FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 mei 2014

Raad van commissarissen Roda JC opgestapt

De raad van commissarissen van Roda JC is maandag opgestapt. Dat heeft de uit de Eredivisie gedegradeerde Limburgse club bekendgemaakt. De commissarissen hadden het bestuur van de stichting Roda JC gevraagd om het vertrouwen uit te spreken. De stichting wil echter met een schone lei beginnen. De commissarissen stelden daarop hun posities ter beschikking.

Roda wil in het Parkstad Limburg Stadion met betrokkenen, zoals fans en sponsoren, in gesprek over de toekomst van de club. Op die manier hoopt de club draagvlak te houden. "Roda JC moet de club blijven waar de hele provincie trots op is en waar onze fans en sponsoren graag komen omdat er geloof is in sportief succes door middel van goed en herkenbaar voetbal."

Quaresma niet, Nani wel in Portugese WK-ploeg

Ricardo Quaresma doet niet mee aan het WK voetbal. De gelouterde aanvaller van FC Porto werd door bondscoach Paulo Bento buiten de definitieve selectie gelaten. Nani zit wel bij de 23 namen. De buitenspeler van Manchester United kwam dit seizoen door blessures tot slechts dertien duels voor zijn club.

Behalve Quaresma vielen ook doelman Anthony Lopes, verdedigers Antunes en Rolando, middenvelders André Gomes en Joao Mario en spits Ivan Cavaleiro buiten de boot. Zij zaten nog wel bij de voorselectie van dertig namen die Bento vorige week dinsdag bekend had gemaakt.

Bij de 23 namen, van wie Cristiano Ronaldo de bekendste is, zitten geen debutanten. Sporting Braga-spits Rafa kwam weliswaar maar een keer voor Portugal uit. Sporting Portugal-middenvelder William Carvalho en Benfica-verdediger André Almeida staan op twee interlands.

Portugal speelt tijdens het WK tegen Duitsland, de Verenigde Staten en Ghana. Op weg naar Brazilië speelt het in de VS oefenwedstrijden tegen Mexico en Ierland.

De volledige WK-selectie van Portugal:

Doelmannen: Rui Patricio (Sporting Portugal), Beto (Sevilla), Eduardo (Sporting Braga)

Verdedigers: Andre Almeida (Benfica), Bruno Alves (Fenerbahçe), Fabio Coentrao (Real Madrid), Joao Pereira (Valencia), Neto (Zenit Sint-Petersburg), Pepe (Real Madrid), Ricardo Costa (Valencia)

Middenvelders: Joao Moutinho (AS Monaco), Miguel Veloso (Dynamo Kiev), Raul Meireles (Fenerbahçe), Ruben Amorim (Benfica), William Carvalho (Sporting Portugal)

Aanvallers: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Eder (Sporting Braga), Helder Postiga (Lazio), Hugo Almeida (Besiktas), Nani (Manchester United), Rafa (Sporting Braga), Varela (FC Porto), Vieirinha (VfL Wolfsburg)

Nederlandse speurhonden helpen bij zoektocht Panama

Een onbekend aantal speurhonden uit Nederland wordt in Panama ingezet bij de zoektocht naar de vermiste Kris Kremers en Lisanne Froon. Dat heeft Betsaïda Pitti, die de zaak vanuit de Panamese justitie aanstuurt, maandag op een persconferentie bekendgemaakt. Een woordvoerder van de familie van het tweetal bevestigt dit.

De speurhonden gaan assisteren bij een nieuwe zoektocht die de Panamese autoriteiten binnenkort op touw zetten. Wanneer dit gebeurt en wanneer de honden aankomen in Panama is onduidelijk. Mogelijk wordt ook de hulp van buurland Costa Rica ingeroepen.

Een eerdere zoekactie waarbij Panamese speurhonden en helikopters werden ingezet, leverde niets op. De 21-jarige Kremers en Froon (22) zijn sinds 1 april niet meer gezien. Zij wilden die dag mogelijk een wandeltocht ondernemen nabij het plaatsje Boquete.

De officier van justitie liet verder weten dat de bankpassen van de vrouwen niet zijn gebruikt sinds hun vermissing.

Vervolg Godzilla al in de pijplijn

Godzilla krijgt definitief een vervolg. De filmstudio's Legendary Pictures en Warner Bros zijn al bezig met de ontwikkeling van een tweede deel, schrijft filmsite Deadline. Godzilla, een reboot van de Japanse films uit de jaren vijftig, is in veel landen sinds donderdag in de bioscopen te zien.

De actiefilm is nu al een kaskraker. Wereldwijd bracht Godzilla inmiddels 103 miljoen dollar op. Daarmee is de film van regisseur Gareth Edwards tot nu toe de succesvolste van 2014. Ook in Nederland is Godzilla de best bezochte film. Hij bracht al bijna zevenhonderdduizend euro in het laatje.

Edwards zei maanden geleden al ideeën te hebben voor een vervolg op Godzilla. Hij zinspeelde op meerdere monsters in het tweede deel. Of Edwards ook het vervolg mag regisseren, is nog onduidelijk.

Rustige dag bij klachtenlijn LAKS

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft maandag een relatief rustige dag achter de rug. Bij de klachtenlijn voor de eindexamens kwamen een stuk minder belletjes binnen dan vorige week. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Zowel havisten, vwo'ers als vmbo'ers kregen maandag hun examen geschiedenis voor de kiezen. Daarover werd opvallend weinig geklaagd. Zo werden er geen fouten ontdekt. Het LAKS kreeg wel veel telefoontjes over het vmbo-examen wiskunde en de vwo'ers klaagden veel over natuurkunde.

Ook kwam er weer een opvallende melding binnen. Op een school werden de examens ruw onderbroken door een vogel die naar binnen fladderde. "Een jaarlijks terugkerende klacht. We zaten er al op te wachten", aldus de woordvoerder. Klachten over oververhitte leerlingen door het warme weer bleven uit.

Het totaal aantal klachten heeft inmiddels de tachtigduizend overschreden. Vorig jaar kwamen in totaal zo'n 147.000 klachten binnen bij de klachtenlijn.

Lange celstraf voor afzender gifbrief aan Obama

Een Amerikaan die gifbrieven stuurde naar onder meer president Barack Obama is maandag veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. De rechtbank wees het verweer van de 42-jarige James Everett Dutschke, die vorige week plotseling zijn bekentenis introk, van de hand.

Dutschke had toegegeven dat hij Obama, de Republikeinse senator Roger Wicker en rechter Sadie Holland een brief met het dodelijke gif ricine had toegestuurd. In ruil eiste de aanklager een lagere straf. Vorige week bedacht Dutschke zich echter en trok zijn bekentenis in.

De brieven aan Obama en Wicker werden tijdig onderschept. Holland was minder gelukkig, maar bleef wel ongedeerd.

Man opgepakt voor brandstichting grillroom Zwolle

De politie heeft een tweede verdachte aangehouden voor de brandstichting in een grillroom in Zwolle van 3 maart. Door een enorme explosie werd de pui uit de lunchroom aan de Oude Vismarkt geblazen en raakten de bovengelegen woningen onbewoonbaar. Naastgelegen winkelpanden liepen rook - en waterschade op.

De 29-jarige Zwollenaar werd maandagochtend opgepakt op verdenking van betrokkenheid. Op 6 mei werd al een 20-jarige Zwollenaar aangehouden, die nog steeds in de gevangenis zit. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Opsporing Verzocht besteedde eind april uitgebreid aandacht besteed aan het onderzoek naar de brandstichting en de explosie. Hierbij werden onder meer bewakingsbeelden getoond, waarop was te zien dat twee mannen vlak voor de explosie wegrenden. De mannen waren eerder die avond ook al bij het pand aanwezig, waarbij ze witte 'scary movie'-maskers droegen. De uitzending leverde meerdere bruikbare tips op.

Metallica-frontman leent stem aan berenjacht

James Hetfield leent zijn stem aan een documentaireserie over berenjacht in Alaska. De frontman van Metallica praat de achtdelige serie The Hunt aan elkaar, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Twee keer per jaar wordt in Kodiak op bruine beren gejaagd. Duizenden jagers willen achter de wilde beesten aan, maar de overheid geeft slechts 496 van hen toestemming. Zij moeten gedurende tien dagen zien te overleven in de wildernis. The Hunt wordt vanaf zondag 8 juni uitgezonden in de Verenigde Staten.

Datzelfde weekeinde is de 50-jarige Hetfield met zijn band in Nederland. Metallica sluit op maandag 9 juni de 45e editie van Pinkpop af.

Man claimt bizar bedrag van alles en iedereen

Een aansteller uit New York heeft diverse instanties aangeklaagd voor een bizar bedrag. Meneer eist het leuke sommetje van 2 sextiljoen dollar. Een 2 met 36 nullen erachter. De 62-jarige man heeft namelijk enorm geleden toen hij in een stadsbus door een werd hond gebeten.

De aanklacht bestaat uit 22 pagina's en is onder meer gericht aan een koffiezaak, een eerstehulppost, de Hoboken Medische Universiteit, de Volksrepubliek China, een Kmartwinkel, de Sint Lucas alarmcentrale, het openbaar vervoer van New York, de spoorwegmaatschappij, het vliegveld en nog heul veul anderen.

De claims van Anton Purisima zijn niet mild. Zo beschuldigt hij de bovengenoemde personen en instanties van letselschade, poging tot moord, discriminatie vanwege zijn afkomst, wraakneming, fraude, intimidatie, het opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel en nog veel meer.

De man zou in een stadsbus door een mogelijk met rabiës besmette hond in zijn vinger zijn gebeten. Als klapper op de vuurpijl zou hij, terwijl hij behandeld werd in het ziekenhuis, zonder toestemming gefotografeerd zijn door een Chinees stel.

Anton beweert dat zijn lijden en de schade die hij opgelopen heeft niet in geld kunnen worden uitgedrukt. In het boek dat zijn aanklacht is, heeft hij een foto ingevoegd van z'n bebloede vingertje.

Zaterdag eindelijk beslissing Topklasse

De beslissing in de Topklasse zaterdag valt komende zaterdag. De wedstrijd om de titel tussen Spakenburg en GVVV wordt om 13.00 uur in het stadion van FC Volendam gespeeld. Dat heeft de KNVB maandagavond bekendgemaakt. Wanneer daarna wordt gestreden om het amateurkampioenschap van Nederland is nog niet bekend.

Ruim een week geleden eindigden GVVV en Spakenburg na dertig duels in de Topklasse zaterdag op gelijke hoogte. Omdat doelsaldo's niet meetellen in het Nederlandse amateurvoetbal moesten de twee ploegen een beslissingswedstrijd spelen. Oorspronkelijk zou dat duel afgelopen zaterdag in Harderwijk worden afgewerkt, maar de burgemeester van de Gelderse plaats stak daar een stokje voor.

AFC werd al weken geleden kampioen van de Topklasse zondag. De Amsterdammers treffen de kampioen van de Topklasse zaterdag in de strijd om de landstitel bij de amateurs.

Barcelona haalt Ter Stegen, Pinto weg

FC Barcelona heeft doelman Marc-André ter Stegen aangetrokken. Dat heeft de club maandag via Twitter bekendgemaakt. José Pinto vertrekt. De 38-jarige reservedoelman, die sinds de blessure van de eveneens vertrekkende Victor Valdés eind maart vast onder de lat stond, kreeg te horen dat zijn contract niet wordt verlengd.

De 22-jarige Ter Stegen wordt al langer in verband gebracht met Barcelona. De doelman van Borussia Mönchengladbach veroverde als achttienjarige een basisplaats bij die club en wordt als een van de grootste keeperstalenten in Duitsland gezien. Hij had nog een contract voor een seizoen in Mönchengladbach.

Barcelona haalt huurlingen Rafinha en Gerard Deulofeu terug. Rafinha speelde het afgelopen seizoen bij Celta de Vigo onder de nieuwe Barcelona-trainer Luis Enrique. Deulofeu kwam op huurbasis uit voor Everton.

Simeone houdt hoop op Diego Costa voor CL-finale

Atlético Madrid-coach Diego Simeone wil nog niet uitsluiten dat Diego Costa de Champions League-finale haalt. De aanvaller van de Rojiblancos viel zaterdag in de beslissingswedstrijd om de Spaanse titel tegen Barcelona uit. Hij heeft een scheurtje in zijn hamstring. "De week is net begonnen. Er zijn nog een aantal dagen voor we een beslissing moeten nemen."

Atletico houdt Costa's blessure de komende week in de gaten. De geboren Braziliaan treedt zaterdag in Lissabon alleen aan tegen Real Madrid als hij volledig hersteld is. "Ik ben er van overtuigd dat dit geen wedstrijd is die je op tachtig procent kan spelen. Hij moet honderd procent zijn om te spelen."

Mensenrechtencollege kraakt grensdetentie

Nederland negeert de mensenrechten van asielzoekers door hen altijd direct gevangen te zetten als zij via een lucht- of zeehaven het land inkomen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet maatregelen treffen zodat asielzoekers hun asielprocedure in vrijheid kunnen doorbrengen. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens maandag in een rapport.

De onafhankelijke toezichthouder concludeert dat gevangenschap van asielzoekers niet altijd noodzakelijk is en bovendien schadelijk. Cijfers uit 2013 onderbouwen dit. Zeshonderd van de 780 asielzoekers aan wie op Schiphol de toegang tot Nederland werd geweigerd werden uiteindelijk toch toegelaten. De noodzaak om hen op te sluiten bestaat alleen als er gevaar dreigt voor de openbare orde of nationale veiligheid.

Teeven stelt dat de automatische detentie noodzakelijk is om de Europese buitengrenzen te bewaken en om claims op vervoersbedrijven te kunnen leggen. Dat is echter helemaal niet nodig, aldus het college, dat stelt dat hiermee de veronderstelling dat grensdetentie altijd noodzakelijk is komt te vervallen.

Het college wijst er verder op dat het verboden is iemand van zijn vrijheid te beroven zonder dat daar een weging van de belangen van zowel de staat als de asielzoeker aan voorafgaat. Dit is geregeld in diverse mensenrechtenverdragen. Aangezien er nu geen individuele belangenafweging plaatsvindt en Teevens argumenten niet overtuigend zijn, concludeert het college dat de huidige praktijk de mensenrechten schendt.

Daarnaast heeft gevangenschap een negatief effect op zowel de gezondheid van de asielzoekers als op het verloop van de procedure. Dit geldt vooral voor kinderen en hun ouders en asielzoekers die getraumatiseerd of ziek zijn.

Landen als Polen en Zweden maken gebruik van 'uitstekende' alternatieven, zoals een meldplicht. Deze landen detineren asielzoekers alleen als er twijfels zijn over hun identiteit of wanneer de veiligheid in het geding is. Overigens worden asielzoekers die over land naar Nederland komen niet automatisch in een cel gezet.

NASA: ISS kan zonder Rusland

De huidige spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland zullen niet tot het einde van het internationale ruimtestation ISS leiden. Sterker nog, het ISS kan ook zonder Ruslands medewerking voortbestaan. Dat heeft de baas van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag gezegd.

De Russische regering dreigde vorige week de interstellaire samenwerking met de VS na 2020 te staken. Dat dreigement was weer een reactie op sancties die de VS instelden tegen Rusland naar aanleiding van de Russische inmenging in de crisis in Oekraïne.

NASA-baas Charles Bolden benadrukte maandag dat het ISS een gezamenlijk project is van de VS, Rusland, Europa, Canada en Japan en dat het vertrek van een enkele partner nooit het einde van het ISS zal betekenen.

Astronauten worden momenteel met Russische raketten naar het ISS gebracht. NASA verwacht echter dat private bedrijven vanaf 2017 die taak gaan overnemen.

'Half miljoen computers besmet met Blackshades'

Ruim een half miljoen computers in meer dan honderd landen zijn besmet met de kwaadaardige software Blackshades, waarmee computers op afstand kunnen worden gekaapt. Dat heeft de Amerikaanse FBI maandag gemeld. Vorige week werden in Nederland en vijftien andere landen invallen gedaan in verband met de verspreiding van de malware. Daarbij werden 97 mensen aangehouden en opslagmedia, contant geld, wapens en drugs in beslag genomen.

De malware is sinds 2010 aan duizenden mensen doorverkocht. Gebruikers kunnen er persoonlijke informatie mee stelen, toetsaanslagen registreren en de besturing van webcams overnemen. Ook kan de software worden gebruikt om gegevens op computers te versleutelen, waarna geld wordt geëist om de versleuteling ongedaan te maken.

"Deze zaak toont maar weer eens aan dat niemand die gebruikmaakt van internet veilig is", zegt de Nederlander Koen Hermans van Eurojust, het Europese justitiële samenwerkingsverband. "Van deze operatie moet een afschrikkende werking uitgaan voor diegenen die deze software vervaardigen en gebruiken."

In Nederland werden 34 invallen gedaan, maar er werden geen arrestaties verricht. Wel werden bijna tientallen computers, laptops, telefoons en andere gegevensdragers in beslag genomen. De Nederlandse politie wist dinsdag een server van Blackshades binnen te dringen en een groot deel van de informatie daarop veilig te stellen.

De Nederlandse politie arresteerde eerder dit jaar een 19-jarige Rotterdammer die met behulp van Blackshades tweeduizend webcams hackte en op deze manier foto's van vrouwen en meisjes maakte.

'Radicale imam steunde terrorisme'

De radicale imam Abu Hamza al-Masri is maandag in New York schuldig bevonden aan steun aan terrorisme. De straf wordt later opgelegd. Hij kan levenslang krijgen.

Hamza was jarenlang een van kleurrijkste figuren in het milieu van radicale moslims in Londen. Hij is dan ook een bijzondere verschijning: hij mist een oog en beide handen.

Volgens Amerikaanse aanklagers heeft hij geprobeerd om een trainingskamp voor jihadisten op te zetten in de Verenigde Staten. Ook is hij  schuldig bevonden aan betrokkenheid bij een ontvoering in Jemen, waarbij vier toeristen omkwamen.

'Radicale imam steunde terrorisme'
'Radicale imam steunde terrorisme' (Foto: ANP)

Luis Enrique nieuwe trainer FC Barcelona

Luis Enrique is de nieuwe trainer van FC Barcelona. De oud-speler van de Catalanen tekende er een contract voor twee jaar.

Enrique volgt in Barcelona de Argentijn Martino op, die na de slotwedstrijd tegen Atlético Madrid zijn ontslag aankondigde. FC Barcelona sloot het jaar daarmee zonder hoofdprijs af.

Enrique zelf maakte afgelopen vrijdag bekend dat hij ondanks een nog doorlopend contract opstapt bij Celta de Vigo. Als speler kwam Enrique van 1996 tot 2004 uit voor Barcelona. Van 2008 tot 2011 had hij als opvolger van Guardiola het B-team onder zijn hoede.

'Geen grenscontroles om asielzoekers'

Het is niet mogelijk om grenscontroles opnieuw in te voeren in verband met de toegenomen toestroom van asielzoekers. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandagavond aan de Tweede Kamer laten weten.

Herinvoering van grenscontroles, zoals een deel van de Kamer bepleit, kan volgens Europese afspraken alleen als sprake is van een ernstige bedreiging voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid. "De huidige asielinstroom kan niet als een dergelijke ernstige bedreiging worden aangemerkt", schrijft Teeven.

Teeven laat wel meer mobiele grenscontroles uitvoeren. Overigens kan met grenscontroles niet worden voorkomen dat vluchtelingen asiel in Nederland aanvragen. Controle kan volgens Teeven wel bijdragen aan de bestrijding van mensensmokkel.

De oorzaak van de grotere toestroom is nog onbekend, blijkt verder uit de brief. Eritrese asielzoekers krijgen in Nederland relatief vaak asiel, maar hetzelfde geldt voor landen als Zweden, Duitsland en Noorwegen. Daar stijgt het aantal Eritrese asielzoekers echter veel minder hard.

Teeven herhaalt dat vermoedelijk sprake is van georganiseerde mensensmokkel. Daartegen heeft 'een aantal concrete handhavingsacties' plaatsgevonden. Daarbij zijn ook verdachten aangehouden, schrijft Teeven. Een woordvoerder van Teeven kan desgevraagd niet meer informatie geven over de aanhoudingen.

De afgelopen tijd komen meer dan duizend asielzoekers per week naar Nederland. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) was voorbereid op zo'n 360 per week en heeft daarom zo'n 2800 opvangplaatsen geregeld. De komende tijd komen er nog 2500 plaatsen bij, onder meer in de voormalige (jeugd)gevangenissen in Overloon en Overberg.

Als er nog meer plaatsen nodig zijn, komen asielzoekers mogelijk terecht in 'echte' gevangenissen, schrijft Teeven. "Indien de instroom zich op deze wijze voortzet zie ik mij wellicht genoodzaakt om ook asielzoekers op te vangen in gevangenissen die duidelijk nog een detentie-uitstraling hebben."

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is bezig 150 tijdelijke krachten te werven. Ook worden meer Eritrese tolken gezocht.

