FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 juli 2014

[MotoGP] Viñales naar Suzuki

Suzuki heeft zich voor de komende drie seizoenen versterkt met Maverick Viñales. De Spaanse coureur komt dit jaar na zijn titel in de Moto3 voor het eerst uit in de Moto2 en staat met 120 punten momenteel derde in het kampioenschap, ruim achter landgenoot Esteve Rabat.

Volgend jaar keert Suzuki na een afwezigheid van enkele jaren weer terug in de MotoGP. Dit doen ze met Viñales en een naar verwachting ervaren coureur. Dit laatste heeft het Japanse bedrijf al meermalen laten weten.

Meer doodstraffen in 2013

Het aantal voltrokken doodstraffen in de wereld steeg vorig jaar, hoewel de wereldwijde trend juist de andere kant opgaat. Dat staat in een vrijdag uitgebracht rapport van de Italiaanse organisatie Hands off Cain, die zich verzet tegen de doodstraf.

In 2013 werden wereldwijd 4106 mensen terechtgesteld, tegenover 3967 in 2012. De stijging is vooral te wijten aan Iran, waar het hoogste aantal executies in vijftien jaar werd voltrokken, en Irak, waar sinds de val van Saddam Hussein niet zoveel mensen werden geëxecuteerd.

China voert nog altijd de lijst aan, met meer dan drieduizend executies in 2013, een aantal dat min of meer gelijk bleef vergeleken met het jaar ervoor. Het aantal executies in China is sinds 2007 wel gehalveerd. Dat komt grotendeels door een hervorming van het justitieapparaat, waardoor voortaan een hoge rechter elke opgelegde doodstraf nog eens tegen het licht moet houden.

Interpol stuurt team naar locatie vliegramp

Interpol stuurt een team naar Oekraïne op verzoek van de regering in Kiev om te helpen bij het identificeren van de slachtoffers van de vliegramp van donderdag. Het team vertrekt binnen 48 uur, liet Interpol vrijdag weten.

Het team van Interpol is gespecialiseerd in het identificeren van mensen die niet meer herkenbaar zijn. Op basis van vingerafdrukken, gebitsgegevens of dna wordt de identiteit van mensen vastgesteld. Dergelijk teams werd eerder al ingezet na de tsunami in Azië in 2004 en de vliegramp met een toestel van Air France in 2009.

Als de leden van Interpol eenmaal aankomen bij de plek des onheils is het nog maar de vraag of ze hun werk kunnen doen. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa kwamen vrijdag aan, maar werden door de separatisten op afstand gehouden van de brokstukken en de slachtoffers, zei een woordvoerder. Toen iemand toch de rampplek probeerde te naderen loste een van de separatisten een waarschuwingsschot.

Timmermans aangekomen in Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is vrijdagavond in Oekraïne aangekomen. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd.

Timmermans is met een aantal experts van het Landelijke Team Forensische Opsporing van de politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderweg naar de plaats waar donderdag een vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. De minister wil met eigen ogen zien of onderzoekers het gebied vrij in kunnen komen en dat er onafhankelijk naar de kwestie wordt gekeken.

Vrijdagmiddag werden nog medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gehinderd toen ze bij het gecrashte toestel wilden kijken. Ze werden op afstand gehouden van de brokstukken en de slachtoffers. Toen iemand wel verder wilde lopen, werd er een waarschuwingsschot gelost door een pro-Russische separatist. De OVSE'ers gaan zaterdag een nieuwe poging wagen om bij het wrak te komen.

Timmermans bezocht vrijdagavond de Nederlandse ambassade in Kiev. Hij was naar eigen zeggen diep geroerd door de grote bloemenzee voor de deur. "Een bijzondere blijk van solidariteit en medeleven van vele Oekraïners met de slachtoffers en de nabestaanden", laat de minister via Facebook weten.

Honkballers winnen nu wel van Japan

Nederland heeft zich op de Haarlemse Honkbalweek gerevancheerd tegen Japan. Het team van bondscoach Steven Jansen versloeg de Aziaten vrijdag met 3-2. Gianison Boekhoudt, Kevin Moesquit en Shaldimar Daantji scoorden voor Oranje.

Japan versloeg Nederland maandag nog met 3-1. Zaterdag treffen de ploegen elkaar in de halve finale opnieuw als nummer twee (Japan) en drie (Oranje) van de groep. De andere halve eindstrijd gaat tussen de Verenigde Staten en Taiwan, dat al zijn duels tot dusver verloor.

Oekraïne regelt opvang voor nabestaanden vliegramp

De Oekraïense regering regelt opvang voor de nabestaanden van de vliegramp van donderdag, mochten ze naar Oekraïne willen komen. Dat heeft het ministerie van buitenlandse zaken in Kiev laten weten.

In Kiev en Charkov worden driehonderd hotelkamers geregeld die kosteloos ter beschikking worden gesteld aan de nabestaanden. De nabestaanden zullen worden opgevangen en begeleid, aldus het ministerie. De lichamen van de slachtoffers worden naar een speciaal laboratorium in Charkov gebracht om geïdentificeerd te worden.

Volgens het ministerie is de situatie nog erg veranderlijk op de plek waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte en wordt de operatie gehinderd door 'terroristen', de term die de regering gebruikt voor de pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa kwamen vrijdag aan, maar werden door de separatisten op afstand gehouden van de brokstukken en de slachtoffers, zei een woordvoerder. Toen iemand toch de rampplek probeerde te naderen loste een van de separatisten een waarschuwingsschot.

Mercedes merkt verdwijnen FRIC

De Formule 1-coureurs van Mercedes merken dat het verwijderen van de Front and Rear Inter-Connected wielophanging. Lewis Hamilton en Nico Rosberg sloten vandaag de dag op Hockenheim als eerste en tweede af, maar gemakkelijk ging dat niet.

Vooral Rosberg verwoordde het ontbreken van FRIC duidelijk. "Het zal zeker de volgorde wat door elkaar husselen. Er zijn nieuwe uitdagingen om de auto opnieuw in balans te brengen en mij lekker te laten voelen in de auto. We hebben goede progressie geboekt. Ik voelde me lekker in de auto en we hebben in de ochtend nieuwe dingen uitgeprobeerd." De Duitser weet ook dat het vandaag slechts de vrijdag was en dat pas morgenmiddag en zondag duidelijk wordt hoe de verhoudingen zullen liggen.

Beachduo's niet door tweede ronde

De Nederlandse beachvolleybalduo's Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Jon Stiekema/Christiaan Varenhorst hebben zich vrijdag niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van het grandslamtoernooi in Den Haag.

Brouwer en Meeuwsen, regerend wereldkampioenen en als tiende ingeschaald, kwamen net tekort tegen de Spanjaarden Pablo Herrera en Adrián Gavira. Dat als vijfde geplaatste koppel zegevierde na 49 minuten: 30-28 en 21-18.

Het als negende geplaatste koppel Stiekema/Varenhorst was niet opgewassen tegen de Duitsers Jonathan Erdmann en Kay Matysik. De nummers 7 van de plaatsingslijst waren in twee sets te sterk: 21-15 en 21-17.

Ook bij de vrouwen wist geen enkel Nederlands koppel de laatste acht te halen. Madelein Meppelink en Marleen van Iersel slaagden er als enigen in de groepsfase te overleven, maar zij vlogen vervolgens in de eerste ronde uit het toernooi.

Beachduo's niet door tweede ronde
Beachduo's niet door tweede ronde (Foto: ANP)

Voormalig dopeur Gatlin sneller dan ooit op 200 meter

Justin Gatlin heeft in Monaco de 200 meter gewonnen tijdens de Diamond League-wedstrijd. De Amerikaan snelde naar een tijd van 19,68 seconden, slechts zeven mensen waren ooit sneller. De prestatie van Gatlin is op z'n minst opvallend, want hij werd al twee keer geschorst voor dopinggebruik.

In 2001 moest Gatlin twee jaar langs de kant toekijken, maar werd zijn schorsing deels teruggedraaid. In 2006 werd hij zelfs voor vier jaar verbannen uit de sport, wat hem onder meer het wereldrecord op de 100 meter heeft gekost. 

De Amerikaan kwam naar Monaco met een persoonlijk record van 20,00 seconden, gelopen in 2005. Hij liep in 2002 al eens 19,86, maar die tijd is vanwege zijn dopinggebruik geschrapt. In Monaco was hij 200 meter-specialist Nickel Ashmeade ruimschoots de baas, de Jamaicaan liep 19,99 seconden.

Sifan Hassan heeft op de 5000 meter bij de vrouwen niet opnieuw kunnen overtuigen. De geboren Ethiopische verpulverde dit jaar het Nederlands record op de 1500 meter en liet zich gelden als de wereldwijd te kloppen vrouw op die afstand. Op de langere afstand kon ze echter niet mee met de toppers.

Hassan wilde een Nederlands record lopen, wat in handen is van Lornah Kiplagat. Met 15:08,05 minuten bleef ze daar echter dik tien seconden van verwijderd. De wedstrijd werd gewonnen door Genzebe Dibaba in een beste wereldjaarprestatie van 14:28,88 minuten. Daarmee staat ze negende op de wereldranglijst aller tijden. Haar Ethiopische landgenote Almaz Ayana kon ze pas in de laatste meters kloppen, Ayana werd tweede in 14:29,19.

De strijd richting het wereldrecordhoogspringen ging onverminderd door, maar ook dit keer slaagden de atleten er niet in. Bohdan Bondarenko won opnieuw, dit keer met een hoogte van 2,40 meter. Drie pogingen op 2,43 meter kwamen zeer dichtbij, maar mislukten. Met 2,37 meter werd Mutaz Essa Barshim tweede. De Qatarees deed één poging op 2,43 meter, kwam erg dichtbij, maar zag de lat toch vallen.

Wozniacki en Vinci naar laatste vier in Istanbul

Caroline Wozniacki en Roberta Vinci hebben de halve finale van het WTA-toernooi in Istanbul bereikt. Wozniacki, de nummer een van de plaatsingslijst, werd tot een grote inspanning gedwongen door Karolina Pliskova (8): 6-1, 3-6 en 6-2. Vinci (2) veegde met 6-0, 6-2 de vloer aan met Kurumi Nara (6).

De Italiaanse treft de 16-jarige qualifier Ana Konjuh in de halve finale. De Kroatische verraste Elina Svitolina (4) uit Oekraïne met 6-4, 1-6 en 6-1. De Deense Wozniacki neemt het op tegen Kristina Mladenovic. De Française verschalkte Francesca Schiavone met 3-6, 6-3 en 7-5.

In Båstad ging Kaia Kanepi, die Richèl Hogenkamp in de tweede ronde uitschakelde, in de kwartfinale onderuit. De Estse verloor met 6-2 en 7-6 (4) van Mona Barthel uit Duitsland. De Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers, de Slowaakse Jana Cepelova en de Spaanse Silvia Soler-Espinosa bereikten ook de laatste vier.

Ferrer en Kohlschreiber naar halve finale Hamburg

David Ferrer heeft met speels gemak de halve finale van het ATP-toernooi in Hamburg bereikt. De Spaanse titelfavoriet versloeg zijn landgenoot Pablo Andujar vrijdag met 6-0 en 6-2.

Philipp Kohlschreiber, als zevende geplaatst, voegde zich op het Duitse gravel ook bij de laatste vier. Hij was voor eigen publiek met tweemaal 6-4 te sterk voor Lukas Rosol uit Tsjechië.

Ferrer treft de Duitse verrassing Alexander Zverev in de halve finale. Die bracht zijn landgenoot Tobias Kamke, die ruim tweehonderd plekken hoger staat op de wereldranglijst, een pijnlijke nederlaag toe: 0-6, 7-5 en 6-3. Kohlschreiber speelt in de halve eindstrijd tegen de Argentijn Leonardo Mayer, die Dusan Lajovic uit Servië met 6-1 en 7-5 de baas was.

Nederlands dodental op 192

Bij de vliegtuigramp in Oekraïne zijn in totaal 192 Nederlanders om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van Malaysia Airlines vrijdagavond gezegd tegen RTL Nieuws. De vliegmaatschappij wil dat desgevraagd nog niet bevestigen. Ook Malaysia Airlines topman Huib Gorter wilde het bijgestelde dodental niet bevestigen.

Eerder vrijdag was de nationaliteit van vier passagiers nog niet bekend. Naast de drie Nederlanders is ook een Brit aan het lijstje slachtoffers toegevoegd. In totaal waren er 298 mensen aan boord, 283 passagiers en vijftien bemanningsleden. Waarschijnlijk beschikte een aantal van hen over een dubbele nationaliteit.

Een overzicht van de slachtoffers: Nederland: 192 Maleisië: 44 Australië: 27 Indonesië: 12 Groot-Brittannië: 10 België: 4 Duitsland: 4 Filipijnen: 3 Canada: 1 Nieuw-Zeeland: 1

Overstap Filipe Luís naar Chelsea definitief

Filipe Luís maakt definitief de overgang van Atlético Madrid naar Chelsea. De Braziliaanse vleugelverdediger kwam vrijdag tot een persoonlijk akkoord en tekent een driejarig contract, meldt de Londense club. Atlético en Chelsea waren er eerder al uitgekomen.

Luís volgt in Londen de naar AS Roma vertrokken Ashley Cole op. De Braziliaan is niet de eerste die deze zomer overstapt van Atlético naar Chelsea. Diego Costa en Thibaut Courtois, die werd gehuurd door de Spaanse landskampioen, spelen komend seizoen ook voor de ploeg van trainer José Mourinho.

Quincy Gario is een racist

De gesubsidieerde zeurneger Quincy Gario heeft kleur bekend. Het is allemaal om aandacht te doen. Toen het nieuws over de vliegramp in de Oekraïne steeds prominenter werd en het nieuws uit Gaza over het tereurige lot van Hamas ondersneeuwde, kon de theatrale narcist het niet langer aan. Hij verfrommelde de realiteit tot een voor hem begrijpelijk niveau door in een tweet te stellen dat voor premier Mark Rutte blanke levens meer tellen dan bruine. Dit verhaalt De Telegraaf.

Uiteraard leverde het stelen van de aandacht de hoofdzeurpiet de nodige terechte boze commentaren op. In eerste instantie vond de nobele racismeridder dat heel erg onterecht. Getuige de volgende tweet waarin hij laat blijken het nog niet helemaal te begrijpen.

Ook na een uurtje nadenken was het ego van de narcist nog niet over de schok heen en legde hij, zoals gebruikelijk is voor verstandelijk beperkte egotrippers, de schuld van de ophef wederom bij zijn publiek.

Daarna lijkt het er op dat een van zijn imagopieten heeft ingegrepen en bood de sneuesambo eindelijk zijn excuus aan voor zijn walgelijke aandachtsroof.

Explosie op Tilburgse kermis

In een eettentje op de Tilburgse kermis heeft zich vrijdagavond een ontploffing voorgedaan. Vermoedelijk is een gasfles geëxplodeerd. Dat laat de brandweer weten. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het incident deed zich even na 20.00 uur voor door nog onbekende oorzaak. De brandweer, die vanwege de grote menigte met groot materieel uitrukte, had het vuur snel onder controle. De eettent is in ieder geval volledig uitgebrand, drie andere kramen liepen schade op.

De uitzendingen van radiostation Kermis FM zijn tijdelijk gestaakt door de brand.


(Beelden: Tom van der Meer / Youtube)

McIlroy zet goede lijn voort op The Open

Golfer Rory McIlroy heeft zijn leidende positie op The Open vrijdag verstevigd. De Noord-Ier ging net als een dag eerder rond in 66 slagen (zes onder par) en bleef de concurrentie daarmee een flink eind voor op de Royal Liverpool Golf Club.

Dustin Johnson zette de beste prestatie tot dusver neer door in 65 slagen rond te gaan. De Amerikaan volgt McIlroy in het klassement op vier slagen. Daarachter bevinden zich zes golfers met zes slagen achterstand op de Noord-Ier.

Tiger Woods wist op het nippertje de cut te halen. De Amerikaan, die afgelopen maand terugkeerde in de PGA Tour, presteerde vrijdag met 77 slagen belabberd. Door zijn uitstekende eerste ronde van 69 slagen haalde hij de cut nipt, in tegenstelling tot Joost Luiten. De Nederlander werd eerder op de dag al uitgeschakeld.

Bloedbad Boko Haram in Nigeria

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft opnieuw een bloedbad aangericht in het noordoosten van Nigeria. Dat hebben mensen die de aanval vrijdag overleefden gezegd. Inwoners van het stadje Damboa zeiden dat 'de lijken zich opstapelen'. Om hoeveel doden het precies gaat is nog onduidelijk.

Damboa werd voor zonsopgang aangevallen. De helft van het dorp is platgebrand en veel inwoners - die zich alleen konden verdedigen met stokken en zelfgemaakte vuurwapens - werden vermoord, aldus een ooggetuige.

Aan de rand van het stadje ligt een legerbasis en volgens inwoners wordt Damboa al twee weken belegerd door de extremisten. Het ministerie van defensie zei eerder een aanval te hebben afgeslagen, maar volgens omwonenden werden de militairen van de basis verdreven. Legereenheden die de basis de afgelopen week probeerden te bereiken werden keer op keer in hinderlagen gelokt.

Kiplagat wint historische 1500 meter, toptijd Bowie

Tijdens de Diamond League in Monaco heeft Tori Bowie de 100 meter bij de vrouwen gewonnen. De Amerikaanse, die dit seizoen haar grote doorbraak kent, deed dat in een tijd van 10,80 seconden. Daarmee is ze sneller dan wie dan ook dit jaar en staat ze achtste op de wereldranglijst sinds 2000.

Ook de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown (10,96), Murielle Ahouré uit Ivoorkust en de Nigeriaanse Blessing Okagbare (beiden 10,97) liepen onder de grens van elf seconden. 

Op de 1500 meter bij de mannen waren alle ogen gericht op Asbel Kiprop. De lange Keniaan had maanden geleden al aangekondigd om hier het wereldrecord aan te vallen en leek een tijd op redelijke koers te liggen. Tweehonderd meter voor de finish kwam zijn landgenoot Silas Kiplagat echter naast hem lopen, waarna deze Kiprop zelfs passeerde. 

Kiplagat kwam over de finish na 3:27,64 minuten, waarmee hij 1,64 seconden boven het wereldrecord van Hicham El Guerrouj bleef. Wel is Kiplagat nu de vierde man ooit, achter El Guerrouj, Bernard Lagat en Noureddine Morceli. 

Er werd tijdens de race wel op een andere manier geschiedenis geschrven. Achter Kiplagat en Kiprop liepen ook Ronald Kwemoi, Ayanleh Souleiman, Abdelaati Iguider, Aman Wote en Nick Willis onder de 3:30 minuten, een absoluut record. Nooit eerder liepen meer dan drie atleten onder die magische grens. 

Souleiman uit Djibouti, Wote uit Ethiopië en Willis uit Nieuw-Zeeland liepen allemaal een nationaal record, net als de Noor Henrik Ingebrigtsen die tiende werd. Op Kiprop na liep de volledige toptien een nieuw persoonlijk record. Tot slot betekent de 3:28,81 van Kwemoi niet alleen een persoonlijk, maar ook een nieuw wereldjuniorenrecord. Dat stond sinds 2002 op 3:30,24.

Inbreker keert terug voor lunch

Een inbreker die een fastfoodrestaurant aan de zuidrand van Los Angeles als doelwit had, is tijdens de lunch ingerekend. De 28-jarige man drong 's avonds laat via een raampje een filiaal van El Pollo Loco (De gekke kip) in Costa Mesa binnen en poogde vergeefs geld te vinden en te stelen.

Bewakingscamera's legden zijn illegale activiteiten in de eetgelegenheid vast. De volgende dag bestelde de man in dezelfde kleding gestoken, onder meer met zijn groene T-shirt en opvallende pet, een lunch in El Pollo Loco. Personeel dat de beelden van de inbreker had gezien, belde de politie, meldde de Los Angeles Times vrijdag.

Inbreker keert terug voor lunch
Inbreker keert terug voor lunch (Foto: ANP)

Journalist weg bij 'staatszender' Rusland

Een Britse journaliste heeft haar ontslag aangeboden aan het Russische televisiekanaal Russia Today (RT). Sara Firth, die 5 jaar bij het kanaal werkte, zegt dat de verslaggeving van het kanaal over de vliegtuigcrash in Oekraïne niet strookt met de waarheid, schrijven Britse media.

Het Engelstalige RT staat bekend als een zender die sterk onder invloed staat van het Kremlin. Berichtgeving is regelmatig zeer pro-Russisch en anti-Amerikaans. Firth hekelt dat er schokkende "voor de hand liggende desinformatie" wordt verspreid door het medium.

De vanuit Londen opererende Firth is niet de eerste die de zender de rug toekeert. In maart besloot presentatrice Liz Wahl te stoppen, omdat de zender de "acties van Poetin goedpraat". Ook zij besloot te stoppen tijdens berichtgeving over de Oekraïnecrisis.

Journalist weg bij'staatszender' Rusland
Journalist weg bij'staatszender' Rusland (Foto: ANP)

Bijna veertigduizend mensen lopen Vierdaagse uit

De Nijmeegse Vierdaagse is door 39.910 wandelaars uitgelopen. Op de laatste en tevens loodzware dag door de hitte moesten uiteindelijk nog 227 deelnemers de strijd staken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. In totaal moesten in de afgelopen dagen 3103 wandelaars opgeven.

De vierde marsroute, de zogenaamde dag van Cuijk, liep ten zuiden van Nijmegen en aan de oostzijde van de Maas. Deelnemers gingen via Grave en Cuijk terug naar Nijmegen.

De intocht in Nijmegen verliep dit jaar een stuk soberder vanwege de vliegramp in Oekraïne. Dat weerhield de wandelaars er overigens niet van om toch een klein feestje te bouwen op de Via Gladiola. De organisatie sprak eerder vrijdagmiddag van een opgetogen en feestelijke sfeer.

Politiek leider separatisten Oekraïne stapt op

Een van de politieke leiders van de separatisten in het Oekraïense Donetsk heeft vrijdag zijn ontslag ingediend. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Denis Poesjilin was de voorzitter van het parlement van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek van Donetsk. Poesjilin zit volgens Interfax inmiddels in Moskou en heeft zijn ontslag in een brief aan de vicevoorzitter bekendgemaakt. Een reden voor zijn ontslag gaf Poesjilin niet.

Tieners verdronken tijdens zwemmen

Een 19-jarige Rotterdammer is vrijdagmiddag verdronken toen hij in de problemen kwam tijdens het zwemmen. Dat meldt de politie. In Streefkerk is een 16-jarig meisje niet meer bovengekomen. Volgens de brandweer is er geen hoop meer dat ze levend wordt gevonden.

De Rotterdammer was rond 15.30 uur aan het zwemmen aan de Courzandseweg. Een vriend probeerde hem boven te houden, maar dat lukte niet. De hulpdiensten vonden hem een uur later na een uitgebreide zoekactie.

