FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 mei 2014

Empoli na zes jaar terug in Serie A

Empoli keert na zes jaar terug op het hoogste Italiaanse voetbalniveau, de Serie A. De Toscaanse club won vrijdag tijdens de laatste speelronde van de Serie B met 2-0 van Pescara. Daarmee stelde Empoli de tweede plaats veilig, achter Palermo dat al enige tijd zeker was van het kampioenschap.

Latina, Cesena, Modena, Bari, Crotone en Spezia mogen in de play-offs uitmaken wie het derde promotieticket pakt. Catania, Bologna en Livorno degradeerden eerder uit de Serie A.

Empoli speelde in totaal negen seizoenen op het hoogste niveau. In 2008 moest de ploeg een stap terugdoen, nadat een jaar eerder nog Europees voetbal werd afgedwongen.

Engeland boekt oefenzege op Peru

Engeland heeft vrijdag het uitzwaaiduel op Wembley gewonnen van Peru. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson trok met 3-0 aan het langste eind. Het was de laatste oefenwedstrijd op Engelse bodem in aanloop naar het WK.

Na ruim een halfuur krulde Daniel Sturridge de bal op schitterende wijze in het doel. In de tweede helft zorgden de centrale verdedigers ervoor dat de score verder opliep. Gary Cahill kopte de 2-0 binnen en Phil Jagielka sloeg in de rebound toe nadat Peru-doelman Raul Fernandez de bal had losgelaten.

In Brazilië wacht Engeland een zware poule. Uruguay, Italië en Costa Rica zijn de tegenstanders. De Engelsen bereiden zich in de Verenigde Staten verder voor op de WK-opener tegen Italië op 15 juni. Daar staan duels tegen Honduras en Ecuador op het programma.

Zwitserland in slotfase langs Jamaica

Zwitserland heeft zijn eerste oefenduel in aanloop naar het WK moeizaam gewonnen. De ploeg van bondscoach Ottmar Hizfeld was vrijdag in Luzern met 1-0 te sterk voor Jamaica. Josip Drmic van Bayer Leverkusen maakte het enige doelpunt in de 84e minuut.

Zwitserland trad aan met onder anderen Stephan Lichtsteiner (Juventus), Valon Behrami (Napoli) en Xherdan Shaqiri (Bayern München). Dinsdag spelen de Zwitsers nog tegen Peru, voordat de selectie naar Brazilië vertrekt. Op het WK zijn Frankrijk, Ecuador en Honduras de tegenstanders in groep E.

Iran wacht in de testserie voor het WK nog op de eerste zege. Tijdens het trainingskamp in Oostenrijk werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Angola. Tegen Wit-Rusland en Montenegro kwam Iran eerder niet verder dan 0-0.

In Hartberg scoorde Karim Ansarifard na een klein uur voor Iran. Daarmee poetste hij de openingstreffer van Silva weg. NEC-aanvaller Alireza Jahanbakhsh kwam niet in actie.

Van verkrachting verdachte man ontkent

Een 19-jarige man uit Amstelveen die zichzelf bij de politie had gemeld in verband met een verkrachtingszaak bij station RAI in Amsterdam, ontkent iets met dat misdrijf te maken te hebben. De man herkende zichzelf op beelden die dinsdag werden getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht. Hij ging donderdagmiddag naar de politie en zit nog steeds vast.

Aanvankelijk leek het alsof de man de verkrachting had bekend, maar volgens zijn advocaat is daar geen sprake van. De advocaat laat vrijdag weten dat de man zeer ontdaan is door ,,de valse beschuldigingen aan zijn adres’’. De politie laat weten dat het onderzoek nog loopt en doet geen verdere mededelingen.

Eind december werd een studente in een tunneltje bij station RAI verkracht. Samen met de dader schuilde ze daar voor de regen.

Amerikaan krijgt beloning na terugbrengen zak geld

Een medewerker van een kringloopwinkel van het Leger des Heils in Californië krijgt een beloning voor het terugbrengen van 125.000 dollar, ruim 90.000 euro. Het geld zat in een zak die bij het optrekken bij een stoplicht uit een vrachtwagen van Brinks viel.

Joe Cornell, die in een afkickprogramma van het Leger des Heils zit, vertelt The Fresno Bee dat hij begon te huilen en trillen toen hij het geld vond. Toen hij aan zijn toekomstige kleinkind dacht, meldde hij de vondst bij de politie.

Brinks zegt niet te begrijpen hoe het waardetransport zo'n grote hoeveelheid geld kon verliezen, maar heeft besloten 3700 euro aan Cornell te geven en nog eens 3700 euro aan het Leger des Heils.

Balkonverbod voor tweehonderd Geleense huishoudens

Bijna tweehonderd balkons in Geleen zijn onveilig. Bewoners moeten hun balkons leegmaken en niet meer gebruiken totdat ondersteuning is aangebracht. Dat heeft woningcorporatie Zowonen besloten na onderzoek, meldt de Limburgse omroep L1 vrijdag.

Volgens de gemeente is er geen acute dreiging dat de balkons instorten. De eerste verantwoordelijkheid voor het verstevigen van de balkons ligt nu bij de woningcorporatie. "Pas daarna gaan we kijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn."

De corporatie controleerde balkons in de Oranjelaan, Naussaustraat, Eberhardstraat en Van Ostadestraat nadat in oktober bij zes woningen lekkage was opgetreden.

Zowonen was vrijdag niet bereikbaar voor een toelichting. Een woordvoerder van de gemeente zegt het onderzoeksrapport nog niet te hebben gezien, maar verklaart wel te weten van de problematiek. "De helft van de flatwoningen in die buurt is eigendom van particulieren. Uit een onderzoek van de vereniging van eigenaren vorig jaar oktober bleek dat een groot deel van de balkons van de flatgebouwen betonrot kende. De woningcorporatie startte daarop een onderzoek naar de eigen woningen."

Agenten India ontslagen na groepsverkrachting

Twee agenten in India die deze week niet in actie kwamen na de groepsverkrachting van en moord op twee meisjes zijn de laan uitgestuurd. Dat hebben de autoriteiten in de deelstaat Uttar Pradesh vrijdag bekendgemaakt.

De agenten is samenzwering ten laste gelegd, omdat ze weigerden een onderzoek in te stellen nadat de vaders van de meisjes de verkrachting en moord hadden gemeld.

De slachtoffers, twee nichtjes van 14 en 15 jaar, werden woensdag hangend aan een mangoboom gevonden. Uren eerder waren ze verdwenen. Uit autopsie bleek dat ze waren verkracht en gewurgd voor ze in de boom werden gehangen. De politie heeft vier verdachten aangehouden, onder wie twee agenten. Naar drie andere verdachten wordt nog gezocht.

'WK schaadt waarschijnlijk imago Brazilië'

De scheidend president van het Braziliaanse hooggerechtshof verwacht dat het wereldkampioenschap voetbal voor zijn land een 'groot feest' wordt, maar vreest tegelijk dat het toernooi de reputatie van zijn land beschadigt.

In een interview dat vrijdag in de krant O Globo werd gepubliceerd zegt Joaquim Barbosa dat het wereldkampioenschap 'waarschijnlijk erg slecht zal zijn voor de imago van het land, omdat degenen die verantwoordelijk zijn voor de organisatie niet voorbereid zijn op een evenement van dit formaat'.

Barbosa is de enige zwarte rechter die ooit zitting heeft genomen in het hoogste Braziliaanse rechtsorgaan. Hij leidde het grote corruptieproces in 2012, waarbij meer dan twintig mensen veroordeeld werden tot celstraffen voor omkoping in het congres.

Flatspringer Tilburg stond onder toezicht Jeugdzorg

De vader die vrijdagochtend met zijn 2-jarig zoontje van een flat in Tilburg sprong, stond sinds vorig jaar juni onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. Volgens directeur Kees Swaanen was er echter geen veiligheidsrisico voor het kind. "Het is verschrikkelijk", zegt hij tegen Omroep Brabant. Bureau Jeugdzorg gaat de komende dagen kritisch bekijken of het incident voorkomen had kunnen worden.

De man overleefde de sprong van de flat in de Sibeliusstraat niet. Zijn zoontje ligt met ernstige verwondingen in het Radboudumc in Nijmegen. Zijn moeder is bij hem.

De man had relationele problemen met zijn vrouw en zou werkloos zijn. "De ouders woonden niet meer bij elkaar", wijdt Swaanen uit. "De onderlinge problemen waren bij ons bekend, maar we hadden dit niet kunnen voorzien."

De rechtbank legde vorig jaar op advies van de Raad voor de Kinderbescherming een ondertoezichtstelling op. Een gezinsvoogd van jeugdzorg begeleidde het gezin sinds een klein jaar.

De flat waar de Tilburger met het kind vanaf sprong telt twaalf verdiepingen. Hij sprong volgens de politie vermoedelijk van een van de bovenste verdiepingen. Wat zijn motief is geweest, is onduidelijk. De politie is op zoek naar getuigen die de man hebben zien springen of de man kort voor het incident hebben gezien.

Nepmedium veroordeeld tot tien jaar cel

Eem Britse 'sjamaan' is veroordeeld tot tien jaar cel voor oplichting. Haar klanten kwamen naar haar toe voor hulp bij problemen, bijvoorbeeld met hun gezondheid of in hun werk. Het medium tilde ze voor ruim 1,2 miljoen euro.

Juliette D'Souza zei tegen haar klanten dat ze geld wilde om als offer aan een heilige boom in de Amazone te hangen. In werkelijkheid gebruikte ze het geld om designertassen, luxe vakanties en antieke meubels van te kopen.

Volgens de rechter heeft D'Souza de levens van haar slachtoffers 'verwoest' uit pure hebzucht. Ze zou haar clientèle volledig van haar afhankelijk gemaakt hebben. Zo had ze een vrouw gezegd dat ze achttienduizend pond (22 duizend euro) moest overmaken, omdat haar partner anders zou overlijden.

Juliette D'Souza kreeg de hoogste straf die voor dergelijke misdaden in het wetboek staat. Sylvia Eaves, een voormalige operazangeres die voor ruim 430 duizend euro het schip in ging, zegt voornamelijk blij te zijn dat de vermeende spiritueel genezeres geen nieuwe slachtoffers meer kan maken.

Van Gerwen wint Dubai Darts Masters

Michael van Gerwen is opnieuw de beste darter in de woestijn. Mighty Mike heeft voor de tweede keer op een rij de Dubai Dart Masters op zijn naam geschreven. De Brabander was in de finale met 11-7 te sterk voor Peter Wright. 

Tot 4-4 ging de finale gelijk op. Van Gerwen won daarna vier legs op een rij en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Wright gooide in het slot van de partij nog wel een finish van 158 uit, de hoogste finish van de avond. 

In de halve finale eerder op de avond wist Van Gerwen al te winnen van Adrian Lewis. Ook deze partij won de wereldkampioen met 11-7. Deze partij ging echter tot 6-6 gelijk op voordat Van Gerwen het verschil kon makan. Wright won zijn halve finale met 11-8 van Dave Chisnall. 

Volgende week worden de darters verwacht in het Duitse Hamburg voor de World Cup of Darts. Het WK voor landenteams. Nederland zal vertegenwoordigd worden door Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. 

Pharrell verdedigt 'seksistisch' Blurred Lines

Pharrell Williams vindt het vreemd dat het door hem geproduceerde nummer Blurred Lines als seksistisch wordt gezien. Volgens de zanger wordt met de zin I Know You Want It in het nummer niet gesuggereerd dat het goed is om vrouwen lastig te vallen.

"Ik denk niet dat in het nummer aan bod komt dat een man zich opdringt aan een vrouw", zei Williams, die het liedje opnam met Robin Thicke, in een interview met het Britse Channel 4. "Is het ook seksistisch als een autoverkoper tegen een klant zegt: I know you want it?"

Ook het feit dat de zin vaak is gehoord in de slaapkamer, is voor de 41-jarige zanger geen reden om die niet te gebruiken in Blurred Lines. "Als een vrouw seksuele verlangens heeft, is het dan fout om als man juist te oordelen dat ze iets wil?"

Blurred Lines kwam vorig jaar uit en was een grote hit voor Thicke en Williams. Wel ontstond vrijwel meteen ophef over de seksueel getinte tekst en bijbehorende videoclip. Zo werd Thicke vanwege Blurred Lines door Britse vrouwenorganisaties uitgeroepen tot 'seksist van het jaar'.

Grote munitievondst in Zeeuwse straat

Verspreid over een straat in het Zeeuwse Oostburg is vrijdag munitie aangetroffen. Het gaat om 110 scherpe en 44 doorboorde exemplaren. De vondst is niet terug te voeren op een schietincident of bedreiging, meldt de politie over de vondst in de straat Pallas. Of alle scherpe munitie is gevonden is nog onduidelijk.

Ook in een tuin van een woning werd munitie gevonden. In de woning is verder niets aangetroffen. Wie munitie vindt wordt aangeraden de politie te waarschuwen en niet met het materiaal rond te gaan lopen.

Studente vermoord in Maastricht

In Maastricht is vrijdagmiddag een 27-jarige studente uit Nieuwegein dood gevonden in haar woning. De Limburgse politie gaat uit van een misdrijf.

De vader van het slachtoffer trof zijn dochter rond 17.15 uur zwaargewond aan in haar woning op de derde verdieping van een flat aan het Oranjeplein, bij de A2. Ze overleed even later in de woning, waar ze nog maar kort woonde. Hoe ze is omgebracht kan een politiewoordvoerder nog niet zeggen.

Getuigen hebben een lichtgetinte man met een snorretje zien weglopen van tussen de 20 en 25 jaar. De politie denkt dat hij de dader is en heeft een signalement verspreid. Bij de zoekactie is onder meer een politiehelikopter ingezet. De politie onderzoekt ook de sporen in het appartement.

Rise of Nations: Extended Edition naar Steam

In navolging van Age of Mythology komt nu ook Rise of Nations met een extended editie. Het wordt ontwikkeld door Skybox. In Rise of Nations kunnen spelers de hele geschiedenis doorlopen van de oudheid naar de moderne tijd. Zowel Rise of Nations als de expansion Thrones and Patriots zitten in de extended edition.

Skybox richt zich op het visueel aantrekkelijker maken van de game. Ook komt er volledige integratie van Steamworks: opslaan in de cloud, trading cards, achievement en multiplayer. Tevens zal de game ook Twitch-integratie kennen zodat je heel de wereld je veroveringen (of nederlagen) kunt laten zien.

Rise of Nations: Extended Edition is exclusief verkrijgbaar op Windows 7 en 8.1 en komt medio juni uit. De game is momenteel te pre-orderen via Steam voor €15,99 en zal na de release €19,99 gaan kosten.

[RG] Bertens: laat fans maar jubelen

Kiki Bertens heeft geen moeite met de Nederlandse fans langs de baan tijdens haar wedstrijden. Die mogen haar juist zo hard toejuichen als ze willen.

"Die sfeer hoort erbij en is juist leuk. Ik kan me voorstellen dat het voor een tegenstander vervelend kan voelen, maar je moet daar tegen kunnen”, aldus Bertens tegen de NOS. Morgen speelt Bertens in de derde ronde van Roland Garros tegen de Spaanse Silvia Soler-Espinosa.

In de tweede ronde schakelde ze de Russin Anastasia Pavljoetsjenkova uit, die in de derde set opgaf met een rugblessure. De Russin betichtte via Twitter Bertens en de Oranjefans juist vanwege de aanmoedigingen van van onsportief gedrag. "Volgens mij was mijn reactie niet zo heftig. Ze keek me al heel boos aan, dus ik zei nog netjes sorry.”

Ook morgen tegen Soler zal het niet makkelijk worden, de nummer 85 van de wereld haalde vorige week haar eerste WTA-finale. "Ze speelt lekker op gravel, met veel zware slagen. Het wordt denk ik een zware wedstrijd, waarin ik alles zal moeten geven.”

