FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 juli 2014

Teams slopen FRIC-ophanging van bolides

De Formule 1-teams zullen vanaf het grandprixweekend in Duitsland het gaan doen zonder FRIC-ophanging. Autosportfederatie FIA heeft bevestigd dat alle renstallen de Front and Rear Inter-Connected ophanging van de auto's afgehaald hebben.

Bij FRIC waren de ophangingen aan de voor- en achterzijde van de auto met elkaar verbonden. Het kwam de stabiliteit en de aerodynamische prestaties van de bolides ten goede. Sommige renstallen zouden FRIC zodanig doorontwikkeld hebben dat de legaliteit van het systeem in twijfel kon worden getrokken. In de regels staat dat de vering niet van invloed mag zijn op de aerodynamica van de auto, maar dat zou bij een aantal systemen wel het geval zijn geweest.

De FIA gaf de teams nog de mogelijkheid om pas voor volgend jaar afscheid te nemen van het systeem, mits alle teams hier mee in zouden stemmen. Een aantal renstallen wilden niet aan deze voorwaarde meewerken, waardoor het vanaf komend weekend verboden is. Daarom is het van alle bolides afgehaald, zo bevestigde de technisch gedelegeerde van de FIA, Jo Bauer.

Geen noodoproep van piloten gecrasht vliegtuig

De piloten van het vliegtuig dat donderdag is neergestort in Oekraïne hebben geen noodoproep gedaan voordat het vliegtuig crashte. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak donderdag gezegd op een persconferentie in Kuala Lumpur.

Volgens Razak was de route die het vliegtuig volgde veilig verklaard door de ICAO, de internationale luchtvaartinstantie van de Verenigde Naties.

Ook de Oekraïense autoriteiten meldden donderdagavond dat de piloten voorafgaand aan de crash geen melding hadden gemaakt van problemen aan boord. Op het moment dat de vlucht van de radar verdween, werd het begeleid door de luchtverkeerleiders in de regio Donetsk.

Rutte: vlaggen vrijdag halfstok

Alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid moeten vrijdag de Nederlandse vlag halfstok hangen. Daarom heeft minister-president Mark Rutte verzocht. Hij deed de vlaginstructie uitgaan wegens de vliegramp in Oekraïne waarbij veel Nederlandse slachtoffers zijn te betreuren.

Gemeenten, provincies en de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland zijn verzocht de vlag ook halfstok te hijsen.

Bij een dergelijke vlaginstructie zijn burgers vrij om het voorbeeld te volgen.

Regering VS: toestel is neergeschoten

De Amerikaanse regering denkt dat het toestel van Malaysia Airlines is neergeschoten met een luchtdoelraket, maar dat onduidelijk is waar deze werd gelanceerd. Dat heeft een regeringsfunctionaris gezegd.

De Russische president Vladimir Poetin gaf de schuld donderdag aan de regering in Kiev. Als die niet een nieuw offensief had gelanceerd in het oosten van het land, was de ramp niet gebeurd, aldus het Russische staatshoofd.

[upd] Israël begint grondoffensief in Gaza

Het Israëlische leger is donderdagavond een grondoffensief tegen de Gazastrook begonnen. Dat meldden Israëlische media. Eerder op de dag werden de luchtaanvallen op Gaza al hervat, nadat een tijdelijk bestand tussen de strijdende partijen was afgelopen.

Doel van de operatie is om de tunnels te vernietigen die militanten gebruiken om Israël binnen te dringen, aldus een verklaring van premier Benjamin Netanyahu.

Update 23:20
Het Israëlische leger heeft aan het kabinet toestemming gevraagd om nog eens 18.000 extra reservisten op te roepen, voor het geval dat de operatie langer gaat duren. Generaal Benny Gantz vertelt: "Wij gaan een gecombineerde grond- en luchtaanval uitvoeren. Alle wapens en materieel die we hebben worden ingezet. We gaan de aanval over de gehele Gazastrook uitvoeren."

Update 22:43
Het Al Wafa-ziekenhuis in Gazastad is geraakt door een Israëlische luchtaanval. Volgens Human Right Watch zijn er zeventien patiënten in het ziekenhuis die door hun medische toestand niet geëvacueerd kunnen worden.

Update 22:30
Sky's verslaggever Sherine Tadros is in de Gazastrook en vertelt: "De stroom is uitgevallen, waardoor er weinig te zien is, maar wat wij horen is angstaanjagend. We horen continu de geluiden van bombardementen. Deze komen volgens ons onder andere van de marineschepen van Israël. De stroomuitval veroorzaakt chaos."

Update 22:25
Hamas heeft een officiële verklaring naar buiten gebracht: "De grondoperatie in de Gazastrook is een drastische en gevaarlijke stap. De bezetter zal een hoge prijs betalen." 

Persconferentie op Schiphol, 154 Nederlanders omgekomen

Op een persconferentie die werd geleid door de CEO's van KLM en Malaysia Airlines is duidelijk geworden dat zich met de ramp met de boven Oekraïne neergestorte Boeing 777 een van de grootste crashes uit de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis heeft voltrokken. Er is bevestigd dat het vliegtuig om 12.15 uur vertrok en om 06.10 uur zou aankomen. Omstreeks 14.15 uur kreeg het Oekraïense luchtverkeersteam een melding dat het contact was verloren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend: 070-3487770. Nabestaanden kunnen op dit nummer terecht met hun vragen. Om 04.00 uur Nederlandse tijd zal een vliegtuig vanuit Kuala Lumpur naar Kiev vertrekken. Daarna zal het vliegtuig doorvliegen naar Amsterdam om eventuele nabestaanden naar Kiev te brengen.

Zowel Schiphol als Malaysia Airlines gaan momenteel uit van een ongeval waarvan de aanleiding nog onbekend is. Op de vraag of een raket een optie was, werd gereageerd met: "Dat weten we niet."

Het vliegtuig, een Boeing 777-200, had 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord. Er is een lijst met de landen van herkomst van de slachtoffers vrijgegeven:

47 mensen ongeïdentificeerd
154 Nederland
27 Australië
23 Maleisië
11 Indonesië
6 Verenigd Koninkrijk
4 Duitsland
4 België
3 Filipijnen
1 Canada

Timmermans stuurt consulair team naar Kiev

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt onmiddellijk een consulair ondersteuningsteam naar Kiev om de Nederlandse ambassade te versterken. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdagavond bekendgemaakt in een reactie op de crash met het vliegtuig van Malaysian Airlines in Oekraïne.

Timmermans heeft donderdagavond gebeld met zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin over de ramp. In dat gesprek heeft de bewindsman benadrukt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar wat precies is gebeurd. Klimkin heeft volledige medewerking toegezegd aan het onderzoek en zou ook Nederlandse deelname verwelkomen.

Timmermans heeft alle mogelijke steun aangeboden bij de hulpverlening en verdere afwikkeling van de ramp, zoals de inzet van het Landelijk Team Forensisch Onderzoek voor hulp bij de identificatie van slachtoffers. Beide ministers waren het er verder over eens dat een ongehinderde en veilige toegang van hulpverleners nu is vereist en dat het rampgebied ongemoeid wordt gelaten.

"Zij roepen alle betrokken partijen op hier directe en volledige medewerking aan te verlenen", aldus de verklaring van Buitenlandse Zaken.

Ook op het ministerie in Den Haag is een crisisteam ingericht. Familieleden die vragen hebben kunnen bellen met 070-3487770.

[EL] Uitslagen tweede voorronde (17/07/2014)

Er werden vandaag veertig duels gespeeld in de tweede voorronde van de Europa League. FC Groningen kwam als enige Nederlands club in actie. De Groningse club speelde in Schotland 0-0 tegen Aberdeen. De returns worden volgende week gespeeld. 

Het Belgische Zulte Waregem won met 2-1. De winnende treffer werd gemaakt door oud-speler van Telstar, Heracles en FC Twente Glynor Plet.  

Uitslagen tweede voorronde Europa League - heenwedstrijden

Thuis Uit Uitslag
Győri ETO FC (Hon) IFK Göteborg (Zwe) 0-3 
Molde FK (Noo) ND Gorica (Slv) 4-1 
FK Metalurg Skopje (Mac) FK Zeljezničar (Bos) 0-0 
JK Nõmme Kalju (Est) KKS Lech Poznań (Pol) 1-0 
FC Dinamo Minsk (WRu) Myllykosken Pallo-47 (Fin) 3-0 
FC Neman Grodno (WRu) FH Hafnarfjördur (IJs) 1-1 
RNK Split (Kro) Hapoel Beer Sheva (Isr) 2-1 
MFK Košice (Slw) FC Slovan Liberec (Tsj) 0-1 
Víkingur (Far) Tromsø IL (Noo) 0-0 
FC Petrolul Ploieşti (Roe) KS Flamurtari (Alb) 2-0 
FK Čukarički (Ser) SV Grödig (Oos) 0-4 
CFR 1907 Cluj (Roe) FK Jagodina (Ser) 0-0 
Motherwell FC (Sch) Stjarnan (IJs) 2-2 
FC Zestafoni (Geo) FC Spartak Trnava (Slv) 0-0 
IF Brommapojkarna (Zwe) Crusaders FC (NIe) 4-0 
Aberdeen FC (Sch) FC Groningen (Ned) 0-0 
Bursaspor (Tur) FC Chikhura Sachkhere (Geo) 0-0 
Neftçi PFK (Aze) FC Koper (Slv) 1-2 
Linfield FC (NIe) AIK Solna (Zwe) 1-0 
HNK Rijeka (Kro) Ferencvárosi TC (Hon) 1-0 
FK Budućnost Podgorica (Mon) AC Omonia (Cyp) 0-2 
FK Mladá Boleslav (Tsj) NK Široki Brijeg (Bos) 2-1 
FC Luzern (Zwi) Saint Johnstone FC (Sch) 1-1 
KF Laçi (Alb) FC Zorya Luhansk (Oek) 0-3 
Rosenborg BK (Noo) Sligo Rovers (Ier) 1-2 
FK Atlantas (Lit) FC Shakhter Karagandy (Kaz) 0-0 
FK Sarajeo (Bos) FK Haugesund (Noo) 0-1 
SV Zulte Waregem (Bel) Zawisza Bydgoszcz (Pol) 2-1 
JK Sillamäe Kalev (Est) FC Krasnodar (Rus) 0-4 
PFC CSKA Sofia (Bul) FC Zimbru Chisinau (Mol) 1-1 
Derry City FC (Ier) FC Shakhtyor Soligorsk (WRu) 0-1 
Ruch Chorzów (Pol) FC Vaduz (Lie) 3-2 
FC Astana (Kaz) Hapoel Tel-Aviv (Isr) 3-0 
FK AS Trenčín (Slw) FK Vojvodina (Ser) 4-0 
PFC Litex Lovech (Bul) Diósgyőri VTK (Hon) 0-2 
PFC Botev Plovdiv (Bul) SKN St Pölten (Oos) 2-1 
RoPS Rovaniemi (Fin) Asteras Tripolis FC (Gri) 1-1 
Dundalk FC (Ier) HNK Hajduk Split (Kro) 0-2 
FC Kairat Almaty (Kaz) Esbjerg fB (Den) 1-1 
IF Elfsborg (Zwe) İnter Bakı PİK (Aze) 0-1 

[EL] Uitslag Aberdeen - FC Groningen

In Aberdeen heeft Groningen geen ernstige averij opgelopen in de strijd om een plaats in de derde ronde van de Europa League. Zowel de Nederlanders als de Schotten kwamen niet tot scoren.

De wedstrijd werd gespeeld zonder TV-camera's. Groningen begon zwak en Aberdeen was dreigend, maar kwam nauwelijks tot grote kansen. De kansen die de ploeg kreeg waren een prooi voor de debutant in het Groningse doel Sergio Padt. Op slag van rust kreeg de FC een grote kans via Danny Hoesen.

In de tweede helft was Groningen iets aanvallender, maar daardoor moest in de verdediging enkele keren ingegrepen worden. Hierdoor kwam Groningen op vier gele kaarten te staan op het einde van de wedstrijd. De van Fulham overgekomen aanvaller Islamovic kwam het dichtst bij de goal voor de bezoekers, maar ook hij kon niet afwerken. Zo bleef het 0-0 in een wat fletse pot voetbal. Volgende week donderdag wordt de return gespeeld in de Euroborg

'Vliegtuig door raket neergeschoten'

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben bevestigd dat het toestel dat donderdag neerstortte in Oekraïne is neergeschoten met een raket. Dat meldt de Wall Street Journal. Over de precieze herkomst van de raket bestaat echter nog onduidelijkheid.

De Oekraïense veiligheidsdiensten zeggen ondertussen twee telefoongesprekken te hebben onderschept tussen opstandelingen die in Oost-Oekraïne actief zijn en Rusland, die bewijzen dat de rebellen achter de crash zitten.

In een van de gesprekken zegt een commandant van de rebellen tegen een officier van de Russische inlichtingendiensten dat de rebellen het vliegtuig van Malaysia Airlines en KLM hebben neergeschoten.

In het tweede gesprek zegt een opstandeling tegen een ander dat de raketaanval is uitgevoerd door een groep strijders, zo'n 25 kilometer ten noorden van de plek waar het vliegtuig neerstortte.

De opnames konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Separatisten Loehansk geven Oekraïne schuld crash

De pro-Russische separatisten uit de regio Loehansk ontkennen iets te maken te hebben met de crash van de Boeing 777 uit Amsterdam. In een verklaring stellen ze dat ooggetuigen hebben gezien dat een gevechtsvliegtuig van de Oekraïense luchtmacht het toestel uit de lucht schoot.

Het luchtruim boven de onrustige provincies is volgens de separatisten door de Oekraïense autoriteiten gesloten. Dat het toestel van Malaysian Airlines uit de lucht werd gehaald zou daarom te wijten zijn aan een provocatie van de Oekraïners of door een fout van de luchtverkeersleiding.

Nadat de Oekraïense straaljager de lijnvlucht naar Kuala Lumpur zou hebben neergehaald, is het zelf neergestort in de zogenaamde Volksrepubliek Loehansk. De Boeing 777 kwam terecht in de naastgelegen regio Donetsk.

Eerder ontkenden de separatisten uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk al dat ze iets te maken hadden met de crash. Volgens hen beschikken ze niet over de wapens die nodig zijn om een toestel op tien kilometer hoogte uit de lucht te schieten. Ze beloofden de zwarte dozen ter beschikking te stellen voor onderzoek.

Een adviseur van het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken zei eerder dat het toestel is neergeschoten met een Boek-luchtafweersysteem, dat van Russische makelij is. Een verslaggever van persbureau AP zag eerder op de dag een Boek-luchtafweersysteem staan in het gebied. De raketinstallatie heeft een bereik van zo'n 22 kilometer.

De vliegtuigcrash in Oost-Oekraïne was geen ongeluk of catastrofe, maar een terroristische daad. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gezegd, meldt zijn perschef op Twitter. Eerder op de dag hield de president nog een slag om de arm. Ondertussen ontkennen de Oekraïense autoriteiten dat het leger het toestel zou hebben neergehaald. Betrokkenheid van de separatisten sluiten ze niet uit. Bij de crash in de regio Donetsk kwamen volgens hen alle 295 inzittenden om het leven.

Dramatische start Luiten op The Open

Joost Luiten kan na de eerste dag op The Open Championship een goede eindklassering al vergeten. De enige Nederlandse deelnemer aan het prestigieuze golftoernooi kwam op de Royal Liverpool Golf Club tot een score van 81 en bleef daarmee negen slagen boven par. Daarmee hield hij slechts twee spelers onder zich.

Luiten wist bij het derde major van het jaar geen moment zijn draai te vinden. Hij noteerde drie bogeys en drie double bogeys. Daar stond geen enkele birdie tegenover. De Bleiswijker wist bij zijn twee eerder deelnames in 2011 en 2012 nog de cut te halen, maar dat is nu verder weg dan ooit.

Rory McIlroy gaat na de eerste dag aan de leiding. De Noord-Ier had slechts 66 (-6) slagen nodig, één minder dan de Italiaan Matteo Manassero. Tiger Woods staat gedeeld tiende, titelverdediger Phil Mickelson bezet een teleurstellende 84e plaats.

Fotosessie koninklijke familie afgelast om crash

De fotosessie van de koninklijke familie die voor vrijdag gepland stond, is vanwege de vliegtuigcrash in Oekraïne afgelast. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan normaal gesproken jaarlijks aan het begin van hun zomervakantie op de foto met hun dochters, de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Of de fotosessie op een later moment wel doorgaat, is nog niet bekend.

De koning liet eerder donderdag weten 'diep getroffen' te zijn door het neerstorten van de Boeing 777 van Malaysian Airlines en KLM. Aan boord van het toestel waren 280 passagiers, waaronder vermoedelijk tientallen Nederlanders, en vijftien bemanningsleden.

'Rebellen belden met Rusland over crash'

Separatisten uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk hebben vlak na de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne gebeld met een inlichtingenmedewerker uit Rusland. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft een transcript vrijgegeven van het vermeende telefoongesprek, meldden Oekraïense media.

Uit het gesprek blijkt dat de separatisten per abuis het vliegtuig hebben neergeschoten. "Het is 100 procent zeker een passagiersvliegtuig", zei een van de separatisten geschrokken. Het gesprek had ongeveer 20 minuten na de vliegtuigcrash plaats. De verbinding was korte tijd verbroken, toen de separatisten de brokstukken onderzochten.

'Rebellen belden met Rusland over crash'
'Rebellen belden met Rusland over crash' (Foto: ANP)

Johnny Winter (70) overleden

Blues-icoon Johnny Winter is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden in Zürich. Hij werd onlangs nog door muziekblad Rolling Stone uitgeroepen tot één van de honderd beste gitaristen ooit. 

In september zou hij een nieuw album uitbrengen en heeft nog zelfs afgelopen zaterdag opgetreden in Oostenrijk. "Zijn echtgenote, familie en bandleden zijn allen in rouw vanwege het verlies van hun geliefde en één van 's werelds beste gitaristen," zo luidt een bericht op zijn Facebook-pagina.


Ja.. toen nog wel..

Rood slot na neerstorten vliegtuig

De Europese beurzen zijn donderdag over een breed front lager gesloten na de eerste berichten over het gecrashte toestel van Malaysia Airlines uit Amsterdam. De AEX leverde een procent in op 404,84 punten en de Duitse beurs eindigde ruim een procent lager. In Frankrijk noteerde de hoofdgraadmeter zelfs 1,2 procent in het rood.