Het meisje uit het Zuid-Hollandse Streefkerk was met haar 20-jarige zus gaan zwemmen in de Lek. Om nog onduidelijke reden kwamen de twee in de problemen. De vrouw kon worden gered maar haar zusje is nog altijd niet terecht. Aan het begin van de avond staakten de reddingsbrigade en de brandweer de zoektocht. De politie zoekt nog wel met sonarapparatuur. De vrouw is opgenomen in een ziekenhuis.

Ook op andere plekken kwamen zwemmers in de problemen. Zo zag een getuige aan het Langepad in Rotterdam om 14.30 uur een 35-jarige man spartelen in het water. Hij wist samen met zijn vriendin de man op het droge te krijgen. De man is naar een ziekenhuis gebracht.

Luiten kan weer niet overtuigen op The Open

Golfer Joost Luiten heeft ook zijn tweede ronde op The Open niet kunnen overtuigen. De 28-jarige Bleiswijker had vrijdag 76 slagen nodig op de baan van Royal Liverpool, vier boven par. Daarmee kwam zijn totaalscore na twee rondes op +13 uit en is de enige Nederlander bij het derde majortoernooi van het jaar uitgeschakeld.

Na zijn desastreuze ronde van 81 slagen van donderdag, deed Luiten het vrijdag aanzienlijk beter. Desondanks stond hij na negen holes op vier slagen boven het baangemiddelde door bogeys op de vierde, zesde, achtste en negende hole. Met een eagle op de par vijf tiende hole deed hij iets terug.

Een bogey op de vijftiende hole werkte hij vervolgens direct weer weg met een birdie op de zestiende. Op de achttiende hole ging het opnieuw mis. Net als donderdag had hij zeven slagen nodig voor de laatste hole, waar vijf slagen voor staan als baangemiddelde.

Wereldsprong atlete Ibargüen tijdens Diamond League

Atlete Caterine Ibargüen heeft in Monaco tijdens de Diamond League-wedstrijd een van de beste sprongen ooit laten zien in het hinkstapspringen. De Colombiaanse, sinds de Spelen van Londen in 2012 ongeslagen, vloog naar 15,31 meter.

De afstand van Ibargüen kwam in haar laatste poging, terwijl ze op de tweede plek stond. Met haar sprong liet ze de beste afstand sinds augustus 2008 zien, en de negende sprong aller tijden. 

Slechts vier vrouwen hebben ooit verder gesprongen dan de 15,31 meter van Ibargüen. Het wereldrecord staat met 15,50 meter al sinds 1995 op naam van de Oekraïense Inessa Kravets.

Omzet Zalando boven miljard na eerste jaarhelft

Online kleding- en schoenenwinkel Zalando heeft in het tweede kwartaal van het jaar tussen de 520 en 560 miljoen euro omzet behaald. Daarmee is het Duitse bedrijf al in de eerste jaarhelft over de grens van een miljard euro heen. Dat meldde het bedrijf vrijdag in een handelsupdate.

Vorig jaar had Zalando een omzet van 437 miljoen in het tweede kwartaal en 809 miljoen na zes maanden. De webshop spreekt in een verklaring dan ook van een 'erg positief kwartaal met sterke groei'. Dit jaar wil het bedrijf quitte draaien.

China maakt zich op voor tyfoon Rammasun

China en Vietnam maken zich op voor tyfoon Rammasun, die naar alle waarschijnlijkheid vrijdagavond de Chinese zuidkust bereikt. Eerder maakte de storm al 54 slachtoffers op de Filipijnen.

Rammasun treft naar verwachting als eerste het Chinese eiland Hainan met windsnelheden van 180 kilometer per uur, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De tyfoon kan wel eens de zwaarste zijn die Hainan in veertig jaar heeft getroffen. Uit voorzorg zijn op Hainan veerboten naar het vasteland uit de vaart genomen. Ook het treinverkeer op het oostelijke deel van het eiland is stilgelegd.

Hong Kong kreeg eerder al te maken met de storm en werd getroffen door zware regenval en harde wind. Als Rammasun Hainan is gepasseerd, trekt hij vermoedelijk verder naar het noorden van Vietnam.

Woensdag werd het noorden van de Filipijnen gegeseld door de tyfoon. De hoofdstad Manilla kregen zware regenval te verduren. Meer dan een half miljoen mensen werden geëvacueerd en in grote gebieden viel de stroom uit. In totaal vonden 54 mensen de dood. Drie mensen worden nog altijd vermist en meer dan honderd mensen raakten gewond.

Australië schaft CO2-belasting af

Australië schaft de belasting op de uitstoot van broeikasgassen af. Het Australische parlement heeft ingestemd met de maatregel van premier Tony Abbot, melden Australische media donderdag. De belasting op CO2-uitstoot is twee jaar geleden ingevoerd.

Het afschaffen van de gehate belasting was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van de Australische premier. De belasting verplichtte de grootste vervuilers zo'n zestien euro per ton uitstoot te betalen. Volgens de premier kostte de maatregel alleen maar banen.

Het afschaffen van de belasting doet de reputatie van het land op het gebied van duurzaamheid geen goed. Het land hoor bij de grootste vervuilers ter wereld.

Amazon lanceert Netflix voor e-books

Amazon heeft een abonnementsdienst voor e-books en audioboeken geïntroduceerd. Kindle Unlimited is vergelijkbaar met de online videodienst Netflix. Voor 9,99 dollar (zeven euro) per maand krijgen lezers toegang tot meer dan zeshonderdduizend e-books en 'duizenden' audioboeken. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Geïnteresseerden kunnen de dienst drie maanden lang gratis uitproberen. Amazon Kindle is voorlopig alleen toegankelijk voor de Amerikaanse markt. Het bedrijf is wel van plan het ook voor andere landen toegankelijk te maken. Kindle is de e-reader van Amazon, maar de app is voor alle e-readers, tablets en smartphones toegankelijk.

Het gerucht dat de online boekverkoper met een e-bookservice zou komen, gaat al langer. Vorige maand werd bekend dat Amazon in gesprek ging met Amerikaanse uitgevers voor een dergelijke dienst. Niet alle uitgeverijen zijn even enthousiast. Bekende titels die nu worden aangeboden zijn onder meer de Harry Potter-boeken en de Lord of the Rings-reeks.

[Tour] Katusha moet verder zonder laatkomer Porsev

Katusha kan in het restant van de Tour de France niet beschikken over Aleksandr Porsev. De Rus kwam vrijdag tijdens de dertiende etappe te laat binnen en mag niet verder. Na het uitvallen van Egor Silin is hij de tweede renner van Katusha die de strijd heeft moeten staken in de Tour.

Door het te laat komen van Porsev komt het aantal afvallers van vrijdag op vier. Daniel Navarro, Arthur Vichot en Janier Acevedo hielden het ook voor gezien. Er zijn tot dusver 25 renners uitgevallen in de Tour.

[Tour] Mollema's benen 'leken te branden'

Bauke Mollema had tijdens de dertiende etappe van de Tour de France veel last van de hitte. "Het was een enorme tegenstander, echt extreem warm", zei de Belkin-renner tegen de NOS. "Het leek wel alsof mijn benen in brand stonden."

Mollema eindigde in de Alpenetappe als dertiende. "Dit is kennelijk op dit moment mijn plaats", zei de Groninger, die naar de zevende plek in het klassement steeg. "Als je gewoon een slechte dag voorkomt en andere renners vallen eruit dan doe je het goed."

Laurens ten Dam fietste voor zijn ploegmaat Mollema uit en kwam in de slotfase in een groep met geletruidrager Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde terecht. "Valverde kon ik goed aan, Nibali niet", zei Ten Dam. De Italiaan demarreerde vervolgens en ging er alleen vandoor. "Toen lag ik natuurlijk op apegapen."

De Nederlander kwam als achtste over de streep en klom naar de twaalfde plek in het klassement. "Mooie plek natuurlijk. We staan er goed voor, beter dan na de Vogezen. Maar er komen nog vier bergritten."

Schorsing Nigeriaanse voetbalbond opgeheven

Het Nigeriaanse voetbalelftal en clubs uit Nigeria mogen weer internationale wedstrijden spelen. De FIFA heeft de schorsing die het de Nigeriaanse voetbalbond vorige week had opgelegd opgeheven. De Nigeriaanse overheid had zich na het WK ongeoorloofd bemoeid met het doen en laten van de nationale voetbalbond, maar heeft zijn handen inmiddels van de federatie afgetrokken.

Derde partijen zoals overheden mogen zich volgens de regels van de FIFA niet bemoeien met voetbalbonden. Daar hadden de Nigeriaanse autoriteiten echter lak aan. Bondsvoorzitter Aminu Maigari werd zelfs gearresteerd omdat er niet genoeg was gedaan om een dispuut met de spelers over betalingen op te lossen. Andere leiders van de bond werden ontslagen, waarna het sportministerie opdracht kreeg een nieuw bestuur aan te stellen.

Omdat het bestuur van de bond inmiddels weer op zijn plek zit is de schorsing opgeheven. De volgende belangrijke wedstrijd van het Nigeriaanse elftal, een kwalificatieduel voor de Afrika Cup, staat begin september op het programma.

Man Barbie in hoger beroep tegen veroordeling

Michael van der Plas gaat in hoger beroep tegen zijn taakstraf van zestig uur wegens wiethandel. Dat bevestigt zijn manager Jake Hampel. Volgens Hampel is wel even nagedacht over het aantekenen van beroep. "De keuze werd makkelijker gemaakt toen we hoorden dat het OM ook in hoger beroep gaat."

Van der Plas, die werd verdacht van wapenbezit en wiet- en harddrugshandel, gaat voor vrijspraak. "Hij was door de rechtbank op twee van de drie onderdelen vrijgesproken en bij het derde voelt hij zich ook niet betrokken. Daar moet een hogere rechter zich dan maar over buigen."

Het OM had tien maanden celstraf geëist. De Haagse rechtbank achtte twee weken geleden alleen wiethandel bewezen. Na een anonieme tip viel de politie vorig jaar de bar van Van der Plas en zijn vrouw Samantha, ofwel Barbie, binnen. De realityster zat toen drie dagen vast.

RTL, dat de realityshows van Barbie en Michael op de buis brengt, liet eerder weten door te gaan met het uitzenden van de programma's rond het stel. De zender beraadt zich opnieuw als het hof tot een andere straf komt.

Amerikaanse consument vertrouwt minder in economie

Amerikaanse consumenten hebben minder fiducie in de economie van de Verenigde Staten. De voorlopige index van Thomson Reuters en de universiteit van Michigan daalde in juli van 82,5 in juni naar 81,3 punten deze maand, zo bleek vrijdag.

In een voorspelling was gehoopt op een stijging naar 83 punten, schrijven Amerikaanse media.

De vertrouwensindex geeft een beeld van het consumentenvertrouwen door te meten in hoeverre consumenten bereid zijn geld uit te geven. Twee derde van de economie van de VS bestaat uit consumentenbestedingen.

'Israël moet meer doen om burgerdoden te voorkomen'

Israël doet niet zijn uiterste best om te voorkomen dat er bij zijn aanvallen op de Gazastrook burgers om het leven komen. Dat zeggen de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde het hoge aantal burgerdoden in Gaza donderdag hartverscheurend. Het wees daarbij op de vier spelende kinderen die woensdag op het strand in Gaza dodelijk werden getroffen door Israëlische bommen. De slachtoffers waren neefjes van elkaar. Donderdag kostten Israëlische aanvallen opnieuw aan drie kinderen het leven.

Het ministerie uitte ook kritiek op de militanten van Hamas, die Israël vanuit de Gazastrook blijven bestoken met raketten en mortiergranaten. Daarmee zorgen ze ervoor dat het geweld blijft voortduren, zei woordvoerder Jen Psaki van het ministerie. Het geweld tussen Israël en Hamas heeft de afgelopen weken het leven gekost aan ruim 260 Palestijnen en zeker één Israëliër.

Psaki noemde de aanvallen op het strand waarbij de vier neefjes omkwamen afschuwwekkend.

"De tragische gebeurtenissen maken duidelijk dat Israël al het mogelijke moet doen om te voldoen aan de normen die het hanteert om te voorkomen dat er burgers worden gedood. We zullen Israël hier op blijven wijzen."

Toen hem werd gevraagd of de VS van mening zijn dat Israël niet voldoende zijn best doet om burgerdoden te voorkomen zei Psaki: "We vinden dat er zeker meer gedaan kan worden." Minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opnieuw zijn zorgen geuit over het grote aantal burgerslachtoffers, aldus het ministerie. Toen Netanyahu Kerry daarop op het gevaar wees dat de smokkeltunnels van Hamas voor Israël vormen zei Kerry dat Israël het recht heeft zichzelf tegen dit gevaar te beschermen. Dit moet volgens Kerry gebeuren door middel van een precisieoperatie.

Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties riep Israël donderdag op 'veel meer' te doen om te voorkomen dat er burgers om het leven komen in de Gazastrook. Hij noemde de dood van de vier jongetjes op het strand verschrikkelijk.

Geen aanwijzingen van misdrijf dode vrouw Rotterdam

De drie verdachten die woensdagnacht werden aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een vrouw in Rotterdam, zijn allemaal vrijgelaten. De politie kan na sectie op het lichaam geen aanwijzingen van een misdrijf vinden. Wel volgt nog toxicologisch onderzoek, meldt de politie vrijdag.

Het stoffelijk overschot van het 34-jarige slachtoffer werd woensdag rond 23.30 uur onder verdachte omstandigheden aangetroffen in een woning aan de Voetjesstraat. In de woning was ook een 32-jarige man aanwezig. Hij werd direct aangehouden. Even later werden nog twee bekenden van de vrouw gearresteerd. Het ging om een 22-jarige man uit Enkhuizen en een 19-jarige vrouw uit Barendrecht.

Obama: vliegtuig neergehaald

De Boeing 777 van Malaysia Airlines is donderdag neergeschoten, waarschijnlijk door separatisten. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag. Hij zei dat het niet duidelijk is waarom het vliegtuig is neergehaald. Obama sprak tevens steun uit voor "het Nederlandse volk".

De president roept alle partijen op onmiddellijk de wapens neer te leggen. Rusland, de separatisten en Oekraïne hebben allemaal de middelen om een einde te maken aan de gevechten in Oekraïne. Volgens Obama heeft Rusland keer op keer geweigerd stappen te ondernemen voor de-escalatie in Oost-Oekraïne.

Paardlants in de cel - Het dagboek #1

"Ja ja, het is dan zover hoor, vandaag gebeld door de wouten dat er 15 dagen onherroepelijke celstraf op mijn naam staat en dat het verstandig is om me een dezer dagen te melden bij het politiebureau. Ik wist dat t er een keer van zal komen, maar had verwacht dat ik een brief zou krijgen met de dag dat ik me moet melden. Klacht: morgen maar melden en 15 dagen brommen dankzij een Marokkaan."

Daar begon het mee, 26 juni, Paardlants opende een topic in KLB, hij moest brommen (KLB / Brommen). Waarom? Omdat hij een boze Marokkaan - die met een honkbalknuppel een vriend wou meppen - heeft verwond. De Marokkaan deed aangifte en onze vriend kon beroep doen. Toen hij dat niet deed, ging ie de cel in. Nu, een ruime twee weken later, heeft hij een dagboek voor ons. Hoe is het nou om in de cel te zitten? Lees verder voor deel 1.

[Tour] Nibali wint bergrit en vergroot voorsprong

Vincenzo Nibali heeft zijn greep op de Tour de France vrijdag verstevigd. De geletruidrager van Astana won op Chamrousse de eerste Alpenrit. Achter de Astana-renner werd Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) tweede voor Leopold König (Netapp). Laurens ten Dam werd op 1.36 minuten achtste, Belkin-ploegggenoot Bauke Mollema kwam op 2.09 binnen.

De bijna tweehonderd kilometer lange rit nodigde dankzij een vroege klim uit tot een ontsnapping. Die kwam er met negen man, maar op de Col de Palaquit, de tweede klim van de dag met de top op 45 kilometer van de finish, viel die groep uiteen. Alessandro de Marchi (Cannondale) bleef solo over en deed een gooi naar de bolletjestrui.

De Italiaan werd op de flanken van de slotklim, de eerste beklimming van de buitencategorie deze Tour, ingelopen. Uit een groep met favorieten moest Sky-kopman Richie Porte als eerste lossen. De Australiër kwam uiteindelijk op 8.48 minuten van Nibali over de streep en duikelde uit de top tien van het klassement.

Vooraan was het König die de eerste aanval plaatste. De Tsjech kreeg in Majka een Poolse vluchtmakker. Ten Dam besloot achter de Oost-Europeanen aan te gaan. Daarna stak Alejandro Valverde (Movistar) de lont in het kruitvat. De nummer drie van het klassement werd door Nibali meteen gecounterd en ook Thibaut Pinot (FDJ) sprong mee.

De drie reden naar Ten Dam toe, maar toen Nibali op 6,5 kilometer van de meet aanzette, was het met de Belkin-renner gedaan. Valverde en Pinot moest hij laten gaan, maar ook dat tweetal zag Nibali niet meer terug. De Italiaan haakte aan bij König en Majka. Iets meer dan drie kilometer later had Nibali het wel weer gezien bij dat duo en trok hij solo naar de streep.

Achter de toppers had Mollema het moeilijk. Meerdere keren kraakte de Groninger, maar uiteindelijk bleef hij bij zijn grootste concurrenten voor een plaats in de top vijf.

In het klassement heeft Nibali nu 3.37 minuten voorsprong op Valverde. Romain Bardet (AG2R) is op 4.24 derde en Pinot is de nummer vier met 4.40 minuten achterstand. Achter Tejay Van Garderen (BMC) en Jean-Christophe Péraud (AG2R) is Mollema nu zevende. Hij staat 6.17 minuten achter Nibali en slechts negen seconden achter Péraud. Ten Dam is nu twaalfde op 9.18 minuten van het geel.

[liveblog #2] Crash MH17 in Oekraïne

Om de liveblog over het neergestorte vliegtuig in Oost-Oekraïne niet te lang te maken en onnodig lange laadtijden te voorkomen, gaat de blog hier verder. Hier vind je deel één.  

Update 17.40 uur - liveblog ten einde, VN roept op tot onderzoek
Met onderstaand bericht van Novum is de liveblog ten einde voor vandaag. Meer nieuws over de crash lees je vanzelfsprekend hier op FOK!. 

Novum: De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil dat er snel een 'diepgravend en onafhankelijk internationaal onderzoek' komt naar de vliegramp in Oost-Oekraïne. De raad kwam vrijdagmiddag op verzoek van Groot-Brittannië in spoedzitting bijeen.

De Veiligheidsraad sprak zijn 'diepe medeleven' uit met de families van de slachtoffers en hun landgenoten en regeringen. De leden van de raad namen een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan de 298 inzittenden van vlucht MH17, die donderdag neerstortte. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power riep de internationale gemeenschap op de slachtoffers 'als van ons allemaal' te beschouwen.

Het internationale onderzoek dat de Veiligheidsraad voor ogen heeft moet verlopen volgens 'de richtlijnen van de internationale burgerluchtvaart'. De raad wil zorgen dat de verantwoordelijken 'rekenschap afleggen'. Daartoe is het heel belangrijk dat 'onderzoekers onmiddellijk toegang krijgen tot het rampgebied om de oorzaak van het ongeval vast te stellen'.

Power waagde zich alvast aan enkele harde conclusies. Alles wijst er volgens haar op dat pro-Russische separatisten de hand hadden in het drama met vlucht MH17. De raket die het passagierstoestel uit de lucht schoot zou zijn gelanceerd vanaf grondgebied dat in handen van de opstandelingen is. Zij pronkten de afgelopen tijd met dergelijke raketten. Bovendien hebben ze de afgelopen weken al meermalen vliegtuigen en helikopters uit de lucht geschoten, memoreerde Power.

Maar het is volgens de Amerikaanse onwaarschijnlijk dat de rebellen alleen hebben gehandeld. Zonder deskundige hulp, mogelijk uit Rusland, zouden zij niet in staat zijn ingewikkelde luchtdoelraketten als de projectielen die de Boeing 777 fataal werden te bedienen.

Als de separatisten in Oost-Oekraïne en hun grote bondgenoot inderdaad de schuldigen zijn, dan vreest Power het ergste voor het onderzoek naar de ramp. Zij zullen er dan immers alles aan doen, en 'met reden, om de waarheid te verhullen'.

De inmiddels op de rampplek gearriveerde OVSE-waarnemers moeten volgens Power daarom zo snel mogelijk aan het werk om de plaats delict te beschermen. Al het bewijsmateriaal moet bewaard blijven en indien nodig worden teruggegeven. Amerikaanse deskundigen staan klaar om bij te springen, aldus de VN-ambassadeur.

Vooral Rusland moest het ontgelden in Powers toespraak. De Russische regering doet zich volgens haar voor als vredesduif, maar steunt ondertussen de separatisten. Keer op keer heeft de Russische president Vladimir Poetin zijn beloften van vrede gebroken, klaagde Power.

Rusland houdt de oorlog in Oekraïne gaande, wreef Power aan. Het land verschaft de opstandelingen in Oost-Oekraïne volgens haar tanks, pantserwapens én luchtdoelraketten en geeft hun alle ruimte om in Moskou rekruten te werven. ''Deze oorlog kan worden beëindigd'', zei ze. ''Rusland kan deze oorlog beëindigen. Rusland móet deze oorlog beëindigen.''

Het Witte Huis riep eerder ook op tot een 'volledig, geloofwaardig en ongehinderd internationaal onderzoek', dat zo snel mogelijk moet plaatsvinden. Eerder wees VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op het grote belang van een volledig en transparant onderzoek. Volgens Ban volgen de VN de ontwikkelingen op de voet. 

Update 16.50 uur - hele verklaring Rutte
De overheid heeft de tekst van Rutte's persconferentie inmiddels vrijgegeven. Die lees je hieronder.

Rutte: Dames en heren, de omvang van de dramatische gebeurtenissen van gisteren in Oekraïne ontvouwt zich vandaag, één dag na dato, in zijn steeds tragischer verschijning. Gisteravond laat kon ik spreken van zeker 154 Nederlandse slachtoffers. Op dit moment zijn het er in ieder geval 189. Vandaag ook komen de verhalen door over individuele reizigers: jongeren, een grote groep wetenschappers, soms hele gezinnen die gistermiddag aan boord zijn gegaan en nietsvermoedend hun kansloze lot tegemoet gingen. En ook steeds meer mensen horen in hun directe omgeving het verschrikkelijke nieuws van mensen die ook aan boord zaten. En dan blijkt weer hoe nauw we in ons kleine land met elkaar verbonden zijn.