'Chemie tussen Paris Hilton en Justin Bieber'

Paris Hilton en Justin Bieber hebben volgens geruchten een spannende nacht gehad in Cannes. De 20-jarige zanger en de 33-jarige hotelerfgename woonden in de Franse badplaats een verjaardagsfeestje bij van rapper Busta Rhymes. Andere feestgangers vertellen entertainmentzender E! dat Hilton en Bieber samen naar huis gingen.

Al voordat de twee samen vertrokken, hadden ze het naar hun zin. Hilton vleide zich op Biebers schoot terwijl hij in de Gotha Club op een troon zat. Het vriendje van de socialite, het 22-jarige model River Viiperi, was in geen velden of wegen te bekennen.

Bieber dook zaterdag onaangekondigd op in Cannes, waar het wereldberoemde filmfestival aan de gang is. Het Canadese enfant terrible feestte zaterdag met Hollywoodsterren als Jennifer Lawrence en Adrian Grenier.

[RG] De Bakker treft Belg Desein in kwalificatie

Thiemo de Bakker neemt het in de kwalificaties van Roland Garros op tegen de Belg Niels Desein. De Westlander, die als twintigste geplaatst is bij het voortoernooi in Parijs, moet dinsdag vroeg aan de bak. Om 10.00 uur speelt hij de eerste partij op baan 17. Ook Jesse Huta Galung speelt dinsdag om 10.00 uur. Hij treft de Italiaan Thomas Fabbiano.

Robin Haase en Igor Sijsling zijn bij Roland Garros direct toegelaten tot het hoofdtoernooi. Bij de vrouwen zijn er tot nu toe geen Nederlandse deelnemers aan het hoofdtoernooi. Dinsdag wordt geloot voor het kwalificatietoernooi bij de vrouwen.

Roland Garros begint zondag. Rafael Nadal en Serena Williams zijn de titelverdedigers.

Verdachten mensensmokkel uit Eritrea gepakt

De extra controles op de toestroom van asielzoekers uit Eritrea hebben ertoe geleid dat er mensen zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Om mensensmokkel tegen te gaan plaatst het Openbaar Ministerie zo spoedig mogelijk een verbindingsambtenaar in Italië, aldus de bewindsman. Daar komen de Eritreeërs na hun zeereis in vaak gammele bootjes aan land. De stroom asielzoekers uit het Afrikaanse land houdt nog aan. Het zijn er nog steeds meer dan 1000 per week blijkt uit de meest recente cijfers. Verder werft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 150 tijdelijke krachten om de stroom asielzoekers te verwerken.

Teeven luidde eerder deze maand de noodklok over de plots hogere instroom van Eritreeërs.

Verdachten mensensmokkel uit Eritrea gepakt
Verdachten mensensmokkel uit Eritrea gepakt (Foto: ANP)

De Guardians of the Galaxy verzamelen zich in nieuwe trailer

Na een weekend vol teasers en socia media-aandacht heeft Marvel vandaag de nieuwe trailer voor hun volgende film vrijgegeven. De trailer volgde op een live Q&A die de cast en regisseur James Gunn op Facebook deden.

De nieuwe trailer toont, meer dan de vorige, wat van de actie die de film zal tonen, zonder te vergeten duidelijk te maken dat de film een luchtige toon heeft. Net als in de vorige trailer is klassieke popmuziek een belangrijk onderdeel, wat vanavond door James Gunn nog werd aangestipt als "het enige dat Star-Lord (Chris Pratt) nog verbindt met zijn jeugd op Aarde".

Guardians of the Galaxy, met Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan, Benicio del Toro en met stemmen van Bradley Cooper en Vin Diesel, is te zien vanaf 14 augustus.

Geen zomerse dag, wel warmste dag van het jaar

De temperatuur in De Bilt is maandag niet boven de 25 graden uitgekomen. Dat betekent dat het officieel geen zomerse dag was. Wel is 19 mei de warmste dag van het jaar tot nu toe. De warmste dag van 2014 tot nu toe was 25 april, toen het 23,7 graden werd.

Het was maandag rond 17.30 uur 24,3 graden in De Bilt, waarna het kwik begon te dalen, zegt een woordvoerder van weeronline.nl. "Er was iets meer bewolking dan verwacht en de warme lucht kwam net te laat het land binnen", geeft hij als verklaring.

In Limburg werd het met 26,3 graden het warmst. In Noord-Brabant en Zuid-Holland werd het niet warmer dan 26,2 en in het Gelderse Herwijnen, zo'n dertig kilometer van De Bilt, werd het 25,6 graden.

Dinsdag wordt het een paar graden warmer. In De Bilt worden temperaturen van rond de 28 graden verwacht, maar dat kan langs de Duitse grens oplopen tot een graad of 30.

'Woensdag tornado's in Nederland!'

Houd overmorgen je aluhoedje maar goed vast, want er wordt een stevige woei voorspeld. De kans is aannemelijk dat ons land zelfs wordt getroffen door een tornado. Dit blijkt uit een weerkaart die vandaag op FOK! is verschenen.

Momenteel is het heerlijk weer, maar dat gaat dus veranderen. Het wordt woensdag dus compleet noodweer, zo lijkt het. De kans op zwaar onweer is dan ook aanzienlijk.

Wie goed naar de andere kaart kijkt, ziet dat de kans op een tornado 'significant' is. In het noorden van het land is de kans op een wervelstorm al 25 procent, de kans dat Brabant wordt getroffen loopt op tot zelfs 40 procent. U bent dus gewaarschuwd...

PvdA onder vuur over werkloosheidsnorm

De PvdA krijgt geen steun van andere partijen voor de Europese werkloosheidsnorm die de sociaaldemocraten voorstellen. Dat bleek maandag in het verkiezingsdebat van EenVandaag.

PvdA-lijsttrekker Paul Tang wil dat de EU-landen de werkloosheid onder de 5 procent brengen. Volgens VVD-lijsttrekker Hans van Baalen schept een norm geen banen; die moeten komen van werkgevers in Europa en niet van ambtenaren of een banenplan. Tang verweet Van Baalen een gebrek aan ambitie.

Maar Van Baalen kreeg steun van andere lijsttrekkers van SP, CDA, PVV en D66.

PVV: Nederland kan binnen twee jaar eurovrij zijn

Nederland kan binnen twee jaar uit de euro en de Europese Unie zijn gestapt. Dat zei PVV-lijsttrekker Marcel de Graaf maandag tijdens het Eenvandaag Erasmus Debat.

"We moeten met z'n allen besluiten daaruit te gaan", zei de Graaff in het het debat in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen van donderdag. Als dat besluit valt kunnen 'we binnen twee jaar uit de euro en de Europese Unie' zijn gestapt. "De euro is een ten dode opgeschreven project. Dat kost ons miljarden en miljarden. We moeten stoppen met daar geld insteken", drukte De Graaff de aanwezige studenten op het hart.

De uitspraken van De Graaff kwamen hem op forse kritiek van de andere lijsttrekkers in het debat te staan. "Het is de gok van Geert Wilders met uw banen", zei VVD-lijsttrekker Hans van Baalen, die het onmogelijk acht dat Nederland uit de euro stapt. "De PVV wil van een omelet weer eieren maken." PvdA-lijsttrekker Paul Tang voegde eraan toe ook in de euro te geloven, zolang de banken maar weer dienstbaar worden gemaakt aan de burger.

Chinees de cel in voor mensensmokkel

Een 35-jarige man uit China moet 5,5 jaar de cel in voor mensensmokkel en identiteitsfraude. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald. De straf is fors lager dan de tien jaar die justitie vooraf had geëist.

De man wist lang uit het zicht van de politie te blijven door gebruik te maken van valse identiteiten. Zo kon hij ongestoord doorgaan met zijn criminele activiteiten. De Chinees is al eerder veroordeeld in een grote mensensmokkelzaak in 2002 waarbij 58 Chinezen om het leven kwamen.

De Chinees kreeg hulp van een groep mensen die hand- en spandiensten voor hem verrichten. Deze medeverdachten haalden en brachten gesmokkelde mensen, vervoerden verdovende middelen en waren behulpzaam bij het witwassen van geld en het beschikbaar stellen van valse identiteitspapieren.

Drie verdachten kregen straffen variërend van twee weken tot twintig maanden. Een vierde verdachte werd vrijgesproken.

Meer meldingen verdachte transacties Vaticaan

Vorig jaar was er sprake van een piek van het aantal verdachte transacties dat door de Vaticaanse Bank werd afgehandeld. In totaal werden er 202 verdachte transacties gemeld bij de Financial Information Authority. Dat blijkt uit een rapport van de dienst dat maandag verscheen. Een jaar eerder werden er zes meldingen gedaan en in 2011 slechts één.

Van de 202 meldingen in 2013 zijn er vijf doorverwezen naar het openbaar ministerie van het Vaticaan voor verder onderzoek. Volgens Rene Bruelhart van de financiële autoriteit betekent de piek die in het aantal meldingen te zien is niet dat er ook daadwerkelijk meer illegale transacties worden uitgevoerd. Volgens hem is de stijging slechts het gevolg van het aanscherpen van wetten en procedures. Bovendien wijst dit er volgens hem op dat het systeem om mogelijk verdachte transacties op te sporen werkt.

Maroon 5 komt met nieuw album

Maroon 5 komt op 2 september met een nieuw studioalbum. Het vijfde schijfje van de band heet V. Dat heeft de band maandag laten weten in een verklaring aan verschillende Amerikaanse media.

Over de details van nieuwe plaat is verder nog weinig bekend. Wel werkte Maroon 5 samen met producenten als Max Martin, Ryan Tedder en Benny Blanco, die ook verantwoordelijk waren voor de vorige plaat Overexposed.

De band zou ook van plan zijn later dit jaar te gaan toeren. De data hiervoor worden in de komende weken bekendgemaakt.

Rode Kruis opent gironummer voor hulp aan Balkan

Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 6251 opengesteld voor hulp aan slachtoffers van de overstromingen in Bosnië en Servië. Duizenden mensen wachten nog op evacuatie vanuit het overstroomde gebied. Tienduizenden getroffenen verblijven bij familie of in opvanglocaties. Er zijn al zeker 35 mensen overleden.

Het lokale Rode Kruis helpt met evacuaties, voedsel, water, dekens en opvang. Ook worden rubberboten en voedselpakketten uitgedeeld. Het Nederlandse Rode Kruis draagt minimaal vijftigduizend euro bij aan de hulpverlening op de Balkan, maar er is meer hulp nodig. Het Bosnische Rode Kruis heeft aangegeven vooralsnog 430 duizend euro nodig te hebben. Het Servische Rode Kruis is nog aan het inventariseren.

Bijna een derde deel van Bosnië is getroffen en in veel gemeenten is de noodtoestand uitgeroepen. Steden als Maglaj en Doboj staan bijna geheel onder water. Duizenden hectare landbouwgrond zijn verwoest. Het overvloedige water heeft mijnenvelden weggespoeld.

In Servië zitten naar schatting driehonderdduizend mensen zonder schoon drinkwater of elektriciteit. Het gebied rondom Obrenovac, ten zuidwesten van Belgrado, is het ergst getroffen. Hier wachten nog een paar duizend mensen op hulp. Verwoeste bruggen en ontoegankelijke wegen belemmeren de hulpverlening in sommige regio's.

Bovendien dreigt de grootste energiecentrale van Servië in Obrenovac te overstromen. Duizenden militairen, agenten en vrijwilligers hebben tot dusver weten te voorkomen dat de centrale volledig onder water komt te staan door hoge wallen van zandzakken aan te leggen.

In Nederland is er veel steun en sympathie voor de slachtoffers, meldt het Rode Kruis, dat tientallen telefoontjes kreeg, voornamelijk uit de Bosnische en Servische gemeenschap in Nederland. Zij willen de hulpverlening ondersteunen. 

FNV: 'Lidl is slavendrijversbaas'

Nederlandse werknemers van de Lidl moeten vaak harder werken dan ze aankunnen. Ze verslepen te hoge of zware pallets of dozen, zo stelt vakbond FNV Handel in een onderzoek dat maandag aan de supermarktketen werd overhandigd. Een deel van hen zou daardoor klachten aan onder meer rug, pols en schouder hebben.

FNV deed ruim acht weken onderzoek naar hoe hoog en hoe zwaar pallets door Lidl werden gestapeld. De vakbond keek in die periode bij zeven filialen naar wat er aan te hoge en topzware producten binnenkwam. Een pallet die boven de 1,80 meter uittorende, werd daarbij als te hoog bestempeld, aldus de bond.

In totaal waren ruim 1250 pallets te hoog gestapeld, zo blijkt uit de inventarisatie. Ook waren ruim zeshonderd pallets topzwaar. Dat was het geval als kisten van twintig kilo boven de 1,75 meter moesten worden gestapeld. Nog eens 28 pallets vielen om, omdat ze aan de bovenkant te zwaar waren, zo stelt FNV Handel.

"Vanwege de toenemende omzet worden vrachtwagens voller geladen en wordt er in de distributiecentra structureel te hoog en te zwaar gestapeld", stelt FNV-bestuurder Fatma Bugdayci in een verklaring. "Dit heeft direct invloed op de winkels want daar moeten medewerkers de pallets weer verslepen naar de schappen. "

Naast het stapelgedrag van de Lidl keek de bond ook naar klachten bij werknemers als gevolg van het tillen en verslepen van zware dozen en pallets. Gemiddeld had 16 procent van de werknemers in de veertien onderzochte vestigingen last van klachten. In sommige filialen was dat tot wel vijftig procent.

Het is niet voor het eerst dat de slechte werkomstandigheden bij Lidl aan het licht komen. Zo schreef nrc.next tweeënhalf jaar geleden al dat vrouwelijke werknemers maar eens per dag naar de wc mochten. Alleen tijdens hun menstruatie - wanneer ze een speciale 'menstruatieband' droegen, mochten ze vaker.

Al in het najaar van 2006 liet de Duitse supermarktketen weten de bedrijfscultuur te willen aanpakken. Twee jaar later verontschuldigde Lidl zich nogmaals, ditmaal voor het schenden van de privacy van werknemers en klanten. Het concern zou daartoe camera's hebben opgehangen in zijn filialen.

Lidl laat aan vakblad Distrifood weten niet meteen te willen reageren op het rapport. "De komende weken gaan we constructief overleg voeren over de resultaten", aldus financieel topman van Lidl Erwin Bziuk. "Het is positief dat hier betrokken medewerkers actie voeren, mensen die in het belang van het bedrijf hier staan."

Davis Cupteam in Ziggo Dome tegen Kroatië

Het Nederlands Davis Cupteam speelt van 12 t/m 14 september tegen Kroatië in de Ziggo Dome te Amsterdam. Inzet van dit promotieduel is een plek in de Wereldgroep. Speciaal voor dit evenement wordt een indoor gravelbaan aangelegd.

Captain Jan Siemerink: "Het is fantastisch om dit belangrijke duel in Amsterdam te mogen spelen. De Ziggo Dome is een echte toplocatie die plaats biedt aan ontzettend veel toeschouwers, dus ik roep alle Oranjefans op om ons te steunen tegen Kroatië. We hebben goede Davis Cup ervaringen in Amsterdam en kijken dan ook met veel plezier uit naar deze wedstrijd. We denken op gravel de grootste kans te hebben om de sterke Kroaten te verslaan."

Ook Wethouder Sport van Amsterdam Eric van der Burg is blij met de locatie: "Weer een mooi topsportevenement in Amsterdam. Ik ben ontzettend blij dat de Davis Cup hier in de Ziggo Dome wordt gehouden, een prachtige locatie. Met zo’n geweldig evenement kunnen we ook iets teruggeven aan de sport zelf en aan alle fans die tennis een warm hart toedragen. De Davis Cup zal een geweldige uitwerking hebben op de breedtesport en de sportstimulering, en daarmee op talentontwikkeling van de jeugd in Amsterdam".

De Ziggo Dome in Amsterdam is een multifunctionele locatie geschikt voor diverse evenementen, waaronder sportevenementen. De Davis Cup is de eerste tenniscompetitie welke in de Ziggo Dome gaat plaatsvinden. Het eerste sportevenement in de Ziggo Dome was de Amsterdam Ice Hockey Cup, maar ook de autosportshow Top Gear Live werd in de Ziggo Dome gehuisvest. De Ziggo Dome heeft bij sportevenementen een capaciteit tussen de 3.500 en 9.000 bezoekers.

De play-off om een plek in de Wereldgroep wordt gespeeld op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 september. De winnaar is zeker van een plek in de Wereldgroep. De verliezer speelt volgend jaar in de Europees/Afrikaanse zone groep I.

Halo 5 niet het enige van Microsoft komende E3

Phil Spencer, baas bij Microsoft, heeft aangegeven door het nu al bekendmaken van Halo 5 meer te kunnen gaan focussen op andere dingen voor de komende E3. Waarschijnlijk Kinect en misschien zelfs wel dingen voor de pc.

Door de game nu bekend te maken hoeven ze tijdens de E3-show minder uit te leggen en te tonen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor andere dingen. Spencer heeft ook aangegeven momenteel druk te zijn met bepaalde pc-dingen. Daarvan krijgen we vermoedelijk niks op de E3 van te zien maar mogelijk wel komende zomer. Spencer heeft wel aangegeven dat we meer van de Kinect en zijn projecten te zien krijgen en dat de E3-show nog niet volledig rond is maar wel al bijna.

'Nederland bovenaan bij faillissementen'

Het aantal faillissementen is in Nederland vorig jaar veel sterker gestegen dan in veel andere West-Europese landen. Die conclusie trekt het Duitse incassobureau Creditreform in een maandag verschenen rapport. In Nederland zou het aantal bankroeten vorig jaar met bijna tien procent zijn gestegen, aldus de onderzoekers.

In andere West-Europese landen - aangevuld met Griekenland - is dat slechts 1,1 procent meer. In totaal gingen in die landen 178 duizend bedrijven op de fles, waarvan ruim achtduizend in Nederland. Verreweg het grootste aantal faillissementen vond plaats in Frankrijk, waar een kleine 54 duizend bedrijven ophielden te bestaan.

Slechts vier landen noteerden een sterkere stijging dan Nederland. In Noorwegen steeg het aantal faillissementen namelijk met bijna twintig procent, terwijl in Italië en Spanje sprake was van stijgingen van een kleine zestien en vijftien procent. Ook in België steeg het aantal bankroeten iets harder dan in Nederland.

Servië evacueert dorpen en steden om overstromingen

De Servische autoriteiten hebben de onmiddellijke evacuatie van het stadje Obrenovac gelast, waar de belangrijkste energiecentrale van het land staat. Militairen, agenten en vrijwilligers zijn druk in de weer om de Nikola Tesla-centrale te beschermen tegne het wassende water. Ook elf andere dorpen en steden langs de rivier de Sava worden ontruimd.

De centrale in Obrenovac levert de helft van alle energie in Servië. Belgrado is er zelfs voor honderd procent van zijn elektriciteit van afhankelijk. Tot dusver is een overstroming van de centrale afgewend met grote barrières van zandzakken. Maar het is de vraag of die genoeg zullen zijn als het water van de Sava, die al buiten zijn oevers is getreden, in Obrenovac aankomt. Dat gebeurt naar verwachting later maandag. De verwachting is dat het water pas na woensdag gaat zakken.

De overstromingen, veroorzaakt door extreme regenval, hebben al aan zeker 35 mensen het leven gekost; niet alleen in Servië maar ook in Bosnië. De Bosnische minister van buitenlandse zaken Zlatko Lagumdzija noemde de schade maandag 'immens' en vergeleek de ramp met de oorlog op de Balkan in de jaren negentig. Het hoge water heeft zo'n honderdduizend huizen en 230 scholen verwoest. Een miljoen mensen zit zonder drinkwater.

"Het enige verschil met de oorlog is dat er minder mensen zijn omgekomen", aldus Lagumdzija. 'Het land is verwoest en geen enkele oorlog in de geschiedenis van dit land' heeft dit ooit voor elkaar gekregen.

Op diverse plaatsen zijn ook aardverschuivingen voorgekomen. Bruggen zijn van hun funderingen geslagen en duizenden auto's en bussen zijn vast komen te staan op overstroomde wegen. In Bosnië spoelde het overvloedige water mijnenvelden weg.

Ed Boon teaset Mortal Kombat X

Ed Boon, bedenker van Mortal Kombat en ondertussen al meegeholpen aan negen delen van de franchise, begon eerst met aftellen naar de E3, maar nu worden de hints wel erg duidelijk.

Zijn laatste hint laat namelijk onderstaande foto zien, met de vraag waar X voor staat. Mortal Kombat 10 op E3? We gaan het over precies drie weken zien, want dan staat onze afspraak met Ed Boon en zijn handlangers. 

Tease

Malinese leger tracht Kidal te heroveren

Het Malinese leger heeft maandag militairen naar Kidal gestuurd om de stad te heroveren op rebellen. Dat meldt persbureau AFP. De Toeareg-strijders vielen Kidal zaterdag binnen, waarbij 36 mensen om het leven kwamen en dertig regeringsmedewerkers gegijzeld werden. Een dag later verklaarde premier Moussa Mara dat het land in oorlog verkeert met de separatisten.