Canadese jongen bevrijd na maandenlange opsluiting

De Canadese politie heeft 10-jarige jongen gevonden die opgesloten zat in een slaapkamer in Ontario. Hij heeft daar mogelijk twee jaar vastgezeten.

De jongen is naar een ziekenhuis gebracht, waar is vastgesteld dat hij ondergewicht heeft en ondervoed is. Hij woonde in het huis van zijn oom en tante. Zijn slaapkamer had een wc en een douche maar het huis verkeerde in smerige staat.

De oom en tante worden beiden vervolgd voor vrijheidsberoving en verwaarlozing.

Zuid-Hollandse rijdt Poolse wandelaars dood

Een 49-jarige vrouw uit Rockanje heeft vrijdagmiddag twee Poolse wandelaars doodgereden in Hellevoetsluis. Een 23-jarige vrouw overleed ter plekke. Het 29-jarige mannelijke slachtoffer is met spoed naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij niet veel later overleed.

De aanrijding vond rond 13.30 uur plaats op de Haringvlietweg in de Zuid-Hollandse plaats. Nadat de auto het tweetal had geschept belandde het voertuig in de naastgelegen sloot. De automobiliste is uit haar auto bevrijd en vervolgens aangehouden en voor verhoor meegenomen naar een politiebureau.

Duikers hebben nog gezocht naar eventuele andere slachtoffers, maar daar was geen sprake van. Verkeersspecialisten van de politie onderzoeken wat er precies is gebeurd.

Skyrim met city-building

Northern Shadow is net naar Steam Greenlight gekomen. Het is een ambitieus spel: het combineert namelijk first-person roleplaying met city-building. Je bouwt zelf een heel koninkrijk en kunt daarnaast de rest van de wereld ontdekken. De game wordt gemaakt door Arda Günes en Taner Tezel.

In de game kun je je eigen personage maken. Vervolgens kies je een groot stuk land uit en beveel je je volgers om een stad te bouwen. Als je daarna de wereld onveilig gaat maken hebben jouw acties invloed op de wereld. Vechten is mogelijk met wapens of spreuken en zo nu en dan moet je ook jouw stad beschermen. Northern Shadow gebruikt overigens alleen tekst, geen voice-acting.

In de video hieronder is te zien hoe het bouwen er ongeveer uitziet en krijgen we een korte indruk van de gamewereld.

[Giro] Kelderman: "Kon niet harder"

Wilco Kelderman heeft zijn achtste plaats in de Giro d'Italia vast weten te houden. Hij verloor wel een positie aan Cadel Evans, maar de Belkin-renner passeerde op zijn beurt de Canadees Ryder Hesjedal. Ondanks zijn zestiende plaats in de rit was Kelderman was hij niet ontevreden.

"Ik kon niet harder en ben tevreden dat ik nog steeds achtste sta", aldus Kelderman. "Dit is wel een beetje mijn plek deze Giro. De eerste zes renners zijn gewoon sneller. Ik heb mij in het eerste vlakke gedeelte een beetje ingehouden. Ik wilde niet te hard vertrekken. Op de klim ben ik gewoon volle bak gegaan. Ik heb geen fietswissel gedaan. Dan moet je weer wennen aan een andere fiets."

[RG] Tsonga treft Djokovic na zege in derde ronde

Jo-Wilfried Tsonga mag zich op Roland Garros opmaken voor een krachtmeting met Novak Djokovic. De thuisfavoriet, die als dertiende is geplaatst, versloeg in de derde ronde de Pool Jerzy Janowicz met 6-4, 6-4 en 6-3. Voor de Tsjech Tomas Berdych en de Amerikaan John Isner kwam de zege vrijdag heel wat moeizamer tot stand.

Berdych (6) ontdeed zich in vier sets van Roberto Bautista-Agut uit Spanje met 6-1, 6-2, 6-7 (4) en 6-4. Isner (10) had het nog iets lastiger tegen een andere Spanjaard. Hij knokte zich na onder meer drie tiebreaks langs Tommy Robredo: 7-6 (13), 7-6 (3), 6-7 (5) en 7-5. In de vierde ronde nemen Berdych en Isner het tegen elkaar op.

Gemeenten krijgen acht miljard voor zorgtaken

De gemeenten krijgen volgend jaar acht miljard euro voor hun zorgtaken. 3,6 miljard euro daarvan is voor nieuwe taken die zij in 2015 krijgen. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) vrijdag bekendgemaakt.

Gemeenten hadden tot nu toe nog geen duidelijkheid over het exacte bedrag dat zij zouden krijgen voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). In een schatting uit maart ging het kabinet er nog van uit dat de Wmo 8,8 miljard euro zou gaan kosten. Het verschil van achthonderd miljoen euro komt volgens een woordvoerder van het ministerie doordat er toch iets minder zorgtaken naar de gemeenten gaan dan aanvankelijk gedacht. Daarnaast wordt een deel van de Wmo bekostigd door een eigen bijdrage die gebruikers van zorg betalen.

Gemeenten worden vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor een deel van de langdurige zorg, arbeidsparticipatie en jeugdzorg. Die decentralisatie gaat gepaard met flinke bezuinigingen. In totaal wordt op de Wmo zo'n anderhalf miljard euro bezuinigd.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt blij te zijn dat er nu eindelijk duidelijkheid is over het budget. Wel zegt de vereniging 'met smart' te wachten op een objectief model om het geld over de vierhonderd gemeenten te verdelen.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) stelde eerder deze week dat het voor het merendeel van de gemeenten nu niet duidelijk is aan wie zij precies zorg en ondersteuning moeten bieden. Dat kan volgens het SCP gevaren opleveren als gemeenten volgend jaar verantwoordelijk worden voor nog meer zorgtaken. Eerder deze maand betwijfelde ook de Algemene Rekenkamer al of de decentralisaties volgend jaar haalbaar en verantwoord zijn.

Van Rijn maakte eerder op de dag al bekend dat gemeenten voor de jeugdzorg 3,9 miljard euro krijgen. Het budget voor de jeugdzorg, dat losstaat van de Wmo, is daarmee 330 miljoen euro hoger dan in december vorig jaar werd voorzien.

Zuckerberg doneert 120 miljoen aan onderwijs

Mark Zuckerberg geeft 120 miljoen dollar (88 miljoen euro) aan openbare scholen in San Francisco. Dat zegt de oprichter van Facebook in een interview met persbureau AP. Het geld gaat onder meer naar training voor docenten en naar technologie in het klaslokaal.

De gift maakt deel uit van een eerdere toezegging van Zuckerberg om 1,1 miljard dollar aan goede doelen te geven. Eerder gaf de 30-jarige Zuckerberg, nummer 21 op de rijkenlijst van zakenblad Forbes, al honderd miljoen dollar aan scholen in New Jersey. Critici betwijfelen of dat geld veel heeft opgeleverd. Duurbetaalde consultants zouden een groot deel hebben opgestreken.

Juntaleider: over een jaar verkiezingen in Thailand

De leider van de Thaise junta verwacht dat over ongeveer een jaar verkiezingen kunnen worden gehouden. Eerder is volgens legercommandant Prayuth Chan-ocha niet mogelijk, omdat er eerst vrede moet komen. Ook moeten bepaalde hervormingen worden doorgevoerd.

Generaal Prayuth wendde zich vrijdag voor het eerst sinds de staatsgreep direct tot de Thaise bevolking. Hij herhaalde in de toespraak zijn waarschuwing om niet tegen de coup te demonstreren. Protesten zouden het proces om het Thaise volk gelukkig te maken vertragen, zei hij.

Prayuth legde uit wat zijn plannen zijn voor het bestuur van het land. Daarbij benadrukte hij het belang van financiële stabiliteit en transparantie.

Ronaldo uit kritiek op WK-organisatie

De Braziliaanse oud-voetballer Ronaldo is 'ontsteld' over de chaotische voorbereiding van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Er is weinig terechtgekomen van de beloftes aan de bevolking, vindt de voormalige sterspits. De 37-jarige Ronaldo is zelf lid van het organisatiecomité.

"Ik heb alles van dichtbij gevolgd", zegt Ronaldo in de krant Folha de S.Paulo. "Ik had de hoop dat alles goed zou komen - zelfs op het laatste moment. Het is zonde. Ik voel me ontsteld. Er is minachting voor het volk. Ik denk dat er met name een gebrek was aan planning voor alles wat gedaan moest worden. We hadden tijd - zeven jaar."

Brazilië spendeert omgerekend 8,4 miljard euro aan het wereldkampioenschap, waarvan bijna drie miljard naar stadions gaat. Vier van de twaalf gebouwen zijn naar verwachting niet rendabel uit te baten. Een aantal is zelfs nog niet voltooid. Bouwvakkers zijn nog altijd binnen aan het werk, of zijn bezig met de toegangswegen. Veel mensen vinden dat het geld beter uitgegeven had kunnen worden aan onderwijs, zorg of de kwakkelende economie.

Ronaldo, dankzij twee wereldtitels een held in Brazilië, toont zich de laatste weken steeds kritischer over het toernooi. Hij schat in dat slechts dertig procent van de infrastructuur rond de stadions af is. "Niemand hier zal ooit nog een wereldkampioenschap zien in Brazilië", aldus Ronaldo Luis Nazário de Lima.

Pele, een andere Braziliaanse voetballegende, heeft eerder ook al zijn twijfels over de organisatie van het WK geuit.

Garcia langer trainer Strootman bij AS Roma

Rudi Garcia staat ook de komende jaren aan het roer bij AS Roma. De 50-jarige trainer heeft zijn contract verlengd tot medio 2018, meldt de club van de Nederlandse middenvelder Kevin Strootman vrijdag. Garcia leidde Roma in zijn eerste seizoen naar de tweede plaats in de Serie A, achter kampioen Juventus.

Door die prestatie mag Roma voor het eerst in vier jaar weer meedoen aan de Champions League. Voor Garcia is het zijn eerste buitenlandse klus als trainer. Eerder was de Fransman in eigen land werkzaam bij Saint-Etienne, Dijon, Le Mans en Lille.

Zenit krijgt boete voor verbranden Duitse vlag

De UEFA heeft Zenit Sint-Petersburg een boete van vijftienduizend euro opgelegd vanwege acties van de fans. Aanhangers van de Russische club staken op 19 maart in het Champions League-duel tegen Borussia Dortmund een Duitse vlag in brand. Ook het afsteken van vuurwerk in die wedstrijd werd bestraft.

Eerder in het seizoen moest Zenit al een deel van het stadion sluiten. Dat kwam onder meer doordat supporters een racistische banner toonden. Overigens ging Zenit, de nummer twee van de Russische competitie, over twee duels met 5-4 onderuit tegen Dortmund, dat zich daardoor voor de kwartfinale plaatste.

Armstrong komt niet onder arbitragecommissie uit

Lance Armstrong moet definitief voor een arbitragecommissie verschijnen. De Amerikaanse oud-renner probeerde een zaak tussen hem en SCA Promotions tegen te houden, maar kreeg vrijdag geen gelijk van de hoogste rechter in Texas. Het verzekeringsbedrijf wil aan Armstrong uitgekeerd geld terug nu hij zijn dopinggebruik heeft opgebiecht.

Het dispuut begon in 2004, toen SCA Promotions weigerde te betalen voor de winst van Armstrong in de Tour de France van dat jaar. Het bedrijf geloofde niet dat de Texaan zijn zeven eindzeges 'schoon' had behaald. Armstrong haalde in 2006 zijn gelijk, maar sinds zijn dopingbekentenis begin vorig jaar eist SCA Promotions twaalf miljoen dollar, ruim 8,7 miljoen euro, terug.

Armstrong is van mening dat de zaak niet heropend kan worden. Nu de gevallen wielerheld geen gelijk heeft gekregen, moet hij waarschijnlijk onder ede vragen beantwoorden van de arbitragecommissie.

Parma-voorzitter stapt op na Europese uitsluiting

Het besluit van de Italiaanse voetbalbond om Parma zijn Europese ticket af te pakken is slecht gevallen bij de voorzitter van de Serie A-club. Tommaso Ghirardi stapt op en doet Parma in de verkoop. "Jullie voetbalmensen moeten je schamen. Ze hebben ons het succes afgepakt dat we hebben verdiend op het veld", liet hij vrijdag weten.

Parma mag volgend seizoen niet in de Europa League uitkomen, omdat het naliet driehonderdduizend euro aan belastingen te betalen. Donderdag wees het hoogste sporttribunaal van Italië een beroep van de club af. Ghirardi uitte daarna meteen al zijn twijfels over zijn aanblijven. Parma kan nog wel naar sporttribunaal CAS stappen.

Torino profiteert van de uitsluiting van Parma. Die ploeg greep in de competitie net naast Europees voetbal.

WK hockey in Den Haag officieel geopend

In het World Forum in Den Haag is vrijdagmiddag in het bijzijn van koning Willem-Alexander het WK hockey voor mannen en vrouwen officieel geopend. Dat gebeurde tijdens een kleurrijk muzikaal festijn, verzorgd door het Nederlands Blazers Ensemble.

Bij het spectaculaire openingsfeest waren onder anderen vertegenwoordigers van alle deelnemende teams, van de Nederlandse regering, van de gemeente Den Haag en van de Nederlandse en de internationale hockeybond FIH aanwezig.

De 13e editie van het WK begint zaterdag op het complex van voetbalclub ADO Den Haag. Er doen 24 teams uit 15 verschillende landen mee. Het omvangrijke toernooi is met ruim 200.000 verkochte tickets al vrijwel uitverkocht en eindigt op zondag 15 juni.

WK hockey in Den Haag officieel geopend
WK hockey in Den Haag officieel geopend (Foto: ANP)

[RG] Double Bagel voor Sharapova

Maria Sharapova heeft overtuigend de vierde ronde van Roland Garros bereikt. De Russin, als zevende geplaatst, gunde tegenstander Paula Ormaechea uit Argentinië vrijdag geen enkele game: 6-0 en 6-0. Het duel was in vijftig minuten beslist. Sharapova, die in 2012 de titel won in Parijs, treft nu de Australische Samantha Stosur.

De Spaanse Carla Suarez Navarro (14) maakte een einde aan het sprookje van Taylor Townsend. De 18-jarige Amerikaanse, die in de tweede ronde verrassend de Française Alize Cornet versloeg, ging met 6-2 en 6-2 onderuit.

Wilders wil in Europarlement ondanks verbod

PVV-leider Geert Wilders wil plaatsnemen in het Europees Parlement. Dat meldt de NOS vrijdag. Sinds de Europese verkiezingen van 2004 is het verboden om zowel lid te zijn van een nationaal parlement als van het Europees Parlement.

Wilders wint advies in om dat verbod juridisch aan te vechten. "Waarom mag het nu niet?", zegt hij tegen de NOS. "Mag dat zomaar ineens bij wet worden verboden?"

De PVV-leider heeft niets met het Europese project. In de verkiezingscampagne pleitte hij ervoor dat Nederland de EU verlaat en dat Nederlanders afscheid zouden moeten nemen van de euro. Waarom hij dan plaats zou willen nemen in het Europarlement is onduidelijk. Onlangs knipte hij in Brussel nog een ster uit de Europese vlag. Wilders zou erg veel gaan verdienen als het zogenoemde dubbelmandaat door zou gaan.

Wilders haalde als lijstduwer bij de Europese verkiezingen eerder deze maand 290.239 stemmen. Dat is meer dan lijsttrekker Marcel de Graaff, die 276.680 stemmen haalde. De PVV haalde bij de verkiezingen vier van de 26 Nederlandse zetels.

In 2010 vervulde Wilders ook een dubbele functie, toen hij na de gemeenteraadsverkiezingen de Haagse gemeenteraad in ging. Daar hield hij het na drie maanden echter al voor gezien.

