FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 april 2014

Paris Saint-Germain wint Coupe de la Ligue

Paris Saint-Germain heeft een nieuwe aanwinst in de prijzenkast. De Parijzenaren wonnen zaterdag de Coupe de la Ligue door Olympique Lyon in het Stade de France met 2-1 opzij te zetten. Na de Trophée des Champions, de Franse Supercup, is het de tweede prijs van het seizoen voor PSG. Daar kan de titel nog bijkomen. In de Coupe de France, het belangrijkste Franse bekertoernooi, is PSG al uitgeschakeld.

PSG trad opnieuw aan zonder de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic. Edinson Cavani kroop echter direct uit de schaduw van de Zweed en opende na vier minuten de score. Vanaf de strafschopstip maakte Cavani er in de 33e minuut ook 2-0 van. Na rust kwam de aansluitingstreffer van Lyon op naam van Alexandre Lacazette.

PSG won de Coupe de la Ligue inmiddels vier keer. De laatste keer dateerde alweer uit 2008. Olympique Lyon won de trofee alleen in 2001. In 1996 en 2007 was de ploeg net als dit jaar verliezend finalist.

Goud voor Van Gelder en Schmidt

Yuri van Gelder (ringen) en Casimir Schmidt (vloer) hebben zaterdag tijdens de World Challenge Cup in het Sloveense Ljubljana goud behaald. Van Gelder kwam op zijn vertrouwde toestel na een goede oefening met een stapje bij de landing op een score van 15,325 punten. Hij bleef hiermee de Brit Courtney Tulloch (15,250) en Fransman Danny Pinheiro-Rodrigues (15,125) voor.

Schmidt won de vloerfinale met een score van 15,225. Het zilver was voor de Kroaat Tomislav Markovic met 15,125. De Israëliër Alexander Shatilov behaalde met 14,925 de bronzen medaille.

Michel Bletterman eindigde in de finale op voltige op de vijfde plaats (14,075). Het goud ging naar Oleg Verniajev uit Oekraïne met een score van 15,200.

Zondag komen namens Nederland opnieuw Schmidt (sprongfinale), Bart Deurloo (rekfinale) en Epke Zonderland (de brug- en rekfinale) in actie.

Goud voor Van Gelder en Schmidt
Goud voor Van Gelder en Schmidt (Foto: ANP)

[WK Snooker] O'Sullivan eenvoudig door naar tweede ronde

Ronnie O'Sullivan heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het WK snooker. Na de ochtendsessie stond hij al 7-2 voor. Hull mocht nog twee frames pakken, maar toen The Rocket een tandje bijschakelde maakte hij de partij direct uit. 

Ook voor acht andere spelers begon het WK. Stephen Maguire, kwam 2-1 voor maar liep toch een 3-6 achterstand op tegen de sterk spelende Ryan Day. Ook Shaun Murphy moet zondag een achterstand zien weg te werken: tegen Jamie Cope kwam Murphy 4-2 voor, maar Cope won de laatste drie frames. 

Ali Carter kwam 4-1 voor tegen debutant Xiao Guodong, maar het werd toch 4-4. Het negende frame ging naar Carter, waardoor hij zondag met een 5-4 voorsprong aan de afsluitende sessie mag beginnen.

Uitslagen/tussenstanden wedstrijden zaterdag 19 april

Naam Naam Stand
Ronnie O'Sullivan Robin Hull 10-4
Stuart Bingham Ken Doherty 5-4
Shaun Murphy Jamie Cope 4-5
Stephen Maguire Ryan Day 3-6
Allister Carter Xiao Guodong 5-4

 Speelschema zondag 20 april 

Sessie Tijd Naam naam
Finale sessie 11.00 Stuart Bingham Ken Doherty
Eerste sessie 11.00 Joe Perry Jamie Burnett
Finale sessie 15.30 Allister Carter Xiao Guodong
Eerste sessie 15.30 Ding Junhui Michael Wasley
Finale sessie 20.00 Shaun Murphy Jamie Cope
Finale sessie 20.00 Stephen Maguire Ryan Day

[Serie A] AS Roma verzekert zich van Champions League

AS Roma heeft zich zaterdag verzekerd van deelname aan de Champions League. De Romeinse ploeg, de nummer twee van de Serie A, won de uitwedstrijd tegen nummer vier Fiorentina met 1-0. De Belg Radja Nainggolan scoorde halverwege de eerste helft de enige goal.

Het gat tussen Roma en koploper Juventus bedraagt na de zege van de Romeinen acht punten. De titel kan maandag 28 april van Juventus zijn als Roma drie dagen eerder niet wint van AC Milan. Juventus moet het dan nog wel afmaken uit bij Sassuolo. Fiorentina staat vierde en heeft nog slechts twee punten voorsprong op nummer vijf Internazionale.

Degradatiekandidaat Livorno ontslaat trainer

De Italiaanse degradatiekandidaat Livorno heeft trainer Domenico di Carlo ontslagen. De beslissing komt enkele uren na een 3-0 nederlaag tegen AC Milan waardoor de promovendus voorlaatste staat in de Serie A. Davide Nicola vervangt Di Carlo die Livorno sinds januari onder zijn hoede had.

Nicola begon het seizoen ook als trainer van Livorno. De man die de ploeg vorig jaar naar promotie naar de Serie A leidde werd in januari ontslagen toen de resultaten uitbleven. Technisch directeur Attilio Perotti stond vervolgens een week voor de groep voordat Di Carlo werd aangetrokken.

[PD] Sociedad wint en blijft op Europese koers

Real Sociedad blijft goed meedoen om Europees voetbal. De ploeg uit San Sebastian won zaterdag in eigen huis het Primera División-duel tegen Espanyol met 2-1. Jhon Córdoba zette de bezoekers uit Barcelona op voorsprong. Sergio Canales en Carlos Vela draaiden de wedstrijd om. De winnende treffer van Vela viel pas in de laatste minuut.

Door de zege klimt Sociedad naar de zesde plaats met 54 punten uit 34 wedstrijden. Nummer zeven Villarreal heeft twee punten minde, maar ook nog een wedstrijd te goed. Espanyol staat in de middenmoot: tiende.

Eerder zaterdag speelden nummer negen Levante en nummer achttien Getafe met 0-0 gelijk. Het ook tegen degradatie vechtende Osasuna hield Valencia op 1-1.

Alleen Van der Voort wint op German Darts Masters

Vincent van der Voort is de enige van vier Nederlanders die plaatste voor de tweede ronde van de German Darts Masters. In Berlijn was Van der Voort met 6-4 te sterk voor Mark Webster. 

Voor Raymond van Barneveld, Jerry Hendriks en Jelle Klaasen was de eerste ronde het eindstation. Ronnie Baxter was met 6-2 te sterk voor Barney, Magnus Carris wist Jerry Hendriks met 6-4 te verslaan en Klaasen moest buigen voor Jyan Artut. Het werd 6-3. 

Van Barneveld moest later op de dag worden afgevoerd naar het ziekenhuis omdat hij zich niet lekker voelde. Volgens Van Barneveld was het suikergehalte in zijn bloed te hoog. 

Zondag gaat de German Darts Masters verder met de tweede ronde. Van der Voort zal uitkomen tegen Robert Thornton. Ook Michael van Gerwen doet mee in Berlijn. Hij had een bye voor de eerste ronde. De wereldkampioen speelt tegen Artut. Maandag zal het toernooi worden afgesloten met in de middag de derde ronde en s'avonds de kwartfinale, halve finale en finale. 

Uitslagen eerste ronde German Darts Masters.

Naam Naam Uitslag
Ronny Huybrechts Jarkko Komula 5-6
Jamie Lewis David Pallett 2-6
Peter Hudson Andrew Gilding 2-6
Raymond van Barneveld Ronnie Baxter 2-6
Micahel Mansell Michael Smith 2-6
Jerry Hendriks Magnus Caris 4-6
Jelle Klaasen Jyan Artut 3-6
Joe Nurnan Andy Smith 2-6
Kirk Shepherd Marcel Hausotter 6-1
John Henderson Steve Hine 6-4
Jani Haavisto Anree Welge 6-1
Dean Winstanley Steve Douglas 5-6
Steve West Max Hopp 6-0
Ross Smith Stephen Bunting 1-6
Vincent van der Voort Mark Webster 6-4
Alex Roy Paul Nicholson 2-6

Toernooischema vanaf tweede ronde.  

Naam Naam
Brendan Dolan (3) Kirk Shepherd
Justin Pipe (14) Stephen Bunting
Robert Thornton (6) Vincent van der Voort
Ian White (11) Ronnie Baxter
Jamie Caven Andrew Gilding
Mervyn King (10) Michael Smith
Dave Chisnall (2) Steve West
Phil Taylor (15) Magnus Caris
Kim Huybrechts (4) Paul Nicholson
Adrian Lewis (13) Andy Smith
Peter Wright (5) John Henderson
Simon Whitlock (12) Jani Haavisto
Steve Beaton (8) Steve Douglas
Wes Newton (9) Jarkko Komula
Michael van Gerwen (1) Jyhan Artut
Andy Hamilton (16) David Pallett

Pech voor BMX'ster Smulders in World Cup

Laura Smulders is tijdens de eerste ronde van de BMX Supercross World Cup in Manchester op de zevende plek geëindigd. Een knappe prestatie voor de Nederlandse, maar er zat veel meer in. In de finale kende ze bij de start namelijk een technisch mankement aan haar fiets, waardoor ze direct kansloos was.

Tot aan de finale verliep alles vlekkeloos voor de twintigjarige Smulders. In de heats rekende ze overtuigend af met onder andere wereldkampioene Caroline Buchanan uit Australië. In de halve finale liet ze vervolgens iedereen kansloos en ging ze met overmacht naar de beste acht. 

In die finale sloeg het noodlot echter toe voor Smulders en hoewel ze nog wel aan de finish kwam was ze volledig kansloos voor een goede klassering. Buchanan, die in de heats nog problemen kende met Smulders, won de wedstrijd. Brooke Crain uit de Verenigde Staten werd tweede, voor de Venezolaanse Stefany Hernandez.

Bij de mannen wist geen enkele Nederlander het tot de halve finales te schoppen. Twan van Gendt verscheen niet aan de start van de heats, terwijl Nick Geerling, Mark Link, Kevin Spanninga en Raymond van der Biezen al uitgeschakeld werden. 

In de eerste van vier kwartfinales waren Jordy van der Heijden en Martijn Jaspers kansloos voor een plek bij de beste vier, die recht gaven op een plaats in de halve finale. Jaspers was in de heats nog sterk onderweg, maar beide Nederlanders gingen in de kwartfinale onderuit. 

Niels Bensink bleef minder dan een seconde verwijderd van de beste vier, maar ook voor hem was plaatsing voor de halve finale een utopie. Jelle van Gorkom, Nederlandse beste BMX'er, viel na overtuigende heats zwaar tegen in de kwartfinale. Hij kwam niet lekker weg bij de start en was vervolgens kansloos. Ook de laatste Nederlander, Niek Kimman, haalde het niet.

De wedstrijd werd, net als bij de vrouwen, gewonnen door de wereldkampioen. Bij de mannen was dat Liam Philips, tot grote vreugde van het Britse publiek. Anthony Dean uit Australië werd tweede, voor de verrassend sterke Canadees Tory Nyhaug.

Britten slaan er op los

De politie heeft zaterdagochtend op een camping in het Brabantse Heeze twee Britten aangehouden die drie jongens zouden hebben mishandeld.

De drie jongens van 17 en 18 jaar waren na een avondje stappen op weg naar huis in hun woonplaats Heeze. De 18-jarige sprak onderweg een Engels sprekende man aan. Binnen de kortste keren werd de jongen belaagd door enkele mannen. Zijn twee 17-jarige vrienden schoten te hulp, maar zij werden met bierflesjes op het achterhoofd geslagen en geschopt.

Onderzoek van de politie leidde naar een camping in de buurt, waar twee Britten van 25 en 26 jaar werden aangehouden als verdachte.

Van Barneveld in Duits ziekenhuis

Topdarter Raymond van Barneveld is zaterdag in een ziekenhuis in Duitsland opgenomen. De veelvoudige wereldkampioen voelde zich op het vliegveld, waar hij wachtte op een vlucht naar Frankfurt, niet lekker. Aangekomen in het ziekenhuis, viel hij flauw. Volgens Van Barneveld was het suikergehalte in zijn bloed te hoog. Hij moet eerst allerlei testen ondergaan voordat hij naar huis mag.

Van Barneveld, bezig aan een sterk seizoen in de lucratieve Premier League Darts, werd zaterdag in de eerste ronde van de German Darts Masters in Berlijn uitgeschakeld.

Darter Van Barneveld in Duits ziekenhuis
Darter Van Barneveld in Duits ziekenhuis (Foto: ANP)

Meisje valt van zes hoog bij ruzie

Een 16-jarig meisje uit Hoogezand is zaterdag zwaargewond geraakt toen ze van de zesde verdieping van een flat in Rotterdam viel. Aan de val van het balkon ging vermoedelijk een ruzie vooraf, meldt de politie. De bewoner van de woning waar het meisje op bezoek was is aangehouden.

Agenten vonden het meisje zwaargewond in de struiken onder de flat aan de Boezemdwarsstraat, in de wijk Oud-Crooswijk. Rond 19.00 uur had de politie een melding gekregen dat een vrouw van zes hoog naar beneden was gevallen. Het meisje werd overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in de Maasstad. Hoe ze eraan toe is, is niet bekend.

Wat de rol van de bewoner precies was, is nog niet duidelijk. Tijdens de ruzie zou nog een persoon in de woning aanwezig zijn geweest.

[Serie A] Juventus wint dankzij Pogba van Bologna

Juventus komt steeds dichter bij de derde titel op rij in de Serie A. De ploeg uit Turijn won zaterdag met 1-0 van Bologna door een doelpunt van de Fransman Paul Pogba na ruim een uur. De middenvelder schoot de bal van net buiten het strafschopgebied het doel in.

Het gat met achtervolger AS Roma groeide door de zege naar elf punten. Juve heeft nog vier wedstrijden te spelen. Roma moet zaterdag nog een gelijkmakende wedstrijd spelen bij nummer vier Fiorentina. Wint Fiorentina, dan kan Juventus volgend weekeinde kampioen worden.

Bologna staat achttiende en dreigt te degraderen. Met 28 punten staat de ploeg op gelijke hoogte met nummer zeventien Sassuolo dat zaterdag won van Chievo Verona. De promovendus heeft echter een beter doelsaldo.

