FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 juli 2014

Weer forse winststijging Facebook

Facebook heeft andermaal een kwartaal met grote winst- en omzetstijgingen afgesloten, mede door een stijging van de inkomsten uit mobiele advertenties. Woensdag bracht het bedrijf van oprichter Mark Zuckerberg de cijfers over het tweede kwartaal naar buiten.

De socialenetwerksite boekte een omzet van 2,91 miljard dollar (bijna 2,2 miljard euro), 61 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst kwam met 791 miljoen dollar liefst 138 procent hoger uit.

Facebook haalt het gros van zijn inkomsten, 2,7 miljard dollar, uit advertenties.? Dat is 67 procent meer dan vorig jaar. Van die inkomsten werd 62 procent met mobiele advertenties verdiend. In het tweede kwartaal een jaar geleden was dat aandeel nog 41 procent.

Zuckerberg stelde in een verklaring op de cijfers 'een goed kwartaal' te hebben gedraaid. In de tweede periode zag het beursbedrijf het aantal gebruikers op jaarbasis met negentien procent aandikken. Het aantal dagelijkse gebruikers stond in juni op 829 miljoen.

Het aantal Facebookers dat via hun mobiel inlogde, groeide met 39 procent nog harder. 654 miljoen mobiele gebruikers gebruikten de site dagelijks. Door middel van advertenties profiteerde Facebook daar dus goed van.

VN-chef woedend over raketten in VN-school Gaza

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is verontrust over de berichten dat er raketten zijn geplaatst in een school in Gaza die door de VN wordt bestuurd. De raketten zouden vervolgens 'kwijt zijn geraakt'.

In een verklaring liet de woordvoerder van Ban weten dat de VN-chef 'woedend' is over het incident. "De verantwoordelijken veranderen een school in mogelijk militair doelwit en brengen daarmee de levens van onschuldige kinderen in gevaar", aldus Ban.

Om hoeveel raketten het ging en om wat voor soort is niet bekend. Ook de locatie van de school is niet bekendgemaakt.

In de verklaring eist de VN-chef dat militante groepen stoppen met dergelijke acties en verantwoording moeten afleggen voor hun daden. Tevens heeft Ban opdracht gegeven een plan te ontwikkelen om wapens die worden gevonden bij VN-gebouwen op een veilige manier op te ruimen.

'Al-Jazeera deed werk duivel'

De journalisten die door een Egyptische rechter werden veroordeeld, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, zijn 'door de duivel samengebracht' om het land te destabiliseren. Dat heeft de rechter gezegd die de verslaggevers lange gevangenisstraffen oplegde. Woensdag werd zijn motivering vrijgegeven.

"De verdachten hebben het nobele journalistieke vak gebruikt voor heel andere doeleinden. Ze hebben het beroep waarin wordt gestreefd naar waarheidsvinding veranderd in een beroep waarin de waarheid geweld wordt aangedaan", zei rechter Mohammed Shehata. "Ze zijn bijeen gebracht door de duivel om hun beroep te misbruiken voor daden gericht tegen de staat."

Shehata veroordeelde drie journalisten van Al-Jazeera, Peter Greste, Mohammed Fahmy en Baher Mohammed, tot een celstraf van zeven jaar. Ze werden schuldig bevonden aan het onderhouden van banden met de Moslimbroederschap. Mohammed kreeg nog eens drie jaar extra cel voor het in bezit zijn van een kogel. Vijftien anderen kregen celstraffen van zeven tot tien jaar. Enkelen, onder wie Netjes, zijn Egypte ontvlucht en werden bij verstek berecht.

De veroordelingen leidden tot een storm van kritiek vanuit de hele wereld. Rechtengroepen noemden het proces een farçe. Al-Jazeera en de veroordeelde journalisten hekelden de aanklachten en zeiden dat ze slechts voor het doen van hun werk vervolgd zijn.

Nu de motivering van het vonnis openbaar is gemaakt, kan er beroep worden aangetekend tegen de vonnissen bij het hof van cassatie, de hoogste beroepsrechtbank in Egypte.

Ministers hebben Catshuis verlaten

De extra ministerraad die woensdagavond in het Catshuis werd gehouden, is even voor 23.00 uur afgelopen. Een voor een hebben de ministers het pand verlaten. De ministerraad kwam om 20.30 uur bijeen om te praten over de vliegramp in Oekraïne en over 'de volgende fase in de verwezenlijking van de hoofddoelstellingen van het kabinet bij de aanpak van de nasleep van de ramp'.

De ministers hebben onder meer gesproken over de terugkeer van alle slachtoffers, helderheid over de toedracht van de crash en het vervolgen en opleggen van straffen aan de daders, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De bewindslieden spreken verder van een 'bijzondere' en 'indrukwekkende' invulling van de nationale dag van rouw en de terugkeer van de eerste slachtoffers in Nederland. "Een dag die uiting gaf aan het verdriet van Nederland", besluit het persbericht.

[vid] Identificatie slachtoffers van start

Het identificeren van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne kan beginnen. De lijkwagens met de eerste veertig lichamen zijn woensdagavond onder politiebegeleiding en massale belangstelling van de Nederlandse bevolking aangekomen in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Identificatieteams zullen de slachtoffers hier de komende tijd weer voorzien van een naam.

Uit eerbetoon voor de rouwstoet waren de A2 en A27 gedeeltelijk afgesloten. Voor en na de colonne maakten de politie en Rijkswaterstaat de weg vrij om een vlotte en waardige doorgang te garanderen. Langs de route stonden duizenden mensen voor een laatste eerbetoon. Er werden bloemen gegooid en op sommige plekken klonk luid applaus.

Burgemeester Pieter Broertjes was aanwezig bij de aankomst van de stoet in zijn gemeente. In de Korporaal van Oudheusdenkazerne stonden het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) klaar om te beginnen met de identificatie.

Het voorbereidende werk is de afgelopen dagen al gedaan. Familierechercheurs hebben informatie achterhaald bij familieleden van de slachtoffers. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kleur van de ogen of informatie over het gebit. Voor lichamen die zwaar gehavend zijn, is identificatie via het gebit relatief eenvoudig en betrouwbaar.

Zodra de naam van het slachtoffer bekend is worden de nabestaanden direct verwittigd, zo benadrukte premier Mark Rutte (VVD) eerder deze week. De komende dagen worden de overige in Oekraïne geborgen lichamen naar Nederland vervoerd. Ook zij worden in Hilversum geïdentificeerd.

FOK!toen en Nu: Nationale rouw in Nederland

23 juli 2014 is een dag die de geschiedenisboeken in zal gaan als een dag van nationale rouw in Nederland. Bij de tragedie met de Boeing 777 van Malaysia Airlines vielen afgelopen donderdag 298 doden, onder wie 193 Nederlanders. Aangezien rond 16.00 uur de stoffelijke resten van de slachtoffers op het vliegveld van Eindhoven aan zullen komen heeft premier Mark Rutte vandaag uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Een bijzondere gebeurtenis aangezien dit fenomeen zich al bijna 52 jaar niet meer heeft voorgedaan. In deze speciale editie van FOK!toen en Nu gaan we pogen uit te leggen wat een dag van nationale rouw is en blikken we eveneens terug op een aantal nationale dagen van rouw uit het verleden.

MH17 in memoriam

MH17
Afgelopen donderdag werd Nederland rond een uur of 5 's middags opgeschrokken door de melding van een ingelast nieuwsbericht. Nu gebeurt dat niet zo vaak op de Nederlandse televisie en zodoende was het al direct duidelijk dat er iets verschrikkelijks was gebeurd. Een vliegtuig van Malaysia Airlines, op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur was in Oekraïne gecrasht. Hierbij waren 298 mensen om het leven gekomen, waaronder 193 Nederlanders. 298 mensen die dachten dat ze gewoon op reis zouden gaan maar aan wiens leven op 10 kilometer hoogte een gruwelijk einde kwam.

Om al deze slachtoffers te herdenken is vandaag uitgeroepen tot nationale dag van rouw. Radiostations van de publieke omroepen zullen de hele dag geen reclamespots laten horen en ook wordt er geen uitbundig vrolijke muziek gedraaid. Ook worden er op de radiozenders geen spelletjes gespeeld. Ook de Nederlandse tv-zenders zullen de hele dag geen commercials uitzenden en passen vandaag hun programmering aan vanwege de nationale dag van rouw. Ook de meeste regionale omroepen doen hier aan mee. Wanneer de vliegtuigen met de eerste slachtoffers landen in Eindhoven, schakelen alle tv- en radiozenders live over. Dat heeft de publieke omroep gisteravond bekendgemaakt.

De stoffelijke resten van de slachtoffers zullen door twee vliegtuigen opgehaald worden uit Oekraïne. De vliegtuigen vliegen naar Eindhoven, waar ze rond 16.00 uur worden verwacht. Na de landing wordt er één minuut stilte in acht genomen. In veel Nederlandse steden zal rond dezelfde tijd ook een herdenking van de slachtoffers plaatsvinden. Ook in het openbaar vervoer wordt er rekening gehouden met de dag van nationale rouw. Zo zullen alle voertuigen van Connexxion (4.000 taxi's, 2.000 bussen en alle treinen van de vervoerder) stilstaan.

Nadat de lichamen zijn aangekomen op Eindhoven Airport, worden ze naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. Hiervoor worden de snelwegen A2 en A27 tijdens het passeren van de colonne afgesloten voor het overige verkeer. Het is voor burgers geen verplichting om aan deze dag van nationale rouw mee te doen, maar het wordt wel verwacht van het kabinet.

Uit de Leeuwarder Courant van 26 november 1890
Uit de Leeuwarder Courant van 26 november 1890

Dagen van nationale rouw uit het verleden
Op 26 november 1890 kreeg Nederland voor het eerst te maken met een dag van nationale rouw. Drie dagen eerder was Zijne Majesteit Willem III op 73-jarige leeftijd overleden. Via de Staats-Courant werd bekendgemaakt dat er een hofrouwperiode zou volgen, bestaande uit 26 weken 'grooten' rouw, 10 weken 'halven' rouw en 3 weken 'lichten' rouw. Deze hofrouw gold voor zowel leden van het koninklijk gezin als een ieder die in dienst van het koninklijk huis was en kende een aantal officiële regels. Zo diende iedereen zich tijdens de rouwperiodes te houden aan bepaalde kledingvoorschriften:

Grote rouw:
Heren: Zwarte kledingstukken, rouwband om de hoed tot op 2 centimeter van de bovenrand, zwarte schoenen. Heren in militaire dienst dragen hun kostuum met om de linkerarm een rouwband van 6 centimeter breed, die 2 centimeter onder de epaulet wordt gedragen, voorzien van een rosette. Ook draagt men witte handschoenen.
Dames: Zwarte wollen stoffen zonder garnituren, zwarte handschoenen, zwarte sieraden en een zwarte waaier.

Halve rouw:
Heren: Zwarte kledingstukken, loodkleurige of grijze handschoenen, rouwband om de hoed tot op de helft van de hoogte. Heren in civiele dienst mogen inplaats van zwart ook een blauw kostuum dragen, mits versierd met uniformknopen. Verdere franje moest worden verwijderd.
Dames: Zwarte kleding (fluwelen stoffen waren toegestaan), loodkleurige of grijze handschoenen, sieraden en waaiers.

Lichte rouw:
Heren: Zwart rokkostuum in combinatie met zwarte, grijze en/of witte kledingstukken.
Dames: Zwarte, grijze en/of witte kleding, zonder kleurige sieraden.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 28 maart 1934
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 28 maart 1934

Koningin Emma
In 1934 kende Nederland 2 dagen van nationale rouw. De eerste keer was op 27 maart van dat jaar toen het stoffelijk overschot van de Koningin werd bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk te Delft. Koningin Emma, de eerste vrouwelijke regent die aanwezig was geweest bij de uitvaart van haar echtgenoot Koning Willem III, overleed op 20 maart 1934 op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Vlaggen op overheidsgebouwen werden halfstok gehangen en eventuele feestelijkheden op die dagen werden in het hele land en bijbehorende koloniën afgelast.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 5 juli 1934
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 5 juli 1934

Op 11 juli 1934 kreeg Nederland nogmaals te maken met een dag van nationale rouw. Op 3 juli 1934 was Zijne Koninklijke hoogheid Prins Hendrik (van Mecklenburg-Schwerin) op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Op 11 juli 1934 werd Hendrik in het wit bijgezet in de Grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk te Delft. Op alle overheidsgebouwen hingen de vlaggen weer halfstok.

Uit de Leeuwarder Courant van 11 februari 1953
Uit de Leeuwarder Courant van 11 februari 1953

De watersnoodramp van 1953
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 werd Nederland getroffen door de watersnoodramp. Een zware stormvloed in combinatie met springtij zorgde voor een fikse overstroming waarbij 1836 landgenoten om het leven zouden komen. Amusementsprogramma's op de nationale radio en televisie, zoals de Bonte Dinsdagavondtrein, werden afgelast en in plaats daarvan werd er gepaste lichte muziek gedraaid. In Limburg werd op veel plaatsen geen carnaval gevierd, al moest daar in sommige steden wel eerst een verbod worden uitgevaardigd. De kerkelijke leiding ging echter nog een stapje verder en verbood haar volgelingen om in het buitenland carnaval te gaan vieren. In Brabant gebruikte men gelukkig wel hun verstand en liet de carnavalsfeestelijkheden gewoon doorgaan. Met behulp van carnavalspotten werd een behoorlijk geldbedrag ingezameld waarmee de nabestaanden van de ramp konden worden geholpen.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 9 februari 1953
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 9 februari 1953

De treinramp bij Harmelen
Ook in 1962 kende Nederland een tweetal dagen van nationale rouw. Op maandag 8 januari 1962 om 09.19 uur vond nabij het Utrechtse dorp Harmelen een botsing plaats tussen twee treinen. Bij de botsing tussen de twee reizigerstreinen vielen 93 doden en 52 gewonden, waarmee dit de grootste treinramp uit de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland werd tot op heden.

Uit de Leeuwarder Courant van 28 november 1962
Uit de Leeuwarder Courant van 28 november 1962

Op 8 december 1962 volgde er na het overlijden van Koningin Wilhelmina nogmaals een dag van nationale rouw. Vlaggen werden halfstok gehangen op rijks- en stationsgebouwen en er werd een dag van nationale rouw afgekondigd. Theater- en bioscoopvoorstellingen en sportwedstrijden werden afgelast en in openbare gelegenheden mocht alleen op gepaste wijze muziek van de publieke omroepen worden afgespeeld. Nederland was in shock en men moest verplicht rouwen, al had dat van Koningin Wilhelmina niet gehoeven. De vorstin zag in haar overlijden niet meer dan een 'ingang tot het eeuwige leven'.

Uit de Leeuwarder Courant van 29 november 1962
Uit de Leeuwarder Courant van 29 november 1962

Van de Bijlmerramp tot 9-11
Vanaf 1962 kende Nederland geen officiële dagen van nationale rouw meer. Wel waren er een aantal gebeurtenissen waarbij in heel Nederland de vlag halfstok werd gehangen. Zo gingen in 1977 veel vlaggen halfstok na de ramp in Tenerife en werd op 11 oktober 1992 de ramp met het Boeing 747-258F toestel van El-Al op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer op gepaste wijze herdacht. Bij dit ongeluk kwamen minstens 43 mensen om het leven. Omdat er in de flats ook veel illegalen woonden is het exacte aantal doden nimmer bekend geworden. Jaarlijks wordt er nog een herdenking gehouden bij 'de boom die alles zag'.

Uit de Leeuwarder Courant van 12 oktober 1992
Uit de Leeuwarder Courant van 12 oktober 1992

Op 14 september 2001 werd in de hele Europese Unie een dag van rouw ingesteld voor de slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september. Alle Europeanen werd gevraagd om om twaalf uur drie minuten stilte in acht te nemen.

Dodenherdenking
Sinds 1946 vindt op 4 mei dodenherdenking plaats. Deze gedenkdag, die in 1961 werd uitgeroepen tot een dag waarop men iedereen herdenkt die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld is omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, kan men eigenlijk ook bekijken als een soort van dag van nationale rouw. Vlaggen hangen halfstok en op radio en tv zijn aangepaste programma's te horen en te zien. Toch zag men er vanaf om deze dag als nationale dag van rouw aan te duiden, omdat men met dergelijke tradities de individuele grondrechten van mensen niet wilde schenden. Je zal toch maar eens last hebben van twee minuten stilte.

Spiderman-sequels krijgen nieuwe releasedatums

Sony was zo enthousiast met hun nieuwe Spiderman-franchise. Na de, volgens eigen zeggen, geslaagde reboot The Amazing Spiderman volgende deeltje 2 afgelopen april. In de tussentijd had Sony een hele franchise á la Marvel uitgedokterd.

In TASM2 zouden de Sinister Six worden geïntroduceerd, om ze in deel 3 verder ten tonele te laten verschijnen. Deel 3 zou in 2016 verschijnen, en een vierde film zou dan in 2018 de bioscoopzalen kunnen bestormen. Verder werd er gesproken over een spin-off voor The Sinister Six en mogelijk zelfs Venom. Maar toen kwam TASM2 in de bioscopen.

De opbrengsten vielen tegen. Ze waren niet slecht, maar er werd minder opgehaald dan ten tijde van het eerste deel. Een instortende franchise. Hoe los je dit op? Daar is nog geen antwoord op, maar er is al wel flink met het releaseschema gehusseld. Op een derde Spiderman-film moeten we namelijk nog even wachten. De releasedatum is verzet naar 2018! Dat betekent vier jaar voor we weer Andrew Garfield als Peter Parker op het witte doek zullen zien. The Sinister Six staat wonderlijk nog steeds op de planning, en wel voor een release op 11 november 2016. Over slimme planning gesproken: een week later komt het eerste deel van de Harry Potter-spinoff Fantastic Beasts and Where To Find Them, dus de concurrentie is moordend. 

Wat denken jullie? Is deze nieuwe Spiderman-franchise op sterven na dood? Of heeft Sony nog een kans?

Spiderman dood?
Zullen we Spiderman binnenkort niet meer op het witte doek zien?

Drie jaar cel voor seksueel misbruiken stiefdochter

Een 64-jarige man uit Nijmegen moet drie jaar de cel in voor het jarenlang seksueel misbruiken van zijn stiefdochter. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald.

Het slachtoffer is tussen haar 13e en 33e vele malen misbruikt. De man dreigde bij haar moeder weg te gaan als ze niet meewerkte. Het slachtoffer heeft een verstandelijke beperking en was daardoor niet in staat om haar stiefvader tegen te houden.

Het misbruik ging ook door toen het slachtoffer al uit huis was en de man zogenaamd de administratie bij haar kwam doen. De zus van het slachtoffer trok uiteindelijk aan de bel toen ze achter het misbruik kwam.

De rechtbank stelt dat de man het vertrouwen van zijn stiefdochter op 'grove wijze' heeft beschaamd en een 'onaanvaardbare' inbreuk heeft gemaakt op haar lichamelijke en geestelijke integriteit. De rechters nemen het de man zeer kwalijk dat hij gewoon doorging met zijn praktijken, ook toen hij inzag dat dat eigenlijk niet door de beugel kon.

