FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 november 2013

FOK!toen: JFK - De complottheorieën (deel 3)

Vandaag gaan we verder met het derde en tevens laatste deel - Hoi BaasBanaan - over de aanslag op John F Kennedy, die gisteren precies een halve eeuw geleden plaatsvond. Na de dood van Kennedy ontstonden er verschillende complottheorieën. Er waren namelijk nogal wat personen en groeperingen die mogelijk een aandeel konden hebben gehad in de aanslag op de Amerikaanse president. Wie hadden er dan zoal beweegredenen om John F. Kennedy uit te schakelen?

JFK 2

Lyndon B. Johnson

Er gingen al tijden geruchten dat Kennedy niet verder wilde met Johnson als vice-president. Johnson was in schandalen verwikkeld, waarbij het ging om corruptie, valsheid in geschrifte en samenwerking met de georganiseerde misdaad. Bij die laatste kwestie waren ook getuigen onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. Het onderzoek naar deze schandalen werd uiteraard meteen stopgezet toen Johnson president van Amerika werd. Johnson werd door meerdere insiders aangewezen als een sleutelfiguur in de operatie van de aanslag en de cover-up. E. Howard Hunt, ooit werkzaam voor de C.I.A. en betrokken bij het Watergateschandaal, zou Johnson de  hoofdrolspeler van de aanslag noemen. Hunt was zelf ook bij de zaak betrokken, althans dat bekende hij in 2007 aan zijn zoon op zijn sterfbed.

Lyndon B Johnson en premier Marijnen
Lyndon B Johnson en premier Marijnen

De CIA

De Central Intelligence Agency oftewel Centrale Inlichtingendienst was in 16 jaar uitgegroeid tot een enorme organisatie. Allen Dulles, later lid van de commissie-Warren, was vanaf 1953 directeur geweest van de inlichtingendienst maar was in 1961 na het Varkensbaai-debacle door Kennedy ontslagen. Kennedy had hem ook meerdere malen laten weten dat hij van plan was om de CIA in duizenden stukjes te versplinteren.

De top van de CIA bestond uit mensen die er veel bij te winnen hadden als Kennedy het veld zou ruimen. Zo was de door Kennedy ontslagen onderdirecteur van de CIA Charles Cabell een broer van Earle Cabell die burgemeester van Dallas was ten tijde van de aanslag. De CIA zou ook hebben geregeld dat de limousine met de president onbewaakt over Elm Street zou rijden zodat de schutter(s) vrij schot had(den).

Een ander motief voor de CIA was de betrokkenheid in de oorlog in Vietnam. Voor de CIA was de oorlog in Vietnam een goede inkomstenbron en toen Kennedy bekend had gemaakt de Amerikaanse troepen uit het land terug te trekken was men daar op zijn zachtst gezegd niet blij mee. Na de dood van de president werd het plan van Kennedy meteen teruggedraaid en kon Amerika mee blijven doen in Vietnam met meer manschappen dan ooit tevoren.

Kennedy en Dulles in 1961
Kennedy en Dulles in 1961

De Illuminati

Als de Amerikaanse overheid geld nodig heeft doen ze een lening bij de Federal Reserve, een grote particuliere bank in de Verenigde Staten. Deze bank maakt geld van lucht en vraagt daar vervolgens rente voor. De eigenaren van de Centrale Bank van Amerika zijn families die banden hebben met de Kennedy-familie, ze zijn machtig en stinkend rijk en worden in complottheorieën de Illuminati genoemd. De Illuminati zijn de mensen die naar een nieuwe wereldorde streven waarbij zij de macht hebben over zowel de politiek als de financiële markten. John F. Kennedy wilde met hun macht breken en begon met toestemming van de Amerikaanse grondwet zelf geld te drukken. Na zijn dood werd deze beslissing eveneens teruggedraaid. Bij een speech in het Waldorf-Astoria Hotel in New York zou Kennedy zeggen dat 'wij allen tegenstander zijn van geheime genootschappen en geheime besprekingen'.


De KGB

De Sovjet-Russische geheime dienst KGB zou in opdracht van Nikita Chroesjtsjov de moord op Kennedy hebben gepleegd omdat de Sovjet-premier bang was dat de in zijn ogen onberekenbare Kennedy een atoomoorlog uit zou lokken. In 1992 liep de Russische archivaris Vasili Nikititsj Mitrochin over naar het vrije westen. Mitrochin had diverse documenten uit de Koude Oorlog meegenomen waaruit ook bleek dat de KGB had getracht om met een vervalste brief van Lee Harvey Oswald de schuld van de aanslag op de CIA af te schuiven.

Fidel Castro

Castro en Kennedy waren na het Varkensbaai-incident bepaald geen vrienden. Ook waren er al meerdere aanslagen op Fidel Castro gepleegd. Begin 2006 verscheen op de Duitse televisie de documentaire Rendezvous mit dem Tod van de Duitse tv-maker Wilfried Huismann. Huismann was op het spoor gekomen van ene Oscar Marino, een voormalige agent van de Cubaanse geheime dienst G-2. Volgens Marino was Oswald gebruikt om een aanslag op Kennedy te plegen, als wraak voor alle mislukte aanslagen op Castro. Oswald werd vervolgens uitgeschakeld door de CIA die de ware toedracht liever geheim hield. Volgens Huismann bestaat er een KGB-document die zijn theorie bevestigt.

Castro

Texaanse oliebaronnen

Voor zijn dood had Kennedy aan een aantal oliehandelaren laten weten dat hij een nieuw belastingplan op de olie-industrie zou toepassen. Maandelijks maakten de Texaanse oliemaatschappijen zo'n 187 miljoen dollar omzet en Kennedy wilde dat ze daar zo'n 50 miljoen aan belastingen zouden afstaan. Kennedy wilde dat geld gebruiken om armlastige Amerikanen en inwoners uit derdewereldlanden te helpen. De oliebaronnen, waaronder ook George H. W. Bush, vonden dit totaal onacceptabel.

Aristoteles Onassis

Volgens de Franse premier Charles de Gaulle was de moord op Kennedy uitgedacht door de invloedrijke Griekse reder Aristoteles Onassis. Onassis had een oogje op Jacqueline Bouvier en had zodoende samen met de Illuminati de moordaanslag bedacht. In 1968 zou Onassis met de weduwe trouwen.

Zelfmoord

Er waren zelfs mensen die dachten dat president Kennedy in Dallas zelfmoord had gepleegd. Een aanwijzing volgens deze figuren was het feit dat de weduwe zo weinig emoties toonde na de plotselinge dood van haar man. Vanwege zijn kwalen vreesde de president een langdurig einde en zodoende had hij bij de tocht door Dallas een huurmoordenaar ingehuurd die hem dood moest schieten.

De Amerikaanse maffia

Kennedy stond bekend als een man die de maffia wilde aanpakken, een wijdverspreide organisatie die ook een grote macht binnen de politiek had. Zowel de joodse als de Italiaanse maffia waren aan het einde van de vijftiger jaren door toedoen van Fidel Castro Cuba uitgezet en met de komst van de communistische leider was er ook geen plek meer voor hun in Havana. Als Kennedy er niet meer zou zijn was er kans dat de Cubanen weer voor het kapitalistische systeem zouden kiezen, waardoor de georganiseerde misdaad ook weer terug zou kunnen keren naar het eiland.

James Files

Dealey Plaza

In 1994 verscheen er een bekentenis van een man die beweert het fatale schot op John F. Kennedy gelost te hebben. Zijn naam is James Earl Files. Hij zou op 22 november 1963 vanaf de grasheuvel hebben geschoten. In 1980 was de gangster voor het eerst in beeld gekomen toen FBI-agent Zack Shelton zich ging richten op een zaak waarbij gestolen auto's naar Texas en Mexico werden vervoerd. Van een betrouwbare FBI-informant hoorde Shelton dat deze eens met Files in Dallas was geweest. Toen de informant en Files langs Dealy Plaza hadden gereden had Files een opmerking gemaakt die er kortweg op neerkwam dat als het publiek ooit te weten zou komen wat er op Dealey Plaza werkelijk was gebeurd, ze dat niet aan zouden kunnen'. Deze opmerking zou Shelton jarenlang bijblijven.

In 1992 leest Shelton een krantenartikel over de Texaanse privé detective Joe West, die zegt dat hij bewijs heeft voor de betrokkenheid van de maffiosi Charles Nicoletti en John Rosselli bij de moord op Kennedy. West had de FBI-informant weten te vinden die op dat moment vast zat in een gevangenis in Illinois. Nadat West in 1993 was overleden ging zijn compagnon Bob Vernon verder met dit onderzoek. Begin 1994 had Vernon een geprek met James Earl Files, dat ook op film werd vastgelegd. In het vraaggesprek bekende Files dat hij het fatale schot op de rechterslaap van John F. Kennedy had afgevuurd en dat ook Nicoletti en Rosselli bij de zaak betrokken waren. Vernon bood het drie uur durende interview voor uitzending aan diverse omroepen aan maar merkte al snel dat hij daarbij dwars werd gezeten door voormalige medewerkers van de CIA. Ook de videoband, die onder meer bij de Blockbuster winkels werden verkocht, verdween om onduidelijke redenen uit de schappen.

Remington Fireball
De Remington Fireball

In 1998 nam Vernon contact op met Shelton, die inmiddels met pensioen was gegaan. Vernon vroeg hem om eens een blik te werpen op het bewijsmateriaal dat hij tussen 1992 en 1998 had verzameld. Toen Shelton zich met de zaak ging bezighouden ontdekte hij dat er, ondanks alle onderzoeken en de ettelijke boeken die over Kennedy waren uitgebracht, niemand de moord zelf had uitgezocht. Nadat Oswald was opgepakt was het onderzoek naar de aanslag vrijwel meteen tot stilstand gekomen. Het werd Shelton wel duidelijk dat J. Edgar Hoover en een handvol hoge agenten de zaak stevig onder controle hielden.

Shelton ging naar de Joliet gevangenis in Illinois waar hij James Files ontmoette. Files zou bij het gesprek zijn uitlatingen uit 1994 tot in detail bevestigen. Files was samen met Oswald naar Dallas gestuurd om daar de omgeving te verkennen. Samen met hun CIA-mentor David Atlee Phillips zochten de mannen naar geschikte locaties om een schutter te plaatsen. Een dag later werd Files opgebeld door Nicolletti om naar het centrm van Dallas te komen om Johnny Roselli op te halen. Samen gingen de mannen vervolgens naar een pannenkoekenhuisje waar ze een ontmoeting hadden met een andere contactpersoon van de maffia, een nachtclubeigenaar genaamd Jack Ruby. Deze gaf hun een envelop met identiteitspasjes en badges om de Maffia en de CIA vrij spel te kunnen geven voor de moord.

Jack Ruby
Jack Ruby

Pas een dag voor de aanslag vroeg men Files of deze als reserve kon dienen. Volgens Roselli had de CIA de aanslag afgeblazen en wilde niet tegen de orders van de CIA ingaan. Vanaf dat moment was ook Files als mede-schutter echt betrokken bij de moord op Kennedy. Op de dag van de aanslag staat Files rond 12.00 uur op zijn plek bij een hek achter de grasheuvel op Dealy Plaza. Hij rookt een sigaret en herkent een aantal aanwezigen op de locatie van eerdere CIA- of Maffiapraktijken. Als Files de stoet aan ziet komen heeft hij zijn Remington Fireball al uit een koffer gehaald. De Fireball is een wapen dat dezelfde vuurkracht kent als een M16 geweer en was daarmee een secuur en dodelijk wapen tot op een afstand van 200 meter. De afstand tussen Files en Elm Street was slechts 32 meter.

Bij de rode stip zou James Files hebben gestaan tijdens de aanslag
Bij de rode stip zou James Files hebben gestaan tijdens de aanslag

Files had de opdracht gekregen om te schieten op het moment dat Nicoletti zijn doel zou missen. Hij moest de president in zijn hoofd raken zodat ze zeker waren dat hij zou overlijden. Als de stoet Elm Street oprijdt kijkt Files door het vizier van zijn geweer dat inmiddels op het hoofd van Kennedy gericht is. Hij schiet echter nog niet maar telt de schoten van de andere schutter. Kennedy was nog niet in zijn hoofd geraakt. Files richt zijn vizier op het rechteroog van Kennedy en haalt de trekker over. Op datzelfde moment beweegt het lichaam van de president zich naar voren en de kogel van Files raakt hem vol in de rechterslaap. Zijn hoofd explodeert en vliegt naar achter. John F. Kennedy was dodlijk in zijn hoofd getroffen. Terwijl de overige aanwezigen op de grond doken of stomverbaasd naar het gebeuren keken borg Files rustig zijn geweer op. Files beet op de gebruikte huls - een nogal eigennaardig gewoonte van hem - en stak de huls als een soort van trofee op een punt van het hek en liep rustig weg.

Shelton geloofde uiteraard niet meteen alles wat de opgesloten crimineel hem had verteld en deed onderzoek naar de feiten die hij van Files te horen had gekregen. Shelton vond uit dat Nicoletti in 1977 enkele dagen voordat hij moest voorkomen om te getuigen voor de HSCA was geëxecuteerd. Roselli werd in stukken gehakt aangetroffen in een vat, dat een drietal weken later weer kwam bovendrijven. Ook Files werd gekidnapt en beestachtig gemarteld; rapporten van de politie van Chicago en de FBI bevestigen dat politieagenten hem na zijn marteling naakt en zo goed als dood op straat aantroffen.

De gebeten kogel

Een belangrijke aanwijzing voor deze zaak was een kogelhuls die in 1987 bij de grasheuvel werd gevonden door ene John Rademacher. In eerste instantie kreeg de vondst maar weinig aandacht maar toen in 1994 het verhaal van Files naar buiten kwam, kreeg deze ook te horen dat er een huls bij het hek was gevonden. Files zou hierop hebben gereageerd met de woorden: "Als het mijn huls is, zal je hem kunnen herkennen, want mijn tandafdrukken zitten er op. Het einde van de huls is ovaal en niet rond!" Hoe kon Files dit weten terwijl hij de huls nog nooit zou hebben gezien?

De kogelhuls werd onderzocht door een tandheelkundig specialist die erkende dat dit inderdaad menselijke tandafdrukken waren. Daarnaast werd de kogel ook onderworpen aan een dateringstest. Hierbij werd vastgesteld dat de gevonden huls van rond 1963 is. Uiteraard werd de vraag gesteld of Files de huls in de grond van de grasheuvel zou hebben gedrukt om flink aandacht mee te krijgen. Dat is vrij onwaarschijnlijk, aangezien Files van 1980 tot 1988 in de gevangenis zat. De huls was in 1987 gevonden; Files had hem daar dan dus al voor 1980 moeten planten.

Conclusie:

We zullen echter nog tot 2039 moeten wachten voordat de documenten die met de moord te maken hebben vrijgegeven worden. Bij deze documenten zitten bijvoorbeeld ook de gebitsgegevens van Files. Totdat er eens echt openheid van zaken wordt gedaan zal het gissen blijven naar de dader en de ware toedracht van de moord die velen al decennia lang bezig weet te houden. Om in stijl af te sluiten de profestische woorden van Nostradamus die volgens sommigen ook al over de moord op John F. Kennedy schreef.

Het oude werk zal voltooid zijn,
Vanaf het dak zal het leed op de grote man neerdalen:
Ze zullen een onschuldige, die gedood wordt, van de daad beschuldigen,
Degeen die schuldig is staat gecamoufleerd achter takken en gebladerte.
(Nostradamus. Centurie 6 - Kwatrijn 37)

Marathonzeges Stroetinga en Spigt

Arjan Stroetinga heeft in Eindhoven vanavond zijn eerste zege van dit seizoen geboekt in de KPN Marathon Cup. Bij de dames was Yvonne Spigt de beste.

Stroetinga reeg jarenlang de overwinningen aaneen omdat hij de beste sprint had, maar dit seizoen was Gary Hekman meestal de snelste in de massasprints. In Eindhoven ontstond er echter een kopgroep waar Hekman niet bij zat. De BAM-ploeg was wel goed vertegenwoordigt met naast Stroetinga ook nog Jorrit Bergsma en Douwe de Vries. Verder bestond de kopgroep uit Crispijn Ariëns, Jan Maarten Heideman en Frank Vreugdenhil.

De Vries en Bergsma demarreerden in de finale om beurten, waarna Stroetinga de zaak in de laatste ronde afmaakte. De Vries en Bergsma zorgden wel voor een volledig BAM-podium.

Bij de dames was de zege van Spigt verrassend, het was haar eerste zege ooit op kunstijs. "Zelfs toen ik over de finish was, had ik nog steeds zoiets van: heb ik echt gewonnen? Maar het was zo. Ongelooflijk, maar waar."

Hülkenberg keert terug bij Force India

Nico Hülkenberg zal het Formule 1-seizoen 2014 voor Force India gaan racen, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport. Het nieuws over de Duitser moet nog wel officieel bevestigd worden, maar naar verwachting zal dit in de komende dagen gaan gebeuren.