Na een relatief saaie dag schoten de beurzen in de stress nadat berichten bekend werden dat een vliegtuig van Malaysia Airlines in Oekraïne was neergestort. Onzekerheid over de oorzaak van het neerstorten maakt dat beleggers voor de uitgang kiezen, aldus analist Christopher Ho van AFS.

In de AEX sloten de meeste fondsen lager. Het grootste verlies kwam voor rekening van ING. De financial leverde 2,9 procent in. Ook elders in Europa waren de financiele waarden de kop van jut.

Ook AkzoNobel, Fugro en Randstad leverden donderdag meer dan twee procent aan beurswaarde in. Slechts drie hoofdfondsen sloten in het groen. TNT Express, Unibail-Rodamco en Wolters Kluwer eindigden 0,1 procent hoger.

In de AMX domineerde het rood de koersenborden eveneens. Met een dagverlies van 4,2 procent was uitzender USG People de grootste daler. NSI en BAM leverden respectievelijk 3,2 en 1,8 procent in. BAM was niet de enige bouwer die moest inleveren. Ook smallcaps Ballast Nedam en Heijmans werden flink geraakt en gaven respectievelijk 6,3 en 4,3 procent prijs. Met 0,2 procent koerswinst wasWereldhave de grootste stijger in de Midkap.

Het lokaal genoteerde Pharming Group won zeventien procent nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration eindelijk toestemming had gegeven om Ruconest op de markt te brengen.

KNHB maakt vrijdag nieuwe bondscoach vrouwen bekend

De KNHB maakt vrijdagochtend bekend wie de nieuwe bondscoach van de Oranjevrouwen wordt. De bond houdt om 11.00 uur in Nieuwegein een persconferentie waarin de opvolger van Max Caldas wordt aangekondigd.

Op de eerste van deze maand werd bekend dat Caldas de overstap maakt naar de Nederlandse mannen. De Argentijn was de opvolger van Herman Kruis bij de Oranjevrouwen en stond bijna vier jaar aan het roer.

Condoleances nabestaanden crash stromen binnen

Nabestaanden van de passagiers die donderdag zijn omgekomen bij de vliegtuigcrash in Oekraïne worden massaal gecondoleerd. Condoleance.nl verzamelde al ruim achthonderd berichten.

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines, die onderweg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, stortte donderdagmiddag neer. Aan boord waren tientallen Nederlanders. Hoeveel Nederlanders zijn omgekomen is nog niet duidelijk.

[Upd] Sky-renner Tiernan-Locke geschorst en ontslagen

Jonathan Tiernan-Locke is door de UCI voor twee jaar geschorst. Dat blijkt uit een simpel PDF-bestand op de site van de internationale wielerunie. De nieuwe methode van de UCI is om niet langer elke dopingschorsing te melden, maar om een bestandje te updaten, waar men zelf moet kijken of er nieuwe namen op staan.

De schorsing van Tiernan-Locke is op 31 december 2013 ingegaan, wat betekent dat hij vanaf 2016 weer mag koersen. De schommelende waarden werden ontdekt tijdens de Tour of Britain in 2012, die door de Brit gewonnen werd. Hij won nog meerdere kleinere rondes en werd negentiende op het WK. Hij reed toen nog voor het kleine Endura Racing, maar werd opgepikt door Sky.

Tiernan-Locke zou voor Sky de nieuwe Bradley Wiggins of Chris Froome moeten worden, maar dat lijkt nu lastig te worden. In 2013 reed hij louter matige uitslagen, dit jaar kwam hij zelfs geen dag in actie.

Update 21.39 uur


Novum meldt inmiddels dat Tiernan-Locke op staande voet is ontslagen door de Sky-ploeg. "Dit team traint, fietst en wint op een cleane manier", laat het team in een verklaring op hun eigen site weten.

Veel telefoontjes Eurocross om vliegtuigcrash

Alarmcentrale Eurocross krijgt donderdagavond veel telefoontjes over de vliegtuigcrash in Oekraïne. Bezorgde betrokkenen zitten met allerlei vragen, zegt een woordvoerder. Eurocross heeft inmiddels de hulpverlening opgestart. Dit gebeurt in nauw overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eurocross is tot april coördinerende alarmcentrale bij grote calamiteiten in het buitenland. Volgens de alarmcentrale wordt hulpverlening opgestart als er acht of meer Nederlanders betrokken zijn bij een incident.

Pro-Israëldemonstratie op de Dam rustig verlopen

De solidariteitsmanifestatie voor Israël op de Dam is rustig verlopen. Dat zegt Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Een paar honderd betogers hadden zich donderdagavond verzameld om duidelijk te maken dat zij achter de acties van Israël staan. Op de grond lag een spandoek met de tekst: 'Nederland voor veilig Israël'.

"Het was waardig met ruimte voor verschillende meningen, de organisatie is erg tevreden", vertelt Voet na afloop. De politie heeft alles in goede banen geleid. De Dam stroomt langzaam en rustig leeg. De demonstratie was georganiseerd door het CIDI samen met Christenen voor Joden.

Onder anderen Frits Bolkestein, journalist Frits Barend, Joël Voordewind van de ChristenUnie en de Israëlische ambassadeur Haim Divon hebben gesproken.

Offensief op Gaza hervat

Het Israëlische leger heeft donderdagavond de aanvallen op de Gazastrook niet alleen hervat, maar geïntensiveerd. Dat meldden Israëlische media. Palestijnse militanten zijn ook weer begonnen met raketbeschietingen op Israëlisch grondgebied.

De strijdende partijen gingen woensdag op verzoek van de Verenigde Naties akkoord met een tijdelijk bestand, maar dat liep om 14.00 uur Nederlandse tijd af. Gaza wordt niet alleen vanuit de lucht bestookt, maar ook vanaf de zee door de Israëlische marine. Een van de luchtaanvallen kostte aan drie kinderen het leven. Bij een ander bombardement kwam een vierde kind om. Een dag eerder kwamen vier kinderen om bij een bombardement op de Gazastrook. De kinderen waren op een strand aan het spelen en werden vermoedelijk aangezien voor Hamas-strijders. Sinds het bestand donderdagmiddag afliep werden er ook weer meer dan honderd raketten en mortieren op Israël afgevuurd.

F1-teams willen andere straf voor unsafe release

De Formule 1-teams hebben bij autosportfederatie FIA aangedrongen op het veranderen van de straffen voor het onveilig wegsturen van coureurs bij de pitsstops. Ze vinden dat de rijders veel te hard gestraft worden voor iets waar zij geen schuld aan hebben.

Sauber-coureur Esteban Gutierrez was in Oostenrijk het laatste slachtoffer van de hoge strafmaat. De Mexicaan moest niet alleen vijf seconden extra bij zijn volgende stop in de pits staan, maar kreeg ook tien plaatsen gridstraf voor de volgende race. Dit was ondanks dat hij de wielfout bij zijn stop bijtijds opmerkte en de auto zelf tijdig stilzette.

De teams hebben in Groot-Brittannië overleg gehad en zijn van mening dat coureurs niet gestraft moeten blijven worden voor de fouten die monteurs maken. Daarom kunnen de regels gewijzigd worden als alle teams hun steun geven aan de nieuwe strafmaat. Dan kan de World Motor Sport Council van de FIA deze nog deze zomer bekrachtigen en kan deze voor de race in België al ingaan.

Bloemen bij Nederlandse ambassade Kiev

Bij de Nederlandse ambassade in Kiev worden donderdagavond bloemen neergelegd. Oekraïners betuigen daarmee hun medeleven met de slachtoffers van de crash van de Boeing 777 uit Amsterdam in het oosten van het land eerder op de dag. Vermoedelijk kwamen daarbij 295 mensen om het leven.

Op foto's op internet is te zien dat voor het ambassadegebouw in het centrum van de Oekraïense hoofdstad bloemen, kaarsen en briefjes liggen. Een medewerker van de ambassade bevestigt dat voor de deur van de ambassade veel mensen staan.

Het toestel van Malaysian Airlines stortte donderdagmiddag neer in de regio Donetsk. De vlucht naar Kuala Lumpur werd samen uitgevoerd met KLM. Hoeveel Nederlanders aan boord waren is nog niet precies bekend. Het lijkt ten minste om enkele tientallen te gaan.

Obama betuigt medeleven na crash Oekraïne

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne. De eerste prioriteit voor de Verenigde Staten is uitzoeken of er ook Amerikanen aan boord waren, zei de president.

"We denken aan en bidden voor de nabestaanden", aldus Obama. Hij zei dat de VS alle mogelijke hulp zullen bieden om vast te stellen wat er is gebeurd en wie er verantwoordelijk is voor de crash.

Separatisten vinden zwarte dozen crashtoestel

Pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben de zwarte dozen gevonden van de neergestorte Boeing 777 van Malaysian Airlines uit Amsterdam. Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van het hoofd van een informatiedienst van de separatisten.

De leiding van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk laat in een eigen verklaring weten onderzoekers van hun openbaar ministerie ter plaatse zijn. Ze verklaren bereid te zijn buitenlandse onderzoekers toe te laten voor een onpartijdig onderzoek naar het incident.

Eerste familieleden opgevangen op Schiphol

Familieleden en vrienden van de passagiers uit het neergestorte vliegtuig in Oekraïne kunnen donderdag terecht op luchthaven Schiphol. Even na 19.30 uur hebben zich donderdag enkele verslagen verwanten gemeld in een ruimte boven vertrekhal 1.

De familieleden en vrienden van de passagiers worden door personeel van de luchthaven opgevangen. De verslagenheid onder hen is groot. Een woordvoerder van de luchthaven benadrukt dat zo snel mogelijk een telefoonnummer wordt bekendgemaakt.

Later op de avond wordt een persconferentie gegeven. Onduidelijk is nog of die van Schiphol of Malaysian Airlines uitgaat. Vlucht MH017 is volgens de officiële verklaring van Schiphol om 12.14 uur vertrokken.

Verbazing vliegroute neergestort passagierstoestel

Het is opmerkelijk dat de passagiersvlucht van Malaysia Airlines donderdag over Oekraïne vloog. Dat zei luchtvaartjournalist Arnold Burlage op Radio 1. "Je moet de nodige voorzichtigheid betrachten. Omvliegen is het voorzichtigste wat je kunt doen."

Volgens Burlage kost omvliegen niet veel extra mijlen. "Maar de luchtvaart is nogal economisch bezig en neemt de kortste lijn van A naar B. Eerder deze week is in het gebied al op militaire toestellen geschoten."

Arthur van den Hudding van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers stelde op Radio 1 dat 'altijd goed wordt gekeken wat veilig is'. "De KLM heeft bijvoorbeeld een speciale afdeling die de veiligheid nauwlettend in de gaten houdt. De inschatting was dat dit gebied veilig genoeg is." Volgens Van den Hudding wordt de veiligheidssituatie 'op regelmatige basis' bekeken. "Maar dagelijks is wel heel veel."

Van den Hudding stelt dat burgerluchtvaart boven conflictgebieden veilig kan zijn, omdat passagierstoestellen hoger vliegen dan militaire toestellen. "Een burgertoestel vliegt op twaalf, dertien kilometer hoogte. Militaire toestellen vliegen veel lager, dat is echt een groot verschil. Je verwacht niet dat een vliegtuig op die hoogte wordt neergeschoten."

Het luchtruim boven het gebied waar de vlucht van Malaysia Airlines is neergestort is gesloten. "Er is onmiddelijk ingegrepen door de verkeersleiding en de luchtvaartmaatschappijen. Achter het toestel zat een KLM-vlucht naar Delhi, die is direct omgeleid."

Van den Hudding kan zich voorstellen dat luchtvaartmaatschappijen niet blij zijn met het gesloten luchtruim. "Omvliegen kost meer brandstof. Maar in dit geval weegt de veiligheid zwaarder."

Oekraïense president belt met Rutte

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft donderdag gebeld premier Mark Rutte (VVD) na de crash met het toestel Malaysian Airlines uit Amsterdam. Daarin uitte hij zijn diepe medeleven met de familie en de naasten van de slachtoffers van de tragedie.

Ook informeerde Porosjenko de premier over de omstandigheden waarin het toestel neerstortte in het oosten van het land. In de regio's Donetsk en Loehansk is het Oekraïense leger bezig met een offensief tegen pro-Russische separatisten.

Porosjenko zei tegen Rutte dat hij erop vertrouwt dat de schuldigen zullen worden gestraft. De autoriteiten stellen een onderzoek in. Op Twitter sprak de president via zijn woordvoerder van een terroristische daad. Mogelijk is het toestel neergehaald door separatisten. Die ontkennen.

Rutte maakte donderdagavond bekend dat hij van vakantie terugkeert. Hij was juist woensdagnacht na de Europese top in Brussel vertrokken.

Aan boord van het gecrashte toestel waren 280 passagiers en vijftien bemanningsleden. Het vloog op tien kilometer hoogte toen het van de radar verdween en neerstortte. Vermoedelijk zijn alle inzittenden om het leven gekomen. Volgens de laatste berichten zouden er zo'n vijftig Nederlanders aan boord zijn geweest.

Kamerleden geschokt door crash

In de Tweede Kamer wordt geschokt gereageerd op de vliegtuigcrash in Oekraïne. Fractieleiders uiten donderdagavond hun medeleven op Twitter.

"Op dit moment alleen maar stil meeleven met al diegenen die in onzekerheid zijn", schrijft D66-leider Alexander Pechtold bijvoorbeeld. Partijleider van het CDA Sybrand Buma spreekt van een vreselijk bericht. "Mijn gedachten zijn bij inzittenden en nabestaanden." Ook is er snel een onderzoek naar de toedracht nodig, stelt hij.

De VVD betuigt 'diep medeleven' met de slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp, laat fractieleider Halbe Zijlstra weten. "Hopelijk komt er snel duidelijkheid voor diegenen die nu in afschuwelijke onzekerheid leven over het lot van hun dierbaren."

Partijleider van de PvdA Diederik Samsom laat weten dat zijn partij 'diep geschokt' is over het lot van de Maleisische Boeing. "We leven mee met familie en vrienden van de inzittenden en met al degenen die nu in vreselijke onzekerheid zitten."

Ook PVV-leider Geert Wilders spreek van vreselijk nieuws. "Meeleven met familieleden en nabestaanden van de vele slachtoffers", twittert hij.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren spreekt van 'verbijsterend nieuws'. "Diep medeleven met allen met verwanten aan boord ramptoestel Donetsk."

"Nieuws om stil van te worden. Veel slachtoffers, wat een drama. Leef mee met nabestaanden die nu in onzekerheid verkeren", reageert SP-leider Emile Roemer.

"Wat een vreselijk nieuws over neergestort vliegtuig. Wij leven mee in onze gedachten en gebeden", schrijft SGP-leider Kees van der Staaij.

Voormalig PVV'er Louis Bontes wil een debat voeren over de crash en heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) gevraagd om de Kamer terug te roepen van reces. "Alles wijst erop dat het toestel is neergehaald."

Utrechtse serieverkrachter na jaren opgepakt

De serieverkrachter die tussen 1995 en 2002 actief was in Utrecht is vermoedelijk opgepakt. Politie en Openbaar Ministerie maakten donderdag in Utrecht bekend dat een 51-jarige verdachte is aangehouden op basis van een dna-match.

De Utrechtse serieverkrachter verkrachtte in zeven jaar tijd zeker zes vrouwen en deed meer dan tien pogingen daartoe. De woensdagavond opgepakte verdachte liep tegen de lamp door een fietsendiefstal. Door dat misdrijf kon de verdachte worden verplicht dna af te staan. Dat bleek te matchen met het profiel dat destijds tijdens het onderzoek naar de serieverkrachter is vastgesteld.

De politie verdenkt de 51-jarige man, die in de regio Utrecht werd gearresteerd, van zeventien feiten. In drie verkrachtingszaken is sprake van een dna-match, bij de andere zaken kon destijds geen dna-profiel worden veiliggesteld. De politie heeft alle slachtoffers op de hoogte gesteld.

Tijdens het onderzoek kwam de verdachte twee keer eerder in beeld. Hij weigerde destijds vrijwillig dna af te staan. Omdat hij geen verdachte was, kon hij daar niet toe worden gedwongen.

Volgens de politie heeft de verdachte geen bekentenis afgelegd. Hij beroept zich momenteel op zijn zwijgrecht.

De doorbraak in het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter komt als een verrassing. In 2012 werd nog een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek op touw gezet in de regio, maar dat leverde niets op. Ook de tips die in het verleden binnenkwamen na het verspreiden van een compositietekening resulteerden nooit in een aanhouding.

De serieverkrachter was in 1995,1996 en 2001 actief in het groene gebied tussen Utrecht, De Bilt en Bunnik. Hij had het vooral gemunt op jonge vrouwen die 's avonds laat alleen naar huis fietsten. De zaak leidde destijds tot grote onrust in het gebied.

[upd] Boeing uit Amsterdam 'neergeschoten' boven Oekraïne

Een Maleisische Boeing 777 uit Amsterdam is donderdag neergestort in Oekraïne, niet ver van de Russische grens. Dat meldt het Russische persbureau Interfax onder verwijzing naar een bron in luchtvaarkringen. Aan boord zouden 280 passagiers en 15 crewleden zijn geweest.

Het toestel zou op weg zijn geweest van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en begon op vijftig kilometer van de Russische grens hoogte te verliezen. Het zou zijn neergestort in de regio Donetsk, meldden ooggetuigen.

Update 17.47 uur
Alle 295 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines en KLM die donderdag is neergestort in Oekraïne zijn omgekomen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax, op gezag van Oekraïense regeringskringen.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines en KLM was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het was om 12.00 uur van Schiphol vertrokken.

Update 17.57 uur
Volgens Interfax is het toestel neergeschoten terwijl het op een hoogte van 10 kilometer vloog. Malaysia Airlines en het Maleisische ministerie van Transport hebben geen informatie binnengekregen over een crash. 

Update 17.58 uur 
Volgens een adviseur van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is het toestel neergeschoten door pro-Russische separatisten. Dit kan nog niet worden bevestigd.

Ook is er vooralsnog niets bekend over het aantal passagiers, alsmede hun nationaliteiten.

Malaysia Airlines bevestigt het contact te zijn verloren:

Update 18.02 uur
NRC maakt melding van onbevestigde beelden op YouTube. Hierop zou het brandende neergestorte vliegtuig te zien zijn:

Update 18.05 uur
Op Twitter verschijnen de eerste foto's van ID-kaarten en paspoorten van passagiers. Opnieuw kan niet worden bevestigd of deze foto's daadwerkelijk ter plaatse genomen zijn.