Justitie had behalve drie jaar cel ook om een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en verplichte behandeling gevraagd. De rechtbank gaat daar niet in mee, omdat de man nooit eerder over de schreef is gegaan. Wel moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van vijfduizend euro betalen.

Eerste poster nieuwe Hobbit-film

De promotiemachine voor The Hobbit: The Battle of the Five Armies komt langzaam op gang. Was er afgelopen week eindelijk een afbeelding van het derde deel van de trilogie te zien, nu is er ook een eerste teaser-poster.

Er is weinig over te zeggen, maar het is een goede teaser poster! De aanval van Smaug op Lake Town ziet er op deze manier razend spectaculair uit. De verwachting is dat komend weekend op de San Diego Comic Con de eerste beelden worden getoond. Vaak mag er niet gefilmd worden, maar we zitten er bovenop. Wel kan je verwachten dat er in de loop van volgende week een eerste trailer op internet verschijnt.

The Hobbit 3 teaser poster

Gegevensuitwisseling met NSA kan door de beugel

De uitwisseling van gegevens met de Amerikaanse geheime dienst NSA kan door de beugel. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag geoordeeld in een zaak die door een groep burgers en organisaties was aangespannen tegen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

Volgens de rechter bestaat de mogelijkheid dat geheime dienst AIVD informatie ontvangt die naar Nederlandse maatstaven illegaal is verzameld. "De enkele mogelijkheid dat dit het geval is, betekent niet dat Nederland met de ontvangst en het eventuele gebruik van die gegevens internationale verdragen en nationale regelgeving overtreedt", oordeelt de rechter echter.

De rechter heeft vastgesteld dat Nederland zowel 'metadata' heeft ontvangen over gevoerde communicatie als gegevens over de inhoud van de communicatie. Aangezien Nederland niet weet hoe die zijn vergaard, 'kan niet worden uitgesloten' dat dit is gebeurd in strijd met bijvoorbeeld de verplichting uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) om het privéleven van het individu te respecteren. Nederlandse diensten mogen niet zelf ongericht telecommunicatie onderscheppen via de kabelinfrastructuur. De Amerikanen mogen dit wel.

De werkwijze van de staat is 'in algemene zin' echter niet in strijd met het EVRM of met nationale regelgeving. De Nederlandse geheime diensten mogen namelijk samenwerken met de Verenigde Staten en gegevens uitwisselen. En de VS is weer gebonden aan eigen regels, die op hun beurt in algemene zin niet strijdig zijn met het EVRM.

En gezien het karakter van de uitwisseling - het gaat om 'bulkdata' die nog niet zijn beoordeeld - gelden minder strenge eisen dan de eisende partijen willen, vindt de rechter. Daarnaast bestaat nog een onderscheid tussen het ontvangen van de gegevens en het vervolgens gebruiken van die data in individuele gevallen. "Aan de algemene eisen die het EVRM stelt, is voldaan."

De eisers vinden dat de staat moet stoppen met het gebruiken van geheime informatie die Britse en Amerikaanse diensten in strijd met het Nederlands recht hebben verzameld. Hiermee zou illegaal verkregen informatie worden 'witgewassen'.

Volgens de rechter gaat het in deze zaak om de verhouding tussen zwaarwegende belangen: die van het individu en die van het algemeen belang. Het 'zwaarwegende' belang van de nationale veiligheid geeft hierbij de doorslag. Van de staat kan niet worden gevraagd dat de 'dringend noodzakelijke samenwerking' met buitenlandse diensten op het spel worden gezet 'louter op grond van onbekendheid met hun werkwijze' en de kans dat Nederland informatie ontvangt op een manier die in ons land niet is toegestaan, aldus de rechter.

Peter Jan Rens doet aangifte om kampeerfoto's

Peter Jan Rens is naar de politie gestapt omdat hij niet gediend is van een fotograaf die dinsdag foto's maakte van hem en zijn gezin op een recreatiepark. "We hebben aangifte gedaan omdat hij op privéterrein fotografeerde en dat mag natuurlijk niet zomaar", zegt Virginia, de verloofde van de oud-presentator, tegen Novum Nieuws. De paparazzo was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Een kiekje verscheen woensdag in De Telegraaf bij een artikel dat de twee naar 'een camping zijn gevlucht omdat ze achterna worden gezeten door deurwaarders'. "Ten eerste is het een recreatiepark en geen camping en we zijn niet gevlucht, maar verhuisd omdat we dichter bij mijn zoon wilden wonen en het beter uitkwam met Peters werk", legt Virginia, die vorige maand beviel van hun dochtertje Djelisa, uit. Dat de oud-presentator ook persoonlijk failliet is, is volgens zijn vriendin oud nieuws. "Dat is hij al sinds 2008."

Het is niet de eerste keer dat de 63-jarige Rens zijn intrek in een vakantiepark neemt. Eerder woonde hij met de 42 jaar jongere Virginia in een vakantiewoning in Vinkel. Met de beheerder van die woning kreeg het stel het meerdere keren aan de stok. Vorige week deed Rens aangifte tegen zijn huisbaas in Vinkel. Die maakte zich volgens de presentator schuldig aan smaad.

Feyenoord speelt gelijk tegen Real Sociedad

Feyenoord heeft zijn laatste oefenduel van deze zomer gelijkgespeeld. Mitchell te Vrede hielp de Rotterdammers in de Kuip aan een 1-1 remise tegen Real Sociedad. Xabi Prieto had de score geopend namens de Spanjaarden.

Khalid Boulahrouz maakte zijn officieuze debuut voor Feyenoord. De verdediger kwam er na een uur in voor Joris Mathijsen. WK-gangers Jordy Clasie en Terence Kongolo maakten hun eerste speelminuten voor Feyenoord dit seizoen.

De Rotterdammers moeten volgende week woensdag al flink aan de bak. In de Kuip is Besiktas dan de tegenstander in de derde voorronde van de Champions League.

FC Twente kwam woensdag ook in actie. De Tukkers speelden in het Overijsselse Beckum met 0-0 gelijk tegen het Turkse Konyaspor. Twente begint zijn eredivisieseizoen over ruim twee weken tegen SC Cambuur.

Elektronisch uitwisselen patiëntgegevens mag

De invoering en het verder ontwikkelen van het nieuwe elektronisch patiëntendossier kan gewoon doorgaan. Een poging van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) het elektronisch uitwisselen van medische gegevens tegen te houden is woensdag afgewezen door de rechtbank in Utrecht.

De manier waarop het systeem, het zogeheten Landelijk Schakelpunt, is ingericht is niet in strijd met de wet bescherming persoonsgegevens. Uitwisseling van medische gegevens kan alleen als een patiënt daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Dat is in overeenstemming met de wettelijke eisen, aldus de rechtbank. Artsen schenden ook hun geheimhoudingsplicht niet. In overleg met de patiënt kunnen bepaalde delen uit hun dossier worden weggelaten.

De VPH is de kleinste huisartsenvereniging in Nederland. Andere grotere belangenclubs zoals de Landelijke Huisartsen Vereniging gingen wel akkoord met het uitrollen van het Landelijk Schakelpunt.

Robert Downey jr. heeft zin in Iron Man 4

Robert Downey jr. ziet een vierde optreden als Iron Man wel zitten. Niet gek, want de vorige drie films hebben elk meer opgebracht dan de voorgangers. De derde wist ruim 800 miljoen dollar op te halen. "Als het goed gaat, is iedereen het overal over eens", zegt de acteur tegen het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

"Het is aan Kevin Feige of hij me weer wil vragen", zegt Downey jr. over de Marvel-topman. "Dan kan ik beslissen of ik ja of nee zeg."

Dat is op zich geen verkeerde positie om in te verkeren. In elk geval heeft de acteur het helemaal naar zijn zin op de set van Avengers: Age of Ultron, het vervolg op de immens succesvolle The Avengers uit 2012. In deze superheldenfilms neemt hij ook de rol van Iron Man en diens alter ego Tony Stark op zich.

"Dit is gewoon geweldig", zegt Downey jr. met een brede grijns. "Deze film wordt geweldig en we vermaken ons allemaal suf."

Eerder deze week werd Downey jr. door het toonaangevende Amerikaanse blad Forbes uitgeroepen tot rijkste acteur van de wereld. Hij heeft het afgelopen jaar zo'n 75 miljoen dollar bij elkaar gesprokkeld, voornamelijk met zijn rol als Iron Man.

Schoolhoofd India gepakt na verkrachting kind

Het hoofd van een Indiase school waar eerder deze maand een 6-jarig kind verkracht werd is woensdag gearresteerd. Dat heeft de politie gemeld. Het schoolhoofd wordt aangeklaagd voor nalatigheid en het verhinderen van het politieonderzoek.

De politie gaf geen details over hoe het schoolhoofd het onderzoek zou hebben verstoord. Het meisje verliet het klaslokaal om naar de wc te gaan, waar ze werd verkracht.

Een sportinstructeur die op de school werkt werd eerder deze week gearresteerd als verdachte. Hij werd bij zijn vorige baan ontslagen vanwege 'ongepast' gedrag tegenover vrouwelijke leerlingen.

Het slachtoffer is momenteel aan het herstellen. Afgelopen weekeinde gingen veel mensen de straat op om een snel politieonderzoek en gerechtigheid te eisen.

Verkrachting komt in India veel voor, daders worden zelden vervolgd. Sinds een groepsverkrachting in een bus in 2012, die het slachtoffer fataal werd, treden de autoriteiten harder op tegen verkrachters en aanranders. Onlangs werd de celstraf voor verkrachting verdubbeld tot twintig jaar.

Waarschuwing voor levensgevaarlijk bubbelbad

Gebruikers van het opblaasbare bubbelbad van het merk MSpa lopen kans geëlektrocuteerd te worden zodra ze in het water stappen. Zeker twee mensen zijn onder stroom komen te staan in het bad door problemen met het verwarmingselement, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

"Het is gelukkig goed afgelopen met deze mensen, maar het is toch een aardige optater van 230 volt", licht een woordvoerder toe. Voor mensen met bijvoorbeeld hartklachten kan het fataal zijn.

De Bubble Spa van MSpa is van Chinese makelij en wordt in Nederland door op meerdere plekken verkocht. Volgens de woordvoerder van de NVWA kan het bad nog wel worden gebruikt, zolang de stekker niet in het stopcontact zit. Er is nog geen reparatiemethode bekend. Daarnaast adviseert de NVWA contact op te nemen met de winkel.

Junta Thailand krijgt verregaande bevoegdheden

De nieuwe tijdelijke grondwet in Thailand geeft de junta in het land verregaande bevoegheden. Dat heeft het Thaise leger woensdag gezegd. Hoewel de nieuwe grondwet de weg vrij moet maken voor een burgerbestuur, lijkt de junta grote invloed te krijgen op de politieke ontwikkelingen in het land.

De nieuwe grondwet werd dinsdag aangenomen, twee maanden nadat het leger de macht had gegrepen. De junta, die officeel de Nationale Raad voor Vrede en Orde heet, neemt volgens juridisch adviseur Wissanu Krea-ngam alleen beslissingen over kwesties die te maken hebben met de vrede en veiligheid.

De leider van de junta heeft niettemin de mogelijkheid interim-premier te worden. "Persoonlijk ben ik van mening dat generaal Prayuth de juiste kwalificaties heeft", zei Paiboon Kumchaya, onderbevelhebber van het leger. "In de afgelopen maanden heeft generaal Prayuth zijn werk grondig gedaan, hij zat elke bijeenkomst zelf voor en hij bestuurt elk ministerie soepel."

Tot de verkiezingen, die in oktober 2015 plaatshebben, zwaait de junta de scepter.

Te Wierik langer bij Heracles

Mike te Wierik heeft zijn contract bij Heracles Almelo met twee jaar verlengd. De verdediger staat nu tot de zomer van 2017 onder contract bij de eredivisieclub, meldt Heracles woensdag.

De 22-jarige Te Wierik kwam tot dusver 59 keer uit voor de Heraclieden. "Ik voel me goed bij deze club. Het is aan mij om goed te presteren en zodoende te bewijzen dat ik van waarde kan zijn voor Heracles", zegt de voetballer uit Hengevelde.

Oud-kampwacht Auschwitz overlijdt voor uitlevering

Een hoogbejaarde voormalige kampwacht uit Auschwitz is dinsdagnacht in de Amerikaanse stad Philadelphia overleden. Dat heeft zijn advocaat woensdag gezegd. Een rechter gaf eerder op de dag toestemming voor zijn uitlevering aan Duitsland.

De 89-jarige Johann Breyer werd verdacht van medeplichtigheid aan de moord op 216.000 joden. Duitsland hoopte hem voor de rechter te brengen. Zijn uitlevering moest nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse regering.

Breyer zei zelf in zijn tienerjaren gedwongen zijn om in het kamp te werken.

Finale Eurovisie Songfestival pas op 23 mei

De finale van het Eurovisie Songfestival vindt een week later plaats dan aanvankelijk was gepland. De ontknoping van het jaarlijkse muziekevenement is op zaterdag 23 mei. Dat maakte Alexander Wrabetz, directeur van de Oostenrijkse publieke omroep ORF, woensdag bekend.

Omdat de finale een week verschuift, vinden ook de twee halve finales een week later plaats. De eerste halve finale vindt op dinsdag 19 mei plaats, de tweede volgt traditiegetrouw twee dagen later.

Over in welke Oostenrijkse stad het Songfestival plaatsvindt, is nog steeds geen knoop doorgehakt. Wenen, Graz en Innsbruck zijn nog in de race. Eind deze maand of begin volgende maand wil de ORF bekendmaken waar het muziekfestijn neerstrijkt.

Doordat Conchita Wurst op 10 mei de finale van het Eurovisie Songfestival won, moet Oostenrijk de wedstrijd volgend jaar organiseren. Ook voor Nederland was het Songfestival dit jaar een succes. Waylon en Ilse DeLange eindigden als The Common Linnets als tweede met het nummer Calm after the Storm.

Bulgaarse regering dient ontslag in

De Bulgaarse premier Plamen Oresharski heeft woensdag het ontslag van zijn regering ingediend. Met het aftreden van de socialistische regering moeten de politieke spanningen in het land worden teruggedrongen.

Nu de regering is opgestapt moeten er nieuwe parlementsverkiezingen plaatshebben. Vermoedelijk gebeurt dat op 5 oktober. Partijleiders hebben al overeenstemming bereikt over de datum, maar de president moet deze nog officieel goedkeuren.

Het is al maanden onrustig in de Bulgaarse politiek en die spanningen liepen nog eens op toen de Socialitische partij van Oresharski een bedroevende verkiezingsuitslag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement te verwerken kreeg.

De regering was bezig aan het eerste jaar van een termijn van vier jaar. De coalitie had slechts 240 zetels, precies de helft van het totale aantal. Daarmee werd het lastig om hervormingen door te voeren.

Ruim honderd kilo coke in notencontainer

De douane heeft 112 kilo cocaïne gevonden in een container met noten die in de haven van Rotterdam stond. In de container die dinsdag uit Brazilië kwam, lagen drie sporttassen met 95 pakketten met drugs. De straatwaarde bedraagt ongeveer vier miljoen euro. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

De douane kwam de drugs op het spoor bij een grootschalige containercontrole. Daarbij worden ladingkisten gecontroleerd op de zogenoemde rip-offsmokkelmethode, waarbij op makkelijk bereikbare plaatsen in containers meestal sporttassen met cocaïne worden geplaatst.

Verzender en ontvanger van de reguliere lading hebben dan in de regel niets met de smokkelwaar te maken. Het HARC-team, een samenwerkingsverband van zeehavenpolitie, douane en FIOD onderzoekt wie er achter het transport zit.

Aanhouding na vondst dode man in woning Lelystad

Een man is woensdagmiddag dood gevonden in een woning in Lelystad. Dat meldt de politie. Agenten hebben in het huis een verdachte opgepakt. De identiteit van zowel het slachtoffer als de verdachte is nog niet bekend.

Hulpverleners hebben ter plekke nog een poging gedaan om de man te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Een woordvoerder van de politie kan nog niet veel zeggen over de toestand waarin het slachtoffer verkeerde, behalve dat hij geen zichtbare verwondingen had.

Het incident vond rond 15.30 uur plaats in een woning aan de Stavorenstraat. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Duizenden aanwezig bij pro-Gazademonstratie Parijs

Duizenden mensen hebben woensdag in Parijs deelgenomen aan een pro-Gazademonstratie. Er werden honderden agenten ingezet om de demonstratie in goede banen te leiden. Eerder liepen vergelijkbare betogingen uit op rellen en geweld.

De betogers droegen spandoeken met teksten als 'Boycot Israël; en 'Israël moordenaar'. De Franse autoriteiten proberen nu een balans te vinden tussen het recht op de vrijheid van meningsuiting en het voorkomen van antisemitische uitspraken. Joodse leiders hebben eerder gezegd geschokt te zijn door het toenemende antisemitisme in Europese landen.

Frankrijk kent de grootste joodse gemeenschap in Europa, maar tegelijkertijd ook de grootste moslimgemeenschap van alle Europese landen. Daarmee leidt het conflict in het Midden-Oosten vaak tot hoogoplopende spanningen in Frankrijk.

"Vandaag zijn we hier voor Palestina, omdat we de daden van Israël schandelijk vinden, omdat er kinderen sterven en omdat het ondraaglijk is om dit te zien", aldus de 56-jarige Fatima el Fetoui.

De betogers die woensdag meeliepen, zeiden niet antisemitisch te zijn, maar slechts fel gekant tegen de Israëlische acties in Gaza. "Je moet een verschil maken tussen joden en Israël. Waar we tegen strijden is de zionistische staat. Ik strijd niet tegen de Israëliërs", zei de 24-jarige Vincent Santoro.

[CL] Uitslagen tweede voorronde (23/07/2014)

Vanavond werden er zes duels gespeeld in de tweede voorronde van de Champions League. Dinsdagavond werden er al elf wedstrijden gespeeld. 

Feyenoord zal in de volgende ronde instromen. De Rotterdamse club speelt volgende week tegen Beşiktaş. De club begint met een thuiswedstrijd. De return in Istanbul is een week later. 

Uitslagen voorronde Champions League tweede ronde - returns

Thuis Uit Uitslag Agg.
FK Aktobe (Kaz) FC Dinamo Tbilisi (Geo) 3-0 4-0
FK Ventspils (Let) Malmö FF (Zwe) 0-1 0-1
HJK Helsinki (Fin) FK Rabotnicki (Mac) 2-1 2-1
FC Steaua Bucureşti (Roe) Strømsgodset IF (Noo) 2-0 3-0
NK Maribor (Slo) HŠK Zrinjski (Bos) 2-0 2-0
Saint Patrick's Athletic FC (Ier) Legia Warszawa (Pol) 0-5 1-6

Fan biedt duizend euro voor wandeling met Grunberg

De jubileumveiling van artikelen van Arnon Grunberg heeft bijna zevenduizend euro opgeleverd. Het meest werd geboden op een rondleiding met de in New York wonende schrijver door Amsterdam. Daar werd duizend euro voor neergelegd. Dat laat online veilinghuis Catawiki woensdagavond weten.

