FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 september 2013

[Serie A] Fiorentina en Parma in evenwicht

Fiorentina en Parma hebben maandag in de Serie A gelijkgespeeld. In Florence eindigde het treffen in 2-2. Fiorentina leek lange tijd met de punten aan de haal te gaan nadat Gonzalo Rodriguez en Juan Vargas een door Walter Gargano veroorzaakte achterstand in een voorsprong hadden omgebogen. Massimo Gobbi redde in de blessuretijd echter alsnog een punt voor Parma.

Fiorentina staat na de remise vijfde in de Serie A. Uit de eerste zes duels werden elf punten verzameld. Dat zijn er zeven minder dan koploper Roma. Parma staat met zes punten uit zes duels op een veertiende stek.

Partijgenoten vallen Berlusconi af

Sommige partijgenoten van Silvio Berlusconi hebben zich gekeerd tegen diens pogingen om de broze coalitie van de Italiaanse premier Enrico Letta ten val te brengen. Berlusconi eiste zaterdag dat vijf ministers van zijn PdL-partij uit de regering stapten, om solidariteit jegens hem te tonen met het oog op een naderende stemming in de Senaat om hem zijn zetel te ontnemen na zijn veroordeling wegens belastingfraude. De ministers gaven gevolg aan de eis, maar sommigen met tegenzin.

Zeker vier van hen hebben inmiddels aangegeven dat zij overwegen Letta in het parlement te steunen. Ook Berlusconi's politieke erfgenaam, minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano, zou zich zorgen maken over de politieke repercussies, als de PdL de regering midden in een recessie ten val brengt, louter om Berlusconi in diens persoonlijke verwikkelingen met het gerecht te beschermen.

Ook de aankondiging van verschillende senatoren van de partij van Berlusconi om op te stappen als een commissie later deze week besluit hem zijn zetel te ontnemen kan bij sommige partijgenoten geen goedkeuring vinden. De pas afgetreden minister voor hervormingen Gaetano Quigliarello, zei daar fel tegen gekant te zijn. In een interview met een van de televisiezenders van Berlusconi maande hij zijn partijgenoten 'het risico te vermijden van een crisis die het land opblaast en door onze kiezers niet begrepen wordt'. Hij zei dat het 'dwaasheid' zou zijn om de regering-Letta ten val te brengen.

Een gesprek tussen Berlusconi en zijn voornaamste parlementsleden bood geen uitweg, zei Fabrizio Cicchitto, een van de deelnemers. "Ik vroeg om een debat, maar dit werd beleefd afgeslagen." Deelnemers verklaarden dat alleen Berlusconi het woord voerde. Hij zou Letta 'nog zeven dagen' willen geven, ofwel net genoeg om een stabiliteitswet aan te nemen, een voorgenomen btw-verhoging af te blazen en een onroerendgoedbelasting af te schaffen. Maar Cicchitto gaf aan dat de tactiek die Berlusconi heeft gevolgd hem nu geen ruimte meer laat. 'Of wij bevriezen het aftreden van de ministers, waarmee wij de reden voor een vertrouwensstemming wegnemen, of de partij moet voor Letta stemmen', om de regering in het zadel te houden om de belastingverlaging te kunnen doorvoeren, zei hij.

Mocht de regering-Letta vallen, dan is president Giorgio Napolitano pas in het uiterste geval genegen het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Dit betekent dat er nog weken voorbij kunnen gaan terwijl de president bekijkt of er een andere coalitie kan worden gesmeed, mogelijk met politici die het kamp van Berlusconi verlaten. Dit geeft de regering genoeg tijd om half oktober een belangrijke begrotingswet door te voeren. Die wet is nodig om het budget binnen de door de EU aangegeven grenzen te brengen en sancties uit Brussel te vermijden.

Het bureau van Letta liet weten dat de premier maandagmiddag een telefoontje uit Duitsland had gehad van bondskanselier Angela Merkel. Zij had hem 'politieke stabiliteit voor Italië en continuïteit in het werk van de regering' toegewenst.

Obama voert druk op Republikeinen op

President Barack Obama heeft maandagavond de druk op Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden opgevoerd om te voorkomen dat de federale overheid wegens geldgebrek moet worden stilgelegd. Hij zei dat hierdoor honderdduizenden werknemers van de overheid en de economie geschaad zullen worden.

Het is 'alsof er een sleutel tussen de tandwielen van een herstellende economie wordt gegooid', zei Obama. Het zal een 'echt effect op echte mensen' hebben. Volgens Obama is het maar een fractie van de Republikeinen in het Huis die de economie stil wil leggen om zo de uitvoering van de wet voor een verplichte ziektekostenverzekering te dwarsbomen.

[PL] Opleving Newcastle komt te laat

Newcastle United heeft maandag in de Premier League een nederlaag geleden bij Everton. In Liverpool werd het 3-2 voor de thuisploeg. De bezoekers, met Tim Krul en Vurnon Anita in de basis, kwamen met 3-0 achter, maar maakten er uiteindelijk 3-2 van. Een gelijkmaker bleef echter uit.

Everton was op Goodison Park ruimschoots de betere ploeg. Chelsea-huurling Romelu Lukaku drukte dat verschil ook in de score uit. In de vijfde en de 37e minuut scoorde de Belg zelf, tussendoor gaf hij een assist op Ross Barkley. Na de rust maakte Yohan Cabaye de 3-1 waarna Newcastle op jacht ging naar de aansluitingstreffer. Die goal van Loïc Rémy viel echter te laat. Pas in de 89e minuut werd het 3-2.

Everton doet het deze jaargang uitstekend in de Premier League. Met twaalf punten uit zes duels staan de Toffees vierde. Koploper Arsenal heeft drie punten meer. Nummer twee Liverpool en nummer drie Tottenham Hotspur staan slechts een punt voor. Newcastle staat met zeven punten uit zes wedstrijden drie punten boven de degradatiestreep.

Vierduizend ideeën voor bezuinigen zorgkosten

Op het verzoek van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om mee te denken over welke behandelingen uit het zorgverzekeringspakket kunnen, zijn bijna vierduizend reacties binnengekomen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid maandag.

De minister deed haar oproep in februari in het programma Buitenhof. Mensen konden tot 1 september hun ideeën insturen.

Veel suggesties gaan over zorg rondom de zwangerschap. De afzenders zeggen dat zij niet of niet meer gebruik maken van deze zorg en dat zij daar om die reden niet aan mee willen betalen.

Ook vonden veel mensen dat ziektekosten waaraan de patiënt door zijn levensstijl zelf heeft bijgedragen niet in het basispakket zouden moeten worden gedekt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ziektes veroorzaakt door roken, overgewicht of comazuipen. Ook over alternatieve geneeskunde en preventie kwamen veel reacties binnen.

Ruim achthonderd van de meldingen, die behalve van burgers ook van artsen en beroepsorganisaties kwamen, hadden daadwerkelijk betrekking op het verzekerde pakket. Ook over verspilling kwamen veel meldingen binnen.

Schippers gaat de suggesties ter beoordeling voorleggen aan het College voor Zorgverzekeriningen (CvZ). Vervolgens gaat de minister kijken of de suggesties worden meegenomen bij de verdere invulling van de bezuinigingen in de zorg.

Deurloo vijftiende in tussenstand op WK

Turner Bart Deurloo staat voorlopig vijftiende in de tussenstand van de meerkampkwalificatie op het WK. In Antwerpen kwam hij op zes onderdelen tot een score van 85,365 punten. Dinsdagochtend komt nog een groep turners in actie, maandag waren er al drie groepen. De eerste 24 turners plaatsen zich voor de meerkampfinale.

Yuri van Gelder kan zich vermoedelijk opmaken voor de finale op de ringen. Na drie omlopen staat hij met een score van 15,566 punten derde. Alleen de Amerikaan Brandon Wynn (15,700 punten) en de Rus Aleksandr Balandin (15,600 punten) deden het beter.

Op de rekstok staat Epke Zonderland ook voorlopig derde. De olympisch kampioen scoorde 15,433 punten. Kohei Uchimura uit Japan (15,658) en de Duitser Fabian Hambüchen (15,633) troefden hem af.

Zonderland staat op de brug met een score van 15,400 voorlopig achtste. Hij deelt die plek met Uchimura. De Griek Vasileios Tsolakidis heeft met 15,866 punten de hoogste score.

[JL] Volendam toont veerkracht tegen Jong Ajax

FC Volendam heeft maandag een knappe comeback gemaakt in het eerstedivisieduel tegen Jong Ajax. De Wijdbroeken maakten op De Toekomst een 2-0 achterstand ongedaan en wonnen met 3-2. Robert Mühren scoorde twee keer en was zo belangrijk bij de totstandkoming van de eerste thuisnederlaag van Jong Ajax.

Na het bekerduel in de Arena waar Volendam zich knap verweerde, leek Jong Ajax het beter voor elkaar te hebben. De van twee maanden blessureleed terugkerende Joël Veltman opende al na zeven minuten de score. Dejan Meleg verdubbelde de marge nog voor rust.

Na de thee deed Volendam snel iets terug. Mühren, die vorige week in de Arena twee keer trefzeker was, tekende voor de treffer. Damien Menzo, de neef van oud-Ajacied Stanley Menzo, kopte vervolgens de gelijkmaker binnen en Mühren maakte het karwei af. Hij staat inmiddels op elf treffers uit tien wedstrijden.

Daarna kregen beide ploegen rood. Fabian Sporkslede moest namens Jong Ajax als eerste inrukken na een wilde charge waarbij hij zichzelf blesseerde. Volendam-doelman Theo Timmermans hield daarna een bal op de rand van het strafschopgebied tegen en volgens het arbitrale trio was dat hands.

Jong PSV won in een vrijwel leeg Philips Stadion met 2-1 van Jong FC Twente. Florian Jozefzoon zette de thuisploeg op 1-0, maar nog voor rust trok Jari Oosterwijk de stand weer gelijk. Rai Vloet bezorgde PSV na ruim een uur alsnog de zege. Daarmee verlaat jong PSV de laatste plaats in de Eerste Divisie. Met negen punten uit tien duels laat het FC Oss twee punten achter zich.

Landsbanki vraagt om uitstel betaling schulden

Het IJslandse Landsbanki heeft meer tijd nodig om zijn schulden aan de Nederlandse en Britse regering te voldoen. Dat schrijft de genationaliseerde bank, die eigenaar was van de inmiddels failliete internetspaarbank Icesave, maandag op haar website. Landsbanki heeft de schuldeisers om 'gunstiger termijnen voor terugbetaling' gevraagd.

Landsbanki is al langere tijd in overleg met de schuldeisers van dochter Icesave. Eerder maandag stelde de bank in The Guardian dat zij failliet zou gaan als ze gedwongen werd om vast te houden aan eerder gemaakte betaalafspraken. Bovendien zou het aflossen de IJslandse economie minder stabiel maken.

De bank uit Reykjavik werd in 2008 genationaliseerd toen de gehele bankensector in IJsland door de crisis onder toezicht werd geplaatst. Twee jaar eerder ging Landsbanki nog naar de Britse en Nederlandse markt om kapitaal aan te trekken. Ruim honderdduizend Nederlanders parkeerden hun geld bij Icesave, waaronder enkele gemeentes. Samen hadden zij 1,6 miljard euro ingelegd.

Miley Cyrus wilde verleden van zich afschudden

Miley Cyrus heeft zich de afgelopen tijd expres in de kijker gespeeld met aanstootgevend gedrag. "Ik moest het verleden op een bepaalde manier van me afschudden", zegt de 20-jarige zangeres volgens Us Weekly in de MTV-documentaire Miley: The Movement. "Op die manier kon ik de 'bad bitch' worden die ik eigenlijk ben."

Cyrus, die bekend werd door de Disneyserie Hannah Montana, haalde het nieuws onder meer door met Robin Thicke te twerken bij de MTV Video Music Awards. De zangeres vond het leuk om voor wat opschudding te zorgen. "Mensen nemen de VMA's zo serieus." Daarnaast is ze naakt te zien in de videoclip bij het nummer Wrecking Ball.

Miley: The Movement wordt in oktober wereldwijd uitgezonden door MTV. In Nederland gaat de documentaire, die een uur duurt, vrijdag in première.

Aangifte tegen sjoemelende ex-wethouder

Burgemeester van Etten-Leur Heleen van Rijnbach (CDA) gaat bij het OM aangifte doen tegen de teruggetreden wethouder Theo Vaes. Dat maakte zij maandagavond bekend bij de opening van een raadsvergadering, meldt BN De Stem.

De PvdA-wethouder nam twee weken geleden ontslag nadat er onregelmatigheden in zijn declaraties waren aangetroffen. Vaes, die inkomensvoorzieningen en werkgelegenheid in zijn portefeuille had, heeft de zaak opgebiecht. Volgens zijn partij ging het om 'kleine bedragen'.

'Amanda Bynes is op de goede weg'

Het gaat steeds beter met Amanda Bynes. Dat zeggen de ouders van de 27-jarige actrice, die enkele weken geleden werd overgeplaatst naar een afkickkliniek in Los Angeles. Eind juli werd Bynes gedwongen opgenomen in een ziekenhuis nadat ze een brandje had gesticht op de oprit van een wildvreemde.

"Amanda krijgt een speciale behandeling in een faciliteit buiten Los Angeles", laten de ouders van Bynes via hun advocaat weten aan het Amerikaanse blad Us Weekly. "Ze zet grote stappen op weg naar haar herstel." De ouders vragen om privacy, zodat ze zich volledig op de gezondheid van hun dochter kunnen richten.

Maastunnel uren na brand weer open

De Maastunnel in Rotterdam is weer open voor verkeer. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) even voor 21.00 uur. De tunnel was maandag uren dicht vanwege een brand in een afvalverwerkingsbedrijf vlak naast de tunnel.

De brand bij AVR aan de Brielselaan brak rond 16.00 uur uit, waarschijnlijk doordat verpakkingsmateriaal vlam vatte. Zo'n drie uur later was de brand geblust.

Omdat een deel van het pand, direct naast de zuidkant van de Maastunnel, dreigde in te storten, bleef de tunnel nog uren gesloten. Dat veroorzaakte flinke files tussen Rotterdam-Noord en -Zuid. Even voor 21.00 uur kwam het verkeer weer op gang, aldus de VID.

'Shutdown' overheid VS stap dichterbij

De door Democraten geleide Amerikaanse Senaat heeft maandag de voorwaarden verworpen die Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hadden verbonden aan een tijdelijke uitgavenwet om sluiting van de federale overheid te voorkomen.

De Republikeinen wilden de overheid draaiende houden door de zorgwet van president Barack Obama met een jaar uit te stellen. Ook wilden ze een heffing op medische apparatuur schrappen waarmee de verplichte zorgverzekering deels moet worden gefinancierd. Met 54 tegen 46 stemmen haalde de Senaat een streep door die voorstellen.