Update 18.06 uur
Anton Gerasjenko, een adviseur van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt het volgende: "Een burgervliegtuig van Amsterdam naar Kuala Lumpur is zojuist neergeschoten door een Buk 'anti-aircraft system.'"

Update 18.08 uur 
Pro-Russische militantenleiders ontkennen dat ze het toestel neergeschoten hebben. "We hebben simpelweg niet zulke luchtdefensiesystemen."

Volgens reisorganisatie D-reizen zaten er twintig van hun klanten in de Boeing.

Update 18.11 uur
Twitteraar Fred Neeleman had juist vanmiddag een foto gemaakt van dit toestel.

@JandeHoop Ik heb vanmiddag dit vliegtuig gefotografeerd bij het opstijgen. Wat een vreselijk nieuws pic.twitter.com/bzzI5hiDKA

— Fred Neeleman (@fred_19851) July 17, 2014

Update 18.13 uur 
Een Reuters-verslaggever ziet volgens Nu.nl dode lichamen liggen in de omgeving van het brandende wrak. 

Update 18.20 uur
De commandant van de pro-Russische separatisten in de regio Donetsk, Igor Strelkov, zegt dat donderdag een vliegtuig is neergehaald bij Torez. Volgens hem gaat het om een Antonov AN-26, een transportvliegtuig.

Ook maakt hij melding van onbevestigd nieuws dat een tweede vliegtuig zou zijn neergehaald, mogelijk een Soechoj. Soechoj is een fabrikant van gevechtsvliegtuigen.

"We hebben gewaarschuwd niet in ons luchtruim te vliegen", zo schrijft hij op het Russische sociale medium Vkontakte.

Of de mededelingen van Strelkov het toestel van Malaysian Airlines en KLM betreffen dat donderdagmiddag van de radar verdween boven Donetsk is niet duidelijk. Volgens een adviseur van de Oekraïense minister van binnenlandse zaken kwamen daarbij 295 passagiers en vijftien bemanningsleden om het leven.

Update 18.22 uur
De eerste foto's van mogelijke brokstukken van het vliegtuig worden geüpload op Twitter. Het is niet bekend hoe ver dit brokstuk zich van de rest van het vliegtuig bevindt.

Update 18.24 uur
Nu.nl stelt: “Een woordvoerder van ANWB-reizen laat aan NU.nl weten dat er ook 15 of 16 mensen van Fox Vakanties in het toestel zaten.”

Reuters meldt via Twitter: “EMERGENCIES MINISTRY OFFICIAL ON SITE SAYS BODY PARTS SCATTERED AROUND UP TO 15 KM FROM CRASH SITE, AT LEAST 100 BODIES SEEN.”

Update 18.25 uur 
Een Nederlander grapte bij het opstijgen van het vliegtuig nog op Facebook over het mogelijke verdwijnen van het toestel van Malaysia Airlines. Hoewel zijn Facebookpagina openbaar toegankelijk is, is niet bekend of de man slechts bekend was met één der passagiers, of zich zelf ook op het toestel bevond. 

Update 18.35 uur 
De Oekraïense regering bevestigt dat alle inzittenden zijn omgekomen. Omwonenden melden naar verluidt via Twitter dat wrakstukken en lijken letterlijk uit de lucht kwamen vallen. 

Update 18.37 uur
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zijn medeleven geuit met de slachtoffers van het vliegtuig uit Amsterdam dat donderdag neerstortte in het oosten van zijn land. Het Oekraïense leger, dat in het oosten een offensief voert tegen pro-Russische separatisten, was volgens hem niet betrokken bij de crash.

Porosjenko betuigt in een verklaring zijn diepe en oprechte medelijden met de familie en naasten van de slachtoffers. Hij spreekt van een verschrikkelijke tragedie. Volgens hem wordt voor de reddingsoperatie alles uit de kast gehaald.

Porosjenko sluit niet uit dat het toestel is neergehaald door de separatisten. Eerder haalden die volgens hem al een Antonov-transporttoestel en een Soechoj-straaljager van het Oekraïense leger uit de lucht.

Het toestel van Malaysia Airlines dat op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur verdween donderdag rond 15.20 uur Nederlandse van de radar. Aan boord waren 280 passagiers en vijftien bemanningsleden. Die zouden allemaal zijn omgekomen. De vlucht werd gezamenlijk uitgevoerd met KLM.

Bij het onderzoek naar de oorzaak van het crashen van het toestel worden volgens Porosjenko ook de Nederlandse en Maleisische autoriteiten betrokken.

Update 18.41 uur
De premier van Maleisië stelt 'geschokt' te zijn en geeft aan dat er een 'onmiddellijk onderzoek ingelast is', stelt Nu.nl op basis van de BBC.

Ook Obama en Poetin hebben inmiddels met elkaar gebeld over het neerstorten van het vliegtuig.

Update 18.45 uur
Nu.nl meldt: "Mensen die familie hebben die bij D-Reizen hebben geboekt, kunnen dit nummer bellen: 023 55 42 555 - daar geen info over andere passagiers."

Ook reisbureau WTC.nl stelt 20 tot 30 Nederlandse klanten aan boord van het vliegtuig te hebben gehad. 

Update 18.50 uur
De Oekraïense tak van het Russische persbureau Interfax geeft aan dat de top der pro-Russische separatisten de zwarte dozen van de Amsterdamse Boeing ter beschikking zal stellen aan de Russische autoriteiten in Moskou. Dat meldt Nu.nl.  Of de dozen al gevonden zijn is niet bekend. 

Update 18.55 uur 
De journalisten van de BBC-afdeling 'Monitoring' geven aan dat één van de belangrijkste pro-Russische Twitteraccounts, Novorossiya, in het Russisch beweert dat juist het Oekraïense leger het toestel heeft neergeschoten. 

Update 19.00 uur 
Poetin en Obama zijn blijkbaar nog steeds aan de lijn, maar zijn bijna klaar met bellen. Het telefoongesprek stond al een tijdje gepland om de situatie in Oekraïne te bespreken. Vanzelfsprekend kwam daarbij ook het neergeschoten toestel aan bod.

Een separatistenwoordvoerder, Sergej Kavtaradze, stelt dat het luchtafweersysteem dat zij hebben, slechts tot drie- of vierduizend meter hoog werkt. "Daarom is het mogelijk om nog voor het onderzoek te zeggen dat Oekraïense strijdkrachten dit toestel vernietigd moeten hebben."

Update 19.02 uur 
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft aangegeven voorlopig om Oost-Oekraïne heen te vliegen om verdere incidenten te voorkomen. Deze maatregel wordt per direct ingevoerd.

Update 19.07 uur 
Reuters meldt nu ook op haar site dat er tientallen lichamen verspreid liggen in de omgeving rondom het nasmeulende vliegtuig.

Minstens 100 lichamen zijn volgens een reddingwerker inmiddels gevonden. Het toestel is neergestort nabij het dorpje Grabovo en zoals eerder vermeld werden onderdelen en lichamen tot op vijftien kilometer in de omtrek gevonden.

Update 19.10 uur
De luchtvaartmaatschappijen van Europa melden inmiddels in rap tempo voorlopig Oost-Oekraïne te mijden. Na Lufthansa gaf ook Air France zojuist aan dat het om de regio heen gaat vliegen. De Russische maatschappij Transaero sluit zich in dat rijtje aan.

Premier Rutte vliegt momenteel van vakantie terug naar huis. Hij stelt 'diep geschokt door de dramatische berichten' te zijn. "Nog heel veel is onduidelijk over de toedracht, de omstandigheden en de inzittenden."

"Ik heb zojuist gesproken met de Oekraïense President. Ben nu onderweg terug naar Nederland om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen. Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden."

Update 19.15 uur
Louis Bontes, Kamerlid voor PVV-afvalligenpartij VNL, wil de Kamer terug van vakantie roepen. Dat schrijft Nu.nl. Zij citeren: "Daar alles erop wijst dat het vliegtuig van Malaysian Airlines is neergeschoten, zou ik graag de Kamer terug willen laten komen van reces voor een debat. Ik ben van mening dat er met spoed gedebatteerd dient te worden over deze verschrikkelijke terreurdaad, die vele onschuldige levens gekost heeft."

Update 19.16 uur 
Livebeelden van Reuters zijn hier te volgen, helaas in het Russisch. 

Update 19.21 uur 
Om je zo volledig mogelijk te informeren: volg hier de BBC-liveblog (inclusief tv-stream), hier de blog van Nu.nl, hier NRC.nl en hier Reuters.

Update 19.25 uur  
Er komt rond 22:00 een persconferentie van Malaysia Airlines, meldt de BBC [21:00 Britse tijd]. De Britse luchtvaartautoriteiten zijn momenteel bezig alle vluchten die momenteel in de lucht zijn, om te leiden om de Oekraïense oorlogsregio heen.   

Update 19.35 uur   
Foto's van stapels (veelal Nederlandse) paspoorten doen inmiddels de ronde.

Update 19.40 uur
Oekraïense hulpverleners en onderzoekers worden tegengehouden door pro-Russische separatisten, die het gebied in handen hebben. Dat meldt de Amerikaanse tv-zender CNN. Gevreesd wordt dat het onderzoek hiermee kan worden tegengewerkt. Aanwijzingen dat separatisen het toestel hebben neergehaald worden versterkt door een pro-Russische commandant, die kort voor het bekendworden van de ramp het neerschieten van een vliegtuig had gemeld.

Update 19.55 uur 
Ook British Airways en KLM geven aan Oekraïne voorlopig te mijden, behalve de British Airways-vlucht tussen Kiev en Londen.

Samsom, Wilders en andere politici hebben inmiddels gereageerd met reacties van schok en medeleven.

[Tour] Kristoff: "Altijd gedroomd van ritzege"

Alexander Kristoff zag donderdag met zijn ritzege in de Tour de France een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. "Hier droom ik al van sinds ik een kind ben", vertelde de Noor na zijn gewonnen sprint in Saint-Étienne. "Ik was deze Tour al een eens tweede. Het is een heerlijk gevoel om nu een keer te winnen."

Kristoff begon niet in een ideale positie aan de massasprint. "Ik was onderweg wat ploeggenoten kwijtgeraakt. Maar toen Degenkolb begon te versnellen, wist ik dat ik moest gaan. Ik was enorm blij toen ik merkte dat niemand me meer kon passeren", zei de 27-jarige renner, die het geluk had dat John Degenkolb door een uitwijkmanoeuvre van Guido Trentin vol in de remmen moest knijpen.

Met de eerste ritzege in deze Tour kan de champagne bij Katusha donderdagavond eindelijk ontkurkt worden. "Maar morgen is een hele zware dag", wijst Kristoff op de slotklim van buitencategorie naar Chamrousse. "Dus we zullen niet te veel kunnen feesten."

Hogenkamp uitgeschakeld in Båstad

Richel Hogenkamp is in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Båstad uitgeschakeld. Kaia Kanepi uit Estland was met 6-3 en 6-1 te sterk voor 22-jarige Nederlandse. In iets meer dan een uur was de nummer 54 van de wereld klaar met Hogenkamp, die 152e staat op de wereldranglijst.

Hogenkamp plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi in Zweden. In der eerste ronde was de Doetinchemse nog te sterk voor de Slowaakse Anna Schmiedlova, die als vijfde geplaatst was voor het toernooi.

Burgemeester houdt oefenwedstrijd Feyenoord tegen

De geplande oefenwedstrijd tussen Feyenoord en Fortuna Sittard zaterdag gaat niet door. De burgemeester van de gemeente Echt-Susteren, waar de wedstrijd zou worden gespeeld, houdt het oefenduel tegen vanwege verhoogde veiligheidsrisico's. Dat meldt Feyenoord donderdag.

Feyenoord hoopt nog voor de oefenwedstrijd tegen Real Sociedad van woensdag een nieuw oefenduel in te plannen. De ploeg wil graag nog tegen een profclub te spelen maar acht de kans klein dat het in zo'n korte tijd een tegenstander kan vinden.

Van Gaal wil tijd om United op te bouwen

Louis van Gaal wil de tijd krijgen om Manchester United weer op de rails te krijgen. Dat zei de kersverse coach van de Engelse topclub donderdag bij zijn presentatie. "Ik moet me aanpassen aan deze club, dat wordt niet makkelijk. Ik heb tijd nodig, ook van de eigenaren."

De oud-bondscoach van het Nederlands elftal benadrukte dat hij eerst wil zien hoe snel zijn spelers zjn filosofie oppikken. "Ik wil de spelers eerst drie, vier weken aan het werk zien. Daarna zal ik andere spelers kopen", zei Van Gaal. United haalde deze zomer al Ander Herrera en Luke Shaw binnen.

De Amsterdammer maakte tijdens de persconferentie een zelfverzekerde indruk. "Ik heb Barcelona getraind. Toen ik daar zat was de Spaanse competitie de beste ter wereld. En toen ik bij Ajax en Bayern München zat waren de Nederlandse en Duitse competitie de beste ter wereld. Misschien zal de Premier League tijdens mijn tijd ook de beste ter wereld zijn."

Van Gaal had daarnaast een groot compliment over voor de Eredivisie, die volgens hem momenteel bij de beste vier competities ter wereld hoort. "Dat hebben we op het WK wel bewezen."

De coach wil de gestopte oud-United-spelers Phil Neville, Paul Scholes en Nicky Butt graag bij de club houden. "Butt gaat ons assisteren, voor Scholes en Neville gaan we een rol vinden. Dat is wat we willen."

Van Gaal, die zichzelf omschreef als een democratische, empathische en sterke persoonlijkheid, vertelde dat Sir Alex Ferguson hem heeft opgebeld om hem te feliciteren met zijn nieuwe baan. "We hebben afgesproken een keer een kop koffie te drinken", zij hij over de succesvolle oud-trainer.

Van Gaal maakte ten slotte bekend dat Michael Carrick deze week een ernstige blessure heeft opgelopen. De 32-jarige middenvelder is lange tijd uit de roulatie.

Robben genomineerd voor beste speler in Europa

Arjen Robben staat op de shortlist om uitgeroepen te worden tot beste speler op de Europese velden. De UEFA maakte donderdag tien namen bekend die nog in de race zijn voor de prijs. Er volgt nu een stemronde waarna op 14 augustus een top drie wordt opgemaakt. De prijs wordt 28 augustus uitgereikt tijdens de loting voor de Champions League.

Bayern München is met Robben, Philipp Lahm, Thomas Müller en Manuel Neuer met vier spelers de club met de meeste kanshebbers. De andere genomineerden zijn Ángel di María, Diego Costa, Lionel Messi, James Rodríguez, Cristiano Ronaldo en Luis Suárez. De winnaar wordt gekozen door sportjournalisten.

In totaal kregen 35 spelers stemmen voor een plek bij de top tien. Wesley Sneijder en Robin van Persie eindigden op een gedeelde 28e en laatste plaats.

Het is de vierde keer dat de prijs voor beste speler in Europa wordt uitgereikt. Vorig jaar won de Fransman Franck Ribéry. Daarvoor sleepten Andrés Iniesta en Lionel Messi de prijs in de wacht.

Geen duels tussen Oekraïense en Russische teams

Oekraïense en Russische voetbalclubs lopen elkaar komend seizoen mis in de groepsfase van de Champions League en Europa League. De UEFA heeft vanwege het conflict tussen beide landen besloten teams uit de competities niet tegen elkaar te laten loten.

De voetbalbonden van Oekraïne en Rusland hadden laten weten bezorgd te zijn over de veiligheid rondom duels tussen clubs uit beide landen.

Zenit Sint-Petersburg en Dnipro Dnjepropetrovsk weten al zeker dat ze niet tegen elkaar spelen in de voorronde van de Champions League. De UEFA kan een eventueel treffen tussen Oekraïense en Russische teams in de knock-outfase niet voorkomen.

Het conflict beïnvloedt het Oekraïense en Russische voetbal al langer. Clubs op de Krim zorgden voor de nodige commotie toen zij te kennen gaven voortaan in de Russische competitie uit te willen komen. Twee van hen, Tavrija Simferopol en FC Sebastopol, kwamen afgelopen seizoen nog uit op het hoogste niveau in Oekraïne.

[Tour] Kristoff wint sprint zonder Duitse kanonnen

Alexander Kristoff heeft voor het eerst in zijn carrière een Touretappe gewonnen. In en sprint zonder de Duitsers Marcel Kittel en André Greipel was hij Peter Sagan en de Franse sprinters te machtig. In het algemeen klassement veranderde er weinig. Bauke Mollema stijgt een plaats door het wegvallen van Tony Gallopin

Vijf mannen probeerden de etappe te winnen vanuit de voorste gelederen. In deze kopgroep zat een Nederlander: Sebastiaan Langeveld van Garmin. Florian Vachon van Bretagne was de enige Fransman in de kopgroep, en daarnaast zaten Simon Clarke (GreenEdge), Gregory Rast (Trek) en David de la Cruz (NetApp) in deze kopgroep. De groep kreeg een voorsprong van maximaal 5 minuten, en verloor op 90 kilometer van de meet een van de vijf renners door een valpartij: De Spanjaard De la Cruz viel hard op zijn schouder en verliet daarop de ronde van Frankrijk, vermoedelijk met een sleutelbeenbreuk.

Op de momenten heuvelop in de finale moesten Vachon en later ook Rast de twee anderen laten gaan. Clarke en Langeveld zaten hierdoor op 50 kilometer van de meet voorop, met nog maar 2 minuten voorsprong. Europcar en Giant waren intussen in achtervolging. Op 30 kilometer trokken 2 renners van Europcar in de aanval vanuit het peloton: Cyril Gautier en Perrig Quemeneur. Zij kregen snel een halve minuut op het peloton. In het peloton ging het nog enigszins tekeer op de laatste klim. Het was voldoende om Kittel en Mark Renshaw te lossen.

De twee renners van Europcar kwamen gestaag dichterbij; het signaal voor Clarke om op 25 kilometer van de streep zijn medevluchter Langeveld achter te laten. Het peloton had nog 1 minuut en 20 seconden achterstand op de Australiër. De twee renners van Europcar hadden een achterstand van 35 seconden. Zij haalden vrij snel Langeveld in, die geparkeerd stond, en liepen ook snel in op Clarke. Net na de top werd de Australiër bijgehaald. De drie hadden nog zo’n 50 seconden voorsprong op het peloton. Tom Dumoulin ging echter in de afdaling flink in de achtervolging en zo kon het peloton het drietal weer inrekenen.

