FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 januari 2014

Vitesse haalt Servische spits

Vitesse heeft de 19-jarige Servische aanvaller Uros Durdevic aan zich gebonden. De Servisch jeugdinternational wordt per direct overgenomen van FK Rad en tekent een contract voor 4,5 seizoen in Arnhem. Durdevic vliegt maandagavond al naar Abu Dhabi waar Vitesse op trainingskamp is.

Technisch directeur Mohammed Allach van de Arnhemmers is lovend over de nieuwe aanwinst. "Uros is één van de grootste talenten uit zijn land. Hij is een jonge, veelbelovende spits." Durdevic zelf toont zich vol ambitie. "Ik hoop met Vitesse zo lang mogelijk mee te blijven doen in de top van de Eredivisie."

Codemasters hint naar meerdere nieuwe racegames dit jaar

Codemasters, bekend van onder andere de DiRT-games, heeft tijdens een Q&A met enthousiastelingen van de gamestudio een kleine hint gegeven dat er mogelijk meerdere racegames zullen verschijnen dit jaar. De laatste game uit het kamp van Codemasters dateert alweer uit mei 2013, toen GRiD 2 gelanceerd werd.

In de Q&A die Codemasters hield, vroeg de studio naar de wensen van de fans. "Zeker weten een nieuwe DiRT-game" antwoordde een fan. "Maar daar zijn jullie vast al mee bezig." De reactie van Codemasters hierop was: "Nee, eigenlijk zijn we daar niet mee bezig. Niet met één. "

De studio bevestigde in een andere reactie op een fan ook dat ze de support voor current-, of eigenlijk lastgen, in ieder geval nog niet zullen laten vallen in 2014. Codemasters bezit ook de rechten om Formule 1-games te maken. Ondanks dat er ieder jaar een game van de Formule 1-reeks verschijnt, is deze vooralsnog nog niet officieel aangekondigd.

Groep bedreigt 'Frankrijk en bondgenoten' in Mali

Een islamitische terreurgroep die actief is in West-Afrika bedreigt 'Frankrijk en haar bondgenoten' vanwege de Franse militaire interventie in Mali vorig jaar. Dat blijkt uit een verklaring die is toegestuurd aan een website in Mauritanië die vaker door jihadistische groepen in de regio wordt gebruikt om boodschappen aan de buitenwereld over te brengen.

De verklaring van de groep Mourabitounes werd zaterdag naar Nouakchott verstuurd. Het bericht bevatte onder meer een gedetailleerde opsomming van terreuracties die leden van de groep vorig jaar hebben uitgevoerd, waaronder aanvallen in Niger en Mali en de bloederige overval op een aardgasfabriek in Ain Amenas, in het zuidoosten van Algerije.

De groep ontstond vorig jaar toen de terrorist Moktar Belmoktar zich aansloot bij de radicale Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika. De Verenigde Staten hebben de Mourabitounes bestempeld als 'de grootste bedreiging op korte termijn voor Amerikaanse en westerse belangen' in de Sahel-regio.

In de verklaring wordt Frankrijk beschuldigd van het doden van 'vreedzame kinderen, vrouwen en oude mannen' in het noorden van Mali. "De mujahedeen zullen niet met de handen over elkaar toekijken, ook niet als, zoals nu, de stem van het onrecht lijkt te winnen."

Mulder maakt vliegensvlugge rentree

De val in zijn badkamer heeft weinig gevolgen voor Erwin Mulder. De 24-jarige doelman sloot maandag alweer aan bij de trainingssessie van Feyenoord.

Tijdens de winterstop liep Mulder op ongelukkige wijze een handblessure op. Na een val in zijn badkamer vreesde men aanvankelijk voor een gebroken middenhandsbeentje. Nader onderzoek wees uit dat er slechts sprake was van een kneuzing.

Het herstel van die blessure liep sneller dan verwacht. Maandag nam de eerste keus onder de lat van de Rotterdammers al weer deel aan de training ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Dat meldt RTV Rijnmond.

Mulder was vorig seizoen ook lang afwezig met een blessure. Toen hield een teenkwetsuur hem drie maanden aan de kant. Kostas Lamprou nam toen de plek van de eerste doelman in, maar deed dat niet altijd overtuigend. Ronald Graafland fungeert als derde doelman.

Mulder begon dit seizoen twijfelachtig, maar maakte de laatste weken een goede indruk onder de lat bij Feyenoord. Hij speelde alle achttien competitiewedstrijden voor de Rotterdammers.

In tegenstelling tot Mulder verscheen Harmeet Singh niet op het veld tijdens het trainingskamp in Marbella. De Noorse middenvelder bleef in Rotterdam achter, in afwachting van een transfer. Martin van Geel ontkende dat sc Heerenveen zich voor Singh gemeld heeft.

Verhaegh: "Het WK is mijn droom"

De rechtsbackpositie is nog niet vergeven in Oranje. Daryl Janmaat lijkt te eerste keus, maar daarachter dingt een groep spelers naar een plaats in de WK-selectie. Onder hen ook Paul Verhaegh.

De ervaren verdediger was de grootste verrassing in de formatie die Louis van Gaal het veld in stuurde tijdens de oefeninterland tegen Portugal. Zijn speeltijd bij Oranje bleef tot dusver beperkt tot een helft tegen de Portugezen.

Toch heeft Verhaegh het WK nog niet uit zijn hoofd gezet. "Dat is mijn droom", zo liet hij het Duitse Kicker optekenen. "Wanneer we met Augsburg zo goed blijven spelen, hoop ik in het vizier van bondscoach Louis van Gaal te blijven."

Met Augsburg presteert de Limburgse vleugelverdediger boven verwachting in de Bundesliga. Met zeventien speelronden achter de rug bezet Augsburg de achtste plaats op de ranglijst.

Die klassering staat in schril contrast met de voorzichtige seizoensprognose een half jaar geleden. Augsburg werd in Duitsland gezien als een van de kandidaten om het hoogste niveau te moeten verlaten. Ondanks de goede prestaties blijft de oorspronkelijke doelstelling gehandhaafd.

"Ons doel blijft lijfsbehoud", aldus Verhaegh. "We zijn niet goedgelovig, gaan geen gekke dingen doen. We willen van FC Augsburg een stabiele 1. Bundesliga-club maken. Het kan heel snel weer heel spannend worden."

Slachtoffer Lexmond mogelijk omgebracht

De man van wie het stoffelijk overschot zondagavond in een door brand verwoeste schuur in Lexmond werd aangetroffen, is mogelijk slachtoffer geworden van een misdrijf. De politie meldt maandag een misdrijf niet uit te kunnen sluiten en daarom twintig rechercheurs op de zaak te hebben gezet.

De hulpdiensten werden rond 21.00 uur gewaarschuwd over de brand in de schuur aan de Zederikkade in de Zuid-Hollandse plaats. Tijdens het blussen ontdekten brandweerlieden het ernstig verbrande stoffelijk overschot.

De politie heeft de identiteit van het slachtoffer nog niet met zekerheid kunnen vaststellen. Op het terrein bij de schuur werd een auto aangetroffen, die de politie in beslag heeft genomen. De politie is ondertussen op zoek naar getuigen die voor of tijdens de brand iets verdachts is opgevallen.

Guardiola: "Ben verliefd op Robben"

Volgens velen zou de komst van Pep Guardiola naar Bayern München slecht nieuws betekenen voor Arjen Robben. Inmiddels is dat beeld gekanteld.

Robben zou niet voldoen aan de eisen die Guardiola stelt aan spelers. Met name het feit dat de geboren Bedummer vaak voor eigen succes gaat zou volgens kenners voor problemen zorgen, toen de Catalaanse oefenmeester naar Beieren trok.

Ook onder Guardiola excelleerde Robben in de eerste seizoenshelft. De oud-trainer van FC Barcelona is lyrisch over de kwaliteiten van zijn 29-jarige flankspeler, die momenteel herstellende is van een vleeswond in zijn been.

"Ik ben verliefd op de speler Arjen Robben", aldus Guardiola via de officiële kanalen van Bayern. "Ik heb in mijn carrière als speler en trainer misschien maar een of twee spelers gezien die zo professioneel zijn als Arjen. Zijn mentaliteit is ongelooflijk."

Zijn uitmuntende vorm kwam enkele weken geleden abrupt ten einde, toen Robben een flinke wond overhield aan een botsing met een doelman. Ofschoon hij stappen maakt in zijn herstel, laat een rentree in wedstrijdverband vermoedelijk nog enkele weken op zich wachten.

Guardiola kijkt uit naar het moment waarop hij de Oranje-international weer tot zijn beschikking heeft. "Robben heeft geweldig gespeeld voor zijn blessure. Ik hoop dat hij zo snel mogelijk weer terugkeert en zijn oude niveau haalt."

Bosbranden verpesten lucht bij Santiago

Inwoners van Santiago kampen met ernstige luchtvervuiling door bosbranden in de omgeving van de Chileense hoofdstad.

Volgens minister van landbouw Luis Mayol woeden in het hele land bijna vijftig bosbranden. De politie onderzoekt of sommige zijn aangestoken.

De branden hebben tot nog toe 16 duizend hectare land verwoest en voor ruim zeventig miljoen euro schade veroorzaakt. President Sebastian Piñera heeft het kabinet voor spoedberaad bijeengeroepen.

[Dakar] Peterhansel wint etappe, Wevers twaalfde

Stephane Peterhansel heeft de tweede etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Fransman snelde tussen San Luis en San Rafael in zijn Mini naar een tijd van net iets minder dan vier uren en bleef hiermee de buggy van Carlos Sainz 42 tellen voor.

Het was vandaag al bijltjesdag voor vele coureurs. Giniel de Villiers deed het met een derde tijd en ruim vijf minuten achterstand nog het beste van de rest. Toppers als Nani Roma en Nasser Al-Attiyah hielden de schade nog beperkt, maar dat gold niet voor Krzystof Holowczyz, Robby Gordon en de winnaar van gisteren Carlos Sousa die allen erg veel in moesten leveren.

Ook de Nederlanders kwamen er niet ongeschonden vanaf. Erik Wevers was met een knappe twaalfde plaats op ruim een half uur achterstand de beste. Erik van Loon verloor veel tijd doordat de multiriem eraf liep. Ook Gert Huzink stond met pech onderweg stil. Peter van Merksteijn moest zelfs opgeven en werd zo de eerste Nederlandse uitvaller.

In het klassement heeft Peterhansel de leiding gegrepen met een voorsprong van 28 tellen op Sainz. De derde positie is voor Al-Attiyah op ruim vier minuten. Wevers is op de elfde plaats met 38 minuten achterstand de beste Nederlander.

Onderzoekers zochten tijdreizigers op Facebook

Twee wetenschappers verbonden aan de universiteit van Michigan hebben op de sociale media intensief en grondig gezocht naar tijdreizigers. Zij achten het mogelijk dat mensen uit de toekomst berichten hebben achtergelaten over gebeurtenissen, die ten tijde van het plaatsen nog niet bekend waren.

Het leek Robert Remiroff en Teresa Wilson erg plausibel dat, als er zoiets als tijdreizen bestaat, het logisch is dat de personen in kwestie dan ook iets achterlaten op de sociale media. Ook in 2013 2014 delen mensen hun belevenissen (van de kat die aan de diarree is tot eventuele inbrekers laten weten dat je op vakantie bent) op Facebook, Twitter en een enkele uitzondering zelfs Google+. En sinds deze veredelde digitale cafés tòch al alles bewaren; waarom zou je in die geschiedenis niet op zoek gaan naar een Donnie Darko, Dr. Emmet Brown of Bill & Ted?

Dat hebben de onderzoekers dus gedaan. Er werden twee zoektermen gebruikt die pas in beeld kwamen toen de actualiteit daarom vroeg. Ze zochten op 'Paus Frans', of in ieder geval het Engelse equivalent hiervan en de komeet ISON. De eerste speurtocht was op Google+. Dit ging niet van het leien dakje. Google+ heeft de nare eigenschap niet altijd op tijd te sorteren. Dat werkte dus niet lekker en dit lieten ze maar voor wat het was.

Daarna deden ze een poging op Facebook, maar misschien leverde dit nog wel meer frustratie op dan de concurrent. Dit netwerk laat namelijk toe dat wanneer je een status plaatst, hiervan later nog een keertje de tijd/datum kan aanpassen! Zo kan je dus een bericht plaatsen over Paus Frans in 2013, maar die later terugzetten naar 2008. Desondanks vond men op Facebook geen aanwijzingen over mensen die bepaalde informatie hadden, die ze niet hadden kunnen hebben.

Attentie aan Google+ en Facebook: Jullie abominabele zoekfunctie helpt niet echt bij een wetenschappelijke speurtocht naar tijdreizigers!

Twitter dan. Hierop vond men één berichtje, geplaatst voor maart 2013, waarin Paus Frans genoemd werd. Helaas bleek bij nadere inspectie dat het bericht erg speculatief was en zeer zeker niet vooruitziend. Als er tijdreizigers aanwezig zijn op sociale netwerken, dan gebruiken ze het niet om het nieuws van de dag te vergallen.

Laatste poging. In augustus 2013 zochten de wetenschappers opnieuw twitter af naar bepaalde termen en controleerden zij hun mailbox. In september 2013 vroegen ze tijdreizigers om bepaalde termen te tweeten of deze naar hun mailbox te zenden. Weer niets.

Teresa en Robert kwamen tot de volgende bevindingen, waarvan er niet per se eentje ‘waar’ hoeft te zijn:

- Tijdreizigers zijn niet in staat om fysiek het verleden naar hun hand te zetten.
- Ze hebben misschien precies andere berichten verstuurd dan waar de wetenschappers naar zochten.
- Het is onmogelijk om iets te vinden op Facebook of Google+
- Tijdreizigers hebben misschien iets gelezen over deze studie en hebben voorzorgsmaatregelen getroffen.

Het volledige onderzoek kan je hierrrr vinden. 

Monstergolven treffen zuidwesten Engeland

Enorme golven van ruim acht meter geselen maandag het zuidwesten van Groot-Brittannië. Ook de kustgebieden in Wales en Noord-Ierland zijn opnieuw getroffen door harde wind en hevige regenval.

De gigantische golven kwamen aan land bij Land's End, het meest zuidwestelijke puntje van Engeland. Inwoners van het gebied, evenals die van de kustgebieden in Wales en Noord-Ierland, moeten rekening houden met windstoten met snelheden tot 113 kilometer per uur. In het kustplaatsje Aberystwyth in Wales werden woningen en bedrijven ontruimd.

Groot-Brittannië is de afgelopen weken al vaker getroffen door noodweer. Sinds december zijn zeker zeven mensen omgekomen.

Monumenten voor 'voorportalen Auschwitz'

Op tientallen plekken in Nederland waar in de Tweede Wereldoorlog joden te werk werden gesteld, komt een monument. Dat meldt herinneringscentrum Kamp Westerbork maandag. Op die manier wil het centrum deze werkkampen uit de vergetelheid halen.

De kampen waren volgens centrumdirecteur Dirk Mulder een 'allesbepalende, maar weinig bekende maatregel van de Duitse bezetter tegen de joden'. De monumenten moeten bestaan uit stalen platen met daarin een silhouet van twee werkende mannen en worden voorzien van een informatiebord.

In de ruim veertig werkkampen, verspreid over Gelderland, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe, werden duizenden joodse mannen gedwongen arbeid te verrichten. De kampen werden in januari 1942 in gebruik genomen en in oktober van dat jaar opgeheven toen de mannen samen met hun gezinnen naar Westerbork of Auschwitz werden gedeporteerd.

Anno 2014 lijken de kampen van de aardbodem verdwenen, zegt Mulder. "Tegenwoordig zijn het industrieterreinen, woonwijken of aangeplant bos." In het Groningse Sellingerbeetse komt een klein museum. "Die plek is nog herkenbaar. Er is daar, als enige werkkamp, ook een oude barak bewaard gebleven", aldus Mulder.

[Upd] 'Charlie Sheen trouwt met pornoactrice'

Charlie Sheen is met zijn pornoactrice Brett Rossi getrouwd. Dat laat de acteur weten via Twitter.

De Tweet wordt vergezeld van een foto waarop het pasgetrouwde stel voor een huis op een trap zit. De tekst bij de foto luidt: "Dit is het huis ware M. Gorbatsjov en R. Reagan epische dingen deden. Dit is tevens het huis waar S en ik getrouwd zijn! C."

Sheen was eerder getrouwd met Denise Richards en Brooke Muelle. Mocht Charlie, voor een van de weinige keren in zijn leven de waarheid spreken, dan is dit zijn vierde huwelijk.

Update 22.12 uur:
En ja hoor, het was een grap. Nou we waren er allemaal ingetrapt hoor Charlie, ouwe jokkebrok. De acteur laat aan Us weekly weten dat hij maar aan het dollen was en dat fans de hashtag #RumorMilUhPede hadden moeten lezen.

Jaja Charlie we waren er bijna ingetrapt, bijna.

Aboutaleb roept op tot omkijken naar een ander

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft in zijn nieuwjaarstoespraak een oproep gedaan tot 'saamhorigheid en omkijken naar een ander'. Hij deed dit naar aanleiding van de Rotterdamse vrouw die in november, tien jaar na haar overlijden, werd gevonden in haar woning.

Volgens de burgemeester is zijn stad een stad van mensen, maar ziet hij daarin uitersten. "Aan de ene kant zijn er heel veel Rotterdammers die investeren in de samenleving. Gewoon uit persoonlijke overtuiging en vanwege toewijding aan de stad." Maar er is volgens Aboutaleb ook een andere kant. "De eenzame dood van mevrouw De Bruin heeft veel van ons beziggehouden. Het is triest dat zij tien jaar lang door niemand werd gemist."

