FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 mei 2014

'Boko Haram wil 100 meisjes vrijlaten'

De terreurbeweging Boko Haram wil de helft van de 200 ontvoerde schoolmeisjes vrijlaten, meldden anonieme bronnen dichtbij Boko Haram aan de Britse krant The Telegraph zondag. In ruil daarvoor willen ze dat gevangen strijders van de groep en hun families op vrije voeten komen.

Aanvankelijk had de terreurgroep geëist dat gevangen commandanten van Boko Haram vrij zouden komen. Omdat de Nigeriaanse overheid dat onacceptabel vindt, heeft de groep nu ingebonden en is de eis versoepeld.

Hoewel de Nigeriaanse overheid altijd fel tegen een dergelijke ruil is geweest, beweren anonieme bronnen dat de deal in het geheim is beklonken. Komende dagen zullen ongeveer 100 meisjes terug kunnen naar hun familie.

De schoolmeisjes werden half april ontvoerd uit een school in het dorp Chibok. Inmiddels trekt de hele wereld zich het lot van de meisjes aan. Behalve Nederland, hebben Groot-Brittannië, de VS, Israël en Frankrijk hulp aangeboden.

President Bolivia (55) begint voetballoopbaan

De Boliviaanse president Evo Morales begint aan een opmerkelijke tweede carrière. De 55-jarige laatbloeier treedt toe tot het voetbalelftal van de Boliviaanse eredivisieclub Sports Boys.

Sports Boys, dat negende staat in de competitie, wil de geheide publiekstrekker een klein halfuur per wedstrijd inzetten. Dat moet Morales kunnen opbrengen, denkt de club. De president is een verwoed voetballer, die als het maar even kan een balletje trapt met journalisten, vakbondsleiders en zelfs collega-staatshoofden. In 2007 trok hij al de aandacht van de voetbalwereld met zijn deelname aan een voetbalwedstrijd op de hoogste berg van het land. Hij protesteerde met dat optreden tegen de wereldvoetbalbond, die heeft verboden interlands op grote hoogte te houden.

Lucratief is Morales' nieuwe avontuur niet. Sports Boys betaalt hem een minimumloon, omgerekend nog geen honderdzestig euro per maand.

Opstandige generaal wil parlement Libië vervangen

De opstandige generaal Khalifa Hifter en zijn medestanders eisen dat het Libische parlement het veld ruimt. Hifter, wiens troepen zondag het parlementsgebouw hebben bestormd, heeft een zestigkoppige grondwetgevende vergadering opgedragen de volksvertegenwoordiging te vervangen.

De huidige regering mag tot nader order aanblijven om de lopende zaken te behartigen, verklaarde Hifters bondgenoot generaal Mokhtar Farnana zondag op de Libische televisie. Farnana, die het bevel voert over de regeringstroepen in Tripoli, sprak tegen dat de aanval op het parlement neerkomt op een staatsgreep. Hifter en hij 'vechten namens het volk', hield hij vol.

''We delen de wereld mede dat het land niet een broedplaats of kweekvijver van terrorisme mag worden'', zei Farnana. Hij verscheen in uniform voor de camera, met op de achtergrond de Libische vlag.

Strijders van vermoedelijk de Al-Qaaqaa- en Sawaaq-milities, geestverwanten van Hifter, drongen zondagmiddag met veel geweld het parlementsgebouw in Tripoli binnen. De aanvallers ontvoerden een twintigtal parlementariërs en ambtenaren. Bij de aanval vielen een dode en negen gewonden, aldus de hoofdstedelijke ziekenhuizen.

Generaal Hifter nam vrijdag in de oostelijke stad Benghazi de wapens op tegen de interim-regering in Tripoli, die volgens hem islamisten te veel ruimte gunt. De interim-regering en het door islamisten gedomineerde parlement bestempelen Hifters offensief als een coup.

De gevechten tussen de troepen van Hifter en regeringsgezinde milities verplaatsten zich zondagavond naar de zuidrand van de hoofdstad. Onder meer langs de snelweg naar het vliegveld leveren de beide kampen slag.

Overmars: "Milik bij Augsburg verkeerd gebruikt"

Ajax baarde afgelopen week opzien met de huurtransfer van Arkadiusz Milik. De 20-jarige Pool is een grote onbekende bij het Nederlandse voetbalpubliek. Milik komt op huurbasis over van Bayern Leverkusen, dat hem het afgelopen seizoen aan FC Augsburg verhuurde.

De Poolse spits kwam bij de nummer acht van de Bundesliga tot achttien duels, waarin hij twee keer scoorde. Geen sterke cijfers voor een aanvaller dus. Maar directeur voetbalzaken Marc Overmars is niet bezorgd om deze statistieken en weet zelfs wel waar het aan lag.

"Bij Augsburg speelde hij meer 'op 10', terwijl het een echte '9' is. Als je goals wil maken, moet je wel rondom de zestien staan. Bij Ajax is de kans dat je voor het doel komt groter dan bij Augsburg", aldus Overmars aan Ajax TV.

Bij Ajax houdt men sterk rekening met een vertrek van spits Kolbeinn Sigthórsson. Met het oog op de toekomst werd eerder al Richairo Zivkovic van FC Groningen overgenomen. Volgens Overmars is Milik een perfecte additie aan de aanvalslinie.

"Natuurlijk hebben we met Zivkovic een talent binnen gehaald, maar die moet je de tijd geven. Milik kan er direct staan: hij is twintig jaar, Pools international en is fysiek sterk", besluit de oud-international zijn verhaal.

Van de Looi: "Geweldige eindsprint"

Erwin van de Looi was een gelukkig man na afloop van de Play-Off finale om Europees voetbal. Zijn FC Groningen zette AZ met 3-0 opzij. Volgens de coach van Groningen lag de prestatie voor een groot deel aan de uistekende vorm van de laatste maanden.

De Noorderlingen zetten namelijk een ongeslagen reeks neer van tien wedstrijden. Hierin werd slechts eenmaal gelijkgespeeld, de overige negen duels werden gewonnen. "De spelers hebben het super, super gedaan. Het kan natuurlijk altijd nog fout gaan in zo'n finale. Maar dat gevoel had niemand bij ons", verklaart Van de Looi na afloop tegen De Telegraaf. "Het was een geweldige eindsprint van ons."

"De jongens hadden zoveel focus en overtuiging. We hebben midden in het seizoen even een dip gehad. Maar de laatste weken leek het zelfs een beetje vanzelf te gaan", vervolgt Van de Looi.

"Het elftal stond goed en kwam makkelijk tot scoren. De spelers gingen voor elkaar door het vuur. Het kon eigenlijk niet meer misgaan." Door de zege van Groningen op AZ stroomt Grunn in de derde voorronde van de Europa League in.

Koeman: "Excelsior heeft het verdiend"

Erwin Koeman toonde zich na de degradatie van RKC Waalwijk realistisch. SBV Excelsior speelt komend seizoen volgens hem terecht in de Eredivisie. Na de 2-0 nederlaag in Kralingen moest RKC Waalwijk zondag vol aan de bak tegen Excelsior.

Lijsbehoud bleek al snel een zware klus toen de Waalwijkers na 25 minuten al met 0-2 achter stonden. Nog voor rust kwam de ploeg van Erwin Koeman terug tot 2-2, maar na de pauze brak de improductiviteit de ploeg wederom op.

"Ons probleem zat voorin. We waren gewoon niet productief genoeg", tekent De Telegraaf op uit de mond van Koeman. "We hebben vooral veel harde werkers voorin. Ik kan wel meer excuses verzinnen, maar zo simpel is het."

Koeman verwijt zijn spelersgroep overigens niets. "De jongens hebben hun best gedaan. We hebben het ook niet vandaag vergooid, maar al in de competitie. Op basis van deze twee wedstrijden promoveert Excelsior gewoon verdiend."

De trainer neemt na twee seizoen afscheid bij de Noord-Brabanders. De coach gaf eerder in het seizoen al aan dat hij te weinig mogelijkheden ziet bij RKC. "Ik weet niet wat er financieel gaat gebeuren, ik weet niet welke spelers gaan, wie blijft."

De toekomst van Koeman blijft nog even onduidelijk. De trainer heeft tot nu toe nog geen nieuwe club. "Ik denk er nu niet aan. Deze degradatie blijf ik voorlopig nog wel in mijn hoofd en in mijn lijf voelen."

Bondscoach Van Ass: "We liggen op schema"

De 4-3 zege van Oranje op Duitsland zorgde ervoor dat bondscoach Paul van Ass het vierlandentoernooi in Düsseldorf met een tevreden gevoel afsloot. Met nog dertien dagen op de WK-teller is het gemoed goed in het Nederlands kamp.

De vier dagen in de Rijnstad leverden overwinningen op tegen Engeland en Duitsland plus een nederlaag tegen de Belgen, die het toernooi wonnen. "Ik ben blij hoe we er voorstaan en blij met de lessen die we uit deze wedstrijden kunnen leren. We liggen op schema", stelde Van Ass. "Vandaag bleek weer dat de discipline heel belangrijk is en dat bij balverlies de bal er zo in kan liggen. Nu kan ik zeggen: kijk, hier ging het mis. Dat moet je voelen, leren dat zoiets niet kan. Het is een kwestie van bewustwording en het beperken van ons foutenpercentage."

"Alles bij elkaar opgeteld was dit een goed toernooi", zette Van Ass er een streep onder. "Het mooie van dit format is, dat het er in de wedstrijden serieus opgaat. Het is toch wat anders dan een potje op Ring Pass tegen de Engelsen. En dat voel je ook. Al had ik hier liever tegen Zuid-Korea (dat aanvankelijk ook naar Düsseldorf zou komen, red.) dan tegen België gespeeld. Dan speel je weer tegen een andere cultuur."

Van Ass krijgt zijn gewenste oefenduel tegen de Zuid-Koreanen alsnog. De Aziaten zijn evenals Spanje, Maleisië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika een sparringspartner in de resterende voorbereidingsdagen. De duels tegen de laatste twee tegenstanders duren twee keer twintig minuten.

Benfica verovert 'treble' in Portugal

Benfica heeft de nare smaak die de club had overhouden aan de nederlaag in de Europa League-finale deels weggespoeld. De regerend landskampioen veroverde zondag de treble door het belangrijkste Portugese bekertoernooi te winnen. Benfica versloeg Rio Ave in de finale met 1-0.

Nicolas Gaitan werd met een goal in de twintigste minuut matchwinner in het Estadio Nacional in Oeiras. Benfica had eerder dit seizoen al beslag gelegd op het kampioenschap en de Taca da Liga, het tweede Portugese bekertoernooi.

De kans op vier prijzen vervloog eerder deze week. Benfica verloor de Europa League-finale afgelopen woensdag van Sevilla na strafschoppen, wat de achtste nederlaag in een Europese finale op rij betekende voor de Portugezen.

Cavendish wint in Californië, Van Poppel vijfde

Mark Cavendish heeft zondag de slotetappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Brit van Omega Pharma-Quick-Step sprintte in Thousand Oaks sneller dan John Degenkolb (Giant-Shimano) en Peter Sagan (Cannondale). Danny van Poppel (Trek) werd vijfde, net achter Matthew Goss van Orica.

Cavendish won voor de tweede keer in deze Ronde van Californië. Het sprintkanon schreef vorige week zondag de openingsrit op zijn naam.

De eindzege ging naar Bradley Wiggins. De Brit van Sky kwam in de laatste, vrij vlakke etappe niet in de problemen. De tourwinnaar van 2012 had de basis voor zijn zege gelegd met de winst in de tijdrit van maandag. Rohan Dennis (Garmin-Sharp) legde beslag op plek twee, op dertig seconden van Wiggins. Lawson Craddock van Giant-Shimano werd derde op 1.48 minuut.