In de finale leek Greipel de grote kanshebber om de sprint te winnen, maar hij kwam in de laatste kilometers ten val en schakelde zichzelf uit. Zo was er een sprint zonder de twee grote Duitse sprintkanonnen. In de sprint was het uiteindelijk Kristoff die de sterkste bleek, ondanks dat Sagan opnieuw dichtbij kwam. Arnaud Demàre werd derde en kon eindelijk meesprinten, maar kwam op het laatst tekort.

In het algemeen klassement verloor Gallopin kostbare seconden. Hierdoor valt hij uit de top 10 en stijgen Mollema en Jurgen van den Broeck een plaats. Jakob Fuglsang klimt hierdoor terug de top 10 binnen.

[vid] Noord-Korea pissig om Hollywoodfilm

De comedy The Interview draait om een fictionele CIA-aanslag op het leven van Kim Jong-Un en draait vanaf oktober in de bioscoop. Noord-Korea is er niet blij mee en heeft een klachtenbrief naar het Witte Huis gestuurd. Dat stelt North Korea News. 

Het is de tweede keer dat de Koreanen officieel klagen over de film. De regering van de communistische heilstaat wil het liefst dat de film niet wordt uitgegeven. 

Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kotste in juni al over The Interview heen door de film 'terrorisme' te noemen. De producers noemde hij 'bandiet-achtig geboefte.' 

In mei werd Obama door de Noord-Koreanen uitgemaakt voor 'een kwaadaardige zwarte aap', dus of de brief veel effect zal bejegenen in Washington is nog maar de vraag.

Tot er aan de wensen van Kim Jong-Un voldaan wordt is de trailer hier te bekijken:

 

Man probeert spin te doden, huis fikt af

Dat veel mensen een bloedhekel hebben aan spinnen mag bekend zijn. Sommigen gaan echter wel heel ver om de achtpotige freaks uit te roeien: een man in Seattle zag dankzij zijn verdelgingsdrift zijn huis afbranden.

De man was de was aan het doen toen hij een spin op de muur zag zitten. Toen de spin probeerde in een gat in de muur te verdwijnen, twijfelde hij geen moment en bespoot hij het beest met een verfspuit. Vervolgens hield hij zijn aansteker erbij.

Een flinke steekvlam was het gevolg, waarbij de muur zelf vlam vatte. De brand sloeg tot op de zolder uit en vernielde een flink deel van z'n huis. Brandweermannen bleven na aankomst een tijdje op afstand omdat ze bang waren dat er mogelijk munitie in het huis zou liggen.

Met meer dan 20.000 dollar loopt de schade in de papieren. Een brandweerman stelt desgevraagd: "Er zijn veiligere en effectievere manieren om een spin te doden dan met vuur. Vuur is niet de juiste methode om spinnen mee te doden."

'Russische raketten op Oekraïne'

Volgens het vooraanstaande Amerikaanse maandblad Foreign Policy is er videobewijs opgedoken van Russische raketaanvallen op Oekraïne.

Op YouTube en sociale media werd een video gepost waarop naar verluidt Russische Grad-raketten te zien zijn die in de richting van Oekraïne vliegen. Verschillende vergelijkbare recente video's werden door journalisten van Foreign Policy-dochtersite The Interpreter opgesnorreld.

BM-21 Grad-raketten kunnen tot 40 kilometer vliegen, afhankelijk van welke raket gebruikt wordt. De VS en de Oekraïense regering in Kiev claimen dat de Russen inmiddels raketten Oekraïne in schieten en daarmee reeds een straaljager neergeschoten hebben.

Hoewel de beelden dit lijken te ondersteunen, is er verder nog geen concreet bewijs aangetroffen voor Russische raketaanvallen. Wel lijken Google Street View-beelden van de plekken des onheils te kloppen in vergelijking met de geüploade video's. 

UEFA verbiedt Israël Europese thuiswedstrijden

Donderdag heeft de Europese voetbalbond UEFA Israëlische voetbalclubs verboden om Europese wedstrijden in Israël te spelen. 

Het verbod wordt pas opgeheven wanneer de huidige hostiliteiten tussen Israël en Palestina ophouden. Tot die tijd worden er geen Champions League- en Europacup-wedstrijden gespeeld in Israël.

Als reden wordt de huidige onveiligheid in de regio genoemd. De UEFA stelt dat 'tot nader order' Israëlische thuiswedstrijden elders gespeeld moeten gaan worden.  

WK-uitblinker Enner Valencia naar West Ham United

West Ham United heeft Enner Valencia voor vijf jaar vastgelegd. Dat meldt de Engelse club donderdag. De 25-jarige aanvaller maakte op het WK in Brazilië indruk door in drie wedstrijden drie keer te scoren voor Ecuador. Valencia komt over van het Mexicaanse Pachuca.

Valencia is de vijfde aanwinst voor West Ham. Eerder trok de Londense club Mauro Zarate, Cheikhou Kouyate, Aaron Cresswel en Diego Poyet aan.

Marinebroeder weigert dwangvoeden Guantánamo

Ondanks de vele hongerstakingen van gevangenen die vaak al meer dan tien jaar zonder aanklacht of proces vastgehouden worden in Guantánamo, verhongeren ze zelden. Dat heeft alles te maken met dwangvoeren, een controversiële maatregel waar de VS reeds veel kritiek op hebben gehad.

Een Guardian-animatie over de praktijken:

Een marinebroeder heeft volgens de advocaten van een Guantánamogevangene recentelijk geweigerd om gevangenen gedwongen te voeren.

Advocaat Cori Crider stelt: "Aanvankelijk deed hij wat hem bevolen werd en deed hij mee aan de dwangvoeding. (...) Al snel begon hij tegen anderen te praten: 'Voordat we hier kwamen werd ons een ander verhaal verteld, compleet tegenovergesteld van wat ik heb gezien.'"

Het Pentagon bevestigt het incident en stelt dat de broeder andere taken binnen het concentratiekamp gekregen heeft, die niet direct te maken hebben met het gedwongen voederen van gevangenen.

Een woordvoerder stelt aangaande eventuele reprimandes: "De zaak is in handen van de meerderen van dit individu."

Mitchell Donald van Roda naar Rusland

Mitchell Donald vervolgt zijn carrière in Rusland. De oud-speler van Roda JC en Ajax heeft een tweejarig contract getekend bij het Russische Mordovia Saransk, dat uitkomt op het hoogste niveau. Dat meldt Saransk donderdag. Donald zat zonder club nadat zijn contract bij Roda vorige maand was afgelopen.

De 25-jarige voetballer kon afgelopen seizoen niet voorkomen dat Roda naar de Eerste Divisie degradeerde. Hij eindigde zijn tijd bij de Limburgers op beroerde wijze. Coach Jon Dahl Tomasson zette hem begin april uit de selectie vanwege zijn 'negatieve houding'.

Donald doorliep de jeugdopleiding van Ajax, waar hij nooit een vaste waarde werd in het eerste elftal. Na een huurperiode bij Willem II kwam hij in 2011 bij Roda terecht.

Nieuwe muziek David Bowie op komst

David Bowie komt binnenkort met nieuwe muziek. Dat kondigde de rocklegende onlangs aan in een verklaring die werd voorgelezen bij een liefdadigheidsevenement in Londen ter ere van de Terrance Higgins Trust en Bowies vijftigjarige jubileum.

In de verklaring wordt onder meer gerept over Londen. "Het gaat nu nog beter met de stad dan vorig jaar, dus vergeet niet dat je moet dansen, dansen, dansen. Ga dan even zitten, brei iets, sta weer op en ga rondjes rennen. Doe het. Binnenkort kom ik met meer muziek. David." De tekst is inderdaad van de zanger, liet een woordvoerder van Bowie weten aan muziekblad NME.

De 67-jarige Bowie bracht zijn vorige album, The Next Day, in 2013 uit. Het was de 24e plaat van de Brit en belandde op één in onder meer de Nederlandse en Britse albumlijst. De plaat werd voor diverse prijzen genomineerd: de Mercury Prize, het beste rockalbum bij de Grammy's en de het Britse album van het jaar bij de Brit Awards.


Bowie's single van vorig jaar

CDA: zuiden moet meer politiemankracht krijgen

Burgemeesters in Brabant en Limburg moeten meer politiemankracht krijgen om de toenemende criminaliteit te bestrijden. Daar pleit het CDA in de Tweede Kamer donderdag voor. De georganiseerde drugscriminaliteit krijgt er steeds meer greep op de bovenwereld.

Volgens CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg moet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) echt meer politiemankracht vrijmaken. Zo kunnen de burgemeesters drugscriminaliteit en motorbendes beter bestrijden.

"De situatie is in bepaalde gemeenten echt nijpend", aldus Van Toorenburg, die inmiddels Kamervragen heeft gesteld. "Voldoende middelen en capaciteit is wel de eerste stap om de criminaliteit effectief te kunnen bestrijden."

Opstelten legde dinsdag een werkbezoek af aan een aantal burgemeesters in het zuiden van het land. De criminaliteit in de provincies neemt hand over hand toe. Zo'n tien burgemeesters zijn zelfs bedreigd. Opstelten gaf echter aan geen extra agenten beschikbaar te stellen. De gemeenten moeten slimmer en beter samenwerken, aldus de minister.

De houding van de minister veroorzaakt ook onvrede in zijn eigen partij. "De georganiseerde criminaliteit verplaatst zich volgens de politie van de Randstad naar het zuiden, maar het kabinet houd de hoofdmacht in de Randstad", aldus de Tilburgse VVD-fractievoorzitter Roel Lauwerier.

Ook de Brabantse provinciale VVD in Noord-Brabant schoof haar teleurstelling over Opstelten niet onder stoelen of banken. Het lijkt erop dat 'Opstelten de Brabantse burgemeesters in de steek laat', twitterde VVD-fractievoorzitter in de Provinciale Staten Mieke Geeraedts.

Wibra roept gevaarlijk fluitje terug

Wibra roept een watervogelfluit terug vanwege verstikkingsgevaar. Het gevaar zit hem in kleine onderdelen die kunnen afbreken van de fluit. Ook kan een koord aan het fluitje leiden tot verstikking of verwurging, staat in een veiligheidswaarschuwing. De winkelketen waarschuwt de fluitjes buiten bereik van kleine kinderen te houden.

De fluitjes, die verkrijgbaar waren in de kleuren groen, geel en blauw, zijn tussen 15 juli vorig jaar en afgelopen maandag verkocht. Wie een fluitje heeft gekocht, kan het terugbrengen naar de winkel waar ze zijn gekocht. Daar wordt het volledige aankoopbedrag terugbetaald.

Waarschuwing voor iPhone-reparateur Breda

De werkomstandigheden in de Bredase fabriek van Pegatron moeten structureel worden verbeterd. Die waarschuwing heeft de iPhone-reparateur gekregen, bevestigt de Inspectie SZW donderdag. FNV Bondgenoten meldde woensdag dat een onderzoek werd ingesteld omdat werknemers waren flauwgevallen van de hitte.

Het bedrijf liet donderdag tegenover regionale krant BN De Stem weten dat inmiddels vier grote koelinstallaties in gebruik worden genomen. Ook wordt de hoogte van de bureaus beter ingesteld voor de werknemers.

Bij de Bredase vestiging van Pegatron werken tussen de vijfhonderd en zeshonderd mensen, vooral op uitzendbasis. De vestiging ging enkele maanden geleden open.

'VW geïnteresseerd in overname Fiat'

Volkswagen heeft interesse in een gehele of gedeeltelijke overname van zijn branchegenoot Fiat. Dat stellen bronnen rond het bedrijf donderdag in het Duitse tijdschrift Manager Magazine. VW zou in ieder geval Fiat-dochter Chrysler willen overnemen, om ook in de Verenigde Staten voet aan de grond te krijgen.

Topman Ferdinand Piëch van Volkswagen zou al meerdere keren zijn afgereisd naar Turijn om te spreken met de familie Agnelli, grootaandeelhouder in de Italiaanse autobouwer. Mogelijk neemt VW dan ook de andere automerken over, zoals Fiat, Maserati en Alfa Romeo. De Agnelli's zouden zich dan volledig kunnen richten op dochtermerk Ferrari.

Een mogelijke overname is voorlopig nog ver weg, omdat de bedrijven het nog eens moeten worden over een koopprijs en de toekomststrategieën, schrijft het Duitse tijdschrift. VW en Fiat willen de geruchten niet bevestigen. Desondanks reageerden aandeelhouders enthousiast en koerste het aandeel Fiat rond het middaguur ruim 3,5 procent hoger.

De Italiaanse automaker heeft tegen de huidige aandelenkoers een beurswaarde van net geen tien miljard euro, zo schrijft financieel persbureau Bloomberg. Het Duitse Volkswagen is bijna negen keer zo groot. Volkswagen kocht recentelijk al de Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania op.

Microsoft ontslaat 18.000 mensen

Microsoft wil de komende twaalf maanden achttienduizend medewerkers op straat zetten. Dat schrijft topman Satya Nadella donderdag aan het personeel van de softwaregigant. Het gaat voor het grootste deel om personeel van Nokia, dat in september werd overgenomen.

Het bedrijf ontslaat daarmee bijna vijftien procent van de totale personeelslijst. Met de koop van de apparatentak van Nokia groeide het aantal werknemers van Microsoft met ongeveer dertigduizend naar 127.000. Ongeveer 12.500 vroegere Nokia-medewerkers moeten nu alsnog het veld ruimen.

Daarnaast schrapt het bedrijf nog eens 5500 banen in de eigen organisatie. De medewerkers worden ontslagen omdat na de overname van Nokia dubbele functies zijn ontstaan. Microsoft begint direct met het schrappen van de eerste dertienduizend banen. Nog voor het einde van het jaar worden de overbodige werknemers ingelicht, aldus Nadella.

Het is voor het eerst dat de technologiereus uit Redmond op deze schaal werknemers ontslaat, zo weet financieel persbureau Bloomberg. De laatste en enige keer dat Microsoft op grote schaal reorganiseerde was in 2009, toen een kleine zesduizend banen werden geschrapt. Dat was destijds ongeveer een vijfde van het totale aantal banen.

Moederbedrijf Fyra 'gaat JSF's NL bouwen'

Finnmeccanica is het moederbedrijf van de Italiaanse prutsers bij AnsaldoBreda die de Fyra's voor Nederland hebben gebouwd. Een ander bedrijf onder Finnmeccanica's hoede is Alenia Aermacchi. Er wordt momenteel door de overheid overwogen om 'onze' 37 JSF's daar af te laten bouwen.

Volgens de Volkskrant meldt Alenia het toekomstige samenwerkingsverband op haar site. Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie bevestigt dat de overheid overweegt om het bouwen van de JSF's uit te besteden aan Italianen. Daarbij zijn al concrete stappen genomen: zo is defensieminister Hennis-Plasschaert al bij het bedrijf op locatie langs geweest.

In ruil voor het bouwen van onze JSF's zouden de Italianen de hoofdmotoren van hun 90 JSF's in Nederland gaan laten onderhouden.

Een reactie op Reddit herinnert: "Weer een andere dochter van hetzelfde moederbedrijf was verantwoordelijk voor de montage van de Nederlandse NH90s - die marine-helicopters die o.a. door gebrekkige montage nu bijna van de roest uit elkaar vallen."

Defensie geeft aan op z'n vroegst na het zomerreces met uitsluitsel te komen. Als afbouw en onderhoud inderdaad in Italië gaan gebeuren, betekent dat dat de overheid over de enige concrete reden die al vijftien jaar wordt genoemd om de JSF door te drukken -werkgelegenheid- heeft gelogen. 

Over de andere, politieke reden blijft de regering doorgaans vaag: over genoemde 'NAVO-verplichtingen' wordt nauwelijks uitgeweid. Ook hult men zich in stilzwijgen aangaande de ruim 50 jaar oude verdragen met de VS, die stipuleren dat de door Amerikanen in Volkel gestalde kernwapens alleen met Amerikaanse straaljagers kunnen worden gegooid.

Gelovigen niet extra beschermd

Het kabinet gaat de strafwet niet aanpassen zodat gelovigen extra worden beschermd tegen belediging van hun religie. De huidige wet biedt al genoeg bescherming. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) geschreven aan de Eerste Kamer.

De senaat stemde vorig jaar in met de afschaffing van het verbod op smalende godslastering. Wel nam de Eerste Kamer een motie aan die Opstelten de opdracht gaf te onderzoeken of een ander artikel uit de wet zodanig kan worden aangepast dat gelovigen afdoende worden beschermd tegen belediging van hun geloof, zonder dat dit de vrijheid van meningsuiting onnodig beperkt.

Hiermee kwam de senaat tegemoet aan tegenstanders van de afschaffing van het verbod op godslastering. Opstelten heeft dit onderzoek laten uitvoeren door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Daaruit blijkt onder meer dat de huidige strafwet 'genoegzame bescherming' biedt voor gelovigen die zich gekwetst voelen.

De rechter kan namelijk extreme uitlatingen over het geloof bestraffen als die aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Daarnaast zou een nieuwe strafbaarstelling een schending van de vrijheid van meningsuiting betekenen, concluderen de onderzoekers.

Opstelten neemt de conclusies van het onderzoek over. "Uit het verrichte onderzoek blijkt dat enerzijds de strafwet voldoende bescherming biedt tegen discriminerende uitlatingen over mensen wegens hun geloof, terwijl anderzijds door uitbreiding van die bescherming mogelijk de vrijheid van meningsuiting in het gedrang zou kunnen komen", schrijft de bewindsman. "In dat licht acht het kabinet aanpassing van de strafwet niet nodig."

Een op twaalf kermisattracties onveilig

Een op de twaalf kermisattracties voldoet niet aan de veiligheidseisen. In 2012 en 2013 zijn 338 attracties gecontroleerd, waarvan er 29 zijn gesloten omdat ze mogelijk onveilig waren. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Een op de drie kermisexploitanten ging in de fout. Er werden allerhande overtredingen geconstateerd. Meestal ging het om fouten in papierwerk, zoals ontbrekende veiligheidskeuringen of gemiste periodieke controles, maar er werden ook technische tekortkomingen geconstateerd. Overigens waren de meeste problemen bij een tweede controle verholpen.

De attractie waar het vaakst fouten bij werden ontdekt was de trip. Dat is een rij stoeltjes naast elkaar die alle kanten op beweegt.

Ook dit jaar worden controles uitgevoerd, maar daar zijn nog geen resultaten van bekendgemaakt. Kermisgangers die iets geks zien, zoals een niet goed sluitende veiligheidsbeugel, kunnen die melden bij de NVWA.