Hülkenberg komt dit seizoen uit voor Sauber en werd dit Silly Season met veel teams in verband gebracht. Zo werd de Duitser gelinkt aan Ferrari dat uiteindelijk voor Kimi Räikkönen koos. Ook kon hij instappen bij Lotus, maar dat was op voorwaarde dat de deal met Quantum Motorsports door zou gaan. Dat bedrijf lijkt een lege huls te zijn. Ondanks de loonbetalingsachterstand kon de coureur uit Emmerich bijtekenen bij Sauber, maar heeft hij gekozen voor een terugkeer bij Force India, het team dat hem in 2011 na zijn vertrek bij Williams oppikte en vorig jaar al liet racen.

Voor het seizoen 2014 heeft Hülkenberg getekend, maar voor het jaar erop houdt de Duitser alle opties open. Wie zijn teamgenoot bij Force India moet worden is nog niet bekend. Huidig coureur bij het team van Vijay Mallya, Adrian Sutil, heeft al meermalen geroepen een deal voor 2014 op zak te hebben, maar er zijn meer kapers op de kust. Zo rammelt Sergio Perez met vijftien miljoen euro aan Mexicaans geld aan de deur en lijken ook nog enkele andere rijders in beeld. Paul di Resta lijkt het veld te moeten gaan ruimen.

[Ligue 1] Lyon speelt gelijk; Lorient wint ruim

Olympique Lyon heeft in eigen huis niet weten te winnen van het laaggeklasseerde Valenciennes. Lorient won ruim op bezoek bij Evian TG. Olympique Lyon, zevende in de Ligue 1, is er niet in geslaagd om in eigen huis te winnen van Valenciennes, dat achttiende staat.

De thuisploeg kwam in de zeventiende minuut nog wel op voorsprong door een goal van Gomis. In de tweede helft moest Lyon toezien hoe de bezoekers langszij kwamen. Bahebeck zorgde in de 66e minuut voor de 1-1.

Stade Rennes - Girondins Bordeaux
Nadat beide elftallen in het eerste bedrijf niet tot scoren waren gekomen, lukte dat aan beide kant wel eenmaal in de tweede helft. Het was Kana-Biyik de Stade Rennes op voorsprong zette, maar lang kon de thuisploeg daar niet van genieten. Een minuut later was het alweer gelijk toen Diabaté de 1-1 maakte.

Evian TG - Lorient
Lorient boekte een ruime zege op bezoek bij Evian TG. Bij rust stonden de bezoekers op een 0-2 voorsprong door twee goals van Aboubakar. Na een klein uur spelen kreeg Ehret namens de thuisploeg een directe rode kaart. Lorient profiteerde daar in het restant van de wedstrijd van. Diallo maakte de 0-3, een benutte penalty van Jouffre zorgde voor de 0-4.

FC Sochaux - SC Bastia
FC Sochaux en SC Bastia deelden de punten. Het waren de bezoekers die in de eerste helft op voorsprong kwamen. Boudebouz zorgde voor de 0-1. In de tweede helft kwam de thuisploeg langszij. Mayuka maakte op aangeven van Mayega een kwartier voor tijd de gelijkmaker: 1-1.

Montpellier - Guincamp
Beide ploegen slaagden er niet in om in de eerste helft tot scoren te komen. In de 69e minuut lukte dat Cabella wel namens Montpellier, dat daarmee aan de leiding kwam. De bezoekers kregen in de 77e minuut een penalty, die door Giresse werd benut: 1-1.

[Upd] Angola wil excuses PowNews

De ambassade van Angola in Nederland ontkent ten stelligste dat de ambassadeur excuses heeft aangeboden aan PowNews-verslaggever Danny Ghosen. De Angolese vertegenwoordiging noemt hem in een verklaring 'provocerend'. PowNed-directeur Dominique Weesie zei vrijdag na een bezoek aan de ambassadeur nog dat er excuses waren aangeboden.

Danny Ghosen werd woensdag nogal stevig aangepakt toen hij voor de deur van de ambassade in Den Haag een verkeerd geparkeerde diplomatenauto zag en daar wat van zei. Ghosen maakte die dag een item over de justitiebegroting van de Tweede Kamer. Daarin zou worden gesproken over foutparkerende diplomaten die daar vanwege hun onschendbaarheid zonder een boete vanaf komen. De verslaggever hield aan de mishandeling een losse tand, pijn in zijn kaak en een bloedlip over.

Update 23:24
De Angolese ambassade wil excuses van Pownews. Daarvoor krijgt Pownews een week de tijd, anders worden bevoegde nationale en internationale instanties ingeschakeld. Dat meldt de ambassade in een verklaring.

De kwestie schaadt het imago van Angola volgens de ambassade. De ambassade stelt dat sprake was van een provocatie. Het Angolese grondgebied in Nederland zou met de actie zijn geschonden.

De ambassadeur betreurt de incidenten, maar houdt de tv-ploeg van Pownews daarvoor verantwoordelijk, staat in de verklaring. Vrijdag heeft de ambassadeur 'als gebaar van verzoening' gesproken met Powned-baas Dominique Weesie. Berichten dat de Angolese ambassade excuses zou hebben aangeboden aan Pownews, ontkent de ambassade echter.

Angola ontkent excuses aan PowNews
Angola ontkent excuses aan PowNews (Foto: ANP)

[Serie A] Milan en Genoa gelijk; Parma klopt Napoli

Het kwakkelende AC Milan is er niet in geslaagd om in eigen huis van Genoa te winnen. Parma won in de slotfase van Napoli. AC Milan kwam in eigen huis al snel op voorsprong. Al na vier minuten spelen zette Kaká de Milaneze op voorsprong op aangeven van Nigel de Jong.

Vijf minuten later was het alweer gelijk. Genoa kwam op gelijke hoogte omdat Alberto Gilardino een penalty binnenschoot. In de 36e minuut moesten de bezoekers met tien man verder nadat Manfredini een directe rode kaart kreeg. Milan wist in het restant van de wedstrijd echter niet van het overtal te profiteren. Balotelli kreeg nog de grootste kans, maar de spits wist een penalty niet tot doelpunt te promoveren. Door de remise blijft Milan op de tiende plaats in de Serie A staan. Genoa staat zevende.

Lang leek het erop dat Napoli en Parma afstevenden op een doelpuntloos gelijkspel. Antonio Cassano zorgde er in de 81e minuut echter voor dat Parma de volle buit meepakte uit Napels. Door de overwinning staat Parma voorlopig op een gedeelde achtste plaats in de Serie A. Napoli blijft derde, maar ziet het gat met AS Roma en Juventus groeien.

[PD] Ronaldo valt geblesseerd uit bij ruime zege Real

Cristiano Ronaldo is zaterdag geblesseerd uitgevallen tijdens de 5-0 zege van Real Madrid op Almeria. De Portugese sterspeler opende de score al na drie minuten, maar liep zeven minuten na rust met een spierblessure van het veld. Volgens Spaanse media gaat het om een spierblessure en werd hij waarschijnlijk uit voorzorg gewisseld.

Na het uitvallen van Ronaldo nam Real verder afstand via Karim Benzema, Gareth Bale, Isco en Alvaro Morata. De Madrilenen komen op gelijke hoogte met stadgenoot Atletico, dat zaterdag nog speelt. Beide ploegen hebben zes punten minder dan FC Barcelona, dat met 4-0 won van Granada.

Hoe onschuldig is een fopspeen?

Graag zie en hoor ik baby's en peuters kletsen, zingen, lachen van plezier en de wereld begroeten.
Ook verdriet en boosheid uiten is gezond.
Kinderen die een stem hebben, zijn in mijn beleving relaxter, bijdehanter en hebben een betere woordenschat dan kinderen die stil gehouden worden. Ze kunnen duidelijk maken wat ze willen en hoeven geen emoties op te kroppen. Zij hebben meer contact met de omgeving en leren daardoor ook meer. Ze doen meer positieve ervaringen op.

Zevenklapper Oranjevrouwen tegen Griekenland

De Nederlandse voetbalsters hebben in de WK-kwalificatie een klinkende zege geboekt op Griekenland. De hekkensluiter in de poule werd in Stadion Woudestein in Rotterdam met 7-0 verslagen. Vivianne Miedema werd topscorer met drie goals. Lieke Martens (2x), Manon Melis en Mandy van den Berg maakten de overige doelpunten.

Met negen punten uit vier duels bezet Nederland de tweede plaats in de groep, achter koploper Noorwegen. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van 2015 in Canada, de vier beste nummers twee gaan naar de play-offs. Op 12 februari is België de volgende tegenstander van de Oranjevrouwen.

Uitslag Ajax - Heracles Almelo

Om 20.45 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. Ajax klopte in eigen huis Heracles Almelo met 3-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

AFC Ajax

3 - 0

Heracles Almelo

 2' Hoesen
 56' Fischer
 79' Klaassen
   
 
 Gele kaart: Linssen, Bruns, Rienstra (Heracles Almelo)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.747
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen (Denswil/84)
Klaassen
Blind (Poulsen/72)
Serero
Schone (De Sa/72)
Hoesen
Fischer
  Pasveer
Schenkeveld
Streutker
J. Veldmate
Davidson (Dorda/60)
Quansah
Bruns (Bel Hassani/67)
Rienstra
Rosheuvel
Uth (Amoah/75)
Linssen

Gelijke regels voor internetbankieren

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Consumentenbond hebben regels opgesteld om elektronisch bankieren en betalen veiliger te maken. De regels gelden vanaf 1 januari voor particuliere klanten van alle Nederlandse banken. Dat meldde de NVB zaterdag.

Om er zeker van te zijn dat schade door de bank wordt vergoed, moet de klant aan vijf veiligheidsregels voldoen. Zo mag de beveiligingscode niet zijn uitgelekt, de bankpas nooit door iemand anders zijn gebruikt en apparatuur die voor bankzaken wordt gebruikt (meestal een pc) moet zijn voorzien van actuele beveiligingssoftware. Verder moet de klant kunnen aantonen dat hij bankafschriften geregeld controleert en moet hij mogelijke incidenten direct melden.

Tot nu toe hanteerde elke bank eigen veiligheidsvoorschriften.

[PL] Chelsea profiteert van misstap Liverpool

Chelsea heeft zaterdag in de Londense derby tegen West Ham United een 3-0 zege geboekt. Frank Lampard opende de score in de 21e minuut uit een strafschop en nog voor rust maakte Oscar er 2-0 van. Acht minuten voor tijd ontnam Lampard de thuisploeg het laatste beetje hoop met zijn tweede treffer.

Chelsea komt door de zege op gelijke hoogte met Liverpool, dat eerder op de dag de Merseyside derby tegen Everton in 3-3 zag eindigen. Beide ploegen hebben na twaalf speelronden 24 punten, vier minder dan koploper Arsenal.

[Bundesliga] Bayern verslaat Dortmund, doelpunt Robben

Bayern München heeft de Bundesligatopper bij Borussia Dortmund gewonnen. Goals van Mario Götze, Arjen Robben en Thomas Müller zorgden voor de 3-0 eindstand. De ploeg van coach Pep Guardiola heeft nu zeven punten voorsprong op de rivaal. Ook Bayer Leverkusen is Dortmund voorbij en staat tweede op vier punten van Bayern.

Uitgerekend Götze, die Dortmund afgelopen zomer verruilde voor München, opende de score in de 66e minuut. Hij was tien minuten daarvoor ingevallen voor Mario Mandzukic.

Arjen Robben zorgde vijf minuten voor tijd voor de beslissing. De Nederlandse aanvaller mocht na een pass van Thiago Alcantara alleen op doelman Roman Weidenfeller af en faalde niet. Het slotakkoord was niet veel later voor Müller.

Uitslagen Eredivisie 23/11/2013

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Roda JC kwam pas in de laatste minuut langszij tegen negen spelers van AZ terwijl Cambuur Leeuwarden in eigen huis met 2-1 te sterk was voor N.E.C. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

AZ

2 - 2

Roda JC

 25' M. Johansson
 39' A. Jóhansson
   29' Pluim 
 90' Shkurtaj 
 
 Gele kaart: , Hupperts, Sutchuin Djoum, (Roda JC)
 Rode kaart: Viergever (12), Gudelj (19) (AZ), Biemans (90 1/2xg) (Roda JC)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: ?
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz
Martens (Elm/62)
Beerens
A. Jóhansson (Henriksen/78)
Gudmundsson
  Kurto
Dijkhuizen
Biemans
Bonevacia
Sutchuin Djoum (Hocher/46)
Hupperts
Pluim (Demouge/46)
Donald
kali
Fledderus
Németh (Shkurtaj/80)


AZ-speler Nemanja Gudelj krijgt een rode kaart van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer (Foto: Pro Shots)

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 1

N.E.C. Nijmegen

 33' El Makrini
 71' Haitz (e.d.)
   37' Conboy 
 
 Gele kaart: v. Brakel, Hemmen, El Makrini, v.d. Laan, (sc Cambuur Leeuwarden), Koolwijk, Jahanbakhsh, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.648
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zeinstra
Droste
Leeuwin
v.d. Laan (Dijkstra/75)
pereira (V. Boxel/84)
v. Brakel
El Makrini
v. Moorsel (Brands/68)
Lukoki
Hemmen
Ritzmaier
  Johnsson
Vermijl
Pálsson
Haitz
Leiwakabessy
H. Mulder
Koolwijk
Conboy (Foor/57)
Rieks (Higdon/77)
Jahanbakhsh
Jantscher (Hemlein/66)

Pieter van Vollenhoven noemt zoon Bernhard 'moedig'

Pieter van Vollenhoven heeft grote bewondering voor zijn zoon Bernhard, die aan lymfeklierkanker lijdt. "Mijn zoon is een moedige strijder", vertelt Van Vollenhoven aan De Telegraaf. "Het is een strijd die hij zelf moet leveren en daar heb ik grote bewondering voor."

Prins Bernhard is de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte in augustus bekend dat de 43-jarige prins lijdt aan non-Hodgkinlymfoom en nader wordt onderzocht. "Het enige dat wij samen kunnen doen is hem steunen in die strijd. Daar branden we thuis ook kaarsjes voor."

Van Vollenhoven is trots op de manier waarop zijn zoon met zijn ziekte omgaat. "Ik bewonder de moed die hij heeft om het op te pakken en er tegenin te gaan." Bernhard is getrouwd met prinses Annette. Het paar heeft drie kinderen. De prins is sinds de troonwisseling op 30 april geen lid meer van het Koninklijk Huis.

Curlingploeg begint EK met zege

De Nederlandse curlingploeg is het Europees kampioenschap in het Noorse Stavanger begonnen met een overwinning. De ploeg onder leiding van skip Jaap van Dorp won de eerste wedstrijd in de B-divisie van Oostenrijk. Het werd 6-4. 

Nederland speelt in Noorwegen voor promotie naar het hoogste niveau. Om te promoveren moet de ploeg de finale zien te halen. Bij het EK vorig jaar in het Zweedse Karlstad werd Oranje derde en liep net promotie mis. Nederland speelt zondag in de tweede poulewedstrijd tegen Litouwen, dat het eerste duel met Hongarije verloor met 8-6.

Paralympiërs Vergeer en Van Rhijn winnen award

Bij een algemene vergadering van het Internationaal Paralympisch Comité in Athene zijn paralympiërs Esther Vergeer en Marlou van Rhijn in de prijzen gevallen. Vergeer won de Paralympic Sport Award voor beste vrouwelijke sporter en Van Rhijn won de prijs voor beste debutante. De awards worden elke twee jaar uitgereikt, in het jaar na de Spelen.

Vergeer won vorig jaar tijdens de Paralympische Spelen in Londen haar vierde titel en sloot daarna haar imposante tenniscarrière af. Atlete Van Rhijn, ook wel Blade Babe genoemd, won in Londen goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter. "Ik ben heel erg blij mee met deze prijs", zei Van Rhijn. "Het is een waardevolle beloning van mijn prestaties in Londen." 

"Dit voelt als een enorme erkenning voor al mijn prestaties", zei Vergeer. "Het is geweldig om hier vanavond met zoveel fantastische atleten van over de hele wereld bij elkaar te zijn. Je ziet de Paralympische sport groeien en ik wil graag betrokken blijven bij het proces om de sport nog verder te laten groeien."

Marlou van Rhijn
Marlou van Rhijn toen ze eerder dit jaar de Gouden Spike won (Foto: Pro Shots)

Uitslag PSV - sc Heerenveen

Om 18.45 uur begon in Eindhoven de wedstrijd tussen PSV en sc Heerenveen. Na een kwartier spelen moesten de Friezen verder met een man minder. De wedstrijd eindigde in 1-1. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

PSV

1 - 1

sc Heerenveen

 90+1' Jozefzoon    80' Wildschut 
 
 Gele kaart: De Roon (sc Heerenveen)
 Rode kaart: v.d. Berg (15) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Tamata (Hendrix/84)
Maher (Jozefzoon/81)
Schaars
Toivonen
Narsingh (Bakkali/60)
Locadia
Depay
  Nordfieldt
v. Anholt
Otigba
Kruiswijk
Dijks
De Roon
Ziyech (De Kamps/50)
v.d. Berg
Basacikoglu (Wildschut/78)
Slagveer
v. La Parra

Sloveense schansspringers winnen seizoensopening

In Klingenthal heeft het Sloveense team de eerste wedstrijd in de World Cup schansspringen gewonnen. Na één ronde werd de wedstrijd vanwege de weersomstandigheden afgebroken, waardoor de op dat moment leidende Slovenen de wedstrijd wonnen.