[Bundesliga] Degradatiezorgen blijven Hamburger SV plagen

Hamburger SV blijft ook na de 31e speelronde in de Bundesliga in de degradatieproblemen. De ploeg van de geblesseerde Rafael van der Vaart en invaller Ola John verloor zaterdag in eigen huis met 3-1 van VfL Wolfsburg. Die ploeg staat vierde en heeft Europees voetbal in het vizier.

HSV, de enige ploeg die al vanaf het eerste seizoen onafgebroken in de Bundesliga speelt, kreeg vroeg in de wedstrijd een klap te verwerken. Na twee minuten had Ivan Perisic de bezoekers op 1-0 gebracht. Vlak voor rust zorgde Kevin De Bruyne voor 2-0 en Ivica Olic maakte er vier minuten na de spelhervatting 3-0 van. Ivo Ilicevic zorgde nog wel voor de 3-1, maar in het ruim halfuur speeltijd dat nog resteerde bleven verdere Hamburgse doelpunten uit.

HSV staat nu nog zestiende maar kan naar de zeventiende stek zakken als Gertjan Verbeeks FC Nürnberg zondag wint van Bayer Leverkusen. Wint Leverkusen dan is Wolfsburg de vierde plaats weer kwijt. Zondag speelt VfB Stuttgart, waar Huub Stevens de scepter zwaait, ook nog tegen het Schalke 04 van aanvaller Klaas-Jan Huntelaar.

Boko Haram eist aanslag busstation Nigeria op

Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een busstation in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Bij de aanslag kwamen maandag ten minste 75 mensen om het leven. De radicaalislamitische terreurgroep maakte zaterdag in een videoboodschap bekend achter de aanslag te zitten.

In de video dreigde Abubakar Shekau, de leider van Boko Haram, met meer aanslagen. "We zijn in jullie stad, maar jullie weten niet waar we zitten." De groep dreigde de afgelopen tijd al meermalen de hoofdstad te treffen.

Op het busstation aan de rand van Abuja waren op het moment dat de eerste bom ontplofte veel forenzen. De eerste, zware ontploffing zette een kettingreactie in gang van exploderende brandstoftanks. Van meer dan veertig voertuigen bleef niets over.

In de zaterdag opgedoken video wordt niet gesproken van de ontvoering van meer dan honderd meisjes en jonge vrouwen van een school in het afgelegen noordoosten van het land. Volgens Nigeriaanse autoriteiten wisten enkele tientallen slachtoffers te ontsnappen, maar worden er nog altijd 85 vastgehouden.

Boko Haram hekelt de invloed van het westerse onderwijs en de westerse invloed op Afrikanen. Alleen de islamitische wetten zouden Nigeria kunnen redden.

Lotus wil motorische gelijkheid met Red Bull

Het Formule 1-team Lotus wil dat motorenleverancier Renault het team gelijk behandelt met de Red Bull-teams. Volgens Auto Motor und Sport-journalist Michael Schmidt is het team uit Enstone niet blij met het feit dat het derde in de pikorde is.

Red Bull Racing kan bij het kamp van de Renault-motoren worden beschouwd als onofficieel fabrieksteam. Volgens Schmidt krijgt het team uit Milton Keynes de beste service en daarom was het ook betrokken bij het oplossen van de problemen bij de Franse fabrikant. Als extra hulp werd zusterteam Toro Rosso ingeschakeld.

Het resulteerde erin dat de Red Bull-teams de beste motoren kregen en dat volgens Auto Motor und Sport Lotus het tot wel 30 pk minder moest stellen. Renault kreeg door gebrek aan middelen het niet voor elkaar om alle teams met gelijke specs uit te rusten. Lotus is hier niet blij mee en heeft opgeroepen hier verandering in aan te brengen. Dit weekend in China gebruikt Lotus voor het eerst dezelfde krachtbron als de Red Bulls en over twee weken in Spanje zal volgens Renault alles gelijk zijn getrokken.

De Bakker finalist bij challenger Santiago

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zaterdag de finale van het challengertoernooi in Santiago bereikt. In de Chileense hoofdstad verwees de Westlander Louk Sorensen uit Ierland met tweemaal 6-3 terug in de halve finale. De Bakker brak zijn opponent vier keer en stond maar een maal zelf zijn opslag af.

In de eindstrijd treft De Bakker de Australiër James Duckworth (5). Die zag de thuisspelende Hans Podlipnik-Castillo bij een 4-4 stand opgeven. De Bakker kwam als qualifier het toernooi in Santiago binnen. Op basis van zijn positie op de ranglijst was hij echter als vijfde geplaatst geweest als hij zich tijdig had ingeschreven.

[PL] Mourinho's Chelsea verliest eens thuis

Chelsea heeft zaterdag slechte zaken gedaan in de Engelse titelstrijd. De Londense club verloor op Stamford Bridge met 2-1 van hekkensluiter Sunderland. Voor José Mourinho is dat een primeur. Als trainer van Chelsea verloor de Portugees in de voorgaande 77 Premier League-duels in de thuishaven nog nooit een wedstrijd.

Voor eigen publiek begon Chelsea nog wel prima en Samuel Eto'o scoorde na twaalf minuten de 1-0. Zes minuten later kwam Sunderland via Connor Wickham echter terug. De thuisploeg leek niet onder de indruk en bleef in een betrekkelijk laag tempo spelen waardoor Sunderland overeind bleef.

Toen de klok steeds dichter bij de negentig minuten kwam, kreeg Sunderland zelfs hoop op meer. De bezoekers uit Noord-Engeland vielen aan en tien minuten voor tijd gleed oud-AZ'er Jozy Altidore uit in het strafschopgebied. Scheidsrechter Mike Dean zag er een strafschop in en die werd door Liverpool-huurling Fabio Borini benut.

Borini deed daarmee goede zaken voor zowel zijn huidige tijdelijke club als voor Liverpool. De Reds staan nu vier punten los aan de kop van de Premier League en hebben een wedstrijd minder gespeeld dan Chelsea.

Sunderland blijft de nummer laatst, maar nadert Fulham en Cardiff City tot op een punt. De Black Cats speelden echter ook nog een wedstrijd minder dan de directe concurrenten.

IRA-militant van dichtbij doodgeschoten

De politie in Noord-Ierland heeft een man aangehouden voor verhoor over de moord op een IRA-militant vrijdag. Dat heeft de politie zaterdag gezegd.

De 43-jarige Tommy Crossan werd volgens getuigen bij een brandstofdepot van dichtbij door het hoofd geschoten. Een katholieke priester werd nog in allerijl opgetrommeld om hem de laatste sacramenten toe te dienen.

De verantwoordelijkheid voor de moord is niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar de splintergroep Continuity IRA, waar Crossan in het verleden lid van was.

Opstand in getto Warschau herdacht

Zo'n tweehonderd leden van de joodse gemeenschap in Polen en inwoners van Warschau hebben zaterdag de opstand in 1943 in het getto van de Poolse hoofdstad tegen de nazi's herdacht. Bij het monument voor de opstand werden kransen gelegd en er werd gebeden.

De herdenkingsmars voerde ook langs de voormalige Umschlag Platz, waar de nazi's in 1943 bewoners van het getto in veewagons laadden om hen af te voeren naar het vernietigingskamp Treblinka. In dat kamp werden uiteindelijk ongeveer een half miljoen joden uit Warschau de dood in gejaagd.

Toen het in het getto duidelijk werd welk lot de joden boven het hoofd hing, besloten 750 ongetrainde en pover bewapende bewoners zich tegen de bezetter te verzetten. De opstand begon op 19 april en duurde enkele weken, tot de nazi's de revolte de kop indrukten en de meeste strijders om het leven brachten.

Ruimterobot Robonaut krijgt onderstel

De ruimterobot van NASA, Robonaut, krijgt een stel benen aangemeten. Momenteel bevindt de robot zich in het internationale ruimtestation ISS, maar hij is niet half de robot die hij zou kunnen zijn.

Robonaut, op het moment niet meer dan een romp met hoofd en armen, zal zich met zijn nieuwe onderstel vrij door het ISS kunnen bewegen, schoonmaakklusjes kunnen doen en de bemanningsleden dingen kunnen aanreiken. In plaats van voeten zitten er grijpers aan de benen, die zijn uitgerust met een lampje, een camera en een sensor.

De benen worden met het bevoorradingsschip van SpaceX naar het ISS gebracht. De lading wordt zondag verwacht.

Ten Dam denkt dat Mollema Amstel Gold Race kan winnen

Laurens ten Dam denkt dat zijn kopman Bauke Mollema wel eens hoge ogen kan gaan gooien in de Amstel Gold Race zondag. Dat zegt de Belkin-renner tegenover de NOS. "Vorig jaar won Roman Kreuziger, terwijl hij in principe niet echt een betere renner is dan Bauke wat mij betreft. Waarom zou hij het dan niet kunnen?", vraagt Ten Dam zich af.

"Vergelijk het met Niki Terpstra, die was eigenlijk al jaren een vaste waarde in de bovenste regionen van koersen als Parijs-Roubaix en dit jaar wint hij hem eindelijk. Bauke is in koersen als de Amstel Gold al jaren erg goed, dus hij zou er eigenlijk ook eens moeten winnen", aldus Ten Dam. "In het Baskenland werd hij bijvoorbeeld nog vijfde in een vergelijkbare etappe, dus hij is ook in de goede vorm."

Over zijn eigen vorm is Ten Dam nog een beetje terughoudend: "Ik heb de afgelopen dagen heel lekker getraind. De goede vorm begint langzaam te komen denk ik. De laatste tijd was wel lastig, want dan winnen Nederlanders als Terpstra en Wout Poels terwijl je zelf gewoon nog aan het trainen bent", besluit de renner.

21 Nederlanders aan start Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race zal zondag van start gaan met 21 Nederlanders in het peloton. De grootste delegatie komt voort uit de ploegen van Belkin en Giant-Shimano, die beiden met vier thuisrijders aan de start zullen verschijnen. 

Voor Belkin staan kopman Bauke Mollema, Jos van Emden, Bram Tankink en Laurens ten Dam aan de start. Giant-Shimano vertrekt met Roy Curvers, Tom Dumoulin, Koen de Kort en Albert Timmer. Dumoulin is samen met Dries Devenyns en Simon Geschke het speerpunt van het Nederlandse team.

Er zijn twee ploegen met drie Nederlandse renners. Wanty-Groupe Gobert van ploegleider Hilaire van der Schueren verschijnt in Limburg met Marco Minnaard en Michel en Wesley Kreder. Garmin-Sharp heeft Tom-Jelte Slagter, Thomas Dekker en Sebastian Langeveld in de gelederen.

Verder zijn er nog een aantal ploegen met één Nederlander. Dat zijn Tinkoff-Saxo (Karsten Kroon), Astana (Lieuwe Westra), Lotto-Belisol (Pim Ligthart), Omega Pharma - Quick-Step (Wout Poels), Orica-GreenEdge (Pieter Weening), Trek Factory Racing (Boy van Poppel) en Androni-Giocattoli komt met Johnny Hoogerland aan het vertrek.

'Nasmeulende as veroorzaakte brand Haarlem'

De brand die zaterdagochtend woedde in twee historische panden in de Haarlemse binnenstad is ontstaan door smeulende as in een houtkachel. Dat heeft de eigenaar van het eerste brandende pand gezegd tegen RTV Noord-Holland. Het lukte de man niet meer om de beginnende brand met twee emmers water te doven.

Om het zestiende-eeuwse pand warm te stoken, maakt de eigenaar gebruik van twee houtkachels. De centrale verwarming werkt al 'een flink aantal jaren' niet meer, zo vertelt hij. De man haalde zaterdag de as zoals gewoonlijk uit de kachel en legde die op de daartoe bestemde plek. Een halfuur later bleek dat er 'vlammetjes' uit kwamen.

"Toen ben ik naar een plek gegaan om twee emmers met water gaan halen, maar dat bleek onvoldoende te zijn", vertelt de eigenaar van het pand aan de Kleine Houtstraat. "Het is kennelijk erg snel om zich heen gaan grijpen, mogelijk omdat het huis gisteren behoorlijk op temperatuur kwam."

"Het is Stille Zaterdag. Dan denk je aan paasvuur op de Veluwe, maar niet in je eigen huis", aldus de man. "Het laatste wat ik wilde is dat er iets met mijn huis zou gebeuren, wat nu helaas het geval is."

In het pand brak in het verleden ook al eens brand uit. Dat kwam volgens de man doordat materiaal in een verborgen afvoerkanaal vlam had gevat. Hij kan zich voorstellen dat zijn buren daarom bang waren dat opnieuw brand zou uitbreken, wat zaterdagochtend dus ook gebeurde.

De eigenaar maakt zich vooral zorgen over audio- en video-opnamen die hij in huis bewaarde. Hij was cantor van de Grote of St. Bavokerk in Haarlem en had in verband daarmee 'veel belangrijke opnamen' in huis.

De brand legde het monumentale pand deels in de as. De trapgevel van de woning stortte daarbij in. Via de vliering verspreidde het vuur zich naar een tweede pand, maar de brandweer kon voorkomen dat de gevel van dat gebouw ook verloren ging. "Beide panden hebben wel de nodige rook-, brand- en blusschade", zei een woordvoerder daar eerder over.

Het vuur werd rond 07.45 uur ontdekt door de buurman van het eerste pand dat in brand vloog.

'Smartshops verkopen verboden designerdrugs'

Bij ten minste vier smartshops in Utrecht en Amsterdam zijn verboden designerdrugs te koop. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), belast met de controle, zoekt volgens de nieuwsrubriek alleen naar deze drugs als ze signalen krijgt dat ze te koop zijn. Dat zou nog niet zijn gebeurd.

De designerdrugs in kwestie - het onlangs verboden mephedrone en een stof met de naam 4FA of 4FMP - werden onder de toonbank verkocht onder de naam Survival Kit, een sleutelhanger met drie capsules. De nieuwsrubriek kon ze op de kop tikken in twee van de vier bezochte smartshops in Amsterdam en in alle twee de shops die in Utrecht werden aangedaan.

Bij de aankoop werd gezegd dat je er 'veel energie van krijgt' of dat er 'veel vitamines' in zitten. Wat er werkelijk in zit wordt er volgens RTL vaak niet bij verteld. De drugs zijn volgens Tessa Bosch, een klinisch farmacoloog die de aangekochte Survival Kits onderzocht, 'erg verslavend'.

Het gevaar wordt beaamd door verslavingskliniek Jellinek. Het feestpubliek zou de drugs zien als veilig alternatief voor xtc, maar dat zijn ze volgens de Jellinek niet. De kliniek maakt zich vooral zorgen over de langetermijneffecten van de drugs, met name de kans op hersenbeschadiging.