Gedragen schoenen van Grunberg leverden beduidend minder op. Een paar luxe leren herenschoenen, die Grunberg ooit kocht in Italië, werd voor een teleurstellende 110 euro verkocht. Grunberg, voor de gelegenheid gastveilingmeester, schatte zijn gebruikte schoeisel op 250 tot vijfhonderd euro. De opbrengst gaat naar de Stichting Hermann en Hannelore Grünberg, die onder meer schrijfonderwijs voor kinderen ontwikkelt.

"We zijn zeer tevreden met de opbrengst en belangstelling voor deze veiling", zegt Heine Scholtens, veilingmeester bij Catawiki. "Grunberg is niet alleen de meest bekroonde schrijver van zijn generatie, maar ook een schrijver die heel fanatiek wordt verzameld."

Dat een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat, plaatst de hoge opbrengsten bovendien in een bijzonder licht, vindt Scholtens. "En zoals Grunberg zelf al zei: beter duur dan niet te koop", citeert hij de schrijver.

In totaal kon worden geboden op 55 Grunbergparafernalia. De veiling werd gehouden naar aanleiding van de twintigste verjaardag van Grunbergs debuutroman Blauwe Maandag.

Adele krijgt schadevergoeding voor foto's zoontje

Adele heeft een rechtszaak tegen een fotograaf gewonnen die ongevraagd foto's van haar zoontje maakte. De zangeres krijgt een schadevergoeding van vijf cijfers, schrijft de BBC woensdag.

De foto's van Angelo, die in oktober 2 jaar wordt, werden genomen tussen juni en november van vorig jaar. "Het is erg triest dat veel van zijn mooiste kindermomenten, zoals zijn eerste familie-uitstapje, tegen de wens van de familie aan de hele wereld zijn getoond", zegt de advocaat van Adele.

Adele en haar vriend, Simon Konecki, lieten weten in de toekomst niet te zullen schromen om weer juridische stappen te nemen als hun kind ongevraagd wordt gefotografeerd. Ook zetten ze zich in om paparazzi in toom te houden als het gaat om foto's van kinderen.

Duizenden lopen mee met stille tocht in Amsterdam

Ongeveer vijfduizend mensen liepen woensdagavond mee met een stille 'witte' tocht door het centrum van Amsterdam. De deelnemers waren veelal in het wit gekleed. De hoeveelheid deelnemers is volgens een woordvoerder van de gemeente lastig te schatten, maar hij vindt het getal aannemelijk klinken.

De tocht werd gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 van Malaysian Airlines. Daarbij kwamen 193 Nederlanders om het leven, waar in totaal 298 mensen het leven lieten. De wandeling begon om 20:00 uur op de Dam en eindigde daar ook weer. Ter afsluiting werden witte ballonnen opgelaten en werd er een minuut stilte gehouden.

Veteraan Samuel vervolgt carrière in Basel

Walter Samuel gaat voetballen voor FC Basel. De 36-jarige verdediger maakt na negen jaar Internazionale de overstap naar de Zwitserse landskampioen. Hij tekent een contract voor een jaar, meldt Basel woensdag.

Samuel zat zonder club nadat zijn contract bij Inter vorig seizoen was afgelopen. De 57-voudig Argentijns international wees voordat hij neerstreek in Basel een aanbieding van Sampdoria af. Basel komt komend seizoen opnieuw uit in de Champions League.

Samuel won de belangrijkste Europese clubprijs in 2010 met Inter. Daarnaast schreef hij vijf Italiaanse landskampioenschappen en drie Italiaanse bekers op zijn naam.

[vid] Stoet lijkwagens aangekomen in Hilversum

De colonne lijkwagens is woensdag rond 19.40 uur onder luid applaus aangekomen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. De snelwegen A2 en A27 waren deels afgesloten voor de rit en de auto's reden onder politiebegeleiding. Langs de weg en op viaducten stonden belangstellenden om de colonne uitgeleide te doen.

De wagens vervoerden de veertig lijkkisten met de stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp vorige week in Oekraïne. De auto's kwamen vanaf het vliegveld in Eindhoven, waar de stoffelijke resten woensdagmiddag waren aangekomen vanuit Oekraïne.

In de Korporaal van Oudheusdenkazerne vindt de identificatie plaats.

Gezamelijke kerkdienst in Amersfoort

In de St. Joriskerk in Amersfoort is woensdagavond de dienst 'Verbonden in verdriet' begonnen. Naar de bijeenkomst, naar aanleiding van de vliegramp in Oekraïne, zijn honderden mensen gekomen.

De kerkdienst voor bezinning en gebed is een initiatief van de gezamenlijke kerken in Nederland. De christelijke omroepen zenden dit live uit op Nederland 2. Tijdens de dienst gaan bisschop Hans van den Hende en dominee Jannie Nijwening van de doopsgezinde gemeente voor. Dominee Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken, spreekt de overweging uit. Ook nemen twee personen het woord die bij de ramp dierbaren hebben verloren. Iris Kroes treedt op.

Bij binnenkomst konden mensen een kaarsje aansteken voor de bijna 300 slachtoffers en een condoleanceregister tekenen. De dienst, die een uur duurt, is ook buiten te volgen op het plein voor de kerk op een groot tv-scherm. Op dat plein is een vliegtuig gemaakt van bloemen.

Kerkdienst in Amersfoort begonnen
Gezamelijke kerkdienst in Amersfoort (Foto: ANP)

Huta Galung onderuit tegen Franse qualifier

Jesse Huta Galung heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinale van de challenger in Tampere. De als vijfde geplaatste tennisser verloor in de tweede ronde met 1-6, 6-4 en 6-1 van de Franse qualifier Laurent Lokoli, de nummer 337 van de wereld. Huta Galung staat 163e.

De Haarlemmer won vorig jaar nog de titel in Tampere. Hij verliest door zijn vroege uitschakeling van dit jaar veel punten en zal komende week zakken op de wereldranglijst.

Cilic eindstation voor Sijsling in Umag

Igor Sijsling heeft op het ATP-toernooi in Umag niet voor een stunt kunnen zorgen. De Nederlander ging woensdag in de tweede ronde met 7-5 en 6-3 onderuit tegen de Kroaat Marin Cilic, de nummer drie van de plaatsingslijst.

Sijsling was in de eerste set uiterst efficiënt door tegen de dominerende Cilic zijn enige breakkans te verzilveren. In de tweede set bleek de thuisspeler beter bij de les en schonk hij de Amsterdammer geen enkele kans op het Kroatische gravel.

VS voeren spionagevluchten boven Irak zwaar op

De Verenigde Staten hebben het aantal spionagevluchten boven Irak fors opgevoerd. Dat hebben hoge functionarissen bij het ministerie van buitenlandse zaken en het ministerie van defensie woensdag gezegd.

De inlichtingendiensten willen meer inzicht krijgen in het toegenomen extremistisch islamisme van bijvoorbeeld de Islamitische Staat. Ook hopen de VS met de informatie het Iraakse leger van dienst te zijn.

Op dit moment worden er volgens de ambtenaren zo'n vijftig vluchten per dag uitgevoerd. Enkele maanden geleden was dat er ongeveer een per maand.

De twee topambtenaren deden de uitspraken voor de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden, dat informatie wilde over de opmars van IS.

Dood vermiste Harderwijker geen misdrijf

De vermiste Hendri de Vries uit Harderwijk is niet door een misdrijf om het leven gekomen. Dat heeft onderzoek uitgewezen, meldt de politie. De familie is op de hoogte gesteld. De auto van de Harderwijker met daarin zijn lichaam werd maandagavond uit het water van de Hoge Vaart bij Zeewolde getakeld.

De Vries vertrok op 27 november naar zijn werk in Houten, maar kwam daar nooit aan. Zijn auto werd voor het laatst gezien bij een tankstation in Almere. Sindsdien werd intensief naar hem gezocht. Speurhonden wisten de zwarte Audi A6 uiteindelijk zondag te lokaliseren vanuit een boot. Een duiker vond het voertuig vervolgens op de bodem.

[Tour] Mollema 'moest het gewoon proberen vandaag'

Bauke Mollema zat vrijdag tijdens de koninginnenrit van de Tour de France lang in de kopgroep. "Ik moest het gewoon proberen vandaag. Na gister had ik al zoiets van: vandaag is het wel het parcours daarvoor", zei de Belkin-renner tegen de NOS. "Ik ben gewoon volle bak gegaan vanaf de eerste klim. Het was voor mij wel fijn om me te laten zien en te stijgen in het klassement."

De Groninger had ondanks zijn plek in de kopgroep weinig hoop op de etappezege. "Ik mis die versnelling om echt even heel diep in het rood te gaan. Maar ik was ten minste heel blij met de tijd die ik won voor het klassement." Mollema staat weer zevende, een plek boven zijn ploegmaat Laurens ten Dam.

Ten Dam kwam op de slotklim in een groep met Alejandro Valverde terecht. "Ik heb even geprobeerd Valverde eraf te rijden, maar er bleef iemand op hem wachten. Op het laatst knalt die Valverde ons er nog allemaal af", zei de Nederlander, die 38 seconden na Mollema als veertiende over de streep kwam.

Jongen (9) verdronken in recreatieplas Alblasserdam

Een 9-jarige jongen is woensdagmiddag verdronken in recreatiegebied het Lammetjeswiel in Alblasserdam. Dat meldt de politie. De jongen werd in het water gevonden nadat het kind als vermist was opgeven. De politie, brandweer en de GGD hadden een grote zoekactie op touw gezet.

Bij de zoektocht werden onder meer een politiehelikoper en duikteams van de brandweer ingezet. Het slachtoffer komt uit Alblasserdam.

Vrouwelijke parlementariër Somalië doodgeschoten

Een Somalisch parlementslid is woensdag doodgeschoten in Mogadishu. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Saado Ali Warsame was een van de weinige vrouwelijke Somalische parlementariërs. Ook was ze bekend als zangeres van Somalische folkmuziek.

Warsame werd per auto door een relatief veilig district in Mogadishu naar haar hotel gereden toen de schutters langszij kwamen en haar en haar chauffeur doodden.

De extremistische organisatie Al-Shabab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Ze is de vierde parlementariër en de eerste vrouwelijke, die dit jaar door de groep is gedood.

Al-Shabab heeft het de laatste tijd vaker op volksvertegenwoordigers gemunt. Somalië staat bekend als een baken van democratie in de Hoorn van Afrika. Talloze burgers, overheidsfunctionarissen en leden van veiligheidsdiensten zijn al slachtoffer geworden van de organisatie, die banden heeft met Al-Qaida.

Slechtste bioscoopzomer VS in dertig jaar

De opbrengst van Amerikaanse bioscopen valt deze zomer vijftien tot twintig procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is het de slechtste filmzomer in dertig jaar, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Voor het eerst sinds 2001 heeft nog geen enkele film in de Verenigde Staten een recette van meer dan driehonderd miljoen dollar weten te halen, en de totale Amerikaanse bioscoopopbrengst haalt waarschijnlijk de vier miljard niet. Aan het eind van het jaar wordt daarmee een verlies van vier tot vijf procent verwacht.

Met nog zo'n zes weken te gaan tot Labor Day in september, het officieuze eind van de Amerikaanse zomer, hebben vele studiobazen de hoop definitief laten varen. "Ik zou willen dat ik voor Netflix werkte", zegt een van hen anoniem.

Een mogelijke oorzaak kan zijn dat enkele grote films dit jaar buiten de zomerperiode vallen. Zo verscheen het immens succesvolle Captain America: The Winter Soldier al in april en werd fast & Furious 7 uitgesteld tot volgend jaar vanwege de dood van hoofdrolspeler Paul Walker tijdens een auto-ongeluk.

"Hiermee hebben we ons momentum verloren", zegt Paul Dergarabedian van Rentrak, dat onder meer bioscooprecettes en bezoekcijfers bijhoudt. "Mensen komen niet meer naar de bioscoop, waardoor ze de trailers niet meer zien, waardoor ze niet meer naar de bioscoop komen, enzovoorts."

Een andere oorzaak voor afnemend bioscoopbezoek is de groeiende populariteit van tv-series. Ook veel acteurs zijn inmiddels van mening dat het betere werk tegenwoordig bij tv-series te halen valt. "We moeten accepteren dat de tijden veranderen en niet te veel blijven kijken naar het verleden", zegt filmmaker Jon Favreau, bekend van onder meer Iron Man.

Maar er zijn ook positievere geluiden, waarin de verwachting wordt uitgesproken dat de zomer van 2015 de boeken in gaat als een van de succesvolste zomers ooit. Dan komen megaproducties als Avengers: Age of Ultron, Jurassic World en Despicable Me-spinoff Minions uit. "Het is cyclisch", zegt Simon Kinsberg, producent van de X-Men-films. "Volgend jaar wordt de grootste bioscoopopbrengst ooit binnengehaald en praat niemand meer over dit jaar."

Geen bewijs voor manipulatie voicerecorder

Er is geen bewijs gevonden voor manipulatie van de zogeheten Cockpit Voice Recorder, een van de twee zwarte dozen, van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines.

De recorder is "met succes uitgelezen" en bevatte "gegevens van de ongevalsvlucht". Donderdag wordt de andere zwarte doos onderzocht. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdag laten weten.

Geen bewijs voor manipulatie voicerecorder
Geen bewijs voor manipulatie voicerecorder (Foto: ANP)

Oekraïne geeft onderzoekers MH17 inlichtingen

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU geeft zijn inlichtingen over de crash van vlucht MH17 aan de commissie die de toedracht van het ongeval onderzoekt. Dat heeft het plaatsvervangend hoofd van de dienst Viktor Jahoen woensdag gezegd tegen de Oekraïense dienst van Radio Free Europe.

"Wij geven hun de bewijzen die wij hebben gekregen op de manier die door de wet en het internationaal recht worden voorgeschreven", aldus Jahoen. "We hebben getuigen, foto's en video's." Volgens de SBU zit Rusland achter het neerhalen van het toestel.

Jahoen zegt dat het geen twijfel lijdt dat de Russische inlichtingendiensten achter de crash zitten. De militaire inlichtingendienst GRU zou de separatisten van zware wapens voorzien, terwijl de veiligheidsdienst FSB - de opvolger van de KGB - lichte wapens zou leveren. Die laatste zouden afkomstig zijn uit het materieel van het Oekraïense leger op de Krim, dat in maart door Rusland werd geannexeerd.

Rusland op zijn beurt heeft dinsdag zijn gegevens over de crash overgedragen aan de Europese Unie. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de EU Vladimir Tsjizjov woensdag gezegd, meldde het Russische persbureau RIA Novosti woensdag. Volgens de Russen was er kort voor de crash een Oekraïense straaljager bij het toestel in de buurt.

Sinds de crash van donderdag wijzen Oekraïne en westerse landen, zoals de Verenigde Staten, met de beschuldigende vinger naar Rusland en de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Rusland en de separatisten geven juist Oekraïne de schuld.

De leiding over het onderzoek naar de toedracht van de crash, die donderdag 298 mensen het leven kostte, ligt in Nederlandse handen. Bij het internationale onderzoek zijn vertegenwoordigers van acht andere landen betrokken en van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO. Het onderzoek moet antwoord geven op de toedracht van de crash. Het wijst geen schuldigen aan.

Beieren verbiedt extreemrechtse beweging

De neonazistische beweging Freies Netz Süd, Vrij Netwerk Zuid, is door de Beierse autoriteiten verboden. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken van de deelstaat woensdag bekendgemaakt.

De groep zou de 'ongrondwettige activiteiten' van het Frankisch Actiefront (Fränkischen Aktionsfront) dat in 2004 werd verboden hebben willen voortzetten. Details over de omvang van het 'netwerk' en de activiteiten zijn niet bekendgemaakt.

De autoriteiten doorzochten een pand in Regnitzlosau, waar de extreemrechtse webwinkel Final Resistance is gevestigd. De webwinkel zou de groep hebben gesteund.

Hearthstone: Curse of Naxxramas is uit

De uitbreiding voor Hearthstone, Curse of Naxxramas, is nu te spelen. De eerste vleugel, Arachnid Quarter, is gratis voor iedereen die het spel speelt tijdens de launchperiode. Deze duurt vanaf nu tot begin september. In de komende vier weken komt er steeds één vleugel per week bij.

De volgende vleugels zijn de Plague Quarter, Military Quarter, Construct Quarter en Frostwyrm Lair. Je kunt deze vrijspelen met 700 gold of 5,99 euro per vleugel. Gamers die Hearthstone na de launchperiode voor het eerst spelen, moeten de Arachnid Quarter wel aanschaffen met ingame gold of geld.

Per dag kun je zo'n 100 tot 140 gold verdienen met dailies in het spel, waardoor het gemakkelijk is om genoeg gold op te sparen.

Lauda biedt Ferrari excuses aan

Mercedes F1-directeur Niki Lauda heeft zijn excuses aangeboden aan Ferrari. De Oostenrijker noemde in de krant El Pais de Ferrari F14 T een 'coche de mierda', wat strontkar betekent. Opvallend, want bij het team uit Maranello heeft hij twee van zijn drie wereldtitels gepakt.

Tegenover La Gazetta dello Sport zegt Lauda te ver te zijn gegaan. "Ik bied Ferrari, Di Montezemolo en de Italiaanse fans mijn excuses aan. Ik had dat woord niet moeten gebruiken. Ik zat verkeerd. Ik ga niet op zoek naar smoesjes. Ik heb de president opgebeld en ik heb hem verteld dat ik enorm baal van dit incident. Dit had nooit mogen gebeuren. Ik heb het interview zoals het uiteindelijk in de Spaanse krant is verschenen, niet gelezen, maar ik was te sterk in mijn bewoordingen en daarvoor verontschuldig ik me."

De Oostenrijker gaat nog verder en prijst zelfs het team uit Maranello. "Ik heb in Hockenheim gemerkt dat Ferrari vooruitgang aan het boeken is en de gevechten van Fernando Alonso waren erg vermakelijk. Ik hoop dat Kimi Räikkönen het ook beter gaat doen. Hij is een kampioen en rijdt nu op posities rond waar hij niet thuishoort. Ik verwacht dat Ferrari het ons nog moeilijk gaat maken. Wij hebben een geweldige auto, maar Ferrari is sterk terug aan het komen."

[Tour] Majka wint opnieuw bergrit

Rafael Majka heeft na in de Alpen ook in de Pyryneëen een bergrit gewonnen. De Pool, die reeds in de bollentrui was gestoken, lijkt deze trui zo mee naar huis te kunnen nemen. Bauke Mollema werd achtste nadat hij ook in de vroege vlucht zat.

Joaquim Rodriguez deed nog een aanval op de bollen van Majka door zijn ploeg voor de eerste bergen van de dag op kop te zetten. De toen nog 8 koplopers, met onder andere de Fransen Blel Kadri en Cyril Gautier, werden zo niet meer dan een minuut gegeven. Op de eerste van vier zware bergen viel Rodriguez ook aan, en Majka ging er achteraan. Ook mannen van het klassement als Mollema, Frank Schleck, Pierre Rolland en Jurgen van den Broeck vielen aan. Verder zaten onder andere Vasil Kiryienka, Nicolas Roche, Rein Taaramae en de Nederlander Tom Dumoulin in de groep. Ook Tom Jelte Slagter zat er kortstondig in, maar moest als eerste lossen.

