FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 november 2013

E. Koeman: "Het was dramatisch"

Erwin Koeman was woedend op zijn spelersgroep na afloop van de 5-2 nederlaag bij sc Heerenveen. De ploeg staat nu nog vaster op de laatste plaats.

"Verliezen kan altijd, maar op deze manier was onwaardig", zegt een boze Koeman na afloop tegen FOX Sports. "Aan de bal hebben we beneden alle niveau gespeeld. We hadden zoveel balverlies. Het was dramatisch."

"Ik had in de rust wel acht spelers willen wisselen.", vervolgt de oefenmeester van de Waalwijkers. Door de nederlaag blijft RKC de rode lantaarn in bezit houden. De ploeg heeft nu evenals NEC negen punten, maar de Nijmegenaren komen dit weekeinde nog in actie.

Koeman was ook ontevreden over de zeven gele kaarten die zijn ploeg kreeg. Een teken aan de wand. volgens de trainer. "Dat is veel te veel natuurlijk in zo'n wedstrijd. Dat geeft al aan dat we steeds te laat waren in de persoonlijke duels. Heerenveen was veel scherper, we liepen constant achter de feiten aan."

[WTF] Nadal wint en bezorgt Wawrinka plek in halve finale

Rafael Nadal heeft Stanislas Wawrinka vrijdag bij de World Tour Finals in Londen een dienst bewezen. De als eerste geplaatste Spanjaard versloeg de Tsjech Tomas Berdych (5) met 6-4, 1-6 en 6-3. Doordat Wawrinka (8) eerder op de dag won van David Ferrer (3) gaat de Zwitser in groep A samen met Nadal naar de halve finale.

De Spaanse nummer een van de wereld begon prima tegen Berdych en won de eerste set. Daarna stortte Nadal helemaal in en wist hij in de eerste vijf games van de tweede set slechts vier punten te scoren. Hij hervond zijn vorm toen weer en zette door in de beslissende derde set: 6-3.

Novak Djokovic (2) is in groep B al zeker van plaatsing voor de halve finales. De strijd om de tweede plek gaat daar tussen Roger Federer (6) en Juan Martin del Potro (4), die elkaar zaterdag treffen.

Ziyech: "Ik twijfelde niet en deed het gewoon"

Hakim Ziyech was een van de smaakmakers bij sc Heerenveen tegen RKC Waalwijk. De middenvelder maakte verreweg de mooiste goal van de avond.

Ziyech gaf in de slotfase van de wedstrijd een toegift aan het Friese publiek, door met een schitterende boogbal de 5-1 te maken. "Zij wilden de controleur inspelen en hij draaide de verkeerde kant op. Ik had het een beetje door en onderschepte 'm", aldus Ziyech tegen FOX Sports.

"Ik zag de keeper te ver voor zijn goal staan. Ik twijfelde vervolgens niet en deed het gewoon", zegt de middenvelder over zijn prachtgoal. Ondanks de loftuitingen die Ziyech na afloop kreeg, bleef hij zelf kritisch. "Ik ben soms nog iets te gehaast. Ik moet dan wat rustiger leren spelen."

Na afloop werd ook de vergelijking met Filip Djuricic gemaakt, de Serviër die voorheen het spel verdeelde bij de Friezen. "Ik speel wel iets anders, want hij kwam vorig jaar vanaf de linkerkant. Maar het is wel een mooi compliment."

Univé langer hoofdsponsor Heerenveen

Univé blijft ten minste tot en met 2016 hoofdsponsor van sc Heerenveen. De verzekeringsmaatschappij en de eredivisieclub hebben hun contract vrijdag met twee jaar verlengd, laten de Friezen weten. Univé is sinds 1998 sponsor van Heerenveen.

Interim-directeur Gaston Sporre is blij met de contractverlenging. "We stellen het op prijs dat Univé hiermee ook vertrouwen uitspreekt in het feit dat de club weer op koers is gebracht."

Er is dit jaar veel onrust in het Abe Lenstra Stadion. Zo stapte onder meer de raad van commissarissen en voorzitter Robert Veenstra op, die werd verweten een schrikbewind te voeren. Sportief gezien presteert de ploeg dit seizoen wel naar behoren.

[Bundesliga] Hannover en Braunschweig scoren niet

Hannover 96 en Braunschweig hebben vrijdag in hun Bundesligaduel niet weten te scoren: 0-0. Hannover blijft met veertien punten een middenmoter op de negende plek. Braunschweig pakte een waardevol punt in de strijd tegen degradatie en deed de laatste plaats over aan Gertjan Verbeeks FC Nürnberg.

Braunschweig heeft acht punten verzameld, een meer dan Nürnberg. Verbeeks equipe wacht nog op zijn eerste zege dit seizoen. Zaterdag gaat Nürnberg op bezoek bij Borussia Mönchengladbach, de nummer vier. Een gelijkspel is genoeg om de laatste plaats te verlaten.

[JL] Willem II haalt uit tegen Almere City

Willem II heeft Almere City vrijdag in de Eerste Divisie met 5-0 verpulverd. Ali Messaoud (2x), Ruud Boymans, Bruno Andrade en Norair Aslanyan vulden het scorebord in Tilburg. Willem II klimt door de zege naar de derde plek met 28 punten. Almere City staat een na laatste.

FC Den Bosch wist na twee nederlagen, waarin liefst twaalf treffers werden geïncasseerd, weer eens te winnen. In eigen huis versloeg de ploeg Helmond Sport met 3-1. Mark Janssen schoot na 62 minuten de gelijkmaker binnen voor Helmond, waarna Benjamin van de Broek en Erik Quekel Den Bosch drie punten bezorgde. Den Bosch bezet plek zestien, Helmond staat tien plekken hoger.

De 21-jarige Felitciano Zschusschen schoot Jong FC Twente met twee treffers naar een overwinning op Telstar. Jari Oosterwijk tekende in de slotfase voor de 3-0 eindstand. De Tukkers staan nu vijftiende, twee plaatsen lager dan Telstar.

Excelsior kwam niet verder dan een 2-2 remise bij hekkensluiter FC Oss. Lars Veldwijk redde een punt voor de Rotterdammers, die zevende staan. Oss loopt een punt in op Almere City en heeft nu twee punten minder.

Fortuna Sittard, de nummer negen, versloeg FC Emmen met 2-0. De Drentenaren zijn de nummer tien.

Gebogen telefoon LG volgende maand in Europa

Techfabrikant LG brengt de G-Flex in december uit op de Europese markt. De telefoon met gebogen scherm is in eerste instantie alleen te verkrijgen in Frankrijk via telefoonaanbieder Orange. Wanneer de G-Flex naar andere landen komt, blijft vooralsnog onduidelijk.

Vanaf dinsdag ligt de telefoon in Zuid-Korea in de winkels. De G-Flex is de eerste telefoon met een gebogen scherm die in Europa op de markt komt. Samsung heeft met de Galaxy Round een soortgelijk toestel in huis. Waar de telefoon van LG horizontaal gebogen is, is de Galaxy Round dat verticaal. Samsung heeft nog geen plannen bekendgemaakt om zijn gebogen telefoon buiten Zuid-Korea uit te geven.

Naast het gebogen scherm van de G-Flex beschikt de telefoon over nog twee unieke eigenschappen. Het is de eerste telefoon met een gebogen batterij. Daarnaast beschikt de achterkant van de telefoon over een speciaal laagje waardoor kleine krasjes binnen een paar minuten zouden verdwijnen.

In Zuid-Korea moet de G-Flex zonder abonnement zo'n 990 duizend won kosten. Dat komt omgerekend neer op 693 euro. Hoeveel Orange vraagt voor de telefoon is nog niet bekend.

De Amerikaanse val voor Dino Bouterse

De Amerikaanse drugsbestrijding DEA (Drug Enforcement Administration) heeft de Surinaamse presidentszoon Dino Bouterse op ingenieuze wijze in de val laten lopen. Daarbij heeft Bouterse boude toezeggingen gedaan over steun aan terroristen, volgens de Amerikaanse justitie.

In juni van dit jaar spreekt Bouterse met 'vertrouwelijke bronnen' van de DEA in Suriname. Hij liet daarbij een raketwerper zien en een kilo cocaïne. Bouterse en een tweede verdachte regelden daarna transport en beveiliging voor de verscheping van cocaïne via Suriname naar de VS. Als test zonden ze 10 kilogram cocaïne met een commerciële vlucht naar de VS. De cocaïne werd na verzending vanuit Suriname onderschept.

In juli spreekt Bouterse met de bronnen van de DEA over de mogelijkheid om Suriname open te stellen voor leden van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Later die maand ontmoet Bouterse in Europaéén van de DEA-bronnen en twee mannen die zich voordoen als Hezbollah-lid.

Tijdens die ontmoeting wordt het plan besproken om 30 tot 60 Hezbollah-mensen toegang te geven tot Suriname voor "trainingen en operaties". Bouterse zou hebben aangegeven dat hij een Hezbollah-cel in Suriname wilde. Die kon dan onder meer dienen als onderdeel van zijn persoonlijke gewapende macht.

Bouterse gaf volgens de Amerikanen aan dat hij begreep dat de Hezbollah-mensen in Zuid-Amerika operaties zouden uitvoeren tegen Amerikaanse doelen. De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse zegde toe Surinaamse paspoorten te verstrekken. Ook zou hij helpen bij de aanvraag van visa voor reizen naar de Verenigde Staten.

Op de vraag of hij raketten tegen vliegtuigen en raketgranaten kon leveren antwoordde Bouterse dat hij "twee maanden" nodig had en beloofde hij een lijst met wat hij kon leveren.

Tijdens een volgende ontmoeting in augustus leverde Bouterse een vals Surinaams paspoort. Het paspoort was bedoeld voor een van de vermeende Hezbollah-leden. Die kon zo naar Suriname reizen om de faciliteiten te controleren voor de groep Hezbollah-leden in Suriname.

Volgens Bouterse was alles klaar voor de aankomst van de groep vermeende terroristen en zou wat "speelgoed", oftewel wapens, klaar zijn voor inspectie.

De Amerikaanse val voor Dino Bouterse
De Amerikaanse val voor Dino Bouterse (Foto: ANP)

Europese satelliet kukelt naar beneden

Het Europese ruimtevaartbureau ESA verwacht dat een onderzoekssatelliet zondagnacht of in de loop van maandag terug zal vallen op aarde. Van de 1100 kilogram wegende kunstmaan zal waarschijnlijk vier vijfde deel in de atmosfeer verbranden. De kans dat iemand door overblijvende brokstukken zal worden geraakt is volgens ESA gering.

De GOCE-satelliet werd in 2009 gelanceerd om het gravitatieveld van de aarde in kaart te brengen. Vorige maand was de kunstmaan uitgewerkt.

'Dino Bouterse hielp Hezbollah'

Dino Bouterse zou geprobeerd hebben de Libanese terreurorganisatie Hezbollah te steunen. De Amerikaanse justitie heeft de aanklacht wegens drugsmokkel en verboden wapenbezit tegen de zoon van de Surinaamse president daarmee verzwaard. Dat heeft aanklager vrijdag bekendgemaakt.

Bouterse zou in ruil voor miljoenen dollars "grote aantallen" leden van Hezbollah toegang hebben willen geven tot Suriname om vanuit het Zuid-Amerikaanse land "onder meer Amerikaanse doelen aan te vallen".

Dino werd in augustus in Panama gearresteerd. Hij werd eerder aangeklaagd voor betrokkenheid bij het smokkelen van cocaïne naar de Verenigde Staten en het bezit van een raketwerper.

De Amerikaanse val voor Dino BouterseDe Amerikaanse val voor Dino Bouterse (Foto: ANP)

Lavrov zegt afspraak met Timmermans af

De afspraak die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zaterdag in Moskou had met zijn Russische collega zaken Sergej Lavrov gaat niet door. Lavrov heeft de werklunch afgezegd omdat hij naar Genève gaat voor het overleg over het atoomprogramma van Iran.

Timmermans laat op Facebook weten Lavrov vrijdagavond in het Kremlin gesproken te hebben bij het diner dat president Vladimir Poetin het koningspaar had aangeboden. Hij zegt er alle begrip voor te hebben dat Lavrov naar Genève gaat.

De twee ministers hebben vrijdag alvast de 'contouren' doorgenomen van het gesprek van zaterdag, waaraan in plaats van Lavrov vicepremier Arkady Dvorkovitsj zal deelnemen. "Afgesproken is dat wij na afloop daarvan nauw contact zullen onderhouden over het overleg", aldus Timmermans.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat Timmermans zich terughoudend zal opstellen over de kwestie rond het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Verwacht wordt dat de Arctic Sunrise ter sprake komt maar 'uitvoerige onderhandelingen' liggen minder voor de hand, omdat de zaak door Nederland onder de rechter is gebracht, zei Rutte.

[WB] Verweij sterkste op 1.500 meter

Koen Verweij heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary de 1.500 meter gewonnen. De Nederlander bleef op de Olympic Oval Shani Davis en Kjeld Nuis Voor.

Verweij, die twee weken geleden al Nederlands kampioen werd op deze afstand, nam het in een rechtstreeks duel op Kjeld Nuis en won in een tijd van 1.42,78. Dit betekende een dik persoonlijk record voor hem en ook Nuis noteerde met 1.43,75 een persoonlijk record. Daarmee zou Nuis uiteindelijk derde worden, want Davis nestelde zich nog met 1.43,11 tussen de Nederlanders in.

In de slotrit werd nog wat verwacht van Denis Yuskov, die vorige week nog een officieus wereldrecord reed op de drie kilometer. Hij nam het op tegen Belg Bart Swings, maar de Belg ging onderuit. Yuskov werd gehinderd en kwam niet verder dan vijftiende plaats, overigens wel in een persoonlijk record.

Uitslag 1.500 meter:

# Naam Land Tijd
1 Koen Verweij Ned 1.42,78
2 Shani Davis USA 1.43,11
3 Kjeld Nuis Ned 1.43,75
4 Ivan Skobrev Rus 1.43,75
5 Alexis Contin Fra 1.44,05
9 Rhian Ket Ned 1.44,29
10 Mark Tuitert Ned 1.44,39

Uitslag sc Heerenveen - RKC Waalwijk

Vanavond werd in Heerenveen de Eredivisiewedstrijd gespeeld tussen sc Heerenveen en RKC Waalwijk. De gastheren wonnen deze doelpuntrijke wedstrijd met 5-2. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd. 

sc Heerenveen

5 - 2

RKC Waalwijk

 34' Otigba
 48' Finnbogason(pen)
 64' Finnbogason
 79' Finnbogason(pen)
 85' Ziyech
   72' Beauguel 
 88' Lamey 
 
 Gele kaart: Dijks, Amieux, v. Anholt (sc Heerenveen), Apau, Gouano, Sno, Lamey (RKC Waalwijk)
 Rode kaart: v. Weert (90/2xg) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.000
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v.Anholt
Otigba
Kruiswijk
Dijks
De Roon
Ziyech (Basacikoglu/87)
v.d.Berg
Slagveer (Fazli/79)
Finnbogason
v.La Parra
  Seda
Apau (Lamey/54)
v.Weert
Gouano
Amieux
Sno (Anderson/ 69)
Duits
Braber
Castelen (Schet/58)
Beauguel
Joachim

Shorttrackploeg op schema voor Sochi

De tweede dag van het eerste olympische kwalificatietoernooi (OKT) is voor de Nederlandse shorttrackploeg uitstekend verlopen. De beide aflossingsploegen bereikten de laatste acht in Turijn, een resultaat dat na het tweede OKT volgende week in het Russische Kolomna goed is voor plaatsing voor Sochi. Voorwaarde is wel dat de automatisch gekwalificeerde Russen ook bij de beste acht horen. Is dat niet het geval dan is een top 7-notering nodig.

Vooralsnog zitten de Nederlanders op schema. Daan Breeuwsma, Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt en Freek van der Wart wonnen vrijdag hun heat en moesten in de kwartfinales alleen de Russen voor zich dulden. De vrouwen hoefden maar één keer in actie te komen. Rianne de Vries, Jorien ter Mors, Sanne en Yara van Kerkhof klaarden de klus door zich als tweede in hun heat achter Italië te plaatsen voor de halve finales. Daarin zijn zondag Korea, China en Japan de (sterke) tegenstanders. De mannen nemen het dan op tegen de Verenigde Staten, Italië en Hongarije.

Kwalificeert een relayteam zich voor de Spelen, dan maakt dat de weg vrij voor vijf olympische deelnemers. Ook voor de individuele onderdelen zijn de vooruitzichten vooralsnog goed. Vijf van de zes Nederlandse starters bleven op de 1000 meter in het toernooi. Bij de mannen bereikten Knegt, Van der Wart en Breeuwsma de achtste finales (top 28). Bij de vrouwen staan Ter Mors en Yara van Kerkhof in de kwartfinales, wat in ieder geval een top 17-notering oplevert. De Vries bleef steken in de voorrondes en werd als 34e geklasseerd. Voor olympische deelname op de 1000 meter is de internationale eis een plaats bij de beste 32 over de twee OKT's.

Zaterdag zijn de eerste finales in Turijn; op de 1500 en 500 meter.

Shorttrackploeg op schema voor Sochi
Shorttrackploeg op schema voor Sochi (Foto: ANP)

Masters komen te vroeg voor Bertens

Kiki Bertens is niet op tijd hersteld om te spelen op de KNLTB Tennis Masters in december. "Kiki kan al weer redelijk een hoek in lopen, maar echt volle bak afzetten zit er nog niet in", zegt haar coach Christiaan de Jong vrijdag tegen de NOS. De 21-jarige Bertens werd in september geopereerd aan haar enkelbanden.

De nummer 87 van de wereld hoopte aan de Masters in Rotterdam mee te kunnen doen, maar dat toernooi komt te vroeg. "Ze kan al wel meer dan ze zou moeten kunnen in deze fase van het herstel en daar ligt ook meteen de valkuil", meent De Jong. "Kiki moet niet meteen te veel willen."

De Jong hoopt dat Bertens in Australië de eerste voorbereidingstoernooien op het nieuwe seizoen kan spelen. De Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen, is in januari.

[WB] Pechstein wint drie kilometer voor Sábliková en Wüst

Claudia Pechstein heeft verrassend de 3000 meter op haar naam geschreven tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary. De 41-jarige Duitse won in 3:59.04. Ze reed in de één-na-laatste riy tegen Ireen Wüst die met 3:59.68 derde werd. 

Martina Sábliková sloot de drie kilometer af tegen Stephanie Beckert. De Tsjechische werd uiteindelijk tweede in 3:59.39. Antoinette de Jong versloeg in een onderlinge rit Jorien Voorhuis. De Jong noteerde 4:00.56 en Voorhuis klokte 4:01.09. Ze werden respectievelijk vierde en vijfde. De Jong reed met haar tijd een wereldrecord bij de junioren. Yvonne Nauta werd zesde en Linda de Vries begon de wereldbekercyclus met een negende plaats. 

