FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 april 2014

Transfervrije Marcellis mag bij AZ blijven

Dirk Marcellis blijft, ondanks zijn aflopende contract, waarschijnlijk verbonden aan AZ. De verdediger mag zijn conditie in Alkmaar op peil houden. Door een slepende blessure is Marcellis compleet buiten beeld geraakt bij AZ.

De verdediger speelde op 9 mei 2013 zijn laatste wedstrijd in het shirt van de Alkmaarders; de bekerfinale tegen PSV. Het kwam daarna nog wel tot een optreden namens Jong AZ, maar kort daarna werd besloten om hem te laten opereren.

Marcellis onderging in München een ingreep aan zijn geblesseerde knie. Het leverde hem een langdurige revalidatieperiode op. De laatste berichten zijn dat hij het voetbalveld weer heeft betreden en individueel aan zijn herstel werkt.

"Op dit moment verlengen wij zijn contract niet", zegt technisch directeur Earnest Stewart volgens Voetbal International. "Dirk is belangrijk geweest voor AZ, heeft met deze club een beker gewonnen en stelt zich altijd op als een op-en-top professional. Daarom hebben wij hem aangeboden om zijn volledige revalidatie bij AZ af te ronden. Dat zal nog wel enige tijd duren. Wij vinden dat hij een aparte status heeft."

De 26-jarige Marcellis moet nog aan het bestuur van AZ laten weten of hij op het aanbod ingaat. Een nieuw avontuur ligt in het verschiet voor de speler, die tot dusver drie interlands voor het Nederlands elftal achter zijn naam zette.

Na vier seizoenen in het shirt van PSV besloot de in Horst geboren vleugelverdediger over te stappen naar AZ. Daar is hij aan zijn vierde seizoen bezig. Waar hij vorig seizoen nog 31 competitieduels speelde, maakte hij dit seizoen nog geen één opwachting in de hoofdmacht van zijn club.

Abidal: "Bedankt voor de strijd, vriend"

Voor Éric Abidal komt het overlijden van ex-FC Barcelona-trainer Tito Vilanova extra hard aan. De verdediger van AS Monaco speelde jarenlang in het shirt van Barcelona. Ook toen Vilanova nog actief was als assistent-trainer van de club.

In 2012 konden zij allebei hun werk niet meer uitvoeren doordat ze getroffen werden door kanker. Voor Vilanova betekende het vorig seizoen het einde van zijn trainerscarrière, Abidal keerde bij Monaco terug aan de top.

"Samen tegen deze ziekte gestreden. Ik zal je voor altijd blijven herinneren. Bedankt voor de strijd, vriend", luidt een bericht van Abidal op Twitter. "Ik wil hierbij mijn steun en liefde betuigen aan de familie en vrienden van Tito."

De Franse verdediger stond van 2007 tot 2013 onder contract bij Barcelona. Vilanova was van 2008 tot 2012 assistent-trainer van de zeer succesvolle Pep Guardiola. In 2009 en 2011 kon het tweetal de Champions League-beker in de lucht houden. In het seizoen 2012/13 nam Vilanova het stokje over van Guardiola, maar door zijn keelkanker moest hij na een paar maanden een stapje terug doen.

De voormalige oefenmeester werd eerder deze week met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Daarna ging het snel. FC Barcelona maakte vandaag het overlijden van de 45 jaar geworden ex-coach bekend.

Van Persie terug op groepstraining

Robin van Persie haalt waarschijnlijk de slotfase van het seizoen bij Manchester United. De aanvaller is teruggekeerd op de groepstraining. Op de eerste training onder leiding van interim-trainer Ryan Giggs stapte Van Persie het veld op om zich bij zijn ploeggenoten te voegen.

De spits van het Nederlands elftal liet zich in eigen land behandelen aan zijn knieklachten. Die liep hij eind april op in de kwartfinale van de Champions League tegen Bayern München.

Het WK voetbal leek in gevaar te komen voor de aanvaller, maar zoals het er nu naar uitziet keert hij spoedig terug in Old Trafford. Het bestuur heeft goede hoop dat Van Persie nog voor het einde van het seizoen kan worden ingezet.

Naar verluidt was Van Persie niet blij met de werkwijze van David Moyes, die vorige week zijn biezen mocht pakken. De nadruk in de trainingen lag voornamelijk op rennen en tijdlopen. Van Persie was bang dat hij aan het einde van het seizoen overtraind zou raken, met een groter risico op blessures.

Dit seizoen kwam die angst redelijk tot uitdrukking in de statistieken. Van Persie, vorig seizoen topscorer in de Premier League, maakte dit seizoen elf doelpunten in 'slechts' achttien competitiewedstrijden voor Manchester United. Ook collectief gezien ging het United niet voor de wind. De club komt volgend seizoen niet uit in Europees verband.

Contractverlenging voor Azpilicueta

César Azpilicueta krijgt het volste vertrouwen van het bestuur van Chelsea. Hij krijgt een nieuw contract. Azpilicueta is bezig aan een uitstekend seizoen bij Chelsea. Door een blessure van Ashley Cole kon hij de geroutineerde verdediger definitief achter zich laten in de pikorde onder trainer José Mourinho. Het bestuur beloont hem daarvoor met een nieuwe verbintenis,die hem tot medio 2017 in Londen moet houden.

Mourinho is alvast op zoek naar versterkingen voor het komende seizoen. Vanwege de vele geruchten lijkt het erop dat Azpilicueta na de zomer niet als rechts-, maar als linksback uit de voeten komt bij Chelsea. Die positie bekleedde hij ook altijd in het shirt van Olympique Marseille.

Luke Shaw van Southampton, Filipe Luís van Atlético Madrid en Alberto Moreno van Sevilla zouden in beeld zijn als nieuwe versterkingen voor Chelsea. Zij moeten de zware concurrentiestrijd met Cole en Azpilicueta aangaan. Voor Ryan Bertrand, dit seizoen verhuurd aan Aston Villa, lijkt helemaal geen plaats meer.

Azpilicueta speelde dit seizoen al 41 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van Chelsea. Het is zijn tweede seizoen in dienst van de Engelse topclub, die nog volop meedoet in de strijd om de landstitel én de Champions League. Komende week volgen er belangrijke wedstrijden tegen Liverpool en Atlético Madrid.

Amsterdam mikt op college van D66, GL en VVD

Als de onderhandelingen tot een akkoord leiden, krijgt Amsterdam een college van D66, GroenLinks en VVD. De informateurs Thom de Graaf en Tom van der Lee hebben vrijdagavond geadviseerd dat de drie partijen met elkaar verder gaan onderhandelen. De PvdA staat hierdoor voor het eerst sinds 1946 aan de kant.

Na de gesprekken die de informateurs afgelopen dagen hebben gevoerd met de verschillende partijen, bleek dat doorgaan met de PvdA en de SP geen ,,begaanbare weg meer was".

D66-fractieleider Jan Paternotte is optimistisch over een nieuw college. De VVD staat volgens hem niet onwelwillend tegen de groene hervormingsagenda die D66 en GroenLinks voorstaan.

Amsterdam mikt op college van D66, GL en VVD
Amsterdam mikt op college van D66, GL en VVD (Foto: ANP)

Jankovic klopt Kleybanova in Stuttgart

Jelena Jankovic heeft zich vrijdag als vierde en laatste geplaatst voor de halve finale bij het WTA-toernooi in Stuttgart. De Servische tennisster, de nummer vijf van de plaatsingslijst, was met 6-4 en 6-3 de Russin Alisa Kleybanova de baas. Jankovic treft bij de laatste vier haar landgenote Ana Ivanovic (9). Zij schudde in de figuur van Svetlana Kuznetsova een andere Russin van zich af: 6-3, 2-6 en 6-4.

Maria Sharapova had zich vrijdag als eerste naar de halve eindstrijd geslagen. De Russische titelverdedigster (6) deed dat ten koste van Agnieszka Radwanska (1) uit Polen. Sharapova krijgt Sara Errani als opponente bij de laatste vier. De Italiaanse (8) had al bijna tweeënhalf uur op de baan gestaan tegen Carla Suárez Navarro toen de Spaanse bij een 6-3, 6-7 (6), 3-0 stand in het voordeel van Errani opgaf.

[JL] Fortuna profiteert van nederlaag Volendam

Fortuna Sittard heeft zich in de laatste speelronde van de Eerste Divisie verzekerd van deelname aan de nacompetitie. De Limburgse club speelde zelf met 1-1 gelijk bij FC Emmen, maar zag FC Volendam met 4-0 verliezen bij VVV-Venlo. Fortuna en Volendam eindigden daardoor beide op 56 punten. Het doelsaldo van de Volendammers is echter minder.

Ook FC Eindhoven en De Graafschap stelden deelname aan de nacompetitie veilig. De Graafschap won thuis met 2-0 van Jong Ajax, terwijl Eindhoven met 1-1 gelijkspeelde bij Achilles '29.

FC Dordrecht, Excelsior, FC Den Bosch, VVV-Venlo en Sparta Rotterdam hadden zich al eerder verzekerd van een kans op promotie. Dordrecht en Sparta speelden vrijdag met 0-0 gelijk. Excelsior versloeg FC Oss met 2-0. Den Bosch won uit bij Helmond Sport met 2-1. MVV en Jong PSV speelden met 1-1 gelijk.

Telstar - Jong FC Twente en Almere City FC - Willem II lagen enige tijd stil vanwege onweer en eindigden dus later. Telstar won thuis met 2-1 van de jonge Tukkers. Kampioen Willem II eindigde het seizoen met 79 punten door met 2-1 te winnen in Almere.

[Bundesliga] Stevens sprokkelt punt met Stuttgart

Huub Stevens heeft met VfB Stuttgart weer een belangrijk punt gepakt in de strijd tegen degradatie. Op bezoek bij Hannover 96 werd het vrijdag 0-0. Nummer vijftien Stuttgart komt dankzij de remise op 32 punten uit 32 duels. Hannover staat met 36 punten voorlopig elfde.

Het puntentotaal van Stuttgart is vijf punten hoger dan dat van nummer zestien Hamburger SV, zes punten hoger dan dat van FC Nürnberg en zeven punten hoger dan dat van hekkensluiter Eintracht Braunschweig. De drie achtervolgers hebben nog een duel te goed.

[Serie A] Winnend AS Roma stelt feestje Juventus uit

AS Roma heeft er met een 2-0 zege op AC Milan voor gezorgd dat Juventus nog minimaal een week moet wachten op het kampioensfeestje. De Romeinen maakten bovendien een einde aan een reeks van vijf overwinningen van het AC Milan van trainer Clarence Seedorf. In het Stadio Olimpico scoorden Miralem Pjanic en Gervinho voor de Romeinen.

Roma heeft na 35 wedstrijden nu 85 punten. Dat zijn er vijf minder dan Juventus dat maandag pas in actie komt. Milan blijft zevende met 51 uit 35. Torino, Hellas Verona en Lazio zitten Milan op de hielen. Alle drie de ploegen hebben twee punten minder uit 34 duels. Het gat met nummer vijf Internazionale, de laatste ploeg die op Europees voetbal afstevent, blijft nu vijf punten. Ook Inter speelt dit weekeinde nog een gelijkmakende wedstrijd.

[PD] Elche blijft boven degradatiestreep met remise

Elche heeft vrijdag een punt overgehouden aan de ontmoeting met Levante in de Primera División. De twee ploegen speelden in Elche met 1-1 gelijk. Richmond Boakye zette de thuisploeg op voorsprong, maar Ángel Rodríguez zorgde er voor dat de bezoekers uit Valencia langszij kwamen.

In de stand heeft Elche nu 36 punten uit 35 ontmoetingen. Daarmee staat de promovendus vier punten boven de degradatiestreep. Het is echter razend spannend onderin de Primera División, waarin veel ploegen nog kunnen degraderen. Zelfs Levante, dat negende staat, is nog niet helemaal veilig.

De Bakker wint opnieuw van Sorensen

Tennisser Thiemo de Bakker heeft net als vorige week in Santiago ook in Santos van Louk Sorensen gewonnen. De Westlander (7) was in de tweede ronde van het Braziliaanse challengertoernooi met 7-6 (8), 4-6 en 6-1 te sterk voor de Ier. In Santiago had De Bakker de Ier in de halve finale verslagen. Toen werd het 6-3 en 6-3.

In de eerste set liep De Bakker uit naar 5-3. Hij verzuimde vervolgens de set uit te serveren en kwam ook in de tiebreak op achterstand. Uiteindelijk won hij die wel met 10-8. Sorensen had aan een vroege break echter genoeg om het tweede bedrijf naar zich toe te trekken. Daarna was het verzet van de Ier gebroken.

De Bakker had eigenlijk donderdag al zijn tweederondepartij moeten spelen. Door regen kon dat echter niet doorgaan. Later vrijdag volgt ook zijn kwartfinale. Die speelt hij tegen de Argentijn Diego Sebastian Schwartzman.

Veroordeelde piraten vragen asiel aan

Drie Somaliërs die in oktober 2012 werden veroordeeld voor piraterij hebben asiel aangevraagd in Nederland. Ze hebben inmiddels twee derde van hun straf erop zitten en willen hier blijven, meldt het gerechtshof in Den Haag.

De piraten mogen in Nederland blijven zolang de aanvraag loopt. Ze zijn volgens het hof nu 'rechtmatig' in het land totdat onherroepelijk over hun lot is beslist.

Het trio maakte deel uit van een groep van negen Somaliërs die in 2011 voor de kust van Somalië Nederlandse mariniers in een hinderlaag lokten. De Nederlanders werden daarbij ook onder vuur genomen. De piraten kregen straffen tot 4,5 jaar cel.

Bij de beschietingen kwamen twee Somaliërs om het leven. Aan Nederlandse zijde raakte niemand gewond.

VVD-Kamerlid Malik Azmani gaat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om opheldering vragen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat deze mannen asiel kunnen aanvragen. "Somalische piraten die op onze militairen vuren vragen asiel aan. Onacceptabel, schaamteloos, tuig zo spoedig mogelijk het land uit!", schrijft hij op Twitter.

Ook PVV'er Sietse Fritsma maakt zich druk om de asielaanvraag. Hij heeft Teeven gevraagd of hij kan garanderen dat de drie mannen geen verblijfsvergunning krijgen en zo spoedig mogelijk worden uitgezet. Hij vindt het waanzin dat iedereen ter wereld toegang kan krijgen tot de Nederlandse asielprocedure.

Mercedes sluit teamorders niet uit

Het Formule 1-team Mercedes sluit niet uit dat er later dit seizoen teamorders uitgedeeld zullen worden. Vooralsnog laat de renstal uit Brackley de coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg vrijuit racen.

Waar dit toe kan leiden was in Bahrein goed te zien, want toen vocht het duo rondenlang een spannend duel uit waarbij soms nauwelijks ruimte tussen de auto's was. Wel kregen de coureurs toen op het hart gedrukt dat ze vooral de bolides heel over de finish moesten brengen. In de andere races konden de rijders door problemen niet met elkaar strijden.

Toto Wolff legt de situatie tegenover de BBC uit. "Bahrein was een op zich staande situatie in de zin dat we daar enorm competitief waren en een grote voorsprong op de rest hadden, en dat maakt het makkelijker om de jongens tegen elkaar te laten racen. Als je weet dat de nummer drie ver achter ligt, kan het immers geen kwaad, maar hoe kleiner onze voorsprong op de rest van het veld wordt, hoe meer we moeten opletten op en nadenken over hoe we onze jongens tegen elkaar laten racen."

In die situatie sluit Wolff het gebruik van teamorders niet uit. "Hoe dat precies gaat uitpakken, moeten we afwachten, maar de belangrijkste regel waarmee we Lewis en Nico op pad sturen blijft hetzelfde: de andere teams - en dus niet je teamgenoot - zijn vijand nummer één."

Hantuchova zonder te spelen door in Marrakesh

Daniela Hantuchova is vrijdag zonder in actie te komen doorgedrongen tot de halve finale van het WTA-toernooi in Marrakesh. De Slowaakse nummer één van de plaatsingslijst zag Shuai Peng (6) uit China geblesseerd opgeven. Bij de laatste vier treft Hantuchova Romina Oprandi. De Zwitserse verraste Yvonne Meusburger (3) uit Oostenrijk met tweemaal 6-4.

De andere halve finale in Marokko is een Spaans onderonsje tussen Maria-Teresa Torro-Flor en Garbiñe Muguruza (5). Torro-Flor was te sterk voor Polona Hercog uit Slovenië: 7-6 (3), 7-6 (5). Muguruza versloeg de Israëlische Shahar Peer met 6-3, 6-1.

'Geen schaliegaswinning tot begin 2015'

Zeker tot begin volgend jaar komen er nog geen proefboringen naar schaliegas. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede kamer. Hij wacht eerst de uitkomsten af van de onderzoeken naar de gevolgen voor het milieu en de voor- en nadelen van schaliegaswinning.

"Dat betekent dat er zeker tot begin 2015 geen proefboringen zullen plaatsvinden", zegt Kamp. "Of er daarna wel boringen kunnen plaatsvinden, zal moeten blijken uit de structuurvisie schaliegas en is onderdeel van het besluitvormingsproces."

Kamp zei in september al dat er voorlopig geen boringen aankomen. Toen al gaf hij aan dat de onderzoeken zeker anderhalf jaar zouden duren.

Almagro brengt Nadal eerste verlies Barcelona toe

Nicolas Almagro heeft vrijdag een einde gemaakt aan Rafael Nadals ongeslagen status bij het ATP-toernooi in Barcelona. De nummer zes van de plaatsingslijst boekte in de kwartfinale van het toernooi een 2-6, 7-6 (5), 6-4 zege. Nadal, de nummer één van de wereld, had sinds zijn debuut als 15-jarige in 2003 41 duels op rij gewonnen in Barcelona. Hij won het toernooi al acht keer.

Ernests Gulbis (9) en Kei Nishikori (4) maakten geen fout en bereikten de halve finale. De Let Gulbis was Tejmoeraz Gabasjvili uit Rusland met 6-1, 6-4 de baas. Nishikori klopte Marin Cilic (12) uit Kroatië met 6-1, 6-3. De Japanner speelt bij de laatste vier tegen Gulbis.

