FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 november 2013

Geen Jupiler League tijdens interlandperiodes

Volgend seizoen zullen er tijdens de interlandperiodes geen wedstrijden in de Jupiler League worden afgewerkt. Competitieleider Jelle Beuker gaf dit vandaag aan tegenover het Brabants Dagblad. De beloftenteams uit de Jupiler League missen tijdens deze periodes te veel spelers.

Critici vinden dat dit een vorm van competitievervalsing is, omdat teams in deze periodes tegen verzwakte beloftenelftallen spelen. Beuker: "We hadden bedacht om dan door te spelen om de eerste divisie wat meer exposure te geven."

Beuker is het eens met Jong Ajax-trainer Alfons Groenendijk die fervent tegenstander is van de huidige situatie. "Alfons Groenendijk heeft gelijk als hij zegt dat hij met interlands grote problemen heeft om een representatief team op te stellen omdat er veel spelers niet beschikbaar zijn."

Beuker geeft wel aan dat het voorlopig nog onder voorbehoud is en dat er nog niets definitief besloten is.

Journalist opgepakt na lastigvallen Máxima

De Argentijnse journalist Camilo Martín Garcia is woensdagavond aangehouden op Aruba nadat hij koningin Máxima voor de tweede keer lastigviel. Eerder op de dag had een zichtbaar geïrriteerde koning Willem-Alexander de man al lichtjes weggeduwd.

De Argentijn had al een paar keer geroepen tegen Máxima om iets te zeggen tegen het Argentijnse publiek. Toen de Argentijnse televisieverslaggever te dicht met zijn microfoon bij Máxima kwam, greep de koning in.

Direct na afloop moest de radiojournalist van CN23 zijn perspapieren inleveren. Dat weerhield hem er niet van om op eigen gelegenheid naar het koninklijk concert bij Bushiribana te komen. De gealarmeerde beveiligingsdienst greep in toen hij opnieuw richting Máxima liep.

Het is niet voor het eerst dat de koninklijke familie problemen heeft met opdringerige Argentijnse pers. Een fotografe van het Argentijnse persbureau Télam werd in 2008 door de lijfwacht van Willem-Alexander weggehouden toen die Máxima wilde lastigvallen. De fotografe diende vervolgens een klacht in, maar op beelden was duidelijk te zijn dat zij de beveiliging lastigviel.

De politie van Aruba houdt Camilo Martín Garcia nog 24 uur vast, daarna zal hij in staat van beschuldiging worden gesteld.

Celstraf voor vijf Celtic-hooligans

Vijf Celtic-supporters die begin deze maand in Amsterdam geweld gebruikten tegen agenten zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen. Een supporter is vrijgesproken.

Donderdag werden de zaken tegen zes Celtic-supporters behandeld door een snelrechter. Tegen alle zes was twee maanden cel geëist. Twee fans kregen uiteindelijk twee maanden cel opgelegd, twee anderen anderhalve maand. De vijfde supporter werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand.

De rechter vond dat er in een zaak onvoldoende bewijs was dat de supporter een agent een klap had gegeven. De overigen zijn allemaal schuldig bevonden aan het gebruik van geweld tegen agenten. Zo werden blikjes bier naar de politiemensen gegooid.

Twee van de verdachten zaten nog vast, van de overige vier was de voorlopige hechtenis al geschorst. De twee supporters die nog vastzaten, komen vrijdag op vrije voeten. Verwacht wordt dat zij hoger beroep aantekenen en dat mogen zij in vrijheid afwachten.

Voorafgaand aan de wedstrijd ruim twee weken geleden tussen Ajax en de Schotse club hadden honderden supporters van beide clubs zich op de Dam verzameld. De politie voerde meerdere charges uit en verrichtte 39 arrestaties, van wie er 33 uiteindelijk na het betalen van een boete mochten gaan. Acht agenten in burger raakten gewond doordat ze werden geslagen met flessen en stokken. Een van hen raakte bewusteloos.

Oranjevrouwen zonder Van den Heiligenberg

Claudia van den Heiligenberg ontbreekt zaterdag bij het Nederlandse vrouwenelftal in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland. De 85-voudig international, spelend voor Ajax, liep donderdag op de training een lichte rugblessure op. Stefanie van der Gragt van Telstar is opgeroepen als vervangster. De selectie blijft daardoor uit 23 speelsters bestaan.

Bondscoach Roger Reijners zag eerder ook Loes Geurts al wegvallen. De keepster van Oranje kampt met een enkelblessure. Nederland kan met een zege op Griekenland een stapje dichter bij het WK van 2015 in Canada komen. Met zes punten uit drie duels bezet Oranje voorlopig de derde plaats in de poule. Griekenland staat puntloos onderaan.

Volleyballer Maan mist WK-kwalificatie Oranje

Het Nederlands volleybalteam kan niet beschikken over vaste waarde Jelte Maan tijdens het WK-kwalificatietoernooi in Tsjechië, begin volgend jaar. De international moet onder het mes vanwege een hernia. Hij heeft zich laten behandelen met injecties, maar die sorteerden niet het gewenste effect. Maan verwacht pas in april weer te kunnen spelen.

De 27-jarige Maan loopt al vier jaar rond met een hernia. Twee weken geleden ging het niet meer. "Er is toen een stuk afgebroken tussen mijn wervelschijf, waardoor verder spelen niet meer mogelijk is", zei de speler van het Belgische Maaseik donderdag op de website van volleybalbond Nevobo.

Na de operatie mag Maan twee weken niets doen en moet hij vooral veel liggen. "Daarna mag ik weer rustig aan gaan bewegen, maar ik verwacht pas weer in maart voor het eerst de zaal in te gaan en misschien in april weer te starten met spelen. Ik wil niks forceren en zal rustig gaan opbouwen en aansterken."

[Upd] Humor Gordon niet gewaardeerd in de VS

Dan Karaty wordt plat gebeld door Amerikaanse tv-zenders die hem willen spreken over een grap van Gordon. De zanger, die met de in New York geboren choreograaf in de jury van Holland's Got Talent zit, maakte onlangs een grappig bedoelde opmerking tegen een Aziatische kandidaat. In de Verenigde Staten is vol verbazing gereageerd op het fragment.

"Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?", vroeg Gordon aan de man. Zenders als NBC en ABC willen van Karaty weten of dat normaal is in Nederland, heeft zijn manager laten weten aan RTL Boulevard. De Amerikaan vond zelf ook dat Gordon te ver was gegaan. "Je moet zulke dingen niet zeggen tegen mensen", zei hij na de opmerking.

Ook in eigen land is verontwaardigd gereageerd op de grap. Zo vindt komiek Howard Komproe Gordon een 'relnicht' die geen moeite doet 'om verder te kijken dan de meest easy grap'. "Schaamteloos, iemand in z'n gezicht uitlachen", twitterde hij. Albert Verlinde liet donderdagavond weten dat ook RTL vindt dat de opmerking eigenlijk uit de uitzending had moeten worden gemonteerd.

Update 23.07 uur
De video is verdwenen, maar op Reddit is nog te lezen hoe men 'los' ging op Nederland en Gordon... Thanks Gordon.

Mannen gearresteerd voor 'free hugs'

Twee mannen zijn in de hoofdstad van Saoedi-Arabië, gearresteerd voor het uitdelen van zogenaamde 'free hugs'.

De mannen, die zich hadden laten inspireren door filmpjes van de Free Hug Campaign, vonden het een aardig idee om in een drukke winkelstraat te Ryadh gratis en geheel kosteloos knuffels weg te geven.  De zogenoemde free hugs zijn een internationale hype en zijn bedoeld om de geknuffelden zich eventjes geliefd te laten voelen.

Zoals gebruikelijk is in het Arabische land, werden de mannen voor hun ietwat afwijkende gedrag vrij snel in de kraag gegrepen door de religieuze politie. Deze instantie bewaakt in Saoedi-Arabië de goede zeden en zorgt ervoor dat de sharia strikt nageleven wordt. Schijnbaar is er een religieuze wet die knuffelen in het openbaar verbiedt.

De twee hebben een verklaring moeten ondertekenen waarin staat dat ze niet meer in het openbaar lief zullen zijn voor anderen.

Xbox One mist ondersteuning Dolby Digital via optische kabel

Dolby Digital via optische kabel zal pas na de launch van de Xbox One ondersteund worden. Dat heeft Albert Penello, Director of Product Planning bij Microsoft, vandaag bekendgemaakt in een post op NeoGAF.

Momenteel zal de digitale optische poort enkel geluid in stereo ondersteunen. Penello geeft aan dat een update spoedig zal komen. Momenteel zullen gebruikers het moeten doen met HDMI, waarbij stereo, 5.1, 7.1 en DTS ondersteund worden. 

"Anyone with an HDMI receiver should be fine, as we pass the uncompressed 5.1 and 7.1 through HDMI as well as DTS. Even if you have a Dolby only HDMI receiver (which I'm not sure exists), you will still get 5.1 or 7.1 sound since those receivers should accept uncompressed surround."

Vanaf morgen is de Xbox One onder andere te koop in de Verenigde Staten en delen van Europa. Wanneer de update uiteindelijk zal komen is nog niet bekend. 

Vrouw ligt 10 jaar dood in woning Rotterdam

In een woning in Rotterdam is donderdagmiddag een stoffelijk overschot aangetroffen van een vrouw die al zo'n tien jaar dood was. In al die tijd heeft niemand haar overlijden opgemerkt. De vrouw is de bewoonster. Ze stierf een natuurlijke dood op 74-jarige leeftijd, meldt de politie.

De dode werd gevonden toen bouwvakkers, die vanwege werkzaamheden in de straat bij de woning aanbelden, geen gehoor kregen. De bouwvakkers schakelden de politie in. Agenten zagen dat in de woning aan de Jan Porcellisstraat een stapel ongeopende post lag. Daarbij maakte de woning een 'desolate' indruk, aldus de politie. Daarop gingen de agenten de woning in en troffen ze het lichaam aan.

Berlusconi beloofde Ruby miljoenen

Silvio Berlusconi heeft enorme sommen geld uitgegeven om een veroordeling wegens machtsmisbruik en prostitutie met minderjarigen te voorkomen. Zo beloofde hij het Marokkaanse escortmeisje 'Ruby' 5 miljoen euro als zij voor de rechters zou verklaren dat hij niet wist dat zij minderjarig was toen zij seks met elkaar hadden. Dit staat in de schriftelijke motivatie van de veroordeling van de ex-premier van Italië tot 7 jaar cel, die donderdag beschikbaar is gekomen.

Berlusconi was de 'regisseur' van de 'bunga bunga', de seksfeesten bij hem thuis, aldus de uitspraak volgens de krant la Repubblica. De mediamagnaat zelf heeft herhaaldelijk verklaard dat hij niet wist dat de vrouwen die seks met hem hadden, betaald werden.

Met zijn betalingen bereikte Berlusconi dat getuigen voor hem logen, onder wie ook vrouwelijke parlementariërs, zoals senator Maria Rosaria Rossi en europarlementariër Licia Ronzulli.

Lauren heeft wraakplan bij overspel Jort al klaar

Lauren Verster heeft al helemaal uitgedacht hoe ze Jort Kelder terugpakt als hij haar ooit bedriegt met een andere vrouw. "Door wraak nemen ga je de eerste tekenen van relativering vertonen", motiveert de presentatrice voor de camera van Novum Nieuws. "Als Jort mij zou dumpen dan zou ik zeker voor de wraak gaan."

"Je moet een man natuurlijk altijd pakken op zijn zwakste plek. Ik denk dat ik dan iets met die Maserati zou gaan doen. Denk aan roze verven", zegt Verster over de sportauto van haar vriend. "Wat ook een goeie is, is garnalen in de zoom van zijn gordijnen naaien. Dan gaat het hele huis stinken en weet hij niet waar het vandaan komt."

Kelder is op de hoogte van de duistere plannen van zijn vriendin. "Lauren heeft een heel draaiboek klaarliggen voor als ik vreemdga", weet hij. "Ze zegt: dan ga ik dit met je auto doen, dit met je kleding doen en je huizen zul je niet terug herkennen. Er is een hele checklist van wat er allemaal gesloopt gaat worden in mijn leven."

Verster dook in de wereld van hartenleed en schreef er een boek over, Uit: Zuurzoete Verhalen over Liefdesverdriet.

Koningspaar sluit kennismakingsbezoek af

De kennismakingstoer van koning Willem-Alexander en koningin Máxima door de provincies is donderdagavond afgesloten met een receptie op Aruba. De receptie werd aangeboden door gouverneur Fredis Refunjol.

Het koningspaar vloog vorige week naar het Caribisch deel van het koninkrijk, als sluitstuk van de kennismakingstoer. Willem-Alexander en Máxima bezochten de eilanden al eerder, maar niet in de hoedanigheid van koning en koningin. Het bezoek begon op Sint Maarten. Daarna werden Saba, Sint Eustatius, Bonaire en Curaçao aangedaan. Doel van de toer was zo veel mogelijk mensen in het koninkrijk de gelegenheid geven om het koningspaar te zien en te ontmoeten.

Op de laatste dag van het koninklijk bezoek aan Aruba stond de jeugd centraal. Tienduizend Arubaanse scholieren maakten donderdagochtend kennis met het koninklijk paar. In de middag presenteerden achttien geselecteerde jeugdstichtingen uit het Caribisch gebied zich aan de koning en koningin.

Met de presentatie van jongeren aan het koningspaar voldeed Aruba ruimschoots aan de wens van het koningspaar om zo veel mogelijk mensen te ontmoeten. De schooljeugd koos voor een sportevenement om zo ook aandacht te geven aan de strijd tegen obesitas. Aruba heeft een van de hoogste percentages overgewicht en obesitas ter wereld. Bijna vier op de vijf Arubanen is te dik.

Het koningspaar blijft nog wel een aantal dagen op het eiland en gebruikt Aruba als uitvalsbasis voor kennismakingsbezoeken aan de buurlanden Colombia op vrijdag en Venezuela op zaterdag. Het bezoek aan Venezuela van de Nederlandse delegatie onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) komt op een buitengewoon ongelukkig moment. Zaterdag houdt de oppositie een landelijke dag van protest tegen het beleid van president Nicolas Maduro. Die heeft afgelopen week van het parlement buitengewone bevoegdheden gekregen om per decreet te regeren.

Straatrover aangehouden door slachtoffer

De werkdag begon al vroeg voor het crimineeltje die vanmorgen om kwart over zeven in Amsterdam een 58-jarige fietser met zijn scooter klem reed. De protagonist pakte het handtasje uit het fietsmandje, vrouw viel op de grond en dus dacht hij er weer met gezwinde spoed vandoor te gaan. Routineklus.

Jammer genoeg ging het klusje niet helemaal zoals gepland. De vrouw in kwestie was het er namelijk niet helemaal mee eens dat de vlegel zomaar haar handtasje zou meenemen. Zij wierp zich om de benen van de vroege jailbird en riep luidkeels om hulp.

Ondanks dat we hier spreken over 'west' in de hoofdstad kwamen er nog buurtbewoners op het gegil af ook! Met een groepje heeft men de dief vastgehouden tot de politie arriveerde. En wat bleek? Meneer de scootercrimineel heeft waarschijnlijk nog veel meer berovingen op zijn naam staan.

Met een beetje geluk hoeft deze meneer zich in deze periode niet te storen aan Zwarte Piet en wie weet wacht hem een eenzame kerst.

Poetin wil genade voor activisten Greenpeace

De Greenpeace-activisten die vastzitten in Rusland vanwege een protestactie bij een boorplatform in de Barentszzee moet genade worden betoond. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Poetin zei tijdens een ontmoeting met Russische schrijvers, uitgevers, critici en boekverkopers dat niet elk nobel doel alle middelen rechtvaardigt. "Streefden ze een nobele zaak na? Ja. Hadden ze het recht het platform te beklimmen? Nee. Maar natuurlijk, de staat zou genade moeten tonen."

Deze week kregen 26 Greenpeace-activisten te horen dat ze op borgtocht vrij mogen komen. Onder hen zijn twee Nederlanders. Vooralsnog zijn elf van de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise op borgtocht vrijgekomen. De twee Nederlanders zitten nog wel vast.

De aanklachten tegen de activisten staan nog overeind. Vrijdag gaan borgtochtzittingen verder. Alleen een Australisch bemanningslid kreeg de afgelopen dagen te horen dat hij in ieder geval nog drie maanden in voorarrest moet blijven. Advocaten van Greenpeace hebben laten weten dat hiertegen in beroep wordt gegaan.

Poetin zei eerder al eens dat de activisten in zijn ogen geen piraten zijn. Daarna volgde het bericht dat de Russische Onderzoekscommissie die op de zaak zit de aanklacht tegen de dertig heeft afgezwakt. De opvarenden van de Arctic Sunrise zouden niet meer worden beschuldigd van piraterij, maar van vandalisme. Op piraterij staat in Rusland een celstraf van maximaal vijftien jaar. Voor vandalisme kan maximaal zeven jaar celstraf worden gegeven.

Greenpeace meldde later echter dat Rusland de aanklacht tegen de dertig activisten niet heeft afgezwakt maar juist verzwaard. De beschuldiging van piraterij zou niet zijn vervallen.

De activisten aan wie borgtocht is verleend kunnen totdat het onderzoek naar ze is afgerond Rusland niet verlaten, heeft de Russische federale migratiedienst aangegeven. De goed ingevoerde Russische advocaat Genri Reznik heeft echter tegen het Russische staatspersbureau ITAR-Tass gezegd dat de wet ze niet verbiedt Rusland in afwachting van hun proces te verlaten. Rusland viert volgende maand de twintigste verjaardag van zijn grondwet, tekende de advocaat daarbij aan. Waarschijnlijk laten de autoriteiten volgens Reznik de aanklachten ter ere van die gelegenheid vallen.

Vliegtuig vliegt naar Suriname ondanks brand

In de rechtermotor van een vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft woensdag een kleine brand gewoed. Vlak na het opstijgen vanaf Schiphol hoorden passagiers eerst een luide knal, daarna zagen ze een grote steekvlam en rookwolken uit de rechtermotor van het toestel komen. Desondanks koos de piloot ervoor om door te vliegen naar Suriname, een vlucht van negen uur lang. Het incident wordt bevestigd door de luchtvaartmaatschappij.

De brand ontstond in de motor van een tweemotorige Boeing 767 die de SLM momenteel huurt van een Portugese chartermaatschappij. De eigen Airbus van de luchtvaartmaatschappij ondergaat een reguliere onderhoudsbeurt en is op dit moment niet inzetbaar.

