FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 januari 2014

[FA Cup] Man City walst over Blackburn heen in replay

Manchester City heeft zich alsnog geplaatst voor de vierde ronde van de FA Cup. De verliezend finalist van vorig seizoen won thuis de replay tegen Blackburn Rovers met 5-0. Blackburn, dat uitkomt op het tweede niveau in Engeland, had de tweede wedstrijd afgedwongen door Manchester City begin deze maand op Ewood Park op 1-1 te houden.

Alvaro Negredo zette de thuisploeg op een 2-0 voorsprong met een goal vlak voor en een vlak na de pauze. Edin Dzeko maakte er 3-0 en 5-0 van. Sergio Agüero was de maker van de vierde treffer. Manchester City speelt in de volgende ronde opnieuw thuis tegen een ploeg uit het Championship. Watford is eind volgende week de tegenstander.

Seedorf: "Berlusconi heeft dit zo gepland"

Clarence Seedorf is woensdag onder grote belangstelling aangekomen in Milaan. "Ik ben blij. Berlusconi heeft dit allemaal zo gepland. Je kunt niet zeggen dat ik terug ben. Eigenlijk ben ik nooit weggeweest", zei de 37-jarige Nederlander, die donderdag begint aan zijn klus als hoofdtrainer van AC Milan, aan de massaal toegestroomde verslaggevers.

Seedorf reisde direct na aankomst door naar San Siro, waar hij nog net het laatste stukje van de met 3-1 gewonnen bekerwedstrijd tegen Spezia kon zien. Hij werd door de supporters met applaus begroet en nam vervolgens plaats naast vicevoorzitter Adriano Galliani. Donderdag leidt Seedorf mogelijk al zijn eerste training, zondag tegen Hellas Verona zit hij voor het eerst op de bank.

Real Madrid naar laatste acht Copa del Rey

Real Madrid verzekerde zichzelf vanavond van een plek bij de laatste acht van het Spaanse bekertoernooi. De club uit de hoofdstad versloeg Osasuna in de uitwedstrijd met dezelfde cijfers als thuis, en dus werd het in Pamplona 2-0. De doelpunten kwamen op naam van Cristiano Ronaldo en Ángel di María.

Eerder op de avond behaalden ook Athletic Bilbao en Espanyol de kwartfinales. Beide ploegen moesten een achterstand wegwerken. Athletic Bilbao wiste met 2-0 een 1-0 uitnederlaag bij Betis weg en Espanyol versloeg tweededivisionist Alcorcón voor eigen publiek met 4-2. De laagvlieger uit de Segunda División had thuis nog met 1-0 gewonnen en kwam ook uit op een 1-0 voorsprong, maar het mocht uiteindelijk niet baten.

Levante is de laatste ploeg vandaag die naar de volgende ronde gaat. In Valencia werd het tegen Rayo Vallecano 1-0 na een 0-0 gelijkspel in de heenwedstrijd. Gisteren bereikten Atletico Madrid en Racing Santander, de enige ploeg uit de tweede divisie die nog in het toernooi zit, al de laatste acht. Morgen wordt de lijst met ploegen hoogstwaarschijnlijk aangevuld met Barcelona, dat een 4-0 thuiswinst verdedigt tegen Getafe, en de winnaar van het duel tussen Villareal en Real Sociedad. De wedstrijd in San Sebastián eindigde in 0-0.

Politie vindt vonnisklant in slaapkamerhol

Een Nijmegenaar die al acht maanden was verwikkeld in een kat-en-muisspel met de politie is dinsdag op een nogal bijzondere plek aangetroffen. De 29-jarige man bevond zich in een hol van tachtig centimeter bij anderhalve meter onder zijn slaapkamer. Hij werd gezocht omdat hij voor 59.000 euro aan boetes en een celstraf open had staan. Ook een ander korps was naar hem op zoek.

De wijkagent ging dinsdag weer eens langs bij de vonnisklant in de wijk Heseveld. Omdat hij wist dat de Nijmegenaar mogelijk verstopplekken had aangebracht in zijn huis, werd eens flink doorgepakt, laat de politie woensdag weten. Omdat de man thuis moest zijn werd de deur geforceerd.

In de houten vloer in de slaapkamer in het souterrain was een luik aangebracht, dat was afgedekt met een kleedje. Toen die waren verwijderd bleek de 29-jarige bewoner zich in de tamelijk krappe ruimte te bevinden. Elders in de slaapkamer werd nog een luik ontdekt met eronder een ruimte van twee bij drie meter.

Arrestaties na groepsverkrachting Deense in India

In verband met de beroving en groepsverkrachting van een Deense toeriste dinsdag zijn twee arrestaties verricht. Dat heeft de Indiase politie woensdag meegedeeld. Meer details zijn nog niet bekend.

De 51-jarige vrouw was verdwaald in een druk winkelgebied en vroeg een groep mannen om hulp, aldus de politiewoordvoerder. De mannen lokten haar naar een afgelegen plek en verkrachtten en beroofden haar.

Na de verkrachting wist de vrouw terug te keren naar haar hotel. De hoteleigenaar lichtte de politie en de Deense ambassade in. De vrouw is woensdagochtend teruggevlogen naar Denemarken.

Seksueel geweld is schering en inslag in India. Een 23-jarige vrouw werd in december 2012 verkracht in een bus en gruwelijk mishandeld. Ze overleed later in een ziekenhuis. De zaak leidde tot veel ophef binnen en buiten India en tot strengere wetten voor verkrachting, stalking en voyeurisme.

De nieuwe wetten lijken in de praktijk echter weinig verschil te maken. Volgens Ranjana Kumari, de directeur van het Indiase Centrum voor Sociaal Onderzoek, wordt verkrachting in het patriarchale India gebruikt om vrouwen angst aan te jagen. "Die gedachtegang verandert niet", aldus Kumari.

[Dakar] Loprais wint, De Rooy houdt stand

Gerard de Rooy heeft Andrey Karginov in het klassement van de Dakar Rally opnieuw dichterbij zien komen. De Nederlandse trucker eindigde in het Chileense Antofagasta als derde, terwijl zijn Russische rivaal bijna zes minuten eerder als tweede finishte. De tiende etappe werd gewonnen door Ales Loprais uit Tsjechië.

Karginov gaf net als gisteren in het begin van de proef flink gas. Dit deed ook Loprais die uit was op zijn eerste dagzege. De Tsjech had op de streep 37 tellen voorsprong op Karginov. De Rooy verloor in het eerste deel van de etappe veel tijd, maar pakte in het slot weer enkele tellen terug. Rene Kuipers pakte een keurige zevende positie, Hans Stacey werd negende en Wuf van Ginkel tiende.

Het verschil tussen De Rooy, die nog altijd aan de leiding gaat, en Karginov bedraagt nog 7.55 minuten. Nummer drie Eduard Nikolaev volgt al op bijna anderhalf uur. Stacey staat zesde, terwijl Kuipers met een achtste stek ook in de top tien staat.

'Akkoord over minder gaswinning in Groningen'

De gaswinning in Groningen wordt op een lager pitje gezet in verband met het risico op aardbevingen. Daarover zijn het kabinet en de coalitiepartijen VVD en PvdA het eens, meldt De Telegraaf woensdag. Het officiële besluit volgt mogelijk vrijdag in de ministerraad.

Hoeveel minder gas er zal worden gewonnen is nog niet duidelijk. Hetzelfde geldt voor de compensatie die de inwoners van het gebied zullen krijgen. De financiële gevolgen van het terugschroeven van de gaswinning zijn groot: het gaat al snel om miljarden euro's per jaar. In de coalitie en het kabinet wordt al weken intensief overleg gevoerd.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zei in de wandelgangen van de Tweede Kamer dat er nog geen besluit is genomen. "We zitten in het laatste stadium", zei hij. Mogelijk staat het onderwerp vrijdag op de agenda van de ministerraad, maar het kan ook later worden.

Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer pleit al langer voor minder gaswinning en compensatie voor de inwoners. Het nieuws dat de coalitiepartijen hier nu ook voorstander van zijn, kwam woensdag naar buiten, kort voordat PvdA-leider Diederik Samsom zou beginnen aan een bezoek aan het door aardbevingen getroffen deel van Groningen.

Kanye wint: Coinye offline

Het lijkt erop dat Kanye West definitief aartsrivaal Coinye West uit de weg heeft geruimd. De stekker is woensdag uit de website en Facebookpagina van de digitale munteenheid getrokken.

"Coinye is dood. Jij wint, Kanye", stellen de initiatiefnemers na de handdoek in de ring gegooid te hebben. Vandaag blijken de eigenaars van de Coinye-site de activiteiten definitief te hebben gestaakt; buycoinye.com is dood. Geen 'Gay Fish'-Coinye West-geld meer, kortom.

Gisteren berichtte FOK! nog dat Kanye wel een rechtszaak had aangespannen, maar niet precies wist wie hij moest aanklagen (dankzij een hele rij proxy's). Nu is het hele aanklagen echter niet meer nodig.

Amerikaanse media stellen dat het overigens onduidelijk is of de Coinye-bedenkers serieuze plannen hadden, of puur de actie verzonnen om de heer West boos te krijgen. Indien dat laatste het plan was, lijkt dat prima gelukt.

Kanye zal ongetwijfeld blij zijn en vandaag huldigen als de eerste dag van de rest van zijn leven. Hij stelde namelijk dinsdag dat 'elke dag dat de Coinye voortbestaat', zijn 'reputatie onherstelbaar beschadigd wordt.' 


Ja, zo gek is hij écht..

Brand in wietplantage bij ruiming seksboerderij

Een ondergrondse wietplantage op het terrein van een seksboerderij in het Drentse dorp De Kiel is woensdag tijdens een ruiming door de politie ingestort en in brand gevlogen. Niemand is gewond geraakt. Dat meldt een politiewoordvoerder.

De politie ontdekte de hennepkwekerij met ongeveer duizend planten woensdag onder een schuur na een tip. De uitbaters van de seksboerderij, een man en een vrouw, zijn aangehouden en zitten nog vast.

Bij het ruimen van de plantage moesten woensdagmiddag graafwerkzaamheden worden verricht. Een wand stortte hierbij naar binnen in. "Het was geen stevige constructie", vertelt de woordvoerder. De mensen die op dat moment in de ruimte zaten, wisten op tijd weg te komen.

Toen vervolgens werd geprobeerd wat spullen uit de ruimte te trekken, ontstond brand. Waardoor dat kwam, is nog onduidelijk. "Misschien is een leiding kapotgetrokken of ontstond de brand door een kachel." De brandweer wist het vuur te blussen, waarna de ruiming werd hervat.

COC start petitie om Sochi-delegatie

COC Nederland is begonnen met een nationale internetpetitie tegen de delegatie die het kabinet naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi wil sturen. In de petitie worden de regering en de Tweede Kamer opgeroepen koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte (VVD) niet naar het evenement te laten gaan.

De homobelangenorganisatie wil dat de regering op die manier duidelijk haar afkeuring laat blijken over de slechte situatie van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT) in Rusland en de mensenrechtensituatie in Rusland in het algemeen. De petitie is woensdag online gezet.

De Russische LHBT-beweging verzocht landen eerder al niet hun hoogste vertegenwoordigers naar de Spelen te sturen. De Nederlandse delegatie naar de Winterspelen zou een van de zwaarste ter wereld zijn. Landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Canada en België sturen uit protest geen staatshoofd of regeringsleider naar Sochi.

Premier Mark Rutte (VVD) maakte vrijdag na de ministerraad bekend dat hijzelf en de koning, maar ook koningin Máxima en minister van Sport Edith Schippers (VVD) afreizen naar Sochi. COC Nederland liet daarop weten 'verbijsterd en diep, diep teleurgesteld' te zijn dat het staatshoofd naar Sochi afreist.

Dinsdag zei Rutte nog in de Tweede Kamer niet van plan te zijn de delegatie minder zwaar te maken. Wel zal hij tijdens het evenement, 'wanneer de gelegenheid zich voordoet', met de Russische president Vladimir Poetin in gesprek gaan over de rechten van homo's in Rusland. Ook treedt hij in gesprek met homo-organisaties.

Onderzeese internetkabel tussen Brazilië en Europa

Dit jaar wordt een begin gemaakt met de plaatsing van een onderzeese internetkabel tussen Brazilië en Europa. Dat heeft het Braziliaanse telecombedrijf Telebras woensdag gezegd.

Woordvoerder Roland Valladao zei dat het bestuur van Telebras de ondertekening van een overeenkomst met het Spaanse bedrijf IslaLink heeft goedgekeurd. De kabel - waarvoor de plaatsing omgerekend 135 miljoen euro gaat kosten - moet begin 2016 operationeel zijn.

Telebras krijgt een aandeel van 35 procent in het Braziliaanse bedrijf dat wordt opgericht om de kabel te exploiteren. IslaLink krijgt een aandeel van 45 procent en een andere Braziliaanse partner een aandeel van twintig procent.

Huis van Afgevaardigden VS akkoord met begroting

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is woensdag met grote meerderheid akkoord gegaan met de begroting voor de rest van het fiscale jaar. Het gaat om omgerekend ruim achthonderd miljard euro. Later deze week stemt de Senaat over het akkoord.

Democraten en Republikeinen in beide kamers van het Congres hebben weken over de begroting onderhandeld. Het belangrijkste resultaat daarvan is dat een nieuwe politieke crisis in Washington in ieder geval tot oktober is afgewend.

Beide partijen hebben echter enkele bittere pillen moeten slikken. Zo wordt de financiering voor de implementatie van de zorgwet van president Barack Obama - Obamacare in de volksmond - gehandhaafd, een tegenvaller voor de Republikeinen. Ook hebben door Democraten gewenste nieuwe regels voor Wall Street de onderhandelingen overleefd.

De Democraten moeten op hun beurt accepteren dat er over de hele linie wordt bezuinigd. Daarnaast zijn de fondsen voor een hogesnelheidslijn - een wens van Obama - geschrapt.

'Vliegtuig neergestort voor kust Wales'

Voor de kust van Wales is woensdag een grote zoek- en reddingsactie op touw gezet. Er zou een vliegtuigje zijn neergestort, meldt de BBC. Eerdere berichten dat er mogelijk een straaljager was gecrasht werden door het ministerie van defensie ontkend.

Inwoners van het plaatsje Trefin, in het graafschap Pembrokeshire, hoorden eerder op de dag een vliegtuig laag overvliegen. Enkele ogenblikken later klonk er een luide knal of explosie.

De kustwacht, de politie en de brandweer zijn voor de kust, tussen de stadjes St Davids en Fishguard, een reddingsactie begonnen.

'Nederland krenterig met smartengeld'

Het is onbegrijpelijk dat de hoogte van smartengeld in Nederland vergeleken met de omringende landen zo laag is. Dat stelt de ANWB woensdag. Woensdag kwam het nieuwe ANWB Smartengeldboek uit.

Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade, zoals pijn en gemis aan levensvreugde, aan slachtoffers. In het boek van de ANWB staan rechterlijke uitspraken over de toekenning van smartengeld.

De hoogte van de vergoeding wijkt volgens de ANWB steeds meer af van vergelijkbare gevallen in het buitenland. Zo ontvangt een jonge vrouw die een rugwervelfractuur opliep nadat een automobilist haar had aangereden een eenmalig bedrag van vijftienduizend euro aan smartengeld. In Duitsland zou de vrouw volgens de ANWB ongeveer het dubbele krijgen. Het maximaal uitgekeerde bedrag in Duitsland ligt vier keer zo hoog. In Engeland is de vergoeding gemiddeld twee keer zo hoog als in Nederland.

Sinds 1992 is een bedrag van 136.134 euro de bovengrens, staat op de ANWB-website van smartengeld.nl. De in augustus overleden bijzonder hoogleraar aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Niels Frenk stelt op de site dat zelfs de geldontwaarding al die tijd nauwelijks is verdisconteerd. Als dat wel was gebeurd, was dit bedrag inmiddels opgelopen tot ruim twee ton.

De Rotterdamse hoogleraar privaatrecht Siewert Lindenbergh pleitte er woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur voor dat het smartengeld in Nederland omhoog gaat. Op dit moment worden volgens Nieuwsuur twee proefprocedures voorbereid om het smartengeld te verhogen.

Yeezianity: religie voor Kanye West

Naast Gayfish, grootste rockster allertijden en genie kan Kanye West nu zichzelf ook God noemen. Er is namelijk een religie op hem gebaseerd. 

Volgers van de religie, genaamd Yeezianity, zouden geloven dat "hij die zichzelf Yeezus noemt een goddelijk wezen is dat door God is gezonden om een nieuw tijdpark van de mensheid in te luiden," zo luidt de website.

De website van Yeezianity is ongeveer een maand geleden opgericht. Volgens de oprichter, die ervoor kiest om anoniem te blijven, kun je lid worden van de religie door te geloven in de vijf geboden:

1. All things created must be for the good of all
2. No human being’s right to express themselves must ever be repressed
3. Money is unnecessary except as a means of exchange
4. Man possesses the power to create everything he wants and needs
5. All human suffering exists to stimulate the creative powers of Man

[Dakar] Al-Attiyah wint, Ten Brinke twaalfde

Nasser Al-Attiyah heeft bij de auto's de tiende etappe van de Dakar Rally gewonnen. De Qatarees had op de meet een voorsprong van bijna vier minuten op Stephane Peterhansel. Klassementsleider Nani Roma werd op ruim dertien minuten derde.

De zware etappe van vandaag eiste een slachtoffer, want Carlos Sainz crashte in de neutralisatie uit de wedstrijd, nadat hij onderweg moest tanken en na de stop snel naar de start van deel twee van de etappe wilde rijden. Beter verging het de Nederlander Bernhard ten Brinke die op 51 minuten achterstand twaalfde werd. Ook Erik van Loon kwam redelijk op tijd binnen, zij het met een grote achterstand.

Tim Coronel werd gisteren met zijn buggy over het parkoers gesleept en ook vandaag kende de hij pech vanwege een gebroken differentieel en moest hij weer wachten op een sleep. Erik Wevers moest gisteren wel de strijd staken na elektrische problemen. Henk Theunissen haalde door problemen gisteren de start van de etappe van vandaag niet en moest noodgedwongen opgeven.

In het klassement heeft Roma nog slechts twee minuten voorsprong op Peterhansel. Al-Attiyah staat derde op drie kwartier van de leider. Ten Brinke is voorlopig beste Nederlander, met een positie ruim buiten de top twintig, al kan Van Loon zich er nog tussen wurmen.

Macklemore geeft concert in bus

Macklemore en Ryan Lewis zijn verantwoordelijk voor een hele reeks aan hedendaagse hits, waaronder 'Can't Hold Us', 'Thrift Shop' en het homohaat bashende, awards winnende en adembenemende 'Same Love'. Zij gaven recentelijk een verrassingsoptreden in een bus in New York. Dat schrijft TMZ.

