FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 april 2014

BAM gaat de Kuip renoveren

Bouwbedrijf BAM heeft de opdracht gekregen voor de renovatie van het Feyenoord stadion de Kuip. Dit heeft de club vanavond besloten.

Na een lange aanbestedingsprocedure waren er nog twee kandidaten over, die van BAM en de Stichting Red de Kuip, waarna de keuze uiteindelijk op BAM is gevallen. Zij zullen de capaciteit van het stadion gaan uitbreiden tot 70.000 plaatsen. De renovatie zal ongeveer drie seizoen duren en ongeveer 200 miljoen euro kosten.

"Dit is een unanieme beslissing,"  aldus een woordvoerder van de 'drie wijze mannen' die de beslissing namen. "We gaan de komende 6 maanden exclusief met BAM onderhandelen om het plan verder uit te werken." In het winnende voorstel wordt de tweede ring verhoogd. Ook zal het Maasgebouw worden gesloopt, maar daar maar komt een nieuwe pand voor terug, plus nog eenzelfde soort gebouw aan de kant van het NS-station: het Olympiagebouw.

Ook zal er een 'tentdak' komen wat het stadion  geschikt maakt voor concerten. BAM heeft wereldwijd al meer dan tweehonderd stadions gebouwd en wist dankzij zes financiers ook het benodigde bedrag van 200 miljoen bij elkaar te krijgen.

"Dat iedereen bij Feyenoord er achter staat, geeft een enorme boost," aldus Directeur Marc de Vreede van BAM Utiliteitsbouw. "We zijn ongekend blij met het vertrouwen." Verdriet is er uiteraard bij de verliezers van Red de Kuip, die het stadion wilden renoveren door er een derde ring op te zetten. "We leggen ons neer bij de beslissing en willen BAM van harte feliciteren," luidt haar reactie.


Impressie van de nieuwe Kuip. (Bron: YouTube)

[CL] Uitslag Chelsea - Atletico Madrid

De finale van de Champions League op 24 mei wordt een Madrileense aangelegenheid. In navolging van Real Madrid wist woensdag ook Atletico Madrid de eindstrijd te bereiken. De equipe van Diego Simeone elimineerde Chelsea door in Londen met 3-1 te winnen. De heenwedstrijd was vorige week in 0-0 geëindigd.

Het is de tweede keer in de clubhistorie dat Atletico doordringt tot de finale van het grootste Europese clubtoernooi. In 1974 was Bayern München te sterk. Atletico is hard op weg om er een droomseizoen van te maken. Met nog drie speelronden te gaan leidt de club ook in de Primera Division.

De supporters hoopten op Stamford Bridge op meer spektakel dan vorige week toen in een ronduit saai duel niet werd gescoord. Ditmaal viel er meer spektakel te beleven. Niet dat beide ploegen vol op de aanval speelden, maar er was in ieder geval leven in de brouwerij.

In de openingsfase lieten beide ploegen zich eenmaal gelden. Madrileen Koke raakte na een indraaiend schot van afstand de lat, terwijl Chelsea-speler David Luiz een omhaal een meter naast het vijandelijke doel zag belanden.

In de 36e minuut kwam Chelsea alsnog op voorsprong. Wilian speelde zich uit schier uitzichtloze positie knap vrij, bediende César Azpilicueta, die op zijn beurt Fernando Torres in staat stelde te scoren. De Spanjaard juichte niet. Torres werd groot als speler van Atletico.

Op een belangrijk psychologisch moment, een minuut voor rust, sloeg Atletico terug. Na een vlotlopende aanval, maar ook na slecht verdedigen van Chelsea, kon Adrian binnen tikken: 1-1.

Na rust ging Atletico op de ingeslagen weg voort. De Spanjaarden waren in het eerste kwartier veelvuldig bij het Chelsea-doel te vinden. Arda Turan kreeg een kans, maar vond goalie Mark Schwarzer op zijn weg. In de 54e minuut liet Chelsea-coach José Mourinho Samuel Eto'o invallen, maar dat bleek allesbehalve een gelukkige keuze.

Nog geen twee minuten later bracht de Kameroener Diego Costa ten val in het eigen strafschopgebied. Penalty, oordeelde arbiter Rizzoli. Na enig oponthoud bleef Costa ijskoud en pegelde hij de 1-2 binnen.

Chelsea moest plots twee keer scoren om door te gaan en trok ten strijde. De Engelsen hadden pech met een kopbal van David Luiz op de lat. De rebound viel op miraculeuze wijze ook niet binnen. Aan de andere kant sloeg Arda Turan in twee instanties wel toe. De Turk kopte op de lat, maar kreeg een herkansing. Met een droog rollertje velde hij het vonnis over Chelsea? en bracht hij het Madrileense kamp in extase.

Door de winst van Atletico zal er voor het eerst sinds 2004 geen Nederlander in de finale van de Champions League staan. Bij Chelsea bleef Marco van Ginkel de gehele wedstrijd op de bank.

Voor Chelsea is de Premier League de enige overgebleven mogelijkheid om dit seizoen nog een prijs te winnen. Daarbij is het afhankelijk van misstappen van zowel Liverpool als Manchester City.

Nederlander krijgt 25 jaar voor roofmoord in België

De Nederlander Morgan S. moet 25 jaar de cel in voor de roofmoord op Jane Huepgen (27) in 1999 in het Belgische Zaventem. Dat melden Belgische media. Eerder woensdag werd hij al schuldig bevonden aan de moord. Het Openbaar Ministerie had daarom levenslang tegen de 40-jarige S. geëist.

S., die jarenlang uit handen van justitie wist te blijven, doodde de moeder van twee kinderen door haar met een kolenschop op het hoofd te slaan. Daarna roofde hij haar huis leeg. Na de moord verdween hij, zo schreef Nieuwe Revu in 2012. In dat jaar werd hij aangehouden in Kroatië.

Omstreden holocaustherdenking Hilversum gaat door

De omstreden herdenking van de zogenoemde schaduwholocaust tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei in Hilversum gaat gewoon door. Dat meldt het platform Bewust Moslim woensdag. Het evenement vindt alleen niet plaats in de moskee Al-Amal. Waar het 'symposium aangaande de etnische zuivering van Palestina' wel wordt gehouden, is nog niet bekend.

Een nieuwe locatie is wel al gevonden, maar wordt door de organisatie pas enkele uren voor aanvang van de herdenking bekendgemaakt op de Facebookpagina van Bewust Moslim. "We voelen ons genoodzaakt deze werkwijze te hanteren om te voorkomen dat de gemeente Hilversum wederom druk zal uitoefenen op de locatiehouder om zodoende het evenement te annuleren", klinkt het in een verklaring.

Het platform lijkt daarmee niet blij te zijn met een persbericht dat de gemeente Hilversum dinsdagavond verstuurde. Daarin was te lezen dat Bewust Moslim 'na overleg' met de gemeente, de moskee en de politie heeft besloten om op zoek te gaan naar een andere locatie voor de herdenking. Dit omdat de moskee het 'organisatorisch' niet zou aankunnen om het aantal bezoekers te huisvesten. Ook zou het evenement waarschijnlijk worden verplaatst.

Dat laatste is dus niet het geval. "Het platform wenst hierbij de eerder verschenen berichtgeving over de annulering van het symposium aangaande de etnische zuivering van Palestina te corrigeren. Het symposium zal tóch plaatsvinden op 4 mei."

Over de bijeenkomst ontstond dinsdag ophef. Met name omdat die gepland is tijdens de dodenherdenking. De gemeente Hilversum heeft daarover tientallen klachten ontvangen. Burgemeester Pieter Broertjes sprak van een ongelukkige situatie. "Zowel wat betreft inhoud als timing", liet hij weten.

Tijdens de schaduwholocaust staat de herdenking van de 'etnische zuivering van Palestina' op het programma, zoals moslims de vorming van de staat Israël in 1948 noemen.

'Grote bedrijven voorrang op internetverkeer'

Het einde van het internet in de vorm zoals we deze nu hebben, lijkt nu toch in zicht. Volgens een uitgelekt document van de Federal Communications Commission (FCC) in de VS, zou er nagedacht worden over regels waarbij bedrijven tegen betaling voorrang krijgen op ander internetverkeer.

Onlangs heeft Netflix al een deal gesloten met kabelprovider Comcast om de volledige bandbreedte te mogen gebruiken. Maar de FCC wil dit ook voor de rest van het internetverkeer gaan toestaan. Hierdoor zou een website van bijvoorbeeld Google vele malen sneller kunnen laden dan een website op een thuisserver, als deze niet al geblokkeerd is.

"Deze nieuwe regel geeft providers wat ze al zeker een decennium willen: het recht om bepaald verkeer voorrang te geven op ander verkeer. We nemen het nu voor vanzelfsprekend dat bloggers, start-ups of non-profit organisaties op een open internet hun publiek bereiken net als al het ander verkeer op internet," zo vertelt professor Tim Wu, voormalig FCC-adviseur, over het uitgelekte document. "In de toekomst zal dat niet meer zo zijn. Ze zullen achteraan in de rij moeten aansluiten en toezien hoe bedrijven die de providers wel kunnen betalen voordringen. De motivatie is niet ingewikkeld. De providers willen meer geld verdienen, voor wat ze al doen. De Amerikaanse providers vragen soms al het hoogste tarief ter wereld, rond de zestig dollar of meer per maand. Een dienst met een kostprijs van nog geen vijf dollar."

FOK!auto: Oerend Hard (2)

De vorige keer ben ik begonnen met de prangende vraag die iedereen met een motorhart al decennia bezighoudt: Welke motoren hadden hadden Bertus en Tinus uit het liedje van Normaal?


We hebben eerst eens gekeken wat er zoal gebeurde binnen de Britse motorindustrie in de eerste helft van de vorige eeuw. Dat is een enorm verhaal waar we slechts een paar hoogtepunten uit hebben aangestipt. Hieronder het vervolg en de beantwoording van de vraag.

Het driecylinderdrama
We schrijven tweede helft van de jaren zestig. BSA hoort inmiddels bij Norton-Villiers. In 1965 wordt een ontwerp getekend voor een 750 cc driecylinder motor. In 1968 wordt over het ontwerp vergaderd en in al zijn wijsheid besluit de directie om het ontwerp op de plank te laten liggen. Toen de leden van de directie opstonden, zei er een: ''You know, they're building a four cylinder.” Men ging weer zitten en besliste staande de vergadering om hun ontwerp toch maar in productie te nemen.

Honda CB750, 1969
Honda CB750, 1969

Want 'they', dat was Honda, met de CB750 die korte tijd later op de Motor Show in Tokyo werd geshowd. Dat was een enorme klapper, voorzien van zaken die nog lang geen gemeengoed waren, zoals een hydraulisch bediende schijfrem in het voorwiel, elektrische richtingwijzers en, vooral, een startmotor. De kickstarter zat er nog wel op, maar hem gebruiken hoefde niet meer. De kleppenbediening ging met een bovenliggende nokkenas: simpel, betrouwbaar en goedkoop. Na de millenniumwisseling werd de CB750 door een groot aantal journalisten wereldwijd uitgeroepen tot motor van de eeuw. Ik kan dat beamen, want ik bezit de nieuwere versie van dit monument in motorland:

Honda CB750 RC42Honda CB750 RC42

Triumph TridentTriumph Trident

BSA Rocket
BSA Rocket

Wat stond daar tegenover bij Norton-Villiers? Voor BSA was dat de Rocket, voor Triumph de Trident. Hetzelfde blok, maar bij Triumph kwam het blok precies verticaal in het frame te staan, bij BSA 10 graden voorover gekanteld. Dat maakte de productie natuurlijk meteen veel duurder, terwijl het ontwerp verder ook vreselijk achterhaald was. Het was nog steeds pre unit uitgevoerd, dus met een aparte versnellingsbak, en de stoterstangen waren er ook nog steeds. Honda won dan ook met twee vingers in de neus. Hun motoren waren veel betrouwbaarder, goedkoper en ook nog eens sterker en sneller. Een paar jaar later kwam Kawasaki met de 900cc, een vergelijkbaar ontwerp maar wel veel te laat om de voorsprong van Honda snel in te lopen.

Kawasaki 900Kawasaki 900

Nu komen we bij Bertus en Tinus
De ballade speelde, denk ik, begin jaren zeventig. Bertus en Tinus waren waarschijnlijk werkzaam in de bouw. Vrijgezellen van achterin de twintig, beetje beunen in de vrije tijd, goed verdienen en in het weekend flink lol maken. En motorrijden, dat natuurlijk ook. Voor een dikke fiets zat je traditioneel toch altijd bij de grote Engelse motoren. Iedereen wist precies wat je daaraan kon doen om ze leuker te maken, onderdelen waren er zat en met de kennis zat het ook wel goed. Als ze dus iets betaalbaars en groots wilden hebben, zochten ze een tweedehands motor van eind jaren zestig.

Norton Commando 750Norton Commando 750

BSA 650 Spitfire
BSA 650 Spitfire

Bertus wilde een Norton, dus dat moest een Commando worden. Een kanon van 750cc, 58 pk, dat ding haalde bijna 200! Goed, je moest hem aantrappen, je had gewone trommelremmen en het blok was altijd kleddernat van de gelekte olie met die losse versnellingsbak, maar dat had iedereen, dus wie maalde erom? Tinus wilde iets anders, waarschijnlijk juist omdat Bertus een Norton had. Hij wilde dus een ander merk, maar wel een dikke, snelle fiets. Dat moest dan de BSA Spitfire worden. 650 cc en misschien nog wel iets sneller dan de Norton. Ook dat beest van Tinus had gewoon trommelremmen en je moest hem aantrappen. Wel zat de versnellingsbak in het blok, dus de boel zag er toch wat moderner uit. Waarom juist deze twee typen motoren van die merken? Simpel, het waren de vetste fietsen, de rest was 500cc of minder. Die vielen gewoon af.

911 Targa
Porsche 911 Targa

Opel Commodore GSE
Opel Commodore GSE

En de politie dan?
Geen problemen, daar in de Achterhoek. De Porschegroep van de Rijkspolitie begon juist met de 911 Targa van 110 pk. Dat ding haalde de 200 niet eens, hij werd afgedroogd door de snelste personenauto van toen, de Opel Commodore GSE van 160pk. Dat laatste kan ik weten, want ik had er eentje. En bovendien kwamen die twee waarschijnlijk nooit van zijn leven op de snelweg. Nee, met een beetje lef bleven ze op hun Britse beesten iedere wetshandhaver ruim voor. Het lied vermeldt ook dat ze baas waren op de weg, en dat klopte. Met een beroerd eind, dat wel.

Beloning gouden tip vermisten Panama verhoogd

De beloning voor de gouden tip die leidt tot de vondst van de vermiste Nederlandse vrouwen in Panama is verhoogd van 2500 naar 30.000 dollar. Dat hebben privé-onderzoekers dinsdag in het Panamese stadje Boquete laten weten aan de reddingsdienst Sinaproc.

Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) zijn sinds 1 april vermist. Zij wilden nabij Boquete een wandeltocht gaan maken, maar sindsdien ontbreekt elk spoor. Een grootscheepse zoektocht van reddingswerkers, helikopters en speurhonden leverde niets op. Halverwege april werd het zoeken op grote schaal dan ook gestaakt.

De politie in Panama heeft de zaak overgenomen en verricht recherchewerk. In Boquete zijn volgens de woordvoerder van Sinaproc nu verschillende privé-onderzoekers aanwezig die zich bezighouden met de verdwijning. Om hoeveel onderzoekers het gaat en wat voor werkzaamheden zij precies verrichten weet de zegsman niet.

De leider van het politieteam dat in Nederland onderzoek doet naar de zaak is nu in Panama en voert gesprekken met de lokale politie. In het programma Opsporing Verzocht werd dinsdagavond bekendgemaakt dat bij de Nederlandse politie in totaal 35 tips heeft binnengekomen. Vorige week waren dit er al 25.

'Voetbalclubs houden supportersgangs in stand'

Voetbalclubs faciliteren 'supportersgangs' door ze een eigen vak in het stadion te geven en ze in groepsverband in treinen te laten reizen. Zo wordt wangedrag in de hand gewerkt, zegt oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Joop van Riessen woensdag in Metro.

"Dergelijke supportersgangs, want verenigingen moeten ze niet meer worden genoemd, zijn er altijd geweest. En zolang het model niet wordt veranderd, zullen ze ook blijven", zegt Van Riessen in de krant. Hij pleit ervoor de leden van de supportersverenigingen niet meer bij elkaar in een vak te zetten of samen te laten reizen. "Dan bestaan ze niet meer als groep en is het nog maar de vraag of ze elkaar blijven opzoeken."

Tijdens voetbalduels wordt volgens Van Riessen niet alleen op het veld een wedstrijd gespeeld, maar ook op de tribunes. "De supporters in die vakken willen laten zien dat ze de sterkste zijn. Het is puur groepsgedrag en alleen met het beëindigen van die groepen kan dit een halt toe worden geroepen."

Vooral supporters van Ajax lieten zich de afgelopen tijd niet van hun beste kant zien. Bij aanvang van de bekerfinale tegen PEC Zwolle, die Ajax verloor, gooiden ze twee keer vuurwerk op het veld en vernielden ze stoeltjes en toiletten in de Kuip. Het stadion heeft de schade ingeschat op 66.000 euro.

Zondag, toen Ajax kampioen werd in de eredivisie, hielden hooligans huis in de metrostellen in de hoofdstad. Vervoerder GVB schat de schade in op vijftigduizend euro. In een trein van Amsterdam naar Almelo, waar Ajax tegen Heracles gelijkspeelde, werden ook vernielingen aangericht.

Toch is Amsterdam tevreden en wordt niet uitgesloten dat toekomstige huldigingen weer op het Leidseplein worden gehouden. Van Riessen, tot 2004 bij de politie, denkt niet dat het ooit nog zo ver komt. " Dat kan gewoon niet meer. Er is altijd wel een groep die uit is op ellende."

Halverwege de jaren negentig, toen Ajax veel won, waren er vaker huldigingen op het plein. "Aan het eind stonden er dan altijd een paar honderd relschoppers in de vechthouding", zegt Van Riessen in de krant. "Die dreven we dan richting Vondelpark, waar meer ruimte was voor paarden. Daar kregen ze met de ME te maken, maar intussen was wel het plein gesloopt en waren er ramen gesneuveld."

Meer doden na tornado's VS

Het dodental als gevolg van de tornado's die de afgelopen dagen over de Verenigde Staten trokken is opgelopen tot zeker 35. De meeste slachtoffers vielen in Arkansas en Mississippi. In eerste instantie werd er gewaarschuwd voor nog meer tornado's, maar het ergste gevaar lijkt geweken.

Het noodweer begon zondag in het midden van de VS. Een tornado van zo'n achthonderd meter breed trok een spoor van vernieling door de buitenwijken van Little Rock, in Arkansas. Zeker vijftien mensen lieten het leven. In Iowa kwamen twee mensen om en in Oklahoma een. Mississippi heeft twaalf slachtoffers te betreuren. De overige doden vielen in Alabama en Tennessee.

De weerdienst in North Carolina gaf dinsdag vijf tornadowaarschuwingen af, maar de wervelstormen lijken een stuk minder krachtig dan die van de afgelopen dagen. Een aantal huizen raakte beschadigd en bomen werden uit de grond getrokken. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Kaiser Chiefs en Jett Rebel op Appelpop

Kaiser Chiefs en Jett Rebel maken hun opwachting op Appelpop. De Britse indierockband is vooral bekend van I Predict a Riot. De Nederlandse zanger maakte onlangs het nummer Top of the World voor de film The Amazing Spider-Man II. Het gratis popfestival vindt dit jaar plaats op 12 en 13 september in Tiel.

Kaiser Chiefs staan op het festival in de Betuwe als onderdeel van hun toer door Europa. Jelte Tuinstra, zoals Rebel eigenlijk heet, kan met Appelpop een groot Nederlands festival op zijn cv zetten. Hij won onlangs bij de 3FM Awards de prijs voor beste nieuwkomer en werd uitgeroepen door de radiozender tot 'serious talent'.