De steekvlam doofde vanzelf in de lucht. "De kapitein heeft ervoor gekozen om door te vliegen omdat zijn instrumentenbord geen onveilige situatie aangaf. Toch is na aankomst in Paramaribo besloten om uit veiligheidsoverwegingen het vliegtuig voorlopig aan de grond te houden. In samenwerking met de chartermaatschappij worden nu de nodige inspecties uitgevoerd", aldus de SLM donderdagavond. De luchtvaartmaatschappij denkt vrijdag meer te weten over de oorzaak.

Er zijn geen meldingen van gewonden. Op Facebook melden inzittenden wel dat ze tijdens de vliegreis urenlang doodsangsten hebben uitgestaan.

Door de uitgebreide inspectie van de motor kon het getroffen toestel woensdagnacht niet meer terugvliegen naar Schiphol. De gestrande passagiers van die geannuleerde vlucht zullen vrijdag en zaterdag met een ander huurtoestel naar Nederland worden gevlogen, verzekert de SLM.

Project wielrenner Traksel mislukt

Het project van wielervakbond VVBW en zijn voorzitter Bobbie Traksel om een eigen wielerploeg op te zetten is mislukt. Dat heeft de wielrenner donderdag gemeld. Traksel kwam uiteindelijk net wat geld tekort voor een sluitend budget. "We hebben er tot de laatste dag alles aan gedaan, maar uiteindelijk hadden we gewoon te weinig tijd."

Traksel wilde in de formatie in totaal twaalf Nederlandse en Belgische renners opnemen, die komend jaar zonder ploeg zouden zitten. Daarvoor had hij een budget van 600.000 euro voor ogen, waarmee de coureurs een "deftig" salaris zouden krijgen en alle onkosten waren afgedekt. "Ik wilde het budget per se rond hebben, zodat ik de zekerheid had dat we het hele seizoen konden rijden."

Project wielrenner Traksel mislukt
Project wielrenner Traksel mislukt (Foto: ANP)

Spelen met GPS in Gran Turismo 6

Toyota en Denso hebben een GPS-systeem ontwikkeld waarmee ze data uit een auto met dat systeem via een USB-Stick kunnen inlezen in Gran Turismo 6. Hiermee kunnen coureurs hun real time gegevens in GT 6 inlezen en alles opnieuw bekijken of tegen zichzelf racen.

Hieronder kun je zien hoe een auto, de '13 Scion FR-S, een rondje heeft gereden met dit GPS-systeem dat daarna is ingelezen in Gran Turismo 6.


FOK!toen: JFK (deel 1)

Vandaag gaan we in FOK!toen een halve eeuw terug in de tijd. Het was namelijk op 22 november 1963 dat John Fitzgerald Kennedy, de 35e president van de Verenigde Staten van Amerika, op 46-jarige leeftijd werd vermoord. Vanaf januari 1961 was Kennedy, die ook wel Jack of JFK werd genoemd, de jongste gekozen president van het land en werd bij het grote publiek vooral bekend als de man die bekendmaakte dat de Amerikanen als eerste een man op de maan zouden zetten om zo de ruimtewedloop van de Sovjet-Unie te winnen. Daarnaast was Kennedy de president tijdens de Cubacrisis en de steeds sterkere Amerikaanse inmenging in de Vietnamoorlog.

Uit de Dallas Morning News van 23 november 1963
Uit de Dallas Morning News van 23 november 1963

De vroege jaren

John Fitzgerald Kennedy wordt op 29 mei 1917 in een huis aan Beals Street in Brookline geboren. Brookline was een voorstad van Boston. Aan het begin van de twintigste eeuw was het leven niet gemakkelijk voor Ierse immigranten in Boston. Zo had de roodharige Joe Kennedy, de vader van John, vaak te maken gehad met vacatures waarbij aangegeven werd dat Ieren niet hoefden te reageren of waarin de voorkeur werd gegeven voor protestanten. In 1914 trouwde Joe met Rose Fitzgerald, de dochter van John F. Fitzgerald, de burgemeester van Boston.

In de familie Kennedy zat trouwens al een sterke politieke inslag. Jacks grootvader van vaderszijde, Patrick J. Kennedy, was een zeer gerespecteerd Democratisch leider en overheidsfunctionaris en was één van de mensen die in Boston in politiek opzicht de toon aangaven. Zijn grootvader van moederszijde, 'Honey Fitz' Fitzgerald was ook een kleurrijk figuur; burgemeester van Boston en later een onderhoudende kandidaat voor het gouverneurschap van de staat en het lidmaatschap van de Amerikaanse senaat.

De Kennedy's en de Fitzgeralds werden ook wel 'vitrage-Ieren' genoemd, wat in die tijd neerkwam op gezinnen die altijd fruit in huis hadden, zonder dat er iemand ziek was. Joe's vader had een groothandel in dranken en een kolenzaak. Daarnaast had hij ook aandelen in twee kroegen. Joe studeerde aan Harvard wat vrij ongewoon was voor een jongen van Ierse afkomst. Deze werden normaliter altijd doorgestuurd naar rooms-katholieke onderwijs instellingen. Wat nog ongewoner was voor die tijd was het feit dat Joe werd opgenomen in de selecte clubs van Harvard.

Toen Joe in 1914 met zijn Rose trouwde beloofde hij dat hij voor elk geboren kind uit hun huwelijk op zijn minst 1 miljoen dollar zou verdienen. In de jaren 20 verdiende hij veel geld met speculaties op de beurs. Tussen 1920 en 1930 kwam Joe ook in de filmwereld terecht. Zo had Kennedy aandelen bij een productiemaatschappij die elke maand een succesvolle zwijgende westernfilm uitbracht. De beurskrach van 1929 liet bij Joe Kennedy slechts een paar financiële schrammetjes na. Toen in 1932 Franklin D. Roosevelt campagne ging voeren voor het presidentschap was het Joe Kennedy die het benodigde geld daarvoor bij elkaar bracht. Rond 1956 werd het vermogen van de Kennedy's op zo'n 200 tot 250 miljoen geschat.

John Fitzgerald Kennedy

John was de op één na oudste van de negen kinderen van de familie Kennedy. Hij had één oudere broer, twee jongere broertjes en vijf zusjes. Vader Kennedy had grote plannen met John's oudere broer Joseph. Joseph Kennedy moest president van Amerika worden. Hij woonde en studeerde enige tijd in Londen en maakte in 1937 een reis door Europa waarbij ook Nederland werd bezocht. De Nachtwacht vond hij interessant, maar Den Haag was naar zijn mening maar een saaie stad. Met zijn beste vriend Kirk LeMoyne Billings maakte John een reis door Europa en schreef een verslag getiteld Why England Slept over het Britse aandeel in het Verdrag van München. Ook waarschuwde hij voor de sterk in opmars zijnde Adolf Hitler.

In de Tweede Wereldoorlog was John luitenant bij de marine en voerde het bevel over een torpedobootjager. Bij de Salomonseilanden werd het schip op 2 augustus 1943 overvaren door een Japanse cruiser en zonk. Kennedy wist echter zijn mannen te redden. De overlevenden zwommen naar een nabijgelegen eiland en wist daar een aantal dagen te overleven op kokosnoten. Kennedy zou hiervoor de Navy and Marine Corps Medal ontvangen. John zou diverse kwalen aan dit avontuur overhouden en ging ook gebukt onder enorme rugklachten. Als er geen camera's in de buurt waren liep hij dan ook vaak op krukken.

John zat er over te denken om schrijver te worden of leraar maar nadat zijn broer Joseph in 1944 om het leven gekomen was besloot John om toch voor een politieke loopbaan te gaan. In 1946 werd Kennedy gekozen tot Afgevaardigde voor het Congres van Massachusetts. Het congres is een instituut dat je het beste zou kunnen vergelijken met onze Tweede Kamer. Zes jaar later zou Kennedy worden verkozen tot senator. In 1956 wordt het boek Profiles in Courage van John F. Kennedy gepubliceerd. Het boek ging over Amerikaanse senatoren die met gevaar voor hun loopbaan standpunten innamen die afweken van die van hun partij. Kennedy zou met het boek de Pulitzerprijs winnen.

In 1948 had John op een bruiloft van een vriend ene Jacqueline Lee Bouvier ontmoet. In 1951 was Jackie verloofd met de jonge effectenmakelaar John Husted maar de relatie hield geen stand en in de winter van datzelfde jaar kwam ze Kennedy weer tegen. De vonk sloeg over en op 12 september 1953 stapten John en Jacky in het huwelijksbootje in Newport, Rhode Island. Het huwelijk ging niet zonder slag of stoot. Naast de al eerder genoemde gezondheidsproblemen had John ook een aantal verhoudingen buiten zijn huwelijk welke zorgvuldig uit de openbaarheid werden gehouden. Zo gingen er onder meer verhalen over een relatie tussen John en de beroemde actrice Marilyn Monroe, maar daar is nooit echt hard bewijs voor geleverd. In 1956 werd Jackie voor de eerste keer zwanger. Het zou een meisje worden dat ze Arabella noemden maar ze kreeg een miskraam. Een jaar later zou dochter Caroline geboren worden.

Uit de Leeuwarder Courant van 16 mei 1960
Uit de Leeuwarder Courant van 16 mei 1960

De Amerikaanse presidentsverkiezingen

In januari 1960 maakte John F. Kennedy bekend mee te doen aan de race voor het Amerikaanse presidentschap. Enkele weken voor het begin van de presidentiële campagne werd Jacqueline zwanger. Daar ze al eerder een miskraam had gehad hielp ze vanuit het Witte Huis door post te beantwoorden, promotiespotjes op te nemen voor de televisie en ook schreef ze Campaign Wife, een column in een krant die door het hele land verspreid werd. Tijdens de campagne werd in vijf weken tijd zo'n 45000 kilometer afgelegd en werden er 150 speeches gegeven in 26 Amerikaanse staten.

Uit de Leeuwarder Courant van 12 november 1960
Uit de Leeuwarder Courant van 12 november 1960

Bij de spannendste verkiezingen sinds 1916 won Kennedy met slechts een half procent verschil van zijn republikeinse opponent Richard Nixon. John F Kennedy werd daarmee de 35e en tevens jongste president die Amerika ooit had gehad. Ook was hij de allereerste katholiek die in het Witte Huis ging wonen. Vanaf het begin van Kennedy's presidentschap speelde de Koude Oorlog een grote rol. Begin januari 1961 had de Sovjet premier Nikita Chroesjtsjov namelijk bekendgemaakt dat 'nationale bevrijdingsoorlogen' in Vietnam, Cuba en elders op volledige steun van de Sovjet-Unie konden rekenen.

Bij zijn inaugurele rede refereerde Kennedy aan deze situatie met de volgende woorden: "Tenslotte, aan de landen die de vijandschap tegen ons verkiezen, geven we geen gelofte maar een verzoek: dat beide partijen opnieuw een zoektocht voor vrede starten, voordat de duistere vernietigende krachten die door de wetenschap blootgelegd worden de gehele mensheid in een geplande of toevallige zelfverwoesting verzwelgen. Wij mogen hen niet in verleiding brengen met zwakte. Want alleen wanneer onze wapens zonder enige twijfel toereikend zijn, kunnen we er zeker van zijn dat ze nooit zullen worden ingezet." De speech werd het meest bekend door de volgende uitspraak, die Kennedy aan het Amerikaanse volk deed: "Mijn mede-Amerikanen: vraag niet wat uw land voor u kan doen - vraag wat u kan doen voor uw land."

Uit de Telegraaf van 21 januari 1961
Uit de Telegraaf van 21 januari 1961

Het presidentschap van John F. Kennedy

Toen John F. Kennedy president van Amerika werd heerste er nog veel racisme in vooral de zuidelijke staten van het land. Hij wou een einde maken aan de rassenscheiding en zorgde ervoor dat onder het bewind van de jonge president kleurlingen niet meer op hoefden te staan in de bus voor blanken. Na de oubollige Dwight en Mamie Eisenhower had het Witte Huis weer allure gekregen met de komst van de Kennedy's Kennedy's presidentschap begon in een economisch voorspoedige tijd. Al in de eerste tien dagen van zijn presidentschap kreeg Kennedy ook met minder gemakkelijke zaken te maken. Zo werd het idee geopperd om met Amerikaans geld en personeel de Zuid-Vietnamese strijdmachten uit te breiden met 20.000 militairen en 32.000 paramilitairen. De Amerikaanse inmenging in de Vietnamese burgeroorlog werd steeds intensiever en begin 1963 zouden er al zo'n 17.000 Amerikaanse militairen in Vietnam aanwezig zijn.

Uit de Leeuwarder Courant van 28 juli 1961
Uit de Leeuwarder Courant van 28 juli 1961

Terwijl Kennedy in februari 1962 aangaf dat er 'geen gevechtstroepen in de gebruikelijke betekenis van het woord' naar Vietnam waren gestuurd, bleek de werkelijkheid toch anders in elkaar te steken. Zo hield de Amerikaanse krijgsmacht in Vietnam zich bezig met troepentransport, opleiding van Zuid-Vietnamese manschappen, luchtsteun bij anti-guerrilla-acties en ontbladering van bossen door middel van Agent Orange en andere chemische rommel. In het  eerste ambtsjaar van Kennedy zouden er in Vietnam 14 Amerikaanse doden te betreuren zijn, in het daaropvolgende jaar waren het er al 109.

Kennedy had ondertussen ook problemen met het communistische Cuba, dat vanaf 1958 onder het bewind van Fidel Castro was gekomen. Castro was een fervent tegenstander van het democratische Amerika en was financieel afhankelijk van de Sovjet-Unie. Nadat de Russen dan ook nog eens nucleaire raketinstallaties op Cuba had geplaatst was voor Kennedy de maat vol. De wereld stond aan de vooravond van een globale nucleaire oorlog, maar ontkwam aan de strijd met massavernietigingswapens door een oproep van Kennedy aan de Russische president Chroesjtsjov op te stoppen met de opbouw van kerninstallaties op Cuba. Ook kondigde hij een embargo aan rondom Cuba tegen de leveringen van nieuw Sovjet-materiaal. Vier dagen later stuurde Chroesjtsjov een telegram waarin hij aangaf dat de Sovjet-Unie bereid was om hun handen van Cuba af te trekken zolang Amerika het land niet binnen zou vallen. Hiermee liep de situatie, die was ontstaan uit de mislukte invasie in de Varkensbaai op Cuba, met een sisser af.

Wanneer Chroesjtsjov laat merken dat hij van de bezettingsmachten in West-Berlijn af wil staat de Amerikaanse president wederom voor een uitdaging. Het is aan Kennedy om te laten merken dat de Russen niet met een lichtgewicht president te maken hebben. Elke week waren er duizenden mensen die naar het Westen op de vlucht gingen, waardoor de Duitse Democratische Republiek een ernstig tekort aan geschoolde arbeiders kreeg. Kennedy bracht een bezoek aan West-Berlijn waarbij hij zijn beroemde 'Ich bin ein Berliner'-speech hield. Na een zomer vol dreigende spanning kwam er een einde aan de crisis met de bouw van de beruchte Berlijnse muur door de Sovjets.

In augustus 1962 had Kennedy de Foreign Assistance Act getekend waarmee Amerika beloofde om landen te hulp te schieten die bedreigd werden door het oprukkende communisme. In januari 1963 mocht Amerika zijn woord waar maken toen er opstanden uitbraken in Zuid-Vietnam en een aantal boeddhistische monniken zichzelf uit protest in de brand steken. De gehele wereld reageert geschokt. Nadat er een staatsgreep in het politiek instabiele Zuid-Vietnam heeft plaatsgevonden krijgt de Vietcong nog meer greep op het door de oorlog geteisterde land en bevolking.

Kennedy en de burgerrechten in Amerika

Toen Kennedy en Nixon in 1960 aan hun race voor het presidentschap begonnen, hadden ze beiden rassendiscriminatie op de agenda staan. Toen Amerika in 1961 in de ban raakte van allerlei rassenrellen schoof John zijn verantwoordelijkheid af op zijn broer Robert. In mei 1961 trokken bussen vol blanke en zwarte activisten, de zogenaamde Freedom Riders, vanuit het zuiden van Amerika tot aan New Orleans, om actie te voeren. Bij aankomst in de staten Mississippi en Alabama werden de buspassagiers in elkaar geslagen en de bussen in de fik gestoken. De druppel die de emmer deed overlopen was toen september gouverneur Ross Barnett persoonlijk de zwarte student James Meredith toegang weigert tot de staatsuniversiteit. Er braken felle rellen uit en de federale troepen moesten er aan te pas komen om de orde te handhaven. Kennedy moest met een duidelijke wetgeving komen maar vreesde voor een woede-uitbarsting in het zuiden.

Uit de Leeuwarder Courant van 23 mei 1961
Uit de Leeuwarder Courant van 23 mei 1961

Ondertussen waren er steeds vaker demonstraties in Birmingham van de burgerrechtenbeweging, geleid door Martin Luther King. Op de televisie waren beelden te zien van kinderen die met brandslangen van schoolpleinen werden afgespoten en die gebeten werden door politiehonden. Het duurde dan ook niet lang voordat de rellen ook oversloegen op andere grote steden. Op 11 juni sprak Kennedy het volk toe over het 'negerprobleem' in Amerika. De complete tekst van die Civil Rights-speech is hier terug te lezen.

Rassenscheiding werd verboden in restaurants, winkels, zwembaden en andere openbare gelegenheden, maar in werkelijkheid veranderde er niet veel. Er volgden alleen nog maar meer demonstraties die ook steeds radicaler werden. Zo moest Martin Luther King plaats maken voor jonge radicalen zoals Malcolm X en The Black Muslims. Als Robert Kennedy dan ook nog een poging doet om de nieuwe wetsvoorstellen af te zwakken ten gunste van de zuidelijke staten laait de woede helemaal op. Op 28 augustus 1963 dreigt een massale demonstratie in Washington gigantisch uit de hand te gaan lopen maar Kennedy weet de leiders zover te krijgen dat het protest rustig verloopt. Bij het Lincoln monument, opgericht ter nagedachtenis van de afschaffing van de slavernij, geeft Martin Luther King zijn wereldberoemde speech: "I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character. I have a dream!"

De presidentsverkiezingen van 1964

In november 1963 begon Kennedy aan de verkiezingen van het daaropvolgende jaar. De kiezers moesten weer bezocht worden en Kennedy besloot om zijn campagne te laten beginnen in de staat Texas, omdat hij daar de vorige keer tegenvallende cijfers had gescoord. Na een succesvol bezoek aan de steden Houston en San Antonio, bezocht hij op 22 november 1963 de stad Dallas. Wat er allemaal op die dag gebeurde leest u morgen in het tweede deel van FOK!toen over John F. Kennedy.

