FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 november 2013

Boksploeg verslaat Ierland met 5-0

Nederland heeft maandagavond tijdens de Bep van Klaveren Memorial in Rotterdam de boksinterland tegen Ierland met 5-0 gewonnen. De winstpunten kwamen op naam van de amateurs Justin Kremer, Wouter Djokic, Jamal Bouhali, Roy Korving en Max van der Pas.

Alleen de laatste zegevierde met een unanieme beslissing van de jury (3-0). De andere vier partijen eindigden in 2-1 voor Oranje, dat enigzins profiteerde van het thuisvoordeel.

Boksploeg verslaat Ierland met 5-0
Boksploeg verslaat Ierland met 5-0 (Foto: ANP)

Voormalig Miss Nederland helpt Filipijnen

Vanuit Nederland volgt ze het nieuws over de gevolgen van de tyfoon Haiyan die over de Filipijnen raasde, op de voet. Met een Nederlandse vader en een Filipijnse moeder is het land voor Sheryl Lynn al van jongs af aan haar tweede thuis. "Met tranen in de ogen kijk ik naar de tv-beelden van de verwoestingen die de orkaan heeft aangericht."

In 2006 werd ze - toen nog als Sheryl Baas - gekroond tot Miss Nederland en begin 2007 richtte ze de Sheryl Lynn Foundation (SLF) op. Lynn, afkomstig uit Capelle aan den IJssel, vecht tegen de armoede op de Filipijnen en zet zich daarbij vooral in voor schoolkinderen.

"Met het geld dat we in Nederland inzamelen, worden schooluniformen, studiemateriaal en speelgoed voor kinderdagverblijven gekocht. Ook hebben we in een bergdorp een basisschool gebouwd."

[WTF] Djokovic verslaat Nadal in finale

Novak Djokovic heeft zijn titel op de ATP World Tour Finals succesvol verdedigd. Net als vorig jaar zegevierde de Serviër in twee sets over zijn tegenstander in de finale van het eindejaarstoernooi. Tegen Rafael Nadal werd het 6-3 en 6-4.

Nadal speelde erg slordig en sloeg negen winners tegenover 23 unforced errors. De Spanjaard heeft nog steeds moeite met indoorbanen, een ondergrond waarop hij ondanks zijn indrukwekkende palmares nog nooit een titel won. Djokovic is op zijn beurt bezig aan een zegereeks van 22 partijen, waarvan het grootste deel indoor werd behaald.

De zege van Djokovic is een revanche op de Spanjaard, die na een zeer succesvol jaar de nummer een-positie van zijn tegenstander van vandaag afpakte. Daarnaast versloeg Nadal Djokovic meer dan eens op belangrijke momenten, zoals in de halve finale van Roland Garros en de finale van de US Open.

Als ongeslagen winnaar van het toernooi behaalt Djokovic 1500 punten en mag hij een slordige 1,6 miljoen dollar op zijn rekening bijschrijven. Rafael Nadal blijft desondanks waarschijnlijk nog lange tijd de nummer een van de wereld, want de tennisser uit Manacor heeft in het begin van 2014 geen enkele punten te verdedigen.

Duits beroepsverbod voor neuroloog Ernst Jansen

Oud-neuroloog Ernst Jansen mag in Duitsland niet langer zijn beroep uitoefenen. Hij heeft zelf een verklaring ondertekend waarin hij afstand doet van de goedkeuring die hij als arts had, schrijven Duitse media maandag.

De 68-jarige Jansen bleek begin dit jaar in Duitsland weer te werken als arts. Bij een ziekenhuis in Heilbronn waar hij werkte werd hij ontslagen toen bekend werd dat tegen hem een proces liep. Eerder bleek uit onderzoek dat hij in Duitsland geen fouten heeft gemaakt met de behandeling van patiënten.

Jansen wordt er door de Nederlandse justitie van verdacht jarenlang bewust verkeerde diagnoses als alzheimer te hebben gesteld. De strafzaak draait om negen oud-patiënten van Jansen, van wie er een zelfmoord pleegde. Hij kan worden veroordeeld tot twaalf jaar cel.

De aan medicijnen verslaafde neuroloog verhuisde naar Duitsland nadat hij in 2003 door het Medisch Spectrum Twente werd ontslagen.

Lady Gaga bevestigt optreden in de ruimte

Lady Gaga gaat inderdaad zingen in de ruimte. Dat bevestigde de Amerikaanse zangeres tegenover Us Weekly. "Ik ben gevraagd voor een optreden", aldus de 27-jarige Gaga. Vorige week doken al geruchten op dat ze aan boord van een ruimteveer van Virgin-baas Richard Branson zou gaan zingen.

Lady Gaga vertrekt in 2015, twee maanden nadat de eerste commerciële ruimtevluchten hebben plaatsgevonden. Haar optreden vindt plaats tijdens Zero G Colony, een festival in New Mexico waarbij entertainment en nieuwe technologieën worden gecombineerd.

Schoolbus in Damascus getroffen door mortier

Een schoolbus in de Syrische hoofdstad Damascus is maandag getroffen door een mortiergranaat. Daarbij kwamen vier kinderen en de chauffeur van de bus om het leven, meldde staatspersbureau SANA. Het Observatorium voor de Mensenrechten zei ook dat de aanval aan vijf mensen het leven heeft gekost.

De bus reed in de centraal gelegen wijk Bab Sharqi toen hij werd getroffen. Door wie de mortiergranaat is afgevuurd is niet bekend.

Douwe Egberts schrapt 110 banen

DE Master Blenders 1753 schrapt 110 kantoorbanen in Nederland. De banen verdwijnen vooral op het hoofdkantoor in Amsterdam, maar ook bij de vestigingen in Utrecht en Joure moeten banen weg. Volgens CNV Vakmensen zijn de medewerkers hierover maandag op de hoogte gebracht.

Bij Douwe Egberts werken in Nederland 2200 mensen. Het bedrijf werd eerder dit jaar overgenomen door een Duitse investeringsmaatschappij.

CNV-bestuurder Dolf Polders spreekt van 'opnieuw een ingrijpende reorganisatie'. "De overnamen heeft helaas niet de gehoopte rust gegeven. Dat is teleurstellend", zegt hij in een verklaring. Volgens Polders heeft de mededeling veel vragen opgeroepen. CNV gaat binnenkort met Douwe Egberts om tafel over een sociaal plan voor degenen die hun baan kwijtraken.

[JL] Jong PSV houdt kans op periodetitel

Jong PSV blijft meestrijden om de periodetitel in de tweede periode. De Eindhovense formatie won maandag nipt met 3-2 van MVV. Net als FC Dordrecht, dat de eerste periode al won, en Sparta Rotterdam heeft Jong PSV nu zestien punten uit zeven duels in de tweede periode.

Mocht PSV periodekampioen worden, dan betekent dat niets voor de ploeg. De eerstvolgende club op de perioderanglijst, die niet al een eerdere periode won, neemt de plaats van Jong PSV in in de nacompetitie aan het einde van het seizoen. Jong PSV kan, net als Jong Ajax, Jong FC Twente en Achilles '29, niet promoveren.

Jong PSV kwam tegen MVV voor rust op achterstand door een treffer van Tim van Hyfte. Peter van Ooijen en Menno Koch zetten de wedstrijd vervolgens met nog een kwartier op de klok op zijn kop. Maic Sema dacht de bezoekers uit Maastricht nog een punt te bezorgen, maar een aangeraakt schot van Alexander Jakobsen was MVV te veel.

Jong Ajax ging onderuit tegen De Graafschap. Op De Toekomst werd het 2-1 voor de Doetinchemmers. Sam Hendriks opende nog wel de score voor Jong Ajax, maar Anco Jansen zorgde al voor rust voor de gelijkmaker. Na een rode kaart voor Derwin Martina moest Jong Ajax met tien man verder en Piotr Parzyszek profiteerde namens de bezoekers.

Bij Jong Ajax kreeg Chengkuai Wang een basisplaats. Hij is de eerste Chinees ooit die een officiële wedstrijd speelde voor Ajax. Op de ranglijst staat De Graafschap nu vijfde met 28 punten uit zestien wedstrijden. Dat zijn er zeven minder dan koploper Dordrecht. Jong PSV heeft 22 punten en is twaalfde, MVV heeft een punt minder en is daarmee dertiende. Met veertien punten staat Jong Ajax zeventiende.

Ten Dam schaamde zich door doping voor beroep

Laurens ten Dam schaamde zich net na de bekendmaking van het Usada-rapport rondom Lance Armstrong voor zijn beroep als profwielrenner. Dat vertelt hij in een boek van auteur Robin van der Kloor dat dinsdag verschijnt. "Mijn eerste jaren als prof was ik trots, maar nu zou ik bijna in een anoniem shirt gaan trainen", liet hij eind vorig jaar optekenen.

Ten Dam vroeg zich in de maanden dat dopingonthullingen van oud-renners aan de orde van de dag waren regelmatig af of zijn keuze voor de fiets de juiste was geweest. "Ik heb het gevoel dat ik als een halve crimineel door het leven ga. Dat mensen me zo zien. En ergens kan ik het ze niet eens kwalijk nemen. Wielrennen is een echte volkssport, maar we zijn het volk kwijtgeraakt."

Nadat hoofdsponsor Rabobank had besloten zich wegens alle commotie terug te trekken uit de wielersport, kwam de sfeer binnen de ploeg onder grote druk te staan. Eind vorig seizoen barstte tijdens een rennersvergadering de bom. "Vooral de jonge jongens in de ploeg maakten zich boos", herinnert Ten Dam zich. "Sommigen geven de oude renners de schuld van het stoppen van de ploeg. Ik hoor in hun ogen bij de oude garde, dus ik kwam ook in die hoek te zitten."

Ten Dam, die benadrukt zelf nooit doping te hebben gebruikt, nam renners die in het verleden de fout in gingen weinig kwalijk. "Als je het wel doet, dan is dat jouw afweging en jouw verantwoordelijkheid. Jouw fout. Ik was in die tijd nooit kwaad op gasten die het wel deden."

Toen Ten Dam in de gaten kreeg dat ook zijn eigen imago ging lijden onder de misstappen van collega's veranderde zijn houding. "Met terugwerkende kracht ben ik boos dat ik nu word aangekeken op het feit dat ik wielrenner ben. Dat neem ik dopinggebruikers wel kwalijk. Dat ze mijn beroep kapotmaken."

Na de succesvolle Tour de France van afgelopen jaar kwam de trots om wielrenner te zijn weer terug. "De afgelopen weken heb ik gezien wat Bauke en ik hebben losgemaakt", liet Ten Dam in de weken na de Tour weten. "De mensen zijn zo enthousiast en dat maakt me weer trots. Deze Tour hebben we de koers terug aan het volk gegeven."

Jongetje aangereden tijdens Sint-Maarten

In Purmerend is maandagavond een kind van 8 gewond geraakt toen hij langs de deuren aan het gaan was wegens Sint-Maarten. Hij en zijn moeder werden geschept door een busje. Dat meldt de politie, die mensen van tevoren nog had opgeroepen rekening te houden met kinderen op straat.

Het jongetje is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Over de toestand van de moeder is niets bekend.

Matavz tot winterstop aan kant bij PSV

PSV moet het de rest van 2013 zonder aanvaller Tim Matavz stellen. De Sloveen wordt geopereerd aan een meniscusblessure waar hij al enkele weken mee rondloopt. De spits gaat deze week in zijn vaderland onder het mes.

Matavz wordt dit seizoen bij PSV om en om ingezet met Jürgen Locadia. De Sloveen kwam negen keer binnen de lijnen in de competitie, waarvan zeven keer als basisspeler. Hij was twee keer trefzeker.

Daders aanslag Nairobi kwamen uit vluchtelingenkamp

Minstens een van de vier verdachten van de terreuraanval op winkelcentrum Westgate in Nairobi woonde in een opvangkamp voor Somalische vluchtelingen in het noordwesten van Kenia. Dat hebben ingewijde veiligheidsfunctionarissen gezegd. Zondag tekenden Kenia, Somalië en de UNHCR een akkoord over de terugkeer van de vluchtelingen.

De verantwoordelijkheid voor de aanval van 21 september op het chique Westgate, die 67 mensen het leven kostte, is opgeëist door de Somalische terreurbeweging Al-Shabab. Over de vier mannen die op de drukke zaterdagmiddag een bloedbad aanrichtten onder winkelende hoofdstedelingen en vier dagen stand hielden tegen Keniaanse veiligheidstroepen is echter nog altijd weinig bekend.

Een van de verdachten is de 23-jarige Hassan Abdi Dhuhulow, een Somaliër wiens familie in 1999 naar Noorwegen emigreerde. Van Dhuhulows drie strijdmakkers heeft er volgens een bron bij de Keniaanse veiligheidsdiensten meer dan een gewoond in het vluchtelingenkamp Kakuma. Dat zou in ieder geval gelden voor Mohammed Abdinur Said, zoals een tweede verdachte volgens de bron, die anoniem wil blijven, heet.

Kenia maakt zich al jaren zorgen over de 475 duizend Somalische vluchtelingen die volgens officiële tellingen in Kenia verblijven. In kampen als Kakuma en het nog veel grotere Dadaab zouden Al-Shabab-strijders zijn ondergedoken, klaar om in Kenia toe te slaan.

Sinds het Keniaanse leger Somalië binnenviel om de strijd met de moslimextremisten aan te binden heeft Al-Shabab wraak gezworen. Strijders van de Somalische rebellenbeweging hebben in het buurland al meermalen aanslagen gepleegd.

Kenia kwam zondag met Somalië en de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties overeen dat de vluchtelingen hulp krijgen bij hun terugkeer naar hun vaderland. De UNHCR staat de Keniaanse autoriteiten bij in hun streven de veiligheid in de kampen te verbeteren, zei het hoofd van de vluchtelingenorganisatie in Kenia maandag.

Opgestapte 'caféwethouder' Helmond wil excuses

Ex-wethouder van Helmond Peter Tielemans eist excuses en rehabilitatie van de gemeente. Volgens zijn advocaat blijkt uit onderzoek dat hij geen onrechtmatige uitgaven heeft gedaan, schrijft Omroep Brabant maandagavond. Tielemans stapte in juni op na ophef over taxiritten die hij had gedeclareerd.

Tielemans zou in twee jaar tijd voor meer dan duizend euro taxiritjes van en naar de kroeg hebben gedeclareerd. Uit onderzoek dat de gemeente liet doen naar de declaraties zou blijken dat Tielemans geen 'onrechtmatige of ondoelmatige uitgaven' heeft gedaan.

Uit het onderzoek zou onder meer blijken dat een deel van de uitgaven niet te controleren was omdat de digitale agenda van Tielemans in maart vorig jaar is gewist. Ook zouden er taxifacturen op naam van Tielemans door de gemeente zijn betaald, zonder dat de wethouder van die bonnen wist.

De gemeente wil volgens Omroep Brabant nog niet reageren op het rapport, omdat het nog besproken moet worden door de raadscommissie. Vervolgens zal de gemeente het openbaar maken.

HC Amsterdam schorst Verga voor drie duels

Valentin Verga is door zijn hockeyclub Amsterdam voor ten minste drie wedstrijden geschorst. Dit melden de hoofdstedelingen op hun site. De vereniging heeft deze beslissing genomen in afwachting van de zitting van de tuchtcommissie van de KNHB. Nadat die een uitspraak heeft gedaan, beraadt het bestuur van Amsterdam zich over eventuele verdere stappen.

Verga kreeg zondag rood in het duel met Rotterdam wegens naslaan. Seve van Ass raakte hierdoor zwaar geblesseerd aan zijn mond. Door Verga's uitsluiting van zijn club kijkt de international in ieder geval tot de winterstop toe. Hij mist de wedstrijden tegen Kampong, Den Bosch en Bloemendaal.

Installatiegroottes van Xbox One-games gelekt

De release van de Xbox One in de Verenigde Staten is wel heel erg dichtbij. Geen wonder dus dat er meer en meer informatie uitlekt. Moonlightswami, één van de gelukkigen die de console al heeft mogen ontvangen, heeft een lijst online geplaatst met daarin de groottes van de installatie van Xbox One-launchgames.

Xbox One-gebruikers zullen hun games eerst op de harde schijf van de One moeten installeren, voordat ze de game überhaupt kunnen spelen. Wel is het zo dat sommige games al gespeeld kunnen worden, op het moment dat de installatie van de game tot een bepaald punt gekomen is.

Verreweg de grootste game om te installeren is NBA 2K14, die maar liefst 43 Gigabytes aan opslagruimte opsnoept. Andere grootverbruikers zijn onder andere Ryse: Son of Rome en Call of Duty:Ghosts

De volledige lijst:

  • Assassin's Creed 4: Black Flag - 20GB
  • Battlefield 4 - 33GB
  • Call of Duty: Ghosts - 39GB
  • Dead Rising 3 - 19GB
  • FIFA 14 - 8GB
  • Fighter Within - 9.2GB
  • Forza Motorsport 5 - 31GB
  • Just Dance 2014 - 22GB
  • Killer Instinct - 3.4GB
  • Lococyle - 13GB
  • Madden NFL 25 - 12GB
  • NBA 2K14 - 43GB
  • NBA Live 14 - 9GB
  • Powerstar Golf - 3.9GB
  • Ryse: Son of Rome - 34GB
  • Skylanders: Swap Force - 15GB
  • Xbox Fitness - 246MB
  • Zoo Tycoon - 2.6GB
  • Zumba World Party - 24GB

Kabinet zit niet met seksles dr. Corrie

Het kabinet lijkt niet zo te zitten met dr. Corrie, die elke week 's lands scholieren in het Schooltv-Weekjournaal op olijke wijze informatie over seks en relaties verstrekt. Sommige ouders en leerkrachten zijn minder gecharmeerd van de werkwijze van de vrolijke 'deskundige' en de ChristenUnie in de Tweede Kamer stelde er zelfs vragen over aan staatssecretaris Sander Dekker (Media).

Bij het Schooltv-Weekjournaal komen ook veel positieve reacties binnen, weet de bewindsman. En elke week kunnen de leerkrachten zich via de nieuwsbrieven van Schooltv-Weekjournaal vooraf op de hoogte stellen van het - nogal duidelijke- lesmateriaal waarmee Corrie komt aanzetten. Ze kunnen zich dus voorbereiden.

Kabinet zit niet zo met seksles dr. Corrie
Kabinet zit niet zo met seksles dr. Corrie (Foto: ANP)

[WTF] Verdasco en Marrero winnen dubbeltoernooi

Het duo Fernando Verdasco en David Marrero hebben de dubbeltitel op de World Tour Finals in de wacht gesleept. In de finale waren de Spanjaarden in de supertiebreak te sterk voor Bob en Mike Bryan, de nummer een en twee van de wereld. Het werd 7-5, (3)6-7 en 10-7.

De Bryans misten in de eerste set nog vier setpunten bij een 5-4 voorsprong. In de tweede set konden ze pas in een tiebreak wat terug doen, maar in de beslissende supertiebreak hadden de Spanjaarden aan een minibreak genoeg om de wedstrijd te beslissen; ze stonden geen punt meer af op eigen service.

De gebroeders Bryan kenden desondanks een fantastisch seizoen en wonnen naast de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon vijf Master-titels. Verdasco en Marrero wonnen slechts een titel op een ATP 250-toernooi, maar plaatsten zich door consistente resultaten toch als zesde voor het eindejaarstoernooi in Londen.

Keurmerk voor vrouwvriendelijke films

Zweedse bioscopen gaan voortaan films beoordelen op vrouwvriendelijkheid. De zogenoemde Bechdel-test (what's in a name) moet uitwijzen of een film in een willekeurig genre wel of niet aan ultra-feministische eisen voldoet.

Het kleinste kind weet dat er al vrouwvriendelijke taxi’s bestaan. Vrouwvriendelijke parkeervakken zijn ook geen uitzondering meer. vrouwvriendelijke porno, waarbij na het 'olie peilen' een trouwerij volgt,  bestaat ook alweer een tijdje. Go Ahead Eagles tegen Heracles wordt gezien als een vrouwvriendelijke wedstrijd. Daar kon dus best nog wel wat bij. Maar hoe bepaal je of een film als niet-seksistisch beschouwd kan worden?

De gebruikte test is an sich erg eenvoudig. In de film dienen twee vrouwen met elkaar te praten. Voor zover dit al mogelijk is, is er niets aan de hand. Maar dit is niet voldoende om te slagen voor de test. Het gaat nog verder: die twee vrouwen mogen niet een man als gespreksonderwerp hebben. Gesprekken over schoenen, afwasmiddelen of nagellakaanbiedingen worden dus als vrouwvriendelijk ervaren.

Een paar kanjers van films vallen door mevrouw Bechdel, naar wie die test genoemd is, buiten de feministische boot. Zo is de volledige Lord of the Rings-trilogie blijkbaar te seksistisch. Hetzelfde geldt voor alle Star Wars-films, Pulp FIction, The Social Network en bijna alle films over Jan Peter Balkenende Harry Potter (eentje voldoet wel aan de test). Opvallend genoeg slaagt The Hunger Games wèl volgens dit systeem.

Ellen Telje, eigenaar van een filmhuis in Stockholm, vindt dat het keurmerk erg belangrijk is voor een stukje bewustwording bij het filmminnend publiek. "Het doel is om meer vrouwelijke films en dito perspectieven te laten zien op het grote scherm." De beste man is van menig dat het systeem een 'eyeopener' is voor veel mensen.

Zweden wordt gezien als een van de landen met de hoogste gelijkheid tussen mannen en vrouwen.  Zo is er vorig jaar nog een 'gelachtsneutraal' voornaamwoord in de taal geïntroduceerd.

FOK!toen: Het einde van de Eerste Wereldoorlog

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we 95 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 11 november 1918 dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Op 9 november 1918 kwamen de Franse maarschalk Ferdinand Foch en de Duitse delegatie, bestaande uit de politicus Matthias Erzberger en een drietal soldaten, in een treinwagon in het Franse Compiègne bij elkaar om te onderhandelen over een einde van de Eerste Wereldoorlog.