De twee brachten na plots de bus bestegen te zijn hun single 'Can't Hold Us' ten gehore. Dinsdag werd een video ervan geüpload op het YouTubekanaal van de Grammy Awards. Dat het meer geregisseerd dan spontaan is (waar kennen we dat toch van?) wordt direct duidelijk aan de hand van het aantal camerastandpunten. De Grammy Awards vinden zondag 26 januari plaats.

Dat de 'spontane' actie (ofwel het Grammy-promofilmpje) desalniettemin aandacht verdient, hebben Macklemore en Ryan Lewis aan zichzelf te danken. Ze geven hun muziek namelijk nog steeds uit in eigen beheer en hebben tegelijkertijd steeds weer wereldhits.

De afgelopen jaren haalden ze meermaals de hoogste positie in de hitlijsten. In 2011 waren de twee zelfs de eerste artiesten in zeventien jaar die in de VS op één kwamen, zonder te zijn gepusht door één van de overgebleven handvol grote platenmaatschappijen.

Darter Van de Pas heeft tourkaart binnen

Darter Benito van de Pas is één van de vier gelukkigen die op de eerste dag van de Qualifying School een tourkaart van de PDC heeft weten te bemachtigen. De 20-jarige Tilburger versloeg in de finale Joey ten Berge met 5-4. 

Van de Pas had eerder op de dag Mark Breakspear, William O'Connor, Andy Pearce, Mark Pritchard en Steve Hine verslagen. "Het is prachtig, en ik ben zo blij nu", was de reactie van Van de Pas. "De laatste wedstrijd was zo moeilijk voor mij omdat ik Superleague darts met Joey speel en hem daarom zo goed ken. Het was mijn droom om de Pro Tour te spelen en dan tegen de grote namen uit te komen."

Ook Andrew Gilding, Kyle Anderson en Antonio Alcinas pakten een tourkaart. Gilding had de afgelopen twee jaar ook al een tourkaart maar die eindigde na het WK op de 78ste op de Order of Merit. Een plek bij de beste 64 is nodig om je tourkaart automatisch te behouden. De Australiër Anderson gooide in de eerste ronde op afgelopen WK een negendarter. Uiteindelijk verloor Anderson wel in de eerste ronde van Ian White. 

Alcinas had net zoals Gilding ook een tourkaart op zak. De Spanjaard had het afgelopen jaar echter weinig toernooien gespeeld en moest weer deelnemen aan de Q-school om later weer eventueel te kunnen darten op de Pro Tour. 

Ten Berge deed met zijn finaleplek ook goede zaken. Hij pakte negen punten voor het klassement. De Q-school duurt vier dagen. De beste 24 darters die in die vier dagen niet rechtstreeks een tourkaart hebben kunnen winnen krijgen alsnog een tourkaart toegewezen. Één goed resultaat op één van de andere dagen moet in principe voldoende zijn voor Ten Berge om alsnog een tourkaart te krijgen. 

Christian Kist was eveneens goed op weg naar een directe tourkaart. De voormalig Lakesidekampioen ging echter in de halve finale kopje onder. Na zeges op onder meer Matt Padgett en Nigel Heydon was Anderson met zeven 180'ers en 5-2 te sterk. Kist pakte door het bereiken van de vijfde ronde wel vijf punten mee voor de ranglijst. 

Jeffrey Bekema en Ron Meulenkamp verloren in de derde ronde. Ze pakken daardoor nog twee punten mee voor de ranglijst. Mareno Michels, Dick van Dijk, Danny de Haas en Kevin Voornhout kwamen tot de tweede ronde, goed voor één punt voor de ranking. Leon Hendriks, Eric van Meel, Hermie van Orsouw, Richard van Zijtveld en Ad Verhoeks moeten het zonder punten doen. Leon de Geus en Dirk van Duijvenbode ontbraken op de eerste dag.

[Dakar] Barreda Bort geeft zich nog niet gewonnen

Joan Barreda Bort heeft bij de motoren de tiende etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Spanjaard had op de meet acht minuten voorsprong op Helder Rodrigues en bijna tien minuten op Cyril Despres.

Barreda Bort verscheen getergd aan de start omdat hij gisteren een kwartier straftijd opgelegd kreeg nadat hij bij een snelheidscontrole de maximumsnelheid overschreden had. De Spanjaard gaf vandaag vol gas en pakte zo ruim elf minuten terug op Marc Coma. Beste Nederlander vandaag was Hans Vogels op een 21e positie met veertig minuten achterstand. Voor Jeremias Israël is de wedstrijd voorbij nadat hij door toeschouwers aangereden werd.

In het klassement heeft Coma 44 minuten voorsprong op Barreda Bort. De derde positie is voor Jordi Viladoms met ruim twee uur achterstand. Henk Knuiman is de beste Nederlander op plaats vijftien met ruim zes uur achterstand.

Bij de quads ging de dagzege naar de Rus Sergey Karyakin, bijna twee minuten voor klassementsleider Ignacio Casale. De Nederlander Sebastian Husseini bepaalde aanvankelijk het tempo en bouwde zelfs een voorsprong van twintig minuten op, maar een probleem wierp hem ver terug, waardoor hij bijna twee uur verloor. In het klassement heeft Casale 24 minuten voorsprong op Sergio Lafuente. Rafal Sonik staat op ruim een uur derde. Husseini bezet de vierde positie met vijf uren achterstand.

Counting Crows willen miljoen van UMG

De Counting Crows, de populaire Amerikaanse band waarvan de muziek een stuk beter is wanneer BLØF niet meezingt, zijn boos op hun platenlabel Universal Music Group en slepen het bedrijf voor de rechter. De tellende kraaien hebben opgemerkt dat ze te weinig kraaltjes gekregen hebben, schrijft TMZ.

UMG, het grootste label ter wereld, wordt door de bandleden vriendelijk doch dringend verzocht een miljoen dollar te betalen. Dat bedrag zou de band naar eigen zeggen aan royalties moeten ontvangen, omdat ze nooit een cent kregen voor auteursrecht op verkochte ringtones van hun singles.

Het label vindt dat de band geen recht heeft op uit ringtones verdiend geld, maar verdient zelf nog steeds een fortuin met de verkoop van ringtones via iTunes, eMusic, Amazon, Verizon, T-Mobile en andere bedrijven.

Actrice baseerde slavenrol op Michael Jackson

Actrice Lupita Nyong'o baseerde haar rol van slavin in 12 Years a Slave op Michael Jackson. "Mijn personage Patsey heeft iets van Michael Jackson", zegt de in Kenia opgegroeide Nyong'o tegen entertainmentsite Just Jared. Net als bij Jackson duurt Patseys jeugd veel te kort.

"Michael had altijd kinderlijke trekken", gaat de 30-jarige Nyong'o verder. "Patsey werd haar jeugd afgepakt op het moment dat ze geslachtsrijp werd."

In het op feiten gebaseerde slavernijdrama van Steve McQueen wordt Patsey regelmatig seksueel misbruikt door haar plantage-eigenaar, een rol van Michael Fassbender. Ze schakelt steeds meer gevoelens uit en wordt uiteindelijk zelfs suïcidaal.

Het op feiten gebaseerde 12 Years a Slave gaat over Solomon Northup, een rol van Chiwetel Ejiofor. Hij is een vrije zwarte Amerikaan die in de negentiende eeuw in New York wordt ontvoerd en als slaaf verkocht. 

Nyong'o gooit hoge ogen met haar rol als Patsey. Ze werd al genomineerd voor een Golden Globe en is volgens velen ook een goede kanshebber bij de Oscars, waarvan de nominaties donderdagmiddag bekend worden gemaakt.


Actrice baseerde slavenrol op Michael Jackson (Foto: Novum)

Nick Nolte speelt gevallen engel in film Noah

Nick Nolte heeft getekend voor een rol in de film Noah. Dat laat regisseur Darren Aronofsky weten via Twitter. "Net de legende Nick Nolte toegevoegd als de waker Samyaza. Lang leve de Nephilim! Het was een eer", schrijft hij.

Samyaza is een gevallen engel die behoort tot de orde van de Grigori, de Wakers. De Nephilim zijn mythologische reuzen die, volgens het boek Genesis, Kanaän bevolkten.

De film vertelt het bijbelse verhaal van Noach, gespeeld door Russell Crowe, die door visioenen van God weet dat er een zondvloed op handen is. Gezien Nolte's rol lijkt het waarschijnlijk dat Aronofsky het verhaal breder wil trekken dan alleen over een man die een ark bouwt om zijn gezin en alle dieren te redden.

Naast Crowe zijn ook Anthony Hopkins, Jennifer Connelly en Emma Watson in de film te zien. Noah gaat op 17 april in première.


Nick Nolte speelt gevallen engel in film Noah (Foto: Novum)

Verbaan, Ekdom en Van Kempen in Lego-film

Acteurs Georgina Verbaan en Levi van Kempen, dj Gerard Ekdom en presentator Kees Tol lenen hun stemmen aan de Nederlandse versie van De Lego Film. Dat laat producent Warner Bros woensdag weten. De 3D-animatiefilm gaat over de naïeve Emmet die per abuis wordt aangezien voor de MasterBuilder en daarom een stel superhelden moet helpen de wereld te redden ven President Business.

Tol is te horen als Emmet, Ekdom als Superman en Van Kempen als Batman. Verbaan neemt de rol van Wyldstyle op zich, een stoere meid waar Emmet hopeloos verliefd op wordt. In het origineel, The Lego Movie, worden de stemmen verzorgd door onder anderen Channing Tatum, Will Arnett, Elizabeth Banks en Chris Pratt.

De Engelse en Nederlandse versies van De Lego Film draaien vanaf 12 februari in de Nederlandse bioscoop.


Verbaan, Ekdom en Van Kempen in Lego-film (Foto: Novum)

Ruud Feltkamp maakt slopende draaidagen

Ruud Feltkamp moet soms echt tot aan het gaatje. De acteur, vooral bekend uit Goede Tijden, Slechte Tijden, maakt soms draaidagen van ruim twintig uur. Hij was afgelopen zomer druk met de opnames van de romantische komedie Toscaanse Bruiloft van Johan Nijenhuis, maar moest tussendoor ook gewoon zijn soaprol blijven opnemen.

"In de film zit een grote vechtscène tijdens een trouwdiner waarin zowat de hele familie en al het hotelpersoneel met elkaar op de vuist gaat", vertelt de 24-jarige Feltkamp. "Daar word je als gezonde Hollandse jongen natuurlijk enthousiast van, maar we begonnen om 10.00 uur 's ochtends al met repeteren en de opnames duurden de hele nacht. Daarna ben ik op een vliegtuig gestapt naar Schiphol, daar de taxi ingestapt en de studio van GTST in gehold. Toen had ik er dus een werkdag van zo'n 24 uur op zitten."

"Ik had net tijd om te douchen", lacht Feltkamp. "Heel gaaf, en het gaf een enorme voldoening, maar ik ben nog nooit zo snel in slaap gevallen als die avond. Gelukkig zagen de opnames er allemaal goed uit."

In Toscaanse Bruiloft speelt Feltkamp de broer van de bruidegom, een rol van Diederik Ebbinge. De hoofdrollen zijn voor Jan Kooijman en Sophie van Oers, en ook Lieke van Lexmond, Simone Kleinsma, Ernst-Daniel Smid en Matteo van der Grijn zijn te zien. De film gaat op 30 januari in première.


Ruud Feltkamp maakt slopende draaidagen (Foto: Novum)

Michelle Obama sluit plastische chirurgie niet uit

Michelle Obama zegt niet bij voorbaat nee tegen plastische chirurgie. In een interview met het Amerikaanse blad People vertelt de vrouw van president Obama dat ze zich niet kan voorstellen dat ze ooit aan zich laat sleutelen of botox laat inspuiten. "Maar zeg nooit nooit."

Michelle, die vrijdag 50 wordt en dat zaterdag viert met een dansfeest in het Witte Huis, beweegt veel om gezond te blijven. Ze heeft haar trainingsprogramma al aangepast aan haar leeftijd en wil de komende jaren minder zware cardiotrainingen gaan doen en meer yoga om flexibel te blijven.

Eerder zei de first lady in een interview dat ze zich in haar leven nog nooit zo zelfverzekerd heeft gevoeld, zeker nu ze zich niet meer druk hoeft te maken over een verkiezing of herverkiezing van haar man. "Dat geeft me wat meer ruimte om te ademen."

Net als alle presidentsvrouwen wordt Michelle Obama scherp in de gaten gehouden door de buitenwereld. Ze wordt onder meer geroemd vanwege het uit de schijnwerpers houden van haar dochters Malia en Sasha en vanwege haar stijl. Toen ze dure sneakers droeg bij een bezoek aan de voedselbank en een prijzige vakantie boekte naar Spanje in een periode van economische malaise, kreeg ze juist kritiek.

Luchtmacht VS: officieren sjoemelden met test

Meer dan dertig Amerikaanse luchtmachtofficieren zouden hebben gesjoemeld met bekwaamheidstests, die geregeld worden afgenomen. Drie leden van de luchtmacht zijn betrapt op drugsgebruik. Dat heeft de luchtmacht woensdag gezegd. Alle betrokkenen werken op bases waar Amerikaanse kernraketten liggen opgeslagen.

Op zes bases werd onderzoek naar drugsgebruik onder officieren verricht. Drie van hen liepen daarbij tegen de lamp. Een ander uitvloeisel van het onderzoek was het gesjoemel met bekwaamheidstests, waaraan tot dusverre 34 officieren zouden hebben deelgenomen.

Deze officieren verliezen hun brevet, zei woordvoerster van de luchtmacht Deborah Lee James. Bijna tweehonderd andere militairen moeten hun test opnieuw doen.

Rusland: goed georganiseerd knokpartijtje

Knokkuhh!!! Black team vs. white team houden een knokpartijtje in Rusland. Lekker ver van de bewoonde wereld en de politie. #teamwit houdt een strakke formatie aan, maar of dat nou zo'n slim plan is? #teamzwart heeft een minder strakke formatie maar zet wel gelijk de aanval in. Het gaat hier om een friendly match. Op 1:33 geeft een lid van #teamzwart nog een boks aan een tegenstander (zie rechtsonder in beeld). En bovendien geen schade aan openbare spullen (ons belastinggeld!11!1). Zo zien we het graag, Rusland. 

Met dank aan derya bozkurt voor de submit

[Pic] PSV'er Maher heeft parkingseks

Adam Maher is op een lullig moment op de gevoelige plaat vastgelegd. De voetballer bij PSV en Oranje is gekiekt terwijl hij op de parkeerplaats een vrouwtje te grazen neemt in zijn auto.

De 20-jarige voetballer van de tobclub is nogal gek op de vrouwtjes. Volgens zijn maten kan hij maar moeilijk omgaan met zijn succes. Hij zet dan ook geregeld de bloemetjes buiten en laat sommige vrijpartijen zelfs filmen.

Weekend pakt deze week dan ook groots uit met een onthullende reportage over Maher. Het gezaghebbende kwalitijdschrift plaatst deze week een pikante foto van de jonge voetballer. Deze is geschoten tijdens een van zijn onderonsjes op een parkeerplaats bij een NS-Station in Noord-Holland.

"Via Facebook maakt Adam in het geheim afspraakjes met vrouwen door heel Nederland. Soms komen ze van heinde en verre naar een afgelegen parkeerplaats voor een snelle ontmoeting met de beroemde voetballer van het Nederlands Elftal", citeert Weekend een mattie van Maher.

Lullig dat de PSV'er al enige tijd een vaste relatie heeft. De lampjes uit Eindhoven willen niet op de kwestie ingaan.

Graftombe onbekende farao ontdekt

Egyptische en Amerikaanse archeologen hebben in de buurt van de zuidelijke stad Sohag een graftombe ontdekt van een voorheen onbekende farao, die rond 1650 voor Christus leefde. Dat heeft de Egyptische minister voor oudheden Mohamed Ibrahim woensdag gezegd.

Archeologen van de Universiteit van Pennsylvania werkten samen met het ministerie bij het blootleggen van de graftombe van koning Seneb Kay, uit de 16e dynastie. De naam van de koning kon worden achterhaald door bestudering van de hiëroglyfen op de muren van de grafkamer.

Tijdens de periode waarin de vorst leefde was Egypte verdeeld onder meerdere heersers. De archeologische ontdekking zal bijdragen aan de kennis van dit tijdsbestek, zei hoofd van oudheden Ali al-Asfar. "Dit draagt bij aan onze faraonische geschiedenis en werpt licht op een tijdperk waar we voorheen weinig van wisten."

IMF-chef Lagarde ziet lichtpuntjes

De wereldeconomie lijdt nog steeds onder de recessie die na de financiële crisis in 2008 uitbrak, maar desondanks 'hangt er optimisme in de lucht'. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, woensdag gezegd.

Het IMF presenteert volgende week zijn World Economic Outlook, waarin sprake zal zijn van een iets sterkere economische groei dan in de laatste vooruitblik, in oktober. "Het momentum heeft in de tweede helft van 2013 aan kracht gewonnen en zal in 2014 nog sterker worden, grotendeels vanwege verbeteringen in de moderne economieën."

Europa laat de recessie binnenkort achter zich, voorspelt het IMF-hoofd. Toch zal het herstel in de verschillende Europese landen niet even voorspoedig verlopen. De Europese Centrale Bank zou daarop moeten inspelen door middel van gerichte kredietverstrekking.

Voor grote opkomende economieën zoals China moeten de financiële regels worden aangescherpt, waarbij met name moet worden gelet op het gevaar van bubbels. "Nu de wereldwijde economie stabieler lijkt, ligt de prioriteit voor beleidsmakers in 2014 bij het versterken van het fragiele economische herstel", aldus Lagarde.

De IMF-chef dringt er bij het Amerikaanse Congres op aan de kredietlimiet te verhogen. De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, moet ervoor waken zijn financiële steun te snel in te trekken, waarschuwt ze.

'Meer ouderenmishandeling door bezuinigingen'

Zorgmedewerkers vrezen voor meer ouderenmishandeling door bezuinigingen in de ouderenzorg, meldt Zembla woensdag. Het onderwerp staat hoog op de politieke agenda, terwijl paradoxaal genoeg toch wordt bezuinigd, stelt ouderenombudsman Jan Romme in het tv-programma.

Romme ziet het aantal meldingen van ouderenmishandeling stijgen. Hij ziet een verband met het feit dat er steeds minder ruimte is voor ouderen in verzorgingstehuizen. Zo'n achthonderd van de 2200 verzorgingshuizen sluiten de komende jaren hun deuren, aldus Zembla. Ouderen blijven daardoor langer thuis wonen.

In thuissituaties vindt meer ouderenmishandeling plaats dan wel wordt vermoed, zegt Romme. Eind jaren negentig liet de overheid de omvang van het probleem onderzoeken. Daaruit bleek dat zo'n tweehonderdduizend ouderen boven de 65 jaar psychisch of lichamelijk worden mishandeld. Ook verwaarlozing en financiële uitbuiting komen veel voor. Nieuw onderzoek is daarna niet meer gedaan.

