FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 februari 2014

'WhatsApp massaal vervangen door Telegram'

Het nieuws dat berichtenapp WhatsApp wordt overgenomen door Facebook zorgt voor veel beroering. De concurrerende app Telegram Messenger lijkt het stokje rap over te nemen van Whatsapp. De app is donderdag de op één na meest gedownloade app in de appstores, schrijft de Volkskrant.

Sinds het nieuws over de overname wordt Telegram Messenger drie keer zo vaak gedownload als normaal, meldt softwareblog Softonic. Gebruikers van de berichtenservice van WhatsApp zouden zich zorgen maken over de snelheid en de veiligheid van de dienst, nu Facebook er eigenaar van wordt. WhatsApp is daarom in één klap bijna verdwenen uit de top tien van meest gedownloade apps.

Van Facebook is bekend dat het een onstilbare honger heeft naar gegevens over de gebruiker. Na leeftijd, geslacht, woonplaats en andere gegevens, lijken nu ook de belgegevens van gebruikers aan dit lijstje toegevoegd te worden. Er heerst scepsis, ondanks de 'geruststellende woorden' dat er 'niks verandert voor de gebruiker' van WhatsApp-bedenker Jan Koum.  

Telegram Messenger wordt uitgebracht door Pavel Durov. Deze man zit ook achter de Russische Facebookconcurrent VKontakte. Volgens de makers van Telegram is hun app veel veiliger, omdat de app berichten versleutelt en de mogelijkheid biedt om berichten niet op te slaan. Bovendien beweren ze dat de app altijd gratis zal blijven.

Binnenkort verleden tijd? (Foto: Novum)
WhatsApp: binnenkort verleden tijd? (Foto: Novum)

Advocaat: "Slovan extreem verdedigend"

AZ leek op bezoek bij Slovan Liberec doelpuntloos gelijk te spelen, totdat in de slotfase toch de 0-1 viel. AZ heeft daardoor een uitstekende uitgangspositie te pakken om de achtste finales van de Europa League te halen. "Ik ben blij met de 0-1 zege. Slovan stond extreem verdedigend opgesteld. Mooi dat we toch scoorden", reageerde coach Dick Advocaat volgens De Telegraaf.

De Alkmaarders hadden in Tsjechië meer balbezit, terwijl de thuisploeg vooral loerde op de tegenaanval. "We waren beducht op de counters van Slovan, maar onze verdediging stond geconcentreerd te spelen."

Mede door de late goal van Viergever is AZ dit seizoen in Europees verband nog altijd ongeslagen in uitwedstrijden. "Je moet niet vergeten dat Slovan hele goede resultaten heeft behaald tegen Sevilla en Udinese, dus deze uitzege is gewoon heel knap", besloot Advocaat.

PSV voor oefentrip naar Zuid-Korea

PSV sluit het seizoen in mei af met een trainingskamp in Zuid-Korea. De Eindhovense club bracht dat donderdag naar buiten. PSV vertrekt op 19 mei en de ploeg keert op 25 mei weer terug in Nederland.

In de tussentijd staan twee oefenwedstrijden tegen Zuid-Koreaanse clubs uit de K-League op het programma. Na enkele maanden voorbereiding is de contractuele overeenkomst inmiddels ondertekend.

"Steeds vaker maken grote Europese clubs promotiereizen naar Azië. Het is een goede zaak dat ook PSV wederom vertegenwoordigd is. Qua internationale uitstraling, sponsorpromotie en uiteraard ook financieel een mooie reis", zegt technisch manager Marcel Brands op de officiële website van PSV.

In verband met het WK kan PSV niet de hele A-selectie meenemen. "Maar we zullen met een representatief team naar Zuid-Korea reizen. Uiteraard is de aanwezigheid van Ji-Sung Park daarin een belangrijke factor."

PSV was eerder in 2003 en 2005 ook al voor een oefentrip in Zuid-Korea. In juli 2003 won de ploeg met 4-1 van LA Galaxy, onder meer dankzij een goal van Park. De ervaren middenvelder is in eigen land nog steeds een voorbeeld voor veel jonge voetballers.

Toeslagen later door storing Equens

Door een storing bij betalingsverwerker Equens zijn toeslagen van de Belastingdienst donderdag nog niet uitgekeerd. "Wij proberen deze vrijdag zo snel mogelijk alsnog uit te keren", zegt een woordvoerder.

Equens kampte donderdag met een storing waardoor betalingen niet konden worden verwerkt. Ook andere betalingen dan die van de Belastingdienst zijn hierdoor getroffen. Hoeveel transacties van donderdag door de storing zijn getroffen, is niet bekend. Equens verwerkt jaarlijks miljarden betalingen.

De storing is inmiddels verholpen, maar voor de betalingen gebruikt Equens een systeem dat de betalingen tussen banken onderling regelt. "Dat systeem is in de avonduren niet actief en dus kunnen we morgen pas een inhaalslag maken", zegt de woordvoerder. "We beseffen ons dat mensen gewend zijn dat hun toeslag op een bepaald moment op hun rekening staat en dat dit niet het geval is. Dat is natuurlijk heel vervelend."

[EL] Uitslagen heenwedstrijden tweede ronde 20/02/2014

Naast Ajax - Red Bull Salzburg en Sloban Liberec - AZ werden er nog veertien wedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de Europa League. In dit bericht de doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. 


Anzhi Makhachkala (Rus) - Racing Genk (Bel) 0-0 (0-0)
 89' Maksimov (Anzhi)

Juventus (Ita) - Trabzonspor (Tur) 2-0 (1-0)
 16' Osvaldo 1-0
 90+4' Pogba 2-0

Dinamo Kiev (Oek) - Valencia CF (Spa) 0-2 (0-0)
 79' Vargas 0-1
 90+1' Vida (e.d.) 0-2

Chornomorets Odesa (Oek) - Olympique Lyon (Fra) 0-0 (0-0) 

Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) - Tottenham Hotspur (Eng) 1-0 (0-0)
 81' Konoplyanka (pen) 1-0

Esbjerg fB (Den) - Fiorentina (Ita) 1-3 (1-3)
 9' Matri 0-1
 10' Pusic 1-1
 15' Ilcic 1-2
 37' Aquilani (pen) 1-3 

PAOK Saloniki (Gri) - Benfica (Por) 0-1 (0-0)
 59' Lima 0-1

Slovan Liberec (Tsj) - AZ (Ned) 0-1 (0-0)
 89' Viergever 0-1

Ajax (Ned) - Red Bull Salzburg (Oos) 0-3 (0-3)
 14' Soriano (pen) 0-1
 21' Mané 0-2
 35' Soriano 0-3

FC Porto (Por) - Eintracht Frankfurt (Dui) 2-2 (1-0)
 44' Quaresma 1-0
 68' Varela 2-0
 72' Joselu 2-1
 77' Sandro (e.d.) 2-2

Lazio (Ita) - PFC Ludogorets Razgrad (Bul) 0-1 (0-1)
 45' Bezjak 0-1
 55' Dyakov (Ludogorets/2xg)
 73' Cavanda (Lazio)
Bijz: Dyakov (Ludogorets/9') en Anderson(Lazio/50') missen penalty 

Real Betis Balompié (Spa) - Rubin Kazan (Rus) 1-1 (1-0)
 3' Didac 1-0
 28' Prudnikov (Rubin Kazan/2g)
 74' Eremenko

Maccabi Tel Aviv (Ist) - FC Basel (Zwi) 0-0 (0-0)

NK Maribor (Slo) - Sevilla FC (Spa) 2-2 (1-0)
 33' Tavares 1-0
 47' Gameiro 1-1
 72' Fazio 1-2
 81' Vršic 2-2 

Swansea City (Wal) - Napoli (Ita) 0-0 (0-0) 

Viktoria Plzeň (Tsj) - Shakhtar Donetsk (Oek) 1-1 (0-0)
 62' Tecl 1-0
 65' Adriano 1-1

[EL] Uitslag AFC Ajax - Red Bull Salzburg

Red Bull Salzburg heeft in Amsterdam een grote stap gezet richting de achtste finales van de Europa League. In de Amsterdam ArenA werd Ajax met 0-3 verslagen. Ajax kreeg al voor de aftrap een eerste tegenvaller te verwerken. Lasse Schöne viel in de warming-up geblesseerd uit met een enkelblessure. Kolbeinn Sigthórsson mocht daardoor alsnog aantreden in de basiself van trainer Frank de Boer.

Ajax begon dramatisch aan het duel. De thuisploeg had moeite met het vroege storen van Salzburg. De Oostenrijkers waren dermate fel dat Ajax niet onder die druk uit kon voetballen. Een slordige sliding in het strafschopgebied van Veltman resulteerde al vroeg in een strafschop. Soriano bleef ijskoud vanaf de stip en schoot de bal binnen. Door de pressie van Salzburg kwam Ajax er niet aan te pas. De 0-2 kon daardoor niet lang uitblijven. Mané kwam door in het centrum en rondde simpel af nadat hij Cillessen omspeelde.

Salzburg ging nog voor rust vrolijk door met scoren. Vooral de ervaren rotten Leitgeb en Schwegler zorgden voor veel balbezit. Zij zaten er steeds kort op en namen hun ploeg op sleeptouw. Mede daardoor begon elke actie van de bezoekers te lukken. De 0-3 van Soriano was daarvan een voorbeeld. Hij zag Cillessen ver voor zijn doel staan en probeerde het vanaf twee meter over de middenlijn. Zijn poging slaagde en de uitschakeling van Ajax lijkt daarmee een feit.

De tweede helft begon zoals de eerste helft was geëindigd. Een slordig Ajax en een scherp en sterk Salzburg. Er viel dan ook weinig eer meer te behalen aan het tweede bedrijf. De schade beperken bleek het devies. Salzburg bleef de betere ploeg. Ajax mocht van geluk spreken dat de bezoekers wat gas terugnamen. Daarmee werd een grotere afstraffing voorkomen.


AFC Ajax

0 - 3

Red Bull Salzburg

     14' Soriano (pen)
 21' Mané
 35' Soriano
 
 Gele kaart: Veltman, De Jong, Blind (AFC Ajax), Leitgeb, Hinteregger (Red Bull Salzburg)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.240
Arbiter: Turpin (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Duarte (Poulsen/59)
Klaassen (Andersen/81)
Blind
De Jong
Krkic
Sigthórsson (Kishna/60)
Fischer
  Gulacsi
Schwegler
Ramalho Silva
Hinteregger
Ulmer
Kampl (Svento/88)
Ilsanker
Leitgeb (Berisha/83)
Mané
Alan
Soriano (Zulj/77)

Hele vrijdag minder treinen Den Haag-Utrecht

De hele vrijdag rijden minder treinen tussen Den Haag Centraal en Utrecht Centraal. Het werk aan een wissel op het traject is voorlopig nog niet voltooid, zegt een woordvoerder van ProRail. De verwachting is dat de treinen pas vrijdagnacht weer volgens schema rijden.

De hele dag rijdt volgens de woordvoerder de helft van de treinen niet. ProRail besloot woensdagavond vier wissels buiten dienst te stellen voor spoedreparaties. Het werk op de trajecten tussen Den Haag en Rotterdam en tussen Rotterdam en Utrecht is inmiddels afgerond. De treinen rijden daar vanaf donderdagnacht weer volgens schema.

Dat het na de reparatie nog zo lang duurt voor alles weer op tijd rijdt komt volgens de woordvoerder doordat het tijd kost om de treinen op de locaties te krijgen waar ze moeten zijn. De chaos op het spoor is voor de Tweede Kamer aanleiding om binnenkort te debatteren over de toestand van het onderhoud van het spoor.

Kaper vliegtuig langer vast in Zwitserland

De co-piloot van een Ethiopisch vliegtuig die eerder deze week zijn toestel kaapte blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft een Zwitserse rechter donderdag bepaald. De co-piloot blijft vastzitten zolang het onderzoek loopt.

Het toestel was maandagochtend onderweg van Ethiopië naar Rome. Toen de piloot naar het toilet ging deed de co-piloot de deur van de cockpit op slot en zette hij koers naar Zwitserland. Hij zegt dat hij daar asiel wilde aanvragen.

Alle passagiers en bemanningsleden kwamen met de schrik vrij.

Megajackpot loterij valt: 309 miljoen

De gigantische jackpot in de Amerikaanse Powerball-loterij van omgerekend 309 miljoen euro is gevallen. De organisatie achter de loterij maakte dat donderdag bekend. De winnaar van de prijs heeft zich nog niet gemeld.

Hoewel de winnaar nog niet bekend is, weet de loterij wel te melden dat het winnende lot is verkocht in Californië. De trekking woensdag was niet alleen goed nieuws voor de uiteindelijke winnaar. De winkel die het winnende lot verkocht kan ruim 720.000 euro tegemoet zien.

Parlement Kiev stemt voor terugtrekken agenten

Het Oekraïense parlement heeft donderdag tegen de 'antiterreuroperaties' gestemd die woensdag door president Viktor Janoekovitsj werden aangekondigd. Dat meldt The Guardian. Het besluit van het parlement betekent dat alle veiligheidstroepen geen wapens meer mogen gebruiken tegen de betogers en zich moeten terugtrekken van het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev.

Volgens The Guardian waren er maar net genoeg volksvertegenwoordigers aanwezig voor een quorum. Om een voorstel in stemming te brengen moeten er minimaal 226 parlementariërs aanwezig zijn. Er waren er donderdag 239. Van hen zijn er slechts dertig lid van de partij van Janoekovitsj.

Atlanta Braves geeft Simmons miljoenencontract

Honkballer Andrelton Simmons gaat de komende jaren miljoenen verdienen. De korte stop uit Curaçao tekende een zevenjarig contract bij Atlanta Braves. In die periode gaat de 24-jarige 58 miljoen dollar, ruim 42 miljoen euro, verdienen. Dat is meer dan zes miljoen dollar per jaar.

Simmons heeft pas 206 wedstrijden op het hoogste niveau op zijn naam. Afgelopen seizoen beleefde de korte stop zijn doorbraak. Hij tekende voor 499 assists, balcontacten voordat een speler van de tegenpartij wordt uitgemaakt, en daarmee was hij de beste in de Major League. Hij maakte zeventien homeruns en kreeg een Golden Glove Award voor beste speler op zijn positie.

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 13

Vandaag was de dertiende dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het was vandaag een rustige dag in Sochi en ook kwamen er geen Nederlanders in actie. Toch waren er nog genoeg mooie momenten. Zou mochten de Russische supporters juichen voor hun eerste goud ooit in het kunstrijden voor vrouwen. Adelina Sotnikova stond na de korte kür van gisteren tweede, maar dankzij een sterke vrije kür veroverde zij het goud. Zilver was er voor de kampioene van vier jaar geleden, de Zuid-koreaanse Yu-na Kim. Het brons ging naar de Italiaanse Carolina Kostner.

De Canadese dames wonnen na een bloedstollende finale het goud bij het ijshockey. De Verenigde Staten kwamen in die finale met 2-0 voor, maar de Canadezen knokten zich terug tot 2-2 en in de sudden-death bezorgde Marie-Philip Poulin met de golden goal haar land het goud.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Curling Finale vrouwen Canada Zweden Groot-Brittannië
Freestyleskiën Ski Cross mannen Jean-Frédéric Chapuis (Fra) Arnaud Bovolenta (Fra) Jonathan Midol (Fra)
Freestyleskiën Halfpipe vrouwen Maddie Bowman (Vs) Marie Martinod (Fra) Ayana Onozuka (Jap)
IJshockey Finale vrouwen Canada Verenigde Staten Zwitserland
Kunstschaatsen Vrije kür vrouwen Adelina Sotnikova (Rus) Yu-na Kim (Zko) Carolina Kostner (Ita)
Noorse Combinatie Team mannen Noorwegen Duitsland Oostenrijk

Medaillespiegel:

# Land
1 Noorwegen 10 4 7 21
2 Verenigde Staten 8 6 11 25
3 Duitsland 8 4 4 16
4 Rusland 7 9 7 23
5 Canada 7 9 4 20
6 Nederland 6 7 9 22
7 Zwitserland 6 3 2 11
8 Wit-Rusland 5 0 1 6
9 Frankrijk 4 4 7 15
10 Polen 4 0 0 4

Rosberg: "Problemen door veel kilometers"

Het Formule 1-team Mercedes kende in de afgelopen vijf testdagen weinig problemen, maar vandaag kon Nico Rosberg in Bahrein niet zijn hele programma afwerken. De Duitser kon er niet mee zitten, want de vele kilometers die gemaakt zijn zorgden ervoor dat hij in de ochtend tweemaal stil kwam te staan.

Desondanks kwam Rosberg toch nog tot 85 ronden. "De problemen zijn het resultaat van veel ronden rijden. Als je zoveel rijdt dan kom je vanzelf de problemen in de auto tegen. Problemen zijn problemen, als je op de baan moet stoppen, dat is nooit goed. Het is belangrijk om het nu te doen, omdat we dan de problemen kunnen zien en die zijn er, want geen auto is perfect. Daarom moeten we de bolide nu tot de limiet pushen, problemen krijgen en signaleren en ze oplossen voordat de races van start gaan."

Rosberg kon vandaag werken aan de set-up van zijn Mercedes. Hij zal morgen het stuur weer overgeven aan teamgenoot Lewis Hamilton. De Duitser komt daarna zaterdag weer in actie.

Oregon laat verdediging verbod homohuwelijk varen

Het bestuur van Oregon zal het verbod op het homohuwelijk dat in de Amerikaanse staat van kracht is niet langer voor de rechter verdedigen. Procureur-generaal Ellen Rosenblum zei dat het geen zin heeft om het verbod nog langer te verdedigen, omdat een rechter het uiteindelijk toch van tafel zal vegen. Er zijn in Oregon al meerdere zaken aangespannen tegen het verbod.

Rosenblum volgt met de beslissing het voorbeeld van een aantal collega's in andere staten, die de daar geldende verboden ook niet meer willen verdedigen. "De wet in Oregon behandelt mensen die zich in eenzelfde situatie bevinden op een andere manier, zonder wettelijke rechtvaardiging, door heteroseksuele stellen wel te laten trouwen maar homoseksuele en lesbische stellen niet", aldus Rosenblum.

Sister act nog haalbaar bij tennistoernooi Dubai

Een finale tussen de zussen Williams is mogelijk bij het WTA-toernooi van Dubai. De beide Amerikaanse tennissters bereikten donderdag de halve finale. Serena Williams, als eerste geplaatst op het hardcourt, was met tweemaal 6-2 te sterk voor Jelena Jankovic (5) uit Servië.

Serena treft in de halve eindstrijd Alizé Cornet. De ongeplaatste Française versloeg Carla Suarez Navarro uit Spanje met 7-5 en 6-3. Venus Williams en Caroline Wozniacki (8) spelen de andere halve finale. Venus klopte Flavia Pennetta uit Italië met 6-3 en 7-5. De Deense Wozniacki was met 6-1, 6-2 veel te sterk voor Sorana Cirstea uit Roemenië.

Wereldtournee Miley Cyrus wordt niet geannuleerd

De wereldtournee van Miley Cyrus gaat gewoon door. Dat heeft concertorganisator Live Nation laten weten aan entertainmentzender E! Eerder gingen geruchten dat de Bangerz-toer, die vrijdag van start ging in Canada, zou stoppen omdat ophef ontstond door de pikante show van de 21-jarige zangeres.

Cyrus danste in sexy pakjes, deed alsof ze haar microfoon oraal bevredigde en plezierde zogenaamd een danser met een Bill Clinton-masker. Naar aanleiding van de show klaagden veel ouders van jonge fans dat het optreden te uitdagend was. "Miley heeft een toer neergezet die groots, spectaculair en vermakelijk is en alles is wat je van Miley Cyrus gewend bent", aldus Live Nation. "Fans vinden de show geweldig."

De zangeres liet op Twitter dat mensen zich niet moeten aanstellen. "Zeg niet dat ik jullie niet heb gewaarschuwd. Ontspan en geniet van de show", zei Cyrus donderdag. "Bewaar je klachten voor McDonald's voor als ze je frietjes zijn vergeten." De zangeres staat met haar tournee op 2 mei in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Sochi dag 14, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

We beginnen vandaag met één van de mooiste momenten van de dag. De bijzondere finish van één van de kwartfinales van de ski cross. Achter de winnaar van de heat kwamen de andere drie skiërs vallend over de streep:

De Nederlanders die klaar zijn vermaken zicht prima in Sochi:

Annouk van der Weijden is alweer op weg naar Nederland:

Je moet in Sochi wel goed opletten welke bus je neemt........:

Voor Nederland gingen er weer twee vlaggen omhoog op Medalplaza:

De BBC kwam in Heerenveen kijken waar al dat Nederlandse succes nu vandaan komt:

De vlam op Medalplaza is overigens een duur vlammetje:

Trainen kan overal, zelfs in het ijshockeystadion:

Edwin van Calker heeft een goed gevoel in de viermansbob:

Vandaag hebben we in deze rubriek een echte snor en wel een hele mooie:

Rintje Ritsma en Erben Wennemars gingen kijken bij de beslissende curlingwedstrijden. Al heeft Wennemars niet alles van de wedstrijd gezien:

De Amerikaanse zender NBC maakte een mooie infographic over het aantal gewonnen medailles in verhouding met de grootte van de bevolking van een land:

Voor de enige man in de Nederlandse schaatsploeg die geen medaille won in Sochi is er een schrale troost:

De ontknoping bij het ijshockey was bloedstollend. Voor de Canadese biatlete Rosanna Crawford betekende dat een lastige keuze. Gelukkig kon ze zeer tevreden zijn met haar uiteindelijke keuze:

En we sluiten vandaag af met een mooi avondplaatje uit de bergen bij Sochi:

Timosjenko: spreek niet met Janoekovitsj

De gevangen Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko heeft de oppositie donderdag opgeroepen niet meer te onderhandelen met president Viktor Janoekovitsj. Timosjenko deed de oproep op de dag dat het geweld in Kiev opnieuw ontspoorde en EU-bemiddelaars in Kiev zijn voor onderhandelingen met Janoekovitsj en oppositieleiders.

Een van de oppositieleiders is Arseni Jatsenjoek, van Timosjenko's eigen partij Vaderland. De ex-premier spreekt in een brief van "sadistisch geweld" en vindt dat Janoekovitsj onmiddellijk moet vertrekken en zich voor de rechter moet verantwoorden.

Timosjenko: spreek niet met Janoekovitsj
Timosjenko: spreek niet met Janoekovitsj (Foto: ANP)

Humanitaire chef VN wil meer troepen in CAR

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn meer troepen nodig om de moslimminderheid tegen vergeldingsacties van christelijke milities te beschermen. Dat heeft ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor humanitaire zaken en noodhulp Valerie Amos donderdag gezegd.

Amos toonde zich na een drie dagen durend bezoek 'geschokt door wat wij gezien hebben'. Een trip naar het gebied ten noorden van de hoofdstad Bangui werd woensdag opgehouden door zware gevechten waardoor alle wegen naar het vliegveld gesloten moesten worden. Amos prees de inzet van de Afrikaanse en Franse militairen, maar zei dat meer troepen nodig zijn om de vrede te brengen en te bewaren.

Het grootste blok van islamitische landen, de Organisatie van Islamitische Samenwerking of OIC, heeft donderdag besloten met spoed een missie naar de CAR te sturen. De missie onder leiding van de Guineese minister van buitenlandse zaken Lounceny Fall moet de situatie in kaart brengen, solidariteit met de moslims betuigen en helpen bij vredesbesprekingen.

"Een collectieve en tijdige inzet van de gehele internationale gemeenschap is geboden om de nieuwe autoriteiten te helpen de orde te herstellen en het land te stabiliseren, vanwege de implicaties van de crisis voor de vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio en ook daarbuiten", zei OIC-secretaris-generaal Iyad Ameen Madani.

Goud Russische kunstschaatsster Sotnikova

Adelina Sotnikova heeft donderdag in Sochi olympisch goud gewonnen bij het kunstschaatsen. De Russische had aan haar score van 149.95 punten in de vrije kür genoeg om de Zuid-Koreaanse titelverdedigster Yuna Kim te onttronen. Het brons ging naar Carolina Kostner uit Italië.

