met de gemeente Franekeradeel wordt gehouden, moet nu uitwijzen of de snelheid op het Friese fietspad omlaag gaat. Dat gebeurt met telslangen op de weg. Om fietsers op de nieuwe regels te wijzen plaatst de burgemeester woensdag een speciaal verkeersbord geplaatst.

'Uitstapjes veilingsites niet altijd koopjes'

Wie uitstapjes of hotelovernachtingen via veilingsites bemachtigt, scoort niet altijd een koopje. Dat meldt de Consumentenbond dinsdag na onderzoek. Van de 24 onderzochte uitstapjes, bleken er acht elders goedkoper te worden aangeboden. Andere uitjes werden voor hetzelfde bedrag of voor slechts een fractie meer op andere websites aangeboden.

Voor het onderzoek werden ook 438 mensen ondervraagd. Van hen zegt bijna een kwart nog nooit de 'buit' voor een gunstige prijs binnen te hebben gehaald. Consumenten laten zich volgens de bond vaak meeslepen door het bieden, waardoor ze niet scherp voor ogen hebben hoeveel een uitstapje of overnachting waard is. Bijkomende kosten worden daarbij vaak over het hoofd gezien. Een aanbieding kan daardoor uiteindelijk toch vies tegenvallen.

De Consumentenbond raadt potentiële bieders aan vooraf bij de aanbieder na te gaan wat de werkelijke prijs is. Hotelkamerveiling.nl, biedenboek.nl en eventveiling.nl vermelden de oorspronkelijke prijs nooit op hun sites. Ook andere aanbieders zijn daar volgens de Consumentenbond geregeld vaag over.

De Consumentenbond roept verder mensen die klachten hebben over eventveiling.nl op zich te melden bij de Kansspelautoriteit. Het biedingsproces bij deze site noemt de bond schimmig. "Het is de enige site waar mensen moeten betalen om mee te kunnen doen. Bovendien lijken de veilingen via deze site eindeloos door te gaan, omdat ze na ieder bod automatisch met vijftien seconden worden verlengd. Of er daadwerkelijk iets via Eventveiling wordt verkocht, is dan ook lastig te achterhalen."

Geen verslaafden bij mijn kind!

Er komt een verpleegafdeling voor verslaafden in onze buurt, waar de cliënten heerlijk tot rust mogen komen met methadon en medisch bier. Onder het toeziend oog van de medewerkers moeten zij zich binnen het gebouw aan alle regels houden. Over het toezicht buiten is nog niets bekend, maar de buurtbewoners moeten zich vooral niet bang laten maken. De overlast zal niet te ontkennen zijn, maar heus wel meevallen. De verslaafden zullen zich vast wel gedragen in deze kindvriendelijke buurt: de basisschool is om de hoek, de voetbalkooi en het speeltuintje hebben knusse bankjes en de gezellige bejaarden die hun hangout hebben op de brug langs het groene pad, zijn vast blij met wat extra gezelschap. 

Hockeyer Vermeulen stopt als international

Hockeyer Klaas Vermeulen zet een punt achter zijn interlandcarrière. De 26-jarige speler van Amsterdam vindt het tijd voor een volgende fase in zijn leven, laat hij weten aan de website hockey.nl. Vermeulen speelde 102 interlands. In juni eindigde hij met Oranje als tweede op het WK in eigen land.

"Sinds 2009 hoor ik vast bij het Nederlands elftal", blikt Vermeulen terug. "Vanaf die tijd heb ik alles opzijgezet voor het hockey, met veel plezier en passie. Na het WK merkte dat ik dat niet nog twee jaar wilde doen. Van binnen was het vlammetje minder hard gaan branden. En dat kan niet als je bij Oranje zit."

Vermeulen, die bondscoach Max Caldas maandag op de hoogte bracht, beseft dat hij vrij jong stopt. "De meesten doen dat na hun dertigste. Maar mijn gevoel zegt dat dit de juiste keuze is. En aan gevoel zit geen leeftijd gebonden."

Er is ook nieuws rond een andere international. Jeroen Hertzberger heeft twee jaar bijgetekend bij Rotterdam.

Verlinden laat World Cups Doha en Dubai schieten

Joeri Verlinden laat de wereldbekerwedstrijden in Doha en Dubai schieten. De Limburger last een korte pauze in, waarna hij zich gaat voorbereiden op het WK korte baan in Doha begin december. Verlinden was vorige week actief op het EK lange baan in Berlijn, waar hij zevende werd op de 100 meter vlinderslag.

Inge Dekker doet wel mee. De World Cup in Doha wordt woensdag en donderdag gezwommen en die in Dubai zondag en maandag.