"We ondernemen al het mogelijke om onze aanwezigheid in het noorden te versterken", verklaarde een bron binnen de Malinese krijgsmacht. Volgens hem zouden meer militairen onderweg zijn naar Kidal.

De VN-missie in Mali, de Europese Unie en de West-Afrikaanse statenbond Ecowas veroordeelden zondag de aanval van Malinese rebellen op Kidal. De overval op de noordelijke stad is een ernstige schending van het voorlopige vredesakkoord, vindt het drietal.

Kidal ligt ongeveer 350 kilometer van de basis waar Nederlandse militairen zijn gelegerd. De moslimextremisten die vorig jaar, aanvankelijk in samenwerking met Toeareg-rebellen, Noord-Mali veroverden zijn door Franse en Afrikaanse militairen teruggeslagen. Verslagen lijken ze allerminst. Bovendien heeft Bamako ook veel te stellen met het onafhankelijkheidsstreven van de Toearegs.

Stemplicht: een vloek of een zegen?

De doorgaans lage opkomst bij de Europese Parlementsverkiezingen zijn een smet op het blazoen van een stembusgang die de toekomst van de Europese Unie bepaalt. Ook deze week worden in veel EU-landen lage opkomstcijfers verwacht en Nederland is hierop geen uitzondering.

In Nederland wordt een opkomst van minder dan veertig procent verwacht, meldde TNS Nipo vorige week. Nederland kende tot 1970 een opkomstplicht bij verkiezingen. Als een stemplicht wordt ingevoerd, zal het lage cijfer ongetwijfeld stijgen. Hoe werken andere landen hiermee?

Veel landen werken al decennia met een stemplicht. België kent een opkomstplicht voor elke kiesgerechtigde burger. Wie zijn plicht verzaakt, riskeert een boete of zelfs uitsluiting van benoemingen van de openbare overheid. In andere landen kan niet stemmen ook leiden tot boetes, die uiteenlopen van 1,15 euro (Brazilië) tot wel 365 euro (Argentinië). Overigens worden deze boetes in veel gevallen niet opgelegd. Soms leidt herhaaldelijk niet stemmen tot intrekking van het kiesrecht.

Andere naties verbinden nog serieuzere sancties aan weigering deel te nemen aan het democratische proces. In Australië en Fiji kan herhaaldelijk thuisblijven in een celstraf resulteren. In Griekenland is regelmatig stemmen voorwaarde voor het verkrijgen van een paspoort. In dictatuur Noord-Korea wordt niet stemmen als een daad van verzet gezien, waarop het werkkamp of de doodstraf staan.

In België vrezen veel analisten dat het afschaffen van de stemplicht de vaak al lage verkiezingsopkomst nog verder zal doen kelderen. Nederland koos in 1970 voor het afschaffen van de opkomstplicht omdat mensen die onvoldoende geïnteresseerd zijn in politiek niet gedwongen moeten worden om geëngageerde burgers te worden. De vrees is dat wanneer de regering onverschillige burgers dwingt naar de stembus te gaan, zij een stem uitbrengen op een kandidaat die zij niet of vaag kennen bij verkiezingen die hen niet interesseren. Dat leidt in zekere zin juist tot een minder representatieve verkiezingsuitslag.

NAVO sceptisch over terugtrekking Russische troepen

De NAVO wil eerst zien voor het bondgenootschap de bewering van de Russische regering gelooft dat zij haar troepen uit de buurt van de Oekraïense grens heeft teruggetrokken. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft nog 'geen enkel bewijs onder ogen gekregen dat de aftocht van de Russische troepen is begonnen', zei hij maandagmiddag. De NAVO blijft bereid tot overleg met Rusland en wil daartoe volgende week een vergadering van de NAVO-Rusland-raad benutten, liet Rasmussen weten.

Het Kremlin deelde maandag mee dat het de troepen in de grensstreek had opgedragen naar hun kazernes terug te keren. Volgens de NAVO had Rusland zo'n veertigduizend militairen aan de grens gelegerd. De interim-regering van Oekraïne voelde zich door hun aanwezigheid zeer bedreigd. Maar volgens Moskou ging het om geplande voorjaarsoefeningen, die nu ten einde zijn.

Ook Kiev reageerde maandag terughoudend op het bericht van de Russische aftocht. De interim-regering gaat na of het klopt en roept de grote buur op ook de grootscheepse luchtmachtoefening van komende woensdag in Zuidwest-Rusland af te blazen. Die oefening zou tot en met zondag, de dag dat Oekraïne een nieuwe president kiest, duren.

Rusland sprak maandag bovendien verrassend lovend over het crisisberaad dat Kiev heeft belegd met vertegenwoordigers van het roerige oosten van het land. President Vladimir Poetin liet eerder weinig heel van die besprekingen, omdat de interim-regering weigert Oost-Oekraïense separatisten te laten aanschuiven. Maandag noemde Poetins minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov het overleg 'een stap in de goede richting'.

Moskou heeft zich vierkant tegen de nieuwe machthebbers in Kiev gekeerd, maar bindt de laatste dagen wat in. Deskundigen vermoeden dat het Kremlin wil voorkomen dat het Westen Rusland nog extra sancties oplegt. Volgens de Süddeutsche Zeitung anticipeert Poetin op een verkiezingsoverwinning van de Oekraïense zakenmagnaat en gedoodverfde nieuwe president Petro Porosjenko. Moskou zou een mildere toon aanslaan om samenwerking met Porosjenko niet bij voorbaat onmogelijk te maken.

De Russische regering ziet voorlopig af van een inval in Oost-Oekraïne, denkt Ruslandkenner Pavel Felgenhauer. Het Kremlin zou zijn kaarten nu hebben gezet op het falen van de nieuwe Oekraïense regering. Als zij de chaos in het land niet weet te bedwingen kan Rusland Oekraïne zijn wil opleggen zonder er troepen aan te wagen, zei Felgenhauer maandag voor de camera van televisiezender Dozjd.

Theatermaker betuigt spijt aan kerk en gelovigen

Theatermaker Dries Verhoeven heeft zijn excuses aangeboden aan het apostolaat van de Sint Willibrordkerk en Utrechtse gelovigen. In de monumentale kerk worden mogelijk nooit meer missen opgedragen vanwege het theaterstuk van Verhoeven dat donderdag werd opgevoerd in het gebouw. In De Uitvaart wordt de rooms-katholieke mis grotendeels nagespeeld. Volgens het aartsbisdom Utrecht zijn er 'zeer sterke aanwijzingen' dat de Utrechtse kerk hierdoor is ontwijd.

"Terugkijkend, na alle commotie, hadden we wellicht beter op zoek kunnen gaan naar een 'ontwijde' kerk", schrijft Verhoeven maandag in een brief aan het apostolaat en Utrechtse gelovigen. "Het spijt me dat ik u met mijn pogingen beledigd heb." Verhoeven schrijft verder dat hij nooit de intentie heeft gehad het gebouw te ontheiligen of gelovigen te provoceren. Hij wijst erop dat de woorden God, Maria, Jezus of Christus niet voorkomen in het stuk.

In de week voorafgaand aan de opvoering zijn nog wijzigingen doorgevoerd in een poging kerkgangers niet te beledigen. Ook is in overleg met de verhuurders besloten niets in de kapel te doen, het priesterkoor niet te betreden en geen visuele citaten te geven van de consecratie, het heiligste gedeelte van de mis.

De Uitvaart is een satirisch toneelserie die het afnemende draagvlak voor de culturele sector als onderwerp heeft. Op rooms-katholieke wijze wordt de laatste eer bewezen aan de kunst. In het stuk verschenen donderdag onder meer een 'diaken', 'misdienaars' en een doodskist ten tonele.

Verhoeven maakte tien 'theatrale' uitvaartmissen, die hij opdraagt aan tien verdwenen denkbeelden, waarden of delen van de maatschappij. Na het luiden van de kerkklokken staat hij tijdens de requiemmis stil bij het overlijden en blikt hij terug op de rol die de overledene vervulde. Hij heeft voor een kerkelijke uitvaartplechtigheid gekozen om zijn 'theatrale onheilstijding een plechtstatig gehalte te geven'.

Verhoeven brengt in herinnering dat de katholieke kerk en het bisdom regelmatig negatief in het nieuws zijn gekomen. Hierdoor is de kerk volgens Verhoeven voor velen 'niet meer de vanzelfsprekende plek om samen te komen en gemeenschappelijk onze hoop en wanhoop uit te spreken'. "Door de tien avonden te laten plaatsvinden in de context van een katholieke kerk hoop ik ook de waarde van die plek en het instituut te tonen."

De Uitvaart is onderdeel van het Spring-festival, dat laat weten de commotie ten zeerste te betreuren en het gesprek over de voorstellingen aan te willen gaan. De mogelijke ontheiliging van de Sint Willibrordkerk wordt gezien als 'een zeer ongewenste uitkomst'. "Omdat we niemand een plek willen ontnemen die hun dierbaar is en juist omdat de voorstelling een uitnodiging is om te reflecteren op gemeenschappelijke waarden (die verloren lijken te gaan)", staat in een verklaring.

Daarbij wordt aangetekend dat de ophef zich lijkt richten 'op de vorm (en met name de locatie) en niet op de inhoud'. Het festival blijft dan ook achter de inhoud van De Uitvaart staan en onderschrijft de 'zorgvuldigheid' die Dries Verhoeven heeft betracht om de locatie 'respectvol' tegemoet te treden. "Gezamenlijk hebben we veelvuldig overleg gevoerd met de verhurende stichting over vorm en inhoud." Verhoeven laat weten op een publieke plek het gesprek over de wenselijkheid van dit soort projecten in een kerkgebouw te willen voeren.

Het bestuur van het Sint Willibrord Apostolaat oordeelde vrijdag dat de voorstelling 'ontegenzeggelijk' een ontwijdend karakter heeft en oordeelde dat 'met onmiddellijke ingang geen eucharistievieringen meer kunnen plaatsvinden in dit kerkgebouw'.

Of de kerk echt is ontwijd moet kardinaal en aartsbisschop Wim Eijk beoordelen. Hij besluit hoogstwaarschijnlijk later deze week of nog missen kunnen worden gehouden in de Sint Willibrordkerk. Een andere optie is de kerk opnieuw in gebruik te nemen na een boeteviering en een nieuwe wijding. Maar daarvoor moeten afspraken worden gemaakt, zodat zo'n incident zich niet opnieuw kan voordoen. De kerk is in bezit van particulieren die het gebouw aan onder meer het apostolaat verhuren.

'Amsterdamse coalitie: D66, SP, GroenLinks en VVD'

D66, SP, GroenLinks en VVD moeten om de tafel gaan zitten om een nieuw Amsterdams college te smeden. Dat adviseren de verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) maandag.

Deze vier partijen lijken de verkenners het meest logisch. D66 en VVD enerzijds willen een college van D66, VVD en SP. GroenLinks en SP anderzijds willen een bestuur van D66, SP en GroenLinks. "We stellen daarnaast vast dat geen van deze vier partijen blokkades hebben gelegd op deze coalitie", schrijven Van Boxtel en Vliegenthart.

D66 had eerder al met GroenLinks een zogenoemde hervormingsagenda opgesteld waarin de andere partijen voldoende aanknopingspunten zien voor verdere besprekingen, aldus de verkenners.

Amsterdam zou dan qua samenstelling een zelfde stadsbestuur krijgen als de gemeente Utrecht. Maar samenwerking tussen GroenLinks en de VVD in de hoofdstad ligt gevoelig. GroenLinks stapte vorige week uit de onderhandelingen omdat de partij niet meer wilde samenwerken met de VVD.

Informateur Thom de Graaf (D66) stelde vorige week nog voor dat D66 en VVD er samen met de PvdA en SP uit zouden kunnen komen. Maar deze variant stuitte alom op weerstand, waarna de vorming van een coalitie volledig op zijn gat lag.

De PvdA reageert kritisch op het advies. Deze partij heeft opnieuw haar voorkeur uitgesproken voor een coalitie van D66, PvdA en GroenLinks. "Die optie, zo blijkt ook vandaag weer uit cijfers van onderzoeksbureau O&S, kan op de breedste steun onder de kiezers rekenen, is een goede weerspiegeling van de bestuurscommissies en deze partijen liggen programmatisch dicht bij elkaar", meldt de partij op haar website.

Grote heroïnevangst tussen Iraanse rozijnen

De douane heeft vorige week 764 kilo heroïne onderschept in de haven van Rotterdam. De drugs zaten in een zeecontainer geladen met tweeduizend dozen rozijnen afkomstig uit Iran. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

De partij drugs heeft volgens justitie een geschatte waarde van ruim zeventien miljoen euro. De straatwaarde is zelfs nog iets hoger met een bedrag van zeker 19,1 miljoen euro. De rozijnen waren bestemd voor verder vervoer naar Griekenland of Bulgarije.

De container ging na aankomst in Rotterdam naar een loods in Hagestein, niet ver van Vianen. Bij het lossen van de lading arresteerde de politie een 69-jarige man uit Hagestein en een 33-jarige man uit Leerdam. De woning van de oudste verdachte is door de politie doorzocht. Onder meer telefoons, administratie, computers en twee stroomstootwapens zijn in beslag genomen.

De man uit Leerdam is na verhoor vrijgelaten. Hij blijft nog wel verdachte in de zaak.

Lange celstraf geëist voor gruweldood

Maciej O. moet veertien jaar de cel in omdat hij zijn vrouw Gosia Orszulik heeft gewurgd en daarna in stukken heeft gezaagd. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag geëist bij de rechtbank in Den Haag.

De verdachte uit Alphen aan den Rijn zou zijn vrouw vorig jaar mei hebben gewurgd na een ruzie. Justitie stelt dat hij het lichaam van zijn vrouw heeft willen laten verdwijnen door het kapot te zagen. O. wilde scheiden omdat zijn vrouw er een minnaar op nahield.

De verdachte hield lange tijd zijn kaken stijf op elkaar over de dood van zijn vrouw en zijn rol daarin. Tot hij tijdens een eerdere zitting onverwacht bekende dat hij haar lichaam in stukken had gezaagd. Hij ontkende echter iets met haar dood te maken te hebben. Hij zou haar lichaam hebben gevonden een dag na de ruzie.

De minnaar van het slachtoffer gaf haar op als vermist, waarna dagenlang naar haar is gezocht. Vissers en voorbijgangers vonden uiteindelijk verschillende delen van haar lichaam, onder meer in een koffer, in het water in de gemeente Haarlemmermeer.

De rechtbank doet donderdag 19 juni uitspraak.

Mick Jagger is overgrootvader geworden

Mick Jagger heeft voor het eerst een achterkleinkind gekregen. Zijn 21-jarige kleindochter Assisi is afgelopen weekeinde bevallen van een dochtertje. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail maandag. Volgens de krant kan de 70-jarige Rolling Stone zich de eerste overgrootvader in de rockmuziek noemen.

Assisi is de oudste dochter van Jaggers 42-jarige dochter Jade. Laatstgenoemde, die Mick kreeg met Bianca Jagger, is zelf ook in verwachting en moet later deze maand bevallen van haar derde kind, het vierde kleinkind van de zanger. Jagger heeft in totaal zeven kinderen bij vier verschillende vrouwen.

De rocker heeft het nog te druk gehad om op kraamvisite te gaan. Jagger is druk bezig met het repeteren voor het eerste concert van The Rolling Stones na de dood van zijn vriendin L'Wren Scott. De 49-jarige modeontwerper, met wie Jagger sinds 2001 samen was, hing zichzelf in maart op.

De band, die vervolgens meerdere shows afzegde, pakt het Europese deel van zijn toer volgende week maandag weer op in Noorwegen. De Stones staan op 7 juni ook op Pinkpop.

Van Gaal neemt Hoek en Bout mee naar United

Frans Hoek en Marcel Bout zijn opgenomen in de technische staf van Manchester United. De twee zullen Louis van Gaal gaan assisteren, maakte de Engelse club maandag bekend. Ryan Giggs moet de clubcultuur bewaken. De 40-jarige Welshman wordt als assistent-manager de rechterhand van Van Gaal.

De Nederlandse assistenten werkten allebei al vaker samen met Van Gaal. Bout vergezelde de trainer eerder naar AZ en Bayern München en is bij het Nederlands elftal een van de scouts van tegenstanders. Zelf was hij in het seizoen 2009-2010 tijdelijk hoofdtrainer van Telstar.

Ook de aanstelling van Hoek komt niet uit de lucht vallen. De keeperstrainer liet vorige week weten na het WK te stoppen bij het Nederlands elftal. Even daarvoor had Manchester United het contract van keeperstrainer Chris Wood juist ontbonden. Hoek werkte ook bij Ajax, FC Barcelona en Bayern München onder de vleugels van Van Gaal.

De aanstelling van Van Gaal als nieuwe trainer van Manchester United hing al een tijdje in de lucht, maar werd pas maandag officieel bekend. De huidige bondscoach van Oranje begint direct na het WK aan zijn nieuwe klus.

'Ferrari gaat fors investeren in F1-team'

Ferrari lijkt fors te gaan investeren in haar Formule 1-team, zo heeft Luca di Montezemolo, de baas van het bedrijf, volgens La Gazetta dello Sport laten weten. Het Italiaanse team worstelt dit jaar flink met de snelheid van de bolide, iets wat teambaas Stefano Domenicali al de kop heeft gekost.

Volgens The Financial Times heeft Ferrari vorig jaar haar records flink gebroken met de hoogste omzet, winst en kasstromen ooit. De winst bedroeg vorig jaar 246 miljoen euro. In La Gazetta dello Sport heeft Di Montezemolo laten weten dat exclusiviteit van de straatauto's een zeer belangrijk punt blijft 'dat een zware uitdaging blijft en de Formule 1 een flinke financiële boost nodig geeft om het gat met de concurrentie te dichten'.

Ferrari lijkt bereid om de portemonnee te trekken om meer goede mensen aan zich te binden. Onlangs werd Red Bull-hoofdontwerper Adrian Newey al aan de Italianen gelinkt. De Brit zei niet op voorhand nee voor de belangstelling uit Maranello. Verder lijkt Jean-Jacques His niet langer van zijn pensioen te kunnen genieten. De 68-jarige Fransman was belangrijk in de technische ontwikkeling bij de motorenafdeling van Renault toen de krachtbronnen de F1 domineerden.

Sijsling verliest eerste ronde in Düsseldorf

Igor Sijsling is in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Düsseldorf uitgeschakeld. De Tsjech Jiri Vesely was te sterk voor de Nederlandse tennisser met 7-6 (2) en 6-3. Sijsling was als achtste geplaatst op het Duitse gravel. Vorig jaar haalde de 26-jarige Amsterdammer nog de halve finale in Düsseldorf.

Eerder dit jaar won de 20-jarige Vesely ook al van Sijsling op het masterstoernooi van Indian Wells. De nummer 104 van de wereldranglijst had nu iets meer dan anderhalf uur nodig om mondiale nummer 52 Sijsling te verslaan. Sijsling was de enige Nederlandse deelnemer in Düsseldorf.

Chinezen aangeklaagd voor cyberspionage in VS

De Verenigde Staten hebben maandag vijf mensen aangeklaagd voor economische cyberspionage in opdracht van de Chinese regering. Dat heeft minister van justitie Eric Holder bevestigd. Het is de eerste keer dat in de VS Chinese spionnen voor het gerecht worden gedaagd.

De spionnen bekleden hoge posities in het Chinese leger, aldus ingewijden. Ze zouden hebben ingebroken in computersystemen van zes Amerikaanse ondernemingen om bedrijfsgeheimen te achterhalen. Daar hebben Chinese ondernemingen economische voordelen uit kunnen trekken. Slachtoffers van de spionage waren de Amerikaanse metaalindustrie en bedrijven die zich richten op zonne- en kernenergie. De verdachten worden diefstal van geheime documenten en economische spionage ten laste gelegd.

Eerder dit jaar noemde de Amerikaanse regering het bestrijden van cyberaanvallen gesteund door buitenlandse regeringen een van haar hoogste prioriteiten. Washington beschuldigt China al langer van het steunen van cyberspionage. Beijing heeft dit altijd ontkend en zegt zelf het slachtoffer van hackers te zijn, zowel uit eigen land als uit de VS.

Wapens en runes in Middle-earth

Warner Bros. Interactive Entertainment en Monolith Productions geven vandaag een trailer vrij van Middle-earth: Shadow of Mordor waarin we de werking van wapens en runes zien in de game.

Middle-earth: Shadow of Mordor brengt een dynamische omgeving waar de speler een persoonlijk plan voor wraak maakt, terwijl ze Mordor naar hun hand zetten. De game begint in de nacht van Saurons terugkeer naar Mordor, als zijn Black Captains de rangers van de Black Gate brutaal afslachten.

