FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 april 2014

[PL] Dure misstap Manchester City in titelstrijd

Manchester City is in de race om de Engelse landstitel tegen onverwacht puntenverlies opgelopen. De nummer drie van de Premier League kwam woensdag in eigen huis tegen hekkensluiter Sunderland niet verder dan 2-2.

De misstap van Manchester City betekent goed nieuws voor de andere titelkandidaten. Koploper Liverpool heeft 77 punten uit 34 duels, Chelsea staat daar twee punten achter. Manchester City moet het voorlopig doen met 71 punten, maar heeft nog wel een wedstrijd tegoed.

Manchester City begon nog uitstekend aan de avond met een vroege openingstreffer van Fernandinho. Diep in de tweede helft liet Connor Wickham de wedstrijd echter kantelen met goals in de 73e en 83e minuut. Samir Nasri zorgde er vlak voor tijd voor dat de thuisploeg tenminste nog een puntje aan de ontmoeting overhield.

Ook Everton sneed zich woensdag lelijk in de vingers. De ploeg van trainer Roberto Martinez verloor op eigen veld met 3-2 van Crystal Palace. Everton laat daardoor de kans liggen om tegen koste van Arsenal op te schuiven naar de vierde plaats in de Premier League. Die geeft aan het eind van de rit toegang tot de voorronde van de Champions League.

[Copa] Uitslag FC Barcelona - Real Madrid

Real Madrid heeft de finale van de Copa del Rey met 1-2 gewonnen van FC Barcelona. Gareth Bale was de grote held door in de slotfase de winnende treffer te maken. Zonder Cristiano Ronaldo nam Real Madrid het in Valencia op tegen de aartsrivaal.

De Portugees, die in 2011 de finale tegen FC Barcelona besliste, kampt met een hamstringblessure en bekeek het duel vanaf de tribune. Bij Barcelona ontbraken Carles Puyol en Gerard Piqúe, maar met Lionel Messi, Neymar en Gareth Bale stonden er nog genoeg sterren op het veld in Mestalla.

De openingsfase was overduidelijk voor Real Madrid. Bale was tweemaal dicht bij een treffer, maar zijn eerste inzet vanuit een moeilijke hoek ging voorlangs, terwijl een tweede poging vanaf tien meter werd gekraakt door Marc Bartra. Na elf minuten was het wel raak, toen de Madrilenen een vlijmscherpe counter opzetten. Isco speelde Karim Benzema op links aan en zijn steekbal op Ángel Di María was perfect. De Argentijn kwam zo oog in oog met doelman Pinto te staan en via de sluitpost schoot hij de 0-1 binnen.

Vervolgens zette Barcelona aan, maar Real bleef levensgevaarlijk via de uitbraak. De Catalanen kregen niet echt kansen, ondanks dat ze de bal veelvuldig rondspeelden. Messi kwam net als in de laatste wedstrijden niet los en probeerde het een paar keer van afstand. Zijn schoten werden echter eenvoudig geblokt door de Real-defensie. Vlak voor rust kreeg De Koninklijke via de counter kansen via Isco en Benzema, maar hun pogingen misten overtuiging.

In de rust greep Gerardo Martino in, door Adriano in de ploeg te brengen voor Jordi Alba. Nog altijd was Barcelona niet in staat om de defensie van Real te slechten en De Koninklijke loerde nog steeds op de snelle uitbraak. Dit leverde kansen op voor Bale, die wel erg vaak voor eigen succes koos. Maar waar Real de beste kansen kreeg, kwam Barcelona vanuit het niets op gelijke hoogte. Marc Bartra kopte een hoekschop van Xavi binnen, nadat Pepe volledig mis zat. Zo werd het weer een echte wedstrijd in Mestalla en ging het spel steeds meer op en neer.

De ruimtes werden in de slotfase steeds groter en uiteindelijk profiteerde Real Madrid daar het meest van. Gareth Bale werd in Mestalla de grote held van de Madrilenen na een weergaloze goal. De Welshman pikte de bal achter de middenlijn op, waarna hij met een ferme sprint Bartra achter zich liet. Vervolgens tikte Bale de bal slim door de benen van Pinto, waardoor Real in de 87e minuut weer op voorsprong kwam.

Barça speelde vervolgens va banque, en dat leverde bijna nog de gelijkmaker op. Neymar kreeg de bal aangespeeld van Messi, maar de Braziliaan punterde de bal op de paal. Zo grijpt Real Madrid de Copa del Rey na een interessante finale. Barça ziet zo weer een prijs aan de neus voorbij gaan, terwijl Real op koers blijft voor de triple.

[DFB Pokal] Bayern overtuigend naar finale

Bayern München heeft zich overtuigend geplaatst voor de finale van het Duitse bekertoernooi. De winnaar van vorig jaar was met 5-1 veel te sterk voor tweededivisionist FC Kaiserslautern. Arjen Robben kwam niet tot scoren, maar bereidde wel drie doelpunten voor. In de finale is Borussia Dortmund, dat dinsdag VfL Wolfsburg uitschakelde, de tegenstander.

Door de overwinning ligt Bayern nog steeds op koers om voor het tweede jaar op rij alle drie de hoofdprijzen te pakken. De club van trainer Pep Guardiola stelde eind vorige maand al de landstitel veilig en staat in de halve finale van de Champions League. Daarin is het gekoppeld aan Real Madrid.

Bastian Schweinsteiger en Toni Kroos zetten Bayern in eigen stadion al voor rust op een 2-0 voorsprong, Thomas Müller maakte er in de vijftigste minuut 3-0 van. Simon Zoller deed vervolgens iets terug namens Kaiserslautern, dat in de slotfase nog tegentreffers van Mario Mandzukic en Mario Götze moest slikken.

Excuses Veiligheidsraad om genocide Rwanda

Colin Keating, de man die voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was in april 1994, heeft zijn excuses aangeboden voor de weigering van de raad om destijds te erkennen dat zich in Rwanda genocide voltrok. Ook verontschuldigde hij zich dat de raad niets heeft gedaan om de slachting te stoppen.

Woensdag werd in de Veiligheidsraad herdacht dat twintig jaar geleden de volkerenmoord, waarbij meer dan een miljoen mensen omkwamen, plaatshad en de raad heeft besproken wat er sindsdien is gedaan om genocide te voorkomen. Keating drong er bij de raad op aan om alerter te zijn op mogelijke genocide en meer werk te maken van diplomatieke pogingen dit te voorkomen. De Veiligheidsraad nam na afloop unaniem een resolutie aan waarin alle landen worden opgeroepen 'zich opnieuw te verbinden aan het voorkomen en bestrijden van genocide'.

De Rwandese VN-ambassadeur Eugène-Richard Gasana zei dat de 'systematische afslachting van mannen, vrouwen en kinderen werd uitgevoerd voor het oog van de internationale gemeenschap. "De genocide tegen de Tutsi's laat nog eens duidelijk zien dat de preventiemethoden van de VN compleet faalden", aldus de diplomaat. Gasana wees er bovendien op dat de 'huiveringwekkende' beelden uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, Syrië en Zuid-Sudan voor veel mensen het bewijs zijn dat de VN nog een lange weg te gaan hebben.

Plaatsvervangend VN-secretaris-generaal Jan Eliasson zei dat de conflicten waar Gasana ook al naar verwees 'helaas laten zien dat de bescherming van bevolkingen tegen wreedheden nog altijd achterblijft'.

De Jordaanse ambassadeur prins Zeid al-Hussein haalde ook de crisis in de CAR aan en zei dat de wijze waarop de VN werken, bij het samenstellen van een troepenmacht en het regelen van de financiële haken en ogen, in weinig afwijkt van de manier waarop het in 1994 ging. "En zijn we uiteindelijk niet weer te laat?", aldus Al-Hussein. "We maken ons allemaal zorgen, ja, misschien. Maar het is tegelijkertijd duidelijk dat we ons niet zorgen genoeg maken. Niet genoeg om direct te handelen, in die gevallen waar ingrijpen noodzakelijk is."

Verdachte moord politicus Wiels bekent

Een van de mannen die vastzitten voor de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels op 5 mei, Elvis K., alias 'Monster' heeft een volledige bekentenis afgelegd. Ook zou hij spijt hebben betuigd. Dat werd duidelijk tijdens de tweede regiezitting, die woensdag in Willemstad werd gehouden.

De regiezitting was nodig omdat de verschillende termijnen voor voorlopige hechtenis van drie van de vier verdachten vrijdag verlopen. De rechter oordeelde in alle gevallen dat zij vast moeten blijven zitten. Door de bekennende verklaring van Elvis K. en de betrokkenheid van andere verdachten zijn er volgens de rechter voldoende ernstige bezwaren om de hechtenis te verlengen.

Het Openbaar Ministerie gaf bovendien aan meer tijd nodig te hebben om het onderzoek af te kunnen ronden. Er moeten nog getuigen worden gehoord en de verklaring van Elvis K. moet nog op belangrijke aspecten worden gecontroleerd.

De verdediging nam het onderzoek van OM en RST, het Nederlandse recherchebijstandsteam op de korrel. Volgens hen zou het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moeten worden verklaard, omdat justitie koste wat het kost koppen wil zien rollen en de verklaring van Elvis K. heeft afgedwongen in een periode dat K. zonder advocaat zat.

De rechter wilde daar zijn handen niet aan branden. Hij verwerpt het betoog van de verdediging niet, maar vindt dat er meer onderzoek moet komen om daarin een beslissing te kunnen nemen. Dat zal nu pas worden behandeld tijdens de inhoudelijke zitting. Die was eerst in mei, maar die wordt nu verplaatst naar 4 augustus. Justitie zal dan vijf dagen uittrekken om de zaak de behandelen.

Omzet Google maakt fikse sprong

Google heeft in het eerste kwartaal veel meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten van het Amerikaanse internetbedrijf stegen tussen januari en maart met negentien procent naar even meer dan 15,4 miljard dollar (11,1 miljard euro). Dat maakte Google woensdag na het sluiten van de beurs bekend.

Van die extra verdiensten hield de zoekmachinegigant echter weinig over. De nettowinst van Google steeg namelijk slechts met 3,2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Onder de streep resteerde een bedrag van een kleine 3,5 miljard dollar. Dat is omgerekend 6,27 dollar winst per aandeel.

Google deed het daarmee aanmerkelijk minder dan werd verwacht. Analisten gepeild door informatiedienst Thomson Reuters hadden namelijk gerekend op een omzet van 15,5 miljard dollar en winst per aandeel van 6,40 dollar. Het aandeel Google verloor in de handel nabeurs daardoor bijna zes procent.

Net als in vorige kwartalen had Google ook in de eerste maanden van dit jaar het grootste deel van zijn omzet te danken aan de inkomsten uit advertenties. Het internet bedrijf ontving in totaal 10,5 miljard dollar aan advertentie-inkomsten. Dat is 21 procent meer dan een jaar geleden.

Ook de 'overige omzet' liep flink op, met bijna vijftig procent naar ruim anderhalf miljard dollar. Onder dat kopje vallen onder meer de inkomsten uit de verkoop van applicaties in de Play Store. Omdat Google de overige omzet niet verder opsplitst blijft het doorgaans een mysterie welk onderdeel het goed deed.

Terwijl de omzet vorig kwartaal dus flink toenam, stegen de kosten echter mee. Aan onderzoek en ontwikkeling ging het bedrijf bijna een kwart meer uitgeven dan vorig jaar, terwijl de administratieve kosten met bijna vijftig procent opliepen. Ook door de hogere belasting, hield Google aan winst daardoor uiteindelijk nauwelijks meer over.

Paralympisch snowboarden op de schop

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) is van plan om het snowboarden uit te breiden met een nieuw slalomonderdeel. Ook zou de snowboardcross, het onderdeel dat op de Paralympische Spelen in Sochi haar debuut maakte, een paar veranderingen moeten ondergaan om het spectaculairder te maken.

Na jaren van vechten en lobbyen stond in Sochi eindelijk snowboarden op het programma van de Paralympische Spelen. Er werden medailles verdeeld bij de snowboardcross voor mannen en vrouwen. Anders dan op de Olympische Spelen gingen de deelnemers echter één voor één naar beneden om een tijd neer te zetten, niet tegelijk zoals de valide sporters dat doen.

Vanaf komende winter gaat dat waarschijnlijk veranderen, zo legt lid van het technisch comité Sylvana Mestre uit: "Vanaf komende winter is het de bedoeling dat er bij de snowboardcross eerst een kwalificatieronde gehouden wordt, waarbij de tijd één keer gemeten wordt. Daarna gaan de deelnemers met twee tegelijk naar beneden, waarbij de winnaar door mag naar de volgende ronde."

Ook wordt er een nieuw onderdeel toegevoegd, de zogenaamde banked slalom. "Vanaf het seizoen 2014/15 komt de banked slalom op het internationale wedstrijdprogramma te staan. Daarbij gaan de snowboarders naar beneden over een slalomparcours met een soort kombochten en daarnaast nog enkele andere obstakels", aldus Mestre. 

Volgens de beleidsvrouw zijn de atleten alvast bijzonder gelukkig met de veranderingen, omdat er zo meer wedstrijden zijn. Ook wordt het voor TV-kijkers een stuk aantrekkelijker als er bij de snowboardcross meerdere deelnemers tegelijk naar beneden gaan.

Naast de nieuwe plannen werd ook bevestigd dat het paralympisch snowboarden nog altijd alleen voor staande atleten zal zijn. Pas als de wedstrijden in de categorie staand op het gewenste niveau zijn wat betreft disciplines en onderdelen zal er gekeken worden naar andere categorieën.

In Sochi werd de Nederlandse Bibian Mentel-Spee (foto) met grote overmacht de eerste paralympisch kampioene snowboarden.

Juventus praat na dit seizoen met Conte

Juventus gaat komende zomer met trainer Antonio Conte aan tafel zitten om te onderhandelen over een nieuw contract. Conte is hard op weg om Juventus naar de derde landstitel op rij te leiden. Met nog zes duels te gaan heeft de Oude Dame vijf punten voorsprong op AS Roma, met een wedstrijd tegoed.

De 44-jarige coach heeft in Turijn een contract tot en met volgend seizoen, maar na deze jaargang zal er wel interesse van andere clubs zijn. Algemeen directeur Giuseppe Marotta heeft er vertrouwen in dat Conte gewoon blijft. "Hij heeft ons al verteld dat hij aan het einde van dit seizoen wil praten over een contractverlenging", sprak Marotta tegen Sky Sport Italia.

"Wij zijn als club heel erg tevreden met het werk van Antonio. Hij heeft hier nog een contract en hij is onze leider." Conte is sinds mei 2011 hoofdtrainer bij Juventus. In zijn spelersloopbaan droeg hij het shirt van de Italiaanse grootmacht gedurende dertien jaar (1991-2004).

Juve wil het icoon dan ook graag houden. Marotta: "We ontmoeten elkaar nadat we iets speciaals hebben gewonnen. De Serie A of de Europa League, of misschien wel allebei." De 29-voudig kampioen staat volgende week in de halve finale tegenover Benfica.

Özil hervat teamtraining bij Arsenal

Mesut Özil kan komend weekend mogelijk zijn rentree maken bij Arsenal. De Duitser is hersteld van een blessure. Özil speelde op 11 maart tegen Bayern München (1-1) zijn laatste duel voor The Gunners. Hij liep toen een hamstringblessure op. Woensdag trainde hij weer mee met zijn teamgenoten, zo liet de international via Facebook weten. "Het gaat goed en ik kijk er naar uit om snel weer te spelen."

Manager Arsène Wenger had eerder al laten weten dat Özil wellicht weer kan meedoen tegen Hull City. Arsenal gaat zondag op bezoek bij Hull, dat over een maand ook de tegenstander is in de finale van de FA Cup.

De terugkeer van Özil is een mooie meevaller voor Wenger, want zijn team strijdt tegen Everton om de vierde plek in de Premier League. Die geeft aan het einde van het seizoen recht op deelname aan de voorrondes van de Champions League.

Arsenal, dat dinsdagavond van West Ham United won (3-1), staat nu vierde met 67 punten. Everton heeft een punt minder, maar The Toffees komen woensdagavond nog in actie tegen Crystal Palace (thuis).

Israël: "Zwolle heeft tegen Ajax weinig kans"

Rinus Israël was erbij toen PEC Zwolle voor het laatst een bekerfinale speelde. De oud-speler en -trainer geeft zijn voormalige club weinig kans. "Ik heb heel goede herinneringen aan PEC. Het was niet makkelijk, want ik moest iedere dag 220 kilometer rijden", vertelt Israël aan Telegraaf TV.

De 72-jarige Amsterdammer sloot tussen 1975 en 1982 zijn spelersloopbaan in Zwolle af. Daarna was hij er even interim-coach en assistent-trainer. In 1977 speelde Israël met PEC de verloren bekerfinale tegen FC Twente (3-0).

Hij denkt dat de Zwollenaren ook nu niet zullen winnen. "Ik denk dat ze geen kans maken, dat het verschil in kracht te groot is. PEC heeft alleen een kansje als ze in de gelegenheid zijn om Ajax onder druk te zetten. Dat ze ze niet laten voetballen, kort houden, erop zitten en afjagen, dan zou het kunnen."

Ongeacht het resultaat wordt PEC Zwolle in eigen stad gehuldigd door middel van een rondvaart door de gracht. De ploeg heeft zich immers voor het eerst geplaatst voor Europees voetbal. Israël denkt er het zijne van. "Als Ajax de beker wint, zou ik als speler van PEC geen behoefte hebben aan een rondvaart. De tweede prijs telt niet."

"In 1977 was er geen huldiging. Daar was ook geen tijd voor, want kort na de bekerfinale moesten we al weer in de nacompetitie aantreden voor promotie naar de Eredivisie. Voor de club was promoveren belangrijker dan het winnen van de beker, maar we hebben het toen op beide fronten niet gered."

Snellenburg: "Jordania deed slechte dingen"

Jan Snellenburg, bestuurslid bij Vitesse, heeft weinig goede woorden over voor Merab Jordania, de voormalige clubeigenaar. De rijke Georgiër liet zich de laatste weken negatief uit over de Arnhemse club, die volgens hem van Chelsea geen kampioen mocht worden.

Snellenburg is niet te beroerd om tegenover Omroep Gelderland zijn mening te geven. "Ik wend me er niet vanaf. Dat verdom ik. En waarom zou je soms niet open zijn? Merab heeft veel slechte dingen gedaan met onze club. Financieel was er sprake van wanbeleid. Trainers vlogen er zomaar uit. Iemand als John van den Brom kuste hij na iedere wedstrijd. John was geliefd en haalde Europees voetbal, maar werd daarna wel ontslagen. Dat lijkt toch nergens op."

Volgens Snellenburg was Jordania nooit aanwezig bij vergaderingen van de raad van commissarissen. "Besluiten werden gewoon genomen. Hij wilde altijd alleen maar over voetbal praten. Als we hadden gewonnen, was Merab een hele aardige kerel. Dan was het feest."

Het bestuurslid benadrukt dat de situatie nu verbeterd is. "Ik kan je zeggen dat de rijen op dit moment gesloten zijn bij Vitesse. Er is ook geen twijfel over waar we mee bezig zijn. Behalve op financieel gebied hebben we nu goede controle. De structuur, de organisatie, onze relatie met Chelsea."

Aanhoudingen voor grootschalige internetoplichting

De politie heeft een man en een vrouw aangehouden voor oplichting van ruim honderd mensen via sites als Marktplaats. De 26-jarige vrouw uit Leeuwarden en 25-jarige man uit Utrecht maakten in totaal veertienduizend euro buit. De aanhouding van de twee eind maart werd woensdag pas bekendgemaakt door de politie.

Volgens de politie boden de verdachten elektronicagoederen aan via internet. Na betaling werd niet geleverd. De vrouw stelde haar bankrekening ter beschikking, de man pinde vervolgens het geld. De buit deelden ze.

De politie kreeg in deze zaak negentien aangiften binnen, maar er zijn 118 mensen gedupeerd door de oplichterspraktijken, zo blijkt uit onderzoek. De politie kwan de verdachten op het spoor nadat het televisieprogramma 'Undercover in Nederland' eind vorig jaar aandacht aan de zaken besteedde en doordat het Meldpunt Internetfraude zich ermee bezig had gehouden.

Naast oplichting wordt het duo verdacht van het witwassen van geld. Totdat het Openbaar Ministerie verdere juridische stappen zet, zijn de verdachten vrijgelaten.

Alflen mogelijk nieuwe hoofdcoach FC Utrecht

Rob Alflen wordt komende zomer wellicht de opvolger van Jan Wouters bij FC Utrecht. Dat heeft de club woensdag bevestigd. In dat geval zou Wouters, die nu hoofdtrainer is, weer als assistent-coach aan de slag gaan. Volgens algemeen directeur Wilco van Schaik voelt Wouters zich het meest op zijn gemak in een rol als assistent. "Die ambitie heeft hij ook nog steeds", aldus Van Schaik tegen FOX Sports.