Eerder werd al bekend dat Caro Emerald en Di-Rect acte de présence geven op de 23e editie van het festival.

VS bevorderde corruptie Afghanistan

De Amerikaanse regering heeft een klimaat geschapen dat de corruptie in Afghanistan in de hand werkte. Zij steunde krijgsheren, liet particulieren contracten voor vervoer van bijvoorbeeld militair materieel sluiten en leverde miljarden dollars hulp. Dat staat in een nog niet gepubliceerd rapport van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

"De corruptie is een onmiddellijke bedreiging voor de levensvatbaarheid en legitimiteit van de Afghaanse staat", nadat een cultuur van straffeloosheid er was ingesleten, concluderen analisten van de Amerikaanse strijdkrachten.

De oorlog in Afghanistan, die eind 2001 begon, heeft 2314 Amerikanen het leven gekost. Bijna 20.000 raakten gewond. Het doel was de regerende extremistische Taliban te verdrijven en van Afghanistan een stabiel land te maken.

Twee mensen uit slaapkamer brandend huis gered

De brandweer in Amsterdam heeft woensdagavond twee mensen uit een brandend huis gered. Ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis wegens het inademen van te veel rook. De twee bevonden zich in de slaapkamer van de woning en zijn via het raam naar beneden gehaald, zo meldt de brandweer.

Een melding van de woningbrand aan de Van Heemskerckstraat kwam rond 18.15 uur binnen bij de brandweer. De schade aan de woning is groot. Ook de bovenburen hebben veel rook- en waterschade opgelopen. Het is nog niet duidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan.

Trein na ontsporing in stad VS in brand

In het centrum van de stad Lynchburg in de Amerikaanse staat Virginia is woensdagmiddag een trein met tankwagons ontspoord en in brand gevlogen. De autoriteiten hebben besloten gebouwen in de omgeving te ontruimen.

Bij de ontsporing zelf zouden geen gewonden zijn gevallen. De politie van Lynchburg, een stad met 66.000 inwoners aan de rivier de James, was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

NS gaat mogelijk vuilniszakken uitdelen in trein

De NS overweegt een proef om vuilniszakjes uit te delen aan reizigers om te voorkomen dat de treinen nog smeriger worden. Ook gaat het vervoersbedrijf mogelijk eigen kantoorpersoneel inzetten om de zwijnenstal in veel treinstellen aan te pakken. Dat laat een woordvoerder woensdag weten.

Volgens de woordvoerder is de trein net als bij eerdere schoonmakersstakingen een gemakkelijk doelwit omdat dat voor veel mensen zichtbaar is. "Elke keer is de reiziger weer de sjaak", zegt hij. "Als het uit de hand loopt moeten we voor de veiligheid en comfort toch ingrijpen." De NS pleitte dinsdag al in een brandbrief aan FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie OSB om snel een bemiddelaar aan te stellen zodat de reiziger niet langer de dupe is.

Met de schoonmakers die wel werken probeert de NS overlast voor reizigers zo veel mogelijk te voorkomen en zo veel mogelijk treinen zo schoon mogelijk op te leveren. Reizigers worden verder opgeroepen hun kranten, koffiebekers en ander afval mee te nemen uit de trein.

Ondertussen klagen op sociale media steeds meer mensen over de smeerboel in de treinen. Na Koningsdag puilen veel coupés uit van de afvalbergen.

De treinschoonmakers staken sinds vorige week dinsdag. Ze protesteren met hun acties tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen. FNV wil onder meer dat de schoonmakers de eerste twee ziektedagen krijgen uitbetaald.

Rover roept alle betrokken partijen op om snel tot een oplossing te komen. De reizigersorganisatie zegt veel klachten te krijgen over de zwaar vervuilde treinen. Ook Rover hoopt dat reizigers zelf een steentje bijdragen door zoveel mogelijk afval zelf mee te nemen en de trein 'niet tot een rijdende vuilnisemmer te transformeren'.

Zeeuwse boer verwaarloost 250 koeien

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft woensdag 247 verwaarloosde koeien weggehaald bij een boer uit Rilland. De runderen hadden geen droge ligplaats en er liepen bovendien zieke en kreupele dieren rond. De veehouder is aangehouden.

De Zeeuwse boer was al eerder op de vingers getikt maar had sindsdien geen verbeteringen doorgevoerd, zo bleek woensdag bij een controle. De dieren zijn op een andere plaats opgevangen waar ze wel worden verzorgd.

Herdenking in Nepal voor omgekomen sherpa's

Familieleden, bergbeklimmers en regeringsmedewerkers zijn woensdag in de Nepalese hoofdstad Kathmandu bijeengekomen om de zestien sherpa's te herdenken die twee weken geleden om het leven kwamen. De sherpa's stierven tijdens een lawine.

Tijdens de herdenking werden bloemen neergelegd en kaarsen en wierook aangestoken. De Sherpa-gemeenschap is nog steeds kwaad vanwege de gebrekkige compensatie van de Nepalese regering voor de dood van de berggidsen.

"De hulp die de regering biedt is een grap, zoals het geven van geld aan een zwerver", zei Pasang Doma die haar broer in de lawine verloor. "De staat zou zich over de families van de slachtoffers moeten ontfermen."

Sinds de dood van de berggidsen hebben tientallen sherpa's het werk neergelegd. De regering heeft financiële steun aangeboden, maar veel sherpa's vinden dit niet genoeg.

Jeremy Paxman stopt met Newsnight

Jeremy Paxman stopt na 25 jaar met presenteren van het BBC-programma Newsnight. Dat heeft de Britse publieke omroep woensdag bekendgemaakt.

Paxman presenteert Newsnight in juni voor het laatst. Hij blijft nog wel meewerken aan het programma University Challenge.

Paxman, die in mei 64 wordt, werkt al meer dan veertig jaar voor de BBC. Hij informeerde zijn leidinggevenden afgelopen zomer dat hij wilde stoppen, maar omdat er net een nieuwe hoofdredacteur was benoemd en Newsnight een moeilijke periode doormaakte stemde hij er in toe om langer door te gaan. De BBC toonde zich woensdag 'immens dankbaar voor dit gebaar'.

BBC-directeur-generaal Tony Hall prees Paxman om zijn 'unieke vermogen om politici echt ongemakkelijke ogenblikken te bezorgen'. Directeur Nieuws en Actualiteiten James Harding zei dat Paxman 'onbevreesd, agressief en vasthoudend' te werk ging. "Hij liet nooit na de lastige vragen te stellen en wilde nooit genoegen nemen met gladde of misleidende antwoorden. Uiteraard zullen wij hem missen, maar hij heeft voor onze journalistiek standaarden gesteld die de rest van ons moet volgen."

Veertien doden na zwaar vuurgevecht in Mexico

Gewapende lieden hebben zich in de Mexicaanse grensstad Reynosa met zelfgebouwde pantservoertuigen gemengd in een vuurgevecht dat een dag duurde. Daarbij zijn veertien doden gevallen.

Volgens de autoriteiten begon de strijd na een hinderlaagachtige aanval waarbij twee patrouillerende federale politiemensen omkwamen. Het leger werd erbij gehaald en kwam vervolgens onder vuur te liggen van vier mannen in een gepantserde pick-uptruck. Die werden gedood, evenals zes andere schutters. Twee passanten werden dodelijk geraakt door verdwaalde kogels.

In de staat Tamaulipas, in het grensgebied tussen Mexico en Texas, lassen drugsbendes vaak stalen platen op gewone auto's.

Nicolette Kluijver was sceptisch over monogamie

Nicolette Kluijver vond het in het verleden een gek idee om monogaam door het leven te gaan. "Ik vond dat aanvankelijk wel een opgave", zegt de presentatrice, die twee jaar getrouwd is met plastisch chirurg Joost Staudt, in Nieuwe Revu.

De 29-jarige Kluijver was toch bereid om monogaam te zijn voor Staudt. "Het gaat me heel goed af, want ik ben ontzettend gek op hem", zegt ze. "En daar heeft hij niet eens heel erg zijn best voor hoeven doen, want hij is een fantastisch mens."

De twee kregen in 2012 een dochter. "We zijn getrouwd omdat we een kind hebben. Ik vind het leuk voor mijn dochter dat papa en mama getrouwd zijn. Ze vindt mijn trouwring ook heel mooi." Kluijver is naar eigen zeggen erg veranderd door haar huwelijk en het moederschap. "Ik ben burgerlijk geworden vergeleken met de persoon die ik vier jaar geleden was. Het is goed dat er ergens een anker is. Dat is Joost en ook mijn kind."

De presentatrice, die RTL 5-programma's als Adam Zkt. Eva en Ik Ben een Ster, Haal Me Hier Uit! presenteert, sluit niet uit dat ze in de toekomst nog een kind wil. "We gaan nog meer kinderen krijgen. Omdat ik het leuk vind voor Isabella. En dan bedoel ik één kind meer."

Uden trekt bij Opstelten aan de bel om drugslabs

Burgemeester Henk Hellegers van de Brabantse gemeente Uden wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) meer politie en middelen beschikbaar stelt om drugslaboratoria te ontmoedigen en op te rollen. Dat schrijft hij in een brief aan de minister.

Om dat te bekostigen moet de minister volgens Hellegers gebruikmaken van opbrengsten van de zogenoemde pluk-ze-wetgeving. Daarbij wordt beslag gelegd op geld en goederen die zijn verkregen door criminele activiteiten. Ook moet er volgens de burgemeester een waarborgfonds worden opgericht. Het plan heeft volgens hem de steun van alle burgemeesters in de provincie.

De brief volgt op de vondst van twee lijken bij een drugslab in een bedrijfspand aan de Nijverheidsstraat in de Brabantse plaats. De 28-jarige man uit Roermond en de 35-jarige man uit Heythuysen zijn waarschijnlijk door giftige gassen, die ontstaan bij drugsproductie, om het leven gekomen.

Hellegers noemt het ongeval een 'tragisch dieptepunt' in de 'toenemende criminaliteit met betrekking tot drugslaboratoria'. Dat er nu doden zijn gevallen, geeft volgens hem de 'ernst' van de situatie weer. "Naar ons gevoel is de frequentie van het verschijnsel in de provincie Noord-Brabant groter dan in het verleden."

Volgens de burgemeester zijn de laboratoria een 'levensgevaarlijke zaak' voor de omgeving. Ook omdat ze niet alleen op bedrijfsterreinen worden aangetroffen, maar ook in of nabij woonwijken.

Opnieuw Satudarah-lid opgepakt

De politie heeft woensdag twee Tilburgers van 26 en 27 jaar, onder wie een lid van motorclub Satudarah, aangehouden op verdenking van de mishandeling van een man en een vrouw afgelopen zaterdag op het Piusplein. De slachtoffers zijn beiden met een hersenschudding naar een ziekenhuis gebracht.

De melding van mishandeling kwam zaterdagavond rond 19.00 uur binnen bij de politie. De daders bleken al vertrokken te zijn, maar konden woensdagochtend worden aangehouden. Een 27-jarige Tilburger die lid is van Satudarah werd in het politiebureau aan de Ringbaan West aangehouden, zijn 26-jarige plaatsgenoot werd opgepakt in het centrum van de stad. Ze zitten allebei vast.

De aanpak van zogenoemde outlaw motorclubs heeft een hoge prioriteit voor de politie, gemeente en het Openbaar Ministerie, schrijft de politie. "Leden van deze motorclubs zijn op grote schaal betrokken bij criminele en/of ondermijnende activiteiten. Onder meer op het gebied van wapens, drugs en intimidatie."

Dinsdag werden ook al zes leden van Satudarah aangehouden in een onderzoek naar wapenhandel. Uit een onderzoek van de Volkskrant bleek vorige week dat tachtig procent van de leden van omstreden motorclubs een strafblad heeft.

Ook gaat de politie vanaf donderdag in de binnenstad van de Brabantse stad handhaven op motorjacks en andere uitingen die verwijzen naar motorclubs Satudarah en No Surrender. Wie rondloopt met dergelijke kleding, krijgt een waarschuwing. Wordt daar geen gehoor aangegeven, dan volgt arrestatie, aldus de politie.

Witte Huis: mislukte executie was inhumaan

De mislukte executie in de Amerikaanse staat Oklahoma voldeed niet aan de menselijke standaarden die bij het voltrekken van de doodstraf in acht genomen moeten worden. Dat heeft Jay Carney, woordvoerder van het Witte Huis, woensdag gezegd.

De terechtstelling van Clayton Lockett werd dinsdag gestaakt toen hij begon te stuiptrekken en zijn hoofd probeerde op te tillen. Een aanwezige arts had hem op dat moment al bewusteloos verklaard. Later overleed hij aan een hartaanval.

President Barack Obama vindt volgens Carney dat er bewijzen zijn dat de doodstraf criminelen niet afschrikt. Toch zijn sommige misdaden volgens hem zo verwerpelijk dat de doodstraf gerechtvaardigd is. De misdaden van Lockett zijn volgens Obama ontegenzeggelijk verwerpelijk.

Wel zegt Carney dat de doodstraf in de Verenigde Staten te allen tijde op een humane manier tenuitvoer gelegd moet worden. Dat is in dit geval volgens hem overduidelijk niet goed geslaagd.

Go Ahead trekt Ajacied De Bondt aan

Nick de Bondt verruilt Ajax voor Go Ahead Eagles. De 20-jarige Edenaar heeft voor twee seizoenen getekend, meldt de club uit Deventer woensdag. De Bondt kwam afgelopen voetbaljaargang tot zestien duels voor Jong Ajax in de Jupiler League.

Linkerflankspeler De Bondt speelde sinds 2011 in de jeugdopleiding van Ajax. Daarvoor kwam hij uit voor Vitesse/AGOVV. Voorzitter van Go Ahead, Edwin Lugt, is tevreden met de nieuwe aanwinst. "Het aantrekken van Nick past precies in ons beleid jonge spelers aan te trekken die bij ons een mooie groei kunnen maken."

Go Ahead is ook volgend seizoen in de Eredivisie actief. De club wist zich bij zijn terugkeer op het hoogste niveau probleemloos veilig te spelen. Zaterdag sluit Go Ahead, de huidige nummer dertien, de competitie af tegen Roda JC.

'Oprah Winfrey wil LA Clippers kopen'

Oprah Winfrey heeft zich bij het steeds omvangrijkere lijstje mensen gevoegd dat interesse heeft om Los Angeles Clippers te kopen. Volgens ESPN maakt de televisiekoningin deel uit van een groep investeerders die een gooi naar het eigenaarschap van de basketbalclub uit de NBA wil doen.

De Clippers komen mogelijk op de markt als de NBA eigenaar Donald Sterling tot verkoop dwingt. Dat gaat de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie proberen na racistische uitlatingen van de 80-jarige eigenaar. Sterling kreeg al wel een levenslange schorsing en een boete van tweeënhalf miljoen dollar opgelegd.

Winfrey zou optrekken met de rijke ondernemers Larry Ellison en David Geffen. De laatste twee zouden de club moeten gaan runnen, terwijl Winfrey een rol op de achtergrond krijgt. Eerder op de dag al maakten rappers Puff Daddy en Dr. Dre en bokser Floyd Mayweather hun interesse in de Clippers kenbaar.

Disney Infinity 2.0 met Marvel

Het was al geen verrassing meer door allerlei geruchten en lekken, maar voor alle duidelijkheid: Disney gaat Disney Infinity 2.0 met de bekende Marvel-helden en -heldinnen uitbrengen.

Deze Disney Infinity Marvel Super Heroes-set komt met een starterskit waarin Iron Man, Thor, Black Widow en de rest van de Avengers aanwezig zijn. Als je al Disney Infinity-spullen hebt hoef je je geen zorgen te maken: alle content en poppetjes uit het eerste deel werken in de nieuwe versie van de game.

De makers stellen ook de verbeterde editor voor, waarin je allerlei soorten games kunt maken, maar vooral dat het veel makkelijker wordt om dat te doen. Heb je geen zin om alle regels die gelden in jouw gecreerde wereld in te gaan kloppen dan zijn er voorgebakken templates om met een klik alles toe te voegen. Wil je bijvoorbeeld een "verzamel zoveel mogelijk items", dan is er een template ervoor. Het enige dat je nog moet doen zijn de items in je wereld plaatsen.

Als laatste aankondiging hebben de ontwikkelaars aangegeven dat ze de eerste van een paar gebruikers, die creatieve levels en werelden hebben gemaakt, een baan hebben aangeboden om als collega levels te maken. Die content gaat gratis richting de gamers.

Disney Infinity 2.0 komt deze herfst uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, pc en iOS.

Lionsgate komt met eigen gamesafdeling

Entertainmentbedrijf Lionsgate breidt zich uit naar de gamesindustrie. Voormalig CEO van Youtube, Peter Levin, moet de uitbreiding in goede banen leiden. Lionsgate wil op deze manier hun stempel drukken op interactive entertainment.

Het is nog niet bekend aan wat voor projecten wordt gewerkt. Dit kunnen nieuwe IP's zijn, maar de projecten kunnen ook gebaseerd zijn op een van de vele al bestaande franchises van Lionsgate. Recente voorbeelden zijn The Hunger Games, Ender's Game en Divergent.

CEO van Lionsgate, Jon Feltheimer, is te spreken over de komst van Peter Levin: ''Peter is a perfect fit for our entrepreneurial culture, and he is ideally qualified to lead the continued growth of our content business into the video game space and other interactive digital ventures. Gaming has become one of the most explosive growth areas of the content business, and Peter's mandate will be to build a portfolio of premium digital properties as we expand our leadership in films and television programming into digital content as well.''

Ongetwijfeld zal er snel meer informatie volgen over de projecten waar aan wordt gewerkt.


Ontvoerde meisjes Nigeria uitgehuwelijkt

Volgens een Nigeriaanse burgerrechtenbeweging is een deel van de ontvoerde schoolmeisjes gedwongen met moslimextremisten te trouwen. Twee weken geleden werden ruim tweehonderd tieners ontvoerd, vermoedelijk door islamitische rebellen van Boko Haram.

Volgens het Borno-Yobe Volksfront worden de meisjes voor omgerekend negen euro als bruiden verkocht aan strijders van Boko Haram. Sommige tieners zijn meegenomen naar Tsjaad en Kameroen.

De tieners werden eerder deze maand meegenomen uit een school in Chibok, in de deelstaat Borno. Enkele meisjes wisten te ontsnappen uit de open vrachtwagen waarmee ze werden weggevoerd. Tien meisjes die opdracht van hun ontvoerders hadden gekregen om voor het eten te zorgen wisten te ontkomen. Van de overige meisjes ontbreekt ieder spoor.

Driveclub in 1080p met 30 FPS met oog op kwaliteit

Gisteren werd bekend gemaakt dat Driveclub in oktober dit jaar op de markt komt. Vandaag krijgen we de reden te horen achter de keuze om Driveclub te laten draaien op 1080p met 30 frames per seconde.

Game director Paul Rustchynsky is overtuigd dat de keuze van 1080p/30FPS het beste is voor Driveclub: ''As we’ve got more familiar with the hardware, and also, looking at what we wanted from the game, we decided that 1080p, 30 frames per second is absolutely the best thing, because what that allows us to do is to deliver the most detailed cars in-race that you will ever have seen.''

Ook gaat Rustchynsky in op wat er allemaal mogelijk is geworden: ''It’s allowed us to create some of the biggest tracks you will ever see in a racing game, with the most visually-dense environments, as well as a full global illumination system which allows us to make time of day, where shadows are cast, full-on reflections. It’s allowed us to push all those various areas.''

Driveclub staat op de planning voor 8 oktober, exclusief voor PlayStation 4.