Succesvolle wielercoach Martini (93) overleden

Alfredo Martini is maandagavond overleden. De voormalig bondscoach van het Italiaanse wielrennen werd 93 jaar. Martini stond tussen 1975 en 1997 aan het roer en onder zijn leiding pakte Italië zes wereldtitels. Na zijn aftreden werd hij erevoorzitter van de Italiaanse wielerbond.

Martini was zelf ook verdienstelijk wielrenner en eindigde in 1950 als derde in de Giro d'Italia. Volgens de Italiaanse bond overleed hij in zijn huis in Sesto Fiorentino. Martini werd de laatste maanden geteisterd door een reeks van medische problemen.

Spits Castillion aan de slag in MLS

Geoffrey Castillion heeft onderdak gevonden in de Verenigde Staten. De 23-jarige aanvaller gaat aan de slag bij New England Revolution, dat uitkomt in de MLS.

Castillion doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar tot een doorbraak in de hoofdmacht kwam het niet. Hij mocht in de competitie eenmaal invallen, in maart 2011. De afgelopen jaren werd hij uitgeleend aan RKC Waalwijk, Heracles Almelo en NEC.

"Geoffrey is een grote, sterke targetman met enkele jaren ervaring in de hoogste Nederlandse afdeling", zegt algemeen manager Michael Burns op de clubsite. "Hij zal een andere dynamiek toevoegen aan onze aanval en ons voorin meer opties geven."

New England Revolution komt uit Foxborough in de staat Massachusetts en staat momenteel zevende in de competitie.

Dierenambulance op zoek naar dierenbeul

In Amsterdam is de dierenambulance op zoek naar een klootzak dierenbeul die met zijn boot drie keer over een zwanenfamilie is gevaren. Zeker één zwaan heeft het niet gered en is onthoofd. Dit meldt De Telegraaf.


Het merk boot zou een Bayliner zijn en voer op het water nabij de Zuider IJdijk. Een getuige zag alles gebeuren en maakte er direct een foto van. De naam Arie staat op de boot en het gebeurde afgelopen zaterdag rond 13.00 uur. Getuigen of mensen die meer informatie hebben, kunnen zich melden bij de politie op nummer 0900-8844.

[US Open] Djokovic begint zonder setverlies

Novak Djokovic heeft probleemloos de tweede ronde van de US Open bereikt. De nummer een van de plaatsingslijst stond tegen de Argentijn Diego Schwartzman slechts zeven games af: 6-1, 6-2 en 6-4. Djokovic was de laatste vier jaar verliezend finalist in New York. Alleen in 2011 won hij het laatste grandslamtoernooi van het jaar.

Geheel foutloos speelde Djokovic zeker niet. Hij stond tweemaal zijn service af en sloeg liefst 27 onnodige fouten. Doordat hij zeven keer door de opslag van Schwartzman heen ging, kwam hij echter niet in de problemen.

Milos Raonic stond in zijn wedstrijd eveneens geen set af. De als vijfde geplaatste Canadees was in twee uur klaar met de Japanner Taro Daniel: 6-3, 6-2 en 7-6 (1).

Alonso vraagt licentie aan voor World Tour

Fernando Alonso heeft bij de UCI een licentie voor de World Tour aangevraagd. Dat bevestigt de zaakwaarnemer van de Formule 1-coureur, Luis Garcia Abad, tegen de website Biciciclismo. Alonso, zelf een groot wielerfan, wil voor komend seizoen een nieuw team oprichten.

Alonso had eigenlijk dit seizoen al met zijn formatie in het peloton actief willen zijn. Onderhandelingen om de licentie van het inmiddels verdwenen Euskaltel over te nemen, liepen spaak. Alonso besloot vervolgens zijn pijlen op 2015 te richten.

De 33-jarige Alonso liet eerder al weten de regels van de UCI te willen respecteren. Hij mag bijvoorbeeld nu nog geen renners benaderen. Dat is pas toegestaan als zijn ploeg is geregistreerd. "Tot 1 oktober ik geen wettelijke bevoegdheid om contracten te sluiten", zegt Abad.

Omdat de meeste transfers voor oktober plaatsvinden, bestaat de kans dat het nieuwe team van Alonso niet voldoende punten verzamelt voor de World Tour, het hoogste niveau in het wielrennen. Abad maakt zich er niet druk over. "Als we genoeg punten hebben, beginnen we in de World Tour. Zo niet, dan in de Pro Continental Tour."

Gigantische wietplantage in Limburgs bos

De politie heeft dinsdag in een bos in Reuver een grote wietplantage gevonden. Op een perceel aan de Sint Willibrordusdijk in de Limburgse plaats stonden zo'n 18.500 planten, laat de politie weten.

