FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 februari 2014

FOK!toen: 1(00) Hit Wonder

De Tweede Wereldoorlog wordt in september 75 jaar oud, maar lyricslegende Barry Mann doet dat vandaag al. Vooral bekend als eendagsvlieg met een hit in 1961, "Who Put The Bomp?", schreef hij samen met zijn vrouw enkele van de bekendste popnummers allertijden, waaronder "We've Gotta Get Out of This Place" en "You've Lost That Lovin' Feeling". Daarom: fijne verjaardag, Barry!

Barry MannWho put the 'bomp' in the bomp bah bomp bah bomp?
Who put the 'ram' in the rama lama ding dong?
Who put the 'bop' in the bop shoo bop shoo bop?
Who put the 'dip' in the dip da dip da dip?
Who was that man? I'd like to shake his hand
He made my baby fall in love with me

Eén eigen hit, honderden voor anderen gemaakt 
"Who Put the Bomp?" was één van de vele zogeheten noveltysongs uit eind fifties/begin sixties. Die liedjes waren tegelijkertijd een hommage aan, alswel een parodie op de mierzoete doo-wop-stroming. Imitatie is altijd een eerbetoon, zegt men weleens. Ook hier was dat het geval. Een paar van die typische doo-wopliedjes die Mann imiteerde:

Danny and the Juniors: At the Hop (1957)
The Marcels: Blue Moon (1961)
The Chords: Sh-Boom (1954)
The Tokens: The Lion Sleeps Tonight (1961)

Barry Mann was ten tijde van zijn enige hit slechts 22 jaar oud en in plaats van na slechts één gimmicky liedje weer in de obscuriteit te verdwijnen, begon hij samen met zijn vrouw Cynthia Weil -in 1961 trouwden ze- liedjes te schrijven.

Veel liedjes. Hij begon een tekstschrijfbedrijfje en huurde al snel de ene na de andere (nu) grote ster in, waaronder lyricisten als Neil Diamond en Carole King. Zelf schreven zijn vrouw en Mann ruim 600 liedjes.

Een (kleine) selectie uit het oeuvre
De eerste Top 20-hit had Mann al in 1959 te pakken, toen hij net 20 was. Een kleine greep uit het enorme oeuvre door hem (en zijn vrouw) geschreven hits. Klikken linkt naar een nieuw tabje met het nummer op YouTube:

The Monkees / Paul Revere and the Raiders: Kicks
Eydie Gorme: Blame It on the Bossa Nova
The Crystals: Uptown
The Ronettes: Walking in the Rain
The Animals: We Gotta Get out of This Place
The Righteous Brothers: You're My Soul and Inspiration
The Righteous Brothers: You've Lost That Lovin' Feelin'

Populairste nummer allertijden
In totaal 46 liedjes werden geschreven die op Amerikaanse radiostations in totaal meer dan een miljoen keer gedraaid werden.

Het laatstgenoemde nummer, "You've Lost That Lovin' Feelin'", is in de VS zelfs het meest gedraaide nummer van de hele 20e Eeuw geworden: met genoeg tijd en radio's had je het nummer van de sixties tot 1999 maar liefst veertien miljoen keer voorbij kunnen horen komen.

Het koppel schreef hits voor praktisch iedere grote artiest in zijn tijd: van Conway Twitty tot Dolly Parton en van Quincy Jones tot Sérgio Mendes. Ook werkten ze samen met legendes als Phil Spector. Daarnaast schreven ze liedjes voor films als Muppet Treasure Island en National Lampoon's Christmas Vacation.  

Mann en Weil leven allebei gelukkig nog steeds en hebben één dochter. Ze werden in '87 (zeer terecht) opgenomen in de Songwriters Hall of Fame. 

Hier vind je alle eerdere FOK!toen-stukken terug. 

[PD] Barça voegt zich na zege bij Real en Atlético

Barcelona heeft zich zondag door een zege bij Sevilla naast Atlético Madrid en Real Madrid aan kop van de Primera División genesteld. De Catalanen wonnen met 4-1 bij Sevilla. Alberto Moreno zette de thuisploeg nog wel op voorsprong, maar via Alexis Sánchez, Lionel Messi (2) en Cesc Fàbregas stelde Barcelona orde op zaken. Het drietal koplopers verzamelde 57 punten uit 23 wedstrijden.

Sevilla kwam na een vloeiende aanval met Moreno als eindstation na een kwartier op voorsprong. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de thuisploeg de score had moeten uitbreiden. Daar kreeg Sevilla kansen genoeg voor. Aan de andere kant presenteerde Barcelona de rekening. Sanchez maakte na 34 minuten gelijk en Messi zette Barça na een scherpe counter vlak voor rust op voorsprong.

Na rust voltrok zich een zelfde scenario. Sevilla liet via Vitolo en Kévin Gameiro goede kansen onbenut en moest lijdzaam toezien hoe Messi de marge naar twee tilde. In de slotfase verzorgde Fàbregas het slotakkoord.

Catapult For Hire lost puzzels op

Met het spel Catapult For Hire kun je gaan vissen met een katapult. Huh, wat? Laten we dat eerst duidelijker maken, vissen met een katapult. Eigenlijk kun je een heleboel doen met de katapult. Je kunt teleporteren, puzzels oplossen, tunnels verkennen, maar alleen als het spel de $36.000,- behaalt op kickstarter.

Catapult For Hire wordt ontwikkeld door één man, Tyrone Henrie. Henrie geeft in de opening van zijn kickstartervideo aan dat hij is opgegroeid in een klein dorp en dat hij graag had gezien dat iemand wat had gemaakt waarmee hij zijn eigen spelletjes had kunnen maken. Een idee van hem was iets simpels -zoals een katapult- en dat in het extreme trekken. In dit geval een lading met kleverige ballen afschieten die transformeren in zware stenen.

Henrie heeft de wereld van het spel afgeleid van de Nintendo 64-klassieker Legend of Zelda. Ook heeft hij muziekspecialist Danny Baranowsky (Super Meat Boy, The Binding of Isaac) gestrikt voor de audio.

Als het project op kickstarter een succes is, dan is het plan om het spel in bètamodus te lanceren ergens rond augustus 2014. Het spel komt op de pc, Mac en Linux.

Steam aan basis: Moonbase Commander is geland

Het feit dat NASA kan landen op de maan wil niet zeggen dat jij dat niet kunt. Moonbase Commander, een turn-based strategy spel, van Humongous Entertainment is nu te koop op Steam. 

Humongous Entertainment bestaat vandaag de dag nog steeds, maar heeft de rechten op Moonbase Commander niet meer. De ontwikkelaar Rebellion o.a. bekend van Aliens Vs. Predator heeft de rechten van het spel op dit moment in handen. Nu weet je wie je moet bedanken wanneer je een sonde lanceert en het gevecht aan gaat. Eén ding is zeker, het spel kost een stuk minder dan een missie van NASA.

Brandweerman gewond door natuurbranden Australië

Door natuurbranden in het zuidoosten van Australië, waar het momenteel erg droog en winderig is, zijn zondag twintig huizen verwoest en is ten minste één brandweerman gewond geraakt. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Brandweercommandant Craig Lapsley zei dat er in de staat Victoria zeker 37 branden woeden. Ze bedreigen dorpen en steden op het platteland alsmede buitenwijken van Melbourne, de op een na grootste stad van Australië. Een brandweerman raakte gewond toen er een boom op hem viel. Door de harde wind wordt het vuur aangewakkerd en kunnen blusvliegtuigen niet uitvliegen, zei Lapsley.

Bij een zogenoemde dagbouwmijn, waar de bovenlaag van de aarde wordt afgegraven, in Victoria vloog steenkool dat nog niet was opgegraven in brand. De brandweer moest de ondergrondse steenkool opgraven voordat alle vlammen geblust konden worden.

Volgens de brandweercommandant zijn de omstandigheden niet zo slecht geweest sinds 2009, toen natuurbranden in Victoria in iets meer dan een dag aan 173 mensen het leven kostten en meer dan tweeduizend huizen verwoestten.

In de staat New South Wales woeden zeker vijftig branden. Door een van die branden is de Hume Highway, die Melbourne met Sydney verbindt, tijdelijk afgesloten. Er zijn nog geen berichten dat er woningen verloren zijn gegaan in de staat, de dichtstbevolkte van Australië.

Nieuwe overstromingswaarschuwingen Groot-Brittannië

De Britse autoriteiten hebben zondag gewaarschuwd voor ernstige overstromingen langs de rivier de Thames. Onder meer in de graafschappen Berkshire en Surrey moeten bewoners de komende dagen rekening houden met ernstige wateroverlast, schrijft de BBC. Voor zestien plaatsen zijn ernstige overstromingswaarschuwingen afgegeven, schrijft de Britse Environment Agency op haar website.

De Britten hebben te kampen met de ergste overstromingen in twintig jaar. De afgelopen week zijn ruim zeshonderd huizen ondergelopen.

In Somerset zijn verschillende dorpen van de buitenwereld afgesneden. Een gebied zo groot als de stad Zwolle staat al meer dan een maand onder water. Ook de komende dagen moeten de inwoners van Somerset rekening houden met overstromingsgevaar.

[Serie A] Internazionale boekt eindelijk weer eens zege

Internazionale heeft zondagavond een moeizame overwinning op Sassuolo geboekt. De Milanezen zegevierden voor eigen publiek met 1-0 door een treffer van de Argentijnse routinier Walter Samuel vlak na rust. Voor Inter was het de eerste zege sinds 22 december.

De ploeg van coach Walter Mazzarri pakte uit de laatste vijf competitieduels slechts twee punten en viel daardoor terug naar de zesde plaats. De zege op promovendus Sassuolo leverde een plaatsje stijging op. De achterstand op koploper Juventus bedraagt 24 punten. Sassuolo staat voorlaatste.

Liever DLC dan bug fixes voor Bats

Hoewel er een groot aantal frustrerende bugs in Batman: Arkham Origins verstopt zitten, liet community manager Mercury toch weten dat het ontwikkelteam zich meer zal focussen op nieuwe verhaal-DLC dan op het verhelpen van de problemen.

"The team is currently working hard on the upcoming story DLC and there currently are no plans for releasing another patch to address the issues that have been reported on the forums," schrijft Mercury. "If we do move forward with creating a new patch, it will try to address the progression blocking bugs for players, not the minor glitches that do not prevent one from continuing to play. The issues that are not progression blockers will unfortunately no longer be addressed."


Het is een bedenkelijke beslissing en het duurde dan ook niet lang voor fans van de game begonnen te klagen. Het valt af te wachten of Mercury deze uitspraak nog herziet.

Batman: Arkham Origins

Burger betaalt steeds meer voor waterschappen

De rekening voor de waterschappen komt steeds meer terecht bij de burgers en minder bij boeren. Dat blijkt uit onderzoek van instituut Coelo dat Nieuwsuur zondag naar buiten heeft gebracht. Boeren blijken sinds 2000 65 miljoen euro minder te betalen aan waterschapslasten, terwijl de rekening voor burgers is gestegen met 650 miljoen euro.

De lastenverschuiving heeft vooral te maken met de kosten voor het beheer van het watersysteem, onder meer dijkversterkingen en het verbeteren van de waterkwaliteit. Volgens een onderzoeker van Coelo hebben boeren succesvol gelobbyd voor de lastenverlaging.

De fracties van D66 en SP willen in de Tweede Kamer opheldering vragen aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). De PvdA laat weten dat de boeren evenredig mee moeten betalen aan de kosten.

Duitsland en Italië naar halve finale Fed Cup

Duitsland en Italië hebben zich zondag net als Australië bij de laatste vier in de Fed Cup gevoegd. Duitsland versloeg Slowakije met 3-1. Italië kwam op een onoverbrugbare 3-0 voorsprong tegen de Verenigde Staten.

Angelique Kerber versloeg Dominika Cibulkova zondag met 6-3, 7-6 (5), waardoor het 3-0 werd voor Duitsland. Jana Cepelova en Magdalena Rybarikova redde tegen Julia Görges en Anna-Lena Grönefeld de Slowaakse eer in het dubbelspel: 4-6, 6-3, 10-7.

Camila Giorgi en Karin Knapp bezorgden Italië de overwinning. Giorgi versloeg Madison Keys met 6-2, 6-1. Knapp was Alison Riske met 6-3, 7-5 de baas en zette de stand op 3-0. Aan Amerikaanse zijde deed Serena Williams, de nummer een van de wereld, niet mee.

Australië had zich eerder op de dag tegen Rusland al voor de halve finale geplaatst. Spanje en Tsjechië strijden om de laatste halvefinaleplek. Door een zege van Carla Suarez Navarro op Barbora Zahlavova heeft Spanje daar de leiding.

In Wereldgroep II verloren Servië, Zweden, Zwitserland en Japan in de eerste ronde. Een van die landen is in april in een play-off de tegenstander van Nederland. De winnaar van dat treffen komt volgend jaar uit in Wereldgroep II. Nederland zit nu in groep I van de Europees/Afrikaanse zone.

Fans blijven thuis

Waar Sven Kramer in Vancouver zijn gouden medaille op de 5000 meter nog voor een zee van 3000 mensen kon vieren, is dat in Sochi nu tot een, weliswaar vrij luidruchtig en vrolijk, vijvertje geslonken.

Een rondgang bij de evenementen in Sochi komt erg Russisch over qua toeschouwers. Veel toeschouwers hebben zich af laten schrikken door de recente bomaanslagen, de veiligheidscontroles, de Russische bureaucratie of de grote bedragen die nodig zijn om het olympische Walhalla te bereiken.

In feite zijn er nu drie groepen buitenlanders op de Olympische Spelen afgekomen. Allereerst heb je daar de doorgewinterde wereldreiziger, die zich door niets of niemand laat afschrikken. Daarnaast heb je nog de groep van gelouterde Olympische Spelen-bezoekers, die naar elke uithoek afreizen, en uiteindelijk heb je nog de gefortuneerde toeristen of zakenmensen, die de organisatie aan derden hebben overgelaten. Zo is daar het voorbeeld van een 80-jarige Japanse toeriste, die voor een vijfdaagse reis, inclusief openingsceremonie en het kunnen aanmoedigen van haar favoriete figuurschaatser, een bedrag van zo'n 18.000 dollar kwijt was. Ter vergelijking, dat is het viervoudige wat ze kwijt was voor een bezoek aan de Olympische Spelen van Londen.

Ook de Nederlandse schaatsfans zijn een klein vermogen kwijt voor hun oranjekleurige aanwezigheid in Sochi. "We zijn zo'n 7.000 dollar kwijt.", aldus een fan. Oorspronkelijk zou de groep tien man groot zijn geweest, maar na alle obstakels zijn er nog vier man overgebleven. Het regelen van visa, toeschouwerspassen en de andere bureaucratie houdt veel mensen thuis.

Volgens de organisatie zijn er zo'n 40.000 bezoekers geweest op dag één. Er zijn echter ook 4.000 mensen die een kaartje hadden en niet zijn niet op komen dagen.

Bedrijf VS haalt miljoenen kilo's rundvlees terug

Een bedrijf in de Amerikaanse staat Californië haalt bijna vier miljoen kilo rundvleesproducten terug. Het bedrijf heeft zieke en ongezonde runderen tot vlees verwerkt zonder eerst een grondige inspectie uit te voeren, liet het ministerie van landbouw zaterdag weten.

De 3,95 miljoen kilo die nu uit de winkels wordt gehaald staat gelijk aan de gehele jaarproductie van de Rancho Feeding Corporation. De Amerikaanse autoriteiten hebben het bedrijf al langer in het vizier. Vorige maand zag het bedrijf zich genoodzaakt ruim achttienduizend kilo vlees terug te halen. Ook dat vlees was niet goed geïnspecteerd.

Voor zover bekend is niemand ziek geworden van het vlees.

FOK!toen: De verloren levels van Super Mario

Na het overweldigende succes van Super Mario Bros. voor de Nintendo NES kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Het vervolg dat wij in Europa kregen, met als titel Super Mario Bros. 2, was echter niet het echte vervolg maar een andere game met Mario-plaatjes er overheen geplakt.

De game heet officieel Doki Doki Panic en is in Japan ook onder die naam uitgebracht. De gameplay is hetzelfde voor beide versies, maar 'onze' versie kreeg dus Mario-personages als hoofdpersonen. De vijanden bleven echter gewoon hetzelfde en door deze game zijn inmiddels typische Mario-personages als Shy Guy en Birdo nu opgenomen in de familie.

De reden dat we in het Westen geen officiële Mario 2 kregen was omdat Nintendo of America het vervolg afkeurde. Volgens hen leek de game teveel op het eerste deel en was hij bovendien veel te moeilijk. De opzet van de game is ook ietsje anders dan de eerste Mario. Je moet nog steeds rennen en springen, maar deel twee gooit wat meer obstakels jouw kant op.

Ook wordt de giftige paddestoel geïntroduceerd, eentje waar je niet van groeit, maar juist van sterft. Vijanden zijn bovendien aggressiever, zo komen de Hammer Bros. naar je toe en komen Piranha Plants ook uit de buis als je naast of op de buis staat. Alles in de game is erop gericht om het jou als speler zo moeilijk mogelijk te maken.

Een ander verschil is de verschillende besturing tussen Mario en Luigi. Luigi springt in Super Mario Bros. 2 wat hoger, maar is daarentegen wat trager. Dit werd overgenomen voor het Westerse Super Mario Bros. 2 en de verschillen tussen Mario en Luigi worden nog steeds gebruikt. Ze zijn kenmerkend voor bijvoorbeeld de dlc van New Super Mario Bros. U: Super Luigi U.

Tot slot werd het mogelijk om van vijand naar vijand te springen. Met deze toevoeging konden vijanden in de lucht gebruikt worden om grotere sprongen te maken of voorbij hogere obstakels te geraken.

De Japanse Mario 2 is gelukkig niet helemaal verloren gegaan voor ons westerlingen. In 1993 verscheen de Super Mario All Stars-compilatie en naast Super Mario Bros. 1, 2 en 3 kregen we ook eindelijk het Japanse Super Mario Bros. 2. De game werd omgedoopt tot Super Mario Bros.: The Lost Levels

Ook verscheen de game voor de GameBoy Color als extraatje bij Super Mario Bros. Deluxe. Hier werd de game omgedoopt tot Super Mario Bros. for Super Players, een titel die zeker van toepassing is, ook nu nog. Sinds kort is de game in de originele versie te spelen via de Virtual Console op je Wii U. Een ware uitdaging voor de echte gamer.

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 2

Vandaag was de tweede dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Hoogtepunt voor Nederland was vandaag uiteraard het goud van Ireen Wüst. Ze won de drie kilometer in een tijd van 4.00,34. De Tsjechische Martina Sabliková werd tweede in 4.01,95, Olga Graf bezorgde Rusland zijn eerste medaille op deze Winterspelen door 4.03,47 te rijden. Annouk van der Weijden reed ook goed en kwam met 4.05,75 tot de vijfde plek. Antoinette de Jong stelde licht teleur met een zevende plek in 4.06,77.

Snowboardster Cheryl Maas was op de slopestyle minder succesvol. Ze ging in de kwalificities tweemaal onderuit en plaatste zich niet voor de finales. Het goud ging daar naar de Amerikaanse Jamie Anderson, voor Enni Rukajärvi uit Finland en de Britse Jenny Jones. Het koningsnummer bij het alpineskiën, de afdaling voor mannen, werd gewonnen door de Oostenrijker Matthias Mayer. Hij versloeg de Italiaan Christof Innerhofer en Kjetil Jansrud uit Noorwegen. Topfavorieten Aksel Lund Svindal en Bode Miller stelden teleur.

De Duitsers haalden hun eerste medaille, en het was meteen goud. Felix Loch verdedigde zijn titel in het rodelen. Ook Zwitserland, Polen en Slowakije wonnen hun eerste medaille, alle drie goud. Zwitser Dario Cologna won de skiatlon bij het langlaufen, Anastasia Kuzmina won namens Slowakije de sprint bij het biatlon en schansspringer Kamil Stoch won goud op de normale schans.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Alpineskiën Afdaling mannen Matthias Mayer (Oos) Christof Innerhofer (Ita) Kjetil Jansrud (Noo)
Biatlon 7,5 km sprint vrouwen Anastasia Kuzmina (Slw) Olga Viljoekina (Rus) Vita Semerenko (Oek)
Kunstschaatsen Team kunstschaatsen gemengd Rusland Canada Verenigde Staten
Langlaufen 30 km skiatlon mannen Dario Cologna (Zwi) Marcus Hellner (Zwe) Martin Sundby (Noo)
Rodelen Individueel mannen Felix Loch (Dui) Albert Demtsjenko (Rus) Armin Zöggeler (Ita)
Schaatsen 3000m vrouwen Ireen Wüst (Ned) Martina Sabliková (Tsj) Olga Graf (Rus)
Schansspringen Normale schans mannen Kamil Stoch (Pol) Peter Prevc (Slo) Anders Bardal (Noo)
Snowboarden Slopestyle vrouwen Jamie Anderson (VS) Enni Rukajärvi (Fin) Jenny Jones (GB)

Medaillespiegel:

# Land
1 Noorwegen 2 1 4 7
2 Nederland 2 1 1 4
3 Verenigde Staten 2 0 2 4
4 Canada 1 2 1 4
- Rusland 1 2 1 4
6 Oostenrijk 1 1 0 2
7 Duitsland 1 0 0 1
- Polen 1 0 0 1
- Slowakije 1 0 0 1
- Zwitserland 1 0 0 1

Allah medeplichtig aan diefstal

Salah Salahadyn, 41, woonachtig in de Amerikaanse stad Milwaukee, had een droom. Hierin kwam een Stradivarius voor; een fijnbesnaard muziekinstrument voor de liefhebber. Handgemaakt en gezegend met een geheel eigen, subliem geluid. Helaas had deze klootviool weinig oog voor het vakmanschap van Antonio Stradivari, maar ging het hem, zoals wel meer dieven, ordinair om de hoeveelheid munten die een viool van driehonderd jaar oud zou kunnen opbrengen.