Nederland is geschokt door deze dramatische gebeurtenis en leeft intens mee met nabestaanden en dierbaren van de slachtoffers. Festiviteiten worden versoberd en op social media is er een grote stroom aan blijken van medeleven. Het lijkt erop dat de MH-17 is neergeschoten, maar over de precieze toedracht van de ramp hebben we nog geen duidelijkheid. Voor het kabinet staat daarom voorop dat door middel van onafhankelijk onderzoek duidelijkheid over de feiten wordt geschapen. Onderzoekers van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid reizen af naar de rampplek. Onbelemmerde toegang tot de plaats van de ramp en tot de gegevens van de zwarte dozen is daarbij absoluut noodzakelijk.

Die oproep heb ik met veel internationale collega's gedaan. Zoals gisteren met de Maleisische premier en de Oekraïense president vandaag onder andere met BK Merkel, President Hollande, President Obama en zojuist telefonisch met de Russische president Poetin. Ook hij heeft mij verzekerd dat Rusland aandringt op een onafhankelijk onderzoek.

Laat een ding glashelder zijn, we willen de onderste steen boven krijgen. En als duidelijk wordt dat dit een aanslag was, zal ik mij er persoonlijk voor inzetten dat de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen. Eerder zullen wij niet rusten. Dat zijn wij de onschuldige slachtoffers en hun nabestaanden verplicht. Zelf zal ik straks eerst het condoleanceregister ondertekenen dat hier op het departement is geopend.  

Update 16.45 uur -  OVSE ter plaatse aangekomen
Novum meldt: "Ongeveer dertig waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn aangekomen op de plek waar donderdag het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Dat meldt persbureau Reuters."

Update 16.41 uur - persconferentie Obama om 17.30 uur
President Obama zal om 17.30 uur een persconferentie houden over de vliegramp. De VN-Veiligheidsraad is tevens momenteel bijeen. 

Update 16.35 uur - Rutte hamert op onderzoek
Rutte is erg stellig: "Ik voeg níets toe", herhaalt hij meermaals, "als ik ga speculeren over de toedracht zonder de feiten te kennen." Hij weigert ook te reageren op de anti-Russische uitspraken van o.a. de Australische premier.

De persconferentie is inmiddels ten einde gekomen. Het koninklijk paar zal rond half zes vanmiddag het condoleanceregister in Den Haag tekenen. 

Update 16.32 uur - eerst VN-resolutie, dan naar Oekraïne
Op de vraag waarom Timmermans niet nu al in Oekraïne is, antwoordt Rutte dat er eerst intensief contact met collega's nodig was. Het overleg met de VN en de resolutie die in de maak is, hadden daarbij prioriteit. Onderzoekteams en experts zijn ook nu pas klaar om te vertrekken. Daarom zal Timmermans vanavond direct met hen meevliegen. 

Update 16.30 uur - NAVO-Artikel 5 niet van toepassing, feiten eerst boven tafel
Rutte laat het contact met lokale groeperingen verlopen via Oekraïense autoriteiten.

Hij wil geen verdere uitspraken doen over de toedracht en of het een ongeluk of een terreuraanslag betreft. "Juist omdat er zoveel Nederlanders omkwamen is het van belang ervoor te zorgen dat er een breed, internationaal, onafhankelijk onderzoek plaatsvindt."

Pas na de feiten te kennen zal Rutte een oordeel vellen. NAVO-Artikel 5 geldt niet in deze situatie, stelt Rutte, ongeacht wat uit het onderzoek blijkt. 

Update 16.27 uur - 'Vuist op tafel slaan niet constructief'  
Rutte stelt desgevraagd dat "met de vuist op tafel slaan momenteel niet constructief is. Het vermindert de kansen van Nederland om ervoor te zorgen dat de juiste feiten op tafel komen."

Update 16.25 uur - Timmermans vanavond naar rampgebied  
Minister van BuZa Timmermans stelt dat hij vanavond met een forensisch team naar Oekraïne vertrekt.

Hij gaat mee on vrije toegang tot het gebied te bewerkstelligen en garanderen. Men zal samenwerken met het Rode Kruis, Oekraïense collega's en anderen die momenteel richting Oekraïne komen.

Nederland zal bij de VN aandringen in een verklaring dat het een onderzoek van het hoogst mogelijke niveau wenst. 

Update 16.22 uur - internationale oproep tot vrijgeven rampplek 
Een algemene oproep tot onbelemmerde toegang tot de rampplek is gedaan aan de pro-Russen en andere strijdende partijen. Rutte, Merkel, Obama, Poetin en anderen schaarden zich achter die oproep.

Poetin riep eerder al op tot een internationaal, onafhankelijk onderzoek. Ook Rutte wil 'de onderste steen boven' krijgen.

Update 16.21 uur - onderzoek noodzakelijk
Rutte stelt dat Nederland geschokt is en intens meeleeft met nabestaanden en dierbaren. Overal in het land worden festiviteiten versoberd en ook op social media getuigen mensen massaal hun medeleven.

Het Kabinet is van mening dat het erop lijkt dat het vliegtuig is neergeschoten, maar dat de toedracht onbekend is. Het Kabinet wil eerst onderzoek. De Onderzoeksraad Veiligheid reist momenteel naar Oekraïne af en zal vanavond arriveren.
 
Update 16.19 uur - 'We zullen niet rusten'
Rutte geeft aan dat indien het inderdaad een aanslag is, "we niet zullen rusten voor de daders zijn opgespoord en hun gerechte straf krijgen. Eerder zullen we niet rusten. Dat zijn we de onschuldige slachtoffers en nabestaanden verschuldigd."

Update 16.18 uur - persconferentie Rutte
Kijk hier live mee. 

Update 16.15 uur - waarschuwing niet afgegeven door KNVvL
Eerder vandaag werd er melding gemaakt dat de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) al weken geleden gewaarschuwd zou hebben tegen het vliegen boven het gebied waar het vliegtuig is neergestort. De heer Holsteijn, veiligheidsmanager van de vereniging, laat aan FOK! weten dat de KNVvL nooit zo'n waarschuwing heeft afgegeven, noch dat dit onder hun verantwoordelijkheid valt. Zij zijn immers een branchevereniging voor kleine luchtvaart. Hieronder valt onder andere parachutespringen, zweefvliegen en dergelijke.

Desgevraagd laat Holsteijn weten dat de KNVvL altijd zal adviseren om 'het gezonde verstand te gebruiken'. 

Update 16.02 uur - diverse organisaties passen zich aan
Allerlei organisaties en evenementen passen zich aan na de vliegramp. De beachvolleyballers die gaan spelen op het grandslamtoernooi in Scheveningen dragen een rouwband.

De Tour de France begint de 13e etappe met een minuut stilte. De ploegleider van Belkin stelt dat 'dit nieuws snel tot ons doordrong'.

Nederlandse waterpolosters zullen vrijdag een minuut stilte houden als zij in Boedapest hun tweede wedstrijd van het EK gaan spelen.

De kermis in Tilburg heeft verder de feestelijkheden voor de opening van de kermis afgelast. Ook wordt er een minuut stilte gehouden en klinkt er geen kermismuziek.

Radiozender 3FM stopt tevens met de Summer Request. Luisteraars kunnen platen aanvragen als de temperaturen in De Bilt tropisch zijn. Radio 1 heeft het middagprogramma van Radio Tour de France afgelast. Ook Radio 2 zendt andere programmering uit dan gewoonlijk. 

Novum meldt over Paul de Leeuw: Ranking the Stars komt zondagavond niet op televisie in verband met de vliegtuigramp. Dat twittert Paul de Leeuw vrijdagmiddag. "Ranking the Stars wordt zondag niet uitgezonden. NPO: grote dank", aldus de presentator.

"Ik hoop echt dat de NPO zondag de uitzending van Ranking the Stars uitstelt", twitterde De Leeuw eerder op de dag al. "Ik wil m'n vrolijke kop niet zien het komende weekeinde op tv."

Update 15.55 uur - vlaggen Nederland halfstok
Persbureau Novum meldt: Vanwege de vliegramp in Oekraïne hangen vrijdag alle vlaggen op overheidsgebouwen halfstok. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Het gaat om de gebouwen van bijvoorbeeld gemeenten, provincies en de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen.

Update 15.50 uur - waarnemers vrijdagavond ter plaatse
Persbureau Novum meldt: Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa verwachten vrijdagavond de plaats in Oost-Oekraïne te bereiken waar lijnvlucht MH17 is neergestort. Dat zegt de OVSE.

De pro-Russische separatisten die op en rond het rampgebied de lakens uitdelen hebben aangekondigd de OVSE-waarnemers niets in de weg te leggen. Wie de brokstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines wil bereiken moet een vijftal controleposten van de opstandelingen passeren en voor hen aanvaardbare documenten overleggen.

De Oekraïense rampenbestrijdingsdienst klaagde vrijdag dat de rebellen het bergingswerk en het onderzoek hinderen.

Volgens separatistenleider Aleksandr Borodaj zijn zeventien OVSE-waarnemers en vier Oekraïense deskundigen inmiddels op door de opstandelingen beheerst grondgebied. Zij zouden al een begin maken met het onderzoek. 

Samenvatting van gebeurtenissen tot nu toe:
-Er zijn nog 4 slachtoffers niet geïdentificeerd.
-Het aantal Nederlandse slachtoffers is bijgesteld naar 189.
-Het vliegtuig functioneerde prima, was goed onderhouden, had ruim 75.000 vlieguren in 17 jaar gemaakt en de communicatie verliep voorspoedig.
-Veel andere maatschappijen waren op het moment van neerschieten in het gebied aanwezig.
-Separatisten werken naar eigen zeggen mee aan hulpverlening en onderzoek.
-Familieleden van omgekomenen krijgen 5000 dollar uitbetaald voor direct gemaakte onkosten als levensonderhoud en hotelkamers afhuren.
-Separatisten hebben onenigheid over of de zwarte dozen in hun bezit zijn of niet.
-Rusland stelt eventueel aangeboden zwarte dozen niet te accepteren en roept op tot een internationaal onderzoek.
-Politici in binnen- en buitenland roepen op tot het straffen van de verantwoordelijken.
-Poetin roept op tot een staakt-het-vuren.
-Wie dat wil, mag Malaysia Airlines-tickets die de komende week geldig zijn inleveren en krijgt z'n geld terug.
-Inlichtingendiensten in de VS wijzen in de richting van pro-Russische separatisten.
-Rusland wijst in de richting van het Oekraïense leger.
-Dat leger ontkent dat er ook maar één raket is afgevuurd of mist uit het arsenaal.
-Onder de slachtoffers bevonden zich meer dan 100 aidsonderzoekers en -hulpverleners, die op weg waren naar een congres dat zondag van start gaat in Melbourne.
-Er zijn tot dusver 181 lichamen geborgen.

Irak: ruim 5500 burgerdoden in halfjaar tijd

Het geweld in Irak heeft in de eerste zes maanden van dit jaar aan zeker 5576 burgers het leven gekost. Dat staat in een vrijdag verschenen rapport van de missie van de Verenigde Naties in Irak.

Nog eens 11.665 burgers raakten tussen 1 januari en eind juni gewond en 1,2 miljoen mensen werden uit hun huizen verdreven. In heel 2013 kwamen in Irak 7800 burgers door geweld om het leven en dat was het hoogste dodental sinds jaren.

De sterke stijging van het aantal burgerdoden dit jaar moet worden toegeschreven aan de opmars van de soennitische jihadgroep Islamitische Staat (ISIS), die in januari begon met de verovering van Fallujah en een deel van Ramadi, steden in de provincie Anbar. In juni kregen de jihadisten een groot deel van het noorden en westen van Irak in handen.

Het geweld 'heeft onmetelijke ontberingen en onmetelijk lijden bij de burgerbevolking teweeggebracht, in de vorm van grootschalige moord, verwondingen en de vernietiging van middelen van bestaan en eigendommen', stellen de VN.

In het rapport worden ook mensenrechtenschendingen beschreven waaraan beide partijen in het conflict zich schuldig zouden hebben gemaakt en die mogelijk aangemerkt kunnen worden als misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden. ISIS en zijn bondgenoten hebben op systematische en kolossale wijze misdaden begaan tegenover de burgerbevolking, zoals moorden, seksueel geweld, ontvoeringen, vernietiging van eigendommen en aanvallen op religieuze doelen, aldus de VN. Ook het Iraakse leger heeft misdrijven begaan, waaronder het standrechtelijk executeren van gevangenen en arrestanten, zo staat in het rapport.

Zandpad-kritiek burgemeester kon door de beugel

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD) is niet de fout in gegaan met kritische uitspraken over misstanden aan het Zandpad. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag geoordeeld. Twee exploitanten van boten uit de voormalige prostitutiezone aan het Zandpad hadden de burgemeester voor de rechter gesleept omdat hij hen in een kranteninterview ten onrechte in verband zou hebben gebracht met mensenhandel.

De prostitutiezone aan het Zandpad moest vorig jaar sluiten vanwege aanwijzingen van mensenhandel. Ook de twee exploitanten verloren hun vergunning. De uitbaters eisten in een kort geding een rectificatie. Ook wilden ze dat de rechter Van Zanen zou verbieden hen in verband te brengen met mensenhandel zolang de burgemeester daar geen harde bewijzen voor zou hebben, op straffe van een dwangsom van vijfduizend euro.

Van Zanen zei onder meer dat het volgens hem volstrekt terecht is dat de vergunningen van de exploitanten zijn ingetrokken. Hij doelde daarmee overigens op misstanden bij alle seksinrichtingen op het Zandpad. "Wat daar gebeurde, tart elke beschrijving", zei Van Zanen in het artikel in het AD.

De rechter ziet geen reden voor een rectificatie. De bootexploitanten zijn volgens de rechter in het bewuste interview niet bij naam genoemd. Ook is de beschuldiging van mensenhandel niet gevallen in het interview. Daarvoor zijn overigens meerdere mensen die betrokken waren bij het Zandpad veroordeeld.

24-actrice scoort rol in Star Wars VII

Christina Chong heeft een rolletje bemachtigd in de nog titelloze Star Wars: Episode VII. Naar verluidt gaat het om een bijrol, hoewel de producenten zoals gewoonlijk niets loslaten. Hoe dan ook heeft de Britse actrice, vooral bekend uit de tv-serie 24: Live Another Day, de opnames al afgerond. Dat schrijft de Canadese krant Toronto Sun.

Chong was ook te zien in de film Johnny English Reborn. Daarnaast vertolkt ze een dragende stemmenrol in de later dit jaar te verschijnen serie Halo: Nightfall, gebaseerd op de gamereeks Halo.

De première van Episode VII, onder regie van J.J. Abrams, staat gepland voor eind 2015. De opnames liepen onlangs vertraging op nadat Harrison Ford, die zijn rol als Han Solo weer op zich neemt, zijn been brak tijdens een scène in het ruimteschip Millennium Falcon. Of het herstel van de 72-jarige acteur leidt tot een latere premièredatum durft niemand nog te zeggen.

Castingbureau rapfilm erkent racisme

Het Amerikaanse castingbureau Sande Alessi Casting erkent dat de oproep voor de rapfilm Straight outta Compton racistisch was. Dat schrijft entertainmentsite TMZ. In de oproep werd gevraagd om 'zwarte Amerikaanse meisjes die er arm uitzien, lichamelijk niet in vorm zijn, met een lichtbruine tot donkere huidskleur'.

De oproep dook meteen overal op internet op en zorgde voor veel boze reacties. Vooral de eis 'arm' leidde tot onvrede, omdat die een raciale groep zou gelijkstellen aan een sociale. Een woordvoerder van het bureau laat weten dat het een 'onschuldige vergissing' betreft en dat voor deze 'arme' groep ook andere huidskleuren worden gezocht.

In de oproep werd ook gevraagd naar 'de lekkerste van de lekkere vrouwen, ongeacht welk ras' en 'prima met een lichte huidskleur: neem Beyoncé als voorbeeld'. De woordvoerder laat weten dat dit de normale manier van casten is voor het bureau.

De film Straight outta Compton gaat over de opkomst van de hiphopband N.W.A., een afkorting voor Niggaz Wit Attitudes. De vier originele bandleden, Arabian Prince, DJ Yella, Dr. Dre en Ice Cube, kwamen allen uit de stad Compton in Californië. De band maakte in de jaren tachtig furore. Vooral Dr. Dre en Ice Cube wisten later een zeer succesvolle solocarrière op te bouwen, met meerdere platina platen op hun naam.

Waterpolosters ruim langs Groot-Brittannië op EK

De Nederlandse waterpolovrouwen ook het tweede duel op het Europees kampioenschap in Budapest gewonnen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga won met 11-5 van Groot-Brittannië. Oranje won woensdag al knap met 12-11 van gastland Hongarije.

De start was moeizaam van Oranje. Bij rust stond het 4-3 voor Nederland. Na de rust werd er een tandje bijgeschakeld en werden de Britse vrouwen overklast, wat een 11-5 eindstand opleverde. 

Zondag staat het duel met Griekenland op het programma, de wereldkampioen van 2011. De poulewinnaar bereikt rechtstreeks de halve finales, de nummers twee en drie gaan door naar de kwartfinales. Oranje is al zeker van een vervolg van het toernooi, al is het nog de vraag in welke ronde Oranje zal uitkomen. 

Marijne: "Dit wordt een mooie uitdaging"

Met een glimlach van oor tot oor zat Sjoerd Marijne vrijdagochtend op zijn stoel in het Huis van de Sport in Nieuwegein. De Brabander was zojuist voorgesteld als de kersverse oefenmeester van de hockeyvrouwen. En daar is Marijne meer dan trots op.

"Ik wist al heel snel dat ik dit wilde", legt Marijne uit, die vrijdag nog naar Waterloo rijdt voor het EK met de mannen van Jong Oranje "Ik ben blij dat ik Max mag opvolgen. Hij heeft bijzonder goed werk verricht en dit wordt een mooie uitdaging."

Voor de veertigjarige Brabander wacht de komende tijd inderdaad een pittige uitdaging. Hij moet de succesvolle Max Caldas vervangen, de Oranjevrouwen wederom naar olympisch goud leiden en de nummer één positie behouden op de wereldranglijst. "Ik weet wat het doel is, maar ik denk daar niet zo over na. Ik ben vooral bezig met hoe ik die wil bereiken. Het enige wat ik kan doen, is mijn werk zo goed mogelijk uitvoeren. Nederland is de ploeg waarop gejaagd wordt, dat is moeilijker te verdedigen dan het jagen zelf."

"Ik richt me de komende week nog op het EK met Jong Oranje, waarna ik twee weken op vakantie ga. Dan ga ik pas goed met de speelsters praten en verdere invulling aan het programma geven."

Marijne begon in 2001 als coach van de mannen van MOP en was vervolgens oefenmeester van de mannen Tilburg, Amsterdam en Oranje Zwart. In de jaren heeft hij veel geleerd, zo vertelt hij. Hij stormt niet meer boos de kleedkamer uit, zoals hij vroeger nog wel eens kon doen.

"Sinds ik ben gaan coachen, heb ik cursussen gevolgd zodat ik me verder kon ontwikkelen. Bovendien heb ik altijd een personal- en performancecoach in mijn staf zitten. Zij begeleiden mij en analyseren mijn besprekingen. Daarnaast ben ik ouder geworden en daardoor ook rustiger. Ik ben een open persoon, kan emoties hebben. Maar ik heb geleerd deze meer te controleren. Dat is voor mij de belangrijkste verandering geweest in de afgelopen jaren."

De vader van vier jonge kinderen moest voor zijn nieuwe job ook zijn geliefde Den Bosch vaarwel zeggen, waar hij als jongen ook hockeyde. "Ze waren in eerste instantie teleurgesteld, maar ze zijn ook ontzettend blij voor me, ze weten wat mijn ambities zijn. Ik ben blij dat ze me dit gunnen. Het is niet makkelijk voor hen, zo kort voor de start van de competitie."

Geen muziek vierdaagse ivm vliegtuigramp

De Nijmeegse Vierdaagse doet op de laatste dag van het wandelevenement alle muziek in de ban vanwege de vliegramp in Oekraïne. Tijdens de intocht en op de Wedren, het plein dat dient als start- en finishplaats, is geen muziek te beluisteren, meldt de organisatie van het evenement.

"Fanfaremuziek is vandaag niet gepast", zegt marsleider Johan Willemstein in een verklaring. Ook toeschouwers langs de route wordt gevraagd geen muziek te maken en gepast te vieren dat de wandelaars hun mars hebben afgelegd. Met ondernemers die een vergunning hebben om muziek ten gehore te brengen wordt overlegd. Verwacht wordt dat ook zij geen muziek draaien.

Ook vlaggenvertoon blijft achterwege. Alle Nederlandse vlaggen op en om de Wedren en het parcours hangen halfstok en alle buitenlandse vlaggen worden gestreken. In Cuijk blijft de gebruikelijke ontvangst door de burgemeester achterwege. Om 20.00 uur wordt in de hele stad opgeroepen een minuut stilte in acht te nemen. Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls houdt daaraan voorafgaand een korte toespraak op Plein '44.

De Vierdaagsefeesten passen ook het programma aan en laten het vlaggenvertoon eveneens achterwege. De feesten stoppen om middernacht in plaats van om 01.00 uur. Ook treden geen dweilorkesten op. Ondernemers zijn opgeroepen tot soberheid.

Van der Boom en Coldewijer stellen release's singels uit

Jeroen van der Boom heeft besloten om zijn nieuwe single nog niet uit te brengen. Verslaafd aan Jouw Liefde zou eigenlijk vrijdag uitkomen, maar dat vindt de zanger niet gepast vanwege de vliegtuigramp. "Iedereen zal begrijpen dat ik de primeur van een nieuwe single uitstel tot na het weekend", twitterde Van der Boom.

De 42-jarige zanger betuigt daarnaast zijn steun aan alle 298 slachtoffers, waaronder 173 Nederlanders. "Mijn gedachten gaan uit naar alle mensen die getroffen zijn door deze vreselijke ramp."

Ook Yvonne Coldewijer heeft de officiële release van haar nieuwe nummer uitgesteld. De zangeres en dj Sjeazy Pearl zouden vandaag hun officiële anthem voor de Amsterdamse Gay Pride uitbrengen. Dit is nu verschoven naar volgende week.

De dames dragen het liedje op aan de overledenen en nabestaanden. "De tekst van Listen: You were the One gaat over de kwetsbaarheid van de liefde. Liefde is naast het mooiste wat er is, ongeacht je geaardheid, afkomst, leeftijd ook het moeilijkst om openlijk voor uit te komen", zegt de zangeres in een verklaring.

"Een gebeurtenis als deze bewijst weer dat je altijd je liefde voor andere moet uiten en niet moet wachten, want dan kan het te laat zijn." Het nummer is vrijdag verscheen. Sjeazy Pearl is een van de de drie ambassadeurs van de Gay Pride, die van 26 juli tot en met 3 augustus duurt.