De smartshops zijn in overtreding van de Geneesmiddelenwet en de Opiumwet, vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De controle op smartshops is echter in handen van de NVWA, die volgens RTL zegt jaarlijks zo'n twintig smartshops te inspecteren. Daarbij is ze echter nooit op designerdrugs gestuit.

De vereniging van smartshophouders (VLOS) is niet blij dat smartshops designerdrugs verkopen. "4FA is relatief onschuldig, maar als je het verkoopt moet je er wel behoorlijke informatie bij geven over wat het precies is en het niet verkopen als 'Survival kit' in een sleutelhanger", zo liet de vereniging aan de nieuwsrubriek weten. De VLOS vindt echter ook dat goede en duidelijke regelgeving over wat nu wel en niet mag ontbreekt.

De bezochte smartshophouders wilden tegenover RTL niet inhoudelijk reageren. De smartshop die de Survival Kit met mephedrone verkocht zegt niet te hebben geweten dat die stof erin zat. Volgens de eigenaar waren er waarschijnlijk maar een paar exemplaren in de winkel en wordt de kit er nu niet meer verkocht.

Bejaard echtpaar laat zich niet door dood scheiden

Twee echtelieden die meer dan zeventig jaar met elkaar waren getrouwd, zijn binnen vijftien uur van elkaar overleden. Helen Felumlee uit Nashport, in Ohio, overleed op 12 april. Ze was 92. Haar echtgenoot, de 91-jarige Kenneth Felumlee, sliep een dag later in.

De twee ontmoetten elkaar toen ze tieners waren en waren sindsdien onafscheidelijk, zeggen hun kinderen. Op 20 februari 1944 werden Helen en Kenneth in de echt verbonden. Ze brachten acht kinderen groot.

Een dochter, Linda Cody, zei dat haar vader twaalf uur na het heengaan van zijn vrouw langzaam wegviel. Hij zei dat hij haar niet alleen wilde laten.

AFC kampioen Topklasse zondag

AFC is kampioen geworden van de Topklasse zondag. De Amsterdamse voetbalclub speelde thuis met 4-4 gelijk tegen HBS. Daaraan had de koploper op paaszaterdag voldoende omdat achtervolger VVSB verloor van JVC Cuijk. De Noordwijkerhouters gingen in Brabant met 4-2 onderuit.

Voor AFC is het de eerste titel in de Topklasse. De Amsterdammers werden in 2010 wel al eens kampioen in de Hoofdklasse, toen nog het hoogste amateurniveau van Nederland.

In de Topklasse zaterdag is nog geen beslissing gevallen. GVVV, HHC Hardenberg en Spakenburg staan alle drie op 48 punten uit 28 duels. IJsselmeervogels volgt op één punt en Rijnsburgse Boys op twee punten.

[Fed Cup] Tsjechië en Duitsland met één voet in finale

De tennissters van Tsjechië en Duitsland zijn dicht bij de finale van de Fed Cup. Tsjechië won in Ostrava de eerste twee enkelspelen van Italië en leidt na een dag met 2-0. Duitsland was in Brisbane twee keer te sterk voor gastland Australië en dus heeft ook dat land een 2-0 voorsprong. Zondag volgen de ontknopingen.

In Ostrava was het Lucie Safarova die het publiek de eerste keer liet juichen. Met 6-4 en 6-1 was ze Sara Errani de baas. Petra Kvitova klopte vervolgens Camila Giorgi met 6-4 en 6-2. Italië is de titelverdediger, Tsjechië won de twee jaar ervoor het landentoernooi.

Samantha Stosur kon in Brisbane de verwachtingen van het thuispubliek niet waarmaken. De Australische kopvrouw ging met 1-6 en 6-7 (7) onderuit tegen Andrea Petkovic. Angelique Kerber verdubbelde vervolgens de marge voor de Duitse vrouwen door Casey Dellacqua de maat te nemen: 6-1 en 6-0.

Duitsland won de Fed Cup twee keer, maar deed dat sinds 1992 niet meer. Dat was ook gelijk de laatste keer dat het land de eindstrijd bereikte. Australië stond een jaar later voor het laatst in de finale. De zeven Australische overwinningen in de Fed Cup werden allemaal tussen 1964 en 1974 geboekt.

[pic] 1/6e VS kan Oekraïne aanwijzen

Uit een onderzoek van Washington Post blijkt dat slechts 16 procent van Amerikanen Oekraïne kan aanwijzen op de wereldkaart.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die totaal niet weten waar Oekraïne ligt, meer geneigd zijn tot het steunen van militaire interventie. Het lijkt er daarmee op dat topografische kennis helemaal niet overbodig is, maar bloedvergieten ontmoedigt. 

Republikeinen en Democraten scoorden ongeveer even slecht, 15 en 14 procent. Amerikanen die op onafhankelijke partijen stemmen doen het met 29 procent aanmerkelijk beter.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 2066 volwassenen en werd eind maart gehouden, toen Oekraïne al wekenlang dagelijks headline-nieuws was op sites, in kranten en op tv.

De leeftijdsgroep 18-24 scoorde 27 procent, tegenover 14 procent bij 65+'ers. Mensen met een diploma van een hogeschool of universiteit deden het daarnaast beter dan degenen zonder diploma: 21 tegenover 13 procent.

Zelfs Groenland, Australië en de VS zelve worden aangewezen, maar gemiddeld zit men er 'maar' 3000 kilometer naast, vanuit Kiev gezien dus rond Finland of Portugal.

FOK!sport foto-onderschrift week 16

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Gowzah met het volgende onderschrift: "Laten we duimen voor AZ, anders zijn de poppen aan het dansen. Oh wacht..."

José Antonio Reyes and Kévin Gameiro juichen een beetje apart na het doelpunt, wat is hier allemaal gaande? (PRO SHOTS/Juan Jose Ubeda)
José Antonio Reyes and Kévin Gameiro juichen een beetje apart na het doelpunt, wat is hier allemaal gaande? (PRO SHOTS/Juan Jose Ubeda)

[Serie A] Milan wint weer en is dichtbij Europees ticket

Clarence Seedorf heeft met AC Milan de vijfde zege op rij geboekt in de Serie A. De Nederlandse trainer zag zijn ploeg zaterdag in eigen huis eenvoudig winnen van laagvlieger Livorno met 3-0. Mario Balotelli, Adel Taarabt en Giampaolo Pazzini maakten de doelpunten.

Milan klimt door de zege naar de gedeelde zesde plaats. Die positie geeft aan het einde van het seizoen recht op deelname aan de voorrondes van de Europa League. Parma, dat met 2-0 verloor van Internazionale, ziet de Milanezen langszij komen. Nigel de Jong speelde de hele wedstrijd mee bij Milan, Urby Emanuelson bleef op de bank.

Parma kreeg tegen Inter voor rust de mogelijkheid om de score te openen, maar Antonio Cassano miste een strafschop. Kort na de pauze kreeg Gabriel Paletta rood, waarna de bezoekers wisten toe te slaan via Rolando en Fredy Guarín. Inter blijft met vier duels te spelen vijfde.

Napoli speelde met 1-1 gelijk bij Udinese. Jose Callejon zette de bezoekers op voorsprong, maar Bruno Fernandes maakte in de 55e minuut gelijk. De ploeg van coach Rafael Benítez staat muurvast op de derde plaats. Lazio Roma en Torino schoten weinig op met een 3-3 remise. Beide teams, die achtste en negende staan, hebben nu 48 punten, drie minder dan Milan en Parma.

Catania won met 2-1 van Sampdoria, maar blijft desondanks laatste. De ploeg staat vijf punten onder de degradatiestreep. Ook voor Livorno en Sassuolo, dat met 1-0 te sterk was voor Chievo Verona, is de nood nog altijd hoog. Zij hebben drie punten achterstand op nummer zeventien Bologna.

Overige uitslagen
Genoa - Cagliari 1-2
Atalanta - Hellas Verona 1-2

Federer zorgt voor Zwitsers feestje in finale

Roger Federer heeft zich zaterdag naar de finale van het masterstoernooi in Monte Carlo geslagen. De Zwitserse tennisser rekende op het Monegaskische gravel in de halve finale af met titelverdediger Novak Djokovic: 7-5 en 6-2. In de eindstrijd wacht Federers landgenoot Stanislas Wawrinka. Hij had eerder zaterdag al met 6-1 en 7-6 (3) gewonnen van David Ferrer.

Voor Federer is de eindstrijd zondag de kans om eindelijk de titel in Monte Carlo bij te schrijven op zijn palmares. In 2006, 2007 en 2008 stond hij ook in de finale, maar alle keren was Rafael Nadal te sterk. De Spaanse nummer één van de wereld werd dit jaar in de kwartfinale uitgeschakeld.

Federer overleefde in de eerste set twee breakpunten en sloeg zelf op 5-5 toe. In de tweede set werd Djokovic gehinderd door een polsblessure, waardoor van een echte strijd geen sprake meer was.

Kerkhove verliest in kwalificatie Marrakesh

Tennisster Lesley Kerkhove is zaterdag al in de eerste kwalificatieronde in Marrakesh gesneuveld. De Zeeuwse bleek bij het WTA-toernooi in de Marokkaanse stad niet opgewassen tegen Gaia Sanesi uit Italië: 2-6, 6-2 en 1-6.

Kerkhove is de nummer 254 van de wereld. Sanesi staat 370e op de wereldranglijst. Het toernooi van Marokko werd in 2012 gewonnen door Kiki Bertens. Toen werd het echter nog in Fes afgewerkt. Vorig jaar was Francesca Schiavone de beste.

[Bundesliga] Bayern wint weer eens

Bayern München heeft voor het eerst sinds het behalen van het kampioenschap gewonnen in de Bundesliga. De ploeg van coach Pep Guardiola was zaterdag op bezoek bij Eintracht Braunschweig met 2-0 te sterk. Claudio Pizarro brak een kwartier voor tijd de ban. In de 86e minuut zorgde Mario Mandzukic voor de beslissing.

Bayern stelde eind maart bij Hertha BSC de titel veilig, maar bleef vervolgens tegen Hoffenheim, Augsburg en Borussia Dortmund verstoken van drie punten. Die laatste twee duels werden zelfs verloren. Arjen Robben begon tegen Braunschweig in de basis, maar werd in de 73e minuut gewisseld.

Woensdag wacht Bayern in Estadio Santiago Bernabeu de eerste ontmoeting met Real Madrid in de halve finale van de Champions League. De Duitse recordkampioen staat ook nog in de finale van de DFB Pokal.

Dortmund won thuis met 4-2 van FSV Mainz. Via Milos Jojic kwam de thuisploeg na zes minuten op voorsprong, maar Shinji Okazaki maakte gelijk. Ook na een goal van Robert Lewandowski toonde Mainz via Okazaki veerkracht, maar op de 3-2 van Lukasz Piszczek bleven de bezoekers het antwoord schuldig. Na een rode kaart voor Niko Bungert was het verzet definitief gebroken en vond ook Marco Reus nog het net.

Overige uitslagen
Werder Bremen - Hoffenheim 3-1
FC Augsburg - Hertha BSC 0-0
SC Freiburg - Borussia Mönchengladbach 4-2

Cibulkova en Vekic in finale Kuala Lumpur

Dominika Cibulkova en Donna Vekic strijden zondag om de titel bij het WTA-toernooi in Kuala Lumpur. Cibulkova, de hoogstgeplaatste tennisster in de Maleisische hoofdstad, maakte net als in de kwartfinale een achterstand ongedaan. De Slowaakse klopte in de halve eindstrijd Karolina Pliskova uit Tsjechië: 6-7 (3), 6-3 en 6-3.

De pas zeventienjarige Kroatische Vekic klopte in Shuai Zheng (2) uit China haar tweede geplaatste speelster. Daar had ze wel drie sets voor nodig. Na anderhalf uur stond de 1-6, 6-3 en 6-4 eindstand op het scorebord.

Voor Cibulkova is het na de Australian Open, waar ze boog voor Na Li, en Acapulco, waar ze de titel won, haar derde finale van het tennisjaar. Vekic staat in haar derde WTA-finale na Tasjkent in 2012 en Birmingham vorig jaar. Ze won nog nooit een titel op het hoogste niveau.

[PL] Bony schiet Swansea in blessuretijd langs Newcastle

Swansea City heeft zaterdag op de valreep drie punten gepakt bij Newcastle United. Wilfried Bony verschalkte doelman Tim Krul in blessuretijd vanaf de strafschopstip: 2-1. De penalty werd veroorzaakt door een overtreding op invaller Marvin Emnes. Bony maakte op slag van rust ook al gelijk.

Shola Ameobi had de score in de 23e minuut geopend, op aangeven van Luuk de Jong. Het was Ameobi's eerste competitiegoal sinds december 2012. Voor De Jong kwam de wedstrijd vroegtijdig tot een einde. De spits verzwikte in de veertigste minuut zijn enkel en ging geblesseerd naar de kant.

Bij Swansea hadden doelman Michel Vorm en Jonathan de Guzman een basisplaats. Newcastle bracht met De Jong, Krul en Vurnon Anita ook drie Nederlanders op het veld.

Cardiff City pakte in de strijd om lijfsbehoud een punt tegen Stoke City, waar Erik Pieters in de basis begon. Marko Arnautovic benutte een strafschop voor de bezoekers, Peter Whittingham bezorgde Cardiff een punt. De formatie uit Wales staat voorlaatste, drie punten onder de degradatiestreep.

Aanvoerder Ron Vlaar pakte thuis met Aston Villa een punt tegen Southampton. Het duel eindigde in 0-0. Leandro Bacuna en Karim el Ahmadi hadden net als Vlaar een basisplaats. Crystal Palace boekte een 1-0 zege bij West Ham United.

Gedwongen rust Djokovic door polsblessure

Tennisser Novak Djokovic moet gedwongen rust nemen door een polsblessure. De Serviër maakte dat zaterdag bekend nadat hij in de halve finale van het masterstoernooi van Monte Carlo was uitgeschakeld door Roger Federer. "Ik kan enige tijd niet tennissen", verklaarde de zesvoudig grandslamwinnaar. "Hoe lang weet ik niet."

Djokovic klaagde al eerder deze week over pijn in het gewricht. Nadat hij een dag vrijaf had genomen tussen zijn wedstrijden op dinsdag en donderdag ging het beter met zijn ingetapete pols. Vrijdag had hij echter meer dan twee uur nodig om Guillermo Garcáa-López te verslaan en dat verergerde de kwetsuur weer.

'Pogroms in Oost-Oekraïne'

Terwijl het onderzoek naar de vermeende jodenmeldplicht in het oosten van Oekraïne nog loopt, komen er uit de hoek van de Kiev-regering nieuwe zware aantijgingen. 