Kampioensschaal PEC Zwolle gestolen

De kampioensschaal van PEC Zwolle is gestolen. De club, die de schaal anderhalf jaar geleden kreeg nadat ze kampioen van de Jupiler League waren geworden, heeft inmiddels aangifte van de diefstral bij de politie gedaan.

"Namens PEC Zwolle wil ik de daders vragen het gezonde verstand te gebruiken en deze mogelijk ludieke actie per direct te beëindigen, door de ereschaal terug te brengen naar de club. Voor PEC Zwolle, met al zijn aanhang, heeft deze schaal een emotionele waarde,” zo zegt algemeen directeur Edward van Wonderen op de website van de club.

De schaal stond in de vitrinekast in de centrale hal van het stadion. Volgens PEC zouden de daders zijn vastgelegd op de camera's die buiten het stadion hangen.

Groeneveld nieuwe coach Sharapova

Sven Groeneveld is de nieuwe tenniscoach van Maria Sharapova. De voormalig nummer een van de wereld maakte het nieuws vandaag via Facebook bekend. De Nederlander is de opvolger van Jimmy Connors die afgelopen herfst op straat werd gezet.

Sharapova: "Ik ben blij met Sven. Sinds ik terug op de tennisbaan ben, hebben we al samen getraind. Het is na die jaren dat ik hem bij de tegenpartij heb gezien opwindend dat hij nu tot mijn team hoort. De overgang is soepel tot stand gekomen en ik heb tot dusver veel plezier gehad in het werk dat we hebben verricht. Ik kijk uit naar het komende jaar."

De Russin komt op 6 december in Colombia weer in actie in een demonstratiepartij tegen Ana Ivanovic. De nummer vier van de wereld is hersteld van een schouderblessure die haar dit jaar lange tijd aan de kant hield.

Zombies in je tuin vanaf februari

PopCap Games heeft vandaag bekendgemaakt dat Plants vs. Zombies: Garden Warfare op 20 februari uit zal komen voor Xbox 360 en Xbox One. Er komt ook een pc-versie waarvan de releasedatum later bekendgemaakt wordt.

In de 3D-game van de populaire planten en zombies-serie spelen spelers met beide facties en is het spel gericht op co-op- en online-actie. Op de Xbox One zullen spelers ook samen op één console door middel van splitscreen kunnen gamen. Bekijk hieronder nieuwe beelden uit het spel.

Meer details en foto's van Duitse kunstschat

De Duitse autoriteiten hebben meer foto's en details vrijgegeven van de grote kunstschat die vorig jaar in een appartement in München werd aangetroffen. Op de officiële website staan nog eens 54 werken, waarmee het totaal op 79 komt. Het gaat om stukken van onder meer Edvard Munch, Henri de Toulouse-Lautrec en Max Liebermann.

De werken maken deel uit van de kunstschat die in 2012 in het appartement van kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt werd aangetroffen. Van de partij doeken, tekeningen en prenten zouden er ongeveer 590 zijn gestolen door de nazi's.

De Duitse autoriteiten staan onder druk om zoveel mogelijk informatie over de schilderijen vrij te geven. Ze hielden het onderzoek naar de kunstschat anderhalf jaar onder de pet.

Utrechtse kademuur bezweek door hevige regenval

De kademuur in Utrecht stortte vorige maand deels in omdat de constructie niet stevig genoeg was om tegen de zware regenval van toen te kunnen. Het water spoelde zand achter en onder de muur weg, waarna het bouwwerk bezweek. Dat concludeert een door de gemeente ingehuurd ingenieursbureau donderdag na onderzoek.

Duikers hebben geconstateerd dat de bodem voor de muur steiler afliep dan voorheen, mogelijk door baggeren, hoge stroomsnelheden en scheepvaart. De constructie van de muur stamt uit de negentiende eeuw. Toen was het nog gebruikelijk om een kadewand direct te plaatsen op de zandgrond.

De problemen die de fikse regenval veroorzaakte, werden versterkt doordat de stroming in de gracht sterker was door de afvoer van het vele regenwater. De gemeente Utrecht heeft meteen na het instorten van de muur een nooddamwand aan laten leggen. De omgeving van de ingestorte muur was dagenlang afgezet.

Duitse moordverdachte ontsnapt via wc-raam

Een moordverdachte in Duitsland is donderdag ontsnapt uit een rechtbank in Kleef, even over de grens bij Nijmegen. De man deed alsof hij diarree had en wist vervolgens door het raam van de wc weg te glippen, meldt de Duitse krant Kölner Stadt Anzeiger.

De 61-jarige Josef T. was in de rechtbank in verband met een aanklacht wegens koffiesmokkel. Hij is in Keulen echter aangeklaagd voor een veel ernstiger vergrijp: de moord op een winkeleigenaar. Hij zou in december vorig jaar het slachtoffer met een waterpomptang hebben doodgeslagen.

De politie waarschuwt dat T. extreem gevaarlijk is en is een grootscheepse zoektocht begonnen. T. is vooralsnog echter spoorloos.

Geboorte maakt grote indruk op Gers Pardoel

Gers Pardoel noemt de geboorte van zijn zoon Goud 'een life changing moment'. De 32-jarige rapper werd twee weken geleden voor de eerste keer vader. "Ik was fucking emotioneel toen hij geboren werd."

Pardoel heeft ontdekt dat alle clichés rond het krijgen van een eerste kindje waar zijn. "Dan overkomt je het zelf en dan denk je: je hebt fucking gelijk. Dit is natuurlijk de liefste baby die er is en de knapste en de leukste", zei Pardoel donderdagavond met een knipoog in RTL Boulevard.

De naam Goud deed nogal wat wenkbrauwen fronsen. "We vinden het gewoon een geweldige naam", aldus de rapper. "En we zijn ontzettend trots dat hij Goud heet."

Mascherano snapt FIFA-besluit niet

Javier Mascherano vindt het raar dat de FIFA de deadline voor het stemmen voor de Gouden Bal onlangs heeft verplaatst.

De mondiale voetbalbond heeft de aanvoerders van alle nationale elftallen na de laatste WK-kwalificatieduels extra tijd gegeven om hun keuze te maken. En dat terwijl de deadline eigenlijk afgelopen vrijdag was. Mascherano vindt het maar een vreemde gang van zaken.

"Ik zou zoiets nooit doen, want in twee weken kan je keuze toch niet zijn veranderd?" aldus de middenvelder van FC Barcelona. "Je moet niet alleen de afgelopen maand meerekenen. Deze award gaat over een heel kalenderjaar."

Voor Mascherano maakt het niets uit dat Lionel Messi door zijn blessure de afgelopen weken wat minder in de schijnwerpers stond. "Hopelijk kan Leo alsnog winnen", zegt Mascherano over zijn team- en landgenoot. "Hij is een goede vriend en hij vertegenwoordigt het Argentijnse volk."

Rover wil uitleg NS over verdwijnen kaartautomaten

Reizigersorganisatie Rover wil opheldering van de NS over het weghalen van kaartautomaten op stations. Op stations verdwijnen volgens de organisatie steeds meer kaartautomaten, waardoor soms lange wachtrijen zouden ontstaan bij de automaten die er nog wel staan. Reizigers lopen hierdoor een grotere kans hun trein te missen, waarschuwt Rover.

De organisatie zegt de laatste week veel meldingen te hebben gekregen over het verwijderen van kaartautomaten. Onder meer op de stations Zoetermeer, Delft, Rotterdam Centraal, Deventer, Den Bosch, Nijmegen, Arnhem en Leiden Centraal zou dit zijn gebeurd.

Rover stelt het prima te vinden dat het gebruik van de OV-chipkaart wordt gestimuleerd. Maar het is nog niet zover dat de papieren kaartjes zijn afgeschaft, tekent de organisatie aan. "Dit moet niet ontaarden in een situatie waarin de NS zijn klanten die een kaartje willen kopen het leven zuur gaat maken. Bovendien hebben ook gebruikers van de OV-chipkaart een kaartautomaat nodig voor transacties, servicehandelingen en informatie."

De NS erkent in een reactie kaartautomaten te hebben verwijderd. Het gaat hierbij om verouderde automaten die geen muntgeld accepteren en anonieme chipkaarten kunnen uitgeven. Daarvan zijn het afgelopen jaar een aantal weggehaald. Het ging daarbij volgens de NS alleen om automaten die weinig worden gebruikt. De komende maanden staan er geen verwijderingen van automaten op de planning.

Verder tekent de NS aan dat het gebruik van de OV-chipkaar toeneemt. Daarbij zijn er al 1,3 miljoen kaarten die automatisch worden opgeladen. "De klant hoeft zo steeds minder vaak langs een automaat. Het gebruik van de NS-kaartautomaten neemt dan ook al geruime tijd af."

Mario Kart Arcade GP DX naar het westen

Mario Kart Arcade GP DX toch naar Europa. Niet dat de kans groot is dat wij hem ooit in een arcadehal in Nederland gaan zien overigens. De arcaderacer wordt volledig naar het Engels vertaald, inclusief online mogelijkheden.

Zowel de Grand Prix als de vier speler modes worden meegenomen naar het westen. De mogelijkheden uit Mario Kart 7 (onderwaterscheuren en hanggliden) zijn weer van de partij. Don-chan, een personage uit  het ritmespel Taiko no Tatsujin mag dit keer ook een potje racen. Eerder mochten Namco’s Pacman en Mametchi van de Tamagotchi games een potje racen met onze favoriete snormans.

Japanse voice-overs voor Lightning Returns

Vanaf vandaag kunnen gamers in Japan weer spelen met Lightning in Lightning Returns: Final Fantasy XIII. Wij zullen nog een paar maanden moeten wachten, maar Square Enix heeft al wel verklapt dat de game, naast de bekende Engelstalige voice-overs, nog een andere optie zal hebben.

Er zal namelijk een voice-overpakket te downloaden zijn, met daarin de originele Japanse stemmen. Om het geheel er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, is ook de originele lipsynchronisatie inbegrepen. Het pakket is de eerste twee weken na de lancering van Lightning Returns: Final Fantasy XIII gratis te downloaden; daarna blijft het pakket beschikbaar als betaalde DLC.

Lightning zelf figureert momenteel in de MMORPG Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, ter ere van de lancering van Lightning Returns in Japan. Spelers kunnen het samen met Lightning opnemen tegen verschillende vijanden en zo speciale wapens en een Lightning- of Snow Villiers-outfit verdienen.

In Europa verschijnt Lightning Returns: Final Fantasy XIII op 14 februari 2014 voor PlayStation 3 en Xbox 360. Bekijk hieronder een speciale clip die door het team van developers in elkaar is gezet. De clip is gemaakt met dezelfde engine maar bevat geen scènes uit de game. Je hoeft dus niet bang te zijn voor spoilers.

Gekleurde nazi slachtoffer racisme

Racisme is geen lachertje, daar zullen de meeste mensen het wel mee eens zijn. In het geval van Craig Cobb is het toch moeilijk om niet een 'lol' te uiten. Eerst bleek deze white supremacist deels gekleurd. Vervolgens werd hij ook nog eens het slachtoffer van racisme tegen gekleurde mensen.

Cobbs kondigde aan een 'enclave voor blanke nationalisten' te stichten in het dorpje Leith, in North Dakota. Zijn aankondiging genereerde wat publiciteit en hij werd uitgenodigd voor een Amerikaanse tv-programma. Dat bleek een enorme fout toen het programma een DNA-test liet doen die uitwees dat zijn genetisch materiaal voor veertien procent afkomstig is uit Zwart Afrika.

Enkele dagen later sms'te Cobb de volgende boodschap naar een lokale krant: "Vanwege de vele gewelden en intimidaties tegen wij en de kinderen, zijn we gewapende patrouilles in Leith begonnen. [sic]" De zestien inwoners van het dorpje pikten dat niet en zeven van hen deden aangifte. Het leverde Cobb en een zijner trawanten een enkeltje naar het gevang op.

Maar toen de politie onderzoek deed naar de 'vele gewelden en intimidaties', deden ze een opvallende ontdekking. Het bleek te gaan om nazistische graffiti: een onverlaat had een racistische leus op Cobbs huis gespoten. De politie deed wat onderzoek, pakte iemand op en die persoon bekende al snel.

De verdachte ontkende eerst dat het racistische graffiti zou zijn, maar volgens assistent-openbaar aanklager Todd Schwarz was er een vrij duidelijke hint: "Het volgende wekte vooral onze argwaan: hij schreef 'Back in Black' op het huis, maar hij is helemaal geen AC/DC-fan."

De dader, die door Schwarz beschreven wordt als 'niet echt geestelijk in evenwicht', bleek een voormalig bondgenoot van Cobb te zijn. De twee hadden ruzie gekregen over de uitslag van Cobbs DNA-test. Cobb wist volgens Schwarz goed wie de dader was, maar negeerde dat om het dorpje met een reden te kunnen terroriseren.

De graffiti-artiest is op borg vrijgelaten en heeft ondertussen de streek verlaten. Cobb zit nog in het gevang. Hij kijkt tegen een celstraf van minstens twee jaar aan, vanwege het bedreigen van mensen met een vuurwapen.

Ericsson in beeld bij Caterham

Marcus Ericsson zou een serieuze kandidaat zijn voor een stoeltje bij het Formule 1-team Caterham in 2014. De renstal uit Leafield heeft de nummer zes uit de GP2 Series op de shortlist gezet, samen met Charles Pic, Giedo van der Garde en Heikki Kovalainen.

Laatstgenoemde maakt nu goede sier voor zichzelf door de laatste twee races van het seizoen Kimi Räikkönen te vervangen bij Lotus. Pic en Van der Garde racen momenteel voor het team van Tony Fernandes en moeten komend weekend in Brazilië proberen de tiende plaats in het constructeurskampioenschap op Marussia te veroveren. Hiervoor moeten de Marussia's voorgebleven worden en er minimaal een dertiende plaats gescoord worden. Vorig jaar lukte dit doordat Vitaly Petrov in Brazilië elfde werd en toen nog Marussia-coureur Charles Pic voorbleef. Er wordt in ieder geval regen voorspeld voor zondag.

Op basis van het mogelijke geld dat door het constructeurskampioenschap beschikbaar komt en wat de potentiële coureurs mee kunnen brengen zal bepaald gaan worden wie er in 2014 voor Caterham zal gaan racen. Hierdoor lijkt Kovalainen al af te gaan vallen, ondanks dat hij recentelijk nog optimistisch klonk over volgend seizoen.

'VVD-kiezer eist kritischere Europakoers'

Een meerderheid van 53 procent van de VVD-stemmers tijdens de verkiezingen van vorig jaar vindt dat de partij van Mark Rutte een meer kritische koers ten aanzien van Europa moet varen dan nu het geval is. Dat blijkt uit onderzoek van het Eenvandaag Opiniepanel onder vierduizend mensen die vorig jaar op de VVD hebben gestemd, meldt het programma donderdag.

Slechts dertig procent is tevreden over de huidige koers. Veertien procent ziet het liefst een meer pro-Europese koers. De critici hebben de overhand: twee derde (68 procent) van de stemmers vindt dat er minder bevoegdheden naar Europa moeten gaan. Ook zijn ze verdeeld over de vraag of de Europese Unie nu voor- of nadelen oplevert voor Nederland: 42 procent vindt dat de EU voordeel oplevert, 44 procent vindt van niet.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een meerderheid van zestig procent de koers die de VVD nu vaart ten aanzien van Europese integratie nu onduidelijk vindt. Uit de politieke peiling van Eenvandaag blijkt verder dat van de VVD-stemmers een kwart (27 procent) overweegt om bij de Europese verkiezingen op een andere partij te stemmen als de partij niet kritischer wordt. Daarbij wordt de PVV het meest genoemd.

De partij is zelf ook verdeeld over de kwestie. Europawoordvoerder Mark Verheijen moest recentelijk zijn uitspraak terugnemen dat 'eurofielen' zoals Guy Verhofstadt gevaarlijker zijn dan eurosceptici als Marine Le Pen. Verheijen kreeg vervolgens bijval van VVD-prominent Frits Bolkestein, maar een andere prominent - Neelie Kroes - hekelde zijn uitspraken.

De peiling komt een paar dagen voordat het najaarscongres van de VVD plaatsvind, die in het teken staat van de Europese verkiezingen. Tijdens het congres wordt onder meer het verkiezingsprogramma definitief vastgesteld.

Helft sollicitanten krijgt geen reactie

Bijna de helft van de werkzoekenden krijgt geen reactie van het bedrijf waar ze gesolliciteerd hebben. Dat blijkt uit een onderzoek door de online vacaturesite Stepstone onder ruim 21 duizend werkzoekenden in zeven Europese landen.

Het niet correct afhandelen van sollicitaties kan volgens het onderzoek serieuze gevolgen hebben voor het imago en de omzet van het bedrijf. Ruim vier op de vijf ondervraagde sollicitanten geeft namelijk aan negatief te gaan denken over het bedrijf als ze geen reactie krijgen. Zestig procent gaf af aan hierdoor ook geen producten of diensten meer van het bedrijf te kopen.

Brisbane eerste halte voor Haase en Sijsling

Robin Haase en Igor Sijsling beginnen het nieuwe tennisseizoen in Brisbane. Beide Nederlanders staan op de deelnemerslijst van het ATP-toernooi in de Australische plaats, dat van 29 december tot en met 5 januari wordt gehouden. Haase en Sijsling doen allebei voor de eerste keer mee in Brisbane.

De afgelopen seizoenen begon Haase nog in Chennai (2010, 2011 en 2013) of Sydney (2012). Sijsling koos de laatste twee jaar voor Chennai (2013) en Doha (2012).

Roger Federer voert de plaatsingslijst aan in Brisbane. Onder anderen Lleyton Hewitt en Gilles Simon zijn ook van de partij. Het evenement in Brisbane geldt als voorbereiding op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van 2014.

Slavinnen na 30 jaar bevrijd in Londen

De Britse politie heeft in het zuiden van Londen drie vrouwen gered uit een woning, die daar als slavinnen zouden zijn gehouden. Een van hen beweert dertig jaar tegen haar wil te zijn vastgehouden. Twee personen, een man en vrouw, beiden 67 jaar, zijn donderdag gearresteerd op verdenking van slavernij, aldus de politie.

De politie werd in oktober ingelicht door de liefdadigheidsorganisatie Freedom Charity. De organisatie was gebeld door een vrouw die beweerde al decennialang tegen haar wil te worden vastgehouden. Ze zou hebben besloten om hulp te bellen na het zien van een documentaire over gedwongen huwelijken.