Het programma wordt donderdagavond uitgezonden.

Huwelijk Bonnie St. Claire 'al jaren slecht'

Het huwelijk van Bonnie St. Claire en haar man Arne-Jan wankelt al jaren. "Ik denk dat het eind nu in zicht is", zei de zangeres woensdag in Show Vandaag. Na een ruzie sloot ze maandag haar man buiten, die vervolgens bij een poging het huis binnen te komen een been brak.

"Die man is gestoord, daarom heb ik deur op slot gehouden", legde St. Claire uit. "Hij is een loser. Ik ga door met mijn leven." Volgens de zangeres was Arne-Jan naar zijn vader vertrokken met haar telefoons en laptop. Toen ze zijn auto weer zag, haalde ze de spullen eruit en liet ze haar man weten dat hij het huis niet meer in kwam. Hij probeerde via het balkon het huis binnen te komen maar gleed uit en brak één been en niet twee, zoals eerder werd gemeld.

Met Arne-Jan gaat het naar eigen zeggen 'redelijk goed. Hij wil zich echter 'niet verlagen tot hetzelfde, trieste niveau' van zijn echtgenote. "Al haar verhalen zijn bedoeld om het echte probleem, haar drankprobleem, te camoufleren", zei hij. "Bonnie mag kiezen: of de drank gaat eruit of ik ga eruit."

[Coppa Italia] AC Milan onder Tassotti verder na zege

AC Milan heeft de kwartfinale van de Coppa Italia bereikt. Twee dagen na het ontslag van Massimiliano Allegri werd thuis met 3-1 gewonnen van tweedeklasser Spezia. De wedstrijd was de eerste en enige met Mauro Tassotti aan het roer. De interim-trainer van Milan staat later deze week zijn plaats af aan Clarence Seedorf.

Milan mocht door goals van Robinho en Giampaolo Pazzini met een 2-0 voorsprong gaan rusten. Vroeg in de tweede helft maakte de nieuwe aanwinst Keisuke Honda er 3-0 van. Pas in de laatste minuut redde Nicola Ferrari de eer namens de bezoekers.

Net als Milan voegde ook Siena zich bij de laatste acht. De ploeg uit de Serie B zorgde voor een verrassing door met 4-1 te winnen bij Catania, dat uitkomt op het hoogste niveau. In de vorige ronde knikkerde Siena Bologna al uit de beker.

Woensdagavond na de wedstrijd tussen Napoli en Atalanta zijn alle kwartfinalisten in het Italiaanse bekertoernooi bekend. Lazio, Juventus, AS Roma, Fiorentina en Udinese plaatsten zich eerder al.

Luxe skiparadijs in Noord-Korea

Als je aan Noord-Korea denkt, is skiën niet het eerste wat je te binnen schiet. Maar er is nu een luxe skibaan in het geïsoleerde land.

De skibaan is, na meerdere vertragingen, sinds 1 januari geopend. Het resort ligt in Masik in de provincie Kangwon. Simon Cockerell van Koryo Tours was een van de eerste bezoekers die waren uitgenodigd om naar het resort te komen.

Cockerell deelde zijn ervaringen op zijn bedrijfsblog, en had een aantal opvallende ervaringen. “Na mijn aankomst op 12 januari kwam ik direct Dennis Rodman tegen”. De voormalige NBA-ster bracht een bezoek aan het resort na zijn ‘groots gepubliceerde en controversiële basketbalwedstrijd’.

Een andere interessante ontmoeting was die met het Noord-Koreaanse popmuziekfenomeen “Moranbong Band”. Dit is een groep meiden van 20 jaar oud, die naar het schijnt door de Geweldige Leider zelf zijn geselecteerd.

De toegangsprijs is nog niet definitief bepaald, maar volgens Cockerell zal de prijs rond de €30,- liggen zonder attributen. Wil je deze erbij, dan komt er €12,- bovenop. Het hotel is “erg luxe en comfortabel” en heeft in totaal 120 kamers die zijn verdeeld over twee gebouwen.

In totaal zijn er 11 pistes, waarvan twee beginnersbanen. De lokale gidsen spreken Engels maar skiën niet. Het resort verwacht wat buitenlandse gasten te krijgen, maar het is “duidelijk gebouwd voor de lokale bevolking”.

“Het aantal lokale skiërs was verbazingwekkend hoog”, vertelt Cockerell verder. Buitenlandse skiërs kunnen niet zelf het hotel boeken, maar moeten dit door een reisorganisatie, zoals Koryo, laten doen.

AZ-directeur: 'Teun was direct onze nummer een'

AZ baarde gisteren opzien door Teun de Nooijer aan te stellen als de nieuwe teammanager. "Onze trainer Dick Advocaat zei: als je iemand van De Nooijers kaliber kunt binnenhalen, moet je dat meteen doen", aldus directeur Toon Gerbrands in De Volkskrant.

De ploeg uit Alkmaar was op zoek naar een teammanager, omdat Hans Vonk onlangs de overstap maakte naar SC Heerenveen. Er werd door de directie een profielschets opgesteld. "Ex-topsporter, moet spelers helpen ontwikkelen, een goede interactie hebben met de technische staf en op de achtergrond blijven. Iemand uit de voetbalwereld stond op twee. Maar Teun was direct onze nummer een."

"Teun de Nooijer is met zijn achtergrond een meerwaarde voor onze spelers. Teun heeft als topsporter alles meegemaakt, hij weet wat er in een team leeft. Teun kent de teamprocessen, hij weet wie even een duwtje nodig heeft en wie je in de luwte moet zetten. Ik weet honderd procent zeker dat dit gaat lukken", zegt Gerbrands.

De Nooijer gaat pas op 1 maart aan de slag bij AZ, want hij speelt in februari eerst nog voor Uttar Pradesh Wizards in de Hockey India League.

Teeven wil visiteren gevangene blijven toestaan

Gevangenissen en andere justitiële inrichtingen worden niet verplicht om gedetineerden na een bezoek alleen nog steekproefsgewijs te visiteren. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Inspectie Veiligheid en Justitie had geadviseerd alleen nog te lichamelijk onderzoek uit te voeren als de gedetineerde ervan wordt verdacht iets te smokkelen. Standaard visiteren is volgens de inspectie 'onredelijk en onbillijk'.

Teeven legt dat advies naast zich neer omdat hij vindt dat de directeur van de inrichting daar zelf een besluit over moet kunnen nemen.

Passagierstrein ontspoord in Hilversum

Een rijtuig van een passagierstrein is woensdagmiddag ontspoord in Hilversum. De wagon is met de wielen in het grind terechtgekomen, laat Prorail weten. De sneltrein staat nog overeind. Een passagier heeft een pijnlijke knie en een andere rugpijn, meldt een politiewoordvoerder.

De trein was net vertrokken uit Hilversum. Op ongeveer honderd tot tweehonderd meter vanaf het station ontspoorde het rijtuig rond 16.00 uur. De trein reed op dat moment nog langzaam, aldus een woordvoerder van de NS. De oorzaak van de ontsporing is nog onbekend. Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn gearriveerd bij de trein.

In de trein zaten volgens de NS ongeveer enkele honderden passagiers. Die zijn in ongeveer een uur uit de trein gehaald en met bussen verder vervoerd. De trein staat deels op een spoorwegovergang. De politie regelt het verkeer daar.

Tussen Hilversum en Naarden-Bussum rijden geen treinen door het ongeluk. Reizigers moeten omrijden en rekening houden met een extra reistijd van een uur. Het kan nog wel tot na middernacht duren voor er weer treinen rijden op het traject, meldt de NS.

De Maatschappij Voor Beter OV wil dat de spoorsector onder verscherpt toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport wordt geplaatst. De belangenorganisatie maakt zich zorgen over de onderhoudstoestand van de spoorinfrastructuur en treinen.

In december werden intercity's uit dienst genomen wegens achterstallig onderhoud, strandde tussen Den Bosch en Nijmegen een oude stoptrein met een vastgelopen wielstel en werd het spoor geregeld buiten dienst gesteld wegens noodreparaties, somt de belangenclub op. "De ontsporing van een reizigerstrein bij Hilversum is de druppel die de emmer doet overlopen."

Marcellis komt niet meer in actie voor AZ

Dirk Marcellis is geopereerd aan zijn rechterknie en komt dit seizoen niet meer in actie voor AZ. Komende zomer neemt hij zo goed als zeker afscheid in Alkmaar. De verwachting is dat Marcellis (25) zijn laatste wedstrijd voor AZ al heeft gespeeld.

De rechtsback kwam dit seizoen niet in actie voor het eerste elftal van Alkmaarders vanwege aanhoudende knieproblemen. Marcellis speelde in augustus één helft mee met Jong AZ tegen Jong RKC Waalwijk.

Eind oktober leek het de goede kant op te gaan met de Limburger. Tegen SC Cambuur, PEC Zwolle en Shakhtar Karagandy (Europa League) zat Marcellis op de bank, maar trainer Dick Advocaat deed geen beroep op hem. In de weken daarna kende de voormalig PSV'er opnieuw tegenslag.

Vorige week onderging Marcellis een operatie in München aan zijn rechterknie. De vleugelverdediger moet de komende maanden revalideren en zal in elk geval dit seizoen niet meer in actie komen voor de huidige nummer acht in de Eredivisie. AZ hervat de competitie zaterdag in eigen huis tegen NAC Breda.

"We zijn nog bezig wat dingen te onderzoeken. Maar dat ik nog een lange herstelperiode voor de boeg heb, staat vast", zei Marcellis tegen Voetbal International. Vorig seizoen was de 3-voudig international een vaste waarde bij AZ. Marcellis kwam 31 competitieduels in actie.

De laatste wedstrijd waarin Marcellis voor de hoofdmacht in actie kwam was op 5 mei vorig jaar. In het duel met PEC Zwolle werd hij na 45 minuten vervangen door Mattias Johansson, die daarna de rol van rechtsback heeft overgenomen.

Marcellis heeft een aflopend contract bij AZ. Komende zomer kan de bij PSV opgeleide speler na vier seizoenen transfervrij vertrekken uit Alkmaar. De voormalig Europees kampioen met Jong Oranje gaf al eerder aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Vragen en antwoorden over politieke onrust Thailand

Antiregeringsdemonstranten hebben in Thailand de belangrijkste verkeersaders in het centrum van Bangkok bezet in een poging de regering ten val te brengen en de premier te dwingen af te treden. Hieronder volgen enkele vragen en antwoorden over de politieke onrust.


Waarom willen de demonstranten dat de premier aftreedt en dat de verkieizingen van 2 februari niet doorgaan?

Ze vinden dat premier Yingluck Shinawatra's regering de praktijken voortzet van haar broer Thaksin Shinawatra, die van 2001 tot 2006 premier was. Hij gebruikte het familiefortuin en overheidsgeld om kiezers te beïnvloeden en zijn greep op de macht te verstevigen. De betogers willen politieke hervormingen vóórdat er verkiezingen worden gehouden.

Welke maatregelen stellen de betogers voor?
De protestleiders, die zichzelf de Democratische Hervormingscommissie van het Volk noemen, willen dat de regering haar macht overdraagt aan een niet-gekozen 'volksraad', een groep van driehonderd personen die door vakbonden worden aangedragen en honderd die door henzelf worden aangesteld. De raad zou wetten moeten amenderen waarmee corruptie wordt bestreden en andere hervormingen worden doorgevoerd. Een aangewezen premier zou maximaal de komende twee jaar moeten helpen het land te besturen.

Waarom willen ze Yingluck dwingen af te treden?
De betogers zien Yingluck als marionet van haar broer Thaksin, die in 2006 door het leger werd afgezet na straatprotesten waarin hij werd beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. Hij ging in 2008 in ballingschap om een gevangenisstraf te ontlopen.

Hoelang zijn de protesten gaande?
De huidige protesten startten twee maanden geleden. Sinds 2006 heeft Thailand echter al geregeld te maken met politieke onrust.

Wat is het standpunt van de regering?
De regering zegt bereid te zijn per direct met alle partijen gesprekken over politieke hervormingen te voeren en een proces te starten wat kan worden doorgevoerd als ze wordt herkozen.

Wat voor soort hervormingen worden voorgesteld?
De demonstranten zijn niet specifiek over de hervormingen die ze willen doorvoeren, afgezien van de verkiezing van gouverneurs die nu door de centrale regering worden aangesteld en vage suggesties om de politie verantwoordelijker te maken voor haar handelen.

Hoeveel steun hebben de betogers?
De grootste demonstraties hebben tot tweehonderdduizend mensen op de been gebracht, waarmee het de grootste van de afgelopen decennia waren. De betogers komen vooral uit de middenklasse en worden gesteund door het bedrijfsleven en de financiële wereld.

Wie steunen de regering?
Thaksin en zijn politieke bondgenoten hebben sinds 2001 iedere landelijke verkiezing met gemak gewonnen. De aanhangers, de zogenaamde Roodhemden, gingen in 2010 - toen oppositie - zelf de straat op uit protest tegen de regering. Thaksin heeft zijn aanhang in de lagere klassen, met name Thai van het platteland die baat hebben gehad bij zijn beleid, waaronder zo goed als gratis gezondheidszorg.

Waar staat het leger?
Het leger heeft een stevige positie in de Thaise politiek. Sinds het land in 1932 een constitutionele monarchie werd, werden zo'n tien succesvolle coups gepleegd. Maar de laatste twee, in 1991 en 2006, hebben het land gedestabiliseerd en de reputatie van het leger schade toegebracht. Het leger heeft verklaard neutraal te zijn in het huidige politieke conflict, maar het feit dat er niet wordt ingegrepen in de soms gewelddadige protesten toont aan dat het leger sympathie heeft voor de demonstranten.

Hoe gewelddadig zijn de protesten?
De afgelopen twee maanden zijn ten minste acht mensen om het leven gekomen, onder wie politieagenten en Roodhemden. Hoewel de betogers zeggen vreedzaam te demonstreren, gooien ze wel geregeld stenen en kleine zelfgemaakte bommen naar de politie. Hun doel is tweeledig: een gewelddadige reactie van de politie ontlokken en zo sympathie onder de bevolking te winnen en de situatie dusdanig chaotisch te laten worden dat het leger wel tussenbeide moet komen om de rust in het land te doen wederkeren.

Hoe zal het conflict worden opgelost?
De betogers weigeren met de regering te onderhandelen. Yingluck zegt dat haar regering verplicht is haar taken uit te voeren en verkiezingen te houden. Er is een mogelijkheid dat het parlement geen meerderheid bij de verkiezingen haalt, omdat demonstranten de registratie van kandidaten in meerdere provincies tegenhouden. Een militaire coup blijft een optie, maar het is waarschijnlijker dat er een 'juridische coup' zal plaatsvinden door rechtbanken die Yingluck kunnen dwingen af te treden vanwege mogelijke corruptie of schending van de grondwet.

Gasunie doet aangifte na actie 't Zandt

De Gasunie heeft aangifte gedaan van vernieling. Dat meldt een woordvoerder van de eigenaar van de Groningse gaswinlocatie 't Zandt. Actievoerders legden daar woensdagochtend vijf afsluiters van gasleidingen bloot.

"We hebben begrip voor het feit dat mensen opkomen voor hun belangen, maar het kan niet zo zijn dat ze daarmee onze spullen vernielen en een onveilige situatie creëren", zegt de woordvoerder. De Gasunie heeft overleg gehad met hulpdiensten over aanscherping van de beveiliging, maar wil niet zeggen wat dat heeft opgeleverd.

Het vernielen van de afsluiters is volgens de woordvoerder een 'opmerkelijke' actie geweest. De dader moet namelijk over het juiste materieel hebben beschikt, want afsluiters zijn loodzwaar. "Het zijn een soort matten van beton, die je amper in je eentje kunt tillen", zegt de woordvoerder. De afsluiters zijn in een sloot gegooid, maar liggen inmiddels weer op hun plaats.

"Ik hoorde woensdagavond op de radio dat een van de actiegroepen wist wie de dader was. Het zou gaan om een sympathisant van de groep", zegt de woordvoerder. "Maar wie het precies is, dat is een zaak van de politie."

Kuipers: "Focus nu weer op Ajax-PSV"

Björn Kuipers kreeg woensdag te horen dat hij naar het WK in Brazilië gaat. De arbiter is verheugd door het nieuws, maar hij wil niet te ver vooruit kijken.

Kuipers (40) is samen met assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra door de FIFA geselecteerd om in actie te komen op het WK komende zomer. De scheidsrechter uit Oldenzaal leidde in 2013 de eindstrijd in de Europa League en de finale van de Confederations Cup.

De uitverkiezing voor het WK in Brazilië kwam niet als een verrassing, maar Kuipers is desondanks verheugd met het nieuws. "Ik hou niet van het circus, dat weet je. Maar het is natuurlijk wel fantastisch", zei de arbiter tegen Voetbal International. "De telefoon stond de hele dag roodgloeiend."

"Ik heb heel veel felicitaties mogen ontvangen. Maar we moeten niet in de waan van de dag leven. Vanavond zit ik bij De Wereld Draait Door, daar heb ik best zin in. Maar daarna gaat de knop weer om", aldus de ondernemer uit Overijssel, sinds 2006 scheidsrechter.

Komend weekend begint de tweede seizoenshelft in de Eredivisie. Kuipers en zijn assistenten melden zich zondag in de Amsterdam ArenA. "Het is leuk om alle credits nu te krijgen. Maar als we zondag tijdens Ajax - PSV een foutieve beslissing nemen, gaat het toch echt alleen daarover."

"We hebben reikhalzend uitgekeken naar dit goede nieuws en in februari en maart zijn er voorbereidingssessies, maar de focus gaat nu weer op de tweede helft van de competitie. Die voor ons zondag begint in Amsterdam. Hopelijk volgen er in het restant van dit seizoen ook nog mooie Europese duels. Pas daarna gaan we zorgen dat we goed voorbereid het WK instappen", besluit Kuipers, die twee jaar geleden ook actief was op het EK in Oekraïne en Polen.

Seedorf: "Enthousiast en gemotiveerd"

Clarence Seedorf kijkt uit naar de hereniging met AC Milan. De nieuwe trainer van de Italiaanse topclub meldt zich vanavond in Milaan. Seedorf (37) stapte woensdag rond 17.00 uur in het vliegtuig richting Milaan.

De voormalig topvoetballer zal aanwezig zijn bij het bekerduel van Milan met Spezia. Komende zondag zit Seedorf tegen Hellas Verona voor het eerst op de bank als hoofdtrainer van de club, waarvoor hij tussen 2002 en 2012 met veel succes uitkwam.

Vlak voor zijn vlucht van Amsterdam naar Italië sprak Seedorf met De Telegraaf. De 87-voudig international was nog wat terughoudend in zijn uitlatingen. "Het is allemaal nog niet rond. Ik moet nog tekenen", zei hij op Schiphol. "Maar ik zie het als een grote uitdaging. Heel mooi."

