FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 maart 2014

Uitslagen oefenwedstrijden 5/3/2014

Er werden naast Frankrijk - Nederland nog tientallen andere oefenwedstrijden gespeeld. Zo won Brazilië van Zuid-Afrika, Chili maakte het Duitsland heel lastig en België speelde gelijk tegen Ivoorkust. 

Brazilië had het in Johannesburg niet lastig tegen Zuid-Arika. Het werd 0-5 voor de gasten. Barcelona-aanvaller Neymar stal de show met drie goals. Na tien minuten had Oscar de score geopend, terwijl Fernandinho de 0-4 voor zijn rekening nam.

Chili heeft woensdag verzuimd een goed resultaat in het oefenduel tegen Duitsland te pakken. De opponent van het Nederlands elftal in de groepsfase van het WK ging in Stuttgart met 1-0 onderuit. In de grote delen door Chili gedomineerde wedstrijd maakte Mario Götze na zestien minuten de enige goal.

Chili was in het eerste kwartier beduidend beter dan Duitsland, maar verzuimde door te drukken. De rekening kregen de Chilenen in de zestiende minuut via Götze gepresenteerd. Ook in de tweede helft hadden de bezoekers het betere van het spel. De lat en doelman Manuel Neuer stonden echter succes in de weg.

België gaf op de valreep een oefenzege op Ivoorkust uit handen. In de blessuretijd tekende Max-Alain Gradel voor de 2-2. De Belg Marouane Fellaini kopte na achttien minuten de openingstreffer binnen, waarna de marge vlak na rust verdubbeld werd door Radja Nainggolan. Een kwartier voor tijd maakte Didier Drogba de aansluitingstreffer.

Argentinië bleef tegen Roemenië steken op een gelijkspel. In Boekarest werd niet gescoord. Lionel Messi was aanvoerder en speelde de gehele wedstrijd mee. Ook onder meer Angel di Maria, Sergio Agüero en Gonzalo Higuaín stonden aan de aftrap bij Argentinië.

Ook Spanje en Italië speelden tegen elkaar. De wereldkampioen won slechts met 1-0 van Italië. Het doelpunt werd gemaakt door Pedro.

Uitslagen oefenwedstrijden 5 maart 2014

Thuis Uit Uitslag
Japan Nieuw-Zeeland 4-2
Kosovo Haiti 0-0
Rusland Armenië 2-0
Zambia Uganda 2-1
Litouwen Kazachstan 1-1
Bulgarije Wit-Rusland 2-1
Albanië Malta 2-0
Algerije Slovenië 2-0
Griekenland Zuid-Korea 0-2
Hongarije Finland 1-2
Montenegro Ghana 1-0
Zuid-Afrika Brazilië 0-5
Bosnië-Herzegovina Egypte 0-2
Tsjechië Noorwegen 2-2
Israel Slowakije 1-3
Andorra Moldavië 0-3
Colombia Tunesië 1-1
Cyprus Noord-Ierland 0-0
Senegal Mali 1-1
Turkije Zweden 2-1
Marokko Gabon 1-1
Roemenië Argentinië 0-0
Oekraïne VS 2-0
Gibraltar Estland 0-2
Zwitserland Kroatië 2-2
Oostenrijk Uruguay 1-1
Polen Schotland 0-1
Wales Ijsland 3-1
Ierland Servië 1-2
Duitsland Chili 1-0
België Ivoorkust 2-2
Engeland Denemarken 1-0
Australië Ecuador 3-3
Frankrijk Nederland 2-0
Portugal Kameroen 5-1 
Spanje Italië 1-0 

'Nieuwe coalitie Kiev liet op demonstranten schieten'

Niet president Viktor Janoekovitsj heeft opdracht gegeven aan scherpschutters om op de Kievse demonstranten te schieten maar een lid van de nieuwe coalitie. Dit beweert de Estlandse minister van Buitenlandse Zaken Urmas Paet , schrijft de Volkskrant.

Paet belde met de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton. Dat gesprek lekte uit en is op internet gezet. Tegenover de zender Russia Today bevestigd het Estlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de opname echt is.

Ongeveer honderd mensen zijn om het leven gekomen door de acties van de sluipschutters. Er wordt algemeen aangenomen door het Oekraïnse parlement dat Janoevitsj de opdrachtgever was. Paet vindt het vreemd dat er door de nieuwe coalitie geen verder onderzoek wordt gedaan naar de daadwerkelijke toedracht van de schietpartijen.

De Estlandse minister praat over de ervaringen van ene 'Olga', die een groep artsen zou representeren. Volgens haar zijn zowel demonstranten als politiemensen vermoord door de scherpschutters. Eerder sprak Paet al over nieuwe coalitieleden die een 'smerig verleden' zouden hebben. Ook zou de Oekraïense bevolking de nieuwe leiders niet vertrouwen.

Waarschuwing: Het filmpje bevat bloederige beelden.
Het telefoongesprek. (bron: YouTube)
opmerkingen over de sluipschutters rond 8.25 minuten.

Uitslag Frankrijk - Nederland

Het Nederlandse Elftal is in Frankrijk gezakt voor het eerste examen richting het WK in Brazilië. De oefenwedstrijd in Parijs werd kansloos met 2-0 verloren. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal startte met debutant Jean-Paul Boëtius in de basis. Ook Quincy Promes debuteerde in het shirt van Oranje.

Robin van Persie maakte de voorhoede compleet. Hij bleek op tijd hersteld van zijn darmklachten. Het duurde lang voordat de wedstrijd op gang kwam. In de openingsfase liet Frankrijk het initiatief vooral aan Oranje. Dat speelde geduldig erg geduldig. Tot kansen leidde dat speltype niet. Het bleef vooral bij rondspelen.

Pas na twintig minuten viel de eerste kans te noteren. Die was echter niet voor Oranje, maar voor Les Bleus. Karim Benzema dacht simpel binnen te kunnen koppen, nadat doelman Jasper Cillessen was geklopt. Toch liet hij het net niet bollen. Ron Vlaar werkte de bal op miraculeuze wijze met zijn hoofd uit het doel.

Ondanks dat Nederland het initiatief had, bleef Frankrijk dreigender voor het doel van Nederland, dan andersom. Pas na een half uur was Van Persie voor het eerst gevaarlijk met een schot tegen de vuisten van doelman Hugo Lloris.

Even later was het aan de andere kant wel raak. Benzema schoot op weergaloze wijze de 1-0 binnen. Hij ramde de bal vanuit de lucht schitterend in de lange hoek. Al ging Cillessen niet geheel vrijuit. Toch benadrukte Benzema met dit doelpunt zijn puike vorm van dit seizoen.

Frankrijk raakte vervolgens op stoom. Matuidi bekroonde die sterke fase met de 2-0. Hij stond aan het eindstation van een goed lopende aanval, die hij zelf opzetten. Met een halve omhaal verdubbelde hij de score. De tweede helft ging verder zoals de eerste was geëindigd. Een tamelijk kansloos Oranje hobbelde achter de Fransen aan. Al was de bal nog steeds veel in het bezit van Nederland. Het ontbrak vooral aan diepgang op het middenveld en aan de zijkanten.

Van een slotoffensief was dan ook geen sprake meer. Van Gaal liet Karim Rekik en Davy Klaassen nog debuteren, waardoor het percentage Eredivisie-spelers steeg. Evenredig daaraan daalde het niveau. Een stroperige tweede helft leverde nauwelijks meer kansen op. Gelukkig voor Oranje vond Frankrijk het na de 2-0 wel goed.

Het Nederlandse Elftal kent zo een slechte aanloop naar de verdere voorbereiding van het WK. In die voorbereiding wachten nog oefenduels tegen Ecuador en Ghana. Op 4 juni vindt in Amsterdam de uitzwaaiwedstrijd tegen Wales plaats. Op 13 juni wacht Spanje in Salvador als eerste tegenstander in de groepsfase van het prestigieuze toernooi.

Frankrijk

2 - 0

Nederland

 32' Benzema
 41' Matuidi
   
 
 Gele kaart: Cabaye (Frankrijk), v.d. Wiel (Nederland)
 
Stadion: Stade de France, Parijs
Toeschouwers: 80.000
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Debuchy (Sagna/87)
Varane
Mangala
Evra (Digne/46)
Pogba (Sissoko/81)
Cabaye
Matuidi
Griezmann (Remy/68)
Benzema (Giroud/81)
Valbuena (Ribéry/63)
  Cillessen
v.d.Wiel
Vlaar
Martins Indi
Blind (Rekik/52)
Sneijder (Klaassen/72)
Clasie
Strootman (Schaars/39)
Promes
v.Persie
Boëtius (Depay/72)

Rusland werkt aan sancties tegen Westen

Als Westerse landen sancties tegen Rusland instellen, zal Moskou hen met gelijke munt terugbetalen. Dat heeft persbureau RIA Novosti woensdag op basis van overheidsbronnen gemeld.

De Russische Federatieraad werkt aan wetgeving die het mogelijk maakt om eigendommen en tegoeden van Amerikaanse en Europese bedrijven en particulieren te confisqueren. De Russische regering wil hiertoe overgaan als het Westen daadwerkelijk sancties instelt tegen Rusland vanwege zijn rol in het conflict in Oekraïne. Donderdag wordt hierover een besluit genomen.

"De wet is bedoeld om de president en de regering mogelijkheden te geven om onze soevereiniteit te beschermen'', aldus voorzitter van de grondwettelijke commissie Andrej Klisjas. "Alle sancties zullen wederzijds zijn."

Koblenko spuit en slikt

Victoria Koblenko wordt de nieuwe presentatrice van het programma Spuiten en Slikken van BNN. Tim Hofman wordt de vaste tafelheer van de geboren Oekraïense. Geraldine Kemper gaat weer op pad om reportages te maken en wordt in het nieuwe seizoen bijgestaan door Jan Versteegh. Dat laat de omroep woensdagmiddag weten.

"Ik voel me vereerd dat BNN mij heeft gevraagd deel uit te gaan maken van Spuiten en Slikken", laat Koblenko weten. "Het is een icoon van de Nederlandse tolerantie en ruimdenkendheid geworden. Het is een informatief programma over wat iedereen bezig houdt, maar op een sexy, rock-'n-rollmanier."

Dit seizoen kent ook een nieuwe rubriek, De Seksbar. Hier lopen Hofman, Kemper en Versteegh langs de meest spraakmakende nieuwsberichten en feiten op het gebied van seks. Daarnaast volgt Versteegh voor S&S wekelijks Paul, die van zijn verslaving af probeert te komen. Een loodzwaar en emotioneel traject. Het bekende item van een BN'er die wordt uitgehoord over zijn seksleven blijft behouden.

Spuiten en Slikken is vanaf 30 maart iedere zondag om 22.15 uur te zien op Nederland 3.

Kamer wil steviger sancties tegen Rusland

De Europese Unie moet hardere maatregelen tegen Rusland opnemen in de lijst van mogelijke sancties tegen dat land. Premier Mark Rutte (VVD) moet zich daar donderdag tijdens een extra EU-top in Brussel voor inzetten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

De Europese ministers van buitenlandse zaken noemden maandag alleen het opschorten van de gesprekken met Rusland over visumliberalisatie als mogelijke sanctie tegen Rusland vanwege de invasie van de Krim. Dat vindt de Kamer te mager. Een meerderheid schaarde zich woensdagavond achter een voorstel van PvdA en GroenLinks om ook maatregelen als het bevriezen van tegoeden expliciet als mogelijkheid te noemen.

Tegelijkertijd is de Tweede Kamer er net als het kabinet nog niet aan toe om daadwerkelijk sancties in te stellen tegen Rusland. Een diplomatieke oplossing voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne moet voorop staan.

Kiev: leger Rusland bedreiging voor kernreactors

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne zijn ook doorgedrongen tot het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie. Kiev waarschuwde het IAEA woensdag dat een Russische militaire invasie kan leiden tot schade aan de kernreactors. Moskou deed dit scenario echter af als 'hysterie'.

In een verklaring zei de Oekraïense afvaardiging bij het IAEA dat de 'agressie van het leger' ertoe kan leiden dat Oekraïne en buurlanden te maken krijgen met radioactieve besmettingen. Rusland kaatste echter terug en zei dat de Oekraïense autoriteiten 'gegrepen zijn door hysterie' en dat ze 'hallucineren over een soort spookgevaar'.

IAEA-chef Yukiya Amano zei dat landen zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun nucleaire installaties maar dat het IAEA een veiligheidsteam kan sturen als Oekraïne daartoe een verzoek indient.

Een van de vier kerncentrales in Oekraïne staat in het overwegend Russischtalige oosten van het land.

Nog vier Nederlandse universiteiten bij wereldtop

Vier Nederlandse universiteiten behoren tot de beste van de wereld. Dat is er een minder dan vorig jaar, toen vijf universiteiten in de top honderd stonden. Dat blijkt uit de World Reputation Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education die woensdag werd gepubliceerd. De Wageningen University, vorig jaar hekkensluiter op honderd, is dit jaar gezakt.

De TU Delft scoort net als voorgaande jaren het hoogst. De universiteit klimt dit jaar naar plaats 42, negen plekken hoger dan in 2013. De Universiteit Leiden verliest terrein en zakt van 65 naar de plaatsen tussen 81 en 90. Vanaf de vijftigste plek geeft de Times Higher Education geen exacte rang per universiteit, maar zijn de universiteiten per tien alfabetisch gerangschikt.

Tegenover de daling van Leiden staat de stijging van de Universiteit van Amsterdam (UvA), vorig jaar nog tussen de 81 en de 90. De UvA staat dit jaar één treetje hoger, namelijk tussen 71 en 80. De Universiteit Utrecht staat eveneens 81 en 90, net als vorig jaar.

De lijst is samengesteld op basis van onderzoek onder meer dan tienduizend academici wereldwijd. De Amerikaanse Harvard University voert de lijst net als vorig jaar aan. De lijst wordt verder met 46 noteringen gedomineerd door universiteiten uit de Verenigde Staten. Ook Londense universiteiten doen het goed. De Britse hoofdstad staat met zes universiteiten in de top honderd.

Jong Oranje verliest oefenduel van Israël

Jong Oranje heeft woensdag een oefenduel tegen Israël verloren. In het Tata Steel Stadion van Telstar werd het 1-0 voor de bezoekers. Kenneth Saief scoorde in de 63e minuut de enige goal. Luc Castaignos had de bal al na tien minuten in het net gekopt, maar zijn doelpunt was afgekeurd wegens buitenspel.

Bondscoach Albert Stuivenberg gebruikte de wedstrijd om debutanten aan het werk te zien. Ajacied Ricardo Kishna, Willem II'er Terell Ondaan, Mike te Wierik van Heracles Almelo en Mustafa Saymak van PEC Zwolle maakten alle vier hun eerste speelminuten voor Jong Oranje.

Rabobank krijgt paarden Eurocommerce in handen

Rabobank is de nieuwe eigenaar van de paarden van Stal Eurocommerce. Dat heeft de rechtbank in Zutphen woensdag bepaald. De rechters oordeelden dat de stal en de paarden, die miljoenen waard zijn, onterecht uit de boedel van het failliete vastgoedbedrijf Eurocommerce zijn gehaald. Dat bedrijf had een schuld van tientallen miljoenen euro's bij Rabobank.

De paarden zijn al sinds de Olympische Spelen van Londen in 2012 inzet van een juridisch steekspel. Eurocommerce-eigenaar Ger Visser probeerde toen het paard London, waarmee springruiter Gerco Schröder twee zilveren plakken won, te verkopen. Rabobank had toen al beslag laten leggen op London, omdat Eurocommerce failliet was.

De rechtbank oordeelde nu dat die verkoop niet had mogen plaatsvinden. Het is nog niet duidelijk wat er met de paarden gebeurt. De mogelijkheid bestaat dat Rabobank ze verkoopt waardoor Schröder en zijn collega's op zoek moeten naar een nieuw paard.

Meer skins voor Call of Duty: Ghosts

Activision heeft de aanpassingsmogelijkheden voor Call of Duty: Ghosts uitgebreid met vier nieuwe items. Deze vier skins zijn te gebruiken in multiplayer en verkrijgbaar in de ingame shop.

Gamers kunnen nu kiezen uit nieuwe skins in de multiplayer van Call of Duty: Ghosts, zoals Vladimir Marakov. Het 'Makarov Legend Pack' bevat de Marakov-skin en een unieke personalisatie met wapencamouflage en een aangepast draadkruis, patch, playercard en achtergrond.

Naast Makarov kunnen gamers ook kiezen voor een skins van Zakhaev of Rorke. De laatste was voormalig teamleider en nu aartsvijand van de Ghosts. Daarnaast is er een speciale Hazmat Suit beschikbaar. Hoewel deze niet veel bescherming zal bieden zorgt het pak er wel voor dat je goed opvalt in de menigte tijdens een potje multiplayer.

World of Tanks wordt nog fysieker

Wargaming gaat ook dit jaar weer allerlei verbeteringen doorvoeren in World of Tanks. Het onderstaande dagboek gaat in op de physics die we in 2014 kunnen verwachten.

World of tanks gaat gebruik maken van de Havoc Physics-engine, een stuk software dat voor heel veel games al ingezet is. Allereerst kunnen gebouwen nu in realtime kapot. Het materiaal waarvan het gemaakt is, maar ook de kogel die erop geknald wordt, worden meegenomen in de berekening. Een armor piercing shell zal een gat achterlaten, terwijl een explosieve kogel het gebouw volledig wegvaagt. Schiet je de begane grond weg, dan vallen de bovenliggende verdiepingen mee naar de grond.

Tanks en de accessoires zelf bewegen realistischer door de Havoc-engine. De rupsbanden volgen nu de ondergrond beter, en ook bij kapotgaande onderdelen worden de gevolgen realistischer. Multicore wordt door de aankomende update ook ondersteund. In het dagboek wordt er meer verteld en getoond over de verbeteringen die in 2014 gaan komen.

Demmink blinde vlek voor oud-politiechef

Voormalig hoofdinspecteur van de politie in Amsterdam Jaap Hoek herinnert zich niet dat topambtenaar Joris Demmink verdachte was in het onderzoek naar netwerken van hooggeplaatste pedofielen. Dat vertelde Hoek woensdagmiddag onder ede tijdens een getuigenverhoor in de zaak rond Demmink. Hij weersprak de woorden van een andere politieman die in de ochtend als getuige optrad.

De zedeninspecteur vertelde dat het Rolodex-onderzoek begon toen zijn afdeling de agenda had gevonden van twee schandknapen. In die agenda stonden twee geheime piketnummers van het ministerie van Justitie. Toen vervolgens onderzoek werd gedaan naar verdachte telefoonnummers viel het telefoonverkeer helemaal stil, vertelde de politieman. Deze getuige herinnerde zich ook niet dat drie officieren van justitie verdacht waren in deze zogenoemde Rolodex-zaak.

Hij voegde eraan toe dat hij het mislukken van de Rolodex-zaak beschouwde als de grootste nederlaag uit zijn loopbaan, vlak voor zijn pensionering. Een advocaat wees Hoek op een interview dat hij kort na zijn pensionering gaf. Daarin stelde de zedeninspecteur dat pedofielen vaak hoogopgeleide mensen zijn. In dat interview doelde hij niet op de Rolodex-zaak, antwoordde de getuige, maar op andere zaken uit zijn carrière.

Op een Wob-verzoek antwoordde het ministerie eerder dat in het Rolodex-onderzoek twee hoofdofficieren van justitie en twee andere medewerkers met een juridische overheidsfunctie onder de loep zijn genomen. Het ministerie ontkent dat er op het departement documentatie is te vinden over besprekingen rondom de aantijgingen tegen Demmink. Als reden wordt aangevoerd dat de inmiddels gepensioneerde voormalig secretaris-generaal nooit formeel verdachte is geweest.