De Democraten, en een handvol Republikeinen, willen dat het Huis gewoon een 'kale' uitgavenwet goedkeurt, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat zal gebeuren. Dit betekent dat de federale overheid dinsdag op slot gaat en dat achthonderdduizend ambtenaren met onbetaald verlof worden gestuurd.

Anti-immigratiepartij in Noorse minderheidsregering

Erna Solberg van de Noorse Conservatieve Partij heeft maandag aangekondigd dat zij een rechtse minderheidsregering gaat vormen met de Vooruitgangspartij. Het is voor het eerst dat deze anti-immigratiepartij deel gaat uitmaken van een Noorse regeringscoalitie.

De verkiezingen eerder in september leverden de Conservatieven en drie centrumrechtse partijen een meerderheid op. Alleen de Vooruitgangspartij bleek echter bereid met de partij van Solberg een coalitie aan te gaan.

De nieuwe coalitie komt in de plaats van de Arbeiderspartij van premier Jens Stoltenberg. Deze was de afgelopen acht jaar aan de macht en is nog steeds de grootste partij in het Noorse parlement.

Nigel de Jong verwacht gretig Ajax

Nigel de Jong denkt dat zijn AC Milan een moeilijke wedstrijd tegemoet gaat in de Champions League tegen Ajax. De verdedigende middenvelder denkt dat Nederlandse teams 'niets te verliezen hebben' in het kampioenenbal en daardoor kan Ajax het Milan wel eens moeilijk maken. "Ik denk dat het een heel leuke open wedstrijd wordt. We moeten honderd procent gefocust zijn."

Milan is nog niet in topvorm, weet De Jong. "We zijn nog zoekende. De laatste weken hebben we veel blessures. We hebben ook nog een jong elftal dus zoeken we nog naar onze eigen speelstijl." Het aantal jonge spelers bij Milan doet enigszins denken aan Ajax. De Jong ziet wel een overeenkomst met de vele zelf opgeleide spelers bij de Amsterdammers. "Iedereen weet dat Milan niet meer de power heeft om spelers te kopen als vroeger. Misschien willen ze dat ook wel weer oppakken bij Milan."

Voor oud-Ajacied De Jong is het fijn om terug te keren in de Arena. "Ajax is en blijft nog steeds mijn club. Dat zit ook nog steeds in mijn hart. Ik ben hier natuurlijk opgegroeid", geeft hij aan. "Dus logisch dat het voor mij een speciaal moment is."

Wat ook speciaal is, is De Jongs terugkeer in de voorselectie van het Nederlands elftal. Al wil de 67-voudig international daar eigenlijk geen woorden aan vuil maken. "Ik ben blij, maar dat lijkt me normaal."

Geen werkloosheidscijfers bij 'shutdown'

Het Amerikaanse ministerie van arbeid komt niet met werkloosheidscijfers als de overheid van het land sluit. Dat meldt een bron binnen het ministerie maandag. De werkloosheidscijfers zouden vrijdag bekend worden gemaakt, maar bij een 'government shutdown' zijn er onvoldoende werknemers om de rapporten op te stellen, aldus de anonieme ambtenaar.

Wanneer Democraten en Republikeinen het niet eens worden over het invullen van de Amerikaanse overheidsfinanciering, gaat de overheid dicht en moeten veel ambtenaren met verlof. Het bureau voor arbeidsstatistieken zou daardoor nog slechts drie werknemers overhouden, aldus de bron binnen het ministerie.

De Amerikaanse werkloosheidscijfers worden door financiële markten in de regel nauwgezet bekeken. De cijfers worden gezien als een van de belangrijkste economische indicatoren. De banenrapporten maken onder meer melding van het aantal werklozen, het werkloosheidspercentage en de banengroei.

Eén nacht onderdak voor asielzoekers Vluchtflat

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die maandag de zogeheten vluchtflat in Amsterdam uitmoesten, hebben heel eventjes nieuw onderdak gevonden. De ruim 150 vreemdelingen kunnen een nacht terecht in het gebouw van de voormalige filmacademie aan de Overtoom in de hoofdstad, zo hebben ze via een woordvoerder laten weten.

De groep verliet maandagmiddag de flat aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West, waar ze sinds mei hadden gezeten. Eerder was al met woningcorporatie De Key afgesproken dat ze voor dinsdag moesten vertrekken. Maandagavond togen ze richting Overtoom, naar de vroegere filmacademie OT301. De overnachting in het voormalige kraakpand is geregeld via de Amsterdamse kraakbeweging.

Dinsdagmiddag om 14.00 uur moet de groep het pand echter weer hebben verlaten. Waar ze dan naartoe gaan is onduidelijk. "We hopen in een van de kerken", aldus de zegsvrouw. Tot begin april zat de groep in de St. Jozefkerk; de zogeheten Vluchtkerk. Tot de winter daarvoor verbleven ze in een tentenkamp aan de Notweg.

Ook staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft de groep opvang aangeboden. Maar dat is in het asielcomplex te Ter Apel, in de volksmond het uitzet- of deportatiecentrum. Ze moeten dan wel aan hun terugkeer naar het land van herkomst meewerken. Maar daar heeft de groep zoals te verwachten weinig trek in. Bovendien stelt een aantal van hen dat ze niet terug kunnen omdat het ofwel te gevaarlijk is, of omdat het land niet aan hun repatriëring wil meewerken. De Nederlandse politiek weet zich ondertussen, zo blijkt, al geruime tijd geen raad met deze groep.


Item van AT5 over het vertrek uit de Vluchtflat

Enorme gift voor Yale University

De prestigieuze Amerikaanse universiteit Yale heeft een gift van 250 miljoen dollar (184 miljoen euro) gekregen. De gift, van een man die in 1954 afstudeerde, is de grootste in de geschiedenis van Yale. Het bedrag zal worden gebruikt voor de uitbreiding van de universiteit.

De rector van Yale, Peter Salovey, maakte de donatie van Charles Johson maandag bekend. In totaal heeft Yale nu nog 80 miljoen dollar nodig voor de uitbreiding, die ervoor moet zorgen dat meer mensen zich kunnen inschrijven. "Deze gift, voor de uitbreiding van Yale College, is werkelijk fantastisch en ik ben zeer dankbaar", aldus Salovey.

Erdogan komt met democratiseringspakket

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft maandag een pakket democratische hervormingen aangekondigd. Volgens Erdogan gaat het om 'historische' stappen. De hervormingen vormen een sleutelonderdeel van het vredesproces met de Koerden en zijn voorts van groot belang voor Erdogans eigen politieke toekomst.

"Turkije is onherroepelijk het pad van democratisering ingeslagen", zei Erdogan. Of de hervormingen echter ver genoeg gaan om zijn critici tevreden te stellen is nog onduidelijk. Ook is de vraag hoe zijn conservatieve achterban reageert op de maatregelen. Bovendien is niet duidelijk of de maatregelen de vredesonderhandelingen met de Koerden een impuls kunnen geven. De politieke toekomst van Erdogan is dan ook nog niet veiliggesteld.

Het 'democratiseringspakket' moet minderheden zoals de Koerden en Alevieten meer rechten geven. Het wordt mogelijk om in andere talen dan het Turks campagne voor verkiezingen te voeren en de huidige kiesdrempel wordt gewijzigd. Ook is Erdogan de Koerden tegemoet gekomen door op privéscholen in sommige vakken het Koerdisch toe te staan. Daarnaast mogen de letters q, w en x worden gebruikt in overheidsdocumenten. Deze letters zitten niet in het Turkse, maar wel in het Koerdische alfabet.

De taalkwestie ligt zeer gevoelig bij de Koerden en zorgt al meer dan dertig jaar voor grote spanningen. Na de bekendmaking van de hervormingen reageerde Gultan Kisanak van de pro-Koerdische Vrede en Democratie Partij teleurgesteld. Ze zei dat de maatregelen meer gericht zijn op het wegnemen van politieke zorgen dan op het uitbreiden van de democratie. "Dit is geen democratiseringspakket, het is een verkiezingspakket van de AKP", zei ze, verwijzend naar de partij van Erdogan.

Een ander voorstel van Erdogan is het versoepelen van de strikte regels voor het dragen van hoofddoekjes. De Turkse staat is op seculiere leest geschoeid en vrouwelijke ambtenaren mochten dan ook geen hoofddoekjes dragen. Dat verbod is nu van de baan. Het verbod blijft echter wel bestaan voor rechters, openbaar aanklagers en leden van de veiligheidsdiensten.

Erdogan erkende dat het democratiseringspakket niet aan ieders verwachtingen voldoet, maar hij noemde de maatregelen toch de grootste stappen die in de geschiedenis van de republiek zijn gezet. Sommige maatregelen moeten nog worden goedgekeurd door het parlement, maar omdat de AK-partij een forse meerderheid heeft, lijkt dit geen problemen op te leveren.

Eurocommissaris voor uitbreiding Stefan Füle liet via een woordvoerder weten blij te zijn met de hervormingen. Erdogan is de drijvende kracht achter de poging van Turkije om lid te worden van de Europese Unie. Hoewel de laatste hervormingen er vooral op gericht lijken om binnenlandse politieke kwesties op te lossen, worden ook kwesties waar de EU kritiek op had aangepakt.

Man nauwelijks langer dan piemel

Nau wil graag in het Guinness Book of Records worden opgenomen. De 73-jarige Nepalees is naar eigen zeggen de kleinste mens ter wereld. Met 41 centimeter is hij nauwelijks langer dan de gemiddelde lul op FOK!, die 30 centimeter bedraagt.

Lopen kan Nau niet. Om toch mobiel te zijn, verplaatst hij zich per rolstoel. Onlangs rolde hij naar de Nepalese hoofdstad om te pleiten voor zijn vernoeming. Eenmaal terug in zijn thuisdorp, pakte hij zijn oude leventje weer op.

Nau zegt heel gelukkig te zijn en de kleinste, niet-mobiele mens te zijn. Momenteel is een Taiwanees van 61 centimeter de kleinste tuinkabouter. De kleinste mobiele dwerg is ook een Nepalees: de 74-jarige Chandra Bahadur Dangi is slechts 54,6 centimeter.

Rus en Burger verder in Spanje

Tennissters Arantxa Rus en Cindy Burger hebben maandag de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Spaanse Vallduxo bereikt. De als vierde geplaatste Rus versloeg Olga Saez Larra uit Spanje met 6-2 en 6-4. Burger klopte de Mexicaanse qualifier Ximena Hermoso met 6-3 en 6-2.

In de tweede ronde neemt Rus het op tegen Justine Ozga uit Duitsland. De qualifier rekende met 1-6, 6-4 en 6-2 af met de Venezolaanse Andrea Gamiz. Burger krijgt de Spaanse Beatriz Garcia-Vidagany (5) of Aleksandrina Naydenova uit Bulgarije als volgende opponent.

Remlicht nekt pijpsnol

Een stiekeme pijpbeurt in een geparkeerde auto is op een nogal lullige manier verstoord. Bromsnor kwam namelijk tussenbeide. Tijdens de orale verwennerij trapte de man achter het stuur telkens op de rem, waardoor de remlichten telkens oplichtten.

Oom Agent vond het woensdagavond in West Palm Beach, Florida, nogal verdacht dat de remlichten van een geparkeerde auto elke keer brandden. Hierna besloot de beste man poolshoogte te nemen. Wat hij toen zag, deed zijn oren rood uitslaan.

Op de bestuurdersstoel zag hij een man zitten, die zijn hoofd achterover hield. Over hem heen gebogen zat een 38-jarige vrouw, die de spermaspeer van de man gretig tussen haar lippen liet glijden.

Hierop moest het stel uitstappen. De man bekende Kristina Averbach tijdens een avondje stappen bij een club te hebben opgepikt. Hij had haar 50 dollar geboden voor een pijpbeurt.

De vrouw ontkende dat er geld in het spel was, maar is desondanks opgepakt. Zij wordt aangeklaagd wegens prostitutie.

PijpsletHaar lippen zijn in elk geval volgespoten
(foto: Palm Beach County Sheriff's Office)

Vroege testfootage Mighty No. 9

Vandaag kondigde het nieuwe bedrijf van Mega Man-bedenker Keiji Inafune, Comcept, aan dat het de Unreal-engine gaat gebruiker voor hun eerste game Mighty No. 9. De game wordt gefinancierd middels Kickstarter en heeft al meer dan drie miljoen dollar opgehaald.

Met nog 25 uur te gaan en nog twee openstaande stretch goals probeert het team de mensen warm te krijgen middels onderstaande video. In slechts een paar dagen tijd heeft men de onderstaande vroege versie ontwikkeld. De versie bevat slechts plaatsvervangede 3D-modellen en animaties, en bevat nog helemaal geen shaders. Het is dan ook bedoeld om te visualiseren hoe de game ongeveer uit moet gaan pakken middels de Unreal Engine. Toch laat men de fans even koekeloeren, in de open geest van Kickstarter.

Might No. 9 komt inmiddels naar Windows, Mac, Linux, PS3, Xbox 360 en Wii U, maar als er nog $500.000 extra wordt binnengehaald komt de game ook naar Xbox One, PlayStation 4, PlayStation Vita en 3DS. Om dit bedrag binnen te halen heeft men voor Europese fans een speciale PayPal-pagina geopend. Het is nog niet bekend wanneer de game uitkomt, maar volgens de onderstaande video heeft men pas zeven dagen ontwikkeling achter de rug. Dat kan dus nog wel even duren!

Droomboek toe aan derde druk

Het Nationaal Comité Inhuldiging laat nog eens driehonderdduizend exemplaren van het Droomboek bijdrukken. De meer dan 1,2 miljoen boeken uit de eerste en tweede oplage zijn nagenoeg allemaal opgehaald of besteld, zo meldt het comité maandag. Daarnaast hebben zo'n 55 duizend mensen het boek op een mobiel apparaat bekeken.

Aanvankelijk werden ongeveer een miljoen Droomboeken gedrukt, maar dit aantal bleek te laag. Begin september besloot het comité daarom nog eens tweehonderdduizend exemplaren bij te drukken, die nu ook op zijn. Een aantal boekhandels is al door hun exemplaren heen.

Het Droomboek is een initiatief van het inhuldigingscomité en heeft als motto 'Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning'. Ruim 6500 Nederlanders stuurden een bijdrage in. In het boek zijn uiteindelijk driehonderd dromen terechtgekomen, geselecteerd door een jury van bekende Nederlanders.

Brand bij afvalverwerker Rotterdam geblust

De grote brand die maandagmiddag uitbrak bij afvalverwerker AVR in Rotterdam is onder controle. Even voor 19.00 uur was het vuur volledig geblust. Omdat sprake is van instortingsgevaar, blijft de Maastunnel nog enige tijd gesloten, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rijnmond.

De brand in het pand aan de Brielsestraat brak rond 16.00 uur uit. Dat gebeurde waarschijnlijk tijdens werkzaamheden in het pand, waarbij verpakkingsmateriaal vlam vatte. Op het moment dat de brand uitbrak, waren vier personen in het pand aanwezig. Een van hen is door ambulancepersoneel behandeld.