Roma zouden door pro-Russische separatisten in elkaar geslagen worden en Oekraïenstaligen opgejaagd. Premier Jatsenjoek stelt boos: "We gaan niet toestaan dat de Zwarte Honderden zich over Oekraïne verspreiden, noch [de verspreiding van] het verwaarlozen en niet respecteren van mensen met een andere religie of huidskleur."

Jatsenjoek steekt onder water richting Rusland: "De idiologie en praktijk van pogroms, die uit één van onze buurlanden worden geëxporteerd, zullen niet in Oekraïne voor gaan komen."  

De premier heeft inmiddels bevolen dat de auteurs en verspreiders van materiaal dat oproept tot racisme, vernedering, antisemitisme en pogroms worden opgespoord en vervolgd.

Volgens Oekraïense media zou de zelfverklaarde (pro-Russische separatist-)burgemeester van Slavjansk begonnen zijn met het organiseren van pogroms, waarbij Roma werden beroofd en in elkaar geslagen, hun huizen werden binnengedrongen waarbij ook vrouwen en kinderen niet met rust werden gelaten.

Dezelfde 'burgemeester', Viacheslav Ponomariov, zou ook een jacht op Oekraïenssprekenden hebben aangekondigd.

Corporaties voorzien tekort seniorenwoningen

Woningcorporaties denken in de toekomst niet genoeg woningen te hebben voor zelfstandig wonende ouderen die zorg nodig hebben. Dat meldt de NOS zaterdag op basis van een rondgang. De helft van de corporaties verwacht dat er over vijf jaar al een tekort is aan geschikte seniorenwoningen, tenzij wordt geïnvesteerd.

Driekwart van de ondervraagde corporaties zegt dat ouderen niet zomaar in hun woning kunnen blijven als die moet worden aangepast. Een meerderheid van de corporaties denkt dat gemeenten minder geld over hebben voor noodzakelijke aanpassingen, zoals trapliften.

Ouderen die niet langer in een niet-aangepaste woning kunnen blijven wonen, zullen moeten verhuizen. Maar geschikte woningen waar ze dan naartoe zouden moeten verhuizen zijn er onvoldoende. De corporaties hopen dat gemeenten mee willen investeren in aangepaste woningen, maar ze betwijfelen of dat gebeurt.

Aedes, de koepelvereniging van woningcorporaties, is bezorgd. "Ook corporaties hebben steeds minder geld voor aangepaste huizen", zegt voorzitter Marc Calon tegen de NOS. "Door de sluiting van tehuizen en de vergrijzing komt er wel een grote grijze golf op ze af. We kunnen simpelweg niet al die huizen gaan aanpassen."

Door de veranderingen die het kabinet wil doorvoeren in de langdurige zorg, kunnen straks minder mensen terecht in verzorgingstehuizen. Daardoor zal een groot aantal van deze tehuizen zijn deuren moeten sluiten.

De meeste kopzorgen baart de corporaties onduidelijk beleid van de overheid op het gebied van zorg en wonen. Daarna zijn gemeenten die hun hand op de knip houden de grootste zorg als het gaat om de groeiende groep op zichzelf wonende mensen die zorg nodig hebben. Ook zijn ze bang dat die groep te maken krijgt met vervuiling en verwaarlozing.

Vettel: "Daniel doet het heel erg goed"

Wereldkampioen Sebastian Vettel erkent dat zijn teamgenoot Daniel Ricciardo op dit moment beter werk aflevert dan hijzelf. Vettel eindigde tijdens de kwalificatie in China voor de derde keer dit seizoen achter zijn teamgenoot. Ricciardo kwalificeerde zich als tweede en Vettel derde.

De Duitser geeft toe dat hij nog steeds niet de nieuwe auto onder de knie heeft: "De wagens zijn dit jaar heel anders, je kunt dit seizoen niet vergelijken met vorig seizoen. Daniel doet het heel erg goed. Hij heeft niet één goed weekend, hij heeft constant goede weekenden. Hij weet tot dusver het maximale uit de auto te halen en ik lijk daar iets meer moeite mee te hebben. We rijden echter allebei met dezelfde auto dus als hij me verslaat, dan verslaat hij me 'fair and square', ook al vind ik dat niet leuk. Ik besef dat het beter moet."

Religie ergens goed voor

Het is eindelijk zo ver: er is nieuws waaruit blijkt dat religie ook een positieve rol in de samenleving kan hebben. Er is namelijk speciaal voor Pasen een bestand afgekondigd in Oekraïne.

De regering in Kiev kondigde speciaal voor de viering van het Paasfeest een staakt-het-vuren af. Er werd zelfs bij door troepen opgeworpen barricades taart uitgedeeld.

Demonstranten aten de gebakjes gemoedelijk terwijl ze volgens NRC huilend Sovjet-strijdliederen zongen. Een 65-jarige vrouw stelde: "We geloven in Rusland. Het hielp de Krim, het zal ook de Donbass helpen. God helpt degenen die geloven en wij geloven." 

Als de stront de ventilator raakt, zal dat dus pas gebeuren nádat Hij uit Zijn graf herrezen is.

Zoekmissie MH370 op zeebodem binnen week klaar

De zoektocht met een onderzeeër naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines zal volgende week worden afgerond. Dat heeft het commandocentrum van de duikboot zaterdag gezegd. Zes eerdere zoektochten met de onderzeeër leverden vooralsnog niets op.

De Bluefin 21 is voor de westkust van Australië, in de Indische Oceaan, bezig aan zijn zevende zoekmissie. Het gebied waar de Bluefin naar de Boeing 777 speurt, is een cirkel van tien vierkante kilometer rond de plek waar voor het laatst een signaal vanuit de diepte werd waargenomen dat in verband wordt gebracht met de zwarte doos van het vliegtuig. Binnen vijf tot zeven dagen moet met de sonar een scan van de zeebodem worden voltooid.

Ondertussen zetten elf vliegtuigen en twaalf schepen boven het wateroppervlak de zoektocht naar vlucht 370 voort.

Gouden plaat voor Songfestivallied Waylon, DeLange

Calm after the Storm van Waylon en Ilse DeLange is meer dan tienduizend keer verkocht. Het nummer waarmee de twee als The Common Linnets deelnemen aan het Eurovisie Songfestival heeft daarmee de gouden status bereikt.

De zanger en zangeres ontvangen de bijbehorende gouden plaat zaterdagavond in Opium Tv. Het AVRO-programma staat dan geheel in het teken van het Eurovisie Songfestival dat op 10 mei plaatsvindt in Kopenhagen. The Common Linnets moeten zich 6 mei zien te plaatsen via de eerste halve finale.

Calm after the Storm verscheen een maand geleden en bereikte de eerste plaats op de Single Top 100 en Mega Top 50. Er was echter ook veel kritiek op het ingetogen nummer.

Gerard Timmer aan het roer bij BNN-VARA

Gerard Timmer is aangesteld als de algemeen directeur van BNN-VARA. De 45-jarige mediaman wordt tevens voorzitter van de fusieomroep. Hij gaat op 1 mei aan de slag, werd zaterdag bekendgemaakt.

"Met een progressief, journalistiek en een uitgesproken jong geluid behoren VARA en BNN in mijn ogen tot de sterkste merken van de publieke omroep", laat Timmer weten in een verklaring. Hij gaat de directie vormen met zakelijk directeur Marc Adriani en de nog in te vervullen functie van mediadirecteur.

Timmer richtte in 1997 samen met Bart de Graaff BNN op. Hij was tot 2006 voorzitter van de omroep. De afgelopen zes jaar was hij actief als directeur video bij de Nederlandse Publieke Omroep.

Sinds 1 januari gaan BNN en VARA door het leven als BNN-VARA. Ook AVRO en de TROS, en KRO en NCRV moesten fuseren. Bij de AvroTros wordt de functie van algemeen directeur bekleed door Eric van Stade, met Ed Nijpels als voorzitter. Bij de KRO-NCRV treedt Coen Abbenhuis op als directievoorzitter.

Drie medelanders meppen gehandicapte (71) uit scootmobiel

De politie van Leidschendam is opzoek naar drie donker getinte minkukels van vermoedelijk Somalische afkomst. Het donkere trio had op 12 april ineens dringend behoefte aan de persoonlijke spulletjes van een 71-jarige gehandicapte. Daarom besloten de drie gasten om de gehandicapte maar uit zijn scootmobiel te meppen ter verkrijging van de aanvullende rijkdommen.

Helaas was de 71-jarige door het brute berovingsgeweld van de drie donkergetinte medelanders enigszins beschadigd en daardoor niet eerder in de gelegenheid aangifte te doen.

De ex-PVV'ers van Klaveren en Bontes besloten hier direct wat Kamervragen aan vuil te maken. Van Klaveren wil van de ministers Ivo Opstelten (Onveiligheid en Justitie) en Lodewijk Asscher (Asociale Zaken en Werkloosheid) weten wat de vorderingen, aangaande de laffe beroving zijn. Ook verspilt van Klaveren nog even een vraag door naar de bekende weg te vragen en wil hij weten of de liberaal en de socialist de afschuw wel delen met betrekking tot de mishandeling van de gehandicapte bejaarde. En of er even kan worden uitgelegd 'waarom Somaliërs bijna vijf keer vaker verdachte zijn van misdrijven, dan autochtonen'.

[Fed Cup] Bertens trekt stand gelijk

Bertens heeft in de Fed Cup-wedstrijd tegen Japan de stand gelijk getrokken (1-1). De Wateringse was in twee sets te sterk voor Misaki Doi. Het werd 6-0 en 7-6(3). Zondag worden de overige drie partijen gespeeld. 

Bertens gunde haar tegenstander in de eerste set geen game. Op 2-2 in de tweede set ging het meerdere malen terug naar 40-40. Doi wist uiteindelijk de vijfde game te winnen, maar dit bracht Bertens niet van de leg. Er werden geen breaks geplaatst in de tweede set. De tiebreak ging met 7-3 naar Bertens. 

Zondag worden er nog twee singlepartijen gespeeld. Als er in de best-of-five serie geen beslissing is gevallen, dan wordt er nog een afsluitende dubbelpartij gespeeld. 

Oost-Oekraïne tegen aansluiting bij Rusland

Ongeveer 70 procent van de inwoners van Oost- en Zuid-Oekraïne is tegen aansluiting van de regio bij Rusland. Ze zien liever dat de gebieden autonoom worden in een gedecentraliseerd of federaal Oekraïne. Dat blijkt uit een enquête onder de bevolking, waarvan de resultaten zaterdag in de Oekraïense krant Zerkalo Nedeli werden bekendgemaakt.

Het Internationaal Instituut voor sociologie in Kiev legde een vragenlijst voor aan ruim 3200 mensen in 160 steden in het zuiden en oosten van Oekraïne. Bijna 7 op de 10 mensen lieten weten de gevluchte president Viktor Janoekovitsj niet meer als hun leider te zien.

De regering in Kiev krijgt ook weinig erkenning: 74 procent noemt het presidentschap van Oleksandr Toertsjinov onwettig, bijna evenveel mensen erkennen de interim-regering niet. Een op de tien van de ondervraagden ziet Oekraïne graag toetreden tot de Europese Unie, terwijl ruim driekwart wil samenwerken met Rusland en Eurazië.

Bavaria-man Antoon Swinkels (79) overleden

Antoon Swinkels, voormalig directielid van Bavaria, is donderdag overleden. Dat meldt de familie van bierbrouwers zaterdag in een overlijdensadvertentie. Swinkels, die 79 jaar werd, was in 2008 een van de twee auteurs van de geschiedenis van het Brabantse bedrijf, na Heineken de grootste bierbrouwer van Nederland.

Swinkels was als bestuurder en commissaris 28 jaar aan de brouwerij verbonden. Hij behoorde tot de zesde generatie Swinkels die er de scepter zwaaide.

De familie Swinkels speelt sinds 1764 een rol in het bedrijf. Nog steeds is de leiding van het bedrijf stevig in handen van leden van de familie. De naam Bavaria, verwijzend naar de Beierse oorsprong van het bier dat werd gebrouwen, wordt sinds 1924 gebruikt.

Een van de opvallendste conclusies van het onderzoek dat Swinkels en medeauteur Peter Zwaal naar de bedrijfsgeschiedenis deden was dat het jaartal 1719, dat op de flesjes van de brouwerij prijkt, niet klopte. Ze wisten aan te tonen dat de oorsprong teruggaat tot 1680.

Justin Bieber mag in VS blijven wonen

Justin Bieber hoeft de Verenigde Staten niet te verlaten. De regering geeft geen gehoor aan de petitie die is ondertekend door bijna 275 duizend Amerikanen. Zij willen dat de 20-jarige van oorsprong Canadese zanger het land wordt uitgezet wegens zijn onbeschaafde gedrag.

"Sorry dat we jullie moeten teleurstellen, maar we gaan niet in op dit geval", staat op de website van het Witte Huis waar mensen petities kunnen indienen. Als een verzoek binnen een bepaalde tijd door meer dan honderdduizend Amerikanen wordt ondertekend moet het worden ingezien door de overheid. Dat was het geval.

De petitie werd begin dit jaar in het leven geroepen, vlak nadat Bieber bij een straatrace was gearresteerd voor rijden onder invloed. Het was zijn zoveelste streek in korte tijd. "We willen graag dat de gevaarlijke, onverantwoordelijke, destructieve en drugsgebruikende Justin Bieber wordt gedeporteerd", luidde de motivatie bij de petitie.

'IGZ onzorgvuldig met privédata'

De omgang met privacygevoelige gegevens is jarenlang niet op orde geweest bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Tot vorig jaar werd gewerkt met een systeem waarin medewerkers toegang hadden tot informatie waar ze niet bij hadden moeten kunnen, concludeert het Radio 1-programma Argos zaterdag, dat zelf gevoelige informatie in handen kreeg. De IGZ kondigt in een reactie aan tot de bodem uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De informatie die Argos in handen kreeg, stamt van voor 2006, maar is gevoelig genoeg om mensen veel schade te berokkenen. Gegevens van disfunctionerende artsen en ziekenhuizen, meldingen, klachten en vergaderverslagen waren tot 2006 voor medewerkers door het hele land toegankelijk op een netwerkschijf.

Het programma kreeg zo inzage in een lijst met artsen die worden verdacht van medicijnfraude. Hierbij stonden de naam en adres van de arts en de naam van de melder. Hoogleraar recht en informatisering Corine Prins doet dit volgens het programma af als 'een beetje lak hebben aan privacy'.