Uitslag tweede vrije training Duitsland

Lewis Hamilton heeft bij de tweede vrije training voor de Grand Prix van Duitsland de snelste tijd neergezet. Hij bleef zijn Mercedes-stalgenoot Nico Rosberg nipt voor en had daarmee de rollen omgedraaid ten opzichte van de eerste vrije training.

De derde plaats was voor Daniel Ricciardo in de Red Bull. De Caterhams kenden grote problemen. Eerst moest Marcus Ericcson zijn wagen aan de kant zetten, terwijl niet veel later een brandje in de auto een einde maakte aan de training voor Kamui Kobayashi.

Uitslag tweede vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:18.341   38
2 N. Rosberg Mercedes 1:18.365 +0:00.024 39
3 D. Ricciardo Red Bull 1:18.443 +0:00.102 35
4 K. Räikkönen Ferrari 1:18.887 +0:00.546 38
5 K. Magnussen McLaren 1:18.960 +0:00.619 40
6 F. Massa Williams 1:19.024 +0:00.683 36
7 J. Button McLaren 1:19.221 +0:00.880 40
8 S. Vettel Red Bull 1:19.248 +0:00.907 35
9 F. Alonso Ferrari 1:19.329 +0:00.988 32
10 V. Bottas Williams 1:19.385 +0:01.044 34
11 A. Sutil Sauber 1:19.417 +0:01.076 41
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:19.452 +0:01.111 27
13 S. Perez Force India 1:19.581 +0:01.240 28
14 N. Hülkenberg Force India 1:19.593 +0:01.252 32
15 J. Vergne Toro Rosso 1:19.760 +0:01.419 32
16 P. Maldonado Lotus 1:20.158 +0:01.817 35
17 R. Grosjean Lotus 1:20.358 +0:02.017 35
18 E. Gutierrez Sauber 1:20.504 +0:02.163 40
19 J. Bianchi Marussia 1:21.328 +0:02.987 31
20 M. Ericsson Caterham 1:21.870 +0:03.529 21
21 M. Chilton Marussia 1:21.898 +0:03.557 28
22 K. Kobayashi Caterham 1:23.728 +0:05.387 12

Rutten mikt op hoofdtoernooi Champions League

Fred Rutten kijkt ernaar uit om met Feyenoord in de Champions League te spelen. "We willen graag op het Europese podium acteren. Daar is de club aan toe", zei de trainer op een persconferentie na de loting. In de voorronde van de Champions League komen de Rotterdammers uit tegen Besiktas uit Istanbul.

Vooraf had Rutten geen voorkeur voor een tegenstander. "We moeten sowieso voor de winst gaan. Besiktas is een mooie tegenstander. We kunnen ze twee keer bekijken en gaan ons goed op deze ploeg voorbereiden." Feyenoord begint op 29 of 30 juli met een thuiswedstrijd.

Technisch directeur Martin van Geel ziet mogelijkheden. "Onze voorkeur ging tijdens de loting niet uit naar Zenit of Lille. De wedstrijd tegen Besiktas is in elk geval een heel aantrekkelijk affiche", zegt hij op de clubsite.

Journalisten persconferentie vliegramp blinken uit in onvermogen

De aanwezige journalisten bij de personferentie op Schiphol van Malaysia Airlines over de vliegramp in Oekrainë blinken uit in onvermogen. Dit met name door te laten blijken totaal niet geluisterd te hebben naar de persconferentie. 

Nadat de woordvoerder van Malaysia Airlines, Huib Gorter, zijn verhaal in perfect Engels had gedaan, was er ruimte voor journalisten om vragen te stellen. Uit de vragen bleek dat veel van de aanwezige journalisten niet vooraan stonden toen de hersens uit werden gedeeld. 

De NOS wilde vooral het aantal Nederlandse slachtoffers nog even graag in het Nederlands horen omdat het de eerste twee keren dat het gezegd werd blijkbaar niet duidelijk was. Daarnaast werd er diverse malen gevraagd naar de route die het vliegtuig nam. Terwijl dat toch echt al twee keer in twee talen verklaard is; er golden geen restricties. 

Een Amerikaanse verslaggeefster vroeg zich enkel af of er wellicht ook nog Amerikaanse staatsburgers onder de slachtoffers te betreuren valt. Dit omdat er nog vier mensen niet geïdentificeerd zijn. Hart van Nederland wilde graag nog even weten wanneer de volgende persconferentie zou zijn. Waarschijnlijk als er meer informatie is, wanneer dat is, is helaas niet bekend. Tot grote spijt van SBS6... 

Woordvoerder Huib Gorter liet zich gelukkig niet van de wijs brengen. Huib is een baas.

[Tour] Jarige Navarro uitvaller

Voor Daniel Navarro is vrijdag een einde gekomen aan de Tour de France. De Spanjaard van Cofidis was op zijn 31e verjaardag ziek en op achterstand geraakt. Na 100 kilometer in de dertiende etappe stapte hij af. De nummer negen van vorig jaar stond 37e in het algemeen klassement.

Ook voormalig Frans kampioen Arthur Vichot kon niet verder. Hij moest al vlak na de start het peloton laten lopen. De FDJ-renner kampte al enige dagen met bronchitis. Janier Acevedo was de derde man die vrijdag de remmen dichtkneep. De Colombiaan van Garmin-Sharp was aan zijn eerste Tour bezig.

In totaal zijn nu 24 renners uitgevallen deze Tour de France. Zestien van de 22 ploegen zijn niet meer compleet. Met drie uitvallers is de Trek-ploeg het zwaarst getroffen.

Fors lagere straf voor Nederlandse spion

Een 62-jarige oud-medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken die staatsgeheimen wilde doorspelen aan Rusland heeft vrijdag een flink lagere straf opgelegd gekregen. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de man tot acht jaar cel, waar de Haagse rechtbank eerder nog kwam tot een gevangenisstraf van twaalf jaar.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep vijftien jaar cel geëist. Acht jaar cel is volgens het hof echter de maximumstraf die de man kan krijgen. Dat komt doordat het hof niet bewezen acht dat de man ook echt staatsgeheimen aan de Russen heeft verstrekt.

De documenten over de NAVO die de verdachte via twee agenten in Duitsland aan de Russische inlichtingendienst SVR leverde, waren gerubriceerd als 'departementaal vertrouwelijk'. Met deze aanduiding wordt niet op staatsgeheime informatie gedoeld.

Hoewel de NAVO vindt dat een deel van de documenten door Nederland te laag is gerubriceerd, is het hof er niet van overtuigd dat het om dusdanig gevoelige informatie gaat dat kan worden gesproken van staatsgeheimen.

Aangezien de man wel staatsgeheimen had willen leveren als hij dat had gekund, is hij wel veroordeeld voor het voorbereiden van de levering van staatsgeheimen. Ook acht het hof de man schuldig aan corruptie en illegaal wapenbezit.

Eerste beelden nieuwe The Hobbit film

Na lang wachten is er dan eindelijk een eerste still uit de laatste film van The Hobbit-reeks, The Battle of Five Armies.

De still laat ons Gandalf (Ian McKellen) en Bard (Luke Evans) zien, die angstig naar boven kijken. De foto verscheen in de Comic Con editie van Entertainment Weekly.

Ook kan er aan een Facebookpost van Peter Jackson de aankondiging van een eerste teaser-trailer worden verleend, die dan ook binnenkort zal verschijnen.

The Hobbit: The Battle of Five Armies draait vanaf 10 december in de Nederlandse bioscopen. 

Eerste tropische dag 2014 een feit

Vrijdag gaat de boeken in als de eerste tropische dag van dit jaar. Rond 14.00 uur bereikte het kwik in De Bilt de grens van 30 graden. Hiermee is het relatief laat in het jaar voor het eerst officieel tropisch warm in Nederland. Records sneuvelen vrijdag naar verwachting niet, meldt een woordvoerder van weeronline.nl.

In Eindhoven en Hoek van Holland werd het vrijdag als eerste tropisch warm. Daar werd de grens om 12.10 uur overschreden. Om van een officiële landelijke tropische dag te kunnen spreken moet het in De Bilt echter 30 graden worden. De warmste 18 juli was in 2006, toen werd het in De Bilt 33,2 graden. Het warmst op 18 juli in heel Nederland was het in 1964 in Maastricht, waar het 35,1 graden werd.

De eerste tropische dag van het jaar doet zich gemiddeld voor op 30 juni. Vorig jaar werd in De Bilt precies een maand eerder, op 18 juni, een tropische dag bereikt. De hoogste temperatuur tot nu toe dit jaar in De Bilt werd op 4 juli gemeten, toen werd het 28,9 graden.

Zaterdag wordt het naar verwachting nog warmer. De maxima liggen dan rond de 33 graden, maar in het zuidoosten wordt het op sommige plaatsen zelfs 35 graden. Ook op de Wadden worden tropische waarden behaald, wat volgens weeronline.nl niet elk jaar gebeurt.

Zondag wordt het waarschijnlijk door bewolking en buien niet tropisch, maar wel zomers warm. Daardoor kan zondag nog niet worden gesproken van een officiële hittegolf. Om van een officiële hittegolf te kunnen spreken moet de temperatuur in ieder geval vijf etmalen achtereen op tenminste 25 graden zijn uitgekomen, waarbij drie keer een waarde van tenminste 30 graden is bereikt.

Krajicek onderuit in Carson

Tennisster Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd om de kwartfinale van het ITF-tennistoernooi in Carson te bereiken. De Nederlandse had in de Amerikaanse plaats geen weerwoord tegen het spel van de als achtste geplaatste Japanse Risa Ozaki: 1-6 en 5-7.

Eerder deze week zette Krajicek in de eerste ronde de Australische Storm Sanders nog eenvoudig met 6-0 en 6-1 opzij. Volgende week speelt de Nederlandse in Lexington.

Verdachte serieverkrachting langer vast

Het voorarrest van de vermoedelijke serieverkrachter uit de regio Utrecht is verlengd. De rechter-commissaris bepaalde vrijdag dat de 51-jarige man nog zeker twee weken vast blijft zitten.

De man werd woensdag opgepakt. Hij was eerder aangehouden voor fietsendiefstal, waarna hij dna moest afstaan. Het Openbaar Ministerie maakte donderdag bekend dat zijn dna overeenkomt met genetisch materiaal dat destijds tijdens het onderzoek naar de serieverkrachter werd veiliggesteld.

De serieverkrachter verkrachtte tussen 1995 en 2002 zeker zes vrouwen en deed meer dan tien pogingen daartoe.

Hof van beroep spreekt Berlusconi vrij in Ruby-zaak

Ex-premier Silvio Berlusconi is vrijdag vrijgesproken van betaalde seks met een minderjarig meisje. Het hof van beroep vernietigde de gevangenisstraf van zeven jaar die de rechter in eerste aanleg Berlusconi vorig jaar had opgelegd. Datzelfde geldt voor zijn levenslange uitsluiting van politieke ambten.

Met de vrijspraak van vrijdag is de zaak hoogstwaarschijnlijk niet afgedaan. Het openbaar ministerie kan nog eenmaal in hoger beroep, bij de hoogste Italiaanse rechter. Zo lang het vonnis niet onherroepelijk is blijft de straf wachten.

Het hof van beroep achtte niet bewezen dat Berlusconi tegen betaling seks heeft gehad met het destijds minderjarige meisje Karima el-Mahrough. Deze Ruby Rubacuori, zoals haar artiestennaam luidt, was een van de attracties op de beruchte bunga bunga-feestjes van Berlusconi. De oud-premier ontkent ooit het bed met El-Mahrough te hebben gedeeld. Evenmin zou hij zijn macht hebben misbruikt om zijn strafbare pleziertjes met Ruby onder het tapijt te vegen.

Berlusconi (77) verricht momenteel vier uur per week maatschappelijk werk wegens een veroordeling voor belastingfraude. De schatrijke mediamagnaat assisteert bij de verzorging van Alzheimerpatiënten.

Voor het tillen van de belastingdienst heeft de rechter Berlusconi ook voor twee jaar lang de toegang tot openbare ambten ontzegd. Daaraan laat de oud-premier zich echter weinig gelegen liggen. Hij trekt nog altijd aan de touwtjes van zijn partij Forza Italia en heeft zo aanzienlijke invloed in politiek Rome.

Fors meer valse eurobriefjes in omloop

De hoeveelheid valse eurobiljetten is in de eerste helft van dit jaar met bijna een kwart toegenomen. Tussen januari en eind juni werden in Nederland bijna 24 duizend nepbiljetten onderschept. Vorig jaren waren dat er nog ruim negentienduizend. De Nederlandsche Bank (DNB) maakte dat vrijdag bekend.

Waar in Nederland meer vals geld in omloop was, daalde het aantal valse euro's in de rest van de wereld met zes procent. Wereldwijd werden 331 duizend biljetten onderschept, liet de Europese Centrale Bank vrijdag weten.

De kans dat consumenten op een nepbriefje in hun beurs stuiten, is volgens DNB echter laag. In totaal zijn er zestien miljard wettige eurobiljetten in omloop. Valsemunters maken het liefst coupures van twintig en vijftig euro na.

Eind september komt het nieuwe tientje in omloop uit de Europa-serie. Die serie is beter bestand tegen namakers dan de vorige briefjes. Vorig jaar mei kwam het vijfje al in roulatie. De hogere coupures volgen later.

[EL] PSV loot gunstig, Groningen treft Sociedad

PSV neemt het in de derde voorronde van de Europa League op tegen Botev Plovdiv uit Bulgarije of het Oostenrijkse Sankt Pölten. Dat is vrijdag uit de loting in het Zwitserse Nyon gebleken. De Brabanders weten pas donderdag welke van de twee clubs op 31 juli naar Eindhoven komt. De return volgt een week later. Botev Plovdiv won donderdag de heenwedstrijd met 2-1 van Sankt Pölten.

Als FC Groningen volgende week het Schotse Aberdeen van zich afschudt in de tweede voorronde, krijgt de club een stevige dobber. Real Sociedad uit Spanje is dan de tegenstander in de derde voorronde. De Basken spelen eerst thuis en moeten daarna op bezoek in de Euroborg.

'Locatie zwarte dozen onbekend'

De Oekraïense autoriteiten hebben geen officiële informatie over de locatie van de zwarte dozen van de neergestorte Boeing 777. Dat verklaarde een woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad vrijdag tegenover het Oekraïense persbureau Interfax-Ukraine.

Vrijdag werd de tweede zwarte doos gevonden op de rampplek, meldden getuigen aan persbureau Reuters. De eerste zwarte doos werd donderdag al door rebellen gevonden. Oekraïne vreest dat de separatisten de zwarte dozen willen vernietigen, al dan niet op Russisch grondgebied.

De woordvoerder benadrukte dat de grens met Rusland niet volledig is of kan worden afgesloten. "Het zou een leugen zijn om te zeggen dat we 100 procent controle hebben over de grens."

'Locatie zwarte dozen onbekend'
'Locatie zwarte dozen onbekend' (Foto: ANP)

Oud-docenten Ibn Ghaldoun krijgen baan niet terug

Twaalf oud-docenten van de voormalige islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun hoeven hun baan niet terug te krijgen. De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag in een kort geding bepaald dat onvoldoende aannemelijk is dat de instantie waarbij de leraren hebben aangeklopt het Ibn Ghaldoun heeft overgenomen en dus hun werkgever zou moeten zijn.

De twaalf willen aan de slag bij de nieuwe school die na het faillissement van het Ibn Ghaldoun is ontstaan. Daarvoor hadden ze een kort geding aangespannen tegen de Rotterdamse vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO), die heeft geholpen bij het opzetten van de nieuwe school.

De docenten stellen dat het CVO Ibn Ghaldoun heeft overgenomen. Daardoor zouden ze nu in dienst zijn van de vereniging. Dat het CVO het Ibn Ghaldoun heeft overgenomen is volgens de rechtbank echter vooralsnog niet aannemelijk geworden.

Het Ibn Ghaldoun kwam vorig jaar in het nieuws vanwege de diefstal van 27 eindexamens. De elf jongeren die achter de inbraak in de school en de eerste verspreiding van de examens zaten werden begin dit jaar veroordeeld. Zij kregen cel- en werkstraffen opgelegd, waarvan een maand cel en 170 uur werkstraf de hoogste was.

Uit onderzoek van de inspectie bleek dat de onderwijskwaliteit al jaren ondermaats was. Ook waren er bestuurlijke en financiële gebreken. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) kondigde vervolgens aan de financiering stop te zetten. Daarop vroeg de Rotterdamse school faillissement aan.

Algemeen directeur verlaat ADO vanwege overname

Algemeen directeur Piet Jansen vertrekt bij ADO Den Haag. Aanleiding is de overname door het Chinese bedrijf United Vansen Sports. De directeur kan zich niet verenigen met het feit dat de aandelen overgaan naar één buitenlandse aandeelhouder, schrijft ADO vrijdag. Jansen vertrekt per 1 september.

"Ik neem dit besluit met pijn in mijn hart", reageert Jansen tegenover Omroep West. Verder wilde hij geen verklaring geven. Jansen was pas een jaar actief als algemeen directeur.

De gemeente Den Haag ging dinsdag akkoord met de overname. Het Chinese bedrijf neemt de aandelen over van de Stichting Stadion Ontwikkeling. Het wordt de eerste West-Europese club die in handen komt van Chinezen.

Beachvolleybaltoernooi Scheveningen soberder

Het grandslamtoernooi beachvolleybal in Scheveningen wordt naar aanleiding van de vliegramp in Oekraïne versoberd. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt. "We passen het entertainmentprogramma, dat zo nadrukkelijk verbonden is met beachvolleybal, drastisch aan. Het toernooi draait vanaf nu alleen nog maar om de sport", verklaart toernooidirecteur Bas van de Goor.

De Nederlandse beachvolletvallers spelen de rest van het toernooi met rouwuitingen. Ook veel buitenlandse sporters doen dat. Vrijdag wordt voor het avondprogramma een minuut stilte gehouden. Zaterdag en zondag gebeurt dat ook.

Bij de crash van Malaysia Airlines-vlucht MH17 kwamen alle 298 inzittenden en bemanningsleden om. Onder hen waren sowieso 173 Nederlanders. Waarschijnlijk is het vliegtuig uit de lucht geschoten. "Onze gedachten gaan uit naar de passagiers, de bemanning, hun familie en vrienden", klinkt het vanuit de organisatie, de Nederlandse en internationale volleybalbonden en hoofdsponsor transavia.com.

[Tour] Peloton na minuut stilte op weg in Alpenrit

Het peloton in de Tour de France heeft vrijdag stilgestaan bij de vliegramp in Oekraïne. Voor de start in Saint-Étienne hielden de 177 nog overgebleven renners een minuut stilte. Verschillende ploegen en renners rijden de dertiende etappe met een rouwband voor de slachtoffers.

Na de minuut stilte gingen de renners op pad om eerst nog twintig minuten geneutraliseerd te rijden. Om 12.10 uur gaat de eerste Alpenrit echt van start.

Malaysia Airlines-vlucht MH17 stortte donderdag neer boven Oost-Oekraïne. Waarschijnlijk werd het vliegtuig, dat van Schiphol onderweg was naar Kuala Lumpur, getroffen door een raket.

Promotie voor KNVB-competitiebaas De Jong

Gijs de Jong wordt lid van de directie betaald voetbal van de KNVB. Dat heeft de voetbalbond vrijdag bekendgemaakt. De 41-jarige was manager competitiezaken en wordt operationeel directeur. De directie bestaat verder uit Bert van Oostveen (directeur betaald voetbal), commercieel directeur Jean-Paul Decossaux en financieel directeur Ron Francis.

De uitbreiding van de directie is volgens Van Oostveen nodig om de toegenomen werkzaamheden en de groeiende internationale samenwerking het hoofd te bieden. "Om continu met alle stakeholders in binnen- en buitenland in gesprek te kunnen blijven en tegelijkertijd in Zeist de arbeidsorganisatie aan te sturen, is extra mankracht nodig. Gijs en ik werken al vele jaren intensief samen. Met zijn benoeming wordt bovendien de kwaliteit van onze operationele bedrijfsvoering voor de langere termijn gewaarborgd."

[liveblog] Crash MH17 in Oekraïne

In deze liveblog houdt FOK! het laatste nieuws omtrent het neergestorte vliegtuig voor je in de gaten. 

Update 15.34 uur - de liveblog gaat hier verder om laadtijden kort te houden. 

Update 15.30 uur - samenvatting gebeurtenissen van vandaag:

-Er zijn nog 4 slachtoffers niet geïdentificeerd.
-Het aantal Nederlandse slachtoffers is bijgesteld naar 189.
-Het vliegtuig functioneerde prima, was goed onderhouden, had ruim 75.000 vlieguren in 17 jaar gemaakt en de communicatie verliep voorspoedig.
-Veel andere maatschappijen waren op het moment van neerschieten in het gebied aanwezig.
-Separatisten werken naar eigen zeggen mee aan hulpverlening en onderzoek.
-Familieleden van omgekomenen krijgen 5000 dollar uitbetaald voor direct gemaakte onkosten als levensonderhoud en hotelkamers afhuren.
-Separatisten hebben onenigheid over of de zwarte dozen in hun bezit zijn of niet.
-Rusland stelt eventueel aangeboden zwarte dozen niet te accepteren en roept op tot een internationaal onderzoek.
-Politici in binnen- en buitenland roepen op tot het straffen van de verantwoordelijken.
-Poetin roept op tot een staakt-het-vuren.
-Wie dat wil, mag Malaysia Airlines-tickets die de komende week geldig zijn inleveren en krijgt z'n geld terug.
-Inlichtingendiensten in de VS wijzen in de richting van pro-Russische separatisten.
-Rusland wijst in de richting van het Oekraïense leger.
-Dat leger ontkent dat er ook maar één raket is afgevuurd of mist uit het arsenaal.
-Onder de slachtoffers bevonden zich meer dan 100 aidsonderzoekers en -hulpverleners, die op weg waren naar een congres dat zondag van start gaat in Melbourne.
-Er zijn tot dusver 181 lichamen geborgen.

Update 15.22 uur - VN-Veiligheidsraad bijeen om 16.00 uur 
De Nederlandse onderzoekers zullen de status 'Waarnemer' krijgen, wanneer zij naar Oekraïne gaan. Pro-Russische separatisten gaven reeds aan dat waarnemers worden toegelaten tot het rampgebied. 

Live via de stream op nos.nl kan je om 16.00 uur de spoedzitting van de VN Veiligheidsraad volgen.

Update 15.10 uur - crisisteam Kabinet bijeen
Het crisisteam van het Kabinet is al vanaf twee uur vanmiddag bijeen en nog steeds in overleg. Ook inlichtingendiensten AIVD en MIVD zijn bij het overleg aanwezig.

Diederik Samsom gaf telefonisch op de radio aan dat het 'bijna zeker' geen ongeluk is, maar een aanslag. Hij roept op goed uit te zoeken wie verantwoordelijk is en de daders hard te straffen. 

