FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 oktober 2013

Lara Stone nieuw gezicht L'Oréal Paris

Lara Stone gaat aan de slag voor L'Oréal Paris. Het Nederlandse model is het nieuwe gezicht van de cosmeticagigant, schrijft modewebsite style.com.

Stone treedt in de voetsporen van onder anderen Doutzen Kroes. Ook Beyoncé Knowles, Julianne Moore en Jane Fonda gingen haar voor. "Ik had nooit verwacht dat dit ooit zou gebeuren in mijn carrière", reageert Stone.

Het 29-jarige model heeft een Nederlandse moeder en een Britse vader. Ze is getrouwd met de Britse komiek David Walliams, met wie ze een zoon heeft.

'Edith Schippers machtigste vrouw 2013'

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is volgens maandblad Opzij de machtigste vrouw van Nederland op dit moment. De jury koos de VVD-politica (49) uit een lijst van 100 invloedrijke vrouwen. "Er ligt veel op haar schouders, nu en de komende tijd, maar Schippers weet de lasten slim te dragen."

De presentatie van de jaarlijkse Opzij Top-100 was maandagavond in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Juryvoorzitter Margriet van der Linden maakte de machtigste vrouw van 2013 bekend. Zorg is volgens de jury hét maatschappelijke thema van dit moment en tegelijkertijd ook de grootste kostenpost van het kabinet. "Het is aan Edith Schippers om te voorkomen dat deze kosten niet verder groeien. Zij is de eerste die er in jaren in is geslaagd te zorgen dat de overheid minder aan zorg uitgeeft dan begroot. Met het zorgakkoord dat ze in juli sloot, heeft Schippers miljoenen weten te besparen."

De Opzij Top-100 van machtige vrouwen is voor de vijfde keer samengesteld aan de hand van tien categorieën, uiteenlopend van sport en cultuur tot politiek en bedrijfsleven. Op de lijst staan namen als de voorzitter van de raad van bestuur van PGGM, Else Bos (nummer 1 bedrijfsleven), lid raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep, Shula Rijxman (nummer 1 media) en toptennisser Esther Vergeer (nummer 1 sport).

Vorig jaar werd Renée Jones-Bos, secretaris-generaal bij Buitenlandse Zaken, uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van het jaar.

Opzij: Edith Schippers machtigste vrouw 2013
Opzij: Edith Schippers machtigste vrouw 2013 (Foto: ANP)

[JL] Narsingh uitblinker bij Jong PSV

Luciano Narsingh is op de weg terug bij PSV. De vleugelaanvaller speelde maandag een uur mee bij Jong PSV in het eerstedivisieduel tegen FC Volendam. Daarin scoorde hij twee keer. Peter van Ooijen was ook doeltreffend en bepaalde de eindstand op 3-0. Door de zege doet Jong PSV de voorlaatste plaats over aan FC Den Bosch.

Den Bosch leed zijn derde nederlaag op rij in eigen huis tegen MVV. Gianluca Maria zette de bezoekers uit Maastricht na een klein halfuur op 1-0. De thuisploeg werd daarna sterker en sterker, maar uiteindelijk was het MVV'er Mark Veldmate die in de slotminuut scoorde: 2-0.

Ook Jong FC Twente ging FC Den Bosch voorbij. De Enschedeërs zetten koploper FC Dordrecht in de Grolsch Veste met 2-0 opzij. Youness Mokhtar opende de score met een fraaie lob. Vlak na rust tekende Felitciano Zschusschen voor de tweede goal.

Fortuna Sittard tenslotte gaf Den Bosch ook het nakijken. De ploeg ging op bezoek bij Jong Ajax met de drie punten aan de haal. Het werd 3-0 voor de Limburgers door doelpunten van Abdelaziz Khalouta, Bob Vankan en Lars Gulpen. Ajacied Danzell Gravenberch kreeg na 29 minuten bij een 1-0 stand rood.

'Verdachten Londen planden aanslag als in Nairobi'

De vier terreurverdachten die zondag in Londen werden aangehouden beraamden een aanslag zoals onlangs in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Dat heeft een Britse veiligheidsfunctionaris maandag gezegd. Hij zei dat het nog onduidelijk is hoe ver de plannen waren gevorderd, maar dat de verdachten nog niet op het punt stonden tot de uitvoering over te gaan.

Bij de terreuraanval op het winkelcentrum Westgate in Nairobi vielen zeker 67 doden. Met de Somalische extremistische organisatie Al-Shabab verbonden terroristen schoten voornamelijk mensen dood die geen specifieke kennis van de islam hadden.

De vier verdachten die zondagavond op verschillende plaatsen in Londen werden opgepakt zijn tussen de 25 en 29 jaar. Zij hebben wortels in Turkije, Pakistan, Algerije en Azerbeidzjan, maar hebben allemaal de Britse nationaliteit. Twee van de mannen werden in een auto op een straat bij de Tower in Londen klemgereden; daarbij zou de politie schoten hebben gelost.

De arrestanten werden maandag op een politiebureau in het zuiden van Londen verhoord. Op zes adressen in Londen deed de politie huiszoekingen. Ook werden twee voertuigen binnenstebuiten gekeerd.

Polen debuteert bij Hopman Cup

Polen doet komend jaar voor het eerst mee aan de Hopman Cup. Dat heeft de internationale tennisbond ITF maandag bekendgemaakt. Agnieszka Radwanska en Jerzy Janowicz vormen samen de Poolse equipe bij het invitatietoernooi voor gemengde landenteams in het Australische Perth.

De Hopman Cup geldt als een voorbereidingstoernooi op de Australian Open. Acht landen sturen een tweetal spelers. Het toernooi van 2014 start dit jaar op 28 december en duurt tot en met 4 januari.

Bij Polen in de poule zitten ook Canada (Milos Raonic en Eugénie Bouchard), Italië (Andreas Seppi en Flavia Pennetta) en gastland Australië (Samantha Stosur en Bernard Tomic). De andere poule bestaat uit de door John Isner en Sloane Stephens vertegenwoordigde Verenigde Staten, Frankrijk (Jo-Wilfried Tsonga en Alizé Cornet) en Tsjechië (Petra Kvitova en Radek Stepanek).

Jong Oranje krijgt klop in oefenduel

Jong Oranje heeft maandag een nederlaag geleden in een oefeninterland tegen Oostenrijk. In de Adelaarshorst in Deventer werd het 3-0 voor de bezoekers. Robert Zulj scoorde een treffer, zijn ploeggenoot Michael Gregoritsch nam de andere twee doelpunten voor zijn rekening.

Na een afwachtende openingsfase met aan Nederlandse kant alleen een kansje voor Jean-Paul Boëtius, opende Zulj op indrukwekkende wijze de score. Vanaf eigen helft lobte hij de bal over Jong Oranje-goalie Warner Hahn. Vervolgens was Oostenrijk scherp in de tegenstoot.

Wennemars doet mee aan NK afstanden

Erben Wennemars doet definitief mee aan het NK afstanden. Dat heeft de 37-jarige voormalig wereldkampioen sprint maandag bekendgemaakt in het radioprogramma BNN Today. Afgelopen weekeinde werd Wennemars, die al drie jaar gestopt was, vierde op de 1500 meter tijdens de IJsselcup. Dat was genoeg om eind oktober in Thialf ook op die afstand uit te mogen komen.

Wennemars denkt niet dat hij een kans maakt om zich in de strijd om de prijzen te mengen. "Ik kan best hard schaatsen, maar met de echte jongens kan ik niet mee komen." Dat maakt hem echter ook niet uit. "Ik hoef niet te winnen, maar ik probeer wel zo hard mogelijk te schaatsen."

Miley Cyrus heerst in Britse single- en albumlijst

Miley Cyrus voert deze week de Britse single- en albumlijst aan. De Amerikaanse zangeres is de eerste artiest die in dezelfde week boven aan beide lijsten staat sinds Olly Murs. De Britse singer-songwriter voerde afgelopen december de singlelijst aan met Troublemaker, terwijl zijn cd Right Place, Right Time dat ook deed in de albumlijst.

Cyrus' Wrecking Ball komt deze week binnen op de eerste plek van de Britse singlelijst en verstoot Eminems Berzerk naar plek twee, meldt de Britse hitlijstbeheerder Official Charts Company. In de albumlijst debuteert Mileys plaat Bangerz eveneens op de eerste positie, ten koste van Brand New Machine van elektroduo Chase & Status.

"Ik waardeer de liefde die ik krijg vanuit het Verenigd Koninkrijk enorm", laat Cyrus weten aan de Official Charts Company. "Ik kan niet wachten om er volgende maand weer terug te keren."

Haar album Bangerz kwam afgelopen week in Nederland binnen op de zesde plaats in de Album Top 100. Wrecking Ball zakte na zes weken in de Single Top 100 van plek zeventien naar negentien.

Werknemers Grolsch gaan door met actievoeren

Grolsch moet de komende tijd rekening blijven houden met onaangekondigde acties. Zo lang de bierbrouwer niet reageert op de eis voor een hoger loon, blijven de medewerkers staken. Dat meldt FNV Bondgenoten maandag. De woordvoerder van de vakbond wilde verder niets kwijt over het soort acties bij de brouwer.

De medewerkers van Grolsch voeren actie voor een loonsverhoging van twee procent. Grolsch biedt driekwart procent structurele verhoging. Dat kan worden aangevuld tot twee procent, als de fabriek bepaalde prestaties behaald. De brouwer wil dan wel dat medewerkers drie atv-dagen inleveren.

Afgelopen woensdag werd twee uur gestaakt. De nachtploeg van Grolsch heeft vrijdag om 03.00 uur het werk onaangekondigd een paar uur neergelegd. Volgens FNV Bondgenoten komt dat doordat de directie van de bierbrouwer geen enkel contact heeft gezocht na de staking van woensdag.

Burgemeester doet oproep aan verdwenen raadslid

Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius heeft het vermiste raadslid Ramón Smits Alvarez opgeroepen zich te melden. Op RTV Utrecht zei Bolsius maandagavond dat het raadslid door het thuisfront wordt gemist en dat het tijd wordt dat er een einde komt aan de onzekerheid.

Het PvdA-raadslid wordt sinds donderdag vermist. Hij nam zijn paspoort mee, maar liet zijn telefoon en iPad thuis liggen. Kort nadat Smits Alvarez voor het laatst is gezien werd vierduizend euro gepind van de bankrekening van de Amersfoortse PvdA. Het is niet bekend of het raadslid dat gedaan heeft.

Bolsius uitte zijn zorgen eerder al op de website van de gemeente. "Ik hoop innig dat snel duidelijk wordt waar Ramon is en hoe het met hem gaat", zo liet de CDA-politicus zondag optekenen in een verklaring.

RTV Utrecht schreef eerder op de dag dat het raadslid jarenlang loog over zijn cv. Hij vertelde vrienden en bekenden dat hij bij zorgverzekeraar Agis werkte, terwijl hij daar al een paar jaar weg is.

FNV wijst begrotingsakkoord af

Vakcentrale FNV is het 'totaal oneens' met het vrijdag gesloten begrotingsakkoord. Dat zei voorzitter Ton Heerts maandagavond na overleg met de leden, die unaniem tegen de plannen van het kabinet stemden. Heerts herhaalde dat hij zich niet kan vinden in de zes miljard euro aan bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren.

Het sociaal akkoord laat de FNV-voorman echter nog niet vallen. "Onze handtekening staat nog steeds onder het sociaal akkoord", aldus Heerts. "We hebben in het voorjaar goede afspraken gemaakt. Dat die nu worden opengebroken vind ik niet fatsoenlijk. De afspraak is niet langer afspraak."

Naast de bezuinigingen zijn de FNV-leden het ook niet eens met de uitvoering van de participatiewet. Nieuwe onderhandelingen om tot een compromis te komen, ziet Heerts echter niet zitten. "Wij gaan niet onderhandelen over het sociaal akkoord", zei hij. "Als we dat gaan doen, dan blijven we bezig."

Jongetje verdrinkt op cruiseschip

Een 6-jarig jongetje uit Florida is verdronken in een zwembad op een cruiseschip. Het ongeluk deed zich zondag voor aan boord van de Carnival Victory.

Het kind was volgens onderzoekers met een broertje van 10 aan het spelen in een van de zwembaden aan boord van het schip. Passagiers haalden het kind uit het water en probeerden hem tevergeefs te reanimeren.

Het is volgens een woordvoerder van Carnival Cruise Lines voor het eerst dat een kind op een van de schepen van de rederij is verdronken.

Het cruiseschip liep maandagochtend in de haven van Miami binnen. Er waren 3094 passagiers aan boord en ongeveer elfhonderd bemanningsleden. De rederij heeft 24 schepen in de vaart en trekt gemiddeld 4,5 miljoen passagiers per jaar.

PVV overwoog tegenstem strafbaarstelling illegaliteit

Ondanks dat het geheel overeenkomt met het gegil dat de PVV 'beleid' pleegt te noemen, heeft de partij serieus overwogen om bij het wetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te maken, tegen te stemmen.  Vanochtend wist PVV-senator Marcel de Graaff dit te melden aan de Telegraaf.

Nu vraag je jezelf misschien af met welk doel de eenmansfractie tegen zou stemmen? De reden is simpel en redelijk voorspelbaar: om een kabinetscrisis te veroorzaken. Heer de Graaff spreekt: "Als tegenstemmen betekent dat er crisis in het kabinet komt, dan stemmen wij tegen. Het is voor ons belangrijker dat het kabinet gestopt wordt, zodat de werkloosheid niet blijft stijgen".

Een paar uur later draaide de Eerste Kamerfractie van de PVV alweer bij. Via twitter liet de fractievoorzitter weten dat de PVV 'natuurlijk' voor strafbaarheid van illegaliteit stemt. Van zijn blonde leider kreeg hij onmiddellijk een retweet.

Het wetsvoorstel is een hekel punt tussen de coalitiepartners. Het naar eigen zeggen links georiënteerde PvdA heeft ingestemd met het voorstel, maar vraagt in ruil daarvoor een versoepeld asielbeleid en bovendien een kinderpardon. Dit tegen de wens van een deel van de achterban in. Het zichzelf als liberaal profilerende VVD heeft hiermee ingestemd, omdat men verguld dat  voorstel, dat men al eerder probeerde in te voeren, uiteindelijk toch nog doorgang vindt.

Staatssecretaris Teeven rekent op de medewerking van de Partij van de Vrijheid. Een 'ja' of 'natuurlijk' van de beweging van Wilders zou de mindersheidscoalitie aan een meerderheid helpen.

Waarschijnlijk kwam de Graaff er later achter dat de coalitie wel meer keuze heeft dan de PVV alleen. Het CDA zou de partners namelijk ook uit de brand kunnen helpen. Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor de als christelijk bekend staande partij, heeft al laten weten dat het Appèl onder bepaalde voorwaarden wel wil meewerken aan het voorstel Het CDA vind het wel belangrijk dat illegaliteit gezien wordt als een overtreding en niet als een misdrijf. Bij dit laatste zou het helpen van illegalen strafbaar zijn.

Televisiefunctie Twitter volgend jaar in Nederland

Twitter wil zijn samenwerking met televisiemakers begin volgend jaar lanceren in Nederland. Dat heeft topman Marc de Vries van Twitter Nederland gezegd tegen de zakelijke website Emerce. Twitter-gebruikers krijgen dan op basis van hun tweets over televisieprogramma's bepaalde reclame voorgeschoteld.

Het moet voor adverteerders mogelijk worden om kijkers via Twitter een tweede keer aan te spreken met een advertentie op basis van de geplaatste berichten. Hiervoor worden tweets op inhoud en zogeheten hashtags gecontroleerd.

Een hashtag is een manier om de inhoud van een bericht te categoriseren. Zo staat #tvoh voor The Voice of Holland en zal #turned gebruikt worden voor de voetbalwedstrijd Turkije tegen Nederland. Daarnaast wordt #breaking gebruikt voor brekend nieuws.

In de Verenigde Staten heeft Twitter sinds de zomer een functie waarmee adverteerders inzage kunnen krijgen in wat gebruikers zoal zeggen over hun campagnes op televisie.

'Netflix onderhandelt met kabelexploitanten'

De videodienst Netflix onderhandelt met Amerikaanse kabelexploitanten om televisiekastjes te voorzien van een Netflix-app. De gesprekken zouden niet bijzonder soepel verlopen omdat de videodienst zijn eigen technologie wil gebruiken voor het aanbieden van films en televisieseries. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Kabelbedrijven als Comcast en Suddenlink Communications worden door de krant genoemd. Het is niet bekend wanneer de onderhandelingen afgerond zullen worden. Mochten de gesprekken hun vruchten afwerpen, dan zou dat aanleiding kunnen zijn voor Netflix om ook in andere landen met kabelbedrijven te gaan praten.

De videodienst biedt films en televisieseries via het internet aan. Hierdoor is de applicatie op dit moment alleen te gebruiken op een tablet of telefoon via draadloos internet, via een app op een smart-tv of via bijvoorbeeld een spelcomputer.

In Nederland werd Netflix een maand geleden geïntroduceerd. Klanten krijgen voor acht euro per maand onbeperkt toegang tot het aanbod van de videodienst. Netflix heeft zich als doel gesteld over vijf tot tien jaar in een op de drie Nederlandse huizen aanwezig te zijn.

Zedenpolitie gaat sharia handhaven

Korte broeken die een stuk kuit laten zien? T-shirts zonder mouwen die de spierballen goed doen uitkomen? Niet in taxi's als het aan de zedenpolitie in de Nigeriaanse deelstaat Kano ligt. Duizenden agenten arresteren iedereen die zich 'ongepast' kleedt, terwijl die kleding juist favoriet is bij de jongemannen die de riksja-taxi's besturen. Daar komt nog eens bij dat het verboden is om als taxichauffeur tegelijkertijd een man en een vrouw te vervoeren.

"De manier waarop sommige uitbaters van de driewielers zich kleden en vrouwen en mannen samen vervoeren is erg storend", aldus Yusuf Yola, woordvoerder van de hisbah, de zedenpolitie die verantwoordelijk is voor het handhaven van de strikte islamitische wet, de sharia. Kleding zoals bermuda's, die boven de knie vallen, zijn niet alleen in strijd met de sharia, maar ook 'on-Hausa', aldus Yola, verwijzend naar de grootste stam in het noorden van Nigeria.

In totaal worden er tienduizend agenten ingezet die toezien op de goede zeden. Agenten hebben opdracht gekregen mensen staande te houden om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de wet houdt. Daar vallen ook christenen onder, aldus Yola.

Taxichauffeur Jamilu mai Babur, een moslim, is tegen de strenge wetgeving. "Ik ga me niet houden aan deze nutteloze wet omdat de sharia niet gaat om het schenden van de mensenrechten." Een andere chauffeur is eveneens kritisch. "Het gaat in tegen de islam, dit krachtige bevel, maar ze hebben de macht over ons, dus ik moet me er wel aan houden, omdat dit mijn bestaansmiddel is."