Na 2006 werd een nieuw systeem ingevoerd. Maar ook hierin hadden medewerkers in ieder geval tot vorig jaar toegang tot gegevens van zaken waar ze zelf niks mee te maken hebben. Volgens de wet moet dat niet kunnen. Diverse bronnen geven volgens het programma aan dat medewerkers met toegang tot het intranet in bijna alle landelijke dossiers konden 'grasduinen'. Ook stagiairs en secretaresses hadden hier toegang toe.

De IGZ schrijft in een reactie dat het geen nieuws is dat de 'interne informatievoorziening verbetering behoeft'. In 2012 deden twee commissies al aanbevelingen om dit te verbeteren. "Daar is de IGZ volop mee bezig."

Eerder deze week kwam de Nederlandse Zorgautoriteit in opspraak. Uit een zeshonderd pagina's tellend bezwaarschrift concludeerde NRC Handelsblad dat medische gegevens en concurrentiegevoelige informatie van zorgverzekeraars en zorgverleners daar onveilig worden bewaard. Het bezwaarschrift was geschreven door senior beleidsmedewerker Arthur Gotlieb. In het dossier beschrijft hij hoe hij intern de klok luidde, waarna alle middelen werden ingezet om hem uit te rangeren. Na het indienen van zijn bezwaarschrift bij de leiding van de NZa in januari pleegde hij zelfmoord.

Twaalf aanhoudingen in Brabantse wietplantage

Negen vrouwen en drie mannen zijn zaterdagochtend aangehouden bij een hennepkwekerij in het Brabantse Rucphen. De twaalf werden op heterdaad betrapt toen ze de hennep aan het oogsten waren. De politie kwam de wietplantage op het spoor doordat er geklaagd was over de sterke hennepgeur.

De politie viel na de anonieme tip het bedrijfspand aan de Korte Hei binnen. Acht van de twaalf aanwezigen in het pand kwamen uit Breda. De overige vier kwamen uit Rucphen, Etten-Leur, Roosendaal en Sint Willebrord. De jongste verdachte was 22 jaar oud, de oudste 49.

In het pand op het kleine industrieterrein werd in drie ruimtes hennep gekweekt. Bij de inval trof de politie enkele tientallen emmers aan met henneptoppen. De twaalf aanwezigen waren die juist aan het knippen.

De kwekerij wordt ontmanteld, de planten en de apparatuur is in beslag genomen. De twaalf opgepakte verdachten zitten vast op het bureau.

Chirurg: "Falcao kan naar het WK"

Radamel Falcao maakt een goede kans om toch nog naar het WK in Brazilië te gaan. Dat zegt de chirurg die hem heeft geopereerd. Falcao raakte in januari zwaar geblesseerd aan zijn knie tijdens een bekerwedstrijd van AS Monaco.

De 28-jarige aanvaller is sindsdien bezig met een race tegen de klok om op tijd fit te zijn voor het WK. Volgens de arts die hem opereerde, mag Falcao hopen op een goede afloop.

Jose Carlos Noronha, zoals de chirurg heet, denkt dat de Colombiaan wellicht later in het toernooi kan spelen. "Bij het begin van het toernooi zal Falcao misschien nog niet 100 procent zijn. Maar ik denk wel dat hij het WK gaat halen", zei Noronha tegen Lusa.

Zelf zegt Falcao nog geen zekerheid te hebben over zijn kans om naar Brazilië te gaan. "Het is nog te vroeg om zeker van mijn zaak te zijn. Ik loop iets voor op het schema, maar we moeten het van dag tot dag bekijken."

Colombia begint de mondiale eindronde in groep C met een wedstrijd tegen Griekenland. Dat duel is op zaterdag 14 juni in Belo Horizonte. De andere twee opponenten zijn Ivoorkust en Japan.

[PL] Eriksen leidt Spurs naar thuiszege op Fulham

Christian Eriksen heeft Tottenham Hotspur zaterdag naar een overwinning op laagvlieger Fulham geleid. De Deense oud-Ajacied maakte met twee assists het verschil in de stadsderby op White Hart Lane: 3-1. Daardoor blijven de Spurs, die nu zesde staan in de Premier League, op koers voor een Europees ticket.

Eriksen zorgde er in de 35e minuut met een vrije trap voor dat Paulinho kon binnen tikken en na ruim een uur stond hij opnieuw aan de basis van een Tottenham-doelpunt. Zijn vrije trap werd dit keer afgemaakt door Younes Kaboul: 3-1.

Tussendoor had Steve Sidwell iets teruggedaan voor Fulham na een misser van verdediger Ezekiel Fryers. Direct na de hervatting zette Harry Kane Spurs weer op voorsprong. Hij kopte raak uit een goede voorzet van Aaron Lennon.

Een kwartier voor tijd kreeg Fulham de kans om terug te komen in de wedstrijd. De bal ging na hands van Eriksen op de stip, maar Hugo Lloris keerde de strafschop van Sidwell.

Behalve de nederlaag kregen de bezoekers nog een tegenslag te verwerken. John Heitinga ging in de 66e minuut naar de kant met een dijbeenblessure. Fulham, waar Maarten Stekelenburg op de bank zat, blijft met drie duels voor de boeg achttiende, wat aan het einde van het seizoen degradatie betekent.

Rugbyer Visser weer in actie na zware blessure

Tim Visser heeft vandaag zijn rentree gemaakt in de basis bij Edinburgh Rugby. De tot Schot genaturaliseerde rugbyer raakte in oktober vorig jaar zwaar geblesseerd, toen hij onder andere zijn kuitbeen brak in het duel tegen Treviso.

Door de blessure miste Visser de hele herfsttour van de Schotse nationale ploeg en kon hij in het vroege voorjaar ook niet meedoen aan de Six Nations. Schotland werd hierin zonder Visser vijfde.

Onderscheiding voor Russische militairen Krim

De Russische militairen die tijdens het referendum op het Oekraïense schiereiland de Krim waren, worden onderscheiden. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin zaterdag in een televisie-interview op de zender Vesti.

"Ik denk dat in de nabije toekomst nog niet is vast te stellen wie er op de Krim waren, maar een onderscheiding van de staat krijgen zij natuurlijk sowieso", aldus Poetin. De president wil de mannen voor hun werk eren, omdat zij de bevolking zouden hebben beveiligd.

Poetin gelooft niet dat de aanwezigheid van militairen de stemming heeft beïnvloed.

Onderscheiding voor Russische militairen Krim
Onderscheiding voor Russische militairen Krim (Foto: ANP)

[Fed Cup] Rus verliest openingspartij

Arantxa Rus (WTA-154) heeft de openingswedstrijd van de Fed Cup-ontmoeting tussen Nederland en Japan verloren. Kurumi Nara (WTA-43) was met 7-5, 2-6 en 6-1 te sterk. Kiki Bertens (WTA-130) zal de stand gelijk moeten trekken. Zij speelt vanmdidag tegen Misaki Doi (WTA-99).

Rus begon de partij goed, maar verzuimde op 2-0 de voorsprong te vergroten. Rus kwam uiteindelijk 5-3 voor, maar wist toch niet de eerste de eerste set naar zich toe te trekken. Nara kwam gedurende de set beter in haar spel. Ze had een eerste service percentage van 86% en sloeg zeven ongedwongen fouten tegenover twintig fouten van Rus. 

De tweede set begon zoals de eerste met het verschil dat Rus het ditmaal wel lukte om door te drukken. De tweede set ging met 6-2 naar de geboren Delftse. In de derde set liep Nara uit naar een 0-3 voorsprong. Die klap kwam Rus niet meer te boven. Na nog een break serveerde de Japanse de wedstrijd gemakkelijk uit.

De play-off tussen Nederland en Japan gaat over vijf wedstrijden. Het land drie wedstrijden weet te winnen, mag volgend jaar uitkomen in de tweede wereldgroep. 

Miley Cyrus stelt toer VS uit, komt wel wiet roken in A'dam

Miley Cyrus heeft het restant van haar Amerikaanse tournee uitgesteld. De zangeres, die nog altijd last heeft van een allergische reactie op antibiotica, pakt de draad in augustus weer op. Het Europese deel van haar toer is niet in gevaar en begint zoals gepland op 2 mei in de Amsterdamse Ziggo Dome, staat op haar website.

Cyrus belandde in een ziekenhuis toen ze niet goed reageerde op het type antibioticum dat ze kreeg voorgeschreven voor een voorhoofdsholteontsteking. De reactie op het middel kan 5 tot 27 dagen duren. De 21-jarige zangeres schrapte afgelopen week al vier andere concerten in haar thuisland.

'Verbreken gasbanden EU met Rusland geen goed idee'

Het is verstandig te blijven zoeken naar nieuwe leveranciers van aardgas, maar het verbreken van de aardgasbanden met Rusland is geen goed idee. Dat heeft Eurocommissaris voor energie Günther Öttinger gezegd in een interview met de krant Welt am Sonntag.

De spanningen met Rusland die zijn ontstaan door de crisis in Oekraïne doet in Europa vrezen voor de levering van Russisch aardgas. Rusland is een belangrijke leverancier van aardgas aan lidstaten van de Europese Unie.

Er is een risico dat Rusland de aardgaskraan naar doorvoerland Oekraïne dichtdraait, zei Öttinger, maar 'we zijn van mening dat de gassector geen prioriteit heeft in eventuele economische sancties' tegen Rusland.

Wawrinka via Ferrer naar finale in Monte Carlo

Stanislas Wawrinka is de eerste finalist op het masterstoernooi van Monte Carlo. De als derde geplaatste Zwitser rekende zaterdag af met de Spanjaard David Ferrer (6) met 6-1 en 7-6 (3). In de eindstrijd neemt hij het op tegen de winnaar van de partij tussen zijn landgenoot Roger Federer en Novak Djokovic.

Wawrinka had in de eerste set bijna niets te duchten van Ferrer, die in de kwartfinale nog verrassend Rafael Nadal uitschakelde. Aan het begin van het tweede bedrijf kreeg de 29-jarige Zwitser opnieuw een breakkans, maar die wist hij niet te benutten. Ferrer krikte zijn niveau op, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin trok Wawrinka aan het langste eind.

Voor Wawrinka is het zijn tweede finale dit jaar. In januari won hij de Australian Open.

Blind en Van Rhijn terug bij Ajax voor bekerfinale

Daley Blind en Ricardo van Rhijn keren terug in de selectie van Ajax voor de KNVB-bekerfinale tegen PEC Zwolle. Het tweetal miste de laatste competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag (3-2) vanwege een schorsing. Hun terugkeer gaat ten koste van Jairo Riedewald en Kenny Tete, meldden de Amsterdammers zaterdag.

Niklas Moisander is door trainer Frank de Boer ook opgenomen in de wedstrijdselectie. De Finse verdediger stond enkele weken aan de kant met een knieblessure, maar hij lijkt fit genoeg om zondag in de Kuip in de basis te beginnen. Joël Veltman is vanwege zijn rode kaart in de halve finale tegen AZ geschorst en wordt in de spelersgroep vervangen door Mike van der Hoorn.

Ajax trainde zaterdag in de Arena voor het laatst in aanloop naar de eindstrijd. Siem de Jong stond ook op het veld, maar de aanvoerder werkte apart van de groep zijn oefeningen af. Hij is op de weg terug van een hamstringblessure.

[WK Snooker] O'Sullivan neemt voorsprong tegen Hull

Ronnie O'Sullivan heeft in de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap snooker een 7-2 voorsprong genomen tegen Robin Hull. De titelverdediger heeft vanavond nog drie frames nodig om de eerste ronde te winnen. 

Hull, die in de kwalificatie afrekende met Peter Ebdon, was niet slecht bezig. De Fin maakte een break van 102, maar Hull maakte ook een paar fouten, die direct werden afgestraft door O'Sullivan. The Rocket had ook breaks van 124 en 102 voor het publiek klaar staan. Met een break van negentig sloot O'Sullivan de ochtendsessie af. 

Op de andere tafel heeft Stuart Bingham een 5-4 voorsprong genomen tegen Ken Doherty. Zondagmorgen spelen deze twee hun partij uit. Zaterdag speelt Shaun Murphy tegen Jamie Cope en Stephen Maguire neemt het op tegen Ryan Day. Naast de beslissing in de partij tussen O'Sullivan en Hull zal ook voor Ali Carter en Xiao Guodong het WK beginnen. 

Verstappen vijfde in F3 Silverstone

Max Verstappen heeft in Silverstone zijn tweede race in het Europees kampioenschap Formule 3 afgesloten met de vijfde plaats. De Nederlander, veruit de jongste in het veld, kende opnieuw een lastige start, maar wist zich toch weer naar voren te werken. Eerder haalde hij in de eerste race de finish niet.

Bij de start verloor Verstappen twee plekken vanaf de zesde startpositie. Een van de coureurs die hem konden inhalen was zijn landgenoot Dennis van de Laar, maar die kon hij al snel terugpakken. Niet veel later ging hij ook Edward Jones voorbij waardoor hij op de zesde plek was teruggekeerd.

Het was vervolgens lang stil wat betreft gevechten voorin, maar in de slotrondes kon Verstappen toch nog aansluiten bij Jordan King. Door een fout van de Brit kon hij hem twee ronden voor het einde inhalen en zo als vijfde over de finish rijden. 

Van de Laar werd uiteindelijk negende, één plaats achter zijn startpositie. Jules Szymkowiak, teamgenoot van Verstappen, startte als 24e en kwam ook op die positie over de finish.

De wedstrijd werd gewonnen door de Fransman Esteban Ocon, die ook vanaf pole position vertrok. Tweede werd de Canadees Nicholas Lafiti, voor Antonio Fuoco uit Italië.

De laatste race van het openingsweekend in het Europees kampioenschap volgt zondagochtend om 10.15 uur Nederlandse tijd. Verstappen start daarin vanaf plek vijf.

Knie speelt Barcelona-captain Puyol weer parten

Carles Puyol mist het competitieduel van FC Barcelona zondag thuis tegen Athletic Bilbao. De 36-jarige aanvoerder kreeg tijdens de training weer last van zijn rechterknie, die hem het grootste gedeelte van dit seizoen al aan de kant hield. Puyol, die Barcelona deze zomer verlaat, was pas net weer fit verklaard.

De Catalanen moesten het al stellen zonder de geblesseerde doelman Victor Valdes, verdedigers Gerard Pique en Jordi Alba en aanvaller Neymar. Marc Bartra hield aan de met 2-1 verloren bekerfinale tegen Real Madrid hamstringklachten over, maar is wel fit genoeg voor het treffen met Athletic.

Barcelona moet winnen om niet verder achterop te raken in de titelstrijd. De achterstand op koploper Atlético Madrid is momenteel zeven punten. De ploeg van coach Gerardo Martino probeert bovendien een negatieve reeks te stoppen. De laatste twee weken werd verloren van Atlético (Champions League), Granada (competitie) en Real (beker).