[upd] Waarnemers gegijzeld in Slavjansk

Zeven waarnemers van het OSCE-team dat in Oost-Oekraïne zeer nauwgezet de situatie in de gaten houdt en daarover dagelijks rapporteert, zijn in Slavjansk ontvoerd door pro-Russische terroristen. Dat melden diverse media en de Oekraïense regering.

Zeven waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zijn volgens het Oekraïense binnenlandministerie vrijdag verdwenen. De OSCE maakte op Twitter al bekend een tijdje geen contact meer te hebben met het team.

Het ministerie: "Onbekenden stopten nabij de toegangsweg naar Slavjansk een bus met 13 passagiers, waaronder zeven OSCE-vertegenwoordigers, vijf vertegenwoordigers van het Oekraïense leger en de chauffeur van de bus."

De passagiers zijn naar verluidt overgebracht naar het door terroristen bezette gebouw van de veiligheidsdiensten in Slavjansk. In dat gebouw werd de afgelopen week ook VICE-journalist Simon Ostrovsky in elkaar geslagen en vier nachten lang vastgehouden.

Update 19.46 uur: 
De OSCE heeft meer informatie vrijgegeven over de vermiste medewerkers. Het gaat niet om de in Oekraïne gestationeerde OSCE-waarnemers zelf, maar om een team dat onder het 'Wenen-document' over militaire transparantie waakt.

Het van de aardbodem verdwenen team wordt door Duitsers aangevoerd. Onder de acht leden zijn vier Duiters, één Tsjech, één Deen en één Zweed.

China: verraad baarddragers

China roept bewoners van de roerige regio Xinjiang op om hun buren erbij te lappen, wanneer deze hun baard laten staan. De politie vind het nuttig om een goed beeld te krijgen van de religieuze elementen in de maatschappij en menen dat mensen die hun baard laten staan, zich nog wel eens bezig kunnen houden met dingen waar ome Mao niet vrolijk van werd.

In het gebied wonen veel moslims die zich –hoe kan het ook anders- niet thuis voelen in de Volksrepubliek. De etnische Turkmenen en Oeigoeren zijn van mening dat China niets investeert in de regio en dat ze zijn aangewezen op hun eigen identiteit en cultuur. De laatste tijd is het behoorlijk onrustig geweest in Xinjiang, de Han-Chinezen botsen geregeld met de islamieten.

De Chinese autoriteiten zijn nu een campagne begonnen tegen religieuze uitingen. Tipgevers die een haatbaard verklikken worden beloond met een bedrag tussen de 8,5 en 8500 euro. Tevens worden vrouwen aangespoord om geen hoofddoekje meer te dragen.

In Kashgar, de tweede stad van Xinjiang, hebben islamitische vrouwen te verstaan gekregen dat ze hun hoofddoek moeten afdoen in een openbaar gebouw en dienen mannen zich te melden, teneinde hun baard af te laten scheren.

China heeft zijn greep op Xinjiang erg verstevigd sinds de bloedige, islamitische aanslagen van vorig jaar. Veel Oeigoeren willen zich afscheiden van de Volksrepubliek en zetten hun mening kracht bij met explosieven.

Twee badmintondubbels in halve finale EK

Twee Nederlandse dubbels hebben bij het EK badminton in het Russische Kazan de halve finale bereikt. Eefje Muskens en Selena Piek (2) deden dat in het vrouwendubbelspel. Jorrit de Ruiter en Samantha Barning bereikten de laatste vier in het gemengd dubbelspel.

Muskens en Piek hadden het in hun kwartfinale tegen de Bulgaarse zussen Gabriela en Stefani Stoeva vooral de eerste game lastig. Toen die eenmaal met 25-23 uit het vuur was gesleept volgde de tweede game met 21-15. Iris Tabeling en Samantha Barning werden uitgeschakeld door het Schots-Bulgaarse duo Imogen Bankier en Petya Nedelcheva (4): 11-21, 8-21.

Barning had samen met De Ruiter wel succes in het gemengd dubbelspel. Vitali Doerkin en Nina Vislova uit gastland Rusland werden in de kwartfinale met 21-18, 16-21, 21-18 nipt verslagen.

Eric Pang werd vrijdag in de kwartfinale van het mannenenkelspel uitgeschakeld. De nummer zes van de plaatsingslijst boog in twee games voor de Rus Vladimir Ivanov: 15-21, 9-21.

Gebreselassie geveld door pollenallergie

Haile Gebreselassie heeft zich afgemeld voor de marathon van Hamburg. Dat is op het officiële Twitter-account van de Ethiopische hardlooplegende te lezen. De 41-jarige sporter zou op 4 mei aan de start verschijnen, maar een pollenallergie gooit roet in het eten.

"Helaas moet ik me terugtrekken voor de marathon van Hamburg. Ik heb de afgelopen weken niet goed genoeg kunnen trainen vanwege een pollenallergie", liet Gebreselassie via het microblog weten.

De viervoudig wereldkampioen wilde in Hamburg een poging doen om het wereldrecord voor veteranen te verbeteren. Deze tijd staat op dit moment op 2.08:45, waar Gebreselassie in 2008 in Berlijn een tijd van 2.03:59 liet noteren.

Voormalig Barça-coach Vilanova (45) overleden

Tito Vilanova is eerder vandaag aan de gevolgen van keelkanker overleden. Dit heeft FC Barcelona via het officiële Twitter-kanaal laten weten. De voormalig oefenmeester van de Catalanen werd recent opgenomen in het ziekenhuis.

In het hospitaal onderging Vilanova direct een medische ingreep, maar het mocht niet meer baten. De 45-jarige oefenmeester vocht al twee jaar tegen deze vreselijke ziekte, maar is er dus niet in geslaagd om de strijd te winnen.

Vilanova stopte in 2002 met zijn actieve loopbaan en ging vervolgens het trainersvak in. Als speler kwam hij uit voor onder andere Figures, Celta de Vigo, Mallorca, Lleida en Gramenet. Als trainer was hij vooral werkzaam bij FC Barcelona. Vorig seizoen pakte hij met de hoofdmacht van de Catalaanse club nog wel de landstitel met liefst 100 punten, een absoluut record. Op 19 juli 2013 maakte Vilanova zijn afscheid bekend, omdat de kanker weer was teruggekeerd.

Tito Vilanova werd slechts 45 jaar.

Tito Vilanova overleed vandaag aan de gevolgen van keelkanker (PRO SHOTS / Action Images)

Bijna 1 op 3 vreest WO3

Volgens het RTL-programma Editie NL vreest ruim 29 procent van de Nederlanders dat naar aanleiding van de situatie in Oekraïne de Derde Wereldoorlog uitbreekt. Dat meldt persbureau Novum.

Vrouwen (33 procent) en jongeren tussen 18 en 34 (32 procent) vrezen de komst van WO3 het meest. 46 procent vreest een eventueel conflict niet en een kwart heeft geen mening.

Een aantal van de 500 respondenten is zo bang dat zij naar eigen zeggen maatregelen getroffen hebben, zoals het hamsteren van voorraden aan voedsel.

Kenia zet drones in tegen stropers

Kenia gaat in zijn 52 nationale natuurparken onbemande vliegtuigen (drones) inzetten tegen stropers van olifanten en neushoorns. Dat meldde de Britse krant The Guardian vrijdag. Bij een proef in een van de natuurgebieden werd de illegale jacht met 96 procent teruggebracht.

Sinds 2012 zijn in Kenia 435 olifanten en ongeveer 400 neushoorns ten prooi gevallen van stropers. Ze doden de dieren om de slagtanden en de hoorns die in Aziatische landen veel geld opbrengen. Dit jaar zijn al 18 neushoorns en 51 olifanten gedood.

Kenia zet drones in tegen stropers
Kenia zet drones in tegen stropers (Foto: ANP)

Zestienduizend euro voor Nijkerkse postzegel

Een postzegel van vijftien cent met een stempel uit Nijkerk erop is vrijdag geveild voor zestienduizend euro. Dat meldt Omroep Gelderland vrijdagmiddag.

De postzegel had een geschatte waarde van achtduizend euro maar werd uiteindelijk voor twee keer zo veel afgehamerd. De Nijkerkse stempel is van 13 oktober 1860 en is volgens veilingmeester Henk van Lokven van adembenemende schoonheid.

De zegel en stempel komen uit de collectie van verzamelaar Aat de Peijper. Hij overleed in 1998. Wie de postzegel gekocht heeft, maakte het veilinghuis niet bekend.

[EK Judo] Europese titels voor D. Elmont en Polling

Judoka Dex Elmont is vrijdag Europees kampioen geworden in de klasse tot 73 kilogram. In de finale nam hij na twee minuten een aanval van zijn tegenstander Ugo Legrand over en wierp de Fransman op zijn rug. Elmont stond twee keer eerder op het podium bij een EK, maar zag het goud altijd aan zich voorbij gaan.

Anicka van Emden won de bronzen plak in de klasse tot 63 kilogram. De zilverenmedaillewinnares van 2011 was in de halve finale gesneuveld in Montpellier. In de troostfinale nam de 27-jarige Rotterdamse tegen de Oostenrijkse Hilde Drexler revanche. Beide vrouwen scoorden niet, maar Van Emden had minder waarschuwingen gekregen.

Judoka Kim Polling is net als vorig jaar Europees kampioen geworden. In het Franse Montpellier besliste ze de finale in de klasse tot zeventig kilogram al na negen seconden. De 23-jarige tilde haar Duitse opponente Laura Vargas-Koch op en gooide haar over de heup op de tatami.

Zaterdag staan de laatste individuele nummers bij het EK op het programma. Zondag volgt de landenwedstrijd.

Kim Polling is blij nadat ze Laura Vargas-Koch op haar rug had gegooid. (PRO SHOTS/GEPA)

[vid] Time vindt Beyoncé 'titaan'

Volgens het Amerikaanse weekblad Time is popsterretje Beyoncé Knowles de meest invloedrijke vrouw van de wereld. Ze topt dit jaar de 'Time 100'-lijst in de categorie 'titanen'.

De over het paard getilde zangeres zegt op te komen voor vrouwenrechten en gelijkheid wereldwijd, noemt zichzelf feministe en stelt: "Ik ben niet bazig, ik ben de baas."

Aan dat feminisme geeft ze uiting door in werkelijk elke videoclip net genoeg kleding aan te houden om niet direct in de categorie softporno te vallen. Ook gaan de meeste liedjes van haar nieuwste album over seks met haar vriendje Jay-Z.

Daarnaast huurt ze in het kader van gelijkheid voor iedereen om de haverklap winkelcentra, pretparken en hotels volledig af om er feestjes voor high society te vieren.

Of Time volgend jaar een vrouw bovenaan de lijst zet die er werkelijk toe doet - politici, schrijfsters, Nobelprijswinnaars, noem maar op - of opnieuw zal kiezen voor een hautaine mainstreammiljonair met kapsones, zal pas in 2015 duidelijk worden.


Knowles' kijk op 21ste-eeuws feminisme. FOK.nl schreef eerder al over de clip: "De zelfverklaarde feministe benadrukt zoals in vrijwel elke clip haar strijd voor de positie van de moderne vrouw door haar kleding uit te trekken. Daarmee lijkt Beyoncé de vraag welke positie de hedendaagse vrouw dient in te nemen, te beantwoorden met 'op haar rug.'"

Ongelukken en onweer zorgen voor drukke avondspits

De avondspits verloopt vrijdag iets drukker dan op een normale vrijdag. Vooraf was al gewaarschuwd voor een zwaardere spits vanwege vakantieverkeer maar het zijn vooral de ongelukken en het onweer in het zuiden die zorgen voor files. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB.

Het drukste punt van de dag was rond 17.00 uur toen er zo'n tweehonderd kilometer file stond. Dat is ruim het dubbele van wat er normaal staat.

De Randstad blijft een drukke spits grotendeels bespaard. Het is vooral in het zuiden druk op onder meer de A17 en A50 door ongelukken en een paar onweersbuien die vanuit België het land intrekken. Op de A58 bij Roosendaal staat het vast door een ongeluk met een vrachtwagen en twee auto's.

Merkel dreigt Poetin met G7-sancties

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde haar Russische collega Poetin vrijdag dat Rusland niet genoeg gedaan heeft om te voldoen aan de afspraken uit het Genève-akkoord van vorige week.

Ze zegt daarmee hetzelfde als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Die verweet Rusland donderdagavond dat het sinds het Genève-akkoord letterlijk elke dag de afspraken met voeten heeft getreden en continu escaleert in plaats van de-escaleert.

Merkel zegt met Poetin gebeld te hebben en duidelijk gemaakt te hebben dat als er niet direct verbetering komt, de G7 verdere sancties zal implementeren. "Het zal een gezamenlijke actie zijn van Europa en de G7, vanwege het gebrek aan vooruitgang en we zullen verdere sancties heffen."

De Amerikanen dreigden eerder vrijdag al met sancties tegen volledige sectoren van de Russische economie.

Nieuwe naam voor Dutch Food Valley Classic

De wielerkoers Dutch Food Valley Classic krijgt een nieuwe naam. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt. Wat die naam wordt is nog niet bekend. Suggesties voor een nieuwe naam voor de wedstrijd die het licht zag als Veenendaal-Veenendaal kunnen op de website en de Facebook-pagina worden achtergelaten.

De Dutch Food Valley Classic start dit jaar in Arnhem. Daarna wordt een heuvelachtig parcours gereden waarbij onder meer enkele keren de Posbank wordt beklommen. De finish is traditiegetrouw weer in Veenendaal.

Vorig jaar zette koersdirecteur Thijs Zonneveld al een nieuwe koers in. Zo werden er camera's aan de fietsen van renners bevestigd. De 28e editie van de koers was vorig jaar een prooi voor de Italiaan Elia Viviani.

Trainer Schmidt van Salzburg naar Bayer Leverkusen

Roger Schmidt wordt de nieuwe trainer van Bayer Leverkusen. Dat meldt de club vrijdag. De Duitser die nu nog actief is bij Red Bull Salzburg neemt vanaf 1 juli de taken van interim-trainer Sascha Lewandowski over. Schmidt, die een contract tekende tot 2016, vernederde eerder dit jaar Ajax met Salzburg in de Europa League.

De Oostenrijkers wonnen in de Arena met 3-0 en thuis met 3-1. Een ronde later werden ze uitgeschakeld door FC Basel. Schmidt is sinds 2012 actief bij Red Bull Salzburg. Met de Oostenrijkse club werd hij dit jaar fluitend landskampioen.

Voor technisch directeur Rudi Völler was de keuze snel gemaakt. "We hebben de markt bekeken en kwamen al snel bij Schmidt uit. Zijn aanvallende stijl past goed bij Bayer Leverkusen." De Duitse club staat op dit moment vierde in de competitie, een plek die recht geeft op voorronde van de Champions League.

Sami Hyypiä werd begin deze maand ontslagen bij Leverkusen na een slechte reeks wedstrijden. De oud-verdediger van Willem II stond sinds 2012 aan het roer bij de Duitse club.

Friese wietteler moet 2,5 ton betalen

Een wietteler uit Appelscha moet het geld dat hij verdiende met de verkoop van zijn wiet afstaan aan de staat. Het gaat om een bedrag van ruim 233.000 euro. De rechtbank in Leeuwarden legde hem vrijdag verder een werkstraf van honderd uur op en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

De 64-jarige man heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij wiet teelt. Hij pleit voor legalisering en had gehoopt dat de rechtbank een signaal aan de politiek zou geven door hem niet te straffen.

De rechters vinden dat een taak van de overheid. "De moeilijkheden en tegenstrijdigheden in het gedoogbeleid moeten door de wetgever worden opgelost", aldus de rechtbank.

De man komt er overigens nog redelijk goed van af. Justitie wilde dat hij een half miljoen euro inleverde. Ook eiste het een werkstraf van 180 uur. De wietteler gaat volgens de Leeuwarder Courant in hoger beroep.

Ajax wil in Almelo revanche voor bekerblamage

Ajax hoopt zondag het debacle in de bekerfinale enigszins goed te maken. Als de Amsterdammers een punt pakken tegen Heracles Almelo zijn ze zeker van de landstitel. "Natuurlijk is het een smet dat we de beker niet hebben gewonnen", zei trainer Frank de Boer vrijdag op een persconferentie. "Aan de andere kant: het kampioenschap is veruit het belangrijkst."

Volgens De Boer kan Heracles niet dezelfde stunt uithalen als PEC Zwolle, dat Ajax in de Kuip met 5-1 vernederde. Daarvoor moet Ajax wel met de juiste instelling spelen. "Mentaliteit wint van kwaliteit als kwaliteit geen mentaliteit heeft. Afgelopen zondag waren we niet alert genoeg."

Heracles moet zondag een flink aantal spelers missen vanwege blessures en schorsingen. Voor De Boer geen reden om achterover te leunen. "Ook hun vervangers zijn volwaardige eredivisiespelers. Bovendien is het voor nieuwe spelers altijd een kans om je te laten zien."

De Amsterdammers moeten het doen zonder de geblesseerde verdediger Niklas Moisander. "Veel spelers krijgen de kans om revanche te nemen voor afgelopen zondag", liet De Boer weten. De coach overweegt wel om Christian Poulsen een kans te geven. De Deense middenvelder stond tegen Zwolle niet in de basis.

De spelers van Ajax zullen zaterdag weinig meekrijgen van Koningsdag. De selectie vertrekt een dag eerder dan normaal richting Almelo om zich daar in alle rust voor te bereiden op de mogelijke kampioenswedstrijd.

Landa wint slotetappe Trentino, eindzege voor Evans

Mikel Landa heeft de vierde en laatste etappe in de Giro del Trentino vrijdag op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Astana hield in een 175 kilometer lange bergrit met finish op de Italiaanse Monte Bondone de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes tien seconden achter zich. Cadel Evans werd vijfde, wat genoeg was om het klassement op zijn naam te schrijven.

De tourwinnaar van 2011 eindigde in het klassement vijftig seconden voor de Italiaan Domenico Pozzovivo en ruim een minuut op de Pool Przemyslaw Niemiec. Evans greep de leiderstrui in de tweede etappe en schreef zelf de derde rit op zijn naam.

Veel renners zien de Giro del Trentino als voorbereiding op de Giro d'Italia, die 9 mei van start gaat in het Noord-Ierse Belfast.