Belkin-renner Jack Bobridge gaf de 122 kilometer lange etappe samen met Lucas Euser (United Healthcare), Jens Keukeleire (Orica-Greenedge) en Eloy Teruel (Jamis) kleur met een dappere poging om een massasprint te voorkomen. De vier werden echter ruim voor de finish in de kraag gevat door het peloton. Lars Boom was na Van Poppel de tweede Nederlander in de toptien. De Belkin-renner werd zevende.

Ook in het algemeen klassement was een oranje tint te bespeuren. Laurens ten Dam (Belkin) werd achtste.

Volleyballers verliezen ook van Montenegro

Na de nederlaag tegen Kroatië en de overwinning tegen Roemenië verloren de Nederlandse volleybalmannen hun derde EK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro. In Podgorica ging Nederland met 3-2 onderuit. De setstanden waren 19-25, 25-16, 23-25, 25-23 en 15-10.

Oranje begon sterk en won de eerste set met 19-25. De tweede set leek het spel van Nederland nergens op. Veel fouten in de passing en er werden diverse aanvallende fouten gemaakt. Montenegro won set twee met 25-16.

Set drie en vier gingen gelijk op. Beide landen wonnen uiteindelijk een set met 25-23. In de vijfde set werd Oranje geplaagd door enkele dubieuze beslissingen van de scheidsrechter. Maar ook het eigen spel was niet overtuigend genoeg om aanspraak te maken op de overwinning. Een reeks Nederlandse passfouten zorgde ervoor dat Montenegro de vijfde set won met 15-10 en dus de wedstrijd met 3-2. 

Het volleybalteam staat halverwege de competitie tweede op vijf punten achter Kroatië. De kans op rechtstreekse plaatsing voor het EK is bijzonder klein geworden. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het EK. Oranje moet plek twee zien te behouden om naar de play-offs te mogen. Volgend weekeinde speelt Nederland opnieuw tegen Kroatië, Roemenië en Montenegro. De wedstrijden zullen worden gespeeld in de Kroatische hoofdstad Zagreb. 

Actrice bedreigd na kritiek op Wilders

Het is geen geheim dat een aantal aanhangers van de rechtse kerk niet overdreven goed met kritiek op hun leidsman kunnen omgaan. Elle van Rijn heeft dat nu ook gemerkt. Weerwoord geven tegen Wilders in het programma WNL op Zondag heeft haar een aantal bedreigingen opgeleverd.

"Vieze linkse stronthoer, je zult het wel merken. Ik zie je vaak rondlopen met die kankerkop in Amsterdam. Binnenkort een mes tussen je tieten, vieze fokmachine", een van de pareltjes aan het adres van de actrice. Genoeg aanleiding om aangifte te doen.

Toen Wilders zijn gebruikelijke mantra reciteerde over minder Marokkanen en ausländer raus, ontstak Elle in woede: "U strooit maar wat met getallen en eerlijk gezegd klopt daar geen zak van! Ik zou wel een onderzoeksbureau aan het werk willen zien die dat soort cijfers aan de kaak stelt". Wilders had onder andere te melden dat 43 procent van de Nederlanders zijn standpunt betreffende 'minder Marokkanen' ondersteunt.

Ze voegt toe: "Ik ben nogal geschrokken van de felle reacties. Gelukkig krijg ik daarnaast ook hele leuke mailtjes. Het punt dat ik naar Wilders wilde maken en dat ik ook naar aanleiding van de hatespam zou willen maken is: waarom is elke nuance verdwenen? Op deze manier wordt een samenleving vol haat gecreëerd, die gebaseerd is op louter angst. Samenwerken in plaats van tegenwerken. Verder was ik daar ter promotie van mijn boek en onthoud ik mij van commentaar."

In het programma herinnerde ze Wilders onder meer aan zijn eigen afkomst en het feit dat hij met een Hongaarse getrouwd is: "Migratiestromen zijn er altijd geweest.U bent daar zelf ook product van. Hoe kan het zo zijn dat u de grenzen dicht wil gooien?" Het enige lid van de PVV antwoordde hierop: "omdat ik gezond verstand heb".

Van Rijn snapt ook niets tussen het verband dat Wilders legt tussen de situatie van de bejaarden en de opvang van vluchtelingen.

Wilders heeft zelf nog niet gereageerd op de bedreigingen die Elle van Rijn heeft ontvangen.

[PD] Valladolid en Osasuna degraderen in Spanje

Real Valladolid en Osasuna spelen volgend seizoen niet meer in de Primera División. Valladolid verloor zondag op eigen veld in de laatste speelronde met 1-0 van Granada, dat zich door de zege handhaafde. Osasuna won thuis weliswaar met 2-1 van Real Betis, maar omdat Granada en Getafe wonnen moet Osasuna toch een stap terug doen.

Getafe won uit bij Rayo Vallecano met 2-1. Osasuna werd daardoor achttiende, gevolgd door Valladolid. Hekkensluiter Betis was al drie weken zeker van degradatie.

De wedstrijd van Osasuna werd ontsierd door een ongeluk op de tribune. Meerdere fans vielen van de tribune nadat een hek was ingestort. Zeker twee supporters moesten per brancard van het veld worden gedragen.

Osasuna was niet zo lang geleden nog een subtopper in Spanje. In 2006 werd de club vierde en plaatste hij zich voor de voorronde van de Champions League. Een jaar later werd UEFA Cup-voetbal behaald. Valladolid moet na twee seizoenen op het hoogste niveau terug naar de Segunda Division.

De strijd tegen degradatie was zondag enerverend. Getafe was voorafgaand aan de laatste speelronde nog niet zeker van lijfsbehoud, maar eindigt door zijn zege in de lage middenmoot. Ook Almeria speelde zich pas in zijn laatste wedstrijd veilig. De ploeg remiseerde met 0-0 tegen Athletic Bilbao, dat al zeker was van plaatsing voor de voorronde van de Champions League.

AZ kiest voor trainingscomplex in Zaanstreek

AZ gaat zijn nieuwe trainingscomplex bouwen op het Sportpark Kalverhoek in Wijdewormer in de Zaanstreek. Vanaf 2015 gaat de jeugd op het complex spelen, later volgt ook het eerste elftal. Dat meldt AZ zondag.

De Noord-Hollanders wilden het nieuwe complex eigenlijk aan de Westrand in Alkmaar bouwen. Een casino, dat op dezelfde plek wil gaan bouwen, zorgden er echter voor dat AZ niet op korte termijn aan de bouw kan beginnen. AZ wil erg graag komende zomer al starten met bouwen.

Met de gemeente Wormerland, waarin Wijdewormer ligt, en de gemeente Zaanstad werd AZ het vervolgens eens over een trainingscomplex. "Zaanstad is bij ons gekomen met het trainingscomplex op Sportpark Kalverhoek", zegt technisch directeur Earnest Stewart.

"Het is een bestaande locatie, de velden liggen er dus al. Het is goed voor de club, en met name voor de jeugdopleiding, dat we nu binnen afzienbare tijd naar een complex verhuizen dat voldoet aan onze wensen."

De jeugd en het eerste elftal van AZ, de afkorting voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie, traint nu nog in Alkmaar. Het eerste team blijft zijn wedstrijden in de toekomst gewoon spelen in het AFAS Stadion.

[Serie A] Juventus sluit seizoen in stijl af

Landskampioen Juventus heeft het seizoen in stijl afgesloten. De equipe van trainer Antonio Conte was in de afsluitende competitiewedstrijd met 3-0 te sterk voor Cagliari. Door een eigen goal van Marco Silvestri en treffers van Fernando Llorente en Claudio Marchisio was de eindstand in Turijn al bij rust bepaald.

Juventus eindigt met liefst zeventien punten voorsprong op AS Roma, dat afsloot met een 1-0 nederlaag bij Genoa. Ioannis Fetfazidis scoorde zeven minuten voor tijd de enige goal namens de nummer veertien van Italië.

Juventus zette bovendien een puntenrecord neer. De Oude Dame eindigt met 102 punten en is de eerste Serie A-club die de grens van honderd punten heeft weten te doorbreken.

Degradant Catania verlaat de Serie A met opgeheven hoofd. Atalanta werd met 2-1 verslagen. Later zondag staan nog vijf duels op het programma. Op de zesde plaats na, die recht geeft op Europees voetbal, is alles al gespeeld. Het AC Milan van Clarence Seedorf maakt nog een minieme kans op die zesde plaats.

HSV ontsnapt met Van der Vaart aan degradatie

Hamburger SV blijft actief in de Bundesliga. De ploeg van aanvoerder Rafael van der Vaart speelde zondag in de nacompetitie met 1-1 gelijk op bezoek bij Greuther Fürth. Na de 0-0 in eigen huis was dat voldoende voor de Noord-Duitse equipe. HSV speelt sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 onafgebroken op het hoogste niveau.

Pierre-Michel Lasogga scoorde tot grote opluchting van coach Mirko Slomka al snel de 0-1 voor HSV. Op aangeven van Van der Vaart kopte de Duitser in de veertiende minuut raak.

Stephan Fürstner zorgde met zijn gelijkmaker na 59 minuten voor een bloedstollende slotfase. HSV wist de druk van Greuther, waar doelman Mark Flekken op de bank zat, echter te weerstaan en verzekerde zich van lijfsbehoud.

Van der Vaart was niet de enige Nederlander die dit seizoen deelde in de malaise van HSV. Bert van Marwijk werd in september aangesteld als coach, maar na slechte resultaten werd de oud-bondscoach in februari weer weggestuurd. Verder kwamen ook eenmalig Oranje-international Ola John en Ouasim Bouy in actie voor HSV. De aanvaller en middenvelder zaten voor de wedstrijd tegen Greuther niet bij de selectie.

Belgische tapt de beste biertjes

De heer kan niet vaak genoeg geprezen worden met zo'n prachtige creatie: er prima uitzien, 24 jaar en uiterst bedreven zijn in het tappen van een biertje. We hebben het hier over Marjolein Geuens, een Belgische die de eerste plaats pakte bij de prestigieuze Stella Artois World Draught Masters.

De jury wees haar aan als de persoon die het beste een pinteke kon tappen volgens het 'schenkritueel'. Tijdens de wedstrijd komt het erop aan een biertje in negen stappen te tappen. In de finale nam de dame het op tegen de Brit Nick Kerkman.

Door deze titel mag Marjolein zich de Ambassadeur van Stella Artois noemen. Debora Koyama, Global Vice President van Stella Artois, zegt hierover: "Een perfect geschonken glas bier is een uiting van respect, zowel voor de klant als voor het bier zelf. Er is uitzonderlijk veel talent nodig om het schenkritueel in 9 stappen te beheersen en het voor een groot publiek te kunnen uitvoeren. We zijn verheugd Marjolein Geuens binnen de Stella Artoisfamilie te verwelkomen".

Het is de achtste keer dat een zuiderbuur deze titel pakt.

Djokovic verovert titel in Rome ten koste van Nadal

Novak Djokovic heeft voor de derde keer in zijn carrière het masterstoernooi van Rome gewonnen. De als tweede geplaatste Serviër was zondag in de finale in drie sets te sterk voor zevenvoudig winnaar Rafael Nadal (1): 4-6, 6-3 en 6-3.

De Spanjaard was in de eerste set nog de baas op het Romeinse gravel, zijn favoriete ondergrond. Djokovic ging in de tweede set echter agressiever spelen en daagde Nadal uit op diens service, wat zich uitbetaalde in setwinst.

De derde set begon direct met een break voor Djokovic. De wedstrijd leek welhaast gespeeld, totdat Nadal op 3-2 een antwoord op het spel van de Serviër vond. De zevenvoudig winnaar brak Djokovic en waande zich voor even helemaal terug in de wedstrijd. De nummer twee van de wereld antwoordde echter onmiddellijk met een break terug. Van die dreun wist Nadal niet meer te herstellen.