'Koning mag best zijn mening geven'

Koning Willem-Alexander mag best zijn standpunt uiten over actuele kwesties. Dat vindt twee derde van de Nederlanders, zo blijkt uit een enquête van de EO-programma's Blauw Bloed en Dit is de Dag. Maar als het een beladen onderwerp betreft, zoals de recente Marokkanendiscussie, vindt nog maar een minderheid (46 procent) dat de koning daar iets over mag zeggen.

Bijna 60 procent van de Nederlanders vindt dat Willem-Alexander meer mag opkomen voor de mensenrechten.

De Nederlander heeft grote waardering voor de nieuwe koning: acht op de tien vinden dat hij het in zijn eerste regeringsjaar goed heeft gedaan. Maar liefst 90 procent heeft veel vertrouwen in Willem-Alexander. Zeven op de tien mensen vinden dat hij het koningschap op een samenbindende manier invult.

Het onderzoek is uitgevoerd door TNS-NIPO onder 1037 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Wereldkampioene gewichtheffen betrapt op doping

Wereldkampioene gewichtheffen Olga Zubova blijkt tijdens het WK van 2013 verboden middelen te hebben gebruikt. Zij moet daardoor haar wereldtitel inleveren. Dat meldt de internationale bond voor het gewichtheffen.

De Russische won de titel in de klasse tot 75 kilo. Bij het trekken won ze de zilveren medaille, terwijl ze op het stoten goud pakte. De twee gewichten bij elkaar opgeteld leverden haar de wereldtitel op. Die gaat nu naar haar landgenote Nadezhda Yevstyukhina.

Het is al het achtste dopinggeval van het WK. Ook is Zubova niet de eerste die een medaille in moet leveren. Zo werd Firidun Guliyev uit Azerbeidzjan derde in de klasse tot 69 kilo, maar later werd hij betrapt. Cristiana Iovu, eveneens uit Azerbeidzjan, veroverde zilver in de klasse tot 53 kilo, maar moest die plak ook weer inleveren. 

Het gewichtheffen in Azerbeidzjan in 2013 staat in een zeer kwaad daglicht. Naast de twee WK-medailles moesten atleten uit dat land ook drie wereldtitels bij de junioren inleveren, maar het meest schokkende resultaat kwam tijdens het Europees kampioenschap. Daar wonnen de atleten veertien medailles, waarvan er na de dopingtests nul bleven staan.

[vid] Grote brand in centrum Haarlem

Een grote brand heeft zaterdagochtend een monumentaal pand in het centrum van Haarlem verwoest. De brand sloeg over naar het dak van het pand ernaast. Dat was al uit voorzorg ontruimd. Niemand raakte gewond. Dat liet de de Veiligheidsregio Kennemerland weten.

De woning aan de Kleine Houtstraat waar het vuur ontstond, is gedeeltelijk ingestort. De trapgevel is volledig weggevaagd. Er is geen gevaar voor instorting van het pand ernaast. Daarin zit onder meer een restaurant.

De brandweer kan lastig aan de achterkant van de panden komen, omdat de straat erg smal is. Er is nog veel rookontwikkeling, maar de rook is volgens de veiligheidsregio niet gevaarlijk. Omwonenden kunnen hun ramen en deuren wel beter gesloten houden.

Een buurman zag 's ochtends rook en waarschuwde de bewoner van het brandende pand. Die kon op tijd zijn huis uitkomen. Volgens de veiligheidsregio lag er veel brandbaar materiaal in huis, maar het is nog niet duidelijk wat dat precies was. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

De eigenaar van het restaurant vertelde dat hij zich al langer zorgen maakte over de toestand van het pand naast hem. "Het was een oude zooi. Ik heb de eigenaar ook verteld dat ik me zorgen maakte", zei hij zaterdag. De vlammen bereikten zijn restaurant niet.

Een aantal winkels in de Kleine Houtstraat moest vanwege de brand gesloten blijven. De veiligheidsregio informeert de buurtbewoners over de brand. Die is inmiddels onder controle.

'Supermarkten weren leeftijdscontrolesysteem'

Supermarkten weren een nieuw effectief leeftijdscontrolesysteem uit vrees dat hun omzet fors daalt. Dat stellen verschillende franchisers volgens het Radio 1-programma Argos. De Autoriteit Consument en Markt heeft volgens het programma informatie opgevraagd om na te gaan of supermarkten een kartel hebben gevormd dat de komst van het systeem tegenhoudt.

In een brief aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) vergelijkt oud-topman van C1000 Jan Hovers de situatie met de bouwfraude, omdat er nu ook sprake zou zijn van 'stilzwijgende loyaliteit' naar elkaar.

Hovers was eerder voorzitter van de Regieraad Bouw, die de relatie tussen de overheid en de bouwsector na de bouwfraude moest herstellen. Hij is nu toezichthouder bij De Nederlandsche Bank en bij Ageviewers, het nieuwe systeem dat drankverkoop aan jongeren moet voorkomen.

Iedereen die alcoholische dranken wil afrekenen, wordt bij dit systeem met een videoverbinding in beeld gebracht bij een medewerker op afstand in een controlecentrum. Als niet meteen overduidelijk is dat de klant meerderjarig is, wordt gevraagd of hij een identificatiebewijs op een terminal wil plaatsen. Zo moet worden voorkomen dat jongeren drank kopen.

Een voordeel aan het systeem zou zijn dat caissières niet meer door klanten kunnen worden geïntimideerd om alcohol mee te geven, zij gaan daar immers niet meer over. Uit onderzoek van de Universiteit Twente bleek volgens het programma eerder dat het systeem vrijwel waterdicht is.

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid bleek eerder nog dat bijna de helft van de pogingen van minderjarigen om drank te kopen slaagt, terwijl aan hen niet mag worden verkocht. De brancheorganisatie voor supermarkten CBL zou officieel geen standpunt innemen over oplossingen voor het probleem, maar de supermarkten zelf zijn volgens Argos negatief over het systeem in gesprekken met de overheid en de drankindustrie.

Zo zouden Jumbo en C1000 stellen dat een proef met het systeem in Alphen aan den Rijn 'extreem veel irritatie' bij klanten opriep. De betrokken ondernemer, Edwin ten Brink, stelt volgens het programma echter dat er bij relatief weinig klanten irritatie was. Het was volgens hem redelijk eenvoudig klanten ertoe te bewegen met het nieuwe systeem af te rekenen.

Inkopers van Albert Heijn en C1000 bekeken het systeem in 2007 en ook zij waren volgens Argos enthousiast. Intern vonden ze echter geen gehoor, stelt oud-directielid Arjan Both van Albert Heijn in het programma. Net als andere franchisers vermoedt hij dat de supermarkten omzetverlies vrezen.

Terugkeer Peter R. de Vries trekt miljoen kijkers

De eerste aflevering van Peter R. over de Grens is vrijdag door 993 duizend mensen bekeken. Het is zijn eerste programma sinds hij twee jaar geleden stopte met Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever. Met bijna een miljoen kijkers staat het op Nederland 1 uitgezonden Peter R. over de Grens op plek negen in de lijst van best bekeken programma's van de dag.

De finale van Everybody Dance Now was goed voor 1,5 miljoen kijkers en de vierde plaats, blijkt uit cijfer van Stichting Kijkonderzoek. Het dansprogramma van RTL 4 werd gewonnen door de groep The Daddies. Het achtuurjournaal was vrijdag het best bekeken. De uitzending op Nederland 1 trok twee miljoen kijkers.

Huta Galung dicht bij hoofdtoernooi in Barcelona

Jesse Huta Galung is doorgedrongen tot de tweede kwalificatieronde van het ATP-toernooi in Barcelona. De tennisser uit Haarlem was zaterdag met 6-4 en 6-1 te sterk voor de Spanjaard Pol Toledo Bagué. De 28-jarige Huta Galung, die als zesde is geplaatst in de kwalificaties, heeft nog één zege nodig.

Om zich te plaatsen voor het hoofdschema moet de nummer 135 van de wereld afrekenen met de winnaar van de partij tussen thuisspeler Juan Lizariturry en de Turk Marsel Ilhan. Huta Galung probeerde zich eerder dit jaar te kwalificeren voor de ATP-toernooien in Dubai en Miami, maar slaagde daar niet in.

Boy Westerhof verloor op het Catalaanse gravel. De 28-jarige Nederlander dolf het onderspit tegen de Hongaar Marton Fucsovics met 4-6, 6-3 en 3-6.

Verstappen uitgevallen bij F3-debuut

Coureur Max Verstappen heeft bij zijn debuut in het Europees Formule 3-kampioenschap in Silverstone nog geen potten kunnen breken. De pas zestienjarige Nederlander had zich knap als vierde gekwalificeerd, maar raakte bij de start al direct in de problemen.

Verstappen kwam in botsing met een concurrent en viel ver terug. Een ronde later kwam hij de pits binnen waarna de race voor hem afgelopen was. Wel zijn er nog twee races te gaan en ook daar start de jonge Nederlander vanaf een goede positie.

De tweede race, zaterdag om 14.20 uur Nederlandse tijd, begint Verstappen vanaf plek zes. Zondag om 10.15 uur begint hij de derde race vanaf de vijfde startpositie.

De andere Nederlanders maakten ook nog niet veel indruk. Dennis van de Laar startte als negende en kwam uiteindelijk als elfde over de finish. Jules Szymkowiak begon als 22e aan de race en passeerde de streep als negentiende.

Bovag wil af van stimulering zuinige auto's

De overheid is doorgeschoten in de stimulering van zuinigere auto's. De lagere bijtelling die voor auto's met minder uitstoot geldt moet daarom verdwijnen, stelt de brancheorganisatie voor autodealers en garages Bovag zaterdag.

"Nederland loopt inmiddels ver voorop met het beperken van de uitstoot van nieuwe auto's", schrijft de organisatie. Omdat fabrikanten uiteindelijk moeten voldoen aan normen die voor heel Europa gelden zou het strenge beleid in Nederland een vrijbrief zijn om in andere landen minder hun best te doen. "Dat is de verkeerde prikkel."

Momenteel gelden trapsgewijs lagere bijtellingstarieven naarmate een auto minder koolstofdioxide uitstoot. De Bovag pleit ervoor alle tarieven te vervangen door één tarief. "Dat kan de zwaar onder druk staande autobranche goed gebruiken."

De Bovag herhaalt verder het eerder ingenomen standpunt dat niet het bezit of de aanschaf, maar het gebruik van de auto moet worden belast. Toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) had plannen voor het invoeren van een kilometerheffing, maar daar zaten veel haken en ogen aan. Het kabinet Rutte-II besloot uiteindelijk dat er voorlopig geen kilometerheffing komt.

Poetin: banden met Westen kunnen worden verbeterd

Er zijn geen belemmeringen om de betrekkingen met het Westen te verbeteren, ondanks de toegenomen spanningen over de crisis in Oekraïne. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag in een televisie-interview gezegd.

Op de vraag of de banden met het Westen tegen het einde van het jaar zullen zijn verbeterd, antwoordde Poetin dat 'dat niet van ons afhangt', meldde persbureau Itar-Tass. "Ik ben van mening dat er niets is dat normalisatie en normale samenwerking in de weg staat", zei hij.

Vrouw niet meer verdacht van Bredase bosbrand

De 55-jarige vrouw die donderdagnacht werd opgepakt voor brandstichting in het Mastbos bij Breda wordt niet langer verdacht. Uit haar verklaring en die van anderen blijkt op geen enkele wijze dat zij bij de brand betrokken kan zijn geweest, zegt een politiewoordvoerder.

De vrouw is vrijdagavond rond 19.00 uur vrijgelaten. Ze was eerder die dag rond 03.00 uur 's nachts aangehouden naar aanleiding van tips die bij de politie waren binnengekomen.

In het Mastbos woedde donderdagnacht een grote brand die tien hectare bos verwoestte. Onder meer een jeugdgevangenis in de buurt moest worden ontruimd. De politie gaat verder met het onderzoek en bekijkt onder meer de oorzaak van de brand.

Jongen, man en vrouw doodgeschoten in België

Een jongen en een man zijn net over de grens bij Maastricht in de Belgische gemeente Wezet doodgeschoten. Een vrouw, de peettante van de jongen, raakte zwaargewond, melden Belgische media. Volgens de Limburgse regionale zender L1 is de vrouw inmiddels ook overleden tijdens een operatie.

Toen de drie een huis in de buurt van een sporthal wilden binnengaan, werden ze beschoten vanuit een auto. De jongen, die volgens Belgische media 10 jaar was maar volgens L1 12, overleed ter plekke. De man, die overigens niet de vader van de jongen was, overleed later aan zijn verwondingen. De schutter is nog niet opgepakt.

Neymar is op tijd fit voor openingsduel WK

De Braziliaan Neymar doet komende zomer gewoon mee aan het WK. De aanvaller van FC Barcelona liep in de bekerfinale tegen Real Madrid een voetblessure op, maar hij hoeft niet te vrezen voor zijn deelname aan de titelstrijd in eigen land. Dat liet Neymar weten aan de Braziliaanse televisiezender Globo.

"Mijn eerste angst was dat ik het WK moest missen", vertelde Neymar, die zo'n vier weken is uitgeschakeld. "Maar ik hoop de laatste competitiewedstrijd van Barcelona al weer mee te spelen." De Catalanen sluiten het seizoen op 18 mei af tegen Atlético Madrid, de huidige koploper van de Primera División.

Woensdag moest Barcelona met 2-1 buigen voor Real Madrid in de finale van de Copa del Rey. "Na die wedstrijd kon ik bijna niet lopen. Het is afschuwelijk om voorlopig te moeten toekijken, maar het maakt me alleen maar hongeriger voor het WK. Dat zal ik zeker niet missen."

Brazilië heeft alle hoop gevestigd op de 22-jarige aanvaller. Het thuisland opent het toernooi op 12 juni met een wedstrijd tegen Kroatië.

"Ze gunnen Ajax maar heel weinig"

Met Guyon Fernandez en Kamohelo Mokotjo beschikt PEC Zwolle over twee spelers die zijn opgegroeid met rivaliteit met Ajax. Zondag staat het tweetal tegenover de Amsterdammers. Het belooft een gedenkwaardige avond te worden voor beide spelers met een Feyenoord-verleden. De kans om de finale van de KNVB beker te winnen komt niet vaak voor bij clubs als PEC, beseft het duo terdege.

Fernandez, die Fred Benson in de spits zal vervangen, woont nog altijd in de buurt van Rotterdam, waar de eindstrijd zondag zal plaatshebben. "Mijn buurman vertelt me al de hele week dat ik nóg een stapje extra moet zetten zondag. In Rotterdam gunnen ze Ajax maar heel erg weinig", zo liet hij De Telegraaf optekenen.

