FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 februari 2014

Uitspraak tegen verbod op homohuwelijk Texas

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft woensdag een voorlopig verbod uitgevaardigd op de Texaanse wet die het homohuwelijk verbiedt. In afwachting van een uitspraak van een gerechtshof later dit jaar is het verbod nog niet van kracht.

Twee homostellen waren naar de rechter gestapt om het verbod op het homohuwelijk aan te vechten. De federale rechter stelde hen in het gelijk, maar wacht eerst de uitspraak van een hogere rechtbank af voor definitief met de wet wordt afgerekend.

Landgoed Rafael en Sylvie in Bergen verkocht

Het stuk grond van Rafael van der Vaart en Sylvie Meis in Bergen is van de hand gedaan. Dat heeft de makelaar bevestigd aan de website Bekende Buren. De twee wilden er hun droomhuis laten bouwen, maar begin vorig jaar werd bekend dat hun huwelijk op de klippen is gelopen.

Het landgoed, dat in 2007 werd gekocht, stond al lange tijd in de verkoop. De laatste vraagprijs was bijna twee miljoen euro. Hoeveel er nu is betaald en door wie is onbekend.

[CL] Uitslagen achtste finales heenwedstrijden 26/02/2014

Real Madrid kan zich opmaken voor de kwartfinales van de Champions League. In Gelsenkirchen waren de Madrilenen superieur tegen Schalke 04. Het werd 1-6. Klaas-Jan Huntelaar maakte de enige treffer namens Schalke. 

Na een wat rommelige openingsfase was de eerste grote kans voor Real meteen succesvol. Gareth Bale had een fraaie individuele actie in huis, waarna hij de combinatie aanging met Cristiano Ronaldo. Het hakballetje van de Portugees kwam via een verdediger echter niet bij Bale, maar bij Karim Benzema terecht. De Fransman rondde zeer beheerst af: 0-1.

Schalke leek echter niet onder de indruk, want nog geen minuut later had Julian Draxler de gelijkmaker op zijn schoen. Een voorzet van oud-PSV'er Jefferson Farfan werd volledig gemist door de Madrileense defensie. Draxler kwam daardoor van dichtbij oog-in-oog met Iker Casilles te staan, die met een fantastische redding een doelpunt voorkwam.

Real Madrid was door die megakans wakker geschud, want de Duitsers werden voor rust nauwelijks nog gevaarlijk. De Koninklijke kon naar hartenlust aanvallen en kansen creëren. Ook bij de tweede kans was het raak. Gareth Bale profiteerde van dom balverlies in de Schalke-defensie. De Welshman punterde de bal via de binnenkant van de paal in het doel.

Dat er na drie kwartier slechts 0-2 op het scorebord stond, was een klein wonder. Real was met onder meer Ronaldo en Benzema dichtbij een nog grotere voorsprong. De Gouden Bal-winnaar raakte de binnenkant van de paal, terwijl Benzema van dichtbij een voorzet van Marcelo over schoot.

De monsterscore die Real voor rust al had kunnen bereiken, kwam na de pauze alsnog tot stand. Eerst knalde Ronaldo de bal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied hard in de verre hoek en vijf minuten later maakte Benzema zijn tweede van de avond. Na een mooie combinatie met Ronaldo kon de aanvaller Fahrmann omspelen en de bal in het lege doel schuiven: 0-4.

Het thuispubliek in de Veltins Arena werd daarmee volledig tot stilte gebracht, want Schalke had ook in de tweede helft niets in te brengen tegen het Madrileense geweld. Huntelaar kwam amper in het stuk voor, terwijl Kevin Prince-Boateng al binnen het uur werd gewisseld door coach Jens Keller.

Via Bale kwam het team van coach Carlo Ancelotti in 69e minuut zelfs nog op 0-5. De Welshman rondde met links prima af na een steekpass van Sergio Ramos. Terwijl Bale vervolgens een kans miste om zijn hattrick te voltooien, deed Ronaldo dat na 89 minuten wel na een grote fout in de Duitse verdediging.

In blessuretijd werd de eer toch gered voor de thuisploeg. Huntelaar maakte misschien wel de mooiste treffer van de avond. De Oranje-international volleerde een voorzet vanaf links keihard achter Casillas. De return in Madrid is echter een formaliteit: 1-6.


Met een prima spelende Wesley Sneijder heeft Galatasaray een remise uit het vuur gesleept tegen Chelsea. Het leek op een makkelijk duel voor Chelsea, maar Gala kwam knap terug. Galatasaray plaatste zich in december op het nippertje voor de achtste finale en wilde Europa eindelijk laten zien dat de ambities verder reiken dan de eigen landsgrenzen. Trainer Roberto Mancini had uiteraard een basisplaats ingeruimd voor sterren Wesley Sneijder en Didier Drogba, maar de twee kwamen maar moeilijk aan voetballen toe.

Chelsea speelde zeer gedisciplineerd en wachtte geduldig op een kans om te counteren. De opbouw van Galatasaray gaf daar ook alle reden toe, want deze was in een te laag tempo en te slordig. Na negen minuten leverde dit de 0-1 op voor Chelsea. Emmanuel Eboué verspeelde de bal op de helft van de Londenaren en direct lag er een zee van ruimte voor Chelsea. André Schürrle gaf een goede steekpass op Cesar Azpilicueta en zijn lage voorzet bereikte landgenoot Fernando Torres. De spits drukte ineens af en zette zijn ploeg al vroeg op voorsprong.

Galatasaray hoopte iets terug te doen, maar net als in de afgelopen seizoenen blijft de ploeg een onsamenhangend geheel. De defensie kan of durft niet genoeg druk te zetten, waardoor de middenvelders keer op keer uitgespeeld worden bij balverlies. Belangrijke spelers als Sneijder en Drogba kwamen te weinig aan de bal, zodat de angel uit het spel van de Turken werd gehaald.

De bezoekers hadden het aan zichzelf te danken dat het bij 0-1 bleef. De ploeg counterde een aantal keren gevaarlijk, maar schoten van Willian en Lampard konden Muslera niet in de problemen brengen. Na de pauze bleef het spelbeeld hetzelfde, maar kreeg Galatasaray een grote kans op de gelijkmaker. Drogba kopte een hoekschop goed naar de tweede paal, maar aanvoerder Selçuk tikte de bal tegen de paal.

Iets later was het wel raak, na opnieuw een goede corner van Sneijder. Ditmaal was verdediger Chedjou aan de aandacht van Chelsea ontsnapt en hij schoot de bal van dichtbij achter doelman Cech. De Turken kregen hierdoor vleugels en zochten naar een tweede treffer. Daar had de ploeg van Mancini ook wel recht op, alleen werd het overwicht niet uitgedrukt in grote kansen. Linksback Alex Telles probeerde het met een goed schot van 25 meter, maar Cech stond zijn mannetje in de goal van Chelsea.

Chelsea werd na de pauze eigenlijk niet meer gevaarlijk en Mourinho leek tevreden met een gelijkspel. Hij hoopt de klus over drie weken in eigen huis te klaren, maar Galatasaray maakt door de 1-1 nog een aardige kans op de kwartfinale.

Villeneuve doet gooi naar tweede Indy 500-zege

Jacques Villeneuve doet dit jaar mee aan de Indianapolis 500. De 42-jarige Canadees, die de beroemde Amerikaanse race in 1995 won, start voor de renstal Schmidt Peterson Motorsports. Dat maakte het team woensdag bekend.

Villeneuve reed in 1994 en 1995 in de Indy Cars. In zijn tweede seizoen won hij de titel en de Indy 500 voordat hij naar de Formule 1 vertrok. Daar werd hij in 1997 wereldkampioen. Sinds 2007 reed hij in diverse raceklassen.

De Indianapolis 500 wordt dit jaar op 25 mei verreden. Er worden dan tweehonderd rondjes op het tweeënhalve mijl lange circuit afgelegd voor een totaal van meer dan achthonderd kilometer.

Krimtataren bezorgd over onrust op de Krim

De Krimtataren maken zich grote zorgen over de situatie op de Krim. Dat zegt de Tataarse historicus Enver Sejtmemetov. Volgens hem zouden de ontwikkelingen op het schiereiland in de Zwarte Zee, waar etnische Russen zestig procent van de bevolking vormen, kunnen leiden tot een nieuw Bosnië of Kosovo.

"De situatie op de Krim was vanaf het begin van de jaren negentig stabiel. Maar nu zou ze kunnen exploderen", zegt Sejtmemetov. "Als Tataar en moslim ben ik ongerust over de toestand." De spanning op de Krim loopt op, nadat afgelopen weekend het Oekraïense parlement president Viktor Janoekovitsj had afgezet.

Etnische Russen in de regio moeten niets hebben van de nieuwe machthebbers in Oekraïne en zoeken aansluiting bij Rusland. De Krimtataren, die na de deportatie door Stalin tijdens de Tweede Wereldoorlog sinds eind jaren tachtig weer beginnen terug te keren naar de Krim, willen daar grotendeels niets van weten.

Dat heeft deels te maken met de deportatie die door Moskou destijds werd verordonneerd. Maar volgens Sejtmemetov zit het probleem dieper. "Ik heb niets tegen Russen, maar ze zijn nog wel altijd wel behept met een imperialistische mentaliteit", zegt de historicus.

Daarnaast speelt volgens Sejtmemetov mee dat na de hevige Sovjetrepressie de Krimtataren weinig trek hebben in een nieuwe dictatuur. Te weten: die van Vladimir Poetin.

Volgens hem bestaat er een groot cultuurverschil tussen de Krimtataren en de Russen op de Krim. "Tataren zijn goed georganiseerd en slaagden er sinds hun terugkeer naar de Krim in zich stukken land toe te eigenen. Dat heeft kwaad bloed gezet bij de Russische bevolking."

Woensdag kwam het bij demonstraties in Simferopol, het bestuurlijke centrum van de Krim, tot een handgemeen tussen etnische Russen en Krimtataren. Een Russische deelnemer aan die betoging sprak woensdagavond in Sevastopol een menigte van enkele duizenden toe. "Krimtataren, we zijn allemaal Krimbewoners. Maar als jullie oorlog willen, kunnen jullie het krijgen", zei hij.

Gratis MGSV: The Phantom Pain DLC bij Ground Zeroes

Naast het bekendmaken van een prijsverlaging voor Metal Gear Solid V: Ground Zeroes, heeft Konami nog een aantal andere mededelingen.

Gamers die Ground Zeroes kopen, krijgen exclusieve downloadbare content voor The Phantom Pain. Deze extra content wordt omschreven als ‘extra uitbreidingen voor Mother base’. Deze DLC is tijdelijk te krijgen bij de First batch in de winkel en voor een beperkte periode bij de digitale versies.

De karakters die gered worden in Ground Zeroes en kleding stukken kun je hergebruiken in The Phantom Pain.

Als laatste heeft Konami de Idroid App aangekondigd. Deze app laat spelers hun smartphone en tablet met de game verbinden. Spelers kunnen hun tablet of smartphone dan gebruiken voor kaartweergave, het vragen voor close air support en het afspelen van cassetetapes.

VS willen Oekraïne miljard lenen

De Verenigde Staten zijn bereid Oekraïne een miljard dollar (zo'n 730 miljoen euro) te lenen. Ook kan het land rekenen op andere Amerikaanse hulp. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag gezegd.

De Amerikaanse hulp is onderdeel van een omvangrijk internationaal hulppakket, waar ook Europese landen en internationale financiële instellingen een bijdrage aan zullen leveren.

Nu Oekraïne zich van president Viktor Janoekovitsj heeft ontdaan moet het land 'verder vooruit', zei Kerry. Het is volgens hem dan ook belangrijk dat het interim-bestuur in Kiev hervormingen doorvoert, corruptie aanpakt en vrije en eerlijke verkiezingen voorbereidt.

Veel vrouwelijke ministers op defensietop NAVO

De NAVO is deze week bijeen in Brussel voor een bijeenkomst van de ministers van defensie van de lidstaten. Vijf van hen zijn vrouwen en dat is een record. De Nederlandse minister Jeanine Hennis-Plasschaert wordt vergezeld door haar collega's uit Albanië, Duitsland, Italië en Noorwegen.

De nieuwste vrouw die is toegetreden tot de defensieclub is de Italiaanse Roberta Pinotti. Zij werd zaterdag beëdigd. De Albanese Mimi Kodheli, de Duitse Ursula von der Leyen en Ine Marie Eriksen Soreide uit Noorwegen zijn ook van de partij in Brussel.

Rusland wil militair aanweziger zijn in de wereld

Rusland wil zijn militaire aanwezigheid wereldwijd uitbreiden en vraagt landen in Latijns-Amerika, Azië en elders om toestemming om hun havens te gebruiken voor zijn oorlogsbodems. Dat heeft de Russische minister van defensie Sergej Sjoigoe woensdag gezegd.

Rusland is onder meer in gesprek met Algerije, Cyprus, Nicaragua, Venezuela, Cuba, de Seychellen, Vietnam en Singapore, meldden Russische persbureaus. Niet alleen hoopt het Kremlin havens in deze landen te mogen gebruiken, sommige landen is ook verzocht om toegang tot luchtmachtbases om Russische gevechtsvliegtuigen bij te tanken, zei Sjoigoe.

Antimoslimfilm moet van YouTube af

Een gerechtshof in Californië heeft YouTube opgedragen een antimoslimfilm te verwijderen die wereldwijd tot grote consternatie en geweld leidde. De film maakt inbreuk op het copyright van een actrice, zei het hof in San Francisco woensdag.

Actrice Cindy Lee Garcia voelde zich gedupeerd, omdat ze haar opwachting maakte in een film die uiteindelijk een heel andere verhaallijn kreeg dan haar verteld was. In het script stond geen enkele verwijzing naar moslims of Mohammed, zei ze, ook al was het eindresultaat wel degelijk gericht tegen de islam. Ook zei ze dat haar stem was nagesynchroniseerd.

In de film, Innocence of Muslims, wordt Mohammed voorgesteld als een religieuze oplichter, pedofiel en rokkenjager. Al-Qaida riep destijds op tot een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten en Israël als vergelding.

Kerry: Georgië moet zich op EU richten

Georgië moet verder integreren met de Europese Unie en de NAVO. Die oproep deed de Amerikaanse minister van defensie John Kerry woensdag. Rusland zou zijn troepen in Zuid-Ossetië en Abchazië moeten terugtrekken, aldus Kerry. Deze twee gebieden scheidden zich in 2008 af van Georgië, met hulp van Rusland. De meeste landen erkennen de regio's echter niet als aparte staten, iets wat Rusland wel doet.

De spanningen tussen het Westen en Rusland zijn de laatste weken opgelopen vanwege de onrust in Oekraïne. De uitspraken van Kerry zullen hier waarschijnlijk alleen maar verder aan bijdragen. De Amerikaanse minister riep Rusland op zich aan het staakt-het-vuren te houden waarmee in 2008 een einde kwam aan de korte oorlog in Georgië en zijn troepen terug te trekken uit Zuid-Ossetië en Abchazië.

Kerry sprak echter ook verzoenende woorden. Het feit dat Washington Georgië en Oekraïne aanmoedigt toenadering tot de EU na te streven betekent volgens Kery niet dat Washington de invloed van Rusland in voormalige Sovjet-staten wil ondermijnen. De VS willen enkel democratie en economische groei bevorderen, aldus Kerry.

De VS zijn voorstander van een NAVO-lidmaatschap voor Georgië, iets waar Rusland falikant tegen is. Ook hoopt Kerry dat Georgië dit jaar nog een samenwerkingsovereenkomst tekent met de EU. Een vergelijkbare overeenkomst was vorig jaar de aanleiding voor de volksopstand in Oekraïne. De regering daar zag op het laatste moment af van een akkoord met Brussel en haalde in plaats daarvan de banden met Rusland aan.

Atletico denkt aan Aragones bij nieuw stadion

De straat die toegang geeft tot het nieuwe stadion van Atletico Madrid wordt vernoemd naar Luis Aragones. Dat maakte de burgemeester van Madrid Ana Botella woensdag bekend. Aragones, die als speler en trainer successen kende met Atletico, overleed begin deze maand op 75-jarige leeftijd aan leukemie.

Aragones was aan het eind van zijn trainerscarrière ook nog bondscoach van Spanje. In 2008 loodste hij zijn land naar de Europese titel. Sportkrant AS eerde Aragones bij zijn overlijden door hem de 'vader van het tiki-taka', de voetbalstijl die onder meer Spanje en Barcelona hanteren, te noemen.

Atletico is druk bezig met de bouw van een nieuw stadion. Naar verwachting wordt het huidige onderkomen Vicente Calderon in het seizoen 2016-2017 verlaten.

Djokovic en Federer door in Dubai

De als eerste geplaatste Novak Djokovic heeft woensdag de kwartfinale van het ATP-toernooi in Dubai bereikt. De Serviër was met 6-1 en 6-3 te sterk voor Roberto Bautista Agut uit Spanje. Roger Federer (4) had meer moeite om de laatste acht te bereiken. Hij klopte Radek Stepanek uit Tsjechië met 6-2, 6-7 (4) en 6-3.

Ook Tomas Berdych, de nummer drie van de plaatsingslijst, ging door naar de kwartfinale. Hij versloeg Sergij Stachovsky uit Oekraïne met 6-2 en 6-1. Jo-Wilfried Tsonga (5) profiteerde van opgave van Nikolaj Davydenko.

Dmitri Toersoenov was de enige geplaatste speler die woensdag sneuvelde. De nummer acht van de plaatsingslijst boog met 4-6 en 6-7 (4) voor Lukas Rosol.

'Spoedoverleg na ophef over Roy Donders'

Het management van Roy Donders voert donderdag spoedoverleg over de toekomst van zijn huispakkenparty's. Dat zei Albert Verlinde woensdag in RTL Boulevard. Er is geklaagd over het vermeende 'divagedrag' van de ontwerper en realityster tijdens de huisfeesten waarbij hij zijn kleding verkoopt.

RTL Boulevard heeft ook een klacht binnen gekregen over de huispakken zelf. "Ik loop er nog geen drie uurtjes in en ik voel ineens dat het tussen mijn benen bij mijn kruis al helemaal versleten is", aldus een klant, die het pak kocht in Donders' Tilburgse winkel.

Het management van Donders laat weten dat de klant met de kleding terug mag komen naar de winkel, maar geeft toe dat die niet goed bereikbaar is voor mensen die ver weg wonen. "Daar moeten we even naar gaan kijken."

Donders werd vorig jaar plotseling bekend door zijn realityshow, Roy Donders: Stylist Van Het Zuiden. De tweede reeks is dit voorjaar te zien op RTL 5.

'Robin Thicke wil vrouw terug'

De vrouw en jeugdliefde van de Canadese zanger Robin Thicke belde hem vrijdag op om te zeggen dat ze na negen jaar huwelijk van 'm wil scheiden. Thicke is het daar naar verluidt niet mee eens.

FOK.nl meldde eergisteren al dat de twee 'gezamenlijk en als vrienden' uit elkaar zouden zijn gegaan, maar volgens TMZ is daar weinig van waar. De site meldt dat Thicke direct na het fatale telefoontje het vliegtuig naar Canada om vrouwlief te overtuigen bij hem te blijven.

'When I get you alone', zou hij eenmaal aangekomen hebben kunnen zeggen, 'I'll give it to you.' "I know you want it", zou hij daaraan kunnen hebben toegevoegd.

Wat hij zei maakt echter niet veel uit. Zijn geliefde Paula Patton zou namelijk niet van gedachten zijn veranderd. Of de clip van 'Blurred Lines' en/of Thicke's kontenknijperij een rol hebben gespeeld bij de breuk is vooralsnog niet bekend.

StarDrive 2 aangekondigd

De opvolger van StarDrive is door uitgever Iceberg Interactive en ontwikkelaar Zero Sum Games aangekondigd. StarDrive 2 komt in september uit voor pc.

StarDrive 2 is een turn-based met realtime gevechten. Jij bent de leider van jouw ras en in zult in de random gegenereerde ruimte moeten gaan verkennen om je rijk te laten groeien. Natuurlijk ben je niet alleen, dus verkennen van de ruimte en planeten gaat gepaard met diplomatie en gevechten om de baas te worden en te blijven.

