FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 augustus 2014

Medische hulp nodig bij WK pittig eten

Bij snackbar Curry & Chili in Berlijn is zaterdag het eerste wereldkampioenschap pittig eten gehouden. Tijdens de wedstrijd moesten enkele deelnemers de hulp van een arts inroepen.

In de laatste ronde werden waarden van 7,7 miljoen bereikt op de schaal van Scoville, waarmee de pittigheid van eten gemeten wordt. Ter vergelijking: Sambal oelek scoort maar 2000 op de schaal van Scoville. De gemiddelde Nederlander vindt 500 à 1000 Scoville al scherp.

Honderden kijklustigen sloegen de wedstrijd gade waarbij de pittigste pepers ter wereld werden ingezet. Wereldkampioen werd Macedonië, zilver ging naar Duitsland, brons naar Polen.

Noor Kristoff verslaat Terpstra in Steenwijk

Alexander Kristoff heeft zaterdag het Spektakel van Steenwijk gewonnen. De Noorse renner van Katusha klopte in het criterium in de Overijsselse plaats Niki Terpstra en Tom Veelers. Kristoff won vorige maand twee etappes in de Tour de France en schreef dit jaar ook Milaan - San Remo al op zijn naam.

De 27-jarige Kristoff is deze week de tweede renner die een stokje steekt voor een Nederlandse zege. In Stiphout was tourwinnaar Vincenzo Nibali de beste. Lars Boom in Boxmeer, Terpstra bij de Acht van Chaam, Sebastian Langeveld bij de Wateringse Wielerdag en Tom Dumoulin in Heerlen wisten eveneens te winnen.

Opvallende naam aan de start in Steenwijk was schaatser Koen Verweij.

Valbuena verruilt Marseille voor Dinamo Moskou

Mathieu Valbuena vervolgt zijn loopbaan bij Dinamo Moskou. De 38-voudig Frans international trekt na acht jaar de deur achter zich dicht bij Olympique Marseille. In Rusland tekent hij een contract voor drie seizoenen, meldt Dinamo zaterdag.

Valbuena hield een transfer naar de Moskovieten eerder nog af toen ook Queens Park Rangers en West Ham United belangstelling toonden. Hij is nu alsnog gezwicht voor de Russische miljoenen. "Dinamo heeft een ambitieus project waar ik graag deel van wil uitmaken", laat Valbuena weten, die onder anderen Alexander Büttner, Douglas en Balázs Dzsudzsák als ploeggenoten krijgt.

De 29-jarige middenvelder, die naar verluidt zo'n zeven miljoen euro kost, speelde 321 officiële duels voor Marseille, waarin hij 21 keer scoorde. In 2010 veroverde hij met de club de landstitel. Daarnaast won Valbuena drie keer achter elkaar het bekertoernooi tussen 2010 en 2013.

Deze zomer bereikte Valbuena met Frankrijk de kwartfinale van het WK. Hij had in de groepsduels tegen Honduras en Zwitserland, in de achtste finale tegen Nigeria en in de verloren wedstrijd tegen Duitsland een basisplaats.

130 landen eisen actie V-raad om Gaza

De Beweging van de Niet-Gebonden Landen en de ontwikkelingslanden van de Groep van 77 hebben zaterdag geëist dat de VN-Veiligheidsraad onmiddellijk in actie komt om de burgers in de Gazastrook te beschermen. Beide organisaties vertegenwoordigen samen zo'n 130 landen, waaronder China, Zuid-Afrika, Brazilië en Egypte.

De twee blokken veroordelen de "militaire agressie van de bezettingsmacht Israël tegen het Palestijnse volk". De schendingen van de mensenrechten door Israël moeten stoppen, en de Veiligheidsraad moet daartoe zo spoedig mogelijk een resolutie aannemen.

KNMI trekt ook code geel in

De waarschuwing voor gevaarlijk weer van het KNMI is ingetrokken. Het weerinstituut kondigde zaterdag voor het hele land code geel af en voor het noordwesten zelfs korte tijd code oranje voor extreem weer. Lokaal gingen regen- en onweersbuien gepaard met hagel en zware windstoten.

Het onweer golfde zaterdag over het land. In het Noord-Hollandse Warmenhuizen brak brand uit in een woning na een blikseminslag en in Limburg waaiden bomen om en liepen kelders en een straat in Roggel onder. Tot grote problemen leidde het weer niet.

De grote dancefestivals Solar in Roermond en Dance Valley in Spaarnwoude kwamen ook ongeschonden uit de strijd. De 35 duizend bezoekers van Dance Valley kregen poncho's van de organisatie. De tienduizenden mensen bij Solar konden schuilen in tenten. Het programma werd een kwartiertje stilgelegd.

Netanyahu: we zijn nog niet klaar

De militaire acties van Israël in de Gaza-strook zijn nog niet ten einde. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu zaterdag in een televisietoespraak gezegd. Met het opsporen en vernietigen van de meeste Hamas-tunnels naar Israël zou een einde in zicht zijn, zo werd gedacht, maar volgens Netanyahu is de veiligheid nog niet voldoende gegarandeerd.

"Het leger bereid aanvullende acties voor zolang de veiligheidssituatie dat vereist", zei de premier. Hij liet daarbij alle opties open.

Eerder op de dag gaf Israël aan dat vredesbesprekingen met Hamas voorlopig niet aan de orde zijn.

FC Twente verliest kansloos van Gladbach

FC Twente is in zijn laatste oefenduel voor de start van de Eredivisie hard onderuit gegaan. De Enschedeërs verloren zaterdag in de eigen Grolsch Veste met 4-1 van Borussia Mönchengladbach. Voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder was het de eerste nederlaag van de voorbereiding.

De Noor Torgeir Børven redde ruim twintig minuten voor tijd de eer van Twente. Door goals van Branimir Hrgota, Havard Nordtveit en Max Kruse stond het toen al 3-0. Ibrahima Traoré zorgde namens de Duitsers voor het slotakkoord. De Tukkers beginnen het seizoen volgende week met een uitwedstrijd bij SC Cambuur.

Gladbach verkocht Luuk de Jong deze zomer aan PSV. Verdediger Roel Brouwers maakte als invaller zijn opwachting bij de Bundesliga-club.

Ook sc Heerenveen besloot de voorbereiding met een nederlaag. In het Abe Lenstra stadion gingen de Friezen met 1-0 onderuit tegen Levante. Victor Casadesus maakte tien minuten na rust het enige doelpunt. De Noorse aanwinst Thomas Dalgaard van Heerenveen viel niet veel later in.

Voormalig SP-senator verlaat partij om Gaza

Oud-senator voor de SP Anja Meulenbelt heeft haar partijlidmaatschap opgezegd uit onvrede met de in haar ogen passieve houding van de SP ten aanzien van de oorlog in Gaza. De schrijfster die zegt ooit lid van de partij te zijn geworden vanwege het Palestina-standpunt uit onder meer kritiek op partijleider Emile Roemer.

Roemer riep juist zaterdag in een gezamenlijke brief met fractieleider in de senaat Tiny Kox op om de ambassadeur van Israël op het matje te roepen. Ze vroegen minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in een brief te benadrukken dat de situatie in Gaza de relatie van Nederland met Israël schaadt. De brief van Roemer en Kox is volgens Meulenbelt 'drie weken en anderhalf duizend doden te laat'.

"Natuurlijk zijn ook de raketbeschietingen vanuit Gaza in strijd met internationaal recht en met de positie van de Palestijnse regering, die de beschietingen keer op keer veroordeelt", zo stelt Meulenbelt in een verklaring. "Maar het is nu eerst en vooral zaak om de volstrekt disproportionele aard en omvang van het geweld dat het Israëlische leger loslaat op de al zo gekwelde bevolking van Gaza in de meest sterke bewoordingen te veroordelen. Door de internationale gemeenschap - en dus ook door de Nederlandse regering."

Jack van Gelder stopt nooit met schnabbelen

Jack van Gelder is niet van plan nee te zeggen tegen bijklussen. "Schnabbelen heeft een negatieve klank, maar ik heb altijd een vrij beroep gehad", legt de sportverslaggever uit in De Telegraaf. "Als schnabbelen staat voor eerlijk werken en geld verdienen, dan ben ik daar blij mee. Ik zal het ook altijd blijven doen."

Van Gelder vertelt dat hij altijd bij heeft geklust. "Sinds 1995 ben ik in dienst bij de NOS en ik heb natuurlijk nooit kunnen leven van die 75 gulden die ik in eerste instantie voor de verslaggeving op zondagmiddag kreeg. Ik moest er dus dingen naast doen, maar heb altijd eerlijk mijn geld verdiend."

Aan stoppen met werken moet de 63-jarige Van Gelder dan ook nog helemaal niet denken. "Ik wil over twee jaar, wanneer ik met pensioen moet, niet stoppen. Ik wil gewoon doorgaan. Momenteel heb ik geen specifiek idee wat dat zal worden. Gelukkig is mijn gezondheid goed en heb ik de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Een ding is zeker: ik moet wat om handen hebben. Ik moet er niet aan denken om elke dag op de golfbaan te staan."

Luiten boekt weinig progressie in Akron

Joost Luiten blijft worstelen op de Bridgestone Invitational. De golfer uit Bleijswijk ging zaterdag op de baan in het Amerkaanse Akron rond in 71 slagen, een boven par. Daarmee deed Luiten het twee slagen beter dan in zijn eerste twee rondes, maar levert hij nog steeds een achterhoede gevecht met een totaal van 217 slagen.

Door een storm konden niet alle golfers hun derde ronde al afmaken. De Spaanse leider Sergio Garcia was hard op weg verder afstand te nemen van zijn naaste belagers Rory McIlroy en Marc Leishman. Naar verwachting kunnen ze later op de dag wel weer verder.

FC Groningen boekt knappe zege op Aston Villa

FC Groningen heeft een knappe thuisoverwinning geboekt op Aston Villa. De Groningers wonnen het oefenduel met maar liefst 4-1. Na 33 minuten stond het al 3-0 door twee doelpunten van Tjaronn Chery en een goal van aanwinst Jarchinio Antonia. Dino Islamovic maakte vlak voor tijd de 4-1. Aston Villa deed tussendoor iets terug via Charles N'Zogbia.