# Naam Land Tijd Punten
1 Claudia  Pechstein Dui 3:59.04 100
2 Martina  Sábliková Tsj 3:59.39 80
3 Ireen  Wüst Ned 3:59.68 70
4 Antoinette  de Jong Ned 4:00.56 60
5 Jorien  Voorhuis Ned 4:01.09 50
6 Yvonne  Nauta Ned 4:03.50 45
9 Linda  de Vries Ned 4:05.24 30

Gemeenten slordig met persoonsgegevens

Het merendeel van de gemeenten heeft niet voldoende beveiligingsmaatregelen getroffen om persoonsgegevens te beschermen. Slechts vier procent heeft de zaken op het gebied van informatiebeveiliging op orde, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Inspectie SZW.

Gemeenten, uitkeringsinstantie UVW en de Sociale Verzekeringsbank wisselen voor onder meer het verstrekken van uitkeringen en handhaving persoonsgegevens uit via het programma Suwinet. Het gaat onder meer om informatie over inkomsten, uitkeringen, diploma's en autobezit. Vorig jaar zijn via Suwinet 112 miljoen keer gegevens uitgewisseld.

Medewerkers van gemeenten moeten een goede reden hebben om de privacygevoelige gegevens op te zoeken, maar ambtenaren nemen het vaak niet zo nauw. Bij dertien van de tachtig onderzochte gemeenten werden vorig jaar bijvoorbeeld gegevens van bekende Nederlanders bekeken zonder dat daar een goede reden voor werd opgegeven.

Er zijn zeven belangrijke maatregelen die gemeenten moeten treffen om te voorkomen dat nieuwsgierige ambtenaren zomaar in het programma gaan rondneuzen. Aan die normen voldoet maar vier procent van de gemeenten. Dertien procent voldoet aan geen enkele norm en 76 procent aan drie of minder.

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) is geschokt over de bevindingen. "Ik vind dat gemeenten dit met de hoogste prioriteit moeten aanpakken", reageert ze. "Het is onacceptabel dat er zonder noodzakelijke reden persoonlijke gegevens van mensen worden bekeken."

Klijnsma heeft het College Bescherming Persoonsgegevens op de hoogte gebracht over de resultaten. De privacytoezichthouder kan gemeenten die niet voldoen aan de eisen een dwangsom opleggen. Ook heeft ze afspraken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gemaakt. De bewindsvrouw laat de inspectie in de eerste helft van 2015 onderzoeken of gemeenten de informatiebeveiliging hebben verbeterd.

Pellè blijft aanvoerder Feyenoord

Graziano Pellè hoeft niet te vrezen voor zijn aanvoerdersband bij Feyenoord. De Italiaanse spits misdroeg zich anderhalve week geleden in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Trainer Ronald Koeman suggereerde vervolgens dat hij Pellè de aanvoerdersband wellicht zou afnemen, maar de Zaandammer stelde zijn spits vrijdag bij RTV Rijnmond gerust.

Pellè gaf Heraclied Mike te Wierik in het verloren thuisduel een kopstoot en werd met rood van het veld gestuurd. Jordy Clasie, die de band droeg tijdens de wedstrijd tegen SC Cambuur, is zondag tegen AZ nog aanvoerder. Pellè keert het duel daarna tegen RKC Waalwijk terug van zijn schorsing.

Koeman ging ook in op het Nederlandse bondscoachschap. "Ik denk dat ik het zou kunnen," zei de 50-jarige trainer. "Het belangrijkste wat ik vind is dat je een uitdaging zoekt en vindt."

"Als die uitdaging komt dan denk je daar over na. Mijn zaakwaarnemer komt ook mensen van de KNVB tegen. Dat wordt er best weleens een opmerking geplaatst, dat je kandidaat bent bijvoorbeeld." Bondscoach Louis van Gaal houdt het na het WK in Brazilië van volgend jaar voor gezien.

Sijsling bereikt halve finale in Bratislava

Tennisser Igor Sijsling heeft zich vrijdag naar de halve finale van de challenger in Bratislava geslagen. De als derde geplaatste Amsterdammer was met 7-6 (1) en 6-3 te sterk voor de Fransman Kenny de Schepper (7). Sijsling moet de Tsjech Lukas Rosol (1) verslaan om de eindstrijd te bereiken.

Sijsling werd vorige maand in de halve finale van de challenger in het Belgische Bergen nog gedwarsboomd door een Tsjech. Radek Stepanek stuurde de Nederlander toen naar huis.

'Alle Zwarte Pieten in elkaar slaan bij intocht'

Na de positieve uitspraak door de rechtbank vanmiddag, die een dikke streep door de agenda van de zeurpieten zette, werden opmerkelijke uitspraken gedaan. "Het zou kunnen dat elke Zwarte Piet in elkaar wordt geslagen, misschien dat op die manier de openbare orde wél in het gedrang komt" aldus een van de Zeurpieten. "Ik veroordeel dat niet", voegt hij eraan toe.

De opmerkelijke uitspraak, die kan worden gezien als aanzetten tot geweld, werd gedaan tegenover een verslaggever van de Telegraaf (video).

In de video komen meerdere zeurpieten aan het woord die eventueel geweld veroordelen. "Ik praat het niet goed, maar ik zou het wel begrijpen" zegt een van hen.

Het begint erop te lijken dat onze Zwarte Piet hoe dan ook moet verdwijnen van deze quinsygario's. Niet goedschiks, dan wel met geweldpleging, en of daar nou kleine kinderen getuige van zijn of niet.

Manchester City maand zonder David Silva

Manchester City moet het waarschijnlijk vier weken stellen zonder David Silva. De Spaanse middenvelder kampt met een kuitblessure, zo liet trainer Manuel Pellegrini vrijdag weten op een persconferentie. Die kwetsuur liep Silva dinsdag op in het Champions Leagueduel tegen CSKA Moskou (5-2). Hij liet zich na 65 minuten wisselen.

De 27-jarige Silva dreigt de ontmoetingen met Sunderland, Tottenham Hotspur, Swansea City en West Bromwich Albion te missen. Tussendoor speelt Manchester City in de Champions League tegen Viktoria Plzen. De Engelsen zijn al zeker van een plek in de achtste finales van het miljoenenbal.

Silva, die op 7 december tegen Southampton mogelijk zijn rentree maakt, is sterk aan het seizoen begonnen. Hij scoorde drie keer in zeven wedstrijden in de Premier League.

Pellegrini hoopt tijdens het treffen met Tottenham Hotspur op 24 november wel te kunnen beschikken over Vincent Kompany. De Belgische aanvoerder staat sinds begin oktober aan de kant met een dijbeenblessure.

Colombia met PSV'er Arias tegen Oranje

Santiago Arias is van de partij als Colombia het op 19 november opneemt tegen het Nederlands elftal. De rechtsback van PSV is door bondscoach José Pékerman opgenomen in zijn 24-koppige selectie. Vijf dagen voor de ontmoeting met Oranje in Amsterdam, spelen de Colombianen tegen België.

Pékerman doet voor de oefeninterlands onder meer een beroep op sterspeler Radamel Falcao. Colombia staat momenteel vierde op de wereldranglijst, vier plaatsen boven Nederland.

De selectie

Doel: Camilo Vargas (Santa Fe), Faryd Mondragón (Deportivo Cali)

Verdediging: Pablo Armero (Napoli), Cristian Zapata (AC Milan), Santiago Arias (PSV), Stefan Medina (Atlético Nacional), Luis Amaranto Perea (Cruz Azul), Eder Álvarez Balanta (River Plate), Carlos Valdés (Santa Fe)

Middenveld: Fredy Guarin (Internazionale), Juan Cuadrado (Fiorentina), Abel Aguilar (Toulouse), Carlos Sánchez (Elche), Macnelly Torres (Al-Shabab), James Rodríguez (AS Monaco), Aldo Leao Ramirez (Morelia), Edwin Valencia (Fluminense), Alexander Mejía (Atlético Nacional)

Aanval: Radamel Falcao (AS Monaco), Carlos Bacca (Sevilla), Teófilo Gutiérrez (River Plate), Jackson Martínez (FC Porto), Victor Ibarbo (Cagliari) en Luis Fernando Muriel (Udinese).

Weidenfeller (33) voor het eerst bij Duitsland

Roman Weidenfeller is door de Duitse bondscoach Joachim Löw geselecteerd voor de oefenduels tegen Italië en Engeland. Voor de 33-jarige doelman van Borussia Dortmund is het zijn eerste uitnodiging voor de nationale ploeg.

Manuel Neuer is de eerste keeper van Duitsland. Weidenfeller concurreert normaal gesproken met René Adler, Ron-Robert Zieler en Marc-André ter Stegen voor een plek in de selectie. De Duitsers spelen volgende week vrijdag in Milaan tegen Italië. De ontmoeting met de Engelsen is vier dagen later in Londen.

Bastian Schweinsteiger is er niet bij. De middenvelder van Bayern München wordt opnieuw geopereerd aan zijn rechterenkel, waaraan hij in juni ook al werd geholpen. Lukas Podolski en Mario Gomez zijn eveneens geblesseerd.

Wilders verontwaardigd over Kamervoorzitter

De heer Wilders is weer eens verontwaardigd. Bij uitzondering wordt er niemand uitgemaakt voor 'landverrader' of 'knettergek',  maar komen de woorden 'kleinzielig en laf' voorbij. Het lijdend voorwerp is deze keer de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Deze is namelijk niet van plan om volgende week de rechts-extremistische en (dus) vriendinnetje van Geert Marine Le Pen in de Kamer te begroeten. Le Pen is de partijleider van de Franse poltieke partij die zich Front National noemt. De FN streeft naar het verenigen van allerlei andere enge clubjes in een grotere partij en is zwaar gekant tegen alles dat naar buitenlanders riekt.

Wilders wist al eerder te melden dat hij samen met zijn geestverwante op campagne zou gaan. Het doel is om ten strijde te trekken voor  'herstel van nationale soevereiniteit ten koste van de EU en tegen massa-immigratie.' Dit alles natuurlijk in het kader van de Europese verkiezingen, die op 22 mei zullen plaatsvinden. Komende woensdag houden de tortelduifjes een gezamelijke persconferentie in Den Haag.

Een woordvoerder van Van Miltenburg heeft inmiddels gereageerd op het (vermeende) incident. Volgens hem is er niet zoveel aan de hand en worden alleen gasten die door de Kamer zijn uitgenodigd, door de voorzitter begroet, zoals het altijd al geweest is. Volgens de woordvoerder"gasten van individuele Kamerleden worden niet door de voorzitter verwelkomd." Voor de duidelijkheid: Le Pen is een gast van Geertje, niet van de Kamer.

Het lijkt er dus op dat meneer Wilders niet bekend is met de huisregels van de Tweede Kamer, of aan het schoppen om het schoppen is.

[WB] R. Mulder wint 500 meter in Calgary

De eerste wereldbekerwedstrijd op de 500 meter is gewonnen door Ronald Mulder. Hij reed in de laatste rit in Calgary met 34,41 na de eerste tijd. Hij was de enige met een persoonlijk record. Tae-Bum Mo en Jamie Gregg werden tweede en derde. Beiden reden 34,52, maar Mo was op duizendsten sneller. 

Michel Mulder belandde met 34,56 net naast het podium. Jesper Hospes en Jan Smekeens werden met 34,67 zesde en zevende. Kjeld Nuis werd met 37,16 twintigste en laatste. 

# Naam Land Tijd Punten
1 Ronald Mulder Ned 34,41 100
2 Tae-Bum Mo ZKo 34,52(3) 80
3 Jamie Gregg Can 34,52(6) 70
4 Michel Mulder Ned 34,56 60
5 Artyom Kuznetsov Rus 34,60 50
6 Jesper Hospes Ned 34,67(1) 45
7 Jan Smeekens Ned 34,67(7) 40
20 Kjeld Nuis Ned 37,16 5

Duizenden Filipino's uit voorzorg geëvacueerd

Duizenden Filipino's hebben de komst van supertyfoon Haiyan niet afgewacht en donderdag hun dorpen verlaten en een veilig heenkomen gezocht. Haiyan, een van de zwaarste tyfonen van het seizoen, trekt vrijdag over centraal gelegen provincies van de archipel.

De evacués zijn ondergebracht in schuilplaatsen en hulpgoederen staan klaar. Er zijn windsnelheden van 225 kilometer per uur gemeten en mogelijk zwelt de tyfoon nog verder aan. Meteorologen verwachten niet dat Haiyan hoofdstad Manilla zal aandoen.

President Benigno Aquino heeft zijn bevolking opgeroepen risicogebieden te verlaten, waaronder een honderdtal kustgemeenten. "Geen tyfoon dwingt de Filipijnen op hun knieën als we verenigd zijn", zei hij in een toespraak op televisie. Het doel is geen enkel dodelijk slachtoffer te hoeven betreuren, aldus Aquino. Dat doel wordt echter niet vaak gehaald in een land dat elk jaar door ongeveer twintig tropische stormen wordt geteisterd. Haiyan is de 24e zware storm die dit jaar de Filipijnen aandoet.

Matthew McConaughey krijgt prijs in Palm Springs

Matthew McConaughey wordt tijdens het Palm Springs International Film Festival in het zonnetje gezet. De acteur krijgt op 4 januari tijdens de 25e editie van het festival de Desert Palm Acting Achievement Award voor zijn rol als aidspatiënt in Dallas Buyers Club, schrijft filmblad Variety. McConaughey viel voor de rol zo'n 23 kilo af.

In het op feiten gebaseerde drama speelt de 44-jarige acteur een Texaanse elektricien, Ron Woodruff, bij wie in 1985 hiv wordt geconstateerd. Officieel heeft hij nog slechts een maand te leven, maar hij besluit een nog niet goedgekeurd medicijn te gebruiken. Het slaat aan, waarna hij het - illegaal - aan andere aidspatiënten gaat verkopen en op den duur een internationaal distributienetwerk opzet.

Dallas Buyers Club gooide al op verscheidene festivals hoge ogen gegooid en wordt door velen beschouwd als een belangrijke kanshebber bij de Oscars. De film was in slechts enkele landen in de bioscoop te zien en heeft vooralsnog geen Nederlandse premièredatum.

Het Palm Springs International Film Festival vindt plaats van 3 tot 14 januari.


Matthew McConaughey krijgt prijs in Palm Springs (Foto: Novum)

Wolf-regisseur wint prijs Noordelijk Film Festival

Jim Taihuttu krijgt vrijdagmiddag op het Noordelijk Film Festival de Award for Special Contribution to Northern Cinema voor zijn kickboksdrama Wolf. Dat laat de festivalorganisatie weten. Met deze prijs eert het filmfestival in Friesland mensen die een bijzondere of unieke bijdrage aan de Noord-Nederlandse cinema hebben geleverd.

Taihuttu is samen met Julius Ponten van productiemaatschappij Habbekrats aanwezig op het festival om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen. Taihuttu brak in 2011 door met Rabat, een roadmovie van een paar vrienden die een reis maken van Nederland naar Marokko. Hoofdrolspelers Marwan Kenzari en Nasrdin Dchar keren in het veel grimmigere Wolf, dat zich afspeelt in Amsterdam, terug als respectievelijk kickboksende draaideurcrimineel en diens doodzieke broer.

De Award for Special Contribution to Northern Cinema bestaat uit een antiek kompas, dat symbool staat voor de focus van het festival op de noordelijke cinema. Taihuttu kreeg eerder deze maand op het Nederlands Film Festival in Utrecht een Gouden Kalf voor zijn regiewerk voor Wolf. De film is ook verkocht aan Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten.


Wolf-regisseur wint prijs Noordelijk Film Festival (Foto: Novum)

Ridley Scott belicht hersenbeschadiging in topsport

Ridley Scott gaat een film maken over de invloed van hersenbeschadiging op topsporters. Hij belicht met name American football, en de rol die de teameigenaars en de NFL hierbij spelen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Vaak worden spelers onder druk gezet om ondanks lichamelijke en geestelijke klachten door te spelen.

De rechten om wedstrijden van de NFL te mogen uitzenden, zijn in de loop der jaren spectaculair in prijs gestegen. Volgens velen komt dit met name door de dramatische slowmotionbeelden van heftige botsingen tussen spelers. Door betere trainingstechnieken, voedingssupplementen en vaak ook groeihormonen zijn spelers sneller en sterker geworden, waardoor dergelijke botsingen veel gevaarlijker zijn geworden. Dit heeft geresulteerd in een stijgend aantal gevallen van oud-spelers met hersenbeschadigingen.

Spelers houden doorgaans hun mond over de gevolgen van gevaarlijk spel, maar het publiekelijk aftakelen van enkele vedetten als John Mackey en Jim McMahon heeft bij het publiek vragen opgeroepen.

Daarnaast pleegden sterspelers als Junior Seau and Dave Duerson zelfmoord vanwege hersenbeschadiging, waarbij ze expres hun hersenen intact lieten met duidelijke instructies om die te bestuderen na hun dood. Recentelijk klaagden enkele spelers de bonden aan wegens hersenbeschadiging, wat de bal juridisch aan het rollen heeft gebracht.

De 75-jarige Scott is momenteel bezig met de opnames van zijn Mozes-project Exodus, met Christian Bale en Joel Edgerton in de hoofdrollen. Hij wisselt wel vaker een enorm project af met een kleinere film, zoals dit sportdrama. Daarna staat een vervolg op zijn sciencefictionklassieker Blade Runner op het programma.


Ridley Scott belicht hersenbeschadiging in topsport (Foto: Novum)

[WB] Sang-Hwa Lee wint ook in het nieuwe seizoen

Sang-Hwa Lee is het nieuwe wereldbekerseizoen begonnen met een overwinning. Vorig seizoen won ze alle wereldbekerwedstrijden waaraan ze deelnam en won ook het eindklassement. In Calgary noteerde ze een tijd van 36,91. Ze zit daarmee 0,11 seconden boven haar eigen wereldrecord. Het is de tweede tijd ooit gereden. 

Tweede werd de Duitse Jenny Wolf(37,14) en het brons ging naar Beixing Wang(37,40). Margot Boer was met 37,64 de beste Nederlandse. Ze werd zevende. Laurine van Riessen werd met 38,15 zestiende. Haar tijd had beter gekund, want ze werd gehinderd door Hong Zhang die onderuit ging.  

# Naam Land Tijd Punten
1 Sang-Hwa Lee ZKo 36,91 100
2 Jenny Wolf Dui 37,14 80
3 Beixing Wang Chi 37,40 70
4 Nao Kodaira Jap 37,56 60
5 Heather Richardson VS 37,61 50
7 Margot Boer Ned 37,64 32
16 Laurine van Riessen Ned 38,15 12
17 Thijsje Oenema Ned 38,17 10

Robert De Niro verkoopt jurkjes in The Intern

Robert De Niro en Reese Witherspoon zijn in onderhandeling voor de hoofdrollen in de komedie The Intern. Nancy Meyers schreef het scenario speciaal voor de twee acteurs en gaat ook regisseren. Witherspoon speelt de eigenaar van een succesvolle modewebsite die door de overheid wordt gedwongen een bejaarde stagiair in dienst te nemen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Al snel blijkt dat de stagiair, de rol van De Niro, zelf ooit een succesvolle zaak had. Aanvankelijk staan de twee lijnrecht tegenover elkaar, met ouderwetse en moderne ideeën over hoe de klant het best kan worden bediend. Na verloop van tijd groeit echter het wederzijds respect en worden de rollen van mentor en pupil omgedraaid.