Nachtelijke oefening veiligheidsdienst in Kiev

De autoriteiten in Kiev hebben voor de nacht van woensdag op donderdag een oefening van de staatswacht aangekondigd. Een woordvoerster van het stadsbestuur wilde geen details geven, maar zei dat de aankondiging is gedaan om de inwoners te informeren. "Wij willen niet dat mensen schrikken wanneer ze gevechtsmaterieel zien. Wij willen geen paniek veroorzaken."

De oefening is mogelijk ook bedoeld om het ongenoegen van veel Oekraïners weg te nemen over het onvermogen van de autoriteiten om de pro-Russische activisten in het oosten van het land aan te pakken. Waarnemend president Oleksandr Toertsjinov gaf woensdag toe dat politie en leger machteloos zijn.

"In een normale samenleving is het een reden om af te treden als Oleksandr Toertsjinov toegeeft dat de autoriteiten de situatie in het oosten van het land niet in de hand hebben. Dat is het niet alleen voor hem, maar voor alle veiligheidskrachten", schreef Valeri Kalnisj, oud-hoofdredacteur van het ter ziele gegane dagblad Kommersant Oekraïne, op zijn Facebookpagina. "Maar kunnen wij ons dit nu veroorloven? En is het een verstandige stap onder de omstandigheden van een niet-verklaarde oorlog met Rusland?"

Voormalig presidentskandidaat Joelia Timosjenko deed woensdag een oproep aan Oekraïners om zich aan te sluiten bij een op te richten verzetsgroep die volgens haar zal optreden in nauwe samenspraak met het leger. "Oekraïne wordt aangevallen. Rusland is een oorlog tegen ons land begonnen in het oosten. Ik roep alle patriotten die ooit aan militaire operaties hebben deelgenomen op zich onmiddellijk bij ons aan te sluiten." Oekraïne houdt 25 mei presidentsverkiezingen en Timosjenko is een van de kandidaten.

Pro-Russische groeperingen hebben nu in meer dan tien Oost-Oekraïense steden gebouwen bezet. Ze hebben uiteenlopende eisen, waaronder meer autonomie voor hun regio, afscheiding van Oekraïne of aansluiting bij Rusland.

Beurs gaat voorlopig aan neus hoogleraar voorbij

De van manipulatie beschuldigde hoogleraar Jens Förster krijgt voorlopig geen beurs van de Humboldt Stiftung. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau aan universiteitsblad Ad Valvas. Förster is werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en zou per 1 juni naar de Ruhr-Universität Bochum vertrekken om daar de komende vijf jaar onderzoek te doen. Hij zou daarvoor volgende week een beurs van vijf miljoen euro ontvangen.

Maar het wetenschappelijke instituut wacht nog even met de uitreiking nadat dinsdag bekend werd dat de hoogleraar onderzoeksgegevens heeft gemanipuleerd. Ten minste een wetenschappelijk artikel van zijn hand wordt om die reden ingetrokken. De Duitse hoogleraar sociale psychologie spreekt in een verklaring op het blog Retraction Watch van 'een heksenjacht'. Hij ontkent dat hij data heeft gemanipuleerd. "Er is geen concreet bewijs voor manipulatie."

De Humboldt-beurs wordt uitgereikt door het Duitse ministerie van onderwijs en is bedoeld voor 'leaders in their fields'. Het geld moet worden gebruikt voor baanbrekend onderzoek dat de concurrentiepositie van Duitsland in de wetenschappelijke wereld verbetert.

NAVO opent extra vliegveld in Estland

De NAVO heeft een tweede vliegbasis geopend in Estland. De extra basis wordt gebruikt voor de uitgebreide luchtpatrouilles in de regio naar aanleiding van de crisis in Oekraïne.

Het Estse leger zegt woensdag dat op de luchthaven in Amari, ongeveer veertig kilometer buiten de hoofdstad Tallinn, vier Deense F16's zijn aangekomen. Die zullen de komende vier maanden het luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen bewaken. Daarbij wordt samengewerkt met NAVO-toestellen die gestationeerd zijn in Litouwen. Aan het eind van de vier maanden neemt Duitsland de leiding over de patrouilles over.

Bij de officiële opening van de basis prees de Estse premier Taavi Roivas de beslissing om vliegtuigen te sturen. Dat is goed voor de regionale veiligheid, zei hij.

De NAVO voert boven de Baltische staten sinds 2004 luchtpatrouilles uit vanaf een voormalige Sovjetbasis.

Grieken willen leningen langzamer aflossen

Griekenland wil 20 jaar langer de tijd krijgen om de noodleningen die het land kreeg van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af te lossen. Dat liet een hoge ambtenaar van het Griekse ministerie van Financiën woensdag weten.

De Griekse regering zou graag willen dat de looptijd wordt verlengd van 30 naar 50 jaar. De Griekse minister van Financiën zal het verzoek bij de bijeenkomst van de eurogroep op 5 mei formeel op tafel leggen. Ook wil Athene vragen om lagere rentes op de noodleningen die Griekenland kreeg van de eurolanden. In totaal ontving het land sinds 2010 237 miljard euro aan noodhulp van de EU en het IMF.

Onder de voorwaarden van een overeenkomst die in november 2012 met Griekenland werd gesloten, kan het land in aanmerking komen voor meer schuldenverlichting als het zijn fiscale doelstellingen zou behalen. Dat lijkt te zijn gelukt en Griekenland kan sinds kort ook weer terecht op de financiële markten om geld op te halen, na een pauze van 4 jaar.

[Giro] Hoogerland kent zijn ploeggenoten

Johnny Hoogerland weet met wie hij samen zal gaan rijden tijdens de Giro d'Italia, die op 9 mei van start gaat. Ploegleider Gianni Savio van Androni-Giocattoli heeft zijn definitieve selectie bekend gemaakt.

Savio voegde drie renners toe aan de zes die hij eerder al had geselecteerd. De Italianen Marco Bandiera, Marco Frapporti en Diego Rosa zijn de nieuwe namen. De 25-jarige Rosa is de jongste, maar wellicht ook meest talentvolle. Hij werd vorig jaar vijfde in het jongerenklassement en 23e in het eindklassement van de Giro.

De overige namen waren eerder al door Savio naar buiten gebracht. Naast Hoogerland zijn dat Franco Pellizotti, Manuel Belletti en Emanuele Sella uit Italië en de Venezolanen Jackson Rodriguez en Yonder Godoy. Pellizotti is de kopman van de ploeg. De 36-jarige veteraan werd in 2009 derde en een jaar eerder vierde in het eindklassement van de Giro.

Nog 7 presentatoren verdienen te veel

Zeven presentatoren bij de publieke omroep verdienden vorig jaar meer dan de salarisnorm van 230 duizend euro. Daarvan werkt een presentator voor een bv en zijn zes presentatoren in loondienst, meldt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) woensdag. In 2012 verdienden nog negen presentatoren meer dan de balkenendenorm.

Het bedrag boven die norm wordt door de omroepverenigingen zelf betaald en niet gefinancierd vanuit belastinggeld, meldt de NPO. In 2011 verdienden tien presentatoren boven de balkenendenorm. In 2009 waren het er nog zeventien. Toen werden presentatoren die vanuit een bv werken nog niet meegerekend.

Het meest verdiende een VARA-presentator, die per jaar ruim vijf ton opstrijkt. De NPO noemt geen namen, maar waarschijnlijk is dat Matthijs van Nieuwkerk, die De Wereld Draait Door presenteert. De overige 'grootverdieners' werken bij VARA, BNN en TROS.

Sinds 2009 mogen maximaal vijf tv-presentatoren bij de publieke omroepen boven de balkenendenorm uitkomen. De norm uit 2006 houdt in dat mensen in de publieke sector niet meer zouden mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris.

Vijf Belgen zeker van WK-deelname

Marc Wilmots heeft naar eigen zeggen vijf spelers alvast op het lijstje gezet van spelers die mee mogen naar het WK in Brazilië. De bondscoach van België liet weten dat Vincent Kompany (Manchester City), Eden Hazard (Chelsea), doelman Thibaut Courtois (Atlético Madrid), Axel Witsel (Zenit St. Petersburg) en Kevin De Bruyne (VfL Wolfsburg) er bij zullen zijn.

"Deze vijf neem ik zeker mee, mits ze uiteraard fit zijn", zei hij tegen Het Laatste Nieuws. Waarschijnlijk maakt Wilmots op 13 mei zijn voorlopige selectie van 26 of 27 namen bekend. Ongeveer drie weken later, op 2 juni, volgt de definitieve WK-selectie. Die zal uit 23 spelers bestaan.

België is voor de WK-eindronde ingedeeld in groep H. De Rode Duivels beginnen het toernooi op 17 juni tegen Algerije, in Belo Horizonte. De andere twee tegenstanders zijn Rusland en Zuid-Korea.

Deze zomer is België voor het eerst sinds 2002 weer aanwezig op een groot eindtoernooi. Met Wilmots als speler in de selectie werden de Belgen in de achtste finales verslagen door Brazilië, de latere winnaar. Wilmots maakte drie van de zes Belgische goals op dat WK.

Schoonmakers blij met NS-bemiddelingspoging

Zo'n duizend schoonmakers trekken donderdag naar het hoofdkantoor van de NS in Utrecht voor een klein bedankje. Ze juichen het toe dat de NS wil bemiddelen in het cao-conflict over betere arbeidsvoorwaarden, maar willen dan wel graag weten wanneer ze weer aan tafel kunnen schuiven bij werkgeversorganisatie OSB.

Schoonmakers voeren al maanden actie voor betere arbeidsvoorwaarden. FNV wil onder meer dat de schoonmakers de eerste twee ziektedagen krijgen uitbetaald. Ook willen ze een loonsverhoging van vijftig cent bruto per uur. De onderhandelingen met de werkgevers liepen echter spaak. De afgelopen dagen voerden de schoonmakers de druk op opdrachtgevers als de NS, Schiphol en de Belastingdienst op.

De NS kampt zodoende al dagen met smerige treinen. "Wij zijn het podium van de FNV geworden", zegt een woordvoerder van de NS. "En daar zijn de reizigers de dupe van. Wij willen daarom dat de partijen weer zo snel mogelijk om de tafel gaan zitten. Verder kunnen wij namelijk niets doen. Net als elk ander bedrijf huren wij een schoonmaakbedrijf in. Zij zijn beter in schoonmaken dan wijzelf."

Werkgeversorganisatie OSB laat in een reactie weten niets in bemiddeling te zien omdat de deur voor de vakbond gewoon openstaat. "Maar dan moet de FNV haar eisen wel wat bijstellen", aldus een woordvoerder. De organisatie verwijt het de FNV dat zij zijn weggelopen van de onderhandelingstafel. Desondanks zegt de woordvoerder dat OSB bereid is tot 'compromisafspraken'.

Met de toenadering van de NS zijn de stakingen overigens niet van de baan, zegt FNV-bestuurder Ron Meyer. "De afgelopen acht maanden hebben we alles uit de kast getrokken. We hebben onderzoeken uitgevoerd, ludieke acties georganiseerd. Dat heeft allemaal niet geholpen." Volgens Meyer kunnen de schoonmakers daarom niet anders dan staken. "Afval is het wapen van de onzichtbaren."

Woensdag sloten ook de schoonmakers die werkzaam zijn op de stations Amsterdam Centraal en Schiphol zich bij de actie aan.

CDA wil Berlusconi niet in Europese partij

Het CDA vindt dat de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi niet thuishoort in de Europese Volkspartij, waarvan het CDA deel uitmaakt. De christendemocraten reageren hiermee op de jongste anti-Europese en anti-Duitse uitlatingen van de Italiaanse politicus.

Deze uitspraken hebben ons gevoel versterkt dat Berlusconi niets heeft te zoeken binnen de Europese christendemocraten, aldus de CDA-lijsttrekker voor de Europese parlementsverkiezingen, Esther de Lange, woensdag. "Berlusconi heeft zich met zijn uitspraken zelf buitenspel gezet. Daarvoor is binnen de Europese Volkspartij geen plaats."

CDA wil Berlusconi niet in Europese partij
CDA wil Berlusconi niet in Europese partij (Foto: ANP)

Profcontract voor drie jeugdspelers Feyenoord

De drie jeugdspelers Stef Gronsveld, Gustavo Hamer en Jari Schuurman hebben een driejarig contract getekend bij Feyenoord. Dat meldt de club woensdag. Er was al eerder een overeenstemming bereikt met de spelers maar woensdag werden de handtekeningen pas gezet. Komend seizoen zullen de jongelingen nog uitkomen in de A1 van de Rotterdamse club.

De achttienjarige Gronsveld speelt als vleugelverdediger. Hamer, die op zijn rug met de naam Guga speelt, is een aanvallende middenvelder van zestien. Schuurman, zeventien jaar, is normaal gesproken middenvelder maar speelt dit seizoen ook regelmatig in de spits.

Engelsman Townsend mist door enkeloperatie WK

Engelsman Andros Townsend moet komende zomer het WK in Brazilië missen. De 22-jarige buitenspeler ondergaat donderdag een operatie aan zijn linkerenkel en staat daardoor tweeënhalve maand buitenspel. Dat heeft werkgever Tottenham Hotspur woensdag gemeld. Townsend liep de enkelklachten zaterdag op in de uitwedstrijd bij Stoke City.

Townsend maakte in oktober zijn debuut voor de Engelse nationale ploeg en was tegen Montenegro direct doeltreffend. Hij heeft inmiddels vijf interlands achter zijn naam.

Albasini wint ingekorte rit in Romandië

Michael Albasini heeft woensdag de flink ingekorte eerste etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De Zwitser van Orica-GreenEdge was voor eigen publiek in de straten van Sion de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. De Spanjaard José Herrada werd tweede, gevolgd door Ramunas Navardauskas uit Litouwen.

De rit was ingekort tot negentig kilometer omdat de Simplonpas door sneeuwval niet begaanbaar was. De nieuwe start werd net na de Alpenreus in Brigerbad gelegd.

In de korte rit was een klimmetje van de tweede categorie, op tien kilometer van de meet, de enige uitdaging. In de afdaling daarvan koos Vincenzo Nibali het hazenpad. De Italiaan werd echter in de voorlaatste kilometer ingelopen. In de slotkilometer koos Thomas Voeckler nog de aanval, maar ook de Fransman haalde het niet.

Michal Kwiatkowski, dinsdag winnaar van de proloog, blijft leider in het algemeen klassement. Hij verdedigt een voorsprong van vijf seconden op Albasini en Navardauskas.

Racistische leuzen op huis Marokkaanse

In Almere is vandaag een huis beklad met diplomatieke teksten als 'oprotten'. Om dit extra kracht bij te zetten is de voordeur opgesierd met een hakenkruis. Het betreft hier de woning van een Nederlands-Marokkaanse vrouw, die op dit adres met haar twee kinderen woont.

De vrouw woont al ongeveer 34 jaar in ons gezellige kikkerlandje, waarvan vier in het eveneens gezellige Almere. Over het waarom en wie tast de vrouw in het duister. In het verleden zijn er wel problemen geweest met haar ex-man, maar die woont op veilige afstand inmiddels.

Buurtbewoners hebben een bloemetje gekocht om de vrouw een hart onder de riem te steken. De politie is vanmorgen ook op de thee geweest en onderzoekt de zaak.

Snelle hap wint terrein in uitgaansleven

Nederlanders die buiten de deur iets willen eten, kiezen steeds vaker voor een snelle hap. Terwijl veel duurdere restaurants en horecabedrijven moeite hebben het hoofd boven water te houden, neemt het aantal bedrijven in de zogeheten fastservicesector de laatste jaren gestaag toe. Dat meldde horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners woensdag.

Het aantal zaken waar de consument snel een vette hap, ijsje of gezond broodje kan scoren, is in 5 jaar tijd opgelopen met bijna 6 procent. Nederland telde eind vorig jaar bijna 10.700 zaken in deze branche, 572 meer dan begin 2009. Vooral ijssalons rezen de pan uit tijdens de afgelopen jaren van economische achteruitgang. Ook de hoeveelheid andere speciaalzaken als shoarmatenten, lunchrooms en pannenkoekenhuizen zat in de lift.

Rutte: uittreding eurozone nooit overwogen

Het kabinet heeft nooit overwogen uit de eurozone te stappen. Premier Mark Rutte heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Die had om opheldering gevraagd naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant van woensdag. Daarin staat dat Rutte in juni 2012 tegenover EU-president Herman Van Rompuy zou hebben gedreigd dat Nederland de eurozone zou verlaten als Van Rompuy zou vasthouden aan plannen om de EU-lidstaten te binden aan contracten over economische hervormingen.

Rutte: uittreding eurozone nooit overwogen
Rutte: uittreding eurozone nooit overwogen (Foto: ANP)

Rappers willen Clippers kopen

Puff Daddy en Dr. Dre overwegen afzonderlijk om de Los Angeles Clippers te kopen. De huidige eigenaar van de Amerikaanse basketbalclub moet de Clippers mogelijk gedwongen verkopen wegens racistische uitlatingen.

"Ik denk er over na, ja. Absoluut", zegt Dr. Dre voor de camera van de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Puff Daddy twitterde dat hij eigenlijk een fan van de New York Knicks is, maar ook een zakenman en het uitbrengen van een bod dus zeker zou overwegen. "Noem je prijs", schreef hij.

De twee kunnen zich de koop van de Clippers best veroorloven. Puff Daddy en Dr. Dre eindigden onlangs op respectievelijk plaats een en twee van Forbes' lijst met rijkste hiphopsterren. Het Amerikaanse zakenblad schatte het vermogen van eerstgenoemde op zo'n zevenhonderd miljoen dollar en dat van Dr. Dre op 550 miljoen. Ook bokser Floyd Mayweather heeft overigens oren naar een overname.

Clippers-eigenaar Donald Sterling raakte in opspraak omdat hij zijn vriendin verbood om te gaan met zwarte mensen. Dat bleek uit een opname van het bewuste telefoongesprek, dat onlangs uitlekte.

Vijf jaar cel voor klap met plank vol spijkers

Een 32-jarige man die vorig jaar een 18-jarige scholier met een plank met spijkers tegen het hoofd heeft geslagen, moet vijf jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Het is bewezen dat de man de scholier dood wilde slaan met de klap die leek op die van een honkbalknuppel, oordeelden de rechters.

De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie van zes jaar cel. De man wilde niet meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, maar wel aan een ander onderzoek, waaruit nu is gebleken dat de zwakbegaafde man verminderd toerekeningsvatbaar is.

Ook moet de man een schadevergoeding van dertigduizend euro betalen aan de scholier, die blijvend letsel overhoudt aan de klap. "Dat het slachtoffer niet is komen te overlijden is een gelukkige omstandigheid die niet aan verdachte is toe te rekenen", staat in het vonnis te lezen.

Als gevolg van de klap lag het slachtoffer dagenlang in coma en moest hij nog weken daarna verpleegd worden in een ziekenhuis. De 18-jarige, die volgens RTV Utrecht de dag na de klap zijn middelbare school diploma zou krijgen, is nu nog bezig met zijn revalidatie en heeft waarschijnlijk blijvende hersenschade.

Aanleiding tot het geweld was onenigheid om een fiets tijdens het uitgaan in Utrecht op 1 juli. De 32-jarige verdachte pakte hierop een flinke plank, met daarin spijkers, en sloeg de 18-jarige man hard op het hoofd.

Als gevolg van de klap raakte de 18-jarige bewusteloos. Met spoed moest hij een operatie ondergaan aan zijn hoofd en hersenen, omdat door de klap sprake was van meerdere bloedingen in de hersenen, een schedelbreuk en een schedelbasisfractuur.

[vid] Tunesië wil Star Wars-vakantieoord worden

Tunesië heeft de hulp ingeschakeld van stoere Storm Troopers uit de Star Wars-films. Woensdagmiddag zullen de marcherende mannen in witte bepantsering over de statige Bourguiba Avenue in de hoofdstad Tunis marcheren, waarmee de Tunesische overheid de kwakkelende toerismesector een impuls wil geven. In het Noord-Afrikaanse land werden eerder woestijnscènes uit de Star Wars-films opgenomen.