Filip Kostic speelde niet mee. De aanvaller was duizelig en werd uit de selectie gehouden. Leandro Bacuna viel in de tweede helft in bij de Premier League-club. De oud-speler van FC Groningen speelde van 2009 tot en met 2013 in de Euroborg.

SC Cambuur won thuis met 4-1 van FC Emmen. De doelpunten van de Leeuwarders werden gemaakt door Bartholomew Ogbeche, tweemaal Michiel Hemmen en Ajax-huurling Dejan Meleg. FC Dordrecht verloor op de eigen open dag. Thuis werd er verloren van VVV-Venlo met 2-1.

Promovendus Excelsior won wel van Telstar met 0-1. Maker van het doelpunt was Tom van Weert. FC Utrecht won zijn oefenpartij gemakkelijk van Sparta Nijkerk. Het werd 7-1. Nacer Barazite maakte een hattrick.

Israël vindt praten met Hamas 'zinloos'

Het heeft 'geen zin' om te met Hamas te praten over een wapenstilstand en daarom stuurt Israël geen onderhandelaars naar Caïro. Dat heeft de Israëlische minister van inlichtingen en strategische zaken Yuval Steinitz zaterdag gezegd op televisiezender Channel 10. In Egypte worden pogingen gedaan om tot een bestand voor de Gazastrook te komen.

De uitspraken van de minister impliceren dat Israël niet van plan is om met indirecte onderhandelingen een einde te maken aan de strijd met het Hamasbewind in Gaza. Volgens Steinitz heeft Hamas eerdere wapenstilstanden geschonden. Dit 'leidt ons naar de conclusie dat het geen zin heeft om met deze organisatie te praten' over een nieuwe deal.

Vrijdag werd een driedaags staakt-het-vuren al binnen enkele uren geschonden. De wapenstilstand moest hulpverleners de gelegenheid bieden om de bevolking van Gaza te helpen.

SP wil ambassadeur Israël op het matje

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) moet de Israëlische ambassadeur ontbieden wegens de aanhoudende beschieting van Gaza. Daartoe roept de SP op in een brief aan de minister.

Voorzitter van de Tweede Kamerfractie Emile Roemer en zijn partijgenoot uit de Eerste Kamer Tiny Kox noemen voortzetting van 'de operaties van het Israëlische leger in Gaza voor Nederland volstrekt onaanvaardbaar'. Kox en Roemer willen dat Timmermans duidelijk maakt dat de huidige acties van Israël gevolgen zullen hebben voor de relatie met Nederland.

Storm velt bomen in Limburg

Een korte, hevige storm heeft zaterdag een flink aantal bomen in Limburg geveld. Vooral in de omgeving van het plaatsje Roggel hield een korte, hevige storm huis. Grote schade is er volgens de brandweer niet.

Er kwamen bij de brandweer tientallen meldingen binnen, zegt een woordvoerder. Het ging met name om wateroverlast, maar ook om omgewaaide bomen. "Er viel er een tegen een woonhuis, maar het was maar een kleintje dus er was niet veel schade." Verder kwamen kelders en een straat onder water te staan.

Berichten over een tornado of wervelwind die over Roggel zou zijn getrokken kan de brandweer niet bevestigen. "Dat lijkt me niet. Dan had ik er wel iets over gehoord."

Valverde verdringt Contador van eerste plaats

Alejandro Valverde is de nieuwe leider van de UCI-wereldranglijst. De Spanjaard van Movistar verdringt door zijn zege in de Clasica San Sebastian zaterdag Alberto Contador van de eerste plaats. De 34-jarige Valverde heeft nu 462 punten. Contador staat op 407. Tourwinnaar Vincenzo Nibali is de nummer drie met 392 punten.

Bauke Mollema, die achter Valverde naar de tweede plaats spurtte in San Sebastian, maakt een sprong. De Groninger van Belkin verruilt de negentiende voor de elfde plaats. Daarmee is hij de beste Nederlander op de ranglijst. Niki Terpstra, in het voorjaar winnaar van Parijs-Roubaix, staat vijftiende.

De ploeg van Valverde, Movistar, voert nog altijd het ploegenklassement aan. AG2R en Omega Pharma-Quick-Step volgen op plek twee en drie. Belkin bezet de vijfde plaats, Giant-Shimano staat elfde.

Beknelde dwergvinvis bevrijd bij Texel

Een acht meter lange walvis is zaterdagmiddag voor de kust van Texel uit een visnet bevrijd. De volwassen dwergvinvis werd 's ochtends voor het eerst gezien in het Marsdiep, een zeldzaamheid. Het dier kon door hulpdiensten uit het net worden gehaald en zwom daarna terug richting de Noordzee.

De walvis kon ondanks de beknelling nog hard zwemmen, waardoor hulpverleners het dier lastig konden bereiken. Voor zover bekend raakte de walvis niet gewond.

Dwergvinvissen worden zelden levend gezien bij de Wadden. Dat gebeurde voor het laatst in 2004. "We zien hier regelmatig walvissen, maar deze soort is bijzonder", zegt een woordvoerder van Ecomare. "Deze walvissen komen in de noordelijke Noordzee voor, maar hier normaal niet. Misschien was hij wel uit koers geraakt doordat hij dat net om zich heen had. "

Amerikaanse arts met ebola terug in VS

Een Amerikaanse arts die in West-Afrika ebola opliep is zaterdag aangekomen in de Verenigde Staten. Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht gemeld. De dokter wordt naar het ziekenhuis gebracht in een speciale tent die gebruikt wordt om patiënten met zeer besmettelijke ziekten te vervoeren.

Kent Brantly is de eerste van twee ernstig zieke Amerikanen die naar het gespecialiseerde Emory University Hospital in Atlanta gevlogen wordt voor behandeling. De andere patiënt volgt enkele dagen later.

Het is voor het eerst dat een ebolapatiënt naar de VS gebracht wordt. De autoriteiten zijn ervan overtuigd dat de ziekte behandeld kan worden zonder de Amerikaanse bevolking in gevaar te brengen.

De twee medici werkten in een ziekenhuis in Liberia waar mensen met ebola behandeld werden. De ziekte heerst ook in Guinee en Sierra Leone. Ruim 1300 mensen zijn besmet en er zijn al meer dan zevenhonderd doden gevallen.

Het virus wordt verspreid door direct contact met bloed, urine, speeksel en andere lichaamssappen van besmette personen. Symptomen zijn koorts, hoofdpijn, overgeven en diarree. Sommige patiënten krijgen zware bloedingen. De ziekte is in veel gevallen dodelijk en er bestaat geen medicijn. Artsen proberen zieken zo fit mogelijk te krijgen in de hoop dat het lichaam het virus nog kan bestrijden.

In de Verenigde Staten zijn zo'n vier ziekenhuizen speciaal ingericht voor patiënten met zeer gevaarlijke virussen en bacteriën. De eenheid in Atlanta heeft onder meer een eigen laboratorium, zodat er geen monsters verstuurd hoeven worden. Patiënten worden zo goed mogelijk afgeschermd van de buitenwereld.

'Chemiebedrijf had gasramp Taiwan kunnen voorkomen'

Het onderzoek naar de reeks gasexplosies in Taiwan richt zich op een petrochemisch bedrijf dat de ontplofte pijnleiding exploiteerde. Het dodental is opgelopen tot 28 en 286 mensen raakten gewond.

De autoriteiten proberen vast te stellen wat de oorzaak is van de vijf explosies die de straten van Kaohsiung donderdagnacht uiteen reten. Auto's werden de lucht in geslingerd en rondvliegend puin raakte passanten die in veel gevallen naar een nachtelijke markt gingen.

Volgens het stadsbestuur in Kaohsiung had LCY Chemical Corp. verzaakt de autoriteiten in te lichten over problemen met de pijpleiding. Het bedrijf zou ervan op de hoogte zijn geweest dat er die nacht haperingen waren in de gaslevering.

"Als we eerder door LCY op de hoogte waren gebracht, hadden we iedereen geëvacueerd", aldus Chen Chin-der, hoofd van het milieubeschermingsbureau van de stad. De pijpleiding zou bijna vier ton propeen per uur gelekt hebben, een zeer licht ontvlambaar, kleurloos en onwelriekend gas. Volgens Chen hebben brandweerlieden en ambtenaren uren gezocht naar de oorsprong van een onaangename geur op straat. Toen ze de bron achterhaald hadden, had zich volgens Chen een grote hoeveelheid gas opgebouwd en waren de explosies niet meer te voorkomen.

LCY heeft beloofd mee te werken aan het onderzoek. "Het achterhalen van de waarheid en de verantwoordelijkheid heeft onze prioriteit", aldus een woordvoerster.

Status Quo moet zes Europese concerten afgelasten

Status Quo heeft een streep moeten halen door zes concerten in Europa. Gitarist Rick Parfitt is vrijdagnacht opgenomen in een ziekenhuis in Kroatië, waar de rockband zaterdag op zou treden. Wat Parfitt mankeert, is niet bekendgemaakt.

Vanwege Parfitts opname heeft Status Quo naast het concert in Kroatië ook shows in Monte Carlo, Zwitserland en Duitsland afgelast. "De band zegt niet zomaar een concert af, zoals vele fans weten. Maar in dit geval konden we niets anders dan de adviezen van artsen opvolgen", verklaart de manager van de Britse rockers. Het eerstvolgende concert staat nu gepland voor vrijdag 15 augustus.

Status Quo belooft volgende week meer los te laten over Parfitts gezondheidsproblemen. De 65-jarige gitarist onderging in 1997 een viervoudige bypass. Parfitt moest de zware hartoperatie ondergaan omdat zijn levensstijl hem bijna fataal werd.

Waarschuwing extreem weer ingetrokken

De waarschuwing voor extreem weer die het KNMI zaterdagmiddag afkondigde is niet meer van kracht. Ongeveer een uur nadat code oranje voor Noord-Holland en de westelijke Waddeneilanden werd afgekondigd werd de waarschuwing weer ingetrokken. In het hele land geldt wel nog code geel.