Kiryienka probeerder als eerste aan te vallen na de eerste berg, en zat lange tid alleen. In eerste instantie probeerden Roche en José Herreda mee te komen, maar zij moesten snel anderhalve minuut geven. Een deel van de groep kwam terug, waar de klassementsmannen en Majka bij zaten. In het peloton kende Michal Kwiatkowski vroeg problemen, maar ook Leopold König moest op de voorlaatste klim de grote jongens laten gaan. Zo zat de top zes van het klassement naar elkaar te kijken. Ook Laurens ten Dam zat er nog bij

Romain Bardet probeerde in de afdaling weg te komen van zwakke daler Thibaut Pinot in de strijd om het wit. Dit lukte, en zo had hij een halve minuut voor op de andere favorieten. In de opgroep waren Roche, Giovanni Visconti en Rolland met zijn drieën ontsnapt. Majka ging er echter achteraan en wist met behulp van een motorstang Rodriguez af te schudden. Hij reed naar Roche en Rolland toe, en haalde daarna ook Visconti bij. In de laatste kilometer zette hij hem weg voor de overwinning.

Pinot maakte jacht op Bardet in de achtervolgende groep, maar daardoor moest Alejandro Valverde lossen. Toen Bardet bijna bijgehaald was vielen Jean-Christophe Peraud en Vicenzo Nibali aan. De rest zag hen niet meer terug. Zij pakten zo een minuut in het klassement, waardoor Peraud slechts acht seconden achter een podiumplaats stond.

Pinot, Tejay van Garderen, Bardet en Valverde kwamen een minuut later aan, terwijl Ten Dam daar enkele seconden achter zat. König verloor uiteindelijk drie minuten op Nibali. Mollema en Rolland deden ook goede zaken. Mollema verloor slechts 25 seconden op Nibali en Peraud. Rolland was er nog iets dichter bij. Hierdoor stijgt Mollema naar plaats 7 en zakt König naar plaats 9. Rolland is terug in de top 10.

Voor de bollentrui deed Majka ook goede zaken. De aankomst bergop op buitencategorie zorgde voor maximale punten. Zo lijkt Majka de bollentrui niet meer te kunnen ontgaan, door een grote voorsprong op Rodriguez en Nibali

Game lijdt onder spanningen Oekraïne-Rusland

De game Areal heeft al heel wat problemen achter de rug. De Oekraïense ontwikkelaar West Games begon een maand geleden met een Kickstarter-campagne voor hun 'spirituele opvolger' van STALKER. Deze campagne werd geteisterd door ophef en is nu dan plotseling geannuleerd.

Tijdens de campagne kwamen er berichten naar buiten dat West Games assets van de STALKER-reeks gebruikten voor hun eigen game. De ophef onder gamers zorgde ervoor dat het bedrag op Kickstarter wekenlang stilstond op 37.000 dollar. Binnen twee dagen schoot de teller echter omhoog naar 65.000 dollar, waarna Kickstarter plotseling de crowdfunding-campagne stopzette en West Games dus kan fluiten naar het geld.

De reden voor deze plotselinge stijging was een brief, geschreven door iemand die claimt Vladimir Putin te zijn. Hierin wordt, in het cyrillisch, geschreven dat Putin wil dat zijn volk games speelt in plaats van elkaar neer te schieten. Ook zal hij West Games uitnodigen op het Kremlin als hij de alfa-versie van Areal mag uitproberen. Er wordt verder gezegd dat de dochter van Putin het project heeft gesteund, niet de Russische president zelf. De populaire site VICE zette de brief online, waarna de 'pledges' op Kickstarter binnen kwamen stromen. Dat is wat West Games beweert, in ieder geval.

West Games krijgt brief van Putin

Zonder waarschuwing werd de Kickstarter stopgezet. West Games weet niet waarom, maar ze gaan ervanuit dat het komt door concurrerende Russische developers die geld willen verdienen met vervolgen of spinoffs van STALKER. Deze zouden Kickstarter, het bedrijf zelf, onder druk hebben gezet of bedreigd. Op de Kickstarter-pagina van Areal stonden zo'n zeventienduizend reacties, die volgens West Games grotendeels gevuld waren met haat. De meeste haatreacties kwamen van Russische accounts.

Veel mensen trekken het verhaal van West Games in twijfel. Wanneer Kickstarter een project stopzet is er vaak sprake van een team dat hun eigen project ondersteunt met grote geldbedragen, wat niet is toegestaan. Veel gamers zijn van mening dat Areal een grote scam is en dat West Games oplichters zijn. Ze vinden de enorme sprong in pledges verdacht en het is nog steeds onduidelijk of de echte ontwikkelaars achter STALKER ook aan Areal werken. Zij zien het dan ook als een zwak excuus om de Russen aan te wijzen en snappen niet waarom Putin geld zou stoppen in een Oekraïens bedrijf.

Op de site van Areal is ondertussen een nieuwe crowdfunding-campagne begonnen. Tegelijkertijd vindt er een heus PR-drama plaats, waarin het team van de Areal-facebook kinderachtige reacties als 'Bravo, Kindergarden!' plaatst op hun Facebook.

KNVB onderzoekt overname Vitesse

De KNVB is volgens Voetbal International misleid inzake de overname van Vitesse in 2010. De Nederlandse voetbalbond neemt de publicatie in het weekblad 'zeer serieus'. Vitesse werd in augustus 2010 overgenomen door de Georgiër Merab Jordania.

Al snel werd duidelijk dat Jordania een goede bekende was van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich. De Arnhemse club ontkende altijd dat de Russische miljardair Abramovich enige invloed had bij Vitesse.

De KNVB stelde een onderzoek in, maar werd volgens Voetbal International misleid. Jordania deed eind 2013 afstand van zijn aandelenpakket, waarna de Russische zakenman Alexander Chigirinsky het heft in de handen nam in Arnhem. Chigirinsky is ook een goede kennis met Abramovich.

Persvoorlichter Hans van Kastel van KNVB stelt dat de voetbalbond Vitesse onder de loep legt. "Voor een sportief verloop en de integriteit van de Nederlandse competities zijn het bewaken van de onafhankelijkheid, zelfstandigheid en continuÏteit van de clubs speerpunten van de KNVB."

"In dat kader kijken we al langer naar de organisatiestructuur en de inrichting van governance bij Vitesse. Naar aanleiding van eerdere berichtgeving spraken wij bijvoorbeeld met de directie, de raad van commissarissen en oud medewerkers van Vitesse", aldus Van Kastel tegen het weekblad.

"Ook hebben wij Merab Jordania meermaals uitgenodigd voor een gesprek. Op die uitnodigingen is hij helaas niet ingegaan en de KNVB heeft hem daarom een deadline gesteld. De voetbalbond neemt deze publicatie van Voetbal International zeer serieus", besluit de persvoorlichter.

Kunstenaars maken alcohol van werk Beuys

Drie kunstenaars hebben in Düsseldorf restanten van een werk van Joseph Beuys gebruikt om schnaps te maken. De drie gebruikten voor een performance de overblijfselen van een van zijn Fetteckes, dat bestaat uit vet dat hij in een atelier had aangebracht. Het meer dan dertig jaar oude vet werd gedestilleerd tot vier liter drank met vijftig procent alcohol, melden Duitse media.

De weduwe van Beuys was niet bepaald te spreken over de act. "Dit is belachelijk", zegt ze tegen de Duitse boulevardkrant Bild. "Het is onzinnig en dom." Ook dochter Jessica is boos. "Deze actie is roofmoord." De familie vindt dat roekeloos wordt omgegaan met het werk van Beuys, die tal van Fetteckes maakte.

Het werk uit 1982 werd vlak na de dood van Beuys in 1986 grotendeels vernietigd door de kunstacademie in Düsseldorf. Een conciërge van de kunstacademie gooide het in de prullenbak. Johannes Stüttgen, een leerling van Beuys, wist een deel te redden en stelde het beschikbaar aan de drie kunstenaars.

"Het smaakte een beetje naar Parmezaan", zegt wetenschapper Markus Löffler, die ook deelnam aan de act. "Het gaat erom dat de smaak van de kunstgeschiedenis wordt gevoeld", voegt hij daaraan toe. "Dit is een kunstwerk." De performance was onderdeel van een kunstfestival in Düsseldorf.

De drie kunstenaars vreesden niet voor een vergiftiging door het oude vet. "Je kan van alles alcohol maken", vertelt Löffler. Ook bezoekers kregen de kans om te nippen van het drankje. De bedoeling is dat de brandewijn tentoon wordt gesteld.

Burgers gaan in beroep tegen Plasterk om NSA-vonnis

De coalitie van burgers en organisaties gaat in beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Den Haag dat Nederlandse inlichtingendiensten gegevens mogen uitwisselen met de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat melden de advocaten van de coalitie woensdag.

De rechter geeft de Nederlandse staat 'een vrijbrief' om zonder rechtsbescherming grote hoeveelheden gegevens van haar burgers te verzamelen via buitenlandse inlichtingendiensten, reageren de advocaten. "Massale inbreuken op het recht op privacy van individuele burgers lijken hiermee te zijn gelegitimeerd", aldus een van de advocaten, Bart Nooitgedacht.

De rechtbank stelde woensdag minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in het gelijk door te oordelen dat de gegevensuitwisseling met de NSA door de beugel kan. De nationale veiligheid gaf hierbij de doorslag, is een van de overwegingen.

"Kennelijk vindt de rechtbank dat het recht op privacy minder gewicht in de schaal legt bij de inzet van bevoegdheden van inlichtingendiensten. Dat is nogal wat", reageert de andere advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Juist waar de werkwijze van geheime diensten zich onttrekt aan de democratische controle, moet die werkwijze een voldoende duidelijke en wettelijke basis hebben, vindt hij.

De advocaten hadden bij de rechtszaak geëist dat Nederland stopt met het gebruiken van geheime informatie die Britse en Amerikaanse diensten in strijd met het Nederlands recht hebben verzameld. Hiermee zou illegaal verkregen informatie worden 'witgewassen'.

Chinezen hebben een Tesla gehackt

Een aantal Chinese hackers heeft laten zien dat de elektrische autonome auto misschien nog niet helemaal klaar is voor de markt. Ze zijn er namelijk in geslaagd om een Tesla Model S op afstand te bedienen.

Hoewel het nog niet bekend is hoe de hackers de auto hebben kunnen benaderen, vermoedt men dat de beveiliging van de app is gehackt. Hierdoor konden er en een aantal commando’s gegeven worden door de hackers. Ze konden het dak, de verlichting en ruitenwissers bedienen.

Tesla heeft de eigenaars van de auto gewaarschuwd om hier rekening mee te houden. De hackers zijn momenteel in overleg met Tesla om het lek te dichten.

'Alle slachtoffers vrijdag in Nederland'

Uiterlijk vrijdag zullen alle lijkkisten met de stoffelijke overschotten van bijna 200 slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines zijn overgebracht naar Nederland. Die verwachting sprak woensdag de Oekraïense vicepremier Volodimir Groysman uit. Hij was in Charkov bij het vertrek van het eerste Nederlandse militaire vliegtuig dat lijkkisten naar Eindhoven overbrengt.

Volgens het Nederlandse forensische team in de Oost-Oekraïense stad is inderdaad het streven om vrijdag alle tot dusver gevonden lichamen in Nederland te hebben, maar het zou volgens een woordvoerster ook sneller kunnen gaan. Bij de crash met de Boeing 777 kwamen 298 mensen om het leven onder wie 193 Nederlanders. Onduidelijk is nog hoeveel slachtoffers in het rampgebied liggen.

'Alle slachtoffers vrijdag in Nederland'
'Alle slachtoffers vrijdag in Nederland' (Foto: ANP)

Huis Maria Poetin bewaakt

Nadat burgemeester Broertjes van Hilversum op Radio1 had opgeroepen om de dochter van Poetin maar Nederland uit te zetten als sanctie, houdt de politie de omgeving van haar huis in Voorschoten extra in de gaten. Bericht Omroep West.

Ook zouden pro-westerse Oekraïners hebben opgeroepen tot demonstraties voor haar huis. De gemeente Voorschoten weet niet of de dochter van Vladimir Poetin thuis is, maar neemt toch het zekere voor het onzekere.

Solarix: horror voor Oculus Rift

Nadat we de teleurstelling verwerkt hebben dat Alien: Isolation toch maar niet op Oculus Rift komt, is er wellicht een andere optie beschikbaar. Op Kickstarter kun je Solarix ondersteunen, een psychologische survival stealth horror in de ruimte.

Solarix wordt ontwikkeld door PulseTense Games. Ze hebben ambitieuze plannen en veel hoop dat ze hun doelen kunnen bereiken. Om het publiek enthousiast te maken hebben ze een stortvloed aan materiaal vrijgegeven.

De hoofdpersoon is een elektrisch ingenieur op een onderzoekersruimtestation. Er heeft in willekeurige volgorde een infectie en een genetisch experiment plaatsgevonden. Je moet jouw voormalige teamleden en andere bad guys bevechten en ervoor zorgen dat je geest geen complete psychose krijgt. Je bent namelijk zelf ook geïnfecteerd. Al sluipend in het donker moet je jouw weg hacken door de levels. Elk level vraagt om een eigen strategische aanpak.

Afhankelijk van de hoeveelheid sponsors die PulseTense Games kan binnenhalen komen er versies voor Windows, iOS en Xbox. Zodra zij £60.000,- hebben verzameld dan komt er Oculus Rift-ondersteuning. Bij het einddoel van £80.000,- komen er zelfs modding tools. Je kunt Solarix al steunen vanaf £6,-, dat is ongeveer €7,60 en daarbij krijg je één exemplaar van het spel. Steam heeft al goedkeuring gegeven voor het project en verwacht het eindresultaat eind 2014 al te presenteren. Op het moment van schrijven is er £1.748,- binnen.

Logo

Solarix

Solarix

Solarix

Solarix

Solarix

Solarix

Solarix

Solarix

Solarix

Solarix

Solarix

UEFA verplaatst duel tussen Dnipro en Kopenhagen

De UEFA heeft ermee ingestemd om het duel tussen Dnipro Dnjepropetrovsk en FC Kopenhagen te verplaatsen. De wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League wordt op 30 juli in Kiev gespeeld. De Deense club wilde eigenlijk helemaal niet naar Oekraïne afreizen vanwege de onrust in het land.

Kopenhagen schakelde al de hulp in van de Deense bond. Voorzitter Jesper Møller van de DBU noemde het zorgwekkend dat de UEFA een team wil sturen 'naar een land en regio waar momenteel heel weinig vliegtuigmaatschappijen willen landen'.

De Europese voetbalbond viel aanvankelijk niet te vermurwen, maar is nu toch van mening dat de situatie in Oost-Oekraïne te onveilig is. Dnjepropetrovsk ligt zo'n tweehonderd kilometer van Donetsk. In de regio woedt al maanden een strijd tussen het leger en pro-Russische-separatisten.

De Oekraïens kampioen Shakhtar Donetsk besloot eerder woensdag zijn thuiswedstrijden dit seizoen in Lviv af te werken. De spelers en technische staf van de club gaan voorlopig in Kiev wonen.

Vliegtuigen om 15.50 uur verwacht

De twee militaire vliegtuigen met de eerste 40 slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne worden om 15.50 uur verwacht op vliegbasis Eindhoven. Als de vliegtuigen naar het platform zijn getaxied wordt zo dicht mogelijk rond 16.00 uur de Last Post gespeeld en meteen erna een minuut stilte gehouden.

De organisatie van de ceremonie heeft dat woensdag aan de massaal toegestroomde pers meegedeeld.

Na de minuut stilte worden de kisten door militairen uit de vliegtuigen gedragen en in rouwauto’s geplaatst. Er spreekt niemand.

In colonne rijden ze in ongeveer anderhalf uur onder politiebegeleiding naar Hilversum.

Op de basis worden woensdag 1000 nabestaanden van alle slachtoffers verwacht. Ze worden afgeschermd van de pers.

[Tour] Spilak stapt af

Simon Spilak heeft tijdens de 17e etappe de Tour de France verlaten. De klimmer die dit jaar een etappe won in de Ronde van Romandië stond 105e in het algemeen klassement.

Eerder op de dag was al duidelijk dat Simon Gerrans niet meer zou opstappen. De etappe die bergop finisht op de pla d'adet wordt gezien als de zwaarste van deze Tour de France, de zogenaamde koninginnerit. Spilak stapte al af voordat de eerste bergen begonnen. De renner van Katusha kon zijn niveau van eerder dit seizoen geen passend vervolg geven in de Tour.

Door het afstappen van Spilak zijn er nog 167 renners in koers.

Litouwen officieel eurozone ingehamerd

Litouwen heeft woensdag officieel toestemming gekregen om op 1 januari volgend jaar de euro in te voeren. Alle betrokken partijen hadden al ingestemd met de toetreding van de Baltische staat, maar het voorstel is nu ook formeel in de Europese Raad van Ministers afgehamerd. Dat maakte de Italiaanse raadsvoorzitter Sandro Gozi woensdag bekend.

Het Europees Parlement stemde vorige week woensdag al met grote meerderheid in met het toetreden van Litouwen. Een ruime meerderheid van de parlementariërs vond dat de Baltische staat de afgelopen jaren voldoende hervormingen heeft doorgevoerd om de euro in te voeren. Eerder gingen ook de Europese regeringsleiders en de Europese Commissie al akkoord.

Litouwen wordt daarmee het negentiende land met de euro als betaalmiddel. Het land neemt daarmee afscheid van de Litas. Met Litouwen hebben straks alle drie de Baltische staten de euro. In 2011 voerde Estland de Europese munt al in, terwijl Letland begin dit jaar toetrad tot de muntunie.

Löw blijft ook na WK-winst bondscoach Duitsland

Joachim Löw blijft ook na het behalen van de wereldtitel bondscoach van Duitsland. Dat zegt hij woensdag op de website van de Duitse voetbalbond DFB. "Ik ben nog net zo gemotiveerd als op mijn eerste dag. We hebben in Brazilië een groots succes gevierd, maar er zijn nog meer doelen die we willen bereiken."

Löw heeft nog een contract tot het EK 2016 in Frankrijk. De 54-jarige trainer volgde na het WK van 2006 in Duitsland Jürgen Klinsmann op als bondscoach. Daarvoor was hij al assistent van Klinsmann bij de Mannschaft. Voor de overwinning op het WK in Brazilië werd hij al tweede op het EK van 2008 en haalde hij met Duitsland de halve finales van het WK in 2010 en het EK van 2012.

'Telefoons slachtoffers opgenomen door onbekenden'

Nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne hebben toen ze de telefoons van hun omgekomen geliefden belden een Oost-Europees klinkende stem gehoord. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van enkele nabestaanden. Volgens de krant wijst dat erop dat in het rampgebied enorm is geplunderd.