Daniel DiCicco, CEO van Zero Sum Games: "StarDrive 2 represents the culmination of two decades of love for the 4x genre and five years of work on the StarDrive universe. Here we have taken everything we have learned - our successes, our failures, and our passion - and made a 4x game that we are incredibly proud of."

StarDrive 2 komt uit in de winkel en op Steam. Het gaat 29,99 dollar kosten, maar mensen die het eerste deel bezitten krijgen 33% korting.

StarDrive 2

StarDrive 2

StarDrive 2

StarDrive 2

StarDrive 2

Resten Duitse soldaat gevonden bij Ede

In de bossen bij Ede zijn onlangs de stoffelijke resten van een Duitse soldaat gevonden. Het is in korte tijd de vierde vondst van een militair uit de Tweede Wereldoorlog, meldt het ministerie van Defensie woensdag.

Defensie kwam het lichaam op het spoor na een anonieme tip. Particulieren hadden het veldgraf waarschijnlijk gevonden met een metaaldetector. De Bergings- en Identificatie Dienst van de landmacht heeft het lichaam inmiddels geborgen. De resten worden na onderzoek waarschijnlijk herbegraven op de Duitse begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn.

De soldaat is volgens het ministerie zeer waarschijnlijk gesneuveld tijdens de gevechten die volgden op de Britse luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede in september 1944. Dat was tijdens operatie Market Garden. Het gaat om een complete vondst. Onder meer het geweer en het herkenningsplaatje van de soldaat zijn teruggevonden. De landmacht probeert middels onderzoek achter de identiteit van de militair te komen.

Gitarist Bill Haley & His Comets overleden

Franny Beecher is maandag op 92-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. De naam zegt je wellicht weinig, maar hij was van 1954 tot 2006 de leadgitarist van Bill Haley & His Comets

Hij was verantwoordelijk voor o.a. het gitaarwerk in 'See You Later, Alligator' en trad op in de tienerfilms Rock Around the Clock en Don't Knock the Rock (beide 1956).

Vóór zijn tijd bij Bill Haley, die zelf overigens al in 1981 overleed, was hij enkele jaren gitarist bij het Benny Goodman Orchestra.

Beecher overleed in het rusthuis in Philadelphia waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde.

Bèta van Lost Saga bijna van start

De client voor de bèta van Lost Saga is vanaf vandaag te downloaden voor de mensen die eerder op FOK! een sleutel konden bemachtigen. Mensen die nog geen bètasleutel hebben bemachtigd, kunnen zich nog aanmelden via de officiële site.

De pre-download client is vanaf vandaag beschikbaar in vijf talen: Engels, Duits, Frans, Italiaans, en Pools. De gesloten bètatest gaat op 27 februari van start. Lost Saga brengt een verzameling van universeel populaire helden uit onze eigen wereld samen in een online vechtgame. Met twintig omgevingen en veel game modi is er variatie genoeg in dit gratis spel.

Opvarenden springen van veerboot Stena Line

Twee opvarenden van een schip van veerdienst Stena Line zijn woensdagochtend na vertrek uit de Engelse havenstad Harwich van boord gesprongen. Dat melden Britse media. Mogelijk gaat het om illegale migranten die Groot-Brittannië zijn uitgezet.

De twee zouden ongeveer anderhalve kilometer uit de kust overboord zijn gesprongen. De veerboot van Stena Line was op dat moment onderweg naar Hoek van Holland. De Britse kustwacht zette een zoekactie op touw, maar die leverde vooralsnog niets op.

De Boer wil huid duur verkopen in Salzburg

Ajax-trainer Frank de Boer wil dat zijn ploeg er donderdag in de Europa League alles aan doet om Red Bull Salzburg te verslaan. Dat zei hij woensdag tijdens een persconferentie. "Het zal natuurlijk moeilijk zijn om nog door te gaan, maar ik vind alleen dat we onze huid zo duur mogelijk moeten verkopen."

Vorige week werd Ajax in de eigen Arena op een 3-0 nederlaag getrakteerd door Salzburg. "We moeten het wel beter doen dan vorige week. We zullen alles doen wat we in ons hebben om te laten zien dat we beter kunnen."

Met de topper tegen Feyenoord komend weekeinde houdt De Boer uiteraard rekening, maar een B-team stelt hij niet op. "We hebben het hele jaar al dat we rekening moeten houden met de volgende wedstrijd. Er zal morgen een sterk team staan."

Vanwege de klassieker vliegt Ajax normaal gesproken donderdagavond nog naar huis. Mocht Ajax een verlenging af weten te dwingen, dan blijven de Amsterdammers 'graag nog een nachtje', liet De Boer weten.

Soms zijn er altijd monsters in je leven

Onafhankelijk ontwikkelaar Vagabond Dog is begonnen met pre-orders op hun nieuwe site voor de RPG Always Sometimes Monsters.

Always Sometimes Monsters laat problemen van de moderne wereld de revu passeren. Als speler maak je beslissingen die invloed hebben op je spelleven en het leven van personages om je heen. Je kiest je eigen uiterlijk, geslacht, afkomst en je sexuele geaardheid voordat je de virtuele leven start. Je hebt geen geluk, geen geld en je leeft op de rand van de afgrond nadat je hoort dat je geliefde met iemand anders gaat trouwen. De bedoeling is dat je je leven weer oppakt en er het beste van maakt. Ga relaties aan, of maak het uit, verdien je geld op een eerlijke of oneerlijke manier, bouw vriendschappen en ga de vooroordelen te lijf in het leven in deze moderne tijd.

Always Sometimes Monsters komt in 2014 uit op pc.

ACM en KPN bakkeleien over persoonsgegevens

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) eist van KPN de namen van werknemers en klanten, maar het bedrijf weigert die informatie te verstrekken. Dat hebben beide partijen woensdag bekendgemaakt. De rechter doet in april uitspraak over de zaak.

Volgens de toezichthouder heeft KPN in opgevraagde documenten namen van klanten en werknemers onleesbaar gemaakt. ACM zegt daardoor zijn werk niet goed te kunnen doen en eist van KPN alsnog de persoonsgegevens. Voor elke dag dat het bedrijf de informatie niet geeft moet het honderdduizend euro betalen, met een maximum van een miljoen euro.

KPN heeft bezwaar aangetekend bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Het bedrijf zegt de gegevens niet te willen geven uit angst dat ze openbaar worden gemaakt. Het CBB behandelt de zaak op 4 april. Tot die tijd zijn de boetes opgeschort.

Het is niet de eerste keer dat KPN en ACM met elkaar overhoop liggen. Vorige maand kreeg het telecombedrijf nog een boete van dertig miljoen euro wegens het benadelen van concurrentie. Ook toen ging KPN in beroep.

LEGO: The Hobbit op 11 april in de schappen

LEGO: The Hobbit komt op 11 april uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Wii U, pc, 3DS en Vita.

Naast Bilbo Baggins zul je onder andere ook als Gandalf en Thorin Oakenshield kunnen spelen. Elk karakter heeft zijn eigen speciale vaardigheid. In LEGO: The Hobbit zal je de reis van Bilbo Baggins doorlopen als in de films, maar dan in de typische stijl van de LEGO game-serie.

Het derde en laatste deel van de game zal zijn opwachting maken als DLC, waarschijnlijk kort na de release van de derde film.

Schrijf je nu in voor de Tropico 5 bèta-test

De dictator-simulator Tropico 5 opent zijn deuren voor testers voor de pc-versie van de bèta aankomende maart. Het enige wat je hoeft te doen, is je inschrijven op de site van Kalypso Media, de uitgever van Tropico 5, en je maakt kans om te spelen. 

'Onder de wijze en goedwillige leiding van El Presidente kunnen spelers door middel van de bèta te testen Tropico 5 een van de beste spellen maken. Registratie begint vandaag, dus mogelijke kandidaten moeten zich zo snel mogelijk inschrijven. We zoeken gamers die enorm enthousiast zijn over het city-building genre en die er ook veel ervaring mee hebben', Aldus Kalypso.

Tropico 5 past wat dingen van zijn voorgangers aan, zo kan je spelen vanaf de 19e eeuw en heb je zowel competitieve als coöperatieve-multiplayer. Dus schrijf je nu in, of anders ...

Tropico 5 komt later dit jaar uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 4.

Tropico 5 beta inschrijving

Echte straffen voor moordenaars Lee Rigby

De twee moslimterroristen die vorig jaar de Britse militair Lee Rigby op klaarlichte dag vermoordden en bijna onthoofdden zijn woensdag door de rechter in Londen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Een van de daders, de 22-jarige Michael Adebowale, moet minimaal 45 jaar van zijn straf uitzitten. Voor de 29-jarige Michael Adebolajo is vervroegde vrijlating uitgesloten.

Nadat de twee mannen hun straffen te horen hadden gekregen, begonnen ze tegen de rechter te schreeuwen. Ze zeiden nergens spijt van te hebben, alleen van het feit dat ze niet werden doodgeschoten na hun daad. Ze werden uiteindelijk door bewakers tegen de grond gewerkt en naar hun cel gebracht.

Adebolajo en Adebowale werden al in december schuldig bevonden, maar de rechter moest wachten met het bepalen van de strafmaat door een discussie over levenslange gevangenisstraffen. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn de wetten over levenslange opsluiting in Groot-Brittannië in strijd met de Europese mensenrechtenwetten, maar het Britse hof van beroep bepaalde vorige week dat dergelijke straffen in 'uitzonderlijke omstandigheden' niet strijdig zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De twee mannen hakten Rigby in mei in Londen op klaarlichte dag dood met slagersmessen toen hij op weg was naar zijn kazerne. Adebolajo en Adebowale, beiden van Nigeriaanse komaf, riepen islamitische leuzen tijdens hun aanval. Adebolajo zei tijdens een eerdere rechtszitting dat hij en Adebowale 'soldaten van Allah' zijn en dat de moord op Rigby een wraakactie was voor Britten die moslims in het buitenland vermoorden.

Bij de rechtbank hadden zich veel betogers verzameld. Ze zwaaiden met vlaggen en schreeuwden leuzen. Drie mensen werden opgepakt. Een vrouw werd aangehouden voor openbare dronkenschap, een man voor het toebrengen van lichamelijk letsel en een voor betrokkenheid bij een vechtpartij. De politie was in groten getale op de been om de orde bij de rechtbank te bewaren.

Freund springt naar winst in Falun

Schansspringer Severin Freund heeft in Falun de eerste World Cup na de Olympische Spelen gewonnen. Op de schans waar in 2015 de wereldkampioenschappen plaats zullen vinden was de Duitser veruit de sterkste.

Al in de eerste ronde bouwde Freund, die met het Duitse team olympisch goud pakte in Sochi, een ruime voorsprong op. De enige die enigszins kon volgen was de Japanner Noriaki Kasai. Op de derde plek stond de Noor Anders Fannemel, maar zijn achterstand leek al te groot om nog te overbruggen. De twee springers die vechten om de winst in het eindklassement van de World Cup, Peter Prevc en Kamil Stoch, stonden halverwege op de tiende en dertiende plek.

In de finale wist vooral Stoch zich sterk te verbeteren. De Pool liet de op één na beste sprong van de ronde zien en steeg uiteindelijk naar plek vier. Ook Prevc deed het goed, hij wist Stoch zelfs nog voorbij te streven en uiteindelijk de tweede plek te pakken. Hierdoor neemt de Sloveen de leiding over in de World Cup.

Fannemel viel buiten het podium, waarna Kasai één plek in moest leveren en uiteindelijk met moeite derde werd. Voor de 41-jarige Japanner zag het er niet goed uit, na de eerste sprong greep hij al naar zijn knie, maar na de tweede sprong leek hij amper nog te kunnen staan. Leider Freund liet in de finale opnieuw de beste sprong zien en won met groot verschil.

Terpstra rijdt Omloop en Kuurne

Niki Terpstra staat dit weekend starten in Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. De renner van Omega Pharma-Quick Step (OPQS) is geselecteerd voor beide wedstrijden. Ook kopman Tom Boonen zal tweemaal aan de start verschijnen. 

Tijdens de Omloop zullen Terpstra en Boonen hulp krijgen van Iljo Keisse, Gert Steegmans, Zdenek Stybar, Matteo Trentin, Guillaume Van Keirsbulck en Stijn Vandenbergh. Laatstgenoemde werd vorig jaar tweede tijdens de Omloop. 

Mark Cavendish zal zondag de grote afwezige zijn. De Brit won Kuurne-Brussel-Kuurne in 2012. Vorig jaar werd de semi-klassieker afgelast vanwege de sneeuw. Naast Terpstra en Boonen ook zullen ook Vandenbergh en Trentin een dubbel programma rijden. In Kuurne zal het team worden aangevuld met Andrew Fenn, Nikolas Maes, Guillaume Van Keirsbulck en Martin Velits. 

Sony streeft naar jaarlijkse Spidey-film

Dat Sony Pictures grote plannen heeft met de Spider-Man-franchise is algemeen bekend. Over de grootte van die plannen is de afgelopen tijd regelmatig iets naar buiten gekomen, maar wat nog niet wereldkundig is gemaakt is de frequentie waarmee de filmstudio Spider-Man-films uit wil brengen. Nu is daar meer duidelijkheid over.

Uit een bericht van Variety blijkt dat Sony Pictures van plan is om elk jaar een nieuwe film in de franchise uit te brengen. Verder is nu ook zeker dat Marc Webb de aankomende derde film regisseert. Afgelopen oktober werden scenaristen Alex Kurtzman, Roberto Orci en Jeff Pinkner nog aangetrokken om het scenario van de film te schrijven.

Verder is bekend dat hoofdrolspeler Andrew Garfield sowieso nog terugkeert voor The Amazing Spider-Man 3. Ook Paul Giamatti die de rol van slechterik Rhino speelt, keert terug voor de derde film. Welke andere castleden een rol spelen is nog onbekend.

The Amazing Spider-Man 3 moet in mei 2016 in première gaan. Verder staat de vierde film al gepland voor 3 mei 2018. Ook weten we dat er gewerkt wordt aan een Venom-film en Sinister Six-film. De grote vraag die rest is wanneer die films uit zullen komen. 

Als Sony Pictures zijn plannen doorzet om elk jaar een Spider-Man-film uit te brengen, dan zou het goed kunnen dat de Venom-film al in 2015 uitkomt en de Sinister Six-film in 2017.

Voordat al die vervolgfilms en spin-offs uitkomen, is het echter nog de beurt aan The Amazing Spider-Man 2, die op 24 april gaat draaien in onze bioscopen.

 Prijsvraag The Amazing Spider-Man 2

Jantje Smit knipt Glennis Krijs

In het kader van 'dit hadden we echt niet willen missen' vandaag een nieuwtje over Jantje Smit. En Glennis Krijs.

Jan Smit heeft duidelijk zijn roeping gemist. Jantje heeft namelijk de schaar gezet in het haar van de zangeres wier ego groter is dan haar zangtalent.

Inderdaad, de lange lokken van het zingende paard zijn geknipt. Door onze Volendamse volkszanger.

De reden waarom is niet bekend, en boeit ook weinig. Trouwe fans van beide 'sterren' kunnen de foto bekijken op Jantjes Smoelenboek.

Vier jaar geëist in oude terreurzaak

Tegen terrorismeverdachte Soumaya S. is woensdag vier jaar cel geëist. Justitie verdenkt haar van deelname aan een terroristische organisatie en maken van plannen om politici te doden.

De zaak tegen S. werd woensdag opnieuw behandeld door het gerechtshof in Amsterdam. S. werd eerder al veroordeeld tot vier jaar cel, maar die veroordeling werd eind 2011 vernietigd door de Hoge Raad. De zaak moest vervolgens opnieuw worden behandeld door het hof in Amsterdam omdat het bewijs in niet goed was getoetst.

Omdat S. inmiddels al vier jaar in de cel achter de rug heeft, hoeft ze als het hof meegaat in de eis van justitie niet meer de gevangenis in. Het OM ziet geen gevaren meer voor herhaling en hield het daarom bij vier jaar. In de behandeling van het hoger beroep in 2008 werd door justitie nog tien jaar geëist.

Zwolse erepenning voor broers Mulder en Van Beek

Schaatsers Michel en Ronald Mulder en Lotte van Beek hebben woensdag de erepenning van de stad Zwolle gekregen. Dat gebeurde tijdens een huldiging in de Overijsselse hoofdstad. Sinds de invoering van de erepenning in 1978 werd deze slechts 22 keer uitgereikt.

De drie Zwolse schaatsers veroverden in Sochi vijf medailles. Michel Mulder won bij de Spelen goud op de 500 meter en brons op de 1.000 meter, terwijl zijn broer brons veroverde op de 500 meter. Van Beek werd derde op de 1.500 meter en won met de vrouwenploeg goud op de ploegenachtervolging. Een paar weken voor Sochi werd Michel Mulder ook al wereldkampioen sprint.

Het trio werd daarvoor gehuldigd door de burgemeester van Zwolle. Dat gebeurde op het Grote Kerkplein. Duizenden mensen waren uitgelopen om de schaatshelden daar in het zonnetje te zetten.

Verder griezelen met Outlast DLC

Red Barrels laat op Facebook weten dat hun horrorgame Outlast downloadable content krijgt op pc en PlayStation 4. In april moet de DLC uitkomen.

De DLC genaamd Whistleblower zal duidelijkheid geven over de vraag hoe het zo gruwelijk mis kon gaan in het gesticht waar de game zich afspeelt. In de hoofdrol speelt Waylon Park, een klokkenluider die een paar weken voor de gebeurtenissen van de game aan het werk gaat in Mount Massive Asylum.

Red Barrels maakt ook duidelijk dat er in Whistleblower duidelijk wordt wat er als laatste gaat gebeuren met het gesticht.

AEX duikt weer onder vierhonderd punten

De AEX-index heeft woensdag een half procent ingeleverd bij gebrek aan bepalend economisch nieuws. In lijn met andere Europese beurzen sloot de index op 398,64 punten. Aandeelhouders wachten met handelen op een toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen. Zij hopen donderdag op duidelijkheid over verdere afbouw van het steunbeleid van de Amerikaanse centrale bank.

Op de belangrijkste Amsterdamse index was Air France-KLM met een koerswinst van 3,7 procent de sterkste stijger. Corio en PostNL sloten 0,8 procent en 0,7 procent hoger.

KPN verloor met 1,7 procent de meeste beurswaarde. Ook ArcelorMittal leverde 1,7 procent in, nadat dinsdag duidelijk werd dat de werknemers massaal het cao-akkoord verwierpen. Reed Elsevier verloor 1,6 procent in aanloop naar publicatie van de jaarcijfers op donderdag.

Op de Midkap was Corbion ondanks licht tegenvallende resultaten de grote uitblinker met een winst van vier procent. Ook biotechbedrijf Pharming boekte 3,5 procent winst. Heijmans was in aanloop naar de jaarcijfers hekkensluiter. Ook Aalberts eindigde 2,3 procent lager nadat het inzicht in de cijfers had gegeven.

Cyrus spuwt gal na beschuldiging affaire met Bieber

Miley Cyrus ontkent dat ze een avontuurtje heeft beleefd met Justin Bieber terwijl hij nog iets met Selena Gomez had. Het Amerikaanse tijdschrift Life & Style schreef dat onlangs, wat kwaad bloed heeft gezet bij Cyrus. "Ik lees deze troep nooit en dit is de reden", reageert ze haar woede af via Twitter.

Het blad plaatste bij het artikel een foto waarop is te zien dat Bieber en de zangeres samen aanwezig zijn op een feest, schrijft de BBC. Volgens de zangeres was het meisjesidool helemaal niet aanwezig op het bewuste feest en is er gerommeld met het kiekje. "Deze foto is bewerkt", laat ze weten.

Bieber en zangeres Selena Gomez hadden twee jaar een knipperlichtrelatie. Begin vorig jaar kwam naar buiten dat ze definitief uit elkaar zijn.

NAVO complimenteert leger Oekraïne

De NAVO heeft woensdag het Oekraïense leger geroemd, omdat het zich de afgelopen weken afzijdig heeft gehouden in de crisis in het land. In een democratie is het van belang dat de krijgsmacht zich niet mengt in het politieke proces, zeiden de ministers van defensie van de NAVO in een verklaring.