Er werd voor het noordwesten gewaarschuwd voor hagelbuien en windstoten tot 100 kilometer per uur. Elders in het land komen enkele regen-, onweers- en hagelbuien en windstoten voor. Deze zijn echter minder zwaar. Het onweer trekt rond 21.00 uur helemaal weg.

In het regengebied in Noord-Holland en Utrecht was om 16.30 uur al twintig millimeter gevallen. In Noord-Holland loopt die hoeveelheid nog flink op, meldt Weeronline.

Bij een blikseminslag in een woning in het Noord Hollandse Warmenhuizen brak brand uit. Niemand raakte gewond, liet de brandweer weten.

Ancelotti: "Van Gaal krijgt het lastig"

Carlo Ancelotti voorspelt dat Louis van Gaal een moeizaam eerste jaar in de Premier League tegemoet gaat. Beide coaches staan zaterdag tegenover elkaar. Real Madrid speelt in de Verenigde Staten een oefenwedstrijd tegen Manchester United, de nieuwe club van Van Gaal.

"Hij is een coach met veel ervaring en ik weet zeker dat hij het in Manchester goed zal doen, net als met Nederland tijdens het WK", sprak Ancelotti op de persconferentie.

United wil met Van Gaal meer meedoen om de landstitel. "Na Ferguson ging het een stuk minder, dus het wordt lastig", denkt de Italiaanse coach echter. "De club heeft goede spelers gekocht, maar daarmee heb je nog geen team. De Premier League is competitief erg sterk."

Ancelotti liet ook weten dat Cristiano Ronaldo dinsdag de groepstraining bij de Koninklijke hervat. "Hij traint nu nog individueel, we volgen gewoon het programma. Ik heb plannen met hem voor de Super Cup."

De vriendschappelijke wedstrijd tegen The Mancuniansis voor Real Madrid de laatste in de voorbereiding op het duel om de Europese Super Cup. Die wedstrijd is op dinsdag 12 augustus tegen Sevilla, de winnaar van de Europa League.

Kreuziger tijdelijk geschorst door UCI

De UCI heeft wielrenner Roman Kreuziger tijdelijk geschorst. Vlak voor de Tour de France werd bekend dat er onregelmatigheden in het bloedpaspoort van Kreuziger voorkwamen. Zijn ploeg Tinkoff-Saxo besloot hem daarop niet mee te nemen naar de Tour.

Verdere stappen bleven tot dusver uit van de UCI, waarna Tinkoff besloot hem op te stellen in de Ronde van Polen, die morgen van start gaat. De UCI heeft daar met deze schorsing een stokje voor gestoken. Kreuziger zelf houdt vol tijdens de bewuste periode (2011-2012) geen doping te hebben gebruikt.

Hoop op overlevenden in rampgebied India vervliegt

De kans wordt steeds kleiner dat er nog overlevenden worden gevonden, drie dagen na de aardverschuiving in India. Dat heeft Alok Awasthy, het hoofd van de reddingsoperatie, zaterdag gezegd. Bij de natuurramp kwamen zeker 76 mensen om.

Regenbuien hebben het rampgebied de afgelopen dagen in een moeras veranderd. Het is voor reddingswerkers erg moeilijk om in de modder lichamen te vinden, aldus Awasthy. Zeker 88 mensen worden nog vermist.

De aardverschuiving bedolf het dorp Malin woensdag onder 4,5 meter puin en modder. Hoewel de kans met de minuut kleiner wordt dat de vermisten levend worden gevonden, zal er nog twee dagen worden gespeurd.

Burger niet naar finale in Bad Saulgau

Tennisster Cindy Burger is er niet in geslaagd de finale van het ITF-toernooi in Bad Saulgau te bereiken. De als derde geplaatste Volendamse was op het Duitse gravel kansloos tegen titelfavoriete Maryna Zanevska uit Oekraïne: 6-3 en 6-1.

De 21-jarige Burger won eerder dit jaar het ITF-toernooi van Périgueux, de tweede titel in haar carrière. De Nederlandse is de nummer 225 van de wereld.

Verstappen vijfde in eerste race Oostenrijk na tijdstraf

Max Verstappen is als vijfde geëindigd bij de eerste race tijdens het Formule 3-weekend op de Red Bull Ring. De rijder van Van Amersfoort Racing kwam als derde over de streep, maar kreeg vijf seconden tijdstraf en zakte naar de vijfde plek.

Vroeg in de race zakte de als tweede gestarte Verstappen na een touché met Esteban Ocon terug naar plaats zes. Tom Blomqvist wist te profiteren van die botsing tussen de twee titelfavorieten en won de wedstrijd voor de Italiaan Antonio Giovinazzi. Verstappen leek de schade te beperken en eindigde als derde na onder andere een knappe inhaalrace op Antonio Fuoco.

Verstappen kwam daarbij buiten de baan en dat werd als een onreglementaire actie gezien door de wedstrijdleiding, waardoor hij terugzakte naar de vijfde plek. Hij staat in de strijd om de titel nog 106 punten achter op Ocon.

'Ook Clasie wil weg bij Feyenoord'

Feyenoord lijkt na Graziano Pellè, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daryl Janmaat weer een sterkhouder van de ploeg van de afgelopen jaren kwijt te raken. Jordy Clasie heeft namelijk via zijn zaakwaarnemer Wessel Weezenberg te kennen laten geven te willen vertrekken.

Volgens RTV Rijnmond zei Weezenberg dat Clasie zich in het buitenland wil doorontwikkelen. Ook zouden meerdere ploegen al interesse hebben getoond in de diensten van de middenvelder, die in de laatste wedstrijden op het WK indruk maakte. Onder andere Fiorentina en FC Porto, waar Martins Indi naar vertrokken is, zouden geïnteresseerd zijn.

Falcao keert na lange afwezigheid terug bij Monaco

Radamel Falcao heeft na maandenlang blessureleed zijn rentree gemaakt op het voetbalveld. De Colombiaanse spits van AS Monaco kwam zaterdag tijdens een oefenduel tegen Valencia na zeventig minuten in de ploeg voor Dimitar Berbatov. De wedstrijd om de Emirates Cup in het stadion van Arsenal eindigde in 2-2.

Falcao raakte eind januari geblesseerd aan zijn knie en kwam sindsdien niet meer in actie. Ondanks zijn afwezigheid presteerde Colombia met een kwartfinaleplek uitstekend op het WK in Brazilië.

Rúben Vezo van Valencia en Ricardo Carvalho van Monaco scoorden in de eerste helft allebei een eigen doelpunt in Londen. Paco Alcacer zette de Spanjaarden na rust op voorsprong, waarna Lucas Ocampos de eindstand bepaalde.

Valverde wint San Sebastián, Mollema tweede

Alejandro Valverde heeft de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. Na 210 zware kilometers kwam de Spanjaard solo als eerste aan in de straten van San Sebastián. Bauke Mollema eindigde als tweede, voor Joaquim Rodriguez.

Divere vluchtpogingen, waaronder een lange solo van Amets Txurruka, waren in de koers al teniet gedaan toen een groep van 50 renners aan de slotklim begonnen op tien kilometer van het einde. De Bordako Tontorra was nieuw in het parcours en de tweede categorie klim van 2,5 kilometer zorgde voor een hoop opwinding.

Alexandre Kolobnev (Katusha) sprong al snel als eerste weg en kreeg Mikel Nieve (Sky) en Michael Albasini (Orica-GreenEdge) als eerste achtervolgers achter zich aan. Kolobnev stortte echter in en zag zich eerst gepasseerd worden Nieve en vervolgens door zijn ploeggenoot Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde. De twee laatst genoemde Spanjaarden kwamen als eerste boven. In de achtervolging bolde een groepje samen met Nieve, Adam Yates en Bauke Mollema, die aansluiting wisten te vinden met de twee koplopers in de afdaling.

De Brit Yates nam daarin teveel risico in de achtervolging op Valverde, die was weggesprongen, en ging onderuit, wat hem kansloos maakte op de overwinning. Het gaatje wat Valverde wist te slaan was door de drie achtervolgers niet meer niet meer te dichten. De nummer vier van de Tour bekte daarmee een knappe zege. Mollema versloeg vervolgens Rodriguez en Nieve in de sprint om de tweede plaats en werd knap tweede.

Zlatan bezorgt PSG Franse supercup

Zlatan Ibrahimovic is zijn seizoen uitstekend begonnen. De oud-Ajacied bezorgde Paris Saint-Germain zaterdag met twee doelpunten de Franse supercup tegen EA Guingamp. Het werd in het Arbeidersstadion in Beijing 2-0 voor de landskampioen.

Gregory van der Wiel maakte de wedstrijd vol voor PSG. Mustapha Yatabaré miste na een halfuur, toen Zlatan al twee keer had toegeslagen, een strafschop die bekerwinnaar Guingamp terug in de wedstrijd had kunnen brengen.

Wereldtopper Montsho betrapt op doping op Commonwealth Games

Amantle Montsho is tijdens de Commonwealth Games in Glasgow betrapt op dopinggebruik en is voorlopig geschorst. Dat meldt de toernooiorganisatie zaterdag. De Botswaanse atlete was dinsdag als vierde geëindigd op de 400 meter.

De wereldkampioene van 2011 testte positief op het middel methylhexanamine, dat vermoeidheid tegengaat en de alertheid verhoogt. Haar B-staal wordt maandag onderzocht.

Montsho is de derde atlete in Glashow die is betrapt op dopinggebruik. De 16-jarige Nigeriaanse gewichthefster Chika Amalaha, die goud won, liep dinsdag tegen de lamp. Zij had de dopingmaskerende middelen amiloride en hydrochloorthiazide gebruikt. De Welshe hordenloper Rhys Williams werd betrapt op dopinggebruik in aanloop naar de Commonwealth Games.

Tottenham haalt jeugdinternational Dier

Tottenham Hotspur heeft de Engelse jeugdinternational Eric Dier vastgelegd. De 20-jarige verdediger tekent een vijfjarig contract bij de Londense club, melden de Spurs zaterdag. Dier is afkomstig van Sporting Lissabon.

