FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 november 2013

[PD] Osasuna wint op de valreep bij Valladolid

Osasuna heeft goede zaken gedaan in de onderste regionen van de Primera División. De bezoekers scoorden vlak voor tijd de beslissende 0-1. Beide ploegen kwamen in de eerste helft niet tot scoren, en het leek er lange tijd op dat ook in de tweede helft geen goals zouden vallen. Tot zes minuten voor tijd, toen Oier Sanjurjo de 0-1 maakte in het voordeel van Osasuna.

Met het doelpunt bezorgde Sanjurjo zijn ploeg drie hele dure punten. Osasuna staat nu op een gedeelde veertiende plaats met dertien punten uit veertien wedstrijden. Real Valladolid moet genoegen nemen met een zestiende plaats, met een punt minder.

Lelijke vrouw schuldig aan moord

Barbara Banks had een man vermoord die haar lelijk zou hebben genoemd. Banks kende het slachtoffer niet, totdat ze door de man lelijk werd genoemd en een aantal keer werd geslagen.

De 21-jarige Banks had het slachtoffer met een mes om het leven gebracht, nadat de man haar nogmaals lelijk had genoemd. Ze was op dat moment op bezoek bij een appartementencomplex en sloeg voor het gebouw toe. 

Het slachtoffer, Keon J. Robinson, was dronken op het moment dat hij Banks lelijk noemde. "Wacht hier," zei Banks tegen Robinson waarna ze het gebouw binnen liep, een mes uit de vaatwasser had gepakt en het slachtoffer neerstak. Ze krijgt in februari haar straf te horen, welke kan oplopen tot 10 jaar.

Breng Bayonetta naar Wii U

Gamers wereldwijd zijn een campagne gestart om Bayonetta naar Wii U te krijgen omdat Nintendo-gamers nog niet eerder hebben kunnen proeven van Bayonetta. Bayonetta verscheen in 2010 voor PlayStation 3 en Xbox 360, maar het vervolg komt exclusief naar Wii U volgend jaar. 

Hideki Kamiya, producer van Bayonetta, wil zelf ook graag, maar geeft aan dat de bal bij Nintendo ligt: "As I've told u before, we want to release Bayo1 for WiiU, but that's what Ninty decides. So ask Ninty."

Uiteraard luisteren we allemaal naar Kamiya en is er een campagne gestart: Operation Dead Angel. Ook jij kunt meehelpen door je stem te laten horen. Dit kan bijvoorbeeld via Twitter of Facebook, maar uiteraard ook via MiiVerse, het sociale netwerk van Nintendo zelf.

VS sturen team om EU op te vrolijken

Een Amerikaans team van parlementariërs zal de komende week proberen om de relatie met Europa op te vijzelen. Veel EU-landen bleken namelijk niet bepaald gelukkig met de systematische wereldwijde spionage door de VS, die de afgelopen maanden telkens in het nieuws blijft komen. Dat meldt de Volkskrant.

De Amerikaanse senator Chris Murphy gaf eergisteren aan dat hij de delegatie zal leiden. Murphy is van de Democratische Partij en geeft op zijn website aan dat de 'Europese bondgenoten in de afgelopen maanden terecht hun zorgen hebben geuit over het karakter en de omvang van projecten van de Amerikaanse geheime dienst.'

Om de schade te repareren zullen Murphy en zijn kornuiten Brussel en Berlijn aandoen. In Brussel spreekt men de hele EU toe, in Berlijn zal er een onderhoud zijn met de Bondsdag. De Duitse bondskanselier blijkt al een decennium te worden afgeluisterd, hetgeen onze oosterburen de afgelopen tijd in het verkeerde keelgat schoot.

Ambassadeur Angola wil ook aangifte doen

De ambassadeur van Angola wil aangifte doen tegen PowNews-verslaggever Danny Ghosen voor poging tot huisvredebreuk. Dat blijkt uit een brief van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. De Angolese ambassade heeft hierover al contact gehad met de politie.

De hoogste ambtenaar van het Angolese ministerie van Buitenlandse Zaken brengt komende maandag en dinsdag een bezoek aan Nederland, omdat Angola bezorgd is dat de bilaterale betrekkingen door de kwestie rond de mishandeling van de PowNews-verslaggever schade oplopen.

Afgelopen donderdag was de Angolese ambassadeur al op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken om te spreken over het incident. "In dit gesprek is benadrukt dat staf van ambassades zich dient te houden aan de Nederlandse wet en dat Nederland persvrijheid hoog in het vaandel heeft. Daarbij is bovendien gesteld dat het gebruik van geweld in alle omstandigheden onacceptabel is", aldus Timmermans in zijn brief.

Ambassadeur Angola wil ook aangifte doen
Ambassadeur Angola wil ook aangifte doen (Foto: ANP)

Vier arrestaties voor faillissementsfraudes

Vier verdachten zijn woensdag opgepakt voor betrokkenheid bij een groot aantal faillissementsfraudes. Schuldeisers zijn volgens het Openbaar Ministerie voor miljoenen euro's benadeeld.

De hoofdverdachte is een 50-jarige man uit het Duitse Goch, die besloten vennootschappen opkocht. De man, die in Venray verbleef, wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan de bende die de fraudes pleegde. De andere verdachten zijn een 52-jarige man uit het Limburgse Ysselsteyn, een 51-jarige vrouw uit Venray en een 51-jarige man uit Apeldoorn. Zij verleenden hand- en spandiensten aan de hoofdverdachte, vermoedt het OM.

Het OM stelt dat steeds een bedrijf werd gekocht voor een symbolisch bedrag. De verdachten onttrokken vermoedelijk alles van waarde aan het bedrijf, zoals vrachtauto's, auto's, een boot, de inventaris en geld op bankrekeningen. Ook werden bestellingen gedaan op naam van het bedrijf. De facturen hiervoor werden nooit voldaan. Kort na de koop ging het bedrijf failliet.

Voor het onderzoek werden zes faillissementen uitgelicht. Het ging hierbij om de teloorgang van twee transportbedrijven uit Haarlem en Heerlen en van een bouwbedrijf uit Dodewaard, een groothandel en handelsbemiddelaar uit Echt, een uitzendbureau uit Dodewaard en een consultancybureau uit Parnu in Estland. In alle zes gevallen had de curator aangifte gedaan van faillissementsfraude.

In het kader van het onderzoek zijn zestien doorzoekingen gedaan, onder meer in Venray, Boxmeer en Apeldoorn. Daarbij is beslag gelegd op meerdere voertuigen, bankrekeningen en onroerend goed.

De hoofdverdachte mag in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden, heeft de rechter-commissaris in Arnhem vrijdag besloten. De drie andere verdachten zaten vrijdagmiddag nog vast voor verhoor.

[Ligue 1] Marseille wint op bezoek bij Ajaccio

Olympique Marseille heeft de uitwedstrijd op bezoek bij AJ Ajaccio met duidelijke cijfers weten te winnen. Het werd 1-3 voor de ploeg uit Marseille. Dimitri Payet zette Marseille in de 27e minuut op een 0-1 voorsprong.

Grenddy Perozo maakte enkele minuten later al de gelijkmaker voor AJ Ajaccio. Toch gingen de bezoekers rusten met een voorsprong. Gignac schoot in de 39e minuut de 1-2 binnen. Florian Thauvin maakte na een klein uur spelen de 1-3 in het voordeel van Marseille.

In de stand kwam in het restant van de wedstrijd geen verandering meer. Door de overwinning kunnen de bezoekers rustig afwachten wat de concurrentie dit weekend doet. Marseille staat nu vierde in de Ligue 1 met 24 punten uit veertien wedstrijden.

Gratis Disney-games voor Windows Phone

De Feestdagen komen er weer aan en Disney en Windows Phone doen gezellig mee. Een aantal van de meeste verkochte Disney-games zijn nu (tijdelijk) gratis te downloaden voor gamers met een Windows Phone.

Het betreft de volgende games:

Where's My Water
Where's My Water 2
Where's My Mickey
Where's My Perry
Monsters University
Wreck-it-Ralph

De games zijn te downloaden vanuit de Windows Phone Store

[Bundesliga] Figurantenrol Nederlanders bij uitzege Gladbach

Met beperkte Nederlandse inbreng heeft Borussia Mönchengladbach vrijdagavond in de Bundesliga een knappe uitzege geboekt. De ploeg van coach Lucien Favre was met 2-0 te sterk voor VfB Stuttgart. Luuk de Jong mocht een minuut voor tijd invallen, terwijl Roel Brouwers de gehele wedstrijd op de reservebank bleef bij Gladbach.

Raffael, voorin een concurrent van De Jong, opende in de 33e minuut de score. Het was voor de Braziliaan de zesde goal van het seizoen. Na 73 minuten gooide verdediger Oscar Wendt de wedstrijd op slot. De Jong, de duurste aankoop uit de clubhistorie, mocht vervolgens voor de achtste keer dit seizoen nog even invallen.

Voor Gladbach was het alweer de vierde zege op rij. Met 25 punten uit dertien duels staat de ploeg verdienstelijk vierde op de ranglijst. De achterstand op koploper Bayern München bedraagt zeven punten, hoewel de Rekordmeister zaterdag nog wel tegen Borussia Dortmund speelt. Stuttgart staat met zestien punten negende.

Bayern voorlopig zonder Ribéry

Bayern München moet het enige tijd stellen zonder Franck Ribéry. Coach Pep Guardiola zei vrijdag dat de Franse aanvaller uitgeschakeld is 'voor lange tijd', zonder daarbij in details te treden. De Spanjaard voegde eraan toe dat hij Ribéry hoopt terug te hebben voor het WK voor clubteams, dat op 14 december van start gaat.

De 30-jarige Ribéry brak dinsdag een rib in de wedstrijd van Frankrijk tegen Oekraïne. Aanvankelijk werd nog gedacht dat de schade meeviel en de vleugelspeler volgende week al weer beschikbaar zou zijn.

De blessure van Ribéry was een smetje op de feestvreugde bij het Franse nationale team. Les Bleus poetsten in de return van de play-off voor een WK-ticket tegen Oekraïne een 0-2 achterstand uit de heenwedstrijd weg. Ribéry speelde in het met 3-0 gewonnen duel de gehele wedstrijd mee.

Opnieuw groot protest tegen milities Libië

Duizenden inwoners van de Libische hoofdstad Tripoli zijn vrijdag de straat opgegaan om het vertrek van de gewapende milities in de stad te eisen. Bij een vergelijkbaar protest schoten militieleden vorige week 43 betogers dood.

Na het bloedbad van vorige week werd een algemene staking afgekondigd. Enkele milities trokken zich donderdag al terug uit Tripoli. Al-Sadat al-Badri, die leiding geeft aan het stadsbestuur van Tripoli, zei vrijdag echter dat de staking niet zal worden beëindigd zolang niet alle milities uit Tripoli zijn vertrokken. Het overgrote merendeel van de bedrijven en scholen in de hoofdstad is sinds zondag dicht.

Een groep demonstranten wilde optrekken naar de hoofdkwartieren van de milities die nog in Tripoli zitten, maar de organisatie van het protest wist dit te voorkomen. Ze was bang voor verder bloedvergieten als de betogers bij de milities zouden geraken.

In het zuiden van de hoofdstad probeerde een groep gewapende lieden met een bulldozer een gebouw plat te walsen dat door een van de vertrokken milities werd gebruikt. Toen omstanders probeerden de groep te stoppen werden ze beschoten met granaatwerpers. Volgens een bron in een ziekenhuis raakten vijf mensen gewond.

Sinds de val van Moammar Gadhafi in 2011 maken milities grotendeels de dienst uit in Libië. De regering is tot dusver niet bij machte gebleken de gewapende groepen tot de orde te roepen.

[JL] Jong PSV pakt tweede periode, nacompetitie Sparta

Jong PSV heeft de tweede periodetitel van de Jupiler League in de wacht gesleept. De ploeg van coach Darije Kalezic speelde in Eindhoven met 2-2 gelijk tegen Almere City. Daardoor eindigde het in de periodestand achter FC Dordrecht als tweede, maar dat had de eerste titel al gewonnen.

Voorafgaand aan de zeventiende speelronde leidde Dordrecht samen met Jong PSV de dans in de tweede periode. Omdat Dordrecht reeds de eerste periode won en Jong PSV als gevolg van de pilot niet aan de nacompetitie mag deelnemen, lag voor de nummer drie een ticket voor de nacompetitie klaar. Sparta en Volendam hadden beiden zestien punten.

Volendam slikte echter een ruime 1-5 thuisnederlaag tegen FC Emmen, terwijl Sparta in eigen stadion met dezelfde cijfers tegen Helmond Sport wel tot winst kwam. De Helmonders eindigden de wedstrijd met negen man door rode kaarten van doelman Wouter van der Steen en Dave Nieskens. Voor Sparta scoorden Mario Bilate, Soufian El Hassnaoui, Steef Nieuwendaal, Donovan Slijngard en Donovan Deekman.

Dordrecht boekte door een goal van Rihairo Meulens een nipte 1-0 zege bij Fortuna en gaat nog altijd riant aan kop in de Eerste Divisie. De ploeg verdedigt een voorsprong van zeven punten op Sparta.

Jong PSV kwam in eigen stadion niet verder dan 2-2 tegen Almere City. Charles Dissels maakte voor de bezoekers de 0-1 en de 2-2. Tussendoor scoorden ook Rai Vloet en Elvio van Overbeek.

Overige uitslagen Jupiler League vrijdagavond:

MVV Maastricht - De Graafschap 2-1
Willem II - Jong FC Twente 1-2
VVV-Venlo - Telstar 1-1
FC Eindhoven - FC Oss 2-1
Achilles '29 - Excelsior 0-0
FC Den Bosch - Jong Ajax 4-1

CAS schrapt resultaten motorcoureur West

De resultaten van motorcoureur Anthony West over de afgelopen anderhalf jaar zijn uit de geschiedenisboeken geschrapt. Het internationaal sporttribunaal CAS legde de Australiër vrijdag als gevolg van een dopingovertreding een schorsing van achttien maanden op.

Omdat de schorsingsperiode al is verlopen, aangezien de straf inging op de dag van zijn positieve test in mei vorig jaar, is besloten zijn resultaten over de afgelopen anderhalf jaar te schrappen.

West testte positief op het verboden middel methylhexaneamine en werd aanvankelijk voor een maand geschorst. Antidopingwaakhond WADA ging echter in beroep en vroeg de standaardschorsing van twee jaar aan. Het CAS besloot uiteindelijk tot achttien maanden schorsing, waardoor West inmiddels weer gerechtigd is om te racen.

De 31-jarige West houdt nog altijd vol dat het verboden middel onbewust via een energiedrankje in zijn lichaam terecht is gekomen. Hij reed de afgelopen vier jaar in de Moto 2-klasse.

VS bespioneren Britse burgers

Zonder de Britten toestemming te hoeven vragen of ze überhaupt in te hoeven lichten, blijkt de NSA Britse burgers -beide verdacht en onverdacht- te bespioneren. Dat meldt de New York Times op basis van een dankzij klokkenluider Snowden uitgelekt document. 

Hoewel het Verenigd Koninkrijk de allerbeste vrind van de VS is, lijken Britse burgers minstens sinds 2005 te zijn afgeluisterd, het jaar waarin de memo werd opgetekend.

Dit sluit niet uit dat de praktijken al langer aan de gang zijn: Nederland blijkt immers al sinds 1946, toen de inkt op de Duitse overgave nog nauwelijks droog was, systematisch afgeluisterd te zijn.

FOK!toen: JFK (deel 2)

In november 1963 begon John F. Kennedy aan de campagnes voor de presidentsverkiezingen van 1964. Kennedy wilde graag zijn ambtstermijn verlengen en besloot om zijn campagne te laten beginnen in de staat waar de cijfers bij de vorige verkiezingen het laagst waren uitgevallen. Dat was dus de staat Texas. Na de steden Houston en San Antonio, waar de jonge president met veel gejuich was ontvangen, stond op 22 november een bezoek aan de stad Dallas op het programma.

Dallas 22-11-1963
Dallas 22-11-1963

22 november 1963

Het bezoek aan de stad Dallas week af van de voorgaande dagen. Een FBI-agent had een opname gemaakt van een telefoongesprek waarin gesproken werd over een aanslag op die dag. Zodoende besloot men op het laatste moment af te wijken van de geplande route. In de Lincoln Continental zaten president Kennedy, zijn vrouw Jackie, gouverneur John Conally en zijn vrouw Nellie en Roy Kellerman, een medewerker van de Amerikaanse geheime dienst. Achter het stuur van de limousine zat agent Bill Greer.

Volk bij Elm Street wachtende op de president
Volk bij Elm Street wachtende op de president

Toen de presidentiële stoet in de richting van Dealey Plaza reed vond er een vreemde gebeurtenis plaats. In Houston Street had een man om 12.15 uur een zware epileptische aanval gekregen en was een ambulance opgeroepen om te assisteren. Veel van de aanwezige pers had natuurlijk aandacht voor deze kwestie en zagen zo niet dat de presidentiële stoet afgeslagen was op Elm Street.

Terwijl de auto's langs de Texas School Book Depository reden hoorden mensen wel een knal maar de meeste aanwezigen dachten aan vuurwerk of een knallende uitlaatpijp. Toen vervolgens nogmaals twee schoten klonken hadden de meesten wel in de gaten dat er iets goed mis was en doken op de grond.

Uit de Leeuwarder Courant van 23 november 1963 2
Uit de Leeuwarder Courant van 23 november 1963 2

Gouverneur Connally, die net als Kennedy een Tweede Wereldoorlogs-veteraan was, zou later getuigen dat hij het geluid van het precisiegeweer meteen had herkent. Conally keek over zijn rechterschouder maar zag de president niet meer achter hem zitten. De gouverneur draaide zich naar zijn linkerkant en keek nogmaals achterom. Op dat moment werd de gouverneur vlak onder zijn schouderblad geraakt door een kogel. Het enige wat Conally nog riep was: "Oh, no, no, no. My God. They're going to kill us all!"

Uit de Leeuwarder Courant van 23 november 1963
Uit de Leeuwarder Courant van 23 november 1963

Nellie Conally, de vrouw van de gouverneur, zou getuigen dat ze een angstaanjagende knal achter zich hoorde. Ze keek naar de president die op dat moment zijn armen en ellebogen omhoog hield terwijl hij met zijn handen zijn gezicht en keel bedekt had. Op dat moment hoorde ze nog een knal en hoorde ze haar man gillen. De gouverneursvrouw was nog niet van de schrik bekomen toen er nog een schot klonk en zowel de achterbank van de limousine als de vrouw bedekt waren met stukjes schedel, hersens en bloed van de president.

Clint Hill
Clint Hill

United States Secret Service Special Agent Clint Hill, die op de treeplank van een volgauto stond, was als eerste bij de presidentiële auto. De agent zou getuigen dat hij nog twee schoten had gehoord nadat hij bij de auto was aangekomen. Hill zag hoe de presidentsvrouw op de achterkant van de auto gekropen was, waarschijnlijk om een stuk van de kapotgeschoten schedel van John F. Kennedy te pakken. Hill sprong achter op de limousine die met een enorme vaart in de richting van het Parkland Memorial Hospital reed. Jacqueline Kennedy hield haar man stevig vast en legde zijn hoofd op haar schoot.

Uit het Limburgs Dagblad van 23 november 1963
Uit het Limburgs Dagblad van 23 november 1963

Om 12.55 uur werd John Fitzgerald Kennedy officieel doodverklaard. Een uur later werd zijn stoffelijk overschot in een doodskist geplaatst en vervolgens aan boord van de Air Force One gebracht. Nog eens 38 minuten later werd vicepresident Lyndon B. Johnson aan boord van de Air Force One beëdigd als nieuwe  president van de Verenigde Staten.

