FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 maart 2014

[Serie A] Napoli beëindigt indrukwekkende reeks Juventus

Napoli heeft Juventus de eerste competitienederlaag in ruim vijf maanden toegediend. De equipe van Rafa Benitez was zondag in eigen stadion met 2-0 te sterk voor de koploper, die pas voor de tweede keer dit seizoen verloor in de Serie A. Oud-PSV'er Dries Mertens was een van de doelpuntenmakers.

In kustplaats Napels leek Juventus in niets op de soevereine ploeg die al 22 wedstrijden op rij niet meer verloor. Napoli deelde vanaf het beginsignaal de lakens uit. Toch duurde het tot de 37e minuut voordat de thuisploeg de leiding nam. José Callejón tikte een voorzet van Lorenzo Insigne binnen.

In de tweede helft nam Juventus wel meer het initiatief, maar echt gevaarlijk werd de ploeg van coach Antonio Conte zelden. Het inbrengen van Mertens bleek uiteindelijk een gouden greep. De Belg schoot in de 81e minuut, twee minuten na zijn entree, knap raak en besliste de wedstrijd (2-0).

Ondanks de nederlaag blijft de uitgangspositie van Juventus riant. AS Roma heeft elf punten minder, maar nog wel een wedstrijd tegoed. Nummer drie Napoli volgt op zes punten daarachter.

[PD] Getafe wint na vijftien duels weer eens

Getafe heeft na vijftien competitiewedstrijden zonder overwinning weer eens een zege geboekt. De Madrileense club boekte een 3-1 uitzege bij Valencia. Angel Lafita en Ciprian Marica poetsten tussen de 26e en 28e minuut de vroege openingstreffer van Eduardo Vargas weg.

Twee minuten voor tijd besliste Pedro Leoó de wedstrijd. Een minuut later werd Valencia-verdediger Jeremy Mathieu met rood van het veld gestuurd. Getafe rukte door de zege in een klap op van de negentiende naar de zestiende plaats in de Primera Divisíon. De ploeg verzamelde 31 punten uit evenzovele duels. Valencia staat met veertig punten negende.

Demonstratie tegen juwelierspaar Deurne

Ongeveer 20 mensen hebben zondagavond gedemonstreerd in Deurne. Ze richtten hun pijlen op het juweliersechtpaar uit die plaats, dat vrijdag twee overvallers zou hebben doodgeschoten. De demonstratie verliep rustig en er is niemand opgepakt, aldus een politiewoordvoerster.

De betogers hadden spandoeken bij zich met teksten als "Nederlands rechtssysteem faalt" en "Marina is geen held", over de juweliersvrouw. "Omstanders reageren op de demonstranten. We zijn alert, we houden het in de gaten en willen voorkomen dat er nog meer mensen op af komen. Daar is niemand bij gebaat", zei een politiewoordvoerster.

Tot woede van de demonstranten heeft justitie het echtpaar vrijgelaten. Het lijkt er namelijk op dat zij uit noodweer hebben gehandeld, zei de hoofdofficier van justitie zaterdag. Het is echter nog niet helemaal duidelijk wat er vrijdagavond precies is gebeurd.

Zaterdagavond was er een demonstratie in Eindhoven. Een van de twee dode overvallers was een 20-jarige man uit die stad. De identiteit van de tweede overvaller staat nog niet vast.

Demonstratie tegen juwelierspaar Deurne
Demonstratie tegen juwelierspaar Deurne (Foto: ANP)

[Upd] Greipel moet na valpartij streep door voorjaar zetten

Voor André Greipel zit het voorjaar er hoogstwaarschijnlijk op. De Duitser van Lott-Belisol kwam vandaag ten val in Gent-Wevelgem en het heeft er alle schijn van dat hij zijn sleutelbeen heeft gebroken.

Dit heeft zijn ploegleider Marc Sergeant vanavond gemeld. "Greipel is na zijn val bij ons in de wagen gekropen, maar zei onmiddellijk dat zijn sleutelbeen gebroken was", meldde Sergeant. "We gaan de blessure nog eens verder laten bekijken in het ziekenhuis, maar als een renner zelf zegt dat hij zijn sleutelbeen gebroken heeft, dan zal het wel zo zijn."

De valpartij vond plaats op acht kilometer voor de finish. De blessure is volgens Sergeant een flinke tegenvaller: "Het is een fikse streep door de rekening. Niet alleen voor vandaag, omdat we konden winnen met Greipel, maar ook voor de komende wedstrijden."

Update 22.55 uur

De Duitse wielrenner André Greipel moet alle grote wedstrijden van de komende weken aan zich voorbij laten gaan. De topsprintervan Lotto-Belisol heeft vandaag bij een valpartij tijdens Gent-Wevelgem een forse blessure opgelopen.

Niet alleen raakte een sleutelbeen uit de kom, maar ook scheurde hij beide gewrichtsbanden tussen sleutelbeen en schouder volledig af. Dat bleek uit onderzoek in het ziekenhuis, waar Greipel direct werd geopereerd.


Helikopterspringers sterven in Alpen

Twee wingsuit-vliegers hebben in Zwitserland een sprong uit een helikopter met hun leven bekocht. De 33-jarige man uit Nieuw-Zeeland en de Fransman van 34 jaar overleden zaterdag in de Berner Alpen bij Interlaken, zo melden Zwitserse media zondag.

Een derde sporter ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De drie durfals waren boven het plaatsje Lütschental achter elkaar uit een helikopter gesprongen. In wingsuits, speciale overalls met vleugels, wilden ze het dal in zeilen. Door nog onbekende oorzaak verloren ze de controle over hun vlucht en stortten ze neer in een weiland.

Lütschental grenst aan het Lauterbrunnental, een trekpleister voor beoefenaars van deze extreme tak van sport. Wingsuitspringen geldt als een van de gevaarlijkste sporten. Regelmatig komen ook ervaren atleten bij een duik in een vleugelpak om het leven. Door het hoge risico neemt de kritiek op springers en organisatoren van wedstrijden de laatste jaren sterk toe.

Helikopterspringers sterven in Alpen
Helikopterspringers sterven in Alpen (Foto: ANP)

Jans: "PEC Zwolle niet slechter dan Feyenoord"

PEC Zwolle gaat als bekerfinalist volgend seizoen Europa in. Trainer Ron Jans vindt dat geen slechte zaak, zoals Feyenoord-collega Ronald Koeman zei. PEC Zwolle is verzekerd van een ticket voor de Europa League.

De Zwollenaren spelen in De Kuip tegen Ajax, dat afstevent op de landstitel én daarmee Champions League-voetbal voor volgend seizoen. Koeman stelde dat het niet goed is voor Nederland dat PEC Zwolle Europa in gaat.

"Als je het mij vraagt, kunnen wij het in Europa niet veel slechter doen dan Feyenoord", zei PEC Zwolle-coach Ron Jans tegen de NOS. "Die club heeft de laatste jaren nauwelijks punten gepakt in Europa", aldus Jans, die met de club uit Overijssel negende staat in de Eredivisie. Feyenoord staat tweede.

"Ik snap de frustratie van Ronald ook wel, maar de regels zijn zoals ze zijn. Wij hebben onze plek in Europa dus helemaal verdiend. We gaan er een groot feest van maken. Wat mensen als Koeman daarvan vinden, moeten ze zelf weten", verklaart de trainer van de bekerfinalist.

PEC Zwolle speelde zondagavond gelijk bij ADO Den Haag (1-1). Jans had op meer gehoopt in Den Haag. "We hadden een paar goede kansen om te winnen. Die kans van Fred Benson in de 88ste minuut had er echt wel in gemogen, maar 1-1 past wel bij de wedstrijd", besluit de coach.

Djokovic met speels gemak langs Nadal in Miami

Novak Djokovic heeft zondag het masterstoernooi van Miami op zijn naam geschreven. De als tweede geplaatste Serviër was in de eindstrijd in straight sets te sterk voor wereldranglijstaanvoerder Rafael Nadal. Het werd na 83 minuten tweemaal 6-3 voor Djokovic, die zijn vierde titel op het Amerikaanse hardcourt veroverde.

De eerste set werd op details beslist. Beide spelers kregen één breakpoint. Doordat Djokovic die in de zesde game met beide handen aangreep en Nadal er niet in slaagde te breken, ging de Serviër met de setwinst aan de haal.

Djokovic deelde in de openingsgame van de tweede set een dreun uit door opnieuw door de opslag van Nadal heen te gaan. De Spanjaard bleef vervolgens onmachtig op de service van Djokovic en werd zelf bij 3-5 nogmaals gebroken.

Het was voor Djokovic de 43e toernooizege van zijn carrière en de tweede van het kalenderjaar. De stand in onderlinge ontmoetingen is met 22-18 nog wel in het voordeel van Nadal.

Backstreet Boys denken aan huis in Nederland

AJ McLean heeft een nieuwe verslaving. De Backstreet Boy krijgt geen genoeg van Nederland. "Ik ben een beetje verslaafd aan Amsterdam", grapt de 36-jarige zanger voor de camera van Novum Nieuws. "Misschien komen we hier ooit wel wonen."

Dat de Backstreet Boys een zwak hebben voor Nederland bleek de afgelopen maanden weer. De boyband is zondag voor de tweede keer in een week in het land voor een concert. In november waren de heren ook al in Amsterdam. "Ik vind het hier geweldig", glundert McLean. "De lucht is zo lekker schoon. Iedereen op de fiets is zo veel beter voor het milieu. Nederland is echt een fijne plek. Ik had het er met Nick over dat ik hoop dat iedereen in Californië ook op de fiets gaat springen."

De Backstreet Boys treden zondag op in de Heineken Music Hall en maandag stonden de mannen nog in een uitverkocht Ahoy. Dat de Amsterdamse zaal veel kleiner is, maakt volgens McLean niets uit. "We geven altijd alles. We staan met dezelfde energie op het podium en hopen dat ook het publiek dezelfde energie brengt."

Volgens McLean heeft een kleinere zaal ook zijn voordelen. "Ik heb soms het idee dat het publiek in een kleinere concerthal nog meer energie geeft dan dat in een grote zaal. Maar heel Nederland is geweldig. Ze zijn hier dol op ons en wij op hen."

Voor de Backstreet Boys is er in de afgelopen 21 jaar heel wat veranderd. Volgens McLean is de grootste verandering dat vier van de vijf mannen inmiddels kinderen hebben. Die gaan geregeld mee op tournee. "Vroeger gingen we met z'n allen stappen leefden we echt het leven van een rockster. Nu zijn we echte vaders. Howie grapt altijd dat we vroeger flessen drank kregen in de clubs, terwijl we nu in de weer zijn met flessen babymelk."

Over de wereld vliegen met jonge kinderen heeft ook zo zijn nadelen, ondervindt McLean aan den lijve. "Mijn dochter moet nog wennen aan het tijdverschil tussen Los Angeles en Europa, dus ik heb de afgelopen dagen niet al te best geslapen", zegt de zanger, die in november 2012 vader werd van Ava Jaymes. "Dat is behoorlijk vermoeiend, maar ik ben blij dat ik mijn gezin in de buurt heb. Ik heb ze ruim een maand moeten missen."

Dat de mannen ouder zijn, heeft ook gevolgen voor de voorbereidingen van een concert. "Een paar jongens moesten onder het mes. Ik heb me laten opereren aan allebei m'n knieën. Soms worden we gemasseerd voordat we het podium op gaan of komt een chiropractor langs." De echte klap komt volgens McLean echter pas na een concert. "De dag na een show voelen we pas echt wat een concert met je doet. Wat dat betreft zijn we net sporters. Als we niet blijven bewegen, raken we geblesseerd."

Eerste uitslagen Turkije gunstig voor Erdogan

De eerste uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Turkije zijn gunstig voor premier Recep Tayyip Erdogan. Zijn AK-partij lijkt het beter te hebben gedaan dan bij de vorige lokale verkiezingen in 2009.

Hoewel zijn naam niet op de stembiljetten stond, werden de verkiezingen gezien als een referendum over het beleid van Erdogan, die al ruim tien jaar in Turkije aan het roer staat. Erdogan voerde in elk geval campagne alsof zijn politieke leven ervan afhing. Vooral de strijd om de burgemeestersposten in Istanbul en Ankara, nu nog in handen van de AK-partij van Erdogan, wordt gezien als een graadmeter voor de invloed van de premier.

Turkije telt vijftig miljoen kiesgerechtigden. De opkomst bij de verkiezingen leek hoog; bij de stembureaus stonden lange rijen.

Erdogans beeltenis beheerste de afgelopen tijd het straatbeeld. Hij leidde dagelijkse campagnebijeenkomsten waarin de door hem gesteunde lokale kandidaten duidelijk tweede viool speelden. Deze bijeenkomsten trokken regelmatig meer dan honderdduizend belangstellenden, een teken dat Erdogan na bijna elf jaar als premier de toonaangevende figuur in de Turkse politiek blijft.

De afgelopen tijd is hij echter in woelig vaarwater terechtgekomen. Erdogan raakte verwikkeld in een corruptieschandaal dat vier van zijn ministers de kop heeft gekost. Hij heeft in binnen- en buitenland woede gewekt met een poging Twitter en Youtube te blokkeren, zijn samenzweringstheorieën en het steeds maar terugkerende verhaal dat de hele wereld tegen Turkije is, hebben zijn bondgenoten van hem vervreemd. Bovendien is de Turkse economie in niet al te beste doen: de koers van de Turkse munt is gekelderd en de rentetarieven zijn omhoog geschoten.

Hoewel het lastig is om in Turkije aan betrouwbare peilingen te komen, wordt er algemeen van uitgegaan dat de AK-partij van Erdogan de sterk verdeelde oppositiepartijen zondag achter zich zal laten. Maar het zal er ook toe doen hoe ver dit zal zijn. De partij van Erdogan is al begonnen de verwachtingen te temperen. Zo is de partij al tevreden als de 39 procent van de stemmen uit 2009 wordt geëvenaard.

Zware nederlaag voor Franse socialisten

De Parti Socialiste van de Franse president François Hollande heeft volgens exit polls zondag in de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen zware klappen moeten incasseren. De anti-immigratiepartij Front National veroverde na de overwinning vorige week in Hénin-Beaumont nog enkele andere steden. Enig lichtpuntje voor de socialisten is Parijs, waar hun kandidate Anne Hidalgo waarschijnlijk de eerste vrouwelijke burgemeester wordt.

"Het is in de eerste plaats een nederlaag voor links. Het is een trieste avond", zei regeringswoordvoerster Najat Vallaud-Belkacem.

Het Front National gaat volgens de peilingen aan de leiding in Frejus. In Beziers is de door het FN gesteunde kandidaat Robert Menard aan de winnende hand. Maar in verschillende andere plaatsen, waaronder Avignon, Perpignan en Saint Gilles, lijken de rechtspopulisten naast de overwinning te grijpen. Dat is vooral in Perpignan pijnlijk, waar Louis Alliot, de levensgezel van partijleider Marine Le Pen, kandidaat-burgemeester was.

De conservatieve UMP lijkt ongeveer honderd steden op de socialisten te gaan heroveren.

Het lijkt waarschijnlijk dat president Hollande na de nederlaag van zijn partij wijzigingen aan zal brengen in zijn regeringsploeg. "Ik heb de waarschuwing gehoord. Ik zal actie ondernemen", zei de president woensdag na de eerste stemronde.

De Boer: "Heel erg als we titel weggeven"

Frank de Boer stevent met Ajax af op de vierde landstitel op rij. De titelverdediger in de Eredivisie was zondag te sterk voor concurrent FC Twente. Met nog vijf wedstrijden te gaan is het verschil tussen Ajax en nummer twee Feyenoord acht punten.

"Het zou wel heel erg zijn als we die titel nog weggeven", zei De Boer tegen FOX Sports. "Toch ben ik al weer bezig met woensdag. De focus gaat nu op RKC, daar gaat het nu om."