Telefoonproviders kunnen vanwege privacywetgeving niet bevestigen dat er gebeld is na de crash. Ze maken wel een uitzondering voor nabestaanden die het mobiele abonnement van slachtoffers snel willen opzeggen. Normaal is daar een overlijdensakte voor nodig, maar dat is in deze situatie niet nodig.

'Sabotageplan rebellen rampplek onderschept'

De Britse inlichtingendiensten hebben bewijs verzameld dat pro-Russische rebellen een plan hebben opgesteld om de rampplek van Malaysia Airlines vlucht MH17 te saboteren. Er zijn volgens Britse media bewijzen dat er wrakstukken van andere vliegtuigen op de plaats van de ramp zijn neergelegd. Ook zouden rebellen hebben gesproken over het verwijderen van lichamen van de plek van vliegramp.

Dat meldden de nieuwszender Sky News en de BBC woensdag op basis van bronnen. Er zou ook overleg zijn geweest om de zwarte dozen naar Moskou te sturen. De zwarte dozen zijn in inmiddels in bezit van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

"Ik denk dat dit zal inspelen op de angst van veel mensen dat niet alle lichamen zullen worden teruggeven, dat er geknoeid is met onderdelen van het vliegtuig om te proberen bewijzen te verbergen", aldus een verslaggever van Sky. "Het is verschrikkelijk moeilijk geweest voor internationale onderzoekers om toegang te krijgen tot de plaats van de ramp."

Een verslaggeefster van de BBC op de plaats van de ramp stelde woensdag ook vast dat er van alles is veranderd aan de rampplek. "We zijn op de plaats van de crash en vreemd dat sommige persoonlijke bezittingen de afgelopen 2 dagen zijn verdwenen. Stapels kleiner, dingen herschikt", twitterde ze woensdag.

Sabotageplan rebellen rampplek onderschept
Sabotageplan rebellen rampplek onderschept (Foto: ANP)

Twee Oekraïense gevechtsvliegtuigen neergehaald

In het oosten van Oekraïne zijn twee gevechtsvliegtuigen van het regeringsleger neergeschoten. Dat heeft het Oekraïense ministerie van defensie woensdag bekendgemaakt. Wie de aanval heeft uitgevoerd is nog niet bekend.

Volgens het ministerie zaten in beide toestellen een of twee bemanningsleden. De aanval vond plaats in de buurt van Torez, waar de koelwagons met de lichamen van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 maandag vertrokken. Vermoedelijk zitten pro-Russische separatisten achter de aanslag.

Het is de eerste keer dat een vliegtuig wordt neergeschoten sinds de crash van het toestel van Malaysia Airlines.

'Mexico in 2015 terug op F1-kalender'

De Grand Prix van Mexico keert in 2015 waarschijnlijk terug op de Formule 1-kalender. Dit blijkt uit documenten die het bedrijf CIE aan de Mexicaanse beurs gepresenteerd heeft. Het zou gaan om een vijf jarig contract dat volgend jaar in moet gaan. De onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium.

Er moet gereden gaan worden op Autodromo Hermanos Rodriquez in Mexico City dat hiervoor grondig gerenoveerd moet worden. Momenteel biedt de baan plaats aan 32.000 toeschouwers. Deze baan was tussen 1962 en 1970 en tussen1986 en 1992 al gastheer van een Formule 1-race.

Zestien lichamen onder brokstukken MH17 gevonden

Onder de brokstukken van rampvlucht MH17 zijn stoffelijke resten van nog eens zestien slachtoffers gevonden. Dat meldt de Volksrepubliek Donetsk op haar website.

De resten worden geborgen zodra onderzoekers hun werk hebben kunnen doen. Vervolgens worden de lichamen overgebracht naar een koelwagon die klaarstaat op het station van Torez. Ook staat daar een goederenwagon met persoonlijke eigendommen van de slachtoffers die op de rampplek zijn verzameld. De wagon wordt bewaakt.

Ecclestone: "GP Rusland gaat door"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft benadrukt dat de Grand Prix van Rusland gewoon doorgang zal gaan vinden. De race staat voor 12 oktober in Sochi geprogrammeerd en de politieke spanningen die er nu zijn, onder meer door het neerstorten van vlucht MH17, kunnen daar niets aan veranderen.

Ecclestone is duidelijk over de situatie. "Wij laten ons niet leiden door politiek. Wij hebben een contract en dat zullen we respecteren. Bovendien heeft president Putin zich altijd ingezet om van dit evenement een succes te maken en dat zullen ook wij blijven doen."

De Brit is niet bang dat grote Formule 1-sponsoren dwars gaan liggen, omdat de situatie bij hen (politiek) gevoelig ligt. "Ik voorzie daarin geen grote problemen. Rusland lag ten tijde van het wereldkampioenschap voetbal ook al onder het politieke vergrootglas. Toch hoorde je niemand over de deelname van het Russische nationale elftal. Nogmaals, er ligt een contract en beide partijen zullen dat contract naleven."

Paypal maakt bier bestellen mogelijk

Paypal laat Nederlandse klanten via zijn app mobiel bestellen en betalen op 1500 locaties, met name horecazaken. Het Amerikaanse bedrijf werkt hiervoor samen met de Nederlandse dienst MyOrder. Een deel van de MyOrder-locaties ondersteunt nu Paypal, zo maakten beide bedrijven woensdag bekend.

Nederland is na het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk het derde land in Europa waar Paypal de mobiele betaaldienst via de 'check in' aanbiedt. Met de Paypal-app kunnen klanten 'inchecken' op een locatie. Via een virtuele menukaart is de bestelling door te geven, waarna betalen met één druk op de knop gaat. Behalve bij horecazaken is het ook bij bioscopen en parkeerplekken mogelijk met Paypal te betalen. Bij sommige horecagelegenheden zijn bestellingen vooraf te plaatsen, met aangeven van het tijdstip waarop ze worden afgehaald.

Paypal zegt ruim 1 miljoen actieve gebruikers te hebben in Nederland. MyOrder, dat voor 80 procent van de Rabobank is, telt in totaal 12 duizend aangesloten locaties. De ondersteuning van Paypal wordt gefaseerd uitgevoerd, te beginnen in de Randstad. MyOrder meldt 200 duizend actieve gebruikers. "Het aantal aangesloten locaties neemt voor het eind van het jaar toe naar meer dan 16 duizend", aldus MyOrder-oprichter Thomas Brinkman.

Vliegtuigramp inspireert internetfraudeurs

Er zijn oplichters actief die een slaatje proberen te slaan uit de vliegramp in Oekraïne. Daarvoor waarschuwt de Fraudehelpdesk. Woensdag zijn de eerste meldingen binnengekomen over e-mails waarin oplichters geld proberen af te troggelen.

In een van de mails beweert ene 'Amin Harris' een journalist te zijn die op de rampplek aanwezig was. Hij zou daar een waardevol voorwerp gevonden hebben, waarvan hij de opbrengst zou willen delen.

In een ander bericht schrijft de oplichter dat hij een 85-jarige gepensioneerde dokter is uit Kuala Lumpur. Hij vraagt de ontvanger om hem te helpen bij het vervullen van de laatste wens van zijn overleden vrouw: geld doneren aan een goed doel.

Volgens de Fraudehelpdesk zijn dit voorbeelden van voorschotfraude. Mensen die wel op zo'n voorstel ingaan, krijgen al snel de vraag een voorschot te betalen voor bijvoorbeeld transactiekosten. Dit geld krijgen zij dan nooit meer terug.

Fraudedesk.nl is de nationale helpdesk voor vragen en meldingen over fraude. De organisatie werkt onder meer samen met de politie.

Ook Russen doen mee aan onderzoek ramp MH17

Bij het onderzoek naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 zijn experts uit acht andere landen betrokken, waaronder Rusland. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdag laten weten. Wat er in het uiteindelijke onderzoeksrapport terechtkomt, beslist uiteindelijk alleen de Onderzoeksraad.

De Onderzoeksraad heeft sinds dinsdagavond formeel de leiding over het onderzoek. Nederland nam die op zich op verzoek van Oekraïne, het land waar het toestel neerstortte. Zowel Nederland, waar 193 van de 298 slachtoffers vandaan kwamen, als Oekraïne levert onderzoekers. Rusland liet dinsdag al weten ook mee te willen doen.

Behalve Nederlandse, Oekraïense en Russische onderzoekers nemen ook experts uit Maleisië, Australië, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië deel aan het onderzoek. Ten slotte is ook de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO bij het onderzoek betrokken. De regels voor het onderzoek zijn vastgelegd in een verdrag van deze organisatie.

Op basis van alle gegevens schrijft de Onderzoeksraad een rapport en worden mogelijk aanbevelingen gedaan. Hoewel de betrokken onderzoekers uit andere landen daarbij kunnen helpen en commentaar kunnen geven, beslist alleen de raad wat er in het uiteindelijke rapport komt en wanneer dat wordt gepubliceerd.

Het onderzoek, dat wordt geleid door de Leidse hoogleraar veiligheid en recht Erwin Muller, richt zich uitsluitend op wat met het toestel is gebeurd. Het wijst geen schuldigen aan. Als er aanwijzingen zijn voor strafbare feiten, waaronder terroristische, dan worden die volgens de bestaande regels overgedragen aan de relevante autoriteiten.

In het gebied waar het toestel donderdag werd neergehaald hebben pro-Russische separatisten het voor het zeggen. Oekraïne aan de ene kant en de separatisten en Rusland aan de andere wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar. Volgens de VS werd de MH17 waarschijnlijk per ongeluk neergeschoten door separatisten.

'Risico op raketaanval Oekraïne was bekend'

Het risico op een raketaanval in het oosten van Oekraïne was bij een aantal landen al bekend voordat vlucht MH17 op 17 juli werd neergehaald. Luchtvaartmaatschappijen uit die landen hebben daarop hun vluchtroutes aangepast. Dat zegt voorzitter van de European Cockpit Association (ECA) Nico Voorbach woensdag tegenover RTL Nieuws.

De ECA zegt zich te baseren op informatie van piloten uit de eigen achterban en contacten in de inlichtingenwereld. De Europese pilotenvereniging pleit daarom voor een organisatie die in het vervolg wereldwijd informatie verzamelt voor luchtvaartmaatschappijen.

Luchtvaartmaatschappijen uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië zijn volgens Voorbach 'gewaarschuwd voor het feit dat als zij in dat gebied kwamen, op welke hoogte dan ook, dat er een gevaar was dat er oorlogshandelingen tegen hun vliegtuigen gepleegd zouden worden'.

Voor hen was het volgens Voorbach dus duidelijk dat separatisten beschikten over luchtdefensie- en raketsystemen die ook commerciële vluchten op grote hoogte konden bereiken. In het RTL Nieuws zegt de voorzitter dat bekend was 'dat deze in handen waren van mensen die dat zouden gebruiken tegen vliegtuigen van Oekraïne of Rusland en dus ook tegen passerende andere vliegtuigen, zogenaamd collateral damage'.

Voorbach noemt het 'schandalig' dat deze informatie niet wordt gedeeld met andere luchtvaartmaatschappijen. "Als dit internationaal bekend was geweest, dan was er niet één vlucht overheen gevlogen. Dan was dit nooit gebeurd, want dan was het luchtruim leeg geweest."

Molens in rouwstand voor slachtoffers vliegramp

De meeste molens in Nederland staan woensdag in de rouwstand vanwege de nationale dag van rouw. Aan het advies van de vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars wordt vermoedelijk massaal gehoor gegeven.

De rouwstand houdt in het grootste deel van Nederland in dat de onderste wiek voorbij het laagste punt wordt gezet. De molenaars willen zo hun medeleven betuigen aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Nederland telt ruim duizend molens.

Spijt Broertjes over opmerking dochter Poetin

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes (PvdA) heeft spijt van zijn opmerking dat de dochter van de Russische president Vladimir Poetin Nederland uitgezet zou moeten worden. Dat laat hij woensdagochtend via Twitter weten.

"Opmerking over dochter Poetin op Radio 1 was niet verstandig. Deze kwam voort uit een gevoel van onmacht dat vele mensen zullen herkennen", schrijft Broertjes.

De burgemeester opperde de maatregel dinsdag op de radio als ultieme sanctie tegen Poetin vanwege de vliegramp in Oekraïne. Poetins dochter Maria woont al enige tijd met haar Nederlandse vriend in de Krimwijk in Voorschoten.

Pretparken leggen attracties stil

De attractieparken in Nederland houden woensdag rekening met de nationale dag van rouw. De parken zijn gewoon open, maar shows en attracties worden rond 16.00 uur stilgelegd, laten ze woensdag weten.

In onder meer Walibi Holland, de Efteling en Toverland worden de wachtrijen gesloten en staan alle attracties stil. Ook horecapunten, shows en ander entertainment lassen op dat moment een pauze in.

In Toverland worden de bezoekers in meerdere talen bewust gemaakt van de minuut stilte die daarna volgt. Ook is een vuurwerkshow afgelast in het Limburgse attractiepark.

Rechtbanken schorsen zittingen om vliegramp

Alle zittingen in rechtbanken en gerechtshoven worden woensdagmiddag kort onderbroken vanwege de nationale dag van rouw. Als de eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Eindhoven aankomen worden de zittingen geschorst en volgt rond 16.00 uur een minuut stilte.

Medewerkers, procespartijen en bezoekers worden zo in de gelegenheid gesteld deel te nemen aan de herdenking, laat de Raad voor de Rechtspraak weten. Op alle gerechtsgebouwen hangen de vlaggen halfstok.

Barcelona haalt verdediger Mathieu van Valencia

FC Barcelona heeft de gewenste defensieve versterking te pakken. Jérémy Mathieu komt over van Valencia en tekent een contract voor vier seizoenen, met een optie voor een extra jaar. De Catalanen betalen twintig miljoen euro voor de 30-jarige Fransman, maakten de clubs woensdag bekend.

Mathieu is volgens Barcelona een veelzijdige verdediger, die als linksback en centraal achterin uit de voeten kan. De drievoudig international speelde sinds de zomer van 2009 voor Valencia, waar hij afgelopen seizoen een vaste waarde was. Eerder kwam hij uit voor Sochaux en Toulouse.

Barcelona kampte vorig seizoen met problemen in de verdediging door blessures van Gerard Pique en de inmiddels gestopte Carles Puyol.

KNVB wil wachten met discussie over WK in Rusland

De KNVB vindt het niet gepast om op dit moment van rouw een discussie te voeren over het WK 2018 in Rusland. De bond kreeg via verschillende wegen vragen over de deelname aan het toernooi. "Nederland rouwt om het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airways met 298 inzittenden. Stilstaan bij dit immense verlies staat nu voorop", schrijft de KNVB woensdag.

Pas als het onderzoek naar de ramp is afgerond, wil de bond een discussie over het WK voeren. "De bond is zich er van bewust dat een toekomstig WK in Rusland veel emotie oproept bij alle voetballiefhebbers en nabestaanden in Nederland. Tijdens deze zwarte dagen leeft de bond mee met de families, vrienden en voetbalverenigingen van de slachtoffers", aldus de KNVB.

De KNVB riep Nederlandse clubs eerder op de dag op om stil te staan bij de nationale dag van rouw. Nederlandse clubs die oefenduels gepland hebben spelen met een rouwband. Ook is de traditioneel druk bezochte seizoensopening van Feyenoord, om 20.00 uur tegen Real Sociedad, versoberd.

Judoka Verkerk scheurt kruisband af en mist WK

Marhinde Verkerk heeft de voorste kruisband van haar linkerknie gescheurd. Daardoor moet de judoka het wereldkampioenschap, dat eind augustus plaatsvindt, laten schieten. De diagnose werd gesteld, nadat een MRI-scan uitsluitsel gaf over de ernst van de blessure die de wereldkampioene van 2009 dinsdagochtend tijdens een trainingsstage in Keulen opliep.

Het missen van de mondiale titelstrijd is een flinke streep door de rekening van de nummer twee van de wereld. “Het is natuurlijk een zware blessure, maar ik ben ervan overtuigd dat Marhinde hier sterker uitkomt”, zegt bondscoach Marjolein van Unen. “Marhinde heeft een goed team om haar heen en met behulp van sportarts Peter Vergouwen wordt nu de juiste weg voor een spoedig en volledig herstel uitgestippeld.”

Van Unen maakt zich geen zorgen met het oog op het Olympische kwalificatietraject. “Marhinde behoort tot de absolute wereldtop. Als ze straks terug op niveau is, zal ze zich meteen weer kunnen meten met de beste judoka’s in deze klasse.”

Recht zo die gaat

De cijfers van vorig jaar vielen tegen. Mensen hebben door de zachte winter minder gas verbruikt, en tja, dat zie je. De inkomsten uit accijnzen vallen ook tegen. Dit kan natuurlijk komen door de extra heffingen, maar is volgens mij ook structureel inherent aan zuinigere auto's en auto's die helemaal niet meer op benzine rijden, en auto's die niet meer rijden.

Ook treinen een minuut stilgezet

Het treinverkeer staat woensdagmiddag toch stil bij de nationale dag van rouw. Dat zegt een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail. Hoe laat dat precies gebeurt, is nog niet duidelijk.

Aanvankelijk zouden de treinen gewoon doorrijden vanwege veiligheidsredenen. "Maar we willen toch een minuut stilte in acht nemen en de reizigers ook die kans bieden", aldus de woordvoerder. Volgens Prorail wordt het protocol wat op 4 mei van kracht is uit de kast gehaald. Machinisten worden aangespoord om niet in tunnels en bij overwegen te stoppen.

Het precieze tijdstip wordt in overleg met het rijk en Schiphol bepaald. Wel is dat rond 16.00 uur als de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne aankomen in Eindhoven.

Eerder woensdagochtend werd ook al duidelijk dat het vliegverkeer rond 16.00 uur wordt stilgelegd. Ook vervoerders als HTM, GVB en Connexxion zetten bussen en metro's stil.

Djuricic verruilt Benfica op huurbasis voor Mainz

Filip Djuricic speelt komend seizoen voor FSV Mainz. De Duitse club huurt de oud-speler van sc Heerenveen van Benfica. "Bij ons krijgt Djuricic de kans zich verder te ontwikkelen", zegt manager Christian Heidel op de website van Mainz. "Hij heeft zich met zijn prestaties opgewerkt naar de Europese top."

Djuricic verruilde Heerenveen vorig jaar zomer voor Benfica, maar in Lissabon was de 22-jarige Serviër niet verzekerd van een basisplaats. Met Mainz, dat als vijfde eindigde in de Bundesliga, komt hij komend seizoen uit in de Europa League.

FC Porto strikt Algerijn Brahimi

FC Porto heeft zich versterkt met de Algerijnse international Yacine Brahimi. De aanvallende middenvelder komt voor 6,5 miljoen euro over van Granada, meldt de Portugese club woensdag.

Brahimi, die een vijfjarig contract heeft getekend, maakte deze zomer indruk op het WK in Brazilië. Met Algerije eindigde hij als tweede in groep H, achter België. In de achtste finales verloren de Woestijnvossen van de latere wereldkampioen Duitsland.