De ministers verwelkomen de relatieve rust die is teruggekeerd sinds de dodelijke protesten van vorige week. Ze benadrukken het belang van een democratisch politiek proces, het respecteren van mensenrechten en een goed functionerende rechtsstaat. De NAVO staat klaar om de Oekraïne te helpen bij het doorvoeren van hervormingen.

Gezien de tragische gebeurtenissen van de afgelopen weken - meer dan tachtig mensen kwamen om bij de protesten in Kiev - is transparantie en aansprakelijkheid voor de Oekraïense overheidsinstellingen essentieel voor de toekomst van het land, aldus de NAVO.

Goden zullen kijken naar pc

Ontwikkelaar Deconstructeam en uitgever Devolver Digital kondigen Gods Will Be Watching aan. De thriller komt uit voor pc, Mac en Linux via Steam, Humble en GOG.

In Gods Will Be Watching beleven we het verhaal van een ruimte-exploratie team dat gestrand is op een onbekende wereld. Op deze planeer worden zij geconfronteerd met ethische raadsels en morele dilemma's die het welzijn van de gehele bemanning beïnvloeden. In zes hoofdstukken kom je gijzelingen, biologische wapens en martelingen tegen. Elke beslissing is cruciaal en de spelers zullen moeten kiezen tussen het leven van hun team en de wereld redden van genocide.

Gods Will Be Watching komt in juni uit.

Amsterdam en Utrecht willen proef eigen huurregels

Amsterdam en Utrecht willen eigen huurregels om de woningmarkt in de steden op gang te brengen. Dat hebben de steden woensdag gevraagd aan minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD). Volgens de gemeenten is de woningmarkt in de steden aanzienlijk anders dan in de rest van het land.

Om het aantal verhuizingen te stimuleren willen Amsterdam en Utrecht kortlopende huurcontracten voor een periode van vijf jaar. Ook willen de gemeenten huren die meestijgen met het inkomen van huurders. De maatregelen moeten leiden tot meer verhuizingen en huurprijzen die beter passen bij het inkomen van de huurders.

De steden zeggen last te hebben van een laag aantal verhuizingen, krapte op de woningmarkt en hoge huizenprijzen.

Alarmbelkastje in nieuwe automodellen komt eraan

De invoering van een alarmbelkastje in auto's is een stap dichterbij gekomen. Het Europees Parlement besloot woensdag in Straatsburg dat alle nieuwe automodellen vanaf oktober 2015 met het zogeheten eCall-systeem moeten zijn uitgerust. Niet alle afgevaardigden zijn daar gelukkig mee.

Het eCall-kastje belt vanzelf het alarmnummer 112 bij een ongeval om de exacte locatie door te geven, waardoor hulpdiensten sneller ter plekke kunnen zijn. Het apparaat kost vijftig euro, maar fabrikanten mogen dat niet doorberekenen aan kopers.

Eerder deze maand stemde een commissie van het Europees Parlement al in met het voorstel. De lidstaten moeten nog wel instemmen.

Het plan kreeg een meerderheid van christendemocraten en sociaaldemocraten, de twee grootste fracties in het EP. "Een groot voordeel als je als Nederlander op een buitenlandse weg in je eentje tegen een boom bent geknald", aldus CDA'er Wim van de Camp, die betrokken was bij de onderhandelingen.

Andere partijen staan kritisch tegenover het plan. Dennis de Jong (SP) vreest dat de alarmcentrales van sommige lidstaten de extra eCall-oproepen uit het 'spionnenkastje' niet aan zullen kunnen.

Ook zijn er zorgen over de privacy. Judith Sargentini (GroenLinks) noemt het 'een cadeautje voor de auto-industrie'. "Die krijgt beschikking over allerlei gevoelige gegevens over automobilisten".

"En wat als verzekeringsmaatschappijen ook toegang krijgen tot die informatie?" vraagt Sophie in 't Veld (D66) zich af. Zij wil dat autobezitters de keuze hebben het systeem uit te schakelen, maar een voorstel om een aan-uitknop op de kastjes verplicht te stellen haalde het niet.

Russische freestyleskiester vanaf navel verlamd

De Russische freestyleskiester Maria Komissarova die bij de Spelen in Sochi hard ten val kwam, is vanaf de navel verlamd. Dat meldde de 23-jarige atlete woensdag op Instagram. Komissarova brak op 15 februari haar rug tijdens een training in de voorbereiding op de olympische skicross.

"Ik voel niks beneden mijn navel", schreef Komissarova op het sociale medium. "Maar ik ben sterk en ik weet dat ik ooit weer op mijn benen zal kunnen staan." De Russische moet nog zeker drie maanden in het ziekenhuis in München blijven, zo meldde een woordvoerder van de Russische skibond aan persbureau Interfax.

Komissarova werd eerst in een ziekenhuis in Krasnaja Poljana zes uur lang geopereerd, om vervolgens naar Duitsland overgevlogen te worden. Daar ging de Russische nog verschillende keren onder het mes.

AZ-coach Advocaat geniet van Europese wedstrijden

AZ-trainer Dick Advocaat smult van de Europese wedstrijden van zijn club. "Het reizen, de andere stadions, goede wedstrijden, slechte wedstrijden. Ik geniet ervan", zei de ervaren coach woensdag. Advocaat zit donderdag bij de Europa League-wedstrijd van de Alkmaarders tegen Slovan Liberec voor de honderdste keer op de bank bij een Europees duel.

"Ja, ik las het. Leuk, maar meer niet", reageerde de 66-jarige geboren Hagenaar op de site van AZ op zijn aanstaande mijlpaal. "Ik wil niet dat het bij honderd blijft, want we willen dit seizoen graag nog even doorgaan in Europa. Het is zelfs voor mij nog leuk, Europese wedstrijden."

Advocaat rekent op een ander AZ dan zondag, toen de Alkmaarders met 4-0 verloren van Ajax. "Toen gaven we te veel ruimte weg aan Ajax, waarmee we ze in de wedstrijd hielpen", zegt de oud-trainer van onder meer PSV, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. "Ik verwacht een veel scherper en agressiever AZ, ook omdat we nu het voordeel hebben van ons eigen stadion."

AZ verdedigt donderdag in eigen huis de 1-0 overwinning die uit bij Slovan Liberec in Tsjechië werd geboekt. Naast de Europa League en de competitie is de ploeg uit Alkmaar ook nog actief in de beker. "We willen goed blijven presteren op drie fronten", besluit Advocaat. "Maar dat wordt moeilijk omdat het veel kracht kost".

Vrouw gebruikt 911 als escortservice

Zoals FOK!kers vast weten, is het niet makkelijk om te neuken als je arm, oud en lelijk bent. Nog erger is als je zelfs te arm, oud en lelijk bent om een escortservice te huren. Een opgewonden Amerikaanse dame bedacht een creatieve oplossing: ze belde het alarmnummer om een agent langs te sturen.

De 58-jarige Maria Montanez-Colon uit Florida staat al lang droog. Daarom besloot ze het Amerikaanse alarmnummer te bellen en ze vroeg hun om een agent langs te sturen vanwege een huiselijk conflict. Het ongelukkige slachtoffer, agent Justin Davoult, ontdekte al snel dat er meer aan de hand was.

Toen Davoult het huis van Montanez-Colon binnentrad, begon ze hem meteen te versieren. "Jij bent zo sexy," zei ze hem en ze vroeg hem naar zijn huwelijkse staat. Vervolgens werd ze iets explicieter: "Ik ben zo geilIk ben al in jaren niet meer gepenetreerd."

Davoult vertelt wat er toen gebeurde: "Ik vroeg haar hoe ik haar van dienst kon zijn, en ze antwoordde met: 'Je kunt me neuken.'" Ook bepotelde ze Davoult door zijn borst te strelen en zijn arm vast te pakken. De agent waarschuwde haar dat het gedrag ongepast was, waarop ze verklaarde 'stout' te zijn.

De agent ging er begrijpelijkerwijs snel weer vandoor, maar Montanez-Colon liet het er niet bij zitten. Ze belde opnieuw 911 om te klagen over Davoult. Ze eiste dat een andere agent langs zou komen. Ditmaal kwamen zowel Davoult als zijn baas langs.

De vrouw deed haar beklag door te zeggen dat Davoult 'een perfecte heer' was: "Maar toen ik hem vroeg mij te neuken, wees hij me af en daarom ben ik kwaad geworden." Toen Davoult haar erop wees dat het verboden is om misbruik te maken van het alarmnummer, antwoordde ze: "Ik weet het, maar hoe krijg ik je anders zo ver dat je me neukt?"

Montanez-Colon is opgepakt voor het misbruiken van het alarmnummer, wat in Florida onder wanbedrijf valt.

FOK!kers, grijpt uw kans! Deze vrouw wil geneukt worden en zal je (waarschijnlijk) niet afwijzen! (Foto: Punta Gorda Police Department)

'Alleen Rusland stopt Oekraïnse moslims'

Rivaliserende Oekraïense groepen die demonstreerden in de Krim zijn woensdag met elkaar op de vuist gegaan. De politie kon de groepen met moeite uit elkaar houden. Zeker twintig mensen raakten gewond, zei een medewerker van de ambulancedienst.

In de stad Simferopol gingen tienduizend etnisch-islamitische Tataren de straat op. Zij scandeerden leuzen als 'Oekraïne is geen Rusland!' en 'Allahu Akbar!'. Verderop hielden pro-Russische betogers een protest waarbij zij met Russische vlaggen zwaaiden en voor hechtere banden met Rusland pleitten. Betogers bekogelden elkaar met stenen en flessen en er vielen enkele klappen, terwijl de politie haar best deed om beide groepen betogers uit elkaar te houden.

"We zijn klaar om te vechten voor Oekraïne en onze Europese toekomst", zei de demonstrant Noeridin Sejtablajev. "Alleen Rusland kan ons redden van de fascisten in Kiev en de moslimextremisten in de Krim", riep betoger Anton Ljachov die met een Russische vlag zwaaide.

Het was de derde dag op rij dat er in de Krim werd geprotesteerd tegen de nieuwe machthebbers in Kiev. In de Krim wonen veel etnische Russen die voor innigere betrekkingen met Moskou zijn. Sommigen pleiten zelfs voor afscheiding van de regio van Oekraïne. De Tataren zijn juist tegen Russische bemoeienis.

Zwitserse Erasmus-studenten niet welkom

Zwitserse studenten kunnen dit jaar niet deelnemen aan het populaire Erasmus-uitwisselingsprogramma. Dat heeft de Europese Commissie woensdag gezegd. Het besluit is een reactie op de inperking van de immigratie in Zwitserland. Kortgeleden kreeg deze inperking in een referendum de steun van de Zwitserse bevolking.

De inperking van de immigratie geldt niet alleen voor mensen van buiten de Europese Unie, maar ook voor Europeanen. Zo is het voor ingezetenen van Kroatië, de jongste EU-lidstaat, niet toegestaan om vrijelijk het land in en uit te reizen. Dat is in strijd met verdragen die tussen Bern en de EU zijn gesloten.

Volgens Olivier Bailly van de Commissie 'is het nu duidelijk' dat Zwitserse studenten niet meer kunnen deelnemen aan het Erasmus-programma. De beperkingen die Kroaten zijn opgelegd zijn daar de oorzaak van, aldus Bailly.

Rekeningplunderaar voedselbank gepakt

Een 23-jarige man uit Barendrecht is dinsdagavond opgepakt voor het leeghalen van de rekening van de voedselbank in Almere in november. Met een gestolen pinpas haalde hij zo'n veertienduizend euro van de rekening, om dat vervolgens om te zetten in virtueel geld. Met het geld deed de man volgens de politie 'luxeaankopen'.

De man werd dinsdagavond aangehouden in zijn huis in Barendrecht. Zijn computer is in beslag genomen. De man handelde mogelijk niet alleen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De directie van het Voedselloket Almere zei in november dat het ondenkbaar is dat geld bestemd voor de allerarmsten in Almere 'op een zo slinkse en niets ontziende wijze gebruikt wordt voor zelfverrijking'. Wel stelde de directie dat het onvergeeflijk is dat de pas zo makkelijk voor het grijpen lag.

Op de rekening stond na het plunderen nog zo'n honderd euro. Door de diefstal kon het Voedselloket mensen met een marginaal besteedbaar bedrag niet helpen, aldus de directie destijds in een verklaring.

Gouden Spelen van Sochi inspiratiebron voor Paumen

Maartje Paumen vertoeft met de Oranjevrouwen sinds vorige week weer op trainingscentrum Papendal. De aanvoerder van het Nederlands elftal is blij om weer op het Gelderse sportpark te zijn, haalde inspiratie uit de Olympische Winterspelen en raakte ondertussen haar teammanager kwijt.

In aanloop naar de Olympische Spelen van Londen en tijdens de eerste seizoenshelft bivakkeerden Paumen en co ook op het bekende oefencomplex. Home sweet home, dus? "Ha, eigenlijk wel. Ik kom daar heel graag. Op Papendal is alles perfect geregeld. Het eten staat voor je klaar, de afstanden op het terrein zijn kort en je kan veel tijd samen doorbrengen. Vooral dat laatste is natuurlijk fijn, nu de programma’s van de clubs ook nog lopen. Dan is het heel goed om met elkaar als Nederlands team te overleggen en op het veld te staan."

Dat de Oranjevrouwen van meerdere markten thuis zijn, bleek afgelopen week maar weer eens op Twitter. Daar verscheen een foto waarop een aantal speelsters in een bobslee was geklommen. Paumen zat, hoe kan het ook anders als aanvoerder, aan het stuur. "Op Papendal is een startbaan nagemaakt", legt zij uit. "We hebben geprobeerd om zo’n start na te doen. Lidewij en Charlotte (Welten en Vega, red.) waren daar behoorlijk goed in. Ik kwam daarna volgens mij, samen met Malou (Pheninckx, red.). Natuurlijk leuk om dat even met een groepje te proberen."

Bobsleeën is niet de enige olympische winterdiscipline die Paumens aandacht trekt. De afgelopen weken keek ze vol bewondering naar de succesvolle schaatsers in Sochi. "Ja, die successen inspireren mij", zegt Paumen. "Supermooi wat ze daar hebben neergezet, daar heb ik heel veel respect voor. Die gouden medaille van Stefan Groothuis bijvoorbeeld en het Nederlandse podium op de 500 meter…heel bijzonder. Ik vind het ook erg knap, dat bepaalde schaatsers, zoals Ireen Wüst, goud pakken op het moment dat het verwacht werd. We weten met het Nederlands elftal hoe moeilijk het kan zijn om als torenhoge favoriet toch te winnen."

Terwijl in Sochi eremetaal werd verzameld, kwam er een verrassend bericht uit het Oranjekamp. Bondscoach Max Caldas nam per direct afscheid van manager Margriet Zegers. "Dat is nooit leuk en de timing is niet optimaal", reageert Paumen. "Vooraf hoop je natuurlijk dat je samen naar het WK gaat. Het is Max zijn beslissing en hij heeft dit duidelijk toegelicht. Margriet is een leuk mens en een prima manager. Ik mag haar graag. Als groep hebben we hier bij stilgestaan, er ruimte voor genomen. Nu moet de blik weer vooruit."

Competitie Oekraïne uitgesteld door onlusten

De hoogste voetbalcompetitie van Oekraïne ligt voorlopig stil. Dat heeft de nationale voetbalbond woensdag bekendgemaakt. De tweede seizoenshelft in de Oekraïense Premier League zou eigenlijk komend weekeinde van start gaan, maar door de instabiele politieke situatie in het land is besloten dat voorlopig uit te stellen.

De beslissing om voorlopig niet te voetballen werd genomen op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Over de datum waarop de competitie wordt hervat, zal pas in een later stadium een beslissing worden genomen.

Vorige week moest Dynamo Kiev voor de Europa Leaguewedstrijd tegen Valencia al uitwijken naar Nicosia. Ook de vriendschappelijke interland tussen Oekraïne en de Verenigde Staten volgende week woensdag wordt op Cyprus afgewerkt.

In Oekraïne heeft een machtswisseling plaatsgehad. Na maanden van protesten escaleerde de situatie deze maand en vielen er bij rellen tientallen doden. President Viktor Janoekovitsj werd afgezet en sloeg op de vlucht. Nog altijd is de rust in het land niet teruggekeerd.

Cruyff Foundation op de bres voor paralympiërs

Het Nederlands olympisch comité NOC*NSF en de Johan Cruyff Foundation intensiveren hun samenwerking op het gebied van paralympische sporters. De twee organisaties richten zich tot en met 2016 samen op talentherkenning en talentontwikkeling van paralympische topsport, maakte NOC*NSF woensdag bekend.

"Het is een logische stap om in deze fase van verdere professionalisering van de paralympische top- en breedtesport samen op te trekken", laat Carole Thate, directrice van de Johan Cruyff Foundation, weten. "Binnen het partnerschap blijft de Foundation doen waar haar hart ligt, namelijk aandacht voor de ontwikkeling van jeugd en talent, zowel in de top als in de breedte."

André Cats, chef de mission van het paralympische team, is blij met de verbeterde samenwerking. "Hierdoor kunnen we samen via verschillende projecten de paralympische en gehandicaptensport in Nederland naar een hoger niveau tillen."

De Johan Cruyff Foundation ondersteunt dit jaar al de sporters die naar de Paralympische Spelen in Sochi gaan. Zeven Nederlandse atleten hebben zich geplaatst voor het evenement dat volgende week vrijdag van start gaat.

Voortvluchtig duo gepakt

Het voortvluchtige criminele duo is in Duitsland gearresteerd. Dat meldt de politie. De twee, Antiono Marcos van der P. en Enise B., zijn gearresteerd in een hotel in Schwerte, in de buurt van Dortmund.

Er is geen geweld gebruikt tijdens de aanhouding en er zijn geen gewonden gevallen. Bij de actie rond 15.00 uur is een vuurwapen aangetroffen. De Duitse politie kwam de twee op het spoor na een tip.

Pellè: "Wat gaat de KNVB dan doen?"

Ofschoon een schorsing hem bespaard blijft, is Graziano Pellè allesbehalve tevreden met de wijze waarop de KNVB het incident van afgelopen weekend beoordeelde. De Italiaanse spits baalt van het feit dat alle aandacht na afloop van de 2-2 remise bij FC Twente uitging naar zijn gedrag, in plaats van het optreden van Serdar Gözübüyük.

De jeugdige arbiter onthield Feyenoord een strafschop, verzuimde Nick Marsman een rode kaart te geven, en keurde de twijfelachtige gelijkmaker goed. Volgens Pellè had de KNVB een signaal kunnen afgeven door Gözübüyük te straffen voor zijn arbitrale dwalingen. "Alles richt zich nu op mij, maar de scheidsrechter die ons besteelt komt overal mee weg", klaagt hij in gesprek met Voetbal International.

In de ogen van de clubtopscorer van Feyenoord zijn de gevolgen van de arbitrale missers groter dan de gevolgen van zijn wangedrag. "Je kunt mijn woede overdreven vinden, alleen: stel dat we aan het eind van het seizoen de voorronde van de Champions League missen op twee punten, wat gaat de KNVB dan doen?", vraagt hij zich hardop af.

Feyenoord liet dure punten liggen in De Grolsch Veste. Twente kwam in blessuretijd op gelijke hoogte, via een doelpunt dat naar buitenspel rook. Pellè botvierde zijn frustratie in de catacomben van het stadion, waarbij een reclamebord en een cameralamp het moesten ontgelden.

De aanklager liet een schorsing achterwege, en hield het in zijn schikkingsvoorstel bij een voorwaardelijke uitsluiting en een geldboete van vijfduizend euro. Bovendien werd een nog openstaande voorwaardelijke schorsing niet geactiveerd.

Bouma: "Mooi dat er bij PSV altijd plek voor me is"

Wilfred Bouma is van plan zich te bekwamen in het trainersvak. Zijn eerste meters als oefenmeester gaat hij maken bij PSV. Nadat de 37-voudig international zijn voetbalschoenen afgelopen zomer aan de wilgen hing, nam hij de tijd om na te denken over de invulling van zijn verdere carrière.

