FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 november 2013

Al-Ahly prolongeert Afrikaanse Champions League

Al-Ahly heeft voor het tweede jaar op rij de Afrikaanse Champions League gewonnen. De Egyptenaren wonnen zondag voor eigen publiek de return tegen Orlando Pirates met 2-0, nadat eerder in Zuid-Afrika al met 1-1 was gelijkgespeeld. Routinier Mohamed Aboutrika en Ahmed Abdul Zaher maakten de doelpunten in de tweede helft.

Vlak voor tijd werd Sherif Abdel Fadil nog met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Desondanks kwam de zesde zege voor Al-Ahly in het kampioenenbal niet meer in gevaar.

Miley Cyrus rookt 'joint' op podium

Miley Cyrus kon het niet laten om toch nog voor wat ophef te zorgen tijdens MTV EMA. De zangeres nam de prijs voor de beste video in ontvangst, en pakte vervolgens haar tas erbij om midden op het podium te gaan roken. Het was niet goed te zien of ze een joint of sigaret uit haar tasje haalde.

Op Twitter werd de rokende Cyrus ook opgemerkt, waarop gemengde reacties volgden. Miley werd afgelopen week al met Afrojack gespot in een coffeeshop. Ze maakte er eerder geen geheim van dat weleens een joint opsteekt.

Miley maakte ook tongen los met haar 'cameltoe'. Veel kijkers uitten via Twitter hun mening over haar witte pakje, dat bij haar kruis te strak zat.

De 20-jarige Miley gedroeg zich eerder op de avond netjes in de Amsterdamse Ziggo Dome. Ze haalde tijdens de openingsact haar dansmoves uit de kast en twerkte met een lilliputter. Later zong ze haar hit Wrecking Ball, waarvoor ze de prijs voor beste video in ontvangst nam.

Miley zorgde eerder meerdere keren voor opschudding. Zo is de in de clip van Wrecking Ball naakt te zien op een sloopkogel. Tijdens een eerder MTV-optreden met Robin Thicke trad ze op met een schuimvinger en betastte ze zichzelf.

[WTF] Wawrinka kan Djokovic niet verontrusten

Novak Djokovic heeft voor de derde keer in zijn carrière de finale van de ATP World Tour Finals bereikt. De Serviër was zondag in de halve eindstrijd met tweemaal 6-3 te sterk voor Stanislas Wawrinka uit Zwitserland. In de finale stuit Djokovic op Rafael Nadal, die eerder op de dag met Roger Federer ook al een Zwitser elimineerde.

De vorige twee keer dat Djokovic in de finale van het eindejaarstoernooi stond, in 2008 en 2012, kwam hij als winnaar uit de strijd. Vorig jaar klopte hij Federer in de finale.

Djokovic heeft nog een appeltje te schillen met Nadal. Hij werd onlangs door zijn rivaal onttroond aan kop van de wereldranglijst. Ongeacht de uitslag van de finale sluit Nadal het jaar als mondiale nummer één af.

Nadal en Djokovic stonden 38 keer eerder tegenover elkaar. De Djoker moest daarin 22 keer het onderspit delven. Zestien keer stapte hij als winnaar van de baan.

[Serie A] Ruime zege Juve in topper tegen Napoli

Juventus is in de Serie A koploper AS Roma tot op een punt genaderd. De landskampioen maakte zondagavond indruk door de topper tegen Napoli met 3-0 te winnen. Fernando Llorente opende al twee minuten de score. Diep in de tweede helft voerden Andrea Pirlo en Paul Pogba de score verder op.

Juventus profiteerde door de zege van het gelijkspel van AS Roma eerder op de dag tegen promovendus Sassuolo, dat in blessuretijd gelijkmaakte. Roma begon het seizoen voortvarend met tien overwinningen, maar speelde de afgelopen twee duels gelijk. Napoli is op vier punten van de Romeinen de huidige nummer drie.

Fiorentina steeg door een thuiszege op Sampdoria naar de vijfde plaats. Het werd 2-1. Giuseppe Rossi had binnen zeventien minuten al tweemaal toegeslagen. De behendige aanvaller tilde daarmee zijn seizoenstotaal naar elf, waarmee hij de productiefste speler van de Italiaanse competitie is. Manolo Gabbiadini deed een kwartier voor tijd iets terug namens Sampdoria.

[PD] Barça haalt uit bij Betis, blessure Messi

Barcelona heeft zondag zijn leidende positie in de Primera Divison verstevigd. De landskampioen haalde met 4-1 uit bij hekkensluiter Real Betis en profiteerde zodoende optimaal van het puntenverlies van Atletico Madrid eerder op de dag. Een domper was het uitvallen van Lionel Messi met een spierblessure.

Messi liep de kwetsuur in de achttiende minuut op tijdens een sprint. De viervoudig wereldvoetballer van het jaar greep meteen naar zijn linkerbeen en werd drie minuten later vervangen door Andres Iniesta. Barcelona meldt dat Messi maandag onderworpen wordt aan medische testen. Het is al de derde spierblessure voor de Argentijn dit seizoen.

Zonder Messi kende Barcelona alsnog een gemakkelijke avond. Neymar opende na 35 minuten de score, waarna Pedro een minuut later de marge verdubbelde. In de tweede helft liep Barcelona via twee goals van Fabregas uit naar 0-4. In blessuretijd redde Jorge Molina voor Betis de eer vanaf de penaltystip.

Door de zege vergrootte Barcelona het verschil met Atletico, dat gelijkspeelde bij Villarreal, tot drie punten. Rivaal Real Madrid volgt al op zes punten. Barça won dit seizoen twaalf competitiewedstrijden en speelde eenmaal gelijk. Betis is met negen punten hekkensluiter.

[WB] Vrouwen winnen ploegenachtervolging in Calgary

De Nederlandse schaatssters hebben zondag de wereldbekerwedstrijd ploegenachtervolging in Calgary gewonnen. Ireen Wüst, Lotte van Beek en Linda de Vries klokten een winnende tijd van 2.57,82 minuten en bleven daarmee iets minder dan een halve seconde verwijderd van het Nederlands record.

Op 71 honderdsten eindigde Japan als tweede. Polen (2.59,42) mocht als nummer drie het podium bestijgen. Opvallend was het matige presteren van Duitsland. De tweevoudig olympisch kampioen viel zelfs buiten de top tien en werd voorlaatste.

Uitslag:

# Land Tijd
1 Nederland 2.57,82
2 Japan 2.58,53
3 Polen 2.59,42
4 Canada 2.59,84
5 Zuid-Korea 3.00,32

[PD] Villarreal snoept Atlético punten af

Atlético Madrid heeft zondagavond in de Primera División voor de tweede keer dit seizoen punten verspeeld. De ploeg van coach Diego Simeone werd op vreemde bodem door Villarreal op 1-1 gehouden. Beide treffers waren eigen doelpunten. Al na twee minuten werkte Villarreal-verdediger Mario de bal in eigen doel. In de tachtigste minuut overkwam Madrileen Juanfran hetzelfde.

Toby Alderweireld mocht voor de tweede keer in de competitie meedoen bij Atlético. De van Ajax overgekomen Belg kreeg eerder een basisplaats tegen Espanyol, frappant genoeg de andere wedstrijd waarin Atlético averij opliep. Alderweireld had een bedenkelijke rol bij de tegengoal, waarin hij tot tweemaal toe niet goed ingreep.

Atlético achterhaalde door de remise koploper Barcelona, maar de landskampioen komt later op de avond nog wel in actie bij Real Betis. Villarreal staat keurig vierde.

Espanyol wist voor de vierde wedstrijd op rij niet te winnen. In eigen stadion werd met 1-3 verloren van Sevilla. Valencia kwam in eigen stadion niet verder dan 2-2 tegen Real Valladolid.

Afmeldingen Brenet en Ebecilio bij Jong Oranje

Bondscoach Albert Stuivenberg kan in de interlands van Jong Oranje tegen de leeftijdsgenoten van Slowakije en Frankrijk geen beroep doen op Joshua Brenet en Kyle Ebecilio. Beide spelers hebben zich met een blessure afgemeld, bericht de KNVB zondag. Stuivenberg heeft Feyenoorder Terence Kongolo en Thomas Bruns van Heracles Almelo als vervangers opgeroepen.

PSV'er Brenet heeft knieklachten, terwijl Ebecilio zondag aan de competitiewedstrijd van FC Twente tegen PEC Zwolle een enkelblessure overhield.

Voor Jong Oranje, dat nog zonder puntverlies is in zijn poule, staat donderdag de vierde wedstrijd in de EK-kwalificatie op het programma. In Senec is Slowakije de opponent. Vier dagen later volgt in Toulouse de ontmoeting met Frankrijk.

[Serie A] Sassuolo in blessuretijd naast Strootmans Roma

AS Roma heeft opnieuw averij opgelopen in de Serie A. Na het eerste puntenverlies van vorige week tegen Torino (1-1) moest de ploeg van Kevin Strootman tegen Sassuolo wederom genoegen nemen met een gelijkspel. De promovendus maakte in Rome via spits Domenico Berardi in de vierde minuut van de blessuretijd de gelijkmaker, nadat ploeggenoot Alessandro Longhi in de eerste helft in eigen doel had gescoord.

Strootman speelde de gehele wedstrijd mee en kreeg in de 37e minuut een gele kaart. Het nog ongeslagen Roma verzuimde goede zaken te doen, aangezien concurrenten Napoli en Juventus elkaar later zondag treffen. De achtervolgers hebben beide 28 punten, vier minder dan Roma, dat zijn eerste tien duels won.

Milan bleef al voor de zesde opeenvolgende officiële wedstrijd zonder overwinning. Met Nigel de Jong en Urby Emanuelson de gehele wedstrijd meespelend werd er niet gescoord bij Chievo. Aanvoerder Riccardo Montolivo werd zeven minuten voor tijd van het veld gestuurd. Ook Sergio Pellissier van Chievo haalde het eindsignaal niet.

Milan verzamelde uit de eerste twaalf duels slechts dertien punten en heeft al negentien punten achterstand op AS Roma. Nummer vijf Hellas Verona ging met 2-0 onderuit bij Genoa. Lazio speelde met 1-1 gelijk bij Parma.

Overige duels Serie A zondagmiddag:

Cagliari - Torino 2-1

Atalanta - Bologna 2-1

Amish meisje ontvlucht chemotherapie

Een 10-jarig Amish meisje is met haar ouders het land ontvlucht om aan een gedwongen chemotherapie te ontkomen.  Volgens de ouders veroorzaken de behandelingen ondraaglijke pijn en wil men het genezingsproces voortzetten met natuurlijke geneesmiddelen en gezonde voeding.

Bij Sara Hershberger was leukemie vastgesteld. Op advies van de medische staf van het Akron Children’s Hospital te Ohio werd besloten het meisje te behandelen met chemokuren. Dit leek te helpen. De situatie verbeterde aanmerkelijk maar desondanks besloten de ouders de behandeling te stoppen. Het resultaat weegt blijkbaar niet op tegen de pijn van de chemo.

Het ziekenhuis was het hier duidelijk niet mee eens en stapte naar de rechter. Via de gerechtelijke procedure probeerde het ziekenhuis de ouders het voogdijschap van het meisje te ontnemen en de behandeling voort te laten zetten. In de eerste instantie werden de ouders in het gelijk gesteld, maar een tweede rechtszaak bij een hogere rechtbank deed een uitspraak in het voordeel van het kinderziekenhuis.

Het gerucht gaat dat het Akron Children’s Hospital van de farmaceutische industrie een miljoen dollar ontvangt om experimentele chemotherapieën uit te voeren. Van veel toegediende geneesmiddelen die daar gebruikt worden, is niet bewezen of ze heilzaam zijn.  Het hospitaal zou met elke ronde waarbij Sara die geneesmiddelen toegediend krijgt, geld ontvangen.

De Amish zijn een protestante sekte die in afgezonderde gemeenschappen leven. Volgens de leer van deze religieuzen zorgt moderniteit voor verdorvenheid. Men leeft dan ook nog op traditionele wijze, op een sobere, eenvoudige manier. Volgens de Amish is God de enige die over de mens beslist.

                                                         Een interview met opa.

Kunstenaar spijkert balzak vast op Rode Plein

Een naakte Russische kunstenaar heeft zondag uit protest tegen onverschillige en corrupte politici zijn testikels vastgespijkerd aan het plaveisel van het Rode Plein in Moskou.

"Deze actie is een metafoor voor de apathie, de politieke onverschilligheid en het fatalisme van de moderne Russische maatschappij", schreef Pjotr Pavlenski in een verklaring, die de internetsite grani.ru publiceerde. "Er ontstaat een leger van ongeïnteresseerde afgoden, die rustig hun lot afwachten." Veiligheidsmensen bevrijdden de kunstenaar, die naar het ziekenhuis is gebracht.

Het is niet de eerste spraakmakende actie van Pawlenski. Eerder wikkelde hij zich in Sint Petersburg naakt in prikkeldraad uit protest tegen de onderdrukking. Hij heeft ook zijn steun uitgesproken voor de punkband Pussy Riot, die een protestsong tegen president Vladimir Putin met gevangenisstraffen moest bekopen.


Kunstenaar spijkert ballen vast op Rode Plein 

Bende vrouwenhandelaars opgerold in Spanje

De Spaanse politie heeft zondag een Nigeriaanse bende opgerold die vrouwen naar Europa smokkelde om hen tot prostitutie te dwingen. Bij invallen in Madrid, Toledo, Palma de Mallorca en de regio Cantabrië wist de politie vijf slachtoffers van de vrouwenhandelaars te bevrijden. Van de 25 opgepakte verdachten hadden er acht geen verblijfsvergunning.

De bende, die al sinds begin jaren negentig actief was, 'ving' vrouwen in Nigeria en ontvoerde hen naar Brazilië of Mexico. Vervolgens werden ze naar Spanje meegenomen, om vandaar uit in peeskamers in allerlei landen te belanden.

De vrouwenhandelaars wasten de opbrengst wit door die om te zetten in luxeartikelen. Die werden vervolgens in busjes naar de Nigeriaanse metropool Lagos verscheept.

In de jaren negentig verdiende dezelfde bende zijn geld met de beruchte 'oplichtersbrieven uit Nigeria'. E-mailgebruikers werden bestookt met smeekbrieven, investeringsvoorstellen of genereuze aanbiedingen. Wie toehapte en geld overmaakte kwam van een koude kermis thuis.

[WB] Kramer wint 5km in tweede tijd ooit

Schaatser Sven Kramer is er zondag niet in geslaagd het wereldrecord op de 5000 meter aan te scherpen. De Fries won de wereldbekerwedstrijd in Calgary in 6.04,46 minuten, de tweede tijd ooit.

Kramer bleef iets meer dan een seconde verwijderd van zijn eigen mondiale toptijd, die sinds 2007 op 6.03,32 staat. De eenmalig olympisch kampioen had al aangegeven dat het verbeteren van het wereldrecord geen topprioriteit genoot.

Op bijna tweeënhalve seconde eindigde Jorrit Bergsma in 6.06,93 als tweede. De Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee voorkwam een volledig Nederlands podium. Hij noteerde 6.07,04.

Bob de Jong werd vierde in 6.08,80, gevolgd door Koen Verweij (6.09,51) en Jan Blokhuijsen (6.11,91).

Uitslag:

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 6.04,46
2 Jorrit Bergsma Ned 6.06,93
3 Seung-Hoon Lee Zko 6.07,04
4 Bob de Jong Ned 6.08,80
5 Koen Verweij Ned 6.09,51
6 Jan Blokhuijsen Ned 6.11,91

Minder drugsgebruikers naar verslavingszorg

Het aantal drugsgebruikers dat naar de verslavingszorg gaat daalt, zo blijkt uit de jaarrapportage van de Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut. Maar dat wil niet zeggen dat er minder verslaafden zijn of dat de problematiek afneemt, aldus programmahoofd Drug monitoring Margriet van Laar.

,,We zien inderdaad een geringe daling, al durf ik daar niet direct conclusies aan te verbinden. Daarvoor is het te vroeg. Dat kan pas als de daling echt doorzet’’, aldus Van Laar. Toch kan het aantal mensen dat bij de verslavingszorg aanklopt wel een indicatie zijn van de hoeveelheid mensen die problemen hebben met het gebruik van drugs, weet ze. Het aantal mensen met bijvoorbeeld een cannabisverslaving dat werd geholpen, verdrievoudigde tussen 2002 en 2012, maar daalde vorig jaar weer met 4 procent.