Ondanks de ruime ovewinning (3-0) was De Boer niet helemaal tevreden over het spel van Ajax. "We gaven ook drie dotjes van kansen weg. In de tweede helft hebben we het beter gedaan", aldus de coach, die met name de strijdlust van de spelers roemde na de topper in de ArenA. 

"Het mooiste voorbeeld daarvan was Ricardo van Rhijn, die op een gegeven moment stond te kotsen", besluit De Boer. Van Rhijn speelde de wedstrijd uit ondanks dat hij moest overgeven. "Ik voelde het voor de wedstrijd al een beetje aankomen", aldus de rechtsback van de koploper in de Eredivisie.

"Na een aantal sprints in de tweede helft kwam er wat uit mijn maag zetten. Ondanks dat je het moeilijk hebt, probeer je de ruimtes op te vullen. De laatste vijf minuten was het 'schluss'", besluit Van Rhijn, die met Ajax komende woensdag op bezoek gaat bij RKC Waalwijk en zondag tegen Vitesse speelt.


De Boer krijgt de felicitaties van assisent-trainer Schreuder van Twente (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

[Bundesliga] Elia belangrijk bij zege Werder op Hannover

Werder Bremen heeft zondag een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie geboekt. De ploeg van coach Robin Dutt won met 2-1 de derby tegen Hannover 96 en steeg daardoor naar de twaalfde plaats in de Bundesliga. Eljero Elia speelde tachtig minuten mee en leverde de assist op 1-1 van Franco Di Santo.

Hannover kwam vlak voor rust op voorsprong toen Szabolcs Huszti een vrije trap vanaf de rechterkant van het strafschopgebied in één keer binnen draaide. Werder stelde na rust orde op zaken. In de 54e minuut bracht Elia met een leep balletje Di Santo in stelling. De Argentijn faalde niet. In blessuretijd kopte Sebastian Prödl uit een corner de winnende binnen.

Werder passeerde door de zege Hannover op de ranglijst. Het onderlinge verschil tussen de nummers twaalf en dertien bedraagt drie punten. Hannover heeft vijf punten meer dan nummer zestien VfB Stuttgart, dat als de stand zo blijft tot het einde van het seizoen promotie- degradatiewedstrijden moet gaan spelen.


Elia schiet de bal op doelman Zieler van Hannover 96 (PRO SHOTS/Citypress24)

[vid] 'Gratis seks' schiet in verkeerde keelgat

Rémi Gaillard is een Franse komiek die erg populair is in het land waar de zeden wat losser zouden zijn. Maar te los is kennelijk ook niet goed, want zijn laatste stunt op YouTube zorgde voor veel ophef.

Van 'superheld' tot 'absolute eikel', de reacties lopen op zijn zachtst gezegd nogal uiteen. Wat heeft hij gedaan? Hij postte een filmpje op YouTube waar hij seksscènes nabootst met wildvreemde jongedames die hij toevallig tegen het lijf loopt.

Wat stotende bewegingen en een flitsende tong, de optische illusie doet de rest. Komisch? De vrouwen in kwestie lijken er de grap niet echt van in te zien, al werd het filmpje in no-time een hit op internet.

2.500.000 keer werd het ding bekeken op YouTube en ruim 66.000 keer gingen de duimpjes omhoog. De overgrote meerderheid van de viewers lijkt daarmee geen bezwaar te hebben tegen de suggestieve actie van de Fransman.

Op Twitter steekt echter een storm van kritiek op. 'De cultuur van verkrachting bewieroken is niet grappig, maar bedroevend,' zo wordt er onder meer gereageerd.

Todt: "Williams schreeuwt om budgetlimiet"

De Formule 1 schreeuwt volgens FIA-president Jean Todt om de invoering van een budgetlimiet. De grote teams vinden dit onwerkbaar, maar in gesprek met Welt am Sonntag noemt de Fransman het de enige oplossing.

Todt: "Ze willen allemaal de limiet en het moet vastgelegd worden. Dan kunnen ze er niet meer onderuit. De teams kwamen naar mij een Bernie Ecclestone toe en smeekten ons om de budgetlimiet eindelijk in te voeren. Lotus heeft volgens de berichten de coureur niet betaald. Ik hoor ook dat Sauber en Williams problemen hebben. Het kan niet langer zo doorgaan."

De president van de internationale autosportfederatie is dan ook zeer bezorgd. "Ik ben bang dat we teams kwijt gaan raken. Velen schreeuwen om hulp en het is onze taak er naar te luisteren. Formule 1 ligt op de intensive care en de tijd raakt op. Voor eind juni moet een oplossing voor het probleem gevonden worden."

'Vrouw juwelier Deurne schietend in beeld'

De vrouw van de juwelier in Deurne van wie wordt vermoed dat ze vrijdagavond twee overvallers heeft doodgeschoten, is schietend te zien op camerabeelden. Dat melden bronnen aan de NOS. Ook zou te zien zijn hoe de vrouw een wapen richt op het duo dat haar zaak was binnendrongen.

Volgens de bronnen heeft ook de man een wapen in handen. Die zou hij hebben afgepakt van de overvallers. Het is niet duidelijk of hij ook heeft geschoten. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil niet op de berichtgeving van de NOS ingaan. "We hebben op de persconferentie zaterdag gemeld wat we kwijt willen over de camerabeelden en daar laten we het bij."

Het OM en de politie onderzoeken de beelden van verschillende camera's in de winkel. De camera´s hebben echter niet aan een stuk door gefilmd waardoor stukken ontbreken. Ook is er geen geluid bij. "De beelden laten niet het hele verhaal zien en daarom doen wij geen mededelingen", aldus de zegsman van het OM.

Het onderzoek dat ook zondag nog in de juwelierszaak werd verricht, is zondagavond afgerond. De winkel is vrijgegeven. De politie was sinds het schietincident vrijdagavond in de winkel aanwezig voor onder meer sporenonderzoek. Toen werden twee overvallers doodgeschoten. De ene is een 20-jarige man uit Eindhoven. Van de ander is de identiteit nog niet bekend.

Vermoedelijk zijn de twee na een worsteling doodgeschoten door de juweliersvrouw. Het OM liet zaterdag weten dat de handelwijze lijkt op zelfverdediging.

Hingis wint eerste dubbelspeltitel sinds 2007

Martina Hingis heeft voor het eerst sinds 2007 weer eens een toernooi in het dubbelspel gewonnen. De 33-jarige Zwitserse was in Miami samen met de Duitse Sabine Lisicki in de finale van het dubbelspel te sterk voor het Russische duo Ekaterina Makarova en Elena Vesnina. De wedstrijd werd beslist met een supertiebreak: 4-6, 6-4, 10-5.

Hingis maakte in augustus voor de tweede keer haar rentree. Ze was in 2007 gestopt nadat ze op Wimbledon positief was getest op cocaïne. Eerder ging de vijfvoudige grandslamwinnares in 2003 met pensioen vanwege blessures, maar drie jaar later keerde ze al eens terug op de WTA-tour.

De leukste sporttweets van week 13

Tijdens de Olympische Winterspelen en de Paralympische Spelen van Sochi kon je op FOK!sport de leukste tweets van de dag vinden. We kregen er zoveel leuke reacties op dat we vanaf nu elke week de leukste sporttweets van de afgelopen week voor jullie op een rijtje zetten.

We begonnen de week met een tweet van Ireen Wüst. Haar schaatsploeg TVM stopt na dit seizoen en nam op woensdag afscheid. Reden voor Wüst om haar schaatspak voor één keertje uit te lenen aan haar twee meter lange neef:

De gouden Volkswagen die ze kreeg na de Spelen mocht ze weer inleveren bij de dealer:

Wielrenner Vincenzo Nibali tweette na Milaan-San Remo boos over wielrenners zonder 'ballen' omdat hij niet werd geholpen tijdens de wedstrijd. Bauke Mollema plaatste woensdag een tweet waarop hij te zien was op.. een bal:

Voorzitter Ottavio Cinquanta van de ISU schreef in een interne brief dat hij onder andere de tien kilometer schaatsen bij de mannen wil schrappen in de toekomst. Na het wisselincident en de tweede plaats in Sochi was Sven Kramer het daar wel mee eens:

Minder leuk nieuws voor FOK!sport-eindbaas rubbereend. Zijn favoriete zwemster, Femke Heemskerk, heeft namelijk 40 centimeter van haar haar af laten knippen. In de tweet een link naar een filmpje:

Het weer in de wielerwedstrijd Ronde van Catalonië was niet zo best deze week. Alberto Contador pakte zich dan ook goed in om het niet te koud te krijgen:

Giedo van der Garde kreeg van zijn Chinese Formule 1-fans een cadeautje:

Robin Haase ondervond deze week de gevolgen van de onverwachte dopingcontroles toen hij eindelijk weer eens bij zijn ouders was.

Dit jaar start de Tour de France in Yorkshire. Dit schaap is al druk bezig met de voorbereidingen:

President Barack Obama bracht naast de Nucleair Security Summit ook een bezoekje aan een wielerwedstrijd en kwam daar Jos van Emden tegen:

Na de Olympische Spelen in Sochi is het voor veel sporters eindelijk tijd voor een welverdiende vakantie. Een kleine impressie:

Koen Verweij is niet op vakantie, maar vooral bezig met trainen voor het programma 'Sterren Springen'. Femke Heemskerk (met nieuwe coupe) kwam hem tegen en moest samen op de foto:

Voor de zwemmende FOK!kers onder ons is het in de toekomst misschien mogelijk om te zwemmen in oude metrostations in Parijs. Wie weet zien we zwemkoningin en FOK!sport-redactielid DeLuna over een poosje wel terug in Parijs:

Vrijdag was het Nationale Pannenkoekendag. Ronald Mulder deed mee en at pannenkoeken als lunch:

Na de winst van Peter Sagan in de E3 Harelbeke kon Niki Terpstra zich, in tegenstelling tot Sagan vorig jaar bij de Ronde van Vlaanderen, wel inhouden:

De stand in de Eredivisie wordt bij FC Twente op een creatieve manier bijgehouden: door middel van de clubsjaaltjes:

Bauke Mollema neemt momenteel niet deel aan wedstrijden en is dus hard aan het trainen. Een paar tweets over zijn vorderingen:

Op zaterdag werd in Mexico een zwemwedstrijd in het open water gehouden. Winnaar na 15 kilometer was Ferry Weertman en derde werd Marcel Schouten. Coach Marcel Wouda deed live verslag van de wedstrijd:

In de Eredivisie zal het PSV niet meer gaan lukken om kampioen te worden, maar de gelijknamige zwemploeg is het wel gelukt:

Vandaag werd de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem verreden. Belkinrenners Bram Tankink en Maarten Tjallingii reden met hun leeftijd als rugnummer:

FOK!toen: RollerCoaster Tycoon

Achtbanen zijn tof. Wie zou er nu niet zijn eigen achtbaan willen ontwerpen? Gelukkig vond Chris Sawyer dit ook en kwam hij met RollerCoaster Tycoon op de proppen.

Ik weet het nog goed, ik huurde als rasechte FOK!'er een zolderkamer ergens in een bos, ver afgelegen van sociaal contact. Een nadeel: er was ook geen internet. Televisie bestond uit de zenders die ik via een antenne kon opvangen, dus naast de publieke omroepen en TV Gelderland was er niets. En wat doe je dan in je vrije tijd? Je eigen virtuele pretpark beheren! Een half jaar lang speelde ik 's avonds RollerCoaster Tycoon, omdat het zo verslavend was.

RollerCoaster Tycoon

De ontwikkelaar Chris Sawyer was eigenlijk van plan een vervolg te maken op Transport Tycoon, maar werd gegrepen door achtbanen. Het idee was dus al vrij snel uitgewerkt tot een achtbanensim. Het project werd eerst White Knuckle genoemd, maar dat werd op het laatst naar het Tycoon-franchise veranderd. RollerCoaster Tycoon was geboren. De game is bijna in zijn geheel in de taal assembly geschreven, zeg maar de taal die eigenlijk direct met de CPU in je pc praat. Eind jaren negentig werd dat bijna niet meer gedaan, omdat ontwikkelen in talen als C veel gemakkelijker was. Chris Sawyer was dus een übernerd. Het heeft hem overigens geen windeieren gelegd, Chris ontving 30 miljoen dollar voor zijn aandeel in de ontwikkeling van het spel.

Voor de mensen die het niet kennen: in RollerCoaster Tycoon krijg je allerlei opdrachten om verschillende parken weer populair en daarmee ook weer winstgevend te maken in een bepaalde periode. Meestal was de opdracht in de trend van "heb x aantal gasten in je park na x jaar". Een jaar verliep van maart tot oktober, in de winter was je park dicht. Bij de latere twee uitbreidingen, Corkscrew Follies en Loopy Landscapes, kwam er wat meer variatie in de opdrachten, zoals een aantal achtbanen met een bepaalde rating of een attractie die een bepaalde winst moest behalen.

RollerCoaster Tycoon

Je hebt allerlei attracties die je kunt neerzetten of kunt laten bedenken door geld te investeren in onderzoek. Van de minder spannende carrousels, spookhuizen, doolhoven en het reuzenrad tot het echte werk van RollerCoaster Tycoon: achtbanen. Naast de verschillende types zoals stalen, houten en inverted achtbanen had je nog de keuze uit allerlei al voorgebakken achtbaanontwerpen. Maar het allerleukste was het ontwerpen van je eigen achtbanen.

Door zelf rails aan te leggen en de hellingen, kurkentrekkers en natuurlijk loopings te bepalen kon je het zo gek maken als je zelf wilde. Natuurlijk kon je ook het haast verplichte fotomomentje in je rit laten zetten, zodat er nog extra geld verdiend kon worden aan de bezoekers. Door testritten leerde je of jouw eigen ontworpen achtbaan voor oma's was of dat juist de meest intensief getrainde astronaut van NASA nog kotsmisselijk zou worden door de ontstane G-krachten.

RollerCoaster Tycoon

Over kots gesproken, dat deden veel bezoekers als je het te gek maakte in RollerCoaster Tycoon. Schoonmakers inhuren was dan ook een must, want kots zien liggen doet andere bezoekers ook weer kotsen en voor je het weet kun je je park hernoemen naar Barfteling. Door alles redelijk schoon te houden liep de winstgevenheid van de verschillende zelf te plaatsen horecagelegenheden ook een stuk beter. Als manager kon je ook de prijzen bepalen van de entree, de verschillende attracties en de snacks. Wilde je een themapark dan kon dat ook, er waren verschillende objecten te plaatsen om zo het park leuker aan te kleden, bijvoorbeeld een sci-fi setting.

Vandalisme, viezigheid en inspecties en reparaties waren altijd een probleem, dus agenten, schoonmakers en reparateurs moest je inhuren om je park aantrekkelijk te houden. Entertainers zoals een wandelende beer of tijger maken kinderen weer extra blij. Alle gasten kon je aanklikken, een naam geven en zien wat hun gedachten waren over je park. Je kon ze ook oppakken en ergens anders neerzetten, als ze bijvoorbeeld letterlijk van het pad af geraakte.

Als manager was je dus constant bezig met alle facetten van een park. Maar je gasten het leven zuur maken kon ook. Achtbanen die opeens eindigen, kortom vliegende karretjes met een crash tot gevolg was een van de mogelijkheden. Of wat te denken van het plaatsen van de uitgang van een attractie in het water, zodat je gasten verzopen. Of gewoon een gast oppakken en boven een meer loslaten, als je diegene zat was.

RollerCoaster Tycoon

RollerCoaster Tycoon werd een succes en de game kreeg dan ook tot nu toe drie vervolgen. Nog aparter, Sony heeft de filmrechten gekocht voor een CGI-film over de Tycoon-game. Dit was in 2010 en we hebben er niets meer van vernoemen, dus of we nog ooit een achtbanenfilm gaan krijgen is nog maar afwachten. Het lijkt debiel idee, maar wie weet wordt het net zo'n groot succes als de game-franchise.