"We zijn deze campagne gestart om de unieke filmsets ten volle te benutten", zegt Zied Chargui, een topman van de Tunesische toeristensector en een van de bedenkers van de campagne. Zanger Pharrell Williams leende in maart zijn lied Happy al aan de campagne, en een online videoclip waarin allerlei Star Wars-figuren op het liedje dansen is ruim 1,7 miljoen keer bekeken. "Hiermee heeft de campagne internationale belangstelling gekregen, waar we heel blij mee zijn", laat Chargui weten.

Met het behoud van deze potentiële trekpleisters wil het land ook eens temeer onderstrepen dat er meer in Tunesië te doen is dan aan het strand liggen. Eerder deze maand startte de Tunesische overheid al een campagne om het dorpje Ong Jmel te redden. Daar werden de scènes in en om Mos Espa, het geboortedorp van hoofdfiguur Anakin Skywalker, gefilmd.

Het land maakt zich grote zorgen over de toerismesector, die doorgaans goed was voor zo'n zeven procent van het bruto nationaal product en zo'n vierhonderdduizend mensen een baan verschaft. Sinds de staatsgreep in 2011 verkeert het land echter in grote politieke onrust, waardoor de sector bijna instortte. De bezoekersaantallen trekken weer aan, maar met ruim zes miljoen toeristen in 2013 staat de teller altijd nog negen procent lager dan in 2010. De opnames voor de nieuwe Star Wars-film, de nog titelloze Episode VII, worden in Abu Dhabi gefilmd omdat de producenten Tunesië te instabiel achtten.

Banaangooier Villarreal gearresteerd

De man die zondag een banaan gooide naar Barcelona-speler Dani Alves is door de Spaanse politie gearresteerd. De 26-jarige man kan een maximale celstraf van drie jaar krijgen voor racistische provocatie. In de wedstrijd met Villarreal pakte Alves de banaan van het veld en nam een hap.

Volgens Spaanse media was de man werkzaam als jeugdtrainer bij Villarreal. De club wil dat niet bevestigen. Maandag kreeg de bananengooier al een levenslang stadionverbod.

Op sociale media kreeg de actie van Alves veel steun. Veel voetballers gaan op de foto met een banaan en gebruiken de hashtag #WeAreAllMonkeys.


Dani Alves neemt een hap van de naar hem toegegooide banaan. (Bron: YouTube)

Sochi krijgt ijshockeyploeg in KHL

Sochi krijgt een ijshockeyploeg in de KHL. Dat heeft de Kontinental Hockey League, de Russische tegenhanger van de Amerikaanse NHL, woensdag bekendgemaakt. Ook het Finse Jokerit en Lada Tolyatti, een club uit het midden van Rusland, treden toe. Daarmee zijn er 31 KHL-clubs in negen landen.

De plannen voor een club in Sochi betekenen een opkikker voor de olympische stad. Het wordt de eerste sportclub die gebruik gaat maken van een van de stadions die voor de Spelen werd gebouwd. De club gaat in de Bolshoy Ice Dome of de Shayba Arena, de twee olympische ijshockeystadions, spelen.

De KHL werd in 2008 opgericht. Toen deden er nog 24 ploegen mee uit Rusland, Wit-Rusland, Letland en Kazachstan. Vanaf 2011 werden clubs uit Slowakije, Tsjechië, Oekraïne en Kroatië toegevoegd. Jokerit is de eerste Scandinavische club die zich aansluit.

Cavendish wint voor derde keer in Turkije

Mark Cavendish heeft op eenvoudige wijze de vierde etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. In de sprint versloeg de Brit van Omega Pharma-Quick-Step Maximiliano Richeze (Lampre). Mark Renshaw, die de sprint voor zijn ploeggenoot Cavendish aantrok, eindigde als derde.

De Nederlandse sprinter Theo Bos kon niet meedoen om de overwinning. Hij moest op een heuveltje op twaalf kilometer van de streep lossen. Belkin-ploeggenoot Jetse Bol werd zesde.

Tijdens de etappe werd het peloton gehinderd door regenval. Hierdoor werden de wegen glad en werd de wedstrijd een tijdje stilgelegd. Nadat de wegen weer waren opgedroogd konden de renners weer opstappen voor de laatste 86 kilometer.

Cavendish won ook al de eerste twee etappes in Turkije. De leiding in het klassement blijft in handen van de Est Rein Taaramäe, die dinsdag de rit won. De Ronde van Turkije duurt nog tot zondag.

Moskeeontwikkelaar wil islammuseum bij plek WTC

Sharif El-Gamal, die ooit een moslimcentrum van vijftien etages op steenworp afstand van Ground Zero in New York wilde ontwikkelen, komt nu het met idee voor een museum over de islam op dezelfde plek. Dat meldt De Amerikaanse krant The New York Times woensdag. Het idee voor de moskee deed in 2010 veel stof opwaaien.

Het museum moet een oppervlakte van ruim 450 vierkante meter krijgen en drie verdiepingen tellen. Er moet ook een gebedsruimte en een plek voor religieuze diensten komen.

Naar eigen zeggen heeft El-Gamal de Franse architect Jean Nouvel gestrikt om het museum te ontwerpen. Nouvel tekende in de jaren tachtig voor het Institut du Monde Arabe in Parijs. Hoe het project moet worden bekostigd, is niet bekend.

De bouw van het islamitische gemeenschapscentrum leidde in 2010 tot ophef vanwege de locatie. Die is namelijk twee huizenblokken ten noorden van Ground Zero, de plaats waar een aanslag van moslimterroristen op 11 september 2001 het World Trade Center in puin legde. Uiteindelijk gingen de plannen niet door vanwege het protest van critici en nabestaanden van de slachtoffers van 11 september.

Volkert van der G. komt vrijdag na twaalf jaar vrij

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, komt vrijdag voorwaardelijk vrij. Hij heeft dan twee derde van zijn straf erop zitten en moet zich houden aan een pakket voorwaarden. Over de procedure rond zijn vrijlating wil het ministerie van Veiligheid en Justitie niks zeggen.

De kans is echter groot dat Van der G. al lang vrij rondloopt of op een heel ander moment vrijkomt, stelt hoogleraar reclassering Peter van der Laan van de Vrije Universiteit Amsterdam. "Allemaal om commotie te voorkomen", zegt Van der Laan. "Zo'n vrijlating gebeurt tamelijk platvloers. Je krijgt je spullen en je kleren in een koffertje of vuilniszak, dan gaat de deur open en sta je buiten de muren. Wat er met Van der G. gebeurt of is gebeurd weet niemand, behalve het OM en het ministerie."

Het ministerie zelf wil uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen of Van der G. ook lijfelijke bescherming krijgt, laat een woordvoerder weten. Ook Van der Laan weet niet welke kant het opgaat met Van der G. "Ik vind zelf dat de dreigende taal rond hem wat minder is geworden sinds zijn proefverlof in september. De discussie lijkt een stuk gematigder geworden. Maar of hij bescherming krijgt, ik durf het niet te zeggen."

De 44-jarige Van der G. moet zich in ieder geval zes jaar lang houden aan een stevig pakket voorwaarden. Zo moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering en wordt hij verplicht begeleid door een psycholoog of psychiater. Ook mag hij niet naar Rotterdam (de oude woonplaats van Fortuyn), Den Haag (het politieke centrum van Nederland) en Hilversum (waar hij Fortuyn doodschoot).

Ook Tilburg, Krimpen aan den IJssel en Kudelstaart, waar de nabestaanden en Fortuyns ex-chauffeur en politicus Hans Smolders wonen, zijn verboden terrein. Van der G. krijgt een enkelband met gps om dit te controleren. Daarnaast moet hij zich houden aan een mediaverbod. Waar hij gaat wonen, is niet bekend. Directeur van de reclassering Sjef van Gennip zei eerder in Pauw & Witteman dat Van der G. niet teruggaat naar zijn oude woonplaats Harderwijk omdat hij daar bekend is.

Om zo'n pakket samen te stellen wint justitie advies in bij de reclassering, die vervolgens een risicotaxatie doet. "Zo'n acht tot tien procent van de gedetineerden komt in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating, voornamelijk mensen met een behoorlijk lange gevangenisstraf", zegt Van der Laan.

"De voorwaarden die nu gesteld worden bij de vrijlating van Van der G. zijn redelijk vergelijkbaar met die in andere spraakmakende zaken", zegt de hoogleraar. "Denk aan bijvoorbeeld Samir A. Maar deze voorwaardelijke vrijlating doet eerder denken aan die van zedendelinquent Benno L., waar eerder veel stof over opwaaide."

Ook bij Benno L. waren de gestelde voorwaarden minder gericht op het beschermen van de samenleving en meer op het beschermen van de veroordeelde zelf, zegt Van der Laan. "Daar staat heel prominent voorop, welk risico's lopen onze kinderen, maar ook hoe de reclassering en justitie de veroordeelde zelf genoeg bescherming kunnen geven."

Van der G. schoot op 6 mei 2002 Fortuyn, toen lijsttrekker van de populistische LPF, vlak voor de verkiezingen van 15 mei dood op het Media Park in Hilversum. Fortuyn kwam net terug van een radio-interview met dj Ruud de Wild. Van der G. werd kort na de moord aangehouden. Hij had geen strafblad. In zijn huis werden onder meer chemicaliën gevonden waarmee explosieven gemaakt konden worden. Van der G. bekende de moord kort na zijn aanhouding.

In maart en april 2003 kwam de zaak in Amsterdam voor de rechter. Daar verklaarde Van der G. dat hij vond dat Fortuyn een groeiend gevaar voor de Nederlandse samenleving was, met name voor groepen als moslims en asielzoekers. Voor hem bestond er geen andere mogelijkheid dan Fortuyn te vermoorden. Daarop eiste het Openbaar Ministerie een levenslange straf vanwege politieke moord en inbreuk op het democratisch proces.

De rechtbank veroordeelde hem op 15 april tot achttien jaar cel. Er was geen sprake van een politieke moord, oordeelden de rechters, en de kans op herhaling was klein. Daarop gingen beide partijen in hoger beroep, maar het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde Van der G. tot dezelfde celstraf. Geen van de partijen stapte daarna naar de Hoge Raad.

Kort daarna werd gespeculeerd dat Van der G., die milieuhygiëne in Wageningen studeerde, betrokken zou zijn bij de moord op de Gelderse milieuambtenaar Chris van de Werken in 1996. Van de Werken, een keurige man zonder duidelijke vijanden, werd in dat jaar van dichtbij doodgeschoten. In die tijd hield Van der G. zich bezig met procesvoering tegen milieuovertredingen in zijn Vereniging Milieu-Offensief. Bewijs werd echter nooit gevonden.

In de jaren daarna ging het met de LPF slechter en slechter. De partij, die bij de verkiezingen van 15 mei 2002 nog 26 zetels haalde, viel door interne strubbelingen uit elkaar en werd in 2008 definitief opgeheven. Zonder Fortuyn had de partij alle kleur verloren. Media bleven ondertussen speculeren over de vraag 'wat als' en ook de zwijgzame Van der G. bleef voor velen een onbekend figuur.

Verschillende nabestaanden van Fortuyn lieten en laten zich negatief uit over zijn vrijlating. Een Facebook-pagina die oproept tot een demonstratie georganiseerd door broer Simon Fortuyn, gesteund door Fortuyns ex-chauffeur en politicus Hans Smolders, is intussen door ruim vierduizend mensen geliket. De demonstranten zijn het niet eens met de strafkorting van Van der G. en verzamelen zich daarom om vrijdag om 19.30 uur op het Stationsplein in Rotterdam. Ze lopen naar de Pim Fortuynplaats, waar de demonstratie rond 22.00 uur eindigt.

Dopingzondaar Riccò verdacht van dopinghandel

Oud-wielrenner Riccardo Riccò wordt verdacht van dopinghandel. Dat meldt de Italiaanse website Tuttobiciweb woensdag. De 31-jarige dopingzondaar, die al voor twaalf jaar geschorst werd omdat hij zelf meermalen doping gebruikt had, zou samen met een 37-jarige wielrenner uit Livorno doping hebben verkocht aan sporters.

Riccò en zijn metgezel worden ervan verdacht samen te hebben gewerkt met twee mannen uit Livorno. Een 48-jarige die in de gezondheidszorg werkt en een 50-jarige handelaar werden tijdens een inval door carabinieri betrapt toen ze verpakkingen met medicijnen aan de wielrenners wilden afstaan.

De twee mannen zitten in huisarrest. Bij huiszoekingen in hun woningen werden nog eens meer dan honderd dozen met medicijnen, die meer vijftienduizend euro waard zijn, in beslag genomen.

[Upd] Grote stroomstoring Amsterdam voorbij

Een groot deel van Amsterdam-Zuidoost en Diemen zit woensdag sinds ongeveer 15.00 uur zonder stroom. Dat meldt netbeheerder Liander. Het duurt naar verwachting tot 17.00 uur voordat de storing verholpen is.

Door de problemen ligt een groot deel van het openbaar vervoer in Amsterdam plat. Zo rijden tussen station Amsterdam RAI en Duivendrecht geen treinen en is er beperkt tram- en metroverkeer mogelijk, melden NS en GVB.

Op Twitter wordt gemeld dat er geen stroom is op de Zuidas en in de Rivierenbuurt. Ook zitten er in Zuidoost mensen vast in de lift en staat er een metro stil op halte Overamstel.

Update 16.41 uur
De stroomstoring in Amsterdam Zuid, Amsterdam-Zuidoost en Diemen is rond 16.00 uur weer verholpen. Dat meldt netbeheerder Tennet. Zo'n vijftig- tot zestigduizend huishoudens zaten door de storing woensdagmiddag ruim een uur zonder stroom. Ook het openbaar vervoer in, rond en van Amsterdam komt weer op gang.

Door de stroomstoring in twee hoogspanningsstations lag het openbaar vervoer in en om Amsterdam deels plat. Behalve de verstoorde treinen was er beperkt tram- en metroverkeer mogelijk. De metro en trams die last hadden van de storing, rijden inmiddels weer, meldt een woordvoerder van de GVB.

Ook treinreizigers hadden last van vertragingen op het traject Amsterdam RAI en Duivendracht, dat ook toegang biedt tot het noorden en oosten van het land. De treinen kunnen elk moment weer gaan rijden, aldus een woordvoerder van de NS rond 16.15 uur. De treinvervoerder waarschuwt op zijn website dat het treinverkeer rond Schiphol nog tot 18.00 uur last heeft van de verstoring.

Bokser Mayweather wil LA Clippers kopen

Bokser Floyd Mayweather heeft er wel oren naar om basketbalploeg Los Angeles Clippers te kopen. Dat heeft hij dinsdag gezegd. De 37-jarige wereldkampioen in het weltergewicht bij boksbond WBC wil een groep eigenaren samenstellen waarbij hij zelf een meerderheidsbelang neemt. "Ik heb heel veel interesse om de Clippers te kopen."

Mayweather is geen onbekende bij de Clippers. Hij heeft een appartement naast het Staples Center en is regelmatig bij thuiswedstrijden van Los Angeles Clippers en Los Angeles Lakers, de bespelers van die sporthal, te vinden. De nog ongeslagen bokser verdient miljoenen. Komende zaterdag vecht hij tegen Marcos Maidana en die tweekamp levert hem naar schatting veertig miljoen dollar, een kleine 29 miljoen euro, op.

De Clippers komen mogelijk op de markt als de NBA eigenaar Donald Sterling tot verkoop dwingt. Dat gaat de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie proberen na racistische uitlatingen van de 80-jarige eigenaar. Sterling kreeg al wel een levenslange schorsing en een boete van tweeënhalf miljoen dollar opgelegd.

Acteur Bob Hoskins (71) overleden

Bob Hoskins is dinsdag op 71-jarige leeftijd overleden. De Britse acteur, bekend van onder meer Mona Lisa en Who Framed Roger Rabbit, is overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hij leed aan de ziekte van Parkinson.

"We zijn totaal ontredderd na het overlijden van onze geliefde Bob", lieten zijn vrouw Linda en zijn kinderen Alex, Sarah, Rosa en Jack woensdagmiddag in een verklaring weten.

Hoskins maakte in 1972 zijn acteerdebuut met een bijrol als bouwvakker in de Britse tv-serie The Main Chance. Gedurende zijn hele carrière bleef de acteur bekendstaan om zijn stevige Londense accent, dat hem geregeld rollen opleverde, zoals in The Long Good Friday en Hook.

Toch wist Hoskins het accent ook te vermijden in een verfilming van Shakespeare-klassieker Othello. Ook in de rollen van historische figuren als Benito Mussolini, Winston Churchill en J. Edgar Hoover klonk hij niet als een Londense arbeider.

De hoofdrol in Mona Lisa leverde Hoskins in 1987 een Oscar en een Bafta op, evenals een nominatie bij de Golden Globes. De laatste film waarin hij speelde, was de duistere sprookjesfilm Snow White and the Huntsman. Hierin was hij, digitaal klein gemaakt, te zien als de doorgewinterde dwergenaanvoerder Muir. Hoskins was toen al enige tijd ziek. Datzelfde jaar trok hij zich terug als acteur.

Brand in telefoontoren Amsterdam-Zuid

Op de derde verdieping van een telefoontoren van KPN op de Zuidas in Amsterdam was woensdagmiddag brand uitgebroken. Na een half uurtje had de brandweer het vuur geblust. Dat heeft de brandweer gezegd.

Er was niemand in het pand aanwezig. De elektriciteitsvoorziening in het gebouw raakte niet beschadigd. Ook de telefoon doet het nog, zei de woordvoerder. De oorzaak van het brandje is nog niet bekend.

Brand in telefoontoren Amsterdam-Zuid
Brand in telefoontoren Amsterdam-Zuid (Foto: ANP)

Spaanse hockeymannen weer gekweld door geldproblemen

De Spaanse hockeymannen zijn door geldproblemen afwezig op de Champions Challenge, die momenteel wordt afgewerkt in Maleisië. De Zuid-Europanen hadden een uitnodiging ontvangen voor de Champions Trophy voor B-landen, maar konden de trip niet financieren, zo bevestigt aanvoerder Santi Freixa tegenover hockey.nl. De spits baalt hiervan, maar heeft ondertussen ook begrip voor de situatie.

"De bond moest een keuze maken", vertelt Freixa, in clubverband actief bij Amsterdam. "Er was geen geld om ons vrouwenteam naar de Challenge in Schotland te sturen én ons naar Maleisië te laten gaan. De vrouwen hebben zich niet geplaatst voor het WK en de bond wilde graag dat ook zij dit jaar nog een toernooi zouden spelen. Deze beslissing is al een hele tijd geleden gemaakt, toen bekend werd hoe het programma eruit zou zien. Ik had heel graag in Maleisië gestaan om een goed toernooi te spelen. Maar we moeten het besluit respecteren. De Spaanse bond kan niet anders."

Het is niet de eerste keer dat gebrekkige financiën roet in het eten van Freixa en zijn ploeg gooien. Ook eind 2012 moest Spanje afzeggen, destijds stond de Champions Trophy in Australië gepland. Dit kwam doordat de Spaanse bond minder geld kreeg van de regering, ten gevolge van de economische crisis. Hoewel Spanje daarna wel meedeed aan de HWL in Rotterdam en het EK in Boom, is de financiële malaise nog niet voorbij. Freixa geeft aan dat zijn team kan dalen op de wereldranglijst. De huidige mondiale nummer tien haalt dit jaar immers geen punten in een Challenge of Trophy, de ploegen die om Spanje heen staan wel.

De immer positief ingestelde Freixa kijkt vooral graag vooruit. De selectie van de Spaanse mannen wordt vlak na het weekend bekendgemaakt. Dinsdag staat de eerste training gepland, waar de hele groep bij is. Na dik twee weken voorbereiden in eigen land, gaat Spanje naar Den Haag. "De voorbereiding is kort, als je de programma’s van de andere landen bekijkt." De verre van ideale situatie lijkt Freixa alleen maar gretiger te maken. "We willen heel graag. En wil kun je niet kopen, hè. Dat is gratis."