Update 15.07 uur - lijst omgekomen medewerkers vrijgegeven 
Malaysia Airlines heeft een lijst vrijgegeven met daarop de namen van de vijftien omgekomen medewerkers. De lijst is hier in te zien.  

Update 15.00 uur - koning België betuigt medeleven aan W-A

Novum meldt: Koning Filip heeft vrijdag met koning Willem-Alexander gebeld over de vliegtuigcrash. De Belgische vorst betuigde zijn medeleven, twitterde het Belgische koningshuis. "Innige deelneming met naasten van slachtoffers vlucht Malaysia Airlines."

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte donderdagmiddag in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om. Het merendeel van de slachtoffers, zeker 173, komt uit Nederland. Bij het vliegtuigongeluk kwamen ook ten minste vier Belgen om.

Elio Di Rupo uitte ook vrijdag zijn medeleven. De Belgische premier liet weten 'geschokt' en met 'afschuw' gereageerd te hebben op de ramp, die het 'Nederlandse volk en de Nederlandse autoriteiten' 'hard' heeft getroffen. 

Update 14.58 uur - separatistenruzie over zwarte dozen
Persbureau Novum meldt: De Oekraïense separatistenleider Aleksandr Borodaj ontkent dat de zwarte dozen van de neergestorte vlucht MH17 zijn gevonden. Eerder op de dag beweerde een medewerker van een ander kopstuk van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne het tegenovergestelde.

''Er zijn geen zwarte dozen gevonden (...) We hopen dat deskundigen ze opsporen en een beeld van de toedracht schetsen'', zei Borodaj. De separatisten kondigden eerder aan de zwarte dozen over te willen dragen aan Rusland. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov liet vrijdag echter weten de vluchtrecorders niet aan te nemen.

Borodajs woorden staan haaks op de verklaring van de rechterhand van rebellenleider Igor Girkin alias Strelkov. Die stelde vrijdagochtend dat 'acht van de twaalf opnameapparaten' in handen van de opstandelingen zouden zijn. Hij verstrekte geen nadere uitleg.

Een passagierstoestel als de Boeing 777 die donderdag uit de lucht zou zijn geschoten heeft doorgaans twee zwarte dozen aan boord. Een daarvan slaat vluchtgegevens op, de andere legt de gesprekken in de cockpit vast.

Het vliegtuig stortte donderdag neer bij Hrabove. Geen van de 298 inzittenden, onder wie 189 Nederlanders, overleefde de crash. 

Update 14.55 uur - separatisten 'verlenen toegang tot rampplek'  
Separatisten hebben zojuist aangegeven dat Oekraïeners en OSCE-medewerkers die naar de plek van de crash willen om te observeren, helpen en dergelijke, daarin niet zullen worden belemmerd.

De separatisten zijn tevens 'duidelijk de baas' in het gebied rondom de plek waar het vliegtuig neerstortte. 

Update 14.53 uur - Rusland 'neemt zwarte dozen niet aan' 
Rusland ontkent zojuist dat het de zwarte dozen zal aannemen als die door pro-Russen worden aangeboden voor transport naar Moskou. 

Update 14.50 uur - inlichtingendiensten VS: 'Pro-Russen de schuld' 
Amerikaanse inlichtingendiensten geven volgens CNN aan dat de raket waarmee het MA-toestel werd neergeschoten, 'hoogstwaarschijnlijk afgevuurd is door pro-Russische separatisten.' 

Update 14.47 uur - persconferentie ten einde
De persconferentie van Malaysia Airlines is afgelopen. Vanmiddag komt er ook nog een persco van premier Rutte. 

Update 14.42 uur -  locatie zwarte dozen onbekend
MA weet officieel niets over de locatie van de zwarte dozen. Ook niet wie ze in handen heeft, en of ze gevonden zijn. 

Update 14.41 uur - 40 MA-professionals voor hulp naar NL 
40 'caregivers', professionals getraind in het verlenen van bijstand in geval van nood, worden naar Nederland gestuurd door Malaysia Airlines. 

Update 14.40 uur - 189 Nederlandse slachtoffers
Nieuwe slachtofferaantallen nu meer onbekenden geidentificeerd zijn. Er zijn tot dusver 189 Nederlandse slachtoffers te betreuren.

Nederland: 189
Maleisië: 29 
Australië: 27
Indonesië: 12
Verenigd Koninkrijk: 9
Duitsland: 4
België: 4
Filipijnen: 3
Canada: 1
Nieuw-Zeeland: 1

Nog vier onbekend.

Update 14.38 uur -  75.322 vlieguren
Het toestel heeft volgens Malaysia Airlines in haar 17-jarige bestaan 75.322 uur gevlogen, tot het fatale moment donderdagmiddag.

Alle namen van de slachtoffers zijn iniddels bekend bij de luchtvaartmaatschappij.  Op het moment van de crash waren diverse andere luchtvaartmaatschappijen in exact hetzelfde gebied aanwezig. 

Update 14.36 uur - noodhulp nabestaanden
Opnieuw wordt (nu in het Nederlands) herhaald dat er 5000 dollar per nabestaandenfamilie wordt uitbetaald. Dit is voor de 'eerste financiële nood' zoals betalen voor hotels, reiskosten, vrije dagen, voedsel en ga zo maar door.  

Update 14.34 uur - logistieke problemen
Autoriteiten bekijken of er bij familieleden behoefte is om naar Kiev te vliegen. De logistiek is 'heel erg moeilijk', dus dat wordt allereerst uitgezocht.

KLM, Schiphol en de gemeente(lijke diensten) staan Malaysia Airlines bij in de zorg voor nabestaanden.  

Update 14.31 uur - vliegtuig was in orde, route veelgebruikt
Voor 'onkosten' wordt er per familie vooralsnog 5000 dollar schadevergoeding uitgekeerd.

Technische info over het vliegtuig wordt ook gegeven. Het had een schoon onderhoudsrapport en is voor het laatst onderhouden op 11 juli. Het volgende onderhoud stond gepland op 27 augustus. Het toestel vliegt al 17 jaar en werd gebouwd in 1997.

Alle communicatie verliep normaal en functioneerde naar behoren. Als reden waarom ze boven Oost-Oekraïne vlogen, wordt gegeven dat andere maatschappijen dat ook gewoon deden. Het is een tragisch incident, stelt de woordvoerder, dat iedereen had kunnen overkomen.

Het betreft een normale route die dagelijks wordt gebruikt door allerlei bedrijven. Er golden geen restricties. Net als andere bedrijven vliegt nu niemand meer boven de zone en is het gebied ook officieel dichtgegooid gisteravond.  

Update 14.28 uur - familie evt. naar Kiev, logistieke problemen in Oekraïne 
Alle familieleden die zichzelf gemeld hebben zitten in een hotel nabij Schiphol, stelt een woordvoerder op de persconferentie van Malaysia Airlines.

Op 'een gepast moment' worden de familieleden die dit willen naar Kiev gevlogen.

In verband met de situatie in Oost-Oekraïne zijn er duidelijke logistieke problemen bij de nasleep van het ongeluk ter plaatse.

Update 14.25 uur - persconferentie begonnen, kijk hier 
Naar verluidt is het afweergeschut dat vannacht in allerijl terug naar Rusland zou zijn gereden, gefilmd. De met raketten bewapende vrachtauto zou te zien zijn op onderstaand filmpje. Tot op heden kunnen de beelden niet met zekerheid worden geverifieerd. Wel wordt gespeculeerd dat dezelfde truck eerder niet drie, maar vier raketten had. 

Update 14.22 uur - Lavrov: 'Internationaal onderzoek'
Meer uitspraken van BuZa-minister Lavrov (Rusland): "We gaan niet internationale normen en waarden schenden, onafhankelijke experts moeten de zwarte dozen onderzoeken. Ook moet er een internationaal onderzoek naar de toedracht komen."

De Britse premier Cameron reageert ook: "We moeten uitzoeken wat er is gebeurd. Als het vliegtuig inderdaad is neergeschoten, moeten de daders gepakt worden en berecht worden."

Update 14.20 uur - Australisch verzekeringsbedrijf bekritiseerd
Een Australische verzekeringsmaatschappij, de Lisa Group, kocht slechts uren na de ramp donderdagavond de Google-zoekwoorden 'Malaysia Airlines' op. Daar is op sociale media en elders veel kritiek op gekomen. Inmiddels heeft het bedrijf excuses aangeboden.

Australiërs krijgen reclames voorgeschoteld die de ramp noemen en vervolgens de lezer oproepen een levensverzekering af te sluiten: "Is MH17 Malaysia Airlines tragedy a sign to consider life insurance?"

De speciale actiepagina op de website van het bedrijf stelt: "What a tragedy! Up to 27 Australians were among 298 people on board a Malaysia Airlines passenger jet which was shot down over Ukraine with the loss of all on board. Is it another sign to consider life insurance? #PrayForMH17."   

Update 14.15 uur - vrouw verliest opnieuw familie in Malaysia Airlines-crash
Een Australische vrouw die een broer verloor toen in maart een toestel van Malaysia Airlines verdween boven de Indische Oceaan, verloor gisteren opnieuw een familielid.

Haar stiefdochter zat in vlucht MH17 toen deze naar alle waarschijnlijkheid met een raket werd neergehaald boven Oost-Oekraïne.

Vlucht 370, die in maart verdween, bevatte haar broer Rod Burrows en schoonzus Mary Burrows. Nu is één van de 298 slachtoffers aan boord helaas stiefdochter Maree Rizk.

Een broer van de vrouw stelt bedroefd: "Het brengt iedereen en alles terug. Het heeft opnieuw ons hart verscheurd [letterlijk: ripped out our guts]." 

Update 14.08 uur - Poetin roept op tot staakt-het-vuren
Poetin heeft volgens Reuters zojuist opgeroepen tot een algehele wapenstilstand in Oost-Oekraïne.

Nu.nl meldt tevens dat de persconferentie 15 minuten vertraagd is. Het zal dus over een kleine tien minuten beginnen.  

Update 14.06 uur - tickets inleveren mogelijk  
Wie een ticket heeft bij Malaysia Airlines kan dat zonder extra kosten weer inleveren en z'n geld terug krijgen. Dat stelt de luchtvaartmaatschappij. Voorlopig geldt dit alleen voor tickets die de komende week geldig zijn, dus t/m 25 juli. 

Update 13.56 uur - livestream persconferentie, Russen beschuldigen Oekraïne  
Een livestream van de aanstaande Malaysia Airlines-persconferentie is hier te bekijken. 

Sergej Lavrov, de Russische minister van BuZa, gaf zojuist op de Russische tv aan dat Rusland niks te maken heeft met de aanval op vlucht MH17.

Lavrov: "Wat betreft wat men zegt in Kiev, waar men ons beschuldigt het gedaan te hebben: de afgelopen maanden heb ik nooit kloppende statements uit Kiev vernomen."

Hoewel Lavrov stelde dat als er vanuit Russisch gebied raketten en mortiergranaten zijn afgevuurd, de Russen daar direct wat aan zouden doen. Hij is echter van mening dat het er op lijkt dat de aanval het gevolg is van 'onprofessioneel' handelen van het Oekraïense leger.

Dat leger ontkent stellig betrokkenheid. "Al onze raketten staan nog in de wapenkamers. Er is er geen een gebruikt." 

Update 13.48 uur - Belgen naar Schiphol, persco Malaysia Airlines 
Belgische experts die Nederland gaan helpen met de nasleep van de vliegtuigcrash zijn inmiddels naar Schiphol vertrokken, stelt Nu.nl bij monde van persbureau ANP.

Ook meldt Nu.nl dat over een kwartier, om twee uur, een nieuwe persconferentie begint van Malaysia Airlines.

Update 13.42 uur - anti-Ruslanddemonstratie in Amsterdam 
Vijftien Oekraïense activitsten demonstreren momenteel op het Spui in Amsterdam tegen Rusland. De actie, 'Stop de oorlog in Oekraïne' geheten, ving een half uur geleden aan.

De Volkskrant citeert de organisatie van stichting Ukraine Today, die stelt dat 'de tragedie opnieuw aantoont dat de agressie tegen Oekraïne een bedreiging is voor de mondiale veiligheid.'

De demonstranten hebben bebloede jutezakken op hun hoofd en willen aandacht vestigen op 'martelingen, moorden en ontvoeringen door Russische separatisten.' 

Update 13.33 uur - Oekraïense geheime dienst op zoek naar namen
Qantas en Korean Air mijden Oost-Oekraïne 'al een tijdje', meldt Radio 1.

Tevens meldt persbureau ANP dat de Oekraïense geheime dienst op zoek is naar de daders van de aanslag. Men wil de namen weten van minstens drie personen die 'de trekker hebben overgehaald'.  

Update 13.28 uur - Opstelten tekent register   
Novum meldt: Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft vrijdagmiddag het condoleanceregister getekend voor de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines. Het register was opgesteld in de hal van het ministerie van Veiligheid en Justitie.  "Als blijk van steun en medeleven aan de nabestaanden van de passagiers van vlucht MH17", luidt de tekst die Opstelten ondertekende.

Update 13.09 uur - meer dan 100 aidsonderzoekers overleden
Eerder was al bekend dat er een aantal wetenschappers gespecialiseerd in aids zijn omgekomen, waaronder vooraanstaand onderzoeker Joep Lange.

De Israëlische krant Haaretz bericht nu dat er mogelijk meer dan 100 aidsonderzoekers, wetenschappers, activisten en medici in het vliegtuig zaten, allemaal gespecialiseerd in het bekampen van de vreselijke ziekte.

Ze waren op weg naar de Internationale Aidsconferentie, die vanaf zondag gehouden wordt in Melbourne, Australië. 

Update 13.01 uur - verklaring Opstelten 
FOK! berichtte zojuist al over de persconferentie van minister Opstelten. De hele verklaring is hier terug te lezen

Update 12.58 uur - 181 lichamen geborgen
Persbureau Novum meldt: Reddingswerkers hebben de lichamen geborgen van 181 van de 298 omgekomen inzittenden van de donderdag in Oost-Oekraïne neergestorte vlucht MH17. De stoffelijke overschotten worden naar Charkov overgebracht, liet het ministerie van buitenlandse zaken weten.

In Charkov worden de lichamen geïdentificeerd. De metropool is in handen van de regering in Kiev en ligt een kleine 270 kilometer ten noorden van het rampterrein. 

Bericht 12.55 uur
In elk geval één van de zwarte dozen is in handen van reddingwerkers, gaven zij eerder al aan. De rebellen stellen inmiddels dat ook zij 'een flink deel' van de dozen hebben verzameld. Donderdagavond meldden ze al dat ze die dozen naar Moskou willen sturen.

Terwijl de Australische premier hard uithaalde naar Poetin, heeft Rutte vooralsnog geen ongezouten kritiek geleverd op de rol van de Russen in de vliegramp. Dat komt hem op Twitter op veel commentaar te staan:

Quantum Break gaat gewoon door

Naar aanleiding van het schrappen van Xbox Entertainment rezen er twijfels over de voortgang van Quantum Break. Dit project is namelijk een hybride van ‘spel’ en ‘tv-serie’. Microsoft zegt dat Quantum Break niet in gevaar komt.

Een woordvoerder van Microsoft liet het volgende weten: “Quantum Break will be released next year and the game and show both remain on track (...) The news of Xbox Entertainment Studios has not impacted our progress and we're excited to share more details of Quantum Break at Gamescom in August.

De precieze releasedatum van Quantum Break wordt op de gamescom bekendgemaakt, maar ligt sowieso in 2015.

Quantum Break

Quantum Break

Quantum Break

Quantum Break

Quantum Break

Quantum Break

Quantum Break

[upd] PvdA onthutst door omkomen senator

Onder de 173 Nederlandse slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, is ook een politicus.

Prof. dr. W.J. Witteveen, senator voor de PvdA in de Eerste Kamer, bleek één van de passagiers van vlucht MH17 te zijn, zo staat op de site van de Eerste Kamer te lezen.

Update 12:45 uur  
De PvdA reageert ontsteld op het overlijden van Eerste Kamerlid Witteveen, die helaas aan boord was van het neergehaalde toestel. De partij noemt het 'onthutsend nieuws' en stelt 'een zeer gewaardeerd collega verloren' te zijn.

Diederik Samsom voegt er aan toe dat Witteveen een 'onschatbare bijdrage aan de inhoudelijke en politieke koers' van de partij gaf. "We verliezen een zeer gedreven politicus. Onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden."

[upd] Persconferentie Opstelten over vliegramp

Op dit moment is de persconferentie gaande met minister Opstelten. Opstelten verstrekt namens de regering de tot nu toe beschikbare informatie.

Opstelten noemt het absurd hoge aantal overleden Nederlanders 'een amper te bevatten aantal' en stelt dat 'de verschrikkelijke realiteit van de ramp steeds meer binnenkomt.' Opstelten bevestigt dat het toestel 'hoogstwaarschijnlijk is neergeschoten.'

De onderzoeksraad der VN die het voorval onderzoekt wordt vanuit Nederland aangestuurd. De prioriteiten liggen op dit moment bij het vinden van de oorzaak, het completeren van de passagierslijst en het vaststellen van de exacte gevlogen koers.

Nog niet alle nabestaanden zijn bereikt. Daar is men momenteel mee bezig. Op Rijksoverheid.nl is een condoleanceregister geopend. De lijst van nabestaanden wordt door het ministerie van BuZa en het Landelijk team Forensisch Onderzoek samengesteld.

Voor meer informatie kunnen nabestaanden bellen met 0703487770. Pas nadat familie is geïnformeerd worden eventuele namen vrijgegeven aan de media.

Het forensisch team dat ter plaatse onderzoek gaat doen zal zo snel mogelijk vertrekken, al wordt er nog geen datum genoemd.

Vanmiddag zal er opnieuw een persconferentie worden belegd door premier Rutte en de minister van Buitenlandse Zaken.

Update 12:35 uur
De persconferentie is inmiddels ten einde. De Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart heeft volgens één van de vragen na de persconferentie al maandenlang gewaarschuwd over vliegen boven de conflictzone in Oost-Oekraïne. 

Update 12:43 uur 
Alle politiek-inhoudelijke vragen worden doorverwezen naar de persconferentie van Rutte later vandaag.

Het is nog niet zeker of minister Timmermans van BuZa af zal reizen naar Oekraïne of niet. Ook dat zal duidelijk worden uit de persco van Rutte.

Rusland zag activiteit Oekraïens raketsysteem

Rusland heeft op de dag van de vliegramp met de Malaysia Airlines-Boeing radaractiviteit waargenomen van een BUK-raketsysteem dat onder controle stond van Oekraïne. De BUK-eenheid stond opgesteld ten zuiden van Donetsk. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie vrijdag.

Het BUK-raketsysteem is genoemd als wapen waarmee de Boeing zou zijn neergeschoten. Het systeem is van Sovjet-makelij en kan tot op relatief grote hoogte vliegtuigen raken.

[CL] Feyenoord treft Besiktas in voorronde

In het Zwitserse Nyon werd er geloot voor de derde voorronde van de Champions League. Feyenoord is in in die ronde gekoppeld aan het Turkse Beşiktaş. De Rotterdammers beginnen met een thuiswedstrijd. 

Feyenoord was voor de loting niet geplaatst. Mocht Feyenoord de Turkse club weten te verslaan dan wacht een zware tegenstander in de play-offs van de Champions League. De derde voorronde van de Champions League wordt gespeeld op 29/30 juli en 5/6 augustus. 

Loting derde ronde niet-kampioenenroute 

Thuis Uit
AEL Limassol FC (Cyp) FC Zenit (Rus)
FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) FC København (Den)
Feyenoord (Ned) Beşiktaş JK (Tur)
Grasshopper Club (Zwi) LOSC Lille (Fra)
R. Standard de Liège (Bel) Panathinaikos FC (Gri)

Loting derde ronde kampioenenroute

Thuis Uit
Valletta FC (Mal)/Qarabağ FK (Aze) FC Salzburg (Oos)
Cliftonville FC (NIe)/Debreceni VSC (Hon) FC BATE Borisov (WRu)/KS Skënderbeu (Alb)
ŠK Slovan Bratislava (Slw)/The New Saints FC (Wal) FC Sheriff (Mol) v FK Sutjeska (Mon)
Aalborg BK (Den) GNK Dinamo Zagreb (Kro)/VMFD Zalgiris (Lit)
Legia Warszawa (Pol)/Saint Patrick's Athletic (Ier) KR Reykjavík (IJs)/Celtic FC (Sch)
FC Dinamo Tbilisi (Geo)/FK Aktobe (Kaz) Strømsgodset IF (Noo)/FC Steaua Bucureşti (Roe)
HŠK Zrinjski (Bos)/NK Maribor (Slv) FC Santa Coloma (And)/ Maccabi Tel-Aviv FC (Isr) 
FK Rabotnicki (Mac)/HJK Helsinki (Fin) APOEL FC (Cyp)
AC Sparta Praha (Tsj)/FC Levadia Tallinn (Est) Malmö FF (Zwe)/FK Ventspils (Let)
PFC Ludogorets Razgrad (Bul)/F91 Dudelange (Lux) FK Partizan (Ser)/HB Tórshavn (Far)

User van de dag: Paardlants - in de cel.

Onze grote forumvriend Paardlants, voorheen nog Koelants, moest de cel in omdat hij een boze Marokaan - die met een honkbalknuppel een vriend wou meppen - heeft verwond. Toen de Marrokaan aangifte deed kon onze vriend beroep doen, toen hij dat niet deed ging die de cel in. Nu, een ruime twee weken later, heeft hij een dagboek voor ons; hoe is het nou om in de cel te zitten?

Lees hier het topic van Paardlants of lees verder voor een kort interview.   Houd de weblog goed in de gaten voor het eerste deel van het dagboek.

Opening Tilburgse kermis aangepast om crash

De festiviteiten rondom de opening van de Tilburgse kermis zijn vrijdagavond afgelast vanwege de vliegramp in Oekraïne waarbij 173 Nederlanders zijn omgekomen. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie.

Na een korte toespraak van de locoburgemeester van Tilburg gaat, wordt een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Op vrijdag en zaterdag wordt de muziek van kermisattracties en cafés gedempt.

De Tilburgse kermis is de grootste stadskermis van Europa. De kermis trekt jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers. Het evenement duurt tot 27 juli.

Ook de organisatie van het Zomercarnaval in Rotterdam is aan het kijken of het programma wordt aangepast. In Rotterdam wordt dit weekend voor de dertigste keer het Zomercarnaval gevierd met op zaterdag de straatparade.

Radiozender 3FM blaast de zogeheten Summer Request af, waarbij luisteraars platen mogen aanvragen zolang de temperatuur boven de 30 graden is.

Eerder liet de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse al weten dat de intocht vrijdagavond versoberd wordt.