De 17-jarige Sotnikova was woensdag als tweede geëindigd in de korte kür en zette op de klanken van Introduction et Rondo Capriccioso van Saint-Saëns een bijna vlekkeloze lange oefening neer. Voor Kim, de olympisch kampioene van Vancouver, bleek het met haar oefening op Adios Nonino niet mogelijk die score te evenaren.

Sotnikova is de eerste Russische kunstschaatsster in de olympische geschiedenis die individueel goud pakt. Rusland maakt in Sochi sowieso veel indruk bij het kunstrijden. Ook de landenwedstrijd en het paarrijden werden gewonnen.

[EL] Uitslag Slovan Liberec - AZ

AZ is er in geslaagd om de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de Europa League te winnen. In de slotfase van de wedstrijd tekende Nick Viergever voor de enige treffer in Tsjechië.

In de eerste helft was AZ de bovenliggende partij, had daardoor meer balbezit en zorgde voor het nodige gevaar. Uiteindelijk was Viktor Elm het dichtst bij de openingsgoal. Zijn kopbal, die voortkwam uit een corner, miste het doel echter.

Buiten de kans van Elm waren het voornamelijk een aantal afstandsschoten, die op beide doelen werden afgevuurd. Bovendien claimde Slovan Liberec in de eerste helft nog een strafschop, omdat Jan Wuytens de bal met de hand zou hebben aangeraakt.

Ook na de thee liet Slovan Liberect het initiatief veelal aan AZ. De Alkmaarder formatie deed hier echter veel te weinig mee. Ook de tegenstoten van de Tsjechische formatie zorgden echter niet voor gevaar, waardoor het er alle schijn van had dat het duel doelpuntloos zou eindigen.

Viergever dacht daar anders over en slaagde er in de 89e minuut in om een rebound tot doelpunt te promoveren. Hierdoor heeft AZ in eigen huis een prima uitgangspositie voor de volgende ronde in de Europa League.


Slovan Liberec

0 - 1

AZ

    89' Viergever 
 
Gele kaart: Sackey, Rybalka (Slovan Liberec), Reijnen (AZ)
 
Stadion: Stadion u Nisy, Liberec
Toeschouwers: 6.700
Arbiter: Tudor (Roe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kovar
Coufal
Kovác
Rajnoch
Fleisman
Sural
Sackey
Pavelka
Rybalka
Frydek
Boednik (Pimpara/86)
  Esteban
Reijnen
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz
Elm
Gudmundsson
A. Jóhannsson
Beerens

Timmermans sluit tribunaal voor Oekraïne niet uit

Het is niet uitgesloten dat de verantwoordelijken voor het geweld in Oekraïne uiteindelijk verantwoording moeten afleggen voor een internationaal tribunaal. Dat heeft minister Frans Timmermans donderdag gezegd na overleg met zijn ambtgenoten in Brussel. Timmermans sprak van een 'slachting' in Oekraïne.

Timmermans en zijn EU-collega's besloten donderdag sancties in te stellen tegen de verantwoordelijken voor het bloedvergieten. De minister werd gevraagd of de daders mogelijk voor een internationaal tribunaal eindigen in Den Haag. "Dat is allemaal mogelijk", zei Timmermans. "De ernstige mensenrechtenschendingen moeten nu worden gedocumenteerd. Die documentatie kan gebruikt worden in een proces en dat proces kan plaatsvinden in het land, maar kan ook internationaal plaatsvinden."

Volgens Timmermans zijn de sancties nodig, ondanks de gesprekken die Europese ministers voeren met de Oekraïense regering over een politieke oplossing voor de crisis. "Het is nodig, want er sterven mensen. Zolang de regering niet stopt met geweld tegen de eigen bevolking zijn deze sancties nodig. Ze zeggen wel telkens dat ze gaan praten, maar ze doen het niet. Op het moment dat ze wel gaan praten kunnen we de sancties weer stopzetten."

Het politieke besluit om sancties in te stellen is nu genomen, maar dat besluit moet nog in een juridische vorm worden gegoten, aldus Timmermans. Dat zal een of twee dagen duren. Timmermans sluit niet uit dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj ook op de sanctielijst terechtkomt. "Janoekovitsj is verantwoordelijk voor het geweld van de ordediensten", stelde Timmermans.

Het geweld in OekraÏne heeft de afgelopen dagen aan tientallen mensen het leven gekost. Alleen donderdag vielen volgens de oppositie al zeventig doden. De autoriteiten spraken van ten minste 33 slachtoffers.

Yolanthe ziet huwelijk niet als opoffering carrière

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft niet het idee dat ze door haar huwelijk met Wesley Sneijder haar acteercarrière heeft opgeofferd. "Ik zie dat niet als een storing want ik voel mij gezegend", zegt de actrice en presentatrice in Show Vandaag.

"Ik heb een superlieve man die mij iedere dag aan het lachen maakt en dat is uiteindelijk belangrijker", legt de voetbalvrouw uit. Ook is het lastig om een vaste rol in een serie te spelen omdat ze in Istanbul woont. "Ik kan dat nu niet waarmaken want ik kan daar niet heen voor een halfjaar."

De 28-jarige Sneijder-Cabau heeft het wel druk met andere klussen. Zo ontwerpt ze sieraden, ook krijgt ze met haar man een reallifesoap op SBS6 en gaat ze vanaf april een rol spelen in de nieuwe serie Rechercheur Ria. Ook in Turkije zijn er 'dingen die lopen en spelen'. "Als ik er zelf klaar voor ben met de Turkse taal."

't Hart zou zeehond niet naar Pieterburen brengen

Lenie 't Hart zou zeehonden die hulp nodig hebben zelf niet naar het door haar opgerichte zeehondencentrum in Pieterburen brengen. Zoals de opvang daar nu is geregeld is er een redelijke kans dat ze het dier later dood op het strand terugvindt, zei ze donderdag op Radio 1.

't Hart sprak van 'een hele moeilijke vraag' die ook speelt bij de vrijwilligers in het veld. Ze vergeleek de methode die nu wordt gehanteerd met het behandelen van iemand met een longontsteking, waarbij de patiënt wordt volgepropt met medicijnen en al na enkele dagen wordt buitengezet. "Dat zijn dierproeven, maar dat mag helemaal niet, je hebt een zorgplicht."

Bij het zeehondencentrum is onenigheid ontstaan over de manier waarop opgevangen zeehonden moeten worden behandeld. Na een staking van vrijwilligers is de raad van toezicht, die nog onder invloed van 't Hart zou staan, opgestapt. Niek Kluizinga, die 't Hart in 2012 opvolgde, houdt een nieuw beleid aan waarbij de dieren korter worden opgevangen en minder antibiotica krijgen. Ook de regel dat ze pas bij 35 kilo worden uitgezet kwam te vervallen. Volgens 't Hart was haar methode wetenschappelijk onderbouwd en die van Kluizinga niet. Zijn methode zou vooral zijn ontwikkeld om geld te besparen.

De nieuwe raad van toezicht staat onder leiding van oud-staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA). 't Hart zei in de uitzending geen vertrouwen in hem te hebben omdat hij geen dierenbeschermer is. "Dat heb ik hem ook verteld. Ik heb er geen vertrouwen in dat hij iets als dierenbeschermer kan doen."

[upd] '100 doden in Kiev'

De gevechten donderdag in Kiev hebben volgens de oppositie aan zeker zeventig betogers het leven gekost. Dat zegt het hoofd van een medisch team dat de betogers in de Oekraïense hoofdstad bijstaat. Een verslaggever van persbureau AP telde donderdag 21 lichamen aan de rand van het protestkamp in Kiev. Ook kwam volgens de autoriteiten een politieagent om het leven en liepen 28 schotwonden op.

De regering en de oppositie sloten woensdagavond een bestand, maar dat werd in de vroege ochtend al weer geschonden. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken zijn 67 agenten gevangengenomen door de betogers. Een parlementariër van de oppositie zei dat ze worden vastgehouden in het stadhuis, dat in handen is van de betogers.

Update 20.14 uur:
CNN meldt inmiddels dat het dodental van donderdag al tot 100 is opgelopen. Daarnaast zouden er ruim 500 mensen gewond zijn geraakt. Dat meldt men op basis van het hoofd van het provisorische medisch centrum van de demonstranten in Kiev.

Dokters ter plaatse spreken van wonden die lijken op 'het werk van professionele snipers.' Hoewel de Amerikaanse nieuwszender het bericht niet kon verifiëren, plaatsten zij wel een huiveringwekkende fotoreportage op de site.

Ruim 1650 doden na natuurrampen Fukushima

In de Japanse prefectuur Fukushima zijn sinds de grote aardbeving, de tsunami en het kernongeluk van 2011 nog eens ruim 1650 mensen overleden aan stress en andere ziekten die te wijten zijn aan de rampen. Dat zijn er inmiddels nog meer dan de 1607 slachtoffers die het natuurgeweld in maart 2011 al direct maakte.

Dat blijkt uit cijfers van de politie en het bestuur van Fukushima. "Veel mensen hebben drastische veranderingen ondergaan in hun leven en kunnen nog steeds geen toekomstplannen maken, zoals terug naar huis gaan, waardoor ze gebukt gaan onder spanningen", zegt een functionaris tegen het Japanse persbureau Kyodo.

Ongeveer 136.000 mensen uit Fukushima zijn nog steeds ontheemd, na de verwoestende aardbeving en tsunami en de daaropvolgende kernramp.

Fukushima behoorde met Miyagi en Iwate tot de zwaarst getroffen gebieden. In die prefecturen ligt het dodental sinds de ramp wel lager; in Miyagi 879 en in Iwate 434.

Doden bij mortieraanval Iraakse stad

Bij een mortieraanval op een woonwijk in Musayyib ten zuiden van Bagdad zijn donderdagavond zeker 22 mensen om het leven gekomen en vijftig gewond geraakt. Vijf granaten troffen een markt, een gebouw met woningen en een parkeerplaats, meldden een politiewoordvoerder en ziekenhuismedewerkers.

Het is onduidelijk wie voor de beschieting verantwoordelijk is, maar volgens de politie kwamen de granaten uit het overwegend soennitische Jurf al-Sakr. Musayyib ligt zestig kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad, in een gebied met een gemengde bevolking van soennieten en sjiieten. Afgelopen dinsdag kwamen bij een aanslag met een autobom in de stad vijf mensen om het leven; in 2009 kostte een aanslag door een vrouwelijke zelfmoordterrorist aan zeker veertig sjiitische pelgrims het leven.

In Irak is het geweld in het afgelopen jaar sterk toegenomen. De soennieten voelen zich gediscrimineerd door de overwegend sjiitische regering en ook door de burgeroorlog in het buurland Syrië zijn de sektarische spanningen vergroot. Vorig jaar kwamen volgens cijfers van de Verenigde Naties in Irak 8868 mensen door geweld om het leven, het hoogste aantal sinds 2007.

Oekraïense turnwedstrijd geschrapt vanwege onrust

Een turnwedstrijd in Oekraïne is afgelast vanwege de explosieve situatie in het land. Dat heeft de internationale turnfederatie FIG donderdag bekendgemaakt. De Sterren boven de Boeg-rivier-wedstrijd had volgende week donderdag van start moeten gaan in Vinnytsja, zo'n 250 kilometer ten zuidwesten van Kiev. Meer dan tweehonderd turners hadden zich aangemeld.

De FIG laat in een verklaring weten de beslissing te begrijpen. De bond stuurde een boodschap van medeleven en hoop naar de Oekraïense turnbond. "Met hoop dat het land zo snel mogelijk zijn kalmte en sereniteit terugkrijgt."

Sinds dinsdag zijn de demonstraties in Kiev omgeslagen in geweld. Tientallen mensen zijn al omgekomen bij het geweld in de Oekraïnse hoofdstad.

Goedele Liekens tekent voor twee jaar bij RTL 4

Goedele Liekens heeft donderdag een tweejarig contract getekend bij RTL 4. De Vlaamse seksuoloog gaat onder meer het programma Divorce Hotel presenteren, laat de zender donderdagavond weten.

"Goedele heeft de perfecte combinatie in huis van inhoud, humor en looks", zegt programmadirecteur Erland Galjaard in een verklaring. Liekens blijft ook geregeld plaatsnemen aan tafel bij RTL Late Night. "Vandaar dat ze een graag geziene talkshowgast is, maar ook is ze een ervaren presentatrice met persoonlijkheid en bagage."

In Divorce Hotel, dat later dit jaar op televisie komt en wordt geproduceerd door Peter van der Vorst, worden echtparen die willen scheiden, begeleid. Liekens laat in RTL Boulevard weten blij te zijn met de nieuwe klus. "Divorce Hotel is op mijn lijf geschreven."

EU stelt sancties in tegen Oekraïne

De Europese Unie gaat sancties instellen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in Oekraïne. Dat heeft EU-buitenlandchef Catherine Ashton donderdag bekendgemaakt na een bijeenkomst van de Europese ministers van buitenlandse zaken.

De ministers hebben afgesproken de tegoeden van de verantwoordelijken te bevriezen en een reisverbod tegen hen in te stellen. Ook wordt er een exportverbod ingesteld voor goederen die gebruikt kunnen worden door de autoriteiten om protesten te onderdrukken.

De lijst van mensen tegen wie de sancties gaan gelden moet nog worden opgesteld.

De EU denkt nog steeds dat de enige uitweg uit de crisis is om de Oekraïense grondwet te hervormen en een nieuwe regering te vormen. Het aanbod voor politieke toenadering en economische integratie met de EU, dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in november afwees, ligt nog altijd op tafel, aldus Ashton.

Olympisch goud Bowman op halfpipe

De olympische titel op het onderdeel halfpipe voor vrouwen bij het freestyleskiën is gewonnen door de Amerikaanse Maddie Bowman. Met een score van 89,00 was Bowman de beste in de finale.

Het zilver ging naar Marie Martinod uit Frankrijk met een score van 84,60. De Japanse Ayana Onuzuka legde beslag op een bronzen plak met 83,20.

Het was voor het eerst dat het onderdeel halfpipe bij het freestyleskiën op het olympische programma stond.

AEX daalt door slechte jaarcijfers

De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten na tegenvallende macro-economische cijfers en bedrijfsresultaten. De AEX-index sloot 0,7 procent lager op 398,76 punten. Hiermee presteerde de Amsterdamse beurs in lijn met de Duitse beurs, maar slechter dan de Franse beurs, die wel in het groen eindigde.

Het aantal fondsen dat op het Damrak met verlies sloot, was ongeveer even groot als het aantal winnaars. Randstad stond met een verlies van 10,5 procent ver onderaan. Het uitzendbureau boekte een resultaat dat slechter was dan verwacht. Ook Aegon presenteerde teleurstellende kwartaalcijfers en verloor 6 procent.

Air France-KLM wist daarentegen de dag met een lichte winst van 0,2 procent af te sluiten, ondanks het verlies van 1,8 miljard euro over 2013, dat donderdag werd gepresenteerd. De luchtvaartmaatschappij sloot echter uit een kapitaalinjectie nodig te hebben, wat volgens analist Corné van Zeijl een positieve boodschap voor beleggers is.

Oliegerelateerde bedrijven deden het goed op de Amsterdamse beurs. Bodemonderzoeker Fugro won 2 procent, terwijl SBM Offshore de dag afsloot met een plusje van 1,1 procent. De fondsen profiteerden van de goed ontvangen cijfers van de Franse sectorgenoot Technip, dat zelf bijna 6 procent meer waard werd.

In de Midkap voor middelgrote fondsen waren Delta Lloyd en BAM de uitblinkers, met dagwinsten van respectievelijk 5,7 en 2,4 procent. Uitzendbureau USG People verloor daarentegen 5,7 procent, terwijl Pharming 2,7 procent in het rood ging.

Pool Kwiatkowski grijpt leiding in Algarve

Michal Kwiatkowski heeft in de Ronde van Algarve een dubbelslag geslagen. De Poolse wielrenner van Omega Pharma-Quick-Step kwam na een rit van 196 kilometer tussen Lagoa en Monchique solo over de streep. Wereldkampioen Rui Costa (Lampre) en Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) kwamen op zes seconden als nummers twee en drie over de streep.

Wilco Kelderman kwam 28 seconden na de winnaar als eerste Nederlander over de streep. De renner van Belkin finishte op de vijftiende plaats.

Kwiatkowski, de nummer elf van de afgelopen Tour de France, verdedigt zijn leiderstrui vrijdag in een 13,6 kilometer lange tijdrit. De Portugese rittenkoers duurt tot en met zondag.

UEFA onderzoekt uitspraken Pellegrini

De UEFA heeft een onderzoek geopend naar de uitlatingen van Manchester City-trainer Manuel Pellegrini. Dat heeft de Europese voetbalbond donderdag bekendgemaakt. De Chileen noemde na de verloren Champions League-wedstrijd tegen Barcelona scheidsrechter Jonas Eriksson uit Zweden partijdig.

De UEFA neemt naar aanleiding van het onderzoek een beslissing of Pellegrini wordt gestraft. In vergelijkbare zaken in het verleden werden boetes uitgedeeld en schorsingen opgelegd.

Eriksson gaf Martin Demichelis een rode kaart en Barcelona een strafschop na een overtreding op Lionel Messi. Volgens Pellegrini was de overtreding echter buiten het strafschopgebied en had hij even voor de overtreding al in het voordeel van City moeten fluiten.

Krajicek halvefinaliste bij Zwitsers ITF-toernooi

Tennisster Michaëlla Krajicek is donderdag doorgedrongen tot de halve finale van het ITF-toernooi in het Zwitserse Kreuzlingen. Ze versloeg in de kwartfinale de als zevende geplaatste Duitse Kristina Barrois met 1-6, 7-6 (6) en 6-2. De Russin Jekaterina Aleksandrova wordt Krajiceks volgende tegenstander.

Angelique van der Meet ging in het Engelse Nottingham naar de kwartfinale. Zij was de Turkse Pemra Özgen met 6-3 en 6-2 de baas. Bij de laatste acht vindt ze Ana Vrljic uit Kroatië aan de andere kant van het net.

Wolfsen moet getuigen over weggepest gezin

Voormalig burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen moet volgende maand getuigen over het terug naar Utrecht halen van een weggepest gezin uit die stad. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank in Utrecht donderdag. Het gezin was na terugkeer opnieuw mikpunt van pesterijen in de buurt, ondanks beloften van de burgemeester.

Het gezin werd in 2011 weggepest uit Leidsche Rijn. "Omdat het te gevaarlijk werd is de familie toen in een andere gemeente gaan wonen", zegt de advocaat van het gezin, Yehudi Moszkowicz. "Toen heeft Wolfsen hen telefonisch gevraagd terug te komen. Daarbij garandeerde hij hun veiligheid. Zonder die garantie was het gezin nooit teruggekeerd."

Na terugkeer werd de auto van het gezin in brand gestoken, de ruiten ingegooid en het huis beklad. Voor een inbraak werden twee mensen veroordeeld. Voor het in brand steken van de auto zijn geen verdachten opgepakt. "Uiteindelijk is het gezin door de politie in veiligheid gebracht", zegt de raadsman. Hij spande namens het gezin een zaak tegen de gemeente en de politie aan omdat die nalatig zouden hebben gehandeld. "De gemeente in het bijzonder omdat de burgemeester hun veiligheid had gegarandeerd. Door die belofte niet na te komen is het gezin in gevaar gebracht."

In deze zaak heeft Wolfsen volgens de advocaat aangegeven dat hij nooit de veiligheid van het gezin heeft gegarandeerd. "Maar enkele maanden eerder had hij in Nieuwsuur nog bevestigd dat hij die garantie had gegeven. Vanwege deze tegenstellende verklaring heeft de rechtbank besloten om hem onder ede te horen."

De PvdA'er Wolfsen, die sinds 1 januari geen burgemeester meer is van Utrecht, wordt 24 maart gehoord.

Witte Huis woedend over bloedvergieten Oekraïne

De Verenigde Staten zijn woedend over het geweld dat de Oekraïense hoofdstad Kiev in zijn greep houdt. In een verklaring roept de Amerikaanse president Barack Obama donderdag zijn ambtgenoot Viktor Janoekovitsj op zijn ordetroepen onmiddellijk terug te trekken uit het centrum van Kiev.

Volgens de oppositie hebben de gevechten tussen de betogers en de politie aan zeker zeventig mensen het leven gekost.

Obama vindt dat er een politieke oplossing moet worden gevonden voor het conflict en dat het leger zich afzijdig moet houden. De autoriteiten moeten het recht om te demonstreren respecteren. De betogers moeten op hun beurt afzien van verder geweld, aldus Obama.

Doden bij zware bomexplosie Turks-Syrische grens

Bij een grensovergang tussen Turkije en Syrië heeft donderdag een zware explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn ten minste vijf mensen om het leven gekomen, melden activisten van de Syrische oppositie. Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde tien doden.

De explosie werd veroorzaakt door een zelfmoordterrorist die met een auto op de grensovergang Bab al-Salam inreed. Er zouden naast de dodelijke slachtoffers meerdere mensen gewond zijn geraakt. Vermoedelijk loopt het aantal slachtoffers verder op.

Tweede Kamer stemt in met Participatiewet

De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag ingestemd met de Participatiewet, een van de grote hervormingen uit het regeerakkoord. Een ruime meerderheid stemde in met het wetsvoorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).

Kern van de wet is dat mensen met een arbeidsbeperking zo veel mogelijk aan het werk worden geholpen bij gewone bedrijven. De sociale werkvoorziening wordt afgebouwd: vanaf 1 januari worden er geen nieuwe mensen toegelaten.

De Participatiewet voegt de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorzieningen en een deel van de Wajong samen tot een regeling voor iedereen die in staat is om te werken. Mensen die helemaal niet kunnen werken, zijn aangewezen op de bijstand.

Klijnsma sloot begin deze maand nog een deal met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de wet, waarmee zij zich ook verzekerd weet van een meerderheid in de Eerste Kamer. Afgesproken is dat jonggehandicapten niet in de bijstand komen, maar hun Wajong-uitkering behouden.

MotoGP-kampioen Marquez breekt been in training

Motorcoureur Marc Marquez staat mogelijk een maand aan de kant met een gebroken scheenbeen. De Spaanse wereldkampioen in de MotoGP liep de blessure op tijdens een training op een crossmotor in de buurt van zijn huis in Spanje. Zijn behandelend arts denkt dat het drie tot vier weken duurt voor Marquez weer de oude is.

De net 21-jarige Marquez hoeft niet onder het mes. Hij mist wel de volgende testsessie over een week in het Maleisische Sepang en mogelijk ook de laatste officiële tests op het Australische Phillip Island. Het seizoen in de MotoGP begint op 23 maart in Qatar.

Zuid-Koreanen in Noord-Korea voor familiereünie

Meer dan honderd Zuid-Koreanen zijn donderdag in Noord-Korea aangekomen voor een hereniging met familieleden die ze meer dan zes decennia niet hebben gezien. Dat melden Zuid-Koreaanse media.

Het zijn de eerste familiereünies in meer dan drie jaar tijd. Dinsdagochtend stak een colonne bussen de zwaarbewaakte Koreaanse grens, de gedemilitariseerde zone, over. In totaal 82 bejaarde Zuid-Koreanen, met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar, begeleid door 58 familieleden wacht een ontmoeting met 180 Noord-Koreanen. Zij werden via een loterijsysteem gekozen om aan de reünies deel te nemen.

Meer dan zeventigduizend Zuid-Koreanen staan op een wachtlijst voor toekomstige herenigingen. Veel Zuid-Koreanen nemen warme kleren, medicijnen of chocolade mee voor hun familieleden. Er is een groot tekort aan basisgoederen in het noodlijdende communistische land. In de sneeuw ontmoetten de emotionele familieleden elkaar.

