FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 november 2013

McCartney sponsort sumoworstelaars

Paul McCartney heeft een Japans sumoworstelaarteam gesponsord. De oud-Beatle telde geld neer om vlaggen te bedrukken met een afbeelding van zijn nieuwe album New, schrijft het Britse muziektijdschrift NME.

"Tussen de rondes hielden Japanners in originele klederdracht de vlaggen omhoog", vertelt een woordvoerder van de zanger. McCartney bezocht eerder deze week de finale van een belangrijk toernooi in Japan. "De wedstrijd was de voetbalfinale of Wimbledon van het sumoworstelen."

De woordvoerder zegt dat de 71-jarige zanger al sinds de jaren negentig geïnteresseerd is in de sport. "Hij werd echt fan toen hij voor het eerst als soloartiest door Japan toerde", legt de zegsman uit. New verscheen vorige maand.

Vliegtuig zoek tussen Mozambique en Angola

Een passagiersvliegtuig met 34 mensen aan boord is onderweg van Mozambique naar Angola vermist geraakt. Vlucht TM470 van de nationale luchtvaartmaatschappij Linhas Aéreas de Moçambique had even na tweeën vrijdagmiddag in de Angolese hoofdstad Luanda moeten landen.

De autoriteiten onderzoeken wat er is gebeurd, hoe het met de zes bemanningsleden en 28 passagiers is en waar het toestel nu is. Het gerucht gaat dat het in Rundu, in buurland Namibië, is geland. Dat ligt niet ver van de Angolese grens.

Wientjes opnieuw invloedrijkste Nederlander

Bernard Wientjes is door de Volkskrant opnieuw verkozen tot meest invloedrijke Nederlander. De VNO-NCW-voorzitter staat voor de vierde keer op rij boven aan de Top 200 van invloedrijkste Nederlanders die de krant elk jaar opstelt.

De voorzitter van de werkgeversorganisatie is volgens de krant onder meer zo invloedrijk vanwege het sociaal akkoord dat de werkgevers met het kabinet sloten. Verder bleven de lonen gematigd, terwijl de winsten van het grote bedrijfsleven vaak redelijk op peil bleven.

Op de tweede plek staat oud-minister Hans Wijers. De voormalig AkzoNobel-baas eindigde vorig jaar nog op de derde plaats. ABN AMRO-topman Gerrit Zalm staat nu op de derde plek, gevolgd door voorzitter van De Nederlandsche Bank Klaas Knot en oud-Shell-topman Jeroen van der Veer.

De invloedrijkste vrouw is Laura van Geest, de nieuwe directeur van het Centraal Planbureau. De lijst bestaat nu voor een kwart uit vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de mensen die erop staan is 58.

Het is de achtste keer dat de krant met de Top 200 komt. De complete lijst staat in de krant van zaterdag.

De Vroome slaat zich naar halve finale in Monterrey

Indy de Vroome heeft vrijdag de halve finale van het ITF-toernooi in het Mexicaanse Monterrey bereikt. De 17-jarige Nederlandse, als achtste geplaatst, versloeg haar Japanse leeftijdsgenoot Mayo Hibi (4) met 6-0 en 6-4. In de halve eindstrijd wacht de winnaar van het duel tussen Françoise Abanda uit Canada en de Amerikaanse Allie Kiick.

De Vroome bereikte vorige maand voor het laatst een halve finale. In Tampico won de tennisster uit Cromvoirt het toernooi daarna ook.

[Ligue 1] Marseille eenvoudig langs Montpellier

Olympique Marseille was de verdiende winnaar in het duel met Montpellier. In eigen huis waren ze een stuk beter, maar beslisten ze de wedstrijd pas vlak voor het eindsignaal. Het werd 2-0. 

Olympique Marseille was gedurende het hele duel de betere in het eigen Stade Vélodrome. Het resulteerde na ruim een halfuur in de voorsprong. Florian Thauvin, die afgelopen zomer werd gekocht van SC Bastia, werd oog-in-oog met de keeper van Montpellier gezet door Dimitri Payet. Het Franse talent faalde niet en schoof de bal in de linkeronderhoek: 1-0.

De thuisploeg bleef drukken, maar een doelpunt bleef lang uit. Pas ver in de blessuretijd, toen Montpellier met veel man probeerde nog een gelijkspel uit het vuur te slepen, viel de definitieve beslissing. Saber Khelifa gooide in de 93e minuut op aangeven van Thauvin het duel op slot: 2-0. Marseille passeerde AS Monaco op de ranglijst en staat nu derde.

[PD] Villarreal verspeelt punten tegen Málaga

Villarreal heeft vrijdag punten laten liggen in de Primera División. De nummer vier van de competitie speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Malaga. Weligton kopte Málaga in de 94e minuut naar een punt, nadat Bruno Soriano de thuisploeg voor rust op 1-0 had gezet. Málaga, vorig jaar nog kwartfinalist in de Champions League, blijft veertiende.

Getafe deed goede zaken door Levante met 1-0 te verslaan. Pedro Leon werd matchwinnaar voor de thuisspelende ploeg, die klimt naar de zesde plek. Levante neemt de dertiende stek in.

Mijn PS4 is een waardeloze baksteen

Het moment dat je een nieuwe console uit de verpakking haalt. Magisch zou ik het niet noemen, maar het voelt in ieder geval bijzonder. Ik weet nog toen ik als zeven-jarig kind een Nintendo 64 onder de kerstboom vond. Voor een kind van die leeftijd was dat het ultieme cadeau, de maanden daarna heb ik Super Mario 64 grijsgespeeld. Hoe anders verliep mijn PS4-launchervaring.

[JL] Willem II wint nipt bij hekkensluiter Oss

Willem II is vrijdag naar de derde plek in de Jupiler League geklommen. De Tilburgers wonnen met 1-0 bij hekkensluiter FC Oss dankzij een doelpunt van Dries Wuytens. Willem II heeft nu zeven punten achterstand op koploper FC Dordrecht en staat op gelijke hoogte met nummer twee Sparta Rotterdam. Beide ploegen komen dit weekeinde nog in actie.

De Graafschap haalde in Doetinchem uit tegen FC Emmen: 4-0. Tim Vincken, Jerry van Ewijk (2x) en Robin Pröpper zorgden voor de doelpunten op de Vijverberg. De Graafschap staat nu vijfde met 32 punten, twee minder dan Willem II en Sparta.

Excelsior versloeg Fortuna Sittard met 2-0. Rick Kruys en Lars Veldwijk bezorgden de Rotterdammers de zege. Excelsior neemt met 28 punten de zesde plek in, Fortuna staat veertiende.

Helmond Sport bleef Excelsior dankzij een 3-1 zege op MVV Maastricht bij en heeft evenveel punten. Ferry de Regt (2x) en de Amsterdamse Algerijn Karim Bridji troffen doel voor de Brabanders.

FC Den Bosch won voor de zesde keer dit seizoen door Telstar in Velsen met 3-1 te verslaan. Stijn de Looijer, Erik Quekel en Furhgill Zeldenrust scoorden de goals voor de Bosschenaren. Telstar sloot het duel af met tien man. Daryl van Mieghem werd in de 57e minuut met rood van het veld gestuurd.

Het regent dit seizoen rode kaarten in de Jupiler League. Van Mieghem pakte de 62e van dit seizoen, waar er in de vorige jaargang in totaal zeventig rode kaarten werden uitgedeeld.

[Bundesliga] HSV remiseert op bezoek bij Wolfsburg

Hamburger SV heeft op bezoek bij VfL Wolfsburg gelijk gespeeld. Het team van Bert van Marwijk frustreerde de thuisploeg, die met een zege bovenin kon aanhaken. Het werd 1-1. In de Volkswagen Arena had VfL Wolfsburg het beste van het spel. De thuisploeg had aanzienlijk meer balbezit, won de duels en creëerde een dosis meer kansen dan Hamburger SV, dat zonder de geblesseerde Rafael van der Vaart acteerde.

Het team van Van Marwijk zakte in en hield tegen en hoopte op de counter. Toch kwamen de bezoekers op voorsprong. Hakan Calhanoglu, de jeugdige vervanger van Van der Vaart, scoorde vanuit een vrije trap tien a twintig meter voorbij de middenlijn. De jonge middenvelder zag doelman Benaglio ver voor zijn doel staan en schoot de bal via de lat en het achterhoofd van de ongelukkige doelman over de lijn: 0-1. Een grote blunder van Benaglio.

Na ruim een halfuur was het alweer gelijk. Net na een grote kans van HSV-spits Lassoga, kreeg Wolfsburg een cadeautje. Westerman legde een aanvaller van de thuisploeg neer in het eigen strafschopgebied. De arbiter wees naar de stip en vleugelverdediger Rodriguez ging achter de bal staan. Hij faalde niet: 1-1.

In de tweede helft kreeg HSV de grootste kans, Ilisevic had de winnende op zijn schoen. De middenvelder schoot de bal voor open doel tegen de lat. Het was bijna nog moeilijker de bal op het aluminium te schieten dan in het netje. De bezoekers waren in de slotfase gevaarlijker, maar gescoord werd er niet meer.

Gestoord Amerikaans stel martelde kinderen

Een gestoord Amerikaans stel in Tucson overtreft het 'kunstje' van Ahmed L. en hebben zich schuldig gemaakt aan maandenlange mishandeling van hun drie kinderen, meldt NOS.NL. De moeder en stiefvader sloten de drie kinderen van 12, 13 en 17 jaar oud op in geluiddichte kamers en draaiden dag en nacht bikkelhard muziek.

Er hingen bewakingscamera's en de oudste dochter zat in een aparte kamer. De moeder wordt verdacht van geestelijke en lichamelijke mishandeling. De stiefvader wordt er daar bovenop ook van verdacht zijn vingers niet thuis te hebben gehouden bij de jongste meisjes.

De meisjes verklaarden verder maar een keer per dag eten te krijgen en al zes maanden geen bad te hebben gezien. Na een gesprek met de politie en een medische controle zijn de meisjes weer met elkaar herenigd. De geesteszieke Amerikanen mogen nu zelf ervaren hoe opsluiting voelt en zitten hangende hun zaak in de cel

Migranten bij Libische kust opgepakt

De Libische kustwacht heeft drie boten aangehouden waarmee bijna 300 Afrikanen naar Europa probeerden te komen. Dat heeft het Libische staatspersbureau Lana vrijdag gemeld. De meeste Afrikanen kwamen volgens de kustwacht uit de West-Afrikaanse landen Mali, Gambia, Ghana en Senegal.

De migranten zijn overgebracht naar detentiecentra. Waar de in Malta geregistreerde boten nu zijn, werd niet gemeld. De afgelopen maanden zijn honderden mensen omgekomen, toen zij probeerden per boot het Italiaanse eiland Lampedusa, ten zuiden van Sicilië, te bereiken. Velen kwamen uit Libië, waar de anarchie ruim 2 jaar na de val van het bewind van dictator Muammar Kaddafi toeneemt.

Uitslag Roda JC - FC Twente

Om 20.00 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. FC Twente won uit bij Roda JC met 2-1. Hieronder vind je de karakteristieken van de wedstrijd. 

Roda JC

1 - 2

FC Twente

 39' Hupperts    69' Castaignos 
 79' Promes 
 
 Gele kaart: Luijckx, Kali (Roda JC), Schilder, Gutiérrez, Tadic (FC Twente)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.905
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen
Luijckx
Bonevacia (Shkurtaj/86)
v. Peppen
Hupperts
Pluim (Höcher/88)
Donald (Sutchuin Djoum/79)
Kali
Fledderus
Németh
  Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Schilder (Breukers/46)
Ebecilio
Tadic
Gutiérrez
Promes (Eghan/82)
Castaignos
Mokhtar

Mogelijk vaste startnummers in Formule 1

De Formule 1-coureurs kunnen in de toekomst mogelijk hun eigen startnummer kiezen waarmee ze de rest van hun carrière kunnen gaan racen. Voor de regerend wereldkampioen is dan nog wel het nummer een beschikbaar.

Momenteel krijgt het team van de regerend wereldkampioen de eerste startnummers toegewezen, waarna de verdeling op basis van het constructeurskampioenschap verder gaat. Hierdoor veranderen de startnummers van de coureurs vrijwel ieder jaar, terwijl deze wel de fans kunnen helpen om zich met een rijder te identificeren. Uit oogpunt van marketing is dit interessant.

Het idee is waarschijnlijk gebaseerd op de MotoGP, waar bijvoorbeeld Kevin Schwantz altijd met nummer 34 rondreed en Valentino Rossi het nummer 46 gebruikt. In de Formula 1 Strategy Group is het in oktober voor het eerst aan de orde gekomen en op 9 december staat het wederom op de agenda. Mocht het voorstel aangenomen worden, dan wordt het voorgelegd in de F1 Commissie, waarna het via de World Motor Sport Council uiteindelijk doorgang zou kunnen vinden, mogelijk al volgend seizoen.

Haarlems standbeeld huilt

We zijn weer een mirakel rijker! Deze keer is het de beurt van Haarlem om een wonder te hebben. Afgelopen donderdag zag een man, die zichzelf Ongelovige Thomas noemt, op het stationsplein het standbeeld van Kenau en Ripperda huilen.

Nu valt er op het pleintje genoeg te janken, maar het is vrij ongebruikelijk dat deze taak wordt vervuld door twee in brons gegoten vrijheidstrijders van de Tachtigjarige Oorlog. Na Thomas verschenen er, zoals wel vaker gebeurt op een stationsplein, meer mensen ten tonele om het kersverse wonder te aanschouwen.

Meerdere mensen zeggen dat ze het bronzen gevaarte traantjes zag wegpinken. Thomas heeft zelfs een paar tranen opgevangen in een buisje dat hij normaal gesproken gebruikt om joints in te bewaren. Volgens deze objectieve waarnemer smaken de tranen naar zout water. Precies wat je van tranen verwachten zou.

Nadat bekend werd dat Kenau en Ripperda schijnbaar erg verdrietig zijn, hebben veel mensen, waarvan de meeste gewoon stemrecht hebben, bloemen en kaarsen neergelegd bij het beeld.

Vonn optimistisch over herstel

Lindsey Vonn zegt dat haar knie er een stuk beter aan toe is dan iedereen had verwacht. "Het gaat goed", zei de Amerikaanse skiester vrijdag over haar herstel. Vonn hoopt volgende week in Canada weer te racen.

De regerend olympisch kampioene ging vorige week dinsdag onderuit tijdens een training en scheurde daarbij haar knieband in. Vonn, die op het punt stond haar rentree te maken, moet daarom vrezen voor deelname aan de Spelen in Sochi begin februari. De Amerikaanse weet nog niet zeker of ze volgende week haar rentree gaat maken in het Canadese Lake Louise. "Ik weet het nog niet. Zoals het er nu uit ziet, ja."

Vonn zit sinds februari in de lappenmand. Ze scheurde toen op het WK haar voorste en middelste kruisband. Haar plan was om vrijdag tijdens de World Cup in Beaver Creek terug te keren, maar daar ging vorige week een streep door. Vonn gaat daar ook niet in het publiek zitten, omdat 'dat te moeilijk voor me is'.

Geen Waalse Pijl en L-B-L voor Contador

Alberto Contador zal volgend jaar niet te zien zijn in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De Spanjaard vindt de Waalse voorjaarsklassiekers niet passen in zijn voorbereiding op de Tour de France en de Vuelta a España.

Contador begint zijn wielerseizoen in Portugal. Hij zal van 19 t/m 23 februari de Ronde van de Algarve rijden. Vorig jaar begon Contador zijn seizoen in Argentinië. "Dat bleek te vroeg te zijn. Vervolgens werd ik vanwege het slechte weer in de Tirreno-Adriatico ziek en moest ik mijn programma aanpassen. Zo verscheen ik niet fit in de Ronde van het Baskenland. Ik ging mezelf forceren, waardoor ik bij de Ardennenklassiekers al vermoeid was. Ik schrap deze omdat ze voor mij geen goede voorbereiding zijn op de Tour", aldus Contador in de Spaanse krant Marca.

Na de Algarve zal gaat de renner van Saxobank koersen in Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico. Vervolgens moet Contador nog een keuze maken tussen de Ronde van Catalonië en het Critérium International. De Ronde van het Baskenland (april) en de Dauphiné (juni) staan wel al vast in het koersschema van Contador.

Skiester Gut wint eerste afdaling

Skiester Lara Gut heeft in het Amerikaanse Beaver Creek de eerste afdaling van het World Cup-seizoen gewonnen. Voor de 22-jarige Zwitserse was het de vierde zege in haar World Cup-carrière.

Op de gloednieuwe piste, de Raptor, was Gut de hele week al bij de snelste drie te vinden tijdens de trainingen. Ook tijdens de wedstrijd was ze de enige die vrijwel foutloos naar beneden raasde. De Liechtensteinse Tina Weirather was de enige die binnen een halve seconde kon blijven. Verder slaagde alleen Elena Fanchini uit Italië erin om minder dan een seconde te verliezen op Gut. 

Zonder de opnieuw geblesseerde Lindsey Vonn slaagden de Amerikaanse dames er niet in om voor eigen publiek te overtuigen. Vorig seizoen hadden de Amerikaansen nog zes vrouwen bij de beste twintig in de eindstand van de World Cup afdaling. In Beaver Creek echter was Stacey Cook met een teleurstellende negentiende plaats de beste van het stel. Met haar overwinning neemt Gut de leiding in de World Cup algemeen over van Mikaela Shiffrin.