Djokovic won in Rome zijn derde prijs van het jaar. Eerder kroonde hij zich tot kampioen in Miami en Indian Wells. De Serviër hoopt snel een vierde prijs aan die lijst te kunnen toevoegen. Roland Garros, het enige grandslamtoernooi dat hij nog nooit won, begint volgende week zondag.

Ockels was voorbeeld voor André Kuipers

De zondag overleden Wubbo Ockels was vanaf zijn selectie door de European Space Agency (ESA) een voorbeeld voor André Kuipers. Dat zegt Kuipers zondagavond op Twitter in een reactie op de dood van de eerste Nederlandse ruimtevaarder.

"Betreur overlijden Wubbo Ockels", laat Kuipers in een kort statement weten. "Vanaf zijn selectie een voorbeeld voor me. Gepassioneerd bezig om duurzamer met de aarde om te gaan."

Kuipers was in 2004 de tweede Nederlander in de ruimte, in 2011 ging hij nogmaals. In totaal bracht hij 193 dagen door in de ruimte.

ESA staat zondag ook stil bij het overlijden van Ockels. Via Twitter brengt de ruimtevaartorganisatie zijn condoleances over aan de nabestaanden. Bij Space Expo in Noordwijk hangen als eerbetoon aan Ockels de vlaggen halfstok.

Treinen rond Eindhoven rijden weer

Het treinverkeer rond Eindhoven is zondag aan het begin van de avond weer grotendeels opgestart. Rond de Brabantse stad reden urenlang veel minder treinen vanwege diverse oorzaken. De NS riep reizigers zelfs op om hun reis uit te stellen. Reizigers moeten zondagavond nog wel rekening houden met een langere reistijd.

Rond Eindhoven werd al aan het spoor gewerkt maar de problemen werden nog vervelender na een aanrijding met een persoon, een wisselstoring en personen die over de rails liepen. Omdat er vanwege de werkzaamheden al bussen in werden gezet, was het voor de NS niet haalbaar om nog meer bussen te laten rijden.

Scheidsrechters Suriname staken om spugen Brunswijk

De Surinaamse voetbalscheidsrechters zijn zaterdagavond een wilde staking begonnen, waardoor de laatste speeldag van de plaatselijke competitie slechts met veel moeite kon worden afgewerkt. Aan de basis ligt een incident met voormalig rebellenleider en clubeigenaar Ronnie Brunswijk.

Twee weken geleden spuugde Brunswijk, eigenaar van voetbalclub Inter Moengotapoe, een scheidsrechter in het gezicht nadat ruzie was ontstaan toen een speler van zijn team met een rode kaart van het veld was gestuurd. Enkele dagen later schorste het tuchtcollege van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) de clubeigenaar voor twee jaar. Brunswijk mag zich tijdens de schorsing op geen enkele manier bemoeien met wedstrijden die door de SVB worden georganiseerd.

Brunswijk verontschuldigde zich nadien publiekelijk tegenover de Surinaamse samenleving, maar blijft ontkennen dat hij de official in het gezicht heeft gespuugd. Volgens hem heeft hij de man enkel uitgescholden nadat die racistische uitspraken zou hebben gedaan.

De scheidsrechters in de voormalige Nederlandse kolonie pikken dat niet en zijn daarom zaterdagavond een wilde staking begonnen. Om de laatste wedstrijden van de hoofdklasse af te kunnen werken moest de voetbalbond in allerijl arbiters optrommelen die normaal alleen wedstrijden van lagere divisies mogen leiden.

Ironisch genoeg werd de ploeg van Brunswijk zaterdagavond wel landskampioen. Het team won in het Ronnie Brunswijkstadion met 4-0 van Boskamp. Het is al de zesde keer dat Brunswijk de landstitel in de wacht sleept. "Het zoveelste bewijs dat wij het beste voetbal van het land brengen. Er is eenheid en we zijn een gedisciplineerd team", sprak hij toen hij de kampioensbeker in ontvangst nam.

De voormalige leider van het Junglecommando heeft intussen beroep aangetekend tegen zijn schorsing. Het tuchtcollege beraadt zich daar volgende week over.

Het is niet voor het eerst dat Brunswijk zich op het voetbalveld van zijn slechtste kant heeft laten zien. In 2005 werd hij al eens geschorst wegens het bedreigen van de voorzitter van een andere voetbalclub met een vuurwapen. Twee jaar geleden pakte hij een rode kaart wegens het uitschelden van een scheidsrechter. De zitting van het tuchtcollege over dat incident moest worden geschorst omdat Brunswijk de leden daarvan uitschold toen die zijn straf voorlazen.

Groningen wint van AZ in finale play-offs

FC Groningen heeft ten koste van AZ een plek in de voorronde van de Europa League veroverd. In de finale van de play-offs was de ploeg van Erwin van de Looi zondag in de Euroborg met 3-0 te sterk voor het elftal van Dick Advocaat. Na de 0-0 in Alkmaar was dat ruim genoeg voor de Groningers.

Tjaronn Chery opende na 24 minuten de score. De Tukker speelde zich op fraaie wijze vrij en verschalkte doelman Esteban in de verre hoek. Negen minuten later was het opnieuw raak. Na slordig uitverdedigen van Nick Viergever schoot Hans Hateboer raak.

Chery besliste het treffen na ruim een uur. De aanvallende middenvelder schoot de bal in de verre hoek langs Esteban, waarbij de goalie er net als bij het tweede doelpunt niet goed uitzag.

Groningen was in het reguliere seizoen op de zevende plek geëindigd, één plaats boven AZ. In de eerste ronde van de play-offs werd Vitesse aan de zegekar gebonden door de Groningers.

Voor AZ kwam in de Euroborg een dynamisch seizoen ten einde. De equipe van Advocaat reikte tot de halve finale van de KNVB-beker en was de best presterende Nederlandse ploeg in Europa. De Alkmaarders bereikten de kwartfinale van de Europa League. Benfica, dat later de finale verloor van Sevilla, was daarin te sterk.

[Giro] Winnende Weening: "In slotfase een beetje gegokt"

Pieter Weening moest de beslissing in de negende etappe in de Giro d'Italia laten aankomen op de laatste paar honderd meter. "Ik maakte veel snelheid, maar ik kon hem (Davide Malacarne) niet van me afschudden. Hij was heel sterk", zei de renner van Orica-GreenEdge zondag na afloop van zijn ritwinst over zijn vlucht met de Italiaan van Europcar.

"Toen heb ik gewacht tot de laatste kilometer, ik hoorde dat ik genoeg voorsprong had op de andere jongens. In de laatste honderd meter heb ik een beetje gegokt." Die gok pakte goed uit voor Weening. Hij bleef Malacarne ruim voor in de sprint.

Voor de Fries was het de tweede individuele etappezege ooit in de Giro. In 2011 was hij al eens de snelste. Dit jaar won hij met Orica bovendien de ploegentijdrit.

Kreder sprint naar zege in Berlijn

Raymond Kreder heeft de Velothon Berlin op zijn naam geschreven. De renner van Garmin-Sharp bleef Sam Bennet (Team Netapp-Endura) en Aleksandr Porsev (Katusha) zondag in de Duitse hoofdstad in de sprint voor.

Kreder voegt zich met zijn zege in de eendagswedstrijd in een fraai rijtje. De Duitse sprintkanonnen Marcel Kittel (2x) en André Greipel wonnen de vorige drie edities in Berlijn. Bij de zege van Greipel in 2012 werd Kreder derde.

Franse doelman Mandanda moet WK laten lopen

Frankrijk kan op het WK in Brazilië geen beroep doen op doelman Steve Mandanda. De goalie van Marseille botste zaterdag in de competitiewedstrijd tegen EA Guingamp met zijn hoofd tegen de knie van een tegenstander en hield daar een nekblessure aan over. Mandanda heeft zich daarom moeten afmelden bij bondscoach Didier Deschamps, liet hij zondag weten via Twitter.

De doelman verloor na de botsing het bewustzijn. De komende drie weken moet hij een neksteun dragen.

Hugo Lloris van Tottenham Hotspur is in Brazilië waarschijnlijk de eerste doelman voor Frankrijk. Mickaël Landreau van SC Bastia is de tweede keeper. Frankrijk treft in de groepsfase Ecuador, Honduras en Zwitserland.

Haase verliest finale dubbelspel in Rome

Robin Haase is er bij het masterstoernooi in Rome niet in geslaagd de finale van het dubbelspel te winnen. De Hagenaar moest met zijn Spaanse partner Feliciano Lopez het onderspit delven tegen Daniel Nestor en Nenad Zimonjic. Het Canadees/Servische duo zegevierde in twee sets: 6-4 en 7-6

Door de nederlaag blijft Haase op één titel in het dubbelspel staan. Die veroverde hij in 2011 samen met de Brit Ken Skupski in Marseille.

In het enkelspel wist Haase op het gravel in de Italiaanse hoofdstad geen potten te breken. De Fransman Jérémy Chardy was al in de eerste ronde te sterk.

Anderlecht verovert derde landstitel op rij

Anderlecht is voor de derde keer op rij kampioen van België geworden. De Brusselse club versloeg Lokeren zondag in eigen huis met 3-1 en stelde de eerste plek in de play-offs veilig. Anderlecht kwalificeerde zich met de 33e landstitel voor de Champions League.

Aleksandar Mitrovic, Chancel Mbemba en Dennis Praet bezorgden Anderlecht met hun treffers de zege op Lokeren. Voormalig NEC-verdediger Bram Nuytinck speelde de hele wedstrijd voor de ploeg van coach Besnik Hasi.

Standard Luik versloeg Racing Genk op eigen veld met 1-0 en eindigde als tweede. De Walen kwalificeerden zich daarmee voor de voorronde van de Champions League.

Standard was het reguliere seizoen als koploper geëindigd met tien punten meer dan Anderlecht. In de play-offs leidde een 2-1 overwinning van Anderlecht op Luik eind april het kampioenschap voor de Brusselaars in. Anderlecht, dat trainer John van den Brom begin maart ontsloeg wegens teleurstellende resultaten, verloor sindsdien geen punten meer.

Club Brugge was boven Anderlecht als tweede geëindigd in het reguliere seizoen. De ploeg van voormalig FC Twente-coach Michel Preud'homme hebben de play-offs na een 2-0 zege op Zulte Waregem op de derde plek afgesloten.

[Giro] Kruijswijk stapt af

Steven Kruijswijk heeft de Ronde van Italië verlaten. De 26-jarige klimmer kneep zondag tijdens de negende etappe in de remmen, twittert werkgever Belkin. Kruijswijk kwam donderdag hard ten val en liep daarbij een breukje in zijn schouder op.

Kruijswijk stond in het algemeen klassement 126e op bijna 53 minuten van leider Cadel Evans. Gedurende de negende etappe was hij al op achterstand geraakt. Kruijswijk eindigde drie jaar geleden nog als achtste in de Giro.

Op ongeveer 45 kilometer van de streep vond de Nederlander het mooi geweest. Hij had teveel last van het breukje in zijn schouder en was ook afgelopen dagen al veelvuldig achterin te vinden.

[Giro] Weening wint bij aankomst bergop

Pieter Weening heeft zojuist zichzelf opgevolgd als meest recente Nederlandse ritwinnaar in de Giro d'Italia. Hij versloeg Davide Malacarne in een sprint na een lange vlucht. De negende etappe in de Giro d'Italia ging van Lugo naar Sestola over drie cols, met aankomst bergop.