Helaas was de laatste game in de reeks, RollerCoaster Tycoon 3D voor Nintendo 3DS, pure bagger. Slechte besturing, lang niet alle opties waren aanwezig die al in het eerste deel zaten en het speelde ook nog eens houterig. Fans zijn dan ook erg huiverig voor het volgende project dat deze maand bekend is gemaakt: RollerCoaster Tycoon 4 en de mobiele versie ervan zijn aangekondigd door uitgever Atari. Hopelijk bemoeit Chris Sawyer er zich weer mee, zodat we eindelijk een waardige hedendaagse versie van het spel krijgen. En niet een in-app aankopen festijn, zoals zoveel andere uitgevers zo interessant vinden.

Oh, en de mythe klopt: als je leest over RollerCoaster Tycoon, dan installeer je het weer om te spelen. Daar gaat mijn vrije tijd weer, alleen dit keer verspeeld in de huiskamer.

Superworm zocht vorig jaar de geschiedenis van de Merry-Go-Round-deuntjes uit. Lees het verhaal daarover hier, inclusief een lijst van gebruikte nummers. Eén van die deuntjes:

Stadionverbod voor Jordania na bedreigingen

Merab Jordania mag zijn neus voorlopig niet meer in het Gelredome laten zien. De voormalig eigenaar van Vitesse heeft een stadionverbod van liefst drie jaar gekregen, omdat hij algemeen directeur Joost de Wit bedreigd zou hebben.

De bedreigingen volgden op een ruzie tussen Jordania en De Wit. De laatstgenoemde persoon stapte om die reden vier weken terug naar de politie. "Ik heb inderdaad aangifte gedaan tegen Merab Jordania", bevestigde de algemeen directeur aan Voetbal International. "Er zijn grenzen, ook ik heb een gezin."

In 2010 werd Jordania eigenaar van Vitesse. Vorig jaar werd hij echter gedwongen de papieren van de Arnhemmers af te staan aan Alexander Chigirinskiy. Deze man financierde het project rondom ploeg uit Gelderland voor het grootste deel.

Presidentsverkiezingen Egypte op 26 en 27 mei

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Egypte vindt plaats op 26 en 27 mei en de uitslag moet begin juni bekend zijn. Mocht er een tweede ronde nodig zijn dan wordt die half juni gehouden en wordt de uitslag op 26 juni verwacht. Dat heeft de Egyptische verkiezingscommissie zondag meegedeeld.

Kandidaten kunnen zich tot 20 april aanmelden.

De voormalige militaire bevelhebber Abdel-Fattah el-Sissi, onder wiens leiding vorige zomer de islamistische president Mohammed Morsi werd afgezet, heeft al aangekondigd mee te zullen doen en wordt gezien als de grootste kanshebber op de overwinning.

Rusland wil ruime autonomie voor regio's Oekraïne

Rusland heeft zondag de voorwaarden geschetst waaraan een diplomatieke oplossing voor de crisis in Oekraïne in zijn ogen moet voldoen. Zo moet de voormalige Sovjet-republiek een federatie worden met ruime autonomie voor de diverse regio's.

"Wij kunnen geen andere manier zien om de stabiele ontwikkeling van Oekraïne te verzekeren dan het sluiten van een federaal akkoord", zei Lavrov tegen de Russische televisie, enkele uren voordat hij in Parijs een onderhoud had met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

Amerikaanse functionarissen houden zich over het idee van een federatie op de vlakte. Zij zeggen dat iedere verandering in de bestuursstructuur van Oekraïne de steun moet hebben van de Oekraïners zelf. De Oekraïense autoriteiten voelen niet veel voor decentralisatie van de macht, maar bekijken nu wel politieke hervormingen die lokale overheden meer autonomie moeten geven.

Het plan dat Kerry en Lavrov bespreken behelst politieke en constitutionele hervormingen in Oekraïne, alsook ontwapening van ongeregelde strijdgroepen, stationering van internationale waarnemers om de rechten van minderheden te beschermen en een directe dialoog tussen Rusland en Oekraïne. Volgens Amerikaanse functionarissen staat de Oekraïense regering achter het plan.

Kerry en Lavrov hebben sinds de crisis begon bijna dagelijks telefonisch contact gehad, zonder het eens te worden over een oplossing. Hun ontmoeting zondag volgt op een telefoongesprek vrijdag tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin, waarin Obama er bij Poetin op aandrong om Russische troepen van de grens met Oekraïne terug te trekken. Poetin, van wie het initiatief voor het gesprek uitging, stelde dat de Oekraïense regering toeliet dat extremisten etnische Russen en Russischtaligen in Oekraïne intimideerden, iets wat Oekraïne ten stelligste ontkent.

Lavrov liet zondag weten dat Rusland 'absoluut niet' van plan is de grens met Oekraïne over te trekken.

[PL] Liverpool pakt koppositie na ruime zege op Spurs

Liverpool heeft zondag zijn kandidatuur voor de titel in de Premier League gesteld. De ploeg van coach Brendan Rodgers was met liefst 4-0 te sterk voor Tottenham Hotspur en nam door dat resultaat de koppositie van Chelsea over.

Al na twee minuten werd Liverpool in het zadel geholpen door een eigen treffer van Younes Kaboul. Na 25 minuten eiste Luis Suarez de hoofdrol op. De oud-Ajacied maakte zijn 29e seizoenstreffer en schoot daarmee een clubrecord van Robbie Fowler aan diggelen. Nooit eerder scoorde een speler van Liverpool vaker dan 28 keer in een Premier League-seizoen.

Ook in het tweede bedrijf maakte Liverpool twee treffers. Na tien minuten zorgde Philippe Coutinho met een schuiver voor de 3-0. Een kwartier voor tijd zag Jordan Henderson een indraaiende vrije trap bij de tweede paal binnen ploffen.

Liverpool verzamelde in 32 wedstrijden 71 punten, twee meer dan runner-up Chelsea. Nummer drie Manchester City heeft vier punten minder, maar nog wel twee duels tegoed. De Spurs staan met 56 punten zesde en voelen de hete adem van Manchester United in de nek.

Aantal huishoudens met schulden verdubbeld

Het aantal huishoudens dat wegens financiële problemen hulp heeft gezocht, is sinds het begin van de economische crisis in 2008 verdubbeld van 44.000 naar 88.000 vorig jaar. Dat meldt RTL Nieuws zondag op basis van cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK).

De NVVK signaleerde dat in 2013 vooral meer mensen met een baan en zzp'ers voor schuldhulpverlening kwamen. Meer dan de helft van de mensen die hulp zochten om uit de schulden te komen, hadden een baan.

Overigens is niet alleen het aantal huishoudens met een schuld gestegen, ook de hoogte van de schuld is fors toegenomen. De gemiddelde schuld bedroeg in 2008 nog 29.900 euro en stond vorig jaar op 37.700 euro.

Ook het Nibud merkt dat meer mensen in de schulden zitten. Het instituut voor budgetvoorlichting maakte zaterdag bekend dat het vorig jaar veertig procent meer vragen heeft gekregen over schulden en het voorkomen ervan in vergelijking met 2012.

Aanhouding voor dodelijk schietincident Hoogvliet

Een 27-jarige man uit Rotterdam is zondagmiddag opgepakt in Dordrecht. De politie verdenkt hem van het schietincident in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet vrijdagmiddag. Daarbij kwam een 34-jarige Rotterdammer om het leven.

Getuigen belden vrijdag rond 15.30 uur de politie toen ze schoten hoorden op de Lampreistraat. Agenten zagen bij aankomst het slachtoffer daar op straat liggen. Hulp mocht niet meer baten, de man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De politie startte na het incident een groot onderzoek en kreeg al snel zicht op de vermoedelijke dader. Hij was na de schietpartij op de vlucht geslagen. De aanleiding voor het incident is nog niet bekend.

Deltavlieger gewond na crash in Bruinehaar

Een 57-jarige man uit Enschede is zondagmiddag in het Overijsselse Bruinehaar neergestort met zijn deltavliegtuig. Dat meldt de politie. De man heeft bij de crash zijn noodparachute gebruikt, maar is toch gewond geraakt.

De deltavlieger is met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. Volgens de politie was hij aanspreekbaar. De luchtvaartpolitie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval aan de Gravenlandweg.

Groningen wint beker ten koste van Leiden

De basketballers van GasTerra Flames hebben zondag de nationale beker gewonnen. De Groningers waren in Zwolle in de eindstrijd te sterk voor landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden. Na een 47-35 ruststand werd het uiteindelijk 79-71.

Leiden stond vrijwel de gehele wedstrijd op achterstand, maar kwam in het vierde kwart sterk terug. Een achterstand van twintig punten werd verkleind tot zeven.

Groningen was echter tijdig weer bij de les en versloeg Leiden voor de tweede keer binnen vier dagen. Donderdag werd het in de competitie nog 90-56. De grote man bij de Flames was Cashmere Wright met negentien punten. DeJuan Wright deed daar namens Leiden met 28 punten een flinke schep bovenop, maar dat mocht niet baten.

Jansen: "Ajax is de terechte kampioen"

Ajax is hard op weg naar de vierde landstitel op rij. FC Twente-trainer Michel Jansen zag dat zijn team zondag met 3-0 onderuit ging in Amsterdam.

Het gat tussen Ajax en nummer vijf FC Twente is opgelopen tot tien punten. Feyenoord staat tweede op acht punten van de ploeg van trainer Frank de Boer. De coach lijkt voor het vierde seizoen op rij de kampioensschaal te gaan veroveren. Jansen hoopte de titelstrijd nog spannend te maken in de topper in de ArenA.

"Maar we zijn blijkbaar nog niet goed genoeg om dit soort duels te winnen", zei Jansen tegenover de NOS. "We creëren veel, maar uiteindelijk gaat het gewoon om doelpunten. We hebben onszelf niet beloond voor ons goede spel." Ajax won thuis via doelpunten van Stefano Denswil, Lasse Schöne en Bojan Krkic (3-0).

"Als je zo verliest, moet je naar jezelf kijken. Dit was onze laatste kans om terug te komen in de titelstrijd, maar we hebben het allemaal weggegeven. Nu gaan we ons volledig focussen op de tweede plaats", aldus de coach van FC Twente. De Tukkers hebben net als Ajax nog vijf wedstrijden voor de boeg.

"Ik feliciteer Frank de Boer pas als het zover is, maar er moet een wonder gebeuren wil Ajax de titel niet winnen. Ze zijn de terechte kampioen", besluit Jansen. FC Twente staat twee punten achter nummer twee Feyenoord. PSV en Vitesse staan met één duel meer gespeeld ook boven de ploeg van Jansen.

Schilder baalt van gemiste kansen

Volgens Robbert Schilder heeft FC Twente de 3-0 nederlaag tegen Ajax aan zichzelf te wijten. De linksachter baalt van de vele kansen die de Tukkers misten. "Dat was het probleem", zei hij tegen Novum Nieuws. "We hebben lange tijd erg goed gespeeld. Ik denk dat we de bovenliggende partij waren."

"Maar uiteindelijk is het 3-0", vervolgt de oud-Ajacied. "Dat is wel frustrerend. Als je finaal wordt weggespeeld kun je er weinig tegen inbrengen, maar dat was niet het geval. Tot het moment dat Ajax de 2-0 maakte hadden ze het niet meer onder controle. Ze wisten niet meer hoe ze ons onder druk moesten zetten en ze kwamen er zelf ook niet meer uit."

Na de 2-0 was het duel echter gespeeld, zag Schilder. Twente is daardoor uitgeschakeld in de titelstrijd. "De tweede plaats zou voor ons ook nog een heel goede prestatie zijn. We hebben vandaag laten zien dat dat absoluut realistisch is."

Stefano Denswil, die de score opende in de Arena, vond dat Ajax bij vlagen goed speelde. "We hadden het moeilijk in het begin en kwamen goed weg toen de bal net achter Luc Castaignos werd gespeeld. Mijn goal kwam een beetje uit het niets vallen. Het ging over en weer."

Na de 1-0 kreeg Ajax meer vertrouwen volgens Denswil. "Zij moesten. Wij zakten in en op een gegeven moment veroverden we de bal en dan is er ruimte om te counteren. Zo scoorden we ook het derde doelpunt van Bojan."

Ajax heeft door de zege nu acht punten voorsprong op nummer twee Feyenoord. Twente staat vijfde.

Stop wedstrijden kraaienschieten

De Partij voor de Dieren in Groningen wil dat de provincie zich inzet om kraaienschietwedstrijden te stoppen. Doel van dergelijke wedstrijden is om zoveel mogelijk kauwtjes en kraaien te doden. Naar aanleiding van een dergelijk evenement dat aanstaande zaterdag in de provincie gehouden wordt, stelt de partij vragen aan het College van Gedeputeerde Staten.

De Partij voor de Dieren vindt het vreemd dat de provincie geen idee heeft hoeveel dieren er slachtoffer worden van dit jachtevenement. Ook wil de partij weten hoe Gedeputeerde Staten het willekeurige karakter van de wedstrijden beoordeelt en of de provincie maatregelen zal nemen om de schietwedstrijden tegen te houden. PvdD Statenlid, Anja Hazekamp: “wij vinden het verwerpelijk dat jagers tijdens dit evenement worden opgeroepen om zoveel mogelijk dieren proberen te doden. Daarnaast is de kans groot dat kraaien en kauwtjes nu aan het broeden zijn, of al jongen hebben. Wanneer de ouderdieren doodgeschoten worden, zullen de jongen sterven.”

Volgens de Partij voor de Dieren is een imagoboost voor de zwarte vogels geen overbodige luxe. “Ze staan slecht bekend, maar het zijn in werkelijkheid zeer intelligente dieren. Zo gebruiken kraaien gereedschap om problemen op te lossen. Daarnaast zijn deze vogels ook heel nuttig. Ze eten bijvoorbeeld grote hoeveelheden emelten, die schade veroorzaken aan landbouwgewassen”, aldus Hazekamp. De Partij voor de Dieren vraagt Gedeputeerde Staten om het imago van zwarte vogels te verbeteren. Ook moet volgens de partij meer ingezet worden op preventieve en diervriendelijke maatregelen bij overlast door de kraaiachtigen. Juist omdat kraaien zulke slimme vogels zijn, kun je ze heel goed leren waar ze wel en niet mogen zijn.

Kraai en kauw zijn volgens de Europese Vogelrichtlijn en de Flora- en faunawet beschermde vogels. Het ongelimiteerd en willekeurig doodschieten staat daar haaks op. In Drachten zou ook een ‘Kraaiendag’, bedoeld om zoveel mogelijk kraaien en kauwtjes te doden, georganiseerd worden. Deze is echter, mede door grote maatschappelijke weerstand afgeblazen.

20 jaar cel voor aanval met zuur op ex

Een Italiaanse advocaat die de opdracht had gegeven voor een aanslag met zuur op zijn ex-vriendin moet 20 jaar de cel in. De rechtbank in de Noord-Italiaanse stad Pesaro heeft hem schuldig bevonden aan onder meer poging tot moord en stalking, berichten Italiaanse media zondag.

De twee mannen die de aanval vorig jaar april hadden uitgevoerd kregen beiden een celstraf van 14 jaar opgelegd. Het 37-jarige slachtoffer liep door de aanslag zware verwondingen op in haar gezicht en moest meerdere operaties ondergaan. Ze is in Italië een symbool geworden voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen.

Harry Potter-spinoff in drie delen verfilmd

De Harry Potter-spinoff Fantastic Beasts and Where to Find Them wordt in drie delen verfilmd. Dat heeft studiobaas Kevin Tsujihara van Warner Bros aan The New York Times verteld. Wanneer de filmopnamen beginnen, is nog niet bekend.

Fantastic Beasts and Where to Find Them speelt zich af in de wereld van Harry Potter, maar heeft verder weinig met de tovenaarsleerling te maken. Het verhaal gaat over 'magisch zoöloog' Newt Scamander en speelt zich zo'n zeventig jaar voordat Potter geboren wordt af. De tovenaarsleerling en zijn klasgenootjes leren magische wezens jaren later kennen aan de hand van Scamanders ontdekkingen.