De Noord-Koreaanse Ri Chol Ho gebruikte pen en papier om met zijn dove Zuid-Koreaanse broer Lee Myeong-ho te communiceren. "Moeder vertelde me altijd dat je thuis zou komen en een paar rubberen schoenen voor me zou kopen", schreef Ri.

De hereniging was niet voor iedereen een mooie gebeurtenis. De Noord-Koreaanse Ri Jong Sil werd niet herkend door haar zus, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. De Zuid-Koreaanse Seo Jeong-suk overleed twee weken voor de reünie, waardoor Kim Yong Sil haar moeder niet meer kon zien. En de 91-jarige Kim Som-gyeong zakte dinsdag in elkaar en moet nog steeds rust houden. Onzeker is of hij zijn Noord-Koreaanse kinderen nog kan ontmoeten. Achttien Zuid-Koreanen vielen uiteindelijk af door slechte gezondheid of omdat familieleden in het noorden hen weigerden te ontmoeten.

In Noord-Korea worden familieleden van mensen die tijdens de Koreaanse Oorlog naar het zuiden vluchtten soms nog steeds vervolgd of op zijn minst in de gaten gehouden. Ook gaan er geruchten dat sommige familieleden voor de herenigingen zijn overleden. De reünie vindt plaats in een resort bij de berg Kumgangsan, aan de oostkust van Noord-Korea. Meer dan een miljoen Zuid-Koreaanse toeristen konden dit vakantieoord tien jaar lang bezoeken, totdat een Noord-Koreaanse bewaker hier in 2008 een Zuid-Koreaanse toerist doodschoot.

De Zuid-Koreanen werden afgezet bij een nieuwe steen met de tekst 'Lang leve generaal Kim Jong Un, de Zon van Korea'. De 90-jarige Zuid-Koreaan Son Ki-ho ziet er naar uit om zijn dochter te ontmoeten, die hij tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig achterliet toen zij twee jaar oud was. "Het beeld van mijn dochter die me uitzwaaide staat nog vers op mijn netvlies gebrand", aldus Son.

De 93-jarige Gang Neung-hwan ontmoet deze week zijn 64-jarige zoon voor de eerste keer sinds hij in 1961 Noord-Korea ontvluchtte. "Ik raakte in 1951 gescheiden van mijn vrouw, slechts na vier maanden samenzijn. Ik wist niet eens dat ze zwanger was", zei Gang. "Ik hoorde pas dat ik een zoon in Noord-Korea had toen ik me voor de herenigingen aanmeldde." Toen Gang zijn zoon donderdag zag, riep hij plagend: "Je ziet er oud uit. Kom en geef me eens een knuffel."

De familiereünie zal tot zaterdag duren, waarna er nog een hereniging zal plaatsvinden waarbij ongeveer 450 Koreanen van beide zijden elkaar zullen treffen. Onenigheid over aanstaande jaarlijkse oefeningen van het Zuid-Koreaanse en het Amerikaanse leger gooide niet, zoals gevreesd, roet in het eten. Pyongyang had uitstel van de legeroefeningen geëist, maar kwam hier later na hoog overleg met Seoul op terug. In september zegde Noord-Korea op het laatste moment nog familieherenigingen af. De oefeningen waren vorig jaar nog een van de belangrijkste oorzaken van hoogoplopende spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Noord-Korea dreigde toen Seoul in een 'vlammenzee' te veranderen en de Verenigde Staten en Zuid-Korea met een atoombom te bombarderen. De militaire oefeningen beginnen over vier dagen.

De Koreaanse Oorlog eindigde in 1953 in een wapenstilstand, hoewel er nooit een vredesverdrag werd gesloten. De twee landen zijn formeel nog steeds in oorlog en de grens is een van de zwaarst bewaakte ter wereld. De doorgaans zeer emotionele familieherenigingen zijn de enige manier waarop Noord- en Zuid-Koreaanse burgers elkaar kunnen spreken, aangezien zij elkaar niet kunnen schrijven, bellen of e-mailen.

Dagelijkse update TwitchPlaysPokemon

Het was mij een dagje wel zeg. Red is vandaag de hele dag bezig geweest met het verslaan van Ghastly’s. Een van deze Pokemon (GASTLY the Gastly) staat nu Red ook bij in zijn dagelijkse bezigheden. Ondertussen heeft Bird Jezus een heuse naamsverandering ondergaan.  Hij gaat nu het leven door als aaabaaajss.

Ondertussen is er ook een Hitmonlee gevangen, maar deze mocht meteen weer genieten van zijn vrijheid. Dat Twitch last heeft van Red, is ondertussen ook wel duidelijk. De chat zorgt er namelijk voor dat andere kanalen er hinder van ondervinden. Zelfs grote League of Legends-toernooien hebben er last van.

Kan het zelf niet beter verwoorden

De volgende stap is Safari Zone. In de Safari Zone mag je maar 500 stappen zetten en dan moet je eruit, dus dat wordt complete chaos. Hier gaat de Democracy/Anarchy meter uitmaken of ze gaan redden. De interface heeft ook een update gekregen. Je ziet nu namelijk in plaats van de richting een pijltje naar welke richting Red gaat lopen.

Wil je er over meepraten? Dan kan dat op het forum!

Chris Brown in april weer voor de rechter

Chris Brown moet zich op 17 april melden bij de rechtbank in Washington. De zanger moet voor de rechter verschijnen omdat hij wordt beschuldigd van mishandeling. Brown zou in oktober in Washington samen met zijn bodyguard een man hebben geslagen.

De zanger zat destijds nog in de proeftijd die hij in Californië kreeg opgelegd nadat hij in februari 2009 zijn toenmalige vriendin Rihanna in elkaar had getimmerd. De zaak in Washington heeft al gevolgen gehad voor Browns lopende zaak in Californië. Vanwege de vechtpartij besloot een rechter in december de voorwaardelijke straf van de zanger om te zetten in een onvoorwaardelijke straf.

Brown zit niet in de cel omdat de 24-jarige zanger in een kliniek zit waar hij afrekent met zijn verslavingen en woedeaanvallen. Daar liet Brown zich in november opnemen, nadat hij het op een akkoordje had gegooid met justitie. Vanwege een eerdere overtreding van zijn proeftijd riskeerde de zanger in november al een celstraf van vier jaar.

Wat de gevolgen van een veroordeling in Washington zijn, is nog niet duidelijk. Ook is niet bekend of Brown na zijn afkickpoging alsnog naar de gevangenis moet. De zanger moet als hij afgekickt is sowieso nog poetsen. Omdat hij eerder sjoemelde met zijn taakstraf, kreeg Brown vorig jaar een extra taakstraf van duizend uur opgelegd.

Daarmee is de kous nog niet af. Vorige week werd Brown aangeklaagd wegens betrokkenheid bij een vechtpartij die in juli plaatsgevonden zou hebben. Na een basketballwedstrijd in Los Angeles zou de zanger met een aantal gangleden op de vuist zijn gegaan.

Eerste deel EVE Online graphic novel uit

In samenwerking met Dark Horse Comics gaat CCP Games een serie van graphic novels uitbrengen genaamd EVE: True Stories. De verhalen zijn gebaseerd op echte ervaringen van spelers in het EVE Online-universum. Het eerste deel is per direct beschikbaar.

In totaal komen er vier volumes uit van de graphic novel. Elke twee weken op woensdag is er een uitgave, dus het tweede deel komt uit op 5 maart, en het vierde en laatste deel op 2 april. Elk van de volumes is tot en met juni gratis te lezen via de website of de app van Dark Horse Comics. Daarna komt de graphic novel als hardback en e-book beschikbaar en moet men wel betalen.

EVE: True Stories

Skicrossers Canada in 'jeans' voor gestorven vriend

De Canadese skicrossers hebben hun overleden collega Nik Zoricic donderdag geëerd door te skiën in skibroeken die eruitzagen als jeans. Zoricic, die in 2012 na een ongeluk bij een wereldbekerwedstrijd in Zwitserland overleed, had toen hij met skicrossen begon niet de juiste kleding. Hij ging toen in zijn spijkerbroek naar beneden.

"Nik is altijd bij ons", zei David Duncan. De Canadees werd in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij keek na de finish naar de olympische ringen en toen naar de hemel. "Ik draag Nik sinds het ongeluk iedere dag bij me", verklaarde Duncan die geste. Op zijn rechterschouder heeft hij een tatoeage die opgedragen is aan zijn goede vriend. "Ik denk nog vaak aan hem."

Zoricic liep bij zijn val in Grindelwald zwaar hoofdletsel op nadat hij door de veiligheidsnetten vloog. Duncan had hem graag vanaf het podium willen eren. "Het stond vandaag gewoon niet in de kaarten. Ik weet dat hij toch trots is."

Uitslag tweede testdag Bahrein 20/02/2014

Kevin Magnussen heeft tijdens de tweede testdag in Bahrein de snelste tijd geklokt. De McLaren-coureur was met een tijd van 1.34,910 anderhalve seconde sneller dan Force India-coureur Nico Hülkenberg en Ferrari-rijder Fernando Alonso.

Red Bull Racing lijkt het lek boven te hebben, want regerend wereldkampioen Sebastian Vettel kwam vandaag tot 59 ronden, meer dan de Oostenrijkers tot nu toe in vijf testdagen bij elkaar gereden hadden. Alle verbeteringen die door Renault en ook door Red Bull zelf doorgevoerd zijn lijken te werken. Ook Jean-Eric Vergne van zusterteam Toro Rosso kon vandaag veel meters maken, evenals Kamui Kobayashi in de Caterham.

Productiefste man was echter Williams-rijder Valtteri Bottas die 116 keer rond ging. Heel wat meer dan de vijf omlopen die gisteren op de borden konden worden gebracht. Voor Lotus met achttien ronden en Marussia met zeventien ronden is er nog veel werk aan de winkel.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 K. Magnussen McLaren 1:34.910 45
2 N. Hulkenberg Force India 1:36.445 59
3 F. Alonso Ferrari 1:36.516 96
4 N. Rosberg Mercedes 1:36.965 84
5 V. Bottas Williams 1:37.328 115
6 K. Kobayashi Caterham 1:39.855 65
7 S. Vettel Red Bull 1:40.340 56
8 J. Vergne Toro Rosso 1:40.609 58
9 E. Gutiérrez Sauber 1:40.717 55
10 R. Grosjean Lotus 1:41.670 18
11 M. Chilton Marussia 1:42.511 16

Tribune in de Kuip vernoemd naar Van Hanegem

Feyenoord heeft op de zeventigste verjaardag van Willem van Hanegem een tribune naar de middenvelder vernoemd. Dat maakte de voetbalclub donderdag bekend. De Rotterdammers organiseerden ter ere van de verjaardag van het clubicoon een feest in het stadion. Daar werd onder meer een boek over het leven van Van Hanegem gepresenteerd.

Feyenoord maakte verder bekend een nieuwe prijs in het leven te roepen. De Willem van Hanegem-trofee wordt voortaan jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich op welke wijze dan ook een echte Feyenoorder heeft getoond.

Van Hanegem belandde in 1968 bij Feyenoord. In zijn eerste seizoen veroverde de middenvelder direct de dubbel. Een jaar later wonnen de Rotterdammers als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1. Van Hanegem stapte in 1976 over naar AZ '67. Na vijf jaar afwezigheid keerde de Kromme in 1981 terug in Rotterdam. Twee jaar later beëindigde hij zijn carrière.

Debat over spoorchaos rond Den Haag en Rotterdam

De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat naar aanleiding van de chaos op het spoor woensdagavond rond Den Haag en Rotterdam. Stientje van Veldhoven (D66) kreeg donderdagmiddag een meerderheid van de Kamer achter zich met haar verzoek daartoe.

Het treinverkeer werd woensdag midden in de avondspits grotendeels stilgelegd, omdat een aantal wissels moest worden vervangen. "Dit roept allerlei vragen op over de toestand van het onderhoud van het spoor", zei Van Veldhoven, die hierover wil debatteren met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA).

Een meerderheid steunt dit verzoek, waaronder regeringspartij VVD. Voorafgaand aan het debat moet Mansveld een brief sturen over de kwestie. Mansveld reageerde zelf donderdag laconiek op de onderhoudswerkzaamheden tijdens de spits. Veiligheid staat voorop, stelde zij. Wel vindt ze het vervelend als reizigers problemen hebben ondervonden.

Nederland scoort hoog op acceptatie homo's in leger

Nederland staat tweede op een internationale ranglijst als het gaat om de acceptatie van homoseksualiteit binnen het leger. Alleen Nieuw-Zeeland scoort beter, blijkt uit een ranglijst die is opgesteld door het The Hague Center for Strategic Studies. Nederland scoort net zo hoog als Groot-Brittannië.

Bij het opstellen van de lijst werd onder meer gekeken naar tolerantie binnen het leger, regels die homoseksuele handelingen strafbaar stellen en het bestaan van richtlijnen die homoseksuelen uitsluiten. Om in de 21e eeuw te overleven is het voor strijdmachten volgens de onderzoekers van groot belang om homoseksualiteit te erkennen en toe te staan.

Het centrum benadrukt dat het hier gaat om mensen die bereid zijn hun leven te wagen voor hun land. Daarom is het niet meer dan logisch om hun geaardheid te respecteren. Maar ook als alleen naar de militaire inzetbaarheid wordt gekeken zou het logisch zijn normaal om te gaan met homoseksualiteit. Bijvoorbeeld omdat een leger dat homoseksuelen weert uit minder mensen kan putten dan een leger dat dit niet doet.

De hekkensluiter op de lijst is Nigeria. Daarna zijn homoseksuelen in het leger van Iran het slechtst af. Het Syrische leger staat van onderaf gezien derde.

Mollema tweede achter Valverde in Ruta del Sol

Bauke Mollema is donderdag tweede geworden in de eerste etappe van de Ruta del Sol. Op de steile slotklim in Jaén moest de Groninger van Belkin alleen Alejandro Valverde voor laten gaan. De Spanjaard van Movistar sloeg een gat van vier seconden. Davide Rebellin (CCC Polsat Polkowice) werd derde voor Richie Porte (Sky) en Luis Léon Sanchez (Caja Rural).

Valverde was donderdag ook al de beste in de proloog. Ook toen was een Nederlander, Tom Dumoulin, tweede. Valverde blijft daardoor leider in het algemeen klassement. Hij heeft negentien seconden voorsprong op Porte en 21 op Sanchez.

De Ruta del Sol, die ook bekendstaat als de Ronde van Andalusië, duurt nog tot en met zondag. Vrijdag staat de koninginnenrit op het programma.

FC Barcelona aangeklaagd voor fraude

FC Barcelona is in een Spaanse rechtbank aangeklaagd voor belastingfraude. Het gaat om een bedrag van 9,1 miljoen euro dat verband houdt met de transfer van Neymar. De Braziliaan verruilde Santos afgelopen zomer voor de Catalaanse club. De aanvaller kostte 57 miljoen euro.

Onderzoeksrechter Pablo Ruz meent dat er genoeg bewijs is tegen Barcelona. Ruz onderzoekt ook voormalig Barcelona-voorzitter Sandro Rosell naar aanleiding van de transfer. Veertig van de 57 miljoen euro blijkt te zijn betaald aan een bedrijf waarvan de vader van Neymar eigenaar is. Vlak nadat dat was uitgekomen, stapte Rosell op als voorzitter.

De beslissing van Ruz komt een dag na een beschuldiging van een openbaar aanklager dat Barcelona valse contracten zou hebben gebruikt om de Spaanse fiscus te tillen. Barcelona en Rosell hebben alle beschuldigingen tegengesproken.

Curlingdames Canada pakken goud na zege op Zweden

De Canadese curlingdames hebben het goud veroverd door in de finale af te rekenen met Zweden. De ploeg onder leiding van skip Jennnifer Jones was met 6-3 te sterk voor Zweden. Het waren dezelfde landen die in de finale stonden in de olympische finale vier jaar geleden. Het is het tweede curlinggoud voor Canada. In 1998 werd het land ook olympisch kampioen bij de dames. Zweden pakte goud in 2006 en 2010. 

De partij ging gelijk op. Het stond 3-3 na zeven ends. Canada nam in end acht een voorsprong en kon deze voorsprong een end later uitbreiden na een dure fout van Zweden. In het laatste end was het voor Canada een kwestie van stenen wegspelen zodat Zweden geen punten meer kon scoren. 

Het brons ging eerder op de dag naar Groot-Brittannië na een 6-5 zege op Zwitserland. Vrijdag strijden de heren om de medailles. China en Zweden spelen om het brons. De hoofdprijs gaat naar Canada of Groot-Brittannië. 

Amsterdam snijdt in ambtenaren

De gemeente Amsterdam snijdt flink in het ambtenarenapparaat. Tot 2016 verdwijnen minimaal negenhonderd van de huidige 12.900 voltijdbanen. Ook worden 34 van de 47 directeuren van gemeentelijke diensten uit hun functie ontheven. Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt.

Boventalligheid wordt volgens de gemeente tot een minimum beperkt. Vooral de leidinggevenden zullen hiermee te maken krijgen. Er is een bureau opgericht dat medewerkers die mogelijk boventallig raken begeleidt bij het vinden van een nieuwe baan, binnen of buiten de organisatie.

De inkrimping is onderdeel van een grote reorganisatie om 'met minder mensen en minder geld beter werk te leveren voor de bewoners en bedrijven in de stad'. In totaal daalt de personele bezetting van het ambtenarenapparaat van ruim vijftienduizend voltijdbanen in 2010 naar zo'n twaalfduizend eind 2016.

"De huidige organisatie is te groot en te bureaucratisch om altijd goed werk te leveren voor Amsterdam", zei wethouder personeel en organisatie Eric van der Burg (VVD) er eerder over. "Met een flexibele en kleinere gemeente, besparen we geld, kunnen we sneller betere prestaties leveren, meer doen voor de stad."

De plannen liggen nu voor advies bij de centrale ondernemingsraad van de gemeente. Het college verwacht in april een definitief besluit te nemen.

Hoogradioactief water stroomt uit kerncentrale Japan

Uit een opslagtank van een kernreactor in Japan is zeer radioactief water gestroomd. Dat heeft Tepco, de beheerder van de kerncentrale, donderdag gezegd. Er is geen besmet water de Stille Oceaan ingestroomd, zei Tepco.

In 2011 raakte de Fukushima Dai-ichi-centrale zwaar beschadigd na een aardbeving en tsunami. Het radioactieve water werd opgeslagen in meer dan duizend opslagtanks.

Tepco zei dat ongeveer honderd ton besmet water via een regenpijp is weggestroomd.

Jaag streamers de stuipen op het lijf in Daylight

In navolging van het inmiddels beruchte Twitch Plays Pokemon gaat ook Zombie Studios' Daylight de Twitch-chat gebruiken, albeit op een iets andere manier. Door middel van chat-commandos kunnen spelers geluiden en events in de game triggeren om de speler de stuipen op het lijf te jagen.

Het systeem zou zowel voor PS4 als pc-streamers moeten werken. Welke mogelijkheden er allemaal zullen zijn is nog niet bekend, maar de ontwikkelaars gaven het volgende voorbeeld:

The example we’ve been tossing around (and is in no way final) is that someone watching a stream types the word “Meow” into the chat, which causes the game to make a corresponding sound of a cat. So yes. You can literally scare your friends now by watching the stream. There are two caveats to this:

1) They’re all on timers, so you can’t spam them. That would be ridiculous.
2) We’re not going to tell you the list of words. You’re going to have to find them through experimentation.

Daarnaast werd tevens de release date en de prijs van de game onthuld. Vanaf 8 april is de game verkrijgbaar op het PlayStation Network en op Steam voor een prijs van €14,99.

Daylight

Vrijdag mogelijk nog vertragingen door wissels

De defecte wissels rond Den Haag bezorgen treinreizigers nog tot vrijdag vertragingen. Dat verwacht een woordvoerder van Prorail.

Door een defecte wissels rijden minder treinen tussen Den Haag en Utrecht. Hetzelfde geldt tussen Den Haag en Rotterdam. De NS meldde eerder al dat de problemen naar verwachting rond 02.00 uur zijn opgelost.

Volgens de woordvoerder van Prorail is het nog maar de vraag of dat gaat lukken. "Aan de wissel tussen Den Haag en Utrecht hebben we nog heel wat werk. Maar het is nog moeilijk te zeggen wat dat morgenochtend voor effect heeft. Mogelijk rijden dan minder treinen."

Prorail besloot woensdagavond vier wissels buiten dienst te stellen wegens spoedreparaties. Naast de al genoemde trajecten ging het om wissels tussen Rotterdam en Utrecht. De problemen op dat traject zouden rond 19.00 uur verholpen moeten zijn.

Door een stroomstoring rijden donderdag ook veel minder treinen tussen Utrecht Centraal en Geldermalsen. De NS zet daarom bussen in. Deze verstoring is volgens de NS rond 18.00 uur verholpen.

Tekort niet lager door nieuwe rekenmethode

Het begrotingstekort zal 'niet of nauwelijks' anders uitvallen als gevolg van de nieuwe definitie van het bruto binnenlands product (bbp) die vanaf dit jaar in de Europese Unie wordt gebruikt. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag gezegd.

De woordvoerder gaf desgevraagd een toelichting op informatie die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdag naar de Tweede Kamer stuurde. De Kamer wilde van hem weten of het klopt dat het tekortpercentage lager wordt door de nieuwe rekenmethode, die tot gevolg heeft dat het Nederlandse bbp op papier 3 tot 4 procent hoger uitvalt. Dat valt dus tegen.

De nieuwe rekenmethode is vanaf september 2014 verplicht in de hele EU. Tegelijkertijd voert het CBS echter een bijgestelde manier in om het overheidstekort in euro's vast te stellen. Dat valt daardoor hoger uit. Per saldo is het effect daardoor zeer beperkt. Het schuldpercentage valt wel lager uit.

Het overheidstekort in procenten is relevant voor de vraag of Nederland voldoet aan de Europese begrotingsregels, die een maximaal tekort van drie procent voorschrijven. Dit percentage bepaalt ook hoeveel het kabinet extra moet bezuinigen.

Volgende maand komt er meer duidelijkheid. Dan presenteert het CBS de aangepaste cijfers over het jaar 2010. Volgens de rekenmethode die tot nu toe werd gebruikt, bedroeg het begrotingstekort in dat jaar 5,1 procent. Eind juni volgen de bijgestelde cijfers over de jaren tot en met 2013. De begroting die op Prinsjesdag verschijnt, bevat cijfers die volgens de nieuwe methode zijn opgesteld.

Schaatsers treffen Frankrijk in kwartfinale

De Nederlandse schaatsers rijden vrijdag bij de Olympische Spelen op het onderdeel ploegachtervolging in de kwartfinale tegen Frankrijk. Dat heeft loting donderdag uitgewezen. Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen moeten zich ten koste van Alexis Contin, Ewen Fernandez en Benjamin Macé zien te plaatsen voor de halve eindstrijd.

De halve finale voor mannen staat vrijdag ook direct op het programma.

Het Nederlandse vrouwenteam, met Ireen Wüst, Lotte van Beek en Jorien ter Mors, is in de kwartfinale gekoppeld aan de Verenigde Staten.

Schaatsers treffen Frankrijk in kwartfinale
Schaatsers treffen Frankrijk in kwartfinale (Foto: ANP)

Jochie van 8 levend begraven

De politie van Mekka heeft een vrouw en haar 35-jarige echtgenoot in de boeien geslagen. Zij hebben namelijk het zoontje van de vrouw levend begraven. Het stel dacht dat het achtjarige ventje dood was.

De vrouw, die illegaal in Saoedi-Arabië verblijft, was met haar tweede echtgenoot en haar zoon uit een eerder huwelijk gaan picknicken even buiten de stad. Ineens stortte het kereltje ter aarde. Het oververmoeide jongetje was flauwgevallen.

Omdat het stel dacht dat het ventje het loodje had gelegd, groeven ze ter plekke een enorme kuil. Hierin werd het lichaam van het kereltje gelegd. Het gat werd dichtgemaakt, en na het zaakje te hebben aangestampt ging het echtpaar naar huis.