Meer drugsgebruikers op eerste hulp

Het aantal mensen dat na het gebruik van drugs op de eerste hulp terechtkomt is in vijf jaar tijd met 45 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL in opdracht van het tv-programma Nieuwsuur.

Het zijn vooral jongeren tussen de 15 en 29 jaar die na drugsgebruik op de eerste hulp belanden. Driekwart van de patiënten heeft vergiftigingsverschijnselen. Ze zijn bijvoorbeeld bewusteloos geraakt. 35 procent van de patiënten die zich op de eerste hulp melden moet in het ziekenhuis blijven.

Bij 27 procent van de opnames ging het om ghb-gebruik. Vorig jaar bezochten 1600 ghb-gebruikers de spoedeisende hulp. Dat is een stijging van vijftig procent in vijf jaar tijd.

Winst voor Schlierenzauer in Kuusamo

Gregor Schlierenzauer heeft de eerste wedstrijd om de World Cup in Kuusamo gewonnen. In een zeer spannende wedstrijd was een sterke tweede sprong van de Oostenrijker nipt genoeg om de overwinning te pakken.

Na de eerste ronde was de leiding verrassend in handen van de Duitser Marinus Kraus, voor zijn landgenoot Severin Freund en de Noor Rune Velta. De harde wind in Finland zorgde voor enkele verrassingen. Zo stond debutant Robert Johansson na één doorgang op de zesde plek en kwam Schlierenzauer niet verder dan de vijftiende plaats. Finnen Anssi Koivuranta en Lauri Asikainen, afkomstig uit Kuusamo, wisten zich evenals landgenoot Janne Ahonen zelfs niet te kwalificeren voor de finale.

In de tweede ronde deden vooral de Oostenrijkers het goed. Thomas Morgenstern kon zijn negende plek verbeteren en werd uiteindelijk derde. Kraus kon de druk niet helemaal aan en moest zijn eerste plek prijsgeven. De tweede plek betekende echter wel een verbetering van zijn beste resultaat ooit in de World Cup, een week eerder werd hij in Klingenthal achtste. Schlierenzauer bleek weer eens de beste. Zijn tweede sprong was de beste van allemaal en was net genoeg om Kraus voorbij te steken. Krzysztof Biegun, winnaar in Klingenthal, werd achttiende en behield de leiding in de World Cup.

Biatlete Flatland verrast met zege

Biatlete Ann Kristin Flatland heeft in Östersund verrassend de sprint op haar naam geschreven. De Noorse bleef twee keer foutloos en was snel genoeg om dat om te zetten in winst.

De 31-jarige Flatland was de derde snelste op de ski's. Alleen de Wit-Russische Darya Domracheva en Tora Berger, landgenote van Flatland, waren nipt sneller. Zij maakten allebei echter één fout, waardoor hun kans op de overwinning verkeken was. De Tsjechische Gabriela Soukalova, winnares van de vorige vier individuele wedstrijden, was ook vandaag weer goed en werd zesde. Tussen winnares Flatland en de derde plek van Berger ging de tweede plaats naar de Russische Olga Zaitseva, die foutloos bleef. Voor Flatland was het de tweede individuele World Cup-zege in haar carrière, drie jaar nadat ze de sprint in Oberhof won.

Langer leven door seks

Wetenschappers van de universiteit van Michigan hebben ontdekt dat fruitvliegjes langer leven wanneer zij regelmatig een pruim wassen. Oftewel: van bil gaan.

De onderzoekers hadden een aantal mannelijke vliegjes in een ruimte gezet, samen met andere mannetjes die vrouwelijke feromonen afgaven. De heren waren er dan ook als de vliegen bij met de verwachting een vluggertje te maken. Helaas was er geen fruitig vrouwtje te bekennen in de afgesloten ruimte. De mannetjes werden van dit gegeven knettergek, raakten gestrest, verloren vetreserves en leefden korter dan je zou verwachten.

Dé manier om de heren van hun frustratie af te helpen was om ze te laten copuleren.

De betrokken voyeurs zijn nu van mening dat het lichaam sterk beïnvloed wordt, door de manier waarop wordt omgesprongen met verwachtingen en beloningen. Wanneer dit niet in balans zou zijn zouden dieren (zoals de mens) eerder verouderen. Vooral seksuele beloningen zouden ervoor zorgen dat je op een gezonde manier oud kan worden.

Vacansoleil en De Gendt bereiken akkoord

Thomas de Gendt en Vacansoleil zijn het eens geworden over de afwikkeling van zijn doorlopende contract. Dat meldt de Nederlandse wielerformatie vrijdag, die door de vergeefse zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor uit het wielerpeloton verdwijnt. De Gendt had drie weken geleden gedreigd Vacansoleil voor de rechter te slepen.

De Belg vond dat de ploeg zijn financiële verplichtingen na moest komen. Beide partijen zijn nu zonder inmenging van de rechter alsnog tot overeenstemming gekomen. Wat ze precies hebben afgesproken wil Vacansoleil niet kwijt.

"Het is fijn dat we eruit zijn gekomen zodat iedereen vooruit kan kijken", zegt teammanager Daan Luijkx. "Ik wil Thomas dan ook bedanken voor het meedenken en wens hem veel succes in 2014." De Gendt fietst volgend jaar voor Omega Pharma-Quick-Step.

Chelsea moet Eto'o twee weken missen

Samuel Eto'o kan zo'n twee weken niet in actie komen voor Chelsea. Dat liet trainer Jose Mourinho vrijdag weten op een persconferentie, meldt de Premier League-club. De spits uit Kameroen viel dinsdag tijdens de Champions League-wedstrijd bij FC Basel uit met een spierblessure.

Verdediger David Luiz miste het met 1-0 verloren duel in Zwitserland vanwege een knieblessure. De Braziliaan is echter weer hersteld en trainde vrijdag mee met de groep.

Mourinho heeft ondanks de afwezigheid van Eto'o nog genoeg spitsen tot zijn beschikking. Fernando Torres of Demba Ba start zondag tegen Southampton, de nummer vijf van Engeland, waarschijnlijk in de spits. Chelsea heeft twee punten voorsprong op Southampton en staat gedeeld tweede.

[WB] Verweij en Kramer laten Berlijn schieten

Koen Verweij en Sven Kramer komen volgende week tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn niet in actie. Dat laat Verweij vrijdag weten op de website van TVM. "Ik wil voor het OKT mijn lichaam nog even goed kietelen", zegt hij over het olympisch kwalificatietoernooi van eind december.

De schaatsers gaan volgende week op trainingskamp in het Italiaanse Collalbo. "Ik wil mooi hard trainen en nog wat uurtjes maken en daar past Berlijn op dit moment niet in", zegt Verweij.

De Noord-Hollander won vrijdag zilver op de 1500 meter tijdens wereldbekerwedstrijden in Astana. Kramer schaatst daar zondag de 10.000 meter.

Aanbod voor asielzoekers blijft overeind

Het aanbod dat Amsterdam heeft gedaan aan de 159 uitgeprocedeerde asielzoekers van de zogeheten Vluchtkerkgroep, blijft overeind staan. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag op de stadszender AT5. Maar hij wil wel deze avond nog weten wie er van het aanbod gebruik zullen maken.

De vluchtelingen hebben opvang aangeboden gekregen in het voormalige huis van bewaring aan de Havenstraat. Tussen de 30 en 35 mensen hebben gezegd er wel naartoe te willen, maar anderen weigeren omdat de gevangenis hen doet denken aan de vreemdelingendetentie.

Jammer, noemt Van der Laan dat. Volgens hem krijgt iedereen een sleutel waarmee hij op elk gewenst moment in of uit kan gaan. Het is een goed aanbod, zeker gezien het feit dat het volgende week gaat vriezen, aldus Van der Laan.

De groep zit nu nog in een kraakpand aan de Weteringschans. Als ze vrijdag geen uitsluitsel geven, dan wordt het dinsdag ontruimd, aldus de burgemeester. Wie er dan nog zit, loopt de kans te worden gearresteerd en weer in vreemdelingenbewaring terecht te komen.

Wade en Huybrechts verliezen in Players Championship Finals

Darter Kim Huybrechts heeft zich in het Engelse Butlins niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van de Players Championship Finals. De 28-jarige Huybrechts moest met 6-2 zijn meerdere erkennen in de Engelsman Terry Jenkins. Ook voor James Wade zit het toernooi erop. Hij verloor met 6-5 van Steve Beaton.

Voor de Players Championship Finals hebben 32 darters zich gekwalificeerd. De darters die het beste hebben gepresteerd op de niet-televisietoernooien hebben een uitnodiging gekregen. Later vanavond komen ook Nederlanders in actie. Raymond van Barneveld speelt tegen Mervyn King, Jelle Klaasen treedt aan tegen Dave Chisnall en Michael van Gerwen neemt het op tegen Jamie Lewis.

Uitslagen eerste ronde, middagsessie.

Speler Speler Uitslag
Ian White Ronnie Baxter 6-3
Kim Huybrechts Terry Jenkins 2-6
Wes Newton Andy Smith 6-2
Gary Anderson Stuart Kellet 6-5
Brendan Dolan Wayne Jones 6-5
Jamie Caven Colin Lloyd 6-3
Peter Wright Michael Smith 6-2
Steve Beaton James Wade 6-5

PvdA'er Merkies verliest zaak tegen partijtop

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies heeft de zaak die ze had aangespannen tegen haar partij om haar naam te zuiveren verloren. De rechtbank in Amsterdam bepaalde vrijdag dat de PvdA, die Merkies verweet niet zuiver te zijn geweest met onkostenvergoedingen, niet hoeft te rectificeren.

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman had gezegd dat Merkies een onkostenvergoeding waar ze volgens PvdA-regels geen recht op had, te laat had teruggestort. Dat was een van de redenen waarom Merkies zich niet kandidaat mocht stellen voor het lijsttrekkerschap voor het Europees Parlement.

Merkies eiste rectificatie via de rechter. Zij stelde dat ze het geld heeft terugbetaald zodra dat mogelijk was, en dat het lang heeft geduurd door ingewikkelde regels. Merkies wees erop dat ook een integriteitscommissie van de PvdA heeft vastgesteld dat zij in overeenstemming met de regels heeft gehandeld.

De rechter is van mening dat Spekman de handelwijze van Merkies wel degelijk mocht bekritiseren. Als politica moet zij een dikkere huid hebben dan gewone burgers, stelt de rechter. Spekman 'heeft daarbij geen grenzen overschreden'.

Spekman laat via een woordvoerder weten dat hij tevreden is dat de rechter hem gelijk heeft gegeven. "Hiermee laten we deze onverkwikkelijke zaak achter ons." De PvdA kan zich nu richten op de verkiezingscampagne, zei Spekman. Donderdag werd bekend dat oud-Kamerlid Paul Tang de lijsttrekker wordt.

Merkies zelf betreurt het dat onduidelijkheid blijft bestaan over de gang van zaken rond de gedragscode van de PvdA. "Ook betreur ik het, dat dus achteraf politisering van regels mogelijk blijkt", zegt ze in een reactie op haar website. "Ik vind dat zowel voor mij als politicus, voor mij persoonlijk, als voor de partij een onwenselijke situatie."

Ze gelooft nog steeds in de idealen van de PvdA, maar niet in de 'manier waarop we met elkaar omgaan'. "Integriteit is het kapitaal van de politicus, en daarmee moet je voorzichtig zijn." De politica zegt zich tot slot 'met hart en ziel' te blijven inzetten voor de sociaaldemocratische idealen van de partij.

Merkies weet nog niet of ze in hoger beroep gaat, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Haar advocaat gaat het vonnis bestuderen en op basis van zijn advies neemt Merkies een beslissing.

Afgekickte Robbie Williams blowt nog wel

Robbie Williams steekt ondanks verslavingen in het verleden wel geregeld een jointje op. "Ik was twee dagen geleden nog high", zegt de zanger in de Britse boulevardkrant Daily Mirror. "Gewoon een klein beetje om te ontspannen."

De 39-jarige zanger worstelde jarenlang met een verslaving aan alcohol en medicijnen. Williams heeft naar eigen zeggen al dertien jaar niet meer gedronken en kickte in 2007 af van zijn medicijnverlaving.

De zanger werd vorig jaar vader van dochter Theodora Rose. "Ik mag af en toe de remmen losgooien, zolang ik de controle niet verlies. Ik moet voor mijn dochter zorgen", legt de zanger, die in 2010 trouwde met actrice Ayda Field. "Door die verantwoordelijkheid zorgt zij ook voor mij."

Williams vind het fijn hoe zijn leven door het vaderschap is veranderd. "Door haar is er altijd gelach in huis", legt de zanger uit. "Vanochtend dansten we samen op hiphop en house uit de jaren negentig. Ze heeft een geweldig gevoel voor ritme."

Stormloop op kaartjes Songfestival

Veel Denen en mensen uit het buitenland zien kennelijk uit naar het Eurovisie Songfestival dat in mei in Kopenhagen wordt gehouden. Binnen een uur waren vrijdag alle kaartjes voor drie van de negen shows uitverkocht, zo liet de organisator van het festijn, Pernille Gaardo, vrijdag weten.

Op de eerste dag van de kaartverkoop via internet was een derde van alle ongeveer 90.000 tickets te koop. Wie vrijdag niets kreeg, kan zich op een wachtlijst laten zetten en bij de volgende verkoopdag op 31 januari en in april een nieuwe kans wagen. De kaartjes kosten omgerekend 13 tot 240 euro.

Gaardo verwacht dat ongeveer een derde van de bezoekers uit het buitenland zal komen. Zij komen niet alleen af op de twee halve finales en de finale, maar ook op de generale repetities.

Deze week werd bekend dat namens Nederland Ilse DeLange en Waylon meedoen.

Stormloop op kaartjes Songfestival
Stormloop op kaartjes Songfestival (Foto: ANP)

Werkstraffen na handletsel door lawinepijl

Een 48-jarige man is vrijdag veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur voor zijn rol in een incident met een lawinepijl, waarbij een destijds 12-jarige jongen een groot deel van zijn hand kwijtraakte. Daarnaast kreeg een 52-jarige man een voorwaardelijke taakstraf van 150 uur opgelegd.

De 48-jarige man nam de illegale lawinepijl in oktober 2011 mee naar een voetbalwedstrijd in Vlaardingen, waar hij het explosief uit het oog verloor. Het vuurwerk werd gevonden door de jongen, die vervolgens een vuurtje vroeg en kreeg van een 52-jarige man. Met dit vuurtje is de lawinepijl afgestoken, waarna deze in de rechterhand van de jongen ontplofte.

Dit kostte hem het grootste deel van zijn hand. Hij was volgens de rechter in de veronderstelling dat het om een onschuldige rookfakkel ging. Ook een andere jongen, destijds 11 jaar oud, liep letsel op.

Naast de veroordeling tot 240 uur taakstraf bepaalde de rechtbank in Rotterdam dat de 48-jarige man het slachtoffer tienduizend euro smartengeld moet betalen. Voor een aanvullende schadevergoeding moet de jongen een civiele procedure aanspannen.

Chinese straaljagers volgen toestellen Japan en VS

China heeft vrijdag twee straaljagers erop uitgestuurd om twee Amerikaanse en tien Japanse vliegtuigen te volgen die door zijn omstreden nieuwe luchtverdedigingszone boven de Oost-Chinese Zee vlogen. Een door het persbureau China News aangehaalde woordvoerder van het ministerie van defensie zei niets over eventuele verdere actie die is ondernomen.

China maakte vorige week bekend dat alle vliegtuigen die door de zone willen vliegen dat vooraf aan de Chinese autoriteiten moeten melden. Het gaat om een gebied tussen China, Taiwan, Zuid-Korea en Japan. De omliggende landen en de Verenigde Staten hebben gezegd dat zij zich niets van de nieuwe zone aantrekken. Zij hekelden de Chinese stap, omdat die de spanningen onnodig zou vergroten.

Ruim 100 kilo coke in container Rotterdam

De douane heeft donderdag in Rotterdam 114 kilo cocaïne ontdekt in een container met schroot uit Colombia. De 114 drugspakketten kwamen aan het licht toen de container door de zogenoemde containerscan op de Maasvlakte werd gehaald. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de drugs ongeveer vier miljoen euro waard.

De pakketten zaten in vier grote tassen en zijn vernietigd. Het HARC-team Rotterdam, een samenwerkingsverband van douane, zeehavenpolitie en FIOD onderzoekt de herkomst van de cocaïne en wie er achter de drugssmokkel zitten.

Niger zet mobieltjes uit

Het Afrikaanse land Niger heeft 1,7 miljoen mobiele telefoonnummers uitgeschakeld. Dit is ongeveer een derde van het aantal mobiele nummers in het arme Sahelland van 16 miljoen inwoners.

De regering heeft laten weten dat dit een van de maatregelen is om de veiligheid in het land te bevorderen en terroristen te bestrijden. Mensen met een mobiel nummer moesten zich identificeren anders zou de telefoonmaatschappij hun toestel op bevel van de overheid afsluiten.

De regering van Niger vreest vooral groepjes gewapende jihadisten die zich tot het netwerk al-Qaeda rekenen. Zij maken grote delen van de Sahel onveilig en liepen begin vorig jaar vrijwel het hele noorden van het buurland Mali onder de voet.