De Telegraaf van 23 november 1963
De Telegraaf van 23 november 1963

De Moordenaar

J. D. Tippit was een Amerikaanse politieagent die als eerste een verdachte aan probeerde te houden. De agent werd met vier pistoolschoten gedood. Diverse getuigen zouden verklaren dat ze Lee Harvey Oswald van het plaats delict zagen weglopen met een wapen in zijn hand. Sommige getuigen spraken echter over twee personen. Volgens de commissie-Warren had Oswald, een Amerikaan met communistische sympathieën, vanuit een hoekraam op de zesde verdieping van het boekenmagazijn driemaal op de president hebben geschoten.

Het arrestatierapport van Lee Harvey Oswald
Het arrestatierapport van Lee Harvey Oswald

Volgens de commissie waren alle verwondingen in de auto door slechts twee kogels veroorzaakt. Het eerste schot doorboorde Kennedy hoog in de rug, door de keel, kwam via de hals naar buiten en raakte daarna de gouverneur. Iets minder dan 5 seconden later werd de president fataal in zijn hoofd geraakt. Een derde schot had de auto gemist maar de commissie kon niet precies duiden waar deze kogel gebleven was. De commissie onder leiding van Earl Warren ging er vanuit dat er sprake was van slechts één schutter, een redenering die niet door iedereen ondersteund werd.

De arrestatie van Lee Harvey OswaldDe arrestatie van Lee Harvey Oswald

Oswald werd in eerste instantie alleen opgepakt als verdachte van de moord op agent Tippit, maar kreeg al snel van aanwezige journalisten te horen dat men hem ook verdacht van de moordaanslag op president Kennedy. Oswald kreeg echter geen kans om op de beschuldigingen te reageren. Twee dagen na de moord op Kennedy stond Oswald op het punt om te worden overgebracht naar de lokale gevangenis toen hij voor het oog van de camera werd neergeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby. Net als Kennedy zou ook Lee Harvey Oswald overlijden in het Parkland Memorial Hospital.

Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald, die tijdens de moord op Kennedy 24 jaar was, had in zijn korte leven al heel wat meegemaakt. Oswald was op 18 oktober 1939 in New Orleans in de staat Louisiana geboren als halfwees. Zijn vader Robert Edward Lee Oswald was twee maanden voor zijn geboorte overleden aan een hartinfarct en zijn vrouw bleef hoogzwanger achter met zoon Robert (1934) en John Edward Pic (1896-1939), een zoon uit een eerder huwelijk. Als Oswald zijn achttiende verjaardag viert is het gezin al zo'n 22 keer verhuisd en heeft Lee op 12 verschillende scholen gezeten. Na zijn achttiende verjaardag komt hij bij het korps mariniers, waar Oswald een vreemde eend in de bijt is. Lee leest graag boeken en heeft interesse voor het communisme. Oswald werd opgeleid tot radarspecialist en werd gelegerd op de mariniers luchtvaartbasis El Toro in het Californische Irvine. Vanaf deze basis werden ook vaak spionagevluchten boven de Sovjet-Unie uitgevoerd.

Volgens medemariniers was Oswald geen erg goede scherpschutter maar toch wist hij de op één na hoogste onderscheiding voor precisieschieten in de wacht te slepen. Nadat Oswald de marine had verlaten ging hij een tijd in Rusland wonen waar hij met de twee jaar jongere Marina Proesakova trouwde. Nadat zijn eerste dochter was geboren keerde Oswald met zijn jonge gezinnetje terug naar Amerika. Terug in New Orleans begon Oswald zich steeds meer te profileren als een persoon die anti-Kennedy en pro-Castro was. Ze deelt hij pamfletten uit met de titel 'Hands Off Cuba' en werkt voor het Fair Play for Cuba Committee. Daarnaast bewoog Oswald zich ook graag in kringen van anticommunistische Russen, waarvan de belangrijkste de aristocraat George de Mohrenschildt was.

De gemanipuleerde Oswald foto's
De gemanipuleerde Oswald foto's

In maart 1963 had Oswald, volgens de Commissie-Warren, via een postorderbedrijf een Mannlicher Carcano, een uit de Tweede Wereldoorlog stammend geweer, gekocht voor nog geen dertig dollar. Oswald had het oude schietijzer  gekocht onder het alias Alek J. Hidell. Deze zou later in verband worden gebracht met de moord op president Kennedy. Via het registratienummer van het in het schoolboekenmagazijn gevonden geweer komt men al snel bij Hidell uit. Nadat Oswald op het politiebureau is gebracht vanwege verdenking van moord op politieman J.D. Tippit vind men een identificatiebewijs op naam van Hidell tussen Oswalds persoonlijke eigendommen. Ook had men in de woning van Oswald foto's gevonden waarop hij met het geweer en een radicaal links blad afgebeeld stond. Oswald ontkende echter bij hoog en laag dat hij de persoon op de foto was en dat hij erin geluisd was. Bij later onderzoek zou blijken dat de foto inderdaad bewerkt was en dat men het hoofd van Oswald op iemand anders zijn lichaam had geplaatst. De Commissie-Warren was er van overtuigd dat Oswald de enige schutter was, die driemaal vanuit een raam op de vijfde verdieping van het schoolboekenmagazijn op de presidentiële stoet had geschoten. Het eerste schot had zijn doel gemist, de tweede kogel doorboorde zowel John F. Kennedy als gouverneur Conally en de derde en laatste kogel raakte de president vol in zijn hoofd. Er was echter iets heel erg vreemds aan de hand met die tweede kogel.

De magische kogel

Een belangrijk stuk bewijs werd gevonden in de filmopnames van Abraham Zapruder. Zapruder was een fabrikant van dameskleding die vanaf het grasheuveltje op Dealey Plaza de toer van de Amerikaanse president met zijn Bell and Howell 414 PD 8mm-camera had gefilmd. De opnames van Zapruder zouden de bron vormen voor diverse complottheorieën. Zo zouden de beelden duidelijk aantonen dat de president van meer dan één kant beschoten werd. Zo ging er een theorie waarin men beweerde dat Kennedy door chauffeur Bill Greer neer zou zijn geschoten met een pistool. Dit bleek bij nadere bestudering van de beelden een weerkaatsing van het zonlicht op het haar van geheim agent Roy Kellerman te zijn.

In het 26 seconden durende filmpje van Zapruder is te zien dat er 5,6 seconden zit tussen de eerste keer dat Kennedy is geraakt tot het moment dat zijn hoofd uit elkaar spat. Met het Mannlicher Carcano geweer kon maximaal driemaal geschoten worden in die tijd en zodoende kwam de Commissie-Warren met de Single Bullet Theory. Het tweede schot dat Oswald had afgevuurd kwam rechtsachter en schuin boven in Kennedy’s rug terecht, maakte een rare draai naar boven en kwam er bij zijn keel weer uit. De kogel wachtte vervolgens een seconde; draaide met een bocht naar Connally’s rechterschouder, verbrijzelde een rechterrib, kwam net onder de rechtertepel naar buiten, drong zijn pols binnen en maakte een knik omhoog en dán weer naar beneden, verliet zijn pols en boorde zich vervolgens in Conally's linkerbovenbeen. Het rare was dat men de kogel aantreft op een brancard waarop de gouverneur bij het hospitaal naar binnen was gereden. De kogel was dus 'gewoon' uit zijn been gevallen. Wat nog minder te verklaren was, is het feit dat men op röntgenfoto's kogelfragmenten ziet in het lichaam van Conally, terwijl de kogel in kwestie in een vrijwel egale toestand was aangetroffen.

Een of twee schutters?

Over de vraag wie precies verantwoordelijk is of zijn voor de moord op president Kennedy bestaan inmiddels diverse theorieën. Zo was het niet duidelijk of er nou één of twee schutters waren geweest.

Dealey Plaza 1

De 'één schutter' theorie:

Het belangrijkste argument dat er maar één schutter was geweest kwam van de diverse getuigen die op Dealey Plaza naar de optocht stonden te kijken. Merendeel van deze getuigen zouden verklaren dat ze enkel schoten hoorden komen uit het Schoolboekendepot. Een kleiner aantal mensen hadden echter schoten horen komen uit de richting van de 'grassy knoll', een ommuurde grasheuvel met goed zicht op Elm Street. Een handjevol mensen beweerden dat ze schoten uit meerdere richtingen hadden gehoord.

Bonnie Ray Williams, werknemer van het Schoolboekendepot, was tijdens de aanslag aan het lunchen op de vijfde verdieping toen hij iemand van een verdieping hoger hoorde schieten. Toen Williams uit een raam naar boven keek werd hij geraakt door naar beneden vallende kalkresten.

Kort na de moord werd er op de vijfde afdeling van het depot een tussen dozen verstopt Mannlicher-Carcano geweer gevonden. Via het serienummer kon men het geweer linken aan Alek J. Hidell, een schuilnaam die al vaker was gebruikt door Lee Harvey Oswald. Dat Oswald en Hidell één en dezelfde persoon waren bleek wel uit het feit dat Oswald een identiteitsbewijs had, voorzien van de schuilnaam. Oswald had naar eigen zeggen die ochtend een langwerpige papieren zak bij zich waarin gordijnrails zou hebben gezeten. De gordijnrails werden niet in het pakhuis teruggevonden. Er bestaan een drietal foto's waarop we Oswald met het bewuste geweer kunnen zien staan. Deze foto's werden door Oswalds vrouw gemaakt. Enkele maanden voor de moord op Kennedy pleegde Oswald een aanslag op generaal Walker, een leider van een rechtse beweging en politiek tegenstander van Kennedy. Volgens Oswalds vrouw Martina was Oswald ook van plan geweest om een aanslag op Richard Nixon te plegen.

Het geweer waarmee Kennedy neergeschoten zou zijn
Het geweer waarmee Kennedy neergeschoten zou zijn

De voorruit van de limousine werd van binnenuit geraakt. Dat duidt op een schot dat van achteren kwam.

De 'twee schutters' theorie:

Een zeer belangrijke aanwijzing voor meerdere schutters zien we in de 8mm filmopnames van Abraham Zapruder, die vanaf de grasheuvel waren gemaakt. In de 28 seconden duren de film van Zapruder zien we hoe de president eerst naar zijn hals grijpt, waarna zijn hoofd met grote kracht naar achteren wordt geslagen.

Meer dan vijftig getuigen hoorden schoten en zagen rookwolkjes uit de richting van de grasheuvel. Die grasheuvel bevond zich op het moment van het schieten voor de limousine.

Het bestaan van meerdere getuigen die de ene kant op wijzen als getuigen die de andere kant met stelligheid op wijzen, bevestigd de theorie dat er van meerdere kanten is geschoten. Getuigen werden daarbij geleid door het voor hen dichtstbijzijnde schot. Als er vanaf één positie zou zijn geschoten zou dat duiden op het feit dat een complete groep mensen zich zou vergissen en dat lijkt nogal onaannemelijk.

Een getuige die aangaf dat hij iemand met een geweer bij de grasheuvel had gezien werd tegengehouden door de aanwezige politie.

Geheim agent Roy Kellerman, die ook in de limousine zat, meende dat Kennedy viermaal en Conally driemaal was geraakt. Ook zag hij een groot gat in het achterhoofd van Kennedy, wat zou kloppen met een van voren afgevuurde kogel. Ook geheim agent Clint Hill zou beschrijven dat hij zag dat de rechterhersenhelft van het hoofd van Kennedy weggeschoten was. Het lag op de achterbank van de auto.

Verschillende getuigen zagen een gat in de ruit van de limousine en niet enkel een scheur zoals de Commissie-Warren had beschreven.

Diverse getuigen, waaronder een aantal gevangenen uit een nabijgelegen huis van bewaring zagen twee donkere mannen in het Boekendepot lopen met een geweer. Ze dachten echter dat het politieagenten betrof en schonken er verder geen aandacht aan. De mannen werden echter op een andere afdeling gespot dan de verdieping waarvan zou zijn geschoten. Ook de gevonden kogelhulzen in het depot waren op zijn zachtst gezegd nogal twijfelachtig. Het leek alsof ze er netjes gerangschikt waren neergelegd.

Bij het Mannlicher-Carcano geweer van Oswald werd geen kogelmagazijn gevonden. Hierdoor werd het afvuren van het geweer binnen 5 seconden zo goed als onmogelijk. Scherpschutters van de politie zouden later de aan Oswald toegeschreven handeling proberen na te doen maar slaagden daar, ondanks beter materiaal, geen van allen in.

Vanaf het bewuste raam waaruit Oswald op de stoet zou hebben geschoten werd het schootsveld van de schutter belemmerd door een boom. Daarbij had het oude geweer uit de Tweede Wereldoorlog een slecht vizier.

Slechts één minuut na de schietpartij werd Oswald aangetroffen door twee politieagenten op de eerste verdieping. Oswald was echter niet buiten adem, wat wel het geval had moeten zijn als hij zo snel vanaf de zesde verdieping naar beneden was gerend.

De foto's waarop we Oswald met het geweer zien staan zijn door diverse deskundigen aangemerkt als vervalsingen. Wie deze vervalsingen heeft gemaakt is onbekend.

Uit de Leeuwarder Courant van 25 april 1964
Uit de Leeuwarder Courant van 25 april 1964

De Commissie-Warren

Al snel na de moord werd het Lyndon Baines Johnson duidelijk dat er een onafhankelijke onderzoekscommissie moest worden ingesteld. Er waren veel onduidelijkheden en de Texaan wist dat het Amerikaanse volk een gedegen onderzoek zou eisen.

Op 29 november 1963 werd de officiële Commissie-Warren opgericht door de nieuwe president Lyndon B. Johnson. De Commissie bestond uit opperrechter Earl Warren, Richard Russell, Jr. en John Sherman Cooper (twee senatoren), Gerald Ford en Hale Boggs (van het huis van afgevaardigden), Allan W. Dulles (een voormalig directeur van de CIA) en John J. McCloy (ex-directeur van de wereldbank). Vooral de keuze voor de oud-CIA directeur was opvallend. Dulles was eerder in september 1961 door Kennedy ontslagen na het fiasco in de Cubaanse Varkensbaai.

De commissie leverde na een onderzoek van zes maanden een 888 bladzijden tellend rapport over de moord af, plus 26 delen getuigschriften, met een totaal van 26.000 bladzijden. De eindconclusie van de Commissie luidde dat Oswald Kennedy had vermoord, en dat hij daarbij alleen had gehandeld. De commissie verwees naar de tijd die hij in de Sovjet-Unie had doorgebracht en zijn adoratie voor zowel Cuba als Castro. Oswald was een zonderlinge eenling geweest die geheel op eigen kracht tot zijn daad was gekomen. Van een samenwerking kon absoluut geen sprake zijn volgens de Commissie-Warren.

De FBI speelde een belangrijke rol in het onderzoek dat meteen na de moord had plaatsgevonden. Slechts zeventien dagen na de moord presenteerde de FBI een rapport aan de Commissie-Warren. Later zou men erkennen dat het een haastklus was geweest die het onderzoek niet ten goede was gekomen. De FBI en de Commissie-Warren zouden echter een afwijkende mening hebben over de drie geweerschoten. Volgens de FBI was Kennedy bij het eerste schot geraakt, de tweede Conally en was het derde schot de fatale kogel, die zich in het hoofd van Kennedy boorde. Volgens de Commissie-Warren had het eerste schot alleen James Tague (een toeschouwer bij het viaduct) verwond en ging de tweede kogel door zowel het lichaam van Kennedy als Conally, de zogenaamde 'single bullet-theorie'. Over de laatste kogel waren beide instanties het wel eens.

Uit de Leeuwarder Courant van 28 september 1964
Uit de Leeuwarder Courant van 28 september 1964

Door critici werden de conclusies van de Commissie-Warren echter al snel in twijfel getrokken. Er waren teveel voor de hand liggende aanwijzingen die door de commissie waren verwaarloost. Ook bevatte het verhaal van de Commissie-Warren teveel tegenstrijdigheden en aanwijzingen die duidelijk in strijd waren met de getrokken conclusies. Zo klopten bepaalde tijdschema's niet, waren een aantal bizarre voorvallen niet onderzocht en waren zaken waar de commissie problemen mee had simpelweg genegeerd. Het zou tot het einde van de zeventiger jaren duren voordat een speciale Enquêtecommissie van het Huis van Afgevaardigden zou concluderen dat Oswald slechts deel had uitgemaakt van een samenzwering tegen de Amerikaanse president.

Uit de Leeuwarder Courant van 11 april 1964
Uit de Leeuwarder Courant van 11 april 1964

Meer over de Commissie-Warren en de diverse complottheorieën rondom de dood van John F. Kennedy in het derde en tevens laatste deel van FOK!toen over JFK.

Judoka Van Emden pakt brons in Abu Dhabi

Judoka Anicka van Emden heeft vrijdag een bronzen medaille behaald tijdens de Grand Prix in Abu Dhabi. In de klasse tot 63 kilogram verloor ze in de kwartfinales van de Oostenrijkse Kathrin Unterwurzacher, maar klopte in de finale van de herkansingen diens landgenote Hilde Drexler op waza-ari. 

Jeroen Mooren moest genoegen nemen met plek zeven. De Nijmegenaar rekende in zijn eerste partij snel af met de Ghanees Dominic Agudoo. In de tweede ronde tegen de Rus Beslan Mudranov kreeg hij vier straffen en verloor de partij. In de herkansingsen ging het ook mis. Mooren verloor op ippon van Orkhan Safarov uit Azerbeidzjan. 

Carla Grol (-57 kg) strandde in de eerste ronde. De Sloveense Vlora Beldeti was op straffen te sterk voor het jongere zusje van Henk Grol. Op dag twee komen nog vier Nederlanders in actie. De heren Neal van de Kamer (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Roy Meyer (+100 kg) komen de mat op. Ook Kim Polling (-70 kg) zal voor het eerst sinds het WK weer in actie komen. 

Ierse marine entert Nederlands schip

Een groot Nederlands vissersschip is vrijdag overmeesterd door de Ierse marine. Het schip werd geënterd, omdat de vissers de regels zouden hebben overtreden. De boot wordt naar de wal gesleept. Dat meldden de Ierse strijdkrachten.

De marine kan niet bekendmaken hoe het vissersschip heet en wat de thuishaven is. Het is ook niet bekend wat de vissers precies zouden hebben misdaan en of ze zijn gearresteerd. Volgens de marine gaat het om het grootste schip dat Ierland ooit heeft opgebracht.

Het schip voer bijna 200 kilometer ten noordwesten van Ierland.

FIFA schorst Salvadoranen en Moldaviër

Twee voetballers uit El Salvador en één uit Moldavië zijn vrijdag door de FIFA geschorst. De wereldvoetbalbond heeft de binnenlandse schorsingen van de spelers een internationaal karakter gegeven. De schorsingen gelden voor alle voetbalgerelateerde activiteiten.

De Salvadoranen, waarvan de namen niet zijn bekendgemaakt, zijn voor vijfenhalf jaar geschorst wegens het manipuleren van wedstrijden in 2010. Dat gebeurde zowel bij duels van het A-team als bij de jeugd.

De Moldaviër Serhiy Lashchenkov werd in 2010 voor vijf jaar door de Oekraïense voetbalbond geschorst wegens matchfixing bij de competitiewedstrijd Metalist Kharkiv - Karpaty Lviv. Het verdachte duel werd in het seizoen 2007-2008 gespeeld.

Medewerkers ambassade Angola gehoord

Twee medewerkers van de Angolese ambassade zijn vrijdag door de Haagse politie gehoord over de mishandeling van een verslaggever van Pownews. De twee medewerkers van 29 en 40 jaar worden er beiden van verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan de mishandeling, meldt de politie vrijdag. Of een van de twee de ambassadeur van Angola is, wil de politie niet zeggen.

De twee verdachten verschenen vrijdagmiddag op een politiebureau in Den Haag om een verklaring af te leggen over het incident dat woensdag plaatsvond op het Lange Voorhout in Den Haag. Tegen het tweetal wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verslaggever Danny Ghosen werd woensdag door enkele medewerkers van de Angolese ambassade mishandeld. Een ambassademedewerker sloeg hem toen hij op straat vragen stelde over een geparkeerde auto. Die medewerker was geen diplomaat, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder. De Angolese ambassadeur zou Ghosen een duw hebben gegeven.