Hetzelfde geldt voor de zorg aan cocaïneverslaafden: er werden sinds 2002 meer mensen opgenomen, totdat het aantal in 2008 begon te dalen. In de verslavingszorg zagen ze sinds 2002 al minder mensen langskomen met een heroïne- of xtc-verslaving. Alleen het aantal GHB-gebruikers dat in de verslavingszorg belandde nam toe, al gaat het nog steeds om relatief kleine aantallen. ,,Het GHB-gebruik in sommige groepen is problematisch. Het middel is sterk verslavend en je komt er niet makkelijk van af’’, aldus Van Laar.

Bevolking München stemt tegen Spelen 2022

München stelt zich toch niet kandidaat voor de organisatie van de Olympische Winterspelen in 2022. Een meerderheid van de bevolking in en rond München stemde zondag bij een referendum tegen de kandidatuur. Belangrijkste beweegredenen daarvoor waren bezorgdheid over het milieu en de hoge kosten.

In totaal moesten vier gemeenten naar de stembus, waaronder naast München ook de bevolking van Garmisch-Partenkirchen. In het bekende skigebied zouden de alpine-evenementen gehouden moeten worden. "We hadden een heel andere uitkomst verwacht. Persoonlijk denk ik dat dit onze laatste kans was om de Winterspelen te organiseren", jammerde gemeenteburgemeester Thomas Schmid.

München hoopte de eerste stad in de geschiedenis te worden die zowel de Zomer - als de Winterspelen organiseerde. In 1972 werden in de hoofdstad van Beieren al de Zomerspelen gehouden. Het IOC beslist in 2015 wie er zeven jaar later met de organisatie aan de haal gaat. Donderdag sluit de deadline voor de kandidaatstelling.

'Banken hinderen hulpverlening buitenland'

Hulporganisaties ondervinden steeds vaker problemen met het overmaken van geld naar het buitenland door antiterrorismemaatregelen. Ze kunnen humanitaire hulp daardoor niet altijd op de goede plek krijgen, zegt Human Security Collective zondagavond in het radioprogramma Bureau Buitenland.

Vooral Syrië wordt getroffen, zegt directeur Lia van Broekhoven van Human Security Collective in het VPRO-programma. De organisatie is dit jaar speciaal opgericht om het probleem op de agenda te zetten. Ook Nederlandse banken als ING en de Rabobank weigeren soms geld over te maken naar landen als Syrië, zegt Van Broekhoven.

De meeste hulporganisaties die er last van hebben willen er volgens haar niet mee naar buiten treden. Ze vrezen voor reputatieschade omdat terrorisme gevoelig ligt.

Oxfam Novib geeft wel toe moeite te hebben geld over te maken naar lokale partners die noodhulp geven. Volgens directeur campagnes Ton van der Lee komt dat doordat banken uit angst voor boetes terugschrikken om geld over te maken naar plekken waar organisaties beschuldigd worden van terrorisme.

De hulporganisaties bespreken het probleem aan het eind van de maand met de Nederlandse Vereniging van Banken, de Nederlandsche Bank en de ministeries van Buitenlandse Zaken, Financiën en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De Boer: "Mogelijkheid op 8-0"

Ajax versloeg zondag in Nijmegen N.E.C. De Amsterdammers pakten pas de eerste uitzege van het seizoen. Dat gebeurde met drie goals en zonder tegendoelpunt. Nochtans zag De Boer verbeterpunten. "Ik heb de eerste helft echt genoten", zei de trainer tegen Fox Sports.

"In de tweede helft lagen er zoveel grote ruimtes om echt goed te kunnen spelen. Het is jammer dat je daar niets mee doet. Als je met 8-0 kan winnen, dan moet je ook 8-0 winnen. We hadden de mogelijkheden om dat te doen, maar hebben niet waardig gespeeld."

Daley Blind moest zich vijf minuten na de pauze laten vervangen door Christian Poulsen. Dat was een tegenvaller voor Ajax. "Blind kreeg in de eerste helft een tik op zijn enkel bij de zijlijn. Hij dacht zelf dat hij er niet doorheen was gegaan. Zijn enkel werd wel iets dikker in de rust. Morgen gaan we even een fotootje maken. Als het meer blijkt te zijn dan een tik, dan kan hij mogelijk niet meedoen met het Nederlands elftal."

[WB] Richardson wint 1.000m, NR Van Beek

Heather Richardson heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary de 1.000 meter gewonnen. Een Nederlands record was voor Lotte van Beek niet genoeg voor de zege, zij moest genoegen nemen met zilver.

Van Beek schaatste een sterke race en kwam uiteindelijk tot een tijd van 1.13,36, waarmee ze het oude record met Ireen Wüst met een halve seconde verbeterde. Die kwam in de wetenschap dat ze haar record kwijt was een rit later in actie. Zij kwam niet verder dan 1.14,46 en een uiteindelijke zevende plaats.

Heather Richardson begon haar race een stuk sneller dan Van Beek, de slotronde was langzamer, maar de Amerikaanse hield voldoende voorsprong over om met 1.13,23 de snelste tijd te rijden. In de slotrit kwam Christine Nesbitt in actie tegen Brittany Bowe. Wereldrecordhoudster Nesbitt reed een teleurstellende rit en kwam niet verder dan 1.15,00 en de tiende tijd. Bowe reed 1.13,70 en maakte het podium vol.

Uitslag:

# Naam Land Tijd
1 Heather Richardson VS 1.13,23
2 Lotte van Beek Ned 1.13,36
3 Brittany Bowe VS 1.13,70
4 Sang-Hwa Lee Zko 1.14,19
5 Olga Fatkoelina Rus 1.14,28
6 Margot Boer Ned 1.14,36
7 Ireen Wüst Ned 1.14,46
17 Laurine van Riessen Ned 1.15,41

Jansen (Twente): "Niet geheel ontevreden"

FC Twente verspeelde zondag punten, op bezoek bij PEC Zwolle (1-1). Toch was trainer Michel Jansen niet helemaal ontevreden. "Het was een gesloten wedstrijd." PEC toonde andermaal aan dat het heel gevaarlijk kan zijn in de counter. Ook Twente had daar zondag weer moeite mee en moest genoegen nemen met een remise.

Voor de vierde week op rij geen driepunter. Jansen toonde zich optimistisch. "Ik ben niet geheel ontevreden. Het was een gesloten wedstrijd. Pas na de openingstreffer van Zwolle werd de wedstrijd opener. We hebben onze rug gerecht en zijn teruggekomen. Voor mijn gevoel was dit een terecht gelijkspel", aldus Jansen tegen Fox Sports.

Waar Twente vorige week tegen N.E.C. (2-2) na rust slecht speelde, was nu de eerste helft het zwaktepunt. "Die ging moeizaam. We moeten leren om te gaan met tegenstanders die compact spelen, zoals Zwolle. Dit was de perfecte wedstrijd om daar stappen in te makken. Nu zie je dat we in de omschakeling geslacht worden."

Interview: Patrick Ness

Patrick Ness is vooral bekend als de schrijver van de Chaos-trilogie, een reeks boeken voor jongvolwassenen. Nu is een nieuw boek van hem uitgekomen, genaamd Zeven minuten na middernacht, over een dertienjarige jongen die worstelt met de dood van zijn moeder. Ness schreef het boek op basis van een origineel idee van Siobhan Dowd, die helaas overleed voordat ze het boek kon schrijven. In het kader van het nieuwe boek mocht FOK!-reviewer Ser_Ciappelletto Ness een paar vragen stellen.

Vrouw wilde aidswezen vergiftigen

Een leidster van een Zuid-Afrikaans weeshuis met aidswezen is zondag aangehouden omdat ze 20 kinderen zou hebben vergiftigd. De kinderen uit het Malerato Centre for Hope in een buitenwijk van Pretoria zouden ernstige buikklachten hebben gekregen, nadat ze bij de lunch een poeder hadden gekregen.

Twee kinderen verkeren in kritieke toestand. "We waren zo bezorgd. Ze moesten overgeven en huilden", zei de directrice van het weeshuis tegen de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times.

In het centrum worden meer dan 40 kinderen opgevangen die zijn verlaten of van wie de ouders door aids zijn gestorven. In Zuid-Afrika heeft van de mensen in de leeftijd tussen 15 en 45 jaar meer dan 25 procent aids of hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

'Zuid-Afrikaanse wilde aidswezen vergiftigen'
'Zuid-Afrikaanse wilde aidswezen vergiftigen' (Foto: ANP)

[PL] Van Persie vloert met kopgoal oude club Arsenal

Robin van Persie heeft Manchester United zondag een zege op zijn oude club Arsenal geschonken. De aanvoerder van het Nederlands elftal kopte na 27 minuten uit een corner het enige doelpunt van de wedstrijd binnen. Van Persie speelde tussen 2004 en 2012 voor Arsenal en stapte vorig jaar zomer over naar United, waarmee hij gelijk landskampioen werd.

Van Persie knikte op Old Trafford in de eerste helft op schitterende wijze zijn zevende competitietreffer binnen. Na een uur spelen liet Wayne Rooney een grote kans onbenut om de score te verdubbelen. In de slotfase van de wedstrijd zette Arsenal de rivaal nog wel onder druk, maar tot grote kansen en doelpunten leidde het slotoffensief niet.

United naderde door de zege koploper Arsenal tot op vijf punten. De Gunners voeren ondanks de nederlaag met 25 punten nog altijd de ranglijst aan. Liverpool staat tweede en pas op de vijfde plaats is United terug te vinden.

Swansea City zag een thuiszege op Stoke City ver in blessuretijd in rook opgaan. Charlie Adam maakte uit een strafschop de 3-3. Swansea had in de tweede helft een 0-2 achterstand omgebogen in een 3-2 voorsprong.

Wilfried Bony scoorde tweemaal, waarvan de eerste op aangeven van Jonathan de Guzman. Doelman Michel Vorm zat bij Swansea een schorsing uit.

[WB] Fredericks wint tweede 500 meter

Tucker Fredericks heeft zijn tiende wereldbekerwedstrijd schaatsen gepakt. De Amerikaan snelde in de tweede 500 meter in Calgary naar een tijd van 34,46 seconden, waarmee hij de Zuid-Korean Tae-Bum Mo en Ronald Mulder nipt te snel af was.

Joji Kato zette in de eerste rit met 34,61 seconden een snelle tijd neer die pas laat in het programma sneuvelde. Mo dook in de voorlaatste rit met 34,47 seconden onder de tijd van de Japanner, terwijl in de laatste rit Fredericks hem weer met 0,01 seconde te snel af was. Vrijdag had de Amerikaan al gezegevierd in de B-divisie. Ronald Mulder moest met 34,52 seconden genoegen nemen met een derde positie.

Jesper Hospes werd met 34,57 seconden zesde, terwijl Jan Smeekens (34,61) en Michel Mulder (34,68) respectievelijk gedeeld zevende en negende werden. Kjeld Nuis kwam er met 34,93 seconden en een zeventiende positie niet aan te pas.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Tucker Fredricks VS 34.46
2 Tae-Bum Mo Kor 34.47
3 Ronald Mulder Ned 34.52
4 Jamie Gregg Can 34.53
5 Mitchell Whitmore VS 34.56
6 Jesper Hospes Ned 34.57
7 Joji Kato Jap 34.61 (8)
7 Jan Smeekens Ned 34.61 (8)
9 Michel Mulder Ned 34.68
17 Kjeld Nuis Ned 34.93


Stand

# Naam Land Punten
1 Ronald Mulder Ned 170
2 Tae-Bum Mo Kor 160
3 Jamie Gregg Can 130
4 Tucker Fredricks VS 125
5 Michel Mulder Ned 92
6 Jesper Hospes Ned 90
7 Mitchell Whitmore VS 86
8 Jan Smeekens Ned 80
20 Kjeld Nuis Ned 15

Leger Syrië heft beleg hongerend Qudsaya op

Het Syrische leger laat na weken weer voedseltransporten door naar het door regeringstroepen omsingelde Qudsaya. De belegeraars en de rebellen in Qudsaya, dat vlakbij de hoofdstad Damascus ligt, sloten zondag een akkoord, zeggen activisten ter plaatse.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kan er voor het eerst sinds oktober weer voedsel en meelbloem naar het stadje worden gebracht. Activisten van het Qudsaya Mediateam bevestigden dat de strijdende partijen een bestand zijn overeengekomen. Eerder deze maand luidde de actiegroep de noodklok omdat op de markt in Qudsaya geen eten meer te krijgen was en de armste inwoners al honger leden.

Het akkoord in Qudsaya is mogelijk een gebaar van goede wil van de regering van president Bashar Assad in de aanloop naar de vredesconferentie over het conflict in Syrië waaraan de internationale gemeenschap werkt. Ook in andere delen van het land zijn de afgelopen tijd bestanden gesloten.

De Syrische Nationale Coalitie, het belangrijkste door het Westen gesteunde verbond van oppositiegroepen, heeft Damascus de afgelopen dagen meermaals opgeroepen het beleg rond bolwerken van de opstandelingen op te breken. Zo zou het Assadbewind moeten tonen dat het oprecht vrede wil.

De SNC is in Istanbul bijeen om te beslissen of het oppositieverbond wil aanschuiven bij een eventuele vredesconferentie. De coalitie houdt vooralsnog vast aan de voorwaarde dat Assad belooft plaats te maken voor een overgangsregering. Dat is voor de president echter onbespreekbaar.

Alle strijdende partijen in Syrië slaan zo nu en dan het beleg om vijandelijke bolwerken en gebruiken daarbij de tactiek van de uithongering. Onschuldige burgers zijn van die strijdwijze doorgaans de eerste slachtoffers.

De internationale gemeenschap dringt er, vooral sinds de gruwelverhalen over de hongersnood in de hoofdstedelijke voorstad Moadamiyeh van eerder dit jaar, bij de Syrische regering op aan voedsel en hulpgoederen toe te laten tot belegerde gebieden. De inwoners van door de rebellen veroverde plaatsen smeken op hun beurt de opstandelingen om over een bestand te onderhandelen. Die gezamenlijke druk lijkt de laatste tijd wat vrucht af te werpen.

Uitslag Feyenoord - AZ

Om 16.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Feyenoord en AZ. In de Kuip kwamen de ploegen tot een 2-2 gelijkspel. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

Feyenoord

2 - 2

AZ

 48' Te Vrede
 51' Immers
   17' A. Jóhannsson 
 57' A. Jóhannsson (pen) 
 
 Gele kaart: Martins Indi, Clasie, Janmaat, (Feyenoord), A. Jóhannsson, M. Johannsson, Gudmundsson, (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena (Bakkal/72)
Schaken
Te Vrede
Boëtius (Armenteros/78)
  Estaban
M. Johannsson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz
Martens (Elm/83)
Beerens
A. Jóhannsson (Avic/89)
Gudmundsson

GCHQ-kapers gebruikten neppagina's LinkedIn

De Britse inlichtingendienst GCHQ gebruikt valse pagina's van onder meer het zakelijke sociale netwerk LinkedIn om binnen te geraken in computers van spionagedoelwitten. Dat schrijft Der Spiegel zondag. De GCHQ lokt nietsvermoedende prooien naar zelfgemaakte nepsites om daar spionagesoftware op hun computer te installeren, zo blijkt volgens het Duitse opinieblad uit door klokkenluider Edward Snowden geopenbaarde documenten.

De Britse dienst wist met die 'Quantum Insert'-methode onder meer de computers van meerdere Belgacom-medewerkers binnen te dringen. Ook het Zwitserse telecombedrijf Starhome MACH zou het slachtoffer zijn geworden van computerinbraak.

Al eerder onthulde The Guardian dat de GCHQ belangrijke transatlantische glasvezelkabels aftapt en daardoor ruime toegang heeft tot het internetverkeer via de kabel. De inlichtingendienst stelt volgens Der Spiegel alles in het werk om ook mee te kunnen luisteren en gluren op het mobiele internet. Daarom zouden GCHQ-medewerkers proberen in te breken bij bedrijven die dat verkeer regelen, zoals Belgacom en Starhome.