Niger heeft 650 man gestuurd naar Mali om onder meer troepen uit Frankrijk en Tsjaad te helpen in de strijd tegen de extremisten. Nederland stuurt binnenkort ook troepen naar Mali.

Niger zet mobieltjes uit
Niger zet mobieltjes uit (Foto: ANP)

Maldonado vervangt Räikkönen bij Lotus

Pastor Maldonado rijdt volgend seizoen voor Lotus. De Formule 1-coureur uit Venezuela neemt de plek in van Kimi Räikkönen, die naar Ferrari vertrekt. Maldonado reed dit seizoen voor Williams en sleepte één punt voor de Britse renstal binnen.

De 28-jarige Zuid-Amerikaan zocht onderdak nadat hij tweeënhalve week geleden te horen had gekregen dat Ferrari-coureur Felipe Massa volgend jaar zijn stoeltje bij Williams inneemt. Bij het Engelse Lotus wordt Maldonado ploeggenoot van de Fransman Romain Grosjean, die dit seizoen vier keer op het podium eindigde.

'Beckham masturbeerde als ontgroening'

David Beckham moest in de jaren negentig als ontgroening masturberen voor de ogen van de leden van zijn voetbalteam. "Iedereen deed een inwijdingsritueel in het jeugdteam en dit was een van de ongemakkelijkste", zegt Beckham volgens entertainmentsite TMZ in de documentaire The Class of '92, die zondag uitkomt.

De ex-voetballer vertelt naar verluidt hoe hij zichzelf op 16-jarige leeftijd moest betasten terwijl hij keek naar een foto van voetballer Clayton Blackmore. "Het is gênant om er voor de camera over te praten, maar het was iets wat we allemaal moesten doorstaan. Het is zeker niet iets wat ik nog een keer wil meemaken."

De documentaire vertelt het verhaal van het succes van verschillende Britse voetballers in de jaren negentig. De 38-jarige Beckham maakte eerder dit jaar een einde aan zijn voetbalcarrière. David, die is getrouwd met Victoria Beckham, speelde bij onder meer Manchester United, Real Madrid en AC Milan.

Drost verlengt contract bij PEC Zwolle

Jesper Drost blijft de komende jaren voetballen bij PEC Zwolle. Het contract van de 20-jarige aanvaller is opengebroken en met 3,5 jaar verlengd tot de zomer van 2017, laat de eredivisionist vrijdag weten. Drost maakte in 2010 zijn debuut in het eerste elftal van PEC.

De voetballer uit Nunspeet was een van de uitblinkers tijdens de sterke start van Zwolle dit seizoen en trof twee keer doel. Een blessure hield Drost, een product van de Zwolse jeugdopleiding, daarna lang aan de kant. Zaterdag kan hij tegen RKC Waalwijk zijn rentree maken.

Technisch directeur Gerard Nijkamp is blij met de contractverlenging. "In navolging van Diederik Boer, Mustafa Saymak en Bart van Hintum is Drost de vierde speler die PEC Zwolle langer aan zich weet te binden", zegt hij. "Jesper heeft een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Wij zien in hem een sleutelspeler voor de komende jaren."

Sperweruil

In een tijd waarin alles sneller, luxer en revolutionair moet zijn, waarin levensvreugde afhangt van het aantal cijfers op de bankrekening en de hoeveelheid gadgets in de hand, waarin men uren voor de winkel ligt om als eerste de nieuwe Playstation te bemachtigen, is het toch prachtig om te zien dat mensen nog gelukkig kunnen worden van een klein wonder der natuur?

Cocu en Koeman hoopvol voor sleutelduel

PSV-trainer Phillip Cocu en zijn Feyenoord-evenknie Ronald Koeman zijn hoopvol gestemd voor de topper Feyenoord - PSV. Bij beide clubs loopt het niet lekker, maar de coaches denken allebei dat hun kansen kunnen keren. "Deze wedstrijd kan een eerste stap zijn naar een keerpunt voor PSV", liet Cocu vrijdag optekenen. "Wij zijn favoriet, omdat we dat elke thuiswedstrijd zijn", klonk het bij Koeman.

Cocu uitte nog maar eens kritiek op zijn selectie. "We zijn uiteraard niet tevreden over de wedstrijden die we gespeeld hebben", liet hij weten. "Het begint met inzet en houding. Als het voetballend allemaal lekker loopt, heb je meer zelfvertrouwen. We zitten in een fase waarin het allemaal wat lastiger gaat. Dat moet gecompenseerd worden met een dosis arbeid, strijd en opportunisme."

De zware wedstrijd tegen Feyenoord ziet hij als een kans om het tij - er werd al weken niet meer gewonnen - te keren. "De belangrijke vraag is: hoe komen we hieruit? Daar zijn we mee bezig." Cocu kan zondag mogelijk nog niet beschikken over Jetro Willems. "Hij heeft zijn eigen programma afgewerkt, ik hoop dat hij morgen mee kan doen met de training."

Feyenoord moet zich tegen PSV herpakken na een nederlaag tegen RKC Waalwijk. Koeman heeft veel vertrouwen in zijn ploeg. "Dit elftal is tot veel in staat, al zijn we dit seizoen zowel in resultaat als in manier van spelen een paar keer door de ondergrens gezakt."

Koeman heeft een goed gevoel over de wedstrijd tegen PSV, maar had dat ook voor het treffen met RKC. "Dat klopt blijkbaar niet altijd." Koeman hoopt dat zijn spelers vrij kunnen spelen tijdens de wedstrijd. "Die onbevangenheid is er niet altijd, er wordt meer nagedacht door spelers." Dat nadenken leidt wat hem betreft tot statisch spel.

Bij Feyenoord keert Jean-Paul Boëtius terug in de basiself. Tegen RKC werd hij nog verdrongen door John Goossens. Bruno Martins Indi, die met een hamstringblessure kampte, is ook weer fit.

Laag collegegeld tweede studie blijft

Studenten die twee studies tegelijkertijd doen, kunnen tegen het lage wettelijke collegegeld blijven studeren als ze een van beide studies hebben afgerond. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Studenten die een tweede studie volgen betalen daarvoor sinds 2010 het instellingscollegegeld, een tarief dat universiteiten zelf mogen vaststellen. Dat is meestal hoger dan het wettelijke collegegeld van 1835 euro, omdat de instellingen voor studenten die een tweede studie volgen geen bekostiging van het rijk krijgen.

Voor deze groep gold tot nu toe een overgangsregeling waardoor zij toch het lagere tarief betaalden. Die regeling wordt nu permanent gemaakt. Het gaat om enkele duizenden studenten.

FOK!filmtip van de dag: Melancholia (2011)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Melancholia poster

De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar het cineastische pareltje Melancholia van Lars von Trier, die vanavond vanaf 23.15 uur te zien is op Nederland 2. Op de dag dat Justine (Kirsten Dunst) gaat trouwen met Michael (Alexander Skarsgård) horen ze dat de planeet Melancholia op ramkoers is met de aarde. Het huwelijksfeest wordt gevierd in de tuin van Justines zus Claire (Charlotte Gainsbourg) en zwager John (Kiefer Sutherland), maar al snel slaat de sfeer om. Het einde van de wereld is nabij en iedereen reageert daar op zijn of haar eigen manier op.

Melancholia

Nou zou ik hier uit kunnen gaan leggen waarom je als filmliefhebber eigenlijk deze film niet zou mogen missen, maar waarom moeilijk doen als je het ook hier kan lezen. Eigenlijk zou Penélope Cruz de hoofdrol krijgen in deze film maar nadat zij had verkozen om een rol te spelen in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides werd ze vervangen door Kirsten Dunst. Samen met Antichrist (2009) en Nymphomaniac (2013) vormde Melancholia Von Triers 'Trilogy of Depression'.

Melancholia

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Curlingploeg naast podium op EK

De Nederlandse curlingploeg is als vierde geëindigd in de B-divisie op het Europees kampioenschap in de Noorse stad Stavanger. De ploeg onder leiding van skip Jaap van Dorp verloor vrijdag de strijd om plek drie van Hongarije. Het werd 7-5 voor de Hongaren.  

Duitsland won uiteindelijk de B-divisie door Italië met 9-3 te verslaan. Duitsland en Italië promoveerden donderdag al naar de A-divisie door de finale te bereiken. Promotie naar de A-divisie was ook het doel van Oranje. Dit ging niet door nadat in de play-offs werd verloren van Italië.

Heilige hakmoord moest zo openlijk mogelijk

De jihadisten die de Britse militair Lee Rigby in mei op straat afslachtten, deden dat met opzet zo openlijk mogelijk. Ze sleepten hem daarom naar het midden van de drukke straat. Dat heeft de aanklager gezegd in het moordproces dat vrijdag begon. De dood van Rigby zorgde in Groot-Brittannië voor grote ophef.

De aanklager sprak van een 'laffe en harteloze moord'. Michael Adebolajo (28) en Michael Adebowale (22) waren eerst op de nietsvermoedende en in burgerkleding gestoken Rigby (25) ingereden toen hij de straat overstak in de Londense wijk Woolwich, vertelde de aanklager.

Daarna gingen ze de bewusteloze militair met onder meer een vleesmes te lijf. "Lee Rigby werd herhaaldelijk gestoken en Michael Adebolajo deed een bijna geslaagde poging om hem te onthoofden."

Het proces duurt naar verwachting 3 weken.

Doodsteken vriend goed voor 9 jaar cel

Een 27-jarige vrouw uit Geldrop moet negen jaar de cel in voor het ombrengen van haar vriend. De rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat de Brabantse de man vorig jaar met een keukenmes heeft doodgestoken. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De vrouw belde na de steekpartij zelf de hulpdiensten voor een ambulance. Het slachtoffer, een 24-jarige Rotterdammer, overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De Brabantse verklaarde eerst dat er een indringer in de woning was geweest en zij haar vriend gewond had aangetroffen. Later stelde ze haar verklaring bij en beriep ze zich op noodweer. Het slachtoffer zou haar tijdens een ruzie bij de keel hebben gegrepen, waarna zij zich genoodzaakt zag de man neer te steken.

De rechtbank gelooft het verhaal van de vrouw niet omdat er in haar hals geen letsel is aangetroffen waaruit zou blijken dat ze met kracht bij haar keel is gegrepen. Ook komt haar verklaring over de manier van steken niet overeen met de verwondingen bij de man.

Rookbom bij Binnenlandse Zaken

Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken is vrijdagmiddag een rookbom naar binnen gegooid. Een man van 35 zonder vaste woon- of verblijfplaats is aangehouden, laat de politie weten.

Het incident gebeurde kort na 14.00 uur. De man wist in eerste instantie te ontkomen, maar werd later door de beveiliging opgepakt en aan de politie overgedragen.

De politie kent het motief van de bommengooier nog niet. Hij zit vast voor verhoor.

Kerstpakketten net zo vol als anders

Bedrijven mogen hun hand dan nog altijd stevig op de knip houden, op kerstpakketten wordt vooralsnog amper bezuinigd. Ook dit jaar geeft het bedrijfsleven weer voor een kleine tweehonderd miljoen euro uit aan grote kartonnen dozen vol koekjes, flessen wijn en chips. Dat is althans de verwachting van het Voorlichtingsbureau Kerstpakketten.

De markt voor kerstpakketten is daarmee slechts een fractie kleiner dan vorig jaar. In totaal krijgen ongeveer 4,5 miljoen werknemers dit jaar een presentje in aanloop naar de kerstdagen, zo denkt het voorlichtingsbureau. Vooral het 'traditionele kerstpakket' - een mand vol luxueuze etenswaren - wint weer stevig aan terrein.

"Steeds meer bedrijven kiezen voor een kerstpakket met voeding, de 'roots' van het kerstpakket", vertelt een woordvoerder van groothandelsketen Makro, die dit jaar ongeveer 1,4 miljoen pakketten verwacht te verkopen. "Die groei is dit jaar zelfs nog sterker dan voorgaande jaren. Vooral wijn, chocola en chips zijn erg populaire producten."

Ook Bart Poierrié, directeur van webwinkel kerstpakketten.nl, ziet de vraag naar de voedselpakketten toenemen. "Mensen denken: we hebben het momenteel al zwaar genoeg, dus doe mij maar wat lekkers op tafel", legt hij uit. "Sommige van hen bestellen prachtige luxepakketten, terwijl anderen dit jaar liever zo veel mogelijk producten krijgen."

Poierrié verkoopt jaarlijks 'vele honderdduizenden' kerstpakketten. Nog steeds zijn er ook veel bedrijven die voor een niet-eetbaar kerstcadeau kiezen. Zo was vorig jaar de pizzamaker razend populair en kiezen werkgevers dit jaar veel voor een luxe trolleykoffer. Maar dergelijke cadeaus moeten onmiskenbaar terrein prijsgeven op de mand vol 'voedingsproducten in een kerstwikkel'.

Het 'goede doelenpakket' - een cadeaucheque die werknemers aan een goed doel naar keuze kunnen schenken - vindt bijvoorbeeld eveneens veel minder aftrek. "Mensen hebben daar hun buik een beetje vol van na schandalen zoals bij Alpe d'Huzes", zegt Poierrié, verwijzend naar het gesjoemel met declaraties bij de organisatie van de fietstocht.

Om in de grote vraag naar chique etenspakketten te kunnen voorzien, is het zowel bij Poierrié als bij de Makro momenteel een drukte van jewelste. De groothandelsketen begint vaak zelfs al honderd dagen voor kerst met het samenstellen van kerstpakketten en neemt in die periode ook extra personeel aan.

"Maar eigenlijk zijn we er al het hele jaar mee bezig", aldus de zegsman. "Na kerst werken wij al weer aan de pakketten voor een jaar later. Dat is zorgvuldig plannen, want het is een hele kunst om al die pakketten ruim op tijd naar alle verschillende klanten te versturen."

Dat bedrijven ondanks de almaar teruglopende uitgaven nog altijd geld en moeite steken in het samenstellen van een fraai kerstpakket, vindt de zegsman van de Makro logisch. "In economisch moeilijke tijden investeren bedrijven extra in het onderhouden van relaties", stelt hij. "Daarom kiezen ze ervoor om hun waardering voor werknemers uit te drukken in een kerstpakket."

PvdA blij met aangifte tegen PvdA

De Amsterdamse PvdA is blij dat aangifte is gedaan tegen de partij. De Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA) beticht de partij van 'illegale afluisterpraktijken' rondom het verzamelen van handtekeningen voor een erfpachtreferendum en wil dat een rechter het gedrag van de partij beoordeelt.

SEBA, die de PvdA schaart onder de vastgoedlobby, verzet zich via de handtekeningactie tegen de plannen van de gemeente Amsterdam om de hoogte van de erfpacht bij elke verkoop te bepalen, in plaats van eens in de vijftig jaar. Dit zou negatief uitpakken voor huiseigenaars.

De organisatie bood deze 35.990 stemmen aan burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) aan als ondersteuning van het referendumverzoek. Volgens de PvdA werden de handtekeningen 'door bangmakerij en onder valse voorwendselen geronseld' en dat vindt de partij niet acceptabel. Voor een referendum zijn 27 duizend handtekeningen vereist.

PvdA en GroenLinks lieten, nadat ze wekenlang signalen hadden gekregen dat dit 'op grote schaal' gebeurde in Amsterdam, medewerkers op straat stiekem gesprekken opnemen met handtekeningverzamelaars van een door SEBA ingehuurd pr-bureau voerden. Met de opnames zou zijn aangetoond dat Amsterdammers 'bang werden gemaakt met onwaarheden.

De PvdA laat vrijdag in een verklaring weten 'een groot voorstander van referenda' te zijn, maar vindt dat een politieke discussie niet 'op basis van leugens' moet worden gevoerd. De partij kijkt dan ook uit naar 'wat de rechter hierover te zeggen heeft'. Als blijkt dat de handtekenigen op onrechtmatige wijze zijn verzameld, komt het referendum mogelijk op losse schroeven te staan. Wanneer de zaak voor de rechter komt is nog niet bekend.

LG komt mogelijk met vouwtelefoon

LG lijkt over twee jaar met een smartphone te komen die negentig graden te buigen is. De telefoon zou de opvolger zijn van de LG G Flex, de telefoon met een gebogen scherm die dit najaar op de Zuid-Koreaanse markt verscheen. Dat schrijft techwebsite ZDNet Korea op basis van anonieme bronnen.

LG werkt niet alleen aan flexibele schermen, maar ook flexibele batterijen. De huidige versie van de G Flex kan worden rechtgebogen, bijvoorbeeld doordat iemand er op gaat zitten, zonder dat het scherm hierbij breekt.

Voordat het Zuid-Koreaanse techbedrijf een opvolger aankondigt, zal het dinsdag eerst een presentatie houden over de G Flex. Volgens Aziatische bronnen zou LG de telefoon in Noord-Amerika en Europa op de markt willen brengen.

LG zou hiermee het eerste bedrijf zijn dat in Europa een telefoon met een gebogen scherm op de markt brengt. Concurrent Samsung heeft in Zuid-Korea de Galaxy Round uitgegeven. Waar de G Flex horizontaal gebogen is, is de ronding bij de Galaxy Round juist verticaal.

