FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 mei 2014

FOK!sport foto-onderschrift week 19

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

Voor één keer hebben we twee winnaars bij de opgave van vorige week. SeanConnery en Mutsaers__78 hadden een prachtig een-tweetje met: "Zal ik jou eens effe lekker in de bek schijten" en "Heb je al poep op je hoofd?"

De opgave van deze week:

Jason Heyward van de Atlanta Braves ziet de bal die hij wilde vangen in het publiek verdwijnen. Wat denkt de honkballer? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Jason Heyward van de Atlanta Braves ziet de bal die hij wilde vangen in het publiek verdwijnen. Wat denkt de honkballer? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

A. Janssen (N.E.C.): "Iedereen zit er doorheen"

N.E.C. speelt volgend seizoen in de Jupiler League. Trainer Anton Janssen was zondag somber gestemd na de thuisnederlaag tegen Sparta Rotterdam. N.E.C. ging zondag in eigen huis met 1-3 onderuit tegen Sparta Rotterdam. De heenwedstrijd op Het Kasteel werd ook gewonnen door de Rotterdammers (1-0).

De Spartanen mogen met FC Dordrecht uitvechten wie promoveert naar de Eredivisie. N.E.C. wacht een aftocht naar de Jupiler League. Dat leidde tot veel onrust in en om De Goffert. "Het is een keiharde klap. Iedereen zit erdoorheen", zei N.E.C.-coach Janssen tegen FOX Sports. "Dit is een verschrikkelijke klap voor de club. Dat zeg ik als clubman én als trainer. Dit is niet één-twee-drie te verwerken. In de loop van de dagen zullen de emoties wat zakken. Maar de Jupiler League, daar wil ik even niet aan denken."

"In de eerste helft maakte Sparta drie goals uit vier kansen en maakten wij persoonlijke fouten. Ik vond niet dat er geloof van ons spel af straalde. We hebben dit seizoen ook al zó veel klappen gehad. We zijn iedere keer teruggekomen. Maar nu was het op", aldus de voormalig middenvelder van onder meer N.E.C.

Een groep supporters bestormde het veld en de spelers kregen stoeltjes naar zich toegegooid. De Mobiele Eenheid (ME) moest de rust terugbrengen in De Goffert. "Het is niet goed dat op die manier te uiten", aldus Janssen, die wil aanblijven als trainer. "Ik heb nog een contract, dat wil ik uitdienen. Ook in de Jupiler League."

Ibrahimovic weer beste voetballer in Frankrijk

Zlatan Ibrahimovic is zondag door zijn collega's uitgeroepen tot beste voetballer van de Franse Ligue 1. De spits van Paris Saint-Germain won de uitverkiezing vorig seizoen ook al. Hij kreeg de voorkeur boven ploeggenoten Thiago Silva en Thiago Motta en James Rodriguez van AS Monaco.

Ibrahimovic prolongeerde woensdag de landstitel met Paris Saint-Germain. Voor die club scoorde de 32-jarige Zweed dit seizoen veertig keer, waaronder 25 keer in de competitie.

Gouden Dageraad mag aan euroverkiezingen deelnemen

De extreemrechtse Griekse politieke partij Gouden Dageraad mag aan de verkiezingen voor het Europees Parlement deelnemen, ook al wordt zij door de autoriteiten als een 'criminele organisatie' vervolgd. Dat heeft het Griekse hooggerechtshof zondag bepaald.

Het hof keurde een lijst van 43 partijen goed die aan de verkiezingen op 25 mei deelnemen. Volgens opiniepeilingen kan Gouden Dageraad met zijn xenofobe, nationalistische programma op de derde of vierde plaats eindigen, achter in elk geval de conservatieve regeringspartij Nea Dimokratia en de linksradicale oppositiepartij Syriza.

De leider, plaatsvervangend leider en verscheidene andere parlementsleden van Gouden Dageraad zitten in afwachting van een proces in hechtenis. Ze worden beschuldigd van betrokkenheid bij verschillende misdrijven, waaronder moord, brandstichting en afpersing. Het Griekse openbaar ministerie heeft de partij als een militaristische criminele organisatie bestempeld.

Aalborg verovert Deense landstitel

Aalborg BK heeft zich zondag tot kampioen van Denemarken gekroond. De ploeg speelde in zijn voorlaatste competitieduel met 1-1 gelijk bij Vestsjaelland. Dat bleek voldoende doordat nummer twee FC Midtjylland diep in blessuretijd tegen een 3-2 nederlaag bij FC Kopenhagen aanliep.

Aalborg heeft nu vier punten voorsprong op Vestsjaelland. Het team was eerder in 1995, 1998 en 2008 de beste van Denemarken. Dit seizoen lonkt de dubbel nog. Donderdag staat de bekerfinale tegen Kopenhagen op het programma.

Vrouw overleed kort na uitreiken huisverbod partner

De 33-jarige man uit Steenwijk die hoogstwaarschijnlijk zaterdagnacht zijn partner om het leven heeft gebracht, had vlak daarvoor een huisverbod uitgereikt gekregen. Nadat agenten en hulpverleners een gesprek met beiden hadden gehad en het huisverbod was opgelegd hadden zij niet de indruk dat sprake was van een acute, dreigende situatie. Het OM onderzoekt of de juiste procedure is gevolgd en de juiste inschatting is gemaakt, laat de politie zondagavond weten.

Agenten waren zaterdagmiddag bij het gezin in huis geweest na een melding van huiselijk geweld in de woning aan de Burgemeester Voetelinkstraat. Dat was al vaker gebeurd. Het stel had weer ruzie gemaakt, maar de agenten zagen geen zichtbaar letsel en ze wilden beiden aangifte doen. Wel hebben de politie en hulpverleners van jeugdzorg en de stichting huiselijk geweld na een gesprek met zowel de man als de vrouw besloten de man een tiendaags huisverbod op te leggen.

Het huisverbod werd later op de avond uitgereikt, vlak voordat de 33-jarige vrouw om het leven werd gebracht. Drie kinderen lagen tijdens het misdrijf in bed en zijn opgevangen door agenten, familie en jeugdzorg.

Buren hadden om 01.00 uur een ruzie gemeld. De vrouw werd zwaargewond op straat gevonden en overleed later in een ziekenhuis.

AS Roma legt Pjanic vast tot medio 2018

AS Roma heeft Miralem Pjanic langer vastgelegd. De 24-jarige middenvelder verlengde zijn contract bij de nummer twee van Italië met drie seizoenen tot medio 2018. Dat meldt de Romeinse club zondag. Pjanic is een vaste waarde in de ploeg van coach Rudí Garcia.

Dit seizoen speelde de Bosnische international, die normaal gesproken komende zomer actief is op het WK, 35 competitieduels. Daarin scoorde hij zes keer. Pjanic kwam in 2011 over van Olympique Lyon. Volgens Italiaanse media stond hij in de belangstelling van Paris Saint-Germain en FC Barcelona.

Nadal prolongeert titel Madrid na opgave Nishikori

Rafael Nadal heeft zijn titel bij het masterstoernooi van Madrid met succes verdedigd. De Spanjaard kwam er tegen Kei Nishikori anderhalve set niet aan te pas, maar de Japanner gaf in de derde set op met een rugblessure. Nadal won met 2-6, 6-4 en 3-0.

De 24-jarige Nishikori stond voor het eerst in zijn carrière in de finale van een masterstoernooi, maar leek daar niet van onder de indruk. De Japanner troefde de nummer een van de wereld aanvankelijk volledig af. Door twee breaks trok hij de eerste set naar zich toe.

Ook in het tweede bedrijf begon Nishikori voortvarend. Hij snoepte al snel de opslag van zijn tegenstander af, maar daarna begon zijn rug hem parten te spelen. Nadal kwam terug en pakte de set. In het derde bedrijf probeerde Nishikori het nog wel, maar hij kon niet verder.

Voor Nadal is het zijn vierde titel in Madrid. Hij was eerder in 2005, 2010 en 2013 de beste in de Spaanse hoofdstad. Komende week verdedigt hij zijn titel in Rome en daarna volgt Roland Garros. Ook op het Franse grandslamtoernooi is hij de regerend kampioen.

Oekraïense militairen schieten op menigte

Soldaten van de Oekraïense nationale garde hebben zondagavond het vuur geopend op een menigte voor het stadhuis in Krasnoarmeisk in het oosten van Oekraïne. Volgens ooggetuigen en separatistenleider Denis Posesjilin is daarbij een nog onbekend aantal doden gevallen.

Enkele uren voor de schietpartij hadden tientallen leden van de garde in Krasnoarmeisk een eind gemaakt aan het stemmen in een referendum over soevereiniteit voor de regio. Zij ontruimden een stembureau voor het stadhuis en namen bezit van het gebouw. Toen later een busje met versterkingen aankwam, braken er schermutselingen uit met omstanders. Daarop openden militairen het vuur.

Krasnoarmeisk ligt ongeveer dertig kilometer van de regionale hoofdstad Donetsk. In de regio's Donetsk en Loegansk organiseerden tegenstanders van de Oekraïense regering in Kiev zondag een referendum om hun zelfuitgeroepen Volksrepublieken soeverein te verklaren. De regering van Oekraïne heeft het referendum afgewezen.

Lindsay Lohan grijpt miskraam aan als excuus

Lindsay Lohan heeft haar miskraam aangevoerd als juridische reden voor het niet reageren op een aanklacht van kledinglijn 6126. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De actrice werd vorig jaar voor vijf miljoen dollar aangeklaagd omdat haar drugsgebruik slechte reclame zou zijn geweest voor het kledingmerk.

Omdat Lohan tijdens de aanklacht in een afkickkliniek verbleef, kreeg ze van de rechter toestemming om pas te reageren nadat ze weer thuis was. Ook toen liet de getroebleerde Amerikaanse echter niets van zich horen, waardoor ze de rechtszaak verloor.

La Lohan probeert nu via de rechter nogmaals uitstel te krijgen omdat ze een miskraam zou hebben gehad. De 27-jarige zweert dit zelfs onder ede, wat kan betekenen dat ze in de gevangenis belandt als blijkt dat ze liegt. Velen hebben al openlijk hun twijfels geuit over de beweringen van Lohan over een miskraam. Het zou een simpele pr-stunt zijn geweest om meer kijkers te scoren voor haar realitysoap Lindsay.

Doden na instorting fabrieksmuur in China

Bij de instorting van een fabrieksmuur na zware regenval in China zijn zondag zeker achttien mensen om het leven gekomen en drie gewond geraakt.

Het ongeluk deed zich voor in Qingdao in het oosten van China. Er waren veertig mensen aan het werk toen de muur instortte, melden Chinese staatsmedia.

De autoriteiten stellen een onderzoek in naar de oorzaak van de instorting. In het oosten van China heeft het in de afgelopen dagen veel geregend.

Mannen gewond bij vechtpartij

In Venlo zijn zondagmiddag twee mannen gewond geraakt bij een vechtpartij. Ze liepen snijwonden op van stukken glas. Drie mannen zijn aangehouden, meldt de politie. Het gaat om de twee gewonde mannen. Een derde man moest mee naar het politiebureau omdat hij bloed aan zijn handen had.

De aanleiding voor de vechtpartij is nog onduidelijk. De aangehouden mannen komen uit Tegelen en Horst. De derde man heeft geen vaste woonplaats.

Sneijder uitblinker bij Galatasaray met twee goals

Wesley Sneijder was zondag wederom de grote man bij Galatasaray. De middenvelder scoorde twee keer tijdens de 4-1 uitzege op Trabzonspor. Vooral zijn tweede treffer, een vrije trap van grote afstand, was fraai.

Sneijder maakte dit seizoen elf goals in de Turkse competitie. Vorige week was de 97-voudig international van Oranje bovendien de matchwinner in de Turkse bekerfinale tegen Eskisehirspor. Hij steekt daarmee in vorm in aanloop naar de bekendmaking van de voorlopige WK-selectie van het Nederlands elftal dinsdag.

Door de zege op Trabzonspor is Galatasaray dicht bij een ticket voor de groepsfase van de Champions League. De ploeg van coach Roberto Mancini blijft tweede achter kampioen Fenerbahçe. Tijdens de laatste speelronde verdedigt Galatasaray een voorsprong van een punt op nummer drie Besiktas.

[PD] Getafe en Almería boeken zege in degradatiestrijd

Getafe en Almería hebben zondag de laatste strohalm gepakt om degradatie af te wenden in de Primera División. Getafe was thuis met 1-0 te sterk voor Sevilla en Almería won met 2-0 bij Granada, dat daardoor door beide clubs wordt gepasseerd. Osasuna en Real Valladolid zijn echter de voornaamste slachtoffers.

Osasuna, dat in Barcelona met 1-1 gelijkspeelde tegen Espanyol, en Valladolid, dat met 4-3 onderuit ging bij hekkensluiter Real Betis, bezetten de achttiende en negentiende plaats. Zij hebben elk 36 punten, twee minder dan Granada en drie minder dan Getafe en Almería. Volgende week is de laatste speelronde in Spanje.

[PD] Atlético en Barcelona op voor kampioenswedstrijd

Atlético Madrid en FC Barcelona maken volgende week in een rechtstreekse confrontatie uit wie kampioen van Spanje wordt. Atlético speelde zondag thuis met 1-1 gelijk tegen Málaga. Barça kwam bij Elche niet verder dan 0-0. Met nog een speelronde op het programma hebben de Madrilenen drie punten voorsprong op de Catalanen.

Een overwinning in Camp Nou is volgende week voor Barça genoeg om de landstitel te prolongeren. Het onderlinge resultaat tussen de ploeg van coach Gerardo Martino en Atlético is in het voordeel van de Catalanen.

Oud-Ajacied Toby Alderweireld vertolkte bij Atlético een hoofdrol tegen Málaga. De Belgische verdediger ging bij de 0-1 van Samuel García de fout in, maar maakte zijn stommiteit in de 74e minuut met een rake kopbal goed.

Atlético had vervolgens nog één treffer nodig om zich tot kampioen te kronen. Nadat Málaga-speler Marcos Angeleri na een grove tackle met rood van het veld was gestuurd, kwam David Villa in de vijfde minuut van de blessuretijd met een subtiele poging dicht bij de verlossende goal. Málaga-doelman Willy wist de bal met zijn vingertoppen echter nog net naast het doel te tikken.

Real Madrid is uitgeschakeld in de strijd om de landstitel. De Koninklijke, die enkele weken geleden nog koploper was, verloor met 2-0 bij Celta de Vigo door goals van Charles. De achterstand op Atlético bedraagt een onoverbrugbare vijf punten.

Voor Atlético staan de twee belangrijkste weken in de clubhistorie op het programma. Een week na de kampioenswedstrijd tegen Barça volgt de Champions League-finale tegen Real Madrid in Lissabon.

