FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 januari 2014

Argentijnse officier omgekomen op basis Antarctica

Een ontploffing op een Argentijns onderzoekscentrum ten noorden van Antarctica heeft dinsdagmiddag een legerofficier het leven gekost. Brandbaar afval vatte vlam en deed een generator exploderen, liet het Argentijnse ministerie van defensie weten.

Het fatale ongeluk voltrok zich in Esperanza, een onderzoekscentrum dat is gevestigd in Punta Foca op een eilandengroep even ten noorden van het Antarctische vasteland. De toedracht van het ongeval wordt onderzocht.

De Zuidelijke Orkney-eilanden zijn formeel niemandsland. Zowel Argentinië als Chili heeft er een onderzoeksbasis ingericht.

[FA Cup] Fulham bekert simpel door via Norwich

Fulham heeft een eenvoudige zege geboekt op Norwich City in de FA Cup. De replay eindigde in 3-0, waardoor de ploeg uit Londen in de vierde ronde staat. René Meulensteen koos voor Darren Bent als eenzame spits in het bekerduel met The Canaries.

De aanvaller liet al snel zien dat dit een prima keuze was, want na iets meer dan een kwartier spelen had hij het net al gevonden. Het doel van The Cottagers werd verdedigd door Maarten Stekelenburg, die een prima wedstrijd speelde. Bij Norwich begonnen Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel op de bank.

Aan de rechterkant werd de Duitser Sascha Riether weggestuurd en zijn voorzet werd net gemist door Pajtim Kasami. Bent stond daarachter echter op zijn kans te loeren en schoot de bal bij de eerste paal binnen. Voor Norwich was het pech hebben dat Robert Snodgrass even daarvoor van buiten de zestien op de lat schoot.

Vlak voor de pauze kwamen de Londenaren zelfs op 2-0 en opnieuw begon de aanval op rechts. Giorgos Karagounis gaf een prima steekpass op Kasami en zijn strakke voorzet werd ditmaal ingelopen door Ashkan Dejagah. Na de pauze wist Norwich dat het dus minimaal tweemaal moest scoren om in het bekertoernooi te blijven. Even leek de ploeg zich op te richten, maar kansen waren niet aan Johan Elmander besteed. Van Wolfswinkel kwam na rust in de ploeg, maar de Nederlander speelde een ongelukkige wedstrijd.

Na rust was het Steve Sidwell die de wedstrijd besliste. De Engelse middenvelder wist een voorzet vanaf de rechterkant knap in te koppen, en zette zijn ploeg zo op een riante voorsprong. In de slotfase gaf Meulensteen enkele jeugdige wisselspelers nog wat speelminuten, en wist dat de zege niet meer in gevaar kwam. Door de zege staat Fulham in de vierde ronde van de FA Cup en is Sheffield United op 26 januari de tegenstander.

Uitslagen FA Cup derde ronde

Birmingham City (2) - Bristol Rovers (4) 3-0
Bournemouth (2) - Burton Albion (4) 4-1
Charlton Athletic (2) - Oxford United (4) 2-2

FA Cup replays derde ronde

Fulham FC - Norwich City 3-0
Peterborough (3) - Kidderminster Harriers (5) 2-3
Plymouth Argyle (4) - Port Vale (3) 2-3
Preston North End (3) - Ipswich Town (2) 3-2
Sheffield Wednesday (2) - Macclesfield Town (5) 4-1
Watford FC (2) - Bristol City (3) 2-0
Milton Keynes Dons (3) - Wigan Athletic (2) 1-3*

* na extra tijd


Bulgaars OM: Hollander misbruikte kinderen

Jerre W., de Nederlandse pedofiel die vorige week in Bulgarije werd gearresteerd, heeft seksueel contact gehad met de twee jongetjes met wie hij werd aangetroffen op een hotelkamer. Dat meldt het Bulgaarse Openbaar Ministerie.

Het Bulgaarse OM verdenkt W. van 'seksuele handelingen met minderjarigen van hetzelfde geslacht'. Daar staat in Bulgarije tussen de twee en zes jaar celstraf op. Het Bulgaarse OM is volgens een woordvoerder van plan de maximale straf te eisen.

W. staat woensdag voor de rechter in de Bulgaarse stad Stara Zagora. Eerst zal worden vastgesteld of hij vast moet blijven zitten of dat hij het proces in vrijheid mag afwachten. Daarna zal het strafproces tegen de Nederlander beginnen.

De West-Graftdijker werd in 2011 in Nederland veroordeeld voor ontucht met minderjarigen in zijn woonplaats. Na anderhalf jaar celstraf keerde hij eind 2012 terug naar het Noord-Hollandse dorp, waarbij hij vijf jaar lang onder toezicht van de reclassering zou staan.

In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 januari boekte de Nederlander een kamer in een hotel aan de rand van Stara Zagora, waar hij samen met de kinderen naar binnen ging. De receptioniste van het hotel vertrouwde het niet en belde enige uren later de politie. Eerder op de dag werd W. al gezien met de kinderen in een internetcafé.

Uit verklaringen van de 11- en 12-jarige jongens blijkt dat de Nederlander ze heeft verleid tot seksuele handelingen in de hotelkamer. Eén van de jongens komt uit een weeshuis, de andere uit een Romafamilie.

De politie heeft ook een laptop en een harde schijf in beslag genomen met daarop een terabyte aan bestanden. Er wordt nog technisch onderzoek gedaan naar de aard van het materiaal. Lokale media suggereren dat Jerre W. een pornofilm wilde maken met de jongens.

W. zou de kinderen op straat hebben ontmoet, mogelijk al tijdens eerdere reizen naar Bulgarije. In het kleine provinciestadje staan de jongens bekend als bedelende straatschoffies. In het Bulgaarse weeshuis is weinig toezicht; weeskinderen zwerven vaak op straat. W. zou ze hebben gelokt met geld en cadeaus. Zo zou hij voor een van de jongens een mp3-speler hebben gekocht.

De Nederlander zit vast in een politiecel in Stara Zagora. Hij ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Hij verklaart dat hij de kinderen van straat wilde halen en voor ze wilde zorgen.

Volgens de openbaar aanklager heeft W. inmiddels bezoek gehad van een consulair medewerker van de Nederlandse ambassade in Bulgarije. Ook heeft hij een Bulgaarse advocaat toegewezen gekregen.

Hoe Jerre W. precies in Bulgarije terecht is gekomen, is onduidelijk. Uit onderzoek blijkt dat hij eerder via internet contact heeft gehad met iemand uit Stara Zagora. Zelf verklaarde hij, toen hij vorige week voor de rechter werd voorgeleid, dat hij voor zaken in Bulgarije was.

De twee kinderen zijn na het voorval door een psycholoog opgevangen en zijn inmiddels weer thuis.

Na zijn arrestatie in Bulgarije heeft de reclassering in Nederland het toezicht op W. teruggegeven aan het Openbaar Ministerie. Omdat hij zijn proeftijd heeft geschonden hangt hem bij terugkeer in Nederland een jaar celstraf boven het hoofd.

O'Sullivan eenvoudig langs Milkins op Masters

Snookeraar Ronnie O'Sullivan heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van The Masters. De wereldkampioen won met 6-1 van Robert Milkins. Na iets meer dan een uur spelen stond het al 5-0 voor O'Sullivan. 

Milkins redde nog de eer door een frame te pakken, maar een frame later was de wedstrijd gedaan. O'Sullivan treft in de volgende ronde Barry Hawkins of Ricky Walden. 

Eerder op de dag speelden Shaun Murphy en Ding Junhui tegen elkaar. Murphy stond 2-4 achter, maar wist toch met 6-4 te winnen. De partij begon anderhalf uur later vanwege een stroomuitval in en rond het Alexandra Palace in Londen. Murphy zal in de volgende ronde spelen tegen Marco Fu. 

Nobelprijswinnaars schrijven Poetin protestbrief

De gevierde Britse acteur Ian McKellen en 27 Nobelprijswinnaars hebben de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen de omstreden antihomowet in te trekken. Het gelauwerde gezelschap deed dat in een open brief die dinsdag verscheen in de Britse krant The Independent.

De afzenders willen de steun van de wereldwijde gemeenschap van wetenschappers betuigen aan hen die het tegen de gewraakte Russische wet opnemen. Die verbiedt het voorlichten van minderjarigen over 'niet-traditionele seksuele relaties'. Voorvechters van homorechten pleiten uit woede over de wet voor een boycot van de Olympische Winterspelen die op 7 februari in het Russische Sochi beginnen.

De homoseksuele McKellen, beter bekend als Gandalf uit de verfilmingen van het werk van J.R.R. Tolkien, schreef het epistel aan Poetin samen met zijn vriend Harry Kroto, die ooit de Nobelprijs voor scheikunde ontving. Ook schrijver John Coetzee en schrijfster Herta Müller en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede Mairead Maguire tekenden de protestbrief.

Powell onthield niet welke supplementen hij nam

Sprinter Asafa Powell heeft anti-doping officials niet verteld van de meeste voedingssupplementen die hij nam omdat de producten nieuw waren en hij de namen niet kon onthouden. Dat zei de voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter dinsdag tegen de disciplinaire commissie van het Jamaicaans antidopingagentschap.

De 31-jarige Jamaicaan testte in juni positief op het stimulerende middel oxilofrine. Powell weet dat al eerder aan de supplementen, die hij naar eigen zeggen op aanraden van zijn conditietrainer is gaan nemen. Hij krijgt de komende dagen de kans zijn positieve test te verklaren. Daarna hoort hij waarschijnlijk welke straf hij krijgt.

Net als Powell werden ook bij zijn landgenote en voormalig ploeggenote Sherone Simpson sporen gevonden van het stimulerende middel. Beide hebben dezelfde conditietrainer, Christopher Xuereb. Uit tests bleek dat oxilofrine in een van de supplementen zit die de atleten zouden hebben gekregen.

[Dakar] Peterhansel wint tijd, Nederlanders in problemen

Stephane Peterhansel heeft in de achtste etappe van de Dakar Rally wederom tijd gewonnen op klassementsleider Nani Roma. De Nederlanders leverden door allerlei problemen vandaag veel tijd in.

Peterhansel ging vandaag vol in de aanval en zag dat beloond worden met wederom een dagzege. Nasser Al-Attiyah werd tweede op ruim twee minuten van de Fransman. Roma pakte de derde positie, op elf minuten achterstand. Carlos Sainz en Robby Gordon leverden door allerlei problemen bijna twee uur in. De Nederlanders kenden bijna allemaal pech en zijn op het moment van schrijven nog bezig om de finish te halen. Bekend is wel dat Erik van Loon de multiriem eraf had en dat Tim Coronel gesleept moest worden, eerst door Kees Koolen en later door Henk Theunissen.

In het klassement heeft Roma nog maar twaalf minuten voorsprong op Peterhansel die in de afgelopen dagen veel tijd goed heeft gemaakt. De derde positie is voor Orlando Terranova op 54 minuten achterstand. De Argentijn heeft Al-Attiyah in zijn nek hijgen die nu 59 minuten achter Roma staat, op een gedeelde vierde positie met Giniel de Villiers.

Frankrijk snijdt fors in overheidsuitgaven

De Franse regering bezuinigt de komende jaren vijftig miljard euro op de overheidsuitgaven. Dat heeft president François Hollande dinsdag aangekondigd.

De sociaaldemocraat Hollande won in 2012 de presidentsverkiezingen met de belofte dat hij Frankrijk de brute bezuinigingen zou besparen waartoe Italië en Spanje waren overgegaan. Maar de Franse economie raakte enkel verder in het slop en het begrotingstekort en de staatsschuld zijn groter dan de Europese Unie toestaat.

Hollande kondigde het snijwerk in de overheidsbegroting aan tijdens de belangrijke televisierede die hij dinsdag gaf. De ongekend impopulaire president hoopt met rigoureuze maatregelen de economie aan de praat te krijgen en zo het vertrouwen van de kiezers te herwinnen.

Zodra de gelegenheid zich aandiende vroeg een verslaggever Hollande onmiddellijk naar de geruchten over zijn romance met actrice Julie Gayet. De president legde die vraag echter terzijde met een beroep op zijn privacy.

Europarlement: betere sociale zekerheid zzp'ers

Zzp'ers en flexwerkers in Europa moeten toegang krijgen tot betere sociale voorzieningen en zo de kloof met werknemers in vaste dienst verkleinen. Dat stelt het Europees Parlement in een motie die dinsdag in Straatsburg met een ruime meerderheid is aangenomen.

Het werken als zelfstandige helpt om banen te creëren en werkloosheid terug te dringen, aldus de motie. Maar het is moeilijk om in kaart te brengen hoe belangrijk zij voor de economie zijn, omdat het aan statistieken ontbreekt en, vooral, aan een gemeenschappelijke definitie in alle lidstaten van wat een zelfstandige precies is. Dat is nodig om de arbeidswetgeving ook op hen toe te passen. Zij moeten ook toegang krijgen tot collectieve regelingen voor pensioenen en verzekeringen, en hebben recht op bij- en omscholing.

Circa eentiende van de Europese beroepsbevolking is zelfstandige zonder personeel (zzp'er). "Basisvoorzieningen als een goed pensioen, verzekering tegen arbeidsongeschiktheid of een opleiding tijdens je loopbaan zijn voor hen geen vanzelfsprekendheid", aldus Europarlementariër Marije Cornelissen, die bijdroeg aan het opstellen van de motie.

[Dakar] Karginov zet aanval in op De Rooy

Gerard de Rooy zal de komende etappes van de Dakar Rally nog vol aan de bak moeten. De Nederlander zal zijn enig overgebleven Andrey Karginov vandaag in de achtste etappe tussen Calama en Iquique meer dan de helft van de achterstand goedmaken, waardoor het in het klassement weer spannend geworden is.

Karginov gaf vandaag in zijn Kamaz-vrachtwagen vol gas op de snelle maar lastige proef. De Rus kwam met een beschadigde truck aan de finish, maar zijn beloning was dat hij maar liefst negentien minuten sneller was dan De Rooy. Nummer drie Eduard Nikolaev had bijna 29 minuten meer nodig dan de dagwinnaar. Marcel van Vliet werd op ruim een uur zevende, terwijl Martin van den Brink een tiende positie voor zich opeiste. Peter Versluis leverde door technische problemen vijf uren in.

In het klassement heeft De Rooy van zijn voorsprong op Karginov nog maar dertien minuten over. Nikolaev staat derde op ruim een uur en twintig minuten. Hans Stacey staat zesde op ruim drie uren, een positie voor Van Vliet. Rene Kuipers staat negende, voor Martin van den Brink.

Record aantal inschrijvingen PDC Qualifying school

Vanaf woensdag zullen 360 darters zullen proberen een tourkaart te bemachtigen voor de Pro Tour van de PDC. Dit is een record. Zestien Nederlanders zijn naar Wigan afgereist om een tourkaart te verkrijgen. Één van de Nederlanders die mee gaat doen aan de Qualifying school is oud-Lakesidewinnaar Christian Kist. 

De overige vijftien Nederlanders zijn Jeffrey Bekema, Leon de Geus, Danny de Haan, Leo Hendriks, Ron Meulenkamp, Mareno Michels, Joey ten Berge, Benito van de Pas, Dick van Dijk, Dirk van Duijvenbode, Eric van Meel, Hermie van Orsouw, Richard van Zijtveld, Ad Verhoeks, Kevin Voornhout en Steve West. Met Dimitri van den Bergh, Nick Paenen en Davyd Venken doen ook drie Belgen mee aan de Q-school. 

De Q-school duurt vier dagen en bestaat uit vier knockout toernooien. Per dag zullen de vier halve een tourkaart krijgen. Daarnaast zal er een ranking worden bijgehouden. De beste darters op die ranking zullen ook een tourkaart bemachtigen. Hoeveel tourkaarten er in totaal beschikbaar zijn is nog onduidelijk. Dit wordt later deze week bekendgemaakt. 

Met de tourkaart kunnen spelers gedurende twee jaar deelnemen aan de Players Championships. De top 64 spelers op de wereldranglijst na het wereldkampioenschap krijgen automatisch een tourkaart voor het nieuwe jaar. Naast de Nederlanders en Belgen gaan ook andere bekendere darters een poging wagen in de Q-school. Kyle Anderson, die op het afgelopen WK een 9-darter gooide is van de partij. Peter Manley heeft zich voor het zoveelste jaar op rij ingeschreven. Nieuw Duits talent Max Hopp en Chris Mason zijn ook van de partij. Voormalige tourkaarthouders als Alan Tabern, Alex Roy en Brian Woods zullen opnieuw strijden voor een tourkaart.

Voor de darters die die geen tourkaart winnen blijven er voldoende toernooien over om aan deel te nemen. Er wordt komend jaar een Challenge Tour georganiseerd met zestien toernooien. Dit zijn wel toernooien met minder prijzengeld. Ook kunnen alle darters deelnemen aan de kwalificatietoernooien voor de UK Open, European Tour en het wereldkampioenschap. 

Skiester Shiffrin wint in Flachau

Skiester Mikaela Shiffrin heeft in Flachau haar derde overwinning van het seizoen geboekt. De Amerikaanse was ongenaakbaar en pakte haar tweede overwinning op rij.

Al na de eerste run ging Shiffrin ruim aan de leiding. Nummer twee Maria Hoefl-Riesch uit Duitsland moest bijna een seconde toegeven. Op meer dan een seconde volgden Frida Hansdotter uit Zweden en de Oostenrijkse Marlies Schild.

In de tweede run maakte vooral Nicole Hosp veel indruk. De Oostenrijkse zette de snelste tijd neer en klom daarmee van de zeventiende naar de zesde plaats. Van de favorieten mocht Schild als eerste naar beneden, maar zij maakte een grote fout en werd slechts 26e. Hansdotter liet wel een goede run zien en pakte de leiding.

Hoefl-Riesch kon haar prestatie niet herhalen en viel uiteindelijk terug naar de vierde plek. Shiffrin had een langzamere run dan Hansdotter, maar de marge was ruim voldoende om de overwinning te pakken. Hansdotter pakte haar achtste podium in de World Cup, maar evenals de voorgaande zeven keer werd zij ook nu tweede. De derde plek ging naar haar landgenote Maria Pietilä-Holmner.

Jennifer Lopez twijfelt over vierde huwelijk

Jennifer Lopez weet niet of ze voor de vierde keer wil trouwen. "We zien het wel. Ik heb echt geen idee", zegt de zangeres in het Amerikaanse tijdschrift People. Lopez heeft sinds 2011 een relatie met danser Casper Smart. Eerder was ze getrouwd met Marc Anthony, Cris Judd en Ojani Noa.

"Ik heb altijd geloofd in het huwelijk, maar het is moeilijk", legt de zangeres uit. "Ik heb ook behoorlijk wat voor de kiezen gehad, maar toch geloof ik in de liefde en dat is het allerbelangrijkst."

De 44-jarige Lopez, die samen met Anthony een 5-jarige tweeling heeft, vindt het fijn om een relatie te hebben. "Ik ben een van die mensen die er niet van houdt om alleen te zijn", legt ze uit. "Ik schaam me er niet voor om dat toe te geven. Ik denk dat je moet zijn wie je bent."

Schietpartij op school Roswell, New Mexico

Hoe een scholier überhaupt aan een vuurwapen komt in een Westers, geïndustrialiseerd en door de bank genomen rijk land, is een raadsel. Het is echter voor de tigste keer dinsdag opnieuw gebeurd.

Een twaalfjarige jongen werd vandaag rond acht uur 's ochtends (lokale tijd) opgepakt, nadat de puberschutter met een vuurwapen vier kinderen verwondde. Het voorval vond plaats op de Berrendo Middle School in Roswell, New Mexico (ja, van de aliens). Een jongen van veertien is zwaargewond, het andere alsnog flink verwonde slachtoffer is een meisje van dertien.

Volgens ooggetuigen werd minstens één kind in het gezicht geschoten. Ook vertellen ze dat de schooldag net zou beginnen toen er schoten uit de gymzaal kwamen.

De zwaargewonde jongen was volgens autoriteiten mogelijk het hoofddoelwit van de aanslag. Een leraar overtuigde hem uiteindelijk zijn wapen neer te leggen.

De eerlijkste man van Afghanistan verdient geen moer

Abdul Saboor, 52 jaar oud, staat bekend als de eerlijkste man van Afghanistan. Waarom? Heel simpel: Abdul doet zijn werk naar behoren en is ongevoelig voor omkoping. Schijnbaar reden genoeg om te boek te staan als dé brave hendrik van een compleet land.

Abdul is verkeersagent staat regelmatig het verkeerslicht uit te hangen op een druk verkeersplein. Zijn collega’s nemen geregeld pauze en zoeken vaak excuses om burgers en allerlei functionarissen de nodige afghani’s (de munteenheid van land) af te troggelen. De normaalste zaak van de wereld in Afghanistan. Taxichauffeurs die weigeren de portemonnee van oom agent een beetje te spekken, raken geheid hun vergunning kwijt. Onterechte boetes die je kan afkopen, terechte boetes die verscheurd worden bij het toeschuiven van bepaalde bedragen: bij de verkeerspolitie van Afghanistan kan het. Sterker nog: de smerissen zien het als een exclusief recht om hun karige salaris aan te vullen met de nodige baksheesh.

Oom Saboor doet daar dus niet aan mee. Hij doet wat van een verkeersagent verwacht wordt: het verkeer regelen en boetes uitschrijven wanneer daar reden voor is. Een uitzondering in een van de meest corrupte landen ter wereld. Een land waar publieke figuren geld dat bedoeld is voor de wederopbouw doodleuk in hun eigen zakken laten verdwijnen en waar functies vergeven worden aan de hoogste bieder. Doe je dat niet; dan hoef je niet te rekenen op promotie. Maar wel levert het veel lof en waardering op van velen, precies zoals bij Abdul het geval is. Alleen verdien je dan nog geen 150 euro in de maand en deel je je woning met 28 andere snurkers.

'OutKast werkt aan nieuwe plaat'

Volgens het wereldwijd alom gerespecteerde en bewierookte orakel op het gebied van muziek, MTV, zou OutKast dit jaar weleens een nieuw album kunnen produceren. Dat meldt de (in het verleden muziek uitzendende) muziekzender op basis van voormalig bandmanager Queen Latifah.

OutKast, hier vooral bekend van de inmiddels elf jaar oude hits  'Hey Ya' en 'Roses', alsook het veertienjarige 'Ms. Jackson', komt dit jaar opnieuw samen. Volgens Latifah 'relaxen ze, spelen ze in films en beginnen ze binnenkort aan een nieuw album.'

Ze geeft wel aan niet langer de manager te zijn, maar het idee van een nieuwe plaat voor het eerst sinds Idlewild (2006) klinkt nog voor de opnames al goed. De laatste plaat flopte tegenover het succes van bestseller Speakerboxxx/The Love Below uit 2003.

[Upd] Coke in huis Bieber gevonden

This just in: de soap rond het eierincident tussen tienersterretje Bieber en zijn buurman blijft maar voortduren. Inmiddels is vastgesteld dat Bieber een misdaad ('felony') beging toen hij met z'n eieren maarliefst 20.000 dollar schade aan het huis van buurlief veroorzaakte.

Boven de 400 dollar schade ben je in Californië voor vandalisme plots de sigaar en behoort een jaartje de nor in tot de mogelijkheden, zoals eerder gezegd. Rechercheurs probeerden dit weekend een zaak rond te krijgen om aan de officier van justitie over te dragen. Ze lijken daarmee flink op te schieten. Biebers huis werd vanmorgen (lokale tijd) namelijk omsingeld door elf politieauto's.

De agenten hadden een huiszoekingsbevel en stormden direct het huis binnen. Op dit moment doorkammen ze de villa. De roddelpers is bijeen vergaard en TMZ zendt zelfs een livestream uit van een leeg podium waar binnenkort de sheriff verschijnt.

Anonieme bronnen melden TMZ dat de politie mogelijk aan het ei-incident gerelateerde bewijzen zoekt, zoals eieren en filmopnames. Tegelijkertijd zal het voor Justin ongetwijfeld slecht aflopen als men illegale zaken aantreft. Comments wereldwijd wachten likkebaardend op de uitkomst van de Los Angelaanse razzia.

Zodra meer bekend is over wat de agenten bij Bieber zoeken en of ze 't wellicht al hebben gevonden, update FOK! dit bericht aangaande Der Untergang van 2014 vanzelfsprekend direct.

Update 20.00 uur:
Een woordvoerder gaf zojuist op de stream aan: "We're pushing back the press conference until noon." Twaalf uur 's middags in Los Angeles is hier negen uur 's avonds. Rond die tijd volgt er kortom meer. 

Update 20.30 uur:
Luitenant Dave Thompson, hoofd van de recherche van de Malibuse politie, bereidt zich momenteel voor op de persconferentie [hier live], die elk moment kan beginnen. Officieel zou het nog een half uur kunnen duren, gezien de persco werd aangekondigd voor negen uur Nederlandse tijd. 