Beperking WW zorgt voor twintigduizend banen

De beperking van de WW-duur kan op termijn zorgen dat er twintigduizend banen bijkomen. Dat stelt het Centraal Planbureau op basis van een doorrekening van vrijdag gepresenteerde plannen voor de arbeidsmarkt van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van Asscher, waarmee afspraken uit het sociaal akkoord en het begrotingsakkoord worden vastgelegd. Mensen die werkloos worden, krijgen straks maximaal 24 maanden een WW-uitkering. Nu is dat nog 38 maanden. Ook bouwen werknemers straks minder WW-rechten op.

Werkgevers en werknemers krijgen de mogelijkheid om in cao's aanvullende afspraken te maken en de beperkingen weer te 'repareren'. Hoe meer dit gebeurt, des te lager het aantal banen dat erbij zal komen, zegt het CPB. Het CPB gaat ervan uit dat voor zestig procent van de werknemers reparatie plaatsvindt. In dat geval wordt een structurele stijging van de werkgelegenheid van 0,3 procent voorspeld, oftewel zo'n twintigduizend banen.

De ontslagbescherming van werknemers met een vast contract blijft met de plannen in grote lijnen gelijk, stelt het CPB. De ontslagbescherming van werknemers met een flexibel contract wordt iets groter. Zo wordt het gebruik van nulurencontracten aan banden gelegd en kunnen werknemers die via payrolling werken minder gemakkelijk worden ontslagen.

De periode waarin werknemers tijdelijke contracten mogen krijgen, gaat van drie naar twee jaar. Werknemers kunnen nu een vast contract krijgen na drie tijdelijke contracten in twee jaar, in plaats van drie jaar. Of dit ertoe zal leiden dat werknemers eerder een vast contract krijgen, zoals de bedoeling is, is volgens het CPB onduidelijk.

Het wetsvoorstel regelt ook dat werkgevers bij ontslag niet langer kunnen kiezen tussen een procedure bij de kantonrechter en een procedure via het UWV. Ontslag om bedrijfseconomische redenen moet voortaan via het UWV, ontslag om persoonlijke redenen via de kantonrechter. Iedereen die twee jaar of meer in dienst is geweest, krijgt een ontslagvergoeding, van maximaal 75.000 euro.

Werkgevers mogen verder geen proeftijd meer afspreken bij contracten van zes maanden of minder. Werknemers die in dienst zijn via een payrollconstructie kunnen minder gemakkelijk worden ontslagen.

Marco Borsato weer op nr. 1

Marco Borsato is met zijn nieuwe album Duizend Spiegels op de eerste plek binnengekomen in de Album Top 100. Zijn single Samen voor Altijd, een duet met zijn 10-jarige dochter Jada, staat boven aan de Single Top 100.

Muziek en Ik Zou het Zo Weer Overdoen, de eerste twee singles van het vorige week verschenen Duizend Spiegels, kwamen ook al binnen op de eerste plek.

Ook One Direction is de hitlijsten binnengedrongen. De boyband staat met de maandag uitgekomen plaat Midnight Memories op de tweede plek in de Album Top 100. De derde single Strong is binnengekomen op de vierde plek in de Single Top 100.

Toivonen verlengt bij PSV

Ola Toivonen tekent volgende week in principe een nieuw contract voor één jaar bij PSV. Dat heeft technisch manager Marcel Brands gezegd tegen Omroep Brabant. Brands sluit echter niet uit dat de Zweedse middenvelder in de komende transferperiode alsnog uit Eindhoven vertrekt.

"Ola heeft aangegeven niet transfervrij te willen vertrekken bij PSV. Hij zat gisteren helemaal stuk, vooral mentaal. Door de nederlaag, maar ook omdat zijn eigen prestatie niet naar behoren is. Dat het er even niet uitkomt beaam ik, maar het is niet zo dat hij niet meer te handhaven is. In de winter gaan we kijken of het wel tot een transfer komt", aldus Brands.

Trainer Philip Cocu bevestigde dat Toivonen de club niet transfervrij wilde verlaten. Verder gaat PSV in de winterstop op zoek naar nieuwe versterking voor de ploeg. "Dat is zeker niet uitgesloten. Gezien de balans in het team, met veel jonge spelers, moet je inderdaad niet denken aan jonge jongens", aldus Cocu.

Warhammer's free-to-play kaartspel in actie

Warhammer 40K: Space Wolf laat zichzelf eindelijk eens zien in een korte trailer. Het free-to-play kaartspel komt in 2014 uit voor Android, iOS en pc. Het spel werd aangekondigd in augustus en bevat characters zoals Wolf Scout, Grey Hunter en Wolf Guard en wapens zoals een Bolter, Thunder Hammer, Flamer en Jump Pack.

Naar verwachting komt de game uit in het tweede kwartaal van 2014.

Naakte schoonmaakster is uitgesopt

Naakteschoonmaakster.nl heeft de pijp aan Maarten gegeven. Het bedrijf heeft te weinig klanten getrokken.

Het Brabantse sopbedrijf ging vorig jaar voortvarend van start. Na een enorme mediahausse werd het echter een beetje stil. Noodgedwongen heeft het bedrijf uit Etten-Leur nu het natte doekje in de ring moeten gooien.

De grote concurrent, denaakteschoonmaakster.nl, staat echter nog fier overeind. "Het leverde niet genoeg geld op om de investeringen eruit te halen", verklaart de initiatiefnemer.

In totaal wilden vijftien tot twintig dames wel eens voor geld bij je komen soppen. "Maar ze waren niet allemaal geschikt."

Uitgesopt...

Vader martelde dochter (17)

Vaak wordt gezegd dat niet-westerse allochtonen hun kinderen strenger aan moeten pakken. Volgens sommigen helpt het tegen criminaliteit. Eén man had de klok horen luiden, maar wist niet waar de klepel hangt: hij martelde zijn dochter vanwege zijn eigen scheiding en werd zo zelf een crimineel.

De zestigjarige Ahmed L. uit het Vlaamse Wevelgem lag in 2011 in scheiding met zijn derde vrouw. Het viel hem erg zwaar. Toen hij zijn ex-vrouw wilde opzoeken, wendde hij zich tot de enige persoon die haar schuiladres kende: zijn zeventienjarige dochter. Maar zij wilde haar moeder beschermen en weigerde het adres te geven.

Uit wraak sloot Ahmed haar op in de garage van zijn huis. Hij hing haar aan een touw van het plafond en bewerkte haar met een springtouw en een bezemsteel. Uiteindelijk gaf het meisje toe, ze vertelde haar vader waar zijn ex-vrouw woonde. Desondanks hield Ahmed niet op: hij sloeg haar nog met een hamer.

Gedurende de hele marteling moesten de jongere zoontjes van Ahmed toekijken. Uiteindelijk lukte het de oudste van hen om de buurman te waarschuwen. Samen informeerden ze de politie. Toen die het meisje bevrijdden, na een marteling van anderhalfuur, was ze meer dood dan levend. Gelukkig was ze al snel buiten levensgevaar.

Ahmed werd vanzelfsprekend voor de rechter gesleept. Hij gaf te marteling toe, maar zei dat het niet met voorbedachte rade was. De jury accepteerde dat niet. Volgens hen had Ahmed het juist volledig gepland. Hij had z'n dochter al enkele keren met de dood bedreigd, hij liet haar van school halen, en zette zelfs de auto in de garage zodat ze niet kon vluchten.

Uiteindelijk is Ahmed gisteren veroordeeld wegens marteling van zijn dochter. Omdat hij zijn zoons dwong erbij te zijn, is hij ook veroordeeld wegens onmenselijke behandeling. De strafmaat wordt later bepaald, maar hij riskeert tot 30 jaar in de gevangenis.

Enschede wil tbs-moeder weren na straf

Burgemeester van Enschede Peter den Oudsten heeft een vrouw die is veroordeeld voor een poging haar twee kinderen te doden, gevraagd niet terug te keren naar zijn stad. Dat bevestigt een gemeentewoordvoerder vrijdag. De vrouw komt volgend jaar definitief vrij.

De PvdA-burgemeester heeft er ook bij de reclassering en het Openbaar Ministerie op aangedrongen dat Enschede niet de vaste verblijfplaats voor de vrouw wordt. Den Oudsten reageert met zijn verzoek op de wens van de 14-jarige dochter van de vrouw, die niet oog in oog wil komen met haar moeder. Haar broer pleegde na de mislukte moordpoging zelfmoord.

Familie en vrienden van de slachtoffers proberen onder meer via Facebook voor elkaar te krijgen dat de vrouw een stadsverbod krijgt. "De burgemeester kan niet meer doen dan dit morele appèl", aldus de woordvoerder. "Ze heeft haar straf uitgezeten en is daarna vrij."

De vrouw werd in 2010 veroordeeld tot celstraf en tbs voor poging tot moord. Ze probeerde ook zichzelf van het leven te beroven.

Duits dopinglab vindt 266 zondaars

Het dopinglaboratorium in Keulen heeft met een nieuwe dopingtest 266 dopinggevallen opgespoord. Dat heeft medewerker Hans Geyer vrijdag onthuld bij een antidopingconferentie van wereldvoetbalbond FIFA. De meeste dopingzondaars waren atleten, gewichtheffers en worstelaars. Alle gevallen zijn doorgegeven aan wereldantidopingagentschap WADA en de betreffende sportbond.

Het Keulse laboratorium gebruikte een nieuwe methode om steroïden te vinden, die in Rusland is ontwikkeld. Daarmee is het gebruik van anabole steroïden ook in kleinere hoeveelheden en langer na het gebruik te vinden.

Over het afgelopen jaar werden 184 gevallen van stanozololgebruik vastgesteld en 82 van het gebruik van dehydrochloormethyltestosteron. Dat laatste middel is in de voormalige DDR ontwikkeld en werd in de jaren zeventig en tachtig veelvuldig gebruikt door Oost-Duitse sporters.

Ook oudere dopingstalen worden op verzoek van sportbonden opnieuw getest. Daarbij krijgen de dopingspeurders in tien procent van de gevallen een positieve uitkomst. Geyer noemde dat percentage verrassend. "We hadden er niet zo veel verwacht."

Lagere kredietrating stelt Rutte teleur

Premier Mark Rutte (VVD) vindt de afwaardering van de Nederlandse kredietstatus teleurstellend. Het vertrouwen van de financiële markten in Nederland is echter onveranderd hoog. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie.

"De afwaardering is teleurstellend, maar we verwachten geen grote gevolgen voor de rente op langere termijn", zei Rutte. Nederland betaalt nog altijd een historisch lage rente. Rutte wees er verder op dat Nederland alleen door Standard & Poor's is afgewaardeerd. De twee andere grote ratingbureaus geven Nederland nog altijd de AAA-status.

Aantal bijstandsontvangers blijft gelijk

Het aantal Nederlanders in de bijstand is in het derde kwartaal gelijk gebleven. Het aantal bijstandsontvangers van 27 jaar of ouder nam met bijna vierduizend toe ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aantal jongeren met bijstand nam juist met bijna vierduizend af. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

In totaal ontvingen in het derde kwartaal 402.000 mensen een bijstandsuitkering. Het CBS kijkt daarbij alleen naar mensen onder de AOW-gerechtigde leeftijd. Die staat nu op 65 jaar en een maand.

Ten opzichte van twee jaar geleden is het aantal personen met bijstand met veertigduizend toegenomen. De toename deed zich alleen voor onder 27-plussers. Het aantal jongeren tot 27 jaar in de bijstand is even groot als twee jaar geleden. Gemeenten proberen de instroom in de bijstand te beperken en de uitstroom te bevorderen.

De toename van 27-plussers was in het derde kwartaal kleiner dan die in de eerste twee kwartalen. Toen steeg het aantal bijstandsontvangers in deze leeftijdsgroep met gemiddeld negenduizend per kwartaal.

'Bodyguard Bieber uit zijn dak tegen paparazzo'

Ook down-under zijn de paparazzo's niet veilig voor de bodyguards van Justin Bieber. Een lijfwacht van de Canadese zanger leefde zich er flink uit op de auto van een paparazzo. Dat beweert de fotograaf althans tegenover de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Het is de zoveelste keer dat Biebers lijfwachten van zich doen spreken.

In Sydney besloot een fotograaf de auto te volgen waarin de 19-jarige zanger naar verluidt zat. Vervolgens stapte een bodyguard uit, die eiste dat de paparazzo zou vertrekken. Toen de fotograaf dat weigerde, zou de lijfwacht van Bieber zijn auto hebben bewerkt door er tegenaan te schoppen. Ook zou hij de banden hebben lekgestoken.

Afgelopen week beweerde een Australische surfer dat een bodyguard van de zanger zijn telefoon uit zijn handen graaide nadat hij een foto had gemaakt van Bieber op een surfboard. Vorige week werd een van Biebers lijfwachten opgepakt in Hawaï na een ruzie met een fotograaf.

Ook Bieber zelf kwam onder vuur te liggen in Australië omdat hij de muur van een hotel waar hij verbleef, bewerkte met graffiti. Het hotel gaf toestemming, maar de gemeente wil dat de tekening wordt verwijderd.

[WB] Yuskov wint 1.500m, Verweij leider in stand

Denis Yuskov heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Astana de 1.500 meter bij de mannen gewonnen. De Rus klokte in 1.45,05 een nieuw baanrecord.

Koen Verweij eindigde als tweede door in 1.45,23 in de laatste rit Shani Davis te verslaan. Davis eindigde als vijfde. Zbigniew Bródka reed in 1.45,78 de derde tijd.

Verweij pakte door zijn tweede plaats vandaag de leiding in de wereldbeker op de schaatsmijl.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Denis Yuskov Rus 1.45,05
2 Koen Verweij Ned 1.45,23
3 Zbigniew Bródka Pol 1.45,78
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 1.45,87
5 Shani Davis Usa 1.45,92
6 Rhian Ket NED 1.46,21
7 Denis Kuzin Kaz 1.46,30
8 Alexis Contin Fra 1.46,31

NAM komt met nieuw plan gaswinning

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) komt voor zondag met een nieuw gaswinningsplan voor het veld in Groningen. De NAM moest met een nieuw plan komen omdat in januari bleek dat de aardbevingen die door de gaswinning worden veroorzaakt veel krachtiger kunnen worden dan gedacht.

Zondag loopt een deadline af die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) had gesteld. Voor die datum moeten het plan en onderzoeken naar de gaswinning bij hem binnen zijn, zodat hij een oordeel kan vellen over hoe het verder moet met de gaswinning.

In het vorige plan, uit 2007, werd er nog van uitgegaan dat de aardbevingen maximaal een kracht van 3,9 op de schaal van Richter kunnen hebben. In januari werd duidelijk dat ze in kracht kunnen toenemen tot 5. De NOS concludeerde vorige week na het inzien van mailverkeer van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, het Staatstoezicht op de Mijnen en het ministerie van Economische Zaken dat zelfs aardbevingen met een kracht van 6 niet worden uitgesloten.

In Groningen bestaat veel onvrede over de bevingen. Er gaan veel stemmen op voor het dicht- of terugdraaien van de gaskraan. Dit jaar verwacht de NAM de hoogste hoeveelheid gas in jaren uit het veld te halen. Tot nu toe is 39 miljard kuub uit het veld gehaald en als die ontwikkeling doorzet wordt dit jaar minstens vijftig miljard kuub uit het veld gehaald. Vorig jaar werd nog 48 miljard kuub gewonnen.

In de jaren zeventig werd jaarlijks nog meer dan tachtig miljard kuub gas uit het veld gehaald. "Toen dacht de regering nog dat gas door alternatieven zoals kernenergie snel overbodig zou worden en moest het veld dus zo snel mogelijk leeg", zegt de woordvoerder. "Toen dit niet het geval bleek, is de winning teruggeschroefd en werd besloten eerst uit de kleinere velden te winnen en dit veld voor latere generaties te sparen. Nu die kleinere velden op raken, stijgt de winning uit het grotere veld in Groningen."

Dankbare Lady Gaga moet huilen met Thanksgiving

Lady Gaga is haar fans zo dankbaar dat ze ervan moet huilen. "Ik was me aan het klaarmaken voor een tv-show en ik barstte in tranen uit. Al mijn mooie kostuums, de geweldige shows. Ik heb het allemaal aan jullie te danken", twitterde de zangeres.

De 27-jarige Gaga plaatste donderdag vanwege de Amerikaanse feestdag Thanksgiving een reeks berichten aan haar fans over alles waar ze dankbaar voor is. "Ik ben met heel mijn hart dankbaar dat ik een artiest ben en jaar na jaar liedjes voor jullie schrijf en zing."

'Paus wil zelf bedelaars gaan helpen'

Paus Franciscus staat te trappelen om de stad in te gaan om in Rome bedelaars en daklozen te helpen. Dit zegt de apostolische almoezenier van de kerkvorst, monseigneur Konrad Krajewski, vrijdag in een interview met de krant la Repubblica.

De Poolse prelaat gaat zelf geregeld 's avonds de stad in om mensen in nood bij te staan, zoals de daklozen die buiten slapen onder de colonnades van het Sint-Pietersplein. "Als ik tegen de paus zeg: vanavond ga ik naar buiten om de armen te helpen, dan zegt hij meteen: ik kom met je mee." Op de vraag of dat ook echt gebeurt, wil de aartsbisschop om veiligheidsredenen niet antwoorden: "Volgende vraag graag."

De Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio is het eerste hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk die als pausnaam Franciscus koos, naar de heilige die armoede tot leidend beginsel van zijn leven maakte.

'Paus wil zelf bedelaars gaan helpen'
'Paus wil zelf bedelaars gaan helpen' (Foto: ANP)

Berlusconi verdacht van omkoping getuigen

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi wordt ervan verdacht in het proces over zijn beruchte bungabungafeestjes met bewijzen te hebben gesjoemeld. Hij zou via zijn advocaten getuigen hebben omgekocht, aldus de rechtbank in Milaan. De rechtbank deed de onthulling in zijn toelichting over de veroordeling van drie vertrouwelingen van Berlusconi, die schuldig zijn bevonden aan het ronselen van prostituees voor de feestjes van Berlusconi.

Berlusconi zou in januari 2011 een tiental jonge vrouwen hebben ontvangen in zijn villa in Milaan om met zijn advocaten te overleggen. De vrouwen werden opgetrommeld nadat hun huizen waren doorzocht door de politie, in het kader van het onderzoek naar de bungabungafeestjes. Na het gesprek kregen de vrouwen volgens de rechter maandelijks 2500 euro van Berlusconi. Toen ze eenmaal verschenen in de rechtbank legden ze opvallend identieke getuigenissen af, aldus de rechtbank. De vrouwen ontkenden allemaal dat de feestjes seksueel van aard waren.

Vrijspraak in Duitse 'racisme'-zaak

Een verdachte van een vermoedelijke racistische aanval op een Turkse snackbar in het Duitse Mücheln is donderdag door de rechter vrijgesproken. Volgens de rechter was er onvoldoende bewijs om vast te stellen dat de aanval politiek gemotiveerd was. Getuigenverklaringen tegen de verdachte waren niet vrij van tegenstrijdigheden, aldus de rechter.

Een andere verdachte in de zaak werd eveneens vrijgesproken, een derde verdachte kreeg jeugddetentie en een boete opgelegd.

De drie mannen zouden in februari 2012 een Turkse snackbaruitbater hebben afgeranseld en met de dood hebben bedreigd. Justitie ging uit van een racistisch motief en besloot de drie daarvoor te vervolgen.

'Kannibalistische politieman in Duitsland'

Een 55-jarige Duitse politieman wordt ervan verdacht dat hij een moord heeft gepleegd met 'perverse fantasieën' als motief. Het gaat mogelijk om een geval van kannibalisme.

Het slachtoffer is een 59-jarige man. Met de bedoeling zich te laten doden en opeten zou hij contact hebben opgenomen met de politieman. De verdachte werkte als handschrift-analist bij de politie van de deelstaat Saksen.

Hij zou het slachtoffer op 4 november hebben gedood en het lijk in stukken hebben verdeeld. De lichaamsdelen zijn woensdag gevonden.

'Kannibalistische politieman in Duitsland'
'Kannibalistische politieman in Duitsland' (Foto: ANP)

Bespotte Chinees vindt 'grappen' Gordon ondoordacht

Xiao Wang vindt de grappen die Gordon ten koste van hem maakte in Holland's Got Talent ondoordacht. Dat laat de zanger, die nog niet eerder reageerde op de ontstane discussie, vrijdag weten aan RTV Noord. Wang, die in de verklaring zijn afkeer uitspreekt van de 'grappen', hoopt dat de zaak met zijn verklaring is afgedaan.

"Ik besteedde in eerste instantie niet veel aandacht aan de precieze woorden van de jury toen ik het op het podium stond, maar voelde wel een soort onbeleefdheid", aldus Wang. "Achteraf moet ik zeggen dat ik een afkeer heb van de 'grappen'. Ik geloof dat je in een multiculturele samenleving, waar mensen worden verondersteld elkaar met respect te behandelen, moet oppassen dat je anderen niet beledigt en dat je goed moet nadenken voor je 'grappen' maakt."

Wat de Groningse promovendus betreft is de zaak nu afgedaan. "Ik heb lang gewacht met het geven van mijn mening in de discussie over commentaar van de juryleden, van wie één in het bijzonder, maar dit is mijn definitieve en enige verklaring. Ik hoop dat de discussie hiermee ten einde is."

In een stuk van het AD zei Wangs hoogleraar vrijdag eerder nog dat de zanger gebukt gaat onder de opmerkingen van Gordon. Gordon noemde dat artikel vervolgens 'olie op het vuur'.

Brandweer rukte in 2012 minder vaak uit

De brandweer heeft vorig jaar minder brandmeldingen en hulpverzoeken gekregen dan een jaar eerder. De brandweer kreeg 142.000 meldingen, negen procent minder dan in 2011. In totaal vielen vorig jaar 72 doden bij brand, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag publiceerde.

In totaal kreeg de brandweer vorig jaar 96 duizend brandmeldingen, elf procent minder dan in 2011. De brandweer kreeg 46 duizend verzoeken om hulpverlening, een daling van vier procent. Van het totaal aantal meldingen was 45 procent loos alarm.

Het kost de brandweer gemiddeld genomen minder dan tien minuten om bij een brand te komen. De opkomsttijd is daarmee gelijk gebleven aan voorgaande jaren.

Ajax nog zonder De Jong tegen ADO

Ajax treedt zondag tegen ADO Den Haag nog zonder Siem de Jong aan. Dat heeft trainer Frank de Boer vrijdag laten weten. De aanvaller is bijna weer fit, maar het duel tegen de Haagse club komt nog net te vroeg. Bojan Krkic en Ruben Ligeon zijn weer fit. Zij spelen maandag mee bij Jong Ajax.

Langer moet Ajax het stellen zonder Kolbeinn Sighthórsson en Nicolai Boilesen. Zij komen de komende weken niet meer in actie bij de Amsterdammers.

De Boer verwacht tegen ADO geen makkelijke wedstrijd. "ADO zal tegen ons spelen zoals wij tegen Barcelona", verwacht de oefenmeester. "Die wedstrijd leeft al weken bij hen. Het wordt een heet middagje."

[WB] Sáblíková Pechstein de baas op 5.000m

Bij de wereldbekerwedstrijden in Astana heeft Martina Sáblíková de 5.000 meter bij de vrouwen op haar naam geschreven. De Tsjechische, die haar dertigste wereldbekerwedstrijdzege boekte, won in een tijd van 6.59,88 wat bovendien een nieuw baanrecord was.

Claudia Pechstein werd tweede in 7.01,10. De enige Nederlandse schaatsster in de A-groep, Yvonne Nauta, werd in 7.04,64 derde.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Martina Sáblíková Tsj 6.59,88
2 Claudia Pechstein Dui 7.01,10
3 Yvonne Nauta NED 7.04,64
4 Shiho Ishizawa Jpn 7.06,79
5 Nana Takagi Jpn 7.10,50
6 Masako Hozumi Jpn 7.11,02
7 Olga Graf Rus 7.11,43
8 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 7.14,40

Brabander opgepakt in akkerveld met 66 kilo speed

Een 35-jarige man uit Zundert is woensdag aangehouden met 66 kilo speed in zijn auto. De arrestatie was een toevalstreffer: marechaussees waren eigenlijk op zoek naar een verkeersovertreder, maar troffen in een akkerveld de auto met amfetamine aan.

De marechaussees achtervolgden een auto die met veel te hoge snelheid een controlepost bij grensovergang Hazeldonk was gepasseerd. De automobilist draaide op de snelweg, reed tegen het verkeer in en nam een afslag. Omdat het te gevaarlijk werd voor andere weggebruikers, stopten de marechaussees de achtervolging.

Bij de daaropvolgende zoektocht troffen ze op een akkerveld in Rijsbergen een andere auto aan. De bestuurder van dat voertuig kwam met zijn handen omhoog aangelopen. In zijn auto bleek de speedvoorraad te liggen. Iets verderop werd nog een tas met drugs gevonden. De wegpiraat werd niet meer gevonden.

De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Schoten bij overval op juwelier Amsterdam

Bij een overval in Amsterdam zijn vrijdagochtend schoten gelost. Twee mannen sloegen een etalageruit van een juwelierszaak aan het Osdorpplein in, waarbij een aantal malen werd geschoten. Niemand werd geraakt.

Het duo had rond 11.30 uur ook geprobeerd de deur van de zaak in te rammen. Na de diefstal vertrokken de daders met een nog onbekende buit op een scooter, meldt de politie. De omgeving is afgezet en forensisch specialisten doen sporenonderzoek.

Blowen steeds meer 'jongensding'

Het verschil in wietgebruik tussen meisjes en jongens is de afgelopen tien jaar alleen maar groter geworden. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht uit een onderzoek onder 15-jarigen.

Zowel jongens als meisjes in Nederland zijn minder gaan blowen, maar bij meisjes gaat de teruggang sneller. Blowen is dus kenmerkender voor jongens geworden, concluderen de onderzoekers.

Ook in andere welvarende landen in West- en Zuid-Europa en Noord-Amerika is het cannabisgebruik sterk gedaald. In landen als Macedonië, Letland, Litouwen en Rusland neemt het wietgebruik juist toe. Ook op kleinere schaal is dit verschil tussen arm en rijk te zien. Voorheen blowden vooral jongeren uit rijkere gezinnen, tegenwoordig gebruiken jongeren uit armere gezinnen vaker. In het onderzoek werden dertig landen meegenomen.

Jongen (17) zwaargewond door ontploffing Streefkerk

Een 17-jarige jongen uit Nieuw-Lekkerland heeft vrijdagochtend een ernstige hoofdwond opgelopen door een ontploffing bij een bedrijf in Streefkerk. Het slachtoffer was in een loods aan het werk toen er iets explodeerde. Zijn toestand is zorgwekkend, laat de politie weten.

De ontploffing vond rond 10.20 uur plaats in het bedrijf aan de Middenpolderweg in de Zuid-Hollandse plaats. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Een ambulance heeft het slachtoffer met spoed naar een ziekenhuis gebracht. De Inspectie SZW stelt een onderzoek in.

Cricketers winnen ook van Hong Kong

De Nederlandse cricketploeg is vijfde geworden op het kwalificatietoernooi voor het WK Twenty20. De Oranjemannen wonnen vrijdag met zeven wickets van Hong Kong: 121/7 om 124/3. Nederland had zich donderdag al geplaatst voor het WK, dat in maart in Bangladesh wordt afgewerkt. De eindstand van het plaatsingstoernooi wordt gebruikt om de kwalificanten in groepen in te delen op het WK.

Hong Kong won de toss en besloot te batten. Dat kwam Nederland goed uit, want na vier overs waren drie man uit. Ook daarna bleven de bowlers van Oranje controle uitoefenen en hielden de schade beperkt tot 121 runs. De jonge Vivian Kingma was uitblinker bij de Nederlandse bowlers. In vier overs pakte hij drie wickets.

Nederland trok vervolgens met het bat stevig van leer. Stephan Myburgh en Ben Cooper openden met een partnership van 67 runs. Cooper scoorde veertig runs, Myburgh ging even later ook uit met een score van 74 achter zijn naam. Vlak na Myburgh was Wesley Barresi, de held van donderdag tegen Schotland, de derde uit.

Tim Gruijters en Daan van Bunge pakten de Nederlandse zaak goed op. Met scores van respectievelijk 26 not out en twintig not out haalden zij de zege acht ballen voor het einde van de innings binnen.

Grand Prix Bahrein wordt avondrace

De Grand Prix van Bahrein zal volgend seizoen in het donker worden afgewerkt. Het zal na Singapore de tweede wedstrijd zijn die volledig in het donker zal worden verreden. De race in Abu Dhabi eindigt ook onder kunstlicht, maar begint al terwijl het nog licht is.

Bahrein wilde al langer de race in het donker laten verrijden en heeft de tiende editie van het evenement aangegrepen om dit plan te laten verwezenlijken. De verlichting op het Sakhir-circuit is inmiddels geplaatst en zal komend weekend tijdens de slotrace van het World Endurance Championship uitgetest worden.

Juventus wil Nani huren van United

Juventus wil in januari een poging doen om Nani tijdelijk over te nemen van Manchester United. De Engelse kampioen lijkt echter niet te willen meewerken. Nani kwam dit seizoen in de Premier League pas drie keer in actie. Juventus, dat zich nog wil versterken met een rechteraanvaller, ziet de komst van de 27-jarige Portugees wel zitten.

Coach Antonio Conte wil vervolgens zijn systeem (3-5-2) omzetten naar een 4-3-3-formatie. Jonathan Biabiany (Parma) en Jeremy Menez (Paris Saint-Germain) werden ook al genoemd, maar Goal weet te melden dat Nani in Turijn bovenaan het lijstje staat. Juventus wil de buitenspeler voor een half jaar hetzelfde salaris bieden als hij nu bij Manchester United krijgt, namelijk 114.000 euro per week.

De Oude Dame wil bovendien de optie krijgen om Nani komende zomer definitief te contracteren. United is in eerste instantie niet geïnteresseerd in een verhuurperiode. Mocht Juve in januari echter toch een bod uitbrengen, dan is de club wellicht toch bereid te luisteren

Ronaldo krijgt rust bij Real

Cristiano Ronaldo komt dit weekeinde niet in actie voor Real Madrid. De sterspeler van de Koninklijke is herstellende van een hamstringblessure en de Spaanse topclub wil niet het risico lopen die kwetsuur te verergeren. Dat liet Real-coach Carlo Ancelotti vrijdag weten in aanloop naar het competitieduel tegen Real Valladolid van zaterdag.

Ronaldo speelt mogelijk pas weer over twee weken. Voor de wedstrijd van Real volgend weekeinde in de Copa del Rey is hij geschorst. De week erna wordt hij in de Champions League waarschijnlijk ook niet ingezet tegen Kopenhagen omdat Real al zeker is van de eerste plaats in de poule.

[WB] Lee wederom snel op 500m

Op Sang-Hwa Lee is geen maat te slaan dit seizoen. De Koreaanse houdster van het wereldrecord won vanmiddag de 500 meter voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden in Astana. Lee klokte een tijd van 37,27, een nieuw baanrecord en bovendien de snelste tijd ooit op een laaglandbaan.

Jenny Wolf eindigde als tweede met 37,70, Nao Kodairo werd derde. Beste Nederlander was Thijsje Oenema die met 37,92 zesde werd en Laurine van Riessen net voorbleef.

Morgen wordt de tweede 500 meter verreden.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sang-Hwa Lee Zko 37.27
2 Jenny Wolf Dui 37.70
3 Nao Kodaira Jpn 37.72
4 Heather Richardson USA 37.76
5 Olga Fatkulina Rus 37.80
6 Thijsje Oenema Ned 37.92
7 Laurine van Riessen Ned 38.01
17 Mayon Kuipers Ned 38.63
18 Anice Das Ned 38.70

Riante beloning voor Duitsers bij wereldtitel

De Duitse aanvoerder Philipp Lahm heeft een lucratieve premiestelsel afgesloten met de Duitse voetbalbond voor het komende Wereldkampioenschap. De Duitse spelers zullen 300.000 euro per persoon uitgekeerd krijgen als ze in Brazilie de titel weten te halen.

De Duitse ploeg krijgt pas bij het bereiken van de kwartfinale geld uitgekeerd; 50.000 euro. Daarna loopt het bedrag verder op tot 100.000 euro bij verlies in de halve finale en 150.000 euro als de finale verloren gaat.

[Pic] Miley speelt met piemel

Miley Cyrus heeft zich weer eens van haar stoutste kant laten zien. Het voormalige tienersletje is op de foto gegaan met een neppiemel.

Miley is gekiekt voor het blad Love Magazine. Compleet met een kort pittig kapsel, rendiergewei en tong uit de bek.

Het meest opvallende was echter haar vleeskleurige heupslip. Deze was versierd met een liefdeslans. In erecte toestand, welteverstaan.

Het Britse krantje zette de foto vol trots op Instagram, maar heeft deze inmiddels weer offline gehaald. Het bewuste kiekje is nu gecensureerd met een debiele versie van Rudolph. Gelukkig is de werkelijke afbeelding nog hier te vinden...

Dronken man plast in restaurantkeuken

Een dronken man heeft donderdagnacht in Ter Apel een restaurantkeuken ondergeplast. Hij was op zoek naar de wc, maar kreeg te horen dat die kapot was. Hij besloot daarop de keuken als toilet te gebruiken. De politie heeft de 24-jarige man aangehouden.

Na het verlichten van zijn blaas weigerde de man de troep op te ruimen, waarop het personeel de politie inschakelde. Hij werd aangehouden voor vernieling, omdat de keuken tijdelijk niet kon worden gebruikt. Hij werd meegenomen naar het politiebureau om te ontnuchteren.

Hoop gloort voor komeet ISON

Een klein deel van de komeet ISON heeft zijn ontmoeting met de zon mogelijk toch overleefd. Donderdag werd nog aangenomen dat ISON uiteen was gevallen, maar astronomen hebben nu aanwijzingen dat er toch nog een sprankje hoop is.

De astronomen zijn momenteel bezig beelden te bestuderen waar een lichtstreep op te zien is. Dat zou erop kunnen wijzen dat ISON niet geheel door de zonnehitte is verwoest. "Het lijkt er op dat ten minste een klein deel van ISON nog intact is", schreef Karl Battams, een astronoom bij de Amerikaanse marine.

Ook het Europese ruimtevaartbureau ESA, dat ISON donderdag nog doodverklaarde, krabbelt vrijdag terug. Op Twitter zei de ESA dat de 'berichten over de ondergang van ISON schromelijk overdreven waren'.