Meyers is vooral bekend van haar scenario's voor What Women Want, Something's Gotta Give en It's Complicated. Ze leurt al een poos met het scenario van The Intern. Zo was vorig jaar Tina Fey nog aan het project verbonden.

De productie van The Intern gaat begin volgend jaar van start. Een premièredatum is nog niet bekend.


Robert De Niro verkoopt jurkjes in The Intern (Foto: Novum)

Celine Dion op eerste plek met nieuw album

Celine Dion is met haar nieuwe album op de eerste plek van de Album Top 100 binnengekomen. Loved Me Back to Life, dat vorige week uitkwam, is het elfde Engelstalige studioalbum van de Canadese zangeres.

Ook het nieuwe album van Eminem is de albumlijst binnengedrongen. De rapper scoorde met zijn achtste studioalbum The Marshall Mathers LP 2 een vierde plaats in de Album Top 100. De plaat, die dinsdag verscheen, is een vervolg op The Marshall Mathers LP uit 2000.

Stedelijk Museum 'onnodig lang' dicht

Het Stedelijk Museum is 8,5 jaar dicht geweest en dat is 'onnodig lang'. De jarenlange sluiting zette de geloofwaardigheid van het museum onder druk. Dat schrijft een commissie onder leiding van Wim Deetman die onderzoek deed naar de nieuwbouw van het museum. Het rapport werd vrijdag gepubliceerd.

De sluiting leverde financiële problemen op. Zo gaven sponsors veelal aan het museum alleen te willen bijdragen als het museum open was. Daarbij is het volgens de commissie onwenselijk dat een museum als het Stedelijk lang dicht is, vanwege het 'sociale contract' met de Amsterdammers. Een hele generatie heeft nu een bezoek aan het Stedelijk moeten missen.

Het museum in Amsterdam werd op 1 januari 2004 gesloten om druk te zetten op het bouwproces. Volgens de commissie zette de gemeente zichzelf daarmee klem. De commissie adviseert de gemeente om voortaan een draaiboek aan te leggen voor aanbestedingen. Daarbij moet een inschatting worden gemaakt van mogelijke risico's.

Het budget voor de nieuwbouw werd netto met 15,3 miljoen euro overschreden. Amsterdam gaf de commissie vorig jaar de opdracht de vertragingen en kostenoverschrijdingen bij de verbouwing van het Stedelijk Museum onder de loep te nemen. Het museum opende pas in september 2012 weer zijn deuren.

PSV verlengt met hoofdscout De Jong

John de Jong blijft de komende vier jaar hoofd scouting bij PSV. De 36-jarige oud-voetballer tekende vrijdag een contract dat hem tot en met 2017 aan de Eindhovenaren verbindt, laat PSV weten.

De Jong, die als voetballer acht jaar onder contract stond bij PSV, is sinds 2008 actief als scout in Eindhoven. "John heeft daarin een goede ontwikkeling doorgemaakt en ik ben verheugd dat we met hem nu weer een technische functie voor langere termijn hebben ingevuld", zegt technisch directeur Marcel Brands.

De Hagenaar verdedigde tijdens zijn spelersloopbaan de shirts van ADO Den Haag, FC Utrecht, sc Heerenveen en PSV. De Jong werd een keer opgeroepen voor Oranje, maar maakte nooit zijn debuut.

'UEFA doet onderzoek naar spandoek Ajax'

De UEFA heeft een onderzoek ingesteld naar een spandoek van Ajaxfans. Dat meldt de NOS vrijdag. Tijdens het Champions Leagueduel van afgelopen woensdag tegen Celtic (1-0 zege) ontvouwden supporters een spandoek waarop de tekst Fenian Bastards viel te lezen, wat door Schotse Celtic-fans als beledigend wordt ervaren.

Ajax heeft nog niets van de UEFA gehoord. Maar 'we gaan ervan uit dat het waar is', zegt een perswoordvoerder vrijdag over de berichtgeving.

De term Fenian verwijst naar de strijd om Ierse onafhankelijkheid begin twintigste eeuw en is een scheldwoord voor katholieken. Celtic is van oudsher een katholieke club, in tegenstelling tot de protestantse aartsrivaal Glasgow Rangers.

Ajax werd vorig seizoen voor tienduizend euro beboet vanwege een spandoek met daarop een oliesjeik, een zak geld en de tekst Against Modern Football. Dat spandoek werd ontvouwd tijdens het Champions Leagueduel tegen Manchester City.

KNVB komt Utrecht dik uur tegemoet

De bekerwedstrijd tussen SC Cambuur en FC Utrecht van woensdag 18 december is verplaatst van 15.30 uur naar 16.45 uur. Daarmee komt de KNVB deels tegemoet aan de wens van FC Utrecht, dat niet kon leven met het vroege tijdstip. De domstedelingen hadden erop gewezen dat supporters een dag vrij moesten nemen om het duel in Leeuwarden bij te wonen.

Het treffen in de achtste finales van de KNVB-beker kan niet in de avonduren worden gespeeld door de opening van het Glazen Huis van 3FM in Leeuwarden. De burgemeester van de Friese stad denkt niet voldoende agenten te hebben voor beide evenementen en verbood een avondwedstrijd.

Eerder bleek ook spelen op dinsdag en donderdag bleek door het programma van beide clubs in de competitie niet mogelijk.

Zoet maakt volgende week rentree bij Jong PSV

Jeroen Zoet maakt waarschijnlijk volgende week in het eerstedivisieduel van Jong PSV tegen FC Emmen zijn rentree. Dat zei trainer Phillip Cocu vrijdag op de website van de Brabanders. De 22-jarige doelman liep eind september tegen AZ een liesblessure op en wordt sindsdien vervangen door Przemyslaw Tyton.

Cocu kan zondag tegen NAC Breda wel weer beschikken over Karim Rekik, die donderdag tijdens de Europa Leaguewedstrijd tegen Dinamo Zagreb nog rust kreeg. Zakaria Bakkali is een twijfelgeval. De aanvaller trainde vrijdag wel weer mee na een enkelblessure. Zaterdag wordt duidelijk of hij kan spelen.

PSV moet het in Breda in elk geval stellen zonder de langer geblesseerden Georginio Wijnaldum en Ji-Sung Park.

Nog een geile seksjuf in Den Bosch

Een 27-jarige stagiaire uit Den Bosch wordt verdacht van het sturen van seksueel getinte berichten naar minderjarige leerlingen van het Hervion College in de Brabantse plaats. Bovendien beweren twee 15-jarige leerlingen dat zij door de vrouw zijn misbruikt.

Volgens de politie is er door meerdere leerlingen aangifte tegen de vrouw gedaan. Over de inhoud daarvan wil de politie geen mededelingen doen. Justitie onderzoekt de zaak.

Een 15-jarig meisje heeft tegen Omroep Brabant verklaard dat zij samen met een 15-jarige jongen, die een vorm van autisme heeft, bij de vrouw thuis is geweest. Daar zou zij eerst seks hebben gehad met de jongen, om zich vervolgens ook aan het meisje te vergrijpen. "Die jongen is een goede schoolvriend van mij. Ze heeft hem voor mijn ogen ontmaagd. Toen ben ik in huilen uitgebarsten, omdat ik het heel akelig vond om te zien. Ze is toen gestopt en met mij verder gegaan."

De stagiaire had het tweetal daarvoor al een paar keer mee op stap genomen. "Ze papte met ons aan in de lessen en wij namen haar steeds meer in vertrouwen", vertelt het meisje. "Ze nam me mee naar een andere wereld en ze heeft mij en mijn klasgenoot dronken gevoerd."

De zaak zou volgens schooldirecteur Edward de Gier plaatsgevonden hebben in de zomervakantie. De vrouw was op dat moment niet meer verbonden aan de school. Een geplande tweede stageperiode op het Hervion College is er na de zomer niet gekomen. De vrouw is gestopt met haar lerarenopleiding.

Eerder deze week kwam in Den Bosch al een zedenzaak op het ds. Pierson College aan het licht. Een 29-jarige geschiedenisdocente van die school had een aantal leerlingen pikante sms'jes gestuurd. Deze lerares is vanwege 'het belang van het onderwijs en de veiligheid in de school' ontslagen. Volgens de rector van het ds Pierson College zouden er echter geen seksuele handelingen in de praktijk zijn gebracht.

Jeugdzaken examenfraude niet openbaar

De rechtbank in Rotterdam heeft het verzoek van de officier van justitie afgewezen om de zaak tegen twee minderjarige verdachten van de examenfraude openbaar te behandelen. Dat maakte de rechtbank vrijdag bekend. De behandeling van hun zaken vindt plaats achter gesloten deuren.

De officier van justitie wilde dat de rechtbank een uitzondering zou maken op de regel, maar daar ziet de rechtbank niets in. De rechtbank heeft in de beslissing gekeken naar de leeftijd van de twee verdachten, die 15 en 16 jaar oud waren ten tijde van de fraudezaak, de misdaad en het feit dat de zaak tegen negen andere verdachten al in het openbaar worden behandeld.

De rechtbank wees ook het verzoek van een advocaat af om te onderzoeken of zijn cliënt ook onder het minderjarigenstrafrecht zou kunnen vallen. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt onder voorbehoud plaats op 27 januari.

De elf leerlingen kwamen donderdag voor het eerst voor de rechter. De zaak kwam aan het licht toen in mei bleek dat een vwo-examen Frans op internet was geplaatst. In totaal bleken 27 eindexamens van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun te zijn ontvreemd.

Afrojack blowt met Miley Cyrus na pannenkoek

Miley Cyrus leert Amsterdam kennen met Afrojack. De Amerikaanse zangeres en de dj werden donderdagavond samen gespot terwijl ze pannenkoeken aten in The Pancake House, schrijft de Britse krant Daily Mail. Vervolgens begaven de twee zich naar een van de Greenhouse-coffeeshops, waar ze naar verluidt uren doorbrachten.

De twee werden gedurende de avond vervoerd in een zwart busje, begeleid door bodyguards. Cyrus is in Amsterdam voor de MTV EMA. De Europese muziekprijzen van de tv-zender worden zondag uitgereikt in de Ziggo Dome.

[WTF] Wawrinka houdt hoop op halve finales

Stanislas Wawrinka heeft nog steeds hoop op de halve finale op de World Tour Finals in Londen. De Zwitserse nummer acht van de wereld versloeg David Ferrer in een lange driesetter; (3)6-7, 6-4 en 6-1.

Door de zege staat Wawrinka op twee overwinningen en één nederlaag en moet hij nu afwachten wat Tomas Berdych gaat doen in zijn partij tegen Rafael Nadal, die later vanavond gespeeld wordt. De Spanjaard is al geplaatst en heeft aan winst in één set al genoeg om eerste in de groep te blijven. Berdych moet winnen om door te gaan naar de halve finale.

Het dubbelduo Radek Stepanek en Leander Paes zijn hoogstwaarschijnlijk uitgeschakeld in Londen. De winnaars van de US Open verloren vandaag hun tweede wedstrijd op het eindejaarstoernooi van Marcel Granollers en Marc Lopez. Het Spaanse duo was al uitgeschakeld. Peya en Soares moeten vanavond nog spelen tegen het geplaatste duo Marrero/Verdasco en hebben aan een set voldoende om door te gaan.

Geen cent te makken

Jorien is een sterke vrouw. Ze klaagt nooit. Ze werkt zich uit de naad, heeft een riant salaris, maar draagt al een jaar lang vrijwel alles af aan de bewindvoering. Samen met haar dochtertje moet ze rondkomen van een paar tientjes per week. Haar ouders hebben aangeboden financieel bij te springen, maar dat weigert Jorien pertinent. Ze is immers zelf verantwoordelijk voor haar huidige situatie en wil niet dat anderen daar de dupe van worden.

Koning aangekomen in Moskou

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangekomen in de Russische hoofdstad Moskou. Het koninklijk paar werd op het vliegveld Vnoekovo verwelkomd door de Russische vicepremier Aleksej Mesjkov. Later op de avond zal president Vladimir Poetin dineren met de koning en de koningin.

Zaterdag zullen Willem-Alexander en Máxima een bijeenkomst bijwonen van Russische en Nederlandse ondernemers en bezoeken zij in het Tretjakovmuseum de tentoonstelling Meer Dan Romantiek. Zaterdagavond wordt het werkbezoek afgesloten met een concert van het Koninklijke Concertgebouworkest in het Tsjajkovskiconservatorium.

Het bezoek aan Rusland markeert het einde van het Nederland-Ruslandjaar, waarin beide landen vierden dat zij vierhonderd jaar betrekkingen met elkaar hebben. Het jaar verliep niet zonder incidenten. Nederland bekritiseerde fel een Russische wet die homoseksuelen zou discrimineren, in september enterde de Russische kustwacht een Greenpeace-schip dat onder Nederlandse vlag actievoerde in Russische wateren en in oktober werden aan weerskanten diplomaten gearresteerd en mishandeld.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft al gezegd dat de koning niet met president Poetin over deze gevoelige politieke zaken zal praten. Een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven is sinds maandag met minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in Rusland. Daarbij staat vooral de economische samenwerking centraal.

Islamitische school Rotterdam moet leerlingen toelaten

Een nieuwe islamitische school in Rotterdam moet vier leerlingen van het opgedoekte Ibn Ghaldoun toelaten. Een vijfde leerling hoeft niet aangenomen te worden omdat het meisje verdachte is in de examenfraudezaak. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag in een kort geding besloten.

De vijf werden in eerste instantie allemaal geweigerd. De school, een overgangsschool die is opgericht na het faillissement van Ibn Ghaldoun, wilde twee van hen niet toelaten omdat hun ouders zich tegen de komst van de nieuwe school verzetten en de grondslag niet zouden onderschrijven.

De overige drie, familieleden van elkaar, waren op een bepaalde manier betrokken bij de fraudezaak. Een van hen is verdachte en mag dus niet naar de nieuwe school, De Opperd. Die vreesde onder meer dat ze zouden worden gepest. Volgens de rechter heeft de school beide weigeringen onvoldoende onderbouwd.

Brenet verlengt met drie jaar bij PSV

Joshua Brenet blijft de komende jaren voetballen voor PSV. De 19-jarige rechtsback verlengde zijn contract vrijdag met drie jaar tot de zomer van 2016, laat zijn managementbureau Forza Sports Group weten.

Brenet, die in 2011 overkwam van het Amsterdamse AVV Zeeburgia, brak dit jaar door in Eindhoven. "Het was voor mij een makkelijke keuze om bij te tekenen bij PSV", zegt de jeugdinternational uit Almere. "Ik zie veel toekomst in dit team en ik weet dat ik onder de huidige trainers beter zal gaan worden."

Ook Feyenoord zal een talent langer behouden. De Rotterdammers wisten Joey Sleegers voor langere tijd aan zich te binden. De 19-jarige middenvelder, die zijn debuut in het eerste elftal nog moet maken, verlengde zijn contract ook tot de zomer van 2016. "Hij krijgt de tijd om zich bij ons verder te ontwikkelen, we zullen hem rustig gaan brengen", zegt technisch directeur Martin van Geel op de clubwebsite.

FOK!filmtips van de dag: Black Swan & Nowhere Boy

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Black Swan

Net als gisteren is het vandaag ook weer een overdaad aan films op de tv. Vandaar dat we vandaag niet één maar twee FOK!filmtips van de dag voor jullie hebben. Om 20.30 uur begint de avond op RTL5 met het ijzersterke drama Black Swan. In de film van Darren Aranofsky speelt Natalie Portman de rol van de balletdanseres Nina. Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen omdat zij de hoofdrol mocht vertolken in het beroemde Zwanenmeer van Tsjaikovski. Volgens Yevna (Vincent Cassel) heeft Nina genoeg talent, maar ontbreekt er nog iets op het mentale vlak. Daarnaast zal ze ook met haar rivale Lily (Mila Kunis) af moeten rekenen, als ze tenminste kans wil maken op de felbegeerde hoofdrol.

Black Swan 1

Bij het woord ballet zullen velen al kokhalzend de afstandsbediening willen grijpen om te gaan zappen maar dat zou in dit geval best wel jammer zijn. Black Swan is namelijk alles behalve een vrolijke dansfilm. De naargeestige thriller werd geregisseerd door Darren Aronofsky, die we eigenlijk nog nooit op een slechte film hebben kunnen betrappen. Zo maakte deze cineast pareltjes zoals het al even vrolijke Requiem For a Dream, het magische The Fountain en de cult-klassieker Pi.

Nowhere Boy

Om 23.45 uur vervolgen we de avond op NED2 met de film Nowhere Boy. De biografische film van Sam Taylor Wood vertelt het verhaal van de jonge John Lennon (Aaron Johnson), in het Liverpool van 1955. Lennon is een intelligente maar gevoelige tiener die gevangen zit tussen zijn Tante Mimi (Kristin Scott-Thomas) en moeder Julia (Anne-Marie Duff). Om aan zijn familie te kunnen ontsnappen gaat John rock ’n roll muziek maken. Ook raakt hij bevriend met Paul McCartney (Thomas Sangster) en George Harrison (Sam Bell). Een ontmoeting die de geschiedenis van de popmuziek zou veranderen.

Nowhere Boy 2

Een erg leuke film voor liefhebbers van jaren vijftig muziek en iedereen die wel eens wil weten waardoor The Beatles ooit werden geinspireerd. Wat wel opvallend is, is het feit dat de naam The Beatles geen enkele keer in de film wordt genoemd. Nowhere Boy maakte haar bioscoopdebuut op 9 oktober 2010, de dag dat Lennon zijn 70e verjaardag had moeten vieren.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Goud voor Sint en Zwarte Piet

De Nederlandse, volgens sommigen waarschijnlijk zwaar racistische, jeugdfilm De Club van Sinterklaas & De Pietenschool van Melcher Hillmann heeft vrijdag de status van Gouden Film behaald. Sinds de première op 9 oktober bezochten ruim honderdduizend Pietminnende mensen de film die bomvol Zwarte Pieten zit. Dat laat het Nederlands Film Festival weten.

Hoofdrolspeler Sem van Dijk werd op school verrast toen Coole Piet en Danspiet hem de prijs overhandigden in het bijzijn van zijn ouders Wendy van Dijk en Xander de Buisonjé. De 10-jarige maakte met deze film zijn acteerdebuut. De film draait momenteel in 104 zalen in Nederland.

In De Club van Sinterklaas & De Pietenschool krijgt één kind de kans om op het kasteel van Sinterklaas in Spanje te leren hoe je Piet moet worden. Dat kind moet dan eerst de Gouden Pepernoot vinden. Als blijkt dat een tweede Gouden Pepernoot is gevonden, door een mysterieuze man, zijn er ineens twee kandidaten voor het pietenexamen.
 