Spelers nemen de rol aan van Talion, een ranger die alles verliest wat hem dierbaar is en vervolgens uit de dood opstaat door een mysterieuze ‘Spirit of vengeance’. Tijdens Talions persoonlijke wraaktocht ontrafelen spelers het mysterie van de geest die hem in zijn macht heeft, ontdekken zij de oorsprong van de ‘Rings of Power' en confronteren zij de ultieme vijand.

Middle-earth: Shadow of Mordor is beschikbaar op 7 oktober 2014 voor PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Ronaldo en Suárez winnen Gouden Schoen

Cristiano Ronaldo en Luis Suárez hebben samen de Gouden Schoen gewonnen voor Europees topscorer van het seizoen. Zowel de aanvaller van Real Madrid als de voor Liverpool spelende oud-Ajacied kwam dit voetbaljaar tot 31 doelpunten. Alfred Finnbogason van sc Heerenveen eindigde in het klassement op de zevende plaats.

Ronaldo won de Gouden Schoen eerder in 2008 en 2011, voor Suárez is het een primeur. Lionel Messi, de winnaar van de afgelopen twee seizoenen, moet zich deze keer tevreden stellen met de derde plaats. Ook Diego Costa (Atletico), Jonatan Soriano (RB Salzburg) en Ciro Immobile (Torino) eindigden boven Finnbogason.

In het door het tijdschriftencollectief ESM opgestelde klassement worden doelpunten gescoord in de topcompetities Spanje, Italië, Duitsland, Engeland en Portugal met twee vermenigvuldigd. Ronaldo en Suárez komen daardoor uit op 62 punten. Goals in de Eredivisie tellen minder zwaar mee. De 29 doelpunten van Finnbogason worden vermenigvuldigd met de factor 1,5, wat hem in totaal 43,5 punten oplevert.

Ace Combat voor eeuwig in de lucht

Bandai Namco heeft een nieuwe Ace Combat Infinity uitgebracht om de release van de straaljagergame in Europa, Australië en Azië te vieren.

Ace Combat Infinity speelt zich af in de nabije toekomst en bevat naast een singleplayercampagne ook een co-op multiplayermodus waarin twee teams van vier spelers het opnemen tegen de vijand.

Ace Combat Infinity komt alleen uit op PlayStation 3 en wel op 28 mei via PlayStation Network.

Celstraf voor activiste Occupy Wall Street

Een Amerikaanse activiste die betrokken was bij Occupy Wall Street is maandag tot negentig dagen cel veroordeeld wegens geweldpleging tegen een politieagent. Cecily McMillan, die volhoudt onschuldig te zijn, hing zeven jaar cel boven het hoofd.

Volgens haar advocaat werd McMillan tijdens een protest in 2012 van achter bij haar borst gegrepen door een politieagent. Zonder om te kijken gaf ze haar belager een elleboog, waarna haar geweldpleging tegen een agent ten laste werd gelegd. Ze bood maandag haar excuses aan voor het verwonden van de agent, maar zei dat het om een ongeluk ging.

Dode vrouw bij rugbyveld was Zandvoortse

De dode vrouw die zaterdag in de bosjes bij een sportveld in Den Bosch werd gevonden, kwam uit Zandvoort. De politie weet nog niet hoe de 51-jarige vrouw om het leven is gekomen. Ze heeft er ongeveer een dag gelegen, laat de politie maandag weten.

Een 14-jarige rugbyspeler stuitte op het lichaam toen hij op zoek was naar een bal die in de bosjes was beland. De jongen noemde de vondst tegenover Omroep Brabant 'heel heftig'. "Ik moest ervan huilen, haar gezicht was helemaal paars", zei hij zaterdag tegen de omroep.

Gewonden na explosie in metrostation bij Seoul

Elf mensen zijn maandag lichtgewond geraakt door een explosie op een metrostation even buiten de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De explosie ontstond door een beschadigde isolator van een trein, zei een medewerker van de hulpdiensten. Inmiddels is het station Gunpo weer open.

Eerder deze maand raakten meer dan 240 mensen merendeels lichtgewond toen een metrotrein op een andere trein botste die stilstond in een station in Seoul.

'Ontheiligend' kerktheater wordt kardinale kwestie

In de Sint Willibrordkerk in Utrecht worden mogelijk nooit meer missen gehouden. Acteurs voeren in het gebouw sinds donderdag het stuk De Uitvaart op, waarin de rooms-katholieke mis grotendeels wordt nagespeeld. "Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat de kerk is ontwijd", laat een woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht maandag weten. "Als dat gebeurt in een kerk die wordt gebruikt voor de eredienst is dat problematisch."

Het bestuur van het Sint Willibrord Apostolaat oordeelde vrijdag dat de voorstelling 'ontegenzeggelijk' een ontwijdend karakter heeft en oordeelde dat 'met onmiddellijke ingang geen eucharistievieringen meer kunnen plaatsvinden in dit kerkgebouw'. In het stuk verschenen onder meer een 'diaken', 'misdienaars' en een doodskist ten tonele, wat het apostolaat een 'quasiliturgie gebaseerd op de riten en de teksten van de universele kerk' noemt.

Of de kerk echt is ontwijd moet de bisschop beoordelen. Het bestuur van de kerk komt woensdagavond bijeen, waarna aan het bisdom wordt gerapporteerd. Kardinaal en aartsbisschop Wim Eijk gaat daarna hoogstwaarschijnlijk onderzoeken of er nog missen kunnen worden opgedragen. De zegsman verwacht dat kardinaal Eijk nog deze week een besluit neemt.

"Bij ontwijding kunnen geen geldige vieringen worden gehouden, legt de zegsman van het aartsbisdom uit. "Wel is het mogelijk de kerk opnieuw in gebruik te nemen na een boeteviering en een nieuwe wijding. Maar dat zal hij alleen doen als er goede afspraken kunnen worden gemaakt. Zo'n incident moet zich niet over een halfjaar weer kunnen voordoen. Dit is echt wat anders dan een mooi klassiek concert."

Kerken zijn in de meeste gevallen eigendom van een parochie, maar de Sint Willibrordkerk is in bezit van particulieren die het gebouw aan onder meer het apostolaat verhuren. Die constructie komt voort uit fondsenwerving van een pater, nadat het aartsbisdom de kerk enkele decennia geleden wilde sluiten.

Het apostolaat was in het verleden ook al eens kritisch over activiteiten die in de gewijde kerk plaatsvonden. "Maar dat was minder ernstig dan wat nu speelt. Maar we wachten nu eerst wat er uit de vergadering van het apostolaatsbestuur komt."

De Uitvaart is een satirisch toneelserie die het afnemende draagvlak voor de culturele sector als onderwerp heeft. Op rooms-katholieke wijze wordt de laatste eer bewezen aan de kunst.

Theatermaker Dries Verhoeven maakte tien 'theatrale' uitvaartmissen, die hij opdraagt aan tien verdwenen denkbeelden, waarden of delen van de maatschappij. Na het luiden van de kerkklokken staat hij tijdens de requiemmis stil bij het overlijden en blikt hij terug op de rol die de overledene vervulde. Na afloop van De Uitvaart is er koffie en cake en gelegenheid tot condoleren. Bloemen en zwarte kleding worden op prijs gesteld, staat op springutrecht.nl.

Taxichauffeur vrijgelaten na fataal incident

De taxichauffeur die zaterdag werd aangehouden na de dood van een 27-jarige klant in Sint-Michielsgestel is vrijgelaten. Uit onderzoek blijkt dat hij niets met het overlijden te maken heeft gehad, meldt de politie. Justitie bekijkt nog wel of de chauffeur vervolgd kan worden voor het achterlaten van een gewond persoon.

Het slachtoffer stapte plotseling uit de rijdende taxi toen het over de provinciale weg in de Brabantse plaats reed. Hij liep daarbij zware verwondingen op die hem uiteindelijk fataal werden.

De 56-jarige chauffeur meldde zich later bij de politie. Hij verklaarde dat hij problemen had gehad met de man. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht.

Worms eindelijk op PS4 en Xbox One

De PS4 en Xbox One hebben inmiddels een degelijke collectie aan titels. Toch ontbreekt er bij beide consoles een populaire franchise die verder overal is verschenen. Op 30 mei wordt die fout rechtgezet, dan komt Worms Battlegrounds uit op de huidige generatie consoles.

Team 17 heeft voor deze iteratie niet aan de formule gesleuteld. Je kunt rekenen op lokale en online-multiplayer tot en met vier speler. De game bevat 65 wapens met veel oude klassiekers, tien daarvan zijn echter nieuw: the Mega Mortar, Gravedigger, Winged Monkey, Oxygen, Worm Charm, Bovine Blitz, Whoopsie Cushion, Teleport Gun, Aqua Pack en The Equalizer.

Bijltjesdag bij Rare na Kinect-flop

Xbox One-exclusive Kinect Sports Rivals, die begin april uitkwam, is geflopt. Rare heeft hierdoor zestien mensen moeten ontslaan. Dat hebben meerdere bronnen aan Eurogamer onthuld. Kinect Sports Rivals was een groots project waar 150 man aan hebben meegewerkt.

Rare maakte de laatste jaren vooral Kinect-games. Dat waren allemaal verkoopsuccessen op de Xbox 360. Op de Xbox One lijken Kinect-games opmerkelijk genoeg niet meer in trek. Mogelijk was dit een van de redenen waarom Microsoft over een paar weken met een Kinectloze Xbox One komt.

Microsoft heeft als volgt op de situatie van Rare gereageerd:"At Xbox, our goal is to constantly create new fun, social and interactive entertainment experiences. As part of Rare's commitment to this goal, we have made a decision to change our development process and methodology at Rare to best support our future projects, this has led to us reviewing the skills and the makeup of our development teams in our business. Rare continues to invest in our people and future projects."

Het lijkt waarschijnlijk dat Rare stopt met het maken van Kinect-games.

Pattinson is te oud voor nog een Twilight-film

Robert Pattinson zou een rol in een eventuele nieuwe Twilight-film afslaan. "Ik kan niet nog een Twilight-film doen. Daar ben ik te oud voor", zegt de 28-jarige acteur, die in de vijf films te zien was als vampier Edward Cullen, in het Amerikaanse filmblad Variety.

Pattinson, die in 2008 bij het grote publiek doorbrak dankzij de eerste vampierenfilm uit de reeks, had totaal niet verwacht dat de films zo succesvol zouden worden. "We dachten dat het weer een Thirteen zou worden", doelt de acteur op de minder succesvolle film die net als de eerste Twilight werd geregisseerd door Catherine Hardwicke.

De Twilight-films werden gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Stephenie Meyer, waarvan het vierde en laatste deel in 2008 verscheen. In de films waren naast Pattinson ook Kristen Stewart en Taylor Lautner te zien. De filmreeks bracht wereldwijd 3,3 miljard dollar op.


Pattinson is te oud voor nog een Twilight-film (Foto: Novum)

De leukste sporttweets van week 20

Tijdens de Olympische Winterspelen en de Paralympische Spelen van Sochi kon je op FOK!sport de leukste tweets van de dag vinden. We kregen er zoveel leuke reacties op dat we nu elke week de leukste sporttweets van de afgelopen week voor jullie op een rijtje zetten.

We beginnen vandaag gezond:

Ook Robert Gesink nam na een aantal dagen van goede training het alcoholvrije alternatief wat Laurens ten Dam tegenwoordig rond schijnt te brengen:

Giedo van der Garde verlangt terug naar de tijd dat hij het deze wereldkampioenen moeilijk maakte op het circuit:

De zwemmers hebben het zwaar op hun trainingskamp:

In het Phillipsstadion troffen we een haai aan:

Tijdens de Ronde van Californië had één man niet goed opgelet:

FC Dordrecht is terug in de Eredivisie en dat heeft zo zijn voordelen:

De promotie werd opgedragen aan oud-trainer Theo Bos:

Een opmerkelijk momentje tijdens de Giro d'Italia:

Olympisch kampioene Maria Höfl-Riesch mocht, geheel in goud gekleed, de DFB Pokal het stadion in dragen bij aanvang van de Duitse bekerfinale:

Sven Kramer werd groots verwelkomd door zijn nieuwe sponsor:

José Been wilde even duidelijk maken dat ze voetballers maar aanstellers vindt in vergelijking met wielrenners:

En we sluiten af met een stukje sporthistorie en een stukje toekomst:

Piratenkandidaten opgepakt na actie in Hofvijver

Twee leden van de Piratenpartij, die donderdag verkiesbaar zijn bij de Europese verkiezingen, zijn maandagochtend in Den Haag opgepakt. Ze waren met een bootje de Hofvijver op gevaren om te protesteren, meldt de partij.

Gijs Peskens, de nummer zes op de lijst van de Piratenpartij, en lijstduwer Dirk Poot plantten een vlag op het eilandje in de vijver om te protesteren tegen het TTIP-verdrag. Over het handelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten werd maandag gedebatteerd in de Tweede Kamer.

De politie bevestigt dat er twee mannen uit de vijver zijn 'geplukt'. Ze zijn na verhoor weer vrijgelaten met een proces-verbaal op zak.

De Piratenpartij zegt later maandag met een officiële reactie te komen op de aanhouding.

Giel Beelen nog lang niet moe

Giel Beelen is niet van plan om na het verbreken van het wereldrecord radiomaken direct te stoppen. Dat heeft een woordvoerder van BNN-VARA laten weten. De dj verbreekt het record met 191 uur op dinsdagochtend om 04.00 uur maar wil nog doorgaan.

De woordvoerder durft niet te zeggen hoeveel uur langer Beelen doorgaat. Wel zou de dj in ieder geval van plan zijn om zijn eigen ochtendprogramma, dat van 06.00 tot 10.00 uur te horen is op 3FM, gewoon te presenteren. De 36-jarige Beelen begon vorige week maandag met zijn poging om het record van 190 uur van de Vlaamse dj Lennart Creël te verbreken.

Het is nog niet duidelijk wanneer Beelen na zijn record weer zijn eigen programma gaat presenteren. "Dat hangt helemaal af van hoe hij zich voelt. Artsen houden dat goed in de gaten en geven een seintje", legt de zegsvrouw uit. Voor woensdagochtend staat er in ieder geval een vervanger gepland. "Dat zijn Timur en Ramon."

UvA scoort het vaakst in subsidieregen NWO

Achttien wetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam krijgen elk maximaal achthonderdduizend euro om eigen wetenschappelijk onderzoek te starten. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van Vidi-onderzoekssubsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die maandag verscheen.

Hiermee leveren de UvA en het aanverwante Academisch Medisch Centrum (AMC) het grootste aantal wetenschappers dat een subsidie krijgt. Aan de Universiteit Utrecht krijgen dertien onderzoekers een beurs. In totaal zijn er 88 subsidies verdeeld, voor een totaal van zeventig miljoen euro. Dertig onderzoekers zijn vrouw.

De Vidi-subsidies zijn bedoeld voor wetenschappers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Met een Vidi kunnen wetenschappers vijf jaar lang onderzoek doen. In totaal dienden 540 onderzoekers een aanvraag in.

Wetenschappers mogen hun onderzoeksonderwerp vrij kiezen om zo vernieuwend onderzoek te stimuleren. De onderwerpen variëren van een belastinggeschiedenis van het Oud-Perzische Rijk, het nabouwen van een lawine in de oceaan tot immuuncellen die het functioneren van de hartspier beïnvloeden.

NWO kan jaarlijks 625 miljoen euro besteden aan wetenschappelijk onderzoek. De instelling reikt ook Veni's (voor pas gepromoveerden) en Vici-subsidies (voor zeer ervaren onderzoekers) uit. NWO kent de subsidies sinds 2002 uit aan wetenschappers aan Nederlandse instellingen.

Potloodventer heeft pech

Een 44-jarige potloodventer uit Alphen aan den Rijn had gisteren enorme pech. De man zag een auto rijden met daarin een drietal vrouwen en dacht dat dit wel een geschikt moment was om met zijn puddingbuks te pronken. Dat had hij dus beter niet kunnen doen.

Een van de vrouwen in de auto bleek namelijk werkzaam te zijn bij de Sociale Jeugd- en Zedenpolitie en greep de viespeuk meteen bij zijn leuter in de kraag. De man is meegenomen naar het bureau.

Potloodje

Invallen bij tientallen verdachte hackers

Politie en justitie hebben vorige week in Nederland 34 invallen gedaan bij een internationale actie tegen hackers. Er zijn geen arrestaties verricht, meldt het Openbaar Ministerie maandag. Wel werden bijna tientallen computers, laptops, telefoons en andere gegevensdragers in beslag genomen.

Buiten Nederland werden nog eens ruim driehonderd doorzoekingen gedaan in onder meer België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In totaal zijn 81 mensen aangehouden en is beslag gelegd op meer dan 1100 computers, harde schijven en telefoons. Ook zijn illegale wapens, drugs en een onbekend bedrag aan contant geld in beslag genomen.

De verdachten zouden werken met de website Blackshades, die online hulpmiddelen aanbiedt om cybercriminaliteit te plegen. Hackers kunnen onder meer op afstand volledige controle krijgen over de computer van een beoogd slachtoffer. Ze kunnen op die manier kwaadaardige software installeren, de webcam bedienen en bestanden versleutelen. Ook kunnen via Blackshades grootschalige DDoS-aanvallen worden opgezet.

De 19-jarige Rotterdammer die verdacht wordt van het hacken van zeker tweeduizend webcams gebruikte ook malware van Blackshades. Hij kon hij op afstand webcams aan- en uitzetten en downloadde bestanden van andermans computer. De verdachte zit mogelijk ook achter publiceren van het vwo-examen Frans vorig jaar mei.

De Nederlandse politie wist dinsdag een server van Blackshades binnen te dringen en een groot deel van de aanwezige informatie veilig te stellen. Het is onbekend gebleven waar deze server zich bevindt.

Van Gaal nieuwe trainer Manchester United

Louis van Gaal wordt de nieuwe trainer van Manchester United. De club bevestigde dit vanmiddag, nadat al enige tijd de geruchten de ronde deden. De huidige bondscoach van het Nederlands elftal volgt bij de Engelse club Ryan Giggs op, die interim-trainer was. Giggs blijft wel aan als assistent-trainer.

Manchester United zat zonder trainer sinds het ontslag enige tijd terug van David Moyes. Van Gaal, die de eerste niet-Britse trainer van de club zal worden, tekent een contract van drie jaar. Hij zal in Engeland aan het werk gaan vanaf het moment dat Nederland uitgeschakeld is op het WK in Brazilië.

De Nederlander begon zijn trainerscarrière bij Ajax. Hier haalde hij vele successen, met als hoogtepunt de winst van de Champions League in 1995. Na zijn tijd bij de Amsterdamse club was hij onder meer werkzaam bij FC Barcelona, AZ, Bayern München en momenteel dus als bondscoach van het Nederlands elftal.

Meisjes groepsverkrachten tv-monteur

Het leven van een Aziatische televisiemonteur gaat niet altijd over rozen. De arme drommel is namelijk door een stel meisjes verkracht toen hij hun satellietontvanger kwam repareren.

Het voorval vond onlangs plaats in Saoedi-Arabië. Het kwam aan het licht toen een van de meisjes het incident vol trots uit de doeken deed op social media. Naam en locatie zijn door de Saoedische krant echter niet vrijgegeven.

"Het meisje vertelde dat toen de Aziaat naar haar huis kwam om de ontvanger te repareren, zij en haar vriendinnen hem hebben gedwongen naar haar slaapkamer te gaan", zo bericht de krant in kwestie. Vervolgens duwde zij de beste man op haar bed en reed zich klaar op zijn kloppende roede.

Ook zou het meisje enkele geile foto's van het intieme onderonsje hebben verspreid. Welke uw nederige verslaggever tot zijn spijt echter nog niet heeft gevonden...

Keeper Andersen verlaat Go Ahead Eagles

Stephan Andersen verlaat na een half jaar Go Ahead Eagles alweer. Dat meldt de club maandag. De Deense keeper keert terug naar zijn thuisland en tekent een contract voor drie jaar bij FC Kopenhagen. De Deventenaren huurden de 32-jarige doelman het afgelopen halfjaar van Real Betis. Go Ahead is druk bezig met het zoeken van een opvolger.

Andersen werd gehaald nadat de geleende Eloy Room in de winterstop terug werd gehaald door Vitesse. De Deen speelde dertien wedstrijden voor Go Ahead, dat zich met een dertiende plaats wist te handhaven in de Eredivisie.

Hiervoor speelde Anderson onder meer voor Charlton Athletic, Brøndby, Evian en Real Betis. Ook kwam hij 27 keer uit voor het Deense nationale team.

'Doutzen Kroes mooiste Nederlandse model ooit'

Nederlanders vinden Doutzen Kroes het mooiste Nederlandse model aller tijden. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim tweeduizend landgenoten, uitgevoerd door het World Fashion Festival. Kroes houdt Frederique van der Wal en Angela Visser achter zich.

Vlak achter de top drie van mooiste Nederlandse modellen aller tijden staat Daphne Groenewold, gevolgd door Marloes Horst, Lara Stone, Rianne ten Haken, Bregje Heinen en Yfke Sturm. Kim Feenstra completeert de top tien.