De politiemensen treden op als getuige op verzoek van Stichting de Roestige Spijker. Deze stichting wil een film over Joris Demmink verspreiden. Demmink eist een verbod. De getuigen moeten het belang van de film aantonen. De getuigenverhoren gaan maandag verder. Dan komt een voormalig stafmedewerkster van het ministerie van Justitie aan het woord.

Neymar spil in eclatante oefenzege Brazilië

Brazilië heeft woensdag indruk gemaakt met een ruime oefenzege op Zuid-Afrika. Het gastland van het WK voetbal komende zomer zegevierde in Johannesburg na een 2-0 ruststand met 5-0. Barcelona-aanvaller Neymar stal de show met drie goals. Na tien minuten had Oscar de score geopend, terwijl Fernandinho de 4-0 voor zijn rekening nam.

Een andere WK-deelnemer, Zuid-Korea, boekte eveneens een zege. Griekenland, dat ook meedoet aan de mondiale titelstrijd, werd met 2-0 verslagen door treffers van Jong-Woo Park en Heung-Min Son. Montenegro versloeg Ghana met 1-0.

Verdachte transacties met Oekraïens geld gemeld

Banken en andere financiële instellingen hebben de afgelopen tijd meldingen gedaan van verdachte transacties met Oekraïens geld dat mogelijk zou worden weggesluisd uit Nederland. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdagavond gezegd in de Tweede Kamer.

Financiële instellingen moeten transacties melden als er mogelijk sprake is van het wegsluizen van door corruptie verkregen geld. Dat moet gebeuren bij de Financial Intelligence Unit, die de opsporingsdiensten kan inschakelen. Die kunnen een verdachte transactie vervolgens tegenhouden.

Na de meldingen is actie ondernomen, zei Dijsselbloem. Meer details wilde hij niet geven, om te voorkomen dat Oekraïeners met verdacht geld van de informatie profiteren. "Alles wat ik erover zeg zou ertoe kunnen leiden dat sommige mensen de conclusie trekken dat zij nog niet in beeld zijn."

De Tweede Kamer is er niet gelukkig mee dat de twee weken geleden aangekondigde EU-sancties tegen de kliek rond de inmiddels verdreven president Viktor Janoekovitsj nog altijd niet van kracht zijn. De partijen vrezen dat het geld in de tussentijd allang is verdwenen.

Donderdag publiceert de EU een lijst van achttien Oekraïeners van wie de tegoeden moeten worden bevroren.

Uncharted-schrijfster Amy Hennig verlaat Naughty Dog

Amy Hennig, de schrijfster en creative director van de Uncharted-series, heeft Naughty Dog verlaten. Hoewel niet duidelijk is waarom ze is vertrokken zeggen bronnen van IGN dat het 'geforceerd' werd door Neil Druckmann en Bruce Straley, bekend van The Last of us, zodat zij Uncharted onder controle konden nemen.

Sony zei in een officieel bericht: 'We kunnen bevestigen dat Amy Hennig Naughty Dog heeft verlaten. Amy had enorm veel gedaan voor de game-industrie en wij waarderen alles wat zij voor Naughty Dog heeft gedaan. Dit zal geen impact hebben op de ontwikkelingstijd van Uncharted'.

Uncharted

'Israël onderschept Iraanse raketten voor Gaza'

Israël heeft op de Rode Zee een schip geënterd en tientallen geavanceerde Iraanse raketten onderschept die onderweg waren naar de Gazastrook. Dat hebben woordvoerders van het Israëlische leger gezegd.

De raketten waren van het type M-302 en hebben een bereik van 160 kilometer. Als leden van Hamas in de Gazastrook de raketten in handen hadden gekregen, zouden hun defensiemogelijkheden aanzienlijk zijn verbeterd. Momenteel beschikken zij slechts over raketten met een bereik tot tachtig kilometer.

Israël kwam het Iraanse plan om de raketten te verschepen op het spoor na maanden onderzoek van de Israëlische inlichtingendiensten. De raketten komen uit Syrië en werden naar Iran gevlogen, waar de wapens op een schip werden geladen. Het schip probeerde zijn sporen te wissen door eerst naar Irak te varen. Het plan was om de raketten af te leveren in Sudan, en van daaruit via Egypte naar Gaza te brengen. Het schip voer onder de Panamese vlag om geen aandacht te trekken, maar werd toch door de Israëlische marine in de kraag gevat.

"Terwijl de grote mogendheden met Iran spreken en dit land hen naar de mond praat, stuurt datzelfde Iran in het geheim dodelijke wapens naar terroristische organisaties om ze tegen onschuldige burgers in te zetten", zei de Israëlische president Benjamin Netanyahu. "Dit is het echte Iran en dit land mag geen kernwapen bemachtigen."

Israël beschuldigt Iran ervan zijn vijanden van raketten en andere wapens te voorzien en heeft in het verleden vaker schepen met wapens geënterd.

VPRO ziet niets in fusie met Powned

Powned wil graag aansluiten bij de VPRO, maar de omroep heeft het verzoek naar de prullenbak verwezen. Dat zegt VPRO-directeur Lennart van der Meulen tegen NRC Handelsblad. "Op basis van de programma's is samenwerking by far niet vanzelfsprekend."

Powned-baas Dominique Weesie zegt niets te weten van de afwijzing van de VPRO. "We praten op dit moment met alle omroepen, verder is daar nog geen zinnig woord over te zeggen", reageert hij in de krant. "We zoeken geen fusiepartner, maar een omroep waarmee we het kopieerapparaat en de loonadministratie kunnen delen." Een samenwerking tussen de VPRO en Powned zou opmerkelijk zijn, aangezien de nieuwe omroep het linkse geluid niet kan waarderen.

Omroep WNL heeft net als Powned de status van aspirant-omroep. De omroep die voortkwam uit de Telegraaf zou zich aansluiten bij Omroep MAX. "We willen een lichte samenwerking aan de achterkant", zegt WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes in de krant.

"We gaan niet fuseren", benadrukt Jan Slagter, directeur van omroep MAX woensdagmiddag. "Daarvoor staan we te ver van elkaar af." De samenwerking gaat alleen over 'backofficezaken' zoals personeelsadministratie. Of de twee omroepen daarvoor een pand gaan delen is nog niet duidelijk. "Ik heb geen ruimte op het Mediapark, maar het lijkt me wel praktisch als we bij elkaar in de buurt zitten."

WNL en PowNed hebben nog tot 2020 de status van aspirant-omroep. Vanaf dan moeten de omroepen ten minste 150 duizend leden hebben en aansluiten bij de rest van het bestel. De twee omroepen werden in 2009 toegevoegd aan het publieke bestel.

Kiev bereid tot deal over meer autonomie Krim

Pro-Russische burgers op de Krim moeten bereid zijn om de militairen in de regio te vervangen door internationale waarnemers als de regering in Kiev instemt met een stemming over meer autonomie. Dat heeft de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Andrij Dechtsjitsia woensdag gezegd in een interview met persbureau AP.

De oproep van de minister lijkt onderdeel te zijn van een poging van de regering om tegemoet te komen aan de roep om onafhankelijkheid op de Krim. Volgens Dechtsjitsia is een stemming over onafhankelijkheid alleen mogelijk als er van geweld geen sprake is en als er geen gewapende troepen in de regio zijn. Internationale waarnemers moeten volgens hem toezicht houden op de stembusgang.

NAVO gaat samenwerking met Rusland herzien

De NAVO heeft besloten de samenwerking met Rusland volledig te 'herzien'. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen woensdag gezegd op een persconferentie. De betrekkingen met Oekraïne worden juist aangehaald.

De ambassadeurs van de 28 lidstaten van de NAVO hebben na een bespreking met Rusland besloten om plannen voor een gezamenlijke missie op te schorten. Ook zijn alle besprekingen, op militair en civiel niveau, van de baan. Vanwege de bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim wordt 'de samenwerking tussen de NAVO en Rusland over de gehele linie onder de loep genomen', aldus Rasmussen.

Op politiek niveau wordt nog wel verder gepraat met Rusland, maar het stilleggen van de samenwerking 'is een kristalhelder signaal aan Rusland'.

EU bevriest tegoeden achttien Oekraïners

De tegoeden van achttien Oekraïners in de Europese Unie zijn met ingang van donderdag bevroren. Dat hebben de EU-ministers van buitenlandse zaken woensdag besloten. Het gaat om geld op rekeningen van figuren uit of rondom het regime van de verdreven president Viktor Janoekovitsj.

De achttien Oekraïners worden verantwoordelijk gehouden voor het achteroverdrukken van geld van de Oekraïense staat. Het uiteindelijke doel van het bevriezen van de tegoeden is dat het geld terugvloeit naar de schatkist van het Oost-Europese land.

Om wie het precies gaat wordt donderdag bekend, als de lijst met namen verschijnt in het publicatieblad van de EU. De maatregelen gelden in eerste instantie voor de duur van twaalf maanden.

GroenLinks wil beslag op Janoekovitsj-geld

Het kabinet moet op zoek gaan naar geld dat figuren rond het voormalige Oekraïense regime in Nederland hebben gestald en dat in beslag nemen. Dat wil de Tweede Kamer, bleek woensdagavond tijdens een debat. De Kamer wil daarmee verder gaan dan de EU-sancties tegen de kliek rond de verdreven president Viktor Janoekovitsj.

Het kabinet moet 'met onmiddellijke ingang en zonder verder uitstel' gaan onderzoek of er Oekraïens geld in Nederland is gestald dat is verkregen door corruptie of diefstal. Als daarvan een vermoeden bestaat moet direct beslag worden gelegd op tegoeden, staat in een motie van GroenLinks die door een meerderheid wordt gesteund.

De Europese Unie publiceert donderdag een lijst van achttien Oekraïeners die vermoedelijk geld van de Oekraïense staat achterover hebben gedrukt. In alle EU-landen moeten tegoeden van deze figuren worden bevroren.

Tweede Kamer achter miljardensteun Oekraïne

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het steunpakket van elf miljard euro dat de Europese Commissie aan Oekraïne wil geven. VVD, PvdA, D66 en GroenLinks geven groen licht, bleek woensdagavond tijdens een debat.

De VVD staat achter het steunpakket omdat het Nederland geen extra geld kost. Bovendien zijn er voorwaarden aan verbonden en houdt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toezicht. "Er wordt dus geen blanco cheque aan Oekraïne gegeven", stelde VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

PvdA'er Michiel Servaes zei dat het ook in het Nederlands belang is dat er in Oekraïne stabiliteit komt. Ook hij wees erop dat er voorwaarden zijn verbonden aan het geld. Het misbaar dat PVV-leider Geert Wilders maakt over het miljardenpakket, noemde Servaes potsierlijk.

Wilders verzet zich heftig tegen het steunpakket. "Eerst mochten we Griekenland en al die andere zuidelijke landen steunen, en nu is Oekraïne aan de beurt. Het is daar nog steeds een grote bende, en Henk en Ingrid mogen het gaan opknappen."

Ook SP en CDA zijn tegen het steunpakket. SP'er Arnold Merkies wees op de corruptie in Oekraïne. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het te vroeg voor steun, omdat de situatie nog te instabiel is. "Het is buitengewoon onverstandig nu al over te gaan tot het overmaken van grote sommen geld", zei hij.

President José Manuel Barroso van de Europese Commissie kondigde woensdag het steunpakket aan. Met elf miljard euro viel dat groter uit dan verwacht, waarop beroering ontstond in de Tweede Kamer. Van het geld komt drie miljard uit de Europese begroting. De rest bestaat uit leningen van de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Het steunpakket wordt donderdag besproken op een extra Europese top in Brussel over Oekraïne. Namens Nederland is premier Mark Rutte (VVD) daarbij aanwezig.

South Park uitgesteld in Duitsland en Oostenrijk

Het lijkt er op dat Duitse en Oostenrijkse fans langer moeten wachten tot zij South Park: The Stick of Truth kunnen gaan spelen. de game bevat namelijk Nazi-hakenkruizen en deze zijn in beide landen bij wet verboden.

Uitgever Ubisoft heeft eerder aangegeven de Duitse en Oostenrijkse versies te ontdoen van hakenkruizen, maar is hier blijkbaar nog niet aan toe gekomen. De website RockPaperShotgun schrijft namelijk dat de Duitse Steam-pagina de volgende mededeling laat zien.

“Notice: We’re sorry to inform you that we are unable to deliver your pre-ordered version of South Park: The Stick of Truth on March 6th as initially planned. The German and Austrian version of South Park: The Stick of Truth contains an unconstitutional symbol which means that we are unfortunately not able to release the game on the German and Austrian market at this time.

This concerns all versions/platforms of the game. There is no need to amend or cancel your pre-order. A new release date of South Park: The Stick of Truth for the German and Austrian market will be announced shortly, and we will ensure that your order is delivered to coincide with this new date.
We are extremely sorry for the additional waiting time, and thank you for your understanding.”

South Park: The Stick of Truth komt komende vrijdag uit op PlayStation 3, Xbox 360 en morgen al op pc.

Bonusvallen in Deception IV: Blood Ties

Tecmo Koei Europe heeft vandaag de pre-orderbonus voor Deception IV: Blood Ties bekendgemaakt. Tecmo heeft nog een kleine quiz online gegooid om te kijken welke slechterik jijzelf bent. Deze kun je hier uitproberen.

Pre-orders bij GAME krijgen een 'Guillotine Lite', een sadistische val in de vorm van een bijl die van het plafond naar beneden valt. Kopers bij Amazon krijgen een UFO, een nauwgezette val. Bestellen via PlayStation Network levert de 'Queen's Heel' op, een reusachtige hak die tegenstanders plet.

Deception IV is een strategiespel, waarin het de bedoeling is te voorkomen dat vijanden bij jou in de buurt komen. Dit doe je door vallen van drie types te plaatsen: sadistische, vernederende en kunstzinnige vallen. Er zijn meer dan honderdtwintig vallen, dus je kunt allerlei combinaties verzinnen. Het juist timen van vallen is een belangrijk aspect van de gameplay, want in dit spel geldt ook: wie een kuil graaft voor een ander...

Deception IV: Blood Ties komt 28 maart uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Bonusval

FIFA beboet clubs voor wangedrag op transfermarkt

De FIFA heeft vijf Zuid-Amerikaanse clubs woensdag gesanctioneerd voor illegale internationale voetbaltransfers. Volgens de tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond hebben de clubs in kwader trouw gehandeld met het uitvoeren van transfers met niet-sportieve doeleinden.

Sud America werd het zwaarst gestraft met een transferverbod van een jaar en een boete van bijna 33 duizend euro. De Uruguayaanse club legde in 2012 zes spelers vast die werden doorverkocht zonder een wedstrijd in het eerste gespeeld te hebben.

De Argentijnse clubs Central Cordoba, Independiente, Rosario Central en Racing Club werden berispt met boetes tussen de 22 duizend en 76 duizend euro.

Kerstholt naar WK shorttrack in reserverol

Niels Kerstholt heeft voor de individuele afstanden op het WK shorttrack, volgend weekend in het Canadese Montreal, de reserverol toegewezen gekregen. Sjinkie Knegt, in Sochi winnaar van het brons op de 1000 meter, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma komen wel uit op de individuele nummers. 

Kerstholt voldeed op de Olympische Spelen niet aan de verwachtingen. Op de 1500 meter werd hij laatste in zijn halve finale en bij de 500 en 1000 meter werd hij al in de heats uitgeschakeld. Op de relay werd het Nederlandse team vierde nadat Van der Wart al in de eerste bocht onderuit ging. Kerstholt zei toen al weinig zin te hebben in het WK: "Ik zal wel aangewezen worden voor de individuele afstanden, maar van mij mogen ze die plek aan iemand anders geven. Zoals ik me nu voel denk ik: krijg allemaal de schijt".

De 30-jarige shorttracker doet wel mee aan de relay, samen met Christiaan Bökkerink, Sanne van Kerkhof en Rianne de Vries maken zij de Nederlandse relayploegen in Canada compleet. Bij de vrouwen komen Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof uit op de individuele nummers en is Lara van Ruijven de reserve. 

Kerstholt als reserve bij de individuele afstanden (PROSHOTS/Bildbyran) 

Wielerploeg PinoRoad stopt na zwendel van ploegbaas

De Chileense Continentale wielerploeg PinoRoad heeft noodgedwongen moeten besluiten met de ploeg te stoppen. De ploegbaas Juan Pablo Pino Zúñiga blijkt er met de centen van de ploeg vandoor te zijn gegaan.

Doordat Pino Zúñiga niet zijn verplichtingen nakomt, komt onder andere Pablo Urtasun (oud-Euskaltel) zonder ploeg te zitten. Ondanks pogingen van de UCI en Chileense bond de ploeg op de been te houden hebben ze toch moeten besluiten de stekker eruit te trekken.

FOK!sportcrewlid Pino112 ontkent alle betrokkenheid bij deze zaak.

OM wil cel en tbs voor doodknuppelen Harlinger

Een 37-jarige man uit Harlingen gaat als het aan justitie ligt tien jaar de cel in voor de moord op een plaatsgenoot. Het Openbaar Ministerie wil ook dat de Fries tbs krijgt opgelegd.

De man wordt ervan verdacht het 34-jarige slachtoffer vorig jaar met een honkbalknuppel te hebben doodgeslagen. Dat deed hij volgens het OM samen met een 52-jarige vrouw. De rechtbank in Leeuwarden behandelt haar zaak donderdag.

Kieftenbeld teleurgesteld in Groningen

Maikel Kieftenbeld weet nog niet waar zijn nabije toekomst ligt. De middenvelder van FC Groningen heeft aflopend contract en de onderhandelingen zijn gestopt. Kieftenbeld (23) heeft bij FC Groningen nog een contract tot komende zomer. De middenvelder uit Dalfsen was met de club in gesprek over een nieuwe verbintenis. Het aanbod van de huidige nummer negen van de ranglijst sprak onvoldoende waardering uit voor Kieftenbeld.

"De eerste aanbieding die de club mij heeft gedaan, vond ik wat teleurstellend", aldus Kieftenbeld tegen Voetbal International. "Vervolgens zijn we om de tafel gaan zitten en hebben beide partijen gezegd wat ze wilden. Daarna is alles even op een laag pitje komen te staan. Voor mij breekt een interessante periode aan."

Kieftenbeld begon dit seizoen op de bank, maar is inmiddels een vaste waarde bij trainer Erwin van de Looi. De voormalig jeugdinternational speelde 22 competitiewedstrijden FC Groningen deze jaargang. Na de start op de bank miste Kieftenbeld alleen het thuisduel met FC Twente (1-1) vanwege een schorsing.

In de zomer van 2010 kwam de middenvelder over van Go Ahead Eagles. FC Groningen betaalde 300.000 euro voor Kieftenbeld. Sinds zijn overgang speelde hij meer dan honderd competitiewedstrijden voor de Trots van het Noorden. Dit weekend wacht voor FC Groningen een thuisduel met Feyenoord.

Van Persie, Boëtius en Promes in basis Oranje

Robin van Persie zal vanavond toch in de basis beginnen bij Oranje in de oefeninterland tegen Frankrijk. De spits van Manchester United kampte met griep, maar is op tijd daarvan hersteld.

In de basiself heeft bondscoach Louis van Gaal verder een plaats ingeruimd voor twee debutanten; aanvallers Quincy Promes (FC Twente) en Jean Paul Boëtius (Feyenoord) maken hun debuut in de spits.

Opstelling; Cillessen; Van der Wiel, Vlaar, Martins Indi, Blind; Clasie, Sneijder, Strootman; Promes, Van Persie, Boëtius.

Zestig Flappy Bird-klonen per dag

Het is al weer bijna een maand geleden dat Dong Nguyen zijn veelbesproken Flappy Bird uit de App Store en Google Play haalde. Toch lijken we maar niet van het idee af te komen. Er komen namelijk gemiddeld zestig Flappy Bird-klonen per dag bij.