Piraten in Total War: Rome II

Er is weer een content-update voor Total War: Rome II. Waaronder een nieuw historisch gevecht, de slag bij Pydna. En nieuwe facties die speelbaar zijn in de grand campaign. Eén factie is gratis, maar drie zul je moeten kopen.

De nieuwe facties komen uit de Balkan-regio, het zijn echte piraten en verdienen meer door steden leeg te roven dan andere facties. Het historische gevecht vertelt over de slag bij Pydna, waar de Romeinse Republiek vocht tegen de Macedoniërs in 168 voor Christus.

[Giro] Klimtijdrit gewonnen door Quintana

Rozetruidrager Nairo Quintana heeft zijn leidende positie in de Giro d'Italia versterkt. Hij was de snelste in de negentiende etappe van de Giro d'Italia, een klimtijdrit over 27 kilometer. Fabio Aru en Rigoberto Uran werden tweede en derde en bezetten zo ook de tweede en derde plaats in het algemeen klassement.

De klimtijdrit kende een vlakke aanloop, gevolgd door een klim van ongeveer 18 kilometer. Omdat er gestart werd in de omgekeerde volgorde van het algemeen klassement zou het logisch zijn dat de tijden langzaamaan steeds sneller zouden worden. Zo konden onder andere Nicola Boem, Stefano Pirazzi en Tim Wellens op de hot seat voor de tijdsnelste plaatsnemen.

Van de klassementrenners reden alleen Wilco Kelderman en Pierre Rolland niet op een tijdritfiets in het vlakke gedeelte. Kelderman verloor hierdoor veel seconden op de concurrentie. Rolland had wel een beugel op zijn fiets en reed hierdoor niet veel langzamer dan de concurrentie. In het vlakke gedeelte maakte Rafael Majka een stuurfout die hem enkele seconden kostte. Urán bleek de sterkste van de klassementsrenners in het vlakke gedeelte, alleen Patrick Gretsch was sneller dan de Colombiaan.

Na het vlakke gedeelte deden de mannen die op een tijdritfiets gestart waren een wissel. Aru, Urán en Majka kenden een niet geheel soepele wissel en verloren daar dus tijd. Evans kwam als eerste aan bij het tweede tussenpunt en zette daar de op dat moment de derde tussentijd neer. Kelderman kwam als tweede aan, en verloor 45 seconden op de tijd van Evans. Domenico Pozzovivo was intussen nog een minuut sneller dan Evans. Aru deed hier echter weer een schepje bovenop en was een minuut sneller dan Pozzovivo. Uiteindelijk bleek rozetruidrager Quintana nog iets sneller dan Aru. Urán was de derde snelste. Zo leek het er op dat moment op dat Aru de jump naar het podium zou kunnen maken.

In het laatste gedeelte wist Pozzovivo de drie minuten verschil in starttijd goed te maken op Ryder Hesjedal. Aru deed hetzelfde bij Majka. Evans en Kelderman kwamen boven niet aan de toptijd die op dat moment in handen was van Franco Pellizotti en zo leek het erop dat zij veel tijd zouden verliezen op de andere zeven. Aru was ook tijd aan het terugpakken op Quintana in het laatste gedeelte en deed zo een poging om de winst naar zich toe te trekken

Pozzovivo was de eerste die onder de tijd van Pellizotti dook. Hesjedal was intussen dermate langzamer dan Kelderman dat de Nederlander hem voorbij ging in het klassement. Evans ging de Belkin-rijder echter al voorbij in het klassement, waardoor Kelderman 8e leek te blijven aangezien het onwaarschijnlijk leek dat iemand uit de top vijf onder de Nederlander terecht zou komen.

Aru noteerde een tijd van 1:05:54. Het was spannend of hij nog voorbij gestreefd worden door Quintana. Deze tijd betekende mogelijk het einde voor de Giro van Kenny Dehaes, die hierdoor buiten de tijdlimiet belandde. Majka en Rolland verloren op deze manier hun aansluiting met de Italiaan en zo deed hij een goede zaak voor het podium. Urán zette de tweede tijd neer. Quintana was in het laatste gedeelte echter weer een beetje uitgelopen op Aru en wist zo de tijdrit te winnen, 18 seconden voor op Aru.

Urán blijf tweede, en Aru wordt zo derde in het algemeen klassement. Rolland en Pozzovivo staan nu op 4 en 5, met Majka, Evans, Kelderman, Hesjedal en Kiserlovski van 6 tot 10.

[vid] Treiterroma's uit asocontainer gezet

De familie Dimitrov moet hun containerwoning aan de Amsterdamse ringweg uit. Dat heeft de rechter vrijdag besloten, meldt AT5. Ze waren in het kader van de zogeheten 'treiteraanpak' al eerder hun huurhuis uitgezet.

Die woning in Amsterdam Noord moest de romafamilie vorig jaar verlaten nadat ze jarenlang geluidsoverlast hadden veroorzaakt, omwonenden en hulpverleners hadden geïntimideerd en bedreigd, en vernielingen hadden aangericht. De zogeheten treiteraanpak van burgemeester Eberhard van der Laan is er op gericht om te zorgen dat in dat soort gevallen niet het slachtoffer maar de overlastgever vertrekt.

Dus verkaste het gezin naar een asocontainer op een braakliggend veldje aan de ringweg. Maar volgens woningcorporatie Rochdale hield de familie zich daar niet aan de afspraken en bouwden ze bovendien een forse huurachterstand op. Van der Laan gaf aan het begin van de maand al aan dat hij er helemaal klaar mee was. Wat hem betreft eindigde de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Daar bleek de rechtbank het mee eens te zijn. De Dimitrovs moeten binnen acht dagen pleite zijn maar dienen ook enige duizenden euro's achterstallige huur op te hoesten. Ze vinden zelf dat ze slachtoffer van discriminatie zijn en dat de politie maar vooral de burgemeester zich diep moet schamen.

'We krijgen een Hollandse zomer'

Nederland gaat mogelijk een normale Hollandse zomer met misschien iets meer neerslag dan gewoonlijk tegemoet. Daar wijzen althans de huidige omstandigheden op, zegt meteoroloog Hans Roozen van weeronline.nl. Zondag gaat de meteorologische zomer in.

Roozen benadrukt dat het altijd lastig is voor de langere termijn voorspellingen te doen over het weer. Wel geeft hij aan dat de temperatuur van de zee onder meer van invloed is op het weer in de zomer. Als de zeetemperatuur relatief laag ligt, is er meer hogedrukvorming en is het overwegend droger, legt de meteoroloog uit. Afgelopen winter was het niet heel koud en het voorjaar was relatief warm, waardoor de temperatuur van het zeewater iets hoger ligt. "Dat kan betekenen dat we een iets nattere zomer krijgen dan normaal."

Daarbij was het in mei, en zeker eind mei, vrij nat. Als de grond nat is, zal de temperatuur niet snel oplopen. "Dat kan zeker voor het begin van deze zomer effect hebben op de temperatuur. Die zal niet snel omhoog schieten."

In het noordelijk deel van Europa is het verder vergeleken met normaal wat te warm, terwijl het in het zuiden te koud is. Nederland zit redelijk in het midden. "Maar mogelijk dat we nog wat effect voelen vanuit het te warme noorden."

Roozen geeft wel aan dat hij het heeft over trends. "Dat betekent dus niet dat er geen uitschieters kunnen zijn. Als het iets natter wordt, betekent dat niet dat we niet een zonnige week in juli kunnen krijgen."

De komende week wordt het naar verwachting buiig. Dit weekend is het nog mooi weer, maar daarna is de kans groot dat een lagedrukgebied ten westen van Frankrijk ook in Nederland wisselvallig weer veroorzaakt. "Het wordt zeker niet zo nat als afgelopen week, maar de buienkans neemt in de loop van de week toe." Het kwik loopt volgend weekend waarschijnlijk op, doordat de wind in de loop van de week naar het zuiden draait.  

Snoop Dogg wil minder wapengeweld

Snoop Dogg heeft rappers opgeroepen om te helpen het wapengeweld in de Verenigde Staten te verminderen. "Wij zijn de stemmen waar de jeugd naar luistert", zei de rapper volgens Amerikaanse media tijdens een evenement voor zijn campagne No Guns Allowed in San Francisco.

"Ze respecteren ons, dus zijn we de aangewezen personen om het wapengeweld een halt toe te roepen als we ons daar samen hard voor maken", vervolgde de 42-jarige Snoop Dogg. Volgens de rapper zijn de teksten in hiphop wel een stuk minder gewelddadig als toen hij net begon. "Het is minder geworden, maar we hebben nog niets bereikt in de wapenwetgeving."

Snoop Dogg lanceerde No Guns Allowed na de schietpartij op de Sandy Hook-basisschool in Connecticut die in 2012 plaatsvond. Een 20-jarige man schoot toen 26 mensen, onder wie twintig kinderen, dood. De rapper hoopt dat hij met zijn campagne ervoor kan zorgen dat in de Verenigde Staten strenger wordt gecontroleerd als mensen vuurwapens aanschaffen.

Hoewel Snoop Dogg pleit voor minder wapengeweld, werd de rapper zelf meerdere keren opgepakt omdat hij een vuurwapen bij zich had. De rapper gaf in de documentaire Reincarnated, die begin vorig jaar verscheen, toe nog steeds vuurwapens in zijn huis te hebben.

Dubbelslag T. Martin in Ronde van België

Tony Martin heeft een dubbelslag geslagen in de derde etappe van de Ronde van België. De Duitser van Omega Pharma-Quick Step sloeg toe in de tijdrit, de discipline waarop hij wereldkampioen is. Over zestien kilometer was hij zestien seconden sneller dan de Nederlander Tom Dumoulin.

Met zijn overwinning nam Martin eveneens de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Tom Boonen. Dumoulin staat daarin ook tweede en mag hopen dat hij in het zware slotweekend een gooi kan doen naar de eindzege. Deze is ook nog niet uit beeld voor de Belg Philippe Gilbert, die een achterstand heeft van 46 seconden.

[RG] Federer en Djokovic naar vierde ronde

Roger Federer (4) en Novak Djokovic (2) hebben vrijdag de vierde ronde bereikt op Roland Garros. Beide mannen stonden één set af. Federer klopte de Rus Dmitri Tursunov (31), Djokovic was Marin Cilic, de nummer 25 van de plaatsingslijst, de baas.

Federer speelde tegen Toersoenov slordig. De Zwitser, in 2009 de winnaar in Parijs, had daardoor grote moeite om het verschil te maken. Nadat Toersoenov de tweede set in een tiebreak had gewonnen, werd de Zwitser echter scherper: 7-5, 6-7 (7), 6-2 en 6-4. Het is voor Federer de twaalfde keer in zijn loopbaan dat hij in Parijs bij de laatste zestien zit. Daarmee verbetert hij het record van Guillermo Vilas die dat elf keer lukte.

Cilic begon tegen Djokovic sterk, maar de Kroatische storm ging al snel liggen waardoor Djokovic naar een 6-3, 6-2 voorsprong uit kon lopen. Cilic knokte zich daarna terug in de wedstrijd en dwong een vierde set af. Daarin kwam Djokovic op een 4-1 voorsprong, maar kwam Cilic terug tot 4-4. Vervolgens maakte de nummer twee van de wereld echter het verschil: 6-3, 6-2, 6-7 (2), en 6-4.

Ernests Gulbis reikte ook tot de vierde ronde. De als achttiende geplaatste Let was met 6-3, 6-2 en 7-5 te sterk voor de Tsjech Radek Stepanek. In de vierde ronde neemt Gulbis het nu op tegen Federer.

Obama: Hillary Clinton zou een goede president zijn

De Amerikaanse president Barack Obama denkt dat Hillary Clinton een goede president zou zijn als ze ervoor kiest zich kandidaat te stellen. Obama zegt in een televisieinterview 'maatjes' met Clinton te zijn.

In 2008 namen de twee Democraten het tegen elkaar op in de voorverkiezingen. Toch had Clinton geen effectievere, loyalere partner kunnen zijn in haar rol als minister van buitenlandse zaken, zei Obama. Hij voegde eraan toe dat hij zich gezegend voelt dat hij met haar heeft mogen samenwerken. Verwacht wordt dat de voormalige first lady zich opnieuw verkiesbaar zal stellen voor de komende presidentsverkiezingen.

Barack Obama deed zijn uitspraken in een interview dat donderdag werd opgenomen. Dezelfde dag had hij een besloten lunch met Clinton in het Witte Huis. Het intverview werd vrijdag uitgezonden in de talkshow 'Live! With Kelly and Michael'.

Bovag: Wiebes geeft geen eerlijk beeld over accijns

De accijnsverhoging op brandstof levert veel minder op dan staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) wil doen geloven. In maart kwam er ondanks de verhoging minder geld binnen. Dat stelt brancheorganisatie Bovag vrijdag.

Wiebes liet woensdag weten dat de accijnsverhoging in het eerste kwartaal 51 miljoen euro heeft opgeleverd. Het kabinet hoopte met de verhoging 280 miljoen euro per jaar binnen te halen, ofwel zeventig miljoen euro per kwartaal.

Volgens Bovag geven de cijfers van Wiebes een vertekenend beeld van de situatie, meldt de brancheorganisatie op basis van een eigen analyse van de cijfers. Zo zou vijftien miljoen euro van de stijging komen uit de reguliere inflatiecorrectie. Van de overige 35,5 miljoen euro is 28,5 miljoen euro gerealiseerd in januari. Daarna zou de opbrenst snel zijn teruggelopen. In maart zou er al drie miljoen euro minder zijn binnengekomen aan accijns dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De accijnsverhoging, die op 1 januari is ingegaan, ligt al langere tijd onder vuur. Zo zouden tankstations aan de grens veel last hebben van de verhoging, omdat mensen over de grens gaan tanken. Wiebes zei woensdag geen reden te zien om de accijnsverhoging terug te draaien. Ook zou de teruggang bij tankstations langs de grens passen in een trend die al langer gaande is.

Cabaretier: geen problemen met afschieten Wilders

De Nederlandse cabaretier Philip Simon heeft op de Duitse televisie laten weten dat hij er geen problemen mee zou hebben als PVV-leider Geert Wilders werd afgeschoten. Ook vergeleek Simon, die al lange tijd in Duitsland woont, Wilders met de inmiddels overleden extreemrechtse politicus Jörg Haider.

Simon deed zijn uitspraken tijdens het populaire praatprogramma van Markus Lanz, waar gesproken werd over de Duitse politiek en de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. De presentator vroeg Simon of de veiligheidsdiensten ook naar Nederland keken. "Misschien hebben ze Geert Wilders wel in het vizier", antwoordde hij daarop.

De cabaretier vervolgde dat de NSA 'Wilders wat mij betreft wel af mag schieten', zo stelde hij. Mensen hoeven zich echter geen zorgen te maken, omdat 'Wilders zijn weg wel zal vinden', aldus Simon.

Kate ontkent zwangerschap met gin en whisky

De Britse hertogin Kate heeft duidelijk gemaakt dat ze niet zwanger is. Bij een officieel bezoek aan Schotland met haar man William dronk ze gin en whisky. De afgelopen tijd wordt in de Britse roddelpers met enige regelmaat gespeculeerd over een zwangerschap van Kate, die in juli vorig jaar van haar eerste kind beviel.

De 32-jarige Kate snoepte op een dorpsmarkt van haverkoekjes, ijs en bewonderde bloemen. Bij een stalletje van een lokale stokerij proefde ze gin met tonic. "Ik zou deze gin eigenlijk niet moeten nemen, want ik heb al whisky gehad bij Glenturret", zei de hertogin volgens David Lang van de stokerij, die zijn verhaal deed tegenover het Amerikaanse blad People. Kate vond haar drankje heerlijk, aldus Lang.