In deze tweede bergetappe zich een kopgroep van veertien rijders. Daarbij zaten naast Weening en Malacarne ook David Tanner (Belkin), Leonardo Duque (Colombia), Oscar Gatto (Cannondale), Yonathan Monsalve (Neri Scottoli), Marco Bandiera en Jackson Rodríguez (Androni), Matteo Bono (Lampre), Eduard Vorganov (Katusha), Salvatore Puccio (Sky), Julien Bérard (AG2R), Enrico Barbin (Bardiani) en Tosh van der Sande (Lotto-Belisol). De groep krijgt maximaal 8 minuten van het peloton.

Steven Kruijswijk kneep op ongeveer 40 kilometer van de streep in de remmen. De renner van Belkin had teveel last van de val die hij afgelopen donderdag meemaakte. Op ongeveer 25 kilometer van de streep hadden de veertien koplopers nog 4 minuten voorsprong, waar Tanner een poging waagde. Hierna viel de kopgroep er vandoor in meerdere groepjes. Tanner werd even later weer ingerekend. Op ongeveer 18 kilometer van de streep sprong Weening er vandoor, met Malacarne die er vlak achter zat, die dan ook even later kwam aansluiten.

Bérard, Rodríguez, Barbin, Bono, van der Sande, Duque, Vorganov, Puccio en Monsal zaten op 10 kilometer van de meet op anderhalve minuut van het tweetal, waardoor het leek alsof Malacarne en Weening samen voor de ritzege zouden gaan strijden. Daarachter zou het in het peloton der favorieten op de slotklim nog interessant kunnen worden in de strijd om het algemeen klassement.

In het pelotonnetje deed Alexandre Vuillermoz een aanvalletje om weg te kunnen komen op de slotklim. Vuillermoz probeerde zo zijn kopman Domenico Pozzovivo af te vuren.  Na de aanval van Pozzovivo begon het vuurwerk in het pelotonnetje der favorieten, waar Rigoberto Urán, Nairo Quintana, Wilco Kelderman, Cadel Evans, Rafael Majka en enkele anderen nog overbleven in de jacht op Pozzovivo. 

Op een kilometer van de streep zaten Weening en Malacarne nog altijd samen in de strijd om de ritzege. Beiden hielden de benen stil en keken naar elkaar, maar op 450 meter ging Malacarne aan. Weening kwam erop en erover en wist zo de rit te winnen. Pozzovivo werd 3e en pakte zo kostbare seconden op de groep der favorieten, waardoor de Italiaan opklom naar de vierde plaats in het algemeen klassement. Cadel Evans blijft leider in het klassement. Wilco Kelderman zakt door de stijging van Pozzovivo een plaats in het algemeen klassement.

Dordrecht promoveert na zege op Sparta

FC Dordrecht keert na negentien jaar terug in de Eredivisie. De ploeg van coach Harry van der Ham was zondag in de finale van de nacompetitie te sterk voor Sparta Rotterdam. Na de 2-2 van donderdag op het Kasteel maakte Dordrecht drie dagen later voor eigen publiek de klus af door met 3-1 te winnen.

In een open en zeer vermakelijke wedstrijd was de eerste kans voor Sparta. Nourdin Boukhari zag zijn kopbal in de derde minuut echter gekeerd worden door Dordrecht-doelman Warner Hahn, die zijn laatste wedstrijd speelde. De goalie vertrekt naar Feyenoord.

Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Sparta-doelman Roy Kortsmit blunderde bij een afstandsschot van Funso Ojo en liet de bal door zijn vingers glippen. Sparta incasseerde een dreun en had even nodig om weer zichzelf te worden. Dordrecht was in het vervolg de betere ploeg, al moest het nog wel een nieuwe kans voor Boukhari toestaan. Vlak voor rust verdubbelde de thuisploeg de marge. Paul Gladon verlengde een vrije trap van Ojo: 2-0.

Voormalig PSV'er Ojo was de absolute uitblinker. De middenvelder soleerde in de 47e minuut door de Sparta-defensie en werd vervolgens neergelegd. Goalie Kortsmit revancheerde zich voor zijn fout door de strafschop van Jeffrey Fortes te stoppen. De marge bleef één, waardoor Sparta maar één doelpunt nodig had om een verlenging af te dwingen. De ploeg van Gert Kruys moest in de slotfase komen en deed dat ook wel, maar echt overtuigend was het niet. Niettemin kreeg Johan Voskamp een grote kans, maar het lobje van de spits ging over.

Diep in blessuretijd kreeg Sparta een corner en zelfs doelman Kortsmit trok ten strijde. De bal werd weggewerkt, waardoor de weg naar het Rotterdamse doel open lag. Giovanni Korte profiteerde en schoof de bal van een meter of 35 meter binnen. Het zorgde voor uitzinnige taferelen bij Dordrecht, dat na Willem II? en Excelsior de derde promovendus uit de Jupiler League is. Zo'n groot verloop gebeurde voor het laatst in 2002.

Voor Sparta kwam een wonderbaarlijke opmars in de nacompetitie ten einde. De ploeg presteerde in de tweede seizoenshelft dramatisch, maar leefde in het 'toetje' plots op. Via FC Eindhoven en N.E.C. werd een weg naar de finale gebaand.

Atlete Van Rhijn verbetert eigen wereldrecord

Paratlete Marlou van Rhijn heeft haar eigen wereldrecord op de 400 meter verbeterd. Blade Babe kwam tijdens Grand Prix-wedstrijden in het Zwitserse Notwill tot een tijd van 1.00,78 minuten waarmee ze 0,32 seconden van het oude record afschaafde.

Van Rhijn werd bekend van de Paralympische Spelen in Londen 2012. Daar veroverde ze goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter. Inmiddels is de 200 meter van het programma geschrapt, waardoor Blade Babe zich naast de 100 ook op de 400 meter is gaan richten.

Williams walst over geblesseerde Errani heen

Serena Williams heeft zondag haar titel bij het tennistoernooi van Rome geprolongeerd. De Amerikaanse ondervond in de finale geen enkele moeite van thuisspeelster Sara Errani. De Italiaanse raakte aan het einde van de eerste set geblesseerd en kon vervolgens geen serieuze tegenstand meer bieden: 3-6 en 0-6. Voor Williams was het de derde toernooizege van het jaar en de zestigste uit haar carrière.

Williams (1) is een ware angstgegner voor Errani (10), die voor de zevende keer het hoofd moest buigen. Het is de vraag of de mondiale nummer elf volledig fit wel partij had kunnen bieden, maar fysiek gehavend maakte ze in ieder geval geen enkele kans.

Errani brak bij 2-4 terug, maar een game later sloeg het noodlot toe. Ze raakte geblesseerd en moest haar opslag wederom inleveren. Errani vroeg een medische behandeling aan, maar het mocht niet baten. Op halve kracht maakte ze geen enkele game meer.

Hassan verbetert stokoud record Van Hulst

Atlete Sifan Hassan heeft bij Diamond League-wedstrijden in Shanghai een oud record uit de boeken gelopen. De Nederlandse dook op de 1500 meter met een tijd van 4:01,19 minuten ruim onder het oude record (4:03,67) dat Elly van Hulst in 1987 tijdens de WK-finale gelopen had.

Hassan werd derde in de door de Zweedse Abeba Aregawi (3:58,72) gewonnen race. De Amerikaanse Jenny Simpson liep met 4:00,42 naar de tweede plaats. Hassan dook ruim onder de EK-limiet die op 4:08,50 minuten staat. Ook Maureen Koster voldeed met 4:06,52 hier ruim aan.

Pamela Anderson als jong meisje verkracht

Pamela Anderson is als kind seksueel misbruikt. De 46-jarige actrice werd vanaf haar zesde aangerand door een babysitter. Op haar twaalfde werd Anderson verkracht, vertelde ze volgens diverse media tijdens een bijeenkomt in Cannes. Op diezelfde leeftijd was ze slachtoffer van een groepsverkrachting.

"Ik heb geen makkelijke jeugd gehad", vertelde Anderson de zo'n tweehonderd aanwezigen. "Mijn ouders hielden van me, maar konden niet voorkomen dat ik vanaf m'n zesde werd aangerand door een vrouwelijke babysitter."

Later werd ze verkracht. "Ik ging naar het huis van het vriendje van een vriendin. Zijn oudere broer wilde mij Backgammon leren. Dat resulteerde in een massage en die leidde tot een verkrachting, mijn eerste seksuele ervaring. Hij was 25 jaar, ik 12 jaar."

Niet veel later was Anderson slachtoffer van een groepsverkrachting. "Een vriendje dat ik op de middelbare school had leek het een leuk idee mij met zes anderen te verkrachten", onthulde Anderson, die in de jaren negentig dankzij Baywatch een sekssymbool werd.

Het seksueel misbruik liet diepe sporen na bij Anderson. "Ik durfde geen enkel mens te vertrouwen. De wereld was in mijn ogen geen veilige plek. Mijn vader was alcoholist en kwam soms niet thuis. Mijn moeder had twee banen en was continu in tranen."

De blondine, die in Cannes haar dierenwelzijnsorganisatie lanceerde, zocht haar heil in de natuur. "De bomen spraken met me. Ik bad met mijn voeten in de oceaan tot de walvissen. Dat waren mijn enige vrienden tot ik kinderen kreeg." Als meisje zwoer Anderson al op te komen voor de natuur. "Mijn loyaliteit lag bij het dierenrijk en ik heb beloofd dat altijd te beschermen."

Defensieminister Hennis naar Israël

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is zondag naar Israël afgereisd voor een werkbezoek. Ze ontmoet er onder meer haar ambtgenoot Moshe Ya'alon. Gespreksonderwerp is volgens het ministerie het goede contact tussen beide landen op het gebied van defensie.

De minister zal ook een krans leggen bij het herdenkingscentrum Yad Vashem. Daarnaast bezoekt ze enkele bedrijven die aan de JSF werken. Zowel Israël als Nederland heeft straaljagers van dit type besteld.

Mali verklaart oorlog aan separatisten

Mali verkeert in oorlog met de Toeareg-separatisten. Dat heeft premier Moussa Mara gezegd, meldt persbureau Reuters zondag. Mara maakte de opmerkingen nadat de rebellen in de noordelijke stad Kidal dertig regeringsfunctionarissen na een aanval hadden ontvoerd.

"Door deze oorlogverklaring verkeert de Republiek Mali vanaf heden in oorlog", zei Mara. "We gaan ons bezinnen op een juiste reactie op de situatie." De premier had zijn toevlucht genomen tot een militaire basis in de stad.

Kidal ligt ongeveer 350 kilometer van de basis waar Nederlandse militairen zijn gestationeerd. De moslimextremisten die vorig jaar Noord-Mali veroverden zijn door Franse en Afrikaanse militairen teruggeslagen, maar niet verslagen.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Marc Márquez heeft ook de vijfde race van het seizoen gewonnen. De Honda-coureur startte vanaf poleposition en wist ondanks een lastige beginfase toch zijn dominantie voort te zetten. Door zijn zege kan de regerend wereldkampioen zijn leiding in het WK nogmaals uitbreiden.

De start was voor de als derde gestarte Andrea Dovizioso. De Italiaan wist zijn Ducati naar de kop te rijden voor Stefan Bradl, rookie Pol Espargaro en Valentino Rossi. Polesitter Marc Márquez kende een zeer slechte eerste ronde. Aanvankelijk viel hij terug naar plek vijf, maar door chaos in de eerste ronde werd dat zelfs plek tien, achter de eveneens tegenvallende Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa.

Voorin schoof Rossi op naar voren, door achtereenvolgens Pol Espargaro en Bradl te pakken. Een ronde later lukte het de Italiaan na drie keer aanvallen om zijn landgenoot Dovizioso in te halen. Ondertussen was de kopgroep van vier los van de rest van het veld, waar Lorenzo en Márquez naar voren reden. De regerend wereldkampioen haalde Lorenzo in en schoof op naar plek vijf. Niet veel later moest ook Dovizioso eraan geloven en pakte Márquez plek vier.