Frankrijk en Zwitserland hoeven EK 2020 niet

Frankrijk en Zwitserland organiseren op het EK voetbal in 2020 geen wedstrijden. De landen vinden het te vroeg om het toernooi nogmaals te organiseren. Frankrijk is gastheer van het EK 2016. Zwitserland organiseerde samen met Oostenrijk het EK in 2008.

Het EK wordt in 2020 in dertien verschillende landen gespeeld vanwege het zestigjarige bestaan van het toernooi. Frankrijk en Zwitserland hadden in september nog respectievelijk Lyon en Basel als speelsteden opgegeven voor 2020, maar zijn daar op teruggekomen.

Nederland hoopt drie groepsduels en een achtste finale binnen te halen voor de Amsterdam ArenA. Istanbul geldt als favoriet voor de finale en beide halve finales. De UEFA maakt zaterdag de kandidaatssteden bekend en beslist 19 september over de toewijzingen.

Haagse jongeren betrokken bij vijftig inbraken

Vijftien Haagse jongeren die eerder dit jaar werden aangehouden, zijn waarschijnlijk betrokken bij zo'n vijftig woninginbraken. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De recherche luisterde de afgelopen maanden veel heimelijk opgenomen gesprekken af en kwam zo tot die conclusie.

De Haagse rechtbank schorste vrijdag van drie van de vijf minderjarigen het voorarrest. Zij moeten zich tijdens hun schorsing houden aan verschillende strikte voorwaarden als een avondklok, schoolgang, een contactverbod met medeverdachten en een buurtverbod. Ook moeten ze een enkelband dragen zodat ze gevolgd kunnen worden.

De resterende acht meerderjarige verdachten moeten van de rechtbank nog blijven vastzitten. Twee andere verdachten mochten van de rechtbank al eerder de rechtszaak in vrijheid afwachten. De inhoudelijke behandeling van de zaak, zal vijf dagen gaan duren. Deze zal naar verwachting plaatsvinden in oktober.

Sharapova verslaat Radwanska in halve finale

Maria Sharapova is doorgedrongen tot de halve finale op het WTA-toernooi van Stuttgart. De als zesde geplaatste Russin verschalkte de als eerste geplaatste Agnieszka Radwanska vrijdag met 6-4 en 6-3. Sharapova had liefst acht matchpoints nodig tegen de Poolse.

De Russin pakte de laatste twee jaar de eindzege in Duitsland. In de halve finale treft Sharapova de Spaanse Carla Suárez Navarro of Sara Errani (8) uit Italië.

[EK Judo] Elmont en Polling naar finale

Dex Elmont heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale op het EK judo in Montpellier. De Rotterdammer versloeg de Hongaar Miklos Ungvari in de halve finale op ippon in de klasse tot 73 kilogram. Ook Kim Polling bereikte de eindstrijd. De titelverdedigster was in de klasse tot zeventig kilogram op ippon te sterk voor de Spaanse Maria Bernabeu.

Elmont kan in Frankrijk zijn eerste internationale hoofdprijs veroveren. Hij werd op EK's en WK's in totaal al drie keer tweede. Polling won naast het EK vorig jaar brons op het WK.

'Russische maffia achter moord op Ingrid Visser'

De Russische maffia zat achter de moord op het Nederlandse volleybalstel Ingrid Visser en Lodewijk Severein in Spanje vorig jaar. Dat verklaarde verdachte Juan C. vrijdag in de rechtbank in Murcia, schrijft de Spaanse krant Laverdad. Een lid van de maffia, genaamd Danko, zou de moord op zijn geweten hebben. De rechter wil nu dat onderzocht wordt of deze Danko bestaat.

Nederlanders Visser en Severein werden in mei vorig jaar levenloos gevonden in een citroenboomgaard bij de plaats Murcia in het zuidoosten van Spanje . Ze waren daarvoor twee weken vermist geweest. Uit het autopsierapport bleek dat hun schedels met grof geweld zijn ingeslagen.

Op dit moment zitten drie verdachten vast voor de dubbele moord. Het gaat om de Spanjaard Juan C. en de Roemenen Valentin I. en Constantin S. De Spanjaard is de hoofdverdachte in de zaak. Hij zou de Roemenen hebben ingehuurd om de Nederlanders om te leggen wegens een zakelijk geschil. C. is manager geweest van de volleybalclub waar Visser in Murcia voor speelde.

Rutte noemt zelfmoordjihadi's verschrikkelijk

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het vreselijk dat twee Nederlandse jihadstrijders zelfmoordaanslagen hebben gepleegd in Syrië en Irak. "Dat is natuurlijk verschrikkelijk", zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De premier sprak van 'steeds verdergaande ontwikkelingen' en een 'verharding van de strijd' dat mensen uit Nederland betrokken zijn bij 'zware gevechten, gruweldaden en zelfmoordacties'. Aangezien terugkerende jihadstrijders een mogelijk gevaar vormen voor de samenleving, is het kabinet zeer actief om hen aan te pakken. "Waar we kunnen, doen we dat."

De geheime dienst AIVD neemt de dreiging volgens de premier buitengewoon serieus. Met andere veiligheidsdiensten wordt heel hard gewerkt om terugkerende strijders in de gaten te houden. Die hangt berechting boven het hoofd. "De veiligheidsdiensten zijn er echt maximaal mee bezig."

Eerste lokale zomerse dag in Limburg

De eerste lokale zomerse dag van het jaar is een feit. In het Limburgse Ell gaf de thermometer tegen 16.00 uur 25,3 graden aan. Het kwik loopt naar verwachting later vrijdagmiddag nog iets op, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Opvallend genoeg werd vorig jaar ook de eerste lokale zomerse dag van het jaar op 25 april genoteerd. Vorig jaar had Eindhoven de primeur. Van een zomerse dag wordt gesproken als het minstens 25 graden is.

Voor een landelijke zomerse dag moet het in De Bilt 25 graden of meer zijn. Die kans is uiterst klein. Het was er rond 15.30 uur 22,8 graden. Ook op andere plaatsen is het warm. In Brabant ligt de temperatuur tegen de 25 graden aan en in Gelderland is het kwik boven de 23 gestegen.

De laatste landelijke zomerse dag was op 6 september. In Limburg werd het toen zelfs warmer dan 30 graden.

Rutte: koning doet het bijzonder goed

Willem-Alexander doet het 'bijzonder goed' als koning. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad, waarbij hij terugblikte op het eerste jaar dat Willem-Alexander in functie is al staatshoofd.

"Ik kan wel zeggen dat het een bijzonder jaar was." De koning heeft het 'zeer druk gehad' met ontvangsten, bezoeken en audiënties. "Dat doet onze koning bijzonder goed", zei Rutte, die ook wees op de ondersteunende rol van koningin Máxima.

De premier blikte verder vooruit op de eerste Koningsdag die zaterdag wordt gehouden. Rutte is ervan overtuigd dat die net zo feestelijk wordt als de Koninginnedagen onder Beatrix.

Berlijn tempert hoop op betere betrekkingen met VS

Het is niet waarschijnlijk dat de spanningen tussen Duitsland en de Verenigde Staten die ontstonden door het afluisterschandaal volgende week tijdens het bezoek van bondskanselier Angela Merkel aan Washington worden weggenomen. Dat heeft haar woordvoerder Steffen Seibert vrijdag gezegd.

Merkel brengt volgende week vrijdag een bezoek aan het Witte Huis. Op de agenda staan de crisis in Oekraïne en de trans-Atlantische handelsbetrekkingen. Obama nodigde Merkel in januari uit voor het bezoek. Het is het eerste van Merkel sinds de betrekkingen tussen de twee landen onder druk kwamen te staan als gevolg van beschuldigingen dat Merkels telefoon was afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Seibert zei dat de kwestie rondom het afluisteren niet kan worden opgelost door een bezoekje aan het Witte Huis. 'Concrete resultaten kunnen dan ook niet worden verwacht' van deze reis, aldus Seibert.

Haase slaat zich naar halve finale in Boekarest

Robin Haase heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Boekarest bereikt. De Hagenaar versloeg de Oezbeek Denis Istomin vrijdag in de kwartfinale met 3-6, 6-1 en 6-3. In de halve eindstrijd neemt Haase het op tegen de Tsjech Lukas Rosol, de nummer 43 van de wereld.

De Nederlander staat vijftigste. Tegen Istomin (53) werd hij op het Roemeense gravel in de eerste set nog overklast. In de tweede set kwam hij in zijn vorm van een dag eerder, toen hij verrassend Mikhail Youzhny (15) uitschakelde. In het derde bedrijf pakte Haase vrij snel een break. Op 5-3 brak hij Istomin vervolgens nogmaals en bereikte zo de laatste vier.

Haase stond twee keer eerder tegenover Rosol, in 2012 en 2013. Beide tennissers wonnen een keer.

Tweede bisschop pleegde seksueel misbruik

Kardinaal Wim Eijk erkent dat de in 2000 overleden hulpbisschop Jan Niënhaus zich schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik. Dat staat vrijdag in een verklaring van het aartsbisdom Utrecht.

De Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de Rooms-katholieke Kerk heeft onlangs geoordeeld dat het aannemelijk is dat Niënhaus zich in vier gevallen, die dateren uit de periode vóór hij hulpbisschop was, schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik.

Niënhaus was van 1982 tot 1999 hulpbisschop in het aartsbisdom Utrecht. Het misbruik vond plaats van medio jaren vijftig tot begin jaren zeventig. Zo zouden er geslachtsdelen zijn betast. Tegen Niënhaus waren meer klachten ingediend. De vier genoemde klachten waren twee jaar geleden al gegrond verklaard.

"Kardinaal Eijk is verdrietig dat dit misbruik heeft plaatsgevonden en hoopt dat de gegrondverklaring van de klachten kan helpen in het helingsproces van de slachtoffers", aldus de persverklaring.

Onlangs werd bekend dat ook de vorig jaar overleden oud-bisschop van Roermond Jo Gijsen tussen 1958 en 1961 twee minderjarige jongens onzedelijk heeft betast.

Voorstel superprovincie snel gepresenteerd

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vertrouwt erop dat de superprovincie volgens schema wordt ingevoerd. Het wetsvoorstel wordt nog voor de zomer gepresenteerd zei Plasterk vrijdag na afloop van de ministerraad. "We houden de vaart er wel in."

Plasterk zei dat het kabinet op schema ligt en werkt aan een 'mooi voorstel' over de samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. De minister streeft ernaar het voorstel voor de verkiezingen van Provinciale Staten door de Eerste en Tweede Kamer te loodsen.

De komst van de superprovincie staat op losse schroeven sinds de commissarissen van de koning van de drie provincies deze week afstand namen van de huidige plannen van de bewindsman. Ze vinden dat het kabinet onvoldoende duidelijk maakt waarom een fusie nodig is.

Plasterk zei dat hij uitgebreid met de provincies heeft gepraat over zijn plannen. "We weten precies wat de wensen van de provincies zijn. Nu ligt het bij het kabinet."

Mad Max wil een voertuig

Warner Bros. Interactive Entertainment onthult vandaag de officiële Mad Max - Magnum Opus Trailer.

Mad Max, ontwikkeld door Avalanche Studios, biedt een dynamische en open-world gameplay waar voertuigen de sleutel tot overleving vormen. Spelers kruipen in de huid van Mad Max, een eenzame strijder die moet vechten om te overleven in The Wasteland. Hij moet het opnemen tegen kwaadaardige bendes in verschillende grond- en voertuiggevechten. Na de diefstal van zijn voertuig, de Interceptor, moet Max zich aansluiten bij de begaafde, maar eigenaardige monteur Chumbucket en verschillende anderen, om het ultieme oorlogsvoertuig te bouwen en zo te ontsnappen uit The Wasteland.

Mad Max staat gepland voor 2015 voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Pater Frans herdacht in Amsterdam

De in Syrië vermoorde pater Frans van der Lugt is vrijdag in de Obrechtkerk in Amsterdam herdacht. Bij de herdenkingsdienst, die door de Orde van Jezuïeten was georganiseerd, werd door familieleden en confraters stilgestaan bij zijn dood.

Van der Lugt werd begin april doodgeschoten in de Syrische stad Homs waar hij al tientallen jaren woonde. Hij bleef in de zwaarbelegerde stad ondanks de burgeroorlog die in Syrië woedt.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woonde de herdenkingsdienst bij. Hij schreef op Facebook dat Van der Lugt 'een man van vrede en medemenselijkheid' was, die het 'slachtoffer werd van oorlog en barbarij'.

FOK!sport foto-onderschrift week 17

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was krapula met het volgende onderschrift: "Reyes gooit Gameiro uit de selectie."

Gertjan Verbeek trekt een wat moeilijk gezicht tijdens de wedstrijd, wat is hier allemaal gaande? (PRO SHOTS/mis)
Gertjan Verbeek trekt een wat moeilijk gezicht tijdens de wedstrijd, wat is hier allemaal gaande? (PRO SHOTS/mis)

Veertig jaar na revolutie is Portugal boos

De euforie was groot toen in 1974 een einde kwam aan de dictatuur in Portugal. Met de Anjerrevolutie werd na veertig jaar het Estado Novo-bewind van Marcello Caetano vrijwel zonder geweld afgezet en kregen de Portugezen eindelijk stemrecht, universele gezondheidszorg, openbaar onderwijs en een pensioen. Veertig jaar na dato zijn de Portugezen echter woedend dat de Portugese regering de gekoesterde verworvenheden weer afneemt.

"Veel mensen voelen zich verraden", aldus Otelo Saraiva de Carvalho, de voormalige militair die een van de breinen achter de staatsgreep was. "Wat we nu doormaken, is het ondertekenen van het doodvonnis van de hoop en de waarden van de revolutie."

De jaarlijkse viering van de Anjerrevolutie fungeert dit jaar als bliksemafleider voor de ontevredenheid over de bezuinigingen. Het is een sentiment dat ook in andere landen heerst, waar - net als in Portugal - de pijn van de bezuinigingen als gevolg van de economische crisis worden gevoeld. Portugal moest net als Griekenland en Ierland in 2011 bij andere landen aankloppen voor een noodlening om een bankroet te voorkomen. Die noodlening kwam er, maar de Portugese regering moest in ruil daarvoor fors snijden in de sociale zekerheid.

De Anjerrevolutie ontleent zijn naam aan de bloemen die de Portugezen op 25 april 1974 in de lopen staken van de geweren die de militairen droegen. Voor de meeste Portugezen die jonger dan 50 jaar zijn was het vooral een verhaal uit de schoolboeken. Maar nu zo'n 35 procent van de jongeren geen werk heeft, vindt het verhaal van de revolutie weer veel weerklank. De viering is aanleiding voor een reeks protestbijeenkomsten die in het hele land via sociale media worden georganiseerd.

Miguel Januario, een 33-jarige straatkunstenaar, schilderde op een muur van de universiteit van Lissabon een werk ter herdenking van de revolutie. Hoewel hij de omwenteling niet zelf heeft meegemaakt, koestert hij de veranderingen die destijds plaatshadden. Maar sinds die tijd 'hebben we toegelaten dat er een nieuwe dictatuur - in dit geval van financiële aard - is ontstaan', aldus Januario.

De Portugese bevolking heeft het niet makkelijk. Door bezuinigingen zijn veel lokale zorginstellingen gesloten. Ook de subsidie op medicijnen is afgebouwd en op scholen is het aantal leraren verkleind en zijn uitgaven uitgesteld. De salarissen van ambtenaren zijn verlaagd, op de pensioenen is gekort en er is een forse verhoging van de inkomstenbelasting doorgevoerd. Ondertussen liep de werkloosheid vorig jaar op tot recordhoogte. Door het schrappen van het huurplafond lopen veel mensen het risico uit hun huis te worden gezet.

Conceição Pequito, sociologe aan de universiteit van Lissabon, zegt dat mensen het gevoel hebben dat hun rechten worden 'geconfisqueerd'. "Er is veel pessimisme over wat het heden ten dage betekent om in een democratie te leven", aldus Pequito.

Ondanks alle ontevredenheid is er van gewelddadige protesten geen sprake, net zoals op 25 april 1974 het geval was.

Volvo verandert verlies in miljardenwinst

Volvo heeft het afgelopen kwartaal 1,1 miljard kroon (120 miljoen euro) winst geboekt. Dat maakte de Zweedse autofabrikant vrijdag bekend. Vorig jaar maakte het bedrijf nog 250 miljoen kroon verlies. Volvo schrijft de winst toe aan hoge verkopen en kostenbesparingen. De omzet groeide van 58,3 miljard naar 65,6 miljard kroon.

De vraag naar voertuigen van Volvo groeide in Noord-Amerika, West-Europa en Japan. Het bedrijf is vooral tevreden over de verkoopcijfers van de nieuwe lijn vrachtwagens. Topman Olof Persson prijst de winstgevendheid van het bedrijf, maar benadrukt dat er 'meer werk te doen is' om kosten te besparen.

FOK!toen: 50 jaar The Rolling Stones

Het is deze maand alweer vijftig jaar geleden dat de eerste elpee van The Rolling Stones in de platenwinkels verscheen. Ter gelegenheid daarvan vandaag een terugblik op de vijf mooiste platen uit een halve eeuw Rolling Stones.

Uit de Leeuwarder Courant van 10 augustus 1964
Uit de Leeuwarder Courant van 10 augustus 1964

05 Undercover (1983)
Met het album Undercover probeerden The Rolling Stones een jonger publiek aan te spreken. Voor het eerst sinds 'Street Fighting Man' hoorden we de groep in 'Undercover of the Night' een politiek statement maken, door hun ongenoegen te uiten over de corrupte Zuid-Amerikaanse regeringen.

All the young men, they've been rounded up.
And sent to camps back in the jungle.
And people whisper, people double-talk.
Once proud fathers act so humble.

Uit de The Sydney Morning Herald van 20 november 1983
Uit de The Sydney Morning Herald van 20 november 1983

Jagger liet zich voor het nummer inspireren door het boek Cities of the Red Night van William Burroughs. Andere sterke tracks van het album Undercover zijn de hits 'She Was Hot' en het hard beukende 'Too Much Blood', waarvan ook een fijne bijna 13 minuten durende remix en een minstens even swingende dub-versie verschenen van top-deejay en producer Arthur Baker.