Voor het bezoek aan de markt waren de hertogin en haar man te gast bij de Glenturret-stokerij, bekend van de Famous Grouse-whisky. Toen het paar in april een bezoek bracht aan Nieuw-Zeeland, drukte Kate ook al roddels over een zwangerschap de kop in door een glas wijn te drinken.

Peter Jan Rens deelt echo dochtertje

Peter Jan Rens heeft het eerste kiekje van zijn dochter gedeeld. "32 weken", schreef de presentator bij de echo die hij vrijdag op Facebook plaatste. De 63-jarige Rens en zijn verloofde Virginia verwelkomen het meisje waarschijnlijk eind juli.

Het koppel maakte eind vorig jaar bekend een kind te verwachten. Begin vorig jaar eindigde een eerdere zwangerschap in een miskraam. Virginia heeft al een zoontje uit een eerdere relatie. Rens heeft ook al een dochter.

Geen premie voor oud-zeehondendirecteur 't Hart

Grondlegger van zeehondencrèche Pieterburen Lenie 't Hart krijgt geen vertrekpremie. De raad van toezicht en 't Hart hebben daar vrijdag afspraken over gemaakt. Daarmee komt definitief een einde aan de strubbelingen tussen de crèche en de voormalig directeur, zegt een woordvoerder.

't Hart vertrekt officieel op 1 oktober bij de crèche. Ze wilde in eerste instantie een vertrekpremie van honderdvijftigduizend euro, maar die eis heeft ze ingetrokken. De raad overlegt nu nog met 't Hart over een mogelijke toekomstige adviseursrol. Daar wordt op korte termijn al duidelijkheid over verwacht, denkt de woordvoerder.

't Hart diende eerder dit jaar al haar ontslag in na een conflict over het nieuwe beleid van de opvang, waarin zeehonden eerder teruggezet worden in de natuur. Ook wilde ze dat haar naam niet meer verbonden was aan de opvang. Haar naam is al van alle borden en logo's gehaald. Vorige maand liepen de onderhandelingen over het ontslag van 't Hart nog spaak.

A27 dicht voor politie-onderzoek juweliersoverval

De A27 van Breda richting Utrecht is vrijdagmiddag afgesloten in verband met technisch onderzoek naar aanleiding van een overval op een juwelier in Breda. De weg is dicht tussen knooppunt Hooipolder en Gorinchem, meldt de Verkeersinformatiedienst

De weg werd rond 15.15 uur afgesloten. Onduidelijk is wanneer de A27 weer opengaat. Mensen die terugkomen van de Efteling kunnen er overlast van ondervinden, meldt de ANWB. Een kwartier na de afsluiting stond er drie kilometer file.

Het verkeer kan omrijden via Den Bosch, door de A59 en A2 te nemen. Een andere mogelijkheid is Dordrecht, via de A59 en A16.

De verdachten van de overval zijn na een achtervolging opgepakt in Nieuwland. Mogelijk is er geschoten, reden voor de politie de snelweg af te zetten.

Puyol zwaait af voor bestuurlijke functie

Carlos Puyol zet per direct een punt achter zijn actieve voetbalcarrière om toe te treden tot het bestuur van FC Barcelona. De ervaren verdediger wordt vanaf september de nieuwe rechterhand van technisch directeur Andoni Zubizarreta, bevestigt Barcelona via de officiële kanalen.

Puyol maakte aan het eind van het voorbije seizoen al wereldkundig dat hij Barcelona zou verlaten. Hij twijfelde over een nieuw avontuur bij een andere club. Hij speelde zijn gehele clubcarrière in het shirt van de Blaugrana. Ook droeg hij jarenlang het shirt van de Spaanse nationale ploeg.

Bij het bekendmaken van zijn vertrek bij Barça gaf Puyol al aan dat hij niet het idee had dat hij nog iets kon toevoegen op het veld. Alleen voor een mooie uitdaging zou hij zijn voetbalschoenen nog aantrekken. Nu heeft Barcelona hem weten te verleiden tot een functie binnen het bestuur.

De 36-jarige oud-international speelde 593 officiële wedstrijden voor Barcelona. In 1998 debuteerde hij in de hoofdmacht van de Spaanse grootmacht, waarmee hij in het afgelopen seizoen geen prijzen in de wacht wist te slepen.

De laatste jaren werd zijn carrière geteisterd door blessureleed. Klachten aan zijn enkel maakten het voor hem een makkelijke beslissing om een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Gerenoveerde Coentunnel op 21 juli weer open

De oude Coentunnel in Amsterdam gaat waarschijnlijk 21 juli weer open. Dat meldt Rijkswaterstaat vrijdag. De tunnel in de A10 werd sinds mei 2013 gerenoveerd en uitgebreid. Dat was onder meer nodig om fileleed te verzachten.

Als de oude tunnel klaar is, rijdt het verkeer over drie banen Amsterdam in. De tweede Coentunnel wordt dan gebruikt om het verkeer de stad uit te leiden.

Buiten de spits rijdt het verkeer op drie rijstroken, tijdens de spits komen daar in de drukke rijrichting twee wisselstroken bij. Deze rijbanen liggen in de Tweede Coentunnel. In totaal zijn er acht rijbanen beschikbaar.

Om het wegennet rond de tunnels goed op elkaar aan te sluiten, gaat vanaf 16 juli ook de nieuwe Coentunnel vier dagen dicht. Er komen volgens Rijkswaterstaat omleidingsroutes, onder meer via de Zeeburgertunnel.

De nieuwe Coentunnel, onder het Noordzeekanaal, werd vorig jaar mei geopend. De oude Coentunnel werd toen voor de renovatie gesloten. Rijkswaterstaat verwacht dat in 2019 ruim 180 duizend voertuigen per dag gebruik zullen maken van de tunnels.

[RG] Haase naar derde ronde dubbelspel

Robin Haase heeft samen met dubbelpartner Andre Begemann de derde ronde van Roland Garros bereikt. Het Nederlands-Duitse duo verraste het als tweede geplaatste Oostenrijks-Braziliaanse dubbel Alexander Peya en Bruno Soares in drie sets: 5-7, 6-4 en 6-4.

Haase en Begemann nemen het in de derde ronde op tegen de Argentijnen Maximo Gonzalez en Juan Monaco. Ook Jean-Julien Rojer staat in de derde ronde. Samen met Horia Tecau uit Roemenië plaatste hij zich daar donderdag al voor. Zij treffen Daniel Nestor uit Canada en Nenad Zimonjic uit Servië, de nummers drie van de plaatsingslijst.

Ronaldo slaat oefenwedstrijd Portugal over

Cristiano Ronaldo mist de eerste oefenwedstrijd van het Portugese team tegen Griekenland. De bondscoach van Portugal Paulo Bento wil geen risico nemen met de sterspeler. Ronaldo heeft de laatste maanden blessures gehad en heeft extra rust nodig voor het WK. Ook Real-ploeggenoot Pepe slaat de wedstrijd van zaterdag over.

Afgelopen zaterdag speelde Ronaldo nog wel met Real Madrid in de finale van de Champions League tegen Atletico Madrid. Bento heeft gezegd dat de aanvaller speciale aandacht krijgt om hem klaar te stomen voor het WK. Op 16 juni komen de Portugezen voor het eerst in actie op het WK tegen Duitsland.

[NBA] Shelly Sterling bevestigt verkoop Clippers

Los Angeles Clippers wordt definitief verkocht aan oud-Microsoft-baas Steve Ballmer. Shelly Sterling, de vrouw van de in opspraak geraakte eigenaar Donald Sterling, bevestigde vrijdag dat ze namens de stichting waar de Clippers in zijn ondergebracht een contract had getekend. Ballmer betaalt twee miljard dollar, omgerekend 1,47 miljard euro. Dat is een record voor een NBA-ploeg. Sterling kocht de ploeg in 1981 voor 12,5 miljoen dollar.

Ballmer probeerde vorig jaar ook al een NBA-ploeg te kopen. Toen maakte hij deel uit van een groep kopers die Sacramento Kings wilde kopen en daarna naar Seattle wilde verhuizen. Dat is hij met de Clippers niet van plan, bevestigde Ballmer. "Ik zal er alles aan doen om te zorgen dat de Clippers blijven winnen in Los Angeles."

De verkoop moet nog wel worden goedgekeurd door de NBA. Dat kan echter snel gaan omdat Ballmer vorig jaar al door de ballotagecommissie van de basketbalcompetitie is gekeurd als potentiële eigenaar. De NBA heeft nog niet gereageerd op de verkoop.

[Giro] Van Emden verlooft zich tijdens etappe

Jos van Emden heeft zich vandaag verloofd op een heel bijzondere manier. De Belkin renner stapte tijdens de klimtijdrit van de Giro d'Italia af om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Na het gehoopte "Ja" vervolgde Van Emden zijn weg. Met een 106e plaats in het klassement op bijna 3 uur van rozetruidrager Quintana zal deze romantische onderbreking een eventuele klassementswinst niet in de weg staan.

Het is niet ongebruikelijk dat renners een koers of etappe aangrijpen om een nieuwe stap in het leven te zetten. Johan Vansummeren vroeg in 2011, bijvoorbeeld, zijn vriendin ten huwelijk nadat hij Parijs-Roubaix had gewonnen. Maar om dit tijdens een etappe te doen maakt het moment er nog bijzonderder op.

Races volgen op Mario Kart TV

Met de lancering van Mario Kart 8 is ook de Mario Kart TV-site online gekomen. Op deze site kun je niet alleen je eigen replays terugkijken, maar ook die van anderen. Deze zijn vervolgens te delen via Facebook of Twitter.

De site laat standaard de nieuwste replays zien maar je kunt ook filteren op gamemodi, racebanen en personages. Mario Kart TV werkt ook op smartphones en tablets. De filmpjes die op YouTube worden geüpload zijn maximaal een minuut lang. Om een hele replay terug te kijken kun je ze opslaan op de Wii U.

Twijfel je over de game? Lees dan de FOK!-review. Bekijk hieronder alvast een filmpje.

Screenshots voor Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX

Er is eindelijk weer eens wat informatie naar buiten gekomen over de PlayStation 3-remake van Kingdom Hearts 2. Dit keer in de vorm van een lading screenshots. Helaas is de releasedate nog steeds niet vastgesteld en moeten we het doen met "Coming 2014."

Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX bevat alle extra's uit Kingdom Hearts II FINAL MIX en Kingdom Hearts Birth by Sleep FINAL MIX, welke nooit buiten Japan zijn verschenen. Daarnaast bevat het ook nog eens alles uit Kingdom Hearts Re:coded. Dit natuurlijk allemaal remasterd in HD.

Met dank aan TidusX voor de submit!

Kingdom Hearts 2.5Kingdom Hearts 2.5
Kingdom Hearts 2.5Kingdom Hearts 2.5
Kingdom Hearts 2.5
Kingdom Hearts 2.5
Kingdom Hearts 2.5Kingdom Hearts 2.5
Kingdom Hearts 2.5Kingdom Hearts 2.5
Kingdom Hearts 2.5Kingdom Hearts 2.5
Kingdom Hearts 2.5
Kingdom Hearts 2.5

Verkiezingsuitslag wijkt niet af

De officiële uitslag van de verkiezingen wijkt niet af van de voorlopige uitslag afgelopen zondag. Dat heeft de Kiesraad vrijdag bekendgemaakt in de Tweede Kamer. Het CDA blijft de winnaar met vijf zetels, gevolgd door D66 en de PVV met beide vier zetels. De opkomst bedroeg 37,2 procent.

In 9.352 stembureaus werden in totaal 4.782.251 stemmen uitgebracht. Opvallend was de constatering dat D66 een vijfde zetel ten koste van het CDA had kunnen vergaren als zij een lijstverbinding met de VVD waren aangegaan. Beide partijen hebben in Europees Parlement zitting in dezelfde liberale fractie. Dankzij de lijstverbindingen waren er nu restzetels te vergeven aan CDA, ChristenUnie-SGP en PvdA . 50Plus kwam 7.493 stemmen te kort voor een zetel.

"Al met al luidt het oordeel van de kiesraad dat er geen aanleiding is de betrouwbaarheid van de verkiezing in twijfel te trekken", zei voorzitter Henk Kummeling.

Wel wees Kummeling op een aantal onregelmatigheden. Veel kiezers hebben zich beklaagd over het uitbrengen van een volmachtstem. "Sommige kiezers gaven aan zelf niet te willen stemmen, maar wel een volmacht uit te brengen. De kieswetgeving staat dat echter niet toe." Om een volmacht uit te brengen moeten kiezers zelf ook stemmen.

Problemen deden zich ook voor met kiezers die een stem voor een ander uitbrachten, maar de kopie van het identiteitsbewijs waren vergeten. Deze kiezers brachten hun eigen stem uit, maar konden later niet alsnog bij volmacht stemmen. Ook hier deed het probleem zich voor dat kiezers in een keer twee stemmen moesten uitbrengen. "Hier zal aandacht voor moeten komen", oordeelde Kummeling.

De Tweede Kamer velt 5 juni nog een oordeel over de geldigheid van de verkiezingen en de door de Kiesraad vastgestelde uitslag.

Real Madrid bestraft vanwege racisme

De UEFA bestraft Real Madrid vanwege racistische uitlatingen van de supporters tijdens de halve finale van de Champions League tegen Bayern München. In de eerstvolgende thuiswedstrijd in Europees verband moeten twee vakken dicht blijven van Estadio Santiago Bernabeu.

In de gesloten vakken moet een spandoek met de woorden 'No to Racism' komen. De straf zal tijdens de poulefase van de Champions League worden uitgevoerd.

Real Madrid is niet de eerste club die wordt bestraft door de UEFA vanwege racisme. Zo moest Ajax eerder dit seizoen een deel van de tribune dichthouden na een beledigend spandoek dat werd getoond in de wedstrijd tegen Celtic.

Wenger verlengt tot 2017 bij Arsenal

Arsène Wenger is ook de komende drie seizoenen de trainer van Arsenal. Dat melden Britse media vrijdag. De Fransman heeft een akkoord bereikt over een verbintenis tot 2017 met de Londense club. De 64-jarige Wenger had een aflopend contract bij de club waar hij al sinds 1996 actief is.

Dit seizoen plaatste Wenger zich met een vierde plaats in de Premier League voor de zeventiende keer op rij voor de Champions League. Ook won Arsenal dit seizoen de FA Cup. In totaal won de trainer acht prijzen met de club.

Hockeyster Lidewij Welten toch mee naar WK

Hockeyster Lidewij Welten is door bondscoach Max Caldas toch opgenomen in zijn definitieve selectie. De speelster brak een kleine twee weken geleden een middenhandsbeentje in haar linkerhand. Op het WK speelt ze met een brace ter bescherming. Er wordt dagelijks gekeken of de aanvalster kan spelen. Het is nog niet zeker of ze zaterdag tegen Japan kan spelen.

Welten beschrijft de afgelopen periode als 'heftig en emotioneel'. "Met eerst bericht gebroken hand dus einde WK, vervolgens een kleine kans dat het toch haalbaar is en nu de beslissing dat ik mee ga. Ik ben dolblij en iedereen dankbaar die met mij de afgelopen dagen er alles aan heeft gedaan om mij speelklaar te krijgen."

Wilders mocht envelop Tweede Kamer gebruiken

PVV-leider Geert Wilders mocht een envelop van de Tweede Kamer gebruiken toen hij zijn omstreden anti-islamsticker naar de Saudische ambassadeur in Den Haag stuurde. Alle Kamerleden hebben te allen tijde het recht om briefpapier of enveloppen met het logo van de Tweede Kamer te gebruiken, heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vrijdag laten weten.

Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft het de Saudiërs extra gestoken dat de stickers van Wilders in een Tweede Kamer-envelop werden bezorgd. Saudi-Arabië zou een handelsboycot willen instellen tegen Nederland vanwege de stickeractie van Wilders.