Hij riep daarom op tot saamhorigheid en zei daarbij dat het niet de overheid alleen is die verantwoordelijk is voor een gebrek daaraan. "Daarin ligt een taak voor ieder van ons. Als je wilt dat er naar je om wordt gekeken, moet je zelf ook omkijken naar een ander. Dat is lastig, ik weet het, maar het betaalt zich terug."

Om zijn woorden kracht bij te zetten, gebruikte Aboutaleb een citaat van Nelson Mandela. "Als je iets goeds ziet, geef dan een compliment. Als je iets fouts ziet, bied dan je hulp aan. Dat zie ik als onze opdracht voor 2014. Op naar een stad van excellentie, tolerantie en barmhartigheid."

Dierentuinen trokken meer bezoekers in 2013

De vijftien grootste dierentuinen van Nederland ontvingen vorig jaar ruim tien miljoen bezoekers. Dat is iets meer dan in 2012, meldt de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen maandag.

Zo had de Amsterdamse dierentuin Artis, die vorig jaar 175 jaar bestond, het drukste jaar uit zijn geschiedenis. Burgers' Zoo in Arnhem bestond honderd jaar en kreeg het predicaat koninklijk toegedicht.

Ook kregen dierentuinen nieuwe dieren in hun collectie. Zo verhuisden okapi's en twee kolibrisoorten naar Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Dierenpark Wissel in Epe kreeg versterking van een Zuid-Amerikaanse tapir.

Verder waren er nog enkele bijzondere geboortes. In Ouwehands Dierenpark in Rhenen werd een witte leeuwentweeling geboren en in Nuenen werd in Dierenrijk een ijsbeerdrieling geboren. In Burgers Zoo zag een gorillatweeling het levenslicht.

Illinois tot rampgebied verklaard om extreme kou

De gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois heeft maandag de hele staat tot rampgebied verklaard in verband met het extreme winterweer. Dat meldt nieuwszender CBS. De National Guard wordt ingezet om mensen die op de weg stranden bij te staan.

Gouverneur Pat Quinn zei dat door de grote hoeveelheden sneeuw en de extreme koude er zelfs voor sneeuwschuivers en strooiwagens geen doorkomen meer aan is. Er moesten sneeuwscooters aan te pas komen om sommige gestrande mensen uit hun benarde positie te bevrijden. In sommige delen van Illinois is zaterdag en zondag zo'n dertig centimeter sneeuw gevallen.

Op luchthaven O'Hare bij Chicago werd maandagochtend een temperatuur van -27 graden Celsius gemeten. De autoriteiten waarschuwen mensen alleen naar buiten te gaan in noodgevallen. De extreme kou houdt waarschijnlijk nog tot woensdag aan.

Het buitengewone winterweer in het oosten en midwesten van de Verenigde Staten wordt veroorzaakt door een zogenoemde polaire vortex. De winterdepressie in de VS en Canada zorgt de komende dagen juist voor relatief hoge temperaturen in Noordwest-Europa.

'Schumacher buiten levensgevaar'

De situatie van Michael Schumacher lijkt licht te zijn verbeterd. De zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 verkeert voor het eerst sinds zijn skiongeval van acht dagen geleden niet meer in acuut levensgevaar. Dat meldt het Duitse dagblad Bild. De artsen in het ziekenhuis lieten eerder op de dag juist nog weten dat de toestand van de 45-jarige Duitser nog altijd kritiek is.

Woensdag moet er meer duidelijkheid komen over de toedracht van het ongeluk. De Franse politie geeft dan tijdens een persconferentie een toelichting over de vordering van het onderzoek. Mogelijk beschikt justitie over beeldmateriaal. In de helm van Schumacher zat een camera die wellicht aanstond tijdens de val. Ook een Duitse toerist zou het ongeval hebben gefilmd.

Bökkerink geselecteerd voor EK shorttrack

De nationale schaatsbond KNSB heeft Christiaan Bökkerink geselecteerd voor de Europese kampioenschappen shorttrack in Dresden. Deze vinden plaats van 17 tot en met 19 januari. Bökkerink zal deel uitmaken van de aflossingsploeg, die verderbestaat uit Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma.

De schouderblessure die Van der Wart gisteren opliep bij een val tijdens het NK shorttrack in Amsterdam blijkt mee te vallen. Zijn linkerarm schoot uit de kom, maar op röntgenfoto's was niks te zien. 

Bij de vrouwen zijn Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof geselecteerd voor de individuele afstanden. Het duo wordt aangevuld voor de aflossingsploeg met Sanne van Kerkhof, Rianne de Vries en Lara van Ruijven. 

Vrouw doodgestoken in woning Purmerend

In een woning in Purmerend is maandagochtend een 47-jarige vrouw doodgestoken. De politie heeft een 24-jarig familielid als verdachte aangehouden, laat een woordvoerder weten.

De steekpartij vond rond 09.00 uur plaats in een huis aan de Gouwzeestraat. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Over de toedracht is nog niets bekend.

Omwonenden zeggen tegen RTV Noord-Holland dat de verdachte de zoon van de vrouw is. De politie wil dat nog niet bevestigen. Volgens de woordvoerder gaat het om een 'jongeman'.

Tien jaar cel voor 'Jihad Jane'

Een Amerikaanse vrouw die zichzelf online 'Jihad Jane' noemde is maandag door een rechtbank in Philadelphia tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een complot om de Zweedse tekenaar Lars Vilks te vermoorden. De 50-jarige Colleen LaRose had levenslang kunnen krijgen, maar de rechter honoreerde een verzoek van het openbaar ministerie om haar mild te bestraffen omdat zij heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Nochtans had de officier van justitie om tientallen jaren gevangenisstraf gevraagd, omdat de vrouw gevaarlijk blijft.

LaRose wilde volgens het OM Vilks vermoorden omdat hij moslims had beledigd door de profeet Mohammed te tekenen als een hond. Een in Ierland wonende Algerijn, Ali Charaf Damache, had LaRose en een andere Amerikaanse vrouw daarvoor gerekruteerd via jihadistische websites. Damache trouwde met de andere vrouw, Jamie Paulin-Ramirez, op de dag dat zij in Ierland aankwamen. LaRose verliet de terreurcel in Ierland na ongeveer zes weken, 'gefrustreerd omdat haar medesamenzweerders niet klaar waren voor actie', zei officier van justitie Jennifer Arbittier Williams.

LaRose keerde in 2009 in de Verenigde Staten terug en gaf zichzelf aan. Paulin-Ramirez en zes anderen werden maanden later opgepakt in Ierland.

Aanklager en verdediging waren het erover eens dat de vrouw vereenzaamd was en gedurende haar leven veel heeft moeten doorstaan, maar ze waren het er niet over eens in hoeverre ze nog een gevaar vormt.

LaRose verklaarde voor de rechtbank dat zij geobsedeerd was geraakt door de jihad en dat zij 'in een trance' was en er van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in haar gedachten mee bezig was. Inmiddels zou zij daarover heen zijn.

LaRose kan over vier jaar vrij komen. Zij zat al vier jaar in hechtenis en kan bij goed gedrag strafverkorting krijgen.

Vilks liet in een reactie weten er begrip voor te hebben dat terrorisme streng bestraft wordt om anderen af te schrikken, maar dat de straf voor LaRose te zwaar is. "Dit is iemand die in haar leven veel problemen heeft doorgemaakt en zij heeft vooral geestelijke zorg nodig", zei hij.

Mogelijk hek om Holocaustmonument Berlijn

De politie van Berlijn overweegt extra beveiligingsmaatregelen rond het Holocaustmonument in de Duitse hoofdstad. Aanleiding is een video waarop te zien is hoe dronken nieuwjaarsvierders tussen de 2711 betonblokken urineren en vuurwerk afsteken.

Het gedenkteken voor de zes miljoen joden die door de nazi's zijn vermoord staat dicht bij de Brandenburger Poort, waar elk jaar honderdduizenden mensen het nieuwe jaar inluiden. Het monument is vrij toegankelijk voor het publiek, maar politiewoordvoerder Thomas Neuendorf zei maandag dat er mogelijk bij grote evenementen een hek omheen moet worden gezet.

Jenifer Stolz, woordvoerster van de stichting die het gedenkteken onderhoudt, zei dat een tijdelijke afzetting aanvaardbaar zou zijn.

LG en Philips verleggen koers rond smart-tv

LG en Philips kiezen elk een andere richting met hun nieuwe smarttelevisies. De bedrijven schuiven hun gezamenlijke systeem voor apps op tv naar de achtergrond. Philips-fabrikant TP Vision kiest nu voor Android en LG voor het relatief onbekende WebOS. Dat kondigden de bedrijven aan tijdens de CES-elektronicabeurs in Las Vegas.

Tv-fabrikant TP Vision introduceert later dit jaar zijn eerste Philips-tv's die werken met Android. Het voordeel is volgens TP Vision dat voor Android meer apps en spelletjes beschikbaar zijn dan voor het huidige Smart Tv-platform. Voor dat systeem werkte Philips samen met onder meer LG. De oude tv-apps blijven wel werken.

Ook LG kiest nu voor andere software voor smart-tv's. Het Zuid-Koreaanse bedrijf gaat meer dan zeventig procent van zijn nieuwe tv's uitrusten met WebOS. Dat systeem werd eerder door Palm voor smartphones ontwikkeld en later overgenomen door HP. De voordelen zijn volgens LG meer gebruiksgemak, makkelijker verbinden met andere apparaten en een soepeler installatieproces.

Voor WebOS zijn nog weinig voor tv geschikte apps. Volgens LG komen er WebOs-apps van onder meer Netflix, YouTube en Facebook. De Netflix-app ondersteunt ook beelden in de 4k-kwaliteit, vier keer scherper dan het huidige hd. De besturing van de nieuwe LG-tv's gaat met dezelfde bewegingsgevoelige afstandsbediening als bij de huidige modellen. De tv's met WebOS komen eerst uit in Zuid-Korea, maar verschijnen later dit jaar ook in Nederland.

'Geen nieuw RTL-contract Britt en Ymke'

Britt Dekker en Ymke Wieringa krijgen geen nieuw contract meer bij RTL 5. Dat zei Albert Verlinde maandag in RTL Boulevard. Volgens de showbizzkenner is het wel mogelijk dat het duo op projectbasis nog wat voor de zender gaat doen.

Dekker en Wieringa werden bekend door hun deelname aan Take Me Out en deden vervolgens mee aan Echte Meisjes in de Jungle. Dinsdag begint hun nieuwe programma Britt en Ymke: Aan de Bak in Blanes.

Lotus F1-Team niet naar eerste wintertest

Het team van Lotus zal niet aanwezig zijn bij de eerste wintertest. De test, die van 28 t/m 31 januari gehouden wordt in Jerez, past niet goed binnen hun schema. Dit meldt technisch directeur Nick Chester.

Het gaat om een bewuste keuze aldus Chester: "Meedoen aan de test in Jerez is niet ideaal met oog op het programma aan de hand waarvan we onze nieuwe auto ontwikkelen en construeren, dus we hebben besloten niet te participeren en onze auto pas later te onthullen."

"We zullen onze nieuwe bolide vermoedelijk voor de eerste test in Bahrein presenteren, zodat we hem daarna tijdens de twee tests in dat land zijn vuurdoop kunnen geven en uitvoerig kunnen testen onder representatieve omstandigheden.", aldus Chester.

Lotus liet begin december al weten de test graag te willen verschuiven, ze vonden het te vroeg in het jaar gepland. Romain Grosjean gaf daarbij aan dat zijn renstal vertraging had opgelopen bij de ontwikkeling van de 2014 bolide.

Het gerucht dat het team in financiële of organisatorische problemen verkeerd wordt hiermee alleen maar groter. Uiteraard meldt de technische directeur dat er niks aan de hand is: "We maken gestaag vooruitgang en ons nieuwe chassis is al door een flink deel van de FIA-crashtests gekomen. We hoeven alleen de neus-sectie nog te laten testen."

Noordoosten Friesland uur zonder stroom

Een deel van het noordoosten van Friesland heeft maandag ongeveer een uur zonder stroom gezeten na een explosie in een verdeelstation in Dokkum. Na de ontploffing ontstond een kleine brand, die de brandweer al snel meester was.

De explosie vond rond 17.30 uur plaats. De oorzaak is nog onbekend. Volgens Omroep Friesland trof de storing ongeveer 9500 huishoudens in Dokkum en omstreken. Rond 18.30 uur waren de problemen in de stroomvoorziening met een 'schakeling' verholpen, aldus een brandweerwoordvoerder.

CDA: meer jongeren op verkiesbare plek

Het CDA heeft bij de komende gemeenteraadsverkiezingen opnieuw meer kandidaten van 30 jaar of jonger op verkiesbare plaatsen staan. Dat meldt de partij maandag na een voorlopige inventarisatie.

Het totaal aantal verkiesbare CDA-jongeren ligt ruim boven de driehonderd. Cijfers over CDA-jongeren op verkiesbare plaatsen bij voorgaande verkiezingen heeft een woordvoerder niet direct paraat.

In sommige gemeenten zijn CDA-jongeren zelfs lijsttrekker, zoals Anne Kruik in Groningen, Mark Buck in Nijmegen, Linda Hofman in Eindhoven en Mark Meijer in Kerkrade. Deze lijsttrekkers zijn allemaal twintigers, zegt de woordvoerder.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom is tevreden over de aanwas. "Wij zijn de partij van de generaties, voor jong en oud. Dat betekent ruimte voor vernieuwing, met behoud van ervaring."

Het CDA doet dit jaar mee in bijna vierhonderd gemeenten. "Wij zijn daarmee nog altijd de grootste landelijke partij op lokaal niveau en dat willen we ook blijven", aldus Peetoom.

'Uitstel Xbox One is een reis'

Voor de feestdagen is bekendgemaakt dat enkele landen, te weten: Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken langer moeten wachten op de Xbox One tot deze uitkomt in het derde kwartaal. Phil Spencer van Microsoft vindt het jammer maar het is een reis die ze maken.

“It never feels good to stand on stage and talk about 21 markets and ship in 13, but it’s a journey, and it’s not won or lost the day after launch. It will be something that plays out, so making sure the quality of each market when we ship is the important part.”

De Xbox One is nog niet uit in Nederland en komt ergens dit jaar...

Walcott mist WK door zware knieblessure

Theo Walcott en het WK voetbal; zal het ooit nog een goed huwelijk worden? Voorlopig lijkt het daar niet op. De speler van Arsenal staat zes maanden buitenspel, vanwege een zware knieblessure en kan dus niet mee naar Brazilië.

Op 17-jarige leeftijd kreeg Walcott zijn eerste kans om mee te doen aan het WK voetbal van 2006. Hij speelde in Duitsland echter geen minuut. Vier jaar later werd hij gepasseerd en nu mist hij het mondiale voetbalevenement dus, vanwege een afscheurde kruisband.

Walcott speelde in het huidige seizoen dertien competitiewedstrijden voor Arsenal, dat in de Engelse Premier League aan kop gaat. De verwachting is dat The Gunners tijdens de transferperiode nog een vervanger gaan aantrekken.

Di Natale stopt na dit seizoen

Een van de meest trefzekere spitsen van de Serie A houdt het na afloop van dit seizoen voor gezien. Antonio Di Natale hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Geen enkele speler wist verspreid over de voorbije vijf seizoenen in de Serie A zo vaak te scoren als Di Natale. In 2010 en 2011 leverde zijn trefzekerheid hem zelfs de prijs voor de topscorer van de Italiaanse competitie op.

Aan die doelpuntenregen komt binnenkort een einde. Wanneer het huidige seizoen ten einde loopt, zit de voetballoopbaan van de 36-jarige aanvaller erop. Dat onthulde hij na afloop van de thuisnederlaag die hij maandag met Udinese leed tegen Hellas Verona (1-3).

"Aan het eind van het seizoen stop ik ermee", zo verzekerde hij de verzamelde media. "Ik heb er al over gesproken met mijn familie. Ik heb besloten dat dit mijn laatste seizoen zal zijn. In juni is alles voorbij." Over de invulling van zijn leven na zijn afscheid heeft Di Natale nog niet nagedacht. "Het doet pijn, want ik heb vaker gescoord voor Udinese dan ik uit eten ben geweest met mijn vrouw. Ik geef om Udinese, want deze club is als familie voor me."

Gedurende tien seizoenen bij i Bianconeri kwam de 42-voudig Italiaans international (elf treffers) tot 362 wedstrijden voor de club. Daarin was hij liefst 189 keer trefzeker. Daarvoor kwam hij uit voor Empoli, waar hij zijn eerste stappen in het profvoetbal zette.

'Supervulkaan roeit hele mensheid uit'

Neem je vrouw nog maar snel even snoeihard achterlangs, want binnenkort gaan we er allemaal aan. Wetenschappers hebben namelijk een supervulkaan ontdekt die de complete mensheid zal uitroeien. En deze kan elk moment uitbarsten.

De supervulkaan is een 90 kilometer brede caldera in Yellowstone National Park. Onderzoekers hebben een rots geanalyseerd en zijn tot de schokkende conclusie gekomen dat de vulkaan elk moment kan uitbarsten, volgens schattingen van wetenschappers zelfs binnen tien jaar. En de eruptie zal plotseling plaatsvinden, zonder enige waarschuwing.

Een dergelijke uitbarsting heeft de kracht om de totale wereld in een klap weg te vagen. Dergelijke erupties waren in het verleden al verantwoordelijk voor dramatische klimaatveranderingen. De laatste uitbarsting van deze omvang, die zo'n zeventigduizend jaar geleden plaatshad, veroorzaakte een vulkanische winter. De aswolk hield het zonlicht maar liefst acht jaar tegen.