Gelukkig was er een ooggetuige van het voorval. Omdat hij het zaakje niet vertrouwde, groef hij de jongen weer op. Maar goed ook, want hij bleek nog in leven.

Het jongetje is medisch onderzocht en overgedragen aan jeugdzorg. Hij maakt het naar omstandigheden prima. Zijn moeder en stiefvader zijn gearresteerd.

NAVO slaat terug bij cyberaanval

Een cyberaanval op een NAVO-lidstaat zal straks worden opgevat als aanval op álle NAVO-landen. Daartoe zal worden besloten tijdens een NAVO-top volgende week, zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) volgens dagblad Trouw.

Voor gewone aanvallen geldt al dat de NAVO eensgezind op kan treden bij aanval op een lidstaat. Met name de Verenigde Staten zou er voorstander van zijn artikel 5 van het NAVO-handvest ook voor digitale aanvallen te laten gelden. Dat betekent dat bij cyberaanvallen ook met conventionele wapens kan worden teruggeslagen.

Cyberexpert Thomas Rid van King's College London noemt de maatregel in de krant een vreemde stap. Volgens hem is het lastig zo'n aanval te definiëren. Wanneer er doden vallen kan artikel 5 in werking treden, maar hij vraagt zich af op dat ook het geval is wanneer er alleen materiële schade is. "We praten dan over iets waarvan nog weinig concrete voorbeelden zijn, dus waar trek je de grens in de definitie?"

Dikke dokter helpt obese patiënt minder vaak

Te dikke huisartsen helpen patiënten met overgewicht minder vaak dan hun collega's met een normaal lichaamsgewicht. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel en de Vrije Universiteit dat donderdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Obesity.

Dat dokters met overgewicht weinig werk maken van obesitas is volgens een onderzoeker van het Nivel niet heel verrassend. "Een huisarts met overgewicht functioneert op dit vlak natuurlijk ook minder als rolmodel voor zijn patiënten. Wellicht gelooft hij of zij zelf niet in het effect van een dieet."

Behalve te dikke huisartsen, blijken ook jongere dokters minder vaak in te grijpen bij overgewicht. Huisartsen onder de 48 jaar praten minder vaak met hun patiënten over hun lichaamsgewicht dan oudere collega's. Ze doen dit vaak pas als het overgewicht al is toegenomen tot obesitas.

Toch blijkt uit de publicatie dat het grootste deel van de huisartsen zich wel verantwoordelijk voelt voor de preventie en behandeling van obesitas. 82,9 procent ziet dit als zijn taak.

Nivel en de VU komen tot de conclusie dat de preventie en behandeling van obesitas in huisartsenpraktijken beter kan. Zo moet meer tijd worden uitgetrokken om overgewicht te bespreken. Dat hoeft de huisarts niet per se zelf te doen. Assistenten en diëtisten kunnen dat ook op zich nemen.

Het aantal mensen met overgewicht is de afgelopen jaren snel toegenomen. In Nederland nam het percentage te dikke mensen toe van 28,2 procent in 1981 naar 36,8 procent in 2011. Het aantal mensen met ernstig overgewicht verdubbelde in die periode van 5,3 naar 11,4 procent.

Mansveld stelt veiligheid op spoor voorop

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vindt het heel vervelend dat treinreizigers last hebben van de spoedreparaties aan de wissels bij Den Haag en Rotterdam, maar veiligheid staat voorop. Dat heeft de bewindsvrouw donderdag gezegd in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Het treinverkeer rond beide steden werd woensdag midden in de avondspits grotendeels stilgelegd vanwege de spoedreparaties. Mansveld vertrouwt op de deskundigheid van spoorbeheerder ProRail, die vanwege de veiligheid ingrijpen op dat moment noodzakelijk achtte. "Ik vind het belangrijk dat veiligheid voorop wordt gesteld."

Tegelijkertijd vindt Mansveld het heel vervelend als reizigers hinder hebben ondervonden, bijvoorbeeld door een slechte communicatie. "Het is heel vervelend als reizigers zich niet geïnformeerd voelen. Je wilt graag in een trein stappen waarvan je dacht dat je erin kon stappen." Als de communicatie slecht is geweest, dan moet die beter.

De bewindsvrouw verwacht dat ze wordt bijgepraat door ProRail over wat precies is gebeurd.

ESA gaat exoplaneten opsporen

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) ontwerpt een ruimtetelescoop die gaat zoeken naar planeten in andere zonnestelsels. Dat heeft de ESA woensdag bekendgemaakt. De zogeheten PLATO-missie moet in 2024 worden gelanceerd.

PLATO is de derde middellange wetenschappelijke ruimtemissie van de ESA. Tijdens de missie wordt onderzocht hoe het heelal werkt en onder welke omstandigheden planeten zich vormen en leven ontstaat. Ook zal net als met de Amerikaanse Kepler-telescoop naar exoplaneten worden gezocht, hoewel PLATO zich vooral richt op potentieel bewoonbare planeten. Exoplaneten zijn planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden.

PLATO zal worden uitgerust met maar liefst 34 kleine telescopen en camera's die ongeveer één miljoen sterren in de gaten kunnen houden. Wetenschappers hopen met PLATO honderden nieuwe planeten te ontdekken. De missie zal zich dan ook vooral richten op het vinden en bestuderen van planeten die ongeveer dezelfde omvang als de Aarde hebben. Als deze planeten op de juiste afstand van hun moederster staan, zouden ze vloeibaar water kunnen bevatten en mogelijk leven kunnen ondersteunen.

PLATO zal in de ruimte worden gebracht worden door een Russische Sojoez-draagraket die wordt gelanceerd op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana.

Toffe peer toont piemel

Een man die gisteravond in Breda op zijn badslippers een jonge fietsster hielp, bleek toch niet zo'n toffe peer als zij had gedacht. Tijdens het repareren van haar stalen ros haalde de beste man zijn spermaspeer tevoorschijn.

De 23-jarige vrouw kreeg rond half acht op de Jacob Franckaertstraat pech met haar rijwiel. De ketting bleek van de fiets te zijn gelopen. Direct kwam een jongeman op zijn badslippers toegesneld om de jongedame te helpen.

Terwijl de Brabander druk bezig was met de tweewieler, opende hij ineens handig zijn gulp. Vol trots toonde hij het vrouwtje zijn paarsgepunte lans. Ook streelde hij het weerloze slachtoffer.

De vrouw was hier uiteraard niet van gediend. Pas toen een meisje met haar hond voorbij liep, borg de beste man zijn eenogige slang weer op. De fietsster is uiteindelijk opgevangen door een vriendin.

De politie is nog naarstig op zoek naar de wanhopige knaap, die rond de 20 jaar is. Het is helaas niet bekend of het rijwiel al weer is gemaakt.

'ADHD-gen speelt rol bij liefde voor geweldsgames'

Kinderen die een gen hebben dat in verband wordt gebracht met ADHD blijken vaker gewelddadige games spelen dan kinderen die dat gen niet hebben. Dat concluderen onderzoekers van de Amsterdam School of Communication Research van de UvA.

De onderzoekers wilden weten of er een verband was tussen een gen dat met ADHD in verband wordt gebracht en de mate waarin kinderen gewelddadige televisieprogramma's bekijken of gewelddadige games spelen. Hiervoor werden gegevens van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam van ruim 1600 kinderen tussen de 5 en 9 jaar gebruikt.

Van deze kinderen was bij de geboorte DNA verzameld. Kinderen met een bepaalde variatie van het gen bleken vaker gewelddadige media tot zich te nemen dan kinderen zonder die variatie, bleek uit navraag bij de ouders.

De onderzoekers hadden verwacht dat een gewelddadige film op deze kinderen ook meer effect zou hebben dan op kinderen met een andere genetische variatie, maar dat bleek niet het geval. "Voor alle kinderen geldt dat ze na zo'n film bijvoorbeeld hyperactief kunnen worden of ADHD-gedrag kunnen vertonen. Maar dat is bij kinderen met deze variatie van het gen niet meer het geval dan bij andere kinderen", zegt hoogleraar jeugd en media Patti Valkenburg.

In eerdere onderzoeken bleken deze kinderen volgens Valkenburg juist wel vatbaarder voor het geweld dat ze krijgen voorgeschoteld. "Maar er is meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen hoe dat zit."

Het is volgens de onderzoekers belangrijk om de relatie tussen mediagebruik en ADHD te blijven bestuderen. Als bijvoorbeeld uit het mediagebruik van een kind kan worden afgeleid dat hij ADHD heeft, kan dat vroeg worden opgemerkt.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 8

Het is de week waarin Oscarfavoriet 12 Years a Slave, die afgelopen weekend werd bekroond met een Bafta voor beste film, het strijdtoneel betreedt. Ook te zien: een waargebeurd oorlogsverhaal, romantische en tienerfantasy en een documentaire.

12 Years A Slave

12 Years a Slave is gebaseerd op het ongelofelijke verhaal van Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor). Hij leefde in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hij vecht om niet alleen te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid van een slaveneigenaar (Michael Fassbender) en onverwachte vriendelijkheid. Na 12 jaar ontmoet hij een Canadees (Brad Pitt) die zijn leven voorgoed verandert.

Lone Survivor

Wanneer vier Navy SEALs tijdens een missie in Afghanistan onder vuur komen van de Taliban lijkt de missie mislukt en hun levens voorbij. Rauw en intens verslag van deze waargebeurde strijd tussen de SEALs en de Taliban.

Winter's Tale

Winter’s Tale speelt zich af in een fabelachtig New York. Het verhaal bestrijkt meer dan een eeuw en vertelt over wonderen, levenslot en de klassieke strijd tussen goed en kwaad.

Vampire Academy

Op de gelijknamige boekenreeks gebaseerde tienerfilm over goede en slechte vampiers op een school.

Shado'man

Shado’man, een documentaire van Boris Gerrets, duikt in innerlijke wereld van elk van de vrienden en toont de waardigheid van mensen in onmenselijke omstandigheden.

Bovenstaande films zijn vanaf deze week in de bioscopen te zien.

IOC: aanval op Pussy Riot 'zeer verontrustend'

De gewelddadige beelden van de aanval op bandleden van punkgroep Pussy Riot in Sochi zijn zeer verontrustend. Dat heeft woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité Mark Adams donderdag gezegd.

Adams zei dat de gouverneur van Krasnodar, de regio waarin Sochi ligt, zijn excuses heeft aangeboden en het incident onderzoekt. Volgens Adams heeft de aanval niet direct iets met de Olympische Winterspelen te maken, maar was hij toch geschokt door de beelden.

Hoewel het IOC meer informatie over de aanval wil, noemde Adams het incident 'grotendeels een zaak voor' de Russische regering. Hij keurde het af om de Winterspelen als politiek platform te gebruiken.

Op woensdag sloeg een militie van kozakken de bandleden met zwepen en werkte enkelen van hen hardhandig tegen de grond. Pussy Riot wilde op dat moment gaan demonstreren. Ook werden hun felgekleurde bivakmutsen afgepakt en werd een van hun gitaren vernield.

Run op auto's stuwt investeringen december

Bedrijven hebben aan het einde van 2013 fors meer investeringen gedaan dan in december 2012. Het investeringsvolume in vaste activa groeide met 19,3 procent, vooral doordat er uitzonderlijk veel auto's werden verkocht. Dat blijkt donderdag uit cijfers over december van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Voor de derde maand op rij eindigde het investeringscijfer in de plus. Naast de harde stijging van het aantal verkochte auto's werd er ook meer geïnvesteerd in overig wegvervoer, machines en de bouwsector. December had in 2013 een werkdag meer dan een jaar eerder, wat niet in de cijfers is gecorrigeerd.

Eind 2013 was er een run op nieuwe personenauto's van zakelijke rijders omdat de grenswaarden voor CO2-verbruik op 1 januari zouden worden aangepast. Daardoor komen auto's die in 2014 zijn gekocht eerder in een hogere bijtellingschaal terecht.

Arrestatie bij ontmanteling Brabants drugslab

Bij de ontmanteling van een drugslaboratorium in het Brabantse Rucphen is woensdagavond een arrestatie verricht. Het gaat om een 49-jarige man uit Rucphen, laat een woordvoerder van de politie weten. Een speciaal team van de politie is ook donderdag nog bezig met het opruimen van het lab waar amfetamine werd geproduceerd.

Het drugslab aan de Korte Hei staat op een industrieterrein. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de omvang van de drugsproductie, aldus een woordvoerder van de politie.

Portugees Santos vertrekt bij Vitesse

Vitesse heeft afscheid genomen van Francisco Santos. De Portugese middenvelder werd sinds afgelopen zomer gehuurd van Everton, maar kon in Arnhem niet op veel speeltijd rekenen. De Engelse club brengt hem nu onder bij de Noorse kampioen Strømsgodset IF. Dat meldt Vitesse donderdag.

De 22-jarige Santos kwam niet verder dan drie invalbeurten voor Vitesse. Zijn laatste optreden was op 30 oktober, in de derde ronde van de KNVB-beker tegen Noordwijk.

Opnieuw 18 jaar en tbs geëist voor moord uit 1991

Tegen de 53-jarige Geert B. heeft het Openbaar Ministerie opnieuw achttien jaar cel en tbs geëist. Dat gebeurde donderdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden, meldt het OM. B. wordt verdacht van de moord op en het seksueel misbruiken van het 8-jarige meisje Semiha in 1991 in Deventer.

De man was hiervoor in 2010 al veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs, maar zowel het OM als B. ging tegen deze straf in beroep. Justitie stelde tijdens de zitting donderdag dat 'een zeer lange celstraf recht doet aan de ernst van het levensdelict'. Volgens het OM is het leed voor de ouders 'niet te schetsen'.

B. moet naast een lange tijd in de gevangenis ook tbs krijgen, zo vindt het OM. "Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum is het risico op herhaling in zedenzaken met jonge meisjes groot. Ook omdat de verdachte niet erg begaafd is en omdat beschermende factoren zoals werk en sociale contacten in het verleden geen belemmering zijn geweest om zijn pedoseksuele gedrag voort te zetten."

De 8-jarige Semiha is op 14 februari 1991 seksueel misbruikt en door wurging om het leven gebracht. Ze was op dat moment alleen thuis. Toen haar moeder thuiskwam, trof die haar dochter aan met haar nachtjapon strak om haar nek gewikkeld. Ze probeerde nog mond-op-mondbeademing te geven en ook ambulancepersoneel heeft dat geprobeerd. Het meisje stierf echter alsnog.

B. was de overbuurman van Semiha en haar familie. Vanuit zijn appartement kon hij het appartement van het gezin binnenkijken. Hij had bovendien vaak contact met het meisje via de balkons van de gebouwen. De man is vlak na de dood van het kind korte tijd aangemerkt als verdachte, maar de verdenking was onvoldoende om hem aan te houden.

In 2009 werd de man wel gearresteerd.Hij zat toen vast voor een andere zaak van seksueel misbruik. In die zaak was dna afgenomen die een match opleverde met het dna dat - naar aanleiding van het delict in 1991 - opgeslagen was in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Het gerechtshof doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Honderden mensen ontvluchten Mogadishu

Honderden gezinnen zijn de Somalische hoofdstad Mogadishu donderdag ontvlucht na gevechten tussen regeringstroepen en gewapende milities. Dat hebben inwoners van de stad gezegd. Tientallen volgeladen voertuigen haastten zich de hoofdstad uit.

Na een periode van relatieve rust wordt Mogadishu de laatste weken regelmatig opgeschrikt door bomaanslagen, mortierbeschietingen en vuurgevechten. Somalië probeert de afgelopen twee jaar een centrale regering te vestigen, na jarenlang geen functionerende regering te hebben gehad. In 2011 werden Al-Shababstrijders verdreven uit Mogadishu en enkele andere grote steden.

De radicale islamistische beweging is echter nog altijd niet verslagen en de regering van president Hassan Sheikh Mohamud heeft slechts de controle over een klein deel van het land. Bovendien heeft zij grote moeite de veiligheid te handhaven en de corruptie in toom te houden.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 3

In de derde week van de Premier League of Darts reist het veld van 10 deelnemers naar het Emerald Isle waar in Belfast gespeeld zal worden. Het is het zevende achtereenvolgende jaar dat de darters te gast zijn in de Odyssey Arena. In Noord-Ierland wordt de Nederlandse driekleur verdedigd door Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen, zij treden deze zeek aan tegen Simon Whitlock, respectievelijk Dave Chisnall.

Dave Chisnall – Michael van Gerwen

Beide heren hebben nog niet verloren in de competitie, en zijn ze vanavond ook weer niet van plan. Van Gerwen heeft het maximum aantal punten (winst op Taylor en Thornton), Chisnall won met dezelfde cijfers (7-5) van de Schot maar vorige week kwam Chizzy niet verder dan een gelijkspel tegen Peter Wright. Mighty Mike en Chizzy speelden twee keer tegen elkaar voor de camera’s, de Nederlander won in de kwartifnale van de World Matchplay, de Engelsman was de betere tijdens de World Grand Prix, ook in de kwartfinale.  Mede dankzij deze overwinning bereikte Chisnall in 2013 de finale van de WGP, wat hem uiteindelijk een uitnodiging opleverde voor de Premier League. De sloopkogel uit Vlijmen tankte afgelopen weekend een flinke dosis zelfvertrouwen door de eindzege te pakken op de Dutch Darts Masters.

Raymond van Barneveld – Simon Whitlock

De laatste partij van de avond die tussen Barney en The Wizard. Vorige week hadden ze het beide niet gemakkelijk. In de eerste week liet Van Barneveld een geweldig niveau (gemiddeld 108) zien, een week later lag zijn gemiddelde score bijna 20 punten lager waardoor hij verloor van Wes Newton. Met de zware wedstrijd tegen Van Gerwen volgende week in Glasgow voor de boeg zal de Hagenaar sowieso dit duel tot een goed einde willen brengen. The Wizard zal zich vast een andere start van het nieuwe jaar hebben voorgesteld na zijn halve finale plaats op het WK. Whitlock is zijn vorm helemaal kwijt. De Australiër moest vorige week zijn tweede ruime nederlaag slikken en staat daardoor momenteel laatste.

 Premier League - week 3    
Robert Thornon (Sch) vs. Gary Anderson (Sch)
Dave Chisnall (Eng) vs. Michael van Gerwen (Ned)
Peter Wright (Sch) vs. Phil Taylor (Eng)
Wes Newton (Eng) vs. Adrian Lewis (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) vs. Simon Whitlock (Aus)

 

Deze week is de Premier League donderdag 20 februari te zien via de livestream van RTL7darts.nl vanaf 20.00 uur. Op TV zal er rond de klok van 23.40 uur een samenvatting te zien zijn op RTL7 na de Europa League uitzending.

Zwitserse ijshockeysters winnen brons

De Zwitserse ijshockeysters hebben vanmiddag de bronzen medaille veroverd. Ze versloegen in een bizarre wedstrijd de Zweden met 4-3.

Zweden nam direct in de wedstrijd het initiatief in handen. De Zwitserse goalie Florence Schelling keepte goed, maar het was uiteindelijk Michelle Lowenhielm die de eerste treffer voor haar rekening nam namens Zweden. Met tien shots on goal van Zweden tegenover slechts één van Zwitserland was de toon voor de wedstrijd meteen gezet. Het merendeel van die shots kwam uit de vier minuten powerplaytijd die de Zweden van de Zwitserse ploeg kregen.

De tweede helft ging gelijker op. Zwitserland bleef powerplays veroorzaken maar Zweden wist er niet van te profiteren. Zweden had zelf ook al een powerplay tegen gekregen maar ook de Zwitserse ploeg kon dat niet omzetten in een goal. In de laatste minuut van de tweede periode scoorde Erica Uden Johansson de 0-2 voor Zweden. De Scandinavische ploeg ging daarmee met een comfortabele voorsprong en veel vertrouwen de laatste periode in.

Dat vertrouwen liep direct in de derde periode een heftige dreun op. Na ruim een minuut speeltijd scoorde Sara Benz de aansluitingstreffer. Een kleine vier minuten later kreeg de Zweedse Johanna Olofsson een penalty voor tripping en converteerden de Zwitserse dames de powerplay in de gelijkmaker. Zo was binnen zes minuten de comfortabele voorsprong van de Zweedse ploeg verdwenen en lag de strijd om het brons weer helemaal open. De Zwitserse ploeg was echter nog niet uitgeraasd en bleef druk zetten. Met nog zeven minuten te gaan scoorde Jessica Lutz de 3-2 en voor het eerst in de wedstrijd stond Zwitserland op voorsprong. Toen Alina Muller vijf minuten later de 4-2 scoorde vanwege het empty net van Zweden was het feest voor Zwitserland helemaal compleet. Toch kwam Zweden nog terug in de wedstrijd. Met nog een minuut te gaan scoorde Pernilla Winberg de 4-3. Zweden deed er vervolgens in de resterende seconden nog alles aan om de gelijkmaker te forceren, met een wanhoopsschot tot besluit, maar het mocht niet baten.

Zo wint Zwitserland na een sterke comeback enigszins verrassend het brons en gaat Zweden met lege handen naar huis. Vanavond begint om 18.00 uur Nederlandse tijd de strijd om het goud tussen de VS en Canada.

Zeer bloedige dag in Kiev

Een verslaggever van Associated Press heeft aan de rand van het protestkamp in Kiev de lichamen van 21 betogers geteld. Het ministerie van binnenlandse zaken deelde mee dat ook een agent is omgekomen. Het totale dodental van deze week komt hiermee op ten minste vijftig. Het geweld rond het protestkamp in Kiev hield donderdag ondanks een bestand gewoon aan.

De Oekraïense politie zei dat, naast de dode agent, ook zeker 28 agenten gewond zijn geraakt door kogels. Honderden mensen werden in het ziekenhuis opgenomen. Volgens het ministerie waren de schoten gelost vanuit het gebouw van het nationale conservatorium, aan de rand van het Maidan-plein, waar de oppositie haar kampement heeft opgeslagen.

Volgens een demonstrant gingen antiregeringsbetogers na het afsluiten van het bestand gewoon door met het gooien van brandbommen naar de oproerpolitie. Na zonsopgang trok de politie zich terug. De demonstranten zetten de achtervolging in, waarna de oproerpolitie op hen begon te schieten, aldus de betoger.

De recent aangestelde burgemeester Volodymyr Makejenko zei donderdag naar aanleiding van het geweld uit president Janoekovitsj' Partij van de Regio's te stappen. Wel blijft hij aan als burgemeester. "We moeten ons slechts laten leiden door de belangen van het volk en dit is onze enige kans om mensenlevens te redden", zei Makejenko donderdag. Janoekovitsj liet donderdag weten dat de politie niet gewapend is en dat 'alle maatregelen worden genomen om verder bloedvergieten en confrontaties te voorkomen.'

Donderdag kwamen er veel berichten en geruchten over toenemend geweld van beide zijden uit Kiev. Een Poolse televisiezender toonde hoe Oekraïense oproerpolitie met kalasjnikovgeweren op een menigte schoot. De regering zou met scherpschutters vanaf daken op activisten en journalisten schieten.

De oppositie daarentegen zou tientallen politieagenten hebben gegijzeld en gevangen houden. Veel mensen kwamen om doordat zij door het hoofd werden geschoten, zeggen getuigen. Het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken adviseerde burgers om binnen te blijven vanwege 'de agressieve bui van de bevolking'. Het parlementsgebouw werd donderdag ontruimd uit vrees voor een bestorming door betogers, liet een woordvoerster weten. Drie Europese ministers van buitenlandse zaken spreken donderdag met Janoekovitsj en de oppositie.

Alma Ata belooft goedkope Olympische Winterspelen

Alma Ata kan de Olympische Winterspelen voor veel minder geld organiseren dan Sochi. Dat heeft de Kazachse stad, die een gooi doet naar de Spelen van 2022, donderdag gezegd. Acht van de twaalf benodigde lokaties zijn al af. In 2017 zijn dat er zelfs al tien.