De OPEC heeft zelfs van twee kanten gevaar te vrezen, blijkt uit de door Snowden gedeelde geheime stukken. Zowel de GCHQ als de Amerikaanse NSA had het samenwerkingsverband van olie-exporteurs op de korrel. De Britten slaagden bij negen OPEC-medewerkers in hun opzet, de Amerikanen wisten zelfs door te dringen tot de Saudische OPEC-vertegenwoordiger en het milieu rond de secretaris-generaal van de organisatie.

[Video] Hockeyer verliest zeven tanden na klap tegenstander

Rotterdam-verdediger Seve van Ass heeft een nare blessure overgehouden aan het duel met Amsterdam. Van Ass kreeg in het duel de stick van Valentin Verga in zijn gezicht en verloor, volgens de NOS, hiermee liefst zeven tanden. Van Ass speelde zonder bitje.

Verga moest na zijn roekeloze actie met een rode kaart het veld verlaten. Volgens de NOS werd Van Ass direct naar het ziekenhuis gebracht, waar een kaakchirurg hem behandelde.


De klap in het gezicht van Van Ass. (Bron: NOS)

'Yvonne Coldeweijer doet Nicky Romero'

Yvonne Coldeweijer, de ex van zanger Ben Saunders, lijkt een nieuw liefje te hebben gevonden. De blondine heeft haar oog laten vallen op dj Nicky Romero. "Laat ik het zo zeggen: we zijn aan het daten", vertelde Coldeweijer aan RTL Boulevard.

De 26-jarige Coldewijer had tot afgelopen zomer een relatie met Saunders. De twee woonden samen. De 24-jarige Romero, die zevende staat in de DJ Mag 100, neemt zijn vlam naar verluidt zondagavond mee naar de MTV EMA. De dj was genomineerd voor een award in de categorie beste Nederlandse act, maar zag die prijs naar Kensington gaan.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 13

Afgelopen weekend stond de dertiende speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. Vitesse nam mede door een gelijkspel van AZ de koppositie over. PSV zakte door een nederlaag naar de achtste plek.

Doelpuntrijk voetbalweekend 

sc Heerenveen won op vrijdag thuis van RKC Waalwijk. Na drie nederlagen op rij kon de ploeg uit Friesland weer drie punten bijschrijven. Finnbogason scoorde drie maal, waardoor hij dit seizoen al veertien doelpunten heeft gemaakt in de Eredivisie. Mede door twee penalties eindigde de wedstrijd in 5-2. De 5-1 van Ziyech (Heerenveen) was het hoogtepunt van de wedstrijd: hij wist de keeper te verrassen met een verre boogbal. 

Op zaterdag stonden er vier wedstrijden op het programma. In Kerkrade wist Go Ahead Eagles met 1-4 te winnen van Roda JC. Roda, dat twee weken geleden in de beker nog won van PSV, leed zijn eerste nederlaag in zeven duels. Al na 10 minuten spelen stond het 0-2 door twee goals van Antonia. Vlak na rust moest Roda verder met 10 man nadat van Peppen zijn tweede gele kaart kreeg. Na ruim een uur spelen stond de eindstand op het scorebord.

Vitesse pakte de koppositie van de Eredivisie door met 3-1 te winnen van FC Utrecht. De thuisploeg kwam op voorsprong na een penalty omdat Heerings hands maakte. Na rust kreeg ook Utrecht een strafschop vanwege een handsbal: De Ridder maakte de 1-1 na een uur spelen. In de slotfase zorgden Havenaar en Pröpper ervoor dat de drie punten in Arnhem bleven. In Almelo won FC Groningen van Heracles Almelo met 3-0. Pas in het laatste half uur wist Groningen te scoren. Zivkovic opende de score, waarna Kostic de drie punten definitief binnenhaalde.

In de onderste regionen van de ranglijst speelde de nummer zestien ADO Den Haag tegen SC Cambuur (15). In Den Haag eindigde de wedstrijd in een makkelijke 3-0 zege voor ADO. Voor rust scoorden Gehrt en van Duinen en na 70 minuten maakte Gehrt zijn tweede van de avond. Door de winst nam de ploeg uit Den Haag de vijftiende plek van Cambuur over. ADO kan nog verder stijgen, want ze hebben een wedstrijd minder gespeeld.

Uit de Overijsselse derby tussen PEC Zwolle en FC Twente kwam vandaag geen winnaar: de wedstrijd eindigde in 1-1. De voormalige koploper uit Enschede wist voor de vierde keer op rij niet te winnen. Vlak na rust kwam PEC door een doelpunt van Fernandez verdiend op voorsprong. Daarna golfde het spel op en neer. Twintig minuten voor tijd maakte Promes de gelijkmaker. Beide ploegen gingen daarna op zoek naar de winnende treffer, maar de kansen werden niet benut.

In het zuiden speelden NAC Breda en PSV tegen elkaar. Voor rust was PSV de betere ploeg en op slag van rust scoorde Locadia voor de uitploeg. Na de pauze was het NAC dat steeds gevaarlijker werd en in de 67e minuut maakte Kwakman uit een corner 1-1. Tien minuten voor tijd maakte hij de winnende treffer: 2-1. PSV heeft nu slechts één punt behaald in de laatste vier duels en zakt daardoor naar de achtste plaats op de ranglijst.

Ajax reisde af naar Nijmegen voor de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen. De Amsterdammers boekten hun eerste uitzege van dit seizoen door met 3-0 te winnen. De Jong opende na 26 minuten de score en twee minuten later was het Boilesen die de score verdubbelde. Vlak voor rust miste Sigthórsson een enorme kans door de bal naast het lege doel te schieten. In het tweede helft nam N.E.C. Nijmegen meer initiatief maar dat leidde niet tot een doelpunt. Het was De Jong met zijn tweede van de middag die na 72 minuten de eindstand bepaalde.

De laatste wedstrijd van dit weekend vond plaats in de Kuip tussen Feyenoord en koploper AZ. Al vroeg in de wedstrijd kwam AZ op voorsprong door A. Jóhansson. Vlak na rust boog Feyenoord de achterstand om in een voorsprong door doelpunten van Te Vrede en Immers. Zes minuten later was het wederom A. Jóhansson die scoorde, ditmaal uit een strafschop. Dit was ook meteen de eindstand, waardoor AZ zakt naar de tweede plaats.

De competitie wordt over twee weken vervolgd. Volgende week vinden de oefeninterlands van het Nederlands elftal plaats. Op zaterdag 16 november begint al om 13.15 uur de wedstrijd tegen Japan en op dinsdag 19 november begint om 20.30 uur Nederland - Colombia.


Finnbogason (sc Heerenveen) pakt de bal na zijn doelpunt. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
sc Heerenveen RKC Waalwijk 5 - 2
Roda JC Kerkrade Go Ahead Eagles 1 - 4
Heracles Almelo FC Groningen 0 - 3
Vitesse FC Utrecht 3 - 1
ADO Den Haag SC Cambuur 3 - 0
PEC Zwolle FC Twente 1 - 1
N.E.C. Nijmegen Ajax 0 - 3
NAC Breda PSV 2 - 1
Feyenoord AZ 2 - 2


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Vitesse 13 7 3 3 24 25 - 18
2 AZ 13 7 2 4 23 23 - 19
3 Ajax 13 6 4 3 22 26 - 15
4 FC Groningen 13 6 4 3 22 28 - 25
5 FC Twente 13 5 6 2 21 28 - 12
6 Feyenoord 13 6 3 4 21 27 - 21
7 PEC Zwolle 13 5 5 3 20 22 - 14
8 PSV 13 5 4 4 19 24 - 14
9 sc Heerenveen 12 5 3 4 18 29 - 25
10 NAC Breda 13 5 3 5 18 22 - 18
11 Roda JC Kerkrade 13 4 5 4 17 22 - 28
12 Go Ahead Eagles 12 4 4 4 16 20 - 29
13 FC Utrecht 13 4 3 6 15 17 - 26
14 Heracles Almelo 12 4 2 6 14 16 - 22
15 ADO Den Haag 12 4 1 7 13 17 - 27
16 SC Cambuur 13 3 3 7 12 11 - 17
17 RKC Waalwijk 13 2 3 8 9 18 - 29
18 N.E.C. Nijmegen 13 1 6 6 9 19 - 35


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 14 11
Graziano Pellè Feyenoord 10 11
Aron Jóhannsson AZ 9 13
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 6 12
Kolbeinn Sigthórsson Ajax 6 13
Luc Castaignos FC Twente 6 13
Krisztián Németh Roda JC Kerkrade 6 13
Mathias Gehrt ADO Den Haag 5 9
Siem de Jong Ajax 5 10
Rydell Poepon NAC Breda 5 11


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
PSV sc Heerenveen 23 nov 2013 18.45
SC Cambuur N.E.C. Nijmegen 23 nov 2013 19.45
AZ Roda JC Kerkrade 23 nov 2013 19.45
Go Ahead Eagles Vitesse 23 nov 2013 19.45
Ajax Heracles Almelo 23 nov 2013 20.45
RKC Waalwijk Feyenoord 24 nov 2013 12.30
FC Utrecht ADO Den Haag 24 nov 2013 12.30
FC Groningen PEC Zwolle 24 nov 2013 14.30
FC Twente NAC Breda 24 nov 2013 16.30

Financiële problemen Libië door olieblokkade

Libië dreigt vanaf volgende maand betalingsproblemen te krijgen vanwege de aanhoudende stakingen en blokkades bij Libische olievelden en havens. Dat heeft de Libische premier Ali Zeidan zondag gezegd.

Arbeiders, bewakers en milities leggen al maanden de belangrijkste oliefaciliteiten van het land plat om hoger loon en meer politieke rechten te eisen. De premier waarschuwt nu dat als de blokkades niet stoppen, de overheid door de gedaalde olie-inkomsten problemen zal krijgen met het dekken van haar uitgaven. Hij gaf de protestanten een week tot 10 dagen de tijd om hun acties te staken, anders zullen maatregelen worden genomen, zonder nadere details te geven.

Door de onrust in de Libische olie- en gasindustrie is de productie van het OPEC-land gedaald naar nog maar een fractie van de capaciteit van 1,6 miljoen vaten per dag.

Financiële problemen Libië door olieblokkade
Financiële problemen Libië door olieblokkade (Foto: ANP)

FOK!toen: Game Boy Color

Vijftien jaar geleden verscheen de Game Boy Color, de eerste videogame handheld van Nintendo met een kleurenscherm. De Game Boy Color was niet alleen kleiner en krachtiger dan de razend populaire Game Boy, maar kon ook nog eens alle Game Boy-spellen gewoon afspelen.

De Game Boy Color volgde de Game Boy op die op dat moment al bijna tien jaar heer en meester was in het land van de draagbare spelcomputers. Omdat het monochrome scherm van de Game Boy in 1998 toch was verouderd was verscheen daar de Color. Qua specificaties was er niet heel veel veranderd, maar de CPU kon in twee modi draaien: 4MHz en 8MHz. Ook was er driemaal zoveel werkgeheugen beschikbaar: 32 kb system RAM, 16 kb video RAM. 

De schermresolutie en knoppenlayout waren echter wel gelijk zodat er geen problemen zouden ontstaan als men de oudere games zou gaan spelen. De spellen voor een Game Boy Color hadden hetzelfde formaat als die van de originele Game Boy. Deze cartridges bevatten spellen die maximaal 128 kb groot waren, ook voor die tijd niet zo groot daar veel games op desktopcomputers al op meerdere cd's geleverd werden in die tijd.


De Game Boy-familie, links onderin de Game Boy Color

Ten tijde van de launch in november 1998 waren er slechts vier launchgames voor de Game Boy Color: Tetris DX, Super Mario Bros. Deluxe, Game & Watch Gallery 2 en Pocket Bomberman. Alle vier dus ook ports en/of remakes van oudere games. Het grote voordeel was echter de al eerder genoemde achterwaartse compatibiliteit. Al je Game Boy-spellen kon je op een Game Boy Color spelen, en als je wilde kon je er zelfs een kleurenpalet overheen gooien. 

Later verschenen er meer en meer unieke games die echt gebruik maakten van de krachtigere hardware. Ze waren direct in kleur te spelen en zagen er voor die tijd prachtig uit op dat kleine 160 x 144 pixels-scherm. Voorbeelden van dergelijke spellen waren de Super Nintendo-knaller Donkey Kong Country en het duo Zelda-spellen Oracle of Seasons en Oracle of Ages. Op de verpakking van deze spellen staat in de hoek nadrukkelijk vermeld dat het spel enkel op Game Boy Color te spelen is. Nadeel van de nieuwe games was dus dat ze niet meer speelbaar waren op de oude Game Boy en men dus moest upgraden. 


De doosjes van de twee Zelda-spellen

De mogelijkheid om oudere games op nieuwe apparaten te spelen is een functie die Nintendo sinds Game Boy Color altijd toegevoegd heeft. Alle Game Boy (Color)-spellen konden later op een Game Boy Advance gespeeld worden, en Game Boy Advance-spellen waren weer te spelen op een Nintendo DS. De functie is inmiddels zo ingeburgerd dat Nintendo het sinds de Wii ook op de grote spelcomputers implementeert. Nintendo kent als geen ander de kracht van de achterwaartse compatibiliteit.

Nadat Nintendo in 2004 hun Nintendo DS had geïntroduceerd verdween de Game Boy in rap tempo van de markt om niet meer terug te keren. De jaren 90 werden gedomineerd door de kleine handheld van Nintendo, maar de Game Boy was vooral gericht op jongens. Nintendo wil een breder publiek aanspreken, van jong tot oud en zowel mannelijk als vrouwelijk. Een term 'boy' past niet meer in die missie. 

Colombiaan uitgeleverd aan Nederland

Een Colombiaan die wegens drugshandel internationaal gezocht wordt is dit weekeinde uitgeleverd aan Nederland. De 57-jarige Rafael Ivan Z.C. kwam zaterdag onder begeleiding van de marechaussee vanuit Colombia aan op Schiphol, laat het Openbaar Ministerie zondag weten.

De man werd in maart vorig jaar aangehouden in Colombia. De Nederlandse, Italiaanse en Spaanse justitie waren al jarenlang naar hem op zoek. In Nederland kwam hij naar voren in een megazaak van het landelijk parket. Hij zou een onmisbare schakel zijn tussen de Colombiaanse groothandel in cocaïne en misdaadorganisaties in Europa.

De verdachten in het Nederlandse onderzoek ontmoetten de Zuid-Amerikaan in 2009 in Colombia en Venezuela. Bij deze besprekingen ging het vooral om de verscheping van partijen coke via West-Afrika naar West-Europa. Het Nederlandse onderzoek richtte zich op de internationale handel naar Nederland en het witwassen van grote geldbedragen.

De Spaanse autoriteiten verdenken de man onder meer van betrokkenheid bij een drugstransport, waarbij in 2006 2750 kilo coke in beslag werd genomen. Ook de Italiaanse justitie brengt Z.C. in verband met internationale drugshandel. Hij zou de schakel zijn tussen de maffia en Zuid-Amerikaanse drugshandelaren.

Krul: "Hoogtepunt van m'n carrière"

Tim Krul was zondag fantastisch tegen Tottenham Hotspur. De keeper van Newcastle United en Oranje is blij en trots. "Dit soort duels speel je niet zo vaak", zei de international. De Nederlander had met tal van reddingen voorkomen dat Newcastle niet dik verloor bij Tottenham, maar juist zegevierde met 0-1.

"Dit is het hoogtepunt uit mijn carrière", jubelde Krul in gesprek met Sky Sports.  "Het was leuk om het met de vier verdedigers te vieren. Dit soort wedstrijden speel je niet zo vaak."

Krul pakte onder andere een harde kopbal van Roberto Soldado. "Dat was mijn eerste en beste redding. "Ik denk dat we weleens beter hebben gespeeld", plaatste hij een understatement. "Tegen Sunderland speelden we goed en verloren we."

"Zolang Loïc (Rémy, red.) voorin blijft scoren en wij achterin de boel dicht houden kunnen wij veel wedstrijden winnen. We weten dat de Premier League onverbiddelijk is. Er zijn weer twee thuisduels op komst (Norwich City en West Bromwich Albion, red.) en die gaan we met vertrouwen tegemoet", besloot Krul.

Britten herdenken met klaprozen gevallenen

De Britten herdachten zondag de gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog en andere gewapende conflicten en dus is al wekenlang geen presentator of beroemdheid te zien die geen klaproos op de revers of schouder draagt. Koningin Elizabeth droeg er zondag bij de officiële plechtigheid zelfs zeven in een kunstzinnige collage. Toch is er ook verzet tegen de dwang om de roos te dragen.