De eerste editie van het World Fashion Festival vindt woensdag plaats in het Amsterdamse American Hotel. Die dag, voor de gelegenheid uitgeroepen tot World Model Day, worden de Dutch Model Awards uitgereikt.

Het is al bekend dat Touriya Haoud-Vaughan de Lifetime Achievement Award krijgt en kunstenares Ans Markus de Rembrandt van Rijn Prijs.

Verwarde man krijgt cel en tbs voor doodslag

Een 29-jarige patiënt van psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren heeft vier jaar cel en tbs gekregen voor de dood van een 27-jarige oud-patiënt. De rechtbank Breda achtte maandag bewezen dat de verdachte zijn slachtoffer heeft neergestoken en gewurgd.

De mannen troffen elkaar op een zondagochtend in oktober vorig jaar op het terrein van Vrederust. Ze zaten even met elkaar te praten, waarna de 29-jarige man het slachtoffer in zijn rug aanviel. Hij stak het slachtoffer meerdere keren met een mes, wurgde hem en stopte zand in zijn mond en ogen. Daarna groef hij een kuil en legde het lichaam daarin. Bijna twee weken later meldde hij zich bij de politie.

Waarom de 29-jarige man zijn daad pleegde, is onduidelijk gebleven. Dat is extra pijnlijk voor de nabestaanden, aldus de rechtbank in een verklaring. "Ook in de directe omgeving en de samenleving brengt deze daad gevoelens van angst en onveiligheid teweeg."

De man is sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens een psychiater en een psycholoog is hij licht verstandelijk gehandicapt. Hij heeft meerdere ernstige psychische stoornissen en gebruikt drugs. De kans op herhaling is volgens de deskundigen groot. Daarom heeft de rechtbank naast de celstraf ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

De man moet aan de nabestaanden een schadevergoeding van bijna vijfduizend euro betalen.

'Wij hebben geen fraude gepleegd met paardenvlees'

Het in opspraak geraakte slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard heeft geen fraude gepleegd met paardenvlees. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft directeur Ben van Hattem en zijn werknemers bovendien onterecht als criminelen weggezet, zegt hij maandag in een interview met Omroep Gelderland. "Hierdoor is mijn levenswerk om zeep geholpen."

Van Hattem Vlees moest eerder dit jaar al het vlees dat de afgelopen twee jaar is geproduceerd terughalen, nadat het bedrijf in verband werd gebracht met gesjoemel met paardenvlees. Uiteindelijk ging het om 28 miljoen kilo vlees, waarvan een groot deel overigens al was geconsumeerd.

Controleurs hadden paarden-dna ontdekt in partijen rundvlees afkomstig van Van Hattems bedrijf. Maar dat is niet zo gek, vertelt hij aan de regionale omroep. "Wij verwerkten paard en rund op dezelfde lijn en dan kan je bijna niet voorkomen dat er paarden-dna wordt gevonden. Het is hetzelfde als dat er op een etiket gewaarschuwd wordt dat er pinda's zijn verwerkt in dezelfde fabriek. We hebben ook paardensnippers bij rundersnippers gevoegd, maar dit hebben we wel gewoon op het etiket gezet. Wij hebben niet gefraudeerd."

Van Hattem stelt dat de NVWA boter op het hoofd heeft. De voedselwaakhond trok in februari de vergunning in omdat Van Hattems systeem waarmee vlees getraceerd kan worden niet aan de eisen voldeed. "Wij staan zoals elke slachterij onder toezicht van de NVWA en wij hebben niet eerder kritiek gekregen op ons traceringssysteem. De herkomst is wel duidelijk. Wij kunnen de informatie van elke dag, elk uur en elke leverancier terugvinden", zegt de ondernemer.

Hij hekelt dan ook de constatering dat de herkomst van tientallen paarden niet was te achterhalen. Deze onduidelijkheid was met het oog op voedselveiligheid onacceptabel, oordeelde de inspecteurs. "Er zijn de hele dag drie controleurs en keurders aanwezig. Ik betaal de NVWA zeshonderdduizend euro per jaar voor alle controles. De NVWA weet waar de dieren vandaan zijn gekomen en dat het vlees goed is. De paarden die zijn afgekeurd, zijn onder toeziend oog van NVWA in de destructiecontainer beland", aldus Van Hattem, die langzaamaan zijn bedrijf weer opbouwt.

De NVWA heeft de schorsing van de vleesverwerker onder voorwaarden opgeheven. Het bedrijf blijft onder verscherpt toezicht staan. Bij de slacht moeten continu een dierenarts en een inspecteur van de NVWA aanwezig zijn. Daarnaast zijn er regelmatig onaangekondigde inspecties om te kijken of de slachterij zich wel aan alle regels houdt.

Een woordvoerder van de NVWA wil niet op de kritiek ingaan, omdat het onderzoek nog loopt. Hij verwijst naar een interview dat plaatsvervangend inspecteur-generaal Freek van Zoeren in maart gaf aan het vakblad Boerderij.

Daarin zegt Van Zoeren dat de vleesverwerker niet goed kan verklaren hoeveel dieren naar de destructie zijn gegaan. "Verder hebben wij hebben sterke verdenkingen dat een deel van het paardenvlees gewoon is verkocht als rundvlees, onder meer naar Frankrijk. Over de administratie hebben wij in ieder geval veel vragen", aldus de hoofdinspecteur in Boerderij. "Er gingen paarden, geiten, schapen en runderen het bedrijf in. In de administratie staat het allemaal aangemerkt als rund. Vervolgens ging het vlees naar diersoort gespecificeerd naar buiten."

Leidse vliegtuigbom ontmanteld

De vliegtuigbom die eerder deze maand in Leiden werd gevonden is maandag door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ontmanteld. Op het strand van Wassenaar werd de vijfhonderdponder vervolgens tot ontploffing gebracht.

Het explosief werd vrijdag 9 mei gevonden bij baggerwerkzaamheden in de Oude Rijn en vervolgens 'geparkeerd' bij het Valkenburgse Meer bij Katwijk. De ontmanteling zou eigenlijk al eerder plaatsvinden, maar vanwege slecht weer werd dat uitgesteld tot maandag.

Omwonenden in een straal van 1320 meter rond het gebied waar de ontmanteling plaatsvond moesten aan het einde van de ochtend binnenblijven. Ook werd uit voorzorg de N441 afgesloten.

'Bier moet goedkoper'

De accijnsverhoging op bier kost de overheid geld en moet worden teruggedraaid. Dat stelt branchevereniging Nederlandse Brouwers maandag na onderzoek in opdracht van de sector van onderzoeksbureau Regioplan. Door de accijnzen te verlagen zouden consumenten hun bier niet over de grens, maar weer in eigen land kopen.

Dit jaar dreigt volgens de brouwers eenzelfde scenario als in 2013 als er niet wordt ingegrepen. Toen de accijns vorig met tien procent omhoogging, daalde de omzet in de biermarkt met drie procent. Volgens de brouwers kwam dat door de hogere accijnzen.

Vooral horecagelegenheden en supermarkten aan de grens zouden de gevolgen van de verhoging hebben gevoeld in hun portemonnee. Door de omzetdaling als gevolg van de accijnsverhoging gingen er vorig jaar in de retail- en horecasector tweeduizend banen verloren, zegt de bierbranche.

Doordat bier minder vaak in Nederland werd gekocht, daalden de btw-inkomsten bovendien met 28 miljoen euro. Omdat de accijnsverhoging vorig jaar maar 24 miljoen extra opleverde, heeft de maatregel dus geen zin, redeneren de brouwers. Hoeveel de sector dit jaar aan omzet inlevert vanwege de accijnsverhoging kon de branchevereniging nog niet zeggen.

De bierbrouwers zijn niet de enigen die klagen. Pompstations in de grensstreek willen van de accijnsverhoging op brandstof en tabak af. Zij zagen hun omzet fors teruglopen als gevolg van de maatregel die in januari inging. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) komt nog deze maand met een evaluatie van de verhoging.

Kardashian krijgt pornogeld

Ray J heeft een opmerkelijk huwelijkscadeau voor zijn ex-vriendin Kim Kardashian. De zanger geeft de realityster zijn deel van het geld dat hun seksvideo de afgelopen vier maanden heeft opgebracht. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Kardashian, die zaterdag met Kanye West trouwt in Florence, krijgt een cheque van bijna 47 duizend dollar. Het is niet duidelijk waarom de zanger heeft besloten zijn deel van de opbrengsten aan zijn ex te geven.

De 33-jarige Ray J en de brunette, die ook nog steeds geld vangt voor de sekstape, namen de belevenissen in hun slaapkamer in 2003 op. De video werd in 2007 gelekt. Kardashian, die door clip bekend werd, klaagde het pornobedrijf dat de video in zijn bezit had in eerste instantie aan, maar besloot later te schikken.

De 33-jarige realityster heeft nog niet gereageerd op de vraag of ze het cadeau ook in ontvangst wil nemen. Naar verluidt is Ray J van plan om het geld te doneren aan Kardashians favoriete goede doel als ze het geld weigert.

De realityster geeft op zaterdag haar jawoord aan West. De twee zijn sinds oktober verloofd en hebben samen dochter North. Het stel kwam zondag aan in Parijs, waar ze volgens geruchten ook een deel van hun huwelijk vieren.

Robert De Niro in rooffilm Bus 757

Robert De Niro heeft zich verbonden aan de film Bus 757. De 70-jarige acteur speelt in de actiethriller de ongure eigenaar van een casino wiens vermogen het doelwit is van een beroving, schrijft de Amerikaanse film en tv-website Deadline. De bende achter de roof kaapt tegelijkertijd een bus om verwarring te zaaien.

De opnamen van Bus 757 beginnen in september, onder leiding van Scott Mann. De Britse regisseur maakte vijf jaar geleden zijn debuut met de thriller The Tournament, waarin onder anderen Robert Carlyle en Ving Rhames speelden.

Er zijn nog geen andere acteurs gecast voor Bus 757, maar met het vastleggen van De Niro komt dat waarschijnlijk in een stroomversnelling.


Robert De Niro in rooffilm Bus 757 (Foto: Novum)

Veldrijder Albert (28) stopt vanwege hartklachten

Veldrijder Niels Albert heeft maandag op een persconferentie aangekondigd per direct een punt achter zijn carrière te zetten. De 28-jarige oud-wereldkampioen heeft last van hartritmestoornissen. Naar eigen zeggen kunnen die een fatale hartaanval veroorzaken als hij niet stopt met topsport. "Ik word verplicht om afscheid te nemen, veel eerder dan gewenst en gehoopt", aldus de aangeslagen Albert.

De Belg is een van de meest succesvolle renners van de laatste jaren. In 2009 werd hij in Hoogerheide voor het eerst wereldkampioen, in 2012 herhaalde hij die prestatie in de duinen van Koksijde. De laatste jaren vocht hij regelmatig stevige duels uit met zijn plaatsgenoot uit Tremelo, Sven Nys.

Naast zijn twee wereldtitels boekte Albert talloze andere successen. In de Wereldbeker won de zandspecialist elf koersen, wat hem twee keer het eindklassement opleverde. Hij won veertien crossen in de Superprestige, maar daarin won hij nooit het eindklassement.

Ook won hij vaak in het derde regelmatigheidsklassement, de bpost bank trofee, beter bekend onder de vroegere naam Gazet van Antwerpen Trofee. Daarin won hij zestien koersen en pakte hij in 2013 de eindzege. In totaal sluit Albert zijn loopbaan af met liefst 79 overwinningen.

Zijn grootste rivaal Nys heeft zelf al met grote teleurstelling gereageerd via Twitter:

Godfather-cameraman Gordon Willis (82) overleden

Cameraman Gordon Willis is zondag overleden. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De filmer, die verantwoordelijk was voor onder meer het camerawerk van de Godfather-trilogie is 82 jaar geworden.

"Dit is een enorm verlies", reageerde de directeur van de American Society of Cinematographers. "Hij was deels verantwoordelijk voor hoe films zijn veranderd." Willis stond bekend om zijn spel met licht, schaduwen en kleur.

De Amerikaan werkte geregeld samen met Godfather-regisseur Francis Ford Coppola. Ook Woody Allen vroeg Willis meerdere keren om de verantwoordelijkheid voor het camerawerk op zich te nemen. Zo filmde hij Allens films Manhattan en Zelig. In 2010 kreeg Willis een Oscar voor zijn hele oeuvre.


Godfather-cameraman Gordon Willis (82) overleden (Foto: Novum)

Technici Toen Was Geluk wachten nog op loon

De freelance technici die hebben gewerkt aan de filmversie van Toen Was Geluk Heel Gewoon vrezen naar hun salaris te moeten fluiten. De groep wacht een halfjaar na het werk nog altijd op zijn geld en productiefirma Infinity Belgium verkeert inmiddels in zwaar weer, schrijft het AD maandag.

"Pas onlangs is mijn cliënt gebleken dat de kosten van de film veel hoger zijn uitgevallen dan gebudgetteerd", laat de woordvoerder van producent Edwin van Meurs weten. "Er wordt nu gekeken hoe we de problemen kunnen oplossen, zodat we iedereen nog een crediteurenaanbod kunnen doen."

De verfilming van de tv-serie Toen Was Geluk Heel Gewoon ging in april in première en behaalde begin deze maand de gouden status, voor meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers. De hoofdrollen zijn, net als in de serie, voor Gerard Cox en Joke Bruijs.

[upd] 'Mark Rutte uit de kast'

De geruchten gingen al langer, maar nu zijn deze sterker dan ooit tevoren. Mark Rutte is namelijk homo!

Onze premier, die naar verluidt nog bij zijn moeder woont, zou inmiddels zelfs een relatie hebben met een man. "Dat is aan mij persoonlijk bevestigd", beweert radiopresentator Jan Roos. "Het is officieel."

De politicus zit al heel wat jaren in de kast. Televisiemaker Peter van de Vorst, die overigens zelf ook op mannen valt, vroeg enkele jaren geleden nog aan Rutte of hij homo was. Destijds gaf hij aan toch echt alleen op vrouwen te vallen.

Update 11.15 uur:
Het bevalt onze premier kennelijk prima in de kast, want hij blijft er voorlopig nog wel even in zitten. Rutte heeft via een woordvoerder laten weten geen homo te zijn. "We kunnen het bericht niet plaatsen en het klopt niet", zo weet RTL Nieuws.

Update 13.45 uur:
Jan Roos blijft er prat op gaan dat Mark Rutte wél homo is. "Het is echt een betrouwbare bron", laat hij vanmiddag aan het AD weten. "Een intieme kennis van de premier, iemand die hem goed kent."

Dieper wil Roos echter niet gaan waar het de premier betreft. "Ik ga niet in zijn privéleven wroeten. Eigenlijk interesseert het me ook helemaal niet." Verder vindt hij het 'überhaupt raar dat dit nieuws is'.

"Als de RVD iets ontkent, dan weet je bijna zeker dat het waar is. Het is zo'n beetje hetzelfde als een voetbalclub die zegt dat de trainer het volledige vertrouwen van het bestuur geniet", zo reageert Roos op de officiële ontkrachtiging van dit nieuws door het RVD.

Ook medeprogrammamaker Jan Heemskerk is ervan overtuigd dat zijn collega de waarheid spreekt. "Jan is wel dom, maar niet zo dom", zo reageert hij in het AD. "Hij is onconventioneel, maar weet wat ie zegt en is niet iemand die zomaar iets roept."

Eenhoorn nieuwe algemeen directeur bij AZ

AZ heeft Robert Eenhoorn aangesteld als algemeen directeur. Dat maakte de Alkmaarse club maandag bekend. De 46-jarige Rotterdammers is de opvolger van de naar PSV vertrokken Toon Gerbrands. Eenhoorn is momenteel nog werkzaam als technisch directeur van de Nederlandse honk- en softbalbond KNBSB. Per 1 oktober gaat hij aan de slag bij AZ.

Voor AZ is het de laatste jaren niet ongebruikelijk om het vizier te richten op mensen die hun sporen hebben verdiend in een andere tak van sport. Zo was Gerbrands jarenlang succesvol als volleybalcoach. Sinds begin dit jaar is bovendien oud-hockeyer Teun de Nooijer teammanager van de Alkmaarders.

De naam van Eenhoorn stond in de zoektocht naar een opvolger van Gerbrands direct boven aan het lijstje, zegt voorzitter van de raad van commissarissen René Neelissen. "Hij heeft een topsportmentaliteit, bewezen over bestuurlijke capaciteiten te beschikken en past bij de kernwaarden van AZ", zegt hij op de clubsite.

Eenhoorn ziet zijn nieuwe functie als een 'prachtige uitdaging'. "Het zal bijzonder worden om in een andere tak van sport werkzaam te zijn. AZ is een club die bij me past met een goede organisatie, goede supporters en een mooi stadion."

Als honkballer was Eenhoorn twee keer actief op de Olympische Spelen. Verder kwam hij negen jaar uit in de Amerikaanse Major League. Tussen 2001 en 2008 was Eenhoorn bondscoach van het Nederlandse team. Het is nog niet bekend wie hem als technisch directeur van de KNBSB zal opvolgen.

Engelse rugbyheld Wilkinson met pensioen

Rugbyer Jonny Wilkinson stopt met het professioneel spelen van rugby. Over twee weken speelt hij bij Toulon zijn laatste wedstrijd in de finale van de Franse Top 14. Zaterdag treedt Wilkinson ook nog aan in de finale van de Heinken Cup tegen Saracens. Wilkinson werd de grote held in Engeland toen hij in 2003 de beslissende dropgoal maakte in de WK-finale tegen Australië. 

De fly-half kwam 91 keer uit voor het Engelse team. Naast de wereldtitel won hij ook vier keer de Six Nations met het Engelse team. Eind 2011 stopte Wilkinson al bij het Engelse team. Hij was in totaal goed voor 1246 punten en is daarmee de nummer twee op de lijst van Engelse topscoorders allertijden. 

Wilkinson speelde van 1997 tot 2009 bij de Newcastle Falcons. Met die club werd hij in 1998 landskampioen. In 2009 maakte hij de overstap naar Toulon in Frankrijk. Met de club uit de Côte d'Azur kan hij voor de tweede keer op een rij de Heineken Cup winnen.

"Ik moet heel veel mensen bedanken voor hun support. Vooral hier in Frankrijk en in Engeland. Maar dat doe ik nu niet. Ik wil me nog volledig focussen op de laatste twee wedstrijden van het seizoen", aldus de 91-voudig international in een verklaring. "Ik wil iedereen oprecht bedanken voor alles wat jullie me gegeven hebben en voor het feit dat jullie de laatste zeventien jaar onvergetelijk hebben gemaakt."

Beslissende dropgoal van Wilkinson in de WK-finale van 2003 tegen Australië. (Bron: YouTube)

Nederlandse onderwijs moet meer vernieuwen

Het Nederlandse onderwijs moet meer bij de tijd blijven door de lesprogramma's vaker kritisch tegen het licht te houden. De vakken die nu worden gegeven sluiten niet goed aan bij de vaardigheden die de 21ste eeuw vereist. Dat stelt de Onderwijsraad in een maandag uitgebracht advies.

In het rapport dat werd aangeboden aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) stelt de Onderwijsraad dat het onderwijs veel meer aansluiting moet vinden bij '21ste-eeuwse vaardigheden'. Een permanent onafhankelijk college met vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven en de wetenschap moet de minister daarom periodiek gaan adviseren over de lesprogramma's.

In de huidige informatiesamenleving spelen computers, beelden, video en animaties een veel grotere rol, maar het lesprogramma van scholen loopt daar flink bij achter. Zo wijst de Onderwijsraad in het advies op het vak informatica dat op middelbare scholen wordt onderwezen. Sinds de invoering daarvan in 1995 zou het vak niet noemenswaardig zijn aangepast.

"Om het onderwijs bij de tijd te houden is periodieke herijking van het curriculum noodzakelijk", zegt voorzitter van de Onderwijsraad Geert ten Dam. Onderwijsvernieuwing zou nu volgens de raad 'te ad hoc en fragmentarisch' plaatsvinden. Leraren en schoolleiders moeten daarom meer betrokken worden bij de invulling van de lesprogramma's, vindt de raad. Daarbij moeten ze gebruik kunnen maken van de kennis die hogescholen en universiteiten daarover hebben.

Daarnaast pleit de raad voor een permanent en onafhankelijk college van vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven en de wetenschap. Zij moeten de minister regelmatig adviseren omdat de overheid uiteindelijk bepaalt hoe de studieprogramma's eruitzien.

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker laten in een reactie weten dat ze de het advies 'om een eigentijds onderwijspakket samen te stellen' interessant en 'het onderzoeken waard' vinden. Beide bewindspersonen erkennen daarbij het belang van het toekomstbestendig maken van het onderwijs. "Beroepen verdwijnen, nieuwe beroepen ontstaan. Denk aan de mobile-appdeveloper, een beroep waar begin deze eeuw nog nooit iemand van had gehoord en nu een veelgevraagde functie."