In negen van de 37 deelstaten van Nigeria is de sharia van kracht. De wet wordt in sommige deelstaten anders uitgelegd en soms strenger toegepast. In drie deelstaten is de sharia weliswaar van kracht, maar alleen voor moslims die kiezen voor de wet om familiegeschillen op te lossen. In de rest van Nigeria geldt seculiere wetgeving.

'Advocaat kan kiezen uit landen'

Denemarken, Polen of Ierland. Als Dick Advocaat nog als bondscoach aan de slag wil, dan heeft hij keuze uit meerdere landen. De Nederlandse oefenmeester is gewild in het internationale voetbal.

Volgens BT Sport wil Denemarken hem aanstellen als opvolger van Morten Olsen, die al jarenlang werkzaam is bij de Deense bond maar niet op een contractverlenging lijkt te kunnen rekenen. Volgens de krant is er nog geen contact geweest.

Ook bij de Ieren is Advocaat in beeld. Giovanni Trappattoni vertrok onlangs en de Nederlander kan voor een half miljoen euro per jaar zijn taken overnemen. Polen is het derde geïnteresseerde land. Volgens Przegald Sportowy wordt Waldemar Fornalik de laan uitgestuurd en zal Advocaat worden benaderd om hem op te volgen. Polen kan zich niet meer kwalificeren voor het WK.

Anthony Hopkins lyrisch over Breaking Bad

Anthony Hopkins is zwaar onder de indruk van de serie Breaking Bad. Dat valt te lezen in een brief aan hoofdrolspeler Bryan Cranston, die medeacteur Steven Michael Quezada op Facebook heeft gezet. Het is niet helemaal duidelijk of de brief, ondertekend met Tony Hopkins, werkelijk van Hopkins afkomstig is. Hopkins en Cranston zijn beiden aangesloten bij castingagentschap UTA.

De acteur laat weten de gehele serie van zes seizoenen in een lange marathonsessie te hebben bekeken. "Ik heb nog nooit zoiets gezien", valt te lezen. "Briljant."

"Ik weet dat deze industrie aan elkaar hangt van slijmballen en andere misselijkmakende bullshit", vervolgt hij. "Ik geloof zelf vrijwel nergens meer in." De 75-jarige Hopkins heeft al vaker laten weten een grote hekel te hebben aan de manier waarop Hollywood steeds weer voor formulefilms kiest, en de gedwongen relatie met de vaak hijgerige pers.

"Maar jouw rol als Walter White is adembenemend." Ook wordt de rest van de cast en de makers geprezen. "Vanaf de eerste tot de laatste aflevering is het resultaat fantastisch. Het begon als een zwarte komedie en verwerd tot een hels doolhof vol bloed en vernietiging, vergelijkbaar met een Shakespeariaanse of Griekse tragedie."

"Dank jullie wel. Dit soort werk is zeer zeldzaam en als het dan gebeurt, dan wordt mijn vertrouwen weer een beetje hersteld. Jullie zijn de beste cast die ik ooit heb gezien. Dit kan slijmerig overkomen, maar dat is het niet. Het is hier nu middernacht in Malibu, en ik moest dit gewoon schrijven."

Breaking Bad gaat over een leraar scheikunde op een middelbare school bij wie longkanker wordt geconstateerd. Om zijn gezin van een goede oude dag te verzekeren, begint hij met een voormalig leerling de beste crystal meth ter wereld te fabriceren en te verkopen. De eerste serie verscheen in 2008 op de televisie. De laatste aflevering werd 29 september uitgezonden op de Amerikaanse tv en was de beste bekeken ooit.

Atleet wacht schorsing voor kunstpenis

De Italiaanse langeafstandsloper Devis Licciardi heeft maandag een flinke schorsing tegen zich horen eisen. De 27-jarige atleet probeerde eind september de dopingcontrole te omzeilen met een kunstpenis.

De aanklager van de antidopingcommissie van de Italiaanse overheid wil hem daarvoor voor 2,5 jaar schorsen. Licciardi werd ruim 3 weken geleden na het nationale kampioenschap op de 10 kilometer betrapt.

Wilders nodigt Le Pen uit

Marine Le Pen, de leider van het extreemrechtse Franse partij Font National, komt naar Nederland voor een ontmoeting met PVV-leider Geert Wilders. De twee praten volgende maand verder over hun plannen om samen te werken in de strijd tegen 'Brussel', meldt Nieuwsuur maandag.

Le Pen en Wilders ontmoetten elkaar in april al in Parijs. De PVV-leider nodigde de Française toen uit naar Nederland te komen, wat Le Pen ook toezegde. Ze ontmoeten elkaar dit keer in de Tweede Kamer.

Wilders zocht toenadering tot het Font National omdat hij met andere eurosceptische partijen een politiek blok wil vormen in het Europees Parlement. In Nieuwsuur zegt Le Pen maandag dat haar partij en die van Wilders veel overeenkomsten hebben. "Partijen als Font National en de PVV kunnen de eurofiele elite bij de Europese verkiezingen wat toontjes lager laten zingen", reageert Wilders in het tv-programma.

Park weer inzetbaar voor PSV

Ji-Sung Park kan komend weekend tegen FC Groningen weer in actie komen voor PSV. De Zuid-Korean is terug van een enkelblessure. De gehuurde middenvelder miste door de kwetsuur de Europa League-wedstrijd tegen Chernomorets Odessa en het competitieduel met RKC Waalwijk.

Jeroen Zoet, die dezelfde wedstrijden miste vanwege een liesblessure, zal in Groningen nog niet inzetbaar zijn. Dat meldt Voetbal International. Ook Georginio Wijnaldum is er niet bij in de Euroborg. De middenvelder kampt met rugproblemen en heeft al bijna een maand niet gespeeld. Verdediger Karim Rekik speelt ook niet tegen Groningen, hij kampt nog altijd met een enkelblessure.

Stijn Schaars is er waarschijnlijk wel gewoon bij. De middenvelder zegde af voor Oranje vanwege pijntjes in de teen en knie, maar verwacht wordt dat hij tegen Groningen kan spelen.

Huta Galung buigt voor Rosol in Wenen

Jesse Huta Galung is er niet in geslaagd de tweede ronde van het ATP-toernooi in Wenen te bereiken. De tennisser ging in twee sets onderuit tegen Lukas Rosol uit Tsjechië: 6-3 en 7-5. De als achtste geplaatste Rosol is de nummer 44 van de wereldranglijst, Huta Galung staat 55 plaatsen lager.

Huta Galung kreeg in beide sets één break om de oren. In de eerste set, waarin de Nederlander de eerste kans kreeg op een voorsprong, viel die break in de zesde game waarna Rosol de set uitserveerde. In het tweede bedrijf ging het tot 5-5 gelijk op. Toen brak Rosol opnieuw. Huta Galung kreeg een game later nog wel een kans om terug te breken, maar greep die niet.

Van Dijk geniet: "Dit had ik niet verwacht"

Virgil van Dijk heeft geen moment spijt van zijn transfer naar Celtic. De verdediger is onder de indruk van de ambiance op Celtic Park. Van Dijk speelt met Celtic in de Champions League.

Tegen FC Barcelona werd weer eens duidelijk waarom veel (top)spelers in ieder geval één keer in hun loopbaan op Celtic Park willen spelen. "Mijn vrienden, mijn vriendin en mijn broer komen regelmatig kijken en ze zijn onder de indruk van Celtic", zegt Van Dijk op de clubsite van Celtic.

"Dat komt door de sfeer bij de wedstrijden, zeker bij de wedstrijd in de Champions League. Dat zullen ze nooit vergeten. De fans van Celtic zijn de beste fans ter wereld. Ik had er al veel over gehoord, maar dit had ik niet verwacht. Je moet het met eigen ogen zien. Het is eigenlijk niet te geloven, ik heb nooit zoiets meegemaakt."

De 22-jarige Van Dijk zag een droom uitkomen toen hij tegen Barcelona speelde vorige maand. Celtic staat nu voor een tweeluik met Ajax in de Champions League, een podium waarop de oud-speler van FC Groningen niet had gedacht zo snel te staan. "Als je me dat een jaar geleden had gezegd, had ik je voor gek verklaard. Nu krijg ik de kans en het is bijna onwerkelijk."

Rutte verdedigt participatiesamenleving

De participatiesamenleving kan weliswaar een besparing opleveren, maar dat is niet het doel ervan. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) maandag gezegd tijdens de jaarlijkse Willem Drees-lezing, die plaatsvond in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer.

"De laatste weken is het woord participatiesamenleving nogal eens negatief geduid. Als een verkapte bezuinigingsagenda van het kabinet", zei Rutte. "Mijn antwoord: de ontwikkeling naar een participatiesamenleving is geen doel van beleid, maar een ontwikkeling die gaande is. Langzaam maar zeker."

Rutte draaide er echter niet omheen dat het wel degelijk een bezuiniging oplevert. "Ik zeg u in alle openheid: de ontwikkeling die ik schets, kan ons helpen bij het houdbaar maken van onze publieke voorzieningen voor de toekomst." Maar dat kan alleen, omdat er al een verschuiving plaatsvindt in de samenleving. Het beleid richt zich daar slechts naar.

"Kijk hoe onze ouderen wonen", lichtte Rutte toe. "Voor onze opa's en oma's was het volkomen normaal zich rond hun 65e te melden aan de poort van het klassieke bejaardentehuis. Een instelling die we vandaag de dag nauwelijks meer kennen." Nu verhuizen ouderen pas naar het verpleeghuis als het echt niet anders kan.

"Dat zegt iets over de senioren van nu, die het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Het zegt iets over hun kinderen en buren die blijkbaar bereid zijn om daarbij een helpende hand toe te steken. En het zegt iets over de betrokken overheidsinstanties en zorgorganisaties die daar hun regelingen en voorzieningen op hebben aangepast."

Koning Willem-Alexander sprak in zijn eerste troonrede over de overgang van de klassieke verzorgingsstaat naar de participatiesamenleving. Daarop klonk kritiek van onder meer de SP. Volgens Emile Roemer betekent de participatiesamenleving van Rutte vooral een 'zoek-het-maar-uit-samenleving' met minder georganiseerde solidariteit.

De premier zei dat de staat er blijft als schild voor de zwakken."Maar het zou onverstandig zijn om al die energie en al dat initiatief dat uit mensen zelf komt in formats te gieten en in regels te vangen." De staat moet vooral luisteren en van geval tot geval bekijken hoe de overheid kan bijdragen aan de participatiesamenleving, en zich niet opstellen als de 'albedil van vroeger'.

De Drees-lezing wordt jaarlijks gehouden ter ere van de legendarische naoorlogse PvdA-premier die de verzorgingsstaat oprichtte. De lezing van Rutte had als thema het 'bezielend verband in de samenleving'. Volgens de premier komt dat bezielend verband uit mensen zelf. "Hoe meer kansen mensen krijgen, hoe sterker mensen in hun schoenen staan, des te sterker de textuur van onze maatschappij."

Vanuit zijn liberale achtergrond wil Rutte dit bezielend verband echter niet opdringen aan mensen, bijvoorbeeld door de invoering van een sociale dienstplicht. Dat legt verplichtingen op aan mensen waarmee de staat zich mensen 'toe-eigent'. Daarmee zou de overheid een stap te ver gaan, aldus de premier.

Somalische piraat in België opgepakt

De Belgische federale politie heeft zaterdag op de Brusselse luchthaven Zaventem twee Somaliërs opgepakt. Dat heeft het Belgische openbaar ministerie maandag bekendgemaakt. De twee zouden betrokken zijn bij de kaping van het Belgische baggerschip Pompeï in 2009.

Een van de opgepakte Somaliërs is de beruchte piratenleider Mohammed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne. Hassan wordt beschouwd als een van de machtigste Somalische piratenleiders en zou de hand hebben gehad in de kaping van een hele serie schepen, waaronder de Pompeï. Het schip en zijn bemanning werden zeventig dagen lang gegijzeld. Ze kwamen pas vrij nadat de reder twee miljoen euro losgeld had betaald.

Abdi Hassan wordt in rapporten van de Verenigde Naties omschreven als een zeer belangrijk kopstuk van de Somalische piraten. Sinds 2005 zou hij met zijn piratenbende vele miljoenen hebben verdiend met het kapen van schepen. Volgens Johan Delmulle van het Belgische openbaar ministerie wordt Abdi Hassan aangeklaagd voor kaping, ontvoering en het leiding geven aan een criminele organisatie.

Abdi Hassan werd naar België gelokt met het verzoek of hij advies wilde geven over een documentaire over het piratenleven. De Belgische federale politie had het project echter in scène gezet. In plaats van ingezet te worden als expert, werd hij op Zaventem ingerekend door de autoriteiten.

Strootman ontbreekt tegen Turkije

Het Nederlands Elftal moet het morgen in het WK-kwalificatieduel tegen Turkije doen zonder Kevin Strootman. De middenvelder van AS Roma raakte afgelopen vrijdag in het duel tegen Hongarije geblesseerd aan zijn enkel en is niet op tijd hersteld.

"Dat heeft tijd nodig en die tijd hebben we niet”, aldus bondscoach Louis van Gaal in het stadion van Fenerbahçe. "Er zitten maar drie dagen tussen deze twee wedstrijden en dat is er waarschijnlijk eentje te kort.”

Strootman werd tegen Hongarije in de 81e minuut gewisseld voor Leroy Fer. Ook morgen zal Fer waarschijnlijk zijn vervanger zijn.

'Ajax en PSV volgen verrichtingen Klich'

Ajax en PSV zouden het oog hebben laten vallen op PEC Zwolle-speler Mateusz Klich. Dat beweert althans VfL Wolfsburg-trainer Dieter Hecking. Klich stond tot vorig seizoen onder contract bij Wolfsburg, maar bleek niet meer nodig bij de club van Bas Dost.

Trainer Hecking liet de Pool naar PEC Zwolle vertrekken. De Zwollenaren huurden Klich al sinds de winterstop van vorig seizoen. Dit seizoen is de 23-jarige middenvelder één van de uitblinkers bij de ploeg van Ron Jans.

Hecking denkt dat Klich een goede stap heeft gemaakt door naar Zwolle te verhuizen. Dat liet hij weten na het oefenduel van Wolfsburg met Wisla Krakow. "Mateusz heeft uitstekend gebruikgemaakt van de mogelijkeid om aan de slag te gaan in Zwolle", zei de coach tegen Wirtualna Polska.

"Mateusz steek in een zeer goede vorm en komt ook in actie bij de Poolse nationale ploeg. Zijn vertrek naar Nederland heeft goed uitgepakt, dat bewijst hij aangezien Ajax en PSV interesse hebben. Vertrekken bij VfL Wolfsburg betekent niet altijd dat je geen goede voetballer bent", besluit Hecking over Klich.

Joling zegt sorry tegen Paay

Gerard Joling heeft zijn excuses aangeboden aan Patricia Paay voor een grap die hij over haar had gemaakt. De zanger trad vrijdag en zaterdag op in de Ziggo Dome, bijgestaan door onder anderen de zusjes van Maywood. Joling bracht ze na een ruzie van vele jaren weer bij elkaar. "Die waren nog moeilijker bij elkaar te krijgen dan de benen van Patricia Paay", zei hij tijdens het eerste concert.

Een 'vrouwonvriendelijke' en 'ordinaire' grap, vindt een boze Paay. Ze besloot vervolgens om het tweede concert aan zich voorbij te laten gaan. "Het was gewoon een grapje", zei Joling maandagavond in RTL Boulevard. "Patricia, duizendmaal sorry, schat. Je weet dat ik heel veel van je hou. Maar dit was gewoon een heel leuk grapje. Na wat je allemaal in je boek schrijft is dit helemaal 'peanuts'."

Dury tekent tienjarig contract bij Zulte

Zulte Waregem is voorlopig nog niet af van Francky Dury. De oefenmeester heeft een nieuw contract ondertekend, waarmee hij het einde van zijn carrière kan halen. De 56-jarige Dury tekende een verbintenis voor tien jaar bij Zulte, dat vorig jaar onder zijn bewind een doelpunt tekort kwam om landskampioen te worden in België.

Dury wordt ook sportief manager, maar: "Op zich verandert er niet veel voor mij", verklaart de succesvolle Belgische coach in gesprek met Belgische media. "Ik ga deze club en ploeg goed blijven aansturen. We moeten gaan voor stabiliteit en continuïteit."

Het huwelijk tussen Dury en Zulte is voor de tweede keer een succes. Hij vertrok eenmalig om bij AA Gent zijn geluk te beproeven, maar keerde al snel terug op het oude nest. Nu is hij vastberaden om het einde van zijn carrière te halen als trainer van de Belgische stuntploeg.

Chinese staatsfilms moeten minderheden paaien

De Chinese overheid wil minstens één film voor elk van de 55 minderheden maken. Dat kondigde de Commissie van Etnische Zaken zondag aan, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. China kent vele staatsfilmstudio's die propagandafilms maken. Met dit initiatief lijkt de overheid het tij van een teruglopend aantal kijkers te willen keren.

De populariteit van propagandafilms onder het Chinese filmpubliek is de laatste decennia sterk afgenomen. Een belangrijke reden is de, al dan niet legale, beschikbaarheid van buitenlandse films via internet.

Volgens de commissie zijn minstens twintig van de etnische groepen in China nog nooit realistisch in een film te zien geweest. Volgens nieuwsdienst Xinhua richten de eerste vier films zich op de Mongolen, Mantsjoes, Dong en Qiang, waarbij de films in de betreffende taal gesproken worden.

Worthington speelt Heineken-ontvoerder Holleeder

Sam Worthington gaat de rol van ontvoerder Willem Holleeder spelen in de Amerikaanse speelfilm Kidnapping Freddy Heineken. Dat laat distributeur A-Film maandag weten.

De 37-jarige geboren Engelsman werd wereldberoemd met zijn rol in Avatar uit 2009 en is daarnaast bekend als de krijger Perseus in de spektakelfilms Clash of the Titans en Wrath of the Titans. Eerder werd al bekend dat Anthony Hopkins de rol van de ontvoerde biermagnaat Freddy Heineken speelt.

Jim Sturgess is te zien als Cor van Hout en de Nederlandse acteur Mark van Eeuwen als hun medeplichtige Frans Meijer. True Blood-acteur Ryan Kwanten neemt de rol op zich van ontvoerder Jan Boellaard, bijgenaamd De Poes, simpelweg vertaald met Cat. Martin Erkamps, bijgenaamd Remmetje ofwel Brakes, wordt gespeeld door de Australische acteur Tom Cocquerel. Momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan de casting.

De opnames van Kidnapping Freddy Heineken gaan eind deze maand van start in België. Daarna worden Amsterdam en New Orleans aangedaan. De regie is in handen van Daniel Alfredson, bekend van de twee Zweedse Millennium-films De Vrouw die met Vuur Speelde en Gerechtigheid.

Kidnapping Freddy Heineken is gebaseerd op de bestseller van misdaadjournalist Peter R. de Vries. De film vertelt hoe Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in 1983 werden ontvoerd, waarna losgeld werd geëist. Drie weken later werd 35 miljoen gulden betaald en twee dagen later werden Heineken en Doderer bevrijd door de politie. Een deel van het losgeld is nooit teruggevonden.