"Jan heeft ons geweldig geholpen toen Erwin Koeman in oktober 2011 als hoofdcoach vertrok. We gaan komende maand kijken wat nu zijn ambitie is en wat onze ambitie is. We hopen in elk geval dat Jan als één van de iconen van FC Utrecht de komende tien of twintig jaar aan de club verbonden blijft."

En dus is Rob Alflen in beeld om Wouters in de Domstad af te lossen. De 43-jarige assistent was zelf tussen 1985 en 1991 speler van FC Utrecht. Ook droeg hij het shirt van Ajax, Vitesse, Sparta, Heracles Almelo en SC Cambuur. Vervolgens was Alflen assistent-trainer bij HFC Haarlem, dat in 2010 failliet ging.

Van Schaik vindt het logisch dat Alflen de ambitie heeft om hoofdcoach te worden. "Hij heeft tenslotte niet voor niets dat diploma gehaald. Ook met hem gaan we praten."

Van Hanegem: "Ik ga nooit solliciteren"

Willem van Hanegem praat met Feyenoord over een rol binnen de club, maar ook ADO Den Haag-trainer Henk Fraser wil met De Kromme samenwerken. Van Hanegem (70) en Feyenoord gaan mogelijk de krachten bundelen.

Fred Rutten ziet een rol als klankbord voor de voormalig speler en trainer van de Rotterdamse club. Rutten volgt na dit seizoen Ronald Koeman op als coach van Feyenoord. Van Hanegem en de clubleiding hebben vooralsnog geen akkoord bereikt.

ADO Den Haag-trainer Fraser heeft al aangegeven dat in Den Haag ook plaats is voor de oud-international. Fraser speelde in de jaren negentig onder Van Hanegem bij Feyenoord. Het duo werd samen landskampioen in 1993. De oud-verdediger zou graag een gesprek willen aangaan met zijn voormalig oefenmeester.

"Als Henk dat zo voelt, dan zal ik de laatste zijn om niet met Henk te gaan praten. Als Henk belt en er is wat dan gaan we er altijd over praten", zegt Van Hanegem tegen Omroep West. De Zeelander had al het plan om eind deze maand naar Den Haag te gaan om Lex Schoenmaker te bezoeken.

Van Hanegem benadrukt dat hij niet gaat solliciteren bij Feyenoord of ADO Den Haag. "Nou, neem jij nou van mij aan, ik ga nooit solliciteren. Als ze komen is het leuk en als ze niet komen, even goede vrienden", aldus de oud-coach van onder meer Feyenoord, AZ, Sparta Rotterdam en FC Utrecht. Tussen 2002 en 2004 was Van Hanegem assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal.

Dochter Jagger diep geraakt door dood L'Wren Scott

Georgia May Jagger is ondersteboven van de dood van L'Wren Scott, de vriendin van haar vader Mick. "Ik mis L'Wren ontzettend en ik ben heel verdrietig dat ze er niet meer is", schrijft Georgia bij een foto van haar met Scott op Instagram. De 49-jarige modeontwerper pleegde vorige maand zelfmoord in New York. Het is voor het eerst dat de 22-jarige Georgia openlijk spreekt over Scott, met wie haar vader dertien jaar een relatie had.

"Ze was een belangrijk deel van mijn leven", gaat Georgia verder. "Ik zal nooit alle leuke momenten die we samen beleefden vergeten. Ze hoorde bij onze familie en dat zal altijd zo blijven. Rust in vrede."

Dinsdag pakte Georgia voorzichtig haar taak als ambassadeur van het Britse cosmeticamerk Rimmel weer op. Vorige week donderdag werd Scott gecremeerd. Haar as werd verdeeld over twee urnen, waarvan er een naar Mick Jagger ging en een in haar familiegraf in Utah werd bijgezet.

Nigeria opent jacht op ontvoerders schoolmeisjes

De Nigeriaanse autoriteiten hebben de jacht geopend op de opstandelingen die dinsdag zo'n honderd meisjes hebben ontvoerd. De regering heeft een beloning van vijftig miljoen naira (bijna een kwart miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die leidt tot de veilige terugkeer van de meisjes.

De tieners werden dinsdag meengenomen uit een school in Chibok, in de deelstaat Borno. Vier meisjes wisten te ontsnappen uit de open vrachtwagen waarmee ze werden weggevoerd. Tien meisjes die opdracht van hun ontvoerders hadden gekregen om voor het eten te zorgen wisten woensdag te ontkomen.

Alle scholen in Borno werden drie weken geleden gesloten vanwege het toenemende aantal aanslagen door opstandelingen. De groep meisjes - in de leeftijd tussen de 16 en 18 jaar - was echter opgeroepen om eindexamen te doen.

Het vermoeden bestaat dat de massale ontvoering het werk is van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Het is niet de eerste keer dat Boko Haram zijn pijlen richt op een school. De naam van de groep betekent 'Westers onderwijs is zondig'. In het verleden leidden dergelijke acties vaak tot een bloedbad.

Politieke kopstukken naar zorgoverleg

De top van het kabinet en de fractieleiders van de vijf partijen die onderhandelen over de langdurige zorg zijn woensdagavond aangeschoven op het ministerie van Volksgezondheid. De partijen zijn het oneens over een plan van het kabinet om de vrije keuze in de zorg te beperken.

De ChristenUnie wil niets weten van het voorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). "De langdurige zorg staat nu centraal, daar moet duidelijkheid over komen. Inmiddels heeft het wel lang genoeg geduurd", zei ChristenUnie-leider Arie Slob woensdagavond.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het voorstel juist gekoppeld aan het extra geld voor de langdurige zorg. "Ik vind dat het bij elkaar hoort", zei Pechtold bij aankomst. Het overleg is volgens de D66-leider bedoeld om een uitweg te vinden uit de impasse. Behalve de fractieleiders schuiven premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) aan.

PvdA-leider Diederik Samsom relativeerde de onenigheid. Volgens Samsom is er geen patstelling. "Ik denk dat dat wel meevalt", zei hij. "Het gaat nu om het vinden van een balans tussen de wens om verspilling aan te pakken, de kwaliteit te verbeteren en ook zo veel mogelijk keuzevrijheid overeind te houden. En dat is altijd een zoektocht."

Maandagnacht werden de vijf partijen het al eens over 360 miljoen euro aan extra geld voor de langdurige zorg in 2015. Dinsdag werd echter duidelijk dat er onenigheid was over het plan van Schippers om verzekeraars meer ruimte te geven om zorgaanbieders te weren. Dat moet zorgen voor meer kwaliteit en voor lagere kosten. Met dit plan wordt geld vrijgespeeld om onder meer het extra geld voor de zorg te financieren.

De ChristenUnie heeft principiële bezwaren, omdat de vrije artsenkeuze op de tocht zou komen te staan.

Sneijder met Galatasaray in bekerfinale

Wesley Sneijder heeft zich met Galatasaray geplaatst voor de finale van de Turkse beker. Mede dankzij een doelpunt van de middenvelder werd woensdag uit bij Bursaspor met 5-2 gewonnen. Antalyaspor en Eskisehirspor maken donderdag uit wie in de finale de tegenstander wordt van Galatasaray.

Nadat Fernandao de thuisploeg met twee goals een droomstart had bezorgd, maakte Sneijder vlak voor rust de aansluitingstreffer. Aan het begin van de tweede helft dwong hij een penalty af, waaruit Selcuk Inan voor 2-2 zorgde. Ook bij de laatste twee doelpunten van Galatasaray was Sneijder betrokken.

Heidi Klum topless gespot met nieuwe toyboy

Heidi Klum heeft alles lekker in de zonnige Mexicaanse buitenlucht gehangen. Het Duitse topmodel is tijdens een vakantie in Tulum topless gespot met haar nieuwe vriendje Vito Schnabel. Het stel werk gekiekt door de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Het 40-jarige model sloeg de 27-jarige kunsthandelaar uit New York in februari aan de haak nadat ze een relatie met haar bodyguard had verbroken. Daarvoor was ze jarenlang getrouwd met zanger Seal.

Schnabel is niet vies van wat oudere vrouwen. Zo was hij ooit een koppel met Demi Moore, Elle McPherson en Liv Tyler, die allen minstens negen jaar ouder zijn dan hij.

Hearthstone vanaf nu beschikbaar op iPad

De free-to-play kaartspel Hearthstone van Blizzard Entertainment is vanaf nu beschikbaar op iPad. Het spel is onlangs officieel uitgekomen op pc, maar was al een tijdje in open bèta.

Het enige wat je voor de iPad-versie nodig hebt is een Battle.net account die je ook kunt gebruiken op de pc-versie van het spel zodat je niet zit te rommelen. Als bonus geeft Blizzard Entertainment ook een extra pak kaarten wanneer je op de iPad-versie inlogt. 

Docent die leerling naaktfoto's stuurde bestraft

Een 55-jarige leraar uit Nijkerk is woensdag veroordeeld tot twee dagen gevangenisstraf en een werkstraf van negentig uur omdat hij naaktfoto's van zichzelf heeft gestuurd aan een scholiere. De man, die werkt als docent, verzond de foto's aan een 15-jarige leerlinge tussen mei en juli vorig jaar.

De rechtbank in Utrecht legde de man ook een voorwaardelijke werkstraf van negentig uur op en een proeftijd van twee jaar. In die periode staat hij onder toezicht van de reclassering en moet hij zich laten behandelen. Daarnaast mag hij geen contact opnemen met de tiener.

De rechter oordeelde dat de docent misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare positie van zijn leerlinge. Zo was hij op de hoogte van een negatieve seksuele ervaring die het meisje had gehad met een oudere man. Dat de Nijkerker desondanks naaktfoto's van zichzelf naar haar stuurde, is iets wat de rechtbank hem zeer kwalijk neemt.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Bitcoinwisselaar Mt. Gox vraagt faillissement aan

Mt. Gox heeft faillissement aangevraagd nadat een rechtbank in Tokyo besloot dat het bitcoinwisselkantoor niet levensvatbaar is bij een doorstart. Dat heeft het bedrijf woensdag laten weten.

Een doorstart is te complex en onrealistisch, aldus de bitcoinbeurs, die meldt dat de rechtbank die mening deelt. Een eventuele koop van Mt. Gox behoort nog wel tot de mogelijkheden. Een faillissement maakt de kans kleiner dat schuldeisers hun geld terugzien.

Mt. Gox gold ooit als het belangrijkste wisselkantoor voor bitcoins. Toen bleek dat 850.000 bitcoins waren verdwenen, kwam het bedrijf in moeilijkheden doordat werd getwijfeld over de vraag of het bedrijf zijn schulden kon voldoen. Volgens Bitcoin was er sprake van diefstal via een gat in het wisselsysteem.

Eind maart werden tweehonderdduizend gestolen gewaande bitcoins teruggevonden in ongebruikte elektronische portefeuilles. Hoeveel er precies is verdwenen, wordt nog onderzocht.

[EHL] Kampong uitgeschakeld na shoot-outs

Kampong is er niet in geslaagd de kwartfinale van de Euro Hockey League te bereiken. De Utrechtse club werd woensdag in Eindhoven uitgeschakeld door het Belgische Dragons. Na zeventig minuten stond het 2-2, waarna de shoot-outs in het nadeel van Kampong uitvielen.

Kampong kwam via Thierry Brinkman en Robbert Kemperman tot twee keer toe op voorsprong, maar Mathew Cobbaert en Jérôme Saeys trokken de stand gelijk. Tijdens de shoot-outs hielden de Belgen, die in de kwartfinale stuiten op Rotterdam, hun zenuwen beter in bedwang.

Donderdag doet Oranje Zwart een poging om tot de laatste acht door te dringen. De thuisclub speelt dan tegen het Engelse Surbiton.

Kroatische voetbalfans slaags op snelweg

Supporters van rivaliserende Kroatische voetbalclubs zijn woensdag op een drukke snelweg met elkaar op de vuist gegaan. Zeker zeventien voetbalfans raakten daarbij gewond, van wie twee ernstig. Diverse auto's liepen schade op en een onbekend aantal supporters is opgepakt.

De aanhangers van Dinamo Zagreb en Hajduk Split gingen elkaar op de snelweg tussen Zagreb en Split te lijf met honkbalknuppels en ijzeren staven. Volgens de politie reden de groepen supporters in tegengestelde richting. Waarom ze elkaar op de snelweg te lijf gingen is niet duidelijk, maar het is niet de eerste keer dat de fans elkaar treffen. Kroatische hooligans zijn berucht vanwege hun gewelddadige en extreemrechtse gedrag.

FOK!focus: Onderschatte films

Films als The Godfather, Pulp Fiction, Citizen Kane, Shawshank Redemption, Se7en, Forrest Gump, American History X kent een ieder die ook maar eens een film in zijn dvd-speler heeft gepropt onderhand wel. Dit zijn meestal films die veel te danken hebben aan mond-tot-mondreclame, hoge ratings op filmsites als IMDB, of door het veel veelvuldig binnenhalen van filmprijzen. Ze worden alom geroemd. Echter, tegenover elke populaire film liggen er minstens zoveel vergeten pareltjes te verzuipen. Films die minstens zo goed zijn, maar op een of andere manier minder worden gepromoot of gewoon pech hebben bij de release dankzij andere grote producties op datzelfde moment, of films die ergens, zonder dat iemand de reden ervan weet, op onverklaarbare wijze zijn ondergedompeld in de zee der tragische cinema.

Geen haren gevonden van vermiste vrouwen Panama

Er zijn geen haren gevonden van de twee Nederlandse vrouwen die in Panama worden vermist. Dat heeft een bron bij justitie in Panama woensdag tegen de NOS gezegd. De haren zijn bij het onderzoek niet aangetroffen.

Een vrijwilliger die had helpen zoeken naar Kris Kremers en Lisanne Froon zei haren te hebben gevonden op een plek op ongeveer anderhalf uur lopen van het Pianista-pad. De vrouwen zouden daar een wandeltocht maken, maar het is niet zeker of ze daar ooit aan begonnen zijn.

De man vond ook een plastic tasje met etensresten en verpakkingen. Volgens hem zaten daar ook blonde haren in, maar die zijn bij het onderzoek niet aangetroffen. Justitie is de rest van de inhoud van het tasje nog aan het onderzoeken.

De grootschalige zoektocht naar de vrouwen is inmiddels stopgezet en de familieleden die in Panama meezochten komen weer naar Nederland.

Zwavelzuurlekkage bij zwembad in Numansdorp

Bij zwembad De Waterstee in het Zuid-Hollandse Numansdorp is woensdag aan het begin van de avond een lekkage ontstaan in een tank met zwavelzuur. Dat meldt de brandweer op Twitter. Er is volgens de brandweer geen gevaar voor de omgeving en ook zijn er geen gewonden gevallen.

In een tank van het zwembad is te veel zwavelzuur gepompt, waardoor de tank is overgelopen. De vloeistof ligt op de vloer van het pand aan de Nassaustraat. Het gaat om vijf- tot zevenhonderd liter. Een deel is ook in de kruipruimte terechtgekomen. Onderzocht wordt of er gevolgen zijn voor de riolering.

Toen het lek werd ontdekt waren er mensen in het zwembad. Die zijn geëvacueerd. Ook een naast het zwembad gelegen sportveld werd ontruimd. Zwavelzuur kan onder meer leiden tot ademhalingsklachten.

Het zwavelzuur, dat gebruikt wordt als desinfectiemiddel, wordt door de brandweer opgevangen in bakken. Een gespecialiseerd bedrijf gaat het goedje afvoeren.

De Bakker in kwartfinale Santiago

Thiemo de Bakker heeft bij het challengertoernooi van Santiago de kwartfinale bereikt. Op het gravel in de Chileense hoofdstad zette de Nederlander na bijna tweeënhalf uur spelen de Argentijn Andrea Collarini opzij: 3-6, 6-1 en 7-6 (7). In de volgende ronde speelt de nummer 151 van de wereld tegen de Italiaan Gianluigi Quinzi of de als tweede geplaatste Argentijn Facundo Arguello.

De Bakker leek vroeg in de derde set al het verschil te maken, maar hij wist een break voorsprong niet vast te houden. In de tiebreak was het de beurt aan de 25-jarige Westlander om zich terug te knokken van een achterstand, al had hij uiteindelijk drie matchpoints nodig om de als achtste geplaatste Collarini definitief van zich af te schudden.

EU opent jacht op uitheemse soorten

Uitheemse planten- en diersoorten mogen niet meer in de Europese Unie worden geïmporteerd, gebruikt, gekocht of verkocht worden. Het Europees Parlement stemde woensdag in met de nieuwe regels. Het gaat om soorten die een "unie-breed" gevaar vormen.

Veel van deze niet-inheemse soorten vormen een gevaar voor Europese soorten en brengen ecosystemen uit balans. Bovendien veroorzaken uitheemse soorten jaarlijks voor meer dan 12 miljard euro aan schade. Daaronder vallen bijvoorbeeld medische kosten als gevolg van een prik van een tijgermug of schade aan gebouwen en gewassen.

Er komt een EU-lijst met gevaarlijk geachte soorten. De EU-lidstaten moeten elkaar zo snel mogelijk op de hoogte brengen als een zorgwekkende plant of diersoort wordt ontdekt. Bovendien moet het land actie ondernemen de soort uit te roeien. Landen kunnen worden beboet als ze de regels niet naleven.

Europa telt naar schatting 12.000 niet-inheemse soorten.

Helen Mirren naast Bryan Cranston in biopic Trumbo

Helen Mirren is in beeld voor een hoofdrol in het op feiten gebaseerde drama Trumbo. Bryan Cranston speelt in de biografische film de hoofdrol van Dalton Trumbo, een Amerikaanse scenarist die in de jaren veertig werd beschuldigd van communisme. Hij weigerde te getuigen tegenover de House of Un-American Activities Committee. Mirren zou zijn vrouw spelen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Trumbo werd beschouwd als een van de grote scenaristen van zijn tijd. Na de beschuldiging durfde geen filmmaker meer met hem te werken, waardoor zijn carrière knakte. Wanneer de opnames van start moeten gaan, is nog onbekend.

Mirren speelde al vaker in biografische films. Zo was de inmiddels 68-jarige actrice te zien in The Queen, Hitchcock en Phil Spector. In haar meest recentelijk aangekondigde film speelt ze de jodin Maria Altmann, die de Oostenrijkse overheid aanklaagde wegens het stelen van kunstschatten van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Helen Mirren naast Bryan Cranston in biopic Trumbo (Foto: Novum)

MGM gelooft concurrent Universal niet

Filmstudio MGM vertrouwt concurrent Universal niet op zijn blauwe ogen. MGM, de eigenaar van de James Bondfilms, klaagde Universal eerder deze maand aan wegens plannen voor een film die wel erg op een Bondfilm zou lijken. Universal noemde die aanklacht 'prematuur', omdat het nog slechts om een manuscript zou gaan waar nog van alles aan zou veranderen. MGM is daarmee nog niet gerustgesteld.

MGM liet begin deze maand weten dat het scenario dat Universal verfilmt gaat over een geheimagent in een smoking die voor de Britse geheime dienst werkt, een '00'-kenmerk heeft en Engeland moet redden van een superschurk. Kortom, vindt MGM, meer dan reden genoeg om aan te nemen dat het filmpubliek het personage verwart met James Bond. Daarnaast zou Universal al een regisseur en vier acteurs hebben aangetrokken op basis van het script.

Universal reageerde maandag met een verklaring. "We hebben MGM al nadrukkelijk aangegeven dat wij het scenario dusdanig aanpassen dat er geen sprake is van schending van auteursrecht. Dat proces is momenteel aan de gang en gaat nog maanden duren."

MGM heeft laten weten daar geen genoegen mee te nemen. "Wat Universal feitelijk tegen ons zegt is: vertrouw ons nou maar, het komt allemaal goed, maar het kost tijd."

Eerste Nederlandse nominatie 'Afrikaanse Oscar'

Het slavernijdrama Tula the Revolt van de Nederlandse regisseur Jeroen Leinders maakt kans op een African Movie Academy Award (AMAA). Het is voor het eerst dat een Nederlandse film wordt genomineerd voor deze Afrikaanse tegenhanger van de Oscar. Dat maakte de jury dinsdagavond in Johannesburg in Zuid-Afrika bekend.

De film, over een grote slavenopstand op Curaçao in 1795, werd genomineerd voor Best Diaspora Feature Film award. De categorie is voor speelfilms over Afrikanen die door de slavenhandel over de hele wereld verspreid raakten. De prijswinnaars van deze tiende editie van de AMAA worden op 24 mei bekend tijdens een gala in Bayelsa State in Nigeria.