Nationaal hitteplan van kracht

Het Nationaal hitteplan is donderdag voor het hele land in werking getreden. Iedereen moet genoeg drinken, inspanning vermijden, zorgen voor koelte en alert zijn voor verbranding van de huid. Dat melden het RIVM en het KNMI.

Het Nationaal hitteplan is van kracht vanwege de hoge temperaturen die de komende dagen worden verwacht. Vrijdag en zaterdag wordt het op veel plaatsten tropisch warm.

Het plan is een verzameling maatregelen die worden getroffen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen, zoals ouderen, te beperken.

Moniz haalt Leonardo naar 1860 München

Leonardo heeft een contract getekend bij 1860 München. De oud-speler van Feyenoord en Ajax keert bij de club uit de Tweede Bundesliga terug bij zijn oude trainer Ricardo Moniz. De twee werkten eerder samen bij Red Bull Salzburg en Ferencvaros uit Boedapest. Leonardo liet vorige week zijn contract in Hongarije ontbinden.

Volgens Moniz past Leonardo goed in het team. "Ik ken hem erg goed. Hij kan in de spits spelen maar ook op de flanken", zegt de Nederlandse trainer, die verder zijn bewegelijkheid prijst, op de clubsite.

De 31-jarige Leonardo begon in 2000 zijn loopbaan bij Feyenoord. Na periodes bij NAC Breda en Ajax vertrok de Braziliaan in 2011 naar Red Bull Salzburg.

Van Rhijn blijft Ajax trouw

Ricardo van Rhijn heeft zijn contract bij Ajax met drie jaar verlengd. De rechtervleugelverdediger staat nu tot de zomer van 2018 onder contract bij de regerend landskampioen, laat Ajax donderdag weten.

Van Rhijn veroverde begin 2012 door een blessure van Gregory van der Wiel een basisplaats in de Amsterdamse formatie en is sinds diens vertrek zeker van zijn plek in de defensie. Van Rhijn speelde sinds zijn debuut bijna drie jaar geleden 107 wedstrijden voor Ajax en scoorde vier keer.

Eerste blik op Avengers' Ultron

Marvel maakte deze week bekend dat twee van hun populairste helden een gedaanteverandering zullen doorgaan; niet alleen neemt een vrouwelijk personage de rol van Thor over in een nieuwe reeks comics, ook zal Sam Wilson, bekend als The Falcon, de rol van Captain America overnemen van Steve Rogers. En aan de vooravond van San Diego Comic-Con geeft Marvel Studios ons, via Enterainment Weekly, de eerste blik op Ultron.

Avengers: Age of Ultron: promotieafbeelding van Entertainment Weekly
Tony Stark, Ultron en Steve Rogers

Ultron, de titulaire figuur uit de tweede Avengers-film, is een uitvinding van Tony Stark. Onder het mom van "dan hoeven we zelf niet meer zoveel moeite te doen" ontwikkelde hij zijn kunstmatige intelligentie, sinds 2008's Iron Man te zien in de vorm van J.A.R.V.I.S., door tot een superheld. Beschikkend over zelfbewustzijn, een lerend vermogen en ontworpen om dreigingen te kunnen inschatten, is Ultron bedoeld om Starks "Iron Legion" van drones (te zien in Iron Man 3) aan te sturen. Handig, zou je denken, maar sciencefictionfans weten dat "self-aware" geen garantie is voor succes.

De analyses van Ultron leiden tot het besef dat het leven op Aarde een stuk vlekkelozer zal verlopen als er geen invloed meer is van de mens. Deze inschatting, voortkomend uit een gebrek aan menselijk inlevingsvermogen, maakt van de door James Spader (The Office, The Blacklist) ingesproken robot de nieuwste bedreiging waar de Avengers de wereld van moeten redden. "Ultron ziet het geheel en denkt 'Okay, we moeten dit radicaal veranderen, wat een beetje gewelddadig gaat worden, maar dan wordt het wel beter.' Hij is niet niemand die 'Muhahah, ik zal weldra heersen!' roept," licht schrijver en regisseur Joss Whedon het personage toe. "Hij heeft een missie, hij wil ons redden."

De tweede Avengers-film, die gepland staat voor een Amerikaanse première op 1 mei volgend jaar, kent ook nieuwe personages in de vorm van Quicksilver en Scarlet Witch, de broer en zus die onlangs al kort te zien waren in een eerdere Marvel-productie. Daarnaast zal The Vision zijn intrede doen, een android met de stem van J.A.R.V.I.S. (Paul Bettany). In een artikel over de film publiceerde Enterainment Weekly nog een reeks foto's uit de film en van de set.

Avengers: Age of Ultron: Quicksilver en Scarlet Witch
In Godzilla nog getrouwd, hier broer en zus: Aaron Taylor-Johnson en Elizabeth Olsen als Quicksilver en Scarlet Witch.

Avengers: Age of Ultron: Chris Evans, Jeremy Renner, Robert Downey Jr en Don...
Hangin' out in Stark Tower: een paar Avengers en een Iron Patriot.

Avengers: Age of Ultron: kostuums
Kleren maken de man. En vrouw. En Hulk. Of die juist niet?

Avengers: Age of Ultron: Joss Whedon met Elizabeth Olsen en Jeremy Renner
Eigenlijk is Joss Whedon gewoon de big chief van de Avengers.

Avengers: Age of Ultron: Hawkeye
Vuurgevecht in Sherwood Forest! Of is dit iets anders?

Avengers: Age of Ultron: Black Widow
Auw, mijn rug!

Avengers: Age of Ultron: Bruce Banner en Tony Stark
Het ideale duo voor Avengers 3: Weird Science.

Avengers: Age of Ultron: Captain America en Thor
Pardon mevrouw, mogen wij uw toilet even gebruiken?

Tijdens een perspresentatie voor Guardians of the Galaxy liet Marvel-topman Kevin Feige bovendien een sizzle reel voor Avengers: Age of Ultron zien. De beelden toonden, volgens Radio Times, een eerste blik op Tony Starks 'Hulkbuster' armor (waarvan hieronder een ontwerpschets te zien is), Quicksilver en Scarlet Witch in actie (en in de cel) en de gerenoveerde Stark Tower. In de eerste film kreeg Tony Starks wolkenkrabber in Manhattan nogal wat klappen, en in de tussentijd heeft hij de toren omgebouwd tot een Avengers Tower, waar door het strategisch wegvallen van een aantal letters in de vorige film al naar werd gehint. Stark levert onderdak en financiële middelen voor de Avengers, nu S.H.I.E.L.D. (voorlopig?) passé is. De toren heeft laboratoria voor hemzelf en Bruce Banner en ruimte om een Quinjet te parkeren. "Ik geloof dat er ook twee bars zijn," voegt Feige er aan toe. Ja, wat is Tony Stark zonder een plek om te ontspannen?

Avengers: Age of Ultron: Hulkbuster ontwerpschets

Avengers: Age of Ultron is nog volop in productie, momenteel in de studio's in Londen. De cast vliegt naar verwachting volgende week naar San Diego om de film te promoten; wie weet wordt daarna wat videomateriaal vrijgegeven voor de rest van de wereld.

FOK!sport foto-onderschrift week 29

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was JoeyC met het volgende onderschrift: "Internationals zoeken Sneijder."

De opgave van deze week:

Na de wedstrijd om de derde plaats op het WK-voetbal overhandigde Sepp Blatter de bronzen medaille aan Louis van Gaal. Wat zeggen de twee mannen hier tegen elkaar? (PRO SHOTS/Action Images)
Na de wedstrijd om de derde plaats op het WK-voetbal overhandigde Sepp Blatter de bronzen medaille aan Louis van Gaal. Wat zeggen de twee mannen hier tegen elkaar? (PRO SHOTS/Action Images)

Verwarde Kramer: "Is dit de WK-finale?"

Christoph Kramer kreeg vlak voor aanvang van de clash met Argentinië te horen dat hij de geblesseerde Sami Khedira mocht vervangen. De Duitse middenvelder kwam echter al snel in botsing met tegenstander Ezequiel Garay. Kramer liep daarbij een hersenschudding op.

Eerder meldde de 23-jarige speler al dat hij zich eigenlijk niks van de eerste helft kan herinneren. Nicola Rizzoli, de Italiaanse scheidsrechter bij het duel, kan dat beamen.

In La Gazzetta dello Sport vertelt Rizzoli dat Kramer na de botsing aan de arbiter vroeg of hij echt de WK-finale aan het spelen was. "Ik dacht echt dat hij een geintje maakte. Ik vroeg of hij kon herhalen wat hij zei", aldus de Italiaan. "Toen zei hij dat hij wilde weten of het echt de finale was."

Rizzoli waarschuwde vervolgens Bastian Schweinsteiger, waarna Kramer snel werd vervangen voor André Schürrle. Een andere invaller, Mario Götze, maakte in de verlenging de enige treffer.

Trainer Van Veldhoven aan de slag in India

Trainer Harm van Veldhoven gaat aan de slag India. De 52-jarige Nederlandse Belg wordt trainer bij Delhi Dynamos, een nieuwe voetbalploeg wat in het najaar gaat spelen in de eerste editie van de Indian Super League. Een nieuwe competite wat lijkt op de Indian Premier League (cricket) of de Hockey India League. 

Ook Mads Junker (33) en Morten Skoubo (34), twee Deense spelers met wie van Veldhoven eerder samenwerkte, kiezen voor een oosters avontuur. Delhi Dynamos is een franchiseteam dat geleid wordt door DEN Networks, de grootste kabeltelevisiemaatschappij van India. De ploeg heeft een stadion waar 60.000 toeschouwers in kunnen.

De Indian Super Leauge kent acht ploegen. Deze ploegen hebben een vast budget om spelers aan te trekken. Verder zal team van 22 spelers moeten bestaan uit veertien Indiaase spelers (waarvan vier lokale spelers) en acht buitenlandse spelers. 

Van Veldhovens laatste baan was trainer bij KV Mechelen. Daar werd bij tijdens de jaarwisseling ontslagen. Eerder was hij trainer bij Lommel, Strombeek, Brussels, Cercle Brugge, Germinal Beerschoten Roda JC.

Martensson vertrekt na drie jaar bij Utrecht

FC Utrecht heeft afscheid genomen van Johan Martensson. De Domstedelingen hebben de Zweed verkocht aan Helsingborgs in zijn thuisland, meldt Utrecht donderdag. Martensson speelde drie jaar voor de eredivisieclub. Hoeveel Utrecht voor de middenvelder vangt maakt de club niet bekend.

De 25-jarige Martensson kreeg er deze zomer met Anouar Kali concurrentie bij op het middenveld van Utrecht en kon komend seizoen niet op veel speeltijd rekenen. Hij kwam in drie seizoenen 57 keer in actie voor Utrecht en vond twee keer het net.

[Upd] Rosberg past helm aan vanwege FIFA

Gisteren meldden we in het Sportblog dat Formule 1-coureur Nico Rosberg de Grand Prix van Duitsland wil gaan rijden met een speciale helm. Op de helm staan de Duitse vlag, de wereldbeker en de jaartallen waarin Duitsland wereldkampioen werd. Wereldvoetbalbond FIFA is niet blij.

Sterker nog de FIFA wil volgens Bild Rosberg verbieden om dit weekend op Hockenheim de speciale helm te dragen. De reden hiervoor is dat de afbeelding van de wereldbeker een beschermd merk is. Dit betekent dat het zonder toestemming gebruiken van het merk door de FIFA verboden is. Het ondermijnt volgens de wereldvoetbalbond namelijk de integriteit van de wereldbeker en het marketingprogramma erom heen. Ook zouden de belangen van de hele voetbalwereld op het spel staan.

Update 13.48 uur
Nico Rosberg heeft via Twitter laten weten het ontwerp van zijn racehelm aangepast te hebben. De Duitser heeft dit onder druk van de FIFA gedaan. Hij zegt in een tweet dat hij het jammer vindt dat hij dit moest doen, maar dat hij de bescherming van de wereldbeker respecteert.

Schoolslagzwemster Nijhuis naar Eindhoven

Vanaf september zal schoolslagzwemster Moniek Nijhuis in Eindhoven gaan trainen. Nijhuis maakt dit vandaag bekend. Haar coach Kees Robbertsen verhuist net als Nijhuis op voordracht van technisch directeur Joop Alberda mee van Drachten naar Eindhoven. 

De laatste jaren moest Nijhuis al verscheidene keren verhuizen voor haar zwemcarrière. Vorige week liet de schoolslagspecialiste nog weten niet blij te zijn met de zoveelste verplaatsing. Vorig jaar vertrok ze naar Drachten omdat er in Amsterdam geen plaats meer voor haar was. De bedoeling is dat Nijhuis tot en met de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 in Eindhoven blijft. 

Moniek Nijhuis
Nijhuis verhuist met coach Robbertsen naar Eindhoven (PRO SHOTS/Insidefoto)

Adriano mist voorbereiding Barça door hartproblemen

FC Barcelona moet Adriano vier tot zes weken missen. De Braziliaanse verdediger kampt met hartritmestoornissen, meldt de club donderdag. Tijdens de medische tests maandag kwam het probleem aan het licht. De komende weken wordt aan zijn herstel gewerkt.

Barça verwacht na de herstelperiode weer gewoon te kunnen beschikken over Adriano, die de voorbereiding op het nieuwe seizoen mist. De Spaanse Primera Division begint op 23 augustus. Vorig jaar speelde de 29-jarige vleugelverdediger 26 wedstrijden voor de Catalanen.

Riviére volgende aanwinst voor Newcastle

Emmanuel Rivière heeft een contract getekend bij Newcastle United. De Franse aanvaller komt over van AS Monaco. Newcastle maakte niet bekend voor hoelang Rivière heeft getekend en hoeveel de club heeft betaald. Het is de vijfde aanwinst voor de Engelse club, die eerder Siem de Jong overnam van Ajax. Ook international Daryl Janmaat lijkt naar de club te vertrekken.

Rivière volgt bij Newcastle Luuk de Jong op die vorig jaar op huurbasis bij de zwart-witten speelde. De Fransman wordt ploeggenoot van Tim Krul en Vurnon Anita.

Toen Newcastle bij Rivière aanklopte zij hij meteen ja. "Het was een makkelijke beslissing want Newcastle is een grote club met fantastische fans en een mooi stadion", zegt de speler op de clubsite. "Mijn droom was altijd om in de Premier League te spelen en Newcastle geeft mij nu die kans."

In anderhalf seizoen bij Monaco scoorde Rivière veertien keer in 44 wedstrijden. Daarvoor speelde de spits bij Toulouse en Saint-Étienne.

Wouters aan de slag bij Turkse Kasimpasa

Jan Wouters is het nieuwe hoofd jeugdopleidingen van de Turkse club Kasimpasa. Dat meldt de club waar Ryan Babel, Ryan Donk en trainer Shota Arveladze onder contract staan.

Wouters vertrok afgelopen seizoen na drie jaar bij FC Utrecht. De geboren Domstedeling ziet zijn nieuwe baan bij de Turkse subtopper wel zitten. "Shota belde me en vertelde me over de faciliteiten en doelstellingen van Kasimpasa. Daar was ik van onder de indruk", zegt Wouters, die bij Ajax samenwerkte met Arveladze. "Ik ben ervan overtuigd dat we geweldige dingen gaan bereiken."

De zeventigvoudig international heeft al enige ervaring met het begeleiden van jeugdspelers. In de jaren negentig was hij een seizoen jeugdtrainer bij Ajax, waarna hij het eerste elftal van de Amsterdammers onder zijn hoede kreeg. Vervolgens werkte de 54-jarige Wouters voor Glasgow Rangers, het Nederlands elftal, PSV en Utrecht.

'Mortieren uit Gaza ondanks wapenstilstand'

Vanuit de Gazastrook zijn donderdag tijdens het tijdelijke humanitaire bestand drie mortieren afgevuurd op Israël. Dat meldt het Israëlische leger. De politie sprak eerder van twee raketten.

Volgens de politie kwamen de raketten in het zuiden van Israël terecht in open veld. Er zou geen sprake zijn van slachtoffers of schade.

Om 09.00 uur Nederlandse tijd ging een vijfurige wapenstilstand in om organisaties de kans te geven om in Gaza hulp te verlenen. De raketten of mortieren sloegen ongeveer twee uur later in.

Het is nog niet duidelijk hoe het Israëlische leger zal reageren. Het tijdelijke staakt-het-vuren werd gesteund door zowel Hamas als Israël.

PSV krijgt blindentribune

Het stadion van PSV krijgt vanaf komend seizoen een speciale tribune voor blinde mensen. Via koptelefoons kunnen mensen met een visuele beperking de voetbalwedstrijden volgen en tegelijkertijd de sfeer in het stadion 'proeven'. In eerste instantie is er ruimte voor twintig voetbalfans.

"Voor slechtziende en blinde mensen kan het ervaren van een voetbalwedstrijd een hele uitdaging zijn", vertelt Jan Ottenvanger van expertisecentrum Visio op de site van de Eindhovenaren. "Het fenomeen blindentribune is een prachtige oplossing om toch in het stadion te kunnen genieten van een voetbalwedstrijd."

AZ was in 2007 de eerste voetbalclub met een blindentribune. Nadat ook het Nederlands elftal in 2008 faciliteiten voor blinde mensen bood, volgden meer eredivisieclubs. PSV had vorig seizoen tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen al een proef lopen voor blinden.

Honderden banen weg bij nieuwsafdeling BBC

De grootschalige bezuinigingen bij de BBC maken opnieuw slachtoffers. BBC News schrapt 415 banen, heeft topman James Harding donderdag bekendgemaakt. De omroep wil met de stap inspelen op de 'technologische veranderingen van de laatste jaren'. De ontslagen komen boven op de tweehonderd banen die sinds 2012 al verdwenen.

De aankondiging volgt kort op stakingen bij de Britse omroep. BBC-journalisten legden woensdag twaalf uur hun werk neer omdat ze meer loon eisen. De medewerkers zijn er in vijf jaar tijd tien procent op achteruitgegaan en vinden dat te veel geld gaat naar salarissen voor managers. De BBC spreekt later deze week met de vakbonden over het geschil.

De donderdag aangekondigde ontslagen treffen in totaal ongeveer vijfhonderd medewerkers. Wereldwijd werken bij de nieuwstak van de BBC ruim achtduizend mensen, onder wie vijfduizend journalisten. De BBC heeft al tal van ontslagrondes achter de kiezen. Vorige week werden nog 65 geschrapt bij BBC Radio.