Uit de Rome News-Tribune van 26 februari 1967
Uit de Rome News-Tribune van 26 februari 1967

04 Between the Buttons (1967)
De Amerikaanse persing van dit album omdat daar de singles 'Let's Spend the Night Together' en 'Ruby Tuesday' aan toe waren gevoegd.

In Groot Brittannië zou het album de 3e plaats in de albumlijst halen. In Amerika zou Between the Buttons op nummer 2 blijven steken. Ook in Duitsland en Noorwegen zou de elpee net niet de eerste plaats innemen, al stond de plaat in Noorwegen wel 20 weken in de album hitlijsten.

03 Still Life (1982)
Vanaf de tweede helft van de zeventiger jaren waren de Stones vooral een live-band. Zo stond de band begin juni 1982 drie dagen in de Kuip in Rotterdam. Datzelfde jaar verscheen ook het live-album Still Life.


Still Life was opgenomen bij de Amerikaanse toernee van 1981. Van 'Going To A Go Go' verscheen in Nederland ook een maxi-single met op de achterkant 'Beast of Burden', een duidelijk geval van een single met een dubbele A-kant.

02 Some Girls (1978)

Waar velen zweren bij Sticky Fingers en Exile on Main Street blijft Some Girls toch mijn favoriete album van The Rolling Stones uit de zeventiger jaren. Het was dan ook het album waardoor ik kennis maakte met de Engelse band.

Some Girls kende ijzersterke singles zoals 'Miss You', 'Beast of Burden', 'Some Girls', 'Shattered' en 'Respectable'.

01 Their Satanic Majesties Request (1967)

Their Satanic Majesties request

Zonder enige twijfel het meest psychedelische album van The Rolling Stones. Their Satanic Majesties Request was een pareltje met een holografische hoes, waarop je ook de gezichten van The Beatles kon terugvinden. Dit album was dan ook een soort van reactie op Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Op Their Satanic Majesties Request stonden opvallend weinig singles. Alleen 'She's A Rainbow' zou 16 weken in de Nederlandse Top 40 staan en daarin de 2e plaats halen.

Nu weten we dat The Rolling Stones heel veel mooie platen hebben gemaakt. Voor deze FOK!toen beperk ik me tot albums die in Nederland zijn uitgebracht. Laat het dus gerust weten in de comments als je een geheel andere top 5 hebt.

[upd] A27 tussen Eemnes en Hilversum weer open na gaslek

De A27 tussen Eemnes en Hilversum is vrijdagmiddag rond 14.00 uur in beide richtingen afgesloten wegens een gaslek langs de snelweg.

Dat meldt een woordvoerder van de ANWB. Hij verwacht dat er snel files ontstaan.


Update 15:00 uur:
De A27 tussen Eemnes en Hilversum is vrijdagmiddag rond 14.00 uur zo'n veertig minuten afgesloten geweest wegens een gaslek langs de snelweg. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB. Op dit moment is het nog erg druk op de weg en ook op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort staat zo'n negen kilometer file.

Een gasbedrijf was ter plekke op de lekkage te repareren. Het streven was om de leiding binnen een uur te repareren. "Net op tijd voor de avondspits", aldus de woordvoerder.

Vrachtwagenchauffeur bestolen van voorraad parfum

Een 51-jarige vrachtwagenchauffeur uit het Zuid-Limburgse Brunssum is woensdagavond beroofd van zijn voorraad parfum. Dat meldt de politie vrijdag. De man was onderweg toen hij tot stoppen werd gedwongen door gewapende mannen. Van de wagen met oplegger en de lading ontbreekt nog ieder spoor.

Om hoeveel parfum het gaat, kan een woordvoerder van de politie niet zeggen. De chauffeur wilde woensdag rond 21.45 uur de Keulseweg oprijden richting Nuth. Op de oprit vanaf de Imstenraderweg kwamen de gewapende mannen, die daarvoor zelf in een auto reden, de cabine binnen.

De man werd onder dwang meegenomen en later vrijgelaten. Vervolgens is hij naar het politiebureau gegaan. De politie zoekt getuigen en doet onderzoek.

Burger King boekt hogere winst

Burger King heeft de winst het afgelopen kwartaal ten opzichte van vorig jaar fors opgeschroefd. Dat maakte de van oorsprong Amerikaanse hamburgerketen vrijdag bekend. De winst van het bedrijf groeide naar 60,4 miljoen dollar (43,7 miljoen euro), tegenover 35,8 miljoen dollar vorig jaar.

Het aantal restaurants van Burger King groeide wereldwijd met ruim 670 vestigingen. De omzet daalde naar 240,9 miljoen dollar doordat het bedrijf een groot aantal restaurants verkocht aan franchisenemers. Burger King introduceerde in de Verenigde Staten een reeks nieuwe menu's om zijn ouderwetse imago op te vijzelen.

Openingswedstrijd en finale EK 2016 in Parijs

De openingswedstrijd en de finale van het EK 2016 in Frankrijk worden gespeeld in het Stade de France in Parijs. Dat meldt de UEFA vrijdag. De halve finales worden afgewerkt in Marseille in het Stade Vélodrome en in Lyon in het Stade de Lyon.

In het Stade de France, waar ruim 81 duizend mensen in kunnen, en het Stade Vélodrome worden ook kwartfinales afgewerkt. Daarnaast zijn de Stade Pierre Mauroy in Lille en het Stade de Bordeaux gastheren van kwartfinales. Verder organiseren Lens, Saint-Étienne, Toulouse, Nice en het Parc des Princes in Parijs wedstrijden.

Frankrijk, als gastheer al zeker van deelname, speelt zijn groepsduels in het Stade de France, Bordeaux en Toulouse. Het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs, was eerder gastheer van de WK-finale van 1998, gewonnen door Frankrijk. Nederland heeft slechte herinneringen aan het stadion. De Fransen versloegen Oranje er begin maart met 2-0.

Op het EK 2016 zijn voor het eerst 24 in plaats van zestien landen actief. De wedstrijden worden gespeeld om 15.00, 18.00 en 21.00 uur.

[EK Judo] Dex Elmont en Van Emden ook naar halve finale

Dex Elmont en Anicka van Emden hebben vrijdag in navolging van Kim Polling de halve finale bereikt op het EK judo in Montpellier. Elmont won in de klasse tot 73 kilogram op ippon van Rustam Orujov uit Azerbeidzjan. Van Emden (-63 kilogram) was te sterk voor Kathrin Unterwurzacher. De Nederlandse scoorde niet, maar door twee straffen voor de Oostenrijkse won ze toch.

De halve finales beginnen vrijdag om 16.15 uur. Polling maakt daarin in de klasse tot zeventig kilo haar opwachting.

Protestantse kerkbanken steeds leger

De protestantse kerkbanken raken steeds leger. Het ledental stond begin dit jaar op 2.026.000 gelovigen, een daling van bijna drie procent vergeleken met 2012. Bijna vijftigduizend mensen lieten zich uitschrijven, blijkt vrijdag uit cijfers van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Het aantal protestanten neemt sinds 2007 gestaag af met vijftig- tot zestigduizend personen per jaar. Alleen in 2011 was er een kleine opleving, vanwege een verandering in de manier van registeren. Maar de dalende lijn zette zich daarna door.

De sterke vergrijzing speelt hierin een belangrijke rol. Een groot gedeelte van de 'verloren' gelovigen is overleden, terwijl de aanwas van nieuwe leden ver achterblijft. Zo kwamen er vorig jaar bijna 16.400 leden bij, het gaat dan om kinderen van kerkgangers plus mensen die overstapten van een andere kerk. Hier staat echter tegenover dat bijna 28 duizend protestanten overleden en bijna vijftigduizend mensen zich lieten uitschrijven.

Het totaal aantal leden van de kerk bedraagt twaalf procent van de Nederlandse bevolking, blijkt uit de cijfers. Het aantal belijdende leden is gedaald tot onder de vijf procent. Friesland is de meeste protestantse provincie, 26 procent van de bevolking is protestant. Noord-Brabant, Limburg en Noord-Holland bungelen onderaan de lijst.

De vergrijzing is ook terug te zien bij de predikanten. Begin dit jaar waren er slecht 140 predikanten jonger dan 35 jaar, hier tegenover staat dat er ruim 1950 voorgangers van vijftig jaar en ouder waren. Uit de cijfers blijkt dat het steeds moeilijker wordt om lege plekken op te vullen.

Leger Oekraïne belegert Slavjansk

Zoals FOK.nl al berichtte is de 'tweede fase van de antiterreuroperatie' in Oost-Oekraïne sinds vrijdagochtend van kracht. 

Om burgerslachtoffers te voorkomen is ervoor gekozen om geen directe aanval op de rebellen in het centrum uit te voeren. In plaats daarvan zijn alle toegangswegen naar Slavjansk geblokkeerd.

Een official stelt: "De tweede fase houdt in dat we het besluit genomen hebben om Slavjansk volledig te blokkeren en [de rebellen] zo geen kans te geven om versterkingen te sturen."

"De operatie zal doorgaan. Het doel is een blokkade van de terroristen in Slavjansk en het voorkomen van burgerslachtoffers."

Clown met bijl opgepakt in Katwijk

Een als clown verklede 22-jarige man heeft donderdagnacht voorbijgangers in Katwijk met een hakbijl bedreigd. De politie hield hem en twee leeftijdsgenoten aan wegens bedreiging en het verstoren van de openbare orde. Het bleek te gaan om de opname van een grappig bedoeld filmpje. De grappenmakers krijgen een boete.

Een jongen en een meisje hadden de politie gebeld, omdat een man in een clownspak schreeuwend met een bijl achter ze aanrende. Ze schrokken en zagen hoe hij ook achter twee meisjes aan ging, die ook de stuipen op het lijf werden gejaagd.

De politieagenten hielden de Katwijker samen met een jongeman uit Valkenburg aan wegens bedreiging. Een derde verdachte uit Wassenaar, eigenaar van de bijl, kreeg een bekeuring voor het verstoren van de openbare orde.

De politie kon niet lachen om de grap en nam de camera, de bijl en het clownspak in beslag.

Moisander mist mogelijk kampioensduel Ajax

Ajax moet het komende zondag in de mogelijke kampioenswedstrijd bij Heracles Almelo doen zonder Niklas Moisander. Dat melden de Amsterdammers vrijdag. De Finse centrumverdediger heeft last van zijn knie.

Moisander was in aanloop naar de met 5-1 verloren bekerfinale tegen PEC Zwolle enkele weken uit de roulatie met een knieblessure. Hij werd echter op tijd fit bevonden voor de finale en speelde 53 minuten.

Na de wedstrijd gaf hij direct al aan dat hij misschien niet fit genoeg was geweest. Samen met zijn partner in de defensie Stefano Denswil was hij voor een groot deel verantwoordelijk voor de vijf tegentreffers. Denswil vormt komende zondag waarschijnlijk samen met Joël Veltman het hart van de Amsterdam defensie.

Ajax heeft bij Heracles aan een gelijkspel genoeg om de vierde landstitel op rij te veroveren. Bij puntenverlies van Feyenoord, dat SC Cambuur ontvangt, is de equipe van Frank de Boer ook bij een nederlaag zeker van het kampioenschap.

Russen 'hebben NASA niet nodig'

De chef van het Russische ruimtevaartprogramma geeft aan het Westen niet nodig te hebben en hechter met China te gaan samenwerken. Dat stelt de Moscow Times.

Begin april werd de samenwerking tussen NASA en de Russen opgeschort naar aanleiding van de huidige crisis in Oekraïne. Hoewel er een uitzondering werd gemaakt voor het International Space Station is het NASA-medewerkers sindsdien verboden Russen over de vloer te krijgen of zelf naar Rusland af te reizen.

Ook hebben de VS de export van hoog-technologische patenten verboden en mogen Westerse bedrijven niet langer plekken inkopen voor hun astronauten op Russische raketlanceringen.

De Russen stellen echter: "We kunnen onafhankelijk elke taak uitvoeren, zelfs als dat betekent dat Westerse componenten vervangen moeten gaan worden."

China werkt momenteel aan haar eigen ruimtestation omdat het land niet meedoet aan de ISS en heeft ook plannen voor een bemande maanmissie. Rusland stelt dat de samenwerking met China op veel ruimtevaart-gerelateerde gebieden de komende tijd fors zal worden uitgebreid. 

Rus bereikt halve finale in Chiasso

Arantxa Rus heeft de halve finale bereikt van het ITF-toernooi in Zwitserse Chiasso. In de kwartfinale won de 23-jarige tennisster vrijdag van de Servische Katerina Jokic met 6-4 en 6-2. In de halve finale komt de als vierde geplaatste Nederlandse uit tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Jil Belen Teichmann en Lucie Hradecka.

In oktober 2013 won Rus voor het laatst een ITF-toernooi. In het het Spaanse Sant Cugat was de Monsterse toen de beste. In totaal won Rus acht ITF-toernooien.

'Topman Ballast Nedam werd afgeluisterd'

De topman van bouwbedrijf Ballast Nedam, Theo Bruijninckx, is in het voorjaar van 2012 afgeluisterd door justitie, terwijl hij geen verdachte was. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag op grond van documenten die de krant heeft ingezien. Ook de vrouw van Bruyninckx zou zijn afgeluisterd via haar mobiele telefoon.

Het afluisteren gebeurde in de periode dat het Openbaar Ministerie onderzoek deed naar omkoping door Ballast Nedam. Bruyninckx was geen verdachte in dat onderzoek. Toch werd zijn telefoon afgetapt door opsporingsdiensten, die ook afluisterapparatuur plaatsten in het kantoor en de auto van de topman van het bouwbedrijf.

Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt tegen NRC dat Bruyninckx inderdaad is afgeluisterd. De zegsman stelt dat Ballast Nedam het afluisteren een 'ingrijpend middel' vindt, maar dat het OM de inzet ervan 'kennelijk noodzakelijk' achtte. Bruyninckx, die in juli vertrekt als topman van het bouwbedrijf, wil niet reageren.

Het is volgens de krant uitzonderlijk dat een niet verdachte bestuursvoorzitter van een groot bedrijf zo uitvoerig is afgeluisterd. Verboden is zo'n maatregel overigens niet. Sinds 2000 mag iemand die niet zelf verdacht is, maar mogelijk wel contact heeft gehad met verdachten of wellicht iets weet over het misdrijf, worden afgeluisterd.

Russen: "Pyeongchang 2018 kan Sochi 2014 niet evenaren"

De organisatie van de Olympische Winterspelen 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zal er niet in slagen om het succes van de Spelen in Sochi te evenaren. Dat zei de voorzitter van de Russische skifederatie donderdag tijdens een persconferentie.

"Ik denk dat het niet realistisch is om te verwachten dat Pyeongchang kan herhalen wat er in Sochi gebeurd is, wat betreft infrastructuur en dergelijke", aldus Svetlana Gladysheva. "De Koreanen zijn door geschrokken van onze prestaties. Sterker nog, ze zijn geschokt. De arbeiders en mensen die met hun Spelen bezig zijn, zijn uiteraard goed opgeleid, maar de Spelen van Sochi evenaren is onwaarschijnlijk."

In en rond Sochi moest vrijwel de volledige infrastructuur uit niks opgebouwd worden. Dat heeft uiteindelijk vele malen meer gekost dan in eerste instantie werd verwacht. Naar schatting zijn de kosten opgelopen tot meer dan 35 miljard euro, waarmee het de duurste Spelen ooit waren. 

Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt met 35 procent

De verkoop van nieuwbouwwoningen is het afgelopen kwartaal met 35 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat meldde de branchevereniging van bouwontwikkelaars NVB vrijdag op grond van afgegeven garantiecertificaten. Woningontwikkelaars en bouwondernemingen verkochten in totaal ruim 4700 nieuwe koopwoningen.

Door de lage hypotheekrente en de lage huizenprijzen kiezen starters voor een koophuis, zegt directeur van NVB Nico Rietdijk in een verklaring. "De grote kracht is die fantastisch lage hypotheekrente. Zodra deze rente echter gaat stijgen, een procentje kan al genoeg zijn, kan dat de vreugde al weer snel doen omslaan."

Vooral in de noordelijke provincies kochten veel inwoners een nieuwbouwwoning. In Groningen, Friesland en Drenthe werden 68 tot ruim honderd procent meer nieuwe huizen verkocht. In Overijssel, Limburg en Utrecht blijven de woningverkopen achter bij de landelijke cijfers.

Voor het hele jaar verwacht de NVB twintigduizend tot 22 duizend verkochte nieuwbouwwoningen. Doordat ontwikkelaars vaker kleine bouwprojecten uitvoeren, doet met name de markt voor eengezinswoningen het goed. De verkoop van appartementen liep het afgelopen kwartaal juist verder terug.

Amsterdammers geen zin in vrijmarkt koningsnacht

In Amsterdam vindt tijdens koningsnacht geen vrijmarkt plaats. Dit jaar was het mogelijk om een vergunning aan te vragen voor de nachtelijke verkoop, maar niemand maakte van die mogelijkheid gebruik. "De raad had een motie aangenomen die ervoor pleitte dat de nachtelijke vrijmarkt terugkomt, maar er bleek geen belangstelling", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Een nachtelijke vrijmarkt voorafgaand aan Koningsdag was in Amsterdam in het verleden 'op vele plekken een traditie'. Zo staat het in het plan dat midden december door de gemeenteraad werd aangenomen. Enkele raadsleden wilden de nachtverkoop nieuw leven inblazen. In Utrecht wordt ook al jaren een vrijmarkt georganiseerd op koninginnenacht en -dag en dit jaar op de eerste koningsnacht ook.

Of volgend jaar een nieuwe poging wordt gedaan, is nog niet duidelijk. In de motie staat dat bij goed verloop van de vrijmarkt in de koningsnacht van 2014 de traditie op meerdere plekken in de stad in 2015 voortgezet gaat worden.

De vrijmarkt op Koningsdag gaat uiteraard wel gewoon door. Delen van sommige stoepen zijn al ruim een week als 'bezet' gemarkeerd met krijt, verf of tape; een vergunning is niet nodig.