Friday the 13th krijgt tweede herstart

Friday the 13th begint voor de tweede keer van voren af aan. Het verhaal over de in een ijshockeymasker gehulde psychopaat Jason Voorhees moet opnieuw worden gelanceerd omdat Paramount, die de horrorreeks onlangs terugkocht, geen vervolg kan maken op de reboot van Warner Bros uit 2009.

Met Friday the 13th probeerde Warner Bros de klassieke horrorserie van Paramount, die in 1980 begon maar al jaren op apegapen lag, nieuw leven in te blazen. De film werd echter zeer matig ontvangen, waardoor de herlancering nooit goed van de grond kwam.

Het is de vraag of Paramount de opzet van Warner Bros overneemt. Die filmstudio wilde de film baseren op het principe van 'found footage'. Daarbij wordt een film samengesteld uit zogenaamd door ooggetuigen gemaakte opnames met simpele cameraatjes en mobiele telefoons, zoals in bijvoorbeeld The Blair Witch project en Cloverfield.

De reboot heeft in ieder geval al een premièredatum, laat Paramount weten. De film, toevallig de dertiende in de reeks, verschijnt op 13 maart 2015.


Friday the 13th krijgt tweede herstart (Foto: Novum)

[WB] Groothuis tweede op 1500 meter B-groep

Bij de wereldbekerwedstrijden in Astana leken de Nederlandse heren op de 1.500 meter in de B-groep te zorgen voor een Nederlands podium, maar Joey Mantia en Bart Swings gooiden in de slotrit roet in het eten.

De Amerikaan Mantia won de afstand in de B-groep in 1.46,45. Stefan Groothuis werd tweede in 1.46,79 en de Belg Swings moest genoegen nemen met de derde plaats (1.46,82). Pim Schipper en Douwe de Vries noteerden respectievelijk 1.47,14 en 1.47,19. Met die tijden werden ze vierde en vijfde.

De eerste 500 meter in de Kazachse hoofdstad liep voor Annette Gerritsen uit op een teleurstelling. Zij maakte na anderhalf jaar haar rentree in de wereldbeker, maar werd vanwege twee valse starts gediskwalificeerd. De schaatsers in de A-groep rijden later vandaag hun wedstrijden.

[Eredivisie] Preview speelronde 15

Vanavond gaat speelronde 15 in de Eredivisie van start. Het is dus weer hoog tijd om vooruit te blikken op weekend vol voetbal uit ons eigen land. Uiteraard wordt ook deze week één wedstrijd in het bijzonder uitgelicht.

De keuze van deze week had je waarschijnlijk al geraden: Feyenoord - PSV. Deze wedstrijd staat vooral in het teken van een goed resultaat. Zowel Feyenoord als PSV slagen er op dit moment niet in om een solide reeks neer te zetten.

Jeremain Lens duwde Joris Mathijsen vorig jaar weg (Foto: ProShots)

Kanttekening is wel dat de Rotterdammers net even wat beter presteren. De ploeg uit de Lichtstad wacht namelijk al vijf competitiewedstrijden op een zege, waar de ploeg van trainer Ronald Koeman op 3 november nog van sc Cambuur Leeuwarden wist te winnen.

Bij een blik op het verleden springt één uitslag in elk geval in het hoog; de 10-0 afstraffing van Feyenoord in het seizoen 2010/2011. Jonathan Reis, die deze week zijn contract bij Vitesse ontbonden zag worden, scoorde driemaal en had daarmee het grootste aandeel.

Toch moet nog maar blijken of PSV bij machte is om zondag een degelijke pot voetbal op de mat kan leggen. Gisteren speelde de ploeg nog een Europa League-duel in Bulgarije tegen PFC Ludogorets 1945. Bovendien is de wedstrijd in Rotterdam, wat in een ongelukkige situatie resulteert. PSV rendeert na een Europese wedstrijd namelijk niet goed.

Graziano Pellé viert zijn goal tegen PSV, Georginio Wijnaldum baalt (Foto: ProShots)

Ook Feyenoord lijkt de laatste weken in een dip te zitten, dus eigenlijk zijn alle ingrediënten voor een spannende wedstrijd voorhanden. Beide ploegen móeten winnen om aansluiting te houden met de (sub)top, maar voor het resultaat moet je nog tot zondagmiddag 16.15 uur wachten.

Onderlinge duels vanaf het seizoen 2000/2001 tot heden:

Feyenoord vs PSV
8 Winst 13
5 Gelijk 5
28 Gemaakte goals 48

Natuurlijk worden naast deze beladen wedstrijd nog veel meer duels gespeeld. Zo probeert RKC Waalwijk de ingezette lijn door te trekken, hoopt Ajax niet te veel last te hebben van de kraker tegen FC Barcelona en wil Roda JC eindelijk weer eens drie punten in Limburg houden.

Welke wedstrijd wordt waar uitgezonden?

Aanvang uitzending Programma / Wedstrijd Zender
29 nov om 20.00 uur Roda JC Kerkrade - FC Twente FOX Sports 1
29 nov om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
29 nov om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
30 nov om 18.45 uur PEC Zwolle - RKC Waalwijk FOX Sports 1
30 nov om 19.45 uur NAC Breda - FC Groningen FOX Sports 2
30 nov om 19.45 uur sc Heerenveen - Go Ahead Eagles FOX Sports 5
30 nov om 20.45 uur Heracles Almelo - FC Utrecht FOX Sports 1
30 nov om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
01 dec om 12.30 uur ADO Den Haag - Ajax FOX Sports 1
01 dec om 14.30 uur Feyenoord - PSV FOX Sports 1
01 dec om 14.30 uur Vitesse - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 3
01 dec om 16.30 uur N.E.C. Nijmegen - AZ FOX Sports 1
01 dec om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
01 dec om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
01 dec om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1
01 dec om 23.50 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3

[OS 2014] Sarajevo; teloorgang na de perfecte Spelen

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

De Olympische Spelen in Sochi zijn pas de eerste Winterspelen die in Rusland worden gehouden. Eén keer eerder werden de Winterspelen 'in de buurt' gehouden, namelijk in Sarajevo. Dat was toen nog een stad in het voormalige Joegoslavië en het waren de eerste Winterspelen die in een communistische staat werden gehouden. Ze wonnen bij de selectie met drie stemmen verschil van het Japanse Sapporo.

Inflatie eurozone loopt weer op

De inflatie in de eurozone is deze maand licht opgelopen naar 0,9 procent. Dat blijkt vrijdag uit een voorlopige inschatting van het Europese statistiekbureau Eurostat. Vorige maand stegen de prijzen van producten slechts 0,8 procent op jaarbasis. Voor de Europese Centrale Bank was dat toen reden om extra maatregelen te nemen.

Geld werd in november vooral minder waard doordat diensten duurder werden. Waar in oktober consumenten in de zeventien landen van de muntunie gemiddeld nog 1,2 procent kwijt waren aan diensten, is dat in november 1,5 procent. Ook de teruglopende daling van energieprijzen helpt de inflatie deze maand omhoog.

Vorige maand daalden de prijzen voor energie nog sneller en steeg de deflatie op onder meer elektriciteit en gas naar 1,7 procent. Die prijsdaling neemt in november af tot 1,1 procent. Dat de prijzen van alcohol, tabak en voeding minder snel groeien dan in oktober helpt de inflatie echter licht onderuit.

De extreem lage inflatie van 0,7 procent in oktober was voor de Europese Centrale Bank begin deze maand aanleiding om de belangrijkste rente te verlagen naar 0,25 procent, het laagste niveau ooit. Door de rente te verlagen hoopt de bank meer geld in de economie te pompen.

Hoe meer geld er in omloop is, des te duurder producten in verhouding namelijk worden, zo redeneerde ECB-president Mario Draghi. Met de renteverlaging hoopt de Italiaanse bankier de inflatie aan te jagen naar een niveau van vlak onder de twee procent.

EU gaat samenwerken met Georgië en Moldavië

De Europese Unie heeft in Litouwen samenwerkingsverbanden gesloten met Georgië en Moldavië. De weigering van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj eveneens zijn handtekening te zetten drukte de pret.

De Franse president François Hollande benadrukte op de top van regeringleiders in Vilnius dat het 'partnerschap openstaat, maar dat het aan de Oekraïners is om het ook te willen'.

Ook onderhandelingen op het laatste moment in de marge van de top resulteerden niet in een akkoord. Oekraïne wil zijn andere grote partner, Rusland, niet tegen de haren in strijken door de banden met de EU verder aan te halen. Volgens Hollande heeft Rusland de druk op Oekraïne opgevoerd door te dreigen de aardgaskraan naar het land dicht te draaien.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton denkt dat nauwe banden tussen de EU en Oekraïne in ieders voordeel is.

Thaise premier sluit vervroegde verkiezingen uit

De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft vrijdag vervroegde verkiezingen als reactie op de aanhoudende protesten in het land uitgesloten. In een interview met de BBC zei Yingluck dat het momenteel te onrustig is voor een stembusgang.

Yingluck zei ook dat ze de ministeries die momenteel bezet worden door antiregeringsbetogers niet met geweld zal laten ontruimen. Betogers hebben zich deze week verschanst in het ministerie van financiën en het hoofdkantoor van de federale politiedienst. De demonstranten eisen het aftreden van Yinglucks regering.

De premier overleefde donderdag een vertrouwensstemming in het parlement, waar haar partij een ruime meerderheid heeft. Ze riep haar tegenstanders daarna op hun strijd te staken, maar protestleider Suthep Thaugsuban wil van geen wijken weten. "We zullen ze niet meer laten werken", zei Suthep.

Staphorst heeft voor eerst vrouwelijke lijsttrekker

De gemeente Staphorst heeft voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker. De leden van de lokale PvdA-afdeling hebben donderdagavond unaniem besloten de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart te laten aanvoeren door Liesbert Lubberink, laat een medewerker van de partij weten. "We hebben er alle vertrouwen in."

Lubberink werkt als onderwijzer en kwam vier jaar geleden in de gemeenteraad van de strengchristelijke gemeente, tegelijk met de vrouwelijke CDA'er Herriët Brinkman. Er had toen zestien jaar geen vrouw in de Staphorster gemeenteraad gezeten.

Het eerste vrouwelijke raadslid van Staphorst was Tiny Radersma, die van 1987 tot 1994 voor de PvdA in de gemeenteraad zat.

[WB] Nederland heerst in B-groep 5.000m

Bij de wereldbekerwedstrijden langebaan in Astana heeft Carlijn Achtereekte de 5.000 meter voor vrouwen in de B-groep gewonnen. De Nederlande klokte een tijd van 7.03,55 en verbeterde daarmee haar persoonlijk record met bijna zes seconden.

Het gehele podium was Nederlands: Carien Kleibeuker (7.04,31) en Annouk van der Weijden (7.05,59) werden respectievelijk tweede en derde. Bovendien eindigde Rixt Meijer met een tijd van 7.06,87 als vierde.

Later vandaag wordt de 5.000 meter voor vrouwen in de A-groep verreden. Yvonne Nauta is daarin de enige Nederlandse deelneemster.

Weer slachtoffers executies gevonden in Irak

De Iraakse politie heeft ten noorden van Bagdad de lichamen van achttien mannen gevonden die donderdagavond werden ontvoerd. Ze zijn allemaal geëxecuteerd, aldus de politie.

De mannen werden ontvoerd bij het stadje Mishahda door mannen in legeruniformen. Hun lichamen werden vrijdagochtend vroeg, enkele uren na de ontvoering, gevonden. De slachtoffers zijn allemaal met een schot in het hoofd omgebracht.

Eerder deze week vond de politie ook al dertien lijken rondom Bagdad. Ook daarbij leek het om executies te gaan.

Lichte daling in werkloosheid eurozone

De werkloosheid in de eurozone is in oktober licht gedaald ten opzichte van september. Zo'n 19,3 miljoen mensen zaten in oktober zonder werk in de zeventien eurolanden. Dit komt neer op 12,1 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder had nog 12,2 procent geen baan. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat.

In de 28 landen van de Europese Unie bleef de werkloosheid stabiel op 10,9 procent. Hiermee staat het werkloosheidspercentage nog iets hoger dan oktober vorig jaar, toen 10,7 procent van de beroepsbevolking in EU-landen geen baan had. In totaal zaten in oktober 26,7 miljoen Europeanen zonder werk.

Nederland is een van de landen waar de werkloosheid het hardst opliep, van 5,5 procent van de beroepsbevolking in oktober 2012 naar zeven procent in oktober dit jaar. Ook in landen als Cyprus en Griekenland steeg de werkloosheid hard. In Letland, Litouwen en Ierland nam de werkloosheid het sterkst af.

De jeugdwerkloosheid bleef onverminderd hoog in zowel de EU als de eurozone. Respectievelijk 23,7 en 24,4 procent van de jongeren onder de 25 jaar hadden in oktober geen baan. Dit komt neer op 5,7 miljoen jongeren in de EU en 3,6 miljoen in de eurozone. Nederland kent samen met Duitsland en Oostenrijk het laagste aantal jeugdwerklozen in de EU.

Directeur zorgbureau vast voor miljoenenfraude

De directeur van een zorgbureau uit Hengelo is deze week aangehouden voor fraude met miljoenen euro's die waren bestemd voor zorgverlening. Veel cliënten van het bureau hebben waarschijnlijk niet de zorg gehad waar zij recht op hadden, meldt justitie vrijdag. Het ging vaak om mensen van Turkse afkomst die geen Nederlands spreken.

De verdachte had vanaf 2009 de leiding over het bureau dat onder meer huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging verleende. Het bureau had nevenvestigingen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De cliënten werden geworven in moskeeën, met advertenties en via mond-tot-mondreclame.

Het bureau ondertekende volgens justitie structureel documenten voor de aanvraag van zorg met een vervalste handtekening van de cliënten om zo geld uit de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten los te peuteren. Veel zorg waar geld voor werd aangevraagd werd niet verleend. Ook werd zorg aangevraagd zonder dat een arts had gezegd dat dit nodig was. Verder werd dubbel gedeclareerd.

In februari 2012 ging het bureau failliet, maar de man zette daarna een nieuwe zorgorganisatie op. De rechter-commissaris van de rechtbank in Almelo heeft zijn hechtenis donderdag met twee weken verlengd vanwege het gevaar op herhaling.

Türüç alsnog een duel geschorst

Go Ahead Eagles-speler Deniz Türüç is alsnog voor een duel geschorst. Dat heeft de tuchtcommissie van de KNVB besloten, meldt de voetbalbond vrijdag. Türüç ging eerder niet akkoord met een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal, die ook een schorsing van een duel voorstelde.

Türüç werd afgelopen weekeinde in de wedstrijd tegen Vitesse met rood weggestuurd omdat hij een tegenstander een duidelijke scoringskans had ontnomen. De middenvelder mist nu zaterdag de uitwedstrijd tegen Heerenveen.

Frankrijk debatteert over 'hoerenloperswet'

Het Franse parlement buigt zich vrijdag over een wetsvoorstel om het betalen voor seksuele diensten te beboeten met vijftienhonderd euro. Prostitutie is legaal in Frankrijk, maar bordelen, tippelen en souteneurschap zijn verboden. Begin december wordt naar verwacht een besluit genomen over invoering van de wet.

Voorstanders van de wet hopen dat deze vrouwenhandel tegengaat. Tegenstanders vrezen juist dat het strafbaar stellen van hoerenlopen prostitutie nog verder ondergronds dwingt.

Zweden kent al sinds 1999 een strenge wet tegen prostitutie. Uit een rapport blijkt dat het aantal mensen dat betrokken is bij tippelen sinds de invoering van de wet fors is gedaald. Tegelijkertijd nam echter de straatprostitutie in de buurlanden Noorwegen en Denemarken toe.

Bij het Franse parlement worden vrijdag naar verwachting twee demonstraties gehouden. De ene is gericht tegen een wetsvoorstel, het andere protest wordt georganiseerd door voorstanders van de wet.

Rayman Legends Vita krijgt 'verloren' levels

Eigenaren van Rayman Legends voor Vita kunnen vanaf nu 28 extra levels downloaden. De levels hadden eigenlijk bij de release al in de game moeten zitten, maar om onbekende redenen ontbraken ze toen in de game.

De 28 levels zijn onderdeel van de Invasion Mode van Rayman Legends. In deze modus zijn de layout en vijanden veranderd zodat ze een stuk moeilijker zijn dan de oorspronkelijke levels. Ubisoft wist ook nog te melden dat de Vita-versie van Rayman Legends nu ook leaderboards bevat, zodat de game eindelijk 'compleet' is, ten opzichte van de consoleversies.

Ongeveer twee weken geleden werd bekend dat Rayman Legends ook op PlayStation 4 en Xbox One uitkomt in februari.

Rayman Legends (Foto: Ubisoft)

'Open-world Star Wars-game in de maak'

Het lijkt er op dat Electronic Arts werkt aan een Star Wars-game die plaatsvindt in een open wereld. Dat blijkt uit een vacature bij EA Canada. Wellicht wordt de game ontwikkeld in samenwerking met EA Redwood Shores

EA Canada is op zoek naar een animation director voor "a major new next gen open world game". Via Twitter laat een andere medewerker bij EA Canada weten te gaan werken aan een Star Wars-game.