Rossi sloeg al snel een gaatje met Pol Espargaro, terwijl Márquez met rasse schreden bij Bradl in de buurt kwam. Een paar bochten later zag hij zijn kans schoon en passeerde hij de Duitser simpel. Korte tijd later moest ook Espargaro eraan geloven, waarna Márquez richting leider Rossi op kon stomen.

Na veertien ronden maakte Rossi een fout, waardoor Márquez er simpel voorbij kon. The Doctor hoefde niet veel in te leveren op de Spanjaard, maar was kansloos om hem bij te houden. Achter Rossi streden Pol Espargaro en Álvaro Bautista voor de derde plek en het was Bautista die zijn rivaal inhaalde. Ook daarachter werd gevochten, met Pedrosa die Bradl voorbij stak voor plek zes en daarna met succes in gevecht ging met Lorenzo om de vijfde positie.

In de laatste rondes gebeurde niet veel meer wat betreft de posities voorin. Pedrosa leek nog in de buurt van de vierde plek van Espargaro te komen, maar dat gebeurde niet. Márquez boekte zijn vijfde zege in vijf races, Rossi werd tweede, Bautista derde. Pol Espargaro kon in zijn vijfde MotoGP-race al de vierde plek pakken.

Ruim honderd Morsi-aanhangers vervolgd

Een Egyptische rechter heeft 126 aanhangers van de verdreven president Mohammed Morsi celstraffen tot tien jaar opgelegd. Zij werden zondag schuldig bevonden aan het aanvallen van de politie, het beschadigen van publieke eigendommen en openbare geweldpleging.

De Moslimbroeders zouden de misdaden hebben gepleegd bij de protesten die uitbraken na het afzetten van Morsi in juli. Sindsdien zwaait generaal in ruste Abdel-Fattah el-Sissi de scepter over Egypte. Hij heeft de Moslimbroederschap tot terroristische organisatie bestempeld.

De afgelopen maanden werden vaker massaprocessen tegen Moslimbroeders gehouden. Duizenden werden opgepakt en gevangengezet, honderden kregen de doodstraf opgelegd.

Excelsior naar Eredivisie ten koste van RKC

Rotterdam heeft er volgend seizoen in ieder geval één club in de Eredivisie bij. Excelsior liet RKC Waalwijk zondag terugkomen tot 2-2, maar promoveerde dankzij de eerdere 2-0 zege drie dagen geleden naar de Eredivisie.

In een boeiende eerste helft keek RKC al heel snel tegen een achterstand aan. Lars Veldwijk kopte na drie minuten een voorzet van Khalid Karami achter doelman Arjan Van Dijk. Door deze actie van het tweetal dat midweeks op Woudestein de doelpunten maakte, stond RKC al snel voor een onmogelijke ogpave.

Het gezicht van de afscheid nemende Erwin Koeman kwam kwam er nog zuurder uit te zien toen Sander Fischer in de 25e minuut de score verdubbelde. Weer een kopgoal, nu uit een vrije trap van oud-RKC'er Jeff Stans. De Waalwijkers waren tot dan toe alleen écht gevaarlijk geweest met een kopbal van Robert Braber.

Enkele minuten nadat Veldwijk, dit seizoen al goed voor 34 goals, na een knappe actie van Jordan Botaka had verzuimd Excelsior op 0-3 te zetten, kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. De 1-2 van Jean David Beauguel (kopbal) kwam min of meer uit te lucht vallen, maar zorgde wel voor wat hoop bij RKC. Dat vocht zich, gevoed door hoop, voor rust zelfs nog naar de gelijkmaker. Peter Jungschläger ontving de bal ietwat gelukkig van Sander Duits en schoot beheerst in de linkerhoek.

Na rust kreeg zowel Excelsior als RKC kansen. In de eerste minuut na de onderbreking was Beauguel meteen gevaarlijk namens de thuisploeg, maar Deckers zat ertussen. Meteen daarna vergat Veldwijk de 2-3 binnen te tikken uit een voorzet van Botaka. Laatstgenoemde speelde overtuigend en maakte RKC-back Rémy Amieux het leven zuur. 

Dat leidde er zelfs toe dat beide spelers in de 65ste minuut even deden aan straatvechten: allebei ontvingen ze hiervoor geel. Ondertussen behield RKC haar ijdele hoop op een wonder en zocht Excelsior naar de definitieve nekslag. Een van richting veranderd schot van Veldwijk ging naast en invaller Evander Sno schoot meteen na zijn entree hard over de goal van Deckers.

De tijd tikte langzaam weg, maar in de 75ste minuut kreeg RKC nog een enorme kans op 3-2. Mart Lieder, helemaal vrij voor de goal, had de bal moeten ontvangen van Joachim, maar de Luxemburgse spits ging voor eigen succes en schoot naast. Hierna leken de kansen van RKC op handhaving wel verkeken, want drie goals in een kwartier zou een klein wonder heten.

Voor het eerst in 2002 dalen drie Eredivisieclubs af naar de Jupiler League. RKC dacht zich via de zestiende plek te handhaven, maar Excelsior verraste de ploeg van vertrekkend trainer Erwin Koeman. Als diens stadsgenoot Sparta vanmiddag FC Dordrecht verslaat, spelen er volgend seizoen drie Rotterdamse clubs op het hoogste niveau.

Janmaat een tot twee weken aan de kant

Daryl Janmaat heeft in de oefeninterland van Oranje tegen Ecaduor verrekte enkelbanden opgelopen. Dat meldt de KNVB zondag. Janmaat staat zeven tot veertien dagen aan de kant en reist gewoon met het Nederlands elftal af naar Portugal voor een trainingsstage.

De rechtsback van Feyenoord kon in de ArenA niet verder nadat een tegenstander vlak voor rust op zijn rechtervoet was gaan staan. Paul Verhaegh was aan het begin van de tweede helft zijn vervanger. Janmaat liet na afloop weten dat de schade mee leek te vallen en verliet gewoon lopend het stadion.

Timmermans gaat naar Saudi-Arabië om dreigement

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gaat naar Saudi-Arabië om te praten over de voorgenomen handelsmaatregelen tegen Nederland. Het land is boos over een actie van de PVV. De partij van Geert Wilders maakte een afbeelding van de Saudische vlag met daarop een anti-islamitische tekst.

Volgens Timmermans heeft de Nederlandse regering direct afstand genomen van de actie van Wilders toen de afbeelding een paar maanden geleden opdook. Dat is ook aan de Saudiërs overgebracht.

Rutte noemt Ockels innovatiepionier

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zondag geschokt gereageerd op de dood van Wubbo Ockels. Met het overlijden van de eerste Nederlandse astronaut gaat volgens Rutte een 'pionier in innovatie en duurzaam denken' verloren. Dat laat de premier via een woordvoerder weten.

"Ockels was een man voor wie geen probleem te groot was", zegt Rutte. "Hij dacht in mogelijkheden; kan niet bestond niet voor hem."

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Mika Kallio heeft zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Moto2. De Fin was op het circuit van Le Mans de beste in de Grand Prix van Frankrijk. Kampioenschapsleider Esteve Rabat moest genoegen nemen met de derde plek, maar pakte wel zijn vierde podium in vijf races.

Jonas Folger mocht voor het eerst in zijn nog jonge Moto2-loopbaan van poleposition vertrekken, maar de Duitse rookie moest de leiding in de eerste bocht inleveren. Mika Kallio, gestart vanaf plek vier, ging er voorbij, waarna Folger ook werd ingehaald door Simone Corsi, Luis Salom en Esteve Rabat. Niet veel later hadden Kallio, Corsi en Salom een klein gaatje ten opzichte van Rabat, Folger en Maverick Viñales.

Kort daarop pakte Corsi de leiding en na acht ronden lag de Italiaan nog altijd op kop, voor Kallio, Salom en kort daarachter Folger, Rabat en Viñales. Pas acht ronden voor het einde veranderde er iets in de kopgroep. Kallio viel Corsi aan en pakte zo de leiding. De Fin reed vervolgens weg van de rest, waarna zijn teamgenoot Rabat de aansluiting pakte met Corsi en Salom. 

Gelijk nadat hij de aansluiting vond haalde Rabat Salom in, maar daar kon hij maar een paar bochten van genieten. Achter hem sloot ook Viñales eindelijk weer aan, terwijl Folger in eerste instantie nog wat moeite had om bij te blijven. De Duitser sloot echter niet veel later ook weer aan bij Viñales en Salom. 

Bij het ingaan van de laatste ronde lag Kallio vrijwel onbedreigd op kop. Daarachter probeerde Rabat uit alle macht nog voorbij Corsi te komen, maar ook een poging in de laatste bocht leverde geen succes op. Viñales kwam als vierde over de streep, terwijl Salom Folger nog achter zich wist te houden.

Nederlanders met berg XTC op weg naar Ibiza gesnapt

Twee Nederlanders met 54.000 xtc-pillen in hun auto zijn op weg naar Ibiza opgepakt. De mannen van 23 en 25 jaar wilden vanuit Denia de boot naar Ibiza pakken, maar werden in de havenplaats gesnapt. De drugs zaten in 21 zakken verstopt in de benzinetank van de auto, meldt het Spaanse persbureau EFE.

De mannen werden al vorige week maandag opgepakt en zitten vast. Ze zullen in Denia worden berecht.

Paranormal Activity: the marked ones

Weet je, eigenlijk zijn found-footage films wel te vergelijken met 3D-films. Ze leunen op een gimmick om de kijker het gevoel te geven meer betrokken te zijn bij de gebeurtenissen, lopen het risico dat de gimmick de film overheerst en van beide varianten is maar een handvol producties te noemen waarbij het écht toegevoegde waarde heeft. Paranormal Activity: The Marked Ones bevindt zich helaas niet in die handvol.

[upd] Stroomstoring Amsterdam verholpen

Het centrum van Amsterdam is zondagochtend getroffen door een flinke stroomstoring. Zeker vijfduizend huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom, laat een woordvoerder van netbeheerder Liander weten. De storing duurt naar verwachting tot 12.15 uur.

Door problemen bij een stroomverdeelstation zit het gebied tussen de Oudezijds Voorburgwal, het Rokin, de Warmoesstraat en De Nieuwe Kerk sinds 9.15 uur zonder elektriciteit. Daardoor rijden een aantal tram- en metrolijnen in de buurt van het Centraal Station niet. Het treinverkeer heeft nergens last van.

Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Liander probeert de stroom zo snel mogelijk om te leiden.

Update 12.33 uur
De stroomstoring die zondagochtend een deel van het centrum van Amsterdam trof is verholpen. Even voor het middaguur werden ook de laatste 1300 huishoudens en bedrijven weer aangesloten, zegt een woordvoerder van netbeheerder Liander. In totaal deden zo'n vijfduizend aansluitingen het enkele uren niet.

Voor 3700 huishoudens en bedrijven was het euvel rond 11.00 uur verholpen. De overige moesten volgens de zegsvrouw van Liander een halfuurtje langer wachten.

Oud-astronaut Wubbo Ockels (68) overleden

Wubbo Ockels is overleden. De voormalig astronaut leed aan kanker. Dat meldt de NOS. Zes jaar geleden werd hij al geopereerd aan nierkanker. Vorig jaar keerde de ziekte terug. Hij is 68 jaar geworden.

Wubbo Ockels was is 1985 aan boord van de spaceshuttle Challenger de eerste Nederlander in de ruimte. Hij was van oorsprong natuurkundige en werkte later als hoogleraar aan de TU Delft. Daarnaast was hij bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Met het overlijden van Wubbo Ockels is Nederlands eerste ruimteheld niet meer. De astronaut, uitvinder en wetenschapper was in 1985 de eerste persoon met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in mocht. Na zijn verblijf in de ruimte zette Ockels zich onder meer in voor duurzaamheid.