Van die rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord zal tijdens de finale, ondanks de locatie, geen rol spelen in de ogen van Fernandez. "Het is geen Feyenoord-Ajax. Die finale op zich, die is wel heel bijzonder."

Ook Mokotjo heeft ervaring met de rivaliteit met Ajax. Sinds zijn komst van Supersport United FC, een satellietclub van Feyenoord in Zuid-Afrika, probeerde hij jarenlang vergeefs door te breken in Rotterdam.

Bij PEC heeft hij beduidend meer succes. "Het mooiste van dit seizoen, is mijn hele tijd hier", laat hij weten. "Ik voelde al snel dat hier iets speciaals stond te gebeuren. Dit is het. Het moet alleen nog verzegeld worden. Wij zijn niet de favorieten, dus moeten we méér uit onszelf halen. Wij willen die generatie zijn die historie schrijft."

'Atlético Zwolle' wil geschiedenis schrijven

PEC Zwolle speelt zondag de derde bekerfinale in de clubgeschiedenis en hoopt de €˜dennenappel€™ nu eindelijk eens te winnen. Dat lukte tegenstander Ajax al achttien keer. Liefst 36 clubs wonnen ooit de KNVB Beker. PEC Zwolle voegt zich daar heel graag bij.

De club heeft zich, doordat tegenstander Ajax al Champions League voetbal afdwong, met de finaleplek reeds verzekerd van Europees voetbal. Dat is niet genoeg voor Ron Jans & consorten: een tastbare prijs zou het seizoen historisch maken.

Het woord troostprijs mag niet meer vallen rondom de wedstrijd die PEC en Ajax zondag spelen in De Kuip. Ook bij Ajax willen ze de beker dolgraag winnen. De laatste keer dat dat lukte was in 2010: niet heel lang geleden, maar Frank de Boer was nog geen hoofdtrainer. De Boer stond wel al in de finale, in 2011 toen FC Twente te sterk was. Een week later zouden de Amsterdammers zich volop revancheren door in de eigen ArenA met een zege op de Tukkers de landstitel te pakken.

Nu De Boer de landstitel voor de vierde keer op rij gaat winnen (zoveel mag worden aangenomen), wil hij er ook graag de beker bij hebben. Dat lukte Ajax voor het laatst in 2002, toen in knock-outduels nog het systeem van de golden goal werd gehanteerd. Nadat Wamberto het beruchte buitenspeldoelpunt had gemaakt in blessuretijd, besliste Zlatan Ibrahimovic de finale tegen FC Utrecht in de verlenging (3-2).

Jans doet er met PEC alles aan dat Ajax twaalf jaar later niet opnieuw beslag legt op de dubbel. De trainer laat zich in zijn strijdplan inspireren door Atlético Madrid, dat dit seizoen in zowel de Spaanse Primera División (koploper) als Champions League (halve finalist) imponeert met spel vanuit een goede organisatie en kort op de man verdedigen.

"Ik heb gekeken naar wat wij van Atlético Madrid kunnen leren", zegt Jans in Metro. "Toen zij tegen FC Barcelona speelden, stonden er gelijk drie man om Messi heen als hij de bal kreeg. Tegen Ajax moeten wij ook zo dicht mogelijk bij elkaar spelen. Verdedigend moet alles kloppen", aldus Jans, die met PEC voor het laatst won tijdens de halve finale tegen NEC op 26 maart.

In de Eredivisie bleef PEC al vier wedstrijd op rij zonder overwinning. Wel boekte het tegen Ajax dit kalenderjaar al een positief resultaat door in het eigen IJsseldelta Stadion 1-1 te spelen. De eerdere ontmoeting dit seizoen in de ArenA was ook al geen makkie voor Ajax gebleken (2-1). Bij de 1-1 was Guyon Fernandez overigens de Zwolse doelpuntenmaker.

Voor Fernandez is de finale tegen Ajax extra bijzonder omdat plaats van afspelen De Kuip is. De Hagenaar speelde er de voorgaande twee seizoenen zijn thuiswedstrijden en staat officieel nog op de loonlijst bij Feyenoord. De Rotterdammers verhuurden hem voor dit seizoen aan PEC en hoewel hij lang niet altijd verzekerd is van een basisplaats doet hij het met tien doelpunten in de Eredivisie opvallend goed in het blauw-wit.

Van Gaal: "Dreigen met geweld vind ik niet kunnen"

Louis van Gaal heeft zich geërgerd aan een deel van de fans van SC Cambuur, die door middel van bedreigingen voor een vroegtijdig afscheid van Dwight Lodeweges zorgden. Kort nadat Lodeweges bekendmaakte na dit seizoen te zullen overstappen naar aartsrivaal sc Heerenveen bestormde een deel van de aanhang het stadion om verhaal te halen bij de 56-jarige oefenmeester.

Uiteindelijk leidde die protestactie tot het vroegtijdig vertrek van Lodeweges. "Een deel is natuurlijk over de schreef gegaan rondom het vertrek van Dwight Lodeweges", zegt Van Gaal over de kwestie in gesprek met het Friesch Dagblad.

Volgens Van Gaal is iedere trainer vrij om zelf een loopbaanroute uit te stippelen. Dreigen met geweld is helemaal uit den boze. "Dat vind ik niet kunnen. Het hoort bij de rechten van een mens om zonder problemen van werkgever te kunnen veranderen."

Over het niveau dat de twee Friese clubs dit seizoen laten zien is de ervaren keuzeheer wel te spreken. Heerenveen bezet momenteel de zesde plaats op de ranglijst en Cambuur staat op een keurige tiende plek.

"Heerenveen doet het boven verwachting goed, de ploeg kan zelfs nog vierde worden", aldus Van Gaal. "Cambuur speelt en presteert prima. En ik was onder de indruk van het publiek in Leeuwarden toen ik er dit seizoen was."

Van Basten: "Spelersgroep moet nog besproken worden"

Marco van Basten heeft zin in zijn nieuwe avontuur bij AZ. De voormalige bondscoach sluit niet uit dat Hakim Ziyech zijn weg naar Alkmaar volgt. Ziyech is dit seizoen een van de uitblinkers bij sc Heerenveen, en werd in een eerder stadium al nadrukkelijk met AZ in verband gebracht. Ook Ajax en Feyenoord zouden de aanvallende middenvelder dolgraag inlijven.

Bij de onderhandelingen met AZ is de mogelijke invulling van de spelersgroep geen onderwerp van gesprek geweest, doet Van Basten zaterdagochtend uit de doeken. "Dat soort dingen moet allemaal nog besproken worden. Wat blijft, wat komt, wat kan", zo liet hij De Telegraaf optekenen.

Over de technische staf bereikten Van Basten en AZ wel overeenstemming. San Marco krijgt niet de vrijheid om zijn staf zelf te vormen door zijn 'eigen' assistenten mee te nemen. Wel komt er nog een nieuwe assistent bij, vanwege de functiewisseling van Martin Haar.

Technisch directeur Earnest Stewart is verheugd met het aantrekken van Van Basten, na Louis van Gaal, Dick Advocaat en Georg Kessler de vierde oud-bondscoach die de teugels bij AZ in handen krijgt.

"We zijn bijzonder tevreden dat Marco zich voor twee jaar aan ons verbonden heeft”, aldus Stewart. "Hij is iemand die al lang in de voetballerij meeloopt en het klappen van de zweep kent. Ook heeft hij oog voor doorstroming van de jeugd, dat heeft hij bij SC Heerenveen wel laten zien."

[F1] Uitslag kwalificatie China

Lewis Hamilton heeft zaterdag poleposition veroverd in de kwalificaties voor de Grand Prix van China. Voor de Brit van Mercedes is het de derde pole in vier races dit seizoen. In het regenachtige Shanghai was hij de Red Bull-coureurs Daniel Ricciardo uit Australië en de Duitse wereldkampioen Sebastian Vettel te snel af.

De 29-jarige Hamilton passeerde met zijn 34e poleposition oud-coureurs Alain Prost en Jim Clark op de eeuwige ranglijst van eerste starters. Hij is nu de succesvolste Brit ooit in de kwalificaties van de Formule 1. Hamilton won de laatste twee wedstrijden en staat momenteel tweede in de WK-stand.

Zijn ploeggenoot Nico Rosberg vloog in de slotfase van de baan, maar mag zondag van de vierde plaats vertrekken. Ferrari stelde opnieuw teleur. Fernando Alonso zette de vijfde tijd neer, terwijl Kimi Raikkonen de laatste kwalificatieronde niet eens haalde en van de elfde plek start. Dat gold ook voor de McLaren-rijders Jenson Button en Kevin Magnussen, die respectievelijk van de twaalfde en vijftiende positie beginnen.

De weersverwachting voor zondag ziet er beter uit in Shanghai. Het blijft waarschijnlijk droog tijdens de wedstrijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:53.860   21
2 D. Ricciardo Red Bull 1:54.455 +0:00.595 23
3 S. Vettel Red Bull 1:54.960 +0:01.100 23
4 N. Rosberg Mercedes 1:55.143 +0:01.283 22
5 F. Alonso Ferrari 1:55.637 +0:01.777 21
6 F. Massa Williams 1:56.147 +0:02.287 24
7 V. Bottas Williams 1:56.282 +0:02.422 24
8 N. Hülkenberg Force India 1:56.366 +0:02.506 23
9 J. Vergne Toro Rosso 1:56.773 +0:02.913 23
10 R. Grosjean Lotus 1:57.079 +0:03.219 22
11 K. Räikkönen Ferrari 1:56.860   17
12 J. Button McLaren 1:56.963 +0:00.103 17
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:57.289 +0:00.429 18
14 A. Sutil Sauber 1:57.393 +0:00.533 17
15 K. Magnussen McLaren 1:57.675 +0:00.815 17
16 S. Perez Force India 1:58.264 +0:01.404 17
17 E. Gutierrez Sauber 1:58.988   10
18 K. Kobayashi Caterham 1:59.260 +0:00.272 10
19 J. Bianchi Marussia 1:59.326 +0:00.338 10
20 M. Ericsson Caterham 2:00.646 +0:01.658 10
21 M. Chilton Marussia 2:00.865 +0:01.877 10
22 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 0

NBA-speler twintig wedstrijden geschorst vanwege doping

NBA-speler Nick Calathes is betrapt op het gebruik van het verboden middel tamoxifen. De 25-jarige Grieks-Amerikaanse pointguard moet daarom twintig wedstrijden vanaf de zijlijn toekijken. Dit betekent dat hij in elk geval voorlopig niet in actie zal komen in de play-offs, waar zijn Memphis Grizzlies zaterdag aan zullen beginnen.

Calathes heeft zowel een Amerikaans als Grieks paspoort en komt sinds enige jaren uit voor de Grieken. Daarmee werd hij onder andere derde op het EK van 2011. Voordat hij vorig jaar naar de Grizzlies vertrok speelde hij bij Panathinaikos en Lokomotiv Kuban, waarmhee hij de EuroCup won. 

In zijn debuutseizoen in de NBA kwam Calathes in 71 van de 82 wedstrijden van de Grizzlies in actie. Door zijn prestaties werd hij in februari door de NBA nog uitgeroepen tot Rookie of the Month in de Western Conference.

Stormfront.org is een moordenaarssite

De bij sommigen populaire website stormfront .org blijkt een broedplaats voor moordenaars te zijn. De afgelopen vijf jaar worden bijna honderd moorden gelinkt aan het forum voor rednecks, racisten en andere xenofoben. Dit blijkt uit een onderzoek van de Southern Poverty Law Center (SPLC), dat kantoren heeft in Atlanta, Miami en Jackson.

Stormfront.org is een site die de haat voedt van blanke Nationalisten, aldus The Guardian. Onder de users worden beesten gerekend als Anders Breivik en Wade Michael Page, beide uitgebreid in de media geweest vanwege hun acties en ideeën. Het SPLC heeft uitgedokterd dat de top tien moordenaars in Amerika, allemaal banden hebben met de website.

Het stormfront is volgens het SPLC een verzamelplaats van mensen die boos zijn op de situatie waar ze in terecht zijn gekomen en die hard op zoek zijn naar een zondebok voor hun ellende. Voor hen is het handig dat stormfront ze helpt om deze 'vijand' te vinden. In het gesegregeerde land wordt dan al snel gewezen naar zwarte Amerikanen, Joden en immigranten. Een woordvoerster van het SPLC laat weten dat in zo'n omgeving van haat het zomaar kan gebeuren dat enkelen daadwerkelijk de wapens oppakken in de veronderstelling iets aan een denkbeeldig probleem te gaan doen. Zij noemt stormfront dan ook 'de moordhoofdstad van het internet'.

Een ander onderzoekje, eerder deze week, laat zien dat sinds '9-11' blanke, rechtse extremisten meer bloed aan hun handen hebben dan andere terroristen. Het aantal politieke moorden door de neo-nazi's is sinds het instorten van de twin-towers 34, tegenover 21 mensen die de dood hebben gevonden door de ideologie die fanatiek gepromoot wordt door de al Qaida.

Smulders zegeviert op de BMX in Manchester

Laura Smulders heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden in Manchester de tijdrit gewonnen. De wedstrijd telt mee voor de wereldbeker. De winnares van olympisch brons was net iets sneller dan de Amerikaane Crain Brooke en Manon Valentino uit Frankrijk.

Bij de mannen ging de zege naar de Brit Liam Phillips. Jelle van Gorkom was met een dertiende plaats de beste Nederlander. Martijn Jaspers en Twan van Gendt werden respectievelijk veertiende en vijftiende. Zaterdag staat de Supercross op het programma, waarbij de rijders met acht tegelijk naar beneden gaan en zich via heats voor de finale proberen te plaatsen.

Tales of Hearts R komt naar het Westen

Tales of Hearts R is al enige tijd beschikbaar in Japan. De remake van Tales of Hearts maakt nu eindelijk zijn weg naar het Westen. Deze winter kunnen eigenaren van een PlayStation Vita in Amerika en Europa met de game aan de slag.

Producer Hideo Baba geef aan dat feedback van de fanbase de reden is van de lokalisatie: ''Last year in 2013, I attended many events across the world and received lots of requests from fans to release Tales of Hearts R. So we have been looking for a way to make it a reality and we have finally found it.''

Verbeteringen in Tales of Hearts R zijn onder andere de toevoeging van nieuwe party-members, nieuwe gebeurtenissen en volledig ingesproken dialogen.

Tales of Hearts R

 

Trials Frontier meer dan 6 miljoen keer gedownload

Vorige week kwam Trials Frontier naar iOS. De free-to-play titel blijkt een ware hit te zijn. Ubisoft maakt bekend dat de titel al meer dan zes miljoen keer is verkocht. Bovendien verdient Ubisoft er ook flink aan.