Bij de brand zijn geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijgekomen. In een deel van het pand zit asbest, maar de vlammen bereikten dat deel niet, aldus de zegsman.

Omdat het pand direct naast de zuidkant van de Maastunnel ligt, en er mogelijk nog een deel kan instorten is de tunnel even voor 19.00 uur nog niet vrijgegeven. Hoelang de Maastunnel nog dicht blijft is onduidelijk.

Het verkeer tussen het noorden en het zuiden van de stad staat flink vast, meldt de Verkeersinformatiedienst rond 18.30 uur. Om het fileleed te beperken is besloten de Erasmusbrug tot ten minste 19:00 uur niet te openen voor scheepvaartverkeer.

Wie Is de Mol? weer in race Gouden Televizier-Ring

Wie Is de Mol? maakt wederom kans op de Gouden Televizier-Ring. Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat het programma is genomineerd. Ook Divorce en Flikken Maastricht maken kans op de prijs voor het beste Nederlandse televisieprogramma. Wie Is de Mol? wist de Televizier-Ring, ondanks zes eerdere nominaties, nog nooit te winnen.

"Deze keer gaan we de traditie breken, deze keer gaan we gewoon winnen", reageerde Art Rooijakkers, die Wie is de Mol? presenteert, in RTL Boulevard. "Helemaal top", vindt acteur Waldemar Torenstra, die te zien is in Divorce, de nominatie van de dramaserie. Ook de acteurs van Flikken Maastricht kunnen hun geluk niet op. "Het doet ons niks", grapte Victor Reinier.

Rooijakkers maakt ook individueel kans op een prijs. Samen met Jeroen van Koningsbrugge en Johnny de Mol is hij in de race voor de Zilveren Televizier-Ster bij de mannen. Van Koningsbrugge nam de prijs al twee keer mee naar huis, maar De Mol en Rooijakkers nog nooit. "Ik weet oprecht niet wat ik nu moet zeggen", reageerde Rooijakkers. "Maar wat leuk, ik ben ongelooflijk vereerd."

Bij de vrouwen gaat de strijd tussen Wendy van Dijk, Chantal Janzen en Linda de Mol. Van Dijk ging al vier keer met de prijs aan de haal en De Mol twee keer. Janzen was twee jaar geleden genomineerd, maar zag de award toen naar De Mol gaan. "Jezus, wat cool", zei Chantal Janzen. "Echt een eer. Een nominatie met die twee, dat is fantastisch."

Kees Tol wordt mogelijk uitgeroepen tot talent van het jaar. De presentator moet het in de strijd om de Televizier Talent Award opnemen tegen cabaretier Pieter Derks en acteur Ferry Doedens. Vorig jaar nam Gerard Ekdom de prijs mee naar huis.

In de categorie Gouden Stuiver, voor het beste kinderprogramma, maken Checkpoint, Het Sinterklaasjournaal en Junior Masterchef kans. Die eerste twee programma's waren ook vorig jaar genomineerd, maar zagen toen Het Klokhuis winnen.

Het gala rond de Gouden Televizier-Ring vindt 18 oktober plaats in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De prijzenshow wordt aan elkaar gepraat door Kim-Lian van der Meij. Vorig jaar ging de hoofdprijs naar The Voice of Holland.

VVD stoort zich aan publieke omroep

De VVD stoort zich aan de spotjes van de publieke omroep waarin de bezuinigingen worden gehekeld. Het Tweede Kamerlid Matthijs Huizing liet maandag weten over de kwestie vragen te zullen stellen aan staatssecretaris Sander Dekker (Media).

In de spotjes worden kijkers en luisteraars opgeroepen een petitie te tekenen tegen de besparingsplannen van het kabinet voor de publieke omroep. De spotjes zijn volgens de liberaal de publieke omroep onwaardig. Bovendien zouden er feitelijke onjuistheden in worden verkondigd.

Huizing vindt dat hier sprake is van oneigenlijk gebruik van publiek geld. Hij wil dat Dekker de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat sommeren direct te stoppen met de spotjes.

VVD stoort zich aan spotjes publieke omroep
VVD stoort zich aan spotjes publieke omroep (Foto: ANP)

Onderzoek naar fortuin Assad

Het openbaar ministerie in Parijs heeft een onderzoek geopend naar het vastgoedbezit van de oom van de Syrische president Bashar Assad. Het onderzoek werd opgestart na beschuldigingen van internationale waakhonden dat Rifaat Assad zich schuldig maakt aan corruptie.

De organisaties Sherpa en Transparency International hebben eerder deze maand een klacht ingediend. Volgens hen bezit Rifaat Assad enkele miljoenen euro's. Dat is veel meer dan wat hij verdiend heeft als leidinggevende in het Syrische leger of als vicepresident van Syrië. De organisaties beweren dat zijn fortuin, onder andere bestaande uit tientallen appartementen in Parijs, is opgebouwd met geld van de Syrische belastingbetaler.

In 2011 zei Rifaat Assad in een interview met Associated Press nog dat hij al zijn geld was kwijtgeraakt op de beurs. Hij verklaarde toen te leven van een toelage van zijn kinderen.

Tatjana vindt make-up maar lastig

Tatjana Simic gaat het liefst zonder make-up de deur uit. "Ik vind make-up soms echt een lastige zaak", vertelt de 50-jarige zangeres en actrice voor de camera van Novum Nieuws. "Ik weet dat ik voor televisie en fotoshoots met make-up moet verschijnen, maar ik ben liever naturel."

Tatjana wijt haar aversie tegen make-up aan haar werk, waarvoor ze zich vaak flink moet uitdossen. "Voor andere mensen is dat niet te begrijpen misschien, omdat ze denken: ik wou dat ik een keer naar een gala mocht, of dat ik een keer een mooie jurk, make-up en haar van Mari kreeg aangemeten", zei ze bij de lancering van World of Beauty, de webshop van Mari van de Ven.

Van de Ven staat regelmatig bij Tatjana op de stoep om de zangeres mooi te maken. "We wisselen altijd ervaringen uit. Meestal hebben we pas drie uur later resultaat", aldus Tatjana. De visagist en haarstylist komt daarom meestal iets vroeger dan de afgesproken tijd. "Als ik zeg: half 7, staat hij om zes uur op de stoep. Dan sta ik nog onder de douche", vertelt Tatjana. "Maar gelukkig kan ik bij Mari gewoon in m'n nakie de deur opentrekken."

Máxima regentes voor Amalia

Koningin Máxima wordt benoemd tot regentes als prinses Amalia door troonopvolging voor haar achttiende verjaardag koningin wordt. Mocht Máxima daarvoor al onverhoopt zijn overleden, dan wordt prins Constantijn benoemd tot regent. Hetzelfde geldt als Máxima tijdens haar regentschap komt te overlijden of er afstand van doet. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.

Als Koning Willem-Alexander overlijdt, krijgt koningin Máxima het ouderlijk gezag over de minderjarige prinsesjes. Daarin wordt zij bijgestaan door een college van toezicht. De regelingen over het regentschap en het ouderlijk gezag zijn opgesteld naar het voorbeeld van een regeling uit 1981. De Raad van State heeft daar positief over geadviseerd.

Ook in 1890 kreeg Nederland een koningin-regentes. Toen Willem dat jaar stierf, werd de 10-jarige Wilhelmina koningin. Tot haar achttiende verjaardag nam haar moeder Emma als regentes het koningschap waar.

Obama berust niet in sluiting overheid

De Amerikaanse president Barack Obama legt zich niet bij voorbaat neer bij de dreigende sluiting van diverse overheidsdiensten omdat Democraten en Republikeinen het niet eens kunnen worden over de overheidsbegroting. Dat liet hij maandag weten.

Obama gaf aan zowel later op maandag, als op dinsdag en woensdag met de belangrijkste politieke leiders te zullen praten om een oplossing te vinden. Hij gaf nogmaals aan achter een voorstel van de door de Democraten gedomineerde Senaat te staan, dat voorziet in genoeg financiële ruimte om de overheid tot half november draaiende te houden. Daarbij wordt niet gesneden in zijn zorgverzekeringswet.

Het Amerikaanse Congres heeft in principe tot maandag middernacht (lokale tijd) om een compromis te sluiten over de begroting. Lukt dat niet, dan dreigt de tijdelijke sluiting van niet-essentiële overheidsdiensten, waardoor zo'n 800.000 ambtenaren met onbetaald verlof zouden worden gestuurd.

Obama berust niet in sluiting overheid
Obama berust niet in sluiting overheid (Foto: ANP)

Galatasaray legt trainer Mancini vast

Roberto Mancini is de komende drie seizoenen trainer van Galatasaray. Dat heeft de Turkse topclub, waar Wesley Sneijder en Nordin Amrabat spelen, maandag bekendgemaakt. Mancini volgt de onlangs ontslagen Fatih Terim op. Dit seizoen vangt Mancini, die in mei werd ontslagen bij Manchester City, 3,5 miljoen euro. De twee seizoenen erna krijgt hij 4,5 miljoen euro op zijn bankrekening bijgeschreven.

Naast zijn salaris is Mancini een uitgebreid systeem van bonussen in het vooruitzicht gesteld. Als hij Galatasaray dit seizoen naar de Turkse titel leidt levert hem dat 1,125 miljoen euro op. Titels in 2015 en 2016 zijn een miljoen euro per stuk waard. Ook voor het winnen van de beker, het spelen van kwartfinale en hoger van de Champions league, het spelen van de finale van de Europa League, het winnen van de Europese Super Cup en het winnen van het WK voor clubteams zijn bonussen van drie ton tot 2,5 miljoen euro afgesproken.

De 48-jarige Mancini maakte zijn naam als trainer van Internazionale. Na vier seizoenen in Milaan vertrok hij in 2009 naar Manchester City dat hij naar een zege in de FA Cup en een titel leidde. Sinds zijn ontslag in mei zat hij zonder club.

McClaren gaat Derby County coachen

Steve McClaren is de komende drie jaar coach van Derby County. De oud-trainer van FC Twente komt over van Queens Park Rangers waar hij assistent was. Dinsdagavond kijkt hij nog van de tribune toe hoe Derby het opneemt tegen Ipswich Town. Zaterdag zit hij voor het eerst op de bank als de ploeg uit het Championship, het tweede Engelse niveau, Leeds United treft.

McClaren heeft een verleden bij Derby County. Hij speelde tussen 1985 en 1988 drie seizoenen voor de Rams en werd er kampioen van de toenmalige Second Division. Toen Derby in het seizoen 1995-1996 naar de Premier League promoveerde was McClaren er al assistent-coach.

Met elf punten uit negen duels staat Derby veertiende in het Championship. De club haalde een punt uit de laatste drie duels. Bovendien sneuvelden de Rams vorige week in de League Cup.

Wapeninspecteurs gaan en komen in Syrië

Een wapeninspectieteam van de Verenigde Naties heeft zijn werkzaamheden in Syrië afgerond en is maandag vertrokken naar Libanon. De inspecteurs zouden volgens een mededeling van de VN op vrijdag zeven plaatsen bezoeken waar aanvallen met chemische wapens zouden hebben plaatsgevonden.

Het team was vorige maand ook al in Syrië. Ze zouden toen drie plaatsen inspecteren. Maar terwijl ze in Syrië waren vond een gifgasaanval plaats in Ghouta, een door opstandelingen beheerste voorstad van Damascus. Er vielen honderden doden. De inspecteurs gingen kijken en stelden vast dat het zenuwgas sarin was gebruikt, maar lieten zich er niet over uit door wie.

De gifgasaanval van 21 augustus leidde wel tot een plan om de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te plaatsen en te vernietigen. Het plan werd vrijdagnacht bekrachtigd met een resolutie van de Veiligheidsraad. Een nieuw team VN-inspecteurs komt dinsdag naar Syrië om met de uitvoering van het plan te beginnen.

'Niemand durft aan Clinton-docu mee te werken'

De Amerikaanse zender CNN ziet af van een documentaire over het leven van de voormalige Democratische minister Hillary Clinton. Regisseur Charles Ferguson gooide de handdoek in de ring omdat zijn potentiële bronnen te veel onder druk zouden zijn gezet door zowel de Democraten als de Republikeinen. CNN is niet op zoek naar een vervanger, schrijft het Amerikaanse film tijdschrift Variety.

"Als ik mensen voor interviews wilde benaderen, merkte ik dat niemand, en ik bedoel echt niemand, me wilde helpen bij het maken van deze film", schrijft Ferguson, onder meer bekend van de documentaire Inside Job, op zijn blog. "De Democraten niet, de Republikeinen niet, en mensen die met de Clintons werken, toegang tot hen willen of die ooit onder een eventuele president Hillary Clinton willen werken al helemaal niet."

Vorige maand dreigde het Republikeins Nationaal Comité (RNC) al met een boycot van CNN en NBC, dat werkt aan een speelfilm over Hillary Clinton. De zenders zouden niet aanwezig mogen zijn bij Republikeinse partijcongressen en debatten als de film toch gemaakt zou worden. Het RNC noemde beide projecten 'lange reclamespots' voor Clinton, over wie al tijden wordt gezegd dat ze zich kandidaat wil stellen voor het Amerikaanse presidentschap.


CNN blaast documentaire Hillary Clinton af (Foto: Novum)

Duitse sportbonden willen OS2022

De Duitse sportbonden hebben zich massaal uitgesproken voor kandidatuur van München voor de Olympische Winterspelen van 2022. Alleen de Duitse Alpenvereniging onthield zich van stemming bij de keuze voor de Beierse hoofdstad.

München had zich al kandidaat gesteld voor de Spelen van 2018, maar zag deze naar het Zuid-Koreaanse Pyeongchang gaan. Daarom wordt voor 2022 een nieuwe poging gedaan, maar voor het zover is moeten de inwoners van de sportlocaties München, Garmisch-Partenkirchen, Schönau am Königssee en Ruhpolding zich op 10 november uitspreken over de plannen. Stemmen zij voor, dan schrijft München zich in bij het IOC dat de inschrijving op 14 november sluit.

Guerrilla Games werkt aan nieuw IP

De Nederlandse gamestudio Guerrilla Games werkt aan een nieuwe gameserie. Dat heeft de studio bevestigd in een interview met website Eurogamer. Nu de ontwikkeling van Killzone: Shadow Fall op zijn eind loopt worden steeds meer medewerkers op het nieuwe intellectual property (IP) gezet.

In het interview heeft lead designer Eric Boltjes aangegeven dat het Shadow Fall-team erg enthousiast is en dat zij zich graag willen stukbijten op een ander soort game. "Als studio willen we ons graag verbreden en we zijn gestart met werken aan een nieuw IP, iets heel anders dan Killzone. Ik wil er op dit moment nog niets over zeggen, maar als studio willen we het graag fris houden", aldus Boltjes.