De voetballer kwam op 10-jarige leeftijd in Portugal terecht omdat zijn moeder een baan kreeg aangeboden tijdens het EK van 2004. Hij speelde in totaal 27 wedstrijden voor de club uit Lissabon. Dier gaat bij Tottenham samenspelen met onder anderen Michel Vorm.

Veertigduizend euro opgehaald voor aardappelsalade

Het oorspronkelijke doel om tien dollar op te halen voor aardappelsalade is ruimschoots gehaald. De crowdfundingcampagne van de Amerikaan Zack 'Danger' Brown heeft na een maand ruim 55.000 dollar opgeleverd, omgerekend meer dan 40.000 euro.

"Ik ga aardappelsalade maken", schreef Brown op publieksfinancieringssite Kickstarter. "Ik weet nog niet welke soort". Het was bedoeld als een grap, maar gulle gevers zegden al snel geld toe. Binnen een paar dagen had hij duizenden dollars opgehaald.

In ruil voor een dollar beloofde Brown de naam van de donateur tijdens het koken hardop te noemen en een bedankje op de website, en voor drie dollar 'een hapje'. Inmiddels moet hij zelfs een kookboek uitgeven, want 21 mensen doneerden 110 dollar of meer in ruil voor aardappelsaladerecepten van over de hele wereld. Ook krijgen ze een T-shirt, een pet en natuurlijk een hapje, bedankje en vernoeming. Voor de productie van de aardappelsalade wordt een industriële keuken gebruikt.

Het enorme bedrag dat de campagne heeft opgeleverd wordt onder meer gebruikt om een festival te organiseren. Eind september wordt in de Amerikaanse staat Ohio PotatoStock 2014 gehouden met bandjes en eetkraampjes. Met de opbrengsten belooft Brown een permanent fonds op te zetten dat een einde moet maken aan dakloosheid en honger in het hart van Ohio. Daar wordt ook een deel van het aardappelsaladegeld in gestort. De rest wordt gebruikt voor het oprichten van een entertainmentbedrijfje.

Gesink wil bij opvolger Belkin blijven

Robert Gesink wil volgend jaar graag bij de opvolger van de Belkin-ploeg rijden. Die zal dan waarschijnlijk gesponsord worden door Lotto en BrandLoyalty.

"Voordat Belkin stopte was ik al in gesprek met Richard Plugge. Dat ziet er gewoon heel goed uit", aldus Gesink tegenover de NOS. "Ik ben al jarenlang bij deze mensen betrokken, het voelt toch wel een beetje als mijn ploeg. Ik ga er ook vanuit dat ik de komende jaren voor dit team blijf fietsen."

Gesink, die de afgelopen maanden was uitgeschakeld door hartproblemen, zal vanaf overmorgen aan de start staan van de Ronde van Polen.  "Tot op heden gaat het heel erg goed. Ik ben onlangs nog in het ziekenhuis geweest. De kans is 95 procent dat het nooit meer terug komt. Tot nu toe is dat ook niet gebeurd. Daar ben ik natuurlijk heel erg blij om."

Later deze maand zal de Varssevelder dan aan de start staan van de Vuelta. "De Vuelta is natuurlijk in het verleden een hele goede koers voor mij geweest. Ik ben daar al drie keer bij de beste zeven geëndigd. Dat wil ik graag opnieuw doen: een goed klassement rijden. Alles wat daar nog bijkomt, is meegenomen. Wellicht zit er meer in dan dat ik in het verleden heb kunnen laten zien. Met een plaatsje in de top-10 zou ik al tevreden zijn."

Al 10 zakkenrollers vast op Gay Pride

De politie in Amsterdam heeft al tien zakkenrollers opgepakt tijdens Gay Pride. Dat zegt een woordvoerder van de politie zaterdagmiddag. Vooraf werd gewaarschuwd voor zakkenrollers, omdat bij de vorige editie van de feesten ruim zeshonderd mensen hun portemonnee of telefoon kwijtraakten.

Dit jaar is de politie extra alert op zakkenrollers. Vorig jaar sloegen ze vooral 's avonds en 's nachts na de botenparade toe op de drukke pleinen. De parade, met traditioneel honderdduizenden bezoekers, duurt nog tot het einde van de middag.

Kraanwater in Ohio ondrinkbaar door giftige stof

Inwoners van de Amerikaanse stad Toledo in Ohio wordt afgeraden kraanwater te drinken. In het water zit te veel microcystine, een giftige stof die mogelijk afkomstig is van algen in Lake Erie. De stad heeft daar zaterdag voor gewaarschuwd.

De te grote hoeveelheden microcystine werden ontdekt bij een test in een waterzuiveringsinstallatie. Het water voor gebruik koken heeft geen zin, waarschuwen de autoriteiten, omdat het gif dan alleen maar geconcentreerder wordt.

Het lijkt het volgens het stadsbestuur van Toledo op dat in Lake Erie schadelijke algen groeien die de stof aanmaken. Consumptie van het water kan leiden tot overgeven, diarree en andere problemen. Microcystine wordt onder meer aangemaakt door blauwalgen en komt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd voor.

Solar Festival krijgt volle laag

Bezoekers van het Solar Festival in Roermond hebben zaterdag een nat pak opgelopen toen hevige regenbuien over het festivalterrein trokken. De brandweer ontruimde vanwege het noodweer tijdelijk het midden van het terrein, waar een stellage staat, liet een woordvoerster van de brandweer weten.

Volgens haar hebben zich geen gevaarlijke situaties voorgedaan. Berichten van lokale media dat het programma tijdelijk is stilgelegd, sprak zij tegen. Veel festivalgangers schuilden in tenten op het terrein.

Het openluchtfestival is donderdag begonnen en duurt nog het hele weekend. Er treden onder meer dj's en theatergroepen op.

Solar Festival krijgt volle laag
Solar Festival krijgt volle laag (Foto: ANP)

Goffin pakt eerste Belgische ATP-zege sinds 2008

Tennisser David Goffin heeft zaterdag in het Oostenrijkse Kitzbühel de eerste ATP-titel in zijn carrière veroverd. De 23-jarige Belg versloeg thuisfavoriet Dominic Thiem in de eindstrijd met 4-6, 6-1 en 6-3.

Goffin, die was toegelaten met een wildcard, boekte zijn twintigste zege op rij. Hij won dit jaar al drie challengers, onder meer in Scheveningen. De Luikenaar is bovendien de eerste Belg die een ATP-toernooi wint sinds Steve Darcis in 2008.

De pas 20-jarige Thiem stond in Kitzbühel net als Goffin voor het eerst in de finale van een ATP-toernooi.

Robin Haase won het toernooi in Tirol in 2011 en 2012 en bereikte vorig jaar de halve finale. Deze editie delfde de Hagenaar al in de eerste ronde het onderspit.

De Boer laat Zivkovic thuis voor JC Schaal

Richairo Zivkovic moet zijn officiële debuut voor Ajax nog even uitstellen. Trainer Frank de Boer heeft de 17-jarige spits buiten de selectie gelaten voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle. Hetzelfde geldt voor linkervleugelverdedigers Jaïro Riedewald en Mitchell Dijks.

De Boer kan niet beschikken over WK-gangers Daley Blind, Jasper Cillessen en Joël Veltman en de geblesseerden Ricardo van Rhijn en Viktor Fischer. Thulani Serero kan wel weer spelen. De aanvallende middenvelder keert terug na kort uit de roulatie te zijn geweest met een blessure.

Door de afwezigheid van Cillessen is de 20-jarige goalie Peter Leeuwenburgh aan de selectie toegevoegd. Kenneth Vermeer begint zondagavond in het doel voor Ajax. Naast Leeuwenburgh zijn jonkies Anwar El Ghazi en Kenny Tete in de selectie opgenomen.

Ajax en Zwolle treffen elkaar zondagavond in de Amsterdam Arena in een reprise van de bekerfinale. De ploeg van Ron Jans vernederde landskampioen Ajax in april in de Kuip met 5-1.

BMC legt strijdlustige De Marchi vast

Wielerploeg BMC heeft Alessandro De Marchi vastgelegd. Dat meldt het Zwitserse-Amerikaanse team op zijn site. De Italiaan rijdt nu nog voor Cannondale. De 28-jarige wielrenner werd de afgelopen Tour de France uitgeroepen tot strijdlustigste renner. De Marchi zat veelvuldig in de kopgroep, maar won geen etappe.

De Marchi kijkt er naar uit om bij BMC te gaan werken. Zijn hoofddoel is om voor het team te gaan knechten. "Natuurlijk zal ik in de aanval gaan, mocht de kans daar zijn, maar het hoofddoel is het bijstaan van de kopman. Dat is mijn kracht en daar liggen mijn kwaliteiten."

Ploegbaas Jim Ochowicz ziet genoeg mogelijkheden om Di Marchi in te zetten in zijn ploeg. Hij is een veelzijdige renner. We verheugen ons voornamelijk op zijn rol in de bergen."

Romulo vertrekt naar Juventus

Middenvelder Romulo verruilt Hellas Verona voor Juventus. Dat meldt de club uit Turijn. De 27-jarige speler tekent een eenjarig contract, waarbij een miljoen euro gemoeid is. Mocht de samenwerking bevallen, dan neemt Juventus Romulo definitief over voor zes miljoen euro.

Romulo is in Brazilië geboren, maar heeft zowel de Braziliaanse als de Italiaanse nationaliteit. Hij behoorde tot de voorlopige WK-selectie van Italië, maar toenmalig bondscoach Cesare Prandelli nam hem niet mee naar Brazilië.

'Van Wolfswinkel in gesprek met Saint-Étienne'

Ricky van Wolfswinkel speelt komend seizoen mogelijk voor AS Saint-Étienne. De spits van Norwich City is met de Franse club in gesprek over een huurcontract, schrijft de BBC zaterdag.

Norwich nam de 25-jarige Van Wolfswinkel vorige zomer over van Sporting Lissabon voor ruim 10,5 miljoen euro, een clubrecord. De tweevoudig Oranje-international wist in Engeland echter weinig indruk te maken en scoorde in 27 duels slechts eenmaal. Ook kon hij niet voorkomen dat Norwich degradeerde uit de Premier League.