Voorheen werd gedacht dat een dergelijke eruptie zou worden voorafgegaan door een aardbeving. Wetenschappers hebben nu echter ontdekt dat dat bij deze vulkaan niet het geval zal zijn. Dus mocht deze supervulkaan uitbarsten, dan leggen wij zeer snel het loodje.

De laatste keer dat een supervulkaan in Yellowstone uitbarstte, was ruim 200.000 jaar geleden. Hierna volgde een zeer lange periode van global cooling, oftewel een zeer lange, koude periode. Als de nieuw ontdekte vulkaan tot uitbarsting komt, zal de temperatuur op Aarde minimaal tien jaar met 10 graden Celsius dalen. De bikini's kunnen dan mooi een poosje de kast in, en we kunnen dan zelfs in de zomer een Elfstedentocht rijden.

Judoka Van Snick vecht schorsing aan

Charline Van Snick heeft besloten haar schorsing van 2 jaar wegens doping aan te vechten bij het hof van arbitrage in Lausanne (CAS). Dat heeft haar advocaat Jean-Luc Flagothier maandag na een onderhoud met de Belgische judoka bekendgemaakt.

De 23-jarige Luikse werd tijdens het WK in Rio de Janeiro, waar ze brons veroverde in de klasse tot 48 kilogram, gecontroleerd op het gebruik van verboden middelen. In haar urine werden sporen gevonden van cocaïne. De internationale federatie IJF pakte daarop haar medaille, het prijzengeld en de ranglijstpunten van na de overtreding af.

Van Snick, die het druggebruik ontkent, kreeg op 3 januari te horen dat ze voorlopig niet welkom is op de wedstrijdmat. Haar schorsing is op 15 oktober ingegaan.

Judoka Van Snick vecht schorsing aan
Judoka Van Snick vecht schorsing aan (Foto: ANP)

Will Smith eert tv-oom James Avery

Will Smith heeft naar eigen zeggen veel te danken aan James Avery, de acteur die in The Fresh Prince of Bel-Air zijn oom Phil speelde. "De grootste lessen in acteren, in leven en het zijn van een deugdzaam mens heb ik van hem geleerd", schreef Smith op Facebook.

"Iedere jongeman heeft een 'Uncle Phil' nodig. Rust in vrede", aldus de 45-jarige Smith. De acteur plaatste een foto van de cast van The Fresh Prince of Bel-Air bij zijn bericht. "Dit was de laatste keer dat we samen waren." Avery overleed dinsdag op 65-jarige leeftijd. Hij kwakkelde al enige tijd met zijn gezondheid en stierf aan complicaties na een hartoperatie.

'Overname Opzij bijna rond'

Het tijdschrift Opzij wordt overgenomen door Veen Media. Alleen een handtekening moet nog worden gezet, melden anonieme bronnen bij Veen en de huidige eigenaar Weekbladpers Groep (WPG) maandag aan NRC Handelsblad.

Plaatsvervangend hoofdredacteur Daphne van Paassen laat weten dat de krant een 'tikje voorbarig' is. "We zijn in gesprek met Veen, maar er zijn meer partijen", twitterde ze aan het eind van de middag.

WPG deed het feministische tijdschrift en het blad J/M in november in de verkoop als gevolg van een grootschalige reorganisatie. Veen Media geeft tijdschriften als het Historisch Nieuwsblad, Filosofie Magazine en Maarten! Uit. Het bedrijf heeft recent ook moeten saneren.

Even leek het erop dat uitgeverij De Groene Amsterdammer Opzij zou overnemen. Met het plotselinge vertrek van Teun Gautier, omdat hij Edwin de Roy van Zuydewijn geld had geleend, werden ook de overnameplannen geschrapt.

De directeur van Veen Media was dinsdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar. WPG laat weten niet te willen reageren op het bericht.

Vuurwerk beschadigt gehoor zevental Hilversum

Zeven mensen hebben tijdens de jaarwisseling in Hilversum gehoorschade opgelopen nadat een stuk zwaar vuurwerk naar hen was gegooid. Twee kregen vuurwerk tegen zich aan en liepen hierdoor enkele wondjes op, meldt de politie maandag. De slachtoffers moeten binnenkort verder medisch worden onderzocht, laat de politie maandag weten.

De slachtoffers stonden op straat bij een horecazaak aan de Koninginneweg toen het vuurwerk na vijf minuten in het nieuwe jaar vermoedelijk vanaf het balkon van een woning naar hen werd gegooid. Het vuurwerk ontplofte midden in de groep.

Kort na het incident verrichtten agenten onderzoek in een woning aan de Koninginneweg. Meerdere mensen werden gehoord. De politie is nu op zoek naar getuigen en beelden van het incident.

David Copperfield trouwt lekker wijf

David Copperfield heeft zijn vriendin, het Franse model Chloe Gosselin, ten huwelijk gevraagd. "Ik ben zo blij dat ik David gevonden heb", zei de 28-jarige Gosselin tegen het tijdschrift Hello! "Maar weinig mensen in de wereld zijn zoals hij. Hij staat in zijn vak al dertig jaar aan de top en heeft uitzonderlijke dingen bereikt."

De 57-jarige Copperfield, die eerder een relatie had met Claudia Schiffer, heeft zijn wilde jaren naar eigen zeggen achter zich gelaten. "Dat is lang geleden. Ik ben nu verloofd en heb een toegewijde relatie met Chloe." De twee hebben al een dochter, de 3-jarige Sky. Wanneer de illusionist en het model trouwen hebben ze nog niet bekendgemaakt.

Cyberpower maakt Steam Machine bekend

Het bedrijf CyberPower heeft vandaag bekendgemaakt hoe de specificaties van hun Steam Machines er uit zullen zien en wat de prijsklassen zullen zijn. De machines komen ergens in de tweede helft van dit jaar uit.

CYBERPOWERPC Steam Machine A – $499

  • Case: CYBERPOWERPC Steam Machine Gaming Chassis
  • Graphics: AMD Radeon R9 270 2GB GDDR5
  • Processor: AMD A6-6400K 3.90 GHz
  • Storage: 500GB SATA-III 7200 RPM HDD
  • RAM: 8GB DDR3 1600MHz Dual Channel Memory
  • Chipset: mITX motherboard w/ 802.11 WiFi + Bluetooth
  • Steam Controller
  • Steam OS

CYBERPOWERPC Steam Machine I – $699

  • Case: CYBERPOWERPC Steam Machine Gaming Chassis
  • Graphics: NVIDIA GeForce GTX 760 2GB GDDR5
  • Processor: Intel Core i3-4330 3.50 GHz
  • Storage: 500GB SATA-III 7200 RPM HDD
  • RAM: 8GB DDR3 1600MHz Dual Channel Memory
  • Chipset: mITX motherboard w/ 802.11 AC WiFi + Bluetooth
  • Steam Controller
  • Steam OS
Steam machine

[Dakar] Sunderland verrassende dagwinnaar

Sam Sunderland is in de tweede etappe van de Dakar Rally verrassend winnaar geworden bij de motoren. De Brit was tussen San Luis en San Rafael op de getimede proef 39 tellen sneller dan de Chileen Francisco Lopez Contardo. De winnaar van gisteren Joan Barreda Bort werd op twee minuten achterstand derde.

De verschillen waren in deze etappe al aanzienlijk. Favorieten voor de eindzege David Casteu, Marc Coma en Cyril Despres verloren allen meer dan vijf minuten. Beste Nederlander was Frans Verhoeven die ruim veertien minuten achterstand zestiende werd. Henk Knuiman eindigde als 29e, terwijl Hans Vogels een goede dag had en 31e werd.

In het klassement heeft Barreda Bort een voorsprong van twee minuten op Lopez Contardo. Sunderland klom naar de derde positie en staat nu 2.33 minuten achter op de leider. Verhoeven is met een vijftiende positie op ruim negentien minuten van Barreda Bort de beste Nederlander.

Bij de quads ging de dagzege naar Marcos Patronelli die aan de streep een voorsprong van bijna drie minuten had op zijn Argentijnse landgenoot Lucas Bonetto. De Pool Rafal Sonik werd ook bijna vijf minuten derde, een minuut voor de Nederlander Sebastian Husseini die knap als vierde eindigde.

In het klassement leidt Patronelli met bijna vier minuten voorsprong op Bonetto. Sonik staat op ruim zes minuten derde, terwijl Husseini op ruim acht minuten de nummer vijf is.

Emma Stone staat mannetje in Spiderman 2

Emma Stones personage Gwen Stacey weet flink van zich af te bijten in The Amazing Spider-Man 2. De vriendin van de spinnenman staat beduidend steviger in haar schoenen dan zijn liefjes uit vorige Spiderman-films. "Spiderman komt mij niet vaak redden", zegt Stone tegen de website Total Film. "Ik kan eigenlijk maar één geval bedenken."

Volgens de 25-jarige actrice redt Stacey vaker Spiderman, het alter ego van haar vriend Peter Parker, dan andersom. "Ik speel de hersens, hij de spieren. Mijn personage schiet hem vaak te hulp."

Hoewel Gwen in veel gevaarlijke situaties terechtkomt, zag Stone de echt gevaarlijke opnames aan haar neus voorbijgaan. "Ik kreeg niet heel veel stoere stunts te doen", verzucht ze. "Ik werd wel met een web een auto in geslingerd."

The Amazing Spider-Man 2 draait, ook in 3D, vanaf 24 april in de Nederlandse bioscoop.


Emma Stone staat mannetje in Spiderman 2 (Foto: Novum)

[KPV] Winnaars

Het zit er weer op dames en heren, de Kerstprijsvraag van 2013 is voorbij. Hieronder kunnen jullie alle winnaars van de afgelopen veertien dagen bekijken waaronder die van gisteren die we nog niet bekendgemaakt hebben.

De kerstprijsvraag was dit jaar anders dan andere jaren. Dit keer hadden we losse prijsvragen en niet zulke hele moeilijke vragen. Wij zijn daarom ook nieuwsgierig naar wat jullie van deze opzet vinden in tegenstelling tot de traditionele veiling jaarlijks. Laat hieronder in een reactie jouw mening, tips, trucs en vragen achter zodat we deze kunnen meenemen of beantwoorden.

Iedereen bedankt voor de deelname en de winnaars hieronder, gefeliciteerd!

  • 23 december: Noppie2000
  • 24 december: Monsie, SweetLakeFlasher, Ken_X, Xantip, NoizEkick
  • 25 december: Archibaltus
  • 26 december: Phadosj
  • 27 december: rotterdamboy, bakacakes
  • 28 december: Xantip
  • 29 december: Lange_Lex
  • 30 december: Snijkoek
  • 31 december: Alan Harper, RedemptioN
  • 1 januari: StarBright
  • 2 januari: lampje4life
  • 3 januari: Gotrunks
  • 4 januari: Aeldran, Cindy29
  • 5 januari: Xbox360

Gefeliciteerd en tot volgende keer!

Strak zwart leer

Dan zit je rustig op een bankje, waar dan ook, of je loopt over straat, waar dan ook, of je zit om een andere reden waar dan ook om je heen te staren. Dan zie je wel eens wat. Meestal weinig interessants, maar een enkele keer een heel hoge hak, gevolgd door een heel hoge laars met daarboven een vrouwenbeen in strak zwart leer. Goeie mode vind ik dat, strak zwart leer en zwarte leren laarzen met hoge hakken.

Redelijke belangstelling voor Utopia

Er is een redelljke belangstelling voor Utopia, het nieuwe reallifesoapavontuur van John de Mol. Dat blijkt uit de FOK!poll.

1 op de 8 zegt benieuwd te zijn. De 12,5e procent lijkt weinig maar als 1 op de acht mensen gaat kijken zal dat 2 miljoen kijkers per avond zijn. Overigens zeggen mensen benieuwd te zijn, of ze ook daadwerkelijk (blijven) kijken is een ander verhaal. Op het forun kun je inmiddels meepraten in een speciaal Utopiaforum. Utopia start 19.30 uur op SBS.

Enkele reacties onder de poll:

Kansloze tv, de eerste big brother was nog grappig. Nu doen er alleen nog maar aandachtsgeile mensjes mee.

Ik zie liever een Hunger Games spelletje, 24 man in een arena droppen met een stapel slagwapens en degene die het overleefd wint.

Ik geloofde heel even dat het echt een survivalachtig programma zou zijn a la The Colony, maar het is gewoon een ordinair reality programma gefilmd op een geimproviseerde camping.
 

Kijkcijfers en SBS dat is utopia


 

Diethart wint Vierschansentournee

De Oostenrijker Thomas Diethart heeft de 62e Vierschansentournee op zijn naam geschreven. De pas 21-jarige skispringer was in de laatste wedstrijd in Bischofshofen de sterkste voor eigen publiek. Eerder had hij ook al de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen gewonnen.

De Oostenrijker ging als leider in het klassement naar de vierde en laatste wedstrijd in de tournee. In Bischofshofen moest Diethart het in de eerste ronde opnemen tegen zijn grootste concurrent, Simon Ammann. Hij slaagde er met 138,5 meter in om de Zwitser te verslaan en direct de eerste positie te pakken. Ammann stond vierde, één plek achter Thomas Morgenstern die derde stond in het klassement om de Vierschansentournee. 

In de tweede en beslissende ronde was de spanning te snijden. Ammann mocht als eerste favoriet springen. De sprong van de Zwitser was goed, maar leek niet genoeg voor de zege. Vervolgens liet Morgenstern de beste sprong van de dag zien, waarmee hij in het klassement van de Vierschansentournee over Ammann heen ging. De Sloveen Peter Prevc, tweede na één ronde, kon zijn positie verdedigen.

Alle aandacht ging echter uit naar de laatste springer, Thomas Diethart. De mensenmassa in het kolkende Sepp Bradl Stadion zag hun held naar 140 meter vliegen, genoeg voor de dagzege, maar belangrijker, ruim voldoende om Ammann en Morgenstern voor te blijven en de Vierschansentournee te winnen. Morgenstern werd uiteindelijk tweede in het klassement, voor Ammann, Prevc en de 41-jarige Japanner Noriaki Kasai.

Zaak Almeerse 'terrorist' geseponeerd

Een Irakees die een aantal jaar in Almere woonde en werd verdacht van betrokkenheid bij terrorisme wordt daarvoor niet vervolgd. Het OM heeft de zaak geseponeerd vanwege een gebrek aan nationaal belang'.

"De man heeft niet de Nederlandse nationaliteit, woont hier niet meer en mag de komende twintig jaar niet naar Nederland afreizen", licht een woordvoerder van het OM maandag toe. "Alles bij elkaar maakt dat het voor ons niet langer noodzakelijk is om de zaak voor de rechter te brengen."

De woordvoerder benadrukt wel dat als 'nieuwe feiten of omstandigheden ontstaan' alsnog over kan worden gegaan tot vervolging. "Als meneer het inreisverbod bijvoorbeeld negeert, kan hij zich alsnog verantwoorden voor de feiten waarvoor hij in juli 2011 is aangehouden. We laten deze zaak niet vallen."

De destijds 34-jarige man werd twee jaar geleden in de zomer aangehouden in zijn woning in Almere. Volgens zijn advocaat Vincent van der Velde gebeurde dit 'met groot machtsvertoon' door een arrestatieteam. "Het heeft veel impact gemaakt op mijn cliënt en zijn familie."

De arrestatie vond plaats omdat de man naar Syrië zou willen afreizen om zich daar aan te sluiten bij Al-Qaida en mogelijk in Irak of in de Palestijnse gebieden een aanslag wilde plegen. De rechtbank in Rotterdam kon de man op een gegeven moment niet langer vasthouden, omdat er geen bewijs was. Het OM hield de zaak echter aan.

Van der Velde zegt dat hij lang bij het OM aan de deur heeft lopen rammelen om voor elkaar te krijgen dat de de zaak zou worden geseponeerd. "Op eerste kerstdag kwam dan eindelijk het antwoord. We zijn er content mee, maar hadden liever gezien dat het OM had verklaard dat mijn cliënt wegens gebrek aan bewijs onterecht als verdachte is aangemerkt." De advocaat gaat met zijn cliënt in overleg om te kijken of ze dit alsnog voor elkaar kunnen krijgen.

'Energieverbruiker bewuster door crisis'

De crisis zorgt ervoor dat mensen bewuster omgaan met energie. Vier op de tien consumenten zeggen door de slechte economie beter te letten op verbruik. Dat blijkt maandag uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos onder 1137 mensen.

In het onderzoek, in opdracht van Eneco, zegt 81 procent van de ondervraagden in meer of mindere mate last te hebben van de crisis. Van die groep is driekwart bezig met het verminderen van het energieverbruik.

Bijna een op de vijf respondenten zegt onaangedaan te zijn door de crisis. Meer dan de helft van die groep is actief bezig met het terugdringen van het verbruik. Dit lijkt andere redenen dan geldbesparing te hebben: zij maken zich een stuk minder druk over de maandelijkse kosten dan mensen die de crisis als ernstiger ervaren. Zo is maar vijf procent van de mensen aan wie de crisis voorbijgaat bang voor de rekening, tegen 75 procent van de getroffenen van de crisis.

Vrouwen letten beter op het verbruik dan mannen (31 om 24 procent), zo blijkt verder, maar mannen weten iets beter wat ze per maand betalen aan energiekosten (30 om 23 procent).

Bijna de helft (49 procent) van de ondervraagden zegt groene stroom te hebben, zeventien procent heeft geen idee. De overgrote meerderheid (85 procent) vindt het oninteressant op welke manier zijn of haar energie wordt opgewekt.