Starten aan een nieuwe game voordat het huidige project af is, is niets nieuws voor Guerrilla. Zo is de studio eerder ook al begonnen aan de ontwikkeling van Killzone: Shadow Fall voordat Killzone 3 überhaupt in de winkels lag. Volgens Eric Boltjes kan dit prima, omdat aan het eind van het ontwikkelproces er altijd een groep mensen is die niet meer aan de game hoeven te werken. Zij kunnen dan mooi beginnen aan het volgende project.

Dat er een nieuw IP van Guerrilla Games komt is dus zeker, maar wat het gaat worden is vooralsnog een groot mysterie. Tot die zullen gamers wereldwijd het moeten doen met Killzone: Shadow Fall, die op 29 november tegelijk uitkomt met de PlayStation 4.

Guerrilla

Winkelcentrum Kenia geplunderd

Winkels in het Keniaanse winkelcentrum Westgate zijn tijdens en na de bloedige aanval van vorige week geplunderd. Winkeleigenaren kwamen er maandag achter dat veel waardevolle spullen zijn gestolen. Vitrines voor sieraden lagen aan duigen, laptops waren verdwenen en kassa's waren leeg achtergelaten. Een getuige zei tegen persbureau AP dat hij zag hoe een soldaat sigaretten uit de zak van een van de slachtoffers haalde.

Het is nog onduidelijk of het winkelcentrum ooit nog open zal gaan. Winkeleigenaren hebben maandag de nog overgebleven kostbaarheden weggehaald.

Strijders van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab vielen vorige week het winkelcentrum aan met geweren en handgranaten. Zeker 67 mensen kwamen om. Het Rode Kruis liet maandag weten dat nog 39 mensen worden vermist.

Benno L. houdt zich niet aan afspraken reclassering

De veroordeelde ontuchtpleger Benno L. houdt zich niet aan de afspraken van de reclassering. Het Openbaar Ministerie gaat daarom op korte termijn praten met L. en zijn advocaat. De zwemleraar kwam in juni voorwaardelijk vrij. Waarom L. precies op het matje wordt geroepen wil het OM niet zeggen.

Volgens L.'s advocaat Pieter van der Kruijs is het probleem dat hij zonder toestemming solliciteert. Daarbij zou hij pas laat in de gesprekken melden dat hij onder toezicht staat. "Hij wil natuurlijk wel een kans maken." De advocaat laat verder weten dat Benno L. zich 'alleen oriënteert' op zijn kansen op de arbeidsmarkt. "Maar reclassering wil dat hij ieder gesprek vooraf meldt."

Het contact tussen de reclassering en L. verloopt allesbehalve soepel. "Benno heeft het gevoel dat hij gekneveld wordt", vertelt zijn advocaat. "Hij vindt de reclassering heel streng in de oriëntatie en denkt daar zelf anders over."

Dat L. zich moet houden aan de aanwijzingen van de reclassering was een van de voorwaarden van zijn vrijlating. Ook kreeg hij een gebiedsverbod en mocht hij op geen enkele manier contact opnemen met zijn slachtoffers. Als de zestiger deze voorwaarden schendt, kan hij weer worden vastgezet om het resterende deel van zijn straf uit te zitten.

Tot vrijdag woonde L. nog in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Ook daar kreeg L. te horen dat hij zich niet aan de regels hield. "Hij is daaruit gezet", vertelt zijn advocaat. "Hij kreeg vrijdagmiddag te horen dat hij zaterdag weg moest." Momenteel heeft L. tijdelijk onderdak en is hij hard op zoek naar een nieuw onderkomen.

De zwemleraar werd in 2010 schuldig bevonden aan het aanranden van talloze minderjarige, vaak gehandicapte meisjes. In hoger beroep werd hij in 2011 veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. In juni had hij daar, inclusief voorarrest, twee derde van uitgezeten.

Premier Griekenland wil Dageraad uitroeien

De Griekse regering wil de extreemrechtse partij Gouden Dageraad met wortel en tak uitroeien. Dat heeft de Griekse premier Antonis Samaras maandag gezegd. De Griekse autoriteiten hebben afgelopen weekeinde leiders en parlementsleden van de Dageraad gearresteerd. Hun is lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste gelegd.

Samaras sprak maandag op een bijeenkomst van het Amerikaanse Joodse Comité, een organisatie die zich wereldwijd voor joodse kwesties inzet. De uitspraken van Samaras over het offensief tegen de Gouden Dageraad werden met een luid applaus onthaald.

Volgens Samaras is de rechterlijke macht in Griekenland nu aan zet, maar zal de regering al het mogelijke doen om te helpen de Gouden Dageraad uit te schakelen. "Er is geen enkele ruimte voor neonazi's in enig deel van de democratische wereld, en er is geen tolerantie voor de ondermijning van democratische instellingen door neonazi's, of welke soort extremisme dan ook", aldus Samaras.

Laatste militairen volgende week terug uit Kunduz

De laatste Nederlandse militairen komen volgende week dinsdag terug uit Kunduz. Woensdag vertrekken 34 militairen uit de militaire basis in Afghanistan. Zes militairen blijven een week langer op verzoek van het Duitse leger. Dat laat een woordvoerder van Defensie maandag weten.

De Nederlandse militairen ronden de laatste zaken af en vertrekken daarna naar Mazar-e-Sharif om aan hun terugreis naar Nederland te beginnen. De zes overblijvers helpen de Duitsers die het kamp beheren met beveiligingssystemen. Op 6 oktober trekt het Duitse leger zich officieel terug.

De laatste Nederlandse politietrainers kwamen eind augustus terug uit Kunduz. De politiemissie in de Afghaanse provincie begon in 2011. In Mazar-e-Sharif blijven een aantal Nederlandse F16's staan, die vanuit daar coalitiepartners ondersteunen. De straaljagers zijn al sinds 2002 in Afghanistan.

Groninger Kappelhof geschorst tegen AZ

FC Groningen kan zondag in de competitiewedstrijd tegen AZ niet beschikken over Johan Kappelhof. De 23-jarige verdediger accepteerde het schikkingsvoorstel van één wedstrijd naar aanleiding van zijn rode kaart in de met 5-0 verloren wedstrijd tegen FC Twente. Kappelhof werd uit het veld gestuurd voor het neerhalen van een doorgebroken speler.

Hoewel trainer Erwin van de Looi na afloop sprak over een onterechte rode kaart besloot Groningen het schikkingsvoorstel toch te accepteren. Kappelhof veroorzaakte met zijn actie een strafschop, waaruit Dusan Tadic de ruststand op 3-0 bepaalde.

Wenger: "Pires brengt geweldige ervaring"

Arsenal-trainer Arsène Wenger is blij met de aanwezigheid van Robert Pires, al zit een contract er niet meer in voor de aanvaller. Pires houdt zijn conditie al een paar weken op peil bij Arsenal.

"Nee, hij zal geen wedstrijden in het eerste elftal spelen. Daar is hij te oud voor. Hij is geboren in 1973. Je ziet dat hij nog steeds topfit is en we zijn blij dat hij er is, maar hij zal alleen regelmatig meetrainen", zegt Wenger tegen Franse media.

"Pires brengt een geweldige ervaring met zich mee. Dat is een mooie kans voor de beloftes. Hij traint nu mee met Arsenal onder 21. Ik denk dat er voor jongere spelers geen beter onderwijs is dan zichzelf op te trekken aan een ervaren kracht als hij", aldus Wenger.

Arsenal won de afgelopen vijf competitieduels en staat daardoor op de eerste plaats in de Premier League. Vooral de aanvalslinie presteert dit seizoen tot dusver boven verwachting. Zo scoorden Aaron Ramsey en Olivier Giroud al vier competitiedoelpunten.

Gewonden bij treinbotsing bij Chicago

Bij een botsing van twee forenzentreinen bij de Amerikaanse stad Chicago zijn maandag 33 mensen gewond geraakt. Dat heeft transportbedrijf CTA tegenover NBC bevestigd.

Het ongeluk deed zich even voor 08.00 uur plaatselijke tijd voor in Forest Park, een noordwestelijke voorstad rondom de luchthaven O'Hare. Over de oorzaak was nog niets bekend.

Van de gewonden moest een aantal met nek- of rugklachten naar het ziekenhuis.

Hummels voelt zich benadeeld door Löw

Mats Hummels heeft het idee dat hij harder moet werken dan andere spelers om zeker te zijn van zijn plek bij de Duitse nationale ploeg. In de laatste twee interlands van Duitsland zat Hummels op de bank. Löw koos in het centrum van de verdediging voor Jerome Boateng en Per Mertesacker.

"Ik houd me niet bezig met kritiek", zegt de international tegen Der Kicker. "Maar ik zal ook niet schromen om mijn mening te geven als de situatie daar om vraagt. De Duitse voetbalbond houdt er niet zo van als spelers zich kritisch uiten over het beleid."

"Ik moet harder werken voor mijn plek dan andere spelers. Bij de Duitse ploeg krijg ik minder vertrouwen dan bij Borussia Dortmund", meent hij. "Het is voor mij al duidelijk dat er voorlopig niets gaat veranderen. Maar volgende zomer, tijdens het WK, dan zal alles anders zijn. Dan kan de bondscoach niet meer om me heen."

Verdachte doodsteken thuiszorg Weert bekent

De 60-jarige vrouw uit Weert die vrijdag werd aangehouden voor een dodelijke steekpartij in haar woning op een 55-jarige thuiszorgmedewerkster, heeft een bekentenis afgelegd. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Limburg maandag.

De vrouw mag in ieder geval de komende twee weken nog worden vastgehouden, bepaalde de rechter-commissaris in Roermond maandag. De vrouw kampt met persoonlijkheidsproblemen en wordt daarom onderzocht door een gedragsdeskundige.

Het steekincident vond vrijdagmiddagplaats in een flat aan het Oranjeplein. Hulpdiensten troffen in de hal op de tweede verdieping de thuiszorgmedewerkster aan met steekwonden. Reanimatie mocht echter niet meer baten. De verdachte meldde zich kort daarop op het politiebureau waar zij werd aangehouden.

Shutdown VS lijkt onvermijdelijk

Het verzet van de Republikeinse partij tegen de zorgwet van de Amerikaanse president Barack Obama lijkt maandag een hoogtepunt te bereiken. Voor middernacht moet er een wet worden aangenomen om verdere overheidsbestedingen mogelijk te maken, maar de Republikeinen eisen dat de invoer van wat in de volksmond bekend staat als Obamacare een jaar wordt uitgesteld. De Democraten piekeren er echter niet over om te tornen aan hun belangrijkste beleidsmatige overwinning van de afgelopen jaren. Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat de Amerikaanse overheid maandagavond op slot gaat.

Het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, nam zondag een wetsvoorstel aan dat de overheid draaiende moet houden. Het wetsvoorstel, dat eerder door de Senaat werd goedgekeurd, werd echter op twee punten aangepast: de Republikeinen willen dat de invoering van Obamacare een jaar wordt uitgesteld en dat een belasting op medische apparatuur, die de zorgwet deels moet bekostigen, wordt geschrapt. Daarnaast werd een gewetensclausule opgenomen, die werkgevers moet toestaan om bepaalde soorten zorg die indruisen tegen hun religieuze overtuigingen - zoals voorbehoedsmiddelen - niet aan te bieden aan hun werknemers.

De Senaat buigt zich maandag om 12.00 uur Amerikaanse tijd over het wetsvoorstel, maar de leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, heeft al laten weten het uitstel van de zorgwet niet te zullen accepteren. De Democraten zullen de Republikeinse voorwaarden waarschijnlijk weer uit de financieringswet schrappen en het wetsvoorstel terugsturen naar het Huis.

Als de Republikeinen vervolgens niet akkoord gaan met het wetsvoorstel van de Senaat - wat uitgesloten lijkt, gezien hun eerdere uitspraken - gaat de overheid op slot en worden achthonderdduizend ambtenaren met onbetaald verlof gestuurd. Het vooruitzicht van de zogenoemde 'shutdown' leidde maandagochtend al tot een mineurstemming bij het openen van de Amerikaanse beurzen.

De laatste 'shutdown' stamt uit 1995. Sindsdien waren financieringswetten zelden controversieel. Geen van beide partijen was bereid de overheid op slot te gooien om doelen te behalen die ze niet op een andere manier konden bereiken. Maar nu de zorgwet op 1 oktober van kracht wordt hebben de hardliners binnen de Republikeinse partij, de zogenoemde Tea Party'ers, besloten de kwestie te gebruiken als pressiemiddel om de invoering van Obamacare alsnog te voorkomen.

De Democraten zijn ervan overtuigd de politieke strijd uiteindelijk te winnen. Zelfs sommige Republikeinen maken zich zorgen over de gevolgen van een 'shutdown' voor hun partij. Susan Collins, een gematigde Republikein in de Senaat, heeft haar collega's opgeroepen de strijd te staken. "Ik ben het oneens met de strategie om Obamacare te verbinden aan de financiering van de overheid. Het is een strategie die absoluut niet kan slagen."

[JL] Meijers treurt na ontslag bij Helmond Sport

Eric Meijers had het ontslag bij Helmond Sport niet zien aankomen. De oefenmeester wijst erop dat hij zich amper heeft kunnen bewijzen in Noord-Brabant. Helmond Sport nam een seizoen geleden een risico door Meijers over te nemen van toenmalig amateurclub Achilles'29. De prestaties waren goed, met onder andere een periodetitel, maar dit seizoen ging het bergafwaarts. Het bestuur liet weten geen vertrouwen meer te hebben in de coach.

"Ik vind dat ik te weinig krediet heb gekregen in Helmond", zegt Meijers tegen Omroep Brabant. Maandag zwaaide hij af op het trainingsveld van de Brabanders. "Ik heb ze een hart onder de riem gestoken. No hard feelings. Ik ben Helmond dankbaar dat ik een kans heb gekregen op dit niveau. Ik ben de spelers dankbaar voor de inzet die zij mij hebben geleverd."

Voor algemeen directeur Mario Capteijn was er geen twijfel over het wel of niet ontslaan van Meijers. "Wij hadden niet het gevoel dat Eric dit team nog op de rails zou krijgen. Je neemt zo'n beslissing niet zomaar. We hebben hierover veelvuldig met Eric gesproken, vooral voor de winterstop en aan het begin van dit seizoen. Helmond Sport is dit seizoen te vaak door de ondergrens gezakt."

El Shaarawy ontbreekt bij Milan tegen Ajax

Stephan El Shaarawy doet dinsdag niet mee in de Champions Leaguewedstrijd tegen Ajax. De spits van AC Milan heeft maandag tijdens de afsluitende training in Milaan zijn middenvoetsbeentje gebroken. Hij reist niet met de rest van de selectie mee naar Amsterdam. 

El Shaarawy was net hersteld van een dijbeenblessure, die hem bijna een maand aan de kant hield. In de voorronde van de Champions League tegen PSV (1-1) was de Farao in Eindhoven nog verantwoordelijk voor de enige Italiaanse treffer. Hoe lang de revalidatie zal duren, is nog onduidelijk.