De politie is bezig de plantage te ruimen. Volgens L1 is het mogelijk de grootste plantage die ooit in Limburg is aangetroffen. De plantage werd ontdekt door een tip. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Patty Brard wil FOK!ker met 30+ worst

Patty Brard was niet blij met de stripper die haar vriendinnen hadden geregeld voor haar vrijgezellenfeest. "Hij had het kleinste worstje van Londen en stonk naar zweet", zegt de presentatrice, die volgende maand voor de vierde keer trouwt, in Koffietijd. Brard werd afgelopen weekend als verrassing meegenomen naar Engeland.

De 59-jarige presentatrice was in het vooruitzicht gesteld dat een 'grote en heerlijke sportman' zijn kleren uit zou trekken, maar die was verhinderd. Zijn vervanger viel dus niet in de smaak. De presentatrice wilde überhaupt geen stripper. "Ik haat strippers. Ik vind het viezig. Dit was gewoon pesten van de meiden."

Hoewel het entertainment Brard niet volledig bekoorde, heeft ze enorm genoten. "We zaten in een fantastisch hotel en we hebben heerlijk gegeten", somt ze op. "Het is iets wat memorabel is. Je wilt het eigenlijk altijd doen want het gebeurt nooit dat je met zeven vriendinnen tegelijk bij elkaar bent."

De presentatrice trouwt op 15 september met Antoine van de Vijver. Een week later beloven de twee elkaar eeuwige trouw op Ibiza. Brard zegt dat haar eerdere huwelijken, met Ron Brandsteder, Carlo Nasi en René Muthert, niet 'op haar manier' verliepen. "Nu doe ik het echt zoals ik dat wil."

[US Open] Sharapova verslaat landgenote Kirilenko

Maria Sharapova is doorgedrongen tot de tweede ronde van de US Open. De mondiale nummer zes, in 2006 winnares, versloeg in een Russisch onderonsje Maria Kirilenko. Alleen in de eerste set kreeg Sharapova tegenstand: 6-4 en 6-0.

Sharapova keek in het eerste bedrijf tegen een 4-2 achterstand aan toen ze een tandje bijschakelde. Ze won tien games op rij en versloeg zo voor de zesde keer in haar carrière goede vriendin Kirilenko, die is afzakt naar de 113e plaats op de wereldranglijst.

Caroline Wozniacki bereikte eveneens de tweede ronde. De als tiende geplaatste Deense zag Magdalena Rybarikova uit Slowakije in de derde set geblesseerd opgeven. Wozniacki leidde op dat moment met 6-1, 3-6 en 2-0.

Meer updates voor Caterham

Het Formule 1-team Caterham zal voor de Grand Prix van Italië op Monza meer updates op de CT05 gaan introduceren. De Zwitsers/Arabische renstal had voor Spa-Francorchamps al een pakket nieuwe onderdelen op de auto gemonteerd, maar zei toen al dat er meer in de pijplijn zat.

Teambaas Christijan Albers: "We hebben twee drukke weken voor de boeg, omdat we werken aan nieuwe updates voor de Grand Prix van Italië. Het begin is goed geweest, maar nu moeten we hier op voortbouwen en iedere race verbeteren. Ik heb vertrouwen in het team dat ze hun uiterste best gaan doen om de auto telkens te verbeteren. We gaan de goede kant op."

Afgelopen weekend op Spa-Francorchamps eindigde Marcus Ericsson na een bijna race land durend gevecht als zeventiende, vlak achter grote concurrent Max Chilton. Eenmalig coureur André Lotterer viel al in de eerste ronde uit met motorische problemen. Toch prees Albers zijn inzet omdat de Duitser, die normaal in de sportscars racet, nuttige feedback over de auto heeft gegeven.

'Duizend miljard liter regen gevallen'

Het regengebied dat sinds maandagmiddag over het land trekt, zorgt in totaal voor zo'n duizend miljard liter neerslag. Dat beweert weeronline.nl dinsdag. Dat komt overeen met vierhonderdduizend olympische zwembaden.

De meeste regen viel tot nu toe in het midden en zuiden van het land met gemiddeld zo'n dertig millimeter water. Plaatselijk is in het zuiden zelfs 45 millimeter gevallen.

De regenbuien zijn voorlopig nog niet weg. In het zuiden blijft het tot in de avond doordruppelen. De neerslagsom kan op sommige plaatsen uitkomen boven de vijftig millimeter water.

Woensdag is een uitzondering in de tot nu toe doornatte augustusmaand. Het blijft een dag droog en ook de zon laat zich weer eens zien. De temperatuur stijgt daarbij weer boven de 20 gradengrens. De tijdelijke opleving is van korte duur. Vanaf donderdag belooft het weer grijs en nat te worden.