Warner Bros plant drie 'megafilms' gebaseerd op het boek. De acht films over Potter waren een groot succes voor de studio. Tsujihara haalde Rowling over nog meer verhalen rondom Potter op het witte doek tot leven te laten komen. Rowling schreef het 54 pagina's tellende Fantastic Beasts and Where to Find Them in 2001, tussen de publicatie van het vierde en vijfde Potter-boek. Het schoolboek voor tovenaarsleerlingen was aanvankelijk bedoeld voor verzamelaars.

Een eerste versie van het filmscript is inmiddels af, vertelde Rowling vorige maand. "Ik wilde de filmmakers eerst alleen een korte synopsis geven, maar toen ging ik, heel dom, bedenken hoe alles er uit zou kunnen zien", zei de schrijfster in een interview. "Ik had in nog geen twaalf dagen een eerste versie van het script af."

[Serie A] Fiorentina pakt punt bij Sampdoria

Fiorentina heeft zondag een punt meegenomen uit Genua. De ploeg van coach Vincenzo Montella speelde met 0-0 gelijk bij Sampdoria. Fiorentina, de nummer vier van de Serie A, bracht daardoor zijn puntentotaal op 52. Achtervolger Internazionale zou maandag bij winst Livorno tot op een punt kunnen naderen.

Lazio steeg door een thuiszege op Parma naar de achtste plaats. Antonio Candreva maakte in de derde minuut van de blessuretijd de winnende goal: 3-2. Zijn ploeggenoten, Senad Lulić en Miroslav Klose, hadden Lazio eerder in de wedstrijd op voorsprong gezet. Via Jonathan Biabiany en een eigen goal van Michaël Ciani kwam Parma echter tweemaal terug.

Overige uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Hellas Verona Genoa 3 - 0
Torino Cagliari 2 - 1

Nijmegenaar (18) bewusteloos geschopt

Een 18-jarige man uit Nijmegen is zondagochtend vroeg bewusteloos geschopt. Een 20-jarige man uit Arnhem wordt verdacht van de mishandeling en is aangehouden. De politie is nog op zoek naar een tweede dader.

Het incident vond plaats op de Kleine Oord in Arnhem. Agenten werden rond 04.30 uur door voorbijgangers aangesproken dat in de buurt van de Varkensstraat een jongen zou liggen. De 18-jarige man werd daar inderdaad aangetroffen.

Volgens getuigen zou hij kort daarvoor door twee mannen zijn geslagen en toen hij op de grond lag tegen zijn hoofd zijn geschopt. Dankzij camerabeelden kon de 20-jarige Arnhemmer snel worden opgepakt. De tweede dader wordt nog gezocht.

Het incident is voor de Nijmegenaar redelijk goed afgelopen. "Hij is korte tijd buiten westen geweest, maar niet ernstig gewond geraakt. Hij hoefde dan ook niet door een ambulance te worden behandeld en is ook niet naar het ziekenhuis geweest", aldus een woordvoerder van de politie.

Dreiging voor nieuwe aanslag Nieuwstadt afgenomen

De dreiging voor een nieuwe aanslag met explosieven in het Limburgse Nieuwstadt is afgenomen. Dat meldt de gemeente Echt-Susteren zondag op basis van informatie van politie en justitie. Het plaatsje werd in een week tijd twee keer opgeschrikt door aanslagen op het huis van voormalig vicepresident van de Hells Angels Harrie Ramakers. Hij is nu lid van de rivaliserende motorclub Bandidos.

Na de tweede aanslag, op zaterdag 22 maart, werd het huis van Ramakers in de straat Aan de Linde voor een periode van drie maanden dichtgetimmerd. Daardoor is de rust volgens de gemeente 'wedergekeerd in Nieuwstadt'.

Desondanks worden ook de komende week maatregelen getroffen om nieuwe onrust te voorkomen. "We willen de inwoners van Nieuwstadt zich weer volledig veilig laten voelen in hun dorp, daarom handhaven we deels de reeds genomen maatregelen", aldus burgemeester Jos Hessels.

De politie surveilleert de komende week in een 'hoge frequentie' in de straat. Ook komt er permanent cameratoezicht. De extra verlichting en de verkeersremmende maatregelen die waren getroffen, blijven gehandhaafd.

Ramakers trok nadat hij zijn huis in Nieuwstadt moest verlaten naar Geleen. Dat huis werd woensdag echter ook dichtgetimmerd, omdat Bandidos er 's avonds een feest wilden houden waarvoor ook leden van andere motorclubs waren uitgenodigd. Ramakers en drie andere leden van de motorclub zitten sinds die tijd vast wegens verboden wapenbezit.

[Bundesliga] Gladbach vergroot zorgen Van der Vaarts HSV

Borussia Mönchengladbach heeft Hamburger SV zondag nog iets dieper in de degradatiezorgen gedrukt. Gladbach won in eigen huis met 3-1. Aanvoerder Rafael van der Vaart, die het hele duel meespeelde, zag Jacques Zoua de score openen voor HSV, maar de thuisploeg herstelde nog voor rust het evenwicht.

Na hands van Michael Mancienne mocht Filip Daems aanleggen vanaf de strafschopstip. Zijn inzet werd gekeerd door Marc-André ter Stegen, maar in de rebound was het alsnog raak. In de tweede helft besliste Gladbach het duel in een tijdsbestek van drie minuten. Raffael en Álvaro Domínguez scoorden.

HSV staat voorlaatste in de Bundesliga. De laatste twee degraderen rechtstreeks. Gladbach is de nummer zes. Gladbach versterkte zich zondag met vleugelspeler André Hahn. De 23-jarige Duitser komt komende zomer over van FC Augsburg.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 30

Dit weekend stond de dertigste speelronde op het programma. De topper tussen Ajax en FC Twente eindigde in het voordeel van Ajax. Na het verlies van PSV tegen FC Groningen neemt Feyenoord de tweede plaats over. Onderin verloor hekkensluiter Roda JC van naaste concurrent RKC Waalwijk, waardoor directe degradatie steeds waarschijnlijker wordt voor de Kerkradenaren.

NAC Breda en FC Utrecht trapten het weekend af. De bezoekers begonnen sterk en via Agudela kwamen de eerste kansen, maar hij kopte naast en zag een lob overgaan. In het vervolg van de eerste helft was de enige echte kans voor NAC. Poepon kopte echter recht in de handen van doelman Ruiter. Na rust kwam de thuisploeg na een uur spelen op voorsprong na een hard schot van Verbeek. Het duurde tot de slotfase voor er antwoord kwam van Utrecht. Bulthuis kopte in de 86e minuut de gelijkmaker binnen. Twee minuten later was het Poepon die zijn ploeg weer op voorsprong zette toen zijn kopbal niet gepakt werd door Ruiter. Uit de kluts was het even later alsnog 2-2 toen Van der Gun raakschoot.

In Arnhem stond het duel tussen Vitesse en sc Heerenveen op het programma. Vitesse zocht al snel de aanval op en dit resulteerde na een half uur spelen tot een treffer via Havenaar. Binnen tien minuten was het Finnbogason die alweer gelijkmaakte. Na de pauze kwamen de Friezen op voorsprong toen Basacikoglu de bal binnenkopte. Lang kon er niet genoten worden van de voorsprong, want tien minuten later zette Traoré zijn ploeg weer naast Heerenveen. In de slotfase kregen beide ploegen nog een aantal kansen maar deze werden niet benut.

Onderin de Eredivisie nam N.E.C. Nijmegen het op tegen Heracles Almelo. N.E.C. kwam na twintig minuten op voorsprong toen Higdon de bal achter doelman Pasveer wist te werken. Ook Heracles kreeg zijn kansen, maar Linssen en Bruns misten. In de tweede helft kwam Heracles alsnog op gelijke hoogte via Davidson nadat N.E.C. zwak verdedigde. In de slotfase kreeg Te Wierik twee keer geel, waardoor Heracles met een man minder verder moest. Dit weerhield ze er niet van om te blijven aanvallen, want diep in de extra tijd scoorde Amoah en gingen de drie punten mee naar Almelo.

FC Groningen reisde af naar Eindhoven om te spelen tegen PSV. De thuisploeg kwam na drie minuten al op voorsprong via een mooie boogbal van Depay. Een kwartier later kwam Groningen op gelijke hoogte toen Zivkovic de bal binnentikte. Twee minuten later was het zelfs 1-2 toen Rekik een fout maakte en Kostic kon scoren. Nog voor rust kwam PSV op 2-2 nadat Botteghin een overtreding maakte en de bal op de stip ging. Locadia faalde niet en scoorde. Na iets meer dan een uur spelen scoorde Chery voor Groningen uit een vrije trap de 2-3. PSV had in de resterende speelminuten twee strafschoppen kunnen krijgen, maar scheidsrechter van Sichem gaf ze niet.

Op zondag speelde Feyenoord tegen Go Ahead Eagles. De nummer vijf is nog in een hevige strijd verwikkeld om de tweede plaats, want er zijn vier ploegen binnen twee punten. Feyenoord begon uitstekend en kwam na dertien minuten op voorsprong via Immers. De Eagles kwamen daarna beter in het spel en kregen kansen op de gelijkmaker maar Van der Linden en Falkenburg misten. In de tweede helft was Feyenoord de veel betere ploeg. Meteen na rust werd de score verdubbeld via Vilhena. In het laatste half uur zorgden Boëtius, Te Vrede en Nelom ervoor dat de wedstrijd beslist was: 5-0. Feyenoord stijgt naar de tweede plaats.

In de Amsterdam ArenA vond de topper tussen Ajax en FC Twente plaats. De Amsterdammers staan ruim eerste en kunnen bij winst binnenkort kampioen worden. Het duel kwam na een matig begin dan eindelijk op gang toen beide ploegen kansen op de voorsprong kregen. Na een half uur maakte Denswil de openingstreffer toen hij de vrije trap van Schöne binnenkopte. In de tweede helft kreeg Twente twee grote kansen op de gelijkmaker maar Promes en Martina kwamen net te kort. Na een counter kwam Ajax op 2-0 via Bojan, van Rhijn en uiteindelijk Schöne. Binnen tien minuten gooide de thuisploeg de wedstrijd definitief op slot toen Bojan vanaf twintig meter scoorde. Het verschil met nummer twee Feyenoord is nu acht punten.

Hekkensluiter Roda JC nam het in een belangrijk duel op tegen directe concurrent RKC Waalwijk. Roda viel vanaf het begin aan en dat leverde een aantal kansen op. Powel (kopbal over) en Hupperts (schot werd geblokt) wisten echter niet te scoren. RKC scoorde na twintig minuten uit een counter via Castelen. In de tweede helft was het weer Roda dat op zoek ging naar een doelpunt, maar de kansen werden weer niet benut. Ook RKC was dicht bij een treffer, maar de kans van Sno ging net naast het doel. De stand stond na 90 minuten spelen op 0-1 waardoor Roda door de nederlaag dieper in de problemen is gezakt.

SC Cambuur nam het op tegen AZ. De start van Cambuur was goed en als snel waren er kansen voor Barto, Manu en Lukoki. Deze werden echter niet benut, waarna de storm ging liggen. Het duel was meer in balans, maar het leverde nog geen doelpunt op. Na rust daalde het niveau dan de wedstrijd en ging er meer fout dan goed. De thuisploeg was iets beter en kreeg een paar kansen. AZ scoorde via Avdic, maar zijn treffer werd door scheidsrechter Janssen afgekeurd.

Bekerfinalist PEC Zwolle reisde af naar Den Haag, waar de wedstrijd tegen ADO Den Haag wachtte. De thuisploeg kreeg na drie minuten de eerste kans, maar Beugelsdijk tikte de bal naast het doel. Een kwartier later kwam Zwolle op voorsprong toen Van der Werff een hoekschop binnenkopte. Vlak hierna kreeg ADO kans op de gelijkmaker, maar een schot van Bakker werd gestopt door keeper Begois. Vlak voor rust kwam ADO op gelijke hoogte. Alberg knalt de bal van grote afstand in het doel. In de tweede helft was het spel aanvankelijk voor ADO. PEC weerhield het offensief. In de slotfase kregen beide ploegen kansen op de winnende treffer, maar een goal bleef uit.

Go Ahead-spelers Rijsdijk en Amevor balen na de 2-0 van Vilhena. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
NAC Breda FC Utrecht 2 - 2
Vitesse sc Heerenveen 2 - 2
N.E.C. Nijmegen Heracles Almelo 1 - 2
PSV FC Groningen 2 - 3
Feyenoord Go Ahead Eagles 5 - 0
Ajax FC Twente 3 - 0
Roda JC Kerkrade RKC Waalwijk 0 - 1
SC Cambuur AZ 0 - 0
ADO Den Haag PEC Zwolle 1 - 1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 29 18 8 3 62 60 - 22
2 Feyenoord 29 16 6 7 54 64 - 37
3 Vitesse 30 15 8 7 53 58 - 40
4 PSV 30 16 5 9 53 56 - 39
5 FC Twente 29 14 10 5 52 59 - 32
6 sc Heerenveen 30 12 9 9 45 60 - 50
7 AZ 30 13 5 12 44 49 - 44
8 FC Groningen 30 10 9 11 39 49 - 50
9 PEC Zwolle 30 9 11 10 38 43 - 43
10 Heracles Almelo 29 10 6 13 36 40 - 49
11 SC Cambuur 29 9 8 12 35 33 - 38
12 NAC Breda 29 8 10 11 34 40 - 45
13 ADO Den Haag 29 9 6 14 33 34 - 57
14 FC Utrecht 29 8 8 13 32 39 - 55
15 Go Ahead Eagles 29 8 7 14 31 39 - 62
16 RKC Waalwijk 29 7 9 13 30 42 - 55
17 N.E.C. Nijmegen 30 5 12 13 27 48 - 73
18 Roda JC Kerkrade 30 6 7 17 25 40 - 62


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 25 27
Graziano Pellè Feyenoord 20 24
Aron Jóhannsson AZ 16 29
Luc Castaignos FC Twente 14 28
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 14 28
Jürgen Locadia PSV 12 27
Dusan Tadic FC Twente 12 28
Quincy Promes FC Twente 11 26
Bryan Linssen Heracles Almelo 11 27
Lucas Piazón Vitesse 11 27


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
RKC Waalwijk Ajax 2 apr 2014 18.45
Heracles Almelo Feyenoord 2 apr 2014 18.45
FC Utrecht SC Cambuur 2 apr 2014 18.45
FC Twente ADO Den Haag 2 apr 2014 18.45
Go Ahead Eagles NAC Breda 2 apr 2014 18.45
PEC Zwolle FC Groningen 4 apr 2014 20.00
sc Heerenveen PSV 5 apr 2014 18.45
N.E.C. Nijmegen SC Cambuur 5 apr 2014 19.45
NAC Breda FC Twente 5 apr 2014 19.45
Heracles Almelo Go Ahead Eagles 5 apr 2014 20.45
ADO Den Haag FC Utrecht 6 apr 2014 12.30
Vitesse Ajax 6 apr 2014 14.30
Feyenoord RKC Waalwijk 6 apr 2014 14.30
Roda JC Kerkrade AZ 6 apr 2014 16.30

Uitslag ADO Den Haag - PEC Zwolle

Om 16.30 uur begon de laatste wedstrijd van deze speelronde. ADO Den Haag en PEC Zwolle kwamen niet verder dan 1-1. Bekijk hieronder de karakteristieken.