Kerkhove verrast Lucic-Baroni in Wiesbaden

Tennisster Lesley Kerkhove heeft bij het ITF-toernooi in Wiesbaden gestunt met een zege op Mirjana Lucic-Baroni. De Zeeuwse, de nummer 253 van de wereld, was met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Kroatische nummer 109. Lucic-Baroni was als tweede geplaatst bij het Duitse graveltoernooi.

Kerkhove neemt het door haar zege in de tweede ronde op tegen landgenote Arantxa Rus. Die won dinsdag al haar wedstrijd in de eerste ronde. Ze versloeg toen de Russin Polina Vinogradova met 7-5 en 7-5.

Meer Mario Kart 8-informatie

Nintendo heeft een nieuwe Nintendo Direct en een trailer met meer informatie over Mario Kart 8 uitgebracht. Er is informatie over een gratis downloadable game, de online-functies, nieuwe personages en nieuwe voorwerpen.

Ongeacht of je Mario Kart 8 nu hebt gekocht in de winkel of via de Nintendo eShop, als je de bijbehorende PIN-code registreert bij Club Nintendo tussen 30 mei 2014 en 31 juli 2014, kom je in aanmerking voor een gratis downloadcode voor één van de tien geselecteerde Wii U-spellen op 31 augustus 2014 (23.59 CET). Deze aanbieding geldt ook voor de Club Nintendo PIN-codes van de Mario Kart 8 Limited Edition software-aanbieding en de Mario Kart 8 Premium Pack – Special Edition hardwarebundel. De games die meedoen zijn: Nintendo Land, New Super Mario Bros. U, Monster Hunter 3 Ultimate, GAME & WARIO, Pikmin 3, The Wonderful 101, The Legend of Zelda: The Wind Waker HD, Sonic Lost World, Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen: Sotsji 2014.

In Mario Kart 8 kunnen tot 12 spelers samen online racen, en zijn er vier manieren om tegenstanders te vinden (Global, Regional, Friends and Rivals, Tournament). Via de GamePad-microfoon kun je met elkaar praten, terwijl je in de lobby wachten tot alle spelers zich hebben aangemeld. Spelers kunnen ook openbare en gesloten toernooien creëren, waarbij ze zelf de dag, het tijdstip en de spelregels kunnen vaststellen. Zoals gebruikelijk in de Mario Kart-serie, kunnen spelers tegen ghost-gegevens van vrienden racen, of tegen die van de 10 beste spelers ter wereld. Spelers kunnen proberen deze ghosts te verslaan, of wat tips en trucs oppikken door te kijken hoe de beste coureurs de diverse circuits bedwingen. Als het je lukt de ghosts van de ontwikkelaars van Mario Kart 8 te verslaan, krijg je een Miiverse-stempel.

Met Mario Kart TV kunnen spelers gebruiken om hoogtepuntenfilmpjes te bekijken van de races en toernooien waaraan ze hebben deelgenomen – inclusief terugspoel- en slowmotionfuncties – terwijl je via Mario TV ook kunt kijken naar ‘s werelds populairste hoogtepuntenfilmpjes om van anderen te leren en er commentaar op te geven. Spelers met Google-accounts kunnen hun filmpjes direct vanuit Mario Kart TV uploaden naar YouTube, en deze video’s direct op Miiverse posten.

Iedereen kent het blauwe schild, maar nu is er een manier om je tegen dit voorwerp tebeschermen. De nieuwe Super Horn blaast namelijk alle andere voorwerpen letterlijk aande kant. Wie de Super Horn laat klinken, veroorzaakt een sonische schokgolf die alles in de omgeving uit de weg duwt, inclusief andere coureurs, rode schilden en zelfs Spiny-schilden.
Dat maakt de Super Horn tot een sterke troef, zeker voor spelers die hun koppositie willen behouden. Mario Kart 8 introduceert ook de Crazy Eight, een combinatie van acht verschillende voorwerpen die spelers een voor een kunnen gebruiken.

Twee nieuwe vrouwelijke personages debuteren in Mario Kart 8. De nieuwe zwaargewicht coureur Pink Gold Peach is met haar gouden gloed een schitterend tegenwicht voor Metal Mario, terwijl de nieuwe Baby Rosalina zich bij de andere Babypersonages voegt. Net als in vorige Mario Kart-spellen kunnen spelers ook weer kiezen om met hun Mii-personages te spelen, waarmee het totale aanbod op 30 verschillende coureurs komt.

Mario Kart 8 komt 30 mei uit op Wii U.

Toertsjinov: Oekraïense politie staat machteloos

Oekraïense politieagenten en veiligheidstroepen zijn niet in staat de onrust in het oosten van het land te bedwingen. Dat heeft waarnemend president Oleksandr Toertsjinov woensdag gezegd. In sommige gevallen werkt de politie zelfs samen met de pro-Russische separatisten, aldus het staatshoofd.

"Ik zal eerlijk zijn, veiligheidstroepen kunnen de situatie in Donetsk en Loehansk op dit moment niet snel onder controle krijgen", zei Toertsjinov. "Zij zijn daar niet in staat om burgers te beschermen. Ze zijn hulpeloos."

Toertsjinov zei dat de focus nu moet liggen op het voorkomen van de verspreiding van pro-Russische sentimenten en onrust naar andere steden. Hij heeft gouverneurs in centraal en zuidelijk gelegen regio's instructies gegeven om daarvoor te zorgen.

Pro-Russische groeperingen hebben nu in meer dan tien Oost-Oekraïense steden gebouwen bezet. Ze hebben uiteenlopende eisen, waaronder meer autonomie voor hun regio, afscheiding van Oekraïne of aansluiting bij Rusland.

[WK Snooker] O'Sullivan en Selby naar halve finale

Titelverdediger Ronnie O'Sullivan heeft woensdag de halve finale van het WK snooker bereikt. De 38-jarige Engelsman, die de wereldtitel in 2004, 2008, 2012 en 2013 won, versloeg Shaun Murphy, de wereldkampioen van 2005, met 13-3. Dinsdag had O'Sullivan in de eerste sessie na een 2-0 achterstand al een 6-2 voorsprong genomen.

Mark Selby bereikte de laatste vier ook. Hij riep Alan McManus met 13-5 een halt toe. Na de eerste sessie dinsdag stond Selby met 5-3 voor, woensdag liep hij uit naar 8-3 en vervolgens naar 12-4 en 13-5. Selby, net als O'Sullivan afkomstig uit Engeland, was in 2007 verliezend finalist bij het WK.

O'Sullivan neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Barry Hawkins en Dominic Dale. Hawkins leidt in die ontmoeting met 11-5. Judd Trump en Neil Robertson strijden om een ontmoeting met Selby veilig te stellen. Trump staat in die wedstrijd met 6-2 voor tegen de wereldkampioen van 2010.

EU-hof: Geen taaleisen bij gezinshereniging

EU-lidstaten mogen geen taaleisen stellen aan de echtgenote of echtgenoot bij een gezinshereniging van buitenlanders. Dat stelde een belangrijk adviseur van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg woensdag.

De advocaat-generaal boog zich over de kwestie tussen Duitsland en een Turkse inwoner, die al jaren probeert zijn Turkse echtgenote uit Turkije naar Duitsland te halen. De Duitse autoriteiten eisten van de vrouw echter een elementaire kennis van het Duits. Volgens de adviseur is dit in strijd met Europese regels en met afspraken met Turkije.

In de meeste gevallen volgen de rechters van het EU-hof de mening van de advocaat-generaal.

Achtereekte naar Team Clafis

Carlijn Achtereekte zet haar schaatsloopbaan voort bij Team Clafis van Jillert Anema. De 24-jarige rijdster kwam afgelopen seizoen uit voor Project 2018 dat momenteel nog zonder hoofdsponsor zit.

"Jillert belde me zelf op met de vraag of ik geïnteresseerd was in een gesprek. En dat was ik wel. Hij weet wat hij wil en waar hij mee bezig is. Dat geeft mij heel veel vertrouwen." Ook dat Anema al een hoofdsponsor op zak heeft en Project 2018 van Jan de Wit niet heeft meegespeeld. "Dat komt waarschijnlijk ook wel goed. Maar je weet het nooit helemaal zeker. Bij Clafis is wel alles rond. Het is zo fijn om zekerheid te hebben. Het is prettig om je geen zorgen te hoeven maken."

Bij Clafis krijgt de van een schouderoperatie herstellende Achtereekte Antoinette de Jong als teamgenote. Bij het mannenteam zijn Willem Hoolwerf, Jorrit Bergsma, Bob de Vries en Arjan Stroetinga al vastgelegd. De komst van Bergsma's verloofde Heather Richardson is vrijwel rond.

Neymar: "Strijden tot het eind"

Neymar vindt niet dat FC Barcelona al is uitgeschakeld in de Spaanse titelstrijd. Atlético Madrid heeft met nog drie wedstrijden te gaan een voorsprong van vier punten op Barcelona genomen. Neymar denkt echter dat er nog voldoende kansen zijn om de Madrilenen te passeren op de ranglijst van de Spaanse Primera División.

"We moeten strijden tot het eind", zegt de Braziliaan tegen El Mundo Deportivo. "Hoop is het laatste wat je moet verliezen. Zelfs al hebben we één procent kans om de titel te winnen, moeten we ervoor blijven gaan."

Neymar herstelt op dit moment van een blessure. Hij hoopt nog voor het einde van het seizoen zijn comeback te maken bij Barcelona. "Misschien dat ik in de laatste wedstrijd nog mee kan doen. Als ik de kans heb, dan grijp ik die sowieso."

De aanvaller geeft toe dat zijn eerste seizoen in dienst van Barcelona z'n mee- en tegenvallers heeft gekend. "Ik heb alles nu al meegemaakt. Het is goed en slecht gegaan. Ik heb een teleurstellende periode gekend, maar heb m'n hoofd geheven en kijk nu weer vooruit."

"Ik voel me goed. Niets in het leven is makkelijk. Soms stap je met het goede been uit bed en soms met het slechte. We hebben recent de finale van de Copa del Rey verloren en dat is een teleurstelling. Daar moeten we van leren, zodat we met een positief gevoel de toekomst in gaan."

Janmaat: "Een bijzondere zomer"

Eerst het WK voetbal en daarna hoogstwaarschijnlijk een transfer. Voor Daryl Janmaat breekt een spannende periode aan. De verdediger van Feyenoord maakt zich op voor een buitenlands avontuur. Hij bevestigt aan Voetbal International dat Napoli achter hem aan zit. "Niet dat ik al met ze aan tafel heb gezeten, of zo, maar ik weet dat die club mij volgt. Zo zijn er meer. Ik zie het wel."

"Ik heb onlangs met Martin van Geel gesproken, de technisch directeur. Samen hebben we afgesproken dat we de onderhandelingen over het verlengen van mijn contract opschorten tot na de zomer", vertelt de 24-jarige international, die aan zijn tweede seizoen bezig is bij Feyenoord. Hij heeft nog een contract tot medio 2015 bij de Zuid-Hollanders.

"Het wordt voor mij een bijzondere zomer, spannend, vooral. Ik ben vrij nuchter van mezelf, maar kan niet ontkennen dat er de nodige kriebels bij komen kijken: eerst het WK met Oranje, daarna wellicht een transfer", stelt hij.

"De club die mij het beste gevoel geeft, waar ik aan spelen toekom, waarvan ik dénk dat die club goed is voor mijn ontwikkeling, daar ga ik naartoe. En dan maakt het mij in eerste instantie niet uit of het in Italië, Engeland, Spanje of Duitsland is. Ik denk dat ik een type speler ben dat in al die competities wel zou kunnen spelen."

Het is volgens Janmaat nog niet gezegd dat hij uit Rotterdam vertrekt. "Als er niks komt, blijf ik. Ik hoef niet weg bij Feyenoord, hè. Dan zou ik alsnog kunnen bereiken waarvoor ik naar Rotterdam ben gekomen: kampioen worden en Europees voetbal spelen."

Mourinho: "Nooit meer weg bij Chelsea"

Als het aan José Mourinho ligt, vertrekt hij nooit bij Chelsea. De coach wil zijn hele carrière bij Chelsea blijven werken, na zijn terugkeer van afgelopen zomer. Hij sloot een turbulente driejarige periode bij Real Madrid af om terug te keren op het oude nest. In zijn eerste periode bij Chelsea, van 2004 tot 2007, won hij twee keer de Premier League, een FA Cup en twee League Cups.

Mourinho verliet Chelsea terwijl hij nog een doorlopend contract had voor Real Madrid. Nu is hij erop gebrand om zijn trainersloopbaan af te sluiten in Londen. "Mijn toekomst ligt bij Chelsea. Als de club besluit niet verder met mij te gaan, dan is dat een besluit van de club. Niet van mij. Ik wil hier nooit meer weg", zegt hij tegen de pers.

"Mocht Chelsea een punt achter onze samenwerking zetten, dan ga ik me beraden of ik eventueel ook een punt achter mijn trainerscarrière zet", aldus de Portugese coach, die met de Engelse grootmacht in de halve finale van de Champions League staat.

Atlético Madrid is de laatste horde op weg naar de finale van het prestigieuze toernooi. In de heenwedstrijd werd het 0-0, een stand die voordelig kan uitpakken voor Chelsea. Mourinho hanteerde een defensieve speelwijze, zodat hij zonder tegendoelpunten aan de return in eigen huis kon beginnen met zijn ploeg.

Chelsea bezit in de Premier League momenteel de tweede plek. De club versloeg Liverpool afgelopen weekend met 2-0 en kan nog landskampioen worden. Manchester City, dat derde staat, heeft echter de beste papieren. De club heeft nog een wedstrijd tegoed en bezit een achterstand van respectievelijk één en drie punten op Chelsea en Liverpool.

'Boonen won Ronde van 2006 dankzij deal'

Volgens voormalig wielrenner Michael Barry heeft de Belg Tom Boonen in 2006 een deal gesloten met medevluchter Leif Hoste om de Ronde van Vlaanderen te winnen. Dat zegt de Canadees in zijn nieuwe biografie. Barry getuigde eerder tegen Lance Armstrong en deed recent een boekje open over het gebruik van pijnstiller Tramadol bij Team Sky.

"Leif Hoste plaatste een beslissende aanval samen met onze grote rivaal Tom Boonen", tekent Sporza op uit het boek van Barry. De Canadees was in 2006 ploeggenoot van Hoste. "Nochtans was Boonen laten verliezen het belangrijkste onderwerp geweest tijdens de ploegvergadering."

"Meteen werkten ze samen. Ik zag dat de twee renners even met elkaar praatten en dan met onze ploegleider in de volgauto. Het was duidelijk dat er een deal werd gemaakt en dat George Hincapie buitenspel gezet werd. Geld had wellicht de uitkomst bepaald, zoals in veel te veel wedstrijden. Het draagt bij tot de corruptie in deze sport."

Hoste is zich van geen kwaad bewust: "Ik denk dat het niet abnormaal is dat er in die situatie gesproken wordt.", zegt hij in Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. "De tweede plaats was dus de hoogst haalbare plaats voor ons. En dan is het toch heel normaal dat ik meewerk. Er is dus gesproken, maar niet over geld. Wie is Michael Barry eigenlijk, dat hij dat zo goed weet?"

Meerderheid NBA-eigenaren tegen Sterling

De meerderheid van de NBA-eigenaren steunt een gedwongen verkoop van Los Angeles Clippers. Van de 24 door persbureau AP gepolste organisaties zijn er zestien voor het afpakken van de club van Donald Sterling. Die kreeg dinsdag van de NBA de maximale boete van tweeënhalf miljoen dollar en een levenslange schorsing opgelegd na racistische uitspraken.

NBA-baas David Silver kondigde aan ook te kijken of Sterling gedwongen kan worden de Clippers te verkopen. Daar moet dan wel driekwart van de clubeigenaren mee instemmen. In totaal zijn er dertig teams in de NBA. Van de overige 29 teams moeten er dus 22 voorstemmen. Als Sterling wel meestemt moeten 23 teams voorstemmen.

Weinig opvallend is dat geen enkele clubeigenaar zijn steun uitsprak voor Sterling. Acht eigenaren wilden nog geen stelling innemen. Vijf eigenaren konden niet bereikt worden.

Veel clubeigenaren wilden hun steun voor de plannen van Silver nog niet uitspreken, maar de eigenaren van Chicago Bulls, New Orleans Pelicans en Orlando Magic deden dat al wel. Veel clubs steunen de Clippers wel door op de website de slogan 'We are one' te plaatsen. De clubs steunen ook vrijwel unaniem de schorsing en boete die Sterling werden opgelegd.

Tennisser Huta Galung geeft op in Tunis

Jesse Huta Galung heeft woensdag in de eerste ronde van het challengertoernooi in Tunis opgegeven. Na zeven games gooide de in Limburg wonende tennisser de handdoek in de ring. Op dat moment was het 5-2 voor zijn Roemeense opponent Adrian Ungur.

Huta Galung, de nummer 144 van de wereld, hangt dit seizoen tussen ATP-toernooien en challengers in. Bij de ATP-toernooien bleef hij in de kwalificaties hangen of verloor hij in de eerste ronde. Bij challengers boekt hij wisselende resultaten.

[Giro] Giant-Shimano met drie Nederlanders aan de start

Tom Veelers, Albert Timmer en Tom Stamsnijder rijden voor Giant-Shimano de Giro d'Italia. Dat maakte de wielerploeg woensdag bekend. De drie Nederlanders zullen de Duitser Marcel Kittel proberen aan een sprintoverwinning te helpen in de vlakke etappes. Vorig jaar won de Duitser vier etappes in de Tour de France.

In de lastigere etappes zullen de Duitser Simon Geschke en de Zweed Tobias Ludvigsson een vrije rol krijgen. De Sloveen Luka Mezgec mag voor zijn kansen sprinten als Kittel niet meer in het peloton zit. De Belg Bert de Backer en de Oostenrijker Georg Preidler maken het team compleet.

"We hebben een sterk team dat de leiding kan nemen in het peloton en sprints kan voorbereiden", zegt ploegleider Addy Engels. "Ook hebben we een aantal renners dat in de lastigere etappes in de aanval kan. We zullen elke dag kijken wat de mogelijkheden zijn, zonder onmiddellijk te focussen op het algemeen klassement."

John Degenkolb, die vorig jaar de ploeg aan een etappeoverwinning hielp in Italië, doet dit jaar niet mee. Mezgec eindigde vorig jaar in drie etappes als derde en Ludvigsson werd eenmaal vierde.

[vid] 150 VS-troepen in Estland geland

De afgelopen week kwamen reeds 450 Amerikaanse paratroopers aan in Polen, Letland en Litouwen. Het laatste contingent van de toegezegde 600 man is inmiddels in Estland gearriveerd.

Russische media noemen de zet 'Amerikaanse war games op de drempel van Rusland', terwijl het Westen aangeeft dat de troepen dienen ter verdediging van de NAVO-oostgrenzen.

De president van Estland, Toomas Hendrik Ilves, verwelkomt de troepen: "De transatlantische band is niet iets dat door de Esten als vanzelfsprekend zien. We zien het als een vitaal element van veiligheid in een onveilige wereld. Daarom waarderen we de geallieerde troepen enorm."

Naast de 600 Amerikaanse soldaten zijn er reeds veertien straaljagers naar Midden- en Oost-Europa gestuurd of zijn daarheen onderweg. Daar komen er binnenkort nog twaalf bij.

Vier Britse, vier Franse en zes Canadese vliegtuigen gaan samen met enkele honderden troepen aan ondersteunend personeel het NAVO-luchtruim van de Baltische staten, Polen en Roemenië extra bewaken. Ook zijn er oefeningen gepland.

'Nieuwe Russische wet bedreigt internetgebruiker'

Russische internetgebruikers moeten nog meer dan vroeger gaan oppassen met wat ze op internet zetten. Door de nieuwe antiterreurwetgeving die onlangs werd goedgekeurd krijgen de geheime diensten veel meer toegang tot privégegevens van Russen die online zijn. Die waarschuwing uit Andrej Soldatov, een vooraanstaand Russische specialist op het gebied van veiligheidsdiensten en terrorisme.