Hobbit-acteur bijna ten onder tijdens tornadofilm

Voor Richard Armitage waren de opnames van Into the Storm loodzwaar. De acteur, die wereldberoemd werd als de gevallen dwergenprins Thorin Oakenshield in de Hobbit-films van Peter Jackson, had op de set van de tornadofilm te kampen met omvallende telefoonmasten, rollende auto's en natuurlijk massa's water.

"En dan hebben we het nog niet over vuur. Want op een geven moment staat, ondanks de orkaan, alles in de fik", zegt Armitage op de set even buiten Detroit tegen Novum Nieuws. "Ik heb keihard getraind voor deze rol, ik draag een wetsuit onder mijn kleren en er staat een medisch team klaar voor als het fout gaat. Maar mijn god, ik maak elke dag minstens drie keer een bijna-dood-moment mee."

Daarbij vergeleken was zelfs de Hobbit-trilogie, waarvan het laatste deel in december verschijnt, af en toe een eitje. "Natuurlijk loop ik daar de hele tijd rond met een pruik, dikke make-up en een loodzware uitrusting. Maar zelfs twintig kilo dwerg meezeulen valt in het niet bij wat er hier dagelijks van ons gevraagd wordt."

Into the Storm, die vanaf donderdag in de bioscopen draait, kan volgens de makers dan ook worden beschouwd als een regelrechte rampenfilm. De film vertelt over een stel middelbare scholieren die vastleggen hoe een tornado ontstaat en wat er overblijft als er een over hun woonplaats raast.

"Uiteindelijk worden het er vier", lacht de 43-jarige Brit, die een docent speelt die met de jongeren meereist en hen moet behoeden voor het ergste kwaad. "Sharknado is er niets bij."

Waar de acteur wel erg van genoot was de vrijheid die hij op de set kreeg van regisseur Steven Quale, die eerder Final Destination 5 maakte. "Steve gelooft er heilig in dat je lang niet alles kunt plannen", zegt Armitage. "Daardoor was er veel ruimte voor ons als acteurs om te improviseren. En omdat we ons niet heel strak aan het script hoefden te houden, viel het ook niet zo op als we soms een paar seconden te lang niet boven water kwamen", lacht hij.

"De film was ook veel rommeliger, in de goede zin des woords, dan bijvoorbeeld The Hobbit", gaat Armitage verder. "Daar stond elke seconde al van tevoren vast." Dat had echter voornamelijk met het budget te maken, weet Armitage. "Bij The Hobbit kan Peter het zich simpelweg niet veroorloven om al te veel aan te rotzooien. Daar kost een extra draaidag meteen miljoenen."

'Veel onveilige situaties met dementen'

Driekwart van de mantelzorgers krijgt dikwijls te maken met gevaarlijke situaties en ongelukken bij mensen met dementie die nog thuis wonen. Dat meldt Alzheimer Nederland dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Het gaat onder meer om valpartijen, verkeerde inname van medicijnen, verbranding en het eten van bedorven voedsel. Meer dan de helft van de mantelzorgers is wel eens op zoek geweest naar een verdwaald familielid met dementie. Een vijfde meldt zelfs dat hun patiënt zeker elke maand verdwaalt.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat een op de drie mantelzorgers zich veel of dagelijks zorgen maakt. Driekwart geeft aan dat zich dermate onveilige situaties in huis voordoen dat het maar net goed afloopt.

Volgens Alzheimer Nederland moet er nog heel wat gebeuren als het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Zeker met de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), aldus een woordvoerder.

"Gemeenten zullen echt aan de slag moeten om de mantelzorgers eerder met praktische raad en hulpmiddelen te helpen", zegt een woordvoerder. Nu zijn bijvoorbeeld nog veel mantelzorgers onbekend met het gemeentelijke WMO-loket, waar mensen met vragen terechtkunnen.

De WMO regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Gemeenten worden daar vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor.

Oekraïne neemt Russische militairen gevangen

Oekraïne zegt dat zijn strijdkrachten tien Russische militairen gevangen hebben genomen in een oostelijke regio waar gevochten wordt met pro-Russische separatisten.

De militairen behoren tot een Russische luchtlandingsdivisie. Ze werden maandag gevangengenomen in de omgeving van Amvrosiivka, bij de Russische grens in de regio Donetsk.

Op de Facebookpagina van de Oekraïense strijdkrachten werden van vijf van de gevangenen video-opnamen geplaatst. Een van hen verklaarde dat de soldaten waren gemobiliseerd voor een militaire oefening.

Xbox- en Nintendo-gamers stappen over naar PlayStation

Het bedrijf Nielsen voert grote onderzoeken uit om te kijken wat voor trends er in de wereld spelen en waarom die ontstaan. Nu hebben ze een onderzoek gedaan onder 1.200 fanatiek gamers in de Verenigde Staten en gevraagd welke console ze hebben en welke ze hadden.