De keuze is gevallen op een toekomst als trainer, zo blijkt uit een vraaggesprek met Voetbal International. Een eerste contact met PSV heeft Bouma inmiddels achter de rug. Over de precieze invulling van zijn takenpakket tast hij vooralsnog echter in het duister. Wel is duidelijk dat hij begint met een stageperiode bij de Eindhovenaren.

Bouma is verheugd dat hij de kans krijgt om zich te ontwikkelen bij de club waar hij zijn meest succesvolle periode als speler meemaakte. "Ik heb al begrepen dat er bij PSV altijd plaats voor me is en dat is hartstikke mooi om te horen", zegt hij in het weekblad.

De voormalige verdediger hoopt met zijn ervaring van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor PSV. Gedurende zijn loopbaan kwam Bouma naast PSV ook uit voor MVV, Fortuna Sittard, Aston Villa en het Nederlands elftal.

'Vier kandidaten voor opvolging Van Basten'

Nu Marco van Basten zijn vertrek bij sc Heerenveen heeft aangekondigd is de clubleiding van de Friezen naarstig op zoek naar een vervanger. Heerenveen heeft daarbij vier kandidaten op het oog, schrijft De Leeuwarder Courant woensdagochtend.

Volgens het regionale dagblad maken Alex Pastoor, Erik ten Hag, Art Langeler en Jan de Jonge een goede kans om het stokje van Van Basten over te nemen. Het kwartet voldoet aan het profiel dat de clubleiding heeft opgesteld, namelijk dat van een opbouwtrainer die oog heeft voor het talent dat rondloopt binnen de jeugdopleiding van de club.

Ook Gertjan Verbeek stond op het lijstje van Heerenveen, maar de ervaren oefenmeester heeft momenteel geen oren naar een terugkeer op het oude nest. Hij stapte vroeg in dit seizoen in bij 1. FC Nürnberg en is niet van plan de Duitse laagvlieger te verlaten.

Alle vier de overgebleven kandidaten hebben reeds ervaring opgedaan als hoofdtrainer. Pastoor werd dit seizoen op straat gezet door NEC, Ten Hag ruilde Go Ahead Eagles vorig jaar in voor een avontuur bij het tweede elftal van Bayern München, Art Langeler verliet PEC Zwolle voor een baan als hoofd opleidingen bij PSV, en Jan de Jonge staat bij Heracles Almelo voor de groep.

"Als iemand Ajax kan bespelen is het Feyenoord wel"

Drie keer is scheepsrecht. Dat is waar de Feyenoord-aanhang op hoopt na de twee nederlagen in de eerste twee edities van de klassieker dit seizoen. In achtereenvolgens augustus (2-1) en januari (3-1) ging Feyenoord onderuit tegen de huidige koploper van de Eredivisie.

Beide duels vonden plaats in de Amsterdam ArenA. Aankomende zondag neemt Feyenoord het in de eigen Kuip op tegen de aartsrivaal uit Amsterdam. Ronald Koeman gelooft dat zijn ploeg aan het langste eind kan trekken. De ervaren oefenmeester put moed uit de eerdere twee krachtmetingen van het seizoen, ook al gingen beide duels verloren.

"Wij kijken uit naar Ajax en geloven dat we van ze kunnen winnen", zo tekende Voetbal International op uit de mond van de Zaandammer. "We hebben het ze moeilijk gemaakt in elke wedstrijd die we tegen ze hebben gespeeld, ook al was dat niet altijd terug te zien in het resultaat."

Ajax gaat momenteel fier aan kop in de Eredivisie, met een voorsprong van zes punten ten opzichte van FC Twente. Nummer vier Feyenoord heeft nog negen punten goed te maken op de koploper. "Maar als er in Nederland één ploeg is die Ajax goed kan bespelen, is Feyenoord het wel", stelt Koeman.

De titelaspiraties van de Rotterdammers kregen afgelopen weekend een flinke knauw, toen FC Twente in de slotseconden een punt uit het vuur sleepte tijdens de ontmoeting met Feyenoord. Ook aankomende zondag staat er veel op het spel, meent Koeman. "We willen onze fans extra blij maken met winst op Ajax."

Peter R. de Vries heeft weer een alibi

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries komt in april terug met een eigen misdaadprogramma. In het programma stort de journalist zich op criminele misstanden rond jonge kinderen. Het programma Peter R. Eist is vanaf 18 april iedere vrijdagavond te zien op Nederland 1, laat omroep AvroTros woensdag weten.

"Het wordt heel heftig", zegt een woordvoerder. In het programma komen zaken met jeugdige slachtoffers uit de hele wereld voor. Vorig jaar werd al bekend dat De Vries voor de omroep een tv-programma ging maken. "De serie zou moeten gaan over kinderarbeid, prostitutie, orgaanhandel", twitterde De Vries toen.

De Vries stopte in juni 2012 na zeventien jaar met zijn misdaadprogramma op SBS 6. De journalist liet vorige maand weten spelersmakelaar te worden met zijn zoon Royce en Ajax-icoon Piet Keizer.

Hagel: Europa moet investeren in NAVO

Als de Europese leden van de NAVO niet meer bijdragen aan de modernisering van de verdragsorganisatie dreigt deze irrelevant te worden. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel woensdag gezegd.

Hagel deed zijn uitspraak op de eerste dag van een tweedaagse bijeenkomst van de ministers van defensie van de NAVO-landen. De NAVO kan volgens Hagel alleen overleven zolang de lidstaten bereid zijn ervoor te vechten en erin te investeren.

De Amerikaanse regering kondigde eerder deze week een inkrimping van het Amerikaanse leger aan. Dit moet volgens Hagel echter niet door de Europeanen als excuus worden aangehaald om hun eigen krijgsmacht ook te verkleinen.

Schiphol ontmoedigt vliegtuigspotters tijdens NSS

Schiphol roept vliegtuigspotters op om tijdens de top voor nucleaire beveiliging NSS niet naar de luchthaven te komen. Tijdens de top, die over een maand in Den Haag wordt georganiseerd, landen veel internationale regeringstoestellen op de luchthaven. Schiphol verwacht duizenden spotters uit binnen- en buitenland. Of die iets te zien krijgen, is echter nog maar de vraag.

Daarom adviseert een zegsvrouw van Schiphol de spotters om maar helemaal niet te komen. "Er valt maar heel weinig te zien", zegt ze. Spotters kunnen niet terecht langs de Polderbaan, waar de regeringsvliegtuigen landen en worden geparkeerd. De spottersplek daar wordt afgesloten. De woordvoerder laat weten dat het Panoramaterras en de spottersplek langs de Buitenveldertbaan 'in principe' wel gewoon open zijn.

"Tenzij er heel veel mensen komen en de veiligheid in het geding komt. Dan kan ik me voorstellen dat die locaties ook worden gesloten. Als het uit de hand loopt doordat mensen bijvoorbeeld op de weg gaan staan, worden maatregelen getroffen", aldus de zegsvrouw.

De spottersplekken hebben ook niet genoeg capaciteit voor duizenden mensen. Het Panoramaterras biedt plek aan zo'n tweeduizend spotters, maar het zicht is er niet goed. "Als je daar staat, moet je al een heel goede lens hebben, wil je een vliegtuig op de Polderbaan kunnen fotograferen", zegt de woordvoerder.

De marechaussee, die op en rond Schiphol verantwoordelijk is voor de veiligheid, wil niet uitweiden over maatregelen die worden genomen als spotterslocaties overbevolkt dreigen te raken. "Als er problemen ontstaan, zullen we ons daarover buigen en actie ondernemen. Wat voor maatregelen dat zijn, ga ik niet zeggen", aldus een woordvoerder.

Gijs Dubbeldam, vliegtuigspotter en oprichter van spottersplatformschiphol.nl, denkt dat het zo'n vaart niet loopt. "De Schipholspotters vinden hun eigen plekje wel. Waarschijnlijk zullen de meeste spotters zich opstellen langs de aanvliegroutes. Het is het leukst om vliegtuigen in de landing te fotograferen."

Waar Schiphol het heeft over duizenden vliegtuigspotters durft Dubbeldam een serieuze schatting te geven. Hij verwacht zesduizend tot tienduizend mensen. Daarvan komt een groot deel uit het buitenland. Uit Duitsland, Zwitserland, België, Frankrijk en Engeland komen spotters naar ons land. "De Engelsen organiseren zelfs een speciale excursiereis", zegt Dubbeldam.

Dubbeldam heeft zijn schatting gemaakt samen met de eenheid Buiten Bewaking Schiphol. Beide partijen hebben daarvoor gekeken naar de eerste keer dat de Airbus A380 in Nederland landde. "De wegen naar de spottersplekken stonden toen helemaal vol. De politie schatte dat er zo'n vijfduizend spotters op de been waren. En dat was maar voor één vliegtuig. Nu komen de Air Force One van Obama en de Iljoesjin van Poetin."

Dat zijn volgens Dubbeldam ook de vliegtuigen waar de meeste aandacht naar zal uitgaan. "Dat die twee samen op een landingsbaan komen, is op zich al uniek."

De vliegtuigspotter is er niet huiverig voor dat buitenlandse collega's mogelijk zijn plekje inpikken. "Het is alleen maar leuk dat ze komen. Als deze top in Parijs werd gehouden, zouden wij daar ook heen gaan."

China stelt Fransman Perrin aan als bondscoach

De Fransman Alain Perrin is de nieuwe bondscoach van China. Dat heeft vicevoorzitter Hongchen Yu van de nationale voetbalbond aan Chinese media laten weten. Perrin is de opvolger van de Spanjaard Jose Antonio Camacho, die wegens slechte resultaten werd ontslagen.

De 57-jarige Perrin was in eigen land trainer van onder meer Olympique Lyon en Olympique Marseille. De laatste jaren was de oud-voetballer vooral werkzaam in Qatar. Hij had daar meerdere clubs en het olympisch elftal onder zijn hoede.

China presteert op internationaal niveau al jarenlang onder de maat. Alleen in 2002 werd het WK gehaald. Het land staat momenteel op de FIFA-ranking op een schamele 88e plaats.

Wielrenners over kasseien op WK in Richmond

Deelnemers aan de wereldkampioenschappen wielrennen volgend jaar in het Amerikaanse Richmond moeten ook over kasseien fietsen. Dat blijkt uit het parcours van de mondiale eindstrijd dat woensdag is vrijgegeven.

Halverwege de omloop van 16,5 kilometer liggen de eerste kasseien. Daarna krijgen de renners nog eens kinderkopjes voor de wielen geschoven, op een klim van 250 meter lang.

De WK-wegrit staat voor volgend jaar 27 september op het programma. De beste coureurs strijden dit jaar in Ponferrada, een stad in het noorden van Spanje, om de regenboogtrui.

Poetin geeft opdracht tot paraatheidsoefening

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische krijgsmacht opdracht gegeven tot een paraatheidsoefening. Dat zei minister van defensie Sergej Sjoigoe woensdag in een televisietoespraak.

Volgens Sjoigoe zijn de trainingen bedoeld om 'de paraatheid van de militairen te oefenen in crisissituaties die de nationale militaire veiligheid bedreigen.' Tijdens de eerste twee dagen zullen de militairen in een verhoogde staat van paraatheid worden gebracht en op schietterreinen oefenen. Op vrijdag beginnen de militaire manoeuvres, die vier dagen duren. Hierbij komen marineschepen van de Noordelijke en de Baltische Vloot in actie. De luchtmacht neemt ook deel aan de trainingen.

Mogelijk houden de oefeningen verband met het recente conflict en de machtswisseling in Oekraïne, hoewel Sjoigoe dit land niet bij naam noemde. De prominente Russische parlementariër Leonid Sloetski zei dinsdag dat de verdreven president Viktor Janoekovitsj nog steeds het wettige staatshoofd van Oekraïne is. Verder zette hij 'een groot vraagteken' bij de rechtskracht van de besluiten die het Oekraïense parlement sinds de val van Janoekovitsj heeft genomen. Hij beloofde dat Oekraïense Russen in levensgevaar op de bescherming van Rusland kunnen rekenen.

Syrische regeringsleger doodt 175 rebellen

Het Syrische regeringsleger heeft 175 rebellen gedood. De opstandelingen liepen ten zuiden van de hoofdstad Damascus in een hinderlaag. Dat hebben de Syrische staatsmedia woensdag gemeld.

Volgens staatspersbureau SANA behoorden de meeste opstandelingen tot de aan Al-Qaida gelieerde rebellenbeweging Jabhat al-Nusra. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten berichtte dat er zeventig doden waren gevallen en dat dit aantal nog kan oplopen. In een uitzending van de Libanese televisiezender Al-Mayadeen waren beelden van tientallen lijken en tanks van het Syrische leger te zien.

Rechtszaak rondom PSH levert theaterprijs op

Een rechtszaak van een vriend van de overleden acteur Philip Seymour Hoffman tegen het Amerikaanse blad National Enquirer heeft een theaterprijs voortgebracht. De zogeheten Relentless Award wordt betaald door het blad en is het resultaat van een schikking met klager David Bar Katz, schrijft The New York Times. In het gewraakte artikel stond dat de acteur een relatie had met Katz.

De prijs wordt uitgereikt om Hoffman te eren. Schrijvers van nog niet geproduceerde toneelstukken maken kans op de Amerikaanse toneelprijs en winnen 45 duizend dollar. Katz ontmoette Hoffman vijftien jaar geleden door gezamenlijke vrienden. "We hebben het vaak gehad over het tragische lot van veel toneelschrijvers die niet rond kunnen komen."

Katz, zelf ook een toneelschrijver, was verbaasd over het artikel over zijn pas overleden vriend. Het artikel was opgesteld als interview met Katz, waarin hij bekende een affaire te hebben met de beroemde acteur. Hij zegt echter nooit met het blad te hebben gesproken.

"Alles was al razendsnel op een maximaal niveau van surrealisme beland", zegt Katz in de krant. "Nadat ik mijn kinderen naar school had gebracht, keek ik op mijn telefoon en had ik een miljoen oproepen gemist", gaat hij verder. Katz werd op straat achtervolgd door paparazzi. Hij besloot het blad aan te klagen.

Hoffman werd eerder deze maand dood gevonden in zijn appartement in New York met een naald in zijn arm. De acteur kampte al jaren met een drugsverslaving. De Oscarwinnaar werd 46 jaar oud.

NPO eert Philip Seymour Hoffman met filmweekend (Foto: Novum)

Vluchtauto duo aangetroffen in Münster

De vluchtauto van het voortvluchtige duo Antonio van der P. en Enise B. is gevonden op een parkeerplaats in het Duitse Münster. Dat melden Duitse media woensdag. In de auto vluchtte het duo maandagavond de grens over.

Het gaat om de blauwe Honda CRV van de man uit Enschede die maandagavond door Van der P. en B. werd gegijzeld. Hij werd in Ahaus, vlak over de grens bij de Nederlandse plaats, vrijgelaten.

De politie heeft sinds die tijd op meerdere plaatsen grote zoekacties uitgevoerd. Onder meer in het Duitse Gronau en in het Groningse Winschoten. Een woordvoerder laat weten dat hij meer acties niet uitsluit. "Ik kan me voorstellen dat als er bruikbare informatie zit bij de tips die zijn binnengekomen naar aanleiding van onze oproep in Opsporing Verzocht, we opnieuw in actie komen."

Zeker dertig tips zijn sinds dinsdagavond binnengekomen over het voortvluchtige duo dat verdacht wordt van verschillende gewelddadige incidenten. Ze zouden in de afgelopen weken onder meer betrokken zijn geweest bij woningovervallen, ontvoeringen en een schietincident. De politie bestempelt ze als 'levensgevaarlijk'.

Enge foto's en waarschuwingen op pakje sigaretten

Wie over een tijdje een pakje sigaretten koopt zal oog in oog staan met afschrikwekkende foto's van de schade die roken aanricht. Dat is het resultaat van een beslissing van het Europese Parlement woensdag om de tabaksregels in Europa aan te scherpen.

Een pakje zal voor 65 procent bedekt zijn met gruwelijke foto's en gezondheidswaarschuwingen. Sigaretten met smaakjes als vanille en menthol worden geleidelijk uit de markt gedrukt. "Roken wordt zo minder aantrekkelijk gemaakt voor jongeren", aldus Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

De e-sigaret wordt geclassificeerd als geneesmiddel voor wie wil stoppen met roken, maar zal ook in de winkel worden verkocht als alternatief voor roken. Judith Merkies (PvdA) had liever een strakkere regulering gezien. "Sommige varianten van de e-sigaret, zoals de shishapen die op scholen populair zijn, dienen op zichzelf als genotmiddel."

De 28 EU-lidstaten moeten de tekst in maart nog goedkeuren. Daarna hebben regeringen twee jaar de tijd om de maatregelen in de nationale wetgeving te gieten.

Reallifesoap Yolanthe start in april

De dagelijkse beslommeringen van Yolanthe Sneijder-Cabau zijn vanaf eind april te volgen op televisie. De realitysoap rondom de voetbalvrouw wordt vanaf 25 april uitgezonden op SBS6, bevestigde de zender woensdag.

Het programma, dat de titel Yolanthe krijgt, draait volgens een woordvoerder van SBS 'echt' om de voetbalvrouw. "Wesley is natuurlijk onderdeel van haar leven, dus zal vast wel een keer voorbij komen." De voetballer is echter niet het onderwerp van de soap.

Yolanthe volgt de serie over ex-voetballer Andy van der Meijde en zijn vrouw op. De reallifesoap Andy & Melisa wordt vanaf vrijdag uitgezonden. Sneijder-Cabau wordt voor zes afleveringen van de soap gevolgd, de opnamen zijn nog aan de gang.

Yolanthe en Wesley kondigden in november aan een kijkje in hun leven te geven. Begin dit jaar zei de 28-jarige voetbalvrouw dat ze de reallifesoap ziet als een documentaire en hoopt dat ook de kijkers zo naar de show kijken.

Carice is blij met Huisman in GoT

Carice van Houten is blij dat Michiel Huisman een rol te pakken heeft in Game of Thrones. "Ik vind het heel leuk dat er nog een Nederlander in zit", zegt de actrice, die Melisandre speelt, voor de camera van Novum Nieuws. Huisman maakt in het vierde seizoen van de fantasyserie, dat in Nederland vanaf 7 april wordt uitgezonden, zijn opwachting als Daario Naharis.

Hoewel Van Houten blij is met de Nederlandse versterking, heeft Huisman zijn rol niet aan haar te danken. "Ik heb daar helemaal niets mee te maken gehad." Ook weet de actrice niet of de twee elkaar wel tegenkomen in de serie. "Ik weet niet of onze verhaallijnen elkaar kruisen."

Ook andere acteurs uit de serie, waarvan het derde seizoen deze maand op dvd verscheen, vinden Huisman een aanwinst. "Michiel lijkt me heel erg aardig", zegt Thomas Brodie-Sangster, die in de serie te zien is als Jojen Reed. Nikolaj Coster-Waldau, die de rol van Jaime Lannister vertolkt, vindt het onvermijdelijk dat er een Nederlander bij kwam. "Er zitten zo veel gestoorde personages in Game of Thrones, dus je wist dat er meer Nederlanders zouden komen."

Michiel Huisman in zombiethriller met Brad Pitt (Novum)

Hans de Boer volgt Wientjes op bij VNO-NCW

Ondernemer Hans de Boer volgt dit jaar Bernard Wientjes op als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Dat heeft de vereniging woensdag bevestigd. Tussen 1998 en 2003 was De Boer al voorzitter van organisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB Nederland, waarmee VNO-NCW nauw samenwerkt.

Donderdag stemt het bestuur van VNO-NCW in met de benoeming van De Boer, zegt een woordvoerder. "Morgen komen ze bijeen om er een klap op te geven."

De Boer is nu nog topman van projectontwikkelaar LSI Project Investment. Daarnaast is hij lid van een reeks adviescommissies bij bedrijven en overheden. Tussen 2003 en 2007 was hij voorzitter van een landelijke commissie om jeugdwerkloosheid te bestrijden. De Boer staat bekend als een ondernemer pur sang en is oprichter van een groot aantal bedrijven.

Voorzitter Bernard Wientjes zwaait op 1 juli na negen jaar af bij VNO-NCW. Hij eindigde de afgelopen vier jaar boven aan de lijst met invloedrijkste Nederlanders die de Volkskrant jaarlijks publiceert.