Rusland besteedde bijna veertig miljard euro aan de Spelen van Sochi. Dat bedrag bevatte echter niet alleen de kosten van de Spelen maar ook langetermijnprojecten op het gebied van infrastructuur. Het prijskaartje van Sochi - meer dan alle eerdere Winterspelen bij elkaar - is desondanks een heet hangijzer geworden.

Andrej Krjoekov, een lid van het uitvoerend comité van het olympisch comité van Kazachstan, stelt dat de totale kosten 'vele malen lager' zullen zijn dan die van Sochi.

De laatste hand wordt nog aan het budget voor de infrastructuur gelegd, maar het zal volgens Krjoekov 'vergelijkbaar zijn met het operationele budget'. Operationele budgetten, de kosten voor de daadwerkelijke organisatie van de Spelen, liggen meestal tussen de anderhalf en twee miljard euro.

Alma Ata is niet de enige kandidaat voor de Spelen van 2022. Ook Beijing, het Poolse Krakau, Lviv in Oekraïne en de Noorse hoofdstad Oslo zijn in de race. Deze zomer wordt een shortlist gemaakt door het IOC, volgend jaar wordt de winnende stad gekozen.

Verkoop aandelen F1 door Ecclestone 'corrupt'

De verkoop van een aandelenpakket in de Formule 1 door F1-baas Bernie Ecclestone is volgens het High Court in Londen 'corrupt'. De 83-jarige Ecclestone hoeft echter geen miljoenen te betalen zoals het Duitse mediabedrijf Constantin Medien had geëist. Volgens de rechter heeft Constantin Medien geen verlies geleden.

De klacht van de Duitsers werd door de rechter afgewezen nadat ze niet hadden kunnen bewijzen dat Ecclestones deal met de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky ze geld had gekost. Desondanks kreeg de F1-baas een veeg uit de pan. "Zelfs als ik rekening houd met de tijd die is verstreken en de leeftijd van de heer Ecclestone kan ik hem helaas onmogelijk als een betrouwbare en eerlijke getuige beschouwen", vond rechter Guy Newey.

In 2005 verkocht Gribkowsky het belang van de Duitse bank BayernLB aan investeerder CVC. Die investeerder was door Ecclestone gekozen en Constantin Medien stelde dat het aandeel daardoor ondergewaardeerd was en dat het aandeel van Constantin daardoor ook niet de waarde kreeg die het had moeten hebben.

Ecclestone betaalde Gribkowsky tijdens de verkoop miljoenen. De Duitse bankier is daarvoor al veroordeeld tot acht jaar cel wegens corruptie en belastingontduiking. Ecclestone moet dit jaar ook in Duitsland terechtstaan die zaak begint eind april.

De betalingen van Ecclestone aan Gribkowsky werden door de Britse rechter in elk geval als omkoping bestempeld. Ecclestone zegt echter vertrouwen te hebben dat de Duitse rechters hem niet zullen veroordelen.

Drie bejaarde Auschwitz-bewakers gearresteerd

In Duitsland zijn drie bejaarde mannen gearresteerd die ervan worden verdacht als bewakers in nazivernietigingskamp Auschwitz te hebben gewerkt. Dat hebben aanklagers in Stuttgart donderdag bekendgemaakt.

De drie mannen van 88, 92 en 94 jaar oud zijn naar een gevangenisziekenhuis gebracht waar ze zullen worden ondervraagd. De mannen, wier namen niet zijn vrijgegeven, worden verdacht van medeplichtigheid aan moord in hun hoedanigheid van bewakers van Auschwitz.

De drie maken deel uit van een groep van ongeveer dertig voormalige Auschwitz-bewakers tegen wie het Duitse federale openbaar ministerie vorig jaar september had geadviseerd aanklachten in te dienen. De lokale autoriteiten zijn verantwoordelijk voor het verdere onderzoek en het indienen van aanklachten.

Het openbaar ministerie in Stuttgart ontving in totaal zes gevallen, maar er was nog niet voldoende bewijs om ook de andere drie mannen te arresteren.

Spaanse parlement verwerpt Catalaans referendum

Het Spaanse parlement heeft met overgrote meerderheid de plannen van Catalonië voor een referendum over onafhankelijkheid verworpen. De motie om het referendum te verwerpen kreeg 272 stemmen voor en 43 stemmen tegen.

In de motie werd de regering opgeroepen ervoor te zorgen in lijn met de grondwet te handelen, waaronder alleen de centrale regering een referendum kan uitschrijven.

De Catalaanse regering wil op 9 november een referendum houden, maar de regering in Madrid heeft duidelijk gemaakt dat niet te zullen accepteren. Volgens peilingen zijn de Catalanen verdeeld over onafhankelijkheid van Spanje.

Witteman tijdelijke opvolger Driehuis bij Buitenhof

Paul Witteman is de tijdelijke opvolger van Kees Driehuis bij Buitenhof. De 67-jarige Witteman neemt vanaf zondag eens in de drie weken de presentatie voor zijn rekening, terwijl de VARA verder zoekt naar een vaste presentator voor het debatprogramma.

"Het is een eer om voor dit programma te mogen werken dat ik beschouw als een van de belangrijkste programma's van de publieke omroep", zegt Witteman in een verklaring. Hij praatte Buitenhof tussen 1995 en 2006 ook aan elkaar. De weken waarin Witteman er niet is, worden ingevuld door Marcia Luyten en Pieter Jan Hagens.

Eind vorig jaar werd bekend dat Driehuis stopte bij Buitenhof, waar hij in september 2012 aan de slag ging. Driehuis is bezig met de nieuwe VARA-serie De Strijd en kon dat werk niet combineren met de presentatie van Buitenhof.

Koningin Máxima bezoekt Colombia en Peru

Koningin Máxima bezoekt 2 tot en met 5 maart Colombia en 5 tot en met 7 maart Peru in haar functie als pleitbezorger van de Verenigde Naties. Ze zal in beide landen verschillende projecten bezoeken, die onder meer de financiële zelfstandigheid van vrouwen in lage inkomensgroepen bevorderen. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag.

Ook zal ze spreken met ministers van Financiën, Landbouw en Onderwijs. Daarnaast ontmoet ze presidentsvrouwen María Clemencia Rodríguez de Santos van Colombia en Nadine Heredia van Peru. In Colombia brengt de koningin een bezoek aan een landbouwregio en in Peru bezoekt ze de buitenwijken van Lima. Ook zal ze in Peru praten over hoe ondernemerschap voor vrouwen verbeterd kan worden.

Koningin Máxima bracht eind vorig jaar ook al een bezoek aan Ethiopië en Tanzania. Ze werd in 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Zij adviseert hem over toegang tot financiële diensten om zo gelijkheid te bevorderen.

Wiebes houdt voet bij stuk over accijns

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) blijft weigeren de accijnsverhoging op brandstof en alcohol terug te draaien. Dat heeft Wiebes donderdag duidelijk gemaakt, toen hij een rapport van het CDA in ontvangst nam over de problemen waartoe de accijnsverhoging zou leiden.

"Ik heb een zwak voor ondernemers, want ik lag zelf ooit ook wakker van de omzet", zei Wiebes. "Maar nu is het mijn beroep om op basis van objectieve feiten besluiten te nemen." Volgens Wiebes zijn er pas in mei cijfers die een betrouwbaar beeld geven van de gevolgen van de accijnsverhoging.

In het rapport heeft het CDA zo'n zeshonderd meldingen gebundeld van onder meer ondernemers uit de grensstreek. Zij zeggen gemiddeld tussen de 30 en 35 procent minder omzet te hebben sinds de accijnzen op diesel, lpg en alcohol begin dit jaar werden verhoogd. Mensen gaan vaker tanken of alcohol kopen in Duitsland of België, omdat daar de prijzen lager zijn.

"De effecten zijn veel ernstiger dan verwacht", stelde CDA-leider Sybrand Buma, die het rapport in de Tweede Kamer aan Wiebes overhandigde, in aanwezigheid van een aantal gedupeerde pomphouders. Volgens Buma verdwijnen er banen en dreigt de schatkist niet meer, maar juist minder geld binnen te krijgen als gevolg van de lagere omzet. "Draai het terug, nu het nog kan", was zijn oproep aan Wiebes.

Wiebes zei de zorgen over de maatregel te begrijpen. "Ik sta niet bekend als liefhebber van hogere belastingen, maar we moeten nu eenmaal de schatkist op orde zien te krijgen. Daarvoor hebben we al voor tientallen miljarden aan vervelende maatregelen moeten nemen, en dit is er een van. Maar als blijkt dat het inderdaad geld kost, gaan we kijken wat er gedaan moet worden."

Bij de Tweede Kamer demonstreerden donderdag enkele tientallen pomphouders. Ook SP-leider Emile Roemer kwam hun een hart onder de riem steken.

Shiffrin is klaar voor olympische slalomtitel

Mikaela Shiffrin denkt dat ze klaar is om de olympische titel op de slalom te veroveren. "Ik bereid me hier eigenlijk al mijn hele leven op voor", zei de 18-jarige Amerikaanse over de wedstrijd van vrijdag. De debutante Shiffrin won de afgelopen twee jaar acht van de verreden achttien slaloms, waaronder het WK van vorig jaar.

De jonge Amerikaanse denkt dat ze al genoeg geleerd heeft om kans te maken op de titel. "Of ik het nu wist of niet, elk moment en alles wat er met me gebeurd is, gebeurde om me voor te bereiden op dit moment en wat er nog in de toekomst komen gaat", liet Shiffrin weten.

Bij de reuzenslalom eindigde Shiffrin dinsdag nog op een teleurstellende vijfde plek. "Ik dacht echt dat mijn eerste overwinning op de reuzenslalom in Sochi zou zijn. Dat zou echt geweldig geweest zijn, maar ik accepteer het wel gewoon. Er waren simpelweg vier meiden die beter geskied hebben dan ik."

Shiffrin heeft vrijdag veel concurrentie in de jacht op haar eerste medaille. Andere grote kanshebbers op de olympische titel zijn de Sloveense Tina Maze, die in Sochi goud won op de reuzenslalom en de afdaling, en de Duitse titelverdedigster Maria Höfl-Riesch.

ISU-preses wil massastart op de Olympische Spelen

De massastart en een gemengde ploegenachtervolging worden mogelijk toegevoegd aan de olympische kalender. De Internationale schaatsbond ISU wil het langebaanschaatsen op die manier interessanter maken voor de fans, zo zei voorzitter Ottavio Cinquanta donderdag. "We willen de traditie van het schaatsen in twee banen behouden en daar een massastart aan toevoegen."

Het langebaanschaatsen wordt in Sochi gedomineerd door de Nederlanders, die beslag legden op 21 van de tot dusver dertig vergeven medailles en liefst vier keer een clean sweep behaalden. Dat gebeurde echter geregeld voor matig gevulde tribunes. Daarnaast heeft het schaatsen last van twijfelende sponsors en ritten die eentonig worden gevonden.

De massastart moet volgens Cinquanta spektakel opleveren. "Ik wil dat grote namen als Sven Kramer en Jan Blokhuijsen schouder aan schouder strijden om de winst", vertelt de Italiaan, die ook droomt van een gemengde ploegenachtervolging. "Twee mannen en twee vrouwen samen. De samenstelling van het team is dan heel belangrijk en het zal pittig worden."

De Nederlandse bondscoach Arie Koops verwelkomt het idee van een olympische massastart. "Dat zou geweldig zijn. Het zou de landen die aan inlineskaten doen kunnen overhalen en het heeft ook iets van shorttrack." Helemaal uniek zou het niet zijn. Op de Spelen van 1932 gingen acht schaatsers gezamenlijk van start op de 10.000 meter. Toen moest er om de zege worden gesprint, waarbij de winnaar vallend over de finish kwam.

De massastart maakt sinds het seizoen 2011-2012 deel uit van de wereldbekercyclus. Arjan Stroetinga en de Zuid-Koreaan Bo-Reum Kim wonnen vorig jaar de wereldbeker. Vanaf 2015 staat het onderdeel ook bij het WK afstanden op het programma.

Als het aan Koops ligt wordt er echter nog kritisch gekeken naar een gemengde team pursuit. Volgens hem moeten de mannen dan te veel inhouden. "Als atleten op minder dan de toppen van hun kunnen moeten presteren verlies je de essentie van sport."

FOK!toen: Can - Tago Mago (1971)

In FOK!toen werpen we vandaag een blik op het derde album van de legendarische Duitse progressieve rockband Can. Met het album Tago Mago leverde de band een stuk experimentele krautrock, die een grote inspiratiebron zou vormen voor bands zoals Radiohead, The Flaming Lips en vele anderen.

Can - Tago Mago

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Can moeten we terug naar 1966. Het was namelijk in dat jaar dat de Duitse toetsenist Irmin Schmidt een reis naar New York maakt. New York was in die tijd 'the place to be' en Schmidt had tijdens zijn verblijf in de Amerikaanse wereldstad ontmoetingen met avant-garde muzikanten zoals Steve Reich, La Monte Young en Terry Riley. Zoals velen ontmoette Schmidt ook de legendarische Andy Warhol en ziet ook optredens van The Velvet Underground. Er ging voor de klassiek geschoolde Schmidt een geheel nieuwe wereld open. Wanneer Schmidt later dat jaar terug is in Keulen besluit hij om zijn eigen groep op te richten, samen met de Amerikaanse avant-garde componist en fluitist David C Johnson en muziekleraar Holger Czukay.

Tot op dat moment hadden de muzikanten, die hun band Inner Space hadden genoemd, zich alleen maar bezig gehouden met avant-gardistische klassieke muziek. Zo hadden zowel Schmidt als Czukay nog les gehad van de Duitse componist Karlheinz Stockhausen. Schmidt koos voor het orgel en piano, terwijl Czukay bas speelde en opnames maakte op een simpele tweesporenrecorder. De groep werd al snel uitgebreid met de 19-jarige gitarist Michael Karoll, een student van Czukay, en drummer Jaki Liebezeit. Liebezeit had voorheen in freejazz bandjes gespeeld maar was op dat genre uitgekeken. Nadat de groep zich meer op rockmuziek begon te richten besloot Johnson eind 1968 de band te verlaten.

Can - Monster Movie

The Can
Inmiddels was de bandnaam veranderd in The Can, later afgekort tot simpelweg CAN. Volgens Liebezeit was het een afkorting voor 'Communisme, Anarchisme, Nihilisme'. In 1968 maakt de groep samen met de uit New York afkomstige beeldhouwer Malcolm Mooney opnames voor een album getiteld Prepared to Meet Thy Pnoom. Omdat nergens een platenlabel te vinden was die het album wou uitbrengen, gingen de mannen maar aan de slag met een volgens album. Op het in 1969 uitgebrachte debuutalbum Monster Movie komen we vervolgens alleen 'Father Cannot Yell' en 'Outside My Door' nog tegen van het onuitgebrachte eerste album Prepared to Meet Thy Pnoom. Naast het op een oud rijmpje gebaseerde 'Mary, Mary So Contrary' komen we op de B-kant van de debuutelpee het bijna 21 minuten durende 'Yoo Doo Right' tegen, een track die was ontstaan tijdens een zes uren durende jam van de groep. Het album Monster Movie was één van de grondleggende platen voor het latere populaire genre krautrock.

Can - Soundtracks

In september 1970 volgt het tweede album van Can. Op Soundtracks horen we een aantal nummers die de band opnam voor een aantal undergroundfilms, zoals Roland Klicks Deadlock, Mädchen... Nur Mit Gewalt van Roger Fritz, Jerzy Skolimowskis Deep End en Thomas Schamonis Bottom – Ein Großer Graublauer Vogel. Op dit album maken we ook kennis met Damo Suzuki, de nieuwe zanger van de band die het stokje over zou nemen van Malcolm Mooney, die nog maar op twee tracks te horen is.

Can - Tago Mago (Britse persing)
Can - Tago Mago (Britse persing)

De opnames van Tago Mago
Nadat Malcolm Mooney eind 1970 de band had verlaten, zat de groep zonder zanger. Holger Czukay komt bij een cafe in Munchen de straatartiest Kenji "Damo" Suzuki tegen. Dezelfde avond nog zou Suzuki met Can optreden in de Blow Up Club en was niet lang daarna een vast bandlid van Can.

Voor de opnames van Tago Mago gingen de mannen van Can in november 1970 naar Schloss Nörvenich, een fraai oud kasteel in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Een kunstverzamelaar genaamd Vohwinkel had de groep aangeboden om een jaar lang gratis in het kasteel te mogen wonen. Tago Mago was het eerste album van Can, die tussenopnames bevatte die tussen de reguliere opnames door was opgenomen. Czukay nam namelijk stiekem opnames van de jammende muzikanten als deze moesten wachten vanwege het vervangen van een microfoon of het verhelpen van een technisch probleem. De muzikant monteerde vervolgens de ongeorganiseerde jams en maakte er gestructureerde liedjes van. De opnames van Tago Mago zouden in totaal drie maanden duren.

Can - Tago Mago back

Tago Mago
In februari 1971 verscheen het album Tago Mago als dubbelelpee op United Artists Records. Voor het avontuurlijke album liet de groep zich inspireren door jazz grootheden als Miles Davis, maar eveneens occultist Aleister Crowley. Op dit album horen we dan ook meer jazz-invloeden dan op de vorige opnames van de band. Czukay omschreef Tago Mago als een reis door een mysterieuze muzikale wereld, waar vanuit het licht naar het donker wordt gereisd, waarna de groep weer terugkeert naar het beginpunt. Tago Mago is verdeeld over twee elpees. Op de eerste plaat horen we de meer conventionele kant van de groep, terwijl er op de tweede elpee meer ruimte is voor experimenten.

Met tracks als 'Peking O' en 'Aumgn' was de groep haar tijd ver vooruit en liet een geluid horen dat nog jarenlang als inspiratiebron zou dienen voor vele artiesten. Johnny Rotten noemde dit één van de albums die hem hadden aangezet om muziek te gaan maken, Bobby Gillespie (Jesus and Mary Chain, Primal Scream) omschreef de plaat als 'muziek die nog nooit eerder door een artiest op een plaat was gezet, niet Amerikaans en geen rock-'n-roll, maar mysterieus en Europees' en ook Jonny Greenwood en Thom Yorke van Radiohead noemen het album Tago Mago als een inspiratiebron voor hun band in de vroege jaren. Zelfs Marc Bolan van T-Rex was groot fan van de manier waarop Suzuki zijn teksten schreef.

Can - Tago Mago (Amerikaanse persing)
Can - Tago Mago (Amerikaanse persing)

Kant A:
1. Paperhouse 7:28
2. Mushroom 4:03
3. Oh Yeah 7:23

Can - Tago Mago (Zuid-Koreaanse persing)
Can - Tago Mago (Zuid-Koreaanse persing)

Kant B:
1. Halleluhwah 18:32

Can - Tago Mago (Duitse persing)
Can - Tago Mago (Duitse persing)

Kant C:
1. Aumgn 17:37

Can - Tago Mago (Britse persing)
Can - Tago Mago (Britse persing)

Kant D:
1. Peking O 11:37
2. Bring Me Coffee or Tea 6:47

Voor meer informatie over Can kun je hier een leuke documentaire over de band bekijken. Eveneens van YouTube is deze fraaie psychedelische clip van 'Halleluwah', opgenomen in 1971.

Vervangers WhatsApp meteen in trek

Kritische gebruikers van WhatsApp zijn donderdag massaal alternatieve chatapps aan het proberen. Dat doen ze nadat bekend werd dat Facebook WhatsApp overneemt. Een deel van de WhatsApp-gebruikers maakt zich zorgen over hun privacy nu de app eigendom van Facebook wordt.

Concurrerende chatapps lijken te profiteren van het negatieve imago van Facebook op privacygebied. Gebruikers vrezen ook dat er uiteindelijk advertenties in de app zullen komen, al lijkt dat voorlopig niet het geval.

Een van de chatapps die donderdag veel wordt gedownload is Telegram, dat gebruikers meer privacy belooft. De app klom uit het niets op tot de top 5 van meest gedownloade iPhone-apps in Nederland. Telegram was donderdag ook een van de meest getweete woorden onder Nederlandse twitteraars.

De gratis app voor iPhone en Android laat gebruikers versleutelde berichten versturen die zichzelf verwijderen. Telegram is vorig jaar gestart door twee broers die eerder oprichters waren van VK, het populairste Russische sociale netwerk.

Veel concurrenten van WhatsApp zijn al onderdeel van grote bedrijven, zoals Skype (van Microsoft), Hangouts (van Google), Chaton (van Samsung) en BBM (Blackberry). De populaire chat- en belapp Viber werd onlangs nog voor negenhonderd miljoen dollar (657 miljoen euro) overgenomen door de Japanse winkelketen Rakuten.

Op het gebied van privacy had WhatsApp zelf ook geen onbevlekt blazoen. De app kampte de afgelopen jaren regelmatig met veiligheidslekken en fouten op privacygebied. Zo stelde de Nederlandse privacywaakhond College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) begin 2013 nog dat de app de privacywet overtrad door ongevraagd het adresboek van consumenten te gebruiken. WhatsApp was niet de enige chatapp die dat destijds deed. Europese privacytoezichthouders stelden vervolgens nieuwe regels op voor mobiele apps.

Andere alternatieven van WhatsApp zijn onder meer Line, Kakoatalk en Wechat. Elk van deze apps zijn populair in verschillende regio's. Zo is Line de populairste chatapp in Japan, is Wechat geliefd in China en is Kakoatalk het meest gebruikt in Zuid-Korea.

'Gebruikers merken weinig van overname Whatsapp'

Voor de 450 miljoen gebruikers van Whatsapp zal er voorlopig weinig veranderen nu de app wordt overgenomen door Facebook. Dat kan worden afgeleid uit wat beide bedrijven tot nu toe naar buiten hebben gebracht.

Whatsapp-oprichter Jan Koum schrijft dat er voor gebruikers op korte termijn niets verandert. Dat is niet ongeloofwaardig, omdat er bij Instagram ook weinig wijzigingen hebben plaatsgevonden. Die fotoapp werd in 2012 voor een miljard dollar door Facebook gekocht. Instagram is een losstaande app gebleven, niet geïntegreerd in het Facebook-universum.

Voorlopig lijkt het erop dat de verdienmodellen van beide bedrijven niet op elkaar te hoeven worden aangepast. Whatsapp lijkt reclamevrij te blijven, zoals het meermaals heeft beloofd. Whatsapp verdient op de verkoop van abonnementen. Sinds juli 2013 kent Whatsapp abonnementen van 89 cent per jaar. Op de iPhone geldt dat abonnement alleen voor nieuwe gebruikers na het eerste jaar. Voor oude iPhone-gebruikers blijft de app gratis.

Dat botst met de strategie van Facebook, dat vooral geld verdient met advertenties. Al de mobiele apps van Facebook zijn gratis. Of het sociale netwerk op lange termijn het abonnementsmodel van Whatsapp overneemt, is de grote vraag.

Enkele concurrenten van Whatsapp verdienen geld aan aankopen binnen de app, bijvoorbeeld voor plaatjes, maar dat heeft Whatsapp ook afgewezen. Facebook doet dat evenmin, waardoor het niet waarschijnlijk is dat deze methode wordt gebruikt om het overnamebedrag terug te verdienen.

Mogelijk wil Facebook wel extra applicaties van Whatsapp uitbrengen voor computers en tablets. Momenteel heeft Whatsapp alleen apps voor mobiele besturingssystemen, waaronder iOS, Android, Blackberry, Nokia Symbian, en Windows Phone.

Facebook heeft ook eigen, aparte chatapp Messenger. Die blijft voorlopig bestaan. Het ligt wel voor de hand dat gebruikers van beide apps uiteindelijk makkelijker met elkaar kunnen communiceren.

[Roddelcorner] Putin getrouwd & Giroud ging vreemd

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

'Putin stiekem getrouwd met atlete'
De geruchten dat Vladimir Putin in het geheim een relatie heeft met Alina Kabaeva gingen al een tijdje. Die geruchten werden versterkt toen Kabaeva tijdens de openingsceremonie het olympisch vuur door het stadion mocht dragen. Normaal gesproken is zoiets alleen weggelegd voor de grootste olympiërs van het gastland en de Russin heeft 'slechts' één gouden medaille gewonnen. Kabaeva haalde als gymnaste goud op de Olympische Spelen van Athene in 2004. Na haar sportieve carrière ging ze de politiek in bij de partij van Putin.