Tula the Revolt, met Danny Glover, Jeroen Krabbé en Derek de Lint in de hoofdrollen, werd al internationaal gelauwerd. Zo won het drama de prijzen voor beste film en beste acteur tijdens het San Diego Black Film Festival. Bij de London Film Awards werd de film benoemd tot beste speelfilm.


Eerste Nederlandse nominatie 'Afrikaanse Oscar' (Foto: Novum)

Channing Tatum in gesprek rol X-Men Gambit

Channing Tatum is in beeld voor de rol van de bijdehante X-Men Gambit. "Ik heb gesprekken gevoerd met de producent Lauren Shuler Donner en ik zou het geweldig vinden als het er ook echt van komt", zegt hij tegen MTV. Vorig jaar liet Tatum al weten de mutant graag te willen spelen en eerder dit jaar zei Donner de acteur inderdaad op het oog te hebben voor de rol.

"Gambit is mijn favoriet van alle X-Men", gaat de 33-jarige Tatum verder. "Ik vond ze allemaal geweldig, maar hij heeft een bepaalde geliktheid. Hij is eigenlijk het minst zoals de andere X-Men. Hij houdt van vrouwen en roken en drinken en hij heeft eigenlijk geen scrupules."

Gambit staat bekend om zijn voorliefde voor het nachtleven en zijn grote hekel aan elke vorm van autoriteit. Zijn bovennatuurlijk gave bestaat uit het kunnen manipuleren van pure kinetische energie. Kort gezegd kan hij zowel mensen als voorwerpen met slechts een gedachte in het rond slingeren. Het personage was al in talloze strips, series en films over de X-Men te zien. In X-Men Origins: Wolverine uit 2009 werd hij gespeeld door Taylor Kitsch.

Tatum is vanaf juni weer naast Jonah Hill te zien in 22 Jump Street, het vervolg op 21 Jump Street. Hij werkt momenteel aan het scenario van het strippersdrama Magic Mike XXL, waarvoor hij hoopt dat Matthew McConaughey weer zijn shirt uittrekt.


Channing Tatum in gesprek rol X-Men Gambit (Foto: Novum)

Vierde editie Beijing Film Festival van start

De vierde editie van het Beijing International Film Festival gaat woensdag van start. Het filmfestival in de Chinese hoofdstad, dat wordt georganiseerd door de Chinese staat, moet Chinese films en filmmakers internationaal in de kijker spelen. De organisatie kijkt echter nadrukkelijk ook naar buitenlandse filmmakers, en wat zij voor de Chinese filmindustrie kunnen betekenen.

Zo maken onder anderen de Amerikaanse regisseur Oliver Stone, zijn Spaanse collega Alfonso Cuarón en Chris Dodd, voorzitter van de Motion Picture Association of America, dit jaar hun opwachting op het festival. Van de 282 films die op het festival worden getoond zijn er enkele internationale klassiekers, waaronder ook enkele gerestaureerde films met James Dean die nooit eerder in het land werden vertoond.

Dit jaar zijn ook twee Nederlandse films geselecteerd. Matterhorn van Diederik Ebbinge is onderdeel van de officiële competitie en is genomineerd voor de Tiantan Award. De jury wordt dit jaar voorgezeten door de Chinese regisseur John Woo, die al Hollywoodfilms als Broken Arrow, Face/Off en Mission: Impossible II op zijn naam heeft staan. Koning van Katoren van Ben Sombogaart wordt gedraaid in het Panorama-programma.

Reden voor de internationale belangstelling voor Beijing is tweeledig. Natuurlijk wil de organisatie het festival internationaal op de kaart zetten. Aan de andere kant zijn buitenlandse filmmakers in steeds hogere mate geïnteresseerd in de Chinese cinema en, wellicht nog belangrijker, Chinese bioscoopgangers. De filmindustrie in het land is een van de snelst groeiende ter wereld, met een jaarlijkse omzetstijging van dertig procent per jaar gedurende de afgelopen tien jaar. Vorig jaar was de totale omzet ruim 2,6 miljard euro.

Steeds vaker worden internationale films gemaakt met een schuin oog op het Chinese publiek. Zo bevatte de spektakelfilm Pacific Rim grootse gevechtsscènes tussen enorme robots en buitenaardse wezens, iets wat in veel Aziatische landen op grote waardering kan rekenen. Geschat wordt dat de nationale en internationale filmdeals die dit jaar op het festival worden gesloten in totaal een miljard euro zullen passeren.

Het Beijing International Film Festival trapt woensdag af met de Franse film La Belle et la Bête van Christophe Gans, met Vincent Cassel in de hoofdrol als het Beest. Volgende week woensdag sluit het festival de poorten.

MTV Movie Awards trekken miljoen minder kijkers

De MTV Movie Awards wisten zondagavond in de Verenigde Staten beduidend minder kijkers te trekken dan vorig jaar. Waar in 2013 nog 3,8 miljoen Amerikanen afstemden op het prijzenfestijn met een knipoog, zagen dit jaar 2,8 miljoen mensen de live-uitzending, een daling van 27 procent.

Dat liet film- en tv-site Deadline dinsdag weten op basis van cijfers van Nielsen Soundscan. Het duurt in de Verenigde Staten doorgaans een paar dagen voordat de kijkcijfers worden gepubliceerd.

De daling was ook goed zichtbaar bij de doelgroep van de muziekzender. In de leeftijdsgroep 12 tot 34 jaar werden 2,6 miljoen kijkers getrokken. Vergeleken met de 3,4 miljoen van vorig jaar is dat een daling van 23 procent.

Aan de 'star power' kan het moeilijk hebben gelegen. Zo gaven Mila Kunis, Mark Wahlberg, Zac Efron, Eminem en Rihanna acte de présence tijdens de avond. Conan O'Brien verzorgde dit jaar voor het eerst de presentatie. Hij lag van tevoren goed bij de doelgroep.


MTV Movie Awards trekken miljoen minder kijkers (Foto: Novum)

Anna Paquin toch als Rogue in nieuwe X-Men-film

Anna Paquin is toch in X-Men: Days of Future Past te zien. Dat zegt een woordvoerder van filmmaatschappij Twentieth Century Fox tegen de Amerikaanse filmsite Buzzfeed. Regisseur Bryan Singer maakte in december bekend dat de rol van haar personage zo klein was dat die niet noodzakelijk was voor het verhaal en uit de film was geknipt.

Nu is Paquin toch nog even in de film te zien, zij het in een andere scène, vooral bedoeld om de fans tevreden te houden. "Het is in feite een cameo", zegt de woordvoerder. De actrice is ook te zien in de nieuwste trailers voor de volgende maand te verschijnen film.

X-Men: Days of Future Past is de zevende film in de de X-Men-reeks en ongetwijfeld het meest ambitieus. De verhaallijn verspringt tussen 1970, de begindagen van de X-Men, en de nabije toekomst. Veel van de personages kennen een jonge en een oude versie, gespeeld door twee acteurs. Zo zijn Michael Fassbender en James McAvoy te zien als de jonge Magneto en Professor Charles Xavier. Hun oudere versies worden gespeeld door Ian McKellen en Patrick Stewart.

Met zo veel personages is het haast ondoenlijk ze allemaal even vaak in beeld te laten komen. Rogue heeft het op het nippertje toch overleefd.


Anna Paquin toch als Rogue in nieuwe X-Men-film (Foto: Novum)

Taxi's: vrij tarief, meter weg

Volgens taxibranchevereniging KNVT zijn maximumritprijzen en verplicht gebruik van taximeters achterhaald. Aanleiding voor die uitspraak is de komst van taxi-appdienst Uber.

"Daar wordt de prijs online vastgelegd en Uberchauffeurs hebben geen taxibord. De kans dat de inspectie of de politie zo'n rit aantreft, is heel erg klein", zegt secretaris Hubert Andela in Het Parool. Zijn conclusie is dat een maximumtarief en meter zinloos zijn geworden.

Uber is een appdienst waarvan klanten en chauffeurs lid kunnen worden. De software die het bedrijf ontwikkelt houdt zaken als drukte en verkeers- en weersituatie in de gaten, en gebruikt data over vergelijkbare dagen om constant voorspellingen te doen. Op basis daarvan wordt de prijs continu aangepast. Daarmee zou regelmatig de wettelijke maximumprijs worden overschreden, meent de KNVT.

Uber stelt dat dit niet relevant is. "Voor Uber zijn maximumtarieven niet van toepassing, omdat wij geen taxivervoer maar contractvervoer aanbieden." Maar de Inspectie Transport beweert dat Uber zich als taxibedrijf gewoon aan de maximumtarieven moet houden. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd, want zie ook onderstaande.

F-16's, fregat en mijnenjager voor NAVO-actie

Nederland is bereid extra militaire middelen in te zetten voor de NAVO om oostelijke lidstaten van het bondgenootschap te beschermen. Het kabinet stelt daarvoor onder meer F-16-gevechtsvliegtuigen, een marinefregat en een mijnenjager beschikbaar.

Dat hebben de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de NAVO gebruik zal maken van het aanbod. Nederland is nu al met een tankvliegtuig betrokken bij de NAVO-operaties. Dat toestel tankt Awacs-radarvliegtuigen bij die boven Polen en Roemenië patrouilleren.

Man maakte tientallen slachtoffers webcamseks

Een 35-jarige man heeft volgens justitie minderjarige meisjes aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam. Hij heeft via internet vermoedelijk tientallen slachtoffers gemaakt. Dat gebeurde in ieder geval in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De man werd half januari al gearresteerd in de regio Tilburg.

De verdachte is woensdag voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank in Amsterdam verschenen. De rechters hebben zijn voorarrest met drie maanden verlengd.

Het staat nog niet vast hoeveel meisjes de verdachte heeft benaderd, liet het Openbaar Ministerie weten. Het onderzoek is nog in volle gang en richt zich op het identificeren en informeren van de slachtoffers.

KPN krijgt tikje om te hoge belkosten buitenland

KPN krijgt een boete van veertienduizend euro omdat het bedrijf een groep zakelijke klanten te veel heeft laten betalen voor mobiel bellen in het buitenland. Ook heeft het bedrijf klanten ten onrechte geld gevraagd voor het ontvangen van voicemailberichten. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) woensdag bepaald.

Het Nederlandse telecombedrijf beging de overtredingen tussen 2010 en 2012 en heeft de benadeelde klanten inmiddels gecompenseerd voor hun schade. Hoewel het om een kleine groep zakelijke klanten ging, vindt de ACM het toch gepast om voor de overtreding een boete op te leggen, zo schrijft de waakhond.

KPN overtrad namelijk 'de kern' van de Europese roamingregels, zo stelt de ACM. Die regels moeten klanten beschermen tegen te hoge tarieven voor mobiel bellen in het buitenland. Volgens de waakhond konden de overtredingen gebeuren omdat KPN geen goed intern controlesysteem had.

'Grotere rol bedrijven bij tegengaan ziekte'

Werkgevers kunnen waarschijnlijk sterker geprikkeld worden om hun arbeidsongeschikte werknemers weer aan het werk te krijgen. Die voorzichtige conclusie trekt het Centraal Planbureau (CPB) woensdag in een onderzoek. Welke prikkels dat moeten zijn, kan het onderzoeksinstituut echter net zeggen. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig, zo schrijft het CPB.

"Hoewel werkgevers in Nederland in internationaal perspectief veel verplichtingen hebben om hun werknemers gezond te houden, wordt in ons land meer uitgegeven aan ziekte en arbeidsongeschiktheid dan in andere landen", zo stellen de onderzoekers. "Dit suggereert dat er ruimte is voor verbeteringen."

Waar die ruimte ligt, moet echter nader bepaald worden, aldus het CPB. Eerst moet duidelijk worden hoe sterk de overheid bedrijven kan prikkelen om hun personeel uit de lappenmand te houden. Het gevaar bestaan namelijk dat werkgevers - als hun verplichtingen toenemen - personeel sterker gaan selecteren op grond van gezondheidskenmerken.

Werkgevers zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het aan het werk houden van hun personeel en het weer aan het werk krijgen van zieke of arbeidsongeschikte werknemers. Dit is onder meer gedaan om te voorkomen dat bedrijven de koste van ziekte 'afwentelen op de samenleving', aldus het CPB.

Onenigheid vrije zorgkeuze blijft

De vijf partijen die onderhandelen over de zorg zijn het nog niet eens over het inperken van de vrije artsenkeuze. Het overleg hierover gaat volgende week verder. Woensdagavond wordt wel verder gepraat over het verzachten van de bezuinigingen op de langdurige zorg.

"Wij zijn voor dit moment even klaar", zei ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob woensdagmiddag na afloop van een gesprek over de vrije artsenkeuze. Hij zei te hopen dat het overleg over de langdurige zorg, dat voor woensdagavond gepland staat, desondanks succesvol wordt afgerond. "Naar ik hoop leggen de woordvoerders vanavond de laatste puzzelstukjes in elkaar, zodat het wetsvoorstel volgende week naar de Kamer gaat."

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil graag de vrije artsenkeuze aan banden leggen, zodat zorgverzekeraars meer ruimte krijgen om te onderhandelen met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Te dure zorgverleners worden dan niet meer vergoed. Dat moet de kosten drukken.

De ChristenUnie is tegen het plan, en ook de SGP heeft bedenkingen. "Wij pleiten voor keuzevrijheid in de zorg, maar ook voor de goede prijskwaliteitverhouding. Het gaat erom daar de juiste balans in te vinden", zei SGP-leider Kees van der Staaij. Hierover is woensdagmiddag een 'grondig verkennend gesprek' gevoerd, zei Van der Staaij.

De VVD eiste dat ChristenUnie en SGP akkoord zouden gaan met het plan van Schippers, in ruil voor verzachting van de bezuinigingen op de langdurige zorg. Het is niet duidelijk of die koppeling nu van de baan is. VVD-Kamerlid Arno Rutte zei woensdagmiddag dat het 'ontzettend belangrijk' is dat de behandeling van de wet rondom de langdurige zorg volgende week plaatsvindt.

D66 lust Plasterks privacyplannen niet

D66 vindt de plannen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) om de balans tussen privacy en het werk van geheime diensten beter te regelen niet ver genoeg gaan. Dat bleek woensdag tijdens een Kamerdebat over het toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Plasterk wil op zijn ministerie meer expertise op het vlak van privacy om een goede afweging te kunnen maken of veiligheidsdiensten te veel inbreuk maken op de grondrechten van burgers.

D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat echter niet voldoende. Hij wil dat een expert van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een stoel krijgt bij de Commissie Toezicht Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). "Niet op het ministerie", zegt Schouw. "Dat is leuk voor de minister, maar niet de juiste plek."

De Tweede Kamer moppert al langer over het gebrek aan informatie over het werk van de geheime diensten en wil meer controle na alle onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden over de discutabele praktijken van de NSA.

In dit licht wil Schouw de privacyexpert juist bij de CTIVD. "Die commissie oefent controle uit namens de Kamer, dus die privacyexpert moet daar komen. Dat versterkt de positie van de Tweede Kamer", zegt Schouw. Hij legt zich dan ook niet neer bij de plannen van Plasterk. Wanneer het nieuwe wetsvoorstel over de veiligheidsdiensten er ligt, zal Schouw zijn voorstel opnieuw inbrengen.

[vid] Liveblog: Oekraïne vs. Rusland

In deze liveblog houdt FOK.nl de laatste berichtgeving omtrent de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne voor je bij. 

18.45 uur: liveblog afgesloten
Gezien het nog steeds rustig is in Oekraïne en er maar weinig nieuw nieuws meer binnenstroomt, wordt deze liveblog voor vandaag beëindigd. Eventueel verder nieuws over Oekraïne lees je zoals gebruikelijk hier op de FOK!frontpage. 

17.30 uur: 'Poetin bouwt Berlijnse Muur'
De Oekraïense regeringschef Jatsenjoek beschuldigt Poetin van het bouwen van een 'nieuwe Berlijnse Muur', dit keer op de grens tussen EU/NAVO en de Russische invloedssfeer.

Behalve olie en gas 'exporteert Rusland al een maand ook terreur naar Oekraïne', stelt een verbitterde Jatsenjoek in Kiev. Hij roept het Kremlin op de activiteiten van activisten in Oost-Oekraïne 'te veroordelen als terreurdaden'. 

Mocht het ergste scenario bewaarheid worden en Rusland in korte tijd delen van Moldavië en Oekraïne permanent militair zal bezetten, dan is de wederopbouw van een nieuw IJzeren Gordijn niet uitgesloten.

Met één groot verschil: dit keer zou zo'n barrière niet door Sovjets gebouwd worden om onderdrukte burgers in de Russische invloedssfeer op te sluiten, maar door het Westen om de Russische troepen gegarandeerd buiten de deur te houden.

17.22 uur: Duitse Eurofighters naar NAVO-oostgrens
Inmiddels druppelen toezeggingen van militair materieel uit de hele NAVO binnen. Niet alleen Nederland heeft inmiddels beloofd marine en luchtmacht op de Baltische staten af te sturen, ook de Duitsers hebben dat zojuist gedaan.

De Duitsers sturen zes Eurofighters naar de Balkan. De missie zal vooralsnog vier maanden duren en in september beginnen. Duitsland stuurt daarnaast net als Nederland een marineschip naar de regio om de NAVO-oostgrens te helpen beveiligen.

17.15 uur: 'Pro-Russen met granaat bedreigd'
Volgens Russische media probeert op het filmpje hieronder een Oekraïense soldaat de weg vrij te maken die door pro-Russische burgers is geblokkeerd. Dat doet hij ogenschijnlijk door met zijn hand de pin van een granaat vast te houden en te dreigen deze op te blazen als men niet aan de kant gaat.

Of het filmpje in scene gezet is of echt is gebeurd, is niet bekend. Wel werd het vandaag geüpload en worden Oekraïense legereenheden het inderdaad op veel plekken door pro-Russische krachten onmogelijk gemaakt om op te rukken.

17.10 uur: 'Nederlandse F16's naar oostgrens NAVO'
Het kabinet overweegt om F16's naar de oostgrens van de NAVO te sturen. Eerder vandaag werd al bekend dat er waarschijnlijk F16's ingezet worden bij NAVO-patrouilles in Oekraïne zelf, maar daar wordt nu surveillance boven de Baltische staten aan toegevoegd.

Ook zal volgens bronnen rond het kabinet een marineschip naar de Baltische of de Zwarte Zee gestuurd worden. Over de termijn is nog niets bekend, behalve dat het 'snel' zal gaan gebeuren.

16.00 uur: relatief rustig
De rest van de middag is de situatie -gelukkig- niet verder geëscaleerd. De sfeer is op veel plekken ronduit gemoedelijk, wapens zijn niet geladen en verdere overnames van pantservoertuigen bleven uit. 

14.45 uur: hele verklaring Rasmussen
NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen linkt op Twitter naar zijn verklaring, die op de site van de NAVO te lezen is:

14.00 uur: leger duidelijk aanwezig   
Het machtsvertoon van het Oekraïense leger gaat ondertussen ongestoord door in het oosten van het land. De hele dag vliegen er al zwaarbewapende heli's over de opstandige oblasten, zoals hier nabij Kramatorsk:

In Kramatorsk worden nog steeds oekraïense legereenheden door burgers tegengehouden:

13.28 uur: NAVO bewapent oostgrens
Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, heeft zojuist na overleg met NAVO-lidstaten in Brussel bekend gemaakt dat de NAVO haar oostelijke lidstaten verder gaat bewapenen.

Onder andere Estland, Letland, Litouwen en Polen vallen in de prijzen. Er worden militairen uit andere NAVO-landen verscheept om de veiligheid van de bondgenoten te garanderen.

Schepen en vliegtuigen worden de komende dagen naar alle aan (Wit-)Rusland en Oekraïne grenzende lidstaten gestuurd. Die landen maken zich volgens Rasmussen zorgen over de houding der Russen, die 21ste-eeuws imperialisme worden verweten.

Er is nog niet bekend om hoeveel schepen en vliegtuigen het gaat, maar Rasmussen gaf aan dat het om 'voldoende materieel' zou gaan om de Russen duidelijk te maken dat de NAVO paraat is.

Desgevraagd werd een verdere uitbreiding van mankracht en materieel aan de oostgrens van de NAVO niet uitgesloten. 

13.13 uur: meer tanks naar Kramatorsk 
Voor de tweede keer vandaag is zojuist een kolonne aan tanks en APC's van het Oekraïense leger Kramatorsk binnengereden, meldt de Volkskrant. 

Lokale bevolking hield de tanks staande en ging flink in discussie met de militairen, 'vooralsnog zonder resultaat': 

13.08 uur: Volksrepubliek Odessa uitgeroepen
Nadat in Donetsk afgelopen week een onafhankelijke volksrepubliek is uitgeroepen door pro-Russische militanten, is het nu de beurt aan Odessa.