Van Peppen moet kritische uitspraken toelichten

De kritische uitspraken die Roda JC-speler Ard van Peppen zaterdag deed, krijgen mogelijk een staartje. De verdediger zei na afloop van het duel met SC Cambuur dat scheidsrechter Bas Nijhuis de wedstrijd 'verneukt' had. De aanklager betaald voetbal wil een toelichting op die uitlating, zo heeft de KNVB woensdag bekendgemaakt.

Van Peppen zei ook dat Nijhuis spotte met de hekkensluiter van de Eredivisie. "Let lekker op jezelf. Jullie staan achttiende en kijk hoe dramatisch jullie spelen", zou de arbiter gezegd hebben. Van Peppen heeft tot 3 maart om op het verzoek van de voetbalbond te reageren.

De Roda-spelers Kees Luijckx, in de 87e minuut, en Guy Ramos, 89e minuut, ontvingen vlak voor de tijd hun tweede gele en dus rode kaart. Enkele minuten later scoorde Paco van Moorsel voor Cambuur de enige treffer van het duel.

Beenhakker nieuwe technisch directeur Sparta

RTV Rijnmond meldt dat Wiljan Vloet zijn fucntie als technisch directeur neer zal moeten leggen. De raad van commissarissen zou Vloet per direct uit zijn fucntie gezet hebben. Leo Beenhakker zou de technische zaken voorlopig over gaan nemen. Vloet blijft nog wel aan als algemeen directeur. 

De keuze om Vloet te behouden als algemeen directeur lijkt onvermijdelijk. Het contract met de 51-jairge Brabander loopt nog 2,5 jaar door en het voortijdig beëindigen van dit contract zou Sparta veel geld kosten. 

De redenen om Vloet als technisch directeur te laten vertrekken zijn duidelijk. De Jupiler Leagueclub is nog steeds niet gepromoveerd in de 2,5 jaar dat Vloet nu actief is. Daarnaast heeft hij drie trainers ontslagen en ruim dertig spelers aangetrokken waarvan er maar enkelen voldeden aan de verwachtingen.

Sparta verloor afgelopen zondag in eigen huis met 4-2 van Jong Ajax. Het gevolg hiervan was dat supporters hevig gingen protesteren. De club staat momenteel teleurstellend negende op de ranglijst. Deelname aan de play-offs voor promotie naar de Eredivisie is al wel veiliggesteld, omdat Sparta een periode heeft gewonnen. 

Vanmiddag zal er nog overleg zijn en er zijn verder nog geen uitkomsten, laat een woordvoerder van Sparta weten. 

Duitsland volgt teruggekeerde jihadstrijders

De Duitse veiligheidsdiensten houden een tiental jihadstrijders die zijn teruggekeerd uit Syrië nauwlettend in de gaten. De jihadstrijders worden gezien als een terreurdreiging. Dat hebben de veiligheidsdiensten woensdag gezegd. Volgens de Duitse binnenlandse inlichtingendienst zijn in totaal, sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië, meer dan driehonderd mensen naar Syrië vertrokken.

"Er is een groeiend probleem dat voortkomt uit geradicaliseerde en door de strijd geharde mensen die terugkeren uit Syrië", aldus Hans-Georg Maassen, hoofd van de inlichtingendienst. "We hebben informatie over een stuk of tien mensen die actief hebben deelgenomen aan de strijd in Syrië. Daardoor is het risico op terreurdaden in Duitsland toegenomen."

Onder de Duitse wet is het lastig om jihadstrijders die terugkeren te arresteren, tenzij er concreet bewijs is dat ze een misdaad hebben begaan. De veiligheidsdiensten, die niet graag zien dat extremisten zomaar kunnen terugkeren, houdt de mensen die het grootste risico vormen nauwlettender in de gaten. Hoewel een tiental jihadstrijders is opgeleid om om te gaan met wapens en explosieven, zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat ze aanslagen voorbereiden.

Pellè akkoord met voorwaardelijke straf en boete

Graziano Pellè heeft zich neergelegd bij een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd. De spits van Feyenoord accepteerde het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB naar aanleiding van zijn woede-uitbarsting na de wedstrijd van zondag tegen FC Twente. De Italiaan moet daarnaast een geldboete van vijfduizend euro betalen.

Pellè ging in Enschede door het lint na de late gelijkmaker van Luc Castaignos, die daarbij mogelijk hinderlijk buitenspel zou hebben gestaan. De aanvoerder trapte tegen een dug-out, schopte een reclamebord kapot en stampte een lamp van een cameraploeg omver. Feyenoord riep de speler al op het matje, maar hield het bij een berisping.

Door het ontlopen van een schorsing is Pellè zondag gewoon inzetbaar in de klassieker tegen Ajax. Bij een zege kunnen de Rotterdammers de achterstand op de koploper terugbrengen tot zes punten.

Gül tekent omstreden wet Turkije

De Turkse president Abdullah Gül heeft woensdag een omstreden wet ondertekend die de bevoegdheden van de rechterlijke macht inperkt. De wet geeft het ministerie van justitie meer controle over de raad die toezicht houdt op openbaar aanklagers en rechters. De Turkse regering worstelt ondertussen met nieuwe beschuldigingen van corruptie, waar premier Recep Tayyip Erdogan bij betrokken zou zijn.

Het corruptieschandaal, dat al vier ministers de kop heeft gekost, verdiepte zich deze week. Er lekten telefoongesprekken uit die Erdogan zou hebben gevoerd met zijn zoon. Ze spraken daarin over manieren om grote sommen geld uit hun huis te krijgen. Erdogan ontkent dat de gesprekken hebben plaatsgehad en beweert dat er gerommeld is met de opnames.

In Istanbul gingen dinsdagavond zo'n duizend aanhangers van de oppositie de straat op om te protesten tegen Erdogan. Afgelopen weekend was het ook al onrustig in Turkije. Toen werd er gedemonstreerd tegen een nieuwe wet die volgens critici tot doel heeft de internetvrijheid in te perken.

Roda neemt spits Powel over van Heracles

Roda JC heeft zich tot het eind van het seizoen verzekerd van de diensten van Berry Powel. Dat maakte de Limburgse club dinsdag bekend. De 33-jarige spits komt transfervrij over van Heracles Almelo, waar hij sinds kort op amateurbasis speelde. Powel moet wel nog de medische keuring doorstaan.

Technisch manager van Roda Leon Vlemmings ziet Powel als een buitenkansje. "Berry is een aanvaller met de nodige routine en ervaring die we in deze fase van de competitie goed kunnen gebruiken", zegt Vlemmings op de site van de ploeg, die momenteel laatste staat in de Eredivisie. "We zijn er uiteraard blij mee en denken dat hij zeker van waarde kan zijn voor Roda JC."

Powel kwam in Nederland onder meer uit voor FC Den Bosch, ADO Den Haag en FC Groningen. Afgelopen zomer liet de aanvaller zijn contract bij het Spaanse Elche ontbinden. Na enkele maanden te hebben meegetraind, maakte Heracles vorige maand bekend Powel op amateurbasis aan de selectie te hebben toegevoegd.

Bolt kan vierde Laureus Award in de wacht slepen

Usain Bolt kan eind volgende maand voor de vierde keer een Laureus Award winnen. De Jamaicaanse sprinter zit bij de genomineerden voor internationaal sportman van het jaar 2013, zo maakte de organisatie woensdag bekend. Hij krijgt concurrentie van Rafael Nadal, Sebastian Vettel, Mo Farah, LeBron James en Cristiano Ronaldo.

Bolt sleepte in 2009, 2010 en vorig jaar al de prijs in de wacht. De awards staan bekend als de 'Oscars van de sport'. Dit jaar worden ze op 26 maart in Kuala Lumpur, Maleisië uitgereikt.

De prijzen worden uitgereikt in tien categorieën. Voor zeven awards zijn woensdag zes genomineerden bekendgemaakt. Bolt, die drie WK-titels veroverde in 2013, komt als hij wint op gelijke hoogte met Roger Federer. De Zwitserse tennisser nam tussen 2005 en 2008 de prijs vier keer mee naar huis.

Van de andere genomineerden pakte alleen Nadal eerder de prijs. De Spaanse tennisser won afgelopen jaar Roland Garros en de US Open en maakt kans op een herhaling van 2011, toen hij de award mocht meenemen. Duitser Vettel werd voor de vierde keer op rij wereldkampioen in de Formule 1 en werd in al die jaren genomineerd, maar won de prijs nooit.

De Britse langeafstandsloper Farah pakte twee wereldtitels. James uit de Verenigde Staten won met zijn basketbalteam Miami Heat de NBA en werd verkozen tot meest waardevolle speler van het seizoen. Ronaldo uit Portugal kende een fenomenaal seizoen en ontving eerder al de Ballon d'Or voor voetballer van het jaar.

Bij de vrouwen kan Serena Williams na 2003 en 2010 voor de derde keer de prijs winnen. In 2013 zegevierde ze bij de US open en Roland Garros. Naast de Amerikaanse tennisster is ook landgenote Missy Franklin genomineerd. De zwemster won acht gouden medailles bij het WK zwemmen in Barcelona.

De Duitse keepster en aanvoerster van het nationaal team Nadine Angerer won met haar land voor de zesde keer op rij het EK. De Jamaicaanse sprintster Shelly-Ann Fraser-Pryce pakte drie wereldtitels. Polsstokhoogspringster Yelena Isinbayeva uit Rusland werd wereldkampioen in eigen land. De Sloveense alpineskiester Tina Maze pakte vier wereldbekers en de wereldtitel in de combinatie.

In Kuala Lumpur wordt ook een prijs voor het beste team van 2013 uitgereikt. Daarvoor zijn voetbalclub Bayern München, het nationaal rugbyteam van Nieuw-Zeeland, het Braziliaans voetbalelftal, de Amerikaanse tennissers Bob en Mike Bryan, de basketballers van Miami Heat en het Red Bull Formule 1-team genomineerd.

Daarnaast zijn er ook zes genomineerden voor 'gehandicapte sporter van het jaar.' Zwemsters en meervoudig wereldkampioenen Sarah Louise Rung uit Noorwegen, Sophie Pascoe uit Nieuw-Zeeland en de Oekraïnse Olga Sviderska zullen het opnemen tegen de Zwitserse wheeler Marcel Hug en de Amerikaanse Tatyana McFadden en Marie Bochet uit Frankrijk. De laatste twee genoemden zullen over ruim een week deelnemen aan de Paralympische Spelen in Sochi. 

Verwoest gemeentehuis Waalre niet herbouwd

Het gemeentehuis van Waalre, dat in juli 2012 door een aanslag afbrandde, wordt niet op de oude plek herbouwd. De gemeenteraad heeft besloten dat activiteitencentrum 't Hazzo in Aalst het nieuwe gemeentehuis wordt, meldt de gemeente woensdag.

De gemeenteraad besloot halverwege vorig jaar al dat een nieuw gemeentehuis moet worden gekocht omdat dat uiteindelijk goedkoper is dan huren. Inwoners en medewerkers droegen vervolgens dertig mogelijke locaties aan.

Na een eerdere selectie bleven drie locaties over: de oude locatie aan de Koningin Julianalaan, een Boerenbondterrein tegenover het voormalige gemeentehuis en 't Hazzo. Bij een eerdere vergadering viel het Boerenbondterrein al af.

De nieuwbouw en verbouw van 't Hazzo is volgens de gemeente goedkoper dan het bouwen van een nieuw gemeentehuis op de oude locatie. De kosten worden grotendeels gedekt door het geld dat de verzekering na de aanslag uitkeerde. De onderhoudskosten zijn naar verwachting lager dan de huur van de gebouwen aan de Laan van Diepenvoorde die nu als gemeentehuis dienen.

Het vorige gemeentehuis, een monumentaal pand, werd voor het grootste deel in de as gelegd na een aanslag met twee auto's. De daders zijn nog spoorloos en over het motief is nog niets bekend. In april werden drie verdachten aangehouden, maar zij werden later vrijgelaten omdat er niet genoeg bewijs was dat zij er iets mee te maken hadden.

Vrachtwagenchauffeurs vaker bestolen van lading

Vrachtwagenchauffeurs zijn vorig jaar veel vaker bestolen van hun lading dan een jaar eerder. In totaal deden truckers in 2013 ruim 243 keer aangifte van een geslaagde ladingdiefstal, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Team Transportcriminaliteit (LTT) van de politie. Het aantal diefstallen ligt daarmee 42 procent hoger dan in 2012.

Naast geslaagde diefstallen deden chauffeurs nog eens bijna 190 keer aangifte van een mislukte ladingdiefstal. Ook dat is veel meer dan in 2012. Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt zich woensdag in een verklaring grote zorgen over de sterke stijging, die volgens de branchevereniging het gevolg is van 'de verminderde aandacht' bij de politie.

Een groot deel van de diefstallen vond plaats op parkeerplaatsen langs snelwegen of grote provinciale wegen, zo meldt het LTT. Vooral in Limburg en het oosten van Brabant vonden veel diefstallen plaats. In Eindhoven, Venlo en Venray werden de meeste ladingen uit vrachtwagens gestolen.

Waar chauffeurs hun vracht vorig jaar vaker zagen verdwijnen, lieten dieven hun vrachtwagen juist vaker staan dan een jaar eerder. Het aangiftes van gestolen trucks - al dan niet met lading - daalde met 19 procent naar 287 keer. In dat getal zijn ook pogingen tot diefstal meegerekend, aldus het LTT.

Rabobank vervangt Random Reader

Rabobank vervangt het betaalsysteem Random Reader eind dit jaar voor een nieuwe kaartlezer. Het nieuwe apparaatje om mee te internetbankieren, de Rabo Scanner, gebruikt meer energie en bevat een camera om kleuren te scannen.

De Rabo Scanner is eind dit jaar verkrijgbaar en moet geleidelijk de Random Reader vervangen. Klanten van de bank hebben nog steeds hun bankpas nodig om hun saldo te bekijken of geld over te maken, schrijft de website Computerworld woensdag. Ze krijgen toegang tot internetbankieren door hun pas in het apparaat te steken en een kleurcode te scannen.

Behalve met kaartlezers kunnen klanten van Nederlandse banken ook met hun mobiele telefoon hun identiteit bevestigen. Op die manier kunnen spaarders bij Rabobank naar bekende adressen kleine bedragen overmaken zonder kaartlezer.

Benedictus: ik vertrok vrijwillig

De gepensioneerde paus Benedictus XVI is niet onder druk gezet om het pausschap neer te leggen en heeft de beslissing om op te stappen geheel vrijwillig genomen. Dat heeft Benedictus in een brief geschreven die woensdag door de Italiaanse krant La Stampa werd gepubliceerd.

De laatste tijd werd erover gespeculeerd dat Benedictus onder druk was gezet om als eerste paus in zeshonderd jaar tijd op te stappen. "De enige voorwaarde om het pausschap neer te leggen is dat het vrijwillig wordt gedaan", zei Benedictus. "Speculatie hierover is simpelweg absurd." Benedictus verdedigde ook zijn keuze om pauselijke kledij te blijven dragen. Volgens hem waren er geen andere kleren beschikbaar.

Drie gewonden bij botsing politiewagen

Bij een botsing tussen een politiewagen en een auto zijn dinsdagnacht in Hoofddorp drie gewonden gevallen. Agenten wilden de auto rond 02.30 uur op de Hoofdweg-Westzijde voor een controle aan de kant zitten, maar het kwam volgens de politie tot een botsing.

De wagen kwam zwaar beschadigd in een greppel tot stilstand. De brandweer moest een van de inzittenden uit het voertuig bevrijden. De bestuurder en een van zijn passagiers werden naar een ziekenhuis gebracht. Drie andere passagiers raakten niet gewond. Later in de ochtend is een van de agenten alsnog met rugklachten in een ziekenhuis opgenomen.

De toedracht van het ongeval wordt onderzocht.

'Katy Perry en John Mayer uit elkaar'

Katy Perry heeft een punt gezet achter haar relatie met John Mayer. Dat zeggen ingewijden tegen entertainmentzender E! De reden van de breuk is niet bekend.

De 29-jarige Perry en 36-jarige Mayer, die al verschillende keren uit elkaar gingen en weer bij elkaar kwamen, vormden sinds de zomer van 2012 een stel. De afgelopen maanden gingen nog geruchten dat de twee zangers verloofd waren. Perry scheidde in 2011 van Russell Brand na een huwelijk van veertien maanden.

Mayer heeft al heel wat beroemdheden versleten, onder wie Jessica Simpson, Jennifer Aniston en Taylor Swift. Op zijn laatste album Paradise Valley, dat in de zomer verscheen, ging hij nog in duet met Perry. De twee zongen samen het nummer Who Do You Love.

'Computercommunicatie kan veel sneller'

Computers hebben de manier waarop we porno kijken sterk veranderd. Moesten we vroeger naar het tankstation voor een vies blaadje, tegenwoordig trekken we Busty Butt Destroyers 43 in vijf minuutjes van internet. Voor sommigen gaat dat echter nog niet snel genoeg. Twee ontdekkingen schieten hun te hulp.

De eerste ontdekking komt van Swastik Kar, een expert op het gebied van grafeen, en Yung Joon Jung, een expert op het gebied van nanobuizen. Ze combineerden hun specialismen en ontdekten dat een elektrisch signaal dat door licht wordt opgewekt veel beter werkt als silicum, waarvan de chips gemaakt zijn, gecombineerd wordt met grafeen in plaats van het gewoonlijke metaal.

Dat brengt de 'ideale' computer een stukje dichterbij: een computer data transporteert met licht en deze verwerkt met silicum. Door de vernieuwde transportmethode wordt iedere berekening een fractie van een seconde sneller. Op zich lijkt het niet veel, maar door de miljarden berekeningen per seconden die een computer doet, stapelt de tijdswinst snel op.

Dat het geen loze vingeroefening is, bewezen Kar en Jung direct. Ze maakten namelijk enkele apparaten waarmee hun principe direct in werkelijke toepassingen werd getoond. Toch zal het niet snel op de markt komen, want de apparatuur moet nog verder ontwikkeld worden om commercieel levensvatbaar te worden.

Wat wel direct klaar is voor commerciele verkoop, is een nieuwe datatransfermethode die IBM heeft ontwikkeld. Daarmee konden zij plots data verzenden met 64 gigabits per seconde. Over kabels nog wel, waarvan men vermoedde dat ze niet sneller zouden kunnen dan 32 Gb/s.

De snelheid werd overigens niet gehaald op kabels die langer zijn dan 57 meter. Daar staat tegenover dat de gebruikte kabels, zogenaamde multimodekabels, de meestgebruikte kabels in professionele en thuisnetwerken zijn. Kabels in die netwerken zijn gewoonlijk niet langer dan 50 meter.

Hoewel er speciale chips nodig zijn om de datatransfermethode zo snel te kunnen maken, is die technologie wel al klaar voor de markt.

Haagse rechtbank wil nader onderzoek naar Faro-ramp

De oorzaak van de vliegramp in het Portugese Faro in 1992 moet nader worden onderzocht. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De zaak tegen de Nederlandse staat was aangespannen door dertig nabestaanden en slachtoffers.

De nabestaanden en slachtoffers vinden het onderzoek naar de ramp door de Portugese autoriteiten 'slecht'. Uit dat onderzoek bleek dat het slechte weer en windstoten tot het crashen van het vliegtuig hebben geleid. Uit een onderzoek dat de slachtoffers zelf hebben laten uitvoeren blijkt echter dat de piloten fouten hebben gemaakt en dat ze ten onrechte zijn vrijgepleit.

De rechtbank stelt daarom een onafhankelijke deskundige aan. Deze persoon moet de laatste zes minuten voor de crash opnieuw bekijken. Beide partijen krijgen de kans om een deskundige aan te dragen.

De slachtoffers stellen bovendien dat de voormalige Raad voor de Luchtvaart feiten heeft achtergehouden en dat ze daardoor op basis van onjuiste informatie hebben ingestemd met een schadevergoeding van vliegtuigmaatschappij Martinair. Ze willen daarom een extra schadevergoeding afdwingen.

In een andere zaak over de Faro-ramp die was aangespannen tegen Martinair, bepaalde de rechtbank in Amsterdam woensdag dat de vliegtuigmaatschappij niet aansprakelijk is voor het ongeluk.