Timmermans stuurde het afgelopen weekeinde een hoge ambtenaar naar Riyad om de kwestie te sussen, wat nog niet gelukt is. Timmermans gaat waarschijnlijk zelf binnenkort nog naar Riyad.

Wilders mocht envelop Tweede Kamer gebruiken
Wilders mocht envelop Tweede Kamer gebruiken (Foto: ANP)

Turkije verslaat Honduras in oefenduel

Honduras heeft zijn eerste oefenduel op weg naar het WK verloren. Het Midden-Amerikaanse land kreeg in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC met 2-0 klop van Turkije. Mevlüt Erdinç en Caner Erkin tekenden in de tweede helft voor de Turkse doelpunten in een duel dat vanwege blessurebehandelingen regelmatig stil lag.

Honduras doet voor de derde keer mee aan het WK. In 1982 speelde het land twee keer gelijk, in 2010 was er een remise. De overige duels verloor de ploeg. In Brazilië komt Honduras uit in een poule met Zwitserland, Ecuador en Frankrijk.

Hond bijt kat dood

Een hond heeft in het Gelderse Renkum een kat doodgebeten. Dat meldt de politie.

De dieren waren met elkaar in gevecht en het lukte de eigenaar van de hond niet de twee uit elkaar te halen. Daarop werd de politie gebeld. Toen de agenten arriveerden, bleek de kat al dood te zijn.

De hond is door de politie in beslag genomen, omdat het beest bij meer bijtincidenten betrokken zou zijn. Het Openbaar Ministerie bepaalt wat er verder met het dier gebeurt.

Toneelstuk over Edward Snowden in de maak

Het verhaal van de wereldberoemde Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is bewerkt tot een toneelstuk. Scriptschrijver Allard Blom (Piaf, Wat zien ik?!, Klaas Vaak) schreef het stuk en de regie in in handen van Dick van den Heuvel. Snowden, uitgevoerd door het nieuwe theatergezelschap F.C. De Volle Bak, gaat op 15 februari 2016 in première in de Leidse Schouwburg.

"Het leven van Snowden laat zich lezen als een thriller", zeggen de makers. Het stuk speelt zich af in de transitzone van het vliegveld Sjeremetjevo in Moskou, waar de klokkenluider zijn verhaal vertelt. Hij gaat in op zijn opvoeding, zijn teleurstelling in de Amerikaanse regeringen Bush en Obama en hoe hij op zijn plan is gekomen.

Snowden bracht een schat aan informatie over de National Security Agency naar buiten, nadat hij er had gewerkt. De omvang van de spionageactiviteiten van de Amerikaanse geheime dienst schokte de hele wereld.

Toneelstuk over Edward Snowden in de maak
Toneelstuk over Edward Snowden in de maak (Foto: ANP)

'Costa Concordia in Genua gesloopt'

Het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia wordt in de Italiaanse havenstad Genua gesloopt en niet in Turkije. De rederij, technici en de verzekeringsmaatschappijen hebben daarover overeenstemming bereikt.

Aan de sloop van het gevaarte hangt een prijskaartje van 100 miljoen euro, aldus de zakenkrant Il Sole 24 Ore op vrijdag. Turkije had aangeboden de sloop voor 40 miljoen te doen.

Het schip wordt eind juli door de firma Dockwise, een dochteronderneming van het Nederlandse Boskalis, naar wal gesleept. Daar hebben 100 mensen gedurende een jaar hun handen vol aan het gevaarte dat in januari 2012 voor de kust van het eiland Giglio verging. Bij het ongeluk verloren 32 opvarenden het leven.

'Costa Concordia in Genua gesloopt'
'Costa Concordia in Genua gesloopt' (Foto: ANP)

'Helft corporatiedirecteuren bereid in te leveren'

Bijna de helft van de bestuurders van woningcorporaties is bereid salaris in te leveren als daarom gevraagd zou worden. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van NRC Q en onderzoeksbureau Overheidinnederland.nl. Het grootste deel van hen zouden dan vijf en vijftien procent van zijn brutosalaris willen opofferen.

Zeven procent van de directeuren die ook tegen een lager salaris zou blijven werken, heeft zelfs geen problemen met een verlaging van twintig procent, aldus de onderzoekers. Ze baseren zich daarbij op gesprekken met 35 bestuurders, werkzaam bij een van de ruim zestig grootste Nederlandse woningcorporaties.

Iets meer dan een kwart van de bestuurders geeft echter aan resoluut te vertrekken, als ze er in verdiensten op achteruit zouden gaan. "Het salaris moet in verhouding tot de verantwoordelijkheden staan", antwoordt een van hen. Een ander zegt: "Ik verdien redelijk, maar voor minder ga ik geen tachtig uur in de week werken. Dan ga ik wel een andere baan zoeken."

Sinds dit jaar mogen bestuurders van corporaties niet meer dan 203 duizend euro per jaar verdienen. Afhankelijk van de omvang van een corporatie ligt dat plafond overigens lager. Ruim veertig procent van de directeuren verdient volgens die schaal meer dan toegestaan, zo meldde de NOS eind vorig jaar.

'KPMG door het stof'

Accountantsbureau KPMG heeft de belangen van zijn klanten, de maatschappij en de beroepsgroep als geheel geschaad. Dat heeft KPMG-bestuurder Marc Hogeboom woensdag gezegd op een accountantscongres. Hogeboom maakte namens KPMG 'oprechte excuses' aan zijn branchegenoten, meldt vaksite accountant.nl.

Hogeboom voorziet een flinke cultuurverandering bij het bureau, die al 'voor de aankondiging van de nieuwe topman Jan Hommen is ingezet'. KPMG gaat 'terug naar de basis, zonder uiterlijk vertoon, degelijk en met ingeprent plichtsbesef', liet Hogeboom zijn collega's in de branche weten. "Ons bestaansrecht ligt in onze vertrouwensrol voor de maatschappij".

KPMG liep de afgelopen maanden forse imagoschade op na een reeks vermeende fraudegevallen. Begin mei stapte bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen per direct op, naar eigen zeggen omdat de aandacht meer op hem was gefocust dan op het verandertraject waarmee KPMG bezig is. Hogeboom zei woensdag dat KPMG op het moment door 'wild water vaart waarvan de deining door onszelf is veroorzaakt'.

Van Breukelen wordt genoemd als de drijvende kracht achter een omstreden privébeleggersclub die jarenlang overhoop lag met de gemeente Blaricum. Daarnaast heeft KPMG mogelijk gefraudeerd bij de bouw van een nieuw hoofdkantoor in Amstelveen. Met voormalig ING-topman Jan Hommen wil KPMG het vertrouwen weer terugwinnen.

Marktplaats deelt telefoonnummers van onbekenden

Marktplaats verstrekt persoonsgegevens van anderen aan mensen die hun interactiegeschiedenis opvragen. Dat bevestigt Marktplaats na berichtgeving van De Correspondent vrijdag. Het verstrekken van deze gegevens is een schending van de privacyvoorwaarden van de website.

Journalist Douwe Schmidt van het online nieuwsplatform vroeg inzage in zijn eigen gegevens. Van 32 mensen met wie hij in twee jaar interactie had, kreeg hij het e-mailadres, de woonplaats en het IP-adres van hun internetverbinding. Van veertien mensen werd tevens het telefoonnummer vermeld.

Marktplaats zegt de situatie te betreuren. "Wij kunnen alleen maar keihard sorry zeggen", aldus een woordvoerder. In het privacybeleid van de website staat dat persoonsgegevens niet worden verstrekt aan derden 'zonder uitdrukkelijke toestemming'.

Een verzoek om persoonsgegevens komt volgens Marktplaats bijna nooit voor. Het verstrekken van de gegevens is daarom niet geautomatiseerd. De website huurt een privacyexpert in als er weer een aanvraag binnenkomt. "Op korte termijn kiezen we voor zekerheid door een tweede persoon mee te laten kijken bij dit soort verzoeken."

Marktplaats wil nog niet ingaan op een oplossing voor de lange termijn. "We gaan eerst onderzoeken wat het beste werkt om deze situatie te voorkomen."

In 2012 raakte het bedrijf ook in opspraak, toen Rejo Zenger van Bits of Freedom bij het opvragen van zijn Marktplaatsgeschiedenis eveneens contactgegevens van derden kreeg toegestuurd. "In beide gevallen is de afhandeling door dezelfde persoon gedaan", aldus de woordvoerder. "Helaas is twee keer dezelfde fout gemaakt. Ons beleid om grondiger te zijn met dit soort aanvragen, heeft onvoldoende gewerkt."

Watch_Dogs-patch voor pc aangekondigd

Zoals bekend heeft Watch_Dogs veel problemen, voornamelijk voor de pc-versie. Ubisofts technical director Sebastien Viard zegt dat er hard wordt gewerkt aan een patch. Hij noemt helaas nog geen concrete datum voor de patch.

Na alle marketing van de afgelopen twee jaar en het herhaaldelijke uitstel, is het een behoorlijke domper dat Watch_Dogs niet goed draait. Voor velen start het niet eens op. Vooral de pc-gamers met grafische kaarten van AMD hebben problemen, maar ook Nvidia-klanten klagen steen en been.

De bugs vallen uiteen in deze categorieën:

  • Inloggen bij Uplay is verplicht, maar de servers zijn niet bereikbaar.
  • De game crasht. Vaak.
  • Save games raken gecorrumpeerd. Je moet dus opnieuw beginnen.
  • SLI-configuraties werken niet. De game draait dus op één videokaart, ook al heb je er twee.
  • Multiplayer onbereikbaar bij tijd en wijle.
  • Game blijft hangen in het laadscherm.
  • Na je dood (ingame uiteraard) kunnen je wapens, items en skills verdwijnen.
  • Je reputatie gaat omhoog als je burgers doodschiet in hun auto.

Viard zegt dat programmeren voor de pc 'een onvoorstelbaar moeilijke taak' is. Hij adviseert pc-gebruikers om texture, anti-aliasing en de resolutie naar beneden bij te stellen.

Hij sluit met deze woorden: “Onze pc-programmers zijn op dit moment hard aan het werk aan een patch om jullie game-ervaring te verbeteren! Houd ons in de gaten "

Watch Dogs

Meerdere groepen waarnemers vast in Oost-Oekraïne

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) in Europa die aan het werk waren bij de Oost-Oekraïense stad Loehansk worden vermist. Dat heeft de OVSE vrijdag laten weten.

Het gaat om een andere groep waarnemers dan die maandag gevangen werd genomen door rebellen uit Slovjansk. Volgens de OVSE werden de vier waarnemers en een Oekraïense tolk donderdagavond door gewapende mannen staande gehouden in het stadje Severodonetsk, zo'n honderd kilometer ten noorden van Loehansk.

Een ander team van de OVSE, eveneens bestaande uit vier waarnemers, werd eerder deze week aangehouden door rebellen uit Slovjansk, een andere stad in Oost-Oekraïne die net als Loehansk in handen is van pro-Russische separatisten. Eerder vrijdag meldde het Duitse persbureau dpa op gezag van de separatisten dat die waarnemers waren vrijgelaten. De OVSE heeft dat echter nog niet bevestigd.

Wilders meer stemmen dan lijsttrekker De Graaff

PVV-voorman Geert Wilders heeft als lijstduwer voor de PVV in het Europees Parlement bijna driehonderdduizend voorkeursstemmen behaald. Daarmee haalt hij lijsttrekker Marcel de Graaff in. Dat heeft de Kiesraad vrijdag bekendgemaakt in Den Haag.

De PVV-voorman behaalde 290.239 stemmen, terwijl lijsttrekker De Graaff 276.680 stemmen kreeg. Wilders liet eerder al weten niet in het Europees Parlement te gaan zitten. Als lijstduwer staat hij zijn zetel af. Een lid van de Tweede of Eerste Kamer mag op dit moment niet tegelijk lid zijn van het Europees parlement.

VVD-prominent Hans Wiegel pleitte afgelopen week nog voor het opnieuw invoeren van het zogenoemde dubbelmandaat. Daarmee zou niet alleen de populariteit van het Europees parlement kunnen worden vergroot, maar zou ook het nationale geluid beter doorklinken in Europa.

Het verhaal van Enemy Front

Er is vandaag een story-trailer vrijgegeven van de nazi-knaller Enemy Front. Iets meer inhoud, iets meer actie, iets meer jeukende vingers!

Voor degenen die na Wolfenstein: The New Order nog meer willen komt over twee weken Enemy Front. Deze keer ben je een oorlogscorrespondent die de Duitsers doodt in naam van het verzet. Het zal voor de nazi’s echter weinig uitmaken of je hen doodt als soldaat, of als journalist. Hier is onze uitgebreide preview te vinden.

Enemy Front is 13 juni verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

[RG] Ook Radwanska al vroeg onderuit

Roland Garros is vrijdag in Agnieszka Radwanska opnieuw een geplaatste speelster kwijtgeraakt. De Poolse, als derde geplaatst, ging in de derde ronde in twee sets ten onder tegen Ajla Tomljanovic uit Kroatië: 4-6 en 4-6. Radwanska was na de uitschakeling van Serena Williams (1) en Na Li (2) de hoogstgerangschikte speelster in Parijs.

Kort na Radwanska kon ook Dominika Cibulkova haar koffers pakken. De verliezend finaliste van de Australian Open boog met tweemaal 4-6 voor Samantha Stosur uit Australië. Cibulkova was als negende geplaatst op het Parijse gravel, Stosur is de nummer negentien van de plaatsingslijst.

Simona Halep (4) is nu de speelster die het hoogste op de wereldranglijst staat. De Roemeense staat in de derde ronde. Ook Petra Kvitova (5), Jelena Jankovic (6), Maria Sharapova (7), Angelique Kerber (8) en Sara Errani (10) behaalden de derde ronde.

Simoncelli opgenomen in MotoGP Hall of Fame

De drie jaar geleden overleden motorcoureur Marco Simoncelli is vrijdag opgenomen in de Hall of Fame van de MotoGP. De wereldkampioen 250cc van 2008 liet in 2011 het leven na een ongeluk tijdens de Grand Prix van Maleisië. Super Sic is de 21e coureur die met de titel MotoGP-legende werd geëerd.

Simoncelli's vader Paolo was op het Italiaanse circuit Mugello, waar zondag geracet wordt, aanwezig bij de ceremonie. Valentino Rossi reed vrijdag tijdens de training al rond met de tekst '#thisisforSIC58' op zijn pak. Sic was de code waarmee Simoncelli tijdens de races werd aangeduid, 58 zijn racenummer.

Hockeymannen sluiten voorbereiding WK goed af

De Nederlandse hockeymannen hebben de laatste oefenwedstrijd voor het WK eenvoudig gewonnen. In twee keer twintig minuten werd Zuid-Afrika met 6-0 verslagen. Zondag staat voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass de eerste wedstrijd op het WK in Den Haag op het programma tegen Argentinië.

Constantijn Jonker scoorde twee keer voor Oranje. Wouter Jolie, Jelle Galema, Robbert Kemperman en Jeroen Hertzberger maakten de andere doelpunten. Donderdag wonnen de hockeymannen ook al van Zuid-Korea. Die oefenwedstrijd eindigde in 4-2.

Honda koopt zich niet in bij McLaren

Honda zal zich niet inkopen bij het Formule 1-team McLaren, zo heeft de Britse renstal laten weten. Het team uit Woking zal vanaf volgend seizoen voorzien gaan worden van krachtbronnen van het Japanse merk. Dit jaar wordt er nog gereden met Mercedes-motoren.

Recentelijk doken er geruchten op dat Honda meer wilde dan alleen motoren leveren, maar een woordvoerder van McLaren ontkent dit. "In tegenstelling tot wat in recente mediaberichten staat heeft Honda ons laten weten dat het niet van plan is zich in te kopen bij McLaren. Alle aandacht van Honda is gericht op de ontwikkeling van de nieuwe Formule 1-motor."