Update 20.37 uur:
Vooralsnog is er geen nieuws aangaande Biebers zaak, meldt rechercheur Thompson. Bieber is niet gearresteerd maar men laat de zaak ook niet vallen. Hoewel Justin nog vrij man is, is een niet nader benoemde volwassene die de avond van het ei-incident ook aanwezig was gearresteerd is voor cokebezit.

Journalisten vragen waarom er zoveel aandacht vanuit de recherche is voor het ei-incident. Het antwoord is dat het een felony, ofwel misdaad, betreft gezien de grote schade. Het hele politie-optreden is door de agenten gefilmd en er werd bij de inval vooral gezocht (zoals TMZ al meldde a.d.h.v. anonieme bronnen) naar bewijs inzake de eieraanval.

Update 20.48 uur:
We kunnen met z'n allen rustig slapen nu de naam van de voor cokebezit opgepakte volwassene bekend is. Het blijkt de rapper Lil Za te zijn, die je hier kunt bewonderen op YouTube maar die bij FOK! verder geen belletje doet rinkelen. Hij schijnt een goede vriend van Bieber te zijn, gezien 'Bieber-en-Lil Za'-filmpjes YouTube domineren wanneer je zijn naam opzoekt.

Twente weer lang zonder Nicky Kuiper

FC Twente-speler Nicky Kuiper is opnieuw getroffen door een zware blessure. De 24-jarige verdediger liep zaterdag in een oefenwedstrijd van Jong Twente tegen IJsselmeervogels ernstig knieletsel op. Onderzoek wees dinsdag uit dat de voorste kruisband in zijn linkerknie is afgescheurd. Hij gaat binnenkort onder het mes, meldt de Enschedese club.

De linksback is in het verleden al vaker langdurig uit de roulatie geweest vanwege zware knieblessures. In oktober 2010 kampte Kuiper met een ingescheurde buitenband in zijn linkerknie. Drie maanden later ging het tijdens zijn herstel weer mis. Hij scheurde toen de voorste kruisband en liep schade op aan zijn meniscus.

"Ik voelde zaterdag eigenlijk direct al dat het mis was", vertelt Kuiper, die dit seizoen juist weer fit was en twaalf keer in actie kwam voor het beloftenteam van de Tukkers dat uitkomt in de Jupiler League. "De laatste tijd had ik de stijgende lijn te pakken bij Jong FC Twente en ging het steeds beter."

Toch blijft de voormalig jeugdinternational strijdvaardig. "Dit is een zware tegenvaller, maar eigenlijk merk ik dat ik de knop alweer heb omgezet bij mijzelf. Ik richt mij vanaf nu op de revalidatie en zal ervoor vechten om zo goed mogelijk terug te komen."

Milieudefensie boos over keuze schaliegasonderzoek

Milieudefensie vindt het onaanvaardbaar dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) opnieuw ervoor kiest ingenieursbureau Arcadis een studie naar schaliegas te laten doen. De minister maakte zijn keuze voor Arcadis dinsdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Milieudefensie heeft het bedrijf belangen bij schaliegaswinning.

Milieudefensie stelt dat Arcadis actief is betrokken bij olie- en gasvelden in Noord-Amerika. Daarom heeft het bureau een 'dikke vinger in de pap'. Het bedrijf zou geen onafhankelijk onderzoek kunnen uitvoeren. Het onderzoek moet uitwijzen wat geschikte locaties zijn om te boren naar schaliegas.

Arcadis was al eerder betrokken bij een onderzoek dat Kamp begin vorig jaar liet uitvoeren naar de risico's van schaliegaswinning in Nederland. In dat onderzoek stelde Arcadis dat de risico's van het boren beheersbaar zijn. Betrokkenen uitten hun twijfels op het onderzoek, omdat de effecten op kwaliteit van leefomgeving, natuur en milieu niet goed in kaart waren gebracht. Daarom moest het onderzoek over.

Een woordvoerder van Arcadis stelt in een reactie dat het bureau geen belangen heeft bij schaliegaswinning. "Wat wij doen in Amerika, is onze klanten helpen met het aanvragen van vergunningen", zegt hij. "Arcadis is niet actief betrokken bij de winning of exploratie van schaliegas."

Een woordvoerder van minister Kamp kon dinsdagavond nog geen reactie geven.

330 kilo vuurwerk gevonden in woning Geleen

In een woning in Geleen is maandag 330 kilo zwaar vuurwerk gevonden. De politie vond het vuurwerk in een onderzoek naar heling en diefstal van dure auto's. In dat onderzoek zijn drie mannen aangehouden.

De politie doorzocht maandag drie woningen, een in Brunssum, een in Bingelrade en een in Geleen. In de woning van een 25-jarige man aan de Toscane in Geleen werd het vuurwerk, waaronder 4820 nitraatklappers, aangetroffen. Ook werd in de woning geavanceerde apparatuur gevonden waarmee dure auto's kunnen worden gestolen.

Het vuurwerk en de apparatuur zijn uit de woning gehaald. De man uit Geleen wordt donderdag voorgeleid vanwege het vuurwerk in zijn huis.

In Brunssum werd de 21-jarige bewoner aangehouden. De 23-jarige bewoner uit Bingelrade was niet thuis, maar werd later in Kerkrade aangehouden.

Kanye: 'Wie zit er achter Coinye?'

Hoewel FOK! eerder al berichtte dat Kanye West een aanklacht in wil dienen tegen de makers van Coinye (plaatje, site) blijkt de superster niet te weten wíe precies aan te klagen. Dat meldt TMZ dinsdag.

De munten laten de 'gay fish'-versie van Kanye zien, zoals die door South Park is bedacht om de artiest belachelijk te maken. Kanye probeerde de site offline te laten halen door naar de rechter te stappen in New York.

Hij is niet blij: "Met elke dag die voorbij gaat, wordt mijn reputatie onherstelbaar beschadigd door de Coinye West-munten." 

Toch lijkt hij er -op één persoon na- vooralsnog niet achter te kunnen komen wie er precies achter het Coinye-initiatief zitten. Wellicht hadden de bedenkers al verwacht dat Kanye de grap er niet van in zou kunnen zien, want de site is gehuld in proxy's en andere privacybeveiligingen.

Op de vraag 'Kanye ze vinden?' is het antwoord kortom vooralsnog 'nee.' West slaat zo wild in het rond dat hij zelfs Amazon in de aanklacht opnam, omdat dat bedrijf naar zijn zeggen serverruimte verhuurt aan de Coinye West-site.

Spelen met de vlag in The Banner Saga

Vandaag is The Banner Saga, een indie-RPG, uitgekomen nadat het twee jaar geleden zo'n $700.000 ophaalde via Kickstarter terwijl het bedrijf $100.000 nodig had. De game is gemaakt door Stoic, een ontwikkelaar met ex-BioWare-medewerkers.

In The Banner Saga zul je keuzes moeten maken in gevechten, gesprekken en de avonturen die je volgt. Deze keuzes hebben invloed op jouw persoonlijke verhaal maar ook op de mensen om je heen. De game is te koop via Steam voor €22,99 mocht je de Kickstarter gemist hebben. Bekijk hieronder de launchtrailer.

[Foto's] Eredivisieclubs op trainingskamp deel 2

Tijdens de winterstop zoeken bijna alle clubs uit de Eredivisie een plekje in het zuiden op voor een trainingskamp. In aanloop naar de hervatting van de Eredivisie brengt FOK!sport je vast in de stemming met twee fotospecials. Geniet mee van de soms bijzondere plaatjes van de Eredivisieploegen op trainingskamp. Afgelopen zaterdag verscheen deel 1, vandaag is het tijd voor deel 2.

FC Twente in zee met investeringsmaatschappij Doyen

FC Twente gaat samenwerken met investeringsmaatschappij Doyen Sports Investments. Dat maakte voorzitter Joop Munsterman dinsdag bekend op de website van de eredivisionist. De internationale onderneming zorgt op korte termijn voor een financiële impuls.

Met het geld van Doyen kunnen onder meer nieuwe spelers worden gehaald. Bij doorverkoop krijgt de investeringsmaatschappij een deel van de opbrengt. Twente kan een beroep doen op het netwerk van Doyen in het internationale voetbal en gaat tevens gebruikmaken van de kennis van het bedrijf op het gebied van scouting en marketing.

"Voor FC Twente is de samenwerking met Doyen een kans om een volgende stap te maken. Het geeft Twente de mogelijkheid om over werkkapitaal te beschikken, hetgeen via bijvoorbeeld banken in deze tijd onmogelijk is", vertelde Munsterman, die aangaf dat de Tukkers ook willen investeren in het stadion en het trainingscentrum.

Volgens de Enschedese club zal Doyen geen zeggenschap krijgen over spelers en ook geen partij zijn aan de onderhandelingstafel bij transfers. "Hooguit kan FC Twente in bepaalde situaties Doyen om advies vragen. Dat is immers een van de redenen om de samenwerking aan te gaan."

Twente liet over de financiële afspraken verder niets los. Volgens VI gaat het om een kapitaalinjectie van vijf miljoen euro. In ruil daarvoor staat de club 25 tot dertig procent af van de transferrechten van Dusan Tadic, Kyle Ebecilio, Quincy Promes en Bilal Ould-Chikh.

[Dakar] Husseini haalt uit bij de quads

Sebastian Husseini heeft in de negende etappe van de Dakar Rally hard uitgehaald bij de quads. De Nederlander had in de etappe tussen Calama en Iquique een voorsprong van maar liefst 25 minuten op de naaste achtervolger. Bij de motoren was klassementsleider Mark Coma de snelste.

Husseini nam al vroeg in de etappe een flinke voorsprong op de rest van het veld en op de streep was dat opgelopen naar 25 minuten op Ignacio Casale. Vlak hierachter werden Rafal Sonik en Sergio Lafuente derde en vierde. In het klassement heeft Casale 22 minuten voorsprong op Lafuente. Sonik staat op ruim 46 minuten derde, terwijl Husseini na vandaag nog ruim drie uur achter staat, na de problemen van vorige week.

Bij de motoren had Coma een voorsprong van een kleine twee minuten op zijn naaste achtervolger Joan Barreda Bort. De winnaar van gisteren, Cyril Despres, werd derde met een achterstand van ruim vijf minuten. Beste Nederlander was Hans Vogels met een 22e plaats op 46 minuten achterstand. In het klassement heeft Coma veertig minuten voorsprong op Barreda Bort. Jordi Viladoms staat op ruim anderhalf uur derde. Henk Knuiman is op een zeventiende positie met bijna zes uur achterstand de beste Nederlander.

PvdA'ers willen Merkies uit fractie zetten

De PvdA-europarlementariërs Thijs Berman en Emine Bozkurt willen niet meer samenwerken met hun collega Judith Merkies. De twee zijn boos omdat Merkies haar advocatenrekening zonder hun medeweten heeft gedeclareerd.

Merkies heeft volgens Berman en Bozkurt financiële afspraken geschonden, waardoor er 'onvoldoende vertrouwen is voor verdere samenwerking'. Volgens Berman en Bozkurt heeft Merkies ruim 31 duizend euro aan advocatenkosten gedeclareerd. Het gaat om kosten voor juridische bijstand in het kort geding dat Merkies vorig jaar aanspande tegen het PvdA-partijbestuur.

Berman en Bozkurt weigeren nog langer samen te werken met Merkies, en hebben het PvdA-bestuur gevraagd haar uit de eurodelegatie te zetten. Het partijbestuur neemt het verzoek in beraad, laat een woordvoerder weten. Ook vraagt het de commissie integriteit om zo snel mogelijk advies uit te brengen. De woordvoerder wil nog niet vooruitlopen op de consequenties voor Merkies, mochten de aantijgingen van Berman en Bozkurt volgens de commissie terecht zijn.

Berman en Bozkurt stellen dat Merkies de advocatenkosten buiten hen om heeft gedeclareerd bij het Europees Parlement, waarna ze ten laste zijn gekomen van het budget van de PvdA-eurodelegatie dat voor personeelskosten is bestemd.

Afgelopen najaar kwam Merkies in conflict met het PvdA-bestuur, nadat dat had besloten dat zij niet in aanmerking kwam voor het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. Merkies eiste via de rechter rectificatie van PvdA-voorzitter Hans Spekman. Die had gezegd dat Merkies een onkostenvergoeding waar ze volgens PvdA-regels geen recht op had, te laat had teruggestort. De rechtbank stelde Merkies in het ongelijk.

Rafael en Fábio op einde van Latijn bij United

Rafael en Fábio da Silva nemen aan het einde van het seizoen hoogstwaarschijnlijk afscheid van Manchester United. De tweeling beraadt zich over een nieuw avontuur.

Van het duo is alleen Rafael er in geslaagd een vaste stek te veroveren bij United. De verdediger kwam dit seizoen door blessures echter nog niet vaak in actie. Fábio heeft eveneens moeite met het bijeensprokkelen van speelminuten. Hij kwam vorig seizoen op huurbasis uit voor Queens Park Rangers en staat op het verlanglijstje van Cardiff City.

"De geruchten over een winters vertrek zijn voor mij onbekend", zegt hun zaakwaarnemer Cassiano Pereira tegen CalcioMercato. "Op dit moment kan ik alleen bevestigen dat ze tot het einde van het seizoen bij United blijven. Het ziet er naar uit dat ze dan allebei een nieuw avontuur aangaan."

De vertrekwens van het tweetal is niet vreemd. Samen kwamen ze dit seizoen pas tot vijftien duels in de hoofdmacht van The Mancunians. Fábio werd in zijn derde opwachting, voor de beker tegen Swansea City, van het veld gestuurd met een rode kaart.

Rafael had tot dusver meer invloed bij de ploeg van trainer David Moyes. Echter krijgt hij minder kansen dan onder oud-coach Sir Alex Ferguson. Hij maakte zijn opwachting in negen competitieduels en drie Champions League-wedstrijden. In zes gevallen werd hij voortijdig naar de kant gehaald.

Tilburgse spuger opgepakt

Een 25-jarige Tilburger die al maanden werd gezocht voor het bespugen van mensen zit vast. De man werd vrijdag aangehouden en de rechter-commissaris heeft besloten dat hij in ieder geval nog twee weken mag worden vastgehouden, meldt het Openbaar Ministerie in Breda dinsdag.

De politie riep in oktober mensen op zich onmiddellijk via 112 te melden als ze werden aangevallen door de man, die het vooral op vrouwen en kinderen leek te hebben voorzien. Bij een incident zou hij een baby in een kinderwagen hebben bespuugd.

Afgelopen vrijdag sloeg hij opnieuw toe. Een vrouw was hierbij het slachtoffer in de wijk De Schans. Het slachtoffer belde de politie, waarna de politie hem aan wist te houden.

Elf arrestaties in zaak drugssmokkel vissersfamilie

In een onderzoek naar drugshandel en witwassen zijn dinsdag elf arrestaties verricht. De verdachten wilden volgens het Openbaar Ministerie onder meer met een zeilschip cocaïne overbrengen vanuit Venezuela. Een vissersgezin uit het Noord-Hollandse Wieringen speelde volgens het OM een sleutelrol in de zaak.

Het zeilschip werd eind 2012 met het oog op de geplande transporten door de verdachten in Denemarken gekocht. Vermoedelijk wilden de verdachten de partijen cocaïne in de buurt van de Nederlandse kust overladen op verschillende kleinere boten om de pakkans te verkleinen.

De groep verdachten zou zich ook bezig hebben gehouden met de handel in andere drugs. Zo werd dinsdag in IJsselstein een wietplantage met honderden planten ontmanteld. Afgelopen voorjaar werd een partij van dertig kilo MDMA, de werkzame stof in xtc, die naar Engeland zou worden verscheept in beslag genomen. Verder is in de haven van Rotterdam een partij wiet afkomstig uit Zuid-Afrika en verstopt in een pooltafel onderschept.

Het vissersgezin leverde vermoedelijk nautische kennis en zette het vissersbedrijf in als dekmantel. De drie eigenaren, een 61-jarige man en zijn twee zonen van 39 en 37 jaar, werden in Wieringen opgepakt. In dezelfde plaats werd een 39-jarige verdachte aangehouden die vanaf de wal hand- en spandiensten verrichtte. Zijn vriendin is eveneens aangehouden.

In Almere en Velsen zijn twee verdachten van 53 en 44 jaar opgepakt. Zij zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij de aanschaf van het zeilschip. Andere arrestaties vonden plaats in Den Helder, IJmuiden en Almere.

Bij de aanhoudingen is beslag gelegd op meer dan tweehonderdduizend euro, diverse auto's, twee vissersschepen en twee vuurwapens.

Raiola pleit voor hervorming Gouden Bal-verkiezing

Zaakwaarnemer Mino Raiola kan er niet over uit dat Zlatan Ibrahimovic opnieuw geen Gouden Bal heeft veroverd. Volgens de zaakwaarnemer moet er verandering komen in de verkiezing.

Paris Saint-Germain-aanvaller Ibrahimovic eindigde als vierde in het klassement om de Gouden Bal 2013. Cristiano Ronaldo kwam gisteravond als winnaar uit de bus. Volgens Raiola is het onvoorstelbaar dat zijn Zweedse cliënt opnieuw niet in de prijzen is gevallen.

"Laat er geen twijfel over bestaan: voor mij is Zlatan de beste speler ter wereld. Hij verdient het ieder seizoen, iedere dag", zegt hij tegen France Football. Dat de spits vierde eindigde bij de Gouden Bal-verkiezing zegt Raiola niets. "Voor mij telt alleen de mening van mezelf en die is dat Zlatan de beste is."

"Ik heb in mijn leven nog nooit iemand gezien die zo sterk is als hij. Ik heb nog nooit een speler gezien die bij zoveel verschillende clubs van levensbelang is geweest. Hij is met niemand te vergelijken", vindt Raiola.

Om in de komende jaren een 'realistische' verkiezing te creëeren, pleit Raiola voor meer invloed van de supporters. "Niet de FIFA, maar een onafhankelijke organisatie moet het organiseren. Er moet meer transparantie komen. Nu is het beeld dat er alleen gestemd mag worden door mensen met een staat van dienst in voetballand. Kijk eens naar kinderen, 'normale' mensen. Al die specialismes zeggen me niets."

"Het is net als een Oscar voor de beste film. Wat al die specialisten zeggen, interesseert me niet. Wat mij interesseert, is wat de doorsnee burger ervan vindt. Ik zou het geweldig vinden als de Gouden Bal-winnaar voortaan wordt gekozen door de hele wereld. Dat is het belangrijkste. Van de rest moet ik niets weten."

Ibrahimovic sleepte handenvol eremetaal binnen in dienst van Ajax, Internazionale, Juventus, FC Barcelona, AC Milan en nu PSG. De sterspeler van de Franse grootmacht won echter nog nooit een Gouden Bal. Vorig seizoen ging de trofee naar FC Barcelona-aanvaller Lionel Messi.

Leontine Borsato en zoon samen in heksenfilm

Leontine Borsato en haar zoon Senna spelen samen rollen in de Nederlandse jeugdfilm Heksen Bestaan Niet. Leontine speelt de rol van de kwade sterrenheks Concuela. Haar 12-jarige zoon is te zien als Roy, het beste vriendje van hoofdpersonage Katie, een rol van Aliyah Kolf. Dat lieten de producenten dinsdagavond weten.

Concuela is een van de vijf sterrenheksen die de aarde moeten beschermen. Zij wil de aarde echter voor altijd in duisternis hullen en wordt door de andere vier sterrenheksen verbannen. Hierdoor wordt de magische kring van vijf doorbroken, waardoor hun magie niet meer naar behoren werkt. De mysterieuze Grimbeck, gespeeld door de Vlaming Vincent Banic, moet met een magisch amulet op zoek naar de nieuwe vijfde heks. Hij wordt hierin bijgestaan Katie, een meisje met speciale gaven.

"Ik vind het heerlijk om een 'slechte heks' te mogen spelen", zegt Leontine Borsato. "Maar ik vind het nog specialer om samen met mijn zoon in deze film te spelen, dat is echt uniek. We hebben er beiden heel, heel veel zin in."

Eerder werd al bekend dat Jörgen Raymann een rol speelt in de film. Hij speelt de vader van Katie.

Heksen Bestaan Niet bevat veel dansscènes met onder anderen Kolf en Senna Borsato. Voor deze scènes is choreograaf Shaker, bekend van de tv-programma's Junior Dance en The Voice of Holland, aangetrokken. De film staat onder regie van Aramis Tatu, die tot nu toe vooral zijn sporen heeft verdiend met buitenlandse reclamespots en videoclips voor Nederlandse artiesten.

De opnames van Heksen Bestaan Niet vinden begin dit jaar plaats in Nederland en op de Canarische eilanden. De film gaat in juni 2014 in première in de Nederlandse en Vlaamse bioscopen.


Leontine Borsato en zoon samen in heksenfilm (Foto: Novum)

Everton drie tot zes weken zonder Barkley

Everton moet het enige tijd stellen zonder middenvelder Ross Barkley. De 20-jarige Engelsman heeft een klein breukje in zijn teen, waardoor hij afhankelijk van het herstel drie tot zes weken is uitgeschakeld. Dat maakte Everton dinsdag bekend.

Barkley liep de kwetsuur twee weken geleden op in het FA Cupduel tegen Queens Park Rangers (4-0). Hij miste afgelopen zaterdag al het treffen met Norwich City en ook de wedstrijden tegen West Bromwich Albion en stadgenoot Liverpool komen zeker te vroeg.

Barkley is een belangrijke kracht bij de nummer vijf van de Premier League. Volgens Engelse media staat de speler, die goede kans maakt op een plek in de WK-selectie van Engeland, in de belangstelling van Manchester United.

Gudde vindt 2013 verloren door afblazen nieuwe Kuip

Algemeen directeur van Feyenoord Eric Gudde heeft er nog altijd de stevig pee in dat de plannen voor een nieuwe Kuip in de zomer werden afgeblazen. "In dat opzicht is 2013 een verloren jaar geweest", zei Gudde dinsdag tijdens zijn nieuwjaarsspeech. "We moeten de hand ook in eigen boezem steken. We zijn er niet in geslaagd voldoende draagvlak te creëren."

De Rotterdamse gemeenteraad weigerde in juli met een garantstelling van 165 miljoen euro akkoord te gaan voor een nieuwe Kuip. Inmiddels is volgens Gudde 'de tweede ronde' aangevangen. Een groep verkenners is aangesteld om de toekomstplannen te onderzoeken.

"Daarbij zijn alle opties open. We hebben de verkenners geen opdracht meegegeven", sprak Gudde. "De toekomstsituatie moet qua sfeer vergelijkbaar zijn met de huidige Kuip en bovendien onderaan de streep de hoogst mogelijke begroting bieden."

Volgens Gudde ligt de begroting van de concurrentie anderhalf à twee keer hoger. "Willen we structureel om de titel meedoen en ook in Europa ons mannetje staan, hebben we ook zo'n begroting nodig."

Momenteel kampt Feyenoord nog met een negatief eigen vermogen van zes miljoen euro. Gudde zegt ervan overtuigd te zijn dat de stadionclub ook dit seizoen een positief operationeel resultaat zal boeken.

General Motors breekt verkooprecord

General Motors heeft vorig jaar een nieuw verkooprecord bereikt. De Amerikaanse autofabrikant stuurde in totaal ruim 9,7 miljoen auto's de weg op, zo'n vier procent meer dan vorig jaar. Dat maakte GM dinsdag bekend. De eigenaar van onder meer Opel en Chevrolet steekt daarmee de Duitse autogigant Volkswagen voorbij.

Ondanks het verkooprecord is GM waarschijnlijk niet de bestverkopende autofabrikant van 2013. Analisten verwachten dat die titel opnieuw naar Toyota gaat, die vorig jaar al 9,7 miljoen auto's verscheepte en zijn verkoopcijfers volgende week bekendmaakt. Volkswagen leverde in totaal 9,5 miljoen nieuwe auto's op, zo maakte de autobouwer zaterdag bekend.

General Motors was ruim zeventig jaar lang de grootste autobouwer ter wereld. Na het uitbreken van de economische crisis in 2008 en de dalende autoverkoop die daarop volgde, raakte het bedrijf die plek kwijt aan het Japanse Toyota.

'Gevaarlijke stoffen in kinderkleding'

In kinderkleding en -schoenen van grote merken zitten gevaarlijke chemische stoffen. Dat meldt Greenpeace dinsdag na onderzoek naar diverse producten van twaalf merken, waaronder mode van American Apparel, GAP, Primark en Nike. Eenmaal vrijgekomen in het milieu kunnen de stoffen schadelijke effecten hebben op de voortplanting, de hormoonhuishouding en het immuunsysteem.

In mei en juni werden in totaal 82 producten voor kinderen gekocht in 25 landen en regio's wereldwijd. Deze producten, waaronder ook van C&A, Burberry, Disney en H&M, zijn in minstens twaalf verschillende landen of regio's gemaakt.

Van alle onderzochte merken werden producten met gevaarlijke chemicaliën in de winkel aangetroffen. Zo bevatte een badpak van Adidas meer perfluoroctaanzuren dan volgens de richtlijnen van het sportmerk zelf is toegestaan. Een bedrukt T-shirt van Primark bevatte elf procent van de weekmakers ftalaten.