De eerste ronde begon relatief rustig wat betreft het weer, de wind in de Vogtland Arena was kalm en de springers konden snel achter elkaar naar beneden. Er stonden veertien landen aan de start met elk vier springers, die in vier groepen naar beneden zouden gaan. In de eerste groep springers bracht Duitser Andreas Wank het thuispubliek met een mooie sprong in vervoering en bracht hij zijn land aan de leiding. In groep twee liet de Sloveen Robert Kranjec de beste sprong van de dag noteren waarmee hij de Slovenen vlak achter Duitsland op de tweede plek bracht. Halverwege de eerste ronde konden ook de Polen nog goed mee, evenals de Japanners op plek vier. De favoriete Oostenrijkers waren al bijna kansloos voor de overwinning.

In de derde groep ging de strijd om de leiding tussen de twee jongelingen Jaka Hvala voor Slovenië en Andreas Wellinger namens Duitsland. Hvala deed het iets beter en hielp zijn land hiermee naar de eerste plek. De beste sprong in de derde groep was voor Oostenrijker Thomas Morgenstern, maar dit was niet goed genoeg om het gat naar de top te dichten. De laatste springers van Slovenië en Duitsland waren Peter Prevc en Severin Freund. In de lastiger wordende omstandigheden kon Prevc zich het beste staande houden en dus behield Slovenië de leiding. De beste sprong in de vierde groep kwam op naam van Taku Takeuchi die Japan daarmee naar de derde plaats bracht. Gregor Schlierenzauer ging bijna onderuit en daarmee was de laatste kans voor Oostenrijk verkeken. 

In de tweede ronde, met daarin de beste acht landen in de tussenstand, ging nog wel een klein aantal springers met tussenpozen naar beneden, maar de harde en onregelmatige wind zorgde er toch voor dat de wedstrijd gestaakt moest worden. De uitslag van de eerste ronde werd als uitslag voor de wedstrijd genomen en dus ging de overwinning naar Slovenië, voor Duitsland en Japan. Zondag staat in Klingenthal de individuele wedstrijd op het programma.

Rutten kan bondscoach Hongarije worden

Fred Rutten staat bovenaan het verlanglijstje van de Hongaarse voetbalbond om per direct bondscoach van het land te worden.

Volgens Voetbal International zou de oud-trainer van onder meer FC Twente, Vitesse, PSV en Schalke 04 echter geen interesse hebben om per direct ergens aan de slag te gaan. Pas vanaf begin 2014 zou Rutten een nieuwe baan willen accepteren.

Toch wijst hij Hongarije niet bij voorbaat af. "Hongarije is een land met veel potentie. Er lopen veel talenten rond en het zou een mooie optie voor me kunnen zijn", aldus de oefenmeester uit Alverna.

Rutten moet in Hongarije de opvolger worden van Sandor Egervari, die opstapte na de 8-1 nederlaag tegen het Nederlands elftal. Eerder was Erwin Koeman, de huidige trainer van RKC Waalwijk, trainer van het nationale elftal van Hongarije.

Steeds meer oplichting via webshops

Steeds meer mensen worden opgelicht door malafide webshops. Het aantal aangiften van webshopfraude is het afgelopen jaar verdrievoudigd, meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie en een inventarisatie van opgeletopinternet.nl.

Het bedrag dat de oplichters met hun praktijken buit maakten zou ruim zijn verdubbeld van een half miljoen naar 1,3 miljoen euro. Het OM zou het idee hebben dat de oplichters achter malafide webshops steeds professioneler worden. Zo vervalsen ze nummers van de Kamer van Koophandel, gaan ze aan de haal met de identiteit van andere webshops en gebruiken ze een nepcertificaat van het Thuiswinkel Waarborg.

Bas Ketelaars van de Stichting Stop Internetoplichting stelt dat consumenten sinds de invoering van keurmerken daar een grenzeloos vertrouwen in hebben. Criminelen zouden daar dankbaar gebruik van maken.

[Ligue 1] PSG verstevigt koppositie

Paris Saint-Germain heeft zaterdagavond een eenvoudige 0-3 zege geboekt op bezoek bij Stade Reims. De Parijzenaren staan door de winst zeven punten los in de titelstrijd. Op een slecht bespeelbare grasmat in het Stade Auguste-Delaune II was het Zlatan Ibrahimovic die na een klein halfuur Lucas Moura assisteerde.

Met een geniale pass stuurde de spits Lucas Moura op het doel van Reims af. De kleine Braziliaan liep langs een verdediger alsof het een pilon was. Daarna vuurde Lucas een pegel richting de linkerbovenhoek: 0-1. In het tweede bedrijf verdubbelde PSG de score. Jeremy Menez had al enkele kansen om zeep geholpen, maar zorgde na een uur dan toch voor een comfortabele voorsprong. Op aangeven van Marco Verratti schoot de Franse aanvaller de bal in het dak van het doel: 0-2.

Reims kreeg na 67 minuten nog de kans op de aansluitingstreffer. Verratti haalde Ayite onderuit in het strafschopgebied. Krychowiak nam de verantwoordelijkheid en ging achter de bal staan. De Poolse middenvelder schoot de bal echter hoog over de deklat.

Ibrahimovic loerde al de gehele wedstrijd op een doelpunt, maar het leek niet zijn avond. De doelman van Reims had schijnbaar medelijden met de Zweedse international, want hij gooide de bal zo in de voeten van de boomlange spits, die de bal in het lege doel werkte: 0-3.

[F1] Uitslag kwalificatie Brazilië

Sebastian Vettel begint zondag bij de Grand Prix van Brazilië van poleposition. De Duitse wereldkampioen van Red Bull noteerde op het regenachtige circuit van Interlagos een kwalificatietijd van 1.26,479 minuten. Daarmee was hij 0,623 seconde sneller dan zijn landgenoot Nico Rosberg van Mercedes.

De Spaanse Ferrari-coureur Fernando Alonso werd derde in de kwalificatie, voor de Australiër Mark Webber (Red Bull) en de Brit Lewis Hamilton (Mercedes).

De laatste kwalificatiesessie in Sao Paulo moest door de regenval met veertig minuten worden uitgesteld. De Nederlander Giedo van der Garde was toen al klaar. De Caterham-coureur zette de twintigste tijd neer, net achter zijn Franse ploeggenoot Charles Pic.

De Grand Prix van Brazilië is de laatste van het seizoen. Vettel verzekerde zich vorige maand al van de wereldtitel. Hij kan zijn unieke zegereeks zondag aanscherpen tot negen races.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:25.381 1:26.420 1:26.479 23
2 Nico Rosberg Mercedes 1:25.556 1:26.626 1:27.102 22
3 Fernando Alonso Ferrari 1:26.656 1:26.590 1:27.539 21
4 Mark Webber Red Bull 1:26.689 1:26.963 1:27.572 23
5 Lewis Hamilton Mercedes 1:25.342 1:26.698 1:27.677 23
6 Romain Grosjean Lotus 1:26.453 1:26.161 1:27.737 22
7 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:27.209 1:27.078 1:28.052 24
8 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:27.124 1:27.363 1:28.081 25
9 Felipe Massa Ferrari 1:26.817 1:27.049 1:28.109 20
10 Nico Hulkenberg Sauber 1:26.071 1:27.441 1:29.582 21
11 Heikki Kovalainen Lotus 1:26.266 1:27.456   21
12 Paul di Resta Force India 1:26.275 1:27.798   16
13 Valtteri Bottas Williams 1:26.790 1:27.954   16
14 Sergio Perez McLaren 1:26.741 1:28.269   15
15 Jenson Button McLaren 1:26.398 1:28.308   15
16 Adrian Sutil Force India 1:26.874 1:28.586   19
17 Pastor Maldonado Williams 1:27.367     12
18 Esteban Gutierrez Sauber 1:27.445     14
19 Charles Pic Caterham 1:27.843     6
20 Giedo van der Garde Caterham 1:28.320     6
21 Jules Bianchi Marussia 1:28.366     11
22 Max Chilton Marussia 1:28.950     11

Dode man gevonden in auto in Bodegraven

In een auto in Bodegraven is dinsdag het lichaam van een dode man uit Zoetermeer gevonden. De auto waarin de 53-jarige man zat, stond op een parkeerplaats voor vrachtwagens op de Kleienhof, meldt de politie.

De politie heeft vanwege de omstandigheden waaronder de man werd aangetroffen een onderzoek ingesteld en is op zoek naar getuigen die de auto eerder die nacht op of bij de parkeerplaats hebben gezien.

Groot deel Utrecht donker

Een groot deel Utrecht zit zaterdagavond zonder straatverlichting. Onder meer in het centrum, Wittevrouwen, Zuilen, Tolsteeg en Oog in Al. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente.

De woordvoerder laat weten dat er meerdere meldingen binnen zijn gekomen, vanaf ongeveer 18.00 uur, toen de straatverlichting aan had moeten gaan. De problemen spelen niet in heel Utrecht. Zo doet de straatverlichting in Leidsche Rijn het nog wel.

De oorzaak van de problemen is nog onbekend. Monteurs zoeken dit nog uit.

Vissersschip gooide te kleine vis terug

Vanaf het Nederlandse vissersschip dat vrijdagochtend door de Ierse marine werd geënterd, is op legale wijze gevangen vis die niet groot genoeg was teruggegooid in zee. Dat melden Ierse media zaterdag. De vissen overleven deze volgens Europese regels illegale praktijken, waarmee wordt geprobeerd zo veel mogelijk rendabele vis mee te kunnen nemen, vaak niet.

De Ierse marine onderschepte het schip, de Annelies Ilena, vrijdagochtend op bijna tweehonderd kilometer ten noordwesten van Tory Island. Het vaartuig is een van de grootste vissersschepen ter wereld, meldde de Ierse marine eerder.

De eigenaar van het vaartuig, Parlevliet en Van der Plas uit het Zuid-Hollandse Valkenburg, gaf vrijdag aan dat het tijdens een reguliere controle door de Ierse marine op last van de Sea Fisheries Protection Authority (SFPA) werd opgebracht. De reden daarvoor was bij de onderneming niet bekend.

Directeur Diek Parlevliet stelde dat het bedrijf zich houdt aan de Europese regels. "We vangen alleen binnen de toegestane vangstquota. Wij zien het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet. Als het al een overtreding is, moet het een hele kleine zijn." Het schip, waarmee werd gevist naar horsmakrelen bestemd voor de Afrikaanse markt, is naar de noordwestelijke vissersplaats Killybegs gebracht.

De SFPA zou willen dat het schip in Killybegs blijft totdat het onderzoek is afgerond.

[PL] Blunder Boruc helpt Arsenal aan zege op Southampton

Arsenal blijft de ranglijst aanvoeren in de Premier League. De ploeg van Arsène Wenger won de topper tegen Southampton zaterdag met 2-0 door treffers van Olivier Giroud. De Franse spits profiteerde in de eerste helft van een onbegrijpelijke blunder van doelman Artur Boruc en benutte in de slotfase een strafschop.

De Pool kreeg de bal na 22 minuten in zijn strafschopgebied aangespeeld en verspeelde de bal vervolgens stuntelig aan Giroud, die de buitenkans met beide handen aangreep. Na een overtreding op Per Mertesacker maakte de Fransman er vijf minuten voor tijd vanaf elf meter 2-0 van.

Arsenal neemt door de zege vier punten afstand van Liverpool, de meest naaste concurrent. Southampton volgt op zes punten van de Londenaren.

Leroy Fer scoorde zijn tweede goal van het seizoen voor Norwich City, dat met 2-1 verloor bij Newcastle United. De Oranje-international schoot tien minuten voor tijd de aansluitingstreffer binnen. Loïc Rémy en Yoan Gouffran hadden Newcastle in de eerste helft op een 2-0 voorsprong gezet. Vurnon Anita viel in de 68e minuut in bij de zwartwitten.

Swansea City won op bezoek bij Fulham in een oranje gekleurd duel met 2-1. Aaron Hughes zette de thuisploeg met een eigen goal op achterstand, waarna Scott Parker de stand gelijktrok. Jonjo Shelvey scoorde tien minuten voor tijd de winnende voor Swansea.

Maarten Stekelenburg verdedigde het Londense doel. Goalie Michel Vorm begon net als Jonathan de Guzman in de basis bij de Swans, Dwight Tiendalli kwam na 86 minuten in de ploeg. Fulham en trainer Martin Jol worden door de nederlaag dieper in de problemen gedrukt. De ploeg staat achttiende met slechts drie punten voorsprong op hekkensluiter Crystal Palace.

Palace, waar de zaterdag aangestelde trainer Tony Pulis nog niet op de bank zat, boekte zijn tweede zege van het seizoen bij Hull City Tigers: 1-0. Stoke City won met Erik Pieters in de basis van een tiental van Sunderland: 2-0. Wes Brown werd daar na 36 minuten met rood van het veld gestuurd.

Rutte: Nederland staat aan een nieuw begin

Nederland staat volgens premier Mark Rutte (VVD) aan een nieuw begin. "Ik voel dat we aan het begin staan van een nieuw begin", zei hij zaterdag in zijn toespraak op het VVD-congres in Den Bosch. Nederland komt volgens Rutte weer op stoom. "We kunnen eindelijk weer vooruit en dat is vreselijk goed nieuws."

Op het gebied van de woningmarkt is het ergste mogelijk achter de rug, aldus Rutte. Ook het consumentenvertrouwen en de export lijken weer wat aan te trekken. "We zijn eindelijk verder aan het komen."

Het kabinet is momenteel volgens Rutte op een schaal die nog niet eerder is voorgekomen in de Nederlandse geschiedenis hervormingen aan het doorvoeren. Nadat het regeerakkoord werd gesloten, werden om maatschappelijk draagvlak te krijgen veel akkoorden gesloten, zei Rutte. Zo werden een sociaal akkoord, een akkoord voor de woningmarkt en een energieakkoord gesloten.

De premier gaf aan dat de fase van het vinden van maatschappelijk draagvlak in zijn ogen nu voorbij is. "Die fase dat we met zo'n beetje alles en iedereen akkoorden hebben gesloten is wel afgerond."

Het congres stond in het teken van de Europese verkiezingen volgend jaar. Ook werd er gesproken over de komende gemeenteraadsverkiezingen. Die zijn volgens Rutte misschien wel de belangrijkste gemeenteraadsverkiezingen in jaren, aangezien er veel taken worden overgedragen aan gemeenten. "Jullie weten beter wat moet gebeuren", aldus Rutte. Zo weten gemeenten beter waar ouderen omlopen om hangjongeren te vermijden, hoe de economie in de stad en op het platteland aan de gang kan worden gehouden en hoe maatwerk te bieden.

Daarvoor is het volgens Rutte wel belangrijk dat er goede mensen op lokaal niveau bezig zijn. "Dan is het verstandig en handig dat dat zo veel mogelijk VVD'ers zijn, want wij zijn het beste in staat dat uit te voeren." Gemeenten in Nederland en Europa kunnen volgens Rutte dan ook meer VVD'ers gebruiken.

Rutte herinnerde zijn toehoorders eraan dat de VVD bij de laatste drie verkiezingen de grootste partij was. Om dat weer voor elkaar te krijgen, wilde de premier toch nog een laatste afspraak maken. "We gaan met zijn allen onwaarschijnlijk hard campagnevoeren om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk liberalen in al die gemeenteraden komen te zitten."

Houtribdijk dicht na ongeluk

De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is zaterdagmiddag in beide richtingen afgesloten na een ongeluk tussen een motor en een auto. Voor het verkeer zit er niets anders op om te rijden via Amsterdam, meldt een woordvoerder van de ANWB. "Het is een eind om, maar er zit niets anders op." De alternatieve route kan bijna 100 kilometer langer zijn.

De N302 ging rond 16.30 uur dicht. De verwachting is dat de weg nog tot 19.00 uur afgesloten zal zijn.

[PD] Strafschoppen helpen Barcelona langs Granada

FC Barcelona heeft ook zonder de nodige geblesseerden gewonnen in de Primera División. De Catalanen waren zaterdag in eigen huis met 4-0 te sterk voor Granada. De regerend Spaans kampioen werd in het zadel geholpen door twee toegekende strafschoppen.

Aanvoerder Andres Iniesta opende de score na twintig minuten vanaf elf meter, waarna vijf minuten voor rust het tweede buitenkansje aan Cesc Fabregas was besteed. Na een rode kaart voor Manuel Iturra wegens een harde tackle in de 66e minuut, maakte Alexis Sanchez er al snel 3-0 van. Het slotakkoord kwam kort voor tijd van Pedro.