Eerder werd al bekend dat DICE werkt aan een nieuwe Star Wars Battlefront. Verder zou EA Redwood Shores (ook wel bekend als Visceral Games, van de Dead Space-serie) ook een spel rond Star Wars aan het ontwikkelen zijn. Wellicht werken EA Canada en EA Redwood Shores samen aan deze nog niet aangekondigde game.

Gezien de grote hoeveelheid werk dat een open-world game kost om te ontwikkelen is het niet onwaarschijnlijk dat er meerdere studio's tegelijkertijd aan die game werken. Verder leken de vacatures voor beide studio's erg veel op elkaar en was een van de eisen uit de animation director-vacature het moeten kunnen werken op verschillende locaties.

Zit jij te wachten op een open-world Star Wars-game?

Gerbrands: "Serieus geld voor een club als AZ"

AZ is reeds zeker van overwintering in de Europa League. In het laatste duel in de groepsfase nemen de Alkmaarders het nog op tegen het Griekse PAOk Saloniki.

Een overwinning op PAOK in het laatste duel in Groep L zou een eerste plaats opleveren en dat betekent een geplaatste status bij de loting van de volgende ronde. Bovendien mag de groepswinnaar in februari bij de laatste 32 het laatste duel thuis spelen.

Een overwinning levert in de Europa League bovendien nog eens 200.000 euro op, een gelijkspel brengt nog 140.000 euro op. Mocht AZ als eerste eindigen dan kan het nog eens vier ton bijschrijven, een tweede plaats is goed voor twee ton. Tot op heden haalde AZ met Europees voetbal al twee miljoen euro binnen.

"En nu gaan we dus het traject van de ambities in", zei directeur Toon Gerbrands tegen De Telegraaf. "Dit is allemaal serieus geld voor een club als AZ. We verdienen Europees snel tien procent van onze jaarbegroting. En vanaf nu rekenen we op 500.000 euro per knock-outronde die we overleven."

Maduro: "Ajax zou zeker een optie zijn"

Hedwiges Maduro zinspeelt op een vertrek bij Sevilla. De Nederlander speelde dit seizoen slechts één officiële wedstrijd namens de club. In de Europa League kreeg hij speeltijd tegen Mladost Podgorica.

In de Primera División is Maduro niet speelgerechtigd, omdat hij geen rugnummer kreeg toegewezen door Sevilla. Voor de middenvelder is een winterse transfer de enige optie. "Ik ben topfit, behoor conditioneel en fysiek tot de top vijf van de selectie", vertelt Maduro tegen het Algemeen Dagblad.

"Dat maakt het zo lastig. Kijk, als je nu geblesseerd bent, of uit vorm, dan kun je iets aan de situatie doen. Op deze manier niet kunnen voetballen is het ergste wat er is voor een voetballer. Je kunt op de training de mooiste acties of goals maken, er is niemand die het ziet. Zeker als het niet lekker draait, wil je helpen en je bijdrage leveren."

Mogelijk mag Maduro in januari transfervrij vertekken. "Ik sta overal voor open", zegt Maduro, die een voorkeur geeft aan Engeland of Duitsland. "Die spreken me erg aan, vooral de Bundesliga maakt een geweldige groei door. Spanje wordt misschien moeilijk. Sevilla laat me niet naar een concurrent vertrekken."

Ook Nederland is een optie. "Natuurlijk voel ik me niet te groot voor de Nederlandse competitie, maar daar kom je al gauw uit op een paar clubs. Een terugkeer naar Ajax? Er is geen contact of zo, maar iedereen kent mijn gevoelens bij die club. Het zou zeker een optie zijn."

'Waarschuwing voor problemen stadion São Paulo genegeerd'

Een veiligheidsmedewerker had gewaarschuwd voor problemen bij de bouw van het stadion in Sao Paulo waar woensdag een kraan instortte. De grond waarop de kraan stond was door aanhoudende regen te instabiel om plaatsing van een vijfhonderd ton zwaar dakdeel veilig te kunnen laten gebeuren. Zijn bezwaren werden echter ter zijde geschoven, beweert een vakbondsbaas.

De Braziliaanse bouwer Odebrecht, die naast het stadion in Sao Paulo verantwoordelijk is voor drie andere stadions voor het WK, ontkent de aantijgingen. Ook de staatsonderzoeker die de rampplek bezocht, stelt dat er geen signalen zijn die op een onstabiele ondergrond duiden. Volgens Braziliaanse media worden menselijk of mechanisch falen niet uitgesloten.

Om achterstanden in te lopen en voor de deadline van eind december klaar te zijn, zouden werknemers diensten van twaalf uur hebben gedraaid. Brazilië heeft grote moeite om alle WK-stadions tijdig op te leveren.

[WB] Diskwalificatie voor Gerritsen bij rentree

[Annette Gerritsen heeft vrijdag weinig plezier beleefd aan haar rentree in het wereldbekercircuit. De Nederlandse schaatsster startte op de 500 meter in de B-groep in Astana twee keer vals en werd daarom gediskwalificeerd.

Gerritsen wist zich eind oktober bij de Nederlandse afstandskampioenschappen niet te plaatsen voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City. Wegens afzeggingen van anderen mocht de 28-jarige Ilpendamse in Kazachstan wel van start.

De 500 meter staat zaterdag opnieuw in het programma.

Diskwalificatie voor Gerritsen bij rentree
Diskwalificatie voor Gerritsen bij rentree (Foto: ANP)

Ecclestone mogelijk opnieuw voor rechter gedaagd

Aan het tijdperk Bernie Ecclestone lijkt in de Formule 1 zo langzamerhand een einde te gaan komen. De 83-jarige Brit werd in München en Londen al voor de rechter gesleept vanwege de verkoop van de aandelen van de sport en nu dreigt een derde partij hem aan te klagen, zo meldt de BBC.

Alles draait om de overdracht van de aandelen van BayernLB aan CVC Capital Partners in 2006. Bankier Gerhard Gribkowsky moest dit vanuit BayernLB begeleiden en hij koos ervoor om niet met de hoogste bieder maar met CVC in zee te gaan. De Duitser is inmiddels veroordeeld voor corruptie.

Ecclestone betaalde Gribkowsky een bedrag van 44 miljoen dollar. Naar eigen zeggen werd hij afgeperst door de bankier, maar het lijkt sterk op omkoping, zodat de Brit aan het roer kon blijven in de Formule 1. Daarom is hij door de Duitse justitie aangeklaagd en sleepte het Duitse bedrijf Constantin Medien hem voor het gerecht omdat het door de deal met CVC 140 miljoen dollar misgelopen zou zijn. BayernLB heeft in Londen bij de rechtbank nu documenten opgevraagd. Vorig jaar heeft de bank Ecclestone al een brief gestuurd waarin het 400 miljoen dollar schadevergoeding eiste.

Vijftigduizend dollar boete voor NBA-coach na morsen drankje

NBA-coach Jason Kidd heeft een stevige boete gekregen omdat hij zijn drankje heeft laten vallen. De trainer van Brooklyn Nets moet vijftigduizend dollar (ruim 36 duizend euro) betalen. De Amerikaanse basketbalcompetitie beschuldigt Kidd er van de beker opzettelijk te hebben laten vallen om tijd te winnen. Zijn ploeg had namelijk geen time-outs meer.

Kidds ploeg was woensdag aan het verliezen van Los Angeles Lakers toen resevespeler Tyshawn tegen hem aanbotste. Op tv-beelden is echter te zien dat Kidd Taylor leek te vertellen hem aan te stoten. De tijd die het kostte om het veld schoon te maken, kon Kidd gebruiken om zijn team instructies te geven met nog 8,3 seconden op de klok.

Veel hielp het geintje Kidd en de Nets niet. De Lakers wonnen in New York met 99-94.

Renegade X krijgt releasedatum

Renegade X heeft eindelijk een releasedatum gekregen. De fan-remake van Command & Conquer: Renegade (2002) zal als publieke bèta het licht zien op 26 februari 2014, precies twaalf jaar na de release van het origineel.

De zogenaamde "Command & Conquer Mode" zal centraal staan in Renegade X. Hierbij heeft ieder team een basis die ze dienen te verdedigen terwijl de basis van de tegenstander vernietigt dient te worden. Uiteraard hebben beide kanten een flink arsenaal aan wapentuig. Spelers zullen de beschikking hebben over ruim dertig verschillende wapens en vijftien voertuigen.

Hoewel Renegade X bij release een bèta zal zijn benadrukken de makers dat veel elementen voor het uiteindelijke spel al aanwezig zullen zijn. In de loop van 2014 zullen er onder andere patches en nieuwe maps worden uitgebracht.

Judoka's snel uitgeschakeld in Tokio

De Nederlandse judoka's hebben vrijdag niets kunnen laten zien op de openingsdag van de Grand Slam in Tokio. Jeroen Mooren wist in de klasse tot 60 kilogram nog één partij te winnen. Birgit Ente (-52 kg), Sanne Verhagen en Juul Franssen (beiden -57 kg) verloren in de eerste ronde. 

Mooren won in de eerste ronde op ippon van Neuso Sigauqye uit Mozambique, maar ging daarna onderuit tegen de als eerste geplaatste Japanner Naohisa Takato. Ente had niets in te brengen tegen de Française Penelope Bonna. Verhagen kwam te kort tegen de als vierde geplaatste Ketleyn Quadros uit Brazilië. Franssen ging kopje onder tegen de Servische Jogana Rogic.

Zaterdag komen Anicka van Emden (-63 kg) en Kim Polling (-70 kg) nog in actie in de Japanse hoofdstad. Zondag zullen Marhinde Verkerk (-78kg), Noël van 't End (-90 kg), en Roy Meyer (+100 kg) de tatami betreden. 

'Pensioenfonds zzp'ers bijna klaar'

Het pensioenfonds voor zelfstandige ondernemers nadert zijn voltooiing. Dat melden de initiatiefnemers van het plan, enkele zzp-organisaties, vrijdag in Het Financieele Dagblad. De organisaties verwachten binnenkort toestemming te krijgen het fonds op te richten. Half december spreken zij daarover met staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

In het plan van Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen en Zelfstandigen Bouw kunnen zelfstandigen zelf bepalen hoeveel geld zij maandelijks opzijzetten. Daar zit echter wel een ondergrens aan, omdat het pensioenfonds anders de kosten niet kan dekken.

De snelgroeiende groep zzp'ers valt nu nog buiten het pensioenstelsel. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van hun oudedagsvoorziening. Daarbij zijn ze aangewezen op banksparen of lijfrenteregelingen, maar die zijn volgens de initiatiefnemers te 'ondoorzichtig'. In de praktijk komt het er daarom op neer dat zelfstandigen nauwelijks geld sparen.

Het pensioen dat zzp'ers in het nieuwe fonds bijeensparen kan bovendien ook worden gebruikt bij arbeidsongeschiktheid. Daarvoor zijn veel zelfstandigen nu nog niet verzekerd.

Thaise betogers bestormen hoofdkwartier leger

Meer dan duizend Thaise demonstranten hebben vrijdag het hoofdkwartier van het leger in Bangkok bestormd. De betogers zijn uit op de val van de regering van premier Yingluck Shinawatra.

De naar schatting twaalfhonderd betogers wisten het hek, dat was afgesloten met een hangslot, open te breken en door te dringen tot de binnenplaats, aldus een woordvoerder. Ze zijn tot dusver niet een van de gebouwen van het complex binnengegaan. De demonstranten willen een brief overhandigen aan de chef van het leger, zei de woordvoerder.

Tienduizenden Thai zijn sinds het weekeinde dagelijks de straat opgegaan om het vertrek van de regering te eisen. Het bleef daarbij niet louter bij betogingen. Het ministerie van financiën wordt sinds maandag bezet en ook in het gebouw van de federale politiedienst hebben zich demonstranten verschanst. Donderdag sloten de betogers de stroom af bij het hoofdkwartier van de politie. Ze vroegen de agenten zich aan te sluiten bij hun protesten.

Directe aanleiding voor de betogingen en acties was een voorgestelde amnestiewet, die had kunnen leiden tot de terugkeer van ex-premier Thaksin Shinawatra, de broer van de huidige premier. Thaksin is veroordeeld voor corruptie en leeft in ballingschap om een celstraf te vermijden. Het wetsvoorstel sneuvelde in de Thaise senaat, maar de betogers willen van geen wijken weten. Met minder dan de val van Yingluck - die volgens haar critici een marionet is van haar broer - nemen ze geen genoegen.

De demonstraties worden geleid door Suthep Thaugsuban, een voormalige vicepremier en parlementariër. Hij heeft gezegd niet te willen onderhandelen met de regering en het land te willen bevrijden van de invloed van Thaksin.

'Xiao Wang vond grappen Gordon onprettig'

Xiao Wang gaat gebukt onder de grappen die Gordon maakte in Holland's Got Talent. Dat zegt hoogleraar Wilfred Dolfsma, die Wangs promotie begeleidt, in het AD.

RTL zei na het incident dat Wang de grappen van jurylid Gordon helemaal niet erg vond. "Juist het feit dat RTL hem deze woorden in de mond legt, zit hem dwars", aldus Dolfsma. Volgens de hoogleraar wacht Wang met het geven van zijn mening over de zaak omdat hij voor deelname aan de talentenjacht een contract heeft ondertekend. "Hij is bang dat hij geen reactie mag geven over het incident en dat hij zijn zangtalent nooit in andere shows mag laten zien."

Hoewel RTL aan het AD laat weten dat Wang zijn hart mag luchten, winnen Dolfsma en Wang eerst juridisch advies in. "RTL kan wel zeggen dat alles mag, maar dat willen we zeker weten." Wang verwacht binnen een paar dagen persoonlijk met een statement te komen. "En dan hoop ik dat het daarmee gedaan is", aldus de zanger.

De opmerkingen van Gordon in de uitzending van Holland's Got Talent van 16 november werden fel bekritiseerd in binnen- en buitenland. Het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam diende een klacht in tegen RTL. "Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?", zei Gordon onder meer tegen Wang.

Acht op tien MP3-spelers luider dan toegestaan

Ruim tachtig procent van de MP3-spelers en telefoons die muziek kunnen afspelen voldoet niet aan de wettelijke geluidseisen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag uit een eigen onderzoek.

Als MP3-spelers die niet aan de geluidseisen voldoen veel en langdurig worden gebruikt kan dat leiden tot blijvende gehoorschade, waarschuwt de NVWA. Sinds januari geleden er binnen de EU strengere eisen voor draagbare muziekspelers. Zo mag het maximale volume alleen boven de 85 decibel zitten als aanvullende beschermingsmaatregelen zijn genomen.

De NVWA onderzocht 31 draagbare muziekspelers die met koptelefoon werden verkocht als set. Daarvan voldeden er 26 niet aan de eisen. Vooral de spelers uit het goedkopere segment zouden vaak niet aan de eisen voldoen. De NVWA adviseert consumenten bij aanschaf na te gaan of er beschermingsmaatregelen zijn genomen en de technische specificaties te controleren.

De Nationale Hoorstichting stelt dat het gehoor van jongeren achteruit is gegaan. In 2010 was bij dertig procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar het gehoor verslechterd, vorig jaar was dat 37 procent. Dat zou kunnen komen door het veelvuldig gebruik van te luide MP3-spelers.

'Politie voorkomt NSB-studentenfeest'

Een NSB-studentenfeest in Groningen waar de bezoekers deze maand een gele jodenster zouden krijgen opgespeld is op het laatste moment voorkomen. Een bedrijf dat was gevraagd de jodensterren te leveren sloeg alarm en de politie greep in, meldt het Nieuw Israëlitisch Weekblad vrijdag.

Bij een bedrijf dat op maat gemaakte buttons levert was een bestelling van veertig buttons voor een 'themafeest' binnengekomen. De besteller, de 20-jarige studente Soraya, had daarbij aangegeven het 'een beetje een ongebruikelijke button' is, bedoeld voor een themafeest. "Toen ik die gele vervolgingsster zag, was ik even van de kaart", zegt Orion Roos van het bedrijf tegen het weekblad.

Roos belde meteen zijn joodse vader, die de politie inseinde. De politie heeft in Groningen een speciale studentenagent die contact met de groep zocht. De studenten realiseerden zich toen volgens de politie dat een NSB-thema niet zo grappig is als ze hadden gedacht. "Ze schaamden zich er diep voor." Het feestje dat op 16 november stond gepland werd afgelast.

Soraya, die communicatie- en informatiewetenschappen studeert, stelt tegenover het weekblad dat NSB niet voor Nationaal Socialistische Beweging, maar voor nog sneller bezopen stond. Dat toch gele jodensterren werden besteld zou komen doordat iemand op een gegeven moment dacht: "Hé NSB, laten we wat sterren bestellen." Soraya zegt spijt te hebben. "Als student doe je weleens iets stoms." Omdat het feest niet doorging, is er volgens haar niks aan de hand.

Kramer blijft tijdens Spelen in Sochi

Schaatser Sven Kramer zal tijdens de Olympische Winterspelen het olympisch dorp in Sochi niet verlaten. "Zo’n reis kost te veel tijd en energie", zegt zijn coach Gerard Kemkers vrijdag in De Telegraaf. "Het is in onze optiek een te groot risico".