Greenpeace, dat bezig is met een speciale 'detoxcampagne', roept vanuit China, waar veel van de kleding wordt geproduceerd, de merken op te stoppen met het gebruik van deze stoffen, die waterwegen van Beijing tot Berlijn zouden vervuilen.

Vijf Nederlandse jeugdfilms naar Berlinale

Het Filmfestival van Berlijn heeft vijf Nederlandse jeugd- en familiefilms geselecteerd. De Nederlandse films die meedingen naar een Glazen Beer zijn Midden in de winternacht, Finn, Supernova, Above us All en de korte film Cowboys janken ook.

Daarnaast dingen er twee coproducties mee waarin Nederland volgens het Nederlands Filmfonds een minderheidsaandeel heeft. Dat zijn de Belgisch-Nederlandse coproductie Violet en The Blue Wave (Turks-Nederlands-Duits-Grieks).

Supernova van Tamar van den Dop beleeft in Berlijn de wereldpremière. Supernova, vanaf 10 april in de Nederlandse bioscopen, is gebaseerd op de Vlaamse roman Mijn vader zegt dat wij levens redden van Do van Ranst.

De 64e editie van het Filmfestival Berlijn duurt van 6 tot en met 16 februari.

Vijf jeugdfilms naar Filmfestival van Berlijn
Vijf jeugdfilms naar Filmfestival van Berlijn (Foto: ANP)

EU steunt projecten van Nederlandse wetenschappers

De Europese Unie gaat 27 Nederlandse wetenschappers helpen om hun onderzoeksprojecten te financieren. Ze krijgen daarvoor een totaalbedrag van 54 miljoen euro, zo liet de Europese Onderzoeksraad (ERC) dinsdag weten.

Onder de Nederlandse laureaten is dr. Jan Broersen van de Universiteit van Utrecht, die 1,9 miljoen euro ontvangt om te kijken naar een theoretisch model waarmee intelligente systemen - zoals zelf rijdende auto's of computerprogramma's voor beurstransacties - ook risico's en gevolgen kunnen inschatten. Antiterrorisme-expert Beatrice de Graaf (Universiteit Leiden) krijgt steun voor haar onderzoek naar veiligheid in het Europa van de negentiende eeuw.

Met de subsidies wil de Europese Onderzoeksraad, een agentschap van de EU dat wetenschappelijke studies ondersteunt, wetenschappers helpen die halverwege hun carrière soms moeilijk aan geld voor hun projecten komen. De raad stelt dit jaar in totaal 575 miljoen euro beschikbaar voor 312 projecten in 21 landen, waaronder ook landen buiten de EU zoals Turkije en Israël.

Muppets-trailer neemt internet-commenters op de hak

Critici overal op het internet zijn laaiend dat Muppets Most Wanted niet is genomineerd voor 247 awards. Nee, wacht, dat is slechts het begin van de nieuwste Muppets Most Wanted-trailer. Net als bij The Muppets is de promotiecampagne voor de nieuwste Muppets-film er weer eentje met een knipoog.

Deze trailer neemt commenters op het internet, en twitteraars natuurlijk, op de hak. Qua film is de trailer voornamelijk een teaser, maar dat maakt 'm niet minder vermakelijk.

Muppets Most Wanted komt uit in maart, maar verschijnt pas op 16 april in de Nederlandse bioscopen.

Gemeenten krijgen 3,9 miljard voor zorg

Gemeenten krijgen vanaf 2015 3,9 miljard euro voor de uitvoering van de zorgtaken. Dat blijkt uit de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De wet is onderdeel van het kabinetsbeleid om een aantal taken over te hevelen van het rijk naar gemeenten. Behalve zorgtaken gaat het om de jeugdzorg en taken op het gebied van werk. Deze overheveling betekent voor het kabinet tegelijkertijd een forse bezuiniging.

Volgens Van Rijn kunnen door de nieuwe Wmo ouderen langer thuis blijven wonen en kunnen gemeenten daarbij 'maatwerk' leveren. "Met deze nieuwe Wmo kunnen gemeenten passende ondersteuning bieden die recht doet aan de persoonlijke omstandigheden van mensen thuis", stelt hij. "De sociale omgeving, de woonsituatie en de gewenste ondersteuning verschilt immers van mens tot mens."

Niet alle zorg wordt overgeheveld naar gemeenten: de persoonlijke verzorging wordt ondergebracht in de Zorgverzekeringswet. De Raad van State oordeelt dat hiermee de 'beoogde omslag in denken en doen fors wordt beperkt'. Ook blijft voor dit deel de 'opwaartse druk van de zorguitgaven' bestaan en is het onzeker of mensen ook toereikende zorg krijgen.

Vanuit de oppositie klinkt dan ook meteen flinke kritiek op het wetsvoorstel. "De bezuinigingen op de zorg thuis leiden ertoe dat mensen hun zorg verliezen of zelf voor de kosten zullen opdraaien", reageert Linda Voortman (GroenLinks). "Door de enorme bezuinigingen op thuiszorg en dagbesteding wordt het voor gemeenten ondoenlijk om dezelfde zorg te blijven geven."

Renske Leijten (SP) voorspelt op Twitter een 'drama'. Vanuit de regeringshoek klinken echter andere geluiden. PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk noemt de Wmo 'een echte buurtwet'. "Gemeenten krijgen nog meer mogelijkheden om samen met mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben goede oplossingen te vinden", schrijft hij op de website van zijn partij. "Op die manier ontstaat er ruimte voor maatwerk en gezond verstand, van zorgprofessionals en cliënten."

Feyenoord laat Singh transfervrij vertrekken

Harmeet Singh gaat Feyenoord verlaten. De Noorse middenvelder vertrekt transfervrij uit Rotterdam. "Hij is vrij om te gaan en staan waar hij wil", zei algemeen directeur Eric Gudde na afloop van zijn nieuwjaarsspeech dinsdag tegen Novum Nieuws. Singhs contract is volgens Gudde niet ontbonden.

Gudde benoemde in zijn speech dat Singh de derde speler is die bij Feyenoord deze transferperiode vertrekt. Sekou Cissé heeft inmiddels onderdak gevonden bij Racing Genk, terwijl Elvis Manu verhuurd is aan SC Cambuur. Gudde weet niet of er interesse is voor Singh. "Dat gaat nu buiten ons om. Dat zou je aan Singh of zijn zaakwaarnemer moeten vragen."

Singh kwam in de zomer van 2012 bij Feyenoord terecht, maar wist nooit een basisplaats te veroveren. Vorig seizoen bleef hij steken op zeven optredens in het eerste elftal, terwijl hij dit jaar helemaal nog niet in actie kwam.

Valsecchi wacht op salaris Lotus

Het Lotus F1-team verkeert nog steeds in financiële problemen. Davide Valsecchi verklaarde nog geen salaris te hebben ontvangen als reserverijder afgelopen seizoen. De Italiaan wordt dit seizoen vervangen door Marco Sørensen.

Valsecchi is geprikkeld: "Na 2013, waarin ik veel gereisd heb naar circuits waar ik vervolgens niet in actie kwam, wil ik weer terug naar het dragen van overalls en helmen." Het team van Lotus nam de beslissing om niet voor de Italiaan, maar voor Heikki Kovalainen te kiezen voor de laatste twee races van het afgelopen seizoen.

"Ik ging er van uit dat ik hun keus zou zijn. Mijn wilskracht zou me wel boven een Fin moeten plaatsen die aan het eind van zijn carrière is." Valsecchi geeft toe dat hij de Formule 1 waarschijnlijk laat zitten voor wat het is, dit onder andere vanwege de komst van vermogende pay-drivers.

Inmiddels is ook bekend dat Lotus nog niet het inschrijfgeld voor komend seizoen heeft betaald aan de FIA. Het team uit Enstone moet twee miljoen euro inschrijfgeld betalen om mee te mogen doen aan het komende F1-seizoen.

Valsecchi gaat er wel vanuit dat hij uiteindelijk zijn geld wel zal krijgen: "Mijn salaris bedraagt niet meer dan dat van een ober, dat staat in mijn contract. Ik weet zeker dat wanneer ze bij Lotus in de positie zijn om me te betalen, dat ze dat dan ook zullen doen."

Luiten ontvangt uitnodiging voor Masters

Golfer Joost Luiten mag meedoen aan de prestigieuze Masters in Augusta. De Nederlander eindigde afgelopen seizoen als vijftigste op de wereldranglijst, genoeg om enkele lucratieve toernooien in de Verenigde Staten te mogen spelen. Een officiële uitnodiging viel bij hem in de bus.

De Masters is een van de belangrijkste toernooien in het golfseizoen. De gehele wereldtop staat aan de start bij de eerste van de vier majors die er jaarlijks gehouden worden. Luiten mag het in het tweede weekend van april op gaan nemen tegen onder meer Tiger Woods, Rory McIlroy en Phil Mickelson. Mocht de Nederlander winnaar worden van het evenement dan krijgt hij het befaamde groene jasje aangereikt van de winnaar van vorig jaar, Adam Scott.

Hollande: binnenkort uitsluitsel over first lady

De Franse president François Hollande beleeft 'pijnlijke momenten' in zijn privéleven, maar meer wil hij voorlopig niet kwijt over het nieuws dat hij is verwikkeld in een affaire met een actrice. Voordat hij volgende maand op bezoek gaat in de Verenigde Staten maakt hij duidelijk wie Frankrijk als 'first lady' moet beschouwen.

Hollande's partner, journaliste Valérie Trierweiler, ligt al enkele dagen in het ziekenhuis. De Franse 'first lady' stortte in nadat het tijdschrift Closer foto's afdrukte die zouden bewijzen dat de president een romance beleeft met comediènne Julie Gayet. Hollande heeft gedreigd het blad voor de rechter te slepen.

De onthullingen van Closer wierpen een schaduw over de belangrijke televisierede over zijn economisch beleid die Hollande dinsdag hield. De ongekend impopulaire president hoopte met de aankondiging van stevige crisismaatregelen het initiatief en het vertrouwen van de Fransen te herwinnen. Niet zijn herstelplan, maar zijn privéleven was de afgelopen week echter het gesprek van de dag.

De Franse president bezoekt zijn Amerikaanse collega Barack Obama op 11 februari.

Gekonkel nekt VVD-afdeling Schijndel

Onderling wantrouwen heeft ertoe geleid dat de VVD-afdeling in het Noord-Brabantse Schijndel uit elkaar is gevallen en niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. "Het was een soap, dorpspolitiek op zijn smalst", stelt fractievoorzitter Hans Schoones dinsdag.

Het partijbestuur stelde in een reactie aan het Brabants Dagblad dat er net 'als de landelijke trend' niet genoeg goede kandidaten zijn gevonden. Maar dat heeft een reden, zegt Schoones, zonder namen te noemen. "Onderling ontstond ruzie van de plaatsen een tot en met zes op de kieslijst. De ene kandidaat wilde niet onder die kandidaat. Een andere kandidaat zou weer helemaal niet op de lijst mogen staan."

Aanvankelijk had de partij twaalf mensen op het oog, maar daar bleven er na alle problemen volgens Schoones maar vijf van over. "Als je het zo bekijkt dan heb je inderdaad niet genoeg mensen."

Partijbestuurder Harry Bekkers erkent dat bij sommige kandidaten het onderlinge vertrouwen ver te zoeken was. "We zijn een halfjaar bezig geweest met een kieslijst. We wilden een lijst met acht namen, maar dat hebben we niet gehaald", aldus Bekkers. "Het streven was een lijst met cohesie, waar mensen als team konden samenwerken. Heel vervelend dat dat niet is gelukt."

Het besluit om niet deel te nemen aan de verkiezingen op 19 maart is maandagavond genomen. Inmiddels oud-fractievoorzitter Schoones noemt de gang van zaken 'in- en intriest'. "Het is altijd goed gegaan, we hadden telkens twee tot drie zetels, kregen aardig wat stemmen. Dan is deze ontwikkeling bedroevenswaardig", aldus Schoones na bijna twintig jaar in de lokale politiek. Hij wil zich nu vooral op zijn werk en gezin richten.

De afdeling VVD-Schijndel blijft nog wel bestaan. Het partijbestuur wil de afdeling nieuw leven inblazen.

Duitsland vreest jihadstrijders

Het aantal mensen dat naar Syrië vertrekt om deel te nemen aan de jihad is schrikbarend hoog. Dat heeft de Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière dinsdag gezegd. Het is een kwestie die de hoogste aandacht van de Duitse regering heeft.

Volgens De Maizière zijn het afgelopen jaar rond de 240 extremisten vanuit Duitsland naar Syrië vertrokken. Hij zei te vrezen voor de terugkeer van jihadstrijders 'met gevechtservaring en internationale contacten' die aanslagen willen plegen in Duitsland. Hij benadrukte dat niet alleen Duitsland te kampen heeft met jihadstrijders van eigen bodem. Ook Frankrijk en andere Europese landen hebben er mee te maken.

Traumaheli neergestort tijdens hulpvlucht

Een Noorse traumahelikopter is dinsdagochtend neergestort op weg naar de plaats van een verkeersongeval. De crash kostte twee inzittenden het leven. Een derde inzittende is gewond geraakt en in het ziekenhuis opgenomen.

Het ging mis toen de heli probeerde te landen naast de snelweg waar een vrachtwagen was gekanteld, meldt de Noorse Luchtambulancedienst. Het ongeluk vond plaats op een kilometer of 25 ten westen van de hoofdstad Oslo.

Naar de toedracht van de ramp is een onderzoek ingesteld.

Seedorf bevestigt trainerschap bij AC Milan

Clarence Seedorf wordt de nieuwe trainer van AC Milan. Dat maakte hij dinsdag op een persconferentie in Rio de Janeiro bekend. Hij zet daardoor per direct een punt achter zijn profcarrière, die in totaal 22 seizoenen duurde.

Maandag lekte het nieuws al uit dat Seedorf bij AC Milan de opvolger zou worden van de ontslagen Massimiliano Allegri.

Clarence Seedorf in zijn tijd als speler bij AC Milan
Clarence Seedorf in zijn tijd als speler bij AC Milan (Foto: Pro Shots)

OM kondigt beroep aan in zaak Siert Bruins

In Duitsland heeft het openbaar ministerie in Dortmund dinsdag aangekondigd beroep aan te tekenen in de zaak tegen oud-SS'er Siert Bruins. Vorige week woensdag sloot de rechtbank in Hagen de rechtszaak tegen Bruins zonder oordeel af. Volgens de rechter ontbreekt er te veel bewijs en was het niet langer mogelijk getuigen te horen.

De 92-jarige Bruins stond terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in Appingedam. Het openbaar ministerie had levenslang geëist en heeft nu bekendgemaakt in beroep te gaan. Het OM merkte echter op dat het eerst het schriftelijke vonnis van de rechter af wil wachten, voordat justitie definitief overgaat tot het aantekenen van beroep.

Internetwinkel ECI failliet

Internetwinkel ECI is failliet verklaard. De rechtbank Midden-Nederland sprak het faillissement donderdag uit. Dat bevestigt een woordvoerder van curator Cees de Jong dinsdag.

De webwinkel verkeerde al een tijd in financiële problemen. De bewindvoerder is op dit moment in gesprek met verschillende partijen over een overname, aldus de woordvoerder.

Ook dochteronderneming E-Ways Fulfiment Center is failliet. Dat bedrijf verzorgde onder meer de bevoorrading van de webwinkels van Free Record Shop.

ECI werd in 1967 opgericht om het lezen in Nederland te stimuleren. In 2010 veranderde ECI van een boekenclub uitsluitend voor leden naar een webwinkel waar iedereen boeken, muziek, films en games kan kopen.

COC en Amnesty spraken met Heineken over Sochi

Amesty International, Human Rights Watch en het COC hebben met Heineken gesproken over de Olympische Spelen in Sochi. De bierbrouwer wilde, voordat het Holland Heineken House naar Rusland zou worden vervoerd, meer weten over de rechten van homoseksuelen in het land. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

De gesprekken met de mensenrechtenorganisaties hebben volgens Heineken meegewogen in het besluit om naar Sochi af te reizen. "Het is geen blinde beslissing geweest. Dat de situatie gevoelig is, is wel duidelijk", aldus een woordvoerder in de krant.

Amnesty International laat aan de krant weten dat de gesprekken met Heineken niks hebben opgeleverd. Ook het COC is niet tevreden. "Onze lijn is: als je naar Sochi gaat, maak dan ook een statement."

De organisaties hebben volgens de bierbrouwer geen bezwaar tegen het Heineken House, maar hebben Heineken wel gevraagd aandacht te besteden aan homorechten. Heineken is daarover 'in bespreking'. "Men denkt dat het Holland Heineken House een soort ambassade is waar Nederlandse regels gelden. Maar we zijn te gast. We hebben te maken met Russische wetten en die moeten we niet gaan tarten", zegt de woordvoerder.

De bierbrouwer maakte maandag bekend op welke locatie in Sochi het Heineken House te vinden zal zijn. Het is inmiddels traditie dat het huis afreist naar de Spelen en Nederlanders sporters er worden gehuldigd bij het winnen van een medaille.

Guidetti op huurbasis naar Stoke

Oud-Feyenoorder John Guidetti wordt door zijn club Manchester City verhuurd. De Zweed maakt het seizoen af bij Stoke City. Guidetti komt bij Manchester City nauwelijks aan spelen toe door de moordende concurrentie in de aanval. Derhalve is besloten dat de Zweedse spits het seizoen elders af maakt. "Hij wordt in elk geval verhuurd", zegt trainer Manuel Pellegrini tegen diverse media.

Stoke City heeft dinsdagmiddag de komst van John Guidetti bekend gemaakt op de officiële clubsite. De Zweedse aanvaller wordt de komende maanden gehuurd van Manchester City. Dinsdag rondde Guidetti de laatste details af en werd hij gepresenteerd bij de club.

The Potters hebben op dit moment al Oussama Assaidi en Stephen Ireland op huurbasis in de selectie. Een Engelse club mag van de FA maar twee spelers huren, dus Stoke is aan het kijken of Ireland permanent kan worden aangetrokken. In dat geval ligt de weg voor Guidetti open.

De laatste officiële wedstrijd van Guidetti in clubverband dateert van april 2012, namens Feyenoord. Vervolgens werd hij geveld door een mysterieus virus en kwam hij bij de Rotterdammers niet meer aan spelen toe. Afgelopen seizoen speelde hij helemaal geen duels voor Manchester City.

Rotterdammer gewond bij schietpartij

Een 43-jarige Rotterdammer is dinsdag gewond geraakt bij een schietpartij in zijn woonplaats. Hij belde zelf de politie toen hij onderweg was naar het ziekenhuis, laat de politie weten. De schutter is voortvluchtig.

De schietpartij vond rond het middaguur plaats in een portiek aan de Mijnsherenlaan, in de deelgemeente Charlois. De Rotterdammer, die in zijn rug geraakt zou zijn, vertelde de politie dat de dader nog in de woning was. Een arrestatieteam trof hem daar echter niet aan.

Oud-Liverpool-speler Garcia stopt met voetballen

Luis Garcia stopt met voetballen. Dat heeft de 35-jarige oud-speler van onder meer FC Barcelona en Liverpool dinsdag bekendgemaakt op zijn website. Garcia is vooral bekend uit zijn jaren bij Liverpool, waar hij in 2005 de Champions League won. Garcia speelde twintig wedstrijden voor het Spaanse nationale elftal, waarin hij vier keer scoorde.

Liverpool haalde Garcia in 2004 naar Engeland, waar hij in zijn eerste seizoen de Champions League veroverde. In de memorabele finale tegen AC Milan, waarin Liverpool 3-0 achterkwam, wonnen de Reds na een inhaalrace uiteindelijk na strafschoppen de trofee. In datzelfde jaar werd hij verkozen in het UEFA-team van het jaar.

Voor zijn tijd in Engeland speelde Garcia in Spanje onder meer bij Barcelona en Atletico Madrid. Na zijn succesvolle periode bij Liverpool keerde hij in 2007 terug naar de Madrilenen. Via Racing Santander, het Griekse Panathinaikos en het Mexicaanse Puebla belandde hij in 2012 bij UNAM in Mexico-Stad. Daar speelde hij op 10 november vorig jaar zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal.

SBS baalt van eerste opstapper Utopia

SBS is teleurgesteld dat dinsdag de eerste kandidaat van de realityserie Utopia is opgestapt. "Dat vinden wij natuurlijk heel jammer", zegt een woordvoerder tegen Novum Nieuws. De 23-jarige Lindy stapte na twee weken op omdat ze te veel heimwee had.

"We kunnen haar natuurlijk niet gevangen houden, maar ze was een heel leuke deelnemer", vervolgt de zegsvrouw. Het is nog niet duidelijk of de kandidaat wordt vervangen in de SBS6-serie, een bedenksel van John de Mol.

Wel volgt zondag, zoals gepland, een eliminatieronde waarbij de inwoner met de meeste nominaties Utopia moet verlaten. Deze kandidaat wordt vervangen door een nieuwe inwoner. Het is nog niet duidelijk hoe een eventuele winnaar wordt gekozen en wat die wint.

Alle vijftien inwoners, die samen op een braakliggend terrein in het Gooi een nieuw bestaan opbouwen, hebben voor deelname een borg naar draagkracht betaald. Omdat Lindy is opgestapt, krijgt ze het bedrag niet terug. "Dat geld gaat naar stichting Heppie."

'4 keer per jaar seks is genoeg'

Een Russische politicus wil het neukgedrag in zijn land aan banden leggen. Volgens Vladimir Zjirinovski is eens per kwartaal neuken meer dan genoeg.

De extreemrechtse politicus heeft schoon genoeg van het onzedelijke gedrag van de Russen. De 67-jarige Rus wil dan ook de moraal en discipline in de maatschappij verbeteren.

Volgens de beste man maken vele landgenoten zich schuldig aan een buitensporig seksleven als gevolg van de invloed van pornofilms. "In Rusland moet het devies luiden: Hoe minder, hoe beter!", vindt Zjirinovski.

Viermaal per jaar een mooi Russinnetje uitwonen is volgens hem dan ook voldoende. Een zeer opmerkelijk voorstel van de befaamde politicus, die enkele jaren geleden nog veelwijverij wilde legaliseren. Hiermee wilde hij het geboortecijfer in Rusland opkrikken.

Kamer wil opheldering vertrekbonus Rabo-bankier

Het kabinet moet tekst en uitleg geven over de gouden handdruk van 884 duizend euro die voormalig Rabobank-bestuurder Sipko Schat meekrijgt. Schat was bij de bank eindverantwoordelijk voor de fraude met de Liborrente. De Kamer eist schriftelijke opheldering van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zo bleek dinsdag.

De gouden handdruk komt overeen met het jaarsalaris van Schat, en is de uitkomst van een arbitrageprocedure die de bank was begonnen. In zijn brief moet Dijsselbloem zeggen wat hij van deze vertrekbonus vindt, eist de Kamer. Die is niet uit te leggen aan de gemiddelde Nederlander, klonk het.

In het parlement bestaat veel weerstand tegen de manier waarop het Libor-schandaal is afgehandeld. De Rabobank trof uiteindelijk een schikking, waardoor medewerkers werden uitgesloten van strafrechtelijke vervolging. Veel partijen eisen al langer dat fraudeurs alsnog worden vervolgd.

Justitie in de Verenigde Staten maakte maandag bekend dat drie voormalige handelaren van de Rabobank zijn aangeklaagd vanwege de Libor-fraude. Dijsselbloem moet van de Tweede Kamer in zijn brief ook ingaan op dit Amerikaanse besluit.

Ex-man vermoorde Zevenbergse langer vast

De ex-man van de vermoorde Claudia Oskam uit Zevenbergen blijft voorlopig in de cel. Zijn voorarrest is dinsdag door de rechtbank in Breda met twee weken verlengd. De 39-jarige man heeft bekend zijn ex om het leven te hebben gebracht.

De verdachte, die eveneens uit Zevenbergen komt, werd zaterdagnacht aangehouden voor betrokkenheid bij de verdwijning van zijn ex, die sinds vrijdag vermist was. Zondag wees hij de plek aan waar het lichaam van zijn 36-jarige ex-vrouw te vinden zou zijn.

Woensdagavond wordt een stille tocht gehouden voor Oskam. De deelnemers lopen onder meer langs het huis van het slachtoffer en eindigen op de plek waar haar lichaam zondagavond werd gevonden.

Kandidaat-raadslid doet aangifte van bedreiging

Mohamed el Bachiri, neef van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en kandidaat-raadslid in Zwijndrecht, heeft aangifte van bedreiging gedaan bij de politie. Hij kreeg doodsbedreigingen op zijn Twitter-account, zegt El Bachiri dinsdag.

Zondag las El Bachiri tweets waarin iemand dreigde hem iets aan te doen. "Er werden woorden gebruikt die ik niet durf te herhalen. Hij zei dat hij de boel zou laten ontploffen en dat-'ie een paar minuten van mijn huis woonde", vertelt El Bachiri. "Ik heb er twee nachten niet van geslapen."