Beide mannen wisten dat Duitsland er zeer slecht voorstond. Al haar bondgenoten hadden zich inmiddels al teruggetrokken uit de strijd en eerder die dag was ook de Duitse keizer Wilhelm II afgezet tijdens de Novemberrevolutie. Na drie dagen van driftig onderhandelen zag de Duitse delegatie geen andere uitweg meer. Op 11 november 1918 werd om 05.10 uur een verdrag ondertekend waardoor een einde kwam aan de Grote Oorlog, een periode waarin miljoenen mensen het leven hadden gelaten en waardoor ettelijke miljoenen voor het leven getekend waren. De wapenstilstand zou echter pas rond 11 uur die ochtend ingaan. Zelfs in die laatste zes uren zouden er nog duizenden doden vallen. In de FOK!toen van vandaag gaan we in vogelvlucht door de Eerste Wereldoorlog, een wereldwijde strijd waarbij miljoenen slachtoffers zouden vallen.

Niemandsland

De oorzaak van de oorlog

Voor het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog kan er niet naar één schuldige worden gewezen. De situatie die zou leiden tot de oorlog was ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw. Het Europese rijk bestond in die tijd uit grootmachten zoals het Duitse Keizerrijk, het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, het Ottomaanse Rijk, het Russische Rijk, het Britse Rijk en Frankrijk, landen waarin nationalisme en imperialisme hoogtij vierden. Na de opkomst van Duitsland na 1870 als industriële en militaire grootmacht werd de machtsverdeling in Europa behoorlijk verstoord. Toch bleef het nog vrede omdat de meeste landen allianties met elkaar maakten voor het geval er een oorlog uit zou breken.

Door technologische ontwikkelingen tijdens de industrialisatie kwamen er veel nieuwe en duurdere wapens en hierdoor ontstond er ook een wapenwedloop tussen de grootmachten. Vooral de snelle groei van Duitsland verontruste Engeland en Frankrijk. Duitsland en Oostenrijk-Hongarije waren bondgenoten geworden en Frankrijk had een verbond gesloten met Rusland. Nadat een samenwerkingsverband door Duitsland was afgewezen ging het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland een verbond aan met de Derde Franse Republiek en het Keizerrijk Rusland. Ondertussen ontstonden er ook nationalistische spanningen in de Balkanlanden.

Uit de Leeuwarder Courant van 29 juni 1914
Uit de Leeuwarder Courant van 29 juni 1914

De aanleiding voor de Grote Oorlog

Op 28 juni 1914 bracht de Oostenrijkse aartshertog en troonopvolger Frans Ferdinand samen met zijn vrouw Sophie Chotek Gravin van Chotova, hertogin van Hohenberg, een bezoek aan Sarajevo, de hoofdstad van de Oostenrijks-Hongaarse provincie Bosnië en Herzegovina. Gavrilo Princip, Trifko Grabe¸ en Nedeljko Cabrinovic, een drietal Bosnisch-Servische studenten, waren een maand eerder al in de stad aangekomen om zich daar, met hulp van de nationalistische beweging Zwarte Hand voorbereidingen te treffen voor de moordaanslag op de Oostenrijkse troonopvolger.

Franz Ferdinand bracht op 28 juni 1914 een inspectiebezoek aan de troepen in de hoofdstad van het geannexeerde Bosnië. Bij de rijtoer werd er opeens vanuit het publiek een handgranaat in het voertuig van de aartshertog gegooid. Franz Ferdinand was echter sneller en gooide het explosief het rijtuig uit. Cabrinovic, de persoon die met de handgranaat naar de aartshertog had gesmeten probeerde zichzelf van kant te maken met een flesje cyaankali. Het flesje gif bleek echter niet te werken en Cabrinovic sprong een rivier in om zichzelf te verdrinken. Helaas koos hij een gedeelte van de rivier uit waar maar zo'n 20 cm water stond en zo kan de man alsnog vrij gemakkelijk opgepakt worden.

Frans Ferdinand besloot dat het programma gewoon door moest gaan en ging met zijn gevolg naar het stadhuis. Na een kort bezoekje aan het stadhuis vertrokken ze naar het hospitaal om de gewonden uit de volgauto te bezoeken. Daar de chauffeur van de Oostenrijkse troonopvolger niet op de hoogte was van de gewijzigde plannen moest de luxe Gräf & Stift in de Franz-Josephgasse keren om de weg naar het ziekenhuis in te slaan. Precies op het moment dat de open auto in de Franz-Josephgasse tot stilstand was gekomen kwam de Serviër Princip een bar in dezelfde straat uitlopen. Princip bedacht zich geen moment, sprong op de treeplank van de Gräf & Stift en schoot zijn FN Model 1910-pistool leeg op de kroonprins en zijn vrouw. Sophie Chotek stierf vrijwel meteen en ook Franz Ferdinand zou niet veel later zijn laatste adem uitblazen.

Uit de Telegraaf van 2 augustus 1914
Uit de Telegraaf van 2 augustus 1914

Toen het nieuws bekend werd reageerden de Oostenrijkers woedend. Servische winkels werden geplunderd en werden daarna in de fik gestoken. Ook internationaal was de publieke opinie op de hand van Oostenrijk. In 1903 hadden Servische officieren nog hun eigen koning vermoord en ook de aanslag op Franz Ferdinand werd gezien als een voorbeeld van de heersende Servische mentaliteit. Zelfs Rusland liet haar afkeuren blijken over de aanslag. Op 23 juli 1914 stuurde Oostenrijk-Hongarije het zogenaamde Juli-ultimatum naar Servië. Zo eiste men dat de Oostenrijkse officieren die onderzoek naar de moord deden, ongehinderd toegang kregen tot het Servische grondgebied. Servië ging daar uiteraard niet mee akkoord. Oostenrijk-Hongarije accepteerde deze weigering niet en verklaarde op 28 juli 1914, gesteund door Duitsland, de oorlog aan Servië. Hiermee was de Eerste Wereldoorlog begonnen.

Het begin van de oorlog

Op 25 juli 1914 besloot Rusland om Servië militair te steunen. Oostenrijk had diezelfde dag alle diplomatieke betrekkingen met Servië verbroken en begon aan een gedeeltelijke mobilisatie van haar leger. Op 27 juli volgde het Russische leger dit voorbeeld. Oostenrijk-Hongarije besloot tot een algehele mobilisatie op 30 juli, dezelfde dag dat ook tsaar Nicolaas II van Rusland goedkeuring gaf aan de mobilisatie van het Russische leger. Op 1 augustus verklaarde Duitsland aan Rusland de oorlog. Hierdoor kon Frankrijk, een trouwe bondgenoot van de Russen, niet langer achterblijven en werd ook betrokken bij de globale strijd.

Het Duitse oorlogsplan was gebaseerd op het zogenaamde von Schlieffenplan, een strijdplan dat er vanuit ging dat de Russen enige weken nodig hadden om hun leger klaar te stomen voor de strijd. Ondertussen kon men dan eerst met Frankrijk afrekenen om zich daarna op het oostfront te gaan richten. De Duitsers gingen er vanuit dat ze het Franse leger in slechts 42 dagen zou kunnen verslaan. Nadat begin augustus eerst de neutraliteit van Luxemburg werd geschonden kreeg het neutrale België een verzoek om langs daar te passeren om Frankrijk binnen te kunnen vallen. België hield zich echter aan eerder gemaakte afspraken en stond niet toe dat de Duitse troepen zich over haar grondgebied gingen verplaatsen. Nadat op 4 augustus de Duitse troepen toch voorbij de Belgische grens trokken was ook Groot-Brittannië wel gedwongen om Duitsland de oorlog te verklaren. Op 7 augustus zetten 75.000 man van het Britse Expeditieleger onder bevel van generaal French voet aan vaste wal, met als taak de Duitse opmars in België en Frankrijk te stoppen.

Uit de Volkstem van 25 augustus 1914
Uit de Volkstem van 25 augustus 1914

De Slag der Grenzen

Nadat de Duitsers de forten rond Luik veroverd hadden, vond op 12 augustus een bijzondere veldslag plaats. Bij de Belgische stad Halen, in de Belgische provincie Limburg, stonden Belgische troepen onder bevel van generaal de Witte tegenover Duitse cavalerieregimenten onder generaal-majoor Georg von der Marwitz. De Slag der Zilveren Helmen, waarbij 160 Belgen, 140 Duitsers en 400 paarden werden gedood, zou de geschiedenisboeken ingaan als de allerlaatste slag waarbij gebruik werd gemaakt van cavalerie-eenheden in West-Europa. De mannen met hun blanke sabels hadden echter geen enkele kans tegen de moderne vuurwapens van de Belgen.

Als ook Brussel in handen van de Duitsers is gevallen trekken het Duitse 1e, 2e en 3e leger verder België binnen. Nadat de Duitsers eerst 60.000 man in Antwerpen hebben geplaatst om de Belgische koning en zijn troepen daar vast te houden rukt de rest van het immense leger op naar de Belgisch-Franse grens. Op 22 augustus 1914 trekken ook de Franse legers België binnen en stuiten daar op twee Duitse legers. Het Franse 3e leger, onder leiding van generaal Pierre Ruffey werd totaal vernietigd en ook het 4e leger, onder leiding van generaal Fernand de Langle de Cary, krijgt flink op zijn donder. De Fransen trekken zich terug en verschansen zich in de buurt van Verdun.

Op 21 augustus gebruiken de Duitsers de 650 bewoners van Tamines (Charleroi) als een levend schild tegen de Franse kogels. Als blijkt dat dit niet werkt worden de huizen in de fik gestoken en worden 460 mannen doodgeschoten. Op 22 augustus valt het Duitse 3e leger Dinant binnen en schieten zo'n 80 mannen dood. Ook de daaropvolgende dag worden er nog vrouwen en kinderen vermoord en tegen de avond staan er zo'n 1200 huizen in de brand. Met gebruik van zware houwitsers wordt de stad Namen bestookt en daarna ingenomen. Bij de slag, die drie dagen zou duren, kwamen meer dan 27.000 Franse soldaten om het leven.

Bij de Slag van Bergen op 23 augustus is er voor het eerst contact tussen de Duitse en Britse troepen. De Britten verloren veel manschappen van het 4e Bataljon (de Royal Fusiliers) na een aanval door Duitse infanteristen, maar ook het 1e leger onder generaal Alexander von Kluck leed zware verliezen. Nadat bleek dat het Franse 5e leger zich te ver naar het oosten had teruggetrokken waren ook de Britten wel gedwongen om terug te trekken. Op 25 augustus nemen de Duitsers wraak en steken de stad Leuven in de hens. Ook worden 218 burgers vermoord. Mede door deze barbaarse acties zouden veel Britten zich vrijwillig aanmelden voor een plaats in het leger. Op 27 augustus ontschepen Britse marinesoldaten in Oostende om het Belgische leger te versterken. De manschappen hadden eigenlijk via de Schelde naar België willen reizen maar hadden daarvoor geen toestemming gekregen van het neutrale Nederland.

De val van Antwerpen

Ondertussen is er een Duits offensief tegen Mechelen met 20.000 soldaten. Mechelen zal ook de eerste stad zijn die vanuit zeppelins gebombardeerd wordt. Nadat de forten van Walem, Sint Katelijne Waver en Koningshooikt zijn uitgeschakeld is Antwerpen aan de beurt. Op 25 augustus kreeg Antwerpen voor het eerst te maken met luchtbombardementen vanuit een Zeppelin. Als de Britse minister van Marine en Munitie Winston Churchill van de kwestie hoort besluit hij de Belgische artillerie rond Antwerpen te versterken met een zestal Engelse marinekanonnen. De kanonnen konden granaten afvuren die 22,5 kilo wogen en een draagwijdte hadden van 10 kilometer. De schietijzers werden op treinstellen gezet en konden vanaf dat moment ingezet worden als spoorwegkanonnen. De Duitse artillerie maakte namelijk gebruik van wapens die veel verder konden schieten en bleven zodoende tot op dat moment buiten bereik van de Belgische artillerie.

Uit het Algemeen Handelsblad van 12 oktober 1914
Uit het Algemeen Handelsblad van 12 oktober 1914

Nadat Mechelen op 27 september 1914 in Duitse handen is gevallen kan de Duitse aanval op Antwerpen worden geopend. Het Belgische leger vormt een linie om de stad maar kan niet voorkomen dat de forten uitgeschakeld worden. Begin oktober geeft koning Albert I opdracht om terug te trekken naar Oostende omdat ook hij wel inziet dat de stad niet behouden kan worden. Als ook de Antwerpse haven zwaar aangevallen wordt besluit ook de Belgische regering dat het tijd is om te verkassen naar Oostende. Vanaf 10 oktober is Antwerpen in Duitse handen en wordt Admiraal Von Schroeder de nieuwe Duitse militaire gouverneur van de stad.

De loopgravenoorlog

Na de overwinning van de Geallieerden bij de Slag aan de Marne dacht men nog dat de oorlog wel snel afgelopen zou zijn. Bij de strijd waren meer dan een half miljoen soldaten gesneuveld en was er voor het eerst sprake van een loopgravenoorlog. Het gehele westelijk front werd al snel een stelsel van loopgraven, waardoor de Duitse opmars tot stoppen werd gebracht. Door de wapenwedloop waren beide partijen in het bezit van moderne artillerie, machinegeweren en prikkeldraad, waardoor bestorming van de vijandelijke loopgraven een vrijwel onmogelijke opdracht werd. Toch werd er nog vaak gekozen voor een frontale aanval, simpelweg omdat de leidinggevenden geen andere tactiek kenden in die tijd. Aan beide kanten vielen de militairen bij bosjes terwijl men er uiteindelijk helemaal niks mee opschoot.

loopgraaf 1

Door de patstelling - er werd geen land ingenomen en tevens geen land verloren - wisten de Duitsers dat de door hun zo gevreesde tweefrontenoorlog niet meer te vermijden was. Snel Frankrijk veroveren was hun niet gelukt en aan het oostfront stonden de Russische legers klaar om de aanval in te zetten. Het leven is een loopgraaf was een hel. Vooral in de herfst en de winter was het vaak niet meer dan een modderige geul waarin men mede door het stijgende grondwaterpeil vaak tot aan de knieën in de modder stond. Een ander groot gevaar van het leven in een loopgraaf was het plotseling instorten van een wand, waardoor de mannen levend werden begraven onder de loskomende modder.

Ongedierte

Duitsers waren meesters in het bouwen van goed functionerende loopgraven. Soms waren ze wel 9 meter diep, hadden ondergrondse ruimtes waar mannen uit konden rusten, een elektriciteitsnetwerk en zelfs waterpompen waarmee het overtollige water uit de loopgraven werd gepompt. De Britten en Fransen daartegen legden maar simpele loopgraven aan omdat ze er van uitgingen dat ze toch niet zo lang gebruikt hoefden te worden. Kou, gebrek aan slaap en rust, honger, dorst en allerlei ongedierte waren de dagelijkse vijanden van de soldaat. De constante stank van urine en uitwerpselen, rook, chemische resten van gasaanvallen, afval en de in staat van ontbinding verkerende lijken maakten het leven er ook niet beter op in een loopgraaf. Om nog maar te zwijgen over de mortier- en artilleriebeschietingen, handgranaten, gifgasaanvallen, vlammenwerpers, beschietingen uit vliegtuigen, geweervuur en het vuur van scherpschutters.

loopgraaf 2

De grootste stressfactor vormde echter de altijd aanwezige angst en veel van de mannen die in de voorste linies moesten vechten zouden later huiswaarts keren met shellshocksymptomen. Soldaten hadden vaak een eenzaam leven. Vriendschappen tussen de mannen hield vaak niet langer dan een maand stand, mede door de enorme aantallen slachtoffers. Zo sloten sommige soldaten vriendschappen met ratten en beschouwden hen als familie. Andere mannen liepen de hele tijd in zichzelf te praten of voerden gesprekken met lijken. Veel van deze militairen zouden een zogenaamd loopgravensyndroom overhouden, konden hun oude leventje niet meer oppakken en bleven leven met dezelfde eigenaardigheden als in de oorlogstijd.

Kerst 1914

Aan het einde van 1914 werd al snel duidelijk dat de hoop op een korte oorlog ijdele hoop was. Rond de kerst van 1914 werd duidelijk dat veel van de manschappen de zinloze strijd ook meer dan zat waren. De propaganda in het vaderland had hun een beeld gegeven van een vijand die bestreden moest worden op leven en dood maar in de realiteit waren de verhoudingen tussen de tegen over elkaar liggende partijen niet altijd van vijandige aard. In de buurt van Mesen kwamen Duitse en Engelse soldaten de loopgraven uit om met elkaar te spreken, etenswaren uit te wisselen en er werd zelfs een potje voetbal gespeeld. De geallieerde en Duitse opperbevelhebbers reageerden furieus op wat zij zagen als muiterij en hoogverraad.

De aanval op het Britse continent

Uit de Leeuwarder Courant van 20 januari 1915
Uit de Leeuwarder Courant van 20 januari 1915

In januari 1915 zet Duitsland de aanval in op Groot-Brittannië. In eerste instantie wilde men Liverpool aanvallen maar omdat dat te ver is besluit men om de bommen op Londen te gooien. Op 28 maart van dat jaar wordt ook Amerika in de strijd betrokken als een Duitse onderzeeboot het passagiersschip de RMS Falaba torpedeert. Hierbij komen ook een aantal Amerikaanse staatsburgers om het leven. De Duitse strijdkrachten zweren bij hoog en laag dat het een vergissing was en dat er geen passagiersschepen meer aangevallen zullen worden. Op 7 mei 1915 werd de RMS Lusitania tijdens een reis van New York City naar Liverpool door de Duitsers tot zinken gebracht in de Ierse Zee. Bij de aanslag verdronken 1198 opvarenden, waaronder 128 Amerikanen. Amerika kon niet langer neutraal blijven en verklaarde in 1917 het Duitse keizerrijk de oorlog.

Op 17 april 1915 werden zware mijnladingen onder de Duitse stellingen op Hill 60, een heuvel even buiten het Belgische dorp Zillebeke, tot ontploffing gebracht. Bij de ontploffingen kwamen vreemde gassen vrij en werden er vreemde cilinders aangetroffen maar de mannen wisten niet precies waar ze mee te maken hadden. Het zou een voorbode zijn van een nieuwe en zeer gruwelijke fase van de oorlog.

Chemische oorlogsvoering

Nadat er eind januari al een aanval met gifgas was gedaan bij het Poolse dorp Bolimów, besloot men het chemische wapen ook in te gaan zetten aan het westfront. De Duitsers waren trouwens niet de eersten die een chemisch wapen in de strijd gooiden. In augustus 1914, de eerste maand van de oorlog, waren er al Duitse troepen door Franse eenheden bestookt met traangas. De Duitsers waren echter wel de eersten die uitgebreid onderzoek deden naar gifgas, onder leiding van de gerenommeerde Duitse chemicus Fritz Haber.

In april 1914 zijn divisies van het Belgische, Franse, Frans-Algerijnse, Canadese en Britse leger gelegerd rondom de Belgische stad Ieper. Zij moeten het samen opnemen tegen een tiental Duitse divisies. Op 22 april 1915 worden Frans-Algerijnse troepen in de buurt van Steenstrate bestookt met granaten. Canadese troepen zien wel vreemde pijpen uit de Duitse loopgraven steken maar geven daar heen verdere aandacht aan. Rond 17.00 uur die middag zien de troepen een vreemde groene wolk op zich af komen. De Duitse soldaten hebben 5730 gasflessen met chloorgas opengedraaid en een Franse divisie bestaande uit Franse Zoeaven is het eerste slachtoffer van deze gasaanval. De Canadezen proberen het ontstane gat van zo'n zes kilometer in de linie op te vullen maar komen ook in de dodelijke gaswolk terecht en verliezen meer dan 2000 manschappen. De geallieerden ontkomen aan een allesbeslissende aanval omdat de Duitsers de gasaanval slechts als experiment uitvoerden en niet hadden gedacht dat het zo'n sterk effect zou hebben. Met behulp van geïmproviseerde gasmaskers, natgemaakt met water of urine, wist de Canadese 1° divisie de Duitse opmars af te slaan.

Nadat er op 25 mei een einde was gekomen aan het offensief blijkt dat de verliezen groot zijn. Zo verloren de Britten 58.000 man, de Fransen 10.000 man en de Duitsers meer dan 100.000 soldaten. Na nog een aantal gifgasaanvallen moeten de geallieerde troepen zich terugtrekken van Hill 60. Ondanks alle doden en gewonden is er geen enkele meter winst geboekt. Na het 'succes' van het gebruik van gifgas ontstonden er meerdere chemische oorlogswapens. Zo werd er geëxperimenteerd met onder meer mosterdgas en probeerden wetenschappers uit diverse landen ziekteverwekkers zoals de pest in bommen te stoppen. Een andere zeer nuttige uitvinding uit dezelfde tijd was het gasmasker. Men kon namelijk wel zelfs nog een gasfles opendraaien maar als de onvoorspelbare wind tijdens de aanval draaide lag men in hun eigen gifgas te creperen. De gasmaskers werden al snel beter en dat zorgde ervoor dat men nog zwaardere chemische wapens ging bedenken.