Streppel en Van den Ham op voor Gouden Stier

Willem II-trainer Jurgen Streppel en FC Dordrecht-trainer Harry van den Ham zijn genomineerd voor een Gouden Stier, de prijzen voor de beste trainer en spelers van de Jupiler League. Streppel leidde Willem II naar de titel en promotie naar de Eredivisie. Van den Ham heeft met Dordrecht de tweede plek veiliggesteld.

Naast de twee succestrainers zijn Darije Kalezic van Jong PSV en René Trost van VVV-Venlo genomineerd. Jong PSV werd een keer periodekampioen, VVV staat momenteel vijfde.

Jupiler League-topscorer Lars Veldwijk van Excelsior is dankzij zijn 28 goals genomineerd voor beste speler. Ruud Boymans van Willem II, die er 27 scoorde, staat ook op de shortlist. Verder maken Paul Gladon (Dordrecht), Bruno Andrade (Willem II) en Yoëll van Nieff kans op de Gouden Stier. Van Nieff speelde de eerste helft van het seizoen voor Dordrecht. FC Groningen haalde de huurling daarna weer terug naar de Eredivisie.

De 20-jarige Van Nieff is ook genomineerd voor talent van het jaar. Terell Ondaan (Willem II), Selman Sevinc (VVV) en de pas 16-jarige Bilal Ould Chikh van Jong FC Twente gaan ook op voor de prijs, die in het verleden werd uitgereikt aan onder anderen Dries Mertens en Quincy Promes.

[vid] Leger VS bestelt laserwapen

Het favoriete bedrijf van wijlen prins Bernhard, Lockheed Martin, gaat een laser voor het Amerikaanse leger maken. 

Een 60 kilowatt-laser zal in een zogeheten 'High Energy Laser Mobile Demonstrator'-vrachtwagen gebouwd worden om artilleriegranaten, raketten, mortieren en drones uit de lucht te kunnen schieten.

Met het ontwerpen en bouwen van de laser is een contract van 25 miljoen dollar gemoeid. Volgens de Lockheed-afdeling 'Advanced Product Solutions' is de laser 'kleiner, lichter en elektrisch efficiënter dan andere lasers op de markt.'

Het is niet de eerste keer dat de VS lasers laten bouwen. Nadat een testmodel vorig jaar succesvol werd geïmplementeerd, zal de komende jaren op elk marineschip een krachtige laser gebouwd worden.

Testbeelden van de marinelasers, die 32 miljoen dollar per stuk gaan kosten, zijn vorig jaar vrijgegeven.

[Upd] Eén beachvolleyduo naar halve finale

Beide Nederlandse beachvolleyduo's bij de mannen hebben zich op het Fuzhou Open geplaatst bij de laatste zestien. Dat deden door overtuigend te winnen in hun wedstrijd in de eerste knock-outronde. 

Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst rekenden met 21-15, 21-13 binnen een half uur af met de Oostenrijkers Winter/Petutschnig (22). Het als twaalfde geplaatste Nederlandse koppel neemt het in de achtste finale vrijdagochtend op tegen Plavins/Solovejs uit Letland, de nummers achttien van de plaatsingslijst.

Gelegenheidsduo Alexander Brouwer en Michiel van Dorsten, beiden hebben een geblesseerde partner, wonnen met 21-16, 21-18 zonder al te veel moeite van Kubala/Dumek uit Tsjechië (23). De Nederlanders, als dertiende geplaatst in China, spelen in de achtste finales tegen Salvetti/Daguere (30). De Fransen qualifiers wisten verrassend hun poule te winnen.

Update 7.47 uur

Stiekema en Varenhorst hebben met speels gemak de kwartfinale bereikt. Tegen Plavins/Solovejs werden een aantal punten te makkelijk weggegeven, maar over de hele wedstrijd waren de Nederlanders een maat te groot voor de Letten. Het werd 21-18, 21-17 voor het Nederlandse duo. 

De twee zullen spelen tegen het Zwitserse duo van Jonas Kissling en Mats Kovatsch. Het als 26e geplaatste duo won eerder op de dag van hun zieke landgenoten Gabathuler/Gerson.

Update 8.58 uur

Ook Brouwer en Van Dorsten zijn simpel doorgedrongen tot de kwartfinale. De als dertiende geplaatste Nederlanders hadden met 21-11, 21-17 geen kind aan de Fransen Salvetti/Daguerre, die eerder in het toernooi verrassend goed presteerden. Brouwer en Van Dorsten spelen in de kwartfinale tegen Paolo Nicolai en Daniele Lupo (7). De Italianen schakelden daarvoor met moeite de Qatarese Brazilianen Santos/Pereira uit.

Update 13.39 uur

Voor Brouwer en Van Dorsten zit het toernooi erop. De wereldkampioen en zijn gelegenheidspartner wonnen tegen Nicolai/Lupo nog wel de eerste set met 21-18. Daarna liep het echter niet geod genoeg meer. De tweede set ging met 15-21 naar de Italianen, de derde met 11-15.

Stiekema en Varenhorst konden zich wel plaatsen voor de halve finale. Ook in hun derde wedstrijd van de dag ging het opvallend simpel. Dit keer moesten Kissling en Kovatsch eraan geloven. Met 21-15, 21-17 was de klus in iets meer dan een half uur geklaard. In de halve finale wachten zaterdag Nicolai en Lupo.

Blatter wil maximum aan buitenlanders

FIFA-baas Sepp Blatter wil het plan om een maximum te stellen aan het aantal buitenlandse spelers in een elftal nieuw leven in blazen. De FIFA en UEFA zijn lang in conflict geweest over dit onderwerp, totdat de Europese wetgeving het onuitvoerbaar maakte. Blatter schrijft in het tijdschrift van de FIFA dat het laatste woord over dit onderwerp nog niet is gezegd.

Het zogenoemde 6+5-plan houdt in dat er van de elf basisspelers bij een club minimaal zes uit het land van de competitie moeten komen. Volgens de voorzitter van de FIFA dicht dit het gat tussen de clubs en nationale elftallen, is het beter voor de identiteit van de club en stimuleert het plan het opleiden van de eigen jeugd.

Europese wetgeving ligt het plan in de weg. In het Bosman-arrest uit 1995 staat dat clubs zo veel buitenlandse spelers mogen aannemen als ze zelf willen. Blatter laat zich niet uit over hoe hij hier onderuit wil komen.

Onderzoek naar mogelijk illegale deal Willem II

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar een mogelijk speelverbod van Kevin Brands van Telstar en FC Oss-speler Ryan Sanusi. De twee clubs zouden met Willem II een afspraak hebben over het niet-opstellen van Brands en Sanusi, huurlingen van Willem II, tegen de Tilburgers. Zulke afspraken zijn in strijd met de KNVB-reglementen. Dat meldt de voetbalbond vrijdag.

Telstar-trainer Marcel Keizer zei afgelopen zondag voorafgaand aan het duel tegen Willem II dat er een afspraak is met de regerend Jupiler League-kampioen over het niet-spelen van Brands. Bij FC Oss - Willem II van begin maart werden soortgelijke uitspraken gedaan. Brands en Sanusi kwamen dit seizoen allebei niet in actie tegen Willem II.

De aanklager betaald voetbal gaat met de trainers van de drie betrokken clubs praten. Vervolgens wordt beslist of er maatregelen worden genomen.

Financiële klap dreigt voor Armstrong

Lance Armstrong moet vrezen voor een fikse financiële aderlating. Het Hof van beroep in het Texaanse Dallas heeft een verzoek van de wielrenner afgewezen. Daarmee probeerde Armstrong te voorkomen dat een arbitragepanel een aan hem betaalde bonus van twaalf miljoen dollar onder de loep neemt.

Verzekeringsmaatschappij en oud-sponsor SCA Promotions betaalde Armstrong twaalf miljoen dollar aan bonusgeld voor zijn prestaties op de fiets. Omdat Armstrong vorig jaar bekende doping te hebben gebruikt tijdens zijn zeven Tour de Francezeges, vindt SCA dat de wielrenner het geld moet terugbetalen.

De verzekeringsmaatschappij en de wielrenner steggelen al sinds 2005 over geld. SCA wilde Armstrong toen geen bonusgeld uitkeren omdat het bedrijf vermoedde dat hij doping had gebruikt. Uiteindelijk kwamen de partijen in een rechtszaak een regeling overeen en kreeg de Texaan het geld toch.

SCA wil dat de rechtszaak heropend wordt. Op verzoek van Armstrong werd de heropening in maart op juridische gronden stopgezet door het Hof. Volgens zijn advocaten kan de zaak niet heropend worden omdat de in 2005 getroffen regeling bindend was. Nu stelt het Hof dat het niet het recht had de heropening een halt toe te roepen.

Volgens SCA is de regeling niets meer waard omdat Armstrong inmiddels dopinggebruik heeft bekend. Mocht het arbitragepanel oordelen dat Armstrong de twaalf miljoen moet terugbetalen aan SCA, dan kan de Texaan nog tegen die beslissing in beroep gaan.

Armstrong kampt met meer financiële problemen. De wielrenner trof in november met verzekeringsmaatschappij Acceptance Insurance een schikking, waarvan de financiële details niet zijn prijsgegeven. Het bedrijf eiste 2,3 miljoen euro terug aan bonussen. Daarnaast heeft de federale overheid een zaak aangespannen over het door US Postal, de oude ploeg van Armstrong, betaalde sponsorgeld. De boetes kunnen in die zaak in de tientallen miljoenen lopen.

[EK Judo] Judoka Polling naar halve finale, Dex Elmont kwartfinalist

Judoka Kim Polling is vrijdag doorgedrongen tot de halve finale op het EK in Montpellier. De Groningse was in de klasse tot zeventig kilogram in de kwartfinale de Zwitserse Juliane Robra de baas met een houdgreep. Een ronde eerder had Polling de Italiaanse Valeria Ferrari op ippon verslagen.

Anicka van Emden kwam ook de eerste ronde door. De Nederlandse was in haar eerste partij in de klasse tot 63 kilogram op ippon te sterk voor Emma Barteling uit Zweden.

Dex Elmont bereikte de kwartfinale in de klasse tot 73 kilogram. De Rotterdammer scoorde een yuko en dwong vier straffen af tegen de Est Künter Rothberg. Elmont hoopt voor het eerst in zijn loopbaan een internationale hoofdprijs winnen. Hij werd op EK's en WK's in totaal al drie keer tweede.

Lintjes voor Vergoossen en Verheijen

Voetbaltrainer Sef Vergoossen en oud-schaatser Eddy Verheijen zijn vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De twee werden tijdens de jaarlijkse lintjesregen daags voor Koningsdag geridderd. Vergoossen kreeg de versierselen omgehangen in de gemeente Nuth, Verheijen kreeg zijn lintje in Woudenberg.

Vergoossen begon zijn trainersloopbaan in 1978 bij VVV-Venlo. De Limburger bleef elf jaar bij die club en trainde vervolgens MVV uit Maastricht negen seizoen. Met drie seizoenen Roda JC bleef Vergoossen het Limburgse voetbal trouw voor hij naar het buitenland vertrok. Via Racing Genk, Al-Jazira uit de Verenigde Arabische Emiraten en het Japanse Nagoya keerde Vergoossen terug in Nederland. Daar was hij in 2008 interim-trainer van PSV. Hij besteedt bovendien veel tijd aan een aantal goede doelen, onder meer als ambassadeur van de stichting ALS.

Verheijen schaatste in de tijd van Ard Schenk en Kees Verkerk. Hij haalde twee afstandsmedailles bij het WK allround van 1972 en deed dat jaar ook mee aan de Olympische Spelen op de 500 meter en de 1500 meter. Na zijn actieve loopbaan werkte de vader van Carl Verheijen als conrector en gymleraar en was hij actief als schaatscoach. Hij had onder meer Jong Oranje onder zijn hoede. Daarna bekleedde hij diverse functies binnen de KNSB en in 2006 was hij chef de mission bij de Olympische Winterspelen van 2006.

7 gewonden bij bomaanslag Odessa

Vannacht vielen er zeven gewonden bij een checkpoint nabij de Zuidwest-Oekraïense stad Odessa, toen een explosief tot ontploffing werd gebracht. Dat meldt The Guardian.

Het checkpoint is opgeworpen door Oekraïeners om te voorkomen dat pro-Russische terroristen naar de opstandige Moldavische regio Transnistrië optrekken.

De bom ging bij het checkpoint af rond vier uur vannacht. Hoewel getuigen zeiden dat het explosief vanuit een voorbijrijdende auto gegooid werd, kon de lokale politie dit niet bevestigen.

In Transnistrië zijn al twee decennia Russische troepen gelegerd. Het aantal wordt op 1500 man geschat. De Oost-Moldavische regio noemt zich al 20 jaar onafhankelijk en heeft vorige maand het Kremlin verzocht om in de Russische Federatie opgenomen te worden.

Dit tot ongenoegen van buurlanden Moldavië en Oekraïne.

[vid] Oekraïense legerheli ontploft

Kort voor het opstijgen is een Oekraïense legerhelikopter vrijdagochtend ontploft op het vliegveld nabij Kramatorsk. 

Volgens Oekraïense media werd de brandstoftank van de heli door een scherpschutter onder vuur genomen, waarna het toestel in brand vloog. De piloot wist te ontkomen voor het ding explodeerde.

Behalve het ontploffen van de heli werden naar verluidt meer explosies gehoord in de omgeving. Beelden van de ontploffing zijn inmiddels geüpload naar YouTube:

Motorbaas Lau G. weer langer vast

De nieuwe baas van motorclub No Surrender in Venlo, de 52-jarige Lau G. blijft nog negentig dagen vastzitten voor een oude moordzaak. De rechtbank in Maastricht heeft vrijdag besloten om de voorlopige hechtenis van G. en zijn mede-verdachte Geert G. uit Baarlo te verlengen omdat nog acht getuigen moeten worden gehoord.

Op de volgende zitting, gepland op 16 juni, zal de stand van het onderzoek opnieuw worden bekeken. Geert G. en Lau G. werden begin deze maand opgepakt. In 2007 werden ze ook al aangehouden, maar werden toen bij gebrek aan bewijs weer op vrije voeten gesteld.

De twee Limburgers zitten vast op verdenking van de moord op twee Marokkaanse mannen in 2006. De Marokkanen van 19 en 23 jaar waren spoorloos verdwenen na een inbraak in een hennepkwekerij in Venray. Een broer en een vriend gingen op onderzoek uit en vonden in de kwekerij een grote plas bloed. De lichamen van de slachtoffers zijn nooit gevonden.

Lau G. werd ondanks dat hij vastzit wel onlangs geïnstalleerd als baas van de nieuwe Limburgse afdeling van No Surrender. Zijn zoon nam in zijn plaats symbolisch het motorjack van No Surrender in ontvangst.

Ministerie in verlegenheid gebracht om feestkaart

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is in verlegenheid gebracht door zijn directeur jeugd, Léon Wever. Nadat de Tweede Kamer donderdag de, vanwege de bezuinigingen omstreden, nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning aannam, plaatste hij een feestkaartje voor medewerkers op Twitter.

De kleurrijke kaart riep op tot het vieren van een feest. Want nadat eerder al de jeugdwet werd aangenomen, ging de Kamer donderdag ook akkoord met de grondige hervormingen in de langdurige zorg. Voor veel betrokkenen in de zorgsector zijn de wetten absoluut geen reden voor een feestje omdat ze gepaard gaan met flinke bezuinigingen.

Veel twitteraars verwijten Wever een 'gebrek aan inlevingsvermogen' en een 'groot tekort aan sensitiviteit'. Andere twitteraars noemen het schandalig. "Feest vieren terwijl zo veel kwetsbare gezinnen en volwassenen zwaar gekort worden in de ondersteuning." Het verwijt dat Wever zich moest gaan schamen begreep hij niet. "Waarom? We zijn er trots op!", schreef hij in een reactie.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemt de tweet van Wever 'niet handig'. Zelf voerde ze de afgelopen week fel oppositie tegen de hervormingen in de langdurige zorg. Onder meer omdat de bezuinigingen veel kwetsbare groepen raken. "Hij heeft zich niet verplaatst in die groep mensen", zegt Voortman. "Maar we moeten niet vergeten dat alle ambtenaren krankzinnig hard gewerkt hebben aan deze wetten. Het is dus ook wel te begrijpen."

Het ministerie van Volksgezondheid komt later op de dag nog met een reactie.

In Jamaica opgepakt duo op duistere gronden vrij

Twee Surinamers die eerder deze maand in Jamaica werden gearresteerd, omdat ze bijna 550.000 dollar bij zich hadden en niet konden uitleggen wat ze met dat geld moesten, zijn om onduidelijke redenen vrijgelaten in opdracht van een rechter. Dat hebben de politie en het ministerie van financiën donderdag bekendgemaakt.

De twee werden een paar dagen na in de hoofdstad Kingston te zijn aangekomen aangehouden in een taxi. Agenten vonden het geld toen ze de mannen fouilleerden. Ze zeiden het geld te hebben opgehaald in opdracht van een mysterieuze man die het hotel waar ze verbleven had gebeld. Ze zouden op het moment van hun aanhouding nog niet hebben geweten waar ze het geld moesten afleveren en geen idee hebben gehad wie hun opdrachtgever was.

Nadat de mannen waren gearresteerd probeerde een Jamaicaanse arts een rechercheur om te kopen om het tweetal vrij te laten, zo werd gezegd. De arts bood de rechercheur veertig procent van het in beslag genomen geld aan als de zaak niet voor de rechter zou worden gebracht. Later liet een rechter de zaak tegen de Surinamers vallen, waarop het tweetal werd vrijgelaten.

"Het is ons niet duidelijk waarom de rechter de aanklacht ongedaan heeft gemaakt", zei het hoofd van de onderzoeksafdeling van het ministerie van financiën, Justin Felice. Het ministerie heeft een civiele rechter gevraagd het in beslag genomen geld verbeurd te verklaren. Of de twee Surinamers nog in Jamaica zijn is niet bekend. De arts is aangeklaagd, omdat hij heeft geprobeerd de rechtsgang te belemmeren. Hij is op borgtocht vrij.

[Upd] Braakman/Van der Vlist nipt onderuit tegen topduo

Tijdens het Fuzhou Open in China hebben beide Nederlandse duo's bij de vrouwen hun laatste groepswedstrijd in winst om kunnen zetten. Voor Madelein Meppelink en Marleen van Iersel was dat niet noodzakelijk om door te gaan, maar wel om de groep te winnen. Rimke Braakman en Jantine van der Vlist verzekerden zich van een plek in de knock-outfase.