Caddie overlijdt tijdens golftoernooi Madeira

De 52-jarige caddie van de Schotse golfer Alastair Forsyth is zondag tijdens het Madeira Islands Open overleden aan een hartstilstand. Het toernooi op het Portugese eiland werd aanvankelijk stilgelegd, maar na overleg met spelers en caddies werd besloten toch door te gaan. Voordat de golfers verder speelden werd er wel een minuut stilte in acht genomen.

De caddie, Ian MacGregor uit Zimbabwe, werd tijdens Forsyths laatste hole getroffen door een hartstilstand. "Het is met groot verdriet en diep berouw dat we de te vroege dood van caddie Ian MacGregor bekendmaken", laat de European Tour in een verklaring weten.

[Serie A] Juventus luistert titel op met zege op AS Roma

Juventus heeft zijn landstitel zondag extra glans gegeven door AS Roma met 1-0 te verslaan. Invaller Pablo Osvaldo verschalkte doelman Lukasz Skorupski in het Stadio Olimpico in de 94e minuut met een kalme knal in de rechterbovenhoek.

Juventus, dat vorige week kampioen werd, maakt door de zege een goede kans om de grens van honderd punten te doorbreken. De Oude Dame heeft er 99 en speelt volgende week tegen laagvlieger Cagliari.

Roma was al zeker van de tweede plek in de Serie A. De Romeinen hebben 85 punten.

[PD] Bilbao en Sociedad remiseren in Baskische derby

De Baskische derby tussen Athletic Bilbao en Real Sociedad heeft geen winnaar opgeleverd. De rivalen speelden zondag met 1-1 gelijk in Bilbao. Iker Muniain opende de score na 49 minuten voor de thuisploeg, Imanol Agirretxe maakte een kwartier voor tijd de gelijkmaker.

Bilbao is al zeker van de vierde plek in de Primera División en begint volgend seizoen in de voorronde van de Champions League. Sociedad is op weg naar plek zes en speelt Europees een treetje lager, in de voorronden van de Europa League.

Sharapova verslaat Halep in finale Madrid

Maria Sharapova heeft zondag het WTA-toernooi van Madrid gewonnen. De Russische tennisster, als achtste geplaatst, knokte zich tegen de Roemeense Simona Halep (4) terug van een achterstand: 1-6, 6-2 en 6-3.

Sharapova, die vorig jaar de finale verloor van Serena Williams, behield in de eerste set slechts een keer haar opslag. In het tweede bedrijf wist ze Halep met harde slagen echter aan het werk te zetten en benutte ze haar beide breakkansen. De Russin sloeg in de derde set snel toe en sleepte de zege na bijna twee uur tennis in de wacht.

Vorige week was de 27-jarige Sharapova al de beste in Stuttgart. Dat was de dertigste titel in haar loopbaan.

Djokovic maakt rentree in Rome

Novak Djokovic staat aan de vooravond van zijn rentree. De Serviër keert bij het masterstoernooi van Rome terug van een polsblessure. Hij is nu zo'n tien dagen pijnvrij en doorstond dit weekeinde in zijn voorbereiding op Rome en Roland Garros, dat over twee weken begint, enkele lange trainingssessies.

"Ik heb nu meer vertrouwen in mijn pols en ik weet dat ik nu veel beter in staat ben om te spelen dan een week geleden", vertelde Djokovic zondag. De nummer twee van de wereld nam na zijn nederlaag tegen Roger Federer in de halve finale in Monte Carlo vorige maand gedwongen rust. Ook het toernooi in Madrid deze week kwam te vroeg.

De 26-jarige Djokovic opent in Rome met een partij tegen de Tsjech Radek Stepanek. Hij was in 2008 en 2011 de beste op het Italiaanse gravel.

Shakhtar pakt vijfde opeenvolgende landstitel

Shakhtar Donetsk is zondag voor de vijfde opeenvolgende keer landskampioen van Oekraïne geworden. De ploeg van coach Mircea Lucescu stelde de titel veilig door een 3-1 zege op Zarja Lugansk. Met nog een speelronde te gaan is Shakhtar voor de concurrentie niet meer te achterhalen.

De wedstrijd werd op neutraal terrein in Cherkasy in een leeg stadion gespeeld. Of de lokale bevolking in Donetsk de titel echt zal vieren is nog maar de vraag. Door de politieke onrust in het land is voetbal momenteel bijzaak. Zondag werd in Donetsk een referendum gehouden over een eventuele afscheiding van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek.

Shakhtar aartsrivaal Dynamo Kiev, waar Jeremain Lens onder contract staat, is momenteel de nummer vier van Oekraïne.

Rookverbod beter nageleefd in cafés

In steeds minder cafés wordt het rookverbod overtreden. Afgelopen najaar werd nog in 35 procent van de kroegen gerookt, maar dat is in de eerste maanden van het jaar gedaald naar een kwart. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meldt staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zondag. In juni volgen de definitieve cijfers.

Van Rijn is positief over de trend, maar waarschuwt voor te veel optimisme. Hij verwacht dat er nog een lange weg te gaan is voordat de norm overal wordt gerespecteerd.

Het rookverbod geldt nu niet voor kleine cafés zonder personeel. Van Rijn verwacht dat die uitzondering sneuvelt. "Als het wetsvoorstel dat het rookverbod in de hele horeca regelt straks door de Tweede Kamer is, is er meer duidelijkheid", zegt hij in een verklaring. "Dan mag er gewoon in geen enkel café meer gerookt worden. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het dan ook niet meer gebeurt."

"De NVWA blijft met extra capaciteit scherp controleren maar dit is een hardnekkig fenomeen in onze samenleving", vervolgt de staatssecretaris. "Dus er komen vast ook weer eens nalevingscijfers die tegenvallen."

Van Rijn liep zaterdagavond in Den Haag mee met een inspectieteam. Naast het rookverbod werd ook het verbod op tabaksverkoop onder de 18 jaar gecontroleerd. Van Rijn constateert dat er tabaksverkopers zijn die het niet zo nauw nemen met die norm. "Zij worden nu extra stevig aangepakt. Als je drie keer in zo'n korte periode over de schreef gaat en sigaretten verkoopt aan 18-minners, solliciteer je daar ook naar. Voor die gevallen is de wet nu onverbiddelijk: three strikes out."

Tabaksverkopers die drie keer binnen een jaar worden betrapt op het verkopen van sigaretten aan 18-minners, krijgen een boete en mogen minstens een week geen tabak meer verkopen. De NVWA heeft deze maatregel, die sinds 1 januari beschikbaar is, in april voor het eerst opgelegd.

Geheim leger van oud-SS'ers in Bondsrepubliek

Oud-SS'ers en oud-militairen van Hitlers Wehrmacht zijn al in 1949 begonnen met de opbouw van een geheim leger in de Bondsrepubliek. Dit gebeurde eerst buiten de regering om. Toen bondskanselier Konrad Adenauer er in 1951 weet van kreeg, deed hij er niets tegen.

Het geheime leger, waar zo'n 2000 man aan meededen, wilde niet alleen klaar zijn om tegen de Sovjet-Unie te vechten, maar bracht ook linkse West-Duitsers in kaart. Dit meldt weekblad Der Spiegel na onderzoek in de archieven van geheime dienst BND. West-Duitsland kreeg pas 10 jaar na de Tweede Wereldoorlog, in 1955, weer een 'officieel' leger.

Sigourney Weaver bevestigd voor Avatar vervolgen

Avatar, de film die er eigenhandig voor zorgde dat we voortaan een bril op moeten in de bioscoop, kan natuurlijk niet vervolgloos blijven. Dus is bedenker en regisseur James Cameron druk bezig met niet één maar drie vervolgen. En Sigourney Weaver heeft nu bevestigd dat ze er weer deel van uit gaat maken.

In een interview met Vulture zegt ze: "Het wordt een avontuur! Ik kan me niet eens voorstellen wat ik me op de hals haal - en wat James Cameron zich op de hals haalt - met het filmen van drie Avatars tegelijk. Maar Peter Jackson heeft het geflikt met de Hobbit films, dus daar kunnen we het van afkijken. Het zal een uitdaging voor me worden. Ik kan er niet over uitwijden, maar mijn rol is in elke film een beetje anders."

Naast Weaver zullen ook acteurs Sam Worthington, Zoë Saldana en Stephen Lang terugkeren naar de franchise. Ook doet het gerucht de ronde dat Arnold Schwarzenegger een rol op zich zal nemen. 

We zullen het pas kunnen zien in 2016, wanneer deel twee in de bioscopen zal verschijnen.

What remains

De hoogzwangere Vidya (Amber Rose Revah) en Michael (Russell Tovey) zijn pas verhuisd. Nog niet eens half ingericht komen ze vanwege een lekkend plafond tot een morbide ontdekking: op de zolder van het huis ligt het in verre staat van ontbinding zijnde lijk van de voormalige bewoonster Melissa (Jessica Gunning). Het lijk ligt er al zeker twee jaar, blijkt na onderzoek. Op de drempel van zijn pensioen doet inspecteur Len Harper (David Threlfall) onderzoek naar de dood van de bij leven nogal mollige Melissa. Inspecteur Harper praat met alle bewoners van het huis en al snel blijkt iedereen wel een paar geheimen te hebben die gerelateerd zijn aan de onfortuinlijke Melissa.

dvd What Remains

[PL] Norwich degradeert, Spurs stellen zesde plek veilig

Norwich City speelt volgend seizoen niet meer in de Premier League. De ploeg van Leroy Fer en Ricky van Wolfsinkel verloor zondag in de laatste speelronde thuis met 2-0 van Arsenal, waardoor Norwich op plek achttien eindigde en degradeerde. De club speelde sinds 2011 op het hoogste niveau.

Aaron Ramsey en Carl Jenkinson scoorden tussen de 53e en 62e minuut voor Arsenal. Fer bleef bij Norwich de hele wedstrijd op de bank zitten, Van Wolfswinkel zat niet bij de selectie.

Tottenham Hotspur speelt volgend seizoen mogelijk in de Europa League. De ploeg van Tim Sherwood won op White Hart Lane met 3-0 van Aston Villa, met Ron Vlaar en Leandro Bacuna in de basis, en stelde de zesde plek in de Premier League veilig. De Spurs zijn voor Europees voetbal afhankelijk van aartsrivaal Arsenal.

De Gunners spelen volgende week zaterdag de FA Cup-finale tegen Hull City. Als de equipe van Arsène Wenger op Wembley zijn eerste prijs sinds 2005 weet te winnen, gaan de Spurs Europa in omdat Arsenal met de vierde plek in de competitie al zeker is van de voorronde van de Champions League.

Manchester United had bij een nederlaag van Tottenham kans gemaakt op de zesde plek. De ploeg van interim-trainer Ryan Giggs deed zelf echter op bezoek bij Southampton niet wat het moest doen: 1-1. Ricky Lambert (Southampton) en Juan Mata (United) scoorden.

Robin van Persie begon voor het eerst sinds lange tijd in de basis bij United. De Oranjespits werd de laatste weken geteisterd door een knieblessure. Tegen Southampton werd hij na 68 minuten naar de kant gehaald.

Chelsea sloot zijn trofeeloze seizoen met een 2-1 zege af bij degradant Cardiff City. André Schürrle en Fernando Torres vonden het net voor de ploeg van Jose Mourinho, dat op de derde plek eindigde. Everton boekte een 2-0 overwinning bij bekerfinalist Hull City en eindigde op de vijfde plek, goed voor Europa League-voetbal.

Marvin Emnes was trefzeker voor Swansea City. De Rotterdammer scoorde tijdens een 3-1 uitzege op Sunderland de tweede treffer. Voormalig eredivisietopscorer Wilfred Bony was goed voor de derde goal. Dwight Tiendalli en Jonathan de Guzman kwamen ook in actie voor Swansea.

John Heitinga sloot zijn seizoen met het al gedegradeerde Fulham af met een 2-2 remise op Craven Cottage tegen Crystal Palace. West Bromwich Albion verloor thuis met 2-1 van Stoke City. Erik Pieters bleef op de bank zitten bij de bezoekers.

[PL] Manchester City legt beslag op titel

Manchester City heeft zondag de Engelse landstitel veroverd. De ploeg van coach Manuel Pellegrini mocht het tweede kampioenschap in drie jaar vieren door een 2-0 thuiszege op West Ham United. Voor City volstond een punt in de laatste speelronde om Liverpool voor te blijven.

Voor de puissant rijke club uit Manchester leek de titel een kleine maand geleden nog ver weg na een 3-2 nederlaag in Liverpool. De Reds gingen in de slotfase van het seizoen thuis echter onderuit tegen Chelsea en bij Crystal Palace werden de eigen glazen maandag definitief ingegooid. City profiteerde optimaal en pakte met twee duels voor de boeg de koppositie.

Tegen West Ham United opende Samir Nasri zondag na 39 minuten de score. De Belg Vincent Kompany zorgde kort na rust voor de beslissing, waarna City de wedstrijd uitspeelde en het feest kon losbarsten. Na het laatste fluitsignaal stroomden de fans massaal het veld op.

Voor de 60-jarige Pellegrini is het in zijn eerste seizoen de tweede prijs met de Citizens. Eerder werd ten koste van Sunderland de League Cup gewonnen. Twee jaar geleden vierde Manchester City het eerste kampioenschap in 44 jaar. In totaal staat de teller nu op vier titels.

Liverpool rekende thuis met 2-1 af met Newcastle United, dat na negentig minuten nog met negen man op het veld stond. Na een eigen doelpunt van Martin Skrtel bogen Daniel Agger en Daniel Sturridge in de tweede helft de score om. Niet veel later kreeg Shola Ameobi twee keer geel voor praten. Na natrappen werd ook de net ingevallen Paul Dummett nog weggestuurd.

Bij de bezoekers speelden Tim Krul en Vurnon Anita het hele duel mee. Luuk de Jong viel in.

Paderborn promoveert naar Bundesliga

Paderborn speelt volgend seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis in de Bundesliga. De West-Duitse club versloeg Aalen zondag met 2-1 en verzekerde zich van de tweede plek in de Tweede Bundesliga.

Greuter Fürth was thuis met 2-0 te sterk voor Sandhausen en stelde de derde plek veilig. In de play-offs om een plek in de Bundesliga neemt de club het op tegen het Hamburger SV van Rafael van der Vaart. Greuter Fürth was vorig seizoen nog actief op het hoogste niveau.

Paderborn bestaat pas sinds 1985, toen TuS Schloss Neuhaus en FC Paderborn fuseerden. De club promoveerde in 2005 naar de Tweede Bundesliga, waarna na degradatie in 2008 nogmaals promotie volgde. Bij Paderborn staat Rick ten Voorde onder contract.

RKC Waalwijk ontsnapt tegen De Graafschap

RKC Waalwijk gaat met Excelsior strijden om een plek in de Eredivisie. De Brabanders speelden zondag op eigen veld met veel moeite met 1-1 gelijk tegen De Graafschap. Na de 1-0 uitzege was dat nipt genoeg voor een plek in de derde ronde van de play-offs.