Uit het onderzoek blijkt dat 31% van de Amerikaanse PlayStation 4-bezitters een Xbox 360 en of Wii hebben. Hieruit maken zij op dat er dus een grote verschuiving is binnen de gamers qua consoleaankoop. Uiteraard was het al een tijdje bekend dat de PlayStation 4 beter verkocht, maar in Amerika zijn de consoles zo goed als tegelijk op de markt gekomen. Waardoor het komt is niet onderzocht en dus weten we ook niet waarom mensen overgestapt zijn.

ps4

Matige score Gal op reservepaard Voice

Edward Gal heeft op zijn tweede dag van de Wereldruiterspelen in Normandië geen topscore weten neer te zetten met zijn reservepaard Glock's Voice. De ruiter uit Harskamp kwam tot een score van 72,414% en staat daarmee momenteel achtste. 

Gal kon niet uikomen met zijn eerste paard Undercover omdat het paard een blessure had opgelopen aan de wervelkolom. De kür met Voice begon goed, maar het paard en ruiter kon dat niveau niet de hele proef vasthouden. De jurywaardering was uiteindelijk iets lager dan die voor invaller Diederik van Silfhout (Arlando/73,414%).  Hans Peter Minderhoud met Johnson was maandag met een score van 74,357% de beste Nederlander. 

Later vandaag komt Adelinde Cornelissen nog in actie met Jerich Parzival. Op papier zal Cornelissen een betere proef neerzetten dan Gal en dit houdt in dat hij het zogeheten wegstreepresultaat zal zijn. 

Aan de leiding gaat momenteel Isabel Werth. De Duitse en olympisch kampioene van 1996 kwam met Bella Rose 2 tot een score van 81,529%. Ze is momenteel de enige ruiter met een score boven de 80%. Duitsland gaat ook aan de leiding in het landenklassement. Helen Langehenenberg (Damon Hill) moet het voor de Duitsers kunnen afmaken. Groot-Brittannië zal met olympisch kampioene Charlotte Diujardin (Valegro) ook nog een poging gaan wagen voor het goud. 

Voor Nederland lijkt brons het hoogst haalbare in Normandië. Ook de Spanjaarden zijn nog in de race voor een medaille. 

'Transfer Di Maria naar United zo goed als rond'

De transfer van Angel Di Maria van Real Madrid naar Manchester United is zo goed als rond. Dat hebben Britse media maandagavond laat gemeld. United zou voor Di Maria 75 miljoen euro betalen en daarmee het Britse recordbedrag verbreken.

Di Maria arriveerde maandag in Manchester en zou reeds medisch zijn gekeurd. Voor hem ligt een vijfjarig contract klaar. United maakt naar verwachting dinsdag de transfer nog openbaar. Het oude Britse recordbedrag was in handen van Chelsea, dat in 2011 zo'n zestig miljoen euro aan Liverpool betaalde voor Fernando Torres.

Na Ander Herrera, Luke Shaw en Marcos Rojo is het de vierde miljoenentransfer voor United, dat onder Louis van Gaal een slechte start van het seizoen kent. De eerste twee competitieduels leverden slechts een punt op.

Linkerflankspeler Di Maria speelde vier seizoenen in de Spaanse hoofdstad. Door de komst van Toni Kroos en James Rodriguez naar Real waren zijn kansen op een basisplaats afgenomen. Di Maria was afgelopen zomer met Argentinië verliezend finalist op het WK.

'PSV verkoopt PSG nee voor Wijnaldum'

PSV heeft Paris Saint-Germain de deur gewezen voor Georginio Wijnaldum. De Franse landkampioen wilde de 23-jarige middenvelder graag overnemen, maar de Eindhovenaren willen hun aanvoerder nog minstens een seizoen behouden. Dat heeft De Telegraaf dinsdag gemeld.

Wijnaldum verlengde twee weken geleden zijn contract tot medio 2018. De Rotterdammer had mede door een sterk WK over belangstelling niet te klagen. Met PSV is hij na drie speelronden koploper van de Eredivisie.

[US Open] Haase: "Partij was aanslag op je lichaam"

Robin Haase leek maandag voor een stunt te kunnen zorgen op de US Open. De 27-jarige tennisser speelde sterk tegen wereldtopper Andy Murray in de eerste ronde van het grandslamtoernooi en toen de Schot kramp kreeg leek Haase de partij naar zich toe te kunnen trekken. Dat gebeurde echter niet, mede doordat ook Haase stuk zat. Murray won uiteindelijk na vier sets: 6-3, 7-6 (6), 1-6 en 7-5.