El Bachiri is lijsttrekker voor de Partij van de Eenheid (PvdE) in Zwijndrecht (Zuid-Holland). De op islamitische leest geschoeide partij doet hier voor het eerst mee met de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Hij koppelt de bedreigingen direct aan zijn kandidaatstelling. "Het is bangmakerij, islamofobie ten top."

Met zijn telefoon heeft de aspirant-politicus foto's kunnen maken van de tweets. De dader probeerde ondertussen zijn berichtjes te verwijderen, nadat El Bachiri het alarmnummer 112 had gebeld. Een politiewoordvoerder bevestigt de aangifte, maar wil niets kwijt over het lopende onderzoek.

De Partij van de Eenheid neemt ook deel in Den Haag en Amsterdam. De tot de islam bekeerde Ex-PVV'er Arnoud van Doorn is in Den Haag een van de lijsttrekkers.

Tientallen arrestaties om homoseksualiteit Nigeria

Tientallen homoseksuelen zijn in het noorden van Nigeria opgepakt. Dat hebben mensenrechtenactivisten dinsdag gezegd. De activisten vrezen dat de vervolging van homoseksuelen alleen maar toeneemt nu de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan maandag een wet heeft ondertekend die onder andere het homohuwelijk en het drijven of bezoeken van een homoclub, -vereniging of -organisatie strafbaar stelt.

Volgens rechtenactiviste Dorothy Aken'Ova brengt de nieuwe wet gezondheidsprogramma's gericht op de aanpak van hiv en aids in gevaar. Mogelijk worden deze programma's zelfs strafbaar. De politie in de deelstaat Bauchi zou over een lijst beschikken met daarop de namen van 168 mannen die homoseksueel zouden zijn. Inmiddels zouden er al 38 opgepakt.

'PSV sluit deur naar hoofdmacht voor Manolev'

Stanislav Manolev hoeft niet meer te rekenen op speeltijd in de hoofdmacht van PSV. De Bulgaarse verdediger is definitief teruggezet naar het beloftenteam. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Manolev kwam de eerste seizoenshelft al voornamelijk uit voor Jong PSV, en kreeg onlangs geen uitnodiging om met de hoofdmacht naar het trainingskamp op Gran Canaria te reizen. In plaats daarvan ging hij met Jong PSV op trainingskamp.

Nu moet hij een nieuwe tegenvaller verwerken. De technische staf heeft de international naar verluidt laten weten dat een terugkeer in het eerste elftal uitgesloten is. Indien een transfer deze maand achterwege blijft, is Manolev dus veroordeeld tot de Jupiler League.

Het liefst zou PSV de 28-jarige vleugelverdediger in januari verkopen, maar concrete belangstelling bleef tot dusver achterwege. Aangezien zijn contract in de zomer van dit jaar ten einde loopt, mag Manolev over vijf maanden transfervrij van werkgever wisselen.

Ofschoon hij in zijn eerste seizoenen in Eindhovense dienst met regelmaat aan spelen toekwam, kan Manolevs verblijf bij PSV geen succes genoemd worden. De voorbije jaren nam zijn speeltijd steeds verder af. Vorig jaar werd hij nog verhuurd aan Fulham.

Zo lijkt er na vijf jaar een einde te komen aan de samenwerking tussen beide partijen. In 2009 betaalde PSV nog drie miljoen euro aan het Bulgaarse Litex Lovech. In 2012 lichtte de club een eenzijdige optie om het contract met twee jaar te verlengen.

[AO] Sharapova in twee sets verder in Melbourne

Maria Sharapova heeft dinsdag de tweede ronde van de Australian Open bereikt. De kampioene van 2006 versloeg de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands met 6-3 en 6-4. Sharapova maakte eind vorige maand haar rentree in Brisbane nadat een schouderblessure haar vijf maanden lang aan de kant had gehouden.

Sharapova, als derde geplaatst, had iets meer dan anderhalf uur nodig om Mattek-Sands te verslaan. In de volgende ronde speelt ze tegen Karin Knapp. De Italiaanse, nummer 44 van de wereld, was de Argentijnse Paula Ormaechea met 6-4 en 6-2 de baas.

Amsterdam Dance Event start 15 oktober

Het Amsterdam Dance Event vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 19 oktober. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Het is de negentiende editie van het evenement waarbij Amsterdamse podia in het teken staan van dancemuziek.

Het grootste internationale clubfestival ter wereld verwacht voor de komende editie 350 duizend bezoekers uit binnen- en buitenland. "Dancemuziek is bezig de wereld te veroveren en steeds meer landen en industrieën raken betrokken", zegt directeur Richard Zijlma in een verklaring.

Naast het festivalprogramma kunnen muziekliefhebbers overdag terecht bij ADE Playground, een dagprogramma dat bestaat uit filmvertoningen, exposities en winkelacties. Ook is er het zakelijke deel ADE Conference, waarbij meerdere conferenties en netwerkmomenten worden gehouden die ingaan op muziek en technologie.

Vorig jaar stonden meer dan tweeduizend nationale en internationale artiesten op tachtig podia in Amsterdam. Het evenement werd door het recordaantal van driehonderdduizend mensen bezocht. Onder anderen Tiësto, The Partysquad, Afrojack, Carl Cox en Dave Clarke traden op.

Politicus VS oppert vuurpeloton voor executies

Ter dood veroordeelden voor een vuurpeloton zetten als een dodelijke injectie geen optie is. Dat is het voorstel van een senator in de Amerikaanse staat Wyoming. Republikein Bruce Burns heeft inmiddels een wetsvoorstel ingediend om de terugkeer van het vuurpeloton mogelijk te maken.

De wet in Wyoming schrijft momenteel nog voor dat executies moeten worden uitgevoerd door middel van de gaskamer, als er geen dodelijke injectie beschikbaar is, aldus Burns. "Wyoming heeft momenteel geen werkende gaskamer (...) dus de bouw van een gaskamer en de kosten die daar aan verbonden zijn lijken mij onpraktisch", aldus Burns. "Ik vind de gaskamer eerlijk gezegd wreed en daarom heb ik voor het vuurpeloton gekozen, een methode die ook in Utah wordt gebruikt."

Het kostenplaatje speelt voor Burns een belangrijke rol. "Een van de redenen dat ik het vuurpeloton heb gekozen en niet een andere methode is dat het een van de goedkoopste oplossingen voor de staat is." Volgens Burns is zijn wetsvoorstel hard nodig, omdat in diverse staten een tekort aan de grondstoffen voor dodelijke injecties ontstaat. De meeste bedrijven die de benodigde chemicaliën verkopen willen geen zaken meer doen met gevangenissen.

[HWL] Hertzberger ziet vooral kansen tegen Duitsers

Jeroen Hertzberger liep na zijn late gelijkmaker tegen België (2-2) juichend weg. Hoewel hij Nederland zojuist een loodzware kwartfinale had bezorgd, overheerste bij de aanvaller vooral het positieve gevoel. "Volgens mij heeft Engeland eergisteren van Duitsland gewonnen. Ik zou niet weten waarom wij dat niet ook kunnen."

"Het maakt me niet zo heel veel uit dat we nu tegen Duitsland moeten. Misschien had ik 'm los moeten laten, maar we hadden eigenlijk gewoon twee keer meer moeten scoren. Dan waren we zelfs tweede geweest. Je kan niet spelen en zeggen: jongens, we gaan niet voor de winst. Dan kan je mij net zo goed op de tribune zetten."

Hertzberger weigerde mee te gaan in de fatalistische gedachten dat een ontmoeting met de Duitsers onherroepelijk het einde van een toernooi betekent. "We kunnen niet met het syndroom gaan leven dat wij niet van Duitsland kunnen winnen. Dan kunnen we net zo goed een WK in eigen land niet spelen. De enige manier om daar snel vanaf te komen is zo vaak mogelijk van ze te winnen op een groot toernooi. Woensdag hebben we daar de kans voor."

De goalgetter had graag meer Nederlandse doelpunten gezien tegen de Belgen. "Hij wilde er niet in. Dat hebben we de hele HWL al. Dat gebeurt vaker op een toernooi, maar vaak komt er dan een potje dat ze wel binnenvallen. Het zou natuurlijk mooi zijn als onze veldkans-doelpuntverhouding tegen Duitsland een stuk beter is. Dan denk ik dat we twee, drie goals gaan maken en dan moeten zij er vier maken om van ons te winnen. Dat moet ik nog zien."

Ook verdedigend valt er nog het een en ander te sleutelen. Met name bij de Belgische 1-2 van Felix Denayer zag de defensie er niet goed uit. "Zij hebben een overtal in onze cirkel, dan staat er eentje vrij. Hij schiet hem goed binnen vanuit een moeilijke hoek. Absoluut niet goed verdedigd van ons, er mag natuurlijk geen overtal zijn, maar je kan niet alles perfect doen. Tegen Australië deden we ook niet alles perfect maar wisten we ze wel tegen te houden. Ook tegen Duitsland kun je zo winnen. Het is een illusie te denken dat je een perfecte wedstrijd kan spelen."

OM: oud-verdachte Schipholbrand 'rechtmatig vast'

Schipholbrand-verdachte Ahmed Al-J. zat niet onrechtmatig vast en heeft daarom geen recht op een schadevergoeding. Het Openbaar Ministerie betoogde dinsdag bij het hof in Den Haag dat zijn vrijspraak niet betekent dat zijn voorlopige hechtenis onterecht was.

De Libiër wil ruim zes en een halve ton schadevergoeding omdat hij anderhalf jaar vastzat. Volgens het OM was de verdenking echter ernstig genoeg om Al-J. vast te houden.

Al-J werd jarenlang vervolgd voor brandstichting in het cellencomplex op Schiphol, maar werd vorig jaar maart vrijgesproken. Al-J. schoot in oktober 2005 een shagje naar het voeteneinde van het bed waar hij op lag. De brand die daarop volgde kostte elf mensen het leven.

Het hof doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Geen cel, wel tbs geëist voor doden zoontje

De 34-jarige Grietje S. uit Spier hoeft van het Openbaar Ministerie niet de cel in voor de moord op haar 2-jarige zoontje en de poging tot moord op haar dochter van 7 jaar. Wel hoorde de moeder dinsdag tbs met dwangverpleging tegen zich eisen bij de rechtbank in Assen. Volgens het OM is de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar.

De vader van de kinderen vindt dat S. de begrafeniskosten van 2700 euro moet betalen. De vrouw reed, met haar kinderen op de achterbank, in december een diepe sloot in bij het Drentse Stuifzand. Het jongetje was al dood voor de auto in het water belandde. S. had hem met de ceintuur van een badjas gewurgd. Het meisje wist na een worsteling met haar moeder heelhuids de auto te verlaten.

Duitse politicus eist spionageakkoord met VS

De fractievoorzitter van de Duitse SPD Thomas Oppermann wil dat er vaart wordt gezet achter het afronden van een akkoord met de Verenigde Staten waarin is vastgelegd dat beide landen elkaar niet bespioneren. Hij benadrukt dat het onacceptabel is als het akkoord er uiteindelijk toch niet komt.

Duitsland maakte in augustus bekend dat Berlijn en Washington in gesprek zouden gaan over een dergelijke overeenkomst. Kort daarvoor was bekend geworden dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal mensen afluistert. Later kwamen daar nog eens de beschuldigingen bij dat de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel was afgeluisterd.

Oppermann, de fractievoorzitter van de SPD, zei dat 'het politieke karakter van de betrekkingen' zou veranderen als er geen akkoord wordt gesloten.

De Duitse regering heeft gezegd dat de gesprekken nog gaande zijn.

Ribéry spreekt alsnog: "Blij dat het thema van tafel is"

Nadat hij hoorde dat de Gouden Bal aan zijn neus voorbijging, haastte Franck Ribéry zich naar zijn hotel. Nog dezelfde nacht vloog hij terug naar München. Een dag later lijkt de grootste teleurstelling te zijn weggezakt bij de Franse flankspeler.

Na zijn eerste nacht als derde beste speler ter wereld liet de sterkhouder van Bayern München zich alsnog uit over zijn derde plaats bij de uitreiking van de Gouden Bal. Voorafgaand aan het gala had Ribéry nog laten weten te rekenen op de felbegeerde prijs. Het feit dat Cristiano Ronaldo ermee aan de haal ging is dan ook een verrassing voor Ribéry.

"Wat had ik nog meer kunnen doen dan alles winnen met Bayern?", vraagt hij zich dinsdag hardop af in Bild. "Of ik tweede of derde ben geworden is totaal niet belangrijk. Ik ben geen egoïst en deze prijs is niet mijn doel. Ik zou liever nog eens alles winnen met Bayern en wereldkampioen worden met Frankrijk. Dat is belangrijk voor mij."

Ofschoon hij de voorkeur geeft aan collectieve prijzen boven individuele, kan Ribéry enige teleurstelling niet onderdrukken. "Natuurlijk had ik de prijs graag gewonnen. Maar het is goed zo. De spelers van Bayern, en ik in het bijzonder, zijn enorm trots dat we hier aanwezig mochten zijn."

Na wekenlange voorspellingen en speculaties is de Frans international blij dat hij niet langer geconfronteerd zal worden met vragen over zijn kansen. "Ik ben blij dat het thema van tafel is. Nu wil ik alle titels opnieuw winnen met Bayern."

Asscher in beroep in zaak export kinderbijslag

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat 'hoogstwaarschijnlijk' in beroep tegen een recent vonnis over kinderbijslag in het buitenland. Dat heeft Asscher dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Behalve hoger beroep is ook aanpassing van de wetgeving denkbaar, zei Asscher.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde vorige week dat het kabinet de kinderbijslag voor ouders die in landen als Marokko wonen, niet mag verlagen. "Daar leggen we ons niet bij neer", zei Asscher. Hij laat het vonnis bestuderen. Behalve beroep en het veranderen van wetgeving is ook het aanpassen van verdragen met andere landen een mogelijkheid.

De zaak waarin de rechter zich uitsprak was aangespannen door diverse ouders die het niet eens waren met de verlaging van hun kinderbijslag. De verlaging vloeide voort uit het zogenoemde woonlandbeginsel, dat in juli 2012 van kracht werd. Dat houdt in dat de kinderbijslag wordt aangepast aan het niveau van de kosten van het levensonderhoud in het land waar het kind woont.

Asscher wil aan het woonlandbeginsel vasthouden. "Dat is in alle opzichten heel redelijk", zei hij in de Kamer.

Kuipers en Blom fluiten topduels Ajax

Björn Kuipers is zondag de arbiter tijdens het duel tussen Ajax en PSV. Scheidsrechter Kevin Blom heeft de kwartfinalewedstrijd in de beker tussen de Amsterdammers en Feyenoord van drie dagen later toegewezen gekregen. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend.

Reinold Wiedemeijer is bij de Twentse derby tussen FC Twente en Heracles Almelo vrijdag in Enschede de scheidsrechter. Vitesse-PEC Zwolle van zaterdag staat onder leiding van Richard Liesveld. Pieter Vink fluit zondag in de Domstad de wedstrijd van FC Utrecht tegen Feyenoord.

In de enige bekerwedstrijd op dinsdag, tussen Roda JC en AZ, is de leiding in handen van Serdar Gözübüyük. Bij de overige kwartfinales in de beker een dag later zijn Jochem Kamphuis bij PEC Zwolle tegen JVC Cuijk en Tom van Sichem bij NEC tegen FC Utrecht aangesteld.

'Lokaal vuurwerkverbod niet mogelijk'

Het instellen van een lokaal vuurwerkverbod, waarbij het afsteken van vuurwerk in een hele gemeente wordt verboden, is wettelijk niet mogelijk. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De bewindsman reageerde hiermee op het pleidooi van de grote steden om meer vrijheid te krijgen om het vuurwerkbeleid zelf vast te stellen. Dan gaat het er bijvoorbeeld om dat de steden mogen besluiten dat vuurwerk alleen door professionals mag worden afgestoken of alleen in bepaalde gebieden.

Plasterk zei dat gemeenten nu bepaalde gebieden kunnen aanwijzen die vuurwerkvrij moeten blijven. Een hele gemeente vuurwerkvrij bepalen is juridisch nog niet mogelijk. Dat zou de Tweede Kamer moeten besluiten in een landelijke regeling, zei de minister. In het parlement bestaat vooralsnog geen meerderheid die een verbod wil.

De bewindsman waarschuwde verder voor 'vuurwerktoerisme'. Wanneer enkele gemeenten zich vuurwerkvrij verklaren, kan dat ertoe leiden dat mensen hun heil zoeken in naburige plaatsen waar het afsteken van vuurwerk niet verboden is, zei hij.

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), die Pasterk naar de Kamer had geroepen, wil snel een Kamerdebat over het inperken van de overlast door het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Rond afgelopen jaarwisseling waren er meer incidenten dan de vorige keer, schreef minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag.

Ook Davids en Kluivert in beeld bij AC Milan

Met Clarence Seedorf aan het roer slaat AC Milan een nieuwe weg in. Jaap Stam moet een van zijn assistenten worden, net als Edgar Davids, Hernan Crespo en Patrick Kluivert. Het ontslag van Massimiliano Allegri kwam niet uit de lucht vallen.

Aanhoudende tegenvallende resultaten lagen ten grondslag aan zijn ondergang. De nederlaag van afgelopen zondag tegen Sassuolo (4-3) was de druppel die de emmer deed overlopen. Maandag was er crisisberaad bij Milan. "Dit was een teleurstellende en onacceptabele prestatie van het team. Dat kunnen we niet nog eens laten gebeuren. Het is tijd voor verandering", zei clubpresident Silvio Berlusconi. Een dag later werd Allegri ontslagen.

Pippo Inzaghi werd in de Italiaanse media direct genoemd als opvolger van Allegri. Maar al snel bleek dat hij geen kandidaat was. Clarence Seedorf stond al geruime tijd bovenaan het lijstje van de clubleiding. De Nederlandse middenvelder van Botafogo had een clausule in zijn contract bij de Braziliaanse club op laten nemen waardoor hij op ieder moment zou kunnen vertrekken. Dat moment is nu gekomen.

De komst van Seedorf wordt echter niet door iedereen bij Milan toegejuicht. Het charisma van de Nederlander wordt door sommigen gezien als arrogantie. Daarnaast speelden zeven spelers uit de huidige Milan-selectie nog samen met Seedorf: Urby Emanuelson, Robinho, Kaka, Christian Abbiati, Ignazio Abate, Marco Amelia en Daniele Bonera.

Woensdagavond zit Seedorf nog niet op de bank bij Milan als de ploeg het in de Coppa Italia opneemt tegen Spezia. De honneurs worden woensdagavond waargenomen door interim-trainer Mauro Tassotti. Een dag later meldt Seedorf zich in Milaan. Maandag zit hij voor het eerst op de bank als trainer van AC Milan. Verona komt dan op bezoek in San Siro. Tijdens dat duel zal hij geassisteerd worden door Tassotti.

De technische staf zal in de komende tijd nog verder uitgebreid worden. Net zoals al bij Ajax het geval is wil Milan gaan werken met Positional Specific Training (PST). Dinsdag meldde De Telegraaf al dat Jaap Stam in beeld is. De voormalige verdediger van onder meer PSV en AC Milan heeft in Amsterdam de verdediging van Ajax onder zijn hoede. Diezelfde functie moet hij op Milanello gaan bekleden.

Op welke termijn Milan de technische staf rond kan krijgen is onduidelijk. Ajax’ technisch directeur Marc Overmars gaf al aan Stam niet zo maar te laten gaan. Hij heeft een contract tot 2015 bij Ajax en de Amsterdammers zien hem liever niet tussentijds vertrekken.

Voor het trainen van het middenveld is Edgar Davids in beeld. Hernan Crespo en Patrick Kluivert zijn in beeld als spitsentrainers. Kluivert heeft al ervaring als spitsentrainer. In die functie was hij al actief bij Brisbane Roar en NEC. Kluivert combineerde eerder zijn werkzaamheden bij het Nederlands elftal al met die van zijn taken bij FC Twente. Mogelijk gaat hij in eenzelfde constructie aan het werk bij Milan.

Israël wil 'nazi' verbieden

Hoewel verschillende Europese landen na de Tweede Wereldoorlog een verbod instelden op nazi-symboliek, deed het enige Joodse land ter wereld dat niet. Raar, want als één volk erg heeft geleden onder de naziterreur, dan zijn het de Joden wel. Maar daar komt nu wellicht verandering in.

Een commissie van het Israëlische kabinet heeft namelijk een wet goedgekeurd die niet alleen het gebruik van nazi-symboliek zou verbieden, maar ook het 'illegitieme' gebruik van het woord 'nazi', iets wat daarop lijkt, of daarmee verband houdende woorden. Onder legitiem gebruik vallen slechts 'onderwijs, documentatie, wetenschappelijk onderzoek en historische verhalen'.

"Helaas is het gebruik van nazi-symbolen en -scheldnamen in de laatste jaren toegenomen," zo staat in de onderbouwing van de wet te lezen: "Het onverdraagbare gemak waarmee deze concepten dagelijks gebruikt worden in het publieke en politieke debat, zonder rekening te houden met de gevoelens van Holocaust-overlevenden en hun nakomelingen, is weerzinwekkend."

De wet verwijst daarmee naar de courante gewoonte in Israël om politieke vijanden als nazi's af te schilderen om ze zwart te maken en om zichzelf als slachtoffers neer te zetten door zich te vergelijken met Holocaustslachtoffers. Zo hesen ultra-orthodoxe joden hun kinderen in concentratiekampoutfits, in protest tegen mogelijke dienstplicht.

Het voorstel heeft een storm van verontwaardiging doen ontstaan in Israël. Tegenstanders vinden het een schending is van de vrijheid van meningsuiting en daardoor ongrondwettelijk: "[Het verbod] dient slechts als een beperking op wat burgers kunnen zeggen over hun land en opent de deur voor verdere beperkingen op hun vrijheid van meningsuiting," stelt The Jewish Daily Forward.

Ook wordt gezegd dat de overheid hiermee kritiek wil afwenden. Het beleid van de Israëlische overheid wordt namelijk, ook in Israël zelf, nogal eens vergeleken met nazipraktijken. Het verbod is dan ook ironisch, zo vindt Haaretz: "Zeker Israël moet toestaan dat zaken en meningen die op die van de nazi's lijken, bekritiseerd kunnen worden."

De wet wordt binnenkort ter stemming voorgelegd aan de Knesset. Overtreding van de wet kan een boete tot omgerekend 21 duizend euro en een celstraf tot zes maanden opleveren.

Kim Dotcom gaat politieke partij lanceren

De beruchte en beroemde internetondernemer Kim Dotcom gaat in Nieuw-Zeeland een politieke partij oprichten. De partij moet deelnemen aan de parlementsverkiezingen, later dit jaar. Dat zei hij dinsdag in een interview met persbureau AP.

Dotcom zei de partij te hebben opgericht en tevens te financieren, maar zich niet kandidaat te stellen. Kim Dotcom woont weliswaar in Nieuw-Zeeland, maar is geen staatsburger. Daarom mag hij volgens de Nieuw-Zeelandse wet geen kandidaat zijn.

De officiële lancering is maandag, de dag waarop twee jaar geleden de politie een massale inval deed in Dotcoms villa bij Auckland en hij werd gearresteerd. De website van Dotcom, Megaupload, werd gesloten. Amerikaanse aanklagers beschuldigen Kim ervan piraterij mogelijk te hebben gemaakt. De Verenigde Staten willen dat hij wordt uitgeleverd, maar Dotcom beweert dat hij niet verantwoordelijk is voor wat de gebruikers van Megaupload deelden.

De partij begint volgende week met het werven van leden. In totaal zijn er vijfhonderd betalende leden nodig. Dotcom zei een aantal goede kandidaten te hebben, maar hij wil dit nog geheim houden tot de lancering. "Je begrijpt denk ik wel dat iedereen het wil weten", zei hij. Wat voor soort beleid de partij voorstaat is nog niet duidelijk: Kim heeft kritiek gehad op zowel de liberalen als de conservatieven.

Sommige waarnemers denken dat Dotcom een behoorlijke invloed op de verkiezingen kan hebben. In Nieuw-Zeeland kent men een kiesdrempel van vijf procent, maar als Dotcom die niet haalt, kan hij alsnog stemmen wegtrekken bij de andere partijen.

Marokkaan verkracht 70 vrouwen

In Marokko is een serieverkrachter opgepakt. De beste man heeft zeker zeventig vrouwen verkracht.

Sinds 2011 deed de Marokkaan zich voor als taxichauffeur. In plaats van zijn cliëntes op de plek van hun bestemming te brengen, bracht hij hen naar een afgelegen plek. Hier werden zij verkracht en daarna van hun bezittingen beroofd.

"Hij is bij ons beter bekend als de Ogre", zo laat de politie weten. "Zijn misdaden werden in diverse steden in het hele land gepleegd." Zeker zeventig vrouwen werden verkracht, onder wie ook vele ongetrouwde meisjes. Zij zijn door hem ontmaagd.

De Marokkaanse pers heeft ook met de echtgenote van de serieverkrachter gesproken. Zij zegt dat haar man al sinds hun trouwen in 2005 onvruchtbaar is.