Dean Koolhof brak de wedstrijd na 56 minuten open door fraai uit een moeilijke hoek raak te schieten. RKC richtte zich echter snel op. Na een prima actie van Romeo Castelen tikte Jean-David Beauguel de bal in de 58e minuut in het doel voor de eredivisionist.

Na een aardig schot van Castelen zwijnden de Waalwijkers in de slotfase naar een remise. Vincent Vermeij schoot rond de rand van het zestienmetergebied op doel, waarna de bal door RKC met het nodige geluk buiten het doel werd gehouden.

Na nog een gemiste kans van Vermeij volgde diep in blessuretijd de grootste kans voor Jupiler League-club De Graafschap. Bij een hoekschop voor de Superboeren was doelman Theo Zwarthoed mee naar voren gegaan. Nadat de goalie de bal in het zestienmetergebied had gekopt volgde een onnavolgbare scrimmage op centimers van de doellijn. Tot RKC's opluchting en met veel fortuin rolde de bal echter niet over de lijn.

Sparta kegelt N.E.C. na twintig jaar uit Eredivisie

N.E.C. Nijmegen is zondag na twintig jaar uit de Eredivisie gedegradeerd. De Nijmegenaren verloren in de halve finale van de nacompetitie ook het tweede duel van Sparta Rotterdam. Na de 1-0 nederlaag in Rotterdam dolf N.E.C. zondag in eigen huis met 1-3 het onderspit.

Feitelijk was het pleit al na 36 minuten beslecht. Sparta leidde op dat moment met 0-3 door goals van Roald van Hout, Mimoun Mahi en Steef Nieuwendaal. Vooral de goal van laatstgenoemde, een schitterend afstandsschot, mocht er zijn.

De Rotterdamse fans konden hun ogen niet geloven. Na een ronduit dramatische tweede seizoenshelft heeft de ploeg van Gert Kruys zich in de nacompetitie opeens opgericht. Plots speelt Sparta met vertrouwen en flair en blijkt de ploeg heel aardig te kunnen voetballen. Eerder werd FC Eindhoven al geëlimineerd.

De vreugde van Sparta contrasteerde met het verdriet in het Nijmeegse kamp. De N.E.C.-fans ondergingen een totale vernedering. In de rust vond een overgroot deel het genoeg en verlieten veel fans de Goffert.

In de tweede helft vocht N.E.C. nog voor eerherstel, maar het waren de laatste stuiptrekkingen van een aangeslagen ploeg. Ryan Koolwijk redde nog wel de eer door in drie instanties uiteindelijk raak te koppen: 1-3.

Met de degradatie komt een einde aan een turbulent seizoen voor N.E.C.. Alex Pastoor werd al na drie wedstrijden op straat gezet. Diens opvolger Anton Janssen kreeg de boel ook niet aan de praat.

Vorige week ontsnapte N.E.C. door een late goal van Alireza Jahanbakhsh. tegen Ajax nog aan directe degradatie, maar het bleek uiteindelijk uitstel van executie. Sparta gaat nu met FC Dordrecht strijden om een plaats in de Eredivisie.

BBC ontslaat dj om liedje met n-woord

De BBC heeft radio-dj David Lowe ontslagen omdat hij een liedje draaide met het woord 'nigger' erin. De 68-jarige Lowe beweert dat hij niet wist dat het woord in het liedje voorkwam, schrijft de BBC. Eerder deze maand werd BBC-presentator Jeremy Clarkson net niet de laan uitgestuurd na vermeend gebruik van het woord.

Het gaat om het liedje The Sun Has Got His Hat On uit 1932. Nadat een luisteraar had geklaagd over de songtekst, werd Lowe ontslagen. De dj, die al ruim dertig jaar voor BBC Radio Devon werkte, heeft zijn excuses aangeboden en zegt dat het een onschuldige vergissing was.

De BBC heeft inmiddels spijt van het ontslag en heeft de dj, een freelancer, zijn functie weer aangeboden. Lowe heeft echter laten weten dat de hele procedure 'een stressgerelateerde klacht heeft verergerd' en dat hij bedankt voor de eer.

Clarkson werd berispt vanwege het mompelen van een woord dat wel erg op 'nigger' leek tijdens het opzeggen van een rijmpje. Het fragment dook op op de site van de boulevardkrant The Mirror. Die opnames waren echter nooit bedoeld om uitgezonden te worden. 

[Giro] Jarige Kittel: "Meer aanval dan sprint"

Sprinter Marcel Kittel vierde zijn 26e verjaardag zondag met opnieuw een ritzege in de Giro d'Italia. De Duitser van Giant-Shimano kwam uit kansloze positie naar voren en won door een schier onmogelijke jump alsnog de sprint.

Zelf was Kittel een paar honderd meter voor de streep ook niet meer overtuigd van zijn kansen: "Ik dacht eigenlijk dat ik al had verloren, want zoals je kon zien zat ik totaal niet in een goede positie. Toen zag ik echter de finish en zei ik tegen mezelf dat ik niet op moest geven, maar juist alles eruit moest knallen wat ik in me had. Het was uiteindelijk meer een soort aanval dan een sprint voor mij, maar ik ben heel erg blij dat het gelukt is", aldus de blije topsprinter.

Iraanse leider wil massaproductie raketten

De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft zondag hard uitgehaald naar het westen. De verwachting dat Iran zijn raketprogramma zal inperken, noemde hij 'stom en idioot'. Tegelijkertijd riep hij de Republikeinse Garde op over te gaan tot de massaproductie van raketten.

De Verenigde Staten en andere westerse landen zijn bezorgd over het raketprogramma van het land. Ze zijn bang dat de projectielen kernkoppen kunnen meedragen. Iran ontkent ten stelligste bezig te zijn met de ontwikkeling van nucleaire wapens.

"Ze verwachten dat wij ons raketprogramma beperken terwijl ze ons constant dreigen met militaire actie. Dus dit is een stomme, idiote verwachting", aldus Khamenei tijdens een bezoek aan een luchtvaartbeurs van de Revolutionaire Garde. De elite-eenheid mag van de opperste leider niet tevreden zijn met het huidige niveau. De Revolutionaire Garde moet massaproductie gaan draaien.

Iraanse leider wil massaproductie raketten
Iraanse leider wil massaproductie raketten (Foto: ANP)

Lingerieteams maken treinen schoon

Een van de grootste lingerieketens van Nederland gaat maandag meehelpen met het schoonmaken van de treinen van de NS. De in kokette pakjes gehesen teams van Christine le Duc pakken gedurende de ochtendspits op het traject tussen Rotterdam en Amsterdam Centraal de smerige treinstellen aan die vanwege een staking bij het schoonmakend personeel al weken geen mop of bezem hebben gezien.

In totaal pakken twee teams van elk vijf mensen de treinstellen en de perrons aan. "De NS is van deze actie niet officieel op de hoogte en het is dus nog even de vraag of die hier wel van gecharmeerd is", laat een woordvoerder van de lingerieketen weten. "Voor hetzelfde geld worden onze dames er dus bij de eerste halte alweer uitgeknikkerd."

Over het slechte weer maakt de organisatie zich geen zorgen. "Ze zitten voornamelijk in een warme trein, dat loopt wel los", zegt de woordvoerder.

De NS schakelde eerder kantoorpersoneel in om te helpen de treinen te reinigen. Die maatregel is bedoeld om de ergste nood te lenigen en zelfs gezondheidsrisico's te voorkomen.

Puff Daddy krijgt eredoctoraat

Puff Daddy heeft zaterdag een eredoctoraat van de Howard University in Washington in ontvangst genomen. Sean Combs, zoals de rapper werkelijk heet, studeerde er bedrijfskunde tot hij in 1990 vroegtijdig met zijn opleiding stopte.

"Howard University heeft niet alleen mijn leven veranderd, de universiteit zit ook in mijn ziel, mijn hart en mijn geest", schreef de rapper op Instagram. "Niemand nodigt je uit om vooraan in de rij de komen staan, je moet zelf je een weg naar voren vechten."

Naast Combs kregen ook andere Amerikaanse beroemdheden een eredoctoraat, onder wie CNN-presentator Wolf Blitzer, saxofonist Benny Golson en Indra Nooyi, topman van frisdrankenconcern Pepsico.

Howard liet bij monde van interim-directeur Wayne Frederick weten zeer trots te zijn dat Combs er heeft gestudeerd. "Hij heeft in onze klaslokalen gezeten en hier over het erf gelopen. Zoals bij vele van onze studenten is zijn ondernemersmentaliteit hier aangewakkerd."

De komst van Combs was niet voor iedereen reden tot vreugde. Van tevoren hadden enkele studenten van Howard laten weten zeer ontstemd te zijn over het eredoctoraat voor de rapartiest. Omdat hij zijn studie niet had afgemaakt, was hij immers allerminst een modelstudent, redeneren zij. Toen Combs zijn eredoctoraat in ontvangst nam, werd hij echter door de massaal aanwezige studenten toegejuicht.

Bedrijven: universiteiten moeten anders

Universiteiten moeten anders te werk gaan dan ze nu doen. Het wetenschapsbeleid moet nauwer worden verbonden met het innovatiebeleid en beter aansluiten bij het bedrijfsleven. Dat schrijven elf grote bedrijven aan minister van Onderwijs en Wetenschap Jet Bussemaker PvdA) en haar collega van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). De brief, die dateert van eind maart, is zondag online gezet door The Post Online.

De elf bedrijven zijn naar eigen zeggen samen goed voor ongeveer de helft van de private onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen. De onderzoeksbazen van bedrijven als Shell, Unilever, Philips, KPN, ASML, AkzoNobel en DSM willen dat universiteiten minder nadruk leggen op aantallen publicaties en dat meer aandacht wordt besteed aan bètavakken, techniek en 'toepassingsgeïnspireerd' onderzoek. Verder zouden universiteiten zich meer moeten profileren en meer multidisciplinair moeten worden ingericht. De bedrijven vinden het Nederlandse wetenschapsbestel nu te monodisciplinair.

Het kabinet moet met een 'inspirerende' agenda komen waarin wetenschap, industrie en overheid verder met elkaar worden verbonden, schrijven de 'chief technology officers'. In deze gezamenlijke agenda moeten 'maatschappelijke uitdagingen, topsectorbeleid en wetenschapsagenda' bij elkaar komen. Om te beginnen worden thema's als 'langer, gezonder leven' en 'de circulaire economie' voorgesteld.

De bedrijven willen dat de overheid de juiste voorwaarden creëert om de agenda gezamenlijk te kunnen uitvoeren. "Het is in dat kader van belang kritisch te bezien of de huidige prikkels in het systeem het gewenste gedrag teweegbrengen." Zij voegen daar min of meer dreigend aan toe dat de bereidheid tot samenwerking met het bedrijfsleven bepaalt waar het onderzoeksgeld wordt geïnvesteerd.

Ondernemers en wetenschappers werken al samen in zogeheten Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI's). Als bedrijven geld steken in gezamenlijk onderzoek met kennisinstellingen, doet het kabinet daar 25 procent bovenop. Dit jaar is het overheidsbudget hiervoor gestegen naar tweehonderd miljoen euro. Het meeste geld gaat naar de 'topsector' hightechmaterialen en -systemen. De andere acht zijn logistiek, life sciences, energie, chemie, creatieve industrie, tuinbouw, water en agri & food.

[Serie A] Livorno, Catania en Bologna degraderen

Livorno, Catania en Bologna spelen volgend seizoen niet meer in de Serie A. Livorno verloor zondag thuis met 1-0 van Fiorentina en degradeerde als hekkensluiter naar de Serie B. Voor Catania en Bologna, de nummers negentien en achttien, viel het doek ook.

Catania versloeg Bologna met 2-1 en kwam op gelijke hoogte met die club. Dat mocht echter niet baten. Chievo Verona won met 1-0 bij Cagliari, waardoor Chievo met nog een wedstrijd te gaan een onoverbrugbare voorsprong van vier punten heeft op Catania en Bologna.

Livorno, dat ditmaal slechts een seizoen actief was in de Serie A, schommelt de laatste jaren tussen de twee hoogste niveaus. Catania, dat dit seizoen drie trainers heeft versleten, speelde sinds 2006 onafgebroken in de hoogste divisie, Bologna sinds 2008.

Napoli won in een doelpuntenfestijn met 5-2 op bezoek bij Sampdoria. De Napolitanen waren al zeker van de derde plek en plaatsing voor de voorronde van de Champions League.

Parma pakte een punt bij Torino (1-1) en passeerde AC Milan, dat eerder op de dag van Atalanta had verloren, op de ranglijst. Parma heeft een punt meer en is op weg om ten koste van de ploeg van Clarence Seedorf kwalificatie voor Europees voetbal veilig te stellen.

Sassuolo speelde zich definitief veilig. De ploeg, die dit seizoen vele maanden op een degradatieplek doorbracht, won thuis met 4-2 van Genoa.

Démare pakt eindzege in Duinkerken

Arnaud Démare heeft zondag de Vierdaagse van Duinkerken op zijn naam geschreven. Voor de Fransman van FDJ volstond in de slotetappe een vijfde plaats. Het peloton kwam net te laat om een viertal aanvallers in de kraag te grijpen. Jimmy Engoulvent finishte na 170 kilometer solo in Duinkerken.

Engoulvent, rijdend voor Team Europcar, bleef zijn Belgische medevluchter Romain Zingle zeven seconden voor. De Nederlander Wouter Mol moest op negen tellen genoegen nemen met de vierde plaats, net achter Gediminas Bagdonas uit Litouwen.

Démare won de eerste twee etappes van de Vierdaagse, die anders dan de naam doet vermoeden uit vijf ritten bestaat. Vorig jaar ging de 22-jarige sprinter ook al met de overwinning aan de haal. Zijn ervaren landgenoot Sylvain Chavanel is de nummer twee van het klassement.

[Giro] Kittel wint ook in Dublin

Marcel Kittel heeft na de tweede ook de derde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De jarige Duitser (26) van Giant-Shimano was na 187 kilometer koers in de straten van de Ierse hoofdstad Dublin nipt sneller dan Ben Swift. Michael Matthews behoudt de leiding in het klassement, terwijl Pieter Weening met de zevende plaats de beste Nederlander is.

De etappe werd net als gisteren mede kleur gegeven door Belkin-renner Maarten Tsjalingii. De Nederlander pakte gisteren de blauwe bergtrui en was ook vandaag onderweg tweemaal de beste bergop, waardoor hij de trui in ieder geval tot woensdag houdt. Naast de Belkin-coureur bestond de kopgroep uit Gert Dockx (Lotto-Belisol), Yonder Godoy (Androni), Miguel Angel Rubiano (Colombia)en Giorgio Cecchinel (Neri Sottoli).