ADO Den Haag

1 - 1

PEC Zwolle

 42' Alberg    20' v.d. Werff 
 
 Gele kaart: Beugelsdijk, v. Duinen, Wormgoor (ADO Den Haag), Saymak, Nijland (PEC Zwolle)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Zuiverloon
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Gehrt (Kramer/74)
Holla
Bakker
Schet (Wildschut/30)
v. Duinen
Alberg
  Begois (Ter Wielen/46)
Gravenbeek
Lachman
v.d. Werff
v. Hintum
Mokotjo
Nijland (Benson/84)
Drost
Narsingh (Karagounis/57)
Fernandez
Saymak

Dumoulin verspeelt leiderstrui in slotrit Critérium

Tom Dumoulin is er niet in geslaagd het eindklassement van het Critérium International op zijn naam te schrijven. De Nederlander van Giant-Shimano, die zaterdag de tijdrit won, moest zondag passen op de slotklim. De Fransman Jean-Christophe Péraud profiteerde.

AG2R-renner Péraud had in de laatste etappe aan een tweede plaats voldoende voor de eindzege. De Zwitser Mathias Frank won op de Col de l'Ospedale. De Portugees Tiago Machado werd derde, voor de Luxemburger Fränk Schleck en de Pool Rafal Majka.

De 23-jarige Dumoulin viel terug naar de zestiende plaats in het klassement. Daarmee is hij nog wel de beste Nederlander.

Westra wint in Barcelona, eindzege Rodríguez

Lieuwe Westra heeft zondag de zevende en laatste etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De 31-jarige Fries kwam in een regenachtig Barcelona solo over de finish. Het is zijn eerste overwinning in het shirt van Astana. Joaquim Rodríguez verzekerde zich van de eindzege.

Net als donderdag, toen Stef Clement het zegegebaar mocht maken, hield een aantal aanvallers stand. Westra had in de kopgroep onder anderen gezelschap van landgenoten Clement en Michel Kreder en de Fransman Thomas Voeckler.

De renners kregen liefst acht keer de Montjuic voor de kiezen. Westra pareerde tijdens de voorlaatste beklimming een aanval van Voeckler en ging vervolgens op het vlakke alleen door en bouwde een geruststellende voorsprong op. De Duitser Marcus Burghardt werd op 1.22 minuut tweede, voor Voeckler.

Alberto Contador en Tejay van Garderen deden nog een aanval op de leiderstrui van Rodríguez, maar de Katusha-renner hield eenvoudig stand. De 34-jarige Spanjaard volgt de Ier Dan Martin op op de erelijst.

Wilco Kelderman was op de twaalfde plaats de beste Nederlander in het klassement. De Belkin-renner kwam donderdag ten val en verspeelde daarmee de kans op een hogere klassering. Ploeggenoot Clement schreef het bergklassement op zijn naam.

Identiteit tweede overvaller Deurne nog onbekend

De identiteit van de tweede man die bij de overval op een juwelier in Deurne werd doodgeschoten, is nog niet bekend. Dat meldt het Openbaar Ministerie zondag. Volgens een woordvoerder is ook het onderzoek in de winkel nog niet afgerond.

De juwelier werd vrijdagavond overvallen door twee mannen. Vermoedelijk zijn ze na een worsteling doodgeschoten door de juweliersvrouw. Het OM liet zaterdag weten dat de handelswijze lijkt op zelfverdediging.

Een van de overvallers was een 20-jarige man uit Eindhoven. Hij was een bekende van politie en justitie. Het onderzoek naar de identiteit van de tweede overvaller loopt nog. Bovendien sluit het OM niet uit dat er nog een derde of vierde overvaller was.

Thieme: parlementaire enquête rond vlees

Er moet een parlementaire enquête komen naar de manier waarop de politiek is omgegaan met de controle op de vleesindustrie. Dat zei Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer, zondag in het tv-programma Buitenhof.

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid waarin staat dat het vlees dat in de winkel ligt niet altijd veilig is. Thieme wil nu dat een parlementaire enquête aan het licht brengt hoe het zover heeft kunnen komen.

Kings of Leon wil fans naakt zien

Kings of Leon maakt geen punt van naakte concertgangers. Sterker nog, de Amerikaanse band zou graag wat vaker naakte lijven zien tijdens optredens. "Bij voorkeur vrouwelijke concertgangers, maar als iemand zijn klokkenspel laat hangen, kijken we daar ook wel naar", zegt frontman Caleb Followill in een interview met het Britse muziekblad Q.

De heren werden tijdens een concert in Birmingham verrast door een mannelijke fan die tijdens het concert zijn kleren uittrok. Followill en zijn bandmaatjes nodigden de man na afloop backstage uit voor een biertje. "Wij staan op het podium ons hart uit te storten. Als iemand ons een beetje bloot wil laten zien, is dat alleen maar goed voor de afwisseling", grapt de 32-jarige frontman volgens diverse Britse media.

"We zijn allemaal getrouwd, heel trouw en een beetje saai, dus wat bloot bij een show kan geen kwaad", vult drummer Nathan Followill aan. "Maar helaas gebeurt het nooit. De worst bij Birmingham was de laatste keer. Die zorgde wel voor een pittigere show."

In het interview vragen de heren van Kings of Leon zich ook af waarom hun hit Sex on Fire nooit gebruikt is voor een reclame. "Veel mensen vroegen zich af wanneer het nummer opduikt in een commercial voor een geneesmiddel voor geslachtsziektes", vertelt Caleb. "Waarschijnlijk wijzen we zoiets toch af, maar we zijn nooit benaderd."

Duitser Degenkolb wint Gent-Wevelgem

John Degenkolb heeft zondag de 76e editie van Gent-Wevelgem gewonnen. De Duitser van Giant-Shimano was na 233 kilometer de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton. De Fransman Arnaud Démare werd in de straten van Wevelgem tweede, gevolgd door Peter Sagan, de winnaar van vorig jaar. Belkin-kopman Sep Vanmarcke werd vierde en Tom Boonen vijfde.

Een kopgroep sierde de Belgische semiklassieker. Manuele Boaro werd op ruim dertig kilometer van de meet als laatste vluchter ingerekend. Op een kleine tien kilometer kozen Stijn Devolder, Silvan Dillier en Andrey Amador het hazenpad.

Het drietal leek vooruit te blijven, want op 7,5 kilometer van de finish hadden ze nog veertig seconden voorsprong. Pas na een valpartij, waarbij Tyler Farrar en André Greipel betrokken waren, kwam de achtervolging in het peloton op gang. Met rasse schreden liep de voorsprong terug. Op een kilometer van de streep was het avontuur ten einde.

Omega Pharma-Quick-Step had het gat grotendeels gedicht en speelde de kaart van Boonen, de drievoudig winnaar. Toch kwam de Belg in de sprint niet in het stuk voor. Op een fietslengte werd Sagan derde. Degenbolb drukte zijn wiel net iets eerder over de meet dan Démare.

Gent-Wevelgem was de laatste graadmeter voor de Ronde van Vlaanderen van volgende week. Vlaanderens Mooiste is de tweede grote klassieker van het wielerseizoen. De eerste, Milaan - San Remo, werd gewonnen door de Noor Alexander Kristoff.

[JL] Willem II legt Jong Ajax op de pijnbank

Willem II heeft Jong Ajax zondag zijn eerste nederlaag in de vierde periode bezorgd. De Tilburgers waren in eigen huis met liefst 7-1 te sterk voor de Amsterdammers, die hun laatste vijf competitieduels hadden gewonnen. Willem II verkleint de achterstand op koploper FC Dordrecht tot vier punten en heeft bovendien nog een duel tegoed.

Via Tobias Sana namen de beloften van Ajax nog wel de leiding, maar nog voor rust herstelde Willem II de orde. Bruno Andrade was met drie treffers de grote man. Ruud Boymans scoorde twee keer en Terell Ondaan en Ali Messaoud werkten zich ook op het scorebord.

Thijs Hendriks was de matchwinner voor Achilles '29. Hij maakte tegen Telstar na 58 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. De Gelderse club blijft ondanks de drie punten hekkensluiter in de Jupiler League, Telstar staat zestiende.

A12 dicht na ongeluk met meerdere auto's

De A12 van Utrecht naar Den Haag is zondagmiddag tussen Gouwe en Bleiswijk afgesloten wegens een ongeluk met meerdere auto's. Dat meldt de ANWB. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Er zijn meerdere ambulances ter plaatse, maar over gewonden is nog niets bekend.

De snelweg blijft zeker tot 17.30 uur dicht voor onderzoek. Alle rijstroken zijn afgesloten. In de richting van Utrecht zijn twee stroken dicht voor de hulpdiensten. Door de afsluiting staat tussen Zoetermeer-Centrum en Bleiswijk om 16.30 uur 4 kilometer file en tussen Gouwe en Bleiswijk 5 kilometer. Verkeer dat naar Den Haag moet wordt geadviseerd om te rijden via de A20 en A13.

Red Bull ontvangt officiële waarschuwing

Het team van Red Bull Racing heeft een officiële waarschuwing ontvangen naar aanleiding van de mislukte pitstop tijdens de Grand Prix van Maleisië. De RB10 van Daniel Ricciardo werd na de pitstop weer terug geduwd naar zijn pistop-positie vanwege een los zittend linker voorwiel. Een van de monteurs had bij het opnieuw vastzetten van het wiel geen helm op.

Tijdens de derde pitstop van Ricciardo werd het linker voorwiel niet goed op de auto vast gezet, waardoor de Australiër de wagen na het wegrijden moest stilzetten in de pitstraat. De monteurs duwden de Formule 1-bolide terug zodat het wiel alsnog goed kon worden gemonteerd. Tijdens het opnieuw opzetten van het linker voorwiel stond er aan de andere kant van de auto een monteur de remmen koel te houden met een blower. De monteur had geen helm op en had geen beschermende kleding aan, hiermee overtrad het team artikel 23.11 van het sportreglement.

Ricciardo kreeg voor het wegrijden met een los wiel al een stop-and-go van tien seconden en een gridstraf van tien plaatsen voor de volgende race in Bahrein.

Guido Weijers lijstduwer voor PvdD

Cabaretier Guido Weijers is lijstduwer voor de Partij voor de Dieren. Voor de Europese verkiezingen heeft de dierenknuffelende partij een groot aantal prominente lijstduwers op de kandidatenlijst gezet.

Naast de kleinkunstenaar prijken ook de namen van schrijvers A.F. van der Heijden, Maarten Biesheuvel en Jan Siebelink op de lijst. Opvallend is de aanwezigheid van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar John Coetzee. De PvdD heeft daarmee een primeur: nooit eerder stond een buitenlander op de kieslijst in Nederland. Volgens de kieswet schijnt dit echter geen probleem te zijn.

De verkiezingen zijn op 22 mei.

Vlissinger opgepakt na steekpartij

De politie heeft zaterdag een 22-jarige Vlissinger aangehouden op verdenking van zware mishandeling van een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Agenten troffen de zwaargewonde man aan op straat met messteken in zijn been. De gewonde man is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Rond 14.15 uur meldde een voorbijganger aan de politie dat een bebloede man in de Verkuijl Quakkelaarstraat liep. Tijdens onderzoek zagen rechercheurs een bloedspoor dat leidde naar een woning in dezelfde straat. Ook in het huis werden bloedsporen gevonden, waarna de 22-jarige bewoner werd aangehouden. Hij zit vast.

Politie valt favela's Rio de Janeiro binnen

Ongeveer duizend agenten zijn zondag de favela's bij de internationale luchthaven van Rio de Janeiro binnengevallen. De politieactie in de sloppenwijk, die bekend is onder de naam Maré, is onderdeel van het 'pacificatieprogramma' van de Braziliaanse overheid, dat tot doel heeft in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal die komende zomer plaatsheeft en de Olympische Spelen van 2016 de veiligheid te vergroten.

De politie ging de favela's binnen met pantservoertuigen die geleend zijn van de marine. De verwachting is dat het leger de komende dagen gaat patrouilleren in het gebied.

Maré is berucht om de drugsbendes die er al tientallen jaren de dienst uitmaken. De afgelopen maanden hebben bendeleden politieposten in andere sloppenwijken aangevallen. Ze vormen dan ook een gevaar voor de veiligheid. Tot dusver heeft de politie op 37 plekken politieposten ingericht.

Uitslagen Eredivisie 30/03/2014

Om 14.30 uur begonnen er naast Ajax - Twente nog twee wedstrijden in de Eredivisie. Onderin de ranglijst verloor hekkensluiter Roda JC van RKC Waalwijk met 0-1 en de wedstrijd tussen SC Cambuur en AZ leverde geen winnaar op. Het werd 0-0. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Roda JC-speler Kali (L) en RKC Waalwijk-speler Sno in duel om de bal. (PRO SHOTS/Paul Roling)

Roda JC

0 - 1

RKC Waalwijk

     22' Castelen 
 
 Gele kaart: Donald, Dijkhuizen (Roda JC), Beaugeul, Apau (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15.734
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen (Paulissen/81)
Letschert
Ramos
v. Peppen
Hupperts
Sutchuin Djoum (Bonevacia/74)
Donald (Németh/63)
Kali
Fledderus
Powel
  v. Dijk
Apau
v. Hoevelen
Gouano
Amieux
Sno
Jungschläger
Anderson
Braber (De Ridder/46)
Castelen
Beaugeul (Joachim/70)


AZ-speler Viergever (r), keeper Nienhuis en Bijker (Cambuur) bij elkaar. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 0

AZ

 
 Gele kaart: Lukoki (sc Cambuur Leeuwarden), M. Johannsson, Gouweleeuw (AZ)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.804
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d. Laan
Bijker
v. Moorsel (Ogbeche/62)
El Makrini
Ritzmaier
Lukoki (Bakker/79)
Barto (Hemmen/62)
Manu
  Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Viergever
S. Poulsen
Gudelj
Ortíz
Elm
Berghuis (Gorter/53)
Avdic (A. Jóhannsson/83)
Beerens (Gudmundsson/26)

Nederlandse oplichter gepakt bij bank Vaticaan

Bij het Vaticaan is een Nederlandse man opgepakt die de Vaticaanse bank voor miljarden wilde oplichten samen met een Amerikaan. De mannen werden opgemerkt door beveiligers toen ze met een koffer met valse kredietbrieven de bank wilden binnenlopen. De mannen zijn overgedragen aan de Italiaanse autoriteiten.

De mannen probeerden de Vaticaanse beveiligers te overtuigen dat ze zaken kwamen doen met de bank. Die is niet open voor het normale publiek. De beveiligers vertrouwden het verhaal niet en schakelden de politie in.

In de hotelkamers van de mannen vonden agenten vervolgens vervalste paspoorten. Ook namen ze telefoons en computers in beslag.

Uitslag AFC Ajax - FC Twente

Ajax heeft een voorschot genomen op de vierde landstitel op rij. De Amsterdammers waren zondag te sterk voor FC Twente door drie keer te scoren. Ajax speelt dit seizoen nog vijf wedstrijden.

Vooraf gezien als een topper, in werkelijkheid kwam daar weinig van terecht. Het duel tussen Ajax en FC Twente was cruciaal in de titelstrijd van de Eredivisie. Ajax kon bij een overwinning uitlopen op de concurrentie en Twente moest winnen om aanspraak te blijven maken op de tweede plek. Het publiek in de Amsterdam Arena werd vooral in de beginfase niet vermaakt. Beide ploegen leden veel balverlies. Het was Twente dat feller begon de wedstrijd, maar de kansen niet kon benutten. Ajax maakte daar dankbaar gebruik van en kwam via Stefano Denswil op een 1-0 voorsprong.

De bezoekers mochten het zichzelf vooral verwijten dat er in de eerste helft geen doelpunt werd gemaakt. Al na zeven minuten kon aanvaller Luc Castaignos helemaal alleen door op Ajax-doelman Jasper Cillessen, maar de aanvaller slaagde er niet in om de doelman te verschalken. Via Youness Mokhtar en Felipe Gutiérrez kon de ploeg ook op voorsprong komen, maar beide heren zagen een voorzet in het niets belanden.