"De komende dagen heb ik de tijd om er verder over te praten. Ik moet eerst nog in Milaan aankomen en even uitrusten. Daarna is er genoeg tijd. Ik ben heel enthousiast en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Ik ben er klaar voor", aldus Seedorf met een brede glimlach op zijn gezicht.

De oud-speler van onder meer Ajax, Real Madrid, Internazionale en Milan maakte deze week bekend terug te keren naar Milan. Seedorf was tot enkele dagen geleden nog als speler actief voor het Braziliaanse Botafogo, maar hij besloot zijn actieve loopbaan te beëindigen om trainer van Milan te worden.

De viervoudig Champions League-winnaar volgt bij Milan Massimiliano Allegri op. De Italiaan werd maandag aan de kant gezet na een 4-3 nederlaag bij Sassuolo. Milan is terug te vinden op de elfde plaats in de Serie A. De ploeg van Urby Emanuelson en Nigel de Jong hoopt met Seedorf de weg omhoog in te slaan.

Chelsea haalt Matic terug naar Londen

Chelsea heeft zich woensdag versterkt met Nemanja Matic. De 25-jarige Serviër wordt overgenomen van Benfica en tekende een contract voor 5,5 jaar. Voor Matic wordt het zijn tweede periode op Stamford Bridge. Van zomer 2009 tot en met januari 2011 speelde hij ook al voor Chelsea. In die periode werd hij ook een halfjaar aan Vitesse verhuurd.

Matic kwam in twee jaar bij Benfica tot 56 competitieduels. De topper tegen Porto afgelopen zondag was het laatste. Hoeveel de Portugese grootmacht ontvangt voor de negenvoudig Servisch international, die nog een contract tot de zomer van 2018 had, is niet bekendgemaakt. Naar verluidt gaat het echter om ongeveer 25 miljoen euro.

Justitie: plak sticker op webcam

Computeraars die hun webcam niet gebruiken moeten deze afplakken. Het is namelijk relatief eenvoudig om webcams en microfoons van buitenaf aan te zetten. Dat zegt landelijk officier van justitie cybercrime Lodewijk van Zwieten in een interview met de NOS.

Aanleiding voor het advies is de 18-jarige hacker die donderdag voor de rechter moet komen. Hij zou 'voor de kick' op zo'n tweeduizend computers software hebben geïnstalleerd waardoor hij mee kon kijken met de webcam en de besturing kon overnemen. Bijna alle laptops en desktopcomputers zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een webcam en microfoon.

Het is voor hackers relatief eenvoudig om dergelijke spionagesoftware te installeren. Computergebruikers krijgen een mailtje van een onbekende afzender met een 'leuk' filmpje. Bij het openen van zo'n video installeert ongewenste software zich op de computer. Van Zwieten adviseert dan ook zulke filmpjes niet te openen.

Ook roept de officier computerfabrikanten op een knop te maken waarmee de gebruiker de microfoon en webcam kan uitschakelen. Nu brandt een lampje als de webcam aanstaat, maar dat kan een hacker eenvoudig uitzetten, stelt Van Zwieten. Zijn advies zal hem niet populair maken bij inlichtingsdiensten die ook graag meekijken, maar 'cyberveiligheid van Nederland is belangrijker'.

Ecclestone doet bod op Nürburgring

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft een bod uitgebracht op de Nürburgring, zo melden Duitse media. Het circuit in de Eifel staat te koop omdat de huidige eigenaren, de deelstaat Rheinland-Pfalz en Landkreis Ahrweiler, niet langer op willen draaien voor de verliezen.

Ecclestone: "We hebben een bod gedaan en wachten nu af of het aanvaard wordt." De bazen van het circuit willen niet reageren. "We kunnen officieel niets bevestigen en kunnen geen commentaar geven op individuele bieders."

De Nürburgring omvat zowel het grandprixcircuit als de fameuze Nordschleife. Op laatstgenoemde circuit kunnen autosportliefhebbers tegen betaling een rondje maken. Slechts tijdens de 24 uur van de Nürburgring wordt de gehele baan benut voor autosport. Normaal wordt er alleen geracet op het grandprixcircuit door onder meer de DTM, tourwagens, Superbikes en eenmaal in de twee jaar de Formule 1.

Donderdag PVV-dag in Tweede Kamer

De plenaire zaal in de Tweede Kamer is donderdag het toneel van voornamelijk dertigledendebatten, debatten over onderwerpen die door een minderheid van de Kamer op de agenda zijn gezet. Vooral de PVV kan haar hart ophalen. Zes van de zeven debatten zijn door de Partij van Geert Wilders aangevraagd.

De zeven debatten staan vanaf 10.30 uur op de planning. De Kamer praat dan onder meer over ouderen die op straat worden gezet en de verzorging van gebitten van ouderen in zorginstellingen. Het laatste debat staat vanaf 20.30 uur op het programma.

De term dertigledendebat verving enkele jaren geleden jaar de term spoeddebat omdat het vaak niet lukte de debatten ook daadwerkelijk met spoed te behandelen. Tegelijkertijd waren de onderwerpen die met een dergelijk debat werden geagendeerd niet altijd even urgent, vertelt een woordvoerder van de Tweede Kamer.

Ook bij deze dertigledendebatten is het niet gelukt de onderwerpen snel te plannen. Het debat over jodenhaat werd vorig jaar op 12 maart aangevraagd en het debat over het schenden van het beroepsgeheim door het VU medisch centrum en Eyeworks in juni. Voor de overige debatten kwam op 3 september groen licht.

Een debat dat door dertig leden is aangevraagd moet volgens de voorschriften in het reglement van orde binnen 'redelijke termijn' worden gehouden. Dat houdt in dat het 'al naar gelang de noodzaak, zo snel als kan en wanneer de agenda het toelaat', op de rol moet staan, aldus de woordvoerder.

[HWL] Hockeyers ontmoeten Australië in halve finale

De Nederlandse hockeymannen nemen het in de halve finale van de Hockey World League op tegen Australië. De Australische ploeg won woensdag de laatste kwartfinale met 7-2 van gastland India, na met 0-2 achter te hebben gestaan. Nederland won eerder op de dag met 2-1 van Duitsland.

De andere halve finale gaat tussen Engeland en Nieuw-Zeeland. Engeland klopte België met 1-0, Nieuw-Zeeland zorgde voor een stunt door Argentinië na een shoot-out uit te schakelen. De Black Sticks kwamen op 1-0 voor, maar Argentinië maakte gelijk. Via de shoot-out ging de zege uiteindelijk alsnog naar de Nieuw-Zeelanders: 1-0. De halve finales staan vrijdag op het programma. Zaterdag is de finaledag.

Van den Ende hekelt selectieprodecure FIFA voor WK-arbiters

Björn Kuipers kreeg vandaag te horen dat hij door de FIFA is aangesteld als een van de scheidsrechters op het WK van dit jaar in Brazilië. "Een fantastische aanstelling, die zeker een felicitatie waard is", meent oud-scheidsrechter Mario van den Ende in gesprek met Voetbal International.

"Kuipers en zijn assistenten hebben laten zien dat ze op het WK thuis horen. Zeker internationaal hebben ze het goed gedaan." Van den Ende was zelf twee keer actief op een WK. Hij floot op het eindtoernooi in 1994 en 1998. "Het WK is het hoogste podium. Daar actief zijn is heel mooi."

Wel zet Van den Ende vraagtekens bij de selectieprocedure van de FIFA. "Het is nog steeds een groot politiek spel. Ze kiezen voor kwantiteit in plaats van kwaliteit bij het grootste voetbalevenement dat er is. Het is heel raar dat ze pretenderen de beste scheidsrechters te kiezen, maar vervolgens een maximum van één iemand per land instellen. De FIFA is nog steeds niet afgestapt van het polderen op mondiaal niveau. Het is een kwestie van iedereen, alle landen, maar tevreden houden. Alle confederaties moeten wéér vertegenwoordigd zijn."

"Helemáál vreemd is het dat Europa en Zuid-Amerika op elkaar ingespeelde trio's sturen, maar een continent als Afrika bijvoorbeeld niet", vervolgt Van den Ende. "Neem Team Kuipers. Kuipers en zijn assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel zijn op elkaar ingespeeld; een geoliede machine. Maar de Afrikaanse afgevaardigden hebben trio's bestaande uit mensen uit verschillende landen. Ik weet nog wel dat ik dat ook ooit heb meegemaakt; kreeg ik een Zuid-Koreaan als assistent. Laten we het er maar op houden dat de communicatie nihil was."

"Tot slot blijft het opmerkelijk dat door de FIFA scheidsrechters uit Azië, Oceanië en Afrika als een soort Alice in Wonderland op het WK worden neergezet. De Zuid-Amerikaanse en Europese ploegen zetten de toon op voetbalgebied. Maar die scheidsrechters zijn niet gewend aan dat topvoetbal en hebben een andere beleving. Daarom pleit ik voor een soort mondiale roulatie, zodat zij kunnen wennen aan dat niveau", besluit Van der Ende.

Bijna griepepidemie in Nederland

We hebben bijna een griepepidemie in Nederland. Het aantal griepgevallen is in de tweede week van het nieuwe jaar verdubbeld ten opzichte van de eerste week en zit daarmee net onder de zogenoemde epidemische grens. Die grens ligt op 51 mensen op de 100.000 inwoners en momenteel hebben 50 op de 100.000 mensen griep. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel.

Vooral veel kinderen onder de 4 jaar en ouderen boven de 65 zijn ziek.

Nivel houdt de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep van huisartsen in het hele land.

Bijna griepepidemie in Nederland
Bijna griepepidemie in Nederland (Foto: ANP)

Singh was graag bij Feyenoord gebleven

Harmeet Singh en Feyenoord nemen deze maand afscheid van elkaar. De middenvelder hoopt op een transfer naar Engeland, Spanje of Frankrijk. "Hij zal niet meer terugkomen naar Feyenoord. Het wordt of een transfer, of een ontbinding van zijn contract", zei technisch directeur Martin van Geel dinsdag op de nieuwjaarsreceptie van Feyenoord.

Singh tekende in 2012 een contract voor twee jaar, maar wist nooit te overtuigen in Rotterdam. Trainer Ronald Koeman nam hem zelfs niet mee op trainingskamp naar het Spaanse Marbella. Het contract van Singh loopt aan het einde van het seizoen af, maar die verbintenis zal hij niet uitdienen.

"Als ik bij Feyenoord speelminuten zou hebben, dan was ik graag gebleven", zegt Singh in gesprek met Goal. "Maar dat is niet het geval dus vertrek ik deze maand. Dat is zeker."

Van Geel gaf dinsdag aan dat Singh al in gesprek is met een andere club. Welke club dat is, wil Singh niet loslaten. "Ik weet dat er iets speelt. Maar het is nog niet honderd procent zeker. Mijn zaakwaarnemer weet hoe het zit. We moeten afwachten of het allemaal rond komt."

"Het belangrijkste is dat ik naar een club ga waar ik kan spelen. Mijn prioriteit ligt bij het spelen van wedstrijden. Daarna wil ik weer in beeld komen bij de nationale ploeg van Noorwegen. Ik hoop dat ik terecht kom in een goede competitie. Het moet een club zijn waar de trainer in mij gelooft."

"Ik denk dat de Spaanse en Franse competities mij wel liggen, maar ook de Engelse. Dat zijn de drie competities waar ik heel graag wil spelen. Ik heb ook een droomclub, maar welke dat is vertel ik niet. Dat is slechts een droom."

Verschillende clubs uit de Eredivisie hebben naar verluidt interesse in de middenvelder. Afgelopen zomer was hij nog dicht bij een transfer naar NEC. Dat ging uiteindelijk niet door. "Dat kwam door verschillende factoren. Feyenoord wilde me niet uitlenen aan een andere Nederlandse club. Destijds was dat behoorlijk frustrerend. Maar wat kan je er aan doen? Soms moet je de situatie accepteren zoals die is."

Frozen wordt Broadway-musical

De Disney-film Frozen wordt een Broadway-musical. Dit heeft Disney CEO Bob Iger bevestigd.

De komst van de musical Frozen is niet gek, na het mateloze succes van de animatiefilm. Ook wordt de soundtrack erg gewaardeerd. Het nummer ''Let It Go'', geschreven door Robert Lopez en Kristen Anderson-Lopez, werd genomineerd voor een Golden Globe en de film won de award voor Beste Animatiefilm.

Wanneer Frozen op Broadway te zien zal zijn, is nog niet bekend. ''We eisen geen snelheid, we eisen kwaliteit", verklaarde Iger.

Frozen is nog steeds te bewonderen in de Nederlandse bioscopen.

Het nummer ''Let It Go'', uitgevoerd door Idina Menzel, die de stem van Elsa verzorgt in Frozen

Winnaar 2,5 mln dacht dat hij 4 euro won

De winnaar van tweeëneenhalf miljoen euro waarnaar de Staatsloterij nog op zoek was, heeft zich inmiddels gemeld. Hij meende inderdaad al winnaar te zijn, maar niet van zóveel poen.

Vlak voor kerst werd bekendgemaakt dat een van de vijf jackpotwinnaars van de trekking van 10 november zich nog niet had gemeld. Dat iemand na anderhalve maand zo'n grote prijs nog niet had geclaimd was volgens de Staatsloterij vrij uitzonderlijk. Mensen checken doorgaans immers hun lootjes.

Dat had een man uit Amstelveen ook wel gedaan. De nieuwe rijkaard had echter alleen de eindnummers bekeken, en geconcludeerd dat hij slechts een schamele vier euro had gewonnen. "Hij maakte geen haast om het bedrag te verzilveren", aldus een zegsman van de Staatsloterij tegen AT5. Maar na een oproep in een plaatselijk krantje besloot hij zijn loten nog maar even tegen het licht te houden, en ontdekte de man dat hij stinkend rijk was geworden.

Nominaties Razzie Awards bekendgemaakt

Dit jaar zijn ze er ook weer: de Razzie Awards. De awards voor de meest teleurstellende en slechtste prestaties in de filmindustrie van het afgelopen jaar. De nominaties voor 2013 zijn:


SLECHTSTE FILM
After Earth
Grown Ups 2
The Lone Ranger
A Madea Christmas
Movie 43

SLECHTSTE ACTEUR
Johnny Depp: The Lone Ranger
Ashton Kutcher: Jobs
Adam Sandler: Grown Ups 2
Jaden Smith: After Earth
Sylvester Stallone: Bullet To The HeadEscape PlanGrudge Match

SLECHTSTE ACTRICE
Halle Berry: Movie 43The Call
Selena Gomez: Getaway
Lindsay Lohan: The Canyons
Tyler Perry: A Madea Christmas
Naomi Watts: DianaMovie 43

SLECHTSTE ACTRICE IN EEN BIJROL
Lady Gaga: Machete Kills
Salma Hayek: Grown Ups 2
Katherine Heigl: The Big Wedding
Kim Kardashian: Tyler Perry’s Temptation
Lindsay Lohan: In-App-Propriate Comedy, Scary Movie 5

SLECHTSTE ACTEUR IN EEN BIJROL
Chris Brown: Battle Of The Year
Larry the Cable Guy: A Madea Christmas
Taylor Lautner: Grown Ups 2
Will Smith: After Earth
Nick Swardson: A Haunted House, Grown Ups 2

SLECHTSTE REGISSEUR
The 13 People Who Directed Movie 43
Dennis Dugan: Grown Ups 2
Tyler Perry: A Madea Christmas, Temptation
M. Night Shyamalan: After Earth
Gore Verbinski: The Lone Ranger

SLECHTSTE KOPPEL OP HET SCHERM
The Entire Cast of Groan-Ups, Too
The Entire Cast of Movie 43
Lindsay Lohan & Charlie Sheen: Scary Movie 5
Tyler Perry & EITHER Larry the Cable Guy OR That Worn-Out Wig & Dress: A Madea Christmas
Jaden Smith & Will Smith on Planet Nepotism: After Earth

SLECHTSTE SCREENPLAY
After Earth: Screenplay by Gary Whitta and M. Night Shyamalan, Story by Will Smith
Grown Ups 2: Written by Fred Wolfe & Adam Sandler & Tim Herlihy
The Lone Ranger: Screen Story & Screenplay by Ted Elliott, Justin Haythe & Terry Rosso
A Madea Christmas: Written by Tyler Perry
Movie 43: Written by 19 “Screenwriters”

SLECHTSTE REMAKE, RIP-OFF or SEQUEL
Grown Ups 2
Hangover III
The Lone Ranger
Scary Movie 5
Smurfs 2

Films als The Lone Ranger, After Earth en Grown Ups 2 hebben een grote kans om aardig wat Razzies in ontvangst te nemen.

De winnaars worden zoals altijd op de avond voor de Academy Awards bekendgemaakt. Dit jaar is dat 1 maart.

Omwonenden Auschwitz eisen schadevergoeding

Bijna 300 Poolse families eisen schadevergoeding omdat zij bij de bouw van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau hun huizen hebben verloren. Het gaat om inwoners van Brzezinka en andere omliggende dorpen die van 1940 tot 1942 door de Duitse bezetter zijn onteigend.

Dit heeft de Poolse krant Gazeta Wyborcza woensdag gemeld. De schadeclaim richt zich tegen het Poolse ministerie van Financiën. De Poolse staat is namelijk eigenaar van het herdenkingscentrum dat nu op het terrein van het voormalige vernietigingskamp is gevestigd. De klagers eisen elk een schadevergoeding van 40.000 zloty (bijna 10.000 euro).

Auschwitz was het grootste vernietigingskamp van de nazi's in het bezette Polen en geldt wereldwijd als symbool van de Holocaust.

Omwonenden Auschwitz eisen schadevergoeding
Omwonenden Auschwitz eisen schadevergoeding (Foto: ANP)

Al weken geen asielzoekers naar Australië

Al meer dan drie weken is geen enkele asielzoeker per boot in Australië aangekomen. Bevelhebber van het Australische leger Angus Campbell, die tot taak heeft de stroom asielzoekers uit Zuidoost-Azië in te dammen, zei echter dat het nog niet zover is dat de overwinning kan worden uitgeroepen. Hij zei woensdag dat hij eerst het einde van het moessonseizoen in het noorden van Australië wil afwachten.

Het aantal asielzoekers dat in het moessonseizoen de oversteek waagt, is vaak laag, omdat de zee in die periode doorgaans ruw is. "Ik wacht gewoon tot maart", zei Campbell. "Ik heb geduld en ben vastberaden. We gaan alles doen wat in onze macht ligt om mensen af te schrikken en uiteindelijk mensen ervan te weerhouden om mensen via de zee het land in te smokkelen."

De huidige Australische regering kwam vorig jaar aan de macht met de belofte een einde te maken aan de instroom van asielzoekers die door mensensmokkelaars in gammele boten het land in worden gesmokkeld. De meeste asielzoekers vertrekken uit havens in Indonesië. Indonesiërs beklagen zich echter over de belofte van Canberra om boten met asielzoekers terug te sturen, omdat dat een inbreuk zou zijn op de soevereiniteit van Indonesië.