Als volgend jaar wordt herdacht dat de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden begon, zou Groot-Brittannië volledig rood moeten kleuren, hopen de organisatoren. De 'poppy' symboliseert voor de Britten de solidariteit met de militairen in actieve dienst, gesneuvelden, gewonden en veteranen met een psychisch trauma. Het gebruik komt voort uit het gedicht In Flanders Fields van kolonel John McCrae, waarin hij met de klaproos als metafoor verwijst naar de talrijke gevallen in de Eerste Wereldoorlog.

Politici, sporters, acteurs, ambtenaren; iedereen draagt het symbool. Wie dat niet doet, heeft iets uit te leggen. Journalist Ian Birrell verklaarde zondag in The Guardian waarom hij weigert de klaproos op te spelden. Volgens hem moeten militairen niet allemaal als helden worden neergezet en is het beter de gewapende macht kritisch te benaderen dan ze op een voetstuk te plaatsen, zeker in een tijd waarin ook de Britse defensie wordt getroffen door bezuinigingen.

Britten herdenken met klaprozen gevallenen
Britten herdenken met klaprozen gevallenen (Foto: ANP)

Shorttrackers pakken brons op aflossing

De Nederlandse aflossingsploeg heeft zondag bij wereldbekerwedstrijden in Turijn een bronzen medaille veroverd. Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt moesten in de finale alleen winnaar Canada en Rusland voor zich dulden. Ondanks een val van Knegt in de slotronde bleef Nederland de Verenigde Staten net voor.

De vrouwenploeg kwam niet in de buurt van de prijzen. Jorien ter Mors, Rianne de Vries en Sanne en Yara van Kerkhof eindigden in hun halve finale als vierde en laatste. Dit was vooral te wijten aan een val van De Vries bij een inhaalactie.

Individueel wisten de Nederlandse shorttrackers zondag geen medailles te pakken. Zowel Knegt als Ter Mors strandde op de kilometer in de halve finale. Knegt, die zaterdag nog goed was voor brons op de 1500 meter, won vervolgens wel de B-finale. Voor Breeuwsma, Van der Ward en Yara van Kerkhof was op de kilometer de kwartfinale het eindstation.

Albert wint in Hamme-Zogge

Niels Albert heeft zondag in Hamme-Zogge de derde wedstrijd om de Superprestige veldrijden op zijn naam gebracht. Op het zware modderige parkoers kwam de Belg solo als eerste over de finish. Zijn landgenoot Sven Nys, vorige week winnaar in Zonhoven, kwam als tweede over de streep. De derde plaats was voor de Duitser Philipp Walsleben.

De Nederlandse renners deden niet mee om de podiumplekken. Niels Wubben was de best geklasseerde. Hij werd negende, voor Thijs van Amerongen en Lars van der Haar, die het lastig had in de modder.

"Ik had heel graag in de top vijf geëindigd,maar het zat er niet in", concludeerde Van der Haar na afloop. "Ik had het moeilijk op dit parcours. Op de eerste strook stond ik al stil. Toen knapte er wel even iets en ik kon het niet meer rechttrekken."

De winnaar van de eerste twee wereldbekerwedstrijden voelt zich vooral thuis op de snelle omlopen. "Het is toch vooral een mentale kwestie. Ik moet daar aan werken. Ik moet sterker worden en meer vertrouwen hebben in mezelf."

Voor Albert was de zege een mooie opsteker. Hij speelde dit seizoen tot nu toe een bijrol, maar liet in Hamme-Zogge zien dat hij nog altijd meetelt. Nys blijft na de tweede plek leider in de tussenstand van de Superprestige.

Albert wint in Hamme-Zogge
Albert wint in Hamme-Zogge (Foto: ANP)

[JL] Volendam laat op gelijke hoogte met VVV-Venlo

VVV-Venlo is zondag in de Jupiler League voor de vierde opeenvolgende wedstrijd zonder overwinning gebleven. De Limburgers speelden met 1-1 gelijk bij FC Volendam. VVV leek door een goal van Oguzhan Türk kort na rust op weg naar de eerste zege sinds 21 oktober, maar Volendammer Henk Veerman stak daar met zijn doelpunt vier minuten voor tijd een stokje voor.

VVV, dat vorig seizoen degradeerde uit de Eredivisie, presteert met een elfde plaats vooralsnog teleurstellend. In zestien duels werden 23 punten gepakt. Volendam doet het met een puntje meer en een achtste plaats niet veel beter. Dordrecht is met 35 punten vooralsnog de fiere koploper van de Eerste Divisie.

Jans: "Verheug me elke week op PEC"

De glimlach van Ron Jans na PEC Zwolle - FC Twente (1-1) was veelzeggend. De trainer had genoten van zijn eigen ploeg, zoals wel vaker.

PEC had tegen Twente een 1-0 voorsprong, door een doelpunt van Guyon Fernandez, uit handen gegeven. Quincy Promes scoorde twintig minuten voor het einde 1-1, maar toch kon Jans prima leven met de wedstrijd tegen de club uit Enschede.

"Ik verheug me elke week erop om naar onze eigen ploeg te kijken. Ik vond het weer een boeiende wedstrijd. We kunnen ons meten met de top in Nederland. Dat is hartstikke mooi", aldus Jans die met PEC zesde staat, maar zondagavond achtste zou kunnen zijn.

"We speelden uit goed tegen Ajax en PSV en nu thuis tegen Twente opnieuw. Eigenlijk hadden we een van die wedstrijden moeten winnen", kraakte Jans toch nog een kleine kritische noot.

[WTF] Nadal ten koste van Federer naar finale

Rafael Nadal heeft zich als eerste geplaatst voor de ATP World Tour Finals in Londen. De Spanjaard, die het seizoen afsluit als nummer één van de wereld, versloeg in de halve finale Roger Federer (6) met 7-5 en 6-3. Zijn tegenstander in de finale moet komen uit de partij tussen Novak Djokovic (2) en Stanislas Wawrinka (7).

Nadal gaf in de eerste set een break voorsprong uit handen, maar sloeg op 5-5 voor een tweede keer toe om de klus daarna op eigen service af te maken. In de tweede set waren de verschillen duidelijk en kwam Federer er nauwelijks meer aan te pas.

Voor Nadal is het zijn 22e overwinning in 32 ontmoetingen met zijn eeuwige rivaal. De ATP World Tour Finals ontbreekt als een van de weinige grote toernooien nog op de indrukwekkende erelijst van de Spanjaard.

Voor Federer kwam een teleurstellend seizoen ten einde. De Zwitser wist niet een keer de finale van een groot toernooi te halen.

Ravage Filipijnen enorm

De tyfoon Haiyan heeft in de Filipijnen duizenden levens geëist. Alleen al in de stad Tacloban zijn volgens de autoriteiten tienduizend mensen omgekomen. Talloze anderen raakten gewond. De regering overweegt de staat van beleg uit te roepen om het groeiende aantal plunderaars te kunnen aanpakken dat het reddingswerk hindert.

De tyfoon ging vrijdag in de Filipijnen aan land, maar pas zondag kon de eerste schade worden opgenomen. Dode lichamen hingen nog her en der aan doodse bomen en lagen als lappenpoppen neergekwakt tussen weggevaagde huizen. Berooide overlevenden zijn aan het plunderen geslagen. Ze trekken langs winkelcentra, supermarkten en benzinestations op zoek naar wat voedsel, water of brandstof.

In Tacloban, de tweehonderdduizend inwoners grote provinciehoofdstad van het zwaar getroffen eiland Leyte, 'zagen we tal van lijken langs de kant van de weg', zei overlevende Mila Ward zondag. Op weg naar het vliegveld van de stad, vanwaar ze met een legervliegtuig naar Manilla hoopte te kunnen reizen, passeerde de 53-jarige Australische van Filipijnse afkomst 'ruimschoots meer dan honderd doden'. ''Ze waren afgedekt met wat maar voorhanden leek: zeil, golfplaten, karton.''

Leyte is een van de zes Filipijnse eilanden die het het zwaarst te verduren hadden. De meeste doden zijn gevallen door verdrinking en ingestorte gebouwen.

Op het buureiland Samar vielen volgens de rampenbestrijdingsdienst zeker driehonderd doden. Tweeduizend mensen worden daar nog vermist. Uit andere delen van Leyte en van druppelen nog voortdurend onheilstijdingen binnen over de honderden, zo niet duizenden doden die daar te betreuren zijn.

Nog niet alle plaatsen op Samar en Leyte zijn te bereiken. De tyfoon heeft veel wegen verwoest, de stroomvoorziening platgelegd en telefoonverbindingen verbroken. Het kan daardoor nog dagen duren voor duidelijk is hoeveel slachtoffers Haiyan heeft gemaakt.

Haiyan ging vrijdag aan land in Guiuan, in de provincie Oost-Samar. Het was een van de zwaarste tyfonen ooit. Met een windsnelheid van 235 kilometer per uur en windstoten tot 275 kilometer per uur raasde de storm over de archipel. Het gevaar kwam zowel vanuit de lucht als van zee: Haiyan zweepte de oceaan op tot een stormvloed van zes meter hoog.

De inwoners van de regelmatig door tyfonen bezochte Filipijnen kijken niet meer op van een storm, maar Haiyan leek te lachen om iedere voorzorgsmaatregel. Achthonderdduizend mensen waren geëvacueerd voor de reuzentyfoon aan land ging, maar de gevarenzone bleek veel groter. Ongeveer vier miljoen mensen zouden in totaal door de storm zijn getroffen. De voorheen dodelijkste tyfoon uit de Filipijnse geschiedenis, Thelma, eiste in 1991 ruim vijfduizend levens.

Reddingsdiensten hielden vooraf al rekening met een monsterklus, en spoedig na het passeren van de storm kwam een grootscheepse hulpoperatie op gang. Maar de hulpdiensten worden gehinderd door plunderaars. Die belagen vrachtwagens vol voedsel en andere hulpgoederen die van de zuidelijke havenstad Davao op weg zijn naar Tacloban.

President Benigno Aquino III liet zondag weten dat hij erover denkt in Tacloban de staat van beleg uit te roepen. Het stadsbestuur heeft om die maatregel gevraagd. Een avondklok, vaste voedselprijzen en rantsoenering, de oprichting van controleposten en meer blauw op straat moeten verdere plunderingen voorkomen en de orde en rust waarborgen. Honderden politieagenten zijn al naar Tacloban gedirigeerd om winkels en tankstations te bewaken.

De Filipijnse regering heeft hulp aangeboden gekregen van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ook de Verenigde Naties kondigden steun aan. De paus betrachtte met tienduizenden gelovigen in het Vaticaan een ogenblik stilte en bad voor de slachtoffers in de getroffen archipel.

De tyfoon is inmiddels afgezwakt en zet nu koers naar Noord-Vietnam. Daar wordt de storm zondagnacht of maandagochtend vroeg verwacht.

Herstel spoor Borne op schema

De herstelwerkzaamheden aan het spoor bij Borne verlopen voorspoedig. Alle kapotte dwarsliggers zijn inmiddels vervangen, laat ProRail zondag weten. Wel moeten er nog beschadigde kabels en leidingen worden vernieuwd.

ProRail verwacht dat er maandag weer treinen kunnen rijden. De spoorbeheerder spreekt wel van een 'race tegen de klok', omdat er weinig ruimte is voor eventuele tegenvallers. Als alle werkzaamheden af zijn moet er bovendien nog uitgebreid worden getest om zeker te weten dat de treinen weer veilig over het spoor kunnen rijden.

Door een ontsporing van een goederenwagon raakte het spoor woensdag over een lengte van ruim vier kilometer beschadigd. Onder meer zesduizend dwarsliggers, de betonnen bielzen onder de rails, waren kapot. Tussen Almelo en Hengelo rijden sinds de ontsporing geen treinen.

Uitgraven van ballast rond het beschadigd spoor (Foto: dennistd)
Uitgraven van ballast rond het beschadigd spoor (Foto: dennistd)

Xbox One-blokkades zijn slechts tijdelijk

Gisteren was er nogal wat ophef over een aantal gamers die hun Xbox One te vroeg uitgeleverd kregen door een Amerikaanse winkelketen. Deze gebruikers kregen allemaal een blokkade waardoor ze hun Xbox One niet meer online konden gebruiken.

Major Nelson, de Xbox community manager en hoofd pr heeft contact gezocht met één van de Xbox One-bezitters en ze hebben alles uitgepraat. Zodra de Xbox One officieel voor iedereen in de winkels ligt kunnen de vroege bezitters ook weer online. De reden die Major Nelson geeft is simpelweg dat er nog gewerkt wordt aan zaken als het besturingssysteem. De Day One-patch die op release te downloaden zal zijn kan nog behoorlijke wijzigingen aanbrengen.

Op 22 november aanstaande lanceert de Xbox One in 13 landen waaronder Amerika, Canada, Engeland en Duitsland. In Nederland moeten we wachten, waarschijnlijk tot februari 2014.


Eventjes geduld nog!

Uitslagen Eredivisie 10/11/2013

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Ajax nam het op tegen N.E.C. Nijmegen en PSV speelde uit tegen NAC Breda. Hieronder vind je de karakteristieken van beide wedstrijden.

N.E.C. Nijmegen

0 - 3

AFC Ajax

     26' De Jong 
 28' Boilesen 
 72' De Jong 
 
 Gele kaart: Higdon, Leiwakabessy, Stutter (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Vermijl
Breuer (Jahanbakhsh/46)
Cmovs
Leiwakabessy
Pálsson
Koolwijk (Stutter/75)
Conboy
Rieks
Higdon (Hemlein/73)
Jantscher
  Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Denswil
Boilesen
Klaassen
Blind (Poulsen/50)
Serero
Schöne
De Jong (Hoesen/84)
Sigthórsson (Fischer/65)

NAC Breda

2 - 1

PSV

 67' Kwakman
 80' Kwakman
   44' Locadia 
 
 Gele kaart: Poepon, Buijs, Seuntjens (NAC Breda), Rekik, Willems, Schaars (PSV)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.400
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
v.d. Weg
Buijs
Lurling (Verbeek/78)
Seuntjens
Poepon
Perica (Hadouir/74)
Sarpong (Gilissen/86)
  Tyton
Willems (Matavz/82)
Rekik (Jörgensen/70)
Bruma
Arias
Schaars
Maher
Toivonen
Depay
Locadia
Narsingh (Jozefzoon/62)

Golfer Dubuisson wint in Antalya

De Franse golfer Victor Dubuisson heeft in de Turkse badplaats Antalya het Turkish Airlines Open gewonnen. De 23-jarige speler kwam na een ronde van 69 slagen (3 onder par) op 264 slagen (-24), waarmee hij 2 slagen overhield op Jamie Donaldson. De Welshman werd tweede met een totaal van 266. Dubuisson verdiende door zijn zege zo'n 850.000 euro.

De Fransman was met een voorsprong van 5 slagen aan de slotdag begonnen. Hij zag Donaldson, mede dankzij een hole-in-one op de 16e hole, nog een stuk dichterbij komen. Dankzij zijn slotronde van 63 slagen, de beste van alle spelers, passeerde Donaldson onder anderen wereldranglijstaanvoerder Tiger Woods. De Amerikaan werd gedeeld derde met 268.

De Nederlanders Robert-Jan Derksen en Joost Luiten eindigden op de gedeelde 18e plaats met 274 slagen (-14). Derksen rondde de baan zondag in 69 slagen af, waarmee hij vier posities moest prijsgeven in de stand. Luiten had 67 slagen nodig (-5), waardoor hij acht plekken steeg. Beiden verdienden ruim 60.000 euro, wat voor Derksen evenwel onvoldoende was om zich te voegen bij de 60 grootverdieners van de Europese Tour. In tegenstelling tot Luiten mag hij daarom niet deelnemen aan het lucratieve slottoernooi in Dubai.

Golfer Dubuisson wint in Antalya
Golfer Dubuisson wint in Antalya (Foto: ANP)

'Satelliet valt niet in bewoond gebied'

Brokstukken van de Europese onderzoekssatelliet die zondagavond of -nacht in de dampkring terugkeert zullen waarschijnlijk in de oceaan of de poolgebieden vallen. Dat heeft het Europese ruimtevaartbureau ESA meegedeeld.