Website PocketGamer heeft dat ontdekt in een onderzoek naar de laatste driehonderd Flappy Bird-klonen. Een kloon telt hierbij volgens de website mee wanneer je een vogel, of iets dat vliegt, door een hindernisbaan van pijpen of iets dat er op lijkt moet leiden.

Een aantal bijzondere klonen zijn Air Bear Grylls, waarbij je de utlieme overlevingsexpert via een jetpack moet sturen, Bieber Fever Max - Flying Axe Guitar, met onze favoriete Canadese dronken bestuurder en Flappy Nyan Cat Original.

Sijsling treft Vesely in Indian Wells, Haase tegen qualifier

Igor Sijsling moet het in de eerste ronde van het Masters Series-toernooi van Indian Wells opnemen tegen de Tsjech Jiri Vesely. Vesely staat 77e op de wereldranglijst en staat daarmee 22 plaatsen lager dan Sijsling. In de tweede ronde kan de Spanjaard Pablo Andujar zijn opponent zijn.

Robin Haase weet pas na vanavond wie zijn tegenstander is. De Hagenaar treft namelijk een qualifier in de eerste ronde. Bij winst wacht hem een lastige opponent in de tweede ronde, namelijk Grigor Dimitrov. De Bulgaar staat zestiende op de wereldranglijst en won afgelopen week nog het toernooi van Acapulco.

In het vrouwentoernooi zal na de uitschakeling van Michaëlla Krajicek in de kwalificatie geen Nederlandse actief zijn.

Oprichter The Devil's Blood overleden

Selim Lemouchi, de gitarist en het meesterbrein van de Nederlandse satanische rockband The Devil’s Blood is overleden. Dat bleek eerder al uit geruchten, maar die zijn inmiddels door zijn management bevestigd. Lemouchi is 34 jaar geworden.

Lemouchi begon The Devil’s Blood samen met zijn zus in 2006. Het eerste album kwam uit in 2009. In 2011 volgde een tweede album, maar in 2013 liet de band weten ermee op te houden.

In het verleden heeft Lemouchi meerdere keren gesteld dat hij geen enkel probleem ziet in zelfdoding en dat hij graag het moment van zijn eigen einde zou bepalen. De kans dat de dood van Lemouchi vrijwillig was, is dan ook groot.


Een interview met Lemouchi

Aboutaleb rekent winkeldief in

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft woensdagmiddag eigenhandig een winkeldief achtervolgd en overmeesterd. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.

Aboutaleb zag rond 14.00 uur hoe de dief voor tumult zorgde bij een filiaal van Kruidvat aan de Lusthofstraat. Toen hij wegrende, zette de burgemeester met zijn dienstauto de achtervolging in. Bij metrostation Gerdesiaweg sprong Aboutaleb uit de auto en probeerde hij de dief al rennend te achterhalen. Samen met een wijkagent die toevallig in de buurt was, wist de burgemeester de man uiteindelijk te overmeesteren.

De politiewoordvoerder noemt de actie van Aboutaleb 'een voorbeeld voor iedereen' en een 'mooie opsteker voor de stad'. De woordvoerder van Aboutaleb was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Aboutaleb is de tweede stadsbestuurder die recentelijk de orde in de openbare ruimte persoonlijk probeerde te handhaven. In januari kwam de Amsterdamse wethouder Pieter Hilhorst in het nieuws toen hij twee vrouwen die werden belaagd in de tram wilde beschermen. De politicus moest dat wel bekopen met een tikje tegen zijn gezicht.

Badr Hari in hoger beroep

Badr Hari gaat in hoger beroep tegen de straf die hij van de rechtbank kreeg voor een reeks mishandelingen. Dat heeft zijn advocaat Bénédicte Ficq woensdag laten weten. De kickbokser en zijn advocaat zijn het niet eens met een 'aantal beslissingen' van de rechtbank in Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie liet na de uitspraak meteen al weten in hoger beroep te gaan. Dat is de voornaamste reden dat Hari ook in hoger beroep gaat, aldus Ficq. "Maar daarnaast zijn we het ook niet met alle beslissingen eens."

Hari werd eind vorige maand veroordeeld tot een jaar cel voor de mishandeling van zakenman Koen Everink op dancefeest Sensation en een reeks andere geweldsincidenten in het Amsterdamse uitgaansleven. De rechtbank legde hem ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op. Het OM had vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen Hari geëist.

KNVB vindt suggestie van AZ 'misplaatst'

De KNVB heeft gereageerd op de uitlatingen van Toon Gerbrands, algemeen directeur van AZ. Gerbrands suggereert dat Ajax een andere behandeling krijgt. De KNVB ging niet in op het verzoek van de Alkmaarders om de competitieduel met PEC Zwolle te verschuiven.

AZ komt op 23 maart in actie tegen de Zwollenaren. Een week later staat de halve finale van de KNVB Beker op het programma tegen Ajax. De competitiewedstrijd van Ajax tegen RKC Waalwijk is vanwege de nucleaire top in Den Haag verplaatst naar 2 april. De Amsterdammers hebben daardoor een vrij weekend richting de halve finale. AZ stuurde een open brief naar de KNVB, maar de voetbalbond ging niet akkoord.

Gerbrands vindt dat Ajax een andere behandeling krijgt. "Die suggestie vindt de KNVB misplaatst en doet geen recht aan de inspanningen die de voetbalbond levert om, samen met de clubs en lokale autoriteiten, ieder jaar tot de meest spannende en eerlijke competitieopzet te komen", verklaart de voetbalbond op de eigen website.

De KNVB hecht naar eigen zeggen waarde aan een eerlijk en gelijk uit- en thuisritme voor alle clubs, met name richting het einde van het seizoen. "Vanzelfsprekend had de KNVB de situatie ook graag anders gezien. De KNVB vindt het een fantastische prestatie dat AZ nog op drie fronten actief is en begrijpt dat AZ daardoor te maken heeft met een druk programma."

"Na aftrek van de winterstop, Europees voetbal, interlandvoetbal en de voorbereidingsperiode op WK 2014 biedt de speeldagenkalender echter weinig ruimte om af te wijken van het afgesproken competitieprogramma. Zeker nu alle competities hun ontknoping naderen", aldus de KNVB.

PixelJunk Shooter Ultimate komt deze zomer

Fans van PixelJunk Shooter 1 en 2 kunnen hun lol op. Ontwikkelaar Double Eleven heeft namelijk een combinatie van de twee games aangekondigd. De game gaat PixelJunk Shooter Ultimate heten en komt uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

De game combineert alle campaigns van PixelJunk Shooter en PixelJunk Shooter 2. Beide games zijn opgepoetst naar HD en draaien op 60 fps op PS4. Daarnaast biedt PixelJunk Shooter Ultimate niet alleen cross-buy, maar ook cross-saves op beide platformen.

PixelJunk Shooter Ultimate komt ergens deze zomer uit.

Russische skiester Komissarova blijvend verlamd

Maria Komissarova is permanent verlamd. Dat heeft de Russische freestylefederatie woensdag gemeld. Komissarova brak tweeënhalve week geleden haar rug op een training voor de olympische skicross in Sochi.

Komissarova werd vervolgens overgevlogen naar Duitsland, alwaar ze een ruim zes uur durende operatie onderging. Op haar ruggenwervel werd een metalen plaat aangebracht.

De 23-jarige Russin liet vorige week via Instagram al weten beneden haar navel niets te voelen. "Maar ik ben sterk en weet dat ik ooit weer op mijn benen zal staan", stelde Komissarova toen nog optimistisch.

Kosovo doelpuntloos gelijk in eerste interland

Het nationale voetbalelftal van Kosovo heeft zijn eerste officiële interland gelijkgespeeld. Voor eigen publiek in Mitrovice werd het woensdag 0-0 tegen Haïti. Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, maar werd lange tijd geboycot door de FIFA en de UEFA. Vorig jaar verleenden de voetbalbonden toestemming aan Kosovo om oefenduels te spelen.

De FIFA en UEFA weigerden tot dusverre Kosovo toe te staan wedstrijden te spelen tegen de 208 aangesloten voetbalbonden, omdat de Balkanstaat niet officieel wordt erkend door de Verenigde Naties. Het land wordt door negentig van de 193 leden van de VN wel erkend. Nederland is een van die landen.

Europese beurzen maken pas op de plaats

De Europese aandelenmarkten maakten woensdag pas op de plaats na twee handelsdagen waarop de ontwikkelingen in Oekraïne de koersen flink in beweging zetten. Nu de internationale spanningen rond de Krim wat lijken te zijn weggeëbd, richtten beleggers de aandacht weer op economische cijfers.

De AEX-hoofdindex van de beurs in Amsterdam sloot een fractie lager op 398,62 punten. De MidKap kreeg er 0,5 procent bij en eindigde op 671,29 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tussen de 0,1 en 0,8 procent lager de handel uit. De beurs in Moskou herstelde ruim 4 procent.

"Na het wegvallen van de militaire dreiging gaan we weer over tot de orde van de dag", zei beleggingsadviseur Erwin Blok van Ambassador Investments. "De Oekraïne-crisis is nog niet voorbij, maar de druk is even van de ketel." Beleggers verwerkten een aantal wisselende macro-economische cijfers uit Europa en de Verenigde Staten.

De Amerikaanse werkgelegenheid zoals gemeten door salarisstrookverwerker ADP bleek vorige maand minder sterk te zijn gestegen dan gehoopt. Aan de andere kant bleek uit de inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau Markit dat de economische groei in de eurolanden in februari verder is aangetrokken. Daarnaast vielen de Europese winkelverkopen in januari hoger uit dan verwacht.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam ging Gemalto aan kop. De specialist op het gebied van digitale beveiliging steeg 2,6 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een plus van 1,9 procent. Onderaan de AEX stonden bodemonderzoeker Fugro en kabelexploitant Ziggo, met verliezen van respectievelijk 2,1 en 1,7 procent.

De MidKap werd aangevoerd door melkzuurproducent Corbion met een winst van 3,4 procent, terwijl navigatiebedrijf TomTom 2,3 procent steeg. Unit4 won 0,1 procent. Investeerder Advent liet weten zijn bod op het softwarebedrijf gestand te doen. Onderaan bij de middelgrote fondsen stond biotechbedrijf Pharming met een verlies van 2,1 procent.

De euro was 1,3735 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 102,04 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 108,25 dollar per vat.

VS schieten NAVO-bondgenoten te hulp

De Verenigde Staten breiden de steun voor NAVO-bondgenoten in Europa uit naar aanleiding van de Russische overname van het Oekraïense schiereiland de Krim. Zo worden gezamenlijke oefeningen met de Poolse luchtmacht en de Amerikaanse deelname aan de bescherming van het luchtruim boven de Baltische staten uitgebreid. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel woensdag gezegd.

Hagel zei net als voorzitter van de gezamenlijke chefs der staven Martin Dempsey niets over militair ingrijpen. "Ik dring aan op voortdurende terughoudendheid om er voor te zorgen dat er ruimte blijft voor een diplomatieke oplossing", aldus Dempsey. Hagel wilde niet ingaan op de gevolgen van een Russische invasie van andere delen van Oekraïne. Volgens hem moet er nu vooral op worden aangestuurd de Russische militairen terug te krijgen in hun kazernes. "Dit moet worden gedeëscaleerd, de spanningen moeten worden verminderd, de militairen moeten terug naar hun basis en de nieuwe regering moet de gelegenheid krijgen te regeren", zei Hagel.

Oranje zonder namen op shirt tegen Frankrijk

De spelers van het Nederlands elftal treden vanavond zonder hun namen op het shirt aan tegen de nationale ploeg van Frankrijk. Vanwege het 125-jarig bestaan van de KNVB heeft de Nederlandse voetbalbond besloten dat er voor één keer zonder namen op het shirt wordt gespeeld.

Dit om te benadrukken dat de internationals spelen In Naam van Oranje, voor de eer en trots van Nederland en voor de leeuw op hun borst. Dat meldt de KNVB. Kledingmerk Nike ontwierp voor het 125-jarig bestaan van de KNVB een speciaal shirt. Op het shirt is een grote witte leeuw te zien, het oude logo van de bond.

Frankrijk speelt vanavond in Saint-Denis in hun traditionele blauwe shirt, witte broek en rode kousen. Tot het tenue van het Nederlands elftal behoort normaal gesproken ook een witte broek. Hierom speelt de ploeg van Louis van Gaal vanavond in een oranje broek.

Wegen Aandewiel en FC Oss scheiden

Gert Aandewiel vertrekt aan het einde van het seizoen bij FC Oss. Beide partijen zijn tot de conclusie gekomen dat het beter is om uit elkaar te gaan, meldden de Brabanders woensdag. Aandewiel staat met Oss momenteel voorlaatste in de Jupiler League. Hij was pas een halfjaar in dienst.

De Katwijker volgde in september de naar NEC vertrokken Anton Janssen op. Aandewiel was eerder coach van Haarlem en Sparta, en assistent bij NAC Breda.

Belg Vantomme pakt winst in Le Samyn

Maxime Vantomme heeft woensdag de Belgische wielerkoers Le Samyn gewonnen. De 27-jarige Belgische wielrenner, rijdend voor Roubaix Lille Métropole, versloeg de Rus Alexey Tsatevich, de winnaar van vorig jaar, in een massasprint. De Fransman Nacer Bouhanni finishte als derde.

De eendaagse wielerkoers door de Belgische provincie Henegouwen is vernoemd naar José Samyn, in 1968 de eerste winnaar van de wedstrijd die toen nog GP Fayt-le-Franc heette. Stefan van Dijk was in 2003 de laatste Nederlandse winnaar.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Zweedse Emma Johansson. De renster van Orica bleef Ashleigh Moolman-Pasio uit Zuid-Afrika en de Belgische Sofie de Vuyst voor. Ellen van Dijk was op de vierde plaats de beste Nederlandse.

Kojima ziet MGS V graag naar pc komen

Ondanks dat Metal Gear Solid V: The Phantom Pain enkel nog is aangekondigd voor consoles, ziet Hideo Kojima de game in de toekomst graag uitkomen op pc. Vooralsnog ligt hier echter niet de prioriteit bij het ontwikkelteam. Dat zegt Kojima in een gesprek met website Gamespot.

"PC, that’s my original background",zegt Kojima. "I originally created PC games. A long time ago I didn’t want to rely on platforms to release games, so if people want it, I cannot make a formal announcement, but that is definitely something that I would like to do."

Afgelopen zomer gaf Kojima al aan dat de game werd gemaakt op een pc en dat het hem logisch leek dat het ook op pc zou uitkomen. Toch is er nog niets officieel bekendgemaakt over een pc-versie.

Zowel Metal Gear Solid V: Ground Zeroes als Metal Gear Solid V: The Phantom Pain komen uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Ground Zeroes komt uit op 18 maart, The Phantom Pain waarschijnlijk pas in 2015.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (Foto: Konami)
Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (Foto: Konami)

Makers Mees Kees verfilmen Dummie de Mummie

De boeken over Dummie de Mummie van Tosca Menten worden verfilmd. Producent Paul Voorthuysen en scenarist Tijs van Marle, die eerder Mees Kees en Mees Kees op Kamp maakten, hebben de filmrechten in handen en willen de film nog dit jaar uitbrengen. Dat laat distributeur Dutch Film Works woensdag weten.

Pim van der Hoeve, bekend van Liever Verliefd en Bernhard, Schavuit van Oranje, neemt de regie op zich. De opnames gaan naar verwachting dit voorjaar van start zodat de film in het najaar in première kan gaan.

In de vijf boeken van Dummie de Mummie vindt de Goos Guts op een dag een mummie in de tuin. Samen met zijn vader besluiten ze net te doen alsof de mummie hun neefje Dummi uit Egypte is. Dat leidt al snel tot spannende avonturen, vooral als blijkt dat Dummie zijn magische scarabee niet mag kwijtraken.

In Nederland zijn ruim 140 duizend exemplaren van de boekenreeks verkocht. Ook in Engeland bleken de boeken populair, evenals in onder meer Duitsland, Polen, Italië en China. Naast de boeken is er een Dummie de Mummie-website en is een tijdschrift in de maak.


Makers Mees Kees verfilmen Dummie de Mummie (Foto: Novum)

'Verbied jongensbesnijdenis'

De jongerenafdeling van de VVD, de JOVD, pleit in Trouw voor het verbieden van het besnijden van minderjarige jongens wanneer daar geen medische noodzaak toe bestaat. Gesteld wordt dat deze vorm van genitale mutilatie niet valt onder de vrijheid van religie, maar daar juist lijnrecht tegen ingaat.

Jaarlijks worden in Nederland zo’n tienduizend minderjarige jongetjes om religieuze redenen genitaal gemutileerd. Niet zelden leidt dat tot gezondheidsproblemen als een vernauwd plasgaatje, maar ook veel ernstigere complicaties kunnen voorkomen. In alle gevallen leidt besnijdenis van jongens tot een verminderde seksuele beleving.

De JOVD herkent een tegenstelling tussen de manier waarop de wetgever omgaat met meisjes- en jongensbesnijdenis. Dat eerste is in Nederland sinds 1993 verboden, maar jongensbesnijdenis is nog altijd legaal. Opmerkelijk, meent de JOVD, aangezien het beide zeer ingrijpende, maar vaak volstrekt nutteloze ingrepen zijn.

Bovendien zou besnijdenis volgens de JOVD juist lijnrecht ingaan tegen de vrijheid van religie. Heel jonge kinderen hebben namelijk nog geen bewuste religieuze keuze kunnen maken, maar ze worden wel namens die religie voor het leven getekend.

In 2009 sprak een ruime meerderheid van kinderurologen zich al uit tegen dergelijke praktijken, maar tot concrete actie tegen deze geaccepteerde vorm van kindermutilatie heeft dit nog niet geleid. Vooralsnog blijven religieuze ouders dus nog gemachtigd om niet alleen de hersenen van hun kinderen, maar ook de penissen van hun pasgeboren zonen ernstig te mishandelen.

Weer Jemenieten doodgedroned

Een Amerikaanse droneaanval in het noorden van Jemen heeft woensdag aan drie Al-Qaida-extremisten het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdiensten gezegd.

Doelwit van de aanval was Ali Saleh Juraim, een lokale leider van Al-Qaida. Hij reed met twee anderen in een auto in het noordwesten van Jemen toen hij werd getroffen door de raket, aldus de bronnen. Het is de derde Amerikaanse droneaanval in minder dan een week.

Brussel uit zorgen over Nederlandse schulden

Ondanks de hogere groeiverwachting blijven de hoge schulden van huishoudens en de kwakkelende huizenmarkt in Nederland een punt van zorg. Dat schrijft de Europese Commissie woensdag in een analyse van de Nederlandse economie. Het kabinet moet daarom flink vaart maken met het hervormen van de huizenmarkt, aldus de commissie.

De commissie is weliswaar positief over de hervormingen die Nederland heeft doorgevoerd, maar die zijn volgens Brussel niet voldoende om de economie weer in balans te krijgen. De EC doelt daarmee onder meer op het lichtelijk beperken van de hypotheekrenteaftrek en een inkomensafhankelijke huurstijging bij sociale huurwoningen.

Maar ook al worden er nog meer veranderingen doorgevoerd, dan nog zal het lang duren voordat de oneffenheden op de Nederlandse huizenmarkt weer zijn gladgestreken, aldus de commissie. De effecten van - bijvoorbeeld - het versoberen van de hypotheekrenteaftrek werken namelijk slechts langzaam door in de Nederlandse economie.

Het is niet de eerste keer dat Brussel de Nederlandse huizenmarkt en schulden - die relatief hoog zijn ten opzichte van het inkomen van de gemiddelde Nederlander - onder vuur neemt. Ook bij het vorige macro-economische onderzoek in november vorig jaar sprak de commissie al haar zorgen uit over de Nederlandse economie.