Onderweg waren veel valpartijen, waar onder meer Johnny Hoogerland en Wilco Kelderman bij betrokken waren, maar allen konden verder. Nadat de kopgroep op zeven kilometer van de streep ingerekend was kon het peloton zich opmaken voor wederom een massasprint. Sky leek daarin met Swift de beste papieren te hebben, maar Kittel toonde zich andermaal de beste sprinter van het hele veld door in de laatste kilometer nog naar voren te komen en Swift na een ultieme jump met een half wiel voorsprong te kloppen.

Morgen is de eerste rustdag in de Giro. Het hele peloton verplaatst zich dan van Dublin naar Giovinazzo waar vanaf dinsdag de koers verder gaat.

World Cup-zege BMX'ster Smulders op Papendal

BMX'ster Laura Smulders heeft bij de Supercross World Cup op Papendal de overwinning gegrepen. De Nederlandse kende een matig begin van de dag, maar was in de finale onverslaanbaar. Bij de mannen werd Twan van Gendt tweede nadat hij de halve race op kop lag.

Van de vijf Nederlandse vrouwen wisten Smulders, Merle van Benthem en Dana Sprengers zich te plaatsen voor de halve finales. Daarin werden Smulders en Van Benthem derde, genoeg voor een plek in de finale. 

In die finale was het voor Van Benthem al binnen tien meter voorbij vanwege een mechanisch mankement. Smulders pakte echter de holeshot, de beste start van allemaal. De Amerikaanse Felicia Stancil en wereldkampioene Caroline Buchanan probeerden nog wel in de buurt te komen, maar tevergeefs. Stancil werd achter Smulders tweede, voor de Venezolaanse Stefany Hernandez.

Smulders was uiteraard bijzonder blij met de thuiszege: "Ik begon de dag met een zesde plek in de eerste heat. Daarna heb ik mijzelf gelijk verteld dat ik echt bij moest schakelen, want zo zou het niet gaan werken. Verder op de dag ging het beter, door het race voor race te bekijken. In de finale had ik een perfecte start en heb ik het gewoon volgehouden! Nu is het tijd om naar de finale van de mannen te kijken", aldus een dolblije Smulders.

Bij de mannen stonden er liefst dertien Nederlanders aan de start van de heats. Acht van hen bereikten de kwartfinales, waarna de helft daarvan zich kon plaatsen voor de halve finales. In de eerste halve finale werd Jelle van Gorkom, vorig jaar nog de winnaar op Papendal, kansloos zevende, achter Martijn Jaspers die ook niet naar de finale ging. Niek Kimman kwam een tiende tekort in de tweede halve finale, die overtuigend gewonnen werd door Van Gendt.

In de finale kende Van Gendt een fantastische start. Hij dook samen met wereldkampioen Liam Phillips de eerste bocht in en nam daarna een voorsprong op de rest van het veld. Op het 'wasbord', de kleine heuveltjes, was Sam Willoughby echter te snel voor Van Gendt. De oud-wereldkampioen en winnaar van olympisch zilver in Londen koos in de laatste bocht de betere lijn en hield Van Gendt achter zich. Phillips pakte de derde plek.

Justin Bieber skatend gefilmd achter bestelbus

Justin Bieber heeft zich zaterdag weer eens van zijn onbezonnen kant laten zien. De Canadese zanger klampte zich op zijn skateboard vast aan een bestelbusje en liet zich door een vriend filmen. Uiteraard zette het tieneridool, dat de laatste tijd vooral negatief in het nieuws is, het filmpje op Instagram.

"Zou jij dit ook doen?", vraagt een breed grijnzende Bieber herhaaldelijk aan een andere vriend, die hem vasthoudt. "O ja hoor", antwoordt de jongen stoer. De reacties op Instagram zijn veelal positief, want van fans. "Wat lach je mooi", is een veelvoorkomend compliment.

De 20-jarige popartiest haalde recentelijk vaak de krantenkoppen met ander onstuimig gedrag. Zo is hij gefilmd tijdens het smijten van eieren naar het huis van zijn buurman en bekte hij ondervragende politieagenten af toen die begonnen over zijn knipperlichtrelatie met Selena Gomez. Verder is Bieber aangeklaagd wegens rijden onder invloed in Miami Beach en wegens het slaan van een limousinechauffeur in Toronto.

Gewonde bij schietpartij Harderwijk

Bij een schietpartij in Harderwijk is zondagmiddag een man gewond geraakt. Hij is in zijn lies geraakt en naar een ziekenhuis vervoerd. De politie is 'met man en macht' op zoek naar de schutter, laat een politiewoordvoerder weten. De ernst van het letsel is onduidelijk.

Het incident gebeurde rond 14.00 uur bij de korfbalvelden bij het Slingerbos. Getuigen hebben twee schoten gehoord, aldus de zegsvrouw. De schutter vluchtte in een auto, waarvan de politie een signalement en een kenteken heeft doorgekregen. Die bleken echter niet te matchen.

Op sociale media wordt geschreven dat Volkert van der G., de onlangs vrijgelaten moordenaar van Pim Fortuyn, in de wijk heeft gewoond. "Daar is mij op dit moment niets van bekend", zegt de woordvoerder.

Ajax wint oefenduel in Indonesië van Persija

Ajax heeft tijdens de trip door Indonesië de eerste oefenwedstrijd gewonnen. In het Gelora Bung Karno Stadion werd Persija Jakarta zondag met 0-3 verslagen. Lucas Andersen en Mike van der Hoorn scoorden voor rust, Lerin Duarte tilde twintig minuten voor tijd de marge naar drie.

Voor de aftrap was er een minuut stilte voor de slachtoffers van de ramp op de Filipijnen. Beide teams speelden met rouwbanden. Ajax speelt woensdag zijn tweede oefenduel tegen Persib Bandung.

Dordrecht komt niet in problemen tegen VVV-Venlo

FC Dordrecht heeft de laatste ronde van de play-offs voor een plek in de Eredivisie bereikt. De ploeg van Harry van den Ham won zondag op eigen veld met 2-1 van VVV-Venlo, wat na de 3-1 uitzege meer dan genoeg was voor een plek in de derde ronde. De winnaar van het duel tussen NEC en Sparta Rotterdam is de tegenstander van Dordrecht.

VVV moest de hoop op een goed resultaat zondag al snel uit zijn hoofd zetten. Paul Gladon frommelde de bal in de zesde minuut in het doel en zette Dordrecht op 1-0. Vier minuten na rust zorgde Jules Reimerink nog wel voor de gelijkmaker, maar verder kwamen de Limburgers niet. Jeffrey Fortes bezorgde Dordrecht zeven minuten voor tijd de overwinning.

Excelsior bereikt finale play-offs na tweede zege

Excelsior heeft de finale van de play-offs voor een plek in de Eredivisie bereikt. De Rotterdammers wonnen zondag ook het tweede duel van FC Den Bosch: 2-1. Het uitduel had Excelsior donderdag al met 3-1 naar zich toegetrokken. Ralf Seuntjes bracht de Brabanders nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft was het woord aan Lars Veldwijk.

Den Bosch moest van ver komen, maar weigerde zich al neer te leggen bij uitschakeling. Na zestien minuten zorgde Seuntjes voor de openingsgoal en hoop in de Bossche harten. Verder kwamen Den Bosch niet. In het vervolg was Excelsior de betere partij. De ploeg van coach Marinus Dijkhuizen wist het overwicht alleen lange tijd niet in doelpunten om te zetten.

Met name Rangelo Janga en Veldwijk hadden hun vizier aanvankelijk niet op scherp. Veldwijk zou diep in de tweede helft revanche nemen. De bonkige spits boog met twee schitterende doelpunten de achterstand hoogstpersoonlijk om in een voorsprong. Excelsior treft in de finale RKC Waalwijk of De Graafschap.

Met Oculus Rift in de achtbaan, in de achtbaan

'Oculus Rift is leuk, maar zonder fysieke feedback zal je nooit een volle ervaring hebben,' zal Jonathan Forder hebben gedacht. Hij ging met O'Driscoll de achtbaan in met Oculus Rift, waarvoor dezelfde achtbaan werd nagemaakt in Rift Coaster.

O'Driscoll gaf aan geen last te hebben gehad van bewegingsziekte, zelfs niet in stukken waar de Oculus Rift achtbaan en de echte achtbaan niet in sync liepen. De volgende stap is om Virtual Reality-banen te ontwikkelen welke anders zijn dan de echte achtbaan. Zoals O'Driscoll zelf al aangeeft: ''I'm sure this will lead initially to a few puked-on people.''


[Serie A] Nederlaag Milan ontsierd door bananenincident

De uitwedstrijd van AC Milan bij Atalanta is zondag ontsierd door een bananenincident. De donkere linksback Kevin Constant was het mikpunt van racistische fans. De Nederlandse middenvelder Nigel de Jong trakteerde de supporters vervolgens op een cynisch applausje. Twee weken geleden had bij Villarreal - Barcelona een vergelijkbaar voorval plaats.

Destijds was Dani Alves het slachtoffer. De rechtsback van Barcelona reageerde ludiek door de banaan op te pakken en er een hap van te nemen. De dader werd vervolgens gearresteerd en kan een maximale celstraf van drie jaar krijgen voor racistische provocatie. Op sociale media kreeg de actie van Alves veel steun. Veel voetballers gingen op de foto met een banaan en gebruikten de hashtag #WeAreAllMonkeys.

Tot overmaat van ramp verloor het AC Milan van trainer Clarence Seedorf ook nog met 2-1, waardoor Europees voetbal een lastig verhaal wordt. Franco Brienza maakte diep in blessuretijd met een schitterend afstandsschot de winnende. Milan staat met 54 punten achtste. Nummer zes Livorno kan bij winst later vandaag op Fiorentina de Milanezen buitenspel zetten voor Europees voetbal.

Nederlandse footballspelers naar NFL-teams

Twee Nederlandse American-footballspelers gaan aan de slag bij teams uit de NFL, de hoogste divisie in de Verenigde Staten. Defensive tackle Ricky Tjong-a-tjoe heeft een contract aangeboden gekregen bij San Diego Chargers. Wide receiver Geraldo Boldewijn gaat zijn geluk beproeven bij Atlanta Falcons. Dat meldt de American football Bond Nederland zondag.

Tjong-a-tjoe en Boldewijn werden uitgekozen tijdens de zogenoemde draft, waarbij universiteitsspelers een plek bij een van de 32 NFL-teams proberen te veroveren. De twee Nederlanders zijn bij hun teams echter nog verre van zeker van een vaste plek in de selectie. Ze moeten zich komende zomer eerst bewijzen tijdens een trainingskamp.

Tjong-a-tjoe en Boldewijn speelden de afgelopen jaren voor de Boise State Broncos, het team van de universiteit van Boise State in Idaho. Eerder waren ze allebei actief voor de Amsterdam Panthers.

De laatste Nederlander in de NFL was Harald Hasselbach. De Amsterdammer speelde in 1998 en 1999 voor de Denver Broncos, dat toen twee keer op rij de Super Bowl won.

Race Verstappen eindigt opnieuw in tranen

Max Verstappen heeft zondag in Pau ook de tweede race van de dag in het Europees Formule 3-kampioenschap niet tot een goed einde weten te brengen. In de ochtend kwam hij in de regen in de bandenstapel terecht. 's Middags was het droog, maar toch waren de banden opnieuw het eindstation voor de zestienjarige Nederlander.

Verstappen kende een sterke start. Vanaf de derde plek leek hij snel genoeg weg om gelijk Sebastian Ocon aan te vallen, maar door een onhandige actie van de Fransman liep Verstappen schade op aan zijn voorvleugel. Hij viel terug naar plek zes en niet veel later, op een moment dat hij wilde remmen, brak zijn ophanging en eindigde hij in de bandenstapel.

De wedstrijd werd gewonnen door Felix Rosenqvist, die thuisfavoriet Ocon voor wist te blijven. De Fransman haalde na een overwinning op zaterdag en een tweede plek op zondagochtend wel zijn derde podium voor eigen publiek en breidde zijn leiding in het kampioenschap zo opnieuw uit. Tom Blomqvist en Lukas Auer volgen op grote achterstand, terwijl Verstappen toch nog zijn vierde plek vast wist te houden.

Zenit - Dinamo gestaakt na veldinvasie fans

Tientallen fans van Zenit Sint-Petersburg hebben zondag het veld betreden tijdens de competitiewedstrijd tegen Dinamo Moskou. De scheidsrechter zag zich genoodzaakt het duel in Sint-Petersburg in de 88e minuut definitief te staken. De veldinvasie bleef niet zonder slachtoffers. Dinamo Moskou-speler Vladimir Granat kreeg van een fan een klap tegen zijn hoofd.

Dinamo Moskou stond met 4-2 voor toen de wedstrijd werd stilgelegd. Door het waarschijnlijke puntenverlies zal koploper Zenit de strijd om het kampioenschap niet meer in eigen hand hebben. De ploeg van trainer Andre Villas-Boas kan worden ingehaald door Lokomotiv Moskou en CSKA Moskou. Na zondag staat er nog een speelronde op het programma in Rusland.

[F1] Uitslag Grand Prix van Spanje

Lewis Hamilton heeft ook de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Brit zegevierde voor de vierde maal op rij en nam hiermee de leiding in het kampioenschap over van teamgenoot Nico Rosberg die vandaag tweede werd. Ook Red Bull-rijder Daniel Ricciardo mocht naar het podium.

Lewis Hamilton vertrok in Barcelona vanaf poleposition. De Brit had een prima start en pakte direct de eerste positie, voor Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg. Valtteri Bottas greep de derde plaats voor Daniel Ricciardo en Romain Grosjean. De Mercedessen sloegen meteen een groot gat met de rest van het veld. Bottas hield in de beginfase zijn derde plaats vast, maar stond zwaar onder druk van Ricciardo. Verder naar achteren was het alleen Gutierrez die worstelde met de Sauber en vanaf de elfde positie terugviel.

De eerste coureur die een bandenstop maakte was Sebastian Vettel die na een versnellingsbakwissel als vijftiende van start was gegaan. De Duitser was geklommen naar de dertiende plaats en zat Jenson Button op de hielen. De stop in de twaalfde ronde deed hem terugvallen tot de voorlaatste positie. Ook teamgenoot Ricciardo kwam vroeg binnen, waardoor de Australiër als twaalfde weer het asfalt op kwam. Meer coureurs volgden, waardoor er door het inhalen van nog niet gestopte rijders actie op de baan kwam.

Ferrari probeerde Alonso voor Räikkönen te krijgen, maar de Spanjaard werd opgehouden in het verkeer en kwam net tekort om zijn teamgenoot te passeren. Het duo lag toen virtueel zesde en zevende. Vooraan had Hamilton na 22 ronden een gat van bijna vier seconden op Rosberg. Ricciardo klom door zijn vroege stop naar de derde plaats twintig seconden achter de leider, maar twaalf seconden voor Bottas die veel later gestopt was. Grosjean, Räikkönen, Alonso, Massa, Vettel en Hülkenberg completeerden de top tien.