Flinke wapenvondst in woning Vuren

In een woning in het Gelderse Vuren is zaterdag een flinke vuurwapenvondst gedaan. De politie stuitte er op vijftien pistolen en revolvers, negen geweren, twaalf bajonetten, zeven werpmessen, een set handboeien, diverse soorten munitie, delen van granaten en airsoftguns. De bewoner is aangehouden.

De zaak kwam aan het rollen doordat de man op Marktplaats adverteerde met illegale wapens. Een deel van de wapens lijkt uit de Tweede Wereldoorlog te komen. De Vurenaar had een vergunning voor een klein aantal wapens, maar niet voor de overige. Alle wapens zijn in beslag genomen en de vergunning van de man, een zogenoemd verlof, is ingetrokken. De Vurenaar is na verhoor vrijgelaten.

Witoorpenseelaapjes weggehaald bij particulier

Bij een man in Drenthe zijn maandag negentien witoorpenseelaapjes in beslag genomen. De dieren verkeerden in goede conditie en zijn overgebracht naar een opvangadres. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De man, een particulier, heeft verklaard de dieren acht jaar geleden te hebben gekocht van een Poolse chauffeur. In Nederland is het niet toegestaan apen als huisdier te houden, maar de man zou niet hebben geweten van het bezitsverbod. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Alle primaten staan op een internationale lijst voor beschermde diersoorten (Cites). De autoriteiten kwamen de apenbezitter op het spoor na een melding. Het witoorpenseelaapje wordt als bedreigd beschouwd. De soort komt voor in de Atlantische kustwouden in het noordoosten van Brazilië.

Drie procent meer passagiers Schiphol

Schiphol heeft afgelopen jaar drie procent meer passagiers zien vertrekken en aankomen dan vorig jaar. Hiermee is het record opnieuw verbroken en uitgekomen op 52,5 miljoen passagiers. Dat blijkt uit voorlopige vervoerscijfers, die maandag bekend zijn gemaakt door president-directeur Jos Nijhuis tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Amsterdamse luchthaven.

Doordat de markt vanaf augustus opveerde zijn uiteindelijk ook meer goederen via Schiphol vervoerd. Het vrachtverkeer kwam uiteindelijk uit op anderhalf miljoen ton, 3,5 procent dan een jaar eerder. Het aantal vliegvrachtbewegingen groeide met een half procent tot 426 duizend.

Letland krijgt vrouwelijke premier

Letland krijgt voor het eerst een vrouwelijke premier, Laimdota Straujuma.

Straujuma is nu minister van landbouw. Zij was partijloos, maar is in het afgelopen weekeinde toegetreden tot de Eenheidspartij.

Premier Valdis Dombrovskis trad in november af nadat bij de instorting van het dak van een supermarkt 54 mensen om het leven waren gekomen. Voor zijn opvolging passeerden verschillende kandidaten de revue, maar zij werden allemaal om uiteenlopende redenen door president Andris Berzins afgewezen. Maandag liet Berzins weten dat Straujuma zijn goedkeuring wel kan wegdragen.

Straujuma moet voor zij haar nieuwe ambt kan aanvaarden een coalitie smeden die in het honderd zetels tellende parlement kan steunen op een meerderheid.

[Serie A] Milan klopt Bergamo dankzij Kaka

AC Milan heeft maandag een 3-0 overwinning geboekt op Atalanta Bergamo. De Rossoneri zegevierden door twee goals van Kaka en een van Bryan Cristante. Urby Emanuelson en Nigel de Jong speelden de hele wedstrijd voor de Milanezen.

Eerder op de dag was Napoli met 2-0 te sterk voor Sampdoria. Oud-PSV'er Dries Mertens tekende voor beide goals. Napoli loopt door de overwinning drie punten in op nummer twee AS Roma, die zondag een 3-0 nederlaag leed bij koploper Juventus. De voorsprong van de Romeinen bedraagt nog twee punten. Juventus is lijstaanvoerder met acht punten voorsprong op AS Roma.

Vier jongeren aangehouden na opblazen parkeermeter

In Rotterdam zijn vier jongeren aangehouden die verantwoordelijk zouden zijn voor het opblazen van een parkeermeter op oudejaarsnacht. Daarbij raakte een 14-jarige Rotterdamse jongen zwaargewond.

Rondvliegende scherven raakten de jongen, die op zo'n veertig meter afstand stond. Hij ligt op dit moment nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Een ander slachtoffer, een 26-jarige man, raakte gewond aan zijn arm en gezicht. Hij is na behandeling uit het ziekenhuis ontslagen.

Dankzij getuigenverklaringen en een buurtonderzoek kon de politie de vier verdachten aanhouden. Zondagavond werd een van hen bij zijn ouders opgepakt, waarna zijn broer zich bij de politie meldde. Een derde verdachte, een meisje van 16 jaar, werd eerder zondag aangehouden. De vierde verdachte, een 19-jarige jongen, werd maandagmiddag voor zijn huis in Rotterdam opgepakt.

De jongeren, in de leeftijd van 16 tot 19 jaar, gebruikten volgens de politie waarschijnlijk illegaal vuurwerk bij het opblazen van de parkeermeter op de kruising van de Wolphaertsbocht en de Den Hertigstraat in Rotterdam.

De politie weet nog niet wie welke rol heeft gespeeld bij het incident, maar verwacht wel een hoofdverdachte te kunnen aanwijzen.

Nijenhuis verbaasd over machokeuzes testpubliek

Regisseur Johan Nijenhuis is nogal verbaasd over de mening van een testpubliek over zijn nieuwste film Toscaanse Bruiloft. Het publiek wilde dat een scène werd gewijzigd waarin actrice Sophie van Oers haar tegenspeler Jan Kooijman aan zijn stropdas het bed in sleepte. Uiteindelijk werd de scène omgebouwd zodat hij het initiatief neemt en haar verleidt.

"Dit is heel macho en ik wilde het juist eens over een andere boeg gooien", zegt Nijenhuis tegen Novum Nieuws. "Gelukkig hadden we meerdere versies gedraaid. Nu is gekozen voor een variant waarin hij haar echt verovert en zij zelfs een beetje hard to get speelt."

De nieuwe scène scoorde beduidend beter bij het testpubliek, maar de verandering zat 'm vooral bij de vrouwen. "De mannen kon het niet zo veel schelen, die struikelden vooral over een verkeerde nummerplaat op een auto", lacht Nijenhuis.

Het blijkt bijzonder moeilijk te voorspellen hoe een testpubliek zal reageren. "In Verliefd op Ibiza nam Sanne Vogel ook het initiatief bij Jan Kooijman, en dat werd wel geaccepteerd", vertelt de filmmaker. Ook in de toekomst wil hij blijven proberen het over een andere boeg te gooien. "Onverwachte wendingen blijven leuk, dat houdt zo'n liefdesscène spannend."

Over een zwoele scène tussen twee vrouwen of twee mannen heeft Nijenhuis echter zo z'n bedenkingen. "Heel vaak is de dynamiek daar nagenoeg hetzelfde als bij een man en een vrouw. Daarnaast is bij homoseksuele liefdesscènes er vaak eentje die dan uit de kast komt."

Toscaanse Bruiloft draait vanaf 30 januari in de bioscoop.


Nijenhuis verbaasd over machokeuzes testpubliek (Foto: Novum)

Eerste auto's met Android eind 2014

De eerste auto's met Android aan boord komen eind dit jaar op de markt. Google kondigde maandagochtend een samenwerking aan met autofabrikanten Audi, General Motors, Hyundai en Honda. Ook chipproducent Nvidia doet mee aan de zogenoemde Open Automotive Alliance.

De bedrijven werken aan een gezamenlijk softwareplatform voor informatie en entertainment in auto's. Door gebruik te maken van 'open standaarden' moeten consumenten bij verschillende automerken dezelfde gebruikservaring krijgen. Android moet het gebruik van technologie in auto's 'veiliger en intuïtiever' maken, aldus de bedrijven. Ontwikkelaars krijgen nieuwe mogelijkheden om automobilisten en passagiers te bedienen door een speciale automodus aan hun apps toe te voegen.

Ook op autogebied komt Google concurrent Apple tegen. Dat bedrijf kondigde in de zomer van 2013 zijn 'iOS In The Car' aan, een variant van zijn mobiele besturingssysteem voor gebruik in auto's. Apple werkt ook samen met meerdere fabrikanten. De eerste auto's met iOS in the Car verschijnen ook dit jaar.

Autofabrikanten bouwen de komende jaren steeds vaker mobiel internet in auto's in. General Motors voorziet onder meer nieuwe Chevrolets en Cadillacs al van ondersteuning voor de snelle 4G-netwerken.

Huisarts heeft dossier beter op orde

Huisartsen maken medische dossiers van patiënten sinds de zomer vaker op orde. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel maandag.

Huisartsen moeten bij minstens zeventig procent van de consulten een diagnose in het dossier hebben gesteld. Vorig jaar januari bleek nog minder dan 85 procent van de praktijken te voldoen aan de norm. Om artsen te stimuleren dit wel te doen werd eenmalig een financiële vergoeding uitgekeerd door de Landelijke Huisartsen Vereniging en Zorgverzekeraars Nederland.

Volgens Nivel heeft die aanpak gewerkt. In de zomer noteerde ruim 95 procent van de praktijken bij minstens zeventig procent een diagnose in het patiëntendossier. Bijna tachtig procent had meer dan negentig procent van de resultaten van de consulten vastgelegd.

Onderzoeker Robert Verheij stelt dat een goed dossier 'essentieel' is voor goede kwaliteit van zorg. "Artsen hebben nu een vollediger overzicht van wat hun patiënten mankeren en een beter totaaloverzicht van de gezondheidsproblemen in hun praktijk", zegt hij in een verklaring.

Sylvie Meis baalt van vooroordelen

Sylvie Meis baalt ervan dat er veel vooroordelen over haar bestaan. "Iedereen oordeelt over mij. Dat poppetje. Die blonde voetbalvrouw. De arme kankerpatiënt. De ijskoude carrièrevrouw", somt de presentatrice op in een column voor de Duitse krant Bild.

"Ik hoef nooit meer geld uit te geven aan een psycholoog. Ik krijg een gratis analyse van de media", vervolgt ze. De 35-jarige presentatrice beseft dat ze meer aandacht krijgt omdat ze bekend is, maar heeft daar niet altijd zin in. "Ik word er moe van mezelf te verantwoorden."

Meis is sinds vorige maand gescheiden van Rafael van der Vaart, met wie ze de 7-jarige Damian heeft. De presentatrice wilde in eerste instantie haar achternaam niet terug na de scheiding. "In Duitsland dragen veel vrouwen ook na een scheiding nog steeds de achternaam van hun ex-man." Toch kon ze niet Van der Vaart blijven heten omdat ze in Nederland was getrouwd en ook daar was gescheiden.

De scheiding kwam veelvuldig in het nieuws. Ook de nieuwe relatie van de voetballer met Sabia Engizek, de voormalige beste vriendin van Meis, was voer voor de roddelbladen. Toch gunt Sylvie haar ex en Sabia het beste. Het nieuws dat de baby van de twee na een zwangerschap van negentien weken niet meer bleek te leven, vond ze dan ook heel erg. "Ik vind het vreselijk voor ze. Ik hoop dat het een goed jaar wordt."

Voorlopig geen homohuwelijk meer in Utah

Ambtenaren in Utah moeten het sluiten van homohuwelijken staken totdat een beroepsrechter zich over de kwestie heeft kunnen buigen. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bepaald.

Een rechter in Utah bepaalde vorige maand dat het verbod op het homohuwelijk in de staat in strijd is met de grondwet, omdat het inbreuk maakt op de rechten van homoseksuele stellen. Sindsdien zijn meer dan negenhonderd homoseksuele en lesbische stellen in de echt verbonden.

Het Republikeinse staatsbestuur ging in beroep. Een federaal hof van beroep nam de zaak in behandeling, maar wilde niet in de tussentijd het besluit van de lagere rechter terugdraaien. Hierop besloot het staatsbestuur zich te richten tot het Hooggerechtshof.

Het Hooggerechtshof heeft nu dus besloten dat er voorlopig geen homohuwelijken mogen worden gesloten, zolang het federale hof van beroep zich over de zaak buigt.

Ontruiming 'wapenhuis' dinsdag verder

De ontruiming van de woning in Geleen met daarin verschillende wapens en andere voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog duurt langer dan gedacht en zal dinsdag verder gaan. De woning is opnieuw vergrendeld en onder bewaking gesteld. Dat meldt de politie maandagmiddag.

Maandagochtend zijn de Explosieve Opruimingsdienst Defensie en de politie gestart met de ontruiming. Daarbij is volgens de politie een beperkte hoeveelheid lichte munitie gevonden, net als een groot aantal lege hulzen en diverse onderdelen van vuurwapens uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn geen granaten gevonden.

Omdat de politie niet zeker weet of alle wapens onklaar zijn gemaakt, moet de ontruiming zeer zorgvuldig gedaan worden. Dinsdag gaat de politie verder met de klus. Verdachte spullen die een gevaar kunnen vormen, worden vernietigd. Buurtbewoners zijn inmiddels door de gemeente Sittard-Geleen op de hoogte gesteld met een brief.

Het huis werd dit weekend hermetisch afgesloten en bewaakt door de politie. Die kwam de man en zijn verzameling wapens op het spoor toen hij werd aangehouden omdat hij klanten en personeel bedreigde in een café. Hij had drie granaten op zak. Deze bleken al onschadelijk gemaakt en zijn opgeruimd.

De bewoner zit nog vast en wordt dinsdag voorgeleid.

Israëlische ambassade hekelt Vitesse

De Israëlische ambassade in Den Haag laakt de handelswijze van Vitesse in de kwestie rond Dan Mori, die vanwege zijn Israëlische nationaliteit niet welkom is in de Verenigde Arabische Emiraten."Dusdanige discriminatie in de sport is toch triest, terwijl juist sport boven politiek moet staan, nog afgezien van het buitenspel zetten van een van de spelers."

De Arnhemse club besloot zonder Mori af te reizen naar de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens het trainingskamp worden oefenduels tegen VfL Wolfsburg en Hamburger SV gespeeld. De verdediger uit Israël moet zich bij de beloften zien klaar te stomen voor de tweede seizoenshelft in de Eredivisie.

"De Nederlandse club heeft eraan bijgedragen een speler uit te sluiten op grond van zijn nationaliteit", schrijft de ambassade maandag in een verklaring. "Het is erg jammer dat de voetbalclub uit Arnhem heeft gehandeld in strijd met de basisprincipes van de internationale sport, zoals non-discriminatie, moraliteit en sportmanschap."

Voor Vitesse was het schrappen van de trip geen optie, omdat dat de voorbereiding op de tweede seizoenshelft zou verstoren. Ook vanwege de afspraken met de Duitse clubs is besloten af te reizen naar Abu Dhabi. Diverse Nederlandse politici hebben zich kritisch uitgelaten over dat besluit.

Blessure shorttracker Van der Wart valt mee

De schouderblessure van shorttracker Freek van der Wart valt mee. "Opgelucht dat op de röntgenfoto's geen schade is te zien", meldt hij vandaag op Twitter. "Dus wel schaatsen, maar risico's vermijden. Op naar EK en Sochi". Van der Wart raakte gisteren tijdens het NK shorttrack geblesseerd aan het gewricht.

De 25-jarige Van der Wart pakte de zege op de 500 meter, maar kwam tijdens het vieren van de overwinning ten val. Hij kwam hard op zijn schouder terecht, die uit de kom schoot. Daardoor miste hij de 1,000 en 3,000 meter. Ondanks zijn afwezigheid bij de laatste twee afstanden won hij de bronzen medaille achter Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt.

Van der Wart werd afgelopen jaar Europees kampioen bij het shorttrack. Een titel die hij over twee weken verdedigt in het Duitse Dresden. Hij maakt tevens deel uit van de aflossingsploeg die medaillekansen heeft bij de Olympische Spelen volgende maand. De ploeg werd derde bij het WK van vorig jaar en pakte bij het EK een zilveren medaille.

[BDO WK] Dekker gunt Van de Pas geen set

Jan Dekker heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts van de BDO. Hij won van Benito van de Pas met 3-0. De setstanden waren 3-2, 3-2 en 3-0. Dekker treft in de tweede ronde Geert de Vos (Bel) of Madars Razma (Let). 

Omdat het veld bij de mannen is uitgebreid van 32 naar 40 spelers werd er voor het eerst doordeweeks op Lakeside gespeeld. Er werden nog twee andere wedstrijden gespeeld. Tony Eccles won met 3-1 van de als vijfde geplaatste Darryl Fitton.

Ook werd er uit de voorronde nog een partij gespeeld. Karel Sedlacek uit Tsjechië nam het op tegen de Engelsman Paul Hogan. Sedlacek is de eerste Tsjech ooit die plaatste voor Lakeside en Hogan maakte na zeven jaar zijn rentree. De Engelsman won met 3-1. 

Vanavond komt er nog één Nederlander in actie. Jeroen Geerdink neemt het in de voorronde op tegen Dave Prins (Eng). 

Dronken automobilist slaapt voor stoplicht

Een dronken automobilist is in slaap gevallen voor een verkeerslicht in Leuven bij Brussel. De politie trof ook zijn passagier in een diepe slaap aan.

De auto met het tweetal stond op een drukke laan. Weggebruikers belden de politie omdat zelfs aanhoudend getoeter geen effect had op de dronkenlappen. Ook de agenten hadden de grootste moeite om de twee schone slapers in hun wagen met draaiende motor wakker te krijgen, meldden Vlaamse media maandag.