Songfestival gaat niet door voor Servië wegens geen geld

Wegens geldgebrek zal Servië volgend jaar niet vertegenwoordigd zijn op het Eurovisiesongfestival. Dat meldden media in Servië vrijdag. Het festival wordt op 6, 8 en 10 mei 2014 gehouden in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Op 10 mei is de finale.

In een verklaring stelde het bestuur van de Servische publieke televisie RTS "dat om financiële redenen de continuïteit van de Servische deelname aan het festival helaas wordt onderbroken". De omroep zegt de kosten die verbonden zijn aan zowel de organisatie van de deelname alsook de reis- en verblijfkosten van een delegatie momenteel niet te kunnen dragen. Zo gauw de situatie verbetert, zal Servië weer van de partij zijn, aldus de verklaring.

Servië door geldgebrek niet naar songfestival
Servië door geldgebrek niet naar songfestival (Foto: ANP)

'VS luisteren Nederland sinds 1946 af'

NRC publiceert zaterdag documenten waaruit blijkt dat Nederland sinds 1946 is afgeluisterd door de Verenigde Staten. Dat maakte hoofdredacteur Peter Vandermeersch vrijdag bekend in De Wereld Draait Door.

Ook komt de krant met een kaart met locaties die zouden zijn afgeluisterd. Wel is een aantal van die plekken onherkenbaar gemaakt. Vandermeersch liet weten dat de redactie elke keer als ze dit soort documenten gaat publiceren, een afweging maakt tussen verschillende belangen.

NRC en nrc.next komen met meer onthullingen uit de zogenoemde Snowden-documenten.

NRC: VS luisterde Nederland sinds 1946 af
NRC: VS luisterde Nederland sinds 1946 af (Foto: ANP)

Fast 7 en Ong Bak-ster Tony Jaa wil fans in actie zien

Thaise actieheld Tony Jaa heeft een oproep geplaatst waarin hij zijn fans vraagt video's van zichzelf naar hem te sturen. De twist: er wordt van je verwacht dat je een move nadoet uit één van zijn films.

Jaa schrijft: "Jullie hebben mij gezien, nu wil ik jullie zien! We hebben een klein projectje opgezet waar je ons korte clips kunt laten zien van jouw eigen Muay Thai of andere martial arts-moves. Je hoeft niet goed te zijn, als het maar leuk is! Stuur je korte video's naar Tarek en Rick, dan zullen zij er een montage van maken. Alvast bedankt!"

Verder weet Jaa, bekend van onder meer Ong Bak, The Protector en binnenkort te zien naast Vin Diesel, Dwayne Johnson en Jason Statham in Fast & Furious 7, te melden dat er verrassingen te winnen zijn door de deelnemers. FOK!kers met ambities hun martial arts, of pogingen daartoe, met de wereld te delen kunnen hun 3-4 seconden durende clip (denk eraan dat het om een montage van tientallen clips gaat) hierheen sturen, of de instructies volgen in het plaatje hieronder.

Tony Jaa oproep

Laat zien wat je kunt! Of juist niet natuurlijk.

Moisander positief over jonge concurrenten

Niklas Moisander is terug bij Ajax. Tijdens zijn blessure zag de verdediger Jöel Veltman en Stefano Denswil goed presteren.

"Je ziet altijd als iemand geblesseerd raakt, dan staat er iemand anders klaar", zei Moisander tegen Ajax TV. "Dat is mooi om te zien, maar het doet heel veel pijn om niet mee te kunnen doen. De ontwikkeling van Joël is erg snel gegaan, ook met Oranje, maar dat is alleen maar mooi om te zien."

"Hetzelfde geldt voor Stefano. Ik zie een mooie toekomst voor allebei", aldus Moisander. "Nu zijn we allemaal fit en is het de keuze van trainer. Wij laten allemaal zien op de training dat we willen spelen, zo gaat het in het voetbal", aldus Moisander, die vertrouwen heeft dat hij terug op zijn eigen niveau gaat komen. "Ik ben zeer blij om terug te zijn en ik wil Ajax zoveel mogelijk helpen om Ajax kampioen te maken."

'Middagwedstrijden WK 2014 mogelijk verplaatst'

De wereldvoetbalbond FIFA gaat mogelijk de aanvangstijden van de wedstrijden op het WK van komend jaar in Brazilië aanpassen. Dat heeft voorzitter Sepp Blatter vrijdag te kennen gegeven. De FIFA heeft een aantal protesten gekregen tegen het besluit om sommige wedstrijden 's middags te laten spelen. Dan is het volgens de tegenstanders te heet om te voetballen.

Onder de partijen die protest hebben ingediend is ook de internationale spelersvakbond FIFPro. "We gaan er tijdens de vergadering in december in Salvador over praten", aldus Blatter. Vorig jaar vond Blatter nog dat spelers niet mochten zeuren over de tijden. "In Mexico in 1970 en 1986 mocht er niet eens gedronken worden tijdens de duels. Dat is allemaal veranderd."

Dronken Twitteraar rijdt twee mensen dood

Kaila Mendoza heeft in Florida onder invloed twee mensen om het leven gebracht. Ze bestuurde een Hyundai Sonata waarmee ze tegen het verkeer in ging rijden en daarbij een ongeluk veroorzaakte waarbij twee mensen zijn overleden.

Minder dan drie uur voor het ongeluk heeft Kaila nog op Twitter geschreven dat ze dronken was: "2 drunk 2 care". Blijkbaar gebruikt ze Twitter om iedereen te laten weten dat ze onder invloed is, volgens haar profielinfo is ze namelijk een 'pothead princess'. 

Kaila is nog niet officieël aangeklaagd, de zaak wordt nog verder onderzocht.

Boete voor online zetten antisemitisch boek

Twee bejaarde mannen krijgen een boete van duizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het openbaar maken van een boek dat beledigend is voor joden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald, conform de eis van justitie. Het boek heeft maandenlang op internet gestaan. Om welk boek het gaat, is niet bekendgemaakt.

De twee mannen van 88 en 66 jaar oud stelden het boek online te hebben gezet om een maatschappelijk debat aan te zwengelen. Dat acht de rechtbank niet bewezen, omdat het veronderstelde debat in strijd zou zijn met fundamentele normen en waarden in de samenleving. De twee kregen ook een proeftijd van twee jaar.

Doelman Zoet keert terug bij PSV

Doelman Jeroen Zoet maakt zaterdag tegen sc Heerenveen zijn rentree bij PSV. Dat heeft PSV-trainer Phillip Cocu vrijdag gezegd. Vorige week maakte Zoet al speelminuten voor Jong PSV. Verdediger Jetro Willems en middenvelder Ji-Sung Park zijn niet inzetbaar tegen de Friese ploeg. Ook Tim Matavz en Georginio Wijnaldum ontbreken nog.

Cocu denkt dat zijn ploeg moet winnen om de aansluiting in de titelstrijd niet te verliezen. " We moeten proberen een slag te slaan." De interlandperiode was goed voor de spelers om de zinnen even te verzetten, vindt Cocu. "Iedereen is weer fris teruggekomen, de blikken staan op vooruitkijken. We krijgen een mooie serie wedstrijden, een mooie uitdaging om met z'n allen een goede serie neer te zetten."

Marco van Basten verwacht een aanvallend PSV. De trainer van Heerenveen heeft echter geen angst voor de Eindhovenaren. "Ze staan maar één punt boven ons, we hoeven niet bang te zijn. Het is een wedstrijd die alle kanten op kan."

Bij Heerenveen ontbreken Magnus Eikrem, Uche Nwofor en Samir Fazli, terwijl Yanic Wildschut niet wedstrijdfit is. De middenvelder zit echter wel bij de selectie.

Uitslag tweede vrije training Brazilië

Nico Rosberg heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Brazilië de snelste tijd gereden. De Mercedes-coureur glibberde in de middagtraining op Interlagos naar een tijd van 1.27,306 waarmee hij de Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber voorbleef.

Net als in de ochtend was de baan weer nat. Omdat de coureurs voor een weekend maar een beperkt aantal setjes intermediates en regenbanden ter beschikking hebben bleven de rijders lang binnen. Pas twintig minuten voor het einde van de sessie werd het drukker op de baan toen de omstandigheden iets beter werden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:27.306   12
2 S. Vettel Red Bull 1:27.531 +0:00.225 10
3 M. Webber Red Bull 1:27.592 +0:00.286 18
4 H. Kovalainen Lotus 1:28.129 +0:00.823 13
5 L. Hamilton Mercedes 1:28.147 +0:00.841 9
6 J. Vergne Toro Rosso 1:28.405 +0:01.099 11
7 F. Massa Ferrari 1:28.540 +0:01.234 9
8 N. Hülkenberg Sauber 1:28.560 +0:01.254 20
9 D. Ricciardo Toro Rosso 1:28.739 +0:01.433 20
10 R. Grosjean Lotus 1:28.891 +0:01.585 12
11 F. Alonso Ferrari 1:28.928 +0:01.622 10
12 E. Gutierrez Sauber 1:29.049 +0:01.743 17
13 P. di Resta Force India 1:29.174 +0:01.868 11
14 P. Maldonado Williams 1:29.717 +0:02.411 13
15 A. Sutil Force India 1:29.783 +0:02.477 7
16 V. Bottas Williams 1:30.425 +0:03.119 15
17 S. Perez McLaren 1:30.748 +0:03.442 8
18 J. Bianchi Marussia 1:31.061 +0:03.755 18
19 G. van der Garde Caterham 1:31.118 +0:03.812 16
20 C. Pic Caterham 1:31.165 +0:03.859 15
21 M. Chilton Marussia 1:31.211 +0:03.905 19
22 J. Button McLaren 1:31.770 +0:04.464 6

Dodental Filipijnen boven vijfduizend

Het dodental als gevolg van de verwoestende tyfoon Haiyan in de Filipijnen is gestegen tot boven de vijfduizend. Dat hebben de Filipijnse autoriteiten vrijdag gezegd. Waarschijnlijk zal het aantal doden nog verder oplopen.

In de zwaar getroffen regio Oostelijk Visayas zijn 4919 mensen omgekomen, zei minister van binnenlandse zaken Mar Roxas. In andere delen van het land zijn nog eens 290 doden gevallen, voegde de burgerbescherming daaraan toe. In totaal worden er nog 1611 mensen vermist.

Veel van de slachtoffers hebben hun laatste rustplaats in massagraven gevonden, veelal zonder dat ze geïdentificeerd zijn. Mogelijk liggen in de massagraven ook mensen die als vermist te boek staan.

De situatie in het getroffen gebied is inmiddels aan het stabiliseren, aldus Roxas. De grote wegen op de eilanden Samar en Leyte zijn weer begaanbaar en sommige banken, winkels en benzinestations zijn weer open. Ook de luchthaven en de haven van de zwaar getroffen stad Tacloban is weer in bedrijf.

Colin Firth achtervolgd door huurmoordenaars

Colin Firth heeft getekend voor de hoofdrol in het misdaaddrama Three to Kill. Hierin speelt hij een Britse zakenman die tijdens een vakantie aan de Franse kust getuige is van een moord. De twee daders besluiten elke getuige uit de weg te ruimen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van de wijlen Franse schrijver Jean-Patrick Manchette. Het wordt gezien als een van zijn beste werken en werd in 2010 al door Jacques Tardi bewerkt tot stripverhaal, getiteld West Coast Blues, dat voor twee Eisner Awards werd genomineerd.

De 53-jarige Firth staat vooral bekend om zijn rollen in serieuze drama's en zoetige romkoms. Toch is hij niet vies van thrillers en spionagefilms, getuige zijn rollen in Tinker Tailor Soldier Spy uit 2011 en zijn nog te verschijnen The Secret Service.

Overigens is hij nog steeds te porren voor het minder serieuze werk. Hij is momenteel bezig met de opnames van de kinderfilm Paddington, waarin hij de stem van Beer Paddington inspreekt.


Colin Firth achtervolgd door huurmoordenaars (Foto: Novum)

Gravity-spinoff is Oscarinzending beste korte film

Jonas Cuarón heeft een korte film gemaakt geïnspireerd door de film Gravity van zijn vader Alfonso Cuarón. Producent Warner Bros heeft de zeven minuten durende film, getiteld Aningaaq, ingezonden voor de Oscar voor beste korte film. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

In Gravity zit een scène waarin Sandra Bullocks personage Ryan Stone, wanhopig door zuurstofgebrek, vanuit een ruimtestation probeert contact te maken met de aarde. Ze krijgt gehoor van een Eskimo, dus ze kunnen elkaar niet verstaan. De korte film toont de andere kant van het gesprek, waarin een in bontjas gehulde Eskimo vanuit het plaatsje Aningaaq met Stone spreekt over zijn stervende poolhond.

"Het is het moment in Gravity waarop iedereen denkt dat Stone eindelijk is gered", vertelt Jonas Cuarón. "Dan besef je dat ze werkelijk niets van elkaar begrijpen."

Cuarón jr. wist het filmpje voor nog geen honderdduizend dollar te maken, net genoeg om de tienkoppige crew naar de besneeuwde locatie in Groenland te brengen. Het is niet denkbeeldig dat zowel zijn film als die van zijn vader uiteindelijk worden genomineerd voor een Oscar. De gouden beeldjes worden op zondag 2 maart uitgereikt in Los Angeles.


Gravity-spinoff is Oscarinzending beste korte film (Foto: Novum)

Leven van schrijver Tolkien wordt verfilmd

Schrijver J.R.R. Tolkien wordt onderwerp van een Hollywoodfilm. David Gleeson, die Cowboys & Aliens regisseerde en een groot fan van Tolkien is, werkt aan een scenario, simpelweg 'Tolkien' getiteld. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. Over de geestesvader van The Hobbit en The Lord of the Rings is nooit eerder een film gemaakt.

Enkele jaren geleden werd een poging gewaagd een film over Tolkien te maken. Die film, Mirkwood, moest gaan over zijn werk als codekraker in de Tweede Wereldoorlog. Het project strandde echter vanwege bezwaren van de nabestaanden van Tolkien. Het is niet duidelijk of de erven worden betrokken bij de huidige film.

De Los Angeles Times meldt op basis van een anonieme betrokkene bij het project dat Tolkien moet gaan over de jonge jaren van de schrijver en wetenschapper. De nadruk zal liggen op de tijd die Tolkien doorbracht aan het Pembroke College in Engeland, zijn soldatenbestaan tijdens de Eerste Wereldoorlog en het effect van deze gebeurtenissen op zijn verdere leven en werk.

J.R.R. Tolkien werd in 1892 geboren in Zuid-Afrika en groeide op in Engeland. Zijn trilogie The Lord of the Rings werd gepubliceerd in 1954 en 1955 en wordt nog altijd gezien als de bijbel van het fantasygenre.

De boeken van Tolkien hebben tot talloze bewerkingen in bord- en computerspellen geleid en werden ook meermaals verfilmd. De versies van regisseur Peter Jackson zijn veruit het bekendst. Zijn The Lord of the Rings-trilogie leverde wereldwijd bijna drie miljard dollar op.

Vorig jaar verscheen Jacksons eerste film in de Hobbit-trilogie. An Unexpected Journey was wereldwijd goed voor ruim een miljard dollar. Volgende maand gaat het tweede deel, The Desolation of Smaug, in première.

Bolt wil volgend jaar wereldrecord op 200 meter

Usain Bolts voornaamste doel voor 2014 is het aanscherpen van zijn eigen wereldrecord op de 200 meter. Dat zei de 27- jarige Jamaicaan vrijdag op een sponsorevenement in Tokyo. "Hopelijk gaat alles goed op de training en kan ik het wereldrecord verbeteren", sprak Bolt, die in de zomer van 2009 de mondiale toptijd op 19,19 seconden stelde.

Bolt herhaalde verder zijn plannen om in 2017 met pensioen te gaan. Hij zei in 2020 op de Spelen in Tokyo zeker van de partij te zijn, 'maar dan wel als toeschouwer'. Bolt is zesvoudig olympisch kampioen. Hij won zowel in 2008 als vorig jaar zomer in Londen de 100 en 200 meter en de 4x100 meter estafette.

FOK!filmtip van de dag: JFK (1991)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

JFK

Het is vandaag alweer een halve eeuw geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas werd vermoord en dat grijpen een tweetal omroepen aan om de indrukwekkende film JFK van Oliver Stone weer eens te vertonen. De FOK!filmtip van de Dag wordt vandaag dus een film die vanaf 22.15 uur op Canvas en vanaf 23.00 uur op Nederland 2 te zien is.

JFK 2

In JFK zien we hoe Jim Garrison, een officier van justitie, verwoede pogingen doet om aan te tonen dat de president door meerdere moordenaars om het leven werd gebracht in Dallas. Zijn onderzoek hem op het spoor van inmenging van onder meer de CIA, FBI en de maffia. Garrison merkt echter dat er nogal wat mensen zijn die niet op de waarheid zitten te wachten. Bedreiging heeft echter een averechtse werking op de vastberaden officier van justitie.

JFK 3

Oliver Stone baseerde zijn verhaal op de boeken On the Trail of the Assassins van Jim Garrison en Crossfire: The Plot That Killed Kennedy van Jim Marrs over de moord op JFK. Voor zo'n 4 miljoen dollar liet Stone Dealey Plaza verbouwen om er weer zo uit te zien als in 1963. Ook maakte de cineast in deze film gebruik van de oorspronkelijke locaties uit het gebeuren. In slechts 72 dagen werd JFK opgenomen wat een behoorlijk indrukwekkende prestatie was. De echte Jim Garrison speelt ook in de film mee in de rol van Earl Warren.

JFK 4

Wil je nog meer over JFK lezen? Dat kan hier en hier!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Londense 'slavinnen' geen slachtoffer mensenhandel

De drie vrouwen die uit een woning in het zuiden van Londen werden gered waren geen slachtoffer van mensenhandel en werden niet fysiek in hun doen en laten belemmerd. Dat heeft de Britse politiecommissaris Steve Rodhouse vrijdag gezegd. Onderzocht wordt 'welke onzichtbare handboeien werden gebruikt' om controle over vrouwen uit te oefenen, zei hij.

De vrouwen werden niet in huis opgesloten en waren in de gelegenheid naar buiten te gaan, zei Rodhouse. "Dit kan er als een gewoon gezin hebben uitgezien."

De politie maakte donderdag bekend op 25 oktober drie vrouwen te hebben bevrijd, een 69-jarige Maleisische vrouw, een 57-jarige Ierse en een 30-jarige Britse, die vermoedelijk haar hele leven in gevangenschap heeft doorgebracht. De Ierse had na het zien van een televisiedocumentaire over gedwongen huwelijken op 18 oktober telefonisch contact opgenomen met een particuliere hulporganisatie, Freedom Charity.

Volgens Kevin Hyland, hoofd van de eenheid van de Londense politie die zich bezighoudt met mensenhandel, zijn de drie vrouwen 'zwaar getraumatiseerd' en hebben ze de afgelopen dertig jaar nauwelijks contact gehad met de buitenwereld.

Nieuwe roofdinosaurus ontdekt in VS

Wetenschappers in de Amerikaanse staat Utah hebben de resten van een vleesetende dinosaurus gevonden die zo'n honderd miljoen jaar geleden leefde. De ontdekking van het roofdier biedt nieuwe inzichten in de grootste roofdieren die in Noord-Amerika leefden voordat de Tyranosaurus Rex zijn opwachting maakte.

De dinosaurus, die op twee benen liep, was meer dan tien meter lang en woog ruim vier ton. De Siats meekerorum leefde voor de Tyrannosaurus Rex, maar is niet direct verwant aan de beroemde vleeseter.

De Siats meekerorum is vernoemd naar de legende van een stam in Utah en de familie die geld heeft gedoneerd aan het museum waar de wetenschappers werken.

Vier de feestdagen met draagbare Terraria

De Vita-port van Terraria komt op 4 december uit. De datum staat in een advertentie van gamesblad MCV, zoals opgemerkt door Videogamer.com. De 2D bouw-en-sloop-game kwam oorspronkelijk in 2011 uit voor de pc. Sindsdien is het voor zo'n beetje alle populaire platformen uitgekomen.