Door de overwinning heeft de koploper nu een voorsprong van zes punten op nummer twee Atlético Madrid, terwijl Real Madrid op negen punten volgt. Die clubs komen zaterdag nog in actie.

Barcelona moest het in Camp Nou zonder onder anderen Lionel Messi, Xavi, Dani Alves en doelman Victor Valdes stellen. Dat viertal ontbreekt dinsdag waarschijnlijk ook in Amsterdam voor de ontmoeting met Ajax in de Champions League.

[Bundesliga] Schalke 04 geeft zege weg bij Frankfurt

Schalke 04 heeft zaterdag een zeker lijkende overwinning uit handen gegeven in de Bundesliga. Schalke kwam op bezoek bij Eintracht Frankfurt met 2-0 voor door een eigen doelpunt van Johannes Flum en een treffer van Joel Matip, maar na de pauze ging het bijna helemaal mis voor de ploeg uit Gelsenkirchen: 3-3.

Flum herstelde zich in de 56e minuut van zijn fout met de aansluitingstreffer, waarna Joselu er vijf minuten later 2-2 van maakte. De Spaanse aanvaller leek de comeback van de thuisploeg ook te bekronen met de winnende, maar Benedikt Höwedes sleepte vier minuten voor tijd een punt uit het vuur voor Schalke.

Het team van de nog altijd geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar blijft zesde, terwijl Frankfurt de vijftiende plaats bezet.

Bayer Leverkusen voerde de druk op Bayern München en Borussia Dortmund op in aanloop naar het onderlinge treffen tussen die ploegen. Stefan Kiessling bezorgde zijn team de zege bij het Hertha BSC van de Nederlandse trainer Jos Luhukay: 1-0.

Leverkusen heeft een punt minder dan koploper Bayern, maar staat nu drie punten voor op Dortmund. De finalisten van het afgelopen Champions League-seizoen treffen elkaar later zaterdag.

Paul Verhaegh boekte met FC Augsburg een 2-0 zege op Hoffenheim. De Nederlandse aanvoerder gaf de assist bij de tweede treffer van Halil Altintop in de 23e minuut. De Turk had de score zes minuten eerder al geopend.

Trainer Gertjan Verbeek verliet met FC Nürnberg de laatste plaats door een 1-1 gelijkspel tegen VfL Wolfsburg. Nummer zestien Freiburg won met 1-0 bij Eintracht Braunschweig, dat daardoor de nieuwe hekkensluiter is.

FNV eist 3 procent loonsverhoging

Het ledenparlement van de FNV, het hoogste orgaan van de vakorganisatie, heeft zaterdag ingestemd met een looneis van 3 procent waarmee komend jaar de cao-onderhandelingen wordt ingegaan.

"Overal waar dat kan moet de koopkracht van werknemers worden verbeterd met 3 procent loonsverhoging", vindt het ledenparlement.

De grootste vakcentrale kondigde de looneis al in september aan, maar met de zegen van het ledenparlement is de 3 procent nu officieel vastgesteld. Werkgeversvereniging VNO-NCW liet al eerder weten een looneis van 3 procent onverantwoord te vinden.

Ledenparlement FNV: looneis 3 procent
Ledenparlement FNV: looneis 3 procent (Foto: ANP)

De Jong voorgedragen als SP-lijsttrekker Europa

Dennis de Jong is zaterdag door de partijraad van de SP voorgedragen als lijsttrekker voor de verkiezingen van het Europees Parlement volgend jaar mei. Het SP-congres beslist in febrauari over de voordracht van De Jong, leider van de SP-vertegenwoordiging in het Europees Parlement.

De Jong wil inzetten op een sterke vermindering van de macht van de Europese Commissie, het versterken van de rol van burgers en lidstaten en een ommezwaai richting sociaal beleid, aldus de SP. "De SP wil een democratisch Europa en geen technocratisch Europa. Wij willen samenwerking tussen de lidstaten en verzetten ons tegen een centraal bestuur in Brussel. Wij willen sociaal beleid in plaats van neoliberaal beleid."

De Europese Unie is op dit moment volgens De Jong doorgeschoten. "Het beslist over onderwerpen waar ze niks mee te maken heeft." De SP staat open voor samenwerking, stelt De Jong. "Wij zetten geen hek om ons land omdat wij het nut inzien van samenwerking en grenzen zonder slagbomen. Maar wij geloven niet dat centraal gezag vanuit Brussel onze samenleving beter maakt. Nederlanders kunnen prima zelf beslissen hoe de zorg, het onderwijs en onze begroting eruit moeten zien."

De Jong, sinds juli 2009 lid van het Europees Parlement, was eerder onder meer diplomaat, ambtenaar op diverse ministeries en medewerker van zowel de Europese Commissie als van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de EU in Brussel.

Syrische jihadisten veroveren groot olieveld

De aan Al-Qaida gelieerde jihadistengroepering Jabhat al-Nusra heeft een van de grootste olievelden in Syrië veroverd. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag gemeld.

Het betreft het olieveld Al-Omar in de provincie Deir el-Zour in het oosten van Syrië, bij de grens met Irak. De jihadisten wisten het gebied vrijdagnacht op troepen van het Syrische regeringsleger te veroveren, zei het Observatorium.

Of het veld operationeel is, is niet duidelijk. Voordat de opstand tegen het regime van president Bashar Assad in 2011 uitbrak, waren de opbrengsten uit olie goed voor een kwart van het totale budget dat de regering tot haar beschikking had. Sinds de opstand tot een regelrechte burgeroorlog verwerd, is de olie-export vrijwel stil komen te liggen.

Rutte verwacht meer Snowden-onthullingen

Premier Mark Rutte (VVD) verwacht meer onthullingen afkomstig van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Dat zei hij zaterdag voorafgaand aan het VVD-partijcongres in Den Bosch. "Ik heb de indruk dat Snowden nog meer in the pocket heeft zitten."

Rutte wilde niet veel kwijt over wat hij vindt van de onthullingen over het bespioneren door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA van Nederland. De premier stelde wel dat de Nederlandse veiligheidsdiensten altijd werken binnen de wet en dat er ook toezicht op ze wordt gehouden.

Verder wordt de Nederlandse relatie met Amerika besproken. Dat gebeurt zowel via de contacten van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) naar aanleiding van 'alle kwesties' om te kijken hoe in de toekomst 'een aantal dingen' moet worden georganiseerd, als in Europees verband, zei Rutte. Nederland heeft zich aangesloten bij het initiatief van de Fransen en Duitsers om de VS om opheldering te vragen over de spionagepraktijken van de Amerikanen.

Betoging tegen EU in Moldavië

Duizenden Moldaviërs hebben zaterdag in het centrum van hun hoofdstad Chisinau gedemonstreerd tegen nauwere banden met de Europese Unie. De betogers zijn ervan overtuigd dat hun belangen beter worden gediend door Rusland en Wit-Rusland.

Er waren zo'n vijftienduizend meest oudere mensen op de been. Sommige betogers zwaaiden met communistische vlaggen. Anderen scandeerden leuzen als 'Weg met de regering' en 'Stelletje dieven'.

De demonstratie werd geleid door de communistische voorman en ex-president Vladimir Voronin. De huidige Moldavische regering is gebrand op nauwere banden met de EU en hoopt op de top in Vilnius, volgende week, tot afspraken over een partnerschapsovereenkomst te komen. Moskou is de Moldavische toenadering tot Brussel een doorn in het oog. Het Kremlin heeft al de wijn uit Moldavië in de ban gedaan en heeft gedreigd de levering van gas stop te zetten.

Snoop Dogg viert jubileum Doggystyle met joints

Snoop Dogg viert het twintigjarig jubileum van zijn album Doggystyle door flink wat joints te roken. "Ik ga twintig jaar aan materiaal roken", zegt de rapper tegen muziekzender MTV. Het is zaterdag precies twintig jaar geleden dat het debuutalbum van de rapper uitkwam.

"Ik ga mijn American football-jeugdteam aanmoedigen, dan thuis met mijn familie American football-kijken en daarna neem ik vast een nummer op om het te vieren", omschrijft Snoop Dogg. De rapper was 22 toen Doggystyle uitkwam. Snoop was de eerste artiest die met een debuutalbum op de eerste plek binnenkwam in de Amerikaanse hitlijst Billboard.

De 42-jarige rapper zegt dat hij waarschijnlijk nog nooit het hele album van begin tot eind heeft geluisterd. "Ik heb misschien wel los naar de nummers geluisterd, maar nooit naar het geheel", geeft Snoop Dogg toe. Wel is hij trots op de plaat, waar hits als Who Am I (What's My Name)? en Gin and Juice op staan. "Hij zat heel goed in elkaar. Het liet me zien hoe ik het moest doen en wat ik moest doen."

De rapper vierde eerder deze maand al het jubileum van Doggystyle in Amsterdam. Snoop Dogg draaide op 10 november als dj Snoopadelic urenlang in de Escape. Het feest was tevens een afterparty van de MTV EMA. De Europese muziekprijzen werden even daarvoor uitgereikt in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Snoop Dogg heeft als rapper elf studioalbums uitgebracht. Onder pseudoniem Snoop Lion bracht hij vorig jaar de reggaeplaat Reincarnated uit. Ook verschijnt volgende maand het album 7 Days of Funk, dat hij uitbrengt als zijn alter ego Snoopzilla. Daarnaast zou Snoop Dogg werken aan zijn laatste album als rapper.

Rutte: Wilders slaat door

PVV-leider Geert Wilders slaat helemaal door over Europa. Dat vindt premier Mark Rutte (VVD). Voorafgaand aan het VVD-congres in Den Bosch zei Rutte dat hij niet bang is dat Wilders met zijn anti-Europa-agenda het thema van de Europese verkiezingen al heeft gekaapt. "Geen seconde, omdat hij werkelijk helemaal doorslaat."

Wilders wil niet alleen geen euro meer, hij wil ook uit de Europese Unie en Nederland mag zelfs geen lid meer zijn zoals de Noren en de Zwitsers van een soort geassocieerd systeem, somde Rutte op. "Dan zet je driehonderdduizend banen die direct en indirect samenhangen met de Rotterdamse haven en vele tienduizenden banen die het gevolg zijn van een sterke Europese markt op de tocht. Ik vind dat echt onverantwoord."

Judoka Polling luistert rentree op met goud

Kim Polling heeft haar rentree op de tatami opgeluisterd met een gouden medaille bij de Grand Prix in Abu Dhabi. De 22-jarige judoka versloeg in de finale van de klasse tot zeventig kilogram de Italiaanse Jennifer Pitzanti binnen vijftig seconden met ippon.

Op weg naar haar zesde toernooizege van het jaar was Polling ook al met ippon te sterk voor de Française Fanny Posvite en Giulia Cantoni uit Italië. De Europees kampioene kwam wegens een knieblessure voor het eerst in actie sinds het WK in Rio de Janeiro, eind augustus.

Polling scheurde in juli tijdens een trainingskamp een knieband, maar deed desondanks mee aan het WK, waar ze brons veroverde. Na het evenement in de Braziliaanse hoofdstad moest ze echter opnieuw een rustpauze inlassen.

Noël van 't End en Roy Meyer legden beslag op zilver. Van 't End verloor de finale van de klasse tot negentig kilogram van de Italiaan Walter Facente. Meyer, uitkomend in de klasse vanaf honderd kilogram, was niet opgewassen tegen de Rus Aslan Kambiev. Beide heren stonden voor het eerst in de finale van een Grand Prix. 

[Upd] Multicolorpieten op IJburg

De kinderen in de Amsterdamse woonwijk IJburg zullen het dit jaar zonder Zwarte Pieten moeten stellen. Bij de Sinterklaasintocht van vandaag zullen alle Zwarte Pieten vervangen zijn door multicolorpieten.

De IJburgse Pieten zijn ten opzichte van de Amsterdam-Centrum-Pieten raciaal radicaal anders. De IJburgse varianten hebben niet alleen andere basiskleuren, maar hebben ook anders gekleurde lippen, dragen geen oorbellen en sommige hebben geen pruik, schrijft Het Parool.

Toch ziet een woordvoerder van de organisatie de veranderde intocht niet als breuk met de traditie. "We willen de mensen die moeite hebben met Zwarte Piet duidelijk maken dat wij hen gehoord hebben. Het moet een feest zijn voor iedereen."

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik laat via een woordvoerder weten tevreden te zijn over de multicolorpieten en maakt van de gelegenheid gebruik om het d-woord te gebruiken: "In ons stadsdeel is geen ruimte voor discriminatie."

Update 16.25 uur:
Het blijkt allemaal nogal mee te zijn gevallen met de Pietverkleuringen. Niet meer dan vijf van ze bleken in afwijkende kleuren geschminkt te zijn. De rest was bruin of lichtbruin.

Paus vindt commerciële sport stom

Paus Franciscus vindt dat de sportwereld moet oppassen voor de commercialisering van sport. Voor honderden leden van Europese olympische comités zei hij zaterdag dat wanneer sport 'alleen wordt bekeken vanuit een economische invalshoek en er altijd ten koste van alles gewonnen moet worden, het riskeert sporters te reduceren tot handelswaar waarmee winst kan worden gemaakt'.

"Sport is harmonie, maar als geld en succes het doel worden brokkelt deze harmonie af", voegde de Paus daar in Vaticaanstad aan toe. De Argentijn besteedde voor de tweede dag op rij aandacht aan de sportwereld. Vrijdag ontmoette hij IOC-voorzitter Thomas Bach, FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de rugbyteams van Italië en Argentinië.

Pakistanen zijn drones beu

Duizenden mensen hebben zaterdag uit protest tegen de Amerikaanse droneaanvallen op doelen in Noordwest-Pakistan een belangrijke bevoorradingsroute van de NAVO-troepen in Afghanistan geblokkeerd. Tot het protest en de blokkade was opgeroepen door de Pakistaanse politicus en voormalige cricketster Imran Khan.

De blokkade had eerder een symbolisch dan een praktisch karakter omdat er doorgaans op zaterdag niet veel NAVO-vrachtverkeer is. De geblokkeerde weg in de provincie Khyber Pakhtunkhwa leidt naar een van twee grensovergangen tussen Pakistan en Afghanistan die door de NAVO worden gebruikt. Imran Khan staat aan het hoofd van de partij die in Khyber Pakhtunkhwa aan de macht is.

De droneaanvallen door de Amerikaanse geheime dienst CIA zijn een constante bron van spanning tussen Islamabad en Washington. Pakistaanse functionarissen keuren de aanvallen in het openbaar af als een inbreuk op de Pakistaanse soevereiniteit, maar bekend is dat de regering in elk geval sommige van die aanvallen in het verleden heeft gesteund. Er zou een soort stille afspraak zijn om die aanvallen tot de tribale regio in het noordwesten te beperken. In het stammengebied bevinden zich bolwerken van moslimextremistische strijders die het op de buitenlandse en vooral Amerikaanse troepen in Afghanistan hebben gemunt.

Sinopec: sorry voor 47 doden

China grootste olieraffinaderij Sinopec heeft haar verontschuldigingen aangeboden voor het ongeluk dat zich vrijdag voltrok bij een oliepijpleiding in de Oost-Chinese havenstad Qingdao. Er deden zich bij de reparatie van een groot lek explosies voor, waardoor 47 mensen de dood vonden en 136 gewond raakten.

Voordat aan de reparatie werd begonnen was al een enorme stroom olie op straat en uiteindelijk in zee gelekt. Het betreft het op één na ernstigste industriële ongeluk in China van dit jaar.

Foto's van het ongeluk tonen een enorme ravage van brokken plaveisel, lichamen, op hun kant gegooide auto's en gesprongen ruiten in gebouwen.

De pijpleiding scheurde en lekte gedurende ongeveer een kwartier olie over straat en in zee. De olie kwam ook in de waterafvoer van de weg terecht en terwijl personeel uren later bezig was de smurrie op te ruimen, kwamen de oliedampen tot ontploffing.

Het tot dusverre dodelijkste industriële ongeluk van dit jaar in China voltrok zich in juni. Toen kwamen bij een brand in een kippenslachterij in Jilin 121 mensen om het leven.

52 doden door instorten supermarkt

Het dodental als gevolg van het instorten van het dak van een supermarkt in de Letlandse hoofdstad Riga is zaterdag opgelopen tot 52. Het dak stortte donderdagavond in toen zich veel klanten in de supermarkt bevonden. Reddingswerkers zijn nog altijd doende in de puinhopen naar eventuele verdere slachtoffers te zoeken. Er worden tien mensen vermist. De regering van Letland heeft met ingang van zaterdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Onder de doden zijn drie brandweerlieden. Zij lieten het leven toen ze naar binnen snelden om hulp te verlenen en nog een deel van het dak ineenzeeg. Van de in totaal zo'n veertig gewonden lagen er zaterdag nog 23 in het ziekenhuis. Onder hen zijn dertien brandweerlieden.