Oranjegekte

'Ik voel me kut, Aloysius.' Aloysius Kreukel keek niet van zijn krant op en reageerde droogjes op de woorden van zijn vrouw. 'En? Is hij nat?' Even was Teutje verbouwereerd, maar dan viel het kwartje.
'Nee, lul. Ik bedoel dat ik mezelf kut voel. Dat snap je toch wel?' Aloysius keek nu wel even op van zijn krant. 'Hoe komt dat dan, lieverd? Is het weer je maandelijkse migraine? Of heb je vanmorgen in de spiegel gekeken?' Teutje keek een beetje vuil naar haar man.

Schreeuw van De Leeuw rond Donders-juichpakken

Paul de Leeuw gaat vrijdagochtend los op het verwijderen van alle verwijzingen naar Roy Donders' juichpakken in Barneveld. Marktketen Jumbo besloot de affiches weg te halen, omdat gelovige winkelbezoekers aanstoot namen aan de slogan 'We geven ze op hun Donders'. Die zou verwijzen naar de duivel.

"Ik stel voor nationale kippen plus eieren boycot. Zal ze leren! Roy is onze Jezus van de smaak!", schrijft de presentator en cabaretier op Twitter. "Hoe vaak dacht ik niet bij het zien van Jezus aan 't kruis: had hij maar een huispak aan kunnen trekken van Roy Donders plus een worstenbroodje."

Donders, zelfbenoemd Stylist van het Zuiden, heeft een eigen realitysoap op RTL 5. Daarin is te zien dat hij aan de lopende band worstenbroodjes met spek naar binnen werkt en huispakken verkoopt. Hij ontwierp de daarop gebaseerde juichpakken voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. De pakken zijn inmiddels uitverkocht.

Tweede Kamervoorzitter wijst media op taak Europa

Het is de taak van de 26 nieuwe Nederlandse Europarlementariërs en de media om Europa beter onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Dat zei Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg vrijdag in de Tweede Kamer na de bekendmaking van de definitieve verkiezingsuitslag van de Europese verkiezingen door de Kiesraad.

"Een groot deel van de kiesgerechtigden koos er vorige week voor geen invloed uit te oefenen op de koers die in het Europees Parlement wordt gevaren," constateerde Van Miltenburg. "Ik zie hier een taak voor de 26 nieuwe Europarlementariërs en de media."

Man springt met kind van flat

In Tilburg is een man met een kind van een flat gesprongen. Dat meldt de poltie. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Mogelijk gaat het om zelfmoord.

Het incident gebeurde even voor het middaguur aan de Sibeliusstraat in de Brabantse plaats. De hulpdiensten zijn inmiddels ter plaatse. Volgens de politie vertoont de man geen tekenen van leven meer. Het kind is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het met het kind is, is niet bekend.

'Coke en hoeren doen Britse economie groeien'

Prostitutie en drugshandel leveren de Britse economie een stimulans op van tien miljard pond (12,3 miljard euro). Dat blijkt uit een berekening van het Britse bureau voor de statistiek (ONS), zo meldt zakenkrant Financial Times vrijdag. Prostituees doen verhoudingsgewijs de grootste duit in het zakje, aldus de statistici.

Het ONS maakte de berekening omdat de Britten vanaf september ook de illegale economie - smokkel niet meegerekend - willen opnemen in de economische groei. Het meerekenen van prostitutie zou de economie daardoor met 5,3 miljard pond doen groeien, terwijl drugshandel 4,4 miljard pond aan het bruto binnenlands product toevoegt.

Volgens een berekening van het ONS zou Groot-Brittannië een kleine 61 duizend prostituees hebben, die elk wekelijks 25 klanten afwerken. Een Britse lichtekooi zou gemiddeld 67 pond per klant vragen, zo verklaren de statistici het totaalbedrag. Ook zijn er ongeveer 38 duizend heroïneverslaafden, die jaarlijks voor 754 miljoen pond aan verdovende middelen gebruiken.

Naast het meerekenen van prostitutie en drugshandel maakt het Britse statistiekbureau nog een aantal aanpassingen op de rekenmethode. Zo worden mensen die hun eigen huis bouwen - in plaats van een aannemer in de hand te nemen - ook opgenomen in de economie. Door de nieuwe rekenmethode groeit het bbp in totaal met 33 miljard, ongeveer 2,3 procent.

Trouwfoto Kim en Kanye vestigt record op Instagram

De trouwfoto van Kim Kardashian en Kanye West heeft voor een recordaantal likes gezorgd op Instagram. De foto, die drie dagen geleden werd gedeeld door de realityster, had vrijdagochtend al 1,95 miljoen likes.

Het showbizzkoppel verslaat daarmee Justin Bieber. De 20-jarige zanger schraapte tot nu toe 1,82 miljoen likes bij elkaar voor een foto waarop hij zijn ex Selena Gomez omhelst. Hij deelde dat kiekje vijf maanden geleden.

De 33-jarige Kardashian beloofde de 36-jarige West zaterdag eeuwige trouw in Florence. De eerste officiële kiekjes van de trouwerij verschenen dinsdag online.

'Nederland van strafbankje Europese Commissie'

Nederland mag na vijf jaar het Europese strafbankje weer verlaten omdat het begrotingstekort sneller daalt dan voorzien. Dat advies geeft de Europese Commissie maandag, zo weet de Volkskrant vrijdag al te melden. Naast Nederland worden nog vijf andere landen van de Europese Unie uit de 'excessieve tekortprocedure' ontslagen.

De voordelen van dat advies zijn vooral van politieke aard, zo meldt de ochtendkrant. Zo zou Brussel minder toezicht gaan houden op de Nederlandse begroting en hoeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) minder vaak plannen en besluiten aan de commissie voor te leggen. Ook laat het zien dat het met Nederland financieel de goede kant op gaat.

Nederland kwam eind 2009 op het strafbankje terecht, toen het begrotingstekort vanwege de crisis flink omhoog schoot naar vijf procent. Dat is veel hoger dan de drie procent die is toegestaan vanuit Brussel. Eind maart werd echter bekend dat het begrotingstekort inmiddels is afgenomen tot 2,5 procent van het bruto binnenlands product.

De commissie verwacht dat het tekort volgend jaar bovendien verder afneemt naar 1,8 procent, waarmee de overheidsbegroting structureel gezond is. De ministers van financiën van de Europese Unie nemen het advies van de commissie naar verwachting op 20 juni over. Ook Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken en Slowakije zijn weer gezond.

Stadionconcert Waylon en Ilse niet in gevaar

Waylon en Ilse DeLange staan volgende maand gewoon samen in het FC Twente-stadion. De meningsverschillen gaan niet verder dan op het creatieve vlak, benadrukt Waylons management vrijdag tegen Novum Nieuws. De zanger schitterde de afgelopen week door afwezigheid naast Ilse, die solo of met een andere zanger optrad als The Common Linnets. Dat zorgde voor de nodige speculaties.

"Het concert op 21 juni gaat, wat hem betreft, uiteraard gewoon door. Zoals Waylon ook in zijn reactie heeft genoemd", aldus zijn manager. De zanger liet woensdag weten dat The Common Linnets een project is van Ilse en zich alleen aan The Common Linnets te willen verbinden op basis van 'creatieve gelijkwaardigheid'. "Ilse en ik hebben daar lang over gesproken, maar zijn er nog niet uitgekomen."

De geruchten dat het persoonlijk niet meer botert tussen de twee, wijst de zegsvrouw van de hand. Waylon 'respecteert Ilse enorm en zal dat altijd blijven doen' en is trots op wat ze bereikt hebben op het Songfestival'. "Hij weet dat ze in goed gezelschap verkeert en het succes van The Common Linnets zeker kan gaan uitbouwen."

De Lange zit inderdaad niet stil. Ze werkt aan nieuwe nummers met onder anderen gitarist en producer JB Meijers, laat laatstgenoemde vrijdag weten via Twitter. "Meer liedjes schrijven met The Common Linnets", schrijft hij. Waylon is momenteel druk met zijn album Heaven after Midnight, dat in september verschijnt.

Moeder verkrachtingsslachtoffer India afgetuigd

Een Indiase vrouw wier dochter is verkracht is afgetuigd door drie mannen, omdat ze weigerde de aangifte bij de politie in te trekken. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. De vrouw verkeert in kritieke toestand.

De vrouw werd belaagd in de deelstaat Uttar Pradesh. De mannen volgden de vrouw een veld in en sloegen haar daar in elkaar. Een van de daders is de vader van de man die de dochter van de vrouw zou hebben verkracht.

Eerder deze week kwam India opnieuw in het nieuws vanwege een groepsverkrachting, die aan twee meisjes het leven kostte. Inwoners van het dorp Katra, in de deelstaat Uttar Pradesh, zagen de lichamen van de twee slachtoffers, zussen van 14 en 15 jaar oud, woensdag in een mangoboom hangen. Uren eerder waren ze verdwenen. Ze hadden hun huis verlaten om in het veld hun behoefte te doen, maar keerden niet terug. Uit autopsie bleek dat ze waren verkracht en gewurgd voor ze in de boom werden gehangen. De politie heeft vier verdachten aangehouden, onder wie twee agenten.

Huis VS spreekt zich uit voor medicinale wiet

De Amerikaanse regering moet zich niet bemoeien met het marihuanabeleid van staten waar het gebruik van medicinale wiet is gelegaliseerd. Het Huis van Afgevaardigden nam vrijdagochtend een wetsvoorstel van die strekking aan. De Senaat moet zich nog over het voorstel buigen.

Het voorstel was van de hand van Dana Rohrabacher, een Republikein uit Californië, de eerste staat waar medicinale marihuana werd gelegaliseerd. Inmiddels is in bijna de helft van de vijftig staten wiet voor medicinale doeleinden verkrijgbaar.

"De publieke opinie verandert", zei Rorhabacher. Hij verwees naar een recent onderzoek van Pew, waarin 61 procent van alle Republikeinen aangaf voor medicinale marihuana te zijn. Democraten en mensen die zich niet met een politieke partij identificeren zijn in nog grotere mate voorstander.

Bomexplosie in Noord-Iers hotel

Een brandbom heeft zware schade veroorzaakt in de lobby van een hotel in het Noord-Ierse Londonderry. Dat melden lokale media. Het explosief werd donderdagnacht door een gemaskerde man naar binnen gegooid. Er vielen geen slachtoffers, omdat de hotelgasten door kordaat optreden van hotelmedewerkers binnen tien minuten werden geëvacueerd.

Het explosief ontplofte toen bommenruimers bezig waren de bom met behulp van een robot onschadelijk te maken. Door de explosie werd flinke schade toegebracht aan de lobby van de Everglades, een van de oudste hotels in Londonderry, de tweede stad van Noord-Ierland.

De gemaskerde man wierp volgens een getuige een tas met het explosief naar de receptie en waarschuwde de aanwezigen dat ze dertig minuten de tijd hadden om weg te komen. Op dat moment lagen veel hotelgasten net in bed.

Radicalen van de IRA worden verantwoordelijk gehouden voor de aanslag. De meeste leden van de IRA zwoeren in 2005 het geweld af. Meerdere splintergroeperingen en radicale facties blijven ondertussen proberen met aanvallen en aanslagen de eenheidsregering van katholieken en protestanten te ondermijnen.

Waarnemers OVSE vrijgelaten in Oost-Oekraïne

Separatisten in Oost-Oekraïne hebben vier waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrijgelaten. Dat meldt het Duitse persbureau dpa vrijdag op gezag van de separatisten. De OVSE heeft de vrijlating van haar werknemers nog niet bevestigd.

De waarnemers werden eerder deze week ontvoerd bij Loehansk, een stad die in handen is van pro-Russische opstandelingen. Volgens dpa is de waarnemers te verstaan gegeven niet meer in de buurt van Loehansk te verschijnen zonder dat vooraf aan te geven.

Tien kilometer file voor ingang Efteling

Dagjesmensen die op weg zijn naar de Efteling zorgen vrijdagochtend voor behoorlijk wat drukte op de wegen richting het attractiepark. Op de A59 staat een kilometerslange file vanaf knooppunt Hooipolder, meldt de ANWB.

Vanwege het mooie weer en de extra vrije dag dankzij Hemelvaart, hebben veel gezinnen voor een dagje vertier in het park gekozen. Ze waren alleen niet de enige die op dat idee kwamen, aldus de ANWB. Rond 11.00 uur stond er een file van tien kilometer, op de aansluitende N261 stond in beide richtingen nog eens drie kilometer file.

League of Legends komt met One For All: Mirror Mode

Sinds gister is er bij League of Legends een nieuwe modus beschikbaar. In One For All: Mirror Mode zullen twee teams met dezelfde champion spelen op één lane.

In deze nieuwe modus kiest elke speler een champion en zal er vervolgens uit deze tien willekeurig een champion gekozen worden. Mocht er een meerderheid zijn voor één bepaalde champion, dan zal deze automatisch gekozen worden. De nieuwe modus is beschikbaar tot 8 juni.

Nieuwe gameplaybeelden EA UFC

EA UFC is binnenkort beschikbaar en er zijn nieuwe gameplaybeelden uitgebracht door EA Canada. Ditmaal zien we een match tussen Ronda Rousey VS Miesha Tate.


In de video wordt uitgelegd hoe submissions in de game werken. Deze zijn behoorlijk verschillend ten opzichte van UFC Undisputed 3. Ook is er nu officieel aangekondigd dat vanaf 3 juni een demo beschikbaar zal zijn voor zowel de PlayStation 4 als de Xbox One. In deze demo kun je kiezen uit Jon Jones of Alexander Gustafsson.

Veel meer scholieren doen staatsexamen

Het aantal scholieren met een beperking dat staatsexamen doet, is in de afgelopen vier jaar bijna verdubbeld. In 2010 deden zo'n tweeduizend leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) staatsexamen, dit jaar zijn dat er al 3600. Dat bevestigt een woordvoerder van het College voor Examens (CvE) na berichtgeving hierover in Trouw.

Oorzaak van de stijging is volgens het ministerie van Onderwijs en het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (Lecso) de investering van de overheid in scholen met speciaal onderwijs. Hierdoor kunnen meer leerlingen examen doen.

De stijging is opmerkelijk omdat de overheid eigenlijk wil dat leerlingen in het speciale onderwijs juist meedoen met de gewone examens. Dit jaar maakten slechts twee vso-scholen gebruik van die mogelijkheid. Een woordvoerder van het ministerie zegt in Trouw dat er meer scholen geïnteresseerd maar die wachten nog de ervaringen van de eerste twee scholen af.

Bij staatsexamens is er ruimte voor speciale omstandigheden, zoals afgezonderd op de gang een examen maken. Die zijn er overigens ook voor reguliere examens, benadrukt het CvE. Zo is er bijvoorbeeld een brailleversie voor blinde leerlingen.

Ook scholieren die in eerste instantie zakken voor hun normale examen en volwassenen kunnen overigens staatsexamen doen, maar die zijn niet meegenomen in telling.

Contactverbod 'treiterjournalist' na aanval op Pitt

De journalist die woensdagavond Brad Pitt aanviel op de rode loper mag voorlopig niet bij hem in de buurt komen. Er is met spoed een tijdelijk contactverbod tegen hem uitgevaardigd, laat de politie van Los Angeles weten. De maatregel kan op verzoek van Pitt met een maand worden verlengd.

De dader van aanval is Vitalii Sediuk, die bekendstaat om zijn fratsen op de rode loper. De Oekraïense journalist gaf eerder Will Smith uit het niets een kus en kroop onder de jurk van actrice America Ferrera. Hij klom vorig jaar op het Grammy-podium tijdens de ceremonie. Sediuk werd na zijn aanval op Pitt in de cel gezet.