"Ik zat tegen de kramp aan. Het was een aanslag op je lichaam", aldus Haase, die zich bewust was van de kans op een verrassing. Dat maakte de teleurstelling van de nederlaag volgens de Hagenaar echter niet groter of kleiner. "Je hebt kansen, dus je baalt gewoon, maar het komt niet harder aan dan normaal omdat het Murray is."

Haase: partij was aanslag op je lichaam
Haase: partij was aanslag op je lichaam (Foto: ANP)

[Upd] [jOS] Van Tongeren onderuit tegen Turks supertalent

Boogschutter Jan van Tongeren heeft zich op de Jeugd Olympische Spelen geplaatst voor de kwartfinales. De vijftienjarige Nederlander rekende in de achtste finale af met de Argentijn Francesco Rodriguez Sas.

Van Tongeren begon niet heel sterk, maar doordat Rodriguez nog matiger begon - twee zevens tegen twee achtten voor Van Tongeren - kon de Nederlander alsnog de eerste set winnen: 2-0. Beide schutters deden het beter in de tweede set, Van Tongeren kwam nu tot 27 punten in plaats van 26. Dat was genoeg om de set met één punt verschil te winnen en de stand op 4-0 te brengen.

De derde set was de beste van de Argentijn. Waar Van Tongeren met een tien en twee negens op 28 punten kwam, liet Rodriguez twee tiens en een negen noteren, waarmee hij de set won en op 4-2 kwam. In set vier maakte Van Tongeren echter de dienst weer uit. Met een negen en een tien had hij aan nog een negen genoeg om de set - en dus de wedstrijd - te winnen. Hij maakte er nog een tien van, waardoor hij zijn laatste set afsloot met 29 punten, zijn hoogste score in de wedstrijd.

In de kwartfinale neemt Van Tongeren het dinsdag even na 9.00 uur op tegen Mete Gazoz. De Turk liet in zijn vorige wedstrijd een bijzonder sterke impressie achter. Van de vijftien pijlen gingen er totaal liefst negen in 'de tien', waaronder zeven van de laatste negen.

Update 9.27 uur

Van Tongeren is er niet in geslaagd de halve finale te bereiken. De vijftienjarige Gazoz was in de kwartfinale onaantastbaar, terwijl de even oude Nederlander enkele kleine foutjes maakte. De wedstrijd begon met een ongekend niveau in de eerste set, waar beide schutters drie keer in de tien schoten. Van Tongeren begon de tweede set echter met een acht en doordat Gazoz een negen en twee tienen liet noteren was de set verloren.

De derde set van de Nederlander was weer uitstekend, met één negen en twee tienen, maar dat was ook wat de Turk schoot. Van Tongeren moest de vierde set winnen om in de wedstrijd te blijven, maar begon wederom met een acht. Hij schoot nog wel twee tienen erbij, maar doordat Gazoz drie keer achter elkaar de tien raakte was het gedaan: 6-2.

Gazoz eindigde de wedstrijd uiteindelijk met tien van zijn twaalf pijlen in de tien, een ongehoord resultaat. Ook de acht tienen van Van Tongeren was van hoog niveau, maar het was net niet genoeg.

Israël bombardeert torenflats in Gaza

De Israëlische luchtmacht heeft dinsdagochtend twee torenflats in Gaza-Stad gebombardeerd. Een toren van veertien verdiepingen met tientallen woningen en winkels werd met de grond gelijk gemaakt, de andere met 72 appartementen en zestig winkels zwaar beschadigd, meldt de politie in Gaza.

Beide torens waren ontruimd. Toch raakten bij een van de aanvallen 25 mensen gewond.

Israël verklaarde doelen te hebben aangevallen die werden gebruikt door strijders in de Gazastrook, maar noemde de twee torens niet specifiek. Het is de tweede keer deze week dat torenflats in Gaza zijn verwoest. Volgens Israël opereert Hamas dikwijls vanuit civiele locaties.

Milieuclub breekt lans voor doggybag

Nederlanders zouden vaker etensresten moeten meenemen uit restaurants. Dat vindt Natuur & Milieu. De natuurorganisatie verspreidt daarom vijftigduizend zogenoemde doggybags onder restaurants. De organisatie wil daarmee een taboe doorbreken. Volgens Natuur & Milieu wordt in de horeca jaarlijks 51 duizend ton voedsel weggegooid.

"Niemand houdt van voedselverspilling. Met de doggybag willen wij restaurants én gasten helpen om te genieten van al het eten - en zo te zorgen voor minder milieubelasting en lagere kosten", zegt campagnedirecteur Olof van der Gaag. De weggegooide hoeveelheid voedsel in de horeca staat volgens de organisatie gelijk aan zo'n 77 miljoen warme maaltijden.