Uit de Leeuwarder Courant van 18 november 1915
Uit de Leeuwarder Courant van 18 november 1915

De slag om Gallipoli

Al aan het begin van 1915 stonden de geallieerden er nogal ongunstig voor. Kabinetsleden, leden van de oorlogsraad en parlementariërs waren allen bezorgd over de patstelling die was ontstaan op het westelijke front. Zowel de Britse Oorlogsraad als de minister van Marine Churchill zagen er wel wat in om een derde oorlogsfront te openen. Een derde front bij de Dardanellen, de zeestraat tussen de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara, moest ervoor zorgen dat Duitsland zijn krachten nog meer zou moeten verdelen, waardoor de geallieerden dan aan het westelijk front Duitsland een beslissende slag zouden kunnen toebrengen om zo de oorlog te beëindigen. De Slag om Gallipoli werd een grote mislukking met zware verliezen aan beide zijden. De Gallipolicampagne betekende een belangrijke overwinning voor het Ottomaanse Rijk en een grote nederlaag voor de geallieerden. Het debacle bij Gallipoli zou ook de baan kosten van de minister van Marine Winston Churchill.

De luchtoorlog

Als de Eerste Wereldoorlog in 1914 uitbreekt staat de luchtvaart nog in haar kinderschoenen. Al bij de Amerikaanse Burgeroorlog werd er gebruik gemaakt van luchtballons, maar dat was meer voor verkenning dan actieve oorlogsvoering. De Duitse graaf Ferdinand von Zeppelin, die zelf ook betrokken was geweest bij de Amerikaanse Burgeroorlog, kwam rond 1890 met een ontwerp van een luchtschip dat er nog het meest uitzag als een soort van opgeblazen sigaar. De Zeppelins zouden wel de eerste vliegmachines worden die voor zowel militaire als burgerlijke doeleinden werden gebruikt. De Zeppelin was een geruisloos maar eveneens een log en zeer explosief luchtschip en was geen partij voor de veel wendbaardere dubbeldekker. Met de komst van de eerste echte bommenwerpers zou de Zeppelin dan ook alleen nog maar worden gebruikt voor verkenningsvluchten boven zee. De Sikorsky S-22, een Russische passagiersvliegtuig, zou het eerste model zijn dat omgebouwd zou worden om als bommenwerper gebruikt te kunnen worden. In de Sikorsky S-22 kon men 800 kilo aan bommen kwijt.

De Eerste Wereldoorlog was trouwens niet de eerste oorlog waarin gebruik werd gemaakt van vliegtuigen. Bij de Italiaans-Turkse oorlog van 1911 maakte het leger al gebruik van Blériot XI, Farman Shorthorn, Nieuport en Etrich Taube vliegtuigen. De vliegtuigen werden grotendeels gebruikt voor verkenningsmissies maar soms moest er ook een stelling gebombardeerd worden. In dit geval betekende dat niet meer dan het handmatig uit de cockpit gooien van een bom of granaat. Vanaf de aanvang van de Eerste Wereldoorlog zag men in dat de verkenningsvliegtuigen ook zouden kunnen dienen als aanvalsvliegtuigen. De ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig nam nogal wat tijd in beslag en zo zou het toch zeker nog drie jaar duren voordat er een echt goed functionerend toestel de lucht in zou gaan.

De Slag om Verdun

In 1916 een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. De Duitse legerleiding had het plan opgevat om het vastgelopen front in het Westen te doorbreken en de Duitse opperbevelhebber Erich von Falkenhayn ging op zoek naar een plaats in de gevechtslinie die de Fransen tot het uiterste zouden verdedigen. Deze plek vond hij bij de stad Verdun. Op 21 februari 1916 om 07.15 uur begonnen 1225 kanonnen tegelijkertijd de Franse linies voor Verdun met een dodelijk spervuur te bestoken. Het kanonvuur was zo heftig dat het gedreun tot op 170 kilometer rond Verdun te horen en te voelen was. Op de eerste dag van de veldslag werden er meer dan één miljoen granaten afgeschoten.

Het zou tot juli 1916 duren voordat ook de Duitse legerleiding inzag dat het nutteloos verspillen van manschappen geen zin had. Het zou echter nog tot het einde van 1916 duren voordat de lucht rondom Verdun weer op zou klaren. In die tijd waren er wel zo'n 163.000 Fransen en 100.000 Duitsers op het slagveld gevallen. Daarnaast waren er meer dan een half miljoen gewonden, waarvan velen invalide zouden blijven.

Tanks

Eind Juni hadden de Britten de aanval ingezet op het gebied rondom de Franse steden Albert, Bapaume en Péronne. Het ontlastende offensief ten noorden van de rivier de Somme was bepaald geen succes voor het Britse leger. De Britten verloren deze dag meer soldaten dan in welke andere veldslag in hun geschiedenis, zelfs bij de beroemde Slag bij Waterloo waren minder doden gevallen. De legerleiding weigerde echter om het falen van de actie in te zien en de strijd zou nog drie maanden doorgaan. De Slag aan de Somme was ook de allereerste veldslag waarbij gebruik werd gemaakt van tanks. Van de 49 Britse Mark I-tanks bereikten maar 36 exemplaren de frontlijn en de meeste daarvan gaven de strijd ook al snel op. Bij de slag, waarbij ook J.R.R. Tolkien en een jonge Adolf Hitler meevochten, zouden meer dan 1 miljoen mensen om het leven komen.


De oorlog op zee

Aan het einde van 1916 krijgen de Duitsers te maken met enorme voedseltekorten. Er heerste hongersnood in het Duitse Rijk en de Duitse legerleiding moest met een oplossing komen om de blokkade van de geallieerden te kunnen doorbreken. Duitsland dacht met de onbeperkte duikbotenoorlog de bevoorrading van Groot-Brittannië te kunnen stilleggen, waarna het land zich zou moeten overgeven. Groot-Brittannië was voor leveren van manschappen, levensmiddelen en andere goederen afhankelijk van de aanvoer over zee. Met onderzeeboten werden oorlogsschepen, maar ook koopvaardijschepen en soms zelfs passagiersschepen aangevallen en tot zinken gebracht.

De Duitse U-boten zorgden voor een groot tekort binnen de geallieerde handelsvloot. Begin 1917 leek Duitsland het ook niet langer te vrezen dat Amerika in de strijd betrokken zou worden. Nadat men had vernomen dat de Duitsers een alliantie wilden vormen met Mexico en Japan verklaarde de Verenigde Staten op 6 april 1917 de oorlog aan Duitsland.

Revolutie in St. Petersburg

Uit de Telegraaf van 16 maart 1917
Uit de Telegraaf van 16 maart 1917

In januari 1917 braken er voedselrellen uit in Sint-Petersburg. Het Russische leger boekte geen zichtbare resultaten en het volk was woedend. Van deze woede werd gebruik gemaakt door een stel bolsjewieken die dit als een uitgelezen kans zagen om het volk op te roepen tot een opstand. Nadat eerst de boeren, die geen geld meer kregen voor hun producten, gingen staken volgden al snel de arbeiders en soldaten hun voorbeeld. De soldaten raakten geïnspireerd door de revolutionaire gedachte en al snel sloten ze zich bij het volk aan. Het tsaristische regime had zijn macht verloren en de leden waren ondergedoken of opgepakt.

Nadat de communisten op 15 maart 1917 tsaar Nicolaas II hadden afgezet en de regering hadden overgenomen begonnen de onderhandelingen met de Duitsers over een wapenstilstand. De Russische legers waren uiteengevallen en de Duitsers hadden inmiddels zonder slag of stoot de Oekraïne bezet. Met de Vrede van Brest-Litovsk kwam er een definitief einde aan de strijd aan het Oostfront. Vanaf dat moment konden de Centralen zich gaan richten op het westfront.


De Slag om Passchendaele

Met behulp van troepen uit Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werd op 31 juli 1917 een grootse aanval ingezet op manschappen van het Duitse keizerrijk. De Derde Slag om Ieper moest een soort van genadestoot voor de Duitsers dienen. Een grote tegenspeler in het hele gebeuren was het miserabele weer. Complete eenheden kwamen in de modder vast te staan en ook het veelvuldige gebruik van gifgas eiste veel slachtoffers aan beide kanten. Na maanden van bloedige strijd was er begin november van dat jaar weinig meer over van het dorpje dan een bloederige rode vlek in een maanachtig landschap, gevuld met kraters.

Uiteindelijk hadden de geallieerden bij de slag een gebied van zo'n acht kilometer ingenomen, ten koste van bijna een half miljoen levens. De Britse politici waren niet te spreken over de massale slachting en weigerden dan ook versterkingen voor het Britse leger in Vlaanderen te geven. De Britten werden hierdoor erg kwetsbaar en dat zou bij het voorjaarsoffensief van 1918 zijn tol eisen. Nadat Rusland eind 1917 een wapenstilstand had ondertekend konden ongeveer een half miljoen Duitse soldaten naar het westfront verplaatst worden.

Het einde van de oorlog

In de zomer van 1918 kwamen de Duitse generaals Hindenburg en Ludendorff nog eenmaal samen om een grote aanval op het westfront te organiseren. Het westfront werd hierbij op een drietal punten aangevallen:
1: Een offensief aan de Marne.
2: Een offensief aan de Somme.
3: Een offensief bij Ieper.
In eerste instantie waren de aanvallen van de Centrale legers succesvol. Veel van de loopgraven werden verlaten achtergelaten en er werd een behoorlijke terreinwinst geboekt. Ook kregen de Italianen flink op hun donder van zowel de Duitsers als de Oostenrijkers en werden honderden kilometers in hun land teruggedreven. Het zou echter niet lang duren voordat ook deze aanval weer vastliep in een loopgravenstrijd.

Net als Nederland en Spanje was ook Griekenland tot 1918 neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daar kwam verandering in toen de geallieerden met een leger van 900.000 man sterk in de Griekse kuststad Thessaloniki aankwamen, om de aanval in te zetten op de Centralen-bondgenoot Bulgarije. Griekenland stemde met het plan in onder de afspraak dat zij een deel van Centralen-bondgenoot Bulgarije toebedeeld zouden krijgen. Op 29 september kwam met Bulgarije een wapenstilstand tot stand.

Uit de Telegraaf van 12 november 1918
Uit de Telegraaf van 12 november 1918

Nadat ook Oostenrijk-Hongarije duidelijk hadden gemaakt dat ze moe waren van de oorlog, wisten de Duitse generaals Hindenburg en Ludendorff dat het afgelopen was. Er heerste grote hongersnood in het land en ook in het leger was het moreel ver te zoeken. Er was geen enkele uitzicht meer op een overwinning en er dreigde een revolutie binnen het Duitse keizerrijk. De Duitsers begonnen zich terug te trekken en gaven stukken land op, die ze vier jaar lang bezet hadden. Er volgden onderhandelingen die uiteindelijk zou leiden tot een wapenstilstand, die wonderlijk genoeg tot stand was gekomen door het handelen van burgers. De nazi's zouden dit later omschrijven als 'een dolkstoot in de rug van de troepen door rode elementen'.

Nawoord

Deze FOK!toen had niet gemaakt kunnen worden zonder het C&H forum en het forum Eerste Wereldoorlog. Voor meer diepgaande informatie over de Grote Oorlog en alles wat daar maar op enige wijze mee te maken heeft kun je daar terecht.

PS4 ondersteunt 3D blu-rays, Xbox One wellicht later

Sony heeft bevestigd dat de PlayStation 4 het afspelen van 3D blu-rays zal ondersteunen. Microsoft laat weten dat de Xbox One deze functie in ieder geval bij de launch niet ondersteunt, maar wellicht krijgt de console deze functionaliteit later nog.

Afgelopen mei liet Larry Hryb, ook wel bekend als Major Nelson, nog weten dat de Xbox One 3D en 4K output zou gaan ondersteunen. Echter liet Microsoft weten dat de console bij de release 3D blu-rays dus nog niet kan afspelen. Het bedrijf overweegt de functie wel later nog toe te voegen via een update. Het afspelen van 'normale' 2D blu-rays ondersteunt de Xbox One wel gewoon.

De PlayStation 4 zal zowel het afspelen van 3D blu-rays als 3D games ondersteunen, na het installeren van firmware 1.50. Overigens ondersteunt nog geen enkele launchtitel het gamen in 3D. Update 1.50 zal op de dag van de launch beschikbaar zijn om te downloaden. 4K ondersteunt Sony's console (nog) niet.

3D blu-ray

Tennisster Llagostera Vives twee jaar geschorst

De Spaanse tennisster Nuria Llagostera Vives is voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. Dat heeft de ITF maandag bekendgemaakt. De 33-jarige werd na een controle bij het hardcourttoernooi in Stanford afgelopen juli betrapt op methamfetamine.

Methamfetamine is een middel dat kan worden gebruikt om vet sneller te helpen verbranden. Bovendien heeft het een stimulerend effect. Llagostera Vives gaf geen reden op waarom het speedachtige middel in haar urine zat en kwam dus ook niet in aanmerking voor strafvermindering.

De schorsing van de Spaanse dubbelspecialiste betekent dat ze haar in Stanford behaalde punten moet inleveren. Haar uitsluiting gaat met terugwerkende kracht op 8 september in zodat ze na de US Open van 2015 haar rentree zou kunnen maken.

Tomaatgooiers de cel in om bekogelen koningspaar

De twee Russen die zaterdag in Moskou tomaten naar koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gegooid moeten de cel in. Een 23-jarige man kreeg vijftien dagen en een 18-jarige vrouw tien, schrijven Russische media maandag.

Het incident gebeurde bij het Tsjaikovski Conservatorium, waar de koning en koningin een concert van het Concertgebouworkest bijwoonden. De nationalisten riepen dat het koningspaar bloed aan de handen zou hebben vanwege de kwestie rond de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov die zelfmoord pleegde in een Nederlandse cel.

Het koningspaar werd niet door de tomaten geraakt.

'McLaren vervangt Perez door Magnussen'

Formule 1-team McLaren neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van Sergio Perez. De Mexicaan wordt bij de Engelse renstal vervangen door de Deen Kevin Magnussen. Dat meldt de BBC maandag op basis van bronnen binnen McLaren.

De 23-jarige Perez werd vorig jaar aangetrokken als vervanger van de naar Mercedes vertrokken Lewis Hamilton. Zijn resultaten bleven echter achter bij ploeggenoot Jenson Button.

Magnussen, de zoon van oud-F1-coureur Jan Magnussen, won dit seizoen de Formule Renault 3.5. De 21-jarige Deen testte al twee keer in de F1-bolide van McLaren.

De Nieuwe Wereld wint tweemaal in Duitsland

De Nieuwe Wereld van Jaap van Heusden is dit weekend op twee Duitse filmfestivals in de prijzen gevallen. Het Nederlandse televisiedrama kreeg op het Internationales Filmfestival Mannheim-Heidelberg een speciale vermelding van de jury en op het Internationales Filmfest Braunschweig won de film de tweede prijs. Dat laat producent IJswater Films maandag weten.

De Duitse prijzen zijn de recentste in een reeks bekroningen en nominaties voor De Nieuwe Wereld. Op het Melbourne International Film Festival was de film tweede in de Telescope Competition, op Filmfest DC in Washington werd De Nieuwe Wereld bekroond met de Signis Award en bij de Prix Europe won de film de derde prijs. Verder werd De Nieuwe Wereld onder meer geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie van het Nederlands Film Festival, het UNHCR Refugee Film Festival in Japan en het Warsaw Film Festival.

Komend weekend begint in China het de twaalfde editie van het Sichuan TV Festival. De Nieuwe Wereld is daar genomineerd in de categorieën beste scenario en beste acteur (Issaka Sawadogo). De film is bovendien geselecteerd voor het Anchorage International Film Festival, dat volgende maand in Alaska plaatsvindt.

De film gaat over Mirte, een rol van Bianca Krijgsman, die als schoonmaakster werkt op het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij een luchthaven. Door routine probeert ze haar pijnlijke verleden weg te drukken en grip te houden op haar bestaan. Tot de West-Afrikaanse vluchteling Luc, de rol van Sawadogo, arriveert. Hij is niet onder de indruk van Mirtes agressieve houding en confronteert haar. Tijdens de tien dagen van zijn asielprocedure leiden hun ontmoetingen tot een onverwachte relatie die Mirtes leven en gevoelens loswrikken.


De Nieuwe Wereld wint tweemaal in Duitsland (Foto: Novum)

Tom Hardy favoriet voor Terminator-hoofdrol

Tom Hardy lijkt boven aan het verlanglijstje te staan voor de rol van John Connor in Terminator 5. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. John Connor is de oprichter van het menselijk verzet tegen de moordende robots van Skynet, een hypermodern computernetwerk dat de mensheid wil uitroeien.

John Connor werd meest recentelijk gespeeld door Christian Bale in Terminator Salvation uit 2009. Zijn moeder Sarah Connor, in de films gespeeld door Linda Hamilton, legt het aan met een vrijheidsstrijder uit de toekomst, Kyle Reese. Hieruit wordt John Connor geboren.

Emilia Clarke, bekend van de tv-serie Game of Thrones, en 21 Jump Street-actrice Brie Larson zijn gevraagd voor de rol van Sarah Connor. Garrett Hedlund, Nicholas Hoult en Taylor Kitsch zouden voor de rol van Reese in de running zijn.

Vooralsnog is alleen de terugkeer van Arnold Schwarzenegger zeker. Het lijkt echter waarschijnlijk dat, net als in Terminator Salvation, zijn deelname beperkt blijft tot een scène waarin zijn gezicht digitaal op een andere acteur wordt geplakt. Er gaan echter geruchten dat de ontwerper van de eerste Terminators de robots naar zichzelf heeft gemodelleerd.

De nog titelloze Terminator 5 wordt geregisseerd door Alan Taylor, die recentelijk Thor: The Dark World afleverde. De film verschijnt ergens in 2015.


Tom Hardy favoriet voor Terminator-hoofdrol (Foto: Novum)

Amélie-regisseur heeft niets met Franse cinema

De Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet heeft weinig op met films van eigen bodem. "Ik heb niets met de Franse cinema, de Amerikaanse spreekt me veel meer aan", zegt de filmmaker, vooral bekend van zijn hit Amélie uit 2001, tegen Novum Nieuws. Zijn nieuwste film The Young and Prodigious T.S. Spivet vertelt een echt Amerikaans verhaal.

De 10-jarige T.S. Spivet is een genie en woont met zijn familie op een ranch in Montana. Als hij een belangrijke prijs heeft gewonnen voor uitvinders, wordt hij uitgenodigd op het prestigieuze Smithsonian Institute in Washington D.C. Niemand weet echter dat hij nog een kind is.

Jeunet heeft er bewust voor gekozen om niet met Amerikaanse studio's in zee te gaan. "Het is een Frans-Canadese coproductie geworden. We hebben ook veel gefilmd in Canada, dat natuurlijk lijkt op de VS. Zo houd ik de vrijheid om te maken wat ik wil. In Frankrijk heb ik mijn sporen ruimschoots verdiend, daar hoef ik nooit iets uit te leggen of compromissen te sluiten."

"Daarnaast is het een Amerikaans verhaal, over een jongen die in zijn eentje door de Verenigde Staten reist, dus ik besloot deze film in het Engels te maken", gaat Jeunet verder. "Zo'n verhaal vertel je niet over een Franse knul die op de Thalys stapt. Dat werkt gewoon niet."

Overigens merkt de 60-jarige Jeunet ook in Frankrijk dat de studio's steeds meer in zijn nek beginnen te hijgen. "Ze gaan zich steeds meer bemoeien met mijn films en vragen me soms of ik niet meer een Hollywood-achtige film wil maken. Dan moet je sterk zijn en ze vertellen dat ze kunnen ophoepelen."

Maar ook dat is nog niets vergeleken met filmmakers in de Verenigde Staten. "Daar luisteren de grote filmstudio's echt alleen maar naar de mensen van de marketing", zegt Jeunet. "Elke Amerikaanse regisseur klaagt tegenwoordig, van Soderbergh tot Spielberg. Ik stel ze regelmatig voor om in Europa te komen filmen."

Jeunet heeft wel een echte Amerikaanse studiofilm op zijn naam staan, Alien: Resurrection uit 1997. Die ervaring is hem goed bevallen. "Ik ben trots op die film en er was geen sprake van strijd. De studio was ook blij met me want ze boden me Life of Pi aan. Ik heb twee jaar aan mijn versie gewerkt."

De klus ging uiteindelijk naar de Taiwanese regisseur Ang Lee. "Mijn versie was te duur", lacht Jeunet. "Ik kreeg niet meer dan zestig miljoen, en daarvoor kon ik het niet. Ang Lee heeft het uiteindelijk voor zo'n 150 miljoen gedaan, maar die werd dik gesponsord door Taiwan omdat hij daar vrienden in de regering heeft."

The Young and Prodigious T.S. Spivet, met bijrollen van Helena Bonham Carter en Judy Davis, gaat donderdag in première.


Amélie-regisseur heeft niets met Franse cinema (Foto: Novum)

'Lex Luthor is schurk in Batman vs. Superman'

Het lijkt erop dat Lex Luthor weer van zich laat horen in de aangekondigde superheldenfilm Batman vs. Superman. "Lex houdt ervan om Superman steeds een buitenaards wezen te noemen", antwoordde regisseur Zack Snyder zondag tijdens een webchatsessie toen fans hem vroegen naar de schurk in de nieuwe film.

Lex Luthor is al sinds jaar en dag een van de grote tegenstanders van Superman. De hyperintelligente zakenman en multimiljardair maakt het in de stripverhalen van DC Comics niet alleen Superman moeilijk, maar krijgt het ook vaak aan de stok met Batman en andere superhelden.

In het dit jaar verschenen Man of Steel, waarin Henry Cavill voor het eerst de rode cape omgespt, werd de schurkenrol vertolkt door General Zod, een rol van Michael Shannon. Na diens einde in de film is het zeer de vraag of hij in Batman vs. Superman terugkeert. "Maar de gevolgen zijn wellicht wel in de film merkbaar", zei Snyder. "In de slag om Metropolis stierven zo'n vijfduizend mensen. Dat weegt zwaar op Superman."

Een ander groot conflict is, zoals de titel al doet vermoeden, de strijd tussen Batman en Superman. De plot is al omschreven als een oudere, wijzere Batman die de jonge en vaak ongecontroleerde Superman onder zijn hoede neemt.