De 61-jarige president van Rusland scheidde vorig jaar officieel van zijn vrouw. Sindsdien gingen de verhalen over de liefde van Putin voor de 30-jarige atlete al rond. Nu gaat het verhaal dat de geliefden in het geheim getrouwd zouden zijn. Sinds kort dragen beiden een grote, opvallende ring weet Privé ons te vertellen. Daar kan natuurlijk maar één conclusie uit getrokken worden.......

Putin onderscheidde Kabaeva in 2005 met een hoge Russische onderscheiding (WikiCommons/Russian Presidential Press and Information Office)
Putin onderscheidde Kabaeva in 2005 met een hoge Russische onderscheiding (WikiCommons/Russian Presidential Press and Information Office)

Vier kilo kaneel op je knar
Elk land heeft zijn tradities en vandaag presenteren we jullie een typisch Deense traditie. Als een jongeman daar zijn 25ste verjaardag viert en nog ongetrouwd is dan staat hem wat bijzonders te wachten. De jonge man krijgt dan namelijk een berg kaneel over zich heen. Dit zorgt natuurlijk voor veel hilariteit, dus voor voetballers is dit een prachtige traditie. Odense-spits Jeppe Hansen moest er op zijn verjaardag ook aan geloven:

Jeppe Hansen krijgt een zak kaneel cadeau (Bron: YouTube)

Atleten nemen zwerfhonden uit Sochi mee naar huis
Voor de Winterspelen in Sochi waren de zwerfhonden in Sochi regelmatig wereldnieuws. De Russen zouden zo'n 300 zwerfhonden per maand gedood hebben om overlast van de beesten tijdens de Spelen te voorkomen. Dit stuitte uiteraard internationaal op veel weerstand. Nu de Winterspelen in volle gang zijn helpen de atleten zelf met het oplossen van het probleem. Diverse sporters hebben een zwervende viervoeter onder hun hoede genomen en zijn van plan het beestje mee naar huis te nemen.

In de Twitter-rubriek kon je al zien hoe skiër Gus Kenworthy verliefd was geworden op vier puppy's. Inmiddels volgen meer atleten zijn voorbeeld. Onder andere de Amerikaanse skiester Britta Sigourney en haar landgenote en delegatiewoordvoerster Amanda Bird hebben hun hart verloren aan een zwerfhond. Snowboardster Lindsey Jacobellis kon deze hond niet achter laten in Sochi:

Rodel mee in de bobbaan van Sochi
Matt Mortensen biedt ons op YouTube een inkijkje in wat een rodelaar meemaakt in de baan. Met een camera op de helm daalde de Amerikaanse rodelaar af in de olympische bobbaan.

 

Dit maakt een rodelaar mee (Bron: YouTube)

Giroud biedt excuses aan voor slippertje met model
Arsenal-speler Olivier Giroud gelooft niet zo in een goede nachtrust voor de wedstrijddag. In aanloop naar de wedstrijd van Arsenal tegen Crystal Palace liet de voetballer bikinimodel Celia Kay naar zijn hotelkamer komen. Zoals zo vaak in Engeland lekt zoiets uit. Giroud ontkende eerst zoals te doen gebruikelijk. Maar nadat er in The Sun foto's verschenen van de speler in zijn onderbroekje was er weinig ontkennen meer aan. Op Twitter ging de Fransman diep door het stof:

Curling volgens Sir David Attenborough
Sir David Attenborough staat vooral bekend om zijn natuurdocumentaires. Met zijn onmiskenbare stem begeleidt hij de prachtige BBC-documentaires en vertelt hij over wat er gaande is in de natuur. Speciaal voor de Olympische Winterspelen in Sochi ontrafelt hij voor de kijkers het curling in de voor hem kenmerkende stijl.

Sir David Attenborough ontrafelt het geheim van curling (Bron: LiveLeak)

Lied voor de Jamaicaanse bobbers
Fans hebben een lied gemaakt voor het bobteam uit Jamaica. De bobbers die het feestnummer van de bobbaan zijn kwamen helaas eerder deze week niet verder dan de 29e plaats. The Bobsled Song is precies gemaakt op de lengte van de baan.

 

The Bobsled Song (Bron: YouTube)

12 Years A Slave

12 Years A Slave is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Solomon Northup. Hij is een vrij man en getalenteerd violist uit New York. Onder valse voorwendselen reist hij naar Washington, waar hij wordt gedrogeerd en verkocht als slaaf. Solomon krijgt een nieuwe naam en gaat naar zijn eerste eigenaar. Eenmaal daar maakt hij vijanden en dus wordt hij opnieuw verkocht. Solomon probeert sterk te blijven ondanks alles wat hij meemaakt. Uiteindelijk ontmoet Northup een Canadese tegenstander van slavernij, waardoor zijn leven (opnieuw) verandert.

Monaco ruim 500.000 keer over digitale toonbank

Monaco: What's Yours is Mine-ontwikkelaar Pocketwatch Games heeft bekendgemaakt dat hun topdown-spionagegame meer dan 500.000 keer over de digitale toonbank is gegaan.

Dit komt mede door Humble Bundle 11 waar Monaco een onderdeel van is. Wanneer je meer betaalt dan het gemiddelde krijg je Monaco bij het pakket. Op dit moment is $4,50 al genoeg om het hele pakket te kopen.

Met nog twaalf dagen te gaan is Humble Bundle 11 al bijna 300.000 keer verkocht.

Cel voor dood door gebedsgenezing

De meeste ouders proberen te doen wat goed is voor hun kinderen. Helaas pakt het soms verkeerd uit. Mocht je als ouders dan het geluk hebben om een tweede kans te krijgen, dan pak je het anders aan. Kennelijk geldt dat niet voor Herbert en Catherine Schaible.

Toen hun eerste kind, de tweejarige Kent, in 2009 ziek werd door een longontsteking, brachten ze hem niet naar de dokter. In plaats daarvan probeerden ze het kind beter te maken door gebedsgenezing. De gevolgen waren voorspelbaar: Kent stierf aan een makkelijk te genezen ziekte.

Herbert en Catherine, uit de Amerikaanse stad Philadelphia, werden veroordeeld voor dood door schuld. De rechter gaf de twee een lichte straf: tien jaar voorwaardelijk. Daarnaast moesten ze hun kinderen ieder jaar medisch laten onderzoeken en de dokter bellen als een van hun kinderen ziek zou worden.

Fast-forward naar april 2013. De acht maanden oude zoon van de Schaibles, Brandon, krijgt ook longontsteking. Ze lappen de uitspraak van de rechter aan hun laars en proberen ook Brandon met bidden te genezen, maar eveneens tevergeefs: ook Brandon sterft.

Deze keer was de rechter minder coulant. Zowel Herbert als Catherine kregen drieënhalf tot zeven jaar gevangenisstraf en hun zes overgebleven minderjarige kinderen werden uit huis geplaatst. De rechter was ook niet mild in zijn woorden: "Jullie hebben twee van jullie kinderen vermoord. Niet God. Niet jullie kerk. Niet religieuze toewijding. Jullie."

Catherine is ondertussen tot inkeer gekomen: "Het OM heeft gelijk. Ik denk dat ik gefaald heb als moeder, omdat ze niet meer leven." Herbert blijft echter bij zijn vroegere standpunt. In een verklaring tegen de politie zei hij: "We geloven in goddelijke genezing, dat Jezus zijn bloed heeft gegeven voor onze genezing en dat hij stierf aan het kruis om de macht van de duivel te breken."

Overigens vinden verschillende commentatoren de straf veel te laag. Blogger Hemant Mehta schrijft: "Aangezien ze het bloed van een andere zoon al aan hun handen hebben en een bevel van de rechter negeerden, zou je verwachten dat de uitspraak overeenkomt met de gevoelloze, arrogante, hartverscheurende misdaad."

Hij beklaagt ook dat de kerk van Herbert en Catherine buiten schot is gebleven. Die zou een grote rol hebben gespeeld. Pastoor Nelson Clark heeft namelijk gezegd dat Kent gestorven is wegens een 'spiritueel tekort' aan de kant van de ouders. Hij stond erop dat de Schaibles nooit medische hulp zouden inschakelen voor hun kinderen.

Fantastic Four cast bekend

Een groot deel van de hoofdcastleden van de nieuwe Fantastic Four-reboot is bekend gemaakt. Dit meldt Bleeding Cool.

Onder meer Jamie Bell (Tintin, Nymphomaniac), Kate Mara (127 Hours), Miles Teller (Project X, That Awkward Moment) en Michael B. Jordan (Fruitvale Station, Chronicle) zijn gecast. 

Bell zal de rol van Ben Grimm, ook wel The Thing, op zich nemen. Mara zal te zien zijn als Sue Storm, ook wel The Invisible Woman. Teller zal Mr. Fantastic spelen en Jordan zal te zien zijn als Johnny Storm, ook wel The Human Torch.

De opnames van de reboot beginnen in maart.

ISU onderzoekt Nederlandse overheersing schaatsen

De internationale schaatsbond ISU gaat onderzoeken waarom topschaatslanden als Canada, de Verenigde Staten en Noorwegen gefaald hebben tijdens de Olympische Spelen. ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta wil weten of sommige landen 'in slaap zijn gesukkeld of zo'.

Door de tegenvallende resultaten van andere landen kan Nederland deze Spelen domineren. Van de dertig individuele medailles werden er 21 gewonnen door de Oranje-schaatsploeg. Vier keer was er een volledig Nederlands podium, drie keer bij de mannen en een keer bij de vrouwen.

Cinquanta geeft toe dat een dergelijke dominantie niet goed is voor de sport. Hij wil schaatsbonden financieel ondersteunen, maar daar moeten dan wel prestaties tegenover staan. De ISU is volgens de Italiaan 'in staat om geld uit te geven'. "Om geld te investeren", verduidelijkt hij. "Niet om het weg te geven als regen."

Brabant wil geld van Opstelten voor drugsafval

Brabant wil dat minister van Veiligheid en Jusitie Ivo Opstelten (VVD) het geld dat de staat ontvangt uit de zogenoemde Plukze-wetgeving overdraagt aan de provincie voor het opruimen van drugsafval. Dat heeft gedeputeerde Johan van den Hout (SP) donderdagochtend gezegd.

Via de wet kan een rechter de opbrengst van illegale activiteiten terugvorderen van criminelen. Dat geld vloeit op dit moment terug in de staatskas, maar moet volgens Van den Hout naar de provincie gaan als het gaat om een zaak over drugsafval.

Op dit moment draait de eigenaar van de grond waarop het chemische afval wordt gedumpt op voor de kosten. Die kunnen oplopen tot wel zeventigduizend euro. In de Brabant is de afgelopen tijd veel afval van illegale drugslaboratoria gedumpt. Onder meer in Sprang-Capelle en Loon op Zand werden onlangs vaten met drugsafval aangetroffen.

De provincie hoopt met intensieve controles het dumpen tegen te gaan. Een team van toezichthouders bestaande uit mensen van de provincie, gemeenten, waterschappen, het Openbaar Ministerie, de politie en terreinbeheerders is dag en nacht op pad om verdachte activiteiten te signaleren en te melden.

Bøkko bijt van zich af en deelt sneer uit aan Koss

De Noorse schaatser Håvard Bøkko heeft uitgehaald naar viervoudig olympisch kampioen Johann Olav Koss. Volgens Bøkko heeft zijn landgenoot al in twintig jaar geen wedstrijden gereden en wil hij enkel 'met zijn kop in de krant'. Koss uitte veel kritiek op de beslissing van de Noren om vanwege de Nederlandse dominantie niet te starten op de 10.000 meter.

Koss stelde na die race dat Bøkko en Sverre Lunde Pedersen een kans op brons hadden laten liggen. Bob de Jong werd nu derde, maar de Leimuidenaar was niet echt onder de indruk van zijn tijd van 13.07,19 minuten. Daar was de Noorse schaatslegende het duidelijk mee eens. Jorrit Bergsma was een klasse apart op de langste afstand. Hij won voor Sven Kramer.

Bøkko en Pedersen stelden zich volledig op de ploegenachtervolging te willen richten, omdat daar meer medaillekansen liggen. Op die afstand kan Noorwegen zijn eerste olympische plak ooit pakken.

Greipel voor tweede keer de rapste in Oman

André Greipel heeft donderdag zijn tweede dagsucces in de Ronde van Oman geboekt. De Duitser van Lotto-Belisol bleef in de massasprint van de derde etappe de Slowaak Peter Sagan en de Fransman Nacer Bouhanni voor.

Met minder dan vijf kilometer te gaan probeerden Chris Froome, Fabian Cancellara, Sagan en Zdenek Stybar een spurt te ontlopen, maar de sprintersploegen gaven het viertal geen ruimte. Even daarvoor had het peloton nog gezamenlijk de top van de Al Jissah-klim bereikt.

Greipel was ook al de beste in de openingsrit en herovert de rode leiderstrui op de Australiër Leigh Howard. De Ronde van Oman duurt tot en met zondag.

Noors goud op estafette noordse combinatie

De Noren hebben de estafette in de noordse combinatie met goud afgesloten. In de eindsprint wist Jørgen Graabak de Duitser Fabian Riessle nipt voor te blijven. Het brons ging naar Oostenrijk, de kampioen van 2006 en 2010.

Duitsland begon met Eric Frenzel zeven seconden voor Oostenrijker Lukas Klapfer, en 25 seconden voor de Noor Magnus Moan. Zowel Klapfer als Moan sloten binnen de kortste keren aan bij Frenzel, die nog altijd niet helemaal hersteld was van zijn virus. Terwijl Moan meerdere malen probeerde aan te vallen bleef Frenzel er met moeite bij, waarna de drie koplopers tegelijk wisselden.

In de tweede groep had Björn Kircheisen voor Duitsland het verschil moeten maken met de relatief zwakkere langlaufers van Oostenrijk en Noorwegen. Lukas Klapfer en Håvard Klemetsen wisten echter zonder grote problemen bij de Duitser te blijven, die het in de laatste klim nog tevergeefs probeerde.

De derde groep lopers bestond uit Magnus Krog voor Noorwegen, de Oostenrijker Bernhard Gruber en de Duitser Johannes Rydzek. Lange tijd gebeurde er weinig, maar op de laatste klim viel Krog toch nog aan. Het lukte hem echter niet om zijn concurrenten definitief te lossen. Gruber moest weliswaar enkele seconden toegeven, maar dat werd na de wissel al snel goedgemaakt.

De slotlopers leken vooral de laatste ronde af te wachten. In de eerste ronde probeerde Graabak het wel even, maar na een paar seconden gaf hij de aanval op. In de slotronde probeerde Mario Stecher namens Oostenrijk een gat te slaan, maar ook hij slaagde daar niet in.

Graabak, Stecher en Riessle doken gezamenlijk het laatste stuk in, waar de Noor er alles aan deed om voor Riessle te blijven. Met enige dubieuze manoeuvres slaagde hij daarin, en in de slotsprint kon hij Riessle nog net van zich af houden. Het is de derde keer sinds 2002 dat Duitsland zilver pakt, alleen in 2010 was er brons. 

Wilders: straf PvdA en VVD, stem lokaal

PVV-leider Geert Wilders roept zijn achterban op om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen niet op de PvdA of VVD te stemmen, maar op een lokale partij. Dat is donderdag te lezen op de website van de PVV.

Kiezers zouden op 19 maart de gevestigde politieke partijen moeten negeren, vindt Wilders. Hij stelt dat de VVD en PvdA verantwoordelijk zijn voor belastingverhogingen. Deze partijen moeten daarvoor in zijn ogen worden afgestraft. Het CDA is volgens Wilders verantwoordelijk voor een eerdere verhoging van de btw.

Het stemadvies van de PVV-leider is niet gericht aan zijn achterban in Den Haag en Almere, de enige gemeenten waar zijn partij wel aan de raadsverkiezingen meedoet. In beide plaatsen stevent de PVV volgens peilingen af op winst.

In andere gemeenten doen kiezers er volgens Wilders verstandig aan om hun steun te geven aan een lokale partij met een deugdelijk programma en goede kandidaten.

Edese scheikundeleraar maakte mosterdgas zelf

Het mosterdgas dat in oktober werd gevonden in de kelderbox van een overleden natuur- en scheikundeleraar was door de bewoner zelf gemaakt. Het Openbaar Ministerie spreekt van een 'extreem uit de hand gelopen hobby'. Dat is de conclusie na onderzoek naar de herkomst van het gevaarlijke en verboden gifgas.

Het OM wilde na de vondst in de kelder van een flat in Ede weten of andere mensen de beschikking hadden over het mosterdgas of bij de productie betrokken waren geweest. Daar lijkt geen sprake van. Omdat het in een kluis in de kelderbox aangetroffen buisje met mosterdgas is vernietigd is het onderzoek nu gesloten.

De scheikundige schreef voor zijn dood in een uitgebreide brief aan zijn broer over de 56 in zijn huis aanwezige chemicaliën, inclusief instructies hoe daarmee om te gaan. Het onderzoek heeft aangetoond dat hij het mosterdgas zelf in 2001 heeft gemaakt.

De flat aan het Bijsterveld werd na de vondst van de brief direct ontruimd. De 110 bewoners mochten pas een dag later terug naar huis.

Britse vrouwen winnen brons curling

Groot-Brittannië heeft het olympisch brons veroverd bij het curling voor vrouwen. In een spannende strijd om de derde plaats werd Zwitserland met 6-5 verslagen. Zwitserland pakte de wereldtitel in 2012 en eindigde bij de Winterspelen in 2010 ook al als vierde.

De Britse vrouwen hadden het voordeel van de laatste worp in de laatste beurt, waarin de wedstrijd beslist werd.

Vanmiddag is de finale tussen Canada en Zweden.

Sochi vandaag - donderdag 20 februari

Vandaag is het alweer dag vijftien van de Olympische Winterspelen in Sochi. Het einde nadert snel, wat te merken is in het aantal sporten wat op het programma staat. Vandaag komen er geen Nederlanders in actie, maar desondanks is er nog genoeg te beleven in Rusland. Zoals de finales bij het curling en ijshockey voor vrouwen, de Ski Cross voor de mannen en het onderdeel halfpipe bij de vrouwen. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
08.45 uur Freestyle skiën Ski Cross mannen: Plaatsingsronde Nee
09.00 uur Noordse Combinatie Team: grote schans Nee
09.30 uur Curling Vrouwen 3/4e plaats: Zwitserland - Groot-Brittannië Ja
10.30 uur Freestyle skiën Ski Cross mannen: Achtste finale Nee
11.05 uur Freestyle skiën Ski Cross mannen: Kwartfinale Nee
11.25 uur Freestyle skiën Ski Cross mannen: Halve finale Nee
11.45 uur Freestyle skiën Ski Cross mannen: Finale Ja
12.00 uur Noordse Combinatie Team: 4x5km langlaufen Ja
13.00 uur IJshockey Vrouwen 3/4e plaats: Zwitserland - Zweden Ja
14.30 uur Curling Vrouwen finale: Canada - Zweden Ja
15.30 uur Freestyle skiën Halfpipe vrouwen kwalificatie Nee
16.00 uur Kunstrijden Vrouwen vrije kür Ja
18.00 uur IJshockey Vrouwen finale: Canada - Verenigde Staten Ja
18.30 uur Freestyle skiën Halfpipe vrouwen finale Ja


Nederlanders in actie
Vandaag komen er geen Nederlanders in actie in Sochi. Wel zijn er nog genoeg aan het trainen omdat ze nog moeten gaan presteren. Morgen moeten de teams van de ploegenachtervolging bij het schaatsen gereed zijn om eindelijk eens goud te gaan halen. Daarnaast komen Jorien ter Mors, Sjinkie Knegt en Freek van der Wart  nog individueel in actie bij het shorttrack. De twee mannen zitten ook nog in de aflossingsploeg die morgenavond de finale rijdt. 

Verder komen Michelle Dekker en Nicolien Sauerbreij zaterdag nog in actie op de parrallelslalom en zal Edwin van Calker zaterdag en zondag proberen nog hoge ogen te gooien bij de viermansbob in het bobsleeën. 

Prominenten in actie
In het curlingtoernooi bij de vrouwen gaat de finale tussen Zweden en Canada. De teams stonden vier jaar geleden ook al tegen elkaar in de finale, toen Zweden na een extra end de sterkste bleek. Vier jaar later staan er twee totaal verschillende teams op de baan en lijkt Canada de grootste favoriet. In de voorronde speelde het team van skip Jennifer Jones al tegen de Zweedse dames, die onder leiding staan van de skip Margaretha Sigfridsson. Die werd toen op dikke 9-3 nederlaag getrakteerd door de Canadesen.  

Het Canadese curlingteam eerder dit toernooi in actie. (PRO SHOTS/GEPA)

Fransen domineren op de skicross

De finale van de Olympische skicross is gewonnen door Jean-Frederic Chapuis. De Fransman eindigde voor landgenoten Arnaud Bovolenta en Jonathan Midol

Vanuit de start nam Chapuis de leiding. De enige niet-Fransman in de finale, Brady Leman moest zich van achteraan naar voren werken en lag na de tweede bocht derde. In die tweede bocht nam Bovolenta de leiding over van Chapuis. Het veld bleef dicht bij elkaar waardoor er veel positiewisselingen waren tussen de vier deelnemers. Chapuis kwam als sterkste uit de strijd en gaf deze leiding niet meer af. Bovolenta kwam het dichtst in de buurt van zijn landgenoot.

Om de derde plaats was er op het eind nog een flinke strijd tussen Midol en Leman, maar toen Leman in een laatste poging om Midol voorbij te komen onderuit ging konden de medailles de drie Fransen niet meer ontgaan. Chapuis en Bovolenta gingen gemakkelijk naar goud en zilver. Midol ging nog onderuit op de laatste schans, maar had een te grote voorsprong op Leman om brons nog te verliezen. 

Boek Jacob Vis - De Zwarte Duivel

De zwarte duivel is het nieuwste boek van thrillerschrijver Jacob Vis. Hij heeft de geheimzinnige verhalen over Het Ronde Huis in Nunspeet als basis genomen om daar een tweetal spannende verhaallijnen over te schrijven. Afgewisseld worden gebeurtenissen uit 1913 en uit 2013 op een spannende manier verteld. Het is een beetje net als bij Asterix: in de kern zijn het bestaande verhalen die op forums als het onze rondgaan, in feite is het echter complete fictie.

Frankrijk hofleverancier in finale skicross

De finale van de Olympische skicross is bereikt door drie Franse skiërs. Jean-Frederic Chapuis en Jonathan Midol wisten in de eerste halve finale de beste twee te worden en Arnaud Bovolenta werd tweede in de tweede halve finale. Brady Leman uit Canada is de vierde finalist.

In de eerste halve finale kwam Chapuis goed weg en daarna beheerste hij de hele rit. Een foutje van Egor Korotkov, die ook goed gestart was. zorgde ervoor dat Midol hem kon passeren waardoor de top twee in de race snel duidelijk was. Armin Niederer kwam er de gehele race niet aan te pas. Midol en Chapuis maakten op deze manier een Franse medaille al zeker.

In de tweede halve finale was er een sterke start van de Fransman Bovolenta. Nog voor de eerste bocht viel Filip Flisar, en op dat moment wist Leman de koppositie van Bovolenta over te nemen. Leman en Bovolenta skieden relatief gemakkelijk van Florian Eigler weg om zo de finale plaats op te eisen.

Door dit resultaat is Frankrijk al zeker van twee medailles. De finale waar om deze medailles wordt gestreden wordt kort na het eindigen van deze halve finales verreden.

Miller haakt af voor slalom

Bode Miller twijfelde al, maar heeft nu definitief de knoop doorgehakt. De 36-jarige Amerikaanse skiër komt zaterdag niet in actie op de slalom, het laatste onderdeel van het alpineski op de Olympische Spelen van Sochi.