Daar heeft de lokale anti-Maidan-beweging de Volksrepubliek Odessa uitgeroepen. Volgens een statement 'behoort vanaf vandaag de macht alleen nog toe aan de mensen die in het gebied leven.' 

Activisten worden opgeroepen om vandaag en morgen verkeer in en uit de grote havenstad te blokkeren en de politie en het Oekraïense leger haar werk onmogelijk te maken.

De activisten roepen op: "Morgen om vier uur 's middags moet Odessa geblokkeerd zijn. Letterlijk." 

13.00 uur: meer tankbeelden
Het NRC plaatst een Reutersfoto van een Oekraïense straaljager boven Slavjansk. Daarnaast zijn op de filmpjes hieronder (pro-Russische) Oekraïense legereenheden te zien in Kramatorsk: 


En hier in Slavjansk, waar verschillende tanks de stad te lijken verlaten. Waarheen de pro-Russen gaan is volgens de Volkskrant niet bekend:


12.31 uur: 'Tanks uit de ruimte' 
Soldaten in het centrum van Slavjansk geven aan van de Krim af te komen, stelt RTL-correspondent Jeroen Akkermans via Twitter:

The Guardian meldde eerder dat soldaten niet wilden aangeven waar ze de gepantserde voertuigen vandaan hadden. "Uit de ruimte", zei er één. "Ze kwamen zelf aanrijden", voegde een ander toe. 

12.19 uur: '6 APC's overgelopen naar separatisten' 
Het Russische staatsmedium Russia Today propageert dat er in Kramatorsk al minstens zes Oekraïense pantservoertuigbemanningen -inclusief voertuigen- zijn overgelopen naar de pro-Russische zijde.

Daarop hesen ze direct Russische vlaggen, zoals in een van de Twitterfoto's hieronder te zien is.

Russia Today linkt een filmpje waar een vrouw naar een Oekraïense tank toe komt en stelt: "Jullie zijn het leger, jullie moeten het volk beschermen", implicerend dat de soldaten een burgeroorlog zouden moeten voorkomen. 

Daarop zou een soldaat gereageerd hebben: "We gaan niet schieten, dat waren we al niet van plan.

Het volk schreeuwt volgens de Russische media op andere filmpjes slogans als 'het leger [is] met het volk!' naar de klaarblijkelijk veelal overgelopen Oekraïense troepen.

12.07 uur: 'Russische roulette'
Een journalist van Vice News, het internetmedium dat altijd de gevaarlijkste onderwerpen ter wereld opzoekt, is gisteren in Slavjansk gaan kijken.

Dat leverde een reportage van ruim zes minuten op, die het kijken alleen al waard is om eens een beeld te krijgen bij de situatie.


Tegelijkertijd zijn deze beelden nog van vóór het arriveren van het Oekraïense leger.

12.00 uur:
Zoals vermeld is de sfeer buitengewoon gespannen in Slavjansk. Volgens journalisten vliegen er heli's in de lucht, scheren straaljagers heel laag over de stad, rijden er tanks door de straten en zijn er confrontaties tussen pro-Russische milities en Oekraïense troepen.

Ook in Donetsk is vandaag een overheidsgebouw bezet door gewapende mannen van een pro-Russische groepering uit Charkov:

Pro-Russen hebben in Slavjansk naar verluidt al een aantal Oekraïense gepantserde voertuigen overgenomen. De stunts in het filmpje onder deze update zijn vermoedelijk door hen gedaan:

Ook werd een Oekraïense generaal, Kroetov, bijna gelyncht door de 'voor democratie demonstrerende' pro-Russen:

Het lijkt er daarnaast op dat veel Oekraïense troepen in Slavjansk overgelopen zijn naar de pro-Russische zijde, naar verluidt omdat ze al vier dagen geen eten gekregen hebben:


Oorspronkelijk bericht (11.44 uur):

Uit onderschepte communicatie tussen pro-Russische 'saboteurs' zou volgens persbureau AFP zijn gebleken dat men vanochtend 'shoot to kill'-orders heeft gekregen.

Hiermee zouden de pro-Russische milities die overheidsgebouwen bezet hebben in een aantal Oost-Oekraïense steden officieel op Oekraïense troepen mogen schieten, mochten ze bedreigd worden.

De Oekraïense speciale dienst stelt dat uit de onderschepte communicatie blijkt dat 'de sabotage wordt geleid door de Russische militaire inlichtingendienst.' "Zij hebben officieren bevelen gegeven om op het Oekraïense leger te schieten."

Het Oekraïense leger is inmiddels gearriveerd in Slavjansk. Dat levert behalve bijzonder veel spanning in de straten, ook filmpjes op van stuntende pantservoertuigen:

Kort geding over RTL-programma Ontvoerd

De rechter bepaalt of RTL zondag een aflevering van het programma Ontvoerd mag uitzenden. In Lelystad dient donderdag een kort geding, zo liet de advocaat Gerald Roethof woensdag weten.

De grootouders van een 7-jarige jongen hebben de zaak aangespannen. Zij willen niet dat de uitzending over hun kleinzoon te zien zal zijn, omdat die niet in het belang is van de jongen. Die mening wordt gedeeld door Jeugdzorg, aldus de advocaat.

RTL legde een verzoek om niet uit te zenden naast zich neer.

Kort geding over RTL-programma Ontvoerd
Kort geding over RTL-programma Ontvoerd (Foto: ANP)

Katy Perry: 'Selfies zijn een ziekte'

Afgelopen weekend weigerde Katy Perry een selfie te maken voor een fan. Pas nadat de fan zei er dan ook wel bij te komen staan deed ze het.

Daarna twitterde de Amerikaanse zangeres direct haar echte mening over selfies: "Lieve festivalvrienden, denk eraan dat 'selfing' een ziekte is."

Recentelijk werd in een studie een verband gelegd tussen het excessief maken van selfies en het toenemen van narcisme en geestesziekten.

Volgens kwaliteitsmedium The Hollywood Gossip heeft Katy Perry inderdaad minder selfies op haar Instagram staan dan veel andere sterren.

AC/DC wel met man minder, niet uit elkaar

AC/DC neemt voorlopig afscheid van Malcolm Young. De 61-jarige medeoprichter van de Australische hardrockband is ziek. Dat maakte het gezelschap bekend via Facebook. De afgelopen dagen ging al het gerucht dat het niet goed met hem ging en dat AC/DC uit elkaar zou gaan. Het laatste lijkt niet het geval. De band gaat verder zonder Young.

"Na veertig jaar van zijn leven in het teken van AC/DC neemt gitarist en medeoprichter Malcolm Young wegens slechte gezondheid even afstand van de band", luidt het bericht. "Malcolm wil trouwe fans van de groep, van over de hele wereld, bedanken voor hun eindeloze liefde en steun." De band vraagt dat zijn privacy wordt gerespecteerd. Het is onduidelijk wat hem mankeert.

AC/DC is actief sinds 1973 en bekend van hits als Whole Lotta Rosie, Thunderstruck en Highway to Hell.

'Rebellen Syrië hebben Amerikaanse raketten'

Rebellen in Syrië beschikken over Amerikaanse antitankraketten maar het is niet duidelijk hoe zij daar aan zijn gekomen. Dat meldde de Washington Post woensdag. Het is voor het eerst dat rebellen een Amerikaanse wapensysteem hebben om mee te vechten.

Het gaat om zogenoemde TOW-raketten, projectielen die tot de standaarduitrusting van het Amerikaanse leger behoren en bijvoorbeeld ook bij het Nederlandse leger in gebruik zijn. De VS hebben de systemen ook geleverd aan landen als Turkije en Saudi-Arabië. Deze landen helpen de oppositie in Syrië actief.

'Rebellen Syrië hebben Amerikaanse raketten'
'Rebellen Syrië hebben Amerikaanse raketten' (Foto: ANP)

SpaceX Dragon moet vrijdag de lucht in

Er is een nieuwe datum geprikt voor de lancering van de SpaceX Dragon. Vrijdag wordt een nieuwe poging gedaan de capsule te lanceren. Dat heeft NASA woensdag bekendgemaakt. Omdat vrijdag echter stormachtig weer wordt verwacht kan het zijn dat de raket zaterdag pas de lucht in gaat.

De lancering is al meer dan een maand vertraagd. Dinsdag werd de lancering afgeblazen vanwege een heliumlek.

De Dragon-capsule heeft meer dan twee ton goederen aan boord voor het internationale ruimtestation ISS. Daar zijn spullen bij die een noodzakelijke reparatie aan een reservecomputer in het station makkelijker maken.

Nadal en Wawrinka verspillen weinig tijd

Rafael Nadal (1) en Stanislas Wawrinka (3) hebben niet hard hoeven werken om de derde ronde van het masterstoernooi in Monte Carlo te bereiken. Nadal stond Teymuraz Gabashvili een vroege break toe, maar won vervolgens met 6-4 en 6-1. Wawrinka overklaste Marin Cilic daarna met 6-0 en 6-2.

Ook nummer elf van de plaatsinsgslijst Tommy Robredo ging naar de derde ronde op het Monegaskische gravel. De Spanjaard was Julien Benneteau uit Frankrijk met 4-6, 6-0 en 6-1 de baas. Andreas Seppi uit Italië klopte de Spanjaard Pablo Andujar met 7-6 (5), 5-7, 6-4.

Guillermo García-López, vorige week nog de winnaar in Casablanca, verraste de als zeventiende geplaatste Oekraïner Alexander Dolgopolov met 6-1 en 7-5.

Jesse Bertrams tekent contract bij PSV

Doelman Jesse Bertrams heeft een profcontract tot 2016 getekend bij PSV. De negentienjarige keeper maakte in oktober zijn debuut voor Jong PSV en speelde vier wedstrijden in de Jupiler League. Bertrams' twee jaar oudere broer Nigel, die ook keeper is, staat ook onder contract bij de club uit Eindhoven.

Bertrams speelt sinds 2003 voor PSV. Vanaf de E-junioren doorliep de jonge doelman de jeugdopleiding. "Dit is een jongensdroom. Van klein af aan keep ik al hier, ik vind het heel mooi om nu hier een contract te tekenen", reageert Bertrams op de site van PSV.

Gilbert wint Brabantse Pijl

De Brabantse Pijl is gewonnen door de Belg Philippe Gilbert. In een sprint met het uitgedunde peloton was de renner van BMC net iets sneller dan de Australiër Michael Matthews (Orica-Greenedge). De Nederlander Wout Poels (Omega Pharma-Quick-Step) probeerde in de finale een aantal keer aan het peloton te ontsnappen, maar hij kon niet wegkomen.

Mattia Pozzo (Neri Sottoli), Perrig Quéméneur (Europcar), Matthias Brändle (IAM Cycling), Kiel Reijnen (UnitedHealthcare), Giorgio Ceccinel (Neri Sottoli) en Christopher Williams (Novo Nordisk) vormden de kopgroep die lange tijd op kop reed. Zij kregen maximaal zeven minuten, maar hadden zoals verwacht geen kans om tot het einde voorop te blijven.

Nadat veel renners, waaronder kanshebbers als Gilbert en Björn Leukemans, probeerden weg te komen, kwam er uiteindelijk een grote groep renners op de finish af. In de eindsprint bleek Gilbert de snelste. Achter Matthews pakte de Fransman Tony Gallopin namens Lotto-Belisol de derde plek.

[EHL] Rotterdam met gemak langs Poznan

Hockeyclub Rotterdam is de eerste Nederlandse ploeg die zeker is van een plaats bij de laatste acht in de EHL. De Zuid-Hollanders wonnen woensdag met 6-1 van Grunwald Poznan uit Polen. Rotterdam treft vrijdag in de kwartfinale de winnaar van de wedstrijd tussen Kampong en Dragons.

De start van Rotterdam was woensdagmiddag beter dan goed. De allereerste schotkans, in de vierde minuut, werd namelijk door Jeroen Hertzberger achter de Poolse doelman geveegd. Ook de eerste strafcorner van de wedstrijd leverde een doelpunt op, wederom via Hertzberger. Toen Seve van Ass er na dertien minuten 3-0 van maakte, leek een megascore in de lucht te hangen. Op de tribune werd al voorzichtig ‘tien, tien, tien’ gescandeerd.

Maar bij die score kwam Rotterdam, dat het overigens zonder Govert Soeters (ziek) en Timmo Kranstauber (geblesseerd) moest stellen, niet in de buurt. De ploeg van coach Reinoud Wolff kreeg voor de lange pauze nog wel een paar kansjes, maar had het vizier niet op scherp staan. Poznan werd aan de andere kant ook amper gevaarlijk, al leverde een spaarzame aanval wel een treffer op via Karol Majchrzak.

Een treffer van Jeffrey Thys bracht weer wat leven in de saaie wedstrijd. Nadat de Belg voor de vierde Rotterdamse treffer zorgde, was het slotakkoord voor Bas Campbell en Jeroen Hertzberger. Zij zorgden in de laatste minuten voor het vijfde en zesde doelpunt.

Trials Fusion vliegt naar de launch

Trials Fusion is vandaag uitgekomen en dat wordt gevierd met een launchtrailer! De stuntgame is vanaf vandaag te koop voor Xbox 360, Xbox One en PlayStation 4. De pc-versie is vanaf 24 april aan te schaffen. De platformgame met motoren is te koop voor 20 euro via Xbox Live en PlayStation Network.

Er komt ook een fysieke versie in de winkels voor 40 euro, waar de season pass meteen aan is toegevoegd. Deze versie is vanaf morgen te koop.

[pic] Abu Ghraib dicht

De Iraakse regering heeft de beruchte Abu Ghraib-gevangenis westelijk van Baghdad gesloten. Dat meldt Russia Today.

Omdat de overheid vreest dat militante soennieten het complex over zullen nemen, zijn de 2400 gevangenen overgebracht naar andere gevangenissen.

De gevangenis kwam tien jaar geleden wereldwijd in het nieuws omdat er gevangenen gemarteld waren door Amerikaanse troepen. Daarbij werden allerlei onsmakelijke foto's van vernederende praktijken openbaar gemaakt.

Abu Ghraib werd in de jaren '50 door Britse bedrijven gebouwd en werd onder Saddam volgepropt met tienduizenden gevangenen. Ook de Amerikanen, zo is nu wel bekend, stouwden er tegenstanders in.

Vorig jaar werd de gevangenis bestormd nadat het nabijgelegen Fallujah onder controle kwam van militanten van de Islamitische Staat van Irak en al-Sham, die in verband worden gebracht met groeperingen als Al-Qaida. Bij de bestorming werden 500 gevangenen bevrijd en 120 bewakers en leden van Iraakse SWAT-teams vermoord.

Abu Ghraib-wandaden.
Abu Ghraib-wandaden, 2004. Guantanamo Bay is overigens nog steeds níet dicht.

Robben ziet defensie als sleutel tot WK-succes

Volgens Arjen Robben is een gedegen defensie aankomende zomer de sleutel tot succes. De sterspeler van Oranje kaartte zijn zorgen over de verdediging aan bij de bondscoach. Tijdens de oefeninterland tegen Frankrijk (2-0 nederlaag) werd duidelijk dat er nog veel werk te verrichten is voor de achterste linie van het Nederlands Elftal. Arjen Robben moest geblesseerd toekijken, en was niet onder de indruk.

"Het belangrijkste is dat onze organisatie staat, dat er een stukje stabiliteit is", zo steekt hij van wal in gesprek met de NOS. "We spelen tegen toplanden en dan kun je je niets veroorloven."

"Met name in defensief opzicht moeten wij heel sterk zijn. In aanvallend opzicht kunnen we het verschil maken. We hebben jongens die een goal kunnen maken, maar bij ons moet het kloppen als ploeg."

Volgens Robben beschikt Oranje niet over de kwaliteit om wedstrijden van begin tot eind te domineren op het WK. "Als je onze selectie individueel gaat vergelijken met die van andere landen, dan gaan we dat niet winnen."

"Dan hebben andere landen meer individuele kwaliteit, dus organisatorisch moet alles gewoon kloppen bij ons. Wat dat betreft was de wedstrijd tegen Frankrijk een leermoment voor ons."

Die wedstrijd was aanleiding voor Robben om de telefoon op te pakken en Van Gaal te bellen. "Ik bel wel eens met de bondscoach, maar niet zo heel vaak hoor. Of we dan echt in detail praten over de speelstijl? Ja, dat gebeurt wel eens. Maar het heeft geen zin dat ik dat nu hier ook ga doen. Dat hoort niet zo. Je bespreekt dingen met elkaar. Anders kunnen we jullie, de media, ook wel gaan uitnodigen bij de besprekingen. Zo werkt het niet."

Room: "Niet nog half jaar op de bank"

Eloy Room verbijt zich sinds eind januari op de bank bij Vitesse. De keeper wil niet nog een seizoen als back-up dienen voor eerste keus Piet Velthuizen. Room (25) heeft een contract tot medio 2015 in Arnhem. De kans is groot dat de Nijmegenaar geen nieuwe verbintenis aangaat met Vitesse.

Room is niet gelukkig met zijn reserverol. Aan het begin van dit seizoen werd de keeper verhuurd aan promovendus Go Ahead Eagles om in Deventer speeltijd te krijgen.

Vanwege een blessure van Marko Meerits had Vitesse eind januari geen ervaren goalie beschikbaar achter Velthuizen. De club uit Arnhem besloot Room per direct terug te halen van Go Ahead. De Deventenaren waren niet gelukkig met het besluit, maar stemden in. In de huurovereenkomst was opgenomen dat Vitesse Room bij een blessure van een van de Vitesse-doelmannen per direct terug zou keren.

Room stond twintig competitieduels en twee bekerwedstrijden onder de lat bij Go Ahead. Na zijn terugkeer bij Vitesse bleef de goalie op de bank. Room wil niet nog een seizoen op de bank zitten. "Dat is zeker. Het was al zwaar genoeg hier terug te komen na een goed half jaar bij Go Ahead. Ik ga niet nóg een half jaar op de bank zitten", aldus de tweede keus van Vitesse in gesprek met Voetbal International.

"Ik heb nog niks gehoord van de club. Dat werkt kennelijk zo. Ik verwacht dat Vitesse zich makkelijk opstelt als hier geen toekomst meer is voor mij. Sinds mijn terugkeer ben ik hard blijven werken en heb ik niet gezeurd. Ik heb in Deventer een goed half jaar gedraaid, ik weet dat ik mezelf in de kijker heb gespeeld", besluit Room, die in het seizoen 2008/09 debuteerde in de hoofdmacht van Vitesse. In het seizoen 2010/11 was de Nijmegenaar eerste keus onder de lat en kwam hij tot 33 competitieduels in Arnhem.

Spurs wacht op antwoord van Van Gaal

Tottenham Hotspur hoopt Louis van Gaal volgend seizoen vast te leggen. De Engelse club wacht nog op een antwoord van de huidige bondscoach van Oranje. Tottenham heeft het vizier gericht op Van Gaal (62). De Amsterdammer moet het takenpakket van Tim Sherwood overnemen. De Engelsman nam in december vorig jaar het roer over van de ontslagen André Villas-Boas.

Sherwood staat met Spurs op de zesde plek en lijkt uitgeschakeld voor een Champions League-ticket. Van Gaal is de grote favoriet om de manager te worden van Tottenham. De oud-coach van Ajax, FC Barcelona, Bayern München en AZ is bekend met de belangstelling, maar de Engelsen wachten nog op een antwoord van Van Gaal, weet Goal. De naam van de coach wordt inmiddels ook gelinkt bij Manchester United.

Als Van Gaal niet ingaat op de interesse van Spurs, dan geldt Southampton-manager Mauricio Pochettino als voornaamste kandidaat om Sherwood op te volgen op White Hart Lane. Pochettino (42) is bezig aan een goed seizoen met Southampton. The Saints staan op de achtste plaats in de Premier League.

De voormalig Argentijns international zag spelers als Luke Shaw, Adam Lallana, Jay Rodriguez en Rickie Lambert door prestaties bij Southampton beloond worden met uitverkiezingen voor de Engelse nationale ploeg. Pochettino werkt sinds januari 2013 bij Southampton en heeft nog een contract voor één seizoen. De verbintenis van Van Gaal bij de KNVB eindigt na het WK in Brazilië.

Bayern-aanwinst Rode: "Ik ga hier slagen"

Sebastian Rode kijkt uit naar komende zomer. De Duits jeugdinternational maakt dan de overstap van Eintracht Frankfurt naar grootmacht Bayern München. Rode (23) stapt na dit seizoen transfervrij over van Eintracht Frankfurt naar Bayern.

De middenvelder tekende maandagmiddag een contract voor vier jaar in München. Rode staat al sinds begin maart buitenspel met een knieblessure. Hij miste daardoor het slot van het seizoen bij Eintracht Frankfurt, nummer elf in de Bundesliga.