Räikkönen dichtte het gat met Grosjean en plaatste in de 24e ronde een aanval op zijn voormalige teamgenoot, maar schoot net iets te ver door bij de eerste bocht, waardoor de actie nog niet slaagde. Een ronde later lukte het wel eenvoudig. Grosjean leek problemen met zijn bolide te hebben, want ook Alonso blies eenvoudig zijn auto langs die van de Fransman. Toch viel de Lotus niet verder terug dan de zevende positie.

Opvallend was dat de eerste coureurs na ruim dertig ronden al hun tweede stop maakten. Onder hen waren Alonso, Massa, Grosjean en Vettel. Alle vier probeerde via deze strategie plaatsen goed te maken. Meer coureurs volgden, waardoor het veld weer door elkaar geschud werd. Vooral Vettel profiteerde, want hij klom naar plaats zeven, vlak achter Alonso die een ruime achterstand had op de nog niet gestopte rijders voor hem. Beiden moesten nog een stop maken.

Na de tweede stop dichtte Rosberg het gat met Hamilton tot twee seconden met nog dertien ronden te gaan. Daarachter reed Ricciardo op een eenzame derde plaats, met ruim daarachter Bottas. Voor positie vijf die Räikkönen bezette. Vettel pakte na zijn derde stop de zesde stek van Alonso af die niet opgaf. Vettel achterhaalde snel Räikkönen en ging daarna op jacht naar Bottas. Deze gevechten maakten de slotfase van de race boeiend. Alonso slaagde er na vele ronden in om Räikkönen de zesde plaats af te nemen. Ook Vettel klom, want hij passeerde Bottas, terwijl Rosberg Hamilton net niet wist te passeren.

Na 66 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor zijn Mercedes-teamgenoot Rosberg. Ricciardo werd derde, voor zijn Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel die na een sterke race vierde werd. Bottas pakte een goede vijfde plaats, voor Alonso, Räikkönen, Grosjean, Perez en Hülkenberg. Door dit resultaat gaat Hamilton nu aan de leiding van het kampioenschap.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:41:05.155
2 Nico Rosberg Mercedes +0.636
3 Daniel Ricciardo Red Bull +49.014
4 Sebastian Vettel Red Bull +76.702
5 Valtteri Bottas Williams +79.293
6 Fernando Alonso Ferrari +87.743
7 Kimi Räikkönen Ferrari +1 ronde
8 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
9 Sergio Perez Force India +1 ronde
10 Nico Hulkenberg Force India +1 ronde
11 Jenson Button McLaren +1 ronde
12 Kevin Magnussen McLaren +1 ronde
13 Felipe Massa Williams +1 ronde
14 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
15 Pastor Maldonado Lotus +1 ronde
16 Esteban Gutierrez Sauber +1 ronde
17 Adrian Sutil Sauber +1 ronde
18 Jules Bianchi Marussia +2 ronden
19 Max Chilton Marussia +2 ronden
20 Marcus Ericsson Caterham +2 ronden
DNF Kamui Kobayashi Caterham +32 ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +42 ronden


Coureursstand

Pos. Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 100
2 Nico Rosberg Mercedes 97
3 Fernando Alonso Ferrari 49
4 Sebastian Vettel Red Bull 45
5 Daniel Ricciardo Red Bull 39
6 Nico Hulkenberg Force India 37
7 Valtteri Bottas Williams 34
8 Jenson Button Mclaren 23
9 Kevin Magnussen Mclaren 20
10 Sergio Perez Force India 20
11 Kimi Räikkönen Ferrari 17
12 Felipe Massa Williams 12
13 Romain Grosjean Lotus 4
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
16 Adrian Sutil Sauber 0
17 Esteban Gutierrez Sauber 0
18 Max Chilton Marussia 0
19 Kamui Kobayashi Caterham 0
20 Pastor Maldonado Lotus 0
21 Marcus Ericsson Caterham 0
22 Jules Bianchi Marussia 0


Constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Mercedes 197
2 Red Bull 84
3 Ferrari 66
4 Force India 57
5 Williams 46
6 McLaren 43
7 Toro Rosso 8
8 Lotus 4
9 Sauber 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Rusland: toekomst EU is bebaard meisje

Russische politici zijn zondag losgegaan op de winst van Conchita Wurst bij het Eurovisiesongfestival de avond ervoor. Onder meer vicepremier Dmitri Rogozin toonde zich geërgerd.

Het einde van Europa, zo betitelde de Russische politicus Vladimir Zjirinovski de overwinning. Volgens de ultranationalistische politicus is de Russische verontwaardiging eindeloos groot.

"Het is volledig wild geworden. Er zijn geen echte mannen en vrouwen meer in Europa, alleen maar het", ging Zjirinovski verder. Rusland had de bezetting van Oostenrijk na de Tweede Wereldoorlog nooit moeten verlaten, vindt hij. "Het vrij te geven was een vergissing, we hadden er moeten blijven."

Ook vicepremier Dmitri Rogozin deed via Twitter een duit in het zakje. "De Eurovisiewinnaar toont aan supporters van Europese integratie hun toekomst, een bebaard meisje", schamperde hij.

Eerder al had Rusland geprobeerd Conchita te laten weren uit de competitie. Ook werden petities in Rusland, Wit-Rusland en Armenië opgezet om de Oostenrijkse act in ieder geval in die landen van de buis te houden.

Van Baalen weigert inzage in vrindjes stichting

VVD'er en EU-lijsttrekker Hans van Baalen toont wederom een staaltje ondoorzichtige transparantie door geen inzicht te geven in de financiële huishouding van zijn onlangs opgeheven stichting Vrienden van Hans van Baalen. Hij gebruikte deze stichting om donaties te innen van zijn in opspraak geraakte vriendin de ex-World Online-topvrouw Nina Brink, schrijft het Algemeen Dagblad.

Niet alleen het louche vriendinnetje van de oldboy deed donaties. Ook andere vrindjes zoals multimiljonair Rob Thielen, honorair consul van Israël John Manheim en zakenman Antonie Dake deden de stichtingskassa rinkelen. Er wordt gesproken over 18 duizend euro aan weggeefgeld. Helemaal helder is dat niet omdat Hans en het stichtingsbestuur de boeken gesloten houden. Daardoor is ook niet na te gaan waar vrind Hans het geld aan heeft besteed.

Lijsttrekker van Baalen beroept zich er op dat er geen publicatieplicht geldt. VVD vrindje Halbe Zijlstra neemt het op voor zijn geplaagde collega VVD'er en vindt dat met het noemen van de namen van de gevers er wel duidelijkheid genoeg is geweest.

Fondsenwervingsexperts zijn verbaasd dat van Baalen geen inzicht wil geven. Hoogleraar politicologie Gerrit Voerman zegt dat als je niks te verbergen hebt er gewoon inzage kan worden gegeven. Een andere hoogleraar, Philip van Praag, noemt zelfs het bezitten van een dergelijke stichting een vreemd hebbedingetje voor een individueel politicus. Tevens stelt hij dat elke stichting een boekhoudplicht heeft en inzicht moet bieden in de financiën.

Van Baalen zelf zegt dat hij het geld van de stichting heeft gebruikt om bij een interne strijd om het Europese lijsttrekkerschap in 2008 schulden van 40 duizend euro te vereffenen. Voorzitter Manheim zei eerder dat er maar een paar euro in de vrindjes stichting was gestoken.

De VVD laat weten nooit behoefte te hebben gehad om de handel en wandel van van Baalen te controleren omdat dat destijds niet de gewoonte was. Sinds dit jaar pas is het wel gewoonte om de handel en wandel van VVD politici na te gaan.

Judoka G. Elmont verslaat Van 't End in Baku en pakt goud

Judoka Guillaume Elmont heeft zijn rentree op de tatami bekroond met een gouden medaille op de Grand Slam van Baku. In de finale van de klasse tot negentig kilogram won hij van Noël van 't End op straffen. Van 't End kreeg een shido meer dan Elmont.

Elmont stond negen maanden langs de kant met een nekblessure. Aanvankelijk wilde de wereldkampioen van 2005 eind april al zijn rentree al maken het EK in Montpellier, maar toen had de judoka last van een elleboogblessure. Het toernooi van Elmont begon met een moeizame zege op de Chinees Rijigawa Si. Daarna won hij drie partijen op ippon. In de halve finale was de 32-jarige Rotterdammer te sterk voor de Italiaan Walter Facente.

Van 't End begon het toernooi met een bye. Op weg naar de finale versloeg hij Hatem Abt Akher (Egy, yuko), Beka Gvinisashvili (Geo, ippon) en Murat Gasiev (Rus, ippon). De finale tussen Elmont en Van 't End is geen finale om te onthouden. Er werd niet gescoord. Beiden kregen straffen voor afhouden en passiviteit. Elmont kreeg twee straffen en Van 't End drie. Elmont kan deze zege goed gebruiken. Hij stijgt 41 plaatsen op de wereldranglijst. De broer van Dex stond 50e en klimt naar plek 9. Van 't End stijgt met zijn zilveren medaille naar plek zeven. Hij komt van plek twaalf.

Bij de vrouwen belandde Guusje Steenhuis (-78 kg) nog in de prijzen. Ze dolf in de halve finale het onderspit tegen Madeleine Malonga uit Frankrijk. Uiteindelijk won ze wel de strijd om het brons van de Amerikaanse Samantha Bleier.

Costa Rica op WK zonder Everton-speler Oviedo

Costa Rica moet het op het WK voetbal stellen zonder Bryan Oviedo. De speler van Everton is niet op tijd fit voor de mondiale titelstrijd. De linksback mist hierdoor onder andere de wedstrijd tegen Engeland, het land van zijn werkgever Everton.

"Ik heb mijn best gedaan, maar ik zal niet aantreden op het WK", twitterde de 26-voudig international. Oviedo brak eind januari in het FA Cup-duel tegen Stevenage zijn scheen - en kuitbeen.

Costa Rica is op het WK ingedeeld in een loodzware poule met Italië, Engeland en Uruguay. "Ik weet zeker dat het team het goed zal doen", stelt Oviedo hoopvol. In de Costa Ricaanse selectie is de aan PSV uitgeleende Bryan Ruiz een dragende kracht.

Beverly Hills Hotel huurt rampenconsulent in

Het Beverly Hills Hotel heeft pr-strateeg Mark Fabiani ingehuurd om de slechte pers voor het hotel aan te pakken. De 'master of disaster' werkte eerder als speciale consulent voor Bill Clinton en voor wielrenner Lance Armstrong toen die werd beschuldigd van dopinggebruik. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Het hotel in Los Angeles is de laatste dagen negatief in het nieuws als het mikpunt van een campagne voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Het hotel is in handen van het Brunei Investment Agency, dat wordt bestierd door sultan Hassanal Bolkiah van Brunei. Het Aziatische land voerde op 1 mei een nieuwe wet in die bepaalt dat onder anderen overspeligen en homoseksuelen mogen worden gestenigd.

Het hotel is al jaren de locatie waar de Amerikaanse Feminist Majority Foundation en de kindertelefoon Teen Line hun fondsenwervingen organiseren. Die hebben inmiddels laten weten een andere locatie te kiezen voor toekomstige evenementen. Filmproducent Jeffrey Katzenberg liet weten het jaarlijkse gala Night before the Oscars niet meer in het hotel te willen houden.

Ook roepen vele beroemdheden en politici, onder wie presentatoren Jay Leno en Ellen DeGeneres, op het hotel te boycotten. De gemeenteraad van Beverly Hills heeft inmiddels unaniem gestemd om het sultanaat onder druk te zetten het Beverly Hills Hotel af te stoten.

De boycot dreigt nu de ruim 650 werknemers van het zeer luxueuze hotel de das om te doen. 150 van hen hebben bij de gemeenteraad getracht de protesten nabij het hotel te verbieden, in een poging de schade te beperken. Hun verzoek is inmiddels afgewezen.

Hasselbaink weg bij Antwerp

Jimmy Floyd Hasselbaink is volgend seizoen geen trainer van Antwerp FC meer. Dat meldt sportieve baas Saif Rubie op Twitter. Hasselbaink was een seizoen trainer van de Belgische club die uitkomt op het tweede niveau. Voor de 23-voudig international van Oranje was het zijn eerste klus als hoofdcoach.

De 42-jarige Hasselbaink beëindigde het seizoen met Antwerp teleurstellend als zevende. De reden voor het vertrek van Hasselbaink is niet bekendgemaakt. "Beste Antwerp-fans. Ik kan bevestigen dat Jimmy Floyd Hasselbaink volgend seizoen niet meer bij ons zal zijn. Hij verrichtte uitstekend werk in moeilijke tijden", verklaart Rubie alleen.

Hasselbaink was eerder assistent-trainer bij het Engelse Nottingham Forest. Als voetballer vierde hij grote persoonlijke successen bij onder meer Atletico Madrid, Leeds United en Chelsea. Bij de twee laatste clubs werd hij topscorer van de Engelse competitie.

Advocaat legt verdediging Pakistaanse CIA-arts neer

De Pakistaanse arts die de Verenigde Staten hielp Osama Bin Laden op te sporen moet het weer zonder advocaat stellen. Zijn raadsman Samiullah Khan Afridi is gezwicht voor de doodsbedreigingen die zich opstapelden en heeft de verdediging neergelegd.

De advocaat voerde naar eigen zeggen uit humanitaire overwegingen het verweer voor arts Shakil Afridi. Hij ontving echter inmiddels een 'laatste waarschuwing' van radicale strijders en ziet geen andere mogelijkheid dan zich terug te trekken. Volgens de jurist heeft de druk die de Amerikaanse regering uitoefent op Pakistan om de arts vrij te laten hem alleen maar verder in het nauw gebracht.

Shakil Afridi is in 2012 een gevangenisstraf van 23 jaar opgelegd omdat hij moslimextremisten zou hebben voorzien van geld en medicamenten. Het heeft er alle schijn van dat hij in werkelijkheid is gestraft voor de assistentie die hij de CIA verleende. Met hulp van onder meer Afridi ontdekte de Amerikaanse inlichtingendienst de Pakistaanse schuilplaats van Bin Laden in 2011. Daarop werden commando's op pad gestuurd, die de Al-Qaida-leider in zijn huis in Abottabad doodschoten.

Eet insecten!

Volgende week gaan bedrijven, overheden en wetenschappers in Nederland met elkaar om de tafel zitten tijdens de eerste internationale conferentie over insecten als voedselbron. Naar verwachting zal de conclusie zijn dat we ons als mensoort, wat meer zullen moeten gaan richten op een ander menu dan dat we gewend zijn. Het eten van insecten biedt namelijk ontzettend veel voordelen.