Wubbo Johannes Ockels werd op 28 maart 1946 geboren in Almelo. Na zijn middelbare school ging hij natuur- en wiskunde studeren in Groningen, waar hij cum laude slaagde. Vervolgens ging hij vanaf 1973 onderzoek doen aan het Kernfysisch Versneller Instituut, waar hij zich onder meer bezighield met het verval van gammastralen in nucleaire systemen.

Na zijn promotie reageerde Ockels op een advertentie waarin een wetenschappelijk astronaut werd gezocht. In 1978 selecteerde de European Space Agency (ESA) hem voor het spacelabprogramma. Na een astronautenopleiding tot missiespecialist in 1980 en 1981 aan het Lyndon B. Johnson Space Center in Texas mocht hij in 1985 als eerste Nederlander de ruimte in. Tussen 30 oktober en 6 november cirkelde Ockels baantjes rond de aarde in de spaceshuttle Challenger.

Het verblijf in de ruimte overtuigde Ockels van de kwetsbaarheid van de aarde. "Vanuit de spaceshuttle zag ik dat onze atmosfeer slechts een dunne schil is die ons scheidt van een ijskoud en levensvijandig heelal. Het zag er broos uit en bleek ook broos te zijn", zo zei Ockels eerder tegen het magazine Ondernamen Utrecht. "Ik besefte dat we onze eigen bescherming aan het vernietigen waren."

Terug op aarde ging Ockels in 1986 aan de slag bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. Tussen 1987 en 1989 presenteerde de ruimtevaarder het populairwetenschappelijk TROS-televisieprogramma Kijk-TV. In 1992 werd hij daarnaast deeltijdhoogleraar aan de faculteit Luchtvaart- & Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Aan diezelfde universiteit werd hij in 2003 voltijdhoogleraar duurzame technologie. Daarnaast was hij bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Op het gebied van duurzaamheid vond Ockels onder meer de laddermolen uit, waarmee op grote hoogten windenergie kan worden opgewekt. Ook was hij adviseur bij het zonneautoproject Nuna. 'Zijn' team won keer op keer de Solar Challenge in Australië, bedoeld voor auto's die volledig op zonnekracht rijden. Daarnaast kwam hij geregeld in het nieuws met zijn ecovriendelijke hightech zeiljacht de Ecolution en de Superbus, een bus die tussen de 150 en 250 kilometer per uur zou moeten kunnen rijden.

De astronaut en wetenschapper kreeg ook maatschappelijke waardering voor zijn prestaties. Meteen na zijn ruimtetrip werd hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2004 eindigde hij op de 75e plek in de verkiezing van de Grootste Nederlander. Ook heeft de Internationale Astronomische Unie een planetoïde, 9496 Ockels, naar hem vernoemd.

Zijn sterkste eigenschap vond Ockels zijn vermogen tot het enthousiasmeren en inspireren van mensen, zo stelde hij op de website van de TU Delft. "Enerzijds is mijn denkwijze dromerig en creatief, anderzijds zit er altijd een basis van realiteit in." Als zijn minst goede eigenschap zag hij zijn problemen om binnen een organisatie samen te werken met anderen. "Ik kan moeilijk organisaties respecteren. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat ik het niet kan", aldus Ockels. "Normaal gemeenschappelijk overleg, met mensen die niet van dezelfde corebusiness uitgaan, vind ik echt moeilijk."

Wubbo Ockels laat een vrouw en twee kinderen achter, een zoon en een dochter. Die laatste schreef het boek De Zeven Levens van Wubbo Ockels, dat verhaalt over diverse incidenten waarbij Ockels soms op het nippertje aan de dood ontsnapte. Zo kampte hij in 1982 met de bacteriële ziekte leptospirose. De Challenger waarmee Ockels de ruimte in schoot verongelukte in 1986 bij de volgende vlucht. Ook overleefde Ockels een vliegtuigongeluk in Lille. In 2005 kreeg de ruimtevaarder een hartaanval en in 2008 werd al eens een niertumor bij Ockels vastgesteld. "Bij elke stap, bij elke doodservaring, wordt de dood minder eng", zo stelt hij in het boek.

Ockels overleed zondag aan de gevolgen van een agressieve vorm van nierkanker. Artsen gaven hem mei vorig jaar nog maximaal twee jaar te leven. Zelf weigerde hij hieraan toe te geven. "Ik geloof erin dat ik helemaal kan genezen", zo zei hij een paar maanden later tegen Knevel en Van den Brink. "Ik ga ervoor."

Griekse stad organiseert 'illegaal' referendum

In de op een na grootste Griekse stad Thessaloniki wordt zondag een referendum gehouden over het privatiseren van het lokale waterschap. Inwoners van de stad en het omliggende gebied mogen hun stem uitbrengen. De Griekse regering beschouwt de volksstemming als illegaal.

De regering wil vasthouden aan het waterschap en heeft hierover afspraken gemaakt met de geldschieters van de 'trojka': de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Minister van binnenlandse zaken Yiannis Michelakis waarschuwde burgemeesters om geen stemlokalen op te zetten. Het gebruiken van officiële stembiljetten voor het referendum kan mensen een celstraf opleveren, aldus bronnen binnen de Griekse justitie.

Burgemeesters hebben boos op de waarschuwingen gereageerd. Zij zeggen gewoon met de volksstemming door te zullen gaan. "We hebben dit referendum al zes maanden geleden aangekondigd en organiseren het volgens plan, of zij het nou leuk vinden of niet", zei een burgemeester van een voorstad van Thessaloniki.

Ramsey hoopt op nieuw glorietijdperk Arsenal

Aaron Ramsey hoopt dat het winnen van de FA Cup een nieuw glorietijdperk van Arsenal inluidt. De Gunners pakten zaterdag op Wembley na tien jaar weer eens een prijs. "Dit is waar het allemaal om draait, het winnen van trofeeën. Ik hoop dat dit de eerste van velen is", zei Ramsey.

Voor de 23-jarige middenvelder uit Wales was het een prachtige middag. Ramsey tekende tegen Hull City in de verlenging voor de winnende goal (3-2). Een jongensboek kwam uit. "Dit is waar je van droomt als kleine jongen. Ik ben erin geslaagd de winnende te maken op Wembley. Daar ben ik dolgelukkig mee. Maar nog belangrijker is dat we eindelijk weer eens een prijs hebben gewonnen."

Arsenal moest van ver komen. Na acht minuten keken de Londenaren al tegen een 2-0 achterstand aan. "Het geeft een geweldig gevoel dat we zo sterk terugkwamen", vertelt verdediger Per Mertesacker. "We hadden gewoon twintig of 25 minuten nodig om in ons spel te komen. We bleven gaan, in een poging de druk op te voeren, en werden daarvoor beloond aan het einde."

Al 3000 Chinezen geëvacueerd uit Vietnam

Chinese autoriteiten hebben al drieduizend burgers uit Vietnam geëvacueerd. In Vietnam braken rellen uit uit woede over een nieuw Chinees boorplatform in een betwist deel van de Zuid-Chinese Zee. Bij de onlusten gingen Chinese fabrieken in het land in vlammen op. Twee Chinezen kwamen om en zo'n honderd anderen raakten gewond.

In een verklaring laat het Chinese ministerie van buitenlandse zaken weten bezig te zijn met evacueren. China heeft vijf schepen richting Vietnam gestuurd om bij de evacuaties te helpen. Volgens staatspersbureau Xinhua is ook een vliegtuig ingezet.

Ook in Vietnamese steden is het onrustig. In Ho Chi Minh-Stad werd een aantal betogers weggesleurd uit een park in het centrum. In Hanoi sloten de autoriteiten een park in de buurt van de Chinese ambassade af. Ook werden daar betogers en journalisten weggeduwd.

Aangereden taxiklant overleden, chauffeur vast

Een 27-jarige man uit Den Dungen is zaterdagavond overleden na een aanrijding op de provinciale weg in Sint-Michielsgestel. Een 56-jarige taxichauffeur meldde bij de politie dat hij problemen had gehad met een klant die naar Den Dungen moest, en is aangehouden. De politie onderzoekt wat er is gebeurd.

De zwaargewonde man werd in de nacht van vrijdag op zaterdag gevonden. Getuigen hadden een taxi gezien en de politie vond sporen van een aanrijding. Het slachtoffer overleed zaterdagavond in het ziekenhuis, maakte burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel bekend.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Jack Miller heeft zijn derde overwinning in vijf races geboekt in het Moto3-seizoen. De Australiër was na een voor de Moto3 kenmerkende, tumultueze slotfase de snelste op het circuit van Le Mans. Efrén Vázquez mocht na 111 grands prix voor het eerst van poleposition starten, maar kon dat niet verzilveren.

Bij de start schoot Miller vanaf P2 naar voren, maar polesitter Vázquez pakte hem snel weer terug. In de eerste chicane maakte de Spanjaard een foutje, waardoor Miller toch de leiding weer kon pakken. De eerste vijf van de startgrid hadden daarna de eerste vijf posities in de race in handen: Miller, Vázquez, Álex Rins, Alexis Masbou en Niklas Ajo. 

De eerste ronden van de wedstrijd bestonden vooral uit veel gevechten. Vázquez ging Miller op elk recht stuk voorbij, maar de Australiër pakte hem telkens weer net zo snel terug. Samen met Rins leken ze een gaatje te slaan, maar niet veel later werden ze alweer ingelopen door Masbou en Isaac Viñales. Op dat moment viel Miller terug naar de derde plek, achter Vázquez en Rins, die zelf even de leiding pakte.

Het bleef vervolgens onrustig in de kopgroep, waar ook Álex Márquez en John McPhee nog aanwezig waren. Na negen ronde sloeg Rins een gat, terwijl Vázquez de tweede plek over wilde nemen van Márquez, maar daarbij zijn landgenoot bijna van de baan ramde. De twee kemphanen konden nog net in de kopgroep blijven, maar Viñales en Miller schoven weer op naar de tweede en derde plek. Achterin de groep sloten nog een aantal coureurs aan, waaronder Romano Fenati, de nummer twee in het WK.

Met zes ronden te rijden was het nog altijd Rins op kop, maar Vázquez kwam langzaam dichterbij. Daarachter waren Miller, Márquez en Viñales in een hevige strijd voor de derde plek verwikkeld, waarbij vooral Miller vaak problemen had om overeind te blijven. Ondertussen kende Fenati een mechanisch probleem, waardoor de Italiaan de strijd moest staken en kostbare punten verloor.

Vier ronden voor het einde vond Vázquez de aansluiting bij Rins, waarna hij gelijk kortstondig de leiding overnam. Die moest hij even afstaan, maar een halve ronde later lag hij wederom op de eerste plek. Met nog maar twee ronden te rijden moesten de twee koplopers hun voorsprong inleveren, waardoor er plotseling een kopgroep van liefst acht rijders ontstond.

Miller dook als eerste de laatste ronde in, voor Vázquez en Viñales, die zijn plek echter af moest staan aan Rins. Halverwege de ronde deed Vázquez een ultieme poging om Miller voorbij te gaan, maar de Australiër wist van geen wijken. Daardoor schoot Vázquez naar buiten en was zijn rol uitgespeeld. In de allerlaatste bocht van de race deed Francesco Bagnaia nog een alles-of-niets-poging om de derde plek te pakken, maar zonder succes. Miller passeerde de streep als eerste, voor Rins en Viñales.

Door de uitslag verandert er niks in de top vijf van het kampioenschap. Miller breidt zijn voorsprong uit, terwijl Fenati zijn tweede plek nog net vast weet te houden. Wel heeft hij nog maar een voorsprong van twee punten op Vázquez en drie op Rins. Márquez staat nog altijd op plek vijf.