Blatter: "Gelukkig nam Ronaldo zijn telefoon op"

Maandagavond overhandigde Sepp Blatter de Gouden Bal aan Cristiano Ronaldo. De strubbelingen tussen de Zwitser en de Portugees zijn verleden tijd. Blatter maakte zich enkele maanden geleden impopulair bij Ronaldo en diens aanhangers, door openlijk zijn voorkeur voor Lionel Messi uit te spreken.

De weinig vleiende persiflage die daarmee gepaard ging deed de populariteit van de baas van de FIFA ook al geen goed. Volgens Blatter is de lucht inmiddels geklaard. "Aan het begin van dit jaar hebben we een gesprek gehad", onthulde hij ten overstaan van de verzamelde media. "Ik heb de telefoon opgepakt en hem gebeld. Gelukkig nam hij op. Ik heb hem een gelukkig nieuwjaar gewenst, en hij gaf aan dat onze problemen tot het verleden behoorden."

Als gevolg van de uitlatingen die Blatter eerder tijd weigerde Ronaldo om het Gouden Bal Gala bij te wonen. Om onduidelijke redenen ging hij later toch overstag. Naar verluidt werd hem verzekerd dat hij de felbegeerde prijs in de wacht zou slepen.

Voorts werd Blatter aan de tand gevoeld over de kritiek omtrent het WK 2022 in Qatar. De kranten stonden de voorbije week vol met afkeurende opiniërende stukken. Dit alles naar aanleiding van uitspraken die Jerome Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, deed. Valcke verzekerde dat het WK niet in de zomer zal plaatsvinden.

Volgens Blatter besteden de media te veel aandacht aan het toernooi in Qatar. "Het is interessant om te zien dat de media zich volledig focussen op Qatar, ook al zijn er nog acht jaren te gaan tot dat toernooi. In 2014 hebben we Brazilië, dus het lijkt me veel interessanter om daar aandacht aan te besteden."

Overigens begrijpt hij de ophef om de woorden van Valcke niet. "Twee jaar geleden heeft Michel Platini al gezegd dat we in de winter zullen spelen. Anderhalf jaar geleden heb ik al gezegd dat we de situatie zouden bestuderen en, indien mogelijk, in de winter zullen spelen."

"Inmiddels hebben we de situatie geanalyseerd, en wat Valcke heeft gezegd is niet nieuw. Misschien werden zijn uitspraken niet goed begrepen", aldus de voorzitter van de wereldvoetbalbond, die aangeeft dat er nog geen definitief besluit genomen is over de kwestie. "Eind 2014 of in 2015 is ons onderzoek compleet, en dan kunnen we besluiten of we in de winter of de zomer zullen spelen."

Blu-ray: Hours

Het kwam voor iedereen als een schok: de dood van acteur Paul Walker. De Amerikaan kwam eind november om het leven tijdens een auto-ongeluk. Walker brak wereldwijd door vanwege zijn rollen in de Fast and the Furious-serie en zat middenin de opnames van een zevende deel. De allerlaatste film waarvan hij de opnamen van voltooide is Hours: een film die anders in Nederland geen aandacht zou krijgen, maar door het overlijden van de hoofdrolspeler een zwart randje krijgt.

Asbestinstituut kritisch over uitzending Zembla

Slechts drie bakkers met asbestkanker beweren tijdens hun werk in de broodindustrie aan asbest te zijn blootgesteld. Daarnaast zijn er 28 kankerpatiënten die tijdens hun werk als bakker mogelijk zijn blootgesteld aan asbest, maar dat weten zij niet zeker. Dat meldt het Instituut Asbestslachtoffers dinsdag in een reactie op een bericht van het tv-programma Zembla.

Een woordvoerder van het instituut kon niet direct zeggen of werknemers in de broodindustrie vaker slachtoffer worden van asbestdeeltjes dan werknemers in andere sectoren. Zembla meldde dinsdagochtend dat tussen 2000 en 2011 38 bakkers zich bij het instituut hebben gemeld omdat ze asbestkanker hadden opgelopen.

Volgens het instituut werd echter de periode van 2005 tot en met 2012 bedoeld en ging het om 38 dienstverbanden van in totaal 31 mensen. Van hen zeggen er slechts drie met zekerheid in contact te hebben gestaan met asbest.

Zembla meldde vorige week dat in de afgelopen twee jaar zeker drie keer asbest is vrijgekomen in ovens. Bakkersland, een van de grootste bakkersbedrijven van Nederland, wees er toen op dat geen besmet brood in de schappen is beland. Vakbond FNV wist er eerder al van en schakelde een asbestdeskundige in. Die concludeerde dat er geen gevaar is geweest voor consumenten of medewerkers. Daarom gaf de vakbond verder geen ruchtbaarheid aan de zaak.

Van de drie medewerkers die bij het Instituut Asbestslachtoffers bekend zijn was er een in de aflevering van Zembla te zien. Zijn claim werd door Bakkersland afgewezen omdat hij ook ergens anders asbestdeeltjes kan hebben ingeademd. "Wij zijn vooralsnog van mening dat zijn zaak niet is terug te koppelen aan Bakkersland", zegt een woordvoerder. Volgens hem wordt heel voorzichtig omgegaan met de ovens. Ook hij wijst op onafhankelijke onderzoeken waaruit zou blijken dat er geen risico's zijn.

Het bedrijf is al langer bezig alle oude ovens, waaronder die waarin asbest is verwerkt te vervangen. De ovens met asbest moeten medio 2015 zijn vervangen. "Het is geen kwestie van geld, want we zijn een gezond bedrijf. Maar als we nu alle ovens zouden sluiten voor vervanging ligt er morgen geen brood meer in de supermarkten."

Weduwe Marcos moet weer juwelen inleveren

De weduwe van de voormalige Filipijnse dictator Ferdinand Marcos moet een partij juwelen ter waarde van omgerekend ruim 73 duizend euro inleveren. Een Filipijnse rechter bepaalde maandag dat Imelda Marcos de juwelen op onrechtmatige wijze heeft verkregen. Het is niet de eerste keer dat Marcos afstand moet doen van haar juwelen. De Filipijnse overheid legde eerder al beslag op twee andere collecties ter waarde van ruim 6,1 miljoen euro.

Andres Bautista, de voorzitter van de Presidentiële Commissie voor Goed Bestuur, noemde de beslissing van de rechter een 'overwinning voor het Filipijnse volk'. "De belangrijke les hier is dat misdaad en corruptie niet lonen. Het duurt misschien een tijd maar uiteindelijk zal de lange arm der wet zegevieren."

Bautista's commissie is opgericht om het illegaal vergaarde fortuin van de Marcos-dictatuur, die twintig jaar aan de macht was, te achterhalen en in beslag te nemen. Imelda Marcos stond bekend om haar extravagante winkelreisjes naar het buitenland, terwijl het grootste deel van de bevolking in barre armoede leefde. Haar schoenencollectie - ze had ruim duizend paar - was exemplarisch voor haar uitbundige levensstijl.

De Filipijnse regering heeft sinds Marcos' val in 1986 al ruim 2,7 miljard euro in beslag genomen. De regering heeft nog eens 800 miljoen euro op het oog.

Minder mensen wachten op orgaan

Het aantal mensen op de wachtlijst voor een orgaan is met bijna elf procent gedaald. Begin vorig jaar wachtten nog 1286 op een orgaan, nu zijn dat er 1146, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting dinsdag. De afname was het grootst bij de wachtlijsten voor nier- en levertransplantaties.

De wachtlijst voor niertransplantaties nam met veertien procent af, die voor levertransplantaties met zestien procent. Het aantal harttransplantaties bleef gelijk, maar door een groeiend aantal patiënten werd de wachtlijst voor een hart langer. De wachtlijsten voor hoornvlies- en bottransplantaties krompen, ook al waren er minder donoren.

Het aantal donoren dat bij leven een orgaan of een deel daarvan afstond steeg van 490 naar 521. Het aantal overleden orgaandonoren bleef vrijwel gelijk: 255 dit jaar tegenover 252 vorig jaar. Het is het zesde jaar op rij dat het aantal orgaandonoren stijgt. Dat betekent volgens NTS-directeur Bernadette Haase niet dat de problemen met de wachtlijsten zijn opgelost. Zij wijst erop dat jaarlijks nog 150 mensen in de wachttijd overlijden.

Vorig jaar werden 1224 transplantaties uitgevoerd. In 521 gevallen ging het om een orgaan van een levende donor en in 703 gevallen om een transplantatie met organen van overleden donoren.

RTL Late Night keert terug met record

Bijna 1,1 miljoen Nederlanders stemden maandag af op RTL Late Night. Daarmee had de talkshow, die na een onderbreking van ruim drie weken weer terugkeerde op de buis, meteen een record te pakken. "Het was de best bekeken maandag ooit", vertelde presentator Humberto Tan dinsdag in Koffietijd.

"Ik moest er toch weer een beetje in komen", bekende Tan. Na afloop van de show concludeerde de presentator met zijn team dat de draad weer snel werd opgepikt. "We zeiden tegen elkaar: het is net alsof we vorige week nog uitzendingen hebben gemaakt. Het was echt leuk om het weer te doen."

Wat het succes van RTL Late Night bepaalt, weet Tan niet zo goed. "Ik ben daar onderdeel van, maar de gasten maken of breken een uitzending. Het gaat om zo veel dingen: de gasten, de sfeer, de redactie." Dinsdag schuiven onder anderen Angela Groothuizen, Johnny de Mol en Dinand Woesthoff aan in RTL Late Night.

Hoewel RTL Late Night voor zichzelf een record boekte, valt de talkshow buiten de top tien van best bekeken programma's van de Stichting Kijkonderzoek. Die wordt aangevoerd door het achtuurjournaal, dat maandag bijna 2,4 kijkers trok. Spoorloos en Goede Tijden, Slechte Tijden maken de top drie van maandag compleet. Knevel & Van den Brink, dat deels tegenover RTL Late Night staat, trok maandag 829 duizend kijkers.

Verkoop tanks aan Finland rond

Nederland verkoopt honderd Leopard-tanks aan Finland. De overeenkomst wordt maandag getekend. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer gemeld.

De verkoop van de tanks aan Finland hing al in de lucht. Behalve de tanks zelf koopt Finland ook een pakket reserveonderdelen, gereedschap, oefenmunitie en onderwijsmateriaal. Volgens Finse media is met de verkoop tweehonderd miljoen euro gemoeid. Hennis wilde dat eerder niet bevestigen.

Het ministerie van Defensie wilde de tanks in 2012 aan Indonesië verkopen, ook voor tweehonderd miljoen euro. Een Kamermeerderheid stak daar toen een stokje voor uit vrees dat ze zouden worden ingezet bij mensenrechtenschendingen.

PSV en Ruiz voeren race tegen de klok

Officieel is Bryan Ruiz nog altijd speler van Fulham. PSV is druk bezig om de puntjes op de i te zetten en hoopt de Costaricaan donderdag te presenteren. Volgens Marcel Brands bevinden de onderhandelingen zich in de afrondende fase.

Slechts enkele details scheiden Ruiz van een huurperiode bij PSV. "Het gaat om de precieze afstemming van welke voorwaarden wel of niet in de huurovereenkomst komen te staan", zegt de technisch manager in gesprek met het Algemeen Dagblad.

PSV hoopt zondagmiddag een beroep te kunnen doen op de voormalige sterspeler van FC Twente. Dan staat in de Amsterdam ArenA de topper tegen Ajax op het programma. De huidige lijstaanvoerder van de Eredivisie verdedigt een voorsprong van elf punten ten opzichte van PSV.

Het is echter niet vanzelfsprekend dat Ruiz zondag al inzetbaar is, benadrukt Brands. Het bemachtigen van een werkvergunning vergt tijd. "Ruiz heeft al eerder in Nederland gespeeld, maar desondanks kan daar wel een dag of vijf à zes mee gemoeid zijn", aldus de beleidsbepaler. "Het kan daarom een race tegen de klok worden om hem er komende zondag bij te krijgen tegen Ajax."

De 28-jarige aanvaller verblijft momenteel in Eindhoven, maar nam nog geen deel aan een trainingsessie. Dat zal ook dinsdag en woensdag niet gebeuren, meent het Algemeen Dagblad. Donderdag kan Ruiz na zijn presentatie voor het eerst op het trainingsveld verschijnen.

PSV maakt naar verluidt ongeveer een miljoen euro over naar Fulham. In ruil voor dat bedrag mag de huidige nummer zeven van de Eredivisie gedurende vijf maanden over de international beschikken. Bij Fulham was Ruiz op een zijspoor geraakt.

Sneijder in vorm: "Kan een leuk WK worden"

Na een moeilijke periode krabbelt Wesley Sneijder langzaamaan weer op. De behendige middenvelder ziet de aankomende maanden vol vertrouwen tegemoet. In de laatste maanden worden de prijzen vergeven, zo weet Sneijder En hij heeft nog genoeg te winnen.

Met Galatasaray strijdt de geboren Utrechter nog voor de Champions League en de landstitel, en Oranje reist in de zomer naar Brazilië voor het WK. Naar eigen zeggen verkeert Sneijder in uitstekende vorm, en dat voelt goed. "Ik heb ook niet het idee dat ik onder een vergrootglas lig. Ik ben in vorm, voel me goed en dan ben ik nergens bang voor", vertelt hij in het Algemeen Dagblad. "Als ik dit vasthoud, kan het een leuk WK worden."

Het prolongeren van de landstitel wordt een moeilijke klus voor de formatie van Roberto Mancini. De achterstand op koploper en aartsrivaal Fenerbahce bedraagt acht punten. Geen onoverkomelijk verschil, meent Sneijder. "Het gat is groot, maar we kunnen er nog steeds voor gaan", laat hij de ochtendkrant vol vertrouwen optekenen. "We krijgen Fener nog thuis, maar kunnen ons geen puntverlies meer veroorloven."

In de achtste finale van de Champions League staat Sneijder, net als vorig jaar, oog in oog met José Mourinho. Via Chelsea hoopt Galatasaray de kwartfinale te bereiken. Sneijder bewaart warme gevoelens bij de trainer met wie hij zeer succesvol was in dienst van Internazionale.

"Ik kreeg een sms'je van hem. Of we de sneeuw wilden weglaten deze keer", knipoogt Sneijder, die hoopvol gestemd is over de Europese kansen van zijn ploeg. "Het verbaast me niet dat we weer zijn doorgedrongen tot de volgende ronde. We hebben een goede ploeg, die zich in Europees verband uitstekend kan focussen. Er zit bovendien nog veel groei in. Het kunnen mooie maanden worden."

Teun de Nooijer nieuwe teammanager AZ

Hockeylegende Teun de Nooijer gaat aan de slag bij voetbalclub AZ. Hij wordt teammanager en volgt Hans Vonk op die begin december ontslag nam om even later technisch directeur bij sc Heerenveen te worden. De Nooijer zal op 1 maart beginnen in Alkmaar. 

"De rol van een teammanager is de afgelopen jaren steeds omvangrijker geworden. AZ is een club waar jonge talenten zich kunnen ontwikkelen op zowel technisch als mentaal gebied. Teun gaat als teammanager vooral een belangrijke rol spelen bij de mentale ontwikkeling van onze spelers. Met welke druk krijgen spelers te maken in de top? Hoe kunnen zij omgaan met voor- en tegenspoed? Met zijn enorme bagage als topsporter is hij de ideale persoon om hen op weg te helpen", aldus directeur voetbalzaken Earnest Stewart. 

De Nooijer is ook blij met zijn nieuwe functie: "Ik vind het een geweldige uitdaging om bij een professionele sportorganisatie als AZ aan de slag te gaan. Ik ben opgegroeid in Egmond en heb in Alkmaar en Bergen op school gezeten. De regio van AZ is dus heel bekend voor me. Bovendien sluit de rol als teammanager goed aan bij mijn topsportervaring en mijn werk voor de Teun de Nooijer Acadamy. De kans bij AZ gaf me gewoon meteen een goed gevoel."

De Johan Cruijff van het hockey stopte vorig jaar met professioneel hockeyen. De Nooijer werd twee keer olympisch kampioen, won één wereldtitel en werd drie keer gekozen tot beste hockeyer van de wereld. De recordinternational (453 caps) kreeg in december de Fanny Blankers-Koen Award, vanwege zijn grote betekenis voor de Nederlandse topsport.

Sanders slaat terug: "Van der Sar een beginner"

Michael van Praag en Tiny Sanders blijven publiekelijk met modder gooien. Ditmaal is laatstgenoemde weer aan zet. Beide bestuurders zijn in conflict over de uitverkiezing van Edwin van der Sar om Nederland te vertegenwoordigen binnen het bestuur van de ECA.

Sanders vindt de voormalige doelman te onervaren, en had graag PSV'er Peter Fossen op die positie gezien. Van Praag reageerde in een open brief naar De Telegraaf en Voetbal International vol onbegrip over de uitlatingen van Sanders. "Er kan worden verondersteld dat hier sprake is van een Ajax-onderonsje en wordt aldus mijn integriteit als bondsvoorzitter van de KNVB aangetast", liet de erevoorzitter van Ajax weten.

Bovendien zorgde Van Praag ervoor dat Fossen een andere functie mag bekleden. "Het stuit mij dan ook enorm tegen de borst dat Tiny Sanders daar volledig aan voorbijgaat en doet voorkomen of PSV ten opzichte van Ajax wordt benadeeld, want er zijn meer clubs in Nederland. En dat terwijl Peter Fossen door een, in de ogen van Tiny Sanders, "Ajax-man" in het zadel is geholpen."

Sanders blijft echter bij zijn eerdere mening en weerspreekt de woorden van Van Praag. "Ik heb niemands integriteit in twijfel getrokken", reageert de algemeen directeur van PSV in het Algemeen Dagblad. "Nederlandse clubs hebben het moeilijk in Europa, onze belangen moeten optimaal behartigd worden. Daar moet je niet aankomen met een beginner. Ik heb Edwin vorige week nog gesproken, hij begreep mijn standpunt en noemde het een eerbaar voorstel."

"Straks moet Van der Sar namens ons oppositie voeren tegen plannen van de UEFA die kleinere landen en clubs niet welgevallig zijn. Dan komt de directeur van Ajax te staan tegenover de erevoorzitter van Ajax. Dat vind ik verkeerd. Als Ajax al iemand heeft binnen de UEFA, mag een van de andere clubs toch best iemand daarnaast willen hebben?"

IAEA bij elkaar om overeenkomst met Iran

De bestuursraad van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) komt 24 januari bij elkaar om te praten over het toezicht op het Iraanse atoomakkoord en de rol die daarin is weggelegd voor het IAEA. Dat hebben anonieme diplomaten dinsdag gezegd.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland sloten op 24 november een akkoord met Teheran over het atoomprogramma van de Islamitische Republiek. Iran perkt de verrijking van uranium in en in ruil daarvoor worden de sancties tegen het land versoepeld. Deze afspraken gelden voor het komende halfjaar. In die periode moet verder worden onderhandeld over een permanent akkoord.

In het akkoord is opgenomen dat het IAEA erop zal toezien dat Iran het akkoord naleeft. De verwachting is dat tijdens de bespreking op 24 januari de bestuursraad van het IAEA instemt met die rol.

Joanna laat zaak Le Pen-protest voor rechter komen

Studente Joanna laat de zaak over haar optreden bij een demonstratie rond het bezoek van de Franse politica Marine Le Pen aan de PVV alsnog voor de rechter komen. De studente weigerde dinsdag een schikking met het OM, dat haar een boete van 450 euro wilde geven. De zaak wordt daarom doorgeschoven naar de politierechter.

Joanna werd op 13 november met twee anderen opgepakt op het Plein in Den Haag. Ze waren onderdeel van een kleine groep die een lawaaidemonstratie hield. De demonstranten hadden een vlag bij zich van de Antifascistische Aktie. Deze linkse actiegroep laat vaker van zich horen bij betogingen tegen de PVV. Joanna stak tijdens de demonstratie volgens justitie haar middelvinger op naar politieagenten.

Ook de twee andere arrestanten moesten dinsdagochtend voor de officier van justitie verschijnen. Die wilde de zaak van een van hen eveneens afdoen met een boete van 450 euro voor het beledigen van agenten. Justitie bood de derde arrestant een werkstraf van 24 uur aan voor het beledigen van agenten en verzet tijdens de arrestatie. De twee zijn echter net als Joanna niet akkoord gegaan met de straffen.

Omdat het 'simpele vergrijpen' betrof, wilde het OM de zaken afdoen met een strafbeschikking. Dat houdt in dat een officier van justitie zonder tussenkomst van de rechter de straf bepaalt. Omdat de drie zich niet neerleggen bij de straffen van het OM komen de zaken nu alsnog voor de rechter. Een zittingsdatum is nog niet bekend.

Het was niet de eerste keer dat Joanna werd opgepakt. Eind april werd ze gearresteerd op de Dam in Amsterdam tijdens de abdicatie van koningin Beatrix. In januari vorig jaar protesteerde ze bij het verjaardagsfeest van Beatrix in Utrecht. In beide gevallen bleek de aanhouding onterecht en moest de politie excuses aanbieden.

Rusland weigert visum aan journalist VS

Rusland heeft een visum geweigerd aan een journalist van de Amerikaanse zender Radio Free Europe/Radio Liberty. Dat heeft RFE/RL-president Kevin Klose maandag meegedeeld.

Klose spreekt van een 'fundamentele schending van de vrijheid van meningsuiting'. Hij zei dat de Amerikaanse ambassade in Moskou een formeel protest heeft ingediend bij het Russische ministerie van buitenlandse zaken.

Correspondent David Satter werkt sinds september bij RFE/RL in Moskou. Hij hoorde van het verbod toen hij vorige maand zijn visum wilde verlengen. Een diplomaat van de Russische ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev vertelde hem dat zijn aanwezigheid in het land 'ongewenst' was.

Satter staat bekend om zijn kritische berichtgeving in Rusland. Hij begon in Moskou in 1976 als correspondent van de Financial Times. Sindsdien schreef hij diverse boeken, waaronder Darkness at Dawn: the Rise of the Russian Criminal State. Het boek verscheen onlangs in verkorte vorm in het Russisch. In het boek schrijft Satter over de betrokkenheid van de Russische veiligheidsdiensten bij een reeks explosies in appartementencomplexen in 1999. De aanslagen waren de aanleiding voor de tweede oorlog in Tsjetsjenië.

De uitwijzing van Satter lijkt onderdeel van een zorgwekkende trend in Rusland te zijn. In 2011 werd Luke Harding van The Guardian de toegang tot Moskou ontzegd. In 2012 werd het visum van de Franse freelancejournaliste Anne Nivat ingetrokken nadat ze had geprobeerd informatie te verzamelen over oppositiebewegingen.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken wilde niet op de zaak reageren.

Pinkpop strikt Avenged Sevenfold

Pinkpop heeft weer een metalband gestrikt voor de 45e editie van het festival. Avenged Sevenfold is toegevoegd aan het affiche, maakte de festivalorganisatie dinsdag bekend. De Amerikaanse band stond in 2011 ook al op het Limburgse festival. Eerder werd de komst van Metallica al aangekondigd als afsluiter van het festival.

Avenged Sevenfold stond in 2011 op het kleinere 3FM Stage. In juni mag de band op het hoofdpodium optreden. De mannen spelen op pinkstermaandag, de laatste dag van het festival. In november stond Avenged Sevenfold nog in de Ziggo Dome.

Naast Avenged Sevenfold en Metallica staan dit jaar ook Arcade Fire, Bastille, Stromae en Rudimental op Pinkpop. De volledige line-up wordt in maart bekendgemaakt. Kaarten voor de 45e editie van Pinkpop, die plaatsvindt op 7, 8 en 9 juni, zijn vanaf zaterdag 15 maart te koop.

Ymke Wieringa wil geheim Songfestival ontrafelen

Ymke Wieringa lijkt niet te rouwen om haar ontslag bij RTL. "Mijn droom is een documentaire te maken over het Eurovisie Songfestival", vertelde Ymke dinsdag in Koffietijd over haar toekomstplannen. Wieringa en Britt Dekker kregen vorige week te horen dat ze geen nieuw contract krijgen bij RTL.

"Het lijkt me heel leuk om Europa te leren kennen aan de hand van iets kneuterigs als het Songfestival." Wieringa is ervan overtuigd dat er een geheime formule moet zijn voor een winnend songfestivalliedje. "Er moet een Higgs-deeltje zijn binnen het Songfestival, het lijkt me heerlijk om heel Oost-Europa daarvoor af te reizen."

Wieringa heeft ook al concretere toekomstplannen. "Maar daar mag ik nog niets over zeggen. Het is iets heel stoers voor een stoere zender."

Ymke's partner in crime Britt Dekker is sinds kort werkzaam voor SBS, waar ze items maakt voor de showbusinessprogramma's. Toch zou Britt haar televisiewerk zo opgeven voor haar droombaan. "Ik wil ooit dolfijnentrainster worden. Dan moet ik tv loslaten, want dan moet ik die beesten trainen. Dat is echt mijn droom. Ik kan goed zwemmen en werken met die dieren lijkt me zo vet."