Ook Australische oppositiepolitici en mensenrechtenorganisaties zijn niet blij met het beleid. Met name de geheimzinnigheid die over de grensbewaking hangt en het vastzetten van asielzoekers in centra in Papoea-Nieuw-Guinea en Naura zijn velen een doorn in het oog.

Vorige week weigerde de regering in te gaan op berichten in de media dat de regering speciale reddingsboten heeft aangeschaft om asielzoekers terug te brengen naar de Indonesische eilanden waar ze veelal vandaan komen. Het komt geregeld voor dat mensensmokkelaars die asielzoekers per boot naar Australië brengen de motor van hun schip saboteren of het schip tot zinken brengen om zo te voorkomen dat ze met schip en al worden teruggestuurd naar Indonesië.

Campbell bevestigde woensdag dat de schepen zijn gekocht, maar hij weigerde te zeggen waar ze precies voor worden gebruikt.

Zaakwaarnemer: "Het wordt een lastig verhaal voor Stam"

Ajax lijkt zich weinig zorgen te hoeven maken over een vertrek van Jaap Stam. De voormalige verdediger had nog geen contact met AC Milan. Sinds Clarence Seedorf naar voren is geschoven als nieuwe hoofdtrainer van Milan wordt Stam getipt als zijn gedroomde assistent.

Hij zou onderdeel moeten uitmaken van een nieuw te vormen technische staf, waar ook Hernan Crespo, Edgar Davids en Patrick Kluivert aan toegevoegd zouden worden. Volgens Henk van Ginkel, zaakwaarnemer van Stam, heeft nog niemand zich gemeld voor zijn cliënt. "Wij hebben nog helemaal niks uit Milaan vernomen", zo liet hij Voetbal International optekenen. "Het wordt sowieso een lastig verhaal, want Stam heeft nog een langlopend contract bij Ajax." Die verbintenis loopt medio 2016 ten einde.

Eerder liet Van Ginkel tegenover het Algemeen Dagblad nog weten dat Stam een overgang naar Milan als een optie beschouwt. "Hij sluit niets uit. We hebben momenteel nog niets gehoord van AC Milan. Maar laat ik voorop stellen dat Jaap het echt geweldig naar zijn zin heeft bij Ajax."

"Financiën zullen ook zeker geen rol spelen in een eventuele overgang. Als het gaat spelen zullen er veel voorwaarden zijn. Wat zijn de plannen van AC Milan, hoe ziet het er sportief uit. En kan Jaap bijvoorbeeld zijn trainerscursus doen in Italië?", aldus de belangenbehartiger.

Seedorf wordt woensdag gepresenteerd in Milaan. Via de officiële kanalen laat de Italiaanse grootmacht weten dat een samenwerking in de maak is. "Seedorf landt vandaag in Milaan. Het wordt een geweldig nieuw avontuur. Tot snel, Clarence."

Ebecilio: "Ik had de Eredivisie hoger ingeschat"

Nu de competitie halverwege is, kan Kyle Ebecilio de balans opmaken. Het niveau van de Eredivisie valt de 19-jarige middenvelder tegen. Drie jaar lang maakte Ebecilio deel uit van een van de hoogst aangeschreven jeugdopleidingen ter wereld.

Nadat een doorbraak bij Arsenal uitbleef, zocht hij zijn heil bij FC Twente. In Enschede werkte hij zich al snel op tot basiskracht. Inmiddels heeft hij vijftien wedstrijden voor De Tukkers achter de rug. "Ik had het niveau van de Eredivisie iets hoger ingeschat, zeg ik eerlijk", zo tekende Voetbal International op uit de mond van de talentvolle middenvelder, die in de jeugd ook uitkwam voor Feyenoord.

Ebecilio heeft ook een verklaring voor het teleurstellende niveau. De gemiddelde leeftijd binnen de Eredivisie is de voorbije jaren drastisch gedaald. "Dat het wat minder is in de Eredivisie, komt in mijn ogen door de grote hoeveelheid jonge spelers."

"Bijna bij elke club kom ik leeftijdsgenoten tegen", aldus de geboren Rotterdammer. "Dat geeft aan dat de jeugd overal de kans krijgt. Het is soms net als vroeger", doelt hij op zijn jeugdjaren bij Feyenoord, waar hij alleen maar leeftijdsgenoten tegenkwam.

Ebecilio voelt zich prettig bij de rol die hij momenteel vervult. "Bij mijn positie op het middenveld hoort het nemen van verantwoordelijkheid. Dat doe ik op dezelfde manier als voorheen. Het heeft altijd in mijn spel gezeten. Ik moet meters maken voor het elftal, dan voel ik me het best."

Afgelopen zomer tekende de jeugdinternational een vierjarig contract bij Twente. De Enschedeërs troefden daarmee naar verluidt RSC Anderlecht en PSV af.

BREIN: betalen anders kost het geld

Stichting BREIN, die onlangs niet alleen sites sommeerde te stoppen met het aanbieden van ondertitels - want als je ondertitels verspreidt is dat immers hetzelfde als wanneer je een complete film verspreidt, volgens Tim Kuik logica althans - maar makers van ondertitels botweg een rekening van € 1500 euro stuurde, blijkt mensen vooral te dwingen te betalen door ze enorme juridische kosten in het vooruitzicht te stellen als ze NIET akkoord gaan met de draconische eisen van dit enge clubje.

Uit een van de verzonden brieven, die in het bezit is van FOK.nl, blijkt dat BREIN maar wat graag de kleine mens een rekening stuurt die wettelijk gezien niet betaald hoeft te worden, maar die dermate is opgesteld dat duidelijk is dat men de maximale juridische kosten - die kunnen oplopen tot maximaal € 25.000 euro - zal proberen te behalen. Daarnaast zal bij niet volledig voldoen aan alle eisen ook een aparte zaak worden gestart waarin BREIN een enorme schadevergoeding zal eisen.

Het komt er uiteindelijk op neer dat BREIN mensen - met steun van de entertainmentindustrie - torenhoge bedragen in het vooruitzicht stelt en dat het maar beter is 1500 euro over te maken. De ondertitelaars, die dit puur als hobby doen zonder enige financiële compensatie - kunnen zich hier maar nauwelijks tegen verzetten. Een rechtsgang betekent een enorme financiële strop, en dus kan men bijna niet anders dan de BREIN-'afpersing' inwilligen.

De ondertitelaars in kwestie zamelen momenteel geld in om in ieder geval de maximale proceskosten (exclusief eventuele schadevergoedingen) bij elkaar te sprokkelen en op die manier in verweer te gaan tegen deze asociale praktijken van dit enge clubje. Doneren kan hier. Doen!


Gevalletje afpersing?

God redt juf (28) door seks met leerling

Het is de natte droom van iedere journalist: een bericht waarin seks, religie en criminaliteit samenkomen. Nu is het dan eindelijk zover. Een Amerikaanse juf heeft een van haar leerlingen verkracht. Maar, zo zegt ze zelf, er is niets aan het handje. Het is namelijk Gods plan.

De 28-jarige Alicia Gray uit Alabama verkrachtte een veertienjarige leerling van haar. Daarvoor werd ze vrijdag veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf, bovenop de zes maanden die ze al in het gevang had gezeten. Ook mag ze nooit meer voor de klas staan.

Tot zover niets nieuws, maar Gray besloot zichzelf te verdedigen met behulp van een lokale pastoor. In een video zegt ze dat ze er alles aan doet om het goed te maken: "Ik bid dat ieder van jullie vrij zal zijn van de pijn, de bitterheid, de woede, de benauwdheid, wat je ook mag voelen."

In weerwil van het aloude adagium 'Never go full retard' doet ze er nog een schepje bovenop: "Ik denk dat God het aan het licht bracht om mij voor altijd te veranderen." Al die negatieve gevoelens zijn namelijk goed, volgens Gray: "Het zou nooit mogen hebben gebeuren, maar God maakt schoonheid uit vernietiging."

Uw nederige verslaggever zou nog wat meer opvallende quotes uit het filmpje kunnen halen om uw verbazing te doen toenemen, maar je kunt ook zelf even kijken. Dan weet je meteen of ze niiiiiice is:

Ferrari lanceert 2014-bolide op 25 januari

Het Formule 1-team Ferrari zal haar Formule 1-bolide voor het seizoen 2014 op 25 januari gaan onthullen. De Italiaanse renstal zal drie dagen later met coureurs Kimi Räikkönen en Fernando Alonso in Jerez bij de eerste wintertest de auto aan de tand gaan voelen.

Een naam voor de nieuwe spruit is er nog niet. De fans hebben vijf opties gekregen waaruit gekozen kan worden: F14 T, F14 Maranello, F14 Scuderia, F166 Turbo of F616. Er kan gestemd worden via de website van Ferrari, via Twitter of Facebook. De naam zal op 24 januari bekend worden gemaakt, waarna op de 25e de auto online onthuld zal worden.

Robben, Van Persie niet in UEFA-team van het jaar

Arjen Robben en Robin van Persie zijn niet in het team van het jaar gekozen door de gebruikers van de UEFA-website. Dat bleek woensdag bij de bekendmaking van het gekozen elftal. Opvallend is ook dat er geen spelers van FC Barcelona bij de elf namen zitten.

Met vier spelers is Champions League-winnaar Bayern München hofleverancier van het team. Manuel Neuer, Philipp Lahm, David Alaba en Franck Ribéry werden gekozen. Uit de Bundesliga werd verder ook Borussia Dortmund-speler Marco Reus uitverkoren.

Real Madrid is met Sergio Ramos, Gareth Bale en Cristiano Ronaldo ook goed vertegenwoordigd. Thiago Silva en Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain) en Mesut Özil (Arsenal) maken het team af.

Tunesische club vervangt Koster

Adrie Koster is niet langer trainer van Club Africain. De Tunesische vereniging maakte maandag bekend een nieuwe trainer te hebben aangesteld. De Fransman Landry Chauvin heeft de taken van Koster overgenomen. Club Africain staat eerste in de Tunesische competitie. De reden van het ontslag heeft de voetbalclub niet bekendgemaakt.

Koster begon afgelopen zomer aan zijn avontuur in het Noord-Afrikaanse land. In het verleden was de 59-jarige geboren Zeeuw in Nederland coach bij onder meer Ajax, Roda JC, RKC Waalwijk en Willem II. Zijn laatste club voor het vertrek naar Afrika was Beerschot AC in België. Daar werd hij in november 2012 na een halfjaar ontslagen.

Tietenfoto's worden mogelijk duur grapje

Tieten zijn tof. Ook om naar te kijken. Voor iedereen die geen echte tieten heeft om naar te kijken, zijn er tietenfoto's. Héél veel, zomaar gratis op het internet. Ze zijn namelijk niet moeilijk of duur om te maken. Behalve voor één 'kunstenaar'. Hij moet mogelijk een miljoen dollars neertikken voor zijn tietenfoto's.

Allen Henderson zette zijn muze op de plaat, terwijl ze op het observatiedek van het Empire State Building stonden. De dame besloot haar bovenlijf van kleding te ontdoen. Resultaat: blote tetten op de foto. Voor de kunst, zo zegt Henderson: "We deden een sociaal experiment."

We weten niet precies hoe, maar de foto's kwamen de eigenaars van het Empire State Building onder ogen. Zij werden direct woedend. De foto's zouden de reputatie van het iconische gebouw als een 'familievriendelijke toeristische attractie' bezoedelen. Ter compensatie hebben ze Henderson aangeklaagd voor één miljoen dollar, zo'n achthonderdduizend euro.

Volgens Henderson is het overdreven. De bezoekers hebben de toplessscène volgens hem niet eens gemerkt en ook de bewakers hebben niet ingegrepen. Bovendien, zegt hij: "Ze had geweldige borsten."

Zelf eens kijken of de borsten van het model de acht ton waard zijn? Hier staan de foto's (NSFW!).

Achenteh op weg naar contract bij Vitesse

Van alle Eredivisionisten is Vitesse deze winter het meest actief op de transfermarkt. De volgende aanwinst van de Arnhemmers: Rochdi Achenteh. De gesprekken met de 25-jarige linksback bevinden zich in de afrondende fase.

Woensdag wordt Achenteh zelfs al onderworpen aan een medische keuring, zo weet De Gelderlander te melden. Een dag eerder kreeg het jeugdexponent van PSV al een rondleiding op Sportpark Papendal.

Achenteh komt per direct over van PEC Zwolle. De huidige nummer elf van de Eredivisie wil medewerking verlenen aan een transfer vanwege het feit dat het contract van de vleugelverdediger over een half jaar ten einde loopt.

In een eerder stadium gaf Achenteh al aan dat hij zijn aflopende verbintenis bij PEC niet zou verlengen. Ron Jans liet op zijn beurt weten dat hij alleen spelers met doorlopende contracten zou opstellen tijdens de tweede seizoenshelft.

Indien bij het afronden van het papierwerk geen problemen aan het licht komen wordt Achenteh de vierde winterse aanwinst van Vitesse. Eerder verzekerde de huidige nummer twee van de Eredivisie zich al van Uros Djurdjevic en de huurlingen Bernand Traoré en Zakaria Labyad.

Het aantrekken van Achenteh heeft ook gevolgen voor Ivan Obradovic. De 25-jarige Serviër is net als Achenteh linksback, en kreeg de voorbije weken de kans om de technische staf te imponeren. Hij ging mee op trainingskamp, maar slaagde niet in zijn missie. Obradovic krijgt geen contract aangeboden.

Wijnaldum en Bakkali in gesprek met PSV

PSV staat op het punt om twee belangrijke pijlers voor de toekomst langer aan zich te binden. Zakaria Bakkali en Georginio Wijnaldum hebben wel oren naar een langer verblijf.

Laatstgenoemde werd bij aanvang van het huidige seizoen door Phillip Cocu naar voren geschoven als aanvoerder. De ontwikkeling die hij doormaakte met de band om zijn arm wekte de belangstelling van verschillende clubs uit Engeland.

Met name Arsenal werd regelmatig genoemd, en ook Liverpool zou zijn verrichtingen nauwgezet monitoren. PSV is evenwel niet van plan om Wijnaldum van de hand te doen. De clubleiding heeft een nieuw contract in gedachten.

Wijnaldum wil graag aanhoren wat PSV te bieden heeft. Dat bevestigt zijn zaakwaarnemer Humphrey Nijman, in gesprek met Voetbal International. "Wij hebben PSV laten weten dat Gini graag wil praten, dat hij openstaat voor een nieuw contract", aldus de belangenbehartiger.

Dat laatste geldt ook voor Bakkali, die zijn uitstekende start in de hoofdmacht van PSV nog geen vervolg kon geven. PSV ziet veel potentie in de Belgisch international en wil geïnteresseerde partijen afschrikken met een meerjarige verbintenis.

Familie van de behendige flankspeler heeft aan Voetbal International laten weten dat de onderhandelingen over een contractverlenging voor de duur van twee seizoenen aan de gang zijn. Zijn huidige contract loopt in de zomer van 2015 ten einde.

Feyenoord op miljoenenjacht voor trainingscomplex

Een nieuw stadion kwam nog niet van de grond, maar nu verlegt Feyenoord de aandacht naar een fonkelnieuwe trainingsaccommodatie. Aan het nieuwe complex, dat in de zomer van 2016 in gebruik moet worden genomen, kleeft een prijskaartje van bijna zeventien miljoen euro, zo schrijft De Telegraaf.

Feyenoord is al jarenlang aangewezen op Varkenoord, maar dat complex is sterk verouderd. Waar FC Twente, Vitesse en Ajax de voorbije jaren nieuwe accommodaties uit de grond stampten, bleef Feyenoord achterwege. Volgens algemeen directeur Eric Gudde is het dringend tijd voor vernieuwingen bij de Rotterdammers.

"We kunnen ons niet spiegelen aan de accommodaties van Arsenal of Spurs", steekt hij van wal. "Maar we willen met onze accommodatie wel heel snel op gelijke hoogte zijn met onze concurrenten Ajax, PSV, FC Twente en Vitesse in de Eredivisie."

De kwaliteit van de jeugdopleiding heeft amper te lijden gehad onder de vervallen staat van Varkenoord. De voorbije vier jaren werd de Talent Acadamy van Feyenoord telkens verkozen tot beste jeugdopleiding van Nederland. Volgens Gudde is die prestatie eerder ondanks dan dankzij de faciliteiten tot stand gekomen. "Het betekent dat we over zeer vakbekwame mensen beschikken die ondanks de accommodatie elk seizoen een topprestatie leveren."

Hoe de financiering wordt ingevuld is vooralsnog onduidelijk. "Dat is een flinke uitdaging, maar we zijn er keihard mee bezig", aldus Gudde. "We willen dat er in 2016, als de sportcampus van de gemeente Rotterdam klaar moet zijn, ook een nieuwe trainingsaccommodatie voor heel Feyenoord ligt."

Van Basten heeft twijfels bij aanstelling Seedorf

Marco van Basten heeft twijfels bij de aanstelling van Clarence Seedorf als trainer van AC Milan. "Milan is een grote club en zit toch wat in moeilijkheden", zegt de huidige trainer van sc Heerenveen in gesprek met de NOS. "Ik denk dat ze daar een ervaren trainer kunnen gebruiken."

"De keuze voor Seedorf is te begrijpen, maar het is aan de andere kant ook een risico", vervolgt de voormalige spits van onder meer Ajax en AC Milan. "Het is afwachten hoe hij het gaat oplossen." Van Basten ziet niet alleen maar nadelen. "Hij heeft daar tien jaar gespeeld en kent de mensen en de mentaliteit. Hij spreekt goed Italiaans, dat zijn belangrijke zaken."

"Hij heeft natuurlijk al een 20-jarige carrière achter de rug en weet wel wat er te koop is in de voetballerij. Maar goed het trainingsvak is toch weer wat anders dan voetballer zijn", aldus Van Basten.

WK squash voor mannen dit jaar in Qatar

Het WK squash voor mannen wordt dit jaar gehouden in Qatar. Dat maakte de mondiale squashbond woensdag bekend. Het wordt na 1998, 2004 en 2012 de vierde keer dat het evenement in het olierijke staatje plaatsvindt. Het toernooi wordt gespeeld van 14 tot en met 21 november in Doha.

De president van de Qatarese squashbond, Nabeel Ali Bin Ali, is blij dat zijn land wederom organisator is van het evenement. "Squash van wereldklasse en Qatar zijn synoniem aan elkaar geworden in recente jaren, we zijn blij om die traditie voort te zetten in 2014."

Dit weekeinde werd al bekend dat het WK voor vrouwen van 2013 dit jaar van 17 tot en met 23 maart in het Maleisische Penang plaatsvindt. Vorig jaar kon dat toernooi niet doorgaan, omdat er geen organisator werd gevonden. Het WK van 2013 wordt ingehaald, maar het toernooi van 2014 zal dit jaar ook nog gespeeld worden. De datum en locatie daarvan zijn nog niet bekend.