In de woning werden vervolgens een Maleisische vrouw van 69, een Ierse vrouw van 57 en een Britse vrouw van 30 aangetroffen en bevrijd.

De drie vrouwen zijn, zeer getraumatiseerd, overgebracht naar een plek waar hun veiligheid gewaarborgd is, zei de politie.

F. de Boer wil werk maken van Ola John

Ajax hoopt zich te versterken met Ola John. "Hij is nummer één op mijn verlanglijstje", zegt trainer Frank de Boer tegen AT5. "We hebben momenteel niet de klassieke links- en rechtsbuiten. Ik zou hem graag naar Amsterdam zien komen." De 21-jarige vleugelspeler komt bij Benfica slechts sporadisch in actie.

Ajax waagde afgelopen zomer al een poging om John te huren. Door blessuregevallen bij de Portugese club mocht hij toen niet vertrekken. De eenmalig international verruilde FC Twente in 2012 voor Benfica. In zijn eerste seizoen kwam hij tot 22 wedstrijden, maar in de huidige jaargang stokt de teller tot dusver op vier optredens.

Namen van map packs Call of Duty: Ghosts bekend

Door promotiemateriaal voor de Season Pass van Call of Duty: Ghosts zijn ook de namen van de opkomende map packs per ongeluk/expres bekend geworden. Deze heten niet geheel verrassend Onslaught, Devastation, Invasion en Nemesis.

De initiale samen spellen ODIN, wat toevalligerwijs ook de naam van het ruimtestation die overspoelt wordt met slechteriken in het begin van de campagne. Ondertussen heeft Activision de flyer aangepast waar de namen van de packs niet meer opstaan. 

ODIN

zonder odin

Zwemster Bouwens neemt time-out

Zwemster Elise Bouwens neemt een time-out. Dat maakte de nationale zwembond KNZB vandaag bekend. Bouwens zal voor de rest van dit seizoen niet meer deelnemen aan trainingen en wedstrijden en gaat zich de komende periode volledig richten op haar studie.

De 22-jarige zwemster won afgelopen zomer brons op de wereldkampioenschappen langebaan in Barcelona in de estafette 4x100 meter vrijeslag samen met Femke Heemskerk, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo. Bouwens neemt afstand van het topsportleven omdat er veel vragen en twijfels zijn wat betreft haar topsportleven. In goed overleg met de begeleiding is Bouwens tot deze conclusie gekomen en zal nu proberen om antwoorden op deze vragen te gaan vinden. 

Carlsen op de rand van schaaktitel

Magnus Carlsen is nog een remise van de wereldtitel schaken verwijderd. In de negende partij won de Noor met zwart van titelverdediger Viswanathan Anand en bracht daarmee de stand op 6-3. De tweekamp gaat over maximaal twaalf partijen. 

Anand ging in de Nimzo-Indische partij met vier pionnen op zijn koningsvleugel naar voren. De Noor erkende na afloop dat er mat voor hem dreigde, maar een blunder van Anand op de 28ste zet deed hem alsnog de das om.

Anand reageerde met Pf1 te gehaast op de 27ste zet van Carlsen, die een pion tot een tweede dame promoveerde. Carlsen vervolgde met De1 en daarmee was de partij gespeeld. Wil Anand een barrage afdwingen, dan moet hij de resterende drie partijen winnen. Vrijdag staat de tiende partij op het programma. 

'Rechter besluit over vrijlating Volkert'

De rechter besluit of Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, eerder mag worden vrijgelaten of niet. Het kabinet houdt zich daarbuiten, zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag tijdens het debat over de justitiebegroting.

Teeven antwoordde op vragen van Louis Bontes of Van der G. niet zijn volledige straf kan uitzitten dat hij onder de regels van de voorwaardelijke invrijheidstelling valt. Daar kan alleen van worden afgeweken als een gevangene bijvoorbeeld heeft geprobeerd te ontsnappen of zich niet aan de voorwaarden houdt. Maar alleen het Openbaar Ministerie kan daarvoor een vordering indienen bij de rechter, zei Teeven.

"Het is uiteindelijk de rechter die beslist over uitstel of afstel en niet de regering", zei Teeven. "Alleen het OM en niemand anders kan een vordering daartoe indienen in een individuele zaak. Daar gaan wij als kabinet niet over." De bewindsman gaat wel over het proefverlof en daarvoor heeft hij geen toestemming gegeven.

IJsmeester Thialf maakt NK-baan Olympisch Stadion

De ijsmeester van Thialf, Beert Boomsma, wordt verantwoordelijk voor de ijsbaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam waar volgend jaar het NK allround en het NK sprint worden verreden. Boomsma is daarvoor gevraagd door directeur Patrick Wouters van den Oudenweijer van House of Sports.

Wouters van den Oudenweijer kwam met het idee om te schaatsen in het Olympisch Stadion. Ook oud-schaatser Rintje Ritsma is een van de initiatiefnemers. Ice-World levert de technische infrastructuur voor de ijsbaan. Het bedrijf uit Baarn is ervaren in het aanleggen van (tijdelijke) kunstijsbanen.

Het Olympisch Stadion is van 28 februari tot en met 2 maart het decor van de nationale kampioenschappen, een kleine week na afloop van de Olympische Spelen in Sochi. De ijsbaan is vanaf 1 februari toegankelijk voor recreatieve schaatsers.

'Anderlecht en De Zeeuw praten in april'

Demy de Zeeuw en Anderlecht praten voorlopig nog niet over een mogelijke langere samenwerking. Pas in april gaan de partijen om de tafel. De Zeeuw wordt dit seizoen door Anderlecht gehuurd van Spartak Moskou.

Bij de Russen loopt zijn contract eind volgend kalenderjaar af. Aan het eind van dit seizoen mag de middenvelder dus al met geïnteresseerde clubs onderhandelen. Anderlecht wil tot na de play-offs in april wachten tot het met De Zeeuw gaat praten, meldt Het Laatste Nieuws.

Afhankelijk van zijn prestaties en looneisen zal besloten worden of hem een contract wordt aangeboden. De Zeeuw heeft het zelf naar zijn zin in Brussel. Wel droomt hij nog van een avontuur in de Duitse of Engelse competitie.

Terry kan WK op zijn buik schrijven

John Terry hoeft niet te hopen op een oproep voor de Engelse WK-selectie. Bondscoach Roy Hodgson zal de Chelsea-verdediger niet meenemen in zijn overwegingen.

"John heeft lang geleden al bedankt, toen we begonnen aan de kwalificatiereeks", zegt Hodgson. "We hebben negen wedstrijden zonder hem gespeeld en zijn zonder nederlaag geplaatst voor het WK."

De bondscoach vindt dat hij goede verdedigers tot zijn beschikking heeft. "Gary Cahill en Phil Jagielka hebben het prima gedaan en Chris Smalling liet tegen Duitsland zien ook een heel goede centrale verdediger te worden. Phil Jones heeft nog niet veel kansen gehad om zich te laten zien, maar is ook een kandidaat."

"Ik denk dat we vooruit moeten kijken en niet elke keer als we een wedstrijd verliezen terug moeten grijpen op spelers die het in het verleden geweldig hebben gedaan", aldus Hodgson.

Schalke is geduldig met Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar staat al sinds augustus buitenspel met een blessure, maar bij Schalke 04 zijn ze niet in paniek. De club haalt in de winterstop geen nieuwe spits. Huntelaar liep in augustus een knieblessure op en vorige maand werd hij geopereerd.

Daardoor ligt hij nog drie of vier maanden eruit. Deze week ontstonden geruchten over een terugslag, maar Huntelaar sprak dat via Twitter tegen. "Geen zorgen, ik lig op schema", schreef de aanvaller.

Ondanks dat Schalke nog niet weet wanneer Huntelaar zijn rentree kan maken, denkt de club niet aan het binnenhalen van een nieuwe aanvaller. "Er zijn nog een aantal weken tot de winterstop te gaan, dus het heeft geen zin om positieve of negatieve prognoses te geven", sprak technisch directeur Horst Heldt in Kicker.

"We denken überhaupt niet aan het binnenhalen van een vervanger voor Huntelaar." Schalke 04 hervat de Bundesliga zaterdag met een uitwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt. De ploeg uit Gelsenkirchen staat na twaalf duels op de zesde plaats, Frankfurt is de nummer vijftien.

[Upd] Buma-Gestapo naait kleuters

Nu de feestdagen weer zijn aangebroken, ruikt Buma/Stemra geld. Heel erg veel geld en de auteursrechtenorganisatie gaat daarbij over lijken. Gisteren is de Buma/Stemra een school in Leeuwarden binnengevallen omdat daar voor de kleuters sinterklaasliedjes werden gespeeld.

Basisschool Trianova werd gisteren onaangenaam verrast door onaangekondigd bezoek. De Buma-Gestapo wilde wel eens weten hoeveel sinterklaas-cd's de school in de kast heeft staan. Hiervoor werd een leraar onder druk gezet om hem te dwingen hen de school te laten inspecteren.

De arme schrijvers van 'Hij komt, hij komt' en 'De zak van Sinterklaas' hebben het natuurlijk al moeilijk genoeg. Zeker met de dure decembermaand in aantocht moet daar wel brood op de plank blijven komen. Wat de razzia heeft opgeleverd, is helaas niet bekendgemaakt.

Update 14.40 uur:
De Telegraaf weet inmiddels meer over de zaak. De actie heeft Buma/Stemra geen windeieren gelegd. "De school had aangegeven per 1 januari 2013 geen gebruik meer te maken van muziek", laat een woordvoerder weten.

"Bij de controle bleek echter dat de school enkele licenties nodig had, omdat een band regelmatig optreedt. Die spelen dus ook muziek van artiesten die wij vertegenwoordigen en daar moet voor worden betaald."

Een bedrag van welgeteld 79 euro heeft het de auteursrechtenwaakhond opgeleverd. Het CDA is verbijsterd over deze daad en heeft Kamervragen gesteld. "Dit is een bizarre juridisering van de samenleving", vindt Kamerlid Oskam.


De werkwijze van Buma/Stemra

Jumbojet vast na verkeerde landing

Vanuit de lucht lijkt alles kleiner, dus op de grond zal de landingsbaan wel langer zijn dan hij lijkt. Dat moet ongeveer de gedachte zijn geweest van de piloot die zijn Boeing 747 jumbojet woensdagavond in Kansas op het verkeerde vliegveld aan de grond zette.

Het vrachtvliegtuig was onderweg naar de luchtmachtbasis McConnell in Wichita. In plaats daarvan landde het even ten noorden daarvan, op de luchthaven Colonel James Jabara. De landingsbaan van deze luchthaven is echter te kort om als startbaan te gebruiken, waardoor het toestel daar waarschijnlijk voorlopig zal moeten blijven.

De 747 heeft als lading onderdelen voor de nieuwe 787 Dreamliner van Boeing en was onderweg naar McConnell, dat vlakbij een leverancier voor het Dreamliner toestel ligt.

Defensie koopt vier drones

Defensie koopt vier Amerikaanse drones die vanaf eind 2016 informatie vanuit de lucht gaan verzamelen. Het onbemande vliegtuig genaamd MQ-9 Reaper wordt 'van de plank' gekocht en moet eind 2017 volledig operationeel zijn. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer.

De MQ-9 Reaper kan ook wapens dragen en doelen snel uitschakelen, maar daar heeft Nederland momenteel geen behoefte aan, licht een defensiewoordvoerder toe. "Dat is niet de intentie, maar dat kan in de toekomst veranderen." Het grondstation en de vier toestellen kosten tussen de honderd en 250 miljoen euro, maar het precieze bedrag is 'commercieel vertrouwelijk'.

De drones kunnen 24 uur per dag vrijwel overal ter wereld worden ingezet. Nederland beschikt al over andere, kleinere onbemande systemen, zoals de Raven en de Scan Eagle. In 2011 werd aangekondigd dat het leger ook een grotere drone gaat aanschaffen.

De onbewapende Reaper wordt ingezet voor het verzamelen van informatie in gebieden waar Nederlandse militairen op missie zijn. Commandanten kunnen met deze informatie operaties plannen en bijsturen. In Nederland worden de onbemande systemen gebruikt voor ondersteuning bij bijvoorbeeld rampen of het opsporen van drugskwekerijen.

Het systeem wordt gestationeerd in Leeuwarden. Voor de bediening worden zo'n honderd militairen opgeleid.

Maar één fabrikant heeft een systeem beschikbaar dat voldoet aan de eisen van Defensie, schrijft Hennis. Dat is General Atomics Aeronautical Systems uit San Diego in California. Dan gaat het om de vliegduur, de snelheid en de nauwkeurigheid waarmee het systeem kan waarnemen. Daarnaast moet de informatie vrijwel direct naar het grondstation kunnen worden gestuurd.

De komende jaren moet blijken of er mogelijkheden bestaan om samen te werken op het gebied van opleiding, training, onderhoud en logistiek van onbemande systemen, zowel met de industrie en de kennisinstituten. In internationaal verband is hier dinsdag een startschot voor gegeven tijdens een bijeenkomst van ministers van defensie van het Europese Defensie Agentschap. Zeven lidstaten, waaronder Nederland, hebben een intentieverklaring getekend voor het in kaart brengen van de mogelijkheden voor samenwerking op dit gebied.

Iraanse club houdt Lovre vast in eigen land

Opmerkelijk nieuws vanuit Iran. Daar mag Goran Lovre het land niet verlaten, omdat zijn paspoort is ingenomen vanwege een conflict met zijn club.

Lovre, oud-speler van FC Groningen, staat momenteel onder contract bij Esteghlal. De Serviër beweert dat hij nog veel achterstallig salaris tegoed heeft. De clubvoorzitter ontkent dat echter en hij heeft zelfs het paspoort van Lovre in beslag genomen.

Volgens Servische media krijgt de speler het reisdocument pas weer terug als hij een contract ondertekent waarin hij afziet van het achterstallige loon. Lovre heeft daarom de Servische ambassade in Teheran ingeschakeld. Door allerlei administratieve obstakels kan het echter nog wel even duren voordat de zaak is opgelost.

Onlangs kwam in Qatar dezelfde soort situatie in het nieuws. Daar zit de Fransman Zahir Belounis om dezelfde reden vast. Hij dreigde zelfs met zelfmoord om zo een einde te maken aan de situatie.

PlayStation-versie Spelunky krijgt Daily Challenges

Ontwikkelaar Derek Yu heeft aangekondigd dat een nieuwe update voor Spelunky Daily Challenges toevoegt. Die feature zat inbegrepen in de pc-versie van de platformer, maar maakt nu ook de overstap naar de consoles van Sony.

In Daily Challenges krijg je per dag één level voorgeschoteld dat voor iedereen hetzelfde is. Je krijgt echter ook maar één kans om het level te voltooien. Na je (meestal vroegtijdige) dood moet je een dag wachten voor een volgende kans, in een volledig nieuw level. In de update worden ook enkele problemen in verband met de framerate verholpen.

Spelunky is nu verkrijgbaar voor PlayStation 3, PlayStation Vita, pc en Xbox 360.

Ploegleider houdt Cavendish van de baan

Mark Cavendish mag van zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step geen uitstapje maken naar de wielerbaan. De Britse topspurter wilde meedoen aan de Zesdaagse van Gent, maar manager Patrick Lefevere zag daar niets in. "We betalen hem voor prestaties op de weg en daar moet hij zich volledig op concentreren", zei Lefevere donderdag tegen Het Nieuwsblad.

"Bovendien zou het pistewerk de voorbereiding op komend seizoen complexer maken", vervolgt de Belgische teambaas. "Voor Iljo Keisse en Niki Terpstra wil ik die piste gedogen, voor Cavendish niet. Zeg nooit nooit, maar dit jaar is het niet gebeurd en volgend jaar zal het ook niet gebeuren."

De 28-jarige Cavendish was aan het begin van zijn loopbaan succesvol als baanrenner. In 2005 en 2008 werd hij wereldkampioen op de koppelkoers.

Ribéry zoveelste geblesseerde bij Duitse kraker

De topper tussen Borussia Dortmund en Bayern München kent opnieuw een grote afwezige op het veld. Franck Ribéry kneusde in de WK kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïene een rib en moet het belangrijke duel in de Bundesliga aan zich voorbij laten gaan.

De club uit München mist naast de Franse sterspeler ook nog Bastian Schweinsteiger in de basiself. Bij Dortmund is het lijstje afwezigen iets zorgwekkender, want Jürgen Klopp mist in de verdediging de vaste waarden Neven Subotic, Mats Hummels en Marcel Schmelzer. Op het middenveld ontbreekt verder nog Ilkay Gündogan. De Turkse Duitser blesseerde zich onlangs tijdens een training.

Door het ontbreken van Ribéry bij Bayern  komt er hoogstwaarschijnlijk een kans in de basis voor Mario Götze. Dat zou het toch al beladen duel een extra lading kunnen geven, want Götze ging afgelopen zomer vanuit Dortmund over naar de Beierse hoofdstad, tot groot ongenoegen van de fans van die Borussen.

'FC Utrecht wil PEC-verdediger Lachman'

FC Utrecht heeft bij Darryl Lachman aangeklopt. De club wil de verdediger met ingang van komende zomer vastleggen. Lachman staat nu nog onder contract bij PEC Zwolle, maar is na dit seizoen een transfervrije speler.

FC Utrecht ziet in de verdediger de opvolger van Timothy Derijck, die gehuurd is van PSV. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De Domstedelingen hebben niet de intentie om Derijck na dit seizoen te behouden en dus kijkt het rond naar andere alternatieven. Lachman is er daar een van. De verdediger twijfelt nog over zijn toekomst. Vanaf 1 januari mag hij voor een andere club tekenen.

Mishandelaar PowNews geen diplomaat

De man die voor de Angolese ambassade in Den Haag PowNews-verslaggever Danny Ghosen mishandelde, is geen diplomaat. De man is een lokale medewerker van de ambassade maar heeft geen diplomatieke status, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Het ministerie had eerder op de dag overleg met de Angolese ambassadeur. Daaruit bleek dat de ambassadeur niet bij de vechtpartij betrokken was, wat PowNews eerder wel meldde.

Voor het ministerie is de kous af nu er geen diplomaten bij het incident zijn betrokken. Er zijn dan ook geen gevolgen voor de diplomatieke relatie tussen Nederland en Angola. Het is nu aan de politie om de zaak af te handelen. Die kijkt op het moment naar de aangifte, de getuigenverklaringen en het beeldmateriaal van het incident.