Politie toont beelden steekpartij Media Markt

De politie laat dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht beelden zien van een steekincident waarbij in maart een medewerker van de Media Markt in Breda gewond raakte. Dat heeft de politie maandag laten weten. Het slachtoffer werd gestoken door een winkeldief.

De winkeldief werd op 22 maart betrapt in de Media Markt, waarna twee medewerkers hem achtervolgden. Bij een bushokje op de Ettensebaan stak de verdachte een van hen neer. Het slachtoffer werd met een steekwond en een klaplong naar een ziekenhuis gebracht. De dader vluchtte op de fiets verder.

De politie is op zoek naar een belangrijke getuige. Een blanke vrouw tussen de 45 en 55 jaar oud stond in het bushokje te wachten. Ze sprak Nederlands en is waarschijnlijk met de bus vertrokken.

Poetin bezoekt China op markant moment

Nu de betrekkingen met het Westen een dieptepunt hebben bereikt, richt de Russische president Vladimir Poetin zijn pijlen op het oosten. Dinsdag komt het staatshoofd voor een tweedaags bezoek aan in China, waar hij een onderhoud heeft met president Xi Jinping. Poetin hoopt de banden aan te halen met een land dat zich afzijdig houdt van zijn avonturen in Oekraïne.

Het bezoek van Poetin lijkt in een patroon te passen. Zijn eerste Aziatische staatsbezoek tijdens zijn huidige presidentiële termijn was ook aan China. Ook toen lag Poetin in het Westen onder vuur. Voor hij aan zijn derde termijn begon, had hij een protestbeweging hard laten neerslaan, veel mensen laten arresteren en waarschijnlijk gefraudeerd met stembusuitslagen. Evengoed kon hij op een warm onthaal rekenen in China, een land dat zich liever ook niet te veel inlaat met democratie en protestbewegingen.

"Als we kijken naar de turbulente wereldeconomie, is het van levensbelang om de economische banden met China aan te halen", aldus Poetin. "Beide landen moeten meer in elkaar investeren en handel bedrijven die voor zowel Rusland als China gunstig is."

In een interview dat maandag werd vrijgegeven door het Kremlin zei Poetin dat de banden met China een hoge prioriteit zijn voor Rusland. De betrekkingen zijn nu beter dan ooit en een verdrag over aardgasexport naar China is bijna rond, aldus Poetin. Met zo'n zakendeal kan Rusland de aardgasmarkt een positieve draai geven. Nu exporteert Moskou het leeuwendeel van zijn gas nog naar Europa, maar door de verslechterende betrekkingen zoekt het naar alternatieve afzetmarkten. De besprekingen over de gasexport naar China kwamen na het uitbreken van de crisis in Oekraïne in een stroomversnelling.

Sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 onderhouden Rusland en China een 'strategisch partnerschap'. De landen hebben goede politieke, economische en militaire betrekkingen en delen een afkeer van Amerikaanse hegemonie op het wereldtoneel. Die worden waarschijnlijk alleen maar belangrijker nu China kort geleden is gepromoveerd tot wereldeconomie nummer één. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Veel Russen vrezen dat de bevolkingskrimp en gedateerde krijgsmacht in hun land ooit de sterkere Chinezen ertoe zullen bewegen in Rusland landjepik te gaan spelen.

"Het is belangrijk dat we ons niet beperken tot handel", zei Poetin. "Het is van essentieel belang om ook de technologische, industriële, humanitaire en wetenschappelijke samenwerkingsprojecten voort te zetten en te verbeteren."

Dinsdag komt Poetin aan in Shanghai. In het interview zei hij te streven naar bilaterale handel ter waarde van 73 miljard euro in 2015 en het dubbele hiervan in 2020. De president zei uit te kijken naar zijn bezoek aan het land, waar hij altijd op een vriendelijke en gastvrije ontvangst kan rekenen.

Bejaarden massaal aan de smartphone

Vijftigplussers hebben in het afgelopen jaar flink wat smartphones gekocht. Het totale aandeel Nederlanders met een geavanceerdere telefoon nam hierdoor in het eerste kwartaal toe van 63 procent vorig jaar naar 72 procent dit jaar. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van Telecompaper onder zeventienduizend consumenten.

In de leeftijdsgroep 50-65 jaar groeide het aandeel met een smartphone met ruim een kwart. Onder de 65- tot 80-jarigen bedroeg de stijging maar liefst 82 procent. De stijging voor heel Nederland bedroeg veertien procent.

Inmiddels heeft 43 procent van de 65-plussers een smartphone. Het viel Telecompaper op dat onder deze groep de iPhone minder populair is dan gemiddeld. Slimme telefoons van de merken Nokia en Huawei zijn juist bovengemiddeld populair.

Regisseur verdedigt film over vermist vliegtuig

Rupesh Paul zegt dat zijn film over het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines niet respectloos is. "Hij is niet kwetsend voor de familieleden van de passagiers", zegt de Indiase regisseur in het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter.

Zaterdag verscheen een trailer om Vanishing Act te promoten. Direct daarna lieten veel mensen op internet weten een film over het vliegtuig, dat sinds maart is vermist, erg ongepast te vinden.

Hoewel Paul, die eerder films als Saint Dracula 3D en My Mother's Laptop regisseerde, denkt dat de commotie helpt voor het mogelijke succes van de film, is het hem daar niet om te doen. "We proberen niet te teren op de vlucht."

De 35-jarige regisseur, die de film in het najaar wil uitbrengen, heeft naar eigen zeggen ook geen klachten gehad van familieleden van de 239 vermisten. Ook zouden ze in Azië veel belangstelling hebben voor Vanishing Act. "Veel Maleisische en Chinese bedrijven willen meewerken aan de productie."

Hoewel Vanishing Act is gebaseerd op de vermissing, is de film een opzichzelfstaand verhaal dat niet afwacht hoe het afloopt met de vermiste vlucht. "Mensen willen geen documentaire, ze willen een thriller. Waarom zou ik ooit een film maken waar niemand op afkomt?"

Kruiswijk eerste aanwinst voor Vitesse

Arnold Kruiswijk verhuist van sc Heerenveen naar Vitesse. De Arnhemmers maakten maandag bekend dat de 29-jarige verdediger een contract voor drie jaar tekent. Bij Heerenveen liep zijn contract af en dus was hij transfervrij. Voor Vitesse is het de eerste nieuweling voor volgend seizoen.

"Het is een hele mooie uitdaging", laat Kruiswijk weten op de clubsite. "Ik wilde een stap maken en Vitesse is een club met ambitie." Voor Heerenveen speelde de Groninger in vier seizoenen 81 competitiewedstrijden. In het verleden kwam hij verder uit voor Roda JC, Anderlecht en FC Groningen.

Technisch directeur Mo Allach noemt Kruiswijk een versterking voor het team. "Hij is een gelouterde speler met meer dan 250 competitiewedstrijden aan ervaring. We hebben snel gehandeld en zijn zeer tevreden om met Kruiswijk onze defensie te versterken."

Kruiswijk voegt zich 29 juni bij de selectie. Dan begint Vitesse aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Ubisoft waarschuwt voor valse Watch Dogs reviews

Ubisoft heeft via Twitter meegedeeld dat de reviews voor Watch Dogs die nu al beschikbaar zijn niet valide zijn. Alle valide reviews zijn vanaf 27 mei te lezen volgens Ubisoft. Tevens is dat dezelfde datum als wanneer het spel uitkomt.

'Opnieuw Nederlandse jihadist gedood'

In Syrië is zondag opnieuw een Nederlandse jihadist omgekomen. Dat meldt De Telegraaf maandag op basis van een bericht van zijn zoon. Het zou gaan om een man uit Den Haag. Hij is naar verluidt de twaalfde Nederlandse jihadstrijder die in de Syrische oorlog de dood vindt.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meldde in februari dat sinds 2012 zeker honderd Nederlanders richting diverse strijdtonelen zijn afgereisd. Daarvan zouden er zeventig in Syrië zitten. Hoeveel Nederlanders er precies zijn gesneuveld is onduidelijk.

De NCTV probeert op verschillende manieren het aantal jihadstrijders te verminderen. Zo is van zeker elf (potentiële) jihadisten hun paspoort vervallen verklaard. Ook bekijkt de NCTV of het de studiefinanciering van vertrokken jihadisten kan stoppen. Van enkele minderjarigen is op basis van het jeugdrecht de uitreis tegengehouden.

Wiebes: fiscus niet opgewassen tegen taken

De Belastingdienst is niet opgewassen tegen de fiscale regelingen die de dienst moet uitvoeren. Vereenvoudiging van het stelsel is noodzakelijk. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

"De Belastingdienst kan beter functioneren als de dienst niet meer aanhoudend voor ondoenlijke opgaven wordt gesteld", schrijft Wiebes. De fiscus krijgt steeds meer regelingen op zijn bord die 'naar praktische maatstaven niet goed uitvoerbaar' zijn. De interne processen zijn niet bestand tegen tegen het huidige 'verandertempo'. "Hierdoor neemt de kans op incidenten met belastingen en toeslagen toe."

Wiebes bepleit een minder complex fiscaal stelsel. "Een vereenvoudiging van de fiscale regelgeving is eigenlijk geen keuze meer, maar een voorwaarde voor succes", schrijft Wiebes. "Als we niet ingrijpen zullen zich steeds vaker problemen voordoen." Verder constateert hij dat de werkwijze van de fiscus niet aansluit op 'het persoonlijke, rechtstreekse contact dat mensen in de huidige tijd steeds meer gewend zijn'. Ook daarin moet verandering komen, stelt Wiebes.

Om de problemen het hoofd te bieden heeft Wiebes 'per direct' en verbeterprogramma in gang gezet. Allereerst kan de Tweede Kamer binnenkort een brief tegemoet zien over het vereenvoudigen van de belastingen. Daarnaast wil Wiebes de computersystemen 'robuuster' maken. "Dat kan alleen stapsgewijs; een ICT-vlucht naar voren is te riskant voor een dienst die iedere werkdag bijna een miljard euro moet binnenhalen." Tot slot gaat Wiebes duidelijker maken wat burgers en bedrijven van de Belastingdienst mogen verwachten.

In zijn brief wijst Wiebes er op dat de belastingbetaler snel resultaat verdient en verwacht. Maar die verwachtingen tempert hij. Een snel resultaat zit er volgens de bewindsman niet in. "De problematiek is in jaren ontstaan en wordt niet in dagen opgelost."

Rebrov langer coach bij Dynamo Kiev

Sergej Rebrov is ook volgend seizoen de trainer van Dynamo Kiev, de club van onder andere oud-PSV'er Jeremain Lens. De 39-jarige Oekraïner nam in april de taken over van de ontslagen Oleh Blochin. Sinds 2010 was hij al assistent-trainer bij de club. Het is niet bekendgemaakt voor hoe lang Rebrov bij de club blijft.

Donderdag won Rebrov zijn eerste prijs met Dynamo Kiev. Voor het eerst in vijf jaar werd de Oekraïense beker gewonnen door in de finale Sjachtar Donetsk met 2-1 te verslaan. In de competitie eindigde de club op de vierde plaats. Het was voor het eerst in de historie van de Oekraïense competitie dat de club uit Kiev buiten de top drie eindigde.

Als voetballer kwam Rebrov in 241 wedstrijden tot 113 doelpunten voor Dynamo Kiev. De aanvaller speelde verder nog bij Tottenham Hotspur, Fenerbahçe en West Ham United. Rebrov behoorde bij Dinamo Kiev tot het team dat in 1999 de halve finale van de Champions League bereikte.

Radar-docu over financiële crisis wint filmprijs

De documentaire Radar Extra: De Schuldvraag is in de prijzen gevallen tijdens het St. Tropez International Filmfestival. De documentaire, waarin presentatrice Antoinette Hertsenberg op zoek gaat naar antwoord op de vraag hoe de financiële crisis heeft kunnen plaatsvinden, is op het Franse festival uitgeroepen tot beste documentaire. Dat maakte AvroTros zaterdagavond bekend.

De Schuldvraag werd in december in twee delen op televisie uitgezonden. De documentaire, die online zijn première beleefde, trok volgens AvroTros op tv gemiddeld 1,6 miljoen kijkers. Voor de film sprak Hertsenberg met topeconomen, wetenschappers, ondernemers, bankiers en consumenten over de financiële crisis. De Schuldvraag maakte in Frankrijk kans op drie prijzen, maar pakte alleen de onderscheiding voor beste documentaire.

Het St. Tropez International Filmfestival ging vorige week zondag van start in Nice. Zaterdagavond werd de tweede editie van het festival afgesloten. Tijdens het St. Tropez International Filmfestival zijn films, documentaires en televisieseries van over de hele wereld te zien. Het festival vindt gelijktijdig plaats met het wereldberoemde filmfestival van Cannes.

Niet eerder getoond interview Fortuyn op tv

Een nooit eerder vertoond interview met de vermoorde politicus Pim Fortuyn is dinsdagavond te zien bij het tv-programma Altijd Wat (KRO-NCRV). Het gesprek had 12 jaar geleden plaats, 4 dagen voor zijn dood. De NCRV besloot destijds het niet uit te zenden, maar komt er nu daags voor de Europese verkiezingen alsnog mee.

Het interview in zijn woning in Rotterdam ging namelijk voor een deel over Europa. Op vragen van verslaggever Wilfred Scholten zei Fortuyn een voorstander te zijn van de uitbreiding van Europa. "Als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa pleiten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit, maar ik zal het prijskaartje erbij doen", aldus de polticus destijds. Hij noemde Europa verder een uniek politiek project dat door de Europese bevolking moet worden gedragen. "Als dat niet zo is, zullen we nog meemaken dat wat we hebben opgebouwd, uiteen valt. Het cement zal toch moeten zijn dat de mensen voelen dat de verschillende volkeren bij elkaar horen."

De makers van Altijd Wat hebben het interview verwerkt in een reportage, waarin ook oud-LPF-fractievoorzitter Mat Herben, PVV-Kamerlid Barry Madlener, voormalig VVD-politicus Hans Wiegel en publicist Thierry Baudet aan het woord komen.

Niet eerder getoond interview Fortuyn op tv
Niet eerder getoond interview Fortuyn op tv (Foto: ANP)

Grote demonstratie tegen Erdogan in Keulen verwacht

De politie in Keulen bereidt zich voor op een grote demonstratie tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Dat schrijft de Duitse krant Die Zeit. Erdogan bezoekt zaterdag Keulen om in het kader van de Turkse presidentsverkiezingen een toespraak te houden voor in Duitsland wonende Turken. De verwachting is dat duizenden mensen in de domstad de straat opgaan om te protesteren tegen de wijze waarop Ankara omgaat met het mijnongeluk in Soma, in het westen van Turkije.

De Keulse burgemeester Jürgen Roters heeft Erdogan aangeraden zijn bezoek, dat erop gericht is kiezers die in het buitenland wonen voor zich te winnen, af te zeggen. "Ik zou, als een verantwoordelijke politicus, in het licht van de dramatische en zich nog steeds ontwikkelende situatie met zoveel doden, besluiten dat er belangrijker dingen zijn dan een optreden in het buitenland in het kader van de verkiezingen." Ook politici in de Bondsdag hebben zich kritisch uitgelaten over de geplande toespraak van Erdogan.

Wolfgang Bosbach van de CDU noemde het optreden van Erdogan een 'verkeerd signaal', gezien de ramp die de gemoederen in zijn eigen land bezighoudt. De plaatsvervangend fractievoorzitter van de CDU Thomas Strobl noemde het 'niet in orde' dat Erdogan in Duitsland campagne voert. Guntram Schneider, minister van integratie in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zei dat het bezoek van Erdogan dicht in de buurt komt van 'misbruik van de gastvrijheid'.

Bij de mijnramp in Soma zijn tot dusver 301 mensen om het leven gekomen. Er is in Turkije felle kritiek op de wijze waarop de regering met de ramp omgaat. Vooral premier Erdogan ligt onder vuur. In diverse steden werd gedemonstreerd en in Soma zette de politie zelfs traangas en waterkanonnen in tegen de betogers.

Hoge werkgelegenheid in Nederland

Nederland scoort op het gebied van werkgelegenheid hoger dan nagenoeg alle landen van de Europese Unie. Alleen in Zweden en Duitsland waren vorig jaar in verhouding meer mensen aan het werk. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Van alle Nederlanders tussen de 20 en 64 jaar had 76,5 procent een baan van minimaal twaalf uur per week. In de Europese Unie is dat gemiddeld 68,3 procent, terwijl in Zweden 79,8 procent van de inwoners een deeltijd- of voltijdbaan had, zo stellen de statistici.

Ook in 2012 was Zweden al koploper op het gebied van werkgelegenheid. Nummer twee was toen Nederland, waar dat jaar nog 77,2 procent van de inwoners werkten. In Griekenland en Kroatië waren in verhouding de minste mensen aan het werk. De werkgelegenheid kwam daar uit op respectievelijk 53,2 en 53,9 procent.

Nederlandse ouderen behoren eveneens tot de Europese top, zo meldt Eurostat. Van alle Nederlanders tussen de 55 en 64 jaar had vorig jaar 60,1 procent een baan. Het Europese gemiddelde onder ouderen is iets boven de vijftig procent.

De hoge werkgelegenheid valt mogelijk voor een deel te verklaren door het relatief hoge aantal deeltijdbanen in Nederland. Als twee mensen allebei een halve baan hebben, staan ze namelijk beiden geregistreerd als werkende. Door deeltijdbanen hebben in verhouding veel mensen werk.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vorige week dat ongeveer de helft van alle Nederlanders een deeltijdbaan heeft. Nederland is daarmee met ruime voorsprong koploper in de Europese Unie, waar nog geen twintig procent van de mensen een deeltijdbaan heeft.

Bondscoach Benne: "Nu richten op tweede plaats"

De Nederlandse volleybalmannen kunnen zich na twee nederlagen en één overwinning zeer waarschijnlijk niet direct kwalificeren voor het EK 2015. De tweede plaats die Nederland nu in handen geeft aan het eind van de rit toegang tot het derde en laatste kwalificatietoernooi.

"Het is nu zaak om volgende week in ieder geval onze tweede plaats vast te houden", aldus bondscoach Edwin Benne. "We gingen na de overwinning tegen Roemenië vandaag met vertrouwen de wedstrijd in. Dat was te zien in de eerste set toen we goed begonnen en overtuigend een 1-0 voorsprong namen. In de tweede set kwamen we een goede serviceserie van de diagonaal van Montenegro niet te boven. De achterstand die we opliepen was te groot om goed te maken."

"In de derde set besloot ik Yannick van Harskamp en Jelte Manain te brengen. Door hard te vechten lukte het ons om een 2-1 voorsprong te nemen. In set vier en vijf lukte alles bij Montenegro. Zij speelden een van de beste wedstrijden van de laatste jaren. Het grote verschil vandaag was de foutenlast. Wij maakten alleen al in de vijfde set acht onnodige fouten, en dan kun je natuurlijk niet winnen."

"We hadden graag gekeken naar de eerste plaats in de poule maar de realiteit is dat we nu moeten proberen de tweede plaats zeker te stellen. We hebben vandaag wel een tikje gehad en er is nog genoeg werk te verrichten richting volgend weekend."

Komend weekeinde gaat de kwalificatie voor het Europees kampioenschap verder. Nederland zal dan opnieuw tegen Kroatië, Roemenië en Montenegro spelen. De wedstrijden zullen worden gespeeld in de Kroatische hoofdstad Zagreb. 

'Microsoft wilde Twitch overnemen'

Twitch wordt waarschijnlijk binnenkort voor zo’n dikke miljard euro overgenomen door Google. Twitch is een dienst waarmee gamers hun speelsessies over het internet kunnen streamen of samen spelen zoals bij TwitchPlaysPokemon.

Nu blijkt dat niet alleen Google geïnteresseerd was in Twitch, maar ook Microsoft. Dat zou een tegenslag zijn voor Sony, want de PlayStation 4 gebruikt ook onder andere Twitch om gameplaybeelden te streamen. Twitch heeft uiteindelijk besloten om met Google in zee te gaan vanwege hun onlinestrategie en dat Twitch elk bod onder de miljard dollar zou weigeren. 

Technici Toen Was Geluk wachten nog op loon

De freelance technici die hebben gewerkt aan de filmversie van Toen Was Geluk Heel Gewoon vrezen naar hun salaris te moeten fluiten. De groep wacht een halfjaar na het werk nog altijd op zijn geld en productiefirma Infinity Belgium verkeert inmiddels in zwaar weer, schrijft het AD maandag.

"Pas onlangs is mijn cliënt gebleken dat de kosten van de film veel hoger zijn uitgevallen dan gebudgetteerd", laat de woordvoerder van producent Edwin van Meurs weten. "Er wordt nu gekeken hoe we de problemen kunnen oplossen, zodat we iedereen nog een crediteurenaanbod kunnen doen."