Ten eerste het milieu. Het vee dat uiteindelijk op ons bordje dient te belanden, zorgt voor nogal wat uitstoot van broeikasgassen. Insecten hebben dat een heel stuk minder. Bovendien heb je voor het voeden van diezelfde koeien nogal wat plantaardig voedsel en ruimte nodig. Dit zorgt voor een inefficiënte besteding van gewas, complete oerwouden moeten worden gekapt en met dezelfde hoeveelheid energie kan je feitelijk meer monden voeden. Maar helaas… we zijn nogal verslaafd aan het eten van vlees.

Dan heb je het punt van voedseltekort. De manier waarop we nu bezig zijn om de westerse magen te vullen, zorgt in andere delen van de wereld voor schaarste. Dat is niet lief. Wanneer wij meer gaan wennen aan het idee dat je in een snackbar ook een broodje sprinkhaan zou kunnen bestellen, dan zou er meer evenwicht komen.

Een ander groot voordeel is dat insecten zeer voedzaam zijn. Ze zitten boordevol met hoogwaardige eiwitten, vitamientjes en aminozuren. Een prima uitbreiding van de schijf van vijf. Een zeer leuke bijkomstigheid is dat je de bio-industrie voor een groot gedeelte buitenspel kan zetten. Door het eten van insecten zouden we enorm veel dierenleed kunnen besparen.

In andere delen van de wereld is eten van zogenaamd ongedierte vrij normaal. Mensen gaan er niet dood van. Het lijkt er dus op dat het eten van insecten cultureel bepaald is. Toch lijkt hier langzaam verandering in te komen. Tropisch entomoloog Arnold van Huis is in ieder geval optimistisch. De schrijver van Het Insectenkookboek hoopt dan ook dat TV-koks binnenkort een keertje een meelwormgehaktbal of iets dergelijks klaarmaken. Over de meelwormgehaktbal gesproken: simpele smaakproeven hebben al laten zien dat proefpersonen deze gehaktballen lekkerder vonden dan de meer gangbare gehaktballen.

Voor de smaak hoef je het dus niet te laten. Voor de voedingsstoffen ook niet. En voor het milieu en dierenwelzijn al helemaal niet.

'Oekraïne valt pro-Russen aan in Loehansk'

In de Oost-Oekraïense regio Loehansk zouden regeringstroepen posities van pro-Russische milities hebben aangevallen. De Oekraïense legereenheden rukten met zwaar materieel uit naar de plaats Nowoajdar, ongeveer 60 kilometer ten noorden van de stad Loehansk.

Dat zei een leider van de separatisten zondag tegen het Russische persbureau Interfax. Onafhankelijke bevestiging van het bericht is er niet.

Daarnaast zou de Oekraïense nationale garde inwoners in sommige kiesdistricten verhinderen naar de stembus te gaan, aldus de bron tegen Interfax. Straten zouden geblokkeerd zijn met militair materieel. Ook zouden er problemen zijn met internet- en telefoonverkeer. De regering in Kiev kan dit niet bevestigen.

In de Oost-Oekraïense regio's Loehansk en Donetsk wordt zondag een referendum gehouden over zelfbestuur.

Teaser Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire

Vandaag zijn de eerste beelden verschenen van de nieuwste delen in de Pokémon-franchise: Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire. In de beelden zien we Groudon en Kyogre verschijnen uit de oceaan en hun klassieke aanvallen gebruiken.

Meer informatie wordt rond 14 juni verwacht. Op 14 juni verschijnt de nieuwe editie van CoroCoro Magazine, waarvan al is beloofd dat dieper op de nieuwste Pokémon-spellen zal worden ingegaan. Tot die tijd zullen we het met onderstaande beelden moeten doen.

Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire komen in november wereldwijd uit.

The Common Linnets terug op Hollandse bodem

Ilse DeLange en Waylon zijn zondagmiddag weer op Hollandse bodem. De twee, die als gelegenheidsduo The Common Linnets als tweede eindigden in de finale van het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen, landden iets over een uur op Schiphol.

DeLange en Waylon kregen 238 punten voor het ingetogen liedje Calm After The Storm. De winst ging naar Oostenrijk, Conchita Wurst haalde 290 punten met het liedje Rise Like A Phoenix. Zweden eindigde als derde met 218 punten voor het nummer Undo van Sanna Nielsen.

De Nederlandse vakjury heeft ook Oostenrijk als winnaar gekozen, boven Noorwegen op de tweede plek en Zweden de derde plek. Polen eindigde op de laatste plek volgens de Nederlandse jury, terwijl de Nederlandse televoters Polen goed vonden voor een tweede plek.

The Common Linnets terug op Hollandse bodem
The Common Linnets terug op Hollandse bodem (Foto: ANP)

Politie: Amsterdamse aanpak zakkenrollers is zinvol

De proactieve aanpak van de politie in Amsterdam om zakkenrollers tijdens grote evenementen aan te pakken, is succesvol. Dat meldt de politie zondag. Rond Koningsdag werden dit jaar 301 incidenten geregistreerd. Tijdens de troonswisseling vorig jaar waren dat er nog 620.

Verdachte personen werden op Koningsdag direct aangesproken en gewaarschuwd. De politie werkt in de aanpak samen met gemeentelijke handhavers en de Roemeense en Ierse politie. Vorig jaar was een groot aantal Roemeense zakkenrollers actief. De Ieren deelden hun ervaring over hun aanpak van zakkenrollers tijdens St. Patrick's Day.

Het aantal aanhoudingen van zakkenrollers bleef wel nagenoeg gelijk: vorig jaar werden twaalf verdachten opgepakt en dit jaar dertien.

Mandela: Long Walk to Freedom

Nelson Mandela: een legende. Met Mandela: Long Walk to Freedom is geprobeerd om de gelijknamige autobiografe van de voormalige Zuid-Afrikaanse president te verfilmen. Voor de hoofdrol is Idris Elba geselecteerd. In de bioscopen heeft de film, tijdens de Oscar-periode, niet zoveel aandacht gekregen als misschien wel was gehoopt. Nu op DVD is het tijd voor een tweede kans!

De DVD is echter zeer karig geleverd. Er staat enkel een trailer van de film zelf op. Dit zou uitstekend een film zijn om deleted scenes mee te leveren, omdat die meer inzicht kunnen geven en eventuele onduidelijkheden weg kunnen nemen. Er moet vast veel meer materiaal zijn.

Al met al is Mandela een mooi filmdocument. Het is iets te gehaast om het echt als film te beleven, maar het geeft een schitterend overzicht van het leven van Nelson Mandela. Goed spul voor in de geschiedenisles!

Haase verliest van Chardy en loopt Federer mis

Robin Haase is er in Rome niet in geslaagd een ontmoeting met Roger Federer af te dwingen. De Hagenaar verloor zondag in de eerste ronde van het masterstoernooi van Jérémy Chardy. De Fransman zegevierde binnen anderhalf uur met tweemaal 6-4. Vorige week verloor Haase in Madrid ook al in de eerste ronde, toen van Jarkko Nieminen.

Haase kon niet echt vuist maken op de service van Chardy. Hij kreeg twee breakpoints, maar wist die niet te benutten. Chardy ging in beide sets eenmaal door de service van Haase heen. De Nederlander staat op de wereldranglijst vijf plekken hoger, 44 om 49.

Igor Sijsling moet nu de Nederlandse eer hoog zien te houden. De Amsterdammer treft thuisspeler Marco Cecchinato, die met een wildcard is toegelaten.

'Amerikaanse huurlingen actief in Oekraïne'

Honderden goed uitgeruste Amerikaanse beveiligers zijn aan Oekraïense zijde actief in de strijd tegen pro-Russische separatisten. Volgens de Duitse zondagskrant Bild am Sonntag gaat het om 400 specialisten van de firma Academi, vroeger bekend onder de naam Blackwater.

De krant baseert zich op berichten van de Duitse inlichtingendienst BND. De informatie van de BND zou afkomstig zijn uit de Verenigde Staten. De NSA heeft Russisch radioverkeer onderschept waar dat uit zou blijken en dat doorgegeven aan de BND.

De huurlingen zouden vooral een coördinerende en leidinggevende rol hebben in de strijd tegen de separatisten in de regio Slovjansk.

'Amerikaanse huurlingen actief in Oekraïne'
'Amerikaanse huurlingen actief in Oekraïne' (Foto: ANP)

'Radicale moslims runnen scholen Birmingham'

In Birmingham zijn ze het spuugzat. Meer dan twintig openbare scholen houden zich meer bezig radicaal islamisme in plaats van normaal onderwijs, zoals je eigenlijk zou mogen verwachten. Begin juni komt er een rapport uit over de materie, die waarschijnlijk de doos van Pandora zal openen.

De Britse media spreken over een firestorm wanneer het rapport uitkomt. Een stok om de huidige schoolleiding mee om de oren te slaan. Via het zogenoemde Trojan Horse plot zijn veel scholen in de op een na grootste stad van Engeland geïnfecteerd door moslimradicalen. Veel seculiere leraren zijn weggepest en vervangen door minder capabele collega's, maar ze zijn wel moslim. Iets dat zeer gewenst is bij de 21 scholen die onder vuur liggen. Van leraren op de desbetreffende scholen wordt het 'leren van bepaalde filosofieën en benaderingen' verwacht die je niet op een openbare staatsschool zou verwachten.

Volgens ingewijden gaat het rapport voor serieuze consequenties zorgen. De kans is zeer groot dat de scholen structureel gaan worden aangepakt. Bijzonder is overigens wel dat een eigen onderzoekje van de gemeenteraad geen aanwijzingen gevonden heeft dat er sprake is van enige vorm van extreem islamisme of kindertjes die geïndoctrineerd worden. Iets dat haaks lijkt te staan op de bevindingen van de Britse onderwijsinspectie.

De laatstgenoemde heeft al eerder geconstateerd dat de scholen wel degelijk het slachtoffer zijn van religieus fascisme. Op sommige scholen worden de vrouwtjes gescheiden van de mannetjes, wordt het dragen van hoofddoekjes en andere islamitische kleding zeer sterk aangeraden en zijn er zo nu en dan lezingen te volgen gegeven door radicale islamitische geestelijken en leiders.

Ilse en Waylon tevreden met prestatie Songfestival

Ilse DeLange en Waylon zijn trots op wat ze hebben neergezet op het Eurovisie Songfestival. The Common Linnets, zoals het duo zich noemt, zagen alleen Oostenrijk meer punten krijgen. "Jammer, maar heel erg tevreden met de tweede plek", zegt Waylon tegen Novum Nieuws.

"Ik ben niet snel van de kaart, maar dit was wel echt spannend", gaat de zanger verder. "Je voelde de spanning ook in de zaal." Waylon laat weten dat hij en Ilse hun prestatie uitgebreid gaan vieren en hoopt op een mooie ontvangst in Nederland. "Het Nederlands elftal kreeg ook een rondvaart over de grachten", verwijst hij naar de tweede plek van Oranje op het WK-voetbal van 2010.

Ilse is 'supertrots' en noemt de deelname aan het Eurovisie Songfestival haar 'meest bijzondere ervaring'. "Oostenrijk is wel de terechte winnaar", vindt de zangeres. Die winnaar is Conchita Wurst, 'de vrouw met de baard'. Ze kreeg zaterdag in Kopenhagen voor haar nummer Rise Like a Phoenix 52 punten meer dan Calm after the Storm van The Common Linnets.

"Ik zie mijn winst als een zetje in de goede richting", reageert Wurst. Ze wilde met haar deelname onder meer duidelijk maken dat het leven niet draait om 'dingen als seksualiteit en waar je vandaan komt'. "Het Eurovisie Songfestival is het perfecte platform daarvoor." Haar winst betekent dat het evenement volgend jaar neerstrijkt in Oostenrijk.

Coureur Van der Mark neemt leiding in WK

Michael van der Mark heeft in Imola een tweede plek behaald tijdens het WK Supersport. De 21-jarige Nederlander startte als zesde en wist zich al snel naar de derde plaats te rijden. Met wat geluk kon hij vervolgens nog tweede worden.

Met nog vier ronden te rijden was de Turk Kenan Sofuoglu op weg naar een ruime zege. De drievoudig wereldkampioen kreeg echter plotseling technische problemen en moest de pits in. Daardoor heeft hij na vier races in het WK slechts één keer de finish gehaald. In Aragón pakte hij wel de overwinning.

Van der Mark lag op een keurige derde plek op het moment dat Sofuoglu naar binnen moest. Het gat naar zijn teamgenoot, Lorenzo Zanetti, was te groot om te dichten. Voor het Nederlandse PATA Honda, onderdeel van Ten Kate Racing, was het succes compleet.

De Nederlander komt in het kampioenschap in punten op gelijke hoogte met de Fransman Florian Marino, die in Imola derde werd. Doordat Van der Mark in Assen de race won en Marino een tweede plek als beste resultaat heeft gaat de Nederlander nu aan kop van het kampioenschap.

Verstappen crasht op nat circuit Pau

Max Verstappen heeft op het stratencircuit van Pau geen punten kunnen pakken in de tweede race. In de regen leek hij lang op weg naar een relatief makkelijke derde plek, tot hij in de bandenstapel terecht kwam. Dennis van de Laar pakte met de vijfde plek het beste resultaat uit zijn loopbaan.

De race begon met vier ronden achter de safety car, waarna de coureurs van start mochten. Verstappen begon als derde en hield die positie zonder problemen vast. Een aanval op de Zweed Felix Rosenqvist voor hem zat er echter niet in.

Al snel was duidelijk dat Verstappen het tempo van de Zweed niet kon volgen. Rosenqvist reed samen met de Franse kampioenschapsleider Esteban Ocon weg van de Nederlander, die op zijn beurt weer een groot gat achter hem had.

In de elfde ronde ging het fout voor de zestienjarige Verstappen. Hij maakte een klein foutje op de natte baan en gleed de bandenstapels in. Niet veel later gebeurde hetzelfde met Rosenqvist terwijl hij Ocon aan probeerde te vallen.

Van de Laar kende door de uitvallers wat geluk, maar wist zich ook knap staande te houden en werd vijfde. Voor de twintigjarige Haarlemmer is dat het beste resultaat uit zijn carrière in het Europees Formule 3-kampioenschap, waarin hij ook vorig jaar actief was. Jules Szymkowiak haalde de finish niet.

Om 15.15 gaat zondag de derde en laatste race van het weekeinde van start. Verstappen zal daarin opnieuw op de derde plek beginnen.

100+ miljardairs in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is het aantal miljardairs voor het eerst boven de honderd uitgekomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst met rijke mensen van The Sunday Times.

Er wonen momenteel 104 miljardairs in Groot-Brittannië. Zij hebben samen meer dan 300 miljard Britse pond (365 miljard euro). Met dit aantal telt Groot-Brittannië de meeste miljardairs per hoofd van de bevolking ter wereld.

Daarnaast wonen er in Londen meer miljardairs dan in andere steden, aldus de krant, die de weelde overigens in Britse ponden heeft gemeten. Moskou staat op de tweede plek met 48 miljardairs.