Meppelink en Van Iersel wonnen in drie sets van de Russinnen Ukolova/Prokopeva (10), 23-21, 14-21, 15-13. Door de derde zege uit drie wedstrijden is het als zevende geplaatste Nederlandse koppel al verzekerd van een plek bij de laatste zestien. Die wedstrijden zullen zaterdag gespeeld worden en dus hebben de twee verder een vrije dag.

Voor Braakman en Van der Vlist was het na twee nederlagen erop of eronder. Tegen Schützenhöfer/Plesiutschnig begonnen ze erg stroef, de eerste set ging met 14-21 naar de Oostenrijkers, maar daarna liep het beter. Met 21-14 en 15-8 was de klus alsnog snel geklaard. 

De zogenaamde tussenronde zal een lastige klus worden voor Braakman/Van der Vlist. Ze moeten het opnemen tegen Talita Antunes en Taiana Lima uit Brazilië, de winnaressen van de World Tour van vorig jaar. Als ze er vrijdag in slagen het topduo te verslaan moeten ze het opnemen tegen Meppelink en Van Iersel in de achtste finale.

Update 12.20

Braakman en Van der Vlist zijn er net niet in geslaagd voor een flinke stunt te zorgen. Ze boden de Braziliaanse dames goed partij, maar moesten toch het hoofd buigen. In de eerste set liep het nog wat stroef, die ging dan ook met 15-21 naar Talita/Lima. In de tweede set ging het een stuk beter. Pas op 18-18 moesten de Nederlandse vrouwen zich door een paar slordige punten bijna gewonnen geven, maar van 18-20 wisten ze terug te komen tot 21-20. Met 23-21 wisten ze de set uiteindelijk te pakken.

Het verzet van Braakman en Van der Vlist leek daarna plotseling gebroken te zijn. In de derde en beslissende set kwamen ze echter opnieuw terug en dankzij een mooi punt werd het 10-10. Volgens de Braziliaanse vrouwen was de bal echter uit, maar ondanks hevige protesten van Taiana Lima bleef het punt bij Nederland. Daarna was het helaas wel gedaan. Nog één punt ging naar Nederlandse zijde, maar met 11-15 beslisten Talita en Lima de wedstrijd.

S&P verlaagt kredietstatus Rusland

Kredietratingbureau S&P heeft de Russische kredietrating vrijdag omlaag geschopt naar het niveau van Spanje. Dat meldt persbureau Reuters.

Het is de eerste keer sinds de Russen begonnen met het annexeren van de Krim anderhalve maand geleden, dat de status werd verlaagd. S&P sluit verdere verlagingen niet uit.

De status is verlaagd van BBB naar BBB-, de laagst acceptabele beoordeling. Nog één schop naar beneden, naar BB+ en lager, zou de kredietwaardigheid van Rusland op 'labiel' of 'zwak' laten uitkomen.

S&P stelt: "De gespannen geopolitieke situatie tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor een significante uitstroom van binnen- en buitenlands kapitaal uit de Russische economie. Zo wordt een toch al zwak groeiperspectief verder ondermijnd."

Tot nu toe heeft de kapitaalvlucht reeds meer dan 60 miljard dollar aan Rusland onttrokken. De Russen zelf hebben de verlaging van de kredietstatus schouderophalend afgedaan als 'een politiek gemotiveerde beslissing'. 

FNV wil databank voor werken met asbest

Er moet een databank komen waarin wordt geregistreerd wie, waar en wanneer met asbest heeft gewerkt. Dat wil de FNV. Door het zogenoemde asbestregister moet het voor slachtoffers een stuk makkelijker worden om later te bewijzen dat ze ziek zijn geworden door het werken met de gevaarlijke stof.

"In Nederland overlijden per jaar negenhonderd mensen aan asbestziekten. En dat terwijl asbest al sinds de jaren negentig verboden is", zegt vicevoorzitter Ruud Kuin. Volgens de vakbond wordt een 'hoop leed' bespaard door invoering van het register.

"Werknemers die ziek worden doordat ze met asbest hebben gewerkt, merken dit vaak pas na dertig of veertig jaar. Het is dan vaak lastig te bewijzen waar ze toen werkten, met wie ze werkten en of dat veilig gebeurde. Dit leidt vaak tot onnodige en te lange juridische procedures, waarin de werknemer zijn recht moet halen", stelt FNV.

Ook bedrijven die met asbest werken hebben volgens de vakbond voordeel bij een register. "Als in het register te vinden is uit wat voor soort gebouwen welk type asbest is verwijderd en op welke manier dat is gedaan, dan kan dat bij een soortgelijke toekomstige klus van pas komen."

Tweede Letse ijshockeyer betrapt op doping

Het Internationaal Olympisch Comité heeft vrijdag gemeld dat er een tweede Letse ijshockeyer, Ralfs Freibergs, is betrapt op het gebruik van verboden middelen tijdens de Olympische Spelen in Sochi. De test vond plaats op 22 februari, na de verloren kwartfinale tegen de latere olympisch kampioenen uit Canada.

Freibergs is uit de uitslag van de wedstrijd tegen Canada geschrapt en moet zijn olympische diploma inleveren. Dat kreeg hij omdat de Letten op de achtste plaats eindigden in het toernooi.

Eerder werd Vitalijs Pavlovs ook al betrapt op het gebruik van verboden middelen. Zijn positieve test bleek eveneens van de wedstrijd tegen Canada te zijn. Letland verloor die kwartfinale met 2-1 door een late Canadese treffer.

Baanbrekende test clenbuterol in aantocht

Volgens het Deens Anti-Doping Agentschap (ADD) is er een nieuwe test in ontwikkeling om clenbuterol op te sporen. Deze test zou echter niet alleen aantonen of een sporter het verboden middel in zijn of haar lichaam heeft, maar ook of dat daar terecht is gekomen door het eten van besmet vlees of door bewuste inname. 

Dat schrijft het Deense Jyllands-Posten op basis van een gesprek met de directeur van ADD, Lone Hansen. Met de nieuwe tests zouden zaken zoals die van wielrenner Michael Rogers voorkomen kunnen worden.

De Australiër werd betrapt op het gebruik van clenbuterol, maar werd eerder deze week vrijgesproken. Volgens de internationale wielerbond UCI heeft Rogers afdoende bewezen dat het eten van besmet vlees in China de oorzaak was van zijn positieve test. Ook de Belg Jonathan Breyne werd vrijgesproken.

De Spanjaard Alberto Contador was eerder al het middelpunt van een grote rel rond clenbuterol. Hij heeft altijd beweerd dat hij het eveneens via besmeet vlees in zijn lichaam kreeg, maar hij werd door het CAS voor twee jaar geschorst. Dat kostte hem onder meer zijn overwinningen in de Giro d'Italia van 2011 en de Tour de France van 2010.

Opnieuw lintje voor NedCar-redder Van der Leegte

Directeur en eigenaar Wim van der Leegte van autobouwer VDL Groep uit Eindhoven is vrijdag benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Van der Leegte - die autofabriek NedCar in Born van de ondergang redde - krijgt de koninklijke onderscheiding vanwege zijn belangrijke rol bij 'de bevordering en het behoud van werkgelegenheid' in Noord-Brabant en Limburg.

Van der Leegte werd eerder al benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, een stap lager dan de onderscheiding van Commandeur. Hij is sinds 1966 werkzaam bij VDL Groep, dat werd opgericht door zijn vader Pieter. Zes jaar later nam hij alle aandelen over en werd hij ook directeur van de autofabrikant.

Aan het hoofd van VDL kocht Van der Leegte in de jaren nadien verschillende bedrijven op, zoals de bussenbouwers van DAF Bus International en BOVA. In het najaar van 2012 maakte VDL bekend de autofabriek van NedCar in Born van de ondergang te redden. NedCar kwam in nood nadat de toenmalige eigenaar Mitsubishi er met de productie wilde stoppen.

Van der Leegte wist echter een deal te beklinken met het Duitse BMW, dat de fabriek nu gebruikt voor de bouw van Mini's. Door de redding van de Brabantse autofabriek behielden 1500 werknemers hun baan. De verwachting is dat vanaf deze zomer de eerste Mini's van de band zullen rollen.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) noemde Van der Leegte bij de uitreiking een echter ondernemer, wars van dikdoenerij, rangen of standen. "Wat de maakindustrie is voor de Nederlandse economie, is Wim van de Leegte voor de maakindustrie", aldus de bewindsman.

"Dankzij zijn inzet en ondernemerschap groeide zijn bedrijf de afgelopen jaren tot een onderneming met bijna tienduizend werknemers", zo stelde Kamp. "En dat in tijden van oplopende werkloosheid".

The Denpa Men 3 verschijnt in mei

Vandaag is bekend geworden dat 3DS-JRPG The Denpa Men: Rise of the Digitoll op acht mei zal verschijnen in Europa. Vanaf één mei kun je de demo te downloaden in de Nintendo 3DS eShop.

Hoewel de demo maar dertig dagen speelbaar is, is het wel mogelijk om je voortgang in de demo over te zetten naar de volledige game. Op deze manier hoef je dus niet helemaal opnieuw te beginnen. Als je de voorgaande delen in bezit hebt kun je je oude Denpa Man overzetten naar Denpa Man 3.

Wil je meer over de The Denpa Men te weten komen? Lees dan eens dit en dit.

Meulensteen: "Moyes negeerde advies"

David Moyes trok volgens Rene Meulensteen te veel zijn eigen plan bij Manchester United. De Nederlander vertrok vorig jaar zomer bij de Engelse topclub. Meulensteen was jarenlang assistent-trainer van Sir Alex Ferguson, de illustere voorganger van Moyes. De Schot kwam over van Everton en werd dinsdag zo'n tien maanden na zijn aanstelling weer op straat gezet.

"Je moet ook beseffen welke opdracht David Moyes bij United had. De club was jarenlang succesvol en had veel prijzen gepakt", aldus Meulensteen tegen The Guardian. "Het raamwerk stond er nog toen hij kwam. Maar David ging tegen adviezen van de technische mensen in en koos voor een eigen koers. Dat mag natuurlijk, maar ik denk dat dat hem fataal is geworden bij United", zei de Brabander, die tussen 2007 en 2013 aan de zijde stond van Ferguson.

Meulensteen werd voor dit seizoen vervangen. Moyes nam drie assistenten mee van Everton. "Na een paar gesprekken met David werd snel duidelijk dat hij eigen mensen wilde meenemen. Hij wilde dat op zijn eigen manier doen. Het had voor mij geen zin om nog te blijven", verklaart de trainer.

"Natuurlijk was David een gerespecteerd manager, die elf jaar lang heel goed werk leverde bij Everton. Ik waarschuwde hem alleen toen al: realiseer je je dat je een jacht gaat verruilen voor een cruiseschip? Zo groot is het verschil. Hij heeft werken bij Manchester United echt onderschat", aldus Meulensteen.

"De laatste vijf jaar onder Ferguson waren de meest succesvolle in de clubhistorie. Nu draaien ze een slecht seizoen, staan ze zevende en worden vragen gesteld of Manchester United nog goed genoeg is voor de topvier. Daarom hebben ze besloten om afscheid te nemen van Moyes. Ze willen niet nog zo'n seizoen", besluit Meulensteen.

'Gemiddeld 700 euro retour bij vliegtuigvertraging'

Procedures vanwege vliegtuigvertraging leveren gedupeerde reizigers bij succes gemiddeld zevenhonderd euro op. Dat meldt Stichting Achmea Rechtsbijstand vrijdag op basis van vierduizend procedures over de afgelopen vier jaar. Vier op de vijf verzoeken die Achmea in behandeling nam leverden volgens de verzekeraar een financiële compensatie op.

Reizigers hebben recht op een vergoeding van de vliegtuigmaatschappij als hun vlucht langer dan drie uur vertraging heeft en het bedrijf daarvoor verantwoordelijk is. Reizigers meldden volgens Achmea de afgelopen twee jaar de meeste vertragingen over vluchten naar Alanya, daarna volgden de bestemmingen Londen en Bodrum.

Duitse politie vindt opnieuw veel coke in bananen

De Duitse autoriteiten hebben in de haven van Bremen in een container met bananen uit Ecuador zo'n 120 kilo cocaïne aangetroffen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Het is al de tweede keer dit jaar dat er een grote lading cocaïne uit Zuid-Amerika in Duitsland wordt onderschept.

De cocaïne was verstopt in reistassen die op hun beurt weer waren verstopt tussen de dozen met bananen. De drugs werden op 14 april aangetroffen toen twintig containers werden gecontroleerd.

In januari vonden medewerkers van een supermarkt in Berlijn tussen de bananen ook al een grote hoeveelheid cocaïne, zo'n 140 kilo. Die bananen kwamen uit Colombia en waren via de haven van Hamburg het land binnengekomen.

De Duitse politie neemt in Peru deel aan enkele internationale samenwerkingsprojecten die erop gericht zijn de smokkel van cocaïne tegen te gaan. Voor Ecuador bestaan nu gelijkaardige plannen.

Oud-wereldkampioen skiën Kucera zet punt achter carrière

Oud-wereldkampioen John Kucera stopt met alpineskiën. De 29-jarige Canadees werd in 2009 wereldkampioen op de afdaling in Val d'Isere. Een gebroken been later dat jaar zorgde ervoor dat hij de Olympische Spelen van 2010 moest missen. De Spelen van eerder dit jaar moest de Canadees ook missen vanwege een oorinfectie.

Naast het wereldkampioenschap stond Kucera nog drie keer op het podium van een World Cup. Op de enige Spelen waar de Canadees aan mee deed, in Turijn in 2006, kon hij geen potten breken.

Door zijn beenblessure moest Kucera liefst drie seizoenen missen. Hij probeerde zich daarna te kwalificeren voor de Spelen in Sochi, maar wist nooit meer bij zijn oude niveau in de buurt te komen.

Russen 1 km van grens Oekraïne

De meer dan 40.000 Russische troepen die de afgelopen weken richting de grens van Oekraïne verscheept zijn, bevinden zich ten dele op slechts één kilometer van die grens. Dat meldt de Volkskrant bij monde van de autoriteiten in Kiev. 

De Russen hebben de grens nog niet overschreden, maar zullen indien ze dat doen door het Oekraïense leger worden bevochten, aldus de Oekraïense minister van Defensie: "Oekraïense troepen staan klaar om eventuele agressie af te weren."

Behalve troepen en pantservoertuigen hebben de Russen ook hun luchtmacht ingeschakeld. Straaljagers en heli's scheren naar verluidt rakelings langs de grens.

De Russen roepen inmiddels de VS op, om Oekraïne er toe te bewegen de troepen uit het zuidoosten van hun eigen land terug te trekken.

Zoals de VS de aanwezigheid van pro-Russische separatisten in de schoenen van de Russen schuift, zo doen de Russen dat dus omgekeerd ook met het Oekraïense leger en het Westen.

Noord-Korea ontkent sturen drone naar zuiden

Noord-Korea heeft vrijdag ontkend dat het een kleine, ongewapende drone naar het zuiden heeft gestuurd. Zuid-Korea beschuldigt de noorderbuur daarvan, nadat drie drones in het zuiden waren neergestort. Uit een analyse is volgens Seoul gebleken dat de drie toestellen, die mogelijk werden ingezet voor verkenningsvluchten, uit Noord-Korea komen.

Rodong Sinmun, de officiële Noord-Koreaanse partijkrant, schreef vrijdag dat de bewering van Seoul 'een vreselijke, samenzwerende farce' is die als doel heeft het Noorden te kunnen beschuldigen van oorlogszuchtig gedrag. Volgens de krant wil Seoul een oorlog uitlokken.

De afgelopen tijd pocht Pyongyang over zijn drone-programma. Bij militaire parades namen de drones een prominente plek in.

Speciale eenheid gaat op zoek naar Lisanne en Kris

Het onderzoek dat loopt naar de vermiste Nederlandse vrouwen Lisanne Froon en Kris Kremers in Panama wordt uitgebreid met een gespecialiseerd team in georganiseerde misdaad. Het gaat om een eenheid van het Openbaar Ministerie, zo heeft procureur-generaal Ana Belfon volgens de NOS bekendgemaakt.

Het is onduidelijk of de inzet van het team een aanwijzing is voor mogelijke betrokkenheid van de georganiseerde misdaad. Belfon wilde niets zeggen over het onderzoek, maar gaf wel aan dat de eenheid wel vaker wordt ingezet bij vergelijkbare situaties. Verder werd benadrukt dat nog steeds rekening wordt gehouden met alle mogelijke scenario's.

Kremers (21) en Froon (22) werden voor het laatst gezien op 1 april in Boquete. Ze waren naar het plaatsje afgereisd om Spaans te leren. Ze waren van plan om een wandeltocht te maken op het nabijgelegen Pianista Trail. Het is echter niet zeker of ze daar ooit aan begonnen zijn.

The Scene geeft extra optreden in België

Wegens de grote belangstelling voor de afscheidsconcerten van The Scene geeft de band een extra optreden in België. The Scene staat nu niet alleen in de AB in Brussel op 21 juni, maar staat een week eerder ook in de Lotto Arena in Antwerpen. Dat maakte concertorganisator Live Nation bekend.

Vorige week werd een optreden van The Scene in Paradiso al verplaatst naar de Heineken Music Hall, omdat kaartjes in een mum van tijd waren uitverkocht. The Scene kondigde een paar weken geleden aan ermee te stoppen wegens de gezondheidstoestand van frontman Thé Lau. Hij heeft keelkanker en hoorde onlangs dat hij is uitbehandeld.

The Scene is dit jaar ook te vinden op Pinkpop. Het allerlaatste optreden van de band vindt plaats in Brussel.

'Rusland wil WO3 ontketenen'

Premier Jatsenjoek van Oekraïne zei vrijdag dat Rusland eropuit is, om de Derde Wereldoorlog te ontketenen. Dat stelt persbureau Reuters.

Poetin zou volgens Jatsenjoek met een invasie van Oekraïne een conflict willen doen losbarsten waar uiteindelijk heel Europa in verwikkeld wordt.