Bryan Schouten was op de negentiende plek de beste Nederlander, terwijl Scott Deroue zes plekken achter hem eindigde.

Oekraïense nationalist vormt guerrillagroep

Dmitri Jarosj, de leider van de rechtsradicale Oekraïense beweging Pravi Sektor (Rechtse Sector), heeft twee groepen gewapende vrijwilligers samengesteld. Die moeten in het oosten van Oekraïne een guerrillaoorlog tegen pro-Russische separatisten gaan voeren.

Jarosj zei dit zaterdagavond laat tijdens een debat in Kiev over de presidentsverkiezingen van 25 mei in Oekraïne. Hij zei dat Kiev zich niet moet neerleggen bij afscheiding van de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk.

D66 en PVV gelijk in peiling De Hond

D66 en PVV, respectievelijk de grootste voorstander en de grootste tegenstander van Europa, gaan samen aan kop in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. In het weekend voor de Europese verkiezingen staan beide partijen op 24 zetels. Daarmee levert D66 er eentje in ten opzichte van vorige week.

De VVD staat op 22 zetels, vóór CDA (21) en SP (20). De PvdA volgt met tien zetels. ChristenUnie heeft er acht, GroenLinks zeven. Partij voor de Dieren staat op vijf, SGP en 50Plus ieder vier en de Piratenpartij op één.

Amsterdammer vast voor doodslaan vriendin

De politie heeft een 41-jarige Amsterdammer opgepakt voor de dood van zijn vriendin. Het 24-jarige slachtoffer was ernstig mishandeld. De vermoedelijke dader meldde zich zelf bij de politie in Amsterdam met de mededeling dat hij en zijn vriendin een behoorlijke ruzie hadden gehad en werd direct aangehouden.

Volgens de politie meldde een vrouw zaterdagavond dat het slachtoffer zwaargewond lag in een woning aan het Transvaalplein in Amsterdam Oost. Reanimatie mocht niet meer baten.

Luchtruim Benghazi gesloten na aanval generaal

De Libische krijgsmacht heeft het luchtruim boven Benghazi gesloten na een aanval van een rebellerende generaal op islamistische strijdgroepen. Bij de aanval, die vrijdag plaatshad, kwamen 51 mensen om het leven en werden ook luchtaanvallen uitgevoerd. Sinds zaterdag mogen er geen vliegtuigen meer over de stad vliegen en is het vliegveld van Benghazi gesloten.

De Libische regering bestempelde de aanval van generaal Khalifa Hifter als een coup. Tripoli liet weten dat ieder vliegtuig dat over de stad vliegt zal worden tegengehouden. Ondanks de waarschuwingen zwoer Hifter zijn offensief voort te zetten. De generaal wil naar eigen zeggen het interim-kabinet afzetten en de orde in het wetteloze land te herstellen.

De aanval toont opnieuw aan hoe zwak het gezag van de regering in Tripoli nog altijd is. Sinds de omverwerping van het regime van Moammar Khadafi in 2011 ontbreekt er een functionerend centraal gezag en politieapparaat in Libië. Gewapende milities en facties strijden met elkaar om de macht. De recente benoeming van een interim-premier heeft daar vooralsnog geen einde aan gebracht.

Krachtige aardbeving treft Sumatra

Een aardbeving met een kracht van 6.2 heeft zondag het Indonesische eiland Sumatra getroffen. Dat blijkt uit metingen van de Amerikaanse geologische dienst. De beving vond plaats op 319 kilometer afstand van de stad Banda Aceh, die in 2004 door een aardbeving en tsunami volledig werd verwoest.

Volgens het Indonesische agentschap voor meteorologie en geofysica is de beving gevoeld in grote delen van de provincie Aceh, in het meest westelijke deel van het eiland. Er brak volgens een woordvoerder paniek uit, maar er zijn geen meldingen van grote schade of slachtoffers. De beving was niet krachtig genoeg voor het veroorzaken van een tsunami.

Indonesië ligt precies op een breuklijn van meerdere aardplaten. Daardoor wordt het uitgestrekte land regelmatig getroffen door aardbevingen. Bij de beving en daaropvolgende tsunami in 2004 kwamen in meerdere landen in totaal 230 duizend mensen om het leven. Een jaar later vielen bij een aardbeving en tsunami bij Sumatra 1313 doden.

Doden bij ingestorte flat in Noord-Korea

In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang is een flatgebouw van 23 verdiepingen ingestort. Dat laat een anonieme overheidsfunctionaris weten. In het gebouw dat nog in aanbouw was woonden naar schatting 92 gezinnen. Er is geen officieel bericht over het aantal slachtoffers, maar een typisch Noord-Koreaans gezin bestaat uit vier leden.

De flat stortte dinsdag al in, maar de informatie is zondag pas naar buiten gekomen via de streng gecontroleerde Noord-Koreaanse staatsmedia. Autoriteiten hebben publiekelijk excuses aangeboden voor het ongeluk, iets dat zelden gebeurt. Leider Kim Jong Un zou wakker hebben gelegen door het ongeluk en maande hooggeplaatste partijfunctionarissen direct een reddingsoperatie op touw te zetten om de schade zo veel mogelijk in te perken.

"Dit ongeluk gebeurde doordat ze de regels en voorschriften hebben gebroken", zei Pak Chol tegen persbureau AP. "Na dit ongeval moeten we er zeker van zijn dat zoiets nooit meer gebeurt, door de juiste bouwmethoden aan te houden." Een andere Noord-Koreaanse burger, Hong Nam Hyok, zei dat 'iedereen in Pyongyang het verdriet van de slachtoffers en rouwende families deelt'.

De flat stond in de wijk Pyongchon. De bouw zou niet volgens de voorschriften zijn verlopen en toezichthouders zouden hebben gefaald, zo is de officiële lezing. Het is niet ongebruikelijk in Noord-Korea dat gezinnen al in een gebouw gaan wonen dat nog niet af is.

Ritzege Sagan in Californië, Van Poppel derde

Peter Sagan heeft de zevende en voorlaatste etappe in de Tour of California gewonnen. De Slowaakse renner van Cannondale sprintte na een rit van 146,5 kilometer in de straten van Pasadena iedereen uit het wiel. Danny van Poppel (Trek) werd net achter Thor Hushovd derde. Met Nick van der Lijke eindigde er nog een Nederlander in de top tien. De renner van Belkin werd achtste.

Eloy Teruel, een Spanjaard van de kleine Jamis Hagens-formatie, dacht alle favorieten af te troeven toen hij wegsprong uit het peloton en juichend over de streep kwam. Pas toen de andere renners hem weer passeerden, realiseerde hij zich dat er nog een plaatselijke ronde moest worden afgewerkt. Sagan gaf vervolgens in de echte sprint iedereen het nakijken.

Bradley Wiggins begint zondag aan de slotetappe naar Thousand Oaks met een voorsprong van dertig seconden in het klassement op Rohan Dennis. Laurens ten Dam staat achtste op ruim drie minuten.

Toptijd Merritt, Martina vierde in Ponce

Churandy Martina is bij de World Challenge in Ponce vierde geworden op de 200 meter. Hij deed dat in een wat teleurstellende tijd van 20,67 seconden. Daarmee moest hij ruim vier tienden toegeven op winnaar Alonso Edwards uit Panama, die 20,23 liet klokken.

LaShawn Merritt liet in Puerto Rico een beste wereldjaarprestatie noteren op de 400 meter. De Amerikaan won in 44,14 seconden, voor de Dominicaan Luquelín Santos die 44,53 liep. Richard Thompson uit Trinidad & Tobago won in 10,21 de 100 meter.

Ook bij de vrouwen werd een beste wereldjaarprestatie neergezet. De Colombiaanse Catherine Ibargüen kwam bij het hinkstapspringen tot 14,87 meter, veertig centimeter verder dan haar landgenote Yosiris Urrutia, die daarmee wel de tweede sprong van dit jaar liet zien.

Energiebedrijf bant overlastwindmolens

De Nederlandse Energie Maatschappij gaat overlastgevende windmolenparken in de ban doen. De op drie na grootste leverancier van consumentenstroom constateert dat het belang van omwonenden het soms moet afleggen tegen dat van windenergielobbyisten. Directeur Harald Swinkels wil consumenten een alternatief bieden, zegt hij zondag in De Telegraaf.

Op dit moment is één windmolenparkje uitgesloten. Het gaat om drie 65 meter hoge molens die voor veel klachten zorgen in het Utrechtse dorp Houten. "Mensen uit de regio willen wel klant worden bij ons, en ook wel groene stroom afnemen, maar niet van die molens", zegt Swinkels. "Toen ze dat aangaven, heb ik aan onze inkoopmanager gevraagd dat te regelen. En dat blijkt te kunnen."

Swinkels gaat bekijken welke windmolenparken nog meer op de zwarte lijst kunnen worden gezet. Hij wil ook met de branche kijken naar een keurmerk voor overlastvrije windenergie.

De Nederlandse Energie Maatschappij biedt alleen groene stroom aan en haalt zelf zijn meeste energie uit waterkrachtcentrales. Klanten kunnen wel ook tegen een meerprijs duurdere, 'nog groenere' windstroom inkopen.

Krim-Tataren blazen herdenking af

Leiders van de Krim-Tataren hebben een herdenkingsceremonie die zondag in Simferopol op het schiereiland zou plaatsvinden, afgeblazen. Dat wordt gemeld op de website van de Tataren, schrijven Russische media. Het plaatselijk bestuur op de Krim had vrijdag besloten alle massabetogingen te verbieden.

Tataren herdenken zondag de massale deportaties van honderdduizenden Krim-Tataren die onder het bewind van Sovjetleider Josef Stalin in 1944 begonnen. Vele Tataren stierven tijdens de reis naar Centraal-Azië. Op de website worden Tataren opgeroepen in religieuze centra of op andere locaties te herdenken.

Premier Sergej Aksjonov van de Krim, die onlangs door Rusland werd ingelijfd, had vrijdag alle massabetogingen voor de komende 3 weken verboden naar aanleiding van onlusten in het oosten van Oekraïne. Voorzitter Refat Tsjoebarov van de Krim-Tataren noemde dat een "onmenselijke daad". Hij verwacht dat veel Tataren het verbod in de wind slaan.

Krim-Tataren zijn de oorspronkelijke bewoners van de Krim. Zij vestigden zich in de vroege middeleeuwen op het schiereiland. Nu vormen zij een minderheid van de bevolking. Onder de ruim 2 miljoen inwoners zijn ongeveer 300.000 Tataren.

Krim-Tataren blazen herdenking af
Krim-Tataren blazen herdenking af (Foto: ANP)

GroenLinks viert 25-jarig bestaan

In Amsterdam viert GroenLinks zondag haar 25-jarig bestaan. De partij heeft een moeilijke tijd achter de rug na dramatische Kamerverkiezingen 2 jaar geleden die uiteindelijk leidden tot het vertrek van de complete partijtop. Onder Bram van Ojik zijn de rust en stabiliteit teruggekeerd.

Het wordt een bescheiden feestje aan het eind van de middag in de Beurs van Berlage. Hier presenteerden op 19 mei 1989 de PPR, EVP, PSP en CPN de nieuwe partij die nu met 4 zetels in de Tweede Kamer zit. Huidig partijleider Van Ojik was destijds ook aanwezig bij deze oprichting. Hij was toen voorzitter van de PPR.

"Wie 25 jaar terugkijkt, zal zien dat met veel van wat GroenLinks in 1989 beoogde, in enigerlei vorm een begin is gemaakt", schreef Van Ojik in een brief aan de leden afgelopen week. De partij koppelt volgens hem "idealisme en ambitie aan de bereidheid kleine stappen te zetten" en doet dat met een "open blik".