FOK!filmtip v/d dag: Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Pirates of the Caribbean On Stranger Tides

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor de film Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, die vanavond om 20.30 uur te zien is op SBS6. Jack Sparrow (Johnny Depp) beleeft in dit vierde deel van de uiterst succesvolle reeks Pirates of the Caribbean-films weer een heel bijzonder avontuur. Samen met zijn oude rivaal Hector Barbossa (Geoffrey Rush) gaat hij namelijk op zoek naar de legendarische 'Fontein van de Eeuwige Jeugd'. Al snel blijken er echter ook kapers op de kust te zitten. De beruchte Blackbeard (Ian McShane) en zijn dochter Angelica Teach (Penélope Cruz) hebben namelijk ook hun zinnen gezet op de kostbare bron.

Pirates of the Caribbean On Stranger Tides 1

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides was de eerste film in de reeks, die niet werd geregisseerd door Gore Verbinski. Rob Marshall, ook bekend van onder meer Chicago (2002), Memoirs of a Geisha (2005) en Nine (2009), mocht bij deze vierde Pirates-film op de regiestoel plaatsnemen. Het script voor de film is geschreven door Ted Elliott en Terry Rossio, die eerder ook al prima scenario's afleverden voor de vorige drie films in de serie. De film, die werd gemaakt met een budget van 150 miljoen dollar - wat trouwens maar de helft was van het budget van de voorgaande film Pirates of the Caribbean: At World's End (2007) - leverde wereldwijd al zo'n 862 miljoen dollar op.

Pirates of the Caribbean On Stranger Tides 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Spannende trailer voor Skinwalker Ranch

Er is een veelbelovende eerste trailer verschenen voor de bovennatuurlijke horror en sciencefictionfilm Skinwalker Ranch. In de film van regisseur Devin MGinn zien we een verhaal, gebaseerd op de gebeurtenissen rondom de Sherman Ranch in Ballard, Utah, waar al meer dan een halve eeuw allerlei onverklaarbare zaken plaatsvonden.

In 2010 kwam de Skinwalker Ranch veelvuldig in het nieuws vanwege een grote hoeveelheid onverklaarbare gebeurtenissen. Zo werden er regelmatig UFO's gespot en werd er vee van lokale boeren afgeslacht. Het meest in het oog springende bericht was echter de verdwijning van de 8-jarige Cody, de zoon van boer Hoyt Miller. Iets minder dan een jaar daarna stuurt de Modern Defense Enterprises (MDE) een team van experts om de zaak te onderzoeken. De incidenten rondom de boerderij worden vanaf dat moment steeds gewelddadiger en de onderzoekers beginnen zich steeds meer af te vragen of de antwoorden op hun vragen het risico wel waard zijn of dat ze moeten vertrekken. Dat wil zeggen, is vertrekken nog een optie?

Skinwalker Ranch draait vanaf 30 oktober in de Amerikaanse bioscopen. Of de film ook in Nederland op het witte doek te zien zal zijn is nog niet bekend.


De trailer voor Skinwalker Ranch

Neergeschoten verdachte is 50-jarige Bosschenaar

De man die maandag in Den Bosch door een agent werd neergeschoten omdat hij een collega had verwond met een mes, is een 50-jarige man uit Den Bosch. Volgens Omroep Brabant gaat het om de eigenaar van een financieel adviesbedrijf. Een woordvoerder van de politie wil dat niet bevestigen.

De politie kreeg rond 08.00 uur een melding over een 'dreigende situatie' bij een bedrijf aan de Kasteleinenkampweg in de Brabantse hoofdstad. Agenten forceerden de deur en zagen de verdachte naar boven vluchten. In zijn vlucht zag hij kans een van de agenten te verwonden, waarop een andere agent op de verdachte schoot.

Zowel de Bosschenaar, die ernstig gewond raakte en de agent werd daarop naar een ziekenhuis gebracht. De agent heeft het ziekenhuis kunnen verlaten, nadat hij was verzorgd aan zijn onderarm.

China wil nieuwsapps blokkeren

China wil nieuwsapps verbieden die zonder toezicht van de overheid nieuws verspreiden. Zo wil de Chinese overheid 'internetgeruchten' en pornografie bestrijden. Volgens nieuwsdienst Reuters liggen op dit moment verschillende apps voor smartphones en tablets onder vuur. China wil dat de geplaatste nieuwsberichten worden gerectificeerd.

Het zou onder meer gaan om de nieuwsapp Zaker, dat in China bijna achttien miljoen gebruikers heeft. Zaker verzamelt populaire berichten van verschillende nieuwswebsites en sociale media. Daarnaast wordt de nieuwsverzamelapp Chouti genoemd. De slogan van deze app luidt 'publiceer alles wat niet gepubliceerd mag worden'.

Begin deze maand werd in China een wet van kracht waarbij mensen kunnen worden aangeklaagd voor laster wanneer zij online geruchten verspreiden. Hiervoor moet een bericht vijfduizend keer bekeken worden of meer dan vijfhonderd keer worden doorgestuurd. De verantwoordelijke kan een gevangenisstraf van drie jaar krijgen.

Damascus 'strijdt tegen kannibalen en sadisten'

De Syrische regering bevecht met Al-Qaida verbonden strijders die er niet voor terugschrikken hun tanden in mensenharten te zetten en nog levende tegenstanders in mootjes te hakken. De afgehakte ledematen worden vervolgens naar nabestaanden gestuurd, beweert de Syrische minister van buitenlandse zaken. Minister Walid al-Moallem deed dat gruwelrelaas maandag in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

In het VN-hoofdkwartier in New York beschuldigde Al-Moallem en passant de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk ervan te beletten dat de echte daders van de aanvallen met chemische wapens in zijn land worden aangewezen. 'Terroristen' die het in de burgeroorlog opnemen tegen het regeringsleger zijn met chemisch wapentuig uitgerust, beweerde de minister. Welk land deze opstandelingen die verboden wapens ter hand heeft gesteld liet hij in het midden.

De Amerikaanse president Barack Obama hield de Algemene Vergadering vorige week nog voor dat de regering van president Bashar Assad de bloedige gifgasaanval van 21 augustus op haar geweten heeft.

Grote brand bij afvalverwerker in Rotterdam

Bij afvalverwerkingsbedrijf AVR in Rotterdam woedt maandagmiddag een grote brand. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt en bij de brand komt veel dikke, zwarte rook vrij, laat een woordvoerder van de brandweer weten. De Maastunnel is in beide richtingen dicht voor al het verkeer en verschillende wegen in de omgeving zijn afgesloten.

De melding van de brand aan de Brielsestraat kwam rond 16.00 uur binnen. Vermoedelijk is het vuur in een afvalverbrandingsoven ontstaan, aldus de zegsvrouw.

Of er gevaarlijke stoffen bij de brand vrijkomen, anders dan normaal, kan de woordvoerder nog niet zeggen. De brandweer verricht metingen.

Gamewereld volgend jaar tastbaar

Gamers kunnen vanaf volgend jaar objecten in virtuele werelden voelen. Het Amerikaanse techbedrijf Intellect Motion is een inzamelingsactie gestart om deze speciale computerbesturing te maken. Naast de zogeheten haptische feedback kunnen games en interfaces via de iMotion met bewegingen bestuurd worden.

Door gebruik te maken van twee controllers, een voor elke hand, kunnen gebruikers met handbewegingen rondlopen en met handelingen uitvoeren. Vier sensoren in de handpalm zorgen ervoor dat gamers de virtuele wereld kunnen voelen. Om de iMotion te laten werken, zijn een webcam en een bluetooth-verbinding vereist.

Intellect Motion is niet het eerste bedrijf dat zich waagt aan bewegingsgevoelige besturingen. Zeven jaar geleden kwam Nintendo met de Nintendo Wii, waarbij bewegingen werden geregistreerd door sensoren in de controller. De Kinect-camera van Microsoft registreert bewegingen met diepte, terwijl Sony de eigenschappen van de Wii en Kinect combineert in de PlayStation Move.

De iMotion combineert eigenschappen van alle bestaande bewegingsbesturingen, maar maakt bijvoorbeeld gebruik van meerdere lichtpunten zodat de positie van de controller beter bepaald kan worden. Daarnaast is de haptische feedback uniek in de game-industrie.

Intellect Motion denkt zeker honderdduizend dollar nodig te hebben om het project te kunnen bekostigen.


Gamewereld volgend jaar tastbaar 

GTA Online dinsdag te downloaden

De actiegame Grand Theft Auto 5 wordt dinsdag uitgebreid met de mogelijkheid het spel met maximaal zestien spelers online te spelen. Gamers kunnen dan tegen elkaar racen en samen overvallen plegen om geld te verdienen voor een huis in de virtuele stad Los Santos. Uitgever Rockstar Games rekent op serverproblemen bij de lancering van Grand Theft Auto Online.

"We blijven bezig met het plaatsen van extra servers, maar de populariteit van het spel zal de eerste dagen waarschijnlijk voor problemen zorgen", meldt het bedrijf. De serverproblemen zijn niet alleen te verwachten bij het downloaden van de update, maar ook bij het inloggen in de online spelwereld.

Het downloaden van Grand Theft Auto 5 voor de PlayStation 3 was twee weken geleden ook problematisch. Toen duurde het zeker 24 uur voordat gamers het spel via het PlayStation-netwerk konden binnenhalen.

Daarnaast denkt Rockstar Games dat er nog genoeg fouten in het spel zitten die de ontwikkelaars nog niet hebben ontdekt. Het bedrijf spreekt onder meer van vastlopende spelcomputers en onbedoelde fouten in het spel waarbij personages bijvoorbeeld plotseling wegvliegen. "Het is een grote open wereld en daar zijn dit soort fouten onvermijdelijk", meent het gamebedrijf.

In GTA Online kunnen gamers samen of tegen elkaar verschillende opdrachten uitvoeren. Zo kunnen gezamenlijk overvallen gepleegd worden of kunnen gamers tegen elkaar tennissen. Daarnaast kunnen gamers simpelweg elkaar beschieten binnen de spelwereld die de afgelopen twee weken het decor vormt voor de criminele capriolen van Trevor, Michael en Franklin.

Fouten in het spel zorgen op dit moment voor veel hilariteit. Op Youtube zijn duizenden filmpjes te vinden met dergelijke fouten. Filmpjes waarbij auto's door een hekwerk gelanceerd worden zijn wel een miljoen keer bekeken, terwijl video's over personages die per abuis meerdere malen in beeld verschijnen soortgelijke aantallen trekken.

De vraag naar Grand Theft Auto 5 is enorm groot. Twee weken geleden openden tientallen winkels 's nachts deuren. Duizenden gamers stonden in de rij om het spel als eerste te bemachtigen. In nagenoeg alle landen was de actiegame het meest verkochte spel van die week. Het spel leverde Rockstar Games binnen drie dagen een miljard dollar op. Naar schatting zijn vijftien miljoen exemplaren van het actiespel verkocht.


GTA Online dinsdag te downloaden (Foto: Novum)

Wereldwijd 4G over vijf jaar

Supersnel mobiel internet zal over vijf jaar in nagenoeg alle landen ter wereld beschikbaar zijn. Opkomende landen als India, Brazilië en Rusland zullen het mobiele internetnetwerk sneller omarmen dan Europa. Dat voorspelt adviesbureau Analysys Mason in een maandag gepresenteerd rapport over de telecommarkt. In het rapport wordt gesteld dat opkomende landen als Brazilië, Rusland en India in de toekomst verantwoordelijk zullen zijn voor een aanzienlijk deel van het mobiele internetverkeer. Hoewel in de Verenigde Staten en Europa al ruim twee jaar wordt gewerkt aan 4G-internet, zullen deze markten een inhaalslag maken. Daar zijn 4G-netwerken op dit moment nog op kleine schaal beschikbaar.

Deze inhaalslag is mogelijk doordat telecombedrijven binnen een land een groot publiek aan kunnen spreken. Investeren in het netwerk zou gemakkelijker zijn dan in Europa, waar de kosten hoger liggen en de regelgeving complex is.

In West-Europa waren in juli 41 telecombedrijven actief met een 4G-netwerk, terwijl twintig bedrijven nog bezig waren met het testen of opzetten van hun snellere internetverbindingen. In Latijns Amerika waren deze zomer slechts veertien dergelijke netwerken actief, maar worden nog 32 netwerken getest.

Mobiel internet via 4G moet de nieuwe standaard worden. KPN heeft al dekking in een groot deel van Nederland, terwijl Vodafone bezig is met het uitrollen. T-Mobile start in half oktober met zijn 4G-netwerk.

Teeven houdt vast aan enkelbandplan

Ondanks kritiek van de Raad van State houdt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vast aan het plan om gevangenen met een enkelband naar huis te sturen. Teeven heeft het wetsvoorstel voor elektronische detentie maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Raad van State vindt het voorstel van Teeven slecht onderbouwd en vooral ingegeven door bezuinigingen. Zo maakt de staatssecretaris niet duidelijk waarom een enkelband leidt tot minder recidive. Ook levert het niet de verwachte bezuinigingen op, omdat de bewindsman er geen rekening mee heeft gehouden dat criminelen met een enkelband weer recht op een uitkering hebben als ze thuis zitten, aldus de Raad van State.

Teeven schrijft in een reactie echter dat zijn maatregel wel degelijk is onderbouwd. Met een enkelband wordt juist ingezet op een 'goede voorbereiding op de terugkeer naar de samenleving'. Bovendien is volgens de bewindsman niet aangetoond dat de huidige praktijk van detentiefasering wel leidt tot minder recidive.

Een 'gecontroleerde terugkeer' naar de samenleving kan wel effectief zijn als die wordt gecombineerd met activiteiten die zijn gericht op gedragsverandering. "In de huidige detentiefasering is dit niet het geval, maar bij de invoering van elektronische detentie wel", aldus Teeven. En criminelen die zich niet aan de regels houden, verdwijnen opnieuw achter de tralies.

Ook kan niet op voorhand worden aangetoond dat de kosten voor een uitkering omhooggaan, meent de bewindsman.

Het kabinet wil structureel zestien miljoen euro besparen met de elektronische detentie, waarbij criminelen in de laatste fase van hun straf naar huis worden gestuurd. Het is onderdeel van een groter plan voor het gevangeniswezen, waarmee Teeven in totaal 340 miljoen euro wil bezuinigen.

Gemeente moet beslissen over Scheveningse pier

De curator en de gemeente zijn in een strijd verzeild geraakt over de pier in Scheveningen. De grote vraag is: wie betaalt de herstelwerkzaamheden van de brandveiligheid van de pier. "De pier is failliet, dus ik heb geen geld", laat curator Marc Udink weten. De pier wordt dinsdag opnieuw gecontroleerd op brandveiligheid. De gemeente moet daarna een oordeel vellen of de pier open kan blijven.

De gemeente heeft Udink tot dinsdag de tijd gegeven de pier weer brandveilig te maken. "Ik heb de gemeente meteen laten weten daar niet toe in staat te zijn", aldus Udink. Aangezien de curator niets heeft laten repareren, zal de brandweer dinsdag dus opnieuw brandgevaar vaststellen.