Bij FC Porto wordt de 24-jarige Brahimi ploeggenoot van Bruno Martins Indi, die vorige week werd overgenomen van Feyenoord.

Ecuador ontslaat bondscoach Rueda

Reinaldo Rueda is ontslagen als bondscoach van Ecuador. Dat heeft de voetbalbond van het Zuid-Amerikaanse land bekendgemaakt. Onder leiding van de 57-jarige Colombiaan strandde Ecuador in de groepsfase van het WK.

De Ecuadoranen eindigden in Brazilië als derde in een groep met Frankrijk, Zwitserland en Honduras. Rueda was desondanks te spreken over het optreden van zijn ploeg en hoopte te mogen aanblijven. Hij stond sinds 2010 aan het roer bij Ecuador. Eerder had Rueda de nationale teams van Colombia en Honduras onder zijn hoede.

Sixto Vizuete volgt Rueda op. De eerste test voor de 53-jarige Ecuadoraan wordt de Copa America volgend jaar. Hij moet zijn land ook naar het WK 2018 in Rusland zien te loodsen. Vizuete moest vier jaar geleden nog plaatsmaken voor Rueda.

Sobere omlijsting bij oefenduel Feyenoord

De oefenwedstrijd van Feyenoord tegen Real Sociedad gaat ondanks de dag van nationale rouw gewoon door. Het treffen tegen de Spanjaarden wordt woensdagavond onder versoberde omstandigheden gespeeld, meldt de Rotterdamse club op zijn website. De spelers dragen rouwbanden en de muziekkeuze is aangepast.

Er was al een minuut stilte gepland in de Kuip voor de afgelopen jaar overleden oud-Feyenoorders. "Rondom deze minuut stilte zal ook op gepaste wijze worden stilgestaan bij de slachtoffers van de MH17-vliegramp", aldus Feyenoord.

De KNVB vraagt alle voetbalclubs in Nederland de vlaggen halfstok te hangen, rouwbanden te dragen en voorafgaand aan een wedstrijd een minuut stilte te houden. De voetbalbond heeft alle clubs een protocol gestuurd met daarin suggesties om de ramp te herdenken.

Van Gaal: "Tot nu toe fantastisch"

Louis van Gaal kijkt terug op een geslaagde eerste week bij Manchester United. De nieuwe manager verblijft met de selectie van The Red Devils in de Verenigde Staten. Van Gaal werd vorige week gepresenteerd bij Manchester United en stond donderdag voor het eerste op het trainingsveld. Een dag later vlogen de technische staf en de selectie naar de VS voor een oefentrip.

"Het is tot nu toe fantastisch", zei Van Gaal in Rose Bowl Stadium in aanloop naar het oefenduel met LA Galaxy. "Je denkt vast dat iedere coach dat zegt als hij aan iets nieuws begint. Maar ik meen het. Iedereen pikt de instructies van mijn assistenten goed op. Iedereen is gefocust om op een hoog niveau te kunnen presteren. Ik ben erg gelukkig met de werklust van de spelers sinds ik hier ben", aldus de nieuwe United-manager.

Kansen
Manchester United speelt in de VS tegen AS Roma, Internazionale en Real Madrid. Robin van Persie is er nog niet bij. Van Gaal lijkt daarom een beroep te gaan doen op Javier Hernandez. "Ik wil hem graag aan het werk zien. Ik weet alleen wat hij heeft gepresteerd onder een andere coach. Na de wedstrijd weet ik meer."

Van Gaal wilde niet ingaan op transfergeruchten. Mats Hummels en Arturo Vidal worden al langere tijd gelinkt aan Manchester United. "Ik ben iemand die mijn spelers wil leren kennen. Daarom kan ik geen antwoord geven. Ik wil alle hier aanwezige spelers een kans geven zichzelf te bewijzen onder mijn trainersschap."

'Minuut stilte niet op vluchtstrook'

Weggebruikers die woensdagmiddag een minuut stilte in acht willen nemen voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, moeten dat op een veilige plek doen. Het is verstandig om op tijd naar een parkeerplaats te rijden en niet op de vluchtstrook te stoppen, adviseert Rijkswaterstaat.

Stilstaande auto's op de snelweg leiden tot onveilige situaties. Op elektronische borden boven de wegen wordt daar op woensdag ook voor gewaarschuwd. "Veilig herdenken? Zoek een parkeerplaats, niet op de vluchtstrook", luidt de boodschap.

De eerste stoffelijke resten komen naar verwachting rond 16.00 uur aan op Eindhoven Airport en worden daarna zo snel mogelijk vervoerd naar een kazerne in Hilversum. De snelwegen A2 en A27 worden dan deels afgesloten voor verkeer om ruimte te maken voor het vervoer van de slachtoffers.

Britse export wapens Rusland miljoenen waard

Groot-Brittannië exporteert voor miljoenen ponden militaire goederen naar Rusland. Dat heeft de commissie voor het toezicht op de wapenexport van het Lagerhuis, de Britse Tweede Kamer, volgens de BBC vastgesteld.

Uit het rapport blijkt dat er op dit moment 251 transacties voor de levering van militaire goederen aan Rusland lopen waarvoor de Britse regering een vergunning heeft verleend. Het gaat onder meer om munitie voor handwapens, geweren en communicatie- en nachtzichtapparatuur.

Premier David Cameron pleitte maandag voor een verbod binnen de Europese Unie op de levering van militaire uitrusting aan Rusland. De reden is de steun van dat land aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. De premier noemde het ondenkbaar dat zijn land in de huidige omstandigheden oorlogsschepen aan Rusland zou leveren, zoals Frankrijk doet.

VN: waarschijnlijk oorlogsmisdaden Israël

Alles wijst erop dat Israël met de aanvallen op de Gazastrook het internationaal recht schendt en oorlogsmisdaden pleegt. Dat zei woensdag de Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay.

Ze sprak in Genève aan het begin van een speciale zitting van de Mensenrechtenraad van de VN over de op 8 juli begonnen Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Die hebben 650 Palestijnen het leven gekost, onder wie meer dan 150 kinderen. Meer dan 4000 mensen zijn gewond geraakt.

VN: waarschijnlijk oorlogsmisdaden Israël
VN: waarschijnlijk oorlogsmisdaden Israël (Foto: ANP)

'Kritiek op doorstart Estro onterecht'

De kritiek op de snelle doorstart van kinderopvangbedrijf Estro is niet terecht. Dat stelt advocaat Wouter Jongepier, die het proces begeleidde, woensdag in Het Financieele Dagblad. Volgens Jongepier heeft eigenaar HIG een goede prijs betaald om het bedrijf in handen te krijgen en was de transactie - een zogeheten pre-pack - daarmee aanvaardbaar.

"Er is altijd kritiek op een pre-pack", zo stelt hij in de zakenkrant. "Maar met een snelle doorstart is niets mis, zolang de prijs die wordt betaald goed is. En de uitkomst goed is." De doorstart van Estro voldeed volgens hem aan die voorwaarden. Wel geeft hij toe dat er aan de voorbereiding op het verkoopproces een en ander schortte.

Estro ging begin juli failliet en werd meteen daarna doorgestart onder de oude eigenaar, de investeringsmaatschappij HIG. HIG kocht overigens slechts een deel van het oude bedrijf, waardoor honderd van de 350 crèches zonder eigenaar zitten en zo'n duizend werknemers zonder werkgever. Later bleek dat de investeerder al langer voorbereidingen trof voor zo'n gecontroleerd faillissement.

Jongepier stelt dat hij vooral wilde voorkomen dat Estro volledig in elkaar zou zakken. Een directe sluiting van alle filialen zou volgens hem grote maatschappelijke gevolgen hebben gehad. "Dat zou rampzaling zijn geweest voor de ouders van de dertigduizend kinderen, het personeel en de leveranciers", zegt hij.

Concurrenten van Estro voelden zich kort na de procedure buitenspel gezet. Zij hadden ook een bod willen uitbrengen op het bedrijf, of delen daarvan, maar kregen naar eigen zeggen geen eerlijke kans. Volgens Jongepier was het bod van HIG het compleetst. "Zij konden of wilden binnen de vereiste korte termijn geen bieding doen van dezelfde omvang", aldus de stille bewindvoerder.

'Vliegende Greenpeace-directeur moet opstappen'

Ruim veertig stafleden en campagneleiders van Greenpeace eisen het vertrek van campagnedirecteur Pascal Husting, die vorige maand in opspraak raakte omdat hij per vliegtuig pendelde tussen Luxemburg en Amsterdam. Ook zijn baas, internationaal Greenpeace-directeur Kumi Naidoo, moet zich 'op zijn positie beraden'. Dat bevestigt de milieuorganisatie na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Husting en Haidoo hebben de milieuorganisatie zoveel schade toegebracht, dat alleen hun vertrek dat kan compenseren. Hun aanblijven ondermijnt de geloofwaardigheid van Greenpeace, vinden de medewerkers. "Het zal elke keer terugkeren zodra we politici of organisaties bekritiseren. Zoals nu trouwens al gebeurt. Als Greenpeace het niet juist kan doen, wie dan wel?", zo staat in een interne brief aan Husting en Haidoo.

Greenpeace stelt in een reactie dat het niet de bedoeling was dat de interne brief naar buiten zou komen. De Nederlandse directeur Sylvia Borren heeft de brief niet ondertekend. Ze vergelijkt de actie in de krant met een 'volksgerecht' en vindt opstappen onnodig. Ze betreurt de fouten maar denkt dat Greenpeace er uit kan komen zonder hun vertrek.

Husting vloog voorheen ieder weekend naar het hoofdkantoor van de organisatie in Amsterdam, maar dat werd later twee keer per maand. Toen veel donateurs ontstemd reageerden, besloot Husting voortaan de trein te pakken.

CD: Fink - Hard Believer

Het was een aantal jaartjes wachten, maar nu levert Fin Greenall (vocalen/gitaar), oftewel Fink, samen met Tim Thornton (drums/gitaar) en Guy Whittaker (basgitaar) zijn zesde studioalbum af. Zijn heerlijke voorganger, Perfect Darkness, stamde alweer uit 2011, maar tussendoor werden de liefhebbers van Fink wel warm gehouden door twee live-uitgaven, waarvan een met een flinke Nederlandse tint (Fink Meets the Royal Concertgebouw Orchestra).

HRW: leger Irak bombardeert willekeurig burgers

Bij willekeurige luchtaanvallen van het Iraakse leger op minstens vier steden zijn sinds vorige maand zeker 75 burgers om het leven gekomen. Dat schrijft Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat woensdag verscheen. Bij de bombardementen zette de krijgsmacht bomvaten in, berucht van aanvallen van de Syrische luchtmacht van president Bashar Assad.

De Iraakse regeringstroepen vielen steden aan in een poging om gebieden te heroveren op Islamitische Staat (IS) en andere soennitische rebellengroepen. Bagdad ontkent de aantijgingen, maar uit onderzoek van HRW blijkt dat de aanvallen gewoon doorgaan. De bommen worden willekeurig op bewoonde gebieden afgeworpen en zijn volgens HRW daarom in strijd met het internationaal recht.

"De Iraakse regering mag dan wel een gewetenloze strijdgroep bestrijden, dat geeft hen geen vrijbrief om burgers te doden op plekken waar zij denken dat IS-strijders zich verschuilen", aldus HRW-medewerker Joe Stork. "De gevolgen van de luchtaanvallen zijn rampzalig voor gewone inwoners."

De luchtmacht bombardeerde onder meer gebieden rondom moskeeën, overheidsgebouwen, ziekenhuizen en energiecentrales. "Het voelde alsof er een aardbeving plaatsvond", aldus een Irakees die een aanval met bomvaten meemaakte. "Ik rende naar mijn broer toe en zag zijn lichaam op straat liggen tussen vier brandende auto's."

HRW ondervroeg tientallen getuigen, gewonden en medische hulptroepen. Ook familieleden van de slachtoffers van bombardementen in Fallujah, Beiji, Tikrit en al-Sherqat. Van de 75 doden kwamen 17 mensen om het leven door bomvaten, onder wie twee kinderen. HRW roept de Iraakse regering op de bombardementen onmiddellijk te staken en vraagt bondgenoten om Bagdad alleen steun te leveren als aan deze voorwaarde wordt voldaan.

Woensdag 40 kisten naar Nederland

Woensdag worden 40 kisten naar Nederland gevlogen vanaf Charkov, niet 50 zoals eerder gezegd.

Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse forensisch team in Charkov woensdag tegen het ANP gezegd. Het Nederlandse Hercules transportvliegtuig brengt 16 kisten naar Eindhoven. Een Australisch militair toestel brengt nog eens 24 kisten naar Nederland.

Woensdag 40 kisten naar Nederland
Woensdag 40 kisten naar Nederland (Foto: ANP)

Geen vliegverkeer tijdens minuut stilte

Het vliegverkeer boven Nederland ligt woensdagmiddag bijna een kwartier stil vanwege de nationale dag van rouw. Rond 16.00 uur, als een minuut stilte wordt gehouden, stijgen of landen er geen toestellen van de luchthavens in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Maastricht en Eindhoven. Dat zegt een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding.

Voor het vliegverkeer geldt hetzelfde protocol als tijdens dodenherdenking op 4 mei. Vanaf 15.50 uur wordt het verkeer afgebouwd tot enkele minuten na 16.00 uur.

Boven de binnenstad van Amsterdam vliegen woensdagavond bovendien geen vliegtuigen in verband met de stille tocht. Het luchtruim is er tussen 19.00 en 22.00 uur gesloten.

Ook voor Eindhoven Airport, waar de eerste lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne rond 16.00 uur aankomen, zijn verschillende maatregelen van kracht. Vanwege de ceremonie is het volledige vliegverkeer tussen 15.45 en 18.00 uur stilgelegd.

'Zwarte dozen MH17 gearriveerd in Groot-Brittannië'

De zwarte dozen van rampvlucht MH17 zijn woensdag om 06.45 uur Nederlandse tijd aangekomen in Groot-Brittannië. Dat meldt de officiële Oekraïense commissie die werd ingesteld na de crash met het toestel. De zwarte dozen waren dinsdagavond door Maleisië overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De apparaten met vluchtgegevens uit de Boeing 777 van Malaysia Airlines worden verder onderzocht in de Air Accidents Investigation Branch in het Britse Farnborough. Naast onderzoekers van de Onderzoeksraad zullen experts uit meerdere landen zich daar over de inhoud buigen.

Ceremonie voor slachtoffers in Charkov

Op het internationale vliegveld van Charkov (Oekraïne) is een ceremonie gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp van vorige week.

Vier kisten stonden op het platform achter het vliegtuig van de Nederlandse luchtmacht dat klaarstaat om te vertrekken naar Nederland. Na de ceremonie, waarbij een minuut stilte werd gehouden en toespraken zijn gegeven, zijn de kisten in het vliegtuig geladen. De toespraken werden gehouden door vertegenwoordigers van de Oekraïense, Nederlandse en Australische regering.

Forensisch experts, Oekraïense militairen, vertegenwoordigers uit onder meer Maleisië en Australië vormden samen een soort erehaag aan weerskanten van het vliegtuig.

De Nederlandse ambassadeur was er ook. Oekraïense vlaggen hingen, in de stralende zon, halfstok.

Er stonden ook Nederlandse militairen en een aantal hoogwaardigheidsbekleders opgesteld op het platform.

Zeker 100 internationale journalisten, cameraploegen en fotografen zijn aanwezig om alles vast te leggen.

Ceremonie voor slachtoffers in Charkov
Ceremonie voor slachtoffers in Charkov (Foto: ANP)

Contador zet streep door Vuelta

Alberto Contador gaat definitief niet van start in de Vuelta. Dat meldt de Spaanse renner woensdag op Twitter. "Dit is een slechte dag. Het herstel van mijn blessures is gecompliceerd. Ik weet nog niet wanneer ik weer kan fietsen. Dag Vuelta", schrijft hij. Contador brak zijn scheenbeen bij een val in de Tour de France vorige week.

De kopman van Tinkoff-Saxo ging in de tiende etappe in een afdaling onderuit. Hij stapte wel weer op, maar moest even later alsnog de strijd staken. Naast zijn scheenbeenbreuk liep hij ook een wond aan zijn knie op. Hoewel Contador niet onder het mes hoefde, noemden zijn artsen deelname aan de Vuelta al vrijwel onmogelijk.

Shakhtar gaat thuisduels in Lviv spelen

Shakhtar Donetsk speelt zijn thuiswedstrijden dit seizoen in de West-Oekraïense stad Lviv. Dat zegt coach Mircea Lucescu woensdag op de website van de Oekraïens kampioen. Door de onrust in Donetsk, dat in handen is van pro-Russische-separatisten, gaan de spelers en technische staf van Shakhtar voorlopig in hoofdstad Kiev wonen.

Afgelopen weekeinde weigerden zes spelers van Shakhtar na een oefenduel in Frankrijk terug te keren naar Oekraïne vanwege de onveilige situatie in het land. De Braziliaanse aanvaller Douglas Costa zei voor zijn leven te vrezen. Of het zestal voldoende neemt met de handreiking van de club, is niet duidelijk.

Bruma: "Niet meer door ondergrens"

Jeffrey Bruma hoopt met PSV mee te doen om de landstitel. De Eindhovenaren eindigden vorig jaar na wisselvallige prestaties op een teleurstellende vierde plek. PSV hoopte vorig seizoen met Ajax, Feyenoord en FC Twente te strijden om de landstitel. De Brabanders moesten in de winterstop eigenlijk al afscheid nemen van de titeldroom.

Na een sterke start van de tweede seizoenshelft en een zwak slot van het seizoen moest PSV genoegen nemen met de vierde plek. De ploeg van trainer Phillip Cocu komt deze zomer uit in de voorronde van de Europa League. Bruma (22) hoopt dat PSV minder wisselvallig gaat presteren komend seizoen. "Vanaf dag één van de voorbereiding wordt hierop al gehamerd door de staf", zegt de oud-speler van Chelsea en Hamburger SV tegenover Metro.

Constant
"Goede wedstrijden zullen straks ook zeker worden afgewisseld met minder goede wedstrijden. Maar die minder goede wedstrijden moeten we wel winnen. Dan kun je verder. We mogen niet meer door de ondergrens zakken", aldus Bruma, die vorig seizoen een centraal duo vormde met Karim Rekik.

Manchester City haalde Rekik terug, maar PSV hoopt de enkelvoudig international nog een seizoen te huren. Bruma weet wat PSV moet doen. "Op de nul spelen en in de laatste minuten de winst pakken. Als je dat kunt opbrengen draai je ook een constanter seizoen", besluit de 6-voudig international.

Gadget: PocketBook Aqua

E-readers: de een zweert erbij de ander heeft liever the real deal: een echt boek. Een kleiner groepje leest liever op hun tablet. Dit laatste groepje heeft voornamelijk een uitdaging als het gaat om met deze zomerse temperaturen ook buiten nog iets te kunnen lezen. Over het algemeen worden tablets dan volkomen onleesbaar. Een e-reader biedt dan weer uitkomst, maar als je naar het strand gaat, kunnen ook die een probleem opleveren: water en zand. PocketBook heeft met de Aqua een e-reader die hiertegen bestand is op de markt gebracht.