GroenLinks viert 25-jarig bestaan
GroenLinks viert 25-jarig bestaan (Foto: ANP)

'Kopstukken EU-verkiezingen onbekend'

De meeste mensen hebben geen idee wie de lijsttrekkers zijn bij de verkiezingen voor het Europees Parlement komende donderdag. De kopstukken van PVV (Marcel de Graaff), PvdA (Paul Tang) en D66 (Sophie in 't Veld) worden door niet meer dan een derde van de Nederlanders herkend, zo blijkt zondag uit onderzoek van de Telegraaf.

CDA-lijsttrekker Esther de Lange is nog anoniemer. Nog geen 12 procent van de Nederlanders herkent De lange, die al zeven jaar in de Europese politiek zit, en namens het CDA de grootste fractie in Europa vertegenwoordigt. Ook als een foto wordt getoond dan herkennen de meeste mensen haar niet.

Alleen VVD'er Hans van Baalen doet bij veel mensen een bel rinkelen; zestig procent herkent hem. Van Baalen zit al sinds 2009 in het Europees Parlement en was daarvoor jarenlang Tweede Kamerlid voor de VVD.

Bijna negentig procent van de vijfhonderd respondenten weet wel de PVV te noemen als partij die niks op heeft met Europa. D66 wordt door iets meer dan de helft genoemd als pro-Europees.

'Nederlandse trouwt met Belgische Syriëstrijder'

Een Nederlandse vrouw is in Syrië getrouwd met een Antwerpse man die in dat land strijdt tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Dat heeft onderzoeker Montaser AlDe'emeh gezegd tegen het Belgische Het Nieuwsblad. AlDe'emeh doet universitair onderzoek naar radicalisering, Vlaamse Syriëstrijders en de internationale jihad.

De 17-jarige Sara zou zelf ook een Syrië-strijder zijn. Zij kwam in Nederland via vrienden in contact met de salafistische jihadistische ideologie. Ze begon zich volledig te bedekken en uitte kritiek op haar moslimouders die volgens haar niet praktiserend genoeg waren. Sara reisde af naar Syrië om als een "ware gelovige" de "onderdrukte Syriërs" bij te staan.

De politie in Nederland had de ouders van Sara getipt over een mogelijk vertrek naar Syrië, maar die geloofden niet dat het zover zou komen. In Syrië kwam Sara in contact met de 20-jarige Brian waarmee ze in het huwelijksbootje stapte. Het huwelijk werd voltrokken door een plaatselijke imam.

Volgens AlDe'emeh zegt Sara dat ze niet is geronseld, maar uit zichzelf heeft besloten naar Syrië te gaan. Sara en Brian hebben laten weten niet terug te willen keren naar Nederland of België.

Zonnig en steeds warmer

Goeiedag! We kunnen het vrij kort houden vandaag: zonnig en steeds warmer.

Vooruit, er kunnen wel wat kleine stapelwolkjes ontstaan. Verder is het gewoon zonnig en heerlijk weer buiten. De temperatuur loopt vandaag op naar 22 graden, morgen 24 en op dinsdag misschien wel 27 graden. Al deze dagen schijnt de zon volop met daarbij af en toe wat van die kleine stapelwolkjes. De kans op een bui lijkt tot woensdag maar heel erg klein te zijn. De wind is vanmiddag nog oost- tot noordoost, maar draait morgen naar zuidoost en dan kan de warme lucht echt binnenstromen.

Langs de kust is er kans op wind van zee wat daar voor enige afkoeling kan zorgen. Ook voor de mensen met hooikoorts is het weer niet zo gunstig.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Mist
Laaghangende mist. Prachtig op de foto vastgelegd door KlapMongeaul.

Grondmist2
Ook dit is een heel fraai plaatje.

Grondmist3
Terwijl wij ons nog even omdraaien, is Klap dus al op pad.

 

 

'Halo 1 tot 4 naar Xbox One'

Volgens bronnen van Engadget is Microsoft bezig met een HD-rerelease van de populaire Halo-serie naar de Xbox One. De collectie zou Halo: The Master Chief Collection moeten heten.

Niet alle Halo-spellen zouden in de collectie zitten. Het gaat om Halo: Combat Evolved, Halo 2, Halo 3 en Halo 4. Dus Halo 3: ODST en Halo: Reach zouden buitengesloten worden. Dat zou zijn omdat de collectie focust op Master Chief, die niet in Halo 3: ODST of in Halo: Reach zat. 

Master Chief

Cross-save functie Borderlands 2 PS Vita

Mocht je Borderlands 2 hebben gekocht voor de PlayStation Vita en heb je al een savefile van de PlayStation 3-versie van het spel? Dan kun je vanaf dinsdag die savefile gebruiken om verder te spelen op de PlayStation Vita.

Randy Pitchford, van Gearbox Software, heeft via Twitter meegedeeld dat hij van een betrouwbare bron heeft gehoord dat de cross-save functie vanaf dinsdag in een update komt. Veel mensen klaagden dat die functie er niet in zaten wanneer ze het spel hadden gekocht. 

De Vita-versie van het spel wordt niet gemaakt door Gearbox Software, maar door Iron Galaxy Studios en wordt uitgegeven door Sony.

War Thunder vanaf de grond

Gaijin Entertainment heeft onlangs een uitbreiding voor War Thunder uitgebracht. Nu kun je in het tweede wereldoorlogsspel niet alleen vliegtuigen besturen, maar ook tanks en artillerie.

In update 1.41 kunnen spelers uit zowel Duitse als Russische light, medium en heavy tanks kiezen en ook uit artillerie en luchtafweergeschut. Landvoertuigen van andere landen volgen later. In diezelfde update zijn ook meer vliegtuigen beschikbaar gemaakt om mee te spelen.

De PlayStation 4-versie van de uitbreiding volgt later.

Twee game-modi Titanfall verwijderd op pc

Respawn heeft via Twitter meegedeeld dat de game-modi Capture The Flag en Pilot Hunter zijn verwijderd uit de playlists van de pc-versie van Titanfall. Wel zijn ze nog speelbaar in private matches.

De reden dat ze zijn verwijderd legde Respawn later uit op hun blog. ''We hebben een geweldige en grote pc-community voor Titanfall en het grootste gedeelte van de spelers spelen enkel Attrition of Hardpoints. CTF en Pilot Hunter worden in tegenstelling vrij weinig gespeeld. Spelers die deze modi probeerden te spelen moesten lang wachten voordat ze eindelijk hun spel konden starten en dat zorgde voor een slechte speelervaring. We willen er niet alleen voor zorgen dat de spelers goede content hebben om te spelen, maar dat het joinen van een spel ook soepel gaat. We blijven naar impopulaire game-modi kijken en we voegen ook nieuwe game-modi toe aan beide platforms.''

''We werken op dit moment aan nieuwe game-modi en meer updates waarvan we de details zo snel mogelijk met jullie willen delen. We zullen in de toekomst CTF en Pilot Hunter nog steeds toevoegen aan nieuwe playlists samen met andere versies van game-modi waar wij nu aan werken. Ons doel is om een variatie aan gameplay te hebben dat populair is. Dat gezegd hebbende, we zullen game-modi niet van private matches verwijderen dus je hebt altijd nog de optie om het competitief te spelen of om met vrienden te spelen.''


Geen masturbatie-instructies op Apple-store

Ben je een vrouw maar weet je niet hoe je jezelf moet plezieren? Dan heb je pech volgens Apple. Tina Gong haar masturbatie-instructie spel HappyPlayTime werd niet toegelaten op de App Store.

''Vandaag kreeg ik een bericht van onze reviewer op de Apple Store en hij zei dat HappyPlayTime niet werd toegelaten op de online-winkel. Zelfs niet met een 17+ rating. De reden dat het niet werd toegelaten is dat het concept niet iets is waar Apple aan mee wilt werken.'' Aldus Tina Gong.

''Het is geen technisch probleem, maar het ligt echt aan de content. Ik heb geprobeerd een petitie te starten, maar zover ik weet luistert Apple daar niet echt naar ongeacht het aantal mensen die de petitie hebben getekent.''

Ze hoopt spoedig haar App op Android te kunnen uitgeven en haar browser-versie van het spel is al in ontwikkeling.

Haase bereikt finale dubbelspel in Rome

Robin Haase heeft zich bij het masterstoernooi van Rome geplaatst voor de finale van het dubbelspel. Samen met de Spanjaard Feliciano Lopez won de Hagenaar met 6-2 en 6-4 van Grigor Dimitrov en Lukas Rosol. Dimitrov had even daarvoor ook al de finale van het enkelspel misgelopen door een nederlaag tegen Rafael Nadal.

De Canadees Daniel Nestor en de Serviër Nenad Zimonjic zijn zondag de tegenstanders van Haase en Lopez in de finale. In het enkelspel wist Haase op het gravel in de Italiaanse hoofdstad geen potten te breken. De Fransman Jérémy Chardy was al in de eerste ronde te sterk.

Finaleplaatsen Nadal en Williams in Rome

Rafael Nadal kan zondag voor de achtste keer in zijn carrière het masterstoernooi van Rome winnen. De nummer één van de wereld versloeg Grigor Dimitrov met 6-2 en 6-2 en plaatste zich daarmee voor de finale, waarin Novak Djokovic zijn tegenstander is. Bij de vrouwen haalde Serena Williams de eindstrijd. Ze neemt het daarin op tegen Sara Errani.

Nadal had het in zijn voorbij wedstrijden zwaar tegen Gilles Simon, Michail Joezjny en Andy Murray, die hem allemaal tot een driesetter dwongen. Dimitrov wist de Spanjaard, vorige week al winnaar in Madrid, niet aan het wankelen te brengen. De Bulgaar kreeg weliswaar drie breakpoints, maar wist daar geen een van te benutten.

Williams bereikte de finale door met 6-1, 3-6 en 6-1 te winnen van Ana Ivanovic. De nummer één van de wereld verdedigt in Rome haar titel. Ze won er ook al in 2002.

Gramps als strenge moeder-overste

Ik ben weer eens te laat, tenminste volgens de regeltjes. Maar ik kan als reden daarvoor aanvoeren dat mijn verhaal eigenlijk nu pas compleet is. En trouwens, gisteren was er absoluut geen gelegenheid voor het tikken van een stukkie, want er was bij de motorclub een vrijdagavondrit. En daar doe ik graag aan mee. En ik heb het maar druk in mijn nieuwe functie van moeder-overste. Laat ik het uitleggen.

Armloze tafeltennisser: "Niks is onmogelijk"

Tafeltennis is een sport die voor de meesten van ons al lastig genoeg is. Er zijn echter mensen voor wie het, vanwege allerlei mankementen, nog lastiger is. Het is een sport die op de Paralympische Spelen beoefend wordt en daar zie je dan ook een zeer breed scala aan lichamelijke problemen langskomen. Zo zitten mensen om verschillende redenen in een rolstoel, de een mist een onderarm en weer een ander heeft tien centimeter verschil in beenlengte, ook lastig.

Deze keer maken we echter kennis met een wel heel bijzondere man. Lees hier onze nieuwste special voor het verhaal van de armloze tafeltennisser en zie hoe hij zijn sport op een vrij unieke manier weet te beoefenen.

Child of Light

Eens in de zoveel tijd komt er zo'n bijzondere en magische game uit dat je weer wordt herinnerd aan de liefde die we allemaal voor deze hobby hebben. Denk maar eens aan titels als Chrono Trigger, Super Mario Galaxy en Shadow of the Colossus. We kunnen sinds kort ook Child of Light toevoegen aan die lijst.

Leader: http://i.fokzine.net/upload/14/05/140510_38849_childoflight_leader_roy.png

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.