Inmiddels is ontwikkelaar Re-Logic aan Terraria 2 begonnen. Het is nog niet bekend wanneer we de sequel kunnen verwachten.

Drie dagen nationale rouw na instorting Letland

De regering van Letland heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd naar aanleiding van de instorting van het dak van een supermarkt donderdag. Het dodental staat vooralsnog op 47, maar de brandweer zei vrijdag te verwachten dat dat nog zal oplopen. De rouwperiode begint zaterdag.

Het dak van de supermarkt in Riga stortte donderdagavond in, tijdens de drukte aan het einde van de werkdag. Onder de doden zijn ook drie brandweerlieden. Zij lieten het leven toen ze naar binnen snelden om hulp te verlenen en nog een deel van het dak ineenzeeg. Van de in totaal 35 gewonden liggen er 28 in ziekenhuis. Onder hen zijn tien brandweerlieden.

Over de oorzaak van het instorten bestaat nog geen zekerheid. Er werd gewerkt aan een grote wintertuin op het dak, met planten en bomen. Daarvoor werd veel aarde op het dak gestort. Mogelijk is het dak onder die zware last bezweken. Minister van binnenlandse zaken Rihards Kozlovskis zei dat een terreurdaad en een natuurramp als oorzaken worden uitgesloten. Volgens hem zijn hoogstwaarschijnlijk de bouwvoorschriften niet in acht genomen.

Nog vijf Nederlanders vermist in Filipijnen

Met vijf Nederlanders in de Filipijnen is nog geen contact gelegd sinds tyfoon Haiyan over het land raasde. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagmiddag laten weten.

Woensdag ging het nog om zeven Nederlanders, onder wie een toerist. Daarmee is inmiddels wel contact geweest. Het gaat nu nog om vijf mensen die allemaal in de Filipijnen wonen. Een van hen woont in het rampgebied.

De tyfoon verwoestte bijna twee weken geleden tienduizenden woningen en gebouwen. Het officiële dodental is al opgelopen tot boven de vijfduizend.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad dat hij zich zorgen maakt over de Nederlanders die nog steeds vermist zijn. "Ik hoop dat de zorgen voor hun families snel voorbij zullen zijn."

Gelijke straffen geëist in grensrechterzaak

Tegen de zeven verdachten van de zaak rond de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep soortgelijke straffen geëist als in de rechtbank in Leeuwarden. De zeven verdachten hebben de eis van het Openbaar Ministerie vrijdag gehoord in het hof in Leeuwarden.

Zes minderjarige spelers van de voetbalclub Nieuw Sloten en een van hun vaders staan terecht in het hoger beroep. De zes jongeren werden in juni veroordeeld tot straffen van tien maanden tot anderhalf jaar jeugddetentie. De 51-jarige Hasan D. kreeg een celstraf van zes jaar. De vonnissen kwamen overeen met de eis van justitie.

De rechtbank bepaalde in juni dat de zeven verdachten Nieuwenhuizen hebben geschopt. De mishandeling had de dood van de grensrechter als gevolg. De oudste verdachte bleef ontkennen. Behalve de jongste verdachte ontkennen ook de andere verdachten de dood van de grensrechter op hun geweten te hebben. Dit tot grote teleurstelling van de nabestaanden van het slachtoffer.

Nieuwenhuizen werd op 2 december vorig jaar belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten tijdens een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere. De grensrechter overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Sunset Overdrive komt in 2014

Sunset Overdrive, de verrassende exclusive van Insomniac, komt in 2014 uit. Dat werd door Xbox Wire, de Xbox-nieuwssite van Microsoft zelf, bevestigd. Tot nu toe is er van de game alleen een CGI-trailer op de E3 getoond.

“Expect more huge launches as well, with the release of next-generation experiences, such as Titanfall, Project Spark and Sunset Overdrive in 2014", staat er in het bericht. Mogelijk wordt er voor het eerst gameplay getoond tijdens de Videogame Awards van Spike TV. De show wordt op 7 november uitgezonden. Nederlanders kunnen het via een stream bekijken.

Ook China boos op Gordon

Ook in China is men inmiddels op de hoogte van de grappen die Gordon onlangs afvuurde op een kandidaat van Holland's Got Talent. De zanger, die deel uitmaakt van de jury, vroeg aan een Aziatische kandidaat onder meer: welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst? De Chinese BBC heeft vrijdag op zijn website een groot artikel gewijd aan de racistisch getinte opmerkingen van de Nederlander.

Het optreden van Gordon zorgde in eigen land, de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië ook al voor de nodige ophef. De zanger raakt met Howard Komproe verwikkeld in een twitterruzie over zijn grappen. "Schaamteloos, iemand in z'n gezicht uitlachen", vond de komiek onder meer. In Groot-Brittannië besteedden onder meer de kranten Daily Mirror en Metro er aandacht aan.

Donderdag werd bekend dat de Amerikaan Dan Karaty, medejurylid in Holland's Got Talent, wordt platgebeld door tv-zenders uit zijn vaderland. Die willen weten of dat normaal is in Nederland, heeft zijn manager laten weten. Gordon heeft zelf nog niet gereageerd op de ophef.

Moslimbroeders boos op Kerry

De Moslimbroederschap in Egypte heeft vrijdag felle kritiek geleverd op de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, omdat de minister eerder zei dat de Broederschap de opstand in 2011 heeft 'gestolen'. Volgens de Broederschap verdraait Kerry de feiten.

Duizenden aanhangers van de Broederschap gingen vrijdag de straat op om te protesteren. Het is vrijdag precies honderd dagen geleden dat het leger een offensief tegen de Moslimbroederschap inzette. Honderden Moslimbroeders werden gedood toen twee sit-in protesten werden opgebroken. Vrijdag kwam het op sommige plaatsen tot geweld. In Caïro maakte de politie met traangas een einde aan een demonstratie en in de stad Suez kwam een 10-jarige om toen voor- en tegenstanders van Morsi slaags raakten.

Sinds op 3 juli de toenmalige president Mohammed Morsi, afkomstig uit de gelederen van de Moslimbroeders, werd afgezet door het leger, hebben er geregeld protesten plaats, maar de Broederschap weet geen grote aantallen mensen meer op de been te brengen. Duizenden leden zijn inmiddels opgepakt en de Broederschap beschuldigt het leger ervan de democratie om zeep te hebben geholpen.

Kerry zei woensdag echter dat de opstand in Egypte die het einde van het tijdperk-Mubarak inluidde 'niet gemotiveerd was door religie of ideologie'. Volgens hem was de drijfveer achter de opstand de hoop op meer vrijheid en de kans om een einde te maken aan corruptie. "En toen werd de revolutie gestolen door een enkele goed georganiseerde entiteit in het land en dat was de Broederschap", aldus Kerry. Het lijkt erop dat Kerry met zijn uitspraken vooral de gespannen betrekkingen met de Egyptische regering wilde versoepelen. Veel Egyptenaren beschuldigen de VS ervan de kant van de Moslimbroederschap te kiezen.

De Broederschap is echter woedend over de uitspraken van Kerry. De minister 'verdraait de werkelijkheid en de feiten'. De VS hebben volgens de Moslimbroeders de staatsgreep door het leger gesteund en totaal geen aandacht voor de 'bloedbaden en onderdrukkende maatregelen die de regering ten uitvoer legt'.

Betogers droegen vrijdag protestborden met de beeltenis van Morsi met zich mee. Ze staken vier vingers in de lucht, een gebaar dat symbool staat voor steun aan Morsi.


BBC News - US and Egypt 'vital partners', says Kerry

Amnesty NL schrapt 30 banen

De Nederlandse tak van Amnesty International moet flink bezuinigen en schrapt het komende jaar daarom grofweg een derde van alle banen. Dat maakte de mensenrechtenorganisatie vrijdag bekend. Bij de grootschalige reorganisatie, die in de loop van het jaar moet zijn afgerond, verdwijnen in totaal 33 voltijdbanen.

Amnesty Nederland heeft naar eigen zeggen veel last van teruglopende inkomsten, waardoor het terugdringen van de uitgaven 'onvermijdelijk' is. "Door de financiële crisis bekijken veel mensen hun lidmaatschappen en donaties steeds kritischer", zo meldt de organisatie. Daardoor kan Amnesty niet anders dan zijn organisatie te 'stroomlijnen'.

Tijdens de eerste ontslagronde verdwijnen voor het eind van dit jaar elf voltijdbanen. Volgend jaar moet Amnesty Nederland vervolgens nog eens 22 banen schrappen. "We willen even krachtig blijven optreden als voorheen, maar met een kleinere organisatie", aldus de Nederlandse tak van de mensenrechtenorganisatie.

Het is voor het eerst sinds de oprichting in 1968 dat de Nederlandse poot zijn inkomsten en ledenaantal ziet teruglopen, zo schreef de Volkskrant vrijdag. "Dankzij extra steun van onze trouwe leden hebben we onze inkomsten lange tijd op peil weten te houden", aldus de organisatie. Sinds dit jaar stagneren de inkomsten echter.

PS4 geïnspireerd door Dark Souls

Aspecten van Demon's/Dark Souls hebben niet alleen veel andere games geïnspireerd, ook de designers van de PS4 hebben lessen uit de bikkelharde games getrokken. Dat zei Shuhei Yoshida, president van Sony WorldWide Studio's, tijdens een podcast van de PlayStation Blog.

Niet de hoge moeilijkheidsgraad, maar de manier waarop multiplayer werkt was een inspiratie voor de PS4."Lots of things these games, Demon's Souls and Dark Souls, did, like leaving the message to other people asynchronously, so if you were connected — but not connected at the same time, all these things inspired us when we were designing the system features for PS4."

De Souls-games zijn populair op YouTube en streamsites zoals Twitch. Zelfs deze PlayStation-baas raakte eraan verslaafd. "The sharing features, I enjoy so much watching people playing Dark Souls on YouTube. These games still have special place in my memory."

Aan de hand van de share-knop op de PS4-controller kunnen gebruikers gemakkelijk clipjes opslaan of zelfs op Twitch of Ustream live uitzenden.

Ferrari-rijders: 2014-auto lastig te besturen

Zowel Fernando Alonso als de vertrekkende Felipe Massa hebben van Ferrari een voorproefje gekregen van de bolide die in 2014 gebruikt zal gaan worden. Ze konden in de simulator testen met een auto die voldoet aan de nieuwe reglementen en waren er niet echt blij mee.

In 2014 is de grootste verandering dat de huidige V8-motor ingeruild wordt voor een 1,6 liter V6-turbomotor. Ook worden onder meer het Kinetic Energy Recovery System ingeruild voor een veel krachtiger ERS en de hoogte van de voorvleugels verlaagd.

Alonso sprak erover met Autosprint. "Wanneer ik de nieuwe auto in de simulator voor de eerste maal uitprobeerde was deze erg lastig te besturen. Gelukkig verandert er iedere simulatie wel iets, waardoor alles in Melbourne heel anders zal zijn." Zijn huidige teamgenoto Massa sluit zich bij de Spanjaard aan. "Er is zo weinig grip, het is net rijden in de regen."

Storm eist levens in Californië

Een storm in de Amerikaanse staat Californië heeft donderdagavond aan twee mensen het leven gekost. Hoogspanningsmasten waaiden om waardoor duizenden mensen zonder stroom kwamen te zitten.

Een van de slachtoffers kwam om toen hij werd geëlektrocuteerd door een gevallen hoogspanningskabel. De ander liet een uur later het leven toen hij probeerde puin op de weg te ontwijken.

Bijna 39.000 mensen zaten donderdag aan het einde van de dag zonder stroom. Het elektriciteitsbedrijf kon niet zeggen wanneer de stroomvoorziening zal zijn hersteld.

De weerdienst registreerde windstoten met snelheden tot 88 kilometer per uur. Ook vrijdagochtend moet rekening worden gehouden met krachtige winden.

'Zlatan geeft Zlatan weg'

Zlatan Ibrahimovic vindt het leuk om zichzelf weg te geven. Tenminste, als een Limited Edition. Want zeg nou zelf, wat moet je met tientallen Xbox One Limited Editions waar je eigen naam op prijkt?

Zlatan mag dan niet bij het WK in 2014 aanwezig zijn, maar dat betekent niet dat hij zijn collega’s geen cadeautje gunt. Daarom gaf hij aan alle spelers van Paris Saint-Germain een gelimiteerde en gepersonaliseerde versie van de Xbox One. Deze ’Limited Edition Zlatan 2013’-versie bevat de naam en het rugnummer van de speler in kwestie. Gregory van der Wiel is in ieder geval zo trots als een pauw en zette snel een foto van zijn nieuwe aanwinst op Instagram. 

Zlatan superdupereindversie

[Upd] Nederlandse opvarenden vrij

De Nederlandse opvarenden van de Arctic Sunrise zijn vrijdag op borgtocht vrijgelaten. Even voor 9.45 uur liep actievoerder Faiza Oulahsen de gevangenis in Sint-Petersburg uit. Ruim een uur later volgde machinist Mannes Ubels. Ook de kapitein van het schip, de 60-jarige Amerikaan Peter Willcox, werd vrijgelaten.

De opvarenden worden overgebracht naar een zogenoemd safe house, gaf Greenpeace eerder al aan. Daar kunnen ze bijkomen en wordt bekeken hoe het staat met hun gezondheid.

De Russische maritieme rechtbank in Sint-Petersburg bepaalde woensdag dat de Oulahsen en Ubels hun proces buiten de gevangenismuren mogen afwachten. Nog eens 25 opvarenden kregen deze week hetzelfde te horen. Alleen het voorarrest van een Australiër is verlengd, maar tegen dat besluit is beroep aangetekend. Over de overige twee moet nog een besluit worden genomen. Vrijdag staan hun borgtochtzittingen gepland.

De eerste opvarende werd woensdag vrijgelaten, het ging om de Braziliaanse Ana Paula Alminhana Maciel, een bemanningslid. Donderdag volgden nog eens tien opvarenden.

De aanklacht tegen de opvarenden staat nog altijd overeind. Ze werden aanvankelijk verdacht van piraterij, waar vijftien jaar cel voor kan worden gegeven. Daarna volgde het bericht dat ze worden verdacht van vandalisme, waar maximaal zeven jaar cel op staat. Greenpeace stelde echter dat de beschuldiging van piraterij nog niet is vervallen en dat de aanklacht dus juist is verzwaard met een extra beschuldiging.

De Russische premier Vladimir Poetin zei donderdag dat de staat in deze zaak genade zou moeten tonen. Onder wat voor voorwaarden de opvarenden worden vrijgelaten is nog altijd niet bekend. De Russische federale migratiedienst heeft aangegeven dat ze het land niet mogen verlaten, maar de goed ingevoerde Russische advocaat Genri Reznik zei tegen het Russische staatspersbureau ITAR-Tass dat de wet ze niet verbiedt Rusland in afwachting van hun proces te verlaten.

Rusland viert volgende maand de twintigste verjaardag van zijn grondwet, tekende de advocaat daarbij aan. Waarschijnlijk laten de autoriteiten volgens Reznik de aanklachten ter ere van die gelegenheid vallen.

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie bij een boorplatform in de Petsjorazee door de Russen geënterd en opgebracht. De bemanning werd gearresteerd.

Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg doet vrijdagmiddag uitspraak in de zaak die Nederland aanspande tegen de Russische Federatie. Nederland stelt dat Rusland bij de entering van het schip in strijd met het internationaal zeerecht handelde en dat alles wat daarop volgde, de arrestaties en de inbeslagname van het schip, ongedaan moet worden gemaakt.

De Russen erkennen het Zeerechttribunaal in deze kwestie niet. Zij hebben hun zaak in Hamburg daarom niet bepleit. Desondanks gaat Nederland ervan uit dat een uitspraak bindend is en dat Moskou zich eraan zal conformeren, ook al kan het tribunaal geen sancties opleggen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties riep Rusland donderdag op om inschikkelijk te zijn tegenover de Greenpeace-activisten. "Ik hoop dat de Russen in dit geval enige consideratie kunnen opbrengen", zei Ban Ki-moon bij de VN-klimaattop in Warschau.

Update 16.09 uur
Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning moeten worden vrijgelaten. Dat heeft het Zeerechttribunaal in Hamburg vrijdag bepaald. Nederland moet wel een bankgarantie van 3,6 miljoen euro afgeven.

Het actieschip van de milieuorganisatie ligt sinds september in de haven van de Russische stad Moermansk. Rusland erkent overigens in de door Nederland aangespannen zaak de autoriteit van het internationale tribunaal niet.

Alberda nieuwe technisch directeur zwembond

Joop Alberda zal per 1 december aan de slag gaan als de nieuwe technisch directeur van de KNZB. Alberda gaat deze functie combineren met zijn technisch directeurschap bij de Atletiekunie. In de eerste maand zal Alberda zoveel mogelijk kennis van Jacco Verhaeren overnemen. Per 1 januari 2014 neemt Alberda definitief het stokje over en is dan eindverantwoordelijk voor het topsportprogramma. 

De oud-volleybalcoach zal de leiding gaan geven aan de technische staf binnen het topsportprogramma Zwemmen. Ook is hem gevraagd om de structuur kritisch te bekijken en de processen binnen het topzwemmen te doen optimaliseren. Ook zal Alberda betrokken worden in het zoeken naar zijn opvolger in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Voor het EK langebaan, wat begint op 13 augustus 2014, moet er een nieuwe technisch directeur gevonden zijn.

Algemeen directeur van de KNZB, Jan Kossen, is erg enthousiast over de komst van Alberda. Wij zijn erg blij dat we iemand met zoveel ervaring in ons topsportprogramma kunnen betrekken. We zijn altijd op zoek naar optimalisering van onze organisatie. Iemand als Joop is bij uitstek geschikt ons daarin te adviseren.

Joop Alberda is zeer enthousiast: "Ik kijk er naar uit om in deze geweldige sportomgeving mijn kennis en ervaring te delen met topzwemmers en coaches. De structuur die de afgelopen 10 jaar in het zwemmen is neergezet, kenmerkt zich als een "medaillefabriek”. Ik hoop een bijdrage te leveren om de kennis van Jacco Verhaeren te borgen en een fundament voor de toekomst te leggen.

De 62-jairge Alberda is oud-bondscoach van de volleyballers en technisch directeur van NOC*NSF. Op dit moment is hij ook de tehcnisch directeur van de Atletiekunie, dit zal tot het einde van het jaar duren. Al eerder was hij ook technisch directeur bij de roeibond. 

Carlsen nieuwe wereldkampioen schaken

Magnus Carlsen heeft Viswanathan Anand onttroond als wereldkampioen schaken. De tiende partij in de tweekamp in Chennai eindigde in remise, waarmee de 22-jarige Noor de Indiër met 6,5-3,5 versloeg. Anand is de eerste titelverdediger die in een tweekamp om de wereldtitel geen enkele partij wist te winnen. 

De wedstrijd leverde vandaag alleen in het eindspel nog wat vuurwerk op. Anand probeerde tegen beter weten in nog een winstkans te krijgen, maar na 65 zetten stonden er alleen nog een paard en koning tegenover de koning van Carlsen op het bord en was zijn kans verkeken.

Carlsen wordt volgende week 23 en is de op één na jongste wereldkampioen ooit. Toen Garry Kasparov in 1985 zijn landgenoot Anatoli Karpov in een tweekamp versloeg was hij 22 jaar en bijna zeven maanden. De nummer drie op de lijst is nu de fameuze Let Michail Tal die in mei 1960 als 23-jarige wereldkampioen werd ten koste van Michail Botwinnik.

Carlsen werd in 2008 al beschouwd als een kanshebber op de titel, maar toen de wereldschaakbond FIDE tussentijds de regels aanpaste, bedankte hij. Sinds 1 januari 2010 voert Carlsen al de wereldranglijst aan en drie jaar later brak hij het elo-ratingrecord van zijn illustere voorganger Kasparov. De Noor heeft op het moment een rating van 2861. 