Deze jaargang kwam Rode tot zeventien competitieduels en zeven optredens in de Europa League, waarin Eintracht Frankfurt in de tweede ronde werd uitgeschakeld door FC Porto. Rode neemt na vier seizoenen afscheid van Der Adlerträger. In de zomer van 2010 maakte de Duitser de overstap van rivaal Kickers Offenbach, uitkomend in de 2. Bundesliga.

De jeugdinternational gaat het avontuur bij Bayern met vertrouwen tegemoet. "Veel mensen denken dat alleen ervaren profs kunnen slagen bij Bayern München, maar ik wil het tegendeel bewijzen", zegt Rode tegen Bild. "Ondanks de zware concurrentie ga ik hier slagen", aldus de jeugdinternational.

"Mij is verteld dat de coach mij graag wilde hebben. Maar ik weet ook dat ik geen garanties heb op speeltijd. Ik moet mezelf op de trainingen bewijzen. Als een team jarenlang zo succesvol is, is de komst van nieuwe spelers als Robert (Lewandowski, red.) en ik ook belangrijk om hongerig te blijven", besluit Rode.

Buffon: "Pogba is waar natuurtalent"

Gianluigi Buffon is lovend over zijn teamgenoot Paul Pogba. De doelman van Juventus beschrijft de Fransman als een geschenk van 'Moeder Natuur'. Buffon (36) debuteerde in 1995 in het betaald voetbal en maakte veel spelers van wereldklasse mee.

De 134-voudig international van Italië raakt echter niet uitgesproken over een jonge ploeggenoot bij Juventus: Pogba. De middenvelder gaat volgens Buffon een mooie toekomst tegemoet.

In de zomer van 2012 verruilde Pogba Manchester United (waar hij geen basisplaats had) voor Juventus. Bij de club uit Turijn is de achtvoudig international uitgegroeid tot een steunpilaar. Juventus stevent dit seizoen af op de tweede landstitel op rij. Pogba is met zes goals en negen assists in 31 optredens van grote waarde voor De Oude Dame.

Paris Saint-Germain zou inmiddels zeventig miljoen euro over hebben voor de Franse groeibriljant, maar doelman Buffon hoopt dat Pogba bij Juventus blijft. "Paul is een waar natuurtalent. Daar bestaat absoluut geen twijfel over. Hij is een geschenk van Moeder Natuur", aldus de routinier tegen Sky Italia.

"Paul heeft werkelijk iedereen verrast. Hij is als het ware geëxplodeerd en had nauwelijks tijd nodig om zich aan te passen. Binnen twee maanden zagen we dat hij een enorm talent is en dat we te maken hadden met een geweldige speler", zei Buffon, die niet verrast zou zijn als Juventus Pogba toch laat gaan.

"In economisch moeilijke tijden als waarin we leven, moet je soms bepaalde afwegingen maken als er een enorm hoog bod binnenkomt. Maar ik ga er vanuit dat de directie en de voorzitter de juiste beslissingen maken, zoals ze vaker hebben gedaan", besluit de doelman van Juventus, koploper in de Serie A.

Cruijff: "Barcelona moet Pep terughalen"

Johan Cruijff denkt dat alleen Pep Guardiola Barcelona weer op het goede spoor kan zetten. De succescoach staat sinds dit seizoen voor de groep bij Bayern München. Cruijff herkent Barcelona niet meer als de club waarmee hij zich identificeert.

De Catalanen werden vorige week door Atlético Madrid uitgeschakeld in de Champions League en in de Primera Division staat Barça derde op vier punten van Atlético. De ploeg van trainer Gerardo Martino kan woensdagavond beslag leggen op de Copa del Rey.

Barcelona treft in Mestalla (Valencia) aartsrivaal Real Madrid. Martino maakt nog kans op de dubbel in Spanje, maar Cruijff ziet een langer verblijf van de Argentijn niet zitten. De oud-speler en voormalig coach van Barcelona hoopt dat Guardiola terugkeert naar Camp Nou.

Guardiola won met Barcelona tussen 2008 en 2012 twee Champions League-titels, UEFA Super Cup (drie keer), WK voor clubs (drie keer), Supercopa (drie keer), Copa del Rey (twee keer) en drie landstitels. "Het beste wat Barcelona op dit moment kan overkomen is een rentree van Guardiola", zegt Cruijff tegen Mundo Deportivo.

"Als Joan Laporta weer president wordt, dan adviseer ik hem Pep terug te halen. Hij is een intelligent persoon. Ik weet zeker dat hij ook terug zou willen komen", aldus de Amsterdammer. "De mensen die weten welke kant de club op moet gaan, zijn niet degene die de club op dit moment leiden. Zij zitten er vooral voor eigen belang."

"Toen Laporta nog president was liet hij de beslissingen op voetbalgebied over aan mensen die daar verstand van hebben, zoals Txiki Begiristain, Frank Rijkaard en later Pep. Iedereen kan fout maken, maar voetbal moet wel leidend zijn bij beslissingen. Barcelona heeft nu een structureel probleem. De president wil ook trainer zijn."

Mollema kopman in Amstel Gold Race

Bauke Mollema is zondag de kopman van Belkin in de Amstel Gold Race. De Duitser Paul Martens en de Noor Lars Petter Nordhaug hebben een vrije rol in de heuvelklassieker. Ook de Nederlanders Laurens ten Dam, Jos van Emden en Bram Tankink rijden de Limburgse koers. Jonathan Hivert en David Tanner maken de ploeg compleet.

De 27-jarige Mollema kijkt erg uit naar zondag. "Het publiek komt altijd in groten getale en met veel enthousiasme opdagen en na de winst van Niki Terpstra in Parijs-Roubaix zal het allemaal waarschijnlijk nog specialer zijn", zegt de Groninger, die het dit jaar beter wil doen dan de voorgaande twee keren. "Als ik weer tiende wordt, zal ik niet in een jubelstemming zijn. Het zou mooi zijn om nu een keer top vijf te rijden."

Robert Gesink zou aanvankelijk ook aan de start staan in Limburg, maar hij kampt met hartritmestoornissen, maakte de Belkin-renner dinsdag bekend. De Varssevelder laat zich opereren en kan voorlopig niet fietsen. In 2009 eindigde Gesink als derde in de Amstel Gold Race.

Vorig jaar kwam de Tsjech Roman Kreuziger als eerste over de streep in Valkenburg. Erik Dekker was in 2001 de laatste Nederlander die de Amstel Gold Race won.

Jordanië bestookt auto's bij grens met Syrië

De Jordaanse luchtmacht heeft woensdag een aantal auto's vernietigd die bij de grens met Syrië reden. Om hoeveel auto's het ging en hoeveel mensen omkwamen zei het Jordaanse leger niet.

De auto's waren gecamoufleerd en reden ook na het lossen van waarschuwingsschoten door naar de grens. Hierop besloot de luchtmacht de auto's uit te schakelen.

In Jordanië worden wel vaker smokkelaars gearresteerd in de buurt van de grens met Syrië. Luchtaanvallen zoals die van woensdag komen echter zelden voor.

Dunkin' Donuts keert terug naar Nederland

Dunkin' Donuts keert terug naar Nederland. De Amerikaanse verkoper van Donuts en andere zoetigheid heeft 'grootscheepse plannen' om in elke grote stad een vestiging te openen. De eerste winkel voor koffie en donuts wordt in Amsterdam geopend, waarna de komende jaren nog 20 tot 25 vestigingen moeten volgen, zo maakte Dunkin' Donuts woensdag bekend.

Het is niet de eerste keer dat Dunkin' Donuts voet op Nederlandse bodem zet. Tussen 1997 en 2000 had het bedrijf al vijf vestigingen, onder meer op Schiphol, Utrecht Centraal en in Amsterdam. Bij gebrek aan een investeerder besloot het bedrijf Nederland te verlaten. De markt was toen 'nog niet rijp voor een donutsformule', zei de uitbater destijds tegen branchesite MissetHoreca.

Voordat de donutboer een nieuwe poging kan wagen om de Nederlandse markt te veroveren, moeten de Amerikanen eerst franchisenemers vinden, die onder de oranjeroze vlag van Dunkin' Donuts koffie en gesuikerde bakkersproducten willen verkopen. Vaststaat volgens de Amerikanen dat Nederland een 'enorme kans' biedt voor het bedrijf.

Dunkin' Donuts heeft momenteel al 120 restaurants in tal van Europese markten, waaronder Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De stap naar Nederland past in de strategie om wereldwijd te blijven groeien.

Groningen en Cambuur zetten beloftenteam op

FC Groningen en SC Cambuur vormen vanaf volgend seizoen samen een belofteteam. Paul Raveneau, die nu Jong FC Groningen traint, krijgt de leiding over het team. Cambuur gaat de assistent-trainer aanstellen, zo maakten de clubs woensdag bekend.

FC Groningen krijgt het grootste aandeel in het team, maar Cambuur levert ook een vast aantal spelers. Het grootste deel van de wedstrijden wordt in Groningen gespeeld. Per seizoenshelft voetbalt het team wel minimaal twee wedstrijden in Leeuwarden

De eredivisieclubs hadden al een gezamenlijke regionale voetbalopleiding. Over verdere details rondom de nieuwe samenwerking zijn de clubs nog in gesprek.

Federer goed van start in Monte Carlo

Tennisser Roger Federer is uitstekend begonnen aan het masterstoernooi van Monte Carlo. De Zwitser was woensdag in de tweede ronde, hij had een bye in de eerste, veel te sterk voor Radek Stepanek uit Tsjechië: 6-1 en 6-2. In de eerste set liep de Zwitser uit naar 5-0 voordat Stepanek zijn eerste game won. Een vroege break in de tweede set beslechtte het pleit.

In Lukas Rosol treft Federer in de derde ronde weer een Tsjechische tegenstander. De nummer 47 van de wereld rekende in zijn tweederondepartij af met de honderd plaatsen lager gerangschikte Franse qualifier Michaël Llodra: 6-4 en 6-4.

Fabio Fognini bereikte de derde ronde ten koste van Roberto Bautista Agut uit Spanje. De Italiaanse nummer tien van de plaatsingslijst had het in de eerste set moeilijk, maar maakte een achterstand ongedaan en won met 7-6 (6) en 6-4. Milos Raonic (8) uit Canada had tegen de Taiwanees Yen-Hsun Lu drie sets nodig: 6-7 (4), 6-2 en 6-1.

Veel veranderingen in selectie NAC Breda

NAC Breda ziet aan het einde van dit seizoen zeven spelers vertrekken. De contracten van Anouar Hadouir, Tim Gillissen, Bodliszár Bodor en Gábor Babos worden niet verlengd, meldt de club woensdag. Danny Verbeek, die wordt gehuurd van Standard Luik, heeft ook geen toekomst meer in Breda. De jonge spelers Peter Gommeren en Rick Stuy van den Herik vertrekken aan het eind van dit seizoen ook uit Breda.

NAC Breda wil wel in samenwerking met de KNVB een trainingscursus aanbieden aan keeper Babos. De Brabanders zitten volgend jaar zonder keeperstrainer en willen die plek invullen met de 39-jarige Hongaar.

De club uit Breda wil wel graag de huurlingen Stipe Perica van Chelsea en Rydell Poepon van ADO Den Haag behouden. De onderhandelingen hierover zijn nog gaande.

Minecraft imperium neemt PlayStation-land over

Er is al een tijdje een digitale-versie beschikbaar van Minecraft op de PS3. Daar neemt Mojang echter geen genoegen mee. Binnenkort komen er fysieke versies uit van Minecraft voor PS3, PS Vita en PS4.

Minecraft is een van de succesvolste games ooit. Van de digitale PS3-versie zijn 1.5 miljoen exemplaren verkocht. Op de 360, waar de game veel eerder uitkwam, zijn dat maar liefst 12 miljoen exemplaren. Over alle platformen gezien heeft is de game al meer dan 40 miljoen keer verkocht.

Indrukwekkende Metroidvania RPG op Kickstarter

Elke dag worden er gameprojecten op Kickstarter gelanceerd, maar deze ziet er zo bijzonder uit dat we het wel moesten uitlichten. Heart Forth, Alicia is een 16-bit/32-bit Metroidvania RPG. Het is het hobbyproject van één man, die er al zeven jaar aan werkt.

De man heeft de Kickstarter gelanceerd omdat hij graag extra mensen wil inhuren om de game eindelijk af te maken. De hoofdpersoon heet Alicia, ze is een jonge tovenares die de wereld moet redden. Een cliché uiteraard, maar de game ziet er fantastisch uit. Bekijk anders de video hieronder.

Voorlopig staat de game alleen voor de pc in de planning, maar als de Kickstarter heel succesvol is kunnen daar ook bepaalde consoles aan toegevoegd worden. De ontwikkelaar wil in eerste instantie $60.000 ophalen en de game moet rond mei 2015 klaar zijn.

Sony verkoopt Square Enix aandelen

Dingen zien er niet al te rooskleurig uit voor Square Enix, aangezien Sony vanmorgen verrassend aankondigde dat ze in de komende dagen al hun 9,520,000 Square Enix aandelen gaan verkopen aan SMBC Nikko Securities.

Deze overdracht zal naar verwachting oplopen tot een totaal bedrag van 34 miljoen euro. De volledige overdrachtswaarde zal officieel op 17 april 2014 bekend gemaakt worden.

Of dit ook inhoud dat Sony de exclusiviteit van diverse titels (lees Final Fantasy 7) kwijtraakt is niet bekend.

Sony

Iets lagere winst voor chipmaker Intel

Intel heeft in het eerste kwartaal van 2014 een nipt lagere winst geboekt dan verwacht, ondanks een licht hogere omzet. Dat meldde de chipfabrikant dinsdag nabeurs. De nettowinst liep in het eerste kwartaal vergeleken met een jaar eerder terug van twee naar 1,9 miljard dollar.

Analisten gepolst door Reuters mikten op een winst per aandeel van 0,37 dollar. Bestuursvoorzitter Brian Krzanich zag in het eerste kwartaal onder meer 'tekenen van herstel' in de pc-markt, de naar omzet gemeten belangrijkste divisie van het bedrijf.

Op jaarbasis liep de omzet van de pc-markt terug met een procent tot 7,9 miljard dollar. Het aantal verkopen steeg ook met een procent, maar de gemiddelde verkoopprijs daalde met drie procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2013 liepen de verkopen met acht procent terug en daalden de verkoopprijzen met een procent.

De totale omzet steeg in het eerste kwartaal van 2014 licht van 12,6 naar 12,8 miljard dollar. Bij de jaarcijfers mikte Intel op een omzet van 12,8 miljard dollar over het eerste kwartaal.

'Nog steeds vraag naar sterke pc voor thuis'

Het gaat weer iets beter met de verkoop van pc's en dat komt niet alleen doordat veel mensen hun computer vervangen omdat die nog draaide op Windows XP. Bezitters van smartphones en tablets hebben ook behoefte aan een sterke pc thuis, waarop zij bijvoorbeeld PowerPoint-presentaties kunnen maken of in Excel-bestanden kunnen werken.

Dat zegt Henk van den Eeckhout, verkoopdirecteur bij Intel Noord-Europa, woensdag in een interview met het ANP. De wereldwijde pc-markt kromp afgelopen kwartaal op jaarbasis 'slechts' zo'n 2 procent, terwijl een jaar geleden nog een min van 13 procent werd genoteerd, stelt hij. Intel maakt chips die geïnstalleerd zijn in circa 80 procent van alle pc's. Het bedrijf probeert momenteel meer voet aan de grond te krijgen op de markt van chips voor tablets.

Volgens Van den Eeckhout is het evenwel nog lang niet gedaan met de markt voor laptops en de meer traditionele desktops.

Bisschoppen: crisis Groot-Brittannië door honger

Honger is in Groot-Brittannië zo'n groot probleem dat er sprake is van een nationale crisis. Dat staat in een brief aan politici die is ondertekend door 45 van de 59 anglicaanse bisschoppen en zeshonderd andere religieuze leiders. De ondertekenaars vragen premier David Cameron, vicepremier Nick Clegg en oppositieleider Ed Miliband de oorzaken van voedselgebrek, zoals lage inkomens, stijgende voedselprijzen en ontoereikende sociale voorzieningen, aan te pakken. Volgens de kerkelijk leiders hebben voedselbanken het afgelopen jaar meer dan een miljoen mensen geholpen, zo berichtte de krant The Guardian woensdag.

De hulporganisatie Trussel Trust, die in heel Groot-Brittannië voedselbanken runt, heeft eveneens de noodklok geluid over de toenemende armoede en honger in het land. De afgelopen twaalf maanden hebben 913 duizend mensen voedselpakketten van de Trussel Trust gekregen, tegen ongeveer 347 duizend in de twaalf maanden daarvoor. Volgens de organisatie vertegenwoordigen de cijfers slechts het topje van de ijsberg en tonen ze aan dat het veel Britten met lage inkomens, vooral mensen met een uitkering, steeds meer moeite kost de eindjes aan elkaar te knopen. Meer dan de helft van de voedselpakketten ging naar mensen wier uitkering was verlaagd of te laat werd uitbetaald, aldus de organisatie, die daarmee uithaalde naar ministers die hardnekkig ontkennen dat er een verband is tussen bezuinigingen op de sociale zekerheid en de steeds grotere toeloop op de voedselbanken.

"Veel mensen hebben het buitengewoon zwaar, met ouders die niet fatsoenlijk eten, zodat ze hun kinderen te eten kunnen geven en meer mensen dan ooit die worden geconfronteerd met schijnbaar oneerlijke kortingen op hun uitkering", aldus Chris Mould van de Trussel Trust.

Ministers hebben wel aangevoerd dat het aantal voedselbanken enorm is uitgebreid, waardoor de vraag ook groter is geworden, maar volgens de Trussel Trust verklaart dit niet de verdrievoudiging van het aantal ontvangers van voedselpakketten. De organisatie wijst erop dat mensen niet zomaar bij de voedselbanken kunnen binnenvallen. Ze moeten worden doorverwezen door sociaal werkers en krijgen pas hulp als duidelijk is vastgesteld dat ze die nodig hebben.

Zes jaar cel geëist na klap met plank vol spijkers

Tegen een 32-jarige man die ervan wordt verdacht een 18-jarige man met een plank met spijkers tegen het hoofd te hebben geslagen is zes jaar cel geëist. De verdachte wilde de jonge man doodslaan, betoogde het Openbaar Ministerie in Utrecht woensdag. Als gevolg van de klap lag het slachtoffer dagenlang in coma en moest hij nog weken daarna verpleegd worden in een ziekenhuis.

De verdachte weigerde mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daarom kan niet gekeken worden of hij toerekeningsvatbaar is. "Om deze weigerachtige houding rest mij niets anders dan een forse gevangenisstraf te eisen om recht te doen aan de ernst van het feit en de vreselijke gevolgen voor het slachtoffer", zei de officier tijdens de zitting.

Aanleiding tot het geweld was onenigheid om een fiets tijdens het uitgaan. De 32-jarige verdachte pakte hierop een plank, met daarin spijkers, en sloeg de 18-jarige man hard op het hoofd. Nog altijd ondervindt de 18-jarige man ernstige beperkingen door de poging tot doodslag, aldus het OM.

De rechtbank doet op 30 april uitspraak.

"IJsklimmen moet in 2022 olympisch zijn"

Als het aan de Nederlander Frits Vrijlandt ligt kunnen we op de Olympische Winterspelen van 2022 gaan kijken naar een nieuwe sport, ijsklimmen. Dat zegt hij tegenover insidethegames. Vrijlandt is voorzitter van de UIAA, de door het IOC erkende overkoepelende organisatie voor bergsportverenigingen. In die hoedanigheid organiseert de bond het internationale recreatieve klimmen en het ijsklimmen.

De procedure om toegevoegd te worden aan de Spelen van 2022, waarvan in 2015 de organiserende stad gekozen wordt, is nog niet gestart door de UIAA. De reden hiervoor is dat het IOC de criteria voor het toevoegen van nieuwe sporten aan de Winterspelen nog niet klaar heeft. De laatste keer dat er een nieuwe wintersport op het programma kwam was voor de Spelen van Nagano in 1998, toen curling na 74 jaar haar rentree maakte.

Er is echter positief contact geweest en Vrijlandt heeft goede hoop: "IJsklimmen is een moderne sport en het zorgt voor een totaal nieuwe dimensie aan de Spelen. Alle andere sporten gaan of naar beneden, zoals alpineskiën en schansspringen, of ze blijven relatief vlak, zoals langlaufen of curling", aldus de Nederlander. 