De bestuurder, een 43-jarige man uit Brussel, kon na ontwaken onmiddellijk zijn rijbewijs voor 15 dagen inleveren.

Dronken automobilist slaapt voor stoplicht
Dronken automobilist slaapt voor stoplicht (Foto: ANP)

Vrouw (25) te sexy voor sportschool

Maja Lukic is niet meer welkom in een sportschool in Darwin. De 25-jarige Australische is namelijk te sexy gekleed voor de fitnessclub. Volgens de eigenaar van de tent zou tijdens het sporten zelfs haar punani te zien zijn.

Toen de mooie fysiotherapeute donderdag Snap Fitness Yarrawonga instapte, werd ze tegengehouden door de baas van de sportschool. Haar korte broekje en topje zouden aanstootgevend zijn. Volgens de manager kan ze beter naar een striptent gaan.

"Dat mevrouw Lukic graag zo'n kort broekje wil dragen en haar edele delen laat zien, moet ze zelf weten", zo laat eigenaar Griff Davies weten. "Maar doe zoiets dan wel in een stripclub. Wij hanteren overal dezelfde kledingregels, want wij moeten rekeninghouden met religieuze groepen."

Volgens Davies kun je zeer eenvoudig testen of de sportbroek te kort is. "Als je je moet uitrekken voor de rekstok en je daarbij je edele delen blootstelt, is je broekje te kort." Dit betekent ook dat je geen strak topje mag dragen of zonder bovenkleding naar binnen mag.

Volgens de strakke brunette zelf werd ze al eerder tegengehouden door een vrouwelijke manager. Deze vertelde haar dat er vele klachten waren binnengekomen over haar outfit, van andere klanten en hogere managers. Desondanks is Lukic van plan de volgende keer gewoon weer met haar strakke en uiterst korte broekje naar de sportschool te gaan.

Reddingswerk ingestort gebouw India gestaakt

Reddingswerkers hebben maandag in het zuiden van India de zoektocht naar overlevenden onder het puin van een zaterdag ingestort gebouw gestaakt. In twee naburige gebouwen die nog in aanbouw zijn zitten scheuren en gevreesd wordt dat deze panden ook kunnen instorten. Het dodental staat inmiddels op zeventien.

De politie heeft het ingestorte gebouw en de twee andere panden maandag afgezet. Gevreesd wordt dat er nog twaalf slachtoffers zijn en dat deze nog onder het puin liggen.

Het ingestorte pand werd gebouwd in een moerasachtig gebied in de stad Canacona. De autoriteiten in de deelstaat Goa hebben een onderzoek naar de instorting ingesteld. "Het ontwerp was gebrekkig, dat is de oorzaak van de tragedie", zei deelstaatpremier Manohar Parrikar zondag.

Geen verandering in toestand Schumacher

Er is nog steeds geen verandering in de gezondheidstoestand van Michael Schumacher. De autosportlegende ligt, acht dagen na zijn skiongeval, nog steeds op de intensive care van het ziekenhuis in Grenoble.

"Zijn klinische toestand is stabiel, terwijl we hem permanent verzorgen en behandelen. We benadrukken dat zijn toestand nog altijd kritiek is”, aldus een verklaring van het ziekenhuis.

Vorige week zondag kwam Der Schumi ten val bij het skiën in de Franse Alpen. Hij klapte met zijn hoofd vervolgens op een rots en liep daarbij zwaar hersenletsel op. De zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 wordt in een kunstmatige coma gehouden en is al tweemaal geopereerd.

De Nieuwe Wildernis heeft mooiste poster

De poster van de Nederlandse documentaire De Nieuwe Wildernis is verkozen tot mooiste filmposter van 2013. Dat bleek uit de jaarlijkse verkiezing van de TV Krant, liet de organisatie maandagmiddag weten. Arent Jack van distributeur Dutch FilmWorks en Egbert Luys van Studio EGT zijn verantwoordelijk voor het winnende ontwerp.

Producent Ignas van Schaick is zeer verheugd met de prijs en liet weten dat honderden ontwerpen zijn gesneuveld voordat de makers 'het juiste gevoel te pakken hadden'. "De film volgt heel veel dieren, maar die kun je niet allemaal laten zien. De dravende konikpaarden onder een typisch Hollandse dreigende wolkenlucht staan symbool voor de woeste natuur die nog in ons land aanwezig is. De poster treft dat heel goed in één beeld en spreekt heel veel mensen aan - dat blijkt maar weer uit deze mooie prijs."

De TV Krant Filmposter Award werd voor de tiende keer uitgereikt. De jubileumeditie was erg spannend, aangezien de nummers één en twee constant van koppositie wisselden. Uiteindelijk brachten 12.145 mensen hun stem uit op de natuurdocumentaire. De fantasyfilm The Hobbit: The Desolation of Smaug kreeg 11.605 stemmen. In totaal brachten 57.902 mensen hun stem uit.

Een ander opvallend detail is dat dit jaar maar liefst drie van de films uit de top vijf van Nederlandse bodem zijn. Op de derde plek staat de thriller Daglicht, van Diederik van Rooijen, op 4 staat de romkom Soof van Antoinette Beumer. De vijfde positie is voor de superheldenfilm Thor: The Dark World.

De Nieuwe Wildernis is een project van Ton Okkerse en Van Schaick van EMS Films. De zeer succesvolle film over het dierenleven in de Oostvaardersplassen werd geregisseerd door Ruben Smit en Mark Verkerk en trok al meer dan 685 duizend bezoekers naar de bioscoop. Inmiddels is de natuurfilm ook op dvd, Blu-ray en VOD verkrijgbaar. Op 19 april vindt De Nieuwe Wildernis in Concert plaats in de Ziggo Dome.

De Nieuwe Wildernis heeft mooiste poster (Foto: Novum)

Ouwehands Dierenpark euthanaseert zeeleeuw

In Ouwehands Dierenpark in Rhenen is maandag zeeleeuw Joop overleden. Het dier werd vanwege zijn slechte gezondheid op 31-jarige leeftijd geëuthanaseerd.

Volgens de verzorgers en dierenarts van het park waren de hoge leeftijd van de zeeleeuw in combinatie met zijn sterk verminderde eetlust de redenen van de euthanasie. Californische zeeleeuwen worden volgens het park meestal zo'n 30 jaar oud.

De zeeleeuw werd in 2007 tijdens zijn laatste show uitgeroepen tot ereburger van de gemeente Rhenen. Het dier woonde en werkte toen zo'n 25 jaar in het park. Hij figureerde in ruim twintigduizend shows en vermaakte zo'n vijftien miljoen mensen.

Na zijn pensioen was Joop nog te zien in het buitenbassin. Daar bracht hij tijd door in het gezelschap van een aantal vrouwtjes. Met deze vrouwtjes kreeg de zeeleeuw gedurende zijn leven acht nakomelingen. In 2011 kreeg hij gezelschap van een ander mannetje, de driehonderd kilo wegende zeeleeuw Enzo.

Merkel breekt bekken op wintersport

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is tijdens haar wintersportvakantie in Zwitserland bij het langlaufen gevallen en gewond geraakt. Merkel heeft haar bekken gebroken en moet daarom de komende drie weken afspraken afzeggen. Dat heeft haar woordvoerder Steffen Seibert maandag gezegd.

Volgens Seibert dacht Merkel na de val dat de pijn die ze voelde slechts een kneuzing was. Artsen stelden later echter een botscheur vast. Omdat Merkel rust moet houden, moet ze een bezoek aan Warschau afzeggen. De Luxemburgse premier Xavier Bettel zou naar Berlijn komen, maar dit bezoek is afgezegd. De bondskanselier blijft wel de vergaderingen van de regering leiden.

'Ziggo bijna in handen UPC-moeder Liberty'

Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, heeft de overname van Ziggo bijna rond. Dat schrijft Bloomberg maandag op basis van anonieme bronnen. Volgens het Amerikaanse persbureau wordt de overname halverwege deze maand officieel aangekondigd. De bedrijven zelf geven geen commentaar.

Liberty Global heeft al een belang van bijna dertig procent in Ziggo. Het Amerikaanse bedrijf is onder meer eigenaar van UPC in Nederland en grootaandeelhouder van Telenet in België.

Woordvoerder Martijn Jonker van Ziggo laat tegenover ABM Financial News weten geen commentaar te hebben. Hij verwijst naar het persbericht van de kabelaar van vorige maand. Toen maakte Ziggo bekend met Liberty te praten over een nieuw overnamebod. De Nederlandse kabelaar vond een eerder bod uit oktober namelijk ontoereikend. De overname zou nu op vriendelijke basis tot stand komen.

Ook woordvoerder Bert Holtkamp van Liberty Global wilde geen commentaar geven op de marktgeruchten.

Fiorentina moet Rossi weer missen door knieblessure

Giuseppe Rossi heeft de binnenband van zijn rechterknie beschadigd. Dat wees onderzoek maandag uit, meldt Fiorentina. De aanvaller verliet zondag in het duel tegen Livorno geblesseerd het veld en aanvankelijk vreesde de club uit Florence dat hij voor de derde keer in zijn carrière een gescheurde kruisband had opgelopen.

De kruisbandproblemen hielden de 26-jarige Italiaan sinds oktober 2011 zo'n anderhalf jaar aan de kant, maar dat was voor Fiorentina geen belemmering om hem vorig jaar aan te trekken. Dit seizoen bewees Rossi zijn waarde met veertien treffers in achttien duels. Daarmee is hij topscorer van de Serie A.

Rossi verliet in tranen het veld na de harde tackle van Leandro Rinaudo, die slechts een gele kaart kreeg. Fiorentina won voor eigen publiek met 1-0.

De voormalige speler van onder meer Manchester United en Villarreal doet voor zijn behandeling een beroep op de Amerikaanse dokter Steadham, die hem al eerder hielp. Dan moet ook duidelijk worden hoelang hij is uitgeschakeld.

Recordaantal Museumkaarten verkocht in 2013

Een recordaantal van een miljoen mensen hebben in 2013 een Museumkaart gekocht. In 2012 waren er nog 895.000 Museumkaarten in omloop. In totaal brachten de kaarthouders vorig jaar 6,4 miljoen bezoeken aan musea, ruim 1,3 miljoen meer dan het jaar ervoor. Dat heeft de Museumvereniging maandag bekendgemaakt.

De directeur van de Museumvereniging ziet als oorzaak van het record de reeks verbouwde musea, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam en De Fundatie in Zwolle, die in 2013 hun deuren weer openden. Dat zijn 'echte publiekstrekkers', zegt Siebe Weide in een verklaring.

"We zien steeds vaker dat museumbezoek met de kaart een aantrekkelijk uitje voor gezinnen is", aldus Weide. De Museumkaart, die sinds 1981 bestaat, kost 49,95 euro per jaar en geeft toegang tot bijna vierhonderd musea in Nederland.

De vergoeding die musea kregen bedroeg over 2013 meer dan 35 miljoen euro, ruim zes miljoen meer dan het jaar ervoor. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum, moeten kaartbezitters iets bijbetalen om binnen te komen.

Bij veel musea in Nederland steeg het aantal bezoekers ten opzichte van andere jaren. Zo bezochten ruim 2,2 miljoen mensen het in april geopende Rijksmuseum in 2013, een record voor het museum in Amsterdam. Het Stedelijk Museum verwelkomde eind december de miljoenste bezoeker sinds de heropening in september. Ook Boijmans van Beuningen, Naturalis en het Kröller-Müller wisten meer bezoekers te trekken.

Verdediging bepleit vrijspraak oud-SS'er Bruins

De advocaten van oud-SS'er Siert Bruins, die in Duitsland terechtstaat voor betrokkenheid bij de moord op een Nederlandse verzetsstrijder, hebben maandag voor de rechtbank in Hagen vrijspraak geëist. Volgens zijn advocaten had Bruins geen idee van het plan om de gevangenen dood te schieten tijdens een in scène gezette vluchtpoging. Bovendien zou Bruins geen schot hebben gelost. Het openbaar ministerie heeft levenslang geëist.

De voormalige Nederlandse Waffen-SS'er, die nu de Duitse nationaliteit bezit, werd in de jaren tachtig in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee joodse broers in Groningen. In Hagen staat hij terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in Appingedam. Bruins zat destijds - na enige tijd aan het Oostfront te hebben gevochten - bij de Sicherheitspolizei in zijn geboorteland.

Bruins nam in 1941, tijdens de bezetting van Nederland door de nazi's, vrijwillig dienst in de SS. Hij werd na de oorlog in Nederland ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden uitgevoerd, vluchtte hij naar Duitsland, waar hij decennialang onder een valse naam ongestoord heeft geleefd.

Asbest vrij bij schuurbrand Venlo

Bij een schuurbrand in Venlo is maandagmiddag asbest vrijgekomen. De brandweer adviseert omwonenden ramen en deuren gesloten te houden en raadt mensen af naar de brand te komen kijken.

Het gaat om een uitslaande brand in een grote schuur achter een woning aan de Ubroekweg in het stadsdeel Blerick. Het dak, dat uit asbest bestond, is ingestort. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat de schuur is verloren. Ook van de inhoud, een caravan, motor en fietsen, blijft naar verwachting weinig over.

De brandweer onderzoekt waar het asbest terecht is gekomen. Als de kankerverwekkende stof door de wind over de buurt is uitgewaaid, kan het opruimen nog wel enkele uren in beslag nemen.

Omwonenden en werknemers van vier woningen en twee bedrijven in de buurt wordt tot die tijd geadviseerd binnen te blijven. De gemeente is aanwezig om de asbest op te ruimen.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De eigenaar van de schuur ontdekte de brand zelf en heeft rook ingeademd. Hij is ter plekke behandeld door ambulancepersoneel. Er zijn geen andere gewonden gevallen.

[Moto3] Deroue vervangt Iwema

Jasper Iwema is zijn plaats in de Moto3 bij het team Roelof Waninge kwijt. De 24-jarige coureur uit Hooghalen zal vervangen worden door de pas 18-jarige Scott Deroue uit Nijkerkerveen, zo liet RW Racing GP weten.

Iwema racete de afgelopen vijf seizoenen in de Moto3 met in 2012 een zevende plaats in Frankrijk als beste resultaat. Afgelopen seizoen kon hij de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken en eindigde hij niet bij de beste twintig in het kampioenschap. Hij wordt vervangen door Deroue die in de afgelopen jaren indruk maakte in de Red Bull MotoGP Rookies Cup door vier zeges te behalen. De jonge coureur is voor twee jaar vastgelegd.

Büttner wil niet weg bij Manchester United

Alexander Büttner wil niet vertrekken bij Manchester United deze winter. Ook een verhuurperiode is geen optie voor de Doetinchemmer. "Ik wil vechten voor mijn plaats. Ik wil gewoon spelen en laten zien dat ik het niveau aankan", zegt de linksback maandag op de website van zijn club.

Büttner kwam in de zomer van 2012 over van Vitesse. Hij staat in Manchester in de hiërarchie achter de 32-jarige Fransman Patrice Evra. "Als mensen over andere spelers praten, boeit me dat niet", doelt hij op de vermeende interesse van United in andere linksbacks zoals Leighton Baines. Maar ook zelf een vertrek forceren wil de 24-jarige verdediger niet. "Ik ben nog jong en ik weet wat ik kan. Ik weet dat er clubs zijn die me willen, maar ik ben blij hier en wil voor United blijven spelen. Daar focus ik me honderd procent op."

Afghaanse politie stopt meisje met bomvest

De Afghaanse politie heeft zondag kunnen beletten dat een jong meisje een zelfmoordaanslag pleegde. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken gezegd, meldt de BBC.

Het meisje, dat slechts acht jaar oud zou zijn, werd zondag staande gehouden in de zuidelijke provincie Helmand. Ze zou het zusje zijn van een prominente Taliban-commandant en zou door haar broer zijn aangezet om een aanslag te plegen op de grenspolitie.

Een van de grenswachten zag dat het meisje een bomvest aanhad. De politie hield haar aan voordat ze het vest tot ontploffing kon brengen. Mogelijk was er een technisch probleem waardoor ze zichzelf niet kon opblazen.

Het meisje is ernstig verward en verkeert in shock, aldus de woordvoerder. Ze is overgebracht naar Lashkar Gah, de hoofdstad van Helmand.

Warmste 6 januari sinds begin metingen

Maandag is de warmste 6 januari sinds het begin van de metingen in 1901. Nog voor het middaguur werd het in De Bilt 13,3 graden. Daarmee sneuvelde het oude record van 13,1 graden uit 1999. 's Middags reikte de temperatuur in De Bilt tot 14,5 graden. Dat meldt weeronline.nl.

De warmste plek was in Noord-Brabant. Daar werd het 14,7 graden, terwijl de Wadden het moeten doen met 10,6 graden. Het record van de warmste januaridag (15,1 graden) wordt waarschijnlijk niet meer gebroken.

Volgens meteorologen is het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin januari een graad of 5. Vrijdag werd al de warmste 3 januari sinds 1901 gemeten. Ook het dagrecord van dinsdag gaat mogelijk sneuvelen. Dat staat sinds 2005 op 12,5 graden.

Ondanks de lenteachtige temperaturen, is het weerbeeld vooral herfstachtig. Maandagmiddag trekt opnieuw een neerslaggebied over het land, dat gepaard gaat met flink wat wind. Na woensdag daalt de temperatuur langzaam. Wellicht worden vanaf komend weekend normale temperaturen voor de tijd van het jaar bereikt.

Square Enix Montreals next-gen Hitman geschrapt

Volgens de LinkedIn-pagina van senior game designer Richard Knight is de next-gen Hitman-game, die Square Enix Montreal in ontwikkeling had, formeel geschrapt en is de studio nu bezig met een onaangekondigde Hitman-titel voor Android en iOS.