Dijsselbloem adoreert hervormingsdruk uit Brussel

Door de druk vanuit Brussel voeren eurolanden noodzakelijke hervormingen ijveriger door. Dat zei Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag bij aankomst in Brussel, waar hij vergadert met de Europese ministers van financiën. "Het is goed voor landen als Europa van buitenaf de druk erop houdt", aldus de bewindsman.

Ook wanneer het economisch moeizaam gaat - zoals de laatste jaren - zijn landen volgens Dijsselbloem namelijk bereid om te hervormen. Toch is het niet zo dat er zonder de Europese pressie nauwelijks hervormingen zouden plaatsvinden. "Maar nu hebben we onszelf ook aan elkaar gecommitteerd", zei hij.

Dijsselbloem stelde eerder op de dag tegenover enkele financiële kranten al dat Brussel eurolanden moet kunnen dwingen om te hervormen. De Nederlandse minister van Financiën wil dat lidstaten alleen nog uitstel kunnen krijgen voor het behalen van de drieprocentsnorm als ze beloven harde maatregelen door te voeren.

Dat zijn oproep als Eurogroep-voorzitter het voor Nederland alleen maar belangrijker maakt om zelf ook aan de begrotingsnorm te voldoen, valt volgens Dijsselbloem niet verkeerd bij het kabinet. Ondanks het te grote tekort, kreeg Nederland onlangs clementie vanwege de zes miljard euro aan bezuinigingen die werden doorgevoerd.

De bewindsman zei het tegelijkertijd niet erg te vinden als eurocommissaris en begrotingstsaar Olli Rehn aanvullende eisen zou hebben gesteld. Dat Frankrijk zonder voorwaarden twee jaar uitstel kreeg om de drieprocentnorm te behalen, stoort Dijsselbloem wel. "Frankrijk moet meer doen. Dat weet het zelf ook", meent hij.

Tijdens de bijeenkomst van vrijdag kijken de Eurogroepvoorzitter en de Europese ministers van financiën naar de voorlopige begrotingen van de lidstaten voor volgend jaar. "Het is daarom belangrijk dat we elkaar daarover goed ondervragen", aldus Dijsselbloem.

'Angolese ambassadeur dacht...'

De Angolese ambassadeur dacht dat de mishandelde verslaggever van Pownews een extremist was. Dat zegt Powned-baas Dominique Weesie tegen De Telegraaf na een gesprek met de diplomaat. "Kennelijk zit de angst er bij de diplomaten in", aldus Weesie.

Verslaggever Danny Ghosen werd woensdag door een medewerker van de Angolese ambassade geslagen toen hij op straat vragen stelde over een geparkeerde auto. Die medewerker was geen diplomaat en heeft volgens Weesie aangegeven zelf naar de politie te stappen. De ambassadeur gaf Ghosen een duw.

De ambassadeur van Angola werd donderdag vanwege het incident al op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hem werd duidelijk gemaakt dat ook ambassadepersoneel zich aan de wettelijke regels moet houden. De Tweede Kamer vroeg opheldering aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Ghosen stond op de stoep van de Angolese ambassade in Den Haag om een item te draaien over foutparkerende diplomaten. Hij hield aan de ontmoeting met het ambassadepersoneel van Angola een gekneusde kaak over.

Koters houden Robbie Williams van eerste plek

Robbie Williams is met zijn nieuwe album Swings Both Ways binnengekomen op de tweede plek in de Album Top 100. De eerste plaats wordt, net als vorige week, ingenomen door Kinderen voor Kinderen. Het kinderkoor topt de hitlijst met de plaat Klaar voor de Start.

Ook Tim Knol is met zijn nieuwe plaat de albumlijst binnengedrongen. De zanger staat met Soldier On op de vijftiende plek in de lijst. Het nieuwe album van Glennis Grace, One Christmas Night Only, is goed voor een negentiende plaats.

Marco Borsato staat nog steeds bovenaan de Single Top 100. Ik Zou het Zo Weer Overdoen, een duet met Trijntje Oosterhuis, kwam vorige week binnen op de eerste plek. Avicii stoot Pharrell Williams van de tweede plaats. De Zweedse dj stond met Hey Brother vorige week nog op de vierde plaats.

Rotterdammers vast voor ontvoeren Fransman

Twee Rotterdammers zitten vast voor het ontvoeren van een Fransman eind september in Eindhoven. De mannen hielden het slachtoffer een nacht vast en lieten hem geld pinnen, laat de politie vrijdag weten.

De 31-jarige Fransman vertrok 27 september met zijn auto vanuit Frankrijk naar Eindhoven. Bij Maastricht viel hem een auto op waarvan de inzittenden naar hem gebaarden. Hij negeerde ze omdat hij dacht dat ze drugs wilden verkopen.

De auto bleef de Fransman echter achtervolgen en bij een stoplicht ter hoogte van knooppunt Leenderheide bij Eindhoven stapte de bijrijder bij het slachtoffer in. Het slachtoffer moest bij een van de mannen in de auto blijven terwijl de ander probeerde zijn rekening leeg te pinnen.

Toen het donker werd moest de Fransman mee naar een woning. De dag erna gingen de Rotterdammers opnieuw met de man op stap om hem geld te laten pinnen. Hierbij wist de man te ontsnappen.

Een van de verdachten, een 19-jarige man, werd vorige week dinsdag aangehouden op Schiphol. De andere verdachte, een 25-jarige Rotterdammer, werd zondag opgepakt in zijn woning. Ze zitten nog vast.

Nijmegenaar (77) overlijdt na val van trap

Een 77-jarige man uit Nijmegen is donderdagavond overleden doordat hij op een plein in zijn woonplaats van een trap was gevallen. De man was met zijn hoofd op straat terechtgekomen en buiten kennis toen ambulancepersoneel arriveerde, laat de politie vrijdag weten.

Het ongeluk gebeurde iets na 17.00 uur op het Koningsplein. Volgens getuigen viel de man van de trap van vijf treden toen hij zich verstapte. De man werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later aan zijn verwondingen overleed.

Ajax krijgt boete voor wangedrag fans

Ajax is door de UEFA bestraft voor wangedrag van de supporters tijdens de uitwedstrijd tegen Celtic in de Champions League. De Amsterdamse club kreeg een boete van twintigduizend euro.

Bij de wedstrijd in Glasgow hadden Ajax-fans stoeltjes gesloopt en naar het Celtic-publiek gegooid. Ajax verwacht nog eens zo'n twintigduizend euro kwijt te zijn om de schade aan Celtic te vergoeden.

Het is de tweede boete voor Ajax tijdens de Europese campagne van dit jaar. Bij de thuiswedstrijd tegen Celtic werd een beledigend spandoek getoond aan de Schotse fans. Dat kostte Ajax vijfentwintigduizend euro.

Blokkerige The Hobbit-game in 2014

Volgend jaar komt LEGO The Hobbit uit, zo blijkt uit promotiemateriaal van de nog niet aangekondigde game. Eerder kwam al LEGO Lord of the Rings uit en dat was een groot succes. De nieuwe game komt waarschijnlijk aan het eind van 2014 uit.

Het promotiemateriaal voor de game werd gevonden op de achterkant van de instructieboekjes van LEGO in de stijl van The Hobbit. "Coming sortie prévue en 2014", zo leest de boodschap, wat vertaalt naar "Komt uit in 2014." De game lijkt verder op heel wat platforms uit te komen: Nintendo 3DS, Wii U, pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 én Xbox One zouden hun eigen versie krijgen.

De derde en laatste The Hobbit-film komt in december 2014 uit en daarmee lijkt dat ook een logisch moment voor de game om gereleased te worden.

LEGO The Hobbit

Man opgegeten door hondjes

Een man in de Brusselse gemeente Anderlecht die op gruwelijke wijze vermoord leek te zijn, is vermoedelijk na een natuurlijke dood te zijn gestorven gedeeltelijk opgegeten door zijn vier honden. Dat is volgens de Belgische krant La Dernière Heure uit onderzoek gebleken.

De 67-jarige Jacques B. woonde sinds de dood van zijn vrouw twee jaar geleden alleen in een huis dat hij van zijn moeder had geërfd. Met het huis had de moeder hem ook vier hondjes nagelaten.

Een buurman waarschuwde de politie omdat hij B. al ruim een maand niet meer had gezien. De politie ging binnen en vond het zwaar gehavende lijk van de man. Aanvankelijk werd gedacht aan een misdrijf, maar onderzoek heeft uitgewezen dat de man ongeveer drie weken geleden een natuurlijke dood is gestorven, zei een politiewoordvoerster tegen de krant. De honden zijn daarna van het lichaam gaan eten; hoofd, armen en benen werden tot op het bot afgekloven.

De honden zijn overgebracht naar een asiel in Brussel, waar ze vermoedelijk een spuitje zullen krijgen.

De politie deed vorige week vrijdag in Anderlecht nog een gruwelijke ontdekking. Een 69-jarige vrouw had het lijk van haar man, die waarschijnlijk een natuurlijke dood was gestorven, bijna een jaar lang in haar appartement liggen. De vrouw werd uit haar huis gezet omdat de huur al bijna een jaar niet was voldaan.

Agent niet vervolgd voor neerschieten asielzoeker

Een agent die in april een asielzoeker in Utrecht neerschoot omdat die met een mes dreigde wordt niet vervolgd. Omdat de agent geen direct gevaar liep had hij eigenlijk niet mogen schieten, maar justitie ziet in de omstandigheden rond de schietpartij vervolging niet op zijn plaats.

De politie was naar het asielzoekerscentrum geroepen omdat een bewoner zich agressief gedroeg. Toen hij met een mes een dreigende houding richting de agenten aannam, riepen zij meerdere keren dat hij het moest laten vallen. Een agent loste een waarschuwingsschot. Toen de asielzoeker daar ook niet op reageerde, schoot een agent de asielzoeker in zijn been.

De agent zou dat hebben gedaan om te voorkomen dat de asielzoeker zo dichtbij kwam dat de agenten uit noodweer moesten schieten. Er is dan minder tijd om goed te richten, waardoor de kans dat de aanvaller dodelijk wordt geraakt een stuk groter wordt.

Volgens de wet had alleen bij direct fysiek gevaar mogen worden geschoten, maar justitie ziet genoeg aanleiding voor een voorwaardelijk sepot. Het OM wijst erop dat de asielzoeker een dreigende houding en een mes had, niet reageerde op de oproepen en het waarschuwingsschot en dat bewust op een niet-vitaal deel van het lichaam is geschoten.

Een voorwaardelijk sepot houdt in dat de agent niet wordt vervolgd, tenzij die in een bepaalde periode een nieuwe overtreding begaat.

Liam Hemsworth 'gelukkiger dan ooit'

Liam Hemsworth voelt zich de laatste tijd beter dan ooit. "Ik vergat jarenlang in het hier en nu te leven en te genieten", vertelt de Australische acteur, die van 2009 tot afgelopen september een relatie had met Miley Cyrus.

De 23-jarige Hemsworth zegt dat zijn collega Jennifer Lawrence, met wie hij samen in The Hunger Games-films speelt, een goede invloed op hem heeft. "Ze is heel eerlijk en lacht de hele dag door. Daardoor word ik gedwongen om meer aanwezig te zijn. Ik ben veel gelukkiger."

De acteur verhuisde op 18-jarige leeftijd van Australië naar Los Angeles voor zijn acteercarrière. Hemsworth moest de eerste jaren erg wennen aan het wonen in een vreemde stad. "Ik heb de afgelopen vijf jaar heel veel geleerd. In het begin was het zwaar en eng, maar ik moest dat zelf ondervinden."

Zijn breuk met Cyrus kreeg veel aandacht in de media. De acteur trekt zich daar weinig van aan. "Ik probeer altijd in mijn achterhoofd te houden wat de waarheid is en dat is het enige wat belangrijk is", legt hij uit. "Ik weet dat ik een goed mens ben. Ik voel me de laatste tijd meer gefocust en sta meer met beide benen op de grond."

Hemsworth zegt dat zijn nieuwe levensinstelling ook komt doordat hij veel leest en sport. "Ik surf al sinds mijn jeugd en het is een goede manier om even te ontsnappen." Ook vindt de acteur het ontspannend om te kickboksen. "Maar ik vecht niet met mensen. Het is ontladend om een halfuur tekeer te gaan tegen een boksbal."

'Kamp houdt correspondentie schaliegas achter'

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) houdt correspondentie over een omstreden schaliegasrapport achter. Dat stelt Milieudefensie, dat wil nagaan of de onderzoekers onder druk van het ministerie de verwachte risico's afzwakten. Kamp zou wel hebben beloofd de documenten vrij te geven.

Het ministerie erkent dat niet alle communicatie rond het rapport van Witteveen + Bos is vrijgegeven, maar stelt dat daar goede redenen voor zijn. "Het deed bijvoorbeeld niet ter zake of het ging om persoonlijke beleidsopvattingen", zegt een woordvoerder.

Kamp ontkent dat hij iets onder de pet houdt. "Het is volstrekt uitgesloten dat ik probeer onderzoeken naar mijn hand te zetten", zei Kamp vrijdag na de ministerraad. "Zo zit de bestuurlijke wereld in Nederland niet in elkaar." Hij benadrukt dat het ging om een conceptversie. "Het is altijd zo dat een opdrachtgever nog opmerkingen kan maken. Een onderzoeker wil geen onnodige discussiepunten. Dit is absoluut een normale procedure."

Milieudefensie wees er eerder op dat het rapport zelf een veel negatiever beeld geeft dan de samenvatting. Zo staat in het rapport dat maatregelen om een ongecontroleerde gasontsnapping te voorkomen, kunnen falen. In de samenvatting staat dat er geen risico is op deze zogenoemde blow-out.

In september vroeg Milieudefensie de informatie op. Het ministerie beloofde volgens Milieudefensie een maand later de correspondentie binnen een week vrij te geven. Uiteindelijk zou de organisatie pas nog een maand later een deel van de informatie hebben ontvangen. De gevraagde e-mailwisselingen en brieven kwamen echter niet mee.

Het rapport was voor Kamp aanleiding groen licht te geven voor proefboringen naar schaliegas. Coalitiepartij PvdA keerde zich echter tegen proefboringen. Daarom wordt eerst een structuurvisie afgewacht waarin wordt bepaald wat de meest geschikte locatie is voor proefboringen. Milieudefensie vreest dat het opstellen van zo'n structuurvisie in feite al een keuze voor schaliegas is.

Uitslag eerste vrije training Brazilië

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet in de verregende eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. De coureur van Mercedes bleef op het circuit van Interlagos zijn teamgenoot Lewis Hamilton, die tijdens de training een keer van de baan spinde, bijna een halve seconde voor. Wereldkampioen Sebastian Vettel zette de derde tijd neer.

Giedo van der Garde zette bij de eerste training voor de laatste race van het jaar de negentiende tijd neer. Hij bleef weer zijn teamgenoot Charles Pic en beide Marussia-coureurs voor.

Uitslag eerste vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:24.781   14
2 L. Hamilton Mercedes 1:25.230 +0:00.449 13
3 S. Vettel Red Bull 1:25.387 +0:00.606 17
4 J. Button McLaren 1:25.391 +0:00.610 25
5 F. Alonso Ferrari 1:25.593 +0:00.812 13
6 M. Webber Red Bull 1:25.797 +0:01.016 17
7 S. Perez McLaren 1:25.946 +0:01.165 15
8 D. Kvyat Toro Rosso 1:26:064 +0:01.283 17
9 H. Kovalainen Lotus 1:26.133 +0:01.352 31
10 N. Hülkenberg Sauber 1:26.232 +0:01.451 17
11 F. Massa Ferrari 1:26.248 +0:01.467 15
12 E. Gutierrez Sauber 1:26.326 +0:01.545 28
13 R. Grosjean Lotus 1:26.570 +0:01.789 28
14 J. Vergne Toro Rosso 1:26.593 +0:01.812 22
15 A. Sutil Force India 1:27.115 +0:02.334 25
16 V. Bottas Williams 1:27.269 +0:02.488 23
17 P. Maldonado Williams 1:27.358 +0:02.577 23
18 J. Calado Force India 1:27.436 +0:02.655 9
19 G. van der Garde Caterham 1:28.107 +0:03.326 18
20 C. Pic Caterham 1:28.199 +0:03.418 17
21 J. Bianchi Marussia 1:30.004 +0:05.223 24
22 R. Gonzalez Marussia 1:32.646 +0:07.865 19

Www-bedenker verontrust over aftappen internet

De toegenomen afluister-, aftap- en spionagepraktijken bedreigen de toekomst van de democratie. Dat heeft de uitvinder van het wereldwijde web, Tim Berners-Lee, gezegd.

Berners-Lee, die het web in 1990 ontwikkelde, is een uitgesproken tegenstander van internetspionage. Nu meer mensen internet en sociale media gebruiken om 'misstanden aan te kaarten' worden sommige regeringen nerveus, zei hij.

Het gevolg hiervan is een toename van 'afluisteren en censuur', waardoor de toekomst van de democratie wordt bedreigd. Er moeten vergaande maatregelen worden getroffen om de privacy en de vrijheid van meningsuiting op internet te waarborgen, aldus Berners-Lee.

Boek: Lucia Rijker. Bokser en boeddhist - George Schouten met Lucia Rijker

In 'Lucia Rijker. Bokser en boeddhist' laat Lucia al haar reserves varen met als resultaat een goudeerlijk en ontwapenend levensverhaal. Dat staat te lezen op de achterkant van het genoemde boek. Het is geschreven in samenwerking met George Schouten, die van 2003 tot tot 2007 het leven van Rijker verfilmde in een serie documentaires in opdracht van de Boeddhistische Omroep. De ervaringen en ontmoetingen van Schouten met Rijker hebben uiteindelijk tot het boek geleid.

Asscher ziet verbetering in relatie met Rusland

De relatie tussen Nederland en Rusland is de afgelopen tijd verbeterd. De verhouding tussen beide landen is 'minder problematisch' geworden, zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Asscher verving premier Mark Rutte (VVD), die op bezoek is in Indonesië.

De afgelopen maanden waren de diplomatieke verhoudingen op een dieptepunt beland, onder meer door de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag en de mishandeling van een Nederlandse gezant in Moskou. Daarnaast vechten beide landen een juridische strijd uit over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise voor het Zeerechttribunaal in Hamburg.

Er zit echter schot in de zaak. De Nederlandse opvarenden zijn inmiddels op borgtocht vrij en donderdag zei de Russische president Vladimir Poetin dat de staat genade zou moeten tonen aan de activisten. Asscher is blij met deze uitspraak. "Het is positief dat de president ook heeft aangegeven dat hij vindt dat deze mensen vrijgelaten moeten worden."

De steeds oplopende spanning tussen Nederland en Rusland lijkt wat minder te worden, zei de vicepremier. Al gaat de vlag voorlopig nog niet uit. "We vinden nog steeds dat de hele vervolging moet eindigen en dat de mensen het land kunnen verlaten en het schip ook. Het is pas afgelopen als het helemaal is afgelopen en dat is nog niet zo."

Het Zeerechttribunaal vonnist vrijdagmiddag of schip en bemanning moeten worden vrijgegeven.

Thais record voor 'grootste menselijke kerstboom'

Kerstmis is geen officiële feestdag in het overwegend boeddhistische Thailand, maar het grootste warenhuis van het land heeft de komende kerstdagen niettemin aangegrepen voor een goed gelukte publiciteitsstunt. Met hulp van 852 schoolkinderen, gekleed in groene en rode capuchontruien werd vrijdag de grootste menselijke kerstboom ooit gevormd. Duitsland, dat sinds 2011 het record in handen had met 672 deelnemers, werd van de troon gestoten.

De hoogte van de kerstboom bleef overigens beperkt. Tot opluchting van veel ouders hoefden de kinderen niet op elkaars schouders te staan om een menselijke toren in de vorm van een dennenboom te vormen. In plaats daarvan werden er op de grond groepen kinderen gevormd die vervolgens op de grond in het patroon van een dennenboom gingen staan.