De Federatieraad, de Russische senaat, keurde deze week een wet goed op basis waarvan bloggers wier weblog meer dan drieduizend bezoekers per dag telt, zich moeten laten registreren als officieel medium.

Bloggers moeten volgens de wet aan dezelfde verplichtingen voldoen als traditionele media, zoals het checken van informatie die ze verspreiden. Ook kunnen ze verantwoordelijk worden gehouden voor de reacties van lezers van hun bijdragen op internet.

Bovendien moeten sociale netwerken als Facebook, Twitter en Google+ incluis de gegevens over hun gebruikers een halfjaar bewaren en ter beschikking stellen van de Russische veiligheidsdiensten. "Door deze nieuwe wet gaan we de kant van China op", zegt Soldatov, tevens hoofdredacteur van Agentura.ru. "Op alle niveaus, nationaal, regionaal en plaatselijk zullen de diensten straks internet filteren, precies zoals dat nu al in landen als China en Iran gebeurt."

De wet, die op 1 augustus moet ingaan, zal ook de ooit bloeiende Russische internetsector hard treffen, denkt Soldatov. Afgelopen week gingen de aandelen van zoekmachine Yandex.ru, e-maildienst Mail.ru en online betalingsdienst Qiwi.ru al hard onderuit.

Soldatov vindt de vrees van investeerders begrijpelijk, zeker gezien de gebeurtenissen bij de Russische sociale netwerksite VKontakte. Het bedrijf is de laatste jaren steeds meer in handen gekomen van Kremlin-getrouwen en vorige week werd oprichter en directeur Pavel Doerov ontslagen. Hij kon zich niet langer verenigen met het beleid van VKontakte en vertrok uiteindelijk naar de Cariben.

"Ook andere bedrijven weten niet meer wat ze moeten doen", aldus Soldatov. "Het is volstrekt onduidelijk wie de volgende is die onder vuur van de veiligheidsdiensten komt te liggen." Volgens de veiligheidsanalist zijn president Vladimir Poetin en zijn entourage er heilig van overtuigd dat 'internet onder controle staat van de Verenigde Staten' en hebben ze daarom een aversie tegen het medium.

Fan maakt 'Ultieme' Xbox One-interface

Een ijverige fan was blijkbaar niet tevreden met de huidige Xbox One UI en heeft daarom zijn eigen UI-versie in Flash gemaakt. Het project, genaamd 'Xbox One Ultimate UI' is zelfs Microsoft's Larry Hryb, beter bekend als Major Nelson, niet ontgaan.

De video laat onder andere zien hoe je eenvoudig het thema, achtergrond en tiles van Xbox One kunt veranderen. Major Nelson heeft zelfs persoonlijk via Reddit laten weten dat hij het idee heeft rondgestuurd.

Peiling: eindstrijd EVP en PES wordt spannender

De afstand tussen de Europese fracties EVP en PES is weer iets kleiner geworden. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van Votewatch Europe, die woensdag is gepubliceerd. De christendemocratische EVP gaat nog steeds aan de leiding, maar heeft nog maar vijf zetels voorsprong op haar sociaaldemocratische rivaal.

De EVP en de PES deden de afgelopen weken aan stuivertje wisselen. De PES was in de eerste maanden van dit jaar de populairste fractie, maar begin april stonden zij en de EVP beide op 212 zetels. Daarna nam de EVP de koppositie over. De EVP komt deze keer uit op 213 zetels, tegen 208 voor de PES. Vorige week was het verschil tussen de fracties nog vier zetels groter. De week daarvoor leverde de EVP ook al vier zetels voorsprong in.

De liberale ALDE is met 62 zetels nog steeds de derde fractie op de lijst. Door het lidmaatschap van D66 en de VVD van deze fractie is zij de populairste in Nederland. Het linkse verbond GUE/NGL, waar de SP deel van uitmaakt, en de Groenen volgen met respectievelijk 51 en 42 zetels. De conservatief-christelijke ECR staat op 42 zetels.

Een extreemrechtse fractie met onder meer PVV en Front National behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Voor een Europese fractie zijn minimaal 25 parlementariërs uit zeven lidstaten nodig. Votewatch schat het aantal zetels voor de PVV, het Front National en de vijf partijen die hebben aangegeven aansluiting bij een extreemrechts verbond te overwegen deze week op 37, twee meer dan vorige week.

Feyenoord biedt Nieuwkoop contract aan

Jeugdspeler Bart Nieuwkoop heeft zijn eerste profcontract bij Feyenoord getekend. Dat laat de club woensdag weten. De achttienjarige middenvelder is tot 2017 aan de Rotterdamse club verbonden.

"De kans om mezelf bij Feyenoord door te ontwikkelen wil ik met beide handen aangrijpen", zegt Nieuwkoop. "Als middenvelder heb ik de kwaliteit om box-to-box te spelen en ik pik regelmatig een doelpuntje mee." In 2011 kwam Nieuwkoop over van de jeugdopleiding van RBC Roosendaal.

Technisch directeur Martin van Geel is blij dat hij weer een speler van de jeugdopleiding een kans kan geven. "De afgelopen jaren heeft hij keihard gewerkt voor een contract en wij hopen dat dit een stimulans is om verder te groeien."

6 NAVO-jets naar Roemenië

Meldde FOK.nl gisteren dat er acht Britse en Franse straaljagers naar Polen en Litouwen gestuurd zijn, vandaag kunnen daar zes Canadese toestellen aan worden toegevoegd.

In het kader van het zo publiekelijk mogelijk versterken van de oostgrenzen van de NAVO zijn zes CF-18's van de Canadian Air Force dinsdag naar Keflavik (IJsland) overgevlogen. Honderd man ondersteunend personeel kwam daar achteraan in transportvliegtuigen.

In Reykjavik wachten de Canadezen momenteel op orders om naar Roemenië te gaan. De NAVO-oefeningen in Roemenië waaraan de Canadezen gaan meedoen, zal naast de gevechtsvliegtuigen uiteindelijk 220 tot 250 militairen omvatten.

Vijftien Canadese militairen zijn tevens aangekomen in het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) in het Belgische Mons. Daar werd 100 jaar geleden één van de eerste grote gevechten van de Eerste Wereldoorlog uitgevochten.

Overschot Grieken groter dan gedacht

De Griekse regering houdt dit jaar meer geld over dan verwacht. Het begrotingsoverschot komt dit jaar naar verwachting uit op 2,3 procent van het bruto binnenlands product, zo maakte het Griekse ministerie van financiën woensdag bekend. Eerder ging de regering van premier Antonis Samaras nog uit van een overschot van anderhalf procent.

In het verwachte overschot is overigens niet de rente meegenomen die Griekenland aan zijn schuldeisers moet betalen. Het is de bedoeling dat het begrotingsoverschot in 2018 is opgelopen naar 5,3 procent van het bbp.

De werkloosheid blijft voorlopig echter hoog, zo blijkt uit de ramingen van het Griekse ministerie van financiën. Pas in 2016 zakt de werkloosheid tot onder de grens van twintig procent, om in 2020 op even minder dan zestien procent van de beroepsbevolking uit te komen.

Aantal werklozen Duitsland duikt onder drie miljoen

Het aantal werklozen in Duitsland is in april gezakt tot onder de drie miljoen. Het percentage mensen zonder werk nam sinds maart af van 7,1 naar 6,8 procent van de beroepsbevolking. Dat heeft het Duitse arbeidsbureau woensdag gemeld. In totaal zijn 2,9 miljoen Duitsers werkloos, 111.000 minder dan de maand ervoor.

De werkloosheid daalt altijd na de wintermaanden omdat er meer vraag is naar tijdelijke krachten. De daling is echter sterker dan normaal: gecorrigeerd voor seizoensinvloeden was sprake van een daling van de werkloosheid van 25.000 personen. In vergelijking met april vorig jaar waren er deze maand 77.000 werklozen minder.

De arbeidsmarkt trok in april verder aan door positieve conjunctuurvoorspellingen. Betere vooruitzichten zijn van invloed op de werkloosheidscijfers omdat werkgevers sneller nieuw personeel aannemen als ze de toekomst rooskleuriger inschatten.

Tottenham: geen contact met Ajax over De Boer

Tottenham Hotspur ontkent contact te hebben gezocht met Ajax over trainer Frank de Boer. De Londense club zette woensdag een korte verklaring op de clubsite. "Berichten dat we andere clubs benaderd hebben over coaches zijn volledig uit de lucht gegrepen. We hebben met geen enkele club contact gezocht", luidt het.

De ontkenning van de Spurs is opmerkelijk. De Boer gaf dinsdag tegen de NOS nog toe dat Tottenham zich bij hem gemeld had. Overigens laat de verklaring van de Londenaren nog wel wat ruimte. Ze ontkennen slechts clubs te hebben benaderd, maar zwijgen over trainers zelf of zaakwaarnemers.

Autoverbod in miljoenenstad Bagdad

De normaal door verkeersopstoppingen geplaagde metropool Bagdad ligt er woensdag verlaten bij. De autoriteiten hebben een autoverbod in de stad ingesteld om de verkiezingen veilig te laten verlopen. Veel aanslagen worden in Irak met bomauto's gepleegd. Irak kiest woensdag een nieuw parlement.

Alleen pick-uptrucks met machinegeweren zijn op straat te zien. De Iraakse politie en het leger bemannen talloze controleposten om aanslagen en geweld te voorkomen. Iedereen die gaat stemmen wordt gefouilleerd. Ook het luchtruim is woensdag gesloten.

De landelijke verkiezingen zijn de eerste sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen in 2011. Extremisten hebben gezworen de stembusgang met geweld te verstoren. De regering heeft honderdduizenden agenten en militairen ingezet om stembureaus te bewaken.

Schandaal bij Brits verzorgingshuis

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over de gang van zaken bij een van de grootste verzorgingshuizen van het land. In het BBC-programma Panorama werden dinsdag beelden getoond waarop te zien was hoe bewoners worden gepest of zelfs geslagen door sommige werknemers van de zorginstelling. Een werknemer is op staande voet ontslagen en zeven anderen zijn geschorst, meldt de BBC.

Een groep klokkenluiders trok in 2012 voor het eerst aan de bel over misstanden bij verzorgingshuis Old Deanery. De instelling werd onder verscherpt toezicht geplaatst en vorig jaar in november voldeed het verzorgingshuis bij een controle aan de gestelde eisen. De inwoners betalen omgerekend ruim 850 euro per week voor een plekje in Old Deanery.

Uit de beelden van Panorama komt echter een heel ander beeld naar voren. Te zien was hoe een vrouw, die eerder had geklaagd over de omstandigheden in het bejaardenhuis, een klap kreeg. Dezelfde vrouw, die dement is en deels verlamd, werd ook door verzorgers gepest en belachelijk gemaakt. Een bewoonster die om hulp vroeg om naar het toilet te gaan werd genegeerd en op een gegeven moment werd zelfs haar belletje uitgezet. Een man met een chronische aandoening die in zijn eigen uitwerpselen lag werd op dezelfde manier genegeerd.

Anglia Retirement Homes, het bedrijf achter Old Deanery, liet in een reactie weten dat 'een klein aantal medewerkers' bij de incidenten is betrokken. "Toen het nieuwe managementteam op de hoogte werd gesteld zijn er onmiddellijk maatregelen getroffen. We hebben een onafhankelijk advocatenkantoor in de arm genomen om zo snel mogelijk een diepgravend onderzoek uit te voeren."

Eerste bomaanslag op verkiezingsdag Irak

Bij twee bomaanslagen in het Noord-Iraakse dorp Dibis zijn woensdag twee vrouwen om het leven gekomen die onderweg waren naar een stembureau. Vijf militairen raakten gewond. Het waren de eerste aanslagen op de dag dat Irak een nieuw parlement kiest. Er worden meer aanslagen tijdens de verkiezingen verwacht.

Politiebrigadier Sarhad Qadir zei dat de bommen verstopt waren langs de weg. Dibis ligt vlakbij Kirkuk, bijna driehonderd kilometer ten noorden van Bagdad.

De landelijke verkiezingen zijn de eerste sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen in 2011. Extremisten hebben gezworen de stembusgang met geweld te verstoren. De regering heeft honderdduizenden agenten en militairen ingezet om stembureaus te bewaken.

'Nederlandse in Cambodja vermoord door fietsendief'

De Nederlandse vrouw die maandag dood in Cambodja werd gevonden is vermoord toen ze een fietsendief betrapte. Hij is inmiddels opgepakt en heeft bekend, zegt een politiewoordvoerder tegen Cambodjaanse media. De handtas van het slachtoffer is volgens de politie bij hem gevonden.

De man zou hebben verklaard dat hij het huis van de 31-jarige Nederlandse maandag rond 03.00 uur was binnengegaan en een fiets probeerde te stelen. Toen de Nederlandse hem betrapte en om hulp riep, zou hij haar hebben gestoken met een schroevendraaier. Hij zou ook hebben toegegeven dat hij de 19 maanden oude baby van het slachtoffer heeft gestoken. Waarom hij dat heeft gedaan is niet bekend.

De uit Alkmaar afkomstige planoloog en journalist werd maandag dood aangetroffen door een oppas in een buitenwijk van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Het kindje zou bij de aanval zwaar hersenletsel hebben opgelopen. Ze is overgebracht naar een ziekenhuis in de Thaise hoofdstad Bangkok voor behandeling. De vader is aanwezig.

Het 31-jarige slachtoffer werkte voor de Verenigde Naties in Cambodja. Ze woonde met haar man en kind in Phnom Penh. De man werkt eveneens voor de VN, maar was ten tijde van de moord niet thuis.

Basisscholen herdenken oorlog massaal

Basisscholen door heel Nederland zijn actief bezig met 4 en 5 mei. Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei bereikt met zijn projecten over de Tweede Wereldoorlog duizenden basisscholen. Zo gebruiken meer dan 4900 van de ruim 6700 basisscholen voor groep 7 het lesprogramma en boekje Vrijheid Geef je Door Nationaal Aandenken.

"Voor veel kinderen is het boekje voor groep 7 het eerste moment dat ze leren over herdenken, vieren, vrijheid, democratie en leven in een rechtstaat," vertelt een woordvoerder van Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei woensdag. Behalve uit het boekje bestaat het lesprogramma uit interactieve opdrachten en een quiz.

Er is ook een lesprogramma voor groep 8. Met Adopteer een Monument adopteren scholen een lokaal oorlogsmonument. In totaal zijn er al zo'n 1500 monumenten geadopteerd van de in totaal 3500 monumenten die Nederland rijk is. Aan de hand van de adoptie leren de kinderen meer over de lokale oorlogsgeschiedenis.

Scholen bepalen zelf hoe ze met hun monument omgaan. Zo kunnen ze een gastspreker uitnodigen of zelf een herdenking organiseren. Scholen ontvangen jaarlijks ook een bloemenbon voor een herdenkingsboeket en een voorleesverhaal van een bekende kinderboekenschrijver. Dit jaar is dat het verhaal Meneer Nowakowski door JP Schutten. Eerder schreven onder anderen Jacques Vriens, Vivian Hollander en Lydia Rood verhalen speciaal voor dit project.

Holman niet naar het WK

Brett Holman is niet meer beschikbaar voor het Australische nationale team. De oud-AZ'er liet dat woensdag weten, twee weken voordat bondscoach Ange Postecoglou zijn selectie voor het WK bekendmaakt. Australië is een van de tegenstanders van Nederland in Brazilië.

"Verschillende omstandigheden hebben mij na laten denken over mijn internationale carrière en ik heb de moeilijke keuze gemaakt om te stoppen bij de Socceroos", laat de dertigjarige Holman weten.

Holman speelt nu in de Verenigde Arabische Emiraten bij Al Nasr. In Nederland kwam hij uit voor Excelsior, N.E.C. Nijmegen en AZ. Voor Australië speelde de vleugelspeler 63 wedstrijden. Op het WK van 2010 scoorde hij twee keer.

PSV'er Park wil benefietwedstrijd voor bootramp

Ji-Sung Park wil een benefietwedstrijd organiseren voor de slachtoffers van de bootramp in zijn thuisland Zuid-Korea. Dat heeft de vader van de PSV'er, Sung-Jong Park, gezegd tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Bij de bootramp kwamen meer dan tweehonderd mensen om en er worden nog negentig passagiers vermist.

De wedstrijd moet volgens Parks vader ergens in juli plaatsvinden, na het WK. "De opbrengsten van de wedstrijd gaan naar een fonds voor de slachtoffers", zegt de vader. "Ji-Sung Park wil dat nabestaanden van de slachtoffers troost kunnen vinden in sport."

De wedstrijd wordt georganiseerd door Parks stichting, de JS Foundation. Er worden nog gesprekken gevoerd over de locatie en deelnemers aan de wedstrijd. In mei speelt Park met PSV in Zuid-Korea twee oefenwedstrijden. De PSV'er kwam in het verleden onder meer uit voor Manchester United en speelde voor Zuid-Korea drie keer op het WK.

Van Hooijdonk stopt bij Jong Feyenoord/Excelsior

Pierre van Hooijdonk stopt na dit seizoen als coach van Jong Feyenoord/Excelsior. Dat heeft Feyenoord woensdag bekendgemaakt. De oud-aanvaller, die samen met Patrick Lodewijks het beloftenteam van de twee Rotterdamse clubs onder zijn hoede had, vindt het coachen moeilijk te combineren met zijn andere werkzaamheden.

Jong Feyenoord/Excelsior won onlangs de Beloftencompetitie Divisie B. Binnenkort strijdt de ploeg tegen Jong Vitesse/AGOVV om het algeheel beloftenkampioenschap van Nederland. Dat worden de laatste wedstrijden voor Van Hooijdonk.

Ondanks dat er geen officiële functie komt, blijft hij wel betrokken bij Feyenoord, geeft Van Hooijdonk aan. Zo zal hij met enige regelmaat met de technische staf van gedachten wisselen. "Dat doe ik graag en Martin van Geel heeft aangegeven me op deze wijze graag dicht bij de club te houden."

Amber Alert bereikt recordaantal mensen

Het Amber Alert dat zaterdag werd gegeven voor de vermiste moeder en haar twee kinderen heeft een recordaantal van bijna twaalf miljoen mensen bereikt. Dat is bijna twee miljoen mensen meer dan het alert vorige maand voor een 9-jarige jongen in Amsterdam.

Dat meldt Amber Alert Nederland woensdag op basis van een peiling onder duizend mensen. De organisatie noemt het record opmerkelijk, omdat het alert op Koningsdag werd uitgegeven en mensen daardoor juist veel op pad waren.

Het Amber Alert werd verstuurd toen de moeder en haar 2-jarige dochter en drie maanden oude zoon vermist waren. De vrouw bleek uiteindelijk te zijn weggelopen bij haar vriend. Ze verbleef bij familie elders in het land.

Leger des Heils haalt weer minder kleding op

Het aantal kilo's kleding dat werd ingezameld door het Leger des Heils is vorig jaar opnieuw gedaald. In totaal kwam ruim 21,6 miljoen kilo textiel binnen, 6,3 procent minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag van Leger des Heils Reshare, de inzamelingstak van de organisatie. De kledinginzameling loopt al vijf jaar terug.

Ten opzichte van 2009 is er een daling van negentien procent. De oorzaak lijkt deels te liggen in de economische crisis, waardoor mensen minder kleding kopen en hun kleren langer dragen. Ook verdwijnt nog altijd zo'n 135 miljoen kilo textiel per jaar bij het restafval. Dat wordt meestal verbrand. "Hier valt nog heel veel winst te behalen voor mens en het milieu", aldus het Leger des Heils.

De organisatie kon vorig jaar wel meer geld besteden aan hulpverlening en goede doelen. In totaal ging het om een stijging van ruim vier miljoen euro, oftewel 16,1 procent meer dan in 2012.