"Daar wordt een rapport van opgesteld en naar aanleiding daarvan neemt de gemeente een beslissing", zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Of die beslissing het sluiten van de pier is, wil de woordvoerder nog niet zeggen. "Ik loop niet op de zaken vooruit."

Udink hoopt dat de gemeente de restauratie van de pier gaat betalen. De gemeente betaalt al een brandwacht, die de veiligheid op de pier moet garanderen. "Zolang nog geen beslissing is gevallen, blijft de brandwacht actief."

De Scheveningse pier werd begin dit jaar failliet verklaard. De curator heeft geprobeerd het gebouw te veilen, maar daar was geen interesse voor. Udink zegt momenteel acht geïnteresseerde partijen te hebben, waarvan twee tot drie serieus. "Ik weet zeker dat de pier binnen twee jaar wordt verkocht."

"Suárez heeft opnieuw laten zien hoe goed hij is"

Lucas Leiva kijkt vol bewondering naar de prestaties van Luis Suárez in het Liverpool-shirt. De middenvelder gunt zijn Uruguayaanse ploeggenoot het beste. Suárez maakte na tien wedstrijden schorsing zijn rentree tegen Sunderland (1-3 winst). Hij toonde direct zijn waarde door twee doelpunten voor zijn rekening te nemen. "Suárez is deze week weer vader geworden. Dat hij dat met twee goals kan vieren, gun ik hem van harte", zegt Lucas op de officiële website van Liverpool.

"Hij heeft opnieuw laten zien hoe goed hij is. Hij is een speler van wereldklasse, die je nodig hebt om succesvol te kunnen zijn. Hopelijk heeft hij net zo'n goed seizoen als het vorige. Vandaag (zondagmiddag, red.) heeft hij in ieder geval laten zien dat hij zich hier nog steeds thuis voelt." 

Suárez hielp Liverpool met zijn twee doelpunten naar de tweede plek in de Premier League. Daniel Sturridge nam eveneens een treffer voor zijn rekening tegen Sunderland.

Dijsselbloem positief na begrotingsoverleg

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is positief gestemd over het eerste gesprek dat hij had met een aantal oppositiepartijen over de begroting voor volgend jaar. Dat zei de minister dinsdagmiddag na afloop van het overleg dat op zijn departement plaatsvond.

Dijsselbloem beklemtoonde wel dat het kabinet voor volgend jaar vasthoudt aan extra bezuinigingen ter waarde van zes miljard euro. Voor het kabinet is dat het uitgangspunt, aldus de bewindsman.

Nauwelijks minder koeien in de wei

Melkkoeien hebben vorig jaar nauwelijks minder in de wei gestaan dan een jaar eerder. Zo'n zeventig procent van de melkkoeien liep in de wei, net als in 2011. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2001 liep nog negentig procent van de melkkoeien in de wei.

Tussen 2001 en 2011 daalde dit aandeel bijna jaarlijks met enkele procenten. Van de koeien die de wei in mochten, bleef 24 procent dag en nacht buiten in het weideseizoen. Dat loopt van mei tot en met september. Het merendeel van de melkkoeien kwam alleen overdag buiten in het weideseizoen.

Vooral grote bedrijven hielden vorig jaar hun melkkoeien op stal. Op bedrijven met 160 melkkoeien of meer kwam gemiddeld 44 procent van deze dieren in de wei. Bij de kleinste melkveehouders met veertig melkkoeien of minder liep gemiddeld 92 procent in de wei.

Of koeien de wei in mochten hing niet alleen af van de bedrijfsgrootte. Onder meer de bedrijfsvoering en de beschikbaarheid van ruimte direct bij het bedrijf speelden ook een rol. Over het algemeen liepen de koeien in het westen en het midden van het land vaak in de wei. Daar is relatief veel grasland beschikbaar. In akkerbouwgebieden en gebieden met veel intensieve veehouderij, zoals Noord-Brabant, zijn minder weides en kwamen koeien minder buiten.

Schaatsploeg Swings vindt nieuwe hoofdsponsor

Bart Swings heeft voor zijn schaatsploeg een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Het meubelmerk Stressless verbindt zich voor minimaal drie jaar aan de ploeg. Dat maakte het team bekend op een perspresentatie bij het Utrechtse Kasteel De Haar. Stressless verdubbelt onder andere het bedrag wat uiteindelijk opgehaald zal worden met het crowdfundingproject van Swings.

Sinds medio augustus waren Swings en coach Bart Veldkamp op zoek naar nieuwe sponsoren om zo het olympische seizoen te kunnen volbrengen. Komend seizoen schaatsen er vier Belgen bij het team, maar het team moet nog een internationaal tintje krijgen door twee of drie nieuwe talenten. Zij voegen zich dan bij Bart en Maarten Swings, Ferre Spruyt en Wannes de Praet. Samen met Veldkamp heeft de broer van Ferre, Jelle Spruyt, de leiding over het team.

Londen niet geschikt voor NFL-franchise

NFL UK managing director Alistair Kirkwood heeft aangegeven dat Londen nog steeds geen goede locatie is voor een NFL franchise. In het stadion Wembley worden al jaren wedstrijden van de NFL met succes afgewerkt.

In 2007 was Wembley het eerste stadion buiten Noord-Amerika waar een wedstrijd van de NFL werd gespeeld. De New York Giants versloegen toentertijd de Miami Dolphins met 13-10. Sindsdien wordt er elk jaar een wedstrijd gespeeld in Londen, wat zorgde voor de roep om een eigen team. Kirkwood en de NFL teams staan positief tegenover Wembley als vast stadion voor de NFL, maar Kirkwood vindt het nog te vroeg om een franchise in Engeland op te zetten.

Wel ziet hij groeimogelijkheden: "Het organiseren van twee wedstrijden per jaar is een grote aangelegenheid. We praten nu intern over de mogelijkheid om volgend jaar opnieuw twee, of zelfs drie wedstrijden te in Engeland te spelen. Het hangt af van de planning en de beschikbaarheid van de teams. Hopelijk weten we meer binnen een paar weken en kunnen we er iets over zeggen voor de wedstrijd die eind oktober gespeeld wordt op Wembley."
 

Petitie behoud zzp-aftrek haalt 66.000 krabbels

Ruim 66.000 mensen hebben tot nu toe een petitie getekend voor het volledige behoud van de zelfstandigenaftrek. Dat maakten de initiatiefnemers FNV Zelfstandigen, ZPP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige Ondernemers maandag bekend.

De petitie wordt dinsdagmiddag aangeboden aan de fractievoorzitters van CDA en D66, Sybrand Buma en Alexander Pechtold. Beide partijen hebben zich uitgesproken tegen de plannen van het kabinet om de aftrek te beperken.

Momenteel praten de twee oppositiepartijen met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over aanpassing van de begroting. CDA en D66 zijn de belangrijke kandidaten om het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen.

Zelfstandig ondernemers kunnen bij de aangifte van hun winst bij de belasting ongeveer zevenduizend euro aftrekken. Hierover wordt geen belasting geheven. Hierdoor houden zij tot 3500 euro meer over dan werknemers die eenzelfde bedrag aan loon krijgen uitgekeerd.

Het kabinet wil de zelfstandigenaftrek met driehonderd miljoen euro beperken in 2015, werd op Prinsjesdag bekend. Eerder circuleerde al een bezuiniging van vijfhonderd miljoen euro.

De organisaties die opkomen voor zzp'ers hekelen de beperking. Zij vinden dat de aftrek een tegemoetkoming is, omdat zzp'ers in tegenstelling tot werknemers verschillende inkomensrisico's, zoals bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, zelf moeten regelen. "De timing kan niet slechter, juist nu hebben veel zelfstandig ondernemers te kampen met krimp, minder omzet en lagere tarieven", zo schrijven zij in de petitie.

Drie aanhoudingen voor mensensmokkel

Twee Irakezen en een Turk zijn vorige week aangehouden voor mensensmokkel. Ze worden ervan minderjarige meisjes via Nederland naar Engeland te hebben willen smokkelen. De drie werden gezocht door Groot-Brittannië en worden waarschijnlijk binnenkort uitgeleverd.

De marechaussee controleerde donderdag op een parkeerplaats langs de A58 bij Bergen op Zoom een camper, waarin vier meisjes van 16 en 17 bleken te zitten. Ze komen waarschijnlijk uit Irak of Syrië. Een 34-jarige man uit Turkije en een 24-jarige Irakees werden aangehouden.

Een dag later werd in Beverwijk nog een Irakees van 32 aangehouden. Ook in Engeland arresteerde de politie een man die verdacht wordt van betrokkenheid bij mensensmokkel, laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie maandag weten. De meisjes wilden vermoedelijk vanuit de Rotterdamse haven met een ferry de oversteek maken naar Engeland.

Nuclear Throne nieuwe naam Wasteland Kings

Het actiespel Wasteland Kings is hernoemd naar Nuclear Throne. Op deze manier wil de Utrechtse gamestudio Vlambeer problemen voorkomen met de Amerikaanse studio Inxile dat al langer werkt aan het actierollenspel Wasteland 2. Dat maakte Vlambeer maandag bekend. Het spel is in de maak voor de pc, PlayStation Vita en PlaysStation 4.

Volgens ontwikkelaar Rami Ismael was Inxile bezorgd dat Wasteland Kings zou worden aangezien voor een spel binnen de Wasteland-reeks, dat eigendom is van Inxile. Vlambeer heeft eieren voor zijn geld gekozen omdat het liever games maakt dan dat het zich bezig houdt met merknamen. "We willen geen tijd spenderen aan triviale zaken", aldus Ismael.

Vlambeer weet wat het is wanneer bedrijven teren op andermans creaties. Het behendigheidsspel Ridiculous Fishing werd vorig jaar gekopieerd door andere ontwikkelaars. Het Utrechtse gamebedrijf kon zich daarom vinden in de huidige oplossing.


Nuclear Throne nieuwe naam Wasteland Kings 

Merkel begint gesprekken met SPD

Het CDU/CSU-blok van de Duitse bondskanselier Angela Merkel begint deze week met verkennende gesprekken met de SPD over een nieuwe regeringscoalitie. Merkels partijenverbond behaalde deze maand een klinkende verkiezingsoverwinning, maar kreeg net geen absolute meerderheid. Omdat haar vorige coalitiegenoot, de liberale FDP, de kiesdrempel niet haalde is de sociaaldemocratische SPD nu de meest waarschijnlijke regeringspartner voor Merkel.

De twee partijen komen vrijdag voor het eerst bijeen. Opiniepeilingen wijzen er op dat de Duitse bevolking de voorkeur geeft aan een grote coalitie van CDU/CSU en SPD. Merkel sluit een coalitie met de Groenen niet uit, maar er staan vooralsnog geen gesprekken met die partij op de agenda.

Een van de grote splijtzwammen die een grote coalitie in de weg staan is het verhogen van de belastingen voor rijke Duitsers. Dit was in de verkiezingscampagne een van de speerpunten van de sociaaldemocraten, maar het CDU/CSU-blok is tegen belastingverhogingen gekant.

Zoet enkele weken uitgeschakeld

Een tegenvaller voor Jeroen Zoet en PSV. Zojuist maakte de Eindhovense club via Twitter bekend dat de keeper een scheurtje in zijn lies heeft zitten. Daardoor staat hij tussen de vier en zes weken buitenspel.

Zoet liep de blessure afgelopen zaterdag, tijdens de verloren wedstrijd met AZ (1-2), op. In de tweede helft werd de sluitpost vervangen door zijn collega, Przemyslaw Tyton.

Door deze kwetsuur mist Zoet in elk geval de Europa League-duels tegen FK Tsjornomorets Odesa en Dinamo Zagreb en de competitieduels tegen RKC Waalwijk, FC Groningen en Roda JC Kerkrade. Daarnaast mist hij waarschijnlijk ook de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije en Turkije.

'Zorg rond gezin Ruben en Julian voldoende'

De instellingen die betrokken waren bij het gezin van de vermoorde broertjes uit Zeist hebben adequaat gehandeld. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De instellingen, waaronder Bureau Jeugdzorg Utrecht en organisatie voor jeugdzorg Timon, zijn voldoende gericht geweest op een 'veilige en gezonde ontwikkeling' van Ruben en Julian. Ze werkten volgens bestaande wet- en regelgeving, protocollen en afspraken. De hulpverleners wisselden bovendien tijdig en volledig informatie uit met elkaar en met de ouders.

NRC Handelsblad schreef eerder al dat tien instanties jarenlang bezig zijn geweest met het gezin. Uit een rapport van Kinderbescherming bleek dat de vader de kinderen minder vaak mocht zien. De ouders lagen vanaf 2008 in een ingewikkelde scheiding.

De inspecties geven wel aan dat bij zogenoemde vechtscheidingen factoren een rol spelen waarop jeugdzorg en de gezondheidszorg geen invloed hebben. Het gaat bijvoorbeeld om de juridische strijd tussen ouders en financiële gevolgen van de scheiding. Ze pleiten voor richtlijnen voor hoe om te gaan met problematische scheidingen waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken.

De 9-jarige Ruben en zijn 7-jarige broertje Julian werden in mei door hun vader om het leven gebracht. Hun lichamen werden gevonden in een afwateringsbuis, in de buurt van het Utrechtse Cothen. Naar de lichamen van de jongens werd twee weken gezocht. De 38-jarige vader werd eerder al dood gevonden in een natuurgebied bij Doorn. Hij had zelfmoord gepleegd.

PlayStation 4 populairder dan Xbox One

PlayStation 4 gaat dit seizoen meer over de toonbank dan Xbox one volgens een opiniepeiling van Reuters en Ipsos. Yahoo News meldt dat de poll vorige week werd uitgevoerd en dat er 1297 mensen werden ondervraagd.

Daarvan wilde 26 procent een PlayStation 4 kopen bij of na de lancering, terwijl 15 procent de voorkeur gaf aan Xbox-One. Het gat werd groter bij de subgroep van mensen onder de leeftijd van 40. Van die 408 mensen wil 41 procent een PlayStation 4 kopen en 27 procent gaat voor een Xbox One.

Het verschil op het prijskaartje van honderd euro helpt vast mee met de keuze voor PlayStation 4. Ook is Microsoft vrij onduidelijk geweest over hun tweedehands games-policy en hun always-on internetbeleid, waardoor mensen het niet meer snappen waar Microsoft naar toe wil. Een hoop gedraai, maar uiteindelijk is het allemaal niet zo zwaar meer als in het begin werd voorgesteld.

Van de 1297 ondervraagde mensen, gaf slechts 3 procent aan dat ze spelletjes op de Wii U speelden. 20 procent had een Xbox 360, 18 procent speelde op een PlayStation 3 en 20 procent gamet op pc's.

PlayStation 4 komt bij ons 29 november uit. Wanneer Xbox One in Nederland te verkrijgen is, is onbekend. Op 22 november komt de console wel bij onze oosterburen uit. Wacht jij nog tot de next-gen ingeburgerd is, of heb jij je keuze al gemaakt wat je gaat halen?