Bosz: "Vitesse kan niet met tegenslagen omgaan"

Vitesse-trainer Peter Bosz wist waar het aan schortte in de blamerende uitschakeling voor de play-offs om Europees voetbal. Vitesse zakte door de ondergrens in de return van de play-offs tegen FC Groningen. In de eerste wedstrijd waren de Arnhemmers de betere partij, maar wer de wedstrijd verloren. Dit keer walsten de Groningers over de ploeg van Bosz heen: 1-4.

"Groningen was veel beter", erkende Bosz na de rust in gesprek met FOX Sports. "Na rust maakten we 1-1, maar kwam Groningen gelijk weer op voorsprong. Toen was het klaar. Wij kunnen heel moeilijk met tegenslagen omgaan."

In de hoop een nieuwe stap richting Europees voetbal te maken, boekte de selectie van Vitesse een trainingskamp. "De afgelopen weken waren we echt slecht en ontbrak het geloof. Door ons af te zonderen hebben we geprobeerd om er nog één keer alles uit te persen", legt Bosz uit. "Dat is voor de helft gelukt. In Groningen waren we geweldig, maar vandaag niet."

Vitesse ontbreekt op het Europese podium en dus is het doel van dit seizoen niet behaald. Bosz stelt dat het een lastig karwei was om een kampioensploeg van Vitesse te smeden. "In de zomer vertrokken Wilfried Bony, Tomas Kalas en Marco van Ginkel. Een heel nieuw elftal heeft zich een compleet nieuwe speelwijze eigen gemaakt en het publiek vermaakt met aantrekkelijk voetbal."

"In de eerste seizoenshelft waren de resultaten ook goed, maar na de winterstop zijn we te vaak door de ondergrens gezakt. Dat gebeurde in de eerste seizoenshelft nooit en daardoor draaiden we toen bovenin mee. Bovendien hielp het ook niet mee dat er toen onrust ontstond bovenin."

PvdA komt met anti-Wilderssite

De PvdA heeft zondag aan de vooravond van de Europese verkiezingen op 22 mei een website gelanceerd waarmee PVV-leider Geert Wilders wordt aangevallen. Op devriendenvanwilders.eu staan radicale standpunten van politici op een rijtje met wie de PVV volgens de sociaaldemocraten samenwerkt of dat van plan is.

"Als je de meningen van de vrienden van Wilders op een rijtje ziet, lopen de rillingen over je rug", zegt partijvoorzitter Hans Spekman in een verklaring. "Uitspraken over hele bevolkingsgroepen en minderheden die getuigen van racisme en xenofobie. Dat zijn niet mijn vrienden."

Op de site staan onder meer citaten van de Belgische Filip DeWinter over Marokkanen en de Franse Jean-Marie Le Pen over de Holocaust. Met de site wil de PvdA stelling nemen tegen de 'toenemende haat en nijd onder een deel van de inwoners van Europa' en wil de partij pleiten voor 'meer onderlinge verdraagzaamheid'.

Weinig animo voor nogmaals Rutte als premier

Slechts 19 procent van de Nederlanders wil Mark Rutte na de volgende verkiezingen terug als premier. Dat valt althans op te maken uit de peiling van Maurice de Hond. Alleen bij de VVD-aanhang zelf is dat percentage met 49 procent nog bijna de helft.

De VVD stijgt in de peilingen wel met 2 zetels naar 22. De PvdA zakt deze week met 2 zetels terug naar 10. Minder dan 7 procent van de Nederlanders geeft nu aan nog PvdA te willen stemmen. 56 procent van de PvdA-kiezers vindt dat de PvdA uit het kabinet moet stappen als de VVD niet instemt met een ruimere toepassing van het kinderpardon.

Weinig animo voor opnieuw premier Rutte
Weinig animo voor nogmaals Rutte als premier (Foto: ANP)

Luiten moet na 'totale offday' biezen pakken

Golfer Joost Luiten is in de derde ronde van het Players Championship buitengewoon slecht voor de dag gekomen. De Bleiswijker had zaterdag op het toernooi in Florida liefst 82 slagen, tien meer dan in de tweede ronde, nodig om rond te komen. Luiten viel daardoor terug van de negentiende naar de tachtigste plaats en overleefde de tweede cut niet.

Luiten uitte op Twitter zijn ongenoegen over zijn prestatie. "Wat kan ik ervan zeggen?", stelde hij. "Ik kon in deze ronde niets goed doen. Vergeten en op naar volgende week. Golf kan soms hard zijn.'' De leiding bleef in handen van de Duitser Martin Kaymer.

Wakkere Giel: Jezus, da's niet niks

3FM-dj Giel Beelen begint maandag met zijn poging het wereldrecord radiomaken te verbreken, ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van zijn ochtendshow. Hij gaat daarvoor meer dan 190 uur achter de microfoon zitten, bijna acht dagen lang. Vijf vragen aan de dj over de uitputtingsslag die hem te wachten staat.

"Radio én muziek, dat is de bezieling. Ik denk er niet eens over na. Vroeger maakte ik al marathonuitzendingen. Als 10-jarig jongetje heb ik eens een marathonuitzending gemaakt van 30 uur achter elkaar."

"Hier kun je je niet echt op voorbereiden. Ik maak nu een trip langs allerlei medici, die onderzoeken of je gezond bent en of je geen epileptische aanval krijgt. De ziekenhuizen raden het ook ten zeerste af. Ze zeggen dat het niet goed voor je is. Op internet las ik dat een Engelsman een psychose kreeg door zo lang wakker te blijven. Ik heb ter voorbereiding al een nacht niet geslapen. Toen dacht ik: Jezus, da's niet niks, terwijl ik toch al 10 jaar ervaring heb in slecht slapen."

"Ik blijf wakker door radio te maken. Als je niks doet, wordt het een lastige wedstrijd. En ik maak gebruik van lichttherapie, dat schijnt ook te helpen. Toine de lichtman zet een koepel neer met felle lichten."

"Ik doe alles wat normaal ook op 3FM te horen is. In de middag speel ik het spelletje van Paul Rabbering en op zaterdag presenteer ik de Mega Top 50. Ik zal lekker veel muziek draaien. Mensen hoeven niet bang te zijn dat ik ellenlang ga lullen. En ik ga luisteraars vragen hun eigen persoonlijke record te verbreken, bijvoorbeeld door af te vallen of te stoppen met blowen."

"Er zijn medische mensen aanwezig die op een gegeven moment misschien zeggen dat het niet meer gaat, maar dan zullen ze me echt de studio uit moeten trékken. Het niet halen is geen optie. Als ik het haal, ga ik het vieren door te slapen. Dat is het grootste cadeau dat me te wachten staat."

Giel: Jezus, dat is niet niks
Wakkere Giel: Jezus, da's niet niks (Foto: ANP)

Homoseksuele footballer krijgt contract in NFL

Michael Sam heeft als eerste openlijk homoseksueel een contract gekregen bij een club in de Amerikaanse National Football League (NFL). Hij gaat spelen voor de club St. Louis Rams, uit de Amerikaanse staat Missouri. "Ik ga dit gebruiken om grootheid te bereiken", laat hij weten via Twitter.

Op de Amerikaanse sportzender ESPN was te zien hoe hij reageerde op het nieuws en door zijn vriend werd omhelsd en gezoend. Sam kreeg zijn contract tijdens de draft, waarbij clubs nieuwe spelers aantrekken.

De 24-jarige Sam kwam eerder dit jaar uit de kast. Eerder dit jaar kreeg Jason Collins een contract bij Brooklyn Nets. Hij was daarmee de eerste openlijk homoseksuele basketballer in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA.

Tweet Slob over songfestival onder vuur

Een twitterbericht van fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie heeft de gemoederen op het sociale medium zaterdagavond laat flink bezig gehouden. Slob twitterde direct na afloop van het Songfestival: "We zijn er uit. Dit jaar niet op vakantie in Oostenrijk." Zijn bericht refereerde aan de winst van de Oostenrijkse travestiet Conchita Wurst, de afgelopen dagen ook wel omschreven als de vrouw met de baard.

Op Twitter reageerden veel mensen verontwaardigd; verondersteld werd in sommige gevallen dat Slob had verwezen naar de geaardheid van de Wurst. "Jezus had toch ook lang haar, een baard en diva-gedrag?", schrijft iemand.

Anderen namen het direct op voor Slob. "Er waren meerdere lezingen van zijn tweet. Weet je zeker dat hij de meest negatieve bedoelde?", schrijft deze persoon. Een ander zegt: "Gezien de woedende reacties wordt de grap van @arieslob niet helemaal begrepen. Tenminste: ik denk dat t een grap was."

Een uur na zijn eerste tweet reageerde Slob op twitter: ''Welterusten mensen. Had Nederland graag zien winnen. Niet meer en niet minder. #esf14.''

Tweet Slob over songfestival onder vuur
Tweet Slob over songfestival onder vuur (Foto: ANP)

Vrouw (33) in Steenwijk om het leven gebracht

Een 33-jarige vrouw is zaterdagnacht om het leven gekomen door een misdrijf in Steenwijk. Haar partner, een 33-jarige man, meldde zich kort na het misdrijf bij de politie als verdachte. Wat er precies is gebeurd, wil de politie nog niet kwijt.

Buren meldden om 01.00 uur een ruzie in een huis aan de Burgemeester Voetelinkstraat in Steenwijk. Een vrouw zou gewond op straat liggen. De politie trof de vrouw zwaargewond en niet meer aanspreekbaar aan. De vrouw overleed later in het ziekenhuis.

Lange rijen voor stembureaus Oost-Oekraïne

Voor geïmproviseerde stembureaus in het oosten van Oekraïne hebben zich zondagochtend lange rijen gevormd. De meeste stemmers in de regio's Donetsk en Loegansk, waar pro-Russische groepen een referendum op touw hebben gezet over het uitroepen van de onafhankelijkheid, lijken zich uit te spreken voor afscheiding van Oekraïne.

De organisatoren van de volksraadpleging rekenen naar eigen zeggen op een hoge opkomst. Zij zien daarin een steunbetuiging aan hun onafhankelijkheidsstreven.

De pro-westerse interim-regering in Kiev houdt er een heel andere lezing op na. Zij verklaart de rijen kiezers uit het kleine aantal stembureaus, die de separatisten de afgelopen dagen in allerijl hebben ingericht in onder meer enkele scholen.

Waarnemend president Oleksandr Toertsjinov waarschuwde zaterdag dat afscheiding van Oost-Oekraïne het land in de afgrond zal storten. De regering en haar bondgenoten in het Westen wijzen het referendum af. De Russische president Vladimir Poetin riep de separatisten afgelopen week op de stemming uit te stellen, maar die gaven daaraan geen gehoor.

De stembureaus sluiten om 21.00 uur.

GP2-auto's sneller dan langzaamste F1-bolides

Tijdens het grandprixweekend in Spanje deed zich een opmerkelijk verschijnsel voor. Een aantal van de GP2-auto's was in Barcelona in de kwalificatie namelijk sneller dan de langzaamste Formule 1-bolides. Ook qua lawaai troeft de klasse onder de F1 de hoofdserie af.

De bekende GP2-coureur Stephane Richelmi was dit weekend sneller dan de Marussia's van Max Chilton en Jules Bianchi en de Caterhams van Marcus Ericsson en Kamui Kobayashi. Die laatste twee coureurs moesten ook zien dat twaalf anderen uit de GP2 een snellere kwalificatietijd dan zij op de klokken wisten te brengen.

Normaal gesproken is de Formule 1 de snellere klasse, maar door de overstap naar de 1,6 liter V6-turbomotor en nieuwe aerodynamische regels is het verschil met de 4 liter V8 Mechachrome-motor behoorlijk verkleind. Ook zijn de Formule 1-bolides nu een stuk stiller dan de krachtbronnen van de GP2. Het is nu aan de langzamere F1-teams om de snelheid omhoog te krijgen. Aan het lawaai zal volgende week tijdens een test in Barcelona mogelijk wat gedaan worden.

Bijna 5,1 miljoen kijkers voor finale songfestival

Bijna 5,1 miljoen Nederlanders hebben zaterdagavond het succes van Ilse DeLange en Waylon tijdens het Eurovisie Songfestival bekeken. Dat blijkt uit cijfers van stichting Kijkonderzoek. Het duo werd als The Common Linnets verslagen door de Oostenrijkse artiest Conchita Wurst en eindigde op de tweede plaats.

Nederland wist dinsdagavond door te dringen tot de finale van het jaarlijkse liedjesfestijn. Na de finale bleek dat DeLange en Waylon met hun nummer Calm after the Storm de halve finale had gewonnen. Naar de uitzending dinsdagavond keken ruim 3,3 miljoen Nederlanders.

Moldavië pakt Transnistrië-petitie af van vicepremier Rusland

Moldavië heeft verhinderd dat de Russische vicepremier Dmitri Rogozin van een bezoek aan Transnistrië naar huis terugkeerde met een verzoekschrift de onafhankelijkheid van de opstandige Moldavische regio te erkennen. De autoriteiten namen op het vliegveld van de hoofdstad Chisinau dozen vol handtekeningen in beslag die de petitie kracht bij moesten zetten, zegt het Moldavische ministerie van buitenlandse zaken.

Rogozin deed Transnistrië, waar vijftienhonderd Russische militairen zijn gelegerd, zaterdag aan om er de overwinning op nazi-Duitsland te vieren. Hij bood voorvechters van onafhankelijkheid van de regio zijn hulp aan en hekelde het streven van de Moldavische regering naar nauwere banden met de Europese Unie.

Transnistrië maakte zich na de val van het IJzeren Gordijn los van Moldavië. De internationale gemeenschap beschouwt het gebied, dat grenst aan Oekraïne, nog altijd als deel van Moldavië. De Transnistrische machthebbers genieten de steun van Rusland en zijn de facto eigen baas.

Rogozins terugreis naar Rusland verliep zaterdag niet zonder problemen. Omdat de vicepremier op de sanctielijst van de EU staat, kreeg hij van Roemenië geen toegang tot het Roemeense luchtruim. Ook Oekraïne, dat sinds de Russische inlijving van de Krim op gespannen voet staat met grote buur Rusland, weigerde hem de doorgang. Omdat Transnistrië tussen Oekraïne en Roemenië ligt ingeklemd, leek Rogozin bij zijn gastheren vast te zitten. Hij wist uiteindelijk echter toch naar Rusland terug te vliegen.

[NBA] Spurs winnen ook derde duel van Trail Blazers

San Antonio Spurs is in de play-offs van de NBA nog een overwinning verwijderd van een finaleplaats in de Western Conference. De ploeg versloeg zaterdag Portland Trail Blazers met 118-103 en bracht daarmee de stand in de best-of-sevenserie op 3-0.