"Ik werk nu al meer dan twee jaar samen met het team van Informant Media en ik kan niet anders zeggen dan dat ik behoorlijk onder de indruk ben van hun inzet en kunde", zegt De Vries, die bij de film betrokken is als adviseur. De keuze voor Alfredson als regisseur noemt hij 'een schot in de roos'. "Ik heb hem ontmoet en ik ben ervan overtuigd dat hij en de fantastische cast iedereen gaan verrassen".

Kidnapping Freddy Heineken verschijnt volgend jaar in de bioscoop.

Tegenslag voor Huntelaar op de training

Klaas-Jan Huntelaar is maandag met een pijnlijke knie van het trainingsveld gegaan bij Schalke 04. De spits is herstellende van een knieoperatie. Huntelaar staat sinds half augustus buitenspel na een operatie aan zijn knie.

De spits van Schalke is op de weg terug, maar kende maandag een tegenslag. Bij zijn comeback bij de groepstraining botste de aanvaller met zijn teamgenoot Sead Kolasinac, ook herstellende van een blessure. Beide spelers vertrokken naar de catacomben.

Huntelaar verliet het trainingsveld met een bandage om de gekwetste knie. Het is nog niet onduidelijk wat de gevolgen van de botsing zijn. Schalke speelt komend weekend op bezoek bij promotus Eintracht Braunschweig.

De verwachting was dat Huntelaar al eerder terug zou keren, maar tijdens de revalidatie kende de spits al een tegenslag. Volgende week krijgt Schalke achtereenvolgens Chelsea (Champions League) en rivaal Borussia Dortmund (Bundesliga) op bezoek in de Veltins Arena.

Ferrell en Reilly weer samen in Halloween-komedie

Will Ferrell en John C. Reilly hebben getekend voor de hoofdrollen in de komedie Devil's Night. Ze spelen twee jeugdvrienden die een oude ruzie willen bijleggen en nog een laatste keer samen Halloween willen vieren. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. De twee waren eerder samen te zien in de komedie Step Brothers, die wereldwijd ruim honderd miljoen dollar opbracht.

De film laat zien hoe de Amerikaanse Halloween-viering op 30 oktober steeds verder afglijdt richting een nacht van vunzigheid en geweld. Om hun oude buurt van de ondergang te redden, leggen de twee vrienden hun oude vete bij en slaan de handen ineen.

De film verwijst naar de werkelijke Devil's Night, die jaarlijks plaatsvindt in de buitenwijken van Detroit. In de jaren tachtig resulteerde het 'feest' herhaaldelijk in brandstichting en vandalisme.

Ferrell heeft onlangs de opnames van Anchorman 2: The Legend Continues afgerond, die in februari in Nederland in première gaat. Hierin is hij weer te zien als de geschifte en zelfingenomen nieuwspresentator Ron Burgundy. Reilly komt in deze film ook voorbij, in een nog onbekende gastrol.

Efteling beste pretpark

De Efteling in Kaatsheuvel is gekozen tot beste pretpark van 2013 in Nederland. Op de site van Zoover kreeg het park een waardering van 8.7. Het is de tweede keer dat De Efteling de prijs wint. Dat heeft Zoover maandag bekendgemaakt.

De bezoekers roemen ,,de betoverende werking en klantvriendelijkheid" van het Noord-Brabantse park. Toverland in het Limburgse Sevenum eindigde tweede met een waardering van 8.6. Op de derde plek staat het Avonturenpark Hellendoorn in Overijssel. In de top tien is Drenthe de best vertegenwoordigde provincie met drie pretparken.

Zoover is naar eigen zeggen de grootste vrijetijdswebsite van Nederland en inmiddels actief in 25 landen. De site bevat meer dan twee miljoen beoordelingen.

.

'Efteling beste pretpark'
'Efteling beste pretpark' (Foto: ANP)

'Arafat vergiftigd met Polonium-210'

De Palestijnse leider Yasser Arafat is hoogstwaarschijnlijk vergiftigd met de stof polonium-210, een zeldzame giftige en radioactieve stof. Bij onderzoek van Arafats lichaam en persoonlijke bezittingen zijn volgens onderzoekers uit Lausanne onverklaarbare en hoge niveaus van de stof aangetroffen. De onderzoeksresultaten zijn in het wetenschapstijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Zwitserse onderzoekers hebben de in 2004 in Frankrijk overleden Arafat onderzocht op aandringen van zijn weduwe, Suha. Zij verdenkt Israël ervan haar man te hebben vermoord. Eind vorig jaar werden de stoffelijke resten van Arafat opgegraven.

Schorsing dreigt voor Italiaan na gebruik neppenis

De Italiaanse langeafstandsloper Devis Licciardi hangt een schorsing van tweeënhalf jaar boven het hoofd. Het Italiaans olympisch comité CONI eist die straf tegen hem omdat hij geprobeerd zou hebben met behulp van een neppenis een dopingcontrole te ontduiken. Op die manier zou hij schone urine hebben willen laten testen.

Het incident met Licciardi gebeurde eind augustus tijdens het Italiaans kampioenschap 10 kilometer in Molfetta. Ook de vriendin van de voor het team van de Italiaanse luchtmacht uitkomende Licciardi is in opspraak. Zij zou hem hebben geholpen. Het CONI wil dat zij twee jaar niet bij sportevenementen in Italië mag komen.

Terim: "Turkije moet beter tegen Oranje"

Turkije moet dinsdag tegen het Nederlands elftal beter zijn best doen dan in de voorgaande interlands. Dat heeft bondscoach Fatih Terim maandag gezegd. "Zij willen ook de poule zonder nederlagen afsluiten", weet de Turkse keuzeheer. "Ze willen al hun duels winnen zodat ze bij de eerste acht landen op de wereldranglijst horen en groepshoofd worden bij de WK-loting."

Terim heeft er vertrouwen in dat Turkije een formidabele tegenstander kan zijn voor Oranje. "Wij hebben ook spelers die heel goed zijn en tot alles in staat zijn op het veld. Die kwaliteiten omzetten in goed teamspel wordt onze sleutel tot succes."

Verdediger Ömer Toprak denkt dat het met de defensie van Turkije wel snor zit. "We hebben tactische aanpassingen gedaan en de verdediging is nu beter. Als alle elf spelers defensief samenspelen zijn we veel beter." Toprak ziet in de laatste duels waarin Turkije de nul hield daarvoor het bewijs. "Ons doel voor morgen is om geen goals weg te geven."

Levenslange schorsing veertien spelers El Salvador

Veertien spelers van het nationale voetbalteam van El Salvador zijn door de FIFA levenslang geschorst. De spelers waren door de nationale bond van het Midden-Amerikaanse land al geschorst wegens matchfixing. De wereldvoetbalbond neemt die straf nu over. Ook van twee spelers die een halfjaar en achttien maanden waren geschorst zorgde de FIFA ervoor dat hun straf wereldwijd geldt.

Het valsspelen zou bij vier interlands de afgelopen jaren zijn gebeurd, waaronder een 5-0 nederlaag tegen Mexico bij de Gold Cup van 2011 en een vriendschappelijke 2-1 nederlaag tegen de Verenigde Staten een jaar eerder. Ook bij wedstrijden van het Salvadoriaanse team voor spelers onder 20 jaar was er sprake van doorgestoken kaart.

De voetbalbond van El Salvador doekte het eerste team vorige maand al op voordat het de straffen uitdeelde. Het team is sinds de Gold Cup deze zomer op de wereldranglijst gezakt naar de 93e plaats.

Wat helpt tegen een kater?

Zaterdagavond, je hangt lekker in de kroeg en omdat het gezellig is neem je er een biertje bij. Of twee. Of vijftien. De avond verloopt zoals gepland: de muziek gaat steeds harder, De door de alcohol gecreëerde evenwichtstoornis noem je 'dansen', praten gaat steeds moeizamer en de tandeloze granny die aan de bar hangt begint er steeds aantrekkelijker uit te zien. Standaard stapavond. Maar dàn komt de zondag! De zoveelste 'moeder aller katers'. Chinese onderzoekers hebben ontdekt hoe je dat laatste kan voorkomen. Zeggen ze.

De wijsneuzen in kwestie weten te melden dat verschillende alcoholhoudende dranken verschillende concentraties ethanol bevatten. Wanneer ethanol in je lichaam komt, is er een bijdehand groepje enzymen die zichzelf Alcoholdehydrogenase (AHD) noemt, deze zetten de ethanol om in ethanal. Puur gif. Niet handig zou je denken, ware het niet dat een ander enzym, Aldehydedehydrogenase (ALDH) dit gif weer omzet in azijnzuur. Dat is handig, want deze stof kan geen kwaad.

Het is dus de kunst om de ALDH zo snel mogelijk aan het werk te zetten. De Chinese wetenschappers hebben hiervoor testen gedaan met 57 niet-alcoholische drankjes. Je moet ze maar in je koelkast staan hebben. Wat bleek? Het drinken van Sprite zorgde ervoor dat de (nare) bijwerkingen van alcohol een stuk verminderde. Het drinken van kruidenthee had juist een averechts effect. Nu zijn er waarschijnlijk weinig mensen die na het stappen een kruidentheetje bij de plaatselijke shoarmatent naar binnen gaan werken, maar je kan maar beter gewaarschuwd zijn.

De geleerden willen hun onderzoek nog nader uitwerken, maar dan nu met testen op mensen. Op die manier willen ze kijken of hun bevindingen en de proefpersonen overeind blijven staan.

Chinezen en andere oost-aziaten hebben overigens een minder goed werkend ALDH dan andere mensen.  Een leuk neveneffect daarvan is dat ze eerder dronken worden en wat goedkoper kunnen uitgaan. 

Sinkeldam langer bij Argos-Shimano

Ramon Sinkeldam fietst ook na dit seizoen voor Argos-Shimano. Het contract van de 24-jarige Noord-Hollander is verlengd, liet de Nederlandse wielerploeg dinsdag weten. Ook de Zweed Tobias Ludvigsson, de Oostenrijker Georg Preidler, de Sloveen Luka Mezgec en de Fransman Thomas Damaseau tekenden een nieuwe verbintenis.

De contractverlenging van de vijf talenten past in het beleid van Argos, zegt manager Iwan Spekenbrink. "Dit laat precies zien waar het bij ons om draait: jonge rijders die zich kunnen ontwikkelen tot wereldtoppers. Dit seizoen zagen we de doorbraak van Warren Barguil, volgend jaar zien we bij deze ruwe diamanten hopelijk hetzelfde."

Sinkeldam maakte dit seizoen in de Ronde van Spanje zijn debuut in een grote ronde. Hij gaf in de veertiende etappe op. In 2011 won Sinkeldam, toen nog als rijder van het Rabobank Continental Team, Parijs-Roubaix voor beloften.

Sijsling naar tweede ronde in Stockholm

Tennisser Igor Sijsling heeft maandag de tweede ronde van het ATP-toernooi in Stockholm bereikt. De Amsterdammer was in de Zweedse hoofdstad met 6-4, 6-2 te sterk voor Tobias Kamke uit Duitsland. In de tweede ronde is de winnaar van het treffen tussen Jérémy Chardy uit Frankrijk en de Let Ernests Gulbis (5) Sijslings tegenstander.

Sijsling begon met een break aan de partij tegen Kamke. De nummer 85 van de wereld liet dat echter niet op zich zitten en draaide via twee breaks de wedstrijd om. Nu was het Sijslings beurt om terug te komen en bij 3-3 was de stand weer gelijk. Twee games later plaatste Sijsling de beslissende break in de eerste set.

In het tweede bedrijf ging het hard voor de Nederlander, die achttien plaatsen hoger staat op de wereldranglijst dan zijn opponent. Pas bij een 4-0 voorsprong haalde hij zijn voet enigszins van het gas.

Straat in Manchester vernoemd naar Ferguson

Een straat in de buurt van stadion Old Trafford is vernoemd naar Sir Alex Ferguson. De markante Schot wordt daarmee geëerd voor zijn verdiensten voor Manchester United, waar hij ruim 26 jaar trainer was. Het bord met de naam 'Sir Alex Ferguson Way' werd maandagmiddag door de gepensioneerde coach zelf onthuld.

"Het is een voorrecht en een eer om een staat naar me vernoemd te krijgen", vertelde Ferguson aan familie, vrienden, fans en media die bij de onthulling aanwezig waren. "Zulke dingen verwacht je niet in het leven. Ik ben hier erg trots op."

Ferguson zag zijn naam eerder al verbonden worden aan een van de tribunes op Old Trafford. Ook kreeg hij een bronzen standbeeld bij het stadion.

'Nintendo open voor andere spelcomputers'

Nintendo heeft er naar verluidt geen problemen mee om gamers met een Wii U tegen gamers met andere spelcomputers te laten spelen. Dat zei Phil Gaskell, medeoprichter van gamestudio Ripstone, in een interview met de Britse website Eurogamer. De Europese tak van Nintendo heeft nog niet gereageerd op vragen over het nieuwe beleid.

Sony, Microsoft en Nintendo willen doorgaans controle behouden over hun eigen netwerk, waardoor het voor gamers met verschillende spelcomputers niet mogelijk is om tegen elkaar te spelen. Gaskell werkt aan een schaakspel en wil gamers online tegen elkaar laten spelen op tablets, telefoons en spelcomputers.

Op dit moment is het wel mogelijk een tablet aan te sluiten op de Xbox 360 of Playstation 3. Het tablet dient dan als tweede scherm. Hierop kan bijvoorbeeld een kaart van de spelwereld worden getoond of het wapenarsenaal dat een speler tot zijn beschikking heeft.

Batman: Arkham Origins gaat mobiel

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment kondigen vandaag aan dat Batman: Arkham Origins voor iPad, iPhone en iPod touch gelijktijdig met de launch van de console game beschikbaar is. De Android versie volgt in december.

De Batman: Arkham Origins mobile game, ontwikkeld door NetherRealm Studios, is een free-to-play brawler. Batman moet door locaties van Gotham City vechten terwijl er een zooi huurmoordenaars achter hem aan zitten. Spelers kunnen tijdens het spel hun personage upgraden door het vrijspelen van verschillende unieke Batsuits en het verdienen van in-game valuta en beloningen. Bovendien krijgen spelers die de consoleversie van de game bezitten en geregistreerd zijn voor een Warner Bros. ID-account toegang tot exclusieve content.

Het team dat de mobiele games van Injustice: Gods Among Us en Batman: Arkham City Lockdown heeft ontwikkeld. "We hebben een geïntegreerd gaming ecosysteem gecreëerd tussen de Batman: Arkham Origins mobile en console games, die door beloningen en ontgrendelbare content een nog toffere ervaring voor spelers biedt", aldus Ed Boon, Creative Director, NetherRealm Studios. "De mobile game gaat hand-in-hand met wat er wordt aangeboden op de andere platforms."

De grote broer, Batman: Arkham Origins, is wereldwijd beschikbaar op 25 oktober voor het PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en pc.

Drietal vast voor drugs in treintoilet

Drie mannen zijn zondag op het centraal station van Amsterdam aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Een van hen had drie kilo hasj verstopt in het toilet van de internationale trein van Amsterdam naar Kopenhagen, laat de politie maandag weten. Ook werd een kilo van een nog onbekende stof gevonden.

De drie, een 34-jarige Amsterdammer, een 28-jarige Jordaniër en een 26-jarige Zweed, stapten samen de trein in, waarna een van hen direct naar het toilet ging. Hij had een zware tas bij zich die na het toiletbezoek een stuk minder vol zat.

De drie stapten vervolgens uit de trein, waarna een van hen het station verliet. De andere twee stapten later weer in de trein. Het gedrag van de mannen viel op bij de politie en marechaussee, die een gezamenlijke controle hielden. Op de wc vonden marechaussees in een verborgen ruimte twee pakketten, waarop de twee mannen werden aangehouden. De man die niet meer in de trein zat kon later worden aangehouden in Amsterdam.

Grappende Assad relativeert chemische wapens

Het afstaan van zijn chemische wapens is voor Syrië een psychologische noch een politieke nederlaag. Dat heeft de Syrische president Bashar Assad gezegd in een vraaggesprek dat maandag in de Libanese krant Al-Akbar is verschenen.

Syrië stopte al in 1997 met de vervaardiging van chemische wapens omdat die als afschrikwekkend wapen 'achterhaald' waren, beweert Assad in het interview. Sindsdien richtte Damascus zich op de bouw van langeafstandsraketten. "De ontwikkeling van een afschrikwekkend raketarsenaal dat onmiddellijk na het uitbreken van oorlog kan worden ingezet maakte chemische wapens overbodig", tekende Al-Akbar op uit de mond van de Syrische president.

Syrië meldde zich een maand geleden aan voor het Verdrag tegen Chemische Wapens en trad maandag officieel toe tot de Organisatie voor het Verbieden van Chemische Wapens (OPCW). De Nobelprijs voor de Vrede die de OPCW vorige week werd toegekend 'had eigenlijk voor mij moeten zijn', grapte Assad volgens Al-Akbar.

Man met mes opgepakt bij Buckingham Palace

De Britse polite heeft maandag een man opgepakt die probeerde met een mes Buckingham Palace binnen te dringen. Volgens de politie gaat het om een 44-jarige man.

De man werd bij de paleispoort tegengehouden en gefouilleerd. Daarbij werd een mes aangetroffen. De man is overgebracht naar het politiebureau.

In september arresteerde de politie twee mannen die ervan verdacht werden te hebben ingebroken in het paleis. Het komt zelden voor dat de veiligheid van het koningshuis in het geding is.

Jaar cel voor hennepmakelaar

Een 49-jarige makelaar uit Den Haag die in vijf huurpanden wietplantages runde, moet daarvoor twaalf maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in zijn woonplaats maandag bepaald. De man regelde spookhuurders voor particuliere panden, waarna hij en anderen vrij spel hadden bij het opzetten en draaiende houden van de plantages.

Naast de onvoorwaardelijke celstraf van een jaar legden de rechters ook een halfjaar voorwaardelijk op. De straf pakt lager uit dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. Die wilde de man, die een zaak had aan de Haagse Weimarstraat, veroordeeld zien tot 21 maanden cel.

De makelaar regelde zogenaamd huurders voor panden waarbij hij zelf bemiddelde, of droeg huurders aan voor panden van andere makelaars. Daarbij liet hij werkgeversverklaringen en loonstrookjes vervalsen. De huur werd van zijn eigen bankrekening betaald.

Als een wietkwekerij werd ontdekt - zoals in oktober vorig jaar, na een melding van wietlucht - was het onduidelijk wie de huurder was. Volgens de rechtbank runde de man samen met anderen op deze manier kwekerijen met in totaal meer dan drieduizend planten in vijf verschillende panden in Den Haag en Rotterdam.

De makelaar werd uiteindelijk in juni gearresteerd. De gemeente en de politie deden toen al enige tijd onderzoek naar de praktijken van bedrijven van de Hagenaar.

De rechtbank rekent het de man aan dat hij altijd is blijven ontkennen en volhoudt dat hem onrecht is aangedaan. Ook heeft de man het vertrouwen dat eigenaars in makelaars moeten kunnen stellen ernstig heeft geschaad. Bovendien is de schade aan de panden niet of nauwelijks te verhalen.