Verkoper Mein Kampf 'gaat door tot aan de rechter'

De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck is dinsdagmiddag verhoord door de politie. Hij moest zich melden omdat hij het verboden boek Mein Kampf verkoopt in zijn Totalitarian Art Gallery. "Het liefst ga ik door aan tot de rechter", liet Van Eyck weten. "Het is 2014, dit verbod moet nu definitief van tafel."

De galeriehouder zegt ondervraagd te zijn over zijn motivatie en aan wie hij het boek verkoopt. "Ze kennen nu mijn standpunt", zegt Van Eyck. "Justitie heeft me ontboden en ik verwacht zelf eigenlijk dat ze verdere stappen gaan nemen." Het Openbaar Ministerie kon dinsdagmiddag nog geen uitspraken doen over eventuele vervolging.

De Amsterdammer is niet van plan om een advocaat in arm te nemen, mocht dat nodig zijn. "Ik kan mijzelf prima verdedigen. Al heeft de politie het me wel geadviseerd." Eerder liet hij weten niet veel te verwachten van het bezoek aan de politie.

De belangstelling voor het boek is nog steeds groot, zegt de galeriehouder, die Mein Kampf ziet als een geschiedenisboek. Vooral academici en mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis kopen het boek bij zijn galerie. Zijn winkel aan de Singel staat niet vol met neonazi's, want 'die halen het wel van internet'.

In oktober 2013 deed Federatief Joods Nederland aangifte tegen Van Eyck. De organisatie stelde dat de verkoop van het boek een vorm van haat zaaien is en dat het bovendien bij wet verboden is om Mein Kampf te verkopen.

Het is overigens niet de eerste keer dat in Nederland een verkoper van het boek in opspraak raakt. In 2000 werd een Amsterdamse markthandelaar, die het boek in 1997 verkocht op het Waterlooplein, schuldig bevonden wegens het verspreiden van een boek dat aanzet tot jodenhaat. Hij kreeg echter geen straf, omdat het wel door bibliotheken mag worden uitgeleend en op internet te lezen is.

De markthandelaar gaf aan geen kwade bedoelingen te hebben gehad met de verkoop. Hij wilde mensen slechts op de hoogte stellen van de geschiedenis en had de kaft van het boek afgeplakt om niet te kwetsen.

In 2007 wilde Ronald Plasterk (PvdA) het verbod op het boek opfheffen. Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer stemde tegen.

Rutte uit de kast in Sochi

Willem-Alexander, Máxima en Rutte zullen naar de Olympische Winterspelen in Sochi gaan. Dat Willem erbij is, is niet zo vreemd: als kroonprins was hij al niet bij de hockeydames weg te slaan. Ook zonder de kortgerokte Gooise Matras was de oranje leeuw al bij iedere Spelen. Nu is hij de Oranje Leeuw, want met zijn huidige functie als koning, is hij wel de leukste mascotte die de spelers en het Hollandse publiek zich kunnen wensen. Nu is het te hopen dat hij niet alleen gaat genieten van de Spelen, maar achter de schermen ook een goed gesprek aangaat met Poetin.

Chilton gaat rijden met nummer 4

Marussia-coureur Max Chilton heeft als een van de laatsten in het Formule 1-veld zijn startnummer bekendgemaakt. De Brit zal gaan rijden met nummer 4. Het team van Caterham moet nog coureurs benoemen, waarna ook zij een nummer moeten kiezen.

Autosportfederatie FIA publiceerde vorige week een startnummerlijst, waarop ook de naam van Chilton stond, maar nog niet zijn startnummer. De Brit heeft met nummer 4 een getal gekozen dat goed past bij zijn voornaam Max en marketingtechnisch goed benut kan worden.

Thaise premier: ik weiger af te treden

De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft dinsdag herhaald dat ze weigert af te treden. Ondertussen zijn betogers in Bangkok begonnen aan de tweede dag van hun hernieuwde campagne om de Thaise regering het werken onmogelijk te maken. Ze willen Yingluck ten val brengen en de voor volgende maand geplande verkiezingen dwarsbomen.

"Ik heb meerdere keren benadrukt dat ik de taak heb om te handelen naar mijn verantwoordelijkheden na het ontbinden van het parlement", zei Yingluck. "Ik wil nu nogmaals zeggen dat ik me niet vastklamp aan mijn positie, maar dat ik moet zorgen voor politieke stabiliteit. Ik doe mijn werk om de democratie te beschermen."

Yingluck heeft maandag voorgesteld om met diverse groepen, onder wie haar tegenstanders, om de tafel te gaan om een voorstel van de kiescommissie de verkiezingen uit te stellen te bespreken. Protestleider Suthep Thaugsuban weigert echter deel te nemen aan een dergelijk overleg. Yingluck betreurt dit en meent dat overleg noodzakelijk is 'omdat het land het moeilijk heeft en het volk lijdt'.

Rogge en tuinkers op Marsgrond te verbouwen

Gewassen als rogge en tuinkers kunnen redelijk groeien op grond van de planeet Mars. De grond is vruchtbaarder dan die van de maan en zelfs iets vruchtbaarder dan aards rivierzand, concluderen onderzoekers van Alterra Wageningen UR.

De onderzoekers deden een experiment met veertien plantensoorten op kunstmatige Marsbodem en kunstmatige maangrond, die was aangeleverd door de NASA. De prestaties van de planten werden vergeleken met planten op voedselarm aards rivierzand. Het onderzoek duurde vijftig dagen.

Op alle grondsoorten kiemden de planten. Op de Marsgrond kwamen behalve rogge en tuinkers ook herik tot bloei, waardoor de gewassen met een kwastje konden worden bevrucht. De herik en tuinkers vormden zelfs nog nieuw zaad. Op het maanzand stierven veel planten voortijdig af. Na vijftig dagen in de kas was een groot deel van de planten op de Marsbodem nog in leven. De planten deden het zelfs iets beter dan die op het aardse rivierzand. Dat komt volgens ecoloog Wieger Wamelink doordat de Marsbodem vocht beter vasthoudt en behoorlijk wat voedingsstoffen bevat. "De bodem lijkt enigszins op de lössgronden die we kennen uit Limburg."

Op de maanbodem gingen veel planten dood, al overleefden nog aardig wat rogge- en wortelplanten en de tuinkers. De slechte groei zou komen door de hoge zuurgraad en het vrije aluminium in de bodem, dat giftig is voor planten.

Voor het experiment werden 840 potjes beplant met 4200 zaadjes. Om de grond van Mars en de maan na te bootsen gebruikte de NASA vulkanische grond van Hawaï en zand uit Arizona.

Miljarden reizen voor Chinees nieuwjaar

China verwacht dat zijn burgers tijdens de Chinese nieuwjaarsperiode 3,6 miljard reisjes gaan maken. Dat zijn er tweehonderd miljoen meer dan in 2013. De vakantieperiode rondom het Chinese nieuwjaar begint donderdag en duurt veertig dagen.

Het jaar van het paard in China begint op 31 januari. De feestdagen rondom het nieuwe jaar en de daarmee gepaard gaande reizen beginnen op 16 januari. Honderden miljoenen Chinezen reizen jaarlijks per vliegtuig, trein en bus door het land om familieleden te bezoeken.

'Toch kernwapentaak voor de JSF'

De JSF krijgt mogelijk toch een kernwapentaak. Het kabinet legt een aangenomen motie van de SP om de opvolger van de F-16 niet geschikt te maken voor het dragen van kernwapens naast zich neer, blijkt dinsdag uit een brief van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en haar collega van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

De bewindslieden wijzen erop dat Nederland in NAVO-verband een kernwapentaak heeft. Het kabinet is daarom 'geen voorstander van eenzijdige besluiten'. Dat zou niet passen bij de bondgenootschappelijke verplichtingen en 'afbreuk doen aan de geloofwaardigheid en de positie van Nederland' in de discussies over de toekomst van het bondgenootschap.

Het is zaak om het eerst binnen de NAVO eens te worden over de 'toekomstige nucleaire positionering'. Pas daarna kunnen conclusies worden getrokken over de rol van individuele lidstaten daarin. Momenteel zijn er binnen de NAVO nog 'forse verschillen van mening' hierover. Het kabinet ziet de motie van SP'er Jasper van Dijk wel als een 'aansporing' om deze verschillen de komende jaren te overbruggen.

JSF (Foto: Novum)
JSF (Foto: Novum)

Ex-agent schiet man dood om sms'en

In een bioscoop in Tampa, Florida zat een bezoeker maandag tijdens de voorstukjes bij de film Lone Survivor te sms'en. Een aanwezige gepensioneerde agent vroeg de 43-jarige Chad Oulson daarmee op te houden, maar dit weigerde de man.

De 71-jarige ex-agent Curtis Reeves ging vervolgens een manager halen, maar kwam alleen terug en leek erg boos. Hij ruziede direct weer verder met Oulson, waarbij er ook popcorn door de zaal vloog. Plots trok de ex-copper zijn pistool en schoot hij op de sms'er. Getuigen zeggen dat 'het bijna net zo snel klaar was als dat het begon.'

De film zelf was nog niet begonnen en op het moment van de schietpartij werden previews van andere films getoond. Naar verluidt zat het slachtoffer met zijn driejarige dochter te sms'en. Hoewel Oulson nog levend -maar heftig bloedend- naar het ziekenhuis werd vervoerd, is hij daar aan zijn verwondingen bezweken.

De oud-agent, die in 1993 met pensioen ging, deed geen vluchtpoging en bezoekers ontnamen hem direct zijn wapen. Hij is gearresteerd.

[AO] Afgang Sijsling maakt eind aan Nederlandse inbreng

Igor Sijsling heeft op de Australian Open een pijnlijke nederlaag geleden. De nummer 73 van de wereld ging dinsdag in de eerste ronde roemloos onderuit tegen thuisspeler Thanasi Kokkinakis, die op de ranglijst bijna vijfhonderd plaatsen lager staat: 6-7 (4), 6-0, 6-7 (3) en 2-6. Door het verlies van Sijsling zijn na twee dagen in Melbourne alle Nederlanders al verdwenen uit het enkelspel.

Sijsling verloor vorig jaar bij zijn debuut in Melbourne eveneens in de eerste ronde. Aan de zijde van Robin Haase wist hij toen wel de finale in het dubbelspel te halen. In de voorbereiding op de Australian Open bleef hij dit seizoen zowel in Auckland als in Brisbane eveneens in de eerste ronde steken.

Door het verlies loopt Sijsling een ontmoeting met Rafael Nadal mis. De nummer één van de wereld ging simpel door naar de volgende ronde na een opgave van Bernard Tomic, die de strijd geblesseerd staakte na de eerste set met 6-4 verloren te hebben. Nadal stuit nu in de tweede ronde op Kokkinakis. De pas 17-jarige Australische debutant staat 570e op de wereldranglijst en werd met een wildcard toegelaten.

Nederland begon met vier deelnemers aan het hoofdtoernooi. Robin Haase gaf dinsdag geblesseerd op tegen Donald Young. Jesse Huta Galung en Kiki Bertens gingen maandag onderuit tegen respectievelijk Jérémy Chardy en Ana Ivanovic.

Moslimpartij wil 'de boel wakker schudden'

De Nederlandse politiek is de afgelopen jaren veel te rechts geworden en sluit moslims buiten. "We zijn dat zat", zegt de kersverse lijsttrekker Nourdin el Ouali van de Rotterdamse moslimpartij Nida dinsdag.

De 32-jarige El Ouali zat voorheen namens GroenLinks in de gemeenteraad van de Maasstad en maakt de overstap naar Nida om de 'boel wakker te schudden' tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. "Ik volg mijn hart en herken mezelf in de emancipatiedoelen van Nida", aldus El Ouali. "Een grote groep Nederlanders heeft last van het politieke discours waarin islamologie en discriminatie een te grote rol spelen."

Het partijbestuur maakte de overstap van El Ouali dinsdag bekend. Er is voor hem gekozen vanwege zijn welbespraaktheid, politieke ervaring en bevlogenheid. De partij hoopt met de nieuwe lijsttrekker meerdere zetels binnen te halen bij de gemeenteraadsverkiezingen

"Eén zetel zou al mooi zijn, maar het is realistisch dat het er meer worden", schat El Ouali in. "De partij is van onderaf opgebouwd en krijgt veel steun uit de gemeenschap, we verkeren niet in een politiek vacuüm."

De naam Nida verwijst naar uitingen in de koran die 'stem' en 'oproep' betekenen. Nida stelt vooral een 'islamitische emancipatiebeweging' te zijn die opkomt voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle bevolkingsgroepen. De partij komt in het bijzonder op voor de islamitische gemeenschap in de Maasstad.

"Het huidige discours zorgt voor twee groepen burgers", zegt lijsttrekker El Ouali. "Mensen die volwaardig Nederlander zijn en een tweede, ondergeschikte groep die tot in het oneindige moet bewijzen Nederlands staatsburger te zijn."

El Ouali kon dinsdagochtend nog geen speerpunten van zijn partij verklappen.

Media Italië: twee miljoen per jaar voor Seedorf

Clarence Seedorf tekent donderdag een contract bij AC Milan en gaat zo'n twee miljoen euro per jaar verdienen. Dat meldt Il Messaggero dinsdag. Vanaf zaterdag zou Seedorf op de bank zitten als coach bij de Rossoneri. In de bekerwedstrijd woensdag tegen tweedeklasser Spezia heeft volgens diverse media Mauro Tassotti nog de leiding.

Als assistent van Seedorf zijn volgens Tuttosport niet alleen de veelgenoemde Jaap Stam en Hernan Crespo in de running, maar ook Edgar Davids en Patrick Kluivert. Directeur voetbalzaken van Ajax, Marc Overmars, liet dinsdag in AD Sportwereld weten jeugdtrainer Stam liever niet tussentijds te zien vertrekken.

Seedorf wacht een moeilijke taak in Milaan, zo denkt La Stampa. "AC Milan heeft te weinig kwaliteit. Alleen Kaka is nog van het niveau dat de club nastreeft", zo meldt de krant. "De Nederlander moet ook werken aan de spelers die de waarde van het dragen van een Milan-shirt niet snappen. Maar Seedorf weet als geen ander wat er voor nodig is om voor de Rossoneri uit te komen."

[AO] Murray, Azarenka simpel verder

De favorieten voor de titel die tot nu toe dinsdag op de Australian Open in actie zijn gekomen, hebben geen fout gemaakt. Victoria Azarenka, als tweede geplaatst, won haar openingspartij tegen de Zweedse Johanna Larsson. Bij de mannen sloegen Andy Murray (4) en eerder al Roger Federer (6) zich naar de volgende ronde.

Murray kende geen enkele moeite met de Japanner Go Soeda. De nummer vier van de plaatsingslijst zegevierde met 6-1, 6-1 en 6-3. Juan Martin del Potro had het iets lastiger om de tweede ronde te bereiken. Tegen Rhyne Williams kwam de als vijfde geplaatste Argentijn terug van een achterstand: 6-7 (1), 6-3, 6-4 en 6-4.

Azarenka, die in Melbourne op jacht is naar haar derde titel op rij, moest tegen Larsson vooral in de eerste set vol aan de bak: 7-6 (2) en 6-2. Agnieszka Radwanska, als vijfde geplaatst, knokte zich met 6-0, 5-7 en 6-2 langs Joelia Poetintseva. Sloane Stephens (13), die het vorig jaar tot de halve finale schopte, won met 7-6 (1) en 6-3 van Jaroslava Shvedova.

Ook EHL besluit eigen doelpunt-regel af te schaffen

Ook de Euro Hockey League heeft besloten de eigen goal-regel af te schaffen. Dit betekent dat tijdens de knock-out-ronde van de EHL in Eindhoven, komende april, niet meer kan worden gescoord met een eigen doelpunt.

Het eigen doelpunt was op de EHL, de proeftuin van het hockey, al meerdere jaren van kracht voordat het in de zomer van 2012 werd ingevoerd in de Nederlandse Hoofdklasse. De regel leidde tot veel discussies. Het zou gevaarlijke spelsituaties opleveren, omdat spelers de bal blind en hard de cirkel in zouden kunnen slaan.

Na een inventarisatie onder verschillende betrokkenen, waaronder bonden, spelers en scheidsrechters, besloot de FIH het eigen doelpunt per 1 februari 2014 af te schaffen. De EHL heeft besloten dit voorbeeld te volgen.

R. de Boer: "Een gewaagde stap, meteen AC Milan"

Vijf (ex-)Ajacieden komen in het Algemeen Dagblad aan het woord over de aanstelling van Clarence Seedorf als trainer van AC Milan. "Een gewaagde stap, meteen AC Milan."

"Dit is natuurlijk een jongensdroom voor Clarence, ik hoop van harte dat hij gaat slagen", zegt Leo Beenhakker. "Als jochie bij Ajax maakte ik hem voor het eerst mee toen ik hoofdtrainer was. Toen was hij in het veld al Jan de Regelaar en dat bedoel ik positief. Als 16-jarige was hij op een heel indringende manier begaan met wat er in en buiten het veld met de ploeg gebeurde. Dat verraadde de aanstaande trainer in hem."

"Het gaat nu zo slecht met de club dat het voor Clarence een ideaal moment is om in te stappen", vertelt Aad de Mos. "En je moet ergens beginnen. Of je nou begint bij Xerxes of in Milaan, als je de eerste vier wedstrijden verliest, sta je op straat. De eerste weken bepalen het stempel dat hij meekrijgt."

"Een gewaagde stap, meteen AC Milan", aldus Ronald de Boer. "Er is geen tijd voor voorbereiding, om een tactisch plan uit te dokteren of een speelwijze erin te slijpen, hij moet meteen aan de bak. Aan de andere kant heeft hij zo veel ervaring opgedaan als speler in zo veel landen. Hij heeft op het veld altijd zijn mondje geroerd, had zijn eigen mening. De eigenschappen van een trainer. Ik ben zeer benieuwd of hij het op de rails krijgt bij AC Milan."

David Endt kent Seedorf vanuit zijn tijd als teammanager bij Ajax. "Clarence heeft het in zich om ook als trainer de top te halen. Hij heeft de gave van het leiderschap. Kan optreden, heeft een eigen mening en de persoonlijkheid. Zijn goede contact met de familie Berlusconi heeft hem een voorsprong gegeven."

Edwin van der Sar speelde jaren samen met Seedorf. "Ik zie hem nog binnenkomen in de selectie. Ik een dun mager jochie, Clarence met benen als boomstammen en buikspieren als kabels. Een sociaal mens. En eigenlijk altijd al trainer geweest. Met een voortrekkersrol in gesprekken, over tactiek of naar de trainer toe. Het is apart om je actieve loopbaan te beeindigen en dan meteen bij Milan te beginnen. Maar fantastisch voor hem dat deze keuze breed gedragen wordt binnen de club door de grote bazen."

Advocaat baalt van vertrek Martens naar PAOK

Maarten Martens vertrekt alsnog per direct naar PAOK Saloniki. De Belgische middenvelder zou aanvankelijk pas komende zomer naar Griekenland vertrekken en het seizoen afmaken bij AZ. Hij tekende bij de club van trainer Huub Stevens een contract voor twee jaar.

PAOK wilde Martens echter per direct overnemen. Het eerste bod werd door AZ afgewezen, maar bij een tweede bod gingen de Alkmaarders overstag. Volgens Voetbal International verwacht AZ deze week een akkoord.

Trainer Dick Advocaat baalt van het vertrek van Martens. "Ik heb eerder aangegeven dat je dit soort jongens eigenlijk moet zien te behouden, maar dan moet de speler ook graag willen. En dat was bij Maarten niet meer het geval. Hij wilde deze stap nu graag maken. Dan is dit de beste oplossing."

Martens speelde sinds de zomer van 2006 voor AZ. "Bij AZ heb ik alles meegemaakt: de landstitel, de beker, de Johan Cruijff Schaal, maar ook mindere tijden. Een heel stuk van mijn leven ligt bij AZ en in Alkmaar. Je kan wel zeggen dat ik hier volwassen ben geworden. Mijn jaren hier zal ik nooit vergeten", zei Martens eerder.

Chinees knock-out geslagen door arcadekast

Een Chinees dacht dat hij de tijd het beste zou kunnen doden met een potje boxen in een nabijgelegen arcadehal. Hij werd echter drie dagen later wakker nadat de machine hem knock-out had geslagen.

Wat kun je doen terwijl je staat te wachten op de reparatie van je telefoon? Nou, een bezoek brengen aan een arcadehal in de buurt is altijd een goede optie, althans, dat zou je denken.

Dit bezoek liep voor A. Zhen (alias) echter heel vervelend af toen hij drie dagen later in het ziekenhuis wakker werd met een gebroken nek. De man heeft nog eens extra pech omdat hij de dure ziekenhuisrekening zelf moet betalen, omdat de arcade niet aansprakelijk is, aangezien er duidelijk veiligheidswaarschuwingen worden weergegeven.

Hieronder kun je een reconstructie, gemaakt door de nieuwszender Shenzhen Satellite Television, bekijken.

Overmars wil Stam niet tussentijds laten gaan

AC Milan hoopt Jaap Stam los te weken bij Ajax en hem toe te voegen aan de technische staf van de Italiaanse club. De Amsterdammers willen hem graag behouden.

Hoewel de clubleiding van AC Milan het nieuws nog niet heeft bevestigd, meldde Voetbal International maandagavond dat Clarence Seedorf de nieuwe trainer is van de club uit de Serie A. De voormalige middenvelder van onder meer Ajax en Milan wil Stam per direct als assistent.

Wanneer Ajax niet bereid is mee te werken werken, wil Milan hem komende zomer naar San Siro halen. Een officieel verzoek om Stam over te nemen is bij Ajax nog niet binnen. Volgens De Telegraaf heeft Stam intern al wel gepolst of hij komende zomer kan worden vrijgegeven. De voormalige verdediger heeft bij Ajax een contract tot 2015.

Technisch directeur Marc Overmars wil Stam liever niet laten vertrekken. "Wij laten hem liever niet tussentijds vertrekken bij Ajax", aldus Overmars. De Amsterdammers zijn van mening dat het niet alleen in spelers, maar ook in trainers heeft geïnvesteerd. Stam maakt het seizoen het liefst af bij Ajax, aldus de ochtendkrant. Alle partijen beseffen echter goed dat een kans als deze niet vaak voorbij komt.

Judoka Uilenhoed beëindigt loopbaan

Carola Uilenhoed (29) beëindigt haar loopbaan als topjudoka. Ze ziet voor zichzelf geen reële kans om in 2016 in Rio de Janeiro een olympische medaille te winnen.

Het is de enige prijs die op haar erelijst ontbreekt. Uilenhoed viel recent zo’n 50 kilo af en moest een andere stijl aanleren. "Ik maakte daarbij voor mijn gevoel niet genoeg vooruitgang. Dan moet je eerlijk naar jezelf zijn. Het is tijd om te stoppen", zegt Uilenhoed dinsdag in AD Sportwereld.

De Haagse judoka, die met veel blessures aan haar knieën kampte, zegt trots te zijn op wat ze heeft bereikt. "Ik denk dat ik alles uit mijn carrière heb gehaald." Zwaargewicht Uilenhoed werd twee keer tweede bij een EK (2006 en 2007) en twee keer derde bij een WK (2005 en 2007). Ook behaalde ze in 2006 de Europese titel onder 23 jaar. Ze deed een keer meer aan de Olympische Spelen. Dat was in 2008 in Peking, maar daar kwam ze toen niet door de eerste ronde.

Naaktfoto's Schiedams meisje (15) in omloop

Een 15-jarige havo-scholiere uit Schiedam heeft vrijdagochtend een 14-jarige klasgenoot gestoken met een schaar. Het ventje had naaktfoto's van het tienermeisje verspreid op school.

Het meisje blijkt het ex-vriendinnetje van het slachtoffer te zijn. Omdat ze hem volledig vertrouwde, stuurde zij hem een paar uiterst pikante foto's. Toen de liefde was bekoeld, verspreidde de jongen de foto's op de scholengemeenschap Spieringshoek in Schiedam.

Toen het meisje lucht kreeg van de kiekjes, haalde zij vrijdag in de klas een schaar tevoorschijn en stak op haar ex-vriendje in. Hij kon nog net wegduiken, maar kon niet voorkomen dat hij lichtgewond raakte aan zijn arm. Na de aanval liep het meisje weg, maar klapte hierbij op de deur van het klaslokaal. Nog dezelfde ochtend is zij aangehouden, maar is gisteren weer vrijgelaten.

Het incident heeft tot een hoop reacties geleid op de school, die in 2011 nog door Radio 538 werd uitgeroepen tot de leukste middelbare school van Nederland. "Ik heb de twee naaktfoto's gezien", meldt een jongen. Hij snapt dat de scholiere zich schaamt, maar keurt haar daad af. "Ze heeft het moeilijk genoeg, maar dat zij met die schaar gestoken heeft, is niet goed."

Een andere scholier geeft het meisje zelf de schuld. "Hoe kun je zo stom zijn en zulke foto's naar je vriendje sturen?", vraagt hij zich af. Volgens hem gaan er nog veel meer naaktfoto's van Schiedamse scholieren rond. "We zien er zoveel."