"Het format van onze sport is erg makkelijk te begrijpen voor het publiek. Onze twee disciplines, het voorklimmen en het klimmen op snelheid, zijn daarnaast ook nog eens spectaculair om te zien", vervolgt Vrijlandt. Hij benoemt daarnaast de populariteit van de sport, zelfs in Zuid-Afrika, waar men in de winter bevroren watervallen beklimt. 

Ook is er al jarenlang een World Cup in het ijsklimmen, bestaande uit momenteel zeven wedstrijden per jaar. Tijdens de Olympische Spelen in Sochi werd een twintig meter hoge muur in het olympisch park neergezet, waar enkele duizenden mensen zich konden wagen aan de voor velen onbekende sport. 

"We mochten in Sochi weliswaar geen wedstrijd organiseren, toch waren vrijwel alle wereldtoppers aanwezig om hun kunsten te demonstreren. Zo konden zij niet alleen voelen hoe het er bij de Spelen aan toe gaat, ook konden ze aan de duizenden toeschouwers laten zien hoe hun sport eruit ziet. De toeschouwers waren bijzonder enthousiast, ook als ze meededen maar de top niet haalden", aldus Vrijlandt, die zelf op elk continent op aarde de hoogste top heeft bereikt, de zogenaamde Seven Summits.

"Tijd is gekomen voor Spelen in Afrika"

Volgens het Senegalese IOC-lid Amadou Dia Ba is de tijd rijp voor Afrikaanse steden om een poging te doen de Olympische en Paralympische Spelen binnen te halen. "Er is lang over gesproken, maar de tijd is nu gekomen om er serieus over na te denken", zo zegt de voormalig hordenloper tegenover FrancsJeux.

"Ik denk niet dat het er nog te vroeg voor is. Niemand hield het voor mogelijk dat het wereldkampioenschap voetbal naar Afrika zou gaan, maar toch is Zuid-Afrika daarin geslaagd. In het Marokkaanse Marrakech wordt dit jaar bovendien de Continental Cup atletiek gehouden", zo spreekt Dia Ba over het vierjaarlijkse atletiektoernooi waar topatleten namens hun continent strijden in plaats van namens hun land.

"Er zal veel steun nodig zijn vanuit de politiek en dat moet op gang gaan komen, maar de tijd daarvoor is nu aangebroken", aldus Dia Ba, die in 1988 in Seoul olympisch zilver won op de 400 meter horden in de nog altijd snelste niet-winnende tijd ooit. 

Het Zuid-Afrikaanse Durban leek zich kandidaat te gaan stellen voor de Spelen van 2024, maar zij lijken zich waarschijnlijk te gaan richten op de Commonwealth Games van 2022. Daarvoor is Durban alleen in de strijd met het Canadese Edmonton.

In 2012 liet de Keniaanse minister-president Raila Odinga nog weten graag de Olympische Spelen van 2024 naar Nairobi te halen, maar dat plan lijkt inmiddels in de prullenbak beland te zijn. Naast Nairobi zouden ook de Zuid-Afrikaanse steden Johannesburg en Kaapstad en de Senegalese hoofdstad Dakar een optie zijn voor het organiseren van de Spelen. 

Atlético Mineiro hoeft Anelka niet meer

Nicolas Anelka gaat toch niet voetballen voor Atlético Mineiro. De Fransman leek op weg naar de Braziliaanse formatie en had zelfs al een voorcontract getekend. Atlético Mineiro blies de komst van de aanvaller dinsdag af nadat hij zich maandag niet op tijd had gemeld om zijn contract te tekenen.

Directeur Eduardo Maluf van Atlético Mineiro deed op een persconferentie de reden voor het afhaken van zijn club uit de doeken. Anelka legde de deadline naast zich neer en liet via zijn zaakwaarnemer weten dat hij niet voor het einde van de week kon komen. Volgens Maluf was het al de derde keer dat Anelka aan kwam zetten met een excuus om niet te komen.

Atlético Mineiro zou de dertiende club worden voor Anelka. De 35-jarige aanvaller is sinds maart clubloos. Hij moest weg bij West Bromwich Albion nadat hij voor vijf wedstrijden was geschorst voor het maken van het controversiële quenellegebaar.

Uruguayaanse doelman op proef bij AZ

AZ heeft de Uruguayaanse doelman Sergio Rochet Álvarez op proef. De 21-jarige keeper speelt nu in de Uruguayaanse competitie bij Danubio FC. Rochet traint twee weken met het eerste elftal mee en daarna neemt de technische staf een beslissing of hij mag blijven, laat een woordvoerder van AZ woensdag weten.

Na dit seizoen vertrekken de keepers Erik Heijblok en Hobie Verhulst bij AZ. Eerste doelman Esteban en Yves de Winter hebben nog een contract van één jaar, maar Esteban heeft aangegeven na dit seizoen toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

'Apotheker mag euthanasiemiddel niet weigeren'

Apothekers zouden geen euthanasiemiddelen mogen weigeren aan artsen. Alleen een arts is verantwoordelijk voor de uitvoering van euthanasie. Dat heeft directeur Petra de Jong van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) woensdag gezegd.

De Jong reageert hiermee op een onderzoek van het NCRV-televisieprogramma Altijd Wat waaruit blijkt dat sommige apothekers euthanasiemiddelen niet willen meegeven aan de arts, bijvoorbeeld omdat euthanasie niet strookt met hun geloofsovertuiging of omdat ze het niet eens zijn met de beslissing van de arts om euthanasie uit te voeren. De NVVE vindt dat apothekers niet een eigen afweging mogen maken bij het leveren van zogeheten euthanatica.

"Apothekers mogen niet op de stoel van de dokter gaan zitten", zegt de NVVE-directeur. Volgens De Jong is er in de euthanasiewet geen rol weggelegd voor de apotheker als het gaat om het euthanasieproces, en als het aan haar ligt blijft dat zo.

"Het is niet aan een apotheker om na de uitvoerige voorbereiding van een euthanasie of hulp bij zelfdoding door de arts, in overleg met patiënt en SCEN-arts, te twijfelen aan de zorgvuldigheid van die voorbereiding en te beslissen de gevraagde euthanatica niet te leveren”, aldus De Jong.

Tweede Kamerlid Khadija Arib heeft woensdag minister Edith Schippers van Volksgezondheid om helderheid gevraagd over de 'weigerapothekers'.

Verkopers weigeren doodskop op navulling e-sigaret

Verkopers van e-sigaretten zijn niet van plan om navulverpakkingen voor elektronische sigaretten te voorzien van een waarschuwingsetiket met een doodskop. Volgens aankomende Europese regelgeving is dat niet verplicht en het is ook nergens voor nodig, stelt de vereniging voor verkopers van elektronische sigaretten Esigbond. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bestrijdt dit en houdt vol dat een waarschuwingsetiket verplicht is en blijft.

Op zeven van de tien navulverpakkingen voor e-sigaretten staat niet vermeld dat de inhoud giftig is, meldde de NVWA dinsdag na een onderzoek. Ook werden navulverpakkingen zonder kindveilige sluiting uit de handel gehaald. De toezichthouder waarschuwde dat ondernemers die de fout in blijven gaan beboet zullen worden.

De Esigbond wijst echter op een nieuwe Europese verordening. "Daarin staat dat pas een etiket moet worden geplakt bij een nicotineconcentratie van meer dan tweeënhalf procent", zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie. De NVWA wijst erop dat deze regelgeving nog niet is ingegaan en dat nu nog een grens van één procent geldt, die door de navulverpakkingen wordt overschreden. "Maar ook als de nieuwe verordening straks wel van kracht is blijft een doodskop nodig. In de verordening staat namelijk ook dat alle beschikbare toxicologische onderzoeken moeten worden meegewogen", zegt een woordvoerder van de toezichthouder.

De woordvoerder van de Esigbond blijft dit ontkennen. "We willen dialoog uitlokken en desnoods een proces. Maar we kunnen pas een proces voeren als de NVWA een last onder dwangsom oplegt en dat hebben ze tot nu toe niet aangedurfd."

Verder vindt de woordvoerder het onredelijk dat op navulverpakkingen wel een doodshoofd moet verschijnen en op sigaretten of nicotinekauwgum niet. "Dagelijks komen bij ziekenhuizen kinderen binnen die sigaretten of nicotinekauwgum hebben gegeten. Die kauwgums hebben nota bene een fruitsmaak.

De navulverpakkingen van e-sigaretten zitten als het goed is in kindveilige sluitingen en als je die open krijgt, komt het er alleen in druppels uit. Als een kind zou besluiten het te drinken, merkt hij snel dat het niet te pruimen vies is, in tegenstelling tot de nicotinekauwgums."

Toch zijn vorig jaar in Nederland zes incidenten bij de NVWA en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) gemeld waarbij kinderen uit een navulverpakking met nicotine hadden gedronken. Dit kan een acute nicotinevergiftiging opleveren. In het buitenland kwam volgens de NVWA vorig jaar een kind om na het drinken uit een navulverpakking.

Oplichter verdiende drie ton via Marktplaats

Een 20-jarige Rotterdammer is aangehouden omdat hij zo'n 650 mensen zou hebben opgelicht op internet. Dat meldt de politie dinsdag. De man zou valse advertenties op websites zoals Marktplaats hebben geplaatst. Ook benaderde hij mensen die op internet concertkaartjes te koop vroegen. Daarmee verdiende hij mogelijk zo'n driehonderdduizend euro.

De man adverteerde verschillende producten, waaronder computerspelletjes, mobiele telefoons en iPods. Via email of via de telefoon wist de Rotterdammer zo veel vertrouwen te wekken dat potentiële kopers geld naar hem overmaakten. De goederen werden echt nooit geleverd.

De man wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, aldus de politie.

Haagse politie rolt inbrekersbende op

De Haagse politie heeft de afgelopen maanden in de wijk Kortenbos tien verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij een reeks inbraken. De verdachten tussen de 19 en 26 jaar waren volgens de politie in het hele land actief.

Het onderzoek naar de groep loopt sinds vorig najaar. De politie kreeg toen aanwijzingen dat jongeren uit de wijk samen woning- en bedrijfsinbraken pleegden. Ze huurden een auto op naam van anderen en zochten woningen in het hele land uit. De politie vermoedt dat ze in enkele gevallen een papiertje tussen de voordeur van een woning plaatsten om later na te gaan of de bewoners al thuis waren gekomen of niet.

De laatste twee Hagenaars werden dinsdag aangehouden. De twee van 22 en 26 jaar hebben volgens de politie in korte tijd voor tienduizenden euro's aan sieraden ingeleverd bij juweliers en worden daarom verdacht van witwassen. Het wordt echter lastig de sieraden in verband te brengen met inbraken. De juweliers hadden vaak niet bijgehouden van wie ze de sieraden hebben gekocht en vaak waren de sieraden al doorverkocht.

De wijk Kortenbos, waar de verdachten vandaan komen, kampt volgens de politie met criminele jongeren. Relatief weinig mensen in de wijk zouden bereid zijn hierover aan de bel te trekken bij de politie, wat erop kan wijzen dat zij zich geïntimideerd voelen.

Kleine Formule 1-teams trekken aan de bel

De vier kleinste Formule 1-teams hebben aan de bel getrokken en willen voor de Grand Prix van China om tafel met de rest van de renstallen. Volgens Sport Bild is door Marussia een brief opgesteld en ondertekend door Caterham, Force India en Sauber. Ook FIA-president Jean Todt en F1-baas Bernie Ecclestone hebben een afschrift ontvangen.

Het is de kleinere teams een doorn in het oog dat de nieuwe Strategy Group, bestaande uit de vijf grootste teams en Williams, erg veel invloed heeft. Zo is de door Todt voorgestelde budgetlimiet al weer van tafel gehaald, dankzij het ontbreken van steun in de Strategy Group. Daarnaast is de scheve verdeling van de inkomsten de teams een doorn in het oog, te meer omdat de kosten tegenwoordig torenhoog zijn.

Force India-directeur Bob Fernley legde het vorige maand in The Guardian al uit. "We hebben nu een situatie waarin vijf teams het geld en de macht hebben en de overige zes rechtenloos zijn. De zes rechtenloze teams doen er niet toe. Alle teams moeten de toegenomen kosten vanwege de nieuwe technologie dragen, maar vijf ervan worden er rijker op vanwege de onevenredige verdeling van het geld in de Formule 1. Alle kleinere teams kunnen hierdoor onderweg afhaken."

De huidige verdeling van het geld zou volgens de kleine teams wel eens tegen de Europese regels kunnen zijn en zijn willen voor de race in China overleg over een betere verdeling van de taart. Volgens Sport Bild is een Red Bull-directeur wel gevoelig voor het pleidooi, zeker omdat het de sport aantrekkelijker kan maken en nieuwe sponsoren kan lokken.

Pauw & Witteman stopt

Pauw & Witteman stopt na dit seizoen. Jeroen Pauw en Paul Witteman gaan allebei een eigen programma presenteren. Dat heeft de VARA woensdag bekendgemaakt. De laatste aflevering van de show, die sinds 2006 wordt uitgezonden, is op 23 mei te zien op Nederland 1.

Pauw gaat na de zomer voor de VARA een dagelijkse latenightshow presenteren op de plek van Pauw & Witteman. Witteman gaat nieuwe programma's presenteren over muziek, politiek en wetenschap.

De 67-jarige Witteman merkte dit seizoen dat hij toe was aan iets nieuws. "Net op dat moment kreeg ik het aanbod om het komend seizoen een programma over muziek te presenteren, ook een lang gekoesterde droom", zegt hij in een verklaring. De presentator noemt zijn tijd bij Pauw & Witteman 'schitterend'. "We hebben een groot publiek bereikt met spraakmakende uitzendingen."

De 53-jarige Pauw heeft ook zin in iets nieuws. "Ik verheug mij dan ook zeer op het nieuwe seizoen waar mij de kans wordt geboden om op het begeerlijke latenighttijdslot als presentator verder te gaan", verklaart hij. "Voorlopig kijk ik met optimisme naar de komende weken waarin wij ons programma Pauw & Witteman met inzet en plezier zullen maken en zo het achtste seizoen succesvol hopen af te ronden."

Frans Klein, mediadirecteur van BNN-VARA, beschouwt het programma als erg bepalend voor 'het politieke en maatschappelijke debat'. "Jeroen en Paul stellen altijd de belangrijke journalistieke vragen en maken tegelijkertijd een onderhoudend en toegankelijk programma voor een breed publiek."

Klein is blij dat beide mannen bij de VARA blijven. "Ik ben blij dat Paul voor de VARA behouden blijft en kijk uit naar de programma's waar hij de komende tijd mee aan de slag gaat", zegt hij in een verklaring. "Ook het nieuwe VARA-programma met Jeroen op de late avond belooft veel goeds."

'Miley gesloopt door rouwfeest dode hond'

Miley Cyrus heeft zo hevig gefeest na het overlijden van haar hond Floyd dat ze ziek is geworden. Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De zangeres ligt in het ziekenhuis vanwege een allergische reactie op antibiotica. Cyrus slikte de kuur omdat ze door de dood van haar trouwe viervoeter flink is gaan feesten en ziek werd.

Volgens ingewijden is de zangeres een 'emotioneel wrak'. Zo heeft de 21-jarige Cyrus geregeld lange huilbuien en kan ze maar moeilijk in slaap komen. Om het leed te verzachten zou de zangeres haar heil zoeken op de dansvloer en veel alcohol drinken en drugs gebruiken.

Cyrus was dinsdag door haar ziekenhuisopname genoodzaakt een optreden in Chicago af te blazen. Het eerstvolgende concert van haar Bangerz-tournee staat vooralsnog gepland voor woensdag in St. Louis. Het is nog niet duidelijk of die show doorgaat.

Belgische directeur natuurpark Congo neergeschoten

De Belgische directeur van het Virunga National Park in Oost-Congo, het oudste natuurpark in Afrika, is neergeschoten en ernstig gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerster van het natuurpark gezegd.

Emmanuel de Merode was dinsdag onderweg van Goma naar Rumangabo toen hij in een hinderlaag van drie gewapende mannen liep en werd neergeschoten. Hij zou in zijn buik zijn getroffen. Hoewel zwaargewond, zou De Merode inmiddels aan de beterende hand zijn.

Virunga staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en herbergt ernstig in hun voortbestaan bedreigde berggorilla's, die door stropers worden bejaagd. Ook veel gewapende groeperingen houden zich op in het natuurgebied.

Het natuurpark wordt aan alle kanten bedreigd. Milities verdienen miljoenen aan illegale houtkap en houtskool, in een meer in het gebied wordt illegaal gevist, babygorilla's worden gestolen en gedood voor hun handen en voeten en in het park wordt olie gewonnen.

Meer omzet, maar wel verlies voor Ziggo

Ziggo heeft in het eerste kwartaal een omzet behaald van 394,2 miljoen euro, 1,7 procent meer dan een jaar eerder. De kabelaar boekte wel een verlies van 38,4 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf, dat de overname door UPC-moeder Liberty Global in het tweede halfjaar hoopt af te ronden, woensdag bekendgemaakt.

Volgens het kabelbedrijf kwam het verlies in de afgelopen drie maanden door onder meer eenmalige herfinancierings- en overnamekosten. Vorig jaar boekte Ziggo in het eerste kwartaal een omzet van 387,8 miljoen euro en werd een winst gemaakt van 92,7 miljoen euro.

Het aantal huishoudens of bedrijven met een van de diensten van Ziggo steeg licht met 0,9 procent op jaarbasis tot bijna zeven miljoen. Per klant namen de verdiensten met 3,6 procent toe tot 43,07 euro. Het aantal mensen met een combinatieabonnement nam toe met 5,9 procent.

Het gebruik van de vaste telefoon nam zoals verwacht af. Ziggo wist echter wel dertigduizend nieuwe mobiele abonnees aan te trekken. In totaal hebben nu 63.000 mensen een mobiel Ziggo-telefoonabonnement.

Lawine doodt vier Noren

Reddingswerkers hebben de lichamen gevonden van vier skiërs die maandag in het centrale deel van Noorwegen werden getroffen door een lawine. Dat heeft de Noorse politie woensdag gemeld.

De vier Noren werden maandag aan het eind van de dag als vermist opgegeven nadat ze buiten de piste waren gaan skiën in nationaal park Sunndalsfjella. Slecht weer bemoeilijkte de zoektocht naar de skiërs, maar woensdagmorgen vroeg werden ze gevonden aan de hand van hun lawinepiepers. De slachtoffers, twintigers en dertigers, waren volgens de politie geoefende skiërs.

Snoop Dogg in Call of Duty-dlc

Dat de ontwikkelaar van Call of Duty: Ghosts van hondjes hield was al wel duidelijk, maar nu komt de enige echte Snoop Dogg ook nog eens naar de game... Vanaf 22 april kun je de beste man als commentator hebben in het spel, als je op Xbox Live speelt dan. Andere platforms krijgen de rapper later.

Snoop Dogg is blij met deze samenwerking: "My voice can be connected to a game that's so hip and so hood. It's the coolest game in the hood. All my homies play this game." De dlc zou 3 dollar moeten kosten.

Kabinet eist goed sociaal plan van Philip Morris

Philip Morris moet de noodzakelijke maatregelen treffen die nodig zijn om nieuw werk te vinden voor de ontslagen werknemers. Het kabinet zal daar actief op toezien, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer over de sluiting van de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom.

"De eerste en belangrijkste zorg van de overheid betreft nu de mensen die hun baan verliezen", schrijft Kamp. "Voor de werknemers is een goed sociaal plan van groot belang." Op het terrein van Philip Morris wordt nu een mobiliteitscentrum ingericht, dat wordt gefinancierd door de fabrikant.

Daarnaast bezien de gemeente Bergen op Zoom, de provincie Noord-Brabant en het rijk de gevolgen van de sluiting van de fabriek voor de lange termijn. De regio kent relatief weinig werkloosheid. De provincie wil met behulp van een strategische werkgroep de uitgangspositie van het gebied verder versterken.

Kamp herhaalt verder dat het besluit om de fabriek te sluiten is ingegeven door bedrijfseconomische afwegingen. De fabriek produceerde vooral voor de Europese en Japanse markt en kampte met dalende sigarettenverkopen. In Europa ging het om twintig procent. De dalende vraag heeft geleid tot overproductie in de Europese fabrieken en Philip Morris acht het 'onwaarschijnlijk' dat de vraag zich herstelt.

Het besluit heeft niets te maken met het Nederlandse vestigingsklimaat of de Nederlandse regelgeving, aldus Kamp. Over de afspraken tussen het bedrijf en de Belastingdienst komt staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) met een aparte brief. Onder meer GroenLinks eist opheldering over berichten dat Philip Morris vanwege fiscale voordelen in Nederland gevestigd blijft, ofschoon de fabriek wordt gesloten.

De sluiting van de fabriek werd vorige week wereldkundig gemaakt. Ruim 1200 mensen verliezen hierdoor hun baan.