Utopianen krijgen internet

Het hebben van internet behoort blijkbaar ook tot een Utopia. De bewoners van het SBS6-programma zitten net twee weken opgesloten, maar een internetverbinding is inmiddels geregeld.

Voor de start van de reallifesoap werden allerlei beloftes gedaan over het programma. Zo zouden de bewoners zelf een samenleving moeten opbouwen op een leegstaand terrein in 't Gooi. Gas- en elektraleidingen zouden gelegd zijn, maar niet de boventoon voeren. Duurzaamheid en innovatie daarentegen wel.

Inmiddels lijken die kaarten dus heel anders te liggen. Van een echt Utopia lijkt geen sprake meer. De bewoners zijn binnen de kortste keren een afspiegeling van de Nederlandse samenleving aan het opbouwen. Gas was binnen enkele dagen al geregeld en inmiddels hebben de bewoners ook al elektra. Daar zal deze week dus ook internet aan toegevoegd moeten worden.

Voor een vriendelijk prijsje van 40 euro per maand krijgen de bewoners een dongle voor een laptop, die ze nóg niet hebben, en een smartphone ter waarde van ruim 500 euro.

Of de Utopianen ook vrij toegang krijgen tot het gehele web is nog niet duidelijk. Mogelijk zouden we ze in dat geval hopelijk snel mogen verwelkomen op ons Utopia forum.

[AO] Ook Ferrer een ronde verder

David Ferrer heeft woensdag de derde ronde van de Australian Open bereikt. De als derde geplaatste Spanjaard verloor de tweede set, maar maakte daarna geen fout meer in de wedstrijd tegen de Fransman Adrian Mannarino: 7-6 (2), 5-7, 6-0 en 6-3. De Zwitser Stanislas Wawrinka (8) won in vier sets van de Colombiaan Alejandro Falla: 6-3, 6-3, 6-7 (4) en 6-4.

Bij de vrouwen bereikten de Duitse Angelique Kerber (9), de Servische Ana Ivanovic (14) en de Australische Samantha Stosur (17) de derde ronde. Kerber versloeg de Russische Alla Koedrjavtseva met 6-4 en 6-2. Stosur had geen moeite met Tsvetana Pironkova uit Bulgarije: 6-2 en 6-0. Pironkova won vorige week nog verrassend het WTA-toernooi van Sydney. Ivanovic, die maandag Kiki Bertens uitschakelde, was met 6-1 en 6-2 te sterk voor de Duitse Annika Beck.

Russische kritiek op mensenrechten Nederland

Terwijl in Nederland de discussie over de homorechten in Rusland hoog oploopt, uit dat land in een rapport forse kritiek op de mensenrechten in ons land. Het rapport over de mensenrechten in de Europese Unie is opgesteld door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

In het 153 pagina's tellende rapport zijn 9 pagina's ingeruimd voor Nederland. Het Russische ministerie noemt de situatie van buitenlanders die in Nederland worden vastgehouden zorgelijk en wijst op rapporten van Amnesty International waarin staat dat Nederland detentie inzet "als middel voor intimidatie en bestraffing". Het rapport haalt ook de dood aan van de Rus Aleksandr Dolmatov. Hij pleegde vorig jaar zelfmoord in een detentiecentrum in Rotterdam.

Ook zet het Russische ministerie vraagtekens bij de handelswijze van de Nederlandse politie en de inlichtingendiensten. Nederland kent onder andere een hoger aantal telefoontaps dan de omringende landen en bij het aanleggen van een gegevensbestand over een persoon worden soms ernstige fouten gemaakt. 

Het Caribisch deel van het koninkrijk komt in het rapport van het ministerie ook aan de orde. Volgens Moskou is er weliswaar een lichte verbetering te zien in de omstandigheden in gevangenissen, maar zijn er nog altijd problemen, zoals overvolle cellen, een gebrek aan ventilatie en slechte gezondheidszorg.

Russische kritiek op mensenrechten Nederland
Russische kritiek op mensenrechten Nederland (Foto: ANP)

pok njiz po dlerew eD

Als kind fantaseerde ik er vaak over hoe de wereld zou zijn als alles op zijn kop stond. Dat leek me nogal wat voordelen hebben, want het plafond is lekker leeg, en alles wat normaal in de weg staat, hangt dan gewoon aan het plafond. Er waren dan natuurlijk ook wel een paar problemen, want de trap oplopen zou bijvoorbeeld best lastig worden, maar dat soort dingen zouden we dan vast wel op kunnen lossen. Naar buiten gaan zou een groter probleem zijn, want als de lucht niet boven je hangt, maar onder je een onmetelijk diep en groot gat vormt, dan is buitenspelen een levensgevaarlijke activiteit.

[HWL] Hockeymannen verslaan Duitsland in kwartfinale

De Oranjemannen stonden woensdagmorgen voor de grootste test van het nog jonge jaar: de kwartfinale van de Hockey World League tegen angstgegner Duitsland. Met een succesvolle overrompelingstactiek werden de Duitsers opzijgezet: 2-1. Dit is de eerste overwinning op Duitsland in de knock-outfase van een eindtoernooi (EK, WK, OS, CT en/of HWL) sinds de 3-2 in de olympische halve finale van 2004.

Nederland kende een droomstart. Al na een halve minuut mocht Mink van der Weerden aanleggen voor de eerste corner van de wedstrijd. De rechtsback pushte via een Duitse stick raak: 1-0. Vijf minuten later stond het al 2-0. Seve van Ass tikte de bal hoog in het doel na een lange klap van rechts. 

Na deze geslaagde overrompelingstactiek zakte Oranje wat in en gunde de Duitsers een paar kleine kansjes. De teruggekeerde Jaap Stockmann stond op doel echter zijn mannetje. Op de counter kreeg Rogier Hofman de grootste kans, maar de middenvelder draaide naar zijn backhand en zag zijn inzet op de handschoen van de Duitse goalie uiteen spatten. Ook prima mogelijkheden voor Thilo Stralkowski en Jeroen Hertzberger eindigden niet in het net.

Vlak na rust kreeg Nederland twee goede kansen via Bob de Voogd en Hertzberger. Zij scoorden niet, maar bij de eerste de beste mogelijkheid aan de overzijde was het wel raak. Aanvoerder Oliver Korn zette zijn stick succesvol tegen de bal: 2-1. Het bleek het startsein voor een kansarme Duitse belegering, terwijl Oranje in de tegenstoot af en toe dicht bij de 3-1 was.

Ruim vijf minuten voor tijd mocht Van der Weerden aanleggen voor zijn tweede corner, maar keeper Nicolas Jacobi keerde zijn inzet. Vlak voor tijd was het nog even billenknijpen toen Robert van der Horst naar het strafbankje werd gestuurd en de Duitsers een minuut later een corner kregen. De stop faalde echter.

Een late goal van Duitsland werd afgekeurd waardoor Nederland de overwinning over de streep wist te trekken. Vrijdag om 15.30 uur (Nederlandse tijd) neemt Oranje het in de halve eindstrijd op tegen de winnaar van Australië-India.

Ingelaste auditie nieuwe Utopia-acteur

John de Mol bekijkt woensdag enkele potentiële vervangers van de uit Utopia vertrokken Lindy. De 23-jarige kandidate stopte na twee weken uit heimwee met de realitysoap uit de koker van mediamagnaat John de Mol, waarin een afgezonderde groep mensen wannabe-acteurs een nieuwe samenleving moet opbouwen met behulp van de samenleving en op ingeven van de redactie en sponsors.

"Ik zie vanmiddag een aantal potentiële nieuwe kandidaten", vertelde De Mol woensdag op radiozender 538. "Aan de hand van de resultaten van die gesprekken gaan we beslissen met het team of we daaruit iemand gaan kiezen die erin gaat als vervanger van Lindy. Als dat gebeurt, dan zal dat ergens in de komende dagen gebeuren."

Alle vijftien inwoners van het braakliggende Utopia-terrein hebben voor deelname een borg naar draagkracht betaald. Lindy krijgt dat bedrag niet terug. Het geld gaat naar stichting Heppie, die zich inzet voor kinderen die extra aandacht nodig hebben.

De overige acteurs zitten nog even in de schuur en houden voor belangstellenden wekelijks rondleidingen over het terrein, want in een nieuwe beschaving geef je nou eenmaal rondleidingen.

Van Geel: "Durf vertrek Pellè niet uit te sluiten"

Zolang de transferperiode geopend is moeten Feyenoordsupporters vrezen voor een transfer van Graziano Pellè. Een winters vertrek van de bepalende spits is niet uitgesloten.

Ook dit seizoen is Pellè de kapstok waaraan Ronald Koeman het Feyenoordspel ophangt. Bovendien nam hij opnieuw een groot deel van de doelpuntenproductie voor zijn rekening. Na zestien competitiewedstrijden staat de teller op dertien treffers.

Feyenoord is er dan ook veel aan gelegen om Pellè binnenboord te houden. De onzekerheid die gepaard gaat met de transferperiode is technisch directeur Martin van Geel een doorn in het oog. De beleidsbepaler van de Rotterdammers kan een transfer niet uitsluiten.

"In januari, en dat is inherent aan voetbal, zijn er telefoontjes van allerlei tussenpersonen, van makelaars en van agenten. Dat is ook heel veel aftasten, geruchten, speculaties", steekt hij van wal ten overstaan van RTV Rijnmond.

"Maar concreet is er niks rond Pellè", verzekert Van Geel. "Ik durf nooit met honderd procent zekerheid te zeggen dat hij hier het seizoen afmaakt. Dat durf ik pas op 1 februari. Dat is inherent aan het voetbal."

Een ander kenmerk van de transferperiode is het sneeuwbaleffect. "Er kan zomaar ergens een bal gaan rollen. Kapitaalkrachtige clubs in kapitaalkrachtige landen kunnen dat in beweging zetten en dan rolt hij misschien ook wel onze kant op."

Eerder liet Van Geel zich tegenover hetzelfde medium ontvallen dat hij een poging heeft gewaagd om John Guidetti te verleiden tot een terugkeer naar Rotterdam. De Zweedse aanvaller vertrok deze week echter op huurbasis naar Stoke City.

"John wilde zelf het liefst in de Premier League blijven, dus dit was voor hen de beste optie", legde Van Geel uit. "En daarbij telde voor hem echt alleen de spitspositie. Daar hebben wij Graziano Pelle natuurlijk al."

Emanuelson: "Milan wil mijn contract verlengen"

In de schaduw van de komst van Clarence Seedorf naar AC Milan heeft ook Urby Emanuelson contractnieuws uit Milaan. De 27-jarige verdediger annex middenvelder beschikt over een aflopende verbintenis, maar heeft de intentie om de samenwerking met de Milanese grootmacht te verlengen.

Die intentie wordt gedeeld door de clubleiding, zo laat hij De Telegraaf weten. "Ik heb een gesprek met vicevoorzitter Adriano Galliani en Silvio Berlusconi gehad", aldus de Amsterdammer tegenover het dagblad. "Zij staan ervoor open met me door te gaan, spraken de intentie uit om mijn contract te gaan verlengen. Maar het is nog niet zover en er is nog geen afspraak gepland. Ze hebben nu wel andere dingen aan hun hoofd."

Emanuelson doelt daarmee op de aanstelling van Seedorf als nieuwe hoofdtrainer. De voormalig international levert zijn contract als speler bij het Braziliaanse Botafogo in om een avontuur als oefenmeester aan te gaan.

Die overstap wordt met gemengde gevoelens ontvangen door Emanuelson. "Natuurlijk ben ik blij voor en benieuwd naar Clarence. Maar een ontslag van een trainer is nooit leuk. Ik baal dat we Massimiliano Allegri niet hebben kunnen helpen. Het was niet zijn schuld dat we zondag bij Sassuolo hebben verloren. We verwijten onszelf als spelers veel. De trainer heeft ons in de kleedkamer op Milanello gedag gezegd en succes gewenst. Dat was een pijnlijk moment."

Het jeugdexponent van Ajax heeft een goede band met zijn nieuwe trainer. "Bij mijn komst naar AC Milan, begin 2011, heeft hij me samen met Mark van Bommel en Zlatan Ibrahimovic opgevangen en begeleid. Mijn respect voor Clarence is er altijd geweest. Ook voor hetgeen waar hij voor staat. Dus ik kijk uit naar de samenwerking met hem."

Emanuelson denkt dat Seedorf over de juiste eigenschappen beschikt om zijn trainersloopbaan tot een succes te maken. "Hij is nu mister, zoals ze de trainer in Italië noemen. En dat past ook wel weer bij hem. Clarence was een geweldige voetballer, heeft voetbalverstand en is heel intelligent. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een heel goede trainer te worden. Als speler had hij altijd al een bepaalde visie. Maar toch is het afwachten. Over zijn kwaliteiten als coach kan ik gewoon heel weinig zeggen, omdat ik hem niet als trainer ken. Ik hoop dat hij het hier op de rails kan krijgen."

Van Persie en Robben in top tien van de wereld

Robin van Persie en Arjen Robben zijn in de top tien geëindigd bij de verkiezing van beste voetballer van het jaar. Van Persie werd zevende, Robben eindigde een plaatsje lager, zo maakte de FIFA woensdag bekend. Maandag kreeg Cristiano Ronaldo de Ballon d'Or toen hij boven Lionel Messi en Franck Ribéry werd verkozen tot beste voetballer van 2013.

Alle bondscoaches en aanvoerders en één journalist van de bij de FIFA aangesloten landen mochten een lijstje met hun drie favoriete spelers inleveren bij de voetbalbond. Van Persie kreeg 1,79 procent van de stemmen, Robben 1,77 procent. Na Ronaldo (27,99 %), Messi (24,72 %) en Ribéry (23,36 %) eindigde Zlatan Ibrahimovic met een flinke achterstand op de vierde plek: 5,29 %.

Neymar (3,17 %) en Andrés Iniesta (2,08 %) bleven de Nederlanders ook voor. Van Persie en Robben lieten wel Gareth Bale (1,32 %) en Andrea Pirlo (1,11 %) achter zich. Nederland is het enige land met twee spelers in de top tien.

PSV rondt huur Bryan Ruiz af

PSV heeft de komst van Bryan Ruiz woensdag afgerond. De 28-jarige Costa Ricaan wordt de rest van dit seizoen gehuurd van het Engelse Fulham. Ruiz was afgelopen weekeinde al medisch gekeurd door de Eindhovenaren. De vleugelaanvaller speelde eerder twee seizoenen voor FC Twente in de Eredivisie.

Een optie tot koop heeft PSV niet op Ruiz. "Dat was voor nu te gecompliceerd", geeft technisch directeur Marcel Brands aan. "Maar mogelijk in de toekomst", houdt Brands de deur op een kier. "Dit is de eerste stap, ik hoop dat er nog een tweede komt."

Ruiz was bij Fulham, waar hij in 2011 naartoe overstapte, op het tweede plan geraakt. Hij greep de kans om voor PSV te spelen dan ook met beide handen aan. "Ik wil mijn vertrouwen terugkrijgen, PSV helpen om het doel te halen door zo hoog mogelijk te eindigen en me voorbereiden op het WK", zegt hij op de website van de Eindhovense club. "PSV heeft veel kwaliteit en we doen ons best om terug te komen bij de bovenste plaatsen. Ik ben zeer gemotiveerd om te spelen voor PSV."

Xbox One kan meer dan we denken

Youtube gebruiker Sean Ong vindt het waarschijnlijk leuk om ons jaloers te maken, aangezien wij in Nederland helaas nog wel even moeten wachten op de Xbox One. Hij laat in de onderstaande video namelijk zien wat je ermee kunt doen en er zitten toch een aantal leuke dingen tussen.

In deze video laat hij voornamelijk de integratie zien met een Surface-tablet, maar ook de mogelijkheid om HTML5-games te spelen met toetsenbord is een leuke bijkomstigheid.

Worthington en Saldana in vervolg Avatar

Het zal je vast niet verbazen, maar James Cameron en 20th Century Fox hebben ervoor gekozen om Sam Worthington en Zoë Saldana in de drie - ja, drie - vervolgen van Avatar terug te laten keren.

"Jake Sully is een zeldzame combinatie van passie, kracht, "street smarts" en ziel, wat veel vergt van een acteur," aldus de verklaring van Cameron. "Sam heeft in deze rol een combinatie van gevoeligheid, kwetsbaarheid en kracht naar het doek gebracht. Zoë heeft elk aspect dat ik voor ogen had weten te vangen in Neytiri, door middel van een delicate, maar tegelijkertijd ook wilde en fysieke persoonlijkheid neer te zetten. Ik ben meer dan tevreden dat ze terugkeren met ons naar Pandora."

Het eerste vervolg staat gepland voor december 2016, de andere twee volgen in 2017 en 2018. Nog even geduld dus.

Zoe Saldana: 'Hollywood is racistisch' (Novum)

[AO] Djokovic naar derde ronde

Zesvoudig grandslamwinnaar Novak Djokovic heeft woensdag zonder al te veel moeite de derde ronde van de Australian Open bereikt. De als tweede geplaatste Serviër versloeg de Argentijn Leonardo Mayer met 6-0, 6-4 en 6-4. Tomas Berdych (7) en Richard Gasquet (9) waren eveneens in drie sets klaar.

De Tsjech Berdych versloeg de Fransman Kenny de Schepper met 6-4, 6-1 en 6-3. De ook Frankrijk afkomstige Gasquet was met 7-6 (3), 6-4, 6-4 te sterk voor de Rus Nikolaj Davydenko. De als veertiende geplaatste Michail Joezjny verloor wel. De Duitser Florian Mayer bleek na vijf sets de meerdere van de Rus: 6-4, 3-6, 6-3, 3-6 en 6-3.

Cricketers verliezen van Namibië in WK-kwalificatie

De Nederlandse cricketploeg heeft woensdag zijn tweede wedstrijd bij het WK-kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland verloren. Namibië won met 91 runs verschil. De Afrikanen kwamen in hun vijftig overs tot 253 runs voor een verlies van zes wickets. Oranje ging in 36.5 overs uit voor een score van 162 runs.

Nederland had maandag nog simpel gewonnen van Uganda. Zondag speelt Oranje opnieuw, dan is Papoea-Nieuw-Guinea de tegenstander. Volgende week donderdag is Kenia de laatste tegenstander in de poule.

De nummers één, twee en drie van de poulefase gaan door naar de tweede ronde, de zogenoemde Super Six. De nummers één en twee van die ronde spelen de finale van het toernooi en mogen ook naar het WK dat in 2015 in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gespeeld.

Misschien kerstaflevering Sherlock

Er komt misschien deze kerst nog een aflevering van de hitserie Sherlock. Dit melden diverse bronnen.

Steven Moffat, een van de schrijvers en makers van de serie, heeft inmiddels bevestigd dat er in ieder geval een vierde seizoen komt, maar of er ook een kerstaflevering komt, zal afhangen van de agenda's van Martin Freeman en Benedict Cumberbatch.