Guardiola: "Als ik niet win, moet ik weg"

Pep Guardiola beseft dat hij komend seizoen met Bayern München opnieuw prijzen moet winnen. De Spanjaard veroverde vorig seizoen de dubbel in Duitsland. Guardiola volgde een jaar geleden Jupp Heynckes op bij Bayern. Voorganger Heynckes won twee jaar geleden de Champions League, Bundesliga en DFB Pokal.

Guardiola greep vorig seizoen naast de Champions League-titel. Bayern werd in de halve finales uitgeschakeld door Real Madrid (5-0). "Er zijn geen geheimen. Als ik geen prijzen win, komt er een andere coach volgend jaar. Dan moet ik weg", zei Guardiola tegen Duitse media. "Ik probeer mijn uiterste best te doen en geef alles wat ik in mij heb. Net als bij Barça. Ik moest mij aanpassen aan een nieuw land en een andere voetbalstijl."

Speelwijze
"Ik hoop mij aan te passen aan Bayern en ik hoop dat de spelers zich kunnen vinden in mijn ideeën. Dat is een proces dat langer duurt dan één jaar. Maar we hebben de Bundesliga en DFB Pokal gewonnen vorig seizoen. Wat tegen Real Madrid gebeurde was beschamend. Een gemiste kans voor ons."

Guardiola stelt dat andere clubs steeds de speelwijze van Barcelona willen kopiëren. "Het gaat er om of je erin gelooft. Ik denk niet dat Engeland en Italië op het WK werden uitgeschakeld door een verkeerd systeem of dat Duitsland juist won door een goed systeem. Spanje verloor ook en houdt vast een de speelwijze. Coaches en spelers moeten ook geduld hebben."

Clippers-coach Rivers stapt op als Sterling blijft

Los Angeles Clippers-trainer Doc Rivers stapt op als eigenaar Donald Sterling de NBA-ploeg niet verkoopt. Dat heeft Rivers laten weten aan algemeen directeur Richard Parsons. "Doc heeft het misschien wel moeilijker met deze situatie dan ieder ander", zei Parsons dinsdag tijdens het proces dat duidelijk moet maken of Sterlings vrouw Shelly de Clippers mag verkopen aan Steve Ballmer.

Volgens Rivers, die zwart is, hebben ook andere werknemers van het team aangegeven niet onder Sterling willen werken. De 80-jarige vastgoedmagnaat raakte eerder dit jaar in opspraak door racistische uitspraken. De NBA, die hem al beboette en schorste voor het leven, wil hem weghebben. Sterling kondigde eerst aan dat aan te vechten, besloot zich er toen bij neer te leggen, maar veranderde vervolgens opnieuw van gedachten.

Shelly besloot eigenhandig een deal met oud-Microsoft-topman Ballmer te sluiten, nadat twee artsen hadden verklaard dat haar man geestelijk niet meer bij was. Sterling en zijn advocaten claimen echter dat ze hem onder valse voorwendselen aan een onderzoek hebben onderworpen.

[Tour] Etappe van vandaag

Michael Rogers heeft eindelijk zijn touretappe binnen en Thibaut Pinot blijkt toch wel redelijk te kunnen dalen. Het was een interessante etappe gisteren, maar vandaag staat volgens velen de koninginnerit van de Tour op het programma. Het wordt een korte etappe met erg veel klimwerk, door de niet-klimmers moet er dus op de tijdslimiet gelet gaan worden.

Startplaats
De start wordt gegeven in Saint-Gaudens, een stadje van ruim twaalfduizend inwoners. Gezien de ligging in de Pyreneeën is het niet verwonderlijk dat de Tour Saint-Gaudens al vaak aangedaan heeft. Twaalf keer werd het peloton er op gang geschoten, acht keer lag hier de finish. Zoals in 1955, toen Louison Bobet hier tweede werd en de basis legde voor zijn derde tourzege op rij: Een unicum. De laatste keer dat hier de finish lag was in 1999, toen Dimitri Konishev won. Opvallend detail: Jens Voigt was er destijds al bij, hij reed zijn tweede Tour.

In recente jaren lag de start nog wel in Saint-Gaudens. Zo won Pierrick Fédrigo in 2009 de hier vertrokken rit, net als Jelle Vanendert in 2011. Saint-Gaudens wordt al sinds mensenheugenis bewoond en was eerst bekend als Mas-Saint-Pierre. In de vijfde eeuw veranderde de naam in Saint-Gaudens, naar de jonge herder Gaudens die door de Visigoten werd vermoord, hij wilde zijn religie niet afzweren. Tegenwoordig voelt het stadje middeleeuws aan vanwege de oude gebouwen, waaronder een bijna duizend jaar oud klooster.

Het bijna een millenium oude klooster in Saint-Gaudens (Foto: WikiCommons/Dvillafruela)
Het bijna een millenium oude klooster in Saint-Gaudens (Foto: WikiCommons/Dvillafruela)

Finishplaats
Zoals wel vaker in etappes met aankomsten bergop komen we ook vandaag aan in een skioord. Saint-Lary Pla d'Adet, waar nog geen duizend inwoners hun thuis hebben, is de finishplaats van vandaag. Beter gezegd, Pla d'Adet ligt een klein stukje boven Saint-Lary. In 1974 kwam hier voor het eerst een touretappe aan, gewonnen door Raymond Poulidor. Een jaar later volgde de enige Nederlandse winnaar op de Pla d'Adet, Joop Zoetemelk.

Zowel in 1976 als in 1981 startte de rit die hier eindigde in Saint-Gaudens, net als vandaag. Opvallend genoeg won Lucien van Impe beide etappes. In 2005 was deze klim voor het laatst de slotklim in een etappe, toen won George Hincapie zijn enige touretappe in zeventien deelnames. Vanwege het dopingschandaal rondom de ploeg van Lance Armstrong heeft Hincapie deze zege echter in moeten leveren.  

Profiel etappe 17 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 17 (Bron: letour.fr)

Etappebeschrijving
In tegenstelling tot die van gisteren is de etappe van vandaag erg kort, slechts 124,5 kilometer. Met drie klimmen van de eerste categorie en aankomst op een klim van de buitencategorie is het volgens velen echter wel de koninginnerit van de Tour. Vanuit de start loopt het al lichtjes omhoog, en via Barbazan en de tussensprint in Saint-Béat komen we in Bossòst, dat ligt in Spanje. De eerste berg, de Col du Portillon, wordt aan de Spaanse kant beklommen. De ruim acht kilometers zijn redelijk gelijkmatig, maar met 6 tot 8% zeker niet makkelijk. 

Profiel van de Col du Portillon (Bron: letour.fr)
Profiel van de Col du Portillon (Bron: letour.fr)

Na de afdaling van de Portillon komen we in Bagnères-de-Luchon, waar Michael Rogers gisteren won. Het gaat hier gelijk weer omhoog, naar de top van de Col de Peyresourde, een van de bekendste klimmen van de laatste jaren. Het begin is best prima te doen, maar vooral de tweede helft van de dertien kilometer lange klim is pittig, constant rond de 8%. Na de klim wordt er een kilometer of tien gedaald, waarna een kort vlak stukje volgt.

Profiel van de Col de Peyresourde (Bron: letour.fr)
Profiel van de Col de Peyresourde (Bron: letour.fr)

De kortste klim van de dag is de Col de Val Louron-Azet van 7,4 kilometer. Deze is wel van de eerste categorie, en dus niet makkelijk. Vooral de eerste kilometers zijn zwaar, met ruim 10% stijging. Daarna wordt het wat minder, tot aan de laatste paar honderd meter, waar de 11% gehaald wordt. Het is vervolgens weer tien kilometer dalen, tot de slotklim gaat beginnen.

Profiel van de Col de Val Louron-Azet (Bron: letour.fr)
Profiel van de Col de Val Louron-Azet (Bron: letour.fr)

De laatste klim van de etappe is ook de zwaarste, de klim naar Pla d'Adet van de buitencategorie. Tot aan de top is het rum tien kilometer aan gemiddeld dik 8%. Met 5 tot 7% vallen de laatste drie kilometers wel mee, maar daarvoor is het loodzwaar. Er zitten twee volle kilometers van dik 10% in, evenals tweeduizend meter van meer dan 9%. Kilometers twee en drie zijn het steilst, na zeven kilometer is het zwaarste achter de rug.

Profiel van de slotklim naar Pla d'Adet (Bron: letour.fr)
Profiel van de slotklim naar Pla d'Adet (Bron: letour.fr)

Favorieten
Gisteren was het een mooie dag voor een groep vluchters, dat lijkt vandaag een stuk minder aan de orde te zijn. Er zijn in deze Tour drie man die bergop echt de sterksten zijn, met geletruidrager Vincenzo Nibali voorop. Ook het Poolse wonderkind Rafal Majka is in absolute topvorm, zoals hij met zijn etappezege al liet zien. Als het inderdaad een strijd tussen de 'grote mannen' wordt zullen deze twee het waarschijnlijk uit gaan maken, samen met de Fransman Thibaut Pinot. Hij liet gisteren zien dat zijn grootste daalangst wel overwonnen lijkt te zijn en kwam na een lange afdaling 'gewoon' met Nibali over de streep.

Verlies Nuon-eigenaar Vattenfall veel kleiner

Het Zweedse Vattenfall heeft vorig kwartaal aanmerkelijk minder verlies geleden dan in dezelfde periode vorig jaar. De eigenaar van energiebedrijf Nuon hield na het betalen van de belastingaanslag 2,3 miljard kronen (250 miljoen euro) over, zo maakte Vattenfall woensdag bekend. Vorig jaar was dat nog een verlies van 25,8 miljard kronen.

Dat Vattenfall veel minder diep in het rood eindigde dan in het tweede kwartaal van 2013 komt vooral doordat het bedrijf veel minder moest afschrijven. Het concern boekte vorig jaar nog bijna dertig miljard kronen af op zijn bezittingen, waarvan meer dan de helft bij Nuon. Die kosten vielen vorig kwartaal weg.

Zonder die eenmalige kosten van vorig jaar deed Vattenfall het echter minder dan vorig jaar. De onderliggende operationele winst daalde namelijk van 5,4 miljard naar 4,1 miljard kronen. Vattenfall had naar eigen zeggen veel last van de zwakke vraag naar energie en de dalende prijzen van elektriciteit.

Door die ontwikkelingen daalde ook ze omzet van het Zweedse concern. De inkomsten van Vattenfall kwamen tussen april en juni uit op 36,6 miljard kronen. Dat is een daling van 4,4 procent in vergelijking met vorig jaar.

Groei investeringen afgezwakt in mei

Bedrijven en overheden hebben in mei een half procent meer geïnvesteerd dan in diezelfde maand vorig jaar. De investeringen namen daarmee minder snel toe dan de afgelopen maanden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag gemeld.

In de bouw werd minder geld aan investeringen uitgegeven dan vorig jaar. Voor auto's en machines werd wel vaker de beurs getrokken.

Ondanks het lagere groeitempo trekken de investeringen al acht maanden op rij aan. Maar uit de investeringsradar van juli blijkt dat de omstandigheden om investeringen te doen zijn verslechterd, meldt het CBS. Dat komt doordat de export in mei kromp. De zeven maanden daarvoor nam de export juist toe.

Costa Concordia op weg naar laatste rustplaats

Het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia is woensdag aan zijn laatste reis begonnen. Dat meldt de BBC. Het schip, dat 2,5 jaar geleden op de klippen liep bij het Italiaanse eiland Giglio, wordt de komende dagen naar de haven van Genua gesleept. Daar wordt het schip gesloopt. Bij de scheepsramp kwamen in januari 2012 32 mensen om het leven.

De Costa werd vorige week met behulp van grote pontons weer aan het drijven gebracht. Het wordt de komende dagen met minder dan vier kilometer per uur naar Genua gesleept en wordt begeleid door een tiental sleepboten. Het wrak komt waarschijnlijk zaterdag of zondag aan in de haven van Genua.

'Personeel NRC Media in de clinch met eigenaar'

Werknemers van NRC Media vechten een conflict met eigenaar Egeria uit voor de rechter. De grootaandeelhouder weigert een door het personeel voorgestelde werkgeverscommissaris in de raad van commissarissen te benoemen, tot woede van het personeel. Dat meldt De Telegraaf op basis van betrokkenen.

Via de rechter wil het personeel voor elkaar krijgen dat de commissaris, Jerry Hoff, alsnog wordt benoemd. Hoff had eerder aangegeven 'het belang van aandeelhouderswaarde te willen combineren met de maatschappelijke en journalistieke functie van NRC', aldus De Telegraaf. Het accent legt hij daarbij op de belangen van de werknemers.

Het personeel van NRC Media is bezorgd over de toekomst nu Egeria NRC Media in de etalage heeft gezet. Onder NRC Media vallen onder meer de kranten NRC Handelsblad en NRC Next. Op 12 augustus komt de zaak voor de rechter.

OVSE-waarnemers op pad met Maleisiërs

De waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn woensdag voor de zesde dag op rij actief in het gebied in Oekraïne waar donderdag vlucht MH17 uit Amsterdam neerstortte. De OVSE laat weten dat ze worden vergezeld door Maleisiërs.

De Maleisische experts zijn een medewerker van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines en twee medewerkers van de Maleisische luchtvaartautoriteiten. Er wordt geen melding gemaakt van Nederlandse deskundigen.

Eerste wagon is leeggehaald in Charkov

In een lege fabriekshal op een industrieel complex in Charkov doen tientallen forensisch experts uit Nederland en andere landen deze dagen in alle rust hun werk. Afgeschermd van de buitenwereld pakken ze zak voor zak uit een gekoelde treinwagon.

Ze maken de plastic zakken, met daarin lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, echter niet open. De identificatie gebeurt pas in Nederland.

Het is daarom aan de experts in Charkov in het oosten van Oekraïne om alles klaar te maken voor vervoer naar ons land. Ze doen elke zak in een andere lijkzak die geschikt is voor transport en leggen deze vervolgens in een houten kist. Vliegtuigen brengen de kisten vanaf woensdag over naar vliegbasis Eindhoven, waarna ze worden vervoerd naar een kazerne in Hilversum.

De stoffelijke overschotten van bijna 200 omgekomen passagiers van het vliegtuig van Malaysia Airlines kwamen dinsdagochtend in gekoelde treinwagons aan in Charkov. Voordat de forensisch experts in beschermende kleding aan de slag gingen, was er een korte ceremonie met een minuut stil ter nagedachtenis van de slachtoffers, vertelt een woordvoerster van het Nederlandse team.

Na de eerste dag werken was de eerste wagon leeg, met de tweede is een begin gemaakt. De forensische teams werkten door tot in de avond, namen daarna rust en gaan woensdag in de vroege ochtend weer verder. Een Nederlands en een Australisch vliegtuig vervoeren de eerste 50 lijkkisten die dag naar Nederland.

Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) houdt er volgens de woordvoerster serieus rekening mee dat er nog menselijke resten in het rampgebied liggen. Daarom zullen Nederlandse experts teruggaan naar die plek om dat te onderzoeken. Maar wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Aan boord van vlucht MH17 vanuit Amsterdam zaten 298 mensen, onder wie 193 Nederlanders. Pas als alle lichamen en lichaamsdelen zijn geïdentificeerd, is duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn geborgen, benadrukt de woordvoerster.

Eerste wagon is leeggehaald in Charkov
Eerste wagon is leeggehaald in Charkov (Foto: ANP)

China draait duimschroeven op internet verder aan

Internetgebruikers in China krijgen met nog meer restricties te kampen dan al het geval was. De autoriteiten lieten woensdag weten porno, 'verspreiders van geruchten' en smaad harder aan te gaan pakken, meldt persbureau Xinhua.

Het verspreiden van geruchten gaat zwaarder worden bestraft. Als openingszet heeft de Chinese overheid een aantal websites gesloten en enkele tientallen mensen opgepakt. Momenteel staat er maximaal drie jaar celstraf op het schrijven van lasterlijke berichten op internet.

Winst Daimler gehalveerd ondanks verkooprecord

Autofabrikant Daimler heeft zijn winst vorig kwartaal ruimschoots zien halveren in vergelijking met vorig jaar. De eigenaar van Mercedes-Benz hield eind juni na het betalen van belasting 2,2 miljard euro over, zo maakte het Duitse bedrijf woensdag bekend. In het tweede kwartaal van vorig jaar resteerde onder de streep nog 4,6 miljard euro.

De winst valt overigens vooral lager uit omdat Daimler vorig jaar flink verdiende bij de verkoop van zijn belang in EADS, het bedrijf achter vliegtuigbouwer Airbus. Zonder eenmalige verdiensten hield de autobouwer juist meer geld over dan in 2013. Het bedrijfsresultaat steeg namelijk met twaalf procent naar 2,5 miljard euro.

Vooral Mercedes droeg flink bij aan de winstgevendheid van Daimler. Het Duitse luxemerk zag zijn bedrijfsresultaat met 35 procent toenemen naar 1,4 miljard euro. Dat resultaat is mede te danken aan de verbeterde verkoop. Mercedes verkocht tussen april en juni bijna 419 duizend auto's, drie procent meer dan vorig jaar.

Mede door de goede resultaten van vlaggenschip Mercedes bereikte Daimler afgelopen kwartaal een verkooprecord. Het bedrijf wist in totaal bijna 629 duizend nieuwe auto's te slijten. Dat leverde een omzet op van 31,5 miljard euro, een toename van zes procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Topman Dieter Zetsche toonde zich in een toelichting tevreden over de resultaten van zijn bedrijf. "We worden steeds winstgevender en onze strategie begint vruchten af te werpen", stelde hij. "De autoverkoop, de omzet en het bedrijfsresultaat zullen ook in de rest van dit jaar significant stijgen."

Opnieuw veel rouwadvertenties in kranten

In de landelijke dagbladen staan woensdagochtend opnieuw veel rouwadvertenties voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. De opvallendste zijn van de Luchtverkeersleiding Nederland en Malaysia Airlines.

"Met verdriet in ons hart betuigen wij onze oprechte deelneming aan de nabestaanden van de inzittenden van vlucht MH17", schrijft de vliegmaatschappij. "Laten wij samen bidden voor de dierbare levens die verloren zijn gegaan." De advertentie is ondertekend door de raad van bestuur, het management en het personeel van Malaysia Airlines.

Dinsdag stonden de kranten ook al vol met rouwadvertenties. Het kabinet kwam zelfs met een paginagrote advertentie met alle namen van de 298 slachtoffers.

Nieuwe tyfoon op weg naar China

China zet zich woensdag schrap voor de tweede tyfoon in een week tijd. In de oostelijke provincie Zhejiang is vissers opgedragen terug naar de havens te komen. Daarnaast zijn er meer patrouilles ingesteld om dijkdoorbraken snel te kunnen signaleren, meldt persbureau Xinhua. Tyfoon Rammasun eiste afgelopen week zeker 46 levens in China.