De GOCE-satelliet zal waarschijnlijk tussen zondag 19.30 uur en maandag 01.30 uur in de dampkring komen en grotendeels verbranden. Maar er zullen brokstukken overblijven die op aarde zullen vallen. Volgens ESA 'kan een terugkeer boven Europa met een zeer hoge waarschijnlijkheid worden uitgesloten'.

De aardobservatiesatelliet werd in 2009 gelanceerd.

'Malala is instrument van het Westen'

De veertigduizend particuliere scholen in Pakistan zullen het boek I am Malala van Malala Yousafzai niet opnemen in hun bibliotheken. Volgens de president van de Pakistaanse vereniging van privéscholen, Adeeb Javedani, vertegenwoordigt Malala niet Pakistan, maar is zij een instrument van het Westen.

Malala overleefde vorig jaar een aanslag van de Taliban. Zij is een warm pleitbezorgster van onderwijs aan meisjes, waar de moslimextremisten fel tegen zijn. Zij werd voor medische behandeling naar Groot-Brittannië gebracht, waar zij tegenwoordig woont. Haar boek, samen met de Britse journaliste Chistina Lamb geschreven, verscheen in oktober.

Malala wordt voor haar verzet tegen de Taliban internationaal als een held gezien. Maar in Pakistan zijn er allerlei complottheorieën opgedoken, zoals dat de aanslag op haar voor dit doel in scène is gezet.

'Gurlitt deels rechtmatig eigenaar kunstschat'

Kunsthandelaarszoon Cornelius Gurlitt is volgens de Duitse fiscale opsporingsdienst de rechtmatige bezitter van de kunstwerken die als 'ontaard' door de nazi's in beslag zijn genomen. Deze 315 werken komen allemaal uit de collecties van openbare musea en kunnen door de vroegere bezitters niet teruggevorderd worden, heeft de dienst volgens het tijdschrift Focus en Bild am Sonntag aan het Duitse ministerie van financiën laten weten.

In de flat van Gurlitt in München zijn in februari vorig jaar 1406 kunstwerken in beslag genomen. Volgens Bild am Sonntag heeft Gurlitts vader Hildebrand in 1940 van het nazi-ministerie van propaganda zo'n tweehonderd 'ontaarde kunstwerken' gekocht, waaronder werken van Pablo Picasso, Marc Chagall en Emil Nolde. In 1941 verwierf hij nog 115 werken van de staat. Hildebrand Gurlitt kwam in 1956 om bij een verkeersongeluk.

Volgens Focus zijn bij de huiszoeking in februari 2012 ook de handelsboeken van Hildebrand Gurlitt in beslag genomen. Daarin stonden de namen van joodse kunstverzamelaars vermeld van wie hij werken had gekocht, meestal voor spotprijzen.

In de flat van Cornelius Gurlitt werden 181 werken gevonden die met 'grote waarschijnlijkheid' toebehoorden aan een joodse kunstverzamelaar in Dresden, die ze voor zijn vlucht uit nazi-Duitsland van de hand had gedaan. De erven van deze verzamelaar zouden wel aanspraak op teruggave kunnen maken. Dat geldt ook voor minstens dertien andere schilderijen in de woning van Cornelius Gurlitt die de eigenaren onder druk moesten afstaan.

De Duitse regering bespreekt met het ministerie van justitie in Beieren de mogelijkheden om de lijst van werken die bij Gurlitt zijn aangetroffen op korte termijn bekend te maken.

Slachtoffer schietpartij was bekende politie

De man die zaterdagnacht werd doodgeschoten in Amsterdam-Noord is een 34-jarige Amsterdammer. Hij is een bekende van de politie.

De Amsterdammer werd rond 00.30 uur neergeschoten op de Korte Papaverweg. Een voorbijganger zag het slachtoffer liggen en belde de hulpdiensten. Die konden niets meer voor de man betekenen. Volgens AT5 is de man door zeker vijf kogels geraakt, onder meer in zijn hoofd, nek en borststreek.

Gaat ABBA weer zingen?

De oud-leden van ABBA overwegen volgend jaar weer bij elkaar te komen. De aanleiding voor een mogelijke reünie van de Zweedse popgroep is het jubileum van de Eurovisie Songfestival-winst met het nummer Waterloo. In april is dat veertig jaar geleden.

"Zeker, daar denken we over na", zegt zangeres Agnetha Fältskog tegen de Duitse krant Die Welt. De blondine vormde de groep met Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad. "Er zijn plannen om iets te doen voor het jubileum. Maar ik weet nog niet wat dat zal zijn."

ABBA werd opgericht in 1972 en scoorde naast Waterloo hits als Dancing Queen, Money, Money, Money en The Winner Takes It All. Na de breuk van de groep kwamen vaker berichten naar buiten over een op handen zijnde hereniging, maar van een officiële reünie kwam het nooit.

Gironummers geopend voor slachtoffers tyfoon

Het Nederlandse Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffer van de tyfoon op de Filipijnen. De hulporganisatie heeft zondag giro 7244 geopend voor donaties. Ontwikkelingsorganisatie Cordaid heeft gironummer 667 opengesteld.

Ruim 4,5 miljoen mensen zijn getroffen door het natuurgeweld. Het dodental loopt mogelijk op tot boven de tienduizend. Volgens de hulporganisaties is er dringend behoefte aan drinkwater, onderdak, voedsel en medische hulp.

Nederland stelt twee miljoen euro beschikbaar om de slachtoffers van de tyfoon die te helpen, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag al bekend. Het Nederlandse Rode Kruis geeft vijftigduizend euro voor noodhulp.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Valencia

Op het circuit van Valencia heeft Marc Marquez de wereldtitel in de MotoGP gepakt. De pas twintigjarige Spanjaard is hiermee de jongste wereldkampioen ooit in de hoogste klasse van de motorsport.

Vooraf was Marquez veruit de favoriet om de titel voor zich op te eisen, zijn enige overgebleven concurrent was zijn landgenoot Jorge Lorenzo. Om de titel nog te pakken moest Lorenzo de race winnen en mocht Marquez niet bij de eerste vier eindigen. Dit scenario leek echter geen moment werkelijkheid te kunnen worden. Direct bij de start nam Lorenzo al de leiding, waarna hij rondenlang aan het vechten was met Dani Pedrosa, de teamgenoot van Marquez. Achter de twee kemphanen bleef Marquez zijn kans afwachten, van achter kwam er niet veel dreiging en dus zat hij in een comfortabele positie.

Halverwege de race maakte Pedrosa een grote fout, waardoor hij enkele plaatsen terugviel. Tegelijkertijd ging Marquez voorbij aan Lorenzo, waarmee een kort en fel gevecht begon tussen de twee. Uiteindelijk leek Marquez het op te geven en genoegen te nemen met de tweede plek, ruim voldoende voor de wereldtitel. Lorenzo reed vervolgens onbedreigd naar de overwinning, terwijl Marquez zijn teamgenoot Pedrosa nog liet passeren, die als tweede over de finish kwam. 

Daarachter ging de derde plek naar de nieuwe wereldkampioen Marquez, die daardoor ook in de achttiende en laatste race van het jaar op het podium stond. Alleen bij de races in Italië en Australië lukte hem dat niet, vanwege respectievelijk een valpartij en een diskwalificatie. Marquez volgt de Amerikaan Freddie Spencer op als jongste wereldkampioen ooit in de hoofdklasse van de motorsport, Spencer greep in 1983 op zijn 21e de titel.

[Serie A] Verlies voor Verona in Genoa

Hellas Verona is er niet in geslaagd Genoa te verslaan. De club van spits Luca Toni ging pas voor de tweede keer in acht duels onderuit (2-0).

Verona had zich als promovendus stevig in de subtop genesteld. De club begon de wedstrijd als nummer vijf en stond er met 22 punten heel wat beter voor dan nummer acht Genoa. Toch lukte het de formatie van trainer Andrea Mandorlini niet drie punten te pakken.

Genoa zette zichzelf voor rust al in een zetel. Na een klein halfuur zorgde captain Daniele Portanova voor de voorsprong. De assist kwam van oud-Lazio-middenvelder Matuzalém. De Braziliaan was vijf minuten later bij de 2-0 ook aangever. Nu rondde de Slowaak Juraj Kucka af.

Genoa klimt dankzij de zege naar de zevende plek, maar kan zondagmiddag weer door Lazio ingehaald worden, als die club zegeviert op bezoek bij Parma. Als Fiorentina zondagavond Sampdoria verslaat, is Hellas zesde in de Serie A.

Eerste mensen bij Ziggo Dome voor MTV EMA

De eerste mensen hebben zich verzameld bij de Ziggo Dome voor de MTV EMA. De Europese prijzen van de muziekzender worden zondagavond uitgereikt in de Amsterdamse concerthal. De deuren naar het evenement, dat voor het eerst in vijf jaar weer toegankelijk is voor publiek, gaan om 19.00 uur open.

Een groot aantal wereldsterren zijn naar de hoofdstad gekomen voor de MTV EMA. Onder anderen Katy Perry, Miley Cyrus, Robin Thicke en Eminem zijn zondagavond van de partij op de twintigste editie van het evenement, dat vanaf 21.00 uur live op wordt uitgezonden door de muziekzender.

Greenspan: politieke unie redt euro

De voormalige president van de Federal Reserve, Alan Greenspan, denkt dat alleen een politieke unie de euro nog kan redden. Dat heeft Greenspan gezegd in een interview met Die Welt am Sonntag.

Greenspan denkt niet dat de Europese eenheidsmunt op lange termijn kan overleven als de eurozone blijft bestaan uit 17 landen met 17 verschillende sociale systemen. "De eurozone heeft een volledige politieke unie nodig, van alle landen of alleen in de vorm van een kern-Europa. Dat is de enige manier om te voorkomen dat de eurozone uit elkaar spat", aldus Greenspan.

De 87-jarige Greenspan twijfelt echter of het tot een politieke unie zal komen in Europa. Hij verwijst daarbij naar de problemen na de Duitse hereniging in 1990. "De eenwording laat zien hoe moeilijk het is om zelfs inéén gemeenschappelijke staat de culturele verschillen te overbruggen." Greenspan stond tussen 1987 en 2006 aan het hoofd van de Fed.

Greenspan: alleen politieke unie redding euro
Greenspan: politieke unie redt euro (Foto: ANP)

Universiteiten willen geen osteopaten

De Belgische minister van Volksgezondheid werkt aan een koninklijk besluit dat osteopathie als conventionele methode erkent. Zes universiteiten hebben nu bezwaar aangetekend omdat zij niet mee willen werken aan het besodemieteren van mensen. In een opiniestuk stellen zij dat er geen 'ernstig wetenschappelijk bewijs' is voor de werking van osteopathie en dat 'de osteopathie van oudsher deel uitmaakt van de niet-conventionele geneeskunde en gebaseerd is op dogma's.'

Ze stellen verder dat osteopathie eigenlijk per definitie geen plaats kan hebben binnen een universiteit. "Academisch onderwijs is bij definitie onderwijs gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek, die heden binnen de osteopathie onvoldoende aanwezig zijn." De minister pleitte juist voor een universitaire scholing van osteopaten.

De Belgische Vereniging voor Osteopathie snapt de consternatie niet. Volgens de voorzitter van de vereniging, Eric Dobbelaere, zou er sprake kunnen zijn van verborgen belangen. "Op 16 juni werd de erkenning van de osteopaten met een eigen competentieprofiel unaniem goedgekeurd en nu keren de universiteiten terug op hun stappen. Ik vraag me af welke belangen daarbij spelen."

Volgens Dobbelaere werkt osteopathie juist hartstikke goed en dat zou duidelijk blijken uit de cijfers. "Er zijn volgens de cijfers van de ziekenfondsen 1.600 osteopaten actief in België, zij hebben 700.000 patiënten." Daarnaast zou het volgens hem met de wetenschappelijke onderbouwing ook wel goed zitten: "Voor 80 procent van ons werk is er wetenschappelijke evidentie."

Osteopaten geloven dat veel ziektes hun oorzaak vinden in beenderen en gewrichten. Met behulp van manuele therapie denken ze die ziektes te kunnen genezen. Volgens critici werkt manuele therapie wel, maar is osteopathie niets meer dan kwakzalverij; volgens voorstanders zijn dat soort conclusies bedoeld om de farmaceutische industrie te beschermen.

Uitslag PEC Zwolle - FC Twente

Om 12.30 uur begon in het IJsseldelta Stadion in Zwolle het duel in de Eredivisie tussen PEC Zwolle en FC Twente. Beide ploegen wisten één keer te scoren. Hieronder vind je de karakteristieken van de wedstrijd.

Castaignos (FC Twente) na zijn gemiste kans (Foto: Pro Shots)

PEC Zwolle

1 - 1

FC Twente

 49' Fernandez    72' Promes 
 
 Gele kaart: Fernandez, Gravenbeek (PEC Zwolle), Gutiérrez, Ebecilio (FC Twente)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.400
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Gravenbeek
Lachman
Broerse
Achenteh
Klich (Nijland/77)
Mokotjo
Hiwat
Saymak
Thomas (Labylle/82)
Fernandez (Narsingh/69)
  Marsman
Rosales
Martina
Bjelland
Schilder (Breukers/76)
Ebecilio
Eghan (Mokhtar/56)
Gutierrez
Promes
Castaignos
Tadic

Eurofielen toch niet erger dan rechtsextremisten

VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft zondag excuses aangeboden voor zijn uitspraak dat eurofielen gevaarlijker zijn voor Europa dan eurosceptici. "Van suggesties als zou Guy Verhofstadt erger of gevaarlijker zijn dan Marine Le Pen neem ik nadrukkelijk afstand", schrijft de VVD'er in een verklaring.

"Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan", gaat Verheijen verder. De VVD'er blijft erbij dat zogenoemde eurofielen niet veel goeds doen voor Europa. "Voortdurend praten over méér Europa, over een federaal Europa waarbij lidstaten hun identiteit verliezen, is slecht voor het draagvlak voor Europa."

Verheijen deed zijn uitspraken zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Oud-VVD-leider Frits Bolkestein onderstreepte zijn uitspraken, maar D66-leider Alexander Pechtold sprak er zondagochtend schande van.

'Problemen voor PlayStation 4-controller'

Het lijkt al geruime tijd een oneerlijke strijd. De Xbox One komt constant negatief in het nieuws terwijl alles wat Sony aanraakt in goud lijkt te veranderen. Toch begint ook Sony nu problemen te krijgen en wel op het gebied van de Dual Shock 4, de controller voor PlayStation 4.

Nog deze maand kunnen we los met de PlayStation 4 en heel de wereld kijkt gespannen uit naar het moment dat we Killzone of Resogun op kunnen starten. Een aantal mensen in de gameswereld zijn al voorzien van Sony's nieuwste en we krijgen nu de eerste negatieve berichten te lezen.

Zo blijken de analoge sticks van de Dual Shock 4 helemaal niet zo duurzaam als men vooraf had gedacht. Het zachte rubber dat om de pookjes zit scheurt of laat zelfs helemaal los. Op de twee onderstaande foto's zien we twee defecten. Op de bovenste is er een hap uit het rubber gescheurd terwijl op de onderste een hele rand loslaat.

Er heeft nog niemand van Sony gereageerd op de berichten, maar anonieme bronnen hebben al vernomen dat de tweede productielading PlayStation 4-consoles al een aangepaste rubberen pook krijgen.

Het slechte nieuws over de analoge sticks komt na het nieuws dat Diablo III op PlayStation 4 geen remote play ondersteunt en het eerdere nieuws dat je geen media als MP3 op je PlayStation 4 kunt afspelen. Bovendien moet je, net als op Xbox, gaan betalen om online te gamen op een PlayStation 4. 

Lady Gaga wil 'groot' gezin

Lady Gaga wil minstens drie kinderen krijgen. De 27-jarige zangeres hoopt ooit 'een normaal gezinsleven' te leiden en daar horen volgens haar veel kleintjes bij.

"Ik wil een vrachtlading aan kinderen. Ik denk op zijn minst drie", heeft ze gezegd op de Amerikaanse radiozender Sirius XM. "Ik wil dolgraag een familie, mijn kinderen opvoeden en inspireren."

Gaga is naar verluidt nog altijd samen met de 32-jarige acteur Taylor Kinney, hoewel eerder het gerucht ging dat de relatie is gestrand.