De kansen van Twente leken Ajax wakker te schudden. Ricardo Kishna, die begon als linksbuiten maar veelal centraal stond, kreeg een goede kans. De talentvolle aanvaller stuitte op Twente-doelman Nick Marsman. Vervolgens sloeg Twente -de eerste helft ging alle kanten op- weer bijna toe. Robbert Schilder stond ineens voledig vrij voor Cillessen, maar zijn lopje annex wippertje ging niet over de goalie heen. Ajax sloeg na een half uur spelen genadeloos hard toe. Lasse Schöne krulde een voorzet precies op het hoofd van Stefano Denswil. De centrale verdediger torende boven iedereen uit en verschalkte ook Marsman: 1-0.

Beide ploegen kregen in het restant van het eerste bedrijf wat kansen, waarvan Twente de beste mogelijkheid kreeg. De ploeg kon de trekker maar niet overhalen en ook nu niet. Vijf minuten voor rust kon Castaignos weer helemaal alleen op het doel af, maar hij bleef niet rustig. De aanvaller schoot en raakte de kruising, terwijl hij zo door had kunnen lopen naar het doel. De eerste helft typeerde wellicht het seizoen van Ajax een beetje. De ploeg van trainer Frank de Boer speelde niet veel beter dan de tegenstander, maar scoort toch terwijl de opponent dat niet doet.

Twente schoot na rust uit de startblokken. Via Dusan Tadic en Quincy Promes leek de ploeg dan eindelijk wel te gaan scoren, maar nog steeds lukte dat niet. Twente voerde de druk enorm op en jaagde zelfs door tot aan Cillessen. Maar dat leverde Ajax veel ruimte op en daar maakten de Amsterdammers dankbaar gebruik van. Na een klein uur spelen stuurde Bojan de mee opgekomen Van Rhijn weg. De rechtsback ging alleen op Marsman af en bleek niet zelfzuchtig: hij zag Schöne vrijlopen en legde de bal af. De Deen maakte vervolgens geen fout: 2-0.

Niet veel later ging het helemaal mis voor Twente en zat Ajax op rozen. Op de rechterflank kreeg Davy Klaassen alle tijd en ruimte om een vrijstaande medespeler te vinden. Die vond hij in Bojan. De kleine Spanjaard nam aan, dacht een fractie van een seconde na en schoot de bal hard en hoog achter Marsman: 3-0. De voorsprong kwam niet meer in gevaar.

Door de zege is de voorsprong op nummer twee Feyenoord acht punten. De Rotterdammers strijden samen met Vitesse, PSV en Twente om plaats twee.

Denswil kopt de 1-0 binnen (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

3 - 0

FC Twente

 29' Denswil
 58' Schöne
 65' Bojan
   
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.117
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Denswil
Boilesen (Poulsen/70)
Klaassen
Blind
Serero
Schöne
Bojan (Duarte/79)
Kishna (Sigthórsson/62)
  Marsman
Martina
Bengtsson
Bjelland
Schilder
Ebecilio
Tadic
Gutíerrez (Brama/71)
Promes (Corona/81)
Castaignos (Börven/70)
Mokhtar

Japan en Noord-Korea voeren overleg

Japan en Noord-Korea zijn zondag voor het eerst in zestien maanden weer in overleg getreden. De verwachting is dat het overleg, waar hoge regeringsfunctionarissen aan deelnemen, vooral gaat over het lot van een tiental Japanners die tientallen jaren geleden door Noord-Korea werden ontvoerd.

Zondag ontving ambassadeur Song Il Ho in de Noord-Koreaanse ambassade in Beijing de Japanse delegatie onder leiding van Junichi Ihara, een hoge ambtenaar van het Japanse ministerie van buitenlandse zaken.

Tokyo en Pyongyang onderhouden geen diplomatieke betrekkingen. In 2012 werden tijdens een korte periode van dooi in de betrekkingen gesprekken gevoerd. Die gesprekken kwam echter al snel ten einde, toen Noord-Korea in december 2012 een raket lanceerde. De twee landen hebben nu besloten het overleg te hervatten na een informele bijeenkomst eerder deze maand tussen ambtenaren van de ministeries van buitenlandse zaken.

Deurne opent telefoonnummer na schietincident

De gemeente Deurne heeft zondag een telefoonnummer opengesteld voor inwoners van Deurne die willen praten over het schietincident bij een juwelier vrijdagavond. Dat is te lezen op de website van de gemeente.

Mensen die er behoefte aan hebben kunnen bellen met een medewerkster van de stichting LEV groep. Mensen kunnen er terecht met vragen over zorg, wonen, opvoeden, relatie, werk en geldzaken, maar nu dus ook met het schietincident.

Een man en een vrouw van een juwelierszaak in Deurne werden vrijdagavond overvallen door twee mannen. Het duo werd na een worsteling vermoedelijk doodgeschoten door de vrouw.

Bejaarde vrouw breekt botten bij duw van perron

Een 75-jarige vrouw uit Den Haag heeft zaterdagnacht meerdere botbreuken en kneuzingen opgelopen toen zij van het perron werd geduwd op Den Haag CS. De politie heeft drie mannen uit Den Haag, twee 18-jarigen en een 17-jarige, aangehouden die worden verdacht van de zware mishandeling.

Het incident vond rond 00.30 uur plaats. Vermoedelijk ging aan de gebeurtenis een opstootje in de Randstadrail vooraf. Het drietal kreeg daar ruzie met een 54-jarige Hagenaar. Hij kreeg daarbij een klap van een van de drie mannen. Daarna renden ze weg.

De 75-jarige vrouw stond op het perron waar het drietal over rende en stond blijkbaar in de weg. De politie denkt dat de vrouw opzettelijk een duw heeft gekregen van een van de mannen. Daardoor viel ze op het spoor. Agenten konden de drie korte tijd later aanhouden.

De vrouw is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en daar opgenomen. Ze kan volgens de politie nog niet worden gehoord. De 54-jarige Hagenaar heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Australië houdt hoop op vinden MH370

De Australische premier Tony Abbott blijft hopen dat er snel een aanwijzing komt die duidelijkheid moet verschaffen over het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines. Ondertussen worden er steeds meer voorwerpen uit het water gevist in het gebied waar vlucht MH370 vermoedelijk in zee is gestort. Tot dusver is echter geen van de brokstukken van het verdwenen vliegtuig.

"Naar ik heb begrepen zijn er tot deze morgen geen brokstukken gevonden van het toestel", zei de Australische bevelhebber van de marine Peter Leavy zondag. In totaal speuren acht schepen en tien vliegtuigen naar overblijfselen van de Boeing 777. De schepen proberen voorwerpen te vinden die de afgelopen twee dagen vanuit de lucht werden waargenomen. De zoekactie verloopt moeizaam, omdat in het gebied waar wordt gezocht een scheepvaartroute ligt. Daardoor drijven er veel voorwerpen in het water.

De Australische marine heeft een oorlogsbodem naar het gebied gestuurd waar het vliegtuig mogelijk is neergekomen. Het schip heeft een apparaat aan boord dat wordt gebruikt om zwarte dozen van vliegtuigen op te sporen. Het duurt echter nog drie tot vier dagen voor het schip op de juiste plek is.

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur hebben zondag tientallen nabestaanden van Chinese passagiers van het vliegtuig de Maleisische regering om duidelijkheid gevraagd. Ze eisen excuses voor de wijze waarop de zoektocht verloopt en voor de conclusie van de Maleisische premier dat het toestel in de Indische Oceaan is gestort. "We willen bewijzen, de waarheid en waardigheid", stond op spandoeken geschreven.

Verlies handbalsters tegen Spanje

De Nederlandse handbalsters hebben zich nog niet weten te plaatsen voor het EK, dat volgend jaar in Hongarije en Kroatië wordt gehouden. De dames verloren vandaag met 29-22 van Spanje en is daardoor nog niet geplaatst.

De vrouwen liepen de hele wedstrijd achter de feiten aan en stonden bij rust met 16-14 achter. In de tweede helft wisten ze die achterstand niet meer te overbruggen, waardoor beide ploegen nu gedeeld eerste staan in hun kwalificatiegroep. Er zijn nog twee duels te gaan in de groep, waarvan de nummers één en twee zich plaatsen voor het EK.

Massa negeert teamorder Williams

Williams-coureur Felipe Massa heeft tijdens de Grand Prix van Maleisië een teamorder genegeerd. De Braziliaan kreeg in de slotfase van de race te horen dat zijn teamgenoot sneller was en of hij plaats wilde maken. In tegenstelling tot enkele jaren geleden gaf de Braziliaan hier geen gehoor aan.

Destijds reed Massa voor Ferrari en moest hij op de Nürburgring plaatsmaken voor Fernando Alonso. Ditmaal liet hij Valtteri Bottas er niet langs die mogelijk meer kans had om de op de zesde plaats rijdende Jenson Button nog in te halen. "We hebben nog maar twee races gereden."

"Ik heb een zo goed mogelijke race gereden. Ik bleef tot aan het einde strijden en het was mijn doel om zoveel mogelijk punten te pakken voor mijzelf en het team. Valtteri kon mij niet inhalen, dus het was lastig om Jenson ook nog eens te verschalken. Ik denk niet dat het iets zou hebben uitgemaakt."

Bottas denkt er toch anders over. "Ik had een goede kans om Button nog in te halen." Massa is er in ieder geval duidelijk over. "Is het fout om zo goed mogelijk te willen presteren? We strijden in twee kampioenschappen. Ik heb respect voor mijn baan en we moeten elkaar respecteren."

Vieira serieus in beeld bij Arsenal

Patrick Vieira is in beeld bij Arsenal om de nieuwe hoofdcoach te worden als Arsène Wenger de Londenaren verlaat. Met nog drie maanden op de teller wacht Wenger nog steeds op een nieuwe verbintenis, voordat zijn contract bij Arsenal afloopt. De geruchten over zijn opvolger deden de voorbije dagen al grondig de ronde.

Jurgen Klopp en Roberto Martinez waren de voornaamste kandidaten. Volgens Mirror voegt Vieira zich nu ook in dat rijtje. De middenvelder is op dit moment actief bij Manchester City als jeugdtrainer. Door zijn jarenlange dienstverband bij Arsenal past hij in het plaatje van een coach die weet wat er bij Arsenal verwacht wordt.

De 37-jarige Vieira droeg negen jaar het shirt van The Gunners. Hij groeide uit tot een clubicoon, om vervolgens de overstap te wagen naar Juventus. Via Internazionale belandde hij in de nadagen van zijn carrière wederom in de Premier League, dit keer bij City.

In Manchester hield Vieira het als speler twee jaar uit. De Fransman voegde zich direct na het einde van zijn carrière bij de technische staf van de Citizens, waar hij tot nu toe al verschillende functies heeft mogen bekleden.

Pechduivel achtervolgt Ricciardo

De pechduivel achtervolgt Daniel Ricciardo, de Australische autocoureur die dit seizoen het stoeltje van Mark Webber heeft overgenomen bij het topteam van Red Bull. Na zijn diskwalificatie 2 weken terug in de openingsrace van de Formule 1 in Melbourne, volgde zondag in de Grand Prix van Maleisië nog meer tegenslag.

Het begon wel met een blunder van de coureur. Hij gaf een hoge klassering weg door een compleet mislukte bandenwissel. Ricciardo reed al weg terwijl zijn linkervoorwiel nog niet goed was vastgedraaid. Het leverde hem veel vertraging op, maar tevens een straf voor onveilig rijden. De volgende grand prix, over een week in Bahrein, moet hij tien plaatsen naar achteren in de startopstelling en daarbij ook nog eens 10 strafseconden wachten tijdens een pitstop.

De race van zondag in Sepang liep uiteindelijk uit op een complete sof. Ricciardo vervolgde na zijn fout in de pitstraat wel zijn race, maar hij moest enkele ronden later alweer naar binnen met een loshangende voorvleugel. Nog voor het einde van de race riepen de monteurs de Australiër definitief de garage in.

Ricciardo eindigde in de eerste grand prix van het jaar in eigen land heel knap als tweede, maar hij werd uit de uitslag geschrapt wegens overtreding van de brandstofregels. De piloot zou de brandstoflimiet hebben overschreden. Zijn team Red Bull heeft beroep aangetekend, dat op 14 april wordt behandeld door de internationale autosportfederatie FIA.

Pechduivel achtervolgt Ricciardo
Pechduivel achtervolgt Ricciardo (Foto: ANP)

[JL] Den Bosch eenvoudig langs Oss

FC Den Bosch heeft zondag in eigen huis eenvoudig FC Oss opzij gezet. De Brabantse derby werd met 3-0 gewonnen door de Bosschenaren, die naar de zevende plaats klimmen in de Jupiler League. Oss staat voorlaatste.

Erik Quekel opende de score in de 40e minuut. Het was de vijftiende competitiegoal van de 26-jarige spits dit seizoen. Op slag van rust maakte Maarten Boddaert er 2-0 van en na de pauze zorgde Furghill Zeldenrust voor de beslissing.

[Serie A] Destro en Bastos vellen Sassuolo

AS Roma heeft zondag een zege bij laagvlieger Sassuolo geboekt. Mattia Destro opende de score na zestien minuten, diep in blessuretijd zorgde Michel Bastos voor het slotakkoord. De Romeinen nestelen zich in de Serie A steviger op de tweede plaats met zeventig punten. Koploper Juventus, dat 81 punten heeft, lijkt al enige tijd uit zicht.

Destro is de laatste weken uitstekend op dreef. De aanvaller scoorde in de laatste vier competitieduels. Zijn teller staat nu in totaal op tien treffers. Het laatste slachtoffer van Destro, Sassuolo, staat voorlaatste.

Blu-ray: The World's End

De Three Flavour Cornetto Trilogy van regisseur Edgar Wright en acteurs Simon Pegg en Nick Frost begon in 2004 met de hilarische zombiekomedie Shaun of the Dead. Na de politiethriller Hot Fuzz in 2007 komt er een einde aan de trilogie met de sciencefictionfilm The World's End. Het was een groot succes in de Amerikaanse en Britse bioscopen, maar het was even onzeker of de film ook in Nederland uitkwam. Nadat het slotstuk van de trilogie toch in Nederland bekeken kon worden, is de film nu te bekijken op dvd en blu-ray.

Doden bij onlusten rond Turkse stemlokalen

Bij gevechten tijdens lokale verkiezingen in Turkije zijn zondag zeker 6 doden gevallen. Turkse media berichten dat in het zuidelijke district Kirikhan 2 mensen zijn gedood en 9 mensen gewond raakten bij gevechten tussen politieke opponenten.

Bij een confrontatie in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa vielen 6 doden. Ook raakten vijf leden van rivaliserende families gewond toen ze met elkaar slaags raakten.

Eerder op de dag raakten al 9 mensen gewond bij botsingen tussen gewapende groepen rondom een stemlokaal in Birecik. Met knuppels en messen gingen lokale kandidaat-bestuurders elkaar te lijf.

Doden bij onlusten rond Turkse stemlokalen
Doden bij onlusten rond Turkse stemlokalen (Foto: ANP)

Uitslag Feyenoord - Go Ahead Eagles

Feyenoord heeft in de Kuip met 5-0 gewonnen van Go Ahead Eagles en staat daardoor minimaal twee uur op de tweede plaats in de Eredivisie. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Feyenoord

5 - 0

Go Ahead Eagles

 13' Immers
 49' Vilhena
 64' Boëtius
 77' Te Vrede
 89' Nelom
   
 
 Gele kaart: Kongolo (Feyenoord), Turuc (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Martins Indi
Kongolo (Nelom/73)
Clasie (Vormer/80)
Immers
Vilhena
Schaken
Te Vrede (Armenteros/88)
Boëtius
  Andersen
Amevor
Vriends
v.d.Linden
Schenk
Rijsdijk (Kolder/62)
Overgoor (Lambooij/68)
Turuc
Antonia (Azevedo/75)
Falkenburg
Houtkoop

Arnhemse kopschopper gepakt

Een 18-jarige jongen is in de nacht van zaterdag op zondag in het centrum van Arnhem bewusteloos geschopt. Twee mannen zouden de jongen hebben geslagen en toen hij op de grond viel tegen het hoofd hebben geschopt, waardoor de Nijmegenaar buiten westen raakte. De politie heeft een 20-jarige Arnhemmer aangehouden. Dat heeft de politie zondag gemeld.