De rechters vinden een aanzienlijke straf passend. Dat een gedeelte van de straf voorwaardelijk is opgelegd moet volgens de rechtbank voorkomen dat de makelaar - die zijn oude stiel weer heeft opgepakt - opnieuw de fout in gaat.

Premiepensioen kan lager uitvallen

Mensen die een vaste premieregeling hebben lopen kans veel minder pensioen op te bouwen dan werknemers met bijvoorbeeld een eindloonregeling. Dat meldt TROS Radar maandag. Een pensioen dat is opgebouwd door maandelijks een vaste premie af te dragen kan tot 28 procent lager uitvallen bij een gelijk salaris en carrièreverloop.

Bij een middelloon- of eindloonregeling wordt de pensioenuitkering van tevoren vastgesteld. Voor een premiepensioen moet een vaste maandelijkse premie worden betaald. Met het eindbedrag koopt de werknemer zelf bij pensionering een oudedagsvoorziening in.

Uit berekeningen van pensioenadviesbureau Mercer blijkt dat werknemers met deze laatste variant niet altijd voldoende pensioen kunnen opbouwen. Het bureau denkt dat een rendement van zo'n zeven procent per jaar moet worden gehaald om een pensioen te kunnen opbouwen van ongeveer zeventig procent van het gemiddelde salaris.

Voor het berekenen van de maandelijkse inleg bij het premiepensioen wordt uitgegaan van een te hoog rendement, stelt Radar. Als het tegenzit op de beurs, kan te weinig premie worden gestort om op een goed pensioen uit te komen. Daarom pleiten de Autoriteit Financiële Markten en het Verbond voor Verzekeraars voor een rendement van drie procent.

Daarnaast houden de regels rondom het premiepensioen geen rekening met de inflatie, aldus Radar. Ook de kosten die worden gemaakt door de pensioenuitvoerder worden hier niet in meegenomen.

Russische politie in actie tegen gastarbeiders

De Russische politie is maandag in actie gekomen tegen gastarbeiders in Moskou. Meer dan duizend gastarbeiders werden opgepakt en hun papieren werden gecontroleerd. De actie had plaats bij een groentehal in de buitenwijk Birjoeljovo waar afgelopen weekeinde rellen uitbraken. Toch staat de gemiddelde Rus sceptisch tegenover de actie.

Medewerkers van de groentehal werden door de politie naar buiten gedirigeerd, waar busjes klaar stonden om ze af te voeren. Een woordvoerder van de Russische politie zei dat onderzocht wordt of ze banden met criminelen hebben. De politie zei ook dat op het terrein van de groentehal een auto vol met cash geld werd aangetroffen, alsmede wapens waar geen vergunning voor was afgegeven.

De rellen van afgelopen weekeinde braken uit naar aanleiding van de dood van een 25-jarige etnische Rus. De Rus zou donderdag zijn doodgestoken door een man uit de Kaukasus, in het zuiden van Rusland. In de groentehal werken veel mensen uit de Kaukasus. Ze werden door etnische Russen met flessen en afval bekogeld, ruiten werden ingeslagen en auto's werden omgeduwd.

De spanningen tussen etnische Russen en Kaukasiërs sluimeren al ruim twintig jaar, maar steeds vaker komt het tot onlusten. Hoewel Kaukasiërs gewoon uit Rusland komen, moeten ze zich eerst laten registreren voordat ze in Moskou mogen wonen en werken. Regelmatig zijn zij doelwit van discriminatie. Veel Russen beschuldigen de gastarbeiders ervan banen in te pikken. Ook zouden ze verantwoordelijk zijn voor het gestegen misdaadcijfer in de hoofdstad.

Tientallen mensen waren maandag afgekomen op de arrestaties bij de groentehal. Ze jouwden de gastarbeiders uit. De 25-jarige Elvin Chassan, die vanuit Azerbeidzjan naar Birjoeljovo verhuisde om bij zijn familie in de buurt te zijn, werd door een etnische Rus uitgescholden en ervan beticht de dader van de steekpartij verborgen te houden.

De meeste aanwezigen zeiden de relschoppers te steunen en meer vertrouwen te hebben in hen dan in de politie. "Ze hebben ons beschermd, ze zijn patriotten", zei de gepensioneerde Elvira Ablosimova. "Er was een klein relletje - geen grote - en ze hebben aandacht gevraagd voor de kwestie."

Het nationalistische Doema-lid Vladimir Zjirinovksi was ook aanwezig. Hij noemde de steekpartij een 'bewuste provocatie van het Russische volk'. Zijn uitspraak stuitte echter op scepsis bij de andere aanwezigen. Veel Russen menen dat de politie en politici arbeidsmigratie juist toejuichen, omdat deze een bron van goedkope arbeidskrachten is en een bron van smeergeld, dat door de gastarbeider en hun werkgevers wordt betaald om uit handen te blijven van de immigratiedienst.

"Ze hebben een migrant in mijn gebouw opgepakt, geen papieren, niks", zei Alla Vasjanova, een moeder van drie. "Hij gaf ze wat geld en tot ziens. Het is niets meer dan een voederbak (voor de politie, red.). De politici staan helemaal niet aan onze kant."

Rome noch Vaticaan willen nazi begraven

Rome en het Vaticaan weigeren de Duitse oorlogsmisdadiger en voormalige SS'er Erich Priebke een begrafenis. Priebke, die in huisarrest een levenslange gevangenisstraf uitzat voor zijn aandeel in het bloedbad in de Ardeatijnse grotten in Rome, overleed vrijdag op 100-jarige leeftijd.

De burgemeester en politiecommandant van Rome en de rechterhand van de paus zijn eensgezind in hun afwijzing van Priebke's verzoek. Voor het stoffelijk overschot van de veroordeelde oorlogsmisdadiger is in de stad waar hij in 1944 een executie van gijzelaars op touw zette en eigenhandig twee van hen doodschoot, geen plaats. De vergeldingsactie voor een aanval van partizanen is een van de bloedigste misdaden die tijdens de Duitse bezetting van Italië zijn gepleegd.

Priebke week na de oorlog uit naar Argentinië en leefde daar jarenlang een zorgeloos leven. In de jaren negentig werd hij echter opgespoord, uitgeleverd aan Italië en daar veroordeeld.

Paus Franciscus' vicaris-generaal in het bisdom Rome, Agosto Vallini, heeft de kerken in de Italiaanse hoofdstad verboden een uitvaart voor Priebke te verzorgen. Het bisdom heeft Priebke's advocaat, Paolo Giachini, voorgesteld bij hem thuis een begrafenisceremonie te houden. Priebke verbleef daar de laatste jaren onder huisarrest. Maar Giachini eist een besloten uitvaartmis in een kerk.

Politie Londen schoot op auto terreurverdachten

De Britse politie heeft zondag bij de aanhouding van twee terreurverdachten in Londen op hun auto geschoten om hen tot stoppen te dwingen. De twee arrestanten, 25-jarige Britten van Turkse en Algerijnse afkomst, werden maandag nog verhoord. Elders in Londen werden ongeveer op hetzelfde tijdstip nog twee verdachten gearresteerd, een 28-jarige Brit van Azerbeidzjaanse en een 29-jarige Brit van Pakistaanse afkomst.

Ooggetuigen verklaarden dat de auto van twee verdachten zondagavond op Mansell Street, bij de Tower in Londen, door 'vijf of zes' auto's werd klemgereden, terwijl de banden kapot werden geschoten.

De mannen werden aangehouden op grond van de terrorismewet uit 2000. De politie van Londen kreeg bij de actie hulp van de inlichtingendienst MI5. De mannen worden ondervraagd in een politiebureau in Londen-Zuid, terwijl op zes adressen in de Britse hoofdstad huiszoekingen worden gedaan en twee auto's binnenstebuiten worden gekeerd. De politie laat nog niets los over wat de mannen mogelijk van plan waren.

Noorwegen wil zes extra JSF-toestellen

De Noorse regering heeft maandag bekendgemaakt dit jaar zes extra F-35-gevechtsvliegtuigen aan te willen schaffen. De zes extra Joint Strike Fighters gaan Noorwegen iets minder dan een miljard euro kosten. Als het Noorse parlement akkoord gaat met de aanschaf worden de toestellen in 2018 geleverd. Eerder dit jaar bestelde Noorwegen al zes JSF's en in 2011 werden vier toestellen aangeschaft.

Het Noorse ministerie van defensie zei in 2008 in totaal 52 Joint Strike Fighters te willen aanschaffen. Elk jaar moet echter de aanschaf van toestellen worden goedgekeurd door het parlement. Het voorstel van maandag is onderdeel van de begroting voor 2014.

Valencia: "Geen kosten aan ontbinden F1-contract"

De kans dat de Formule 1 in de nabije toekomst weer in Valencia neerstrijkt is tot nul gereduceerd, nu er met F1-baas Bernie Ecclestone overeenstemming bereikt is om het contract op te zeggen. Dit kan kostenloos, zo meldt Jose Ciscar, vice-president van de regio Valencia, aan Europa Press.

Ciscar: "Het lijkt er sterk op dat de Formule 1 volgend jaar niet naar Valencia komt. Geen race, maar ook geen compensatie. Het ontbindingsverzoek dat we opstellen verandert niets aan wat ik hier aankondig. Het kost Valencia niets om de banden met de Formule 1 door te snijden."

FOK!filmtip v/d dag: American Pie: Band Camp & The Naked Mile

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

American Pie Presents Band Camp

Aan het begin van de nieuwe week hebben we twee films uit de succesvolle reeks American Pie-films in de aanbieding. Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we namelijk voor een tweetal films die vanavond op Veronica te zien zijn. Om 20.30 uur beginnen we de avond met de film American Pie Presents: Band Camp uit 2005 geregisseerd door Steve Rash.

American Pie Presents Band Camp 1

Matt Stifler, het jongere broertje van Steve (uit de eerste American Pie-films), wordt na zijn zoveelste grap door de directeur van zijn school naar band Camp gestuurd. Matt heeft daar geen problemen mee en besluit om een aantal verborgen camera's mee te nemen om daar dronken meiden mee te filmen. Helaas gaat niet alles zoals gepland.

American Pie Presents Band Camp 2

Een heerlijke tienerfilm met een overdosis tieten, konten en natuurlijk heel erg veel drank. American Pie Presents Band Camp was een spin-off van de succesvolle film American Pie uit 1999 en was de opvolger van American Pie 3: American Wedding uit 2003.

American Pie Presents The Naked Mile

Om 22.20 uur vervolgen we dan de avond op Veronica met American Pie Presents: The Naked Mile uit 2006 geregisseerd door Joe Nussbaum. Erik Stifler beseft dat hij het enige lid van de Stiflers is die nog maagd is. Erik besluit om zijn geluk te gaan beproeven tijdens de beruchte jaarlijkse Naked Mile-race. Zijn beste vrienden en hun ongeremde vriendinnen zullen er voor zorgen dat het een weekend zal worden die Erik nooit weer zal vergeten.

American Pie Presents The Naked Mile 1

American Pie Presents: The Naked Mile was het vervolg op American Pie Presents: Band Camp uit 2005. The Naked Mile was absoluut niet het sterkste deel uit de reeks, maar dat zwakke verhaal wordt rijkelijk gecompenseerd met een fikse lading aangenaam vrouwelijk naakt.

American Pie Presents The Naked Mile 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Mishandeling door Noord-Afrikanen blijkt niet waar

De vrouw uit IJmuiden die eerder deze maand aangifte deed van een mishandeling door een groep mannen in Haarlem heeft het verhaal verzonnen. Dat gaf de 20-jarige vrouw zondag toe op het politiebureau, waar ze moest komen omdat de politie aan haar verhaal twijfelde.

De vrouw zei vrijdagavond 4 oktober door zes mannen van vermoedelijk Noord-Afrikaanse afkomst te zijn mishandeld nadat ze in een bus ruzie had gekregen met twee mannen. Ze deed diezelfde avond nog aangifte. De PVV stelde Kamervragen over de 'aftuiging'.

De politie nam de zaak hoog op en hield onder meer een passantenonderzoek om te achterhalen wat er precies was gebeurd. Ook werden getuigen opgespoord en gehoord en werden camerabeelden bekeken. De bevindingen van de politie bleken het verhaal van de vrouw echter niet te ondersteunen, waarop de IJmuidense op het matje werd geroepen.

De politie wil niet zeggen waarom de vrouw het verhaal heeft verzonnen. Ze wordt verdacht van het doen van een valse aangifte, maar is niet aangehouden, laat een woordvoerder weten. Als de politie het dossier heeft opgemaakt bepaalt het Openbaar Ministerie of de zaak voor de vrouw nog een staartje krijgt. Mogelijk worden kosten op haar verhaald.

Rus krijgt klappen van eigenaar eettent

Een Rus die zich agressief gedroeg in een shoarmarestaurant in Axel is gewond geraakt toen hij in gevecht raakte met de eigenaar. Hij moest zich laten behandelen in een ziekenhuis. Dat meldt de politie. De restauranthouder werd aangehouden voor zware mishandeling, maar werd in de loop van maandag vrijgelaten.

De 27-jarige Russische man zou in de zaak aan de Kerkdreef in de Zeeuws-Vlaamse plaats wild om zich hebben geslagen. Toen de politie arriveerde, lag de man vastgebonden op de stoep van de eettent. Hij bleek gewond te zijn. Het interieur van de zaak was een grote ravage.

De gewonde Rus is naar een ziekenhuis gebracht en de eigenaar van de zaak aangehouden. In overleg met de officier van justitie werd maandag besloten de zaak af te doen met een transactie. De Rus komt ervan af met een boete van vijfhonderd euro. Tegen hem noch de restauranthouder wordt vervolging ingesteld.

Koppel klaagt kliniek aan voor 'kind te veel'

Een Australisch stel sleept een vruchtbaarheidskliniek in Queensland voor de rechter vanwege hun derde kind. Het koppel wilde bij een ivf-behandeling twee bevruchte embryo's laten terugzetten maar kreeg uiteindelijk een drieling, schrijven lokale media maandag.

De 35-jarigen eisen een schadevergoeding van ruim een half miljoen Australische dollar (350.000 euro) voor de kosten van één van de nu 3-jarige kinderen. Het stel zou in 2009 een document hebben ondertekend waaruit blijkt dat zij maximaal twee eitjes wilden ontvangen. Ze wilden namelijk het liefste één kind, maar zouden ook akkoord gaan met een tweeling. Drie was te veel, maar artsen brachten per abuis toch zoveel embryo's in.

"Deze mensen vinden hun kinderen geweldig, maar drie baby's tegelijkertijd is niet wat was afgesproken", aldus de advocaat. Twee lesbische Australische vrouwen kregen 4 jaar geleden om eenzelfde reden een schadevergoeding van omgerekend in euro's 1,6 ton.

Koppel klaagt kliniek aan voor'kind te veel'
Koppel klaagt kliniek aan voor'kind te veel' (Foto: ANP)

Doden na instorten hijskraan

Drie bouwvakkers zijn zondag om het leven gekomen in Dubai toen een kraan op een bouwplaats instortte. Dat hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt. De bouwplaats ligt vlakbij het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa.

Volgens de politie stortte de hijskraan op een ploeg bouwvakkers. Drie mensen overleden, vijf liepen verwondingen op. Er is een onderzoek ingesteld om te bepalen of de kraan op de juiste manier was opgebouwd. Volgens de krant Emirates 24/7 zijn enkele medewerkers van het bouwbedrijf gearresteerd in verband met het ongeval.

Akkoord slaat gat in begroting

Het begrotingsakkoord dat afgelopen vrijdag werd gesloten slaat een gat van 650 miljoen euro in de begroting van 2013. Omdat de investering in onderwijs al dit jaar wordt gedaan moet in de lopende begroting naar dekking worden gezocht. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën na berichtgeving in NRC Handelsblad.

"Er wordt nu gekeken hoe dit bedrag deels of helemaal opgevangen kan worden", meldt de zegsman. Mocht dit niet lukken dat loopt het begrotingstekort over 2013 op van 3,2 procent naar 3,3 procent. Volgens het ministerie is geen sprake van 'paniek of koortsachtig beraad'. "We moeten rustig kijken hoe we het geld gaan vinden."

Het was vooral de wens van D66 om te investeren in onderwijs. Zo gaat er op termijn onder meer geld naar betere leraren, conciërges, passend onderwijs en onderzoek en innovatie.

Een van de onderhandelaars, SGP'er Elbert Dijkgraaf, laat weten dat er geen 'gat' is van 650 miljoen euro. Het bedrag wordt gedekt door meevallers, schrijft hij op Twitter. Mochten die onverhoopt tekortschieten, dan is er over 2013 sprake van een eenmalig hoger tekort, aldus het Kamerlid.

'Vermist raadslid loog over cv'

Het vermiste Amersfoortse raadslid Ramón Smits Alvarez loog jarenlang over zijn cv. Dat meldt RTV Utrecht maandag. Het PvdA-raadslid vertelde vrienden en bekenden dat hij bij zorgverzekeraar Agis werkte, maar daar zou hij al jarenlang niet meer werken. Smits Alvarez is sinds donderdag vermist.

Op het Linkedin-profiel van Smits Alvarez staat dat hij werkt als medewerker materiële controle bij Agis, dat zijn hoofdkantoor in Amersfoort heeft. Achmea, waaronder Agis valt, laat weten dat het raadslid vanaf september 2010 vier maanden voor Agis werkte. Over de reden dat het dienstverband van Smits Alvarez afliep doet het bedrijf bij monde van een woordvoerder geen mededelingen.

De fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Amersfoort Edwin Hinloopen laat in een reactie weten dat Smits Alvarez voor zover hem bekend bij Agis werkte.

De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius is bezorgd om het vermiste raadslid. "Ik hoop innig dat snel duidelijk wordt waar Ramon is en hoe het met hem gaat", zo liet de CDA-politicus zondag optekenen in een verklaring op de gemeentelijke website.

Zaterdag werd al bekend dat kort nadat Smits Alvarez voor het laatst is gezien vierduizend euro werd gepind van de bankrekening van de Amersfoortse PvdA. Smits Avarez was een van degenen die toegang hadden tot het tegoed op de bankrekening. Over de verdwijning van het geld tast de PvdA-afdeling nog in het duister.

Smits Alveraz is een van de kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de PvdA bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Alle stemmen daarvoor zijn inmiddels uitgebracht. Vanwege de vermissing van het raadslid is de bekendmaking van de uitslag uitgesteld.

Tbs-kliniek wil uitleg van Teeven over sluiting

Tbs-kliniek Oldenkotte wil van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) weten waarom zij toch dicht moet. Volgens de Gelderse kliniek is de grond voor de sluiting verdwenen nu in het begrotingsakkoord is bepaald dat tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug kan openblijven.

Om overcapaciteit bij de huidige dertien tbs-klinieken te voorkomen werd dit voorjaar afgesproken dat een aantal tbs-klinieken haar deuren zou sluiten. De klinieken vonden dit beter dan de kaasschaafmethode, waarbij alle klinieken bedden zouden moeten inleveren. Aan die afspraak wordt nu getornd, zo vindt Oldenkotte.