Trials Frontier staat in negentig landen in de top 10 meest gedownloade titels. Bovendien staat de titel in 74 landen in de top 100 van titels met de meeste omzet. Veel mensen kopen in-game currency en het meest populair is de 'Special Starter Pack' van drie dollar.

Om dit momentum vast te houden is RedLynx, de ontwikkelaar van Trials Frontier, bezig met het ontwikkelen van nieuwe motoren, missies en een multiplayer-modus. Ook komt Trials Frontier dit jaar nog naar Android.

Trials Frontier

[PD] Atlético Madrid voert druk op met zege op Elche

Atlético Madrid heeft vrijdag geen fout gemaakt in de Spaanse titelstrijd. De koploper worstelde zich in Vicente Calderón met 2-0 langs laagvlieger Elche. Miranda kopte na 72 minuten uit een hoekschop de 1-0 binnen. Diego Costa benutte in blessuretijd een strafschop.

Real Madrid en FC Barcelona zijn nagenoeg verplicht hun duel in de 34e speelronde te winnen, willen ze bij Atlético in de buurt blijven. De koploper heeft zes punten voorsprong op Real Madrid en zeven op Barcelona.

Atlético had het moeilijk tegen Elche en kwam tot weinig uitgespeelde kansen. Tot overmaat van ramp miste David Villa in de vijftigste minuut bij 0-0 een penalty, maar dat bleef uiteindelijk zonder gevolgen. Elche sloot het duel af met tien man. Cristian Săpunaru werd in de negentigste minuut met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Duiker ziet lichamen in gezonken veerboot

Een duiker heeft drie lichamen gezien door de ramen van de Zuid-Koreaanse gezonken veerboot. Het lukte hem echter niet de ramen open te breken om de lichamen mee naar boven te nemen, zei een medewerker van de kustwacht.

Sterke stromingen en regenval maken het moeilijk om in de veerboot te komen. Aangenomen wordt dat de meeste van de 270 vermiste passagiers nog in de veerboot liggen. Reddingswerkers zijn van plan zaterdag veertig keer naar het wrak te duiken om te proberen de veerboot binnen te komen en enkele lichamen mee naar boven te nemen. Tot nu toe zijn 29 lichamen geborgen.

Daarnaast zijn voor zover bekend 174 mensen gered, maar een van hen, een conrector, is vrijdag alsnog omgekomen. Het lijkt erop dat hij zichzelf heeft opgehangen. Veel passagiers aan boord van het schip waren leerlingen van de middelbare school waar hij werkte. In een brief die hij achterliet schrijft de conrector dat hij zich schuldig voelt voor het overleven van de ramp en dat hij verantwoordelijkheid wil nemen voor wat tijdens de reis is gebeurd. Hij vroeg of zijn lichaam gecremeerd kon worden zodat zijn as kan worden uitgestrooid op de plek waar de veerboot is gezonken.

De kapitein en twee bemanningsleden van het schip zijn zaterdag lokale tijd gearresteerd. Onderzocht wordt onder meer of de kapitein te laat heeft besloten tot een evacuatie. De verkeersleiding had al vijf minuten na de eerste problemen aangeraden het schip te evacueren, maar de kapitein besloot hier pas toe na een halfuur. "De stroming was sterk, het water was koud en ik vreesde dat mensen in de problemen zouden komen of weg zouden drijven als ze zonder reddingsvest het water in zouden moeten. Er waren ook nog geen reddingsboten in de buurt", zei de 68-jarige Lee Joon-seok. Verder bood hij na zijn arrestatie zijn excuses aan aan de families van de slachtoffers.

Diplomaat niet vervolgd om meppen bij verkeersruzie

Een Afghaanse diplomaat die een Nederlander bij een parkeerruzie sloeg en hem later klemreed om enkele deuken in zijn auto te schoppen wordt niet vervolgd omdat hij diplomatiek onschendbaar is. Afghanistan adviseert de zaak niet te hoog op te nemen omdat de situatie dan zou kunnen escaleren en er iets met de ambassade in Kaboel kan gebeuren, schrijft het AD zaterdag.

Het gaat volgens de krant om de 27-jarige derde secretaris van de Afghaanse ambassade. Hij blokkeerde met zijn BMW 7 met diplomatiek kenteken op 16 december de parkeerplaats bij een supermarkt in Zoetermeer. Een stel toeterde, waarna de diplomaat uitstapte en de man in de auto die toeterde schreeuwend vroeg of hij jaloers is dat hij diplomaat is. "Ik probeerde hem te kalmeren, maar toen de man mijn vrouw voor hoer uitschold, maakte ik een opmerking over zijn moeder", zei de 23-jarige Nederlander eerder in de krant.

De diplomaat zou de man hierop enkele vuistslagen in het gezicht hebben gegeven. De Nederlander sloeg een keer terug. Agenten susten de ruzie, waarop het stel boodschappen deed. Op de terugweg werden ze door de diplomaat klemgereden, waarna de diplomaat de auto enkele karatetrappen gaf.

Justitie concludeerde dat de Nederlander bij de supermarkt uit zelfverdediging heeft geslagen en dus niet wordt vervolgd. De diplomaat zou eigenlijk moeten worden vervolgd voor mishandeling en vernieling, maar dat kan niet vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid.

De Afghaanse ambassade verklaarde eerder dat een 'ruziezoekende en agressieve Nederlander' de diplomaat had aangevallen en weigert deze woorden volgens de krant terug te nemen. De Nederlander zou de diplomaat vanwege zijn geloof hebben beledigd. "Als dat in Afghanistan bekend wordt, kan de situatie escaleren. Ik hoop dat er dan niets gebeurt met de Nederlandse ambassade in Kaboel", zegt een medewerker van de ambassade in de krant. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt eist volgens de krant opheldering over deze uitspraak.

De auto van de diplomaat was eerder te zien in het programma Pownews, toen het urenlang een invalideparkeerplaats bezet hield. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet van plan Afghanistan te vragen de diplomatieke immuniteit van de eigenaar op te heffen omdat dat niet in de rede zou liggen.

Eerder kondigde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan diplomaten die structureel in de fout gaan wel kunnen worden aangepakt door hun tankpasje af te pakken. Dat zou er voor zorgen dat er veel meer rompslomp komt kijken bij het belastingvrij tanken. Ook kan het diplomatieke kenteken worden ingetrokken. Omtzigt wil weten of tegen de Afghaanse diplomaat al maatregelen zijn genomen. SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat de onschendbaarheid van diplomaten wordt ingeperkt.

'VS stationeren grondtroepen in Polen'

De Verenigde Staten stationeren grondtroepen in Polen om de aanwezigheid van de NAVO in centraal- en midden-Europa te vergroten vanwege de gebeurtenissen in Oekraïne. Dat zei de Poolse minister van defensie Tomasz Siemoniak vrijdag lokale tijd tegen de Washington Post na een bezoek aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Chuck Hagel.

Het besluit op politiek niveau is volgens Siemoniak al genomen. Militairen werken de plannen nu uit, waarna het besluit volgende week officieel bekend wordt gemaakt. De luchtmachten van de landen gaan ook intensiever samenwerken, net als onder meer de speciale troepen en de cyberdefensiediensten.

Polen krijgt een leidende rol onder beschermheerschap van de VS, zei Siemoniak. Een onmiddellijke reactie van de NAVO op eventuele Russische agressie in Oekraïne is volgens de minister belangrijk. Maar belangrijker is volgens hem dat de VS en Europa op de lange termijn een andere blik op defensie krijgen.

De VS kondigen eerder aan dat de aandacht op militair gebied naar Azië verschuift, maar die aandacht moet volgens Siemoniak weer terug naar Europa. Europese landen die op defensie hebben bezuinigd zouden daar nu weer meer aan moeten gaan uitgeven.

"Tot voor kort was de gedachte dat er geen bedreigingen meer in Europa zijn en dat de aanwezigheid van de VS in Europa niet meer nodig was", zei Siemoniak. "De gebeurtenissen laten nu zien dat Europa veilig was omdat de VS in Europa waren."

Onder Europese ministers van defensie heerst volgens Siemoniak overeenstemming dat meer aan defensie moet worden uitgegeven. De overname van De Krim door Rusland is volgens de Poolse defensieminister niet eens de gevaarlijkste ontwikkeling. Dat is volgens hem namelijk de doctrine die achter de overname zit.

De visie van de Russische president Vladimir Poetin komt er volgens Siemoniak op neer dat Rusland in elk land mag ingrijpen waar Russisch sprekende bevolkingen worden bedreigd. Door die visie lopen alle Baltische staten, die lid zijn van de NAVO, volgens Siemoniak gevaar. Moldavië, Belarus en centraal-Aziatische staten, die geen lid zijn van de NAVO, lopen volgens Siemoniak nog meer gevaar.

Net als Obama eerder zei Siemoniak dat het te vroeg is om te concluderen dat de overeenkomst die over Oekraïne is gesloten alle spanningen wegneemt. Volgens hem zijn Russische speciale plannen voor het oosten van Oekraïne mislukt en probeert Poetin nu op langere termijn wat te bereiken.

"Poetin heeft verschillende instrumenten waarmee hij de gebeurtenissen in Oekraïne kan beïnvloeden", zei Siemoniak. Rusland houdt de optie van een volledige militaire invasie volgens hem achter de hand. "De politieke, militaire en financiële kosten zouden gigantisch zijn."

De NAVO vroeg zich volgens Siemoniak tot voor kort af wat het te doen stond als de troepen eenmaal uit Afghanistan zijn teruggetrokken. "Nu hebben we een antwoord op die vraag."

'Autobelastingen moeten eerlijker'

Brancheorganisatie Bovag wil dat er een nieuw systeem van autobelastingen wordt ingevoerd. De huidige regelingen verstoren de markt, zijn oneerlijk en leveren de overheid inkomsten op die de rijksuitgaven aan het wegverkeer ver overstijgen, stelt Bovag.

De marktverstoring wordt vooral veroorzaakt door de bijtellingen, aldus de organisatie. Zakelijke autorijders moeten meer inkomstenbelasting betalen voor het privégebruik van hun leaseauto naarmate die milieuonvriendelijker is.

Deze "doorgeschoten overstimulering van zuinige auto's in Nederland" benadeelt de autobranche in ons land ten opzichte van die in andere Europese landen, zegt Bovag. De belangenclub pleit voor de snelle invoering vanéén "eenvoudig en vlak" bijtellingstarief.

'Autobelastingen moeten eerlijker'
'Autobelastingen moeten eerlijker' (Foto: ANP)

'Koningsdag moet muziekfestijn worden'

Ruim de helft van de Nederlanders wil dat Koningsdag voortaan wordt gevierd met grote muziekpodia. Zoveel mogelijk Oranjes moeten Koningsdag meevieren met de koning en koningin en de vrijmarkt moet in ieder geval blijven bestaan. Dat komt uit een enquête in opdracht van De Telegraaf.

De krant liet 700 Nederlanders vragen hoe zij Koningsdag ingevuld willen zien. Bijna 60 procent kiest voor concerten. Hetzelfde percentage wil dat zoveel mogelijk leden van het Koninklijk Huis de dag meevieren, schrijft De Telegraaf zaterdag. Ruim 90 procent van de ondervraagden vindt dat de vrijmarkt moet blijven bestaan.

Het is nog niet bekend wat de plannen van het hof zijn voor volgende Koningsdagen. Toen Beatrix in 1980 koningin werd, schafte zij het defilé voor Paleis Soestdijk op Koninginnedag af. Ruim 38 procent van de Nederlanders wil dat weer terug op Koningsdag.

Zwavelzuurzwembad Numansdorp vrijgegeven

Het zwembad in Numansdorp dat woensdag halsoverkop werd ontruimd toen er zwavelzuur was gelekt gaat zaterdag weer open voor publiek. De autoriteiten hebben het zwembad vrijdag weer veilig verklaard en vrijgegeven, laat het zwembad weten.

Een tank in het zwembad overstroomde doordat er te veel zwavelzuur in was gepompt. Vijfhonderd tot zevenhonderd liter van het zuur kwam op de vloer en in de kruipruimte terecht. Het zwembad in de Zuid-Hollandse plaats werd daarna direct ontruimd. Niemand raakte gewond.

Sofia Vergara vindt betaalde seks best kunnen

Sofia Vergara vindt het niet vreemd dat sommige mensen geld betalen voor seks. "Sommige mensen zijn eenzaam. Het leven is kort en je moet doen waar jij gelukkig van wordt", zegt de actrice tegen entertainmentzender E!. "Als je het kunt betalen, waarom niet?"

De Colombiaanse schone heeft zelf nooit de knip hoeven te grijpen tussen de lakens. "Gelukkig is het mij nooit overkomen dat ik voor seks moest betalen, maar ik wil over niemand oordelen."

Het onderwerp komt flink aan bod in Vergara's nieuwe film Fading Gigolo, die vrijdag in de Verenigde Staten in première gaat. In de film deelt de 41-jarige actrice het bed met Sharon Stone en John Tuturro. "Ik was best nerveus omdat ik nog nooit zoiets in het echt of voor de camera had gedaan." Stone stelde de actrice gerust. "Ze was heel aardig. Ze zei: volg mij maar, ik heb dit heel vaak gedaan. Het komt helemaal goed, dus ontspan."

SpaceX Dragon succesvol gelanceerd

De astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS kunnen eindelijk hun verse proviand en nieuwe pakken tegemoet zien. De ruimtecapsule SpaceX Dragon werd vrijdagavond in Cape Canaveral gelanceerd. Hij komt op zondag bij het ISS aan.

De vlucht van de Dragon was al meer dan een maand vertraagd. Dinsdag werd de lancering afgeblazen vanwege een heliumlek in de draagraket. Ook vrijdag was het aanvankelijk door slecht weer niet zeker of de lancering door kon gaan.

De Dragon-capsule heeft meer dan twee ton goederen aan boord voor het internationale ruimtestation ISS. Daar zijn spullen bij die een noodzakelijke reparatie aan een reservecomputer in het station makkelijker maken.

Vereniging Martijn verboden

Het gerechtshof in Leeuwarden had ten aanzien van de pedofielenvereniging Martijn geoordeeld dat deze niet verboden zou moeten worden. Weliswaar waren de werkzaamheden van de vereniging in strijd met de openbare orde, maar er was geen sprake van een dreigende maatschappelijke ontwrichting, vond het gerechtshof. Men had zeker nooit naar de televisie gekeken en de beelden van verontruste Nederlanders gezien die aan het protesteren waren tegen de vereniging.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.