Van Wolfswinkel werd voor de laatste wedstrijd van vorig seizoen tegen Arsenal buiten de selectie gelaten. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen kreeg de oud-spits van FC Utrecht en Vitesse wel weer speeltijd, totdat hij vorige maand zijn knie blesseerde.

Zijn landgenoot Leroy Fer lijkt Norwich ook te gaan verlaten. Queens Park Rangers, dat naar de Premier League promoveerde, wil de middenvelder naar Londen halen.

Russen hekelen heimelijk opzeggen Oekraïens wapenexportverbod

De Europese Unie heeft 'stilletjes' een exportverbod voor onder meer militair materieel naar Oekraïne opgezegd. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kan daardoor materieel naar Oekraïne worden gestuurd dat kan worden gebruikt voor 'interne repressie'. Dat laat het ministerie zaterdag in een verklaring weten.

Rusland hekelt het opzeggen van het verbod en stelt dat de Europese Unie met dubbele maten meet. Het ministerie roept de EU op om zelf beslissingen te nemen, in plaats van de Amerikanen te volgen in hun acties tegen Rusland. Zonder het exportverbod "draagt de EU meer verantwoordelijkheid voor het bloedbad in het zuidoosten van Oekraïne".

Het is volgens het ministerie onterecht dat het exportverbod in stand werd gehouden toen onder oud-president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne de confrontatie tussen "gewapende radicale nationalisten en vrijwel ongewapende autoriteiten" zich voordeed.

"Nu, ondanks de voortzetting van een militaire operatie door Kiev in het Zuid-Oosten van het land, vindt de EU het nodig om de export van militaire technologie en uitrustingen toe te staan", aldus de verklaring van het ministerie.

21 arrestaties bij drukke start Sneekweek

De Friese politie heeft in de eerste nacht van de Sneekweek 21 mensen aangehouden. Ze maakten zich onder meer schuldig aan belediging, drugsbezit en wildplassen. De politie spreekt zaterdag van een drukke eerste avond en nacht.

Op het water werden veertien schippers gecontroleerd op varen onder invloed. Een van hen bleek te veel te hebben gedronken. Agenten maakten verder twee processen-verbaal op voor te hard varen. Ook kreeg een aantal schippers een waarschuwing voor geluidsoverlast door te harde muziek.

Een 38-jarige man uit Groningen deed aangifte van mishandeling. Hij zou even na 03.00 uur bij zijn ouderlijk huis in Sneek zijn mishandeld door een groep van vier mannen en twee vrouwen. Een 27-jarige man uit de Friese plaats werd rond hetzelfde tijdstip gewond aangetroffen in zijn woning. Vermoedelijk is hij geraakt door een steen die door een ruit is gegooid.

De 79e editie van het zeilevenement duurt nog tot en met vrijdag.

FIFA 15 geeft meer lenigheid en controle

EA Sports toont een nieuwe gameplayvideo van FIFA 15 om de betere controle en leningheid te laten zien in de gameplay. Daarnaast zijn er nieuwe balphysics en fysieke uitdagingen. Onderstaande video legt het allemaal uit.

FIFA 15, ontwikkeld door EA Canada, verschijnt op 25 september voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Het zal ook verschijnen voor Xbox 360 en PlayStation 3, maar niet alle spelkenmerken zijn op alle spelplatformen beschikbaar.

Een RPG in een flipperkast

De meeste genres hebben we nu wel gezien, maar heel soms komt er toch weer iets typisch. Rollers of the Realm is zo'n game. Is het een RPG? Is het een flipperspel? Nee, het is beide!

Rollers of the Realm combineert een flipperkast met een RPG-avontuur. Het heeft verhaal, klassen, stats, upgrades en meer. Onder andere een rogue, knight en healer gaan op avontuur. Elk personage is een bal, met eigen gewicht, grootte, stats en speciale vaardigheden. Er zijn zo'n dertig missies met daarin ook elite tegenstanders en bazen. Elke vijand laat loot vallen, om je levens- of manameter te vullen of bijvoorbeel stats op te waarderen.

Rollers of the Realm komt deze winter uit op pc, PlayStation 4 en PlayStation Vita.

AMD introduceert nieuwe processors

In China is momenteel het ChinaJoy-evenement. Dit is een beurs voor gamers. Tijdens deze beurs zijn er niet alleen games, maar is er ook nieuwe hardware.

AMD greep deze beurs aan om de nieuwe Athlon II X4 860K en de FX-8300 aan te kondigen. De 860K wordt geproduceerd op een 28nm niveau, met een kloksnelheid van 3.7Ghz. De processors past in een FM2+ socket.

Naast de 860K, is de FX-8300 aangekondigd. Met deze processor zet AMD in op het AM3+ segment. Hoewel er nog geen specificaties zijn gegeven is de verwachting dat de kloksnelheid 3.0Ghz wordt.

DDR4-ramgeheugen nu te pre-orderen

Na de introductie van Intels nieuwe Haswell-E generatie processoren, komen de geheugenfabrikanten met de nieuwste generatie DDR4-modules.

Crucial lijkt de eerste fabrikant die de modules gaat verkopen, je kunt ze namelijk al pre-orderen. Er komen een drietal modules, een budgetreeks, met een lage snelheid van 2133MHz. De tweede reeks wordt de Ballistix Sport, met een klokfrequentie van 2400MHz. Als laatste wordt Ballistix Elite in het topsegment geïntroduceerd met kloksnelheden variërend van 2666MHz tot 3000MHz.

Bittorrent introduceert anti-NSA chatdienst

Bittorent, vooral bekend van zijn peer-to-peer downloadprotocol dat de entertainmentindustrie al jaren een doorn in het oog is, komt nu met iets nieuws: een decentrale chatdienst genaamd 'Bleep' die de luistervinken van de NSA buiten de deur moet houden.

Normaliter verloopt berichtenverkeer via centrale servers van bijvoorbeeld Google en Microsoft, waar de NSA maar wat graag in gluurt. Bittorrent's nieuwe chatdienst doet dit anders. Net als bij het Bittorrent downloadprotocol, is het netwerk decentraal, wat wil zeggen dat de alle gebruikers die op dat moment online zijn zelf het netwerk in de lucht houden, zonder tussenkomst van derden. Omdat er geen centrale servers zijn, is het zo goed als onmogelijk om te luistervinken. Ook wordt er sterke encryptie gebruikt waardoor enkel de geadresseerde het bericht kan ontcijferen.

Bleep is momenteel in een alpha-status, wat betekent dat het nog in ontwikkeling is en nog niet alle bugs gefixed zijn. Het programma werkt nog niet op alle platforms. Momenteel is de dienst alleen op uitnodiging toegankelijk, maar Bittorrent verwacht de deuren in de nabije toekomst te openen voor het grote publiek.

Syrische stamleden verjagen IS-strijders

Stamleden zijn in het oosten van Syrië in opstand gekomen tegen de extremistische Islamitische Staat en hebben de strijders uit enkele dorpen verdreven. Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de vanuit Turkije opererende activist Mustafa Osso zaterdag gemeld. IS zou daardoor gedwongen zijn versterkingen op te roepen uit buurland Irak.

Volgens de activisten hebben leden van de stam Shueitat in de olierijke provincie Deir el-Zour IS-strijders verjaagd uit de dorpen Kishkiyeh, Abu Hamam en Granij. De gevechten zouden woensdag zijn uitgebroken nadat de jihadisten drie stamleden gevangen hadden genomen.

IS heeft in juni grote delen ingenomen van West- en Noord-Irak en riep een kalifaat uit in Irak en Syrië.

Filerecord verbroken op zwarte zaterdag

Op het hoogtepunt van de drukte op zwarte zaterdag stond het in Frankrijk vast over 906 kilometer. Daarmee is het record van 2009 verbroken, toen er 870 kilometer file stond. Dat meldt de ANWB zaterdag aan het begin van middag. Vorig jaar stond er op het hoogtepunt 828 kilometer file op de Franse snelwegen.

Vakantiegangers staan al sinds zaterdagochtend vroeg over tientallen kilometers stil op de Franse snelwegen naar het zuiden. De Rhônevallei (A6/A7) is een van de grootste knelpunten. Het rijdt daar langzaam over honderd kilometer. Ook op de A10 richting Bordeaux loopt de extra reistijd op tot meerdere uren.

In Duitsland staan monsterfiles op de A8 van München naar Salzburg en op de A9 van München naar Neurenberg. In Zwitserland is het aansluiten voor de Gotthardtunnel. De wachttijd bedraagt ongeveer een uur. Voor de Karawankentunnel in Oostenrijk is de wachttijd opgelopen tot meer dan twee uur.

Gasquet maat te groot voor Nishikori in Washington

Richard Gasquet heeft met verrassend groot gemak de halve finale van het ATP-toernooi in Washington bereikt. De als zesde geplaatste Fransman was vrijdag in de kwartfinale met 6-1 en 6-4 veel te sterk voor Kei Nishikori (4) uit Japan.

Milos Raonic (2), na de uitschakeling van Tomas Berdych (1) de titelfavoriet, kende ook een simpele werkdag. De Canadees versloeg de Amerikaan Steve Johnson met 7-6 (2) en 6-2. Raonic treft in de halve finale Johnsons landgenoot Donald Young, die verrassend te sterk bleek voor de als zevende geplaatste Kevin Anderson uit Zuid-Afrika.

Gasquets opponent komt uit de partij tussen Santiago Giraldo en Vasek Pospisil, die elkaar zaterdag treffen.

[Vid] NBA-ster George breekt rechterbeen bij oefenpot

Basketballer Paul George heeft vrijdag tijdens een oefenpartij van de Amerikaanse ploeg een akelige blessure opgelopen. De speler van de Indiana Pacers brak zijn rechteronderbeen en moet het komende seizoen mogelijk aan zich voorbij laten gaan. Hij mist in ieder geval het WK in Spanje dat eind deze maand van start gaat.

George probeerde tijdens een counter een layup van James Harden te blokkeren. Bij de landing klapte zijn rechterbeen dubbel, waarna hij het stadion in Las Vegas op een brancard moest verlaten. De wedstrijd werd niet meer uitgespeeld.