EU en Indonesië akkoord over illegale houtkap

De Europese Unie en Indonesië hebben een akkoord gesloten over het controleren van de herkomst van al het hout uit het land. Op deze manier moet de illegale houtkap, die de tropische regenwouden in het land verwoest, worden bestreden.

De Europese Commissie zei maandag dat onder de overeenkomst alleen nog gecontroleerd hout mag worden geëxporteerd naar de Europese Unie.

De EU is een belangrijke afzetmarkt voor Indonesisch hout en papier. Jaarlijks wordt er voor ongeveer 880 miljoen euro aan hout uitgevoerd. Dat is zo'n vijftien procent van de totale export van het land.

[NFL] Uitslagen vierde speelronde

Vannacht stond de vierde speelronde van de NFL op het programma. In deze ronde staken de Minnesota Vikings en de Pittsburgh Steelers de Atlantische Oceaan over om hun wedstrijd in het Wembley Stadium in Londen af te werken. De Vikings wonnen met 34-27 waardoor de Steelers nog steeds wachten op hun eerste overwinning van het seizoen.

Vikings' stand-in quarterback Matt Cassel gooide een totaal van 248 yards en twee touchdowns, die beiden door Greg Jennings werden verzilverd. Huidig MVP Adrian Peterson rende twee touchdowns binnen, waaronder een briljante rush van 60 yards. Hij rende in totaal zelfs 140 yards.

Voor de Steelers was rookie running back Le'Veon Bell verantwoordelijk voor twee touchdowns. Quarterback Ben Roethlisberger gooide 383 yards en één touchdown, maar hij kreeg amper ruimte van de Vikings.

De Vikings leidden tot vier maal toe met tien punten en zagen zelfs de voorsprong oplopen tot zeventien punten op het einde van het derde kwart, maar ze kregen het niet voor elkaar de wedstrijd op slot te gooien. De Steelers kwamen dankzij een touchdown en een field goal nog terug in de wedstrijd. 

Op het einde van het vierde kwart kregen de Steelers zelfs nog de kans om gelijk te maken en overtime te forceren. Op het moment suprême werd Roethlisberger echter gesacked en was het game over voor de Steelers. Door deze nederlaag zakken ze met nul overwinningen uit vier wedstrijden naar een uitzichtloze positie voor de playoffs. De Vikings, die veel support kregen van het publiek in Wembley, behaalden hun eerste overwinning van het seizoen en zullen er alles aan moeten doen om de playoffs nog te halen.

Overige uitslagen:
 

Thuis Uit Score
St. Louis Rams San Francisco 49ers 11 - 35
Buffalo Bills Baltimore Ravens 23 - 20
Detroit Lions Chicago Bears 40 - 32
Houston Texans Seattle Seahawks 20 - 23 (na overtime)
Jacksonville Jaguars Indianapolis Colts 3 - 37
Kansas City Chiefs New York Giants 31 - 7
Cleveland Browns Cincinnati Bengals 17 - 6
Tampa Bay Buccaneers Arizona Cardinals 10 - 13
Tennessee Titans New York Jets 38 - 13
Denver Broncos Philadelphia Eagles 52 - 20
Oakland Raiders Washington Redskins 14 - 24
San Diego Chargers Dallas Cowboys 30 - 21
Atlanta Falcons New England Patriots 23 - 30
New Orleans Saints Miami Dolphins wordt vannacht gespeeld

Wielerploeg Sojasun houdt op te bestaan

De Franse wielerploeg Sojasun verdwijnt na dit jaar uit het peloton. Ploegbaas Stéphane Heulot heeft zijn renners maandag officieel op de hoogte gebracht van het feit dat het niet gelukt is om een nieuwe co-sponsor voor de formatie te vinden. Dat meldt de Franse sportkrant L'Équipe. Dinsdag verloopt de deadline waarop alle officiële papieren bij de internationale wielerbond UCI binnen moeten zijn.

De ploeg werd in 2009 opgericht als Besson-Chaussures en kreeg later de naam Saur-Sojasun. Bekende (ex-)renners van de ploeg zijn Jérôme Coppel, in 2011 13e in de Tour, en Jonathan Hivert. Die laatste won dit jaar onder meer de Ster van Bessèges.

Tien tips over onbekend lijk uit 2004

De politie heeft zo'n tien tips gekregen over een onbekende man die in 2004 dood werd gevonden in Enschede. Om zijn identiteit alsnog te achterhalen is onder meer een gezichtsreconstructie gemaakt, waarvan vorige week foto's werden verspreid.

Het lichaam van de man werd negen jaar geleden gevonden in de bosjes aan de Westerval in de Overijsselse plaats. Het lijk was in verregaande staat van ontbinding, waardoor de identiteit niet meer kon worden vastgesteld. Wel sloot de politie een misdrijf uit.

Omdat er nieuwe forensische technieken zijn heeft de politie het lichaam van de 'Westervalman' opgegraven voor nieuw onderzoek. Naast een gezichtsreconstructie zijn gebitskenmerken vastgelegd. Ook de kleding is opnieuw bekeken, gereinigd en gefotografeerd.

Door het verspreiden van beelden van het gereconstrueerde hoofd, een signalement en specifieke kenmerken van de kleding hoopt de politie dat mensen die al meer dan negen jaar iemand missen, de man herkennen. Meerdere tipgevers hebben dezelfde naam genoemd. Van een tipgever wordt dna vergeleken met dat van de man.

Hoesen vervangt Bojan in selectie Ajax

Danny Hoesen is de vervanger van de geblesseerde Bojan Krkic in de wedstrijdselectie van Ajax voor het Champions Leagueduel van dinsdag tegen AC Milan. Dat maakte trainer Frank de Boer maandag bekend op een persconferentie in Amsterdam. Verder is de selectie identiek aan die van zaterdag tegen Go Ahead Eagles.

De wedstrijd tussen Ajax en Milan begint dinsdagavond om 20.45 uur. Ajax begon aan de groepsfase met een 4-0 nederlaag tegen Barcelona. Milan won op de eerste speeldag met 2-0 van Celtic.

Selectie Ajax tegen AC Milan:

Andersen, Blind, Boilesen, Cillessen, Duarte, Denswil, De Sa, Fischer, Hoesen, Van der Hoorn, De Jong, Klaassen, Moisander, Poulsen, Van Rhijn, Schöne, Sigthórsson, Vermeer

Azarenka onderuit in eerste ronde Beijing

Victoria Azarenka is al in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Beijing uitgeschakeld. De nummer twee van de wereld liet zich verrassen door de Duitse Andrea Petkovic: 4-6, 6-2 en 4-6.

Vorige week in Tokyo kon de Wit-Russische ook al geen potten breken. Ze verloor daar in de tweede ronde kansloos van Venus Williams. Jelena Jankovic drong na een moeizame start wel door tot de volgende ronde. De nummer acht van de plaatsingslijst won met 1-6, 6-4 en 6-0 van de Russische Anastasia Pavlyuchenkova.

Penoza goed van start gegaan

Het derde seizoen van de misdaadserie Penoza is zondagavond goed begonnen. De serie over de Nederlandse onderwereld trok 960.000 kijkers op Nederland 3, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De aftrap van het derde seizoen van Penoza werd beter bekeken dan zijn voorganger. Volgens Mediacourant gaat het zelfs om de best bekeken aflevering ooit. Het eerste seizoen trapte in 2010 af met 750.000 kijkers en naar de eerste aflevering van de tweede reeks keken 802.000 mensen. Monic Hendrickx speelt de hoofdrol in de serie.

De top drie van best bekeken programma's wordt aangevoerd door Studio Sport, waarnaar ruim 2,7 miljoen mensen keken. Het achtuurjournaal was goed voor bijna 2,7 miljoen kijkers. Voor Een tegen 100 bleven bijna 2,1 miljoen mensen thuis.

FOK!toen: De dood van James Dean

Voor de FOK!toen van vandaag keren we terug naar een donkere dag in de geschiedenis van de Amerikaanse film. Het was namelijk op vrijdag 30 september 1955 dat de Amerikaanse acteur James Dean bij een ongeluk met zijn auto om het leven kwam. De 24-jarige acteur zou mede door zijn vroegtijdige overlijden een legendarische status krijgen.

James Dean

De vroege jaren

James Byron Dean wordt op 8 februari 1931 geboren in Marion in de staat Indiana, als zoon van Winton Dean en Mildred Wilson. Als James zes jaar oud is verhuist de familie naar Santa Monica in Californië. De kleine James had een sterke band met zijn moeder en de klap was dan ook groot toen zijn moeder in 1940 aan kanker overleed. Vader Winton was niet in staat om voor zijn zoon te zorgen en stuurde James naar de boerderij van zijn zuster Ortense en haar echtgenoot Marcus Winslow in Fairmount, Indiana. Het was rond deze tijd dat de jonge James interesse begon te krijgen voor stierenvechten, autoracen en theater. James was maar een gemiddelde student maar was wel populair bij zijn medescholieren. Zo had hij bij zowel het honkbal- als basketbalteam gespeeld en deed de studies drama en forensische psychologie. Op 16 mei 1949 was james afgestudeerd aan de Fairmount High School en keerde samen met zijn beagle Max terug naar zijn vader en stiefmoeder in Californië. Dean ging rechten studeren op het Santa Monica College, maar wilde eigenlijk liever naar de Universiteit van Californië in Los Angeles, zodat hij acteur kon worden. Een jaar later ging de jonge acteur alsnog naar de UCLA.

"That guy's a professional!"

De eerste keer dat James Dean op de televisie te zien zou zijn was in december 1950 in een reclamespotje voor Pepsi cola. Op 25 maart 1951 zou Dean zijn acteerdebuut maken met de rol van de trouwe discipel John in de film Hill Number One: A Story of Faith and Inspiration van Arthur Pierson. Dean staakte zijn studie aan de UCLA om een carrière als acteur op te gaan bouwen in Hollywood. Na kleine rolletjes in films zoals Fixed Bayonets! en Has Anybody Seen My Gal? kreeg Dean in 1952 voor het eerst een sprekende rol in de komedie Sailor Beware met Dean Martin en Jerry Lewis.

In oktober 1951 volgde Dean het advies op van mede-acteur James Whitmore en diens mentor Rogers Brackett en vertrok naar New York. De jonge acteur kreeg acteerlessen van Lee Strasberg en schreef in het daaropvolgende jaar een enthousiaste brief naar zijn familie: "Dit is de allerbeste school voor theater. Er zijn geweldige mensen zoals Marlon Brando, Julie Harris, Arthur Kennedy, Mildred Dunnock. ... Slechts een enkeling wordt hier toegelaten. Het is het allerbeste wat een acteur kan overkomen. Ik ben de jongste die hierbij behoor." Dean zou daarna te zien zijn in kleine rolletjes in populaire Amerikaanse tv-series zoals Kraft Television Theatre, Robert Montgomery Presents, Danger en General Electric Theater. De meest opvallende rol speelde Dean in de CBS serie Omnibus in oktober 1953. In de aflevering Glory in the Flower speelde de acteur een rol die deed denken aan zijn latere hoofdrol in de film Rebel With a Cause.

East of Eden

East of Eden

In 1953 was regisseur Elia Kazan op zoek naar een hoofdrolspeler voor zijn verfilming van het boek East of Eden van John Steinbeck. Toen Kazan aan scenarioschrijver Paul Osborn liet weten dat hij op zoek was naar een acteur met de allure van Brando kwam hij in contact met de nog relatief onbekende Dean. Kazan vond Dean maar een vreemde snuiter, maar ging op zijn gevoel af en gaf hem zijn eerste hoofdrol in een speelfilm. Op 8 april 1954 vertrok James Dean naar Los Angeles om daar te beginnen met de opnames van zijn debuut op het witte doek.


East of Eden speelt zich af in 1917. De Eerste Wereldoorlog houdt de wereld in zijn greep, maar de diepreligieuze boer Adam Trask (Raymond Massey) heeft het te druk met zijn boerderij om zich daar druk over te maken. Trask is de vader van twee net volwassen zoons, Caleb (James Dean) en Aron (Richard Davalos). Beide zoons willen graag gerespecteerd worden door hun vader, maar Caleb denkt dat zijn vader alleen maar aandacht heeft voor zijn broer Aron. Arons vriendin Abra (Julie Harris) voelt zich echter steeds meer aangetrokken tot Caleb.

Uit Het Vrije Volk van 5 november 1955
Uit Het Vrije Volk van 5 november 1955

East of Eden werd genomineerd voor vier Academy Awards, waarvan die voor beste bijrolspeelster (Jo Van Fleet) werd verzilverd. Ook won de film een Golden Globe, een Blue Ribbon Award en de prijs voor beste dramafilm op het Filmfestival van Cannes in 1955. De film zou vanaf 9 december 1955 ook in de Nederlandse bioscopen te zien zijn onder de titel De Verloren Zoon. Het grootste deel van Deans optreden in de film stond niet in het script, maar werd ter plekke geïmproviseerd door de getalenteerde acteur. East of Eden was de enige film die tijdens het leven van Dean uitgebracht zou worden.

Rebel without a cause

Rebel Without a Cause

Het zou niet lang duren voordat Dean alweer een hoofdrol te pakken had. In de film van regisseur Nicholas Ray speelde Dean de rol van de 17-jarige Jim Stark die net als zijn leeftijdsgenoten een nogal onzekere tijd in zijn leven meemaakt. Stark veroorzaakt nogal eens problemen waardoor de familie al meerdere malen heeft moeten verhuizen. Stark hoopt de liefde van zijn leven te vinden en krijgt een relatie met de mooie Judy (Natalie Wood). Jim moet zich echter nog steeds bewijzen met vechtpartijen en spannende autoraces.


Rebel without a cause 2

Rebel Without a Cause was een film die een prachtig beeld van de toenmalige jongerencultuur gaf. James Dean liet zijn personage Jim Stark niet alleen leven maar gaf deze ook op onnavolgbare wijze emoties en gevoelens mee. Naast Dean kende de film van Nicholas Ray een ijzersterke cast met onder meer Natalie Wood, Sal Mineo en Dennis Hopper. Net als James Dean zouden ook Natalie Wood, Sal Mineo en Nick Adams allemaal op jonge leeftijd overlijden. Wood verdronk op 43-jarige leeftijd in 1981, Mineo (37) werd in 1976 doodgestoken en Adams (37) stierf in 1968 aan een overdosis drugs.

Uit de Leeuwarder Courant van 13 februari 1976
Uit de Leeuwarder Courant van 13 februari 1976

Bij de Academy Awards van 1955 zou Dean postuum genomineerd worden voor zijn rol in Rebel Without a Cause. Dit was tot op dat moment nog nooit eerder voorgekomen bij de Oscars.