Zestien kinderen hebben door de ramp een ouder verloren, van wie drie zelfs beide ouders, meldde het Letlandse departement voor kinderwelzijn zaterdag.

Over de oorzaak van het instorten bestaat nog geen zekerheid. Er werd gewerkt aan een grote wintertuin op het dak, met planten en bomen. Daarvoor werd veel aarde op het dak gestort. Mogelijk is het dak onder die zware last bezweken.

Minister van binnenlandse zaken Rihards Kozlovskis heeft gezegd dat een terreurdaad en een natuurramp als oorzaken worden uitgesloten. Volgens hem zijn hoogstwaarschijnlijk de bouwvoorschriften niet in acht genomen.

[PL] Everton en Liverpool delen punten in thriller

De Merseyside derby tussen Everton en Liverpool is zaterdag in een spectaculaire 3-3 geëindigd. Philippe Coutinho en Luis Suarez zetten de bezoekers op Goodison Park tot twee keer toe op voorsprong voor rust, maar na de thee leek Romelu Lukaku Everton met twee treffers de zege te bezorgen. Invaller Daniel Sturridge prikte in de slotfase echter de gelijkmaker binnen.

Beide ploegen hadden na acht minuten al een keer gescoord. Coutinho profiteerde na vijf minuten van defensief falen van Everton en tikte de bal na een hoekschop binnen. Kevin Mirallas was drie minuten later ook trefzeker na een hoekschop: 1-1.

Suarez schoot vervolgens in de negentiende minuut met een fraaie curve een vrije trap voor Liverpool binnen. De oud-Ajacied was een goed kwartier later opnieuw onderwerp van discussie. Mirallas schoffelde Suarez hard onderuit en kwam gelukkig weg met een gele kaart.

De Uruguayaan legde een bal na rust panklaar voor Joe Allen, maar de middenvelder schoot tot ieders verbazing naast. Everton kwam vervolgens in de 72e minuut via Lukaku weer op gelijke hoogte.

Nadat goalie Simon Mignolet Liverpool lang op de been had gehouden sloeg de Belg acht minuten voor tijd nog een keer toe: 3-2. Sturridge, die vanwege een lichte blessure niet aan het duel was begonnen, kopte in de 89e minuut de 3-3 binnen. Ondanks dat beide ploegen daarna hard op zoek gingen naar de overwinning bleef het daarbij.

Koploper Arsenal kan later zaterdag bij een zege tegen Southampton vier punten afstand nemen van nummer twee Liverpool. Southampton springt op zijn beurt bij een overwinning over Liverpool heen. Everton staat nu vijfde op drie punten van zijn stadgenoot.

Albert snelste in wereldbekerwedstrijd Koksijde

Niels Albert heeft de derde wereldbekerwedstrijd veldrijden van het seizoen gewonnen. In Koksijde bleek de Belg verreweg de beste. De Fransman Francis Mourey werd tweede voor de Duitser Philip Walsleben.

Albert ging er nog voor de helft van de wedstrijd vandoor en werd pas na de finish weer teruggezien. Tom Meeusen en Lars van der Haar probeerden nog in de buurt te blijven maar moesten uiteindelijk zelfs de achtervolgers laten gaan. Van der Haar behield daarmee zijn leidende positie in de wereldbekerstand.

Bij de beloften was er wel Nederlands succes. Daar bleek Mathieu van der Poel weinig verrassend de sterkste en hij bouwde daarmee zijn voorsprong uit in de stand van de wereldbeker.

Büttner wil met Oranje naar Brazilië

Bondscoach Louis van Gaal geeft verschillende spelers een kans in aanloop naar het WK. Alexander Büttner kwam nog niet in de plannen van de keuzeheer voor, maar hoopt op een kans.

Tijdens de vriendschappelijke interlands tegen Japan (2-2) en Colombia (0-0) speelden Daley Blind, Jetro Willems en Patrick van Aanholt op de linksbackpositie. Het drietal staat hoger op de pikorde van Van Gaal, maar Büttner blijft niettemin hopen op een uitnodiging voor Oranje.

"Als ik naar het Nederlands elftal kijk, begint het altijd te kriebelen", vertelt de Doetinchemmer aan MU TV. "Ik wil heel graag voor mijn land uitkomen. Ik hoop dat ik binnenkort een kans krijg, die ik dan met beide handen zal aangrijpen."

Om in aanmerking te komen voor de globale eindronde in Brazilie weet Büttner dat hij meer wedstrijden moet spelen. "Als ik goed presteer bij een Europese grootmacht als Manchester United kom ik waarschijnlijk wel in beeld. Ik denk dat ik de kwaliteiten heb", aldus Büttner, die dit seizoen pas een Premier League-duel speelde.

Henk Krol wil weer in politiek

De begin vorige maand opgestapte partijleider van 50Plus Henk Krol wil wel terugkeren in de politiek. Het liefst zou hij bij 50Plus weer op de kieslijst willen komen. Dat heeft hij gezegd tegen Omroep Brabant.

Krol trad terug nadat de Volkskrant had bericht dat hij jarenlang had verzuimd pensioenpremies voor zijn personeel af te dragen. Die beslissing vindt hij achteraf nog steeds terecht, zegt hij. "Heel wat mensen waren op dat moment het vertrouwen in mij kwijt."

Inmiddels heeft Krol naar eigen zeggen echter gemerkt dat er veel meer mensen zijn die wel vertrouwen in hem hebben. De oud-voorman van 50Plus stelt dat het aan de kiezer is of ze hem terug willen hebben. Hij wil zich graag inzetten, maar dan moet hij daartoe wel worden verzocht, geeft hij aan. "Dan zeg ik: het is aan jullie om te bepalen hoe de lijst eruit ziet. Als jullie vinden dat ik op zo'n lijst zou thuishoren, liefst onderin als lijstduwer, ben ik graag daartoe bereid."

Terugkeren doet hij het liefst via een partij die opkomt voor groepen mensen die in de verdrukking zitten, zoals 50Plus, stelt Krol. Uiteindelijk is het echter aan 50Plus om te beoordelen of ze verder met hem willen. Hij praat nog wel eens met mensen uit de partij, geeft hij aan. "Ik ga niet met mezelf lopen leuren. Ik ga mezelf ook niet opdringen. Maar als er mensen die vinden dat ik een rol kan vervullen, ga ik mezelf niet wegstoppen."

Soennitische moskeeën in Bagdad gesloten

De religieuze leiders van de soennieten in Irak hebben besloten de soennitische moskeeën in de hoofdstad Bagdad voor onbepaalde tijd gesloten te houden. De maatregel, waartoe donderdag werd besloten, is een gevolg van de vele aanslagen waarvan leiders en gelovigen het slachtoffer zijn geworden, zo lieten zij weten. De moskeeën zijn met ingang van zaterdag dichtgegaan.

De soennieten, die door de val van het regime van Saddam Hussein sinds 2003 een in hun ogen ondergeschoven positie in Irak innemen, zijn het beu om door de sjiieten als tweederangsburgers te worden behandeld.

Sinds april, toen de autoriteiten met geweld een soennitisch protestkamp in het noorden van het land opbraken, is het aantal aanslagen in heel Irak drastisch toegenomen en zijn al zo'n 5500 doden gevallen. Vaak zijn naast politiemensen en soldaten sjiieten het doelwit, maar soennieten worden dan weer het slachtoffer van wraakacties. De laatste dagen waren soennitische moskeeën het doelwit van bomaanslagen.

Bassie krijgt Sinterklaas Prijs

Clown Bassie heeft zaterdag de Sinterklaas Prijs 2013 in ontvangst mogen nemen. De geschminkte kindervriend kreeg de onderscheiding in Amsterdam tijdens het evenement Dutch Fashion Kids. Bassie kreeg de prijs vanwege zijn 'grote verdiensten voor de Nederlandse kindertelevisie'.

Volgens Bewonder Nederland, de organisator van de prijs, is de clown een voorbeeld vanwege 'zijn maatschappelijke betrokkenheid bij kinderen binnen de Nederlandse samenleving' en is hij 'een ware kindervriend'. Wieteke van Dort kreeg de prijs vorig jaar overhandigd.

Dutch Fashion Kids werd georganiseerd in het kader van het Nederlands Mode Festival dat tot en met zondag plaatsvindt. Tijdens het festival wordt door verschillende ontwerpers een eerbetoon gebracht aan de nieuwe koningin. Zo werden er zaterdag creaties opgedragen aan prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane.

Pulis moet Crystal Palace in Premier League houden

Tony Pulis gaat aan de slag bij Crystal Palace. De 55-jarige trainer heeft een contract voor 2,5 jaar getekend bij de Premier Leagueclub, melden de Londenaren zaterdag. Pulis heeft als taak hekkensluiter Palace op het hoogste niveau te houden.

Pulis, die eerder tien jaar lang actief was bij Stoke City, volgt Ian Holloway op. De Engelsman ruimde een maand geleden het veld na een 4-1 nederlaag tegen Fulham. Holloway had de Londenaren vorig seizoen nog naar de Premier League geloodst.

Palace won dit seizoen pas een wedstrijd en staat met vier punten laatste. Sunderland staat met drie punten meer een plek hoger. Zaterdag gaat Palace op bezoek bij nummer twaalf Hull City Tigers.

Uitslag derde vrije training Brazilië

Ook de derde vrije training voor de Grand Prix van Brazilië is in het water gevallen. Mark Webber bleek op Interlagos met zijn Red Bull op intermediates de snelste met een tijd van 1.27,891. Hij bleef hiermee de Lotussen van Romain Grosjean en Heikki Kovalainen voor.

De meeste coureurs kozen ervoor om het rubber te sparen en weinig ronden te rijden. Het is dan ook niet verrassend dat bijvoorbeeld de Ferrari's van Fernando Alonso en Felipe Massa geen tijd hebben neergezet. Ook Nico Rosberg en Jenson Button reden slechts enkele ronden. Sauber-coureur Esteban Gutierrez was met 21 ronden de actiefste man, terwijl ook nog enkele anderen meer dan tien ronde voltooiden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull 1:27.891   5
2 R. Grosjean Lotus 1:28.195 +0:00.304 5
3 H. Kovalainen Lotus 1:28.595 +0:00.704 6
4 V. Bottas Williams 1:28.600 +0:00.709 12
5 N. Hülkenberg Sauber 1:28.830 +0:00.939 15
6 J. Vergne Toro Rosso 1:28.921 +0:01.030 5
7 E. Gutierrez Sauber 1:29.215 +0:01.324 21
8 P. Maldonado Williams 1:29.686 +0:01.795 10
9 P. di Resta Force India 1:29.736 +0:01.845 6
10 A. Sutil Force India 1:29.913 +0:02.022 8
11 L. Hamilton Mercedes 1:29.980 +0:02.089 8
12 D. Ricciardo Toro Rosso 1:29.988 +0:02.097 9
13 J. Bianchi Marussia 1:30.635 +0:02.744 9
14 C. Pic Caterham 1:30.837 +0:02.946 14
15 M. Chilton Marussia 1:30.972 +0:03.081 10
16 G. van der Garde Caterham 1:31.154 +0:03.263 14
17 S. Vettel Red Bull 1:31.857 +0:03.966 4
18 S. Perez McLaren 1:32.731 +0:04.840 4
19 N. Rosberg Mercedes -:--.--- -:--.--- 4
20 F. Alonso Ferrari -:--.--- -:--.--- 2
21 J. Button McLaren -:--.--- -:--.--- 1
22 F. Massa Ferrari -:--.--- -:--.--- 2

Cambuur mist eerste keeper Nienhuis tegen N.E.C.

SC Cambuur moet het zaterdag in de competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen zonder eerste doelman Leonard Nienhuis stellen. De 23-jarige sluitpost is er wegens droevige familieomstandigheden niet bij in Leeuwarden, meldt zijn club. Nienhuis miste dit seizoen nog geen minuut in de Eredivisie.

Harm Zeinstra is de tweede keeper van de Friezen. Tim Coremans is door de absentie van Nienhuis aan de selectie toegevoegd.

Het treffen tussen Cambuur en N.E.C. is er een tussen de nummers zestien en achttien van de Eredivisie. Het verschil tussen beide ploegen is drie punten.

Rutte wil niet reageren op VS-spionage

Premier Mark Rutte vindt het 'heel ingewikkeld om te reageren' op de berichten die vandaag in het NRC verschenen. Uit die berichten blijkt dat Nederland sinds 1946 systematisch wordt afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook blijkt dat meer dan 50.000 netwerken wereldwijd zijn geïnfecteerd met afluistermalware.

Het NRC schrijft dat Rutte bij het VVD-congres in Den Bosch stelde: "Door te reageren zouden we inzage geven in onze informatiepositie. Dat zou afbreuk kunnen doen aan onze belangen." Wel zei Rutte dat Nederland samen met Duitsland en Frankrijk om opheldering gaat vragen over het afluisterschandaal. Deze week sturen de Amerikanen een delegatie naar Europa om de door het afluisteren beschadigde betrekkingen weer aan te halen.

Vanuit de Kamer kwam vanochtend al kritiek op beide het afluisteren en de stellingname van de overheid. D66'er Gerard Schouw twittert: "Persoonlijke vrijheden onder permanent Amerikaans toezicht. Maar wat is de rol van onze MIVD daarbij?"

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman stelt dat 'in een samenleving waarin inlichtingendiensten ongecontroleerd hun gang kunnen gaan het democratisch gehalte [wordt] uitgehold.'

Lange Frans moet niet zo janken

Daniëlle van Aalderen vindt dat Lange Frans zich als een slachtoffer gedraagt nu ze uit elkaar zijn. "Niet huilen voor de buitenwereld en amper naar je kinderen omkijken en zielig doen. De kinderen zijn het slachtoffer in deze, niet Frans", twitterde Van Aalderen zaterdag.

De twee kondigden eerder deze maand aan uit elkaar te gaan. Dat de rapper niet van de drugs en drank af kon blijven, was een van de oorzaken van de breuk. Frans gaf dit huilend toe in een interview met radiozender Slam FM. Ook zei hij dat voor hem de kinderen het belangrijkst zijn.

Daniëlle vindt dat de rapper niet zijn verantwoordelijkheid neemt als vader. "Een vader ben je wanneer je de verantwoording draagt, liefde geeft en dat heeft niets met geld te maken. Kinderen hebben liefde nodig", vervolgt ze. Haar kinderen komen voor Daniëlle op de eerste plek. "Mijn twee kinderen zijn voor mij het allerbelangrijkst."

Van Aalderen vindt dat ze lang genoeg haar mond heeft gehouden over de problemen in haar huwelijk. "Ik wil niet langer doen alsof. Ik ben geen BN'er, ik ben Daniëlle en moeder van twee kinderen", zegt ze. "Ik kan iedereen vertellen hoe verdrietig het is om met iemand te moeten leven die doet alsof alles goed gaat maar eigenlijk zwaar verslaafd is."

Toch besloot Daniëlle op Twitter haar mond open te trekken. "Schone schijn van een lachende en vrolijke Frans op radio of tv, maar kinderen die met verdriet thuis zitten en niet begrijpen wat papa doet", legt ze uit. Daniëlle trekt zich niets aan van mensen die vinden dat ze dit soort dingen niet moet zeggen op internet. "Ik ben ik en ik ben eerlijk."

UCI geeft Lotto licentie

De Belgische wielerploeg Lotto Belisol heeft van de internationale wielrenunie UCI een licentie voor de WorldTour van volgend jaar gekregen. Omdat de wielerploeg nog niet aan een aantal administratieve formaliteiten had voldaan, was Lotto Belisol nog niet zeker van een plek in het peloton.

De gevraagde documenten zijn inmiddels bij de UCI ingeleverd en Lotto, waar de Nederlander Pim Ligthart onder contract staat, heeft nu een startbewijs. André Greipel en Jurgen Van den Broeck rijden ook voor Lotto.

[Eredivisie] Preview speelronde 14

Op FOK!sport tref je na elke speelronde in de Eredivisie een overzicht van alle uitslagen. Vanaf deze week vind je ook een preview op de duels, die op de planning staan. Hiervan wordt er telkens één uitgelicht. Vandaag krijg je een preview van speelronde 14.

Ron Jans wacht zondag een bijzondere middag. De trainer, nu in dienst van PEC Zwolle, treedt op die dag aan tegen zijn voormalig werkgever FC Groningen. Acht jaar lang zwaaide de Zwollenaar de scepter over het eerste van de groen-witten.


Ron Jans is nu trainer bij PEC Zwolle, maar werkte ook acht jaar bij FC Groningen (Foto: Pro Shots)

In de huidige competitie ontlopen de ploegen elkaar nauwelijks. PEC Zwolle staat met 20 punten op de zevende plaats en FC Groningen staat met twee punten meer op positie vier. De Groningers beleven onder trainer Erwin van der Looi bovendien een prima reeks. De laatste vijf duels werden gewonnen.