Jatsenjoek: "De Tweede Wereldoorlog is nog niet vergeten door de wereld. Maar Rusland wil de Derde Wereldoorlog nu al beginnen. Pogingen om een militair conflict te beginnen in Oekraïne zullen leiden tot een conflict in heel Europa."

De premier voegt toe: "We doen een oproep aan de internationale gemeenschap tot vereniging en verzet tegen de agressie van Rusland."

Tegelijkertijd wordt in pro-Russische kringen de zwarte piet aan het Westen toegespeeld. De VS en hun bondgenoten zouden bezig zijn met een geopolitiek spel waarbij ze langzaam maar zeker het laatste overgebleven machtsblok dat nog niet onder hun controle is, omsingelen. Het zou hierbij gaan om voornamelijk Rusland, China, Iran en Noord-Korea.

De vorige keren dat Rusland verweten werd een wereldoorlog te willen ontketenen zijn alweer lang geleden: in 1962 tijdens de Cubacrisis en in de vroege jaren tachtig tijdens hoogoplopende spanningen die werden veroorzaakt door Reagans 'Star Wars'-initiatief.

Scolari maakt eerste WK-namen 'Seleção' bekend

De Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari heeft de eerste acht namen van zijn WK-selectie bekend gemaakt. Dat deed hij tijdens een persconferentie in São Paulo. De volledige lijst van 23 spelers zal op 7 mei in Rio de Janeiro bekend gemaakt worden door Felipão.

De acht geselecteerde spelers zijn keeper Julio César van Toronto FC, verdedigers David Luiz (Chelsea) en Thiago Silva (Paris Saint-Germain), middenvelders Ramires, Willian, Oscar (allen Chelsea) en Paulinho (Tottenham) en aanvaller Fred van Fluminense.

Felipão noemde daarnaast Julio César, Thiago Silva, David Luiz en Fred als mogelijke aanvoerders van de Seleção. De coach heeft verder al wel in zijn hoofd wie hij nog meer wil selecteren, maar die lijst houdt hij nog even geheim. 

"Er kan nog veel gebeuren, zoals Henrique (Napoli) die een auto-ongeluk heeft gehad. Daarom wil ik nog even wachten. Mijn assistent, de president van de bond en zelfs mijn vrouw hebben de lijst nog niet te horen gekregen. Ik kan echter wel zeggen dat het geen grote verrassingen op gaat leveren", besloot Scolari.

Ultrajoden slaan homo in elkaar

Vijf chassidische joden zijn door de politie van New York aangehouden in verband met het in elkaar slaan van een homoseksuele man. 

In december liep de 23-jarige Taj Patterson na een nacht stappen rond vijf uur 's ochtends door de stad Williamsburg. Daar werd de jongeman plots omsingeld door ruim een dozijn mannen.

Een aantal van de mannen bleken van de Shomrim te zijn, een ultrajoodse buurtwacht. Toen Patterson probeerde weg te komen werd hij vastgegrepen, geschopt, geslagen en tegen de grond gewerkt terwijl er leuzen als 'op de grond blijven, flikker!' geschreeuwd werden.

De aanvallers stopten toen ze zagen dat omstanders foto's aan het maken waren. Ook zette een buschauffeur zijn voertuig langs de kant om Patterson te hulp te schieten.

De 23-jarige kwam in het ziekenhuis terecht met een gebroken oogkas, een gescheurd netvlies, bloedproppen en een heel scala aan kleinere verwondingen.

De verdachten worden bende-agressie ten laste gelegd en kunnen indien veroordeeld tot 25 jaar in de cel verdwijnen. Het gaat om de 19-jarige Pinchas Braver, de 29-jarige Abraham Winkler, de 28-jarige Aharon Hollender, Joseph Fried (25) en Mayer Herskovic (21).

Volgens de NYPD Hate Crimes Task Force moesten enkelen worden opgespoord in Israël, waar ze aan vervolging probeerden te ontkomen.

Unreal Engine 4 nu ook op PS4 en Xbox One

Gisteren heeft Epic Games Update 4.1 uitgebracht voor zijn Unreal Engine 4, waarmee de engine nu ook de next-gen consoles ondersteund. Uiteraard hebben developers nog wel een licentie nodig van Microsoft en/of Sony om op die platforms te publiceren.

Naast de next-gen platformen ondersteunt Unreal Engine 4 met de nieuwe update ook SteamOS en Linux, waardoor games die ontwikkeld worden voor pc eenvoudig naar Linux- en Mac-systemen kunnen worden geport. De engine bood al ondersteuning voor Android, iOS en HTML5, en met update 4.1 wordt deze ondersteuning verder verbeterd.

Daarnaast voegt de update een Sample (voorbeeld) game toe, met alle benodigde features die nodig zijn om de certificering van Microsoft en Sony succesvol te behalen. Hiermee moet het makkelijker worden voor (indie-)developers om games te ontwikkelen voor Xbox One en PlayStation 4, en zijn ze bovendien weinig tot geen tijd kwijt aan het inbouwen van ondersteuning voor onder andere split-screen, achievements en play-as-you-load.

De update is per direct beschikbaar voor eenieder die beschikt over een Unreal Engine 4-abonnement.

Unreal Engine 4

Armstrong: "Tour de France verdient winnaars"

Lance Armstrong vindt dat er een winnaar aangewezen moet worden voor de zeven Tour de France-overwinningen die hem zijn afgepakt. "Als ik niet heb gewonnen, moet er iemand anders hebben gewonnen", zei Armstrong tegen Outsideonline.com. "Het zou fout en respectloos zijn om zeven jaar leeg te laten."

Armstrong heeft wel een idee hoe de winnaar moet worden aangewezen. "Vraag al die tweehonderd renners die zeven jaar hebben gefietst wie de winnaar is. Ik denk wel te weten wat ze gaan zeggen." De Amerikaan vindt zelf dat hij de rechtmatige winnaar is van zeven gele truien.

Armstrong raakte zijn touroverwinningen van 1999 tot en met 2005 kwijt nadat het Amerikaanse antidopingagentschap USADA in 2012 met een rapport kwam waarin de ploeggenoten van Armstrong bekenden doping te hebben gebruikt. Begin 2013 gaf de Amerikaan bij Oprah Winfrey zelf toe ook doping te hebben gebruikt.

Schade bekerfinale vastgesteld op 66 duizend euro

De schade die Ajax-fans tijdens tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in de Kuip hebben aangericht is ruim 66 duizend euro. Dat zegt een woordvoerder van het stadion vrijdag. De KNVB heeft de rekening van de Kuip ontvangen. De voetbalbond huurde het stadion zondag.

Supporters van Ajax misdroegen zich zondag tijdens de met 5-1 verloren bekerfinale. Ze gooiden vuurwerk op het veld en vernielden onder meer stoeltjes en toiletten. Het grootste deel van schade is hersteld. Aankomende zondag kunnen voetbalfans gewoon plaatsnemen in het Rotterdamse stadion voor de wedstrijd tussen Feyenoord en SC Cambuur.

Ajax heeft naar aanleiding van de misdragingen van zijn supporters maatregelen genomen. Komende zondag zijn seizoenskaarthouders van Vak 410 niet welkom bij de mogelijke kampioenswedstrijd bij Heracles Almelo. Ook worden Ajax-fans de komende drie jaar niet toegelaten bij duels tegen Feyenoord in de Kuip. De laatste vijf jaar was dat ook al het geval.

[NBA] Hawks nemen weer voorsprong tegen Pacers

Atlanta Hawks heeft de derde ontmoeting tegen Indiana Pacers in de play-offs van de NBA donderdagavond met 98-85 gewonnen. De stand in de best-of-sevenserie is nu 2-1 in het voordeel van de Hawks.

De voorsprong is opmerkelijk te noemen. Atlanta was de nummer acht van de Eastern Conference in het reguliere seizoen, de Pacers de nummer een. Onder leiding van Jeff Teague, die 22 punten scoorde, werd Indiana voor de tweede maal verslagen. Kyle Korver voegde daar nog twintig punten aan toe.

Oklahoma City Thunder eindigde als tweede in de Western Conference, maar zit net als de Pacers in de problemen. Memphis Grizzlies versloeg Thunder met 98-95 en nam een 2-1 voorsprong. De Grizzlies eindigden als zevende in het reguliere seizoen. NBA-topscorer Kevin Durant en zijn ploeggenoot Russell Westbrook scoorden allebei dertig punten voor Thunder, maar dat bleek niet genoeg.

Los Angeles Clippers was met 98-96 te sterk voor Golden State Warriors. De Clippers staan met 2-1 voor.

'Koningsspelen N-Koreaanse indoctrinatie'

Hoewel veel monarchisten er geen erg in hebben, zijn de Koningsspelen anderen een doorn in het oog. Zij vergelijken de spelen met Noord-Koreaanse indoctrinatie, schrijft de Volkskrant.

Anjo Clement, voorzitter van het Nieuw Republikeins Gezelschap, geeft aan dat het 'het brainwashen van kinderen' is. "Je kinderen vandaag uit protest thuishouden mag niet."

Een ingezonden brief geeft hetzelfde sentiment aan. De schrijver, Menno Boetes, stelt: "Vandaag wordt een volgende stap gezet in de voortdurende monarchistische indoctrinatie van de Nederlandse bevolking en in het bijzonder de schooljeugd."

Boetes foetert: "De Oranjegekte is slechts vergelijkbaar met de persoonsverheerlijking van de familie Kim in Noord-Korea. Als die familie iets te vieren heeft, staat de schooljeugd daar ook verplicht met een vlaggetje te zwaaien."

Nederlandse whizzkid wil drugshandel bekennen in VS

Een 22-jarige Nederlander in Chicago zal bekennen schuldig te zijn aan drugshandel via de inmiddels opgedoekte website Silk Road. Dat heeft de Amerikaanse federale justitie bekendgemaakt. Cornelis Jan S. uit Woerden zou miljoenen dollars aan bitcoins hebben verdiend met zijn handel. Wanner hij wordt voorgeleid, is nog niet bekend.

S. werd donderdag aangeklaagd voor samenzwering met als doel verdovende middelen als xtc, amfetamine en cocaïne te importeren en distribueren. De Nederlander werd in augustus 2013 gearresteerd op de internationale luchthaven van Miami. Hij bleek twintigduizend dollar aan contanten bij zich te hebben en was van plan in een gehuurde Lamborghini naar South Beach te gaan om te feesten. Hij zou onder meer hebben afgesproken met medeplichtigen om zijn Silk Road-operaties ook in de Verenigde Staten uit te rollen.

De Nederlander zou, onder het alias SuperTrips, een van de productiefste drugshandelaren zijn geweest op de ondergrondse anonieme internetmarktplaats Silk Road. Via de site zou hij grote hoeveelheden illegale verdovende middelen hebben verhandeld. SuperTrips werd daarbij betaald in bitcoins, zegt justitie.

Volgens zijn aanklagers verhandelde S. tussen maart 2012 en augustus 2013 onder andere 104 kilo MDMA, 566 duizend xtc-pillen en vier kilo cocaïne. Daarnaast zou hij ook onder meer amfetamine, LSD en marihuana hebben geëxporteerd. Hij wordt in Chicago berecht, omdat daar een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.

De zaak kwam aan het licht toen de Amerikaanse douane op de luchthaven van Chicago in 2012 een in Nederland verzonden envelop onderschepte. Daarin bleek xtc in lege dvd-hoes verborgen te zitten. In totaal werden uiteindelijk meer dan honderd vergelijkbare enveloppen onderschept. Ze werden verstuurd vanuit Nederland en Duitsland en konden worden herleid tot het account van S. op Silk Road.

De advocaat van S., Paul Petruzzi, omschreef zijn cliënt tegen de krant Chicago Tribune als 'een van de grootste spelers' op Silk Road. "Hij was een zeer, zeer druk man op internet." S., die omschreven wordt als een computer whizzkid, werkte in Nederland als softwareprogrammeur.

S. kan minimaal vijf en maximaal veertig jaar gevangenisstraf en een miljoenenboete krijgen. Naar schatting drie miljoen dollar die hij met zijn drugshandel zou hebben verdiend, zullen in beslag worden genomen.

Oekraïne: legeractie in oosten gaat door

De operatie van het Oekraïense leger tegen separatisten gaat ondanks de Russische druk gewoon door. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov vrijdag gezegd.

Avakov ontkende dat Oekraïense leger zijn "antiterreuroperatie" bij Slovjansk donderdag stillegde vanwege Russische dreigementen. "Er is geen onderbreking in verband met de dreiging van een invasie door het Russische leger", aldus de minister.

Volgens hem heeft het Oekraïense leger voldoende middelen om de actie 24 uur per dag door te zetten.

Toezicht op internet moet globaal project worden

Er moet een effectief en legitiem raamwerk komen voor het beheren van het internet. Dat is besloten na een tweedaagse internationale conferentie in Brazilië. In de slotverklaring werd erop gewezen dat grootschalige afluisterpraktijken het vertrouwen in het internet ondermijnen. Over dit onderwerp 'is meer dialoog nodig'.

De afgelopen dagen kwamen regeringsfunctionarissen, academici en technici uit zo'n negentig landen bijeen in Sao Paulo om te bespreken hoe het internet moet worden bestierd. In het slotakkoord werd met instemming gereageerd op de bekendmaking van de Amerikaanse regering dat zij ICANN, de organisatie die het hart van het internet beheert, wil omvormen tot een 'wereldwijd en gemeenschappelijk project' zodra in 2015 het contract met het Amerikaanse ministerie van handel is afgelopen.

"Het is de verwachting dat het proces van globalisering van ICANN zal leiden tot een echte internationale en globale organisatie die het publieke belang dient met een duidelijk uitvoerbare en controleerbare verantwoordelijkheid en transparantiemechanismen die aan de eisen voldoen van zowel de directe belanghebbenden als de wereldwijde gemeenschap", aldus de slotverklaring.

China, Rusland en een aantal andere landen hebben ervoor gepleit het beheer onder te brengen bij de International Telecommunications Union (ITU), een onderdeel van de Verenigde Naties. Burgerrechtenactivisten en een reeks landen zijn daar echter tegen, omdat ze vrezen dat dit landen die met ijzeren vuist de toegang tot internet inperken in de kaart speelt.

Schuurtjes in achtertuin populair bij inbrekers

Inbrekers hebben het steeds vaker voorzien op schuurtjes die in de achtertuin van woningen staan. Dat blijkt volgens het AD uit cijfers van de politie. De bergingen zijn vaak niet of nauwelijks voorzien van een slot, terwijl er vaak waardevolle spullen zijn opgeslagen zoals fietsen, tuingereedschap en motoren.

Het aantal aangiften van diefstal in schuurtjes steeg het afgelopen jaar met vijftien procent tot bijna 23 duizend. Dat terwijl het aantal woninginbraken daalde dankzij betere beveiliging. "De schuur wordt nogal eens vergeten", zegt een woordvoerder van de politie tegen de krant.

Vooral in kleine dorpen moeten mensen waakzaam zijn op diefstal in hun schuur. "Daar hebben mensen het gevoel dat ze veilig wonen en zijn ze minder alert. Inbrekers maken daar gebruik van", zegt de woordvoerder.

Ajax voert rouleersysteem in bij jeugdtrainers

Ajax gaat een rouleersysteem hanteren bij de trainers in de jeugdopleiding. "Een coach vast op een team gaan we doorbreken", zegt hoofd jeugdopleiding Wim Jonk.

"Waarom? Omdat we spelers, maar ook trainers, bewust willen maken: je moet spelers beter maken. Het gaat in de opleiding niet om het team, maar om de ontwikkeling van het individu", legt Jonk uit in De Telegraaf.

Volgens Jonk moeten de trainers op een andere manier gaan denken. "Ze zijn verantwoordelijk voor een groep spelers. Ze begeleiden spelers, bekijken beelden en praten met ze. Daardoor krijg je een mentor-relatie. Ze krijgen een groep uit Onder 19, Onder 18 en Onder 17. Het wordt een mix, die karakterologisch en voetbaltechnisch bij een trainer past."

"Doordeweeks is er geen A1 en A2 of B1 en B2 meer, maar traint Onder 19 of Onder 17 samen", vervolgt Jonk. "En daar staan dan vier trainers bij. De vaste mensen en individuele trainers als Jaap Stam, Kenneth Perez, Bryan Roy, Ronald de Boer en Richard Witschge kennen de prioriteiten van de spelers en stemmen daar de trainingen op af."

Jonk ziet graag dat het niveau van trainers en spelers omhoog gaat. De eerste stappen zijn in ieder geval al gezet. "De metingen wijzen uit dat er progressie wordt geboekt. We zijn pas op dertig of veertig procent van het niveau waar we naartoe willen."

Tweede plaats voor Phelps op 100 vlinder

Michael Phelps heeft bij zijn eerste finale sinds de Olympische Spelen van 2012 in Londen meteen weer een podiumplaats op de 100 meter vlinderslag behaald. Het Amerikaanse zwemwonder moest bij de Grand Prix in Mesa met een tijd van 52,13 alleen zijn landgenoot Ryan Lochte voor zich dulden. Lochte won in 51,93.

Phelps nam na de Spelen van 2012 afscheid, maar besloot onlangs zijn rentree te maken. Hij was tevreden over zijn eerste optreden. "Ik vind het nooit leuk om te verliezen, maar ik heb gedaan wat ik wilde. Ik wilde een tijd rond de 52 zwemmen. Buiten dat ik het slechtste keerpunt ooit heb gemaakt, heb ik het goed gedaan. Het was erg leuk."

Lochte is blij met de terugkeer van Phelps. Hij onthulde ook te hebben gedacht aan stoppen, maar de terugkeer van Phelps geeft hem een nieuwe impuls. "We halen het beste in elkaar naar boven."

Tweede plaats voor Phelps op 100 vlinder
Tweede plaats voor Phelps op 100 vlinder (Foto: ANP)

Glasgow Rangers-icoon Jardine (65) overleden

Voormalig Glasgow Rangers-speler Sandy Jardine is op 65-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Schotse club donderdag. Bij Jardine werd in 2012 kanker geconstateerd. De verdediger speelde tussen 1965 en 1982 meer dan vierhonderd duels voor de Rangers en kwam daarna nog zes seizoenen uit voor Hearts.