Daarnaast wijst de Europese Commissie erop dat Nederland de begrotingsdoelstelling voor dit jaar niet gaat halen. In de macro-economische vooruitzichten liet eurocommissaris Rehn onlangs al weten dat het Nederlandse begrotingstekort dit jaar uitkomt op 3,2 procent, boven de drieprocentsnorm uit Brussel.

Het Centraal Planbureau (CPB) kwam dinsdag echter met een kleiner tekort. Het CPB verwacht dat het tekort uitkomt op 2,9 procent. Over de economische groei dit jaar was het CPB juist voorzichtiger dan de commissie. Waar Brussel denkt dat het Nederlandse bruto binnenlands product met een procent stijgt, verwacht het CPB dat dit slechts driekwart procent is.

Wilders alleen bij staartje verkiezingsdebat

Geert Wilders was woensdagmiddag lange tijd afwezig bij de grote afwezige bij het NOS Radio 1 Verkiezingsdebat in Den Haag. Tien minuten voor het einde schoof de PVV-leider aan.

De reden was dat Wilders in de Tweede Kamer persoonlijk een debat met premier Mark Rutte (VVD) wilde aanvragen over de elf miljard euro aan steun die de Europese Unie aan Oekraïne wil geven. Wilders, tegenstander van deze financiële injectie, wilde snel over de kwestie debatteren aangezien de EU donderdag een besluit neemt.

In de laatste tien minuten van het verder tamelijk tamme debat kwam de PVV-leider nog wel binnenlopen, maar speelde hij geen rol van betekenis.

Negen fractievoorzitters van partijen in de Tweede Kamer kruisten tijdens de discussie de spreekwoordelijke degens in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Ze spraken onder meer over het softdrugsbeleid, de overheveling van zorgtaken naar gemeenten en de werkgelegenheid.

Oppositiepartijen CDA en SP kozen ervoor om fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) aan te vallen over het landelijke beleid van de regeringspartijen.

Volgens SP-leider Emile Roemer zorgt de overheveling van zorgtaken ervoor dat gemeenten in geldproblemen komen. Lokale bestuurders kunnen in hun zoektocht naar geld bijna niet anders dan andere belastingen te verhogen en sociale voorzieningen sluiten, stelde Roemer. "Dan praat je niet meer over een sámenleving." CDA-voorman Sybrand Buma vindt dat gemeenten meer tijd moeten krijgen om de nieuwe taken goed op poten te zetten.

Kabinet: geen extra geld naar Oekraïne

De Europese Commissie is niet van plan extra geld uit te trekken voor steun aan Oekraïne. Het geld dat wel uitgekeerd wordt is bovendien aan voorwaarden gebonden. Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer.

Timmermans en Dijsselbloem benadrukken dat het niet de bedoeling is dat het steunpakket donderdag tijdens een extra Europese top over Oekraïne wordt goedgekeurd. Voor alle onderdelen van het pakket is 'separate besluitvorming' vereist. Ze spreken van 'potentiële middelen' die zijn bedoeld om Oekraïne 'op duurzame wijze te ondersteunen bij de economische en politieke overgangsperiode waar het land zich momenteel in bevindt'.

In de Kamer is onrust ontstaan over het steunpakket dat president José Manuel Barroso van de Europese Commissie woensdag aankondigde. Met het pakket is elf miljard euro gemoeid, een groter bedrag dan verwacht. Overigens gaat het vooral om leningen.

Barbie is irritantste vrouw van Nederland

De lezers van Nieuwe Revu hebben Barbie verkozen tot irritantste vrouwelijke BN'er. Samantha de Jong, zoals de realityster eigenlijk heet, brak ooit door met het programma Oh Oh Cherso en maakt sindsdien realityshows. Feminist Asha ten Broeke staat op de tweede plek, gevolgd door presentatrice en model Sylvie Meis.

Het 'juryrapport' van het weekblad is snerpend. "Hoelang kun je een carrière rekken die is gebaseerd op het feit dat de wereld je gruwelend uitlacht? Lang, bewijst Barbie", valt te lezen. De 24-jarige Scheveningse wordt ook uitgemaakt voor 'domme nitwit' en 'vleesgeworden hyperventilerend dom blondje'. "Ze kan niks, is niet grappig en komt op televisie", oordeelt weer een andere lezer.

Uiteraard worden ook de voorvallen in Barbies Haagse café aangehaald. Hier werd ooit een politie-inval gedaan vanwege vermeende banden met de hofstedelijke onderwereld, en werd het vrijgezellenfeest van zangeres Sieneke grondig verpest door een fikse vechtpartij.

De beschrijvingen van de twee andere dames zijn ook niet mals. "Okselhaar," laat een lezer kort en bondig weten over Ten Broeke. Een ander is wat eloquenter. "Elke keer als ik de naam van Asha op zie duiken (meestal in een verwerpelijk links medium, altijd met een verhaal waarin de vrouw ergens slachtoffer van is), ben ik blij dat seksisme en het beeld van de vrouw als nederige poetsvrouw zo onverwoestbaar is dat zelfs Asha daar niets aan kan veranderen."

Meis werd door de kiezers 'een schijnheilige trut' genoemd. "Het spat ervan af dat ze niet echt is", schrijft een van hen. "Haar arrogantie maakt haar er niet bepaald aantrekkelijker op", oordeelt een ander. Zelfs een huilende Meis op tv wist de harten van de Nieuwe Revu-lezers niet te verwarmen. "Ik wil haar gewoon niet zien. Niet op tv, niet in mijn tijdschriften. Dat mens heeft werkelijk geen enkele inhoud." Wat de jury betreft is het niet zo raar dat Rafaël van der Vaart het Meis inwisselde voor haar vriendin Sabia Engizek.

Italiaanse Oscarwinnaar regisseert Caine

Michael Caine gaat de hoofdrol spelen in In the Future, de nieuwe film van Paolo Sorrentino. De Italiaanse regisseur, die ook het scenario gaat schrijven, won zondag de Oscar voor beste niet-Engelstalige film voor zijn drama La Grande Bellezza. De opnames starten in mei, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De film wordt omschreven als 'een intiem drama over vriendschap tussen twee oude mensen'. La Grande Bellezza ging al over een bejaarde man die nog mee wil kunnen in de high society van Rome. De 80-jarige Caine was onlangs te zien in Mr. Morgan's Last Love, waarin hij een hoogbejaarde weduwnaar speelt die een speciale band krijgt met een jonge Parisienne.

In the Future, die vooralsnog alleen een Engelse titel lijkt te hebben, moet eind dit jaar of begin volgend jaar in Italië uitkomen. Of de film ook in Nederland verschijnt, is nog onbekend.

Michael Caine tekent weer voor Christopher Nolan (Foto: Novum)

Brabander schoot zichzelf dood

De man die maandagnacht om het leven kwam bij een schietpartij in het Brabantse Boekel heeft zichzelf doodgeschoten. Geen politiekogels, maar munitie uit zijn eigen wapen is hem fataal geworden, laat het Openbaar Ministerie woensdag weten.

Agenten gingen kort voor 02.00 uur af op een melding over een man die met een wapen over straat liep in de Beatrixlaan in de Brabantse plaats. Toen ze arriveerden werden ze beschoten. Een van de agenten werd in zijn been geraakt.

Een opgetrommeld arrestatieteam werd eveneens beschoten. Agenten schoten daarop ook terug. Toen de politie twee uur later de woning betrad, zagen agenten de 45-jarige man dood liggen. Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut wees uit dat hij niet door politiekogels is geraakt.

De Brabander had volgens de politie geen wapenvergunning.

VN-gezant Serry bedreigd in Oekraïne

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Krim, de Nederlander Robert Serry, is woensdag in Simferopol bedreigd door gewapende lieden. Dat heeft plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties Jan Eliasson gezegd.

Eerder meldde het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken op Twitter dat Serry ontvoerd was. De VN weerspreken dit echter en volgens Eliasson maakt Serry het goed en is hij terug in zijn hotel.

Long Beach overweegt terugkeer F1

Long Beach overweegt weer een Formule 1-race te gaan organiseren, zo melden diverse media. In Californië stond tussen 1976 en 1983 al een grand prix op het programma en nu het contract van het stratencircuit met de IndyCar Series afloopt zou er een nieuwe kans zijn.

Het is geen geheim dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone graag een tweede race in de Verenigde Staten wil organiseren en dat is dan ook de reden dat hij naar verluidt de organisatie in Long Beach benaderd heeft. De Grand Prix Organisation of Long Beach is nu de uitbater van het circuit en heeft tot en met 2015 een contract met de IndyCars. Het stadsbestuur overweegt een andere organisator in de arm te nemen en dan behoort de terugkeer van de F1 tot de mogelijkheden.

Voordat het zover is zal er nog veel moeten gebeuren. Long Beach wil eerst een overzicht maken van de kosten van de raceklasses, hoeveel jaren ze gebruik willen maken van het stratencircuit en welke licentiekosten er aan verbonden zijn. Mocht de Formule 1 komen dan zal de baan wel grondig aangepast moeten worden.

Farrell is blij dat hij nog vrienden heeft

Colin Farrell is blij dat hij na zijn wilde jaren in Hollywood nog vrienden over heeft. Van 2000 tot 2006 maakte de Ierse filmster een woeste periode van drank- en drugsverslaving mee, die hij zijn 'verloren jaren' noemt. "Gelukkig is er in Hollywood nog voldoende goodwill, hoe tegenstrijdig dat misschien klinkt", zegt Farrell tegen The Irish Post, een krant voor Ieren in Groot-Brittannië.

De inmiddels 37-jarige acteur kon het enorme succes en de roem niet aan. "En toen stortte mijn carrière als een kaartenhuis ineen", vertelt Farrell. "Geruisloos, maar het effect was duidelijk. De telefoon rinkelde niet meer. Ik werd doodsbang."

Maar er waren mensen die Farrell een tweede kans gaven. "Dat merkte ik niet alleen in Hollywood, maar ook in Ierland en in de rest van de wereld. Het was geweldig om daar naderhand achter te komen."

Inmiddels laveert de acteur, vader van twee kinderen, tussen grote films als Total Recall en Saving Mr. Banks en kleinere producties als Seven Psychopaths en onlangs verschenen fantasiedrama Winter's Tale.

"Na Miami Vice gingen een paar grote films naar andere acteurs, maar daar had ik alle vrede mee", zegt Farrell. "Ik had nog steeds genoeg te doen en zo kreeg ik weer de mogelijkheid om de soort films te maken waarom ik ooit ben gaan acteren.


Colin Farrell is blij dat hij nog vrienden heeft (Foto: Novum)

Leto & Linkin Park samen op tournee

30 Seconds to Mars, de band van kersverse Oscarwinnaar Jared Leto, gaat door de Verenigde Staten en Canada toeren met Linkin Park. De bands trappen hun Carnivores-toer op 8 augustus af in West Palm Beach in Florida en sluiten deze op 19 september af in Concord in Californië. Dat heeft evenementenorganisatie Live Nation bekendgemaakt.

30 Seconds to Mars en Linkin Park geven samen 25 concerten. Ze worden bij bijna alle optredens vergezeld door rockband AFI. De 42-jarige Leto is de frontman en zanger van 30 Seconds to Mars, bekend van nummers als Kings and Queens en This is War. Linkin Park scoorde onder meer een hit met Numb/Encore, een samenwerking met Jay-Z.


Leto & Linkin Park samen op tournee (Foto: Novum)

Conan O'Brien presenteert MTV Movie Awards

Conan O'Brien gaat volgende maand de MTV Movie Awards presenteren. "Na acht jaar van intense onderhandelingen mag ik de op één na meest prestigieuze awardshow van MTV presenteren", laat de Amerikaanse talkshowpresentator weten. De makers willen zowel bij de promotie als tijdens de avond uitgebreid gebruikmaken van het videokanaal Our2ndLife op Youtube.

Het kanaal, met zo'n anderhalf miljoen leden en ruim acht miljoen kijkers, wordt gerund door zes jonge komedianten. Ze gaan enkele spots produceren die in de weken voorafgaand aan de show op tv worden vertoond. Ook zijn de mannen aanwezig op de rode loper.

"Het idee is om internetberoemdheden onze wereld in te krijgen", zegt Colin Helms, topman van MTV. "Zo krijgen we een authentieke club die onze programma's leuk vindt maar onze programma's ook aan hun eigen publiek presenteert."

O'Brien was voor MTV een logische keus. De 50-jarige presentator heeft immers een enorme schare fans opgebouwd op Twitter, Facebook en Youtube.

De 2014 MTV Movie Awards worden op zondag 13 april uitgereikt in het Nokia Theatre in Los Angeles. De show is live op de Amerikaanse televisie te zien. In de week erna volgt ook de Nederlandse tv, maar een exacte datum is nog onbekend.


Conan O'Brien presenteert MTV Movie Awards (Foto: Novum)

Kamer: miljarden voor Oekraïne

De Tweede Kamer bespreekt woensdagavond het steunpakket dat de Europese Commissie aan Oekraïne wil geven. PVV-leider Geert Wilders noemt het 'ongelooflijk' dat het kabinet geen belastingverlaging wil doorvoeren, maar dat er wel geld naar Oekraïne gaat.

De Tweede Kamer had woensdagavond al een debat over de sancties tegen Oekraïne op de planning staan, met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Het debat gaat nu ook over het steunpakket. Wilders bepleitte dat ook premier Mark Rutte (VVD) naar de Kamer zou komen, maar daarvoor kreeg hij geen steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil opheldering over de precieze samenstelling van het steunpakket en de voorwaarden die eraan zijn gekoppeld. Ook mag het niet leiden tot een hogere Europese begroting. "Die heeft Nederland nu juist omlaag weten te krijgen, en dat moeten we zeker zo houden", zegt Ten Broeke. "Het kan niet zo zijn dat we extra geld moeten ophoesten om Oekraïne te ondersteunen."

President José Manuel Barroso presenteerde woensdag een steunpakket ter waarde van elf miljard euro voor Oekraïne. Drie miljard daarvan komt van de Europese begroting: 1,4 miljard als gift en 1,6 miljard als lening. Daarnaast belooft Barroso acht miljard euro van de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Rutte is donderdag bij een ingelaste Europese top in Brussel over Oekraïne.

Olympisch langlaufkampioenen winnen in Drammen

In het Noorse Drammen is de klassieke sprint bij zowel de vrouwen als de mannen gewonnen door de nieuwe olympisch kampioenen. Nadat Maiken Caspersen Falla de vrouwenfinale won zorgde Ola Vigen Hattestad voor dubbel feest voor het publiek.

Bij de vrouwen waren de Noorse vrouwen de hele dag oppermachtig. Falla, Marit Bjørgen en Ingvild Flugstad Østberg wonnen allemaal hun kwartfinales en waren ook in de halve finales onklopbaar.

In de finale bestond de tegenstand uit de Zweedse Stina Nilsson, de Finse Krista Lähteenmäki en Katja Visnar uit Slovenië. Nilsson slaagde erin Østberg te verrassen en de derde plek te pakken, achter Falla en Bjørgen.

Bij de mannen waren de Noren iets minder overheersend, maar toch kwamen vijf van de twaalf halve finalisten uit het thuisland. Naast Hattestad slaagde echter alleen Pål Golberg erin zich voor de finale te plaatsen. Daarin bestond de concurrentie uit Anton Gafarov uit Rusland, Emil Jönsson uit Zweden, de Fin Matias Strandvall en de verrassende Italiaan Maicol Rastelli.

Jönsson en Strandvall werden door een val al snel uitgeschakeld, en op het laatste stuk moest ook Gafarov lossen. Rastelli, wiens beste World Cup-prestatie ooit een 33e plek was, kon zo onbedreigd naar de derde plek lopen. In een zeer spannende finish wist Hattestad zijn ski nipt voor die van Golberg over de streep te drukken.

Seks veilig voor hiv-geïnfecteerden dankzij remmers

Uit tussentijdse resultaten van een nieuwe studie blijkt dat koppels waarbij er één hiv heeft en succesvol hiv-remmers gebruikt, het virus niet wordt overgedragen op de partner. Een eerdere studie wees al in die richting, maar een nieuwe studie met 1100 hetero's en homo's die onbeschermde seks hadden leverde geen enkele overdracht naar de hiv-negatieve partner op.

In de studie is er flink onbeschermd geneukt: 485 heterokoppels gingen zo'n veertienduizend maal van bil, terwijl de 282 homostellen ruim zestienduizend maal de liefde bedreven. Hoewel er geen partner is geïnfecteerd door zijn of haar levensgezel, is er statistisch nog een kans van minder dan vier procent aanwezig op overdracht.

Het beschikbaar hebben en correct gebruiken van hiv-remmers lijkt dus een betrouwbare methode om de verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan. Ondertussen loopt het onderzoek naar eventuele overdracht tussen hiv-positieve en -negatieve partners nog tot 2017 door om statistici volledig te overtuigen van de (nu voorlopige) resultaten.

In het verleden zijn er wel gevallen gedocumenteerd waarbij een hiv-geïnfecteerde zijn of haar partner besmette, al zijn die er zeer weinig (eigenlijk slechts 1 waarvan niet met zekerheid kan worden gesteld dat de virus overdracht binnen de relatie heeft plaatsgevonden). Als men in 2017 klaar is met de studie kan een definitief oordeel worden gegeven.

Frankrijk test oorlogsschip bestemd voor Rusland

Een oorlogsbodem van Franse makelij die bestemd is voor de Russische krijgsmacht wordt voor het eerst getest. Het schip uit de Mistral-klasse, de Vladivostok, vaart woensdag voor het eerst uit, terwijl topdiplomaten in Parijs een oplossing proberen te vinden voor de crisis in Oekraïne.

Frankrijk en Rusland kwamen in 2011 de verkoop van het schip voor 1,2 miljard euro overeen. Later dit jaar moet de oorlogsbodem worden afgeleverd. Een jaar later volgt een tweede oorlogsschip, ironisch genoeg de Sebastopol genoemd, naar de stad op de Krim in Oekraïne, waar de Russische Zwarte Zeevloot is gestationeerd.

Frankrijk veroordeelt de Russische invasie op de Krim, maar heeft gezegd de defensieafspraken over de oorlogsschepen niet te zullen schrappen. Woordvoerders van het Franse bedrijf zeiden dat enkele Russische klanten en militairen het schip later deze maand bezoeken. Een grotere Russische delegatie wordt in juni verwacht.

Vrijspraak voor 'bruiloftsschutter' Rotterdam

Een 42-jarige Rotterdammer die na een bruiloft een oom van de bruidegom zou hebben doodgeschoten, hoeft daarvoor niet de gevangenis in. De rechtbank in Rotterdam acht niet bewezen dat de man het schot heeft gelost. Wel kreeg hij zes maanden cel opgelegd voor het gebruik van geweld tegen het slachtoffer.

De moord volgde na een huwelijk in maart 2002. Tijdens het feest kregen enkele mensen ruzie met een oom van de bruidegom. Na afloop werd bij het slachtoffer thuis aangebeld en werd hij vrijwel meteen doodgeschoten.

Volgens de rechters is duidelijk dat de verdachte bij de aanslag aanwezig was, maar kan niet worden vastgesteld dat hij ook de schutter was. Ook acht de rechtbank niet bewezen dat de verdachte heeft samengewerkt met diegene die het pistool zou hebben gehanteerd.

Het gaat om een zogenoemde coldcasezaak. Naar aanleiding van een dna-match in 2009 heropende de politie het eerder doodgelopen onderzoek. Het spoor wees na verscheidene verklaringen uiteindelijk in de richting van de verdachte, tegen ie het Openbaar Ministerie twaalf jaar celstraf had geëist.

De man was niet aanwezig bij de uitspraak. Hij woont inmiddels in India en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaten.

Eerste kievitsei gevonden in Gelderland

Het eerste kievitsei van het jaar is gevonden in Delwijnen. Dat bevestigt een woordvoerder van Landschapsbeheer Nederland. Een vrijwilliger vond het ei woensdag in een weiland bij het Gelderse dorp.