Merkel: genoeg bewijs voor neerschieten toestel

Er zijn genoeg aanwijzingen dat het toestel van Malaysia Airlines dat donderdag neerstortte in Oekraïne is neergeschoten. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag gezegd op een persconferentie. Merkel zei tevens telefonisch contact te hebben gehad met premier Rutte om haar medeleven te betuigen.

Donderdag zei Merkel al dat er onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek moet worden ingesteld naar de vliegramp in Oekraïne waarbij donderdag 298 mensen om het leven kwamen. De bondskanselier zei geschokt te zijn door het nieuws over de ramp. Merkel noemde de vliegramp een 'tragische escalatie van het conflict in het oosten van Oekraïne'.

Nachtclub onder vuur om drinkende Justin Bieber

Justin Bieber heeft een Amerikaanse nachtclub in de problemen gebracht. De 20-jarige zanger dronk eerder deze week een biertje in de club Bootsy Bellows in Hollywood, terwijl geen alcohol mag worden geserveerd aan mensen onder de 21. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Bootsy Bellows riskeert hiermee zijn drankvergunning te verliezen en krijgt mogelijk een boete. Dit gebeurt echter alleen als kan worden bewezen dat Bieber, die werd gefotografeerd met zijn biertje, heeft gedronken. Volgens ingewijden wordt de club, waarvan David Arquette mede-eigenaar is, voortaan strenger gecontroleerd.

Bieber, die met Chris Brown aan het feesten was, wordt wel vaker gespot met een drankje. De Canadese zanger is ook niet vies van een joint en zou worstelen met een medicijnverslaving.

Boek: Zo word je verliefd - Cecelia Ahern

Het leven is een reeks momentopnamen, en momenten veranderen voortdurend, net als gedachten. Soms zijn ze positief, soms negatief. Momenten zijn kostbaar; soms blijven ze hangen en soms zijn ze binnen een ommezien weer voorbij. Maar toch kun je er zoveel in doen: je kunt iemand van gedachten doen veranderen, je kunt een leven redden, en misschien kun je zelfs wel verliefd worden.

Uitslag eerste vrije training Duitsland

Nico Rosberg heeft bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van Duitsland de snelste tijd neergezet. De Mercedes-coureur bleef met 1:19.131 zijn teamgenoot Lewis Hamilton minder dan een tiende voor. De derde plaats was voor Fernando Alonso, die drie tienden moest toegeven.

In de eerste sessie zonder de FIRC-ophanging zette Giedo van der Garde de zestiende tijd neer. Hij stond daarmee net achter Susie Wolff, die dit keer wel een fatsoenlijke sessie kon rijden.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:19.131   29
2 L. Hamilton Mercedes 1:19.196 +0:00.065 25
3 F. Alonso Ferrari 1:19.423 +0:00.292 21
4 D. Ricciardo Red Bull 1:19.697 +0:00.566 27
5 J. Button McLaren 1:19.833 +0:00.702 24
6 S. Vettel Red Bull 1:20.097 +0:00.966 28
7 K. Magnussen McLaren 1:20.105 +0:00.974 32
8 K. Räikkönen Ferrari 1:20.210 +0:01.079 21
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:20.337 +0:01.206 28
10 A. Sutil Sauber 1:20.505 +0:01.374 18
11 F. Massa Williams 1:20.542 +0:01.411 19
12 J. Vergne Toro Rosso 1:20.586 +0:01.455 23
13 N. Hülkenberg Force India 1:20.592 +0:01.461 22
14 S. Perez Force India 1:20.598 +0:01.467 24
15 S. Wolff Williams 1:20.769 +0:01.638 22
16 G. van der Garde Sauber 1:20.782 +0:01.651 23
17 R. Grosjean Lotus 1:21.603 +0:02.472 20
18 P. Maldonado Lotus 1:21.854 +0:02.723 30
19 K. Kobayashi Caterham 1:22.572 +0:03.441 31
20 J. Bianchi Marussia 1:22.982 +0:03.851 24
21 M. Ericsson Caterham 1:23.256 +0:04.125 35
22 M. Chilton Marussia 1:23.299 +0:04.168 22

'Raketsysteem naar Rusland gesmokkeld'

Het Buk-luchtdoelraketsysteem waarmee pro-Russische separatisten donderdag mogelijk vlucht MH17 uit de lucht hebben geschoten, zou in de nacht van donderdag op vrijdag naar Rusland zijn gesmokkeld. Dat meldde een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken op Facebook, aldus de BBC.

Voor de lancering van een Buk-raket zijn meerdere voertuigen nodig, vertelt Kees Homan, generaal-majoor der mariniers b.d. en verbonden aan Instituut Clingendael. Een eenheid bestaat uit minimaal een commandowagen, een radarwagen en een lanceervoertuig dat vier raketten kan afvuren met een snelheid van 3000 kilometer per uur. ,,Zo’n raket is nauwelijks te zien en kan ook eigenlijk niet ontweken worden door een verkeersvliegtuig.’’

Vaak beschikt de eenheid ook nog over een reservelanceervoertuig. Een Buk-raket heeft een bereik van ruim 20 kilometer en kan doelen raken tot op 14.000 meter hoogte.

De pro-Russische separatisten hebben eerder Oekraïense militaire vliegtuigen neergehaald, maar zeggen dat ze geen raketten hebben om vliegtuigen op 10.000 meter hoogte neer te schieten. Op die hoogte zou het toestel van Malaysia Airlines hebben gevlogen, toen het contact ermee verloren ging.

Zwemmer Dyatchin betrapt op doping

Het Russisch antidoping agentschap RUSADA heeft gisteren bekendgemaakt dat de Russische openwaterzwemmer Vladimir Dyatchin positief is getest op doping. RUSADA meldde dat de stalen die Dyatchin inleverde tijdens de nationale openwaterzwemkampioenschappen op 30 juni de aanwezigheid van verboden middelen aantoonden. 

RUSADA: "De zwemmer is geschorst van deelname aan welke wedstrijd of trainingskamp dan ook totdat de beslissing over de zaak is gemaakt."

De 31-jarige Dyatchin won goud op de tien kilometer openwaterzwemmen op de wereldkampioenschappen van 2003 en 2007. In 2002 werd hij Europees kampioen op dezelfde discipline.

Marijne volgt Caldas op bij hockeyvrouwen

Sjoerd Marijne is de nieuwe bondscoach van de hockeyvrouwen. Vrijdagochtend werd de oefenmeester op het bondsbureau in Nieuwegein gepresenteerd. De veertigjarige Marijne is de opvolger van Max Caldas, die bij de Oranjemannen aan de slag gaat.

Marijne is geen onbekende van de KNHB. Sinds 2001 werkt de Brabander al voor de Nederlandse hockeybond. Hij was assistent van verschillende jeugdteams en stond aan het roer van de Jong Oranjeteams. Zo pakte hij afgelopen december een bronzen medaille met de Jong Oranjemannen op het WK in New Delhi en veroverde hij met de Jong Oranjevrouwen in 2009 de wereldtitel in het Amerikaanse Boston. Bij de Oranjevrouwen wordt hij herenigd met Willemijn Bos, Margot van Geffen, Kelly Jonker, Caia van Maasakker, Jacky Schoenaker en Joyce Sombroek.

Ook als clubcoach heeft Marijne veel ervaring. Hij werkte bij de mannen van MOP, Tilburg, Amsterdam en Oranje Zwart. De laatste twee seizoenen stond hij aan het roer bij Den Bosch. Zijn nieuwe functie wordt zijn eerste job op het hoogste vrouwenniveau.

Het eerstvolgende officiële toernooi voor Marijne als bondscoach van de Oranjevrouwen is de Champions Trophy van 29 november tot en met 7 december 2014 in het Argentijnse Mendoza.

Op dit moment is Marijne nog bondscoach van de Jong Oranjemannen waarmee hij deelneemt aan het Europees kampioenschap dat van 20 tot en met 26 juli 2014 in Waterloo, België, wordt gehouden. Na dit toernooi gaat de KNHB op zoek naar een nieuwe bondscoach voor Jong Oranje.

Israël klaar voor forse uitbreiding grondoffensief

Het Israëlische leger staat klaar om het grondoffensief in de Gazastrook fors uit te breiden. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vrijdag gezegd. Eerder werd bekend dat bij het offensief een Israëlische militair en veertien militanten omgekomen zijn.

Het grondoffensief werd donderdag ingezet. In de nacht van donderdag op vrijdag nam het leger raketlanceerinstallaties, tunnels en meer dan honderd andere doelwitten op de korrel. Sinds de start van het grondoffensief zijn vijftig raketten vanuit Gaza afgevuurd richting Israël.

Australische premier haalt uit naar Rusland

Een woedende Australische premier heeft vrijdag uitleg geëist van Rusland over het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines. Het toestel stortte donderdag neer in het oosten van Oekraïne, aan boord waren 27 Australiërs. Tony Abbott noemde de uitleg van Rusland 'uiterst, uiterst onbevredigend'.

Abbott had forse kritiek op de Russische ambassadeur in Australië Vladimir Morozov, die eerder vrijdag overleg voerde met de Australische minister van buitenlandse zaken Julie Bishop. Volgens Abbott reageerde de ambassadeur door Oekraïne de schuld te geven voor de vliegtuigcrash, waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen. Onder de slachtoffers zijn zeker 173 Nederlanders. De stelling dat Rusland er niets mee te maken heeft, omdat de ramp zich voltrok in het Oekraïense luchtruim, is volgens Abbott een nogal slap excuus.

Vermoed wordt dat het vliegtuig is getroffen door een raket. Australië eist dat er een diepgravend onderzoek naar de ramp wordt ingesteld.

Belkin rijdt met rouwbanden vanwege vliegramp

De Nederlandse wielerploeg Belkin rijdt vrijdag de dertiende etappe van de Tour de France met rouwbanden. Daarmee wil de ploeg de slachtoffers van de ramp met het Malaysia Airlines-toestel eren. Dat heeft directeur Richard Plugge van de Nederlandse formatie op Twitter bekendgemaakt. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familie en vrienden."

Ook Giant-Shimano toonde op Twitter al medeleven. "Onze gedachten zijn bij iedereen die door de MH17-tragedie is getroffen", schreef de ploeg. Renner Roy Curvers stelt geen woorden te hebben voor wat er gebeurd is. "Ongelooflijk dat dit soort dingen gebeuren in de wereld waar we in leven."

Op Twitter wordt veelvuldig gebruikgemaakt van het hashtag MH17, het vluchtnummer van de Boeing 777 die donderdag vermoedelijk uit de lucht werd geschoten in Oost-Oekraïne. Daarbij kwamen all 283 inzittenden en vijftien crewleden om. Onder hen waren 173 Nederlanders.

Ook elders in de sportwereld wordt geschokt gereageerd. De Spaanse oud-F1-coureur Jaime Alguersuari, hockeyster Lidewij Welten en oud-dressuuramazone Anky van Grunsven zijn onder hen die hun ongeloof en medeleven uitspreken.

Australische politie arresteert tennismatchfixers

De Australische politie heeft zes mannen gearresteerd op verdenking van matchfixing in het internationale tennis. De zes werden in de Australische deelstaat Victoria aangehouden na een onderzoek. Ze zouden geld hebben gewed op wedstrijden in Australië en daarbuiten 'waar de uitkomst door toedoen van tenminste een van beide spelers al vastlag'.

De zes mannen zijn tussen de 27 en 40 jaar oud. Zij kunnen maximaal tien jaar celstraf krijgen als ze worden veroordeeld. Volgens Australische media zijn er tennissers onder de verdachten.

De verkochte wedstrijden werden niet tijdens de Australian Open gespeeld. Ook wedstrijden op de ATP Tour zijn niet verdacht.

Armstrong heeft met antidopingpanel gepraat

Lance Armstrong heeft eind mei gepraat met onderzoekers die doping in het wielrennen bekijken. Dat heeft de advocaat van de in ongenade gevallen Amerikaan gezegd. Armstrong nam zelf het initiatief voor de ontmoeting en beantwoordde zeven uur lang vragen. Volgens Armstrongs advocaat Elliot Peters was het 'een zeer goede ontmoeting'.

De onderzoekers gingen niet voorzichtig met Armstrong om. "Ze vroegen hem alles", verklaarde Peters. "Als je een lijst maakte van alle vragen die mensen aan Lance wilden vragen over zijn wieleractiviteiten, dan zijn dat de vragen die gesteld en beantwoord zijn."

Peters benadrukt dat hij geen strafvermindering heeft gekregen. "Er is geen afspraak en dat is nooit besproken. We hebben er niet om gevraagd." Onwelwillend tegenover strafvermindering staat Armstrong niet. "We denken wel dat de schorsing te zwaar is en verminderd moet worden."

De onderzoekscommissie van de UCI is opgezet om te onderzoeken hoe de internationale wielerunie in de late jaren negentig en het begin van deze eeuw met doping omging. Armstrong was daarbij een van de sleutelfiguren en zijn medewerking werd als cruciaal gezien.

Armstrong won de Tour de France van 1999 tot 2005 zeven jaar op rij. Na een groot onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada werden die zeges de Texaan echter afgepakt.

Lahm stopt als Duits international

Philip Lahm moest denken, laat ik maar op het hoogtepunt stoppen. De 30-jarige middenvelder zal niet meer uitkomen voor het Duitse elftal. Het omhoog houden van de wereldbeker was zijn laatste actie voor Die Mannschaft

Het nieuws dat Lahm stopt bij het Duitse team is door zijn zaakwaarnemer bevestigd. De aanvoerder van het Duitse team op het WK in Brazilië speelde 113 keer voor de kersverse wereldkampioen. Hij trof vijf keer doel. Lahm speelde van 2004 tot en met 2014 op drie WK's en drie EK's. Vijf keer werd hij gekozen in het beste elftal van het toernooi.

Lahm zal wel blijven voetballen bij Bayern München. Kort voor het WK verlengde Lahm daar zijn contract tot medio 2018. De club waar hij al bijna zijn hele loopbaan als prof voor uitkomt. De speler zou zijn besluit om zijn interlandloopbaan te beëindigen al voor het toernooi in Brazilië hebben genomen. Maandag stelde hij bondscoach Joachim Löw op de hoogte.

'Sagan naar Tinkoff-Saxo'

Peter Sagan zal vanaf volgend jaar waarschijnlijk voor Tinkoff-Saxo gaan fietsen. De Slowaakse wielrenner komt nu nog uit voor Cannondale en heeft daar in de Tour de France een ploeg die helemaal om hem heen is gebouwd. Het doel dit jaar is wederom de groene trui.

Dat Sagan waarschijnlijk gaat verkassen is geen verrassing. De ploegen Cannondale en Garmin-Sharp lijken te gaan fuseren, waarbij de nieuwe formatie niet aan de salariseisen van de Slowaak lijkt te kunnen voldoen. Het Tinkoff-Saxo van Bjarne Riis kan dat wel en hij wil Sagan samen met Alberto Contador tot kopmannen van de ploeg maken, zodat ze op verschillende paarden kunnen wedden in de Tour. Sagan kan drie ploeggenoten en zijn masseur meenemen. De deal zou op een haar na rond zijn.

173 Nederlanders omgekomen bij vliegramp

Er zijn 173 Nederlanders omgekomen bij de vliegtuigcrash in Oekraine. Dat werd vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie door de Maleisische minister van transport.

Eerder werd al melding gemaakt van minimaal 154 Nederlandse slachtoffers, van 40 personen was nog geen nationaliteit bekend. Onder deze 40 zitten naar nu blijkt toch nog 19 Nederlanders. Van 20 personen is de nationaliteit nog steeds onbekend. 

Assassin's Creed Memories op je mobiel

Naast Assassin’s Creed Pirates is er nog een mobiele uitgave van Assassin’s Creed: Memories. Het is een mix van kaartspel, rpg en strategie. Je gaat tijdreizen, een gilde opbouwen en probeert andere spelers uit te schakelen. Assassin’s Creed Memories is free-to-play.

Assassin’s Creed Memories is ontwikkeld door GREE, Ubisoft en PlayNext. GREE heeft onder andere Rage of the Immortals en War of Nations gemaakt; PlayNext heeft onder andere X-Men: Battle of the Atom op haar conto staan.

In het verhaal bezoek je Italië ten tijde van de Renaissance en koloniaal Amerika. Ook worden er tijden en gebieden beloofd die niet eerder zijn bezocht in de Assassin’s Creed-serie. De multiplayer is met 20 tegen 20 spelers.

ac mem

Poetin belt met Rutte

De Russische president Vladimir Poetin heeft contact opgenomen met premier Mark Rutte. Hij bracht volgens persbureau Bloomberg zijn condoleances over in verband met de crash van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. De tragedie toont volgens hem aan dat er snel een eind moet worden gemaakt aan de crisis in Oekraïne.

Volgens het Kremlin, dat het nieuws over het telefoongesprek naar buiten bracht, wil Poetin dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de ramp. Donderdag legde Poetin de schuld voor de crash bij de Oekraïense regering in Kiev.

Poetin belt met Rutte
Poetin belt met Rutte (Foto: ANP)

[Tour] Etappe van vandaag

Peter Sagan haalde gisteren voor de zoveelste keer deze Tour een topklassering, maar weer won hij niet. Vandaag gaat hem dat sowieso niet lukken, want het gaat dit keer tussen de klassementsmannen. Na vandaag zullen veel niet-klimmers er flink doorheen zitten, want het is een lange, zware etappe.

Startplaats
Gisteren won Alexander Kristoff de sprint in Saint-Étienne, vandaag wordt het peloton er op gang geschoten. Vooral in Parijs-Nice wordt deze stad vaak aangedaan, maar liefst 58 keer. Veel grote wielrenners hebben hier gewonnen, zoals Eddy Merckx, Rik van Looy, Freddy Maertens en Sean Kelly. Onder de sportverenigingen in Saint-Étienne zit één opvallende club: De blaaspijpvereniging, waar men pijltjes wegschiet met blaaspijpen. Daarnaast is de omgeving uitstekend bezet met mooie routes om te mountainbiken of te klimmen.

Finishplaats
De finish ligt vandaag in Chamrousse, bovenop de eerste klim van de buitencategorie in deze editie van de Tour de France. Het dorpje kent nog geen vijfhonderd inwoners, maar leeft van het toerisme. Zo zijn er maar liefst vijftig restaurants, sportwinkels en aan toerisme gerelateerde winkels. Ook zijn er twaalfduizend slaapplaatsen beschikbaar, die zowel in de winter als in de zomer volgeboekt zitten. 

In 1968 vonden de Olympische Winterspelen plaats in Grenoble, maar het alpineskiën werd gedaan op de pistes van Chamrousse. De legendarische Jean-Claude Killy won hier alle drie onderdelen tijdens die Spelen. De Tour de France heeft Chamrousse één keer eerder aangedaan, in 2001. Er werd destijds een klimtijdrit gereden, die met een ruime voorsprong gewonnen werd door Lance Armstrong, inmiddels officieel niet meer de winnaar van die etappe.

De reuzenslalom tijdens de Olympische Winterspelen van 1968 in en rond Grenoble (Foto: WikiCommons/Ji-Elle)
De reuzenslalom tijdens de Olympische Winterspelen van 1968 in en rond Grenoble (Foto: WikiCommons/Ji-Elle)

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag is bijna tweehonderd kilometer lang, 197,5 om precies te zijn. Kort na de start rijden we door Saint-Chamond, de geboorteplaats van formule 1-legende Alain Prost. Al kort daarna begint de eerste klim van de dag, de Col de la Croix de Montvieux van de derde categorie. Met acht kilometer vrij lang, maar iets meer dan 4,1% stijging valt voor het gros van de renners wel mee. Op kilometer 129, voor de volgende klim begint, ligt het dorpje Veurey-Voroize. Hier ligt het hoofdkwartier van de krant Le Dauphiné Libéré, die in 1947 de gelijknamige koers begonnen.

Profiel van de Col de Palaquit (Bron: letour.fr)
Profiel van de Col de Palaquit (Bron: letour.fr)

Het 'echte werk' begint op ruim zestig kilometer van de streep. Daar ligt de voet van de Col de Palaquit van de eerste categorie. Een pittige klim, ruim veertien kilometer van gemiddeld 6%. Dat lijkt mee te vallen, maar als je bedenkt dat er ook een afdaling van twee kilometer in zit is het stijgende gedeelte dus nog steiler. Dat blijkt te kloppen, want er zitten in totaal vier kilometers in met meer dan 10% stijging.

Profiel van de slotklim naar Chamrousse (Bron: letour.fr)
Profiel van de slotklim naar Chamrousse (Bron: letour.fr)

Na een afdaling van ruim dertien kilometer is het nog een klein stukje vlak, voor de renners gaan beginnen aan de eerste klim van de buitencategorie in deze Tour. Dit is de klim naar de finish in Chamrousse. Met iets meer dan achttien kilometer is deze erg lang, het gemiddelde stijgingspercentage van ruim 7% maakt het er niet makkelijker op. De eerste kilometer zijn het zwaarst, met vooral stukken tegen en over de 11%. Deel twee is een stuk beter te doen, de laatste kilometer is met ongeveer 3% zelfs meer vals plat dan echt klimmen.

Profiel etappe 13 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 13 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Vincenzo Nibali is niet geheel onterecht de favoriet volgens de bookmakers. Zeker nu Chris Froome en Alberto Contador weg zijn gevallen is de Italiaan gewoon de sterkste klimmer in deze Tour. Als er geen kopgroep met een te grote voorsprong aan de klim naar Chamrousse begint is Nibali de uitgelezen favoriet. Naast Nibali maakt Thibaut Pinot een prima kans op het podium. De jonge Fransman is dit jaar weer helemaal terug na zijn inzinking van vorig jaar en werd al tweede op La Planche des Belles Filles. Dat deed hij voor Alejandro Valverde, die ook vandaag prima mee moet kunnen. Voor Sky moet Richie Porte het gaan doen, en ook hij lijkt in goede vorm te verkeren.

Nieuwe info laatste Doom

Zoals we eerder al berichtten heeft id Software op QuakeCon een exclusieve onthulling gedaan met betrekking tot de nieuwe Doom. Nathan Grayson van Rock Paper Shotgun was aanwezig bij de onthulling en hield een mini-liveblog bij met alle details.

In een samenvatting zegt Grayson het volgende over de nieuwe Doom: "Het is Doom, maar dan met absurd gewelddadige. extreem snelle melee-finishers. Volgens mij zat Bulletstorm in dat opzicht nog niet eens op dit niveau. Los daarvan ziet de game er 'ok' uit. Snelle combat, lineaire levels, nadruk op over-the-top geweld en gibs in plaats van spanning en schrikeffecten."


Voor wat meer details kan je onderstaande mini-blog van Grayson bekijken. Het is een aardige waslijst dus de meest relevante en 'grafische' details zijn ge-highlight. Helaas zijn er nog geen daadwerkelijke beelden gelekt, maar we houden de media nauwlettend in de gaten.