"Het leuke van deze film is nu juist het spelen met hun relatie", zei Snyder. "Zijn het eerst vrienden die dan ruzie krijgen, of hebben ze eerst ruzie om daarna vrienden te worden? Hoe dan ook wordt hun strijd ook fysiek." Snyder wilde verder niet te veel kwijt over de rest van de plot.

Ondertussen gaan de castinggeruchten gewoon door, waar ook veel uit valt af te leiden. Het lijkt nu zo goed als zeker dat Adam Driver, bekend van de HBO-serie Girls, de rol van Dick Grayson op zich neemt. Beter bekend als Robin, Batmans rechterhand, heeft Grayson inmiddels met zijn baas gebroken en gaat hij door het superheldenleven als Nightwing. Ook lijkt het steeds duidelijker dat Wonder Woman in de film haar opwachting maakt.

De opnames van Batman vs. Superman zijn momenteel aan de gang. De film wordt in juli 2015 verwacht.


'Lex Luthor is schurk in Batman vs. Superman' (Foto: Novum)

Rectificatie: Sony gaat doorverkoop games niet verbieden

De wijzigingen die Sony in de gebruiksvoorwaarden heeft aangebracht waar FOK!games eerder vandaag over heeft bericht, hebben naar alle waarschijnlijkheid niets te maken met het belemmeren van tweedehandsverkoop. Dat concludeert FOK!games na nader onderzoek te hebben verricht.

"U mag de Software (hetzij op disc uitgebracht hetzij als softwaredownload) niet doorverkopen tenzij dit uitdrukkelijk toegestaan is door ons en als de uitgever een ander bedrijf is, ook nog door de uitgever zelf."

Bovenstaand citaat gaat niet over tweedehandsverkoop, maar over de bescherming van intellectuele eigendomsrechten. Wanneer je een game aanschaft ben je alleen eigenaar van de disc, maar niet van de software die in de disc zit. De code in het spel wordt aan de gebruiker gelicenceerd. De gebruiker mag daar bijvoorbeeld geen gebruik van maken om een eigen spel te bouwen - tenzij hij of zij dus toestemming van de licentiehouders krijgt.

Tweedehandsverkoop kan, zoals in het originele artikel wordt aangeduid, überhaupt niet belemmerd worden dankzij de Europese wetgeving. In Amerika geldt ook de first-sale doctrine. Sony heeft in een recente FAQ aangegeven dat je gewoon games kunt doorverkopen. Sony WorldWide Studio's president Shu Yoshida heeft een vorm van DRM ontkend.

Ondanks dit alles houden we Sony nauwlettend in de gaten, mochten de intenties van het bedrijf toch veranderen.

Thriller Sylvia Hoeks genomineerd bij Europe Awards

De thriller The Best Offer met Sylvia Hoeks in een van de hoofdrollen is driemaal genomineerd bij de European Film Awards (EFA). De film werd genomineerd voor beste film, regie en scenario. Dat liet de organisatie zaterdag weten. The Best Offer won eerder al een EFA voor beste soundtrack, van de Italiaanse componist Ennio Morricone.

The Best Offer, met ook Geoffrey Rush en Jim Sturgess, gaat over een excentrieke veilingmeester die geobsedeerd raakt door de erfgename van een immense kunstcollectie. De film was in Italië een van de bestbezochte films van het jaar. Of de film ook in Nederland verschijnt, is nog onbekend.

Op 7 december worden in Berlijn de EFA uitgereikt. The Best Offer dingt mee naar de EFA Publieksprijs en moet het opnemen tegen tien andere titels, waaronder het Spaanse Lo Imposible met Ewan McGregor en Naomi Watts, het Britse Anna Karenina met Keira Knightley, en het Deense Love is All You Need met Pierce Brosnan. Het publiek kan via de website van het festival stemmen.


Thriller Sylvia Hoeks genomineerd bij Europe Awards (Foto: Novum)

Overleg over televisieactie voor Filipijnen

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) organiseert mogelijk een televisieactie voor de slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen. De organisaties overleggen daar dinsdag met de omroepen over, zei Henri van Eeghen van Cordaid maandag in het tv-programma Eenvandaag.

De SHO stelden maandag giro 555 open om geld in te zamelen voor de slachtoffers. Van Eeghen wilde nog niet zeggen hoeveel geld er tot nu toe is binnengekomen.

In april werd op tv nog een actie gehouden voor Syrische vluchtelingen. Ook voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti in 2010 werd een televisieactie gehouden.

FOK!filmblik: De 5 beste Eerste Wereldoorlog films

Het is vandaag alweer 95 jaar geleden dat er een einde kwam aan de gruwelijke Eerste Wereldoorlog. Uiteraard is dat ook een prima gelegenheid om weer eens een goede oorlogsfilm te gaan zien. Sinds 1916 (!) verschenen er honderden films met de Grote Oorlog als thema. In het FOK!filmblik van vandaag vijf van de beste films uit het genre.

Wings (1927)

In 1927 verscheen de stomme film Wings van William A. Wellman. Tot 2012 was Wings de enige film zonder geluid die als een Oscar zou winnen in de categorie Beste Film. Daarnaast won Wings als enige film in de filmgeschiedenis een Oscar voor technische effecten. Die special effects waren trouwens uitmuntend en al helemaal voor de tijd dat deze film werd gemaakt. Wings was ook een spraakmakende film aangezien er voor het eerst twee kussende mannen in beeld werden gebracht.

In Wings zien we, onder de begeleidende tonen van een bombastisch Wurlitzer pijporgel, hoe twee bevriende piloten verliefd worden op hetzelfde meisje. Hun vriendschap wordt behoorlijk op de proef gesteld als ook het meisje geen keuze kan maken tussen de twee mannen.

Wings werd jarenlang als verloren beschouwd tot er een kopie op nitraatfilm terug werd gevonden in Parijs. In 2012 is de gerestaureerde versie van Wings op Blu-Ray en dvd verschenen. Verplichte kost voor de liefhebbers van klassieke oorlogsfilms.

All Quiet on the Western Front (1930)

In 1930 verscheen een epische oorlogsfilm, gebaseerd op het boek Van het westelijk front geen nieuws van Erich Maria Remarque. In All Quiet on the Western Front, de film van de Amerikaans-Russische cineast Lewis Milestone, zien we het zeer indrukwekkende verhaal van de Duitse scholier Paul Baumer (Lewis Ayres), die samen met een aantal scholieren omgepraat worden door hun leraar om hun vaderland te dienen. De jongens denken dat ze aan een spannend avontuur beginnen maar die gedachte verdwijnt al snel. Paul en zijn vrienden krijgen te maken met de gruwelen van de oorlog en merkt dat begrippen als 'de vijand' en 'goed en kwaad' al snel vervagen. Ondertussen ziet Paul al zijn klasgenoten sterven.

All Quiet on the Western Front mag absoluut bij de betere films over de Eerste Wereldoorlog worden gerekend. De film, die terecht een tweetal Oscars won, geeft een zeer indringend beeld van de waanzin die oorlog heet. All Quiet on the Western Front was de eerste film van Lewis Milestone met geluid. Ook werd er een stomme versie van gemaakt voor de filmhuizen waar men nog geen films met geluid kon vertonen. Van de gehele cast en crew van de film is alleen nog de inmiddels 103 jaar oude Arthur Gardner in leven.

All Quiet on the Western Front was de allereerste oorlogsfilm met geluid die een Oscar zou winnen als Beste Film. De film mocht in Italië tot 1956 niet vertoond worden en ook in Duitsland en Polen stond de film op de zwarte lijst. In Polen vond men de film vreemd genoeg te pro-Duits! In 1937 kreeg All Quiet on the Western Front een eveneens imponerend vervolg met The Road Back. Ook verscheen er in 1979 remake in de vorm van een prima tv-film.

Gallipoli (1981)

Een Australische film over de verschrikkingen tijdens de Slag om Gallipoli. Gallipoli werd geregisseerd door Peter Weir, een regisseur die eerder al naam had gemaakt met films als The Cars That Ate Paris en The Last Wave. Mel Gibson en Mark Lee spelen de hoofdrol in de film waarin we de belevenissen kunnen zien van Frank Dunne (Gibson) en Archy Hamilton (Lee), twee vrienden die beiden trainen voor de Olympische Spelen. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en melden de mannen zich aan voor de oorlog in Europa. Ze worden gelegerd op Gallipoli waar ze de dodelijke strijd aangaan tegen de Ottomaanse soldaten.

Met een budget van 2,8 miljoen dollar was Gallipoli de allerduurste Australische filmproductie tot op dat moment. Nadat regisseur Peter Weir een bezoek had gebracht aan een voormalig slagveld uit de Grote Oorlog wist hij dat deze film gemaakt moest worden. Ook Gallipoli toont op onomwonden wijze hoe nutteloos de moordende loopgravenoorlog was en hoe manschappen als slachtvee over de rand werd gejaagd.

Gallipoli werd geproduceerd door media moguul Rupert Murdoch, wiens vader als journalist in 1915 aan het front was geweest. Murdoch zag het als zijn persoonlijke missie om aan te tonen hoe de Britse legerleiding zich had verscholen achter hun manschappen.

The Trench (1999)

In The Trench van regisseur William Boyd zien we de belevenissen van een groep Britse soldaten aan de vooravond van de Slag aan de Somme. De film speelt zich af in Noord-Frankrijk, aan het einde van juni 1916. De naieve 17-jarige Billy MacFarlane (Paul Nicholls) en zijn mede-soldaten hadden ingetekend om te vechten tegen de Duitsers. Als ze eenmaal in een loopgraaf staan te wachten op het signaal om aan te moeten vallen beseffen de mannen zich pas goed waaraan ze zijn begonnen. Vanaf dat moment proberen ze afleiding te vinden, tot het moment komt dat ze de vijand aan zullen moeten vallen die in de loopgraven tegenover hun zit. Het zijn de laatste uren voor de beruchte Slag aan de Somme.

The Trench, met Paul Nicholls, Daniel Craig en Julian Rhind-Tutt in de hoofdrol, concentreert zich in tegenstelling tot veel andere oorlogsfilms niet op de veldslag, maar richt zich meer op de tijd die daar aan vooraf ging. Ben Whishaw, die in deze film zijn debuut maakte, zou later ook samen met Daniel Craig te zien zijn in Layer Cake, Enduring Love en Skyfall.

War Horse (2011)

War Horse is een prachtige film van Steven Spielberg. Nu kenden we Spielberg natuurlijk al van zijn Tweede Wereldoorlog-films zoals Raiders of the Lost Ark, Empire of the Sun, Saving Private Ryan en Schindler's List. Met War Horse gaf de regisseur op indrukwekkende wijze een beeld van de verschrikkingen van het slagveld tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het verhaal van War Horse begint een paar maanden voor het uitbreken van de oorlog. Albert Narracott woont met zijn ouders op een boerderij in Engeland. Op zekere dag is hij getuige van de geboorte van een Engelse volbloed. Albert is de enige die het in het wild geboren paard kan benaderen. Albert weet het vertrouwen te winnen van het paard en geeft hem de naam Joey. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Alberts familie komt door omstandigheden in de schulden en zijn gedwongen om hun paard te verkopen. Joey wordt verkocht aan het Britse leger en gaat richting het front. Ondanks dat Albert te jong is om in het leger te mogen gaat hij toch naar Frankrijk om zijn vriend te redden.

War Horse werd gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse schrijver Michael Morpurgo uit 1982. Klik hier voor de recensie van de film door collega Breuls.

Uiteraard is dit overzicht verre van compleet. Voel je daarom vrij om je aanvullingen te geven in de reacties hieronder.

Geen positieve dopingtests in afgelopen Vuelta

Geen enkele renner is tijdens de afgelopen Ronde van Spanje betrapt op doping. De in totaal 598 uitgevoerde bloed- en urinetests waren allemaal negatief, maakte de internationale wielerunie UCI maandag bekend. Tweehonderd tests vonden al voor de start van de Vuelta plaats, de overige 398 werden tijdens de drie weken durende rittenkoers uitgevoerd.

Vlak voor de eerste etappe van de Vuelta op 24 augustus kreeg de Nederlander Theo Bos een startverbod opgelegd wegens te lage cortisolwaarden. Later bleek een middel tegen astma de boosdoener te zijn. De Spaanse wielerkoers werd dit jaar gewonnen door de Amerikaan Chris Horner.

Ziggo Dome op matje om rokende Miley

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoreit (NVWA) wil in gesprek met de directie van de Amsterdamse Ziggo Dome. Zangeres Miley Cyrus rookte daar zondagavond op het podium tijdens de uitreiking van de MTV EMA en dat mag niet.

De NVWA wil van de Ziggo Dome weten wat er precies is gebeurd rond het rookincident, aldus een woordvoerder. Het gesprek moet binnenkort plaatsvinden. MTV censureerde de rokende Miley al in de Amerikaanse uitzending van de MTV EMA. De Amerikaanse mediawaakhond FCC deelt flinke boetes uit aan tv-makers die rokers in beeld brengen in programma's die gericht zijn op jongeren. Het is onduidelijk of Cyrus een sigaret of een joint opstak.

VVD-denktank wil experiment met lekenrechtspraak

Een experiment met lekenrechtspraak moet uitwijzen of zo de legitimiteit van de rechterlijke macht kan worden versterkt. Dat stelt de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, in een advies dat maandagmiddag wordt overhandigd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Het gaat niet om juryrechtspraak; de liberale denkers stellen voor om bij rechtszaken een 'schaduwraadkamer' op te zetten waarin naast de rechters ook leken plaatsnemen. De oordelen van deze gemengde raadkamers zijn niet juridisch bindend, maar kunnen wel worden vergeleken met de echte vonnissen, staat in het rapport, dat is opgesteld onder leiding van de Utrechtse mensenrechtenhoogleraar Tom Zwart.

Ook kan worden bekeken welke invloed deze leken hebben op het vertrouwen in de rechtelijke macht en welke indruk lekenrechtspraak achterlaat op de slachtoffers. De Teldersstichting vindt het 'niet meer dan vanzelfsprekend' dat wordt bekeken of leken de legitimiteit van de rechtspraak kunnen versterken, omdat Nederland 'uniek is' onder democratische rechtsstaten vanwege het 'volledige gebrek aan lekenparticipatie'.

Een andere aanbeveling is om het OM de bevoegdheid te geven om lichte strafzaken af te doen via een bemiddelingsgesprek. Het gaat daarbij om eenvoudige zaken zoals mishandeling, bedreiging of diefstal waarbij het slachtoffer het in eerste plaats te doen is om excuses van de verdachte. In dergelijke gevallen is een zogeheten herstelgerichte procedure een geschiktere manier om de geschokte rechtsorde te herstellen dan de strafrechtelijke procedure.

Ook moet er een onderzoek komen naar de 'opvallende ondervertegenwoordiging' van rechters met een niet-westerse achtergrond, aldus de Teldersstichting. Het is belangrijk dat de rechterlijke macht een afspiegeling is van de waarden en rechtsnormen zoals die worden beleefd in de samenleving.

Reden voor het onderzoek is dat de rechterlijke macht de afgelopen jaren in 'zwaar weer' is beland. Dat is het gevolg van bijvoorbeeld gerechtelijke dwalingen zoals in de zaak van Lucia de Berk. Maar ook het proces tegen PVV-leider Geert Wilders stelde het rechterlijk gezag 'op de proef', staat in het rapport.

Verder is het lage percentage veroordelingen van veelvoorkomende criminaliteit reden voor de Teldersstichting zich af te vragen waar het vertrouwen in de rechterlijke macht op is gebaseerd en hoe de legitimiteit van de rechterlijke macht kan worden versterkt. Voor de erkenning van het gezag van de rechterlijke macht door burgers is het namelijk 'van wezenlijk belang' dat de rechtspraak is ingebed in de samenleving.

De auteurs van het rapport vinden overigens niet dat sprake is van een legitimiteitscrisis in de rechterlijke macht. "Maar het 'zwaar weer' voor de rechtspraak kan wel aanleiding zijn om de legitimiteit van de rechterlijke macht te betwisten." En voor de vitaliteit van de rechtsstaat kan het vertrouwen in de rechtspraak 'moeilijk overschat' worden, aldus de Teldersstichting.

Sander Lantinga wordt vader

Sander Lantinga wordt volgend jaar vader. De 3FM-dj maakte maandag in zijn radioshow De Coen en Sander Show bekend dat zijn echtgenote Tessel van der Lugt dertien weken in verwachting is. "We hebben er veel zin in en vooralsnog gaat het de goede kant op", zei Lantinga.

"We hebben nog geen naam, we weten ook nog niet wat het wordt. Ik ga nu heel cliché doen, maar het maakt me echt niet uit. Zolang het maar gezond is", vertelde de 37-jarige Lantinga. De dj was naar eigen zeggen tien jaar geleden 'echt anti-kinderen'. "Maar dan kom je de liefde van je leven tegen."

Lantinga's collega Coen Swijnenberg kon het babynieuws niet geloven. "Eigenlijk staan we voor het eerst nu met onze bek vol tanden", zei de dj, die het niet droog hield bij het nieuws van zijn partner in crime. Lantinga en Swijnenberg presenteren De Coen en Sander Show sinds 2006.

Lantinga, die in september 2011 trouwde met Van der Lugt, droeg vervolgens het nummer Everything van Michael Bublé op aan zijn echtgenote en ongeboren kind. Tijdens het liedje werd Lantinga gefeliciteerd door collega's en medewerkers van 3FM.

Tieners steeds vaker blootgesteld aan filmgeweld

De hoeveelheid geweld in films voor kijkers van 12 jaar en ouder is de afgelopen jaren verdrievoudigd. Vorig jaar oversteeg de hoeveelheid geweld in films met een leeftijdskeuring van 12+ zelfs het geweld in films voor 16 jaar en ouder. Dat blijkt uit een artikel van Amerikaanse en Nederlandse wetenschappers in het decembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics, schrijft de New York Times.

Hiermee worden de vermoedens van veel criticasters van moderne Hollywoodfilms bevestigd. Ook stijgt de zorg dat de tieners die deze films bekijken zelf gewelddadiger worden. Uit onderzoek is gebleken dat het kijken van gewelddadige films tot agressief gedrag kan leiden.

"We trekken geen causaal verband met de stijging van het aantal openbare geweldplegingen met vuurwapens, maar die toename is wel gelijktijdig met de toename van geweld in films", zegt medeauteur Daniel Romer van de universiteit van Pennsylvania.

De onderzoekers bekeken 945 films van 1950 tot 2012, allemaal afkomstig uit de top dertig qua bezoekcijfers van die jaren. Er werd alleen gekeken naar scènes waarin een mens een ander mens doodschiet. Zo werden scènes met bijvoorbeeld autobommen en raketwerpers niet gebruikt, net zo min als jachtscènes.

Daaruit bleek dat de filmpersonages steeds vaker vuurwapens gebruiken om mensen te vermoorden. Elk jaar is geweld met vuurwapens toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. De hoeveelheid gewelddadige scènes per films is sinds 1950 zelfs verdubbeld. Romer noemt grote publieksfilms als The Dark Knight, The Avengers en Transformers: Dark of the Moon als voorbeelden.

"Het is interessant dat veel van de gewelddadigste films een keuring voor 16+ hadden, maar dat een eventuele vervolgfilm slechts een keuring had voor 12+", zegt Romer, refererend aan de Terminator-reeks en de Die Hard-films.

"Het schokkende is dat het gebruik van vuurwapens zo sterk is gestegen in films die juist zijn gericht op tieners", zegt coauteur Brad Bushman van de universiteit van Ohio en verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Ook onderstreept Bushman de gedachte dat de Amerikaanse filmkeuringsdienst eerder overgaat tot een keuring van 18+, de tegenhanger van de Nederlandse keuring van 16+, op basis van seksscènes dan geweldscènes. Daarentegen zijn veel Europese filmkeurders strenger op geweld en toleranter over seks in films.

YouTube goed voor 25% dataverkeer in Europa

Videowebsite YouTube is goed voor een bijna kwart van al het internetverkeer in Europa via een vaste verbinding. Mobiel gaat het om 18,5 procent. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van het onderzoeksbureau Sandvine.

De Amerikaanse videodienst, eigendom van Google, zou het dataverkeer hebben zien toenemen met acht procent. Volgens het onderzoeksbureau komt dit vooral door het gebruik van tablets en smartphones via een draadloos netwerk binnenshuis.

Voor de internetverbindingen binnenshuis zorgt ook de uitwisselingssoftware Bittorrent voor veel dataverkeer, te weten bijna achttien procent. Volgens Sandvine neemt het gebruik van uitwisselingssoftware echter langzaam af omdat Europeanen steeds meer overstappen op on-demand diensten voor muziek en video.

Videodienst Netflix, sinds september actief in Nederland, is verantwoordelijk voor 3,33 procent van het totale dataverkeer via vaste lijnen in Europa. De Amerikaanse videodienst is echter nog niet beschikbaar in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Volgens Sandvine zorgt het streaming aanbieden van muziek en video's van YouTube, Spotify, Netflix en andere diensten voor bijna de helft van het Europese dataverkeer.

3 politici neergestoken bij herdenking Frankrijk

Bij een herdenkingsdienst ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog in Zuid-Frankrijk zijn maandag drie politici, onder wie een parlementslid, neergestoken. De dader, een man met psychische problemen, is aangehouden.

Het incident voltrok zich in het stadje Chateaurenard, in de regio Bouches-du-Rhône. Volgens Franse media werd parlementslid Bernard Reynès drie keer in zijn rug gestoken. Over de toestand van Reynès, die tevens burgemeester is van Chateaurenard, en de andere twee slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan.

President François Hollande, die bij een herdenkingsdienst in Parijs werd uitgejouwd, noemde de steekpartij een 'gruwelijke daad' en sprak zijn steun uit voor de slachtoffers en hun familieleden.