De vliegramp in Portugal op 21 december 1992 kostte 56 mensen het leven. Het vliegtuig verongelukte tijdens de landing. Het was slecht weer. In de McDonnell Douglas zaten dertien bemanningsleden en 327 passagiers. Er vielen ongeveer honderd gewonden.

Amerikaans koppel vindt goudschat bij uitlaten hond

Een echtpaar uit de Amerikaanse staat Californië heeft tijdens het uitlaten van de hond een enorme goudschat gevonden. Aan de voet van een oude boom vond het koppel roestige blikjes met zeldzame gouden munten in uitstekende staat. Waarde: 10 miljoen dollar (7,2 miljoen euro).

Bijna alle 1427 munten, die uit de periode 1847-1894 stammen, zijn in uitmuntende staat en lijken nooit in circulatie geweest, aldus David Hall, die de munten kortgeleden heeft getaxeerd. Hoewel de nominale waarde van de munten slechts 28 duizend dollar is, zijn sommige munten zo zeldzaam dat ze mogelijk per stuk een miljoen dollar opbrengen.

Numismatist Don Kagin, die de vinders vertegenwoordigt, sprak woensdag van een unieke vondst. "Het is alsof ze de pot met goud aan het eind van de regenboog hebben gevonden", zei hij. Volgens hem is in de VS niet eerder zo'n grote vondst gedaan.

Kagin wil weinig kwijt over het echtpaar, dat volgens hem van middelbare leeftijd is en al jaren op het terrein woont waar de munten werden gevonden. Het koppel heeft geen flauw idee wie de munten onder de boom kan hebben verstopt.

De gelukkige vinders willen anoniem blijven, omdat ze vrezen dat allerlei figuren met metaaldetectors het terrein willen uitkammen. Bovendien willen de twee niet dat ze anders worden behandeld nu ze miljoenen aan gouden munten hebben gevonden. "Hun grootste zorg is dat dit ertoe leidt dat mensen hen anders behandelen, terwijl ze juist blij zijn met hun huidige levensstijl."

Muntenverzamelaars hebben geluk: de meeste munten worden waarschijnlijk aangeboden op webwinkel Amazon. Een aantal munten houdt het echtpaar zelf. Met de opbrengst willen ze rekeningen en leningen afbetalen en lokale liefdadigheidsinstellingen steunen.

Geen schadevergoeding voor Pechstein

Schaatsster Claudia Pechstein krijgt geen schadevergoeding van de internationale schaatsunie ISU. De Duitse diende een claim van 3,5 miljoen euro in omdat ze door de ISU onterecht beschuldigd zou zijn van dopinggebruik, maar kreeg van de rechter in München nul op het rekest.

Pechstein kreeg tussen 2009 en 2011 een schorsing opgelegd vanwege schommelende bloedwaarden. De Duitse schaatsster weet dit aan een erfelijke aandoening. Het internationale sporttribunaal CAS bekrachtigde in 2009 de schorsing en de rechter in München ging hierin mee. Daarom wees hij de claim af en moet Pechstein de proceskosten zelf betalen.

ING: geen dubbele boekingen door storing

Door de storing met internetbankieren bij ING dinsdag hebben klanten een tijdje de indruk gehad dat bedragen twee keer zijn afgeschreven. Daarvan is echter geen sprake, zegt een woordvoerder van ING woensdag.

Klanten van ING konden dinsdag in de middag een tijdje slecht gebruikmaken van internetbankieren en de mobiele apps van de bank. Hierdoor hebben sommige klanten twee of meer keer een betalingsopdracht verzonden.

In het rekeningoverzicht leek het alsof deze betalingen ook echt waren uitgevoerd. Dat waren echter reserveringen en geen feitelijke betalingen, aldus de zegsman. Klanten moeten sinds 10.30 uur het juiste rekeningoverzicht kunnen inzien.

'Martinair niet aansprakelijk voor Faro-ramp'

Luchtvaartmaatschappij Martinair is niet aansprakelijk voor de vliegramp in het Portugese Faro in 1992. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdagochtend bepaald, meldt de NOS. Tientallen slachtoffers en nabestaanden hadden de zaak aangespannen.

Ze wilden dat hun schadevergoedingsregeling zou worden herzien, omdat ze bij het accepteren van de compensatie - 250 duizend gulden (ruim 113 duizend euro) in 1993 - niet goed op de hoogte waren van de oorzaken van de ramp. Daardoor konden ze geen goede inschatting maken van het maximale bedrag waarvoor Martinair, tegenwoordig onderdeel van KLM, aansprakelijk kon worden gehouden.

Na eigen onderzoek, hadden de overlevenden en nabestaanden die informatie wel. Uit het onderzoek, dat een kleine drie jaar geleden werd gepresenteerd door luchtvaartonderzoeker Harry Horlings, kwam naar voren dat de piloten een hele serie fouten maakten. Dit bleek uit een analyse van de zwarte dozen.

Volgens internationale vliegregels hadden de piloten de landing vijf keer moeten afbreken. De 'roekeloze' vliegers schonden volgens Horlings bewust de geldende voorschriften en veroorzaakten daarmee het ongeluk.

Uit een onderzoek van de Portugezen bleek echter dat plotselinge windstoten en het slechte weer de belangrijkste oorzaken waren voor het crashen van het vliegtuig. Martinair bleef achter dat rapport staan en vond dat het onderzoek van Horlings geen nieuwe feiten had aangedragen. Horlings stelde op zijn beurt dat in het onderzoek van de Portugezen gegevens zijn weggelaten om Martinair vrij te pleiten.

De vliegramp in Portugal op 21 december 1992 kostte 56 mensen het leven. Het vliegtuig verongelukte tijdens de landing. Het was slecht weer. In de McDonnell Douglas zaten dertien bemanningsleden en 327 passagiers. Er vielen ongeveer honderd gewonden.

Ook in Den Haag wordt woensdag uitspraak gedaan in een zaak over de Faro-ramp. Daarin moet de staat in het beklaagdenbankje verschijnen.

Aangespoelde haai krijgt sondevoeding

De toonhaai die zondag aanspoelde op het strand van Vlieland krijgt woensdag sondevoeding toegediend. Dat gaan de verzorgers van het Dolfinarium in Harderwijk proberen omdat ze nog altijd niet eet. Ook wordt een poging gewaagd de wonden van het dier te behandelen met honingzalf, meldt het Dolfinarium.

De vrouwtjeshaai van ongeveer een meter lang werd tot en met dinsdag opgevangen op natuur- en informatiecentrum De Noordwester op het eiland. Directeur Marc ter Ellen gaf dinsdag al aan dat het aquarium daar niet geschikt is voor langdurige opvang. Ook was daar niet de nodige kennis in huis. De haai werd daarom die avond overgebracht naar het Dolfinarium.

Daar leven verschillende haaiensoorten, waaronder de toonhaai die ook wel gevlekte gladde haai wordt genoemd. Tijdens de reis heeft de haai al een behandeling tegen parasieten gehad. De haai is in een verblijf achter de schermen geplaatst.

Hezbollah zweert wraak voor aanval Israël

De aanval die maandagavond door de Israëlische luchtmacht werd uitgevoerd in de grensregio tussen Libanon en Syrië was gericht tegen Hezbollah. Dat heeft de sjiitische organisatie woensdag gezegd.

Hezbollah heeft gezworen wraak te zullen nemen voor de aanval. Volgens Hezbollah hebben de bombardementen schade aangericht, maar zijn er geen doden of gewonden gevallen. De organisatie kiest nu 'de juiste tijd en plaats' om wraak te nemen voor de aanval.

Het Libanese staatspersbureau meldde maandag dat de twee bombardementen werden uitgevoerd vlakbij het afgelegen Libanese dorp Nabi Sheet. Hezbollah zei echter dat de aanval vlakbij het Libanese dorp Janta plaatsvond. Er werd niet gemeld welke doelwitten werden gebombardeerd. Het bombardement is de eerste Israëlische luchtaanval op Libanees grondgebied sinds het begin van de Syrische burgeroorlog. Er werden al wel eerder bombardementen op Syrisch grondgebied uitgevoerd.

Israël wilde de aanval niet bevestigen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei slechts dat er niets is dat hij niet zal doen om de veiligheid van Israëlische burgers te garanderen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei maandag dat Israëlische vliegtuigen een raketinstallatie van Hezbollah bij twee grensdorpen bombardeerden. Strijders en smokkelaars gebruiken de grensstreek regelmatig om wapens en mensen de grens over te krijgen. Hezbollah heeft veel invloed in de regio en vecht in de Syrische burgeroorlog aan de zijde van de Syrische president Bashar Assad.

't Hart wil zeehondencrèche niet in uppie adviseren

Lenie 't Hart staat er voor open om als adviseur zitting te nemen in een nog te vormen medisch-ethische commissie van de zeehondencrèche in Pieterburen. "Maar dan wil ik wel een groep wetenschappers die jarenlang heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van het huidige beleid meenemen", zegt de oprichtster.

Het Dagblad van het Noorden schrijft dat 't Hart door de nieuwe raad van toezicht onder leiding van oud-staatssecretaris Henk Bleker is uitgenodigd. De commissie moet alle protocollen voor de zeehondenopvang tegen het licht houden. Hier waren de afgelopen tijd conflicten over, wat tot het vertrek van de vorige raad van toezicht leidde.

De oprichtster klinkt verbaasd over de uitnodiging van Bleker. "Is dat zo? Ik heb niks van Bleker gehoord", zegt 't Hart. "We hadden nog afgesproken niet via de pers te communiceren, maar hij vindt de pers blijkbaar heel interessant."

't Hart zegt niks tegen de oud-CDA-staatssecretaris te hebben. "Natuurlijk hadden we in het verleden onze meningsverschillen over de opvang van orka Morgan. En nu gebeuren er dingen bij de zeehondencrèche die wij niet aanvaardbaar vinden. Maar dat betekent niet dat mijn deur niet voor hem openstaat. Als hij wil langskomen om te praten, kan dat altijd."

De oprichtster van de zeehondencrèche wil eerst praten over hoe het er nu aan toe gaat bij de zeehondencrèche. "En we moeten niet eerst een jaar praten voordat we iets veranderen." Als voorbeeld wat volgens haar niet aanvaardbaar is wijst ze erop dat zeehonden na een opvang van drie dagen al kunnen worden uitgezet. Ze vergelijkt dat met het uit een ziekenhuis ontslaan van een doodziek kind.

"Dat zijn dierproeven om na te gaan of ze het dan redden. Maar de kans dat een zeehond dat niet overleeft is tien keer zo groot. Sommige artsen schrijven mij dat ik dat moet toestaan omdat experimenten nou eenmaal nodig zijn om beter beleid te ontwikkelen, maar dat moeten ze maar ergens anders doen. Je kunt jezelf geen opvang noemen als je aan deze proeven meewerkt. Dit is niet waar de mensen voor doneren. Wat er nu gebeurt, is dat er een dierenattractiepark van wordt gemaakt."

Ook wijst 't Hart erop dat de huidige werkwijze op jaren ervaring en onderzoek rust. Viroloog Ab Osterhaus heeft jaren meegewerkt aan het opstellen van dat beleid. Maar 't Hart rekent hem niet meer tot de groep wetenschappers die zij wil meenemen naar de adviescommissie. "Hij mailde laatst dat hij het niet erg vindt als er een paar zeehonden dood gaan voor het belang van de hele populatie. Maar ik vind dat wel erg."

't Hart vertrok in 2012 als directeur, maar hield wel enkele ceremoniële taken. Niek Kuizenga volgde haar op. Onder hem werd een nieuw beleid ontwikkeld waarbij dieren korter worden opgevangen en minder antibiotica krijgen. Ook de regel dat ze pas bij 35 kilo worden uitgezet kwam te vervallen.

De vorige raad van toezicht, waar 't Hart volgens sommigen nog invloed had via een vriend, was kritisch op de methode. Het conflict leidde ertoe dat het personeel een dag staakte en het vertrouwen in de raad van toezicht opzegde.

Floriadehal omgetoverd tot terminal voor NSS

De oude Floriadehal in de Haarlemmermeer wordt voor de nucleaire top die eind maart in Den Haag wordt georganiseerd omgetoverd tot terminal. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het gebouw, waarin tegenwoordig Expo Haarlemmermeer is gevestigd, ligt naast de Polderbaan. Op die baan landen alle wereldleiders en hun delegaties.

De metamorfose van de hal wordt een spoedklus, want de verbouwing begint pas op zaterdag 22 maart. De Nuclear Security Summit (NSS) wordt op 24 en 25 maart gehouden. De 'terminal' wordt van alle gemakken voorzien. Zo komen er bagagebanden, een post van de douane, koffiebars, toiletten en zitjes. De hal wordt ook volledig aangekleed met vloerbedekking, meubilair en beplanting.

De keuze voor de tijdelijke terminal is gemaakt uit tijds- en veiligheidsoverwegingen. Bovendien zijn speciale veiligheidsvoorzieningen gemakkelijker te realiseren in een aparte, afgelegen terminal, zo stelt het ministerie. De Polderbaan ligt een behoorlijk eind van Schiphol terwijl de voormalige Floriadehal op steenworp afstand ligt. In de in 2002 voor de Floriade gebouwde hal organiseert Expo Haarlemmermeer nu vooral publieks- en vakbeurzen.

Volgens vestigingsmanager van Expo Haarlemmermeer Sietske van Berge Henegouwen wordt de complete hal van tienduizend vierkante meter gebruikt. "Buiten wordt nog eens een gebied van twaalfduizend vierkante meter benut voor de logistieke afhandeling. Auto's en bussen die de delegatieleden gaan vervoeren, staan daar geparkeerd."

De terminal is alleen bedoeld voor het opvangen van delegatieleden en het verwerken van de bagage. De wereldleiders zullen hun gezicht er niet laten zien. Zij stappen als hun vliegtuig is geland direct van de vliegtuigtrap in een auto die voor ze klaarstaat om ze naar het World Forum in Den Haag of naar hun hotel te brengen.

Als alle delegaties woensdag 26 maart 's avonds weer vertrokken zijn, moet Expo Haarlemmermeer zich alweer opmaken voor het volgende evenement. Twee dagen later wordt in de hal namelijk de Lente, Tuin en Woonbeurs gehouden. "We trekken die avond direct de hele hal leeg en beginnen dan zo snel mogelijk weer met opbouwen. Eigenlijk zouden we daar 25 maart al mee beginnen, maar door de NSS worden we beperkt in onze tijd. Maar we gaan het redden", zegt Van Berge Henegouwen.

Behalve de speciale terminal wordt ook een vip-tent naast de Polderbaan opgezet. Daar zullen onder andere de ambassadeurs van de verschillende landen worden opgevangen tot hun staatshoofd is geland. Zodra dat het geval is, wordt een ambassadeur naar het vliegtuig vervoerd voor de ontvangst van de wereldleider.

Op de Polderbaan zullen vrijwel alle wereldleiders en hun delegaties landen. Na de landing worden de vliegtuigen daar ook geparkeerd. Slechts drie of vier delegaties vliegen naar Rotterdam, omdat ze daar in een hotel slapen.

Erwin Koeman na seizoen weg bij RKC

RKC Waalwijk moet na dit seizoen op zoek naar een nieuwe trainer. Erwin Koeman vertrekt deze zomer bij de huidige nummer zestien van de Eredivisie. Dat maakte RKC woensdag bekend. Na een gesprek is duidelijk geworden dat de ambities van de trainer en de mogelijkheden van de club niet langer met elkaar stroken.

"Het plafond van RKC ligt, hoezeer hij en zijn familie het ook naar hun zin hebben in Waalwijk, lager dan Erwin zou willen", zegt manager technische zaken Janus van Gelder op de clubsite. "Wij hebben aangegeven dat we niet verwachten dat daar de komende jaren verandering in komt."

Koeman is vastbesloten om RKC met opgeheven hoofd te verlaten. "Als het ons lukt om ons, met ons bescheiden budget, opnieuw te handhaven in de Eredivisie, dan hebben we een wereldprestatie neergezet", oordeelt de trainer, die in maart 2012 Ernest Faber opvolgde. "Dat is hetgeen waarop ik me de komende maanden volledig concentreer."

Koeman is bezig aan zijn tweede periode bij RKC. Eerder had de oud-international de Brabantse club in het seizoen 2004-2005 onder zijn hoede. Met zijn aankondiging volgt hij het voorbeeld van zijn broer Ronald, die begin deze maand ook in een vroeg stadium te kennen gaf zijn aflopende contract bij Feyenoord niet te verlengen.

Seizoen skiester Weirather voorbij

Voor skiester Tina Weirather is het seizoen voorbij. De Liechtensteinse liep drie dagen voor de Olympische Spelen een scheenbeenblessure op, en heeft nu te horen gekregen dat ze nog meerdere weken rust moet nemen. Dat meldt de 24-jarige Weirather op Facebook.

De skiester heeft zich dinsdag in Innsbruck laten onderzoeken, omdat bij een dergelijke blessure pas na één tot twee weken de daadwerkelijke schade zichtbaar is. Naast de al bekende kneuzing werden er ook enkele haarscheurtjes ontdekt. Deze zullen vanzelf genezen, maar daarvoor zijn enkele weken rust noodzakelijk. 

"Het moment van de blessure, drie dagen voor de Spelen, was natuurlijk bijzonder zuur, maar verder ben ik blij dat ik een bijzonder goed seizoen heb kunnen skiën", aldus Weirather. Ze won dit seizoen de super-G in St. Moritz en de reuzenslalom in Val d'Isère. Daarnaast pakte ze vijf tweede plaatsen en werd ze twee keer derde. In de stand om de algemene World Cup staat ze op de tweede plek, haar beste klassering ooit.

Katzenberg hint op vijfde Shrek

In 2010 verscheen de meest recente Shrek-film Shrek Forever After. Het leek erop dat dit vierde deel wel eens het laatste in de succesvolle franchise van DreamWorks Animation zou zijn. DreamWorks-oprichter Jeffrey Katzenberg sprak onlangs met Fox Business en zei dat een vijfde deel wel degelijk in het vooruitzicht ligt.

"We laten de franchise voorlopig even met rust, maar ik denk dat je er wel vanuit mag gaan dat er een volgend hoofdstuk komt in de Shrek-serie," aldus Katzenberg. "We zijn dus nog niet klaar met hem en ook hij heeft zeker nog wat te bieden."

De vier Shrek-films, die zich vooral focussen op Shrek en zijn sidekick Donkey, en de eveneens succesvolle spin-off Puss in Boots noteerden wereldwijd ruim $3,5 miljard. 

Het duurt overigens nog een paar jaar voordat Shrek 5 gaat verschijnen. DreamWorks heeft voor de komende drie jaar elk jaar drie titels gepland staan. Dit jaar verschijnen Mr. Peabody & ShermanHow to Train Your Dragon 2 en Home. De laatste wordt wellicht alleen uitgebracht op dvd.

Shrek populairder dan Twilight (Novum)
 

Baas Texaans circuit haalt uit naar Ecclestone

De baas van de Texas Motor Speedway heeft hard uitgehaald naar Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Uitgerekend in het weekend dat zij in Fort Worth de NASCAR Series ontvangen staat even verderop de F1-race in het iets zuidelijker gelegen Austin op het programma.

Eddie Gossage noemde het schema van de Formule 1 'arrogant'. "Ik ben ervan overtuigd dat het gekkenwerk is. De Formule 1 heeft op de NASCAR geschoten. Ik ben niet verbaasd, want Bernie Ecclestone heeft al veel gekke dingen gedaan. Wat hij niet begrijpt dat hij het opneemt tegen een vierhonderd kilo zware gorilla als het op Amerikaanse motorsporten neerkomt. Die gorilla is de NASCAR."

De race op de Texas Motor Speedway staat op 2 november op het programma. Op dezelfde dag komt de F1 op Circuit of the Americas in actie. De bazen uit Fort Worth hebben contact opgenomen met die in Austin en autosportfederatie FIA om te kijken of er nog een mouw aan te passen valt.