De Verenigde Staten kunnen op het WK ook niet beschikken over Kevin Love, Blake Griffin, LaMarcus Aldridge en Kawhi Leonard. De titelverdedigers treffen Oekraïne, Nieuw-Zeeland, de Dominicaanse Republiek, Finland en Turkije in de groepsfase.

Serena Williams in drie sets langs Ivanovic

Ana Ivanovic heeft Serena Williams vrijdag op het WTA-toernooi van Stanford tot grote inspanningen gedwongen. De Amerikaanse titelfavoriete kwam evenwel als winnares uit de kwartfinale: 2-6, 6-3 en 7-5.

Zus Venus Williams had minder succes. De vijfvoudig Wimbledon-winnares werd met 6-1, 3-6 en 7-5 geklopt door de Duitse Andrea Petkovic. Haar landgenote Angelique Kerber bereikte met een zege op Garbiñe Muguruza ook de halve finale, net als de Amerikaanse Varvara Lepchenko. Zij was haar landgenote Sachia Vickery de baas.

De halve finales worden een strijd tussen Duitsland en de VS. De als eerste geplaatste Williams treft Petkovic (8) op het Amerikaanse hardcourt, Kerber (3) neemt het op tegen Lepchenko.

Granaten ingeslagen bij rampplek

In de buurt van de plek in Oost-Oekraïne waar de groep Nederlandse experts zaterdag aan het werk is zijn granaten ingeslagen. Dat meldt de NOS. De onderzoekers kunnen hun werk gewoon voortzetten.

Het is niet duidelijk of de onderzoekers gericht zijn beschoten. Ook is niet bekend wie de granaten heeft afgevuurd. De pro-Russische separatisten wijzen volgens de NOS naar het Oekraïense leger. Een woordvoerder van de repatriëringsmissie kon de inslagen niet direct bevestigen.

De onderzoekers zijn zaterdag voor de tweede dag op rij aan het werk op de plek waar vlucht MH17 ruim twee weken geleden neerstortte. Vrijdag vonden ze er al menselijke resten en persoonlijke eigendommen van de 298 inzittenden van het toestel van Malaysia Airlines.

Belgische speurhonden naar Oekraïne

België biedt de helpende hand bij de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne. Op verzoek van Nederland reizen dit weekeinde twee honden met hun begeleiders af naar de plek waar vlucht MH17 is neergestort. Dat schrijven Belgische media.

De honden moeten helpen bij het terugvinden van lichamen van de slachtoffers. Met de Belgische hulp moet de zoektocht sneller verlopen.

Van de 298 inzittenden van het toestel van Malaysia Airlines dat op 17 juli werd neergehaald hadden er zes de Belgische nationaliteit.

Youp van 't Hek wil niet aan de slag voor TMG

Youp van 't Hek wil geen collega worden van 'gluiperige roddelkont' Evert Santegoeds. De cabaretier schrijft zaterdag in zijn column voor NRC Handelsblad dat hij de krant verlaat als TMG, de uitgever van onder meer De Telegraaf en weekblad Privé, NRC Media overneemt. Vrijdag schreef Het Financieele Dagblad dat TMG een bod heeft uitgebracht op NRC.

"Ik schrok", schrijft Van 't Hek over zijn reactie. "Er schijnt al een bod te zijn uitgebracht. Een bod dat weliswaar is geweigerd, maar dat hoort bij het spel. Nog een paar miljoen erbij en dan zijn ze eruit. Dan is NRC Handelsblad in handen van de chocoladeletterkrant van wakker Nederland."

De cabaretier, die al sinds de jaren tachtig een column in NRC heeft, schrijft dat hij direct opstapt als de overname doorgaat. "Natuurlijk zal mijn hoofdredacteur mij dan uitleggen dat het niet meer dan een administratieve kwestie is, dat de journalistieke onafhankelijkheid volkomen gewaarborgd blijft en dat ik uiteraard mag blijven schrijven wat ik wil. En ik zal hem dan uitleggen dat ik dan indirect een collega ben van de gluiperige roddelkont Evert Santegoeds & consorten en dat ik in mijn leven een paar grenzen heb gesteld. Dit is er een van."

Van 't Hek schrijft bovendien dat hij NRC bij een overname door TMG 'met opgeheven hoofd' verlaat. "En ik ga ervan uit dat ik dat niemand hoef uit te leggen. Ik wens deze mooie krant dan een schitterende toekomst, maar dat gebeurt dan wel zonder mij."

Tientallen doden bij Israëlische bombardementen

Israël heeft zaterdag de zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook gebombardeerd, terwijl militairen op zoek zijn naar de vermiste officier. Bij het aanvallen kwamen volgens de Palestijnse hulpdiensten zeker 35 mensen om het leven. Het belangrijkste ziekenhuis in de regio is volgens de woordvoerder ontruimd, na de aanvallen van vrijdag. Ook elders in Gaza vielen Israëlische bommen.

Of de Israëlische officier nog in leven is, is onduidelijk. Het Israëlische leger zegt te vermoeden dat de militair vrijdag gevangen werd genomen in een hinderlaag van Hamas, een uur na het begin van een driedaags humanitair staakt-het-vuren.

De militaire tak van Hamas probeerde zich van de mogelijke ontvoering te distantiëren en zei niets van de zaak te weten. De militair zou volgens de groepering gedood zijn bij een Israëlische luchtaanval. Het Israëlische leger heeft niet op de verklaring gereageerd.

De verdwijning van de Israëlische militair is internationaal veroordeeld. Onder anderen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de Amerikaanse president Barack Obama eisten zijn onmiddellijke vrijlating. Hamas zei dat de militair mogelijk gedood is in een vuurgevecht, een uur voor de wapenstilstand.

De mogelijke ontvoering dreigt te leiden tot een ernstige escalatie in de 26 dagen durende oorlog. Buiten Rafah meldden Palestijnse functionarissen meer dan 150 luchtaanvallen. Zo zou de Islamitische Universiteit in Gaza-Stad, die met Hamas in verband wordt gebracht, onder vuur genomen zijn.

Sinds het begin van de strijd op 8 juli hebben militanten vanuit Gaza meer dan drieduizend raketten op Israël afgevuurd. Miljoenen mensen moesten dekking zoeken. Ook heeft Hamas Israël meerdere keren geïnfiltreerd en militairen gedood. Er zijn 63 Israëlische militairen en drie burgers omgekomen. Aan Palestijnse zijde kwamen 1650 mensen om het leven.

Bill Murray wordt beer voor The Jungle Book

Bill Murray heeft zich bij de cast van The Jungle Book gevoegd. De 63-jarige acteur spreekt de stem van Baloo the Bear in, schrijft filmvakblad Variety. Ook onder anderen Scarlett Johansson, Ben Kingsley en Lupita Nyong'o zijn te horen in de animatiefilm die volgend jaar oktober moet verschijnen.

Christopher Walken voegde zich eerder deze week bij de cast. De 71-jarige acteur geeft apenkoning King Louie een stem. The Jungle Book wordt geregisseerd door Jon Favreau, bekend van de Iron Man-films. De 3D-film van Disney wordt een combinatie van computeranimatie en liveaction. De film is gebaseerd op het boek van Rudyard Kipling.

Ook filmstudio Warner Bros werkt aan een verfilming van het boek uit 1894. Jungle Book: Origins, met Gollum-acteur Andy Serkis, moet in oktober 2016 in de bioscopen te zien zijn.

Start Canal Parade vervroegd om weersverwachting

De Canal Parade in Amsterdam begint zaterdag een halfuur eerder omdat er slecht weer wordt verwacht. De jaarlijkse botenparade door de grachten van de hoofdstad zou om 13.30 uur van start gaan, maar begint nu rond 13.00 uur, liet een woordvoerder van de organisatie weten.

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd vanwege regen- en onweersbuien. Die kunnen gepaard gaan met hagel en zware windstoten. In Noord-Holland worden de eerste buien rond 15.00 uur verwacht.

De botenparade is het hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride en wordt dit jaar voor de negentiende keer gehouden. De boten varen van het Westerdok naar het Oosterdok, een route van ongeveer zes kilometer.

Al honderden kilometers file op Europese snelwegen

Vakantiegangers zorgen zaterdag zoals verwacht voor kilometerslange files op de Europese snelwegen. In Frankrijk stond het rond 10.30 uur over 550 kilometer vast, meldt de ANWB. Ook in Duitsland staan lange vakantiefiles. Het hoogtepunt van de drukte op deze zwarte zaterdag wordt rond 13.00 uur verwacht.

In Frankrijk is het het drukst op de A7 tussen Lyon en Marseille, maar ook de A10 richting Bordeaux is erg druk. Opvallend druk is het richting het zuiden over de A71 en de A75 richting Clermont Ferrand. Daar staat tachtig kilometer file.

In Duitsland moet het verkeer veel geduld hebben in het noorden op de A7. In Zuid-Duitsland rijdt het onder meer stapvoets op de A3 van Frankfurt richting Neurenberg en op de A8 tussen München en Salzburg.

Oponthoud is er zoals verwacht ook in Zwitserland bij de Gotthardtunnel. In beide richtingen was de wachttijd rond 10.30 uur ruim een uur. Ook bij de Karawankentunnel in Oostenrijk moeten vakantiegangers ruim een uur wachten.

In Italië is het vooral druk op de A1/A14 tussen Milaan en Ancona richting de Adriatische kust. Bij Bologna kwamen vakantiegangers in veertig kilometer file terecht.

Luiten kan opnieuw geen indruk maken in Ohio

Golfer Joost Luiten heeft zich op het WGC Bridgestone Invitational in Akron niet kunnen verbeteren. De Bleiswijker had in Ohio opnieuw 73 (+3) slagen nodig. Hij sloeg één birdie en vier bogeys. Na twee dagen staat hij op de gedeelde 64e met zes slagen boven par. Er doen 76 spelers mee in Akron.

Een mooie plek in het klassement zit er waarschijnlijk niet meer in voor Luiten, maar hij kan wel proberen met een goed gevoel af te reizen naar Louisville, waar volgende week het PGA Championship is, het vierde en laatste major van het jaar.