Zijn Partner in crime, een crimineel die luistert naar de naam Universal Knowledge Allah, kocht een verdovingsgeweer zodat Salah zijn snode plannen kon waarmaken. Een slachtoffer was snel gevonden in Frank Almond, een concertmeester die een fijn stukje muziek uit het instrument wist te persen tijdens een optreden. De musicus had de viool in bruikleen. Op het moment dat hij het instrument voorzichtig in zijn auto legde, sloeg Salah toe. Toen Almond weer wakker werd, was een van de 600 tot 650 overgebleven exemplaren in handen van het dievengilde.

Gelukkig is het de sterke arm van Milwaukee gelukt om het zeldzame muziekinstrument, met een waarde van ongeveer 4 miljoen euro, terug te vinden op een zolderkamer.

Salahadyn kan uitzien naar een periode van ongeveer vijftien jaar achter de tralies, tussen mensen die van heel andere muziek houden. Voor medeplichtige Allah, die ook nog eens in het bezit van marihuana was, zal de eis iets milder zijn, daar hij nog geen strafblad heeft.

Shia LaBeouf draagt papieren zak over zijn hoofd

Acteur Shia LaBeouf wist vanavond op een eigenaardige manier de aandacht trekken op het Berlin Film Festival. Hij droeg een papieren zak over zijn hoofd met de tekst "I Am Not Famous Anymore".

Labeouf lijkt het de laatste tijd een beetje kwijt te zijn, hij heeft de boodschap namelijk al vaker gepost op zijn Twitter. 

Overigens stormde hij al eerder vandaag de zaal uit tijdens een persconferentie over de controversiele film Nymphomaniac.


Sochi dag 3, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Na de winst van Kramer gisteren maakte Dennis Beelen een eerbetoon aan de gouden medaillewinnaar. In Lego.

Koning Willem-Alexander trakteerde op een koffie voor Sven:

Jenny Jones won bij de slopestyle van het snowboarden de eerste sneeuwmedaille voor Groot-Brittannië. Eén van haar sprongen werd op beeld vastgelegd:

Ene M. Maijer van de RTL was blij dat M. Mayer won bij de afdaling:

Zonder Twitter bestond dit item niet, en zo te zien is het een succes:

Een aantal sporters hebben hun uiterlijk aangepast aan de Spelen. Zo heeft Magnus Krog zijn haar geverfd en hebben Ireen Wüst en Holly Brooks hun nagels gekleurd.

Denny Morrison verkende alvast het F1-circuit van Sochi. In oktober vindt daar de eerste wedstrijd bij de Formule 1 plaats.

Bij het rodelen kwam vandaag de Indiër Shiva Keshavan in actie. Naar aanloop van de Spelen trainde hij in gezelschap van schapen:

Roger Federer was erg onder de indruk van de prestaties van de zusjes Dufour-Lapointe. Zij wonnen gisteren goud en zilver bij het freestyleskiën:

Vandaag werd de loting bekend van de eerste 500 meter. Martin Hersman begon meteen met het markeren van zijn favorieten..

Koen Verweij was uitermate trots op de winst van zijn kamergenote Wüst:

Johnny Quinn zat gisteren opgesloten in de douche, wat hij oploste door de deur te forceren. Vandaag legde hij bij de Amerikaanse TV uit hoe je dat het beste kan doen:

We schreven gisteren ook al over de populariteit van de boomlange Zdeno Chara. Vandaag wilde de Japanse schansspringster Atsuko Tanaka met hem op de foto. Het lengteverschil is aanzienlijk:

Tot slot president Putin. Hij kwam op bezoek in het Holland Heineken House om Ireen Wüst te feliciteren. Het bezoek was verrassend en kwam een paar dagen na het gesprek met Rutte over de mensenrechten in Rusland.

[Bundesliga] Huntelaar met Schalke langs Hannover

Schalke 04 heeft in de Bundesliga zijn derde zege op rij geboekt. De ploeg van coach Jens Keller was zondag in eigen stadion met 2-0 te sterk voor Hannover 96. Jefferson Farfan en Max Meyer scoorden vlak voor rust. Klaas-Jan Huntelaar werd na tachtig minuten vervangen.

Paul Verhaegh won eveneens met FC Augsburg. Op bezoek bij VfB Stuttgart werd een klinkende 4-1 zege geboekt. Arkadiusz Milik en André Hahn zorgen voor een 0-2 ruststand. Na het wegzenden van Stuttgart-aanvaller Vedad Ibisevic besliste Hahn met zijn tweede treffer de wedstrijd. Vervolgens scoorden nog Konstantin Rausch voor de thuisploeg en Tobias Werner namens de bezoekers.

Schalke staat met 37 punten vierde. Augsburg volgt vier plaatsen lager. Hannover en Stuttgart zijn respectievelijk de nummers tien en veertien van de Duitse competitie.

Bronzen oorlogsmonument Vriezenveen gestolen

Dieven hebben geen respect getoond voor het oorlogsmonument van Vriezenveen. Het bronzen beeld bleek zondagmorgen gestolen, meldde een woordvoerder van de politie. Op het zwartmarmeren voetstuk, dat er nog wel is, staan de namen van meer dan 20 oorlogsslachtoffers vermeld.

Het bronzen beeld is 1 meter hoog en stelt een teneergeslagen mannenfiguur voor. Het staat naast het gemeentehuis in Vriezenveen (gemeente Twenterand). Het werd in mei 1950 onthuld, toen op een andere plaats, en is dus bijna 64 jaar oud.

De diefstal werd door een bode ontdekt. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Een woordvoerder van de politie noemt de diefstal 'schrijnend’. "Dit getuigt van zo weinig respect, daar krijg ik kippenvel van."

Het monument Dringend Vermaan is ontworpen door beeldhouwer Janny Brugman-de Vries. Onlangs werd bij het gemeentehuis in Vriezenveen ook al een ander beeld, van een meisje, gestolen.

Bronzen oorlogsmonument Vriezenveen gestolen
Bronzen oorlogsmonument Vriezenveen gestolen (Foto: ANP)

Judoka Bolder verrast met goud in Parijs

Judoka Linda Bolder heeft zondag in Parijs de prestigieuze Grand Slam gewonnen. De 25-jarige Bolder was in de finale van de klasse tot 70 kilogram met een ippon te sterk voor de Française Fanny Posvite en kreeg daarmee het Franse sportpaleis Bercy even stil. Op de erelijst in Parijs volgt ze Kim Polling op, die vorig jaar het goud pakte op het befaamde judotoernooi.

Bolder had Posvite binnen een halve minuut vast in een armklem en liet pas los toen de Française aftikte. De judoka zorgde daarmee voor het Nederlandse hoogtepunt in Parijs. Henk Grol pakte brons in de categorie tot 100 kilogram, net als Marhinde Verkerk (-78) en Anicka van Emden (-63). Verkerk was in de wedstrijd om de derde plaats te sterk voor landgenote Guusje Steenhuis.

Judoka Bolder verrast met goud in Parijs
Judoka Bolder verrast met goud in Parijs (Foto: ANP)

Schansspringer Stoch olympisch kampioen

Kamil Stoch heeft op de kleine schans de olympische titel gepakt. De Pool was in beide sprongen ongenaakbaar en won uiteindelijk met een grote voorsprong op Peter Prevc uit Slovenië. De Noor Anders Bardal pakte het brons.

Na de eerste ronde ging Stoch al ruim aan de leiding. Met 105,5 meter kwam hij drie volle meters verder dan zijn naaste concurrenten, wat de Pool een grote voorsprong opleverde. De tweede plek was voor wereldkampioen Bardal, terwijl Prevc op de derde plaats stond. Simon Ammann, zowel in Salt Lake City als in Vancouver goed voor twee keer goud, viel tegen en werd slechts zeventiende. Gregor Schlierenzauer, al jaren één van de beste schansspringers ter wereld, kon zijn status ook niet waarmaken en werd elfde.

In de tweede ronde kon vooral Andreas Wellinger plaatsen winnen. Hij sprong van de veertiende naar de zesde plek in het eindklassement. De Oostenrijkers Michael Hayböck en Thomas Diethart, vierde en vijfde na de eerste ronde, wisselden van plek. Hetzelfde gold voor Bardal en Prevc. De Noor slaagde er niet in zijn Sloveense rivaal voor te blijven en moest genoegen nemen met het brons. Stoch was echter opnieuw niet te verslaan en won met overmacht.

FloraHolland staakt lekker verder

De staking bij vestigingen van FloraHolland kan nog dagen voortduren. Donderdag en vrijdag hielden de medewerkers nog een 24-uursstaking, maar die sorteerde niet het gewenste effect. "Nu gaan we door totdat er een akkoord ligt", laat Kitty Huntjens van CNV Dienstenbond zondag weten.

FloraHolland laat in een persverklaring weten maandagochtend om 10.00 uur met de vakbonden om tafel te gaan. Volgens de vakbonden gaat dit niet om een overleg, maar een uitleg van hun plannen. "De uitnodiging getuigt van geen enkel respect voor de werknemers en de redelijke eisen die zij stellen en is daarmee zeer teleurstellend," liet Huntjens eerder weten in een verklaring.

Bij het bedrijf verdwijnen tweehonderd arbeidsplaatsen. De vakbonden vinden de ontslagvergoeding voor werknemers te laag. De stakingen in Aalsmeer en Naaldwijk zijn zondagmiddag om 16.00 uur begonnen en maandagochtend zetten medewerkers van de veiling in Rijnsburg de staking in.

Vrijdag meldden zeker 850 stakers zich bij CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten. De vakbonden lieten toen weten dat FloraHolland de staking probeerde op te vangen door uitzendkrachten in te zetten, terwijl dat verboden is. Daar lijkt zondag geen sprake van te zijn. "We houden het nauwlettend in de gaten", aldus Huntjens.

Man overleden door zwaar vuurwerk

Een 26-jarige man is zondagavond in Veendam overleden nadat zwaar vuurwerk in zijn gezicht was ontploft. De man raakte zwaargewond en overleed ter plaatste aan zijn verwondingen. De politie laat zondag weten de toedracht van het ongeluk bij sportpark De Lange Leegte te onderzoeken.

In de kantine van het sportpark vierden voetballers van de club V.V. Veendam 1894 feest. Daarbij was veel publiek op de been. De politie kreeg om 18.30 uur een melding. De hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, konden niets meer voor de man uit de Groningse plaats doen.

Putin in Holland Heineken House voor huldiging Wüst

Niemand minder dan de Russische president Vladimir Putin is vanavond in het Holland Heineken House om de huldiging van Ireen Wüst bij te wonen. Wüst won eerder vandaag goud bij de 3000 meter schaatsen en dat wordt dus met hoog bezoek gevierd.

Voor de camera's van RTL Boulevard wenste Putin het Nederlandse team succes voor de rest van de Spelen. Het bezoek komt een paar dagen na het gesprek van minister-president Mark Rutte met Putin, waar het onder andere ging over het homobeleid en de mensenrechten in Rusland.

Kemkers: "De knop moet snel om bij Sven en Ireen"

Sven Kramer en Ireen Wüst krijgen tot maandag de tijd om na te genieten van de gouden medailles die ze dit weekeinde bij de Olympische Spelen wonnen. "Dan moet de knop om", zei hun coach Gerard Kemkers zondagavond kort nadat Kramer zijn medaille op Medal Plaza uitgereikt had gekregen van koning Willem-Alexander. "De verwachtingen zullen namelijk ook de komende wedstrijden weer hooggespannen zijn."

Kramer schreef zaterdag de 5 kilometer op zijn naam. Wüst was zondag de beste op de 3 kilometer. "De medailles die Sven en Ireen nu winnen, krijgen steeds meer glans. Iedereen gaat er namelijk tegenwoordig van uit dat ze winnen. Het wordt dus moeilijker voor ze. Dus eigenlijk is dat in tegenstelling tot wat mensen om ons heen roepen."

F. de Boer: "Het moet snel beter"

Ajax kwam vanmiddag op bezoek bij PEC Zwolle niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De trainer van de Amsterdammers, Frank de Boer, was na afloop vooral erg ontevreden over de tweede helft.

"Voor de rust hadden we het verschil kunnen maken. Net als afgelopen donderdag het geval was tegen Groningen. Na de rust waren we slordiger en hadden we geluk dat zij uit de counter niet de 2-1 maken. Wij kregen nog een goede kans via Siem de Jong. Voor de rest was heel pover," zo zei De Boer voor de camera's van de NOS.

Na rust werd PEC erg gevaarlijk. "Zij schieten op de paal en lat. Het zal snel beter moeten, veel beter. Het was een soort kopie van het duel van donderdag met FC Groningen. Alleen scoorden we toen wel vlak voor tijd."

Bosniërs protesteren tegen politiegeweld

Honderden mensen hebben zondag in de Bosnische hoofdstad Sarajevo geprotesteerd tegen politiegeweld. Agenten zouden buitensporig geweld hebben gebruikt bij de arrestaties van betogers die de afgelopen dagen protesteerden tegen de regering. Vrijdag liepen demonstraties tegen de regering uit de hand en werden overheidsgebouwen in brand gestoken.

De betogers eisten de vrijlating van 44 mensen die zijn opgepakt. De lokale politiechef zei zondag dat geen van de arrestanten slecht is behandeld en dat er ook geen minderjarigen zijn aangehouden. Van de 44 arrestanten zijn 34 inmiddels vrijgelaten, aldus de politiechef.

De lezing van de politiechef werd tegengesproken door een 17-jarige jongen. Die zei dat hij net was vrijgelaten en dat hij en anderen in de kelder van het politiebureau in elkaar zijn geslagen.

De afgelopen dagen zijn meer dan driehonderd mensen gewond geraakt bij de protesten tegen de regering. Vrijdag werden maar liefst zeventien overheidsgebouwen in diverse steden in brand gestoken. De betogers zijn woedend over het werkloosheidscijfer en de welig tierende corruptie en eisen het vertrek van de regering. Veertig procent van de Bosnische beroepsbevolking zit zonder werk.

Het geweld begon afgelopen week in de noordelijke stad Tuzla, waar duizenden fabrieksarbeiders woedend waren over een privatisering die tot hun ontslag leidde. Beelden van agenten die de arbeiders in elkaar sloegen leidden tot protesten in andere steden. In vier steden is het stadsbestuur opgestapt.

Disney lijkt vaart te zetten achter musical Frozen

Na het succes van de nieuwe Disney-film Frozen, leek een musical niet onwaarschijnlijk. Deze werd dan ook laatst bevestigd door Disney. Er schijnt nu misschien zelfs haast achter te zitten, meldt Bleeding Cool.

Er is namelijk een eerste site verschenen voor de musical waarin je je emailadres kunt invullen als je de laatste nieuwtjes over de musical wilt ontvangen. Ook alle andere domeinen die maar een klein beetje in verband zouden worden kunnen gebracht met de musical, zijn gereserveerd door Disney.

Disney's Frozen bleek afgelopen tijd een kaskraker eersteklas. Tot nu toe wist de film ruim 900 miljoen dollar binnen te halen. In Nederland komt de opbrengst tot nu toe neer op een bedrag tussen de zeven en acht miljoen euro.

Disney lijkt vaart te zetten achter musical Frozen (Foto: Novum)Disney lijkt vaart te zetten achter musical Frozen (Foto: Novum)

[PL] Fulham weet te stunten bij Manchester United

Fulham heeft zondag voor een stunt weten te zorgen op bezoek bij Manchester United: 2-2. De Londenaren namen na negentien minuten via Steve Sidwell de voorsprong op Old Trafford. United zette Fulham daarna zwaar onder druk, maar kwam pas in de 78e minuut via Robin van Persie langszij. Michael Carrick schoot een minuut later de 2-1 binnen, waarna Darren Bent diep in blessuretijd de gelijkmaker tegen het net kopte.

De thuisploeg schoot liefst 31 keer op het doel van Maarten Stekelenburg, maar de oud-Ajacied hield lang stand. Tegen de intikker van Van Persie en het van richting veranderde schot van Carrick was hij echter kansloos. Fulham was een stuk efficiënter dan United. Twee van de zes schoten vonden het net.

De top vier raakt door het gelijkspel uit zicht voor United. Kwalificatie voor de Champions League is daardoor ver weg voor de ploeg van David Moyes. Nummer vier Liverpool heeft negen punten meer dan nummer zeven United. De beste vier teams plaatsen zich in Engeland voor het miljoenenbal.

Meulensteen, voormalig assistent-trainer bij United, blijft met Fulham ondanks het gewonnen punt hekkensluiter. De Londenaren hebben vier punten minder dan Sunderland, dat op de veilige zeventiende plek staat. Aan Fulham-kant speelde naast Stekelenburg ook oud-Ajacied John Heitinga de hele wedstrijd.

'Guidetti komende zomer terug naar Feyenoord'

Graziano Pellè heeft in de afgelopen periode een aantal keer aangehaald mogelijk bij Feyenoord te vertrekken. De Italiaanse aanvaller zou graag nog een keer in het buitenland willen schitteren.

Feyenoord was vooralsnog niet van plan om aan het vertrek van Pellé mee te werken, maar een transfer lijkt inmiddels bespreekbaar te zijn. Volgens het Britse Sports Direct is Manchester City namelijk van plan om John Guidetti voor twee miljoen pond van de hand te doen. Bovendien lieten The Citizens weten Feyenoord als eerste keus te zien.

Guidetti komt op dit moment op huurbasis uit voor Stoke City, maar heeft het daar niet naar zijn zin. Hij maakt voor zijn gevoel veel te weinig speelminuten, iets wat naar verwachting niet snel zal veranderen.

Het huidige contract van Guidetti met Manchester City loopt nog door tot medio 2015, maar volgens het eerdergenoemde medium zou een afkoopsom van twee miljoen pond voldoende voor de Zweed moeten zijn.

'The Lego Movie' kaskraker voor Warner Bros

De bioscoopfilm 'The Lego Movie', die is gebaseerd op het Lego-speelgoed, is een succes voor filmstudio Warner Bros. In het openingsweekeinde was de animatiefilm goed voor 69 miljoen dollar (50 miljoen euro) aan ticketverkopen in Noord-Amerika, waarmee de eerste plek werd ingenomen.

De film zou 60 miljoen dollar hebben gekost om te maken. De recensies zijn erg positief. Kenners verwachten dat de film ook internationaal hoge ogen zal gooien en dat er een vervolg zal worden gemaakt. De film werd geproduceerd in samenwerking met de Deense fabrikant van Lego.

Weer rodelgoud Loch, historie voor Zöggeler

De Duitser Felix Loch heeft zijn olympische titel in het rodelen met succes weten te verdedigen. De viervoudig wereldkampioen pakte op zaterdag al de leiding, en in de twee runs op zondag stond hij die positie niet meer af. De 24-jarige Duitser versloeg twee legendarische rodelaars, Albert Demchenko uit Rusland en Armin Zöggeler uit Italië.

Loch was zaterdag al de snelste in de tweede run, zondag liet hij ook in de derde en vierde run de snelste tijd noteren. Hij won uiteindelijk met een voorsprong van bijna een halve seconde. Demchenko, bezig aan zijn zevende en laatste Olympische Spelen, had op zaterdag na één run de leiding, verloor die plek in de tweede run en wist het zondag niet meer terug te winnen. Wel wist hij zijn tweede plek vast te houden, waardoor hij na 2006 opnieuw het zilver pakte. 

Het brons ging naar een andere grootheid. De Italiaan Armin Zöggeler, veertig jaar oud, wist voor de zesde opeenvolgende keer een medaille te winnen. Hij is hiermee de eerste sporter in de olympische geschiedenis - zowel zomer als winter - die zes keer achter elkaar een medaille wint op hetzelfde, individuele onderdeel. De Italiaanse legende werd na de allerlaatste run uit zijn carrière zichtbaar geëmotioneerd luid toegejuicht door het in grote getale aanwezige publiek.

Stromae grote winnaar Music Industry Awards

Stromae heeft zaterdagavond acht Music Industry Awards gewonnen. De 28-jarige Belgische singer-songwriter was daarmee de grote winnaar bij de uitreiking van de Vlaamse muziekprijs, die jaarlijks wordt georganiseerd door omroep VRT en Muziekcentrum Vlaanderen.

Stromae wist al zijn nominaties te verzilveren. Hij won onder meer in de categorieën pop en beste mannelijke soloartiest. Zijn nummer Formidable, dat vorig jaar een topvijfhit was in Nederland, werd bovendien verkozen tot hit van het jaar.

De Belgische singer-songwriter, die werd geboren als Paul Van Haver, staat op 2 april in de Heineken Music Hall. Op 9 juni is hij te vinden op Pinkpop. Op 20 november treedt hij op in de Ziggo Dome.