Honderdduizend bezoekers voor sinterklaasfilm (Foto: Novum)

Huisbaas wil geld zien van Sabia

Sabia Engizek heeft een schuld van twintigduizend euro openstaan bij haar voormalige huisbaas. Hij gaat proberen via de rechter alsnog het geld van Sabia te krijgen.

Ze moet nog drie maanden huur betalen, zegt de huiseigenaar tegen het Duitse tijdschrift Bunte. Bovendien zou Sabia de woning in Hamburg, waar ze woonde voordat ze ging hokken met Rafael, in vervallen staat hebben achtergelaten en moet er flink wat worden opgeknapt.

"Het probleem is dat ze niet reageert op berichten", zegt de huisbaas, van de woning waar Sabia woonde met haar ex-man, voetballer Khalid Boulahrouz. "De brievenbus puilt uit en betalingsherinneringen negeert ze."

Kerry: nog geen akkoord met Iran

Er is nog geen akkoord over het Iraanse atoomprogramma, maar de verschillen van inzicht kunnen tijdens komende onderhandelingen wellicht worden overbrugd. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry vrijdag gezegd.

Kerry is in Genève voor gesprekken met Iran. Samen met collega's uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hoopt hij Teheran ertoe te bewegen zijn atoomprogramma op een lager pitje te zetten. In ruil daarvoor zou Iran willen dat westerse sancties tegen het land worden versoepeld.

A15 bij Rotterdam dicht door ernstig ongeluk

De A15 richting Ridderkerk is vrijdagmiddag afgesloten na een ernstig ongeluk tussen drie vrachtwagens ter hoogte van Rotterdam-centrum. Twee chauffeurs raakten zwaargewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De Rotterdamse politie raadt voorlopig af met de auto de weg op te gaan en met het openbaar vervoer te reizen.

De hoofdrijbaan van de A15 is tot na de avondspits afgesloten. Rijkswaterstaat heeft schermen geplaatst om het zicht vanaf de parallelrijbaan te beperken en liet weten dat de snelweg pas om 21.00 uur kan worden vrijgegeven.

Op de alternatieve route via de A20 tussen Hoek van Holland en Gouda staat het verkeer ook vast. De weg is in beide richtingen gesloten door een technische storing aan de Giessenbrug. Door dit probleem ontstonden files op de A13 van Den Haag naar Rotterdam, en de A4 en A16 bij Rotterdam. Monteurs proberen het euvel te verhelpen.

De vrachtwagens botsten rond 14.10 uur op elkaar. Een 27-jarige vrachtwagenchauffeur raakte door het ongeluk bekneld in zijn cabine en werd door de brandweer bevrijd. Een 44-jarige Roemeense chauffeur werd door omstanders uit zijn vrachtwagen gehaald en ter plaatse gereanimeerd. Zijn toestand is kritiek. Een 33-jarige chauffeur uit Duitsland bleef ongedeerd.

Nieuwe iPad mini mogelijk uitgesteld

De vernieuwde iPad mini ligt mogelijk later in de winkel. Volgens het Koreaanse techweblog ET News heeft leverancier Sharp moeite met de productie van het retinabeeldscherm. Het beeld zou, hoewel niet zichtbaar met het blote oog, inbranden in het scherm, waardoor het niet voldoet aan de kwaliteitseisen van Apple.

Het Californische bedrijf betrekt de beeldschermen voor de iPad mini van zowel Sharp als LG Display. Als Sharp niet aan de kwaliteitseisen kan voldoen, zou Apple mogelijk kunnen overstappen naar Samsung Display als leverancier. Apple kan ook kiezen voor een duurdere techniek. Daarbij zou de productie wel meer tijd in beslag nemen.

Sinds de zomer gaan er al geruchten dat Apple problemen ondervindt met de productie van de nieuwe iPad mini. De kleine tablet werd eind vorige maand samen met de iPad Air aangekondigd. Het Amerikaanse technologiebedrijf beloofde dat de kleine iPad ergens in november verkrijgbaar zou zijn, maar heeft nog altijd geen datum genoemd.

Minidemonstratie Amnesty rond bezoek koning Moskou

De Russische afdeling van Amnesty International heeft vrijdag in Moskou een minidemonstratie gehouden om aandacht te vragen voor de verslechterende mensenrechtensituatie in Rusland. De mensenrechtenorganisatie deed dat vanwege het bezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdag en zaterdag brengen aan Rusland.

De betoging op de Bolsjoj Moskvoretskibrug, ten oosten van het Kremlin, bestond uit één demonstrante die een tekstbord omhoog hield met de tekst 'Koning Willem-Alexander, welkom in het land van de repressie'. Voor een demonstratie van meer mensen kreeg Amnesty geen toestemming. De betoging duurde niet langer dan een minuut of tien. Het koninklijk paar heeft de betoging niet gezien, want dat arriveert pas in de avond.

Directeur van Amnesty International Rusland Sergej Nikitin vindt dat koning Willem-Alexander de mensenrechtensituatie in Rusland moet bespreken met de Russische president Vladimir Poetin. "Ieder staatshoofd en iedere premier moet dat doen. Je kunt dan wel zeggen dat dat inmenging is in binnenlandse aangelegenheden, maar dat is niet zo. Het gaat hier om mensenrechten en die zijn universeel."

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken Rusland in het kader van het Nederland-Ruslandjaar, waarin de landen afgelopen jaar vierden dat ze vierhonderd jaar betrekkingen hebben. Het bezoek, waarbij het koninklijk paar wordt ontvangen door president Poetin, vormt de afsluiting van het herdenkingsjaar. Aanvankelijk was nog niet duidelijk of Willem-Alexander en Máxima Poetin zouden ontmoeten.

Het Nederland-Ruslandjaar werd gekenmerkt door incidenten tussen beide landen. Zo uitte Nederland felle kritiek op de invoering van een Russische wet die propaganda voor niet-traditionele relaties verbiedt (de 'antihomowet') en bracht Rusland in september het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise op nadat dat had geprobeerd actie te voeren op een Russisch olieboorplatform.

Ook de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag en de mishandeling van een Nederlandse ambassademedewerker in Moskou zetten aan weerszijden kwaad bloed.

[Upd] Discussie Zwarte Piet bij rechter

De discussie over Zwarte Piet gaat vrijdag verder bij de voorzieningenrechter in Amsterdam. Enkele tegenstanders willen op deze manier alsnog een sinterklaasintocht zonder zwarte pieten in de hoofdstad afdwingen.

21 mensen dienden een bezwaar in bij de gemeente tegen het verlenen van de vergunning. Ze vinden het fenomeen Zwarte Piet discriminerend. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente boog zich over de klachten en wees ze vorige week af. De intocht staat gepland voor zondag 17 november.

Donderdag had nog wel een gesprek over de invulling van het volksfeest plaats met een van de bezwaarmakers en het comité dat de intocht organiseert. Uit dat gesprek kwamen een aantal kleine aanpassingen voort. Zo mag Zwarte Piet dit jaar zelf kiezen welke kleur lippenstift hij opdoet en ook hoe zijn zwarte haardos eruitziet. Ook draagt hij dit jaar geen gouden oorringen.

Voor de tegenstanders die naar de rechtbank stapten, was een gesprek met de gemeente geen optie. "De burgemeester heeft gezegd dat we in beroep kunnen gaan tegen het besluit, dus dat doen we dan ook", zei een woordvoerster. "De hele wereld kijkt vrijdag mee."

Update:

Om 16:00 doet de rechter uitspraak in deze zaak. Live te volgen op http://www.at5.nl/live

Update:

De rechter zegt 'geen probleem met de openbare orde'. De vergunning wordt niet geweigerd, de intocht gaat door, maar dan wel - zoals bekend - met Pieten in lippen in allerlei kleurtjes, diverse haarstijlen en zonder oorringen. Nu het hoger beroep nog winnen. Voor nu zijn we relatief veilig. Verzoek afgewezen. Doeidoei.

Discussie Zwarte Piet voortgezet bij rechter
Discussie Zwarte Piet voortgezet bij rechter (Foto: ANP)

Kroatië houdt referendum over het homohuwelijk

Kroatië, het jongste lid van de Europese Unie, houdt op 1 december een referendum over het legaliseren van het homohuwelijk. Het parlement stemde vrijdag in met de volksraadpleging. Mensenrechtenorganisaties menen echter dat het referendum in strijd is met de mensenrechten.

De Kroaten mogen antwoord geven op de vraag: "Is het huwelijk een verbintenis tussen een man en een vrouw?". Als een meerderheid met 'ja' antwoordt, dan wordt een verbod op het homohuwelijk opgenomen in de Kroatische grondwet.

Mensenrechtenorganisaties hebben al gezegd beroep aan te tekenen tegen het referendum, omdat het in strijd zou zijn met de mensenrechten. Een actiegroep, die fel gekant is tegen het homohuwelijk, heeft inmiddels al 700.000 handtekeningen verzameld van mensen die voor een verbod zijn.

Hoewel Kroatië stappen heeft gezet om de positie van homoseksuelen te verbeteren, blijven kwesties als het homohuwelijk een gevoelig onderwerp.

Kromowidjojo laat 50 vlinder schieten

Ranomi Kromowidjojo zal in december tijdens de Europese kampioenschappen kortebaan in Herning niet deel gaan nemen aan de 50 meter vlinderslag. De Nederlandse won afgelopen zomer tijdens het wereldkampioenschap nog brons op dit onderdeel.

"Al die keerpunten in het 25 meterbad, dat is niet mijn sterkste punt. Ik wil me daarom liever concentreren op de vrije slag." Kromowidjojo zal de 50 en 100 meter vrij zwemmen, evenals de estafette. Verder neemt ze op 7 en 8 december deel aan de Swim Cup in Amsterdam waar in het 50 meterbad kwalificatie voor het EK langebaan van volgend seizoen afgedwongen kan worden.

OM wil Celtic-hooligans langer in cel

De zes Celtic-fans die woensdag geweld gebruikten tegen politiemensen blijven in ieder geval in de cel tot 21 november. Dan moeten de Schotten zich in de Amsterdamse rechtbank verantwoorden voor het geweld op of rond de Dam. Dat wil althans het Openbaar Ministerie. De rechter beslist hier later vrijdag over.

Voorafgaand aan de wedstrijd de wedstrijd tussen Ajax en Celtic hadden honderden supporters van beide clubs zich op de Dam verzameld. De politie voerde meerdere charges uit en verrichtte 39 arrestaties. Acht agenten in burger werden geslagen met flessen en stokken. Een van hen raakte bewusteloos.

De zes die voor de rechter-commissaris werden geleid, worden verdacht van openlijke geweldpleging. De anderen werden donderdag na het betalen van een boete vrijgelaten.

Overigens gaat Celtic onderzoeken wat zich precies heeft afgespeeld rond het duel. De club kreeg veel klachten van supporters over hun behandeling in Amsterdam. De club stelt dat er geen twijfel over bestaat dat Celtic-fans 'in hoge mate' zijn geprovoceerd en wil het naadje van de kous weten. De Schotten stellen dat de meereizende fans van Celtic een 'prachtige' reputatie in heel Europa hebben.

Tv-prijzen Peter Jan Rens gejat

Peter Jan Rens is bestolen van zijn TROS TV-sterren. De tv-prijzen van de presentator werden ontvreemd bij een inbraak in de woning waar hij woont met zijn vriendin Virginia.

De daders gingen ook aan de haal met sieraden en elektronica, maar 'voor Peter Jan is het allerergste dat zijn TROS TV-sterren zijn gestolen'. "En die TROS-sterren hadden echt een grote emotionele waarde voor Peter Jan. Die kun je niet zomaar vervangen", zegt Virginia tegen de website Paparazzio, die ook over foto's van het geplunderde huis beschikt.

De twee ontdekten de inbraak na thuiskomst. "We zijn de hele nacht op geweest en bezig geweest met de politie", zegt Virginia. "Het huis was een grote puinhoop."

Ophef om 'robuust beeld met vrij grote tieten'

In de beeldentuin naast het rooms-katholieke kerkhof in het normaal zo rustige Cuijk staat een beeld dat al enkele maanden voor veel ophef zorgt. Vooral fractievoorzitter Henk Siroen van Progressief Leefbaar Cuijk neemt aanstoot aan het beeld, dat hij omschrijft als 'een robuust beeld met vrij grote tieten'.

Het beeld met de titel 'Oervrouw' is prominent zichtbaar vanaf de Maasboulevard. Het gaat om een spierwitte beeldtenis van een vrouw die duidelijk gezegend is met een forse boezem.

Donderdagavond bracht Siroen het beeld ter sprake in de raadsvergadering. Hij excuseerde zich daarbij bij voorbaat al voor zijn taalgebruik, hoewel het woord 'tieten' volgens de Van Dale gewoon tot het informele taalgebruik behoort. "Ik heb de afgelopen tijd tientallen opmerkingen over het beeld gekregen. Ook van mensen buiten Cuijk", aldus de fractievoorzitter. "Het prominente beeld domineert. Ik heb dan ook begrip voor de gevoelens van de bewoners en vind dat het mijn taak is om dit ter sprake te brengen."

De overige fracties in de gemeenteraad hebben begrip getoond voor het feit dat sommige bewoners van de gemeente aanstoot nemen aan het beeld. Desondanks willen ze niet overgaan tot actie. Volgens de fracties moet de kunstenares zelf bepalen of er iets met haar beeld moet gebeuren. Fractievoorzitter Carolien Angevaren gaf aan dat 'als meneer Siroen zo veel aanstoot aan het beeld neemt', het wellicht een oplossing is als de gemeente het beeld van een bh voorziet.

Ondanks zijn inspanningen om iets aan het beeld gedaan te krijgen, vindt Siroen het tettenbeeld eigenlijk gewoon mooi. "Ik vind het een mooi beeld. Kunst moet je waarderen, maar dat is natuurlijk subjectief", zegt hij tegen Omroep Brabant.


Het 'robuuste beeld met vrij grote tieten' op een andere locatie

Xbox One in actie

Nu de "wereldwijde" release van Microsoft's Xbox One steeds dichterbij komt draait de marketing op volle toeren. Vandaag is er een video online verschenen waarin Yusuf Mehdi en Marc Whitten ons een uitgebreide walkthrough geven.

In de video laten Mehdi en Whiten onder andere het schakelen tussen apps, spelletjes, live-tv en het voeren van een Skype-gesprek zien. Daarnaast kunnen we ook zien hoe het automatisch aanmelden in combinatie met Kinect werkt.

De "wereldwijde" lancering van de Xbox One zal plaatsvinden op tweeëntwintg november. Wanneer de Xbox One te koop is in Nederland is tot op heden nog niet bekend.

'Politie handelde goed in Reuver'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) denkt dat de politie goed heeft gehandeld bij de gijzeling in Reuver. Daarbij kwamen een man en zijn 3-jarig dochtertje om het leven. "Het is heel spijtig dat door het op zich goede optreden van de politie niet voorkomen kon worden dat dit is gebeurd", zei de minister na afloop van de ministerraad.

Opstelten zei dat hij donderdag met burgemeester Petra Dassen van de gemeente Beesel, waar Reuver onder valt, heeft gebeld. "Ik heb haar, en de driehoek, sterkte gewenst. Het is een drama." Agenten vielen de woning in de Limburgse plaats binnen toen de gijzeling al een tijd aan de gang was.

Opstelten krijgt nog een ambtsbericht waarin alle feiten rond de schietpartij in de woning uiteen worden gezet. Vermoedelijk heeft de man eerst zijn dochter en daarna zichzelf doodgeschoten.

Man eet hond van buurman op

Een Russische man riskeert vijf jaar cel omdat hij de hond van zijn buurman heeft opgegeten. Dat meldde het Russische persbureau Ria Novosti vrijdag.

Toen het baasje plotseling zijn hond niet meer kon vinden, schakelde hij de politie in. Agenten vonden bij zijn buurman vervolgens een steelpan met hondenvlees, zo meldde een politiewoordvoerder in Zuid-Siberië. De 28-jarige Rus was door het hek rondom het woonerf geglipt en had de Duitse herder met een mes omgebracht.

Later werd duidelijk dat de hondeneter wel vaker een dergelijke maaltijd nuttigt. Hij is aangeklaagd wegens diefstal.

Russische man eet hond buurman op
Russische man eet hond buurman op (Foto: ANP)

'Fiscus mag inkomen vrije huurder niet verklappen'

De Belastingdienst moet stoppen met het vrijgeven van inkomensgegevens van mensen die in de vrije sector huren. Hun privacy wordt daarmee onnodig geschaad, concludeert de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vrijdag.

Om scheefhuren tegen te gaan mag de huur voor mensen in een sociale huurwoning sinds dit jaar extra worden verhoogd als zij meer dan 33 duizend euro per jaar verdienen. Om dat mogelijk te maken, mogen verhuurders bij de Belastingdienst opvragen in welke inkomensgroep iemand valt.

Ook verhuurders in de vrije sector maken van deze mogelijkheid gebruik. De Belastingdienst moet er volgens de ombudsman voor zorgen dat de gegevens alleen in te zien zijn door verhuurders van sociale huurwoningen. Ook zouden huurders op de hoogte moeten worden gesteld als hun verhuurder gegevens over hun inkomen opvraagt.

Stalkende politieman ontslagen

Een politiemedewerker wordt de laan uit gestuurd wegens belaging, laster en smaad in privétijd. Hem is na een disciplinair onderzoek onvoorwaardelijk strafontslag aangezegd door de politiechef van Oost-Brabant.

De medewerker werd vorig jaar juli al buiten functie gesteld nadat aangifte tegen hem was gedaan. De man wordt ook strafrechtelijk vervolgd, maar de uitkomst daarvan is nog niet bekend.

Tekeningen Suske en Wiske leveren vijftig mille op

Een veiling van originele tekeningen van Suske en Wiske heeft donderdagavond vijftigduizend euro opgeleverd. Dat heeft online veilinghuis Catawiki vrijdag bekendgemaakt. De cover van het album De Goalgetter bracht bijna 1500 euro op en een pagina uit het stripboek De Vrolijke Bengels wisselde voor meer dan duizend euro van eigenaar.

De veiling is bijzonder. "Het gebeurt niet vaak dat in één veiling kan worden geboden op origineel werk van alle generaties hoofdtekenaars van Suske en Wiske", zegt veilingmeester Tammo Meedendorp in een verklaring. Ook tekeningen van 'oervader' Willy Vandersteen gingen onder de hamer. De bieders kwamen veelal uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland.

Militair langer vast voor doden baby

De 30-jarige militair die sinds vorige week vastzit op verdenking van het doden van zijn baby, blijft voorlopig vast. De raadkamer in Arnhem heeft zijn voorarrest met negentig dagen verlengd, laat een woordvoerder van de rechtbank vrijdag weten.

De militair wordt naast doodslag ook verdacht van poging tot doodslag op zijn andere kind. Hij meldde zich vorig jaar juni bij een ziekenhuis met zijn zes weken oude zoon, die kort daarna overleed. Medio sepptember van dit jaar meldde hij zich opnieuw met een vijf weken oud meisje. Haar leven kon wel worden gered.

Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De man ontkent dat hij iets te maken heeft met de dood en bijna-dood van zijn kinderen en zegt dat ze een aangeboren afwijking hadden. Op 9 december moet de verdachte zich voor de rechter verantwoorden.

Zoek het avontuur op in Diablo III: Reaper of Souls

Blizzard heeft een nieuwe trailer van de aankomende expansion voor Diablo III, Reaper of Souls, vrijgegeven. De uitbreiding brengt naast een nieuwe class, de Crusader, een aantal speelmodi en een aantal andere features toe. Zo kunnen er nu items enchanted worden en kunnen spelers het avontuur opzoeken in de 'Adventure' modus. De uitbreiding staat gepland voor 2014

Dijkhuizen nieuw gezicht bij Jong Oranje

De selectie van Jong Oranje voor de interlands tegen Slowakije en Frankrijk telt een debutant. Verdediger Henk Dijkhuizen van Roda JC is voor het eerst geselecteerd door coach Albert Stuivenberg. Ook FC Utrecht-speler Yassin Ayoub wacht door blessures nog op zijn eerste optreden voor Jong Oranje.

Ajax is met vier spelers hofleverancier in de selectie. Feyenoord, PSV en FC Twente zijn elk met drie spelers vertegenwoordigd. Aanvoerder Adam Maher is de enige speler in de groep die ook al voor het Nederlands elftal speelde.

Voor Jong Oranje, dat nog zonder puntverlies is in zijn poule, staat volgende week donderdag de vierde wedstrijd in de EK-kwalificatie op het programma. In Senec is Slowakije de opponent. Vier dagen later volgt in Toulouse de ontmoeting met Frankrijk.

Volledige selectie

Keepers: Warner Hahn (FC Dordrecht), Mickey van der Hart (Ajax) en Stefan van der Lei (FC Groningen)

Verdediging: Nathan Aké (Chelsea), Joshua Brenet (PSV), Sven van Beek (Feyenoord), Lucas Bijker (SC Cambuur), Stefano Denswil (Ajax), Henk Dijkhuizen (Roda JC) en Mike van der Hoorn (Ajax).

Middenveld: Yassin Ayoub (FC Utrecht), Adam Maher (PSV), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord), Kyle Ebecilio (FC Twente) en Davy Klaassen (Ajax)

Aanval: Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Luc Castaignos (FC Twente), Guus Hupperts (Roda JC), Jürgen Locadia (PSV) en Quincy Promes (FC Twente)

Marktlui Groningen moeten wijken voor Sinterklaas

De marktkooplieden van de Groningse zaterdagmarkt moeten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas hun waar op een andere locatie aan de man brengen. De kooplieden wilden niet wijken voor de komst van de goedheiligman en waren naar de rechter gestapt. Die stelde vrijdag de gemeente Groningen echter in het gelijk.

De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) had namens de kooplieden, die wekelijks op de Vismarkt staan, een kort geding aangespannen. De marktlui waren boos omdat ze naar eigen zeggen een deel van hun inkomsten verliezen als ze ergens anders moeten staan. Ze wilden dat de gemeente dat verlies zou vergoeden.

Het gemeentebestuur besloot dat de markt weg moest vanwege de veiligheid. De handhaving van de openbare orde weegt wat Groningen betreft zwaarder dan het eventuele inkomstenverlies van de marktkooplui. De gemeente had hun overigens verschillende alternatieve locaties aangeboden, maar de kooplui wilden niet naar het Guyotplein, de Ossenmarkt of het Damsterplein.

Sinterklaas meert volgende week als alles goed gaat even na het middaguur aan in Groningen. Het is voor het eerst dat de landelijke intocht in de provincie is. De motivatie van de rechter wordt dinsdag pas bekendgemaakt.

Skiër Van Heek moet vrezen voor Spelen

Skiër Marvin van Heek komt in februari zeer waarschijnlijk niet in actie op de Olympische Spelen in Sochi. De Nederlandse specialist op de snelheidsnummers heeft een rugblessure die hem tot half januari van de pistes houdt. Van Heek mist daardoor het eerste deel van het olympisch seizoen en kan kwalificatie voor de Spelen vrijwel zeker vergeten.

"Het is zoals het is. Ik moet de tijd nemen om goed te herstellen", aldus Van Heek. "Ik ben gelukkig nog jong." De 21-jarige Van Heek liep de blessure op tijdens een trainingsstage bij de Amerikaanse olympische ploeg. Daar trainde hij onder meer met grootheden Ted Ligety en Bode Miller. Van Heek baarde vorig seizoen opzien met de 8e plaats op de wereldbekerafdaling in Val Gardena.

Aanvankelijk wilde Van Heek het seizoen starten met de afdaling in Beaver Creek, Canada. Door deze blessure gaat dat dus niet door. 

'Bevel NSA en cyberdefensie niet meer in één hand'

De Amerikaanse regering denkt erover de leiding van de inlichtingendienst NSA en de cyberverdediging te splitsen. Generaal Keith Alexander, die nu over beide het bevel voert, gaat komend voorjaar met pensioen. Dat is volgens het Witte Huis een 'natuurlijk moment' om een reorganisatie te overwegen.

De NSA ligt onder vuur sinds klokkenluider Edward Snowden onthulde dat de dienst op grote schaal telefoongesprekken afluistert, e-mails inkijkt en internetgedrag volgt. Ook op de bundeling van de leiding over de NSA en het Amerikaanse Cybercommando in één hand is steeds meer kritiek. De beide diensten houden allebei kantoor in Fort Meade, maar hebben heel verschillende taken.

Het Amerikaanse Cybercommando werd in 2010 opgericht om aanvallen op computernetwerken van het leger het hoofd te bieden. Het verweert zich niet alleen tegen vijanden, maar valt ook zelf aan. De NSA, een van de belangrijkste en tot voor kort meest geheime inlichtingendiensten van de Verenigde Staten, is belast met cyberspionage in binnen- en buitenland.

[NHL] Capitals winnen opnieuw met moeite

De Washington Capitals hebben vannacht hun vierde wedstrijd op rij gewonnen. De Minnesota Wild werden met 3-2 verslagen. Een penalty shootout was nodig om deze eindstand op het scorebord te kunnen zetten.

De Capitals begonnen goed aan de wedstrijd. Grote ster Alexander Ovechkin opende na acht minuten de score door een powerplay-aanval fraai af te ronden. Charlie Coyl scoorde na ruim zeventien minuten de gelijkmaker voor de Wild. Ook deze treffer kwam voort uit een powerplay-situatie.

In de tweede periode zette Mikael Granlund de Wild op voorsprong. Een scrimmage voor de goal van Braden Holtby werd door hem alert afgerond. Holtby was in de rest van de periode de reden dat de Wild niet meer uitliepen.

In de derde periode bleef hij scherp keepen. Een aantal goede reddingen zorgden ervoor dat de ploeg uit Washington nog zicht bleef houden op de gelijkmaker. Deze kwam uiteindelijk van de stick van Marcus Johansson. Met minder dan drie minuten te gaan plaatse hij de puck uiterst zorgvuldig langs goalie Josh Harding, die eveneens een goede wedstrijd aan het keepen was.

In overtime kwamen beide teams niet meer aan scoren toe. Een penalty shootout moest daarom de winnaar aanwijzen. Nicklas Bäckström van de Capitals was de enige speler in de shootout die wist te scoren en zo wonnen de Capitals hun vierde wedstrijd op rij, zij het opnieuw met moeite.

Overige uitslagen: 

Thuis Uit Score
Boston Bruins Florida Panthers 4 - 1
Columbus Blue Jackets New York Rangers 2 - 4
Ottawa Senators Montreal Canadiens 4 - 1
Philadelphia Flyers New Jersey Devils 0 - 3
Carolina Hurricanes New York Islanders 1 - 0
Detroit Red Wings Dallas Stars 3 - 4 (na overtime)
Tampa Bay Lightning Edmonton Oilers 4 - 2
St. Louis Blues Calgary Flames 3 - 2
Los Angeles Kings Buffalo Sabres 2 - 0
San Jose Sharks Vancouver Canucks 2 - 4

Herstel spoor Borne is race tegen klok

Het is nog maar de vraag of het lukt het spoor bij Borne voor maandag te herstellen. "Het is altijd spannend bij dit soort spoedoperaties", zegt een woordvoerder van ProRail vrijdag. Één grote tegenvaller kan al betekenen dat het herstel vertraging oploopt. Dat zou tot gevolg hebben dat reizigers ook na maandag niet tussen Almelo en Hengelo met de trein kunnen reizen.

Door een ontsporing van een goederenwagon raakte het spoor woensdag over een lengte van ruim vier kilometer beschadigd. De wagon is donderdag met hulp van het leger van het spoor getakeld en naar een loods in Zutphen gebracht. Daar onderzoekt de Inspectie Leefomgeving en Transport waardoor de wagon ontspoorde. Over de oorzaak van de ontsporing is vooralsnog nog niks te zeggen, meldt een inspectiewoordvoerder.

Het herstel wordt uitgevoerd door Volkerrail, dat een speciale robottrein heeft laten overkomen uit Duitsland om zesduizend dwarsliggers in het spoor te vervangen. "Die trein legt in acht uur tijd 1250 meter af, daarna moet hij in de buurt van Hilversum oude dwarsliggers lossen en nieuwe laden", zegt de woordvoerder. "Het kost dus veel tijd."

ProRail hoopt dat de dwarsliggers met hulp van de robottrein voor maandag zijn vervangen. Maar dat is niet het enige dat moet gebeuren. Ook apparatuur die langs het spoor beschadigd raakte moet worden vervangen. Daarnaast zijn zes overwegen beschadigd. "We zorgen ervoor dat het verkeer tijdens de werkzaamheden in ieder geval bij een paar overwegen kan passeren", zegt de woordvoerder.

Normaal wordt anderhalf jaar voorbereidingstijd genomen voor het werk dat nu wordt gedaan. "Nu is alles in een dag opgezet. We zijn erg blij dat Volkerrail zo snel een robottrein kon regelen." De aannemer zet dag en nacht vijftig man in om het spoor te herstellen.

"We gaan er voorlopig van uit dat het lukt", zegt de woordvoerder van ProRail. Hij wil niet stellen dat nog geen sprake is van tegenvallers. "Bij situaties als deze kom je van alles tegen, we roeien met de riemen die we hebben en dat gaat niet altijd vlekkeloos. Je moet constant inspelen op de situatie."

[OS 2014] Unieke combinatie voor Ter Mors

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Jorien ter Mors gaat in Sochi proberen een redelijk unieke Nederlandse prestatie bij de Winterspelen neer te zetten. De 24-jarige Ter Mors wil in Sochi op twee verschillende disciplines uitkomen; zowel bij het shorttracken als bij het langebaanschaatsen. Sterker nog; ze wil niets liever dan in beide disciplines ook nog een medaille winnen. Het liefst ook nog één met een gouden kleur.

#Mamming doe je met je memmen

'Aloysius! Kom eens gauw! Ik schrik me rot!' Er was duidelijk iets aan de hand met Teutje Kreukel. Aloysius zat echter net te kakken en afknijpen wilde hij niet. Dat had hij eens eerder gedaan en toen zat er nog zo veel smurrie tussen zijn bilnaad dat het niet alleen aan het papiertje kwam, maar ook aan zijn vingers. En omdat hij niet goed oplette, ook aan de waterkraan. Daardoor duurde het langer dan wanneer hij gewoon was doorgegaan met poepen.

'Israël enige verdachte in dood Arafat'

Israël is de 'enige verdachte' in de dood van Yasser Arafat. Dat heeft de Palestijnse onderzoeker Tawfik Tirawi vrijdag op een persconferentie in Ramallah gezegd. Tirawi is hoofd van de Palestijnse commissie die de dood van Arafat onderzoekt.

Arafat stierf geen natuurlijke dood, aldus Tirawi. Of Arafat vergiftigd is, wilde hij echter niet zeggen, hij wilde alleen kwijt dat Israël schuldig is aan de dood van de vroegere Palestijnse leider. "Israël is de eerste, fundamentele en enige verdachte in de liquidatie van Yasser Arafat."

Zwitserse wetenschappers deelden donderdag mee dat ze onnatuurlijke hoeveelheden van het radioactieve polonium hebben aangetroffen in monsters van Arafats lichaam en kleding. Volgens hen onderschrijven de bevindingen in zekere mate de stelling dat Arafat is vergiftigd.

Arafat overleed in 2004 in Frankrijk na een ziekbed van enkele weken. Israël ontkent iets met zijn dood van doen te hebben.

'Nederland positief over verlenging Patriotmissie'

Als Turkije Nederland verzoekt om de Patriotmissie te verlengen staat het kabinet daar 'niet afwijzend' tegenover. Dat melden bronnen rond het kabinet vrijdag. Turkije heeft een dergelijk verzoek overigens nog niet ingediend bij de NAVO. Het mandaat voor de huidige missie loopt tot en met eind januari.

Sinds begin dit jaar staan twee batterijen Patriotraketten bij de grens tussen Turkije en Syrië. Ze dienen ter bescherming van de Turkse burgerbevolking. De raketafweersystemen zijn louter bedoeld voor defensieve inzet. De kosten voor de missie worden geraamd op 42 miljoen euro.

Doden bij bermbomaanslag op Afghaanse bus

Een bermbomaanslag op een bus in de Zuid-Afghaanse provincie Zabul heeft vrijdag aan acht inzittenden - vijf vrouwen, twee kinderen en een bejaarde man - het leven gekost. Mogelijk waren de slachtoffers leden van een en dezelfde familie.

De bus reed op een doorgaansweg tussen de provincie en de hoofdstad Kabul, zei een woordvoerder van het provinciaal bestuur.

De aanslag is het werk van de Taliban, die in het zuiden van het land hun bolwerken hebben en er vrijwel dagelijks aanslagen plegen, waarvan niet zelden burgers het slachtoffer zijn.

Kort geding Belastingdienst om parkeergegevens

De Belastingdienst probeert via de rechter parkeergegevens van klanten van het bedrijf SMS Parking in handen te krijgen. Op die manier wil het controleren of leaserijders niet meer privékilometers maakten dan ze via hun rittenadministratie opgaven. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

SMS Parking wil de gegevens niet geven omdat het de privacy van klanten wil garanderen. Ook is het bedrijf bang dat de informatie uitlekt. SMS Parking betwijfelt verder of de Belastingdienst überhaupt wel gerechtigd is de gegevens op te vragen.

Eerder vroeg de fiscus ook de parkeergegevens op van andere parkeerdiensten, weet NRC. Alleen SMS Parking zou weigeren. Verschillende bedrijven overwegen nu om gegevens korter te bewaren zodat de Belastingdienst er niet meer bij kan.

Het kort geding dient dinsdag. De Belastingdienst kon vrijdagmiddag niet direct reageren.

Stedelijk Museum wint prijs Museumnacht

Het Stedelijk Museum heeft de N8 Award gewonnen voor beste programma tijdens de Museumnacht in Amsterdam. Volgens de jury nodigde het programma uit tot herhaalbezoek en had het een goede balans tussen activiteiten en collectie. Dat heeft de organisatie van de Museumnacht vrijdag bekendgemaakt.

Het thema van het Stedelijk Museum was dit jaar de ruimte, waarbij de tentoonstelling over de Russische kunstenaar Kazimir Malevitsj centraal stond. Het museum krijgt voor het programma van afgelopen zaterdag een wisseltroffee.

De jury van de N8 Award bestond uit 24 jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud. De tweede plaats was voor Arti et Amicitiae en de derde plek voor de Oude Kerk. De prijs ging vorig jaar naar het Amsterdam Tattoo Museum.

De Museumnacht werd zaterdag voor de veertiende keer gehouden en had een recordaantal van dertigduizend bezoekers.

Stekelenburg, Veltman en Narsingh in selectie Oranje

Maarten Stekelenburg, Joël Veltman en Luciano Narsingh zijn door bondscoach Louis van Gaal geselecteerd voor de oefeninterlands tegen Japan en Colombia. Ajax-verdediger Veltman is voor het eerst geselecteerd. Stekelenburg en Narsingh keren na een lange periode terug in het Nederlands elftal. Het drietal behoorde niet tot de voorselectie van Van Gaal.

Ook Gregory van der Wiel keert na lange tijd terug in de selectie. De rechtsback, die een basisplaats heeft veroverd bij Paris Saint-Germain, speelde op het EK in 2012 voor het laatst in Oranje. Van der Wiel werd vorige maand al geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije en Turkije, maar meldde zich destijds af bij bondscoach Louis van Gaal wegens knieklachten.

Wesley Sneijder is niet van de partij. De 29-jarige middenvelder van Galatasaray is vanwege een hamstringblessure niet geselecteerd. Nederland speelt op 16 november in België tegen Japan en ontvangt drie dagen later Colombia in de Amsterdam Arena.

Selectie Nederlands elftal

Keepers:Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Maarten Stekelenburg (Fulham)

Verdedigers: Jetro Willems (PSV), Joël Veltman, Daley Blind (Ajax), Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Daryl Janmaat (Feyenoord), Ron Vlaar (Aston Villa), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain)

Middenvelders: Kevin Strootman (AS Roma), Jordy Clasie (Feyenoord), Jonathan De Guzman (Swansea City), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Nigel de Jong (AC Milan), Stijn Schaars (PSV)

Aanvallers: Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dynamo Kiev), Memphis Depay, Luciano Narsingh (PSV)

Verkleed als traditionele Zwarte Piet naar de intocht?

Zwarte Piet heeft dit jaar bij de intocht in Amsterdam geen oorringen meer in, diverse kleuren lippenstift en diverse haarstijlen. Dit om tegemoet te komen aan mensen die zich gekwetst voelen door een kinderfeest en iedereen die eraan meedoet als 'racist' opzij zet. Die groep mensen vindt de aanpassingen te klein en proberen bij de rechter af te dwingen dat de intocht ZONDER Zwarte Pieten zal plaatsvinden. FOK! roept iedereen op verkleed als traditionele Zwarte Piet verkleed de intochten in het hele land te bezoeken, om zo de traditie van Sinterklaas én Zwarte Piet in stand te houden.

-----------

Ga jij naar een intocht ergens in Nederland en doe je mee?

Schweinsteiger opnieuw onder het mes

Bastian Schweinsteiger moet opnieuw worden geopereerd aan zijn rechterenkel. De 29-jarige middenvelder van Bayern München ging eind vorig seizoen al onder het mes, maar blijft last houden van het gewricht. Dat meldt de Duitse club vandaag. Het is niet duidelijk hoelang Schweinsteiger uit de roulatie is.

"Ik heb de laatste weken herhaaldelijk veel pijn gevoeld", zegt de Duitser. "Ik deed mijn best om door te gaan, maar ik ben nu op een punt dat een operatie niet langer kan worden vermeden." Hij stond dinsdag nog in de basis tijdens de 1-0 zege op Viktoria Plzen in de Champions League. Door die overwinning is Bayern zeker van de achtste finales.

Van Basten: "Eredivisie is uitgehold"

Marco van Basten ziet het niveau van de Eredivisie steeds verder afzakken. De sc Heerenveen-trainer luidt de noodklok.