Gossage: "Elke keer als je iets in twee stukken verdeelt, of het nu 50-50, 60-40 of 99-1 is, krijg je nooit de volle 100 procent. Het is gewoon niet handig. Er zijn 52 weken in een jaar, maar dit was het enige weekend dat de Formule 1 naar Austin, Texas, kon komen. Ach, kom op zeg!" Volgens de circuitbaas heeft de organisatie in Austin niet de macht om nee te zeggen tegen 2 november, terwijl ze dit wel hadden moeten doen.

ING: los zelf onze fuckup maar op

Een omvangrijke storing bij de ING heeft er gisteren toe geleid dat veel mensen dubbele overboekingen hebben gedaan. ING vindt nu dat klanten dit zelf maar moeten terugdraaien. "Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker, ook tijdens een storing", aldus een woordvoerder van de ING.

Het probleem speelde een groot deel van de dag. Internetbankieren, iDeal en de mobiel bankieren werkten niet of niet-correct. Met de mobiele app leek het mogelijk geld over te maken, maar vervolgens kregen klanten de melding dat de overschrijving was mislukt en dat men het opnieuw moest proberen. Mensen die dat deden hebben nu te kampen met dubbele, of zelfs meervoudige, overboekingen.

ING geeft ondertussen niet thuis en legt hun storing op het bord van de klant, waarmee de bank een dikke middelvinger opsteekt en zich er met een Jantje van Leiden vanaf maakt. Klanten moeten zelf maar zien hoe ze hun geld terug krijgen.

"Het is voor ons niet te achterhalen of de klant dit (dubbel overboeken -red) per ongeluk of expres heeft gedaan", aldus de ING.

'Zivkovic gaat voor drie jaar tekenen bij Ajax'

Ajax is volgens De Telegraaf voor 99 procent zeker van de komst van Richairo Zivokovic. De 17-jarige spits gaat voor drie jaar tekenen in Amsterdam. Ajax bereikte eerder al een overeenstemming over de transfersom van Zivkovic. Naar verludit betalen de Amsterdammers een bedrag van 2,5 miljoen euro aan FC Groningen.

Volgens de ochtendkrant ontvangt de huidige club van Zivkovic een doorverkooppercentage van tien procent. Na toestemming van FC Gronigen, onderhandelde directeur voetbalzaken Marc Overmars gisteren in Amsterdam met Players United, het nieuwe management van de talentvolle aanvaller.

Contract voor drie jaar
De onderhandelingen hebben nog niet geleid tot een akkoord. Op hoofdlijnen werden beide partijen het wel eens over de contractduur van drie jaar. Omdat Zivkovic de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt, is een contract langer dan drie jaar niet toegestaan. Hierdoor kan Ajax hem hooguit tot 2017 vastleggen.

Afgelopen zomer waagde Ajax ook al een poging om Zivkovic naar de Amsterdam ArenA te halen. Destijds weigerde de aanvaller, omdat hij eerst zijn waarde wilde bewijzen in de Euroborg. Met een jaar ervaring in de Eredivisie en een havo-diploma op zak durft hij na dit seizoen de sprong wél te wagen.

Players United
Zivkovic is sinds kort onder de hoede van 'Mister Ajax' Sjaak Swart. Bij zijn managementbureau zijn onder meer Wesley Sneijder, Frank de Boer, Ronald de Boer, Hennie Spijkerman en Richard Witschge aangesloten.

[NBA] Indiana duwt Lakers verder in zorgen

Indiana Pacers heeft dinsdag in de NBA een zege geboekt op Los Angeles Lakers. In Indianapolis werd het 118-98 voor de thuisploeg. De Lakers, nummer laatst in het westen, leden zo hun 38e nederlaag van het seizoen. Indiana boekte de 43e zege en blijft aan kop van de Eastern Conference.

De Lakers begonnen verrassend goed aan de partij. In het begin van het derde kwart stond de ploeg uit Los Angeles maar één punt achter op Indiana. Paul George nam de Pacers echter bij de hand en leidde het team met tien punten naar een voorsprong van 21 punten aan het eind van het kwart. De Lakers, kampioen in 2009 en 2010, konden vervolgens het duel niet meer keren.

Toronto Raptors won uit bij Cleveland Cavaliers met 99-93. Het was de zesde overwinning in zeven duels voor de nummer drie van de Eastern Conference. DeMar Rozen scoorde 33 punten voor het Canadese team. De Cavaliers verloren hun derde wedstrijd op rij en staan tiende in de oostelijke ranglijst.

Overige uitslagen:
Washington Wizards - Orlando Magic 115-106
Atlanta Hawks - Chicago Bulls 103-107
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 95-100
Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 101-110
Sacramento Kings - Houston Rockets 103-129

Abdi in beeld voor marathondrama

Naar alle waarschijnlijkheid heeft de Oscargenomineerde Barkhad Abdi zijn volgende project na Captain Phillips gevonden. De acteur is in onderhandeling over The Place That Hits The Sun van producent Noel Pearson. Jim O'Hanlon wordt de regisseur.

Het historische drama volgt de bekende Zuid-Afrikaanse marathonloper Willie Mtolo, een Zulu-krijger, die meedeed aan de marathon van New York in 1992. Het verhaal gaat over Mtolo en Ray de Vries, een blanke bareigenaar, van wie de vriendschap boven het Apartheidsregime stond.

Abdi verhuisde op zijn veertiende vanuit Somalië naar de Verenigde Staten. Vorig jaar maakte hij daar zijn debuutfilm voor regisseur Paul Greengrass met Tom Hanks. Captain Phillips is in de race voor zes Oscars.

Barkhad Abdi

Meer omzet AB Inbev ondanks lagere verkoop

's Werelds grootste bierbrouwer AB Inbev heeft vorig jaar meer omzet behaald, ondanks de teruglopende drankverkoop. Het Belgische concern zag zijn inkomsten met 3,3 procent toenemen naar 43,2 miljard euro. De verkoop van bier daalde echter met 2 procent naar 426 miljoen hectoliter, zo maakte AB Inbev woensdag bekend.

Ook de winst van de fabrikant van onder meer Jupiler, Hertog Jan en Dommelsch steeg vorig jaar, met ruim 10 procent naar bijna 8 miljard euro. Die stijging was mede het gevolg van de brouw- en verkoopkosten, die minder hard stegen dan de omzet. AB Inbev ging afgelopen jaar gemiddeld 0,9 procent meer betalen voor het maken van bier.

In het vierde kwartaal deed het Belgische bedrijf het bovendien nog beter dan de rest van het jaar. AB Inbev zag zijn winst tussen oktober en december met meer dan een derde oplopen naar ruim 2,5 miljard euro. De omzet steeg in die maanden met 4,6 procent naar 11,7 miljard euro, zo meldt de brouwer.

AB Inbev legt zich steeds meer toe op grote, internationale biermerken. Het concern nam in 2012 bijvoorbeeld de Mexicaanse brouwer Grupo Modelo over. AB Inbev denkt dat de verkoop dit jaar verder toeneemt in de Verenigde Staten, China en Mexico. Ook in Brazilië verwachten de Belgen een verkooppiek, aangejaagd door het wereldkampioenschap voetbal.

Bodyguard en chauffeur Justin Bieber gearresteerd

Wederom heeft een bodyguard van Justin Bieber het aan de stok gekregen met een paparazzo. De spierbundel en een chauffeur van het Canadese tieneridool werden dinsdagavond gearresteerd in de buurt van de Amerikaanse stad Atlanta.

De 32-jarige bodyguard greep in toen een fotograaf 'te dicht' bij Bieber kwam. Vervolgens volgden de bewaker en de 49-jarige chauffeur van de zanger de fotograaf naar een parkeerplaats. Daar zouden de twee de camera van de paparazzo af hebben gepakt.

Het duo werd in de kraag gevat toen ze op kwamen dagen bij een woning die Bieber in Atlanta huurt. De 19-jarige zanger was zelf niet betrokken bij het incident. De fotocamera werd teruggevonden.

Biebers bodyguards liggen vaker in de clinch met de paparazzi. De spierbundels die het tieneridool moeten beschermen worden geregeld in de boeien geslagen. Ook Bieber zelf is inmiddels meerdere malen gearresteerd. Maandag moet hij in Miami Beach voor de rechter verschijnen op verdenking van rijden onder invloed. Een week later wil een rechter in het Canadese Toronto tekst en uitleg over een mishandeling.

Oekraïense oproerpolitie opgeheven

De Oekraïense oproerpolitie, Berkoet, is per direct opgeheven. Dat heeft de Oekraïense interim-minister van binnenlandse zaken Arsen Akanov woensdag via Facebook bekendgemaakt.

"Berkoet is weg", aldus Akanov. "Ik heb Order 144 'Over de afschaffing van de speciale Berkoet-veiligheidseenheden' op 25 februari 2014 ondertekend."

De Berkoet-eenheden traden vorige week gewelddadig op tijdens rellen in Kiev, waarbij meer dan tachtig mensen om het leven kwamen.

Noorden rolt voor veertig miljoen aan hennep op

In de provincies Groningen, Drenthe en Friesland is vorig jaar een hoeveelheid hennep met een straatwaarde van bijna veertig miljoen euro opgerold. Dat komt overeen met zo'n 9,6 miljoen joints. Het gaat om 675 kwekerijen. Dat meldt de politie woensdag.

Op verdenking van het telen van hennep zijn bovendien vierhonderd personen aangehouden en is voor veertien miljoen euro aan planten en apparatuur in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op geld en waardevolle goederen van de verdachten.

Zo leidde de ontmanteling van een kwekerij in het Drentse De Kiel tot het in beslag nemen van 86 auto's. En in het eveneens Drentse Zwartemeer werd bij een grootschalige verkeerscontrole 191 duizend euro in beslag genomen die in een verborgen ruimte in het dak van een auto werd aangetroffen.

Hennep houdt volgens de politie vaak verband met de georganiseerde misdaad. De oorzaak van geweldszaken, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties ligt vaak in de hennepwereld.

Een voorbeeld daarvan is een incident vorig jaar januari in het Friese Oosterwolde. Daar werd een man om het leven gebracht. Hij speelde volgend de politie niet 'direct een hoofdrol' in de drugscene, maar was wel geïnteresseerd in buitenkwekerijen. In januari van dit jaar werd in Groningen een krantenbezorger beschoten. Uit onderzoek in die zaak is gebleken dat het vermoedelijk gaat om een afrekening vanwege de handel in hennep.

Een ander gevaar dat hennepkwekerijen met zich meebrengen is het risico op brand- en waterschade. Vorig jaar is in Noord-Nederland ten minste elf keer een plantage ontdekt na brand en zeven keer na waterschade. Volgens de politie mag dat weinig lijken, maar zij stelt dat bij veel meer kwekerijen brand was ontstaan als niet was ingegrepen.

Brand ontstaat vooral door gloeiende zekeringen of oververhitte transformatoren bij geknutsel met elektriciteit. Bij in ieder geval 39 procent van de binnenkwekerijen kon worden aangetoond dat de stroom illegaal werd afgetapt.

Soldaat van Oranje gaat zeker tot eind 2014 door

Soldaat van Oranje staat nog tot zeker december op de planken. De musical, de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis, is wederom verlengd. Kaarten voor de nieuwe speelperiode zijn vanaf zaterdagochtend verkrijgbaar, maakten de producenten woensdag bekend.

"Toen we aan dit avontuur begonnen, hadden we natuurlijk gehoopt op een lange speelperiode, maar dat we nu al acht tot tien maanden vooruitlopen, is wel heel uniek", reageert producent Fred Boot op de verlenging. "We begrijpen dat het voor het publiek niet altijd makkelijk is om zo ver vooruit te plannen, maar hopen met deze nieuwe verlenging weer te voldoen aan de grote vraag."

De musical Soldaat van Oranje, over het leven van verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema, ging in oktober 2010 in première. Alle inmiddels ruim 1100 voorstellingen waren uitverkocht. Ruim 1,2 miljoen mensen hebben de musical gezien. Met de nieuwe verlenging staat Soldaat van Oranje ook op 30 oktober op de planken. Dan viert de musical zijn vierjarig bestaan.

Age of Wonders III krijgt een datum

Age of Wonders III is vanaf 31 maart te koop, zo laat de Nederlandse ontwikkelaar Triumph Studios weten. De turn-based strategy is al drie jaar in ontwikkeling bij de studio en is vanaf nu te pre-orderen op Steam of GOG.com.

In de game zijn er zes verschillende classes en zes veschillende rassen voor de leider, die gecombineerd kunnen worden om de leider te krijgen die bij jou past. Verder bevat het spel een campaign, een mapgenerator en uiteraard een multiplayermodus.

Ace Combat dumpt Games for Windows Live

Ace Combat: Assault Horizon laat Games for Windows Live achter zich en vliegt door naar Steamworks. In augustus 2013 liet Microsoft weten het Games for Windows Live-systeem stop te zetten.

Uitgever Namco Bandai laat weten dat spelers tot 1 april een update kunnen downloaden waarmee savegames en achievements overgezet worden. Als spelers niet voor 1 april updaten, kan de uitgever niet garanderen dat de savegames goed over gaan naar het nieuwe systeem.

Als je Assault Horizon na 24 februari aanschaft krijg je automatisch een Steamworks-editie.

ace combat assault horizon

Oegandese ambassadeur op het matje bij Timmermans

De ambassadeur van Oeganda in Nederland is bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen vanwege de omstreden antihomowet in het land. Dat is gedaan om de Nederlandse teleurstelling over het aannemen van die wet over te brengen, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in een Kamerbrief.

Belangenorganisatie COC Nederland had de minister dinsdag opgeroepen de Oegandese vertegenwoordiger in Nederland te ontbieden. De organisatie had verder gevraagd samen te werken met andere Europese landen bij het protest tegen het Oegandese beleid. Dat gebeurt ook, schrijft Timmermans.

De Europese steun aan het land werd in 2012 opgeschort vanwege een corruptieschandaal, maar omdat het land inmiddels aan voorwaarden die de Europese Unie oplegde voldoet kan de steun ieder moment worden hervat. Timmermans wijst erop dat eerst onder meer de mensenrechtensituatie in het land moet worden getoetst. "Het kabinet zal inzetten op niet hervatten van de begrotingssteun van de EU."

Nederland zoekt volgens de minister ook steun bij andere gelijkgezinde landen. Net als Nederland heeft Denemarken aangegeven hulp aan de Ugandese overheid te stoppen. "Andere landen hebben zich nog niet expliciet uitgesproken." Ook steunt Nederland lokale belangenorganisaties. Die willen de wet zodra die in werking treedt toetsten aan de grondwet. "Nederland stelt hiervoor middelen beschikbaar en zal de rechtsgang volgen en steunen waar mogelijk."

COC Nederland had ook gevraagd om net als bij Rusland ieder contact te benutten om de situatie voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders aan de kaak te stellen. Hier gaat Timmermans niet op in.

Pinkpop voegt The Boxer Rebellion toe aan affiche

Pinkpop heeft weer twee acts toegevoegd aan de line-up. In juni zijn ook The Boxer Rebellion en Chef'Special van de partij in Landgraaf. Eerder werd de komst van bands als Metallica en Editors al aangekondigd.

Het Britse The Boxer Rebellion, dat dit jaar doorbrak met de single Diamonds, staat zondag 8 juni op het podium. Ook de Haarlemse band Chef'Special geeft op de tweede festivaldag acte de présence. Chef'Special scoort momenteel een hit met In Your Arms, van het nieuwe album van de band.

Pinkpop vindt dit jaar plaats op 7, 8 en 9 juni. Metallica sluit het festival dit jaar af met een groot aantal verzoeknummers. Fans van de metalband kunnen via internet de setlist van het optreden samenstellen. Volgens Pinkpop bestaat er een kans dat The Rolling Stones naar Landgraaf komen. Daarover is echter nog steeds geen uitsluitsel.

[upd] Ontslagen en geannuleerd project bij God of War-ontwikkelaar

Betrouwbare bronnen binnen IGN hebben bevestigd dat er bij Sony Santa Monica, bekend van onder andere God of War, mensen ontslagen zijn. Het is momenteel niet bekend om hoeveel werknemers het precies gaat en wat dit voor gevolgen heeft voor de games in ontwikkeling.

Wel is bekend geworden dat één van de projecten sowieso geannuleerd is. Het is dan helaas weer niet bekend om welke game het gaat. Op dit moment heeft Sony nog niet officieel gereageerd op de berichten rondom de ontslagen, hopelijk valt de schade mee.

Update: Sony heeft tegenover IGN het bericht bevestigd: "SCEA can confirm that we have completed a reduction in workforce at Santa Monica Studio. This is a result of a cycle of resource re-alignment against priority growth areas within SCE WWS. We do not take these decisions lightly. However, sometimes it is necessary to make changes to better serve the future projects of the studio. We have offered outplacement services and severance packages to ease transition for those impacted."

Slachtofferadvocaat moet extra opleiding volgen

Advocaten die slachtoffers van ernstige zeden- of geweldsmisdrijven bijstaan moeten voortaan een basisopleiding slachtofferadvocatuur volgen. Zonder die opleiding krijgen ze geen rechtsbijstandsvergoeding meer. Dat maakt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag bekend op een symposium over slachtofferadvocatuur, meldt zijn ministerie.

De maatregel gaat in juli in. De eis geldt niet voor leden van beroepsverenigingen die zich in het bijstaan van slachtoffers specialiseren, omdat deze verenigingen al toegangseisen hanteren. "De kwaliteit is bij hen al gewaarborgd', zegt een woordvoerder van het ministerie. Advocaten die geen lid zijn en straks toch nog willen worden betaald voor het bijstaan van slachtoffers, kunnen de opleiding die twintig dagen duurt nog volgen voor de maatregel ingaat.

Slachtoffers van ernstige misdrijven hoeven niet zelf te betalen voor hun advocaat. De advocaat declareert zijn kosten bij de overheid. Maar die keert straks alleen nog uit aan advocaten die aan de eisen voldoen. Ze kunnen er in theorie nog wel voor kiezen om slachtoffers gratis bij te staan. "Maar wij zien dat niet snel gebeuren", zegt de woordvoerder.

"We zien nu dat een kleine groep advocaten is gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers. Daarnaast zijn er zo'n vijfhonderd advocaten die jaarlijks slechts één slachtoffer bijstaan", zegt de woordvoerder. "Maar als je in het ziekenhuis wordt geopereerd heb je ook liever een chirurg die meer ervaring met een bepaalde operatie heeft. Dat proberen we nu binnen de advocatuur te bereiken."

Slachtoffers van ernstige misdrijven hebben de laatste jaren een sterkere positie binnen het strafproces hebben gekregen. Zo hebben ze spreekrecht gekregen en het recht om informatie te krijgen over het detentieverloop van de dader. Daarom is het volgens het ministerie belangrijk dat ze worden bijgestaan door een advocaat die hun rechten optimaal benut.

Hiernaast komt er een cursus voor advocaten die zich verder willen ontwikkelen in het bijstaan van slachtoffers. Die 1-jarige cursus is opgezet door het Willem Pompe Instituut van de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit en de beroepsverenigingen LANZS en ASP.

Van Persie baalt: "Dat maakt het lastig voor me"

Na de uitschakeling in de FA Cup en de benarde positie in de Premier League, lijkt ook de Champions League geen succes te worden voor Robin van Persie en Manchester United. De Nederlandse aanvaller kon dinsdagavond niet voorkomen dat United onderuit ging bij Olympiakos Piraeus. In Griekenland ging de thuisploeg met een verdiende 2-0 zege aan de haal. Na afloop stak Robin van Persie de hand in eigen boezem.

"Onze vier verdedigers en twee controlerende middenvelders speelden wel vrij redelijk, maar een linie verder gebeurde er niet veel", analyseerde hij ten overstaan van de NOS. "Dan moet je hopen op een kans. Die kregen we ook, maar miste ik. Die bal moet erin. De aanname was wel goed, maar het vervolg niet, helaas."

Buiten die goede mogelijkheid kwam Van Persie nauwelijks in het spel voor. Daar heeft de Oranje-international wel een verklaring voor. "Mijn medespelers staan soms in de ruimtes waarin ik wil spelen. Dat maakt het lastig voor me. Dan moet ik mijn looplijnen aanpassen aan mijn medespelers, en buiten mijn zones spelen. Dat vind ik wel jammer."

