FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 juli 2014

[Tour] Astana verdiende meeste geld

De wielerploeg van Astana heeft de afgelopen Tour de France het meeste prijzengeld bij elkaar gefietst. Met name dankzij eindwinnaar Vincenzo Nibali verdiende de ploeg de afgelopen drie weken 539.330 euro.

Het heeft daarmee in het klassement van het prijzengeld een ruime voorsprong op de nummer twee, AG2R, dat 362.880 euro verdiende. FDJ staat in dat klassement derde met 151.720 euro. Van de twee Nederlandse ploegen verdiende Belkin het meest. Met 67.200 euro kwamen zij uit op een tiende plaats, Giant staat met 63.210 euro twaalfde.

Negatieve uitschieters zijn Sky en Lampre. Sky, afgelopen twee jaar winnaar, kwam nu niet verder dan 24.240 euro. Dit is nog altijd een stuk meer dan Lampre, dat slechts 9.830 euro verdiende.

Inwoners Washington mogen met wapens de straat op

Inwoners van de Amerikaanse hoofdstad Washington mogen ook buiten de deur wapens dragen. De federale rechter heeft het verbod vernietigd dat het stadsbestuur had uitgevaardigd omdat het strijdig zou zijn met de grondwet.

De grondwet geeft burgers het recht ook buiten hun woning wapens te dragen om zich te verdedigen, oordeelde rechter Frederick J. Scullin. Dat geldt dus ook voor het District of Columbia, het federale district dat Washington omvat, meent hij.

Washington probeert wapens al jaren van straat te weren. Toen de rechter in 2008 een streep zette door een verbod op het buitenshuis dragen van wapens herschreef het stadsbestuur de verordening en voerde die opnieuw in. Maar ook de gewijzigde tekst heeft de toets van de rechter dus niet doorstaan.

Een reeks andere maatregelen om wapenbezit en -gebruik aan banden te leggen hield in mei wel stand in de rechtszaal.

Nizzolo sprint naar zege in tweede rit Wallonië

Giacomo Nizzolo heeft de tweede etappe in de Ronde van Wallonië op zijn naam geschreven. De Italiaan van Trek sprintte in de straten van Perwez sneller dan Gianni Meersman van Omega Pharma-Quick-Step en Silvan Dillier van BMC. Belkin-renner Nick van der Lijke was op de negende plek de beste Nederlander.

Meersman greep net als een dag eerder net naast de ritzege, maar nam wel de leiderstrui over van Jens Debusschere. Maandag fietsen de renners in de derde etappe van Somme-Leuze naar Neufchâteau. Woensdag is de laatste rit.

[Vid] Eerste treffer Costa levert Chelsea zege op

Diego Costa heeft zondag zijn eerste doelpunt in het shirt van Chelsea gemaakt. De Engelsen boekten in Slovenië een nipte zege. Chelsea stond in de Sloveense hoofdstad tegenover Olimpija Ljubljana. De thuisploeg kwam vlak voor de pauze verrassend op voorsprong. Nik Kapun knalde de bal langs de jonge doelman Matej Delac.

Tien minuten na rust kwamen The Blues echter op gelijke hoogte. Cesc Fàbregas bediende Diego Costa, die hoog in het doel binnenschoot: 1-1. Acht minuten later maakte Kurt Zouma al 1-2, nadat de keeper van Olimpija een schot van Fernando Torres niet goed verwerkte.

Pijnlijke misser
Halverwege de tweede helft dacht Chelsea de marge te verdubbelen toen Branislav Ivanovic een rebound scoorde. Het doelpunt werd echter afgekeurd, omdat John Terry ondertussen een overtreding zou hebben gemaakt op doelman Aleksander Seliga.

In de slotfase liet ook Fernando Torres zich nog even zien. De Spanjaard had na een prima breedtepass de bal van dichtbij voor het intikken, maar hij presteerde het om hem erover te krijgen. Daardoor bleef het bij 1-2. Woensdag speelt Chelsea in de Gelredome een oefenwedstrijd tegen Vitesse.


De eerste treffer van Diego Costa in beeld. (Bron: Vine)

[World Matchplay] Uitslag Taylor - Van Gerwen

Darter Phil Taylor heeft voor de vijftiende keer de World Matchplay op zijn naam gescheven. In de finale was hij veel te sterk voor Michael van Gerwen. Het werd 18-9 voor The Power.

Taylor heerste in de finale met een gemiddelde van 107,19 en een finishpercentage van rond de 55%. Van Gerwen noteerde 101,49 gemiddeld en raakte 47% van zijn pijlen op de dubbels. Taylor pakt door de winst 100.000 Britse pond, zo'n 125.000 euro. Van Gerwen zal het moeten doen met de helft.

Mighty Mike keek al snel tegen een 7-1 achterstand aan. Vijf legs later stond het 11-2. Van Gerwen kwam nog even terug tot 11-5, maar spannend werd de wedstrijd niet meer. Taylor won uiteindelijk met 18-9. 

Voor de beste darters ter wereld, inclusief Taylor en Van Gerwen, wordt komende maand een maandje met een aantal toernooien ver weg. 15 en 16 augustus spelen ze in Singapore en de weken daarna zijn twee toernooien in Australië. 

Cuevas verrast Robredo in finale Umag

Tennisser Pablo Cuevas heeft in Umag zijn tweede ATP-titel van deze maand gewonnen. De Uruguayaan verraste titelverdediger Tommy Robredo zondag in de finale met 6-3 en 6-4. Cuevas staat 42 plekken lager op de wereldranglijst: zestig om achttien.

De Zuid-Amerikaan had in de halve finale ook al voor een verrassing gezorgd door op het Kroatische gravel te winnen van Fabio Fognini, de verliezend finalist van vorig jaar en als eerste geplaatst in Umag.

De 28-jarige Cuevas is in de bloei van zijn carrière. Hij won twee weken geleden in Båstad zijn eerste ATP-titel.

Muric gaat voor zijn kans bij Ajax

Frank de Boer gaf aan dat Robert Muric waarschijnlijk door Ajax wordt verhuurd, maar de nieuweling hoopt zich eerst bij de trainer in de kijker te spelen. Muric kan maandag eindelijk meetrainen bij Ajax. De Amsterdammers haalden hem een aantal weken terug al naar Nederland, maar zijn club Dinamo Zagreb weigerde hem vrij te geven.

"Het waren zes moeilijke maanden zonder voetbal. Ik leefde in onzekerheid", vertelt de Kroaat tegen Vecernji List.

"Mijn hart lag bij Dinamo en ik dacht aan een contractverlenging, maar ze zeiden verschrikkelijke dingen tegen mijn vader, dat versnelde mijn vertrek." De FIFA gaf deze week groen licht voor de transfer, maar wegens een blessure ontbrak Muric zaterdag in het oefenduel met Benfica.

Eerste elftal
De 18-jarige aanvaller koos bewust voor Ajax, ondanks dat hij ook naar Europese topclubs kon. "Ik verwacht hier snel een kans te krijgen. Ik heb er vertrouwen in dat ik in het eerste elftal kan komen te spelen. Ajax wilde me heel graag hebben."

Ajax sloot de voorbereiding zaterdag af met een 0-1 zege bij Benfica, wat de landskampioen de Eusebio Cup opleverde. Volgende week zondag starten de Amsterdammers het seizoen officieel met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle.

Nibali stijgt naar tweede plek in World Tour

Vincenzo Nibali heeft door zijn eindzege in de Tour de France een reuzensprong gemaakt in de World Tour-ranking. De Italiaan steeg van de veertigste naar de tweede plek. Alberto Contador blijft ondanks zijn voortijdige vertrek uit de Tour de nummer een.

Alejandro Valverde, de nummer vier in de Tour, nam de derde plaats over van Rui Costa. De wereldkampioen moest de strijd voortijdig staken in Frankrijk. Girowinnaar Nairo Quintana deed niet mee aan La Grande Boucle en zakte van de tweede naar de vierde plaats. Jean-Christophe Péraud, de nummer twee van de Tour, steeg naar plek vijf.

Hoewel Niki Terpstra zes plaatsen moest prijsgeven is hij op nummer veertien nog altijd de beste Nederlander. Bauke Mollema veroverde twee plekken en staat negentiende. Laurens ten Dam komt vanuit het niets binnen op de 59e plek.

Belkin werd in de Tour tweede in het ploegenklassement, maar zakte desondanks van de zevende naar de achtste plaats in de World Tour-ranking. Giant-Shimano won met Marcel Kittel vier touretappes en steeg naar de elfde plek. Movistar nam de eerste plaats over van Omega Pharma-Quick-Step.

Nederland moest twee plaatsen toegeven in het landenklassement en is de nieuwe nummer vijf. Spanje bezet met een grote voorsprong op de rest de eerste plek.

Hupperts: "Van Basten is een rustige coach"

Guus Hupperts is zeer positief over zijn eerste weken bij AZ. De nieuweling kan het goed vinden met coach Marco van Basten. "Het is toch speciaal dat Van Basten ineens tegenover me staat. Natuurlijk, hij is gewoon onze coach en ik maak hem dagelijks mee, maar ik houd altijd zijn prachtige acties en goals in mijn achterhoofd", vertelt Hupperts, die werd overgenomen van Roda JC, tegen Helden Online.

"Van Basten is een heel rustige trainer die goed met de spelers omgaat. Ik heb hem nu een aantal weken meegemaakt en ik merk dat hij echt een people manager is. Hij neemt jongens apart, maakt een praatje met ze. Van Basten is geen trainer die over het veld schreeuwt."

Roda JC
Hupperts baalt wel van sommige negatieve reacties die hij in Limburg kreeg. "Ik had in de winterstop al aangegeven dat ik mijn contract niet zou verlengen. Nu heeft Roda in ieder geval nog geld aan mij verdiend. Ik hoop dat ze komend seizoen kampioen worden."

Of hij ooit terugkeert in Kerkrade, weet de 22-jarige speler nog niet. "Ik hoor veel voetballers zeggen dat ze ooit weer naar hun oude club willen. Met zo’n uitspraak ben ik voorzichtig. Toen ik bij Roda voetbalde hield ik mij niet bezig met een transfer. Nu doe ik dat ook niet."

Willem II overklast door Olympique Marseille

Willem II heeft in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een pijnlijke nederlaag geleden tegen Olympique Marseille. De Franse topclub won met 5-0. Marseille creëerde veel kansen, en na twintig minuten was het Florian Thauvin die er voor het eerst één benutte. Hij passeerde doelman Kostas Lamprou, die is overgekomen van Feyenoord, met een vrije trap. Even later maakte Gilbert Imbula de 2-0.

Willem II mocht daarna Lamprou bedanken dat Marseille voor de pauze niet verder uitliep. Toch werd de keeper acht minuten in de tweede helft weer gepasseerd, dit keer door Michy Batshuayi. De 20-jarige spits kwam deze zomer over van Standard Luik.

Sahar
Behalve Lamprou kwam bij de Tilburgers overigens ook Ben Sahar in actie. De aanvaller die werd binnengehaald van Hertha BSC beleefde echter een teleurstellend debuut, want hij kwam nauwelijks in het stuk voor. Marseille maakte vlak voor tijd 4-0 via Benoit Cheyrou, waarna Batshuayi ook nog een strafschop benutte.

Willem II speelt woensdag zijn laatste oefenduel op het trainingskamp in Frankrijk. Tegenstander is Saint-Étienne. De Tricolores beginnen de competitie op 10 augustus met een thuiswedstrijd tegen PSV.

[Tour] Ten Dam: het bleef maar goed gaan

Laurens ten Dam was na afloop van de laatste touretappe erg tevreden over zijn prestaties van de afgelopen weken. "Het bleef maar goed gaan", zegt de nummer negen van het klassement. "Dat is fijn. Het is heel leuk als je drie weken lang in orde bent. Dit jaar ging de derde week weer veel beter dan vorig jaar."

Bauke Mollema, de nummer tien, was niet helemaal tevreden over zijn Tour. "Vorig jaar was ik in de laatste week niet meer helemaal fit. Dit keer heb ik in het begin wat problemen gehad die me vrij veel energie hebben gekost. Daardoor was ik in de Vogezen en de Alpen niet helemaal top", zegt de Belkin-renner, die vorig jaar nog zesde werd.