Ajax met Hoesen in de spits tegen Heracles

Danny Hoesen start bij Ajax in de spits tegen Heracles Almelo. Dat heeft trainer Frank de Boer van de Amsterdammers vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie. Hoesen vervangt Kolbeinn Sigthórsson, die geblesseerd is. Bij Ajax ontbreekt ook Siem de Jong. De Boer verwacht dat de twee spelers minimaal twee weken uit de roulatie zijn.

Lerin Duarte maakte inmiddels al zijn eerste speelminuten voor Jong Ajax, maar werddoor De Boer niet in de selectie opgenomen tegen zijn oude club. Hij speelt vrijdagavond bij Jong Ajax om speelminuten op te doen met het oog op de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona.

Ook Ruben Ligeon en Bojan Krkic zijn nog geblesseerd. Bojan traint vanaf volgende week wel weer volledig met de groep. Lesly de Sa en Tobias Sana zijn wel in de selectie voor de wedstrijd tegen de Almeloërs op zaterdag opgenomen.

Aan de kant van Heracles ontbreken vier spelers. Aleksei Kangaskolkka, Milano Koenders, Mike te Wierik en Dario Vujicevic zijn nog geblesseerd. Het duel in de Arena wordt zaterdag om 20.45 uur gespeeld.

Go Ahead Eagles-fans 'leenden' kampioensschaal PEC

De kampioensschaal van PEC Zwolle is gestolen door fans van Go Ahead Eagles. Dat hebben supporters van de Deventer club bevestigd tegen RTV Oost. Volgens de fans gaat het om een ludieke actie en het zou de bedoeling zijn om de in hun ogen 'geleende' schaal, die PEC won door in 2011 kampioen te worden in de Eerste Divisie, op 8 december terug te geven. Op die dag komt PEC op bezoek bij de Eagles.

PEC maakte donderdag bekend dat de kampioensschaal gestolen was. Directeur Edward van Wonderen sprak van een 'brute inval' en zei dat de daders op videobeelden waren vastgelegd. PEC schakelde de politie in.

Tegen RTV Oost laat Van Wonderen vrijdag weten de aangifte mogelijk in te trekken als het inderdaad om een ludieke actie gaat van de Overijsselse concurrent. Dat wil hij echter van de Go Ahead-supporters zelf weten. "Feit is dat de schaal weg is. De zaak ligt nu nog bij de politie en onze veiligheidsdienst."

[OS 2014] Van de schans naar de sneeuw

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Deze week maken we kennis met de noordse combinatie, ook wel bekend onder haar Engelse naam Nordic combined. Zoals de naam al suggereert is het een combinatie van de noordse sporten langlaufen en schansspringen. De combinatie is één van de sporten die al op de eerste Olympische Winterspelen, in Chamonix in 1924, aanwezig was. Een jaar later stond het ook op het programma van het eerste noordse wereldkampioenschap en sindsdien heeft het altijd op het programma van zowel het WK als de Olympische Spelen gestaan. We nemen een kijkje in de geschiedenis van deze mooie sport, evenals in de vele wijzigingen in het format door de jaren heen. Tot slot volgt er een overzicht van de huidige stand van zaken: wat zijn tegenwoordig de sterke landen en natuurlijk, wie zijn de favorieten voor de medailles in Sochi?

Schultz vindt tol onvermijdelijk

De Blankenburgtunnel en het verlengde deel van de A15 bij Arnhem kunnen niet worden aangelegd zonder tol. Als de ANWB van de tolheffing af wil, moet de automobielclub zelf maar over de brug komen met de ontbrekende financiering, zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsvrouw reageerde op het onderzoek van de ANWB waaruit blijkt dat 69 procent van de automobilisten negatief staat tegenover het heffen van tol. Zij vinden de invoering niet eerlijk en zijn van mening dat ze al genoeg betalen, bleek uit een peiling onder 904 automobilisten. De ANWB roept Schultz op af te zien van de tolplannen.

Schultz wijst erop dat twee kabinetten al geleden is besloten om op een aantal wegen tol te heffen, omdat er niet genoeg geld was om ze aan te leggen. "Als je geen tol gaat heffen, kun je ook de wegen niet aanleggen", zei Schultz. "Als de ANWB zegt dat ze geen tol willen, laat ze dan komen met het ontbrekende bedrag. Dan doe ik het zonder tol."

De bewindsvrouw heeft geen extra geld om de wegen aan te leggen zonder tol. "Anders had ik het natuurlijk allang gedaan."

"Vertrek Guardiola niet oorzaak blessuregolf"

De blessuregolf die FC Barcelona teistert is niet het gevolg van het vertrek van Pep Guardiola. Dat stelt technisch directeur Andoni Zubizarreta. Onder Guardiola kampte de club bijna nooit met blessuregevallen, tijdens de bewinden van Tito Vilanova en de huidige coach Gerrardo Martino is dat wel anders.

Lionel Messi, Victor Valdes, Cesc Fabregas, Gerard Pique, Cristian Tello en Xavi kampen of kampten stuk voor stuk met blessures. "Mensen moet begrijpen dat voetbal gebaseerd is op het menselijk lichaam en dat lichaam heeft nu eenmaal te maken met problemen. De overvolle speelkalender en de onderbrekingen tussendoor helpen daarbij niet mee", legt Zubizarreta uit.

"Maar het feit dat Guardiola weg is als trainer heeft hier niks mee te maken. We letten nog steeds op de trainingsintensiteit, voeding en de rust van de spelers. Daar is niets aan veranderd", die vooral hoopt dat Messi snel terug is. "Messi is onze grootste zorg. Wij gaan er alles aan doen om hem weer klaar te stomen, maar we gaan daarin niet overhaasten."

Bundel PlayStation 4 en Vita aangekondigd

Nog voor de kerst komt er een bundel uit met een PlayStation 4 en een PlayStation Vita. Sony noemt dit een 'Ultimate Bundle.' Sony gaat ook 2,5 miljoen pond investeren in een tv-campagne rond de PlayStation Vita.

Sony ziet het streamen van PlayStation 4-games naar de PlayStation Vita als een belangrijk verkooppunt voor de Vita. Het bedrijf gaat dan ook 2,5 miljoen pond uitgeven aan een televisie-campagne, genaamd 'The Best Way to Play', waarin de streamfunctie en de game Tearaway de hoofdrol gaan spelen.

Senior product manager Ben Law van Sony: “We’re really excited for Vita as we move into Christmas. We’ve got a great campaign with key messaging around new releases like Tearaway, the ever-growing game catalogue and the Remote Play service.”

Een prijs en een exacte releasedatum is helaas niet bekend.

'Nederlandse gamers gaan voor Playstation 4' (Foto: Novum)

ESA lanceert identieke Swarm-satellieten

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft vrijdag een omgebouwde Russische militaire raket gelanceerd die drie identieke satellieten in een baan om de aarde moet brengen. De 3 Swarm-satellieten gaan de kracht en richting van het aardmagnetisch veld rond de aarde meten.

Die kennis biedt inzicht in veel natuurlijke processen, zowel diep onder het aardoppervlak als ver daarboven. Dat inzicht kan op zijn beurt leiden tot beter begrip van verzwakkingen in het aardmagnetische veld.

"Lift-off van ESA's drie identieke Swarm-satellieten op weg naar de ontrafeling van de mysteriën rondom het aardmagnetisch veld!" liet ESA via zijn Nederlandstalige twitterfeed weten. De lancering vond plaats vanuit het kosmodroom Plesetsk, in het noorden van Rusland.

Brood: "AZ compleet en uitgebalanceerd"

Roda JC gaat dit weekend op bezoek bij AZ en trainer Ruud Brood verwacht een zware wedstrijd voor zijn ploeg. "Ze staan niet voor niks bovenaan in de Eredivisie. Als ze al zwakke plekken hebben, dan zijn die moeilijk te traceren. Het is namelijk een compleet en uitgebalanceerd elftal", vindt Brood.

"Ze hebben spelers die goed in een bepaalde organisatie kunnen spelen en hard voor elkaar willen werken. Daarnaast hebben ze jongens die een individuele actie kunnen maken, is er creativiteit aanwezig en is hun middenveld in balans."

Brood kan in Alkmaar niet beschikken over de met blessures kampende Martijn Monteyne, Davy De Beule en Guy Ramos en de geschorsten Kees Luijckx en Ard van Peppen. "Het is niet makkelijk om die jongens te vervangen. Natuurlijk hebben we wel wat opties, maar dat zijn geen specifieke verdedigers. Het wordt een mooie uitdaging voor ons als staf en voor het team om dat goed in te vullen."

Carrick verlengt bij Manchester United

Michael Carrick heeft zijn contract bij Manchester United verlengd. De 32-jarige verdediger tekende een verbintenis die hem tot de zomer van 2015 aan de Engelse kampioen bindt. In het contract is ook een optie voor nog een seizoen opgenomen. De 31-voudig Engels international speelt al sinds 2006 in Manchester.

Op de clubwebsite laat Carrick weten het nog altijd goed naar zijn zin te hebben bij United. "De club heeft een paar veranderingen ondergaan en werken onder David Moyes is fantastisch. Ik heb al veel prijzen gewonnen hier en ik kijk er naar uit om er daar meer aan toe te voegen."

Serena Williams tennisster van 2013

Serena Williams is vrijdag uitgeroepen tot tennisster van het jaar. De 32-jarige Amerikaanse won die titel voor de vijfde keer in haar loopbaan. Williams won in 2013 elf WTA-titels, waaronder Roland Garros en de US Open. Dankzij 78 overwinningen vergaarde ze 12,3 miljoen dollar aan prijzengeld, een record. Williams verloor dit jaar slechts vier wedstrijden.

Het Italiaanse duo Sara Errani en Roberta Vinci werd tot dubbelteam van het jaar gekozen door de WTA. Errani en Vinci wonnen dit jaar de Australian Open en stonden heel 2013 op de eerste positie van de teamwereldranglijst. Op de wereldranglijst voor dubbelspeelsters delen ze de eerste positie ook.

Urker vishandelaars gijzelen 'oplichter'

Een 49-jarige man uit Emmen is donderdagavond korte tijd ontvoerd geweest vanwege een zakelijk conflict. Hij werd door drie mannen die hij geld zou zijn verschuldigd, meegenomen naar een bedrijfspand in Urk. Ze werden alle vier aangehouden toen de politie het pand binnenviel.

De drie gijzelnemers van 19, 40 en 46 jaar uit Urk zeggen bij de verkoop van vis te zijn opgelicht door de Emmenaar. Ze deden hiervan woensdag aangifte bij de politie.

De drie Urkers worden verdacht van vrijheidsberoving en de man uit Emmen van oplichting. De verdachten zitten nog vast.

Rotterdam onderzoekt onopgemerkte dood vrouw

De gemeente Rotterdam gaat bekijken hoe de dood van een inwoonster van de stad tien jaar lang onopgemerkt kon blijven. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente. "Het is natuurlijk vooral een maatschappelijk probleem", legt hij uit. "Maar er zijn ook instanties die haar dood hadden kunnen opmerken."

Het Rotterdamse college heeft opdracht gegeven op een rijtje te zetten welke instanties en bedrijven de afgelopen tien jaar bij de vrouw betrokken zijn geweest en haar dood hadden kunnen constateren. Daarbij valt te denken aan energiebedrijven, pensioenfondsen en de bank.

De gemeente verzorgt de uitvaart van de eenzame vrouw, die donderdag dood in haar huis werd gevonden. De Rotterdamse stierf zo'n tien jaar geleden op 74-jarige leeftijd een natuurlijke dood. Rotterdam zoekt naar familieleden van de vrouw.

De vrouw werd gevonden door bouwvakkers die in de straat bezig waren en geen gehoor kregen toen ze bij de woning aanbelden. De vrouw woonde aan de Jan Porcellisstraat in de Rotterdamse wijk Middelland. De buurvrouw van de vrouw zei tegen Radio Rijnmond dat ze dacht dat de vrouw bij haar dochter was ingetrokken en het huis had aangehouden.

Doctor Who-game verovert Google

Het is geen geheim dat Google ervan houdt om elke dag te verrassen met een nieuwe homepage. Deze keer hebben ze ervoor besloten om naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Doctor Who, hem een eigen browser game te geven op Google. Simplistisch en niet bijster leuk om te spelen, maar wel een toffe gimmick.

In de game kies je een personage en moet je deze vervolgens een letter van het woord 'google' laten oprapen alvorens naar de uitgang te gaan. 

Tandarts pakt kunstgebit van patiënt af

Een tandarts uit Wijchen in Gelderland heeft het kunstgebit van een patiënt afgepakt, omdat de man zijn rekening niet heeft betaald. De tandarts dreigt de prothese weg te gooien als de patiënt niet snel geld overmaakt. De patiënt heeft een klacht ingediend bij de NMT (Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde), zo zei een woordvoerster van de organisatie vrijdag.

De NMT keurt het gedrag van de tandarts af en vindt zijn handelwijze ongepast, aldus de zegsvrouw. De beroepsvereniging heeft in de afgelopen dagen geprobeerd de tandarts op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt.

Tandarts pakt kunstgebit van patiënt af
Tandarts pakt kunstgebit van patiënt af (Foto: ANP)

Robben kijkt uit naar topper tegen Dortmund

Arjen Robben heeft zin in de Bundesligatopper tegen Borussia Dortmund. De vleugelspits van Bayern München verwacht een goede wedstrijd. De afwezigheid van Franck Ribéry, die een ribblessure opliep in de play-off van Frankrijk tegen Oekraïne, ziet hij niet als een probleem. "Wij hebben een goed team. We zullen zeker een kansrijk team op het veld hebben zaterdag. Ons doel is om de wedstrijd te winnen."

Ook de blessures van Dortmund-verdedigers Mats Hummels en Marcel Schmelzer zeggen Robben weinig. "Er zal veel over gepraat worden. Ik denk alleen dat het niet veel verschil maakt. Er spelen sowieso 22 heel goede voetballers en het maakt niet veel uit in wedstrijden als deze."

Bang voor Dortmund is Bayern volgens Robben niet. "We respecteren iedere tegenstander dus zijn we nooit bang. We gaan daar met veel zelfvertrouwen heen en willen gewoon de wedstrijd winnen."

China wil van gebruik marteling af

China moet afstappen van het gebruik van marteling om bewijsmateriaal te vergaren. Rechters moeten zich zonder inmenging van de autoriteiten kunnen uitspreken over zaken. Dat staat in nieuwe richtlijnen van het Chinese Hooggerechtshof die donderdag zijn gepubliceerd, meldt de South China Morning Post.

"Het ontfutselen van bekentenissen door middel van marteling - zoals het gebruik van koude, honger, droogte, hitte, uitputting en andere illegale methodes om bekentenissen van beschuldigden te krijgen - moeten worden uitgeroeid", aldus de richtlijnen.

Het Hooggerechtshof wil verder dat rechtbanken extra zorgvuldig te werk gaan wanneer de doodstraf kan worden opgelegd. Dit soort rechtszaken zouden alleen door 'ervaren' rechters mogen worden behandeld.

De nieuwe richtlijnen volgen op de aankondiging van juridische hervormingen op de derde jaarvergadering van het Centrale Comité eerder deze maand.

Schaatsteams Orie niet naar WB Berlijn

De schaatsteams van coach Jac Orie zullen niet meedoen aan de vierde wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Berlijn. De wedstrijden, die van 6 tot en met 8 december worden gehouden, passen niet in het programma van de ploegen BrandLoyalty en Team Activia.

De ploegen van onder andere Jan Smeekens, Ronald Mulder, Annette Gerritsen en Diane Valkenburg zijn in die periode op traningskamp in het Italiaanse Collalbo. Orie vindt dat een trainingskamp beter in het programma van de ploegen past op weg naar het olympisch kwalificatietoernooi dat eind december in Heerenveen wordt verreden.

Leonardo DiCaprio geeft miljoenen aan tijgers

Leonardo DiCaprio heeft weer een flink bedrag gedoneerd voor het behoud van tijgers. De acteur schonk het Wereld Natuur Fonds drie miljoen dollar voor de bescherming van de dieren in Nepal. In 2010 doneerde hij ook al een miljoen dollar.

DiCaprio hoopt dat het bedrag ervoor zorgt dat de tijgerpopulatie in het Aziatische land verdubbelt. Met het geld kan er beter gecontroleerd worden op stropers en kunnen er plekken waar tijgers wonen worden beschermd en uitgebreid.

De 39-jarige acteur werkt sinds 2010 samen met het Wereld Natuur Fonds. DiCaprio en de organisatie sloegen destijds de handen ineen voor de campagne Save Tigers Now, die helpt wereldwijd tijgers in het wild te beschermen. De acteur zet zich voor het fonds ook in voor andere projecten voor het behoud van de natuur en van andere diersoorten.

Nederland exportkampioen tomaten

Nederland is Mexico voorbijgestreefd als grootste tomatenexporteur ter wereld. Dat blijkt volgens het Algemeen Dagblad vrijdag uit de meest recente exportcijfers. De Nederlandse land- en tuinbouwsector verkocht vorig jaar voor ongeveer 1,8 miljard dollar (ruim 1,3 miljard euro) aan tomaten over de grens, terwijl Mexico 'slechts' voor 1,7 miljard dollar exporteerde.

De twee grootmachten op het gebied van de tomatenhandel worden op gepaste afstand gevolgd door Spanje, dat voor 1,2 miljard dollar aan tomaten uitvoert. In de resterende landen uit de top vijf, Turkije en Frankrijk, wordt niet meer dan vierhonderd miljoen euro aan de buitenlandse handel in tomaten verdiend.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) heeft in de ochtendkrant louter lovende woorden voor de veroverde koppositie. "Nederland is een wereldspeler op het gebied van land- en tuinbouw", aldus de bewindsvrouw. "Uit deze cijfers blijkt wel dat de tomatensector goed bezig is."

De populariteit van de Nederlandse tomaat is opvallend, aangezien met name Duitsland het product lange tijd als 'Wasserbombe' wegzette. Duitse consumenten lieten de tomaat van Hollandse bodem massaal links liggen, omdat de rode vrucht niet meer dan 'gesneden water' zou zijn. Nederlandse telers kwamen daarop met onder meer de trostomaat, die snel aan populariteit won.

Proces tegen Siert Bruins gaat door

Het proces tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins in het Duitse Hagen gaat gewoon verder. De rechters besloten dit vrijdag omdat een psychiater heeft vastgesteld dat de 92-jarige Bruins niet dement is geworden. Volgens de rechters is hij daarom gewoon in staat zijn eigen proces te volgen en dus gaat de vervolging van’het beest van Appingedam’ door.

De Duitse justitie beschuldigt Bruins van de moord op de 36-jarige verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 bij het Groningse Appingedam. Het proces hierover in Hagen is op 2 september begonnen.

Het nieuwe onderzoek naar de geestelijke toestand van de oorlogsmisdadiger werd gedaan op verzoek van de advocaat van Bruins, Klaus-Peter Kniffka. Die vermoedde dat zijn cliënt aan dementie leed. De gezondheid van Bruins is in deze rechtszaak van meet af aan een kwestie geweest. In september stelde een arts vast dat de verdachte nog wel in staat was zijn eigen proces bij te wonen. De duur van de zittingen werd wel ingekort, vanwege zijn broze gezondheid.

Bruins heeft eerder ontkend dat hij destijds degene was die Dijkema van achteren doodschoot. Dat deed zijn kompaan, liet de Nederlandse oorlogsmisdadiger zich eerder ontvallen. Bruins zat bij de Sicherheitsdienst. Hij kreeg vanwege zijn brute optreden in de Tweede Wereldoorlog de bijnaam 'het beest van Appingedam’.

Proces tegen Siert Bruins gaat door
Proces tegen Siert Bruins gaat door (Foto: ANP)

Gers Pardoel vindt Goud passende naam voor zoon

Gers Pardoel vindt de naam Goud goed bij zijn pasgeboren zoontje passen. "Selina en ik waren het al heel lang eens over Goud. Het is een edelmetaal. Zij is er dol op, en een kind is minstens net zo kostbaar", zegt de rapper in De Telegraaf. Gers en Selina kregen twee weken geleden hun eerste kind.