Voorbijgangers vonden de jongen rond half vijf 's ochtends bewusteloos op straat en meldden dit bij de politie. Getuigen vertelden de agenten wat er was gebeurd. Dankzij camerabeelden wisten agenten de Arnhemmer aan te houden. De politie is nog op zoek naar de tweede dader.

In Almere minder, minder, minder aangifte tegen Wilders

In Almere hebben zondag zo'n dertig mensen aangifte gedaan tegen de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Dat meldt Omroep Flevoland. Die opkomst valt tegen, gezien de 140 mensen die op een Facebook-pagina zich hadden aangemeld om aangifte te doen. De organisatoren wijten de lage opkomst aan de ingang van de zomertijd, meldt de oproep.

In verschillende steden deden mensen afgelopen week aangifte tegen Wilders. Het totale aantal aangiftes loopt vermoedelijk ver boven de duizend. Justitie komt voorlopig niet met cijfers. Een woordvoerder zei eerder deze week dat dat pas gebeurd als 'alle' aangiftes binnen zijn.

'Oprichter Scientology is een leugenaar'

Lafayette Ronald Hubbard, de oprichter van de Scientology-kerk, is niets meer of minder dan een leugenaar. Dit blijkt uit een pas verschenen biografie van de zelfbenoemde goeroe. Veel gebeurtenissen uit het leven van Ron zijn door hemzelf verzonnen.

Hoge omes binnen de kerk hebben publicatie van het boek Bare Faced Messiah 27 jaar tegengehouden. Daar hadden ze dan ook alle reden toe: het leven van hun Messias is wat minder spannend en heilig dan de kerk wil laten geloven. De mythe rondom de persoon is waarschijnlijk op niets gebaseerd. Het lijkt erop dat Ron niets meer is geweest dan een fantast met een voorkeur voor bizarre seksrituelen.

Het begint al met de jeugd van meneer Hubbard. De sekteleider heeft altijd geroepen dat hij als jongetje wilde paarden temde op de ranch van zijn opa. Klopt niet: Opa was een dierenarts die zijn karige loon aanvulde met het verhuren van tamme paarden en rijtuigen vanuit z'n schuurtje.

Ook zou Ron intensief door Azië gereisd hebben, daar zou hij zijn liefde voor filosofie hebben opgedaan. Naar eigen zeggen heeft hij tijdens zijn spirituele reizen allerlei heilige mensen ontmoet die hem onderwezen hebben en in hem wel een soort vroegrijpe Boeddha zagen. Klopt niet: Ron is twee keer op visite geweest bij zijn vader op Guam. Guam is een eilandje in de Stille Oceaan, erg ver weg verwijderd van Saddhu's en andere heilige mannen.

Hubbard vond het altijd leuk en interessant om te roepen dat hij een van de eerste nucleaire fysici van de Verenigde Staten was. Klopt niet: Ron heeft in een klasje gezeten op de universiteit van Washington, maar gaf er na twee jaar de brui aan.

En als we dan toch bezig zijn: het grote voorbeeld van Tom Cruise en John Travolta heeft ook gelogen over zijn oorlogsverleden. Meneer schrijft aan zichzelf diverse heldendaden en verwondingen toe. Opnieuw klopt hier weinig van. Ron heeft inderdaad in zijn diensttijd op een boot gezeten, maar kwam nooit ver van de kust van Oregon en heeft zeker niet een erg actieve vechtersbazenrol gespeeld tijdens de tweede wereldoorlog.

Na de oorlog heeft Hubbard geëxperimenteerd met het occulte. Samen met zijn vriendje Jack Parsons, een raketgeleerde van Caltech, volgden de wijze heren de leringen van onder meer Aleister Crowley. De bedoeling was om via allerlei rare rituelen een 'Maankind' te creëren. Dit kind zou machtiger moeten zijn dan wie dan ook aarde. Toen men een geschikte moeder voor dit Maankind gevonden had heeft Parsons zelf zijn toverstafje bij haar ingebracht, terwijl Hubbard aantekeningen maakte.

Later richtte Hubbard de Scientology op. Volgelingen werd verteld dat ze eerdere levens opnieuw konden beleven, ook al zitten hier miljarden jaren tussen. De Scientology is zich later pas een kerk gaan noemen. Dit had zakelijke voordelen en bovendien genoot de sekte daarmee enige bescherming.

[Foto] Niels Geusebroek in de Nieuwe Nor

De naam Niels Geusebroek is allang geen onbekende meer in het Nederlandse muzieklandschap. De band Silkstone, het programma The Voice Of Holland, de hardstylehit Year Of Summer… in de afgelopen jaren heeft Niels zijn veelzijdigheid overtuigend bewezen. Maar hij is vooral een singer-songwriter, in hart en nieren zelfs. En leverde in die hoedanigheid nu zijn langverwachte eerste solo-album af: Lines. Op 28 maart 2014 komt Niels naar het podium in Heerlen waar hij in 2008 al eens met Silkstone stond. De support-act Shane Alexander komt uit Los Angeles en bracht in oktober 2013 het album Ladera uit. 

Zivkovic: "Keihard voor gewerkt"

Richairo Zivkovic stapte met een voldaan gevoel van het veld na de zege op PSV met FC Groningen. De aanvaller was trefzeker en leidde Groningen daarmee naar een 3-2 zege op PSV. Wederom een hoogtepunt voor de piepjonge speler, die volgend seizoen de clubkleuren van Ajax verdedigt.

"Als team hebben we keihard gewerkt.", zegt Zivkovic in gesprek met FOX Sports. "Het was een verdiende zege omdat we tot aan het einde hard bleven werken. We hielden het compact en ze kregen niet erg veel kansen. Wij hebben aanvallend meer kansen gehad."

PSV werd afgetroefd en moest daardoor een pas op de plaats maken in de titelstrijd van de Eredivisie. Zivkovic weet wat de doorslag gaf voor de drie punten tegen de Eindhovenaren. "We waren gedisciplineerd en we hebben meer gescoord."

Schoofs verliest in finale Antalya

Bibiane Schoofs heeft zondag bij het ITF-toernooi van Antalya naast de titel gegrepen. De tennisster uit Ede verloor in de finale met 6-4 en 6-3 van de Tsjechische Denisa Allertova. Schoofs had zich op het Turkse hardcourt succesvol door de kwalificaties geslagen.

De 25-jarige Nederlandse was in 2011 wel de beste in Antalya. Verder prijken toernooizeges in Enschede, Middelburg en Montpellier op haar erelijst. Ze stond voor het eerst sinds augustus 2012 in een eindstrijd op ITF-niveau. Toen liep ze in het Belgische Koksijde de titel mis.

Klaassen: "Mislukt seizoen zonder titel"

Davy Klaassen kan alleen van een geslaagd seizoen spreken als hij de landstitel wint met Ajax. De middenvelder kent dit seizoen zijn definitieve doorbraak in de hoofdmacht van Ajax. Hoewel hij het seizoen begon in het beloftenteam van de Amsterdammers, groeide hij gaandeweg het seizoen uit tot een vaste kracht die het zelfs tot het Nederlands elftal schopte.

“Natuurlijk is het een bijzonder jaar voor mij, maar zonder kampioenschap zou het alsnog een mislukt seizoen zijn”, zegt de talentvolle Ajacied in gesprek met NUSport. Ajax maakt het in de slotfase van het seizoen spannend. Hoewel de landstitel al in kannen en kruiken leek te zitten, verspeelde de grootmacht de laatste weken herhaaldelijk punten.

"In de vorige wedstrijden ontbrak de frisheid gewoon een beetje. Het scheelt ook dat Twente zich niet gaat ingraven en tegen dat soort ploegen spelen wij beter. Het is hun laatste kans, dus zij zullen alles op alles zetten, maar dat doen wij ook."

De snelste weg naar de titel is voor Ajax om drie keer te winnen. Dat wordt een lastig karwei met clubs als FC Twente en Vitesse op het programma. "We willen natuurlijk het liefst zo snel mogelijk kampioen worden en als we die drie wedstrijden winnen, kan het ons bijna niet meer ontgaan."

[F1] Uitslag Grand Prix van Maleisië

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur reed een foutloze race en kreeg teamgenoot Nico Rosberg en regerend wereldkampioen Sebastian Vettel mee naar het podium. Rosberg blijft leiden in de titelstrijd.

Lewis Hamilton startte de race op Sepang vanaf poleposition en trok na een goede start meteen een gat met Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg die wel de tweede plaats van Sebastian Vettel afpakte. Diens Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo verschalkte ook de wereldkampioen, maar moest even later die positie weer teruggeven. Ook goed weg waren de Williams-coureurs Felipe Massa en Valtteri Bottas die de top tien binnenkwamen. Jean-Eric Vergne ging de andere kant op na een belabberde start.

Er gebeurde genoeg in de openingsfase, want Vergne moest na een touché met Jules Bianchi zijn voorvleugel laten wisselen. De Fransman torpedeerde daarnaast Lotus-coureur Pastor Maldonado, waardoor hij een straf van vijf seconden opliep. McLaren-rijder Kevin Magnussen bezorgde Kimi Räikkönen een lekke band, waardoor de Fin terugviel naar de achterste positie. Magnussen liep ook een straf van vijf seconden op. Eerste uitvaller was Maldonado die van Lotus op moest geven. Force India-coureur Sergio Perez ging helemaal niet van start. Ook Bianchi behoorde tot de vroege uitvallers.

Hamilton had vooraan na tien ronden al een gat van zes seconden op teamgenoot Rosberg die klaagde over de achterbanden. De Duitser had op zijn beurt een ruime marge op de Red Bulls die voor Alonso en Nico Hülkenberg lagen. Rond die tiende ronde vonden de eerste stops plaats, waarbij Alonso tot de vroege pitters behoorde. Hij probeerde zo Ricciardo in te halen, iets wat net niet slaagde omdat Red Bull meteen reageerde en de Australiër binnenhaalde.

Hamilton leidde na de eerste stops, voor Rosberg, Vettel, Ricciardo, Alonso, Hülkenberg, Button, Massa, Kvyat en Bottas. De posities settelden zich halverwege de race, al wist Bottas Kvyat nog wel te passeren. In het achterveld waren enkele leuke gevechten waarbij onder meer de terugknokkende Räikkönen betrokken was. De Fin kwam wel de Caterhams en de overgebleven Marussia voorbij, maar bleef daarna hangen. De Fin meldde na de 35 van de 56 ronden van de race dat het iets begon te regenen.

Vettel kon met zijn Red Bull knokken met de Mercedes van Rosberg en na de tweede stop had de regerend wereldkampioen het gat dichtgereden. De Duitser liet weten dat zijn voorligger een probleem leek te hebben. Daarachter dichtte Alonso het gat met Ricciardo in de strijd om plaats vier. Tot een snelle aanval kwam het echter niet.

Opvallend was dat verschillende rijders een derde stop maaken. Ricciardo kwam na 41 ronden binnen, maar verloor veel tijd omdat hij weggestuurd werd met een niet vastzittend wiel. Red Bull duwde de auto terug, waarna de stop afgemaakt kon worden. Dit kostte hem een plaats in de punten. Daarna viel de Australiër verder terug vanwege een kapotte voorvleugel. Tot slot volgde er nog een tien seconden stop-and-go penalty vanwege de problemen bij de pitsstop.

De stand na 45 ronden was: Hamilton, Rosberg, Vettel, Hülkenberg, Alonso, Bottas, Button, Massa, Magnussen en Kvyat. Alonso moest na zijn derde stop jacht maken op Hülkenberg en draaide in de slotfase bij de Duitser de duimschroeven aan. Het resulteerde in een vierde plaats voor de Spanjaard. Daarachter kon Massa de zesde positie van Button niet meer afsnoepen, maar kreeg van achteren Bottas op bezoek.

Na 56 ronden kwam Hamilton voor het eerst uit zijn carrière in Maleisië als winnaar over de streep. Rosberg werd tweede, voor Vettel die ook de gang naar het podium mocht maken. Alonso pakte een vierde plaats, voor Hülkenberg, Button, Massa, Bottas, Magnussen die zich na zijn eerdere problemen terugknokte naar de negende plaats en Kvyat. Iets verder naar achteren deed Caterham goede zaken door met Kobayashi dertiende te worden en zo Marussia te passeren voor de tiende positie in de constructeursstand.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:40:25.974
2 Nico Rosberg Mercedes +17.313
3 Sebastian Vettel Red Bull +24.534
4 Fernando Alonso Ferrari +35.992
5 Nico Hülkenberg Force India +47.199
6 Jenson Button McLaren +1:23.691
7 Felipe Massa Williams +1:25.076
8 Valtteri Bottas Williams +1:25.537
9 Kevin Magnussen McLaren +1 ronde
10 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
11 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
12 Kimi Räikkönen Ferrari +1 ronde
13 Kamui Kobayashi Caterham +1 ronde
14 Marcus Ericsson Caterham +2 ronden
15 Max Chilton Marussia +2 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +7 ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +21 ronden
DNF Adrian Sutil Sauber +24 ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +38 ronden
DNF Jules Bianchi Marussia +48 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +49 ronden
DNS Sergio Perez Force India +56 ronden


Coureursstand

Pos. Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 43
2 Lewis Hamilton Mercedes 25
3 Fernando Alonso Ferrari 24
4 Jenson Button McLaren 23
5 Kevin Magnussen McLaren 20
6 Nico Hulkenberg Force India 18
7 Sebastian Vettel Red Bull 15
8 Valtteri Bottas Williams 14
9 Kimi Räikkönen Ferrari 6
10 Felipe Massa Williams 6
11 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
12 Daniil Kvyat Toro Rosso 3
13 Sergio Perez Force India 1
14 Romain Grosjean Lotus 0
15 Adrian Sutil Sauber 0
16 Esteban Gutierrez Sauber 0
17 Max Chilton Marussia 0
18 Kamui Kobayashi Caterham 0
19 Marcus Ericsson Caterham 0
20 Jules Bianchi Marussia 0
21 Pastor Maldonado Lotus 0
22 Daniel Ricciardo Red Bull 0


Constructeursstand

Pos. Team Points
1 Mercedes 68
2 McLaren 43
3 Ferrari 30
4 Williams 20
5 Force India 19
6 Red Bull 15
7 Toro Rosso 7
8 Sauber 0
9 Lotus 0
10 Caterham 0
11 Marussia 0

Mikel is het zat bij Chelsea

John Obi Mikel hoopt deze zomer een transfer te maken. De middenvelder van Chelsea heeft geen basisplaats meer, omdat de club zich in de winter versterkte met Nemanja Matic. Volgens The Mirror is er vanuit Turkije en Engeland belangstelling om hem uit zijn lijden te verlossen.

Mikel zou per seizoen zeven miljoen euro willen opstrijken. Vermoedelijk wil Galatasaray aan zijn wensen voldoen, al is ook het koopkrachtige Internazionale nog in de race.

Voor de speler uit Nigeria is het in Londen nooit een vanzelfsprekendheid geweest dat hij aan speelminuten kwam. Ook dit seizoen onder José Mourinho, de trainer met wie hij al eens werkte bij Chelsea, kan hij de verwachtingen niet waarmaken.

Mikel speelde tot dusver dit seizoen 21 keer mee bij Chelsea. Negen keer mocht hij van Mourinho opdraven als basisspeler. De middenvelder, die in eerdere seizoenen vrijwel gelijke statistieken kan overleggen, betaalde het vertrouwen uit met één doelpunt.

Criminelenbond: 'Juweliersvrouw vervolgen'

De Bond van Asotuig Bond van Kutcrimineeltjes Bond van Wetsovertreders, een organisatie die opkomt voor alle criminelen in Nederland, vindt dat de juweliersvrouw die gisteren twee overvallers doodschoot moet worden vervolgd. De club is van plan bij het gerechtshof in Den Bosch een verzoek te doen tot vervolging als het OM dat zelf niet doet.