Voor PEC Zwolle wordt het waarschijnlijk een pittige uitdaging. Van de elf voorgaande ontmoetingen pakten de blauw-witten slechts twee punten. In het seizoen 2003/2004 werd het in Zwolle 1-1 en in Groningen 2-2.

De meest doelpuntrijke competitiewedstrijd tussen FC Groningen en PEC Zwolle vond plaats op 30 augustus 1981: In het Oosterpark werd het 6-2. Voor de Groningers waren Karel Hiddink, Jan van Dijk, Ronald Koeman, Steve Goble, Peter Houtman en Herman Dijkstra trefzeker. Voor de bezoekers uit Zwolle trapten Gerard van Moorst en Ron Jans raak.


Rochdi Ahcente (links) in duel met Henk Bos (rechts) (Foto: Pro Shots)


Onderlinge duels vanaf het seizoen 2000/2001 tot heden:

FC Groningen vs PEC Zwolle
6 Gespeeld 6
4 Winst 0
2 Gelijk 2
12 Gemaakte goals 6


Naast deze wedstrijd probeert PSV op zaterdag eindelijk weer eens een wedstrijd te winnen, gaat Vitesse voor behoud van de eerste plaats en voeren N.E.C. Nijmegen en RKC Waalwijk strijd om de rode lantaarn. Wat de resultaten hiervan zullen zijn, lees je uiteraard zondagavond.

Welke wedstrijd wordt waar uitgezonden?

Aanvang uitzending Programma / Wedstrijd Zender
23 nov om 18.45 uur PSV - sc Heerenveen FOX Sports 1
23 nov om 19.45 uur AZ - Roda JC Kerkrade FOX Sports 2
23 nov om 19.45 uur sc Cambuur Leeuwarden - N.E.C. Nijmegen FOX Sports 5
23 nov om 20.45 uur Ajax - Heracles Almelo FOX Sports 1
23 nov om 22.35 uur Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
24 nov om 12.30 uur RKC Waalwijk - Feyenoord FOX Sports 1
24 nov om 12.30 uur FC Utrecht - ADO Den Haag FOX Sports 3
24 nov om 14.30 uur Go Ahead Eagles - Vitesse FOX Sports 1
24 nov om 14.30 uur FC Groningen - PEC Zwolle FOX Sports 3
24 nov om 16.30 uur FC Twente - NAC Breda FOX Sports 1
24 nov om 19.00 uur Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
24 nov om 20.30 uur 90 Minutes FOX Sports 1
24 nov om 22.15 uur Studio Voetbal Nederland 1

Tientallen doden bij luchtmachtaanvallen Syrië

Aanvallen van de Syrische luchtmacht in de regio Aleppo, in het noorden van Syrië, hebben aan zeker 29 mensen het leven gekost. Dit meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag.

Eén aanval was bedoeld voor stellingen van de rebellen in een wijk van de stad Aleppo, maar miste doel. In plaats daarvan werd een drukke groentemarkt getroffen. Er vielen veertien doden. Vijftien mensen kwamen om bij een luchtaanval op het in de buurt van de stad Aleppo gelegen plaatsje Al-Bab.

Stroper met kilometer aan visnetten aangehouden

De politie heeft zaterdagochtend op de Loosdrechtse Plassen een visstroper op heterdaad betrapt. In de Vierde Plas werd bijna een kilometer aan illegale visnetten gevonden, meldt de politie.

De beheerder van de plassen, Recreatie Midden-Nederland, had de politie getipt dat er illegaal werd gevist. Daarom gingen agenten samen met medewerkers van de beheerder zaterdagochtend met een politieboot kijken op de plek waar de netten moesten liggen. Op dat moment was een man net bezig die netten binnen te halen.

Het bleek te gaan om een 52-jarige man uit Tiel. Hij is aangehouden voor stroperij. De netten zaten volgens de politie vol met vis, vooral brasem. De vissen zijn teruggezet in het water, de netten zijn in beslag genomen.

VVD: meer EU is gevaarlijk

Het verder optuigen van de Europese Unie kan gevaarlijk zijn voor de veiligheid. "Als je verder integreert dan wat de cultuurverschillen tussen de lidstaten en de bevolkingen toelaten, creëer je juist spanningen die risicovol voor de veiligheid kunnen zijn", zei directeur Patrick van Schie van de Teldersstichting, het wetenschappelijk instituut van de VVD, zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Het is volgens Van Schie een misvatting dat economische vervlechting altijd leidt tot vrede. "Dat wordt al gelogenstraft door het feit dat burgeroorlogen ook kunnen optreden. Het is dus helemaal geen garantie voor veiligheid." Als meer soevereiniteit aan de EU wordt overgedragen dan waar draagvlak voor is, kan het volgens Van Schie gevaarlijk worden.

Alleen als het gaat om de interne markt zou er meer integratie moeten plaatsvinden. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver verweet Van Schie een gebrek aan visie en stelde dat de EU meer is dan een economisch samenwerkingsverband alleen. Ook stelde hij dat het juist gevaarlijk is om niet verder te integreren. Hij wees erop dat er een gemeenschappelijke munt is, maar geen politieke of echte economische unie om ervoor te zorgen dat die echt werkt.

Rappende basketballer was dronken

Lamar Odom was naar eigen zeggen dronken in de video waarin hij rapt over subculturele idealen zoals vreemdgaan en drugsgebruik. Dat zou hij volgens entertainmentsite TMZ tegen vrienden hebben gezegd. In het filmpje, dat vrijdag online verscheen, is de basketballer samen met een vriend in blote bast te zien. Lamar is nauwelijks te verstaan en wekt een verwarde indruk.

In de video zegt hij zijn vrouw Khloé Kardashian te bedriegen 'als ze niet thuis is' en dat door het roken van drugs 'de pijn weggaat'. Volgens ingewijden worstelt de 34-jarige basketballer met een verslaving aan crack en cocaïne. Wel zou hij nu 'clean' zijn en werken aan een basketbalcomeback.

Het rommelt al maanden in het huwelijk van Kardashian en Odom. De vermeende drugsverslaving van de basketballer en zijn mogelijke buitenechtelijke avontuurtjes zouden de oorzaak hiervan zijn. Kardashian en Odom, die naar verluidt wel in relatietherapie zijn, trouwden in 2009.

Surfer voor kust Australië door haai doodgebeten

Voor de westkust van Australië is zaterdag een 35-jarige surfer doodgebeten door een haai. Het drama voltrok zich in de buurt van Gracetown, ten zuiden van Perth. De zee bij Gracetown is inmiddels berucht, nu daar sinds 2004 al drie surfers door haaien zijn doodgebeten.

De haai klapte eerst tegen het surfboard van een andere surfer voordat het dier zich vergreep aan het slachtoffer. Hij beet hem de linkerarm af en verminkte zijn rechterbeen. De man werd door mensen op het strand dood uit het water gehaald, zei de politie.

In de Australische wateren worden steeds vaker mensen door haaien aangevallen. Een gemiddelde van een à twee dodelijke confrontaties per jaar is inmiddels gewoon geworden. Verder vallen er jaarlijks ook heel wat gewonden.

John Carmack verlaat id Software

John Carmack, de grote man achter Doom, Commander Keen en Wolfenstein 3D, gaat id Software nu echt verlaten. Hij wil zich volledig gaan richten op zijn functie bij Oculus VR. De rede van vertrek is dat hij zijn twee functies niet meer kon combineren.

John was medeoprichter van id Software, samen met Adrian Carmack, Tom Hall en John Romero. Hij was vooral nog bezig met het sleutelen aan de id Tech 5-engine. Begin augustus begon hij al aan zijn tweede baan bij Oculus VR. Zelf is hij niet erg duidelijk waarom het behouden van beide banen niet ging: "I wanted to remain a technical adviser for Id, but it just didn't work out. Probably for the best, as the divided focus was challenging."

Het is niet zo dat Carmack het nu rustiger aan gaat doen nu hij een baan minder heeft. Hijwerkt nog steeds bij Armadillo Aerospace, een prive raketbouwer die ombemande capsules de ruimte in wil sturen.

                                                                                      

Stegeman nieuwe voorzitter judobond

Willem Jan Stegeman is zaterdag benoemd tot voorzitter van de Nederlandse judobond. Dat laat de JBN zaterdag weten. De 48-jarige Stegeman werd verkozen boven Frans Hoogendijk, oud-voorzitter van de JBN en de Europese judobond. Hij is de opvolger van Jos Hell, die sinds 2002 de scepter zwaaide.

"Ik wil mij met hart en ziel inzetten om de JBN verder te versterken als een daadkrachtige bond voor alle JBN-sporters", zegt Stegeman. "Of dit nu recreatieve sporters, wedstrijdsporters of topsporters zijn. Voor mij zijn al deze sporters van groot belang. De JBN moet een stevige basis bieden."

Stegeman gaat het voorzitterschap combineren met een baan als wethouder en locoburgemeester van Culemborg.

Bijna een ton voor Russisch goud in Sochi

De Russische sporters die tijdens de Winterspelen in Sochi straks in 2014 een gouden medaille behalen kunnen een beloning van ongeveer vier miljoen roebel (ongeveer 91.000 euro) verwachten. Dat heeft de minister-president Dmitri Medvedev namens de regering in Moskou bekend gemaakt. Volgens zijn 'prijslijst' levert een zilveren medaille 2,5 miljoen roebel op, bij brons is er een premie van 1,7 miljoen roebel.

Rusland hoopt met deze premies dat de sporters nog meer boven zichzelf uit zullen stijgen en daarmee te zorgen dat Rusland in de top vijf van het medailleklassement belandt. Voor de Russiche paralympische sporters gelden dezelfde premies.

'Xbox One en PlayStation 4 even duur om te maken'

De Xbox One en de PlayStation 4 kosten ongeveer evenveel om te produceren. Althans, dit beweerd de website TechInsights. Dit komt mede doordat de hardware die gebruikt wordt ongeveer gelijk zijn. Toch is de Xbox One duurder dan de PlayStation 4.

Maar er zijn wel onderlinge verschillen te zien. Zo is het interne geheugen van de PS4 duurder, maar dat wordt gecompenseerd door de duurdere CPU van de Xbox One. De Xbox One is echter in de aanschaf 100 euro duurder dan de PlayStation 4. Dit komt mede door de bijgeleverde Kinect camera, maar deze zou volgens TechInsights 39 dollar zijn om te fabriceren. Wat niet in de berekening is meegenomen zijn de Research en Development kosten. Zo beweerd Microsoft dat de r&d-kosten van de Xbox One-controller maar liefst honder miljoen dollar was. Dit zou onder andere te maken hebben met het experimenteren van camera’s en een scherm in de controller, als mede door een module die geuren zou moeten verspreiden.

Xbone vs PS4

Bruyneel: "Ik ben klaar met wielrennen"

Johan Bruyneel stopt als ploegleider. De Belg heeft dit gezegd in een interview met RTL Luxemburg.

"Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik behoorlijk klaar ben met fietsen. Ik wil verder met mijn leven en wat ik wil doen",  aldus de oud-wielrenner die het afgelopen jaar onder vuur lag na de dopingonthullingen over Lance Armstrong.

De Amerikaan won onder de Belg zeven keer de Tour de France. Die zeges werden Armstrong ontnomen nadat bekend werd dat hij gedurende zijn loopbaan op grote schaal doping gebruikte. Daarnaast werd Armstrong levenslang geschorst.

Melkert wil eisen aan spionage stellen

Inlichtingendiensten moeten veel selectiever zijn in de informatie die zij verzamelen en daarom moeten er meer eisen aan worden gesteld. "Er moeten eisen worden gesteld", zei PvdA-prominent Ad Melkert zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed, waar hij te gast was om een toelichting te geven op de nieuwe koers die hij heeft uitgezet voor de PvdA.

Het verzamelen van inlichtingen kan volgens Melkert een functie hebben om jezelf te beschermen. "Maar de vraag is of je zo diep moet ingrijpen op de privacy van burgers." De schaal waarop de Verenigde Staten hebben geopereerd heeft volgens Melkert veel opzien gebaard en verontrusting gewekt.

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden concludeert NRC Handelsblad zaterdag dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zeker tot 1968 in Nederland heeft afgeluisterd. De documenten vertellen niet of dit nog steeds gebeurt. Verder zou de NSA wereldwijd meer dan vijftigduizend computernetwerken afluisteren, ruim twee keer zo veel als in 2008.

Jan Smit in bestuur FC Volendam

Jan Smit wordt bestuurslid bij FC Volendam. De zanger gaat over anderhalve week aan de slag bij de eerstedivisieclub. "Naast mijn carrière als zanger is het voor mij een geweldige uitdaging om het bestuur van FC Volendam te mogen versterken", zegt Smit zaterdag op de clubwebsite.

"Van kleins af aan ben ik al te vinden langs de velden. Als klein jongetje viste ik de ballen uit de sloot bij trainingen en mocht ik zelfs een keer als mascotte mee het veld op!", laat de geboren Volendammer weten.

"Uiteindelijk heb ik samen met de Votown Allstars ook nog drie jaar als hoofdsponsor mogen fungeren. Iets waar ik enorm trots op ben! Mijn nieuwe taak in het bestuur voelt daarom echt als de slagroom op de taart! Ik ben er klaar voor." De 27-jarige Smit bekleedde nooit eerder een officiële functie in de voetbalwereld.

Volendam bezet na achttien wedstrijden de zevende plek in de Jupiler League. Vrijdag gingen de Noord-Hollanders in eigen huis pijnlijk met 5-1 onderuit tegen FC Emmen.

Egypte zet Turkse ambassadeur land uit

De Turkse ambassadeur in Caïro is persona non grata verklaard en moet Egypte verlaten. De maatregel is een reactie op de voortdurende ongewenste bemoeienis van Turkije met de binnenlandse aangelegenheden van Egypte. De diplomatieke betrekkingen worden teruggeschroefd naar het niveau van zaakgelastigde. Dat heeft het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken zaterdag laten weten.

De Egyptische ambassadeur in Ankara is al naar huis teruggeroepen, zei het ministerie. De Turkse kritiek op de politieke ontwikkelingen in Egypte en met name op de handelwijze van het leger, dat de islamistische president Mohammed Morsi afzette, is de nieuwe Egyptische machthebbers in het verleerde keelgat geschoten.

Geen Zwarte Piet bij viering Washington

Bij de sinterklaasviering in de Nederlandse ambassade in Washington worden dit jaar voor het eerst geen Zwarte Pieten ingezet. De Nederlandse Vereniging, die de viering organiseert, zet regenboogpieten in, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

De vereniging heeft het besluit genomen na overleg met de ambassade, die overigens alleen de ruimte voor de viering faciliteert. "Wij houden altijd rekening met de gevoeligheden die in een land spelen", zegt de woordvoerder. "Zo worden op Curaçao sinds vorig jaar blauwe pieten ingezet."

Ook bij de viering op de ambassade in Rwanda worden dit jaar geen Zwarte Pieten ingezet, maar zogenoemde safaripieten. Hoe die eruitzien, kon de woordvoerder niet omschrijven.

Cricketers winnen laatste groepsduel

De Nederlandse cricketers hebben zaterdag in hun laatste groepsduel op het kwalificatietoernooi voor het WK Twenty20 Kenia verslagen. Oranje won de wedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten met een verschil van 29 runs: 130 om 101. Alleen Afghanistan kan Nederland nog van de eerste plek in de groep houden.

De Afghanen moeten zondag van Kenia winnen om eerste te worden. Alleen de nummer één in de groep plaatst zich direct voor het WK Twenty20 in maart in Bangladesh. De nummers twee tot en met vijf strijden in een tussenronde om een ticket.

Mudassar Bukhari werd man van de wedstrijd tegen Kenia. Hij pakte twee wickets in zijn eerste over en zette de wedstrijd daarmee op zijn kop. Michael Swart was met 44 runs de beste batsman aan Nederlandse zijde.

Golfer Manley slaat hole-in-one een dag te vroeg

Golfer Stuart Manley dacht heel even dat hij na zijn hole-in-one bij de World Cup of Golf in Melbourne een Mercedes rijker was geworden. De speler uit Wales sloeg op hole nummer drie de perfecte slag en ging vervolgens op een uitgestalde Mercedes af.

Wat hij echter nog niet wist is dat de Mercedes alleen werd uitgekeerd bij een hole-in-one op zondag, wat dus betekende dat hij een dag te vroeg was. Hij ging een illusie en een auto armer weer verder en had vervolgens elf slagen nodig op de volgende par-4 baan.

De video van de hole-in-one is op de site van de PGA Tour te bekijken.

Generaal sloot verbond met communisten en moslims

Tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië sloot generaal Simon Spoor een geheim verbond met communistische en islamitische groepen, die ook tegen de Indonesische Republikeinse leger streden. Dat deed hij buiten medeweten van de Nederlandse autoriteten en zijn eigen staf om, concludeert promovendus Fredrik Willems in NRC Handelsblad. Hij werkt aan een biografie over de omstreden Indiëveteraan Raymond Westerling.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er verschillende groeperingen die in Indonesië een greep naar de macht deden. Onderling was er verdeeldheid en er waren ook roversbendes die dood en verderf zaaiden, vooral onder Europeanen die net uit de Japanse concentratiekampen waren gekomen.