"Hoeveel parten het me precies heeft gespeeld is natuurlijk lastig in te schatten, maar in de Tour is elk procentje van belang", gaat hij verder. "Ik ben blij dat ik de schade uiteindelijk heb weten te beperken. Het is balen dat ik gisteren nog wat ben gezakt." Mollema zakte zaterdag door een rampzalige tijdrit van de zevende naar de tiende plek in het klassement.

Lars Boom zal zich zijn zege in de vijfde etappe nog lang heugen. "Ik denk nog steeds veel aan mijn ritzege in Arenberg", zegt hij over de veelbesproken kasseienrit. "Als ik thuis ben ga ik de rit ook zeker nog een keer terugkijken. Het was een soort van koninginnenrit, er gebeurde heel veel en ik ben heel trots dat ik uiteindelijk de winnaar ben geworden."

Vertonghen: "Ik wil bij Tottenham blijven"

Jan Vertonghen is niet bezig met een transfer naar een grote Europese topclub. De Belgische verdediger wil eerst volledig fit worden. "Het spreekt voor zich dat ik heel graag bij Tottenham Hotspur wil blijven. Ze hebben me een nieuw contract voor vijf jaar aangeboden. Dat zie ik als een mooi bewijs dat ze vertrouwen in mij hebben", sprak Vertonghen op de Belgische Radio 1.

Aan het einde van vorig seizoen liet de oud-Ajacied nog merken dat hij graag weer Champions League wilde spelen. Zijn zaakwaarnemer zei eerder deze maand nog dat verschillende clubs interesse in Vertonghen hebben.

Blessure
Voorlopig wil de 27-jarige international eerst herstellen van zijn blessure. "Ik ben met een enkelblessure aan de WK-wedstrijd tegen Argentinië begonnen. Daar moet ik nu voorzichtig mee omgaan."

"Vorig seizoen viel ik van de ene blessure in de andere, en dat wil ik nu absoluut vermijden." Jan Vertonghen speelde afgelopen jaargang 33 officiële duels voor Tottenham Hotspur, waarvan 23 in de Premier League. Een seizoen eerder, zijn eerste in Noord-Londen, kwam hij nog tot 49 officiële wedstrijden.

Oranjemeisjes veroveren Europese voetbaltitel

De Nederlandse voetbalsters van onder 19 jaar zijn in Oslo voor de eerste keer in de historie Europees kampioen geworden. Oranje versloeg Spanje in de finale met 1-0 dankzij een doelpunt van Vivianne Miedema in de 21e minuut.

De 18-jarige aanvalster van Bayern München werd met zes goals topscorer van het toernooi. In de halve finale tegen Ierland hielp ze Oranje met drie treffers aan een 4-0 zege. Daarnaast scoorde ze tijdens de 3-2 overwinning op Schotland in de groepsfase twee keer.

Oranje versloeg zonder goals van Miedema België met 1-0 in groep A. Alleen gastland Noorwegen (0-0) wist Nederland van een overwinning te houden.

[Tour] Nibali in befaamd rijtje na zege

Vincenzo Nibali heeft zich door zijn eindzege in de Tour de France in een illuster rijtje gevoegd. De Italiaan werd de zesde renner die de Tour, de Giro d'Italia en de Vuelta heeft gewonnen.

De Fransman Jacques Anquetil werd in 1963 de eerste die de drie grote rondes op zijn erelijst had staan. Daarna volgden de Italiaan Felice Gimondi, de Fransman Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Alberto Contador, de enige die naast Nibali nog steeds actief is.

De Italiaan heeft wat het aantal eindzeges in grote rondes betreft nog wel het nodige werk op te knappen wil hij op gelijke hoogte komen met bovenstaande renners. Merckx is met elf stuks recordhouder, gevolgd door Hinault met tien. Nibali staat op drie zeges, twee minder dan Contador en Gimondi.

Twente begint seizoen zonder Gutiérrez

FC Twente kan de komende tijd niet beschikken over Felipe Gutiérrez. De Chileense WK-ganger is met knieklachten teruggekeerd uit zijn thuisland en wordt over enkele weken geopereerd, meldt Twente zondag. Hoe lang hij precies is uitgeschakeld moet nog blijken.

Trainer Alfred Schreuder noemt de blessure een domper. "Voor de ploeg, maar vooral voor hemzelf. Vorig seizoen speelde hij uitstekend en ook dit seizoen hadden we voor hem een belangrijke rol in gedachten."

Gutiérrez speelde vorig seizoen 33 wedstrijden voor de Tukkers. De middenvelder kwam op het WK in alle wedstrijden uit voor Chili, waaronder in het met 2-0 verloren duel tegen Nederland.

Ronde van Toscane prooi voor Weening

Pieter Weening heeft zondag de Ronde van Toscane gewonnen. De Nederlander van Orica-Greenedge bleef Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) en Roman Majkin van Rusvelo voor in Arezzo. Het is na zijn ritzege in de Ronde van Italië de tweede grote overwinning voor Weening dit jaar.

De Fries schaarde zich met de winst in een fraai rijtje. Onder anderen tourwinnaar Vincenzo Nibali, oud-wereldkampioen Alessandro Ballan en zesvoudig touretappewinnaar Alessandro Petacchi wonnen de eendagswedstrijd in het verleden.

Haase wint dubbeltitel in Gstaad

Robin Haase heeft zondag de dubbeltitel op het ATP-toernooi van Gstaad veroverd. De Hagenaar was met zijn Duitse partner Andre Begemann met 6-3 en 6-4 te sterk voor het Australisch-Slowaakse duo Rameez Junaid en Michal Mertinak.

Het is voor Haase zijn tweede dubbeltitel. In 2011 won hij met de Brit Ken Skupski in Marseille. De Nederlander revancheerde zich met de zege in Gstaad voor zijn nederlaag in het enkelspel tegen Juan Monaco. De Argentijn was in de halve finale te sterk voor Haase.

[Tour] Nibali wint de 101e Tour de France

Marcel Kittel heeft de 21e en laatste etappe in de Tour de France gewonnen. Hij versloeg zijn tegenstanders in de sprint. Vincenzo Nibali wint voor het eerst in zijn carrière de meest prestigueuze grote ronde. Hij is de eerste Italiaan die de tour wint sinds 1998.

De etappe van Evry naar Parijs is meer een etappe om de winnaars te eren dan om nog te koersen. Wel waren er enkele valpartijen, onder andere van Jean-Christophe Peraud die op de tweede plaats in het klassement staat en van de rode lantaarn, Ji Cheng, die gedubbeld werd. Alexander Kristoff kende problemen met zijn fiets en moest zo ook bij het peloton terugkomen. Vooraan waren er onder andere aanvallen van Jens Voigt, Richie Porte en Svein Tuft, maar deze weren zoals gewoonlijk ingerekend. 

In de uiteindelijke sprint waren de treintjes al vroeg ontspoord, maar zonder zijn trein wist Kittel in extremis Kristoff nog te verslaan. Zo mocht de Duitser voor zijn vierde zege aantekenen. Hij heeft daarmee evenveel zeges als Vincenzo Nibali, de winnaar van de Tour de France. Verder bleef het klassement en de truien zoals gewoonlijk hetzelfde.

Nibali won dus de tour voor Peraud en Thibaut Pinot, die ook het wit mee naar huis mag nemen als beste jongere. Rafal Majka is de bergkoning en Peter Sagan wist de meeste punten te behalen voor de groene trui. De beste Nederlander is Laurens ten Dam, die 9e werd in het algemeen klassement.

Ministerie roept op tot vertrek uit Libië

Nederlanders in Libië kunnen het land het best verlaten. Dat advies heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag gegeven. In het land bevinden zich naar schatting zeventig Nederlanders. De ambassade gaat deze week mogelijk dicht. In het land wordt al weken gevochten.

Het advies om het land te verlaten is tijdelijk. Mensen kunnen op eigen gelegenheid vertrekken, zo meldt het ministerie. De ambassade beschikt over de gegevens van ongeveer veertig Nederlanders in het land. Die zijn gewaarschuwd. Driekwart van hen wonen, met hun partner of gezin, in Tripoli.

Bij de Nederlandse ambassade werken vijf Nederlandse diplomaten en tien lokale medewerkers. Zij begeleiden deze week het vertrek van de Nederlanders en bereiden zich voor op een tijdelijke sluiting. De Verenigde Staten sloten hun ambassade zaterdag al.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een kleine twee weken geleden al een negatief reisadvies af voor het Noord-Afrikaanse land. In het land woeden hevige gevechten, onder meer bij het internationale vliegveld van de hoofdstad Tripoli, in de stad zelf, en rond de stad Benghazi. Milities strijden tegen het regeringsleger, maar vechten ook onderling.

'Wel pistolen voor marechaussees Oekraïne'

De Nederlandse marechaussees en forensische experts in Oekraïne zouden voor hun eigen veiligheid handvuurwapens moeten krijgen. Over die wens wordt door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gesproken met de pro-Russische separatisten.

Uit een brief die het kabinet zondag aan de Tweede Kamer stuurde blijkt dat de gesprekken met de separatisten verlopen via waarnemers van de OVSE. Die arriveerden een dag na de ramp met de MH17 in het gebied.

Met de voorgestelde uitbreiding van de internationale inzet in het gebied zouden de separatisten zaterdag akkoord zijn gegaan. "Ook spreekt de OVSE met de separatisten over de wens tot het dragen van handvuurwapens door Nederlandse functionarissen met het oog op hun persoonlijke veiligheid", zo staat in de brief van het kabinet te lezen.

Het kabinet maakte zondag bekend dat er geen militaire missie naar Oekraïne in zit om de slachtoffers te bergen en hun bezittingen veilig te stellen. Het afdwingen van een militair overwicht is niet realistisch, en militaire aanwezigheid werkt volgens het kabinet internationale escalatie in de hand.

Australië en Maleisië
De pro-Russische separatisten die de dienst uitmaken in het rampgebied van vlucht MH17 hebben ingestemd met de komst van agenten uit het buitenland. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met Australië en Maleisië. Die werken hierbij weer nauw samen met Nederland.

Beide landen maakten eerder zondag de inzet van politiemensen bekend. Van belang daarbij is dat lokale milities aanvankelijk zelf onderzoekers en agenten wilden beschermen, maar uiteindelijk toegaven dat het in het gebied te gevaarlijk is en zij de veiligheid daarom niet kunnen waarborgen. Dat impliceert dat de rebellen akkoord zijn met de meename van handvuurwapens maar dit is nog niet expliciet gemeld.

Geen troepen naar Oekraïne

Nederland stuurt geen bewapende militairen naar Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) zondag gezegd na een extra ministerraad. Het verkrijgen van een militair overwicht in het onrustige gebied is volgens het kabinet niet realistisch en zou leiden tot escalatie. Wel gaan nog eens zestig Nederlandse politieagenten en zestig mensen van defensie naar het land.

Het kabinet is tijdens zijn uitzonderlijke zondagse beraad op het Catshuis tot de conclusie gekomen dat het gevaar bestaat dat een internationale militaire missie rechtstreeks betrokken raakt bij het conflict in Oekraïne. Pro-Russische separatisten oefenen feitelijk de macht uit rond de crashsite, die ook nog eens vlak bij de Russische grens ligt.

De inzet van Nederland ligt bij het bergen van de stoffelijke overschotten die nog in de Oekraïense akkers liggen, net als waar mogelijk hun bezittingen. "De tijd is niet onze grootste bondgenoot", zei Rutte. De MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur werd tien dagen geleden neergehaald.

De 120 mensen die naar Oekraïne gaan komen bij de 63 agenten en marechaussees die nu al actief zijn in Oekraïne om de laatste slachtoffers van de vliegramp met de MH17 te bergen. Rutte zei dat de missie over precies drie weken moet zijn afgerond.

Behalve Nederland sturen ook Australië en Maleisië, die eveneens veel slachtoffers te betreuren hebben, extra mensen naar het gebied. Australië houdt volgens Rutte honderd extra politieagenten achter de hand, boven op de huidige vijftig. Maleisië stuurt deze week 68 ongewapende agenten.

Vechten in Pacific Rim met Oculus Rift

Pacific Rim: Jaeger Pilot is voor het eerst vertoond op de San Diego Comic-Con. Het is een 'virtual reality-ervaring', en het lijkt erop dat dit meer een Oculus Rift-demo wordt dan een echte game. In Jaeger Pilot vecht je met de enorme robot Gipsy Danger tegen een monster genaamd Knifehead.