In Friesland is het traditie om het eerste kievitsei aan te bieden aan de commissaris van de koning. Maar dat is al twee jaar niet gelukt, want ook vorig jaar werd het eerste ei gevonden in Gelderland.

Het eerste kievitsei staat symbool voor de lente. De vondst van dit jaar is vroeg. Vorig jaar werd het eerste ei op 21 maart aangetroffen.

'Biebers piemel moeilijk te blurren'

Groot nieuws! Of misschien wat minder groot.. Nadat advocaten van diverse nieuwsagentschappen de overheid dwongen om een plasvideo van Justin Bieber vrij te gaan geven, blijkt het voor de politie nog niet zo makkelijk te zijn om het recht te laten zegevieren. Het blurren van het afwaterkanaal van Biebs levert nogal een probleem op.

De video is opgenomen om te bewijzen dat de urine die onderzocht is werkelijk door Bieber is geproduceerd. Volgens de Amerikaanse wet is zulk belangrijk bewijsmateriaal vrij toegankelijk voor de pers, mits de verdediging eerst zelf het bewijs heeft kunnen inzien. In het puriteinse Amerika kan het natuurlijk niet zo zijn dat het waterslangetje van Bieber zomaar ten toon wordt gespreid, dus zijn er specialisten van de politie bezig om het geslachtsdeel te blurren. Bieber beweegt echter zo veel tijdens het plassen, dat dit een moeilijk karwei blijkt te zijn.

De politie laat zich niet uit het veld slaan en is sinds dinsdag met man en macht bezig om elke pixel van het onzedelijke lichaamsdeel af te dekken. Het resultaat zal eerst door een rechter worden bekeken vooraleer de pers de beelden mag vertonen. Binnenkost dus in uw theater: een plassende, geblurde Bieber.. Jeej.. .

'Iran moet open kaart spelen over atoomprogramma'

Iran moet alle zorgen die het Westen heeft over het Iraanse atoomprogramma wegnemen voordat de sancties tegen het land kunnen worden opgeheven. Dat heeft de Amerikaanse gezant bij het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) woensdag gezegd. Westerse landen verdenken Iran ervan aan een kernwapen te werken. Iran ontkent dit en zegt dat zijn atoomprogramma enkel vreedzame doeleinden dient.

Iran en de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland bereikten in november een voorlopige overeenkomst over het Iraanse atoomprogramma. In ruil voor het terugschroeven van de Iraanse uraniumverrijking hebben de westerse landen een versoepeling van de sancties tegen Iran toegezegd. Volgens de Amerikaanse IAEA-gezant Joseph Macmanus moet Iran echter nog beter samenwerken met onderzoekers van het IAEA.

Absolute openheid over het Iraanse atoomprogramma is cruciaal voor een definitieve deal tussen Iran en het Westen en opheffing van de sancties, aldus Macmanus.

Raadslid Heerlen vervolgd voor schenden ambtsgeheim

Een raadslid van de gemeente Heerlen moet voor de rechter verschijnen op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim. De man had vertrouwelijke informatie over een overname van een sociale werkvoorziening gelekt.

Het ging volgens het Openbaar Ministerie om informatie over het overnamecontract tussen het failliete Licom en het Werkvoorzieningsschap Zuid-Limburg in 2012. Op de stukken rustte een geheimhouding van vijf jaar.

Volgens lokale media gaat het om Roel Leers van de fractie Hart Leers. Hij werd vorige zomer al eens verhoord over het dossier. Het OM kon dat desgevraagd niet direct bevestigen.

Het college van burgemeester en wethouders van Heerlen had aangifte gedaan nadat het raadslid de informatie had gepubliceerd. Wanneer de zaak op zitting komt, is nog niet bekend.

Raad van State kritisch op wetsvoorstel hooligans

Het dinsdag gepresenteerde plan van het kabinet om burgemeesters meer ruimte te geven om voetbalhooligans aan te pakken is onnodig. Dat oordeelt de Raad van State in een woensdag gepubliceerd advies. Bovendien is het niet aan burgemeesters om ordeverstoorders te straffen. Het kabinet kan beter nog een jaar wachten om te kijken hoe de huidige regels zich ontwikkelen.

Dat het kabinet burgemeesters mogelijkheden wil geven om hooligans voor een langere periode een gebiedsverbod, groepsverbod of meldplicht op te leggen lijkt vooral een reactie op enkele incidenten en is het eigenlijk nog te vroeg voor nieuwe maatregelen na het ingaan van de Voetbalwet in 2010, oordeelt de raad. Die regels zijn voor veel burgemeesters nog nieuw en onwennig.

In het advies staat verder dat een beslissing over een verbod of meldplicht een 'onevenredig zwaar middel' wordt. Burgemeesters moeten de openbare orde handhaven, maar het is niet aan hen om ordeverstoorders te straffen. Dat is volgens de Raad van State de taak van justitie en de rechtbank.

Gemeenten beschikken al over verschillende bevoegdheden om overlast tegen te gaan, zoals het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied, cameratoezicht of preventief fouilleren. Ook andere wetten zoals de Opiumwet en de Wet openbare manifestaties geven burgemeesters een hele reeks bevoegdheden om de orde te handhaven. De 'gereedschapskist' voor burgemeesters is zo overvol geraakt.

Recept oudste kaas ter wereld achterhaald

Duitse onderzoekers hebben het recept van een Chinese kaas uit de bronstijd weten te achterhalen. De biologen van het Max Planck Instituut in Dresden hebben met hun analyse van 4000 jaar oude kaasrestjes pionierswerk verricht. Ze weten nu hoe de oudste kaas ooit die tot nog toe is teruggevonden, werd gemaakt.

Hoogstwaarschijnlijk was de kaas een grafgeschenk, dat vaak aan overledenen werd 'meegegeven'. Overblijfselen lagen naast een gemummificeerde vrouw. Om erachter te komen hoe het zuivelproduct werd geproduceerd, onderzochten de wetenschappers eiwitten in de resten. De unieke combinatie van biologie en archeologie was een idee van de Chinese archeoloog Yimin Yang, die benieuwd was met wat voor kaas hij te maken had.

Uit de analyse bleek dat de oerkaas met een mengsel van melk, bacteriën en gist is geproduceerd. In tegenstelling tot veel hedendaagse Nederlandse kaas, bevatte de Chinese bronstijdlekkernij geen stremsel, een oplossing van enzymen uit de lebmaag van jonge dieren zoals kalveren.

Recept oudste kaas ter wereld achterhaald
Kaas (Foto: ANP)

Klagende reiziger minder doorverwezen

Reizigers die problemen ervaren met de OV-chipkaart worden sinds vorige maand maximaal een keer doorverwezen bij de afhandeling van hun klachten. Ook werken de vervoerders om reizigers beter te helpen met dezelfde methode. Dat meldt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) woensdag.

Het NOVB, waarin vervoerders, overheden en consumenten samenwerken aan verbeteringen voor het openbaar vervoer, werkt sinds eind vorig jaar aan een betere afhandeling van klachten over de OV-chipkaart. De ANWB, de Consumentenbond en reizigersorganisatie Rover hadden daarom gevraagd omdat reizigers te veel van het kastje naar de muur werden gestuurd.

De echte oplossing moet deze zomer volgen. De vervoerders en het bedrijf achter de kaart, Trans Link Systems (TLS), komen dan zoals eerder afgesproken met een gezamenlijk serviceloket. Als een vervoerder dan wordt gebeld met een vraag of klacht over een reis met meerdere vervoerders, dan handelt de gebelde vervoerder deze vraag voor alle partijen af.

De drie belangenorganisaties reageren vooralsnog positief op de ontwikkelingen. "Het ziet er goed uit. De praktijk zal moeten uitwijzen of alle mooie beloftes werkelijkheid worden", reageert een woordvoerder van de Consumentenbond. De organisaties blijven de voortgang scherp in de gaten houden.

Dat nu nog maximaal een keer doorverwezen mag worden, heeft te maken met het feit dat sommige vragen of klachten beter door een vervoerder of TLS kan worden beantwoord. Volgens een woordvoerder van de NOVB gaat het om ruim acht procent van de klachten die binnenkomen.

De belangenorganisaties vonden het niet kunnen dat reizigers allerlei lastige procedures moesten doorlopen wanneer ze geld terug wilden krijgen door bijvoorbeeld verkeerd in- of uitchecken of bij verlies van de kaart. Ook de Tweede Kamer wil één loket voor klagende reizigers.

Paus vindt mythevorming aanstootgevend

Paus Franciscus vindt de hype die rondom zijn persoon is ontstaan 'aanstootgevend'. In een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera zei de kerkvader dat hij ook maar gewoon een mens is.

Door de verhalen die over de paus rondgaan, zoals het feit dat hij 's nachts het Vaticaan uit sluipt in gewone kleren om de armste Romeinen eten te geven, wordt hij door sommigen omschreven als 'superpaus'. Woensdag verscheen een nieuw weekblad in Italië: een glossy geheel gewijd aan Franciscus. "De paus is een man die lacht, huilt, rustig slaapt en vrienden heeft, net als ieder ander. Een normaal persoon", aldus de kerkvader.

In het interview zegt Franciscus ook dat hij met zijn voorganger Benedictus heeft afgesproken om de ex-paus te blijven betrekken bij het reilen en zeilen van de kerk. Franciscus vindt namelijk dat de ouden van dagen, die in zijn ogen over veel wijsheid en ervaring beschikken, niet achter de geraniums moeten zitten.

Nederjihadisten ook buiten Syrië actief

Behalve in Syrië zijn ook in andere brandhaarden Nederlandse jongeren actief als jihadstrijder. Het gaat om onder meer de Sinaï in Egypte, Jemen, Somalië en het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan. Dat staat in een brief van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) aan de Tweede Kamer.

Het was al bekend dat in Syrië Nederlandse jihadstrijders actief zijn. Het zou gaan om meer dan honderd Nederlandse jongeren, van wie er zeker tien zijn omgekomen. Hoeveel Nederlandse jihadstrijders er buiten Syrië actief zijn, blijkt niet uit de brief van Plasterk, waarin de prioriteiten van de inlichtingendienst AIVD worden omschreven.

De Nederlandse jihadstrijders 'doen kennis en gevechtservaring op en staan in contact met leden van lokale en regionale terroristische groeperingen', schrijft Plasterk. "Via deze contacten kunnen zij ook in het vizier komen van internationaal opererende terroristische netwerken en organisaties." Daarbij gaat het onder meer om de verschillende takken van Al-Qaida.

Limburgs carnaval feestelijk verlopen

Het carnaval in Limburg is de afgelopen dagen 'feestelijk' en zonder 'grote calamiteiten' verlopen. Dat heeft de politie op Aswoensdag gemeld. Enkele personen wisten het feest te versjteren en werden aangehouden. Zo probeerde een man uit Sittard de boel te flessen met valse betaalmunten en viel in Geleen een waarschuwingsschot.

De 27-jarige man uit Sittard werd maandag aangehouden wegens oplichting. Hij wordt ervan verdacht valse betaalmunten in omloop te hebben gebracht. De politie nam ongeveer 2100 munten in beslag.

Het waarschuwingsschot In Geleen viel toen de politie probeerde een bestuurder aan te houden die met zijn auto dwars door een optocht was gereden. Daarbij raakte niemand gewond.

Diezelfde avond werd een gewapende overval gepleegd op een snackbar in Roermond. De eigenaar dacht dat het om een grap ging en bood de overvaller een snack aan. Die weigerde dat en verliet verbaasd en zonder buit het pand.

Verder waren er in de provincie enkele aanhoudingen voor kleine vergrijpen als openbare dronkenschap, wildplassen, vernieling, zakkenrollerij en het niet opvolgen van een bevel. De enige zwaargewonde viel zondag in America. Een man viel toen van een huifkar en kwam onder de wielen terecht. Hij is met letsel aan hoofd en rug overgebracht naar en ziekenhuis.

Opstelten vreest niet voor positie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) denkt niet dat zijn positie in gevaar komt door de onthullingen in het onderzoek naar oud-topambtenaar Joris Demmink, die wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarige jongens. Opstelten blijft erbij dat de Kamer goed is geïnformeerd.

"Ik neem er gewoon kennis van, zoals het in de rechtsgang hoort", zei Opstelten. Hij blijft bij wat hij aan de Tweede Kamer heeft gemeld: dat Demmink niet voorkwam in het zogeheten Rolodex-onderzoek. "Ik hou vast aan wat mijn voorgangers en ik hebben geschreven aan de Kamer."

Een oud-rechercheur verklaarde woensdag voor de rechter-commissaris dat Demmink wel degelijk is onderzocht. Ook staatssecretaris Fred Teeven (VVD), toen officier van justitie, zou daarvan hebben geweten.

Uit een deels ingewilligd Wob-verzoek van advocaat Martin de Witte, die een van Demminks vermeende slachtoffers vertegenwoordigt, blijkt dat in het Rolodex-onderzoek twee hoofdofficieren van justitie en twee andere medewerkers met een juridische overheidsfunctie onder de loep zijn genomen.

Het ministerie ontkent dat er op het ministerie documentatie ligt over besprekingen rondom de aantijgingen tegen Demmink, omdat hij nooit formeel verdachte is geweest.

Het onderzoek werd stopgezet omdat er op dat moment maar één getuige was. Het hele onderzoek van twaalf ordners zal nooit worden vrijgegeven, omdat er veel namen van hooggeplaatste figuren in staan.

IJshockeycoach Rusland kan vertrekken

De Russische ijshockeybond zal het contract van bondscoach Zinetula Bilyaletdinov niet verlengen. Dit is het besluit van de ijshockeybond na het falen van de ijshockeyploeg op de Olympische Spelen in Sochi. 

"We danken Bilyaletdinov voor zijn werk, maar heeft zijn doelstelling niet gehaald", aldus de president van de ijshockeybond Vladislav Tretyak. "We gaan nu op zoek naar een opvolger." De Russische ijshockeyers werden, ondanks de aanwezigheid van sterspelers als Alexander Ovechkin en Jevgeni Malkin, door Finland in de kwartfinale uitgeschakeld. De doelstelling was het behalen van een medaille.

Rockband Normaal stopt in 2015 met zomertoer

Normaal houdt in jubileumjaar 2015 op met de jaarlijkse zomertoer, beter bekend als veldtocht. Dat zegt een woordvoerder van de rockband naar aanleiding van berichtgeving in diverse media. "Na 2015 gaan we de concerten per aanvraag bekijken", aldus de manager van de Achterhoekse band.

De toekomstige optredens van de band zijn afhankelijk van de gezondheid van de 67-jarige frontman Bennie Jolink, die sinds zijn geboorte aan astma lijdt. Voor zijn optredens gebruikt hij extra medicijnen.

Normaal bestaat in 2015 veertig jaar en staat daar uitgebreid bij stil. "Het is de bedoeling dat er meerdere, nieuwe albums uitkomen." Hoeveel albums er uitkomen, is nog niet duidelijk. "Er wordt hard aan gewerkt."

Er wordt ook gewerkt aan een documentaire over veertig jaar Normaal. "Deze film gaat echt over de band en alle bandleden." In 2001 verscheen de docu Normaal: Ik Kom Altied Weer Terug over Jolink.

Ernstige zorgen over Italië, Kroatië, Slovenië

De economieën van Kroatië, Italië en Slovenië vertonen ernstige onevenwichtigheden. Dat blijkt woensdag uit de uitgebreide economische analyse van eurocommissaris Olli Rehn. Elf andere landen, waaronder Nederland, moeten ook nog aan de bak om de zwakheden in hun economie aan te pakken. Daarover wordt later woensdag meer bekend.

De onderzochte lidstaten van de Europese Unie maken volgens Rehn wel voortgang in de aanpak van de zwakheden in hun economieën. De onevenwichtigheden zijn echter over tien jaar opgebouwd en daarom niet een-twee-drie weg. De regeringen moeten daarom wel doorpakken, aldus de eurocommissaris.

Italië, Slovenië en het vorig jaar tot de EU toegetreden Kroatië moeten hun inspanningen van Rehn zelfs verder opvoeren. Italië moet van de begrotingstsaar hard werken aan de hoge overheidsschuld en het matige concurrentievermogen. "Beide komen uiteindelijk voort uit de maar voortdurende matige groei van de productiviteit", licht Rehn toe.

Kroatië moet van Rehn hard werken aan de afnemende export, de met schulden beladen bedrijven en de hard groeiende overheidsschuld. Het land moet volgens hem aanvullende bezuinigingen doorvoeren voor het einde van april.

Slovenië heeft het afgelopen jaar vooruitgang geboekt, erkent Rehn. Toch blijft het land nog in het zorgenklasje van Rehn zitten. Spanje, dat daar vorig jaar ook in zat, heeft volgens de eurocommissaris afgelopen jaar wel genoeg progressie gemaakt om het klasje te verlaten.

Nederland moet van Rehn aandacht besteden aan de hoge schulden van huishoudens en de inefficiënte huizenmarkt. De grootste economie van Europa, Duitsland, dient ervoor te zorgen dat consumenten hun portemonnee vaker gaan trekken. Ook aan de groei op de middellange termijn moet de regering van Angela Merkel aandacht besteden. Dat laatste is voor de tweede economie, Frankrijk, ook een punt van aandacht volgens Rehn. Dat land moet echter ook nog werken aan het te hoge tekort.

Rehn nam in zijn onderzoek naar de 'macro-economische onevenwichtigheden' zeventien landen onder de loep. Denemarken, Luxemburg en Malta hoeven van Rehn niet meer nader in de gaten te worden gehouden. De vier landen die noodhulp hebben gekregen, Griekenland, Cyprus, Portugal Roemenië, vallen overigens onder een ander programma.

Rehn geeft woensdag om 17.00 uur meer details over de zwakheden van de verschillende lidstaten.

Onderzoek VUmc naar oeroude Siberische mammoet

Twee wetenschappers van het VUmc in Amsterdam gaan in Siberië de bacteriën van een tienduizend jaar oude mammoet in kaart brengen. Ze hopen bekende ziekteverwekkers als tuberculose op het spoor te komen en nieuwe inzichten te krijgen in de aanpak van ziektes, meldt het ziekenhuis woensdag.

De artsen maken deel uit van een groep internationale onderzoekers die deze week afreist naar Jakoetsk in het noorden van Rusland waar vorig jaar de mammoetresten werden gevonden. Het gaat volgens het VUmc om een 'zeer goed geconserveerd' exemplaar die duizenden jaren in het ijs lag.

De Nederlandse onderzoekers hopen intacte ingewanden aan te treffen om zo de darmflora te bemonsteren. Door naar bacteriën als clostridium difficile te kijken die de mammoet bij zich draagt of droeg kan bijvoorbeeld worden onderzocht in hoeverre de wereldwijde verspreiding van antibiotica de hedendaagse darmflora van mens en dier heeft beïnvloed.

Wetenschappers uit andere landen doen onder meer onderzoek naar het bloed van het dier. Koreaanse artsen willen cellen oogsten om een mammoet te klonen.

Advies: verbied pedovereniging Martijn toch

De pedofielenvereniging Martijn moet toch worden verboden. Dat adviseert de advocaat-generaal in een woensdag gepubliceerd advies aan de Hoge Raad. Doorgaans worden adviezen van de advocaat-generaal opgevolgd.

De vereniging werd in 2012 verboden door de rechtbank in Assen, maar het gerechtshof in Leeuwarden vernietigde dat vonnis vorig jaar. Het hof oordeelde dat de bezigheden van de vereniging wel in strijd zijn met de openbare orde, maar dat geen sprake is van dreigende maatschappelijke ontwrichting, wat nodig is om een vereniging te kunnen verbieden. De advocaat-generaal denkt hier echter anders over dan het hof.