Man tegen Kim: 'Ik maak je dood, slet!'

De jongen die maandag Kim Kardashian aanvankelijk leek te willen helpen, begon haar daarbij plots uit te schelden en kreeg uiteindelijk een boze Kanye West over zich heen, schreef FOK! gisteren al.

Kim reageert dinsdag en zegt tegenover TMZ geschokt dat de man haar behalve 'nigger lover' te noemen ook met de dood bedreigde. Volgens eigen zeggen werd naar haar geroepen: "Ik ga je doodmaken, slet!"

Kardashian ziet hier een doodsbedreiging in en heeft inmiddels contact met haar advocaat. Ze wil de 18-jarige bedreiger zo snel mogelijk aangeklaagd hebben. Ook de jongen zelf zei direct aangifte te willen doen, omdat hij op zijn neus geslagen is door vriendje Kanye.

Da's slecht nieuws voor Kanye, gezien er al een ander proces wegens gewelddadigheden tegen hem loopt.

Geen tweede proces in zaak Michael Jackson

De zaak die de nabestaanden van Michael Jackson verloren van concertpromotor AEG Live wordt niet herzien. Een rechter heeft het herzieningsverzoek van Jacksons moeder Katherine maandag afgewezen. De Jacksons, die AEG medeverantwoordelijk houden voor de dood van de King of Pop, blijven zich verzetten tegen hun nederlaag.

Een rechter oordeelde maandag dat de jury van het proces over de juiste informatie beschikte en dat er geen fouten zijn gemaakt die een herziening rechtvaardigen. Daarmee veegde de rechter het bezwaar van Katherine tegen de uitspraak van de jury in oktober van tafel.

Advocaten van de nabestaanden hebben aangekondigd het afgewezen herzieningsverzoek aan te vechten bij een hogere rechtbank. "Wij geloven dat er tal van manieren zijn waarop we een beroep kunnen winnen."

Een jury oordeelde begin oktober dat AEG niet nalatig is geweest bij het inhuren van Murray. Daarmee verloren de Jacksons de rechtszaak. Katherine liet het er niet bij zitten en vroeg om een herziening.

De nabestaanden wilden miljoenen dollars zien van AEG. Volgens hen stelde de concertpromotor lijfarts Conrad Murray aan. Murray zat jarenlang achter de tralies omdat hij Michael Jackson in juni 2009 een overdosis propofol toediende. Hij werd verdeeld tot vier jaar cel wegens dood door schuld. In oktober kwam hij vervroegd vrij.

Poederbrief bij rechtbank Maastricht

Bij de rechtbank in Maastricht is dinsdagochtend een poederbrief aangetroffen. De hulpdiensten zijn ingeschakeld en uit onderzoek moet blijken om wat voor poeder het gaat, meldt de rechtbank. Alle zittingen zijn uitgesteld.

Het openbare gedeelte van de rechtbank blijft gesloten tot de hulpdiensten het gebied vrijgeven. Het is volgens de rechtbank nog niet te zeggen wanneer het zover is. Het personeel kan de rechtbank volgens een woordvoerder gewoon betreden. "De kantoren zijn open, alleen de centrale hal is afgesloten."

Alle zittingen zijn voorlopig uitgesteld. Afhankelijk van hoelang het onderzoek duurt, wordt bepaald wanneer de zaken worden hervat. "Wij hopen in de loop van de dag met alle zaken verder te kunnen, maar mocht het onderzoek langer duren dan kunnen zittingen ook worden uitgesteld naar een andere datum."

Chinese arts veroordeeld wegens babyhandel

Een arts in China is dinsdag ter dood veroordeeld wegens het stelen en verhandelen van pasgeboren baby's. De rechter gelastte dat het vonnis pas over twee jaar moet worden uitgevoerd. Dit soort doodstraffen met uitstel worden in China doorgaans na twee jaar omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

De arts, Zhang Shuxia, zei tegen ouders dat hun baby's waren geboren met een afwijking en haalde de kersverse ouders over hun kind af te staan. Ze verkocht de baby's aan een tussenpersoon, die de spruiten vervolgens weer doorverkocht. In juli ontving Zhang omgerekend zo'n 2600 euro voor een baby. Haar tussenpersoon verkocht de kleine vervolgens aan een stel voor bijna 7200 euro.

In totaal verhandelde Zhang tussen november 2011 en juli 2013 zeven kinderen. Zes baby's werden opgespoord en gered door de politie. Het zevende kind overleed nadat het was verkocht.

Kinderhandel is een groot probleem in China, ondanks strenge straffen, waaronder de doodstraf. Een traditionele voorkeur voor mannelijke nazaten en het strenge eenkindbeleid zijn factoren die meespelen.

Gelekte plaat Bruce Springsteen nu officieel uit

Het nieuwe album van Bruce Springsteen, High Hopes, verschijnt dinsdag officieel. Velen hebben de plaat echter al kunnen beluisteren, aangezien High Hopes eind december even te downloaden was via de mobiele versie van webshop Amazon.com.

Ook verschenen voor de officiële releasedatum zogenoemde 'pre-streams', die werden geplaatst door media in verschillende landen. High Hopes is het achttiende studioalbum van de 64-jarige Springsteen en de opvolger van Wrecking Ball. Die plaat kwam in maart uit.

Op High Hopes staan twaalf nummers. Het zijn allemaal covers of andere versies van eerder uitgebrachte nummers van Springsteen. De zanger werkte bij het maken van zijn album nauw samen met gitarist Tom Morello, bekend van Rage Against the Machine.

Onslaught is de eerste DLC voor CoD: Ghosts

Gameuitgever Activision heeft bekendgemaakt dat Onslaught de eerste DLC wordt voor hun schietspel Call of Duty: Ghosts. Het is vanaf 28 januari los te koop, maar is ook onderdeel van de Call of Duty: Ghosts DLC Season Pass.

Onslaught brengt naast een aantal nieuwe wapens vier nieuwe multiplayermaps: Fog, Bayview, Containment en Ignition. Een leuk extraatje in Fog is dat je daarbij de mogelijkheid hebt om te spelen als horrorheld Michael Myers zodra je de field order hebt volbracht.

Daarnaast komt Onslaught ook met het eerste deel van een nieuwe Extinction-verhaallijn, Nightfall. Dit is het eerste deel van een vierdelige serie waarin je het moet opnemen tegen een leger buitenaardse wezens.

Call of Duty: Ghosts is beschikbaar op Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U en pc.

[AO] Opgave Haase tegen Young

Robin Haase heeft zich niet weten te plaatsen voor de tweede ronde van de Australian Open. De tennisser moest in zijn partij tegen de Amerikaan Donald Young in de vierde set opgeven. Young leidde toen al met 2-1 in sets.

Haase won de eerste set in een tiebreak, maar verloor vervolgens de tweede set ook in een tiebreak. Op het eind van de wederom gelijkopgaande derde set ging het mis. Nadat hij eerst een blessurebehandeling had gekregen voor zijn onderrug, kreeg hij later last van kramp in zijn kuit.

Na de krampaanval wist Haase geen game meer te winnen en hij gaf vervolgens op bij een 1-0 achterstand in de vierde set. Haase was niet de eerste opgever van de dag. Eerder op de dag gaven ook John Isner en Radek Stepanek al op.

Dode door aanrijding op station van Eindhoven

Op het centraal station van Eindhoven is dinsdagochtend een nog onbekende persoon voor een trein terechtgekomen en overleden. Dat meldde de NS.

Even voor half negen kwam het slachtoffer op perron vijf onder de intercity vanuit Maastricht. Over de oorzaak kon een woordvoerder nog niets zeggen. Twee perrons zijn korte tijd afgesloten in verband met het onderzoek. Om negen uur werd het treinverkeer bij Eindhoven geleidelijk hervat.

Burgemeester Den Helder bekogeld met eieren

Burgemeester van Den Helder Koen Schuiling (VVD) is maandagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad bekogeld met eieren. De eiergooier, een 27-jarige man, is opgepakt en zit vast. Hij wordt dinsdag verhoord, laat een woordvoerder van de politie weten. Schuiling gaat aangifte doen tegen de man.

Het is niet bekend waarom de man eieren gooide naar Schuiling. "Op dat moment was er geen specifiek agendapunt in behandeling", aldus een woordvoerder van de gemeente. De politie laat weten dat zij ook nog geen idee heeft van het motief van de eiergooier. "Waarschijnlijk deed hij het uit onvrede over een bepaalde actie of een besluit. Dat zie je vaker."

Niet alleen de burgemeester werd met eieren besmeurd. Ook wethouder Kees Visser werd geraakt. "Het is niet duidelijk of dat per ongeluk was of dat zijn actie ook tegen de wethouder was gericht", zegt de woordvoerder. De burgemeester gaat dinsdag naar het politiebureau om aangifte te doen. Het is nog niet bekend of de wethouder dit ook gaat doen.

De vergadering werd volgens de zegsvrouw van de gemeente na het incident vijfentwintig minuten geschorst. "De burgemeester vroeg om een doekje om zijn pak schoon te maken. Daarna kon de vergadering doorgaan." De burgemeester reageerde rustig, aldus de woordvoerder. "Zo is hij, altijd alles onder controle."

Het was het eerste incident in de gemeenteraad van Den Helder. "We hebben wel eens meegemaakt dat mensen schreeuwend binnenkwamen omdat ze zich ergens boos om maakten. Maar er is nog nooit met eieren of andere voorwerpen gegooid", zegt de woordvoerder.

'Duizenden patiënten dood door verkeerde richtlijn'

Duizenden hartpatiënten zijn omgekomen door een Europese richtlijn die steunt op frauduleus onderzoek van de Nederlandse internist Don Poldermans. Dat beweren Britse onderzoekers, schrijft de Volkskrant.

De omstreden richtlijn schrijft het gebruik van bètablokkers voor bij patiënten die een operatie ondergaan aan iets anders dan hun hart. Als zij risico lopen op hartproblemen, krijgen zij tijdelijk bètablokkers. Die verlagen de hartslag, waardoor het hart minder zuurstof nodig heeft en meer stress aankan. Volgens de Britten is dat echter niet goed voor de rest van het lichaam. Zo krijgen de hersenen minder bloed omdat het hart minder snel pompt, wat een sterk verhoogd risico op een beroerte geeft.

De sterftekans zou hierdoor met 27 procent worden verhoogd. De Europese richtlijn moet volgens de Britten zo snel mogelijk van tafel verdwijnen. Hun onderzoek verscheen eerder in het Amerikaanse vakblad Heart en verschijnt volgens de krant nu in de Nederlandse editie van het British Medical Journal (BMJ).

Alleen in het Verenigd Koninkrijk zou de richtlijn, die sinds 2009 van kracht is, al duizenden levens hebben gekost. Als de berekening van de Britten op Nederland wordt toegepast, zouden in Nederland jaarlijks ruim honderd mensen overlijden door de verkeerde richtlijn.

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) is bekend met het probleem. Toen de fraude bekend werd, is dit direct aangegeven bij de Europese beroepsvereniging ESC, zegt cardioloog Eric Dubois namens de NVVC in de krant.

De ESC zegt in de krant de kritiek serieus te nemen, maar op de website staat alleen een waarschuwing dat artsen het gebruik van bètablokkers per patiënt moeten bekijken.

Poldermans was voorzitter van de werkgroep die de richtlijn opstelde. Anderhalf jaar geleden concludeerde een onderzoekscommissie dat hij onder meer bij zijn onderzoek naar bètablokkers fraude had gepleegd. De patiëntgegevens deugden niet. De Britten analyseerden eerdere onderzoek om tot hun conclusie te komen.

Google koopt Nest voor 3,2 miljard dollar

Google heeft de startup Nest, producent van slimme thermostaten en rookmelders, overgenomen. Google betaalt 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro) in contanten, zo meldde het bedrijf maandag.

Nest verkoopt een thermostaat en een rookmelder die beide draadloos communiceren met een mobiele app. Mede-oprichter van het bedrijf is Tony Fadell, de bedenker van de iPod. Hij was jarenlang adviseur voor Apple-oprichter Steve Jobs. Volgens topman van Google Larry Page kunnen de Nest-apparaten door de overname in meer landen op de markt komen.

Nest blijft volgens Fadell de komende tijd als zelfstandig merk opereren. Beide producten blijven verkrijgbaar. Nests slimme thermostaat verscheen in 2011. Het apparaat is zelflerend: het herkent de leefpatronen van bewoners en kan de temperatuur daarop aanpassen. Ook houdt hij automatisch rekening met het weer. Daardoor zou de Nest-thermostaat een energiebesparing opleveren. De rookmelder die het bedrijf eind 2013 introduceerde werkt samen met een app en reageert ook op spraakopdrachten.

Onlangs lekten plannen uit dat Google onder de naam Energy Sense huizen energiezuiniger wil maken. Google verkoopt al langer apparaten onder het eigen merk, zoals de Nexus-smartphones en tablets, de Chromebook Pixel-laptop, de tv-dongle Chromecast en de bril Google Glass.

Gameplay Alien: Isolation

Eerder verscheen er een gameplay-video van Aliens: Isolation met audiocommentaar, maar echt spannend was dat niet. Youtube-gebruiker Micah Washington vond dat blijkbaar ook en heeft daarom een nieuwe video gemaakt zonder commentaar.

De video is samengesteld uit verschillende reeds vrijgegeven beelden, maar dan zonder commentaar en dat maakt de video en daarbij de game toch een stuk spannender.

Alien: Isolation komt naar verwachting eind 2014 uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Ruim een miljoen spelers voor DayZ

Het spel is nog lang niet af, maar gamestudio Bohemia Interactive heeft bekendgemaakt dat er nu al ruim een miljoen exemplaren van de alpha-build van DayZ zijn verkocht. Deze is sinds vier weken te koop via Steam Early Access.

Blijkbaar zijn pc-gamers wereldwijd zo benieuwd naar deze voormalige Arma II-mod, dat zij in grote getale 24 euro neerleggen om te kijken naar een spel waar nog heel veel aan moet gebeuren.

Het is ook niet dat deze gamers het niet weten, want Bohemia geeft op de Steam-pagina met allemaal hoofdletters aan dat het om een alpha-build gaat en dat je het vooral niet moet kopen als je niet wilt meewerken aan de verdere ontwikkeling van het spel. De gamers hoefden er blijkbaar ook niet heel lang over na te denken. Binnen 24 uur was DayZ al 200.000 keer verkocht en na drie weken stond de teller al op 875.000.

DayZ zeer waarschijnlijk ook voor PS3 (Foto: Novum)

Snookeraar Fu te sterk voor Trump op Masters

Het zit voor snookeraar Judd Trump dit seizoen niet mee. Ook in The Masters houdt het toernooi snel op. Marco Fu was in Londen met 6-4 te sterk voor Juddernaut. Trump had in het begin nog wel het betere spel, maar ze gingen toch met een 2-2 tussenstand de interval in. 

Na de pauze legde Fu nog een 138 op tafel en Trump maakte een break van 120. Bij een 5-4 voorsprong voor Fu potte maakte Trump nog wel een century, maar in beslissende frame ging naar de speler uit Hong Kong. Fu zal in de kwartfinale spelen tegen Ding Junhui of Shaun Murphy. 

Stephen Maguire heeft zich ook geplaatst voor de kwartfinale. Hij versloeg Joe Perry met 6-4, nadat hij eerst al snel 5-1 voor stond. Met onder andere breaks van 112 en 80 liep Maguire eenvoudig naar een 3-1 voorsprong uit. Na de pauze daalde het niveau van beide spelers. Er volgden vier matige frames. Met een break van 106 maakte Perry er nog 5-4 van. Kansen kreeg Perry ook in frame tien, maar die hielp hij zelf om zeep. Maguire won het frame en de partij. Zijn volgende tegenstander wordt Neil Robertson of Mark Allen.

Road Redemption in beeld en geluid

DarkSeas Games heeft een trailer uitgebracht voor Road Redemption, de spirituele opvolger van Road Rash. De beelden laten zien hoe je op je motor helemaal los kunt gaan op de andere aanwezige motorrijders. Kijk alleen wel uit voor de auto's, die doen pijn.

Road Redemption weet zich al verzekerd van een succesvolle Kickstarter-campagne. Wie alsnog een duit in het zakje wil doen, kan dit doneren via de officiële website. Voor een bijdrage van vijftien dollar krijg je de pc-versie en voor zeventien dollar krijg je de Xbox 360- of de Wii U-versie. Er zijn ook nog plaatsen beschikbaar voor alpha- en bètatesters. Hiervoor moet je dan wel een donatie doen respectievelijk dertig of 47 dollar.

Road Redemption komt ergens in 2014 uit op pc, Mac, Linux, Xbox 360 en Wii U.

Referendum over grondwet Egypte begonnen

In Egypte is dinsdag het twee dagen durende referendum over de nieuwe grondwet begonnen. Een duidelijke 'ja'-stem en een redelijke opkomst kunnen een stempel van goedkeuring betekenen voor de afzetting van de gekozen islamistische president Mohammed Morsi in juli en de gebeurtenissen daarna.

De inmiddels tot terroristische organisatie bestempelde Moslimbroederschap van Morsi, tegen wie zelf drie afzonderlijke processen lopen voor vergrijpen waar de doodstraf op kan staan, heeft opgeroepen tot een boycot. Morsi's aanhangers hebben grote demonstraties aangekondigd, waarop de regering heeft gewaarschuwd dat hard zal worden opgetreden tegen iedereen die de stembusgang probeert te verstoren.

In het hele land zijn 160 duizend militairen en tweehonderdduizend politieagenten opgetrommeld om stemlokalen te bewaken en kiezers te beschermen. Het land is volgeplakt met affiches en billboards waarop kiezers worden opgeroepen 'ja' te stemmen. Posters en campagnes om de grondwet af te wijzen hebben tot arrestaties geleid.

De nieuwe grondwet verbiedt politieke partijen op religieuze grondslag, geeft vrouwen gelijke rechten als mannen en beschermt de status van de christelijke minderheid. Tegelijkertijd krijgt het leger een speciale status, doordat het zelf de minister van defensie mag aanwijzen, die acht jaar in functie kan blijven. Ook mogen burgers door militaire rechtbanken worden berecht.

De grondwet moet de weg vrijmaken voor presidents- en parlementsverkiezingen. Als een ruime meerderheid voor stemt, wordt verwacht dat legerleider Abdel-Fattah el-Sissi zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap.

Haagse jeugdbende opgerold

Tijdens een grote politieactie zijn dinsdagochtend vroeg elf leden van een crimineel jeugdnetwerk opgepakt. Dat meldde de politie Haaglanden. De jongeren, tussen 17 en 20 jaar, worden verdacht van zeker 25 woninginbraken, intimidatie en overlast in Den Haag Zuidwest.

Aan de politieactie namen 200 agenten en rechercheurs deel. Tien jongeren werden dinsdag in alle vroegte van hun bed gelicht, de andere verdachte is in een auto aangehouden. De meeste verdachten wonen zelf in de wijk Zuidwest en hebben een Noord-Afrikaanse achtergrond.

De politie was al lange tijd bezig met het onderzoek en sluit meer arrestaties niet uit.

Haagse jeugdbende opgerold
Opgeruimd staat netjes.

Sem en Tess populairste kindernamen

Sem en Tess waren vorig jaar de populairste voornamen van pasgeboren kinderen. Dat maakte de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dinsdag bekend.

Sem is al jaren een zeer populaire voornaam voor jongens. Tess haalde een jaar of tien geleden de top 50 nog niet eens en stond vorig jaar op de tiende plaats. Bij de jongens komen na Sem de namen Levi en Bram. Bij de meisjes zijn dat Sophie en Julia.

De SVB keert de kinderbijslag uit en weet daardoor de namen van de kinderen. Vorig jaar zijn ongeveer 168.000 kinderen geboren; 86.000 jongens en 82.000 meisjes.

Iets minder vakanties verwacht

Nederlanders gaan minder vaak met vakantie dan vorig jaar. Het aantal reisjes in eigen land daalt naar verwachting licht. De hoeveelheid buitenlandvakanties blijft op het niveau van 2013. Dat voorspelt onderzoeksbureau NBTC-NIPO dinsdag voorafgaand aan de Vakantiebeurs, deze week in Utrecht.

Vooral op korte, extra vakanties wordt gekort, denken de onderzoekers. Dat heeft met name zijn weerslag op het aantal reisjes in eigen land. Vorig jaar waren dit er nog 17,5 miljoen, dit jaar dus een procent minder. 18,1 miljoen vakanties werden in 2013 in het buitenland doorgebracht. Dit jaar zal dat ongeveer hetzelfde zijn. Ook 2013 was een zwaar jaar voor de reissector, aldus NBTC-NIPO.

72 procent van de Nederlanders heeft vakantieplannen in 2014. Vorig jaar was dit met 73 procent iets meer. Net als in 2013 zullen vakantiegangers lang wachten met het boeken van hun reis. Consumenten zoeken bovendien actief naar de beste deals, is de verwachting.

Tweede dag 'shutdown' in Bangkok

Betogers in Bangkok zijn dinsdag aan de tweede dag begonnen van hun hernieuwde campagne om de Thaise regering het werken onmogelijk te maken. Ze willen premier Yingluck Shinawatra ten val brengen en de voor volgende maand geplande verkiezingen dwarsbomen.

De betogers willen de twaalf miljoen inwoners tellende hoofdstad platleggen, maar op de meeste plaatsen gingen scholen weer open en gingen forensen weer naar hun werk.

Duizenden mensen, voornamelijk zuiderlingen van buiten de hoofdstad, sliepen op straat in tenten of op matjes onder de blote hemel. De demonstranten willen in de straten bivakkeren totdat een niet gekozen 'volksraad' het landsbestuur overneemt van de regering, die zij als corrupt bestempelen.

Yingluck heeft vorige maand het lagerhuis ontbonden en voor 2 februari vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Maar de actievoerders willen geen verkiezingen omdat die waarschijnlijk door de aanhangers van Yingluck zullen worden gewonnen. De betogers zien haar slechts als een stand-in voor haar broer Thaksin Shinawatra, die in 2006 door het leger werd afgezet en in zelfgekozen ballingschap leeft omdat hij tot gevangenisstraf is veroordeeld wegens corruptie. Thaksin is bij de plattelandsbevolking populair, onder meer omdat hij voor bijna gratis gezondheidszorg heeft gezorgd.

Critici zeggen dat de betogers via de straat proberen te bereiken wat niet zij niet via de stembus kunnen krijgen. Hier en daar wordt tegen de betogers gedemonstreerd en wordt opgeroepen de stemming vooral te laten doorgaan.

Yingluck heeft aangeboden woensdag met verschillende groepen, onder wie haar tegenstanders, om tafel te gaan zitten en een voorstel van de verkiezingscommissie om de stembusgang uit te stellen te bespreken. Protestleider Suthep Thaugsuban wil echter niet van onderhandelingen weten. "In deze onderneming kun je alleen winnen of verliezen", zei hij maandag. "Wij moeten Thailand zuiveren."

Een internationale denktank, de International Crisis Group, denkt dat de kansen op een vreedzame oplossing steeds kleiner worden. De Verenigde Staten proberen met alle belanghebbende partijen 'een dialoog en een vreedzame en democratische politieke oplossing aan te moedigen'. Washington roept alle partijen op zich van geweld te onthouden en prijst de terughoudendheid die de overheidsautoriteiten tot nog toe aan de dag hebben gelegd.

'Russen krijgen na Spelen wintertijd terug'

Rusland krijgt de 'gewone wintertijd' terug na de Olympische Winterspelen in Sochi. Dat liet een hoge functionaris in de Russische regering weten aan de krant Izvestia. Toenmalig president Dmitri Medvedev bepaalde in 2011 dat de zomertijd om energie te sparen het hele jaar door zou gelden. Dat zou ook beter zijn voor mens en dier.

Maar na de Olympische Spelen keert Rusland terug naar de oude situatie, aldus Izvestia. De gezondheidscommissie van de Staatsdoema, de Russische Tweede Kamer, heeft dit bepaald.

Het Kremlin heeft er voor gekozen de tijdsverandering na de Winterspelen door te voeren, omdat het anders voor problemen zou zorgen tijdens het sportevenement. Dat zou bijvoorbeeld verwarring veroorzaken met uitzendschema's en verkochte reclameblokken, zei de functionaris.

Hoe en wanneer precies de 'oude' standaardtijd weer wordt ingevoerd, is nog niet zeker. Volgens de functionaris is het waarschijnlijk dat Rusland de klok na de Winterspelen een uur achteruit zet.

Wii Sports Club Golf

Nintendo heeft eindelijk het beste onderdeel van Wii Sports naar Wii Sports Club gebracht: Golf! Een van mijn eerste spellen waarin ik ook de meeste tijd in een niet nuchtere toestand heb gestopt. Gelukkig heeft Nintendo dikke rubberen condooms uitgevonden voor de WiiMotes, want dit spel heeft de potentie om tv’s te slopen. Uiteraard doe ik daar niet aan, want YOLO! Maar heeft de remake genoeg potentie om nu weer massaal tv’s te slopen of moet je hier met een grote boog omheen lopen?