Montoya: "Races IndyCar beter dan Formule 1"

Oud-Formule 1-coureur Juan Pablo Montoya vindt de races in de IndyCar Series aantrekkelijker dan in de F1. De 38-jarige Colombiaan racet momenteel weer in de IndyCars na zowel in de Formule 1 als in de NASCAR uitgekomen te zijn.

Tussen de races van Long Beach en Alabama door heeft Montoya de Grand Prix van China op televisie gevolgd. "Ik heb vijf ronden bekeken en het daarna uitgezet." De zevenvoudig winnaar van een F1-race liet aan Auto Motor und Sport weten dat er niet genoeg spektakel was, mede doordat de oude schreeuwende motoren uit het verleden niet meer gebruikt worden.

Volgens de Colombiaan heeft de IndyCar gewoon een beter concept met iedereen hetzelfde chassis en de keuze uit slechts twee motorenfabrikanten. "Het heeft niets van doen met de reglementswijzigingen in de Formule 1. De F1 is altijd al een erg technische sport geweest. Als coureur ben je enorm afhankelijk van de auto. Denk je nou echt dat Alonso en Vettel opeens niet meer kunnen rijden? Iedereen die niet in een Mercedes rijdt heeft pech en daar gaat dit jaar niet veel meer aan veranderen."

Ook het inhaalmechanisme DRS krijgt er van Montoya nog enigszins van langs. Volgens de oud-coureur van Williams en McLaren is het als 'Photoshop geven aan Picasso'. "Als coureur zijnde hou ik er niet van omdat het inhalen te gemakkelijk maakt. Je moet binnen een seconde van je voorligger komen, op de knop voor de vleugel drukken en er voorbij gaan. Voor de toeschouwers is het leuk. Wat wil je in de sport? Een goede show en DRS draagt daar zonder meer aan bij."

Blind: "De Boer heeft ambities"

Daley Blind hoopt dat Frank de Boer ook komend seizoen trainer van Ajax is. De middenvelder zou een vertrek echter wel begrijpen. Tottenham Hotspur meldde zich eerdaags voor De Boer en de succescoach liet weten dat hij na het seizoen gaat nadenken over zijn toekomst. Ajax speelt komende zaterdag in eigen huis de laatste competitiewedstrijd tegen NEC, waarna De Boer zich zal oriënteren.

Middenvelder Daley Blind zou een vertrek wel begrijpen. "Ook de Boer heeft ambities. Na vier titels ga je misschien een keer verder kijken", aldus de linkspoot in Pauw & Witteman.

Maar Blind heeft goede hoop dat De Boer ook komende jaargang voor de groep staat in Amsterdam. "Hij vertrekt niet zomaar. Ik hoop dat hij blijft." De Boer is sinds december 2010 trainer van Ajax en won sindsdien vier landstitels op rij. Toch wil de coach ook op Europees niveau een keer ver komen.

Voor Blind is de aanwezigheid van De Boer erg belangrijk. Onder de trainer groeide hij uit van een weifelende linksback naar een van de leiders van Ajax. "Hij heeft altijd in mij geloofd. Hij heeft me altijd het vertrouwen gegeven. Anderen hadden me misschien afgeschreven."

Xabi Alonso: "Regels moeten aangepast worden"

Xabi Alonso moet de finale van de Champions League aan zich voorbij laten gaan. De middenvelder liep in de return tegen Bayern München een schorsing op. Alonso vergreep zich in de eerste helft aan Bastian Schweinsteiger en kreeg van scheidsrechter Pedro Proença een gele kaart.

Dit was zijn derde van het toernooi, waardoor hem een schorsing wacht. Deze zal Alonso uitzitten als Real Madrid de finale van de Champions League speelt.

"Persoonlijk is dit een enorme klap", zegt de Spaans international tegen ITV. "Na die overtreding lag ik op de grond en zag ik de scheidsrechter de gele kaart omhoog houden. Op dat moment weet je genoeg en kan je wel door de grond zakken."

De schorsing is voor Alonso reden om eens kritisch naar de reglementen te kijken. "Die zijn niet eerlijk. Je speelt dertien wedstrijden en gaandeweg loop je op de een of andere manier tegen drie kaarten op. Ik hoop dat dit aangepast wordt, al is dit niet het juiste moment om het daarover te hebben."

Door de schorsing wordt Alonso de kans ontnomen om zijn derde Champions League-finale te spelen. In 2005 (winst) en 2007 (verlies) kwam de controleur namens Liverpool uit in de eindstrijd. Beide keren was AC Milan de tegenstander.

Ronaldo: "Finale winnen in eigen land"

Cristiano Ronaldo was de gevierde man bij Real Madrid. Met zijn twee goals had de sterspeler een groot aandeel in de 0-4 zege op Bayern München. De Madrilenen maakten korte metten met Bayern. Sergio Ramos kopte De Koninklijke naar een 0-2 voorsprong, waarna Ronaldo er nog voor rust 0-3 van maakte via een scherpe counter. Vlak voor tijd schoot de Portugees international een vrije trap op listige wijze achter Manuel Neuer.

Met zijn twee doelpunten verbrak hij het record van Lionel Messi van meeste goals in één Champions League-campagne. Ronaldo heeft nu zestien keer gescoord deze jaargang, terwijl het record van Messi veertien doelpunten bedroeg. "Ik was er wel naar op zoek, want ik wist dat ik nog maar één goal nodig had", zegt Ronaldo op de officiële website van de UEFA.

"Maar als het niet was gebeurd, dan zou ik daar niet boos om zijn. Het was een geweldige pass van Gareth Bale. Het hele elftal heeft me vandaag geholpen", vervolgt Ronaldo. "Maar het belangrijkste is dat we in de finale staan."

"Dat is ook terecht. Iedereen bij Real verdient het. De coach en zijn staf mogen de felicitaties in ontvangst nemen, want we speelden heel erg goed. Nu moeten we proberen de finale te winnen."

Die finale is in Lissabon, het geboorteland van Ronaldo. "Bij de start van deze Champions League zei ik het al: ik wil 'm winnen. Wie we ook tegen komen in de finale, het zal lastig worden. Maar dat maakt niet uit. De finale is in mijn eigen land en ik wil daar de Champions League weer winnen."

Tafeltennissters simpel voorbij Frankrijk

De Nederlandse tafeltennissters hebben hun vierde duel op het WK voor teams met 3-0 gewonnen van Frankrijk. Na twee nederlagen en twee overwinningen staat de Oranjeploeg nu gedeeld derde in poule C. Bij winst op Rusland donderdag lijkt de derde plaats, en daarmee een plek in de tussenronde, zeker omdat concurrent Luxemburg zijn laatste wedstrijd tegen Zuid-Korea speelt.

Tegen Frankrijk denderden Li Jie en Li Jiao over hun tegenstanders heen. Li Jie versloeg Laura Gasnier met 11-5, 13-11 en 11-3 en daarna maakte Li Jiao korte metten met Carole Grundisch: 11-7, 11-8, 11-8. Britt Eerland, die dit toernooi nog ongeslagen is, leverde als enige een game in. Zij was met 8-11, 11-5, 11-9, 11-6 te sterk voor Laura Pfefer.

[NBA] Clippers winnen beladen duel van Warriors

Los Angeles Clippers heeft dinsdag de eerste wedstrijd na de levenslange schorsing van eigenaar Donald Sterling gewonnen. De basketbalploeg, die het vorige play-offduel nog kansloos onderuit ging, speelde als bevrijd en won thuis met 113-103. De stand in de serie is nu 3-2 in het voordeel van de Clippers.

In een emotionele sfeer in het Staples Center kwamen de Clippers goed uit de startblokken. De voorsprong brokkelde in het tweede kwart wat af en in het derde deel kwamen de bezoekers zelfs even voor te staan. Mede door DeAndre Jordan die 25 punten scoorde en achttien rebounds pakte, liepen de Clippers weer uit naar de zege.

Washington Wizards voltooide zijn stunt en schakelde Chicago Bulls uit: 4-1. De Wizards wonnen het vijfde duel, in Chicago, met 75-69. In de tweede ronde krijgen ze Atlanta Hawks of Indiana Pacers als tegenstander.

Memphis Grizzlies nam in het vijfde duel tegen Oklahoma City Thunder verrassend een 3-2 voorsprong. In Oklahoma City wonnen de Grizzlies nipt met 100-99. Donderdag kan Memphis in eigen huis de volgende ronde bereiken.

OM: aanpak drugscriminaliteit schiet tekort

Politie en justitie komen tekort in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. De omvang is te groot en er zijn te weinig middelen om er iets tegen te doen. Dat zegt landelijk officier synthetische drugs Neeltje Geldermans in de regionale kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst.

"We werken er met man en macht aan, maar er is meer dan we aankunnen", zegt Geldermans. "We moeten werken met schaarse middelen. De politiek bepaalt de prioriteiten, ik kan alleen zeggen dat ik me zorgen maak."

Geldermans reageert op de vondst van de twee doden in een drugslaboratorium in Uden afgelopen maandag. Het is nog altijd onduidelijk wie de slachtoffers zijn en hoe ze aan hun einde zijn gekomen. Tijdens het ontmantelen zijn enkele honderden liters chemisch afval gevonden.

Brunei gaat handen afhakken en stenigen

Brunei gaat zwaardere straffen invoeren voor onder meer diefstal en overspel. Dat heeft de sultan van Brunei aangekondigd, meldt de BBC woensdag. De sultan voerde vorig jaar de sharia, de islamitische wetgeving, in.

De nieuwe wetten worden donderdag van kracht, maar de invoering van de nieuwe straffen wordt uitgesmeerd over de komende drie jaar. Van veroordeelde dieven wordt dan voortaan een hand afgehakt. Mensen die zich schuldig maken aan overspel worden gestenigd.

Om de bevolking aan de nieuwe straffen te laten wennen worden ze gefaseerd ingevoerd. In eerste instantie worden er alleen boetes en gevangenisstraffen uitgedeeld. Amputaties worden in de tweede fase ingevoerd en de doodstraf, voor onder meer overspel en homoseksuele handelingen, volgen in de laatste fase.

Brunei is een piepklein sultanaat op het eiland Borneo en wordt omringd door Maleisië.

De Boer vereerd door oproep spelers

Frank de Boer staat in de belangstelling van Tottenham Hotspur. Enkele Ajax-spelers hebben echter een oproep gedaan aan hun trainer om in Amsterdam te blijven. Davy Klaassen en Joël Veltman lieten in De Telegraaf weten dat zij De Boer graag bij Ajax zien blijven. "En dat Davy Klaassen en Joël Veltman een dringend verzoek aan me deden om niet te vertrekken, is het mooiste wat er is", zegt De Boer tegen datzelfde medium.

"Dat spelers graag willen dat je blijft. Natuurlijk is dat medebepalend in de beslissing die je neemt." De interesse van Tottenham betekent niet dat De Boer gelijk vertrekt. "Tottenham is zich gewoon aan het oriënteren welke trainers haalbaar zijn. En uiteindelijk zullen ze beslissen voor wie ze gaan.”

"Ik heb een contract tot de zomer van 2017 en weet niet hoe Ajax zich opstelt", vervolgt de succescoach. "Op een gegeven moment leg je beide clubs naast elkaar, ga je plussen en minnen en dan is dit soort details heel belangrijk. Uiteindelijk ga ik op de aanbieding in of niet."

Het feit dat De Boer met Ajax bezig is in een proces speelt een grote rol bij zijn beslissing. "Het moet echt precies passen en er moet in elk geval heel veel perspectief zijn, want Ajax geef ik natuurlijk niet zomaar op. We hebben een uitstekende kern, die we met twee of drie aankopen verder kunnen uitbouwen. We zijn met een goede groep met iets moois bezig. Zo zie ik het – net als Davy en Joël – ook."

Bayern-kamp: "Zwaktes bloot"

Bayern München kreeg dinsdagavond een ongenadig pak slaag van Real Madrid. De uitschakeling in de halve finale van de Champions League kwam hard aan. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge was enorm teleurgesteld na het verlies in de Allianz Arena.

"We hebben geen passie laten zien. Daarom konden we Real niet in de problemen brengen. Dat we tegendoelpunten uit dode spelmomenten kregen was erg ongelukkig", aldus de bestuurder tegen Sky.

"Na die twee goals was het gespeeld: Real zou naar de finale gaan", vervolgt de oud-international. "We moeten eerlijk zijn. Real Madrid is op dit moment een geweldig elftal. Onze zwaktes kwamen bloot te liggen. Onze aanval is uitgeschakeld en onze defensie kwam in de problemen."

Ook aanvoerder Philipp Lahm baalde enorm na het verlies. "Dit is een grote teleurstelling, want we wilden meer laten zien. Als het dan na twintig minuten al 0-2 staat, dan zakt de moed je in de schoenen. Die twee dode spelmomenten zijn heel zuur, maar dat is niet het enige dat fout ging."

"We hebben het voor rust tactisch niet slim gedaan. Het was een open wedstrijd en heel anders dan het eerste duel. Vandaag ging het veel meer op en neer en dat is niet onze manier van spelen. Real houdt daar juist van en dat was goed te zien."

Bale: "Zij gaven ons de ruimte"

Gareth Bale stond met een enorme lach op zijn gezicht na de 0-4 zege van Real Madrid op Bayern München. Hiermee is de finale van de Champions League een feit. "Dit is een fantastisch resultaat voor ons", zegt de linkspoot tegen ITV. "Ik denk dat we heel hard gewerkt hebben en dat onze tactiek uitstekend werkte. We speelden gewoon heel goed en daarom staan we verdiend in de finale."

Bayern München had net als vorige week in Santiago Bernabéu een veldoverwicht, maar De Koninklijke werd via de counter het meest gevaarlijk. "Ik denk dat zijn ons in de kaart speelden. Ze gaven ons de ruimte voor de counter en dat is waar wij van houden. Wij hebben heel snelle spelers en daar maken we goed gebruik van."

Door de zege staat Real Madrid voor het eerst sinds het seizoen 2001/02 in de finale van de Champions League. "Het was een geweldige prestatie, waar we erg blij mee zijn. Maar we weten dat er nog een stap te zetten is."

De manier waarop Real de aanvalsdrang van Bayern beteugelde was indrukwekkend. "Iedereen moet zijn taken in het team uitvoeren en we hebben allemaal honderd procent gegeven. Iedereen heeft meegeholpen aan dit resultaat."

Bale kan in zijn eerste seizoen in Madrid gelijk beslag leggen op de treble. "Dit is waarom ik naar Madrid ben gekomen. Om dit soort wedstrijden wil je naar de beste club ter wereld. Prijzen winnen, dat is waar het omdraait. Maar we hebben nog niets (behalve de Copa del Rey, red.). Wie we ook in de finale tegenkomen, het zal een lastige klus worden."

PVV wil Kamer terug van reces om dreigement Rutte

De PVV wil dat de Tweede Kamer nog deze week met premier Mark Rutte (VVD) debatteert over zijn dreigement om de eurozone te verlaten. Dat laat PVV-leider Geert Wilders woensdag weten. Hij noemt de uitspraken van Rutte 'een absolute doorbraak'.

"De eurozone verlaten is een uitstekend idee en goed voor Nederland", aldus Wilders. "Rutte moet zijn terechte wens en dreigement maar eens waarmaken. Eerder was hij nog tegen het PVV-voorstel de eurozone te verlaten maar nu blijkt hij er zelf voorstander van te zijn geweest." Volgens Wilders is het belangrijk om nog deze week over dit punt met de Tweede Kamer te praten.

Rutte zou in 2012 in een gesprek met EU-president Herman van Rompuy hebben gedreigd uit de euro te stappen als hij vasthield aan zijn plannen voor de eurozone. Dat zeggen Van Rompuy en enkele andere betrokkenen woensdag in de Volkskrant. Rutte zegt in de krant dat een dreigement de euro op te geven nooit aan de orde is geweest.

Pokémon Fighter met NFC-functionaliteit op E3

De titels die de NFC-functionaliteit van de Wii U-Gamepad benutten zijn op één hand te tellen. Dit is ook bij Nintendo niet onopgemerkt gebleven en als we Saturo Iwata mogen geloven zal Nintendo dit jaar op E3 de NFC-functionaliteit extra onder de aandacht brengen.

Bij NFC denken de meeste ongetwijfeld gelijk aan Disney's Infinity, Skylanders-games van Activision of Pokémon Rumble u, maar het wachten is eigenlijk op een echte Pokémon fighting-game die deze functionaliteit ook benut. Het lijkt daarom niet toevallig dat vorig jaar Siliconera twee trademarks van Pokémon Company ondekte, genaamd 'Pokken Fighters' en 'Pokken Tournament'.  Daarnaast werd er tijdends de Pokémon Game Show een kort fragment getoond van een mogelijke fighter waarin Lucario en Blaziken tegenover elkaar staan.

“In addition, the GamePad is the only video game platform with an NFC (near-field communication) reader/writer function. “Pokémon Rumble U” has already taken advantage of this function, but aside from this title, Wii U has failed to make use of the full potential of this function so far, despite it being a built-in feature.

This year, we will make full use of this function by preparing multiple proposals, including the implementation of NFC payments with JR East’s “Suica,” which we announced on a previous occasion. We will showcase our detailed propositions for utilizing the NFC functionality at E3 in Los Angeles in June,” aldus Iwata.

Wii U Pokemon

Pokken Fighters

'Nijpend tekort aan wiskundeleraren'

Nederland kampt met een groot tekort aan wiskundeleraren. Wiskundigen in het onderwijs worden weggekaapt door het bedrijfsleven met hogere salarissen en betere loopbaanperspectieven, waarschuwt het Platform Wiskunde Nederland woensdag in het AD.

In de eerste vier maanden van dit jaar stonden bijna driehonderd vacatures voor wiskundeleraren open bij mbo-instellingen en middelbare scholen. Dat is twee keer zo veel als vier jaar geleden. Het Platform Wiskunde Nederland en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren maken zich volgens de krant grote zorgen over de continuïteit van het onderwijs.

Scholen zetten steeds vaker natuurkunde- of scheikundedocenten in om wiskundeles te geven. Het platform waarschuwt al langer dat de behoefte aan wiskundigen steeds groter wordt, terwijl er weinig wiskundestudenten zijn. Nu de studenten ook nog eens niet voor het onderwijs kiezen gaat het volgens het platform de verkeerde kant op.

Werkgeversorganisatie VO-raad noemt het huidige tekort 'absoluut ongewenst'. Ondanks investeringen is het probleem de komende jaren volgens de raad nog niet opgelost.

Sneeuwval hindert Ronde van Romandië

Door hevige sneeuwval is noodgedwongen de eerste rit in de Ronde van Romandië ingekort. De rit, die zou lopen van Ascona naar Sion, voerde renners over de Simplonpas. Deze is echter niet begaanbaar. Dat heeft de koersorganisatie vanochtend bekendgemaakt.

De Simplonpas gold met zijn hoogte van 2009 meter als een van de belangrijkste bergen in de ronde. Doordat deze berg niet beklommen wordt starten de renners in Brigerbad. De etappe is hierdoor meer dan de helft korter, de renners hoeven nu slechts 90 km te fietsen.

Door de aanpassing is ook de starttijd van de rit verschoven. De aanvangstijd van de etappe is nu woensdagmiddag om 15.15 uur.

Klitschko lijkt olympische droom al op te moeten geven

Het lijkt erop dat wereldkampioen zwaargewicht Wladimir Klitschko zijn olympische droom al op moet geven voor het goed en wel begonnen is. Eerder maakte de Oekraïner bekend dat hij graag naar de Spelen van Rio in 2016 wilde, waar hij twintig jaar na Atlanta voor zijn tweede gouden medaille wilde gaan.

Volgens R-Sport heeft Klitschko, net als zijn inmiddels gestopte broer Vitali, echter nog geen toestemming gekregen van de Oekraïense boksbond om mee te doen aan de kwalificatietoernooien in zijn land. "De mogelijke deelname van de Klitschko's aan de kwalificatietoernooien, ook als professionals, is iets waar wij nooit onderzoek naar hebben gedaan", aldus een woordvoerder van de bond.