[NBA] Indiana wint ook zevende duel

De basketballers van Indiana Pacers hebben ook hun zevende wedstrijd van het seizoen in de NBA gewonnen. Brooklyn Nets werd in New York met 96-91 verslagen. Indiana verbetert daarmee een ruim dertig jaar oud clubrecord. In het seizoen 1970-1971 werden de eerste zes wedstrijden gewonnen.

Paul George was met 24 punten de productiefste speler bij Indiana, David West maakte achttien punten. Namens Brooklyn, dat pas de eerste thuisnederlaag van het seizoen leed, werden Deron Williams en Joe Johnson gedeeld topscorer.

De serie van Indiana betekent de beste start van een club in de NBA in drie jaar tijd. In het seizoen 2010-2011 wonnen Los Angeles Lakers en New Orleans hun eerste acht duels.

Overige uitslagen
Toronto Raptors - Utah Jazz 115-91
Atlanta Hawks - Orlando Magic 104-94
Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 127-125
Miami Heat - Boston Celtics 110-111
Houston Rockets - Los Angeles Clippers 94-107
Memphis Grizzlies - Golden State Warriors 108-90
Milwaukee Bucks - Dallas Mavericks 83-91
Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 85-96

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Valencia

Nicolas Terol heeft op eenvoudige wijze de Moto2-race in Valencia op zijn naam geschreven. De Spanjaard had in de laatste wedstrijd van het seizoen vier seconden voorsprong op Jordi Torres. Johann Zarco pakte de laatste podiumplaats, 0,001 seconde voor Simone Corsi.

Pol Espargo had de titel in de vorige race al voor zich opgeëist en leidde vandaag in de beginfase van de race comfortabel. Een crash in de achtste ronde zorgde ervoor dat de Spanjaard uiteindelijk slechts als 29e afgevlagd werd. De nummer twee in de titelstrijd Scott Redding werd vijftiende, omdat hij met een pijnlijke pols rondreed na een valpartij van enkele races geleden.

Terol profiteerde optimaal van alle problemen door een eenvoudige zege te boeken, voor de sterk rijdende Torres. Daarachter maakten Zarco en Corsi er een spannende strijd van. Slechts een finishfoto zou uitwijzen dat Zarco iets beter was dan Corsi.

'Lager toptarief alleen leuk voor zeer rijken'

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het belastingtarief voor de hogere inkomens in de toekomst verlagen van 52 naar 49,5 procent, maar volgens Pieter Omtzigt van het CDA hebben alleen de mensen met een inkomen vanaf 145.000 euro daar pas echt plezier van. De hogere middeninkomens komen volgens zijn eigen becijferingen juist ongunstiger uit.

"Voor de duidelijkheid: de minister-president verdient in ons land 144.000. Dus alleen voor mensen met een inkomen hoger dan dat van de premier is dit een financieel interessant plan", beweert Omtzigt.

Dinsdag wordt erover gestemd in de Tweede Kamer.

'Lager toptarief pas leuk bij 145.000 euro'
'Lager toptarief pas leuk bij 145.000 euro' (Foto: ANP)

Israël wil 'slecht akkoord' voorkomen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is blij dat de landen die met Iran onderhandelen nog geen akkoord hebben gesloten over het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft hij zondag voor het wekelijkse kabinetsberaad gezegd.

Netanyahu zei in het weekeinde met de leiders van de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland te hebben gesproken en er bij hen op aan te hebben gedrongen geen overhaast akkoord te sluiten. Hij wil voorkomen dat de economische sancties tegen Iran worden verlicht zonder dat Iran daar echte concessies tegenover stelt.

"Ik heb hun om uitstel gevraagd en ik ben blij dat ze dit gedaan hebben", zei Netanyahu. "Ik wil mijzelf niet voor de gek houden, er zal een akkoord komen. Ik hoop dat niet een akkoord tegen iedere prijs zal zijn; een goed akkoord, geen slecht akkoord." Hij voegde eraan toe dat Israël 'alles zal doen om wereldleiders te overtuigen een slecht akkoord te vermijden'.

Doden bij schietpartij op feest in VS

Bij een schietpartij op groot feest in een particuliere woning in een voorstad van de Amerikaanse stad Houston zijn zaterdagnacht twee doden en zeker 22 gewonden gevallen. De politie zoekt twee verdachten.

Op het feest waren meer dan honderd jonge volwassenen. De doden zijn een man en een vrouw. Een deel van de gewonden werd door kogels geraakt, anderen liepen verwondingen toen ze probeerden te vluchten, zoals verzwikte enkels.

Er is nog niets bekend over het motief voor de schietpartij.

'Tomatengooiers Moskou maximaal twee weken vast'

De twee Russen die zijn opgepakt voor het gooien van tomaten naar koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Moskou worden vervolgd voor vandalisme. Een rechter zou de twee een maximale straf van vijftien dagen cel kunnen geven. Dat schrijft het Russische persbureau Interfax op basis van een bron binnen justitie.

De zaak zou worden afgedaan met een administratieve straf. Een van de mannen komt uit de Russische stad Komsomolsk aan de Amoer.

De twee mannen zouden naar het koning Willem-Alexander en zijn vrouw hebben geschreeuwd dat ze bloed aan hun handen hebben. De Russen houden Nederland verantwoordelijk voor de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov in een Nederlandse cel. Ze wisten het koningspaar niet te raken.

De twee pleegden hun aanval bij het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden daar een concert van het Concertgebouworkest bij. Het optreden vormde het sluitstuk van het Nederland-Ruslandjaar.

Het koningspaar kreeg vaker voorwerpen naar het hoofd geslingerd. Zo gooide een man op Prinsjesdag in 2010 een waxinelichthouder naar de gouden koets. Hij zat maandenlang vast voor zijn daad en werd in 2011 ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij kreeg daarom geen straf voor zijn daad.

Dode man in Amsterdams park

In het Rembrandtpark te Amsterdam West is zondagochtend een dode man gevonden. Hoe die aan zijn eind kwam is nog onduidelijk.

De politie is naar eigen zeggen bezig met 'groot onderzoek', meldt de Amsterdamse stadszender AT5. Een voorbijganger heeft een aantal plaatjes geschoten en op Twitter gezet. De politie kan nog geen uitspraken doen of er sprake is van een misdrijf.

Toernooizege Van Uytvanck in Taiwan

De Belgische tennisster Alison Van Uytvanck heeft zondag het WTA in Taiwan gewonnen. De negentien jarige speelster versloeg in de finale haar landgenote Yanina Wickmayer met 6-4 en 6-2. 

Het is de eerste toernooizege voor Van Uytvanck op WTA-niveau. Het Belgische talent staat momenteel 129e op de wereldranglijst en zal een stap doen naar de top honderd. Wickmayer staat 59ste. Het was de eerste volledig Belgische finale sinds 2010. Toen stonden Kim Clijsters en Justine Henin tegenover elkaar in Brisbane.

Brons Dekker op 50 meter vlinder in Tokyo

Inge Dekker heeft bij wereldbekerwedstrijden kortebaan in Tokyo brons gepakt op de 50 meter vlinderslag. Met een tijd van 25,43 seconden moest ze alleen de Zweedse winnares Sarah Sjöström (24,91) en de Japanse Yuka Katou (25,34) voor zich dulden.

Dekker kende geen ideale voorbereiding op haar race. Japan werd zondagochtend opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,5 op de schaal van Richter. "Net een aardbeving meegemaakt. Dacht dat het hotel in ging storten. Ik zal nu wel goed wakker zijn voor de series", twitterde ze voordat ze het water in moest.

Op de 100 meter vrije slag viel Dekker niet in de prijzen. Ze tikte aan in 53,33 seconden en werd daarmee zevende. De Australische Cate Campbell won in een tijd van 51,31 seconden.

Dortmund rest van seizoen zonder Subotic

Neven Subotic komt dit seizoen niet meer in actie. De verdediger van Borussia Dortmund blijkt zaterdag in het Bundesligaduel tegen VfL Wolfsburg zowel zijn achterste kruisband als de mediale band in zijn rechterknie gescheurd te hebben. Het herstel neemt zeker zes maanden in beslag.

Subotic viel zaterdag in Wolfsburg kort na rust geblesseerd uit na een duel met Ivica Olic. Onderzoek in het ziekenhuis bracht de ernst van de blessure aan het licht. Subotic, die zich met Servië niet wist te plaatsen voor het WK van komende zomer, weigert bij de pakken neer te zitten. "Geen zorgen, ik kom sterker terug dan ooit", meldde hij direct op de clubsite.

Man op straat doodgeschoten in Amsterdam

Een man is zaterdag rond middernacht doodgeschoten op de Korte Papaverweg in Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van de politie zondag bevestigd. Het lichaam van de man werd gevonden door een voorbijganger. Ambulancepersoneel kon hem niet meer redden.

De identiteit van de man is bekend bij de politie, maar wordt pas naar buiten gebracht als zijn familie is ingelicht. Of het slachtoffer een bekende is van de politie, kon de woordvoerder ook nog niet prijsgeven. Volgens stadszender AT5 is het slachtoffer tussen de twintig en dertig jaar oud en werd hij onder meer geraakt in zijn hoofd, nek en borststreek.

De politie onderzoekt de toedracht van de zaak.

Uit Take That stappen kostte Williams 1,5 miljoen

Robbie Williams zat met een flinke schuld nadat hij Take That had verlaten. De nu 39-jarige zanger moest in 1995 1,5 miljoen pond neertellen om onder zijn contract met de Britse boyband uit te komen. Dat was meer dan hij had.

"Ik denk dat ik ongeveer een miljoen had verdiend met Take That, maar het kostte me 1,5 miljoen om onder het contract uit te komen", heeft Williams onthuld aan de BBC. "Dus ik was vlak na mijn vertrek uit Take That een 20-jarige met een schuld van vijf ton."

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Valencia

In Valencia heeft Maverick Viñales de wereldtitel in de Moto3 voor zich opgeëist. In een zinderende race was de achttienjarige Spanjaard het best bestand tegen de druk.

Vooraf waren er drie rijders met een kans op de wereldtitel. Naast Viñales waren dit Alex Rins en favoriet Luis Salom. Het was een overzichtelijke situatie, de winnaar van de race zou namelijk gekroond worden tot kampioen, mits het uiteraard één van de genoemde drie rijders was.

De drie, het hele seizoen al oppermachtig, startten vanaf de eerste rij, met Salom die de beste start had, gevolgd door Viñales. Al snel was duidelijk dat zij het vandaag samen met Rins zouden gaan beslissen, alleen Jonas Folger en Jack Miller waren in staat om de drie Spanjaarden te volgen, maar serieus aanvallen konden zij niet. Vroeg in de race viel Rins bijna van zijn machine, waarna hij duidelijk minder risico ging nemen. Terwijl vooraf zo nu en dan wat inhaalacties waren tussen Salom en Viñales leek Rins zijn kans af te wachten.

Met tien ronden te gaan werd de druk ineens te groot voor Salom. Evenals in de vorige race kon hij zijn machine niet overeind houden, hij viel hierdoor terug naar een plek net buiten de punten. Zijn droom om de titel te winnen leek voorbij, alleen als Rins en Viñales elkaar van de baan af reden zou Salom de titel nog kunnen pakken. Dit zou echter niet gebeuren.

Nadat ook Miller onderuit ging waren er nog drie mannen die streden om de podiumplekken, Rins en Viñales met de nog altijd aanwezige Duitser Folger. Drie ronden voor het einde gingen de mannen los, met de ene inhaalactie na de andere, nog mooiere actie. Bij het ingaan van de laatste ronde nam Rins resoluut de leiding en leek Viñales het moeilijk te krijgen, maar hij wist zich heel snel te herstellen en nam zelfs de leiding weer over.

In de allerlaatste bocht van het seizoen haalde Rins nog één keer alles uit de kast, maar in tegenstelling tot de meeste andere races dit seizoen wist Viñales deze keer de aanval te pareren. Zo kwam hij als eerste over de finish en won hij zijn derde race van het jaar. Na twee keer derde te zijn geworden in de lichtste klasse van de Grand Prix is Maverick Viñales nu dus de nieuwe wereldkampioen. Hij zal zijn titel niet gaan verdedigen, volgend seizoen komt hij uit in de Moto2.

Pechtold vindt eurofielenuitspraak schandalig

D66-leider Alexander Pechtold vindt het schandalig dat VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft gezegd dat eurofielen het grootste gevaar vormen voor Europa. "Een schandalige opmerking en zeker uit de mond van een VVD'er", zei de politicus in het tv-programma WNL op Zondag.

Verheijen deed zijn uitspraken zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Hij noemde daarbij eurosceptici als de Franse Marine Le Pen van Front National minder gevaarlijk dan een voorstander van de Europese Unie als Guy Verhofstadt. Pechtold noemde Filip Dewinter, Heinz-Christian Strache en Le Pen op zijn beurt weer 'geen frisse types'.

"Als je zegt dat Guy Verhofstadt een groter probleem is dan deze politieke figueren, is dat een zeer gevoelige uitspraak", aldus Pechtold. Frits Bolkestein steunde Verheijen zaterdagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Verhofstadt blaft tegen de maan", zei Bolkestein. "Hij denkt dat je de natiestaat kunt afschaffen en zijn eurofederalisme is ook onzin, omdat men het niet wil."

PVV-leider Geert Wilders reageerde op Twitter op de uitspraken van Pechtold. "Het meest onfrisse type vind je in de spiegel, Alexander."

Toch uitstel tweede ronde verkiezingen Maldiven

De eerste democratisch gekozen president van de Maldiven en de broer van de vroegere autocratische heerser van het land hebben de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zaterdag gewonnen. In de eilandstaat in de Indische Oceaan dreigt echter een constitutionele crisis, omdat het hooggerechtshof de tweede ronde alsnog heeft uitgesteld tot 16 november.

Ex-president Mohamed Nasheed behaalde zaterdag bijna 47 procent van de stemmen, niet genoeg om direct te worden gekozen. Yaamin Abdul Gayoom, broer van voormalig heerser Maumoon Abdul Gayoom, kwalificeerde zich met dertig procent eveneens voor de tweede ronde. Deze zou zondag al worden gehouden, omdat het land zonder staatshoofd zou komen te zitten als de termijn van de huidige president Mohammed Waheed Hassan maandag afloopt. Het hof stak daar echter zondag een stokje na bezwaren van een derde kandidaat, de zakenman Qasim Ibrahim, die 23 procent van de stemmen kreeg.

De partij van Ibrahim voerde aan dat er te weinig tijd zou zijn om campagne te voeren en allianties te smeden. Het hof verschoof daarom de tweede ronde naar 16 november, de oorspronkelijke datum. Het hof herhaalde zaterdag dat Hassan moet aanblijven tot na de tweede ronde. Nasheed eist echter dat Hassan aftreedt voordat zijn termijn zondag om middernacht afloopt. Hierdoor zou de voorzitter van het parlement waarnemend staatshoofd worden. De grondwet voorziet hierin voor het geval de president en de vicepresident hun functies neerleggen.

De vicepresident is al afgetreden, maar Hassan wil juridisch advies inwinnen alvorens een beslissing te nemen, liet de woordvoerder van de president weten.

Dat de Maldiven nu in tijdnood komen komt doordat de presidentsverkiezingen al twee keer waren uitgesteld. Ook heerst er diep wantrouwen tussen Nasheed, Hassan en het hooggerechtshof, omdat Nasheed meent dat Hassan en het hof sterk onder invloed staan van Maumoon Abdul Gayoom. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, heeft het hof beschuldigd van inmenging in de presidentsverkiezingen en ondermijning van het democratisch proces.

Nasheed versloeg Maumoon Abdul Gayoom in de eerste democratische verkiezingen in 2008, maar hij moest vorig jaar aftreden na wekenlange protesten en afnemende steun onder leger en politie, nadat hij de arrestatie had bevolen van een hoge rechter die hij als partijdig beschouwde. Nasheed zegt dat er in feite een staatsgreep tegen hem werd gepleegd en beschuldigde zijn vroegere rechterhand Hassan ervan die te hebben gesteund. Een onderzoekscommissie gaf hem ongelijk, maar het land verkeert sindsdien in politieke chaos.