"We zijn natuurlijk blij voor Veldzicht dat zij nu kunnen openblijven, maar daardoor moet je alsnog bij alle andere klinieken bedden weghalen", laat een woordvoerder van de Achterhoekse tbs-kliniek maandag weten. Door de sluiting zouden in 2015 ruim driehonderd mensen op straat komen te staan.

In het begrotingsakkoord dat VVD en PvdA vrijdag sloten met D66, ChristenUnie en SGP is vijftig miljoen euro gereserveerd waarmee onder meer de tbs-kliniek in Balkbrug open wordt gehouden.

De sluiting van de tbs-klinieken Oldenkotte en Veldzicht was eerder aangekondigd in de plannen van staatssecretaris Teeven voor het gevangeniswezen. Behalve deze twee klinieken sneuvelt in die plannen ook de Utrechtse kliniek 2Landen. Die was echter altijd al als tijdelijk bedoeld.

Halloween in Blood & Madness

Morgen gaat de nieuwe contentupdate voor Guild Wars 2 live. Blood & Madness gaat helemaal in Halloween-stijl en ArenaNet heeft een nieuwe trailer uitgebracht om ons in de juiste sfeer te brengen.

Magister Tassi van de wetenschappelijke orde Durmand Priory ongewone energievelden waargenomen die aantonen dat een andere kracht aan sterkte wint in de Underworld. Deze keer is het Bloody Prince Edrick, zoon van Mad King Thorn, de gestoorde tiran die eeuwen geleden over Kryta regeerde en nu Tyria bespookt als de krachtige geest van Halloween.

De update brengt nieuwe events in Guild Wars 2:
• Mad Realm Doors: Spelers kunnen op trick-or-treat langs de behekste deuren in Kryta. Maar pas op: op de deuren kloppen is niet zonder risico.
• Mad King’s Labyrinth: Bloody Prince Edrick heeft delen van het Mad King’s Labyrinth overgenomen en geeft leiding aan het ondode leger in de Mad King’s Realm. De Skeletal Lich, Grand High Viscount of Candy Corn en de Labyrinthine Horror liggen in de luwte te wachten.
• Mad King’s Clock Tower: Tyria’s meest waanzinnige springende puzzel heeft spelers tijdens het Halloween event van vorig jaar bijzonder vermaakt en dit jaar is de puzzel beter dan ooit tevoren. Alleen de besten weten door de waanzin van de Mad King’s Clock Tower te navigeren om de top op tijd te bereiken.
• Lunatic Inquisition: Spelers kunnen hun PvP skills testen in het Mad King’s Labyrinth. Speel als een dorpeling om de nacht te overleven of een doorgedraaide hoveling die op vernietiging uit is. Survival tools en verborgen geheimen zijn overal om ontdekt te worden.

Nieuwe Features in de update zijn:
• Combat Quality of Life Fixes: Verbeteringen op het gebied van combat bestaan onder meer uit nieuwe grond targeting opties, betere targeting en een gloednieuwe, optionele manier om de ‘condition damage numbers’ in beeld te brengen.
• Trait and Skill Tooltips: Updates aan het tooltip systeem voor traits en skills zijn gedaan, waardoor traits nu ook display nummers bevatten en skill tooltips tonen hoe de skills worden beïnvloed door equipped traits.
• Balance Updates: Bestaande skills en karaktereigenschappen hebben een balanspas gekregen, waarbij de focus ligt op het verbeteren van support builds in alle delen van de game voor alle professies.

En als je op reward-jacht bent zijn er de volgende bijgekomen:
• Sweet Rewards: Spelers die de Blood and Madness meta achievement bereiken, ontvangen een Mini Candy Corn Elemental. Spelers die de verhaallijn volgen, ontvangen een Candy Corn node.
• Candy Cornucopia: Speler kunnen Candy Corn inruilen voor nieuwe Halloween items, zoals een Mini Bloody Prince, een 20-slot Halloween Pail en speciale crafting items die nodig zijn voor Halloween wapens.
• Mask of the Night: Spelers kunnen een ‘Mask of the Night’ verdienen door hun vaardigheden te tonen om de waanzinnige monarch in de rondes van ‘Mad King Says’ te gehoorzamen.

Maak je eigen sprankelende JRPG

Team Dakota is druk bezig met hun live-streams om mensen te overtuigen van hun aankomende titel Project Spark. Om deze titel nog meer kracht bij te zetten, hebben ze onlangs één van hun meest bijzondere projecten, Swan Song,  laten zien.

Het bijzondere aan 'Swan Song' is, is dat dit een bijna volledige JRPG-titel aan het worden is. Turn-based-gevechten met verschillende aanvallen, conversaties en puzzels het zit er allemaal in.

Project Spark komt naar Windows 8, Xbox 360 en Xbox One. De game zal gratis te downloaden zijn.

'Woensdag debat over begrotingsakkoord'

De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk woensdag over het begrotingsakkoord. Dat debat zal worden gevoerd door de fractieleiders en premier Mark Rutte (VVD). De twee grootste oppositiepartijen PVV en SP laten maandag weten dat ze hier op aankoersen.

PVV-leider Geert Wilders liet vorige week al weten dat hij een apart debat wil met Rutte. Dat wil hij houden voorafgaand aan de algemene financiële beschouwingen die voor woensdag en donderdag staan gepland. Ook de SP dringt aan op een debat op woensdag. Wilders gaat dit dinsdagmiddag, als de Kamer voor het eerst weer bijeenkomt, officieel voorstellen en het is niet de verwachting dat de overige partijen dit verzoek zullen blokkeren.

Het debat zal sterk lijken op de algemene politieke beschouwingen die de opmaat vormden voor de gesprekken tussen de coalitiepartijen en D66, de ChristenUnie en de SGP. Aan het eind van dat debat kondigde Rutte aan dat hij met de oppositie verder wilde praten over steun aan de begroting.

Als basis voor het debat woensdag kunnen de oppositiepartijen de doorrekening van de plannen door het Centraal Planbureau gebruiken. De partijen die niet betrokken waren bij het akkoord - PVV, SP en het CDA - drongen aan op deze doorrekening, en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zegde zondag toe dat er snel een beperkte doorrekening komt.

Die moet duidelijk maken of het akkoord inderdaad bijvoorbeeld leidt tot vijftigduizend extra banen, zoals het kabinet zegt. Een uitgebreide doorrekening met ook de effecten voor de economie laat langer op zich wachten. Daarover klinkt gemor, onder meer bij de SP, maar het is niet de verwachting dat het debat daarvoor zal worden uitgesteld, omdat de Tweede Kamer volgende week niet vergadert in verband met het herfstreces.

Het begrotingsakkoord werd vrijdagavond gesloten, na tien dagen van intensieve onderhandelingen tussen de coalitiepartijen en de oppositie. Het bezuinigingsbedrag van zes miljard euro blijft overeind, maar op verzoek van de drie oppositiepartijen wordt er meer geïnvesteerd in onderwijs en worden gezinnen ontzien. Ook wordt een aantal maatregelen uit het sociaal akkoord aangepast, zoals een versnelde hervorming van het ontslagrecht.

Gewonde bij steekpartij in gevangenis

Bij een steekpartij in de gevangenis in Roermond is maandagochtend een gevangene gewond geraakt. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. De verwondingen van de man lijken mee te vallen. Naar verwachting kan hij maandagmiddag weer terug naar de gevangenis, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De steekpartij in de gevangenis vond rond 11.00 uur plaats. Er waren twee mannen bij betrokken. De man die zou hebben gestoken, is na het incident apart vastgezet.

Vanwege de steekpartij is het dagprogramma beëindigd en zijn alle gevangenen weer achter slot en grendel gezet. Wat de aanleiding was van de steekpartij, hoe deze kon plaatsvinden en waarmee is gestoken wordt nog onderzocht.

Spiderman-game wijkt af van film

De actiegame The Amazing Spider-Man 2 vertelt een ander verhaal dan de gelijknamige film. Voor het spel wordt gebruikgemaakt van personages uit de film en uit de klassieke stripboeken van Marvel. Dat schrijft het Amerikaanse gameweblog Polygon. Welke personages in het spel zijn verwerkt is onduidelijk.

In de film neemt Spiderman, gespeeld door Andrew Garfield, het op tegen vijanden als Rhino en Electro die in New York de boel op stelten zetten. Ondertussen heeft de superheld moeite zijn geliefde, gespeeld door Emma Stone, niet in gevaar te brengen. In het spel wordt het liefdesaspect naar de achtergrond geplaatst.

The Amazing Spider-Man 2 speelt zich af in New York. Volgens het weblog biedt het spel een virtuele versie van Manhattan die vrij te betreden is. Afhankelijk van Spidermans daden krijgt hij een goede of slechte reputatie. Daarnaast kunnen gamers in de rol van Peter Parker onderzoek doen.

De bioscoopfilm The Amazing Spider-Man 2 draait vanaf 24 april in Nederlandse bioscopen. Uitgever Activision heeft voor de game nog geen releasedatum genoemd, maar wil het spel rond de bioscooprelease op de markt brengen.

Levenslange schorsing geëist tegen Di Luca

Danilo di Luca mag mogelijk nooit meer fietsen. De aanklager van het Italiaans olympisch comité heeft maandag een levenslange schorsing geëist tegen de 37-jarige wielrenner, die in april bij een buitencompetitiecontrole werd betrapt op het gebruik van epo. Wanneer het Italiaanse antidopingtribunaal met een uitspraak komt is nog onbekend.

De eis valt zo hoog uit omdat Di Luca te boek staat als recidivist. In 2007 stond de klimmer drie maanden aan de kant vanwege zijn bezoekjes aan de omstreden arts Carlo Santuccione. In 2009 werd hij zelfs voor twee jaar geschorst na te zijn betrapt op het gebruik van het dopingmiddel cera. Door goed mee te werken met de autoriteiten werd die straf met negen maanden teruggebracht.

Di Luca reed dit seizoen voor Vini Fantini. Na zijn positieve dopingtest werd de oud-winnaar van de Giro d'Italia op staande voet ontslagen.

'Popcorn vermindert effect reclames'

Het lijkt erop dat de verkoop van popcorn voor een filmvoorstelling nadelig is voor adverteerders. Kijkers van reclamespots proberen doorgaans de merknamen te onthouden door ze, zij het onderbewust, uit te spreken. Dat gebeurt niet als lustig wordt gekauwd, blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Keulen.

Dit resultaat lijkt een onderzoek dat de Universiteit van Cardiff vorig jaar publiceerde te ondersteunen. Daaruit bleek dat leden van een testpubliek minder goed lijsten van voorwerpen konden onthouden als kauwgum werd gekauwd. Dat resultaat was opzienbarend, omdat voordien werd gedacht dat kauwgum de bloedtoevoer naar de hersenen stimuleert.

Bij het Keulse onderzoek kreeg de helft van het 96 man tellende testpubliek een bak popcorn en de andere helft een suikerklontje om op te zuigen. Beide groepen werd een serie reclamespots getoond van in Duitsland onbekende merken, zoals een Deens botermerk. Ruim een week later werden alle deelnemers ondervraagd, waarbij bleek dat de suikerzuigers zich veel meer van de merknamen konden herinneren dan de popcornkauwers.

Een tweede onderzoek van de Keulse universiteit gebruikte advertenties voor goede doelen. Ditmaal bestond het testpubliek uit 188 mensen, wederom met popcorn voor de ene helft van het publiek en een suikersnoepje voor de andere. Na afloop konden de deelnemers bepalen aan welke doelen geld moest worden geschonken. De suikerzuigers hadden een duidelijke voorkeur voor de doelen die waren geadverteerd, de popcornkauwers hadden die niet.

Het onderzoek concludeert dat merknamen herhalen essentieel is om ze te kunnen onthouden, vooral bij nieuwe productnamen. "Het simpele kauwen van popcorn maakte de deelnemers immuun voor het doordringende effect van reclame", stelt onderzoeker Sascha Topolinski. Hij gelooft zelfs dat adverteerders in de toekomst de verkoop van popcorn en ander snoep wellicht willen verbieden. "Deze ontdekking toont dat de verkoop van snacks de werking van reclames ondermijnt, waarmee bestaande marketingstrategieën worden tegengesproken", zegt Topolinski.

Een dergelijk verbod zou een fikse tegenslag zijn voor bioscopen. Volgens de Amerikaanse professor Richard McKenzie van de Universiteit van Califonia-Irvine verkopen de meeste bioscopen hun popcorn tegen negen keer de inkoopprijs. De snacks vormen een belangrijk deel van de maandelijkse inkomsten. "Bioscoopeigenaren vertellen me dikwijls dat ze zichzelf meer zien als cateraar dan als filmexploitant", aldus McKenzie.

Tweet Rihanna nekt seksshow

Een derde Thai is gearresteerd naar aanleiding van de vakantieverhalen van Rihanna. De zangeres verbleef vorige maand op vakantie-eiland Phuket en deed via social media uitgebreid verslag van haar belevingen. Rihanna twitterde onder meer over een opmerkelijke seksshow. Naar aanleiding van die tweets is een bareigenaar opgepakt.

Rihanna schreef dat ze een trauma overhield aan een bezoekje aan een hoerenbuurt op Phuket. "Of ik was onwijs onder invloed of ik heb een Thaise vrouw net een vogel, twee schildpadden en scheermesjes uit haar vagina zien trekken", twitterde de 25-jarige zangeres, die niet bekendstaat als preuts. "Vervolgens probeerde ze cola van water te maken met haar geslacht. Het enige wat ik kan zeggen is dat er water inging en cola uitkwam. Ik ben getraumatiseerd."

De berichtjes van Rihanna alarmeerden de politie, die strenger ging controleren in bars met naaktshows. Die klopjacht leidde naar de bareigenaar die zaterdag is aangehouden. Volgens de lokale politiechef Weera Kerdsirimongkon wordt de man verdacht van onzedelijkheid. Ook zou hij geen vergunning hebben voor zijn bar.

De bareigenaar is niet de eerste Thai die als gevolg van Rihanna's uitspattingen wordt aangehouden. Vorige maand werden twee mannen in de boeien geslagen naar aanleiding van vakantiefoto's die de zangeres deelde. Rihanna poseerde met een plompe lori, een halfaapje met grote ogen. Lori's zijn echter beschermde dieren.

[NFL] Saints raken ongeslagen status kwijt

De New England Patriots hebben gisteravond de ongeslagen status van de New Orleans Saints doorbroken. In het Gillette Stadium in Massachusetts werd het 30-27 voor de Patriots.

De overwinning van de Patriots werd pas in de laatste paar seconden van de wedstrijd gerealiseerd. Met nog vijf seconden te gaan gooide quarterback Tom Brady een pass over zeventien yards naar Kenbrell Thompkins. Hij voltooide de touchdown en bezorgde de Saints hun eerste verliespartij van dit seizoen. 

De overwinning was sowieso zwaarbevochten. De voorsprong wisselde gedurende de wedstrijd meerdere malen tussen de twee teams. Stephen Gostkowski had de Patriots in het eerste kwart op een voorsprong gezet met een field goal vanaf 35 yards. Door middel van een touchdown van Drew Brees begonnen de Saints toch met een voorsprong aan het tweede kwart.

In het tweede kwart was Steven Ridley de grote man aan de kant van de Patriots. Zijn twee touchdowns zorgden er voor dat de Patriots met tien punten voorsprong gingen rusten.

Na de rust was het echter weer de beurt aan de Saints. Een field goal van Garrett Hartley en een touchdown van rookie Khiry Robinson zette de stand weer gelijk. Gostkowski scoorde echter opnieuw een field goal om de Patriots ook het derde kwart te laten eindigen met een voorsprong. 

In het vierde kwart scoorde Gostkowski na zes minuten zijn derde field goal van de wedstrijd. De Saints wilden niet van opgeven weten en kwamen weer terug. Een touchdown van Kenny Stills en een field goal van Hartley bogen de 23-17 achterstand om in een 23-27 voorsprong voor de Saints.
De Patriots hadden echter het laatste woord met de touchdown van Thompkins.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Chicago Bears New York Giants 27 - 21
New York Jets Pittsburgh Steelers 6 - 19
Baltimore Ravens Green Bay Packers 17 - 19
Cleveland Browns Detroit Lions 17 - 31
Houston Texans St. Louis Rams 13 - 38
Kansas City Chiefs Oakland Raiders 24 - 7
Minnesota Vikings Carolina Panthers 10 - 35
Buffalo Bills Cincinnati Bengals 24 - 27 (na overtime)
Tampa Bay Buccaneers Philadelphia Eagles 20 - 31
Denver Broncos Jacksonville Jaguars 35 - 19
Seattle Seahawks Tennessee Titans 20 - 13
San Fransisco 49ers Arizona Cardinals 32 - 20
Dallas Cowboys Washington Redskins 31 - 16
San Diego Chargers Indianapolis Colts wordt vannacht gespeeld

Gewonden bij voltrekking doodstraf Iran

Bij de voltrekking van de doodstraf in Iran zijn maandag twintig gewonden gevallen. Familieleden van de veroordeelde probeerden de executie tegen te houden en brachten een granaat tot ontploffing. Dat heeft de Iraanse politie bekendgemaakt.

In Iran wordt de doodstraf meestal voltrokken middels ophanging. Meestal gebeurt dit binnen de muren van de gevangenis, maar soms wordt het schavot buiten de gevangenismuren opgesteld.

Na de granaatexplosie arresteerde de politie de daders. Daarna werd het vonnis alsnog voltrokken. Onder de gewonden waren politieagenten en mensen die de executie wilden bijwonen.

In Iran kan de doodstraf worden opgelegd voor misdaden als moord, verkrachting, roofovervallen en ontvoering. Ook drugssmokkel kan de doodstraf betekenen. Mensenrechtenorganisaties hebben felle kritiek op de executies van misdadigers.

[NHL] Ducks winnen gemakkelijk van de Senators

De Anaheim Ducks hebben vannacht met gemak gewonnen van de Ottawa Senators. Het werd 4-1 in Anaheim. 

De score had veel hoger uit kunnen vallen. De aanval van de Ducks zette de verdediging van de Senators continu onder druk. Binnen een halve minuut zette David Perry de 1-0 al op het scorebord. Na vier minuten verdubbelde Ryan Getzlaf de score. Dat betekende dat de wedstrijd voor goalie Craig Anderson voorbij was. Hij werd gewisseld voor Robin Lehner. Dat bleek een uitstekende wissel te zijn. Met Lehner in de goal kwam er wat meer rust bij de Senators en scoorden ze zelfs de aansluitingstreffer. Bobby Ryan scoorde een minuut voor het einde van de eerste periode een intikker op aangeven van Kyle Turris. 

In de tweede periode bleven de Ducks druk zetten op de goal van de Senators. Dat betaalde zich vroeg in de periode uit door een goal van Perry. Lehner werd ditmaal kansloos gelaten. Hij was in de rest van de periode wel de rots in de branding voor de Sens. Op magistrale wijze hield hij Perry van zijn hattrick af.