'Russisch leger haalt Oekraïens vliegtuig neer'

De Russische luchtmacht heeft woensdagavond een Oekraïense straaljager neergehaald. Een ander toestel werd beschadigd. Dat heeft de Oekraïense Raad voor Veiligheid en Defensie gezegd. De separatisten zeggen dat niet Rusland maar zij achter de aanvallen zitten.

Het toestel zou boven Oekraïens grondgebied uit de lucht zijn geschoten. De piloot kon zich met zijn schietstoel in veiligheid brengen. Volgens het ministerie van defensie werd het tweede vliegtuig geraakt door een raket, maar hierbij bleef de piloot ongedeerd. Hij wist zijn vliegtuig veilig aan de grond te zetten.

De afgelopen dagen heeft Kiev Rusland er eerder van beticht beschietingen op Oekraïens grondgebied te hebben uitgevoerd. Moskou ontkent de rebellen te helpen en onrust te zaaien in het land.

Atletiekunie schorst Koppelaar voor dopinggebruik

Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar is vanwege het gebruik van doping voor onbepaalde tijd geschorst door de Atletiekunie. De Nederlands kampioen testte eind mei positief bij een wedstrijd in Duitsland, laat de Atletiekunie donderdag weten. Om welk dopingmiddel het gaat is niet bekendgemaakt.

De 21-jarige atleet heeft nog hoop dat het testresultaat van zijn B-staal negatief uitvalt. Dan wordt de schorsing opgeheven. Mocht de B-staal net als de A-staal positief zijn dan kan Koppelaar in beroep gaan tegen de straf.

Met een sprong van 5.55 meter werd Koppelaar vorige maand Nederlands kampioen. Door de schorsing moet hij het EK atletiek van volgende maand in Zürich waarschijnlijk aan zich voorbij laten gaan.

Winnaar van de Gouden Spike in 2014 geschorst na dopinggebruik. (PRO SHOTS/Jan Kok)

Broertje Mario Götze verkast ook naar Bayern

Felix Götze maakt net als zijn oudere broer Mario de overstap van Borussia Dortmund naar Bayern München. Dat meldt de 16-jarige Felix op Twitter. Bayern telde een jaar geleden 37 miljoen neer voor Mario Götze, de maker van het beslissende Duitse doelpunt in de WK-finale.

De transfers liggen gevoelig in Duitsland. Dortmund wist de hegemonie van Bayern de afgelopen jaren te doorbreken en werd in 2011 en 2012 landskampioen. Vervolgens kochten de Zuid-Duitsers spelmaker Götze en topscorer Robert Lewandowski van de geel-zwarten.

Automobilist geadviseerd water mee te nemen

Weggebruikers doen er de komende dagen verstandig aan goed voorbereid in de auto te stappen. Een flesje water meenemen is erg handig, zegt een woordvoerder van de ANWB donderdag. De komende dagen kunnen automobilisten in files terechtkomen, veroorzaakt door vakantieverkeer en evenementen. Ondertussen worden vrijdag en zaterdag temperaturen rond de 30 graden verwacht.

Het verkeer krijgt vrijdagmiddag te maken met files rond Nijmegen vanwege de Vierdaagse. "Ieder jaar is het zo dat Nijmegen nagenoeg onbereikbaar is op de vierde dag van de Vierdaagse", vertelt een woordvoerder van het wandelevenement. Bezoekers wordt geadviseerd vroeg te vertrekken, te parkeren aan de rand van Nijmegen en vervolgens een bus te pakken.

Bezoekers van de Tilburgse kermis en het Zomercarnaval in Rotterdam moeten eveneens rekening houden met vertraging. Komend weekend reizen ook nog eens ruim een miljoen Nederlanders af naar hun vakantiebestemming.

Vakantieverkeer zorgt vrijdag vanaf het middaguur voor drukte op de wegen, wat vooral in het midden van het land en op de routes van het noorden naar het zuiden voor flinke vertraging kan zorgen. Noord-Hollanders wordt geadviseerd Amsterdam en omgeving te mijden, omdat tunnels dicht zijn voor onderhoudswerkzaamheden. Ook aan de A2 bij Maastricht wordt gewerkt. Vakantiegangers die via deze route het land verlaten, moeten rekening houden met file.

Vluchtende witwasser rijdt met taxi in op agent

Een 43-jarige man is zaterdag in Amsterdam met een taxi ingereden op een agent. De man was op de vlucht voor de politie na een vermoedelijke witwasdeal. Toen die hem probeerde klem te rijden en de agent uitstapte om hem te arresteren, gaf hij gas. De man ontkwam. De taxi werd later die avond gevonden. Het geld was verdwenen, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De verdachte had zaterdag afgesproken in de woning van een 47-jarige Guatemalaan in Amsterdam Nieuw-West, vermoedelijk voor een grote witwasdeal. Na de overdracht werd de bewoner aangehouden. In de woning vonden agenten een vuurwapen, munitie, twee geldtelmachines en 2850 euro.

De 43-jarige verdachte stapte achter het stuur van een zwarte taxi, waarmee hij ook naar de woning was gereden en ging er met hoge snelheid vandoor. Hij had een zwarte tas bij zich waar vermoedelijk veel geld in zat. De politie ging er met onopvallende wagens achteraan. De man reed onder meer vol gas door rood, waarbij automobilisten en voetgangers voor de taxi moesten uitwijken.

In Amsterdam-West probeerden agenten de man klem te rijden, waarbij de Amsterdammer op de agent inreed. De agent loste daarop een schot. De verdachte werd uiteindelijk twee dagen later aangehouden in zijn woning in Amsterdam-Oost.

De politie onderzoekt nog waar het geld dat vermoedelijk in de zwarte tas zat is gebleven. De verdachten werden woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Die heeft besloten dat de twee in ieder geval nog veertien dagen mogen worden vastgehouden.

Duits international Ginter tekent bij Dortmund

Matthias Ginter verruilt SC Freiburg voor Borussia Dortmund. De 20-jarige verdediger heeft een contract getekend tot medio 2019, meldt Dortmund donderdag. Ginter maakte deel uit van de selectie van Duitsland op het WK, maar maakte geen speelminuten voor de wereldkampioen.

Voor Ginter is de overstap naar Dortmund een droom die uitkomt. "Ik was altijd groot fan en nu mag ik het shirt van mijn favoriete team dragen", zegt de Duitser op de clubsite. "In Dortmund wil ik graag de volgende stap in mijn sportieve ontwikkeling maken. Ik verheug mij op de prachtige sfeer in het stadion."

Ginter speelde afgelopen seizoen alle wedstrijden voor Freiburg in de Bundesliga. Bij Dortmund komt de tweevoudig international vier bekende tegen uit de WK-selectie: Mats Hummels, Roman Weidenfeller, Erik Durm en Kevin Grosskreutz.

[4daagse] Eerste wandelaar binnen

Ook donderdagochtend kwam de eerste loper alweer vroeg binnen. De man die om vier uur gestart was, kwam al even na negenen de Wedren weer opgelopen.  De man van Britse komaf komt overigens de laatste jaren vrijwel elke wandeldag als eerste binnen. Ik vroeg hem hoe laat hij vandaag binnen was:

Intussen begint het flink warm te worden in Nijmegen. De organisatie van de Vierdaagse heeft daarom extra waterpunten geopend waar de lopers gratis water kunnen verkrijgen. Donderdag is traditioneel de dag met de meeste uitvallers, en de verwachting is dat de warmte hier vandaag aan bij zal dragen.

Marechaussees stelen snoep uit koninklijke stallen

Acht medewerkers van de marechaussee zijn ontslagen wegens het stelen van snoep uit een automaat in de koninklijke stallen in Den Haag. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee donderdagochtend na berichtgeving van De Telegraaf.

De acht medewerkers, die twee tot drie jaar in dienst waren, werden betrapt met behulp van camerabeelden. De exploitant van de snoepautomaat had aan de bel getrokken, omdat regelmatig snoep verdween zonder dat er geld in het laatje kwam.

De medewerkers werden in februari geschorst, in afwachting van hun ontslag. De woordvoerder van de marechaussee spreekt van een 'onherstelbare vertrouwensbreuk'. "Het is onverdedigbaar dat medewerkers van de marechaussee stelen. Voor zulke mensen is geen plaats hier."

Vrachtwagen rijdt op file in, A1 dicht

Een vrachtwagen is donderdag na de ochtendspits op de staart van een file op de A1 ingereden. De weg is bij Voorthuizen afgesloten. Verkeer vanuit Apeldoorn in de richting van Amersfoort moet omrijden via Arnhem, zegt een woordvoerder van de ANWB. Over de ernst van het ongeluk is nog niets bekend.

Door het ongeluk stond om 10.45 uur op de A1 drie kilometer file. Het gaat naar verwachting wel even duren voordat de weg wordt vrijgegeven. Het verkeer kan er wel mondjesmaat langs via de vluchtstrook.

Eerder zorgden ongelukken op de A2 ook al voor files. Bij Maastricht stond het een tijdje vast en daarna was het raak bij Eindhoven, beide in zuidelijke richting. Volgens de ANWB zorgen vakantiegangers voor extra drukte op de wegen naar het zuiden. Echt druk is het overigens niet, omdat veel mensen al op vakantie zijn.

[Tour] Talansky niet meer van start

Andrew Talansky laat de Tour de France voor wat die is. De Amerikaan heeft last van zijn rug na twee valpartijen en gaat donderdag niet van start in de twaalfde etappe, laat zijn ploeg Garmin-Sharp weten. Talansky beleefde woensdag een rampdag en verloor ruim een halfuur op de klassementsmannen.

De renner won vorige maand verrassend het Critérium du Dauphiné en had serieuze klassementsaspiraties in de Tour. Hij verloor echter al snel tijd en kwam in de zevende etappe hard ten val, waarna woensdag de beslissende klap kwam. De Amerikaan kon niet mee met het peloton en barstte langs de weg in huilen uit. Na aanmoedigingen van zijn ploegbaas besloot hij de rit toch uit te rijden.

Tom-Jelte Slagter en Sebastian Langeveld rijden door Talansky's afwezigheid de rest van de Tour zonder kopman en kunnen voor eigen kansen gaan. Slagter waagde woensdag nadat Talansky was gelost al een weinig indrukwekkende poging tot ritwinst.

Kilometers gasleiding niet aardbevingsbestendig

Tientallen kilometers gasleiding van de Gasunie zijn niet bestand tegen een zware aardbeving. Het gaat om het ondergrondse Gasunie-netwerk van voor 1964, laat de Gasunie weten. Alle oude leidingen worden vervangen.

Door de gaswinning in Groningen kunnen zich steeds zwaardere aardbevingen voordoen. De Gasunie liet haar netwerk daarom volledig doorlichten op aardbevingen met een kracht tussen de 3.9 en 5.0 op de schaal van Richter. Uit het onderzoek dat is uitgevoerd door Deltares blijkt dat dit problemen kan geven bij enkele tientallen kilometers leiding die voor 1964 zijn aangelegd.

"Laat ik vooropstellen dat onze leidingen nu veilig zijn", benadrukt een woordvoerder van het staatsbedrijf. "De onderzoeken concluderen dat het overgrote deel van onze leidingen bevingen met een kracht van 5.0 op de schaal van Richter kunnen doorstaan. De voorspellingen zijn dat de bevingen in de toekomst zwaarder worden.'

Om het zekere voor het onzekere te nemen worden alle oude leidingen de komende drie tot vier jaar vervangen. Gasunie wil niet zeggen hoeveel dat gaat kosten.

Oranje maakte meeste overtredingen op WK

Het Nederlands elftal was op het WK in Brazilië niet de meest zachtaardige ploeg. Oranje maakte 126 overtredingen, het meest van allemaal, blijkt uit de cijfers van de FIFA. Brazilië eindigde tweede op de lijst met 123 overtredingen in zeven wedstrijden, voor Costa Rica, dat in vijf duels 94 keer de fout in ging.

Brazilië kreeg met veertien keer geel de meeste kaarten, drie meer dan het Nederlands elftal. De Brazilianen kregen het ook het zwaarst te verduren. Er werden 129 overtreding op de thuisploeg gemaakt, terwijl nummer twee Argentinië er 116 kreeg. Tegen Nederlandse spelers werden 82 overtredingen gemaakt. Oranje staat daarmee zesde op de lijst. Van de 82 waren er 28 gericht op Arjen Robben

Kuipers fluit herhaling WK-finale

Björn Kuipers fluit op 3 september de oefenwedstrijd tussen Duitsland en Argentinië. De UEFA heeft de Nederlander aangesteld om de wedstrijd tussen de WK-finalisten te leiden, meldt de KNVB. De arbiter wordt in de Esprit Arena in Düsseldorf bijgestaan door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra.

Op het WK moest Kuipers vroegtijdig naar huis vanwege de goede prestaties van het Nederlands elftal. In totaal kwam de Nederlander drie keer in actie. Hij floot Colombia - Uruguay, Frankrijk - Zwitserland en Italië - Engeland.

Dichte tunnels Amsterdam zorgen niet voor chaos

De gevreesde verkeerschaos op de ring van Amsterdam is donderdagochtend uitgebleven. Woensdagavond werden beide Coentunnels voor vier dagen gesloten. De werkzaamheden zorgden elders op de ringweg A10 voor wat files, maar de drukte stelde niet veel voor, zegt een woordvoerder van de ANWB.

De ANWB adviseerde automobilisten vooraf Amsterdam te mijden of gebruik te maken van openbaar vervoer. "Ze hebben goed geluisterd. We hebben veel gedaan aan voorlichting en dat lijkt te hebben gewerkt." Ook scheelt het dat het door de zomervakantie al wat rustiger is op de wegen, al is de bouwvak nog niet begonnen.

De afsluiting van de verkeersader naar de A10 West zorgde al vroeg voor wat file ten noorden van Amsterdam. Later liep het op de omleidingsroute aan de oostkant vol, maar de files werden niet langer dan drie kilometer. Ten zuiden van Amsterdam was wat langzaam rijdend verkeer.

De afsluiting van de Coentunnels duurt nog tot maandag. Voor de ochtendspits moet van beide tunnels één tunnel zijn gemaakt.

Spoorwegmuseum vindt alleen laatste treinkaartje

Het Spoorwegmuseum heeft het allerlaatste treinkaartje dat in Nederland werd uitgegeven in de pocket. De zoektocht naar het eerste treinticket uit 1839 heeft nog niet tot een treffer geleid. Het laatste treinkaartje wordt tentoongesteld. Dat heeft het Utrechtse museum donderdag laten weten.

Het museum kreeg talloze oude treinkaartjes opgestuurd na een oproep, maar daar zaten geen treinkaartjes bij uit 1839. Veel mensen bleken een jubileumreplica uit 1939 te hebben bewaard. Het museum kreeg meer dan honderd e-mails en tientallen brieven.

Het laatste treinkaartje werd op 9 juli aangekocht om 04.01 uur. Een minuut eerder zouden alle automaten van de NS over zijn gegaan op de chipkaart. Het enkeltje van Den Haag Ypenburg naar Voorburg leverde de schenker 250 euro op. Degene die alsnog het eerste treinkaartje uit een verstofte la vist, krijgt een vindersloon van 25 duizend euro.

De oproep van het museum leidde wel tot een goede bijvangst. Zo kreeg het Spoorwegmuseum een kaartje van Krommenie naar Amsterdam uit 1878 waar destijds 22 cent voor neer werd gelegd. Ook kreeg het museum een verzameling treinkaartjes van een man wiens vader en grootvader bij de NS werkten.

Oranje stijgt naar derde plek op wereldranglijst

Het Nederlands elftal hoort weer bij de beste drie ploegen op de wereldranglijst van de FIFA. Door de halvefinaleplek op het WK is Oranje van de vijftiende naar de derde plek gestegen. Wereldkampioen Duitsland staat eerste, gevolgd door verliezend finalist Argentinië.

Door magere prestaties in aanloop naar het WK was Nederland afgegleden naar de vijftiende plaats. Dankzij de overwinningen in Brazilië is Oranje weer dicht bij zijn tweede plaats van 2011 en 2010, toen de WK-finale werd bereikt.

Colombia reikte in Brazilië tot de kwartfinale en volgt Oranje op de vierde plaats op de voet. België steeg door zijn plek bij de laatste acht naar de vijfde positie op de ranglijst. Brazilië stortte in eigen land in de laatste twee duels helemaal in, maar neemt desondanks nog de zevende plaats in.

Spanje is de grote verliezer. De regerend Europees kampioen zakte door zijn vroege uitschakeling van de eerste naar de achtste plek.

Atlético haalt Sloveense doelman van Benfica

Atlético Madrid neemt doelman Jan Oblak over van Benfica. De 21-jarige Sloveen tekent een zesjarig contract bij de regerend landskampioen, meldt Atlético. Oblak moet nog wel medisch gekeurd worden.

Atlético is op zoek naar een waardige opvolger voor Thibaut Courtois. De Belg speelde de laatste drie jaar op huurbasis voor de Spanjaarden, maar keert deze zomer terug naar Chelsea. Atlético haalde vorige maand al goalie Miguel Moyà van Getafe binnen.

Oblak veroverde afgelopen seizoen met Benfica het landkampioenschap en de twee bekertoernooien in Portugal. De finale van de Europa League werd verloren van Sevilla.

Real Madrid bevestigt komst Toni Kroos

Toni Kroos verruilt Bayern München voor Real Madrid. De kersverse wereldkampioen tekent een zesjarig contract in de Spaanse hoofdstad, melden beide clubs donderdag. Over de transfersom worden geen uitspraken gedaan.

Kroos vervulde de afgelopen jaren een vitale rol op het middenveld van München en het Duitse nationale team. Hij won onder meer de Champions League en twee landkampioenschappen met de club van Arjen Robben.

Daarnaast maakte Kroos indruk op het WK. Zo scoorde hij twee keer tijdens de 7-1 zege op Brazilië en werd hij genomineerd voor de Gouden Bal, de prijs voor de beste speler van het toernooi.

LL Sanchez naar Astana

Luis Léon Sanchez zal vanaf volgend seizoen voor Astana gaan fietsen. De Spanjaard stond eerder onder contract bij de Rabobank-formatie onder contract, maar daar werd zijn verbintenis ontbonden. Zijn specialiteit is de eendagswedstrijden, maar hij pikt ook regelmatig etappes in grote wedstrijden mee.