NS waarschuwt voor grote drukte op Koningsdag

De NS waarschuwt reizigers voor grote drukte in de trein en op stations op Koningsdag. Om iedereen op plaats van bestemming te krijgen worden extra treinen ingezet. Het advies is van tevoren een vervoersbewijs te regelen of de OV-chipkaart op te laden. Alcohol is net als voorgaande jaren verboden.

De vervoerder verwacht dat zo'n tweehonderdduizend mensen Amsterdam bezoeken per trein. Op Amsterdam Centraal stoppen geen intercity's en station RAI is op de feestdag gesloten. Tienduizenden reizigers gaan naar Eindhoven, waar het station wordt verbouwd. Daarom worden reizigers alleen op bepaalde stukken van het station toegelaten als treinen aankomen om de doorstroming te bevorderen, schrijft de NS.

Drank is net zoals eerdere jaren verboden. Reizigers mogen op zaterdag 26 april niets bij zich hebben en er wordt geen alcohol verkocht op de stations. Deze maatregel geldt vanaf vrijdag 19.00 uur tot zondag 07.00 uur. Voor de handhaving wordt extra personeel ingezet.

Prorail heeft extra mensen paraat om eventuele storingen snel op te lossen. Ook plaatst de spoorbeheerder mobiele camera's langs het spoor om spoorlopers te kunnen signalen en weg te halen van het spoor.

Nederlandse scholier te vaak ongemotiveerd

Nederlandse scholieren hangen te vaak ongemotiveerd in de schoolbanken. Het leer- en leesplezier in het basis- en voortgezet onderwijs is lager vergeleken met het buitenland, concludeert de onderwijsinspectie in het woensdag verschenen Onderwijsverslag 2012-2013.

"Onderwijsinspecteurs zien regelmatig lessen waar een groot deel van de leerlingen niet actief betrokken is", aldus de Inspectie van het Onderwijs. In het voortgezet onderwijs gaat het om 21 procent van de lessen, in het basisonderwijs om negen procent. Leerlingen geven aan dat hun motivatie daalt als een activiteit niet voor een cijfer is.

"Zij ervaren het recht op onderwijs louter als een plicht", schrijft hoofdinspecteur Annette Roeters in het verslag. "Gaan leerlingen graag naar school om elkaar te ontmoeten, beduidend minder enthousiast lijken ze voor veel lessen."

Leerlingen weten soms niet waarom ze bepaalde taken moeten uitvoeren en vinden dat die taak niet op hen is afgestemd. Slechts veertig procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs is tevreden over de mate waarin leraren ze motiveren. Basisschoolleerlingen zijn moeilijk te porren voor het vak lezen. Op de middelbare school is het juist wiskunde waar ze niet in geïnteresseerd zijn. De inspectie bekijkt de komende maanden hoe de motivatie kan worden opgekrikt.

De inspectie constateert verder dat de onderwijskwaliteit op scholen is toegenomen door allerlei vernieuwingen, maar dat de klassen daar nog te weinig van merken. De school gaat wel vooruit, aldus de inspectie, maar de klas niet. Zo wordt de professionalisering van leraren nogal eens overgeslagen.

De invoering van het passend onderwijs op 1 augustus baart de inspectie zorgen. Scholen zijn vanaf dat moment verplicht een passende plek te bieden aan leerlingen met een handicap of gedragsproblemen. Maar de scholen zijn vooral bezig met het systeem. Ouders en leraren worden volgens de inspectie nog 'te weinig betrokken'.

Naast alle punten van kritiek, benadrukt de inspectie dat 'over het algemeen' leerlingen tevreden zijn over het onderwijs in Nederland. Bovendien behalen zij door de bank genomen 'goede resultaten' en presteren de leerlingen internationaal gezien in de 'subtop'.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) zijn ondanks de conclusies 'positief'. "Onze leerlingen doen het vergeleken met veel andere landen nog steeds goed." Toch is het onderwijs 'nog niet uitgeleerd', zeggen de bewindslieden over het vergroten van motivatie van de leerlingen.

Marty O'Donnel niet langer bij Bungie

Marty O'Donnel liet weten via Twitter dat hij niet meer bij Bungie werkt als audio director. Zelf zegt hij dat hij zonder reden is ontslagen door het raad van bestuur van Bungie.

Marty O'Donnel is een componist die bekend is vanwege onder andere Halo, Myth en Oni waar hij ook prijzen voor heeft gekregen. De soundtrack voor Halo 2 was de best verkochte game-soundtrack in de Verenigde Staten.

Bungie zei in een later bericht dat ze afscheid nemen als vrienden en dat ze hem veel succes wensen. 

Meer ex-ijshockeyers dagen NHL om hersenschuddingen

Een nieuwe groep oud-ijshockeyers heeft de NHL aangeklaagd. Zij willen dat de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie oud-spelers schadevergoeding betaalt voor opgelopen hersenbeschadigingen. Daarnaast willen ze dat de NHL de gewelddadigheid van de sport aanpakt omdat die tot de blessures zou hebben geleid. Er lopen al twee andere rechtszaken.

Hersenschuddingen in de sport zijn een heikel punt in de Amerikaanse sportwereld. Eerder werd de American-footballcompetitie NFL al aangeklaagd door oud-spelers. Door de vele klappen op hun hoofd die NFL-spelers krijgen tijdens hun loopbaan, loopt een groot deel hersenbeschadigingen op. De NFL ontkende het verband lang, maar schikte uiteindelijk voor 765 miljoen dollar, ruim 550 miljoen euro.

De aandacht die daardoor ontstond voor hersenletsel leidde tot nieuw onderzoek, maar ook tot rechtszaken tegen de NHL. Advocaat Charles Zimmerman denkt dat ook de ijshockeycompetitie zal verliezen. "We hebben het in American football gezien en nu ook in ijshockey. Het heeft dezelfde oorzaak. Deze letsels door hersenschuddingen waren bekend en spelers werden niet goed en snel genoeg beschermd."

Zimmerman verwacht dat meer oud-ijshockeyers zich bij de rechtszaken voegen als er meer bekendheid aan wordt gegeven. "Ik denk dat ijshockeyers zullen beseffen dat hun verhaal wordt verteld en gehoord."

Meisje (12) heeft kind met 13-jarige

Groot babygeluk in Londen. In de Britse hoofdstad is afgelopen weekend een meisje van slechts twaalf lentes bevallen. Ook haar dertienjarige vriendje is dolblij dat hij papa is geworden.

Het meisje valt hiermee de twijfelachtige eer ten deel de jongste Britse tienermoeder aller tijden te zijn geworden. Ook de moeder van het meisje is met 27 jaren een van de jongste GILF's ooit.

Het stel leerde elkaar kennen toen het meisje slechts tien jaar oud was. Terwijl zij nog op de basisschool zat, prikte het ventje al met zijn Pinkeltje door het vliesje van zijn vriendinnetje, waarna zij zwanger werd.

Na de geboorte van hun dochtertje hebben zij gezworen altijd bij elkaar te blijven. "De moeder en de vader van de spruit zijn al meer dan een jaar samen", melden Britse media vandaag. "Hun relatie is dus geen bevlieging. De grootouders van beide zijden zijn, ondanks hun erg jonge leeftijd, zeer meelevend en steunen hun kinderen zoveel mogelijk."

N.E.C. droomt alvast van subtop

Volgens algemeen directeur Bart van Ingen hoort N.E.C. Nijmegen niet thuis aan de onderkant van de ranglijst. "We hebben nu een lastig jaar, maar voor de langere termijn moeten we mee kunnen doen in de middenmoot", zo liet hij Omroep Gelderland weten.

"Om daarna te kijken of we door kunnen stoten een beetje richting de subtop. Daar hoort wel een ander dossier bij: de nieuwe Goffert, want uiteindelijk zit onze exploitatie nu vast op dit bedrag in deze locatie."

Vanwege de beperkte mogelijkheden die spelen in De Goffert met zich meebrengt, zit er weinig rek in de begroting. De voorbije jaren was N.E.C. voor versterkingen dan ook aangewezen op de hulp van externe financiers.

Omdat N.E.C. bij het opstellen van de spelerscontracten geen rekening hield met een degradatie, zou een afdaling naar de Jupiler League grote gevolgen hebben. Volgens Van Ingen kan de club ook dat rampscenario het hoofd bieden.

"De voedingsbodem van deze club is sterk genoeg om een eventuele degradatie te lijf te gaan. Nijmegen is een honderdduizend-plus-gemeente, de supporters, de businessclub en de sponsoren die wij hebben, dat is een sterke basis. We moeten goed evalueren hoe wij nooit meer in deze omstandigheid terecht komen. De continuïteit van N.E.C. is gewaarborgd."

Vitesse wil in 2020 stabiele topclub zijn

Joost de Wit is positief gestemd over de toekomst van Vitesse. De algemeen directeur van de Arnhemmers verwacht de aankomende jaren stappen te maken. Het doel: Vitesse een stabiele topclub maken. Volgens De Wit is de Gelderse club een weg ingeslagen die binnen zes jaar moet leiden tot verwezenlijking van de doelstelling. Dat liet hij dinsdag weten tijdens een forum over betaald voetbal in 2020.

"Ik denk dat wij dan een internationale jeugdopleiding hebben en een goed scoutingsapparaat. Een stevige basis om in 2020 een stabiele topclub in Nederland te zijn", zo tekende Omroep Gelderland op uit de mond van de bestuurder.

Vitesse zal wel enkele problemen moeten tackelen. "We hebben natuurlijk te maken met Financial Fairplay, maar we zijn bezig om kosten en inkomsten in balans te krijgen. Ik ga ervan uit dat dat in 2020 helemaal staat", aldus De Wit.

De bestuurlijke onrust bij Vitesse van de voorbije periode lijkt geen ideaal fundament om op te bouwen. Supporters vrezen bovendien dat de club haar identiteit verliest, nu de club in buitenlandse handen is geraakt.

Volgens De Wit is de financiële steun van een vermogende eigenaar geen probleem. "Zeker als je ziet waar wij vandaan komen. Maar Vitesse moet wel van de Vitessenaren blijven en onze eigenaar geeft ons die ruimte ook. De invloed van de investeerder wordt overschat. Wij hebben methodes om het hart van de club te bewaken."

Van Geel: "Geen concrete interesse"

Veel fans die Feyenoord een warm hard toedragen vrezen deze zomer getuige te zijn van een leegloop. Martin van Geel maakt zich minder zorgen. Volgens de technisch directeur van Feyenoord is de financiële huishouding dermate goed op orde, dat de club het zich kan permitteren om de transferpoorten gesloten te houden in de zomer.

Maandag promoveerde de KNVB Feyenoord nog naar categorie drie, voor gezonde clubs. "Het is gewoon niet zo dat wij spelers moeten verkopen", aldus Van Geel in het Algemeen Dagblad. "Daarom zijn wij door de KNVB ook in categorie drie geplaatst. Ook zonder transfers poetsen wij de resterende schuld weg."

Dat betekent evenwel niet dat transfers uitgesloten zijn. "Het is natuurlijk wel zo dat de schuld veel sneller wordt weggewerkt als wij inderdaad een speler verkopen. Maar als wij komende zomer geen spelers verkopen, vind ik het ook prima. Dat betekent dat wij met een sterkte selectie aan het nieuwe seizoen beginnen."

Diverse Feyenoorders worden al geruime tijd in verband gebracht met een buitenlandse transfer. Zeker met het oog op de grote groep WK-deelnemers lijkt er nog veel te kunnen gebeuren in de zomer.

Volgens Van Geel speelt er momenteel niets serieus. "Op dit moment kan ik met de hand op mijn hart zeggen dat er voor geen enkele speler concrete interesse is", benadrukt hij. "Ook Pellè willen wij graag in de Kuip houden. Hij ligt niet voor niets tot de zomer van 2017 vast."

Ban: nu geen blauwhelmen naar Oekraïne

Het is niet het juiste moment om vredesmilitairen naar het oosten van Oekraïne te sturen. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon dinsdag tijdens een bezoek aan Mexico gezegd tegen de Mexicaanse krant Reforma. De Oekraïense regering vroeg eerder deze week in een brief aan Ban om een vredesmissie om de crisis in Oost-Oekraïne te bezweren.

Pro-Russische separatisten hebben in Oost-Oekraïne in een tiental steden overheidsgebouwen bezet. Ze eisen een referendum over meer autonomie of aansluiting bij Rusland, zoals vorige maand op de Krim. Volgens Kiev en het Westen zit Rusland achter de onrust, maar Moskou ontkent in alle toonaarden.

"Op dit moment lijkt het niet erg praktisch om troepen te sturen", zei Ban. De VN-chef herinnerde de interviewer eraan dat voor een vredesmissie instemming van de Veiligheidsraad nodig is, waar Rusland over een vetostem beschikt. "Tenzij we een duidelijk mandaat hebben en toestemming van de Veiligheidsraad kan ik geen actie ondernemen."

Eriksen: "Daar heeft Ajax van geleerd"

Naar eigen zeggen heeft Christian Eriksen veel te danken aan zijn opleiding bij Ajax. De Deense middenvelder plukt in Londen de vruchten van zijn Amsterdams avontuur. Eriksen, die de laatste weken op dreef is voor Tottenham Hotspur, kijkt met plezier terug naar zijn tijd in de Nederlandse hoofdstad. In 2008 kwam hij als groot talent binnen, om in 2013 als dragende kracht naar Tottenham Hotspur te vertrekken.

"Bij Ajax is het opleiden dat de klok slaat en word je begeleid. Dat is ook nodig, omdat de meeste spelers heel jong zijn", blikt hij in gesprek met Sp!ts terug op die periode.

"Ajax heeft toch van vroeger geleerd toen jonge spelers weggestopt werden in een appartementje in Diemen en min of meer aan hun lot werden overgelaten. Er wordt vanuit één gedachte gehandeld, vanuit het collectief en iedereen gaat daarin mee."

Volgens de inmiddels 22-jarige international heeft Ajax duidelijke idealen en is de club druk bezig om die idealen te verwezenlijken. "Bij Ajax heb je geen sterren die zich groter voelen dan het team", legt hij uit.

"Zo hoort het ook, maar het is in de praktijk niet altijd het geval. Zeker niet bij de absolute topclubs, waar de gemiddelde leeftijd van een team meestal hoger ligt en het individu meer ruimte krijgt. Je moet daarin de goede mix zien te vinden. Maar ik ben heel blij met de opleiding die ik bij Ajax heb genoten, je leert wat het vak van profvoetballer inhoudt."

Eriksen sluit het interview af met een kritische noot. In zijn ogen heeft de Eredivisie flink aan kwaliteit ingeboet. "Het lijkt voor Ajax steeds makkelijker te worden om kampioen te worden, maar tegelijkertijd komen ze in de Champions League toch niet verder dan de groepsfase. Ligt dat dan aan Ajax of aan de Eredivisie? Ik denk het laatste. Er is in de Eredivisie tijd om fouten te maken, want je kunt ze later weer goed maken."

Veel animo voor belastingvrij schenken

Van de tijdelijke maatregel om tot een ton belastingvrij te kunnen schenken hebben sinds de start in oktober 34.000 Nederlanders gebruikgemaakt. Gerekend was op twintigduizend mensen tot en met 31 december 2014. Dat zegt een woordvoerder van de Belastingdienst woensdag na berichtgeving van het AD.

Normaal mogen ouders vijftigduizend euro belastingvrij aan hun kinderen schenken voor het kopen van een huis. Het kabinet heeft dat tot eind dit jaar verhoogd tot honderdduizend euro om de huizenmarkt op gang te krijgen. Bovendien mogen ook anderen dan ouders gebruikmaken van de fiscaal gunstige regeling, als het geld maar wordt gebruikt voor een huis.

Hoeveel er precies belastingvrij is geschonken, is nog niet bekend. Het succes zorgt op de korte termijn niet voor een gat in de begroting, aldus de woordvoerder. Dat komt doordat de overheid door de schenkingen ook minder geld kwijt is aan de hypotheekrenteaftrek. Op de langere termijn krijgt de schatkist wel minder geld binnen op erf- en schenkbelasting.

Tientallen doden bij verkeersongeluk Togo

Een botsing tussen een bus en een vrachtwagen in Togo heeft dinsdagavond aan 48 mensen het leven gekost. Nog eens vijftien mensen raakten ernstig gewond, meldde de staatstelevisie. Onder de doden zijn een Nigeriaan en vijftien mensen uit Burkina Faso.

Volgens mensen die de crash overleefden had de vrachtwagen maar één werkende koplamp, waardoor de chauffeur van de bus dacht dat het een motorfiets was die hem tegemoet kwam. Verkeersongevallen zijn schering en inslag in Togo. De wegen worden slecht onderhouden en staan vaak overvol met mensen en goederen.

'Geen Nederlands, geen bijstand'

In een wetsvoorstel dat door staatssecretaris Jetta Klijnsma bij de Raad van State is ingediend, staat dat mensen die geen Nederlands spreken gaan worden gekort op hun uitkering.

Vanaf 2015 zou de wet 'Geen Nederlands, geen bijstand' in moeten gaan. Uitkeringsgerechtigden horen volgens Klijnsma (PvdA) 'basaal Nederlands' te kunnen spreken, hetgeen volgens het AD inhoudt dat men alledaagse gesprekken moet kunnen voeren.

Spreekt men geen Nederlands, dan wordt direct 20 procent van de uitkering ingehouden. Na een half jaar nog steeds geen 'goedemiddag' en 'hartelijk dank'? Dan gaat er nog eens 20 procent van af.

Na een jaar wordt de hele uitkering stopgezet. Hoewel de maatregel bij veel mensen goed zal vallen, is het nog maar de vraag in hoeverre de wet te hanteren valt. Zo zal de ene ambtenaar sneller genoegen nemen met een basisniveau Nederlands dan de andere.

Omdat gemeenten de taak krijgen te toetsen of er genoeg Nederlands gesproken wordt, zal de wetgeving zeer duidelijk uitgewerkt moeten worden om volslagen willekeur te voorkomen.

Persbureau Novum meldt verder nog dat de wet een afzwakking is van een afspraak uit het regeerakkoord. "Daarin stond nog dat mensen in de bijstand de Nederlandse taal volledig moeten beheersen. Dat bleek volgens internationaal recht niet haalbaar."

Er zijn nog geen reacties vernomen uit Limburg en Friesland. 

Zomerseizoen komt te vroeg voor Rutger Smith

Kogelstoter en discuswerper Rutger Smith doet dit outdoorseizoen nog niet mee aan wedstrijden. Hij herstelt nog van een achillespeesblessure die hij vorig jaar mei in Shanghai opliep. In oktober werd hij voor een tweede keer geopereerd aan de kwetsuur. "Om dit seizoen nog in actie te komen is onrealistisch en onverstandig", zegt hij woensdag in De Telegraaf.

Smith denkt er nog niet aan om te stoppen, al zat hij direct nadat hij zijn pees afscheurde wel in zak en as. "Er zijn altijd mensen die zeggen: je komt nooit meer terug. Ik ben altijd teruggekomen en zal dat nu ook doen", is de Groninger strijdvaardig. In Los Angeles traint hij om volgend jaar een 'geweldige comeback' te kunnen maken. "Ik denk dat ik straks in Rio nog steeds met de besten mee kan."

Robben pleit voor Sneijder op WK

Arjen Robben hoopt dat Wesley Sneijder mee mag naar het WK. De aanvaller van Bayern München denkt dat de speler van Galatasaray een cruciale rol kan spelen bij Oranje. Onder bondscoach Louis van Gaal is Sneijder geen zekerheidje in de WK-selectie. De bondscoach gaf onlangs nog aan dat hij twijfelt of hij hem wel mee moet nemen naar Brazilië.

Van Gaal ziet Sneijder als een nummer tien, terwijl hij bij Galatasaray op de linkerflank speelt. Wat Robben betreft maakt dat niet al te veel uit. "Hij is een speler die extra klasse heeft en dat heb je nodig op het WK. Ik ben fan van Wesley", zei Robben dinsdag in gesprek met de NOS.

Bij zijn aanstelling in 2012 maakte Van Gaal Sneijder nog aanvoerder. Maar al snel werd de band afgepakt en hield Van Gaal de voormalige speler van onder meer Ajax en Real Madrid buiten de selectie. "Ik ken Wesley als geen ander. Op het moment dat hij zijn niveau heeft en gewoon fit is, is hij van uitzonderlijke klasse. Hij heeft dan een meerwaarde voor het Nederlands elftal. Maar uiteindelijk is er maar één die beslist en dat is de trainer", aldus Robben.

Sneijder kreeg tijdens de laatste interland van het Nederlands elftal de kans van Van Gaal op zijn favoriete positie. Maar tegen Frankrijk (2-0 nederlaag) wist de voormalige Ajacied niet te overtuigen.