Volgens Van Basten heeft iedere trainer in de Eredivisie te maken met de beperkingen van spelers. "Dat klinkt misschien hard, maar zo is het natuurlijk wel", zegt de coach in gesprek met Voetbal International.

"Of het nu bij Ajax, RKC of bij ons is, iedere technische staf doet er alles aan om het goed voor elkaar te hebben. Maar al 25 jaar vertrekken onze beste spelers naar het buitenland en op steeds jongere leeftijd. Wat dat betreft is de Eredivisie behoorlijk uitgehold."

"Voetbal gaat namelijk ook over slimheid en het kunnen uitvoeren", vervolgt Van Basten. "Ook op verdedigend vlak. Wij hebben daarin nog te weinig controle in wedstrijden. Of ik verrast ben dat we nog niet zo ver zijn? Het is kennelijk iets dat heel veel tijd vergt."

RIP Zwarte Piet

Wat ooit een prachtige traditie was is door de stichting Sinterklaas Intocht tegen wat gequinsygario van een handvol mensen ingeruild. De stichting heeft zich bij de enkels gevat en de vuist van de quinsygario's onder ons alvast tot halverwege de endeldarm binnengezogen.

Werd eerder al bekend dat Zwarte Piet geen oorringen meer mocht dragen, nu blijkt dat ook de haarstijl en kleur lippenstift van de Zwarte Pieten al reden is om de term 'racisme' te misbruiken. Tijdens de intocht heeft Zwarte Piet dit jaar namelijk "een grotere keuze in de kleur van de lippenstift " en er zal "een variatie van zwarte haren" te zien zijn. Dat heeft de Stichting Sinterklaas Intocht donderdag laten weten.

De organisatie noemt deze zware capitulatie naar een handvol Zeurpieten 'kleine aanpassingen die de organisatie heeft aangebracht om tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen'. Vrij vertaald betekent het dat een kleine minderheid met chronisch lange tenensyndroom in staat zijn op eenvoudige wijze het begin van het einde van het Sinterklaasfeest te initiëren. 

De organisatie had donderdag met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en enkele bezwaarmakers overleg over de eventuele aanpassingen. De bezwaarmakers vinden kindervriend Zwarte Piet discriminerend. De redenen hiervoor zijn vooral uit den dikke duim van Quinsy Gario gezogen.

De discussie over Zwarte Piet gaat vrijdag verder bij de voorzieningenrechter in Amsterdam. Enkele zeurpieten willen op deze manier alsnog de sinterklaasintocht in de hoofdstad zonder Zwarte Pieten afdwingen, waarmee het feest volledig om zeep zou zijn geholpen.

FOK! roept alle mensen die de intocht in Amsterdam of waar dan ook bijwonen op zichzelf en de kinderen te verkleden als traditionele Zwarte Piet om zo een vreedzaam statement te maken en kinderen alsnog een Sint mét Zwarte Pieten te bieden.

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam is gepland op zondag 17 november. Mocht je de organisatie op nette wijze willen laten weten dat je het niet eens bent met het aantasten van dit culturele, traditionele kinderfeest, dan vind je hier de contactgegevens van de stichting in kwestie. De organsatie heeft ook een facebookpagina.

Utrecht rekent op miljoen bezoekers voor tourstart

Utrecht verwacht dat de start van de Tour de France ongeveer een miljoen bezoekers naar de stad trekt. "Er komen achthonderdduizend tot een miljoen bezoekers", liet burgemeester Aleid Wolfsen vrijdag weten. "Dit is het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld. Alleen de Olympische Spelen en het WK voetbal zijn groter."

Volgens Wolfsen moet het Grand Départ als een regio-evenement worden gezien. "Alle hotels zullen een week lang vol zitten. Bovendien is dit een impuls voor Utrecht als fietsstad en voor de breedtesport", vervolgt hij. "Onder de bewoners van de stad hebben we een onderzoek laten doen. Zelfs de mensen die geen wielerfans zijn, zeggen: doen."

Overigens is Wolfsen over anderhalf jaar niet als burgemeester bij de tourstart. VVD'er Jan van Zanen neemt het stokje vanaf januari van de PvdA'er over.

NOC*NSF meldt in een verklaring blij te zijn dat een groot sportevenement naar Nederland komt. "Dat hebben ze toch maar knap gedaan", vindt algemeen directeur Gerard Dielessen van de sportkoepel.

"Met de Europese Jeugdspelen in Utrecht deze zomer nog vers in het geheugen ben ik ervan overtuigd dat het een fantastisch evenement zal zijn waar heel Nederland van zal genieten en geïnspireerd door zal raken. Ook in Utrecht winnen we veel met sport", besloot Dielessen.

De Boer: "Ook na Europese week presteren"

Trainer Frank de Boer hoopt dat de spelers van Ajax het goede gevoel van de Champions League-zege op Celtic (1-0) meenemen naar N.E.C Nijmegen.

"De spelers moeten beseffen met welk gevoel ze nu in de kleedkamer zitten", zegt de coach op de website van Ajax. "Koppies omhoog en borst vooruit. Wat ze tegen Celtic hebben laten zien is de spirit en is net dat kleine zetje, dat extra stukje dat nodig is."

"Het moet bij de spelers toch een keer gaan leven dat we ook in de wedstrijd na een Europees duel, zoals zondag tegen NEC, dat moeten laten zien. Het begint immers altijd met passie en strijd. Als we zo spelen dan zullen er meer goede resultaten volgen. Hopelijk pakken ze dat signaal op en is dit de start van een mooie reeks."

De verrassende opstelling tegen Celtic, met onder meer Siem de Jong in de spits en Davy Klaassen op het middenveld, beviel De Boer wel. "Ik zie geen reden zondag tegen N.E.C. veel te wisselen. Ook in die wedstrijd zou Siem de Jong in de spits een goede optie zijn", aldus de oefenmeester.

'NASA kiekt leguaan op Mars'

De NASA heeft een ontdekking gedaan die de hele wereld zal doen opschudden. Op Mars is namelijk een heuse leguaan gefografeerd.

De vondst werd gedaan door een groepje trouwe believers, die een stel foto's van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie hebben uitgeplozen. Zij ontdekten dat Marsrover Curiosity een reptiel heeft gefotografeerd. En dat op maar liefst drie verschillende foto's.

Sceptici denken echter dat het hier om een bijzondere rotsformatie gaat. Onzin, zo vinden de experts. Met dit bewijsmateriaal zou het wel erg bekrompen zijn om nog te beweren dat Mars onbewoond is, zo stellen zij.

Leguaan op MarsDit is hem dan, de leguaan (foto: NASA)

Gudmundsson denkt AZ te verlaten

Johann Berg Gudmundsson verwacht aan zijn laatste seizoen bij AZ bezig te zijn. De aanvaller heeft een aflopend contract.

Gesprekken over een nieuwe verbintenis zijn nog niet gevoerd. "Dat is even afwachten. Ik wil er niet te veel over zeggen, maar ik denk dat ik wegga. Dit moest inderdaad een opstapje zijn voor een grotere club, al is AZ erg goed voor me geweest en heb ik hier een geweldige periode gehad", zegt de IJslander tegen NUsport.

Afscheid nemen met een titel, het is een scenario dat zomaar Gudmundsson kan overkomen. AZ staat aan kop in de Eredivisie. "Als we zo doorgaan, vechten we zeker om een plek in de top vier en Europees voetbal. Hopelijk ook voor de titel, maar het is een lang seizoen en er kan veel gebeuren. We zullen ook geluk moet hebben met blessures en dat soort dingen."

"Op dit moment zijn we stabiel, we spelen goed en zijn defensief sterk. Dat is positief, maar we hebben ook geluk gehad met de resultaten van Ajax, PSV en andere teams", beseft Gudmundsson.

Leeuwin: "ADO heeft me te makkelijk laten gaan"

Ramon Leeuwin vertrok afgelopen zomer ontevreden transfervrij bij ADO Den Haag. Bij zijn nieuwe club SC Cambuur is hij snel uitgegroeid tot vaste waarde.

Daarmee heeft hij het ongelijk van zijn oude werkgever bewezen. "Ik was en ben het oneens met trainer Maurice Steijn dat hij zo weinig gebruik van mij maakte. Daarom was mijn laatste periode bij ADO niet de beste", aldus Leeuwin in het Algemeen Dagblad.

Zaterdag gaat hij met de aanvoerdersband van Cambuur om op bezoek in Den Haag. "Maar ik keer daar niet met een vervelend gevoel terug, zeker niet. In drie jaar tijd heb ik veel mooie dingen meegemaakt. Zeker het eerste jaar toen we Europees voetbal haalden. Ook dat vergeet ik niet."

Zijn goede spel bij Cambuur ziet hij dan ook niet als revanche. "Zo zie ik dat niet. Ik voetbal niet om revanche te halen. Toen ik vorig jaar bij ADO Den Haag weer fit was, heb ik simpelweg geen kans gekregen. Er is bij ADO te makkelijk afscheid van mij genomen, dat lijkt me nu wel duidelijk", aldus Leeuwin.

Industrie groeit voor het eerst dit jaar

De Nederlandse industriële sector heeft in september voor het eerst dit jaar meer geproduceerd in vergelijking met een jaar eerder. De productie liep op met 0,4 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend. In augustus was nog sprake van een productiekrimp van 2,3 procent.

De krimp in augustus was tevens de sterkste in maanden. De enige sector die het al het hele jaar goed doet, is de voedings- en genotsmiddelenindustrie. In september groeide de productie in die branche met vier procent op jaarbasis. Ook de machine-industrie groeide stevig, met 3,6 procent in vergelijking met september vorig jaar.

Verwerkers van aardolie, rubber of kunststof profiteerden nog niet van de lichte groei. In hun sector kromp de productie gemiddeld met 2,2 procent op jaarbasis. De kledingindustrie en de metaalindustrie noteerden in september een krimp van ongeveer een procent.

VS verliezen stemrecht bij Unesco

De Verenigde Staten hebben een deadline gemist en zijn als gevolg daarvan hun stemrecht kwijt in Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties. De grootmacht had tot vrijdagochtend de tijd om zijn contributie aan Unesco over te maken of een verklaring te overleggen waarom deze verlaat is.

Het verlies van het stemrecht betekent dat de VS niet langer inspraak hebben over de uitgaven van de organisatie, zoals de financiering van projecten rond werelderfgoed, waaronder ook bijvoorbeeld het Vrijheidsbeeld in New York valt.

Het missen van de deadline is geen ongelukje. De VS betalen al sinds 2011 geen contributie meer - zo'n tachtig miljoen dollar per jaar, bijna een kwart van het Unesco-budget - uit ongenoegen over de beslissing van Unesco in dat jaar de Palestijnen een lidmaatschap te verschaffen.

Hof geeft zelfstandige thuiszorghulpen gelijk

Zelfstandige huishoudhulpen die via de bemiddeling van een zorginstelling werken, hebben dezelfde rechten als vaste werknemers van zo'n organisatie. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem in bepaald, meldt vakbond Abvakabo FNV vrijdag. Het hof schrapt daarmee een uitspraak van de kantonrechter in Harderwijk.

Die bepaalde eerder dat een zogeheten alfahulp - een thuiszorger die rechtstreeks voor cliënten werkt, maar wel via bemiddeling van een zorginstelling - recht heeft op zes weken loon bij ziekte. De zorginstelling zou dat loon moeten betalen. Abvakabo en de Vereniging voor Vrouw en Recht meenden echter dat de instelling langer ziekengeld moet betalen.

Het hof geeft de vakbond en de vereniging daarin nu gelijk. De vaak goedkopere alfahulpen hebben een arbeidsovereenkomst met de zorginstelling en niet met de cliënt, aldus het hof. Door de uitspraak komt een einde aan de 'schijnconstructies' tussen instellingen en alfahulpen, aldus Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV.

"Deze uitspraak is een overwinning voor alfamedewerkers", aldus Marijnissen, die de zelfstandige huishoudhulpen beschrijft als 'werkenden zonder sociale rechten of bescherming'. Maar de beslissing van het hof heeft ook gevolgen voor de vaste werknemers van thuiszorginstellingen, aldus de vakbond.

Abvakabo wil al langere tijd dat de alfahulpconstructie onmogelijk wordt. Het zou zorginstellingen ertoe aanzetten personeel te ontslaan en vervolgens als goedkopere alfahulp aan te nemen. Ook het Achterhoekse Sensire wilde een dergelijke constructie optuigen voor zijn 1100 werknemers.

Meisje (17) dwingt meisjes tot prostitutie

In het Texaanse Webster is ene Chelsey Elizabeth Taylor opgepakt. Het 17-jarige meisje dwong jonge meisjes seks te hebben met een man die daar  grof geld voor betaalde. Zeker acht vriendinnetjes zijn door haar gedwongen seks met de te hebben.

Het tienermeisje is pas deze zomer met haar 'escortservice' begonnen. Enige klant was Michael Wayne McIntosh, een rijke, 62-jarige kerel.

Taylor bracht haar vriendinnetjes, slechts 14 jaar jong, zelf naar McIntosh toe. Deze betaalde maar liefst duizend dollar per keer dat hij gebruikmaakte van haar 'diensten'. Een percentage hiervan verdween in de zakken van de jonge hoerenmadam.

De politie heeft zowel het meisje als de vieze ouwe kerel opgepakt. De politie heeft inmiddels acht slachtoffers kunnen traceren, maar sluit niet uit dat er meer slachtofers zijn.

Dubbel XP-weekend voor Call of Duty: Ghosts

Om de lancering van Call of Duty: Ghosts te vieren, lanceert Activision haar eerste 'Double XP'-event dit weekend. Van vanavond 19.00 uur tot 11 november 19.00 uur verdienen spelers op alle platforms twee keer zoveel XP op al hun multiplayer-acties.

Spelers die er over denken om te upgraden naar het next-gen platform, kunnen al hun huidige multiplayer XP-stats en verdiende resultaten meenemen wanneer men upgrade. Meer informatie kun u vinden op de next-gen upgrade pagina.

Call of Duty: Ghosts-preview (Foto: Activision)

PlayStation 4 nu te spelen in de winkel

In aanloop naar de release van de PlayStation 4 op 29 november 2013 is Sony Computer Entertainment Benelux gestart met het plaatsen van PlayStation 4-democonsoles in verschillende game-, elektronica en speelgoedwinkels.

Gamers die op zoek zijn naar een eerst speelsessie met de next-gen console kunnen terecht op findyourPS4.com om te zien waar de dichtstbijzijnde PlayStation 4-democonsole te vinden is.

De consoles zijn voorzien van een gamecontent variërend van gametrailers en packshots tot achtergrond over de PlayStation 4 en natuurlijk speelbare demo’s waaronder de releasegame Knack. De demo-units worden na plaatsing op regelmatige basis geüpdatet om telkens een actueel aanbod gamecontent te kunnen bieden aan gamers. Onderstaand een actueel overzicht van de content die te vinden is in de demo-units:

Speelbare games:

  • Knack
  • Contrast (PSN)
  • Octodad: Deadliest Catch (PSN)
  • The Pinball Arcade (PSN)
  • Super Motherload (PSN)

En er zijn trailers te zien van onder andere:

  • Killzone Shadow Fall
  • Knack
  • #DRIVECLUB
  • inFAMOUS Second Son

Zijn jullie al democonsoles tegengekomen?

[NBA] James en Wade leiden Miami langs Clippers

Miami Heat heeft gewonnen van Los Angeles Clippers in de NBA. Mede dankzij Dwyane Wade, die elf van zijn 29 punten in het laatste kwart maakte, was de titelhouder met 102-97 te sterk. LeBron James was goed voor achttien punten. De sterspelers hielpen Miami aan de derde overwinning op rij in de Amerikaanse basketbalcompetitie.

Los Angeles Lakers boekte een nipte zege bij Houston Rockets. De thuisploeg had vlak voor tijd een voorsprong van twee punten, maar met nog 1,3 seconden te gaan was Steve Blake succesvol voor de Lakers met een driepunter: 99-98. Bij Houston was James Harden goed voor 35 punten.

Denver Nuggets, dat vorig jaar nog de play-offs haalde, won donderdag zijn eerste wedstrijd van het seizoen. De ploeg rekende voor eigen publiek af met Atlanta Hawks met 109-107. Ty Lawson liet 23 punten en acht assists noteren namens Denver.

Soldaten schieten Palestijnse messentrekker dood

Israëlische militairen hebben vrijdagochtend bij een controlepost op de Westoever een Palestijn doodgeschoten die hen aanviel met een mes.

Donderdag werd op de Westoever ook al een Palestijn doodgeschoten. De man gooide met vuurwerk naar mensen bij een bushalte.

Elders op de Westoever raakten vrijdag twee joodse kolonisten gewond toen hun auto met een brandbom werd bestookt.

De geweldsincidenten voltrekken zich op een moment dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry in de regio is om te proberen het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen vlot te trekken.

L.L. Sanchez in gesprek met Caja Rural

Luis Leon Sanchez lijkt zijn loopbaan te vervolgen bij de Spaanse ploeg Caja Rural. De besprekingen tussen de voormalige Belkin-renner en het team uit de Pro Continental Tour, het tweede niveau in het wielrennen, zijn in een vergevorderd stadium. Dat zei sportief directeur Jaime Gutierrez van Caja Rural vrijdag tegen Cyclingnews.

De 29-jarige Sanchez fietste sinds 2011 voor Rabobank en diens opvolgers. Vorige maand kocht de Nederlandse formatie zijn nog doorlopende contract af, nadat hij de afgelopen twee seizoenen in verschillende dopingzaken was genoemd. De naam van de viervoudig Spaans kampioen tijdrijden viel vorig jaar al in het Usada-rapport over Lance Armstrong.

In februari besloot Belkin Sanchez op non-actief te stellen toen hij ook aan dopingarts Eufemiano Fuentes werd gelinkt. De renner vocht dat besluit echter met succes aan en maakte in mei zijn rentree in de Ronde van België. Hij won een etappe, maar beleefde al met al een mager seizoen.

Pleidooi voor meer pinapparaten op markt

Marktkooplieden moeten meer gebruik maken van pinapparaten. Dat stelt de Centrale Vereniging van Ambulante Handel vrijdag in het AD. De vereniging reageert daarmee op een toename van oplichters die betalen met vals geld.

Volgens de krant zijn markten een gewilde prooi voor oplichters. Ze betalen met valse briefjes van vijftig euro om er vervolgens met zoveel mogelijk wisselgeld vandoor te gaan. In de afgelopen weken was het volgens het AD verschillende keren raak. Oplichters sloegen onder meer toe op markten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De Centrale Vereniging van Ambulante Handel wil samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie maatregelen treffen. Het stimuleren van het gebruik van pinapparaten op de markt zou bijvoorbeeld kunnen helpen.

Haase verkiest trainen met Federer boven Masters

Robin Haase doet in december niet mee aan de KNLTB Tennis Masters. De nummer 44 van de wereld geeft de voorkeur aan een trainingsstage met Roger Federer in Dubai. "Ik heb Roger gevraagd of ik met hem mocht trainen in Dubai, hij antwoordde dat ik van harte welkom was", vertelt Haase vrijdag aan de Volkskrant.