Het schietincident is een direct gevolg van de uitspraken van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), stelt de bond. Die zei in 2012 dat het overlijden van een verdachte een 'beroepsrisico' is. "Je moet criminaliteit niet met criminaliteit uitbannen", staat te lezen in een verklaring van de bond, waarmee ze lijkt te stellen dat de juwelier zich beter gewoon had kunnen laten beroven.

Kankerpatiëntje beroofd in ziekenhuis

Laffe honden hebben gisteren in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam het gezin van een met spoed opgenomen 9-jarig kankerpatiëntje beroofd. De jongen werd opgenomen met acute kanker. 

De daders hebben na de roof meer dan 1100 euro uit de pinautomaat getrokken, dat meldt de Rotterdamse wijkagent Bas Munne die de daad laf noemt. Zijn collega Smit noemt de daders 'het laagste soort mensen'.

De roof vond plaats rond vier uur 's middags vanuit het Sophia Kinderziekenhuis. 

Komende dagen korte-rokjesweer

De komende dagen wordt er weer 'een blik lekkere wijven opengetrokken' in Nederland. Plaatselijk kan het vandaag wel 23 graden worden en vanwege de weinige wind is het zelfs prima strandweer.

Het is voor het eerst sinds de metingen begonnen dat maart meer dan twee dagen boven de 20 graden telt. Vandaag meegeteld zijn dat er dit jaar drie.

Fijne is dat het korte-rokjesweer blijft aan tot donderdag. Daarna is het weer harde-tepelweer met 13 tot 16 graden en kans op buien.

Proost!

[vid] 'Vrouw juwelier is een moordenaar'

Zo'n dertig mensen hebben zaterdag gedemonstreerd op het Stadhuisplein in Eindhoven. Zij vinden de vrouw van de overvallen juwelier Goldies in Deurne geen held maar een moordenaar. Zo laat het Parool weten.

De betoging duurde ongeveer een half uur, daarna kwam de politie ter plaatse om de demonstranten uiteen te drijven. Het is niet toegestaan om op het Stadhuisplein te demonstreren zonder een vergunning.

Update 10:47 uur

Nu met videobeelden

[NBA] Philadelphia wint na 26 nederlagen weer eens

Philadelphia 76ers heeft een einde gemaakt aan de negatieve reeks in de NBA. De ploeg won zaterdag thuis met 123-98 van Detroit Pistons. Donderdag gingen de 76ers nog voor de 26e keer op rij onderuit, een evenaring van het bedenkelijke record van Cleveland Cavaliers uit het seizoen 2010-2011.

Michael Carter-Williams en Thaddeus Young waren de uitblinkers bij de thuisploeg met elk 21 punten. Philadelphia bleef precies twee maanden zonder overwinning. De laatste achttien thuisduels gingen verloren.

Los Angeles Clippers verzekerde zich voor het derde jaar op rij van deelname aan de play-offs. De nummer drie van de Western Conference was op bezoek bij Houston Rockets met 118-107 te sterk. Chris Paul was goed voor dertig punten en twaalf assists. Er was ook slecht nieuws voor de Clippers. Blake Griffin viel in het eerste kwart uit met rugklachten.

Washington Wizards en Dallas Mavericks zetten eveneens een stap richting een ticket voor de play-offs. Washington, dat zesde staat in de Eastern Conference, versloeg thuis Atlanta Hawks met 101-97. Dallas knokte zich voor eigen publiek moeizaam langs Sacramento Kings met 103-100 en staat negende in het westen.

Overige uitslagen
Milwaukee - Miami 67-88
San Antonio - New Orleans 96-80 

TOP en PKC naar finale Korfballeague

Korfbalploegen TOP en PKC hebben zich geplaatst voor de finale van de Korfballeague in Ahoy. TOP wist twee keer Fortuna te verslaan. Na een 14-20 zege vorige week in Delft wist de ploeg in eigen huis met 27-21 te winnen. 

TOP had thuis in Sassenheim geen enkele moeite met Dalto. De opponent uit Driebergen werd verslagen met 27-17. Vorige week won TOP al met 20-27. De finale in Ahoy wordt gespeeld op 5 april. 

Weertman wint zwemmarathon in Mexico

Ferry Weertman heeft zaterdag in de Mexicaanse plaats Cancun een zwemmarathon over 15 kilometer gewonnen. Hij had een kleine voorsprong op de Italiaan Simone Ercoli.

De Eindhovense langeafstandspecialist, die wordt gecoacht door Marcel Wouda, was ingenomen met zijn zege in deze grandprixwedstrijd. Die is voor hem het bewijs dat de voorbereiding op de EK in Berlijn (augustus) naar wens verloopt. "Top race, heel blij."

Marcel Schouten maakte het succes compleet door als derde te finishen. Daar had de organisatie niet op gerekend want die beschikte maar over één Nederlandse vlag. Beide internationals van het NTC-Eindhoven doen volgende week in Mexico ook mee aan de tweede wereldbekerwedstrijd van 2014 over 10 kilometer, de olympische afstand.

PVV en D66 omhoog, PvdA verder omlaag

D66 is verder gestegen in de wekelijke peiling van Maurice de Hond. De partij van voorman Alexander Pechtold krijgt er 2 zetels bij en komt zo uit op 25 zetels in de Tweede Kamer als er nu verkiezingen zouden zijn. Voor het laatst scoorde D66 boven de 25 zetels in het najaar van 2011.

Na het verlies van vorige week stijgt de PVV met 1 zetel naar 23 en is daarmee de tweede partij van het land. Vorige week verloor de PVV 5 zetels na een golf van negatieve reacties en berichtgeving na de Marokkanen-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders.

VVD en CDA blijven beide staan op 21 zetels. De PvdA daalt nóg verder met 2 zetels naar 11, dichtbij de laagste score ooit van 10 zetels (september 2013).

D66 blijft het goed doen in peilingen
D66 blijft het goed doen in peilingen (Foto: ANP)

Jaaaaa, het is zomer! (tijd)

Mocht je het gemist hebben en vanmorgen gedacht hebben dat je lekker lang had uitgeslapen omdat je computer je vertelde dat het 9 uur was, helaas. Je hebt net zo lang geslapen als altijd, maar je hebt een reis door de tijd gemaakt.

Afgelopen nacht om 2.00 uur ging de zomertijd in en sprong de klok spontaan van 1:59 naar 3:00 in plaats van 2:00 uur. Dat betekent dat het 's morgens langer donker is en 's avonds langer licht. Voor veel mensen betekent het ook dat hun bioritme in de war raakt en dat ze 's avonds langer wakker liggen omdat het nog licht is buiten, maar anderen - waaronder ondergetekende - vinden het prettig om 's avonds minder vroeg met de lichten aan te moeten zitten.

Alle landen in de Europese Unie laten sinds 2002 de zomertijd in het laatste weekeinde van maart ingaan. Wereldwijd verzetten ongeveer 70 landen twee keer per jaar de klok.

In het laatste weekeinde van oktober is de zomertijd voorbij. Dan begint de wintertijd en gaat de klok weer een uur terug en kunnen we eenmalig een uurtje langer slapen, stappen of opblijven.

Bertens wint in kwalificatie Charleston

Kiki Bertens heeft de tweede kwalificatieronde van het WTA-toernooi van Charleston bereikt. De tennisster uit Wateringen won gisteren met 6-4, 6-2 van de Oekraïense Olga Savtsjoek. Bertens, de mondiale nummer 147, is als elfde geplaatst in de kwalificaties.

In de tweede ronde stuit de 22-jarige Nederlandse op Victoria Duval. Ze was twee weken geleden in de eerste ronde in Miami te sterk voor het Amerikaanse talent, die elf plaatsen hoger staat op de wereldranglijst. Ook in de kwalificaties in Brisbane trok Bertens aan het langste eind. Bij winst op Duval plaatst ze zich voor het hoofdtoernooi.

In Charleston wordt gespeeld op groen gravel. Serena Williams voert de plaatsingslijst aan.

Sterren Springen nog geen kijkcijferkanon

Sterren Springen is vooralsnog geen publiekstrekker. SBS6 zond zaterdagavond een special uit waarin aan de hand van hoogtepunten van het vorige seizoen vooruit werd geblikt op de nieuwe reeks. Voor het programma bleven slechts 541 duizend kijkers thuis, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Het zou kunnen dat de gemiddelde Nederlander de veelal ooit-eens-bekende BBN'ers (Bijna Bekende Nederlanders) zat is in combinatie met zwembadtrucjes. Het kan ook zijn dat niemand wist dat het alweer begonnen was en dat persdiensten om die reden een vergoeding hebben gekregen om er een bericht over uit te sturen.

De vooruitblik trekt aanzienlijk minder kijkers dan het eerste seizoen van de schoonspringshow. Daarvoor bleven om onverklaarbare reden wekenlang gemiddeld 1,5 miljoen Nederlanders thuis. 

Het is wachten tot een druppeltje bloed wordt ingezet om zware verwondingen te suggereren. Vorig jaar nog werd vanwege een tand door de lip de volledig pers in rep en roer gebracht, als zou Patty Brard half dood uit het water gevist zijn.

Zaterdag begint het spektakel op de campingzender.

Opnieuw dode bij bouw WK-stadion Sao Paulo

Bij de bouw van het stadion waar op 12 juni de openingswedstrijd van het WK wordt gespeeld, is opnieuw een dode gevallen. Bij het plaatsen van stoeltjes in het Itaquerao Stadion in Sao Paulo viel een bouwvakker gisteren van acht meter naar beneden. Kort na aankomst in het ziekenhuis overleed hij.

Het tragische incident komt vier maanden nadat twee medewerkers bij hetzelfde stadion om het leven kwamen toen een bouwkraan omviel. De oplevering van het stadion liep daardoor flinke vertraging op. De bedoeling was nu dat half mei alles klaar zou zijn, maar onbekend is of dit schema door het dodelijke ongeluk van zaterdag moet worden aangepast.

Alien: Isolation komt 7 oktober

Veel mensen kijken uit naar Alien: Isolation. Na het uiterst teleurstellende Aliens: Colonial Marines lijkt de nieuwe Alien-game weer een stap in de goede richting. Sega heeft bekend gemaakt dat Alien: Isolation vanaf 7 oktober beschikbaar is.

Met Alien: Isolation wil Sega het gevoel van Ridley Scott's klassieker in de game verwerken. Er ligt dan ook meer nadruk op horror en het constante gevoel van spanning. Dit wordt bereikt door de focus te verplaatsen van het zoveel mogelijk Aliens vermoorden, naar de aanwezige Alien te ontwijken om te overleven.

Alien: Isolation komt naar PlayStation 3, PlayStation 4, pc, Xbox 360 en Xbox One.

Alien: Isolation 

[PD] Atlético en Real Madrid winnen

Atlético Madrid blijft koploper in de Primera Division. De ploeg van Diego Simeone won nipt bij Athletic de Bilbao. De thuisploeg liet in San Mamés al snel zien dat het de goede reeks van Atlético wilde doorbreken. Na zes minuten kwam Bilbao namelijk op voorsprong via Iker Muniain.

De Spanjaard reageerde het meest alert op een lange bal en met een fraaie lob zette hij de gastheer op 1-0. Atlético had niet lang nodig om langszij te komen. Halverwege de eerste helft kwam Diego Costa in balbezit na een slechte pass van Ander Iturraspe. De Spaanse aanvaller rondde heel beheerst af.Beide teams kregen vervolgens enkele kansen om op voorsprong te komen, en kort na rust dacht Costa tevergeefs een strafschop te krijgen.

Tien minuten in de tweede helft was het toch raak. Filipe Luís gaf een voorzet die van richting werd veranderd, waardoor Koke kon binnenkoppen: 1-2. In de slotfase was Aritz Aduriz nog dichtbij de gelijkmaker, maar Thibaut Courtois voorkwam puntenverlies voor de Madrilenen. Atlético houdt daardoor één punt voorsprong op Barcelona, dat zaterdag ook won. 


Na twee nederlagen heeft Real Madrid gedaan wat het moest doen. In eigen huis was De Koninklijke met name in de tweede helft veel te sterk voor Rayo Vallecano: 5-0. Na precies een kwartier spelen opende Cristiano Ronaldo de score voor Real Madrid. Met zijn 28e treffer in de Primera División zette de Portugese superster zijn team op voorsprong, en het was een mooie. Ronaldo stuurde zelf Gareth Bale weg aan de rechterkant van het veld. Ronaldo kreeg de bal terug, liep door tot in het strafschopgebied en prikte simpel de 1-0 achter doelman Rubén.

Na de voorsprong kreeg de thuisploeg kansen om de voorsprong te verdubbelen. Onder meer Karim Benzema en Gareth Bale waren dicht bij de tweede Madrileense treffer, maar de echte scherpte leek te ontbreken bij de ploeg van Carlo Ancelotti. Slordig balverlies en spelen in een te laag tempo waren vaker te zien dan briljante aanvallen.

Carvajal zorgde tien minuten na rust voor de 2-0. In een mooie aanval stuurde Carvajal zelf Bale weg aan de rechterkant, die gaf de bal voor. Ronaldo legde vervolgens terug waarna de rechtsback de score kon verdubbelen. Het was voor de verdediger zijn eerste doelpunt in de Primera Division van dit seizoen.

Daarna was het Gareth Bale-time. De aanvaller had al vijf wedstrijden op rij niet meer gescoord, maar maakte er nu twee in enkele minuten tijd. Eerst kon de Welshman simpel de 3-0 binnenlopen nadat Di Maria de bal goed had voorgezet. Even later kreeg hij de bal op eigen helft en sprintte Bale het hele veld over om vervolgens de 4-0 binnen te schieten. De 5-0 kwam op naam van invaller Morata en was de mooiste goal van de wedstrijd. Vanaf de linkerkant krulde hij de bal in de rechterkruising.

Door de zege blijft Real Madrid in het spoor van Atlético Madrid en FC Barcelona, die zaterdag ook allebei wonnen. De overwinning is tevens een opsteker na een gitzwarte week voor De Koninklijke. Na gevoelige nederlagen tegen FC Barcelona en Sevilla kunnen de withemden nu eindelijk weer drie punten bijschrijven en kan het vizier op de ontmoeting met Borussia Dortmund in de Champions League.

'OM te stellig over strafbaarheid echtpaar Deurne'

Advocaat Peter Plasman vindt het zeer opmerkelijk dat het Openbaar Ministerie nu al heeft aangegeven dat de zaak rondom de fatale overval in Deurne waarschijnlijk niet aan de strafrechter wordt voorgelegd. Dat kan alleen als men zeker weet dat het gaat om noodweer en die zekerheid is er nog niet, zei hij zaterdagavond in Nieuwsuur.

"Ik snap niet de noodzaak om meteen na een dag zo'n stellige positie in te nemen", aldus Plasman. "Ik denk dat niemand er bezwaar tegen had gemaakt als de hoofdofficier had gezegd: we gaan niet tot aanhouding over. We zoeken het allemaal heel goed uit en dan zullen we pas met een definitief oordeel komen."

De raadsman wijst erop dat justitie nog met veel vragen zit en nog helemaal niet zeker weet wie op wie heeft geschoten. Hij vindt dat het OM eigenlijk had moeten wachten tot het onderzoek verder gevorderd is. Justitie heeft het juweliersechtpaar nu in feite al vrijgepleit.

"Alleen bij sprake van hele nieuwe inzichten kan de hoofdofficier nog op zijn beslissing terugkomen. Hij heeft het nu gezegd en daar moet hij voor staan", vindt Plasman. Overigens kan de zaak alsnog bij de rechter belanden als bijvoorbeeld de nabestaanden van de overvallers naar het gerechtshof stappen.

Hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen zei tijdens de persconferentie zaterdag dat de overvallers vrijdag hoogstwaarschijnlijk zijn doodgeschoten door de juwelier en zijn vrouw. Hun handelswijze lijkt op zelfverdediging. Nieuwenhuizen noemde hun reactie 'gerechtvaardigd' en 'juist'.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.