Sanchez reed vanaf 2011 voor de Rabobankploeg en pakte in die jaren onder meer twee Touretappes. In 2013 werd de Spanjaard door diens opvolger Belkin op non-actief gesteld vanwege zijn dubieuze verleden. Zo zou hij omgang hebben gehad met de dopingarts Eufemiano Fuentes en werd hij genoemd in het USADA-rapport over Lance Armstrong. Daarom is uiteindelijk besloten om het contract te ontbinden. Dit jaar fietst de coureur voor de kleine ploeg Caja Rural die niet in de UCI World Tour uitkomt.

[vid] Schuivend zand drukt S-bocht in weg

De N232 tussen Haarlem en Amstelveen, ook bekend als de oude Schipholweg, is bij Badhoevedorp voorlopig in beide richtingen dicht. In de weg is woensdagavond een S-bocht ontstaan doordat een berg zand naast de weg is gaan schuiven en het wegdek opzij heeft gedrukt. Dat melden de VerkeersInformatieDienst en de ANWB.

In de weg, die normaal kaarsrecht loopt, zit nu een kronkel. Het asfalt is gescheurd en komt op een plaats zelfs omhoog.

Het zand wordt gebruikt bij het verleggen van de snelweg A9. Die loopt nu nog dwars door Badhoevedorp, maar komt straks buiten het dorp te liggen.


N232 in een deuk (Bron: YouTube - http://www.mizzlemedia.nl)

De Bakker strandt in tweede ronde in Bogota

Thiemo de Bakker is op het ATP-toernooi van het Colombiaanse Bogota blijven steken in de tweede ronde. De Nederlander verloor met 6-3 en 6-4 van de als zesde geplaatste thuisspeler Alejandro Gonzalez.

De uitschakeling is geen schande voor De Bakker, die 73 plekken lager staat op de wereldranglijst: 147 om 74. De Westlander speelde voor het eerst in de tweede ronde van een ATP-toernooi sinds de Topshelf Open in Rosmalen, waar hij de kwartfinale bereikte.

'Voetje tussen de spaken' aangepakt

Het gebeurt nu nog veel te vaak dat kinderen die achterop de fiets zitten met hun voet tussen de spaken komen. Om dat aantal te verminderen, komen fabrikanten, ziekenhuizen, Veilig Verkeer Nederland en de verzekeraars samen in actie. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars donderdag.

Eerst moet een onderzoek van het Erasmus MC uitwijzen hoe het komt dat kinderen zo vaak met de voet tussen de spaken komen. Daarna kijken makers van kinderzitjes en fietsfabrikanten of ze hun product moeten aanpassen. Ook komt er een campagne om ouders op de risico's te wijzen.

Elk jaar belanden 2800 kinderen op de Spoedeisende Hulp nadat ze met hun voet tussen de spaken hebben gezeten. Een op de drie blijkt een botbreuk te hebben.

Geen cel voor Nederlandse doodrijder Nieuw-Zeeland

De 52-jarige Nederlander die in Nieuw-Zeeland een vrouw en twee tienermeisjes doodreed, krijgt geen celstraf. De zakenman komt er met een boete en een rijontzegging van vijftien maanden vanaf, melden media in Nieuw Zeeland.

De boete van omgerekend ruim zestienduizend euro moet de emotionele schade die hij heeft veroorzaakt verzachten. De rechter liet weten dat een celstraf geen zin zou hebben. De man mag terugkeren naar Nederland.

De vrouw en de twee 12-jarige meisjes werden eind mei doodgereden toen de Nederlander een stopteken op een kruispunt negeerde. Uren later kwam hij nog in botsing met een andere auto.

[Tour] Etappe van vandaag

Peter Sagan is er gisteren opnieuw in geslaagd om een uitstekende kans op een ritzege vakkundig weg te geven. Vandaag zou het eventueel weer kunnen, maar lukt het hem om dit huzarenstukje wederom te voltooien? Of kan hij vandaag wellicht wel met de armen in de lucht over de streep komen?

Startplaats
De dag begint vandaag in Bourg-en-Bresse, een stad met een kleine veertigduizend inwoners, de Burgiens. De streek staat onder meer bekend om de poulet de Bresse, een lokale kippensoort.  Er worden er elk jaar ruim een miljoen grootgebracht, maar door de enorme vraag binnen Frankrijk komen er maar weinig het land uit. Ze zijn dan ook niet goedkoop: Een lekker kipfiletje van deze soort kost al gauw vijftien euro per kilo.

Sportieve geschiedenis ligt er ook in deze stad. Het is de geboorteplaats van Daniel Morelon, een grootheid uit het baanwielrennen. Hij pakte in 1968 en 1972 in totaal drie olympische titels. Daarnaast won hij liefst acht wereldtitels in zijn loopbaan. De Tour deed de stad in 2002 voor het eerst aan, Thor Hushovd was er toen de beste. In 2007 won Tom Boonen hier de rit en vertrok een dag later de zevende etappe uit Bourg-en-Bresse. Het zou een bijzondere etappe worden, gewonnen door Linus Gerdemann.

Het bijzondere was dat het het eerste echt goede resultaat uit de carrière van Juan Mauricio Soler werd, hij pakte de vierde plaats. De relatief onbekende Colombiaan werd de absolute revelatie van de Tour, won twee dagen later een etappe en werd uiteindelijk winnaar van het bergklassement. Vervolgens viel alles tegen, blessures, valpartijen. In 2011 won hij een etappe in de Ronde van Zwitserland en leek hij terug te zijn, maar nog diezelfde week ging hij kneiterhard tegen de vlakte. Soler raakte in coma, herstelde wel, maar zou nooit meer wielrennen.

Juan Mauricio Soler, die de revelatie van de Tour van 2007 werd (PRO SHOTS/Tim de Waele)
Juan Mauricio Soler, die de revelatie van de Tour van 2007 werd (PRO SHOTS/Tim de Waele)

Finishplaats
Saint-Étienne kwam voor de Tweede Wereldoorlog niet voor in de Tour, het lag eenvoudigweg nooit op de route. Vanaf 1950 werd de stad echter al 22 keer aangedaan, waarvan dertien keer als finishplaats. Er was één keer Nederlands succes: In 1980 was Joop Zoetemelk de beste.

Een opvallend verhaal was de aankomst hier in 1977. Joaquim Agostinho won, maar bleek doping gebruikt te hebben. Antonio Menendez kreeg de etappe, maar ook hij werd positief bevonden. Eddy Merckx was derde, maar hij had geen dopingtest ondergaan en dus kon hij de etappezege niet krijgen. Officieel is de etappe nu dus door niemand gewonnen. Agostinho en Menendez kregen trouwens een tijdstraf en eindigden de Tour gewoon, zo ging dat toen.

De gotische kerk in Saint-Étienne, gebouwd in de vijftiende eeuw (Foto: WikiCommons/Wikijoe)
De gotische kerk in Saint-Étienne, gebouwd in de vijftiende eeuw (Foto: WikiCommons/Wikijoe)

Etappebeschrijving
De rit voert het peloton vandaag over 185,5 kilometer lastig, maar niet ongelooflijk moeilijk terrein. We komen vandaag door veel wijngebieden. Zo passeert men dorpjes als Fleurie, Villié-Morgon en Odenas. In dat laatste plaatsje staat het grootste 'wijnkasteel' van Bourgondië, gebouwd in 1674. Na 148 kilometer komen de renners langs Saint-Symphorien-Sur-Coise, waar een schitterende kerk uit de vijftiende eeuw staat. Een kleine vijftien kilometer voor het einde passeren we wat Kazachse wielergeschiedenis in Sorbiers. Alexandre Vinokourov en Andrei Kivilev woonden hier na hun aankomst in Frankrijk, Kivilev ligt hier begraven nadat hij in 2003 in Parijs-Nice om het leven kwam.

Er zitten vandaag vier klimmetjes in het parcours, de finale is oo keen stuk minder lastig dan gisteren. Al in de eerste helft van de koers zitten de Col de Brouilly van de vierde en de Côte du Saule d'Oingt van de derde categorie. De eerste is minder dan twee kilometer á 5%, de Saule d'Oingt is minder steil en bijna vier kilometer lang.

Op een kleine vijftig kilometer van de streep ligt de top van de Col des Brosses van de derde categorie. Deze is maar liefst vijftien kilometer lang, en kent een paar stukken van 6%. Gemiddeld is deze klim ruim 3%, dat komt door wat korte afdalingen in het parcours. Vervolgens is het koers naar de Côte de Grammond van de vierde categorie, weer een lange klim. Bijna tien kilometer, maar gemiddeld nog geen 3%, dus voor de meesten is het te doen. Het is tot slot nog tien kilometer dalen en tien kilometer vlak, tot aan de sprint die heel licht bergop loopt. 

Profiel etappe 12 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 12 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Het wordt zo langzamerhand eentonig, maar Peter Sagan moet toch echt weer bij de favorieten genoemd worden. Hij heeft het deze Tour al vaak zat laten zien, hij zal er ongetwijfeld weer bij zitten, maar kan hij het ook afmaken? Gisteren hebben we gezien dat John Degenkolb hersteld lijkt te zijn van de blessure aan zijn bilspier. In de lastige finale kon hij mee en won hij de sprint van het peloton: Hij werd tweede. Vandaag is minder moeilijk, dus hij moet zeker weer mee kunnen komen.

De kans op een sprint is vandaag wel wat groter dan gisteren. Reken wel op sprinters die wat lastig terrein aankunnen, zoals bijvoorbeeld de Noor Alexander Kristoff. Ook de Duitser André Greipel moet niet vergeten worden. Als de koers echt niet heel hard gemaakt wordt heeft zelfs Marcel Kittel of Bryan Coquard een kans, hoewel dat toch lastig lijkt te worden. Wellicht is het weer een goede mogelijkheid voor Matteo Trentin, die eerder in deze Tour al eens een lastige rit won. 

Parijs verbiedt pro-Palestijnse protestactie

De Franse politie heeft woensdag een pro-Palestijnse protestmars in Parijs verboden. De mars stond gepland voor zaterdag. De politie wil een herhaling van vorige week, toen een protest uitliep op geweld, voorkomen.

Enkele duizenden mensen gingen zondag de straat op om zich solidair te tonen met de Palestijnse zaak en te protesteren tegen de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. De actie verliep grotendeels vreedzaam, maar uiteindelijk braken er toch opstootjes uit. Daarnaast waren er kleine groepjes die synagoges aanvielen.

Het lot van Xbox One is 1080p

David Dague, community manager bij Bungie, heeft bevestigd dat Destiny op Xbox One, net zoals de PlayStation 4-versie, volledig zal draaien in een resolutie van 1080p wanneer de game in de winkels ligt. Alleen zal de aanstaande Xbox One-bèta van Destiny dit nog niet ondersteunen.

De bèta voor de Xbox One-versie van Destiny zal volgende week van start gaan. PlayStation 4-eigenaren kunnen echter over een paar uur al aan de slag met de bèta van de nieuwe game van Bungie.

Destiny verschijnt negen september op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Bertens zeker van hoofdtoernooi US Open

Kiki Bertens speelt volgende maand in het hoofdtoernooi van de US Open. De Nederlandse tennisster is als nummer 79 van de wereld zeker van haar plek en hoeft zich niet niet door de kwalificaties heen te werken, liet de organisatie weten.

De eerste 105 tennissters op de wereldranglijst hebben recht op een plaats in het hoofdschema van het grandslamtoernooi in New York. Mogelijk plaatsen zich nog andere Nederlanders via het kwalificatietoernooi.

De 22-jarige Bertens presteerde vorige maand uitstekend op Roland Garros door de vierde ronde te bereiken, haar beste prestatie tot dusver op een grandslamtoernooi. Op Wimbledon werd ze een halt toegeroepen in de kwalificaties.

Titelverdedigster Serena Williams voert op de US Open de plaatsingslijst aan, gevolgd door Na Li en Simona Halep.

'Mario Maker gaat toch online'

Afgelopen E3 was Mario Maker een van de meest opvallende titels die Nintendo onthulde voor Nintendo Wii U. De game viel echter niet op vanwege het maken van Mario-levels, maar meer door de afwezigheid om je creatie online te delen. Echter, komt daar zeer waarschijnlijk verandering in.

De ontwikkelaar van Mario Maker, Takashi Tezuka, heeft namelijk bevestigt dat online-functionaliteit op dit moment overwogen wordt, maar dat er nog een paar problemen zijn om dit op het juiste niveau te krijgen. Ook is men bij Nintendo aan het kijken om de game over te zetten naar Nintendo 3DS, maar dat hangt af of de game op de Wii U een succes gaat worden.

Mario Maker verschijnt in de eerst helft van 2015 en is (voorlopig) exclusief voor Nintendo Wii U.

Zieke Thé Lau viert 62e verjaardag op vakantie

Thé Lau viert donderdag zijn 62e verjaardag niet thuis. De ernstig zieke zanger is samen met zijn familie op vakantie. Dat heeft een woordvoerder van Lau laten weten. De zegsman wilde niet loslaten waar de frontman van The Scene vakantie viert.

Lau kreeg een jaar geleden te horen dat hij keelkanker heeft, maar overwon de ziekte aanvankelijk. Eerder dit jaar werden echter uitzaaiingen in zijn longen gevonden. Vanwege zijn ziekte besloot The Scene nog een paar afscheidsconcerten te geven en daarna te stoppen. De laatste show gaf de band eind juni in Brussel.

De zanger, die zelf begin deze maand opdook tijdens De Wereld Draait Buiten, liet vorige maand aan Novum Nieuws weten meer optredens in de toekomst niet uit te sluiten. "Als ik me goed voel, waarom niet? Ik ben professioneel muzikant, dus ik moet wel geld verdienen. Als ik het kan doen, dan doe ik meer optredens."

Lau zei ook dat het 'heel raar' is om te leven met kanker. "Er is geen peil op te trekken en het is om het grof te zeggen een kutziekte." De zanger voelde zich goed. "Maar er komt een moment dat het om zich heen gaat grijpen. Je weet nooit wat er gebeurt, je weet nooit hoe het zal gaan. Het verschilt per persoon. Sommige mensen leven nog tien jaar. Dat maakt het heel raar."

Nog meer irritatie tussen Nederland en Aruba

De spanning tussen Aruba en Nederland loopt op. Er werd geruzied over de begroting van het eiland, en Aruba is nu ook boos over het uitblijven van de benoeming van een Arubaan in de Raad van State. Nederland zou de benoeming bewust blokkeren, zegt de woordvoerder van de gevolmachtigde minister van Aruba in Den Haag.

De benoeming zou afgelopen vrijdag door de ministerraad worden goedgekeurd, maar verdween zonder motivering van de agenda. "Nederland frustreert de benoeming, terwijl Aruba daar volgens de wet recht op heeft", stelt de woordvoerder in de regionale kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) wil volgens De Persdienst niet reageren. CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil opheldering van de minister over de vertraging, die zij 'buitengewoon ongelukkig noemt'.

De begroting van Aruba is nog niet goedgekeurd, omdat Nederland nader onderzoek naar de financiën van het eiland nodig acht. De Arubaanse premier Eman is sinds vrijdag in hongerstaking uit protest tegen de inmenging, die hij een 'enorme verkrachting' van de Arubaanse autonomie noemt.

Doden door noodweer China

Bij hevige regenval in Zuid-China zijn zeker achttien mensen om het leven gekomen. Dat heeft staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld. Zes mensen worden nog vermist, nadat een dorp bedolven was geraakt bij een aardverschuiving.

Zes mensen kwamen in Jiangxi om door de -gevolgen van blikseminslagen. Stortregens die al drie dagen aanhouden veroorzaakten aardverschuivingen in de nabijgelegen provincie Hunan, die aan vijf mensen het leven kostten. In de regio Guizhou werden zeven doden gemeld.

De regen heeft overstromingen veroorzaakt, die ook de provincies Yunnan en Guangxi hebben getroffen. Het wassende water bedreigt eeuwenoude architectuur in de historische stad Fenghuang. Het zuiden van China maakt zich ook op voor de komst van tyfoon Rammasun, die windsnelheden tot wel 150 kilometer per uur kan bereiken.

Het noodweer zorgde voor stroomstoringen in bijna driehonderdduizend woningen. Woensdagnacht bereikten de buien de hoofdstad Beijing, waar enkele straten blank kwamen te staan.

'Duizenden bedrijven nog niet klaar voor IBAN'

Zo'n twintigduizend Nederlandse bedrijven zijn nog altijd niet klaar voor de invoering van het nieuwe IBAN-rekeningnummer. Ze lopen daardoor het risico dat ze na 1 augustus geen geld meer kunnen incasseren of betalingen pas later zien binnenkomen. Dat schrijft het AD donderdag op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Het merendeel van de bedrijven zijn volgens DNB kleine organisaties. Het zijn echter juist de grotere bedrijven, die maandelijks meer dan duizend transacties verwerken, die het grootste gevaar lopen. Van dergelijke bedrijven zijn twee- tot driehonderd nog niet klaar voor de invoering van de achttien tekens lange IBAN-nummers.

De invoering van IBAN werd eerder al zes maanden uitgesteld, zodat bedrijven meer tijd hadden om hun rekeningnummer aan te passen. Als ze hun nummer op 1 augustus niet hebben veranderd, worden automatische incasso's en acceptgiro's zonder IBAN niet langer verwerkt. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het bedrijf zelf, maar ook voor consumenten en medewerkers.

Toezichthouder DNB toont echter weinig medeleven met de bedrijven die nog niet over zijn gegaan op IBAN. "Dan hadden ze maar eerder actie moeten ondernemen", zo stelt DNB-deskundige Bernard Juffermans donderdag in de ochtendkrant. Consumenten zijn volgens DNB overigens beter op de hoogte van de nieuwe rekeningnummers.

Nog geen uitsluitsel over wazig ritje Justin Bieber

Justin Bieber weet nog steeds niet hoe zwaar hij gestraft wordt voor zijn wazige ritje door Miami Beach. Advocaten van de zanger en de openbaar aanklager krijgen meer tijd om tot een schikking te komen. Op 5 augustus moeten beide partijen zich weer melden bij de rechter, zo werd woensdag besloten. De 20-jarige Bieber werd in januari gearresteerd in Miami Beach omdat hij reed onder invloed van drugs en medicijnen.

Zowel de aanklager als de verdediging vroeg woensdag om uitstel. Op 5 augustus denken beide partijen meer te kunnen zeggen over een eventuele schikking. "Mocht het nodig zijn, prikken we dan ook een datum voor een inhoudelijke behandeling", lichtte aanklager David Gilbert toe.

Achter de schermen wordt al maanden aan een schikking gewerkt. Bieber, die zich woensdag niet liet zien in de rechtbank, zou een eerder voorstel hebben afgewezen omdat hij geen zin heeft in onaangekondigde drugstests. Welke deal nu wordt besproken, is onduidelijk.