Als het idee dat seksueel contact tussen volwassenen en kinderen normaal is wordt uitgedragen en grootschalig wordt verheerlijkt, kunnen ouders volgens de advocaat-generaal zo bezorgd raken dat ze hun kinderen niet meer naar school durven sturen of weghouden van kinderdagverblijven en sportclubs. De ideeën die de vereniging uitdraagt zouden op die manier leiden tot een ontwrichting van de samenleving.

De Hoge Raad zou aanvankelijk aanstaande vrijdag uitspraak doen, maar de uitspraak is verzet naar 18 april.

Greenpeace-acties bij Europese kerncentrales

Activisten van Greenpeace hebben woensdag in zes landen actiegevoerd tegen het in gebruik houden van oude kerncentrales. Greenpeace kwam onder meer bij de Nederlandse kerncentrale in Borssele in actie. In Zwitserland bezetten zo'n honderd actievoerders de kerncentrale Beznau. Een van de activisten die de Zwitserse centrale beklom was Marco Weber, een van de opvarenden van het schip Arctic Sunrise die vorig jaar werden opgepakt door de Russische autoriteiten. Ook bij de Zwitserse kerncentrale Oskarshamn klommen activisten op een reactorgebouw. In beide landen greep de politie in. Ook in België, Frankrijk en Spanje werd actiegevoerd.

Bij de centrale in Borssele stonden de actievoerders al voor zonsopgang voor de deur. Ze projecteerden een film op een reactorgebouw, waarin werd getoond hoe een kernramp er uit zou zien.

De milieuorganisatie wil met de acties aandacht vragen voor het feit dat de levensduur van Europese kerncentrales steeds verder wordt opgerekt. "Borssele is gebouwd voor een levensduur van veertig jaar", zegt Jorien de Lege van Greenpeace. "Vorig jaar kreeg de centrale echter een vergunning om nog twintig jaar open te blijven. Zo gaat het in heel Europa. Het moet maar eens afgelopen zijn met al die versleten kerncentrales. De risico's zijn onverantwoord hoog en het feit dat de nucleaire industrie daar niets voor hoeft te betalen is pure concurrentievervalsing."

Man meldt zich achttien jaar na gewapende overval

Een 42-jarige man uit Utrecht heeft zich achttien jaar na het plegen van een gewapende overval gemeld bij de politie. De overval vond in 1996 plaats bij een winkel in Utrecht. Een medewerkster werd daarbij in haar schouder geschoten.

De vrouw werd zwaargewond opgenomen in een ziekenhuis en herstelde uiteindelijk na revalidatie van haar verwondingen. De 42-jarige man meldde zich op 24 februari bij de politie voor het incident in de Domstraat. Hij zit sinds vrijdag in voorarrest, laat de politie woensdag weten.

De politie heeft de slachtoffers van de overval ingelicht over de verklaring van de man. Hij was overigens vlak na het incident al als verdachte aangemerkt, maar omdat er geen bewijs was tegen hem en hij bleef ontkennen, werd hij destijds vrijgelaten.

Finale WK beachvolleybal 2015 op Hofvijver

De Haagse wedstrijden van het WK beachvolleybal van volgend jaar worden in een drijvend stadion op de Hofvijver gespeeld. Dat heeft de gemeente Den Haag woensdag bekendgemaakt. Het stadion krijgt ruimte voor 5500 toeschouwers. Onder meer de halve finales en finales worden daar afgewerkt.

Naast Den Haag zijn ook Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn speelsteden tijdens het WK. In Apeldoorn verrijst een stadion op het Marktplein, in Rotterdam op het Stationsplein en in Amsterdam op de Dam. Alle drie die stadions kunnen tweeduizend bezoekers herbergen. In Apeldoorn en Rotterdam worden alleen poulewedstrijden gespeeld, in Amsterdam ook knock-outwedstrijden.

Tijdens het WK wordt in Scheveningen ook een wereldrecordpoging gedaan. Vijfduizend beachvolleyballers doen dan mee aan het grootste toernooi ooit. Dat wordt op vijfhonderd velden op het strand van de badplaats gehouden.

Lurling aan de kant met knieblessure

Sc Heerenveen moet het voorlopig stellen zonder Anthony Lurling. De aanvaller heeft een probleem aan zijn linkerknie, wees onderzoek in het ziekenhuis woensdag uit. Lurling wordt maandag geopereerd om de ernst van zijn blessure vast te stellen. Onduidelijk is hoe lang hij uit de roulatie zal zijn.

Lurling werd eind januari ingelijfd door Heerenveen. De Friese club nam de 36-jarige aanvaller over van NAC Breda, waar hij niet langer door een deur kon met trainer Nebojsa Gudelj.

NASA wil missie naar maan van Jupiter

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zich een nieuw doel in de ruimte gesteld: Europa, een van de manen van Jupiter. NASA wil in 2015 beginnen met het plannen van een missie. De Amerikaanse wetenschappers hopen op de maan, die bedekt is met een ijslaag, tekenen van leven te vinden.

Voor de plannen voor de Europa-missie maken is ruimte op NASA's begroting voor 2015, die dinsdag werd gepresenteerd. NASA hoopt ergens tussen 2020 en 2030 een sonde naar Europa te sturen. Eenvoudig wordt de missie niet, onder meer vanwege de straling rond Jupiter en de afstand tot de aarde. Ruimtesonde Galileo, die in 1989 naar Jupiter werd gestuurd, deed maar liefst zes jaar over de reis.

Astronomen lobbyen al jaren voor een missie naar Europa, maar het kostenplaatje is tot dusver een obstakel gebleken. De missie zou miljarden euro's kosten. Wetenschappers ontdekten vorig jaar water dat door de ijslaag op Europa heen spoot. Dit zou de missie een stuk goedkoper kunnen maken, door een eventuele sonde door deze fonteinen heen te laten vliegen in plaats van te landen op de maan.

Volgens astronoom Avi Loeb van Harvard University zou een missie naar Europa veel spannender zijn dan een naar Mars. "Er zitten misschien wel vissen onder het ijs."

NASA benadrukt dat de plannen zich nog in een verkennende fase bevinden en dat de details nog moeten worden uitgewerkt.

Amersfoort zoekt woning voor weggepeste homo

De gemeente Amersfoort is op zoek naar een woning voor een homoseksuele man die vorig jaar is weggepest uit de wijk Liendert. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

De weggepeste man deed dinsdag op Facebook zijn beklag over de situatie waarin hij vanwege zijn geaardheid verzeild was geraakt. Hij beschreef dat hij vijf jaar geleden op 22-jarige leeftijd een flat kocht en al vrij snel te maken kreeg met groepen die het op hem hadden voorzien. "Ik kon de hond niet uitlaten en ik kon geen boodschappen doen zonder uitgescholden of bedreigd te worden." Uiteindelijk werden zijn ruiten ingegooid en zijn banden lekgestoken.

De gemeente reageerde volgens het slachtoffer aanvankelijk niet op zijn noodkreten. Na diverse mails, telefoontjes en aangiften kreeg hij in augustus een vervangende woning. Dat was echter tijdelijk, nu ziet de man zich gedwongen terug te keren 'naar een omgeving die niet veilig is'. De gemeente zou hem aan zijn lot overlaten.

"Ik ben bang voor wat er komen gaat als ik terugga", schrijft de man. Het huis verkopen zou ook niet eenvoudig zijn. "Als ik het verkoop, dan ga ik de schuldsanering in vanwege de restschuld die overblijft na de verkoop. Dat betekent dus dat ik dan nogmaals wordt 'gestraft' voor mijn geaardheid."

In de brief aan de gemeenteraad gaan de burgemeester en wethouders niet in op een eventuele terugkeer naar de oude wijk. "In nauw overleg met de bewoner wordt thans een definitieve oplossing gezocht, waarbij het gewenste en noodzakelijke maatwerk wordt toegepast en waarover we vanuit privacyoogpunt geen informatie verstrekken", schrijven zij. Een woordvoerder kon niet direct een verdere toelichting geven.

De burgemeester en wethouders spreken verder hun afschuw over de bedreigingen uit. Ook spreken ze hun waardering uit voor de Amersfoorters die voor de homoseksuele man opkomen.

'Iran blijft uranium verrijken'

Het Westen kan niet de illusie blijven koesteren dat Iran volledig stopt met het verrijken van uranium. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif woensdag gezegd tijdens een bezoek aan Japan.

Zarif zei verder dat Iran ook niet zijn nucleaire zwaarwaterreactor zal sluiten en dat het land wil investeren in de Japanse olie- en gasindustrie. Een dag eerder zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten dat Iran zijn kernreactor en andere nucleaire voorzieningen moet ontmantelen.

Iran probeert met de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) en Duitsland tot een akkoord over zijn nucleaire programma te komen. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken, terwijl Teheran zegt alleen vreedzame doeleinden met zijn nucleaire programma na te streven.

Bezwaren tegen Limburgse megastal afgewezen

De bezwaren tegen de bouw van een megastal in het Limburgse Grubbenvorst zijn afgewezen. Bewoners van het dorp hadden aangevoerd dat de plannen de volksgezondheid bedreigen, maar de rechtbank in Roermond hecht meer waarde aan een onderzoek van de GGD. Die concludeerde eerder dat de stal geen invloed heeft op de gezondheid, blijkt uit een woensdag gepubliceerde uitspraak.

In het dorp moet een gemengd bedrijf verrijzen met 1,1 miljoen kippen, dertigduizend varkens en een biomassacentrale. Tientallen bewoners en de vereniging Behoud de Parel hadden bezwaar gemaakt, maar slechts een handvol bewoners woont binnen een straal van driehonderd meter van de locatie waar het bedrijf volgend jaar moet komen.

De rest woont tussen de zeshonderd meter en 4,5 kilometer van die locatie. Dat was voor de rechtbank reden om hun bezwaren van tafel te vegen. Ook degenen die dichter bij het toekomstige bedrijf wonen hebben volgens de rechtbank weinig te vrezen. Die wijst erop dat milieuvergunningen zijn aangevraagd. Als die worden toegewezen mag volgens de rechtbank worden aangenomen dat de omgeving voldoende is beschermd tegen de gevolgen.

John de Wolf loopt boos weg bij Giel Beelen

John de Wolf is woensdagochtend boos weggelopen uit de radio-uitzending van Giel Beelen. De 51-jarige ex-profvoetballer kwam langs om over zijn boek De Wolf, John te praten, maar wilde het niet over een pokerfragment hebben omdat dat volgens hem al genoeg is besproken in andere media.

"Volgens mij is er gisteren geschakeld met jullie team en is er gevraagd om iets anders te bespreken", zei De Wolf. "Dat is mij ook gevraagd, en ik heb gezegd: geen sprake van", reageerde Beelen. "Als ik dat van tevoren had geweten, was ik thuis gebleven", aldus De Wolf.

"Dan ben ik er klaar mee", zei De Wolf, toen Beelen zijn luisteraars toch een hoorspelfragment ging laten horen waaruit blijkt dat de ex-profvoetballer zijn teamgenoten bij Oranje bedroog met pokeren. "Ga je nu weg?", vroeg Beelen."Ik vind dit beneden alle peil", reageerde De Wolf.

"Maar dit is gewoon een fragment uit je boek", diende Beelen hem van repliek. "Schrijf dan geen boek, flikker op", zei de radiomaker later nog. Ook De Wolfs biograaf Jeroen Siebelink, die eveneens in de radiostudio zat, ging ervandoor. "Ik moet solidair zijn."

Het 'kaartincident' speelde zich af tijdens een trainingskamp van Oranje in aanloop naar het WK van 1994. De Wolf speelde vals tijdens een potje kaarten met Rob Witschge, de broertjes De Boer en Aron Winter.

Politie onderzocht Demmink en officieren justitie

De politie heeft in 1997 onderzoek gedaan naar Joris Demmink en drie hoofdofficieren van justitie. De verdenking bestond dat zij betrokken waren bij seksfeestjes met minderjarige jongens. Dat vertelde oud-politieman Leendert de Koter woensdag onder ede in de rechtbank in Utrecht tijdens een verhoor in de zaak rond de voormalig topambtenaar Demmink.

De Koter was betrokken bij het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar hooggeplaatste pedofielen in Nederland. Hij verklaarde dat het onderzoek naar Demmink en de hoofdofficieren niets opleverde. Volgens hem leek het of het onderzoek was gesaboteerd. De namen van Demmink en de drie officieren - Hans Holthuis, Jan Wolter-Wabeke en Henk Wooldrik - kwamen van de Rijksrecherche, vertelde De Koter.

De oud-politieman verklaarde verder dat alleen de jongens, de bordeelhouder en diens chauffeur zijn veroordeeld in die zaak.

Staatssecretaris Fred Teeven, in die periode officier van justitie in Amsterdam, heeft volgens De Koter in een verhoor uitgelegd waarom geen vervolging tegen hooggeplaatsten was ingesteld. Volgens Teeven waren de beschuldigingen tegen Demmink en de Amsterdamse hoofdofficier contra-acties die bedoeld waren om het Openbaar Ministerie in diskrediet te brengen.

Voormalig rechercheur De Koter treedt op als getuige in de zaak die stichting De roestige Spijker heeft aangespannen tegen Joris Demmink. De stichting wil een Amerikaanse documentaire verspreiden over Demmink, die de film zelf wil laten verbieden. De stichting wil met getuigenverklaringen het belang van de film aantonen. De docu is overigens te zien via YouTube.

DigiD in risicogebieden per koerier bezorgd

Mensen die in een gebied wonen waar criminelen actief zijn die via de post persoonlijke gegevens proberen te achterhalen, krijgen hun DigiD de komende tijd per koerier thuisbezorgd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) besloten. Hij wil daarmee identiteitsfraude tegengaan.

Inwoners van Amsterdam-Zuidoost en Groningen krijgen te maken met de nieuwe maatregel, omdat daar al pogingen tot DigiD-fraude hebben plaatsgevonden. Criminelen stalen daar persoonlijke gegevens uit de post van mensen en vroegen vervolgens een DigiD aan. Zodra de code werd thuisbezorgd, haalden de criminelen die ook uit de post.

Behalve de bezorging per koerier wil Plasterk ook onveilige wachtwoorden van DigiD aanpakken. Nieuwe gebruikers van DigiD hebben al sinds januari te maken met strengere eisen, en vanaf mei moeten ook bestaande gebruikers een zwak wachtwoord aanpassen.

De minister wil dat mensen hun DigiD op termijn kunnen afhalen bij een uitgiftebalie. Vanaf volgend jaar wordt het huidige DigiD-stelstel helemaal vervangen als het aan Plasterk ligt. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de invoering van de zogenoemde DigiD-kaart, een pasje waarmee Nederlanders zich vanaf 2015 kunnen identificeren op internet.

Deskundigen uitten eerder deze week forse kritiek op het plan voor een nieuwe kaart. Die zou niet veiliger zijn dan het bestaande systeem en is bovendien erg duur. De ict-experts schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat Plasterk burgers een kaart opdringt waar geen enkele ervaring mee is en die miljarden kost.

Met DigiD kunnen mensen inloggen bij overheidsinstanties om online zaken te regelen zoals de aanvraag van huurtoeslag of een uitkering. Het DigiD wordt verkregen door deze aan te vragen via internet en een aantal persoonlijke gegevens in te vullen. DigiD stuurt vervolgens een activeringscode per post waarmee de DigiD geactiveerd wordt.

Drankgebruik Rotterdamse pubers gehalveerd

Het alcohol- en drugsgebruik onder Rotterdamse jongeren is in ruim vier jaar tijd bijna gehalveerd. In 2010 had ruim 45 procent van de 14- of 15-jarig Rotterdammers al eens gedronken. Vorig jaar was dat nog maar 27 procent, meldt de gemeente woensdag.

Het aandeel dat onlangs nog had gedronken daalde van 34 naar 15 procent. Ook werd minder geblowd. Het deel dat al cannabis heeft gerookt daalde van elf naar vier procent.

De daling komt volgens de gemeente door een programma waarmee werd ingezet op het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren tot 23 jaar. Uit onafhankelijk onderzoek zou verder blijken dat supermarkten en sportkantines de leeftijdsgrenzen beter naleven.

In 2010 hield nog maar een derde zich aan de regels, nu is dat 43 procent. "We zijn op de goede weg, maar duidelijk is wel dat de naleving de komende jaren verder omhoog moet", schrijft wethouder van onderwijs, jeugd en gezin Hugo de Jonge (CDA) in een verklaring.

Vidic verruilt Manchester United voor Inter

Nemanja Vidic voetbalt met ingang van volgend seizoen voor Internazionale. Dat maakte voorzitter Erick Thohir van de Italiaanse club woensdag bekend. De 32-jarige Servische verdediger liet vorige maand al weten zijn aflopende contract bij Manchester United, waarvoor hij sinds 2005 voetbalt, niet te verlengen.

Inter Milan heeft met Vidic een van de beste verdedigers ter wereld ingelijfd, zegt Thohir op de clubsite. "Met zijn kwaliteiten, internationale ervaring en charisma is hij een aanwinst voor het team. Zijn ervaring kan hij op de jongere spelers overbrengen. Hij is een van de puzzelstukjes in het geweldige Inter dat we aan het bouwen zijn."

Vidic verruilde in januari 2006 Spartak Moskou voor Manchester United. Zijn grootste succes was het winnen van de Champions League in 2008, toen in de finale Chelsea na penalty's werd verslagen. Verder won de centrale verdediger met de Mancunians onder meer het WK voor clubs en vijf Engelse landstitels

Formule 1 strijkt neer in Azerbeidzjan

De Grand Prix van Azerbeidzjan wordt binnenkort toegevoegd aan de Formule 1-kalender. Dat heeft F1-baas Bernie Ecclestone woensdag onthuld. "Ze willen de race graag al in 2015 organiseren, maar dat lijkt me een beetje vroeg", vertelde hij aan de Daily Mail. "Waarschijnlijk wordt het 2016."

De race, die moet worden gehouden op een stratencircuit in de hoofdstad Baku, past in de mondialisering die al een tijdje gaande is in de Formule 1. De afgelopen jaren werden races in onder meer Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea en Rusland aan de agenda toegevoegd.

Frank Lammers maakt regiedebuut

Frank Lammers gaat zijn regiedebuut maken met de verfilming van het boek Of Ik Gek Ben van Michiel Stroink. De acteur, onder meer bekend van De Bende van Oss en De Marathon, schrijft ook het scenario. "We zijn bezig met het script en met geld bijeen krijgen", zegt Lammers tegen Novum Nieuws. "Het is allemaal nog pril maar het vordert gestaag."

De 41-jarige filmmaker verwacht niet zelf in de film te gaan spelen. "Dat is misschien wat te veel van het goede voor een debuutfilm." Lammers regisseerde eerder al de film Lex uit 2010, maar noemt die film 'vooral experimenteel'.

De hoofdrol van Benjamin, een man die niet weet waarom hij in een tbs-kliniek is gestopt, is toebedeeld aan acteur Mike Weerts, bekend van Borgman en de miniserie Johan - Logisch Is Anders. "Ook een Brabander", lacht Lammers.

Of Ik Gek Ben heeft vijftienduizend euro toegewezen gekregen van het Nederlands Filmfonds. "We hebben om de paar weken contact, het gaat stapsgewijs", zegt Lammers. Hij verwacht niet dit jaar nog met filmen te kunnen beginnen. "Dan zou het wel erg voortvarend moeten gaan, maar uiteraard zou ik daar geen enkel bezwaar tegen hebben. Wat mij betreft beginnen we in september."

Lammers heeft ook al locaties gespot. "Ik was voor een andere klus in Brabant, waar ik zelf vandaan kom, en daar zag ik een locatie die bijna onwerkelijk veel op die uit het boek lijkt. In Budel-Dorplein, een dorp bij Cranendonck. Dorpsplein, pingpongtafel, alles."

Stroinks boek, overigens zijn schrijversdebuut, speelt zich grotendeels af in en rond de tbs-kliniek waar Benjamin verblijft. Maar dan komt zijn 'doorbraak', zoals zijn psychiater het noemt, en mag hij weer naar huis. Dan begint Benjamins grootste uitdaging.