Ghosen maakte woensdag een item over de justitiebegroting van de Tweede Kamer, waarin onder meer zou worden gesproken over foutparkerende diplomaten die daar vanwege hun onschendbaarheid zonder een boete vanaf komen. Voor de deur van de ambassade trof hij een verkeerd geparkeerde diplomatenauto aan. Toen Ghosen daar iets van zei, werd hij "echt heel heftig tegen de grond gewerkt", zei Powned-directeur Dominique Weesie eerder.

Ghosen moest naar het ziekenhuis met een loszittende tand, veel bloed in zijn gezicht en pijn in zijn kaak.

Mishandeling PowNews niet door diplomaat
Mishandeling PowNews niet door diplomaat (Foto: ANP)

'VN-gekkies': kabinet moet Piet-debat leiden

Het Nederlandse kabinet moet het initiatief nemen in het nationale debat over Zwarte Piet. Daartoe heeft een werkgroep van mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties donderdag opgeroepen. Zo'n debat moet begrip, wederzijds respect en interculturele dialoog stimuleren.

Voorzitter van de vijfkoppige werkgroep over mensen van Afrikaanse afkomst is de Jamaicaanse Verene Shepherd, die eerder zei dat het sinterklaasfeest niet meer zou moeten worden gevierd omdat Zwarte Piet een racistisch stereotype zou zijn. Hierop volgde een storm van protest in Nederland.

Het is de experts niet ontgaan dat het debat hierover in Nederland flink is opgelaaid, stellen ze in een verklaring. De groep had klachten ontvangen over het volksfeest en stuurde daar in januari een brief over aan de regering. Hierin werd gevraagd welke maatregelen worden getroffen om de zorgen over het vermeende racistische karakter van het kinderfeest weg te nemen. De experts benadrukken echter dat ze geen oordeel over Zwarte Piet hebben willen geven.

De regering antwoordde dat sommige Nederlanders de traditie aanstootgevend vinden en dat het aantal klachten scherp is toegenomen, maar dat er instanties zijn die klachten over discriminatie in behandeling nemen. Het is volgens de expertgroep duidelijk dat veel Nederlanders van Afrikaanse komaf vinden dat onderdelen van de piettraditie stammen uit koloniale tijden en racistisch en aanstootgevend zijn. Zij zijn sinds het debat is opgelaaid vaker onderwerp van spot en racistische opmerkingen, schrijven de deskundigen.

De groep wijst erop dat culturen en tradities niet statisch zijn, maar aan verandering onderhevig in het licht van de kijk op waardigheid en mensenrechten. Uiteindelijk is dit een zaak waar het Nederlandse volk over moet discussiëren en beslissen, erkent de werkgroep, die een open maatschappelijk debat 'sterk aanmoedigt'. De experts adviseren een platform, forum of mechanisme te creëren dat een bijdrage kan leveren aan een 'respectvol' debat. De groep roept verder op tot kalmte en een einde aan het zwartmaken van critici van de sint- en piettraditie en de VN-experts.

Diverse Nederlandse politici hebben zich overigens al over de kwestie uitgelaten. Zo vindt de Tweede Kamer dat Zwarte Piet ook een ander kleurtje kan krijgen. Een grote meerderheid stemde dinsdag tegen een motie van de PVV waarin stond dat Zwarte Piet alleen zwart mag zijn.

Het kabinet is verdeeld over de kwestie. Premier Mark Rutte (VVD) verklaarde dat Zwarte Piet 'nu eenmaal' zwart is. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei daarentegen dat het mooi zou zijn als Sinterklaas verandert in een feest waar iedereen zich prettig bij voelt. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zei wel iets te zien in een 'regenboogpiet'.

[Roddelcorner] Piqué en Shakira uit elkaar & gillende missen

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

NBA-sterren spelen Jingle Bells
Het lijkt zo simpel, je hangt wat belletjes aan de netjes en regelt wat topspelers. Je laat de spelers precies in het ritme van Jingle Bells de ballen door de juiste netjes gooien en je hebt een mooie promo. Zo simpel als het klinkt, zo simpel ziet het er uiteindelijk ook uit.... Voor wie niet direct alle spelers herkent, het zijn Derrick Rose (Chicago Bulls), Kevin Durant (Oklahoma City Thunder), Stephen Curry (Golden State Warriors), James Harden (Houston Rockets), LeBron James (Miami Heat) en Steve Nash (LA Lakers).

De sterren uit de NBA met hun versie van Jingle Bells (Bron: YouTube)

Piqué en Shakira uit elkaar
Het gonst in diverse media dat het sterrenkoppel Gerard Piqué en Shakira uit elkaar zou zijn. De voetballer van Barcelona zou zich naast Shakira ook met een andere vrouw vermaakt hebben en daar was de moeder van zijn kind niet blij mee. Waar Shakira laatst nog over mogelijke gezinsuitbreiding sprak zou ze daar nu duidelijk geen zin meer in hebben. Dit gerucht wordt vast en zeker nog vervolgd.

Sporters in actie voor de Filipijnen
Afgelopen maandag was de grote actiedag voor de Filipijnen. Er werd meer dan 18 miljoen euro binnengehaald en ook de sport in Nederland droeg een steentje bij. Zo namen Georginio Wijnaldum en Karim Rekik die avond zitting in het belteam. Het Nederlands elftal doneerde 50.000 euro aan giro 555. De dames van de estafetteploeg mochten namens het Nederlandse schaatsen een gift van 5.555 euro bekend maken. Tevens boden zowel het heren- als het dames estafetteteam hun pakken aan voor de veiling ten behoeve van de Filipijnen. En heb je altijd al eens willen lunchen met Frank en Ronald de Boer dan is dit je kans. De heren veilen een lunch op Ebay. Bieden kan nog tot morgenmiddag.

Franse weervrouw gaat naakt dankzij de Haantjes
Na het 2-0 verlies van Frankrijk in de play-offs voor het WK voetbal in Brazilië tegen de Oekraïne leek het over en uit. Maar gisteravond richtte de Franse ploeg zich op en wist met 3-0 te winnen en zich zo alsnog te plaatsen voor het WK. We weten nu ook waardoor de ploeg de achterstand nog kon ombuigen. De heren waren extra gemotiveerd door de Franse weervrouw Doria Tillier. Ze beloofde namelijk het weerbericht van vanavond naakt te doen als de heren zich alsnog zouden plaatsen. Op Twitter begon ze hem gisteravond al behoorlijk te knijpen. "Shit, het is nu al 2-0 voor Frankrijk. Ik begin te stressen..." Aldus de mooie weerdame. We hopen jullie hier volgende week een mooi weerbericht voor te kunnen schotelen.

Sneijder niet in de realitysoap, Yolanthe wel
Tot onze grote spijt hebben we jullie vorige week blij gemaakt met een dode mus. Nouja, halfdood, want het bericht klopt achteraf voor de helft. Vorige week berichtten we nog over de realitysoap rond Wesley en Yolanthe Sneijder waarin het koppel op de voet gevolgd zou worden. Maar afgelopen maandag vertelde Johan Derksen in VI dat de voetballer niets met de soap te maken wil hebben. "Wesley wil zich volledig focussen op zijn voetbalcarrière bij Galatasaray en het aanstaande WK met Oranje in Brazilië", aldus Derksen. De kijkers zullen het dus moeten doen met alleen beelden van Yolanthe in de realitysoap die op SBS6 te zien zal zijn.

Gillende missen in de racewagen
In aanloop naar de Miss Universe verkiezingen in Moskou mochten een aantal missen plaatsnemen naast Alexey Karachev in een racewagen. De oud-Formule 3-coureur spaarde de dames niet. Veelal gillend vergezelden ze Karachev in de auto. Miss Duitsland bleef van alle dames het rustigst. Ze had zelfs nog de tijd om te kijken of haar decolleté goed zat.

De missen op de racebaan (Bron: YouTube)

Verlies Arsenal kost fan zijn huis
Arsenal heeft fans over de hele wereld, zo ook in Uganda. Alleen zal Ugandees Henry Dhabasani inmiddels wel de balen hebben van zijn club Arsenal. In de aanloop van de wedstrijd tussen Manchester United tegen Arsenal ging hij een weddenschap aan met vriend en United-fan Rashid Yiga. Dhabasani was zo overtuigd van de aanstaande overwinning van zijn club dat hij zijn huis als inzet aanbood. Yiga zette op zijn beurt zijn gloednieuwe Toyota Premio in.

Van Persie velde Arsenal en dus ook het oordeel over deze weddenschap. De dag na de wedstrijd vielen Yiga en andere United-fans het huis van Dhabasani binnen. Hij en zijn drie vrouwen en vijf kinderen werden zonder pardon uit het huis gegooid. Zou Dhabasani zijn lesje nu geleerd hebben?

De Sylvie-Rafael-Sabiasoap deel 2981754
Toen we deze rubriek in januari opstartten konden we al een paar berichten over de scheiding van Sylvie en Rafael van der Vaart schrijven. En de soap werd alleen maar sappiger nadat de middenvelder er met de vriendin van zijn echtgenote vandoor ging. Na al die tijd blijft de soap maar nieuws genereren. Deze keer niet door het drietal zelf maar door weer een andere spelersvrouw.

Caty Fischer, de vriendin van Mats Hummels, vindt het 'gênant' dat de zwangere vriendin van Rafael van der Vaart zo te koop loopt met haar privéleven. In Bild gaf Fischer onomwonden haar mening over de zwangerschap van Sabia. "Ik dacht bij mezelf: 'Meisje dat had je ook wel eerder kunnen toegeven'. Ik vind het pijnlijk, die openheid over haar privéleven." In het gesprek met het Duitse blad wilde Fischer ook nog wel even duidelijk maken dat ze zichzelf geen standaard voetbalvrouw vindt. "Ik ben niet 13 jaar naar school gegaan om mijn haar goed te doen om naar het stadion te gaan."

Immers krijgt steun van de fans
Wekenlang moest Lex Immers het in de media ontgelden. Hij kan niet eens meer normaal naar de supermarkt. Maar gelukkig kan Lex voor steun altijd vertrouwen op het legioen. Om hem te steunen hingen een aantal supporters een enorm spandoek op in de straat voor zijn huis. "Schijt aan de media, wij staan achter je", was de heldere boodschap van de fans.

En zo deden de NBA-sterren het echt
Natuurlijk ging het niet zo simpel als we hierboven lieten overkomen. Het was een knap staaltje techniek en een geweldig idee. Daar wilden de topspelers maar al te graag aan meewerken. Geniet mee van een kijkje achter de schermen.

En zo ging het dus echt..... (Bron: YouTube)

Melkert: de crisis kwam van rechts

De economische crisis komt voort uit rechts, neoliberaal beleid. Links heeft daar tot nu toe geen goed antwoord op gehad. Dat schrijft voormalig PvdA-leider Ad Melkert in een rapport dat hij in opdracht van de partij heeft geschreven.

"De crisis heeft ons geleerd dat verheerlijking van het 'onbegrensde' individu heeft geleid tot hebzucht en spilzucht van een kleine minderheid, die vervolgens de kosten daarvan afwentelde op ons allemaal. In die zin kwam de crisis van 'rechts'", schrijft Melkert, die een links alternatief wil bieden.

In zijn donderdag verschenen rapport, dat Melkert heeft opgesteld met een groep andere PvdA'ers, komt hij met een reeks maatregelen die ervoor moet zorgen dat het streven naar winst niet meer allesoverheersend is. Melkert vindt dat werkgelegenheid, solidariteit en duurzaamheid voorop moeten staan.

Melkert bepleit onder meer het loslaten van de Europese drieprocentsnorm, lagere belasting op arbeid en meer Europese samenwerking op sociaal gebied. Nederland moet immigranten van buiten de Europese Unie gaan halen. Een commissie moet periodiek immigratiequota gaan vaststellen. Ook voor vrouwen op topposities in overheid en bedrijfsleven moeten quota komen.

Melkert wil verder dat de staat een vinger in de pap krijgt bij alle grote banken, bijvoorbeeld in de vorm van een 'gouden aandeel'. Verder moet er een belasting op CO2-uitstoot komen en wil Melkert instemmingsrecht voor ondernemingsraden bij overnames. Ook bepleit hij de oprichting van een Onderzoekskamer die in opdracht van het parlement onderzoek kan doen en daarbij mensen onder ede kan horen.

Onder leiding van de nu 57-jarige Melkert boekte de PvdA in 2002 een grote verkiezingsnederlaag. Het waren de verkiezingen die volgden op de moord op LPF-voorman Pim Fortuyn. Melkert verliet daarna de politiek en werkte in onder meer Washington en Irak. PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft Melkert gevraagd het rapport te schrijven. Volgens Spekman is Melkert een 'redelijk briljante man'.

'Amsterdam vluchtelingvriendelijkste gemeente'

Amsterdam is door Vluchtelingenwerk uitgeroepen tot meest vluchtelingvriendelijke gemeente van Nederland. De gemeente ontving donderdag als eerste de Vluchtelingenwerkaward. Wethouder Andrée van Es nam de prijs in ontvangst.

Amsterdam is echt een veilige haven voor vluchtelingen met een status, vindt Vluchtelingenwerk. "Zij die huis en haard moesten ontvluchten, kunnen in deze stad zich ontwikkelen en werken aan hun toekomst", legt directeur Dorine Manson uit.

Inntel Hotels in Zaandam ontving een award in de categorie beste bedrijf. Het kreeg de prijs omdat het vluchtelingen de kans geeft werkervaring op te doen en andere hotels oproept hetzelfde te doen.

Coming to America 2 afgeketst door echte prins

Het lijkt onwaarschijnlijk dat er ooit een vervolg komt op Coming to America uit 1988. In de komedie speelt Eddie Murphy een Afrikaanse prins en Arsenio Hall zijn page die voor het eerst naar de Verenigde Staten komen. Een echte Afrikaanse prins beweerde destijds echter dat de film op zijn leven was gebaseerd en bestookte de producenten met aanklachten.

"Veel mensen weten dit niet, maar ik stond nadat de film was uitgekomen vaak in clubs met een standup-optreden en dan begon die mafkees weer te schreeuwen", zei Murphy dinsdag in The Arsenio Hall Show. "'Hé man, ik ben de echte prins. Je hebt mijn leven gestolen en ik wil geld zien, anders vermoord ik je', riep hij dan."

Volgens Murphy heeft de man de producenten vele malen aangeklaagd, waardoor ze weinig heil meer zagen in een vervolg. "Geestig is ook dat die man altijd zei dat hij naar Amerika was gekomen om het meisje uit de clip van Thriller te versieren", vulde Hall aan. In Coming to America komt Murphy's personage ook naar de VS om een vrouw uit te zoeken.

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat Coming to America verscheen. "Gelukkig zien wij er nog hetzelfde uit", zei de 52-jarige Murphy trots. "Bij veel mensen schrik je je na 25 jaar helemaal kapot. Die moeten je uitleggen wie ze ook alweer zijn."

Murphy is momenteel bezig met een tv-film gebaseerd op een van zijn andere personages uit de jaren tachtig. In Beverly Hills Cop is hij wederom te zien als detective Axel Foley, wellicht zijn populairste rol ooit. Wanneer de film verschijnt is onduidelijk.


Coming to America 2 afgeketst door echte prins (Foto: Novum)

Trijntje Oosterhuis: like!

Eigenlijk schrok ik best, afgelopen maandag, toen ik het bericht van Trijntje op mijn facebookpagina zag verschijnen. Op zich een sympathiek initiatief om op deze wijze een inzamelingsactie voor de ramp in de Filippijnen te bedenken, maar toen ik mijn ‘like’ gaf, en even nieuwsgierig wat reacties las, zag ik bij iedere keer dat ik op ‘zie vorige reacties’ klikte, dat er –huppekee!- weer zo’n tweehonderd likes aan toegevoegd waren.

Microsoft doet weer eens kleuterig

Dat Microsoft slecht tegen concurrentie kan is geen geheim. Dat ze zo nu en dan erg kinderachtig zijn in het zwartmaken van concurrenten is ook bekend. Dat ze echter geld willen verdienen met het zwartmaken van hun concurrenten is nieuw.

Op de Microsoftstore verkoopt Microsoft nu t-shirts, mokken en petjes met betrekking tot hun anti-Google campagne Scroogled. Hierin probeert Microsoft op krampachtige en vooral kinderachtige wijze Google in diskrediet te brengen door onder meer te stellen dat Googlemensen met je mee zitten te kijken terwijl je mailt en dat je beter de Microsoft e-mail en zoekdiensten kunt gebruiken.

Onder de items onder andere een mok ($ 7,99)met de tekst 'keep calm while we steal your data', vergezeld van het bekende logo van Google's superieure browser Chrome, die rondjes rent om alle versies van Microsoft's eigen Internet Explorer.

Ook Dani Alves mist duel tegen Ajax

De blessurezorgen van FC Barcelona nemen toe. Dani Alves kampt met een kwetsuur aan zijn kuit en is zeven tot tien dagen uitgeschakeld, meldden de Catalanen donderdag. De 30-jarige rechtsback mist daardoor onder meer het Champions League-duel tegen Ajax dinsdag in Amsterdam.

De Braziliaan keerde geblesseerd terug van de oefeninterlands tegen Honduras en Chili. Hij is de zoveelste speler in de lappenmand van Barcelona. Naast de vleugelverdediger zijn Lionel Messi en keeper Victor Valdes er zeker niet bij tegen Ajax. Achter Xavi, Gerard Pique, Cesc Fabregas, Jordi Alba en Christian Tello staat nog een vraagteken voor de Europese confrontatie.

Barcelona wacht zaterdag eerst nog de competitiewedstrijd tegen Granada.

'Nederlaag Spanje zonder gevolgen op wereldranglijst'

De nederlaag tegen Zuid-Afrika heeft voor Spanje geen gevolgen op de wereldranglijst. De FIFA telt de wedstrijd van dinsdag niet mee, omdat de Spanjaarden een keer meer wisselden dan de reglementen voorschrijven. Dat meldt de Spaanse krant AS. Bondscoach Vicente del Bosque was genoodzaakt een zevende wissel toe te passen na een blessure van doelman Victor Valdes.

Voor de Zuid-Afrikanen is de beslissing een forse tegenvaller. Door de zege op de mondiale nummer één had Bafana Bafana een flinke sprong op de wereldranglijst kunnen maken. Valdes liep in Johannesburg een spierscheuring in zijn kuit op en werd vervangen door Pepe Reina. De keeper van Barcelona komt dit kalenderjaar waarschijnlijk niet meer in actie.

Spanje ging met 1-0 onderuit door een doelpunt van voormalig FC Twente-aanvaller Bernard Parker.