Sergio Garcia greep de macht in Ohio. De Spanjaard was met een ronde van 61 (-9) goed voor veruit de beste score van de dag. Op de laatste negen holes sloeg Garcia maar liefst acht birdies. Met een totaal van 129 (-11) heeft hij drie slagen voorsprong op de Engelsman Justin Rose. De Australiër Marc Leishman, koploper na de eerste dag, volgt op vier slagen van Garcia.

Onverwachte kosten de grootste ergernis hotelgasten

Ruim 65 procent van de hotelgasten ergert zich voornamelijk aan onverwachte bijkomende kosten voor bijvoorbeeld parking, internet, of ontbijt. Boekingssite hotel.info komt tot dit besluit nadat zij 20000 hotelbeoordelingen van de afgelopen twee jaar hebben geanalyseerd.

Slechte service, weinig keuze op het ontbijt, oncomfortabele bedden en slechte hygiëne staan ook in de top 10 van hotelergernissen. Deze beoordelingen wegen zwaar door voor hotels, wat blijkt uit een studie van de ITB en de Universiteit van Worms.

Ongeveer 90 procent van de gasten gebruikt reviews van voormalige hotelgasten om hun beslissing te nemen. Hotel.info concludeerde dat hotels wel wat (schoonmaak) advies kunnen gebruiken en onderneemt daarom actie met deze infographic met 'huisvrouwentips' voor hoteliers.

Botenparade begint met eerbetoon MH17

De Amsterdamse grachten vullen zich zaterdag weer met veelal schaars geklede lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's). In totaal 80 boten doen mee aan de 19e Canal Parade, het traditionele hoogtepunt van de Gay Pride. De bonte stoet wordt een kwartier voor aanvang voorafgegaan door twee witte boten van het Aids Fonds, die een eerbetoon vormen aan de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne.

Bijzonder is dit jaar verder de aanwezigheid van een Marokkaanse boot. De opvarenden willen hiermee de zichtbaarheid van Marokkaanse LHBT's vergroten en taboes doorbreken. Ook is er een Joodse boot, met daarop onder anderen de Israëlische ster Dana International en rabbijn Marianne van Praag.

Met de Amerikaanse boot Freedom to Marry willen de initiatiefnemers aandacht vragen om als homoseksuelen te kunnen trouwen in de Verenigde Staten. Daarnaast varen ook Amerikaanse militairen mee op het vaartuig van het ministerie van Defensie en is Conchita Wurst, de Oostenrijkse 'vrouw-met-baard' die dit jaar het Eurovisiesongfestival won, van de partij.

Botenparade begint met eerbetoon MH17
Botenparade begint met eerbetoon MH17 (Foto: ANP)

Prijzen PlayStation Now in bèta

PlayStation Now is nu in bèta in Amerika en Canada. De prijzen om games van de oude generatie te huren zijn daarmee bekend, al hopen we dat de bèta-periode uitwijst dat het wel wat goedkoper mag zijn.

De service, waarmee je old-gen spellen kunt streamen naar je PlayStation 4, biedt in de bèta zo'n honderd PlayStation 3-games aan. Alleen kost het huren voor een normale periode waarin je het spel kunt uitspelen vaak net zo veel, of soms zelfs meer dan in de winkel zelf.

Enkele prijzen als je onderstaande games wil huren voor negentig dagen:

  • F1 2013 – $49.99
  • NASCAR 14 – $39.99
  • Dirt 3 – $26.99
  • Grid 2 – $22.99
  • Deus Ex: Revolution – $29.99
  • Metal Gear Solid 4 – $14.99

Een spel is voor verschillende periodes te huur. Deus Ex: Revolution kost bijvoorbeeld $29.99 voor negentig dagen, $14.99 voor dertig dagen, $6.99 voor een week en $4.99 voor vier uur. Gezien het spel voor ongeveer tien euro te koop is zijn de huurprijzen zelfs belachelijk te noemen als je het negentig dagen zou huren. Sony geeft al aan dat ze titels voor 4 uur voor 1,99 dollar gaan aanbieden. Welke dat zijn en wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend. Hopelijk luistert Sony nog beter naar de community, want wij zien liever een service à la Netflix, waarin we PlayStation 3-games kunnen spelen voor een vast abonnementsprijs per maand.

PlayStation Now-prijzen

'Dood Pantani was geen zelfmoord, maar moord'

De dood van wielrenner Marco Pantani in 2004 zou geen zelfmoord zijn geweest, zoals al jaren wordt geloofd. Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport zou de tour- en girowinnaar van 1998 de overdosis cocaïne die hem fataal werd niet uit eigen keuze tot zich hebben genomen, maar onder dwang.

De openbaar aanklager van de Italiaanse stad Rimini, waar Pantani dood gevonden werd in een hotelkamer, heeft de zaak rond de dood van Il Pirate heropend. Er is een vermoeden dat de 34-jarige oud-renner op de bewuste dag slaag heeft gekregen en werd gedwongen om cocaïne tot zich te nemen. Volgens een Italiaanse professor zouden de hoeveelheden cocaïne in het lichaam van Pantani alleen mogelijk zijn geweest als de drug was opgelost in water.

De familie van Pantani vermoedt al langere tijd dat de oud-renner vermoord is. Moeder Tonina liet vorig jaar tegenover Mattino Cinque al weten dat zij de zaak graag heropend zag worden. "Er staan dingen in het dossier die gewoon niet kloppen, zoals dat hij alleen in zijn hotelkamer was. Een uur voor zijn dood heeft hij bijvoorbeeld nog de politie gebeld, om te klagen over mensen die hem constant lastigvielen in het hotel." Volgens de moeder van Pantani wilden mensen hem het zwijgen opleggen in verband met een dopingzaak.

Pantani werd op 14 februari 2004 dood gevonden in zijn hotelkamer. Dat kwam nog geen jaar na het einde van zijn loopbaan, waarin hij in 1998 zowel de Giro d'Italia als de Tour de France won. Hij was de favoriet voor de Giro van 1999, maar vanwege een te hoog hematocrietgehalte mocht hij niet starten. Hij raakte vervolgens aan de cocaïne, won in de Tour van 2000 nog wel twee etappes, maar na een lange weg bergafwaarts stopte hij in 2003 met de sport.

Aboutaleb komt op voor 'onbegrepen' Van Aartsen

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb neemt het op voor zijn Haagse collega Jozias van Aartsen. Die ligt onder vuur omdat hij volgens critici onvoldoende heeft opgetreden bij een pro-Palestijnse demonstratie. "Het is goedkoop om en makkelijk om een groot maatschappelijk probleem af te wentelen op de burgemeesters", zegt Aboutaleb zaterdag in Het Financieele Dagblad.

De PvdA-burgemeester noemt zijn VVD-collega in de krant 'onbegrepen'. "Het is onacceptabel als een overheid een demonstratie verbiedt op basis van een mening", aldus Aboutaleb in de krant. Achteraf moet het Openbaar Ministerie beoordelen of er strafbare feiten zijn gepleegd, zegt hij. "Op dat punt is Jozias van Aartsen onbegrepen."

Aboutaleb wijst erop dat de politie tijdens grote demonstraties niet altijd alles ziet of hoort. "Als er tienduizend mensen demonstreren is er altijd wel een idioot met een andere agenda. Ik kan er geen tienduizend politiemensen op zetten. Hoe billijk is het dan dat ik achteraf het verwijt zou krijgen dat ik laf ben, zoals bij mijn collega in Den Haag is gebeurd?", vraagt hij zich af. "We kunnen niet één op één toezicht houden."

Bij de demonstratie in Den Haag vorige week werden antisemitische leuzen geroepen, zo bleek na het bestuderen van beelden. Tijdens de demonstratie werden echter geen strafbare feiten geconstateerd door de politie. Eerder deze week werd een petitie waarin het ontslag van Van Aartsen wordt geëist naar het kabinet en de Tweede Kamer gestuurd. Ruim zeventienduizend mensen hebben hun handtekening eronder gezet.

Nederlanders vast bij grote drugsactie Ecuador

De politie in Ecuador heeft vrijdag bij een grote drugsactie, waarbij vierhonderd kilo cocaïne in beslag werd genomen, meerdere Nederlanders aangehouden. Dat meldt het ministerie van binnenlandse zaken van het Zuid-Amerikaanse land.

Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders er precies zijn opgepakt. De operatie, waarbij ook Colombianen, Dominicanen en Ecuadorianen werden gearresteerd, vond plaats in en rond de havenstad Guayaquil. De coke lag op verschillende plaatsen opgeslagen om vervolgens in containers naar Europa te worden verscheept.

Minister van binnenlandse Zaken José Serrano Salgado sprak van een van de belangrijkste drugsacties van het jaar. Ecuador is een doorvoerhaven voor cocaïne uit buurlanden Peru en Colombia. In april werd bij een grote drugsactie ook al een Nederlander opgepakt.

Onderzoekers weer onderweg naar rampplek

Het team van Nederlandse en Australische onderzoekers is zaterdag weer op weg naar de plaats waar vlucht MH17 ruim twee weken geleden neerstortte. De experts vertrokken rond 06.00 uur Nederlandse tijd vanuit Soledar, waar hun nieuwe basis zit. Dat liet het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Het is de bedoeling dat de onderzoekers zaterdag met vier zoekteams met elk twintig experts aan de slag gaan op de crashsite in het oosten van Oekraïne. Vrijdag konden ze er voor het eerst aan het werk. Eerder moesten ze pogingen om het rampgebied te bereiken staken vanwege gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten op de route.

De experts zoeken zaterdag verder in het dorpje Hrabove in de buurt van een kippenboerderij. Op deze plek is de romp van het vliegtuig terechtgekomen. Ze waren daar vrijdag ook aan het werk en troffen toen stoffelijke resten aan. Die zijn geborgen en worden zo snel mogelijk naar Nederland gebracht.

De onderzoekers komen naar verwachting in de loop van de ochtend op de rampplek aan. Ze zijn waarschijnlijk nog weken bezig op de crashsite, zei hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg vrijdag.