Jardine werd drie keer landskampioen met de Rangers, won vijf Schotse bekers en pakte vijfmaal de League Cup. Hij werd twee keer uitgeroepen tot speler van het jaar in Schotland. De Schot kwam 38 keer in actie voor de nationale ploeg en was actief op de WK's van 1974 en 1978.

'Batman vs Superman' voegt Cyborg toe aan de lijst

En daar is Justice League-lid nummer vier. SuperHero Hype maakt deze week bekend dat het vervolg op Man of Steel, waarin naast Superman ook Batman een grote rol speelt en waarin Wonder Woman een verschijning zal maken, ook Cyborg zal verwelkomen.

Ray Fisher, een acteur die voornamelijk toneel doet, is gecast in de rol van Victor Stone, oftewel Cyborg. In de huidige continuïteit van DC Comics is Stone een high school footballspeler die na een ongeluk in een laboratorium een groot deel van zijn lichaam kwijtraakt. Zijn vader, een wetenschapper, besluit hem te redden door zijn lichaam te versterken met mechanische onderdelen. Sinds 2011 is Cyborg lid van de Justice League, wat hem een belangrijke kandidaat maakte voor de filmserie.

DC Comics: Cyborg
Cyborg

Met de casting van Cyborg lijkt het redelijk zeker dat Warner Brothers aan het afstevenen is op het invullen van de Justice League. Geruchten dat de tv-versies van Green Arrow en the Flash ook vertegenwoordigd zullen worden in deze films zijn nog steeds onbevestigd, maar de verwachting is dat de komende maanden meer informatie vrijkomt, met een mogelijke grotere aankondiging over precies drie maanden, wanneer San Diego Comic-Con plaatsvindt.

Het vervolg op Man of Steel verschijnt in mei van 2016.

CU Eerste Kamer mogelijk dwars om 'mantelzorgboete'

De fractie van de ChristenUnie in de Eerste kamer heeft 'grote moeite' met de zogenoemde mantelzorgboete. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag. De Tweede Kamerfractie van de partij stemde in februari wel in met de Wet werk en bijstand, maar of in de senaat ook een meerderheid te behalen is, valt nog te bezien.

"Wij hebben een eigen afweging te maken. Onze fractie heeft grote problemen met de kostendelersnorm voor AOW'ers", zegt senator Peter Ester tegen de krant. Hij noemt die strijdig met het gedachtegoed van de ChristenUnie. "Het is een christelijk principe dat ouders en kinderen voor elkaar zorgen. Dit staat daar haaks op."

De afgelopen weken is onrust ontstaan onder families die plannen hadden om met hun hulpbehoevende ouders te gaan samenwonen. Ouderen die bij hun kinderen gaan wonen, krijgen vanaf volgend jaar juli namelijk een lagere AOW-uitkering. Ze worden driehonderd euro gekort op een volledige AOW-uitkering, die 1040 euro is. Dat betekent dat ze nog maar de helft van het minimumloon krijgen.

"Dit voelt onrechtvaardig", zegt Ester tegen het ND. Hij vindt de kostendelersnorm 'een verkeerd signaal naar kinderen die voor hun hulpbehoevende ouders willen zorgen'. Hoe zijn fractie, die bestaat uit twee leden, gaat stemmen als de maatregel overeind blijft, wil hij nog niet zeggen. Hij hoopt dat er een oplossing komt. De Eerste Kamer debatteert in juni over het wetsvoorstel.

'Bezuinigingen op ouderenzorg kost juist geld'

De overheid hoopt door verzorgingshuizen te sluiten en mensen langer thuis te laten wonen de kosten in de zorg te drukken. Maar de sluiting van instellingen kan juist veel geld gaan kosten doordat nog lang niet afbetaalde verzorgingshuizen leeg komen te staan. Trouw schrijft vrijdag dat de sector daardoor een strop wacht.

De hervormingen zijn erop gericht mensen langer thuis te laten wonen door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden. Kosten moeten ook worden gedrukt door de zorg bij gemeenten onder te brengen. Experts voorspellen dat door de maatregelen zo'n zeshonderd huizen de deuren moeten sluiten.

Banken vrezen volgens Trouw dat ze een deel van de miljarden die ze in de zorgsector hebben uitstaan niet terugkrijgen als instellingen door leegstand hun schulden niet kunnen afbetalen. "Om de schade te kunnen dekken, zou de overheid met een compensatie voor zorginstellingen over de brug moeten komen", zegt voorzitter van de werkgroep gezondheidszorg van de Nederlandse Vereniging van Banken Michel van Schaik in de krant.

De hoogte van een dergelijke vergoeding wil hij niet noemen, maar als de regering niet met compensatie komt, stappen de instellingen volgens hem naar de rechter. Van Schaik denkt dat ze daar een goede kans maken. Als er uiteindelijk geen compensatie komt, zouden de forse bezuinigingen wel eens bij de overheid terug kunnen komen, voorspelt de voorzitter.

Via een omweg staat de overheid garant voor leningen. Als veel zorginstellingen failliet dreigen te gaan, kan een situatie ontstaan waarin de overheid de portemonnee moet trekken, redeneert Van Schaik.

Ook bij het sinds 2000 opgerichte Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ), waar zorginstellingen die failliet gaan kunnen aankloppen voor steun, zijn ze niet gerust op de plannen. "Wij zijn opgericht om de gevolgen te kunnen opvangen als één zorginstelling failliet gaat, als een soort verzekering. Maar niet voor om gevolgen op te vangen van zoveel sluitende verzorgingshuizen. Nederlanders kunnen zich ook niet verzekeren tegen overstroming", zegt directeur Herman Bellers tegen de krant.

Woningcorporatie de Alliantie schrapt honderd banen

Bij de Alliantie verdwijnen honderd van de zevenhonderd banen door een reorganisatie. Dat heeft het personeel van de woningcorporatie donderdag te horen gekregen, zo meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. De Alliantie zegt de banen te moeten schrappen om de huizenproductie op peil te houden.

"We staan er gezond voor, maar we moeten de bakens verzetten om goede sociale woningen beschikbaar en betaalbaar te houden", zegt directeur Rob Haans in de krant. Eerder voerden de corporaties Ymere en Portaal een reorganisatie door zonder directe financiële noodzaak. Het kabinet legt de wooncorporaties een belastingheffing op die vanaf 2017 1,7 miljard euro bedraagt.

De Alliantie bezit zestigduizend woningen in het noorden van de Randstad. Het is daarmee een van de grootste woningcorporaties van Nederland

Kerry waarschuwt Rusland voor dure vergissing

De Amerikaanse minister van Buitenlands Zaken John Kerry heeft Rusland gewaarschuwd voor een ,,ernstige en dure vergissing" in het conflict met Oekraïne. Als Moskou Oekraïne blijft destabiliseren, zal de internationale gemeenschap ervoor zorgen dat de ,,kosten voor Rusland alleen maar toenemen", aldus Kerry donderdag in Washington.

Rusland zorgt volgens de Amerikaan voor ,,afleiding en bedrog" en heeft nog ,,geen concrete stap gezet" om de crisis met het buurland te bezweren. De overgangsregering in Kiev houdt zich volgens Kerry als enige aan het vorige week in Genève overeengekomen akkoord.

Kerry beschuldigde Rusland verder van propaganda om te verbergen wat het eigenlijk probeert te doen in het oosten van Oekraïne: de regio destabiliseren en de geplande verkiezingen van volgende maand in Oekraïne ondermijnen.

In het akkoord van Genève staat dat alle illegale gewapende groepen ontwapend zullen worden en dat de bezetting van overheidsgebouwen moet worden gestaakt. Verder staat er onder meer dat alle partijen in het conflict moeten afzien van iedere vorm van geweld, intimidatie en provocatie.

De Amerikaanse president Barack Obama zei eerder op de dag al dat hij klaar was om Rusland nieuwe sancties op te leggen, omdat het akkoord niet wordt nageleefd. ,,Zoals president Obama vandaag eerder al zei, we zijn klaar om te handelen", aldus Kerry.

Kerry waarschuwt Rusland voor dure vergissing
Kerry waarschuwt Rusland voor dure vergissing (Foto: ANP)

Veel slachtoffers van eerwraak in Nederland

In Nederland is het afgelopen jaar iets meer dan 500 keer melding gemaakt van eerwraak. Het gaat daarbij om allerlei vormen van geweld, zoals mishandeling, verkrachting, ontvoering en moord. Het aantal aan eerwraak gerelateerde doden is in 2013 zelfs toegenomen.

Dat staat in het jaarverslag van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG), waarover de regionale dagbladen van Wegener vrijdag berichten. Het centrum krijgt verzoeken om hulp van regionale politie-eenheden, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en van instellingen waar vrouwelijke slachtoffers worden opgevangen.

De slachtoffers van eerwraak zijn meestal Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse, Iraakse of Afghaanse achtergrond. In 20 gevallen waar het expertisecentrum in 2013 bij betrokken was, had de eerwraak een dodelijke afloop (moord, doodslag of zelfmoord). Eén van die zaken speelde zich af in België en in twee gevallen ging het om een zogenoemde coldcasezaak, een nog onopgelost maar niet verjaard misdrijf. In 2012 kwamen 15 mensen om, in 2011 waren er negen doden te betreuren.

Het LEC EGG onderhoudt intensief contact met netwerken van onder andere Turken en Marokkanen in Nederland om aan eer gerelateerd geweld tijdig in beeld te krijgen en aan te kunnen pakken.

Tilburg verbiedt uitingen motorclubs

Leren jassen en andere uitingen met de naam van een motorclub of afdeling erop zijn vanaf 1 mei verboden in de binnenstad van Tilburg. Leden van clubs mogen zich daar niet meer in vol ornaat tonen. Dat zegt burgemeester Peter Noordanus van Tilburg vrijdag in het NRC.

Ook geldt een samenscholingsverbod voor motorrijders. Aanleiding voor de maatregelen is volgens de burgemeester een 'lijst met geweldincidenten' van de afgelopen tijd. Die incidenten variëren van zware mishandeling tot afpersing.

Omliggende steden zouden volgens Noordanus bereid zijn de aanpak te volgen. De gemeente heeft de ongeveer honderd eigenaren van horecagelegenheden in het centrum van de stad 'met klem' verzocht mee te werken, door direct de politie te bellen als ze de motorrijders signaleren en door een camerasysteem te installeren.

Bij ongeregeldheden kunnen ondernemers het 'Live View'-systeem inschakelen, waarmee de beelden rechtstreeks naar de politie gaan. Ondernemers die weigeren mee te werken kunnen 'extra controles' verwachten van de gemeente en de politie. Wie wel meewerkt, kan op bescherming rekenen.

Motorclub Satudarah heeft zich sinds enkele jaren in de Brabantse stad gevestigd. Ook andere clubs zouden er volgens Noordanus neer willen strijken. De spanningen tussen motorclubs in Nederland zijn de afgelopen maanden sterk toegenomen. Dat heeft onder meer te maken met de komst van de Bandidos. Deze Amerikaanse club staat bekend als tegenhanger van de Hells Angels.

Boogschutters stranden in halve finale World Cup

De Nederlandse recurve-schutters hebben het bij de World Cup in Shanghai tot de halve finale van de landenwedstrijd geschopt. De andere twee Nederlandse teams, de compoundmannen en het gemengde team op compound, wisten het minder ver te schoppen.

Het recurveteam met Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Mick de Bakker begon met een 5-1 overwinning op Rusland. In de kwartfinale werden de Spanjaarden vervolgens vakkundig aan de kant gezet. Nederland was niet veel beter, maar won de eerste drie sets en pakten de wedstrijd dus met 6-0.

In de halve finale wachtte Australië en dat bleek te lastig. De eerste set werd met 56-50 duidelijk gewonnen door Nederland, waarna de tweede set op één punt verloren ging. In de derde set schoot Nederland matig, waar de Australiërs een sterke 58 punten lieten noteren, twee punten minder dan het maximum. Nadat ook de laatste set werd verloren was het afgelopen, 6-2. In de strijd om de derde plek speelt Nederland zondag tegen Oekraïne.

De compoundmannen wonnen hun eerste wedstrijd van het toernooi met groot gemak. Ruben Bleyendaal, Peter Elzinga en Mike Schloesser veegden met 233-218 de mat aan met Hong Kong. In de achtste finale ging het tegen Rusland echter nipt mis. Na 24 pijlen stond het 232-232, waardoor de beslissende pijlen uitkomst moesten brengen. Daar kwam Nederland één punt tekort, 28-27.

Het gemengde compoundteam werd eerder al uitgeschakeld. Mike Schloesser en Inge van Caspel wonnen in de eerste wedstrijd nog met 156-154 van de Taiwanezen. In de achtste finales waren de Nederlanders, nummer vier van de wereld, echter niet opgewassen tegen de Zuid-Koreanen, die vier plekken lager staan op de wereldranglijst. Na een gelijke stand van 155-155 moesten beslissende pijlen uitkomst brengen. Ook die scoorden gelijk, 19-19, maar de pijlen van de Koreanen zaten iets dichter in het midden.

FOK! wat een weer... Veel zon en warm

Welkom! In de loop van de nieuwe week gaan de temperaturen flink naar beneden, maar voordat het zover is boeken we vandaag de warmste dag van dit jaar. Op een enkele plek in het binnenland kan er net een zomerse 25 graden gehaald worden. Alleen op de Wadden is het met een graad of 16 een stuk koeler. Elders langs de kust zit er ook wel een 20 graden in.

Na de lokaal zware buien van de afgelopen dagen is de kans dat er vandaag zo'n bui valt erg klein. Alleen in het zuiden van Limburg en in Zeeland zou er een enkel exemplaar op kunnen duiken. Elders blijft het wel droog. Op de meeste plaatsen is het dus een vrij zonnige en warme dag. Er staat een matige oostelijke wind.

Het is nog niet helemaal zeker of Koningsdag helemaal droog gaat verlopen. Waarschijnlijk is er wel geregeld zon, maar er zou ook zo links of rechts een (flinke) bui kunnen vallen. In de loop van deze dag moet dat allemaal wat duidelijker zijn.

Even terugkomend op de buien van de laatste dagen: de grootste som viel in Drenthe en dat bedroeg 56 miillimeter. In De Bilt viel gisteren 26 millimeter en bij uw weerman 19 liter.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

ZXo
Dumpiej zag de zon, tussen de wolkenvelden door, opkomen in een rustieke omgeving.

OnNI
Maar overdag ontstonden er forse onweersbuien zoals hier bij...

OnwN
...N.I.M.B.Y in Hoofddorp.

OnNIM
En deze trok vervolgens naar Haarlem toe.

Slakje
De slakken vieren hoogtij als er een fikse bui is gevallen. N.I.M.B.Y. heeft deze slak als huisdier genomen.

Politie schiet na woningoverval door tieners

De politie in Nijmegen heeft donderdagavond waarschuwingsschoten gelost bij de aanhouding van twee 15-jarige jongens die worden verdacht van een woningoverval. Er is niemand gewond geraakt, zo meldt de politie.

De politie kreeg een melding van een gewapende overval in een woning van een hoogbejaard echtpaar aan de Malvert. Agenten zagen daar twee jongens bij de woning wegrennen. Na een korte achtervolging konden de twee worden aanhouden. Daarbij loste de politie schoten. Bij een van de verdachten trof de politie een vuurwapen, of iets dat daar op lijkt, aan.

Politie schiet na woningoverval door tieners
Politie schiet na woningoverval door tieners (Foto: ANP)

Andy van der Meijde brengt WK-single uit

Andy van der Meijde gaat een nummer uitbrengen in het kader van het wereldkampioenschap voetbal. De oud-voetballer is momenteel druk bezig met de opnamen, heeft zijn vriendin Melisa Schaufeli donderdag onthuld in Jeroen van Inkels radioshow op Q-music.

"Andy heeft een WK-liedje. Je gelooft het niet, maar die is nog hartstikke leuk ook. Ze zijn nu bezig met het opnemen", vertelde de playmate. "Echt een superleuk liedje." Hoe de single van de voormalige Ajax-speler heet is nog niet bekend.

Het WK begint op 12 juni, het Nederlands elftal speelt zijn eerste wedstrijd een dag later. Van der Meijde droeg zeventien keer het Oranje-shirt. Hij en Schaufeli waren de afgelopen weken te zien in hun eigen reallifesoap op SBS6.

Dré Hazes verder als André Hazes junior

Dré Hazes vindt het tijd voor een naamsverandering. De 20-jarige zoon van André Hazes heeft zijn nieuwe album Mijn Beste Vriend uitgebracht onder de naam André Hazes junior. Hij wordt van nu af ook het liefst zo genoemd.

"Als mensen mij Dré blijven noemen vind ik dat helemaal niet erg hoor, maar dit is eigenlijk gewoon echt mijn naam in mijn paspoort", legde hij donderdagavond uit in RTL Boulevard.

"Ik ben nu wel op een leeftijd dat ik mijn echte naam wil gebruiken in plaats van Dreetje of Dré", aldus de zanger.

Piraten kapen tweede schip in een week

Piraten hebben dinsdag voor de tweede keer in een week in Maleisische wateren een olietanker aangevallen en diesel gestolen. Dat heeft Noel Choong van het Internationale Maritieme Bureau donderdag gezegd.

De piraten beschadigden het communicatiesysteem van een Thaise tanker en hevelden een deel van de brandstof over op een kleinere tanker. Dinsdag kaapten piraten drie miljoen liter diesel van een Singaporese olietanker die ze gewapend met pistolen en machetes enterden.

De Maleisische kustwacht onderzoekt de diefstallen. De gestolen diesel is miljoenen euro waard.

Ben Saunders slaat serveerster aan de haak

Ben Saunders heeft een nieuwe vriendin. De zanger verscheen deze week met een onbekende blondine aan zijn zijde bij de première van de film The Amazing Spider-Man 2. Hij laat aan RTL Boulevard weten dat ze Fleur heet en als serveerster werkt voor tv-kok Ramon Beuk.

Saunders had tot de zomer van vorig jaar een relatie met zangeres Yvonne Coldeweijer. De twee waren anderhalf jaar samen. Afgelopen najaar ging het gerucht dat de zanger verliefd is op Josh Veldhuizen, de ex van Regilio Tuur, maar dat ontkende hij.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.