Hieronder is de trailer te bekijken, maar veel is er niet te zien aangezien er alleen filmbeelden langskomen. Jaeger Pilot maakt in ieder geval gebruik van Unreal Engine 4 en is ontwikkeld door de animatiestudio ReelFX. De assets komen rechtstreeks uit de film.

Soudal nieuwe cosponsor wielerploeg Lotto

Wielerploeg Lotto-Belisol gaat de komende jaren als Lotto-Soudal door het leven. Het doe-het-zelf-bedrijf vervangt Belisol als cosponsor, meldt de ploeg op de slotdag van de Tour de France.

Soudal tekende een vijfjarig contract bij de Belgische equipe, die onder anderen André Greipel, Jurgen Van den Broeck en Tony Gallopin in de gelederen heeft. Soudal verkoopt onder meer siliconen en lijmen voor de bouw.

Lotto-Belisol is niet de eerste Belgische ploeg die zijn naam verandert. Omega Pharma-Quick-Step wordt volgend jaar Etixx-Quick-Step.

[Vid] Guardiola dolblij: "Hij kan alles"

Pep Guardiola is in de wolken met de komst van Robert Lewandowski. De Poolse spits had niet lang nodig om zijn trainer te overtuigen van zijn kwaliteiten. Lewandowski is bezig aan zijn eerste weken bij Bayern en doet meteen van zich spreken. Zaterdag kreeg hij de handen van de fans op elkaar, toen hij op prachtige wijze het net vond tijdens de oefenwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach (2-2).

De van Borussia Dortmund overgekomen spits controleerde een moeilijke bal, kapte twee spelers uit, om de bal vervolgens op elegante wijze over de doelman heen te wippen. Omdat Bayern de strafschoppen vervolgens beter nam ging Der Rekordmeister door naar de finale van de Telekom Cup.

Na afloop van die wedstrijd was Guardiola met name te spreken over de inbreng van zijn nieuwe aanvaller. "Lewandowski is een topspeler", zo liet hij de verzamelde media optekenen. "Hij kan alles. Ik dank de club voor zijn komst."

Instinct
Ook de hoofdrolspeler zelf was tevreden over zijn optreden in het shirt van zijn nieuwe werkgever. Zijn fraaie treffer was het bewijs van de waarde die hij kan hebben voor Bayern. "Het was een superdoelpunt, puur op instinct", liet hij weten.

Ribéry
De goede vorm van Lewandowski was niet het enige lichtpunt voor Guardiola, die Arjen Robben nog moest missen vanwege diens vakantie. Franck Ribéry maakte zijn rentree na een ernstige rugblessure, die hem eerder deze zomer al het WK kostte.


De treffer van Robert Lewandowski in beeld. (Bron: Vine)

Dronken 16-jarige joyrider knalt tegen paal

Een dronken 16-jarige jongen uit Utrecht is zaterdag- op zondagnacht gaan joyriden in Sneek. Zonder een rijbewijs maar met flink wat alcohol in zijn bloed stapte hij in de auto.

Agenten zagen op de rotonde van de Prins Hendrikkade naar de Looxmagracht een auto die tegen een lantaarnpaal was gebotst. De tiener was al uitgestapt, maar stond nog bij het voertuig. Hij moest mee naar het politiebureau, waar hij 375 ug/l blies. Dat is 1,7 keer zoveel als wat een ervaren bestuurder mag drinken, en ruim 4 keer de limiet voor automobilisten die net hun rijbewijs hebben. Tegen de jongen is een proces-verbaal opgemaakt.

Rutten: "Gaat om realisme en resultaat"

Feyenoord boekte in het slot van vorig seizoen succes met een relatief defensieve strijdwijze, en Fred Rutten is niet van plan die strategie overboord te gooien. Naar eigen zeggen is Rutten voorstander van aanvallend voetbal, en wil hij die visie ook overdragen aan zijn spelers. Dat betekent evenwel niet dat Feyenoord in het nieuwe seizoen koste wat kost aanvallend voetbal zal nastreven.

"De club en ik spelen natuurlijk bij voorkeur aantrekkelijk en aanvallend voetbal", legt Rutten uit in een vraaggesprek met Voetbal International. "Ook het publiek ziet dat uiteraard het liefst, maar allemaal willen we boven alles resultaat."

5-3-2
Ook het 5-3-2-systeem zoals Ronald Koeman vorig seizoen introduceerde bij de Rotterdammers behoort tot de mogelijkheden. In beginsel kiest Rutten echter voor een andere formatie. Het 5-3-2-systeem reserveert hij voor sterkere tegenstanders.

"Als we straks, bijvoorbeeld in Europees verband, een op papier sterkere tegenstander aftroeven met wat in de volksmond een meer verdedigende speelstijl heet, is iedereen hier dik tevreden", weet Rutten. "Het gaat om realisme en resultaat."

Voorbereiding
Voor Feyenoord zit de voorbereiding op het nieuwe seizoen er voor een groot deel op. Afgelopen woensdag speelde de ploeg in een oefenwedstrijd gelijk tegen Real Sociedad (1-1). Aankomende woensdag staat de eerste ontmoeting met Besiktas in het kader van de voorronde van de Champions League op het programma.

Roma geeft Strootman prijskaartje van 100 miljoen euro

Louis van Gaal lijkt Kevin Strootman uit zijn hoofd te moeten zetten. Het prijskaartje dat AS Roma de Nederlandse middenvelder om zijn nek heeft gehangen is niet misselijk. Sinds de aanstelling van Van Gaal als hoofdtrainer wordt Manchester United onophoudelijk in verband gebracht met Strootman, die tot zijn blessure een belangrijke rol vervulde in het Oranje van de ervaren oefenmeester.

Rudi Garcia, trainer van Roma, voelt echter weinig voor een vertrek van Strootman. Om die woorden kracht bij te zetten en The Red Devils af te schrikken heeft de Franse trainer een torenhoge vraagprijs vastgesteld.

"Wat zal ik zeggen over de geruchten omtrent Strootman en Manchester United", reageerde Garcia tijdens een persconferentie na afloop van de 3-2 nederlaag tegen de formatie van Van Gaal. "Misschien zouden we bij een bod van honderd miljoen om de tafel gaan en erover nadenken."

Strootman kwam zaterdag niet in actie tegen United, omdat hij nog altijd herstellende is van een zware knieblessure. Hij zag zijn ploeggenoten met 3-0 achter komen, en uiteindelijk terugkomen tot 3-2.

Afwachten
Van Gaal liet zich onlangs tegenover The Guardian ontvallen dat hij Strootman in de gaten zal houden. "Ik kan Strootman wel beoordelen, maar hij is zes maanden geblesseerd. We moeten afwachten hoe hij van zijn blessure herstelt", zei hij toen. "Het is niet makkelijk om te voorspellen hoe sterk hij terugkomt, dus dat moeten we afwachten."

Chinees telecombedrijf verkoopt Xbox One

Microsoft laat de verkoop van de Xbox One in China over aan het bedrijf China Telecom. Microsoft en China Telecom hebben een exclusief contract, waardoor alleen het Chinese telecombedrijf de console mag verkopen. Het is nog niet bekend hoeveel de Xbox One daar gaat kosten.

De Xbox One is de eerste console die officieel verkocht zal worden in China. Sinds 2000 was het namelijk verboden om gameconsoles te verkopen. De Chinese overheid meende dat consoles een negatieve invloed hebben op de mentale gezondheid van de bevolking. Veertien jaar later, in januari van dit jaar, werd het verbod opgeheven.

In september komt de Xbox One naar China. Microsofts twee concurrenten hebben nog geen releasedatum voor hun consoles. Nintendo is op dit moment nog bezig met het ontwikkelen van een goedkopere console, speciaal voor de Chinese markt. Ook de Chinese wetgeving wordt uitgebreid bestudeerd. Sony heeft een joint-venture opgericht met Shanghai Oriental Pearl Culture Development om PlayStations te produceren voor het Chinese vasteland.

Weer recordaantal bezoekers Zwarte Cross

Het bezoekersaantal van Zwarte Cross is wederom tot recordhoogte gestegen. Het afgelopen weekend bezochten 185.276 mensen de achttiende editie van het festival in Lichtenvoorde, dat muzikale acts, motorcross en theater biedt. Dat heeft de organisatie zondag laten weten. Vorig jaar kwamen er bijna 163.000 bezoekers, en ook dat was meer dan in voorgaande jaren.

Zwarte Cross duurt drie dagen. Zowel de zaterdag als de zondag waren dit jaar uitverkocht.

Het evenement is tot nu toe zonder grote incidenten of noemenswaardige calamiteiten verlopen en de organisatie spreekt daarom van een zeer geslaagde editie. "Alleen maar lachende gezichten en een geweldige sfeer. Het was een meer dan fantastisch weekend. Zwarte Crossers, I love you!", schrijft festivaldirecteur Tante Rikie:

Het is nog wel steeds mogelijk om Zwarte Cross te bezoeken. Sommige bezoekers verlaten zondagmiddag het festivalterrein en daarom hanteert de organisatie het principe van '1 erin - 1 eruit'.

Geen luchtgitaarrecord op Gentse Feesten

De recordpoging luchtgitaar spelen tijdens de Gentse Feesten is zaterdag op niets uitgelopen. Zo'n 1300 mensen kwamen op het Sint-Baafsplein opdagen en deden vurig mee, maar dat was toch nog negenhonderd te weinig voor een nieuw record. Dat schrijft de Vlaamse krant De Morgen zondag.

De Vlaamse Belgian Quo Band, die zich vernoemde naar de Britse rockband Status Quo, heeft een jaar lang gewerkt aan deze recordpoging. Toch werd de feestvreugde er niet minder op toen bleek dat alle deelnemers zich voor niets hadden ingespannen.

De Gentse Feesten zijn een jaarlijks tiendaags festival dat de gehele binnenstad van Gent in zijn greep houdt. Het ging dit jaar op 18 juli van start en duurt nog tot en met zondagavond. Het behoort samen met het Oktoberfest in München en Las Fallas in Valencia tot de grootste volksfeesten van Europa.

BMX'ster Smulders verovert brons op WK in Ahoy

BMX-rijdster Laura Smulders heeft zondag haar tweede medaille gewonnen op het WK in Ahoy. De Nederlandse veroverde brons in een tijd van 27,718 seconden. Olympisch kampioene Mariana Pajón uit Colombia kroonde zich in 26,983 voor de tweede keer tot beste van de wereld. De Amerikaanse Alise Post won zilver in 27,432.

Bij de mannen ging de wereldtitel naar Sam Willoughby. De Australiër was met een tijd van 25,393 de Canadees Tory Nyhaug (27,526) en de Brit Tre Whyte (33,461) veel te snel af. De Nederlanders waren al in de achtste finales uitgeschakeld.

Nederland won dit weekeinde drie medailles in Ahoy. Smulders werd zaterdag wereldkampioen tijdrijden. Bij de junioren veroverde Niek Kimmann goud.

Haagse agent meegesleurd bij alcoholcontrole

Een politieagent is zondagochtend tientallen meters over het asfalt meegesleurd toen de bestuurder van een personenauto een alcoholcontrole probeerde te omzeilen. Dat meldt de politie zondag. Twee mannen uit Den Haag zijn aangehouden. De politieagent maakt het naar omstandigheden goed.

Toen de bestuurder van het voertuig de alcoholcontrole op de Hoefkade wilde omzeilen, kreeg hij een stopteken van de politie. Hij opende zijn portier, maar toen de agent hem aansprak, ging hij er vol gas vandoor. De agent werd daarbij meegesleurd. Toen de bestuurder richting geparkeerde auto's stuurde, moest de agent loslaten.

De twee aangehouden mannen van 20 en 21 jaar zitten vast. Of ze gedronken hadden meldt de politie niet. De agent kon het ziekenhuis na behandeling verlaten.

Kiev ontkent gevechten omtrek rampplek

Volgens het zelfbenoemde pro-Russsische ministerie van volksgezondheid van de regio Donetsk hebben hevige gevechten met het Oekraïense leger in de stad Horlivka zondag minstens dertien mensen het leven gekost. Maar de regering in Kiev ontkent de berichten.

In het rampgebied in die regio maken pro-Russische separatistische rebellen de dienst uit. Ook internationale waarnemers zeggen dat er zondag strijd is geleverd, meldt het ANP. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, ontkent evenwel dat Kiev daar ten strijde is getrokken.

De rebellen zeggen echter dat er slachtoffers zijn waaronder zeker twee kinderen van respectievelijk één en vijf jaar oud. Ook zouden er ten minste vijf gewonden zijn gevallen. Vier van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen, aldus de separatisen.