Het stel kreeg veel kritiek te verduren op de niet-alledaagse naam. "We wilden een bijzondere naam", legt de 32-jarige rapper uit. "Bovendien, jongetjes die Jan of Klaas heten, lopen net zo veel risico te worden gepest. Het ligt heus niet aan hoe iemand heet."

Goud heeft goudblond haar en lijkt erg op zijn vader. "Ik dacht nog wel dat het donkere haar van Selina zou overheersen. Ze zei heel lief dat ze blij is dat het zo is", vertelt hij. "Als ik even weg ben, heeft ze toch een mini Gers thuis."

Hoewel de rapper dolgelukkig is met zijn vriendin, ziet hij trouwen voorlopig nog niet zitten. "Nu nog even niet, ook omdat ik Selina niet een soort huwelijk in de spotlights toewens. Daar houdt ze niet zo van", legt Gers uit. "En we zijn nu zo gelukkig met z'n drieën."

Familie krijgt vakantiefoto's na tien jaar te zien

Een familie uit het Friese Surhuisterveen krijgt tien jaar na dato alsnog de vakantiefoto's te zien die ze in Noorwegen hebben gemaakt. Tijdens een vakantie in 2003 was hun digitale camera bij een waterval in een rivier gevallen. Het toestel werd dit jaar gevonden door een Duitser die er op vakantie was, meldt de politie.

Het toestel werkte niet meer, maar de foto's stonden nog altijd op de geheugenkaart. Op een van de foto's stond de auto van de eigenaar, inclusief kenteken. De Duitser had de politie daarom gevraagd na te gaan om wie het gaat.

De foto's zijn per mail naar de familie gestuurd. Die is volgens de politie blij en verbaasd dat ze de foto's op deze manier alsnog te zien krijgen.

Agressieve bodyguard Justin Bieber gearresteerd

Een van de bodyguards van Justin Bieber is woensdag opgepakt op Hawaï na een opstootje met een fotograaf. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De paparazzo nam foto's van de Canadese zanger, waarop de lijfwacht door het lint ging en hem aanviel.

De bodyguard eiste dat de fotograaf alle foto's van Bieber zou verwijderen, maar de paparazzo weigerde. Daarop werd de lijfwacht fysiek en beschadigde de camera van de fotograaf. De paparazzo raakte niet gewond tijdens het opstootje.

De bodyguard werd vervolgens meegenomen naar het politiebureau. De kleerkast kwam niet veel later vrij nadat zijn borg van drieduizend dollar was betaald. Het is niet duidelijk of dat geld door Bieber werd neergeteld.

De 19-jarige zanger komt de afgelopen tijd zelf geregeld negatief in het nieuws. Zo deelde hij naar verluidt het bed met een Braziliaanse pornoactrice, zou hij een bordeel hebben bezocht in Rio de Janeiro en gaf hij een huisfeest waar naar verluidt flink wat joints werden gerookt en strippers naakt rondliepen.

Bommelding bij Nederlandse homofilm in Rusland

De première van de Nederlandse film Matterhorn op een homofilmfestival in Sint-Petersburg is donderdag uitgesteld door een bommelding. Die kwam een kwartier voor aanvang binnen, meldt cameraman Dennis Wielaert op Facebook.

Het festival Bok o Bok (Zij aan Zij) moest donderdag met de film worden afgetrapt. De bommelding zou per telefoon zijn doorgegeven. Iedereen moest naar buiten, waarop de politie met honden in de zaal naar explosieven zocht. Ondanks de kou bleef bijna iedereen volgens Wielaert wachten tot de bioscoop twee uur later werd vrijgegeven. Ondanks posters met anti-gay leuzen en 'een gek' die wat riep en daarna snel wegrende, bleef de sfeer er volgens Wielaert goed onder.

De film gaat over de eenzame Fred, gespeeld door Ton Kas, die sinds de dood van zijn vrouw alleen leeft in een godvrezend dorpje. Dan verschijnt de zwakbegaafde zwerver Theo op zijn stoep, gespeeld door René van 't Hof. In een opwelling biedt Fred Theo een logeerplek aan. Hoewel Fred eerst nog hard en neerbuigend naar Theo is, groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe.

De zaal barstte volgens Wielaert in applaus uit toen de hoofdrolspelers als bruid en bruidegom in de regen naar de kerk renden. "Toch wel een kippenvelmomentje."

Na afloop werd iedereen voor de zekerheid onder politiebegeleiding terug naar een hotel gebracht. "Nu moet ik zeggen dat ik me niet echt onveilig heb gevoeld." De cameraman omschrijft de mensen om zich heen als 'fantastisch en lief'.

De film viel bij verschillende festivals al in de prijzen. Op het internationale homofilmfestival Lesgaicinemad in Madrid werden de hoofdrolspelers uitgeroepen tot beste acteurs. Regisseur en scenarist Diederik Ebbinge kreeg de prijs voor beste scenario.

Van Geel: "Guidetti op dit moment niet aan de orde"

Technisch directeur van Feyenoord Martin van Geel verwacht geen drukke winterse transferperiode. "Ik denk sowieso dat er in de winter altijd minder gebeurt dan in de zomer", zegt de directeur tegen NUsport.

"Het zal meer in de marge gebeuren met spelers die ook mogen vertrekken. Dat zie je wel vaker, clubs die in de problemen komen halen of huren wel wat spelers. Dat zal bij ons in het tweede deel van de selectie zijn, Sekou Cissé en Harmeet Singh zijn de spelers die te horen hebben gekregen dat ze mogen vertrekken. De rest van de groep willen we bij elkaar houden, ook om schorsingen en blessures op te vangen."

"Het zou kunnen dat we jonge spelers zoals bijvoorbeeld Terence Kongolo verhuren, maar dat moeten we wel heel kritisch bekijken. Voor hun eigen ontwikkeling zou dat goed zijn en dat laten we uiteraard meewegen. Voor de grote transfers is de winter niet de aangewezen periode. Die topspelers willen het jaar dat we optimaal gaan presteren en voor het allerhoogste in Nederland gaan afmaken. Een aantal heeft natuurlijk ook het WK in het achterhoofd en zal beseffen dat het dit seizoen beter is om te blijven."

"Zelf hebben we geen plannen om spelers te halen, maar als John Guidetti haalbaar wordt, zullen we daar altijd naar kijken. Ik zet grote vraagtekens bij de berichten dat hij weg mag bij Manchester City, want we hebben met hem en zijn club uitermate goed contact. We houden het in de gaten, hij zit voor altijd in ons hoofd en in ons hart, maar het is op dit moment niet aan de orde."

Edenaar vrijgesproken van ontucht met broertjes

Een 28-jarige man uit Ede is vrijdag vrijgesproken van ontucht. De man werkte in een instelling in het Gelderse De Glind en zou daar twee broertjes van 5 en 11 jaar hebben betast. De rechtbank in Arnhem vindt dat er te weinig bewijs is om hem te veroordelen.

De rechtbank komt tot vrijspraak omdat de verklaring van het jongste broertje mogelijk tot stand is gekomen op basis van de verklaring van zijn broer. Daardoor blijft alleen diens verklaring over. Er is verder geen ondersteunend bewijs.

Justitie vond zelf ook al dat er niet genoeg bewijs was en had twee weken geleden vrijspraak geëist. De man ontkent ontuchtige handelingen met de broertjes te hebben gepleegd.

Noord-Hollandse zit urenlang vast in kruipruimte

Een vrouw uit Kortenhoef heeft donderdag enkele uren vastgezeten in de kruipruimte van haar woning. De 54-jarige Noord-Hollandse werd bevrijd nadat een krantenbezorger hulpgeroep hoorde en de politie had gebeld.

De vrouw kwam vast te zitten met haar been toen ze de meterstand wilde opnemen. Toen agenten rond 15.30 uur poolshoogte kwamen nemen zat ze al ruim twee uur vast. De brandweer moest de waterleiding doorzagen om de vrouw te bevrijden. Ze is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Atlete Hassan krijgt Nederlands paspoort

Middellangeafstandsloopster Sifan Hassan heeft vrijdag de Nederlandse nationaliteit gekregen. De geboren Ethiopische kreeg in Arnhem haar paspoort uit handen van sportwethouder Gerrie Elfrink. De 20-jarige Sifan, die sinds 2008 in Nederland woont, kan daardoor per direct voor Nederland uitkomen bij internationale toernooien.

Hassan liep vorig jaar al tijden op de 1500 meter waardoor ze in augustus naar het WK in Moskou had gemogen. Pogingen om haar versneld genaturaliseerd te krijgen liepen echter op niets uit. Sifans persoonlijk record op de 1500 meter in met 4.03,73 slechts een tiende seconde boven het Nederlands record. Dat liep Elly van Hulst in 1987.

Van Marwijk denkt dat VdV snel herstelt

Hamburger SV-trainer Bert van Marwijk hoopt dat Rafael van der Vaart sneller terug is van zijn blessure dan wordt verwacht. De middenvelder scheurde dinsdag zijn enkelbanden in de oefenwedstrijd van Oranje tegen Colombia. Op de blessure staat normaliter een revalidatieduur van vier tot zes weken. Daar gelooft Van Marwijk echter niet in.

"Ik heb de enkel gezien. Mijn gevoel zegt dat hij sneller terug is. Maar misschien zeg ik dat ook alleen maar omdat ik het zo ongelooflijk jammer vind dat hij wegvalt", aldus de oefenmeester van de Duitse clubs, die van mening is dat oefeninterlands afgeschaft moeten worden. In plaats daarvan moet een trainingsweek plaatsvinden.

"Ik denk dat iedereen daarvan zou profiteren. Maar het geld is zo belangrijk in het voetbal. Ik kan dat wel willen, maar dat heeft weinig werking. Ik denk wel dat er een punt komt dat er iets moet veranderen."

Vitesse wil impuls aan selectie geven

Vitesse werpt zich definitief op als titelkandidaat in de Eredivisie. De Arnhemmers willen zich de komende maanden verder versterken. "We willen na de winterstop nog beter voor de dag komen door kwalitatief een impuls aan het team te geven", zegt de ambitieuze directeur Joost de Wit tegen Omroep Gelderland.

In Abu Dhabi zal Vitesse zich voorbereiden op de allesbeslissende tweede seizoenshelft. "We hebben daar goede contacten en een prima deal gemaakt. De temperatuur is heerlijk, er zijn uitstekende velden en we spelen er natuurlijk een serieuze wedstrijd tegen een sterke tegenstander."

Vitesse staat momenteel aan kop in de Eredivisie en speelt steeds verzorgder voetbal. "Veel credits gaan naar Peter Bosz. Hij heeft de zaak netjes op de rit. Maar we zijn er nog lang niet, hoewel we niet anders dan zeer tevreden kunnen zijn. Feyenoord thuis verloren we bijvoorbeeld, maar als je ziet in wat voor geweldige ambiance toen gespeeld werd", aldus De Wit.

Ecclestone ziet in Horner ideale opvolger

Formule 1-baas Bernie Ecclestone ziet in Red Bull-teambaas Christian Horner zijn ideale opvolger. De 83-jarige Brit heeft vanuit Brazilië aan the Telegraph laten weten serieus na te denken over een opvolger.

"Christian zou ideaal zijn. Ik zou hem met alle plezier inwerken. Dan beginnen we een soort overbruggingsperiode. Het moet iemand zijn die de sport kent. Iemand van buitenaf, dat werkt niet denk ik. Dat gaat geen vijf minuten goed. Mensen werken met me, omdat ze me kennen. Ze weten dat ik eerlijk ben tegen ze. Zo is het met Christian ook. Ik hoop dat we het voor elkaar krijgen."

Dat Ecclestone zo bezig is met zijn opvolging komt door twee dingen. Ten eerste is de Brit al 83 jaar oud en weet hij niet hoe lang hij het nog vol kan houden. Daarnaast is hij verwikkeld in rechtszaken over de verkoop van de Formule 1 aan CVC Capital. Hij zou bankier Gerhard Gripkowsky omgekocht hebben om de aandelen tegen een zacht prijsje aan een bevriende partij te geven in plaats van het hoogste bod. Hierover lopen in zowel Londen als München rechtszaken.

Of Horner daadwerkelijk Ecclestone op zal gaan volgen is nog verre van zeker. Eerder deze maand liet hij weten er niet happig op te zijn. "Bernie vervangen is onmogelijk. Zeker door één persoon. Daar heb ik geen interesse in. Ik ben erg blij met wat ik bij Red Bull doe."

Ram: "Geen positieve test voor Haase"

Robin Haase heeft volgens Herman Ram, de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, geen positieve dopingtest achter zijn naam staan. De Haagse tennisser liet vrijdag in de Volkskrant weten dat hij in 2006 positief werd bevonden nadat in zijn urine een te hoge concentratie van testosteron werd aangetroffen.

"Robin Haase heeft zelf bericht dat hij in 2006 positief testte, maar ik ben bang dat hij indertijd niet goed begrepen heeft wat er in de brief stond", laat Ram in een reactie weten. "De brief van de spelersvakbond ATP ging over de zogenaamde T/E-ratio, wat een aanduiding is voor de verhouding tussen testosteron en een ander hormoon in het lichaam. En die T/E-ratio was bij Haase te hoog. Dergelijke afwijkingen komen echter zeer regelmatig voor en zijn absoluut niet te bestempelen als een 'positieve test’. Wel wordt er na het constateren van een te hoge T/E-ratio altijd vervolgonderzoek gedaan, zowel door het uitvoeren van nog een aantal dopingcontroles in korte tijd (wat bij Haase ook gebeurd is) als door het onderzoeken van hetzelfde urinemonster met een tweede analysemethode."

Ook de Nederlandse Dopingautoriteit heeft volgens Ram tientallen van dergelijke gevallen per jaar. "Maar in vrijwel alle gevallen is de eindconclusie dat de verstoring lichaamseigen is en dat de bevinding dus geen bewijs is van dopinggebruik. Dat is in het geval van Haase ook de conclusie van de ATP geweest."

In de brief van de ATP aan Haase werd ook het vermoeden uitgesproken dat het om een afwijkende verhouding ging die lichaamseigen zou kunnen zijn. Ram heeft de brief nooit gezien. "Maar nu krijgt de buitenwereld misschien toch een verkeerde indruk", stelt Ram.

Perez overtuigd van langer verblijf in F1

Sergio Perez zegt er 95 procent zeker van te zijn dat hij ook in 2014 op de Formule 1-grid zal staan. De 23-jarige Mexicaan moet na één seizoen voor McLaren gereden te hebben daar het veld al weer ruimen. Nu is hij op zoek naar een nieuw stoeltje.

"Ik ben ervan overtuigd dat ik over een jaar kan zeggen dat mijn vertrek bij McLaren het beste was dat me had kunnen overkomen. Het is 95 procent zeker dat ik ook volgend seizoen in de Formule 1 actief ben, maar die laatste vijf procent zijn het lastigst. Mijn gevoel zegt me dat ik 2014 weer op dit niveau race."

Zo zou Perez in beeld zijn voor een terugkeer bij Sauber, maar ook Force India kan niet uitgesloten worden, ondanks dat daar Adrian Sutil en Nico Hülkenberg de grootste kanshebbers lijken te zijn. "Het zijn niet alleen die teams. Er zijn vrij veel opties en het perspectief is veel beter dan een week geleden." Dit zou Lotus kunnen zijn, al wilde de Mexicaanse coureur niet op de geruchten ingaan.

Cricketers incasseren tweede nederlaag

De Nederlandse cricketers hebben op het kwalificatietoernooi voor het WK Twenty20 een tweede nederlaag geleden. Schotland was vrijdag net iets beter en won met vijftien runs: 165 om 150. Eerder verloor Oranje al van Papoea Nieuw-Guinea, maar won het zijn andere vier duels. In de poulefase wacht alleen Kenia nog.

Nederland begon met bowlen en deed dat in eerste instantie naar behoren. Op Matt Machan kregen de Oranjebowlers echter geen grip en toen na 14.1 overs Rob Taylor erin kwam hadden de Schotten een succesvol partnership te pakken. In de laatste zes overs voerden ze de Schotse score op van 93/4 naar 165/4. Machan eindigde op 67 not out, Taylor op 41 not out. Die score behaalde Taylor uit slechts negentien ballen.

Toen Nederland mocht batten werd in eerste instantie het tempo van de Schotten goed benaderd. Na 13.1 overs ging Ben Cooper als vierde Nederlandse batsman uit. Op dat moment had Oranje 89 runs op het scorebord staan.

De versnelling van Schotland in het tweede deel van de slagbeurt kon Nederland niet beantwoorden. Door het nodige risico te nemen gingen ook Peter Borren en Mudassar Bukhari nog uit. Wesley Barresi werd met 70 not out de Nederlandse topscorer.

Met vier zeges en twee nederlagen dreigt Nederland de eerste plaats in poule B kwijt te raken. Afghanistan, dat later vrijdag tegen Nepal speelt, staat na vijf duels op vier overwinningen en een nederlaag. Kenia staat op drie zeges en twee nederlagen en speelt zaterdag tegen Nederland zijn zesde duel.

De twee nummers één plaatsen zich direct voor het WK Twenty20 in maart in Bangladesh. De nummers twee tot en met vijf zijn op een tussenronde aangewezen om beslag te leggen op een van de laatste vier plaatsbewijzen.

KNSB wil EK allround met kleine vierkamp

De Nederlandse schaatsbond KNSB wil het Europees kampioenschap allround aanpassen. Zowel bij de heren als de dames moet de langste afstand eruit en vervangen worden door een kortere. Dat voorstel gaat de KNSB indienen bij het eerstvolgende congres van de internationale schaatsbond ISU.

Het nieuwe voorstel, dat in een nader uitgewerkt document van de visie Van Podium Tot Podium staat, houdt in dat bij de heren de tien kilometer vervangen zal worden door de drie kilometer en bij de dames wordt de 5.000 meter vervangen door de 1.000 meter. "Het wordt interessanter voor meer rijders en het geeft een 'clash' tussen verschillende stijlen en specialismen", aldus de schaatsbond.

Het wereldkampioenschap allround moet de huidige opzet behouden. "Op deze manier wordt meer diversiteit in de kalender gecreëerd en hebben het EK en het WK een uniek eigen karakter." De KNSB doet ook een voorstel om de wereldbekercyclus te hervormen. De competitie zou niet meer over het hele seizoen moeten worden uitgesmeerd. Er moet een serie wedstrijden komen binnen één blok met een afsluitende finale.

De KNSB maakt zich de laatste tijd sterk voor vernieuwingen binnen het schaatsen om de sport aantrekkelijker te maken. Eén van de onderdelen betreft de (inter)nationale wedstrijdkalender. Als deze voorstellen aangenomen worden, dan zal de nieuwe competitieopzet vanaf het seizoen 2016/2017 in kunnen gaan. Het eerstvolgende ISU-congres is van 9 tot en met 13 juni in Dublin.

Xbox One gelanceerd in 13 landen

Microsoft's nieuwe console, de Xbox One, is vandaag officieel gelanceerd in dertien landen. Onder andere gamers in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk kunnen vanaf vandaag de nieuwste Xbox kopen.

In het Verenigd Koninkrijk was winkelketen GAME dik tevreden met het verloop van de launch. Chief digital officer Ian Chambers liet weten dat de launch voor hen in ieder geval een groot succes was: “Last night was incredible. You could almost taste the excitement – gamers had been waiting for Xbox One for over eight years and we saw a massive turnout at the midnight openings at more than 300 GAME stores across the UK. We’ve seen record pre-order numbers for the new generation consoles and looking at the initial response it’s clear that sales will easily surpass that delivered at the Xbox 360 launch."

Ook in Australië is de launch een groot succes. Directeur van EB Games Australië wist ons te vertellen dat de launch officieel de grootste launch ooit was op gaming-gebied in Australië. “What we’re seeing here is absolutely unprecedented. When you’ve got literally thousands of people showing up to hundreds of stores across the country, you know that the gaming industry is a bigger deal than it has ever been before." Als kanttekening moet wel gezegd worden dat de PlayStation 4 volgende week uitkomt in Australië, dus wellicht grijpt Sony alsnog het record down under.