Met de politionele acties wilde Nederland orde op zaken stellen en de onafhankelijkheidsstrijd in de kiem smoren. Willems stuitte op een geheime nota van de Directie Beleidszaken Indonesië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daaruit zou blijken dat Spoor een monsterverbond sloot met Sekarmadji Kartosoewirjo, de leider van de Darul Islam, een islamitische verzetsbeweging. Ook de communistische strijdgroep Bambu Runcing maakte deel uit van Spoors geheime afweerorganisatie'.

Die beweging werd geleid door Raymond Westerling, die veelvuldig van oorlogsmisdaden op Zuid-Celebes werd beschuldigd. In 1950 deed Westerling een staatsgreep. Hij werd vooral gezien als een 'magelomane fantast', maar nu blijkt volgens Willems dat hij vaak slechts orders opvolgde.

Bij de politionele acties vonden zo'n 5.000 Nederlanders en naar schatting 150.000 Indonesiërs de dood. Nederland heeft nooit excuses gemaakt voor deze kolonialistische uitbarsting van geweld.

Bestuur Jamaicaanse antidopingcommissie stapt op

Het bestuur van de Jamaicaanse antidopingcommissie JADCO is opgestapt naar aanleiding van de dopingcrisis op het Caribische eiland. Dat laat de Minister van Sport Natalie Neita-Headley weten.

Neita-Headley zegt dat de twaalf commissieleden onlangs bij elkaar zijn gekomen. "Ze hebben erkend dat er volgens de publieke opinie een belangenconflict speelt bij enkele commissieleden", stelt de Minister. "Ze stappen met oog op het nationale belang en om JADCO te reorganiseren per 31 december op."

Dit jaar werden er acht Jamaicaanse atleten betrapt op dopinggebruik, onder wie topsprinters Asafa Powell en Sherone Simpson. Er blijkt de afgelopen jaren dan ook veel mis te zijn gegaan in Jamaica. Zo onthulde voormalig JADCO-directeur Renee Anne Shirley in oktober dat er voorafgaand aan de Olympische Spelen van 2012 maandenlang geen dopingtesten zijn uitgevoerd.

De mondiale antidopingwaakhond WADA maakt zich grote zorgen om de situatie op Jamaica en is daarom een onderzoek naar JADCO begonnen.

'Psalmzang met bovenstem' immaterieel erfgoed

De zangtraditie van psalmzingen met bovenstem wordt erkend als immaterieel erfgoed. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed zaterdag bekendgemaakt.

Psalmzingen met bovenstem wordt vooral beoefend in Genemuiden, waar het mogelijk is ontstaan, maar bijvoorbeeld ook in Staphorst en Urk. Mannelijke zangers zingen een tegenstem bij de psalmzang van de gemeente. Het stamt uit de tijd dat er nog geen orgels waren.

Het psalmzingen met bovenstem komt als eerste protestantse traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Eerder werden onder meer Koningsdag, de Heilig Bloedprocessie Boxmeerse Vaart en het Bloemencorso Zundert op die lijst gezet.

'Psalmzang met bovenstem' immaterieel erfgoed
'Psalmzang met bovenstem' immaterieel erfgoed (Foto: ANP)

Kramer kritsch over plan KNSB

Sven Kramer is kritisch over het plan van de KNSB. De Nederlandse schaatsbond wil de opzet van het Europees kampioenschap allround veranderen in een competitie op de kleine vierkamp.

"De KNSB zou zich juist hard moeten maken voor het allrounden in de klassieke vorm en de tien kilometer in plaats van de angel eruit te halen. Men had beter een lobby kunnen voeren om het allrounden olympisch te maken. Nu doet men eigenlijk het tegenovergestelde”, zo zegt de huidig Europees kampioen allround.

Volgens het voorstel van de KNSB moet bij de mannen de 10.000 meter plaats maken voor de drie kilometer. Bij de vrouwen verdwijnt de 5.000 meter en komt daarvoor de kilometer in de plaats. Komende zomer wordt het voorstel indiend bij de ISU.

Kramer weer niet blij met de KNSB. (Foto: Pro Shots)

Miljoen Xbox Ones over de toonbank

Microsoft houdt van getallen en liet ons weten dat er al meer dan een miljoen Xbox One-consoles over de toonbank zijn gegaan. De verkoop van Microsofts nieuwe speeltje gaat daarmee sneller te gaan dan van de originele Xbox- en Xbox 360-consoles. Hij schijnt dan ook op de meeste plekken uitverkocht te zijn.

Overigens wist Sony ook meer dan een miljoen PlayStation 4-consoles te verkopen op de dag van de lancering in Amerika en Canada. Microsoft wilde ook nog patsen met wat statistieken: Zo zijn er binnen 24 uur meer dan 60 miljoen zombies geslacht in Dead Rising 3, meer dan 5,8 miljoen kilometers gereden in Forza Motorsport 5 en er al 7,1 miljoen combo’s uitgevoerd in Killer Instinct.

Koop mij nu!

Ook goede scholen in achterstandswijken

Een school in een achterstandswijk kan best goed presteren. Dat blijkt zaterdag uit de scholenranglijst van onderwijssocioloog en hoogleraar Jaap Dronkers, die de Volkskrant publiceerde. Dronkers kent een aantal scholen uit achterstandswijken hoge cijfers toe.

Zo krijgt het vwo van het Hugo de Groot College in Rotterdam-Zuid een 7,5. Hetzelfde schoolniveau op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam krijgt een 7.

Dronkers kijkt voor het samenstellen van zijn lijst onder meer naar de eindexamencijfers. Ook vergelijkt hij de prestaties van bovenbouwleerlingen met het advies dat de kinderen hadden meegekregen van hun basisschool. Als de prestaties boven het advies uitkomen, krijgt een school bonuspunten.

Nederlands vrachtschip blokkeert Donau

Een Nederlands vrachtschip is vrijdagavond in Duitsland vastgelopen op de Donau, waardoor het scheepvaartverkeer daar is gestremd. Het schip was op weg van Rotterdam naar Linz, meldt de Duitse politie.

Toen het schip rond 19.15 uur de grond raakte, draaide het en liep het vast op de oever. De stuurinrichting raakte beschadigd, waardoor het noodanker uit moest.

Het scheepvaartverkeer tussen Deggendorf en Vilshofen is stilgelegd. Vanwege de duisternis kon vrijdagavond en -nacht weinig meer worden gedaan. Zaterdag wordt bekeken of het schip kan worden vlotgetrokken. Mogelijk moet de lading, 1900 ton ijzererts, daarvoor van boord worden gehaald.

Puber kan voorlopig nog drinken in Katwijk

Wie voor ingang van volgend jaar 16 wordt, mag bier blijven drinken in Katwijk. De minimumleeftijd voor alcohol gaat volgend jaar landelijk omhoog van 16 naar 18 jaar, maar burgemeester van Katwijk Jos Wienen wil die leeftijdsgrens geleidelijk invoeren, schrijft Trouw zaterdag.

Katwijk is voor zover bekend de eerste gemeente met een gedoogbeleid. De burgemeester wijst erop dat de jongeren van 16 al gewend zijn om te drinken bij het stappen. "Ik wil voorkomen dat deze groep op zoek gaat naar illegaal aanbod", zegt Wienen in de krant. Bij clandestiene huiskamercafés en dansfeesten zouden 18-minners wél alcohol krijgen.

"Ik hoop niet dat het Katwijkse voorbeeld een sneeuwbaleffect heeft", zegt directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Lokale uitzondering leiden volgens hem tot verwarring, onoverzichtelijkheid en ongewenst alcoholtoerisme. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zegt in de krant dat de wet er voor iedereen is. "We gaan er vanuit dat de gemeente zijn wettelijke verantwoordelijkheid neemt."

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind laat via Twitter weten dat hij Kamervragen gaat stellen. "Dit gedogen kan echt niet!"

Twee jongens (12) vast voor heling sieraden en goud

Bij een controle op de A67 bij Venlo is de marechaussee op twee jongens gestuit die een grote hoeveelheid sieraden en goud bij zich hadden. De waardevolle goederen waren verstopt in hun kleding en in een brood, meldt de marechaussee.

De jongens zaten in een taxi die voor een controle aan de kant was gezet. Ze bleken uit Duitsland te komen, maar hadden geen geldige reisdocumenten bij zich. De marechaussee heeft hen aangehouden op verdenking van heling. Onder meer bureau jeugdzorg regelt passende opvang voor hen. De marechaussee onderzoekt de zaak.

[NSFW] Trailer: Nymphomaniac

De eerste trailer van Nymphomaniac is verschenen. Waarschuwing: de trailer is weinig verhullend en we raden je aan deze niet op de werkvloer te bekijken.

In de film vertelt een zelfbenoemde nymfomane, gespeeld door Charlotte Gainsbourg, haar erotische avonturen aan een man die haar te hulp schoot bij een mishandeling. Deze bekentenissen worden uitbundig gevisualiseerd.

Nymphomaniac is geregisseerd en geschreven door de Deen Lars von Trier (Dogville, Melancholia, Dancer in the Dark). Naast Charlotte Gainsbourg zullen ook Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Uma Thurman, Willem Dafoe, Christian Slater en Jamie Bell in de film te zien zijn.

De film moet op 9 januari 2014 in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Hoewel we er al voorzichtig vanuit kunnen gaan dat dit niet voor alle bioscopen in ons land geldt.

NAC zonder Lurling naar Enschede

Anthony Lurling moet de uitwedstrijd van NAC Breda tegen FC Twente zondag aan zich voorbij laten gaan. De routinier is geblesseerd. Lurling heeft teveel last van zijn lies, waardoor hij donderdag en vrijdag al niet meer meetrainde met de rest van de ploeg.

De 36-jarige speler wordt in de Grolsch Veste vervangen door Anouar Hadouir, weet BN De Stem. Hij staat voor het eerst dit seizoen in de basis. In de voorhoede krijgt Danny Verbeek bovendien de voorkeur boven Stipe Perica. Door de afwezigheid van Lurling zit Alex Schalk mogelijk weer bij de wedstrijdselectie. Zaterdag wordt duidelijk wie er op de bank mag plaatsnemen en wie op de tribune.

NAC Breda bezet na dertien speelronden plaats tien in de Eredivisie. Tegenstander FC Twente staat vijfde, maar heeft slechts drie punten voorsprong op de Brabantse bezoekers.

Van Basten wil duidelijkheid van leiding Heerenveen

Marco van Basten volgt de bestuursaffaire bij sc Heerenveen op gepaste afstand. De coach hoopt wel dat er snel duidelijkheid komt. De maand januari wordt voor Heerenveen niet alleen belangrijk vanwege transfers, maar ook met het oog op volgend seizoen.

"Zolang niet duidelijk is waar de verantwoordelijkheid ligt, is het voor mij niet handig allerlei beslissingen te nemen. Het is ook onhandig voor Heerenveen", zegt Van Basten in De Telegraaf over eventuele contractverlenging.

"Je kunt nu hier en daar wel wat met elkaar bespreken, maar dat blijft allemaal voorbarig. Je krijgt met dit soort situaties te maken, wanneer ergens al lange tijd niet een duidelijke leiding is." De oud-bondscoach hoopt dan ook dat er snel een oplossing komt.

In januari zullen ook ongetwijfeld andere clubs zich gaan melden voor topscorer Alfred Finnbogason. "Naarmate deze situatie langer duurt en januari nadert, waarin spelers kunnen komen en gaan, wordt het minder handig allemaal. Het moet duidelijk worden bij wie en waar de verantwoordelijkheden liggen."

[NBA] Elfde zege Indiana Pacers

Indiana Pacers heeft vrijdagavond de elfde zege geboekt in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Dat ging in Boston ten koste van de Celtics: 97-82. De bezoekers, die dit seizoen in de NBA pas één keer verloren, waren in de tweede helft oppermachtig. Halverwege stond de thuisclub nog acht punten voor. Forward Paul George was met 27, waarvan 22 in de laatste twee kwarten, de productiefste speler van de Pacers.

Philadelphia 76'ers versloeg Milwaukee Bucks in de verlenging met 115-107. Dat was vooral te danken aan guard Evan Turner, die in de extra minuten acht punten maakten en zijn totaal daarmee op 27 bracht. Spencer Hawes was met 25 eveneens belangrijk. Hij pakte bovendien twaalf rebounds. De wedstrijd kende een spectaculair verloop. De Sixers stonden met nog twee minuten en acht seconden op de klok tien punten achter. Een 'onmogelijke' driepunter van Hawes, met minder dan twee tellen te gaan, maakte de verlenging noodzakelijk.

Overige uitslagen
Charlotte - Phoenix 91-98
Toronto - Washington 96-88
Detroit - Atlanta 89-96
Memphis - San Antonio 86-102
Minnesota - Brooklyn 111-81
New Orleans - Cleveland 104-100
Dallas - Utah 103-93
Portland - Chicago 98-95
L.A. Lakers - Golden State 102-95

'NSA tapt meer dan vijftigduizend netwerken'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft wereldwijd inmiddels meer dan vijftigduizend computernetwerken geïnfecteerd met kwaadaardige software om informatie te stelen. Dat concludeert NRC Handelsblad uit documenten van klokkenluider Edward Snowden.

The Washington Post meldde eerder dat de Amerikaanse inlichtingendiensten in 2008 zo'n twintigduizend netwerken hadden geïnfecteerd. Halverwege vorig jaar was dat aantal dus meer dan verdubbeld.

Het installeren van malware op andermans computer wordt ook door de Britse inlichtingendienst GCHQ gedaan, bleek eerder. In september bleek dat de dienst via zo'n hack jarenlang in staat is geweest om het data- en telefoonverkeer van de Belgische telecomprovider Belgacom af te luisteren. Medewerkers van het bedrijf waren naar een valse Linkedin-pagina gelokt. Via die pagina kwam de malware op hun netwerk terecht.

De afdeling van de NSA die dergelijke aanvallen uitvoert, de Tailored Acces Operations, telt ruim duizend hackers. Die zouden zich vooral op China, Rusland, Venezuela en Brazilië richten.

Messi prijst 'complete' Van Persie

Lionel Messi kan niet wachten op het startschot van het WK. De Argentijn is blij dat Nederland zich met topspelers als Robin van Persie en Arjen Robben geplaatst heeft.

"Van Persie is in mijn ogen de totale voetballer, echt volledig compleet als aanvaller, die ook nog eens in staat is om heel veel te scoren", zegt Messi in een interview met De Telegraaf. "Robben heeft ook klasse, maar is meer onberekenbaar. Hij is heel snel met zijn dribbels en kan meerdere spelers in een versnelling achter zich laten."

De sterspeler van FC Barcelona is ook onder de indruk van Duitsland. "Mesut Özil vind ik de allerbeste bij Duitsland, hij is van topklasse en zo creatief." Net als het Nederlands elftal wisten ook de Duitsers zich als poulewinnaar overtuigend te kwalificeren voor het WK.

Portugal moest een iets langere weg bewandelen, want via de play-offs pakten ook zij een ticket. Tot tevredenheid van Messi. "Voor het WK wens je toch dat de allerbeste landen ter wereld aanwezig zijn. Ik vind het voor het hele WK alleen maar goed dat Cristiano Ronaldo erbij is. Hij is toch een geweldige speler."

'Kabinet wil Timmermans als EU-buitenlandchef'

Het kabinet wil dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de Britse Catherine Ashton opvolgt als buitenlandchef van de Europese Unie. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van ingewijden.

Volgend najaar treedt een nieuwe Europese Commissie aan. Bij de formatie van het huidige kabinet is afgesproken dat de PvdA een kandidaat mag leveren. Door te gaan voor de positie van Ashton zet het kabinet hoog in. Haar baan zou worden gezien als de op een na hoogste positie in de Europese Commissie.

Ex-directeur zorginstelling vast om miljoenenfraude

Een oud-bestuurder van Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) is dinsdag opgepakt voor miljoenenfraude. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan tussen 2008 en 2010 enkele miljoenen aan zorggeld aan dure hobby's te hebben besteed.

SGL verleent zorg aan mensen met lichte, zintuiglijke of meervoudige beperkingen en cliënten met een niet-aangeboren hersenaandoening. De stichting krijgt jaarlijks ongeveer dertig miljoen euro uit de AWBZ om de zorg te financieren.

In de tijd dat de verdachte, Guus de J., bestuurder was, ging een deel van de miljoenen ging naar een dagbesteding voor gehandicapten op een zorgboerderij, in een cadeauwinkel en een zorgmanege. Justitie denkt dat een deel van het budget dat naar de manege ging niet is besteed aan zorg, maar aan dure hobby's zoals de aanschaf van dressuurpaarden en de huur van luxe panden.

De woning van de verdachte en panden op de manege werden vorig jaar al door de fiscale opsporingsdienst FIOD doorzocht. Er is toen beslag gelegd op administratie, bankrekeningen en onroerend goed.