De verfilming van de tv-serie Toen Was Geluk Heel Gewoon ging in april in première en behaalde begin deze maand de gouden status, voor meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers. De hoofdrollen zijn, net als in de serie, voor Gerard Cox en Joke Bruijs.

Halep overtreft zichzelf met vierde plaats

Simona Halep is op de wereldranglijst gestegen van de vijfde naar de vierde plaats. De 22-jarige Roemeense tennisster bereikt daarmee haar hoogste notering ooit. Halep trok zich vorige week in Rome weliswaar geblesseerd terug, maar schopte het eerder in Madrid tot de finale. De winst van Halep gaat ten koste van Victoria Azarenka, die door een blessure al een tijdje aan de kant staat.

Serena Williams staat door haar toernooizege in Rome nog steviger op de eerste plaats. Na Li volgt op gepaste afstand als tweede, Agnieszka Radwanska staat derde.

Arantxa Rus mag zich vanaf deze week de beste Nederlandse tennisster noemen. Ze stijgt van de 150e naar de 145e plaats, terwijl Kiki Bertens duikelt van 134 naar 151. Richel Hogenkamp daalt van 190 naar 192.

Bij de mannen doet Milos Raonic goede zaken. De Canadees stijgt dankzij het bereiken van de halve finale in Rome van de tiende naar de negende plaats. Boven hem zijn er geen verschuivingen. Rafael Nadal, Novak Djokovic, Stanislas Wawrinka, Roger Federer en David Ferrer vormen nog altijd de top vijf.

Robin Haase blijft op de vijftigste plaats staan en is daarmee nog altijd de beste Nederlander. Wel voelt hij de hete adem van Igor Sijsling, die klimt van 53 naar 52, in zijn nek. Thiemo de Bakker (128), Jesse Huta Galung (147) en Thomas Schoorel (192) zijn de andere Nederlanders in de top tweehonderd.

Woods verstoten van eerste plaats wereldranglijst

Tiger Woods is niet langer de nummer een op de wereldranglijst. De Australische Golfer Adam Scott verdringt de Amerikaan naar de tweede plaats. Woods was sinds maart vorig jaar lijstaanvoerder. Vanwege een rugblessure is de 38-jarige golfer al een paar maanden niet in actie gekomen.

In totaal stond Woods in zijn carrière al 683 weken bovenaan de ranglijst, meer dan dertien jaar. Daarmee is hij recordhouder. Voor Scott is het de eerste keer dat hij nummer één staat. De 33-jarige golfer won vorig jaar de Masters. Dit jaar wist hij nog geen toernooi te winnen.

De Nederlander Joost Luiten steeg drie plekken op de lijst, van 49 naar 46. De 28-jarige Bleiswijker werd afgelopen week vierde op het Spaans Open in Girona. Een paar weken geleden behaalde Luiten met de 41e plaats zijn hoogste positie op de ranglijst.

Ook Roland Garros komt te vroeg voor Azarenka

Victoria Azarenka doet deze maand niet mee aan Roland Garros. De Wit-Russische tennisster is nog niet hersteld van de voetblessure die haar eerder al dwong de toernooien van Rome en Madrid te laten schieten. Azarenka, voormalig nummer één van de wereld, bereikte vorig jaar nog de halve finale in Parijs.

"Helaas ben ik niet in staat om mee te doen aan Roland Garros dit jaar", liet ze maandag via Twitter weten. "Ik ben hard aan het werk om te herstellen en terug te keren op de baan." Dit seizoen kwam de 24-jarige Azarenka alleen pas in actie op de Australian Open en in Indian Wells.

Poetin haalt troepen weg van grens Oekraïne

President Vladimir Poetin heeft de Russische troepen aan de grens met Oekraïne opgedragen naar hun bases terug te keren. Dat heeft het Kremlin maandag meegedeeld.

Volgens de NAVO had Rusland zo'n veertigduizend militairen aan de grens. De regering van Oekraïne voelde zich door hun aanwezigheid zeer bedreigd. Maar volgens Moskou ging het om geplande voorjaarsoefeningen, die nu ten einde zijn.

Poetin claimde al eerder dat de troepen waren teruggetrokken, maar de Verenigde Staten en de NAVO zeiden dat dit niet klopte met hun waarnemingen.

Gasleiding bij Slovjansk in brand geschoten

Bij Slovjansk in het oosten van Oekraïne is een aardgasleiding door zwaar mortiervuur beschadigd en in brand gevlogen. Omwonenden zijn niet gewond geraakt.

De beschieting deed zich voor bij het dorp Andriyivka, even buiten Slovjansk. Het is onduidelijk door wie de mortiergranaten werden afgeschoten. In de omgeving is gevochten tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische opstandelingen die in verschillende steden overheidsgebouwen hebben ingenomen.

De centrale regering in Kiev heeft de opstandelingen opgeroepen de wapens neer te leggen en om de tafel te gaan zitten, maar de rebellen willen alleen praten over de terugtrekking van de regeringstroepen. Ze hebben onlangs in twee regio's de onafhankelijkheid uitgeroepen, na referenda die door Oekraïne en het Westen als onwettig zijn bestempeld.

Nieuwe hectometerbordjes al langs de snelweg

Rijkswaterstaat begint maandag al met de vervanging van de hectometerbordjes. Aanvankelijk zouden de nieuwe bordjes op elke hele kilometer, waarop voortaan de maximumsnelheid is aangegeven, pas vanaf volgende maand worden geplaatst. Als eerste is de A15, die loopt tussen de Maasvlakte en Nijmegen, aan de beurt.

Rijkswaterstaat plaatst deze week driehonderd hectometerbordjes. Door veel 's nachts te werken moet de verkeershinder tot een minimum worden beperkt. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil met de nieuwe bordjes een einde maken aan verwarring over de geldende maximumsnelheid en gevaarlijke situaties voorkomen.

De komende weken worden op de A1, A2, A4, A12 en A15 de hectometerbordjes op elke hele kilometer vervangen door bordjes waarop ook de maximumsnelheid is te zien. In totaal gaat het om ongeveer vijftienhonderd hectometerbordjes.

Later dit jaar volgen de andere snelwegen, meldt Rijkswaterstaat. Uiteindelijk zijn er dan ruim vijfduizend nieuwe exemplaren geplaatst.

Bij wegen met drie of meer rijstroken worden de hectometerbordjes ook links van de weg voorzien van een snelheidsaanduiding. Op de spitsstrooktrajecten worden de bordjes niet aangepast, omdat hier de snelheid vaak met andere verkeersborden wordt aangegeven.

Opmars hernieuwbare energie stagneert

Het aandeel hernieuwbare energie in Nederland was vorig jaar even groot als in 2012. Zo'n 4,5 procent van het energieverbruik kwam uit hernieuwbare energiebronnen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gemeld.

Het gebruik van hernieuwbare warmtebronnen nam afgelopen jaar toe met ongeveer tien procent. Vooral afvalverbrandingsinstallaties droegen bij tot de stijging. Kassen maakten daarnaast meer gebruik van bodemwarmte.

De stijging van warmte werd echter tenietgedaan doordat het verbruik van hernieuwbare elektriciteit met vijf procent daalde. Dit kwam doordat minder biomassa werd meegestookt in centrales. De stijging van windenergie, doordat er meer molens in gebruik werden genomen, kon deze daling niet compenseren.

Warmte en elektriciteit zijn samen goed voor 86 procent van de totale hernieuwbare energie in Nederland. De rest van de in totaal honderd petajoule aan duurzame energie in Nederland kwam uit biobrandstoffen in het vervoer. De laatste jaren schommelt dat rond de dertien petajoule.

Nederland wil dat over zes jaar veertien procent van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen wordt gehaald. Voor het energieakkoord van afgelopen zomer was het streven nog zestien procent. Dat percentage moet nu in 2023 wel alsnog worden gehaald.

Neparts gearresteerd in Huissen

Een 52-jarige man uit het Gelderse Huissen is maandagmorgen opgepakt op verdenking van het verrichten van medische handelingen zonder de vereiste bevoegdheid. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Zijn huis en praktijk worden doorzocht. Justitie komt later op de dag met meer details.

Omroep Gelderland meldt dat het gaat om Fred B., wiens naam al langer rondzingt als het gaat om oplichtingspraktijken. Het OM wil dit niet bevestigen.

Justitie meldde in februari dat het een onderzoek zou instellen na klachten over de neparts. De verdachte constateerde kanker bij een vrouw die later helemaal geen kanker bleek te hebben. Hij stuurde haar voor een operatie naar China.

Cooper en Hangover-regisseur beginnen productiehuis

Bradley Cooper en Todd Phillips hebben een eigen productiehuis opgericht. De 39-jarige acteur en 43-jarige The Hangover-regisseur gaan de komende drie jaar meerdere films maken voor Warner Bros. Het eerste project staat al in de steigers, weet de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

Arms & The Dude is gebaseerd op een artikel uit tijdschrift Rolling Stone en gaat over twee hippies. Ze sluiten een lucratieve overeenkomst met de Amerikaanse regering om in het buitenland als wapenhandelaren aan de slag te gaan. Cooper en Phillips tekenen voor de productie, laatstgenoemde tekent ook voor de regie. Jonah Hill is in de race voor een van de twee hoofdrollen.

Cooper speelde de hoofdrol in de door Phillips geregisseerde The Hangover-trilogie. De acteur is ook bekend van The A-Team, Silver Linings Playbook en American Hustle. De regisseur maakte eerder onder meer Old School, Starsky & Hutch en Due Date.


Cooper en Hangover-regisseur beginnen productiehuis (Foto: Novum)

Van Persie: "Systeem is wennen"

Robin van Persie was redelijk tevreden na de 1-1 remise van Oranje tegen Ecuador. De aanvoerder van het Nederlands elftal zag nog wel verbeterpunten. Oranje kwam in de Amsterdam ArenA op een 0-1 achterstand, maar Van Persie trok de stand weer gelijk met een mooie treffer op aangeven van Jordy Clasie. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal speelde zaterdag voor het eerst in het veelbesproken 5-3-2-systeem.

"Als je voor de eerste keer zo speelt, is het wennen. We hebben nu deze wedstrijd gehad en de komende week in Portugal kunnen we daarop voortborduren", aldus Van Persie tegen De Telegraaf. "We trainen een week lang elke dag twee keer. Dus we kunnen onze borst nat maken."

"Of we ook tegen mindere tegenstanders dit systeem moeten spelen? Dat moet je aan de bondscoach vragen”, vervolgt de aanvaller van Manchester United. De komende weken oefent Oranje nog tegen Ghana en Wales.

Nederland kreeg volgens Van Persie genoeg kansen op de overwinning, maar de tweede treffer bleef uit. "Met iets meer geluk hadden we deze wedstrijd met 3-1 gewonnen.”

AZ gaat voor Pastoor als assistent Van Basten

Alex Pastoor wordt zo goed als zeker de assistent van hoofdtrainer Marco van Basten bij AZ. De club heeft meerdere gesprekken gehad met de 47-jarige trainer en verwacht later deze week duidelijkheid te kunnen geven. Volgens RTV Noord-Holland heeft Pastoor al zijn handtekening gezet onder een tweejarig contract.

Pastoor werd in maart aangesteld als trainer van het Tsjechische Slavia Praag, waarmee hij probeert degradatie te voorkomen. In Nederland was de oud-profvoetballer als coach werkzaam bij Excelsior en NEC. Bij die laatste club werd hij in augustus na een slechte seizoenstart ontslagen.

Chinezen worden opgehaald uit Vietnam

Bij de haven van Vung Ang in Vietnam zijn maandag twee Chinese passagiersschepen aangekomen. Zij komen Chinese bouwvakkers ophalen die vorige week werden aangevallen tijdens anti-Chinese onlusten.

De schepen liggen in de haven, maar zijn nog niet aangemeerd. In Vung Ang, 250 kilometer ten zuiden van Hanoi, wordt een groot Taiwanees staalcomplex gebouwd, dat vorige week door woedende Vietnamezen onder de voet werd gelopen en deels in brand gestoken. Er werken volgens een Vietnamese overheidsfunctionaris ongeveer drieduizend Chinezen, onder wie vorige week twee doden en 140 gewonden vielen. Sinds donderdag is echter de rust weergekeerd en is geen melding meer gemaakt van protesten of geweld; Chinezen die het land wilden verlaten konden dat op eigen gelegenheid doen en werden niet gehinderd.

De anti-Chinese onlusten volgden op de stationering van een Chinees olieplatform in een deel van de Zuid-Chinese Zee dat ook door Vietnam wordt opgeëist. In het gebied zijn Chinese en Vietnamese schepen druk bezig in elkaars vaarwater te zitten. Uit woede over China's zet met het olieplatform stond de Vietnamese regering aanvankelijk straatprotesten toe, wat in het autoritair geregeerde land zelden voorkomt. Maar omdat de woede zich niet alleen tegen eigendommen van Chinezen, maar ook tegen die van Taiwanezen en andere Aziaten keerde, is de regering daar schielijk op teruggekomen, omdat de reputatie van het land als een veilige en goedkope vestigingsplaats voor fabrieken in gevaar dreigde te komen.

Maandag zomers, dinsdag lokaal tropisch

Maandag gaat waarschijnlijk de boeken in als de eerste zomerse dag van het jaar. De temperatuur loopt in De Bilt naar verwachting op tot 25 graden. Dinsdag wordt het nog warmer en kan het kwik in het zuidoosten oplopen tot tropische waarden. Dat meldt weeronline.nl maandagochtend.

Maandag verloopt vrijwel onbewolkt en het wordt al snel warm. Bij een zwakke zuidoostenwind wordt het 21 graden in het noorden tot 25 in het midden en zuiden. Het blijft waarschijnlijk nog lang aangenaam buiten. Uiteindelijk koelt het af naar een graad of 13.

Voor dinsdag verwachten de meteorologen van weeronline.nl in het binnenland temperaturen van 27 graden. Langs de zuidoostgrens kan het wel 30 graden worden.

Zonaanbidders wordt wel geadviseerd zich goed in te smeren. De zonkracht ligt maandag en dinsdag op waarde 6, wat inhoudt dat de huid snel verbrandt. De maximale zonkracht in Nederland is zonkracht 7.

Van een landelijke zomerse dag wordt gesproken als het in De Bilt minstens 25 graden is. Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst op 6 juni. Lokaal werd het vorige maand al zomers. In het Limburgse Ell steeg het kwik op 25 april tot 25,3 graden.

Doden door autobom in Nigeriaanse stad Kano

Door een aanslag met een autobom in de christelijke wijk van de stad Kano in het noorden van Nigeria zijn zondag zeker vier mensen om het leven gekomen en vijf gewond geraakt. Volgens de politie was de dader vermoedelijk op weg naar een straat met drukke restaurants en bars, maar zijn de explosieven te vroeg ontploft.

Kano, de een na grootste stad in Nigeria, heeft een overwegend islamitische bevolking. In de stad geldt de sharia, maar de autoriteiten passen deze over het algemeen niet toe op de bars en hotels in de christelijke wijk Sabon Gari, wat in de lokale Hausa-taal 'Vreemdelingenkwartier' betekent.

Moslimextremisten zijn de dans- en drankgelegenheden in Sabon Gari een doorn in het oog. Bij bomaanslagen in maart en juli vorig jaar kwamen bijna vijftig mensen om het leven. De aanslagen worden toegeschreven aan de terreurorganisatie Boko Haram, die ook achter recente zware bomaanslagen in de hoofdstad Abuja en de ontvoering van honderden schoolmeisjes in het noorden van Nigeria zit.

'Dood bejaarde in aanleunwoning verdacht'

Een hoogbejaarde vrouw die vorig jaar zwaargewond werd gevonden in een aanleunwoning in Den Bosch en later stierf, is niet overleden door een val uit bed. Zorgorganisatie Van Neynselgroep beweerde dat, maar het letsel kan niet zijn ontstaan door alleen een val. Dat staat in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waar De Telegraaf maandag over schrijft.

Justitie is nog bezig met het onderzoek naar de dood van de 91-jarige vrouw. Toen ze in mei vorig jaar werd gevonden had ze onder meer een gebroken nekwervel, een gebroken neus, twee blauwe ogen en vier gebroken ribben. Ze zou de verwondingen nog niet hebben gehad toen ze de avond voor ze werd gevonden naar bed werd gebracht door haar dochters.

Het slachtoffer vertelde volgens De Telegraaf voor ze stierf ook aan haar dochters dat ze niet uit bed was gevallen. Ze durfde niet te vertellen wat er dan wel was gebeurd. De familie heeft aangifte gedaan vanwege de 'hardhandige, intimiderende zorg met fatale afloop'.

Keurmerk moet doorfokken honden tegengaan

Rasverenigingen gaan het fokken van honden met extreme uiterlijke kenmerken aanpakken. Ze roepen een kwaliteitskeurmerk in het leven om het 'pimpen' van rassen verder te voorkomen, schrijft Trouw maandag.

Omdat daar vraag naar was zijn fokkers jarenlang bezig geweest met het fokken van honden met de platste snuit, de kleinste kop of de meeste rimpels. Om deze extreme uiterlijkheden te krijgen werden verwante dieren met een markant uiterlijk met elkaar gekruist.

De genetische basis van sommige rassen is nu veel kleiner, waardoor veertig procent van de rashonden verborgen gebreken heeft. Sommige rassen hebben acute problemen, zegt directeur van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied Ingeborg de Wolf in de krant. Zo heeft de Engelse bulldog een relatief grote kop gekregen en een smal bekken, waardoor pups via een keizersnede ter wereld moeten komen.

De rasverenigingen voeren nu een dna-test in voor puppies zodat er een databank ontstaat van alle rashonden, waarin afkomst en verwantschap vastliggen. "Zien we dan afwijkingen toenemen of nauwe verwantschappen ontstaan, dan kunnen we als raad direct actie ondernemen." Het keurmerk wordt aangeduid met 'fairfok', afgeleid van fairtrade, wat staat voor 'eerlijke handel'.

Veel ongelukken, veel files in ochtendspits

De ochtendspits is maandag rommelig verlopen. Er waren veel ongelukken en daardoor ontstonden veel rendabelen in de file. De problemen waren het grootst op de A2, A4 en A6. Een verband tussen de ongelukken is er niet, aldus de ANWB, "het is bijvoorbeeld prima autoweer". Volgens de ANWB stond er rond 8.30 uur 250 kilometer file. Dat is twee keer zoveel als normaal.

De A2 was in zuidelijke richting dicht bij knooppunt Oudenrijn in de buurt van Utrecht. Daar waren negen voertuigen op elkaar gebotst. Zeven voertuigen moesten worden weggesleept. Verkeer kon via de parallelbanen langs het ongeluk. Op de A4 werd de Schipholtunnel afgesloten richting Amsterdam na een ongeluk. De A6 was bij Almere gestremd vanwege een ernstig ongeluk met een motorrijder, ook richting Amsterdam.

Op de A4 waren er ook problemen bij Leiden. Daar is afgelopen weekeinde een nieuw stuk snelweg in gebruik genomen. Wie in Leiden de snelweg af moet, wordt over een parallelstrook gevoerd, gescheiden van het doorgaande verkeer. Automobilisten zijn daar nog niet aan gewend. Vanaf Den Haag stond daardoor ongeveer 10 kilometer file.

Bij de onrendabelenvervoerders zijn geen grote incidenten geweest, waardoor die toch sneller op hun werk zijn.

'Flexibilisering arbeidsmarkt versnelt verder'

Het aandeel flexwerkers op de Nederlandse arbeidsmarkt neemt de komende zes jaar sneller toe. In 2020 heeft drie op de tien werkenden op de Nederlandse arbeidsmarkt een flexibel contract, zoals een uitzendcontract of een tijdelijke aanstelling. Vorig jaar was dat nog een kwart, in 2007 een vijfde. Dat voorspelt TNO in een onderzoek, waarover Het Financieele Dagblad maandag schrijft.

In nagenoeg alle sectoren daalde het aantal vaste contracten sinds 2007. Vooral in de zorg en bij banken en verzekeraars neemt het aandeel flexwerkers toe. In de horeca werkt zestig procent van de werknemers nu al op flexibele basis. De vervoerssector is een uitzondering op de trend, blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van uitzendkoepel ABU.

In de cijfers zijn ook de werknemers met een tijdelijk contract als flexwerker aangeduid. Dat aandeel nam tussen 2007 en 2013 toe van 11,8 naar 13,2 procent, terwijl het aandeel vaste contracten afnam van 80,2 naar 74,2 procent.

De crisis zorgde ervoor dat de flexibilisering versnelde, maar volgens de onderzoekers zijn er meer oorzaken. Ook bij bedrijven die winst maken daalt namelijk het aantal vaste contracten. "Werkgevers voelen de druk om verder te specialiseren, en te focussen op de kern. Pieken en dalen zijn lastiger te voorspellen in het grillige economische klimaat. Werk krijgt meer een on-demandkarakter", aldus directeur arbeid en innovatie bij TNO Paulien Bongers in het FD.