Ook prijs voor mooiste sportmoment op Sportgala

Op het Sportgala wordt dit jaar een nieuwe prijs geïntroduceerd. Het publiek kan stemmen voor het meest bijzondere Nederlandse sportmoment van het jaar. Dat maakte de NOS, dat het jaarlijkse gala uitzendt, maandag bekend. De prijs wordt toegevoegd aan de gebruikelijke eretitels, zoals die voor sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter en coach van het jaar.

De prijs is vernoemd naar het eerste sportprogramma op de Nederlandse televisie en gaat daarom de Sport in Beeld Prijs heten. Mensen kunnen tot en met 24 november een spraakmakend Nederlands sportmoment voordragen. Van de fragmenten die het vaakst worden genomineerd wordt een top tien gemaakt. Daar kan tussen 25 november en 13 december op worden gestemd. Het Sportgala vindt plaats op 17 december.

Door de nieuwe prijs komt de jaarlijkse verkiezing voor sportmoment van het jaar bij de NOS te vervallen. Vorig jaar koos het publiek voor het olympisch goud van Epke Zonderland. Een jaar eerder bleek de val van Johnny Hoogerland in het prikkeldraad tijdens de Tour de France het gedenkwaardigste moment.

Roemenië mist aanvoerder Chiriches tegen Grieken

Roemenië mist aanvoerder Vlad Chiriches in de strijd met Griekenland om een WK-ticket. De verdediger van Tottenham Hotspur liep zondag in het Premier Leagueduel tegen Newcastle United een gebroken neus op.

Bondscoach Victor Piturca heeft Dragos Grigore opgeroepen als zijn vervanger. De 23-jarige Chiriches bleef tijdens de 1-0 nederlaag van de Spurs in Londen na rust in de kleedkamer achter.

De eerste ontmoeting tussen Roemenië en Griekenland wordt vrijdag in Athene gespeeld. Vier dagen later is de return in Boekarest. De winnaar van het tweeluik kwalificeert zich voor het WK in Brazilië van komende zomer.

Dirk opent aanval op AH

Dirk van den Broek wil in de Randstad uitbreiden met kleinere winkels. Dat bevestigt de directeur van moederbedrijf Detailhandelresult Groep, Aart van Haren, maandag na berichtgeving van Distrifood. De keten opent hiermee de aanval op Albert Heijn, die nu de meeste kleine supermarkten uitbaat in de grote steden.

Komend jaar worden zeker een tiental kleine winkels geopend. "Ik heb de getekende contracten al gezien", stelt Van Haren. Nu zijn er ongeveer honderd winkels met het logo van Dirk van den Broek, Digros of Bas van der Heijden op de gevel.

"We merken dat consumenten juist in de grote steden een supermarkt vooral dichtbij willen hebben zitten", verklaart de directeur de stap. "Klanten zijn daar minder gericht op een groot assortiment." De grote concurrent, Albert Heijn, heeft volgens Van Haren al bewezen veel omzet uit kleine winkels te kunnen halen. "We willen onszelf niet buitenspel zetten."

De formule van Dirk van den Broek leende zich volgens de directeur tot nu toe niet voor kleinere winkels. De winkels zijn nu doorgaans gevestigd in panden van meer dan negenhonderd vierkante meter. De winkelformule is echter aangepast, zodat de supermarkt past in een pand van vijf- tot zeshonderd vierkante meter.

Nederlander (69) omgekomen door tyfoon Filipijnen

Een Nederlander is om het leven gekomen door de tyfoon op de Filipijnen. De 69-jarige man was met een groepje vrienden op duikvakantie bij Camanga Island, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten.

Met zestien Nederlanders in de Filipijnen is sinds de storm geen contact geweest. Het ministerie heeft contact met familieleden van hen. Een woordvoerder benadrukt dat het aantal mensen met wie nog geen contact is geweest snel wisselt.

Buitenlandse Zaken stuurt maandag een consulair specialist vanuit de ambassade in New Delhi naar die in Manilla. Die gaat het consulaire team van de ambassade assisteren bij het lokaliseren en helpen van Nederlanders.

Eerder op de dag paste Buitenlandse Zaken het reisadvies naar de Filipijnen al aan. Alle niet-essentiële reizen naar de door de tyfoon getroffen gebieden worden ontraden. Door de storm is het moeilijk te reizen in de gebieden. Veel gebieden moeten het momenteel zonder elektriciteit stellen. De autoriteiten schatten dat de tyfoon zeker tienduizend levens heeft geëist.

Duitse zegt moeder vondeling Roermond te zijn

Een vrouw uit Duitsland heeft tegenover de politie toegegeven dat ze de moeder is van het jongetje dat in juni te vondeling werd gelegd in Roermond. Dna-onderzoek moet uitwijzen of dat daadwerkelijk zo is, laat de Duitse politie maandag weten.

Het jongetje heeft een zusje dat in 2011 in Duitsland te vondeling werd gelegd, zo maakte justitie vorige maand bekend. De 25-jarige vrouw heeft tegen de Duitse politie gezegd dat ze de moeder van beide kinderen is.

De Duitse politie kwam de vrouw op het spoor na tips naar aanleiding van aandacht in de media. Ze is vorige week maandag ondervraagd.

Belastingambtenaren opgepakt voor fraude

De FIOD heeft maandag drie belastingambtenaren aangehouden die worden verdacht van fraude en corruptie. Een belastingambtenaar zou giften hebben aangenomen in ruil voor hulp bij belastingfraude met auto's. Twee andere belastingdienstmedewerkers zouden hem daarbij hebben geholpen. Dat maakte het functioneel parket bekend.

De FIOD heeft ook een autohandelaar uit Groningen, diens boekhouder en een medewerker van het bedrijf aangehouden op verdenking van de fraude. De Belastingdienst heeft aanslagen bij de autohandelaren opgelegd voor meer vier miljoen euro. Daarbij werd beslag gelegd op ongeveer tachtig auto's.

De belastingambtenaar zou niet alleen de Groningse autodealer hebben geholpen, maar ook andere autobedrijven. Hij wordt ervan verdacht onjuiste aangiften niet te controleren en onjuiste gegevens te hebben ingevuld. De FIOD heeft drie huizen, evenals een loods, twee belastingkantoren en acht autobedrijven.

Massa tekent bij F1-team Williams

Felipe Massa zal vanaf het komende Formule 1-seizoen uit gaan komen voor Williams. Bij de renstal uit Grove wordt de 32-jarige Braziliaan teamgenoot van Valtteri Bottas. Momenteel komt de coureur nog uit voor Ferrari waar hij plaats moet maken voor Kimi Räikkönen.

Teameigenaar Sir Frank Williams is blij dat hij Massa voor meerdere jaren vast heeft gelegd. Hij is na Ayrton Senna, Bruno Senna, Nelson Piquet, Rubens Barrichello en Antonio Pizzonia de zesde Braziliaan die voor het team uit Grove zal racen. "We zijn verheugd dat we onze rijders line-up voor het seizoen kunnen bevestigen en verwelkomen Felipe in de Williams-familie. Hij is buitengewoon getalenteerd en een vechter op de baan. Daarnaast brengt hij een karrenvracht aan ervaring mee op het moment dat we aan een nieuw hoofdstuk van ons verhaal gaan beginnen."

De komst van Massa betekent dat er voor Pastor Maldonado geen plek meer is bij Williams. Ook zou dit het einde betekenen van de sponsoring van het Venezolaanse oliebedrijf PDVSA, al wilde Williams hier niet op ingaan.

Bloedbad blijkt menstruatieseks

Als politieman maak je nog eens wat mee. De politie van Stockholm rukte gisteravond massaal uit voor een vermeende echtelijke ruzie, compleet met schreeuwen en een enorm bloedbad. Eenmaal ter plaatse bleek de plas bloed te zijn ontstaan door neuken terwijl de rode vlag buiten hangt.

De Heilige Hermandad van de Zweedse hoofdstad is erg fanatiek op Twitter. Meer dan achttienduizend Zweden volgen de verrichtingen van Brømsnør en zijn collega's. Hun laatste tweet heeft hen vandaag nogal veel kritiek opgeleverd.

"Geschreeuw uit een appartement verontruste de buren, die de politie belden", twitterde de politie. "Politie was bezorgd om bloedsporen. Het geschreeuw en bloed zijn opgehelderd: goedmaakseks tijdens de menstruatie."

De opmerkelijke tweet is inmiddels honderden keren geretweet. Toch is niet iedereen blij met het bericht. Volgens sommigen was de tweet te ranzig voor woorden. Volgens de verantwoordelijke twitteraar, agent Viktor Adolphson, wilde hij juist op humoristische wijze een andere, belangrijke kant van het politiewerk aantonen.

"Omdat de buurman bezorgd was om het geschreeuw, is het goed te weten dat hij de politie heeft ingeschakeld", aldus Adolphson. "Toen agenten arriveerden, vreesden ze het ergste. Zo'n bloedbad betekent vaak dat iemand ernstig gewond is. Toen ze man en vrouw beiden apart namen, zeiden ze onafhankelijk van elkaar dat ze goedmaakseks hadden. Dat ze toevallig ongesteld was, maakte hen niet uit."

Een echte schipper bevaart dan ook de Rode Zee. "Het is altijd mooi als een verhaal een goed einde heeft."

Betalen via mobieltje volgend jaar landelijk

Klanten van de Rabobank kunnen vanaf volgend jaar in winkels in heel Nederland betalen met hun smartphone. Klanten moeten de betaalmethode aanvragen, waarna de software hiervoor digitaal wordt gekoppeld aan een telefoon. De techniek zou de mislukte chipknip kunnen vervangen.

Op dit moment werkt de betaalmethode alleen in het centrum van Leiden. In die stad loopt sinds begin september een test van de Rabobank, ABN AMRO, ING, Mastercard en KPN. Een beperkt aantal klanten van de verschillende banken doet mee aan de test.

Een woordvoerder van de Rabobank kon nog niet aangeven op welke datum de rest van Nederland met zijn mobieltje kan betalen. Ook weet de bank nog niet of de betaalmethode gefaseerd of in één keer landelijk wordt geïntroduceerd.

Het aantal winkels dat meewerkt aan de test is sinds begin september gestegen van honderdvijftig naar zo'n tweehonderdvijftig. In Leiden zijn sinds begin september vijftienduizend mobiele betalingen afgehandeld. In 91 procent van de gevallen gaat het om betalingen onder de 25 euro waarvoor het intoetsen van een pincode niet vereist is. Boven dit bedrag is het invoeren van een code wel noodzakelijk.

Op technische problemen is de bank tijdens de test in Leiden niet gestuit. Het inlichten van gebruikers wordt gezien als het voornaamste struikelblok. Zo moest het via sociale media benadrukken dat de pincode voor het betalen van kleinere bedragen uitgeschakeld kan worden.

De betalingen werken alleen op telefoons met de ingebouwde NFC-technologie. Op dit moment beschikken onder meer de HTC One, Nokia Lumia 1020, Blackberry Z10, Huawei Ascend W1 en telefoons uit de Sony Xperia- en Samsung Galaxy-reeksen over de NFC-technologie. iPhone-bezitters en mensen met oudere of goedkopere telefoons kunnen niet met hun mobieltje betalen.

De NFC-technologie wordt niet alleen in bankpassen verwerkt. ABN Amro en ING hebben de communicatietechnologie ingebouwd in hun bankpassen waarmee betalingen op een soortgelijke, beveiligde manier kunnen plaatsvinden.

Zlatan Ibrahimovic krijgt eigen postzegel in Zweden

Zlatan Ibrahimovic wordt in Zweden geëerd met zijn eigen postzegel. De vijf Zlatan-zegeltjes worden op 27 maart gelanceerd, meldt de Zweedse postdienst. "Het is een grote eer", reageerde de nationale voetbalheld. "Ik krijg voornamelijk facturen toegestuurd en die hebben zelden mooie postzegels. Misschien komt daar nu verandering in."

De 32-jarige aanvaller van Paris Saint-Germain speelt vrijdag met Zweden de eerste wedstrijd tegen Portugal in de allesbeslissende play-offs voor het WK. Vier dagen later is de return in Stockholm. De winnaar van het tweeluik kwalificeert zich voor de titelstrijd in Brazilië van komende zomer.

Ibrahimovic, vorig jaar topscorer van de Franse competitie, werd eerder vandaag genomineerd voor de Puskás Award. Zijn omhaal in een oefeninterland tegen Engeland maakt kans om te worden gekozen tot mooiste doelpunt van het jaar.

Asscher vindt politieke klimaat niet racistisch

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het politieke klimaat in Nederland niet racistisch. Dat heeft de politicus gezegd in het radioprogramma Dit Is de Dag in reactie op uitspraken van de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. "Je kunt niet zomaar zeggen dat de politiek racistisch is, dat vind ik ook onterecht", aldus Asscher.

Brenninkmeijer noemde het politieke klimaat in Nederland vorige maand discriminatoir. "Juist bij zulke uitspraken moet je namen en rugnummers noemen", vindt Asscher. "Het is niet iets wat je licht iemand mag verwijten." Asscher vindt dat de ombudsman met zijn uitspraken het aanwezige racisme te breed uitsmeert over de rest van het land.

"Ja, er bestaat racisme in Nederland. Ja, er bestaat antisemitisme en discriminatie en daar moeten we tegen optreden", begint Asscher. "Iets anders is de conclusie zoals de ombudsman die trekt, dat we daarmee als land racistisch zijn." De minister denkt dat Brenninkmeijer kritiek op migratie verwart met haat tegen vreemdelingen.

Ook de Raad van Europa concludeerde dat de aanpak van discriminatie in Nederland ondermaats is. "Als er zo'n rapport ligt moet je alles eruithalen om het beter te maken", vindt Asscher. "Dat trek ik mij zeer aan."

'Eet Sint-Maartensnoep in een keer op'

Kinderen die maandagavond een berg snoep ophalen tijdens Sint-Maarten doen er goed aan om alles zo veel mogelijk in een keer weg te snoepen. Dat zegt kindertandarts Gert Stel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zo'n 'binge-snoeppartij' is volgens hem beter voor de tanden dan het geleidelijk wegwerken van de suikerberg.

Iedere keer als mensen iets eten of drinken, worden bacteriën in de mond gevoed. Die maken zuur aan en dat tast vervolgens het tandglazuur aan. Tanden krijgen niet de kans zich te herstellen als steeds maar wordt gesnoept. "Dan blijven de bacteriën zuur aanmaken en blijven ze je tanden aanvallen", aldus Stel in een verklaring. "En zo krijg je gaatjes. Dus: ja, het is beter om al je snoep in een keer op te eten."

Stel benadrukt dat dat overigens ook geldt voor de mandarijnen en appels die 'die ene verstandige buurvrouw' uitdeelt. "Vroeger zeiden tandartsen: snoep verstandig, eet een appel. Maar inmiddels weten we dat de zuren die in fruit zitten het tandglazuur ook kunnen aantasten."

De tandarts raadt kinderen aan om maximaal vier keer iets te eten of te drinken tussen de maaltijden door en iedere dag twee keer te poetsen. "Zolang de verdediging tegen bacteriën sterk genoeg is om een aanval af te slaan, is er niets aan de hand en kun je gerust lekker snoepen op Sint-Maarten", aldus Stel.

Nieuwe metro's Amsterdam rijden weer

De nieuwe metro's in Amsterdam zijn weer in gebruik genomen. Donderdag viel een strip van een de stellen van de M5 af, waarna de vier nieuwe metro's opnieuw werden gecontroleerd. Vrijdag reed de eerste metro weer door de stad en maandag zijn alle toestellen weer in functie. Dat zegt een woordvoerder van de GVB.

Bij de vier metro's zijn verder geen problemen aangetroffen. "De metro's zijn van te voren ook goed getest", aldus de woordvoerder. De GVB verwacht geen grote problemen meer met de metro's. "Het type metro rijdt ook in andere grote steden."

In totaal zijn 28 nieuwe metro's besteld, die geleidelijk in de dienstregeling worden opgenomen. De bedoeling is dat iedere maand een nieuwe metro wordt geïntroduceerd. Alle nieuwe metro's moeten in gebruik zijn genomen voor de opening van de Noord-Zuidlijn, die gepland staat voor 2017.

Hollande uitgejouwd bij WOI-herdenking

De Franse president François Hollande is maandag uitgejoeld tijdens een kranslegging in Parijs ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. Hollande liep over de Champs Elysées naar de Arc de Triomphe om de bloemenkrans te leggen bij het graf van de onbekende soldaat toen kleine groepen toeschouwers hem begonnen uit te joelen.

Hollande's populariteit is de afgelopen tijd gekelderd, mede als gevolg van de hoge werkloosheid en de zwakke economische groei. In een peiling eind oktober gaf slechts 26 procent van de ondervraagden aan een positief beeld te hebben van de president. Daarmee is Hollande het minst populaire Franse staatshoofd sinds opiniepeiler BVA 32 jaar geleden begon met opiniepeilingen.

Giro 555 open voor slachtoffers tyfoon Filipijnen

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben giro 555 opengesteld voor een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen. Dat hebben de SHO maandag bekendgemaakt.

Het gironummer wordt doorgaans alleen geopend bij grote rampen. De aangesloten organisaties, onder meer het Rode Kruis, Unicef, Oxfam Novib en Terre des Hommes, kunnen giften dan sneller en effectiever omzetten in noodhulp.

De deelnemende organisaties van de SHO gaan zich richten op zowel noodhulp als wederopbouw, zo werd maandag duidelijk. In het rampgebied is grote behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, kleding en tijdelijk onderdak. Er moeten verder voorzieningen komen om slachtoffers gezamenlijk op te vangen. Op de langere termijn gaat het vooral om wederopbouw en het herstellen van de schade.

Afgelopen weekeinde begonnen onder meer het Rode Kruis en Cordaid al geld in te zamelen voor de slachtoffers op de Flipijnen.

De hulpverlening aan de inwoners van de door de tyfoon getroffen gebieden begint maandag langzaam op gang te komen. Zeker twee miljoen mensen in 41 provincies hebben hulp nodig. In totaal zijn 23.000 huizen met de grond gelijk gemaakt. Het dodental loopt mogelijk op tot boven de tienduizend.

Het kabinet heeft zaterdag twee miljoen euro beschikbaar gesteld om de slachtoffers van de tyfoon te helpen. Het Nederlandse Rode Kruis geeft vijftigduizend euro voor noodhulp.

Giro 555, met als IBAN-nummer NL08INGB0000000555, wordt geopend bij grote rampen. Zo werd in 2010 geld ingezameld voor de slachtoffers van de krachtige aardbeving in Haïti en in 2004 na de verwoestende tsunami in Azië. De laatste keer was afgelopen maart toen het gironummer opengesteld werd voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.

Artsen zonder Grenzen, sinds 2006 niet meer aangesloten bij de SHO, stuurt in de komende dagen met twee vliegtuigen tweehonderd ton hulpgoederen naar het rampgebied. Vrijdag vertrekt een volgende hulpvlucht vanuit Nederland.

Celstraf voor gluurgynaecoloog

Een Duitse gynaecoloog die jarenlang met verborgen camera's foto's maakte van zijn patiënten is maandag tot 3,5, jaar cel veroordeeld. Volgens de rechter heeft de arts zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik en misbruik van een vertrouwensrelatie, meldt het Duitse persbureau dpa. De aanklagers hadden vier jaar geëist.

De man maakte tussen 2008 en 2011 duizenden foto's van zijn patiënten, zowel in de omkleedcabines in zijn praktijk als in de onderzoeksruimte. Hij liep in 2011 tegen de lamp toen zijn assistentes aangifte deden. Zij waren achterdochtig geworden, omdat hij hen er tijdens behandelingen niet bij wilde hebben.

Dronken joyrider rijdt auto total loss

Een 21-jarige Zeeuw zonder rijbewijs heeft de auto van zijn ouders total loss gereden. Hij brak daarbij zijn schouder. De onbevoegde automobilist raakte op de Kanaalweg Oostzijde in Arnemuiden de macht over het stuur kwijt en ramde de railing van een brug. Hij was onder invloed van alcohol.

De ambulance heeft de man ter plaatse behandeld en later vervoerd naar een ziekenhuis in Goes. De uitslag van zijn bloedproef is nog niet bekend. De man nam de auto van zijn ouders mee zonder toestemming. Het voertuig is weggesleept.

Siem de Jong vervangt Kuijt bij Oranje

Louis van Gaal heeft Siem de Jong opgeroepen voor Oranje. De Ajax-middenvelder vervangt de geblesseerde Dirk Kuijt. De derby van Istanbul tussen Fenerbahçe en Galatasaray leverde Kuijt een hamstringblessure op, waardoor hij moest afzeggen bij Louis van Gaal.

Kuijt werd in de rust gewisseld, maar zag zijn ploeg wel winnen van de aartsrivaal. Siem de Jong mag zich derhalve bij Oranje in Noordwijk melden. De aanvoerder van Ajax behoorde niet bij de selectie van Van Gaal, maar wordt nu toch bij de groep gehaald. Logischerwijs komt De Jong in aanmerking voor een plaats op het middenveld of de aanval.

De Jong stond de afgelopen twee wedstrijden met Ajax in de punt van de aanval en was tegen N.E.C. tweemaal trefzeker. Bij Oranje mocht hij van Louis van Gaal minuten maken in het oefenduel met Indonesië en was hij eveneens tweemaal trefzeker.

Janmaat: "Vallen van Beerens wel gewend"

Daryl Janmaat veroorzaakte zondag een penalty waardoor Feyenoord de zege uit handen gaf tegen AZ (2-2). Zijn oud-ploeggenoot Roy Beerens versierde de strafschop die de ploegen weer op gelijke hoogte bracht.