Botafogo verrast door mogelijk vertrek Seedorf

Botafogo is verrast door een mogelijk vertrek van sterspeler Clarence Seedorf naar AC Milan. Zowel het bestuur als de spelers lieten blijken niet te kunnen geloven dat Seedorf de club gaat verlaten. "Hij heeft nog een contract tot juni en heeft de Copa Libertadores in het vooruitzicht", reageerde aanvoerder Jefferson maandag. "Hij is een prof en is gefocust op Botafogo."

Het nieuws dat Seedorf als trainer bij AC Milan aan de slag zou gaan als opvolger van de ontslagen Massimiliano Allegri, staat volledig haaks op de verwachtingen die Botafogo heeft van de Nederlander. De club had er eigenlijk min of meer op gerekend dat het Seedorf bij goede prestaties in de Libertadores juist nog langer had kunnen binden.

Voorzitter Mauricio Assumpção, die normaal uitvoerig de pers te woord staat, ontdeed zich gehaast van de verslaggevers met de mededeling dat hij op dit moment niets kon zeggen. Iets wat ook de vice-president van AC Milan, Adriano Galliani, in de Braziliaanse pers liet weten. "Op dit moment kan ik geen mededelingen doen. Hij is één van de opties de we hebben, maar voor meer informatie moet je bij hem wezen."

De verwachting is dat de Braziliaanse club later vandaag met Seedorf om de tafel zit om de ontwikkelingen te bespreken. De Nederlander heeft weliswaar nog een contract tot en met juni, maar in dat contract is een clausule opgenomen waarin staat dat hij de club zonder boete mag verlaten voor een andere werkgever.

Oud-voorzitter van Botafogo Carlos Montenegro verwoordde de gevoelens van de fans van de club. "Als Seedorf naar Milan wil, moet hij regelen dat Kaká en Robinho naar Botafogo komen om mee te spelen in de Copa Libertadores. Zo niet, dan moet de club hem onder geen enkele voorwaarde laten gaan."

Het vertrek van trainer Oswaldo de Oliveira, van wie Botafogo in december afscheid nam, lijkt bij Seedorf ook een rol te hebben gespeeld om niet langer bij de club te blijven. Oswaldo steunde de Nederlander vanaf het eerste moment en de twee hadden een goede relatie. De trainer stelde bij zijn vertrek dat Seedorf zowel op als naast het veld gold als een groot voorbeeld.

Seedorf tekende in juli 2012 een contract bij Botafogo en leidde de ploeg vorig jaar naar het prestigieuze staatskampioenschap van Rio de Janeiro. Daarna had de inmiddels 37-jarige Nederlander een groot aandeel in het behalen van de vierde plaats in de Braziliaanse competitie, de beste prestatie van Botafogo sinds het behalen van de titel in 1995.

Bakkers hebben kanker door asbestovens

Tientallen bakkers hebben tussen 2000 en 2011 asbestkanker opgelopen. Bij het Instituut Asbestslachtoffers kwamen in die periode 38 meldingen binnen van bakkers, meldt Zembla dinsdag.

Bij het grootste bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland, is in de afgelopen twee jaar zeker drie keer asbest vrijgekomen uit broodovens, meldde het programma vorige week. In een geval kwam asbest in broden terecht. Volgens Bakkersland zijn nooit broden met asbest in de schappen terecht gekomen. Zelfs als wel asbest in brood belandt is het risico gering, omdat asbestdeeltjes voor de mens niet gevaarlijk zijn als ze worden gegeten in plaats van ingeademd.

Het zijn dus vooral de bakkers die risico lopen. In de uitzending van Zembla kwam al een medewerker van Bakkersland aan het woord die in de bakkerij asbestkanker zou hebben opgelopen. De 38 bakkers die zich meldden bij het Instituut Asbestslachtoffers zijn tientallen jaren geleden al blootgesteld aan asbest. De cijfers tonen aan dat het werken met asbestovens gevaarlijk is, zegt klinisch arbeidsgeneeskundige van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten van het AMC Gert van der Laan tegen Zembla.

"Als er al zichtbare asbestverontreiniging op het brood voorkomt, dan komen ook veel onzichtbare vezels in de lucht vrij", stelt Van der Laan. Hij wijst erop dat in een hete bakkerij bij inspannend werk ook veel meer wordt geademd, waardoor meer asbestdeeltjes in de longen belanden.

De ovens moeten volgens de geneeskundige versneld worden gesaneerd. Het is volgens hem onjuist dat de werknemers geen gevaar lopen, zoals Bakkersland beweert. "De gezondheidsschade door werk met deze oude ovens wordt, zonder teken van compassie, afgewenteld op de werknemers."

Koning en koningin houden nieuwjaarsontvangst

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen dinsdag enkele honderden gasten in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Zij houden die dag de traditionele nieuwjaarsontvangst.

Tot de genodigden behoren onder meer vertegenwoordigers uit de bouwsector. Het is gebruikelijk dat het staatshoofd jaarlijks een specifieke groep gasten uitnodigt.

Ook woensdag houdt het koninklijk paar een receptie, maar dan voor buitenlandse diplomaten, de leden van het zogenoemde corps diplomatique en internationale organisaties.

Bij beide gelegenheden zijn ook prinses Beatrix, prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven aanwezig.

Mexico stuurt troepen naar probleemstaat

De Mexicaanse regering heeft maandag regeringstroepen naar de staat Michoacan gestuurd om geweld tussen militanten en drugskartels te sussen. Meer dan 100 militanten, die zeggen te vechten voor de vrijheid van de gemeenschap, namen zondag de stad Nueva Italia in en ontwapenden de lokale politie, meldde de BBC.

De afgelopen weken namen de militanten meerdere kleine steden in het gebied in. Daarbij kwam het soms tot vuurgevechten met het drugskartel Knights Templar. Minister Miguel Angel Osorio Chong van Binnenlandse Zaken riep de militanten op de wapens neer te leggen en zich aan te sluiten bij de politie. Ze zeiden daar alleen toe bereid te zijn als de leiders van het drugskartel worden opgepakt.

Het is niet de eerste keer dat het onrustig is in Michoacan. Enkele maanden geleden stuurde de regering de federale politie op de regio af.

Mexico stuurt troepen naar probleemstaat
Mexico stuurt troepen naar probleemstaat (Foto: ANP)

Rusland zet Amerikaanse journalist uit

Rusland heeft een Amerikaanse journalist uitgezet die sinds september in Moskou verbleef. Het verblijf van David Satter, voormalig correspondent van de Financial Times en auteur van drie boeken over Rusland en de Sovjet-Unie, in Rusland is volgens de autoriteiten "ongewenst". Dat meldden de Britse krant The Guardian en CNN maandag.

Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat Rusland een Amerikaanse journalist uitzet.

Satter reisde eind vorig jaar naar de Oekraïense hoofdstad Kiev om zijn Russische visum om te zetten in een journalistenvisum. Hij kreeg bij de ambassade te horen dat hem toegang tot Rusland werd ontzegd. De Amerikaanse ambassadeur in Moskou heeft om uitleg gevraagd, maar Rusland weigerde die te geven.

Rusland zet Amerikaanse journalist uit
Rusland zet Amerikaanse journalist uit (Foto: ANP)

'Giftreinen weer over passagiersnet'

Een groot deel van de goederentreinen die nu nog over de Betuweroute gaan, rijden de komende zeven jaar weer over het passagiersnet door Nederlandse steden. Duitsland werkt van volgend jaar tot 2022 aan een nieuw spoor en daarom kunnen veel minder goederentreinen over de Betuweroute rijden, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Van de honderd vrachttreinen die nu dagelijks over de Betuweroute gaan, zijn er in sommige jaren nog maar dertig mogelijk, zegt het ministerie van Infrastructuur in de krant. De rest moet dan onder meer door de Brabantse steden Breda, Tilburg en Eindhoven rijden. Daar zitten ook giftreinen bij, zegt een woordvoerder van de grootste spoorvervoerder DB Schenker in de krant.

De Betuweroute was juist aangelegd om het passagiersnet te ontlasten en goederentreinen met gevaarlijke stoffen uit grote steden weg te houden. Vorig jaar ontspoorde een giftrein in het Belgische Wetteren. Daarbij viel een dode. De krant verwacht mede hierdoor veel protest van de bevolking tegen giftreinen door hun woongebied.

250.000 bezoekers voor relikwie in Moskou

Meer dan 250.000 mensen hebben vorige week een bezoek gebracht aan de Christus de Verlosserkathedraal in Moskou om een glimp op te vangen van een religieuze relikwie. Het gaat om een gouden kist die volgens de overlevering de giften bevat die de drie wijzen schonken tijdens de geboorte van Jezus Christus. Door de grote toestroom, zag de kerk zich gedwongen tot diep in de nacht open te blijven, berichtte persbureau ITAR-TASS.

De relikwie ligt normaal gesproken opgeslagen in een klooster op de Athosberg in het noorden van Griekenland. Ter viering van het orthodoxe kerstfeest op 7 januari werd de kist met daarin 28 kleine bewerkte hangers met kralen van wierook en mirre, een week lang tentoongesteld in de Russische hoofdstad. De grote belangstelling zorgde voor een kilometerslange rij waar sommige bezoekers vier uur lang in stonden.

Het religieuze werk wordt dinsdagochtend overgebracht naar Sint Petersburg, waar het opnieuw te bezichtigen is. Voordat het terugkeert naar het klooster op Athos, wordt het relikwie nog tentoongesteld in het Wit-Russische Minsk en Oekraïense Kiev.

250.000 bezoekers voor relikwie in Moskou
250.000 bezoekers voor relikwie in Moskou (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... toch geen sneeuw ;(

Goedemorgen! Helaas, het gisteren door mij aangekondigde mogeljike winterweer zal nog even op zich laten wachten. Een beetje jammer, ik wil wel weer een keer op schaatsen jonge vrouwen lastigvallen.

Vandaag trekt bewolking vanuit het zuidwesten het land in, met her en daar een regenbui van het type waar je mot mee kunt hebben. De temperatuur zal rond de 6 á 7 graden uitkomen. Het weer voor morgen:
Later deze week zal het wederom zacht blijven en hoeven we geen rariteiten te verwachten.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

User KlapMongeaul deed zijn naam geen eer aan want hij wist deze prachtige foto's te maken!
User KlapMongeaul deed zijn naam geen eer aan want hij wist deze prachtige foto's te maken

KlapMongeaul fotografeerde wel 450 grassprietjes: "Dat was echt fantastisch!"
KlapMongeaul fotografeerde wel 450 grassprietjes: "Dat was echt fantastisch!"


Geen sneeuw? Meh. Macho geeft het weer voor de komende dagen een 5.
Geen sneeuw? Meh. Macho geeft het weer voor de komende dagen een 5, zo blijkt uit deze selfie.

[AO] Federer verslaat thuisspelende Duckworth

Roger Federer heeft dinsdag de Australische James Duckworth in eigen land verslagen. De Zwitser wist zijn tegenstander in de Australian Open in minder dan 2 uur te verslaan met 6-4, 6-4 en 6-2.

De 32-jarige Federer had weinig moeite met Duckworth en bleef controle over het spel houden. De Zwitser deed voor de 57ste achtereenvolgende keer mee aan een grand-slamtoernooi. Hij brak daarmee een record. Nog nooit was een tennisser zo vaak onafgebroken actief.

Federer verslaat thuisspelende Duckworth
Federer verslaat thuisspelende Duckworth (Foto: ANP)

Ex-militair VS wilde bij al-Shabaab

Een ex-militair uit de Verenigde Staten is maandag veroordeeld tot 7 jaar celstraf, omdat hij bekende hulp te willen bieden aan de terreurgroep al-Shabaab. Hij had documenten vernietigd die konden worden gebruikt in een onderzoek naar terrorisme, maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend in een verklaring.

De ex-militair werd in december 2011 in Kenia opgepakt toen hij de grens naar Somalië wilde oversteken, om daar in dienst te treden van de radicaalislamitische al-Shabaab. In het leger was hij getraind op het gebied van inlichtingen en cryptologie. Als soldaat werd hij uitgezonden naar Irak in 2007 en in 2010 naar Zuid-Korea. In zijn laatste dienstjaar zou hij zich hebben bekeerd tot de islam.

Ex-militair VS wilde bij al-Shabaab
Ex-militair VS wilde bij al-Shabaab (Foto: ANP)

Kanye slaat Kim-belediger op smoel

TMZ meldt dat ons aller vriend Kanye West niet bepaald vriendelijk reageert wanneer iemand zijn vriendin Kim Kardashian boos heeft gemaakt.

Kim bevond zich nabij een medische kliniek in Beverly Hills, waar een in de wachtkamer aanwezige 18-jarige jongen haar probeerde te helpen zich door het klaarstaande leger fotografen te wurmen. Hij riep daarbij geïrriteerd over de paparazzi: "Fuck these faggot ass niggers", waarop Kim hem aangaf dat het niet netjes is om het N-woord in het openbaar te gebruiken.

Daarop begon de jongen tegen Kim te schreeuwen: "Fuck you, bitch. Ik probeer je alleen maar te helpen. Hou je kop, 'nigger lover', stomme slet." Naar verluidt belde Kim toen Kanye op. Toen de jongen doorhad dat ze Kanye aan de telefoon had, riep hij: "Fuck you, nigger!"

Precies op dat moment kwam Kanye aanlopen, gezien hij inmiddels ter plaatse was gearriveerd. Zoals we van onze held kunnen verwachten redde hij de prinses door de 18-jarige een knal voor zijn harses te verkopen. Kim begon onderwijl te schreeuwen dat ze 'alles op video hebben!'.

Een in het gebouw aanwezige massagetherapeut moest Kanye en de jongen uit elkaar halen. De politie werd gebeld; toen ze arriveerden zei de jongen meteen aangifte te willen doen.

De politie geeft aan dat Kanye inmiddels officieel verdachte is van fysiek geweld.

'Shutdown VS met biljoen dollar afgewend'

Het overheidsapparaat van de Verenigde Staten kan met een nieuw wetsvoorstel in ieder geval tot eind september blijven functioneren. Onderhandelaars van de Senaat, die het voorstel hebben opgesteld, zijn overeengekomen dat daarvoor een biljoen dollar (ongeveer 731,6 miljard euro) moet vrijkomen. Dat liet senator Barbara Mikulski maandag weten.

In het wetsvoorstel zijn geen plannen opgenomen die de uitvoering van het zorgverzekeringsplan Obamacare onmogelijk maken. Ook is het plan om het pensioen van gehandicapte veteranen te korten geschrapt. Het wetsvoorstel wordt naar verwachting maandagavond ingediend.

In oktober moest een deel van de Amerikaanse overheid tijdelijk worden stilgelegd, omdat het Congres niet wilde instemmen met een verhoging van het schuldenplafond. De Verenigde Staten proberen een herhaling daarvan te voorkomen.

'Shutdown VS met biljoen dollar afgewend'
'Shutdown VS met biljoen dollar afgewend' (Foto: ANP)

VS klagen ex-Rabo'ers aan om Libor

Drie voormalige handelaren van de Rabobank zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor gerommel met het interbancaire rentetarief Libor. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van justitie maandag bekend. De drie zouden opzettelijk 'obsceen hoge' of 'onnozel lage' tarieven hebben doorgegeven, in een poging de veelgebruikte rentebenchmark te beïnvloeden.

Het gaat daarbij om een Brit, een Australiër en een Japanner, aldus het ministerie. De fraude zou hebben plaatsgevonden tussen 2006 en 2011. Door de Libor te beïnvloeden, kon het drietal de waarde van hun handelsportefeuille kunstmatig stuwen. De maximale straf voor het frauderen is in de VS dertig jaar cel.

De Amerikaanse aanklacht tegen de voormalige handelaren van de Rabobank komt ongeveer drie maanden nadat de bank zelf schikte met toezichthouders uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Rabobank betaalde 774 miljoen euro om de zaak af te kopen, waarvan ongeveer een derde aan de Amerikaanse toezichthouder.

Messi noemt Ronaldo 'waardige winnaar'

Lionel Messi zag maandagavond hoe Cristiano Ronaldo een einde maakte aan vier zeges van de Argentijn op rij. De ster van Barcelona toonde zich een goede tweede. Messi eindigde bij de verkiezing op plaats twee, net voor Franck Ribéry.

"Ronaldo had een fantastisch jaar, en het was eigenlijk voor ons alledrie een goed jaar. Dus wie er ook had gewonnen; iedereen zou een waardige winnaar zijn geweest", reageerde Meesi volgens Goal.

Vanwege een aantal blessures scoorde Messi in 2013 veel minder vaak dan Ronaldo. "Ik weet niet of de uitslag anders was geweest als ik niet geblesseerd was geraakt. Ik was lang uit de roulatie, maar ik denk eigenlijk niet dat dat er iets mee te maken heeft. Cristiano heeft de prijs op eigen verdienste gewonnen."

Tot slot toonde Messi zich al vastberaden om volgend jaar weer een gooi te doen naar de Gouden Bal. De 26-jarige speler was nu al voor de zevende keer op rij genomineerd. "Ik hoop hier volgend jaar ook weer te zijn. Hopelijk wordt de club dan ook weer door meerdere spelers vertegenwoordigd."

Messi was één van de vier spelers van FC Barcelona die in het Fifpro wereldelftal van 2013 een plekje kregen. "Natuurlijk had ik de Gouden Bal ook graag willen winnen, maar ik mag niet klagen. Cristiano Ronaldo is een waardige winnaar, hij verdiende het."

Colorado: stoned rijden mag niet

Cannabis mag dan sinds kort legaal zijn in de Amerikaanse staat Colorado, het blijft verboden om stoned achter het stuur te kruipen. Om dat duidelijk te maken, begint de staat een uitgebreide voorlichtingscampagne.

Spotjes op tv en posters in de cannabiswinkels die sinds 1 januari de deuren hebben geopend, gaan cannabisgebruikers waarschuwen dat rijden onder invloed van hasj of wiet net zo hard bestraft wordt als rijden met een slok op. Blowen vermindert namelijk het reactievermogen en de concentratie.

Colorado is de eerste Amerikaanse staat waar cannabis voor recreatief gebruik volkomen legaal verkrijgbaar is. Inwoners van de staat besloten in 2012 per referendum het verbod op het genotsmiddel te schrappen. Ook in de staat Washington stemden kiezers voor legalisering. Zij zullen later dit jaar kennismaken met het nieuwe fenomeen marihuanawinkel.

Colorado waarschuwt: stoned rijden mag niet
Colorado waarschuwt: stoned rijden mag niet (Foto: ANP)

[PD] Villarreal geeft Sociedad pak slaag in subtopper

Villarreal heeft in de Primera Division overtuigend de subtopper tegen Real Sociedad gewonnen. De uitslag in El Madrigal liet maandag weinig aan duidelijkheid te wensen over: 5-1. Villarreal nam door de zege de vijfde plek van Sociedad over. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt twee punten.

Villarreal leidde bij rust al comfortabel met 3-0 door twee goals van Giovani Dos Santos en een van Ikechukwu Uche. In de tweede helft bouwden nogmaals Uche en Moisés de score verder uit. Na een uur deed Imanol Agirretxe namens de Basken iets terug.

'Martens per direct van AZ naar PAOK'

Maarten Martens lijkt per direct de overstap van AZ naar PAOK Saloniki te gaan maken. De Alkmaarders verwachten deze week overeenstemming over een transfer te bereiken met de Griekse club, meldt Voetbal International maandag.

De 29-jarige Belg kwam vorige week al een tweejarig contract met PAOK overeen, maar zou eigenlijk pas in de zomer vertrekken. De Grieken willen echter niet zo lang wachten. AZ-coach Dick Advocaat heeft een dubbel gevoel. "Ik heb eerder aangegeven dat je dit soort jongens eigenlijk moet zien te behouden, maar dan moet de speler ook graag willen", zegt hij. "En dat was bij Maarten niet meer het geval. Hij wilde deze stap nu graag maken. Dan is dit de beste oplossing."

Martens begon zijn loopbaan in 2003 bij Anderlecht. Na een huurperiode stapte hij in 2005 definitief over naar RKC Waalwijk, dat hem een jaar later al kwijtraakte aan AZ. In Alkmaar werd Martens regelmatig geplaagd door blessures. Hij speelde tot nu toe 163 competitieduels voor AZ. Zijn grootste succes was in 2009, toen hij met de ploeg landskampioen werd.

Martens wordt bij het door Huub Stevens getrainde PAOK ploeggenoot van Hedwiges Maduro, die vrijdag een contract tekende bij de Grieken. De Nederlandse middenvelder kwam transfervrij over van Sevilla, waar hij op een zijspoor was beland.

Diplomate: meer arbeidsinspecteurs Qatar

Qatar verdubbelt het aantal arbeidsinspecteurs dat toezicht houdt op de bouw van WK-stadions. Ook wordt de huisvesting van de buitenlandse arbeiders verbeterd, zei de Nederlandse ambassadeur Yvette van Eechoud maandag in het actualiteitenprogramma Radio EenVandaag.

De regering van Qatar zit volgens de diplomate in haar maag met de erbarmelijke omstandigheden op de bouwplaatsen, waarbij de internationale normen lang niet altijd worden nageleefd, aldus Van Eechoud. Bij de bouw van de stadions zouden al tientallen slachtoffers zijn gevallen.

In november vroeg minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) ook al aandacht voor de arbeidsomstandigheden tijdens een bezoek aan Qatar. Het WK voetbal in de golfstaat moet in 2022 plaatsvinden.

37 drugstoeristen gepakt bij station Maastricht

Bij een drugscontrole op en rond het station van Maastricht zijn afgelopen weekeinde 37 buitenlandse drugstoeristen opgepakt. Dat meldt de politie maandag. Ook vijf Nederlanders bleken drugs bij zich te hebben. Bij de actie werden in totaal 68 mensen gecontroleerd, vooral als drugshonden aansloegen.

Bij de helft van de 42 arrestanten was de hoeveelheid aangetroffen softdrugs zo gering dat ze er met inbeslagname vanaf kwamen. Tien personen kregen een boete omdat ze te veel softdrugs bij zich hadden. Vier drugsrunners mogen niet meer in het gebied rond het station van Maastricht komen.

In totaal werden bij de controle 1,2 kilo softdrugs en 80 gram harddrugs aangetroffen. Behalve verdovende middelen stuitte de politie ook op vijf messen en twee bussen met verboden pepperspray.

Als een verdachte niet meer dan vijf gram softdrugs bij zich heeft, wordt het bezit in Nederland in de praktijk gedoogd. De drugs kunnen wel in beslag worden genomen. Het uitvoeren van drugs wordt strenger aangepakt. Wie in Maastricht de trein pakt, is binnen een kwartier in België.

Rechters zaak Arctic Sunrise bekend

Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg heeft vijf rechters benoemd die moeten beoordelen of de Russen het recht hadden om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise in beslag te nemen. Onder de vijf is een Nederlander, de Utrechtse professor internationaal publiekrecht Alfred Soons, meldt het tribunaal maandag.

Nederland mocht een van de rechters aanwijzen en schoof daarbij al Soons naar voren. Ook Rusland mocht een rechter aanwijzen, maar de Russen hebben daar geen gebruik van gemaakt. Het tribunaal heeft daarom zelf een vijfde rechter aangewezen, de Mexicaan Alberto Székely Sánchez. Rusland erkent de autoriteit van het tribunaal in deze kwestie niet, zo werd eerder al bekend.

De Ghanees Thomas Mensah wordt de voorzitter van de vijf rechters. Ook de Australiër Henry Burmester en de Pool Janusz Symonides maken deel uit van het arbitragetribunaal.

De arbitragezaak kan jaren duren. In afwachting van de behandeling van deze zaak besloot het Zeerechttribunaal eerder al op verzoek van Nederland dat het schip en zijn bemanning moeten worden vrijgelaten.

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie bij een boorplatform in de Barentszzee door de Russen geënterd en opgebracht. De bemanning, onder wie twee Nederlanders, werd gearresteerd. Eind vorig jaar besloot Rusland de aanklachten tegen de activisten te laten vallen wegens een amnestiewet die het Russische parlement had aangenomen.

Hoger beroep onderbroekterrorist VS afgewezen

Een Amerikaanse rechtbank heeft maandag het hoger beroep afgewezen van de Nigeriaan die vier jaar geleden met Kerstmis een lijnvlucht van Amsterdam naar Detroit wilde opblazen. De levenslange gevangenisstraf die Umar Farouk Abdulmutallab is opgelegd blijft gehandhaafd.

De schuldbekentenis die Abdulmutallab destijds heeft afgelegd is wel degelijk in orde, vond het driekoppige college van beroepsrechters. Met het besluit van de rechter in eerste aanleg de twintiger niet psychologisch te laten onderzoeken is evenmin iets mis.

Abdulmutallab heeft bekend dat hij een bom die hij in zijn onderbroek had verstopt in het vliegtuig tot ontploffing wilde brengen. Dat mislukte echter. Door kordaat optreden van andere passagiers, met name door de Nederlander Jasper Schuringa, kon hij worden overmeesterd.

Volgens Abdulmutallab heeft hij in Jemen een training bij Al-Qaida ondergaan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.