Federer bereidt zich in Dubai voor op het nieuwe tennisseizoen. De zeventienvoudig grandslamwinnaar heeft een huis in de stad in de Verenigde Arabische Emiraten. De andere trainingspartners van de Zwitser zijn de Sloveen Blaz Kavcic en de Oekraïner Alexandr Dolgopolov.

Volgens Haase zou hij voor een nieuwe trainingsstage met Rafael Nadal hebben bedankt. "Zijn trainingspartners zijn veredelde ballenjongens. Hij speelde niet eens een rally met me. Ik fungeerde als aangever. Dan mag je de nummer één van de wereld zijn, maar daar heb ik geen zin in."

De Tennis Masters worden gehouden van 17 tot en met 22 december in Rotterdam.

Judoka D. Elmont langer in de lappenmand

Slecht nieuws voor judoka Dex Elmont. De Haarlemmer kan voorlopig nog niet de judomat op. Het herstel van een scheurtje in de knieband duurt langer dan in eerste instantie gedacht. Ondanks deze blessure pakte hij afgelopen augustus nog wel het brons op het wereldkampioenschap. 

"Het schiet nog niet echt op. Ik kan mijn knie inmiddels wel strekken, maar de stabiliteit ontbreekt nog. Ik heb nog niet op de mat gestaan en doe nu alleen krachttraining", aldus Elmont. Na een MRI-scan afgelopen donderdag had de dokter geen goed nieuws voor hem. "Ik moet nog revalideren en voor januari sta ik niet op de mat", aldus Elmont.

Dex Elmont hoopt in het voorjaar weer fit te zijn. Hij hoopt dan mee te kunnen doen aan de Grand Slam van Parijs en de Grand Prix van Düsseldorf in februari.

Feesten met Rayman op je mobiel

Rayman Fiesta Run, de opvolger van Jungle Run, is sinds gisteren verkrijgbaar op iOS en Android. In deze games rent Rayman automatisch. De speler is verantwoordelijk voor het springen en objecten kapotslaan. Beide mobiele games zijn door critici goed ontvangen.

Rayman Fiesta Run bevat 76 levels. Ubisoft hergebruikt voor die levels wel omgevingen van de recent uitgekomen Rayman Legends. De game kost €2,69. ¡Ay, caramba!

Ecclestone betaalde teambazen voor F1-deelname

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft voor de Britse rechtbank toegegeven enkele teambazen betaald te hebben zodat ze deel zouden nemen aan het F1-kampioenschap. Dit bleek uit verhoren die plaatshaden in de zaak die draait om het omkopen van voormalig bankier Gerhard Gribkowsky.

Gisteren kwam naar voren dat Eddie Jordan, oud-teameigenaar van Jordan, viervoudig wereldkampioen Alain Prost, oud-eigenaar van Prost Grand Prix en de inmiddels overledden Arrows-teambaas Tom Walkinshaw ieder tien miljoen dollar hebben ontvangen om het Concorde Agreement voor het seizoen 1998 te tekenen. Opvallend is dat zij het geld van Ecclestone rechtstreeks op de privérekening gestort kregen en dat dit bedrag niet naar hun F1-teams ging.

Dat de zaak nu voor de Britse rechter is komt door het Duitse bedrijf Constantin Media dat claimt dat de Formule 1-aandelen in 2006 te goedkoop door de BayernLB overgedaan zijn aan CVC Capital. Constantin had bij de verkoop recht op een deel van het bedrag. Het Duitse bedrijf claimt nu een schadevergoeding van 171 miljoen dollar.

In de zaak was al eerder naar voren gekomen dat Ecclestone Gribkowsky een bedrag had betaald. De vraag draait erom of het omkoping was of chantage. Ecclestone claimt dat hij door Gribkowsky gechanteerd werd, omdat de bankier de Britse belastingdienst zou tippen over het gedrag van de inmiddels 83-jarige F1-baas. Gribkowsky claimt op zijn beurt dat hij fysiek bedreigd en stevig onder druk gezet is om de transactie met CVC snel rond te maken.

Niet alles gaat helemaal goed voor Ecclestone (Bron: YouTube)

'Vertraagde vliegpassagier zelden gecompenseerd'

Luchtvaartmaatschappijen wijzen 95 procent van alle compensatieverzoeken die reizigers na een vertraging of annulering van een vlucht indienen meteen af. Om het geld waar zij recht op hebben te krijgen moeten reizigers een lange adem hebben en vaak een betaalde bemiddelaar inschakelen, concludeert de Consumentenbond uit een eigen onderzoek.

De bond ging na hoe het panelleden verging die na vertraging recht hadden op schadevergoeding en een compensatieverzoek indienden. Directeur van de Consumentenbond Bart Combée noemt de uitkomsten schokkend. Slechts twintig procent van de luchtvaartmaatschappijen honoreerde de claim uiteindelijk. "Maar wel pas na heel lang duwen en trekken en het inschakelen van een bemiddelingsbedrijf."

Ryanair zou in veel gevallen helemaal niet thuis geven, terwijl het een toeslag van 2,50 euro per ticket rekent sinds de invoering van de compensatieregeling. Transavia zou een 'see you in court'-houding laten zien. Luchtvaartmaatschappijen zouden vaak 'overmacht wegens technisch mankement' als reden aanvoeren om geen compensatie te geven. Volgens de Consumentenbond is dat voor het Europees Hof zelden een geldig argument.

Nu hebben reizigers overigens na een vertraging van meer dan drie uur recht op compensatie, maar de Europese Commissie wil dit oprekken naar minimaal vijf uur en twaalf uur op lange vluchten. De Consumentenbond is daar fel op tegen.

Gezochte moordverdachte opgepakt in Denemarken

De politie in Denemarken heeft een 26-jarige Roemeen aangehouden die werd gezocht voor betrokkenheid bij de moord op een 35-jarige Amsterdammer, die afgelopen zomer bij het Tjeukemeer werd gevonden. Dat meldt de politie vrijdag. De verdachte stond op de nationale opsporingslijst.

De Roemeen werd eind oktober al opgepakt. De Deense politie had hem gearresteerd voor betrokkenheid bij inbraak en diefstal. Na onderzoek kwamen de Denen erachter dat hij in Nederland werd gezocht voor moord.

Het slachtoffer, Omar Kourrich, werd in juni door voorbijgangers gevonden op een parkeerplaats bij het Friese meer. Het lichaam was in brand gestoken. In de zaak werden eerder twee Amsterdammers van 41 en 17 jaar aangehouden.

'Film Schatjes! is kinderporno'

De Nederlandse film Schatjes! uit 1984 van regisseur Ruud van Hemert is juridisch bezien kinderporno. Dat stelt advocaat Gerard Spong in een aflevering van het tv-programma Veronica Film, die vrijdagavond wordt uitgezonden, schrijft De Telegraaf. Actrice Akkemay had in de film een stomende liefdesscène met haar tennisleraar, maar was slechts 15 jaar.

Het vastleggen of verspreiden van seksuele handelingen door minderjarigen is bij wet verboden en kan een boete van 78 duizend euro of een gevangenisstraf van maximaal vier jaar betekenen. Ook mensen die een exemplaar van Schatjes! in de kast hebben staan zouden risico lopen.

De makers van de film kunnen niet meer worden vervolgd. Verder is Ruud van Hemert al overleden. De zaak is inmiddels verjaard. De komedie, die in het buitenland werd uitgebracht onder de titel Army Brats, werd in Nederland bezocht door ruim een miljoen bioscoopgangers. In 1986 verscheen het vervolg Mama is Boos! Akkemay is al jaren basisschoollerares.

Update

Blijkt dat Akkemay 15 jaar was en geen 14. Aangepast.

Schaatsers op jacht naar record op 1500 meter

De wereldbekerwedstrijden op de snelle banen staan weer voor de deur. Vandaag begint de Nederlandse schaatsploeg op het ijs van Calgary, een baan waar gegarandeerd snelle tijden op de klokken komen te staan. De Nederlandse recordboeken zouden hier ook een nieuw hoofdstuk aan toe kunnen voegen.

Wie naar de lijst kijkt, ziet ongetwijfeld het opvallende record van Erben Wennemars op de 1500 meter. De inmiddels 38-jarige Dalfsenaar heeft het record met 1:42,32 al sinds 9 november 2007 in zijn handen. Die tijd was destijds zelfs goed voor een wereldrecord, maar dat staat met 1:41,04 op naam van de Amerikaan Shani Davis. Exact zes jaar na het record van Wennemars wordt er weer een mijl gereden op een van de snelste banen ter wereld. Voor Nederland zullen Mark Tuitert, Kjeld Nuis, Koen Verweij, Wouter Olde Heuvel en Rhian Ket aan de start komen.

Tuitert: "Het wordt eens tijd."
Tuitert weet ook meteen waar het over gaat als hij geconfronteerd wordt met de vraag welk Nederlands record er nog staat van de schaatser die 'niet meer actief' is. "Ha, de tijd van Erben. Op de 1500 meter. Dat is al een tijdje geleden, ja. Wordt eens tijd dat het record eraan gaat", meldt Tuitert tegenover de NOS

De schaatser van Beslist.nl denkt dat de kans groot is dat er dit, of volgend weekend de records eraan gaan. "Het ijs was afgelopen week heel snel, laten we hopen dat het komend weekend ook het geval is." De rijder uit Holten kan wel verklaren waarom het record nog niet verbroken is. "Zo vaak rijden we geen 1.500 meters op deze banen. Er zijn de laatste jaren geen WK's hier geweest.

"Nu zal het sowieso een hoog niveau zijn", denkt Tuitert. "Wat je voornamelijk ziet is dat deze World Cups internationaal heel belangrijk zijn. Sommige buitenlandse rijders kunnen al belangrijke zaken doen voor de Spelen in Sochi."

Wennemars denkt aan Nuis
Ook Kjeld Nuis rijdt de 1500 meter. "Wennemars sprak me onlangs nog aan: 'D-d-d-dat record ga je pakken, ofnie', zei hij", vertelt Nuis glimlachend. "Het is ook zomaar mogelijk hoor."

"Of ik degene ben die dat gaat doen, dat weet ik niet. Mijn persoonlijk record (1.44,43 red.) komt er niet in de buurt, maar ik kan me die race nog goed herinneren. Het was ook in Calgary en ik schopte in het begin van de race met de punt van mijn schaats in het ijs. Het was toen hakken naar de finish. Die tijd gaat dus wel sneuvelen. Erben heeft in ieder geval vertrouwen in me."

Olde Heuvel: "Verweij is echt in vorm."
Wouter Olde Heuvel denkt ook dat het mogelijk is. "Maar dat zal ik niet zijn, hoor. Wie van de Nederlandse heren een record zou kunnen rijden? Ik denk Koen Verweij. Hij is echt in vorm", zegt de ploeggenoot van Verweij bij TVM. "Het is ook zijn eerste afstand van het weekend, dus hij is fris en fruitig bij de 1.500 meter. Als ik nog een andere naam moet noemen, dan denk ik aan Kjeld. Ook hij heeft het in zich om een scherpe tijd neer te zetten."

Verweij ziet zelf ook kansen.
"Het is mogelijk. Maar het is wel een scherpe tijd. Dat rijd je niet zomaar." zegt Verweij over het record van Wennemars. De schaatser uit Alkmaar zal in ieder geval voor verbetering van zijn persoonlijk record gaan. "Dat moet zeker lukken. Ik sta op 1.43,92, dat staat al bijna drie jaar. Die tijd is niet zo scherp."

"En het record van Erben? Ik moet dan wel zo schaatsen als de laatste weken. Mijn basis is namelijk erg goed. Ik ben fit, voel me goed en technisch is ook alles in orde. Het ziet er wel goed uit. We willen allemaal laten zien dat we goed zijn."

[WB] Verweij versus Nuis op 1500 meter

De eerste wereldbekerwedstrijd van het olympische schaatsseizoen op de agenda. Op dag 1 rijden de mannen en vrouwen een 500 meter. De dames rijden ook de 3000 meter terwijl de heren nog de 1500 meter voor de boeg hebben. 

Op de 1500 meter treft Nederlands kampioen Koen Verweij Kjeld Nuis in rit zes, de nummer twee van de NK afstanden. Mark Tuitert, de olympisch kampioen van 2010, werd bij de loting in de derde rit gekoppeld aan de Let Haralds Silovs.

Nuis zal eerder ook in de 500 meter in actie komen. Op het kortste sprintnummer treft hij de Australiër Daniel Greig. Jan Smeekens die vorig seizoen de eindzege in de wereldbeker pakte, neemt het in rit negen op tegen Michel Mulder. Diens broer Ronald schaatst de tiende en laatste rit tegen de Japanner Joji Kato.

Ireen Wüst ziet een oude bekende op de 3.000 meter. De wereldkampioene werd gekoppeld zevende rit tegen de Duitse veterane Claudia Pechstein. Antoinette de Jong en Jorien Voorhuis treffen elkaar in rit vijf. 

Dames 500 meter 

# Binnenbaan Land Buitenbaan Land
1 Marsha Hudey Can Miyako Sumiyoshi Jap
2 Judith Hesse Dui Yekaterina Aydova Kaz
3 Maki Tsuji Jap Christine Nesbitt Can
4 Heather Richardson VS Karolina Erbanová Tsj
5 Laurine van Riessen Ned Hong Zhang Chi
6 Beixing Wang Chi Erina Kamiya Jap
7 Thijsje Oenema Ned Margot Boer Ned
8 Nao Kodaira Jap Brittany Bowe VS
9 Sang-Hwa Lee ZKo Olga Fatkulina Rus
10 Jenny Wolf Dui Jing Yu Chi

Anice Das en Marrit Leenstra schaatsen in de B-groep. 

Heren 500 meter 

# Binnenbaan Land Buitenbaan Land
1 Kjeld Nuis Ned Daniel Greig Aus
2 Dmitry Lobkov Rus Akio Ohta Jap
3 Kang-Seok Lee Zko Mitchell Whitmore VS
4 Pekka Koskela Fin Jesper Hospes Ned
5 Artur Was Pol Mika Poutala Fin
6 Ryohei Haga Jap Artyom Kuznetsov Rus
7 Yuya Oikawa Jap William Dutton Can
8 Tae-Bum Mo ZKo Jamie Gregg Can
9 Jan Smeekens Ned Michel Mulder Ned
10 Joji Kato Jap Ronald Mulder Ned

Dames 3000 meter 

# Binnenbaan Land Buitenbaan Land
1 Ivanie Blondin Can Brittany Schussler Can
2 Linda de Vries Ned Ida Njåtun Nor
3 Yuliya Skokova Rus Nana Takagi Jap
4 Katarzyna Bachleda-Curus Pol Bo-Reum Kim Zko
5 Antoinette de Jong Ned Jorien Voorhuis Ned
6 Olga Graf Rus Yvonne Nauta Ned
7 Ireen Wüst Ned Claudia Pechstein Dui
8 Stephanie Beckert Dui Martina Sábliková Tsj

Heren 1500 meter 

# Binnenbaan Land Buitenbaan Land
1 Benjamin Macé Fra Denny Morrison Can
2 Aleksey Yesin Rus Lucas Makowsky Can
3 Haralds Silovs Let Mark Tuitert Ned
4 Alexis Contin Fra Jan Szymanski Pol
5 Ivan Skobrev Rus Rhian Ket Ned
6 Koen Verweij Ned Kjeld Nuis Ned
7 Sverre Lunde Pedersen Nor Konrad Niedzwiedzki Pol
8 Shani Davis VS Joey Mantia VS
9 Zbigniew Brodka Pol Håvard Bøkko Noo
10 Denis Yuskov Rus Bart Swings Bel

 Wouter Olde Heuvel schaatst in de B-groep.

TVM denkt weer aan een wielrenploeg

Verzekeraar TVM stopt na Sochi met hun eigen langebaanploeg, maar zijn nu al weer opzoek naar nieuwe sponsormogelijkheden. TVM heeft Jan Driessen gevraagd om een rapport te schrijven om de opties buiten de sport in kart te gaan brengen.

Eerder deze week nam Driessen afscheid als directeur communicatie van Aegon. Ook sportmarketeer Frank van de Wall Bake werkt aan een adviesrapport over nieuwe sponsormogelijkheden binnen de sport. Het lijkt er steeds meer op dat de transportverzekeraar voor het wielrennen gaat kiezen, ondanks de het enigszins besmette verleden. TVM zou op bescheiden niveau weer een ploeg willen opbouwen. De definitieve beslissing wordt pas na Sochi gemaakt. 

[Upd] Tour de France 2015 start in Utrecht

De Tour de France van 2015 start definitief in Utrecht. Dat meldt de Engelse sportzender Sky Sports. Tourorganisator ASO doet er echter nog het zwijgen toe. Eind oktober werd al duidelijk dat Utrecht de financiën op orde heeft. Diverse Nederlandse media meldden toen al dat de domstad eind deze maand wordt gepresenteerd.

De tourstart in Utrecht betekent een unicum in de geschiedenis van de Tour de France. Na de start in het Engelse graafschap Yorkshire volgend jaar wordt 2015 het tweede jaar op rij waarin de Tour buiten Frankrijk start. Dat kwam nooit eerder voor.

Het wordt de zesde keer dat de start van de Ronde van Frankrijk in Nederland plaatsvindt. Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996) en Rotterdam (2010) gingen Utrecht voor. In 2010 probeerde Utrecht ook al het Grand Départ binnen te halen, maar toen werd voor Rotterdam gekozen.

Update 8.30 uur

De Tour de France van 2015 gaat van start in Utrecht. Dat heeft directeur Christian Prudhomme aan de NOS laten weten. Eind november zal in Utrecht de officiële presentatie plaatsvinden. 


Taliban kondigen terreurgolf aan

De Pakistaanse Taliban hebben de regering van dat land vrijdag gewaarschuwd voor een golf van terreuraanslagen. Dat deden ze daags nadat ze hardliner Mullah Fazlullah tot nieuwe leider had gekozen.

"Deze aanslagen zullen gericht zijn op veiligheidsdiensten, overheidsinstellingen, politieke kopstukken en politie", zei een vertegenwoordiger van de Taliban.

De voorspelde terreur moet gestalte geven aan het profiel van hardliner Fazlullah, de opvolger van Hakimullah Mehsud. Die werd vorige week gedood bij een aanval met een Amerikaanse drone, een onbemand vliegtuigje.

'Nederland luistert ook af'

Nederlandse inlichtingendiensten luisteren net als de Verenigde Staten andere landen af. Dat zeggen bronnen binnen de inlichtingendiensten vrijdag in De Telegraaf. Volgens de ingewijden werd al in 2003 gediscussieerd over het installeren van afluisterapparatuur op Nederlandse ambassades in het Midden-Oosten.

De zogenaamde 'onthullingen' over de afluisterpraktijken van de Amerikanen zijn 'zwaar overdreven', zeggen de bronnen in de krant. Volgens de ingewijden 'doet elke geheime dienst dit soort dingen'. Welke landen er worden afgeluisterd, willen ze niet zeggen.