Horlivka ligt een kilometer of veertig ten noorden van Donetsk en ongeveer zestig kilometer ten noordwesten van het terrein waar vlucht MH17 is neergestort. De Oekraïense veiligheidsraad zei eerder zondag dat Oekraïne de rampplek wil heroveren.

Boko Haram ontvoert vrouw vicepremier Kameroen

De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram heeft zondagochtend de echtgenote van de vicepremier van Kameroen ontvoerd. Bij de overval op het huis van vicepremier Amadou Ali in de noordelijke plaats Kolofata vielen ook enkele doden, laat de regering weten.

Behalve de woning van de vicepremier overvielen de Boko Haram-strijders ook het huis van een traditioneel dorpshoofd. Ze voerden Ali's vrouw en enkele anderen weg.

Kolofata ligt in het uiterste noorden van Kameroen, niet ver van de grens met Nigeria. Kameroen is de laatste tijd meer en meer betrokken geraakt bij de strijd die buurland Nigeria voert tegen het radicaalislamitische Boko Haram. Dat moet Kameroen bezuren, waarschuwde de terreurbeweging al meermalen.

'Jay Z en Beyoncé alleen nog stel om de centen'

Jay Z en Beyoncé blijven alleen nog bij elkaar uit zakelijk belang. Dat zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse krant New York Post. De twee topartiesten zijn bezig met hun gezamenlijke tour On the Run, waarmee naar schatting zo'n honderd miljoen dollar wordt binnengehaald. "Die willen ze niet verliezen", zegt de bron.

"Ze hebben nog steeds wel enige gevoelens voor elkaar, maar die houden geen stand", zegt de ingewijde over het stel dat in 2008 trouwde. "Bij een beslissing om al dan niet te scheiden speelt het zakelijk belang altijd mee. Ze weten dat ze nu de koning en koningin van de hiphop zijn, en eigenlijk van de hele muziekwereld."

Het blad International Business Times schat hun gezamenlijke waarde op bijna een miljard dollar. Het muziektijdschrift Billboard zette de twee in februari gezamenlijk op 1 op de lijst van honderd machtigste artiesten.

De eerste haarscheurtjes in het tot dan toe smetteloze imago van het echtpaar ontstonden in mei, toen een filmpje online verscheen waarin Beyoncé's zus Solange in een lift van een hotel na afloop van het Met Gala een paar meppen uitdeelde aan Jay Z. Sindsdien verschenen geregeld beelden waarop de twee elkaar zoenen of omhelzen, maar de geruchten omtrent een aanstaande breuk zwollen aan.

Het stel, dat in in 2012 dochter Blue Ivy ter wereld zag komen, zou ook in relatietherapie zijn gegaan. Die heeft tot nu toe niets opgeleverd, wat vooral te wijten zou zijn aan Jay Z. "Hij hangt de hele tijd aan de telefoon", zegt de bron. "Jay probeert de hele tijd zakelijke deals te sluiten."

Ook zouden de twee er ieder hun eigen buitenechtelijk avontuurtjes op nahouden. Dat was ook de reden van dat gevecht in de lift, meent de bron. Jay Z zou later die avond een afspraakje hebben gepland met Rihanna, zijn protegé. "Solange vond dat het zo wel genoeg was. Ze was ervan overtuigd dat Jay met Rihanna vreemdging. Voor veel mensen die hen kennen is dat zeker een mogelijkheid." Hoe dan ook heeft Beyoncé de tatoeage met IV, verwijzend naar haar verjaardag, haar precies twaalf jaar oudere man en hun trouwdatum, laten weghalen.

Festivalbezoeker overlijdt na overdosis xtc

Een 22-jarige bezoeker van het festival Hardcore XL in Nuland is zondag overleden, vermoedelijk door een overdosis xtc. Dat meldt de politie. De man overleed in een ziekenhuis in Den Bosch, waar hij zaterdagnacht naartoe was gebracht.

De man meldde zich rond middernacht bij de EHBO-post op het terrein van het Brabantse festival. Hij werd met een ambulance afgevoerd. Kort na aankomst in het ziekenhuis overleed hij. Waarschijnlijk had de man pillen geslikt met een zeer hoge dosis van de werkzame stof MDMA.

De politie onderzoekt hoe de man aan de pillen kwam. Ze sluit niet uit dat meer van dit soort pillen in omloop zijn.

[F1] Uitslag Grand Prix van Hongarije

Daniel Ricciardo heeft op fantastische wijze de grand prix van Hongarije gewonnen. In de laatste vijf ronden passeerde hij Lewis Hamilton en Fernando Alonso, die wel samen op het podium stonden. Nico Rosberg verloor 3 punten op zijn grote rivaal Hamilton door een vierde plaats.

Rosberg startte vanaf de pole position en kende weinig problemen. Hamilton had wel grot problemen bij de start en crashte bijna uit de race. Valtteri Bottas kende wel een goede start en haalde Sebastian Vettel in voor plaats 2 op de opdrogende baan. In ronde 8 had Hamilton zich opgewerkt tot plaats 13 toen Marcus Ericsson crashde en de safety car naar buiten kwam. Dit was op een ongelegen moment voor de top 4 (Rosberg, Bottas, Vettel, Alonso) die veel tijd verloren op de anderen, waardoor Ricciardo op de slicks leidde, voor Jenson Button op intermediates. Romain Grosjean crashde ook tijdens de safety car situatie. Na de safety car wist Hamilton zich verder naar voren te werken terwijl Rosberg terugviel. De beide McLarens moesten een extra stop maken vanwege de verkeerde bandenkeuze. De derde uitvaller in de race was Nico Hulkenberg, nadat hij zijn teamgenoot raakte. Na 20 ronden leidde Ricciardo voor Felipe Massa, Alonso, Jean-Eric Vergne, Rosberg, Vettel en Hamilton die al vlak achter zijn kampioenschapsrivaal lag. Sergio Perez parkeerde enkele ronden daarna zijn auto in de pitmuur voor start/finish en zo kon de Safety Car opnieuw naar buiten.

Ricciardo en Massa besloten de pits op te zoeken terwijl de rest buiten bleef. Zij kwamen zo terug op de zesde en zevende plaats. Rosberg was de eerste van de top vijf die de pits opzocht, terwijl ook Kamui Kobayashi en Esteban Gutierrez uitvielen. Vettel deed vervolgens bijna hetzelfde als Perez maar wist de auto net uit de muur te halen. Hij verloor wel plaatsen op Hamilton en Ricciardo en ging ook de pits in, terwijl Hamilton Vergne wist in te halen. Na deze stops leidde Ricciardo voor Massa, Kimi Raikkonen, Alonso, Hamilton, Rosberg, Bottas, Pastor Maldonado, Vettel en Vergne. Raikkonen, Maldonado en Massa gingen de pits in en probeerden de race zo uit te rijden. Ricciardo leidde zo voor Alonso, Hamilton en Rosberg. Mercedes wilde dat Hamilton voorbij Rosberg zou laten, omdat de Duitser sneller was en nog een stop moest maken. De Brit wilde zijn grote rivaal in het kampioenschap niet in laten halen. Ricciardo maakte in ronde 55 een pitstop en viel terug naar plaats 4. Even later stopte ook Rosberg, die zo terugviel naar plaats 7. Bottas moest ook nog stoppen, en Rosberg haalde meteen daarna Raikkonen in, waardoor de leider in het kampioenschap de vijfde plaats pakte. Even later wist hij ook Massa in te halen om de schade te beperken. Het was een spannend gevecht in de top 3 tussen Alonso, Hamilton en Ricciardo in de laatste 8 ronden. In ronde 67 wist Ricciardo Hamilton te pakken en hij had zo nog 3 ronden om de Spanjaard aan de leiding in te halen. Hij deed het meteen bij zijn eerste kans en zo wist de Australiër zijn 2e overwinning van het seizoen te behalen. Rosberg kwam op de vierde plaats ook nog vlak achter het gevecht om plaats twee. Er kwam echter geen verandering meer in de ereplaatsen. Massa, Raikkonen, Vettel, Bottas, Vergne en Button finishten uiteindelijk ook in de top 10.

Uitslag:

Pos Coureur Team Ronden Achterstand
1 Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault 70  
2 Fernando Alonso Ferrari 70 +5.2 secs
3 Lewis Hamilton Mercedes 70 +5.8 secs
4 Nico Rosberg Mercedes 70 +6.3 secs
5 Felipe Massa Williams-Mercedes 70 +29.8 secs
6 Kimi Räikkönen Ferrari 70 +31.4 secs
7 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 70 +40.9 secs
8 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 70 +41.3 secs
9 Jean-Eric Vergne STR-Renault 70 +58.5 secs
10 Jenson Button McLaren-Mercedes 70 +67.2 secs
11 Adrian Sutil Sauber-Ferrari 70 +68.1 secs
12 Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 70 +78.4 secs
13 Pastor Maldonado Lotus-Renault 70 +84.0 secs
14 Daniil Kvyat STR-Renault 69 +1 Lap
15 Jules Bianchi Marussia-Ferrari 69 +1 Lap
16 Max Chilton Marussia-Ferrari 69 +1 Lap
DNF Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 32 +38 Laps
DNF Kamui Kobayashi Caterham-Renault 24 +46 Laps
DNF Sergio Perez Force India-Mercedes 22 +48 Laps
DNF Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 14 +56 Laps
DNF Romain Grosjean Lotus-Renault 10 +60 Laps
DNF Marcus Ericsson Caterham-Renault 7 +63 Laps

Stand coureurs

Pos Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 202
2 Lewis Hamilton Mercedes 191
3 Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault 131
4 Fernando Alonso Ferrari 115
5 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 95
6 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 88
7 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 69
8 Jenson Button McLaren-Mercedes 60
9 Felipe Massa Williams-Mercedes 40
10 Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 37
11 Sergio Perez Force India-Mercedes 29
12 Kimi Räikkönen Ferrari 27
13 Jean-Eric Vergne STR-Renault 11
14 Romain Grosjean Lotus-Renault 8
15 Daniil Kvyat STR-Renault 6
16 Jules Bianchi Marussia-Ferrari 2
17 Adrian Sutil Sauber-Ferrari 0
18 Marcus Ericsson Caterham-Renault 0
19 Pastor Maldonado Lotus-Renault 0
20 Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 0
21 Max Chilton Marussia-Ferrari 0
22 Kamui Kobayashi Caterham-Renault 0

Stand constructeurs

Pos Team Points
1 Mercedes 393
2 Red Bull Racing-Renault 219
3 Ferrari 142
4 Williams-Mercedes 135
5 Force India-Mercedes 98
6 McLaren-Mercedes 97
7 STR-Renault 17
8 Lotus-Renault 8
9 Marussia-Ferrari 2
10 Sauber-Ferrari 0
11 Caterham-Renault 0

Coördinatie Nederlanders en Oekraïners ontbreekt

De coördinatie tussen de Nederlandse forensisch experts en de Oekraïense rampenbestrijdingsdienst op de locaties waar de vlucht MH17 van Malaysian Airlines neerkwam is totaal afwezig.

Dat bleek zaterdag toen een team van vijftien Oekraïense rampenbestrijders (die nu feitelijk vallen onder de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk) ineens opdook aan de rand van het tarweveld bij het gehuchtje Hrabove. Daar zijn veel lichamen en delen van het vorige week donderdag neergeschoten vliegtuig neergekomen. De rampenbestrijders trokken twee keer in linie over het veld, volgens een van de teamleden omdat het tarwe binnenkort geoogst moet worden.

Michel Öz van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), momenteel met drie collega's aanwezig in Oost-Oekraïne, toont zich ongelukkig met de actie van de Oekraïense rampenbestrijders. 'Wij hebben daar niets mee te maken. Ik weet ook niet wie hiertoe opdracht heeft gegeven", zegt Öz, die vreest dat dit soort verrichtingen het onderzoek van de Nederlanders in de wielen kan rijden.

De zoektocht van zaterdag verliep erg onzorgvuldig. De medewerkers trokken niet gelijk op en liepen zeker tien tot vijftien meter uit elkaar. Verder ontbrak gps-apparatuur om eventuele vindplaatsen van resten te kunnen vastleggen.

Of Öz nog zijn beklag gaat doen bij de leiding van de Volksrepubliek Donetsk (de pro-Russische separatisten), weet hij nog niet. 'Ik weet niet of dat wel landt.'