Miller kreeg woensdag op de reuzenslalom weer veel last van zijn al geteisterde linkerknie en acht het niet verantwoord het gewricht te belasten op de slalom. Hij wil wel proberen na Sochi het wereldbekerseizoen af te maken. "Ik vind het rot dat ik de slalom niet kan doen, ik wou een mirakel", liet hij weten op Twitter.

Miller is de oudste alpineskiër ooit met eremetaal. Hij veroverde in Sochi brons op de super-G. Het was zijn vijfde olympische medaille op zijn vijfde Olympische Spelen.

[vid] Politie laat hart én roede kloppen

De politie van het Spaanse Aragon heeft diep door het stof moeten gaan. Zij hadden namelijk een briljante methode gevonden om les te geven in reanimatie. Door gebruik te maken van filmpjes van lekkere wijven in lingerie.

Om El Bromsnor een EHBO-cursus te geven, had de politie van Jaca een hele kudde agenten bijeengeroepen op het hoofdbureau. Daar zou hun lesmateriaal worden getoond om iemands hart weer op gang te brengen.

De koddebeiers gingen er eens goed voor zitten. Maar de filmpjes lijken echter niet alleen iemands hart weer te laten kloppen, want menig geile glimknoop kreeg ook een kloppende roede. De video's zijn namelijk behoorlijk sexy.

Zo geeft de ene lingeriebabe de andere een hartmassage. In een ander filmpje is een neger met een mokkel aan het droogneuken. Dit om de Heimlich-greep uit te leggen.

Hoewel de Spaanse politie vooraf had gewaarschuwd dat de filmpjes mensen in ondergoed bevatten, namen veel juten toch aanstoot aan het lesmateriaal. De politie heeft nu besloten de videobeelden te schrappen tijdens de vervolgcursussen. Ook heeft Oom Agent zijn excuses aangeboden.


Dit videootje laat menig hart en roede kloppen...


De Heimlich-neger

Favorieten sneuvelen in kwartfinale skicross

Tijdens de kwartfinale van de olympische skicross zijn belangrijke kanshebbers op het goud Victor Öhling Norberg en Andreas Matt uitgeschakeld. Zij volgden hiermee het voorbeeld van topfavorieten Alex Fiva en David Duncan, die in de achtste finale werden uitgeschakeld.

In de eerste heat liet Victor Öhling Norberg zich van zijn sterkste kant zien. Hij lag de gehele race aan de leiding, maar op de laatste schans ging het alsnog mis. Hij viel, waardoor Armin Niederer, die in derde positie lag, langs hem heen kon skiën en zich alsnog plaatste voor de halve finale. Ook de Rus Egor Korotkov wist zich te plaatsen in deze eerste heat. In de tweede heat bleek Andreas Matt niet opgewassen tegen drie Fransen, waardoor weer een favoriet sneuvelde in het nu al opzienbarende skicrosstoernooi. Jean-Frédéric Chapuis en Jonathan Midol gingen door in deze heat.

De derde heat was een makkelijke prooi voor Brady Leman. Hij ging samen met de Fransman Arnaud Bovolenta door en dat kostte ogenschijnlijk weinig moeite door valpartijen, maar de Canadees beheerste de gehele heat. In de laatste heat werd Filip Flisar eerste. Florian Eigler werd tweede, een plaats die op de laatste sprong nog werd bedreigd door de Noor Didrik Bastian Juell. In een alles-of-niets-poging viel hij echter en zo wist de Duitser Eigler door te stoten naar de halve finale.

Bayern evenaart record Ajax

Bayern München heeft gisteren door een 0-2 overwinning op Arsenal een Champions League-record van Ajax geëvenaard. De Duitsers boekten hun zevende overwinning op rij buiten het eigen stadion.

Ajax zette eenzelfde reeks neer tussen 1995 en 1997 toen het vrijwel onverslaanbaar was. Bayern begon haar reeks in februari vorig jaar tegen hetzelfde Arsenal dat toen met 1-3 aan de zegekar gebonden werd. Finalewedstrijden tellen niet mee in de statistiek, omdat deze niet als officiële uitduels te boek staan bij de UEFA.

Höfl-Riesch ondanks verkoudheid bij slalom

Maria Höfl-Riesch doet vrijdag ondanks een verkoudheid en ademhalingsproblemen mee aan de olympische slalom. Dat heeft een woordvoerder van het Duitse team bij het alpineskiën bekendgemaakt. De titelverdedigster op de slalom zegde dinsdag de reuzenslalom nog af vanwege haar gezondheidsproblemen.

De Duitse skiester kan vrijdag het record van vier gouden skimedailles van Janica Kostelic en Kjetil André Aamodt evenaren. Höfl-Riesch won vorige week maandag de supercombinatie. Vier dagen later werd daar nog een zilveren plak op de super-G aan toegevoegd. Vier jaar geleden in Vancouver pakte Höfl-Riesch goud op de slalom en de supercombinatie.

NS: grote overlast tijdens ochtendspits

Reizigers in een deel van de Randstad ondervinden donderdagochtend grote overlast van de reparatie van vier wissels bij Rotterdam en Den Haag. Dat meldt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. "Onze dienstregeling is redelijk punctueel opgestart, maar er reden minder treinen en de treinen waren korter."

Daardoor is de hinder 'behoorlijk', aldus de zegsman. Er was tijdens de spits grote drukte op de stations en in de treinen. "Maar naar omstandigheden gaat het redelijk. Donderdagochtend is normaal een van de drukste spitsen van de week, maar door vakantie in de Randstad lijkt dat nu mee te vallen."

Drie van de vier kapotte wissels zijn inmiddels gerepareerd, zo meldt een woordvoerder van ProRail. "Een wissel die zich op een locatie bevindt waar zowel het treinverkeer naar Utrecht als Rotterdam wordt geraakt, zorgt nu nog voor overlast."

Reizigers ervaren vooral ongemak op de trajecten Den Haag en Utrecht, Rotterdam en Utrecht en Den Haag en Rotterdam. Sinds woensdagavond 18.00 uur kwam het treinverkeer tussen die steden nagenoeg stil te liggen omdat ProRail had besloten om vier wissels buiten dienst te stellen wegens spoedreparaties.

De NS verwacht dat ProRail zeker tot in de nacht van donderdag op vrijdag bezig zal zijn met de herstelwerkzaamheden. Op de website van de spoorwegen is te lezen dat de verstoring rond 02.00 uur verholpen zal zijn. Reizigers worden tot die tijd gevraagd rekening te houden met een extra reistijd tot een halfuur.

De zegsvrouw van ProRail bevestigt die prognose. "We hopen eerder klaar te zijn, maar het is nu nog te vroeg om daar uitspraken over te doen."

Atoomoverleg Iran in maart vervolgd

Het atoomoverleg tussen Iran en zes grote mogendheden krijgt op 17 maart in Wenen een vervolg. De gesprekspartners lieten donderdag weten overeenstemming te hebben bereikt over een routekaart die de vrees voor de nucleaire ambities van Teheran moet wegnemen.

"We hebben de kwesties aangesneden die besproken moeten worden voor een uitgebreide en definitieve overeenkomst", zei buitenlandcoördinator van de Europese Unie Catherine Ashton.

"Het zal niet makkelijk zijn, maar we hebben een goede start gemaakt", zei Irans ministers van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif.

De zes mogendheden willen dat Teheran zijn atoomprogramma afbouwt, zodat de vrees wordt weggenomen dat het land werkt aan de bouw van een kernwapen. Iran is daartegen en zegt geen kernwapen te willen. Maar het land zal moeten meewerken als het wil dat de internationale sancties tegen zijn economie worden ingetrokken.

Werkloosheid weer licht gestegen

Het aantal werklozen is in januari gestegen met tienduizend. 8,6 procent van de beroepsbevolking zat zonder baan, tegen 8,5 procent een maand eerder. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In totaal werken 678 duizend mensen niet, terwijl ze wel tot de beroepsbevolking behoren.

Het aantal mensen met een uitkering nam ook toe, met 5,2 procent. In totaal kregen 460 duizend mensen een ww-uitkering. Onder jongeren onder de 25 jaar steeg het percentage uitkeringen met 10,2 procent.

Japan gaat mogelijk seksslavernij heronderzoeken

Japan gaat mogelijk opnieuw onderzoek doen naar de inzet van seksslavinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft regeringswoordvoerder Yoshihide Suga donderdag gezegd.

Suga reageerde op een parlementslid dat zei dat er niet zoiets als seksslavernij is geweest. Volgens Suga overweegt Japan de verklaringen opnieuw te onderzoeken van zestien Zuid-Koreaanse vrouwen die zeggen te zijn gebruikt als 'troostmeisjes' voor het Japanse leger. De kwestie zorgt al langer voor spanningen met Zuid-Korea en China.

In 1993 erkende Japan dat veel meer vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ingezet als troostmeisjes, hoewel de systematische betrokkenheid van de Japanse regering hierbij vaak niet uit archiefstukken kon worden afgeleid. De regering bood wel haar excuses aan voor de gedwongen prostitutie.

De huidige, nationalistische, premier Shinzo Abe komt tot ergernis van Zuid-Korea en Japan steeds vaker terug op die excuses. Hoewel schattingen uiteenlopen, denken historici dat er ongeveer tweehonderdduizend vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ingezet als seksslavinnen aan het Japanse front. Het leeuwendeel hiervan bestond uit Koreanen, maar er waren ook ongeveer 250 Nederlandse troostmeisjes.

'Meer mensen achter met aflossen hypotheek'

Een groeiend aantal mensen loopt achter met het betalen van hun hypotheek. In januari was 0,87 procent van de aflossers drie maanden of meer te laat met betalen. Drie maanden eerder was dat nog 0,77 procent. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag op basis van cijfers van ratingbureau Fitch.

Een achterstand van drie maanden wordt bij hypotheken als langdurig beschouwd, aangezien na die termijn meestal wordt bekeken of een huis moet worden verkocht. Maar ook de achterstallige betalingen korter dan drie maanden namen toe, van 0,48 naar 0,51 procent.

Fitch verwacht dat na 2014 het aantal wanbetalers weer afneemt. Elders in Europa zijn percentueel meer mensen langdurig achter met betalen.

Omdat meer klanten betalingsproblemen hebben, loopt de schade op hypotheekportefeuilles op naar 0,13 procent van de totale portefeuille. Voor de crisis was dit nog 0,02 procent.

Fiva en Duncan sneuvelen in achtste finale skicross

Bij de achtste finales van de skicross is Alex Fiva uitgeschakeld na een valpartij. De Zwitser had last van zijn rug en maakte daardoor zijn kwalificatierun niet af. Hierdoor kwam hij in een lastige heat terecht, waarin hij in een gevecht om de eerste plaats met Canadees Brady Leman viel en daardoor kansloos werd voor een plaats bij de beste twee in zijn heat. Ook David Duncan viel uit na een valpartij.

In de eerste twee heats waren geen grote verrassingen. Tijdsnelste Öhling Norberg kende geen problemen in zijn run en ook Niederer en Pellinen kenden geen moeite in hun heat na valpartijen van tegenstanders. In de derde heat wist Anton Grimus, die nog vijfde werd in de kwalificatie, niet te finishen. Andreas Matt, winnaar van het zilver in Vancouver, ging in die race als snelste door. Meer vuurwerk was er in heat vier waar John Teller uitviel in een laatste poging toch nog in de top twee te eindigen. Ook Daniel Bohnacker bleek in deze heat te langzaam, waardoor twee outsiders voor medailles vroeg uitgeschakeld werden.

In de vijfde heat kwamen Leman en Fiva in actie. Zij zaten in een strijd om de kop verwikkeld waarin zij elkaar raakten. Leman kon door maar Fiva viel en lag hierdoor ver achteraan. Hierdoor was hij uitgeschakeld. In heat nummer zes kwam Duncan op een soortgelijke manier als Fiva ten val, maar hij kon wel snel opstaan. Het bleek echter niet voldoende om alsnog naar plaats twee te kunnen klimmen. Nadat Filip Flisar in heat zeven wel zonder al te veel moeite doorging bleek Delbosco in heat acht niet snel genoeg, waardoor ook hij eruit lag. Door deze uitslag is Frankrijk hofleverancier voor de kwartfinale met vier deelnemers. Deze kwartfinale wordt enkele minuten na het eindigen van de achtste finale verreden. 

'Red Bull verliest sponsor Infiniti'

Red Bull Racing lijkt na het seizoen 2015 sponsor Infiniti te verliezen, zo meldt Auto Motor und Sport. Het luxemerk van autofabrikant Nissan brengt ongeveer veertig miljoen euro per jaar binnen bij de Oostenrijkers en krijgt in ruill hiervoor veel reclame op de bolide.

Het lijkt erop dat Infiniti dat niet genoeg vindt en meer wil zijn dan een financiële partner alleen. Dr. Helmut Marko van Red Bull geeft dat toe. "We weten dat Inifiniti gehoopt had op meer samenwerking op technisch vlak." Toch hoeft Red Bull zich geen zorgen te maken, want het team staat als een van de meest kapitaalkrachtige in de sport bekend.

Apptip: Whatsapp+ voor Android

Whatsapp+ is een custom versie van Whatsapp met heel veel extra opties om het uiterlijk te veranderen. Om het te installeren dien je je gewone Whatsapp te verwijderen en deze er voor in de plaats te installeren. de Plus versie zal automatisch je backups pakken dus je gesprekken zal je niet verliezen.

Als je een beetje overrompeld wordt door de tientallen opties: ik heb zelf een theme in elkaar geknutseld die je kan gebruiken.

Final Fantasy in de toekomst ook naar pc

Square Enix is geïnteresseerd in de pc-markt. Het succes van Final Fantasy VII en Final Fantasy VIII op Steam heeft het platform onder de aandacht gebracht voor toekomstige titels van Final Fantasy, zo zegt producer Yoshinori Kitase.

Er zijn twee redenen voor het gebrek aan nieuwe Final Fantasy-titels op pc. ''We looked at the market situation and we didn't think it would be a good idea, and also it would have involved lots of complex issues like security. So we decided not to do it this time around.'' 

In de toekomst kan dit echter veranderen: ''Final Fantasy VII and VIII are now available on pc and they've been proving quite popular. It's an early stage for us. We haven't got an awful lot of experience in this field. So when we have more know-how and experience in this market we would be very interested." Het zal dus nog een tijdje duren voor we kunnen genieten van moderne Final Fantasy-titels op de pc, maar de interesse is in ieder geval gewekt.

Het nieuwste deel in de Final Fantasy-reeks, Final Fantasy X / X-2 HD Remaster, is 21 maart te koop voor PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Oehling Norberg snelste bij kwalificatie skicross

Tijdens de kwalificatie van de skicross heeft Victor Öhling Norberg de snelste tijd op de klokken neergezet. De Zweed was de snelste in een tijd van 1.15,59

De wedstrijd begon meteen met een uitvaller. Een van de kanshebbers voor de eindzege, de Zwitser Alex Fiva besloot na enkele schanzen al te stoppen met zijn kwalificatierun. Dit deed hij omdat hij last heeft van zijn rug. Doordat deelname aan de kwalificatie verplicht is voor het skiën van de finalerondes is hij nu toch van deelname verzekerd aan de achtste finale. Later in de kwalificatie crashte de Duitser Andreas Schauer, waardoor ook hij zijn run niet af wist te maken.

De Canadees Christopher Delbosco mocht als tweede een tijd proberen te klokken en slaagde daar wel in. Hij finishte in een tijd van 1:15.91, waar in de vierde run Öhling Norberg onderdoor ging. Zij waren de enige twee die een tijd onder de 1.16 klokten. Een andere Canadees, Brady Leman, werd derde in 1.16,43. Zijn ontlopen daardoor alle drie elkaar en de overige skiërs uit de top acht in de achtste finales. De achtste finales van de skicross worden vandaag om 10.30 uur afgewerkt. 

No. Naam Tijd Land
1 Victor Öhling Norberg 1.15,59 Zweden
2 Christophe Delbosco 1.15,91 Canada
3 Brady Leman 1.16,43 Canada
4 Jean Frederic Chapuis 1.16,77 Frankrijk
5 Anton Grimus 1.16,82 Australië
6 David Duncan 1.17,31 Canada
7 Filip Flisar 1.17,35 Slovenië
8 Armin Niederer 1.17,39 Zwitserland
9 Tomas Kraus 1.17,41 Tsjechië
10 Jouni Pellinen 1.17,41 Finland
11 Arnaud Bovolenta 1.17,48 Frankrijk
12 Andreas Matt 1.17,55 Oostenrijk
13 Daniel Bohnacker 1.17,59 Duitsland
14 Thomas Zangerl 1.17,72 Oostenrijk
15 Christoph Wahrstötter 1.17,72 Oostenrijk
16 Sergey Mozhaev 1.17,83 Rusland
17 Egor Korotkov 1.17,87 Rusland
18 Didrik Bastian Juell 1.18,03 Noorwegen
19 Thomas Fischer 1.18,06 Duitsland
20 John Teller 1.18,14 Verenigde Staten
21 Jonas Devouassoux 1.18,32 Frankrijk
22 Michael Forslund 1.18,33 Zweden
23 Christian Mithassel 1.18,40 Noorwegen
24 Scott Kneller 1.18,58 Australië
25 Thomas Borge Lie 1.18,69 Noorwegen
26 Florian Eigler 1.18,91 Duitsland
27 John Eklund 1.18,97 Zweden
28 Patrick Koller 1.19,12 Oostenrijk
29 Jonathan Midol 1.19,57 Frankrijk
30 Alex Fiva DNF Zwitserland
31 Andreas Schauer DNF Duitsland
32 Michael Schmid DNS Zwitserland

Ter Mors ook op achtervolging

Jorien ter Mors zal morgen onderdeel uitmaken van het Nederlandse vrouwenteam op de ploegenachtervolging langebaanschaatsen. Ter Mors combineert dat met het shorttrack, waar ze later die dag aan meedoet.

Ireen Wüst en Lotte van Beek zijn de andere twee vrouwen die morgen in actie komen op de achtervolging. Marrit Leenstra is reserve.

Bij de mannen komen morgen Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen in actie op de ploegenachtervolging.

[NBA] Indiana Pacers verliest in Minneapolis

Indiana Pacers is woensdag tegen de dertiende nederlaag van het seizoen aangelopen in de NBA. De koploper van de Eastern Conference ging met 104-91 onderuit bij Minnesota Timberwolves. Kevin Love was de grote man bij de thuisploeg met 42 punten en zestien rebounds.

De Timberwolves kwamen prima uit de startblokken en namen een voorsprong van twintig punten. Aan de hand van Paul George, die goed was voor 35 punten en elf rebounds, weigerden de bezoekers op te geven, maar ze slaagden er niet in het initiatief over te nemen. Indiana blijft daardoor steken op 41 overwinningen tegenover dertien nederlagen.

In de Western Conference boekte San Antonio Spurs een kleine zege bij Portland Trail Blazers. Het werd 111-109. Voor nummer twee San Antonio, dat Tim Duncan en Tony Parker rust gaf, was Patty Mills de uitblinker met 29 punten.

Dwight Howard deed zijn oude ploeg Los Angeles Lakers pijn. Met twintig punten en dertien rebounds leidde Howard Houston Rockets naar een 134-108 zege op de Lakers. Houston won nu al acht duels op rij en bezet momenteel de derde plaats in het oosten.

Overige uitslagen
Charlotte - Detroit 116-98
Cleveland - Orlando 101-93
Toronto - Chicago 92-94
Atlanta - Washington 97-114
New Orleans - New York 91-98
Phoenix - Boston 100-94
Utah - Brooklyn 99-105
Sacramento - Golden State 92-101

Duitsers aan de leiding in noordse combinatie

In de afsluitende wedstrijd van de noordse combinatie in Sochi, de landenwedstrijd, hebben de Duitsers na het schansspringen de leiding gepakt. Fabian Riessle, Björn Kircheisen, Johannes Rydzek en Eric Frenzel wisten een voorsprong van zeven seconden op Oostenrijk bij elkaar te springen.

Geen van de Duitsers wist enorm te overtuigen, maar door de constante prestaties konden ze de eerste plek pakken. Oostenrijk ging aan de leiding tot slotspringer Bernhard Gruber een matige sprong liet zien. De Oostenrijkers, winnaars van olympisch goud in 2006 en 2010, moeten bij het langlaufen later vandaag zeven seconden goedmaken.

Op de derde plek staan de Noren, samen met Duitsland vooraf de favorieten. Magnus Moan, Magnus Krog en Jørgen Graabak lieten een voor hun doen normale sprong zien, Håvard Klemetsen kende de beste sprong van het hele veld. Noorwegen moet 25 seconden goedmaken op Duitsland. Ook Frankrijk met Jason Lamy Chappuis heeft nog een kans, zij startten 35 seconden na Duitsland. Om 12:00 Nederlandse tijd begint het langlaufen over 4 x 5 kilometer.

Lotus verlengt samenwerking met Renault

Het Formule 1-team van Lotus heeft de samenwerking met Renault verlengd. Dat maakten de teams donderdag samen bekend. Lotus test deze week in Bahrein de nieuwe auto voor het komende seizoen. Alle teams rijden dit jaar verplicht met een V6-motor met turbo.

"Lotus en Renault hebben de afgelopen jaren goed samengewerkt. We kijken ernaar uit om deze samenwerking voort te zetten", liet directeur Matthew Carter van Lotus weten in een verklaring. Romain Grosjean en Pastor Maldonado zijn de coureurs van het Britse team.

De eerste Grand Prix is op 16 maart in Melbourne.

Ruim 2,2 miljoen kijkers voor schaatssters

Ruim 2,2 miljoen kijkers hebben woensdagmiddag gezien hoe de Nederlandse schaatssters in de prijzen reden op de 5000 meter. Het was het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Ireen Wüst pakte het zilver, achter de Tsjechische Martina Sablikova. Het brons ging naar Carien Kleibeuker.

Ook voor de voorbeschouwing van de langste afstand bij de vrouwen schakelden al 2,2 miljoen mensen in. De huldiging werd door twee miljoen sportliefhebbers bekeken en staat daarmee derde.

De medailleceremonie van de Nederlandse schaatsers op de 10.000 meter was goed voor 1,8 miljoen kijkers. Daarmee staat het zesde op de lijst, achter Goede Tijden, Slechte Tijden (1,9 miljoen kijkers) en het achtuurjournaal (1,8 miljoen).

Oekraïense sporters weg uit Sochi

Een aantal Oekraïense sporters heeft besloten om de Olympische Winterspelen in Sochi te verlaten. De sporters maken zich zorgen over de situatie in hun land. Hoeveel sporters naar huis zijn gegaan is onduidelijk. Het team van de Oekraïne in Sochi bestaat uit 43 sporters.

"We hebben begrepen dat sommige sporters terug naar huis willen. Sergej Boebka, voorzitter van het olympisch comité in Oekraïne, heeft gezegd dat hij de beslissing absoluut respecteert. Ieder individu heeft het recht zijn eigen beslissing te nemen”, zo liet de woordvoerder van het IOC weten.

Haas verliest van qualifier in Delray Beach

Tommy Haas is woensdag al in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Delray Beach uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Duitser ging op het Amerikaanse hardcourt met 4-6, 6-2 en 6-7 (2) onderuit tegen de thuisspelende qualifier Steve Johnson.

De 35-jarige Haas kreeg wel kansen tegen Johnson, maar in de eerste set verspeelde hij zeven breakpunten. Johnson, de mondiale nummer 142, kon zijn geluk niet op. "Tommy is een fantastische speler en deze overwinning zal ik niet vergeten", liet hij weten op de website van het toernooi.

Streaming helpt muziekindustrie aan zwarte cijfers

De omzet van de Nederlandse muziekindustrie is vorig jaar voor het eerst sinds twaalf jaar gegroeid. Door een ruime verdubbeling van de inkomsten uit online streaming nam de omzet van de sector met 1,1 procent toe tot 130,2 miljoen euro. Dat heeft brancheorganisatie NVPI Audio donderdag bekendgemaakt.