Het is nu onduidelijk hoe het met de toekomst van de franchise is gesteld. Aanvankelijk zouden IO Interactive en Square Enix Montreal elkaar afwisselen in het ontwikkelen van Hitman-games zoals bijvoorbeeld Activision dat doet met Call of Duty, maar dat gaat nu dus niet door. IO Interactive had zelf al een eigen Hitman-game in pre-productie, maar het is onduidelijk of zij hiermee verder gaan of dat ze juist de ontwikkeling van Square Enix Montreal overnemen.

Er zijn echter nog geen games formeel aangekondigd, dus vooralsnog kunnen we niet anders doen dan hopen dat Agent 47 snel wederkeert.

Agent 47

Vader Dutroux-slachtoffer boos op Hemmerechts

De vader van de door Marc Dutroux vermoorde An Marchal is boos over het nieuwe boek van Kristien Hemmerechts. De Vrouw die de Honden te Eten Gaf is een boek waarin de Belgische schrijfster het leven van Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, reconstrueert.

Volgens Belgische media kan de nieuwe roman van Hemmerechts op veel ophef rekenen vanwege het gevoelige onderwerp en de poging van Hemmerechts Martin te begrijpen. "Menselijkheid vinden bij Martin?", zegt Paul Marchal maandag in een interview met de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "Die zal ze niet vinden, want die is er niet."

Marchal begrijpt niet waarom Hemmerechts het boek wilde schrijven. "Tenzij je een vriend bent van Martin en dat is Kristien Hemmerechts bij mijn weten niet, zal ik nooit begrijpen waarom ook maar iemand deze verguisde vrouw verdedigt."

Martin werd in 2012 vervroegd vrijgelaten. Ze werd veroordeeld voor haar aandeel in de ontvoering van zes meisjes en de dood van vier. An en haar vriendin Eefje werden in 1996 dood gevonden.

In haar weblog beschrijft Hemmerechts haar fascinatie voor Martin, die zwanger was toen ze haar misdaden beging. De titel verwijst naar de honden van het echtpaar Dutroux, die Martin dagelijks te eten gaf, terwijl de ontvoerde kinderen niets kregen. Michelle ging na haar vrijlating het klooster in. Het boek verschijnt eind januari.

Extreme koude treft VS

Het buitengewone koufront dat de afgelopen dagen al werd voorspeld is maandag aangekomen in delen van de Verenigde Staten. Van Montana in het noorden tot Alabama in het diepe zuiden zorgt de zogenoemde polaire vortex de komende dagen voor gevaarlijk lage temperaturen. Op bepaalde plekken kan de gevoelstemperatuur dalen tot -50 of -60 graden Celsius. Zelfs in het normaal zo zonnige Florida wordt vorst verwacht.

Grote delen van het midwesten van de VS werden afgelopen weekeinde al getroffen door extreem winterweer, waarbij zo'n dertig centimeter sneeuw viel. En het gevaar is nog niet geweken. In North Dakota wordt het -35 graden Celsius, in Wisconsin -29 graden, en in Minneapolis, Indianapolis en Chicago wordt het -27 graden. "Het is een gevaarlijke kou", aldus Butch Dye van de nationale weerdienst NWS.

In Indianapolis is code rood afgegeven, wat betekent dat mensen alleen in noodgevallen de weg op mogen. In diverse staten zijn scholen en overheidsgebouwen maandag gesloten.

De polaire vortex is een tegen de klok in draaiende poel van ijskoude, dichte lucht, voorafgegaan door sneeuwval. De winterdepressie in de VS en Canada zorgt de komende dagen juist voor relatief hoge temperaturen in Noordwest-Europa.

Kat Amersfoort toch niet dood door vuurwerk

In tegenstelling tot wat de politie eerder meldde is de Amersfoortse kat die zondag dood werd teruggevonden niet door mishandeling met vuurwerk om het leven gekomen. Dat meldde de politie maandagmiddag.

Maandagochtend ging de politie ervan uit dat de kat in een put was vastgebonden en bestookt met vuurwerk. Die informatie was gebaseerd op wat de eigenaar vertelde na contact met de dierenambulance. Na onderzoek bleek die informatie niet te kloppen, aldus een politiewoordvoerder. De kat werd gevonden op straat met bloed aan haar bek. De kans is groot dat ze is gestorven door een aanrijding, aldus de woordvoerder.

Ook over de doodsoorzaak van kat die zou zijn overleden nadat vuurwerk in haar achterwerk was gestopt en ontploft, zijn eveneens twijfels ontstaan. Volgens een dierenarts van de Universiteit Utrecht kan het vuurwerk ook onder de kat terecht zijn gekomen en ook sluit hij een aanrijding als doodsoorzaak niet uit.

De politie onderzoekt de zaak nog verder.

Kat Amersfoort toch niet dood door vuurwerk
Kat Amersfoort toch niet dood door vuurwerk (Foto: ANP)

'Lindsay Lohan niet bezig met autobiografie'

Lindsay Lohan is in tegenstelling tot eerder verschenen berichten niet bezig haar levensverhaal op papier te zetten. "Lindsay is op dit moment geen boek aan het schrijven", vertelt Lohans moeder Dina aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

Ingewijden zeiden vorige maand dat de actrice werkte aan een onthullend boek. Lohan, die sinds 2007 geregeld in aanraking met justitie komt en zich meerdere malen liet opnemen in afkickklinieken, zou afgelopen zomer in een kliniek begonnen zijn met schrijven.

Hoewel de 27-jarige Lindsay niet aan het schrijven is geslagen, heeft haar 51-jarige moeder Dina wel een autobiografie geschreven. "Mijn boek is af", zegt ze. Dina vertelt daarin ook verhalen over haar dochter, iets wat Lohan volgens haar niet erg vindt. "Lindsay en mijn drie andere kinderen steunen me volledig."

Oude granaat richt bloedbad aan in Pakistaans gezin

Tien leden van een Pakistaans gezin zijn maandag omgekomen toen een vermoedelijke artilleriegranaat ontplofte die ze thuis bewaarden. Onder de doden zijn vrouwen en kinderen, zei Tahir Khan van het provinciebestuur van Khyber-Pakhtunkhwa.

Het gezin woonde in Dars, een dorp in het Tirahdal. In die vallei in het noordwestelijke stammengebied, niet ver van de Afghaanse grens, wemelde het tot voor kort van moslimextremisten. Vorig jaar wist het Pakistaanse leger hen na felle gevechten uit het dal te verdrijven.

Burgemeester krijgt dreigbrief na rellen Veen

Op de redactie van Omroep Brabant is maandag een anonieme dreigbrief binnengekomen gericht aan burgemeester Fons Naterop (CDA) van de gemeente Aalburg. De schrijver zou uit het Brabantse dorp Veen komen, waar vorige maand 101 mensen werden gearresteerd vanwege rellen.

De briefschrijver bekritiseert uitspraken van Naterop naar aanleiding het politieoptreden op 30 december. Volgens de burgemeester heeft de politie goed werk verricht, wat de schrijver betwist. De briefschrijver vindt dat Naterop in de media gelogen heeft over de manier waarop de politie de verdachten heeft aangehouden en hoe zij behandeld zijn.

In de brief staat verder dat de de CDA'er alvast moet uitkijken naar een andere gemeente en dat hij op zijn hoede moet zijn. Ook wordt oud-burgemeester Frans Buijserd (CDA) genoemd (2003-2007). Volgens de briefschrijver lukte het Buijserd niet om het stoken in Veen tegen te gaan en zal het Naterop ook niet lukken.

In Veen is het traditie dat autowrakken in brand worden gestoken rond de jaarwisseling. Toen agenten vorige week maandag ter plaatse kwamen, werden zij bekogeld met flessen en vuurwerk. De laatste arrestanten zijn zaterdag vrijgelaten.

Omroep Brabant meldt dat de brief mogelijk ook bezorgd is bij Naterop zelf. Een woordvoerder van de gemeente Aalburg kon dat maandag nog niet bevestigen aan de omroep. "Tot aan het weekend zijn er in ieder geval geen directe dreigementen aan het adres van de burgemeester gedaan", aldus een woordvoerder op de website van de omroep.

De politie geeft aan de brief mee te nemen in het lopende onderzoek naar de rellen in Veen.

Dit zijn de 13 Steam Machine-partners

Volgens de Amerikaanse website Engadget zijn er vandaag elf bedrijven die later vandaag op de CES hun eigen Steam Machines gaan aankondigen, en daar zitten een aantal opvallende namen tussen.

Van bedrijven iBuyPower en Digital Storm was het al bekend dat ze Steam Machines gingen fabriceren, maar vanaf vandaag komen daar elf namen bij. Onder andere grote namen als Alienware en Gigabyte gaan deze week op de CES hun Steam Machines tonen, maar ook webwinkels als CyberPowerPC, Falcon Northwest, Origin PC, Materiel.net, Webhallen, Next, Zotac en Scan gaan Steam Machines laten zien. Tevens gaat ook ons eigen welbekende Alternate Steam Machines maken.

Het is nog niet bekend wat de specificaties en prijzen zullen zijn van de Steam Machines, maar dat zal in de loop van de week wel bekend worden, omdat alle Steam Machines tentoongesteld zullen worden op de CES. Ook is het mogelijk dat er nog meer bedrijven Steam Machines zullen tonen, maar dit zijn vooralsnog de namen die bekend zijn.

iBuyPower's Steam Machine

Ribéry blijft Robben voor in verkiezing

Franck Ribéry is door spelers uit de Bundesliga verkozen tot beste speler van de eerste seizoenshelft. Dat schrijft Kicker. De Franse sterspeler van Bayern München bleef teamgenoot Arjen Robben ruimschoots voor.

Van de 238 spelers die hun stem uitbrachten, stemde ruim de helft (56,4 procent) op Ribéry. Robben moest met 11,4 procent van de stemmen genoegen nemen met plaats twee. Marco Reus van Borussia Dortmund eindigde op de derde plek met 6,8 procent. De vierde plek was weer voor een speler van Bayern. Aanvoerder Philipp Lahm kreeg namelijk 4,7 procent van de stemmen.

Opvallend genoeg ging de eer bij de trainers niet naar Pep Guardiola, maar naar Lucien Favre. De Zwitserse coach presteert uitstekend met Borussia Mönchengladbach, de huidige nummer drie van de Bundesliga. Tweede bij de verkiezing werd Markus Weinzierl (FC Augsburg), plaats drie was voor Jos Luhukay (Hertha BSC).

Bayern München hervat de Bundesliga op vrijdag 24 januari met een uitwedstrijd tegen Mönchengladbach. De Rekordmeister heeft na zestien wedstrijden zeven punten voorsprong op Bayer Leverkusen, dat een dag later tegen SC Freiburg speelt. Leverkusen heeft een wedstrijd meer gespeeld dan Bayern.

Blatter kritisch op WK-gastland Brazilië

Sepp Blatter heeft zich kritisch uitgelaten over de WK-organisatie van Brazilië. Het land heeft in de aanloop naar het toernooi te maken met veel achterstanden. Bij bouwwerkzaamheden kwamen meerdere werklieden al om het leven, en ongeveer de helft van alle stadions is niet op tijd klaar.

"Brazilië zal nu wel beseffen dat ze te laat zijn begonnen", sprak Blatter volgens 24 hours. "Zij zijn het gastland met de meeste vertragingen sinds ik bij de FIFA ben, ondanks dat ze veel tijd hadden (zeven jaar, red.) om zich voor te bereiden."

Tijdens de Confederations Cup gingen veel Brazilianen anderhalf jaar terug de straat op om te protesteren tegen de hoge kosten van het evenement. Blatter vreest niet dat het WK komende zomer erdoor verstoord zal worden. "Ik ben een optimist, geen pessimist. Brazilianen zullen het voetbal niet direct aanvallen. Dit is het thuisland van het voetbal, het is hier een soort religie."

"We weten allemaal dat er meer demonstraties en protestacties zullen ontstaan. Bij de Confederations Cup werden die georganiseerd via social media. Ze hadden niet echt een doel, maar bij het WK zal dat wel het geval zijn", besluit de FIFA-voorzitter.

Het eindtoernooi van het WK begint op donderdag 12 juni met de wedstrijd tussen Brazilië en Kroatië. Een dag later komt het Nederlands elftal voor het eerst in actie, tegen titelverdediger Spanje. De finale wordt gespeeld op zondag 13 juli.

Willem II geeft Landzaat een kans

Denny Landzaat gaat met Willem II op trainingskamp naar Turkije. De eerstedivisionist uit Tilburg gaat bekijken of de 37-jarige middenvelder fit genoeg is om de selectie te versterken, laat een woordvoerder weten. Landzaat traint sinds zondag mee bij de club, die hij tussen 1999 en 2003 al diende.

De 38-voudig international begon zijn loopbaan bij Ajax, maar daar bleef een doorbraak uit. Hij speelde verder nog voor MVV, AZ, Wigan Athletic, Feyenoord en FC Twente. Afgelopen zomer vertrok Landzaat bij de Enschedeërs en sindsdien zit hij zonder club.

Depardieu weigert handtekeningen aan Franse fans

Gérard Depardieu blijft chagrijnig tegen zijn voormalige landgenoten. De voorheen Franse acteur was zaterdagavond voor het eerst sinds zijn emigratie vorig jaar naar Rusland aan het werk in Parijs, maar weigerde handtekeningen uit te delen aan zijn fans. Meteen na de voorstelling stapte hij op zijn scooter en reed hij de Parijse nacht in. Dat schrijft de Britse krant Daily Telegraph zondag.

De 65-jarige Depardieu speelt zeven voorstellingen in het Theatre Antoine. Hij acteert in het stuk Love Letters van de Amerikaanse scenarist A.R. Gurnsey, tegenover het 81-jarige film- en toneelicoon Anouk Aimée. Daarna keert hij terug naar Rusland, waar hij sinds januari vorig jaar woont op uitnodiging van president Vladimir Poetin.

De acteur laat al langer blijken grote problemen te hebben met de Franse politiek, vooral de belastingen, en emigreerde in december 2012 al naar België. Sindsdien laat hij zich uitermate negatief uit over Frankrijk en Fransen, en spreekt zelfs regelmatig zijn steun uit voor het vaak omstreden beleid van Poetin.

Depardieu mag overigens wel oppassen met zijn scooter. Vorig jaar viel hij er tijdens een vakantie in Parijs van af omdat hij te veel had gedronken. Dat leverde hem een boete van vierduizend euro op.

Hoewel Depardieu niet meer in Frankrijk woont, is hij nog steeds druk aan het werk als acteur. Zo staan alleen dit jaar al minimaal zes films op de planning, met als bekendste Welcome to New York, waarin hij voormalig IMF-topman Dominic Strauss-Kahn speelt.


Depardieu weigert handtekeningen aan Franse fans (Foto: Novum)

Met open armen

Midden in de nacht word ik wakker. Ik voel mijn linkerarm niet meer. Niet doof. Nee, meer verlamd. Niet eens een tinteling. De eerste keer dat me dat overkwam, dacht ik werkelijk dat mijn arm te lange tijd niet doorbloed was en dat het helemaal niet meer goed zou komen. Hij voelde koud aan. Met mijn rechterhand tilde ik mijn levenloze linkerarm op. Mijn hand voelde aan alsof het de hand van een vreemde was. Ik raakte lichtelijk in paniek.

'Moslimterreur ergste sinds Hitler' volgens de Wever

De Antwerpse burgemeester Bart de Wever maakt zich ongerust over moslimterreur. Hij benoemt de islam als de ergste gesel voor de mensheid sinds Hitler. Volgens zijn mening zijn vooral individuen die achter de computer radicaliseren reden tot bezorgdheid.

Hij vindt het geen goed signaal dat veel Syriëgangers na een gesprek al weer vrijgelaten worden. De Wever vindt dat justitie meer tijd en middelen moet vrijmaken voor gerechtelijk onderzoek. "Gerechtelijk onderzoek hiernaar is zijn geld meer dan waard." De Vlaams-nationalist benadrukt dat dit niet over alle moslims gaat maar slechts de extremisten betreft.

Politie geeft persconferentie Schumacher

De Franse politie geeft woensdag om 11.00 uur in het paleis van justitie in Albertville een persconferentie over het skiongeluk van Michael Schumacher. De zevenvoudig wereldkampioen in de Formule I klapte op 29 december tijdens een afdaling met zijn hoofd op een rots. Hij liep zwaar hersenletsel op en wordt sindsdien in coma gehouden. Zijn toestand is na twee operaties kritiek maar stabiel.

De politie is volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel in het bezit van beelden van het ongeval. Een 35-jarige toerist zou Schumacher per ongeluk met zijn telefoon hebben gefilmd. De politie heeft ook de helm van de oud-coureur in beslag genomen. In het hoofddeksel zou een camera zitten die het ongeval mogelijk ook heeft vastgelegd.

[Upd] FOK! wat een weer... Extreem zacht

Vandaag kunnen we waarschijnlijk weer een nieuw dagrecord in de boeken bijschrijven. Een zuid- tot zuidwestelijke stroming voert bijzonder zachte lucht naar onze streken toe. In het zuiden kan het zelfs 13 of 14 graden worden, maar ook elders is het met 12 graden natuurlijk niet echt fris.

De andere kant van de medaille is dat het hierbij wel bewolkt is en er van tijd tot tijd regen valt. De zon maakt vanmiddag maar heel weinig kans. Ook waait het stevig: kracht 5 tot 7. Dit heeft heeft meer met vroege herfst te maken dan met winter.