De inspanningen van de rampenbestrijders waren opmerkelijk, omdat ze zich dagenlang niet op de ramplocatie hadden vertoond. Dinsdag hadden ze hun tenten ingepakt en waren ze verdwenen. Uitgerekend een dag nadat de Nederlandse forensisch experts hun eerste ronde langs de locaties hadden gemaakt, verschenen ze ineens weer te plaatse.

Oekraïense leger wil rampplek MH17 innemen

Het Oekraïense leger probeert de rampplek waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte te heroveren op de pro-Russische separatisten. Dat heeft de Oekraïense nationale veiligheidsraad zondag bekendgemaakt, zo melden Oekraïense media.

President Petro Porosjenko wil dat het onderzoek dat geleid wordt door Nederland naar de oorzaak van de ramp in alle rust kan worden uitgevoerd. Volgens hem kan dat het best als de rebellen worden verdreven. Zij hebben volgens het staatshoofd geknoeid met bewijsmateriaal en verhinderen experts om vrij onderzoek te doen.

"Al onze troepen zetten zich volledig in om het gebied te bereiken en te bevrijden", aldus een woordvoerder van de veiligheidsraad. "Op deze manier kunnen wij garanderen dat de internationale deskundigen het rampgebied honderd procent kunnen onderzoeken en al het bewijsmateriaal kunnen verzamelen om de oorzaak van deze tragedie te achterhalen."

Deskundigen zijn juist bang dat de gevechten de rampplek kunnen aantasten. Tussen de door pro-Russische beheerste stad Donetsk en de rampplek enkele tientallen kilometers verderop wordt op het moment hevig gevochten. Een team met Nederlandse forensische experts en marechaussees kon de plek daardoor eerder op de dag al niet bereiken.

Marianne Vos wint eerste editie La Course

Marianne Vos heeft de eerste editie van La Course gewonnen. La Course is een criterium voor vrouwelijke wielrenners door de straten van Parijs. De wedstrijd is bedoeld als opmaat naar een nieuwe Tour de France voor vrouwen.

De rijdsters legden in totaal negentig kilometer af. Op de Champs-Élysées was Vos de snelste in een massasprint. Sprintster Kirsten Wild van Giant-Shimano werd tweede. Zondagavond finishen de renners van de Tour de France in Parijs.

Robredo en Cuevas behalen finale in Umag

De Uruguayaanse qualifier Pablo Cuevas heeft de finale van het ATP-toernooi van Umag bereikt. De 28-jarige tennisser won van de Italiaan Fabio Fognini met 6-3 en 6-4. De als eerste geplaatste Fognini werd in de eerste set al gebroken door Cuevas die al snel leidde met 3-0. In de tweede set wist de Uruguayaan een 4-2 achterstand weg te werken.

Tommy Robredo is de andere finalist in het Kroatische Umag. De als tweede geplaatste Spanjaard won van de als derde geplaatste Kroaat Marin Cilic met 7-6 (10) en 6-3.

Robredo is de titelverdediger in Umag. Door de regen konden de halve finales pas op zondag gespeeld worden. Als het weer het toelaat wordt de finale ook op zondag gespeeld.

Tientallen doden bij gevechten in Libië

Bij gevechten tussen Libische regeringstroepen en islamistische strijders zijn in Benghazi zeker 36 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de BBC zondag gemeld. Bij gevechten rond het vliegveld van de hoofdstad Tripoli stierven 23 mensen.

De afgelopen weken is het erg onrustig in het Noord-Afrikaanse land. Milities strijden tegen het regeringsleger, maar vechten ook onderling. Zaterdag sloten de Verenigde Staten hun ambassade in Tripoli. Eerder trokken de Verenigde Naties en Turkije hun diplomaten terug uit Libië.

Sinds de burgeroorlog van 2011, waarin korte metten werd gemaakt met dictator Moammar Gadhafi, bevechten rivaliserende milities elkaar in Libië. De regering is grotendeels afhankelijk van deze strijdgroepen om de veiligheid in het land te garanderen. Een functionerend nationaal veiligheidsapparaat ontbreekt in Libië.

'Peaches Geldof schreef naam in eigen bloed'

Peaches Geldof schreef op 19-jarige leeftijd met een drugsspuit haar naam en telefoonnummer met haar eigen bloed. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail zondag, die zich baseert op een foto uit het nieuwe boek From Albion to Shangri-La van Pete Doherty.

Het boek bevat dagboekteksten van de periode 2008 tot 2013. De uitgever laat weten niet zeker te kunnen stellen of de naam is geschreven door Geldof of Doherty. De frontman van de Babyshambles schreef de afgelopen jaren wel vaker teksten met zijn bloed.

Ook schreef Geldof de tekst 'Ik zweer plechtig dat ik niet doodga'. Ze overleed in april op 25-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne.

In het boek is te lezen hoe Doherty afgleed in zijn eigen drugverslavingen. Ook teksten van andere beroemdheden komen voorbij, zoals Kate Moss, met wie Doherty twee jaar een relatie had. Ook een tekst van Amy Winehouse valt te lezen, evenals een van Lisa Moorish, de ex-vriendin van Liam Gallagher.

Steekpartij Amsterdam mogelijk antihomogeweld

Bij een steekpartij in Amsterdam is een man in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt aan zijn hoofd. Het gaat mogelijk om homogerelateerd geweld, zo laat een woordvoerder van de politie weten.

De man werd rond 00.30 uur vlakbij het Centraal Station in zijn hoofd gestoken. Vlak daarvoor kreeg hij ruzie op straat met een groep mensen. De politie kon een 28-jarige man arresteren. Onduidelijk is nog of hij bij deze groep mensen hoorde.

De politie kan de situatie nog niet helemaal beoordelen. De man die in het hoofd gestoken werd moet nog aangifte doen. Na behandeling in het ziekenhuis kon hij zondagochtend pas naar huis.

Guardians of the Galaxy 2 nu al aangekondigd

Guardians of the Galaxy moet nog in de bioscoop verschijnen, maar de makers zijn al bezig met een vervolg. De première van Guardians of the Galaxy 2 staat gepland voor 2017, liet filmstudio Marvel zaterdag weten tijdens de strip- en filmbeurs Comic-Con in San Diego, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Voor ingewijden was al duidelijk dat het vervolg eraan zat te komen. Aan het eind van de eerste film is immers al een korte scène te zien met beelden uit deel twee. Guardians of the Galaxy is gebaseerd op een langlopende stripreeks van Marvel, dat probeert hiermee het immense succes van de films over hun lucratiefste verzameling superhelden The Avengers te evenaren.

Waar de Avengers duister en serieus zijn, zijn de Guardians meer een persiflage op bekende superheldenclichés en eigenlijk ook zichzelf. Zo bestaat het team onder meer uit een pratende wasbeer en een lopende boom die bij lange stilstand wortel schiet. Aan grote acteurs geen gebrek, want deze personages worden ingesproken door respectievelijk Vin Diesel en Bradley Cooper. Ook Zoe Saldana, Djimon Hounsou, Glenn Close en Benicio Del Toro behoren tot de cast.

Nederlandse records Bonevacia en Broersen

Liemarvin Bonevacia heeft tijdens het Nederlands kampioenschap atletiek in Amsterdam het nationale record op de 400 meter aangescherpt. De 25-jarige atleet liep in het Olympisch Stadion 45,41 seconden waarmee hij 0,27 seconden van de uit 1986 stammende toptijd van Arjen Visserman afschraapte. Tevens plaatste hij zich voor het Europees kampioenschap in Zürich.

Ook Nadine Broersen was op dreef. De 24-jarige meerkampster verbeterde haar eigen Nederlands record bij het hoogspringen naar 1,91 meter. Dat is een centimeter hoger dan ze in juni vorig jaar sprong.

Andujar wint toernooi van Gstaad

De Spanjaard Pablo Andujar heeft het ATP-toernooi van Gstaad gewonnen. Andujar rekende in de finale in anderhalf uur af met de Argentijn Juan Monaco: 6-3 en 7-5. Monaco was in de halve finale nog te sterk voor Robin Haase.

Het niveauverschil tussen de twee was erg klein. De 28-jarige Andujar wist in beide sets Monaco steeds een keer vaker te breaken. Op 5-5 in de tweede set plaatste de nummer 71 van de wereld zijn beslissende break.

Voor Andujar, die niet geplaatst was voor dit toernooi, is het zijn derde tennistitel. Eerder won hij het toernooi van Casablanca in 2011 en 2012. De 30-jarige Monaco won in zijn carrière zes ATP-titels, alle behaald op gravel.

[Vid] Real en Inter houden elkaar in evenwicht

Real Madrid heeft het eerste oefenduel in de Verenigde Staten gelijkgespeeld. Tegen Inter werd het 1-1. Real, dat getraind wordt door de Italiaan Carlo Ancelotti, verloor na de reguliere speeltijd de strafschoppen van Inter. Het oefenduel werd gespeeld in het kader van de Champions Cup.

Real speelde een goede eerste helft en bekroonde die met een schitterend doelpunt van Gareth Bale. Doelman Samir Handanovic stond als aan de grond genageld. Real behield het vele balbezit tijdens de tweede helft, maar kwam niet tot kansen.

Inter kwam via een strafschop langszij. Nemanja Vidic lokte slim een penalty uit. Mauro Icardi verschalkte Jesús Fernández met een Panenka. In de strafschoppenserie die daarop volgde misten Asier Illarramendi, Isco en Oscar Mascarell vanaf elf meter.


De wonderschone goal van Gareth Bale. (Bron: Vine)

Moisander: "Kenneth was echt top"

Niklas Moisander boekte zaterdag met Ajax een oefenzege op Benfica (0-1). De aanvoerder was na de overwinning in Lissabon lovend over doelman Kenneth Vermeer.

Ajax won in Estádio da Luz dankzij een goal van Ricardo Kishna. In de slotfase keerde uitblinker Vermeer nog een strafschap van Francesco Jara. Moisander (28) vond de vervanger van Jasper Cillessen van grote waarde in de oefenwedstrijd. Moisander hoopt net als Vermeer deze zomer te transfereren.

Strafschop
De Fin heeft aangegeven een stap hogerop te willen maken en Vermeer wil niet op de bank blijven zitten. "Na de wedstrijd geef je Kenneth positieve feedback. En bedank je hem dat hij ons heeft helpen winnen", zegt Moisander op de clubsite van Ajax.

"Aan de penalty ging overigens wel een schwalbe vooraf. Het was helemaal geen penalty. Maar we weten dat we als team op Kenneth kunnen vertrouwen. Ik gun hem alles", aldus de aanvoerder over de tweede doelman van Ajax.

Vertrouwen
"Kenneth was echt op zijn top. Je weet dat Kenneth over katachtige reacties beschikt. Die penalty had hij nog klemvast ook. Hij is een fantastische doelman", vond trainer Frank de Boer.

Moisander is vol vertrouwen voor de start van het nieuwe seizoen. "We moeten beseffen dat Benfica een tegenstander van Champions League-niveau is. Ik ben blij dat we hebben gewonnen van deze goede tegenstander. We kunnen tevreden zijn over onze eerste helft. In de tweede helft hadden zij door alle wissels frissere benen. Terwijl wij gewoon negentig minuten speelden."

Svitolina wint opnieuw tennistoernooi Baku

Jelina Svitolina heeft het WTA-toernooi van Baku gewonnen. De Oekraïense was vorig jaar ook al de sterkste in de hoofdstad van Azerbeidzjan. Svitolina won met 6-1 en 7-6(2) van de Servische Bojana Jovanovski. Zij won in 2012 het tennistoernooi.

De 19-jarige Svitolina was in de eerste set heer en meester. Binnen 22 minuten was de Oekraïense klaar met Jovanovski. In de tweede set had Svitolina het een stuk lastiger. Beide tennissters wisten elkaar niet te breaken, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin wist tennisster uit Oekraïne de titel veilig te stellen.

Britse vice-premier: geen WK in Rusland

De Britse vice-premier Nick Clegg wil dat het WK van 2018 in Rusland naar een ander land wordt verplaatst. Clegg hekelt de rol van Vladimir Putin in buurland Oekraïne.

Clegg, zoon van een half-Russische vader en een Nederlandse moeder, is een tegenstander van een WK in Rusland. De leider van de liberaal-democraten wil de Russische president Putin met het ontnemen van het WK straffen voor zijn rol bij de vele incidenten in Oekraïne.