De inkomsten uit abonnementen en advertenties op streamingdiensten als Spotify stegen het afgelopen jaar met 113,5 procent tot 38 miljoen euro. De omzet uit de fysieke markt daalde tegelijkertijd met 19,2 procent tot 76,1 miljoen euro, ondanks groeiende verkopen van vinyl. De inkomsten uit downloads liepen met 5,5 procent terug tot 15,5 miljoen euro.

NVPI Audio benadrukt het belang van online streaming voor de muziekindustrie. "Het succes van gebruiksvriendelijke streamingdiensten in Nederland, zoals Spotify en Deezer, is essentieel voor de ontwikkeling van de muziekmarkt en nieuw talent," aldus voorzitter Kees van der Hoeven in een verklaring.

'Laagste opkomst ooit verwacht bij verkiezingen'

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen over een maand kan de laagste aller tijden worden. Slechts 42 procent van de kiesgerechtigden maakt zeker de gang naar de stembus, blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo onder 1300 mensen, meldt de NOS. Normaliter ligt het opkomstpercentage rond de vijftig en bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwam het uit op 54,1.

Belangrijkste argument om niet te gaan stemmen is voor veel mensen dat het toch geen verschil maakt. Ze vinden dat de politiek niet luistert. Ook zeggen veel mensen te weinig van lokale politiek te weten.

Zorg wordt gezien als belangrijkste thema in de komende verkiezingen, maar ook werk en inkomen tellen mee. Dat zijn niet geheel toevallig onderwerpen die meer en meer tot het takenpakket van gemeenten gaan behoren.

De belangrijkste winnaars van de verkiezingen worden de lokale partijen. Gezamenlijk hebben ze nu al meer dan een kwart van de gemeenteraadszetels en dat aantal gaat groeien, zo is de verwachting.

'Robert Moszkowicz verdacht van oplichting'

Robert Moszkowicz wordt verdacht van oplichting. De 60-jarige broer van Bram Moszkowicz zou in zijn functie als juridisch adviseur in de fout zijn gegaan, schrijft De Telegraaf donderdag. Moszkowicz mag al sinds 2006 niet meer als advocaat werken wegens wantoestanden op zijn kantoor.

Waarvan Moszkowicz precies wordt verdacht wil het Openbaar Ministerie in Amsterdam niet zeggen. Er zou aangifte zijn gedaan van oplichting. Die beschuldiging wordt onderzocht.

Robert Moszkowicz zegt zelf in de krant van niets te weten. Hij zegt dat het geruchten zijn die al jaren rondgaan.

Diplomaten even vaak in de fout in verkeer

Buitenlandse diplomaten in Nederland hebben vorig jaar even vaak verkeersboetes gekregen als in het jaar ervoor. Vorig jaar gebeurde dat opnieuw ruim vierduizend keer. Het aantal betaalde bonnen nam af. Dat schrijft het AD donderdag. Vorig jaar was er ophef over onbetaalde boetes door diplomaten, maar het aanspreken van ambassades lijkt niet te hebben gewerkt.

Meestal zijn het niet de diplomaten zelf die een bon krijgen maar bijvoorbeeld hun chauffeur. De diplomaten zelf zijn onschendbaar, waardoor ze niet opgepakt kunnen worden en de politie er niet aan begint. Maar ook het innen van de boetes bij ambassadepersoneel is lastig. De helft gaat onbetaald de prullenbak in.

Vorig jaar oefende minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) al druk uit op ambassades om vaker over de brug te komen, maar van de 4038 boetes werd nog geen 46 procent betaald, maakte de krant op uit cijfers die met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur zijn opgevraagd. Timmermans laat in het AD weten dat het aanspreken toch 'effectief' is geweest.

Van Gaal zet zinnen op baan in Engeland

Louis van Gaal heeft nog maar eens herhaald dat hij na het WK graag als trainer aan de slag wil in Engeland. "Ik heb gewerkt in Spanje, Duitsland en Nederland. Ik denk dat Engeland de volgende stap is in mijn carrière", zei de bondscoach van het Nederlands elftal tegen de Daily Mail. Van Gaal is momenteel in Brazilië voor een workshop voor WK-coaches.

De voormalige oefenmeester van Ajax, AZ, FC Barcelona en Bayern München kon eerder al op de belangstelling rekenen van Tottenham Hotspur, maar hij wilde niet voor de zomer elders aan de slag. "Het zou ook een andere club kunnen zijn. Het hangt ervan af wat beschikbaar is."

Van Gaal kijkt uit naar het WK. Hij verwacht veel van zijn aanvoerder Robin van Persie, die het momenteel moeilijk heeft bij Manchester United. "Hij kan het geweldig gaan doen, omdat hij het heerlijk vindt om in Oranje te spelen. Hij wil zijn techniek laten zien. Dat niveau ligt bij het Nederlands elftal hoger dan bij Manchester United."

Robben: "Geen discussie mogelijk over strafschop"

Arjen Robben vindt de strafschop die hij kreeg in de Champions League-wedstrijd tegen Arsenal niet meer dan terecht. "Daar lijkt me geen discussie over mogelijk. Het was een overtreding", zei de aanvaller van Bayern München tegen de NOS. De bal ging op de stip na een overtreding van doelman Wojciech Szczesny, die bovendien een rode kaart incasseerde.

Na dat incident was Robben de gebeten hond. Hij werd uitgefloten door de Arsenal-fans en ook coach Arsène Wenger van de Londense club vond dat hij te makkelijk naar de grond ging. "In de voetballerij ben je dan toch het mikpunt", vervolgde de Oranje-international. "Ik kan er niets aan doen. Het was een goede een-twee met Toni Kroos. Hij legde de bal achter de verdediging en ik was eerder bij de bal dan de keeper. Daarna was het boem."

Robben had de strafschop zelf willen nemen, maar besloot de eer aan David Alaba te laten. De linksback miste het buitenkansje. "Het was de bedoeling dat ik hem zou nemen", vertelt Robben. "Ik was eigenlijk de eerste nemer, maar ik werd ondersteboven gelopen en had behoorlijk wat last."

De Duitse Champions League-houder profiteerde in de tweede helft alsnog van het numerieke voordeel. Bayern begint met een 2-0 voorsprong aan de return in de Allianz Arena op 11 maart.

Miljoenen klussen in bouwsector door vergrijzing

De bouw haalt door vergrijzing en nieuw zorgbeleid de komende decennia miljoenen extra opdrachten binnen. Die voorspelling doet ABN AMRO in een donderdag uitgebracht rapport. De bouwsector moet een groot aantal seniorenwoningen bouwen en bestaande huizen geschikt maken voor bejaarden.

ABN AMRO verwacht in 2040 een tekort van ruim 750 duizend bejaardenwoningen. Dat komt doordat het aantal 65-plushuishoudens toeneemt en ouderen vaker thuis blijven wonen. Het aantal seniorenhuishoudens groeit de komende jaren fors naar 2,3 miljoen in 2020 en 3,3 miljoen in 2040. Op dit moment kent Nederland 1,9 miljoen 65-plushuishoudens.

Het tekort aan seniorenwoningen levert aannemers nieuwbouwklussen op. Doordat de overheid wil dat ouderen langer thuis blijven wonen komt er ook meer werk voor verbouwbedrijven en installateurs van hulpmiddelen als trapliften.

ABN AMRO verwacht in Limburg en Zeeland het grootste tekort aan seniorenwoningen. In de Randstad is het tekort het kleinst en in Flevoland verwacht de bank zelfs een overschot aan geschikte woningen.

Volgens ABN AMRO is er ook nu al een gebrek aan seniorenwoningen. Op dit moment zouden twee miljoen woningen geschikt zijn voor ouderen. Dat is volgens de bank onvoldoende voor de 1,9 miljoen 65-plushuishoudens, omdat ook gehandicapten en jongeren in seniorenwoningen wonen. Ouderenbond ANBO meldde vorig jaar een tekort van ruim tachtigduizend woningen.

Na jaren van crisis lijkt de bouwsector langzaam overeind te krabbelen. Het CBS meldde maandag dat de branche na twee jaar van omzetkrimp tekenen van voorzichtig herstel laat zien. De omzet van bouwbedrijven groeide in het laatste kwartaal van vorig jaar met bijna een procent.

Ferrer naar kwartfinale in Rio de Janeiro

David Ferrer heeft de kwartfinale van het ATP-toernooi in Rio de Janeiro bereikt. De als tweede geplaatste Spanjaard snelde na een moeizaam begin langs de Argentijn Federico Delbonis met 7-6 (2) en 6-1. Ferrer was vorige week de beste in Buenos Aires. Zijn volgende opponent is de Braziliaan Thomaz Bellucci, die zich tegen Juan Monaco (7) uit Argentinië terug knokte na een achterstand: 4-6, 6-3 en 6-3.

Tommy Robredo sloeg zich eveneens naar de laatste acht. De nummer vier van de plaatsingslijst uit Spanje rekende op het Braziliaanse gravel af met de Servische qualifier Dusan Lajovic met 6-2 en 6-1. Robredo, die elf van zijn twaalf titels op gravel won, stuit nu op Pablo Andujar (8). Zijn landgenoot hoefde niet in actie te komen, omdat Martin Klizan zich geblesseerd afmeldde.

Bij de vrouwen drong Klara Zakopalova door tot de kwartfinale. De als eerste geplaatste Tsjechische ontdeed zich in twee sets van Silvia Soler-Espinosa met 6-4 en 6-1. Kiki Bertens werd eerder al in de tweede ronde uitgeschakeld door Paula Ormaechea (3) uit Argentinië.

Luiten snel uitgeschakeld op WK matchplay

Golfer Joost Luiten is op het WK matchplay in het Amerikaanse Marana al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Bleiswijker, nummer 42 van de wereld, kwam net tekort tegen Ryan Moore. De Amerikaan, de mondiale nummer 29, won met één hole verschil.

Luiten stond na negen holes drie down, maar knokte zich daarna knap terug. Op de achttiende en laatste hole miste hij echter een putt en daarmee de kans om een verlenging uit het vuur te slepen en zo zijn verblijf in Arizona nog even te verlengen.

Aan het WK matchplay doen alleen de 64 beste golfers van de wereld mee. Het toernooi werkt via een knock-outsysteem.

Rechtszaak tegen Netjes van start

De Egyptische rechtszaak tegen de Nederlandse journaliste Rena Netjes gaat donderdag in Caïro van start. Naast Netjes moeten ook negentien andere journalisten voor de rechter verschijnen. Ze worden verdacht van deelname of hulp aan een terreurgroep en het ondermijnen van de staatsveiligheid in Egypte. "Een heel eng land", zei Netjes woensdag.

De rechtszaak lijkt vooral gericht tegen medewerkers van nieuwszender Al-Jazeera. Onder de gedaagden zijn onder anderen de Australische correspondent Peter Greste en redactiechef van Al-Jazeera Mohammed Fahmy. Twaalf van hen, onder wie Netjes en de Britse verslaggevers Sue Turton en Dominic Kane, worden bij verstek berecht. De acht anderen zitten in voorarrest.

Netjes vertrok twee weken geleden halsoverkap uit Egypte toen duidelijk was dat ze voor de rechter moest verschijnen. Netjes herhaalde woensdag nooit voor Al-Jazeera te hebben gewerkt en zei slechts één keer met Fahmy te hebben gesproken. Ze zegt erg geschrokken te zijn van de aanklachten.

De interim-regering in Egypte beschuldigt de Qatarese nieuwszender ervan partij te kiezen voor de Moslimbroederschap en meent dat de verdachten deel uitmaken van een terreurcel die vanuit het Marriot-hotel in Caïro opereerde. Al-Jazeera noemt de aanklachten absurd en zegt dat maar negen van de twintig verdachten in dienst van de nieuwszender zijn.

Politici en journalisten over de hele wereld hebben zich achter Al-Jazeera geschaard en noemen de rechtszaak een poging van de Egyptische regering de vrijheid van meningsuiting in te perken. De Egyptische autoriteiten bezweren echter dat de rechtszaak eerlijk en transparant zal verlopen.

Netjes keert voorlopig niet terug naar Egypte, omdat ze dan direct wordt gearresteerd. Ze is donderdag dus ook niet aanwezig bij de rechtszaak. In de rechtszaal wordt ze vertegenwoordigd door een aantal bekende mensenrechtenadvocaten die haar al eerder hebben bijgestaan en ook is er iemand van de Nederlandse ambassade aanwezig. Haar advocaten volgen voor haar de zitting, maar van verdediging kan geen sprake zijn, omdat Netjes daarvoor fysiek aanwezig moet zijn.

De verwachting is dat de zitting van donderdag maar kort duurt en vooral procedureel van aard is. Over het verdere verloop van de zaak kan Netjes weinig zeggen. De verwachting is echter dat het hele proces enkele maanden in beslag neemt.

Op de vraag of Netjes weer naar Egypte wil terugkeren, antwoordt ze dat dat ervan afhangt of ze garanties krijgt op vrijspraak. Voorlopig blijft ze vanuit Nederland de situatie in Egypte verslaan, maar zegt zich op haar toekomstplannen te beraden.

Diablo III krijgt clans en communities

Diablo III: Reaper of Souls gaat sociale features in de hack & slasher introduceren. Met clans en communities kunnen spelers elkaar makkelijker vinden en communiceren met elkaar.

Clans ondersteunt tot 120 spelers. Iedereen kan een clan starten, maar je kunt als speler maar in één clan zitten. Je kunt alleen door een uitnodiging van een clan erin komen, al kun je wel een request indienen. Er zijn allerlei tools en filters om de juiste clan te vinden en een clan kan aangeven of ze nog leden zoeken.

Communities zijn bedoeld voor grotere groepen dan clans. Je kunt meerdere communities joinen en daarin gaat het meer om dezelfde interesses en 'casual' sociaal doen. Managers van een community kunnen hun groep privé of publiek maken en aangeven of iedereen lid mag worden, of dat het op uitnodiging gaat.

Clans en communities hebben een eigen chat-kanaal, en managers hebben toegang tot een Officers Chat voor bijvoorbeeld vragen of tips en trucs voor het leiden van een groep.

De uitbreiding Diablo 3: Reaper of Souls komt 25 maart uit voor pc en Mac. Het wordt gebundeld met de release van Diablo III op PlayStation 4, maar daar is nog geen releasedatum voor bekend. Of de overige console-versies deze uitbreiding nog krijgen is onbekend.

Diablo III: Reaper of Souls-PS4

FOK! wat een weer... Af en toe lichte regen

Ik denk niet dat we vandaag veel zon zullen gaan zien. Het blijft overwegend bewolkt en er valt af en toe wat lichte regen. De hoeveelheden zijn overdag beperkt, maar tegen de avond gaat het wat harder regenen. Dit komt omdat dan pas het koufront passeert. Een groot deel van de dag bevinden we ons in de zogenaamde 'warme sector'.

Het warmtefront trekt in de loop van de ochtend al over het land en het koufront dus tegen en in de avond. Ertussenin is het bewolkt, nevelig en druilerig. De zuidelijke wind is matig tot vrij krachtig, maar neemt langs de kust en op het IJsselmeer nog iets verder toe. Een somber dagje dus. De maxima liggen vanmiddag rond de 9 graden.

Na morgen wordt het nog wat zachter met temperaturen die tot boven de 10 graden kunnen oplopen. Het blijft daarbij wat aan de wisselvallige kant, maar doordat de depressies een stuk noordelijker trekken valt het met de wind en de neerslag wel mee. In het weekend zit er misschien zelfs een helemaal droge dag in het verschiet.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZoAC
Een fraaie kleurenfoto van Dumpiej. De zonsopkomst beschenen op de Alto-Cumulus bewolking.

 Spre
Kuikenbiefstuk zag een zwerm spreeuwen vliegen rondom de zonsondergang...

Spre2
...en dat was een prachtig gezicht.

Sleedoorn
Bij D_tje in Terneuzen staat de Sleedoorn al in bloei! Ik proef de lente!

 

 

 

 

 

 

 

Sacred 3 komt deze zomer

Sacred 3 komt deze zomer uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Dit heeft Deep Silver bekendgemaakt. De actie-RPG speelt zich af in Ancaria, dat overspoeld is met het kwaad. Je kunt met twee of vier spelers online of offline via een drop-in, drop-out systeem co-op spelen.

Rassen als Seraphim, Ancarian, Khukuhru en de Safiri zijn terug van weggeweest, maar er is ook een nieuwe klasse, namelijk de Malakhim. Elke klasse krijgt zijn unieke vaardigheden en wapens. Het spel houdt ook online leaderboards en missiestatistieken bij.

VS: pas op voor bomschoen in vliegtuig

Terroristen willen mogelijk met 'bomschoenen' aanslagen plegen op overzeese vluchten naar de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) heeft luchtvaartmaatschappijen daarvoor gewaarschuwd. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender NBC News woensdag.

Volgens bronnen van NBC News wijzen "zeer recente inlichtingen" op de dreiging. Luchtvaartmaatschappijen moeten daarom extra aandacht besteden aan controles van onder meer het schoeisel van hun passagiers op mogelijke explosieven.

Aanwijzingen voor een concreet plan voor een aanslag zijn er niet. Ook geldt de waarschuwing niet voor een specifieke luchtvaartmaatschapppij, plaats of tijd.

De 'bomschoen' is geen nieuw fenomeen. In 2001 werd de Brit Richard Reid aangehouden toen hij een een poging wilde doen een vliegtuig van American Airlines te laten ontploffen met zo'n wapen.

VS waarschuwen voor bomschoenen in vliegtuig
VS waarschuwen voor bomschoenen in vliegtuig (Foto: ANP)

Van Marwijk: "De gekste dingen meegemaakt"

Toen Bert van Marwijk bij Hamburg SV arriveerde was de verdediging van de ploeg een puinhoop. Tijdens zijn verblijf in Duitsland heeft hij daar geen verandering in kunnen brengen. Ook onder Van Marwijk grossierde de defensie van HSV in fouten.

Opvallend waren de vele persoonlijke fouten die de ploeg met regelmaat punten kostten. De voormalige bondscoach steekt de hand in eigen boezem. "Het probleem voordat ik kwam, was dat de ploeg te veel doelpunten incasseerde en dat was niet opgelost", steekt hij van wal tegenover Voetbal International. "Uit in Frankfurt speelden we 2-2, thuis tegen Stuttgart werd het 3-3. Dat bleef een probleem en ik heb dat ook niet kunnen oplossen."

Na een acceptabel begin ging het mis voor Van Marwijk en consorten. "We kwamen uiteindelijk in een neerwaartse spiraal terecht, waarbij ik mezelf erop betrapte dat ik dingen moest doen die eigenlijk niet bij me passen."

Zo moest de voormalige bondscoach om bijzondere redenen wissels doorvoeren in zijn basiself. "Normaal kies ik voor een vaste ploeg en hou ik daaraan vast. Nu moest ik noodgedwongen steeds wisselingen aanbrengen in het centrum van mijn defensie."

"Eén keer heb ik een centrale verdediger (Jonathan Tah, red.) een week rust moeten geven, omdat zijn vader zijn volledige contract had laten afdrukken in de pers en hij daar helemaal van in de war was. Ik heb de gekste dingen meegemaakt."

Afgelopen weekend kreeg Van Marwijk zijn congé, nadat HSV teleurstellend onderuit ging bij hekkensluiter Eintracht Braunschweig. Zijn takenpakket werd deze week overgenomen door Mirko Slomka.

One Direction en Arctic Monkeys winnen Brit Awards

One Direction en Arctic Monkeys wisten woensdagavond twee Brit Awards in de wacht te slepen in Londen. Zo won de boyband de awards voor beste videoclip en grootste internationale succes. Arctic Monkeys wist de prijzen voor beste Britse groep en beste album binnen te slepen.

Zanger Harry Styles leek niet helemaal door te hebben dat de band kans maakte op een prijs. Toen de band de Brit Award voor grootste internationale succes won, zat de zanger op het toilet. Styles rende uiteindelijk het podium op om onder luid gejuich alle fans te bedanken.

Arctic Monkeys-zanger Alex Turner wilde niet 'een heel rijtje namen bedanken' voor de award. Toen de band de prijs voor beste album won, liet Turner vaag weten dat 'rock 'n roll nooit doodgaat' en 'dankbaar te zijn'.

Ook internationale artiesten vielen in de prijzen. Zo werd de Amerikaan Bruno Mars gekroond tot beste zanger wereldwijd en nam de Nieuw-Zeelandse Lorde de prijs voor beste internationale zangeres in ontvangst. Daft Punk uit Frankrijk werd uitgeroepen tot beste groep wereldwijd.

De presentatie van de show was in handen van de Britse acteur en komiek James Corden. Onder anderen Beyoncé, Bruno Mars, Arctic Monkeys en Katy Perry traden op tijdens de uitreiking. Prince trad ondanks eerdere geruchten van een optreden niet op, wel reikte hij een prijs uit.

Vorig jaar gingen Emeli Sandé en Ben Howard met de meeste beeldjes naar huis. De zangeres en zanger wonnen ieder twee prijzen. De prijzenregen streek voor de 34e keer neer. De beeldjes werden ontworpen door hoedenmaker Philip Treacy.

'Syrië moet haast maken met chemische wapens'

Syrië moet haast maken met het transport van chemische wapens uit het land. Dat heeft de Deense premier Helle Thorning-Schmidt woensdag gezegd op een persconferentie in Cyprus.

Thorning-Schmidt zei woensdag 'voorzichtig optimistisch' te zijn dat de deadline voor het vernietigen van het chemische wapenarsenaal gehaald kan worden. Maar, zei ze, 'dan is het belangrijk dat we druk op de Syriërs zetten om zich te houden aan hun deel van de afspraak'.

Een aantal tussentijdse deadlines is al niet gehaald door het Syrische regime. Toch blijft Thorning-Schmidt vasthouden aan de deadline van 30 juni. Op die datum moeten alle chemische wapens uit Syrië zijn gehaald en zijn vernietigd.

De Deense premier bracht op Cyprus een bezoek aan het Deense fregat HDMS Esbern Snare. Het fregat maakt deel uit van een groep schepen die gebruikt worden om de chemische wapens uit Syrië te halen.

'Mansveld moet ingrijpen bij ProRail'

Staatssecretaris Wilma Mansveld moet dringend orde op zaken stellen bij ProRail. Dat schrijft reizigersorganisatie Voor Beter OV in een brandbrief aan de bewindsvrouwe. Door spoedreparaties aan wissels is het treinverkeer in de Zuidelijke Randstad nagenoeg geheel gestremd.

Dit is de zoveelste grote storing in korte tijd die tienduizenden reizigers treft. Voor Beter OV schrijft aan de staatssecretaris: "ProRail zet weliswaar terecht in op veiligheid, maar dat doet niets af aan wat er werkelijk aan de hand is. Want aan die veiligheidsmaatregelen gaat iets vooraf: blijkbaar kunnen technische gebreken aan rails en wissels onopgemerkt blijven totdat ze plotseling van dien aard zijn dat het treinverkeer onmiddellijk moet worden stilgelegd."

"U bent als staatssecretaris de hoeder van de treinreiziger. Maar u bent ook rechtstreeks verantwoordelijk voor de prestaties van ProRail. Op grond van deze beide overwegingen verzoeken wij u, onverwijld in te grijpen en orde op zaken te stellen bij ProRail."

Japanners zijn geldkloppers en oplichters

Niet al te lang geleden mocht ik voor deze prachtige website losgaan met Dragon Ball Z: Battle of Z op PlayStation 3. Prima opdracht, aangezien ik een behoorlijke fan van de televisieserie ben. Het enige nadeel was dat remote play niet lekker werkte, omdat je twee shoulder buttons mist die verderop in het spel best essentieel zijn. Niet lang daarna kreeg ik een code voor de PlayStation Vita-versie van hetzelfde spel. Helemaal top, want nu kon ik niet alleen een mooie vergelijking maken, maar nu kon ik ook nog eens in bed en op het toilet verdergaan met mijn drakenballen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.