Wederom afwijkende bloedwaarden Pechstein

Voor de derde maal heeft schaatsster Claudia Pechstein zichzelf bij de dopinginstanties en de internationale schaatsbond ISU aangegeven vanwege afwijkende bloedwaarden. De 41-jarige Duitse wil hiermee wederom aantonen dat haar te hoge waarde reticulocyten genetisch is en niet komt door het gebruik van doping.

Pechstein kreeg al eerder steun van veel collega-schaatsers onder wie Shani Davis, Ivan Skobrev en Jenny Wolf. Ze hebben een verklaring ondertekend waarin wordt gevraagd de Duitse te rehabiliteren.

In 2010 werd Pechstein voor twee jaar geschorst omdat men van mening was dat ze doping gebruikte.

De geboorte van een nieuw eiland

In de Stille Oceaan vlakbij Japan is een nieuw eiland geboren door een onderzeese uitbarsting van een vulkaan. De Japanse kustwacht gaf donderdag de videobeelden van de eruptie vrij. De beelden waren een dag eerder genomen bij de Ogasawara eilanden, op ongeveer 1000 kilometer ten zuiden van Tokio.  Op de beelden is te zien hoe de Nishima-Shima vulkaan zwarte rook uitbraakt en rotsen de lucht in slingert. 

Volgens de woordvoerders is het eiland op dit moment tweehonderd meter breed, maar het zal nog groeien omdat de eruptie nog in volle gang is. De dikke zwarte rook stijgt inmiddels honderden meters de lucht in en as dwarrelt neer in het gebied.

De eruptie vond plaats vlakbij het onbewoonde eiland Nishinoshima dat ook deel uitmaakt van de Ogasawara eilanden groep. De groep eilanden staat ook bekend als de Bonin Eilanden groep, waartoe enkele duizenden eilandjes behoren.  Deze regio ligt dan ook in de actieve vulkaangordel die bekend staat als "The Ring of Fire". 

Het is nog niet duidelijk of het eiland het zal overleven want het komt vaker voor dat kleine eilandjes, die ontstaan als gevolg van onderzeese uitbarstingen, door erosie snel weer verdwijnen.  De laatste keer dat Japan getuige was van een soortgelijke gebeurtenis was in de jaren zeventig en tachtig. Die eilanden hebben het niet overleefd. 

Een filmpje van de uitbarsting vind je hieronder

Feyenoord steunt Guidetti-plan niet

De directie van Feyenoord vindt het plan om John Guidetti met een crowdfundingactie naar Rotterdam te halen, 'ongewenst en onrealistisch'.

Technisch directeur Martin van Geel maakte donderdag bekend te willen praten over een terugkeer van de Zweed, die mag vertrekken bij Manchester City. Supporters willen geld inzamelen om zijn komst mogelijk te maken, maar Feyenoord steunt dat plan niet.

"John Guidetti heeft bij een ieder hier een apart plekje in het hart", laat algemeen directeur Eric Gudde namens de voltallige directie weten. "Als hij zijn oude niveau weer kan benaderen, zou hij opnieuw van enorm grote waarde voor Feyenoord kunnen zijn. Logisch dus dat we hem en zijn herstel met een ver bovengemiddelde belangstelling volgen."

"We hebben ook niets dan lof over de goede bedoelingen waarmee supporters nu een inzameling willen starten om zijn komst mogelijk te maken. Het toont hun liefde voor zowel Feyenoord als John nog maar eens aan. Maar hoe goed bedoeld ook, het aantrekken van een speler via schenkingen van supporters is volgens ons niet de manier."

"Nog los van allerlei juridische en fiscale aspecten willen we in het kader van de gezondmaking als club alleen nog maar spelers halen als dit op eigen kracht kan", vervolgt Gudde. "Dat wil dus zeggen dat een speler alleen kan worden gehaald wanneer dit voor zowel een eventuele transfersom als het salaris past in ons eigen salaris- en investeringsbeleid. Dit is ook een duidelijke afspraak die de club met de aandeelhouders heeft gemaakt, dus daar houden we ons aan. Daarmee is de komst van Guidetti op dit moment niet aan de orde en hem aantrekken via een crowdfundingactie ook niet."

Heerenveen zonder Eikrem naar Eindhoven

Sc Heerenveen moet het zaterdag in de competitiewedstrijd tegen PSV stellen zonder Magnus Wolff Eikrem. De 23-jarige Noor heeft dinsdag tijdens een oefeninterland tegen Schotland een hamstringblessure opgelopen, laat de Friese club donderdag weten.

Hoelang de middenvelder precies uit de roulatie is moet de komende week blijken, maar het treffen met PSV in Eindhoven komt in elk geval te vroeg. Eikrem scoorde in negen duels twee keer voor de ploeg van coach Marco van Basten.

Bach: 'Zwaarste anti-dopingprogramma in Sochi'

De Olympische Winterspelen in Sochi krijgen volgend jaar het zwaarste antidopingprogramma ooit. Dat heeft de voorzitter van het internationaal olympisch comité IOC, Thomas Bach, donderdag gezegd in Seoul. Het aantal testen tijdens de Spelen maar ook in de aanloop naar het evenement gaat beduidend omhoog.

"We hebben besloten het aantal testen in Sochi ten opzichte van de Spelen van 2010 in Vancouver met 57 procent te verhogen", aldus Bach. Volgens de preses wil het IOC nog eens onderstrepen dat het comité het gebruik van verboden middelen uit de sport wil verbannen. "Dit is het beste bewijs. We willen een 'zero tolerance beleid' hanteren, maar dan moet je dat ook laten zien met feiten. We willen daarom de kwaliteit verbeteren en kwantiteit van het anti-dopingprogramma verhogen."

[NBA] Vijfde zege op rij voor Miami Heat

Miami Heat heeft woensdag zijn vijfde zege op rij geboekt in de NBA. De titelhouder in de Amerikaanse basketbalcompetitie was met 120-92 te sterk voor Orlando Magic. LeBron James was met 21 punten en zeven assists de uitblinker bij de bezoekers uit Miami. Chris Bosh voegde daar achttien punten aan toe.

De sterspelers van Miami Heat kregen in het vierde kwart rust. Dwyane Wade kwam helemaal niet in actie, zodat hij zijn knie meer rust kon gunnen.

Indiana Pacers verraste New York Knicks na verlenging. Het werd 103-96 voor de bezoekers, voor wie vorige week tegen Chicago Bulls nog een einde kwam aan een reeks van negen overwinningen op rij. Paul George was met 35 punten topscorer bij Indiana. Voor de Knicks was het al de zesde opeenvolgende thuisnederlaag.

Overige uitslagen
Charlotte - Brooklyn - 95-91
Cleveland - Washington 91-98
Philadelphia - Toronto 98-108
Atlanta - Detroit 93-85
Milwaukee - Portland 82-91
Minnesota - LA Clippers 98-102
New Orleans - Utah 105-98
San Antonio - Boston 104-93
Phoenix - Sacramento 106-113
Dallas - Houston 123-120
Golden State - Memphis 81-88 (nv)

Man neukt maag vriendin eruit via kont

Een 30-jarige man uit Hazleton, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, is dinsdag in de boeien geslagen wegens een bloederig staaltje kontseks. De beste man nam zijn vriendin zo snoeihard in de kont, dat hij haar maag eruitneukte.

De politie van het plaatsje rukte dinsdagochtend massaal uit naar een appartement aldaar. Op de vloer van de slaapkamer troffen ze daar een vrouw in foetushouding aan. Zij bloedde hevig.

Bij het slachtoffer werd ook lichaamsweefsel aangetroffen. Uit analyse van CSI Hazleton is gebleken dat het hier een deel van de maag van de vrouw betrof. Artsen van het ziekenhuis hebben bevestigd dat de vrouw ernstige inwendige verwondingen heeft opgelopen door penetratie.

De vrouw heeft de politie verteld dat zij vrijwillig de liefde heeft bedreven met Emmanuel Paulino. Ineens draaide de man echter door en probeerde haar te verstikken. Nadat zij een keel opzette, kwam een van de kinderen de slaapkamer binnen. Hierop stopte Paulino met zijn actie.

De politie heeft de beste man opgepakt en in de cel gegooid. Volgens hemzelf heeft hij niets te vrezen. Jezus staat namelijk aan zijn zijde, zo deelde hij mee.

Massa: "Betalende coureurs prostituees"

Felipe Massa heeft geen goed woord over voor coureurs die betalen om te mogen racen in de Formule 1. De Braziliaan vergelijkt ze met prostituees en is blij dat hij in 2014 ondanks zijn overstap van Ferrari naar Williams gewoon betaald zal worden voor zijn diensten.

Verwacht werd dat Massa sponsors mee zou nemen om de hevig door PDVSA gesponsorde Pastor Maldonado op te volgen, maar de Braziliaan benadrukt tegenover Globo dat dit niet het geval is. "Na alles wat ik meegemaakt en bereikt heb is het voor mij niet logisch om nog te betalen voor een stoeltje." Massa zal wel helpen bij het vinden van sponsoren voor Williams, omdat meer geld betekent dat er meer in de auto geïnvesteerd kan worden.

Massa geeft toe in onderhandeling te zijn geweest met McLaren, Force India en Lotus, waarbij laatstgenoemde team het wat liet sluimeren. "Daarna meldde Williams zich bij mij en tijdens het eerste gesprek was het gelijk 'wij willen je graag hebben' en dat was belangrijk voor mij."

De Braziliaan wilde geen betalende coureur worden, zo meldde hij aan UOL Esporte. "Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven, omdat het nogal een sterk woord is, maar het is prostituee. Dat niet hoeven te doen, betalen om te mogen rijden, is mijn grootste trots. Het is logisch dat ik help bij het zoeken naar sponsoren, maar ik wil geen prostituee worden."

Opstelten: pal voor de rechtsstaat

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) staan 'pal' voor de rechtsstaat. Dat heeft Opstelten donderdag gezegd tijdens het debat over zijn begroting.

"Wij staan pal voor de rechtsstaat", zei Opstelten. "Dat is onze core business, van de staatssecretaris en mij. Daarvoor zitten wij hier." De rechtsstaat is iets waar beide bewindslieden trots op zijn en trots op willen blijven. Daar wil Opstelten 'niets aan afdoen', ook niet onder druk van bezuinigingen.

De bewindsman reageerde op de kritiek van onder meer de SP en D66. Jan de Wit (SP) betoogde woensdag dat Opstelten en Teeven een 'bedreiging' voor de rechtsstaat vormen vanwege de 'visieloze bezuinigingen', onder meer op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Daarmee staat het grondwettelijke recht op toegang tot de rechter op de tocht.

Opstelten zei dat de toegang tot het recht voor hem een 'kerngegeven' is. "Wij staan ervoor dat de toegang tot het recht wordt gewaarborgd, ook na de bezuinigingen." Tegelijkertijd valt er wel over te debatteren in de Tweede Kamer. "Zo werkt het natuurlijk ook in de democratie." De minister sprak verder tegen dat hij 'visieloos' bezuinigt.

De minister zei in zijn inleiding verder dat er de afgelopen jaren het nodige is gerealiseerd om Nederland veiliger te maken en om de rechtsstaat te bestendigen. De bestrijding van criminaliteit begint vruchten af te werpen: zo neemt het aantal overvallen en straatroven af, worden meer zaken opgelost en neemt de recidive af. "Nederland wordt veiliger."

Door de vorming van de nationale politie en de reorganisatie van de rechterlijke macht is justitie aangepast voor de 'schaalgrootte van deze tijd', aldus de bewindsman.

Schultz zat fout met verhoging snelheid A13

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet opnieuw een beslissing nemen over de bezwaren tegen de verhoging van de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie. Ze heeft de belangen van omwonenden te weinig meegewogen bij haar besluit om de snelheid te verhogen, bepaalde de rechtbank in Rotterdam donderdag.

Op de A13 bij Overschie mag sinds juli vorig jaar 100 in plaats van 80 kilometer per uur worden gereden. De stijging van uitstoot van stikstofdioxide is tweeënhalf keer hoger dan voorzien in berekeningen van de minister, bleek vorige maand uit onderzoek. De levensverwachting van inwoners van wijk daalt met twintig dagen door de hogere uitstoot van uitlaatgassen en roetdeeltjes.

De gemeente Rotterdam, Milieudefensie en bewoners vinden dat het ministerie met het verhogen van de maximumsnelheid te weinig rekening heeft gehouden met de gezondheid van omwonenden. Ze spanden een rechtszaak aan om de maximumsnelheid terug te draaien naar 80. De minister had hun bezwaren eerder al afgewezen.

De rechtbank vindt dat Schultz het extra geluid dat wordt veroorzaakt door de snelheidsverhoging bij haar besluit had moeten betrekken. Ook heeft ze onvoldoende rekening gehouden met de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht rond Overschie.

De minister moet nu opnieuw beslissen over de bezwaren van de belangenverenigingen en de gemeente. Daarvoor is een termijn van twaalf weken volgens de rechtbank reëel.

Daling huizenprijzen vlakt verder af

De daling van huizenprijzen is in oktober opnieuw kleiner geworden. Het is de vierde maand op rij dat de prijsdaling afvlakt, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Koopwoningen werden vier procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar.

In september daalden de prijzen van bestaande woningen met 4,1 procent op jaarbasis, tegen 4,4 procent in augustus. Door de krimp zijn woningen nu gemiddeld evenveel waard als in het begin van 2003. In vergelijking met augustus 2008, toen de woningmarkt hoogtijdagen beleefde, liggen prijzen nu ruim twintig procent lager.

De daling in het aantal woningverkopen nam eveneens af. In de eerste tien maanden van dit jaar werden ruim 84 duizend woningen verkocht. Dat is 6,7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden kromp het aantal verkopen nog met meer dan negen procent.

Balotelli: "Ik mag niet normaal zijn"

Mario Balotelli wil normaal zijn. Maar door de manier waarop de Italiaanse media met hem omgaat, kan dat niet. Dat stelt de spits van AC Milan.

"Ik ben een goede jongen, ben net als iedereen, maar ik zit in een situatie waarin ik niet normaal mag zijn", zegt Balotelli. "In mijn omgeving is het voor mij niet toegestaan om de dingen te doen die andere gasten van mijn leeftijd doen. Je moet een man zijn en mag nooit fouten maken."

"Mijn karakter is prima, ik ben een rustige jongen. Ik ben niet meer zoals ik een paar jaar geleden was. Ik hoef niks te veranderen aan de manier waarop ik dingen doen."

De manier waarop de pers hem behandelt jaagt Balotelli nog niet weg uit Italië. "Ik kijk alleen naar de nabije toekomst, niet te ver vooruit. Ik denk alleen aan de komende wedstrijden. Nu voel ik me gelukkig bij Milan en ik wil niet aan januari en mei denken."

RKC en Willem II beëindigen samenwerking

RKC Waalwijk en Willem II stoppen na dit seizoen met de gezamenlijke jeugdopleiding. De Brabantse profclubs hebben in goed overleg besloten de samenwerking niet te verlengen, zo werd vandaag bekendgemaakt. RKC en Willem II werkten sinds het seizoen 2009-2010 samen en deden onder meer met gezamenlijke jeugdteams mee aan de competities.

"Beide clubs hechten er waarde aan te benadrukken dat zij met een goed gevoel terugkijken op de voorbije 4,5 jaar, waarin dankzij een constructieve samenwerking een jeugdopleiding heeft bestaan waar beide clubs trots op zijn", melden RKC en Willem II in een gezamenlijke verklaring.

Hoe eredivisionist RKC en de Jupiler League-club uit Tilburg na dit seizoen invulling gaan geven aan de eigen jeugdopleiding, is nog niet duidelijk. Beide clubs willen in een andere vorm verder met een opleiding.

Anti-Gazprom-actie Greenpeace bij Shell Rotterdam

Greenpeace voert donderdagochtend actie bij een pand van Shell in Rotterdam. Zes actievoerders zijn in het gebouw aan het Weena in het centrum van de stad geklommen. Op de grond staan activisten met portretten van de 'Arctic 30'. De milieuorganisatie protesteert tegen de samenwerking van Shell met het Russische staatsbedrijf Gazprom.

Shell en Gazprom zijn van plan naar olie te boren in de Pechora Zee, tussen Rusland en de Noordpool. Toen activisten van de milieuorganisatie een olieboorplatform vanaf een rubberbootje beklommen, werden ze aangehouden. Later werd de Arctic Sunrise geënterd.

Greenpeace wil dat Shell alle banden met Gazprom verbreekt. De activisten zijn van plan bij het pand te blijven tot die boodschap is overgekomen, laat een woordvoerder weten. "Het liefst willen we ook een antwoord."

Een groot deel van de opvarenden van de Arctic Sunrise komt op borgtocht vrij, zo bepaalde de Russische maritieme rechtbank in Sint-Petersburg deze week. Ook de twee Nederlandse activisten komen op vrije voeten. Hun borgsom is inmiddels betaald.

GGD slaat alarm over landbouwgif

De GGD in Noord-Nederland maakt zich zorgen over het landbouwgif metam-natrium. Omwonenden kregen ademhalingsproblemen, prikkelende ogen en huiduitslag. "Van dit soort middelen kun je ernstige luchtwegklachten krijgen, die heel lang kunnen blijven bestaan", zegt milieuarts Frans Duijm van GGD Groningen in het televisieprogramma Zembla.

Metam-natrium wordt gebruikt om lelievelden te ontsmetten voordat er bollen worden geplant. De problemen met dit middel wijzen volgens toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht op 'onoordeelkundig gebruik'. Het mag bij bepaalde weersomstandigheden niet worden gebruikt, maar dit gebeurt kennelijk toch, zegt hij.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd bij een aantal incidenten ingeschakeld, maar heeft geen overtredingen geconstateerd. De inspectiedienst nam geen luchtmonsters, wat volgens deskundigen wel nodig is om te kunnen meten aan hoeveel giftig gas omwonenden zijn blootgesteld.

GGD-arts Duijm vindt dat de regels voor dit soort middelen moeten worden aangescherpt. Misschien zouden ze wel moeten verboden. "Geen enkele overheidsinstelling weet hoeveel incidenten zich hebben voorgedaan met dit middel." Her en der wordt geprobeerd spuitvrije zones in te stellen om het toxicologische effect van de gifdampen voor de omwonenden terug te dringen.

In januari 2011 besteedde Zembla al eens aandacht aan bestrijdingsmiddelen in de bollenstreek en de risico's van blootstelling daaraan. De staatssecretarissen van Milieu en Landbouw vroegen daarop advies aan de Gezondheidsraad, die naar verwachting in januari een rapport hierover uitbrengt. Uit het conceptrapport zou blijken dat er 'voldoende reden voor blootstellingsonderzoek' is.