Rusland wint als team goud bij het kunstschaatsen

Het Russische team heeft vanavond goud gewonnen bij het kunstschaatsen. Rusland had in de voorgaande dagen al een flinke voorsprong gepakt en gaf dat niet meer uit handen.

Vandaag stonden de laatste drie onderdelen op het programma. Dit waren de vrije kür voor de mannen, de vrije kür voor de vrouwen en de vrije dans van gepaard ijsdansen. De strijd ging enkel nog maar tussen Rusland, Canada, de VS, Italië en Japan.

Evgeny Plyushchenko won meteen de vrije kür bij de mannen. Hij versloeg zijn concurrent uit Canada nipt met minder dan een halve punt. Zijn teamgenoot Yulia Lipnitskaya volgde niet veel later zijn voorbeeld bij de vrouwen. Haar score van 141.51 was beduidend hoger dan haar Amerikaanse concurrent Gracie Gold. Door de sterke optredens van deze twee rijders leek het enkel nog spannend te worden voor de plekken twee en drie. Canada claimde al snel het zilver. Door het zwakke optreden van Italië vandaag gingen de Verenigde Staten met het brons aan de haal. 

Jennifer Aniston tekent voor hoofdrol in Cake

Jennifer Aniston gaat spelen in de film Cake. De actrice heeft niet alleen de hoofdrol te pakken, ze treedt ook op als uitvoerend producent. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Aniston vertolkt een vrouw die in de ban raakt van de zelfmoord van een andere vrouw in haar praatgroep voor mensen met chronische pijn. Hoe meer details ze te weten komt over de zelfmoord, hoe meer ze begint te worstelen met haar eigen tragedie.

Cake is de eerste film van vijf die worden geproduceerd als onderdeel van een samenwerking tussen After Dark Films en het Chinese Shenghua Entertainment. De films vallen binnen de genres drama, duistere komedie en thriller.


Jennifer Aniston tekent voor hoofdrol in Cake (Foto: Novum)

[JL] Excelsior ruim langs Den Bosch

FC Den Bosch heeft zondag in de Jupiler League een stevig pak op de broek gekregen van Excelsior. De Rotterdammers zegevierden in eigen stadion met 4-1. Adil Auassar en Daan Blij poetsten vlak voor rust de openingstreffer van Erik Quekel weg. In de tweede helft vestigde Lars Veldwijk de aandacht op zich met twee goals.

Excelsior steeg door de zege naar de zesde plaats, dertien punten achter koploper FC Dordrecht. Den Bosch moet het met de tiende plaats doen. Door de nederlaag lijkt de ploeg van coach Ruud Kaiser gezien voor de derde periode.

Cilic verovert vierde titel in Zagreb

Marin Cilic heeft zondag voor de vierde keer het ATP-toernooi van Zagreb op zijn naam geschreven. De 25-jarige Kroaat was in eigen land in de finale met 6-3, 6-4 te sterk voor de als eerste geplaatste Duitser Tommy Haas.

Cilic (5) was in 2009, 2010 en 2013 al de beste in Zagreb. De vierde titel in Kroatië is de tiende toernooiwinst in zijn carrière. De 35-jarige Haas had in Zagreb zijn zestiende titel kunnen winnen.

[Serie A] Juventus en AS Roma verspelen punten

Juventus en AS Roma hebben zondag in de Serie A punten verspeeld in de strijd om de titel. Regerend kampioen en koploper Juventus kwam uit tegen Hellas Verona niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Roma, tweede op de ranglijst, wist evenals Lazio niet tot scoren te komen in de Romeinse derby: 0-0.

De Turijnse grootmacht kwam in Verona in de eerste helft met 2-0 voor door doelpunten van Carlos Tevez. Na rust zorgde Luca Toni voor de aansluitingstreffer. In de blessuretijd maakte Juan Taleb de gelijkmaker namens Verona.

Kevin Strootman speelde de hele wedstrijd voor Roma. Hij kreeg in de extra tijd nog een gele kaart. Juventus behoudt negen voorsprong op AS Roma, dat wel nog een duel tegoed heeft. Nummer drie Napoli won zaterdag van Clarence Seedorfs AC Milan en staat vier punten achter Roma.

Overige uitslagen Serie A zondag:
Torino - Bologna 1-2
Livorno - Genoa 0-1
Parma - Catania 0-0
Sampdoria - Cagliari 1-0

Koninklijke huldiging Kramer, Blokhuijsen en Bergsma

Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma hebben op Medal Plaza hun medaille gekregen die ze gisteren wonnen op de olympische 5.000 meter. Koning Willem-Alexander, in zijn rol als erelid van het IOC, reikte de medailles uit.

Overigens is het voor de tweede maal dat een olympisch podium volledig Nederlands is. Bij de Spelen van 1998 in Nagano gebeurde dit ook. Toen stonden Gianni Romme, Bob de Jong en Rintje Ritsma op het podium na de 10.000 meter.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 23

Na een paar dagen rust voor de ploegen begon vrijdag de 23e speelronde. Vitesse verspeelde opnieuw punten door tegelijk te spelen tegen ADO Den Haag. Ook Twente ging de mist in, omdat ze van PSV verloren. Op zondag speelde Ajax met 1-1 gelijk tegen PEC Zwolle. Feyenoord heeft nu net zoveel punten als Twente en Vitesse en staat dus derde.

Nummer drie Vitesse nam het in eigen huis op tegen hekkensluiter ADO Den Haag. ADO, met interim-coach Fraser op de bank, kreeg voor rust twee goede kansen via Van Duinen, maar de bal ging niet tussen de palen. Ook na de pauze was de ploeg uit Den Haag de betere van de twee. Doelman Velthuizen van Vitesse wist echter twee keer een schot van Bakker tegen te houden. Vitesse deed in de slotfase ook een duit in het zakje, maar Havenaars schot raakte de paal.

In Eindhoven stond de wedstrijd tussen de nummer twee PSV en zeven FC Twente op het programma. Al na zeven minuten kwam PSV op voorsprong toen Arias de bal in de korte hoek schoot. Een kwartier later verdubbele Locadia met een kopbal de tussenstand. Vlak voor rust deed Twente iets terug. Promes kegelde de 2-1 binnen. Na rust maakte PSV de 3-1 via Willems, waardoor het verschil weer twee was. Met nog twintig minuten te gaan maakte Ebecilio de 3-2, maar meer doelpunten kwamen er niet. PSV stijgt naar de zesde plaats op de ranglijst.

NAC Breda nam het op tegen Roda JC. De eerste helft was weinig interessant, en er vielen dan ook geen doelpunten. De tweede helft was van betere kwaliteit. Eerst lukte het Poepon niet om zijn ploeg op voorsprong te zetten, en even later faalde Donald drie keer voor Roda. Dit werd afgestraft door NAC, want in de slotfase scoorde de ploeg twee keer. Invaller Tighadouini maakte de 1-0 en Perica zette de eindstand op het bord nadat Kurto in de fout ging.

Go Ahead Eagles speelde thuis tegen AZ. Tien minuten voor rust opende de ploeg uit Deventer de score door een fantastisch schot van Schmidt.  Verder waren kansen in de eerste helft schaars. AZ was daarna de ploeg die de regie had over de wedstrijd, maar toen ze in de slotfase aandrongen werd het plots 2-0 voor Go Ahead via Antonia en Gudmundsson. In de slotseconden haalde Beerens zijn ploeg van de nul af door de bal in het doel te schieten.

Na het gelijkspel van Vitesse kon Feyenoord een plekje opschuiven als ze wisten te winnen van N.E.C. Nijmegen. Het waren echter de bezoekers die na elf minuten spelen op voorsprong kwamen via Rieks. Een kwartier later kwam Feyenoord via Immers al op gelijke hoogte. Tien minuten later scoorde Pellè zijn zeventiende doelpunt waardoor de ploeg uit Rotterdam weer voor stond. Vier minuten later kon de voorsprong nog verder worden uitgebreid, maar Pellè miste de penalty. Na rust ging het snel. Binnen vier minuten kwam Feyenoord op 4-1 na doelpunten van Boëtius en opnieuw Pellè. Nadat ook N.E.C. een penalty miste zette Boëtius met zijn tweede van de avond de eindstand op het scorebord: 5-1.

In Almelo speelde Heracles Almelo tegen SC Cambuur. De thuisploeg speelde slordig en kwam dan ook op achterstand. Na ruim twintig minuten speelde Manu de Heracles-verdediging voorbij en scoorde. In de tweede helft kregen beide ploegen meer kansen. Met nog een paar minuten te spelen voorkwam Te Wierik dat Cambuur haar eerste uitzege dit seizoen pakte door na een aantal gemiste kansen de bal wel in het doel te krijgen. 

FC Utrecht ging op bezoek bij RKC Waalwijk. RKC kwam na acht minuten op voorsprong door een schot van Castelen. Binnen twee minuten kwam Utrecht al weer op gelijke hoogte, nadat Gouano hands maakte. Toornstra faalde niet vanaf de stip en maakte de 1-1. In het vervolg van de wedstrijd gebeurde er lange tijd weinig. Pas in de slotfase kwam het duel goed los. In de 79e minuut maakte Daniel de Ridder voor RKC de 2-1 en twee minuten later zette Anderson zijn ploeg op 3-1. Een minuut later kwam Utrecht terug tot 3-2 via Steve De Ridder. In de 87e minuut miste Toornstra dit keer wel bij een penalty en even later blunderde hij voorafgaand aan de 4-2. In de slotseconden maakte RKC er ook nog 5-2 van via Joachim.

Ajax kon profiteren van de misstappen van Vitesse en FC Twente. Uit bij PEC Zwolle moest dan gewonnen worden. Na zeven minuten kwamen ze via Klaassen op voorsprong toen hij een vrije trap van Schöne binnenkopte. Daarna werd Ajax slordig en kwam PEC terug door een doelpunt van Fernandez in de 36e minuut. In de tweede helft kwam PEC bijna op een voorsprong, maar Benson en Drost raakten de paal en de lat. Een misverstand tussen doelman Vermeer en Moisander leverde ook nog een kans op, maar in Zwolle werd niet meer gescoord.

In Groningen vond de derby van het noorden plaats tussen FC Groningen en sc Heerenveen. Na een half uur spelen kwam Heerenveen in de stromende regen op voorsprong door een uithaal van Van La Parra. Hierna ging het snel, want zeven minuten later stond het 0-3. Ziyech schoot van dichtbij binnen en Finnbogason scoorde nadat de bal op de stip werd gelegd. Kieftenbeld kreeg een rode kaart nadat hij hands maakte en de thuisploeg moest met een man minder verder. Met nog twintig minuten te spelen was het spelersaantal weer gelijk, want Otigba moest ook van het veld. In de slotfase scoorde Groningen nog uit een penalty, maar het mocht niet meer baten. 

Ritzmaier (m) en Rienstra (r) in duel om de bal. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Vitesse  ADO Den Haag 0 - 0
PSV FC Twente 3 - 2
NAC Breda Roda JC Kerkrade 2 - 0
Go Ahead Eagles AZ  2 - 1
Feyenoord  N.E.C. Nijmegen 5 - 1
Heracles Almelo SC Cambuur 1 - 1
RKC Waalwijk FC Utrecht 5 - 2
PEC Zwolle Ajax 1 - 1
FC Groningen sc Heerenveen 1 - 3


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 23 14 6 3 48 47 - 20
2 FC Twente 22 12 7 3 43 51 - 23
3 Feyenoord 23 13 4 6 43 51 - 32
4 Vitesse 23 12 7 4 43 46 - 29
5 sc Heerenveen 23 10 6 7 36 51 - 40
6 PSV 23 10 5 8 35 41 - 31
7 AZ 23 10 3 10 33 37 - 36
8 PEC Zwolle 23 8 8 7 32 34 - 30
9 NAC Breda 23 8 5 10 29 35 - 39
10 Heracles Almelo 23 8 5 10 29 33 - 38
11 FC Groningen 22 7 7 8 28 39 - 40
12 Go Ahead Eagles 23 7 7 9 28 34 - 48
13 RKC Waalwijk 23 6 8 9 26 36 - 41
14 FC Utrecht 23 7 4 12 25 32 - 48
15 SC Cambuur 23 6 5 12 23 24 - 33
16 Roda JC Kerkrade 23 5 7 11 22 35 - 50
17 N.E.C. Nijmegen 23 4 9 10 21 36 - 58
18 ADO Den Haag 23 6 3 14 21 25 - 51


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 21 20
Graziano Pellè Feyenoord 18 21
Aron Jóhannsson AZ 13 22
Luc Castaignos FC Twente 12 22
Lucas Piazón Vitesse 11 21
Quincy Promes FC Twente 10 19
Dusan Tadic FC Twente 9 21
Steve De Ridder FC Utrecht 9 22
Lex Immers Feyenoord 9 22
Jens Toornstra FC Utrecht 9 23


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
FC Groningen FC Twente 12 feb 2014 19.45
PSV Heracles Almelo 14 feb 2014 20.00
FC Twente Vitesse  15 feb 2014 18.45
Roda JC Kerkrade ADO Den Haag  15 feb 2014 19.45
RKC Waalwijk N.E.C. Nijmegen 15 feb 2014 19.45
AZ FC Utrecht 15 feb 2014 20.45
SC Cambuur PEC Zwolle 16 feb 2014 12.30
NAC Breda Feyenoord 16 feb 2014 14.30
FC Groningen Go Ahead Eagles 16 feb 2014 14.30
Ajax sc Heerenveen 16 feb 2014 16.30

Samsom denkt dat Plasterk het redt

PvdA-leider Diederik Samsom heeft er vertrouwen in dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) het Kamerdebat over het afluisterschandaal dinsdag overleeft. De lat ligt hoog voor de minister, geeft hij toe. "Minister Plasterk kan die lat wel hebben ", reageerde Samsom zondag in het tv-programma Jinek.

"Hij bereidt zich goed voor", zei Samsom. "En zo hoort het ook." De positie van Plasterk wankelt sinds hij bekende dat Nederland zelf de metadata van 1,8 miljoen telefoontjes heeft afgeluisterd. Hij heeft eind oktober in een interview en later in de Tweede Kamer gezegd dat de Amerikaanse NSA de telefoongegevens had onderschept.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en de inlichtingendienst AIVD hadden hem gezegd zich terughoudend uit te laten over de afluisteraffaire. Volgens de partijleider is Plasterk niet geschrokken van de ophef die ontstond. "Het is iemand die al een tijdje meeloopt in Den Haag. Hij kent alle opwinding", aldus Samsom. "Daarna zakt het wel weer."

De Kamer debatteert dinsdag over het schandaal. Plasterk en Hennis-Plasschaert moeten voor die tijd nog een hele rits Kamervragen beantwoorden. Ook premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) hebben er vertrouwen in dat Plasterk het er dinsdag goed van afbrengt.

Uitslag FC Groningen - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft in de Eredivisie de noordelijke derby tegen FC Groningen gewonnen. De formatie van Marco van Basten maakte al in de eerste helft het verschil. De Groningers konden in de slotfase nog iets terugdoen, maar verder dan 1-3 kwam de thuisclub niet meer.

Finnbogason maakt de 0-3 uit een strafschop (Foto: Pro Shots/Jan Kanning)

FC Groningen

1 - 3

sc Heerenveen

 86' De Leeuw (pen)    33' Van la Parra
 36' Ziyech
 40' Finnbogason (pen)
 
 Gele kaart: Kieftenbeld, Hateboer (FC Groningen), Marzo, Lurling (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Kieftenbeld (38) (FC Groningen), Otigba (72) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.193
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Burnet (Hateboer/46)
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Chery
Kieftenbeld
Van Nieff (Zeefuik/78)
Kirm
De Leeuw
Kostic (Lindgren/46)
  Nordfeldt
Marzo
Otigba
Kum
Van Anholt
De Roon
Ziyech
Van den Berg (Sinkgraven/64)
Van la Parra (Slagveer/86)
Finnbogason
Basacikoglu (Lurling/67)

Nageeye en Vastenburg winnen NK 10 kilometer

Atleet Abdi Nageeye is zondag Nederlands kampioen geworden op de 10.000 meter bij de mannen. Bij de vrouwen was Jip Vastenburg de snelste. Nageeye legde het parcours in Schoorl af in 29 minuten en 10 seconden. Vastenburg rende naar een tijd van 32.49 minuten.

Patrick Stitzinger (29.23) en Jurjen Polderman (29.29) verzeilden Nageeye op het podium. Adriénne Herzog (33.05) en Irene van Lieshout (33.51) werden de nummers twee en drie bij de vrouwen.

Monfils onttroont Gasquet in Montpellier

Gaël Monfils heeft vandaag de titel op het ATP 250-toernooi van Montpellier gewonnen. In een geheel Franse finale was de voormalig nummer zeven van de wereld met tweemaal 6-4 te sterk voor titelverdediger Richard Gasquet. 

Monfils was vooral scherp op zijn eigen service en stond geen enkel breakpoint af. Zelf greep de Parijsenaar tweemaal een breakkans aan, waardoor de wedstrijd al na een uur en een kwartier beslist was.

Gasquet breekt met een goede reeks in finales door zijn verliespartij in Montpellier. De vier voorgaande finales die hij speelde werden allemaal door de man uit Béziers gewonnen, waaronder de laatste in Moskou in oktober van het afgelopen jaar. Gaël Monfils krikte zijn record in finales juist een beetje op en staat nu op vijf uit eenentwintig. Hij won echter nog nooit een finale in straight sets.

Voor Gasquet heeft het puntverlies geen gevolgen voor de wereldranglijst. Hij blijft op plaats negen steken. Monfils klimt zeven plaatsen en gaat van de dertigste naar de 23e plek.

Honderden burgers weg uit Homs

Meer dan zeshonderd mensen zijn tot dusver geëvacueerd uit de belegerde Syrische stad Homs. Dat heeft de gouverneur van Homs zondag gezegd.

De Syrische regering en de rebellen hebben een zeldzame wapenstilstand afgesloten in Homs, om burgers de kans te geven de stad te ontvluchten. Het bestand begon vrijdag en duurt nog tot en met zondag.

Diverse hulporganisaties zijn bij de evacuatie in Homs betrokken. Behalve het weghalen van burgers brengen de hulpverleners ook voedsel en andere voorraden naar de stad. Zaterdag moesten twee vrachtwagens met voedsel en medicijnen omdraaien, omdat ze onder vuur werden genomen.

Will Smith hoogstwaarschijnlijk niet in Independence Day 2

Will Smith zal hoogstwaarschijnlijk niet te zien zijn in de nieuwe Independence Day. Hij heeft laten weten "er weinig zin in te hebben".

Regisseur Rolan Emmerich had al twee scenario's laten schrijven, een met en een zonder Smith. Binnenkort hebben Smith en Emmerich een gesprek over de toekomst van de film.

Smith liet eerder ook al een rol in een reboot van de Men In Black-films schieten.

Independence Day 2 moet in 2016 in de bioscoop gaan draaien.

Will Smith hoogstwaarschijnlijk niet in Independence Day 2 (Foto: Novum)
Will Smith hoogstwaarschijnlijk niet in Independence Day 2 (Foto:Novum)

Zwitsers voor immigrantenquotum

Een meerderheid van de Zwitserse bevolking wil dat er een quotum wordt ingesteld voor het aantal migranten dat het land kan binnenkomen. Dat blijkt uit de uitslag van een referendum, waarvan de uitslag zondag is bekendgemaakt.

De voorstanders van een immigratielimiet lijken met een nipt verschil te hebben gewonnen. Volgens de Zwitserse tv-zender SRF heeft 50,5 procent voor gestemd en 49,5 procent tegen. Vooral in de delen van Zwitserland waar Duits en Italiaans wordt gesproken was veel steun voor het immigrantenquotum.

De Zwitserse regering en de meeste partijen in de oppositie zijn tegen het quotum gekant. Zij denken dat het de Zwitserse economie en de relatie met de Europese Unie kan schaden.

[PL] Tottenham nadert top vier na zege op Everton

Tottenham Hotspur is zondag een stapje dichter bij kwalificatie voor de Champions League gekomen. De Londenaren versloegen op White Hart Lane concurrent Everton met 1-0 door een goal van Emmanuel Adebayor. De Spurs passeren Everton daardoor op de ranglijst en staan nu vijfde.

Nummer vier Liverpool heeft drie punten meer dan Tottenham, Everton staat twee punten achter de Spurs. De beste vier ploegen kwalificeren zich in Engeland voor het miljoenenbal.

Aan Londense zijde begonnen oud-Ajacieden Jan Vertonghen en Christian Eriksen en oud-AZ'er Moussa Dembélé in de basis. Coach Tim Sherwood wisselde Eriksen na 59 minuten. De trainer hield spits Roberto Soldado, afgelopen zomer voor dertig miljoen euro overgenomen van Valencia, de hele wedstrijd op de bank.

Varkensgriep doodt Egyptenaren

Sinds december zijn in Egypte 38 mensen overleden als gevolg van besmetting met de varkensgriep. Dat heeft het Egyptische ministerie van volksgezondheid zondag bekendgemaakt.

In totaal zijn meer dan 1300 mensen in Egypte besmet geraakt met het virus, aldus het ministerie. De ziekte lijkt snel om zich heen te grijpen. Afgelopen dinsdag stond het dodental sinds december nog op 24.