"Ik zei tegen hem dat hij wel heel makkelijk naar de grond ging. Dat ben ik wel van hem gewend", zei Janmaat met een knipoog tegen NUsport. "Ik had het anders moeten aanpakken. Ik raakte hem heel licht, maar vallen is slim en zijn goed recht. Ik kwam aan de linkerkant terecht en dat is onnatuurlijk verdedigen voor mij. Hij kwam op mijn verkeerde been en ging slim liggen. Het was wel dom van mij ja."

Janmaat vond dat Feyenoord de wedstrijd eerder had moeten beslissen. "Als Immers daarvoor de 3-1 maakt na een goede actie, was het helemaal klaar geweest. Zij schieten twee keer op doel en scoren twee keer. Wij schieten tien keer en maken er ook twee."

Raceteam gunt Iwema nieuwe kans

Jasper Iwema presteerde ondermaats dit seizoen in de Moto3, maar de Drentse motorcoureur is allerminst afgeschreven voor volgend seizoen. Hij is in gesprek met zijn team RW Racing GP voor een nieuw jaar in het wereldkampioenschap van de lichte klasse.

"We hebben de fout gemaakt dat we Jasper te snel weer de baan op hebben laten gaan na zijn megacrash in Austin. Kort daarna werd duidelijk dat hij last had van een glutenallergie, die hem veel energie kostte. Een groot deel van het seizoen was Jasper niet fit", zegt teammanager Jarno Jansen.

"Het valt mij dan zwaar hem keihard af te rekenen op zijn resultaten, die wel beneden onze verwachting lagen. Ik ga voor resultaat, maar ik heb ook een hart."

'Huh' blijkt universeel

Het gebrabbel van Chinezen en Afrikanen is voor ons volledig onbegrijpelijk, en andersom. Lange tijd dachten taalkundigen dat dat inderdaad zo is. Maar een groep onderzoekers van het Max Planck-Instituut voor Psycholinguïstiek heeft nu een woord ontdekt dat wel degelijk universeel lijkt te zijn.

Om te begrijpen waarom dat opvallend is, moet je de zogenaamde arbitrariteit van het taalteken in het oog houden. Er is bij de meeste woorden geen verband tussen de vorm van het woord en wat het woord betekent: de klank 'zon' heeft geen inherente band met die grote vuurbal in de hemel, maar is volledig willekeurig.

De enige woorden die daarop een uitzondering vormen, zijn onomatopeeën, oftewel de klanknabootsingen: 'boem' doet het geluid na dat een knal voortbrengt en 'kakelen' is gebaseerd op het geluid dat een kip maakt. Overigens zijn zelfs die woorden niet gelijk in alle talen: een Nederlandse hond zegt bijvoorbeeld 'woef', terwijl een Engelse hond 'bark', en een in een Romaanse taal opgevoede hond 'bau' zegt.

De onderzoekers hebben nu één klank ontdekt die in alle onderzochte talen hetzelfde betekent: "huh". Sommigen van jullie zullen misschien zeggen dat dat geen woord is, maar dat argument hebben de onderzoekers al ondervangen. Ze ontdekten dat de klank, hoewel die in alle talen héél sterk op elkaar lijkt, toch op een systematische wijze lichtjes verschilt van taal tot taal.

Om de gelijkenis te verklaren, lenen de onderzoekers de term 'convergente evolutie' uit de biologie. Die term houdt in dat wezens die in dezelfde omstandigheden leven, soms dezelfde eigenschappen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de haai en de dolfijn, die een heel andere afkomst hebben maar er ongeveer hetzelfde uitzien omdat ze dezelfde leefomgeving hebben.

Iets gelijkaardigs is volgens de onderzoekers gebeurd met 'huh'. De omstandigheden waarin de term gebruikt moet worden is in alle talen zodanig gelijkaardig, dat de term in alle talen naar dezelfde klank is toegegroeid. Het is de eerste keer dat dit geobserveerd is, en de theorie is allerminst onomstreden.


Een kaart met alle bekeken talen die (een variant van) 'huh' kennen. Talen 1 tot en met 10 werden in detail onderzocht:
1) Cayapa ʔaː 2) IJslands ha 3) Spaans e 4) Siwu ãː 5) Nederlands
6) Italiaans ɛː 7) Russisch 8) Laotiaans hãː 9) Mandarijns ãː 10) Murrinh-Patha
11) Ekoka !Kung 12) Sjintang 13) Duna ɛ̃: 14) Engels hã 15) Frans ɛ̃
16) Hongaars hm/ha 17) Kri ha: 18) Tzeltal hai 19) Yele ɛ̃ 20) Yurakaré æ
21) Lahu hãi 22) Tai Lü hy̌/há 23) Japans e 24) Koreaans e 25) Duits hɛ̃
26) Noors 27) Herero e 28) kongo e 29) Tzotzil e 30) Bequia Creools ha:
31) Zapoteeks aj.

Blind meldt zich gewoon bij Oranje

Daley Blind zal zich maandagmiddag gewoon in Noordwijk melden, waar het Nederlands elftal zich verzamelt voor de komende interlandweek. De verdediger raakte zondag tegen NEC geblesseerd aan zijn enkel, maar dat zet geen streep door zijn week met Oranje. Dat meldt zijn club Ajax op de officiële website.

Blind zal zich gewoon melden. Het Nederlands elftal speelt de komende week twee oefeninterlands. Zaterdag is Japan de tegenstander in België. Drie dagen later volgt de ontmoeting met Colombia in de Amsterdam Arena. Oranje heeft zich, net als Japan en Colombia, al geplaatst voor het WK 2014.

Messi zes tot acht weken uitgeschakeld

Lionel Messi kan zes tot acht weken niet in actie komen voor FC Barcelona. De 26-jarige sterspeler heeft een spierscheurtje in zijn linkerhamstring opgelopen, meldden de Catalanen. Messi werd zondag in het competitieduel bij hekkensluiter Real Betis al na 21 minuten vervangen door Andres Iniesta.

De Argentijn liep de kwetsuur op tijdens een sprint. De viervoudig wereldvoetballer van het jaar greep meteen naar zijn linkerbeen. Medisch onderzoek wees maandag de ernst van de blessure uit. Messi mist hierdoor onder andere de ontmoeting met Ajax in de Champions League.

Koeman: "Teken niet sowieso bij Feyenoord bij"

Ronald Koeman houdt alle opties voor de toekomst open. De trainer van Feyenoord is één van de kandidaten om als bondscoach aan de slag te gaan bij Oranje. In Studio Voetbal, waar Koeman te gast was, werd gemeld dat er meerdere kandidaten waren voor het bondscoachschap.

"Het lijkt mij heel normaal dat de KNVB meerdere opties heeft. Dat gebeurt ook bij clubs. Dat is voor mij dus geen probleem", aldus Koeman. Ook een contractverlenging bij Feyenoord is niet zeker. "Ik teken niet sowieso bij bij Feyenoord. Ik bekijk in januari pas wat ik precies doe." Koeman benadrukte nog geen contact te hebben gehad met de KNVB.

'Likes voor goede doelen zijn slecht'

Ze zijn tegenwoordig helemaal hip, de Facebook-pagina's en -posts voor goede doelen. Met één druk op de 'Like'-knop kun je je steun uitspreken voor de goede zaak. Miljoenen mensen doen eraan mee, maar critici vinden het luiigheid vermomd als sociaal engagement. En die laatsten lijken nu gelijk te krijgen.

Onderzoekers van de University of British Colombia in Canada lieten mensen eerst een gratis symbool van sympathie voor een goed doel doen, zoals het steunen van een Facebookgroep, het dragen van een button of het tekenen van een petitie. Vervolgens vroegen ze de mensen om een donatie te doen voor het goede doel.

Na analyse van de data kwamen de onderzoekers tot een duidelijke conclusie: "Ons onderzoek toont aan dat als mensen hun steun voor een goed doel openlijk op sociale media kunnen uitspreken, ze vervolgens minder vaak een donatie doen aan dat goede doel." Ze denken dat dit komt doordat de publieke steun voldoende is om de drang te stillen om de mooie sier te maken.

De ontdekking is vooral van belang voor goede doelen zelf: "Goede doelen nemen onterecht aan dat ze betere steun zullen krijgen door via sociale media in contact te komen met mensen." Cynici wezen deze methode al langer af. Zij vreesden dat mensen daardoor zouden worden tot 'slacktivists', een portmanteau van het Engelse 'slack' oftewel 'laks', en 'activist'.

[NFL] Saints overklassen de Cowboys

De New Orleans Saints hebben vannacht met duidelijke cijfers gewonnen van de Dallas Cowboys. In een spectaculaire wedstrijd vol touchdowns werd het 49-17 voor de Saints.

De Cowboys openden de score na een kleine zeven minuten met een field goal van Dan Bailey. Het zou de enige field goal van de wedstrijd worden. Na de field goal was het aan de Saints om iets terug te doen. Dat deden ze door middel van een touchdown van Marques Colston. Quarterback Drew Brees gaf een strakke pass door het midden en Colston wist knap zijn naaste belager van zich af te schudden en de touchdown binnen te glijden.

In het tweede kwart pakte Dallas opnieuw de voorsprong. Binnen een minuut scoorde DeMarco Murray een touchdown. Quarterback Tony Romo gaf op 2nd&goal de bal aan Murray die de touchdown binnen liep. De Saints zochten een tijdje naar de juiste manier om door de defensie van de Cowboys te breken maar toen dat eenmaal lukte kwamen ze er ook direct drie keer snel doorheen. Pierre Thomas scoorde een touchdown met nog vijf minuten op de klok voor rust. Brees wipte de bal net over een aanstormende Cowboy heen en Thomas liep de touchdown binnen. De Cowboys kwamen vervolgens hun endzone niet uit en daar maakten de Saints gretig gebruik van. Darren Sproles scoorde een rushing-touchdown om de Saints op een comfortabele voorsprong te zetten. Hetzelfde scenario voltrok zich als even daarvoor. De Cowboys kwamen opnieuw hun endzone niet uit en Brees wist vervolgens met goede passes heel snel een hoop yards te overbruggen. Met nog tien seconden op de klok gaf hij de bal opnieuw aan Sproles die zijn tweede touchdown van de avond scoorde.

Op het einde van het derde kwart verhoogden de Saints hun voorsprong naar 35-10. Mark Ingram rushte de vijfde touchdown van de avond binnen voor de Saints. Vlak daarna scoorde Terrance Williams nog een touchdown na een mooie pass van Romo voor de Cowboys maar het mocht niet meer baten.

Het vierde kwart was namelijk ook weer volledig voor de ploeg uit New Orleans. Brees liet nogmaals zien dat hij vannacht de grote man op het veld was. Een fantastische pass naar Kenny Stills zorgde voor de zesde touchdown van de avond. De defensie van de Cowboys liet bij deze play echter ook een hoop te wensen over. Stills kon zich heel makkelijk vrij lopen en de pass van Brees converteren tot touchdown. Thomas maakte na ruim negen minuten nog een rushing-touchdown waarmee de eindstand bepaald werd op 49-17.

De Saints zetten hiermee opnieuw de druk op de Seattle Seahawks, die de ranglijst aanvoeren van de National Football Conference.

Overige uitslagen: 

Thuis Uit Score
Minnesota Vikings Washington Redskins 34 - 27
New York Giants Oakland Raiders 24 - 20
Atlanta Falcons Seattle Seahawks 10 - 33
Chicago Bears Detroit Lions 19 - 21
Green Bay Packers Philadelphia Eagles 13 - 27
Indianapolis Colts St. Louis Rams 8 - 38
Baltimore Ravens Cincinnati Bengals 20 - 17 (na overtime)
Pittsburgh Steelers Buffalo Bills 23 - 10
Tennessee Titans Jacksonville Jaguars 27 - 29
San Francisco 49ers Carolina Panthers 9 - 10
Arizona Cardinals Houston Texans 27 - 24
San Diego Chargers Denver Broncos 20 - 28
Tampa Bay Buccaneers Miami Dolphins wordt vannacht gespeeld

Pröpper: "Vitesse nog geen top"

Vitesse mag zich eindelijk koploper van de Eredivisie noemen. Dat is voor Davy Pröpper niet het moment om de vlag al uit te hangen.

"Als team staan we er. Dit Vitesse is leuk om te zien en is nog leuker om in te voetballen. Maar echt 'top' zijn we nog niet", beseft de middenvelder, die zaterdag tegen FC Utrecht met een prachtige treffer de 3-1 voor zijn rekening nam, in het Algemeen Dagblad.

"We hebben niet echt een positie in het hoofd waarop we willen eindigen. Voorlopig doen we gewoon elke wedstrijd ons best. Voor dit elftal is het ook nog veel te vroeg om te praten over een titel. Al hoor ik dat al die andere clubs die tegenwoordig hoog op de ranglijst staan ook zeggen."

Na het vertrek van Marco van Ginkel en Wilfried Bony zijn de prestaties van Vitesse opvallend. Pröpper denkt dat de Arnhemmers zonder Bony meer smaken hebben. "Ik denk dat ons spel nu gevarieerder is. We hebben meerdere spelers die een doelpunt kunnen maken. Dat moet ook wel. Ik denk wel dat sommige jongens daarvan profiteren. Wekelijks vallen andere spelers op."

Enkelblessure houdt Bakkali weg bij Belgisch elftal

Zakaria Bakkali heeft zich afgemeld voor de oefeninterland van België tegen Japan. De aanvaller van PSV is nog niet voldoende hersteld van zijn enkelblessure, meldt de Eindhovense club. Door de kwetsuur miste Bakkali deze week al de ontmoeting met Dinamo Zagreb in de Europa League en het eredivisieduel tegen NAC Breda.

De 17-jarige Bakkali zou het vriendschappelijke treffen met Colombia van donderdag al aan zich voorbij laten gaan. Hij had eerst nog mee moeten doen met Jong België in de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Servië. De Rode Duivels nemen het volgende week dinsdag op tegen Japan.

Tsjechen zonder captain in Davis Cup-finale

De Tsjechische tennissers moeten het in de Davis Cup-finale tegen Servië stellen zonder captain Jaroslav Navrátil. De 56-jarige coach heeft een longembolie opgelopen en wordt in een ziekenhuis behandeld. Dat heeft de Tsjechische tennisbond maandag bekendgemaakt.

Tsjechië en Servië nemen het vanaf vrijdag tegen elkaar op in Belgrado. Tomas Berdych is de kopman van de titelhouder, terwijl de Serviërs in eigen huis de beschikking hebben over Novak Djokovic. Tsjechië was vorig jaar in de finale te sterk voor Spanje.

Ook Alonso dreigt race Austin te missen

Het is nog allerminst zeker dat Ferrari-coureur Fernando Alonso deel zal gaan nemen aan de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin, Texas. De Spanjaard liep in Abu Dhabi bij zijn duel met Jean-Eric Vergne een rugblessure op, nadat zijn bolide hard over een kerbstone stuiterde.

Alonso's manager bracht via Twitter een foto naar buiten dat de coureur op een brancard het medisch centrum binnen werd gebracht voor controle. La Gazzetta dello Sport weet te melden dat Alonso afgelopen week medische tests heeft ondergaan en hakt hij begin deze week de knoop door. Mocht de Ferrari-coureur naar Austin afreizen dan wachten hem daar nog checks van de FIA.

Als Alonso niet racet dan is Marussia-coureur Jules Bianchi de eerst aangewezene om in de Ferrari te stappen. De Fransman komt uit de opleiding van het Italiaanse team en heeft regelmatig met een scharlakenrode bolide getest. Testrijder Pedro de la Rosa is de tweede mogelijke keuze.

Lotus-coureur Kimi Räikkönen zal zeker niet in actie gaan komen in Austin. De Fin zal een rugoperatie ondergaan om fit aan het seizoen 2014 te kunnen beginnen. Wie hem zal vervangen is nog niet bekend.

Start- en finishlocatie nog onduidelijk in Tour 2015

Niet alle betrokkenen zijn het nog eens over de start- en finishlocatie tijdens de proloog van de Tour de France 2015 in Utrecht. De Vinex-wijk Leidsche Rijn is al afgestreept als mogelijkheid. Een start bij het stadion Galgenwaard lijkt op dit moment de meest logische keuze. 

De afstand tussen de start en de finish mag maximaal 500 meter bedragen, weet Jeroen Wielaert te vertellen tegen het AD/Utrechts Nieuwsblad, die al meer dan 25 jaar de Tour de France volgt als journalist en een van de initiatiefnemers voor de Tour-start in Utrecht was. Logistiek gezien is dat het handigst, omdat er anders op twee plaatsen voor voorzieningen gezorgd moet worden. De proloog zal ergens in de binnenstad finishen. 

"De locatie rond de Galgenwaard is minimaal twee keer bekeken door de koersdirecteuren", meldt Wielaert. Dat zou kunnen betekenen dat de Galgenwaard opgenomen is in de route van de proloog, een korte tijdrit die maximaal acht kilometer lang is.

Wielaert kent het parcours ook nog niet. "Utrecht geeft alleen wat suggesties, de organisatie bepaalt de route." Voor 28 november moet alles rond zijn, want dan maakt de organisatie de route van de proloog en het eerste deel van de eerste etappe bekend. 

Levenslang voor aanslag op vliegveld Moskou

Drie mannen uit de Russische deelrepubliek Ingoesjetië hebben maandag een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen voor hun aandeel in de bomaanslag op de Moskouse luchthaven Domodedovo in 2011. Bij die aanslag kwamen 37 mensen om het leven.

Volgens het Russische persbureau Interfax achtte de rechter de mannen schuldig aan het regelen van de reis van de dader naar Moskou. Ook zouden ze hem hebben voorzien van explosieven. De broer van de dader, die naar eigen zeggen niets wist van de aanslag, kreeg tien jaar cel.

Bij de aanslag op Domodedovo vielen ook 180 gewonden. De aanslag werd opgeëist door Dokoe Oemarov, een rebellenleider uit Tsjetsjenië.

Sms-test verplicht tijdens rijexamen

Vanaf 1 januari 2014 wordt de 'sms-test' verplicht tijdens het praktijkexamen voor de personenauto. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) neemt een advies daartoe over van de Raad voor Verkeer en Waterstaat. De test zal deel gaan uitmaken van de bijzondere verrichtingen. In het rijbewijs zal een kleine letter 's' worden toegevoegd achter de 'B', als bewijs van bekwaamheid.

Stockholm kandidaat voor Winterspelen 2022

Stockholm zal zich maandagmiddag officieel kandidaat stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2022. Dat meldt Björn Folin, woordvoerder van de organisatie.

In 1912 vonden de Olympische Spelen al in Stockholm plaats. Hoewel er destijds nog geen sprake was van Zomer- en Winterspelen kan Stockholm - evenals concurrent Peking - de eerste stad worden die de Winterspelen organiseert nadat het al de gewone of Zomerspelen heeft mogen houden. Stockholm, dat zich samen met het vijfhonderd kilometer verderop gelegen Östersund kandidaat zal stellen, is de zesde kanshebber om de Spelen te mogen organiseren. De kandidatuur van Lviv (Oekraïne), Almaty (Kazachstan), Peking (China), Krakau (Polen, met steun vanuit Slowakije) en sinds vorige week het Noorse Oslo waren al bekend. De inwoners van München en Garmisch-Partenkirchen stemden vorige week tegen de Olympische Spelen in hun stad. De beslissing over de organisatie wordt op 31 juli 2015 genomen tijdens het 127e congres van het IOC, in het Maleisische Kuala Lumpur.

'Portugese werknemers A2 nog altijd uitgebuit'

Een groep van zeventig Portugezen die werken aan de A2-tunnel in Maastricht wordt nog altijd uitgebuit. Ze hebben recht op nabetaling van in totaal tussen de een en twee miljoen euro aan achterstallig loon en onterecht ingehouden kosten. Dat laat bestuurder van FNV Bouw Ellen Hoeijenbos maandag weten op basis van eigen onderzoek.

De zaak kwam ruim een maand geleden aan het licht, maar de overheid en werkgevers hebben nog altijd niets gedaan. "Het wordt allemaal maar gedoogd. Die laconieke houding zijn wij meer dan beu", aldus Hoeijenbos. Ze wil dat de betrokken bedrijven en de overheid en de kwestie nu eindelijk eens oppakken.

FNV Bouw benadrukt dat naast de zeventig Portugezen nog meer arbeiders slecht worden behandeld. De bond heeft over de rest echter geen compleet beeld.

Hoofdaannemer Avenue2 laat desgevraagd weten dat een externe commissie nog altijd bezig is om alle feiten op een rij te zetten. Inhoudelijk wil een woordvoerder niet op de zaak ingaan totdat het onderzoek afgerond is. Het rapport moet nog deze maand verschijnen.

Kippenbedrijven geplukt wegens scharreleifraude

Bij vier bedrijven is voor ongeveer achthonderdduizend euro beslag gelegd vanwege een verdenking van fraude met eieren. Gewone eieren werden als scharrelei of vrije uitloopeieren verkocht. Met de fraude is naar schatting ruim een miljoen euro verdiend, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie maandag.

De eieren werden in 2009, 2010 en 2011 door drie leghenbedrijven aan de man gebracht. De ondernemingen konden op deze manier frauderen doordat een leverancier op papier minder kippen aan de bedrijven sleet dan in werkelijkheid.

De kippen hadden minder ruimte dan soortgenoten die scharrel- of vrije uitloopeieren leggen horen te krijgen. De bedrijven hadden hierdoor volgens het OM een oneerlijk concurrentievoordeel.

Het gaat om bedrijven in de gemeenten Zevenaar, Sint Anthonis, Ooststellingwerf en Leudal. De zaak kwam in mei al eens voor de rechtbank in Arnhem. Toen moesten nog getuigen worden gehoord. Zodra die verhoren zijn afgerond wordt een datum voor de inhoudelijke behandeling van de zaak geprikt.

Olympische vlam weer terug op aarde na ruimtereis

De olympische vlam is maandag na een ruimtereis weer op aarde teruggekeerd. De Sojoez-capsule met aan boord de Rus Fjodor Joertsjichin, de Amerikaan Karen Nyberg en Luca Parmitano uit Italië én de olympische vlam landde veilig op de steppen van Kazachstan.