"Je kunt het prachtige voetbalspel niet laten ontsieren door de nare agressie van Rusland aan de grens met Oekraïne. Hoeveel mensen moeten er nog uit de lucht worden geschoten voordat we zeggen: genoeg is genoeg", zegt vice-premier Clegg in The Sunday Times.

Boycot
Het is voor Clegg ondenkbaar dat Poetin "het plezier en de prestige krijgt van het organiseren van een WK", schrijft de Britse krant. Clegg staat niet alleen in zijn kritiek op Rusland en Poetin. Ook Duitse politici spraken hun ongenoegen uit. Diverse voetbalbonden uitte ook hun zorgen.

De discussie over het WK in Rusland kwam verder op gang toen vorige week donderdag een vliegtuig van Malaysian Airlines uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Bij de vliegramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven. De FIFA liet weten niets voor een boycot te voelen.

[upd] Forensische experts zondag niet naar rampplek MH17

Nederlandse forensische experts zijn op weg naar de plek van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie zondag. Het team verwacht rond het middaguur aan te komen.

De forensische experts reizen vanuit het stadje Izjoem naar het rampgebied. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft hierover afspraken kunnen maken met de pro-Russische separatisten. Zij hebben het in de regio voor het zeggen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft de reis ook goedgekeurd.

Zaterdag werden zeven Nederlandse politieonderzoekers tegengehouden bij de rampplek in Oost-Oekraïne. Pro-Russische separatisten lieten de onderzoekers niet door omdat het in het gebied nog te onrustig was. Bij de ramp kwamen in totaal 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

Update 12.45 uur
De experts gaan toch nog niet meldt de OVSE omdat de buurt van de rampplek onveilig is door gevechten.

'Duitsers nemen bankenunie op de korrel'

Het Duitse constitutionele hof moet zich opnieuw buigen over de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om de euro te redden. Ditmaal ligt de oprichting van de Europese bankenunie, waarbij de Europese Centrale bank (ECB) de belangrijkste toezichthouder wordt, onder vuur, zo meldt de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag.

Volgens de krant heeft een groep rechtsgeleerden afgelopen week een klacht ingediend tegen de bankenunie. De EU-verdragen bieden volgens hen geen enkele basis voor de overdracht van het toezicht aan de ECB, terwijl Duitse burgers mogelijk worden opgezadeld met een verantwoordelijkheid voor banken die niet onder Duits nationaal toezicht staan.

Het hof in Karlsruhe verwerkte de afgelopen jaren al verschillende klachten tegen de manier waarop de Europese schuldencrisis is bestreden. Dit voorjaar werden in dat verband nog bezwaren tegen de instelling van het Europese noodfonds ESM van de hand gewezen.

Timmermans en Bishop naar Oekraïne om politiemissie

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Australische collega Julie Bishop reizen opnieuw naar Oekraïne om een besluit af te dwingen over een politiemissie in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. Dat heeft Bishop zaterdagavond gezegd in het Australische televisieprogramma The Bolt Report.

De bewindslieden gaan er bij regeringsvertegenwoordigers op aandringen het Oekraïense parlement dinsdag al te laten stemmen over het besluit. Op dit moment staat de stemming voor donderdag op de agenda. Dat is volgens Bishop te laat.

Nederland en Australië hebben al ongewapende politiemensen en marechaussees naar het land gestuurd. Eerder kregen Nederland en Australië al toestemming om ongewapende politiemensen en marechaussees naar het land te sturen. Voor gewapende manschappen moet het parlement toestemming geven.

Gewonde bij schietpartij Groningen

Bij een schietpartij in een woning Groningen is zaterdagnacht een 54-jarige bewoner gewond geraakt. Zes personen zijn aangehouden omdat ze mogelijk iets te maken hebben met de schietpartij. Dat heeft de politie in Groningen zondag bekendgemaakt.

In de woning troffen agenten vier vrouwen en twee mannen, maar geen wapen. Een van de mannen heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Het zestal is aangehouden voor nader onderzoek.

Het slachtoffer is met onbekende verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis.

The Walking Dead: Season 3 is een feit

Telltale president Kevin Bruner en comic creator Robert Kirkman hebben op de San Diego Comic Con The Walking Dead: Season 3 aangekondigd. Verdere details zijn helaas nog niet prijsgegeven.

Aangezien Telltale Games ook nog bezig is het The Walking Dead: Season 2 en het nog te verschijnen Tales from the Borderlands, zal Season 3 ongetwijfeld nog even op zich laten wachten. We weten in ieder geval wel dat we voorlopig nog kunnen genieten van de serie.

The Walking Dead

Australië stuurt ongewapende agenten naar Oekraïne

Australië stuurt ongewapende agenten naar de plek waar vlucht MH17 is neergestort. Dat heeft de Australische premier Tony Abott zondag gezegd, melden Australische media. De agenten moeten de forensisch onderzoekers gaan helpen met het zoeken naar stoffelijke overschotten.

De premier benadrukte dat het om een humanitaire missie gaat. Het team blijft volgens Abott zo lang als noodzakelijk, maar hij verwacht dat ze niet langer dan drie weken bezig zullen zijn.

Nederland maakte eerder al bekend veertig onbewapende marechaussees naar het gebied te sturen. Ook zij moeten de forensisch onderzoekers bijstaan in de zoektocht naar menselijke resten. Nederlandse forensische experts beginnen zondag aan hun zoektocht op de rampplek in het oosten van Oekraïne.

Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders. Nederland heeft officieel de leiding over het onderzoek. Australië is na Nederland het land met het hoogste aantal slachtoffers. In het toestel zaten 77 Australiërs.

Mercedes bouwt nieuwe auto voor Hamilton

Lewis Hamilton zal vandaag de Grand Prix van Hongarije gaan rijden met een compleet nieuwe auto. De reden hiervoor is een brandstoflek dat de W05 van de Brit al in het eerste deel van de kwalificatie in lichterlaaie zette.

Al bekend was dat Hamilton vanuit de pits moest starten omdat de motor en versnellingsbak vervangen zouden worden, maar Mercedes-teambaas Paddy Lowe heeft aan Auto Motor und Sport laten weten dat vrijwel alles vervangen is. De monteurs hebben de hele nacht doorgewerkt om met een reservemonocoque als basis een nieuwe bolide op te bouwen. Dit levert voor Hamilton de nodige straffen op, maar omdat hij vanuit de pits start zal hij er zelf weinig van merken.

Speel als Link in Monster Hunter 4

In Japan is het mogelijk om in Monster Hunter 4 te spelen als Link van The Legend of Zelda. Capcom heeft nu bevestigd dat ook bij de Westerse release van Monster Hunter 4: Ultimate deze mogelijkheid beschikbaar is.

De uitrusting bestaat uit Links groene pak, Master Sword, pijl en boog en het Hylian Shield. Hoe dit eruit ziet, is hieronder te zien. Monster Hunter 4: Ultimate verschijnt begin 2015 voor Nintendo 3DS.

Gerbrands: "Liggen andere namen klaar"

PSV is druk op zoek naar versterkingen voor komend seizoen. Algemeen directeur Toon Gerbrands stelt dat de Brabanders nog vier aanwinsten willen presenteren.

"Twee centrale verdedigers, een middenvelder en een aanvaller voor in de breedte", zei Gerbrands tegen de NOS. De algemeen directeur van PSV ging onlangs aan de slag in Eindhoven. De oud-volleyballer werkte jarenlang voor AZ en is bij PSV aangesteld als vervanger van Tiny Sanders.

PSV hoopt Belgisch international Steven Defour over te nemen van FC Porto. De Eindhovenaren willen niet te diep in de buidel tasten. "Wij komen er volgens mij ook wel uit met hem. Alleen moet het tussen PSV en FC Porto lukken en er zitten ook nog investeringsmaatschappijen bij."

"Wij betalen goed, maar geen megabedragen", aldus Gerbrands, die Karim Rekik opnieuw wil huren van Manchester City. "De afweging tussen tempo en geduld is hierbij een dilemma. Dan wachten we liever een week, dan dat we een ander nemen en hij volgende week wel beschikbaar is."

Wanneer Defour en Rekik niet naar PSV komen, dan hebben de Brabanders een plan B. "We gaan eerst voor de besten, maar als dat niet lukt, liggen de andere namen klaar", besluit Gerbrands. PSV presenteerde deze zomer al centrumspits Luuk de Jong en keeper Remko Pasveer.

Isner en Sela finalisten in Atlanta

John Isner en Dudi Sela uit Israël hebben de finale van het ATP-toernooi in Atlanta bereikt. Voor Isner was het alweer de vierde keer in vijf jaar dat hij de finale van Atlanta haalt. De Amerikaanse tennisser won van Jack Sock met 7-5 en 6-4. Sela won in drie sets van Benjamin Becker: 6-3, 3-6 en 6-3.

De als eerste geplaatste Isner is de titelverdediger van 2013. De Amerikaan was tegen Sock erg scherp. Op 5-5 in de eerste set werkte hij een breakpoint weg en in de tweede set plaatste hij een beslissende break op 5-4. Sela had een set meer nodig om de finale te bereiken. Becker, die in de kwartfinale Thiemo de Bakker nog had verslagen, was zeker niet de mindere van Sela, maar in de derde set kon de Duitser de breakpunten die hij kreeg niet afmaken.

Sela gaat zondag spelen voor zijn eerste ATP-titel. In 2006 stond hij in de finale van het ATP-toernooi in Peking, maar verloor toen van Andy Roddick.

Volleybalsters winnen ook tweede wedstrijd

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben ook hun tweede wedstrijd in de World Grand Prix gewonnen met 3-0. Tegen gastland Puerto Rico werd het 25-22, 25-11 en 25-22 voor Nederland.

De Nederlandse volleybalvrouwen hadden in de eerste en derde set nog moeite met Puerto Rico. In de eerste set kwam het thuisland op 17-16 zelfs nog op voorsprong, maar de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen stelde op tijd orde op zaken. In de derde set verspeelde Oranje nog een grote voorsprong, maar dankzij de service van Yvon Beliën wisten de volleybalvrouwen het karwei in drie sets af te maken.

Zondagavond speelt de Nederlandse ploeg tegen Argentinië. De voorronde van de World Grand Prix is over drie weekeinden uitgespreid. Volgende week spelen de Oranjevrouwen drie wedstrijden in het Belgische Leuven. Nederland won het prestigieuze toernooi in 2007.

Interview met Arno van Assassin's Creed

De acteur Dan Jeannotte heeft de motion capture gedaan van Arno. Op Twitter onthult hij een aantal leuke details over Arno. Zijn volledige naam is bijvoorbeeld Arno Victor Dorian. Arno vecht voor zowel liefde als gerechtigheid. Hier volgen de interessante vragen.

Q: What do you think people will like most about Arno?
A: I think they’ll really enjoy his attitude. He’s a smart, witty guy and he doesn’t let anyone push him around.

Q: In your opinion, what is Arno’s best trait? Is he an epic assassin?
A: He’s definitely epic and he goes through an epic journey. His best trait is his desire to better himself.

Q: What is the best part of being asked to be apart of such a successful franchise?
A: It’s a huge honor to be asked to take on the role of an Assassin. The performance capture process is like playing in an action movie!

Q: How have you managed to separate Arno from previous assassins in the series & give him his own, unique “flavor”?
A: He’s very sharp and sarcastic, which sets him apart. He’s a very independent and a critical thinker, questioning the motives and methods of authority.

Q: How much do you see yourself like Arno?
A: We definitely share similarities. We’re both reluctant heroes, haha! We use humor as a weapon. And we’re troublemakers.

Q: What type of character is Arno and how does he change through out the story?
A: He starts brash and irresponsible. Through tragedy, he’s forced to grow up and fight for what is right.

Q: What did you first think when the AC franchise asked you to narrate the main character in their new game?
A: I was super excited. It’s intimidating to take on an iconic role, but I knew it was gonna be so much fun and it was!

Q: Can we actually decapitate people in actual gameplay?
A: The marketing guys are telling me “no, no it is not possible.” Also… I’m gonna watch out for you.

Q: What characteristics do you believe will make us fall in love with Arno?
A: He’s got a big heart even though he covers it up with bravado and witt. Also, he’s driven.

Q: Were you interested in learning any of the parkour yourself?
A: Oh yeah! Absolutely! That’s a bit of a fantasy of mine, to be able to do parkour… and breakdancing.