Om de verspreiding van de varkensgriep tegen te gaan, besloten de Egyptische autoriteiten in 2009 om honderdduizenden varkens te ruimen. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (CDC) wordt het virus tegenwoordig echter vooral overgedragen van mens op mens. Besmetting door contact met varkens komt haast niet meer voor.

Eerste storm van 2014 gemeten

Het heeft voor het eerst gestormd in 2014. Op IJmuiden werd zondagochtend twee keer een uur storm gemeten, laat weeronline weten. Tussen 11.00 uur en 12.00 uur werd een gemiddelde windsnelheid van 75 kilometer per uur gemeten en een uur later was dat 76,3 kilometer per uur. Vorig jaar werd de eerste storm pas in oktober gemeten.

In IJmuiden werd zondag ook de zwaarste windstoot gemeten van honderd kilometer per uur. Langs de hele west- en waddenkust stond een krachtige wind met veel windstoten van boven de negentig kilometer per uur. De storm werd alleen in IJmuiden gemeten. In de rest van het kustgebied stond een stormachtige windkracht acht. Er wordt gesproken van een storm als de gemiddelde windsnelheid gedurende tien minuten een snelheid van ten minste 75 kilometer per uur bereikt.

Het KNMI gaf zondagochtend code geel af voor de kustprovincies in verband met de harde wind. Rond 16.30 uur was code geel niet meer van kracht in Nederland. Op maandag na, blijft de wind de komende week aanwezig. Dat gaat gepaard met veel regenbuien, maar het wordt niet koud. Mogelijk komt deze winter in de top drie van warmste winters ooit.

Inlichtingenofficier Jemen bij bomaanslag gedood

Bij een aanslag met een autobom is een hoge officier van de Jemenitische inlichtingendienst om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij de dienst zondag gezegd. De explosieven waren aan de auto van de kolonel bevestigd. Zijn chauffeur en twee voorbijgangers raakten ernstig gewond bij de ontploffing in de hoofdstad Sanaa.

Vorige maand werd in de provincie Lahij een generaal van de inlichtingendienst doodgeschoten. Volgens de autoriteiten zijn de aanslagen vergeldingsacties voor het offensief van het leger dat Al-Qaidamilitanten uit hun bolwerken in het zuiden van Jemen heeft verdreven.

Al-Qaida heeft een hele reeks van dergelijke aanslagen gepleegd. De Jemenitische vleugel wordt door de Verenigde Staten beschouwd als een van de gevaarlijkste van de terreurbeweging.

Bestuurder mag verlengde limo inleveren

Geen alledaagse auto die de politie zaterdagavond laat in Rijswijk in beslag nam van een bestuurder die gesignaleerd stond. De grote witte slee, een verlengde limousine, werd afgevoerd naar de opslag van de politie.

De man stond volgens de politie gesignaleerd omdat hij nog ruim 5000 euro boete moest betalen en omdat hij nog 30 dagen gevangenisstraf open had staan. Omdat hij het bedrag niet kon betalen, is hij de limo voorlopig kwijt. Ook is hij aangehouden om de celstraf uit te zitten. De bestuurder liep tegen de lamp op de Volmerlaan in de Zuid-Hollandse gemeente.

Justitie kan een voertuig voor een periode van maximaal 4 weken in beslag nemen. Als niet binnen deze periode wordt betaald, mag het voertuig worden vernietigd of verkocht.

Bestuurder mag extended limo inleveren
Dit is geen verlengde limousine, maar een vrij doorsnee politiewagen. Verlengde limousines zijn vanwege hun verlenging veel langer. (Foto: ANP)

'Drugsdealer' wilde leven Hoffman redden

Een van de vier verdachten die zijn opgepakt na de dood van Philip Seymour Hoffman heeft van zich laten horen. "Hij was mijn vriend", zegt muzikant Robert Vineberg, die ervan wordt verdacht heroïne te hebben verkocht aan de overleden acteur, in een eerste reactie sinds zijn arrestatie. "Ik had hem kunnen redden." Hoffman, die dood werd gevonden met een spuit in zijn arm, overleed naar verluidt aan een overdosis heroïne.

"Als ik bij hem was geweest zou het niet zijn gebeurd. Niet onder mijn toezicht", zegt Vineberg achter de tralies tegen de Amerikaanse krant New York Post. "Snap je het dan niet? Ik ben een zondebok", aldus de jazzmuzikant. "Al het tot nu toe aangedragen bewijs heeft aangetoond dat Robert meneer Hoffman niet heeft voorzien van de verdovende middelen die zijn onfortuinlijke dood hebben veroorzaakt", voegt zijn advocaat toe.

In de woning van de vorige week overleden Hoffman werden zo'n zeventig zakjes heroïne aangetroffen. Vrijdag werd afscheid genomen van de acteur, tijdens een privédienst in de Church of St. Ignatius Loyola in New York. Hij werd 46 jaar oud.

Tuig rijdt auto klem en bedreigt inzittenden

Twee mannen uit Apeldoorn zijn zaterdagavond opgepakt nadat zij een auto hadden klemgereden. Ze sloegen de voorruit van het voertuig stuk en bedreigden de inzittenden. Dat maakte de politie zondag bekend.

De mannen van 39 en 22 jaar reden op de Europaweg in Apeldoorn richting de oprit van de snelweg A1 zaterdag rond het middaguur een auto klem. Daarin zaten een 52-jarige man en een 47-jarige vrouw uit Apeldoorn. De aanvallers stapten uit, bedreigden de man en vrouw, sloegen de voorruit in en schopten tegen de auto. Eén van de mannen trok iets wat waarschijnlijk een vuurwapen was en bedreigde daarmee de man.

De slachtoffers belden de politie en de verdachten sloegen op de vlucht. Zij werden later opgepakt. Het is nog onduidelijk wat hun motieven waren. De slachtoffers raakten niet gewond.

Auto klemgereden en inzittenden bedreigd
Auto klemgereden en inzittenden bedreigd (Foto: ANP)

Militairen dood door bermbom Afghanistan

Een bermbom heeft zondag in het westen van Afghanistan aan zeven Afghaanse militairen het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van defensie gezegd.

De militairen reden in Dilaram, een district in de provincie Farah, toen hun voertuig werd getroffen door de bermbom. Volgens de woordvoerder zijn de zeven omgekomen militairen de enige slachtoffers. Niemand anders raakte ernstig gewond.

De aanslag is vooralsnog door niemand opgeëist. Bermbomaanslagen in Afghanistan zijn echter vaak het werk van de Taliban.

Iran en het IAEA zijn het eens

Iran heeft ingestemd met verder onderzoek naar zijn nucleaire activiteiten. Dat heeft het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) zondag in een verklaring gezegd. Iran en het IAEA bereikten dit weekeinde overeenstemming over 'zeven praktische maatregelen' die Iran voor 15 mei moet implementeren. Er zijn verder geen details vrijgegeven.

Het agentschap verdenkt Iran ervan dat het in het geheim aan kernwapens werkt, iets wat Teheran ontkent. Het onderzoek lag meer dan zes jaar stil. Onder een overeenkomst die in november met Teheran werd gesloten, hoopt het IAEA dat er vooruitgang kan worden geboekt. Onderdeel van de deal is een stappenplan om duidelijkheid te krijgen over enkele onopgehelderde kwesties.

De gesprekken vinden onafhankelijk van de onderhandelingen tussen Iran en zes wereldmachten over Teherans nucleaire programma plaats.

Waxinelichthoudergooier uit Piratenpartij

Erwin Lensink, beter bekend als de waxinelichthoudergooier, is uit het bestuur van de Piratenpartij in Nijmegen gestapt. Lensink doet met een eigen lijst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Dat heeft voorzitter van de Piratenpartij Dirk Poot zondag gezegd. Het bestuur was boos omdat Lensink zich op eigen houtje had ingeschreven in Nijmegen namens de partij.

De partij heeft zondag overlegd met Lensink, die zichzelf had aangemeld als lijsttrekker. De Piratenpartij was niet gediend van de solitaire actie van Lensink. "Hij is denk ik iets te enthousiast geweest", aldus Poot. De twee partijen stappen gezamenlijk naar de Kiesraad.

De Piratenpartij was niet van plan deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Poot was dan ook verrast toen hij zaterdag te horen kreeg dat de partij toch was aangemeld. "We bleken op lijst twaalf te staan", vertelt Poot. De partij doet maar in een paar gemeenten mee aan de verkiezingen. "We concentreren ons vooral op de Europese verkiezingen."

Lensink gooide op Prinsjesdag in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets, waarvoor hij vorig jaar door het hof werd veroordeeld tot vijf maanden cel. Hij bracht bijna twee jaar door in voorarrest. In december werd hij opgepakt in Den Haag bij de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden. Hij had daar wegens een gebiedsverbod niet mogen komen en kreeg een boete van tweehonderd euro.

Russische ijshockeyvrouwen slaan toe in laatste periode

De Russische ijshockeyvrouwen hebben vanmiddag hun openingswedstrijd met 4-1 van Duitsland gewonnen. De vier goals van de Russen werden pas in de laatste periode gescoord.

De thuisploeg werd vooraf als de favoriet gezien en die rol leken de vrouwen ook waar te willen maken. Ze gingen vol op de aanval en overklasten de Duitsers in de eerste periode. Toch kregen ze het niet voor elkaar om hun schoten om te zetten in doelpunten. Dat lukte de Duitsers in de tweede periode wel. In de tweede periode ging het spel gelijk op en was de Duitse ploeg na een kleine zeven minuten speeltijd doeltreffend. De Russen gingen daarna op zoek naar de gelijkmaker maar opnieuw kregen ze het niet voor elkaar om de Duitse goalie te verschalken.

De derde periode leek echter weer op de eerste periode met het grote verschil dat de Russen nu wel het net wisten te vinden. In vijf minuten tijd wisten ze de 0-1 achterstand om te buigen tot een 3-1 voorsprong. De Duitsers leken verslagen en de Russen prikten er nog één bij om de uitslag op 4-1 te bepalen.

Door deze overwinning neemt Rusland de leiding in poule B. Rusland komt dinsdag in actie tegen Japan, Duitsland zal spelen tegen Zweden. Eerder op de dag wonnen de Zweden al met 1-0 van Japan. 

'Bezetting gebouwen Kiev is terreur'

De Oekraïense veiligheidsdienst (SBU) ziet de bezetting van gebouwen door antiregeringsbetogers als een 'manifestatie van terrorisme'. Dat liet de dienst zondag in een verklaring weten. De SBU zei ook de staat van paraatheid te hebben verhoogd naar aanleiding van een groot aantal bommeldingen.

De veiligheidsdienst zei dat er bommeldingen zijn gedaan bij onder meer vliegvelden, treinstations en belangrijke pijpleidingen.

De uitspraak van de SBU over de overheidsgebouwen is een duidelijke waarschuwing aan het adres van de oppositie, die al weken een aantal gebouwen in de hoofdstad bezet houdt. Zondag gingen opnieuw dertigduizend tegenstanders van de regering de straat op in Kiev. Ze eisen al maanden het vertrek van de regering en president Viktor Janoekovitsj.

De Jong ontroostbaar na zevende plek

Antoinette de Jong eindigde bij het olympisch schaatstoernooi als zevende op de 3.000 meter voor vrouwen. Na afloop was de 18-jarige schaatsster ontroostbaar. Vooraf had De Jong nog gedacht een goede kans op een bronzen plak te maken.

"Ik had zoveel vertrouwen", zo zei De Jong na afloop van de race. "Drie dagen terug had ik van spanning totaal nog geen last. Maar nu moest het gebeuren. 4.03 reed ik in Thialf ook, dus dat had ik hier ook kunnen doen. Mijn droom valt in duigen."

De Jong op weg naar de zevende tijd. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Biatlete Kuzmina prolongeert sprintgoud

Anastasiya Kuzmina heeft bij het biatlon opnieuw goud gewonnen op de sprint. De Slowaakse bleef als één van de weinige toppers foutloos en was daarnaast ook zeer snel op de ski's.

De twee topfavorieten, Tora Berger uit Noorwegen en de Wit-Russische Darya Domracheva, konden hun fout niet goedmaken en pakten geen medaille. Domracheva was op de ski's weliswaar de snelste van allemaal, maar op de finish moest ze meer dan een halve minuut toegeven op Kuzmina. De nummer twee in de World Cup, Gabriela Soukalova, was zeer snel, maar haar drie fouten zorgden ervoor dat de Tsjechische kansloos was.

Kuzmina was bij de eerste schietbeurt niet de snelste, dat was Evi Sachenbacher-Stehle uit Duitsland. Zij maakte in de tweede beurt echter een fout en viel buiten de top-10. Na Kuzmina werd het langzaam duidelijk dat niemand de tijd van de Slowaakse aan kon vallen. Olga Vilukhina kwam het dichtst bij de Slowaakse. Voor haar thuispubliek bleef ze foutloos en langlaufde de Russische naar het olympisch zilver. Vita Semerenko uit de Oekraïne maakte ook geen fouten en pakte, evenals een jaar eerder op het WK, de bronzen medaille.

Uitslagen Eredivisie 09/02/2014

Ajax heeft nagelaten volledig te profiteren van de nederlaag van FC Twente. De Amsterdammers kwamen op bezoek bij PEC Zwolle niet verder dan een 1-1 gelijkspel. RKC Waalwijk heeft een belangrijke zege geboekt door FC Utrecht met 5-2 te verslaan. Met name in het laatste kwartier gebeurde er veel in Waalwijk.

PEC Zwolle

1 - 1

AFC Ajax

 36' Fernandez    7' Klaassen
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Gravenbeek
Van Polen
Broerse
Van Hintum
Klich
Drost
Saymak
Karagounis (Nijland/89)
Fernandez (Benson/62)
Mahmudov (Thomas/74)
  Vermeer
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Riedewald (Sigthórsson/74)
Klaassen
Blind
Serero (Duarte/70)
Schöne
De Jong
Krkic (Fischer/59)

RKC Waalwijk

5 - 2

FC Utrecht

 8' Castelen
 79' D. de Ridder
 81' Anderson
 89' Beauguel
 90+2' Joachim
   10' Toornstra (pen)
 82' S. de Ridder
 
 Gele kaart: Duits (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Van den Kerkhof
Bijzonderheden: Toornstra (Utrecht) mist strafschop (87)
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda
Apau
Van Hoevelen
Gouano (Ivens/40)
Amieux
Sno
Duits
Anderson
Castelen (Beauguel/84)
Joachim
Schet (D. de Ridder/46)
  Ruiter
Van der Maarel
Delpierre
Markiet
Dorda
Quesada (Koevermans/83)
Ayoub
Toornstra
Oar
Agudelo
S. de Ridder

Miley biedt smekende fan alternatief

Miley Cyrus heeft op persoonlijke titel een fan uitgenodigd voor een van haar concerten. Daarmee reageert de zangeres op Matt Petersons smeekbede om hem te vergezellen naar zijn schoolbal. Het lukt haar niet om naar het feest te gaan, maar Cyrus stelt voor dat de twee samen achter de coulissen een feestje bouwen.

"Beste Matt Peterson, ik denk niet dat het me gaat lukken om naar het schoolbal te gaan, maar waarom kom je niet naar mijn show om met me op te trekken?", laat de zangeres weten via Twitter. "Vergeet niet een corsage mee te nemen."

Cyrus' fan maakte een video waarin hij, slechts gehuld in een grote vinger van schuim, haar vroeg om in mei mee te gaan naar het bal en plaatste die vorige week op YouTube. Het filmpje is meer dan vierhonderdduizend keer bekeken. Hij heeft het aanbod van de zangeres geaccepteerd.

Biograaf ziet nog geen nieuwe Paul Verhoeven

In Nederland is op dit moment geen jonge versie van Paul Verhoeven te vinden. Dat vindt filmjournalist en biograaf Rob van Scheers, die drie jaar met Verhoeven samenwerkte en talloze columns met en een biografie over de filmmaker schreef. De eerste bundeling, Volgens Verhoeven, verscheen in 2012. Het vervolg, Meer Verhoeven, wordt zondag gepresenteerd.

"Het is appels met peren vergelijken, want ieder mens wordt grotendeels gevormd door de tijd waarin hij leeft, maar ik zou geen moderne filmmaker kunnen noemen die in de buurt komt van Paul Verhoeven", zegt Van Scheers tegen Novum Nieuws. Wat hem betreft staat de maker van filmhits als Turks Fruit en Soldaat van Oranje nog altijd op eenzame hoogte.

"En Paul heeft het ook in Hollywood weten te maken", gaat Van Scheers verder. "Het is een veelgehoord cliché, maar dat is nog steeds maar weinig Nederlanders gelukt. Je hebt nog René Daalder en Menno Meyjes, en natuurlijk Jan de Bont, maar dan houdt het al snel op."

Van Scheers is best te spreken over recente Nederlandse films, en noemt met name Hemel, Boven Is het Stil en Wolf. Ze wonnen elk minstens één Gouden Kalf en vielen ook op buitenlandse filmfestivals in de prijzen. Een echte instantklassieker kan Van Scheers echter niet noemen. "De meeste Nederlandse films van nu lijken meer op televisie of zelfs soaps. Het is geen tijdloze cinema."

"Natuurlijk is het een kwestie van geld", zegt Van Scheers. "De Nederlandse filmbranche moet het met een schijntje doen ten opzichte van Hollywood. Maar het is te simpel om alleen de budgetten de schuld te geven." Hij wijst naar andere, betrekkelijk kleine, Europese landen. "De Belgen en de Denen lijken op ons uit te lopen."

Het achterblijven van de Nederlandse filmindustrie is voor een belangrijk deel te wijten aan de grote versnippering, meent Van Scheers. "Er wordt te weinig met één mond gesproken, iedereen ventileert een andere mening. Mede daardoor krijg je een tamelijk krachteloos gebaar van de overheid, die na bijna een jaar stoeien met een subsidie van twintig miljoen euro op de proppen komt."

De Nederlandse overheid besloot al in 2012 de bijdragen aan cultuur stevig terug te schroeven. Na lang aandringen van de Nederlandse filmsector kwam er dan toch een tegemoetkoming van twintig miljoen euro. Aangezien er al gauw ruim veertig Nederlandse films per jaar worden gemaakt, is dat allerminst een wereldbedrag.

Daarnaast was het een eenmalige som geld. Meerdere filmmakers hadden nu juist gevraagd om een structurele bijdrage, zoals een tax shelter. Van een dergelijk belastingvoordeel kan elke nieuwe Nederlandse film profiteren, terwijl een vast bedrag op een bepaald moment simpelweg op is.

Tot slot wil Van Scheers enkele Nederlandse filmmakers op het hart drukken zich vooral wat professioneler op te stellen. "Het heeft geen pas dat je een Gouden Kalf wint, maar niet komt opdagen om deze belangrijkste filmprijs in Nederland in ontvangst te nemen. Dat kan niet, als je aan de andere kant om geld loopt te smeken."


Biograaf ziet nog geen nieuwe Paul Verhoeven (Foto: Novum)

Broertjes Mulder in laatste twee ritten op 500m

De vier Nederlanders die morgen meedoen aan de eerste 500 meter hebben allemaal de binnenbaan geloot. In de zesde rit neemt Stefan Groothuis het op tegen de Amerikaan Brian Hansen. Jan Smeekens schaatst in de vijftiende rit tegen Mika Poutala uit Finland. Poutala won in Vancouver de eerste omloop, maar eindigde uiteindelijk als vijfde. 

In de eennalaatste rit komt wereldkampioen Michel Mulder in actie tegen de Japanner Keiichiro Nagashima. Nagashima won vier jaar geleden in Vancouver zilver, achter Tae-bum Mo. De Zuid-Koreaan komt in de rit voor Mulder en Nagashima in actie, tegen de nummer drie van de Spelen in 2010: de Japanner Joji Kato. De slotrit gaat tussen Ronald Mulder en de Rus Artyom Kuznetcov.

De eerste 500 meter begint morgenmiddag om 14 uur, de tweede ronde begint om 15.55 uur.

# Binnenbaan Nat. Buitenbaan Nat.
1 Z. Mu Chi M. Ouardi Can
2 H. Silovs Let A. Nogal Pol
3 R. Krech Kaz K. H. Lee ZKo
4 Y. Kamijo Jap W. Dutton Can
5 S. Davis VS J. Kim Zko
6 S. Groothuis NED B. Hansen VS
7 H. Lorentzen Noo A. Was Pol
8 E. Hvammen Noo D. Bosa Ita
9 Q. Bai Chi D. Koval Rus
10 M. Nenzi Ita K. S. Lee Zko
11 C-Y Sung Tai N. Ihle Dui
12 S. Schwarz Dui A. Yesin Rus
13 J. Gregg Can P. Koskela Fin
14 G. Junio Can M. Whitmore VS
15 J. Smeekens NED M. Poutala Fin
16 Y. Oikawa Jap D. Greig Aus
17 D. Lobkov Rus T. Fredricks VS
18 J. Kato Jap T-b Mo Zko
19 M. Mulder NED K. Nagashima Jap
20 R. Mulder NED A. Kuznetcov Rus

Terpstra zegeviert in eerste rit Ronde van Qatar

Niki Terpstra heeft de eerste etappe in de Ronde van Qatar op zijn naam geschreven. De Nederlander van Omega Pharma-Quick-Step bleef zondag de Belg Jürgen Roelandts in de sprint een tel voor. De Zwitser Michael Schär finishte in Dukhan kort daarachter op plek drie.