Net als in de vorige twee wedstrijden maakten de Spurs het verschil in de eerste helft. Bij rust was de marge 23 punten. In het derde en vierde kwart werd de wedstrijd solide uitgespeeld. Tony Parker had met 29 punten een belangrijk aandeel in de zege. De Spurs kunnen maandag in Portland de klus definitief klaren.

In het oosten bracht Brooklyn Nets de spanning terug tegen titelhouder Miami Heat. De club won voor eigen publiek het derde duel met 104-90 en verkleinde daardoor de achterstand in de serie tot 2-1. De Nets hadden liefst zes spelers in de dubbele punten. De 28 punten van Miami-vedette LeBron James mochten niet baten.

Premier Rutte trots op Ilse en Waylon

Premier Mark Rutte (VVD) is blij met de tweede plaats die Nederland heeft gewonnen op het Eurovisie Songfestival zaterdagavond. "Heel erg trots", zei de premier zondagochtend in het tv-programma WNL op Zondag. Rutte stemde af op de uitzending rond het optreden van Ilse DeLange en Waylon.

Het duo eindigde als The Common Linnets op de tweede plaats met het nummer Calm after the Storm. "In het begin dacht ik: het ligt lekker in het gehoor, maar is dat nou een topliedje?", aldus de premier. Rutte raakte overtuigd door de manier waarop het nummer in beeld werd gebracht. DeLange en Waylon noemde hij twee 'triple A-artiesten'.

PvdA zakt weer naar tien zetels in de peiling

De PvdA kan in de peiling van Maurice de Hond nog maar rekenen op tien zetels in de Tweede Kamer. De regeringspartij verliest zondag twee zetels ten opzichte van vorige week. De lage score werd alleen geëvenaard in september vorig jaar en begin april dit jaar.

Coalitiepartner VVD kan op twee extra zetels rekenen en komt uit op 22 zetels in de peilingen. De grootste partij zou D66 worden met 25 zetels, gevolgd door de PVV met 24 zetels. Het CDA wint in de peilingen twee zetels en komt op 21 zetels.

De terugval van de PvdA kan worden verklaard door de ophef over het kinderpardon. De achterban van de partij vindt dat het kinderpardon ruimer moet worden ingevuld. Uit een enquête van De Hond blijkt dat negentig procent van de PvdA-kiezers vindt dat het pardon moet worden uitgebreid en veertig procent beoordeelt de opstelling van de PvdA negatief.

Partijleider Diederik Samsom schaart zich echter achter staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), die zegt 'ruimhartig' om te gaan met individuele gevallen. In het kinderpardon vallen asielkinderen die minimaal vijf jaar onder rijkstoezicht staan. Kinderen die onder toezicht van gemeenten stonden, vallen buiten de boot.

Nieuwe mijlpaal hoogspringers in Tokyo

Hoogspringer Bohdan Bondarenko heeft de wedstrijd in de World Challenge in Tokyo op zijn naam geschreven. De Oekraïense wereldkampioen sprong over 2,40 meter en versloeg zo de Rus Ivan Ukhov. 

Met zijn sprong zorgde Bondarenko voor een nieuw hoogtepunt in, wat betreft breedte, misschien wel het sterkste tijdperk ooit voor het hoogspringen. Na Aleksey Dmitrik, Derek Drouin en Ukhov is hij de vierde springer die in 2014 over 2,40 meter springt, iets wat nog nooit eerder is voorgekomen. In Tokyo deed Bondarenko zelfs nog een wereldrecordpoging op 2,46 meter, maar daarop faalde hij nipt.

Ook de 100 meter kende een sterk startveld. Voormalig olympisch- en wereldkampioen Justin Gatlin liet ondanks een straffe tegenwind een knappe tijd van 10,02 seconden noteren. Zijn landgenoot Mike Rodgers liep met 10,11 naar de tweede plek, gevolgd door tweevoudig Europees kampioen Christoph Lemaitre uit Frankrijk.

Kirani James uit Grenada, de wereldkampioen op de 400 meter, zegevierde in 20,63 seconden over 200 meter. De 800 meter was een prooi voor Sho Kawamoto in 1:45,75, een Japans record. De Oegandees Jacob Araptany won de 3000 meter steeplechase na 8:20,84 minuten. Op de 400 meter horden was de Brit Niall Flannery in 49,48 seconden de beste.

Samyr Laine uit Haïti won het hinkstapspringen, terwijl kogelstoter Christian Cantwell met 21,33 zijn ongeslagen status van dit seizoen voortzette. Bij de vrouwen won Darya Klishina met 6,88 meter het verspringen. Ze versloeg de Amerikaanse Tianna Bartoletta, die later wel de 100 meter zou winnen in een tijd van 11,18 seconden.

Wereldkampioene Brianna Rollins sprintte in 12,62 seconden naar de winst op de 100 meter horden. Wereldkampioene junioren Anthonique Strachan van de Bahama's won in 22,82 de 200 meter. Op de 1500 meter liep Jenny Simpson in 4:03,91 minuten naar de zege en de beste wereldjaarprestatie.

Rijksmuseum wint Amsterdamse architectuurprijs

De verbouwing van Het Rijksmuseum in Amsterdam is zaterdagavond bekroond met de Amsterdamse Architectuur Prijs. De Spaanse architect Antonio Ortiz heeft de prijs zaterdagavond in ontvangst genomen tijdens het Architectenbal in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Hij deelt de onderscheiding met de Rijksgebouwendienst en het Rijksmuseum, die opdracht hebben gegeven voor de verbouwing.

De jury prees het project om de consistentie waarmee de opdrachtgevers en de architect het ontwerp van Pierre Cuypers in ere hebben gehouden. Ook was de jury onder de indruk van de entreehallen de ondergrondse ruimtes voor de energievoorziening, die niet zichtbaar zijn voor publiek.

Francine Houben reikte de gouden medaille uit aan Ortiz. Zij won de prijs vorig jaar voor haar werk aan het Amsterdam University College.

Amerikaanse agent ontslagen om dood bejaarde

De Amerikaanse politieagent die dinsdag een 93-jarige vrouw in haar huis doodschoot, is door het stadsbestuur van het kleine Texaanse stadje Hearns ontslagen. Daarover berichtten zaterdag (plaatselijke tijd) diverse Amerikaanse bronnen.

De neef van de hoogbejaarde Pearlie Golden (93), Roy Jones, verklaarde tegenover een lokaal televisie-station dat zijn tante boos was omdat ze was gezakt voor een rijvaardigheidsexamen. Daardoor mocht ze geen auto meer rijden. Volgens Jones had zijn tante een vuurwapen en schoot ze daarmee twee keer in de grond, waarop de agent haar neerschoot.

Grote brand in centrum van Almelo

In Almelo stonden zondagochtend twee bovenwoningen in brand. Het vuur in de Oranjestraat werd om 02.15 uur gemeld. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Een van de woningen stond leeg en de bewoners van het andere huis waren er niet. Naastgelegen woningen werden even ontruimd. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer zondagochtend.

Rond 05.00 uur was de brand onder controle en werd het sein brand meest gegeven. De winkels onder de woningen hebben rook- en waterschade. De rook veroorzaakte korte tijd overlast in de omgeving. De straat is nog afgesloten. De woningen zijn niet meer bewoonbaar.

Bij de brand zijn niet gevaarlijke hoeveelheden giftige stoffen vrijgekomen. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend en wordt nader onderzocht.

Toernooizege paratafeltennisster Van Zon

Paratafeltennisster Kelly van Zon heeft in Lasko het Sloveens Open op haar naam geschreven. Dat deed de 26-jarige Oosterhoutse in de klasse S7, voor spelers met een beperking aan de benen of de speelarm.

Van Zon heeft door een heupafwijking een linkerbeen dat elf centimeter korter is dan haar rechterbeen. Ook heeft ze in datzelfde linkerbeen verminderde spierfuncties. De nummer één van de wereld en paralympisch kampioene rekende in de groepsfase beide wedstrijden met overmacht.

In de halve finale was de Russische mondiale nummer drie, Yulia Shishkina, niet opgewassen tegen het geweld van Van Zon. Giselle Muñoz, de Argentijnse nummer zes van de wereld, dolf in de finale met 11-4, 11-9, 11-5 eveneens kansloos het onderspit tegen Van Zon.

In de categorie S2 deed Femke Cobben mee voor Nederland. De 21-jarige nummer achttien van de wereld is geboren met spina bifida en zit daarom in een speciale 'kniezit sportrolstoel'. In Lasko kon ze niet overtuigen en verloor ze al haar drie groepswedstrijden kansloos met 0-3.

Daniëlle de Jong was actief in de klasse S9. De 22-jarige speelster uit Ede, de mondiale nummer acht in haar categorie, werd op vierjarige leeftijd getroffen door botkanker. Hierdoor moest haar linkerheup en een deel van haar bekken verwijderd worden. Tijdens het Sloveens Open verloor ze haar drie groepswedstrijden allemaal, waardoor ze niet doorging naar de knock-outfase.

 

Van Zon in extase nadat ze de paralympische finale in Londen beslist heeft

Bij de mannen werd Nederland in de categorie S7, waar Van Zon bij de vrouwen won, vertegenwoordigd door Jean-Paul Montanus. Hij boekte in de groepsfase drie makkelijke overwinningen, waardoor hij een bye had in de achtste finales. De nummer acht van de wereld versloeg in de kwartfinale de Belg Arnaud Duquesne, maar ging in de halve finale met 2-3 onderuit tegen de Spaanse mondiale nummer vier, Jordi Morales.

In de klasse S9 deden drie Nederlandse mannen mee. Ronald Vijverberg won zijn groep met drie knappe overwinningen. Max van Amerongen werd laatste en kon naar huis, terwijl Tonnie Heijnen als tweede in de groep ook door mocht naar de knock-outfase.

Voor Heijnen was de kwartfinale het eindstation. Hij was bij lange na niet opgewassen tegen de Spaanse topper Juan Pérez. Vijverberg schopte het verder. Dankzij een zege op de hoger geklasseerde Fransman Frédéric Bellais en Pérez haalde hij de finale. Daarin bleek de Rus Iurii Nozdrunov, nummer vier van de wereld, met 0-3 een maat te groot.

In de categorie met de minst zware beperkingen, S10, deed de pas zeventienjarige Bas Hergelink het uitstekend. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij wel de nummer vijf van de wereld en dat liet hij zien. Pas in de halve finale moest hij na een lang duel zijn meerdere erkennen in de Bulgaar Denislav Kodjabashev.

De Nederlanders in Lasko deden ook mee aan de teamwedstrijden. Bij de mannen haalde Montanus daarin het beste resultaat. In de klasse S7 vormde hij samen met de Belgen Duquesne en Ben Despineux een team dat alle groepswedstrijden won. Pas in de finale verloren ze van het Britse team, met daarin William Bayley, in Londen winnaar van paralympisch zilver.

Bij de vrouwen wist het duo Van Zon en De Jong zich te plaatsen voor de halve finale. Dat deden ze dankzij een zege en een nederlaag in de groepsfase. In de halve finale bleek het sterke Russische duo met 3-1 te goed voor de Nederlandse vrouwen.

[vid] Onbekende 9/11-doden in WTC bijgezet

Bijna 8000 stukjes menselijke overblijfselen zijn zaterdag tijdens een speciale ceremonie onder het 9/11 Memorial Museum op Ground Zero gezet. Ze behoren toe aan (een deel van) de 1115 ongeïdentificeerde doden die vielen bij de aanslagen op het World Trade Centre op 11 september 2001 te New York. In totaal kostte de aanval 2753 mensen het leven.

De stoffelijke resten werden in metalen dozen, gedrapeerd met de Amerikaanse vlag en onder politie-escore, naar de plek gereden waar ze werden bijgezet. Of eigenlijk opgeslagen, want volgens de autoriteiten houdt de bewaarmethode er rekening mee dat de resten opnieuw worden bekeken als er vooruitgang in de forensische wetenschap is.

Sommige familieleden van omgekomenen protesteerden langs de route omdat ze vinden dat een 'museum geen plek voor menselijke resten is'. Andere nabestaanden zeiden juist trots te voelen bij het zien van het ceremonieel dat met de bijzetting gepaard ging.

[Serie A] Inter wint bij afscheid Zanetti

Javier Zanetti heeft met een overwinning afscheid genomen van het publiek van Internazionale. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen leverde een 4-1 zege op tegen Lazio. Het stadion was volledig uitverkocht om het 40-jarige clubicoon uit te zwaaien.

De Argentijn Zanetti staat sinds 1995 onder contract bij Inter en maakte vorige maand bekend na dit seizoen te stoppen. Hij stond tegen Lazio niet in de basis, maar mocht vroeg in de tweede helft tot enthousiasme van het publiek invallen.

Lazio leek even het feestje te bederven toen Giuseppe Biava al na twee minuten de score opende. Rodrigo Palacio maakte echter al in de zevende minuut gelijk en zorgde na de 2-1 van Mauro Icardi voor een 3-1 voorsprong bij rust. De eindstand werd in de tweede helft bepaald door Hernanes.

Inter, dat op de laatste speeldag op bezoek gaat bij Chievo, lijkt door de overwinning bijna zeker van een Europees ticket. De ploeg staat vijfde in de Serie A met een aardige marge op concurrenten Torino en Parma. Hellas Verona komt dit seizoen net tekort voor een Europees ticket, al staat de promovendus na een 2-2 gelijkspel tegen Udinese op een knappe zevende plaats.

Hoe veilig is uw kind op de crèche?

Technisch klopt het misschien, maar psychisch werkt het averechts. Hoe veilig voelt zo'n kind zich? Een sociaal wezen dat in contact probeert te blijven met de omgeving. Veel kinderen huilen tevergeefs een uur achter elkaar.
Ze leren al jong dat ze er niet toe doen en niemand zich iets van hen aantrekt. Hun wil wordt gebroken. Later doen ze braaf wat hen gezegd wordt, of ze komen juist in opstand en schoppen tegen de maatschappij aan.

Nederland tweede op Songfestival

Na een spannende nek aan nekrace heeft Oostenrijk het Eurovisie Songfestival 2014 gewonnen. De dame Conchita Wurst, kenmerkend door haar baard, had het lied Rise Like A Phoenix gezongen. Nederland kwam uit op de tweede plaats na veel schuiven in het scoreboard.

Aan de finale van het Eurovisie Songfestival in Denemarken deden vandaag 26 acts mee. Daarvan werden er twintig geselecteerd tijdens de halve finales en de vijf landen die het meest betalen met daarbij nog het organiserende land Denemarken. De bookmakers voorspelden al dat Zweden, Oostenrijk en ons aller Nederland de grootste kanshebbers waren.

Het duo The Common Linnets, Waylon en Ilse deLange, waren als nummer 24 aan de beurt. Zoals gewoonlijk waren het vooral de Oost-Europese landen die elkaar stemmen gaven. Zelfs Rusland gaf de act van Oekraïne punten, ondanks dat de eigen inzending door het publiek werd uitgejoeld.

Polen

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.