Tussen de 5 en de 10 kilometer zit in het olympische programma een pauze van 10 dagen. Bob de Jong en Jorrit Bergsma overwegen tijdens de Spelen tussentijds uit Sochi te vertrekken voor een trainingskamp in Duitsland (Inzell of Erfurt). Een tijdelijk vertrek is toegestaan door sportkoepel NOC*NSF.

Kramer doet dit weekeinde mee aan de wereldbekerwedstrijd in Astana.

Kramer blijft tijdens Spelen in Sochi
Kramer blijft tijdens Spelen in Sochi (Foto: ANP)

Jan Janssen verguld met binnenhalen Tour

Jan Janssen is blij dat Utrecht eindelijk de start van de Tour de France binnen heeft gehaald. De tourwinnaar van 1968 was als ambassadeur van een Tourstart in de domstad al sinds 2002 bij het project betrokken. "Dit is een prachtig moment. We hadden er eigenlijk nog niet op gerekend in 2015 omdat de Tour nog nooit twee jaar op rij buiten Frankrijk begon, maar we zijn er erg blij mee."

Ook Joop Zoetemelk, die de Tour in 1980 op zijn naam schreef, is tevreden. "Dit is een mooie overwinning voor Utrecht." De grote hoeveelheid grote rondes die de laatste jaren in Nederland startten, is volgens hem te danken aan het feit dat Nederland een fietsland is. "Bovendien staat de wielersport hier goed aangeschreven. Het is populair."

Sinds 2002 mikte Utrecht al op een tourstart in 2010, maar daar ging Rotterdam uiteindelijk mee aan de haal. "We zijn toen met een banddikte verslagen", weet Janssen. Na die nederlaag was er een moment van bezinning. "Maar uiteindelijk hebben we doorgezet."

De laatste jaren werd er een goed contact opgebouwd met tourdirecteur Christian Prudhomme. "Ik heb hem op een gegeven moment gezegd: 'ik moet geen 85 zijn voordat het eindelijk zo ver is'", vertelt de 73-jarige Janssen. De keuze voor Utrecht was niet moeilijk, denkt hij. "Het is een fantastische stad met jonge mensen, veel fietsen en ambitie. dat sluit prima aan bij de Tour."

Een nieuwe Nederlandse tourwinnaar ziet Janssen nog niet direct opstaan. "We hebben heel talentvolle renners die heel ver kunnen komen, maar de komende jaren zit je nog met Froome. En dan heb je ook Quintana en Kwiatkowski nog", noemt hij de renners op die hij de komende jaren in de grote rondes op het podium verwacht.

Cocu grijpt mogelijk in na nederlaag

PSV verloor donderdagavond voor de vierde keer deze maand een officieel duel. In de Europa League ging de ploeg van Philip Cocu met 2-0 onderuit bij Ludogorets.

"Het is niet uit te sluiten dat er wat gaat gebeuren'', zei Cocu na afloop tegen RTL7. "We hebben altijd het vertrouwen gegeven en dat is ook belangrijk voor zo'n jonge groep, maar ze zullen het dan wel moeten laten zien. Als je niet brengt wat je kan brengen, kan dat consequenties hebben.''

De Eindhovenaren nemen het na het debacle tegen de Bulgaren op tegen Feyenoorod. Cocu en zijn ploeg brengen een bezoek aan de Rotterdamse Kuip en mogelijk heeft de nederlaag van donderdag consequenties voor een aantal van zijn spelers. "Een aantal spelers was vandaag onder de maat. Dat kunnen we ons niet permitteren als we tegen Feyenoord uitzicht willen hebben op een goed resultaat."

"We hebben meestal wel veel balbezit, maar het doel is de tegenstander echt pijn te doen en tot kansen te komen. Die scherpte en het geloof daarin, dat mis ik. We hadden hier vier of vijf gevaarlijke momenten, dat is veel te weinig. Zondag zullen we dat beter moeten doen."

"Over het algemeen geven we weinig kansen weg, tegen welke tegenstander we ook spelen. Dat betekent dat de organisatie van achteruit wel goed staat. Maar we moeten meer brengen om goals te maken en wedstrijden te winnen."

"Die 1-0 komt omdat wij drie of vier dingen achter elkaar fout doen. Ludogorets is een sluwe, solide en slimme ploeg die daar wel raad mee weet. En na die heel domme rode kaart voor Jeffrey Bruma werden de ruimtes veel te groot. Toen konden zij het verschil maken", aldus Cocu.

Advocaat content met plaatsing

Dick Advocaat is blij dat zijn ploeg de volgende ronde van de Europa League haalde, maar de coach zag toch dat zijn ploeg wat anders reageerde dan normaal gesproken.

“Ik had het idee dat er een bepaalde spanning op de groep stond”, aldus de coach op de website van de Alkmaarders. “We hadden niet de rust in ons spel die we normaal wel hebben. We leden veel balverlies. Pas toen Maarten Martens naar links verhuisde, speelden we iets meer op balbezit. Dat kwam ook door Viktor Elm, die sterk inviel. Ik had geen moment meer het idee dat zij nog twee keer zouden scoren."

De Kleine Generaal was blij dat zijn ploeg al zekerheid heeft over Europees voetbal na de winterstop. "Het is mooi dat we ons gekwalificeerd hebben. In Griekenland kan ik wat andere jongens aan het werk zien. Kijken hoe die het eraf gaan brengen.”

FOK! wat een weer... Tijdelijk regen en veel wind

Goedemorgen! Er komt vandaag even wat leven in de brouwerij, want een vrij actieve storing trekt in de loop van de dag over ons land heen. De wind wakkert daarbij flink aan en neemt toe naar hard en misschien wel even stormachtig. Daarbij is er zeker in de kustprovincies kans op zware windstoten. Verder valt er vanmiddag enige tijd regen.

De zwaarste windstoten vinden plaats tijdens de passage van het front. Daarachter klaart het geleidelijk aan op en neemt de wind ook weer af. De maximale windkracht hebben we zo tussen 3 en 7 uur en zodoende kan de avondspits daar wel even hinder van ondervinden. In de loop van de avond wordt het allemaal weer wat rustiger. De maxima liggen vandaag rond de 8 graden.

Morgen is de wind voor een groot deel weer aan de ketting gegaan en valt er nog maar een enkel buitje. Eigenlijk keren we dan weer terug naar het weer wat we de afgelopen dagen ook gehad hebben.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 HeideO
Nathalie maakte een wandeling nabij Otterlo over de zandverstuiving en maakte deze mooie foto met een doorbrekende zon.

Hondbos
D-tje liet zijn hond uit in het bos en dat leverde dit fraaie herfstplaatje op.

 

 

 

 

 

 

 

OM ziet geen bewijs voor babymoord

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 44-jarige Anita C. uit Geleen er niet meer van dat ze haar drie pasgeboren kinderen heeft gedood. Justitie heeft in hoger beroep daarom een jaar voorwaardelijke celstraf geëist. Dat is een fors lagere straf dan de acht jaar die in eerste aanleg werd gevraagd.

In de visie van het OM kan niet worden bewezen dat de vrouw haar kinderen om het leven heeft gebracht. C. wordt nu alleen beschuldigd van het wegmaken van de drie lijkjes. De vrouw heeft bekend dat ze de lichamen heeft verstopt.

De Limburgse baarde tussen 2007 en 2010 drie baby's. Ze deed de kinderen na hun geboorte in vuilniszakken en verstopte ze in haar tuin. De lichaampjes werden in augustus 2010 bij een doorzoeking teruggevonden. De rechtbank in Maastricht sprak C. vrij omdat niet duidelijk was of de kinderen ooit geleefd hebben. Het OM ging daarop in hoger beroep.

Justitie heeft vervolgens aanvullend onderzoek gedaan om uitsluitsel te krijgen over het tijdstip van het overlijden van de baby's. Daaruit bleek dat niet kan worden uitgesloten dat de baby's dood zijn geboren. De kans dat dat drie keer op rij gebeurt is volgens deskundigen klein, maar niet ondenkbaar.

Het gerechtshof in Den Bosch doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Jeugdzorg groeit gestaag

De jeugdzorg groeit gestaag, al neemt het groeitempo de laatste jaren wel af. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een vrijdag verschenen rapport over de jeugdzorg. Het bureau heeft voor het eerst het totale beroep op de jeugdzorg in kaart gebracht. Door de versnippering bestond daar tot nu toe geen duidelijk beeld van.

In de periode 2001-2011 groeide het totale beroep op de jeugdzorg met gemiddeld 4,6 procent per jaar. In 2010 werd bijna vierhonderdduizend keer een beroep gedaan op jeugdzorgvoorzieningen. Ongeveer een op de dertien jongeren van 0 tot en met 17 jaar had te maken met provinciale jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg of zorg voor jeugdigen met beperkingen.

De onderzoekers denken dat de groei van het beroep op de jeugdzorg mogelijk te maken heeft met beleidswijzigingen uit het verleden, andere behandelmethoden of maatschappelijke trends. Zo kan de centrale plaats die de bureaus jeugdzorg vanaf 2005 in de hulpverlening kregen een 'aanzuigende werking' hebben gehad.

Ook kan een andere maatschappelijke visie op opvoeden hebben geleid tot de groei, omdat bepaald gedrag van jongeren eerder als problematisch werd bestempeld.

De groei heeft niet te maken met demografische of sociaaleconomische factoren. Het is dus niet zo dat vooral jongeren met een laag opleidingsniveau of uit probleemgezinnen jeugdzorg behoeven. Op basis van de ontwikkeling van deze groepen had het SCP namelijk verwacht dat het beroep op de jeugdzorg zou dalen.

De verwachting is dat de afname in het groeitempo doorzet: de gemiddelde groei tot en met 2017 komt uit op 2,2 procent per jaar. Bij deze voorspelling is nog geen rekening gehouden met de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten per 2015.

Doden bij plundering munitieopslag Libië

Bij een explosie in een munitieopslagplaats bij een luchtmachtbasis in het zuiden van Libië zijn donderdag tien mensen om het leven gekomen. Volgens een functionaris deed de explosie in Barek al-Shati zich voor toen plunderaars tankmunitie probeerden te stelen. Twintig mensen raakten gewond.

In de stad Benghazi in het oosten van Libië werden drie mariniers gedood en raakten drie gewond toen gewapende mannen een controlepost beschoten.

COC teleurgesteld over houding NOCNSF

COC Nederland is niet te spreken over de houding van NOCNSF wat betreft de situatie van homo's en lesbiennes in Rusland. De sportkoepel wil het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet aanspreken over de kwestie, meldt de homobeweging na een gesprek met NOCNSF.

Hoewel NOCNSF de situatie van homo's in Rusland eerder karakteriseerde als 'volstrekt ontoelaatbaar', wil de organisatie niet aandringen op veroordeling door het IOC van de Russische antihomowet. Ook gaat de sportkoepel niet aandringen op een rectificatie van de in september geuite bewering van het IOC dat de antihomowet niet strijdig is met het discriminatieverbod uit het Olympisch handvest.

"Het is verdrietig om te moeten concluderen dat NOCNSF niet bereid is om kleine stappen te zetten die voor Russische homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders zo veel zouden kunnen betekenen", reageert COC-voorzitter Tanja Ineke in een verklaring. "Een veroordeling van de wet zou hen een hart onder de riem steken", denkt ze.

NOCNSF overweegt tijdens de Olympische Spelen in Sotsji volgend jaar wel een bijeenkomst te organiseren over 'integriteit in de sport'. Daar kunnen 'kwesties als matchfixing, doping en mensenrechten aan de orde komen.' Het NOCNSF bekijkt of ook homorechten in dat kader een herkenbare plek kunnen krijgen.

Het COC hoopt binnenkort een gesprek te voeren met het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings. Het NOCNSF zegde toe daarbij te zullen bemiddelen.

Discriminatiezaak solliciteerneger 'principekwestie'

Sollicitant Jeffrey Koorndijk vindt de zaak rond de racistische afwijzingsmail die hij kreeg een principekwestie. De 23-jarige man kreeg deze week een reactie op een stageverzoek van een bedrijf uit Arnhem waarin hij werd afgewezen op basis van zijn huidskleur. Hij doet donderdag aangifte, maar eist geen schadevergoeding.

"Het gaat me niet om het geld", zegt Koorndijk. De sollicitant heeft woensdag een melding gedaan bij het College voor de Rechten van de Mens, dat discriminatiekwesties onderzoekt. "Met de strafrechtelijke aangifte hoopt hij de werknemer te kunnen laten inzien wat hij heeft gedaan", licht Koorndijks advocaat Naim Menouar donderdag toe. "Excuses zijn aardig, maar daar neemt hij geen genoegen mee."

Een vriendin van Koorndijk plaatste woensdag een foto van de afwijzingsmail op social media, waarna het bericht zich snel verspreidde. "Heb nog even gekeken, is niks", staat te lezen in de mail die de medewerker van Mike de Wilde Electronics richtte aan zijn baas. "Ten eerste een donker gekleurde (neger)." Het tweede argument was gebrek aan ervaring.

"Dit is discriminatoir", aldus Menouar. "Het is belangrijk om duidelijk te maken dat dit niet toelaatbaar is." De medewerker van de winkel stuurde het bericht per ongeluk aan de sollicitant. Hij is woensdag voor onbepaalde tijd op non-actief gezet. "Hij is zeer emotioneel onder de hele situatie", laat Mike de Wilde weten.

In een eerste reactie aan Koorndijk noemde de medewerker de mail 'slordig'. Hij vertelde een donkere collega te hebben die zichzelf 'neger' noemde en excuseerde zich. Later kreeg de sollicitant ook excuses van de winkeleigenaar.

De Wilde laat verder in een toelichting weten dat de sollicitant is beoordeeld op competenties, en niet op huidskleur en dat het optreden van de medewerker 'zeer ongepast' was. Er was geen sprake van een afwijzing vanwege een donkere huidskleur, verzekert hij.

Plasterk verdedigt geheime diensten

De Nederlandse inlichtingendiensten houden zich 'in principe' aan de wet en doen veel om terroristische aanslagen te voorkomen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdagavond gezegd in de Tweede Kamer.

Plasterk erkende dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD een enkele keer de fout in gaan, maar daarvoor worden ze steeds op de vingers getikt door de commissie die toezicht houdt op de geheime diensten, de CTIVD. "Het hele bestel is erop ingericht dat de diensten zich aan de wet houden."

In tegenstelling tot een groot deel van de oppositie ziet Plasterk vooralsnog geen noodzaak om het toezicht op de geheime diensten op te schop te nemen. Wel voelt hij 'groot ongemak' omdat hij niet in het openbaar mag spreken over wat de diensten precies doen. "Als iemand iets zegt wat apert onwaar is, kan ik dat niet weerleggen." Plasterk ziet dat echter als onvermijdelijk.

Plasterk zei bijvoorbeeld niet te kunnen ingaan op de vraag of de AIVD informatie gebruikt die is verkregen door de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Wel herhaalde hij dat het afluisterschandaal het vertrouwen in de VS een 'deuk' heeft gegeven. Nederland wil net als Frankrijk en Duitsland afspraken maken met de VS over wat wel en niet mag.

De reactie van Plasterk wekte de woede van SP-Kamerlid Ronald van Raak. "Dit is een ware schande. De hele parlementaire controle op de geheime diensten stelt geen fluit voor." Ook andere oppositiepartijen zijn ontevreden over het gebrek aan inzicht in wat de geheime diensten wel en niet doen.

Van Raak informeerde of Plasterk bang is voor de Amerikanen. Die weersprak dat. "Het enige waarvoor we bang of in elk geval op onze hoede moeten zijn, is de dreiging van mensen die verkeerde plannen hebben. Ik zie alles wat er langs komt, en we mogen toch echt blij zijn dat we diensten hebben die de vinger aan de pols houden, dingen signaleren en dingen voorkomen."

Bezuiniging KLM op Europese vluchten

KLM wil binnen vijf jaar alle vluchten binnen Europa laten uitvoeren door dochtermaatschappij KLM Cityhopper (KLC). De luchtvaartmaatschappij wil zo twintig miljoen euro besparen. Overleg daarover met de vakbonden voor cabinepersoneel mislukten donderdag.

De bonden zijn tegen de plannen van KLM omdat KLC een andere cao heeft en soberder werk- en rusttijdenregeling. Volgens Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) staat vast dat het hele korps er onder zal lijden. Pursers zullen bijvoorbeeld vaker werk onder hun rang moeten doen.

De VNC is naar eigen zeggen 'zeer ongelukkig' over de ontstane situatie en gaat juridisch onderzoeken of het proces juist is gelopen. Volgens de bond heeft het er alle schijn van dat het bedrijf nooit serieus heeft willen onderhandelen over een nieuw op te zetten loongebouw.

FNV Cabine stelt dat de maatregel van KLM 'een onbegaanbaar pad' is. "Er is al meer dan voldoende ingeleverd: genoeg is genoeg", aldus de bond in een verklaring.

Soulcalibur II HD Online

Sinds dat er consoles en games gemaakt worden, worden er ook fighting games gemaakt. Ieder persoon heeft wel een favoriete serie, een favoriet deel of een favoriete vechter waarmee elke vorm van competitie afgeslacht kan worden. De Soulcalibur-franchise is voor velen zo'n serie en voor velen daarvan is nummer twee het favoriete deel. Logisch dat Namco in een tijd van oppoetsen en opnieuw uitbrengen er voor heeft gekozen Soulcalibur II HD Online uit te brengen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.