In de derde periode werd hij uiteindelijk nog een keer geklopt. Nick Bonino was ditmaal de afmaker. De Ducks hadden uiteindelijk 56 shots on goal. Het grootste gedeelte van dat aantal werd bereikt met Lehner in de goal. Met slechts twee doelpunten tegen was de wedstrijd voor hem toch geslaagd. Voor de Senators als team was het daarentegen opnieuw een slechte avond en met pas één overwinning op zak zal er snel iets moeten veranderen.

Overige uitslagen: 

Thuis Uit Score
Carolina Hurricanes Phoenix Coyotes 3 - 5
Florida Panthers Los Angeles Kings 0 - 3
Winnipeg Jets New Jersey Devils 3 - 0

[MLB] Red Sox winnen tweede wedstrijd van Tigers

De Boston Red Sox hebben vannacht de tweede wedstrijd van de AL Championship Series gewonnen. Het werd 6-5 in Boston tegen de Detroit Tigers. De stand in de serie is nu 1-1.

De Red Sox stonden geruime tijd van de wedstrijd achter. In de zesde inning keken ze tegen een 0-5 achterstand aan. Dat was echter ook de inning waarin de Red Sox begonnen aan hun comeback door een run te scoren. In de achtste inning maakten de Red Sox met een grand slam van David Ortiz de stand op bijzondere wijze gelijk. In de negende inning kregen de Tigers het niet meer voor elkaar om opnieuw op voorsprong te komen, terwijl de Red Sox niet meer te stoppen waren. De ene run die ze nog maakten in de negende was daarmee genoeg voor de overwinning. 

Meer geld naar de EU

Nederland moet nog zo'n 175 miljoen euro bijpassen aan de Europese begroting van dit jaar, tot grote tegenzin van Den Haag. De meeste EU-lidstaten besloten maandag in Brussel tegemoet te komen aan de vraag van de Europese Commissie voor 3,9 miljard euro extra.

Eerder dit jaar was al een aanvullende 7,3 miljard euro nodig om alle rekeningen te kunnen betalen. Dat betekende voor Nederland zo'n 325 miljoen euro extra. Ook toen werd het verzet van Nederland overstemd door de meeste andere EU-lidstaten. In de Voorjaarsnota 2013 hield 'Den Haag' al rekening met deze extra afdrachten.

Nederland past meer bij aan EU-begroting
Nederland past meer bij aan EU-begroting (Foto: ANP)

Toivonen: "Wordt veel gezegd in Italië"

Ola Toivonen verwacht niet dat hij na de winterstop het shirt van Juventus draagt. De middenvelder denkt dat de interesse van de topclub gebakken lucht is.

Volgens Italiaanse media zit de club uit Turijn achter de handtekening van de huidige middenvelder van PSV aan. "Maar Mino kwam al snel met een reactie naar buiten en ontkende dat gerucht", verklaart de international van Zweden aan Fotbollskanalen.

Toivonen kijkt er niet van op dat de Italianen hem in de geruchtenmolen hebben geplaatst. "Nee, ik ben er aardig aan gewend nu. Er is de laatste jaren al veel geschreven daar. Ik weet niet hoe de zaken er nu voor staan. Misschien gaan we erover praten wanneer ik terugkeer naar Nederland. Dan zien we wel wat er gebeurt.'

PSV kon eerder niet meer door één deur met Toivonen, omdat de speler zijn aflopende contract niet wilde verlengen. Hij kreeg te horen dat speeltijd er voorlopig niet meer inzat, maar de laatste tijd duikt hij steeds vaker op in de opstelling van trainer Philip Cocu.

Miskraam door ingeblikt of opgewarmd eten

Zwangere vrouwen moeten eten uit blik, maaltijden die zijn opgewarmd in plastic en kassabonnetjes vermijden om te voorkomen dat ze een miskraam krijgen. Dat constateren Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Stanford. Chemicaliën zouden zo in het systeem van de vrouwen terechtkomen en de kans op een miskraam met 80 procent vergroten.

Mannen die met een vrouw proberen een kind te krijgen zouden zich eveneens aan die leefregels moeten houden, omdat het ook een negatief effect op hun vruchtbaarheid kan hebben. Ook drinken uit flesjes die in de zon hebben gestaan, kunnen ze maar beter niet doen.

Miskraam door ingeblikt of opgewarmd eten
Miskraam door ingeblikt of opgewarmd eten (Foto: ANP)

Valdes: "Ligue 1 is erg aantrekkelijk"

Arsenal leek tot voor kort de belangrijkste kandidaat, maar nu lijkt de toekomst van Viktor Valdes in Frankrijk te liggen.

De doelman laat aan Telefoot weten dat hij wel oren heeft naar een Frans avontuur. "De Ligue 1 is erg aantrekkelijk voor mij. Het lijkt me mooi om bij Monaco of ergens anders onder de lat te staan."

"Het is inderdaad een mogelijkheid dat ik naar Monaco ga. Maar mijn belangenbehartigers mogen het uitzoeken. Ik vind Monaco in ieder geval een goede optie", aldus de sluitpost, die komende zomer hoe dan ook vertrekt bij FC Barcelona.

"Ik weet dat Eric Abidal er erg gelukkig is en dat is een goede vriend van mij. Hij is als een broer. Een voorbeeld voor de mensheid. Het zou fantastisch zijn om straks weer met hem in een ploeg te mogen spelen", besluit de ervaren Spanjaard.

Belgische topjudoka positief getest op cocaïne

Judoka Charline van Snick is betrapt op het gebruik van cocaïne. De 23-jarige Belgische blijkt in augustus positief te zijn getest na het WK in Rio de Janeiro, waar ze brons pakte in de klasse tot 48 kilogram. Dat maakte ze maandag zelf bekend. Van Snick hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

Van Snick zegt verbijsterd te zijn door het nieuws en de positieve test aan te vechten. "Met mijn advocaat ben ik een dossier aan het voorbereiden om mijn onschuld aan te tonen", vertelt de judoka, die vorig jaar brons pakte op de Olympische Spelen in Londen, aan de Waalse omroep RTBF. "Ik begrijp hier niets van."

Bekijk je vrienden op Xbox One

Via de officiële blog van Larry Hryb, beter bekend als Major Nelson, is er een video online verschenen waarin word uitgelegd hoe de nieuwe 'Friend App' en 'Multiplayer features' gaan werken op Microsofts nieuwe console, Xbox One.

In de onderstaande video laat Hryb zien hoe het dashboard eruit ziet en wat de mogelijkheden zullen zijn. De 'Friends App' is nu eigenlijk een sociaal netwerk en werkt meer zoals Twitter. Je kunt mensen volgen, zijn kunnen jou volgen en hoewel je maar duizend vrienden kunt hebben, kun je wel een onbeperkt aantal volgers hebben. Meer van de besproken features werden ook al toegelicht in onze preview van Xbox One

'Hülkenberg vindt onderdak voor 2014'

Formule 1-coureur Nico Hülkenberg heeft voor 2014 onderdak gevonden bij een ander team, zo meldt F1-journalist James Allen. Naar welk team de Sauber-coureur verkast is nog niet duidelijk. Volgens La Gazetta dello Sport gaat de Duitser naar Lotus, terwijl BBC-analist Eddie Jordan denkt dat hij terugkeert bij Force India.

Hülkenberg is al geruime tijd onderwerp in de vele geruchten in het Silly Season. Zo was de Duitser op de radar bij Ferrari dat voor 2014 uiteindelijk voor Lotus-coureur Kimi Räikkönen koos. Velen zijn van mening dat de Italianen met het oog op de toekomst beter Hülkenberg hadden kunnen nemen die mogelijk met het oog op een plaatsje bij het team uit Maranello voor Sauber gekozen had. Bij die renstal mag hij na dit seizoen vertrekken, zo was hij eerder dit jaar al overeengekomen. De vierde plaats in Zuid-Korea en de zesde stek in Japan spreken in ieder geval in het voordeel van de rijder.

La Gazetta dello Sport denkt dat Hülkenberg naar Lotus gaat. Volgens de Italiaanse sportkrant zou de aankondiging ieder moment kunnen komen. Enige probleem voor Lotus zou de financiering kunnen zijn, de reden dat Räikkönen daar vertrok. Romain Grosjean lijkt bij het team uit Enstone te kunnen blijven, nu hij in de afgelopen periode flinke progressie heeft laten zien. De auto is in ieder geval snel genoeg, want Lotus is op dit moment het enige team dat de Red Bulls het moeilijk kan maken.

Dat het een terugkeer bij Force India wordt kan voor Hülkenberg logisch zijn. Het team van Vijay Mallya is in de rangorde van Mercedes opgeklommen naar het tweede team en dat samen met de sterke turbomotor die in 2014 geïntroduceerd wordt kan het betekenen dat dit team een stap voorwaarts zet. Mocht de Duitse coureur goed presteren dan kan hij in beeld komen bij de hoofdmacht van Mercedes waar Nico Rosberg langzaam maar zeker zijn meerdere lijkt te moeten erkennen in Lewis Hamilton

Jong Oranje kan spelen in Deventer

De oefenwedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Oostenrijk gaat gewoon door. Na een veldkeuring maandagmiddag bleek dat de grasmat in de Adelaarshorst in Deventer ondanks de regen van de afgelopen dagen goed bespeelbaar is. Het duel in het stadion van Go Ahead Eagles begint maandag om 18.30 uur.

Jong Oranje liet donderdag nog zien goed in vorm te zijn. In Tbilisi werd een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Georgië met 6-0 gewonnen.

Amazon UK laat best verkochte titels zien

Amazon UK is vandaag jarig, het bedrijf bestaat 15 jaar. Zij laten weten welke games het best verkocht hebben in al die tijd. Gamers klagen altijd over gebrek aan innovatie, uitmelken van franchises en meer, maar ondertussen...

In de lijst met best verkochte spellen bij Amazon UK zien we namelijk enkele 'uitmelkers':

  1. Call of Duty: Modern Warfare 2
  2. Call of Duty: Black Ops
  3. Call of Duty: Modern Warfare 3
  4. Grand Theft Auto 5
  5. Call of Duty: Black Ops II
  6. FIFA 10
  7. FIFA 13
  8. FIFA 12
  9. The Elder Scrolls V: Skyrim
  10. Zumba Fitness

Grand Theft Auto V staat binnen een maand al in de top 5, Skyrim heeft het ook aardig gedaan bij onze Engelse vrienden en de grote verrassing is toch wel Zumba Fitness. Blijkbaar durven gamers niet naar de sportschool te gaan, maar zweten ze liever thuis op het tapijt.

Zumba Fitness blijkt voldoende voor winst (Novum)

Bromsnor neukt agente op bureau

Het Welshe politiekorps Dyfed-Powys Police heeft twee agenten geschorst. Het tweetal werd op heterdaad betrapt terwijl ze onder diensttijd een wippie maakten op het politiebureau.

Collega's van het geile duo hoorden onlangs een flink gekreun uit een van de kantoortjes komen. Omdat zij dachten aan een inbraak, gingen ze op onderzoek uit. Toen de deur werd geopend, zagen zij hoe Tommy Swales zijn vrouwelijke collega Diane Davies alle hoeken van het politiebureau liet zien.

De collega's gingen naar hun leidinggevenden, die het geile tweetal hebben geschorst. Davies, een 44-jarige moeder, zou juist worden gepromoveerd. Swales, een ex-profvoetballer, is overigens keurig getrouwd. De politie wil helaas niet verder op de zaak ingaan.

Jon Bon Jovi geeft bruid weg

Jon Bon Jovi heeft een Australische fan tijdens haar huwelijk weggegeven. De bruid is een grote fan van de zanger en was een online petitie gestart om te zorgen dat de zanger haar weg zou geven, schrijft het Amerikaanse muziekblad Billboard.

De bruid stapte in Las Vegas in het huwelijksbootje. Het huwelijk vond plaats in dezelfde kapel als waar de zanger in 1989 trouwde. De vrouw was enorm blij en verrast dat Jon Bon Jovi kwam opdagen. "Wat geweldig dat hij de tijd heeft genomen om deze gekke Australische weg te geven", zei de fan.

De 51-jarige zanger stuurde het paar na de ceremonie gelukswensen op Twitter. "Ik wens jullie een leven vol geluk, liefde en herinneringen samen. Voor altijd."

Volkert van der Graaf in beroep

Volkert van der Graaf gaat in beroep tegen het besluit van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om hem geen proefverlof te geven. Dat bevestigen zijn advocaten Renate Croes-Hoogendoorn en Stijn Franken. Ze willen verder niets kwijt over de zaak.

Het beroep is nog niet ingediend. Dat verwachten de advocaten deze week te doen. Het vraagstuk ligt dan weer bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). De raad kan het verzoek ongegrond verklaren, waarmee de kous af is. Daarnaast kan de raad de beslissing weer bij Teeven leggen. De RSJ kan ook zelf een definitief besluit nemen over het proefverlof.

Teeven wees het proefverlof van de moordenaar van Pim Fortuyn vrijdag opnieuw af, omdat het voor maatschappelijke onrust zou zorgen. Daarbij vormt het volgens Teeven een gevaar voor Van der G., zijn familie en de openbare orde.

De staatssecretaris moest met een nieuw besluit komen, nadat de RSJ oordeelde dat een goede terugkeer in de samenleving belangrijker is dan maatschappelijke onrust. Tegen het oordeel van Teeven gaat Van der G. in beroep bij de RSJ.

De 44-jarige Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar. Hij zit vast sinds de moord op Fortuyn op 6 mei 2002 en komt in mei in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.

Britse politie verdenkt jongen (10) van doodslag

De politie van West Yorkshire heeft een jongen van 10 aangehouden op verdenking van doodslag.

Het joch wordt in verband gebracht met de dood van een 79-jarige man in Leeds. De man bezweek zondagavond aan hoofdletsel. Dit heeft een woordvoerder van de Britse politie maandag gezegd.

Verdere details liet de woordvoerder onvermeld. In Engeland kunnen kinderen van 10 en ouder verantwoordelijk worden gehouden voor door hen gepleegde misdrijven.

Politie vindt 100 K in woning

Rechercheurs hebben donderdag ongeveer honderdduizend euro aangetroffen in een woning in Rotterdam. Een arrestatieteam was de woning aan de Louis Pregerkade binnengevallen na een tip dat daar een vuurwapen zou liggen.

In de woning was niemand aanwezig. Tijdens de doorzoeking werd geen vuurwapen gevonden, maar een politiehond trof op diverse plaatsen geld aan, dat in beslag is genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Brandweer rukt bijna 3800 keer uit

De depressie die sinds zaterdagavond Nederland ruimschoots van regen voorzag heeft ook de brandweer handenvol werk bezorgd. Uit een overzicht van alarmeringen.nl blijkt dat de brandweerkorpsen in totaal 3787 keer moesten uitrukken voor wateroverlast en andere schade. Het drukst had de brandweer het in Rotterdam-Rijnmond.

De website zette de alarmmeldingen op een rijtje die tussen zaterdag 21.00 uur en maandag 09.00 uur binnenkwamen. Daaruit blijkt dat alleen al in de regio Rotterdam de brandweer zo'n duizend keer in actie moest komen. Daarna volgen de regio's Utrecht, Haaglanden, Hollands Midden en Zuid-Holland Zuid.

Verzekeraars meldden maandagochtend dat de schade ondanks het grote aantal meldingen mee lijkt te vallen. Het Verbond van Verzekeraars schat de schade in op een half miljoen euro.

Dat geen sprake lijkt van miljoenenschade komt doordat geen sprake was van hevige hoosbuien, zoals in de zomer, maar van een langdurige periode van neerslag. Daardoor hadden mensen tijd om hun spullen in veiligheid te brengen, en konden ook waterschappen en brandweer tijdig maatregelen nemen.

Kerkhove niet in hoofdschema WTA Luxemburg

Tennisster Lesley Kerkhove is er maandag niet in geslaagd door te dringen tot het hoofdschema van het WTA-toernooi van Luxemburg. De 21-jarige Zeeuwse was in de laatste ronde van de kwalificaties niet opgewassen tegen Kristina Kucova. Het werd 6-4 en 6-3 voor de 2 jaar oudere Slowaakse.

Door de uitschakeling van Kerkhove doen er geen Nederlandse vrouwen mee aan het toernooi in Luxemburg. Kerkhove wist zich tot dit jaar één keer te plaatsen voor het hoofdschema van een WTA-toernooi. Dat was medio juli in het Zweedse Bastad. Daarin werd ze in de eerste ronde uitgeschakeld.

Kerkhove niet in hoofdschema WTA Luxemburg
Kerkhove niet in hoofdschema WTA Luxemburg (Foto: ANP)

'Atleten Jamaica amper getest in aanloop Spelen'

Atleten uit Jamaica zijn in aanloop naar de Olympische Spelen in Londen nauwelijks onderworpen aan dopingcontroles. Dat blijkt uit cijfers die een voormalig topbestuurder van het antidopingagenschap van het Caribische land (JADCO) heeft doorgespeeld aan persbureau AP. Het WADA heeft direct aangekondigd een onderzoek te starten.

Jamaicaanse atleten werden in de eerste helft van 2012 nog wel getest na wedstrijden, maar controles buiten competitie werden niet of nauwelijks uitgevoerd. Volgens oud-bestuurslid Renee Anne Shirley van het JADCO werden tien tests uitgevoerd in februari en eentje in april. Daarna stond het programma voor out-of-competitioncontroles volledig stil.

De beste Jamaicaanse topsprinters begonnen niet helemaal zonder controles aan hun olympische missie. De internationale atletiekunie IAAF voerde zelf wel testen uit. Zo werd Usain Bolt vorig jaar twaalf keer gecontroleerd en nooit positief bevonden.

Jamaica won op de Olympische Spelen van Londen acht van de twaalf sprintmedailles. In aanloop naar het WK atletiek van dit jaar in Moskou liepen toppers als Asafa Powell en Veronica Campbell-Brown tegen de lamp.

Het mondiale antidopingagenschap WADA nam het controlesysteem in Jamaica al eerder kritisch onder de loep, maar het nieuwe onderzoek is een direct gevolg van de onthullingen van Shirley. "Jamaica heeft nu onze hoogste prioriteit", zegt WADA-directeur David Howman. "Ze staan volledig op onze kaart."

Jol krijgt steun van eigenaar Fulham

Martin Jol hoeft ondanks de slechte competitiestart niet te vrezen voor zijn baan als trainer van Fulham. Dat zegt eigenaar Shahid Khan van de Engelse club in de Daily Mail. "Martin is een erg ervaren coach en een prima vent. Natuurlijk hopen we op betere resultaten, maar ik ben geen persoon die impulsieve beslissingen neemt."

Fulham won dit seizoen pas twee wedstrijden en staat op de zeventiende plaats maar net boven de degradatiestreep in de Premier League. "Degradatie is een horrorscenario, maar je moet niet vergeten dat we pas zeven wedstrijden hebben gespeeld", zegt de Amerikaan met Pakistaanse wortels. "Het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken."