Q: Was it difficult to portray Arno? If so, how?
A: He goes through a big personality change through the story, which is a challenge, but what an actor lives for.

Q: Without giving too much away, want is your favourite quote from Arno?
A: “And how long were you standing in the dark, waiting for me?”

Q: Did u have a good knowledge of French before being cast or were you taught some after casting?
A: I’m actually half French-Canadian, so I’ve been speaking French since I was a baby!

Q: Is this is your first time working with Ubisoft … If its … Would u work with them again?
A: I did some voicework on AC3 and AC4. Working on #ACUnity has been one of the best experiences of my life, so hopefully @Ubisoft will have me back.:)

Q: How fun/awkward was it to record Arno’s non-word vocal expressions like grunts and the like for gameplay?
A: It was a lot of fun. Also, a surreal day of grunts and death rattles. I had weird dreams that night.

Q: What is something Arno can do that you wish you could do?
A: Leap off rooftops. And liberate his country from tyranny and change the course of history.

Q: Is there a romantic side in the story of Arno? Or will it mainly focus on the revolution and the Assassins?
A: Without giving too much away, there is a complicated love story within the game. So, Arno is fighting for love as well as justice. #AskACArno

Q: If you had the chance, would you go back in time, just to be Arno?
A: The French Revolution was an incredibly dangerous time, but I would go back just to be part of such a pivotal time.

Q: What is Arno’s full name?
A: Arno Victor Dorian

Q: Have you been face-model (or what it’s called) for Arno or only voice-actor?
A: I did full performance capture for Arno, so his movements, facial expressions and his voice come from me.

Q: The game title’s “Unity”. What do u think of it? Does it reveal some kind of message in the game in some ways?:)
A: Yes, it’s about Arno uniting with the Brotherhood and the people of France to fight together against oppressors.

Q: Have you been able to make any input on Arno’s character? I remember how Edward wasn’t originally Welsh until the VA changed it.
A: I had a great script to work with, but I got the chance to bring my own sense of humor and vulnerability to the part.

Q: Each assassin has been driven by something. What do you think drives Arno that separates him from the others?
A: He needs to redeem himself and atone for what he perceives are his past failures.

Q: Do you, personally, have ancestors who were involved in the French Revolution?
A: My French ancestor was actually one of the first settlers to come to Quebec in 1604, so we skipped it.

Q: Being the actor for Arno and even being full body captured, is it weird to know that it’s you in the game?
A: It’s definitely weird to know that I am the player’s character. It’s like I’m a voodoo doll for a million AC fans.

Q: What was the most fun weapon to use when mo-capping as Arno?
A: Definitely the Hidden Blade. It’s the classic Assassin weapon and as an actor, it’s fun to play with.

Doden bij storm in China

Bij een storm in China zijn dertien mensen om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van burgerzaken zondag bekendgemaakt. Daarnaast hebben duizenden mensen behoefte aan noodhulp.

Negen mensen stierven in de oostelijk gelegen provincie Jiangxi en vier in het zuidelijke Guangdong. Bijna 290 duizend burgers zijn geëvacueerd en 37 duizend mensen hebben dringend levensmiddelen nodig.

De tyfoon Matmo arriveerde woensdag in China en is inmiddels afgezwakt naar een tropische storm. De storm hield met stevige rukwinden en zware regenval flink huis in meerdere Chinese provincies.

New York Times: legaliseer marihuana

De Amerikaanse krant The New York Times roept de federale overheid op marihuana te legaliseren. De schadelijke effecten zijn niet groter dan die van alcohol en tabak, maar kosten de maatschappij wel enorm veel geld, stelt de krant zondag in een redactioneel commentaar.

In navolging van verschillende Amerikaanse staten die het gebruik al toestaan, vindt de krant dat er nu ook op federaal niveau een knoop moet worden doorgehakt. De baten van het verbod wegen niet op tegen de kosten. Bovendien is het verbod volgens de krant niet te handhaven. Ook tijdens de drooglegging in de jaren twintig bleven mensen alcohol consumeren.

Zo werden er in 2012 ruim 650 duizend mensen gearresteerd voor het bezit van marihuana. Het zijn vooral de Afro-Amerikaanse jongeren die daar het slachtoffer van zijn. Het 'ruïneert' hun levens doordat ze al op jonge leeftijd een strafblad hebben.

De schadelijke effecten zijn volgens de krant bovendien te verwaarlozen. Alcohol is gevaarlijker, zo stelt het commentaar. Matig gebruik van marihuana schaadt de gezondheid niet. Ook het probleem van verslaving en afhankelijkheid is volgens de krant niet aan de orde.

Israël hervat offensief na raketaanval uit Gaza

Het Israëlische leger heeft zondag het offensief op de Gazastrook hervat. De krijgsmacht besloot hiertoe nadat Palestijnse militanten diezelfde dag zeven raketten op Israël hadden geschoten. Een dag eerder accepteerde Israël een voorstel om de wapenstilstand met 24 uur te verlengen, maar dit werd toen geweigerd door Hamas.

Twee raketten werden neergehaald door het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome. De overige projectielen kwamen in open velden terecht.

Hamas zegt zich niet aan de door Israël afgekondigde gevechtspauze te willen houden zolang Jeruzalem zijn troepen niet terugtrekt uit de Gazastrook. Israël liet zaterdag al weten dat het leger direct zou ingrijpen als het staakt-het-vuren gebroken werd.

Sinds het offensief negentien dagen geleden begon zijn zeker 1047 Palestijnen om het leven gekomen en meer dan zesduizend gewond geraakt. Aan Israëlische zijde sneuvelden tot nu toe 43 militairen.

'Noord-Korea test raket richting Amerikaanse basis'

Het Noord-Koreaanse leger heeft zaterdagavond een korteafstandraket richting het zuiden afgevuurd. Dat heeft de Zuid-Koreaanse krijgsmacht bekendgemaakt, meldt Yonhap. Het projectiel werd volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA afgevuurd in de richting van de plek waar Amerikaanse militairen zijn gestationeerd.

De Scud-raket, met een bereik van vijfhonderd kilometer, landde in zee. Noord-Korea had voorafgaand aan de test geen no-flyzone boven het gebied afgekondigd. Het was de vijftiende rakettest die het communistische land dit jaar uitvoerde. Seoul heeft de beschieting veroordeeld.

De rakettest komt op een bijzonder moment. Zondag wordt in Noord- en Zuid-Korea herdacht dat de Koreaanse Oorlog precies 61 jaar geleden eindigde in een wapenstilstand. De landen sloten echter nooit een vredesverdrag, waardoor zij officieel altijd nog in oorlog zijn.

In Zuid-Korea is de herdenking van het staakt-het-vuren een sombere aangelegenheid. Zondag wordt stilgestaan bij de burgers en militairen die sneuvelden tijdens de oorlog die door de toenmalige Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung werd begonnen.

In het noorden is de dag juist een officiële feestdag, bekend als 'de overwinning in de Vaderlandse Bevrijdingsoorlog'. Hoewel de Koreaanse Oorlog in een wapenstilstand eindigde, beweert Pyongyang de oorlog gewonnen te hebben en het Amerikaanse leger een gevoelige nederlaag te hebben toegediend.

Peiling: Nederland positief over optreden regering na MH17

Het overgrote deel van de Nederlanders is tevreden over de manier waarop de regering de afgelopen week is omgegaan met de nasleep van de vliegramp in Oekraïne. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond onder 2500 Nederlanders.

De Nederlanders zijn ook uitermate te spreken over het optreden van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en premier Mark Rutte (VVD). Maar liefst 88 procent is 'positief' of 'vrij positief' over Timmermans. Voor Rutte is dit 74 procent.

Nooit eerder heeft De Hond dergelijke resultaten gemeten voor het optreden van Nederlandse bewindslieden. "Ook onder kiezers van PVV en SP scoort minister Timmermans rond de zeventig procent positief", zegt De Hond.

Het leeuwendeel van de Nederlanders houdt de pro-Russische separatisten verder verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli. Daarbij houdt een meerderheid van de Nederlanders de Russische regering 'direct of indirect' verantwoordelijk 'voor het neerschieten'. Een ruime meerderheid is ook voor hardere maatregelen tegen Rusland.

[Tour] Etappe van vandaag

De Tour de France wordt zoals altijd afgesloten in Parijs en dus is het vandaag ook tijd voor alweer de laatste 'Etappe van vandaag'. Vincenzo Nibali zal onderweg ongetwijfeld de champagne ontkurken en wellicht samen met Rafal Majka, Peter Sagan en Thibaut Pinot, winnaars van de andere truien, het glas heffen. 

Startplaats
De laatste startplaats van de Tour de France 2014 is Évry, een Parijse buitenstad met ruim vijftigduizend inwoners. Het is gebouwd op een vroegere Gallische nederzetting, wat zoals veel plaatsen ingenomen werd door de Romeinse veroveraars. De kathedraal van Évry is bijzonder, want het is de enige kathedraal in Frankrijk die speciaal voor dit doel in de twintigste eeuw gebouwd is. De Tour de France heeft Évry één keer eerder aangedaan.

In 2001 eindigde hier de voorlaatste rit met een massasprint. Erik Zabel won er zijn derde etappe van die Tour, maar hij wist nog niet dat hij een dag later, net als in al zijn andere dertien deelnames, niet de gedroomde sprintzege zou pakken op de Champs-Elysées.

De kathedraal van Évry (Foto: WikiCommons/Rabanus Flavus)
De kathedraal van Évry (Foto: WikiCommons/Rabanus Flavus)

Finishplaats
De finish van de Tour de France ligt natuurlijk in de Franse hoofstad Parijs, en wel op de Champs-Elysées. De finish lag hier niet altijd al, de eerste Tour in 1903 eindigde nog in Ville-d'Avray. Tot en met 1967 lag de finish op de wielerbaan van het Parc des Princes, waarna de laatste streep van de Tour enkele jaren op het Vélodrome de Vincennes lag. Opvallend is dat Eddy Merckx daar al zijn tourzeges pakte.

In 1975 kwamen de renners dan voor het eerst aan op de Champs-Elysées. In 1989 werd de Tour hier beslist in een tijdrit, doordat Greg LeMond de Fransman Laurent Fignon versloeg en met acht seconden verschil de Tour won. Tien jaar eerder probeerde onze eigen Joop Zoetemelk de eindzege met een aanval op Bernard Hinault te pakken. Hinault pakte Zoetemelk echter terug en won de etappe.

Ook in 2005 werd er hier nog gevochten om een plek in het eindklassement. Alexandre Vinokourov zorgde voor een stunt door een massasprint te voorkomen en de etappe te winnen, waardoor hij van de zesde naar de vijfde plek steeg. Meestal zijn het echter de sprinters die 'gewoon' de dienst uitmaken op de brede Champs. Vorig jaar won Marcel Kittel, nadat Mark Cavendish vier keer op rij de beste was.

De wielerbaan van het Parc des Princes in 1900, nog voor de Tour hier decennia lang zou finishen (Foto: WikiCommons/OxlxO)
De wielerbaan van het Parc des Princes in 1900, nog voor de Tour hier decennialang zou finishen (Foto: WikiCommons/OxlxO)

Etappebeschrijving
De laatste etappe is zoals altijd niet heel erg lang, dit keer moet het peloton 137,5 kilometer afleggen voor de Tour erop zit. Na ruim dertig kilometer passeert men het allerlaatste klimmetje waar een punt te pakken valt, de Côte de Briis-sous-Fouges. Een aanval hoeven we hier echter niet te verwachten, want dat hoort niet in de slotetappe. Langs onder meer de mooie dorpjes Massy en Meudon komen we dan door Issy-les-Moulineaux. Hier zetelt de ASO, de organisator van de Tour. 

Na ongeveer 73 kilometer rijdt het peloton dan eindelijk Parijs binnen. Een zekerheid voor het uitrijden van de Tour is het nog niet, want vorig jaar moest Lieuwe Westra door ziekte toch nog opgeven op de Champs-Elysées. Tien kilometer later rijden we voor het eerst over de finishlijn en duiken we dus de lokale ronde in. De derde passage is de tussensprint, als we voor de tiende keer het peloton over de streep zien razen is de Tour afgelopen.