De doorzettende trend roept problemen op doordat flexwerkers vaak geen pensioen opbouwen en geen hypotheek kunnen krijgen omdat ze geen vast contract hebben. "Een steeds groter deel van de beroepsbevolking gaat flexibel werken, en dat is een oproep aan de polder en de politiek om na te denken hoe je de sociale voorzieningen treft die passen bij de nieuwe arbeidsmarkt", aldus directeur van ABU Jurriën Koops in de zakenkrant.

Ockels: stop met vernietiging van de aarde

Wubbo Ockels heeft kort voor zijn dood een brief geschreven waarin hij oproept te stoppen met de 'vernietiging van de aarde en de mensheid'. "Het is genoeg, we zijn te ver gegaan!!!", staat in de brief die het AD maandag heeft gepubliceerd.

Volgens Ockels heeft de industriële revolutie de mensheid in een ongewenste situatie gebracht. "We zijn door de natuur geraasd, we vernietigen onze levensbronnen." Hij roept mensen op te veranderen en een ander pad te kiezen.

Ockels zette in de brief tien geboden van 'het geloof in de mensheid' op rij. Daarin staat onder meer dat de mensheid de aarde en natuur nodig heeft. Een ander gebod luidt: "Ons doel is om de mensheid te ondersteunen, en daarmee de aarde en natuur."

De oud-astronaut gaf een dag voor zijn overlijden nog een interview aan een verslaggever van het AD. Daarin zei hij onder meer dat hij zelf zou bepalen 'wanneer het tijd is'. Ockels overleed zondag op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van een agressieve vorm van nierkanker.

Kinderen omgekomen in brandende bus Colombia

Bij een brand in een bus in het noorden van Colombia zijn zondag zeker 32 kinderen om het leven gekomen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar wel staat vast dat de bus meer mensen vervoerde dan was toegestaan.

Achttien mensen onder wie enkele volwassenen hebben de brand in een straat in de stad Fundación, zo'n 750 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bogotá, overleefd, zei de politie.

De bus bracht de kinderen thuis na een bezoek aan een evangelische kerk. Van de naar schatting vijftig mensen aan boord was het merendeel jonger dan 14 jaar, zei politiechef Adán León. De bus mocht maximaal 38 personen vervoeren. President Juan Manuel Santos heeft aangekondigd naar Fundación te zullen reizen om zijn medeleven te betuigen.

Minder winst voor Ryanair door lagere prijzen

Ryanair heeft in het afgelopen boekjaar de winst zien dalen, mede door hogere concurrentie tussen Europese prijsvechters. De nettowinst kwam uit op 523 miljoen euro, een daling van acht procent. Dat heeft de Ierse luchtvaartmaatschappij maandag gemeld.

Ryanair waarschuwde in het najaar al dat de winst over het boekjaar dat eindigde op 31 maart lager zou uitkomen. Naast de prijzenslag kwam dat ook door de zwakke pond en de hogere brandstofkosten. De winstdaling is wel iets minder hoog uitgevallen dan was voorspeld.

De ticketprijzen van Ryanair lagen vier procent lager. Het aantal passagiers steeg met drie procent tot 81,7 miljoen, de bezettingsgraad verbeterde met een procent. Omdat Ryanair aan zijn passagiers bovendien meer extra diensten wist te verkopen naast het ticket, steeg de totale omzet met drie procent tot 5,03 miljard euro. De extra diensten maken nu een kwart uit van de totale omzet.

Voor de komende zomer heeft Ryanair al veel meer boekingen binnen dan vorig jaar. Dat komt door de lagere ticketprijzen, en doordat het vliegschema veel eerder bekend was. De prijsvechter verwacht dat de vliegtuigen hierdoor twee procent beter gevuld zijn, en dat de lastminuteprijzen gunstiger voor Ryanair uitvallen 'aangezien er dan minder stoelen beschikbaar zijn'.

'Siemens komt deze week nog met bod op Alstom'

Siemens brengt mogelijk nog deze week een bod uit op Alstom. Dat hebben ingewijden aan persbureau Reuters gemeld. Het Duitse concern zou zich daarmee officieel in de strijd om het Franse energiebedrijf storten.

Het bod van Siemens moet concurreren met dat van General Electric, dat vorige maand bekendmaakte de energietak van het Franse concern te willen inlijven voor 12,4 miljard euro. Dat bod wekte veel weerstand op in Frankrijk, omdat de overname door de Amerikaanse multinational tot verlies van banen zou kunnen leiden. Onder politieke druk mag Siemens daarom nu ook de boeken inzien om met een bod te komen.

Gordon krijgt eigen website als stripfiguur

Gordon lanceert een eigen entertainmentwebsite. Het door striptekenaar Toon van Driel gecreëerde fictieve personage Goor is uithangbord van de site Goor Draait Door, dat een 'RTL Boulevard maar dan met humor' wordt.

"We starten nu tijdens al dat Oranje-geweld en dus ligt het accent op de randzaken in het voetbal. Na Rio gaat de site door als showbizzsite", zegt Gordon maandag in Spits. Hij schrijft een column en geeft soms een sappige roddel door. "Maar voor al het harde werk heb ik Goor aangenomen. Goor is een societyfiguur die ook nog een beetje verstand heeft van voetbal. Hij is echt overal en hoort elke roddel."

De zanger brengt deze week ook een single uit in het kader van het wereldkampioenschap voetbal. "Het nummer heet Sambabal en heeft een Ricky Martin-achtige vibe." Half november is hij op RTL 4 te zien met een eigen talkshow die eveneens de titel Goor Draait Door draagt. "Een hysterische talkshow in de flow van de Schreeuw van de Leeuw. Met bekende en onbekende gasten. Liveband, echt alles erop en eraan."

Formule 1-legende Brabham overleden

Formule 1-legende Jack Brabham is maandag op 88-jarige leeftijd overleden. De Australiër veroverde drie wereldtitels in de koningsklasse van de autosport en is de enige coureur die het kampioenschap won in een bolide die zijn naam droeg. In 1966 glorieerde hij op 40-jarige leeftijd in een Brabham. Zijn twee andere titels behaalde hij in 1959 en 1960 voor Cooper.

Zijn overlijden leidde zelfs tot een verklaring van premier Tony Abbott. "Australië is een legende kwijtgeraakt. Met zijn pioniersgeest personificeerde Sir Jack Brabham het ware karakter van de Australiër." Volgens zijn jongste zoon David is Brabham vredig ingeslapen in zijn woonplaats Gold Coast.

Brabham debuteerde in 1955 en nam in 1970 afscheid van de Formule 1 na 126 grandprixraces, waarin hij 14 overwinningen boekte en 31 keer op het podium stond. Na zijn carrière deed de Australiër afstand van zijn aandeel in de renstal aan de andere oprichter van het team, Ron Tauranac. Tauranac zocht echter investeerders, waardoor hij het team na een jaar verkocht aan de Brit Bernie Ecclestone, die tot op de dag van vandaag de commerciële baas is in de Formule 1. Brabham legde zich toe op het ondernemen en zette diverse bedrijven op, onder meer een ranch, garages en een luchtvaartmaatschappij.

"De titel legende is vaak een wat overdreven omschrijving voor een succesvolle sportman, maar in het geval van Jack Brabham is het volledig gerechtvaadigd. Hij is drievoudig wereldkampioen en blijft waarschijnlijk voor altijd de enige coureur die de titel veroverde in een auto die hij zelf ontwierp en bouwde", eerde McLaren-baas Ron Dennis zijn oud-collega.

Na jaren lichte daling wrakingen rechtspraak

Voor het eerst sinds jaren is het aantal verzoeken om rechters wegens partijdigheid van een zaak te halen, afgenomen. De hoeveelheid zogenoemde wrakingsverzoeken steeg de laatste jaren volgens de Raad voor de Rechtspraak juist door de "toegenomen mondigheid van de burger en het geval dat advocaten wraking als instrument hebben ontdekt’’.

Dit blijkt uit het jaarverslag van de raad, dat maandag uitkomt. ,,Uit de voorzichtige daling zou je kunnen concluderen dat het nieuwtje er inmiddels af is’’, reageert de Raad voor de Rechtspraak.

Vorig jaar zijn er in totaal 626 wrakingsverzoeken op een totaal van ongeveer 1,7 miljoen zaken. In 2012 waren dat er nog 659.

Slechts een klein deel wordt daadwerkelijk gehonoreerd. Vorig jaar waren dat er 21. In de periode 2011 tot en met 2013 is ongeveer 5 procent van de wrakingsverzoeken toegewezen.

De rechtspraak vindt wraking ,,een waardevol instrument" om de onpartijdigheid van de rechter te waarborgen. Uit onderzoek dat de raad in 2012 liet doen, blijkt echter dat de procedure ook wordt misbruikt om bijvoorbeeld een proces te vertragen. En dat moet worden voorkomen, vinden de onderzoekers.

Oneigenlijk gebruik van wrakingen moet met nieuwe maatregelen worden tegengegaan, concludeerden ze. Dat kan onder meer worden door de wrakende partij (zoals bijvoorbeeld in een strafzaak, de verdachte en zijn advocaat) te laten opdraaien voor de zogeheten proceskosten. Wraken als vertragingstactiek kan worden bestreden door een rechtszaak niet meer automatisch stil te leggen als er een verzoek wordt ingediend.

,,Voor advocaten is wraking ook een middel om het proces te beïnvloeden of te vertragen’’, zegt rechter en voorzitter van de wrakingskamer in Overijssel, Joep van Aerde. ,,Zij komen met wrakingsverzoeken die kansloos zijn.’’

Het beboeten voor het indienen van oneigenlijke wrakingsverzoeken zoals in België, lijkt Van Aerde in Nederland niet haalbaar. Ook hij pleit ervoor een rechtszaak niet automatisch stil te leggen en de mogelijkheid om het wrakingsverzoek buiten de zitting te behandelen.

AT&T betaalt 48,5 miljard dollar voor DirecTV

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T neemt aanbieder van betaal-televisie DirecTV over voor 48,5 miljard dollar (35,4 miljard euro). AT&T meldde dat zondagavond. AT&T wil met de deal tegenwicht bieden aan de telecomgigant die ontstaat na de overname van Time Warner Cable door Comcast.

De overname moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. AT&T verwacht dat de overname binnen twaalf maanden kan worden afgerond. AT&T is het grootste telecombedrijf van de VS. Met de koop van DirecTV zou AT&T er 26 miljoen abonnees van betaaltelevisie bij krijgen, iets minder dan de dertig miljoen van Comcast en Time Warner Cable.

Nederlandse hulp bij overstromingen Balkan

Nederlandse experts zijn dit weekeinde naar Bosnië en Servië gereisd om de hulpverlening bij de overstromingen te ondersteunen. Dat laat minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) weten. Volgens haar kan de Nederlandse expertise bijdragen 'om de omvang van de ramp in te dammen'.

De twee Nederlanders maken deel uit van internationale teams. Het team in Bosnië bestaat uit onder meer een Nederlandse hulpcoördinator die is opgeleid voor dit soort calamiteiten. In het team in Servië zit een Nederlandse waterdeskundige. Hij kan snel in kaart brengen wat er moet gebeuren om het waterpeil te stabiliseren.

De hevige regenval die Bosnië en Servië al dagen teistert heeft aan tientallen mensen het leven gekost. De overstromingen zijn de ergste die ooit in de regio zijn waargenomen, zeggen meteorologen. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd en op veel plaatsen is de stroom uitgevallen. Meerdere landen hebben reddingsteams naar de Balkan gestuurd en duizenden vrijwilligers hebben zich aangemeld om een bijdrage te leveren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met het Rode Kruis over eventuele verdere hulpverlening.

Fors meer mensen betalen boetes niet

Het aantal mensen dat weigert boetes te betalen of ertegen in beroep gaat is vorig jaar flink toegenomen. Tweehonderdduizend mensen moesten in 2013 om die reden voor de rechter verschijnen, twee keer zo veel als een jaar eerder. Dat schrijft het AD maandag op basis van het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak.

Vooral het aantal mensen dat een boete kreeg voor het onverzekerd rijden in een auto steeg explosief. De RDW controleert hier sinds 2011 strenger op. Er staat een boete op van 390 euro.

De krant schrijft verder dat vorig jaar 155.500 overtreders op geen enkele aanmaning of deurwaarder reageerde. Dat is ruim twee keer zo veel als een jaar eerder. Ze moeten voor de rechter verschijnen omdat justitie hoopt dat ze wel betalen als ze een gevangenisstraf dreigen te krijgen.

Rechters vragen zich af of de maatregel zijn doel niet voorbij is geschoten. Ze zien vooral mensen verschijnen die diep in de schulden zitten en de boetes dus niet kunnen betalen. Dreigen met een celstraf heeft alleen zin bij overtreders die het geld wel hebben, maar de boetes niet willen betalen, zeggen de rechters.

'Zet waarschuwing op verpakking eten'

Er moeten strengere regels komen voor de voedselindustrie, zoals die al gelden voor de tabaksindustrie. Obesitas vormt wereldwijd namelijk een groter gezondheidsrisico dan sigaretten, zeggen belangengroepen Consumer International en World Obesity Federation.

Waarschuwingen of foto's op voedselverpakkingen zouden volgens de organisaties een oplossing kunnen zijn, meldde de BBC maandag.

De regering zou meer regels moeten invoeren voor voeding en dranken. Volgens de organisaties kan dat door regels op te stellen voor zout-, vet- en suikergehaltes, verbetering van het ziekenhuisvoedsel of bijvoorbeeld een strengere regelgeving omtrent advertenties.

'Zet waarschuwing op verpakking eten'
'Zet waarschuwing op verpakking eten' (Foto: ANP)

[NBA] Pacers winnen eerste duel tegen Miami Heat

Indiana Pacers is in de NBA goed begonnen aan de best-of-sevenserie tegen Miami Heat. De ploeg uit Indianapolis versloeg de titelverdediger in de eerste wedstrijd van de finale van de Eastern Conference met 107-96.

De Pacers namen in het eerste kwart een voorsprong en gaven die vervolgens niet meer uit handen. Paul George werd met 24 punten topscorer voor Indiana, Dwyane Wade van Miami was met 27 punten de productiefste op het veld. Sterspeler LeBron James (Miami) kwam tot 25 punten.

Indiana zint op wraak tegen Miami. Vorig jaar schakelde de titelverdediger de Pacers in de Conference-finale uit.

Oranje onder 17 naar finale EK na riante zege

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft de finale van het EK bereikt. In het Ta' Qali-stadion op Malta veegde Oranje Schotland zondag met 5-0 van de mat. In de finale is Engeland de tegenstander.

Calvin Verdonk opende na 35 minuten met een rake strafschop de score voor Nederland. Abdelhak Nouri verdubbelde de marge drie minuten later. Via een aangeraakt schot van Steven Bergwijn werd het na iets minder dan een uur 3-0.

Het hoogtepunt van de avond werd verzorgd door Segun Owobowale. Met een ferme knal tegen de onderkant van de lat liet hij het net bollen: 4-0. Dani van der Moot scoorde zeven minuten voor tijd doelpunt nummer vijf.

Oranje speelde donderdag nog tegen Engeland in de groepsfase. De eilandbewoners werden toen met 2-0 verslagen door de equipe van bondscoach Maarten Stekelenburg, die tot dusver al zijn wedstrijden won op Malta. De finale wordt woensdag gespeeld.

Basketballers Maccabi Tel Aviv beste van Europa

De basketballers van Maccabi Tel Aviv hebben zondag de Euroleague veroverd. De Israëlische ploeg versloeg Real Madrid in Milaan in de finale na verlenging met 98-86. Maccabi won het belangrijkste Europese clubtoernooi voor de zesde keer.

Maccabi was in de verlenging veel te sterk voor de Spanjaarden: 25-13. In het vierde kwart en de verlenging zorgde de Montenegrijnse Amerikaan Tyrese Rice met 21 van zijn 26 punten voor een Israëlische zege.

Madrid verloor de finale voor de tweede keer op rij. De Koninklijke had zijn negende Euroleague-titel en zijn eerste sinds 1995 kunnen winnen in Milaan.

[Serie A] De Jong scoort voor Milan, maar gaat niet Europa in

AC Milan heeft zich niet weten te plaatsen voor de voorronde van de Europa League. De ploeg van coach Clarence Seedorf won zondag in de laatste speelronde met 2-1 van Sassuolo, onder meer dankzij een doelpunt van Nigel de Jong. Doordat Parma geen fout maakte tegen Livorno (2-0 zege) ging die ploeg er vandoor met de zesde plek en Europa League-voetbal.

Een vrije trap van De Jong in de 27e minuut werd van richting veranderd, waardoor Sassuolo-goalie Alberto Pomini de verkeerde hoek inging. De treffer van De Jong was de tweede van de avond. Sulley Muntari had Milan met een fraaie afstandsknal na twee minuten op voorsprong gezet.

Philippe Mexès (twee keer geel) en Mattia De Sciglio (direct rood) moesten in de tweede helft het veld verlaten bij Milan, waar Urby Emanuelson de hele wedstrijd op de bank bleef zitten. Bij Sassuolo werd Paolo Cannavaro kort voor tijd met rood van het veld gestuurd. Simone Zaza deed in de negentigste minuut vanaf de strafschopstip nog wat terug voor de uitploeg.

Torino liet de zesde plek in een dramatische slotfase door zijn vingers glippen. De ploeg uit Turijn kwam twee keer terug van een achterstand op bezoek bij Fiorentina. Diep in blessuretijd kreeg Alessio Cerci met een strafschop de ultieme kans om Torino de zege te bezorgen, waarmee de zesde plek en Europees voetbal zou zijn veiliggesteld. Antonio Rosati keerde de poging van de Italiaan echter, waarna Cerci in huilen uitbarstte en het feest kon losbarsten in Parma.

Torino eindigde op punten gelijk met Milan, maar heeft een beter doelsaldo en sluit het seizoen af op de zevende plek. Milan, waar de toekomst van Seedorf nog onzeker is, sluit af als nummer acht.

Napoli was al zeker van plek drie en de voorronde van de Champions League. De Napolitanen gaven hun fans tegen Hellas Verona desondanks waar voor hun geld: 5-1. Oud-PSV'er Dries Mertens vervulde met twee treffers en twee assists de hoofdrol.

Internazionale had zich al verzekerd van de vijfde plek. De Champions League-winnaar van 2010 verloor zijn laatste duel van het seizoen met 2-1 op bezoek bij Chievo Verona. Lazio, de nummer negen, won thuis met 1-0 van degradant Bologna.

FOK! wat een weer... Zonnig en warm

Goeiemorgen! Zonnig en warm.

Er valt weinig te vertellen, vrees ik. Het is zonnig en warm weer met maxima die vrijwel overal tot rond de 24 graden oplopen. Hooguit steekt er een zeebriesje op aan zee, maar dat stelt niet veel voor.

Nog steeds staat de eerste de beste kans op een bui voor woensdagavond gepland. Tot die tijd blijft het zonnig en komt er steeds nog een graadje bij. Morgen wordt het op veel plaatsen al 25 graden of iets hoger. Op woensdag kan het wel eens 28 graden worden, maar dat hangt af van wanneer er een eventuele bui en/of restanten van buien arriveren. Dat zijn zorgen voor later.

Als je kan: geniet ervan!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Onweer.
Anaxotic zat ook lekker buiten in zijn tuin in Eindhoven.

Tuin
MPC60 zat heerlijk op zijn balkon in Gorinchem. Wat wil een mens nog meer.

[PD] Sevilla bekroont Europese titel met zege

Sevilla heeft zondag de laatste competitiewedstrijd van het seizoen gewonnen. Vijf dagen na het winnen van de Europa League versloegen de Andalusiërs Elche in eigen huis met 3-1. Sevilla was voorafgaand aan het duel al zeker van de vijfde plek in de Primera Division en kwalificatie voor de voorronde van de Europa League.

Vicente Iborra vond twee keer het net voor Sevilla, Jairo Samperio eenmaal. Yiadom Boakye scoorde in de slotfase een eretreffer voor Elche, dat het seizoen als zestiende afsluit.

Sevilla was woensdag in de finale van de Europa League in de strafschoppenserie te sterk voor Benfica. Het was voor de Andalusiërs al de derde Europese titel in deze eeuw.

Hofland breekt ribben bij val in Californië

Moreno Hofland is de Ronde van Californië niet ongeschonden doorgekomen. De renner van Belkin kwam zondag in de slotrit hard ten val en brak meerdere ribben en een wervel. Hij moet een week in een ziekenhuis doorbrengen, meldt Belkin.

Hofland, die geen blijvend letsel aan de val zal overhouden, kan vervolgens terug naar Nederland vliegen. De renner uit Roosendaal werd in de Verenigde Staten zeventiende in het puntenklassement. In de openingsrit werd hij derde achter winnaar Mark Cavendish.

Naast de Brabander ging Dennis van Winden ook onderuit in Californië. Hij had hechtingen boven zijn oog nodig en kneusde een paar ribben. Van Winden kan wel gewoon met Belkin terug naar Nederland vliegen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.