Uit onderzoek dat Natuur & Milieu heeft laten uitvoeren blijkt dat 78 procent van de Nederlanders een hekel heeft aan voedselverspilling. Iets meer dan de helft vraagt uit schaamte of uit onbekendheid nooit om overgebleven eten mee naar huis te nemen.

Een doggybag is een zak of een bakje waarin mensen het eten kunnen stoppen dat ze niet hebben opgegeten. Zo kunnen ze het op een later moment thuis alsnog opeten. In landen als de Verenigde Staten en China is het gebruik van doggybags veel normaler. Natuur & Milieu hoopt dat het ook in Nederland ingeburgerd raakt.

VS voeren verkenningsvluchten uit boven Syrië

De Verenigde Staten zijn begonnen met verkenningsvluchten boven Syrisch grondgebied, zeggen bronnen bij de regering in Washington. De vluchten kunnen de opmaat zijn voor luchtaanvallen op stellingen van de extremistische organisatie Islamitische Staat.

De VS voerden eerder deze maand luchtaanvallen uit op IS in Irak. Volgens president Barack Obama was dat nodig omdat Amerikanen in Irak werden bedreigd en er een humanitaire crisis dreigde in het noorden van dat land. Medewerkers van het Amerikaanse ministerie van defensie zeggen dat het gevaar van de militanten alleen helemaal kan worden weggenomen als ze ook op Syrisch grondgebied worden aangepakt. Maar voordat Obama daar eventueel toe besluit is aanvullende, betrouwbare informatie nodig.

Obama heeft zich lange tijd verzet tegen militaire actie in Syrië, om niet het moeras van de burgeroorlog daar in te worden gezogen. Maar zijn standpunt lijkt te zijn veranderd sinds de moord op de Amerikaanse journalist James Foley, die door IS in Syrië werd gegijzeld. De groep heeft gedreigd nog meer Amerikaanse gijzelaars te doden.

Het Witte Huis wilde geen commentaar geven op het besluit van Obama om verkenningsvluchten boven Syrië toe te staan. Maar woordvoerder Josh Earnest merkte op dat Obama heeft getoond dat hij bereid is tot militaire actie over te gaan als Amerikaanse burgers worden bedreigd. "Dat geldt zonder acht te slaan op internationale grenzen", zei hij.

De VS hebben al een aantal verkenningsmissies boven Syrië uitgevoerd, onder andere als voorbereiding op een, mislukte, commandoactie deze zomer om Foley en andere gegijzelde Amerikanen te bevrijden.

Obama staat volgens regeringskringen voor het dilemma dat uitschakelen van IS in Syrië onbedoeld de Syrische president Bashar Assad kan helpen. Syrië waarschuwde maandag dat Amerikaanse luchtaanvallen zonder instemming van Damascus zullen worden opgevat als agressie.

NBA 2K15 dunkt er op los

2K Games heeft een nieuwe gameplaytrailer van NBA 2K15 op het internet gezet. In deze trailer, met dank aan Shaquille 'Yakkem' genoemd, zien we flink wat van de nieuwe animaties die toegevoegd zijn.

Met meer dan 5000 nieuwe animaties zal NBA 2K15 zorgen voor nog meer sfeer en realisme in de basketbalfranchise. Ernie Johnson en vier keer NBA World Champion Shaquille O’Neal zijn te zien als commentatoren in deze trailer.

NBA 2K15 is vanaf 10 oktober beschikbaar voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Eerste beelden Bravely Second

De eerste beelden vanSquare Enix' RPG Bravely Second zijn online verschenen. De twee video's, die voorzien zijn van Japans commentaar, zijn opgenomen tijdens een livestream van Square Enix en laten onder andere de games nieuwe lokatie Instantal zien.

Een feature waar een van de video's op in gaat is het job system. Dit zat ook al verwerkt in de voorganger Bravely Default, dus dit zal gamers niet vreemd in de oren klinken. Wat wel opvalt is dat ogenschijnlijk het aantal job slots is verhoogd. Waar Bravely Default er nog 24 had, lijkt Bravely Second er in de video dertig te hebben.

Bravely Second komt uit op Nintendo 3DS, maar wanneer de release is is nog onbekend.

Atlético verspeelt punten, Real wint

Atlético Madrid is teleurstellend begonnen aan het nieuwe seizoen in de Primera Division. De regerend kampioen kwam maandag uit bij stadgenoot Rayo Vallecano niet verder dan 0-0. Real Madrid kende wel een goede start. Promovendus Cordoba werd eerder op de avond in Santiago Bernabeu met 2-0 verslagen.

Real had een halfuur nodig om op voorsprong te komen via een rake kopbal van Karim Benzema. Cordoba, dat voor het eerst sinds 42 jaar weer uitkomt op het hoogste niveau in Spanje, bleek vervolgens een taaiere tegenstander dan verwacht. Pas in de laatste minuut zorgde Cristiano Ronaldo met een afstandsschot voor de beslissing.