Martin Freeman meldde in een interview: ''Ik heb echt geen idee wat er gaat gebeuren. De serie ligt ons allemaal nauw aan het hart, ik kan alleen niet in mijn glazen bol kijken en zeggen dat we beschikbaar zullen zijn. We begrijpen allemaal van elkaar dat we druk zijn, maar we houden er toch wel heel erg van om deze show te maken."

Freeman is op dit moment bezig met de opnames van de nieuwe serie Fargo. De opnames zullen tot april duren. Cumberbatch is op dit moment bezig met opnames voor de film Magik en zal zijn stem verlenen aan The Penguins of Madagascar.

Benedict Cumberbatch en Martin Freeman in SherlockBenedict Cumberbatch en Martin Freeman in Sherlock

Angstaanjagende promotie voor Devil's Due

De makers van de nieuwe horrorfilm Devil's Due hebben op een originele manier reclame gemaakt voor hun nieuwe film. Ze lieten een duivelse baby-animatronic door een Amerikaanse stad heenrijden.

Dit natuurlijk tot grote schrik van de slachtoffers. De film vertelt over een jong echtpaar, dat na een nacht samen toch wel vreemde dingen meemaakt. Als dan blijkt dat de zwangerschap van de vrouw ook niet gaat zoals normaal, breekt de hel los. Letterlijk en figuurlijk.

Devil's Due draait vanaf 23 januari in de bioscoop.

Michael Peña in gesprek over rol Ant-Man

Volop nieuws rondom de nieuwe Marvel-film Ant-Man. Eerst werd al Paul Rudd aan de cast toegevoegd en eergisteren ook Michael Douglas. Dit keer schijnt Michael Pena (bekend van de films End of Watch en Gangster Squad) in gesprek te zijn om een rol te gaan spelen.

Er is nog niet bekend welke rol hij zal gaan spelen in de Superhelden-film. Edgar Wright's nieuwe creatie staat in de Amerikaanse bioscopen gepland op 31 juli 2015.

In april zal gestart worden met de eerste opnames.

Michael Peña in End of Watch (Foto: Cinesnob)
Michael Peña in End of Watch (Foto: Cinesnob)

'Groepsverkrachting Deense toeriste in India'

Een Deense vrouw is dinsdag beroofd en verkracht door een groep mannen in de Indiase stad New Delhi. Dat heeft een politiewoordvoerder gezegd.

De 51-jarige vrouw was verdwaald in een druk winkelgebied en vroeg een groep mannen om hulp, aldus de woordvoerder. De mannen lokten haar naar een afgelegen plek en verkrachtten en beroofden haar.

De eigenaar van het hotel waar de vrouw verbleef heeft de politie en de Deense ambassade ingeschakeld toen de vrouw in de avond terugkwam. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

'NSA bespioneert ook offline computers'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft op bijna honderdduizend computers software geïnstalleerd die de dienst in staat stelt om deze computers te bespioneren. Om de computer te kunnen bespioneren is het niet noodzakelijk dat die met het internet verbonden is. Dat meldt de New York Times. Het gaat alleen om computers in het buitenland, op computers in de Verenigde Staten is de software niet geïnstalleerd.

De New York Times baseert zich op documenten van de NSA, computerexperts en bronnen bij de Amerikaanse overheid. De NSA heeft volgens de krant de beschikking over geheime technologie waarmee toegang kan worden verkregen tot computers via radiogolven. De NSA lost daarmee een lastig probleem op: toegang krijgen tot computers die andere landen juist proberen te beschermen tegen spionage of cyberaanvallen.

De NSA zou de techniek al jaren toepassen. De radiogolven worden uitgestuurd door een klein printplaatje dat stiekem in een computersysteem wordt geplaatst of door een printplaatje dat is verwerkt in een usb-stekker. De NSA noemt de technologie een 'actieve verdediging', maar heeft ondertussen het programma, Quantum genaamd, onder andere ingezet om computers van het Chinese en Russische leger in de gaten te houden, maar ook die van drugskartels, handelshuizen in de Europese Unie en soms zelfs van landen die de VS steunen in de strijd tegen het terrorisme, zoals Saudi-Arabië, India en Pakistan.

Een van de belangrijkste doelwitten zijn computers van het Chinese leger. De VS hebben het Chinese leger er van beschuldigd herhaaldelijk aanvallen te hebben gepleegd op Amerikaanse industriële en militaire doelwitten. Het doel van die aanvallen zou het vergaren van geheime informatie of intellectueel eigendom zijn. Opmerkelijk is dat Amerikaanse politici, vaak op het hoogste niveau, moord en brand schreeuwen als China vergelijkbare spionagesoftware inzet.

De NSA ontkent dat de technologie ook is ingezet tegen computers in de VS en dat het programma lang niet zo ver reikt als dat van China. Volgens NSA-woordvoerder Vanee Vines zijn alleen buitenlandse computers doelwit. "We gebruiken onze mogelijkheden voor het vergaren van informatie in het buitenland niet om op verzoek van Amerikaanse bedrijven de handelsgeheimen van buitenlandse bedrijven te stelen om zo hun internationale concurrentiepositie te verbeteren of hun winst te verhogen, noch delen we de informatie die we verzamelen met deze bedrijven."

Eerder schreef NRC Handelsblad al over de spionagesoftware. De krant publiceerde toen een kaart waarop te zien is waar de VS spionagesoftware hebben ingezet. In totaal zou al vijftigduizend keer gebruik zijn gemaakt van de software. Later berichtte het Duitse weekblad Der Spiegel over hardware van de NSA die geschikt is om in het geheim signalen te sturen en te ontvangen.

De Chinese ministeries van buitenlandse zaken en defensie hebben vooralsnog niet gereageerd. In het verleden heeft China wel altijd gezegd slachtoffer te zijn van cyberspionage. Het land wil dat er internationale afspraken worden gemaakt om dit soort spionage aan banden te leggen.

"Deze spionageactiviteiten maken duidelijk dat de VS een ding zeggen en het andere doen", aldus veiligheidsexpert Zhu Feng van de Universiteit van Beijing. "De spionageactiviteiten worden uitgevoerd op een onregelmatige manier zonder regels. Andere landen kunnen dit voorbeeld volgen en dit kan leiden tot een wapenwedloop op het internet. Het is daarom tijd om regels op te stellen voor cyberspace in samenwerking met de internationale gemeenschap."

[Upd] Onbekenden graven afsluiters gasleidingen op

Onbekenden hebben woensdagochtend vijf afsluiters van gasleidingen opgegraven bij de gaswinningslocatie van de NAM in ’t Zandt. Dat meldt RTV Noord. Het is onbekend wie er achter de actie zit. Er is een bordje achtergelaten waarop staat 'Afzender Bommend Berend’.

De NAM had dinsdag al aangegeven de winningslocaties in het Groningen-veld extra te beveiligen.

Tegenstanders van de gaswinning in Groningen laten meer en meer van zich horen. Woensdag voeren ze actie in het gehucht Doodstil. Dan zal de Groninger Bodem Beweging (GBB), een club van bezorgde en gedupeerde inwoners van het aardbevingsgebied, demonstreren bij beschadigde monumentale panden. Er zijn de komende dagen nog meer acties op komst. Onder de noemer 'Gas terug’ houdt de groep Groningers in Opstand zaterdag een langzaamaanactie over de A7.

Update 09.54 uur
Onder de aanwezigen was ook John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen. Hij zegt niet verantwoordelijk te zijn. "Ik heb deze week een briefje gehad waarin werd aangekondigd dat de afsluiters worden blootgelegd. "Ook zouden ze met een grote pijpsleutel voorzichtig aan de afsluiters draaien om te laten zien dat het gas kan worden afgesloten. Misschien kan zo de gasleiding richting Den Haag worden afgesloten." Het briefje is volgens hem inmiddels via de kachel de schoorsteen uit.

Inmiddels staan volgens Lanting beveiligers bij de afsluiters om te voorkomen dat voorbijgangers de kranen alsnog dichtdraaien. "Ik neem aan dat ze alles straks weer dichtgooien. Nu zou je er zo bij kunnen.

Scheidsrechter Kuipers naar het WK

Björn Kuipers is één van de 25 scheidsrechters die mogen fluiten op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. De FIFA maakte woensdag zijn aanstelling bekend aan de KNVB. Jan Wegereef was in 2002 de laatste Nederlandse arbiter op een WK.

Kuipers zal in Zuid-Amerika worden geassisteerd door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Het trio kreeg in 2013 een aantal grote wedstrijden toegewezen. Kuipers floot een halve finale in Champions League. Tevens had hij de leiding over de finales van de Europa League en de Confederations Cup. Ook was de supermarktmanager actief op het Europees kampioenschap van 2012. 

In een reactie op de website van de KNVB laat Kuipers weten zeer blij te zijn met de aanstelling. "Dit is natuurlijk een geweldig bericht. Ik ben enorm trots dat we dit als team mogen meemaken. Wedstrijden leiden op een WK is voor een scheidsrechter het hoogst haalbare en geldt als een absoluut hoogtepunt in mijn carrière", aldus Kuipers. "Ik kijk er enorm naar uit om in Brazilië samen met mijn team op het veld te staan en ik hoop dat we een aantal mooie wedstrijden mogen leiden. Voor nu gaat het vizier op de tweede helft van het Nederlandse en Europese seizoen."

Ook scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is ook blij met de op de aanstelling van Kuipers en zijn assistenten. "Dit is fantastisch nieuws. Na een geweldig 2013 met veel grote wedstrijden verdienen Kuipers en zijn assistenten Van Roekel en Zeinstra het zonder meer om bij het WK aanwezig te zijn", aldus Van Egmond. "Nederlandse arbiters op een eindtoernooi is een enorme stimulans voor de hele Nederlandse arbitrage en met name voor onze talentvolle jongere scheidsrechters. Team Kuipers heeft jarenlange ervaring in het leiden van internationale topwedstrijden. Ik kijk er naar uit hen op het WK in actie te zien."

Naast Kuipers zijn nog acht andere Europese scheidsrechters aangewezen. Felix Brych (Dui), Cüneyt Cakir (Tur), Jonas Eriksson (Zwe), Milorad Mazic (Ser), Pedro Proença (Por), Nicola Rizzoli (Ita), Carlos Velasco Carballo (Spa) en Howard Webb (Eng) zijn ook aangewezen om wedstrijden in goede banen te leiden. 

Voeckler breekt opnieuw sleutelbeen

De Franse wielrenner Thomas Voeckler moet zijn seizoen later beginnen dan gepland. Hij brak woensdag voor de derde keer in zijn loopbaan zijn rechtersleutelbeen. Dat gebeurde tijdens een trainingsritje in het Australische Adelaide, waar de kopman van Europcar op 19 januari van start zou gaan in de Tour Down Under.

"Een auto die voor mij reed remde vrij plotseling voor een overstekende voetganger. Ik kon niet meer op tijd stoppen en botste op de auto. Ik realiseerde me direct dat ik mijn sleutelbeen had gebroken, voor de derde keer al", zei Voeckler.

De 35-jarige renner zag later op röntgenfoto's dat hij gelijk had. De Fransman vliegt terug naar Frankrijk voor behandeling. De eerste keer dat hij zijn rechtersleutelbeen brak was in 2009, de tweede keer vorig jaar april in de Amstel Gold Race.

Voeckler breekt opnieuw sleutelbeen
Voeckler breekt opnieuw sleutelbeen (Foto: ANP)

'West-Duitsers zetten DDR-gevangenen in'

Uit een onderzoek van de Duitse tv-zender ARD blijkt dat West-Duitse bedrijven als Volkswagen en Aldi in de seventies en eighties gretig gebruik maakten van semi-slavenarbeid door DDR-gevangenen in te zetten. Dat schrijft de Volkskrant.

Ikea werd in 2012 al tot excuses gedwongen en gaf aan dat ze niet bewust gevangenen lieten werken. Ook de nu genoemde bedrijven zeggen dat er geen opzet in het spel is. Toch blijkt uit (de enorme) archieven van de DDR-veiligheidsdienst Stasi dat 'Ikea slechts het topje van de ijsberg is.'

De hoofdpersonen van Broken Age

Gamestudio Double Fine Productions heeft twee trailers uitgebracht voor het aanstaande avonturenspel Broken Age. In de video's krijgen we een introductie bij de twee hoofdpersonen van het spel, de man Shay Volta en de vrouw Vella Tartine. Beide hebben een eigen verhaallijn die wel parallel aan elkaar lopen in het spel.

Broken Age wordt uitgebracht in twee hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is op 28 januari beschikbaar voor pc, Mac en Linux. Het tweede hoofdstuk volgt later dit jaar.

MGS V: Ground Zeroes op Vita

Gameheld Hideo Kojima staat bekend om het plaatsen van suggestieve tweets. Wie zijn meest recente serie tweets bekijkt zou hierdoor zomaar kunnen denken dat zijn aanstaande game Metal Gear Solid V: Ground Zeroes ook gaat uitkomen op PlayStation Vita.

De beste man heeft namelijk een aantal foto's getweet van de game op een PlayStation Vita met teksten als "GZ on Vita", "So great graphic!" en "Playing on Vita". Uiteindelijk laat Kojima weten dat het niet om een Vita-versie van het spel gaat, maar dat hij de remote play-functionaliteit van Ground Zeroes laat zien.

Kojima is al jaren voorstander van deze functionaliteit, iets wat hij in het verleden de naam transfarring gaf. Hij is dan ook als een kind zo blij dat zijn game straks ook eindelijk buitenshuis gespeeld kan worden.

"This is not "TRANSFARRING" but remote play. By using PS4 as family cloud environment, you can play it outside.Finaly!", luidt zijn laatste tweet bij de foto's.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes komt op 20 maart uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One en is een prequel voor het later geplande Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Eerste zege voor Verbeek met Nürnberg

Gertjan Verbeek heeft zijn eerste overwinning als trainer van FC Nürnberg geboekt. De Duitse club was dinsdag in een oefenwedstrijd in Marbella met 5-1 te sterk voor Steaua Boekarest. Goals van Hiroshi Kiyotake, Daniel Ginczek, Josip Drmić, Robert Mak en Martin Angha deden de Roemenen de das om.

Nürnberg oefent nog twee keer tijdens het Spaanse trainingskamp. De Zwitserse ploegen FC Luzern en Grasshoppers zijn daarin de opponenten. In de Bundesliga kwam Nürnberg onder leiding van Verbeek, die eerder dit seizoen werd ontslagen bij AZ, nog niet verder dan vijf gelijke spelen.

Bosbranden door bliksem in Australië

Blikseminslagen hebben dinsdagnacht in het zuiden van Australië honderden bosbranden veroorzaakt. De brandweer wist de meeste vuurhaarden vrij snel onder controle te krijgen. Enkele tientallen branden woedden woensdag nog.

De branden braken uit in de staten South Australia en Victoria. Op het hoogtepunt waren er honderden, maar bij het ochtendgloren had de brandweer het terug weten te dringen tot zeker veertien in South Australia en 29 in Victoria. Op zestien vuurhaarden heeft de brandweer nog geen grip.

Het is verzengend heet in Australië, waar het momenteel zomer is. Voor woensdag worden opnieuw temperaturen tot 45 graden Celsius verwacht. Vrijdag trekt de wind naar verwachting aan, wat het werk van de brandweer nog moeilijker maakt.

Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen. In South Australia liep een vrouw brandwonden op aan haar handen, maar zij kon woensdag al weer naar huis. Tien brandweerlieden liepen een hitteberoerte op.

'Hollande zit omhoog met maîtresse'

De Franse president François Hollande heeft in de verkiezingscampagne in 2012 de kiezers beloofd hen als president niet met relaties met of roddels over vrouwen op te zadelen, zoals zijn wilde voorganger Nicolas Sarkozy deed. Maar die belofte is Hollande niet nagekomen. Franse media zijn er nu van overtuigd dat hij een relatie heeft met de 41-jarige actrice Julie Gayet, die als maîtresse optreedt naast Hollandes levenspartner 'première dame' Valéry Trierweiler.

Aan de top van de Franse natie zijn maîtresses geen onbekenden. Aan het Franse hof van Lodewijk XV bijvoorbeeld wemelde het ervan en zij oefenden grote invloed uit op het landsbestuur, zoals Jeanne Poisson, beter bekend als madame en later markiezin de Pompadour. De adel overleefde de revolutie nauwelijks, maar maîtresses dienden ook de republiek. Napeléon III bijvoorbeeld omringde zich in de 19e eeuw met mooie beschaafde 'courtisanes'. Aan het einde van die eeuw stierf president Félix Faure in 1899 in bed in het Elyséepaleis naar verluidt met een maîtresse tijdens of vlak na orale seks.

In de huidige in 1958 gevestigde Vijfde Republiek zijn staatshoofden evenmin celibatair. Valéry Giscard D'Estaing ging er na zijn ambtstermijn prat op. François Mitterrand had tal van geheime relaties onder wie een vrouw met wie hij een dochter, Mazarine, kreeg. Toen hij eens om 04.00 uur 's morgens tegen een melkwagen botste, wist heel het land vrijwel zeker dat hij van een vriendin kwam.

Volgens Franse media geldt Jacques Chirac echter nog steeds als "de Casanova van het Elyséepaleis". Hij ging volgens getuigenissen van onder anderen zijn chauffeur aan de lopende band naar een hele schare vrouwelijke maîtresses en bewonderaarsters. Hij bracht ook korte bezoeken aan vrouwen die volgens de chauffeur "5 minuten duurden inclusief de douche".

'Hollande zit omhoog met maîtresse'
Wat vervelend nou!

Curator geeft overname Aldel nog een week

Als er binnen een week geen serieuze gegadigde is voor de overname van Aldel, dan gaan de deuren van de failliete Groningse aluminiumsmelter definitief dicht. De gesprekken die worden gevoerd over een overname, zijn echter niet hoopvol. Dat heeft curator Erik Eshuis gezegd, schrijft RTV Noord woensdag.

De curator voert de komende week nog gesprekken over verschillende plannen voor Aldel. Hij verwacht daar echter niet veel van. "Bij alle voorgestelde varianten moet de gasprijs omlaag." Door de ten opzichte van Duitse concurrenten hoge energieprijs in Nederland kwam Aldel in de problemen. Vorige week werd de fabriek failliet verklaard.

Eshuis zegt tegen de regionale omroep dat er drie bedrijven zich hebben gemeld voor de ontmanteling van de fabriek. "Deze bedrijven zien brood in het omsmelten van waardevolle metalen, die nog in de fabriek liggen", verklaart de curator. "Die kant willen we niet op, maar als het binnen een week niet geregeld is dan denk ik niet dat het nog goedkomt."

[AO] Sijsling nu snel klaar in dubbel

Jesse Huta Galung en Igor Sijsling zijn ook in het dubbelspel in de eerste ronde van de Australian Open uitgeschakeld. Het Oostenrijks-Duitse duo Philipp Oswald en Simon Stadler bleek met 6-3, 6-7 en 2-6 te sterk. Vorig jaar reikten Sijsling samen met Robin Haase nog tot de eindstrijd in Melbourne.