Update 666: Trailer of monsters, “unholy fusion of flesh and metal.” They look pretty Pacific Rim like, which makes sense given that they have one of the movie’s main artists on it.

Trailer ends with a shotgun loading sound. Pretty insubstantial. There will be slimy, ugly monsters. Not even sure if that was in-engine.

Update 667: Oh, now it’s time for the real details. Game is just called Doom, not Doom 4. Origin story, reimagining. Takes place on Mars.

Update 668: And then I lost connection for the entire demo. Took notes, though. Here you go:

Doom created to be fast, brutal. Not waiting around for health to recharge. Showed quick animatics of enemies getting gibbed. Looks OK.

There will be fast-paced competitive multiplayer. Will run on a new evolution of their tech, Id Tech 6.

Game will be on PC and next-gen consoles.

Demo time. Marine puts on helmet. Walks through corridors I’m big facility. Tons of lava below. Finds a trail of blood. Graphics look nice, but nothing insane. Level design seems very linear.

Demons appear. Super quick movement. Shooting followed by tearing into demons and ripping out organs, all in one quick movement. Just slide forward and finish them, sometimes with a trip that leads into a thunderous slam. Enemies break apart like moldy bread. Literally tearing them in half sometimes. Almost God of War esque in that respect. Hyper violent. Very fast.

Need a hand to use a key scanner. Go rip the arm off a corpse and push it against the scanner. This is ridiculous.

Go upstairs. Surrounded by demons. Shotgun them, stun, and move in for the finish. Crushing heads, chunks flying everywhere.

Lots of walkways and rails. Demon gets shot and falls in half. Demons are pretty basic. Humanoid. Long-range spell attacks and up close clawing.

Finds beam assault rifle. Mowing everything down with it. Lots of explosions now. Leaping on top of crates and rails and slamming down on enemies.

Encounter hologram of someone saying they’ve “lost containment.” That’s an understatement.

Update 669: First demo ends with a demon ripping the player’s arms off and beating him to death with them. Seriously.

Second demo. Walk through quiet, less lava-filled warehouse area. Then demons. Player finds the chainsaw, which peels enemies in half like rotten banana peels. They get all floppy and everything. Ewwwwww.

There’s a radial menu you can pop up to switch weapons. It briefly slows down time.

Bigger demons show up in slightly more open room full of crates. Tough, mobile. Can climb stuff. They are mean, but they explode into sinew confetti like everything else.

Then a big fat demon. Super slow, but has multiple projectile attacks. Kill it by ripping out the pustule in its stomach and shoving it down its own mouth, causing it to explode into a pile of lard and entrails. Somewhere, the concept of pacifism weeps.

Open a door. Cyberdemon towers over player, roars. Then the demo ends.

Van de Looi: "Wij zijn nu favoriet"

Erwin van de Looi vindt dat er voor FC Groningen meer in had gezeten tegen Aberdeen. De coach zag het eerste duel in de Europa League onbeslist eindigen (0-0). Van de Looi hield dus gemengde gevoelens over aan de heenwedstrijd van de tweede voorronde in de Europa League.

"Het stemt me tevreden dat we geen goals incasseerden, maar ik ben wel teleurgesteld dat we niet hebben gescoord. Onze aanvallers waren niet goed genoeg vandaag", zei de coach van FC Groningen op een persconferentie.

"Op dat vlak zullen we progressie moeten boeken. We wisten dat het een duel zou worden waarin beide teams weinig voor elkaar onder zouden doen", aldus Van de Looi na de remise in Schotland. "We wisten dat het een duel zou worden waarin beide teams weinig voor elkaar onder zouden doen." De return in De Euroborg is volgende week donderdag.

"Wij hebben straks het thuisvoordeel, maar het zal er wel om gaan spannen. Al accepteer ik wel dat wij nu favoriet zijn", vertelt de oefenmeester van FC Groningen. Middenvelder Rasmus Lindgren was graag met een zege vertrokken uit Schotland. De Zweedse routinier ziet genoeg perspectief om door te bekeren na volgende week.

"We hebben wel de nul gehouden, maar we wilden ook heel graag een doelpunt maken in het uitduel. Dat zat er helaas niet in. Aberdeen heeft geen onaardige ploeg, maar is geen ploeg waar wij niet van kunnen winnen", aldus Lindgren tegen RTV Noord.

Microsoft stopt met Xbox Entertainment

Tijdens de aankondiging van Xbox One werd er nadrukkelijk gesproken over nieuwe entertainmentmogelijkheden en zelfs tv-series die je exclusief kon bekijken als je een Xbox One of Xbox 360 zou hebben. De ontslagronde bij Microsoft ook hier zijn stempel gedrukt.

Phil Spencer, CEO van Xbox, heeft via een interne memo laten weten dat Xbox Entertainment op termijn uitgefaseerd zal gaan worden. De reden hiervoor is dat men bij Xbox zich meer wil gaan richten op het maken van games en 'mobile-entertainment'. 

Xbox Entertainment is de afdeling die onder andere verantwoordelijk is voor het maken van exclusief filmmateriaal voor Xbox One en Xbox 360, zoals de Halo: Nightfall-serie van Stephen Spielberg. De lopende projecten zullen overigens wel doorgaan, maar nieuwe nog onaangekondigde titels waaronder: Gears of War, Fable, State of Decay, Forza Motorsport, Age of Empires, Deadlands, Extraordinary Believers, Fearless en Gun Machine zullen zeer waarschijnlijk het daglicht nooit meer aanschouwen.

Je kunt de interne memo hieronder lezen.

I hope you have had a chance to read today’s mails from Satya. I wanted to take a moment to share a few thoughts on what this means for our team and some of the changes we are making as a result.

In last week’s mail outlining some of the steps towards creating the culture and organization to bring our ambitions to life, Satya called out the strategic importance of Xbox as a strong consumer brand, a creative center for gaming and a leader in bold innovation. Every member of Team Xbox should be incredibly proud of the impact and reach your work has within the walls of Microsoft, with our developer community and most importantly, with consumers.

Microsoft is the productivity and platform company for a mobile-first and cloud-first world, and games are the single biggest digital life category in a mobile-first world. Success in this category, by growing a robust Xbox business, brings additional value to Microsoft. I have stated this before, but for Xbox to be successful, we must remain committed to being a consumer-driven organization with the mission of meeting the high expectations of a passionate fan base, to create the best games and to drive technical innovation.

As part of the planned reduction to our overall workforce announced today and in light of our organization’s mission, we plan to streamline a handful of portfolio and engineering development efforts across Xbox. One such plan is that, in the coming months, we expect to close Xbox Entertainment Studios. I would like to take this opportunity to recognize the accomplishments from the entire team in XES. They have built an impressive slate of original programming and pioneered interactive entertainment on Xbox, such as the innovative reality series ‘Every Street United’ that succeeded in uniting audiences around the globe during the recent World Cup. I am pleased that Nancy, Jordan and members of the XES team remain committed to new, original programming already in production like the upcoming documentary series ‘Signal to Noise’ whose first installment takes on the rise and fall of gaming icon Atari and of course, the upcoming game franchise series ‘Halo: Nightfall,’ and the ‘Halo’ Television series which will continue as planned with 343 Industries. Xbox will continue to support and deliver interactive sports content like ‘NFL on Xbox,’ and we will continue to enhance our entertainment offering on console by innovating the TV experience through the monthly console updates. Additionally, our app partnerships with world-class content providers bringing entertainment, sports and TV content to Xbox customers around the world are not impacted by this organizational change in any way and remain an important component of our Xbox strategy.

Change is never easy, but I believe the changes announced today help us better align with our long-term goals. We have an incredible opportunity ahead of us to define what the next generation of gaming looks like for the growing Xbox community. I have a great deal of confidence in this team and know that with clarity of focus on our mission and our customers we can accomplish great things together. We already have.

Thank you again for all you do for Xbox.

Phil

Rellen bij Israëlisch consulaat in Istanbul

Een demonstratie bij het Israëlische consulaat in Istanbul is vrijdagochtend uit de hand gelopen. Betogers bekogelden de diplomatieke post met stenen uit protest tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook.

Een menigte met Turkse en Palestijnse vlaggen schreeuwde leuzen en sloeg ruiten van het pand in met stokken. De Turkse oproerpolitie heeft traangas en waterkanonnen ingezet om een einde te maken aan de betoging.

Rellen bij Israëlisch consulaat in Istanbul
Rellen bij Israëlisch consulaat in Istanbul (Foto: ANP)

Karremans gaat 'genoodzaakt' weer strijd aan

De Nederlandse militairen van Dutchbat zijn door de uitspraak van de rechtbank in Den Haag woensdag onterecht gedeeltelijk verantwoordelijk gesteld voor het drama in Srebrenica in 1995. Daar gaan toenmalig Dutchbatcommandant Thom Karremans en adjudant Berend Oosterveen zich juridisch tegen verzetten.

Hun advocaten Michael Ruperti en Geert-Jan Knoops zeiden dat donderdag tegen het ANP. In november behandelt het gerechtshof in Arnhem de eis van nabestaanden om hun cliënten Karremans en Oosterveen alsnog te vervolgen voor hun rol. "Beide militairen treft echter geen enkele blaam. De onderste steen moet daarom nu boven komen, om berechting te voorkomen."

Vlak na de val van Srebrenica droeg Dutchbat duizenden moslimmannen over aan de Serviërs. Ruim 8000 werden kort hierna vermoord.

Dutchbat was het Nederlandse VN-bataljon dat op 13 juli 1995, toen het drama zich voltrok, de bevolking in Srebrenica moest beschermen. "Karremans kreeg als commandant echter het bevel van VN-generaal Rupert Smith om de moslimmannen over te dragen aan de Serviërs", zegt Knoops. De Verenigde Naties zijn daarom verantwoordelijk voor het drama, benadrukken Ruperti en Knoops.

Karremans gaat'genoodzaakt' weer strijd aan
Karremans gaat'genoodzaakt' weer strijd aan (Foto: ANP)

Reddingswerkers vinden tweede zwarte doos

Reddingswerkers, politieagenten en zelfs mijnwerkers zijn bij Hrabove, in het oosten van Oekraïne, bezig de omgeving uit te kammen waar donderdag een toestel van Malaysia Airlines neerstortte.

Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden van het toestel om het leven, onder wie 192 Nederlanders. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd, maar vermoed wordt dat het toestel door een raket getroffen is en vervolgens is neergestort.

De politie en reddingswerkers zijn al enige tijd bezig het gebied rond de rampplek uit te kammen, op zoek naar lichamen en resten van het toestel. Zij kregen vrijdagochtend versterking van mijnwerkers. Bij het dorp Rozsypne, op zo'n vier kilometer van de rampplek, zag een journalist van persbureau AP in een veld lichamen en lichaamsdelen liggen.

De tweede zwarte doos van het ramptoestel van Malaysia Airlines is vrijdag geborgen door de reddingswerkers. Dat meldt een cameraman van persbureau Reuters die ter plaatse is. Donderdag werd naar verluidt de eerste flight recorder al gevonden door lokale opstandelingen. Het is nog niet duidelijk waar de zwarte dozen naar toe gaan.

'Vliegtuigcrash moet pijnlijke vergissing zijn'

Het neerstorten van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines donderdag in Oekraïne moet een 'pijnlijke vergissing' zijn. Dat zegt de directeur van Instituut Clingendael Ko Colijn vrijdag in het AD. "Niemand in dit conflict heeft belang bij het neerschieten van een passagiersvliegtuig."

Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat het toestel is getroffen door een luchtdoelraket. Volgens Colijn zou dat degene die daarvoor verantwoordelijk is 'in grote verlegenheid brengen'.

"Dat zouden bijvoorbeeld de Russen kunnen zijn, die altijd hebben gezegd dat ze de seperatisten niet helpen. Als blijkt dat zij hierachter zitten, dan is het bewijs geleverd dat dit dus niet zo is", aldus Colijn in het AD. De seperatisten hebben volgens hem dan een groot probleem, omdat ze met hun actie hebben laten zien dat ze onkundig met wapens omgaan.

Maar ook als het Oekraïense leger achter het neerstorten van het vliegtuig zit, zou dat pijnlijk zijn, stelt Colijn in de krant. "Vooral omdat ze begin deze eeuw bij een militaire oefening al eens een Russisch vliegtuig neerhaalden."

Hij verwacht echter dat de gevolgen zullen meevallen. "Ik verwacht niet dat we de oorlog aan de Russen zullen verklaren. Zeker als blijkt dat het een fout was en dat ruiterlijk wordt toegegeven. Wij zullen er natuurlijk op hameren dat we precies willen weten wat hier is gebeurd, maar er tegelijkertijd alles aan doen om het niet uit de hand te laten lopen."

[Upd] [4daagse] De dag van Cuijk

Goedemorgen, vandaag is helaas een dag met een zwart randje. Na het verschrikkelijke nieuws van gisteren zou je je afvragen wat de vierdaagse er nog toe doet, maar gelukkig staat het wel gewoon nog vol bij de Wedren. De wandeltocht zit er namelijk weer bijna op, alleen nog even een eind lopen.

Breaking: de eerste loper is binnen! Bennie Baalhuis, in een rolstoel. Gefeliciteerd Bennie!!

Vandaag zijn de starttijden vervroegd, om zoveel mogelijk mensen voor de echte hitte begint te laten lopen. Een van de lopers heeft afgelopen maandag besloten om vanwege blessures in plaats van 40 toch 30 kilomter te lopen:

Route dag 3: de Dag van Cuijk

Kaartje dag 4

Vanaf de Wedren gaan de lopers nog één keer zuidwaarts langs het vrolijke zatlappenfeestje om vervolgens rechtsaf de Sint Anna over te steken. Vervolgens verplaatsen de voetjes zich na Hatert en Weezenhof de stad uit, om vervolgens richting gehuchtjes als Valenberg en Sleeburg te gaan. Vanuit Heumen slaan de militairen rechtsaf richting Nederasselt, terwijl de rest doorgaat naar Overasselt. Daar slaat ook de 50km linksaf, om in Nederasselt bij de militairen aan te sluiten.

Nu gaan de lopers de brug over richting Grave, waar overigens een wijkje ligt dat ‘Mars’ heet. Maar dat terzijde. Na Grave komt Gasse en dan Heihoek. Kleine dorpjes, grote feestjes. Althans, tijdens de vierdaagse. Vervolgens door naar de agglomeratie die Beers heet. Misschien wel hét hoogtepunt van de vierde dag. Behalve de gehele rest van de vierde dag dan. De 50km-lopers slaan in Beers rechtsaf om een ommetje te maken naar Vianen (bekend van het knooppunt van de verkeersinformatie op de radio, en van A2 Racer II).

Vervolgens weer een stuk met vooral weilanden en daarna wordt even voor het stadshart van Cuijk weer bij de 40km-lopers en de militairen aangesloten. Na Cuijk sla je vervolgens linksaf richting Mook en Molenhoek. Je bevindt je nu op het verlengde van wat min of meer 364 dagen per jaar de Sint-Annastraat heet. Maar vandaag is het vrijdag en heet het de Via Gladiola. Even voor Malden komen de zwakkelingen die slechts 30 lopen er weer bij en vanaf daar is het nog slechts formaliteit. Lopen op wolken, wordt het vaak omschreven.

Vergis je niet, het is nog zeker een kilometer of 10, en er vallen helaas ieder jaar weer genoeg mensen uit op dat laatste kutstukje. Toch is het feest ieder jaar weer groter en groter. Na Malden kom je dan toch Nijmegen binnen. De Via Gladiola is inmiddels aan beide kanten drukbezet met mensen en er staan stellages, standjes en een stuk verder hele tribunes. Nijmegen is een groot festivalterrein, en de laatste meters wordt je nog nét niet gedragen. Daar is hij dan, eindelijk in zicht; dat grote spandoek wat over de weg hangt met die felbegeerde letters: Finish!

Gordon baalt van alle tegenslagen

Gordon vindt het vervelend dat hij zo veel tegenslagen te verwerken krijgt. "Steeds als ik in een positieve flow zit, donder ik van mijn wolk", zegt de zanger, die tijdens opnames in Turkije zijn knie bezeerde, in De Telegraaf. "Zodra ik als een raket ga, gebeurt er weer iets. Om moedeloos van te worden."

De 46-jarige zanger die met Gerard Joling in Turkije is voor opnames van Geer & Goor: Waarheen, Waarvoor?, blesseerde zijn knie tijdens het watersporten en moest naar het ziekenhuis. "Gelukkig zijn mijn kruisbanden niet gescheurd", zegt de zanger. "Ondanks littekenweefsel is een operatie niet nodig. Hoe kan het toch altijd dat mij dit gebeurt, net als alles weer goed lijkt te gaan?"

Gordon hoopt vrijdag te horen of hij in de avond terug naar huis mag vliegen. "Wegens gevaar voor trombose konden ze me daarover niet gelijk uitsluitsel geven", zegt de zanger. "Je mag in elk geval wel stellen dat ik het watersporten nog niet onder de knie heb. Maar een kniesoor die daarop let."

Aandeel Malaysian Airlines flink onderuit

Het aandeel van Malaysian Airlines is na de vliegtuigcrash in Oekraïne flink gedaald. Op de beurs in Kuala Lumpur leverde de luchtvaartmaatschappij vrijdag ruim 11 procent aan beurswaarde in. Ook andere luchtvaartaandelen in het Verre Oosten behoorden tot de verliezers.

In totaal koerst het aandeel Malaysian Airlines nu 37 procent lager dan aan het begin van het jaar. In maart verdween vlucht MH370 van Malaysian Airlines. Het toestel, dat onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking, is nog steeds niet gevonden. De ticketverkopen in China kelderden daarna. In het eerste kwartaal meldde het bedrijf een nettoverlies van omgerekend ruim 100 miljoen euro.

De luchtvaartmaatschappij zucht al jaren onder felle concurrentie en hoge kosten van met name vliegtuigbrandstof. Een analist wees er op dat het erg lang zal duren voor Malaysian Airlines om deze nieuwe klap te boven te komen.

De vliegtuigcrash zette vrijdag ook de aandelenbeurzen in het Verre Oosten onder druk. Net als in Europa en de VS schrokken beleggers van de mogelijkheid dat de crash samenhangt met het conflict in Oekraïne, waardoor de spanningen tussen Rusland en het Westen verder dreigen op te lopen. In Tokio stond de toonaangevende Nikkei-index ruim een uur voor het slot 1,2 procent in de min. De aandelenbeurs in Hongkong leverde in de middaghandel 0,5 procent in.

Donderdag gingen in New York de beurzen en de aandelen van luchtvaartbedrijven ook onderuit. Delta Airlines stond aan het slot van de Amerikaanse beurshandel 3,4 procent lager. American Airlines zakte 4,1 procent en United Continental speelde 3,5 procent kwijt.

Het nieuws van over het neergestorte vliegtuig werd kort voor het sluiten van de Europese beurshandel bekend. Air France-KLM sloot 1,5 procent lager en Lufthansa speelde 2,6 procent kwijt. IAG, het moederconcern van Iberia en British Airways, zakte 3 procent. De Russische luchtvaarder Aeroflot kelderde 3,5 procent.

Aandeel Malaysian Airlines flink onderuit
Aandeel Malaysian Airlines flink onderuit (Foto: ANP)

Tientallen Palestijnen gedood bij inval

Tijdens het grondoffensief van Israël zijn in de nacht van donderdag op vrijdag zeker een Israëlische militair en 20 Palestijnen omgekomen. Dat hebben het Israëlische leger en de Palestijnse reddingsdiensten bekendgemaakt. De militair kwam om bij gevechten in het noorden van de Gazastrook.

Israël viel donderdagavond het Palestijnse gebied binnen na 10 dagen van bombardementen. Bij de aanval werden ook tanks ingezet. Doel van de actie in het noorden, midden en zuiden van de smalle strook aan de Middellandse Zee is de infrastructuur van de Hamasbeweging te slopen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft beide partijen opgeroepen burgers te ontzien. Hamas moet onmiddellijk stoppen met de raketbeschietingen op Israël, aldus Ban. Tel Aviv moet ervoor zorgen dat er geen burgers worden geraakt tijdens het offensief. "De verscherping van de crisis zal de al lijdende burgerbevolking aan beide zijden alleen maar meer treffen."

Tientallen Palestijnen gedood bij inval
Tientallen Palestijnen gedood bij inval (Foto: ANP)

'Aidsonderzoeker Lange omgekomen bij vliegramp'

De bekende Nederlandse aidsonderzoeker Joep Lange is een van de 154 Nederlanders die bij de vliegramp in Oekraïne is omgekomen. Lange was op weg naar Australië, waar hij aan een internationale conferentie in Melbourne zou deelnemen. Dat zei de Australische oppositieleider Bill Shorten vrijdagochtend in het parlement in Canberra.

Naast Lange zat nog een 'flink aantal' wetenschappers in het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines, zo stelt Denis Napthine, premier van de staat Victoria, waar de conferentie wordt gehouden. Hoeveel aidsonderzoekers bij de ramp zijn omgekomen, kon Napthine nog niet precies zeggen. "Het exacte aantal is nog niet bekend", zei hij.

Volgens onbevestigde berichten zouden zo'n honderd van de 283 passagiers op weg zijn naar de conferentie in Melbourne, die op zondag van start gaat. Volgens premier Napthine is het echter nog te vroeg om een precies aantal te noemen. "Maar het gaat ongetwijfeld om een flink aantal", zo voegde hij daar aan toe.

Militair Israël omgekomen bij grondoffensief

Een Israëlische militair is vrijdag om het leven gekomen bij het grondoffensief in Gaza dat donderdag werd ingezet. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt. Hoe de man precies om het leven is gekomen, is nog niet bekend.

Volgens Motti Almoz, woordvoerder van het Israëlische leger wordt onderzoek verricht naar de omstandigheden rondom de dood van de militair. De militair is het eerste slachtoffer aan Israëlische zijde sinds het grondoffensief in de Gazastrook donderdag werd ingezet.

Het ging er in de nacht van donderdag op vrijdag stevig aan toe. In een verklaring zei het Israëlische leger dat bij een reeks vuurgevechten veertien militanten zijn omgekomen. Het leger name bovendien raketlanceerinstallaties, tunnels en meer dan honderd andere doelwitten op de korrel. Sinds de start van het grondoffensief zijn vijftig raketten afgevuurd richting Israël.

Sinds de strijd vorige week oplaaide, zijn al meer dan vijftienhonderd raketten afgevuurd op Israël. Gevechtsvliegtuigen van het Israëlische leger hebben op hun beurt meer dan tweeduizend doelen in Gaza bestookt. Daarbij zijn meer dan 250 Palestijnen om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde viel een burgerslachtoffer.

VS: Vliegramp Malaysia geen ongeluk

De Amerikaanse inlichtingendiensten gaan er vanuit dat het toestel van Malaysia Airlines dat donderdag neerstortte bij Hrabove in het oosten van Oekraïne is getroffen door een luchtdoelraket. De regering van president Barack Obama weet alleen nog niet wie de raket heeft gelanceerd. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd.