Meer alcoholjongeren naar ziekenhuis

Het aantal jongeren dat in het ziekenhuis belandde door alcoholgebruik, is tussen 2001 en 2011 verviervoudigd. Dat blijkt uit het Jaarbericht van de Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut.

In 2001 kwamen 263 jongeren in een ziekenhuis terecht door een alcoholgerelateerd probleem, in 2011 voor het eerst meer dan duizend, namelijk 1087. Volgens het Trimbos komt die stijging overigens deels voor de grote aandacht voor het onderwerp; "ziekenhuizen en kinderartsen gingen zich richten op deze problematiek" en letten er meer op.

Onder die bijna 1100 geregistreerde gevallen zijn naast jongeren met een alcoholvergiftiging bijvoorbeeld ook kinderen die beneveld van hun fiets vielen en daardoor gewond raakten.

Räikkönen rijdt laatste races niet

De Finse autocoureur Kimi Räikkönen mist de laatste twee grandprixs van dit seizoen in Austin en Sao Paulo. De rijder van Lotus moet een operatie aan zijn rug ondergaan. Dat zegt zijn manager Steve Robertson zondag in de Finse krant Turun Sanomat.

De ingreep zal volgens zijn manager donderdag in Salzburg plaatsvinden. Räikkönen, die al langere tijd last heeft van de rug, moet daarna 4 weken rust houden. Bij de wedstrijden in Austin en São Paulo neemt de Italiaan Davide Valsecchi waarschijnlijk zijn plek in. Räikkonen komt volgend seizoen uit voor Ferrari.

Let op de Nederjihadist!

Nederlandse Syriëgangers die terugkeren naar ons land, moeten hier 'enorm goed in de gaten' gehouden worden. Dat zegt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), in een zondag gepubliceerd interview met NU.nl.

Volgens Schoof gaat het om 'strijders die vanuit de gewelddadige ervaring in Syrië vertrouwd zijn geraakt met wapentuig zoals zelfgemaakte explosieven.' Ook zouden ze weten om te gaan met automatische wapens.

"Wij vinden het belangrijk dat de gemeente weet dat een strijder terugkeert en dat de lokale driehoek die activiteiten kan ondernemen die noodzakelijk zijn", aldus Schoof. Zo'n driehoek bestaat uit bijvoorbeeld de burgemeester, de chef van de regionale politie en de officier van justitie.

Quintana kiest voor Giro en Vuelta

Goed nieuws voor enkele topwielrenners die in 2014 mee willen strijden om de zege in de Tour de France. Nairo Quintana, de nummer twee van dit jaar, zal de Tour laten schieten en gaan voor de eindzeges in zowel de Giro d'Italia als de Vuelta a España.

Dit blijkt uit het programma dat Movistar-ploegbaas Eusebio Unzué heeft bedacht. Quintana zal in de grote rondes in Italië en Spanje het speerpunt van de Spaanse ploeg zijn, terwijl Alejandro Valverde in de Tour en Vuelta de kastanjes uit het vuur moet gaan halen. Half december zal duidelijk worden wat de officiële plannen met elke renner zijn.

Quintana is de revelatie van de afgelopen Tour de France waar hij met name in de laatste anderhalve week bergop iedereen het nakijken gaf. In de komende editie van de Giro eindigen er negen etappes bergop met de eindstreep op bijvoorbeeld de Val Martello of de Zoncolan moeten de Colombiaan bekoren. Ook de klimtijdrit op Monte Grappa zal hem niet deren. Alleen in de 46 kilometer lange vlakke tijdrit tussen Barbaresco en Barolo kan hem aanzienlijk tijdverlies opleveren.

Meer zorgen over Nederlanders in Filipijnen

Het aantal Nederlanders in de Filipijnen waarmee familieleden en vrienden geen contact kunnen krijgen, is gestegen naar vijftien. Zaterdag ging het nog om zes Nederlanders met wie contact onmogelijk was. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zondag laten weten. De archipel werd vrijdag getroffen door een tyfoon waarbij vermoedelijk meer dan tienduizend doden zijn gevallen.

Hoe het met de Nederlanders in de Filipijnen gaat, is volkomen onduidelijk. Dat met de vijftien geen contact mogelijk is, wil niet zeggen dat ze iets is overkomen. Dat benadrukt de woordvoerder. De storm heeft veel communicatiemiddelen in de Filipijnen verwoest, waardoor contact lastig is. Het ministerie heeft de namen van de Nederlanders doorgegeven aan de autoriteiten in de Filipijnen.

Volgens Buitenlandse Zaken zitten in de Filipijnen tussen de vierhonderd en 450 Nederlanders die zich hebben laten registeren. Onder hen zijn zowel vakantiegangers als mensen die zich in de Filipijnen hebben gevestigd.

Doden bij gevechten politie en gastarbeiders Riyad

Bij botsingen tussen de politie en voornamelijk buitenlandse arbeiders in de Saudische hoofdstad Riyad zijn een Saudiër en een buitenlander om het leven gekomen. Ook zijn 68 mensen gewond geraakt.

Volgens het Saudische staatspersbureau SPA heeft de politie 561 mensen opgepakt die zaterdagavond in de nauwe straatjes in een arm deel van de hoofdstad met stenen gooiden, meer dan honderd auto's en talrijke winkels beschadigden en mensen met messen bedreigden. Een politiewoordvoerder zei tegen het persbureau dat het voornamelijk ging om buitenlandse arbeiders van wie de werkvergunningen zijn afgelopen en die het land moeten verlaten.

De Saudische politie heeft in de afgelopen week duizenden buitenlandse arbeiders zonder geldige papieren opgepakt. Woensdag doodde de politie een Ethiopiër die aan arrestatie probeerde te ontkomen.

Schouten vindt onderdak in Moto3

Nederland heeft komend seizoen in ieder geval één coureur in de Moto3. De 19-jarige Bryan Schouten heeft een contract voor een seizoen met een optie voor nog een jaar getekend bij het CIP Moto3 Team van oud-coureur Alain Brenec.

Schouten maakte eerder dit jaar tijdens de TT van Assen zijn debuut in de Moto3. Daarnaast rijdt hij in het Europese kampioenschap waar hij aan de weg timmert. De Nederlander is opgetogen over de kans die hij gaat krijgen. "Uiteraard ben ik erg blij om komend seizoen in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap uit te mogen komen. Hiermee gaat er een grote wens in vervulling."

Er zal bij het team van Brenac gereden worden met Mahindra-motoren. De Italiaan Alessandro Tonucci is zijn teamgenoot in 2014. Dit jaar komt de Nederlander Jasper Iwema uit in de Moto3. De vraag is of hij er volgend seizoen nog bij zal zijn.

[WB] Kramer tegen De Jong op 5000 meter

Op dag drie van de de wereldbekerwedstrijden in Calgary rijden de heren de 500 meter en 5000 meter. De dames komen in actie op de 1000 meter en de ploegenachtervolging. Sven Kramer is in de slotrit op de 5000 meter in de gekoppeld aan Bob de Jong. Jorrit Bergsma komt een rit eerder in actie tegen Seung-Hoon Lee. 

In rit vijf rijden Jan Blokhuijsen en Koen Verweij tegen elkaar. Op de 500 meter rijdt Ronald Mulder, de winnaar van afgelopen vrijdag, in de slotrit tegen de Amerikaan Tucker Fredricks. Broer Michel komt in actie tegen Jan Smeekens. Er zijn twee soloritten omdat Kjeld Nuis en Joji Kato beiden vrijdag op de binnenbaan zijn gestart.

Het team van de ploegenachtervolging bestaat uit: Ireen Wüst, Lotte van Beek, Linda de Vries en Antoinette de Jong. De dames sluiten de wedstrijd af tegen Canada. Team Canada bestaat uit Kali Christ, Ivanie Blondin, Brittany Schussler en Christine Nesbitt. Drie dames per team zullen uiteindelijk in actie komen. 

Heren 500 meter

Ritnummer Binnenbaan Land Buitenbaan Land
1 - - Kjeld Nuis Ned
2 - - Joji Kato Jap
3 Akio Ohta Jap Artur Was Pol
4 Daniel Greig Oos Pekka Koskela Fin
5 Mika Poutala Fin Yuya Oikawa Jap
6 Mitchell Whitmore VS Ryohei Haga Jap
7 Jesper Hospes Ned Kang-Seok Lee ZKo
8 Artyom Kuznetsov Rus Dmitry Lobkov Rus
9 Michel Mulder Ned Jan Smeekens Ned
10 Jamie Gregg Can Tae-Bum Mo ZKo
11 Ronald Mulder Ned Tucker Fredricks VS

Dames 1000 meter 

Ritnummer Binnenbaan Land Buitenbaan Land
1 Yekaterina Shikhova Rus Sang-Hwa Lee ZKo
2 Beixing Wang Chi Jia Ji Chi
3 Yekaterina Lobysheva Rus Judith Hesse Dui
4 Nao Kodaira Jap Yuki Matsuda Jap
5 Margot Boer Ned Laurine van Riessen Ned
6 Manon Kamminga Ned Yekaterina Aydova Kaz
7 Lotte van Beek Ned Jing Yu Chi
8 Ireen Wüst Ned Olga Fatkulina Rus
9 Karolina Erbanová Tsj Heather Richardson VS
10 Christine Nesbitt Can Brittany Bowe VS

Heren 5000 meter 

Ritnummer Binnenbaan Land Buitenbaan Land
1 Denis Yuskov Rus Robert Lehmann Dui
2 Dmitry Babenko Kaz Lucas Makowsky Can
3 Bart Swings Bel Alexej Baumgärtner Dui
4 Moritz Geisreiter Dui Patrick Beckert Dui
5 Jan Blokhuijsen Ned Koen Verweij Ned
6 Sverre Lunde Pedersen Noo Håvard Bøkko Nor
7 Seung-Hoon Lee Zko Jorrit Bergsma Ned
8 Sven Kramer Ned Bob de Jong Ned

 Dames ploegenachtervolging

Ritnummer Land Land
1 China Tsjechië
2 Italië Verenigde Staten
3 Noorwegen Rusland
4 Zuid-Korea Japan
5 Polen Duitsland
6 Nederland Canada

Nog geen Iraans atoomprogramma-akkoord

De onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma in Genève zijn zaterdagnacht zonder akkoord afgebroken. Volgens deelnemers aan het overleg is er veel vooruitgang geboekt, maar zijn er nog verschillen te overbruggen. De besprekingen worden 20 november voortgezet.

Een akkoord hing zaterdag in de lucht totdat Frankrijk bezwaar maakte tegen een ontwerptekst waar het eerder mee had ingestemd. De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius sprak van 'verscheidene punten (...) waar wij in vergelijking met de initiële tekst niet tevreden mee zijn'. Volgens ingewijden wilde Frankrijk strengere restricties voor een Iraanse zwaarwaterreactor die plutonium kan aanmaken, alsook voor delen van het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma.

De Iraanse minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif liet zondag op zijn Facebook-pagina weten dat de onderhandelingen 'ernstig maar respectvol' waren verlopen, maar dat er nog 'enkele problemen' moeten worden opgelost. De Iraanse president Hassan Rouhani verklaarde in het parlement dat uraniumverrijking op eigen bodem een recht is waar Iran aan vasthoudt en dat zich daar door 'dreigementen, sancties, vernedering en discriminatie' niet van zal laten afbrengen. Zijn woorden leken vooral bedoeld om hardliners gerust te stellen dat Iran geen concessies zal doen die hun te ver gaan.

Iran stelt dat het door de ondertekening van het Non-proliferatieverdrag het recht heeft om onder toezicht van de Verenigde Naties uranium te verrijken. Het zegt dit verrijkte uranium nodig te hebben voor de opwekking van elektriciteit en de productie van medische isotopen. Westerse landen vrezen dat Iran uranium ooit zo ver en in zulke hoeveelheden kan verrijken dat het daarmee atoombommen kan maken. De VS en andere bondgenoten lijken echter niet langer vast te houden aan de eis dat Iran helemaal stopt met uraniumverrijking. Als Iran al zou stoppen met het verrijken tot twintig procent zou het verlichting van sancties tegemoet kunnen zien. Volgens Israël heeft een dergelijke concessie van Iran weinig te betekenen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei begrip en respect te hebben 'voor de zeer sterke gevoelens over de gevolgen van de keuzes waar wij voor staan. Hij zei te blijven hopen op een akkoord. "Wij zijn nu dichter bij dan wij ooit zijn gekomen."

Flat in Kampen ontruimd na brand

Door een brand in een flat in Kampen hebben de bewoners van acht appartementen de nacht elders moeten doorbrengen. Dat meldt de gemeente Kampen. De politie vermoedt dat de brand aan de Wortmanstraat is aangestoken.

Bij de brand zijn geen zwaargewonden gevallen. Een persoon had last ademhalingsproblemen. Ook is een hond afgevoerd met de dierenambulance.

Het vuur is zaterdagavond rond 21.00 uur vermoedelijk ontstaan bij een bank op een balkon van een van de flats. De brandweer had de brand binnen een paar uur onder controle. Wanneer de bewoners terug mogen naar hun huizen, is nog niet bekend.

Killer Instinct krijgt Arcade Mode na Season One

De free-to-play game Killer Instinct voor Xbox One krijgt de Arcade Mode, de singleplayer campaign, nadat de acht characters uit Season One gereleased zijn. De game zal al wel twee andere offline modi bevatten, namelijk Survival en Dojo.

Wanneer Killer Instinct uitkomt op 22 november, zal de game eerst zes vechters bevatten. Twee characters worden later nog toegevoegd. Jago zal free-to-play zijn, maar als je de andere characters wilt gebruiken zul je ze moeten kopen voor vijf euro per stuk of je kunt de Season Pass kopen voor 20 euro, waarmee je alle personages kunt gebruiken.

"Our Arcade mode is going to come out when we've done the eight characters [ending Season One],"  zo legt Microsoft Studios game designer Daniel Fornace uit. "So once the last character comes out then we'll have Arcade."

"Survival is like our endless mode," aldus Fornace. "The way it works is you pick a difficulty and you go in, and you're basically playing a long chain, and after each match you regenerate health, but as you go on you generate less and less, and even if you do beginner difficulty, as you get to the higher numbers the CPU does start getting tougher, so you'll still hit a limit. You set your difficulty to where you're at - so if you set it to Champion it'll start hard and get even worse."

De game designer liet verder nog weten dat spelers 'Killer Points' kunnen gebruiken om te verder te gaan in Survival Mode waar ze de vorige keer waren gestopt, al is dit alleen aan te raden als je wilt oefenen, want je krijgt geen punten over de levels die je overslaat. Fornace vergelijkt het met het gebruiken van een shortcut in de game Spelunky. Killer Points zijn te verdienen in Killer Instinct zelf.

"The Dojo is our big tutorial mode, we're teaching you about Killer Instinct, but we're also trying to teach you about fighting games in general, and their terminology, because often you'll hear people talk about fighting games, and you know they just don't know what they're talking about," zo concludeert Fornace.

Killer Instinct-preview oktober (Foto: Microsoft)

Veel drank voor sterren bij MTV EMA

Sterren als Bruno Mars, Miley Cyrus en Katy Perry worden zondag aardig in de watten gelegd bij de uitreiking van de MTV EMA. De muziekzender laat onder meer drieduizend flessen bier, 85 flessen wodka en dertig flessen whisky aanrukken voor de sterren. Ook is er backstage een spa waar de artiesten kunnen relaxen tijdens de awardshow.

De drank is te vinden in de kleedkamers van de sterren, in totaal ruim veertig. Het vreemdste verzoek dat MTV van een ster ontving was dat voor een haltergewicht van negen kilo. Welke artiest in zijn kleedkamer aan zijn spiermassa wil werken, is niet bekend. MTV heeft niet alleen alcoholische versnaperingen in de kleedkamers laten plaatsen. Ook staan daar in totaal 2160 flesjes cola, 1200 flesjes Sprite en 2160 blikjes energydrink.

Achter de schermen van de MTV EMA, die dit jaar voor de twintigste keer worden uitgereikt, wordt niet alleen gedronken, gesport en ontspannen. De visagisten zijn druk in de weer met onder meer 150 paar nepwimpers, honderd lippenstiften en twintig kilo glitter. Om de sterren te laten stralen zijn bovendien meer dan vijfduizend dozen met diamantjes, 3d-glitters en andere glimmers besteld. Backstage wordt ook aan de kapsels gedacht. Daarvoor zijn vijfhonderd pruiken en honderd haarstukjes aanwezig.