Atlético mocht tegen Vallecano nooit aanspraak maken op meer dan een puntje. De kampioen, die topscorer Diego Costa kwijtraakte aan Chelsea, had amper veertig procent van het balbezit en ontsnapte in de tweede helft meerdere malen aan een tegengoal.

Het puntenverlies was voor Atletico de tweede domper van de dag. Maandagmiddag hoorde coach Diego Simeone dat hij voor acht duels wordt geschorst wegens wangedrag in de wedstrijd om de Spaanse supercup tegen Real Madrid. Assistent German Burgos nam tegen Rayo Vallecano al de taken waar.

[US Open] Wawrinka start met zege op Vesely

Stanislas Wawrinka heeft zijn partij in de eerste ronde van de US Open in straight sets gewonnen. De winnaar van de Australian Open, die vorig jaar in New York de halve finale haalde, versloeg de Tsjech Jiri Vesely met 6-2, 7-6 (6) en 7-6 (3). In de tiebreak van de tweede set overleefde de nummer drie van de plaatsingslijst een setpoint.

Ook Jo-Wilfried Tsonga baande zich een weg naar de tweede ronde. De nummer negen van de plaatsingslijst had vier sets nodig om de Argentijn Juan Monaco van zich af te schudden: 6-3, 4-6, 7-6 (2) en 6-1.

In het vrouwentoernooi beleefde Simona Halep een stroeve start. De als tweede geplaatste Roemeense, die vorige week in het voorbereidingstoernooi van New Haven al inde eerste ronde sneuvelde, kwam tegen de Amerikaanse Danielle Collins pas laat op gang: 6-7 (2), 6-1 en 6-2.

Een andere favoriete, Agenieszka Radwanska, kwam veel overtuigender voor de dag. De Poolse, als vierde geplaatst, leverde tegen Sharon Fichman uit Canada maar één game in: 6-1 en 6-0.

Manchester City klopt Liverpool in topper

Manchester City heeft maandag in de Premier League de topper tegen Liverpool gewonnen. De landskampioen versloeg de nummer twee van het afgelopen seizoen in het Etihad Stadium met 3-1. Stevan Jovetic werd de man van de wedstrijd door de eerste twee doelpunten voor de thuisclub te maken.

De eerste goal van Jovetic viel vier minuten voor rust, tien minuten na de pauze maakte de Montenegrijn er 2-0 van. Sergio Agüero, die als vervanger van Edin Dzeko in het veld was gekomen, gooide twintig minuten voor tijd de wedstrijd in het slot. Liverpool redde dankzij een eigen doelpunt van Pablo Zabaleta in de slotfase de eer.

Manchester City staat met zes punten uit twee duels samen met Tottenham Hotspur, Chelsea en Swansea City bovenaan. Liverpool bezet met drie punten voorlopig de negende plaats.

Age of Empires komt weer terug

Age of Empires, vroeger (toen alles beter was) een gerespecteerde naam. De laatste jaren gaat het helaas een stuk minder met deze serie. Age of Empires Online stopte al een tijdje geleden. Microsoft probeert de serie ‘weer’ nieuw leven in te blazen.

Dit keer plakken zij de naam Age of Empires op een tower defense game. Althans, als we moeten uitgaan van de eerste beelden. Het zal blijkbaar geen diepgaande game worden, zoals bijvoorbeeld Age Of Empires 2. De game gaat Age of Empires Castle Siege heten. Het spel zal in september moeten uitkomen op Windows 8 gerelateerde apparaten.

[US Open] Bertens geeft op in eerste ronde

Kiki Bertens is er niet in geslaagd de tweede ronde te halen op de US Open. De 22-jarige tennisster gaf in haar partij tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky op omdat ze werd bevangen door de hitte. Bertens had op dat moment de eerste set met 7-6 (7) gewonnen en stond in de tweede met 4-3 achter.

Bertens sleepte de eerste set, waarin ze meerdere keren een voorsprong uit handen gaf, na meer dan een uur spelen uit het vuur. In de tweede set kreeg de Wateringse, die vorig jaar in New York ook niet verder kwam dan de eerste ronde ronde, steeds meer last van het warme weer. Meerdere behandelingen mochten niet baten en ze verliet uiteindelijk in tranen de baan.

Door de uitschakeling van Bertens komt er direct een einde aan de Nederlandse inbreng in het enkelspel bij de vrouwen. Bij de mannen werd Robin Haase eerder op de dag in vier sets verslagen door Andy Murray. Igor Sijsling, die is gekoppeld aan Victor Estrella Burgos, is de laatste Nederlandse troef.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.