"Wij, Nederlandse inlichtingendiensten, zijn ook actief in Amerika", aldus de bron. "Inlichtingendiensten redeneren strategisch. Dus richten zij zich ook op politieke leiders. Dat is niet voorbehouden aan de NSA. Vergeet de Britten niet, die gaan verder dan de Amerikanen."

Volgens de bronnen was er bij de Nederlandse overheid overigens wel twijfel over afluisteren. "Het is een heel grote stap voor de bureaucratie van Buitenlandse Zaken om een interceptiepost op te zetten in een Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging."

Nieuwe Star Wars-film eind 2015 in première

De nieuwe Star Wars-film zal in december 2015 in de bioscoop te zien zijn. Dat heeft Walt Disney donderdag gemeld.

Disney kocht vorig jaar Lucasfilm van Star Wars-producent George Lucas met de belofte dat er minstens drie films aan de succesvolle filmreeks zouden worden toegevoegd. Dit is de eerste daarvan.

De film wordt geregisseerd door J.J. Abrams, die ook de meest recente films maakte uit de science fiction-serie Star Trek. Scriptschrijver Lawrence Kasdan is voor Star Wars-kenners geen onbekende. De Amerikaan schreef het script voor de Indiana Jones-film 'Raiders of the Lost Ark' en hielp mee als co-screenwriter aan de Star Wars-films The Empire Strikes Back en Return of the Jedi.

De opnames voor de nieuwe film, die voorlopig 'Star Wars: Episode VII' heet, zullen komend voorjaar in Engeland beginnen.

Nieuwe Star Wars-film eind 2015 in première
Nieuwe Star Wars-film eind 2015 in première (Foto: ANP)

Koers Twitter vliegt omhoog bij beursdebuut

De koers van Twitter schoot donderdag bij het beursdebuut van de onlineberichtendienst omhoog. Vanwege de enorme belangstelling onder beleggers duurde het bijna 1,5 uur om een eerste koers te bepalen. Die was 45,10 dollar, terwijl het bedrijf zijn introductiekoers had vastgesteld op 26 dollar.

Twitter bracht 70 miljoen aandelen naar de beurs, waardoor de verkoopopbrengst uitkwam op 1,82 miljard dollar (1,4 miljard euro). Bestuurders en andere werknemers van de onlineberichtendienst zullen tonnen tot miljoenen opstrijken.

Enkele minuten na de vertraagde opening noteerde Twitter 47,50 dollar.

Koers Twitter vliegt omhoog bij beursdebuut
Koers Twitter vliegt omhoog bij beursdebuut (Foto: ANP)

Oxfam Novib: Coca-Cola pakt landroof aan

Coca-Cola gaat ervoor zorgen dat er in arme landen geen grond meer wordt geroofd om er suiker op te verbouwen voor de producten van het bedrijf. Dat liet Oxfam Novib vrijdag weten. De organisatie begon in oktober een campagne tegen zogenoemde landroof door grote suikerafnemers wereldwijd.

Volgens Oxfam Novib gaat Coca-Cola onderzoeken hoe het bedrijf kan voorkomen dat mensenrechten worden geschonden door toedoen van de bedrijfsvoering van de frisdrankgigant. Ook zal het bedrijf bekendmaken waar en bij wie het grote partijen suiker opkoopt.

Bedrijven als Coca-Cola, Nestlé, Unilever en Pepsico hebben volgens Oxfam Novib "als opkopers van suiker de verantwoordelijkheid" om landroof en de bijbehorende mensenrechtenschendingen aan te pakken.

Zeer zware tyfoon Haiyan teistert Filipijnen

De Filipijnen worden geteisterd door tyfoon Haiyan, de sterkste storm dit jaar op aarde. Miljoenen bewoners van de Oost-Aziatische eilandarchipel hebben vrijdag een veilige schuilplaats moeten opzoeken vanwege het noodweer.

De storm is met windsnelheden tot 300 kilometer per uur ingeschaald in de allerhoogste categorie. De harde wind veroorzaakte tot 5 meter hoge golven.

In centrale delen van het land is de stroom uitgevallen, zijn telefoonverbindingen weggevallen en ligt het openbare leven plat. Haiyan heeft de eilanden Leyte en Samar getroffen en vervolgt zijn weg langs diverse populaire vakantieplaatsen.

Koning België naar NL voor WimLex...

De Belgische koning Filip en zijn vrouw koningin Mathilde zijn vrijdag op bezoek in Nederland. Ze worden vrijdagochtend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen op Paleis Noordeinde. Bij de lunch is ook prinses Beatrix aanwezig.

Daarna bezoeken Filip en zijn vrouw het parlement, waar ze worden ontvangen door senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Om 14.30 uur ontmoet het Belgische koningspaar premier Mark Rutte. Rutte heeft eerder op de middag, om 12.30 uur, een ontmoeting met zijn Belgische ambtgenoot Elio Di Rupo.

Eigenlijk zouden Willem-Alexander en Máxima eerder dit jaar al een bezoek brengen aan België, maar dat bezoek werd uitgesteld in verband met de troonswisseling in België. Het protocol schrijft voor dat het kortstzittende staatshoofd eerst op bezoek moet bij het langstzittende staatshoofd. Filip volgde zijn vader Albert in juli op als koning en is dus korter staatshoofd dan Willem-Alexander, die de troon op 30 april besteeg.

Willem-Alexander en Máxima reizen later op de dag door naar Rusland, waar president Vladimir Poetin hen ontvangt in het Kremlin. Het koningspaar krijgt daarna een diner aangeboden, om het einde te markeren van het Nederland-Ruslandjaar, dat veel incidenten kende en de verhoudingen tussen beide landen danig onder druk zette.

... maar die zit in Rusland!

Homo's die te hoop lopen tegen Russische wetgeving, een schip dat onder Nederlandse vlag opstoomt naar een Russisch boorplatform en diplomaten die over en weer in elkaar worden geslagen. Het feest dat Nederland en Rusland vierden om de vierhonderdjarige onderlinge betrekkingen te gedenken, is bepaald niet rimpelloos verlopen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrekken vrijdag naar Moskou. Kunnen zij de plooien gladstrijken?

Vladislav Belov, hoofd van de afdeling Germanistiek van het Europa-instituut in Moskou, ziet het bezoek redelijk zonnig tegemoet. "Ondanks alles zijn de relaties tussen Nederland en Rusland niet verslechterd. Er is hooguit wat storing opgetreden", zegt Belov. Hij denkt ook niet dat Moskou Nederland de afkeer van de Russische antihomowet individueel kwalijk neemt. "Nederland is slechts de vertegenwoordiger van een vrij algemeen gedeeld westers standpunt over homoseksualiteit. En president Poetin begrijpt dat."

Aanvankelijk was het nog maar de vraag of de koning en de koningin een ontmoeting met de Russische president zouden hebben, maar die bijeenkomst gaat door. Samen zullen ze vrijdagavond dineren in het Kremlin. Zaterdag woont het koningspaar de opening bij van een bijeenkomst van Russische en Nederlandse topmensen uit het bedrijfsleven en bezoekt het een expositie in het Tretjakovmuseum. Het bezoek wordt 's avonds afgerond met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk geen rel creëren door een stuk van een homoseksuele componist in te zetten, zoals eerder werd gesuggereerd. Beethoven en Strauss staan op het programma. Mogelijk zullen individuele musici stil protesteren, bijvoorbeeld door regenboogkleuren in hun kleding te dragen.

De storm aan incidenten van september en oktober is inmiddels gaan liggen. Nooit had zich zo veel narigheid voorgedaan tussen Nederland en Rusland als afgelopen jaar. Uitgerekend het jaar waarin de landen hun eeuwenlange betrekkingen vierden. Om nog maar eens een greep te doen: de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov die zich in zijn Nederlandse cel verhangt, Rusland dat een 'antihomowet' invoert, tot groot ongenoegen van Nederland, de Russische politie die vier Nederlanders in juli oppakt omdat ze een film maken over de homobeweging in Moermansk en de Russische kustwacht die in september het Nederlandse Greenpeace-schip de Arctic Sunrise onderschept. De dertigkoppige bemanning wordt gearresteerd, onder wie twee Nederlanders. En wanneer in oktober de Haagse politie de tweede man van de Russische ambassade arresteert, en onbekenden een week later in Moskou zijn Nederlandse tegenhanger in diens eigen woning mishandelen, zijn de rapen gaar. D66 roept zelfs op tot het afbreken van het Nederland-Ruslandjaar.

Belov erkent dat er nog wel wat puin te ruimen valt voor de koning. "Het is goed dat beide mannen elkaar spreken. Ik adviseer Willem-Alexander de president niet de les te lezen, maar een stevige discussie aan te gaan op basis van argumenten. Daar houdt Poetin van en op die manier krijg je zaken bij hem gedaan." Belov sluit niet uit dat het koningspaar er zelfs met stille diplomatie voor kan zorgen dat (in ieder geval) de twee Nederlandse Greenpeace-activisten worden vrijgelaten uit hun cel. Hoewel premier Rutte al heeft aangekondigd dat dit soort gevoelige punten niet zullen worden besproken.

Belov hoopt dat Willem-Alexander de diplomatieke gave van zijn moeder heeft. "Dan kan er chemie zijn tussen hem en Poetin." Maar zelfs als dat niet zo is, betekent dat niet het einde van de goede betrekkingen tussen de landen. Belov verwijst naar Duitsland. "Tussen president Joachim Gauck en Poetin botert het niet. Toch is, mede dankzij bondskanselier Angela Merkel, de relatie tussen beide landen uitstekend."

Grote brand verwoest rubberopslagloods Lelystad

Een grote brand heeft donderdagnacht een rubberopslag in Lelystad in de as gelegd. De loods is volledig uitgebrand, meldt de brandweer. Niemand raakte gewond.

De brandweer heeft het vuur in de loods aan de Pekstraat gecontroleerd laten uitbranden. Rond 02.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Het is nog onduidelijk of er grote hoeveelheden schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. De oorzaak van de brand is vermoedelijk een combinatie van lichtverschijnselen en warmteontwikkeling die optreden doordat een brandbare stof een oxidatiereactie onderging bij hoge temperatuur.

The Opposites gaan loesoe in Amsterdam

The Opposites stonden donderdagavond voor een uitgedost en opgedoft publiek in People's Place in Amsterdam. Het duo gaf een akoestisch optreden in het kader van de MTV Music Week, die werd georganiseerd in aanloop naar de MTV EMA. De Europese muziekprijzen worden zondagavond uitgereikt in de Ziggo Dome in Amsterdam.

De afgetrapte gympen waren voor de gelegenheid vervangen door stiletto's en nette instappers. Ook het hevige gestamp en de moshpits die normaal een kenmerk zijn van een show van The Opposites, maakten nu plaats voor een ingetogen feestje. Willem de Bruin en Twan Steenhoven hebben overduidelijk zin in hun eerste optreden met een liveband. "Wat vinden jullie van onze pakken? Jullie zien er lekker uit", roept Willem de zaal in als het duo opkomt.

"We zijn gewend aan feesten met bloedneuzen en dat iedereen omver gebeukt wordt. Maar we gaan nu lekker dansen", luidt Twan het feest in. Het publiek zingt en beweegt enthousiast mee met nummers als Hey dj, Slapeloze Nachten en Broodje Bakpao. De mannen hebben als verrassing rappers Dio en Sef uitgenodigd om mee te rappen. Zo doet Dio mee met Dom, Lomp en Famous en staat Sef bij onder anderen Broodje Bakpao op het podium.

Het duo heeft ook nog een paar andere verrassingen voor zijn publiek in petto. Zo worden Twan en Willem bij hun hit Sukkel voor de Liefde bijgestaan door een gospelkoor en spelen ze een stukje van de Daft Punk-hit Get Lucky. Ook zingt Twan samen met een zangeres uit het achtergrondkoor het nummer Hoe van Nielson en Miss Montreal. De mannen hebben overduidelijk genoten van hun eerste show met liveband. "Met beuken krijg je gemakkelijk een publiek mee, maar dit is zo vet."

Studenten tonen nutteloosheid ov-kaart; reizen doelloos rond

Naar verwachting een kleine 400 studenten reizen vrijdag met een speciale actietrein door de Randstad om te demonstreren tegen de mogelijke afschaffing van de ov-kaart.

De acht coupés tellende trein vertrekt om 11.30 uur vanaf Den Haag Hollands Spoor. Na tussenstops in Delft, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Leiden bereikt de actietrein rond 15.00 uur het eindpunt Den Haag Centraal Station. De actie is een initiatief van studentenvakbond LSVb en JOB, de organisatie voor scholieren in het mbo. De studenten zijn fel gekant tegen de mogelijke afschaffing van de kaart, zoals in de politiek wordt besproken.

Onder de noemer 'spoorcollege' komen er in de diverse coupés verscheidene zaken aan bod. Zo zijn er discussies met politici en kunnen studenten rechtshulp inwinnen. Op elk station dat wordt aangedaan stappen meer studenten in, die daaraan voorafgaand folders uitdelen op de perrons. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de trein met 350 tot 400 jongeren aan boord koers zet naar eindpunt Den Haag.

Laatste kans op World of Tanks-bèta voor Xbox 360

Dit weekend is de laatste kans voor Xbox 360-gamers om zonder pijn in hun portemonnee World of Tanks Xbox 360 Edition te spelen. Gamestudio Wargaming houdt namelijk tot zondagavond negen uur een laatste open bèta-weekend.

Je kunt de tankshooter dit weekend spelen zonder te registreren en je hebt er geen Xbox Live Gold-abonnement voor nodig. Het enige dat je hoeft te doen is de game downloaden vanaf de Xbox Live Marketplace.

Als kadootje krijgen alle bètatesters bij de launch van het spel een Amerikaanse T14 tier III heavy tank. Als je op zaterdag 9 november minimaal vijf potjes speelt krijg je daar ook nog eens een Amerikaanse Ram II tier V medium tank bij.

Tot slot kunnen alle bètatesters dit weekend gratis een bundel met 2.000 gold kopen. Op deze manier wil Wargaming hun ingame-aankoopsysteem testen.

World of Tanks Xbox 360

[WTF] Djokovic verslaat ook Del Potro

Novak Djokovic heeft donderdag ook zijn tweede wedstrijd bij de ATP World Tour Finals in drie sets gewonnen. De Serviër was in Londen met 6-3, 3-6, 6-3 Juan Martin del Potro de baas. Eerder klopte Djokovic ook Roger Federer al en daardoor is de nummer twee van de wereld zeker van deelname aan de halve finales.

Djokovic had in de eerste set aan een break genoeg voor de setwinst. De Serviër wist zijn Argentijnse opponent aan het lopen te krijgen en dus was het verrassend dat Djokovic in het tweede bedrijf inzakte. Del Potro profiteerde en sleepte een derde set in de wacht. Net als in de voorgaande twee sets viel daarin in de zesde game de enige break. Djokovic liet daarna niets meer liggen.

Sijsling kwartfinalist in Bratislava

Tennisser Igor Sijsling heeft donderdag de kwartfinale van het challengertoernooi in Bratislava bereikt. In de Slowaakse hoofdstad was hij met 4-6, 6-2, 6-2 Ricardas Berankis uit Litouwen de baas. Sijsling (3) is de nummer 72 van de wereld, Berankis staat 66 posities lager.

Bij de laatste acht neemt de Amsterdammer het op tegen Kenny de Schepper (7) uit Frankrijk. De Schepper klopte donderdag de Slowaakse wildcardhouder Adrian Sikora met 7-6 (2), 6-4. De Fransman staat twaalf plaatsen lager dan Sijsling op de wereldranglijst.

FIFA 14 gaat de lucht in

Electronic Arts heeft een nieuwe video beschikbaar gemaakt over de next-gen FIFA 14. The nieuwe Ignite-engine zorgt voor ongeveer duizend animaties meer en honderden nieuwe skill- en gedragmogelijkheden en er is veel meer te doen in de lucht met kopballen.

Extra soorten passes, slices en lobjes zijn toegevoegd, met daarbij schoten die uit balans zijn genomen, paniekvoetbal en meer gedrag zoals  wanneer een speler een schot op doel heeft gemist. Het 'in-Air Play' zorgt voor meer kopduelmogelijkheden. Je kunt daarbij de kracht, hoek en richting van de kopbal bepalen.

Deze FIFA 14 komt uit bij de launch van de next-gen consoles.

FOK! wat een weer..,Tijdelijk droger, lokaal wel grijs

Prettig weekend! Het noorden had gisteren duidelijk het beste weer van ons land. Het bleef er droog en de zon scheen er soms flink. In het zuiden en oosten willen ze de dag van gisteren liever vergeten, want het bleef er de hele dag somber en regenachtig. Pas in de loop van de nacht begon die hardnekkige storing zich langzaam naar het zuidoosten te verplaatsen. Vandaag is het dan op de meeste plaatsen tijdelijk droog.

Wel ontstond er in de opklaringsgebieden op uitgebreide schaal nevel en mist en het zou kunnen zijn dat dit vandaag de hele dag zo blijft. Er zullen zeker wel een aantal plaatsen zijn waar de zon wél even doorbreekt, maar over het algemeen lijkt het dus op veel plaatsen grijs te zullen blijven. In de loop van de middag en avond neemt de kans op een bui langs de kust toe en in de nacht naar zaterdag toe kunnen dat stevige buien gaan worden met kans op hagel en onweer. Later in de nacht breiden die buien zich dan over de rest van het land uit.

De middagtemperatuur ligt over het algemeen tussen de 10 en 12 graden. In mistgebieden uiteraard wat lager. De wind is in eerste instantie zwak tot matig, maar neemt aan het einde van de dag weer flink toe en komt uit het zuidwesten.

Goedemorgen!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Storm
Ook bij KlapMongeaul stond er vorige week maandag een aardig briesje.

kBloemetje

Vóór de storm stonden deze bloemetjes er nabij Eemnes nog goed bij.

 Paddo1
En deze aparte Paddo is ook erg mooi Klap!

 

Een kijkje in de PlayStation 4

We kennen allemaal wel de unboxingvideo. Iemand krijgt iets speciaals, of iets alledaags, binnen en maakt een filmpje van het uitpakken van de doos. Website Wired heeft op Sony's hoofdkantoor in Tokio een wel heel speciale unboxingvideo laten maken. 

Engineering director Yasuhiro Ootori heeft namelijk voor hun de PlayStation 4 niet alleen uitgepakt, maar ook opengeschroeft. De PlayStation 4 is vanaf 29 november te koop in Nederland. 

Trein ramt stootjuk

Op het emplacement van Zutphen is donderdagavond laat een trein door een stootjuk gereden. Dat meldde de politie. Het gaat om een dieseltrein van de regionale personenvervoerder Syntus.

Stootjukken worden om veiligheidsredenen geplaatst en dienen om het einde van de rails te markeren. Hoe het voorval kon plaatsvinden is nog niet bekend. De machinist is ongedeerd gebleven.

Dit bericht is om 10.55 uur geactualiseerd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.