Jean-Julien Rojer bereikte de tweede ronde wel.De Curaçaose Nederlander en zijn nieuwe dubbelpartner Horia Tecau waren met 6-2 en 7-5 de Rus Tejmoeraz Gabasjvili en de Kazach Michail Koekoesjkin de baas.

Nederlandse claim tegen keurder PIP-implantaten

Gedupeerde Nederlandse vrouwen dienen een miljoenenclaim in tegen het Duitse keuringsbedrijf dat de PIP-borstimplantaten uit Frankrijk goedkeurde. Namens hen stapte SAP Advocaten naar de Franse rechter, schrijft het AD woensdag.

De fabrikant en de Nederlandse importeur van de PIP-implantaten zijn failliet, daarom richt het advocatenkantoor zijn pijlen op keuringsinstantie TÜV Rheinland. Het bedrijf werd in november al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan 1700 Franse vrouwen omdat de implantaten niet goed waren gecontroleerd.

Als het keuringsbedrijf de implantaten goed had gecontroleerd, waren ze volgens letselschadeadvocaat Martin de Witte niet op de markt gekomen. Hij wijst erop dat in 2000 al fabricagefouten zijn gemeld. De implantaten van de Franse fabrikant Poly Implant Prothèse gingen vaak lekken, wat leidde tot ontstekingen.

In Nederland hebben duizend tot 1400 vrouwen PIP-implantaten. Zij kunnen via het advocatenkantoor een vergoeding van medische kosten, inkomstenderving en mogelijk ook smartengeld eisen. De letselschadeadvocaat zegt claims van tussen de tienduizend en vijftigduizend euro per persoon te verwachten. Het kantoor werkt samen met een Frans advocatenkantoor.

'Kamer wil minder gas in Groningen winnen'

Door een draai van de VVD vindt een Kamermeerderheid nu dat er minder gas in Groningen moet worden gewonnen. "Minder gas moet, dat was sowieso al de bedoeling omdat het aardgas in Slochteren opraakt', zegt VVD-Kamerlid René Leegte woensdag in De Telegraaf.

Groningers die zijn getroffen door de bevingen die de gaswinning veroorzaakt moeten volgens Leegte ruimhartig worden gecompenseerd. De VVD was tot nu toe terughoudend als het ging om het terugdraaien van de gaskraan. De winning levert de staatskas jaarlijks miljarden euro's op.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) neemt binnenkort een besluit over de gaswinning in Groningen. Vanwege het gevaar op aardbevingen bestaat daartegen veel verzet in de noordelijke provincie. Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde vorig jaar al de gaswinning te verminderen, maar hierop haalde de Nederlandse Aardolie Maatschappij juist meer uit het veld.

In een nieuw nog geheim rapport adviseert de toezichthouder volgens de krant opnieuw de gaswinning sterk terug te schroeven. Door de toegenomen gaswinning is de kans op een grote aardbeving volgens het Staatstoezicht op de Mijnen groter dan normaal, schrijft de krant.

Het kabinet zou donderdag een topoverleg over de kwestie houden. Volgens de krant wordt vrijdag al een besluit genomen over het al dan niet terugschroeven van de gaswinning.

De NOS meldde dinsdagavond dat een groot deel van de oppositie de gaswinning in Groningen wil beperken. Het CDA, D66, ChristenUnie, SP en GroenLinks zouden hopen dat daarmee het aantal aardschokken en de zwaarte ervan in het gebied wordt beperkt. Nu lijkt ook regeringspartij VVD zich bij hen te scharen.

'Man Bonnie breekt benen bij echtelijke ruzie'

De man van Bonnie St. Claire heeft zijn beide benen gebroken bij een ruzie met de zangeres. Dat vertelde Patty Brard dinsdagavond in Show Laat. De twee zouden het maandag aan de stok hebben gekregen omdat St. Claire maar niet van de fles kan afblijven, waarbij echtgenoot Arne-Jan van het balkon viel.

Het echtpaar was niet bereikbaar voor commentaar, maar het management van St. Claire bevestigt dat Arne-Jan voorlopig in het ziekenhuis ligt met twee gebroken benen. Buren van de twee, die wonen in Aalsmeer, zeiden tegen Show Laat dat er maandag in ieder geval 'ontzettend veel gedoe' was.

'Werkenden betalen meer voor minder pensioen'

Zeker een half miljoen Nederlanders betaalt dit jaar een gelijke of hogere pensioenpremie ten opzichte van 2013, terwijl hun pensioenopbouw is verlaagd.

Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag op basis van een onderzoek dat de zakenkrant deed onder de grootste 50 pensioenfondsen. Deze fondsen zijn goed voor 90 procent van het totale pensioenvermogen.

De pensioenopbouw is door het kabinet versoberd. Met ingang van deze maand is het maximale opbouwpercentage verlaagd van 2,25 procent naar 2,15 procent van het brutoloon. Dat betekent dat een werknemer per jaar minder pensioen opbouwt.

Van de ruim 20 pensioenfondsen die de opbouw daardoor moesten verlagen, heeft de helft de premies ook naar beneden bijgesteld. De andere helft hield de premies gelijk of verhoogden ze, stelde krant vast.

Onrust bij protesten in Thailand

Bij de tot nog toe vreedzame protesten tegen de Thaise regering zijn in de nacht van dinsdag op woensdag gewelddadigheden uitgebroken. Twee demonstranten werden neergeschoten in Bangkok en het huis van een oppositieleider raakte beschadigd door een explosie.

Beide betogers raakten lichtgewond toen ze door onbekenden onder vuur werden genomen op een kruising die ze bezet hielden in de hoofdstad. Door de explosie bij het huis van oppositieleider Abhisit Vejjajiva is niemand gewond geraakt. Het huis werd waarschijnlijk bekogeld met vuurwerk.

De demonstranten proberen sinds maandag Bangkok lam te leggen om de regering tot aftreden te dwingen.

'Bloedhandel zorgt voor gezondheidsrisico'

De wereldwijde commerciële handel in bloedplasma vormt een gezondheidsrisico, ook voor Nederland. De handel in bloedplasma neemt wereldwijd toe, terwijl men het in landen als China niet zo nauw neemt met de veiligheidseisen. Dat stellen onderzoeker Cees Smit en bioloog Annemarie de Knecht-van Eekelen in een artikel in vakblad Medisch Contact.

Ook in Nederland zijn langer houdbare bloedproducten van buitenlandse producenten verkrijgbaar. De buitenlandse bloedproducten kunnen in Nederland worden voorgeschreven door artsen.

Europa wordt volgens Smit en De Knecht steeds afhankelijker van Amerikaanse en Chinese donoren. Deze landen staan volgens hen bloedinzameling tegen betaling toe. In China zouden illegale inzamelpunten bestaan.

De Europese richtlijnen verbieden de inzameling van plasma van betaalde donoren, maar steeds meer landen in Europa, waaronder Oostenrijk en Duitsland, wijken van deze richtlijnen af. Daardoor dreigt Europa volgens de auteurs de controle te verliezen over de inzameling en verspreiding van bloedplasma. Zij pleiten ervoor dat Europa verklaart bloed niet over te laten aan de vrije markt.

Smit, die zelf lijdt aan hemofilie, kreeg ruim tien jaar geleden een eredoctoraat toegekend van de Universiteit van Amsterdam voor zijn werk op het terrein van hemofilie, patiëntenparticipatie en medische biotechnologie. De UvA noemde hem destijds hemofilielobbyist. Annemarie de Knecht- van Eekelen studeerde biologie en promoveerde in de geneeskunde.

PvdA houdt vast aan verzet downloadverbod

De PvdA zal zich blijven verzetten tegen een downloadverbod, ook al besluit het Europese Hof van Justitie dat Nederland geen thuiskopieheffing mag leggen op mp3-spelers en lege dvd's om zo gedupeerden van illegale kopieën te compenseren. Dat zegt PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug.

Het hof in Luxemburg besluit hoogstwaarschijnlijk binnen een halfjaar of het het advies van zijn advocaat-generaal overneemt. Nederland gedoogt nu het illegaal downloaden van bijvoorbeeld muziek. De thuiskopieheffing moet verlies aan inkomsten daardoor voor auteurs goedmaken. Wordt die heffing niet langer toegestaan, dan is de kans groot dat ook dat gedoogbeleid ter discussie komt te staan.

Volgens Oosenbrug is een downloadverbod niet van deze tijd omdat het downloaders 'criminaliseert' en notoire misbruikers zich er niet door laten afschrikken. Een verbod moet bovendien worden gehandhaafd en dat kost de overheid veel geld, zegt Oosenbrug.

Zij ziet meer heil in maatregelen waardoor het legaal bekijken of beluisteren van onder meer films en muziek wordt beloond. Diensten als Spotify en Netflix die films, series en muziek streamen, kunnen bijvoorbeeld toegankelijker worden voor een groot publiek, stelt Oosenbrug. Deze diensten zouden ook beter, zonder storingen, in de trein te gebruiken moeten zijn, vindt ze.

In de Tweede Kamer werd al eerder over het onderwerp gediscussieerd. Doordat de PvdA ook in 2012 voet bij stuk hield, kon staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) een downloadverbod niet doorvoeren. Daarvoor ontbrak een meerderheid.

'Veiligheidsdiensten westen praten met Syrië'

Verschillende westerse veiligheidsdiensten hebben in de Syrische hoofdstad Damascus gepraat over de bestrijding van radicale islamistische groeperingen. Dat zegt de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad in een interview met de BBC, meldt de omroep in de nacht van dinsdag op woensdag.

Volgens Mekdad is er sprake van een schisma tussen de westerse veiligheidsdiensten die met Syrië willen samenwerken en de politici, die forse kritiek hebben op het bewind van president Bashar al-Assad. De opmars van jihadistische groeperingen die in Syrië tegen Assad vechten, baart veel landen zorgen.

'Veiligheidsdiensten westen praten met Syrië'
'Veiligheidsdiensten westen praten met Syrië' (Foto: ANP)

'Olympisch Comité betreurt keuze Sochi'

Het Internationaal Olympisch Comité betreurt dat voor Sochi is gekozen als locatie voor de winterspelen. "Niemand heeft zin in spelen waar zo veel gedoe over is", zegt voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman in het NOS Journaal. Veel leden zouden volgens haar nu anders stemmen als ze het over konden doen. "Ik denk dat ze dan hadden nagedacht of dit wel zo verstandig was geweest."

In 2007 was Van Breda Vriesman een van de 115 IOC-leden die stemden over de vraag waar de spelen moesten worden gehouden. Naast Sochi waren toen Salzburg in Oostenrijk en Pyeongchang in Zuid-Korea in de race.

Dat Rusland zo om zou gaan met de mensenrechten is volgens het voormalig IOC-lid helemaal niet voorzien. "Maar de risico s voor het natuurgebied waar de sneeuwsporten worden gehouden waren al wel bekend. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst." Volgens haar zijn er IOC-leden die dat minder belangrijk vinden. Die komen volgens haar uit landen waar het milieu 'geen eerste vereiste' is.

Rusland beloofde in 2007 een hele regio te ontwikkelen met nieuwe infrastructuur. De gedachte was volgens Van Breda Vriesman dat de hele regio daarvan profiteert. Maar in de praktijk zouden vooral rijke Russen er beter op worden. Die gaan daar bijvoorbeeld skiën.

Salzburg viel af in de eerste stemronde. Daarna verloor Pyeongchang met een verschil van vier stemmen van Sochi.

[AO] S. Williams evenaart met 60e zege Court

Serena Williams heeft woensdag haar 60e zege geboekt op de Australian Open. De Amerikaanse tennisster evenaarde daarmee het record van de legendarische Australische Margaret Court, die in de jaren '60 het vrouwentennis domineerde.

De als eerste geplaatste Williams, al vijf keer winnares van het grandslamtoernooi in Melbourne, verspilde voor haar recordzege in de tweede ronde weinig energie tegen de Servische Vesna Dolonc. Ze was in de brandende hitte van de Rod Laver Arena in goed een uur klaar: 6-1 en 6-2.

Excuses minister Israël voor 'messias' Kerry

De Israëlische minister van Defensie heeft dinsdag zijn excuses aangeboden aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nadat bekend was geworden hij zich nogal laatdunkend over Kerry had uitgelaten.

Moshe Yaalon ontkende niet dat hij had gezegd dat Kerry zich als een 'messias' gedraagt die 'obsessief' bezig is met vrede tussen Israël en Palestina. In een verklaring van het Israëlische ministerie van Defensie biedt hij echter wel zijn excuses aan. "De minister van Defensie had niet de intentie om de minister te beledigen en hij verontschuldigt zich als de minister zich hierdoor gekwetst voelde", aldus de verklaring.

"Israël en de Verenigde Staten hebben het gemeenschappelijke doel om de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen vooruit te brengen. We waarderen de vele inspanningen van Kerry om dit doel te bereiken", zo staat er verder te lezen.

Excuses minister Israël voor'messias' Kerry
" Sorry, Kerry!"

FOK! wat een weer... weer woensdag

Goedemorgen! Het blijft de komende ochtend waarschijnlijk niet overal droog, met (mot-)regenbuien die vanuit het westen ons land bezetten. Gedurende de middag en avond zal die bezetting compleet geraken en zal bijna het hele land op gruwelijke wijze met al die liters water te maken krijgen. Ik verwacht temperaturen tussen de 5 en 7 graden. 

Vanavond en morgen blijft het bewolkt, maar vooral morgen zal het daarbij ook her en der regenen. Er zal redelijk wat wind staan en het wordt ongeveer 8 graden. De gevoelstemperatuur zal dan ook wat lager liggen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

KlapMongeaul kwam deze zwanen tegen
KlapMongeaul kwam deze zwanen tegen

Deze foto van een prachtig weiland is helaas verpest door een recalcitrant stuk graan.
Deze foto van een prachtig weiland is helaas verpest door een recalcitrant stuk graan.

Ook qtel was op pad met zijn camera, en kwam op de Belgische Kalmthoutse heide een ogenschijnlijk stuk warmer oord tegen.
Ook qtel was op pad met zijn camera, en kwam op de Belgische Kalmthoutse heide een ogenschijnlijk stuk warmer oord tegen. En deze plant.

Dit uitzicht is eveneens gespot op de Kalmthoutse Heide door qtel. Ik verwacht bij deze foto ergens een verstopte leeuw aan te treffen. Zoek je even mee?
Dit uitzicht is eveneens gespot op de Kalmthoutse Heide door qtel. Ik verwacht bij deze foto ergens een verstopte leeuw aan te treffen. Zoek je even mee?

Macho is niet impressed en geeft het weer een magere 6.

Macho is not impressed en geeft het weer een magere 6.

[Coppa Italia] Perea leidt Lazio naar nipte bekerzege op Parma

Lazio heeft zich ten koste van Parma geplaatst voor de kwartfinale van de Coppa Italia. De formatie uit Rome won door een late treffer van Brayan Perea met 2-1. Beide ploegen waren net als in de Serie A - Parma en Lazio staan respectievelijk zevende en negende - aan elkaar gewaagd. In de negentigste minuut zorgde Perea voor de beslissing.

De 20-jarige Colombiaan, die in de competitie lang niet altijd op een basisplaats kan rekenen, opende voor eigen publiek ook al de score na 25 minuten. Nog voor de thee tekende Jonathan Biabiany echter voor de gelijkmaker.

Lazio stuit in de kwartfinale op Napoli of Atalanta. Die ploegen treffen elkaar woensdag in Napels.

Huntelaar weer fit na slepende knieblessure

Klaas-Jan Huntelaar is hersteld van een slepende knieblessure die hem al sinds medio augustus aan de kant hield. Dat maakte de 30-jarige spits van Schalke 04 dinsdag bekend op Twitter. Hij liet weten dat zijn langste voorbereiding ooit op het seizoen nu voorbij is.

Huntelaar scheurde in augustus in een competitieduel tegen VfL Wolfsburg de binnenband van zijn rechterknie. Halverwege oktober keerde de Nederlandse international terug op de training, maar het ging al op de eerste dag weer mis. Hij onderging vervolgens een operatie aan het gewricht.

Voor Schalke is de terugkeer van Huntelaar een welkome opsteker. De ploeg kampt met de nodige blessuregevallen en staat na zeventien speelrondes slechts zevende in de Bundesliga.

Atlético verslaat Valencia in Spaanse beker

Atlético Madrid heeft in de achtste finales van de Copa del Rey afgerekend met Valencia. De ploeg van coach Diego Simeone won dinsdag voor eigen publiek met 2-0. Na het 1-1 gelijkspel in de sinaasappelstad vorige week was dat voldoende voor de titelverdediger.

Voor Atlético, dat in de competitie bovenaan staat met FC Barcelona, scoorden Diego Godín en Raúl García. Beide doelpunten vielen na rust. In de slotfase kreeg Valencia-middenvelder Daniel Parejo nog een rode kaart.

Atlético stuit in de kwartfinale van het Spaanse bekertoernooi op Athletic Bilbao of Real Betis. De Basken moeten woensdag in eigen huis een 1-0 nederlaag zien om te buigen.

Racing Santander plaatste zich ook verrassend voor de laatste acht. De formatie uit de Segunda División B, het derde niveau in Spanje, won met 0-2 bij Almería. De eerste wedstrijd in Santander was in 1-1 geëindigd.

Racing was een ronde eerder al te sterk voor Sevilla. In de kwartfinale neemt de ploeg het op tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Villarreal en Real Sociedad, die donderdag tegenover elkaar staan.

Top 10 videoclips 2014 tot op heden

Op de vijftiende dag van de maand kan een voorzichtige inventarisatie gemaakt worden van het jaar 2014 in videoclips, en dan om precies te zijn de eerste helft van januari.

De ondergewaardeerde, maar voor liefhebbers zeer bruikbare Internet Music Video Database (IMVDb) verzamelt zoveel mogelijk clipjes en sorteert ze op datum en viewcount. 

Hoewel er ongetwijfeld meer clipjes zijn verschenen, heeft IMVDb tot op heden 113 videoclips weten te verzamelen die in 2014 werden geüpload. Daarmee is een (zeer voorlopige) Top 10 samen te stellen.

De lijst wordt aangevoerd door de Britse blondine Ellie Goulding en de hele bovenste helft wordt totaal gedomineerd door vrouwen. Het Nederlandse Hardwell staat op zes.

De hele Top 2014 tot op 15 januari luidt als volgt, met tussen haakjes het aantal miljoenen views en titels die linken naar de VEVO-videootjes:

1. Ellie Goulding - Goodness Gracious (3,4)
2. Lea Michele - Cannonball (2,8)
3. Lucy Hale - You Sound Good To Me (1,3)
4. Ke$ha - Dirty Love (1,2)
5. Christina Perri - Human (0,94)
6. Hardwell - Dare You (0,88)
7. Foxes - Let Go For Tonight (0,78)
8. Snoop Dogg - Get Away (0,35)
9. Marc Anthony - Cambio de Piel (0,35)
10. Bombay Bicycle Club - Luna (0,31)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.