Belkin-renner Barry Markus eindigde in de 135 kilometer lange rit op de zevende plek, net achter de Belg Tom Boonen, die de ronde viermaal op zijn naam schreef. De Ronde van Qatar duurt tot en met vrijdag.

Speler KV Mechelen zwaargewond na verkeersongeval

KV Mechelen-speler David Destorme is zondag zwaargewond geraakt bij een verkeersongeval. De middenvelder viel tijdens het rijden in slaap en verloor de controle over het stuur, zo meldt de Belgische club zondag. Destorme werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn toestand is stabiel.

"David is bij bewustzijn en is flink geschrokken", laat Mechelen weten. "Het is zeker dat Destorme dit seizoen niet meer aan voetballen zal toekomen. Het zal revalideren worden." De 34-jarige middenvelder speelde dit seizoen zestien wedstrijden voor Mechelen, waarin hij zes keer scoorde.

[vid] Double Dragon: Neon verschijnt op Steam

Double Dragon: Neon is al sinds september 2012 te spelen op Xbox 360 en PlayStation 3, bijna anderhalf jaar later komt de game ook naar Windows en daarom heeft Majesco Entertainment een nieuwe trailer online gezet.

Double Dragon: Neon komt uit de beat 'em up Double Dragon serie. Deze reboot van ontwikkelaar WayForward Technologies is de eerste game waar Million (de bezitter van de rechten op de Double Dragon-serie) niet betrokken is bij het maken van de game. De game is op Steam verkrijgbaar voor slechts €8,99.

Arrestaties na achtervolging vanuit België

Twee mannen van 25 en 28 jaar zijn zaterdagavond na een achtervolging vanuit België aangehouden in Bergen op Zoom. De twee ontvluchtten een controle, waarna de Belgische politie de achtervolging inzette. Ook een helikopter werd ingeschakeld om de verdachten op te kunnen pakken.

De politie werd zaterdagavond rond 21.00 uur gevraagd Belgische collega's te helpen bij de vluchttocht die over Nederlands grondgebied werd voortgezet. Op de Groot Molenbeekseweg in Bergen op Zoom botste de auto tegen een Belgische politiewagen.

Na de botsing vluchtten meerdere verdachten uit de auto en staken zij de rijksweg A4 over. De helikopter volgde een van de verdachten die rond 21.20 uur kon worden aangehouden. De tweede verdachte werd om 21.50 uur opgepakt in een bos. Hij werd gevonden met de hulp van een politiehond.

Slechts de helft van PS4-bezitters kan online gamen

Twee miljoen PS4-eigenaren hebben een PlayStation Plus-abonnement. Dat heeft Sony CEO Kaz Hirai bekendgemaakt tijdens een praatje met investeerders. Sony heeft sinds de lancering in novemeber tot begin januari 4,2 miljoen PS4's verkocht.

Om online te kunnen gamen heb je, in tegenstelling tot de PS3 en PS Vita, een PlayStation Plus-abonnement nodig. Free-to-play-games die ook online kunnen vormen daarop een uitzondering. Functies zoals party chat en de PlayStation Store zijn ook voor iedereen beschikbaar.

Dit alles betekent dus dat slechts de helft van de PS4-bezitters op dit moment de online-modi van games zoals Battlefield 4 en Assassin's Creed IV kunnen spelen.

Senran Kagura 2 krijgt limited edition

De titel die voornamelijk bekend staat om het hoge gehalte fanservice, Senran Kagura, krijgt dit jaar een sequel getiteld: Senran Kagura 2: Crimson Burst. Voor deze titel is nu de limited edition onthuld. Je hoeft geen expert te zijn om te zien dat ook in deel 2 fanservice centraal staat.

De limited edition komt geleverd met het volgende:
- Het spel met een speciale verpakking
- Doos getekend door Nan Yaegashi
- Een 5 delige figuurset van de Homura Crimson Squad
- Drama CD met origineel verhaal
- CD met het openingslied en selectie van andere nummers

Tevens is er voor de eerste druk van Senran Kagura 2 een soundtrack bestaande uit vier CD's samengesteld met nummers van Senran Kagura, Senran Kagura Burst en Senran Kagura 2: Crimson Burst. Plaatjes van de limited edition en van de soundtrack zijn hieronder te vinden.

Senran Kagura 2: Crimson Burst komt in Japan op zeven augustus uit, exclusief op Nintendo 3DS. Over een release in Europa is nog niets bekend. 

Figuurset SK2

Soundtrack SK

Lekker kippetje

Wakker Dier is weer eens kwaad op de supermarkten. Want wat blijkt: er was veel meer ‘gewoon’ vlees in de aanbieding, dan ‘diervriendelijk’ vlees. De geitewollen idealisten verbonden daaraan de verkeerde conclusie: “De supermarkten negeren de wens van de consument voor diervriendelijke producten.” Ik word altijd een beetje lacherig van dat soort idioten, dat leeft in een eigen droomwereld, op gepaste afstand van de werkelijkheid.

Samsung werkt mogelijk aan een gameconsole

Tijdens de Samsung Developer’s Conference heeft Samsung twee plannen onthuld voor nieuwe gameplatforms. Hier mee wil het bedrijf de "console sceptische" markt aanboren. Het plan is om dit jaar beide concepten nog op de markt te brengen.

De eerste console waar het bedrijf aan werkt is de 'Samsung Mobile Console', het betreft een console die je kunt verbinden aan je Samsung HDTV en er dan games mee kunt spelen. Het tweede concept is een multi-screen. Met dit concept kan Samsung games aanbieden via Smart TV. Hierdoor zouden ontwikkelaars zowel games voor de televisiesets als mobile apparaten kunnen ontwikkelen en aanbieden.

[pic] Castlevania: LoS 2 krijgt Special Edition

Castlevania: Lords of Shadow 2 krijgt een Special Edition. Eerder werd al bekend dat de game een Dracula's Tomb Premium Edition krijgt. Het lijkt erop dat de Special Edition een stuk minder uitgebreid is dan de Premium Edition, laatstgenoemde bevat namelijk ook nog vier figuurtjes en een steelbook.

De Special Edition zit in een Belmont Box en bevat onder andere een artbook en natuurlijk het spel zelf. Eind februari verschijnt Castlevania: Lords of Shadow 2 voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Castlevania LoS2 2 Special Edition

Wüst: "Onwijs prachtig"

Ireen Wüst was na haar gouden 3.000 meter-race in Sochi dolgelukkig. "Onwijs prachtig", zei de schaatsster tegen de NOS.

"Drie op rij is niet normaal, echt fantastisch." De 27-jarige Brabantse won in Rusland haar derde gouden olympische medaille op een Olympische Spelen. In Turijn won ze in 2006 de 3.000 meter, vier jaar geleden in Vancouver was ze de beste op de schaatsmijl.

"De spanning was immens en enorm", zei de gedoodverfde winnares. "Het hele seizoen loopt al onwijs goed. Als het dan op zo'n manier lukt.."

Wüst hield haar grootste concurrente Martina Sábliková ruim anderhalve seconde achter zich. "Ik wilde 'm wel gewoon vlak proberen te rijden", zei ze over haar rit, wat haar ook prima lukte. "Wat een race, wat een spanning."

Uitbuiters kledingfabriek Bangladesh aangehouden

De twee eigenaren van een Bengaleze kledingfabriek die terecht moeten staan voor moord wegens een brand in 2012 waarbij 112 mensen om het leven kwamen, hebben zich zondag bij de rechtbank gemeld. Ze waren al tijden op de vlucht.

De fabriek buiten Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, had geen nooduitgangen en de kleine steeg waaraan de fabriek lag, zorgde ervoor dat de brandweer niet snel in actie kon komen, aldus aanklager Anwarul Kabir Babul. Uit onderzoek bleek bovendien dat toen de brand uitbrak, managers en beveiligers tegen de arbeiders zeiden dat het om een oefening ging. Toen bleek dat dat niet zo was, was het voor velen te laat. De deuren bleken van buitenaf afgesloten te zijn terwijl het vuur zich razendsnel verspreidde.

Dertien mensen werden aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de brand, onder wie de eigenaren van de fabriek, Delwar Hossain en zijn vrouw Mahmuda Akter. Er werden arrestatiebevelen uitgevaardigd voor de zes verdachten die op de vlucht sloegen, onder wie de eigenaren.

De rechter besloot zondag dat Hossain en Akter niet op borgtocht mogen worden vrijgelaten en gaf opdracht de twee vast te zetten. Als ze schuldig worden bevonden kunnen ze een gevangenisstraf van minimaal zeven jaar tot levenslang opgelegd krijgen.

Er komen vaker dodelijke rampen voor in de kledingindustrie van Bangladesh. In april vorig jaar kwamen elfhonderd mensen om het leven toen een fabriek instortte.

Referendum over massa-immigratie Zwitserland

De Zwitsers stemmen zondag in een referendum over de vraag of de immigratie sterk aan banden moet worden gelegd. De initiatiefnemers van het referendum zijn van de nationalistische en conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP). Hun grootste zorg is niet de komst van berooide illegalen uit verre streken, maar de 'massa-immigratie' uit de Europese Unie.

Die is een gevolg is van de vele overeenkomsten die Zwitserland in de loop der jaren met de EU heeft gesloten. Sinds 2002 is er vrij verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland. Het referendum legt de vraag voor of er maximale aantallen per jaar moeten worden vastgelegd voor die immigranten. Dat staat haaks op het afgesproken vrij verkeer van personen. Wanneer de kiezers 'ja' zeggen, dreigt een fikse ruzie met de EU.

Russisch protest haalt niets uit op skiatlon

Een Russisch protest heeft Maksim Vylegzjanin niet aan een medaille kunnen helpen bij het langlaufen. De Rus werd zondag vierde op de 30 kilometer skiatlon op een tiende seconde achter de bronzen Noor Martin Johnsrud Sundby. Volgens de Russen was Vylegzjanin op onreglementaire wijze gehinderd, maar na een kort beraad ging de jury daar niet in mee.

Helemaal ongestraft kwam Sundby niet weg. Tegen de Noorse televisie vertelde hij dat hij een schriftelijke waarschuwing kreeg van de jury. Zijn bronzen medaille mocht hij echter houden.

Uitslag Heracles Almelo - SC Cambuur Leeuwarden

Om 12.30 uur werd er in Almelo afgetrapt voor het duel tussen Heracles en sc Cambuur Leeuwarden. De uitploeg leek lang op weg naar de eerste uitzege in de Eredivisie sinds mei 2000, maar zag Heracles in de slotfase toch nog langszij komen; 1-1.

Rosheuvel (Heracles), in duel met Cambuurspelers Bijker (l) en El Makrini. (PRO SHOTS/Peter Lous)

Heracles Almelo

1 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 89' Te Wierik    23' Manu 
 
 Gele kaart: Rienstra, Tannane, Schenkeveld (Heracles Almelo), Bijker (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.325
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
J. Veldmate (Powel/83)
Davidson
Cziommer
Rienstra
Bel Hassani
Rosheuvel (Amoah/78)
Uth
Bruns (Tannane/46)
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d. Laan (v. Boxel/80)
Bijker (Pereira/63)
El Makrini
Bakker
Ritzmaier
Lukoki
Hemmen (Barto/67)
Manu


Olympisch goud Wüst op 3.000m

Ireen Wüst heeft bij het olympisch schaatstoernooi de olympische titel veroverd op de 3.000 meter. De Nederlandse schaatsster was met 4.00,34 iedereen te snel af. Martina Sábliková, vier jaar geleden de beste, veroverde zilver. Het brons ging verrassend naar de Russin Olga Graf.

Na de eerste zeven ritten was het de Russin Yuliya Skokova die met 4.09,36 de snelste tijd had gereden. Annouk van der Weijden moest in de eerste rit na de dweil rijden tegen Bente Kraus. Van der Weijden won haar rit in een tijd van 4.05,75. Die tijd werd twee ritten later verbeterd door de Russin Olga Graf die met 4.03,47 een nieuw persoonlijk record op de klokken zette. In de rit erna slaagde Claudia Pechstein er niet in om de tijd van Graf te verbeteren. De Duitse veterane kwam tot 4.05,26.

Martina Sábliková en Katarzyna Bachleda-Curus maakten er in de rit erop een spannende rit van. Een paar ronden voor het einde reed de Tsjechische echter weg en kwam in 4.01,94 over de meet.

Ireen Wüst moest het in de eennalaatste rit opnemen tegen de Japanse Ishizawa. De Nederlandse ging goed van start en reed al snel onder de tijd van Sábliková. Ze bleef onder die tijd rijden en wist zelfs in het eind nog even te versnellen. Uiteindelijk kwam ze in een tijd van 4.00,34 over de meet, een baanrecord.

Antoinette de Jong moest het in de laatste rit opnemen tegen de Japanse Masako Huzomi. De Jong had weinig aan haar tegenstandster, maar kon de tijd van Wüst niet bedreigen.  De Poolse Bachleda-Curus werd gediskwalificeerd vanwege het overschrijden van de lijn op het laatste rechte stuk. De Jong, die aanvankelijk achtste werd, steeg hierdoor een plekje in de eindstand.  

Uitslag 3.000 meter

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst NED 4.00,34
2 Martina Sábliková Tsj 4.01,95
3 Olga Graf Rus 4.03,47
4 Claudia Pechstein Dui 4.05,26
5 Annouk van der Weijden NED 4.05,75
6 Ida Njåtun Noo 4.06,73
7 Antoinette de Jong NED 4.06,77
8 Yuliya Skokova Rus 4.09,36

'Zoon Zuma reed vrouw dood met Porsche'

Er is een onderzoek ingesteld naar de zoon van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma wegens dood door schuld, melden Zuid-Afrikaanse media. Op 1 februari ramde de man met zijn Porsche een minibusje. Daarbij kwam een vrouw om het leven en raakten twee mensen gewond.

De politie wil de naam van de bestuurders hangende het onderzoek niet vrijgeven. Volgens de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times gaat het om Zuma's zoon Duduzane.

De oppositie in Zuid-Afrika denkt dat de politie Zuma's zoon een voorkeursbehandeling heeft gekregen en wil dat er een onderzoek naar het gedrag van de agenten wordt ingesteld.

Pellè: "Veel respect voor Van Basten"

Graziano Pellè zou graag zien dat Marco van Basten de nieuwe trainer van Feyenoord wordt. De Rotterdammers zoeken nog steeds een opvolger voor Ronald Koeman. "Ik heb verschrikkelijk veel respect voor Van Basten. Ik vond hem een geweldige voetballer, dus het lijkt me leuk training te krijgen van iemand die ik als kind enorm bewonderde. En het kan, want hij is vrij", zegt Pellè tegen Voetbal International.

Louis van Gaal wordt ook genoemd, maar Pellè denkt dat de kans dat de bondscoach naar De Kuip komt niet zo groot is. "Ik ken hem, hij streeft een grotere club na." De Feyenoord-spits werkte eerder met Van Gaal samen bij AZ. Na dit seizoen is ook Van Basten beschikbaar, want hij verlengt zijn contract bij sc Heerenveen niet.

Feyenoord overweegt om assistent Jean-Paul van Gastel als nieuwe hoofdcoach aan te stellen als er geen geschikte coach wordt gevonden. Pellè ziet dat ook wel zitten. "Wat mij betreft hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Als Van Basten het niet wordt, schuif dan Van Gastel door. Hij kent de club en de spelers."

[Upd] Fed Cupteam verslaat Wit-Rusland en mag naar play-offs

Het Nederlands Fed Cupteam heeft een 1-0 voorsprong genomen in de play-offs tegen Wit-Rusland. Richel Hogenkamp (WTA-205) won van Aliaksandra Sasonovic (WTA-151) met 6-3 en 6-4. Hogenkamp heeft deze week al haar vier enkelspelen gewonnen. 

Het is nu de beurt aan Kiki Bertens (WTA-124). Zij speelt tegen Olga Govortsova (WTA-98). Als Bertens haar partij weet te winnen, dan mag Nederland in april spelen om promotie naar Wereldgroep II. Wint Govortsova, dan moet er nog een beslissende dubbelwedstrijd gespeeld worden. 

Bertens zal het dubbelspel spelen samen met Misa Krajicek. Zij nemen het dan op tegen Sasonovic en Govortsova. 

Update 13.35 uur

Kiki Bertens verslaat Olga Govortsova met 7-6(5) en 6-2 en daarmee heeft Nederland Wit-Rusland verslagen. De ploeg onder leiding van Paul Haarhuis ontmoet nu op 3 en 4 april een verliezer uit de eerste ronde van wereldgroep II. Dat treffen bestaat uit vijf wedstrijden, vier enkelspelen en eventueel nog een beslissend dubbelspel.

Als Nederland zich voor Wereldgroep II plaatst voor volgend jaar dan wordt groep I van de Europees/Afrikaanse zone na vijftien jaar verlaten. De Fed Cup-ploeg speelde voor het laatst in 1999 op het tweede mondiale niveau.

Ecclestone heeft vertrouwen in Duitse omkoopzaak

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft alle vertrouwen in een goede afloop in de omkopingszaak die in Duitsland tegen hem loopt. De 83-jarige Brit hangt in het geval van veroordeling celstraf boven het hoofd, maar hij verwacht dat de aanklacht tegen hem zal gaan vervallen.

Alles draait om de verkoop van de aandelen van de Formule 1 door BayernLB aan CVC Capital. Ecclestone heeft voormalig bankier Gerhard Gribkowsky hierbij 44 miljoen dollar betaald. Omkoping volgens de Duitse justitie, maar Ecclestone stelt dat hij afgeperst werd. Gribkowsky zit inmiddels achter de tralies en Ecclestone zou kunnen volgen.

Het proces zal op 24 april gaan beginnen, maar de Brit denkt dat het niet eens zover zal komen, zo meldt hij aan de BBC. "Ik wed dat het niet eens door zal gaan. Het gebeurt wel eens en daarna ga je weer verder." Mocht Ecclestone wel veroordeeld worden dan is hij zijn baan kwijt en krijgt de Formule 1 een nieuwe baas.

Benzinedief rijdt medewerker pompstation aan

Een medewerkster van een tankstation in het Limburgse Posterholt is zaterdagmiddag aangereden door een automobilist die niet wilde betalen voor zijn tankbeurt. De vrouw liep schaafwonden en een kneuzing aan haar been op. De politie is op zoek naar getuigen.

De vrouw zag rond 14.30 uur een man de tank van een blauwe Opel Astra vullen, maar kreeg argwaan omdat er iets mis was met de kentekenplaten. Zij vroeg de bestuurder af te rekenen, maar hij startte de auto en reed de vrouw aan. De vrouw kwam op de motorkap terecht en liet even later los, waardoor ze op de grond terechtkwam.

De politie vraagt getuigen van het voorval bij het tankstation op de Roermondseweg zich te melden.

Hulpverleners terug naar Homs

Hulpverleners kunnen waarschijnlijk terug naar de belegerde Syrische stad Homs. Dat heeft een hoge medewerker van de Syrische Rode Halve Maan gezegd. Zaterdag moesten twee vrachtwagens die met voedsel en medicijnen naar door rebellen gecontroleerde wijken in Homs reden terugkeren, omdat ze onder vuur waren komen te liggen.

Khaled Erksoussi zei dat de Rode Halve Maan zondag zal proberen meer burgers uit Homs te evacueren. Honderd burgers die zaterdag zouden worden geëvacueerd uit het door rebellen gecontroleerde gebied kon niet worden vervoerd. Vrijdag werden al 83 kinderen, vrouwen en ouderen in rolstoelen geëvacueerd. Het was volgens de Verenigde Naties voor het eerst in maanden dat mensen de stad konden verlaten.

Het Syrische leger heeft een jaar lang alle voedsel en medische hulp voor door rebellen gecontroleerde wijken in Homs tegengehouden. De inwoners hebben daar zwaar onder te lijden. De oppositie en de regering waren een wapenstilstand van drie dagen overeengekomen om een deel van de burgers te evacueren en om hulp te sturen.

Sommige rebellen vrezen dat de regering de wapenstilstand gebruikt om voorbereidingen te treffen voor een aanval op de stad.

Spectaculair ontsnapte maffioso gepakt

Een tot levenslang veroordeelde maffioso uit Calabrië, Domenico Cutrì, die maandag op spectaculaire wijze aan zijn bewakers was ontsnapt, is in de nacht van zaterdag op zondag ten noordwesten van Milaan gearresteerd. Dit hebben de Italiaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Cutrì werd maandag, ook in de buurt van Milaan, naar een rechtbank overgebracht. Onderweg werd het konvooi met grof geweld overvallen waarna hij de benen kon nemen. Onder de schietende bevrijders van Cutrì waren twee broers van hem. In het vuurgevecht met de politie verloor een van de broers het leven. De andere is afgelopen week opgepakt.

De 32-jarige Cutrì is onder meer tot levenslang veroordeeld wegens de moord in 2006 op een 22-jarige Pool. Cutrì wordt gerekend tot de beruchte Calabrische maffia 'Ndrangheta.

Kranjec niet in actie op kleine schans

Robert Kranjec moet vandaag de finale op de kleine schans bij het schansspringen laten schieten. De Sloveen heeft gisteren bij een val bij de kwalificaties zijn kniebanden verrekt en besloot vanavond niet van start te gaan.