Kahn is sinds dit seizoen eigenaar van Fulham. Hij nam de club over van de Egyptenaar Mohamed al Fayed, die sinds 1997 de dienst uitmaakte op Craven Cottage.

De Jongh blijft ploegleider bij Saxo

Steven de Jongh blijft ook na dit seizoen ploegleider bij Saxo Bank. De Nederlander staat op het punt om zijn contract bij de Deense wielerformatie met twee jaar te verlengen. "We zijn eruit en het contract is onderweg", vertelt hij aan de NOS. "Het is dus nog wachten op de post, dan kan ik mijn handtekening zetten."

De Jong werd eind vorig jaar ontslagen bij Team Sky nadat hij had opgebiecht tijdens zijn carrière doping te hebben gebruikt. In januari bood Bjarne Riis hem een contract aan bij Saxo Bank.

Door het afhaken van subsponsor Tinkoff moet de Deense ploeg volgend seizoen financieel een versnelling lager, maar dat gaat niet ten koste van De Jongh. "Ik heb vorig jaar pas op het laatste moment getekend. Dat was dus al niet een dik contract. Daarom hoef ik nu niets in te leveren."

'Pedagogische tik moet mogen'

De zogenaamde pedagogische tik is een controversieel onderwerp. Volgens sommigen is het een effectief opvoedingsmiddel dat erbij hoort, anderen vinden het al te ver gaan als je tegen je kind schreeuwt. Om meer te weten te komen, liet de Vlaamse krant Het Nieuwsblad 1050 gezinnen ondervragen.

De resultaten staan haaks op wat de meeste experts aanraden: zo'n zestig procent vindt het geen probleem om zo nu en dan een pedagogische tik te geven. Slechts twintig procent vindt het absoluut niet kunnen.

Toch is kinderpsychiater Peter Adriaenssens niet teleurgesteld over de resultaten: "Geweldloos opvoeden is in principe de regel, maar tegelijk vind ik dat we niet té heilig moeten willen zijn. Misschien is het wel mooi om toe te geven dat het je wel eens overkomt."

Ondanks de grote steun voor de pedagogische tik, is het niet de populairste manier om kinderen te straffen. De populairste methode sluit helemaal aan bij de 21e eeuw. Het is namelijk een tijdelijk verbod op internet, computer of gamegebruik.

Het onderzoek werd door onderzoeksbureau iVox gedaan, in opdracht van Het Nieuwsblad. iVox ondervroeg in het kader van de Grote Opvoedingenquête 1050 gezinnen met kinderen tussen zes en achttien jaar oud over. De resultaten daarvan verschijnen zaterdag in z'n geheel in Het Nieuwsblad.

Amnesia-ontwikkelaar komt met nieuwe game

Frictional Games, de ontwikkelaar van Amnesia: The Dark Descent, is bezig met een nieuwe horror-game. Het project Soma is een first-person science fiction horror-game en is al zo'n drie jaar in ontwikkeling. 

Volgens de ontwikkelaar is de game geen goedkoop spookhuisritje. In Soma ben je een normaal persoon die gevangen zit in een verschrikkelijke wereld. De game gaat vooral over ontdekken en overleven en het wil je te confronteren met vragen over jouw bestaan. Soma wordt ergens in 2015 verwacht voor pc en PlayStation 4. 

Schokkende tegenstander voor Batman

Afgelopen weekend is er tijdens de Comic-Con in New York een nieuwe bounty-hunter voor Batman bekendgemaakt. The Electrocutioner doet wat zijn naam zegt: flink met elekriciteit spelen. Lang leve smartphones, want daardoor zien we de trailer al ietsje eerder op het internet.

De machtigste crimineel in Gotham op dat moment, Black Mask, is daar in ieder geval zeker van en heeft acht van de meest legendarische huurmoordenaars laten komen om op kerstavond Batman te doden. Diegene die het lukt krijgt vijftig miljoen dollar. Batman moet de acht huurmoordenaren uitschakelen an achter Black Mask aan. Naast The Electrocutioner zijn Firefly, Deadshot, Bane, Deathstroke en Copperhead al eerder bekendgemaakt. The Joker is ook al te zien geweest in een trailer, want aartsvijand nummer 1 kan natuurlijk niet ontbreken.

Batman: Arkham Origins komt 25 oktober uit voor pc, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360.

Belkin maakt geen excuses

Volgens Belkin-ploegleider Merijn Zeeman gaan er geen excuses gemaakt worden aan John Degenkolb. De Duitse sprinter beklaagde zich over het "onsportieve" gedrag van Belkin tijdens Parijs-Tours. De renner van Argos-Shimano vond dat de achtervolging op Belkin-renner Jetse Bol op een gevaarlijke manier werd ontregeld. 

In de slotfase van de wedstrijd ging Bol ervandoor waarna enkele van zijn teamgenoten het werk van de sprintersploegen probeerden te verstoren. 

"Dat gebeurt wel vaker en er is ook niets mis mee om een treintje te ontregelen of vlak voor een bocht flink in de remmen te knijpen", legde Degenkolb uit op zijn Facebook-pagina. "Ik houd ook echt niet altijd mijn ellebogen strak langs mijn lichaam tijdens een finale. Maar als je zo voor iemand gaat rijden dat diegene bijna ten val komt, is dat simpelweg onsportief."

"Dat moet gewoon niet kunnen, zeker niet vlak voordat iedereen met vakantie gaat", vervolgde Degenkolb. "Ik snap dat je in het heetst van de strijd alles uit de kast haalt, maar wees dan ook na afloop een grote jongen en bied je excuses aan. Dat is helaas nog niet gebeurd."

Zeeman zegt juist te hebben genoten van de tactiek die Belkin hanteerde tijdens Parijs-Tours.  "Ik heb Erik Dekker een bericht gestuurd om hem te zeggen dat hij de ploeg fantastisch had klaargestoomd. De jongens reden vol overgave om een goed resultaat neer te zetten." 

De ploegleider gaat er vanuit dat Degenkolb na een nachtje slapen er ook genuanceerder over denkt. "Onze mannen waren aan het strijden om Bol voorop te houden, nadat ze een prachtige race hadden gereden. En dan gebeurt zoiets in het heetst van de strijd. Ik denk niet dat het zo'n probleem is."

Kwart providers misbruikt bewaarplicht

Bijna een kwart van de telecombedrijven erkent bel- en mailgegevens die ze verplicht een jaar moeten opslaan te misbruiken. De opgeslagen data wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor marketingdoeleinden. Dat blijkt uit een rapport van het Agentschap Telecom uit april vorig jaar.

De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom kreeg het rapport in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De providers moeten sinds de Wet bewaarplicht in 2009 in werking trad onder meer begin- en eindtijden van gesprekken, locaties van mobiele telefoons, e-mailadressen en data en de tijdstippen van in- en uitloggen opslaan.

Justitie kan de gegevens gebruiken voor onder meer het bestrijden van terrorisme. Mailgegevens moeten zes maanden en telefoniegegevens een jaar worden bewaard. De inhoud van de belletjes en mails worden overigens niet bewaard.

Uit het rapport blijkt onder meer dat 24 procent van de aanbieders erkent de gegevens 'louter voor andere dan wettelijke doelen' te verwerken. Wil een bedrijf de gegevens voor iets anders dan voor de rekening gebruiken, dan moet de klant om toestemming worden gevraagd. Van de telecombedrijven doet 36 procent dit niet. De rest vraagt veelal via de algemene voorwaarden wel om groen licht.

Het onderzoek wijst verder uit dat tien procent van de telecom- en internetbedrijven de gegevens niet zoals verplicht na een jaar vernietigt. Vooral de kleine en middelgrote aanbieders houden zich niet aan die regel.

Het is niet de eerste keer dat telecombedrijven op de vingers worden getikt. Het College bescherming persoonsgegevens constateerde in juli op basis van eigen onderzoek dat telecomaanbieders het mobiele dataverkeer in de gaten hielden en onder meer vastlegden welke apps werden gebruikt en welke worden websites bezocht. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben aanbieders hun beleid aangepast.


NOS - Telecombedrijven maken misbruik van gegevens

Finals nog niet zeker voor Federer

Het is nog niet zeker of Roger Federer over drie weken deelneemt aan de ATP World Tour Finals in Londen. De Zwitser staat nog op de veilige zevende plaats, maar de kans bestaat dat hij het toernooi voor het eerst in twaalf jaar gaat missen.

Op dit moment hebben Tomás Berdych (3.800 punten), Stanislas Wawrinka (3.150), Federer (3.145), Jo-Wilfried Tsonga (3.010), Richard Gasquet (2.960) en Milos Raonic (2.770) de meeste kans op kwalificatie.

Rafael Nadal, Novak Djokovic, David Ferrer en Juan Martin Del Potro hebben zich al gekwalificeerd voor het eindejaarstoernooi. Ook Andy Murray kwalificeerde zich, maar door een rugblessure zit zijn seizoen erop.

De ATP World Tour Finals, waar Federer elf jaar op een rij aan meedeed, vinden plaats van maandag 4 november tot en met zondag 10 november. 

Meer tieners als orgaandonor geregistreerd

Steeds meer jongeren tussen de 12 en 18 jaar registreren zich als orgaandonor. Dat meldt het AD op basis van cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Vorig jaar registreerden ruim 47 duizend jongeren zich als donor en in dit jaar hebben zich al ruim 46 duizend jongeren gemeld.

Jongeren wordt niet gevraagd zich te melden als donor. Iedereen die 18 jaar is, krijgt een verzoek van het donorregister. Volgens de stichting komt de stijging doordat jongeren steeds zelfstandiger zijn geworden. "Op onze Facebook-pagina, die vooral door jongeren wordt bezocht, zien we heel inhoudelijke discussies ontstaan", zegt een woordvoerder in de krant.

Nederland telt in totaal ruim 3,5 miljoen donoren. Dat is een miljoen meer dan tien jaar geleden. De stijgende groep jongeren speelt daar een belangrijke rol in.

De Nederlandse Transplantatie Stichting houdt de komende dagen de Donorweek, waarin mensen worden opgeroepen zich te registreren als orgaandonor. Treinmachinisten waren boos om een spotje rond de Donorweek, omdat een triatleet met een donorhart nog stel onder spoorbomen doorrent. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet zondag weten geen problemen te hebben met het 'prikkelende' spotje.

Meer export voor minder geld

Nederland voerde in augustus tweeënhalf procent meer goederen uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. De waarde van de export lag echter 2,7 procent lager dan in 2012, omdat met name chemische producten minder waard werden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

De totale waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 33,4 miljard euro. Het volume van de invoer kromp in augustus met 2,3 procent, vrijwel evenveel als in juli. De waarde van de geïmporteerde goederen daalde met 8,1 procent ten opzichte van een jaar eerder en kwam uit op dertig miljard euro.

De in- en uitvoerprijzen lagen in augustus op een lager niveau dan een jaar eerder. De uitvoerprijzen waren tweeënhalf procent lager, de invoerprijzen 3,3 procent. Het handelsoverschot bedroeg 3,4 miljard euro. Dat is twee keer zo veel als in augustus 2012.

Aantal tienermoeders nooit zo laag

Het aantal meisjes onder de 20 jaar die in Nederland een kind hebben gekregen, lag nog nooit zo laag als vorig jaar. In totaal 2200 meisjes werden vorig jaar moeder. Het zogenoemde tienergeboortecijfer was met 4,5 per duizend meisjes van 15 tot en met 19 jaar lager dan ooit gemeten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De geboortecijfers onder meisjes met een Antilliaanse of Surinaamse achtergrond zijn nog wel hoog. Zo kregen 27 per duizend Antilliaanse tienermeisjes van de eerste generatie vorig jaar een kind. Onder de eerste generatie Surinaamse tienermeisjes was dat 21 per duizend. De in Nederland geboren tweede generatie kent lagere geboortecijfers, al worden zij nog steeds vaker moeder tijdens hun tienerjaren.

Het geboortecijfer van de tweede generatie Turkse meisjes lag met 2,3 lager dan de 3,5 van autochtone meisjes. Ook bij de tweede generatie Marokkaanse meisjes is het geboortecijfer laag.

Het geboortecijfer onder tieners in Nederland behoort tot het laagste in de wereld. In Europa scoren alleen Zwitserland en Denemarken lager. Het lage cijfer is volgens het CBS vooral te danken aan zwangerschapspreventie.

Dode bij explosie in Drentse verzinkerij

Bij de explosie in een verzinkerij in Veenoord is maandag een dode gevallen. Dat meldt de politie. Twee andere medewerkers van het bedrijf raakten gewond.

De explosie vond plaats rond 08.00 uur doordat er iets mis was gegaan bij het verzinkingsproces. Daarna ontstond een brand. Rond 09.30 was de brand onder controle.

In verband met hevige rookontwikkeling werd de wijde omgeving rond de brand afgezet. De A37 bij Veenoord werd ongeveer een uur afgesloten, de afrit daar wat langer.

De verzinkerij staat op een bedrijventerrein in een dunbevolkt gebied. In het bedrijf worden onder hoge temperaturen zinkcoatings aangebracht op metalen voorwerpen.

Rus maakt sprong op wereldranglijst

Arantxa Rus behoort weer tot de beste tweehonderd tennissters van de wereld. De Monsterse won afgelopen week het ITF-toernooi in het Spaanse Sant Cugat en stijgt daardoor achttien plaatsen van 203 naar 185. Rus begon aan het seizoen als nummer 68 van de wereld, maar maakte daarna een vrije val door maandenlang geen wedstrijd te winnen.

Kiki Bertens blijft de enige Nederlandse in de top honderd. De Wateringse, die al een tijd aan de kant staat na een enkeloperatie, zakt van de 84e naar de negentigste plaats. Richel Hogenkamp klimt drie plaatsen van 176 naar 173.

De top tien van de wereldranglijst blijft ongewijzigd. Serena Williams staat bovenaan, gevolgd door Victoria Azarenka, Maria Sharapova, Agnieszka Radwanska, Na Li, Sara Errani, Petra Kvitova, Jelena Jankovic, Caroline Wozniacki en Angelique Kerber.

Dubbelslag Intxausti in Beijing

De Spanjaard Beñat Intxausti heeft de vierde etappe in de Tour of Beijing op zijn naam geschreven. Na ruim honderdvijftig kilometer kwam de renner van Movistar solo over de finish, nog net voor Daniel Martin van Garmin-Sharp.

De etappe, begonnen in Yanqing, brandde los zodra de kopgroep begon aan de laatste klim van de ronde, de Mentougou Miaofeng Mountain. Veel renners probeerden weg te springen uit de groep met favorieten, maar drie kilometer voor het einde werd de beslissenede demarrage geplaatst door de 27-jarige Intxausti.

Even leek het erop dat de Ierse favoriet Daniel Martin hem nog tot de orde kon roepen, maar Martin kwam net te laat en stopte de jacht op vijftig meter van de streep. Dankzij zijn overwinning neemt Intxausti de leiderstrui over van Nacer Bouhanni en met dank aan de bonificaties staat de Spanjaard nu tien seconden voor op naaste belager Martin. De Spanjaard David Lopez (Sky) staat derde in het klassement, beste Nederlander is Robert Gesink op de achtste plaats.

Dinsdag is de laatste etappe in de Tour of Beijing, wat tevens de laatste koers is van de World Tour van 2013. De verwachting is dat de korte, vlakke etappe uit zal draaien op een massasprint en dat de leidende positie van Intxausti dus niet meer in gevaar komt.

Ferrer passeert Murray op wereldranglijst

David Ferrer is gestegen naar de derde plaats op de wereldranglijst. De Spanjaard, dit jaar verliezend finalist op Roland Garros, boekt een plaatsje winst ten koste van Andy Murray. Rafael Nadal staat nog steeds bovenaan. Novak Djokovic blijft ondanks zijn zege bij het masterstoernooi van Shanghai steken op de tweede plaats.

Jo-Wilfried Tsonga heeft net als Ferrer de weg naar boven ingeslagen. De Fransman, die afgelopen week de halve finale haalde in Shanghai, stijgt van de negende naar de achtste plaats. Dat gaat ten koste van de Zwitser Stanislas Wawrinka.

Robin Haase blijft de beste Nederlander, al is het verschil met Igor Sijsling weer iets kleiner geworden. Haase daalt van de 62e naar de 63e plaats, Sijsling staat net als vorige week 67e. Jesse Huta Galung is op de 99e positie de derde Nederlander in de top honderd.

Eerste blik op Kingdom Hearts HD 2.5 Remix

Tetsuya Nomura, video game director en character designer bij Square Enix, heeft op D23 Expo Japan aangekondigd dat Kingdom Hearts HD 2.5 Remix volgend jaar exclusief zal verschijnen op PlayStation 3.

Deze collectie zal bestaan uit Kingdom Hearts II Final Mix, Kingdom Hearts Birth by Sleep Final Mix en Kingdom Hearts Re:coded (met HD-geremasterde filmpjes). Er is ook een officiële trailer verschenen en die kun je hieronder bekijken.

Bruid neukt met verkeerde kerel

Een Chinese bruid heeft een behoorlijke blunder gemaakt. Tijdens de huwelijksnacht heeft ze met de verkeerde man het bed gedeeld.

De vrouw uit de Chinese provincie Guangxi had tijdens de bruiloft te diep in het glaasje gekeken. Na de ochtendplas was ze dan ook de verkeerde hotelkamer ingelopen. Hier lag een mannelijke getuige zijn roes uit te slapen.

Pas na de verplichte ochtendseks kwam zij erachter dat het niet haar kersverse echtgenoot was die naast haar lag. Hierop besloot ze de getuige aan te klagen wegens verkrachting. Deze aanklacht werd uiteindelijk verworpen.

Maleisië: alleen moslims mogen 'Allah' gebruiken

De Maleisische regering mag niet-moslims verbieden het woord 'Allah' te gebruiken om te refereren aan hun god. Dat heeft een hof van beroep in het land maandag bepaald. Daarmee is een uitspraak van een lagere rechtbank, die zich vier jaar geleden tegen het verbod uitsprak, van de baan. Aanleiding voor de kwestie is het weekblad van de katholieke kerk in Maleisië, dat het woord Allah gebruikt. Klachten dat het verbod inbreuk maakt op de vrijheden van religieuze minderheden werden door het hof van de hand gewezen.

Niet alleen moslims in Maleisië gebruiken Allah om aan hun god te refereren. Ook christenen, boeddhisten en hindoes die de Malay-taal spreken noemen hun god Allah. Volgens de beroepsrechters kan dit echter tot verwarring leiden onder moslims en kunnen mensen die andere religies aanhangen door het woord Allah te gebruiken moslims proberen te bekeren.

De voorzitter van het beroepshof zei in de uitspraak dat het gebruik van het woord 'Allah' niet fundamenteel deel uitmaakt van het christelijk geloof. 'Het is ons oordeel dat er geen grondwettelijke rechten worden geschonden' door het verbod, aldus rechter Mohamed Apanda Ali. "We kunnen geen reden vinden waarom ze (de katholieke krant) per se het woord Allah in hun weekblad willen gebruiken. Het is onvermijdelijk dat dat tot verwarring in de gemeenschap zal leiden."