De nieuwe tyfoon, Matmo, zette dinsdagnacht al delen van Taiwan blank. Vijf mensen raakten daar gewond. Inmiddels is de storm op weg naar de dichtbevolkte Chinese kustprovincie Fujian. Matmo gaat gepaard met windsnelheden van 140 kilometer per uur.

Veertig tot vijftig lichamen naar Nederland

De twee vliegtuigen die woensdagmiddag vanuit Charkov naar Nederland vliegen, nemen naar schatting veertig tot vijftig slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne mee. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse politie ter plaatse.

Een Nederlands en een Australisch vliegtuig vertrekken rond 10.00 uur Nederlandse tijd naar Eindhoven. Voor het vertrek van de toestellen is er op de luchthaven van Charkov een korte ceremonie. Daarbij spreken een of meer mensen, aldus de woordvoerster.

De eerste stoffelijke resten komen naar verwachting rond 16.00 uur aan op Eindhoven Airport en worden daarna zo snel mogelijk onder politiebegeleiding vervoerd naar een militaire kazerne in Hilversum. De snelwegen A2 en A27 worden dan deels afgesloten voor verkeer om ruimte te maken voor het vervoer van de slachtoffers van de vliegramp. Dat zal gevolgen hebben voor de avondspits.

"Geen bod ontvangen op Sneijder"

Galatasaray verwacht dat Wesley Sneijder ook komend seizoen in Istanbul speelt. De middenvelder wordt gelinkt aan AS Monaco en Manchester United. Sneijder (30) zou een transferclausule van twintig miljoen euro in zijn contract hebben staan. De 105-voudig international heeft bij Galatasaray nog een verbintenis tot medio 2016.

AS Monaco en Manchester United moeten diep in de buidel tasten, stelt Galatasaray-voorzitter Unal Aysal. Aysal weet dat doelman Fernando Muslera ook wordt gevolgd door diverse Europese topclubs. "We hebben geen enkel bod ontvangen op Muslera en Sneijder", zei de preses van de Turkse topclub tegen Turkish-Football.com. "Deze spelers zijn heel belangrijk. Daarom zijn ze ook waardevol."

Afgeschrikt
"We laten Sneijder en Muslera niet gaan voor een bedrag onder de vraagprijs. Daarmee hebben we wel enkele partijen afgeschrikt denk ik", aldus Aysal. "Als clubs hen willen kopen dan zullen ze aan de transferclausules moeten voldoen. Als dat gebeurt, kunnen we een transfer niet weigeren."

Galatasaray-coach Cesare Prandelli wil Sneijder behouden voor Cim Bom. "Wesley is een hele belangrijke speler voor mijn team", zei de opvolger van Roberto Mancini. "Ik word vrolijk van de trainingen tot nu toe. Iedereen werkt hard. Ik ben ervan overtuigd dat ik met Galatasaray de juiste keuze heb gemaakt."

'Wit asfalt kan miljoenen besparen'

Als wegen worden aangelegd met lichtgekleurd asfalt is er veel minder straatverlichting nodig. Wegbeheerders kunnen zo tientallen miljoenen euro's besparen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van een langdurig onderzoek van bouwconcern Dura Vermeer en Rijkswaterstaat.

In de afgelopen jaren zijn op verschillende plaatsen proeven gedaan met het zogenoemde luminumpave dat door Dura Vermeer is ontwikkeld. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten 'spectaculair'. De openbare verlichting kan op sommige plekken met de helft worden verminderd.

Het witte asfalt is overigens nog wel een stukje duurder, maar de onderzoekers menen dat niet direct alle wegen wit hoeven worden gemaakt. "Het helpt al heel erg als het wegdek in een donkere bocht verlicht wordt. Ook in de omgeving van scholen, sportverenigingen en woonwijken kan het de veiligheid simpel verhogen", zegt innovatiemanager Robbert Naus in de krant.

Vorig jaar besloot Rijkswaterstaat al de verlichting op de helft van de snelwegen na 23.00 uur uit te schakelen om kosten te besparen. Tot 2020 hoopt de wegbeheerder daar 35 miljoen euro mee uit te sparen.

Van Gaal mag 'Bale-record' breken

Louis van Gaal heeft bij Manchester United de vrijheid gekregen om veel geld uit te geven aan nieuwe spelers. De directie van de club schroomt grote bedragen niet. Ed Woodward, algemeen directeur van Manchester United, laat in gesprek met The Guardian weten dat er na Luke Shaw (veertig miljoen) en Ander Herrera (37 miljoen) nog een paar topaankopen naar Old Trafford kunnen komen.

"Wij zijn bereid om veel geld uit te geven, dat schromen we zeker niet", aldus de bestuurder. Gareth Bale kwam vorig jaar voor ongeveer honderd miljoen euro over van Tottenham Hotspur naar Real Madrid. "Of een dergelijk record wordt gebroken, daar kijken we niet naar. Maar als een speler bij ons past, dat zijn we bereid om veel geld te spenderen."

"We hebben geen limiet wat betreft ons transferbudget, dat heb ik al eerder aangegeven", vervolgt Woodward. "We staan in een financieel uitstekende positie en zijn in staat om grote spelers naar United te halen. Maar zomaar veel geld uitgeven doen we niet."

Louis van Gaal staat voor een oefentrip met United in de Verenigde Staten. Als de coach een goed beeld van de selectie heeft, zal hij mogelijk pas spelers halen. "Hij neemt uiteindelijk de beslissing. De afgelopen maanden zijn al diverse spelers bekeken, maar we halen niemand die hij niet wil."

Vorm tekent bij Spurs

Michel Vorm gaat bij Tottenham Hotspur de concurrentie aan met Hugo Lloris. De Oranje-international heeft tekent woensdag een contract bij de Londenaren. De 30-jarige sluitpost komt over van Swansea City, dat ongeveer zes miljoen euro voor hem ontvangt.

In gesprek met De Telegraaf laat Vorm weten dat hij liever direct eerste doelman was geweest, al begrijpt hij dat hij de strijd zal moeten aangaan met Lloris. "Elke topclub heeft tegenwoordig twee topkeepers onder contract. Het past bij het beleid van een grote club om een brede selectie te hebben die nodig is voor de verschillende competities waarin wordt gespeeld", aldus Vorm.

"Lloris heeft zich al bewezen op het allerhoogste niveau. Ik zal de komende periode laten zien wat ik zelf in huis heb", vervolgt de international. "Door met elkaar te trainen maakt hij mij beter en andersom, denk ik."

De oud-doelman van FC Utrecht werd dinsdagavond gekeurd in Londen en zal woensdag tekenen op White Hart Lane. Het is nog niet duidelijk hoe lang de verbintenis loopt.

Ruimte voor schaatssters Activia in Lotto-ploeg

De schaatssters van Team Activia gaan ook deel uitmaken van de beoogde nieuwe gecombineerde schaats- en wielerploeg van Lotto en Brandloyalty. Dat zegt coach Jac Orie woensdag in De Telegraaf. "Ik wil per se vrouwen erbij houden omdat ik geloof dat de totale ploeg dan beter functioneert."

Lotto stuurt aan op een overeenkomst van vier jaar als geldschieter van wielerploeg Belkin en schaatsteam Brandloyalty, zo werd maandag bekend. Een zoektocht naar een aanvullende sponsor is nog gaande. De verbintenis van Activia loopt tot oktober, maar het zuivelmerk gaf al aan dat niet te willen verlengen.

Voor Activia schaatsen onder anderen Annette Gerritsen, Laurine van Riessen en Diane Valkenburg. "Er zal in de nieuwe constructie ook goed vor de dames gezorgd worden", laat Orie weten.

Dragon Age vliegt naar november

Het gaat lekker voor Electronic Arts, want ook Bioware heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om hun game af te krijgen. Dragon Age: Inquisition komt nu een paar weken later uit en is verschoven naar 21 november.

De verkorte versie: ze hebben meer tijd nodig. De lange versie is op hun blog te lezen:

"Sinds we begonnen zijn met het werken aan Dragon Age: Inquisition bijna vier jaar geleden, was ons doel om de beste Dragon Age-ervaring ooit te maken", zei Darrah. "Het was dat doel dat veel van onze beslissingen motiveert: verhuizen naar Frostbite, rassenkeuze en customization terughalen, het verbeteren van de tactische camera, het opbouwen van een team van personages met wie relaties evolueren op basis van je acties, en vooral, het maken van een episch, landverspreid verhaal dat zowel steunt op de eerdere games als het je meeneemt naar vele nieuwe plaatsen in het rijk van Thedas."

"Dit laatste beetje van de tijd is het polijsten van de ervaring die we willen laten zien. Er voor zorgen dat onze open ruimten zo aangenaam mogelijk zijn. Versterking van de emotionele impact van de keuzes van de Hero's. En het waarborgen van de beste ervaring die je krijgt voor het platform dat je kiest om op te spelen."

Dragon Age: Inquisition komt nu uit op 21 november in Europa op de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Dragon Age: Inquisition

Meer Zelda-personages in Hyrule Warriors

Je zou bijna denken dat het haast september is, maar de informatievoorziening rondom Hyrule Warriors gaat gewoon door. Koei Tecmo heeft het Japanse blad Famitsu nog meer info gegeven over de game, en vooral wie er speelbaar in gaan zijn.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time levert drie speelbare personages volgens de vertaling. De eerste personage is de bodyguard en vermomde Zelda in de vorm van Sheik. Daarnaast zijn er Darunia, de leider van de Gorons en prinses Ruto van de Zora's. Hopelijk hoeven we haar niet weer te dragen.

Hyrule Warriors komt 19 september uit voor Wii U.

Famitsu scan

Battlefield verschuift harde deadline

Battlefield Hardline is vertraagd naar ergens in 2015, geven Visceral Games en DICE aan op hun Battlefield-blog. In de blog zijn allerlei redenen te lezen waarom dit besloten is.

Op de Battlefield-blog valt te lezen dat de extra tijd gaat zorgen dat Battlefield Hardline de beste, meest innovatieve Battlefield-ervaring ooit gaat worden.

"Tijdens de E3 lanceerden we een bèta voor Hardline. We wilden niet alleen het spel laten zien, maar ook zelf laten spelen", staat er. "Miljoenen spelers deden mee en hadden een geweldige tijd. Als gevolg hiervan heeft het Visceral Games-team veel geleerd van de spelers over wat ze wilden in het spel."

"We hebben veel data en feedback gekregen, en hebben er al veel van het in het spel verwerkt en het direct met jullie gedeeld. Deze feedback heeft ons ook aangespoord om na te denken over andere mogelijkheden en manieren waarop we de Hardline-innovatie verder kunnen krijgen en zo het spel nog beter te maken. Hoe meer we nadachten over deze ideeën, hoe meer we wisten dat we ze in het spel moesten krijgen dat jullie allemaal gaan spelen."

"Er was alleen een probleem. We zouden meer tijd nodig hebben. Tijd die we niet hadden als we zouden besluiten om verder te gaan met de lancering in slechts een paar maanden. We besloten dat het juist was om meer tijd te nemen om ervoor te zorgen Hardline de beste, de meest innovatieve Battlefield-ervaring die we kunnen geven aan jullie, onze fans."

Battlefield: Hardline zou oorspronkelijk in oktober uitkomen voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Battlefield Hardline

VS: Rusland niet direct betrokken bij neerhalen MH17

Er zijn geen bewijzen dat Rusland direct betrokken was bij het neerhalen van vlucht MH17. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd. Wel heeft Rusland de 'omstandigheden geschapen' die leidden tot het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne.

Het lijkt erop dat de Boeing 777 is neergeschoten door separatisten. Dit is op te maken uit gegevens die de inlichtingendiensten hebben verzameld, zoals onderschepte gesprekken, satellietfoto's en berichten op sociale media van pro-Russische separatisten.

Volgens de bronnen werd het toestel vermoedelijk neergehaald met een SA-11-raket. De VS gebruiken de aanduiding SA-11 voor de raketten die worden afgevuurd door het BUK-raketsysteem. De bronnen zeiden niet te weten of er Russen aanwezig waren toen de raket werd gelanceerd. Of de personen die de raket hebben gelanceerd daarvoor zijn opgeleid in Rusland wilden ze niet zeggen. Wel werd erop gewezen dat Rusland de afgelopen weken rebellen heeft bewapend en getraind. Dit is ook na het neerstorten van MH17 gewoon doorgegaan. Maar, zo zei een van de bronnen, 'we weten geen namen, we weten geen rangen en we zijn niet honderd procent zeker van de nationaliteit'.

De meest waarschijnlijke verklaring is dat het vliegtuig per ongeluk uit de lucht is gehaald en dat de separatisten een fout hebben gemaakt. Eerder hebben de rebellen al twaalf vliegtuigen van het Oekraïense leger neergehaald.

De bronnen wezen erop dat ze zich voor een deel baseren op berichten op sociale media en video's die de afgelopen dagen zijn vrijgegeven door de Oekraïense regering. Van een deel daarvan kon de authenticiteit worden vastgesteld. Zo werd onder andere verwezen naar de video waarop te zien zou zijn hoe een raketlanceerinstallatie de Russische grens wordt overgebracht. Op de beelden zou te zien zijn dat er een raket mist. De authenticiteit van de beelden is echter nog niet vastgesteld.

Maandag zei de Russische luitenant-generaal Andrej Kartapolov nog dat de de Russen geen raketlancering gedetecteerd hebben. Hij riep de Verenigde Staten toen op om de satellietbeelden die ze beweerden te hebben te delen met de internationale gemeenschap.

Geen nieuwe oma

Van een goede vriend kreeg ik onlangs een prachtige anekdote. Hij kon, mits correct verwoord, zo in het portfolio van één der grote helden. Die vriend zat even uit te rusten op een bankje in het park. Doet-ie wel vaker. Langzaam kwam er een oude heer dichterbij. Het grindpad kraakte onder de wieltjes van zijn rollator, die hij slechts met moeite voor zich uit wist te duwen. Of hij mijn vriend al had zien zitten valt te betwijfelen. Pas toen hij voor mijn vriend stond, nam hij even pauze. Zijn voorovergebogen houding verruilde hij voor een rechtstaande positie, op zoek naar meer adem. Toen zag hij mijn maat en stak van wal.

Van Gerwen naar kwartfinale World Matchplay, Barney niet

Vanavond werd begonnen met de tweede ronde van de World Matchplay in Blackpool. Raymond van Barneveld speelde tegen Simon Whitlock. Eerder op de avond nam Michael van Gerwen het op tegen Ian White. 

Andy Hamilton v Dave Chisnall
Hamilto en Chisnall verschenen als eerste aan de oche. Op 4-4 nam Chisnall een voorsprong en liep uit naar 5-8. Met een 160-finish van Hamilton werd het 6-8. The Hammer gooide daarna ook 132 uit terug te komen tot 7-8.  

Na de derde pauze was het Chisnall die het verschil weer op drie legs bracht (7-10). Beide spelers hielden daarna hun legs en met dubbel zestien kon Chizzy de partij uitgooien. Hij won met 10-13. 

James Wade v Richie Burnett
Het was de avond niet voor Richie Burnett. Hij kreeg negentien kansen op een dubbel en wist twee legs te pakken. Wade gooide net wat beter en was zeker in de afronding een stuk sterker. Dit leverde de uitslag 13-2 op voor Wade, met een 114-finish op het eind. 

Halverwege de wedstrijd werd Burnett boos en dat kwam zijn spel ten goede. The Machine gooide 95,24 gemiddeld en had een checkoutpercentage van 43,33% (13/30). Burnett kwam niet verder dan een gemiddelde van 87,42. 

Michael van Gerwen v Ian White
White begon goed en kwam na twaalf darts op tops uit. Hij miste echter zes darts voor de eerste leg en Van Gerwen kon alsnog zijn leg houden. White was zenuwachtig en kwam deze start niet echt meer te boven. Bij de eerste pauze stond het 4-1 voor de wereldkampioen. Vijf legs later was de tussenstand verdubbeld. 

White kwam geen enkel moment meer in de partij. Van Gerwen gooide voor zijn doen een degelijke wedstrijd. Mighty Mike won dan ook met 13-4. De gemiddelden waren 96,75 om 92,56 in het voordeel van Van Gerwen. De checkoutpercentages waren 41,94 (13/31) om 17,39 % (4/23) eveneens in het vordeel van de Brabander. In de kwartfinael speelt Van Gerwen tegen Dave Chisnall. 

Simon Whitlock v Raymond van Barneveld
Whitlock begon aan de partij, maar Van Barneveld had de eerste leg te pakken. De Hagenaar kon uitlopen naar 0-4 voordat Whitlock zijn eerste leg won. De tweede sessie van vijf legs ging met 4-1, mede door een 128-finish, naar Whitlock zodat er een 5-5 tussenstand op het bord stond. 

Nadat beide spelers elkaar braken, was het Whitlock die daarna voor het eerst in de partij op voorsprong kwam (7-6). Met een 111-finish kon The Wizard afstand nemen van Barney. Het gemiddelde van de voormalig postbode zakte onder de 90. Vooral op hoge worpen bleef Van Barneveld achter bij Whitlock. Bij de derde pauze stond het 9-6. 

Whitlock won evenlater de partij met 13-8. Het gemiddelde was me 93,54 tegenover 86,78 in het voordeel van de Australiër. Whitlock treft in de kwartfinale James Wade. 

Programma Woensdag 23 juli
Paul Nicholson v Wes Newton
Stephen Bunting v Gary Anderson
Phil Taylor v Michael Smith
Adrian Lewis v Mervyn King

Duel Jong Man City in Kroatië ontsierd door racisme

Een oefenwedstrijd van Jong Manchester City tegen de Kroatische ploeg HNK Rijeka is dinsdag door de Engelse ploeg geannuleerd vanwege racisme. Dat schrijft de club op Twitter. Seko Fofana werd aan het einde van de eerste helft racistisch bejegend door een tegenstander.

Na het incident besloot Manchester City zijn ploeg van het veld te halen en de wedstrijd te beëindigen. De Engelse club wil in gesprek met de scheidsrechter, de organisatoren van de wedstrijd en de Kroatische voetbalbond om tot verdere stappen te komen.

Kroatië heeft een slechte naam op het gebied van racisme. Bij het WK moest de nationale ploeg het nog stellen zonder Josip Simunic omdat die een fascistisch spreekkoor had aangezwengeld na de gewonnen play-off tegen IJsland. Ook op clubniveau gaat het vaak mis.

Nibali start in criterium Surhuisterveen

Vincenzo Nibali staat 5 augustus aan de start van de profronde van Surhuisterveen. Dat heeft de organisatie van het Friese criterium dinsdag bekendgemaakt. De Astana-kopman rijdt momenteel in de gele trui in de Tour de France en is de torenhoge favoriet om La Grande Boucle op zijn naam te schrijven. Ook Nibali's ploeggenoten Lieuwe Westra en Alessandro Vanotti werden vastgelegd.

Nibali maakt een week eerder, de dinsdag na de tourfinish in Parijs, ook al zijn opwachting in Nederland. Dan doet hij mee aan het criterium in Stiphout. Daar waren ook de Nederlandse etappewinnaar Lars Boom (Belkin) en zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk al vastgelegd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.