De eerstkomende dagen blijven nog behoorlijk zacht, maar tegen het einde van de week lijkt het er dan toch op dat de temperatuur gaat dalen naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Van een doorbrekende winter lijkt echter nog geen sprake te zijn, maar het kan een kentering zijn. We wachten het nog even rustig af. Ook de neerslagkansen nemen geleidelijk aan wat af en zodoende kan er wat meer ruimte voor de zon komen.

Update 12.15 uur:  Inmiddels is het dagrecord verbroken. De Bilt noteerde zojuist 13,3 graden en dat is 0,2 graden boven het oude record van 1999. Terrasweer dus.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Utr1
Vandaag hebben we een schitterende reportage van Kuikenbiefstuk.

Utr2
Volgens Kuikenbiefstuk lijkt het...

Utr3
...meer op lente dan op winter, en dat is ook zo.

Utr4
Prachtige AC-velden. Op deze manier zie je ze niet vaak.

Utr5
En dit is natuurlijk ook een bijzonder plaatje. De foto's zijn gemaakt in Utrecht.

[NFL] 49ers verslaan Packers in wildcardweekend

De San Francisco 49ers hebben vannacht de overwinning in hun wildcardwedstrijd gepakt ten koste van de Green Bay Packers. Ze versloegen de ploeg uit Green Bay met 20-23.

De wedstrijd ging lange tijd gelijk op. De 49ers pakten in het eerste kwart de leiding door middel van twee field goals van Phil Dawson. Pas na een interception konden de Packers aanvallend wat laten zien. Dat deden ze gelijk met een touchdown van Jordy Nelson op aangeven van Aaron Rodgers in het tweede kwart van de wedstrijd. De 49ers antwoordden met een rushing touchdown van Frank Gore. Door een late field goal van de Packers werd de ruststand van 10-13 bereikt.

In het derde kwart kwamen beide teams niet aan scoren toe. In het vierde kwart pakten de Packers de voorsprong door een touchdown van John Kuhn. Daar ging een aantal plays eerder wel een enorme fout van de Packers aan vooraf die niet door de scheidsrechters bestraft werd. De ploeg uit San Francisco liet het er niet bij zitten en scoorde via Vernon Davis na een mooie pass van quarterback Colin Kaepernick. Een field goal van de Packers zorgde voor een gelijke stand, maar de 49ers lieten hun laatste drive lang genoeg duren om in de laatste seconden van de wedstrijd de winnende field goal te kunnen maken.

De 49ers gaan het nu opnemen tegen de Carolina Panthers in de divisional playoffs. 

Martens naar PAOK Thessaloniki

AZ-speler Maarten Martens vervolgt zijn carrière na dit seizoen bij PAOK Thessaloniki. De Belg tekent een tweejarig contract bij de ploeg van de Nederlandse trainer Huub Stevens, meldt de Griekse club maandag. AZ ontvangt geen transfersom aangezien het contract van de creatieve middenvelder deze zomer afloopt.

Martens begon zijn loopbaan in 2003 bij Anderlecht. Na een huurperiode stapte hij in 2005 definitief over naar RKC Waalwijk, dat hem een jaar later al kwijtraakte aan AZ. In Alkmaar werd Martens regelmatig geplaagd door blessures. Hij speelde tot nu toe 163 competitieduels voor AZ. Zijn grootste succes was in 2009, toen hij met de ploeg landskampioen werd.

Martens wordt bij PAOK ploeggenoot van Hedwiges Maduro, die vrijdag een contract tekende bij de Grieken. De Nederlandse middenvelder kwam transfervrij over van Sevilla, waar hij op een zijspoor was beland.

Jankovic snel uitgeschakeld in Sydney

Jelena Jankovic is al in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Sydney gesneuveld. De als vierde geplaatste Servische ging maandag met 6-4 en 6-2 onderuit tegen de Russin Jekaterina Makarova. Ook Svetlana Koeznetsova en Francesca Schiavone, twee voormalige grandslamwinnaars, verloren hun openingspartij.

Koeznetsova was niet opgewassen tegen de Amerikaanse lucky loser Varvara Lepchenko. De Russin, die in 2004 de US Open en in 2009 Roland Garros won, boog met 3-6, 6-3 en 5-7. De Italiaanse Schiavone, in 2010 de beste op Roland Garros, werd uitgeschakeld door Lucie Safarova uit Tsjechië: 6-4 en 6-4.

Mercedes weigert uitstel eerste test

Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing ziet de eerste wintertest in Jerez liever een week later gebeuren. Mercedes ziet dit echter niet zitten. "We gaan niets verplaatsen. De plannen voor eind januari gaan gewoon door. De opgave is voor iedereen zwaar." aldus teampresident Niki Lauda.

De koeling voor alle systemen in 2014 zorgen voor de grootste uitdaging bekent Lauda: "We leren continu nieuwe dingen. Opeens ben je bezig met het managen van waterdruk en intercooling. Olie en water opereren alleen binnen een bepaald temperatuur-raamwerk. Zodra je een paar graden boven de grens komt, stopt alles ermee."

Lauda verwacht dat Mercedes en Renault in het voordeel kunnen zijn ten opzichte van Ferrari, dit omdat Mercedes en Renault straks meer data binnen krijgen van verschillende teams. "Vier teams zijn vier bronnen van informatie. Iedereen heeft zijn eigen probleem, dus wij leren sneller en kunnen eerder reageren."

Cruijff prijst 'mooie voetballer' Eusebio

Johan Cruijff vergeet nooit meer wanneer hij Eusebio voor het eerst zag voetballen. De Portugese legende overleed afgelopen weekend op 71-jarige leeftijd. De internationale voetbalwereld maakte in 1962 voor het eerst kennis met Eusebio, die dat jaar met Benfica de Europacup won.

Het Olympisch Stadion in Amsterdam was het decor voor de finale tegen Real Madrid, en Johan Cruijff was ballenjongen. "Ik stond achter het doel waar Benfica na rust een 1-3 achterstand omzette in een 5-3 overwinning. Met drie goals van Eusebio. Zoiets vergeet je natuurlijk nooit meer", zegt Cruijff in De Telegraaf.

"Toen ik hem later voor het eerst zou spreken, was dat ook het eerste dat ik aankaartte. 'Jij ballenjongen bij mijn grote doorbraak?' Eusebio kwam niet meer bij van het lachen. Later zijn we elkaar ontelbare keren tegen gekomen", aldus Cruijff. "Soms speelden we samen in het Wereldelftal of we waren op dezelfde plek op vakantie."

Ook de laatste ontmoeting tussen Cruijff en Eusebio was in Amsterdam. Ze kwamen elkaar vorig jaar tegen bij de finale van de Europa League, die Benfica verloor van Chelsea. "Toen oogde hij al niet goed. Hij had last van zijn heupen en knie en liep al heel moeilijk", aldus de Nederlandse legende.

Cruijff zal Eusebio altijd blijven herinneren als 'één van de mooiste spelers van het voetbal'. "Geweldige techniek, geweldig inzicht en ongelooflijk sportief. Iemand die nooit van club veranderde, omdat Benfica in zijn hart zat." Bij de ploeg uit Lissabon is Eusebio dan ook ambassadeur voor het leven. "Zijn naam zal daarom voor altijd aan Benfica verbonden blijven."

Bony: "Dit was een droomdoelpunt"

Wilfried Bony deelde zondag een mokerslag uit tegen Manchester United. In de slotfase kopte hij de landskampioen uit het toernooi om de FA Cup. Manchester United dacht zich op te maken voor een return in de derde ronde, totdat Bony op Old Trafford de 1-2 maakte.

"Het was een droomdoelpunt. Ik heb vaker in de slotfase gescoord en het is belangrijk om tot het laatste moment geconcentreerd te zijn. Je weet nooit wanneer je een kans krijgt. Maar als die kans komt, moet je hem pakken", reageert de oud-spits van Vitesse op de officiële website van Swansea City.

"Voor een spits is het altijd mooi om te scoren, al was het voor ons als team belangrijker om gefocust te blijven en nog een kans af te dwingen. Maar in de laatste minuut scoren is natuurlijk fantastisch." In de vierde ronde speelt de ploeg uit Wales een uitwedstrijd tegen Birmingham City, Bristol Rovers of Crawley Town.

In de Premier League staat Swansea ook komend weekend weer tegenover Manchester United. "Deze zege geeft ons veel vertrouwen. Het wordt een hele andere wedstrijd dan in de FA Cup, dus we moeten er weer klaar voor zijn", zegt Bony over de komende uitwedstrijd. "We gaan opnieuw proberen om hier te winnen."

Na twintig speelronden staan The Swans in de Engelse competitie op de dertiende plaats. Het elftal van Michael Laudrup haalde 21 punten. Manchester United heeft er dertien meer en neemt de zevende positie in.

[NBA] Lijstaanvoerders Oklahoma en Pacers winnen allebei

Oklahoma City Thunder en Indiana Pacers wonnen zondag allebei hun wedstrijd in de NBA. Daarmee blijven ze de lijstaanvoerders van respectievelijk de Western en Eastern Conference. De basketbalploeg uit Oklahoma City won thuis met 119-96 van Boston Celtics. De Pacers waren uit te sterk voor Cleveland Cavaliers: 82-78.

Reggie Jackson scoorde 27 punten voor Oklahoma City in de zesde wedstrijd zonder sterspeler Russell Westbrook die eind december een knieoperatie onderging. Van die zes partijen won Oklahoma City er vier en gingen er twee verloren. De Celtics gaan niet zo goed en staan na vier nederlagen op rij negende in de Eastern Conference.

Bij Indiana Pacers was Paul George topscorer met zestien punten, terwijl C.J. Miles 21 punten scoorde voor de Cavaliers. Van de laatste acht wedstrijden wist de ploeg uit Indiana er zeven te winnen. In totaal verloren de Pacers dit seizoen pas zes keer. De Cavaliers spelen een teleurstellend seizoen en staan dertiende in de oostelijke ranglijst.

Miami Heat blijft onbedreigd tweede in de oostelijke ranglijst van de NBA. De ploeg uit Florida won thuis met 102-97 van Toronto Raptors. LeBron James was de grote man met dertig punten. Miami verloor in 34 wedstrijden dit seizoen acht partijen, acht minder dan nummer drie Atlanta Hawks.

Alle uitslagen zondag:

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Cavaliers Indiana Pacers 78 - 82
Miami Heat Toronto Raptors 102 - 97
Washington Wizards Golden State Warriors 96 - 112
Oklahoma City Thunder Boston Celtics 119 - 96
Dallas Mavericks New York Knicks 80 - 92
Los Angeles Lakers Denver Nuggets 115 - 137

Eikrem voor 2,5 miljoen naar Cardiff

Magnus Wolff Eikrem verkast deze winter voor 2,5 miljoen euro naar Cardiff City. De middenvelder van sc Heerenveen is daarmee de eerste aankoop van Ole Gunnar Solksjær.

Solskjær werd afgelopen week aangesteld als manager van Cardiff City, nadat de club scheidde met traier Malky Mackay. De Noor kreeg van eigenaar Vincent Tan budget om te investeren en daarmee kwam de coach uit in Friesland. Middenvelder Magnus Wolff Eikrem is namelijk een oude bekende van Solskjær.

De club uit Wales heeft volgens De Telegraaf een bedrag van 2,5 miljoen euro over voor de 23-jarige Noor. Dat is tweemaal zoveel als Heerenveen afgelopen zomer voor hem betaalde.

Wolff Eikrem werd op voorspraak van Solskjær naar de jeugdopleiding van Manchester United gehaald en de twee werkten samen bij de beloften van The Red Devils. Vervolgens werd Solskjær aangesteld als hoofdtrainer bij Molde FK en nam hij Eikrem mee.

Bij die club maakte het tweetal veel indruk en werden ze tweemaal kampioen van Noorwegen. Vorig seizoen werd Eikrem door Heerenveen gescout toen de twee teams tegenover elkaar stonden in de voorronde van de Europa League. Eikrem scoorde in de heenwedstrijd eenmaal.

Omdat de deal nog niet helemaal rond is, wil Heerenveen nog niet speculeren over een opvolger. "Dat is op de zaken vooruitlopen", zegt technisch manager Hans Vonk. "Als er een definitief go komt vanuit Cardiff, dan gaan we daar eens rustig naar kijken. We zullen er vervolgens zeker van moeten zijn dat het een echte versterking is, die ook nog te betalen moet zijn."

Vrouw heeft orgasme van 3 uur

Een Amerikaanse vrouw is met gezwinde spoed naar de eerste hulp van het ziekenhuis gegaan. De vrouw uit Seattle had namelijk een spetterend orgasme dat maar liefst drie uur lang aanhield.

De rondborstige brunette heeft haar verhaal gedaan voor een Amerikaans televisieprogramma voor huisvrouwen. Liz vertelt hoe haar kerel haar lekker heeft klaargemaakt. Blijkbaar deed de beste man het zo goed, dat ze uren achtereen klaarkwam.

"Ik heb alles geprobeerd om ervan af te komen", vertelt ze. "Op en neer springen, wijn drinken om mijn systeem te kalmeren... Niets hielp."

Omdat ze na twee uur nog steeds sidderde van genot, besloot vriendlief haar naar het ziekenhuis te brengen. Hier werd zij door velen likkebaardend aangekeken. Door het harde gekreun dachten de artsen dat Liz aan het bevallen was.

Na een poosje was het orgasme dan eindelijk maar toch over. Waarom de beste vrouw urenlang bleef klaarkomen, is ook de artsen nog een raadsel.

De bewuste scène uit de tv-serie

Finland wereldkampioen ijshockey U20

Na een spectaculaire finale in en tegen Zweden hebben de Finse jongeren beslag gelegd op de wereldtitel ijshockey bij het WK U20 in Malmö. De finale werd in de overtime beslist met 3-2.

De beide buurlanden en aartsrivalen troffen elkaar in de finale van dit toernooi, na de dag ervoor afgerekend te hebben met andere ijshockeygrootmachten als Canada (5-1 overwinning voor Finland) en Rusland (2-1 overwinning voor Zweden).

De finale begon voortvarend voor de Finnen. Al na 28 seconden schoot Lindell de Finnen op een 1-0 voorsprong. Ondanks het fysieke overwicht had Zweden het daarna moeilijk om het verschil te maken. Daarbij werden ze gehinderd door een uitstekende goalie Saros in het Finse doel.

Pas in de tweede periode wisten de Zweden een doelpunt te maken. Tijdens een powerplay wisten ze een gat in de Finse verdediging te vinden, waarna Wallmark de puck in het Finse goal schoot. 45 seconden later herstelde de Finnen hun voorsprong weer, deze keer door een goed uitgespeelde goal van Mäenalanen.

In de derde periode moesten de Zweden derhalve op zoek naar de gelijkmaker en tijdens een volgende powerplaysituatie kwam deze er ook. Het nemen van een time-out voordat de powerplay begon betaalde zich uit toen Djoos de puck hard binnen schoot. Op dat moment waren er nog negen minuten te spelen, maar ondanks druk van Zweden bleef de score 2-2. Hiermee was de overtime noodzakelijk geworden om een winnaar te krijgen.

In de overtime waren het Finnen die uiteindelijk aan het langste eind trokken door een treffer van Ristolainen, waarmee ze het thuispubliek in rouw dompelden. Finland eist hiermee voor het eerst sinds 1998 de jeugdwereldtitel weer op.

Opmerkelijk genoeg bleef Zweden tijdens het toernooi ongeslagen in de reguliere speeltijd. De bronzen medaille ging uiteindelijk naar de Russen, die met 2-1 de Canadezen de baas waren.

Automobilist rijdt losgebroken schapen dood

Een automobilist is zondagavond in het Drentse dorp Norg ingereden op een groep losgebroken schapen. Vijf dieren waren op slag dood, drie andere werden door een dierenarts uit hun lijden verlost. Dat meldt de politie maandag.

De ruim vijftig ontsnapte schapen liepen op de Eenerstraat. Nadat enkele automobilisten de dieren nipt wisten te ontwijken, lukte een 53-jarige man uit het Drentse Een dat niet. De man bleef ongedeerd. Het is nog onduidelijk hoe de dieren konden uitbreken.

Negen gewonden bij busongeluk in Friesland

Bij een ongeluk met een lijnbus op de A7 zijn maandagochtend negen gewonden gevallen. De bus van vervoerder Qbuzz vloog in de buurt van Drachten door nog onbekende oorzaak uit de bocht, meldt de politie. Het voertuig kwam daarna tot stilstand tegen een boom.

Het ongeluk gebeurde even voor 08.00 uur op de afslag Nij Beets. De gewonden hebben gezicht- of nekletsel opgelopen en zijn naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid.

Viktor & Rolf zijn Dom Bontje 2013

Het ontwerpersduo Viktor & Rolf is uitgeroepen tot Dom Bontje 2013. Dat heeft de organisatie Bont voor Dieren bekendgemaakt. De twee mannen kregen de titel vanwege het gebruik van vossen-, nertsen- en wasbeerhondenbont in hun creaties.

Meer dan zeventienduizend stemmen werden uitgebracht op het ontwerpersduo. "Door massaal te stemmen op juist de ontwerpers laat Nederland zien dat zij aan de basis staan van het koopgedrag", zegt Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren. "We hebben alle bontproductie verboden in Nederland, dan is het doodzonde dat designers toch verder gaan met het laten produceren van dierenleed."

Met de jaarlijkse verkiezing wil de organisatie de aandacht vragen voor dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood. Koningin Máxima werd vorig jaar voor de tweede keer uitgeroepen tot Dom Bontje. Ook Gerard Joling, Sylvie Meis en prinses Beatrix waren eerder Domme Bontjes.

Mensen vertrapt in moskee China

In een moskee in het noorden van China zijn veertien mensen omgekomen nadat ze onder de voet waren gelopen. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag gemeld.