Kranjec mikt nu op de wedstrijden op de grote schans (zaterdag) en de landenwedstrijd twee dagen later. Bij de landenwedstrijd is hij met zijn team één van de favorieten, getuige de twee wereldbekerzeges van dit seizoen.

Betrapte Litouwse biatleet geeft dopinggebruik toe

De Litouwse biatleet Karolis Zlatkauskas heeft dopinggebruik toegegeven. Dat heeft de internationale biatlonunie IBU zondag bekendgemaakt. De 28-jarige sporter was in december bij een controle buiten competitie betrapt op epo. Hij heeft het recht op een contraexpertise opgegeven en zich 'tegen de hele biatlonfamilie verontschuldigd voor zijn acties'.

Zlatkauskas is niet in Sochi voor de Olympische Spelen. Sinds 2005 doet hij mee aan wereldbekerwedstrijden, maar hij skiede zich slechts een keer bij de beste vijftig van de wereld. Bij de sprint in 2006 in Turijn, zijn enige olympische optreden, werd hij 88e.

De IBU laat weten dat binnenkort een hoorzitting volgt. Dan wordt bepaald hoelang Zlatkauskas geschorst wordt.

FloraHolland kwaad over hervatting staking

Bij de vestigingen van FloraHolland in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg wordt zondag vanaf 16.00 uur weer gestaakt. De bloemenveiling vindt dat niet verantwoord. "Acties die de dagelijkse processen wederom onder druk zetten, zijn onacceptabel", meldt FloraHolland zondag in een verklaring.

Bij het bedrijf verdwijnen tweehonderd arbeidsplaatsen, maar de vergoeding voor de werknemers die hun baan verliezen is volgens de vakbonden niet hoog genoeg. FloraHolland nodigde de bonden vrijdagavond formeel uit om het overleg over het sociaal plan maandag te hervatten, maar de voorstellen van het veilingbedrijf worden als te mager beschouwd.

"De uitnodiging getuigt van geen enkel respect voor de werknemers en de redelijke eisen die zij stellen en is daarmee zeer teleurstellend", zegt Kitty Huntjens van CNV Dienstenbond in een verklaring. "Door zich zo op te stellen versterkt Flora Holland het wantrouwen bij de werknemers", vult Celil Coban van FNV Bondgenoten aan. "Uit niets blijkt dat Flora Holland zijn personeel serieus neemt. De vastberadenheid van de werknemers om actie te voeren, is alleen maar toegenomen."

FloraHolland laat weten maatregelen te nemen om de aanvoer- en veilprocessen te verzekeren. Het bedrijf zegt daarbij 'enige vertraging' te verwachten.

Vrijdag werd ook gestaakt. Toen waren bij CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten zeker 850 stakers ingeschreven. Volgens hen probeerde Flora Holland de staking op te vangen door uitzendkrachten in te zetten. CNV en FNV sommeerden de veiling, die ontkent stakingbrekers te hebben ingehuurd, vervolgens daarmee te stoppen. Het is verboden om werk over te laten nemen door uitzendkrachten als er wordt gestaakt.

FloraHolland zei vrijdag ondanks de staking van honderden werknemers een van de beste dagen ooit te hebben gedraaid. Bij de veiling werken in totaal vierduizend mensen

Sochi vandaag - zondag 9 februari

Vandaag is de vierde dag van de Winterspelen in Sochi. Na het oranje podium op de 5000 meter schaatsen is er vandaag weer kans op een medaille, ditmaal voor Ireen Wüst op de 3000m. In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en prominenten die in actie komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden van vandaag plaatsvinden.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
07.30 uur Snowboarden Slopestyle halve finale run 1 vrouwen Nee
08.00 uur Alpineskiën Afdaling mannen Ja
08.10 uur Snowboarden Slopestyle halve finale run 2 vrouwen Nee
09.00 uur IJshockey Groep B vrouwen: Zweden - Japan Nee
10.15 uur Snowboarden Slopestyle finale run 1 vrouwen Nee
10.49 uur Snowboarden Slopestyle finale run 2 vrouwen Ja
11.00 uur Langlaufen 2x 15 km skiatlon mannen Ja
12.30 uur Schaatsen 3000m vrouwen Ja
14.00 uur IJshockey Groep B vrouwen: Rusland - Duitsland Nee
15.30 uur Biatlon 7,5 km sprint vrouwen Ja
15.30 uur Rodelen Individueel run 3 mannen Nee
16.00 uur Kunstrijden Teamevenement: mannen vrije kür Nee
17.05 uur Kunstrijden Teamevenement: vrouwen vrije kür Nee
17.40 uur Rodelen Individueel run 4 mannen Ja
18.10 uur Kunstrijden Teamevenement: ijsdansen vrije dans Ja
18.30 uur Schansspringen Finale ronde 1 normale schans mannen Nee
19.30 uur Schansspringen Finale eindronde normale schans mannen Ja


Nederlanders in actie

De eerste Nederlandse deelnemer vandaag is Cheryl Maas. Na twee mislukte runs van donderdag mag ze in de herkansing om alsnog een plek in de finale te bemachtigen. Hiervoor moet ze bij de eerste vier eindigen. Het vrouwenschaatsen begint ook vandaag, waarbij drie Nederlandse schaatssters in actie komen. Annouk van der Weijden, Antoinette de Jong en de grootste kanshebster Ireen Wüst starten vanaf 12.30 uur met de 3000 meter.

Prominenten in actie

Bij het rodelen staan vandaag de laatste twee beslissende runs op het programma. Eén van de deelnemers is Armin Zöggeler uit Italië. Hij kan voor de zesde opeenvolgende keer een medaille winnen. Na brons in 1994 en zilver in 1998 won Zöggeler goud in 2002 en 2006. Vier jaar geleden ging de 40-jarige Kannibaal met de bronzen medaille naar huis. Na twee runs staat Zöggeler met een derde plek voorlopig opnieuw op het podium.

Opmerkelijk

Een opmerkelijke deelnemer is Noriaki Kasai. De Japanse schansspringer is 41 jaar en doet al 23 seizoenen mee met de World Cups, een record. Tijdens de Winterspelen van Lillehammer in 1994 won Kasai met het Japanse team de zilveren medaille, maar individueel staat de Japanner dus nog droog. Vanavond komt Kasai in actie in de finale van het springen vanaf de normale schans, en is door een recente wereldbekerzege misschien wel een van de kanshebbers. 

De 41-jarige Kasai kan vandaag zijn eerste individuele olympische medaille halen. (PRO SHOTS/GEPA)

Eerste doelpuntenmaker FC Utrecht overleden

De maker van het eerste doelpunt van FC Utrecht in het betaald voetbal, Jan Groenendijk, is zondag gestorven. De oud-voetballer overleed op 67-jarige leeftijd, meldt de club uit de domstad. Groenendijk leed aan slokdarmkanker.

Groenendijk schoot zich op 19 augustus 1970 de geschiedenisboeken in. Tijdens de uitwedstrijd tegen Feyenoord maakte hij de 0-1 en werd zo de eerste doelpuntenmaker van Utrecht in het betaalde voetbal. FC Utrecht debuteerde dat jaar in de Eredivisie na een fusie tussen Velox, Elinkwijk en DOS.

Maas baalt: "Normaal zou ik de top rijden"

Cheryl Maas wist vanmorgen bij het onderdeel slopestyle niet de finale te bereiken. De Nederlandse werd in de halve finale van het nieuwe olympische onderdeel uitgeschakeld en baalde daar flink van.

"Normaal zou ik bij de top kunnen rijden", zei Maas na afloop tegen de NOS. "Al die druk is weg, daardoor ben je ontspannen. Maar ik baal natuurlijk goed dat ik vooral bij die laatste run zo lullig op m'n bek ging. Dan weet je meteen, het is over."

"Uiteindelijk voel je toch wel die druk steeds meer komen, maar daar probeerde ik niet aan te denken. Ik wilde gewoon echt alleen aan m'n trucs denken, te focussen. Maar waarschijnlijk heeft die druk er wel gezeten want het ging meteen fout bij de eerste rail. Dat is gewoon jammer."

Het zat eigenlijk mentaal al niet goed bij Maas, die eerder vooral problemen had met de lastige baan. "Uiteindelijk heb ik gisteren goed kunnen relaxen en alles uitgezet en gedacht: ik ga er gewoon plezier in hebben. En vandaag voelde ik me echt super. Normaal zou ik echt wel bij de top kunnen rijden, maar ik heb het helaas hier niet kunnen laten zien. Ik weet dat heel Nederland zit te kijken, maar ik hoop dat ze misschien ook andere wedstrijden gaan volgen."

Van Marwijk weigert op te geven bij HSV

Hamburger SV ging zaterdag opnieuw onderuit in de Bundesliga. Coach Bert van Marwijk denkt ondanks de nederlaag tegen Hertha BSC niet aan opstappen. "We hebben hard gewerkt en veel gelopen, maar we hebben ook domme fouten gemaakt. Daarmee maakten we de tegenstander sterker", sprak Van Marwijk volgens Kicker.

Hamburger SV verloor in eigen stadion met 0-3 van Hertha BSC, dat gecoacht wordt door Jos Luhukay. De bezoekers uit Berlijn misten in de openingsfase een strafschop, maar de daaropvolgende hoekschop ging er alsnog in. "Als je een penalty stopt, moet je mentaal sterker worden", aldus Van Marwijk. "Dan mag niet alsnog uit een hoekschop de 0-1 vallen. Dat is ongelooflijk, als ik die beelden terugzie."

Ondanks de nieuwe zeperd weigert Van Marwijk de spreekwoordelijke handdoek in de ring te gooien. "Ik blijf trainer, ik leg me niet neer bij de situatie en ik geef niet op. Maar ik besef wel dat ik verantwoordelijk ben."

Na twintig speelronden in de Bundesliga staat HSV op de voorlaatste plaats. Het team van Van Marwijk won dit seizoen pas vier wedstrijden. De twee onderste teams degraderen uiteindelijk rechtstreeks, terwijl de nummer zestien play-offs moet spelen.

Van der Ven wint wereldbekerfinale handboogschieten

Handboogschieter Rick van der Ven heeft zaterdag in Las Vegas de wereldbekerfinale indoor van het onderdeel recurve gewonnen. Dat meldt de Nederlandse handboogbond zondag. De als tweede geplaatste Nederlander versloeg in de finale de Italiaan Matteo Fissore met 6-2.

Van der Ven, de nummer zeven van de wereldranglijst, had een ronde eerder via een shoot-off tegen de Amerikaan Brady Ellison een plek in de finale veroverd.

Stamslachting in Pakistan

Gewapende mannen hebben in het zuiden van Pakistan het huis van een regeringsgezinde stamoudste aangevallen. Daarbij zijn de man zelf en acht leden van zijn familie gedood. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten zondag gezegd.

Gazeen Khan Bugti werd zondagmorgen vroeg vermoord, evenals drie vrouwen, twee kinderen en twee mannen, aldus de autoriteiten. Bij een vergeldingsactie zijn twee van de aanvallers gedood en drie verwond.

Tokkie bezorgt agent dubbele beenbreuk

Bij de aanhouding van drie vechtersbazen in het uitgaanscentrum van Gorinchem heeft een agent zondagochtend een dubbele beenbreuk opgelopen. De agent is zondag geopereerd. Het drietal zit vast en wordt verhoord.

Portiers hadden het drietal, twee mannen uit Gorinchem van 18 en 21 jaar en een 22-jarige uit Hardinxveld-Giessendam uit een horecagelegenheid aan de Langendijk gezet omdat ze binnen hadden gevochten. Buiten vielen ze een andere groep lastig, waarna agenten hen met de wapenstok probeerde weg te krijgen.

Het drietal reageerde door een fiets tegen een van de agenten te gooien. Toen ze vervolgens werden aangehouden verzette de 22-jarige zich, waarbij de agent een onderbeen op twee plaatsen brak.

In de onrustige uitgaansnacht werden ongeveer tien mensen aangehouden die te veel hadden gedronken en voor overlast zorgden.

DWDD Saturday Night slecht bekeken

DWDD Saturday Night heeft 355.000 kijkers getrokken. In het programma, gebaseerd op een item uit De Wereld Draait Door, stellen bekende Nederlanders hun ideale muziekavond samen. Zaterdagavond waren dat sportjournalisten Hugo Borst en Henry Schut.

DWDD Saturday Night staat met 355.000 kijkers niet in de top 25 van best bekeken programma's van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Die wordt aangevoerd door de rechtstreekse uitzending van de 5000 meter schaatsen op de Winterspelen in Sochi. Ruim 4,5 miljoen kijkers zagen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma zegevieren.

De top vijf wordt gecompleteerd door respectievelijk de nabeschouwing met 4,4 miljoen kijkers, de voorbeschouwing met ruim 3,9 miljoen, de Studio Sport-uitzending rond de Eredivisie met 2,4 miljoen en de 10 kilometer sprint op de biatlon met een kleine twee miljoen belangstellenden. Op plaats zes staat het eerste niet-sportprogramma, All You Need Is Love op RTL 4 met ruim 1,9 miljoen kijkers.

'Alonso stapt in wielerploeg Cannondale'

Het lijkt erop dat Formule 1-coureur Fernando Alonso zijn plannen om een WorldTour-wielerteam op te zetten gestalte wil gaan geven door in te stappen bij de Cannondaleploeg, dit meldt Biciciclismo. Huidig uithangbord van Cannondale is Peter Sagan.

Het contract van de Slowaak loopt na dit seizoen af en Cannondale is er alles aan gelegen om hem te behouden. Het aantrekken van Alonso kan helpen om hem te behouden en de ploeg verder te versterken. Namen als Alberto Contador, Joaquim Rodríguez, Samuel Sánchez en Rui Costa worden al genoemd, al kunnen er tot 1 augustus geen contracten afgesloten worden.

Cannondale was eind vorig jaar in gesprek met de rijke Rus Oleg Tinkov, maar deze besloot de Saxo-Tinkoff-formatie van Bjarne Riis over te nemen. Sponsor Cannondale kocht daarop een groot deel van het team van Brixia Sports die de eigenaar van het wielerteam.

Alonso wilde voor dit jaar al een team opzetten, maar de onderhandelingen tussen hem en Euskaltel-Euskadi liepen op niets uit. De Spanjaard heeft zich er niet bij neergelegd en kijkt nu naar andere opties. Het instappen bij de Cannondaleploeg kan ervoor zorgen dat zijn wens alsnog wordt verwezenlijkt.

Jankende cowboys op Texaans festival

Cowboys Janken Ook wordt vertoond op het Amerikaanse festival South by Southwest. De Nederlandse korte film is geselecteerd in de categorie Narrative Shorts. Dat staat op de website van South by Southwest, dat van 7 tot en met 16 maart plaatsvindt in het Texaanse Austin.

Cowboys Janken Ook is Mees Peijnenburgs afstudeerfilm van de Nederlandse Filmacademie. De film gaat over beste vrienden Sven en Gijs, die net klaar zijn met de middelbare school. Als ze in een vechtpartij belanden wordt Gijs in een coma geslagen. Wanneer hij weer ontwaakt is hij niet langer de oude.

Langlaufer Cologna keert terug met goud

De Zwitser Dario Cologna heeft het olympisch goud gewonnen op de skiatlon. De Zwitser, die pas in januari zijn rentree maakte na een voetblessure, wist in de slotfase af te rekenen met titelverdediger Marcus Hellner uit Zwitserland en de Noor Martin Johnsrud Sundby.

Na de eerste helft, de 15 kilometer klassieke stijl, was er een kopgroep van zeventien atleten. Daniel Richardsson uit Zweden had halverwege de leiding, gevolgd door Sundby en Lars Nelson, eveneens uit Zweden. Cologna en de Noor Petter Northug, vooraf twee van de favorieten, hadden wat moeite met de skiwissel, maar konden snel weer aansluiten in de grote kopgroep. 

In de vrije stijl veranderde er weinig aan de kopgroep, terwijl het tempo afwisselend gemaakt werd door Sundby, Cologna, de Duitsers en Johannes Dürr uit Oostenrijk. Laatstgenoemde probeerde vooral op de lange stukken bergop weg te komen, maar slaagde hier steeds net niet in. Hij wist één keer een gaatje te slaan samen met Hellner, maar ze werden snel teruggepakt. 

Op de voorlaatste klim was de grote kopgroep nog altijd bijeen, terwijl het leek alsof niemand serieus aan wilde vallen. Bovenaan viel Northug plotseling weg, hij moest in de laatste twee kilometer maar liefst bijna anderhalve minuut toegeven. In de laatste klim viel Cologna aan, hij kreeg Hellner, Sundby en de Rus Maxim Vylegzhanin met zich mee. Bijna bovenaan gaf de Zwitser nog één keer gas, waarna niemand meer echt kon volgen. In de slotmeters leek Hellner nog heel dichtbij te komen, maar wereldkampioen Cologna liet zich niet kennen en hield de leiding vast. Achter Hellner ging het brons naar Sundby.

Zweedse ijshockeysters verslaan Japan

De ijshockeysters van Zweden hebben zondag hun eerste groepswedstrijd bij de Spelen in Sochi gewonnen. Japan werd met 1-0 verslagen. Jenni Asserholt tekende al in de eerste periode voor de enige treffer in het duel.

Later op de dag komen Rusland en Duitsland nog in actie in dezelfde groep. Dinsdag worden de tweede groepswedstrijden gespeeld, waarbij Zweden uitkomt tegen Duitsland en Rusland het opneemt tegen Japan.

ANWB voorziet lange wintersportfiles

Wintersporters moeten komend weekend rekening houden met lange files op de routes naar de wintersportgebieden. De ANWB verwacht de meeste vertraging op de wegen in het zuiden van Duitsland rond Neurenberg, Ulm en München. Verder is de tunnel tussen Duitsland en Oostenrijk bij Füssen een groot knelpunt.

De komende weken gaan 1,4 miljoen Nederlanders op vakantie. Van hen gaan er driehonderdduizend naar skigebieden, waarbij Oostenrijk traditiegetrouw favoriet is. In Nederland wordt nauwelijks extra drukte op de weg verwacht.

In Duitsland ontstaan volgens de ANWB lange files op de A3 Frankfurt-München, A7 Ulm-Füssen, A8 München- Salzburg, A93 knooppunt Inntal- Kufstein en A99 ring München. De piek ligt op zaterdagen tussen 09.00 en 12.00 uur, maar ook vrijdagmiddag staan er al files.

In Oostenrijk wacht wintersporters files op de routes naar de skigebieden in Tirol en Vorarlberg, de A12 Rosenheim-Innsbruck, A13 Innsbruck-Brenner, A14 Bregenz-Bludens en de B179 Füssen-Reutte. De kans op files is het grootst op zaterdagen tussen 09.00 en 16.00 uur.

In Zwitserland wordt zaterdagmiddag veel vertraging verwacht op de A2 Bazel-Chiasso tussen de Stalvedro- en de Gotthardtunnel en voor grensovergang Chiasso/Brogeda.

In Frankrijk moeten vakantiegangers vooral op de zaterdagen 22 februari en 1 en 8 maart rekening houden met lange files op de wegen van en naar de Alpen. De A43 Lyon-Chambery-Albertville is een van de drukste routes.

Burgermilities Mexico heroveren stad op drugsbende

Mexicaanse burgermilities die de strijd hebben aangebonden met een drugskartel in de westelijke deelstaat Michoacan zijn zaterdag een stad binnengegaan die in handen was van de drugsbende. De milities werken samen met regeringstroepen om de bendeleden uit Apatzingan te verdrijven, aldus Hipolito Mora, leider van de zogenoemde autodefensas.

Tientallen leden van de burgermilities, herkenbaar aan de witte shirts die ze dragen, reden zaterdag in pick-uptrucks Apatzingan binnen. De stad met zo'n honderdduizend inwoners is al enkele jaren in handen van drugskartel de Tempeliers.

"Federale troepen werken samen met de burgermilities", zei Mora vanuit het centrum van Apatzingan via de telefoon tegen persbureau AP. "Jongens van de autodefensas verplaatsen zich door het centrum en werken deels met de federale regering samen. Er zijn veel, veel mensen opgepakt."

Mora zei dat de federale politie de veiligheid in de staat waarborgt en dat zowel gewapende als ongewapende leden van de autodefensas met de agenten samenwerken om schuilplaatsen van de Tempeliers aan te wijzen. Hij zei dat ongeveer tweehonderd bendeleden zijn opgepakt, onder wie de broer van een van de leiders, Enrique 'Kiki' Plancarte. De Mexicaanse regering wilde hier niet direct op reageren.

De grip van de Tempeliers op Apatzingan was ooit zo stevig dat geen enkele rivaal het in zijn hoofd haalde de stad binnen te gaan. De Tempeliers reden vaak in voertuigen rond met daarop hun symbool, een rood kruis, om de federale politie te kennen te geven de stad te verlaten.

Het kartel heeft zich altijd gepresenteerd als een mystieke christelijke orde die zich inzet om de bevolking te beschermen tegen misstanden door leger en politie. De bendeleden leefden echter van de smokkel van methamfetamine en marihuana en van afpersing. Ook hadden ze de afgelopen jaren een groot deel van de lokale economie in handen.