De vlam werd donderdag naar het internationale ruimtestation ISS gebracht toen drie nieuwe bemanningsleden naar het ISS vertrokken. Zaterdag werd de toorts zelfs meegenomen op een ruimtewandeling.

Na de landing werden de ruimtereizigers een voor een uit de capsule gehaald. Ze werden in een ligstoel gezet om weer te kunnen wennen aan de zwaartekracht. De olympische fakkel werd uit een speciale beschermende hoes gehaald en in de handen van Joertsjichin gedrukt, die lachte en een beetje met de fakkel zwaaide.

Vrouw baart kind in puinhopen Filipijnen

Op de luchthaven van het door de tyfoon Haiyan zwaargehavende Tacloban in de Filipijnen was er maandag ondanks de wanhoop ook iets te vieren, een geboorte. De 21-jarige Emily Ortega baarde een meisje. Het was een van de weinige lichtpuntjes in de troosteloze situatie waarin veel Filipijnen na de verwoestende tyfoon zitten. Haiyan heeft mogelijk tot tienduizend levens geëist en tienduizenden huizen zijn door het noodweer zwaar beschadigd geraakt of zelfs verwoest.

De kleine, Bea Joy Sagales, lijkt in goede gezondheid te zijn. Na de geboorte steeg applaus op. Legerartsen hebben de vrouw geholpen bij de bevalling. Dat het kind ter wereld kon komen is een wonder: de moeder zat in een opvangcentrum toen de storm toesloeg. Ze moest zwemmen en zich stevig vasthouden om niet door het water te worden meegesleurd.

Twee doden na brand in bed and breakfast Brummen

Een brand in een bed and breakfast in het Gelderse Brummen heeft zondagnacht twee levens geëist. Mogelijk ging aan de brand een explosie vooraf, meldt de politie. Over de precieze oorzaak is nog niets bekend.

De brand ontstond om 01.25 uur in het pand aan de Buurtweg. De bed and breakfast zat boven een eetcafé. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan.

Ibrahimovic en Neymar genomineerd voor Puskásaward

Zlatan Ibrahimović en Neymar zijn samen met acht anderen genomineerd voor de FIFA Puskásaward. Deze prijs gaat naar het mooiste doelpunt van het jaar. Vorig jaar ging de prijs naar Miroslav Stoch met een doelpunt in de wedstrijd Fenerbahçe - Gençlerbirliği.

De nominaties zijn beoordeeld op vier criteria. De schoonheid van het doelpunt, de belangrijkheid van de wedstrijd, het doelpunt mag geen gelukje zijn of in het doel belanden door een fout of afwijking door één van de andere spelers op het veld en het doelpunt moet fair-play bevorderen. 

Onder meer de omhaal van Ibrahimović in de oefenwedstrijd tegen Engeland van november vorig jaar is genomineerd. Het werd 4-2 voor Zweden. Alle Zweedse doelpunten werden gescoord door Ibrahimović. Dit was het vierde doelpunt. 


De omhaal van Zlatan Ibrahimović tegen Engeland (Bron: YouTube) 

Ook op de lijst staat de treffer van Neymar in de Confederations Cupwedstrijd tegen Japan. Neymar schoot de bal hard in het net vanaf twintig meter. 


Doelpunt Neymar tegen Japan (Bron: YouTube) 

De overige acht doelpunten zijn: 

  • Peter Ankersen – 10 augustus 2013 - Esbjerg fB v. Aarhus GF - SAS Ligaen 
  • Lisa De Vanna – 01 juni 2013 - Sky Blue FC v. Boston Breakers – NWSL
  • Antonio Di Natale – 07 april 2013 - Udinese Calcio v. AC Chievo Verona – Serie A
  • Panagiotis Kone – 16 december 2012 - SSC Napoli v. Bologna FC 1909 – Serie A
  • Daniel Ludueña – 27 juli 2013 – Pachuca CF v. Tigres UANL – Apertura Mexico
  • Nemanja Matić – 13 januari 2013 – SL Benfica v. FC Porto – Liga Sagres
  • Louisa Nécib – 17 maart 2013 - Olympique Lyonnais v. AS Saint-Etienne - D1 Féminine
  • Juan Manuel Olivera – 28 augustus 2013 - Nautico v. Sport Recife – Copa Sudamericana

Op de site van de FIFA kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen op het mooiste doelpunt. De prijs wordt uitgereikt tijdens het FIFA voetbalgala op 13 januari 2014 in Zürich. 

'Blind kandidaat voor trainerschap Oranje'

Ronald Koeman wordt gezien als de grootste kandidaat om bondscoach te worden van het Nederlands elftal, maar heeft volgens het Algemeen Dagblad concurrentie van Danny Blind.

De KNVB zou met het idee spelen om de huidige assistent-trainer van Oranje door te schuiven na het vertrek van Louis van Gaal komende zomer. Met de aanstelling van Blind zou het beleid van Van Gaal doorgezet kunnen worden.

Koeman zou volgens de krant niet helemaal het type van de voetbalbond zijn. De Feyenoord-coach staat bekend als prestatietrainer en heeft de winnaarsmentaliteit. Aan het EK 2016 mogen 32 landen meedoen, waardoor er niet direct gepresteerd hoeft te worden om het eindtoernooi te halen.

Een opbouwtrainer zou daarom logischer zijn. Naast de namen van Koeman en Blind worden ook Dick Advocaat en Guus Hiddink genoemd als mogelijke kandidaten. Met laatstgenoemde zou zelfs al gesproken zijn.

Je moeder is een dikzak

Het is in bepaalde delen van Nederland, zoals Noord-Holland en Groningen, vandaag weer bar slecht gesteld met de moraal van de jeugd. Overal op straten zingen kinderen vanavond liedjes als 'Sintemaarten mikmak, je moeder is een dikzak.'

Elf november is de dag, dat je met je lampion om snoepgoed bedelen mag. En dat gaat van huis tot huis. De meeste mensen zijn er echter op voorbereid en kopen het gebedel af met een snoepje of koekje. Alleen bij mensen die kinderen haten krijg je een appel of mandarijntje. Oorspronkelijk is het een katholiek feest maar je hoeft tegenwoordig niet meer gelovig te zijn om te keuvelen, zoals het in de volksmond heet.

Voor wie in een keuvelstreek woont en vergeten is snoep of fruit te halen rest maar één ding. De lichten uitdoen en je verstoppen achter de bank. Anders bestaat de kans dat er dit aan je deur wordt gezongen: Hier woont een gierigaard, schop 'm met zijn kont in het prikkeldraad! Je bent gewaarschuwd. 

Nieuwe storm bedreigt Filipijnen

In het uiterste zuiden van de Filipijnen hebben de autoriteiten maandag scholen gesloten en evacuaties gelast naar aanleiding van een naderende storm. In drie zuidoostelijke provincies zijn rampenteams in paraatheid gebracht. Het is vooralsnog enkel uit voorzorg, aldus de autoriteiten in de provinciehoofdstad Davao City, bijna 1000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla.

Een tropische depressie die Zoraida wordt genoemd, stevent met windsnelheden van 55 kilometer per uur af op het eiland Mindanao waar Davao City ligt.

De tyfoon Haiyan heeft sinds vrijdag enorme schade en duizenden slachtoffers geëist, vooral op eilanden ten noorden van Mindanao, Leyte en Samar.

Nieuwe storm bedreigt Filipijnen
Nieuwe storm bedreigt Filipijnen (Foto: ANP)

Seve van Ass: "Een zwart gat in plaats van tanden"

"Naar omstandigheden gaat het goed", aldus Paul van Ass in het NOS-radioprogramma Langs de Lijn over de toestand van zijn zoon Seve . De speler van Rotterdam verloor zeven tanden en liep een gebroken kaak op nadat hij in een duel de stick van Valentin Verga van Amsterdam in zijn gezicht kreeg.

"Ik zat ver in het stadion, dus de details die je op de tv zag, zag ik niet. Maar je zag wel dat het een aparte blessure is. Het is wel het risico van de sport", aldus de bondscoach, die in eerste instantie nog wel op de tribune bleef zitten.

"Mijn vrouw is arts en die is daar beter in. Ik kan slecht tegen bloed. Zij heeft met iemand van Rotterdam Seve begeleid naar het Erasmus MC. Ik kreeg een sms’je: ‘je hoort wel’, dus ik ben nog even gebleven. Je kan er met z’n allen boven gaan hangen, maar dat schiet op korte termijn niet op. Bij de 4-1 ben ik wel op weg gegaan naar het ziekenhuis."

In het ziekenhuis werd de kaak van Van Ass gezet. Daarnaast werden vier van de zeven tanden teruggezet. Hij besefte op het veld al dat er iets mis was. "Ik voelde die stick en zag in de val een tand eruit vliegen. Toen wist ik, dit is een behoorlijke klap. Met mijn tong voelde ik dat er voor de rest ook niet veel tanden meer in zaten. Toen realiseerde ik het mij wel."

"Het besef kwam eigenlijk toen ik mezelf terugzag in de spiegel. Dan is het wel even schrikken dat je bijna elke voorste tand kwijt bent. Je ziet meer een zwart gat in plaats van tanden, heel veel bloed en opgezwollen lippen."

De komende vier weken moet Van Ass vloeibaar eten. "Eten moeten we allemaal, dus ik ook. Ik mag niet kauwen en ben nu al met een sapje bezig. Het gaat goed komen."

Gers Pardoel noemt zoon 'Goud'

Gers Pardoel is vader geworden. De vriendin van de 32-jarige rapper heeft zaterdag een jongetje op de wereld gezet, heeft hij laten weten via Instagram. Het kind heeft de naam Goud gekregen.

"Afgelopen zaterdag 9 november is onze zoon Goud Pardoel geboren", luidt het bericht. "Hij en zijn moeder maken het goed. Wij zijn dankbaar en gelukkig."

In augustus werd bekend dat Gers en vriendin Selina hun eerste kindje verwachten.

Duo smokkelt goud in reet

Als je straks een trouwring krijgt waarvan je denk 'hier zit een luchtje aan', dan zou dat heel goed kunnen kloppen. In Sri Lanka zijn namelijk twee mannen opgepakt die goud wilden smokkelen door het in hun reet te verstoppen.

Het Indische duo wilde net het land verlaten, toen zij op Bandaranaike International Airport werden aangehouden. Omdat de douane vond dat het zaakje stonk, kregen zij een volledig darmonderzoek.

Hieruit bleek dat beide heren elk zes goudstaven in hun rectum hadden. Ook hadden ze nog wat goud in hun schoenen. De heren wilden al het goud meesmokkelen naar Singapore.

In totaal woog het goud maar liefst 1700 gram. Het goud is samen ongeveer 48.000 euro waard.

Update:

Omhooggeschopt zodat deze in de lijst direct onder het Gers Pardoel bericht staat. Voor komisch effect.

'Doorverkopen PlayStation-games verboden'

Rectificatie: FOK!games heeft de wijziging in de gebruiksvoorwaarden verkeerd geïnterpreteerd. Lees hier meer over de kwestie.

In Sony's nieuwe gebruiksvoorwaarden voor software is een nieuwe bepaling opgenomen die het doorverkopen van alle software op zijn consoles en handhelds verbiedt. Het verbod geldt ook voor games op disc. Verder vallen zowel PlayStation 3-games als PlayStation 4-games onder deze nieuwe bepaling.

De nieuwe gebruiksvoorwaarden, die gelden vanaf november, bevatten artikel 7.1: "U mag de Software (hetzij op disc uitgebracht hetzij als softwaredownload) niet doorverkopen tenzij dit uitdrukkelijk toegestaan is door ons en als de uitgever een ander bedrijf is, ook nog door de uitgever zelf." De oudere gebruiksvoorwaarden voor software had deze bepaling niet, zoals via Google Cache te zien is.

De gebruiksvoorwaarden vermelden echter niets over eventuele consequenties voor het verbreken van dit artikel. Het verbod is sowieso erg opvallend, aangezien Sony tijdens de E3 nog expliciet aangaf dat het delen van PlayStation-games toegestaan is. Nu is delen natuurlijk niet hetzelfde als het doorverkopen van games, maar Shuhei Yoshida gaf wel in een gesprek met Eurogamer aan dat "gebruikte games zullen werken op PlayStation 4."

Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde in juli 2012 nog dat het doorverkopen van softwarelicenties is toegestaan, omdat "een leverancier na verkoop van de software afstand doet van zijn 'exclusieve recht' om de software te verspreiden, waardoor iedere koper het recht heeft om deze zelf weer als tweedehandssoftware te verkopen." Het Hof gaf verder nog aan dat de uitspraak betrekking heeft op zowel fysieke softwareproducten als op software die via een download wordt verspreid.

Update: Een gebruiker van Tweakers weet te melden dat in 2007 ook al een dergelijk artikel in de gebruiksvoorwaarden stond. Toch is het wel opmerkelijk dat de bepaling tussendoor dus uit de gebruiksvoorwaarden is verdwenen en nu weer is toegevoegd. Foutje of zit er meer achter?

Lance Armstrong: "Ik wil 100% eerlijk zijn"

Lance Armstrong wil graag '100% transparant en eerlijk' zijn bij alle komende onderzoeken naar dopinggebruik in het wielrennen. De Amerikaanse renner zegt dat in een interview met de BBC dat vandaag wordt uitgezonden."Ik wil er alles aan doen om dit hoofdstuk af te sluiten en verder te kunnen", meldt Armstrong.

Armstrong wil wel graag de garantie hebben dat hij op een eerlijke manier wordt behandeld. "Sommige renners hebben een vrijbrief gekregen en anderen de doodstraf. Als iedereen de doodstraf krijgt, dan verdien ik die ook. Als iedereen een vrijbrief krijgt, dan moet dat ook gelden voor mij. Als iedereen 6 maanden krijgt, dan krijg ik die ook." 

Armstrong bekende eerder dit jaar in een interview met Oprah Winfrey dat hij jarenlang doping gebruikt heeft. Hierdoor verloor de Amerikaan onder andere zijn zeven tourzeges. 

Van Hanegem gelooft in titel Feyenoord

Willem van Hanegem was onder de indruk van Feyenoord tegen AZ. De oud-voetballer zag de beste wedstrijd van het seizoen van de Rotterdammers.

"Ik was gelukkig in het stadion en kon het dus van dichtbij meemaken", schrijft Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Feyenoord met goed voetbal zien winnen in de Kuip is voor iedere liefhebber heerlijk om te zien. Zo'n middag in de zon klopt dan aan alle kanten en je gaat nog met een goed gevoel naar huis ook. Beter dan gistermiddag heb ik Feyenoord nog niet zien spelen in dit seizoen. Het deed zichzelf alleen te kort door niet te winnen en met 2-2 genoegen te nemen."

"Het spel was aantrekkelijk om te bekijken en waarschijnlijk ook om het te spelen. Je zag het aan met name Clasie die duidelijk zijn vorm weer heeft. Die speelde alle ballen in hoog tempo meteen naar voren en dat blijft het fijnst om te zien. Ik zag aanvallen over vier, vijf schijven waarvan er eentje eindigde bij Vilhena vrij voor de keeper, die bal had er van mij best in gemogen."

"Door de wedstrijd tegen AZ heb ik weer meer vertrouwen in de titelkansen van Feyenoord. Het voetbal zag er prima uit en er werd ook echt strijd geleverd. Dus zowel technisch als tactisch en mentaal stond het allemaal goed bij Feyenoord", aldus Van Hanegem.

[Upd] Kuijt valt uit bij Fenerbahçe en meldt zich af voor Oranje

Het is nog onzeker of Dirk Kuijt tijdens de komende interlandperiode in actie kan komen. De aanvaller van Fenerbahçe viel uit tijdens de topper met Galatasaray.

De thuisploeg won de derby van Istanbul met 2-0. Toch viel er voor Kuijt niet veel te juichen. Tijdens de rust werd hij gewisseld vanwege een hamstringblessure. Wesley Sneijder kwam helemaal niet in actie. De middenvelder, die niet is geselecteerd door bondscoach Louis van Gaal, heeft eveneens een hamstringblessure. Daarnaast heeft hij last van zijn rug.

Door de overwinning van de Turkse topclub staan ze steviger aan kop. De ploeg heeft nu negen punten voorsprong op aartsrivaal Galatasaray. De komende dagen moeten uitwijzen hoe ernstig de blessure van Kuijt daadwerkelijk is.

Update 10.15 uur

Kuijt heeft zich na de wedstrijd meteen afgemeld bij Van Gaal. De bondscoach heeft nog geen vervanger voor hem opgeroepen.

Kansspelautoriteit wil gokreclames uitbannen

De Kansspelautoriteit wil dat reclamebureaus geen advertenties meer maken voor illegale goksites. De waakhond probeert daar afspraken over te maken met reclamemakers. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover maandag in Trouw.

Door afspraken te maken met de reclamewereld hoopt de Kansspelautoriteit een extra barrière op te werpen tegen illegale aanbieders van gokken. Met sociale media als Facebook en Hyves werden eerder dit jaar al soortgelijke afspraken gemaakt.

De reclamebureaus willen op hun beurt wel de toezegging van de Kansspelautoriteit dat er betere voorlichting komt over welke aanbieders wel legaal zijn.

De twee partijen hebben zes weken geleden voor het eerst overlegd. Wat de Kansspelautoriteit betreft wordt het convenant zo snel mogelijk ondertekend.

Kramer: "Niet alles uit de kast"

In een sterke tijd van 6:04,46 reed Sven Kramer gisteren naar de overwinning op de 5000m. "Ik voelde me niet echt geroepen om nu al alles uit de kast te rijden", gaf Kramer aan, die eergisteren ook al in actie kwam op de ploegenachtervolging. In die wedstrijd schaatste Kramer met Jan Blokhuijsen en Koen Verweij wel een wereldrecord.

Op de vijf kilometer heeft de loting wel een beetje geholpen. Kramer lootte tegen Bob de Jong in de slotrit en dat betekende dat Kramer de hele wedstrijd kon controleren en dat hij wist wat hij moest doen. "Ik heb heel lang geen wedstrijden op hoogte gereden, dus dan is het altijd weer even afwachten hoe je lichaam reageert. Ik ben ook nog niet helemaal over de jetlag heen."

Fernandez heeft gemengde gevoelens bij remise

Guyon Fernandez was zondag weer eens trefzeker voor PEC Zwolle. De thuisploeg moest tegen FC Twente echter genoegen nemen met een punt.

Helemaal tevreden was Fernandez na afloop dan ook niet. "Ik sta hier een beetje met gemengde gevoelens. Aan het einde kwamen we nog goed weg, maar na de 1-0 hadden wij al een aantal kansjes om de voorsprong te verdubbelen. Ik ben niet heel blij met dit resultaat, maar ook niet ontevreden", zei hij tegen Goal.

In de eerste helft viel er voor de neutrale toeschouwer weinig te genieten in Zwolle, maar volgens de PEC-spits viel dat wel mee. "Volgens mij werd er voor rust best aardig gevoetbald. Het was wel moeilijk voor ons, omdat Felipe Gutiérrez zich vaak liet terugzakken tussen de centrale verdedigers om de opbouw te verzorgen", aldus Fernandez.

"Daardoor stonden zij met z'n drieën tegenover Mustafa Saymak en ik. Dat was dus moeilijk te belopen. FC Twente heeft dat op zich wel slim gedaan." Na de openingstreffer van Fernandez, kort na rust, kwam de wedstrijd meer op gang. "Dit duel had inderdaad een doelpunt nodig. Het werd daarna meer een open wedstrijd, want er ontstond meer ruimte."

"We gooiden het baltempo ook wat omhoog, om zo voorin een man meer te creëren. Daar moeten we het natuurlijk toch van hebben", ging de 27-jarige aanvaller verder. "De coach zei in de rust ook dat onze linksbuiten bijvoorbeeld naar binnen moest komen als de bal aan die kant was. Zo kregen we aan de buitenkant meer ruimte om te voetballen."

Een overwinning leverde het dus niet op, omdat Quincy Promes met een fraai kunststukje gelijkmaakte. "Hij schoot 'm inderdaad heel fraai binnen. Een echte spitsengoal", vond Fernandez, die na de interlandperiode met PEC Zwolle op bezoek gaat bij FC Groningen. "Ook een lastige tegenstander, maar de op papier zwaarste ploegen hebben we nu wel even gehad."

Cruijff vindt selecteren Veltman risico

Johan Cruijff is niet verrast dat Joël Veltman is opgeroepen voor de oefeninterlands van Oranje tegen Japan en Colombia, maar vindt het wel een riskante keuze.

"De snelle selectie van Joël Veltman voor het Nederlands elftal kan in principe geen kwaad", vindt Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Alleen moet de vinger juist nu extra aan de pols gehouden worden."

"Gebeurt dat op een goede manier, dan kan zo'n selectie heel goed uitpakken. Gebeurt dat niet, dan worden er risico's genomen. Aan de ene kant is een selectie voor het Nederlands elftal een enorme eer, aan de andere kant krijgt zo'n jongen wel extra druk op zijn schouders."

"Bij Ajax weten we al een tijd wat Veltman in zich heeft, nu begint het ook anderen op te vallen", is Cruijff enthousiast over het potentieel van de verdediger. "Dus worden er allerlei dingen in gang gezet. Een proces waarin de coaches extra scherp moeten zijn."

[NBA] Oklahoma na verlenging langs Washington

Oklahoma City Thunder heeft zondag na verlenging een zege geboekt op Washington Wizards in de NBA. Mede dankzij 33 punten van Kevin Durant trok de ploeg in eigen huis met 106-105 aan het langste eind.

Oklahoma keek met drieënhalve minuut op de klok nog tegen een achterstand van tien punten aan, maar met dertien seconden te gaan maakte Durant met een driepunter gelijk. In de verlenging bezorgde hij zijn ploeg de winst door alle drie zijn vrije worpen te benutten. Bradley Beal was met 34 punten topscorer voor Washington.