"Ons spel ging veel te langzaam. We hebben geloof ik maar twee kansen gecreëerd. Dat is veel te weinig tegen een ploeg als Olympiakos", vervolgde Van Persie, die lijdzaam toezag hoe de Griekse tegenstander beter met haar mogelijkheden omsprong. "Zij hebben ook niet bijzonder veel kansen gehad. Het is ook niet zo dat zij fantastisch waren of zo."

Het seizoen dreigt er al snel op te zitten voor The Mancunians. "We zullen moeten zoeken om nog een prijs te kunnen winnen. We staan er slecht voor in de competitie, en in de beker zijn we uitgeschakeld, dus dit is eigenlijk nog de enige kans die we hebben. Maar we staan er slecht voor", aldus de Rotterdammer.

In hoeverre de teleurstellende resultaten op het conto van David Moyes geschreven kunnen worden laat Van Persie in het midden. "Moyes heeft tijd nodig", legt hij uit. "Soms spelen we best goed hoor, maar niet altijd. Soms hebben we geluk niet mee. Alles wat tegen kan zitten, zit ook tegen. Het is aan ons om dat om te draaien. Het is heel makkelijk om naar iemand te wijzen, maar zo ben ik niet."

Van Gaal heeft geen interesse in Feyenoord

Louis van Gaal heeft geen interesse in de functie als hoofdtrainer van Feyenoord. De huidige bondscoach van het Nederlands elftal heeft de Rotterdammers een nee verkocht.

"Ik ben een week of twee geleden gebeld door Van Geel, maar ik heb meteen afgezegd", vertelt Van Gaal in De Volkskrant. De voormalige trainer van Ajax, AZ, Barcelona en Bayern München hoopt na het seizoen aan de slag te gaan bij een Engelse topclub. "Ik heb dan de kans in een vierde land kampioen te worden."

Hoewel hij niet in gaat op het aanbod van Feyenoord's technisch directeur Marten van Geel, denkt Van Gaal dat hij wel bij de Rotterdamse club past. "Feyenoord is een volksclub en ik ben een volksjongen."  Wanneer Feyenoord in een eerder stadium had aangeklopt, was Van Gaal wel gegaan. "In 2005 ben ik door Van Geel benaderd om naar AZ te komen. Dat heb ik toen gedaan. Als Feyenoord me toen had gevraagd, had ik gekozen voor Feyenoord."

Van Gaal steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag in de Premier League wil werken. Na het ontslag van Andre Villas-Boas bij Tottenham Hotspur werd hij benaderd door de Spurs. Van Gaal bedankte toen voor de eer omdat hij nog actief is als bondscoach. Mocht er geen topclub zich melden bij het management van Van Gaal, dan neemt de 62-jarige een sabbatical.

Risen 3 gaat niet nextgen

Risen 3 komt niet uit op de nieuwe generatie consoles, althans, voorlopig niet. De RPG moet in augustus uitkomen voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Ontwikkelaar Piranha Bytes belooft dat de game veel vrijheid heeft om de wereld te ontdekken.

Voluit heet de game Risen 3: Titan Lords. In het spel moet een jonge warrior zijn verloren ziel terug zien te krijgen, nadat de wereld is verlaten door de goden.

Piranha Bytes is wellicht het bekendste van de Gothic-games. Zij maakten de eerste drie games, maar besloten hier niet meer mee verder te gaan na een aantal verschillen van mening tussen de uitgeverij en zijzelf.

Risen 3 is nu twee jaar in ontwikkeling en komt dus uit in augustus voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Risen 3

Judi Dench kan geen film meer zien

Actrice Judi Dench kan geen film meer zien, letterlijk. De 79-jarige Oscarwinnares heeft een oogafwijking ontwikkeld die haar dat belet. Ze kan ook geen filmscripts meer lezen, zo meldt de Britse krant The Guardian.

Dat laatste is niet het grootste bezwaar, want voor haar laatste film Philomena, liet ze zich het script geheel voorlezen. Ze verklaarde dat ze dan ook gewoon doorgaat met acteren. Dame Judi Dench debuteerde in 1957. Acteren ging haar niet bepaald slecht af, ze werd gedurende haar carrière liefst 95 keer voor een prijs genomineerd.

Echte Philomena mild over Vaticaan (Foto: Novum)

Familie crimineel stel roept op tot overgave

Familieleden van de voortvluchtige criminelen Antonio van der P. en Enise B. roepen hen op zich over te geven aan de politie. "We kunnen alleen maar hopen dat hij snel wordt gepakt, om nieuwe slachtoffers te voorkomen en niet in nóg grotere moeilijkheden te komen", zegt de 65-jarige vader die Van der P. adopteerde uit Brazilië woensdag in het AD.

Ook een 49-jarige oom van B. hoopt dat zij snel wordt aangehouden. "Dat is voor de maatschappij het beste, voordat er nog meer wonden worden geslagen."

De adoptieouders van Van der P. ontvluchtten volgens de krant eind vorige week hun eigen huis in het Friese Harkema op last van de politie. Ze zijn nu ondergedoken op een geheim adres. "Hij is nu blijkbaar tot alles in staat. De politie wil geen risico nemen", zegt de vader. Hij zegt zelf niet bang te zijn dat zijn adoptiekind hem iets zou willen aandoen.

De vader spreekt van een 'drama'. "Wat ons kind gedaan heeft is niet goed te praten, maar hij blijft onze zoon."

De oom van B. zegt in de krant dat hij in het verleden de enige was die tot haar kon doordringen. "Dat wil ik weer proberen als ze haar straf heeft uitgezeten." De vader van de vrouw dreef volgens de oom, die in Enschede woont, van hem af toen hij trouwde. B. leidt volgens hem een doelloos bestaan sinds ze met school stopte.

Dinsdagnacht werd in het Groningse Winschoten na een tip nog een klopjacht op het stel gehouden, maar die leverde volgens regionale media niks op. Het arrestatieteam is zonder aanhoudingen vertrokken.

Het stel zou in de afgelopen weken onder meer betrokken zijn geweest bij woningovervallen, ontvoeringen en een schietincident. De politie bestempelt ze als 'levensgevaarlijk' en waarschuwt dat ze in bijvoorbeeld caravans kunnen inbreken om te overnachten.

VVD Roermond: niet samenwerken met Van Rey

De VVD in de Roermondse gemeenteraad zal na de gemeenteraadsverkiezingen niet samenwerken met de partij van Jos van Rey, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Een stabiel bestuur met Van Rey is volgens de VVD Roermond niet mogelijk.

Een woordvoerder van de VVD bevestigde woensdag berichten hierover in de Limburgse kranten. Justitie verdenkt Van Rey van corruptie en schending van het ambtsgeheim. De woordvoerder van de VVD zei woensdag dat Van Rey voor de rechter moet komen. De partij vindt dat geen basis voor een bestuurlijk stabiel bestuur.

De LVR is afgesplitst van de VVD, omdat de VVD weigerde Van Rey op een kieslijst te plaatsen. "De VVD wil al voor de verkiezingen duidelijkheid scheppen, voor zover hierover nog misverstanden zouden bestaan", aldus de woordvoerder. Eerder al lieten drie andere partijen in de Roermondse gemeenteraad weten Van Rey na de verkiezingen buiten te sluiten. Aan de verkiezingen in Roermond doen 13 partijen mee.

VVD Roermond: niet samenwerken met Van Rey
VVD Roermond: niet samenwerken met Van Rey (Foto: ANP)

Meer aanklachten verzekeringsfraude 9/11

Aanklagers in New York hebben dinsdag nog eens 32 mensen, onder wie (voormalig) politieagenten en brandweerlieden, aangeklaagd in een omvangrijke fraudezaak met verzekeringsgelden na de aanslagen van 11 september 2001.

Zij zouden, net als 106 eerder aangeklaagde personen, de sociale voorzieningen hebben opgelicht door net te doen alsof zij als gevolg van de terreurdaden niet meer konden werken. Dat meldt CNN.

"Tientallen gedaagden hebben misbruik gemaakt van het systeem door te liegen over hun levensstijl, om zo gelden te verkrijgen waarop zij geen recht hadden", zei openbaar aanklager Cyrus Vance jr. Met het bedrog zou een bedrag van honderden miljoenen dollars zijn gemoeid. De fraudeurs zouden zijn gecoacht door vier hoofdverdachten.

Zwitserse topman Imtech na schandaal afgetreden

De topman van de Zwitserse dochter van Imtech is afgetreden nadat vorige week bekend werd dat het bedrijf, Fritz & Macziol, mogelijk betrokken is bij omkoping van ambtenaren. Dat heeft Imtech woensdag bekendgemaakt. De technisch dienstverlener komt medio maart met meer informatie over de malversaties.

Imtech bevestigde vorige week dat er door het Zwitserse openbaar ministerie onderzoek wordt gedaan naar mogelijk malversaties, na berichten hierover in De Telegraaf. Directeurs van een dochterbedrijf van de technisch dienstverlener zouden ten minste één Zwitserse ambtenaar hebben omgekocht, om zo de plaatselijke overheid voor miljoenen te kunnen oplichten. Het OM zou drie verdachten in het vizier hebben, waaronder de nu afgetreden ceo van Fritz & Macziol.

De technisch dienstverlener onderzoekt zelf ook wat er is gebeurd in Zwitserland. Hierover wordt 18 maart meer bekendgemaakt, kondigt Imtech woensdag aan.

De smeergeldaffaire in Zwitserland volgt op twee eerdere schandalen in Polen en Duitsland, waar dochterbedrijven van Imtech betrokken waren bij grootschalige boekhoudfraude. In de nasleep daarvan verloor het bedrijf uit Gouda vorig jaar bijna een miljard euro aan beurswaarde. In een poging orde op zaken te stellen werd de top van het bedrijf vervangen.

Her

Her is de geëxtrapoleerde visie van Spike Jonze op de technologische en romantische ontwikkelingen van het heden. Het resultaat is een ietwat eigenzinnige, maar verschrikkelijk hartverwarmende film die leunt op een doordacht scenario, een aangename sfeer, een wederom uitstekende Joaquin Phoenix en Scarlett Johanssons beste rol tot dusver - en dat terwijl de schone blonde niet eens te zien is.

Awesomenauts verzamelen zich op PS4

Naast Killzone: Shadow Fall komen er meer games van Nederlandse bodem richting PlayStation 4. Ronimo Games heeft aangekondigd dat vanaf volgende week Awesomenauts Assemble! te downloaden is uit de PlayStation Store.

Fabian Akker, ontwerper en een van de stichters van Ronimo Games, is blij om to Awesomenauts naar next-gen te brengen: "Awesomenauts Assemble! uitbrengen op Playstation 4 voelt alsof we de Awesomnauts thuisbrengen. We maakten Awesomenauts eerst als een console-ervaring dus wat is een beter platform dan de PlayStation 4 om het op uit te brengen? Het is de enige MOBA die de samen met vrienden op de bank kunt spelen!"

"Daarbij hebben we een veel toffe dingen toegevoegd voor de fans die Awesomenauts op eerdere consoles hebben gespeeld: Awesomenauts Assemble! biedt zeven nieuwe personages, veel skins om deze aan te passen, een nieuwe map, verbeterde besturing en nog meer uit te komen content. Samengevat: het is groter, beter en meer awesome"!

Awesomenauts Assemble! komt volgende week uit op Playstation 4 en is via PlayStation Network voor € 9,99 te downloaden.

Volendam loopt leeg voor Jan Smit in Concertgebouw

Jan Smit kan woensdagavond rekenen op veel support uit zijn thuisdorp bij zijn optreden in het Concertgebouw. "Het is een thuiswedstrijd voor mij, er komen heel veel vrienden en familie uit Volendam", zegt de zanger tegen Novum Nieuws. "Da's natuurlijk heel erg leuk."

De 28-jarige volkszanger, die nooit eerder optrad in de Amsterdamse concertzaal, kijkt enorm uit naar zijn optreden. "Het is wel iets unieks. In ons genre is het niet gebruikelijk om in zo'n zaal te staan."

Smit is momenteel aan het toeren met de show Jan Live, maar past zijn show niet aan en last ook geen extra repetities in. "Ik doe nooit een soundcheck. De akoestiek is gewoon goed in het Concertgebouw."

Hoewel Smit vereerd is met zijn show in het Concertgebouw, waar veel klassieke muziek wordt gespeeld, weet hij niet of hij zelf ooit een album in het klassieke genre wil opnemen. "Daar heb ik nooit echt over nagedacht. Ik heb een paar jaar geleden wel een aantal klassieke medleys gezongen, maar dat was een eenmalige actie. Op dit moment ben ik er niet mee bezig, maar misschien als ik wat ouder ben."

Smit houdt naar eigen zeggen wel van klassieke deuntjes. "Het is niet dat ik er elke dag naar luister, maar ik heb vroeger in een kinderkoor gezeten en daarin zong ik wel veel klassieke muziek, dus ik ben er wel mee opgegroeid."

'Criminele stel zat in december nog in cel'

De politie heeft het voortvluchtige criminele stel in december nog in handen gehad. Antonio van der P. en Enise B. werden toen aangehouden na een wilde achtervolging die begon in het Groningse Aduard en eindigde in de stad Groningen, meldt het Dagblad van het Noorden woensdag.

De twee vluchtten voor een politiecontrole in Aduard, maar in de Groningse wijk Beijum botsten ze uiteindelijk met hun auto tegen een geparkeerde wagen. Daarna probeerden ze te voet te vluchten, maar de politie wist hen in te halen en op te pakken. De auto waarmee ze waren gevlucht had een vals kenteken. De politie vond destijds nog geen vuurwapen bij het stel. Ze hoefden geen straf uit te zitten en werden al snel weer vrijgelaten.

De twee worden inmiddels internationaal gezocht. Ze zouden in de afgelopen weken onder meer betrokken zijn geweest bij woningovervallen, ontvoeringen en een schietincident. Dinsdagnacht werd na een tip nog een klopjacht naar de twee gehouden in Winschoten, maar dat leverde geen resultaat op. De politie waarschuwt dat ze in bijvoorbeeld caravans kunnen inbreken om te overnachten.

Lokale Rabobank laakt communicatie na beursgang

De lokale Rabobanken zijn niet blij dat het hoofdkantoor in Utrecht door de recente beursgang van ledencertificaten minder vrij kan communiceren over hoe het met de bank gaat. Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag op basis van anonieme bronnen.

De ledencertificaten werden eind januari naar de beurs gebracht. Vanwege de koersgevoeligheid is sindsdien het communicatiebeleid aangepast, schrijft de krant. Financiële informatie kan daardoor minder worden gedeeld met lokale directeuren dan voorheen.

De lokale banken, die eigenaar zijn van de coöperatieve bank, hebben volgens de zakenkrant hierdoor het idee dat er minder vrij gediscussieerd kan worden over het beleid van de Rabobank. Hierdoor kunnen minder goed beslissingen worden genomen over het beleid. De directeuren zijn van plan dit in de eerstvolgende coöperatievergadering aan de kaak te stellen, schrijft het FD.

De verhoudingen tussen de lokale vestigingen en het hoofdkantoor van de Rabobank staan al langer op scherp. De bank wil, mede onder druk van toezichthouder De Nederlandsche Bank, de teugels aanhalen bij de lokale banken. Na de Libor-fraude, die speelde bij de internationale tak van de bank, trokken de lokale banken echter weer wat macht naar zich toe door verantwoordelijk bestuurder Sipko Schat te dwingen alsnog af te treden.

Turkse protesten tegen 'dief Erdogan'

In diverse Turkse steden hebben mensen dinsdagavond geprotesteerd tegen premier Recep Tayyip Erdogan. In de miljoenenstad Istanbul riepen duizenden mensen leuzen als 'dief Erdogan' en ze eisten het aftreden van de Turkse regering. De politie probeerde de demonstranten met traangas en waterkanonnen uiteen te drijven.

Aanleiding van de protesten is een geluidsopname waarin Erdogan met een van zijn zoons bespreekt hoe zij tientallen miljoenen aan contant geld af moeten voeren. Het kantoor van de woedende Erdogan stelde dat de opname in elkaar geknutseld is en kondigde stappen aan tegen degene die daarvoor verantwoordelijk is.

Turkse protesten tegen'dief Erdogan'
Vuur (Foto: ANP)

Bedrijven op duurzame koers

De grote voedselbedrijven voeren langzaam maar zeker een duurzamere koers. Dat stelt Oxfam Novib woensdag. Vooral Nestlé, CocaCola en het deels Nederlandse Unilever doen hun best in de strijd tegen landroof, ongelijkheid van vrouwen en klimaatverandering.

De hulporganisatie begon vorig jaar de zogenoemde Behind the Brands-ranglijst, waarop de tien grootste levensmiddelenbedrijven ter wereld worden beoordeeld op hun sociale- en milieubeleid. De meeste bedrijven stijgen dit jaar op die lijst, alleen General Mills dat merken zoals Cheerios en Häagen-Dazs voert, deed het slechter.

"Door de druk van consumenten en investeerders zijn de meeste bedrijven in beweging gekomen en verbeteren zij nu hun beleid,” zegt algemeen directeur Oxfam Novib Farah Karimi. Maar, stelt een rapport van Oxfam Novib, "de vooruitgang gaat frustrerend langzaam. Sommige bedrijven tonen leiderschap, maar anderen moeten schreeuwend en schoppend worden meegesleurd.’’

Alleen Unilever en Nestlé scoren een voldoende volgens de ranglijst. Vorig jaar wist geen enkele bedrijf dat voor elkaar te krijgen.

Bedrijven op duurzame koers
Bedrijven op duurzame koers (Foto: ANP)

Vrouw beschoten bij woningoverval Rotterdam

Bij een woningoverval aan de Zijdewindestraat in Rotterdam is in de nacht van dinsdag op woensdag een vrouw neergeschoten. Ze is met een schotwond in haar buik naar het ziekenhuis vervoerd. Het slachtoffer was aanspreekbaar, maar verdere details over haar toestand ontbreken.

De politie heeft een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval. Hij heeft verwondingen in het gezicht opgelopen, zij het geen schotwond. Agenten hielden nog een tweede man aan, maar die bleek niets met de zaak te maken te hebben. Wel wordt nog gezocht naar andere mogelijke betrokkenen, omdat sprake zou zijn van meerdere daders.

Agenten verhoren de aangehouden man en verrichten sporenonderzoek. Een politiewoordvoerder stelde dat de overval in ieder geval niet te liëren is aan het vuurwapengevaarlijke stel waarop de politie al dagen jacht maakt.

Vrouw beschoten bij woningoverval Rotterdam
Vrouw beschoten bij woningoverval Rotterdam (Foto: ANP)

Een koude nacht voor Batman

De game patchen zodat het voor iedereen uit te spelen is ho maar, maar een DLC maken voor Batman: Arkham Origins met daarin Mr. Freeze in de hoofdrol is wel mogelijk.

Er is een teasertrailer verschenen met daarin de ijskoude wetenschapper die in de DLC genaamd 'Cold, Cold Heart' de vijand is. Batman krijgt een nieuw pak om zich tegen de kou te beschermen. Het pak zou gameplay ook moeten veranderen, maar in welk opzicht is nog niet bekend.

De uitbreiding Cold, Cold Heart voor Batman: Arkham Origins komt 22 april uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Oud-wereldkampioen boksen Cermeno vermoord

Voormalig wereldkampioen boksen Antonio Cermeno is ontvoerd en vermoord in zijn geboorteland Venezuela. Dat heeft een lokale politiechef dinsdag gemeld. De 44-jarige Cermeno, in de jaren negentig wereldkampioen bamtam- en vedergewicht, stopte in 2006.

Cermeno werd maandagavond samen met enkele andere familieleden ontvoerd in de hoofdstad Caracas. Zijn familieleden wisten te ontsnappen toen de ontvoerders stopten om te tanken, maar alleen de voormalige bokser bleef gevangen. Cermeno's lichaam werd later net buiten de hoofdstad langs de weg gevonden.

Vorige maand werd al een andere bekende Venezolaan slachtoffer van een ontvoering. Voormalig Miss Venezuela, Monica Spear, werd samen met haar voormalige echtgenoot vermoord langs een afgelegen deel van een snelweg. Op een lijst van de Verenigde Naties over de meeste moorden per land staat Venezuela op vijf.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.