De rooms-katholieke kerk in het land ontkent moslims te willen bekeren en noemt het standpunt van de regering onredelijk, aangezien in de bijbels, literatuur en liederen van christenen die Malay spreken al tijden het woord 'Allah' wordt gebruikt. De hoofdredacteur van de katholieke krant The Herald, Lawrence Andrew, gaf aan in beroep te gaan bij het Maleisische hooggerechtshof. "We zij zeer teleurgesteld en ontzet", zei Andrew. "Dit is onrealistisch. Het is wettelijk gezien een stap achteruit waar het de fundamentele vrijheden van religieuze minderheden betreft."

'LG komt in november met gebogen telefoon'

Het Zuid-Koreaanse techbedrijf LG werkt aan een telefoon met een gebogen scherm. De telefoon, met de vermoedelijke naam G-Flex, zou in november gepresenteerd moeten worden. Dat schrijven Amerikaanse techwebsites, waaronder Cnet en Engadget, op basis van uitgelekte foto's. Concurrent Samsung onthulde vorige week een gebogen telefoon.

Volgens Engadget heeft het exemplaar van LG een scherm van zes inch, ofwel 15,2 centimeter. De Galaxy Round van Samsung is met een scherm van veertien centimeter iets kleiner.

De richting van de buiging verschilt drastisch bij de twee telefoons. De Galaxy Round is in de breedte gebogen, terwijl de G-Flex zijn buiging in de lengte heeft. De telefoon van Samsung zou juist goed in de hand liggen, terwijl de G-Flex volgens Cnet beter naar het gezicht is gevormd.

Een gebogen scherm zou een eerste stap zijn naar flexibele beeldschermen voor bijvoorbeeld telefoons. Op dit moment is bijvoorbeeld de batterij nog niet buigbaar. LG werkt echter aan flexibele batterijen voor telefoons en andere gadgets.

Drukke ochtendspits ondanks vakantie

Het is druk op de Nederlandse snelwegen. In totaal stond er rond 08.00 uur zo'n 235 kilometer file, liet de Verkeersinformatiedienst maandag weten. De dienst had juist minder files verwacht omdat de herfstvakantie in het zuiden van het land is begonnen. De drukke spits heeft volgens de dienst weinig te maken met de hevige regenval van de afgelopen dagen.

Bij Hoevelaken richting Amsterdam is een deel van de A1 afgesloten door een aanrijding met een motorrijder en dat zorgt voor lange files. Op de A28 bij Zwolle zijn drie rijstroken afgesloten richting Utrecht na een ongeluk waarbij een vrachtwagen is betrokken. Op de A59 bij Heusden is in beide richtingen een rijstrook dicht nadat een lichtmast op de weg was gevallen door een aanrijding.

Bonden willen vertrek topman Holland Casino

De vakbonden die betrokken zijn bij de nieuwe cao voor Holland Casino hebben hun vertrouwen in de topman van het bedrijf opgezegd. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van een brief die de bonden vrijdag aan de ministers en staatssecretarissen van Financiën en Justitie hebben gestuurd.

De bonden - FNV Bondgenoten, De Unie en de Algemene Bond Casinopersoneel - zijn ontevreden over de recente uitspraken van interim-topman Willem-Jan van den Dijssel. Van den Dijssel zei vorige week, vlak voor het begin van de cao-onderhandelingen, tegen het personeel dat het staatsgokbedrijf technisch gezien failliet was.

De topman vergeleek Holland Casino met reisorganisator Oad, die onlangs failliet ging. "De boodschap heeft onnodige onrust gecreëerd", vinden de bonden. Door met het 'Oad-scenario' te dreigen heeft Van den Dijssel het personeel onder druk gezet, met als doel angst aan te jagen.

De bonden menen daarom dat de interim-topman niet de juiste persoon is om Holland Casino verder te leiden. Van den Dijssel was bovendien tot halverwege 2012 lid van de raad van commissarissen van het gokbedrijf. Hij is daarom volgens de vakbonden 'medeverantwoordelijk voor de situatie waarin het staatsgokbedrijf verkeert'.

'Grote politieactie tegen bezit van kinderporno'

De Nationale Politie en het Openbaar Ministerie hebben vorige week een grootschalige actie gevoerd tegen het bezit van kinderporno. Dat meldt de NOS maandag. Het gaat om een van de grootste acties tegen kinderporno uit de geschiedenis.

Elf teams die zijn gespecialiseerd in het bestrijden van kinderporno en kindersekstoerisme hebben 144 verdachten van het bezit, verkopen en verspreiden van kinderporno bezocht. In totaal nam de politie meer dan 1750 apparaten als computers en telefoons in beslag, die worden onderzocht.

De politie en het OM zijn van plan vaker landelijke 'veegacties' te houden.

FOK!filmblik: Turkey Shoot (1982)

Vandaag treffen we in het FOK!filmblik weer zo'n heerlijke cultfilm uit de tachtiger jaren. Het was namelijk op 14 oktober 1982 dat de film Turkey Shoot voor het eerst in de Australische bioscopen te zien was.

Turkey Shoot

Turkey Shoot van Brian Trenchard-Smith speelt zich af in de nabije toekomst waarin 'sociaal afwijkende mensen' naar heropvoedingskampen worden gestuurd. Niet dat ze daar ook maar iets te leren krijgen want het enige waar de gevangenen voor dienen is als prooi voor een stel jagers, die het beu zijn geworden om op weerloze dieren te schieten. Daar komt opeens verandering in als ook Paul Anders (Steve Railsback) in zo'n kamp opgesloten wordt. Paul laat zich namelijk niet zomaar vangen.

Turkey Shoot 1

Net zoals Barry McKenzie Holds His Own, Dead End Drive-In en Razorback, mag ook Turkey Shoot tot de betere exploitatiefilms uit Australië worden gerekend. Heerlijke films boordevol dampende seks, expliciet geweld en rondscheurende racemonsters, waar de liefhebbers wel pap van lusten. De film zou eigenlijk in 44 dagen opgenomen worden. Toen een geldschieter niet met zijn beloofde 700.000 dollar over de boeg kwam, werd dat ingekort tot 30 dagen. Ook werden er 15 pagina's uit het oorspronkelijke script gewist, waaronder ook 4 pagina's met een bloedstollende achtervolging met een helicopter.

Turkey Shoot 2

De film zou in oktober 1983 in Amerika worden uitgebracht met de titel Escape 2000. In Groot Brittannië verscheen de film onder de titel Blood Camp Thatcher. Die titel had trouwens niks uit te staan met de toenmalige Minister-President van het Verenigd Koninkrijk.

Succes voor zeiler Van Schaardenburg

Zeiler Rutger van Schaardenburg is in de Laser-klasse bij de Eurosaf Champions Cup winnaar geworden. In de medalrace moest hij bij de eerste vier eindigen om nog te kunnen winnen, hij werd uit eindelijk derde.

Landgenoot Nicholas Heiner won die laatste race en eindigde in het klassement als tweede achter Van Schaardenburg. 

"Ik had een goede start en lag de hele race tweede of derde. Er stond weinig wind vandaag en dan moet je vooral geen gekke dingen doen in zo'n race, al heb ik vandaag ook wel het nodige geluk gehad", lachte Van Schaardenburg, die in september al zilver pakte op het EK.

FOK! wat een weer... Uiteraard wat droger

Water. Héél veel water is er gevallen in het zuidwesten en midden van het land. Op een paar plaatsen in Zuid-Holland viel er bijna 100 millimeter regen, terwijl er ook in het midden 40 tot 70 liter water per vierkante meter viel. Haarlem zat in het oog van de depressie en hier begon het pas om 11.00 uur te regenen, zonder echt grote hoeveelheden. Rond 17.00 uur was er maar 19 millimeter gevallen, dus jullie begrijpen dat ik mijn teleurstelling niet onder stoelen of banken heb geschoven. Vandaag is het uiteraard een stuk droger.

De depressie ligt boven de Engelse oostkust, maar keert in de loop van vanavond weer terug in de richting van ons land. De meeste regen is er inmiddels wel uit, maar het blijft vandaag zeker niet overal droog. Met name in het binnenland valt er nog af en toe regen. In het kletsnatte zuidwesten kunnen ze even bijkomen na het afgelopen waterballet, en misschien breekt daar de zon zelfs af en toe door.

De wind die gisteren ook aardig doorblies neemt vandaag af tot matig en komt uit een zuidelijke richting. De maxima liggen vanmiddag rond de 13 graden. Na morgen blijft het erg wisselvallig, al lijkt het woensdag vrijwel overal droog te blijven.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 HerfPo

Héél ander weer is het in Polen. Om precies te zijn in Park Slaski. De zon scheen en het was er 20 graden. Marieke zit daar nu en maakte deze schitterende foto.

 

 

Vakbonden bespreken begrotingsakkoord

De werknemersorganisaties FNV en CNV bespreken maandag het akkoord dat het kabinet met D66, ChristenUnie en SGP heeft gesloten over de begroting van volgend jaar. Er zal vooral gekeken worden naar de gevolgen voor het sociaal akkoord.

Het kabinet kwam in het voorjaar het sociaal akkoord met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers overeen. Er werd onder meer afgesproken dat geplande hervormingen van de WW en het ontslagrecht pas in 2016 zouden ingaan.

In het vrijdag gesloten begrotingsakkoord zijn deze beide onderwerpen op verzoek van D66 (deels) echter weer vervroegd. De aanpassing van het ontslagrecht gaat een half jaar eerder in en vanaf 2015 moet een werkloze al een baan onder zijn niveau accepteren.

Bij de FNV komt het ledenparlement bijeen voor een extra overleg en bij het CNV het algemeen bestuur. FNV-voorzitter Ton Heerts verklaarde vrijdag tegen de bezuiniging van 6 miljard te blijven. Verder was hij terughoudend. Voorman Jaap Smit van CNV was in een eerste reactie voorzichtig positief.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakte zondag duidelijk dat er weinig ruimte speelruimte voor de bonden is om de overeenkomst drastisch te wijzigen. "De hoofdlijn staat wel want anders blijven we aan het heronderhandelen." Volgens de bewindsman staat het sociaal akkoord nog overeind.

Vakbonden bespreken begrotingsakkoord
Vakbonden bespreken begrotingsakkoord (Foto: ANP)

'Schoonmaker' steelt tientallen portefeuilles HTM

Een 43-jarige man uit Delft is dit weekeinde aangehouden omdat hij had ingebroken bij een kantoor van openbaarvervoerbedrijf HTM in Den Haag. Hij had 36 portefeuilles meegenomen met daarin totaal 2600 euro aan contanten en voor 5700 euro aan vervoerskaartjes.

Agenten zagen de man in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.30 uur op de Radarstraat lopen met een zware tas en spraken hem aan, meldt de politie zondag. De Delftenaar verklaarde te hebben schoongemaakt in het pand van de vervoerder. Hij zei nog wat 'restanten' te hebben meegenomen.

De agenten vertrouwden het niet en bekeken de inhoud van de tas. Daarin zaten naast de portefeuilles twee paar handboeien en een gouden ketting. Ook zat in de tas een verfbusje waarmee hij camera's in het pand had bespoten om niet in beeld te komen.

De man, die niet voor of bij HTM bleek te werken, is aangehouden en zit vast.

Kerry: venster voor diplomatie met Iran kraakt open

Het venster voor een diplomatieke oplossing voor het Iraanse nucleaire programma 'gaat krakend open', maar 'beter geen deal dan een slechte deal'. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zondag gezegd in een toespraak via een satellietverbinding vanuit Londen tot een conferentie van de pro-Israëlische lobbyorganisatie AIPAC in Californië. Het ministerie van Kerry stelde delen van diens toespraak beschikbaar.

"Het venster voor diplomatie gaat nu krakend open. Maar ik wil dat u weet dat onze ogen ook open zijn", zei Kerry. Hij zei dat Iran zijn woorden moet laten volgen door daden. Ook zei hij dat de Verenigde Staten bij elk contact met Iran de veiligheid van Israël in gedachten houden. "Wij denken aan de behoefte aan zekerheid, transparantie en verantwoording. En ik ben sterk van mening dat geen deal beter is dan een slechte deal."

Eerder zondag sprak Kerry met de Europese buitenlandchef, Catherine Ashton, over Iran, Syrië, Egypte, het vredesproces in het Midden-Oosten en nog een aantal andere zaken. Komende dinsdag en woensdag gaan vertegenwoordigers van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland in Genève met Iran om de tafel.

Iran zou concessies willen doen om verlichting te verkrijgen van de internationale sancties die zijn economie stevig hebben geraakt. Het Westen verdenkt Iran ervan te werken aan een kernwapen. Teheran zegt dat zijn nucleaire programma uitsluitend vreedzame bedoelingen heeft.

De Iraanse onderhandelaar Abbas Araghchi heeft zondag laten weten dat Iran onder geen beding zijn verrijkte uranium naar het buitenland zal sturen om de verdenkingen weg te nemen. Zijn uitlatingen op de website van de Iraanse staatstelevisie zijn in tegenspraak met een verklaring van parlementsvoorzitter Ali Larijani, die vorige week zei dat Iran bereid zou zijn zijn 'overtollige' uraniumvoorraad in de onderhandelingen in te brengen.

Araghchi zei ook dat Iran onverminderd vasthoudt aan zijn recht om uranium te verrijken. Hij zei dat dinsdag en woensdag de onderhandelingen in Genève zal voeren. Minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif zou alleen de openings- en slotzitting bijwonen.

FOK!toen: David Bowie - Heroes

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we terug naar vrijdag 14 oktober 1977. Het was namelijk op die dag dat Heroes, het twaalfde studio-album van David Bowie, verscheen. 1977 was een druk jaar voor de Britse muzikant. Zo produceerde Bowie de albums The Idiot en Lust For Life van Iggy Pop, speelde samen met Marlene Dietrich en Kim Novak in Just A Gigolo en sprak ook nog eens een stem in voor Eugene Ormandy's versie van Peter And The Wolf.

David Bowie - Heroes

Na het verschijnen van het album Station to Station was David Bowie naar Berlijn verhuist. De flamboyante muzikant was van zijn cokeverslaving af, studeerde moderne kunst en ging zich steeds meer op muziek met veel synthesizers richten. Nadat eerder in 1977 al het experimentele electronische album Low was verschenen, waarop we Bowie aan het werk horen met toetsenvirtuoos Brian Eno, was het op 14 oktober tijd voor het tweede deel van Bowie's Berlijn-trilogie.

There's Old Wave. There's New Wave. And there's David Bowie...

David Bowie - Heroes back

Berlijn

Voor de opname van het album Heroes ging Bowie naar de Hansa Tonstudio in het toenmalige West-Berlijn. De beroemde Duitse studio lag maar zo'n 500 meter van de beruchte muur die door Berlijn liep en zo konden de muzikanten elke dag de Russische wachtposten op de uitkijk zien staan. Er was een torentje boven op de muur waar de bewakers zaten en het was Bowie opgevallen dat er elke dag rond lunchtijd een jong stelletje bij elkaar was. Het was duidelijk dat de twee een relatie hadden, maar Bowie begreep niet waarom de jongen en het meisje ervoor kozen om elkaar op het bankje onder de wachttoren te ontmoeten. De heldhaftige houding van de jonge mensen wist de Britse zanger echter ook te inspireren voor een titelnummer voor zijn nieuwe album. Heroes was duidelijk een album dat was geinspireerd door de Koude Oorlog, opgenomen in een stad wiens hart was verscheurd door de verstoorde relatie tussen twee wereldmachten.

Sinds het verschijnen van het album Station To Station had Bowie een vaste begeleidingsband, bestaande uit gitarist Carlos Alomar, bassist George Murray en drummer Dennis Davis. Op Heroes werd die band uitgebreid met Brian Eno op synthesisers en keyboards. Eno belde op zijn beurt met King Crimson-gitarist Robert Fripp en vroeg of deze interesse had om aan het nieuwe album van Bowie mee te werken. Fripp, die eigenlijk al met pensioen was gegaan, gaf aan dat hij al drie jaar geen gitaar meer had gespeeld, maar dat hij wel mee wou doen, als men bereid was om het risico te nemen dat het nergens op uit zou draaien. Fripp vloog over uit Amerika en kwam met jetlag en al de studio in om zijn partij in te spelen voor het nummer 'Beauty and the Beast'. Het nummer zou in één keer perfect op de gevoelige band vastgelegd worden.

Heroes is een album waarvan de meeste tracks ter plaatse in de studio ontstonden. Zo duurde de eerste uitvoering van het titelnummer meer dan acht minuten. Wat meteen opvalt bij het beluisteren van dit album is het positieve karakter van de aanwezige tracks. Na het behoorlijk deprimerende Low horen we op Heroes weer een wat vrolijkere kant van de muzikale Britse kameleon met liedjes zoals 'Beauty and the Beast', 'Joe the Lion' en 'The Secret Life of Arabia'. Volgens producer Visconti schreef Bowie de complete tekst voor 'Joe the Lion' zelfs in minder dan een uur.

De Japanse persing van Heroes
De Japanse persing van Heroes

Vanaf 14 oktober was Heroes in de bakken bij de betere platenboeren te vinden. In de diverse media kreeg Bowie louter positieve reacties en de plaat zou tot 'Album van het Jaar' worden uitgeroepen door zowel de New Musical Express als de Melody Maker, twee vooraanstaande Britse muziekbladen. Van het album verschenen ook twee afwijkende versies. Zo verscheen in Frankrijk een versie waarop we een Frans-Engelse versie van 'Heroes' horen. De Franse elpee heet, zoals we ook op het label hieronder kunnen zien, Takeoff - Heroes. Op de originele West-Duitse persing van de lp is het titelnummer vervangen door het liedje 'Helden'.

Toen John Lennon in 1980 aan de slag ging met zijn comeback-album Double Fantasy gaf de ex-Beatle aan dat het zijn ambitie was om een album te maken dat minstens even goed zou zijn als Bowie's Heroes. Veel van de instrumentale tracks op dit album zouden later ook terug te horen zijn in de cultfilm Christiane F - Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo.

David Bowie - Heroes a

Kant A:
1 Beauty And The Beast3:35
2 Joe The Lion3:07
3 "Heroes" 6:05
4 Sons Of The Silent Age 3:18
5 Blackout 3:46

David Bowie - Heroes b

Kant B:
1 V-2 Schneider 3:10
2 Sense Of Doubt 3:56
3 Moss Garden 5:05
4 Neuköln 4:33
5 The Secret Life Of Arabia 3:45

Voor de hoes van Heroes liet David Bowie zich inspireren door de schilderijen van de Duitse schilder Erich Heckel. Op de hoes van de elpee zien we een foto van de Japanse fotograaf Masayoshi Sukita, geinspireerd door het schilderij Roquairol van Heckel uit 1917. Ook Iggy Pop zou zich voor de hoes van zijn album The Idiot door ditzelfde kunstwerk laten inspireren. Erich Heckel was de oprichter van de Die Brücke-groep, een groep kunstenaars die actief waren van 1905 tot 1913. Voor zijn laatste album The Next Day maakte Bowie in 2013 opnieuw gebruik van de beroemde hoes van Heroes.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.