Bieber werd op 23 januari gearresteerd na wat aanvankelijk een illegale straatrace leek. Uit politieonderzoek bleek dat de Canadees niet aan het racen was in zijn Lamborghini. Een blaastest pakte gunstig uit voor Bieber. In een urinetest werden echter sporen van marijuana en Xanax, een middel voor behandeling van angststoornissen en depressies, aangetroffen.

De popzanger werd, net als zijn vriend r&b-zanger Khalil Amir Sharieff, opgepakt op verdenking van rijden onder invloed. Bieber verzette zich verbaal tegen zijn aanhouding, wat hem mogelijk extra straf oplevert. Bovendien had de zanger geen geldig rijbewijs op zak.

Nog geen week nadat Bieber in Miami Beach in de boeien werd geslagen, was hij in Toronto de pineut. Daar meldde hij zich eind januari omdat de politie hem zocht vanwege de mishandeling van een limousinechauffeur. Ook over die zaak is nog geen uitsluitsel.

In Miami buigt een rechter zich niet alleen over Biebers rijgedrag. Ook het gedrag van zijn bodyguards staat ter discussie. De spierbundels zouden geregeld in opdracht van de Canadees paparazzi onder handen nemen. Een van de fotografen stapte naar de rechter. In die zaak wordt Bieber binnenkort opnieuw verhoord.

Bieber werd als 15-jarig kereltje wereldberoemd dankzij video's die hij op Youtube plaatste. Usher ontdekte de Canadese tiener en hielp hem aan een platencontract. Bieber scoorde hits als Baby en Boyfriend, maar de laatste tijd is zijn populariteit tanende.

Angela Merkel viert 60e verjaardag

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt donderdag 60 jaar. Merkel, die de politieke arena betrad als 'Kohls Mädchen' (meisje van Helmut Kohl), is inmiddels uitgegroeid tot de machtigste vrouw van Duitsland en zelfs de machtigste vrouw in Europa. Een portret van 'Mutti', door sommigen geprezen, door anderen verafschuwd.

Angela Merkel werd op 17 juli 1954 in het toen nog West-Duitse Hamburg geboren als Angela Dorothea Kasner. Ze is de dochter van de lutherse dominee Horst Kasner en lerares Herlind Kasner-Jentzsch. Kort na de geboorte van Merkel verhuist het gezin naar Quitzow, in de communistische DDR. Daar krijgt haar vader de leiding over een kerkgemeente.

Het gezin blijft er niet lang: na drie jaar, in 1957, verhuist het gezin naar Templin, dat net als Quitzow in de huidige deelstaat Brandenburg ligt. In Templin brengt Merkel haar jeugd door, samen met haar jongere broer en zus. Op de middelbare school blonk de bondskanselier uit in Russisch en wiskunde en in haar vrije tijd zette ze zich in voor de Freie Deutsche Jugend, de Oost-Duitse jeugdbeweging.

Na haar eindexamen studeerde Merkel van 1973 tot 1978 natuurkunde in Leipzig. Nog tijdens haar studietijd trouwt ze met natuurkundige Ulrich Merkel. Hoewel het huwelijk geen lang leven beschoren is - in 1982 gaat het paar uit elkaar - houdt Merkel de achternaam van haar ex-man. Merkels eerste baan na haar afstuderen is een betrekking bij de Akademie der Wissenschaften der DDR in Berlijn, waar ze werkt aan haar proefschrift. Uiteindelijk promoveert ze in 1986 magna cum laude.

Na de Wende in de DDR, in de herfst van 1989, wordt Merkel actief in de politiek. Ze sluit zich aan bij de Demokratischer Aufbruch, een politieke beweging die later zou opgaan in de CDU. Na de eerste vrije verkiezingen in de DDR in maart 1990 werd Merkel benoemd tot regeringswoordvoerder onder premier Lothar de Maizière. Zijn regering zou de eerste en meteen ook laatste democratisch gekozen Oost-Duitse regering zijn. Op 3 oktober 1990 werden Oost- en West-Duitsland weer verenigd. Begin december van dat jaar werden opnieuw verkiezingen gehouden, de eerste Bondsdagverkiezingen van het verenigde Duitsland.

Merkel werd in de Bondsdag gekozen en tot haar eigen verrassing kreeg ze in de regering onder Helmut Kohl de post van minister van jeugd- en vrouwenzaken toebedeeld. Merkel klom gestaag op de ladder van de Duitse politiek totdat ze in 1999 haar kans schoon zag: de top van het CDU raakte in de problemen nadat een schandaal aan het licht was gekomen. In de jaren negentig werden er illegale donaties aan de partij gedaan, er werden geheime bankrekeningen aangehouden en donaties werden verzwegen. Kohl, tot dan een invloedrijke politicus, en zijn kroonprins Wolfgang Schäuble verloren als gevolg van de Schwarzgeldaffäre hun invloed. Merkel schreef eind december 1999 een opiniestuk waarin ze de partij opriep de banden met haar mentor Kohl te verbreken en een nieuwe start te maken. Dit artikel zorgde er uiteindelijk voor dat Merkel in 2000 werd benoemd tot voorzitter van de CDU.

De Bondsdagverkiezingen in 2002 verliepen desastreus voor de CDU en Merkel besloot oppositie te gaan voeren. Bij de verkiezingen in 2005 waren de kansen echter gekeerd en kwam de CDU als grootste partij uit de bus. Uitendelijk werd Merkel op 22 november 2005 gekozen als bondskanselier. Ze versloeg Gerhard Schröder van de SPD en heeft sindsdien de touwtjes stevig in handen. Na haar eerste termijn werd ze ondanks een tegenvallende verkiezingsuitslag in 2009 herkozen als bondskanselier en ook in 2013, toen de partij van Merkel bij de verkiezingen forse winst boekte, kreeg ze het vertrouwen van de Bondsdag.

Merkel staat te boek als een regeringsleider die de hand op de knip houdt en weloverwogen een beslissing neemt. Na het uitbreken van de financiële crisis groeide ze uit tot het symbool van fiscale hervormingen en stevige bezuinigingen. Als grootste economie van Europa betaalt Duitsland het meest mee aan het redden van de noodlijdende economieën in Zuid-Europa. De eisen die Merkel stelt zijn helder: het begrotingstekort op orde brengen en fors bezuinigen.

De strenge eisen van Merkel konden op weinig sympathie rekenen in bijvoorbeeld Griekenland en Spanje. De bondskanselier werd daar zelfs vergeleken met Adolf Hitler, omdat Duitsland zijn wil zou opleggen aan de rest van Europa. In Duitsland is Merkel echter mateloos populair: het werkloosheidscijfer is laag en de export floreert. Ze wordt daar dan ook gezien als een rots in de branding.

Haar strikte beleid ten aanzien van de kredietcrisis heeft haar niet alleen tegenstanders opgeleverd in de Zuid-Europese landen. De betrekkingen met bondgenoot Frankrijk zijn moeizaam. De Franse president François Hollande - en met hem veel andere politici in Europa - menen dat het Duitse beleid Europa alleen maar verder in een recessie heeft gebracht.

Haar terughoudende en weloverwogen manier van leiding geven hebben Merkel een grijs imago opgeleverd. Veel mensen zien haar als een wat saai, pragmatisch persoon, die het ontbreekt aan charisma. Dat beeld wordt nog eens versterkt door haar kledingkeuze waar in het verleden veel kritiek op was. Dat imago heeft Merkel deels af weten te schudden door felgekleurde kleding te dragen en zichzelf een nieuw kapsel aan te meten.

Belangrijker is echter dat Merkel door haar pragmatische handelwijze een scherp oog heeft voor mogelijkheden en bedreigingen en daar snel op kan inspelen. De voorbeelden zijn legio: de keuze voor Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie, waar Merkel eerst tegen was en later juist voor; de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA in Duitsland, waar ze eerst over zweeg om de Amerikaans-Duitse betrekkingen niet te beschadigen, om later alsnog stevige kritiek te uiten op de VS.

Hoewel deze opportunistische manier van werken haar imago weinig goed doet, heeft ze tot dusver grote crises weten af te wenden. Wellicht is dat de sleutel tot de populariteit van Mutti.

[4daagse] Militairen onderbreken mars voor herdenking

Alle Canadese militairen die meelopen met de Vierdaagse van Nijmegen onderbreken hun wandelmars donderdag om 12 uur voor een plechtige herdenking op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek. Ook militairen uit andere landen nemen deel aan die plechtigheid, net als tal van hoogwaardigheidsbekleders.

Op de erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg liggen 2617 in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde, geallieerde militairen begraven. Het merendeel van hen (2339) is Canadees. Er liggen ook enkele honderden Britten en nog een aantal militairen uit andere landen.

De Groesbeekse Zevenheuvelenweg ligt aan het eind van het parcours van de derde dag van de Vierdaagse. Woensdagavond waren er nog 41.110 deelnemers over. Die gaan een warme wandeldag tegemoet volgens de weerdienst van de Vierdaagse. Daarom is op de heuvelachtige weg de capaciteit van het watertappunt fors uitgebreid. Het is gebruikelijk dat aanwonenden langs de wandelroute sproeiers en tuinslangen inzetten om het wandellegioen af te koelen.

'Politie raakt twee ton kwijt bij undercoveractie'

De politie is in het voorjaar bij een undercoveroperatie ruim tweehonderdduizend euro verloren. Het geld zat in een koffer en was bedoeld voor een nepdrugsdeal om een xtc-bende te kunnen betrappen. Dat laatste lukte: er werden zeven aanhoudingen verricht, maar de koffer werd leeg teruggevonden achter de toog van een café in Twello, schrijft De Telegraaf donderdag.

De koffer was bij de pseudokoop in een hotel langs de A1 voorzien van een zendertje. Daarmee kon het geld vanuit het hoofdbureau van de nationale recherche in Driebergen worden gevolgd. Toch werd de koffer door twee observatieteams, een arrestatieteam en het team in Driebergen urenlang uit het oog verloren.

De operatie was opgezet na een tip van de Amerikaanse politie-eenheid tegen drugs DEA. Voor de nepkoop werden twee Portugese rechercheurs ingezet, die zogenaamd een kwart miljoen xtc-pillen wilden kopen.

De betrokkenen zijn vrijwel direct aangehouden, zegt advocaat Michiel Kuyp, die een van de verdachten bijstaat, in de krant. "Justitie heeft 210.500 euro in contanten meegegeven aan een paar Portugezen, die er drugs mee moesten kopen. Dit lijkt me een heel dure opsporingsmethode. Ik wil die Portugese pseudokopers daarom oproepen voor verhoor."

Ex-dictator klaagt Activision aan

De voormalige Panamese dictator Manuel Noriega klaagt Activision Entertainment aan voor "schaamteloos misbruik, onrechtmatige exploitatie en verduistering voor economisch gewin" van zijn persoon in de video game Call of Duty: Black Ops II.

In zijn rechtszaak in Superior Court, beweert Noriega dat de uitgever "een poging deed om de populariteit en inkomsten Black Ops II te verhogen door het gebruik, zonder vergunning of toestemming, van het beeld en de gelijkenis van de eiser in Black Ops II."

Activision heeft nog niet gereageerd, maar volgens advocaat Jas Purewal hoeft de uitgever niet over de rechtszaak te antwoorden omdat Noriega geen Amerikaanse burger of inwoner is. "Dit betekent dat zijn rechtsvordering twijfelachtig is, omdat het onduidelijk is op welke rechtsgrond het daadwerkelijk kan leiden tot een zaak tegen Activision", zei Purewal.

De geschiedenis van de dictator gaat al niet over rozen. De Amerikanen vroegen op hun altijd subtiele wijze of Noriega, de militaire dictator van Panama 1983-1989, zijn dictatuur neer te leggen. Noriega gaf zich uiteindelijk over en werd overgevlogen naar de Verenigde Staten, waar hij in 1992 werd veroordeeld voor drugshandel, afpersing en het witwassen van geld. Na zijn straf in Amerika te hebben uitgezeten werd Noriega in 2007 uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij bij verstek veroordeeld werd voor moord en het witwassen van geld. Hij was nog niet klaar met zijn straf in Frankrijk of hij werd opnieuw uitgeleverd aan Panama in 2011, om nog eens twintig jaar te zitten. Hij zit daar nog steeds in de gevangenis. En heeft niets beters te doen dan uitgevers aan te klagen.

FOK! wat een weer... Flink wat zon en steeds warmer

Goeiemorgen luitjes! Na een lange afwezigheid hoop ik mij hier de komende tijd weer vaker te laten zien. Door allerlei oorzaken is het er niet meer van gekomen. En ik val met mijn neus in de boter, want er staat ons een lange periode met zon en warmte te wachten.

Het enige wat nog vrij onzeker is zijn de onweerskansen voor het komende weekend. Waar we dan wel weer zeker van zijn is het feit dat het vanaf nu nauwelijks meer afkoelt en het waarschijnlijk de hele volgende week zonnig en warm zomerweer blijft. Vandaag liggen de maxima tussen de 21 en 28 graden, morgen tussen de 24 en 30 en op zaterdag vrij algemeen rond de 31 graden. Ook langs de kust wordt het dan warm, want de wind lijkt aflandig te blijven. Na zondag koelt het wel een paar graden af, maar het blijft rond de 25 graden en dat hoeft voor veel mensen niet meer te zijn. Schitterend zomerweer dus, want buien lijken er, op zondag na, gewoon niet in te zitten.

Overigens wil ik een héél lokale bui vandaag niet helemaal uitsluiten.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Konijn
Een lief klein konijntje in het zonnetje. Dumpiej maakte deze foto enige tijd geleden.

 

Geen korting voor The Last of Us

Mocht je The Last of Us al op PlayStation 3 hebben en hopen op een upgradekorting voor de PlayStation 4-versie van de game: helaas, dat feest gaat niet door.

In april liet Sony weten er naar te kijken, maar naar drie maanden wikken en wegen zijn ze er uit. Mensen die de PlayStation 3-versie of de seizoenspas van de game hebben krijgen geen korting op de opgepoetste versie van The Last of Us. In een reactie op een user werd het de wereld in geslingerd.

The Last of Us Remastered komt eind juli uit voor PlayStation 4.

The Last of Us

The Last of Us

The Last of Us

The Last of Us

The Last of Us

The Last of Us

Xbox One zonder Kinect verkoopt beter

Het zal geen verrassing zijn, maar de verkopen van Xbox One zijn in juni verdubbeld ten opzichte van mei nu er een honderd dollar goedkopere versie is zonder Kinect.

Dit geldt alleen voor de Verenigde Staten. Van andere gebieden waar de console te koop is, is het effect van de Kinectloze Xbox One nog onbekend. Volgens Microsoft ligt het niet alleen aan de nieuwe variant van de console, maar ook de sterke line-up die ze tijdens de E3 hebben gepresenteerd. Ook de Xbox 360 ziet nog groeiende verkoopcijfers.

"Gamers houden van de kerstperiode en we zijn bezig met ongelovelijke deals en speciale promoties om het te vieren. De fun begint nu pas en we kunnen niet wachten om binnenkort meer goed nieuws te delen."

Begin september laat Microsoft de console dan eindelijk los in derdewereldland Nederland, zodat we na tien maanden na de eerste release van de console in bepaalde gebieden ook op de officiële verkoop- en ondersteuningslijst staan.

Xbox One

[4daagse] de dag van Groesbeek

Goedemorgen! Op moment van schrijven vertrekken de eerste lopers vanaf de Nijmeegse Wedren richting onder andere Groesbeek. Van de 41.110 wandelaars die gisteren startten zullen er - op basis van de afgelopen jaren - vandaag het meeste uitvallen.

Route dag 3: de Dag van Groesbeek

De route van dag 3

Tijd voor de dag van Groesbeek. Vanaf de Wedren slaan de lopers meteen weer rechtsaf de Heyendaalseweg op. Ook vandaag weer een groot feest, waar je eigenlijk vanaf de wedren geconfronteerd wordt met zowel frisse aanmoedigers als feestgangers die net de kroeg uit komen rollen. Dit blijft aanhouden tot ongeveer station Heyendaal, waarna je weer met de van gisteren bekende studenten te maken krijgt. Als ze gisteren hebben meegelezen joelen ze nu waarschijnlijk nog harder. Vervolgens zigzaggen de lopers een beetje heen en weer tussen de wijken van de oudste stad van Nederland. In Hatert slaan ze vandaag linksaf de rimboe in.

Vervolgens komen de lopers langs werelddorpen Malden en Molenhoek, waar ooit een fantastische lokale omroep zat, maar dat terzijde. In Mook, het volgende dorpke, haken de 30km-lopers af en gaan de 40- en 50km-bazen nog even verder op dorpentour. Langs Cuijk en Plasmolen (je leest het goed), lopen ze door naar Milsbeek. Daar maken de 50km-lopers nog even een ommetje langs Kroef, Ottersum en Aaldonk, om vervolgens via de Ringbaan (Nouja, Ringbaan, het is daar zo klein dat het in de ogen van de meeste mensen gewoon een rotonde is.) weer aan te sluiten bij de 40km-ers.

Vervolgens gaat de stoet via Grafwegen en Breedeweg (de hoofdletters geven aan dat dat plaatsnamen zijn) door naar Groesbeek, waar ook de 30km die we al een tijdje geleden waren verloren weer aansluit. Nu gaat de gehele famfare door de rimboe met aaneengesloten weilanden die wel 150 kilometer aan lijken te houden. Pas op, je kunt koeien tegenkomen. Koeien zijn duistere dieren. Ze weten dingen. Als je de koeien overleefd hebt kun je vervolgens het dorpje Berg en Dal in, waar je vervolgens de militaire 40km kwijtraakt omdat die terugwaggelen naar hun legerbasis. Nog even Nijmegen in en daar is de Wedren alweer! Biertje?

Hamas akkoord met korte wapenstilstand

Hamas is akkoord met het VN-voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren om humanitaire redenen. De wapenstilstand moet donderdag om 10.00 uur ingaan en 5 uur duren. Israël liet woensdagavond al weten het staakt-het-vuren te accepteren.

In 9 dagen van gevechten tussen Israël en Gaza zijn zeker 220 Palestijnen en één Israëli om het leven gekomen. Onder de Palestijnse doden zijn zeker 48 kinderen. Meer dan 1600 Palestijnen raakten gewond.

Hamas akkoord met korte wapenstilstand
Hamas akkoord met korte wapenstilstand (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.