De Partij voor de Dieren eist op basis van de uitzending dat het kabinet een onderzoek instelt en maatregelen treft om omwonenden van bollenvelden te beschermen. Kamerlid Esther Ouwehand roept staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) daarvoor naar het wekelijkse vragenuur. Zij wil dat dat spuitvrije zones verplicht worden gesteld.

De Partij voor de Dieren en Stichting Bollenboos openden in april het digitale meldpunt gifklikker.nl, waar omwonenden van bollenvelden en andere akker- en tuinbouwbedrijven hun gezondheidsproblemen kunnen melden.

De Zemba-aflevering Lelies met een Luchtje wordt donderdagavond uitgezonden.

Demmink aansprakelijk gesteld voor misbruik

Tegen voormalig topambtenaar Joris Demmink is nog een rechtszaak aangespannen. Een man die zegt dat hij in 1988 op 15-jarige leeftijd tegen betaling seksueel contact had met Demmink, heeft hem aansprakelijk gesteld voor de schade die hij daardoor opliep. Dat bevestigt letselschadeadvocaat Martin de Witte donderdag.

De man wil anoniem blijven, maar volgens De Witte is niet uitgesloten dat hij gaat getuigen in een rechtszaak rond een documentaire over Demmink, die stichting De Roestige Spijker heeft aangespannen.

Demmink wordt al jaren beschuldigd van het misbruik van minderjarigen, maar heeft altijd ontkend. Diverse onderzoeken leverden tot nu toe geen harde bewijzen op.

De gepensioneerde oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie heeft zelf een rechtszaak aangespannen tegen het AD. Hij wil een ton schadevergoeding zien van de krant. Verder heeft advocaat Adèle van der Plas een artikel 12-procedure lopen bij het gerechtshof in Arnhem in een poging het OM te dwingen Demmink alsnog te vervolgen voor het misbruiken van drie minderjarige jongens in Turkije in de jaren negentig.

In de zaak van stichting De Roestige Spijker worden onder anderen een oud-medewerkster van Demmink en twee gevangenisdirecteuren gehoord, bepaalde de rechtbank in Utrecht onlangs. Wanneer dat gaat gebeuren wordt bepaald tijdens een regiezitting op 17 december.

De staat draait op voor de juridische kosten die Demmink maakt voor de rechtszaken. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schreef onlangs dat Demmink bijna veertigduizend euro vergoed heeft gekregen.

Bom in bus in Londonderry

Een buschauffeur in het Noord-Ierse Londonderry heeft de schrik van zijn leven gekregen toen twee mannen woensdagavond zijn bus instapten en hem opdroegen een bom mee te nemen naar een politiebureau in de stad. Op dat moment bevonden zich meerdere passagiers in de bus, melden Britse media.

Het duo stapte vervolgens weer uit. De chauffeur reed weg, liet zijn passagiers verderop uitstappen, verliet daarna zelf het voertuig en belde de politie. De man is erg van streek en zit inmiddels thuis, liet zijn werkgever Translink weten. De Noord-Ierse minister van vervoer Danny Kennedy sprak vol lof over de chauffeur en noemde hem een held.

De bom was verstopt in een tas. Een aantal omliggende woningen werd ontruimd, waarna bommenruimers het explosief onschadelijk maakten. De omwonenden konden in de nachtelijke uren weer naar huis.

De laatste maanden worden er in Londonderry vrijwel wekelijks bommen gevonden. Het toont de vastberadenheid van dissidente republikeinen om zich steeds meer te laten gelden in de stad.

'Polygon is een liegebeest'

Er is online een kleine rel ontstaan toen er door Chris Grant, tijdens de Polygon review van de Xbox One, werd gezegd dat het nadeel van de PlayStation 4 is dat deze, in tegenstelling tot Xbox One, geen afstandsbediening ondersteunt.

De review van de Xbox One liep namelijk niet helemaal vlekkeloos: de Xbox One reageerde niet op simpele spraakcommando's en ook de Snap-functionaliteit liep niet soepel. Om de aandacht van de Xbox One af te leiden zei Chris Grant, Editor-in-Chief, meerdere malen dat de Xbox One het voordeel heeft dat deze wel standaard afstandsbediening ondersteunt en de PlayStation 4 niet. Daarom zou zelfs zijn moeder de Xbox One verkiezen boven de PlayStation 4.

Achteraf blijkt deze uitspraak helemaal niet waar te zijn en het bewijs is op video vastgelegd.

 

Meer oud-renners beschuldigen Verbruggen

Na Lance Armstrong betichten nu meer oud-wielrenners Hein Verbruggen van een dubieuze rol in de strijd tegen doping. De voormalige voorzitter van de UCI manipuleerde meer dan eens de controle op doping, vertellen een aantal ex-renners donderdag in AD Sportwereld.

Volgens Peter Winnen hebben ploegleiders als Walter Godefroot tevergeefs bij de UCI aan de bel getrokken over het gebruik van epo in het peloton. "Maar daar is niets mee gedaan", aldus Winnen. Edwig van Hooydonck maakte hetzelfde mee. "Nadat ik was gestopt, heb ik in een gesprek met Hein Verbruggen verteld wat er speelde: dat epo sinds het begin van de jaren negentig in opmars was. Hij zei dat ik overdreef."

Peter Stevenhaagen, oud-renner van PDM, werd door Verbruggen onder druk gezet nadat hij in een interview had gezegd dat het wielrennen slecht werd geleid. "Jij hebt een probleem, jongen", zou Verbruggen hem hebben toegebeten. "Zulke renners als jij kan ik maken of breken. Ik bepaal wie er positief is. Ik weet drommels goed wat er aan de hand is bij PDM."

De voormalige Nederlandse sportbestuurder stelt in een reactie dat hij nooit met Stevenhaagen over doping heeft gesproken. Ook de andere beschuldigingen ontkent hij.

Tien jaar lang Star Wars-games door EA

De deal die Electronic Arts met Disney heeft gesloten om Star Wars-games te mogen maken, geldt voor tien jaar. Het enige Star Wars-spel dat EA tot nu toe heeft aangekondigd is Star Wars: Battlefront 3. De games worden niet direct op de films gebaseerd.

"We've done movie games over the years and we wanted to make sure that we weren't doing a movie game - i.e. a game based on the movie," zo laat CFO Blake Jorgensen weten bij een UBS-conferentie.

"The beauty of the Star Wars franchise is that it's so broad and so deep you don't have to do a movie game - you can do a game that's very focused on the world that's been created around Star Wars."

"We had a long relationship obviously with Lucas on the original Star Wars, and when Disney took over Lucas they really wanted to maintain a video game business around Star Wars. They felt it was very valuable and a lot of people loved the games historically. And so they came to us because of our partnership, and they knew that we could help them develop really great games, and we struck what we believe is a fantastic deal, which allows us to be able to build games in many different genres across multiple types of platforms over 10 years."

"We'll try to align those with the marketing power Disney has so it will get aligned with timings around the movies, but it won't necessarily be aligned with the movie," aldus Jorgensen.

Toch heeft Electronic Arts niet alleen maar positieve ervaringen met de serie. Zo kwam bijna twee jaar geleden de mmorpg Star Wars: The Old Republic uit. Het was EA's duurste game ooit, maar de game was geen groot succes. "Yes the original expectations obviously were very, very large, and obviously the multiplayer MMO world has - the popularly has come down over time and we tried to restructure the Star Wars business to better match the economics."

"It's a great business that's very repeatable. We brought the economics in line so it's a profitable business for us."

"...And as the Star Wars franchises start to grow with Disney's investment, we'll continue to see more excitement around that game as well as the other games that we'll start to produce," zo besluit Jorgensen.

Oxfam: grote armoede onder Syrische vluchtelingen

De Syrische vluchtelingen die zijn uitgeweken naar Libanon komen in steeds grotere financiële problemen. Hun schulden lopen hoog op en bittere armoede dreigt. Dit zegt de internationale hulpverleningsorganisatie Oxfam in een donderdag uitgebracht rapport.

De Syrische gezinnen in Libanon geven per maand noodgedwongen meer dan twee keer hun gemiddelde maandloon van omgerekend zo'n 190 euro uit. De meeste Syriërs zijn door hun spaargeld heen en zijn leningen aangegaan die ze, bij gebrek aan werk, niet kunnen terugbetalen.

Veel Syrische kinderen gaan niet naar school omdat hun ouders de kosten die daar mee gemoeid zijn niet kunnen opbrengen.

Het rapport van Oxfam is gebaseerd op een verleden maand gehouden peiling onder vijftienhonderd Syrische vluchtelingen in Libanon.

Er staan in Libanon zo'n achthonderdduizend Syrische vluchtelingen als zodanig geregistreerd, maar in werkelijkheid zijn er waarschijnlijk zo'n 1,3 miljoen.

Werkloosheid daalt naar 8,5 procent

Het aantal mensen zonder baan is in oktober licht gedaald naar 674 duizend mensen. Dat zijn er elfduizend minder dan in september. Het werkloosheidspercentage kwam daardoor uit op 8,5, tegen 8,6 in september. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

De daling volgt op een lichte toename van de werkloosheid in september, toen tweeduizend mensen hun baan kwijtraakten. In augustus daalde het aantal mensen zonder werk ook al met elfduizend mensen. Dat was de eerste daling in werkloosheid in ongeveer twee jaar. Gemiddeld nam de werkloosheid de laatste drie maanden af met zevenduizend per maand.

Felderhof slikt pillen voor gaskamernachtmerries

Rik Felderhof heeft erg veel last van nachtmerries over de Tweede Wereldoorlog. De presentator slikt daarvoor medicijnen. "Ik maak wel de meest vreselijke dingen mee, dat ik mee moet naar de gaskamers en zo. Zo erg. Ik stierf een aantal keren per jaar, vreselijk", zegt Felderhof in De Telegraaf.

Hoewel Felderhof in 1948 is geboren en de oorlog niet heeft meegemaakt, lijkt het alsof hij die periode 's nachts herbeleeft. "Ik hoef mijn ogen maar dicht te doen en ik zie alles weer haarscherp voor me", legt hij uit. Ook kwam hij in zijn nachtmerries zijn vader tegen. "Dat was in 1945, maar toen was ik nog niet eens geboren. Toch zie ik hem zitten."

De 65-jarige Felderhof heeft het gevoel dat zijn nachtmerries de laatste jaren erger zijn geworden. "Ik denk omdat er meer ruimte in mijn hoofd komt, de wanden worden dunner, emoties komen meer binnen", legt hij uit. "Wat er gebeurt, is dat ik de belevenissen en het verdriet van familiegenoten, die ik nooit heb gekend, verwerk. Hun dna of genen zitten blijkbaar in mij."

Rik, die van 1996 tot 2010 het programma Villa Felderhof presenteerde, vindt het fijn om nu niet op televisie te zijn. "Ik heb de ultieme vrijheid gecreëerd. Ik doe precies waar ik zin in heb." Toch heeft Felderhof al wel een idee voor een programma. "Het kan best zijn dat ik binnen twee jaar weer terug ben op televisie."

Battlefield wordt geen jaarlijkse serie

Battlefield gaat niet net als Call of Duty een jaarlijkse game krijgen, zo liet CFO Blake Jorgensen van EA weten na vragen van analisten. De nadelen zijn te groot ten opzichte van mogelijke voordelen voor het bedrijf.

Dat Call of Duty elk jaar een nieuwe game uit de serie krijgt is bekend. Treyarch en Infinity Ward (met hulp van Sledgehammer en Raven) maken nu om het jaar een nieuwe Call of Duty-game. Analisten vroegen zich af of Electronic Arts dat ook zou kunnen met Battlefield.

CFO Blake Jorgensen legt uit dat voor een game als Battlefield je zeker twee jaar nodig hebt per game en dat er dan dus een extra studio aan de slag zou moeten met het ontwikkelen van Battlefield-games: "The challenges are you've got to most likely do it out of two studios because it's hard. It's a two-year project."

"Battlefield takes us about two years to develop and so you want to make sure that you're sharing talent across studios, so you keep [the] core talent of the product and the experience for the consumer there. You also want to be really careful that you don't destroy the franchise along the way. You got to make it exciting and different, but at the same time you want to make sure you maintain a great franchise."

"And Battlefield is a product that doesn't just sell once," legt Jorgensen uit, "it sells for 24-months associated with not just Battlefield, but all the additional Battlefield Premium activities that the consumer wants. So you've got to be careful that you don't destroy some of that tail that is on the Battlefield product."

De Zweedse studio DICE ontwikkelt de Battlefield-games. Battlefield 4 is net uit, waarna de studio zich waarschijnlijk meer gaat richten op het eerder aangekondigde Mirror's Edge 2. Recent is er een nieuwe DICE-studio geopend in Los Angeles, maar die zijn op het moment druk bezig met Star Wars: Battlefront 3. Zelfs als Electronic Arts elk jaar een Battlefield zou willen uitbrengen, zal het een probleem zijn om een studio te vinden die in staat is om een dergelijke game te ontwikkelen.

Analisten vroegen zich ook af hoe EA zich voorbereidt op een jaar zonder een Battlefield-release: "If Battlefield does well this year, you've dug a hole for next year. How do you fill that hole?" zo stelt Jorgensen zichzelf de vraag. De CFO is niet bezorgd, zo blijkt wel: "there's a new UFC game coming out as well as a magnificent Dragon Age... That should be a big hit for us next year."


Ajax moet De Jong aantal weken missen

Ajax-trainer Frank de Boer gaat ervan uit dat hij aanvoerder Siem de Jong en Kolbeinn Sigthorsson de komende weken moet missen. Beide spelers liepen in de afgelopen interlandperiode een blessure op. De Jong viel tijdens Nederland - Colombia uit met hamstringklachte.

Sigthorsson raakte vrijdag tijdens het WK-kwalificatieduel van IJsland tegen Kroatië geblesseerd aan zijn enkel. "Vandaag gaan ze door de scan, maar we weten nu al dat we ze in elk geval de komende weken zullen moeten missen", zegt De Boer donderdag in De Telegraaf. Ajax hervat de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo en drie dagen later staat het Champions Leagueduel tegen FC Barcelona op het programma in Amsterdam.

Danny Hoesen start door de absentie van De Jong en Sightorsson waarschijnlijk in de punt van de aanval. "Maar ik weet dat Davy Klaassen die rol ook kan invullen. Ik heb hem tijdens oefenwedstrijden ook wel eens in de spits gehad", laat de coach van de landskampioen weten.

Bojan Krkic is eveneens een optie voor de spitspositie, maar de huurling van Barcelona is nog niet voldoende hersteld van zijn hamstringblessure. "Hij sluit volgende week volledig bij de groep aan. Heracles en Barcelona komen echter te vroeg."

Honigmann ontvangt IDFA's Living Legend Award

Documentairemaakster Heddy Honigmann is woensdag op de openingsavond van het internationale documentairefestival IDFA onderscheiden met de Living Legend Award. Honigmann kreeg de oeuvreprijs ter waarde van 5000 euro voorafgaand aan de vertoning van IDFA's openingsfilm Return to Homs in Tuschinski in Amsterdam.

In de 26-jarige geschiedenis van IDFA is Honigmann de tweede die de prijs kreeg. Ze kreeg hem uit handen van de Amerikaanse documentairemaker Frederick Wiseman die de award in 2009 won. Honigmann geldt als een van de grootste Nederlandse documentairemakers, die nationaal en internationaal furore maakte met onder meer Metaal en Melancholie (1993), O Amor Natural (1996), Het Ondergronds Orkest (1997) en Crazy, waarmee ze in 1999 op IDFA de publieksprijs won. Honigmann mag in 2014 de IDFA Top 10 samenstellen.

Voorzitter Jacob Kohnstamm van het Mediafonds maakte woensdagavond de winnaar bekend van de Mediafondsprijs Documentaire 2013. Xander de Boer ontving deze prijs van 125.000 euro voor de realisering van zijn filmplan Girls Boys& Me. Dit wordt een documentaire over Jo, een 26-jarige transgender die op zoek is naar haar ware identiteit. De komende tijd staat in het teken van de grote beslissing: word ik man of blijf ik vrouw?

In haar openingstoespraak stond festivaldirecteur Ally Derks stil bij de geschiedenis en de verworvenheden van het IDFA Bertha Fund, dat de Syrische documentaire Return to Homs financieel steunde. Derks benadrukte het belang van dit fonds voor de ontwikkeling van onafhankelijke documentaires uit ontwikkelingslanden.

Tot slot maakte Derks bekend dat er een extra award wordt uitgereikt ter nagedachtenis aan de Canadese filmmaker Peter Wintonick, die afgelopen maandag overleed. Wintonick zette zich langdurig in voor het begeleiden van jonge filmmakers. IDFA eert zijn werk en bevlogenheid met een aanmoedigingsprijs voor de beste debuutfilm. De prijs die zijn naam draagt vertegenwoordigt een waarde van 2500 euro.

IDFA duurt tot en met zondag 1 december.

Honigmann ontvangt IDFA's Living Legend Award
Honigmann ontvangt IDFA's Living Legend Award (Foto: ANP)

Winnaars PlayStation 4-kennismaking

Afgelopen week maakte je kans om de PlayStation 4 al te zien en te ervaren bij Sony zelf. Alle launchgames, Remote Play met PlayStation Vita, het is allemaal aanwezig. Op de vraag op welke datum PlayStation 4 uitkomt in Nederland is het antwoord natuurlijk 29 november.

De winnaars zijn kreuk050, smashnl, Kithuriel, Appeleter en Ajms. Zij mogen ieder een introducé meenemen. Veel plezier aankomende maandag!

Timmermans betreurt vrijlating oorlogsmisdadigers

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is ontzet over de vrijlating van tien Bosnische Serviërs die zijn veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Hun vrijlating is voor de nabestaanden niet te begrijpen en zeer ingrijpend, schrijft de minister op zijn Facebook-pagina.

Zes van de tien zijn veroordeeld voor genocide en kregen celstraffen tot 33 jaar opgelegd. Ze waren betrokken bij de moord op meer dan duizend moslims in 1995 in Srebrenica. De mannen zijn dinsdag op vrije voeten gesteld omdat bij de veroordeling het verkeerde strafrecht is toegepast.

Timmermans roept Bosnië dringend op maatregelen te nemen om te voorkomen dat meer oorlogsmisdadigers worden vrijgelaten en ervoor te zorgen dat veroordeelden hun straf niet ontlopen. "Dit is wezenlijk voor de geloofwaardigheid van Bosnië", zegt hij. "Wij zullen overleggen met onze Europese partners om te bezien wat de gevolgen zijn van deze betreurenswaardige ontwikkeling."