In de moskee in Guyuan, in de regio Ningxia, werd zondag traditioneel gebak uitgedeeld. Daarmee werd een religieus figuur herdacht. Naast de veertien doden, vielen er ook tien gewonden. Vier van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Tweede Amersfoortse kat overleden door vuurwerk

Een tweede kat is in Amersfoort het dodelijk slachtoffer geworden van vuurwerk. Vorige week werd in de Utrechtse plaats al een andere kat opgeblazen. De politie kan niet zeggen of de twee zaken met elkaar verband houden.

Luna kreeg een stuk vuurwerk in haar achterste gestoken. Het dier raakte zo erg gewond dat zijn baasje haar moest laten inslapen. De tweede kat, genaamd Kattie, werd vastgebonden in een put en daarna met zwaar vuurwerk bekogeld.

De eigenaar van Kattie heeft zondag aangifte gedaan nadat haar toegetakelde huisdier was gevonden, meldt een woordvoerder van de politie maandag. De kat was sinds oud en nieuw niet meer thuis geweest.

De politie zit met de handen in het haar over de mogelijke daders. Over het eerste incident zijn een aantal tips binnengekomen, maar die hebben nog niet tot een aanhouding geleid. "We zijn op zoek naar meer informatie. Er zijn ongetwijfeld mensen die weten hoe het zit. We willen heel graag met hen in contact komen, want dit zijn incidenten die we graag willen voorkomen", zegt de woordvoerder.

Huta Galung terug in top honderd

Jesse Huta Galung heeft zijn rentree gemaakt in de top honderd van de wereldranglijst. De tennisser uit Haarlem klimt vier plaatsen en staat nu 97e, blijkt uit de maandag gepubliceerde ATP-ranking. Robin Haase levert een plekje in en is nu de nummer 44 van de wereld. Igor Sijsling gaat van zeventig naar 69. Thiemo de Bakker bezet de 146e plek.

In de top zijn er geen veranderingen. Rafael Nadal voert de ranglijst aan, voor Novak Djokovic en David Ferrer. Andy Murray, Juan Martin del Potro en Roger Federer staan daar weer achter. In Melbourne begint volgende week het eerste grandslamtoernooi van het jaar, de Australian Open.

Bertens zakt zeven plaatsen op wereldranglijst

Kiki Bertens heeft maandag terrein prijs moeten geven op de wereldranglijst. De tennisster uit Wateringen verruilt de 87e voor de 94e plaats. Bertens, die in het najaar enkele maanden was uitgeschakeld met een enkelblessure, plaatste zich afgelopen weekeinde niet voor het WTA-toernooi in Sydney. Een week eerder strandde ze ook in Brisbane in de kwalificaties.

Arantxa Rus is de op een na beste Nederlandse op de ranking. De Monsterse boekt drie plekken winst en staat nu 154e. Richel Hogenkamp stijgt van de 213e naar de 202e plaats. Indy de Vroome (231), Lesley Kerkhove (258), Cindy Burger (268) en Michaëlla Krajicek (281) staan ook in de top driehonderd.

In de bovenste regionen klimt Maria Sharapova van de vierde naar de derde positie, terwijl de Chinese Na Li daardoor buiten de top drie valt. Serena Williams voert de lijst nog steeds aan, voor Victoria Azarenka.

Trip Emiraten afzeggen was geen optie voor Vitesse

Vitesse heeft niet overwogen om het trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten af te zeggen omdat speler Dan Mori het land niet in mag vanwege zijn Israëlische paspoort. Dat zei een woordvoerder van de Arnhemse club maandag op Radio 1. Veel Arabische landen erkennen Israël niet, maar volgens Vitesse was thuisblijven geen optie.

De nummer twee van de Eredivisie kreeg aanvankelijk de garantie dat Mori het land in mocht, ondanks zijn Israëlische nationaliteit. "Maar een dag voor vertrek hoorden we dat dat toch niet het geval was. Als we toen besloten hadden niet te gaan, zou dat onze voorbereiding op de tweede seizoenshelft verstoren. Dat was dus geen optie", verklaarde de zegsvrouw.

"Natuurlijk willen wij het team compleet hebben en het is heel vervelend dat Mori er niet bij kan zijn, maar het teambelang staat voorop. Dat heeft Mori zelf ook gezegd. Als voetbalclub blijven we weg van politiek en religie." De verdediger blijft nu in Nederland en gaat meetrainen met de beloften.

Ook vanwege de afspraken met andere clubs is de trip niet afgezegd. "We zijn verplichtingen aangegaan", legt de woordvoerder uit. "We spelen oefenwedstrijden tegen Wolfsburg en HSV. Die rekenen op ons."

Geert Wilders noemde Vitesse zondag laf. De PVV-leider vindt dat de club uit protest weg had moeten blijven. "Nu accepteren ze jodenhaat Emiraten", schreef hij op Twitter.

'Ajax nadert akkoord met Benfica over John'

Ajax en Benfica zijn dicht bij een akkoord over een tijdelijke transfer van Ola John. De landskampioen wil de 21-jarige vleugelspeler tot het einde van het seizoen huren. John beslist in de komende dagen of hij in Amsterdam aan de slag wil, meldt het AD maandag. Bij de Portugezen kwam hij dit seizoen pas vijf competitieduels in actie.

Ajax zal geen optie tot koop bedingen op de voormalig FC Twente-aanvaller. Trainer Frank de Boer wil komende zomer jeugdspelers inpassen op de flanken. Eind november liet de oefenmeester al weten dat John bovenaan zijn verlanglijstje staat. "We hebben momenteel niet de klassieke links- en rechtsbuiten. Ik zie John daarom graag komen", zei hij tegen AT5.

John verruilde Twente in de zomer van 2012 voor zo'n negen miljoen euro voor Benfica. Afgelopen zomer hengelden de Amsterdammers al naar zijn diensten, maar de club uit Lissabon liet hem toen niet gaan vanwege de nodige blessuregevallen.

DayZ verkoopt 800.000 keer binnen een maand

De standalone versie van de populaire ArmA II-mod DayZ heeft ruim 800.000 exemplaren verkocht binnen een maand. De game is pas enkele weken beschikbaar in de vorm van een alfa-versie, maar is nu dus al ontzettend populair.

Dean 'Rocket' Hall, maker van de mod en de nieuwe game had het succes niet verwacht: "This amount of sales was completely unexpected. Honestly, 250k within a quarter was what I would have considered a success. So to move nearly 800,000 in under a month is crazy."

“We’ll be finalising our roadmap in mid January, but it is safe to say that this kind of result will be having a very positive effect on that roadmap,” zo voegt Rocket toe.

De alfa-versie van DayZ is dus al een groot succes, zelfs nadat Rocket eerder had laten weten dat de game nog helemaal niet goed te spelen is in de huidige vorm.

Microsoft luistert naar feedback rond Xbox One

Microsoft zal het besturingssyteem van de Xbox One blijven aanpassen, op grond van feedback van gebruikers van de console. Major Nelson laat weten dat er al dingen veranderd zijn na kritiek van de snelle kopers.

“When we look back and look at what we’ve done, we want to continue to adapt the system to what gamers want. The team that works on Xbox are gamers themselves. We want to build the system that we use and that we know gamers would enjoy using,” zo vertelt Larry Hryb, die ook wel bekend staat onder de naam Major Nelson.

“We’re going to continue to refine the system and make it what the Xbox fans are expecting and what they want. We’re listening to the feedback every single day. I’ve already seen some changes in the operating system internally with what we’re building.”

Major Nelson wijst erop dat het besturingssysteem van de Xbox 360 ook flinke veranderingen heeft ondergaan: “It’s fascinating to see the different things that have come along. Things iterated. We didn’t even have things like the party system or the ability to support external storage when we launched the Xbox 360. So we are absolutely committed to adding new features to the Xbox One over the course of its life span.”

Xbox One

'Longkankerdoden omlaag door jaarlijkse scan'

Het aantal doden door longkanker kan veel lager worden als oudere rokers en ex-rokers jaarlijks een CT-scan laten maken. Zo'n controle zou de overlevingskansen kunnen vergroten, schrijft de Volkskrant maandag op basis van een Amerikaans-Nederlands onderzoek.

Een proef met vijftienduizend kettingrokers en ex-rokers tussen de 50 en 74 jaar in het Rotterdamse Erasmus MC levert tot nu toe positieve resultaten op. De helft van hen kreeg vier keer een CT-scan. Over twee jaar moet duidelijk zijn of die aanpak heeft geleid tot een daling van de sterfte aan longkanker.

De onderzoekers hopen dat de helft van de gevallen van kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en dat het sterftecijfer uiteindelijk met een kwart daalt. De eerste resultaten van het onderzoek, dat werd opgezet op verzoek van een adviesraad van de Amerikaanse overheid, zijn zo gunstig dat de raad adviseert een screening op longkanker in te voeren. Dat gebeurt nu alleen nog bij borst-, darm- en baarmoederhalskanker.

Brandweerkazerne Kaag in vlammen op

Een brand heeft zondagnacht een brandweerkazerne in het Zuid-Hollandse Kaag in de as gelegd. Ook het blusvoertuig van de brandweer is verloren gegaan, meldt de brandweer.

Omdat het dorp op een eiland ligt, moesten omliggende korpsen per pont naar de de brand worden gebracht. De brandweer kon voorkomen dat een naastgelegen werf ook ten prooi viel aan de vlammen. Omwonenden moesten uit voorzorg korte tijd hun woning uit. Niemand raakte gewond.

Beroepsbevolking daalt pas vanaf 2024

De omvang van de Nederlandse beroepsbevolking neemt in de toekomst af, maar niet voor 2024. Bovendien is de daling die dan inzet minder sterk dan verwacht, zo schrijft het economisch bureau van ABN AMRO in een maandag verschenen rapport over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt op middellange en lange termijn.

Tot 2024 neemt de beroepsbevolking nog verder toe, zo denken de economen. Dat komt mede door de stijging van de AOW-leeftijd, waardoor oudere werknemers langer actief blijven op de arbeidsmarkt. Ook de crisis en de hogere arbeidsparticipatie maken dat de beroepsbevolking voorlopig alleen maar toeneemt.

ABN AMRO verwacht dat de beroepsbevolking in het gunstigste geval met 2,5 procent stijgt de komende tien jaar. Tussen 2024 en 2040 volgt volgens de economen dan - in het meest negatieve scenario - een krimp van dik vijf procent ten opzichte van het niveau van 2012. In het beste geval is dat twee procent. In 2013 omvatte de beroepsbevolking 7,3 miljoen mensen.

De onderzoekers geven aan dat de toekomst niet eenvoudig is te voorspellen. De economen vragen zich af of een analyse van geboorte- en migratiecijfers volstaat bij het voorspellen van de omvang van de beroepsbevolking.

[Foto] Kever Winter Festijn

Het Kever Winter Festijn. Al voor de 22e keer vond op 4 en 5 januari deze unieke beurs plaats voor de liefhebbers van de klassieke VW. Ditmaal voor het eerst in het MECC Maastricht.

Met meer dan 200 deelnemers is 20.000m2 beursvloer omgetoverd tot een gezellige VW Markt waar onderdelen en auto's gekocht konden worden. Daarnaast kon men genieten van de mooiste, meest unieke en top gerestaureerde auto's, een Porsche 914 indoorplein, deelnemen aan workshops of een fotowedstrijd en werd er op zondag een prachtige VW Kever verloot.

Agent schiet op auto vluchtende verdachten

Een agent heeft in de nacht van zondag op maandag in Wassenaar een waarschuwingsschot gelost toen twee verdachte personen met hun auto op hem in probeerden te rijden. Dat heeft de politie maandagochtend gemeld.

De twee figuren gedroegen zich verdacht rond een auto op het Tuinpad in Wassenaar, waarop de politie werd ingeschakeld. Toen de twee probeerden te vluchten, reden ze op de agent in. Deze kon op tijd wegspringen en bleef ongedeerd. De achtervolging op het tweetal moest bij Katwijk worden gestaakt. Van de twee personen en hun auto ontbreekt elk spoor.

Zynga geeft bitcoin slinger

De virtuele munt bitcoin wordt op het onlinehandelsplatform Mt.Gox maandag weer verhandeld boven de 1000 dollar. Aanjager is spelletjesmaker Zynga, die aangaf bitcoinbetalingen te gaan testen.

Zynga is onder meer bekend van onlinespelletjes als Farmville 2 en CastleVille. Via de betaaldienst BitPay kunnen spelers bitcoinbetalingen voor deze games uitvoeren. Zynga zegt nieuwsgierig te zijn naar de ervaringen van gebruikers.

De bitcoin doorbrak eind november voor het eerst de grens van 1000 dollar en bereikte een recordhoogte van 1238 dollar op 4 december. Daarna klapte de koers echter in tot 640 dollar, toen de Chinese overheid de handel in de virtuele munteenheid aan banden legde. China verbood betalingen aan handelsplatformen in ruil voor de munteenheid.

De koers van de virtuele munt is over het algemeen erg wisselvallig. Sterke pieken worden gevolgd door diepe dalen, vaak zonder dat daarvoor een duidelijk aanwijsbare reden is. Verschillende partijen, waaronder in Nederland De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwden de afgelopen tijd voor de valuta.

Sorry voor het bombarderen

"Uit onderzoek blijkt dat het verliezen van je huis veel schadelijker is voor de wil om te vechten dan het verliezen van kennissen of zelfs familieleden. In Hull waren tekenen van overspanning (van autoriteiten en stad zelf) zichtbaar, hoewel slechts tien procent van de huizen was vernietigd. Met bovenstaande cijfers in het achterhoofd kunnen we tien keer zoveel schade verrichten in elk van de 58 grootste Duitse steden. Er is weinig twijfel over de vraag in welke mate dit de wil van het volk zou breken. 

[Dakar] Mardeev pakt dagzege trucks

Ayrat Mardeev heeft in de eerste etappe van de Dakar Rally bij de vrachtwagens de dagzege gepakt. De Rus was met zijn Kamaz tussen Rosario en San Luis tien seconden sneller dan de Tatra van Ales Loprais. Marcel van Vliet werd met 21 seconden achterstand de beste Nederlander met een derde positie.

Gerard de Rooy bezette op ruim een minuut achterstand de vierde positie, terwijl de winnaar van vorig jaar, Eduard Nikolaev, met vier minuten achterstand vijfde werd. Pieter Versluis leek zich ook tussen de toppers te gaan mengen, maar een lekke band wierp hem ver terug.

[PD] Real Sociedad hijgt Bilbao in de nek

Real Sociedad heeft Athletic Bilbao zondag met 2-0 verslagen. De thuisploeg won de Baskische derby dankzij treffers van Antoine Griezmann en Ruben Pardo. Sociedad, de nummer vijf van de Primera Division, nadert nummer vier Bilbao door de zege op een punt.

Osasuna, de nummer vijftien, won met 1-0 van nummer tien Espanyol. Alvaro Cejudo werd matchwinner met een treffer in de 33e minuut.

[Serie A] Juventus bezorgt Roma zeldzame nederlaag

Juventus heeft de Italiaanse topper tegen AS Roma zondag in Turijn met 3-0 gewonnen. De koploper bezorgde de nummer twee van de Serie A daarmee zijn eerste nederlaag van het seizoen. Roma eindigde het duel met negen man. Daniele De Rossi en Leandro Castán werden omstreeks de 75e minuut met rood van het veld gestuurd.

Arturo Vidal, Leonardo Bonucci en Mirko Vucinic troffen doel voor Juventus, dat nu acht punten voorsprong heeft op Roma. De ploeg uit Turijn bevestigde met de zege zijn uitstekende vorm. De laatste negen competitieduels werden allemaal gewonnen. Daarin werd bovendien slechts een tegentreffer geïncasseerd.

Juventus kwam tegen Roma sterk uit de startblokken. Na een fraaie steekpass van Carlos Tevez schoot Vidal na zeventien minuten de 1-0 binnen. Bonucci tikte drie minuten na rust op aangeven van Andrea Pirlo van dichtbij de 2-0 binnen.

De Rossi moest na 74 minuten na een grove tackle naar de kleedkamer vertrekken, waarna Castán even later hands maakte op de doellijn. Vucinic, die vijf jaar voor Roma speelde, schoot de daaropvolgende strafschop hard raak. Oranje-international Kevin Strootman maakte de negentig minuten vol voor de Romeinen.

Fiorentina profiteerde van het puntverlies van Roma door Livorno met 1-0 te verslaan. Gonzalo Rodriguez scoorde in de 66e minuut de enige treffer. Fiorentina naderde de Romeinen door de zege op vijf punten. Het duel tussen Chievo Verona en Cagliari eindigde in 0-0.

Wilders noemt Vitesse laf

PVV-leider Geert Wilders vindt Vitesse laf. De Verenigde Arabische Emiraten, waarnaar de eredivisionist zondag op trainingskamp ging, weigert verdediger Dan Mori vanwege zijn Israëlische nationaliteit de toegang. "Vitesse had niet meer naar VAE moeten gaan. Uit protest tegen weigeren Mori", twitterde Wilders. "Nu accepteren ze jodenhaat Emiraten. Laf."

Mori blijft nu in Nederland en gaat meetrainen met de beloften. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uitte harde kritiek op de Arnhemmers. "Vitesse is een club zonder ruggengraat door hier aan toe te geven en gewoon naar Abu Dhabi te gaan zeg", liet hij weten via Twitter.

Vitesse speelt de komende week twee oefenwedstrijden in Abu Dhabi. Dinsdag wacht VfL Wolfsburg, vrijdag is Hamburger SV de tegenstander.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.