Vicepresident Joe Biden zei donderdag al dat de vliegramp geen ongeluk is en dat de Boeing 777-200 'uit de lucht is geschoten'. Een van de vragen is nu of de raket is gelanceerd vanuit Rusland of vanuit Oekraïne. Volgens bronnen bij de inlichtingendiensten is het waarschijnlijker dat de raket is afgevuurd door pro-Russische separatisten of door Rusland dan dat deze is gelanceerd door Oekraïense regeringstroepen.

De Verenigde Staten beschikken over uiterst geavanceerde apparatuur waarmee raketlanceringen kunnen worden waargenomen. Zo kan bijvoorbeeld de warmte die een raketmotor ontwikkelt worden gedetecteerd. Het Witte Huis zei donderdag dat, hoewel alle feiten nog niet boven tafel zijn, 'we wel weten dat dit incident plaatshad in de context van de crisis in Oekraïne die wordt aangewakkerd door Russische steun voor de separatisten, bestaande uit wapens, materiaal en training'. Het Witte Huis eist dat er een diepgravend onderzoek wordt ingesteld naar de vliegramp.

"We roepen alle betrokken partijen - Rusland, de pro-Russische separatisten en Oekraïne - op om direct een staakt-het-vuren in acht te nemen om de lichamen te kunnen bergen en te zorgen voor een veilige en ongehinderde toegang tot de rampplek voor internationale onderzoekers", aldus het Witte Huis, dat er op wees dat het van groot belang is dat al het mogelijke bewijsmateriaal onaangeroerd blijft. De VS hebben de hulp aangeboden van de nationale transportveiligheidsraad (NTSB) en de FBI.

Volgens Kenneth Quinn van de Flight Safety Foundation moet een internationale coalitie het onderzoek naar de vliegramp leiden. Volgens Quinn kan 'alleen een onafhankelijk, internationaal onderzoek werkelijk de onderste steen boven halen zonder politieke bemoeienis'.

Obama heeft donderdag al gesproken met de Oekraïense president Petro Porosjenko. Beide presidenten waren het er over eens dat al het bewijsmateriaal in Oekraïne moet blijven totdat internationale onderzoekers dit hebben kunnen onderzoeken.

VN-Veiligheidsraad bijeen om vliegramp Oekraïne

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdagmiddag om 16.00 uur (Nederlandse tijd) voor spoedoverleg bijeen in verband met de vliegramp in het oosten van Oekraïne. De Britse VN-missie diende donderdag een verzoek voor een spoedberaad in.

Groot-Brittannië wil dat de Veiligheidsraad een verklaring laat uitgaan waarin wordt opgeroepen tot een 'volledig, grond en onafhankelijk internationaal onderzoek naar het incident'. Een conceptverklaring is inmiddels rondgestuurd naar de vijftien leden van de Veiligheidsraad, die de tekst nog moeten goedkeuren.

Het Witte Huis riep eerder ook al op tot een 'volledig, geloofwaardig en ongehinderd internationaal onderzoek' dat zo snel mogelijk moet plaatsvinden. Eerder liet VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon weten dat het van groot belang is dat er een volledig en transparant onderzoek wordt uitgevoerd. Volgens Ban volgen de VN de ontwikkelingen op voet.

De Oekraïense regering en pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne ontkennen allebei verantwoordelijk te zijn voor de crash van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. De Oekraïense VN-ambassadeur Joerij Sergejev stuurde donderdag een tweet waarin hij schreef dat 'Oekraïne bewijzen heeft dat het Russische leger betrokken is bij de crash van de Boeing'. Ook hij riep op tot een diepgravend onderzoek.

Separatisten beloven medewerking aan onderzoek

De pro-Russische separatisten in de regio Donetsk grendelen de locatie waar de Boeing 777 van Malaysia Airlines uit Amsterdam neerstortte af en bieden onderzoekers toegang tot de rampplek. Dat meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrijdag.

Vertegenwoordigers van de OVSE, Rusland en Oekraïne overlegden donderdag in Kiev over de situatie die is ontstaan door de crash. Daarbij hadden ze onder meer contact via een videoverbinding met de separatisten in de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk in het oosten van Oekraïne, waar het toestel neerstortte.

De separatisten beloofden de drie partijen om de rampplek af te sluiten. Ook zouden ze de lokale autoriteiten toe te staan voorbereidingen te treffen om de lichamen van de bijna driehonderd slachtoffers te bergen.

Daarnaast garanderen de opstandelingen de toegang en de veiligheid van een Oekraïens onderzoeksteam - waaronder ook internationale onderzoekers - tot het gebied waar ze feitelijk de macht uitoefenen. Ook waarnemers van de OVSE krijgen veilige toegang tot de rampplek.

De separatisten beloofden bovendien samen te werken met de autoriteiten van Oekraïne bij alle praktische zaken die te maken hebben met de berging en het onderzoek.

Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden van het toestel om het leven. Het vliegtuig was donderdag even na het middaguur opgestegen van Schiphol op weg naar Kuala Lumpur. Onder hen bevonden zich ten minste 154 Nederlanders. Het vliegtuig is vermoedelijk op tien kilometer hoogte uit de lucht geschoten. Onbekend is door wie.

Het was donderdagavond lang onduidelijk hoe het onderzoek naar de vliegtuigcrash vorm zou krijgen. In het gebied in het oosten van Oekraïne is het Oekraïense leger bezig aan een offensief tegen de pro-Russische separatisten. Het gebied rond Hrabove, waar het toestel neerstortte, staat onder controle van de Volksrepubliek Donetsk.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid uit Nederland kan als waarnemer bij het onderzoek worden betrokken omdat een groot deel van de slachtoffers uit Nederland komt. De raad speelt geen directe rol in het onderzoek, waarvoor de regels vastliggen in een verdrag van de VN-burgerluchtvaartorganisatie ICAO.

Bij het ongeval kwamen de 298 inzittenden, onder wie drie baby's en vijftien bemanningsleden, om het leven. Ten minste 154 passagiers van de lijnvlucht waren afkomstig uit Nederland.

Rutte en Obama bellen over crash

Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdagnacht gesproken met de Amerikaanse president Barack Obama over de crash van het toestel van Malaysia Airlines uit Amsterdam in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. Obama en Rutte waren het erover eens dat er een grondig onderzoek moet komen.

De president van de Verenigde Staten nam contact op met Rutte om zijn medeleven te betuigen over de tragische crash. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden, onder wie zeker 154 Nederlanders om het leven. Het toestel verdween van de radar toen het op tien kilometer hoogte vloog. Vermoedelijk is het neergehaald door een raket.

Volgens beide regeringsleiders is het cruciaal dat onderzoekers onbelemmerde toegang krijgen tot de plaats van de ramp. Datzelfde zou moeten gelden voor de vluchtgegevens.

De zwarte dozen van het ramptoestel, dat onderweg was naar Kuala Lumpur, zouden zijn gevonden door separatisten, zo werd donderdagavond bekend. Ze zouden die naar Moskou willen sturen om ze te laten uitlezen door onderzoekers van het luchtvaartcomité van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

De Oekraïense regering meldde donderdagavond dat gewapende separatisten de toegang tot de plaats van het ongeluk zouden belemmeren. De pro-Russische separatisten meldden dat het openbaar ministerie van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk ter plaatse waren om het onderzoek te leiden.

Kwaadaardige tumor bij doelman Kujovic

Bij doelman Vladan Kujovic is een kwaadaardige niertumor vastgesteld. Dat maakte zijn werkgever Club Brugge donderdag bekend. De oud-keeper van Roda JC en Willem II wordt volgende week geopereerd. "De duur van de revalidatie zal na de operatie ingeschat kunnen worden", meldt de club.

De 35-jarige Kujovic stond tussen 2002 en 2007 onder de lat bij Roda JC. In 2011 keerde hij terug naar Nederland om voor Willem II te gaan keepen. Vervolgens werd de Serviër ingelijfd door Club Brugge. Daar was hij afgelopen seizoen reservedoelman achter Mathew Ryan.

Honkballers winnen opnieuw van Taiwan

Nederland heeft tijdens de Haarlemse honkbalweek ook de tweede wedstrijd tegen Taiwan gewonnen. De formatie van bondscoach Steven Jansen zegevierde met 4-0. Stijn van der Meer scoorde twee keer, Bryan Engelhardt en Danny Rombley brachten de andere punten over de thuisplaat.

Zondag won Nederland al met 6-3 van Taiwan, maar tegen andere tegenstanders weet de ploeg voorlopig nog geen potten te breken. Van de Verenigde Staten werd twee keer verloren. Ook Japan bleek een maatje te groot.

Filmen van Uncharted begint in 2015

Seth Gordon, de regisseur van de aankomende film gebaseerd op de game Uncharted, zegt dat hij wil beginnen met filmen in 2015 nu het script goed is in zijn ogen.

Een probleempje als ze willen beginnen: ze hebben nog vacature voor de hoofdrol open staan. Wie Nathan Drake gaat spelen is nog niet bekend. Mark Wahlberg is eerder genoemd, maar deze ging er uiteindelijk niet voor.

"Ik wil dat het een groot acteur is", zei Gordon. "Dat is het belangrijkst en als het dan iemand is met een echte kaak, dan is dat nog beter. Het spel is zo goed gedaan dat je het nodig hebt om te voldoen aan de verwachtingen. We gaan echt niet het omgekeerde doen waar het iemand is die bekend is, maar niet kan acteren."

Gordon zei ook dat het script de mythologie van het spel eert door de meest interessante gebeurtenissen uit de eerste game te pakken en van daaruit verder bouwt. De film bevat een aantal dingen die niet in het spel voor komen. "Ik hou van de complexiteit en eerlijk gezegd de verfijning van hoe het verhaal verteld wordt in het spel, en we streven daar ook naar toe. Maar we willen natuurlijk niet precies hetzelfde verhaal vertellen - dus iets dat de regels van wat de game is niet breekt maar uitbreidt. Omdat ik het gevoel heb dat de mensen die de games spelen en ze goed kennen niet alleen zien hetzelfde verhaal willen zien. Ze willen iets extra."

Regisseur David O. Russell was oorspronkelijk verbonden aan de Uncharted-film in 2011, maar verliet het project. Zijn vervanger, Neil Burger, verliet het project in augustus 2012. Of het Uncharted-project dat door vertrekkende regisseurs en missende hoofdrolspelende acteurs nog ooit goed komt is afwachten.

Uncharted

The Evil Within verandert van releasedatum

Eens voor de verandering een positieve releasedatumwijziging: The Evil Within komt namelijk 14 oktober uit, een week eerder dan eerder uitgesteld.

Bethesda-baas Pete Hines sprak tijdens de QuakeCon en geeft aan dat The Evil Within eerder uitkomt. De oorspronkelijke releasedatum in augustus was al uitgesteld naar 21 oktober, maar Bethesda vindt de horrorgame eng genoeg om een week eerder uit te geven. In de preview van E3 is te lezen waarom je wil zorgen dat het donker op je zolderkamer is.

The Evil Within komt uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Dinsdag verder met The Walking Dead

Het een-na-laatste hoofdstuk van seizoen twee van The Walking Dead is vanaf dinsdag te downloaden voor pc. Heb je een consoleversie, handheldversie of mobiele versie dan moet je iets langer wachten. The Walking Dead: Episode 4 Amid the ruins komt namelijk een dag later voor Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation Vita en twee dagen later voor iOS. Behalve de releasedatum hebben we ook een trailer gekregen.

Tropische temperaturen in Nederland

Nederland gaat enkele hete dagen tegemoet. Vrijdag wordt het in grote delen van het land tropisch warm met temperaturen tussen de 30 en 33 graden. Zaterdag houdt de hitte ook nog aan.

In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken, zo stellen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het weerinstituut KNMI. Zo zijn ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht kwetsbaar bij hitte.

Zondag wordt het iets koeler en is er kans op onweer, maar het ziet ernaar uit dat de zomerse warmte ook de hele volgende week aanhoudt. Wanneer de zonnestralen zodanig op de oceaan hebben huisgehouden dat er onvermijdelijk regenachtig kutweer volgt, is vooralsnog evenwel onbekend.

Tropische temperaturen in Nederland
Tropische temperaturen in Nederland (Foto: ANP)

Eddie Vedder: ik blijf pacifist

Eddie Vedder is niet van gedachten veranderd omtrent oorlogen in de wereld. Op de website van Pearl Jam schrijft de frontman van de band dat hij ondanks zijn verdriet standvastig blijft geloven in wereldvrede. Hij haalde zich de woede van velen op de hals door openlijk oorlogvoerende naties af te vallen.

"Met zo'n twaalf conflicten in het wereldnieuws, waarvan de verhalen steeds afschuwelijker worden, wordt de triestheid zowat ondraagbaar", schrijft Vedder. "En wat gebeurt er met ons als die pijn omslaat naar apathie? Want we voelen ons machteloos. We wenden onze hoofden af en slaan de bladzijde om."

"Ik ben nu nog vol hoop", schrijft de zanger vastberaden. "Dat gaat niet binnenkort veranderen. Noem me maar naïef, maar ik ben liever naïef en hoopvol dan dat ik mijn mond houdt uit angst om verkeerd begrepen te worden of voor vergeldingsacties."

Vorige week gaf Vedder een concert in Milton Keynes, waar hij stevig uithaalde naar slepende conflicten. Hoewel hij nergens specifiek landen of groeperingen noemde, werd hij vooral bekritiseerd door Israëlische media. Die vonden dat de zanger zich vijandig uitliet tegenover Israël met betrekking tot het conflict in de Gazastrook. De Jerusalem Post bestempelde de speech als een 'anti-Israëlische scheldkanonnade'. Een Israëlische radiopresentator die juist al tijden probeerde Pearl Jam naar Israël te halen fulmineerde dat Vedder eindelijk zijn ware gezicht had getoond en dat hij de campagne per direct zou schrappen.

"Ik weet niet hoe ik de enorme diversiteit aan vlaggen tijdens mijn concerten kan rijmen met al die vreselijke conflicten in de wereld", schrijft Vedder in zijn slotalinea. "Ik kan nauwelijks omgaan met het schuldgevoel dat me bekruipt als ik weer hoor hoe een burger is gedood door een Amerikaanse drone. Maar we kunnen het verdriet niet laten omslaan in apathie. En ik weet dat we beter af zijn als we elkaar de hand toesteken."


Oorlog of niet, wie dit leest is wellicht gek maar leeft hoe dan ook nog

Google boekt 'geweldige cijfers'

Google heeft zijn omzet in het tweede kwartaal met 22 procent zien toenemen ten opzichte van die periode vorig jaar. De omzet kwam uit op bijna zestien miljard dollar (11,8 miljard euro). De winst steeg van 3,23 naar 3,42 miljard dollar. Dat heeft het Amerikaanse internetbedrijf donderdag na het sluiten van de beurs gemeld.

In de cijfers zijn de verliezen uit beëindigde resultaten meegenomen. Het operationeel resultaat van Google kwam op 4,26 miljard dollar uit. De websites van Google haalden met 69 procent, oftewel 10,94 miljard dollar, het leeuwendeel van de omzet op. Partnerbedrijven brachten nog eens 3,42 miljard binnen.

Financieel topman van Google Patrick Pichette spreekt in een toelichting op de cijfers van een 'geweldige' tweede periode.

Ook vierdaagse staat stil bij slachtoffers crash

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse uit vrijdag haar medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne op grote schermen. Die schermen staan vrijdag bij de start- en finishlocatie. Dat laat de organisatie donderdagnacht weten.

"Geschokt door de gebeurtenissen rond de vliegramp gistermiddag in Oekraïne betuigen deelnemers aan de 98ste Vierdaagse, de organisatoren en al hun partners van dit internationale wandelevenement hun diepste medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers", zo luidt de tekst die op de slotdag van de Vierdaagse te zien is. De tekst wordt ook omgeroepen op het militaire vierdaagsekamp.

Bij de ramp in het Oosten kwamen alle 298 inzittenden van het toestel om het leven. Ten minste 154 Nederlanders waren aan boord van het toestel.

Poetin geeft Kiev schuld van vliegtuigcrash

De Russische president Vladimir Poetin heeft Oekraïne donderdag de schuld gegeven van de vliegtuigcrash, waarbij 154 Nederlanders omkwamen. Dat staat in een verklaring op de website het Kremlin.

De Oekraïense regering sloot vorige maand eenzijdig een bestand af, in de hoop een einde aan het conflict te maken. Aanvallen van de separatisten gingen echter door, waarna ook het leger de wapens weer oppakte. Poetin redeneert dat de crash de schuld is van de regering in Kiev: als zij de strijd niet had hervat, zou het vliegtuig niet zijn neergeschoten.

Poetin vindt verder dat Kiev verantwoordelijk is, omdat het vliegtuig in het Oekraïense luchtruim werd neergehaald.

Het Russische ministerie van defensie laat in een verklaring weten dat in het gebied waar het toestel neerstortte geen Russische luchtafweersystemen actief waren. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Ook zouden vliegtuigen van de Russische luchtmacht donderdag in het gebied aan de grens met Oekraïne geen vluchten hebben uitgevoerd.

De Russen proberen hiermee geruchten te ontkrachten als zou de Boeing 777 van Malaysia Airlines door hen zijn neergehaald. In Oekraïne beschuldigen de regering en de separatisten elkaar over en weer van het neerschieten van het toestel.

'Situatie rampplek intact tot onderzoek'

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama benadrukt dat de situatie rond het gecrashte vliegtuig intact blijft tot dat internationale onderzoekers daar aan het werk gaan. Dat heeft het Witte Huis donderdag laten weten.

Eerder donderdag waren er berichten dat er mensen op de plek van de ramp aan het plunderen waren.

Volgens Porosjenko moeten onderzoekers in staat zijn om ongehinderd "alle aspecten van de tragedie" te onderzoeken. Ook de premier van Maleisië Najib Razak en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans lieten zich in dergelijke bewoordingen uit.

'Situatie rampplek intact tot onderzoek'
'Situatie rampplek intact tot onderzoek' (Foto: ANP)

Arrestaties bij Israëlmanifestatie op Dam

Enkele honderden betogers hebben donderdagavond op de Dam in Amsterdam een solidariteitsmanifestatie gehouden voor Israël. Volgens de gemeente is de actie rustig verlopen, maar arresteerde de politie wel vier personen. Twee van hen brachten een Hitlergroet, twee anderen scandeerden het woord 'nazi'.

Ook werden enkele tegendemonstranten aangesproken en verwezen naar het Spui. Daar zijn ze echter niet naartoe gegaan. Vooraf had de gemeente rekening gehouden met mogelijke Palestina-aanhangers die ook hun geluid wilden laten horen. Er was veel politie op de been. Volgens de zegsvrouw heeft degene tegen wie een Hitlergroet werd uitgebracht, aangifte gedaan.

De manifestatie was een initiatief van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en andere Joodse organisaties om duidelijk te maken dat zij zich scharen achter de acties van Israël om zijn burgers te beschermen. De raketaanvallen in het land geven Israël volgens de betogers het recht op zelfverdediging, stelden ze in een verklaring.

Onder de sprekers was de zwaar beveiligde ambassadeur van Israël, Haim Divon. Hij bedankte de betogers voor hun komst namens de regering van Israël en blikte terug op de actie in Den Haag vorig weekend waarbij hakenkruisen werden getoond. Hij noemde dit "vreselijke anti-joodse symbolen". CIDI-directeur Esther Voet herinnerde aan de steen die door de ruit is gegooid van opperrabbijn Binyomin Jacobs in Amersfoort. "Het dieptepunt van antisemitisme", zei Voet.

QPR nieuwe club van Rio Ferdinand

Rio Ferdinand blijft in de Premier League voetballen. De 35-jarige verdediger, die na twaalf seizoenen moest vertrekken bij Manchester United, heeft een contract voor een jaar getekend bij promovendus Queens Park Rangers. Ferdinand wordt daar herenigd met Harry Redknapp, zijn eerste trainer bij West Ham United.

Ferdinand kreeg naar eigen zeggen de afgelopen maanden aanbiedingen uit de hele wereld. "En veel uit landen met een veel beter klimaat dan hier", grapte hij. "Maar ik wilde graag in de Premier League blijven spelen. Het gaat me niet om het geld, er lagen een paar veel lucratievere aanbiedingen op me te wachten."

Aan het eind van vorig seizoen kreeg Ferdinand te horen dat zijn contract bij Manchester United niet zou worden verlengd. Voor die club speelde hij tussen 2002 en dit jaar meer dan driehonderd competitiewedstrijden. De centrale verdediger veroverde onder meer zes landstitels en in 2008 de Champions League.

Snowden: Naaktfoto's vaak naar collega's doorgestuurd

Volgens klokkenluider Edward Snowden zijn er binnen de National Security Agency (NSA) meerdere incidenten voorgekomen waarbij naaktfoto's, die zijn onderschept, rond zijn gestuurd naar collega's. Dat zegt de voormalige NSA-medewerker in een interview met de krant The Guardian. 

Het verhaal van Snowden zou in lijn liggen met een eerder voorgeval waarbij een medewerker van de NSA al op de eerste dag zijn ex heeft bespioneerd. "Er zit een stel jongens van tussen de 18 en 22 jaar oud. Ze werden plots in een positie geduwd met extreem veel verantwoordelijkheid waarbij ze toegang hebben tot al jouw privégegevens," zo legt Snowden uit.

"In het dagelijkse werk komen ze genoeg zaken tegen die niet direct gerelateerd zijn aan hun werk. Bijvoorbeeld, een intieme naaktfoto met daarop een behoorlijk aantrekkelijke dame in een uitdagende positie. Dus wat doen ze? Ze tikken een collega aan en laten het zien. Collega vraagt of de foto doorgestuurd kan worden. Niet veel later wordt het hele leven van de persoon in kwestie bekeken door iedereen. Zoiets wordt niet gerapporteerd, niemand weet ervan."

Snowden werd geïnterviewd in een hotel in Moskou. Hij kan op een enkeltje naar de gevangenis Guantanamo Bay rekenen, de Goelag van de Verenigde Staten. Tevens ontkent hij alle berichten over dat hij een spion van Rusland is, deze berichten zijn volgens Snowden 'bullshit'.

[vid] 'NOS prutst met vliegtuigrampbeelden'

Het heeft er alle schijn van dat de NOS goede sier wilde maken met beelden van een ander neerstortend vliegtuig.

De beelden uit de NOS uitzending lijken verdacht veel op beelden uit een YouTube-filmpje van zes juni waarin boven de Oekraïne een militair spionagevliegtuig neerstort, meldt een FOK!ker in ons forum. Oordeelt u zelf.


Neerstortend vliegtuig op 6 juni (Bron: Youtube - NewestNews1000)


Het NOS verhaal vandaag (Bron: YouTube - openomroep openomroep)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.