In oktober probeerden de burgermilities Apatzingan ook al binnen te gaan, maar toen werden ze tegengehouden door militairen die zeiden dat ze met wapens de stad niet in mochten. Een konvooi van honderden ongewapende burgermilitieleden kwam de volgende dag terug en mocht de stad in, waar de autodefensas werden ontvangen met geweervuur van de Tempeliers. Ter vergelding van de inval vielen de bendeleden posten van de autodefensas aan en doodden vijf mensen. Ook vernielden ze elektriciteitsinstallaties waardoor honderdduizenden mensen in zeker veertien dorpen en steden in Michoacan zonder stroom kwamen te zitten.

Mora noemde de inval zaterdag een 'triomf'. De kennis van de stad van de burgermilities heeft de operaties van de regering tegen de Tempeliers volgens Mora al een flinke impuls gegeven. Hij zei dat leden van de autodefensas huis na huis langsgaan en vermoedelijke bendeleden aan de politie aanwijzen. Ook helpen ze de agenten met controles op de in- en uitvalswegen van de stad. "Ze bevinden zich overal in de stad om te kijken of leden van de Tempeliers de stad ingaan of verlaten." Mora zei in Apatzingan te zijn voor een vredesmars waartoe een geestelijke uit de stad had opgeroepen.

Mexico legaliseerde de groeiende autodefensa-beweging vorige maand. Volgens de beweging zijn er zeker twintigduizend leden onder de wapenen. In februari vorig jaar kwamen de burgers in opstand tegen de terreur en afpersing door de Tempeliers. Politie en leger waren erin tot dan toe niet in geslaagd de drugsbende aan te pakken. Het ministerie van defensie heeft de burgermilitieleiders om lijsten met namen van de leden gevraagd en gezegd dat ze hun wapens mogen houden als ze die registreren bij het leger. Het Mexicaanse leger geeft de groepen 'alle nodige middelen voor communicatie, operaties en verplaatsingen', aldus de autoriteiten.

D66-politicus Bakker (67) overleden

Oud-burgemeester van Hilversum Ernst Bakker is overleden. Het oud-Kamerlid van D66 werd 67 jaar. Bakker was eind jaren zeventig persoonlijk assistent van D66-coryfee Jan Terlouw. "Voorlichter, politiek adviseur, burgemeester, vriend. Unieke man", twittert Terlouw zondag. "Humor. Kenner partijpolitiek. Ik ben zeer bedroefd."

Tussen 1971 tot 1978 was Bakker fractiemedewerker van de Tweede Kamerfractie van D66 en van 1978 tot 1981 gemeenteraadslid in Amsterdam. Bakker leidde van 1974 tot 1990 de verkiezingscampagnes van D66 en zat begin jaren tachtig enige tijd in de Tweede Kamer.

In de jaren negentig was Bakker opnieuw raadslid in Amsterdam en vanaf 1992 ook zes jaar wethouder. In 1998 werd hij burgemeester van Hilversum. Die functie bekleedde hij tot zijn pensionering in juli 2011.

Ook nichtje Tiger Woods kan winnen

Tiger Woods heeft meer familieleden die goed zijn met de golfclubs, zo is gebleken. Zijn nichtje Cheyenne Woods heeft vandaag haar eerste zege als profgolfster weten te boeken.

De 23-jarige Woods zegevierde in de Australian Ladies Masters met een score van 276 slagen (-16). Ze liep een laatste ronde van 69 slagen (-4) en klopte hiermee de concurrentie. Minjee Lee werd met -14 tweede, voor de gedeelde derde plaats van Stacey Lee Bregman en Camilla Lennarth die beiden op -12 uitkwamen. Beste Nederlandse was Dewi-Claire Schreefel met een dertiende positie.

Gezonde giraf afgemaakt in zoo Denemarken

De natuur is wreed. De dood ligt voortdurend op de loer: ziekte, roofdieren en ongevallen zijn er schering en inslag. Een giraf mag dan ook maar wat blij zijn als hij in een dierentuin geboren wordt. Daar is de kans op een voortijdige dood voor een gezonde jonge giraf nihil. Behalve in Kopenhagen.

De dierentuin van de Deense hoofdstad heeft namelijk besloten om de jonge en kerngezonde giraf Marius af te maken. Vanwege maatregelen tegen inteelt is Marius vandaag afgemaakt. De kans was te groot dat Marius zich zou voortplanten met een naaste, wat een gevaar is voor de genetische gezondheid van de giraffepopulatie in Europese dierentuinen.

Er werd nog gezocht naar oplossingen, maar die werden niet gevonden. Een verhuizing naar een andere dierentuin was niet mogelijk omdat daar ook het risico op inteelt zou bestaan. Herintroductie in de natuur zou een lang en onzeker proces zijn, terwijl niet eens zeker is of Afrikaanse landen eraan mee willen werken. Castratie zou het leven van de giraf ernstig verslechteren.

Ondanks protesten is Marius vanmorgen afgemaakt met een schietmasker. Vervolgens zal een autopsie uitgevoerd worden. Het kadaver zal tenslotte in stukken gesneden worden om als voer te dienen voor de carnivoren in de dierentuin.

VVD-camper uitgebrand in Utrecht

In Utrecht is zaterdagnacht een campagnecamper van de VVD uitgebrand. Of sprake was van brandstichting is nog niet bekend. Het voertuig was in gebruik bij raadslid André van Schie, die ook in het campagneteam zit.

De forse camper was bestickerd met het VVD-logo en campagneslogans van de partij, vertelt Van Schie zondagochtend. Een auto die naast de camper stond geparkeerd in de F.C. Dondersstraat viel ook ten prooi aan de vlammen. "Dat is eigenlijk het vervelendst", zegt Van Schie.

Het raadslid laat zich niet uit het veld slaan door het voorval. "Het was even tien minuten balen, maar wij gaan onverdroten en met enthousiasme door met de campagne."

Technisch onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak van de brand is. Van Schie wil niet speculeren over een eventuele brandstichter. Vier jaar geleden werden VVD-busjes beklad rondom de gemeenteraadsverkiezingen.

Anderson maakt favorietenrol waar op slopestyle

Jamie Anderson heeft de olympische titel op het onderdeel slopestyle bij het snowboarden gepakt. De Amerikaanse, vooraf al gezien als de grote favoriete, dankte haar zege door haar score van 95,25 in de tweede manche.

Enni Rukajarvi uit Finland pakte met een score van 92,25 de zilveren plak. Het brons ging naar de Engelse Jenny Jones met een score van 87,25.

Sarka Panchochova was in de eerste run de beste met een score van 86,25, maar door een zware valpartij in de tweede manche wist ze die score niet te verbeteren.

Wereldkampioene Spencer O'Brien verprutste haar eerste run en ook haar tweede run wist ze niet af te maken, waardoor ze geen rol speelde in de strijd om de medailles. Torah Bright, de olympisch kampioene op de halfpipe van 2010, zette een matige eerste run neer. Haar tweede run was beter maar door een foutje was ze kansloos voor een plak.

Eerder vandaag slaagde Cheryl Maas er niet in om de finale te bereiken op het onderdeel slopestyle.

Zoon steekt ouders neer

De politie heeft een 29-jarige man uit Gouda aangehouden die zaterdagavond zijn ouders had neergestoken in Moordrecht. De verdachte had in de ouderlijke woning aan de Zwanendreef ruzie gekregen met zijn 65-jarige vader en hem daarbij rond 19.15 uur gestoken. Toen de moeder tussenbeide kwam, raakte ook zij gewond, meldt de politie.

Ambulancepersoneel hebben beiden naar een ziekenhuis vervoerd, waar ze na behandeling ter observatie zijn opgenomen. Terwijl in de woning het sporenonderzoek gaande was, gingen agenten op zoek naar de zoon. Hij werd omstreeks 20.00 uur aangehouden nadat agenten hem hadden zien lopen op de Jacob van Lennepkade.

CD: Chef'Special - Passing Through

"Please say hi to the Mrs. Say hi to the past", zingt frontman Joshua Nolet in 'Peculiar', de opener van de tweede plaat van Chef'Special. Hiermee lijkt de Haarlemse band te refereren aan het debuutalbum 'One for the Mrs.' en een stap vooruit te willen nemen. Is het vijftal erin geslaagd om een waardige opvolger af te leveren met 'Passing Though'?
 
 
De band trok voor de opnames een paar maanden naar New York om daar het opname-, mix- en masterproces uit te voeren. In de MSR studios namen ze de basistracks op en voerden ze het productieproces uit met Lion's Share Group. Het werk in de zomer van 2013 levert een goed klinkend en coherent geheel op.

Kunstschaatsers Rusland krijgen het makkelijker

De Russische kunstschaatsers lijken onbedreigd op weg te kunnen gaan naar de olympische titel in de teamwedstrijd. Zowel bij de mannen als de vrouwen laten de beste rijders van de concurrenten de vrije kür vandaag lopen. Rusland staat na vijf van de acht onderdelen al zes punten los van Canada en dertien van de Verenigde Staten. De Russen zijn daarmee al zeker van zilver.

Bij de vrije kür voor mannen ziet Evgeni Plushenko de Canadese drievoudig wereldkampioen Patrick Chan afhaken. In zijn plaats komt Kevin Reynolds op het ijs. De Japanner Yuzuru Hanyu, die de korte kür won in de landenwedstrijd, haakt ook af. Tatsuki Machida neemt de honneurs waar. De Amerikaan Jason Brown vervangt zijn landgenoot Jeremy Abbott.

Ook bij de vrouwen is Rusland een van de weinige landen die in de sterkste opstelling aantreed. Julia Lipnitskaia gaat na haar zege bij de korte kür ook op voor winst op de vrije kür. Carolina Kostner laat de vrije kür echter voor wat hij is en Italië stuurt dus Valentina Marchei het ijs op. De Japanse Mao Asada laat ook verstek gaan. In haar plaats schaatst Akiko Suzuki.

'Gay-app geblokkeerd door Rusland'

Russische hackers met een mening hebben meer dan 70.000 profielen van een dating-app in de prullenbak gemikt en de gebruikers gedreigd met arrestatie. Ook bezoekers en deelnemers van de Olympische Winterspelen in Sochi zijn niet ontkomen aan deze vorm van terreur.

De bedenker en oprichter van de Hunters-app, een app die veel lijkt op het mondiale Grindr, zegt dat 'burgerwachten' het programma hebben platgelegd, enkele dagen voor het evenement in de Kaukasus. Volgens de eigenaar zijn er iets van 72.000 profielen verwijderd en kregen mensen die de app gebruikten de melding "'Warning: You will be arrested and jailed for gay propaganda in Sochi according to Russian Federal Law 135 Sektion 6". Ook een Amerikaanse homoseksuele atleet die via de app een tijdelijk onderkomen zocht in Sochi werd verwelkomd met bovenstaande tekst.

Rusland heeft veel internationale kritiek te verduren gekregen op de omstreden wet die het (onder andere) strafbaar maakt om kinderen uit te leggen dat homoseksualiteit acceptabel is. In het kielzog van de wet zijn er verschillend burgerwachten opgericht die actief op homo's jagen. Groepen zoals Occupy Paedophilia snorren andersgeaarden op, ontvoeren en martelen ze en zetten hun prestaties op YouTube. De politie doet hier weinig tot niets aan.

Gezien het gebruikte steenkolenengels vermoedt de eigenaar van de app dat de Russische autoriteiten achter de aanval zitten en dit een zoveelste poging om homoseksuele activiteiten tijdens de spelen te ontmoedigen is. "Ik roep de hele gay-gemeenschap en iedereen die vindt dat internet 'vrij' moet zijn op om geen Russische Wodka of goederen die gelinkt zijn aan de Olympische Spelen meer te kopen.", weet de man te melden.

De app zou wereldwijd meer dan 1 miljoen gebruikers hebben, waarvan 100.000 de Russische nationaliteit zouden hebben.

Politie sloopt auto's en lantaarnpaal

Een politieauto is zaterdagnacht na een achtervolging in Vlissingen in botsing gekomen met drie geparkeerde auto's en een lantaarnpaal. De bijrijdster van het politievoertuig is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, maar mocht later in de nacht naar huis.

De agenten achtervolgden rond 01.30 uur een personenauto waarvan de bestuurder van diverse verkeersovertredingen beging. Op de Paul Krugerstraat verloor de bestuurder van de politieauto de macht over het stuur, waarna de wagen de geparkeerde auto's en de lantaarnpaal raakte.

Met de eigenaren van de geparkeerde auto's wordt contact opgenomen om de schade af te handelen en het elektriciteitsbedrijf is ingelicht zodat de lantaarnpaal kan worden gerepareerd. De politie onderzoekt hoe het ongeluk precies is gebeurd.

Temperatuur in Sochi stijgt naar 16 graden

De temperatuur in Sochi gaat de komende dagen flink omhoog. In de loop van de week kan zelfs de weinig winterse temperatuur van 16 graden worden bereikt, meldt weeronline.nl zondag. Normaal gesproken is het in februari in Sochi rond de 10 graden, maar warme lucht vanaf de Middellandse zee maakt het warm in de Kaukasus.

Rond Krasnaja Poljana, waar de skionderdelen worden afgewerkt, stijgt de temperatuur aanzienlijk. De vorstgrens klimt tot boven de 2000 meter en donderdag vriest het waarschijnlijk pas boven de 2500 meter. Op 1400 meter is het dan zo'n 8 graden. Voor die tijd valt er mogelijk nog wat sneeuw. Voor maandag en dinsdag voorspelt weeronline.nl sneeuwbuien.

Israël vuurt raket af op Palestijn in Gaza

Een Palestijn is zondag in het centrum van de stad Gaza levensgevaarlijk gewond geraakt door een raketaanval. Hij werd vanuit de lucht beschoten door de Israëlische strijdkrachten die de man om het leven wilde brengen omdat hij Palestijnse raketten op Israël zou hebben afgeschoten. Dit meldden Israëlische media.

Dit jaar zijn er al meer dan 30 projectielen door Palestijnen in de Gazastrook afgevuurd en op Israëlisch grondgebied terecht gekomen. De Islamitische Verzetsbeweging, Hamas, die de vrijwel belegerde Gazastrook in handen heeft, probeert inmiddels te voorkomen dat er projectielen op Israël worden afgeschoten. Hamas is de Palestijnse versie van de Moslimbroederschap en is met de val van Moslimbroeder en Egyptisch president Mohamed Mursi in juli opnieuw in een isolement geraakt in de overbevolkte Gazastrook.

'Supermarkten stunten vaker met vlees'

Het aantal diervriendelijke aanbiedingen van supermarkten is vorig jaar met zeven procent afgenomen. Dat meldt Wakker Dier zondag op basis van een analyse van de reclamefolders en websites van de tien grootste supermarktketens. In 2012 nam het aantal diervriendelijke aanbiedingen nog met vier procent toe.

Het aantal diervriendelijkere vleesaanbiedingen daalde met veertig procent naar 83, terwijl de acht grootste supermarkten ruim drieduizend keer met industrievlees stuntten. Wakker Dier is verontwaardigd. "Supermarkten negeren met hun folderbeleid de wens van consumenten, die ondanks de economische crisis steeds vaker kiezen voor diervriendelijke producten."

De supermarkten lijken met hun 'kiloknallerbeleid' alles op alles te zetten om de trend naar duurzaam en diervriendelijk tegen te houden, aldus Wakker Dier. "Zij bereiken dat klanten het 'normaal' blijft vinden dat kip vaak goedkoper is dan kattenvoer."

Ook de promotie voor alternatieven voor vlees- of zuivelproducten daalde. Diervriendelijkere eieren en zuivel gingen wel vaker in de reclame. Het aantal aanbiedingen steeg met respectievelijk 31 en 75 procent.

Marktleider Albert Heijn voerde vorig jaar de lijst van meeste diervriendelijke aanbiedingen aan, maar liet een daling van zestien procent zien. De nieuwe koploper is Hoogvliet. Dekamarkt had de minste aanbiedingen en sluit de lijst.

Overigens aten consumenten vorig jaar vaker diervriendelijker geproduceerde kip, meldde Wakker Dier vorige week op basis van verkoopgegevens van alle Nederlandse supermarkten. In 2013 nam de verkoop van dergelijke kippen met 43 procent toe. De verkoop van de plofkip daalde tegelijkertijd met vijf procent.

Helft bevolking wil Plasterk weg

Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet aftreden. Van de PvdA-kiezers is een derde die mening toegedaan. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Plasterk erkende afgelopen week dat niet de Amerikaanse geheime dienst NSA verkeersgegevens van 1,8 miljoen telefoontjes had onderschept, maar dat Nederlandse diensten dat hebben gedaan. De minister had eind oktober op tv en later ook in de Tweede Kamer het tegenovergestelde beweerd over de metadata. Het verkeerd informeren van de Kamer geldt als een doodzonde.

Volgens 48 procent loog Plasterk bewust over de verkeersgegevens. Een op de drie denkt dat hij niet op de hoogte was van wat er echt speelde en 28 procent denkt dat hij de waarheid sprak. Van de ondervraagden vindt 35 procent dat Plasterk aan kan blijven. Van de PVV- en SP- kiezers vindt het leeuwendeel dat hij moet aftreden. Onder kiezers van VVD en CDA is dat bijna de helft.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de kwestie. Plasterk en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moeten voor die tijd nog een hele reeks Kamervragen beantwoorden. Premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zeggen ervan uit te gaan dat Plasterk het debat over zijn afluistermisser overleeft.

Uit de peiling blijkt verder dat 59 procent van de Nederlanders vindt dat de geheime diensten goed werk doen bij het bestrijden van terrorisme. Ruim een op de drie vindt het niet erg als de AIVD of MIVD toegang heeft tot hun e-mails of telefoongesprekken. Van de ondervraagden denkt 72 procent dat ook Nederlanders die niet worden verdacht van terrorisme of criminaliteit worden afgeluisterd door de Nederlandse geheime diensten.

Volgens De Hond verliest de PvdA vanwege de ophef over Plasterk twee zetels in de peiling, om uit te komen op twaalf. Het CDA wint er een en komt op negentien zetels, een score die de afgelopen 3,5 jaar een keer eerder werd gehaald. Daardoor komt het CDA op gelijke hoogte met de VVD. De PVV blijft de grootste partij met 29 zetels, gevolgd door de SP met 24. 50PLUS stijgt een zetel en komt op vier.

Tuitert: "Davis een stuk relaxter"

Mark Tuitert ziet in Shani Davis een belangrijke kandidaat voor de olympische titel op de 1.000 en 1.500 meter. Tuitert, de regerend kampioen op de schaatsmijl, zei dit vanmorgen na de training.

"In Vancouver zag ik vier jaar terug de druk in zijn ogen, nu is hij relaxter. Shani komt veel beter over", aldus Tuitert.

Bij de Winterspelen van 2006 en 2010 won Davis de Olympische titel op de 1.000 meter. Op de 1.500 meter eindigde hij tweemaal als tweede.

Jongen (13) bekent brandstichting Hamburg

Een 13-jarige jongen heeft zaterdag bekend de fatale brand te hebben gesticht die woensdag in Hamburg het leven kostte aan een vrouw en haar twee kinderen. Dat hebben diverse Duitse media gemeld. De jongen is lid van de plaatselijke jeugdbrandweer.

Op de vierde verdieping werden de 33-jarige Pakistaanse vrouw en haar twee zonen van 6 en 7 jaar dood aangetroffen. Ook vielen er 25 gewonden onder de inwoners van het huizenblok, waar vooral asielzoekers wonen. Volgens de brandweer was de brand een van de ergste in Hamburg sinds jaren.

Zaterdagmiddag hebben enkele honderden mensen de slachtoffers herdacht tijdens een stille tocht door Hamburg.

Jongen (13) bekent brandstichting Hamburg
Jongen (13) bekent brandstichting Hamburg (Foto: ANP)

M. Mayer pakt titel op afdaling

De olympische titel op de afdaling voor mannen is verrassend gewonnen door Matthias Mayer. De 23-jarige Oostenrijker, die als elfde naar beneden ging, zette met 2.06,23 een tijd op de klokken waar de rest van de mannen zich op stuk beet.

De Italiaan Christof Innerhofer pakte het zilver op 0,06 van Mayer. Kjetil Jansrud was goed voor de bronzen plak. De favorieten Aksel Lund Svindal en Bode Miller eindigden beiden naast het podium.

[NBA] Utah Jazz klopt middelmatig Miami Heat

Utah Jazz heeft zaterdag in de NBA voor een verrassing gezorgd door Miami Heat te verslaan. In Salt Lake City werd het 94-89 voor de thuisploeg, die in de Western Conference voorlaatste staat. Miami is de nummer twee van de Eastern Conference. LeBron James kwam niet verder dan dertien punten. Marvin Williams van Utah was met 23 punten topscorer in het duel.

San Antonio Spurs won uit bij Charlotte Bobcats met 104-100. De Texaanse ploeg werd op sleeptouw genomen door Patrick Mills. De niet in de basis gestarte speler scoorde 32 punten, twee keer zo veel als de tweede beste scorer Tim Duncan. De Spurs staan tweede in de Western Conference.