De journalist lijkt er dit keer niet zonder stevige straf vanaf te komen. Zijn Grammy-actie leverde hem namelijk een proeftijd van drie jaar op en die heeft hij met zijn recente stunt overtreden. Hij werd onlangs al ontslagen door zijn werkgever, nadat hij onder Ferrera's jurk was gekropen.

Jóhannsson tot 2018 bij AZ

Aron Jóhannsson heeft zijn contract bij AZ verlengd. De 23-jarige spits is tot 2018 verbonden aan de Alkmaarders. Dat meldt de club vrijdag. De Amerikaan van IJslandse afkomst speelt sinds begin vorig jaar bij AZ en had al een contract tot 2017. Op dit moment is Jóhannsson met het Amerikaanse team in voorbereiding op het WK.

Volgens technisch directeur Earnest Stewart is Jóhannsson een van de steunpilaren van AZ. "Met dit nieuwe contract willen we hem belonen voor zijn goede prestaties. Het is knap dat hij in zijn eerste volledige seizoen direct clubtopscorer is geworden." Jóhannsson scoorde dit seizoen zeventien keer in 32 competitiewedstrijden.

Sheringham spitsentrainer bij West Ham

Teddy Sheringham keert als spitsentrainer terug bij West Ham United. Dat meldt de club. De 48-jarige voormalig spits van Engeland speelde van 2004 tot 2007 al bij de club. Hij scoorde toen dertig keer in 48 wedstrijden. Sheringham kwam in zijn 25 jaar lange carrière verder onder meer uit voor Manchester United en Tottenham Hotspur.

Sheringham werd door coach Sam Allardyce persoonlijk gevraagd. "Ik weet alles van West Ham. Ik ken de omgeving, dus het was onmogelijk om het aanbod van Allardyce af te slaan", laat de Engelsman weten.

Als spitsentrainer moet Sheringham ervoor zorgen dat West Ham meer gaat scoren. Afgelopen seizoen werd er in 38 wedstrijden slechts veertig keer gescoord door de club uit de Premier League.

[NBA] Spurs aan hand van Duncan op drempel finale

San Antonio Spurs is een zege verwijderd van de finale van de NBA. De Texaanse ploeg won donderdag in eigen huis met 117-89 van Oklahoma City Thunder in de Western Conference Final. De Spurs namen door de zege een 3-2 voorsprong in de best-of-sevenreeks.

Tim Duncan was met 22 punten de topscorer bij de Spurs. De forward was ook goed voor twaalf rebounds, waarvan tien verdedigende. Alleen Kevin Durant van Oklahoma City scoorde meer punten. Hij kwam tot 25.

De winnaar van de ontmoeting tussen San Antonio en Oklahoma City strijdt in de NBA-finale tegen de beste ploeg uit de Eastern Conference. Daar staat Miami Heat met 3-2 voor tegen Indiana Pacers.

Japanse schaatsers naar Nederlands team

Het Nederlandse schaatsteam New Balance heeft zich versterkt met drie Japanse talenten. Nana Takagi, Saori Toi en Shane Williamson zullen vanaf 16 juni uit gaan komen voor het team dat geleid wordt door Johan de Wit en Arjan Samplonius. Bovendien komt coach Toshiaki Imamura mee, alsmede sponsor Nidec Sankyo.

De KNSB zegt bij monde van directeur Arie Koops blij te zijn met deze ontwikkeling. "Wij juichen het initiatief van Team New Balance toe. Het is goed om te zien dat de ploeg de eerste stappen zet in de verdere internationalisering van de schaatssport."

SP verdient een kans in Amsterdam

Van de duizend en één Fok!-ers vindt 56 procent dat de SP mee moet doen in de Amsterdamse coalitie. 34 procent van de polldeelnemers vindt het geen goed idee en 10 procent heeft daar een heel ander idee over.

Die ideeën variëren van het compleet afschaffen van lokale politiek en alleen nog maar provinciale politiek voeren tot vormen van een 'links blok' waar de grote verliezer PvdA toch weer mee doet samen met GroenLinks, SP en PvdD.

Er blijkt vooral veel wantrouwen naar de VVD uit de reacties. Dit komt ook terug in het beeld van de Amsterdamse uitslagen terug waarin de VVD verlies leed en ook op zes zetels uitkwamen. GroenLinks, dat wegliep uit de coalitieonderhandelingen, leed ook verlies.

Christenen verbannen juichpak uit supermarkt

Relikneuzen hebben zich weer van hun beste kant laten zien in Barneveld. In de plaatelijke Jumbo supermarkt van het Gelderse dorp zijn alle verwijzingen naar het 'juichpak' van Roy Donders verwijderd. Niet omdat het pak er niet uit ziet en volkomen smakeloos is, maar vanwege religieuze redenen: het godsvruchtige publiek zou aanstoot nemen aan de 'duivelse' achternaam van de wereldberoemde Brabander.

Vooral de actieslogan 'we geven ze op hun donders' viel helemaal verkeerd bij de reliegekkies. Het dorp was te klein. Posters, bordjes en flyers werden dan ook halsoverkop uit de supermarkt verwijderd. En God zag dat het weer goed was.

Het hoofdkantoor van Jumbo is het eens met God en staat achter de beslissing van de filiaalhouder. "Als klanten klachten hebben vanwege een bepaalde geloofsovertuiging, kan ik me goed voorstellen dat daar iets aan gedaan wordt", aldus directeur Frits van Eerd

'Veel Russische troepen weg bij grens Oekraïne'

Rusland heeft de meeste troepen die gestationeerd waren bij de grens met Oekraïne teruggetrokken. Dat hebben bronnen bij het Amerikaanse ministerie van defensie gezegd. De Verenigde Staten en de NAVO zeiden de afgelopen weken dat Rusland zo'n veertigduizend troepen naar de grens met Oekraïne had gestuurd.

Volgens de bronnen zijn er nog zeven bataljons bij de grens gestationeerd, wat neerkomt op enkele duizenden militairen. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel ging niet in detail in op vragen van journalisten, maar noemde de terugtrekking wel bemoedigend. "Ze zijn niet waar ze moeten zijn en dat zal pas zo zijn als alle troepen die een paar maanden geleden bij de grens werden gestationeerd daar weg zijn", aldus Hagel.

Personeel UPS Amsterdam in staking

Werknemers van UPS in Amsterdam zijn vrijdag aan het staken. Het personeel wil onder meer hogere lonen in de transportsector. Dat heeft bestuurder van FNV Bondgenoten Egon Groen vrijdag via Twitter gemeld.

Wie vrijdag in Amsterdam en omgeving een pakketje verwacht, moet mogelijk nog even geduld hebben. "No pakjes today", aldus Groen.

Naast hogere lonen willen de stakers dat er wat wordt gedaan aan de 'verdringing' van Nederlandse werknemers door arbeidskrachten uit Oost-Europa. Transportbedrijven kiezen vaak voor werknemers uit die landen omdat ze goedkoper zijn.

Werknemers in de transportsector zijn kwaad omdat ze vinden dat de werkgevers weigeren te onderhandelen. De werkgevers vinden juist dat praten vanwege de harde eisen van de bonden geen zin heeft.

'Islamsticker verstuurd in envelop Tweede Kamer'

De Saoedi's zijn nog steeds niet blij met Nederland. Het steekt het islamgekke land namelijk dat de beruchte sticker die Geert Wilders naar de Saoedische ambassade verstuurde, in een envelop van de Tweede Kamer zat. Dit zou de suggestie wekken dat sticker niet alleen van de alleenheerser van de PVV afkomstig is, maar de goedkeuring van het volledige kabinet draagt.

Dit werd gemeld door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Timmermans:"Ik denk niet dat hier nog verwarring over bestaat bij Saoedische autoriteiten, maar het wordt wel beschouwd als een affront". Het is dan ook zeer ongebruikelijk dat politieke partijen doodleuk de enveloppen van de Tweede Kamer gebruiken, volgens een persvoorlichter. Ze hebben namelijk gewoon hun eigen postpapier. Het is niet helemaal duidelijk of het enig lid van de PVV ook briefpapier van de Tweede Kamer voor de begeleidende brief heeft gebruikt. De PVV wil daar niet op reageren.

De vergevingsgezinde Saoedi's staan, op hun beurt, niet bepaald te trappelen om de diplomatieke rel uit de wereld te helpen. Eerst moeten er allerlei haatbaarden gerust gesteld worden. In de regio staat het land bekend als 'hoeder van de Islam' en dit nemen ze uiterst serieus.

Timmermans wil zo snel mogelijk richting Saoedi-Arabië om duidelijk te maken dat Wilders op persoonlijke titel handelde. Officieel is er nog geen handelsboycot, maar de minister hoort steeds vaker dat Nederlandse bedrijven worden overgeslagen bij het uitdelen van contracten. Er staat ongeveer 2,2 miljard exportgeld op het spel.

De verdediging van Wilders is de gebruikelijke mantra: hij vindt het onaanvaardbaar dat het Arabische land serieuze handelsmaatregelen overweegt. "Dit is een frontale aanval op onze vrijheid van meningsuiting. We mogen ons niet monddood laten maken door een barbaars land dat het woord mensenrechten niet eens kan spellen."

Timmermans wees er fijntjes op dat Nederland al jaren met Saoedi-Arabië in dialoog is over mensenrechten. Door de actie van het langstzittende Kamerlid lijkt deze deur echter te zijn dichtgegooid. Voordat er weer kan worden gesproken over dit gevoelige onderwerp dient eerst 'de rotzooi van Geert Wilders' opgeruimd te worden, aldus Timmermans.

Boetes voor sjoemelende truckers fors verhoogd

Vrachtwagenchauffeurs die sjoemelen met de arbeids- en rusttijden krijgen vanaf zaterdag een hogere boete als ze worden betrapt. Wie te lang achter het stuur blijft zitten riskeert een prent van 1500 euro in plaats van 550 euro. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport vrijdag.

Ook transportbedrijven worden harder aangepakt. Waar ze tot nu boetes van 1300 of 2200 euro kregen voorgeschoteld, is dat vanaf zaterdag 4400 euro. Vorig jaar knoeide ongeveer twintig procent van de chauffeurs met de registratie van rij- en rusttijden.

Volgens de inspectie gebruiken truckers diverse methodes om met de tijden te rotzooien. Hierdoor komt niet alleen de gezondheid van chauffeurs in gevaar maar ook de verkeersveiligheid. Ook leidt fraude met de tachograaf tot oneerlijke concurrentie.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO steunen het initiatief om de boetes te verhogen. "Gezien de ernst van de feiten zijn deze verhogingen op zijn plaats en is een harde aanpak gewenst", zeggen de organisaties in een gezamenlijke verklaring.

Jongens laveloos van bootje gehaald

Vier jongens zijn donderdagnacht onwel geworden op een boot in de jachthaven van het Gelderse Heerewaarden. Vermoedelijk waren ze door overmatig drugs- en alcoholgebruik ingestort, meldt de politie.

De hulpdiensten waren massaal uitgerukt voor de jongens. Behalve ambulances was ook de brandweer en een traumahelikopter opgeroepen. De politie onderzoekt wat zich precies heeft voorgedaan. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekendgemaakt.

Google komt met 'vergeet me'-formulier

Internetgigant Google heeft een formulier op zijn website geplaatst waarin gebruikers een aanvraag kunnen indienen om gegevens over henzelf uit de zoekresultaten te laten verwijderen. Het Europees Hof van Justitie oordeelde eerder deze maand dat internetgebruikers in sommige gevallen het recht hebben 'om vergeten te worden'.

De zoekmachine moet daarom links naar verouderde, irrelevante informatie uit zijn zoekresultaten verwijderen. Mensen die vergeten willen worden moeten hun persoonsgegevens invullen en ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs versturen. Google benadrukt dat elke aanvraag apart wordt behandeld.

Google is nog in overleg met privacywaakhonden in verschillende Europese landen en de procedure om vergeten te worden kan dan ook nog veranderen, aldus de techgigant.

'Ex-CEO Microsoft koopt Los Angeles Clippers'

Voormalig Microsoft-topman Steve Ballmer gaat het Amerikaanse basketbalteam Los Angeles Clippers kopen voor omgerekend 1,47 miljard euro. Hij heeft een deal bereikt met Shelly Sterling, de echtgenote van de in opspraak geraakte teameigenaar Donald Sterling. Dat heeft een bron die bekend is met de gesprekken gezegd tegen persbureau AP. De overeenkomst moet nu worden voorgelegd aan de NBA, de Amerikaanse basketbalbond.

Shelly Sterling, die de helft van het team bezit, voerde de onderhandelingen na de gewraakte uitspraken van haar man. In een geluidsopname die vorige maand openbaar werd is te horen hoe Donald Sterling zijn vriendin vraagt geen zwarte mensen mee te nemen naar wedstrijden van zijn team of met ze op de foto te gaan. Aanleiding voor het verzoek was een foto van Sterlings vriendin samen met basketballegende Magic Johnson. In een interview dat hij later gaf maakte Donald Sterling het er niet beter op. Hij opperde dat Johnson niet genoeg heeft gedaan voor etnische minderheden en verwees meermaals naar het feit dat de ex-basketballer seropositief is. Ballmer sprak zondag ruim een uur met Shelly Sterling, die de helft van het team bezit, aldus de bron. De vraag is nu of haar echtgenoot akkoord gaat met de verkoop. "Ze gaan zijn vijftig procent niet verkopen zonder zijn goedkeuring", zei de bron.

Een advocaat van Donald Sterling zegt dat zijn cliënt er niet over piekert om het team te verkopen. "Sterling verkoopt het team niet", zei advocaat Bobby Samini. "Dat is zijn standpunt. Hij verkoopt niet." Deze verklaring staat haaks op een brief van vorige week van een van Sterlings advocaten, die in handen is van AP. "Donald T. Sterling machtigt Rochelle Sterling om met de NBA alle zaken af te handelen aangaande de verkoop van de Los Angeles Clippers", stond er in de brief. Onderaan de brief stond dat hij 'gelezen en goedgekeurd' was door Donald Sterling, met diens handtekening erbij. Volgens Samini is zijn cliënt teruggekomen op zijn eerdere brief vanwege 'het gedrag van de NBA'. De teameigenaren in de bond stemde eind april ervoor om Sterling voor het leven te verbannen uit de NBA en legde hem een boete van 1,83 miljoen euro op. Voor dinsdag staat nog een bijeenkomst van de clubeigenaren gepland. Daar moet worden besloten of Sterling zijn team wordt ontnomen, omdat hij de competitie schade heeft berokkend. Volgens de regels van de NBA kan deze drastische stap worden genomen, als driekwart van de clubeigenaren voor stemt. Het is onduidelijk of deze stemming doorgaat, nu Ballmer een deal heeft gesloten met Shelly Sterling.

'Siemens schrapt nog eens 11.600 banen'

Siemens wil 11.600 banen schrappen in een poging de kosten met een miljard euro te verlagen. Dat zei topman Joe Kaeser in gesprek met investeerders, zo meldt financieel persbureau Bloomberg vrijdag. Kaeser bevestigt daarmee de recente berichten van Duitse media over een nieuw massaontslag bij het Duitse technologiebedrijf.

De ontslagronde volgt op een vorig jaar aangekondigde reorganisatie, waarbij wereldwijd al vijftienduizend banen verdwenen. Over de plannen van Siemens werd vorige week al geschreven door het Duitse tijdschrift Wirtschaftswoche, dat toen sprak over tienduizend ontslagen. Bij Siemens werken een kleine 360 duizend mensen.

Kaeser is al sinds zijn aantreden als topman in augustus vorig jaar bezig met het verhogen van de winstgevendheid bij Siemens. Het Duitse bedrijf liet begin deze maand al weten een nieuwe herstructurering te willen doorvoeren om de concurrentie beter aan te kunnen. Hoeveel banen daarbij zouden verdwijnen, liet het bedrijf toen niet weten.