Call of Duty: Ghosts eindigt met Nemesis-DLC

Activision maakt de vierde en laatste DLC Pack voor Call of Duty: Ghosts bekend, genaamd 'Nemesis'. Met vier multiplayermaps en het einde van de Extinction-saga sluit deze DLC het Ghosts-seizoen af.

Nemesis bevat vier Multiplayer maps: Goldrush, Subzero, Dynasty en Showtime. Showtime is een aangepaste versie van de Shipment-map uit Call of Duty 4: Modern Warfare.

De vierdelige Extinction saga eindigt met Episode 4: Exodus. In dit Extinction-level neem je het op tegen bijna alle Cryptid soorten uit eerdere episodes. Daarnaast neem je het ook op tegen de Ancestors, een krachtige nieuwe vijand die toeslaat met mind control en psionic aanvallen.

Nemesis komt op 5 augustus eerst uit voor Xbox LIVE, andere platformen volgen later.

Killer Instinct ook in doosje

Killer Instinct was tot nu toe alleen via digitale wegen verkrijgbaar, maar dat gaat veranderen. Microsoft heeft een retailversie aangekondigd, met daarin alle personages van seizoen 1 en TJ COmbo als bonus uit het komende seizoen 2.

Jago, Sabrewulf, Glacius, Thunder, Sadira, Orchid, Spinal en Fulgore staan op het schijfje, in combinatie met een code voor boxer T.J. Combo. Het tweede seizoen van personages gaat dit jaar beginnen. Naast T.J. Combo is Maya al aangekondigd. Cinder al zo goed als zeker na het laatste teaserfilmpje, waar op het laatst de omgeving opgloeit terwijl T.J. Combo het bedrijf Ultratech uitdaagt. Cinder is gecreëerd door het bedrijf en bestaat volledig uit vuur.

Het Killer Instinct: Combo Breaker Pack komt 23 september uit voor 19.99 dollar. Wij vermoeden dat we het dollarteken mogen veranderen naar het euroteken voor ons in Europa.

Packshot

Veel vertraging op eerste zwarte zaterdag

Vakantiegangers die zaterdag met de auto vertrekken naar het buitenland moeten rekening houden met extreem lange files. Op de eerste zwarte zaterdag wordt zeker drie tot vier uur vertraging verwacht op wegen naar het zuiden, waarschuwt de ANWB.

Niet alleen Nederlanders gaan op vakantie, ook miljoenen Fransen, Duitsers en Italianen gaan op pad. Wie de ergste files en vertragingen wil vermijden, kan zaterdag beter pas na de ochtend vertrekken of op zondag gaan rijden. De eerste files op de Franse wegen staan er rond 07.00 uur. De ANWB verwacht het hoogtepunt rond 13.00 uur.

Het grootste knelpunt is de autoroute du soleil, de A7 tussen Lyon en Orange. Vanaf 's morgens vroeg wordt het daar extreem druk. Ook op de A6 voor Lyon, de A9 richting Spanje en de A10 van Parijs naar Orléans staat het naar verwachting bomvol. Vorig jaar stond er in heel Frankrijk rond het middaguur 828 kilometer file.

In Oostenrijk en Zwitserland zijn de grootste knelpunten de tunnels. Voor de Karawankentunnel richting Slovenië is een wachttijd van drie uur geen uitzondering. Ook voor de Gotthardtunnel in Zwitserland is de verwachting dat de wachttijd oploopt tot boven de twee uur.

Zwarte zaterdag betekent ieder jaar de drukste verkeersdag in Europa. Volgende week volgt een tweede zwarte zaterdag. Ook dan staan er honderden kilometers op de routes richting het zuiden.

Eerste ebolapatiënt zaterdag in VS

De Verenigde Staten maken zich op voor de komst van twee Amerikaanse ebolapatiënten. Het Emory Academisch Ziekenhuis in Atlanta liet weten zaterdag de eerste patiënt te verwachten. "De tweede patiënt volgt in de komende dagen", zei een woordvoerster.

De zieke hulpverleners worden tijdens hun behandeling afgezonderd van de buitenwereld. Ze kunnen hun familieleden alleen zien door een raam. Contact met mensen buiten de kamer verloopt via telefoon of intercom.

Omdat geen medicijn bestaat tegen ebola, probeert het ziekenhuis het duo op alle mogelijke manieren in leven te houden. "Dan kan het lichaam de infectie onder controle krijgen", zei een specialist van het ziekenhuis op een persconferentie.

Eerste ebolapatiënt zaterdag in VS
Eerste ebolapatiënt zaterdag in VS (Foto: ANP)

Christina Aguilera poseert naakt met babybuik

Christina Aguilera staat met een aantal onthullende foto's in het Amerikaanse modeblad V. De 33-jarige zangeres is in volle zwangerschap te bewonderen in een sessie van fotograaf Brian Bowen Smith, waaronder een naaktfoto met bolle babybuik.

Op een andere plaat is Aguilera in een doorschijnende witte jurk te zien met haar verloofde Matt Rutler. Volgens de zangeres is de serie vooral bedoeld om een paar mooie momenten in beeld te vangen voordat ze dit jaar moet bevallen.

"Als vrouw ben ik trots op mijn lichaam in alle levensstadia", laat Aguilera weten. "Ik blijf zelfverzekerd en zonder angst terwijl ik me overgeef aan al het onverwachte dat het leven nog voor mij in petto heeft."

Aguilera liet in maart weten in verwachting te zijn van een dochter. Ze heeft al een 6-jarige zoon, Max, uit een eerder huwelijk.

'NAVO moet zich meer op Rusland gaan richten'

De NAVO moet zich hervormen om lidstaten beter te kunnen beschermen tegen een mogelijke militaire dreiging uit Rusland. Dat schreef de Britse premier David Cameron zaterdag in een brief aan de leiders van NAVO-landen.

Cameron wil de NAVO-top in Wales komende maand aangrijpen om de langetermijnrelatie met Moskou opnieuw ter discussie te stellen. Volgens de premier moet niet voorbij worden gegaan aan het feit dat Rusland het bondgenootschap ziet als een tegenstander.

"Een half jaar na het begin van de Russisch-Oekraïense crisis moeten we overeenstemming bereiken over maatregelen voor de lange termijn die ons vermogen verbeteren om snel te reageren op iedere dreiging", schreef Cameron. Zo moeten "bondgenoten die vrezen voor de veiligheid van hun land gerust worden gesteld en Russische agressie worden afgeschrikt".

'NAVO moet zich meer op Rusland gaan richten'
'NAVO moet zich meer op Rusland gaan richten' (Foto: ANP)

VS willen Oekraïense troepen opleiden

De regering van de Verenigde Staten wil volgend jaar eenheden van de Oekraïense nationale garde gaan trainen en uitrusten. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag (lokale tijd) bekend.

Met de plannen zou ongeveer 19 miljoen dollar (ruim 14 miljoen euro) zijn gemoeid. De training moet worden verzorgd door de Amerikaanse troepen in Europa en de nationale garde van Californië. Het Amerikaanse congres moet de plannen nog goedkeuren.

VS willen Oekraïense troepen opleiden
VS willen Oekraïense troepen opleiden (Foto: ANP)

Hamas: vermiste militair mogelijk dood

De gewapende tak van Hamas sluit niet uit dat een ontvoerde Israëlische militair en zijn kidnappers zijn gedood in een bombardement. Dat blijkt uit een verklaring van de militante beweging.

Hamas benadrukt nogmaals niets te weten over het lot van de 23-jarige officier. "We hebben alle contact verloren met de groep strijders die deelnam aan de hinderlaag. We denken dat ze allemaal zijn gedood in een bombardement. Als ze inderdaad de soldaat hadden gekidnapt, denken we dat hij daarbij ook om het leven is gekomen."

De tweede luitenant zou zijn ontvoerd tijdens een hinderlaag van Palestijnse strijders in het zuiden van de Gazastrook. Daarbij kwamen zeker twee Israëlische militairen om het leven.

Hamas: vermiste militair mogelijk dood
Hamas: vermiste militair mogelijk dood (Foto: ANP)

Ratten nemen appartement VS over

Dierenrechtenorganisaties in de staat Ohio zijn op zoek naar een nieuw huis voor honderden ratten. Hulpverleners troffen ongeveer 300 van de knaagdieren aan in een klein appartement in Kettering, nadat de bewoner het pand was uitgezet.

De diertjes leefden in kooien, gaten in de muur en in een matras. Veel ratten konden vrij rondlopen. Toen de bewoner van het appartement niet langer voor zijn huisdieren kon zorgen, vroeg hij dierenrechtenorganisatie Humane Society zich over de diertjes te ontfermen.

Volgens de ambtenaar die is belast met de zaak, kunnen de ratten zich in recordtempo voortplanten. De knaagdieren zijn al vruchtbaar als ze drie maanden oud zijn en kunnen jaarlijks tientallen nakomelingen op de wereld zetten. "Het kan snel uit de hand lopen", stelde de ambtenaar.

De dieren zijn voorlopig ondergebracht bij speciale opvanggroepen voor ratten, die op zoek gaan naar nieuwe baasjes voor de ontheemde huisdieren. De voormalige eigenaar wordt vermoedelijk niet gestraft, omdat de dieren goed zijn verzorgd.

Ratten nemen appartement VS over
Ratten nemen appartement VS over (Foto: ANP)

Doden bij demonstraties op Westoever

Zeker twee Palestijnen zijn vrijdag doodgeschoten tijdens demonstraties op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldden Palestijnse en Israëlische bronnen. Duizenden mensen waren de straat opgegaan om te protesteren tegen het Israëlische offensief in de Gazastrook.

Een Palestijn kwam om het leven in de stad Tulkarm, waar demonstranten de Israëlische troepen bekogelden met stenen en molotovcocktails. Daarop openden de militairen het vuur. Een tweede Palestijn kwam om het leven bij Ramallah. Daar lukte het Israëlische soldaten volgens een legerwoordvoerster niet de demonstranten in bedwang te houden, waarop met scherp werd geschoten.

Doden bij demonstraties op Westoever
Doden bij demonstraties op Westoever (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.