Rotterdam loste zorgschuld wanbetalers af

Ziek zijn is best wel kut. Arm zijn is ook best wel kut. Ziek en arm zijn is helemaal kut. Zeker als je geen geld hebt om je zorgverzekeraar te betalen. Als je in Rotterdam woont, heb je echter geluk. Daar komt de gemeente tussenbeide om een deel te betalen. Wel stiekempjes, want zo'n actie valt wellicht niet goed bij het volk.

Om even de droge feiten te noemen: het AD achterhaalde dat Rotterdamse uitkeringsgerechtigden een schuld van zo'n zeven miljoen hadden bij Zilveren Kruis Achmea. Na tussenkomst van de gemeente werd besloten dat Rotterdam één miljoen van de schuld zou aflossen. Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) zou een ander deel van de schuld aflossen. Het leeuwendeel zou Zilveren Kruis Achmea echter moeten afboeken.

In ruil daarvoor zou Zilveren Kruis Achmea de schuldenaars niet als wanbetalers aanmelden bij het CVZ. Zo'n melding zou leiden tot een boete van 30% bovenop de gewone premie. Daarnaast zou het voor de geregistreerde wanbetalers erg moeilijk worden om nog andere leningen of contracten aan te gaan.

Rotterdam hield de deal, die al in 2011 gesloten werd, stil uit angst voor een negatieve reactie van het publiek. Dat draait namelijk grotendeels op voor de kosten. Naast de één miljoen euro uit Rotterdam komt ook de afboeking van Zilveren Kruis Achmea op rekening van de burger. De zorgverzekeraar telt namelijk standaard een opslag bij de premie, precies om zulke financiële tegenvallers te compenseren.

Er is evenwel een poging gedaan om een deel van de schuld op de schuldenaars te verhalen. Zij, in totaal zo'n 2500 Rotterdammers, moesten 17% van hun schuld alsnog afbetalen. Daarnaast probeerde Rotterdam te verhinderen dat de mensen weer in de financiële problemen met hun zorgverzekering zouden komen. Dat bleek tevergeefs: momenteel staan zo'n 7000 armlastige Rotterdammers weer zwaar in de schuld bij hun zorgverzekeraar.

Naomi van As is terug op het hockeyveld

Hockeyster Naomi van As had woensdag een heuglijke avond. De international van Laren maakte namelijk haar rentree op het trainingsveld bij haar club, zoals zij blij meldde op Twitter. Na maanden revalideren had Van As weer een stick in haar handen.

De beste hockeyster van de wereld in 2009 scheurde in mei van dit jaar de voorste kruisband van haar rechterknie helemaal af. Vermoedelijk speelt zij na de winterstop haar eerste wedstrijdminuten.

CU en SGP beloond voor steun begrotingsakkoord

ChristenUnie en SGP krijgen opnieuw een beloning voor hun steun aan het begrotingsakkoord. Jaarlijks gaat er ruim negen miljoen euro naar hulp voor ex-gevangenen en ex-prostituees, schrijft het AD donderdag.

De christelijke partijen hebben grotere invloed in de politiek sinds het begrotingsakkoord dat het kabinet vorige maand sloot met D66, ChristenUnie en SGP. Eerder regelde de SGP al geld voor een antiabortusclub en de ChristenUnie extra geld voor noodhulp.

Regeringspartijen PvdA en VVD zullen de wens van de christelijke partijen volgens de krant donderdag steunen.

Erica Terpstra liever op reis dan op dieet

Erica Terpstra vindt het leuker om op reis te zijn dan om te letten op haar gewicht. "Als ik echt wil afvallen moet ik mij daarop focussen. Maar ik focus me liever op reizen", zegt de voormalig zwemster en oud-politica donderdag in De Telegraaf.

Terpstra viel in het verleden dertig kilo af na een drastisch dieet. Inmiddels is ze weer acht kilo aangekomen. "Ik krijg meteen weer reacties als 'er zit weer wat bij, hè?' of 'u zou dat dieet eens moeten proberen'", legt ze uit. Toch kan Erica er wel tegen. "Het is lief bedoeld, maar als ik op reis ben is een dieet niet vol te houden."

Terpstra is vanaf vrijdagavond weer te zien in het derde seizoen van Erica op Reis. Tijdens het reizen eet Erica wat de pot schaft. "Soms is iets niet lekker, maar dan slik ik het toch door. Ik ben gezegend met een sterke maag", zegt de 70-jarige presentatrice.

In het vorige seizoen van haar reisprogramma voorspelde een goeroe dat Erica een nieuwe liefde zou vinden. Dit is echter nog niet gebeurd. "Ik geloof ook niet dat ik daar tijd voor heb, dat hoofdstuk is afgesloten", legt ze uit. Erica mist het niet. "Mijn leven is zo vol en ik ontvang zo veel liefde en warmte. Ik kom niets tekort, echt niet."

[WK 2014] Overzicht geplaatste landen

Op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië doen 32 landen mee. Hierbij een overzicht van de geplaatste landen en hoe ze zich hebben gekwalificeerd. Ook is aangegeven voor de hoeveelste keer het land deel gaat nemen aan een WK en wanneer ze voor het laatst meededen. 

Continentale bond Land Hoe Hoeveelste deelname Vorige deelname
CONMEBOL Brazilië Gastland 20 2010
CONMEBOL Argentinië Eerste in groep 16 2010
CONMEBOL Colombia  Tweede in groep 1998 
CONMEBOL Chili   Derde in groep 2010 
CONMEBOL Ecuador Vierde in groep 2006 
AFC Japan Winnaar Groep A 5 2010
AFC Australië Runner-up Groep A 4 2010
AFC Iran Winnaar Groep B 4 2006
AFC Zuid-Korea Runner-up Groep B 9 2010
CAF Ivoorkust  Play-off Ivoorkust - Senegal 2010 
CAF Nigeria  Play-off Ethiopië - Nigeria 2010 
CAF Kameroen  Play-off Tunesië - Kameroen 2010 
CAF Ghana  Play-off Ghana - Egypte 2010 
CAF Algerije  Play-off Burkina Faso - Algerije 2010 
CONCACAF Verenigde Staten Eerste in groep 10 2010
CONCACAF Costa Rica Tweede in groep 4 2006
CONCACAF Honduras  Derde in groep 2010 
UEFA België  Winnaar Groep A 12  2002 
UEFA Italië Winnaar Groep B 18 2010
UEFA Duitsland  Winnaar Groep C 18  2010 
UEFA Nederland Winnaar Groep D 10 2010
UEFA Zwitserland  Winnaar Groep E 10  2010 
UEFA Rusland  Winnaar Groep F 10 2002 
UEFA Bosnië - Herzegovina  Winnaar Groep G 1
UEFA Engeland  Winnaar Groep H 14  2010 
UEFA Spanje  Winnaar Groep I 14  2010 
UEFA Portugal  Play-off Portugal - Zweden 2010 
UEFA Frankrijk Play-off Oekraïne - Frankrijk 14  2010 
UEFA Griekenland  Play-off Griekenland - Roemenië 2010 
UEFA Kroatië  Play-off IJsland - Kroatië 2006 
Intercontintale play-off Uruguay Jordanië - Uruguay 12  2010 
Intercontintale play-off Mexico Nieuw Zeeland - Mexico 15 2010 

The Counselor

The Counselor is misschien wel de film van 2013 waar het meeste talent bij elkaar is gebracht. Neem Ridley Scott (Gladiator, Kingdom of Heaven), schrijver Cormac McCarthy (het eerste filmscript van deze Pulitzer-prijs winnaar) en een sterrencast met Michael Fassbender, Brad Pitt, Cameron Diaz, Javier Bardem en Penélope Cruz. Dat moet wel goedkomen dan. Toch groeit deze film uit tot de grote tegenvaller van 2013. Hoe dit komt proberen we in onderstaande review toe te lichten.

1 op 10 kan geen maand inkomen missen

Mocht hun voornaamste inkomensbron plotseling wegvallen, dan kan zo'n 10 procent van de Nederlanders het financieel nog geen maand uitzingen zonder in geldnood te komen. Ongeveer 2 op de 5 mensen kan nog minstens een half jaar rondkomen. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Publieksmonitor 2013 van het Platform Wijzer in Geldzaken, een samenwerking van ruim 40 financiële (voorlichtings)instellingen.

71 procent van de 1042 ondervraagden vindt dat 'kunnen rondkomen' iemands eigen verantwoordelijkheid is. Toch verwachten de meeste mensen wel dat de overheid (57 procent) en financiële instellingen (76 procent) hen beschermen tegen het nemen van onverstandige geldbeslissingen.

1 op de 10 kan geen maand inkomen missen
1 op de 10 kan geen maand inkomen missen (Foto: ANP)

Brood baalt van geblesseerde Ramos

Guy Ramos speelt voorlopig nog niet. De verdediger kampt met een blessure aan zijn achillespees en speelde nog geen minuut voor Roda JC.

"Dat zal ongetwijfeld na de winterstop zijn", vertelde trainer Ruud Brood in gesprek met Voetbal International over de inzetbaarheid van de 28-jarige Kaapverdiaan. "Guy baalt verschrikkelijk, hij wil zich dolgraag bewijzen. Maar ook voor Roda is zijn blessure heel vervelend. Komende zaterdag  had ik hem bijvoorbeeld goed kunnen gebruiken."

Brood mist aanstaande zaterdag tegen AZ nog meer spelers, zo zijn ook Ard van Peppen en Frank Demouge niet inzetbaar. "Het wordt een behoorlijke uitdaging, sowieso is AZ een ploeg waarin ik eigenlijk geen zwakke plekken zie. Maar wij hebben eerder dit seizoen bewezen dat wij het elke tegenstander lastig kunnen maken", aldus de oefenmeester.

Topfunctie ECB niet voor Nederlander Sijbrand

De Nederlander Jan Sijbrand is niet voorgedragen voor de positie van hoofd bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft gekozen voor de Française Daniele Nouy. Ze moet zich volgende week presenteren in het Europees Parlement, die uiteindelijk besluit wie de post krijgt.

Sijbrand is sinds anderhalf jaar directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), waar hij verantwoordelijk is voor het toezicht op Nederlandse banken. De Franse Nouy heeft dezelfde functie bij de Franse centrale bank.

De keuze voor de Française lag voor de hand omdat in Brussel de voorkeur uitgaat naar een vrouw. In het nadeel van de Nederlander zou ook hebben kunnen meegespeeld dat er al een Nederlander is met een hoge Europese functie: Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep.

Het hoofd bankentoezicht wordt eind volgend jaar verantwoordelijk voor het controleren van de 130 grootste banken van Europa. Die taak ligt nu nog bij de nationale centrale banken, maar de eurolanden willen één Europese toezichthouder.

EA klokt 2,3 miljoen speeluren op PS4

De PlayStation 4 wordt in de vijf dagen dat de console te koop is goed gebruikt. Dat blijkt in ieder geval uit een tweet van gamebedrijf Electronic Arts. Op Twitter melden zij dat er 2,3 miljoen speeluren zijn gemaakt met hun PS4-spellen.

In het bericht zegt EA dat er in vijf dagen tijd meer dan vijf miljoen speelsessies zijn gemaakt met EA-games, goed voor 140 miljoen minuten speeltijd. Electronic Arts heeft vier launchgames uitgebracht op PlayStation 4, namelijk Battlefield 4, FIFA 14, Madden 25 en Need for Speed Rivals. Eerder meldde de studio al dat zij goed zijn voor eenderde van de verkochte spellen op PlayStation 4.

De PlayStation 4 komt 29 november uit in Nederland.

Battlefield 4

FOK! wat een weer... Overgang naar rustig en koud herfstweer.

De komende dagen verlopen vrij koud, maar van echt winterweer is nog geen sprake. Veel mensen op een bekend forum krijsen al stad en land bij elkaar bij iedere uitvoer, maar dat ben ik inmiddels wel gewend. De zolderautistjes dus. (Grapje, maar ik meen het wel.) Gelukkig zijn we op FOK! wel wat genuanceerder en hier heb ik tenminste wél met verstandige mensen te maken. (Weer een grapje, maar ook dit is de waarheid.)

Even serieus nu. Alleen in Zeeland zijn er op een paar plekken wat vlokken sneeuw gesignaleerd, maar elders bleef het bij lichte regen. In het oosten en noordoosten bleef het zelfs vrijwel droog met enkele opklaringen. De enige neerslag die er nog kan vallen is vanmiddag en dan alleen nog maar in het zuidoosten. Elders is en blijft het voor langere tijd droog. De zon komt er af en toe door en de wind neemt iets in kracht af. Wel draait hij naar het kille noordoosten toe, dus dat is geen fijne hoek. De middagtemperatuur ligt tussen de 3 en 5 graden.

Na morgen blijft het wat aanmodderen met het weer. Hoewel het droog blijft hoeven we niet op heel veel zon te rekenen. Ik moet wel zeggen dat het kwik daarbij weer iets oploopt.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Herfstkleuren
Werkelijk prachtige herfstkleuren. Deze fraaie foto is gemaakt vanuit Terneuzen en de fotograaf van dienst heet D_tje. We zien tevens al het front naderen.

Zonso
En ook Dumpiej maakte weer een heel mooie foto. Op deze vroege morgen zat hij al op de pont naar de overkant waar de plicht hem al stond op te wachten...

 

 

 

 

 

 

Nederland geen groepshoofd op WK

Het Nederlands elftal is volgend jaar op het WK in Brazilië definitief geen groepshoofd. Door de winst van Uruguay in de play-off tegen Jordanië zit Oranje bij de loting op 6 december in pot 2. De status van groepshoofd is weggelegd voor Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Zwitserland, Uruguay en gastland Brazilië.

De groepshoofden worden vastgesteld op basis van de wereldranglijst van de FIFA. Nederland bezet daarop weliswaar de achtste plaats, maar omdat Brazilië als organiserend land verzekerd is van pot 1, valt de formatie van bondscoach Louis van Gaal net buiten de boot.

Door het mislopen van een beschermde status zou Oranje in een 'groep des doods' terecht kunnen komen. In pot 3 zitten waarschijnlijk sterke landen als Frankrijk en Ivoorkust. De Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en Australië lijken de zwaarste potentiële tegenstanders uit pot 4.

Overigens is de huidige potindeling alleen gebaseerd op geruchten en hoe de  potindeling in het verleden werd gedaan. De FIFA zal de definitieve indeling pas enkele dagen voor de loting bekendmaken. 

Van Persie gedeeld topscorer in kwalificatie

Robin van Persie is met elf doelpunten gedeeld topscorer geworden in de kwalificatiereeks voor het WK van volgend jaar in Brazilië. Alleen de Uruguyaan Luis Suarez en Deon McCaulay uit Belize wisten evenveel te scoren als de spits van het Nederlands elftal.

Suarez had het totaal van Van Persie nog kunnen overtreffen, maar in de return tegen Jordanië (0-0) wist hij het net niet te vinden. McCaulay scoorde de meeste van zijn elf goals tegen Montserrat en Saint Vincent en de Grenadines. Dat bleek echter bij lange na niet genoeg om zijn land naar het WK te loodsen.

Van Persie maakten zijn goals tegen Roemenië (drie), Hongarije (drie), Estland (twee), Andorra (twee) en Turkije (een). Tijdens de thuiswedstrijd tegen Hongarije passeerde hij vorige maand bovendien Patrick Kluivert als topscorer aller tijden van Oranje.

[WK kwalificatie] Uruguay maakt deelnemersveld compleet

Uruguay heeft zich als 32e en laatste land geplaatst voor het WK voetbal van volgend jaar in Brazilië. De Zuid-Amerikanen kwam in de intercontinentale play-off tegen Jordanië thuis weliswaar niet verder dan 0-0, maar in de met 5-0 gewonnen uitwedstrijd van vorige week was het verschil al gemaakt.

Ondanks de riante uitgangspositie speelde bondscoach Oscar Tabarez van Uruguay met zijn sterkste opstelling. De verdediging van Jordanië gaf echter weinig weg, terwijl de thuisploeg niet bereid leek al te veel energie in de wedstrijd te steken. Pas vlak voor rust kreeg Diego Godin de eerste grote kans met een kopbal op de lat.

Ook in de tweede helft werd Jordanië, dat nog nooit zo dicht bij een WK was gekomen, nauwelijks aan het wankelen gebracht. Er waren kansjes voor Diego Lugano en Edinson Cavani, maar de Jordaanse doelman Mohamad Shatwani liet zijn avond in het uitverkochte Centenario in Montevideo niet verpesten.

Voor Uruguay wordt het de twaalfde deelname aan een WK. Drie jaar geleden in Zuid-Afrika sneuvelde de wereldkampioen van 1930 en 1950 pas in de halve finale tegen Nederland.

Sjaak (7): Liefde

Zo zo, dus Felicia was nog altijd in mij geïnteresseerd. Dat was een prettige gedachte. Hoe zaten de zaken? Ik was heftig op zoek naar liefde en het liefst enigszins lichamelijk. Wie niet? Wie niet? Met Felicia was het wel eens gekomen tot lijfelijke beroering. Zeer aangenaam. Het was dan ook een prachtig meisje, met haar enorme bos zwarte haren, haar donkere ogen, haar volle tietjes en nu ook nog eens een bol buikje.

Schokkend Facebook-filmpje blijkt cabaret

Een schokkend filmpje op Facebook blijkt een opname te zijn voor een cabaretprogramma. De 33-jarige maker uit Den Haag heeft woensdagmiddag verklaard dat het filmpje is bedoeld voor artistieke doeleinden, laat de politie weten.

Onder leerlingen van twee middelbare scholen in Terneuzen ontstond de afgelopen dagen veel commotie over het filmpje, dat meekwam met een vriendschapsverzoek. De 'hoofdrolspeler' dreigt de ontvanger te verkrachten en zijn of haar nek te breken. De politie stelde direct een onderzoek in.

De Hagenaar meldde zich woensdagmiddag vrijwillig bij de politie nadat vrienden hem op alle mediaberichten over het filmpje hadden gewezen. Hij verklaarde dat het speciaal is gemaakt voor een cabaretprogramma, en dat het filmpje alleen te bekijken is in een besloten chatgroep voor deelnemers aan dit project.

De Hagenaar zegt niet te kunnen verklaren hoe het toch voor iedereen openbaar is gemaakt. De man is volgens de politie erg geschrokken van alle negatieve publiciteit en boos over de openbaarmaking. Hij voelt zich 'in zijn goede eer en naam' aangetast.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.