Ontwikkelaar Warhammer is niet meer

Electronic Arts heeft ontwikkelaar Mythic Entertainment gesloten. Mythic Entertainment kennen we onder andere van Dark Age of Camelot en Warhammer Online

Electronic Arts geeft de volgende reden voor het sluiten van de studio: ''We are closing the EA Mythic location in Fairfax, Virginia, as we concentrate mobile development in our other studio locations. We are working with all impacted employees to provide assistance in finding new opportunities, either within EA or with other companies via an upcoming job fair.''

De laatste game van Mythic Entertainment was de mobile reboot van Dungeon Keeper, welke erg slecht is ontvangen. 

Warhammer Online-spelers krijgen kado (Foto: Novum)

Budget jeugdhulp en jeugdzorg verhoogd

Gemeenten krijgen 330 miljoen euro meer dan eerder gepland voor de uitvoering van taken binnen de jeugdhulp en jeugdzorg, die vanaf 1 januari op hun bordje komen te liggen. Dat blijkt uit de vaststelling van het definitieve budget door de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).

In de laatste begroting vorig jaar december kregen de gemeenten nog ruim 3,5 miljard euro. Dat is nu verhoogd naar zo'n 3,9 miljard euro. "Nu de cijfers definitief zijn, zien we ook dat de korting in 2015 beperkt is, zo'n 3 procent. Hierdoor kunnen gemeenten en jeugdzorginstellingen verantwoorde afspraken maken", aldus Van Rijn.

'Red Dead Redemption sequel in de maak'

Er is een grote kans dat de sequel van Red Dead Redemption in de maak is. Door de zeer sterke verkoopcijfers (dertien miljoen) verwachten veel gamers al een sequel, maar uitspraken van CEO Strauss Zelnick versterken deze verwachtingen.

Zelnick noemt Red Dead Redemption namelijk geen eenmalig optreden, maar een permanente franchise voor Take-two. Hij noemt Red Dead Redemption in hetzelfde rijtje als Grand Theft AutoBorderlands en NBA: ''I pretty much know the ones that I can assure you are permanent. It's obvious that GTA is a permanent franchise as long as we keep delivering this incredible quality; it seems quite obvious that Red Dead is a permanent franchise, again with the same caveat, or Borderlands, for example, and NBA and others.''

Red Dead Redemption stamt alweer uit 2010. Of er daadwerkelijk een sequel in de maak is, is nog afwachten.

Red Dead Redemption

Eerste footage Unreal Tournament

Epic is bezig met een nieuwe Unreal Tournament en voor de ontwikkeling is feedback van de gaming-community erg belangrijk. De eerste gameplay-footage van Unreal Tournament is nu vrijgegeven om, logischerwijze, feedback te krijgen.

De beelden zijn uiteraard nog erg ruw en geen weergave van het uiteindelijke product, maar het is toch goed om te zien dat er progressie gemaakt wordt in de ontwikkeling. Wil jij ook meehelpen aan de ontwikkeling van Unreal Tournament? Klik dan hier om naar de Unreal-forums te gaan.

Banenplannen helpen 185.000 mensen aan werk

Het kabinet heeft tot dusver ruim 230 miljoen euro op tafel gelegd voor banenplannen. Daarmee worden 185.000 mensen aan werk geholpen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. In zijn brief maakt hij de balans op van de eerste aanvraagperiode voor banenplannen. De liep van 1 oktober tot 31 december vorig jaar.

Het kabinet heeft in totaal 600 miljoen beschikbaar gesteld voor banenplannen. Voorwaarde is dat vakbonden en werkgevers in de bedrijfstakken minimaal eenzelfde bedrag uittrekken, zo werd in april vorig jaar in het sociaal akkoord afgesproken.

Het meeste geld gaat naar begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk, extra leer-werkplekken voor jongeren of het in dienst nemen van mensen met weinig kansen op werk. Ook wordt veel geïnvesteerd in scholing, schrijft Asscher.

In de eerste aanvraagperiode zijn 37 plannen ingediend. Daarvan zijn er 24 goedgekeurd, onder meer in de bouw, de chemie en de kinderopvang. In de afgewezen plannen werd volgens Asscher niet aangetoond dat de maatregelen leiden tot extra werk. Een aantal plannen is ingetrokken, om in de tweede aanvraagperiode alsnog in te dienen. Die tweede aanvraagperiode loopt vanaf 1 april tot en met 31 mei. De regeling wordt in 2016 geëvalueerd.

Banenplannen helpen 185.000 mensen aan werk
Banenplannen helpen 185.000 mensen aan werk (Foto: ANP)

Eerste lopers Nacht van de Vluchteling binnen

In Den Haag zijn vrijdagmorgen de eerste deelnemers van de sponsorloop Nacht van de Vluchteling aangekomen. Rond 6.00 uur kwamen de eerste wandelaars binnen bij het Humanity House, meldde de organisatie.

Om ongeveer 8.30 uur wordt de aankomst van de grootste groep verwacht. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) verwelkomt hen daar.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en cabaretière Sanne Wallis de Vries gaven rond middernacht in Rotterdam het startschot voor het evenement, waaraan het maximumaantal van 1400 lopers meedoet. Onder hen was acteur Waldemar Torenstra, die onderweg echter moest afhaken wegen een achillespeesblessure. Ook presentatrice Hadassah de Boer en diverse Kamerleden lopen mee.

Met de tocht van 40 kilometer komen de lopers in actie voor de miljoenen Syrische vluchtelingen die de dupe zijn van de burgeroorlog in het land. Stichting Vluchteling gebruikt de opbrengst van de sponsorloop voor medische hulp, voedsel en sanitaire voorzieningen.

Er is tot nu toe bijna 500.000 euro opgehaald. Zowel de opbrengst als het aantal lopers is hoger dan de vorige vier edities.

Kerry vraagt Lavrov naar Tsjetsjenen in Oekraïne

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov donderdag bevraagd over berichten dat Tsjetsjeense strijders zich hebben aangesloten bij pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Kerry maande Lavrov 'alle steun aan separatisten op te zeggen', liet zijn staf weten.

Donderdagmiddag bezetten strijders van het Vostok-bataljon het kantoor van het provinciebestuur van Donetsk, waar de separatisten van de 'Volksrepubliek Donetsk' hun hoofdkwartier hadden gevestigd. De Vostok-militie, die voornamelijk Tsjetsjenen zou tellen, trok op tegen de separatisten in het gebouw omdat die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan plundering rond het vliegveld.

Het bataljon maakte de barricades rond het overheidsgebouw met de grond gelijk en nam daar opgeslagen geroofde goederen in beslag. Daarop keerde de rust weer. De zelfbenoemde leiders van de 'Volksrepubliek' verklaarden donderdag dat zij nog altijd de lakens uitdelen. ''Dit is een politieactie tegen plunderaars'', zei een naaste medewerker van de rebellenpremier volgens de Britse Telegraph. ''Van een coup is geen sprake. Alles is onder controle.''

'Verplichte rekentoets is te moeilijk'

De rekentoets die scholieren in het voortgezet onderwijs sinds dit jaar verplicht moeten maken, is te moeilijk. De vragen zijn te lang en bestaan uit veel tekst, zegt de commissie-Bosker, die de toets op verzoek van het ministerie van Onderwijs onder de loep nam. Dat schrijft het AD vrijdag.

Volgens de commissie is er meer tijd nodig om leerlingen te laten wennen aan de toets. Daarnaast moeten de scholen meer tijd krijgen om de rekencapaciteiten op het gewenste niveau te brengen.

Een slecht gemaakte rekentoets heeft nu nog geen gevolgen voor scholieren. Pas vanaf volgend jaar telt het cijfer mee. Een leerling die dan een 4 of lager haalt, mag geen eindexamen doen. Bij een 5 gelden aanvullende eisen.

De commissie-Bosker vreest dat leerlingen de dupe worden van de onvolkomenheden van de toets. Eerder waren docenten ook al kritisch over de invoering van de verplichte rekentoets.

Eerste trailer van Del Toro's Book of Life

Filmmaker Guillermo del Toro is maar een druk baasje. Zo is de cineast momenteel bezig met de horrorfilm Crimson Peak, met in de hoofdrollen Jessica Chastain en Tom Hiddleston en begint in juli de door hem geschreven en geregisseerde veelbelovende sciencefiction-serie The Strain. Tussendoor produceerde Del Torro dan ook nog eens de prachtige animatiefilm Book of Life, waarvan vandaag de eerste trailer is verschenen.

In Book of Life, die eerder de werktitel Day of the Dead droeg, draait het om Manolo, een jonge man de keuze moet maken tussen de verwachtingen van zijn familie en het volgen van zijn hart. Het is het begin van een onvoorstelbaar avontuur, die zich in een drietal werelden afspeelt, waarbij Manolo wordt geconfronteerd met zijn grootste angsten, terwijl de goden weddenschappen maken op de afloop.

In de door Jorge Gutierrez geregisseerde animatiefilm horen we de stemmen van onder meer Channing Tatum, Zoë Saldana, Diego Luna, Ice Cube, Ron Perlman, Christina Applegate, Danny Trejo, Cheech Marin, Kate del Castillo, en Eugenio Derbez. Book of Life draait vanaf 8 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Prachtige eerste trailer voor Book of Life

Brute trailer voor A Walk Among the Tombstones

Universal heeft een eerste trailer vrijgegeven voor de film A Walk Among the Tombstones. In de door Scott Frank geregisseerde film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Lawrence Block, zien we Liam Neeson als de voormalige New Yorkse politieagent Matthew Scudder, die de kost verdient als privé-detective. Als de vrouw van een drugssmokkelaar (Dan Stevens) wordt ontvoerd en vermoord gaat Scudder op jacht naar de psychopatische daders. Het is het begin van een uiterst dodelijk kat-en-muisspel.

In de trailer voor A Walk Among the Tombstones zien we Neeson weer handig gebruik maken van de skills die hij ook al benutte in films zoals Taken 1 en 2. De door Tobin Armbrust, Danny DeVito, Michael Shamberg en Stacey Sher geproduceerde film draait vanaf 16 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Brute trailer voor A Walk Among the Tombstones

Jongetje zwaargewond na val uit speeltoestel

Een jongetje van 10 jaar is donderdagavond ernstig gewond geraakt na een val uit een speeltoestel. Dat gebeurde in de Scheldepoorstraat in het Zeeuwse Nieuw- en Sint Joosland (gemeente Middelburg), meldde de politie.

Een medisch team van een traumahelikopter verleende eerste hulp. Het ventje is daarna met een ambulance naar een ziekenhuis in Goes gebracht. Over de aard van zijn verwondingen is nog niets bekend. Volgens een woordvoerder van de politie viel de jongen van een draaimolen. Of dat in een openbare speelplaats of een tuin was, kon de woordvoerder niet zeggen.

Emmerich gaat Stargate-trilogie regisseren

Goed nieuws voor de fans van Stargate. MGM en Warner Bros. hebben bekendgemaakt dat ze weer met Roland Emmerich en Dean Devlin gaan samenwerken aan een trilogie, gebaseerd op de sciencefiction-film Stargate uit 1994. Emmerich zal net als 20 jaar geleden weer plaatsnemen op de regiestoel, terwijl Devlin is aangetrokken als producer van deze nieuwe filmreeks.

De eerste Stargate-film was destijds een wereldwijd succes en bracht zo'n 200 miljoen dollar in het laatje. Emmerich is momenteel druk bezig met de opnames van de film Stonewall, een film die zich afspeelt tijdens de Stonewall rellen in New York in 1969. Daarnaast is hij ook druk doende met de pre-productie van ID Forever Part I en Part II, een tweetal vervolgen op zijn hitfilm Independence Day.

Dean Devlin is ondertussen druk bezig met de pre-productie van zijn regiedebuut Geostorm, dat hij samen met Paul Guyot schreef. Wanneer we de nieuwe Stargate-film in de bioscoop kunnen verwachten is nog niet bekend.

'Haas stelt F1-debuut uit tot 2016'

Gene Haas lijkt niet in 2015 maar in 2016 zijn debuut in de Formule 1 te gaan beleven. De steenrijke Amerikaan kreeg enkele maanden geleden toestemming om een renstal te beginnen, maar heeft te weinig tijd om deze voor volgend seizoen al op poten te krijgen.

Hij zal hoogstwaarschijnlijk de complete aandrijflijn bij Ferrari gaan betrekken, terwijl Dallara het chassis mag gaan bouwen. Het grootste probleem voor Haas is dat 2015 maar zeven maanden weg is en dat is te kort om een F1-team van de grond te krijgen, omdat er veel geregeld moet worden. Daarom lijkt een jaar uitstel waarschijnlijk.

Teambazen steunen klantenauto's

De teambazen van de topteams uit de Formule 1 zijn voor het toestaan van klantenauto's. Het is een van de maatregelen die de kosten in de sport moet drukken, terwijl de kwaliteit overeind blijft.

De nieuwe teambaas van Ferrari, Marco Mattiacci, legt uit. "Wij geloven sterk in klantenauto's. Als er nou één manier is om een hoger instapniveau tegen lagere kosten te garanderen, dan is dat wel via klantenauto's. Met een klantenchassis kan een nieuw team twee, drie jaar ervaring opdoen en dan zelf constructeur worden. Het is een praktische gedachte." Red Bull-teambaas Christian Horner is het met hem eens, want het is de manier dat een renstal een stabiele basis op kan bouwen.

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff is minder positief, hij ziet het al een laatste uitweg. "Het is een scenario om een competitief veld met genoeg bolides te garanderen. Als het aantal deelnemers tot op kritiek niveau daalt, zeg twintig of achttien bolides, dan moeten we maatregelen treffen. Dat kan met drie wagens per team of met klantenauto's."

Fernandes: "Caterham zoekt investeerder"

Tony Fernandes heeft ontkend dat hij de automaker en het Formule 1-team Caterham te koop heeft gezet. In plaats daarvan zegt hij in een verklaring dat hij een investeerder zoekt die de F1-renstal een boost kan geven.

"In tegenstelling tot de geruchten staat Caterham niet te koop. We zijn trots op wat we bouwen en we zijn altijd op zoek naar nieuwe investeerders. We dagen onszelf constant uit en maken allerlei beslissingen variërend van de structuur van de groep tot de projecten die we onder handen hebben. Dat hoort bij de bedrijfsvoering. Dat betekent niet dat we het team te koop zetten."

Ratchet & Clank naar de Vita

De Ratchet & Clank HD Trilogy komt nu ook naar PlayStation Vita. De lancering van het komische duo staat gepland voor 2 juli. Ratchet & Clank zijn platformhelden die vooral bekend zijn van de games voor PlayStation 2. Er zijn in totaal meer dan tien delen gemaakt, inclusief de spin-offs.

De eerste drie delen zijn opnieuw uitgebracht in HD voor PlayStation 3 in 2012. Dit was ter ere van het tienjarige bestaan van de serie. Volgens Sony hebben de fans sindsdien gesmeekt om de reeks ook uit te brengen voor de Vita. En met succes!

Insomniac Games, de bedenker van de serie, bestaat dit jaar 20 jaar en onder andere daarom komt deze release er. Dezelfde studio die ook Jak and Daxter overzette naar de Vita, Mass Media, zal ook deze port onder handen nemen. Zij hebben ook meegewerkt aan Darksiders, Saints Row 2 en Warhammer 40,000: Space Marine.

De Vita-versie van Ratchet & Clank HD Trilogy wordt verwacht op 2 juli. Dan is deze voor € 29,99 te downloaden via de PlayStation Store en ligt de fysieke versie in de winkel.

Ratchet Clank Vita

Ratchet & Clank

Ratchet & Clank (3)

Ratchet & Clank (2)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.