De awardshow wordt opgeluisterd door dansers die van top tot teen zijn gehuld in body art. Daarvoor is twintig liter vloeibare latex en dertig liter body paint beschikbaar. Meer dan vijfhonderd dansers hebben in september auditie gedaan voor de vijftig beschikbare plekken.

De MTV EMA worden zondagavond voor het eerst uitgereikt in Amsterdam. De prijzenregen van MTV vond een keer eerder plaats in Nederland. In 1997 streek het circus neer in Rotterdam. Afrojack is de enige Nederlander die zondagavond nog in de prijzen kan vallen. De dj, die tijdens de EMA een show vanuit de Melkweg verzorgt, is genomineerd in de categorie Best Electronic.

Mechs, lichtzwaarden en meer in Blacklight

Zombie Studios heeft de launchtrailer voor de PlayStation 4-versie van Blacklight: Retribution vrijgegeven. Blacklight: Retribution is een free-to-play futuristische first-person shooter. Zo zie je in de trailer onder andere mechs langskomen, maar ook zeer dodelijke lichtzwaarden. De game biedt verschillende gamemodi: Deathmatch, Team Deathmatch, Domination en King of the Hill.

De futuristische shooter is nu al te spelen op pc, de PlayStation 4-versie komt uit op 15 november 2013.

PvdA kan niet veel kleiner

De beslissing van de PvdA om in te stemmen met de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) heeft nauwelijks effect op de peilingen. De PvdA verliest in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond een zetel en komt daarmee op dertien zetels uit. De aanschaf van de straaljagers werd vorig jaar nog door minder dan een kwart PvdA-stemmers gesteund.

Een groot deel van de PvdA-kiezers die vorig jaar tegen de JSF waren, gaven al aan niet meer op de partij te stemmen. De regeringspartij stemde woensdag in met de aanschaf van 37 toestellen voor 4,5 miljard euro. Over de koop werd jarenlang gediscussieerd. De PvdA nam in het debat wisselende standpunten in.

In de peilingen zijn weinig verschuivingen te zien. Alleen de PVV stijgt met een zetel naar 31 zetels. De VVD blijft gelijk op twintig zetels. De regeringspartij heeft 41 zetels in de Kamer.

[GSOD] Van Gerwen verslaat Van der Voort

Michael van Gerwen heeft zaterdag in Wolverhampton zijn eerste wedstrijd in de Grand Slam of Darts gewonnen. In een Nederlands onderonsje was hij met 5-3 te sterk voor Vincent van der Voort. Christian Kist en Wesley Harms verloren hun eerste partij. 

Van Gerwen was erg slordig op zijn dubbels. Hij miste in totaal twintig pijlen. Van der Voort deed dat met drie op zeven beter, maar hij was slordiger in het gooien van grote scores. Gary Anderson gooide Harms er met 5-1 af. Anderson noteerde een gemiddelde van 107 en Harms 96. 

Lakesidewinnaar van 2012 Christian Kist verloor met 5-3 van Ronny Huybrechts. Phil Taylor liet zien dat hij nog steeds in vorm is. Hij gooide Stuart Kellet er met een gemiddelde van 112 eraf. Het hoogste gemiddelde van de avond. The Power won met 5-0. Op zondag wordt in alle groepen de tweede groepswedstrijd gespeeld. De winnaars en verliezers van de openingswedstrijd nemen het tegen elkaar op. Tijdens de middagsessie komen de groepen E t/m H in actie. De andere spelers gaan 's avonds het podium op om te darten. 

Groep Speler Speler Uitslag
A Phil Taylor Stuart Kellet 5-0
A Kevin Painter Paul Nicholson 2-5
B Gary Anderson Wesley Harms 5-1
B James Wade Peter Wright 5-2
C Christian Kist Ronny Huybrechts 3-5
C Adrian Lewis Richie George 5-2
D Michael Van Gerwen Vincent van der Voort 5-3
D Kim Huybrechts Dean Winstanley 2-5

Amsterdam even centrum van de popmuziek

Vanuit de hele wereld zijn de ogen zondagavond op Amsterdam gericht. Daar, in de Ziggo Dome, vindt de 20e editie van de awardshow MTV EMA plaats. Tientallen miljoenen muziekfans zitten jaarlijks aan de buis gekluisterd voor het evenement.

Voor de show zijn grote internationale sterren overgekomen, onder wie Katy Perry, Miley Cyrus, Kings of Leon, Bruno Mars, Robin Thicke en The Killers. Dj Afrojack is de enige Nederlander die kans maakt op een internationale award, in de categorie best electronic. Hij treedt zondagavond samen met Snoop Dogg op in de Melkweg, waar vandaan een live-verbinding naar de Ziggo Dome wordt gemaakt. Afrojack liet eerder weten dat hij vereerd is met de nominatie. Naast de dj is ook actrice Carice van Houten te zien in de show. Zij reikt een van de awards uit.

Justin Timberlake en nieuwkomers Macklemore& Ryan Lewis zijn de grootste kanshebbers voor een award. Zij zijn in vijf categorieën genomineerd. Duizenden Nederlandse muziekfans kunnen erbij zijn, aangezien MTV dit jaar meer kaarten dan ooit beschikbaar heeft gesteld voor de show.

Amsterdam even centrum van de popmuziek
Amsterdam even centrum van de popmuziek (Foto: ANP)

Al 24.000 handtekeningen tegen volle klas

In minder dan 2 weken tijd hebben al bijna 24.000 mensen een petitie getekend tegen overvolle klassen. De initiatiefnemer, vakbond Leraren in Actie (LIA), wil aan het einde van de maand 40.000 krabbels aan de Tweede Kamer overhandigen. Die is dan verplicht om het onderwerp te bespreken.

Volgens staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft minder dan 1 procent van de Nederlandse klassen 30 leerlingen of meer, aldus de bond. "Onderzoek van de Algemene Onderwijsbond en de Radboud Universiteit weerspreekt deze stelling. Een op de zes scholen in het basis- en voortgezet onderwijs telt 30 leerlingen of meer", meldde LIA zondag. Als het aan de bond ligt, worden dat er maximaal 24 per klas.

De petitie is te vinden op de website stopdeovervolleklassen.nl.

Twee jongens verdronken in Groningen

Twee jongens zijn zaterdagnacht dood gevonden in een auto in het water langs de weg tussen Groningen en Winsum. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De politie wil de identiteit van de twee nog niet vrijgeven.

De politie kreeg een tip van een vriend van twee jongens die sinds zaterdagavond vermist waren. Hij trof een bandenspoor aan langs de weg en belde de politie. Het is nog niet bekend of de gevonden lichamen van de twee vermiste jongens zijn.

Duikers hebben naar overlevenden gezocht in het water. De politie heeft de weg tussen Groningen en Winsum lange tijd gesloten voor onderzoek.

Oek de Jong wint Zeeuwse Boekenprijs

Oek de Jong heeft zaterdagavond voor zijn boek Pier en Oceaan de Zeeuwse Boekenprijs 2013 gewonnen. "Het boek wordt hier heel goed gelezen en met deze erkenning ben ik erg blij", zei de schrijver na de uitreiking tegen Omroep Zeeland. Met de prijs wint De Jong duizend euro.

De 61-jarige De Jong noemt zijn boek, dat vorig jaar uitkwam, zijn 'grote Zeeuwse roman'. Pier en Oceaan gaat over drie generaties van een Zeeuwse familie. De schrijver heeft zijn jeugd grotendeels doorgebracht in de provincie Zeeland.

Eerder dit jaar won De Jong al de Gouden Boekenuil voor zijn roman. Vorige maand mocht de schrijver de F. Bordewijkprijs voor Pier en Oceaan in ontvangst nemen.

FOK!filmtip van de dag: Last Post Ieper & Remembrance Day

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en documentaires. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Remembrance Day 2013

Komende maandag is het alweer 95 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog en dat wordt uiteraard in diverse landen herdacht. Bij onze Vlaamse vrienden van Één kunnen we van vanaf 10.45 uur kijken naar Last post Ieper, een rechtstreeks verslag van de jaarlijkse plechtigheid bij Ieper, het hoogtepunt van de herdenking van de gesneuvelden en vermisten van de Eerste Wereldoorlog. Ook staat BBC1 vanaf 11.20 uur tot 13.25 uur in het teken van Remembrance Sunday, de herdenking van de Britse slachtoffers van de Grote Oorlog van 1914 tot 1918. Hierover kun je trouwens ook informatie vinden op het onvolprezen FOK!forum.

Om 14.30 uur gaat de uitzending verder op Canvas waar een Speciale Last Post Ieper: The Gathering of the Soil te zien is. BBC1 vervolgt haar uitzending van Remembrance Sunday om 18.00 uur met de documentaire Remembrance Week, waarin we een aantal veteranen uit diverse oorlogen aan het woord horen.

Op Canvas wordt tenslotte om 22.30 uur de herdenkingsdag afgesloten met de indrukwekkende documentaire The last day of World War One. In de documentaire, die eerder al als aflevering van de serie Timewatch in 2008 werd uitgezonden, gaat Michael Palin op zoek naar de schokkende waarheid achter de verhalen dat er in 1918 soldaten waren die in de uren na het ondertekenen van de wapenstilstand nog steeds doorgingen met doodschieten van de vijand. In de BBC-productie The last day of World War One horen we de gruwelijke verhalen van de dappere mensen die in de laatste minuten van de wereldoorlog het leven nog zouden laten.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

FOK! wat een weer... Eerst buien

De krachtige westcirculatie van de afgelopen tijd begint zich de komende dagen wat meer naar het noorden toe te verplaatsen. Wij blijven echter nog wel onder invloed van deze stroming, maar er komt ook wat meer tegengas van een hogedrukgebied. Dat wil zeggen dat we nog niet direct een droge periode gaan krijgen, maar wel wat langere pauzes tussen de systemen door.

Morgen lijkt bijvoorbeeld een helemaal droge dag te worden met af en toe zon. Komende nacht echter zakt het kwik in de heldere lucht richting het vriespunt en zodoende zou het wel eens de eerste vorstnacht van het seizoen kunnen worden.

Vrijdagavond viel er nog veel regen in het midden van het land. In Vianen viel er 40 en in Gorinchem 37 millimeter. Gisteren kwamen er vooral in de ochtend nog enkele brede opklaringen voor, maar de bewolking nam vrij snel toe en er begonnen enkele buien te vallen. Aan het einde van de middag trok een groter regengebied het zuidwesten binnen en dit regengebied trok gedurende de avond over het hele land. Ook deze keer liepen de hoeveelheden weer flink op. Na het wegtrekken van de aanhoudende regen vielen er langs de kust een aantal buien.

Vanochtend vallen er overal buien en daarbij zijn hagel en onweer niet uitgesloten. In de middag begint het van het westen uit op te klaren en nemen de buien in aantal en activiteit af. Zeker langs de kust kan het nog een redelijke middag worden. Het kwik ligt rond de 9 graden en de noordwestelijke wind is matig tot (vrij) krachtig.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Trein
We kijken mee met Monopoly in de trein. Hij reed op dat moment nabij Uithuizen en we zien tussen alle wolken door ook het zonnetje nog even schijnen.

 

 

 

 

Onderhandelingen met Iran gestaakt

De onderhandelingen in Genève tussen Iran en zes wereldmachten over het omstreden Iraanse atoomprogramma worden beëindigd. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is er nog geen akkoord gesloten. "Er zijn nog enkele vraagstukken die onbeantwoord zijn gebleven", aldus de Fransman.

Zaterdag zei Iran over ongeveer een week tot 14 dagen opnieuw te willen onderhandelen over haar nucleaire programma, in het geval de onderhandelingen zaterdag stuk zouden lopen.

Onderhandelingen met Iran gestaakt
Onderhandelingen met Iran gestaakt (Foto: ANP)

'Minstens 10.000 doden door tyfoon Haiyan'

De rampzalige gevolgen van de tyfoon Haiyan, die de Filipijnen de afgelopen dagen teisterde, beginnen steeds grotere proporties aan te nemen. In de centrale Filipijnse provincie Leyte zouden minstens 10.000 doden zijn gevallen door de superstorm. Dat heeft een politiechef op de eilandenarchipel zondag bekendgemaakt.

Ongeveer 70 tot 80 procent van alles wat zich op het pad van de tyfoon bevond, is compleet verwoest. "De gouverneur heeft tijdens een vergadering met vertegenwoordigers uit de regio gezegd dat naar schatting ruim 10.000 doden zijn geteld", aldus de politiechef.

'Minstens 10.000 doden door tyfoon Haiyan'
'Minstens 10.000 doden door tyfoon Haiyan' (Foto: ANP)

GroenLinks: scooter niet op fietspad

De Amsterdamse afdeling van GroenLinks wil de nog altijd in populariteit oprukkende scooters van het fietspad af hebben. De partij vindt dat scooterrijders maar op de rijbaan moeten gaan karren.

GroenLinks is daarom een petitie begonnen om de politiek te overtuigen dat 'de Amsterdammer' genoeg heeft van scooters op het fietspad. "Je fietst naar je werk of met je kinderen naar school en je wordt afgesneden door scooters, met of zonder helm", zo kenschetst hoofdstedelijk lijsttrekker Rutger Groot Wassink de ergenis die iedere fietsende Amsterdammer volgens hem kent. Vervolgens sta je bij het stoplicht te hoesten in de ongezonde uitlaatgassen, voegt hij eraan toe.

De lijsttrekker vindt dat er nou maar eens een keuze moet worden gemaakt, en wat hem betreft is dat het geven van ruimte aan fietsers boven scooters. Dus moeten 'die ondingen' van het fietspad. Elektrische scooters zijn volgens GroenLinks echter geen ondingen, en zouden juist gestimuleerd moeten worden. De partij wijst in dat verband op de grote hoeveelheid gevaarlijke fijnstoffen die veel traditionele scooters uitstoten.

Hoewel Groot Wassink het ook over helmloze scooteraars heeft, is het onduidelijk hoe het volgens de partij precies zit met het onderscheid bromscooter/snorscooter. Voor de laatste categorie, die tot 25 kilometer per uur mag, is er geen helmplicht. Juist dit type scooter is sinds de invoering van het brommerrijbewijs zeer populair geworden. Het lijkt niet erg realistisch om de snorscooter naar de rijbaan te verbannen, en dat roept de vraag op of het idee van GroenLinks, hoe nobel het ook mag klinken, erg veel zoden aan de dijk zou zetten.


GroenLinks: 'Ban scooters van fietspad' - AT5

Vrouw propt dood kind in teddybeer

Een Mexicaanse vrouw heeft het lijk van haar 7 maanden oude dochtertje twee dagen lang verborgen gehouden in een teddybeer, omdat ze bang was dat de politie haar zou verdenken van moord op haar kind. De 19-jarige vrouw uit Guadelajara, ongeveer 550 kilometer ten westen van Mexico-Stad, had haar dochter als vermist opgegeven, aldus de Mexicaanse krant Excelsior zaterdag.

De politie vertrouwde het echter niet en doorzocht daarom het huis van de moeder. De politie vond het lijkje toen in een teddybeer. De vulling was uit het knuffelbeest gehaald. Uit de autopsie bleek dat de dood van het meisje was veroorzaakt door ondervoeding en een zware longontsteking.

De moeder wordt vervolgd voor valsheid in geschrifte en het toebrengen van letsel aan haar dochter.

Automobilist legt even half ton neer

Bij een controle bij Rosmalen heeft zaterdag een bestuurder een belastingschuld van 46 duizend euro meteen betaald. De bestuurder mocht vervolgens weer doorrijden. Tijdens de controle werd voor in totaal ruim 88 duizend euro aan openstaande belastingschulden geïnd en werden vier mensen aangehouden, meldt de politie.

De controle vond plaats op de Graafsebaan, die parallel aan de A59 ligt. Vijftig medewerkers van de politie en de Belastingdienst deden er aan mee. Tijdens de actie werd op negentien voertuigen beslag gelegd. Twaalf voertuigen werden daadwerkelijk in beslag genomen.

Drie mensen werden aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren. De vierde arrestant was aan het rijden, terwijl hij geen geldig rijbewijs heeft. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Een aantal bestuurders werd beboet wegens technische mankementen aan hun voertuig, bijvoorbeeld omdat ze te gladde banden hadden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.