Tuchtzaak tegen inspecteurs in zaak neuroloog later

De tuchtzaak die is aangespannen tegen drie voormalige inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is uitgesteld. Dat meldt het regionaal tuchtcollege in Zwolle vrijdag. Een van de inspecteurs kon niet aanwezig zijn bij de behandeling van de zaak, die werd aangespannen omdat ze verkeerd zouden hebben gehandeld rond de praktijken van de omstreden Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen.

De tuchtzaak tegen de IGZ-inspecteurs, die voor volgende week vrijdag op de rol stond, is de derde in een reeks zaken die werd aangespannen door letselschadespecialist Yme Drost. Hij vindt dat ze als toezichthouders faalden in de kwestie rond de voormalige neuroloog. Daarmee zouden ze in strijd met het belang van de individuele gezondheidszorg hebben gehandeld.

Drost zegt in een verklaring dat de oud-inspecteur die niet aanwezig kon zijn dat zelf niet als een probleem zag. Daar is hij het echter niet mee eens. De inspecteur zou een 'cruciale rol' hebben gespeld in het falen van het externe toezicht op het handelen van Jansen. Ook brengt Drost het 'rechtsgevoel' van zijn cliënten in stelling. Dat zou zijn geschaad als de inspecteur niet persoonlijk aanwezig zou zijn.

Behalve de inspecteurs sleepte Drost namens een aantal cliënten ook de oud-neuroloog Jansen zelf en enkele voormalige bestuurders van diens ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente in Enschede, voor het tuchtcollege gesleept. Die zaken dienden al.

De 68-jarige Jansen staat dezer dagen ook terecht in een strafzaak in de rechtbank in Almelo. Hij wordt ervan verdacht jarenlang bewust verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson. te hebben gesteld. De strafzaak draait om negen oud-patiënten van Jansen, van wie er een zelfmoord pleegde.

Wanneer de tuchtzaak tegen de oud-inspecteurs van de IGZ nu wel wordt behandeld is nog niet precies bekend. Drost gaat ervan uit dat de zaak in het eerste kwartaal van volgend jaar dient. De uitspraken in de eerste twee tuchtzaken en de strafzaak tegen Jansen zijn dan al bekend.

Experts zien geen uitbuiting werknemers A2

De Polen en Portugezen die aan de bouw van de A2-tunnel bij Maastricht werken worden niet uitgebuit. Evenmin is sprake van moderne slavernij, concludeerde een commissie van experts die de zaak onderzocht. Wel moet de bouw-cao beter worden nageleefd en is te veel geld ingehouden voor huisvesting en vervoer.

Volgens de commissie geen sprake van dwang of misbruik van de buitenlandse werknemers. Hun brutoloon is conform de bouw-cao, hun overuren worden conform de cao uitbetaald en de huisvesting is volgens de experts ordentelijk.

Op het loon van Portugese werknemers werd maandelijks bijna 970 euro ingehouden voor huur en transport. Ook werd hiermee tweejaarlijks een retourticket naar Portugal bekostigd voor de arbeiders. Dat bedrag is te hoog meent de expertcommissie, in ieder geval vanuit sociaal-maatschappelijk oogpunt.

De werknemers moesten meer dan dertig procent van hun nettoloon afstaan voor huisvesting en vervoer. De Inspectie SZW houdt een norm aan van maximaal twintig procent. Avenue2, het consortium van Ballast Nedam en Strukton de tunnel bouwt, liet vrijdag weten de in rekening gebrachte huisvestingskosten terug te betalen.

Ook zijn de werktijden in strijd met de cao. De commissie tekent hierbij aan dat de buitenlandse werknemers zelf geen problemen lijken te hebben met de extra uren die worden gemaakt. Wel raden de experts aan dit te onderzoeken, met het oog op arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Andere klachten, zoals het niet-doorbetalen van loon bij ziekte, zijn volgens de commissie niet-gegrond. Rimec, de Ierse uitzender die de Portugezen en Polen inhuurt, is niet verplicht om door te betalen bij ziekte. Voor zover de commissie kan nagaan zijn de betaalde overwerkvergoedingen conform de bouw-cao. Ook zijn er geen aanwijzingen dat Rimec belasting of sociale premies onjuist afdraagt.

Eerder vrijdag liet FNV Bondgenoten weten een aansprakelijkstelling te hebben verstuurd naar Avenue2 voor het niet naleven van de cao door Rimec. De betrokken partijen krijgen eerst de kans te reageren voordat de vakbond juridische stappen neemt.

GroenLinks-politica weg na belangenverstrengeling

Margriet van Tulder, de fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten van Limburg, heeft zich schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Dat is de conclusie van een tweekoppige integriteitscommissie, die de zaak op verzoek van de provincie onderzocht. Van Tulder heeft naar aanleiding van die conclusies besloten definitief terug te treden als Statenlid.

Vorige maand bleek de politica heeft gelobbyd voor steun aan een educatiecentrum waar zij en haar partner leiding aan gaven. Kort daarop liet Van Tulder weten dat ze haar werk niet kan doen als haar integriteit ter discussie staat en trok zich voorlopig terug als Statenlid.

Van Tulder wilde financiële steun loskrijgen voor het noodlijdende Ithaka Science Centre in Tegelen. Hiervoor mailde ze in juni de CDA-fractie met de vraag of die samen met de coalitiepartners een motie wilde indienen voor financiële steun aan Ithaka. De commissie ziet dit als belangenverstrengeling, omdat ze als oprichter en directeur educatie van het inmiddels failliete kenniscentrum een persoonlijk belang had bij de steun.

De politica ging al vanaf 2008 in de fout door met bestuurders en ambtenaren van de provincie te communiceren over subsidieaanvragen. Van Tulder had ook niet al haar nevenfuncties correct openbaargemaakt.

"Wij willen ook na lezing van het rapport benadrukken dat we ervan overtuigd zijn dat Margriet geopereerd heeft vanuit idealisme en niet vanuit eigenbelang", laten het bestuur en de fractie van GroenLinks Limburg weten in een reactie. "We respecteren het besluit van Margriet om af te treden als Statenlid. We verliezen met haar aftreden een betrokken, ervaren, gedegen, gedreven en zeer idealistisch politica."

De integriteitscommissie heeft niet kunnen achterhalen hoe het mailtje bij de media is gekomen. Er stond 'vertrouwelijk' boven, maar volgens de commissie ging het niet om geheime of vertrouwelijke informatie. Er was dus eigenlijk geen sprake van lekken, maar van klokkenluiden, valt op te maken uit het rapport Worstelen met Integriteit.

Commissaris van de koning Theo Bovens stelt in een reactie dat het niet aan hem is om 'als een scheidsrechter' te oordelen over Van Tulder. Hij had afgelopen jaar enkele keren met haar gesproken over het Ithaka-dossier en daarbij de indruk gekregen dat zij zich bewust was van de dilemma's en risico's rond de combinatie van haar werk bij Ithaka en het Statenlidmaatschap. Bovens zegt zich goed te kunnen voorstellen dat de conclusies van de onderzoekers bij haar hard aankomen.

Voor Bovens is duidelijk dat het onderlinge vertrouwen in het provincieparlement schade heeft opgelopen. En dat betreur ik ten zeerste. Het onderzoek heeft niet aangetoond door wie de klok is geluid en dat zal het lastiger maken het vertrouwen in elkaar te herstellen. Dat is spijtig." Bovens wil het thema integriteit snel met de Staten bespreken evenals de 'spelverruwing'. "Hoe ga je met elkaar om?"

Steeds minder kinderen onder toezicht gesteld

Het aantal kinderen dat onder toezicht wordt gesteld is opnieuw gedaald. De eerste helft van dit jaar werden ruim 29 duizend kinderen onder toezicht gesteld. Het is voor het eerst sinds 2007 dat dit aantal onder de dertigduizend uitkomt, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zaterdag in een Kamerbrief.

Het aantal ondertoezichtstellingen daalde met vier procent. Als de ontwikkeling van een kind door bijvoorbeeld opvoedingsproblemen in gevaar komt, kan een kinderrechter het gezag van de ouders over de kinderen beperken met een ondertoezichtstelling. Het gezin wordt dan begeleid door een gezinsvoogd.

Na de uitspraak van de kinderrechter moet jeugdzorg zo snel mogelijk een gesprek met het gezin hebben. Vorig jaar bleek dat er slechts in een op de drie gevallen binnen vijf werkdagen een eerste face-to-facecontact tussen de hulpverlener en het gezin was. Teeeven gaf destijds aan dat dit omhoog moet. Sindsdien is dit volgens hem serieus opgepakt door alle betrokken partijen. In het tweede kwartaal van dit jaar was er in 53 procent van de gevallen binnen vijf dagen contact. Teeven geeft aan hier erg tevreden mee te zijn.

Hiernaast lopen verschillende proeven om de duur en het gebruik van de ondertoezichtstelling te verminderen. De eerste resultaten zijn volgens Teeven veelbelovend. Proeven in Amsterdam en Rotterdam zouden al tot sterke dalingen hebben geleid.

'Moordpoging op Van den Heuvel verijdeld'

De politie denkt een moordaanslag op misdaadverslaggever John van den Heuvel te hebben verijdeld. Dat schrijft de krant waar hij voor werkt, De Telegraaf, zaterdag.

De opdracht tot de aanslag zou zijn gegeven door Rob Zegerius, die in Almere twintig jaar cel uitzit voor onder meer een liquidatiepoging. Zegerius zou medegedetineerden hebben geronseld om Van den Heuvel iets aan te doen. Justitie heeft de crimineel vrijdag met deze verdenking geconfronteerd, onder meer om te voorkomen dat hij de plannen doorzet. Daarnaast zijn veiligheidsmaatregelen getroffen waar justitie volgens de krant verder niet op in wil gaan.

Zegerius werd in 2010 hoofdverdachte in een politieonderzoek. Dat gebeurde na een tip van een criminele informant die eerst contact had gezocht met John van den Heuvel. Die informant werd later kroongetuige. De crimineel werd veroordeeld voor het beramen van een moordaanslag op een Iraniër, het laten plegen van een granaataanslag op een advocatenkantoor, oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

De vrouw van Zegerius werd ook opgepakt. Zij pleegde kort na haar aanhouding zelfmoord in de gevangenis.

Koning vol lof over Colombia

Nederland is trots om de relatie met Colombia op een hoger plan te brengen. Dat zei koning Willem-Alexander vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) in een toespraak bij de opening van het Holland Huis in Bogota aan het einde van zijn korte kennismakingsbezoek aan het Zuid-Amerikaanse land. Het was de eerste keer dat een Nederlands staatshoofd Colombia bezocht. Voor het koninklijk bezoek was van Colombiaanse kant massale mediabelangstelling. De welkomstceremonie werd rechtstreeks uitgezonden op televisie.

Volgens de koning zijn Nederland en Colombia ,,buren die elkaar beter leren kennen en elkaars vriendschap ieder jaar beter waarderen. Des te nauwer we samenwerken, des te meer waarderen we de onderlinge banden en des te meer zien we kansen om die banden te verbreden en te verdiepen." Colombia is een belangrijke handelspartner van Nederland en van het Caribisch deel van het koninkrijk. In het gezelschap van de koning bevonden zich ook de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

De koning, die bij zijn toespraak werd geholpen door Máxima, die de microfoon voor hem vasthield, prees de resultaten die Colombia de laatste jaren heeft geboekt bij het verbeteren van de veiligheidssituatie en het zakenklimaat. Ook prees hij Colombia voor verbeteringen op het gebied van watermanagement en bescherming van de natuur en natuurlijke rijkdommen. Hij zag ook mogelijkheden om de samenwerking met Nederland te versterken en was verheugd dat het laaggelegen Nederland nu een Holland Huis - Casa de Holanda - heeft op 2600 meter.

Premier Mike Eman van Aruba zag veel voordelen aan de bijzondere opzet van het bezoek. ,,Nederland komt in Colombia beter binnen door de goede en vriendschappelijke relatie van de eilanden met het land en wij komen dankzij zo'n zware delegatie met meer gewicht binnen in Colombia." De succesvolle formule wordt zaterdag herhaald in Venezuela, waar voor het eerst sinds het staatsbezoek van koningin Beatrix in 1987 weer een koninklijk bezoek plaatsvindt. Dit keer in de vorm van een kort kennismakingsbezoek.

'Rusland zette Oekraïne onder druk'

Rusland heeft Oekraïne onder druk gezet het associatieverdrag met de Europese Unie niet te tekenen. De Russen hebben gedreigd met een beperkte importstop van Oekraïense goederen. Dat heeft de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj gezegd tegen zijn Litouwse ambtgenoot, aldus een hooggeplaatste adviseur van laatstgenoemde.

De Russen zouden het Europese land hebben gedreigd met een importstop van goederen uit vooral het oosten van Oekraïne, waar de meeste aanhangers van de president wonen. Oekraïne zou daardoor veel inkomsten mislopen en bedrijven moeten sluiten waar duizenden mensen werken, meldde het Russische persbureau RIA Novosti vrijdagavond.

Oekraïne heeft donderdag het overleg over een associatieverdrag met de EU opgeschort, amper 8 dagen voordat het ondertekend zou worden. Premier Mykola Azarov van Oekraïne ontkent dat Moskou invloed heeft gehad op het lot van de onderhandelingen.

'Rusland zette Oekraïne onder druk'
'Rusland zette Oekraïne onder druk' (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Wolkenvelden

Goedendag! Er valt deze dagen eigenlijk niet zo vreselijk veel te vertellen over het weer. Het is fris en overwegend bewolkt. Gisteren viel er in het noorden nog wat lichte regen, maar vandaag is het vrijwel overal droog. 

Vanmiddag zal op veel plaatsen de zon wel even doorbreken, al verwacht ik geen strakblauwe luchten. Er zullen zeker nog voldoende wolkenvelden overtrekken. Het kwik ligt met 7 graden iets hoger dan gisteren. De wind is noord- tot noordoost en ligt rond de windkracht 4. Pas op woensdag gaat het weer enige tijd regenen.

Zeer zware buien vinden we opnieuw in Italië. Er worden daar dit weekend wederom zeer grote hoeveelheden regen verwacht en uiteraard zal dit ongetwijfeld weer tot veel overlast gaan leiden. Na het weekend trekt deze depressie door naar Griekenland en Turkije. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Paddo1
We kijken met Klap nog even naar wat paddo's.

Paddo2
De herfst is werkelijk prachtig.

 

 

 

 

 

 

Atsma baalt van sneuvelen bedscène met Van Eerd

Barry Atsma vindt het vervelend dat zijn bedscène met Jon van Eerd de uiteindelijke versie van Mannenharten niet gehaald heeft. Die scène gaf juist de doorslag voor de acteur om in de film te spelen, vertelde hij vrijdagavond in De Wereld Draait Door.

"Jon van Eerd in bed, daarvoor moet ik het doen", dacht Atsma toen hij het scenario las. "En die scène is eruit geknipt." De scène is wel te zien in de film waarop Mannenharten is gebaseerd, de Duitse komedie Männerherzen. "In Duitsland liggen ze wel met elkaar in bed en dat vond ik een hele leuke scène."

Naast Atsma en Van Eerd zijn onder anderen ook Daan Schuurmans Jeroen Spitzenberger en Teun Kuilboer te zien in de film. Mannenharten verschijnt donderdag in de bioscopen.


Atsma baalt van sneuvelen bedscène met Van Eerd (Foto: Novum)

700 miljoen van Wereldbank aan Filipijnen

De Wereldbank heeft de financiële hulp aan de Filipijnen bijna verdubbeld tot ruim 700 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de reconstructie van gebieden in het land die zwaar getroffen zijn door de tyfoon Haiyan, maakte de bank in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend.

Eerder deze week maakte de Wereldbank bijna 370 miljoen euro vrij voor directe hulpverlening. De Wereldbank in Washington is een internationale organisatie die vooral met kredieten armoede wil bestrijden. De Aziatische Ontwikkelingsbank heeft eerder gezegd bijna 400 miljoen euro beschikbaar te stellen.

700 miljoen van Wereldbank aan Filipijnen
700 miljoen van Wereldbank aan Filipijnen (Foto: ANP)

VN: honger in Afrika uitroeien kan voor 2025

Honger in Afrika kan in 2025 tot het verleden behoren. Dat heeft het hoofd van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties vrijdag gezegd. Afrikaanse leiders moeten zich hier dan wel voor inzetten en landbouw en gezond eten bevorderen.

Jose Graziano da Silva sprak niet alleen over Afrika. In een interview met persbureau AP zei hij dat honger wereldwijd 'binnen een generatie' kan worden uitgeroeid, als wereldleiders de politieke wil tonen om dit doel te bereiken. "We hebben het niet over iets ingewikkelds, zoals een man naar de maan sturen", aldus Graziano da Silva. "We beschikken over de technologie en de expertise. We hebben de dingen die nodig zijn om dit te bereiken."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.