Profiel etappe 21 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 21 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Op de Champs-Elysées is de kans op een puur sprintersbal erg groot, en zonder rare bochtjes of heuveltjes zul je simpelweg de hoogste topsnelheid moeten hebben. De eerste naam die dan in het oog springt is uiteraard Marcel Kittel, die bij de bookmakers niet voor niks de favoriet is. De uitdagers zijn grotendeels dezelfde als tijdens de andere sprintetappes: Reken vooral op Alexander Kristoff en André Greipel. Peter Sagan zou dolgraag na tien toptienklasseringen een etappe winnen dit jaar, maar dat lijkt hier wel erg lastig te worden. Vlak ook Bryan Coquard niet uit, die al een aantal rappe aankomsten liet zien. 

Meer info Halo: The Master Chief Collection

Op de San Diego Comic Con is op de Halo: Nightfall-panel ook gesproken over Halo: The Master Chief Collection, waar nieuwe details aan het licht zijn gekomen.

Zo is bekendgemaakt dat de games, op verbeteringen in de graphics en soundtracks na, vrijwel exact hetzelfde zullen zijn. Dit betekent dat alle glitches uit voorgaande delen weer aanwezig zullen zijn. De developers zullen zelfs informatie in de game toevoegen, zodat iedereen op de hoogte is van de glitches en dat het klopt dat deze aanwezig zijn.

Verder is uitgelegd hoe men de matchmaking in goede banen zal leiden, nu er ruim honderd maps aanwezig zijn. Het is mogelijk je eigen voorkeur voor het matchtype dat je wil spelen. Vervolgens is het mogelijk om met alle spelers te stemmen op de te spelen map.

Als laatste is bekend gemaakt dat er een aantal nieuwe cutscenes worden toegevoegd, om de spellen goed op elkaar over te laten lopen. Ook na Halo 4 zal er een nieuwe cutscene zijn om de serie in te leiden naar Halo 5: Guardians.

Halo: The Master Chief Collection komt 11 november naar Xbox One.

NES Remix komt naar de winkels

NES Remix en NES Remix 2 krijgen een retail-release. Deze retail versie komt in ieder geval in Noord-Amerika uit. Dit heeft Nintendo bekend gemaakt in haar Comic Con-livestream.

In de NES Remix-titels herbeleef je klassiekers van het NES tijdperk, op een nieuwe manier: de spellen zijn namelijk toegevoegd. Zo zal je bijvoorbeeld als Link coins moeten verzamelen in Super Mario Bros. Of er ook een retail-release komt in Europa is nog niet bekend. 

Timmermans: experts hebben geen toestemming nodig

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) benadrukt zaterdag dat Nederlandse onderzoekers geen toestemming nodig hebben van de Oekraïense overheid. "Laat er geen misverstand over bestaan: als het veilig genoeg is, kunnen onze mensen ook morgen al gewoon aan de slag", schrijft hij op zijn Facebookpagina.

De minister verzekert dat iedereen die is afgereisd naar de plek in Oost-Oekraïne waar vorige week vlucht MH17 neerstortte 'niets liever willen dan meteen aan de slag gaan'. De gesprekken over een gewapende politiemissie naar Oost-Oekraïene belemmert de forensische onderzoekers en marechaussees in het land die zoeken naar stoffelijke overschotten niet, zo benadrukt Timmermans.

"Wij willen allemaal dat alle slachtoffers zo snel mogelijk thuis komen, waar ter wereld "thuis" ook mag zijn", aldus de minister. Veertig marechaussees die de forensisch onderzoekers in Oekraïne gaan helpen met het zoeken naar stoffelijke overschotten zijn zaterdagochtend aangekomen in Charkov. Zij konden zaterdag nog niet bij de rampplek komen, maar ondernemen zondagochtend weer een poging.

'Kabinet moet harder optreden tegen jodenhaat'

De politieke partij Groep Bontes/Van Klaveren wil opheldering van het kabinet over de 'stelselmatige terreur tegen joden in Nederland'. De partij vindt dat er harder stelling genomen moet worden tegen de oprukkende jodenhaat in Nederland.

De Kamerleden willen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) onder meer weten hoe ze denken te voorkomen dat de 'vele anti-Israël-demonstraties uitmonden in orgies van jodenhaat'.

Met een zondag gepresenteerd actieplan roepen ze het kabinet bovendien op harder stelling te nemen tegen jodenhaat. "De joodse gemeenschap is jaarlijks bijna een miljoen euro kwijt aan het eigen beveiliging", stelt Kamerlid Joram van Klaveren. "Er vinden zelfs demonstraties plaats waar wordt opgeroepen tot moord op joden. Een absurde en gevaarlijke ontwikkeling."

Aanleiding vormt onder meer een pro-Palestijnse demonstratie donderdag in Den Haag. Daarbij werden antisemitische leuzen geroepen en een verslaggeefster van website GeenStijl bedreigd.

Costa Concordia aangekomen in Genua

De Costa Concordia, die in januari 2012 voor de kust van het Italiaanse Isola del Giglio verging, is zondagmorgen in Genua aangekomen. Daar wordt het rampschip de komende twee jaar gesloopt.

De Costa Concordia vertrok afgelopen woensdag vanaf de plek waar het schipbreuk leed. Met behulp van tien boten werd het 290 meter lange gevaarte de afgelopen dagen op loopsnelheid gesleept over een afstand van ongeveer 350 kilometer.

Naar verwachting ligt de Costa Concordia zondagmiddag op de vaste aanlegplek. Premier Matteo Renzi van Italië zal daarbij aanwezig zijn.

Bij de ramp met de Costa Concordia kwamen 32 mensen om het leven.

Costa Concordia aangekomen in Genua
Costa Concordia aangekomen in Genua (Foto: ANP)

'Al 4 maanden minder brandstof verkocht'

Afgelopen mei is er, voor de vierde maand op rij, flink minder brandstof verkocht dan dezelfde maand in 2013. Dat meldt brancheorganisatie Bovag zondag op basis van CBS-cijfers. Zo werd afgelopen mei 50 miljoen liter diesel (8 procent) minder verkocht dan in mei 2013. Ook werd er 27 miljoen liter minder benzine (6 procent) getankt en daalde de afzet van lpg met 10 miljoen liter (22 procent).

Pomphouders klagen al maanden over de verhoging van de accijnzen op diesel en lpg. Die hebben er volgens hen toe geleid dat er massaal over de grens wordt getankt, waardoor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omzet verliezen.

In totaal is in Nederland tussen januari en mei 277 miljoen liter brandstof minder getankt dan een jaar eerder. Daarvan ging alleen in januari een plus de boeken in. "Dat vertaalt zich op basis van de huidige accijnstarieven in een verliespost van 147,3 miljoen euro voor de schatkist, terwijl het kabinet juist een plus van soortgelijke omvang had voorzien", concludeert de Bovag uit eigen berekeningen.

Staatssecretaris Eric Wiebes liet onlangs weten dat de accijnsverhoging wél geld opleverde. Maar daarbij had hij de daling van mei niet meegerekend en zorgde de stijging van januari juist voor een te rooskleurig beeld, aldus de Bovag.

De brancheorganisatie en belangenvereniging BETA hebben de staat aansprakelijk gesteld voor de omzetverliezen van pomphouders in de grensstreek. "Indien er volgende week geen toereikend compensatievoorstel vanuit Den Haag wordt gedaan, volgt een dagvaarding voor een bodemprocedure."

'Al 4 maanden minder brandstof verkocht'
'Al 4 maanden minder brandstof verkocht' (Foto: ANP)

Britse roep om boycot WK 2018 in Rusland

Rusland moet het recht worden ontnomen om het WK voetbal in 2018 te organiseren. Dat bepleit de Britse vicepremier Nick Clegg zondag in een interview in The Sunday Times.

Clegg eist een boycot naar aanleiding van de vliegramp in Oekraïne, waarbij bijna 200 Nederlanders omkwamen. Volgens hem is het toestel van Malaysia Airlines neergehaald door rebellen die door Rusland zijn geholpen. De vicepremier noemt het 'ondenkbaar' dat de Russische president Poetin de eer heeft het grote evenement te organiseren. ,,Dat zou de rest van de wereld zwak en huichelachtig maken", zegt hij in de Britse krant.

Britse roep om boycot WK 2018 in Rusland
Britse roep om boycot WK 2018 in Rusland (Foto: ANP)

Evacuatie door drugsafval Limburg

In het Limburgse Mechelen heeft de brandweer rond middernacht de bewoners van twee huizen moeten evacueren omdat er giftige dampen van drugsafval waren vrijgekomen. Een vat van tweehonderd liter met drugsafval was omgevallen. Daarbij kwamen giftige dampen vrij, zo heeft een woordvoerder van de brandweer zondag laten weten.

De giftige dampen die vrijkwamen hebben uiteindelijk geen gevaar opgeleverd voor de gezondheid van de bewoners. In totaal stuitte de brandweer op zes vaten van tweehonderd liter met daarin vermoedelijk afval van synthetische drugs.

Er moet nog onderzocht worden of de grond vervuild is geraakt. In het zuiden van Nederland worden regelmatig vaten met drugsafval gevonden. Burgemeesters in Brabant en Limburg pleitten voor meer politiemankracht om de toenemende criminaliteit te bestrijden.

[Vid] Manchester United wint ook van AS Roma

Louis van Gaal heeft ook zijn tweede oefenwedstrijd als coach van Manchester United gewonnen. In Denver werd AS Roma met 3-2 verslagen. Voor rust scoorde Wayne Rooney twee keer en liet Juan Mata met een fraai lobje ook van zich spreken. In de tweede helft verraste Miralem Pjanić United-doelman Ben Amos door van eigen helft raak te schieten. Francesco Totti scoorde vervolgens uit een strafschop.

Eerder op de dag had Bayern München in de Telekom Cup in Hamburg na strafschoppen van Borussia Mönchengladbach gewonnen. Robert Lewandowski scoorde met een weergaloze lob uit stand en Franck Ribéry zorgde voor de 2-0. Twee strafschoppen later, beide benut door Max Kruse was het 2-2. Bayern nam daarna de strafschoppen beter.

In de finale van het toernooi treft Bayern VfL Wolfsburg. Die ploeg had ook penalty's nodig om van thuisploeg Hamburger SV te winnen. In negentig minuten was er namelijk niet gescoord: 0-0. Rafael van der Vaart leek voor HSV even te scoren, maar een ploeggenoot stond buitenspel.

Het doelpunt van Miralem Pjanić (AS Roma). (Bron: YouTube)

Hockeyers Jong Oranje zorgen voor Wonder van Waterloo

Ook de Jong Oranjemannen mogen zich de komende twee jaar Europees kampioen noemen. Nederland versloeg in de finale van het EK in Waterloo tegenstander Duitsland met 5-2. En dat terwijl Oranje in de poulefase zo dichtbij uitschakeling was.

Nederland begon dominant aan dit prachtige affiche. Jong Oranje kreeg in de eerste drie minuten twee kansjes en had in het veld de touwtjes in handen. Juist op het moment dat Duitsland de ploeg was die het tempo bepaalde, sloeg Nederland toe. Bram van Groesen zag zijn sleeppush uiteen spatten op de legguards van de Duitse keeper, maar Jasper Luijkx was er als de kippen bij om de rebound te verzilveren.

Na de openingsgoal probeerde Duitsland de druk op te voeren. Met uitstekend positiespel zochten de wereldkampioenen een gaatje in de Nederlandse defensie. Gelukkig voor Oranje gebeurde dat zonder al te veel succes, behoudens een strafcorner – de tweede voor de Duitsers – gaf de ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne geen kans weg.

Oranje begon wervelend aan de tweede helft, door snel voor de 2-0 te zorgen. Dennis Warmerdam sloeg toe op aangeven van Thierry Brinkman. Duitsland zocht steeds nadrukkelijker naar de aansluitingstreffer. Nederland verdedigde goed en counterde naar hartelust. Uit een van die uitvallen maakte Brinkman de derde goal.

Even leek Jong Oranje in gevaar te komen, toen Lukas Windfeder de 3-1 op het bord bracht. Maar Pepijn Luijkx zette zijn ploeg op een veilige 4-1 voorsprong en Tom Hiebendaal prikte een paar minuten later de vijfde Hollandse treffer binnen. De tweede Duitse goal kwam veel te laat, waardoor Oranje – dat in de laatste seconden nog een strafbal miste – het toernooi in Waterloo met goud verlaat. Een wonder. Want als Brinkman in de poulewedstrijd tegen Oostenrijk niet acht seconden voor tijd de 3-1 had gemaakt, had Nederland de halve eindstrijd niet eens gehaald

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.