San Antonio Spurs breidde zijn zegereeks uit naar vier duels. De Texanen waren op bezoek bij New York Knicks met 120-89 te sterk. Danny Green had een belangrijk aandeel in de overwinning met 24 punten en tien rebounds.

Minnesota Timberwolves heeft voor het eerst sinds 6 maart 2007 van Los Angeles Lakers gewonnen. Na 22 nederlagen op rij tegen de Lakers, won Minnesota zondag met 113-90. Kevin Martin was met 27 punten het meest trefzeker bij de bezoekers.

Phoenix Suns rekende voor eigen publiek af met New Orleans Pelicans. Het werd 101-94 voor de thuisploeg. Eric Bledsoe was de uitblinker aan de zijde van Phoenix met 24 punten.

Geen schade na terugkeer satelliet

De Europese aardwaarnemingssatelliet GOCE is maandag rond 01.00 uur in de atmosfeer teruggekeerd en grotendeels verbrand. De kunstmaan scheerde over Siberië, het westen van de Stille Oceaan, het oosten van de Indische Oceaan en Antarctica. Volgens het Europese ruimtevaartbureau ESA zijn er geen meldingen van schade.

De in maart 2009 gelanceerde satelliet is gebruikt om variaties in het zwaartekrachtveld van de aarde met precisie in kaart te brengen. De kunstmaan was voorzien van een innovatieve motor om in relatief lage baan, onder de 260 kilometer, om de aarde te draaien. Op 21 oktober was de brandstof op en begon de 1,1 ton zware satelliet te dalen, totdat hij vannacht in de atmosfeer raakte en verbrandde.

A15 dicht na botsing acht auto's

De A15 van Rotterdam naar Gorinchem is maandagochtend ongeveer een uur lang afgesloten geweest na een ongeluk waarbij acht auto's betrokken waren. De weg was dicht tussen Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem. Het verkeer sond stil over vijftien kilometer, meldden de ANWB en de Verkeersinformatiedienst.

Het ongeluk gebeurde even na 07.30 uur. Omstreeks 08.30 uur was de weg weer vrijgegeven.

Ook op de A67 van Eindhoven naar Venlo was het maandag in de ochtendspits raak. Daar kantelde rond 07.00 uur bij Someren een vrachtwagen. De vrachtwagen ligt in de berm. Rijkswaterstaat wil het gevaarte pas na de spits bergen. Na het plaatsen van zogenoemde antikijkschermen werd de weg al om 07.45 uur vrijgegeven. Voor de berging, die in de loop van de ochtend gaat plaatsvinden, zal weer een rijstrook worden afgesloten.

Ook in de andere rijrichting van de A67, van Venlo naar Eindhoven, gebeurde een ongeluk. Daardoor was korte tijd een rijstrook dicht.

Zwartepietbedreiger is leraar maatschappijleer

De man die afgelopen week in opspraak kwam toen hij tijdens een interview met de Telegraaf meldde dat hij geweld tegen Zwarte Pieten niet zou afkeuren en suggereerde dat alle Zwarte Pieten in elkaar geslagen moesten worden om op die manier de openbare orde te verstoren blijkt een leraar Maatschappijleer te zijn.

Romeo Grot (58) is, naast docent aan de Scholengemeenschap Reigersbos in Amsterdam, poëet en schrijver. In hoeverre deze leerkracht zijn leerlingen bijbrengt dat het geoorloofd is geweld te gebruiken tegen goedlachse kindervrienden tijdens een kinderfeest als het is om je zin door te kunnen drijven is onbekend.

VVD perplex van subsidie artiesten

Nederlandse artiesten als Caro Emerald en Laura Jansen krijgen jaarlijks duizenden euro's subsidie voor concerten over de grens. Dat schrijft het AD maandag, op basis van een overzicht van Fonds Podiumkunsten. VVD-kamerlid Arno Rutte noemt dat 'idioot'.

"Het is echt idioot dat het reisbureau van het ministerie van OCW tripjes van gearriveerde artiesten betaalt", reageert hij. De subsidieregeling vergoedt reis- en transportkosten voor buitenlandse shows. Zangeres Emerald ontving vorig jaar vijfduizend euro voor optredens in Engeland en singer-songwriter Jansen ontving voor concerten in China 7500 euro uit de pot. Die bedroeg dit jaar zeshonderd duizend euro, maar is verhoogd naar acht ton.

"Ik vind het kortzichtig om te denken dat subsidie niet nodig is als je succesvol bent", luidt de tegenreactie van Emeralds producer. Rutte brengt de zaak maandag ter sprake tijdens een debat in de Tweede Kamer over het cultuurbeleid.

Zwartspaarders melden zich bij fiscus

Bijna 1300 zwartspaarders hebben zich dit jaar bij de Belastingdienst gemeld om hun verzwegen vermogen op te biechten. Dat is fors meer dan in de afgelopen drie jaar, schrijft De Telegraaf maandag. Het gaat in totaal om een vermogen van 552 miljoen euro.

De stijging is vermoedelijk voor een deel te wijten aan een fiscaal gunstige regeling die in september in het leven werd geroepen. Tot 1 juli hoeven zwartspaarders geen boete te betalen als ze zich melden. Volgens staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft dit al vijfhonderd mensen het laatste zetje gegeven om zich te melden.

Normaal gesproken moeten zwartspaarders een boete betalen van dertig procent van de ontdoken belasting. Sinds 2009 hebben zich al ruim elfduizend zwartspaarders vrijwillig gemeld. Dat heeft tot nu toe zo'n 48 miljoen euro per jaar opgeleverd aan extra belastinginkomsten.

'Recessie in Nederland voorbij'

De economische recessie in Nederland is voorbij. Dat stellen economen uit binnen- en buitenland maandag in De Telegraaf. Nederland zou profiteren van de aantrekkende economieën in de buurlanden. Ook zou er een einde komen aan de daling van de huizenprijzen. Het herstel blijft evenwel beperkt volgens de economen.

Het dagblad ondervroeg tien economen van onder meer Van Lanschot, ING en Deutsche Bank. Twee van hen wilden geen voorspelling geven of gaan nog uit van recessie. De overige acht verwachten volgens De Telegraaf dat het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag de recessie in Nederland een einde verklaart.

De economen steunen daarmee het 'gevoel' van voorzitter van De Nederlandsche Bank Klaas Knot. Die sprak begin oktober al de verwachting uit dat Nederland in het derde kwartaal uit de recessie zou komen.

Spoedoperatie aan spoor Borne gelukt

Het herstel van het spoor bij Borne is zondagnacht op tijd afgerond. Maandagochtend konden daardoor weer de eerste passagierstreinen sinds de ontsporing van een goederenwagon rijden. Dat zei een woordvoerder van Prorail op Radio 1.

De operatie was voor Prorail 'een race tegen de klok'. Het was nog maar de vraag of de werkzaamheden op tijd waren afgerond. Dat lukte echter ruim op tijd. Volgens de woordvoerder werden de laatste klussen tegen 02.30 uur afgerond. "Iets na 05.00 uur kon de eerste reizigerstrein er weer overheen", aldus de zegsman.

Door de ontsporing raakte het spoor woensdag over een lengte van ruim vier kilometer beschadigd. Onder meer zesduizend dwarsliggers, de betonnen bielzen onder de rails, waren kapot. Tussen Almelo en Hengelo reden sindsdien geen treinen.

De schade wordt geraamd op ruim een miljoen euro. De oorzaak is nog altijd niet bekend.

Advocaten 'rouwen' om bezuinigingsplannen

Zo'n tweehonderd advocaten staken maandag tegen bezuinigingsplannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Ze lopen in toga in een 'rouwstoet' naar de rechtbank in Amsterdam, waar ze onder meer een minuut stilte houden.

Onder meer strafrechtadvocaten en asieladvocaten leggen het werk voor een dag neer om te protesteren tegen de bezuinigingen van Teeven op de door de overheid gefinancierde rechtshulp. Als de bezuinigingen doorgaan zou het in de toekomst niet meer rendabel zijn verdachten via de gefinancierde rechtshulp te verdedigen, zeggen de advocaten.

Door de afwezigheid van advocaten is een deel van de zaken die maandag zouden dienen aangehouden. Sommige zaken gaan wel gewoon door als de advocaat niet verschijnt. De Bond van Wetsovertreders maakt zich daar boos over. De club die zich inzet voor de belangen van (ex-)gedetineerden kondigde eerder deze week al aan een tuchtzaak te starten tegen de advocaten die niet op komen dagen.

Advocaat Richard Korver roept collega's die zaken hebben waar ze niet onderuit kunnen, op te pleiten zonder toga. Op zijn agenda staat een vastgoedfraudezaak en het zou in de zaak van zijn cliënt niet verantwoord zijn om te staken, zegt hij zondag in een verklaring. Omdat hij toch wil laten zien dat hij zijn collega's steunt, verschijnt hij zonder toga, maar met bef voor de rechtbank in Utrecht.

'Boorbedrijf schaliegas kan schade niet vergoeden'

Het Britse bedrijf dat in Nederland wil boren naar schaliegas heeft geen financiële buffer om schadevergoedingen te betalen als het misgaat bij boringen. Dat stelt Milieudefensie, dat een onderzoek heeft laten doen naar de financiële positie van Cuadrilla.

Cuadrilla kreeg in 2009 een vergunning voor proefboringen in Noord-Brabant en de Noordoostpolder. Daarbij werd er door de overheid van uitgegaan dat het bedrijf eventuele schades kan vergoeden. Milieudefensie vindt dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de vergunningen ongeldig moet verklaren nu die onterecht verleend lijken te zijn.

De vergunningen zijn in handen van twee Nederlandse dochters van het Britse bedrijf. Die zijn volgens de milieuorganisatie niet in staat door boringen aangerichte schade te compenseren. Het moederbedrijf zal waarschijnlijk ook niet bijspringen.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau SOMO, blijkt verder dat Cuadrilla omwonenden niet of niet goed informeert. Ook zou het bedrijf overheidsrichtlijnen niet volgen.

Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over proefboringen naar schaliegas. Minister Kamp wil eerst onderzoek doen naar de locaties waar veilig geboord kan worden. Het duurt nog zeker anderhalf jaar voor dat onderzoek af is.

De Tweede Kamer debatteert maandag over de vergunningen. Milieudefensie probeert de Kamerleden voorafgaand aan het debat op het Plein duidelijk te maken dat de milieuorganisatie geen schaliegasboringen wil.

Amerikanen censureren Miley Cyrus

MTV heeft een rokende Miley Cyrus uit de Amerikaanse uitzending van de MTV EMA geknipt. De zangeres stak wat leek op een joint op tijdens haar dankwoord na de winst van de prijs voor beste videoclip. Dat ging de muziekzender te ver en besloot het shot niet te vertonen in de Verenigde Staten, schrijft de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

Mediawaakhond FCC deelt fikse boetes uit aan tv-makers die rokers in beeld brengen in programma's gericht op jongeren. Amerikaanse kijkers van de MTV EMA, de Europese prijzen van de muziekzender die zondagavond werden uitgereikt in de Amsterdamse Ziggo Dome, zagen daarom op het moment dat Cyrus de joint of sigaret opsteekt het publiek in beeld. De zangeres is pas weer te zien op het moment dat ze groet en het podium verlaat.

Eerder dit jaar zorgde ze ook al voor ophef tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards in eigen land. Toen spraken mensen schande van haar optreden, waarbij Cyrus schaarsgekleed over het podium rende en ongegeneerd tegen zanger Robin Thicke op schuurde.

Diablo III mogelijk op PlayStation Vita

Blizzard is aan het kijken of ze Diablo III op de PlayStation Vita kunnen streamen door middel van Remote Play via PlayStation 4. Dat zegt Julie Humphreys, senior producer van de consoleversie van Diablo III.

"Een van de echt coole functies die ingebouwd wordt geleverd met de PlayStation 4 is het concept van Remote Play, zodat je de gameplay op de PlayStation 4 naar je Vita-scherm streamt. Dat is iets waar we naar kijken", zei ze.

"Ik wil erbij zeggen dat het bekijken van die opties in een vroeg stadium verkeert. Wij willen ervoor zorgen dat het leesbaar is en het een goede gebruikerservaring is."

Diablo III: Reaper of Souls-PS4

Klassiekers Warcraft mogelijk vernieuwd

De twee klassiekers Warcraft: Orcs & Humans en Warcraft 2: Tides of Darkness krijgen misschien een moderner jasje  om zo weer speelbaar te zijn op de pc's van tegenwoordig.

J. Allen Brack, World of Warcraft production director bij Blizzard, zei tijdens een vragenrondje dat Blizzard-medewerkers bezig waren om de twee titels nieuw leven in te blazen.

"We hebben een persoon in ons team, eigenlijk meerdere mensen, die werken aan een zijproject om zoiets te doen in een bepaalde vorm of modus", antwoordde Brack op de vraag of Warcraft en Warcraft 2 ooit op nieuwe hardware zou kunnen draaien. "We zijn fans van Warcraft 1, Warcraft 2, en Warcraft 3, en we zouden het zeker leuk vinden die games opnieuw te spelen."

Warcraft: Orcs & Humans is uitgekomen in 1994. Warcraft 2: Tides of Darkness kwam een jaar later uit. Warcraft 3: Reign of Chaos is uit 2002 en is nog steeds speelbaar op veel pc-systemen.

Warcraft

Surinaamse opschudding om zaak-Bouterse

De zaak rond Dino Bouterse, die in de Verenigde Staten wordt verdacht van terrorisme, heeft in Suriname het hele weekeinde voor flinke opschudding gezorgd. De rechter in New York stemde intussen in met een eis van de advocaten, die meer tijd vroegen om de verdediging voor te bereiden. De volgende zitting vindt plaats op 7 februari.

Dino Bouterse (41), de enige zoon van president Desi Bouterse van Suriname, werd eind augustus gearresteerd in Panama en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar werd hij in eerste instantie beschuldigd van drugssmokkel en wapenhandel, afgelopen vrijdag schroefde de aanklager de aanklacht op tot 'steun aan een terroristische organisatie'. Bouterse zou bereid zijn geweest hezbollah-militanten te bewapenen en hen valse paspoorten te bezorgen. Vanuit Suriname zouden ze aanvallen op Amerikaanse doelwitten voorbereiden.

Het vierkoppige advocatenteam in New York noemde de aanklacht zaterdagavond al 'een belediging voor hun cliënt en het goede volk van Suriname'. Winston Lackin, minister van buitenlandse zaken in de regering-Bouterse, was het hele weekend te zien op de staatstelevisie. Ook hij sprong in de bres voor Bouterse junior. "Ons mooie land, een multi-etnische bloementuin, staat wereldwijd bekend als tolerant en vredelievend. Wij hebben niks te maken met terrorisme."

De oppositie reageerde daarop als door een wesp gestoken. "In plaats van met gepaste terughoudendheid te reageren en het rechtsproces af te wachten, verkondigt minister Lackin nu al dat de verdachte onmogelijk schuldig kan zijn. De regering probeert de gemeenschap een rad voor de ogen te draaien", zo luidt een communiqué.

Ondertussen neemt de druk toe op het Openbaar Ministerie in Suriname. Uit de tenlastelegging blijkt dat Dino Bouterse toegang had tot valse paspoorten en grote voorraden cocaïne bijhield in zijn overheidskantoor. De vraag rijst nu wie mogelijk nog meer betrokken was. "De procureur-generaal moet zo snel mogelijk uitzoeken wat hier is gebeurd. We hebben niet voor niks wetgeving die terrorisme en de financiering daarvan strafbaar stelt", stelt Chandrikapersad Santokhi, oppositieleider en voormalig minister van Justitie.

Desi Bouterse noemde twee maanden geleden de arrestatie van zijn zoon al een 'enorme klap', maar reageerde nog niet op de nieuwe beschuldigingen. De kans is groot dat hij zijn zoon nooit meer zal terugzien. Wel is sinds zaterdagavond de bekende Nederlandse strafpleiter Inez Weski, die Bouterse onder haar cliënten mag rekenen, in Suriname. Tegenover nieuwssite Starnieuws bevestigt ze dat ze overleg moet plegen met 'enkele cliënten', maar de zaak-Dino zou daarbij niet aan de orde zijn.

Eerste nachtvorst gemeten

Voor het eerst dit najaar heeft het officieel gevroren. Hoewel het aan de grond al vaker tot vorst kwam, dook de temperatuur nu ook op normale waarnemingshoogte onder nul. Dat melden weeronline.nl en Meteoconsult maandagochtend.

Brede opklaringen in combinatie met weinig wind zorgden ervoor dat het flink kon afkoelen. De laagste temperatuur werd in het Gelderse Deelen gemeten met -1,4 graden. De laatste keer dat het vroor was op 1 mei, toen werd het in Leeuwarden -3 graden.

Vorig jaar werd de eerste nachtvorst op 26 oktober gemeten, ruim twee weken eerder dan dit jaar. De vroegste eerste vorst ooit was in 1971. Toen werd het op 15 september net -0,1 in Deelen.

De ANWB waarschuwde zaterdag als gevolg van de verwachte vorst voor lichte gladheid.

Warcraft-film gaat over Orcs en mensen

Tijdens een paneldiscussie op de afgelopen Blizzcon-beurs heeft gamestudio Blizzard een aantal details vrijgegeven over de aanstaande World of Warcraft-film. In het panel zaten onder andere regisseur Duncan Jones en visual effects supervisor Bill Westenhofer.

Het verhaal van de film gaat over het eerste contact tussen de Orcs en de mensen. Het team gaf aan dat waar de verhaallijn zich eerst voornamelijk richtte op de Alliance en de mensen, deze zich inmiddels heeft doorontwikkeld tot een simultaan verhaal over zowel de Alliance als de Horde. De makers willen een gevoel creëren waarbij je 'een held bent, ongeacht aan welke kant je vecht'.

"Om een verhaal te vertellen waarbij je het echt en eerlijk vanuit beide kanten vertelt, vooral bij een oorlogsfilm, is bijzonder. Het feit dat we kans krijgen om dat te doen qua verhaal doorbreekt wel een aantal barrières. Ik denk niet dat je veel films ziet met deze structuur", aldus regisseur Duncan Jones.

World of Warcraft wordt een mix van live-action en computeranimatie. De Orcs worden gespeeld door acteurs, die later worden omgetoverd tot Orcs door de mensen van de visuele effectsstudio Industrial Lights & Magic. Tijdens de paneldiscussie werd aangegeven dat de personages Lothar en Durotan uit Warcraft 2 in ieder geval hun opwachting gaan maken. Voor wat betreft de lokaties werd duidelijk dat Draenor, Dalaran, Stormwind en Ironforge voorbij gaan komen.

World of Warcraft start begin 2014 met de opnames. Eind 2015 wordt de film in de bioscopen verwacht.

Amber Alert kijkt terug op eerste vijf jaar

Amber Alert Nederland bestaat maandag vijf jaar. Sinds de oprichting zijn in totaal zeventien alerts verzonden, voor achttien vermiste kinderen. Twaalf van hen werden uiteindelijk teruggevonden. Op het ss Rotterdam wordt teruggeblikt en vooruitgekeken, met onder anderen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Exact vijf jaar geleden gaf toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) het startschot voor het landelijke waarschuwingssysteem voor kindontvoeringen. In de eerste week meldden ruim vijftigduizend mensen zich aan. In januari 2012 werd de miljoenste gebruiker aangesloten. Inmiddels ligt het aantal aanmeldingen rond de twee miljoen.

Doordat grote organisaties als de NS, vervoerder Connexxion en de publieke omroep zich hebben aangesloten en de berichten verder verspreiden ligt het effectieve bereik volgens de organisatie op 7,7 miljoen.

De naam van het systeem komt van Amber Hagerman, die in 1996 vermoord werd teruggevonden in de Amerikaanse staat Texas. Haar dood leidde tot de oprichting van de eerste Amber Alert, in Texas.

Begin dit jaar ging Amber Alert Europe van start. Deze stichting wil zorgen dat een alert niet stopt bij een grens. Amber Alert Nederland is een van de grondleggers van dit Europese platform.

FOK! wat een weer... Overdag droog

Moggúh! Het was gisteren prachtig weer om foto's te maken buiten, want de wolkenluchten waren werkelijk fantastisch. Er waren zeker in de ochtend veel buien, maar later op de dag werden de opklaringen steeds breder en de buienwolken des te mooier. De buien zijn vandaag verdwenen, maar een nieuwe storing ligt al op de loer.

Een groot deel van de dag is het vandaag droog. Vanochtend schijnt de zon nog regelmatig, maar de bewolking neemt wel steeds verder toe. Aan het begin van de avond volgt in het zuidwesten dan de eerste regen en aan het einde van de avond regent het vrijwel overal. De hoeveelheden lijken ditmaal niet zo heel groot te zijn. De maxima liggen rond de 9 graden en de zuidenwind neemt toe naar matig tot (vrij) krachtig.

De komende dagen is het nog afwisselend weer waarbij het op donderdag weer erg nat kan worden. Morgen valt er ook geregeld regen en motregen, maar woensdag en vrijdag lijken dan weer droog te verlopen. In het nieuwe weekend lijkt de hogedruk dan echt voet aan wal te krijgen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Rainbow
Een fraaie regenboog gezien door mijn mobiel. Deze bui produceerde ook één bliksemontlading.

 

 

 

 

Het wel en wee van de McLaren P1

Microsoft heeft een video uitgebracht vooor hun aanstaande racegame Forza Motorsport 5. In de video krijgen we een achter-de-schermenblik bij de McLaren-autofabriek en vertelt een van de ontwikkelaars van de game hoe zij het echte racemonster McLaren P1 hebben omgetoverd tot een digitale versie.

Forza Motorsport 5 is een van de exclusieve launchtitels voor Xbox One en komt in 2014 samen met de console uit.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.