Overige uitslagen NBA zaterdag

Atlanta Hawks - Memphis Grizzlies 76-79

Detroit Pistons - Denver Nuggets 126-109

Milwaukee Bucks - Houston Rockets 95-101

Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 110-117

Phoenix Suns - Golden State Warriors 122-109

4,5 miljoen kijkers voor Oranje 5.000 meter Sochi

De 5.000 meter schaatsen op de Winterspelen in Sochi was zaterdag het best bekeken tv-programma. Ruim 4,5 miljoen kijkers zagen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma de medailles winnen op de eerste schaatsafstand. Ook de nabeschouwing, met 4,4 miljoen kijkers het tweede programma op de lijst, en de voorbeschouwing, derde met ruim 3,9 miljoen kijkers, werden goed bekeken.

Op plaats vier staat de reguliere Studio Sport-uitzending voor de Eredivisie. Daar keken 2,4 miljoen mensen naar. De door olympische legende Ole Einar Bjørndalen gewonnen 10 kilometer sprint op de biatlon staat vijfde met een kleine twee miljoen kijkers. All You Need Is Love is op de zesde plaats het eerste niet-sportprogramma.

In de top 25 van best bekeken programma's staan zaterdag nog zeven sportprogramma's. In totaal bereikte de NOS daardoor twaalf plaatsen bij de best bekeken 25 uitzendingen.

SNS wordt mogelijk buitenlands bezit

SNS Reaal kan in handen komen van een buitenlandse partij. Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen van de vorig jaar genationaliseerde bank en verzekeraar sluit dat niet uit.

Van Olphen ziet drie opties. "Dat kan zijn een beursgang, dat kan zijn een overname van een buitenlandse partij en dat kunnen institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars zijn die in onze bank willen investeren", zegt de bestuursvoorzitter in een interview met nu.nl

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) schreef vorige week dat hij snel inzicht wil hebben in de mogelijkheden om SNS Reaal te privatiseren. De minister moet eerst aangeven welke variant de voorkeur heeft, benadrukt Van Olphen.

Het grotere ABN Amro, dat ook is genationaliseerd, kan niet in buitenlandse handen vallen als de bank naar de beurs gaat. Met SNS kan dat wel, denkt Van Olphen. "We willen SNS behouden als onafhankelijke vierde bank in Nederland als uitdager van de grote drie. Dat kan ook in buitenlandse handen."

Of SNS ooit weer een beursgang beleeft, weet Van Olphen niet. Het concern is nu bezig het verzekeringsdeel Reaal en de bank SNS van elkaar te scheiden, een verplichting die voortvloeit uit de staatssteun."Dit jaar en 2015 worden gedomineerd door de verkoop van Reaal, daarover gaat de minister in maart met de Tweede Kamer overleggen", aldus Van Olphen. "Daarna wordt er in de zomer gekeken naar wat haalbaar en reëel is voor het bankgedeelte."

SNS Reaal werd op 1 februari 2013 genationaliseerd omdat de bank zware verliezen leed op de vastgoedtak Property Finance. De staat stak 3,7 miljard euro in het bijna failliete concern.

Zaalvoetballers Italië Europees kampioen

De zaalvoetballers van Italië zijn zaterdag Europees kampioen geworden. Rusland werd in de finale in Antwerpen met 3-1 verslagen. Gabriel Lima, Murilo en Daniel Giasson scoorden voor de Italianen. Eder Lima maakte de enige Russische goal.

Nederland deed ook mee aan het EK zaalvoetbal, maar werd al vroeg uitgeschakeld. In de groepsfase waren Rusland en Portugal met respectievelijk 7-1 en 5-0 te sterk.

[Serie A] AC Milan verliest, Balotelli huilt

Clarence Seedorf heeft zijn eerste competitienederlaag als trainer van AC Milan geleden. De ploeg van de Nederlandse coach ging met 3-1 onderuit bij Napoli. De meeste aandacht ging na afloop echter uit naar Mario Balotelli. De aanvaller van AC Milan werd een kwartier voor tijd gewisseld en zat vervolgens snikkend op de bank, mogelijk door racistische geluiden vanaf de tribune.

Milan kende nog wel een goede start in San Paolo. Al na acht minuten luisterde Adel Taarabt zijn competitiedebuut voor Milan op met een doelpunt. Drie minuten later maakte Gökhan Inler echter al gelijk. Na rust bezweek Milan onder de druk van de thuisploeg. Gonzalo Higuain scoorde twee keer.

Ondanks het verlies blijft Milan net in het linkerrijtje staan, al kan dat zondag veranderen. Napoli staat derde op gepaste afstand van koploper Juventus en nummer twee AS Roma.

[PD] Benzema schiet Real Madrid langs Villarreal

Real Madrid heeft Villarreal zaterdag in de Primera División met 4-2 klop gegeven. In Santiago Bernabeu scoorde Gareth Bale de eerste voor de Koninklijke, dat het moest stellen zonder de geschorste Cristiano Ronaldo. Karim Benzema (2x) en de 20-jarige Jesé Rodriguez troffen eveneens doel.

Real komt door de zege op gelijke hoogte met koploper Atlético Madrid, dat zaterdagavond op bezoek gaat bij Almeria. FC Barcelona is de derde titelkandidaat in Spanje. Voor de Catalanen, die drie punten achterstaan op de Madrileense ploegen, staat de lastige uitwedstrijd bij Sevilla zondag op het programma.

Mario Gaspar en Giovani dos Santos scoorden in Santiago Bernabéu voor Villarreal, dat verdienstelijk vijfde staat in de Spaanse competitie.

Australië en Duitsland op voorsprong in Fed Cup

De Australische en Duitse tennissters zijn goed begonnen aan de eerste ronde van de Wereldgroep in de Fed Cup. Australië nam zaterdag een 2-0 voorsprong tegen Rusland. Casey Dellacqua, de nummer tachtig van de wereld, versloeg Irina Khromacheva (241) met 6-0 en 6-2. Samantha Stosur (15) was Veronika Koedermetova (650) met 6-4, 6-0 de baas.

Andrea Petković, de nummer 36 op de wereldranglijst, zette Duitsland op voorsprong tegen Slowakije. Ze versloeg Dominika Cibulkova (13) met 2-6, 7-6 (7) en 6-2. Angelique Kerber (9) maakten er tegen Daniela Hantuchova (30) 2-0 van: 7-6 (9) en 6-1.

Italië kwam op een 1-0 voorsprong tegen de Verenigde Staten. Karin Knapp (40) zette Christina McHale (62) met 6-3, 3-6 en 6-1 aan de kant. Serena Williams, de nummer een van de wereld, doet niet mee aan Amerikaanse zijde.

Spanje won zijn eerste wedstrijd van Tsjechië. Carla Suarez Navarro (17) versloeg Barbora Zahlavova (69) met 6-1 en 6-4.

Raadsels rond plotse dood bij epilepsie

Jaarlijks overlijden zo'n 150 epilepsiepatiënten plotseling. Exacte cijfers zijn er niet, omdat niet altijd een lijkschouwing wordt gedaan.

"Het gaat meestal om jongvolwassen epilepsiepatiënten die dood gevonden worden in hun bed. Als er wel een autopsie wordt gedaan, blijkt dat ze niet aan een hart- of herseninfarct zijn overleden en ook niet aan een longembolie. Dit in combinatie met de manier waarop ze gevonden worden, leidt tot de conclusie dat het een epileptische aanval geweest moet zijn", vertelt neuroloog Roland Thijs. "Er ligt bloed op hun kussen, ze hebben urine laten lopen of ze zijn uit hun bed gevallen."

Hoe het komt dat mensen doodgaan aan een epileptische aanval, is nog niet bekend. "Mogelijk komt het omdat aanvallen 's nachts gemener zijn, of omdat de hersenen dan minder actief zijn en de aanvallen dan harder aankomen", stelt Thijs. "Het zou ook kunnen dat het komt omdat patiënten alleen zijn. Mensen die iemand een epileptische aanval zien krijgen, hebben meestal de neiging om de patiënt op de zij te leggen en ertegen te praten om ervoor te zorgen dat hij wakker blijft. Misschien helpt dat." Om de oorzaken echt helder te krijgen, is meer onderzoek nodig, volgens de neuroloog.

Niet alle epilepsiepatiënten lopen het risico om plots te overlijden aan een aanval. Het zijn vooral de mensen met een zware vorm bij wie het gebeurt. "Hoe hoger de aanvalsfrequentie, hoe slechter de patiënt af is", vat Thijs samen. "Die aanvalsfrequentie is beïnvloedbaar, met medicijnen. Het klinkt logisch dat je medicijnen slikt als die er zijn, maar veel mensen doen dat niet, omdat ze ook bijwerkingen hebben. Je kan er bijvoorbeeld duizelig of slaperig van worden."

Maandag is het Europese epilepsiedag. Op die dag wil Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) aandacht vragen voor plotselinge dood bij epilepsie. "Iemand gaat dood en dat is niet verklaarbaar. Dat is enorm heftig voor de nabestaanden", aldus een woordvoerster van SEIN.

Raadsels rond plotse dood bij epilepsie
Raadsels rond plotse dood bij epilepsie (Foto: ANP)

Snowboardster Maas uitgeschakeld in slopestyle

Snowboardster Cheryl Maas is zondag uitgeschakeld op de slopestyle. De Nederlandse wereldtopper ging tijdens de halve finale, de herkansing om zich alsnog voor de eindstrijd te plaatsen, twee keer onderuit. Donderdag was Maas er dankzij twee valpartijen in de kwalificatie ook al niet in geslaagd om direct de finale te halen.

In haar eerste run op zondag ging Maas, net als donderdag, de fout in bij de sprongen onder aan het parcours. Dat leverde haar nog een score van 30,75 punten op en een negende plaats na een omloop. In de tweede run ging het al bovenaan fout. Maas verplaatste haar gewicht op de rail vlak na het starthokje te ver naar voren en kukelde van de rail af. De mislukte race was een score van 14,75 punten waard.

Omdat de hoogste score van de twee runs telt, eindigde Maas in de halve finale als twaalfde en laatste. De Tsjechische Sarka Pancochova was met 90,50 punten de beste. Ook Sina Candrian uit Zwitserland, de Britse Jenny Jones en de Noorse Silje Norendal plaatsten zich voor de eindstrijd, die later zondag wordt afgewerkt.

Wüst heeft zin in 3000 meter

Ireen Wüst heeft zin om haar olympisch toernooi zondag te beginnen met de 3000 meter. De Brabantse liet dat zaterdag op Twitter blijken na de loting. "Morgen gaat het voor mij eindelijk beginnen met de 3 kilometer, in de voorlaatste rit tegen Ishizawa. Heel veel zin in!", schreef ze. Even later stuurde ze een foto van haar rood-wit-blauw-oranje-goud gelakte nagels de wereld in.

Wüst, Annouk van der Weijden en Antoinette de Jong kunnen op de nodige steun rekenen. Oud-meerkampster Jolanda Keizer was zondag al vroeg wakker en twitterde haar steun aan de Nederlandse vrouwen die in actie komen. "Dag 2: het kan bijna niet mooier dan 1,2&3! Maar Go Go Gooo @cherylmaas en later op de 3000m @Ireenw @AntoinettedeJong en @AnnoukvanderWeijden."

Hockeyster Naomi van As, de vriendin van Sven Kramer, keek zaterdagavond al vooruit naar de dag van zondag. Eerst keek ze echter nog even terug op de prestaties van Sven zaterdag. "Wat een dag! Zo trots op @SvenKramer86....!!! Nu lekker slapen en morgen de dames aanmoedigen!"

Kramer werd zaterdag op Twitter volop gefeliciteerd. Voetballer John Heitinga had bijvoorbeeld voor de buis gezeten. "Van harte gefeliciteerd @SvenKramer86. Genoten van je gouden race!" schreef hij. Kramer zelf stuurde zaterdagavond een selfie vanuit het Holland Heineken House het net op.

Ook de bronzen Jorrit Bergsma kreeg steun van zijn vriendin. "My man just got a BRONZE so proud!", twitterde de Amerikaanse Heather Richardson.

Jan Blokhuijsen toonde zich op Twitter blij met zilver. "Wat een strijd! Ging voor goud, maar superblij met zilver! Zilver op de Spelen, yes!" Nadat hij Kramer en Bergsma had gefeliciteerd zette ook Blokhuisen een foto uit het Holland Heineken House op Twitter. "Echt kicken!" was de begeleidende tekst.

Fognini klopt Almagro en bereikt finale in Chili

Fabio Fognini heeft zaterdag zijn eerste positie op de plaatsingslijst bij het ATP-toernooi in Viña del Mar waargemaakt. In de halve eindstrijd hield de Italiaan zich de als derde geplaatste Spanjaard Nicolas Almagro van het lijf: 6-4, 1-6 en 7-6 (5).

Fognini, die bij de vorige drie graveltoernooien die hij speelde ook al in de finale stond, serveerde op 5-3 in de derde set voor de wedstrijd. Almagro rechtte echter nog eenmaal de rug, werkte een matchpunt weg en dwong een tiebreak af. Daarin kreeg Fognini zijn tweede matchpunt en nu maakte de 26-jarige Italiaan de partij wel uit.

In de eindstrijd treft Fognini Leonardo Mayer uit Argentinië. In de halve eindstrijd was hij in twee sets de Colombiaan Santiago Giraldo de baas: 7-6 (2) en 6-3.

Het waait hard

Het KNMI heeft zondag code geel afgekondigd voor de kustprovincies. Er is kans op zware windstoten tot 80 kilometer per uur en vlak aan zee zelfs tot 100 kilometer per uur. De zuidwestenwind kan windkracht 9 bereiken. De waarschuwing voor gevaarlijk weer geldt tot 10.00 uur.

Vrijdag waaide het het hardst in het Limburgse Ell. Daar werden windstoten van 96 kilometer per uur gemeten.

Familie afgeslacht in Guatemala

Negen familieleden, onder wie een baby van drie maanden en een meisje van 5 jaar, zijn zaterdag doodgeschoten in het noorden van Guatemala. Het leger heeft een helikopter en zeker negentig soldaten naar het moeilijk te bereiken junglegebied gestuurd. Dat heeft een zegsman van het leger gemeld.

Volgens buren waren twee terreinwagens met gewapende mannen gearriveerd bij het huis van de familie voordat de schutter het vuur opende. Acht familieleden kwamen gelijk om het leven, het negende bezweek in een ziekenhuis.

De autoriteiten hebben niets gezegd over een motief. Wel is duidelijk dat het Mexicaanse Zetas-drugskartel actief is in de afgelegen regio.

Dode door autobom in Tel Aviv

Bij een aanslag met een autobom in Tel Aviv is zaterdagavond een man om het leven gekomen. Dat meldt de Israëlische krant Jerusalem Post.

De explosie deed zich voor in de wijk Kfar Shalem. Reddingswerkers probeerden de man uit de brandende auto te bevrijden, maar het vuur bleek te hevig om bij de auto in de buurt te kunnen komen.

Volgens de politie gaat het om "een criminele aanslag". Het was al het derde dodelijke slachtoffer door autobommen in de Israëlische stad in een week tijd. De afgelopen jaren lijken Israëlische criminelen steeds vaker aanslagen te plegen met bommen in auto's.

Dode door autobom in Tel Aviv
Dode door autobom in Tel Aviv (Foto: ANP)

Bosbranden teisteren zuid-oosten Australië

Het zuidoosten van Australië wordt opnieuw geteisterd door forse bosbranden. De Australische brandweer maakt zich op voor de bestreiding van "de gevaarlijkste vuurzee sinds Black Saturday (Zwarte Zaterdag) in 2009". Daarbij kwam 173 mensen om.

Noodverordeningen zijn van kracht in de staat Victoria, rondom Melbourne, waar de temperatuur opliep tot 40 graden celcius. De harde wind zorgt ervoor dat het vuur razendsnel om zich heen grijpt.

Inwoners van de getroffen gebieden worden door de autoriteiten aangeraden een veilig heenkomen te zoeken. De brandweer dringt er bij de 60 inwoners van het dorpje Goongerah, ten zuidoosten van Melbourne, zaterdagochtend op aan dat het voor hen te laat is om nog te vluchten: "Jullie zijn in gevaar, je moet nu actie ondernemen om jezelf te beschermen."

Bosbranden teisteren zuid-oosten Australië
Bosbranden teisteren zuid-oosten Australië (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Enkele buien

Goeiemorgen! Het is en het blijft onveranderd wisselvallig in ons land. Eigenlijk vertel ik hiermee niet veel nieuws, maar ik doe het toch. Nadat het gisteren vooral in de ochtend regende, klaarde het in de middag tijdelijk wat op. Nieuwe buien lagen aan het einde van de dag alweer op de loer.

Buien en wind spelen ook vandaag weer de hoofdrol. De afgelopen nacht kwam er boven onze watergebieden weer een harde tot stormachtige zuidwestelijke wind te staan en deze windkrachten blijven een groot deel van de dag in stand. Boven land zal de wind uitermate vlagerig zijn. Ik moet er wel bij zeggen dat de meeste buien voor het westen en noorden zijn. Niet dat het in Limburg helemaal droog blijft, maar daar ziet het weerbeeld er wel iets vriendelijker uit. Later op de dag wordt het ook elders wat droger. Onweer en hagel zijn bij de buien zeker niet helemaal uitgesloten. Overigens werd ik op vrijdagavond 'spontaan' verrast door een flinke klap. Een zogenoemde AIL-ontlading, dat wil zeggen een bliksem die wordt opgewekt door een vliegtuig. Het kwik loopt met 7 of 8 graden iets minder hoog op dan gisteren.

Net als in januari zien we ook deze maand de neerslagverschillen weer flink oplopen, terwijl ook de verdeling weer hetzelfde is. In Limburg zijn er plekken, zoals Valkenburg, waar nog géén 10 millimeter is gevallen. Mijn regenmeter én die van veel mensen in het zuidwesten hebben alweer overuren gedraaid. Plaatselijk viel er in deze streken alweer 40 tot 50 liter water per vierkante meter.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Katje
Bij D_tje in Terneuzen groeien de Katjes al aan de bomen. Het wordt lente!

WDE
Tussen alle buien door klaart het soms ook even op.

Wanq1
Qltel maakte onlangs weer een ferme boswandeling.

Begr2
Hij bezocht tijdens de wandeling ook een indrukwekkende begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

 

Vieze kinderen

Jezus Christus, wat zijn de kinderen van anderen toch godsgruwelijk irritant. Ze schreeuwen, ze gillen en ze stinken. Ze maken de vloer goor met hun smerige schoenen, ze kruimelen chips tussen de banknaden en ze lopen in de weg. Kom ik thuis van mijn werk en er zit weer eens zo’n monster op de bank, dan weet ik niet hoe snel ik moet zeggen dat we over vijf minuten gaan eten. Oprotten uit mijn aura.

Waxinelichthoudergooier actief voor Piratenpartij

De Piratenpartij is in verlegenheid gebracht door de waxinelichthoudergooier. De man heeft zich volgens de partij op eigen houtje aangemeld bij de Kiesraad om namens de Piratenpartij mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Dat zei voorzitter Dirk Poot van de landelijke leiding zaterdag.

Eigenlijk wilde de Nijmeegse afdeling helemaal niet deelnemen aan de verkiezingen. Zij kende de man wel, maar zou niet hebben geweten met wie ze van doen had. Poot vermoedt dat de waxinelichthoudergooier van partijstukken gebruik heeft gemaakt.

De partij probeert hem zondag te bewegen zich terug te trekken en wil ook van hem af. Gaat hij niet op het verzoek in, dan wordt een gang naar de Raad van State overwogen.

De man gooide op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets.

Waxinelichthoudergooier gaat politiek in
Waxinelichthoudergooier gaat politiek in (Foto: ANP)

Hulpkonvooi aangevallen in Homs

Twee vrachtwagens die met voedsel en medicijnen naar door rebellen gecontroleerde wijken in de Syrische stad Homs reden zijn teruggekeerd nadat ze onder vuur kwamen te liggen. Vier medici raakten gewond, zeggen de Syrische autoriteiten.

In Homs was een staakt-het-vuren van kracht, maar daar kwam een einde aan toen het hulpkonvooi de stad binnenreed. Volgens activisten van de oppositie was het de overheid die de wapenstilstand schond door een raketaanval uit te voeren op een van de wijken waar de rebellen de macht hebben.

Gouverneur van de provincie Homs Talal Barrazi zei dat de vrachtwagens laat in de middag het doelwit werden van twee bermbommen en een mortiergranaat. Eerder op de dag zouden ze de wijken die door de rebellen worden bezet hebben bereikt.

Honderd burgers die zaterdag zouden worden geëvacueerd uit het door rebellen gecontroleerde gebied zijn volgens Barazzi nog niet aangekomen. Vrijdag werden al 83 kinderen, vrouwen en ouderen in rolstoellen geëvacueerd. Het was volgens de Verenigde Naties voor het eerst in maanden dat mensen de stad konden verlaten.

De Syrische troepen hebben een jaar lang alle voedsel en medische hulp die voor de door rebellen gecontroleerde gebieden was bedoeld tegengehouden. De honderden burgers in die gebieden lijden daar zwaar onder. De oppositie en de regering waren een wapenstilstand van drie dagen overeengekomen om een deel van de burgers te evacueren en hulp te sturen.

Sommige rebellen vrezen dat de regering de wapenstilstand gebruikt om voorbereidingen te treffen om de stad te vernietigen. In het verleden zijn volgens De Syrische Nationale Coalitie soortgelijke afspraken gebruikt om meer burgers te doden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.