Helaas konden sommige gamers niet meteen aan de gang omdat Xbox Live gisteravond meteen te kampen kreeg met down time. Gelukkig was dit van korte duur, zodat ongeduldige gamers snel weer aan de gang konden. “Microsoft can confirm that all online services have been restored. We are investigating the root cause of the disruption and will continue to keep customers updated as information becomes available,” aldus een woordvoerder van Microsoft.

In New York was er een flink launch event. Zo liepen er zombies door de stad, scheurden groene racewagens door de straten en op Times Square waren er feesten en kon op de nieuwe console gespeeld worden.

Dan Livingstone was de allereerste Xbox One-koper ter wereld. Hij kocht zijn Xbox One in Nieuw-Zeeland. Phil Harrison feliciteerde de beste man via Twitter.

Eerste Xbox One-eigenaar

'Crash Bandicoot naar Sony'

De officiële website van de Crash Bandicoot-serie is offline gegaan. Nu lijkt dat wellicht niet zo heel erg interessant, maar Activision heeft verder ook alle verwijzingen naar de serie verwijderd. Is het een voorbode voor een overstap naar Sony?

Reddit-user cocobandicoot heeft een flinke post gemaakt waarin hij een hoop aanwijzingen opsomt die erop wijzen dat Sony de rechten heeft overgenomen van Activision. Niet alle opgesomde punten zijn overigens even geloofwaardig, maar al met al zou hij zomaar eens gelijk kunnen krijgen.

Het verwijderen van alle verwijzingen door Activision naar de serie, inclusief het niet meer aanbieden van support voor de laatste Crash Bandicoot-game die Activision heeft gemaakt, Crash: Mind over Mutant, is natuurlijk wel erg opvallend,

Een van de belangrijkste aanwijzingen is het verschijnen van onderstaand plaatje in de PlayStation 4 launch trailer. Toeval of zit er meer achter? Zouden jullie interesse hebben in een nieuwe Crash Bandicoot voor bijvoorbeeld PlayStation 4?

Crash Bandicoot Sony

Protest Portugese politie bij parlement

Duizenden politiemensen hebben donderdagavond in Lissabon geprotesteerd tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Portugese regering.

Een deel van de betogers brak bij het parlementsgebouw door een kordon van de oproerpolitie. Hoewel hun collega's hen niet wisten tegen te houden, trokken de betogende politiemensen zich terug, uit eigen beweging.

De vakbonden hadden tot het protest opgeroepen uit onvrede over de bezuinigingen, die leiden tot verlaging van de salarissen en de pensioenuitkeringen.

Dak supermarkt Letland ingestort; 21 doden

Zeker 21 mensen zijn omgekomen toen in de Letlandse hoofdstad Riga donderdagavond het dak van een supermarkt grotendeels instortte. Van de 36 gewonden liggen er 28 in het ziekenhuis. Onder de doden zijn drie brandweerlieden, onder de gewonden tien. Zij werden bedolven toen nog een deel van het dak naar beneden kwam en de muren van het gebouw deels instortten.

Het was vrijdag nog niet duidelijk of er nog mensen onder het puin vastzitten. De brandweer en andere reddingsdiensten zijn massaal uitgerukt om naar overlevenden te zoeken. Daarbij worden ook honden ingezet. De reddingswerkers worden bijgestaan door soldaten.

Over de oorzaak van het instorten bestaat nog geen zekerheid. Er werd gewerkt aan een grote wintertuin op het dak, met planten en bomen. Mogelijk is het dak onder die zware last bezweken. Minister van binnenlandse zaken Rihards Kozlovskis zei dat een terreurdaad en een natuurramp als oorzaken worden uitgesloten. Volgens hem zijn hoogstwaarschijnlijk de bouwvoorschriften niet in acht genomen.

Senaat werkt aan strengere sancties tegen Iran

De Amerikaanse Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn, werkt aan strengere sancties tegen Iran. Gedacht wordt aan een stringentere olieboycot en extra beperkingen voor aan het Iraanse kernprogramma verbonden sectoren. De Senaat wil de druk op de ketel houden.

President Barack Obama krijgt van de senatoren de tijd om een overeenkomst met Iran te sluiten, maar volgende maand komt er een nieuw pakket sancties. Dit heeft de Democratische voorzitter Harry Reid gezegd.

Reid was nooit zo'n voorstander van nieuwe sancties, maar deelt kennelijk nu de mening van veel Republikeinen in de Senaat dat het zinvol is om in de onderhandelingen met Iran de druk verder op te voeren. Obama is fel tegen. De president acht het risico veel te groot dat Iran de onderhandelingen over zijn kernprogramma die momenteel in Genève worden gevoerd, voor gezien zal houden.

Aantal vragen over geldproblemen verdubbeld

Het aantal mensen dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) benadert met zijn geldzorgen is in twee jaar tijd verdubbeld. Dagelijks melden zich nu meer dan 14 duizend personen, vooral met vragen over schulden en geldproblemen, stelt het Nibud vrijdag.

Veel Nederlanders zouden zich ongerust maken over hun financiën. Het Nibud verwijst huishoudens met veel hulpvragen door naar een website waar ze advies op maat krijgen.

Daar kan ook worden nagegaan wat huishoudens met een vergelijkbaar inkomen uitgeven. Zo kunnen mensen ontdekken dat iemand in een vergelijkbare situatie de helft uitgeeft aan verzekeringen of de energierekening. Dat kan volgens het Nibud confronterend zijn, maar het zou wel duidelijkheid scheppen en mensen aansporen op zoek te gaan naar een goedkopere verzekeraar of energieleverancier.

Helft zwembadpersoneel ziet veiligheid afnemen

Door de bezuinigingen op zwembaden komt de veiligheid volgens de helft van de werknemers nu al in gevaar. Een kwart vreest dat het zwembad waar zij werken binnen twee jaar moet sluiten, concludeert Abvakabo FNV uit een onderzoek onder 221 medewerkers.

De veiligheid zou door meerdere ingrepen in gevaar komen. De werkdruk neemt toe doordat minder personeel wordt ingeroosterd, waardoor het zwembad met minder ogen in de gaten wordt gehouden. Ook zijn EHBO-cursussen afgeschaft en mag minder vaak pauze worden gehouden. De bond wijst erop dat de concentratie al na een uur afneemt in een vochtige, warme omgeving. Ook zouden steeds vaker hulpkrachten in plaats van gediplomeerde krachten worden ingezet.

De resultaten zijn volgens bestuurder Sander Wesdorp van de vakbond verontrustend. "Er is de afgelopen jaren al veel bezuinigd in de zwembranche, terwijl het zo belangrijk is dat iedereen in een waterrijk land als Nederland goed kan zwemmen." Van de ondervraagden rekent 84 procent op meer bezuinigingen. Bij achttien procent zijn die bezuinigingen al aangekondigd.De bond roept gemeenten op niet verder te bezuinigen.

Zwembaddirecteuren waarschuwden eerder deze week dat tientallen zwembaden mogelijk failliet gaan als de hogere belasting op leidingwater doorgaat. Een Kamermeerderheid steunt dat plan.

Nieuwe kleding- en Wii U-bundel in UK

Dat Nintendo de hete adem van de launches van de PlayStation 4 en de Xbox One in zijn nek voelt, kan niemand ontgaan zijn. Nintendo gooit daarom een nieuwe Wii U-bundel in de strijd, eentje waarvan je warm wordt.

In de nieuwe bundel, die voorlopig alleen te koop is in England, zit onder andere New Super Mario Bros. U, New Super Luigi U en de nieuwe Super Mario 3D World verpakt. Op disc, zodat niet meteen je gehele opslag vol staat. Maar daar houdt de pret niet bij op, je krijgt er ook nog een Mario Wii Remote Plus controller bij. En voor de koude kerstdagen kan je je bolletje warm houden met een Mario pet!

De bundel gaat in England voor 300 Pond over de toonbank, zo’n 330 euro als je hem importeert. Of hij ook straks in Nederland te koop zal zijn is nog onbekend.

Mario houdt je warm

Castle of Illusion Starring Mickey Mouse naar iOS

Castle of Illusion Starring Mickey Mouse, de HD-remake van de game die in 1990 uitkwam op Mega Drive, is nu beschikbaar op iOS. De versie voor iOS is overigens hetzelfde als de game die al uitkwam op XBLA, PSN en pc.

Het spel is geoptimaliseerd voor iPhone 4S, iPad 2 of beter. In de platform adventure-game speel je uiteraard als Mickey Mouse en het doel is het redden van Minnie van de snode heks Mizrabel.

De iOS-versie is een directe port van de game die eerder uitkwam op pc, Xbox Live Arcade en PlayStation Network en gaat €8,99 kosten. Castle of Illusion Starring Mickey Mouse is via de App Store te koop.

Mickey Castle of Illusion

'Telltale maakt Game Of Thrones-spel'

Ontwikkelaar Telltale Games is volgens IGN bezig met een game gebaseerd op George R.R. Martin's Game of Thrones. Telltale wil niet officieel reageren op het bericht, dus neem het voorlopig nog even met een korreltje zout.

Volgens IGN hebben meerdere bronnen het nieuws bevestigd, maar vooralsnog is er niets bevestigd door de ontwikkelaar. "We get these sorts of rumours about what we could be working on next cropping up all the time," zo laat Telltale weten. "Officially we have no comment."

Vorige maand liet Dan Connors, CEO van Telltale, wel weten dat hij "niet kan wachten" om aan te kondigen met welke nieuwe licenties ze nu aan het werk zijn. Hij wist wel te melden dat "a few licenses (...) definitely fall into our dream IP scenario."

Momenteel werkt de studio nog aan The Walking Dead: Season 2 en The Wolf Among Us, gebaseerd op de Fables-stripboeken.


Game of Thrones kroon

Tennisser Haase testte positief in 2006

Robin Haase is in 2006 positief getest toen in zijn urine een te hoge concentratie testosteron werd aangetroffen. De Haagse tennisser zegt dit vrijdag in de Volkskrant. De toen 19-jarige Haase werd niet gestraft omdat na drie volgende controles werd bevestigd dat het om een 'lichaamseigen productie' ging.

Hij kreeg een alarmerende brief van de spelersvakbond ATP. Maar daarin werd het vermoeden uitgesproken dat de afwijkende verhouding testosteron-epitestosteron lichaamseigen zou kunnen zijn. "De ATP kondigde aan dat ik binnen 2 weken drie keer zou worden getest om dat te bevestigen. Toen bleek ik telkens op dezelfde waarden uit te komen. Ik heb daarna nooit meer iets gehoord", aldus Haase. "Misschien is bij de WADA een attest voor mij in het systeem opgenomen, waarbij die waarden zijn aangetekend en ik daarop niet positief kan worden getest. Ik weet het niet." WADA is het mondiale antidopingbureau.

De test is door de ATP of tennisbond KNLTB nooit naar buiten gebracht. Haase heeft ook niets te verbergen. "Ik ben nooit bang geweest dat die positieve test mij zou achtervolgen, omdat vaststond dat ik geen doping had gebruikt. Ik zeg altijd: kijk naar mijn postuur en zeg wat ik zou moeten nemen."

Haase werd dit jaar zo'n 12 keer getest. "Maar ik vind dat in het tennis veel gerichter moet worden gecontroleerd. Wanneer Nadal alles wint na een blessureperiode van 7 maanden moet hij juist veelvuldig worden getest", stelt Haase.

Haase testte positief in 2006
Haase testte positief in 2006 (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Schraal

Onder de vleugels van een hogedrukgebied is de atmosfeer redelijk tot rust gekomen. Gisteren scheen op veel plaatsen de zon en stond er niet zo heel veel wind, dus het voelde nog best aangenaam aan. Vandaag neemt de wind wel wat in kracht toe en zodoende zal het dan een stuk schraler gaan aanvoelen.

Er zijn vrij veel wolkenvelden aanwezig waar de zon maar af en toe een gaatje in weet te vinden. In het Waddengebied kan er een enkele lichte bui vallen, elders blijft het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond de 5 graden en de noordoostelijke wind neemt toe naar matig tot (vrij) krachtig. 

De komende dagen houden we dit weerbeeld vast. In de nachten kan het licht vriezen waardoor er kans is op lokale gladheid, maar overdag ligt het kwik een graad of 6 boven 0. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Bos1
KlapMongeaul maakte een paar mooie plaatjes vanuit het bos.

Bos2
De herfstkleuren zijn werkelijk prachtig én het is heerlijk rustig in het bos.

 

 

 

 

 

 

Rüütli na zes jaar weg als bondscoach Estland

Estland neemt na zes jaar afscheid van bondscoach Tarmo Rüütli. De nationale voetbalbond vindt het tijd voor vernieuwing en heeft daarom besloten het aflopende contract van de trainer niet te verlengen. Rüütli was ook van 1999 tot 2000 al eens bondscoach van Estland en werd toen opgevolgd door de Nederlander Arno Pijpers.

Onder leiding van Rüütli wist Estland zich nooit te plaatsen voor een groot toernooi, al scheelde dat bij het afgelopen EK maar weinig. Pas in de play-offs wist Ierland de Esten de weg te versperren. In de voorbij WK-kwalificatiereeks was Estland de enige tegenstander die punten wist af te snoepen van het Nederlands elftal (2-2).

Pak het moment in NBA 2K14

Het is dan bijna zo ver: NBA 2K14 kan vanaf volgende week door basketbalminnend Nederland op PlayStation 4 gespeeld worden. 2K Sports heeft een nieuwe trailer uitgebracht die vooral heel veel actie op het veld laat zien.

Daaraast zien we de EcoMotion-engine bezig om de actie zo tof mogelijk in beeld te brengen. Niet alleen grafisch is er opgepoetst, ook de gameplay is verbeterd door bijvoorbeeld veel beter voetenwerk.

NBA 2K14 is al uit op PlayStation 3 en Xbox 360. PlayStation 4 en Xbox One krijgen een nieuwe nextgen-versie.

Ian McKellan bijna genekt door Hobbit-film

Ian McKellen heeft op de set van de eerste Hobbit-film op het punt gestaan te stoppen met acteren. De Britse acteur werd doodongelukkig toen hij voor de zoveelste keer in zijn eentje voor een green screen moest gaan staan. "Ik dacht dat ik maar helemaal moest stoppen met acteren als ik deze moderne problemen niet aankan", zegt de acteur tegen The Guardian.

Het groene scherm wordt onder andere gebruikt om een acteur in een andere opname te plakken. Veel acteurs hebben er een bloedhekel aan, omdat het vaak een eenzame bedoening is waar de acteur tegen het luchtledige moet acteren.

McKellen neemt in de Hobbit-film, net als in The Lord of the Rings, de rol van tovenaar Gandalf op zich. Hij moest vaak voor een green screen acteren omdat de andere acteurs veel kleinere personages spelen, zoals dwergen en hobbits. Zij deden hun scènes in een andere studio. De twee opnames werden later gecombineerd, waardoor Gandalf veel groter lijkt dan zijn metgezellen.

"Ik voelde me echt ellendig", gaat de 74-jarige McKellen verder. "Dit is niet waarom ik ben gaan acteren. Ik wil graag met andere mensen samenspelen, niet in mijn eentje."

Gelukkig zag regisseur Peter Jackson wat McKellen meemaakte. "Hij had het echt zwaar. We hadden met hem te doen, daar in zijn eentje in green screen-land."

Uiteindelijk besloot de crew McKellen op te beuren door zijn trailer te versieren met foto's en andere aandenkens uit de film. En met succes, want McKellen is ook in The Hobbit - The Desolation of Smaug, die op 11 december verschijnt, weer van de partij.


Ian McKellan bijna genekt door Hobbit-film (Foto: Novum)

Indiërs geëvacueerd om cycloon

Zo'n 25.000 mensen die aan de zuidkust van India wonen zijn geëvacueerd vanwege een naderende cycloon. Dat hebben de autoriteiten in de deelstaat Andhra Pradesh bekendgemaakt.

De cycloon komt naar verwachting vrijdag aan land en zal vier districten in de deelstaat treffen. De meteorologische dienst van India verwacht een stormvloed van anderhalve meter hoog en zware regenval, waardoor de lager gelegen gebieden in de deelstaat onder water komen te staan. Het noodweer gaat gepaard met windsnelheden tot 110 kilometer per uur.

'Bewijs voor seks niet nodig in zaak-Berlusconi'

Er was geen bewijs van gemeenschap nodig om Silvio Berlusconi schuldig te achten aan het betalen van een minderjarige prostituee voor seks op zijn beruchte bunga-bungafeestjes. Dat heeft de rechtbank in Milaan, die Berlusconi veroordeelde, gezegd.

De rechtbank zei in documenten die de veroordeling van 24 juni en de celstraf van zeven jaar ondersteunen, dat alleen bewijs nodig was waaruit bleek dat de 'seksuele instincten' van de voormalige premier werden gestimuleerd in ruil voor betaling. "Strippen, naakt dansen, knipogend blote borsten en billen laten zien, hun naaktheid van dichtbij aan de aangeklaagde tonen, is zeker gedrag dat objectief gezien geschikt is om het seksuele instinct van Berlusconi te stimuleren", aldus de rechtbank. In de documenten staan getuigenissen waarin wordt verteld hoe de feestjes eindigden in fysiek contact met Berlusconi, 'zoals het betasten van borsten, intieme delen, billen, heupen en dijen'.

De Marokkaanse tiener Karima el-Mahroug, die beter bekend is als Ruby en die centraal stond in het schandaal, ontving contant geld en sieraden in ruil voor seksuele gunsten, aldus de rechtbank. Het meisje kreeg volgens het hof ruim tweeduizend euro voor elke keer dat ze op een bunga-bungafeestje was. Ook kreeg ze 57.000 euro, bedoeld voor het openen van een schoonheidssalon, in ruil voor seksuele gunsten.

Het hof zei het aannemelijk te vinden dat Berlusconi wist dat El-Mahroug minderjarig was op het moment van de ontmoetingen.

Zowel de 77-jarige Berlusconi als de nu 21-jarige El-Mahroug ontkent seks met de ander te hebben gehad.

El-Mahroug heeft niet in de zaak getuigd, maar wel in een andere zaak waarin drie medewerkers van Berlusconi werden veroordeeld voor het ronselen van prostituees voor de feestjes. Ze zei dat op Berlusconi's feestjes danseressen zich verkleedden als sexy nonnen en zusters en vervolgens een striptease-act hielden. El-Mahroug ontkende als prostituee te hebben gewerkt, maar de rechtbank oordeelde dat ze zich heeft geprostitueerd in andere situaties en dat ze deelneemster was aan de bunga-bungafeestje, onder meer omdat ze tegen een andere vrouw zei: "Ik dans, strip en dan heb ik seks."

Details van een seksuele ontmoeting met Berlusconi zijn 'irrelevant', aldus de rechtbank. Het is 'voldoende dat ze haar lichaam heeft geruild voor geld'.

Doden bij instorting supermarkt Letland

Drie mensen zijn in de Letlandse hoofdstad Riga omgekomen toen het dak van een supermarkt grotendeels instortte. Een brandweerman werd het vierde slachtoffer toen nog een deel van het dak later op reddingswerkers viel. Zeker dertig mensen raakten gewond, aldus de nooddiensten. Van hen liggen er 22 in ziekenhuizen, sommigen met ernstige verwondingen.

Het is onduidelijk of er nog mensen onder het puin vastzitten. De winkel staat in een dichtbevolkt deel van Riga. Daarnaast stortte het dak in rond 18.00 uur, tijdens de drukte aan het einde van de werkdag. De brandweer is massaal uitgerukt om naar overlevenden te zoeken. Daarbij worden ook honden ingezet.

Volgens een woordvoerster van de reddingswerkers is het nog onduidelijk waarom het dak grotendeels instortte. Ooggetuigen zeiden echter tegen lokale media een explosie te hebben gehoord voordat het dak ineenzeeg. Er zijn echter ook berichten dat er werd gewerkt om een grote tuin op het dak aan te leggen, inclusief planten en bomen. De woordvoerster bevestigde dat er werd gebouwd en dat daarbij grote hoeveelheden aarde werden gebruikt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.