Klitschko heeft jaren in Duitsland gewoond en had de kans om zich te laten naturaliseren, zodat hij voor de Duitsers uit zou kunnen komen. Hij heeft de Duitse boksfederatie hier echter niet op tijd over geïnformeerd, waardoor ook deze optie komt te vervallen.

Ook Watch Dogs doet aan een season pass

Ubisoft heeft laten weten wat Watch Dogs aan dlc krijgt. De dlc zal voornamelijk rond een nieuw character draaien, T-Bone. Dit personage krijgt met de season pass zijn eigen missies. Verder is er een extra mini-game, Conspiracy!, beschikbaar voor season pass-houders.

Deze dlc is allemaal een week eerder beschikbaar voor season pass-kopers ten opzichte van mensen die de dlc los kopen. Oh ja, Wii U krijgt ook hier weer eens helemaal geen dlc.

Beachvolleybalsters kwalificeren zich niet voor Grand Slam

Beide Nederlandse vrouwenteams in de kwalificatie van het Grand Slam in Shanghai zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Rimke Braakman en Jantine van der Vlist verloren in de tweede ronde, terwijl Laura Bloem en Marloes Wesselink al in de eerste ronde onderuit gingen.

Bloem en Wesselink moesten aantreden tegen het Tsjechische duo Bonnerova/Hermannova. Het zou een lange wedstrijd worden, maar na 59 minuten konden de Nederlandse vrouwen weer inpakken: 26-28, 27-15, 7-15.

Braakman en Van der Vlist waren in de kwalificatie als zesde geplaatst en stonden daardoor al in de tweede ronde, waarvan de winnaars naar het hoofdtoernooi gaan. Tegen Revuelta/Candelas begonnen ze met een 21-16 setwinst nog goed, maar daarna waren de Mexicaansen te sterk. Met 19-21 en 9-15 moesten de Nederlandse vrouwen zich teleurstellend gewonnen geven.

Door de uitschakeling van beide teams vormen Madelein Meppelink en Marleen van Iersel het enige Nederlandse duo dat vanaf donderdag in het hoofdtoernooi zal spelen.

Knappe zege beachvolleyballers op Brazilianen tijdens Grand Slam

Beachvolleyballers Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst hebben in de groepsfase van de Grand Slam in Shanghai een zeer knappe zege geboekt op Alison Cerutti en Bruno Oscar Schmidt uit Brazilië. 

De wedstrijd begon al uitstekend voor de Nederlanders, als 22e geplaatst in China. Ze namen een paar punten voorsprong op het als zesde geplaatste Braziliaanse duo en stonden die in de rest van de eerste set niet meer af, 21-18. 

In de tweede set leek het bij vlagen wel een trainingswedstrijd. Wat met name Alison ook probeerde, ze kwamen niet langs de lange Nederlanders. Binnen de kortste keren stond het liefst 14-7 voor Stiekema en zijn partner.Nadat de Brazilianen even op gang leken te komen begon het weer te lopen bij de Nederlanders. Met 21-15 werd ook de tweede set en dus de wedstrijd op slot gegooid.

De zege was zeer welkom voor de Nederlanders, want eerder op de dag ging de eerste wedstrijd nog verloren. De als elfde geplaatste Duitsers Erdmann/Matysik waren met 25-23, 21-18 te sterk.

De andere Nederlandse mannen in het toernooi begonnen de groepsfase met een simpele zege. Alexander Brouwer en Michiel van Dorsten waren met 21-14, 21-17 te sterk voor Cheng Chen en Jian Li uit China. Zij spelen later op woensdag nog tegen Gibb/Patterson uit de Verenigde Staten.

Xbox One naar China

Microsoft brengt de Xbox One naar China. Het land dat sinds het jaar 2000 gameconsoles had verboden, laat sinds kort consoles toe. Opmerkelijk is dat de Xbox One daar vanaf september al te koop is, tegelijkertijd met ons eigen landje.

Een tijdje geleden liet Microsoft weten dat hun nieuwste console ook naar Japan komt. Daar is het apparaat vanaf 4 september te koop.

Instagram waarschuwt Rihanna

Rihanna moet voortaan haar kleren aanhouden als ze weer foto's van zichzelf plaatst op Instagram. De 26-jarige zangeres, die dinsdag enkele naaktfoto's van zichzelf plaatste, kreeg via e-mail een waarschuwing van de foto- en video-app. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ op basis van ingewijden.

De zangeres plaatste dinsdag foto's van haar sessie voor het Franse blootblad Lui waarop ze te zien was met blote borsten. Binnen een uur werden de foto's alweer verwijderd omdat ze in strijd zijn met het beleid van Instagram. Foto's met een weinig verhullende bikini mogen wel.

Rihanna heeft al vaker laten zien graag naakt in de openbaarheid te treden. Mocht ze echter weer blootfoto's op Instagram zetten, dan loopt ze het risico dat haar account wordt opgeheven. Overigens heeft Rihanna de bewuste foto's inmiddels alweer op Twitter geplaatst.

Problemen bij executie gevangene

Een executie in de Amerikaanse staat Oklahoma met een nieuw dodelijk injectiemiddel is dinsdag niet bepaald volgens plan verlopen. Na de eerste injectie begon de ter dood veroordeelde te stuiptrekken. Hij overleed uiteindelijk aan een hartaanval.

Tien minuten na de eerste injectie - een verdovingsmiddel - was de 38-jarige Clayton Lockett bewusteloos. Normaal gesproken wordt vervolgens een middel toegediend waardoor een gevangene verlamd raakt. De derde injectie met kaliumchloride stopt het hart. Zover kwam het bij Lockett echter niet. Twintig minuten na de eerste spuit werd de procedure stopgezet en nog eens twintig minuten later werd Lockett dood verklaard door de arts ter plaatse.

Een ader van Lockett knapte tijdens de executie, zo stelde een arts vast die de man onderzocht. Locketts advocaat zet echter vraagtekens bij deze lezing. "Ik ben niet medisch onderlegd, maar meneer Lockett was niet iemand met slechte aderen", aldus de advocaat. "Hij had een goede conditie, grote armen en duidelijke aderen."

Oklahoma gaat de mislukte executie en het hele executieprotocol in de staat onderzoeken. Gouverneur Mary Fallin heeft de executie van een man wiens terechtstelling twee uur na die van Lockett was gepland uitgesteld.

Lockett werd ter dood veroordeeld voor het neerschieten van een 19-jarig meisje tijdens een inbraak in 1999. Vervolgens keek hij toe hoe zijn twee kompanen het meisje levend begroeven.

'Rutte dreigde uit euro te stappen'

Premier Mark Rutte (VVD) dreigde in 2012 in een gesprek met EU-president Herman van Rompuy uit de euro te stappen als hij vasthield aan zijn plannen voor de eurozone. Dat zeggen Van Rompuy zelf en enkele andere betrokkenen woensdag in de Volkskrant. Rutte zelf zegt in de krant dat een dreigement de euro op te geven nooit aan de orde is geweest.

Van Rompuy stelt dat hij destijds 'verwonderd' was over de opstelling van Rutte. Anderen waren volgens de krant compleet verrast. De PVV had met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht vanwege de steun aan Griekenland opgeroepen de eurozone en de EU direct te verlaten. Publiekelijk nam Rutte afstand van dat idee.

Rutte stelt in de krant dat hij Van Rompuy destijds 'in zeer stevige bewoordingen' duidelijk heeft gemaakt dat hij diens plannen desnoods met een veto zou torpederen. Dat gebeurde op 5 juni 2012 in het Catshuis. Van Rompuy stelt dat hij deze bladzijde inmiddels heeft omgeslagen. "Er is sindsdien zo veel gebeurd dat ik er niet meer stil bij sta."

De EU-president wilde destijds dat lidstaten contracten met elkaar zouden afsluiten over volgens hem noodzakelijke economische hervormingen. Landen die hun afspraken nakomen, zouden dan worden beloond. Na een wandeling door de tuin van het Catshuis zou Rutte eenmaal binnen aan tafel geagiteerd zijn geraakt. Toen Van Rompuy nog eens uiteenzette waar hij heen wilde, zou Rutte kort hebben gereageerd. "Als het zo gaat gebeuren, stapt Nederland uit de eurozone", zou hij volgens betrokkenen hebben gezegd.

Van Rompuy zou hebben gezegd dat een vertrek zinloos is als Duitsland in de eurozone blijft. Zijn toenmalige kabinetschef zou bij wijze van grap hebben opgemerkt dat de haven van Antwerpen het vertrek van concurrent Rotterdam uit de eurozone zeer zou verwelkomen.

Mede door het Nederlandse verzet zijn er nog altijd geen hervormingscontracten. De gesprekken hierover worden in oktober voortgezet.

Miljardenverlies Ebay door belasting

Ebay heeft in de eerste drie maanden van het jaar 2,3 miljard dollar verlies geleden door een forse belastingaanslag van drie miljard dollar. De omzet steeg wel. Dat blijkt woensdag uit de eerstekwartaalcijfers. Een jaar eerder hield Ebay nog 677 miljoen dollar winst aan het eerste kwartaal over.

De omzet nam toe met veertien procent naar 4,3 miljard dollar, iets hoger dan analisten hadden voorspeld. De stijging was een gevolg van een hoger aantal klanten en goede prestaties van PayPal, het online betalingssysteem dat in handen is van de Amerikaanse site.

Voor heel 2014 gaat Ebay uit van een omzet van achttien tot 18,5 miljard dollar winst.

Vandaag firmware-update 1.7 voor PlayStation 4

Vandaag komt firmware-update 1.70 uit voor PlayStation 4. Sony legt in een video uit hoe de nieuwe feature Sharefactory werkt. Daarnaast zullen er ook updates komen voor de PlayStation app en PlayStation Vita voor verbeterde integratie met PlayStation 4.

Naast Sharefactory is er meer te vinden in de update:

  • Automatische pre-download: als je een game via de digitale weg gepreorderd hebt, dan wordt deze automatisch gedownload als het op het PlayStation Network te vinden is. Zo heb je de game al op schijf voordat het uit is. Je hoeft alleen nog maar te wachten tot de game daadwerkelijk gelanceerd wordt, dan is het pas speelbaar.
  • HDCP voor games uit te zetten: door de schermkopieerbeveiliging uit te zetten kun je via HDMI langere gamesessies opnemen.
  • USB Export optie voor capturedata: je kunt je gameplayvideo's op USB-schijf zetten.
  • Live Broadcasting in HD en archivering: live broadcasts worden nu weergegeven in 720p en je kunt ze archiveren op Twitch, zodat ze later nog eens te bekijken zijn.
  • Nieuwe SHARE-opties: door middel van nieuwe settings kun je meer regelen wie wat te zien krijgt.
  • Nieuwe DualShock 4-opties: het lichtje op je controller is nu in drie standen te dimmen, en je kunt door middel van het touchpad navigeren in het ingame toetsenbord.
  • Nieuwe Friends-opties: zoeken naar vrienden van vrienden, het bekijken van gedeelde vrienden in een profiellijst en je kunt eindelijk vriend-verzoeken accepteren in de vriendenlijst. En nummers uit je Music Unlimited-lijst zijn te delen met vrienden.
  • Trofeeën zijn te sorteren op zeldzaamheid.
  • Sony ondersteunt PayPal nu ook op PlayStation 4.
  • Meer stemcommando's met de PlayStation Camera, waardoor je nu apps kunt starten met je stem.
  • Nieuw PlayStation Plus-icoon.

'Kim Kardashian en Kanye West trouwen deze week'

Kim Kardashian en Kanye West willen deze week in het huwelijksbootje stappen. Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De realityster en de rapper zouden elkaar in een kleine ceremonie het jawoord geven.

Eerder gingen de geruchten dat de twee, die zich in oktober verloofden en samen dochter North hebben, volgende maand zouden trouwen in Parijs. Het is niet duidelijk of deze plannen nu van de baan zijn. Volgens ingewijden is het koppel van plan om na het huwelijk op een later moment nog een groter feest te geven.

Het is het eerste huwelijk voor de 36-jarige West. De 33-jarige Kardashian stapte al twee keer eerder naar het altaar. De realityster, die samen met haar familie wordt gefilmd voor de show Keeping Up with the Kardashians, was eerder getrouwd met producent Damon Thomas. Ook was ze 72 dagen getrouwd met basketballer Kris Humphries.

Nederlandse vleeshandelaar in Franse cel

De eerder in Nederland veroordeelde vleeshandelaar Jan F. is opgepakt door de Franse autoriteiten op verdenking van illegale handel in paardenvlees. Dat heeft het Franse persbureau AFP dinsdag gemeld. De vleeshandelaar ontkent de hem ten laste gelegde feiten, aldus zijn advocaat.

Volgens een justitiële bron is de Nederlander op 8 april in bewaring geplaatst. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en georganiseerde fraude.

De Fransen houden zijn bedrijf Draap, dat staat ingeschreven in Cyprus, verantwoordelijk voor de leveringen van paardenvlees uit onder andere Roemenië aan het Franse vleesbedrijf Spanghero, meldt AFP. Deze onderneming staat in een kwaad daglicht omdat het paardenvlees verkocht zou hebben als rundvlees.

De Nederlander ontkende vorig jaar al zijn vermeende rol in het vleesschandaal, nadat een Britse krant hem aanwees als spin in het web. Er waren inderdaad fouten gemaakt, maar niet door zijn bedrijf, aldus de vleeshandelaar.

De ondernemer is begin 2012 in Nederland veroordeeld omdat hij in Frankrijk tussen 2007 en 2009 paardenvlees als halalvlees had verkocht. Hij werd veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van vijftigduizend euro.

Steeds meer artsen in de WW

Het aantal werkloze artsen groeit. Vorige maand hadden 327 ziekenhuisspecialisten, huisartsen en basisartsen een WW-uitkering. Dat is dertig procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het UWV die vakblad Medisch Contact heeft opgevraagd.

In maart 2012 hadden nog 182 artsen een WW-uitkering, tachtig procent minder dan vorige maand. Vooral het aantal ziekenhuisspecialisten met een uitkering is met 168 hoog. Dat is een stijging van 66 procent ten opzichte van twee jaar geleden.

Bij de specialismen interne geneeskunde, chirurgie en orthopedische chirurgie is het aantal artsen in de WW het hoogst. Gynaecologie en keel-, neus- en oorheelkunde completeren de top vijf.

In Nederland zijn zo'n 23.000 specialisten. Het aantal met een WW-uitkering komt neer op 0,7 procent. Van de gehele beroepsbevolking is momenteel 8,7 procent werkloos. Het probleem lijkt in dat licht dus mee te vallen, maar volgens Medisch Contract is de last niet eerlijk verdeeld. Zo liggen de percentages onder specialisten tot 40 jaar en in sommige specialismen een stuk hoger.

In het eerste kwartaal waren er 1150 vacatures, zo bleek uit de driemaandelijkse arbeidsmarktmonitor voor artsen. In het laatste kwartaal van vorig jaar waren dat er veertien procent meer en in het derde kwartaal van 2013 36 procent meer.

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) onderkent de problemen. Volgens de organisatie vertroebelen de vele veranderingen in de ziekenhuissector en de onzekere economische verwachting echter het zicht op een snelle oplossing. Om het probleem niet te verergeren is het aantal opleidingsplaatsen voor artsen de komende jaren teruggeschroefd, aldus de orde in Medisch Contact.

'Nederlandse al-Qaidastrijders dood in Jemen'

Nederlandse strijders van terreurnetwerk al-Qaida zijn om het leven gekomen in Jemen. Dat heeft de Jemenitische president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi dinsdag gezegd. Hij zei niet om hoeveel Nederlanders het gaat en hoe en wanneer ze zijn omgekomen.

Hadi zei dat 70 procent van alle al-Qaidastrijders in Jemen uit andere landen komt. Hij noemde Nederland, Brazilië, Australië en Frankrijk. "Wie daaraan twijfelt, moet naar de mortuaria van ziekenhuizen gaan en naar de lichamen kijken", zei de president. De lijken daar zijn volgens Hadi geweigerd door de landen van herkomst.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) schreef vorige maand al dat Nederlandse jongeren deelnemen aan de gewapende jihad in Jemen, Syrië, Egypte, Somalië en in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan. Om hoeveel jongeren het gaat, meldde de minister niet. Wel schreef hij: "Zij doen kennis en gevechtservaring op en staan in contact met leden van lokale en regionale terroristische groeperingen."

In Jemen liggen onherbergzame berggebieden. Die zijn vrijhavens van fundamentalistische groepen. De grootste daarvan is al-Qaida op het Arabisch Schiereiland. Die strijdt tegen de regering in Jemen. Ook bereidt het netwerk er terreuraanslagen voor op doelen in het Westen. Zo probeerde een in Jemen getrainde Nigeriaan zichzelf in 2009 op te blazen aan boord van een vliegtuig van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit.

'Nederlandse al-Qaedastrijders dood in Jemen'
'Nederlandse al-Qaidastrijders dood in Jemen' (Foto: ANP)

Justin Bieber zingt over sizzurp

Justin Bieber zingt in zijn nieuwe liedje We Were Born for This over het drankje sizzurp. De zanger, die volgens geruchten verslaafd is aan het drankje van frisdrank, codeïne, promethazine en gekleurde snoepjes, vergelijkt het brouwsel onder meer met liefde. Entertainmentsite TMZ plaatste het nieuwe nummer online.

"Liefde is waardering gemixt in een dubbele beker", zingt hij onder meer. Met 'dubbele beker' zou Bieber sizzurp bedoelen. Jongeren in de Verenigde Staten drinken het goedje uit plastic bekertjes en zouden dat omschrijven als een 'dubbele beker'. De 20-jarige zanger, die ook verslaafd zou zijn aan wiet, bracht het liedje uit onder de naam Sir Bizzle.

Bieber, die de afgelopen maanden geregeld in aanraking met justitie kwam, kan volgens TMZ nog maar kort genieten van het verdovende goedje. De hoestdrank die wordt gebruikt in sizzurp verdwijnt in de Verenigde Staten binnenkort uit de winkelschappen.

[WK Snooker] Selby en Hawkins bijna in halve finale

Mark Selby en Barry Hawkins zijn respectievelijk één en twee frames verwijdert van de halve finale van het wereldkampioenschap snooker. Selby staat na twee sessies 12-4 voor tegen Alan McManus en Hawkins leidt met 11-5 tegen Dominic Dale. 

Selby stond na de ochtendsessie slechts één frame voor tegen McManus (4-3). Van de negen frames in de avond pakte hij er acht. Woensdagmorgen heeft Selby nog één frame nodig om de partij uit te maken. 

Hawkins pakte wel al sneller de leiding. In een mum van tijd stond het 6-3. In de avond pakte de verliezend finalist van vorig jaar direct de eerste drie frames (9-3). In het slotframe verspeelde Dale de kans op 10-6 toen hij ondanks een 0-53 voorsprong ook nu weer het voordeel aan Hawkins moest laten.

Ook Ronnie O'Sullivan en Judd Trump hebben een goede stap gezet richting de halve finale. O'Sullivan staat na één sessie met 6-2 voor tegen Shaun Murphy. Met zelfde cijfers staat Trump voor tegen Neil Robertson. Woensdag spelen deze vier heren nog twee sessies op het programma. 

Masturberende motorrijder betrapt

Op een parallelweg naast de A32 in Friesland is maandag een masturberende motorrijder betrapt. De 63-jarige man uit Aldeboarn was klaarblijkelijk zo opgewonden, dat hij zich tijdens het rijden niet meer in kon houden.

Een gezin dat in een auto op de snelweg zat, zag de man bezig en belde zijn kenteken door aan de politie. Oom agent haalde de motorrijder daarop van de weg. Nadat de man zijn daad bekende, mocht hij zijn weg vervolgen met een waarschuwing op zak.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.