Juf (29) heeft 30x seks met scholier (17)

De politie van Polk County, in de Amerikaanse staat Florida, heeft maandagavond Jennifer Christine Fichter in de boeien geslagen. De 29-jarige lerares Engels heeft zich tot dertig keer laten uitwonen door een scholier van 17. Uiteindelijk leidde de relatie zelfs tot een zwangerschap, zo weet de politie.

De relatie tussen de docente aan de Central Florida Aerospace Academy en de bronstige puber begon in november. Fichter pikte de knaap sindsdien geregeld 's ochtends op met haar pick-uptruck. Vervolgens zette het ventje zijn slagroomklopper flink aan het werk op de achterbank van de auto.

Eind januari werd moederlief argwanend toen haar zoon die nacht niet was thuisgekomen. Toen zij de telefoon van haar zoon doorspitte, ontdekte ze een conversatie met een oudere vrouw. Zo werd er over een leeftijdsverschil gepraat. Zoonlief werd stevig aan de tand gevoeld, en al snel kwam de jongen met de naam Fichter op de proppen.

Pas eergisteren stapte de moeder naar de politie. Op het politiebureau liet Bromsnor de moeder bellen met de juf in kwestie, onder toeziend oog van de Heilige Hermandad. Fichter heeft tijdens het gesprek bekend verliefd te zijn op haar leerling, en zeker twintig tot dertig keer met hem te hebben geneukt.

Ook vertelde de dammende docente dat de scholier haar had bezwangerd. Een tripje naar de abortuskliniek wist erger te voorkomen. Bromsnor was weldra ter plaatse om de geile juf in de boeien te slaan. Haar wordt vele malen seks met een minderjarige ten laste gelegd.

FichterDe juf in kwestie. Nice? (foto: Lakeland PD)

Grote reddingsactie na veerbootongeluk Zuid-Korea

Tientallen schepen, helikopters en duikers zijn woensdag ingezet voor een reddingsoperatie voor de zuidkust van Zuid-Korea. Daar kapseisde woensdagochtend een veerboot met 476 mensen aan boord. Er zijn zeker twee doden en veertien gewonden gevallen, liet het ministerie van veiligheid en openbaar bestuur weten.

De veerboot stuurde woensdagochtend een noodsignaal uit toen het plotseling slagzij maakte. Inmiddels zou zo'n 95 procent van het vaartuig onder het wateroppervlak liggen.

Tot dusverre zijn 180 passagiers gered, maar over het lot van de overige opvarenden is nog geen duidelijkheid. Volgens een opvarende zouden er nog mensen gevangen zitten in het schip.

Nederland helpt Mexico bij voorkomen overstromingen

Nederland gaat Mexico helpen bij het voorkomen van nieuwe overstromingen. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft hiertoe een overeenkomst getekend met de voorzitter van de Nationale Watercommissie in Mexico, David Korenfeld Federman. Dat meldt haar ministerie.

Onder meer de deelstaat Tabasco heeft de afgelopen jaren meerdere keren te maken gehad met overstromingen. De bedoeling is dat Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen samen met lokale autoriteiten een plan maken om nieuwe overstromingen te voorkomen. In dat plan moet ook rekening worden gehouden met economische, sociale en ecologische effecten.

Deskundigen geven advies over oplossingen en bekijken meteen of Nederlandse bedrijven die zijn gespecialiseerd in watermanagement een rol kunnen spelen. De hulp kan Nederlandse bedrijven dus opdrachten opleveren. "Een prachtige combinatie van hulp en handel", schrijft Ploumen.

Het gaat om hulp die is gericht op het voorkomen van overstromingen en wederopbouw. Het gaat dus niet om noodhulp direct na een overstroming.

De Nederlandse hulp is door de gouverneur van Tabasco ingeroepen na bemiddeling van de Nederlandse ambassade in Mexico. Sinds een halfjaar wijzen ambassades de landen waar ze zijn gevestigd op de hulp die Nederland kan bieden bij het voorkomen van overstromingen. Eerder zijn afspraken gemaakt met China, Myanmar, de Filipijnen en Senegal.

Volkel met -7,2 het koudst

De afgelopen nacht verliep het koudst in het Noord-Brabantse Volkel. Daar werd het aan de grond -7,2 graden, meldt weeronline.nl woensdag. In de rest van Nederland bleef heet kwik alleen in Vlissingen en Lauwersoog boven het vriespunt.

Ook op anderhalve meter hoogte vroor het in een groot deel van het land. Op deze hoogte was het in het Gelderse Deelen het koudst met -2,9 graden.

Vorst in deze tijd van het jaar betekent voor fruittelers dat ze 's nachts aan de bak moeten. Veel fruitbomen staan nu vol in bloei en een paar graden vorst kan betekenen dat alle knoppen kapotvriezen, waardoor de oogst verloren gaat. Om dat te voorkomen moeten de telers sproeien om de knoppen nat te houden. Door gedurende de vorst vers water aan te blijven voeren kunnen de knoppen niet bevriezen.

De viering van IJsheiligen, op 11, 12, 13 en 14 mei wordt gezien als een grens waarna het niet meer kan vriezen. Vorig jaar vroor het echter nog op 19 mei.

De kou die door het hele land te voelen was kwam volgens weeronline.nl door een hogedrukgebied boven Nederland. Hierdoor stroomde koude lucht vanuit Scandinavië naar Nederland.

In sommige delen van het land moest worden gekrabt, maar glad werd het niet. Alleen in het oosten van het land is bij enkele bruggen gestrooid. Na de koude nacht komt volgens weeronline.nl een 'stralende lentedag'. In het binnenland kan de temperatuur oplopen tot 16 graden met een zwakke wind.

Wammes wel naar EK turnen

Voor de Europese kampioenschappen turnen in Sofia van 18 t/m 25 mei heeft bondscoach Mitch Fenner de maximale vijf turners geselecteerd: Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Epke Zonderland, Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes. Dat Wammes geselecteerd is voor dit EK mag toch wel verrassend genoemd worden. Vorige maand bij de kwalificatiewedstrijd in Beekbergen viel Wammes nog door de mand. 

Afgelopen zaterdag bij het laatste selectiemoment in Gent was er weer een gemotiveerde Wammes aan het turnen. Hij maakte progressie op rek, werd eerste op sprong en tweede op vloer. Dat is de reden waarom Fenner Wammes heeft geselecteerd.

De ambitie is om met het team de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 te halen. Finner is daarom helder in zijn doelstelling. "Simpel; de teamfinale halen. Dat betekent in de kwalificatiewedstrijd scoren bij de beste acht landen. Dat moet lukken. Als we nog een paar toestelfinales halen, is dat mooi. Maar het teamresultaat is heilig."

Het team heeft wel wat recht te zetten. Twee jaar terug werden de turners twintigste door het ontbreken van mannen die een acceptabele voltige-oefening konden turnen. 

Boomsma neukt op klassieke muziek

Arie Boomsma vindt klassieke muziek geschikt om de liefde op te bedrijven. "Zonder twijfel. Voor zowel de zwoele r&b-sferen als de meer pornografische ram- en beukseks", zegt de presentator, die in zijn boek Van Bach tot Bernstein schrijft over klassieke muziek, in Metro.

De 40-jarige Boomsma weet ook welke platen stelletjes op moeten zetten om in de stemming te komen. "De Bolero van Ravel, die wij bij de tips onder 'pure energie' hebben staan bijvoorbeeld, of het meer romantische Je te Veux van Satie", somt hij op.

De presentator zegt dat klassieke muziek heel divers is. "Net als bij andere muziek heeft ook klassiek al die verschillende genres. Daarom kun je ook niet zeggen dat klassieke muziek niets voor je is", legt hij uit. "Dat zou hetzelfde zijn als zeggen dat muziek, in algemener zin, niets voor je is als je een keer een track van Modern Talking hebt gehoord. Er is zoveel, en het is zeer de moeite waard je er eens in te verdiepen."

'Confettibom' bij herdenking Boston

Na de herdenking woensdag van de dubbele aanslag tijdens de marathon van Boston vorig jaar heeft een man bij de finishlijn van het noodlottige sportevenement een rugzak met een rijstkoker achtergelaten. De rugzak en een tas die even verderop lag, zijn door de politie uit voorzorg tot ontploffing gebracht. De rijstkoker zou gevuld zijn geweest met confetti.

De man is gearresteerd en aangeklaagd voor ordeverstoring en bezit van een nepexplosief, liet de politie weten. Of de tweede rugzak ook van de man was, is niet duidelijk.

De aanslagen in Boston werden gepleegd door de broers Dzjochar en Tamerlan Tsarnajev. Zij lieten vorig jaar tassen met twee bommen, gemaakt van snelkookpannen, achter bij de finish van de marathon van de Amerikaanse stad Boston. De bomaanslagen kostten aan drie personen het leven.

Miley Cyrus in ziekenhuis na allergische reactie

Miley Cyrus ligt in het ziekenhuis na een ernstige allergische reactie op antibiotica. De zangeres moest hierdoor haar optreden op dinsdagavond in Kansas afzeggen. Dat heeft de concerthal waar de show stond gepland laten weten in een verklaring.

"Kansas, ik beloof jullie dat ik net zo baal als jullie. Ik had er vanavond erg graag willen zijn", twitterde de 21-jarige Cyrus. "Ik voel me alleen maar slechter doordat ik er niet ben." De zangeres liet ook weten zich erg te vervelen in het ziekenhuis. "De televisie hier is slecht."

Cyrus annuleerde vorige week ook al een show in Charlotte vanwege een hevige griep. Het eerstvolgende optreden van haar Bangerz-tournee staat vooralsnog gepland voor woensdag in St. Louis. Het is nog niet duidelijk of dat concert wel of niet doorgaat. De zangeres treedt op 2 mei op in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Hennis overweegt inzet F-16's bij Oekraïne

Nederland besluit mogelijk woensdag met twee F-16's bij te dragen aan de NAVO-patrouilles die vanwege het conflict in Oekraïne plaatsvinden. Er kan ook een marineschip worden gestuurd, zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman.

In Oekraïne kwam het dinsdag tot gevechten tussen Oekraïense regeringssoldaten en pro-Russische milities. Gevreesd wordt dat Rusland dit als excuus aangrijpt om het land binnen te vallen onder het mom van bescherming van de pro-Russische burgers. Eerder werd de Krim al ingelijfd. De gespannen situatie in het land maakt volgens Hennis 'veel emotie' los bij de oostelijke bondgenoten van de NAVO. "Er komt veel oud zeer naar boven."

De verhoogde aanwezigheid van de NAVO is volgens de minister niet bedoeld ter afschrikking, maar ter 'geruststelling van de oostelijke bondgenoten'. Daar wil zij intensiever aan bijdragen. Woensdag overleggen de NAVO-lidstaten over wat voor de patrouilles nodig is. Hennis verwacht dat NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen later bekendmaakt welke landen in welke vorm gaan bijdragen.

Het staat volgens de minister nog niet vast dat Nederland F-16's stuurt. "De Verenigde Staten hebben al extra vliegtuigen gestuurd. Op een ander moment kan dat Portugal zijn en een andere keer kunnen wij dat weer zijn."

De minister benadrukte dat de NAVO er met een reden is. "Het is de best mogelijke veiligheidsverzekering met wereldwijde dekking. Die dekking geldt ook voor oostelijke bondgenoten." Hennis is het met de Amerikaanse president Barack Obama eens dat Europese landen zich te lang achter de 'brede schouders' van de Verenigde Staten hebben verscholen. Daarom zouden landen eerder meer in plaats van minder geld in hun defensie moeten steken. "Vrijheid is niet gratis."

'Nederlandse inkomens flink gedaald'

Nederlandse werknemers verdienden vorig jaar gemiddeld 6 procent minder dan in 2012. Het gemiddelde uurloon daalde van 15,50 euro naar 14,60 euro. De grootste daling met 8 procent vond plaats in de financiële- en IT-sector. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Stichting Loonwijzer en vacature- en carrièrewebsite Monsterboard naar de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland.

Werknemers in de horeca en het toerisme hadden het minste last van een loondaling (min 1 procent), in de zorg daalde het inkomen 3 procent. Ook de agrarische sector werd behoorlijk getroffen, hier daalden de lonen 7 procent.

Er zijn volgens de opstellers van het rapport meerdere redenen voor de loondaling aan te wijzen. Zo telde 2013 meer jonge goedkope flexwerkers. Ontslagen werknemers namen in een nieuwe baan genoegen met minder loon en nogal wat ouderen met relatief hoge lonen verlieten de arbeidsmarkt. Mogelijk werden ook werknemers onder de cao betaald.

'Nederlandse inkomens flink gedaald'
'Nederlandse inkomens flink gedaald' (Foto: ANP)

Demmink beraadt zich op tegenaanval

Het voorlopig getuigenverhoor rond oud-topambtenaar van Justitie Joris Demmink is dinsdag tot een einde gekomen. Althans, als Demmink er voor kiest om niet in de tegenaanval te gaan. Over hem gaan al lange tijd verhalen over misbruik van minderjarige jongens.

Dat recht om nieuwe getuigen op te roepen heeft hij en samen met zijn advocaat Harro Knijff heeft hij twee weken om zich te beraden over nut en noodzaak van zo’n exercitie. De vraag lijkt vooral of er voor Demmink iets mee te winnen valt: zijn ernstig besmeurde blazoen krijgt hij er vermoedelijk niet mee opgepoetst. De verhoren, begonnen op 4 maart, hebben opnieuw een golf van negatieve publiciteit gegenereerd rond de persoon Demmink (66), die tot het najaar 2012 de hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie was.

Het getuigenverhoor is op touw gezet door stichting De Roestige Spijker, die als doel heeft de 'waarheid’ rond Demmink op tafel te krijgen. De stichting is ervan overtuigd dat de hele zaak in de doofpot is gehouden. Eerdere onderzoeken naar Demmink liepen op niets uit.

Het beeld dat voor de buitenstaander uit de acht dagen verhoor van in totaal twaalf getuigen is opgerezen, is dat van een kennelijk onaantastbare functionaris die zijn ontembare lusten op minderjarige jongens botvierde, al dan niet tegen betaling.

De vraag is hoe hard het door de verhoren verzamelde materiaal is. Veel van de beweringen van de getuigen zijn van horen zeggen. Veel herinneringen zijn vervaagd en daardoor weinig precies, de beweerde feiten waarover het gaat zijn oud. Een echt eenduidig beeld lijken de verhoren ook niet te hebben opgeleverd: over Demmink wordt heel veel gezegd en soms vliegt dat alle kanten op. In een enkel geval stonden de getuigen in hun beweringen lijnrecht tegenover elkaar.

De Roestige Spijker wil een 20 minuten durende, Amerikaanse documentaire over de affaire uitzenden, die al geruime tijd op YouTube is te zien (en al vele malen is bekeken). Met het voorlopig getuigenverhoor wil de stichting zich wapenen tegen een mogelijke smaad- of lasterklacht van Demmink, als het tot uitzending komt.

De stichting zei dinsdag dat zij zich op de inhoud van de verzamelde verklaringen zal bezinnen en later een standpunt publiek zal maken. De rol van rechter-commissaris Natasja Gehlen in de procedure is nu uitgespeeld: zij heeft de getuigen beëdigd en de verhoren in goede banen geleid.

Het getuigenverhoor staat geheel los van het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie momenteel naar Demmink verricht. De resultaten daarvan laten naar verwachting nog maanden op zich wachten.

Poetin wil dat VN optreden Kiev veroordelen

De Russische president Vladimir Poetin wil dat de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap het 'ongrondwettige' optreden van Kiev in het oosten van Oekraïne veroordelen. Hij heeft dat dinsdag in een telefoongesprek met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon laten weten, zegt het Kremlin in een verklaring.

De VN-chef toonde zich eerder 'uitermate bezorgd' over de toestand in het oosten van Oekraïne. Hij deed een beroep op alle partijen al het mogelijke te doen om de spanning te verminderen en verder geweld te vermijden.

De Oekraïense regering meldde dinsdag de herovering van het vliegveld van Kramatorsk, een plaatsje bij Slovjansk op zo'n 160 kilometer van de grens met Rusland. Bij de gevechten tussen de Oekraïense regeringssoldaten en pro-Russische milities vielen volgens de Russische televisie vier tot elf doden, maar dat is tot nog toe nergens bevestigd.

Rusland beschouwt de pro-Europese regering die na de val van president Viktor Janoekovitsj in februari is aangetreden niet als legitiem. De crisis in Oekraïne is door de 'gewelddadige operatie' nog eens verscherpt, zei Poetin tegen Ban.

Elfia zorgt voor sprookjesachtig paasweekend

Komend paasweekend wordt weer genieten geblazen voor liefhebbers van verkleden, mede drinken, fotograferen van verklede mensen, nog meer mede drinken en het filmen van verklede mensen. Kortom, Elfia (voorheen Elf Fantasy Fair) barst weer los in Haarzuilen. 

FOK!kers kennen de  fair natuurlijk al. Of van een bezoek of van de vele FOK!tv en fotoreportages. Even jezelf zijn, lekker uitdossen in een elfje of trol, het mag allemaal op Elfia. En dit jaar is het zaterdag, zondag en paasmaandag. Dit jaar is er onder meer een piratenschip te zien in de slotgracht en banjeren Stormtroopers over het terrein. Voor meer informatie over openingstijden is er www.elfia,com.

Foto: Mirjam Ravensbergen. 

[DFB Pokal] Dortmund bereikt finale

Borussia Dortmund heeft zich als eerste club geplaatst voor de Duitse bekerfinale. VfL Wolfsburg werd in het Signal Iduna Park in de halve eindstrijd met 2-0 verslagen. Henrikh Mkhitaryan en Robert Lewandowski maakten al in de eerste helft het verschil.

De andere finalist wordt woensdag bekend. Bekerhouder Bayern München en tweededivisionist FC Kaiserslautern staan dan tegenover elkaar.

Dortmund sleepte twee jaar geleden voor het eerst in lange tijd weer eens de DFB-Pokal in de wacht. De eerdere bekerzeges dateerden van 1965 en 1989.

[PL] Arsenal maakt einde aan slechte reeks

Arsenal heeft voor het eerst sinds een maand weer eens een wedstrijd in de Premier League gewonnen. De club van trainer Arsène Wenger kwam thuis tegen West Ham United knap terug van een 1-0 achterstand en zegevierde met 3-1. Arsenal was in de stand achterop geraakt door uit de laatste vier wedstrijden maar twee punten te pakken.

Matt Jarvis zette West Ham in het Emirates Stadium brutaal op voorsprong, maar nog voor rust trok Lukas Podolski de stand gelijk. Na de 2-1 van Olivier Giroud zorgde Podolski twaalf minuten voor tijd met zijn tweede goal van de avond voor de beslissing.

Arsenal klimt door de zege naar de vierde plaats in de Premier League en heeft nog volop zicht op plaatsing voor de Champions League. Nummer vijf Everton heeft echter wel minder verliespunten.

Alle groepsduels Oranje op WK uitverkocht

Voor de drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal op het WK in Brazilië zijn geen kaartjes meer beschikbaar. De duels zijn uitverkocht, maakte de KNVB dinsdagavond bekend. Nederland treedt in de groepsfase aan tegen Spanje, Australië en Chili.

Alleen mindervalide supporters hebben nog de kans om een kaartje voor de wedstrijd van Nederland tegen Australië te bemachtigen. Als Oranje de groepsfase overleeft, zijn voor een eventuele achtste finale in Fortaleza wel weer kaarten beschikbaar.

De laatste fase van de kaartverkoop voor het WK ging dinsdag van start. Binnen enkele uren was bijna tweederde van alle wedstrijden uitverkocht, laat de FIFA weten. Nog voor slechts vijftien wedstrijden zijn kaartjes beschikbaar. Het groepsduel tussen Bosnië-Herzegovina en Iran is voorlopig het minst in trek.

Hadouir na dit seizoen weg bij NAC

Anouar Hadouir vertrekt aan het einde van het seizoen bij NAC Breda. De 31-jarige middenvelder heeft zijn zinnen gezet op een buitenlands avontuur. "Ik heb een leeftijd bereikt om nog een keer de stap naar het buitenland te maken", zegt Hadouir tegen BN De Stem. NAC nam de speler in 2012 transfervrij over van het Duitse Alemannia Aachen.

Hadouir heeft een aflopend contract in Breda, maar wacht een mogelijke nieuwe aanbieding niet af. Hij verwacht dat zijn aanstaande vertrek geen gevolgen heeft voor zijn plaats in het team. "Ik ga ervan uit dat de trainer de beste elf opstelt."

In twee seizoenen speelde Hadouir 38 competitieduels voor NAC waarin hij drie keer scoorde. Eerder voetbalde hij in Nederland voor Willem II en Roda JC.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.