Frank Lammers boycot Frank Lammers Dag (ANP)

Travolta zegt sorry tegen Menzel

John Travolta heeft zijn excuses aangeboden aan zangeres Idina Menzel na zijn kapitale verspreking bij de Oscars. De acteur kondigde Menzel aan als 'Adela Dazeem'. Razendsnel werd er een twitteraccount met die naam geopend, dat meteen trending topic was.

"Ik sla mezelf al de hele dag voor m'n kop", zegt Travolta in een verklaring. "En toen dacht ik: wat zou Idina Menzel zeggen? Zij zou zeggen: laat het gaan, laat het gaan! Idina is ongelooflijk getalenteerd en ik ben zo blij dat Frozen twee Oscars mee naar huis mocht nemen zondag."

Menzel zong bij de awardshow het nummer Let it Go van de animatiefilm Frozen, waarvoor ze ook de stem van sneeuwkoningin Elsa insprak.

Veel geweld tegen vrouwen in Nederland

Vrouwen zijn dankzij het feminisme niet langer het zwakkere geslacht. Toch getuigt het van weinig fatsoen om geweld tegen hen te gebruiken. Ondanks dat taboe, blijkt het toch nog veel voor te komen, zelfs in de moderne wereld. Eén op drie vrouwen in de EU krijgt namelijk met geweld tegen haar persoon te maken.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA) in alle Europese lidstaten uitvoerde. Daarbij werd vrouwen onder meer gevraagd of ze te maken hebben gehad met lichamelijk, seksueel of psychologisch geweld en seksuele intimidatie.

Gemiddeld 33 procent van de Europese vrouwen bevestigde dat ze sinds hun vijftiende levensjaar met lichamelijk of seksueel geweld te maken hebben gehad. Noordwest-Europa scoort daarbij het slechtste, met als dieptepunt Denemarken, waar 52 procent bevestigend antwoordde. In Nederland was dat 45 procent. Het laagste scoorde Polen, met 19 procent.

Ook wat betreft seksuele intimidatie scoorde Nederland bovengemiddeld slecht. 77 procent van de Nederlandse vrouwen zegt er mee te maken hebben gehad, tegenover 55 procent van de Europese vrouwen in het algemeen. Het slechtste scoorde Zweden, in Roemenië hebben de minste vrouwen ermee te maken gehad.

Ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen heeft te maken gehad met psychologisch geweld, tegenover een Europees gemiddelde van 43 procent. De onderzoekers zagen het onder meer als psychologisch geweld wanneer de partner de vrouw 'verbiedt het huis te verlaten' en 'verdenkt van ontrouw'.

Morten Kjaerum, de directeur van het FRA, schrikt van de cijfers: "Deze onderzoekscijfers kunnen en mogen gewoonweg niet genegeerd worden. Het onderzoek van het FRA toont aan dat lichamelijk, seksueel en psychologisch geweld tegen vrouwen een grote mensenrechtenschending vormt in alle EU-lidstaten."

Om deze schending tegen te gaan, wil Kjaerum actief aan de slag gaan: "Maatregelen tegen geweld tegen vrouwen moeten op een hoger niveau gebracht worden." Zo moeten er meer wetten komen tegen mishandeling van vrouwen, zowel op Europees als nationaal niveau.

Daarnaast moet de politie opgeleid worden om beter om te kunnen gaan met (slachtoffers van) geweld tegen vrouwen. Ook wil het FRA dat mannen 'actief betrokken worden bij initiatieven die de manier aanpakken waarop sommige mannen geweld tegen vrouwen gebruiken'.

Over mannen gesproken: hoeveel mannen blootgesteld worden aan lichamelijk, seksueel en/of psychologisch geweld is niet onderzocht.

Een verslag van de resulaten van het onderzoek, inclusief gestelde vragen en antwoorden per land, kun je hier vinden.

Verliezen in pessimistische uitgeversbranche

Uitgeverijen hadden het ook in de laatste drie maanden van 2013 onverminderd zwaar. Uitgevers van boeken, kranten en tijdschriften zagen hun omzet gemiddeld dalen met negen procent, terwijl het aantal faillissementen bijna verdubbelde. De branche was nog nooit zo negatief over de toekomst. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Over heel 2013 was de omzetdaling met zes procent wel iets lager voor de geplaagde uitgevers. Sinds 2008 kent de uitgeversbranche magere jaren. In vijf jaar tijd daalde de omzet met twintig procent. De uitgevers hebben last van de crisis en de opkomst van e-books als concurrent voor boeken. Ook de teruglopende inkomsten uit kranten en tijdschriften speelt de uitgevers parten.

In heel 2013 gingen 71 uitgevers failliet. Toch groeide het totale aantal uitgevers met zes procent. De nieuwe spelers op de markt zijn vaak kleine bedrijven die zich bezighouden met het publiceren van e-books.

Ondernemers in de branche verwachten weinig van het eerste kwartaal van 2014. Zestig procent verwacht daarbij dit jaar te moeten korten op personeel. Nog nooit waren zo veel uitgevers negatief.

CD: Admiral Freebee - The Great Scam

Admiral Freebee vist zijn gehele carrière al in dezelfde muzikale vijver. Zijn geluid wijkt op al zijn platen nooit veel af, maar toch zijn er behoorlijk grote verschillen in kwaliteit te herkennen. Zijn self-titled debuutalbum en Honey and the Knife uit 2010 gelden als hoogtepunten, terwijl zijn tweede en derde uitgaven toch wat tegenvielen. Na vier jaar stilte is er nu de opvolger van Honey and the Knife. Afgelopen vrijdag bracht de vrolijke Belg en alter ego van Admiral Freebee, Tom van Laere, namelijk zijn vijfde album uit: The Great Scam. Liefhebbers van zijn muziek kunnen wederom opgelucht ademhalen, want ook deze plaat past prima bij het voorgaande werk en beklijft al na een eerste luisterbeurt.

Microbiologen uiten kritiek op rapport IGZ

Zes microbiologen van grote ziekenhuizen uiten in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde kritiek op een in december gepubliceerd rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de infectiepreventie in ziekenhuizen. Ze zijn het niet met de conclusies van het rapport eens.

De inspectie stelde in het rapport dat ziekenhuizen niet goed zijn voorbereid op de toename van infecties veroorzaakt door bacteriën die immuun zijn voor antibiotica. Ook werd geconcludeerd dat de preventie tekort schoot doordat richtlijnen onvoldoende worden nageleefd.

De IGZ heeft volgens de microbiologen 'uitsluitend gescoord' door te kijken naar het letterlijk naleven van de richtlijnen. Ze schrijven in hun commentaar dat niet is gekeken naar zaken als 'wat is de kans om een infectie veroorzaakt door een resistente bacterie in een Nederlands ziekenhuis op te lopen?' en 'is die kans de laatste jaren toegenomen?'.

Ook is volgens de biologen de relevantie van het uitvoeren van bepaalde richtlijnen niet meegenomen in het rapport. Als voorbeeld geven ze het wassen van de handen. "Het is al jaren bekend dat de handhygiëne in Nederlandse ziekenhuizen niet optimaal is, maar niemand kan zeggen hoeveel verbetering noodzakelijk is en welk resultaat daarmee geboekt kan worden. Het is dus onbekend in welke mate het wassen van de handen bijdraagt aan de preventie van resistente bacteriën en toch worden ziekenhuizen nu afgerekend als zij die richtlijn niet honderd procent naleven."

Ze schrijven dat nergens ter wereld zo weinig ernstige ziekenhuisinfecties voorkomen als in Nederlandse en Scandinavische ziekenhuizen. "En dat is al jaren zo." De uitbraak van de Klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis in 2010 en 2011 is volgens de biologen een 'spreekwoordelijke uitzondering'.

Het rapport van de IGZ zal volgens de microbiologen in veel ziekenhuizen tot 'verbeteracties' leiden. Maar dat is niet alleen maar positief stellen ze. "Het kan ook negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van de gezondheidszorg. In een aantal ziekenhuizen is al berekend dat de kosten van de door de inspectie gewenste aanpassingen honderdduizenden euro's zullen bedragen, zonder enige garantie dat de patiëntenzorg daardoor veiliger wordt."

Maar het ergst vinden ze nog dat patiënten ten onrechte het gevoel hebben gekregen dat Nederlandse ziekenhuizen onveilig zijn en dat er onvoldoende besef is als het gaat om de preventie van infecties. De microbiologen roepen daarom de inspectie op om samen met de beroepsgroepen regels op te stellen die relevant zijn voor de patiëntveiligheid. Aan de hand daarvan moet in de toekomst dan de kwaliteit van de infectiepreventie in de ziekenhuizen worden gemeten.

Halfnaakte selfies Heleen van Royen naar museum

Het Letterkundig Museum in Den Haag gaat meer dan tweehonderd zelfportretten van Heleen van Royen tentoonstellen. De expositie getiteld Heleen van Royen: Selfmade geeft een 'intieme kijk in het leven van Van Royen'. De schrijfster geeft zichzelf weer helemaal bloot en schuwt naaktheid niet.

Het leven van de bestsellerauteur is voor de tentoonstelling ingedeeld in vijf thema's: liefde, seks, licht, duisternis en vergankelijkheid. De 48-jarige schrijfster publiceert ook een boek met haar selfies met een inleiding van fotograaf en schrijver Hans Aarsman.

Het museum ziet Van Royen als een 'representant van de succesvolle hedendaagse auteur en de toenemende bestsellercultuur'. "Als een moderne Jan Cremer bespeelt ze haar publiek, niet alleen in het literaire veld, maar ook daarbuiten", staat te lezen in een verklaring. De auteur is bekend van boeken als De Gelukkige Huisvrouw, De Mannentester en het boek Stout over flirten en erotiek dat ze maakte met lingeriekoningin Marlies Dekkers.

"Als ik schrijf, kan ik me altijd achter mijn personages verschuilen", reageert van Royen. "Bij dit project kan dat niet. Dit ben ik. Dat is soms pijnlijk en confronterend. Wie ben ik? Ben ik toonbaar? Hoelang nog? Nu ik de vijftig nader lijkt de drang om vast te leggen groter dan ooit, net als mijn pogingen tot 'lijfsbehoud'", aldus de openhartige Van Royen.

De tentoonstelling in het Letterkundig Museum is te zien van 16 mei tot 7 september.

Vies nieuws over Carice van Houten

Als je nog moet lunchen, stop hier met lezen...

Herman Brusselmans heeft bekendgemaakt dat hij heeft gedate met Carice van Houten. Op de redactie werden we zelf ook een beetje misselijk.

De Belg met vieze haren is de zelfbenoemde befkoning van Europa en wij kunnen niet anders concluderen dat er een befmoment zat in de dates van Van Houten en Brusselmans. Met die rokerstong van hem door de kale poes van... Nou je snapt waar het op uitdraaide. De dates liepen op niks uit omdat ze te ver uit elkaar woonden.

 

Pellè akkoord met vier duels schorsing

Feyenoord moet het vier wedstrijden stellen zonder Graziano Pellè. De clubtopscorer van de Rotterdammers ging woensdag akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager van de KNVB. Pellè krijgt de straf voor de elleboogstoot die hij zondag in de klassieker tegen Ajax uitdeelde aan Joël Veltman.

De schorsing valt extra hoog uit omdat Pellè nog een voorwaardelijke straf open had staan. Die hield hij over aan een incident in de competitiewedstrijd eerder dit seizoen tegen Heracles Almelo, toen hij probeerde tegenstander Mike te Wierik een kopstoot te geven.

Pellè werd maandag ook al door Feyenoord zelf bestraft. De Italiaan kreeg van de clubleiding een schorsing van twee duels en moet zijn aanvoerdersband inleveren.

Door de schorsing mist Pellè de competitieduels tegen FC Groningen, sc Heerenveen, Go Ahead Eagles en Heracles Almelo. Feyenoord bezet momenteel de vierde plaats in de Eredivisie.

Tweede ritzege Theo Bos in Langkawi

Theo Bos heeft woensdag opnieuw succes geboekt in de Ronde van Langkawi. De renner van Belkin troefde in de 230 kilometer lange zevende etappe van Kota Tinggi naar Pekan de Litouwer Aidis Kruopis en de Colombiaan Leonardo Duque af in een massasprint. Eerder had Bos in Maleisië ook al de tweede etappe gewonnen.

In de top van het algemeen klassement veranderde niets. De Iraniër Mirsamad Poorseyedigolakhour (Tabriz Petrochemical) behoudt de leiderstrui. Merhawi Kudus (MTN-Qhubeka) uit Eritrea en de Colombiaan Isaac Bolivar Hernandez (UnitedHealthcare) volgen op respectievelijk acht en elf seconden.

Extra inspecties tegen illegale chauffeurs

Bedrijven die illegaal gebruikmaken van buitenlandse chauffeurs om binnen Nederland goederen te vervoeren moeten harder worden aangepakt. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) zet daarom extra inspecteurs in. Die moeten ook in kaart gaan brengen hoe groot het probleem is.

Het vervoer van goederen over de weg binnen Nederland door buitenlandse vervoerders, cabotage genoemd, is maar beperkt toegestaan. Uit extra controles die sinds juli worden uitgevoerd blijkt dat bij zes procent van de binnenlandse ritten illegaal een buitenlandse chauffeur zou zijn ingezet. Omdat het gerichte controles waren op bepaalde trajecten, is dat percentage wel vertekend, schrijft Schultz.

Hoeveel inspecteurs worden ingezet om te extra te controleren en het probleem in kaart te brengen, maakte Schultz woensdag niet bekend. Branchevereniging TLN laat in een reactie weten 'verheugd' te zijn over de extra capaciteit. De organisatie hamert daar naar eigen zeggen al jaren op. "Handhaving van cabotage is essentieel om oneerlijke concurrentie te voorkomen."

'Zorg en welzijn belangrijkste thema verkiezingen'

Kiezers zetten het onderwerp zorg en welzijn met stip bovenaan als belangrijkste onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Werkgelegenheid komt op de tweede plek, gevolgd door veiligheid. Dat blijkt woensdag uit een peiling van onderzoeksbureau BMC onder 1900 Nederlanders.

Bijna een kwart van de ondervraagden zet zorg en welzijn op nummer één. "Met de aankomende decentralisaties van de Jeugdzorg en delen van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, red.) is het niet vreemd dat dit een veelgenoemd thema is", is te lezen in het onderzoeksrapport. Vijftien procent van de kiezers zet het creëren van banen bovenaan als belangrijkste thema. Zo'n tien procent vindt dat veiligheid op nummer één zou moeten staan.

Voor ruim één op de drie kiezers (35 procent) is het nog onduidelijk op welke partij zij gaan stemmen. De groep twijfelende kiezers is veel groter dan in 2010, toen nog maar zestien procent voor de verkiezingen zijn keuze nog niet had gemaakt.

"Partijen kunnen de eindsprint dus in gaan zetten. Vooral kiezers die de vorige keer op de PvdA en op de VVD hebben gestemd, twijfelen nu nog over hun keuze", meldt BMC in een persbericht. "Ook vrouwen, jongeren en kiezers in de grote steden weten vaker dan anderen nog niet op welke partij ze gaan stemmen."

VVD en PvdA lijken flinke klappen te krijgen. Beide partijen kunnen volgens BMC nu rekenen op de steun van slechts zeven procent van de kiezers. In 2010 kregen ze bijna zestien procent van de stemmen.

Ongeveer een op de zeven kiezers, veertien procent, is van plan op een andere partij te stemmen dan bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dat is flink minder dan in 2010, toen ruim een kwart van de kiezers overwoog van partij te switchen. "Dat lijkt erop te duiden dat de verkiezingen wat minder veranderingen teweeg zullen brengen in de samenstelling van de gemeenteraden", concluderen de onderzoekers.

Winst Eneco ondanks afschrijving centrales hoger

Eneco heeft vorig jaar zijn winst met drie procent zien stijgen naar 241 miljoen euro. Het resultaat werd gedrukt door een afschrijving van 68 miljoen euro op de gascentrales in Nederland en België. De omzet in 2013 bleef vrijwel gelijk op 5,3 miljard euro.

De afschrijvingen op de activiteiten in de Benelux waren volgens Eneco noodzakelijk, omdat het resultaat uit de gascentrales voorlopig laag blijft. Dat komt doordat de energieprijzen laag zijn door een overschot aan kolenenergie, terwijl dat soort energie door de lage prijzen voor CO2-rechten niet veel duurder is dan het schonere gas.

Eneco investeerde vorig jaar 854 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit. Het bedrijf heeft daarbij gebruikgemaakt van een fiscale regeling die aan het einde van het jaar is ingevoerd. Het geld werd onder meer gestoken in zonne- en windparken in de Benelux en Groot-Brittannië, in een biomassacentrale in Delfzijl en in warmtenetten. Ook in de verbetering van netwerken werd geïnvesteerd.

Het bedrijf laat woensdag weten naar eigen zeggen 'conform verwachting' te hebben gepresteerd. In een toelichting zegt topman Jeroen de Haas dat zijn bedrijf goed gepositioneerd is om de 'vruchten te plukken' van de overgang naar duurzame en decentraal opgewekte stroom. Dat zie je volgens hem terug in de positieve resultaten.

Oeganda ontkent heksenjacht op homo's

De politie in Oeganda heeft opdracht gekregen om een mogelijke heksenjacht op homoseksuelen niet te tolereren. Dat melden buitenlandse diplomaten in Oeganda aan Novum Nieuws.

De vrees voor een heksenjacht ontstond vorige week nadat president Yoweri Museveni van het Afrikaanse land een strenge antihomowet had ondertekend. De wet voorziet onder meer in levenslange celstraf voor homoseksuele 'serieplegers'. Westerse landen zien de wet als discriminerend en dreigen ontwikkelingshulp op te schorten als de wet niet wordt ingetrokken.

De minister van binnenlandse zaken van Oeganda, generaal Aronda Nyakairima, zei maandag tegen de Nederlandse ambassadeur Alphons Hennekens dat de regering geen heksenjacht zal toestaan. De ambassadeur legde tijdens de ontmoeting uit dat Nederland wil dat Oeganda de antihomowet intrekt en dat Den Haag zeven miljoen euro aan hulpgeld opschort. Het geld was bestemd voor Oeganda's rechtssysteem.

Een medewerker van een andere Europese ambassade in Oeganda bevestigt dat de regering de politie te verstaan heeft gegeven dat homo's niet opgejaagd mogen worden.

"Het lijkt erop dat president Museveni zich met de antihomowet populair wil maken onder de bevolking, maar dat hij er ook voor wil zorgen dat er geen geweld plaatsvindt dat Oeganda's internationale aanzien verder kan schaden", aldus weer een andere diplomaat.

Sinds de antihomowet vorige week maandag werd aangenomen, zijn er geen bevestigde berichten gekomen over geweld tegen al dan niet veronderstelde homo's in Oeganda . Volgens lokale mensenrechtenorganisaties zijn er wel homo's bedreigd en gechanteerd.

De Vroome ronde verder in Mexico

Indy de Vroome is bij het ITF-toernooi van Irapuato doorgedrongen tot de tweede ronde. De als zesde geplaatste tennisster won op het Mexicaanse hardcourt met 6-2 en 7-6 (5) van thuisspeelster Marcela Zacarias.

In de volgende ronde stuit De Vroome op de Amerikaanse Karina Kristina Vyrlan. De Nederlandse is de nummer 228 van de wereld, Vyrlan staat met haar 850e plaats beduidend lager.

Krajicek niet naar hoofdtoernooi Indian Wells

Michaëlla Krajicek is er net niet in geslaagd om het hoofdtoernooi in Indian Wells te bereiken. De Nederlandse tennisster werd in de laatste kwalificatieronde van het WTA-toernooi verslagen door Barbora Zahlavova-Strycova. De als eerste geplaatste Tsjechische trok in een spannende driesetter met 6-2, 2-6 en 7-6 (4) aan het langste eind.

Krajicek rekende maandag in de eerste kwalificatieronde nog af met de Poolse Katarzyna Piter. Door haar nederlaag tegen Zahlavova-Strycova moet het WTA-toernooi van Indian Wells het doen zonder Nederlandse inbreng.

Corendon schaatssponsor tot Pyeongchang 2018

Corendon blijft de gelijknamige schaatsploeg sponsoren tot en met de Olympische Spelen van 2018. Dat zegt directeur Atilay Uslu van de reisorganisator woensdag in het AD. "Wij gaan door met ons team. In principe doen we dat tot en met Pyeongchang 2018, alleen hebben we halverwege wel een evaluatiemoment afgesproken."

De schaatsploeg van Corendon keerde terug uit Sochi met vijf olympische plakken. Goud (ploegachtervolging) en zilver (5000 meter) voor Jan Blokhuijsen, goud (ploegachtervolging) en brons (1500 meter) voor Lotte van Beek en goud (ploegachtervolging) voor Marrit Leenstra. "Ik heb genoten in Sochi", aldus Uslu.

Australië vangt Oekraïense vluchtelingen op

Australië heeft aangeboden tijdelijk Oekraïners op te vangen die momenteel Australië bezoeken en nog niet naar hun land durven terug te keren. Dat zei minister van buitenlandse zaken Julie Bishop woensdag.

Volgens Bishop kan het visum van de Oekraïners verlengd worden 'zolang hun land wordt bedreigd.' Ze beschreef de situatie in Oekraïne als 'zeer gespannen en onzeker.'

"We zijn bezorgd door berichten dat Rusland zijn militaire aanwezigheid in de Krim heeft vergroot", zei Bishop. "Wij herhalen ons standpunt dat de Russische agressie tegen Oekraïne, een onafhankelijk en soeverein land, onacceptabel is.

De Australische regering maakte niet bekend hoe lang visa verlengd zouden worden of hoe veel Oekraïners voor de tijdelijke regeling in aanmerking komen.

Nederlands elftal krijgt steun van 5000 supporters

Bij het komende WK voetbal in Brazilië zal het Nederlands elftal steun krijgen van zo'n 5000 supporters. Iedereen die zich de afgelopen tijd heeft aangemeld bij de KNVB of de Supportersclub Oranje voor WK kaarten, kan de reis naar Brazilië gaan boeken. 

Vanwege de hoge kosten en de grote afstand was de verwachting dat de vraag het aanbod niet zou overstijgen. "Onze ervaring van Zuid-Afrika leert dat de Oranjekoorts om zich heen grijpt als we verder in het toernooi komen", aldus Gijs de Jong, namens de projectleider van het WK-team bij de KNVB. "Voor de wedstrijden na de groepsfase en hopelijk de finale verwachten we daar dan ook een veelvoud van." Tijdens het vorige WK, vier jaar geleden in Zuid-Afrika, zaten ook zo'n 5000 Oranjesupporters per groepswedstrijd op de tribune.

Nederland zal in groep B spelen tegen Spanje (13 juni), Australië (18 juni) en Chili (23 juni).

Kabinet zwijgt over tegoeden zoon Janoekovitsj

Het kabinet wil niet ingaan op berichten dat de zoon van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj geld heeft weggesluisd via Nederlandse brievenbusmaatschappijen. Er geldt een geheimhoudingsplicht.

Volgens twee Oekraïense anticorruptieorganisaties heeft de zoon van Janoekovitsj geld weggesluisd via Nederland. GroenLinks had het kabinet gevraagd of dat klopt. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) mogen echter geen informatie geven over 'individuele belastingplichtigen', hebben zij dinsdag laten weten.

Nederland heeft, in tegenstelling tot sommige andere Europese landen, nog geen verdachte Oekraïense tegoeden bevroren. Dat betekent niet dat er niets gebeurt, schrijven Timmermans en Dijsselbloem. "Binnen de wettelijke mogelijkheden worden alle maatregelen genomen die dienstig en verantwoord zijn om het wegsluizen van mogelijk uit corruptie verkregen kapitaal uit Oekraïne te voorkomen."

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat Nederland al veel eerder tegoeden had moeten bevriezen. "Het is onbegrijpelijk dat het kabinet geheimzinnig blijft doen. Hoe langer Nederland wacht met optreden, hoe groter de kans wordt dat de getrouwen van Janoekovitsj hun illegaal verkregen geld elders veilig onderbrengen."

Timmermans en Dijsselbloem willen het bevriezen van tegoeden Europees regelen 'om een maximaal effect te bereiken'.

Obama en Merkel werken aan plan voor Poetin

President Barack Obama werkt met bondskanselier Angela Merkel aan een plan om de crisis in Oekraïne op te lossen. Ze zouden de Russische president Vladimir Poetin een 'uitweg' uit de crisis willen bieden.

De president van Amerika en de Duitse bondskanselier belden dinsdag een uur lang over een voorstel om gesprekken tussen het Kremlin en de interim-regering in Oekraïne op gang te brengen. Obama en Merkel denken dat te kunnen bereiken als Rusland zijn troepen op de Krim terugtrekt naar de eigen bases en het aantal troepen in Oekraïne terugbrengt naar 11.000. Bovendien moet het land internationale waarnemers toelaten die erop toezien dat de rechten van etnische Russen worden gerespecteerd.

Pool Lewandowski laat duel met Schotland schieten

Robert Lewandowski komt woensdag wegens knieklachten niet voor Polen in actie in de oefenwedstrijd tegen Schotland. Of zijn club Borussia Dortmund de spits lang moet missen is nog niet duidelijk. De Duitsers gaan Lewandowski na zijn terugkeer uit Warschau onderzoeken, meldt de club dinsdag.

De spits maakt dit seizoen nog kans op het winnen van de Champions League en de Duitse beker. Voor de landstitel is Dortmund zo goed als uitgeschakeld. Polen wist zich, net als Schotland, niet te plaatsen voor het WK in Brazilië.

Verouderde trajectcontrole op vijf snelwegen uit

Op zeker vijf snelwegen is de trajectcontrole uitgeschakeld omdat de apparatuur verouderd is. Voor zover dat nog niet is gebeurd worden de systemen ontmanteld, schrijft De Telegraaf woensdag.

Vier leveranciers zijn in de race om nieuwe systemen te leveren. Maar de systemen worden zeker niet voor volgend jaar vervangen, zegt een woordvoerder van het landelijk parket team verkeer in de krant.

Onder meer de trajectcontroles op de A12 bij Den Haag, de A12 bij Utrecht, de A4 bij Nieuw-Vennep en de A58 bij Bergen op Zoom en in Zeeland zijn uitgeschakeld. Ook deeltrajecten van de A10, A20 en A13 staan uit, maar daar wordt de trajectcontrole dit jaar weer in bedrijf genomen. De borden die waarschuwen voor de trajectcontrole die waren weggehaald, keren dan ook terug.

Op sommige wegen waar de trajectcontrole niet meer werkt zijn de borden nog niet weggehaald. Dat gaat snel alsnog gebeuren. Overigens betekent het ontbreken van de trajectcontrole niet dat op die stukken plankgas kan worden gegeven zonder het risico een prent te krijgen. De woordvoerder van het landelijk parket waarschuwt dat de politie op strategische punten snelheidscontroles uitvoert.

Langeler zegt 'nee' tegen sc Heerenveen

Art Langeler (43) zal volgend seizoen niet de nieuwe trainer zijn van de Friese club sc Heerenveen. Hij zal bij de jeugdopleiding van PSV blijven. Langeler is nog maar sinds dit seizoen actief bij de club uit Eindhoven.

Langeler, die afgelopen zomer overkwam van PEC Zwolle, was een van de kandidaten om Marco van Basten op te volgen. Op dit moment is hij het hoofd van de jeugdopleiding van PSV. 

[PS] IJssleehockeyer Bridges moet Canada naar goud brengen

Tijdens de Winterspelen van Vancouver in 2010 waren ze dé favoriet, maar konden ze het niet waarmaken. In Sochi willen de Canadese ijssleehockeyers revanche nemen en de hiërarchie herstellen. Een van de spelers die Canadese ijssleehockeyers op sleeptouw zal moeten nemen is Billy Bridges. 

De 30-jarige Canadees is al vanaf zijn veertiende lid van het nationale team en heeft menig record achter zijn naam staan. Bridges werd in 2010 de eerste speler met 100 treffers achter zijn naam, slechts twee jaar later waren dat er al 200. Bridges is geboren met Spini Bifida, wat ook wel een open rug genoemd wordt. Op dit moment is de Canadees één van de beste spelers ter wereld. Zijn schoten op het doel halen een snelheid van 128 km/u en dat met slechts één arm!

Bridges debuteerde in 2002 in Salt Lake City waar Canada als vierde eindigde. Het hoogtepunt kwam in 2006 in Turijn waarin het Canadese team de gouden medaille pakte en daarmee Noorwegen versloeg in de finale. In 2010 lukte het niet. In de halve finale werden de Canadezen uitgeschakeld en de wedstrijd om de bronzen medaille tegen Noorwegen verloren ze ook. 

Het afgelopen jaar domineerde Canada in het ijssleehockey en groeide uit tot de grote favoriet in Sochi. Canada won de World Sledge Hockey Challenge en het vierlandentoernooi in Sochi. Hoogtepunt van vorig jaar was de wereldtitel in het Zuid-Koreaanse Goyang. 

Ice Sledge Hockey in Vancouver 2010. De bronze medal game van Canada tegen Noorwegen. (Bron: Youtube)

Wijkverpleegkundige keert terug

De wijkverpleegkundige komt weer over de vloer. Hij of zij moet zorg gaan bieden aan de groeiende groep ouderen die thuis blijft wonen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid stuurt woensdag een ontwerp-wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om deze eerstelijnszorg in de basisverzekering op te nemen. Dat laat Van Rijn weten in een interview met dagblad Trouw.

"We moeten zorgen dat de zorg thuis goed geregeld is. Daar komen wijkverpleegkundigen voor, mensen die over de vloer komen en de ruimte hebben om te kijken wat er aan de hand is", aldus de staatssecretaris.

Stel jat 650.000 euro van kerk

Een stel heeft de afgelopen jaren bij elkaar 650.000 euro uit de kas van de Haagse Doopsgezinde Kerk gehaald. De twee volgden elkaar op als penningmeester van de kerk en konden daardoor ongestoord hun gang gaan, schrijft het AD woensdag.

In een brief die de kerk naar zijn leden heeft gestuurd, staat volgens de krant dat Hans en Brigitte S. het geld onder meer in restaurants uitgaven. Ook werd het geld gebruikt om privérekeningen mee te betalen. Pronken met het geld deden ze volgens het AD echter niet. Zo was er geen sprake van dure auto's of een overdaad aan juwelen. Het stel woonde in een rijtjeshuis en ging iedere zondag naar de kerk.

De kerk heeft aangifte tegen de twee gedaan en probeert het gestolen geld met een procedure terug te krijgen. Hans S. was tot 2010 penningmeester, waarna zijn vrouw hem opvolgde. Hans werd toen penningmeester van het landelijke bestuur van de kerk, maar daar zou hij geen geld hebben verduisterd, wel is hij inmiddels uit zijn functie gezet. De twee zijn allebei werkzaam in de financiële wereld.

De verduistering bij de kerk in Den Haag werd in de zomer van vorig jaar ontdekt. Hans S. zou toen mondeling en schriftelijk hebben verklaard dat hij geld van de kerk in zijn eigen zak heeft gestoken en dat hij de schade zou vergoeden.

Later zou hij op die verklaring zijn teruggekomen. De kerk probeerde een halfjaar er samen met het stel uit te komen, maar dat lukte niet. Daarom stapte de kerk naar de rechter. "Het is niet gebruikelijk dat we eigen mensen voor de rechter slepen", zegt voorzitter van het kerkbestuur Clara Wesselink-van Dijk in de krant. "Maar gelet op de hoogte van de schade en het stelselmatige karakter waarmee geld verdween, konden we niet anders."

De twee zijn nog niet aangehouden.

Helft gemeenten niet klaar voor jeugdzorgtaak

Bijna de helft van de gemeenten betwijfelt of zij alle kinderen in de jeugdzorg kunnen helpen met het geld dat de overheid hiervoor beschikbaar stelt. Een vijfde stelt dat dit niet gaat lukken, concludeert de Volkskrant woensdag uit een eigen enquête waar 158 van de ruim vierhonderd gemeenten aan deelnemen.

Vanaf volgend jaar zijn gemeenten in plaats van provincies verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Tegelijk met die overheveling van taken wordt het budget met vijftien procent verlaagd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten houdt volgens de krant vol dat het lokale bestuur in staat is de zorg voor kinderen met bijvoorbeeld psychische problemen over te nemen.

De gemeenten zelf zouden echter geen vertrouwen hebben dat zij straks genoeg geld hebben om alle kwetsbare jongeren goed te helpen. Op de vraag of zij denken de jeugdzorgtaak goed uit te kunnen voeren, antwoordt 22 procent 'nee'. Nog eens een kwart zegt zich zorgen te maken of weet niet of het gaat lukken.

Veel gemeenten willen bezuinigen door vroegtijdig in te grijpen, zodat problemen niet uit de hand lopen. Maar dat kan niet altijd, zegt kinderombudsman Marc Dullaert in de krant. Hij wijst erop dat zo'n tweehonderdduizend kinderen problemen hebben waar niks aan te voorkomen valt. "Als je zwaar autistisch bent of zwaar gehandicapt, dan helpt preventie niet."

FOK! wat een weer... Rustig weer

Hallo beste mensen! Daar ben ik weer even. Op dit moment zit ik een zeer hectische tijd. Eerst een voetontsteking waardoor ik amper kon zitten en lopen. Verder ga ik verhuizen naar de binnenstad van Haarlem. Om precies te zijn over een week of twee hoop ik al in het nieuwe huis te zitten. Dus jullie begrijpen het, tijd voor een weerbericht is er voorlopig niet of nauwelijks. Als er een gaatje is zal ik zeker proberen om nog een praatje te maken, maar het zal voorlopig dus niet of zeer onregelmatig zijn. Middenin het jaar hoop ik er weer volop te zijn. Vandaag kon ik nét even wat tijd vrij maken om jullie even te groeten. 

We hebben voorlopig afscheid genomen van het zeer wisselvallige en winderige weer. De komende week is het overwegend droog en vrij rustig weer. Ook een nawintertje zit er gewoon niet in. Géén maartse grillen dus, en zo gaat de winter als extreem zacht de boeken in.

De nachten zijn eerst nog vrij fris met soms een graadje vorst, maar ook de minima komen langzaamaan steeds verder boven het vriespunt te liggen. De maxima stijgen tijdelijk naar waarden van 12 graden of iets meer. Later zakt het kwik weer iets.

Het weerbeeld bestaat de komende periode uit een afwisseling van wolkenvelden en af toe zon. De ene dag zijn er meer wolkenvelden, de andere dag is er meer zon. De wind is hierbij zwak tot matig uit een zuidelijke richting.

Graag tot snel weer!

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZonsD
Dumpiej maakte deze fraaie foto van de zonsopkomst. Een prachtig kleurenspel!

Reindersmeer1
Qltel maakte een wandeling rondom het Reindersmeer in Noord-Limburg.

 Reindersmeer2
Aan de temperaturen lag het in ieder geval niet. Ideaal wandelweer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bengoechea nieuwe bondscoach Peru

De Uruguayaan Pablo Bengoechea is de nieuwe bondscoach van Peru. De 49-jarige oud-voetballer gaat het Zuid-Amerikaanse land leiden richting de Copa America van 2015. Dat meldt de Peruviaanse voetbalbond dinsdag. Bengoechea was sinds 2010 assistent-bondscoach bij Peru.

Bengoechea tekende een contract tot eind 2014, mogelijk blijft hij daarna aan om Peru te leiden tijdens de Copa America in Chili. Tijdens de vorige Copa in 2011 werd Peru in de halve finale uitgeschakeld door Uruguay. In de voorrondes van het WK 2014 kwam het land niet in de buurt van kwalificatie.

Bengoechea maakte als speler furore bij Sevilla en Penarol uit Montevideo. Voor de Spanjaarden speelde hij meer dan 130 wedstrijden.

Psychiater reist met Engeland mee naar WK

De Engelse bondscoach Roy Hodgson heeft de hulp van een psychiater ingeschakeld. Steve Peters vergezelt de Engelse selectie in aanloop naar het WK in Brazilië van komende zomer. "Hij is in veel verschillende sporten actief geweest en heeft gewerkt met Liverpool en Brendan Rodgers", zei Hodgson dinsdag.

Peters is de man achter het recente Britse succes in het wielrennen. Zo hielp hij Bradley Wiggins, Chris Hoy en Victoria Pendleton met de mentale kant van hun sport. Ook had Peters in het verleden vijfvoudig wereldkampioen snooker Ronnie O'Sullivan en het Engelse rugbyteam onder zijn hoede.

Liverpool-middenvelder Steven Gerrard is al bekend met Peters, die hem in 2010 hielp toen hij last had van een liesblessure. "Hij kan je niet helpen een Cruijff-draai te doen of een pass over 35 meter te geven, maar hij kan je wel helpen met wat er in je hoofd omgaat", zei de Engelse international over Peters.

Engeland speelt op het WK in Brazilië tegen Italië, Uruguay en Costa Rica.

Optimus Prime in gevecht met Grimlock

Universal Pictures heeft een nieuwe trailer vrijgegeven van Transformers: Age of Extinction. In Michael Bays explosieve film wordt Optimus weer opgelapt om in ieder geval een leuk onderonsje te hebben met fanfavorite Grimlock.

In de film zien we onder andere Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Jack Reynor, Nicola Peltz, Kelsey Grammer, Sophia Myles, T.J. Miller en Li Bingbing. Peter Cullen, zoals altijd, is de stem van het opperhoofd van de Autobots. 

Transformers: Age of Extinction is dit jaar vanaf 27 juni in de bioscopen te zien.

Eidos Montreal ontslaat mensen

Ontwikkelaar Eidos Montreal heeft bevestigd dat er een aantal mensen ontslagen zijn bij de studio. De Thief-ontwikkelaar zegt 27 mensen te moeten ontslaan.

"Het is waar dat we 27 mensen vandaag hebben laten gaan, helaas is dat iets dat iedere grote studio soms moet doen om zeker te zijn dat je het juiste team hebt voor huidige en toekomstige projecten", meldt de ontwikkelaar. "Het is nooit leuk om te dien, maar we proberen zoveel mogelijk ondersteuning te bieden. We zijn erg dankbaar voor hun vele werk en we wensen ze oprecht veel geluk."

De studio probeert mensen in andere rollen of bij een andere studio van Square Enix onder te brengen. Ook heeft Eidos Montreal andere studio's in de stad benaderd om te vragen of ze daar mensen nodig hebben. Eidos heeft niet aangegeven of de medewerkers tijdelijk aangenomen waren om mee te helpen aan het Thief-project, of dat het vaste medewerkers waren.

Thief

VN onderzoeken bezoek Rodman aan Noord-Korea

Het bezoek van de Amerikaanse voormalige sterbasketballer Dennis Rodman aan Noord-Korea krijgt mogelijk een staartje. Experts van de Verenigde Naties onderzoeken namelijk of hij door het meebrengen van luxe presentjes voor dictator Kim Jong-un en zijn gevolg sancties tegen het land heeft ontdoken.

De VN maakte het onderzoek dinsdag bekend. Rodman was in september, december en januari in Noord-Korea. In januari was hij in het gezelschap van een aantal andere vroegere basketbaltoppers voor een demonstratiewedstrijd.

VN onderzoeken bezoek Rodman aan Noord-Korea
VN onderzoeken bezoek Rodman aan Noord-Korea (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.