Giant

Giant

In 1956 zou James Dean nog eenmaal op het witte doek te zien zijn in de door George Stevens geregisseerde film Giant. Elizabeth Taylor en Rock Hudson speelden de hoofdrol in de dramafilm, waarin we ook Carroll Baker, Jane Withers, Chill Wills, Mercedes McCambridge, Dennis Hopper, Sal Mineo, Rod Taylor, Elsa Cardenas en Earl Holliman voorbij zagen komen.

Giant 2

Dean was in Giant te zien in de rol van Jett Rink, een eenvoudige boer die schatrijk wordt als hij in het bezit komt van een stuk grond waar hij op zekere dag olie ontdekt. Jett mag dan stinkend rijk zijn maar dat betekent niet dat hij geliefd is. Met Giant leverde Stephens een epische verfilming af van het gelijknamige boek uit 1952 van Edna Ferber. George Stevens won dan ook zeer terecht een Oscar voor zijn werk. Ook James Dean ontving wederom een Oscar nominatie en was daarmee tot op heden de enige acteur die tweemaal postuum voor een Oscarbeeldje genomineerd werd.

The Fairmount Times 1955
The Fairmount Times 1955

De dood van James Dean

Op 30 september 1955 gingen James Dean en zijn monteur Rudolph Wütherich op weg naar een autorace in Salinas, in Californië. Dean wilde in Salinas kijken of er ook ergens een ranch te koop stond en zou bij de beroemde paardentrainer Monty Roberts overnachten. Om 16.30 uur was de acteur nog aangehouden door politieagent O.V. Hunter bij Wheeler Ridge, ten zuiden van Bakersfield, omdat hij te hard zou hebben gereden. Zowel Dean als stuntman Bill Hickman, die in een volgauto reed, kregen een bekeuring uitgeschreven en mochten daarna hun weg vervolgen. Rond 17.15 uur sloegen de mannen af naar Route 466 en hadden nog zo'n 90 kilometer te gaan naar hun eindbestemming. Dean vond dat het wel even tijd werd om de krachtige motor van de bolide uit te proberen en trapte het gaspedaal van het racemonster even flink op zijn staart. Een klein half uur later zag Dean een zwart-witte Ford Tudor coupe, die eveneens met hoge snelheid reed. Achter het stuur van de Ford zat de 24-jarige student Donald Turnupseed. Tot hun grote schrik zagen Dean en Wütherich dat de Ford in volle vaart de kruising van Route 466 en Route 41 naderde. Dean probeerde met zijn Porsche de grote Ford nog te ontwijken maar ramde de auto met een snelheid van zo'n 140 kilometer per uur. De Porsche 550 Spyder werd door de enorme klap getorpedeerd, maakte een salto in de lucht en kwam een behoorlijk stuk verderop weer op de wielen, in een greppel langs de weg, tot stilstand.

California Highway Patrol agenten Ernest Tripke en zijn partner Ronald Nelson waren de eersten die bij de locatie van het ongeluk aankwamen. Dean was net uit de verwoeste Porsche gehaald, zijn linkervoet was verbrijzeld geraakt tussen de koppeling en het rempedaal van de auto. De jonge acteur was levensgevaarlijk verwond bij het incident; zijn nek was gebroken en ook had Dean diverse inwendige breuken en bloedingen. Rudolph Wütherich was door de botsing uit de Porsche geslingerd en lag bewusteloos naast de weg. De twee mannen werden nog door een ambulance naar het Paso Robles War Memorial Hospital gebracht, maar de 24-jarige James Dean werd bij aankomst in het ziekenhuis doodverklaard. Wütherich had zijn kaak gebroken en had ook zware verwondingen opgelopen aan zijn heup en dijbeen. Turnupseed was er vanaf gekomen met wat builen en een bloedneus.

Uit de Telegraaf van 3 oktober 1955
Uit de Telegraaf van 3 oktober 1955

Alhoewel Turnupseed nooit werd vervolgd voor de mede door hem veroorzaakte aanrijding heeft hij de gebeurtenis van die dag in 1955 nooit helemaal kunnen verkroppen. Op een kort interview met de lokale krant Tulare Advance-Register na heeft Turnupseed nimmer meer in het openbaar over die dag gesproken. Turnupseed werd later de eigenaar van een succesvol loonbedrijf en overleed in 1995 op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Wütherich ging in 1957 terug naar West-Duitsland. Hij ging aan het werk als testrijder voor de Porsche-fabrieken en zou dat nog zo'n achttien jaar doen. In juli 1981 kwam Wütherich, bij een nagenoeg identiek ongeluk als dat van Dean, bij Kupferzell om het leven. Hij werd 53 jaar oud.

Er is trouwens nog een ironische epiloog aan James Dean's fatale crash. Toen de acteur in 1955 bezig was met de opnames voor Giant, zag de acteur tijd om een spotje voor de Amerikaanse overheid te maken. In het korte filmpje waarschuwde Dean, in de rol van de jonge Jett Rink, voor de gevaren van het harde rijden op de openbare weg. Waar dit soort filmpjes normaal eindigden met de tekst "The life you save may be your own", sloot Dean zijn bijdrage af met de woorden "The life you might save might be mine." Het bewuste spotje kun je hieronder bekijken.

James Dean werd begraven op de Park Cemetery in Fairmount, Indiana, slechts een paar kilometer van de boerderij van zijn oom en tante, waar hij destijds was opgegroeid.

De erfenis van James Dean

Met het heengaan van James Dean verloor de wereld een groot icoon. Voor tieners was Dean de acteur die een gezicht gaf aan de rebelse jongere, die in opstand kwam tegen de oudere generatie en haar verzuurde normen en waarden. Door de jaren verschenen er diverse documentaires en biografische films over de jonge acteur, die slechts in drie speelfilms mocht schitteren, zoals James Dean: Portrait of a Friend (1976), Forever James Dean (1988), James Dean – Outside the Lines (2002) en Two Friendly Ghosts (2012). In die laatste film zien we hoe Dean en Turnupseed elkaar weer ontmoeten op de plaats van de fatale crash.

Ook zien we de afbeelding van James Dean nog regelmatig opduiken in tv-series en films. Zo heeft Fonzie in de serie Happy Days een foto van de acteur maast zijn spiegel hangen en hangt er ook een afbeelding van Dean in het kamertje van Betty Rizzo (Stockard Channing) in de film Grease. Ook de Amerikaanse band The Eagles schreef in 1974 een liedje over de legendarische acteur, dat op hun album On the Border zou verschijnen en zelfs als single werd uitgebracht. Met een passage uit de tekst van dat liedje 'James Dean' van The Eagles eindigen we deze aflevering van FOK!toen.

Little James Dean up on the screen
Wonderin' who he might be
Along came a Spyder and picked up a rider
Took him down the road to eternity

James Dean, James Dean
You bought it sight unseen
James Dean, James Dean
You bought it sight unseen

You were too fast to live, too young to die, bye bye

Aanhouding voor beschieting advocaat Waalre

Een 27-jarige man uit Eindhoven is maandag aangehouden voor de beschieting van advocaat Marcel Senders in februari in Waalre. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De advocaat werd op 21 februari in zijn auto onder vuur genomen op de Vlasrootlaan in de Brabantse plaats. Hij raakte niet gewond. De schutter ging ervandoor op een fiets. Enkele dagen na de schietpartij werd brand gesticht in het kantoor van de advocaat.

Het Openbaar Ministerie in Brabant loofde eerder deze maand een beloning van tienduizend euro uit voor de gouden tip die leidt naar de dader van de aanslag. De aanhouding is volgens een politiewoordvoerder niet verricht op basis van een tip. De politie wil niet zeggen waar de verdachte en het slachtoffer elkaar van kennen.

De Eindhovenaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag. Of hij ook de schutter was, wordt nog onderzocht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Militair vrijuit voor dodelijk ongeval bij oefening

Een militair die vorig jaar op een oefenterrein in Duitsland een dodelijk ongeval veroorzaakte, krijgt daarvoor geen straf. De man zou te hard hebben gereden, maar volgens de rechtbank in Arnhem is daar geen sprake van. Justitie had tegen hem 120 uur werkstraf geëist. Ook zou hij zijn rijbewijs een halfjaar in moeten leveren.

De rechter acht het niet onwaarschijnlijk dat de bestuurder iets harder heeft gereden dan toegestaan is, maar er is geen bewijs dat hij met een dusdanige snelheid reed dat het onvoorzichtig werd. Op het oefenterrein in het Duitse Grafenwöhr geldt bovendien een snelheidslimiet van veertig kilometer per uur. Justitie was uitgegaan van dertig kilometer per uur.

Bij het ongeluk kwam een 21-jarige marinier om het leven. Een 20-jarige collega raakte zwaargewond aan zijn been. De mariniers waren op weg naar een brandmelding en vlogen in een bocht van de weg af.

Begrotingsoverleg met oppositie begonnen

Op het ministerie van Financiën zijn maandag rond 14.00 uur de financieel woordvoerders bijeengekomen van alle Kamerfracties, met uitzondering van PVV en SP. Onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zullen ze afspraken proberen te maken over de begroting van 2014.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum toonde zich voorafgaand aan het overleg terughoudend. "Als een minister je uitnodigt kom je altijd, maar er is heel wat te overbruggen", zei Van Hijum. De CDA'er ziet eerder meerdere deelakkoorden tussen kabinet en oppositiepartijen dan een alomvattend akkoord.

"Ik verwacht dat het kabinet eindelijk een keuze maakt met wie ze willen gaan samenwerken", zei GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver voor aanvang. "De algemene beschouwingen waren een aanfluiting, omdat het kabinet er onvoorbereid stond. Ik hoop nu te horen welke kant ze op willen."

Ook volgens ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten moet het kabinet nu duidelijk maken 'waar de ruimte zit'. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zei nog geen toezeggingen vanuit de coalitie te hebben gehad. "Maar misschien hebben PvdA en VVD in het weekend met elkaar gebeld en komen ze met iets."

VVD-Kamerlid Mark Harbers verklaarde een 'constructief gesprek' te verwachten. Hij wilde niet vooruitlopen op de uitkomst. "Ik vertrouw erop dat we vandaag een slag kunnen maken", zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Premier Mark Rutte (VVD) kondigde donderdag aan het einde van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer aan dat het kabinet verder wil spreken met de oppositie. "Het is nu zaak dat we in aanloop naar de begrotingsbehandelingen en het belastingplan tot breder draagvlak komen", zei Rutte. Hij heeft er vertrouwen in dat met de oppositie afspraken te maken zijn.

Tijdens de algemene beschouwingen wisten coalitie en oppositie niet nader tot elkaar te komen. De PVV, de SP en de Partij voor de Dieren eisten aan het begin van het tweedaagse debat al het vertrek van het kabinet. De overige partijen wilden wel constructief meedenken, maar hun eisenpakket was lag te ver af van wat de VVD en PvdA voor ogen hebben.

Het kabinet heeft de steun van een of meer oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Steun van het CDA zou al genoeg zijn, maar die partij eist een einde aan de lastenverzwaringen en aan het nivelleren. Ook wil het CDA, net als D66, dat het sociaal akkoord wordt opgebroken zodat eerder kan worden begonnen met het versoberen van de WW en het versoepelen van het ontslagrecht. D66, GroenLinks en de ChristenUnie willen dat er minder dan zes miljard euro wordt bezuinigd.

Locov kritisch op prijsverhoging treinkaartjes

Het voornemen van de NS om de prijzen van treinkaartjes volgend jaar te verhogen is niet in goede aarde gevallen bij het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov). Volgens de aangesloten consumentenorganisaties wordt het reizen per trein veel te duur.

De NS wil de prijzen met 3,4 procent verhogen. Onder meer enkele reizen en retourtjes worden duurder. Ook de prijzen van een aantal abonnementen voor forenzen, zoals Traject Vrij, gaan als het aan het vervoersbedrijf ligt omhoog. Een deel van de extra inkomsten wordt aangewend om de hogere kosten, ruim vijftig miljoen euro in 2015, voor het gebruik van het spoor op te vangen.

De hogere kosten worden geheel doorgeschoven naar de reiziger, aldus Locov in een verklaring. De organisaties spreken van een slecht idee omdat openbaar vervoer betaalbaar moet blijven. De NS loopt bovendien op de zaken vooruit door de kosten al volgend jaar door te berekenen. De reiziger krijgt er geen betere dienstverlening voor terug, zo stellen ze.

Reizigers moeten verder meer betalen om de vervoerders te compenseren voor het afschaffen van het dubbel opstaptarief. De consumentenorganisaties vinden het verbazingwekkend dat de reiziger de rekening betaalt nadat vervoerders zich rijk hebben gerekend met de inkomsten van dit dubbele opstaptarief.

Als het aan de consumentenorganisaties ligt worden de prijzen slechts aangepast aan de verwachte inflatie. Zij roepen de staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) dan ook op om de eerder toegezegde steun voor de plannen van NS in te trekken.

Agent schiet verdachte neer in Den Bosch

Een agent heeft maandag in Den Bosch een man neergeschoten die zijn collega had verwond met een mes. De verdachte raakte ernstig gewond. Zowel de verdachte als de gewonde agent zijn naar een ziekenhuis gebracht, laat een politiewoordvoerder weten. De agent raakte gewond aan zijn arm.

De politie kreeg rond 08.00 uur een melding over een 'dreigende situatie' bij een bedrijf aan de Kasteleinenkampweg in de Brabantse hoofdstad. Agenten forceerden de deur en zagen de verdachte naar boven vluchten. In zijn vlucht zag hij kans een van de agenten te verwonden, waarop een andere agent op de verdachte schoot.

Prehistorisch graf gevonden in Twello

Bij archeologische opgravingen in Twello is een graf gevonden uit de nieuwe steentijd. Het lijk dat in het graf te ruste werd gelegd, is verteerd. Wel is duidelijk dat de dode in een hurkhouding werd begraven, laat de Gelderse gemeente Voorst maandag weten. Het graf is bijna vijfduizend jaar oud.

In het graf zijn ook giften gevonden, waaronder een versierde aardewerken beker, een geslepen stenen bijl en een vuurstenen mes. Aan de hand van de bijgiften vermoeden de onderzoekers dat de overledene een man was. Het graf wordt verder onderzocht. Later wordt het geconserveerd en wordt het tentoongesteld voor publiek.

De opgravingen werden uitgevoerd in het kader van een nieuwe woonwijk in Twello. Tijdens het archeologisch onderzoek zijn resten uit verschillende periodes ontdekt. Zo werden resten van nederzettingen uit de bronstijd gevonden en een grafveld uit de late bronstijd.

Opnieuw onderdeel Oad overgenomen

Reisorganisatie Munckhof Groep neemt de activiteiten van Oad Business Travel, een van de onderdelen van de vorige week failliet verklaarde Oad Groep, over. Dat hebben de curatoren van Oad maandag bekendgemaakt.

Het gaat om de vestigingen in Amsterdam, Delfzijl, Helmond, Holten, Schiedam en Veenendaal. Door de overname wordt de werkgelegenheid van minstens 40 van de huidige 53 Oad Business Travel-medewerkers behouden. Munckhof is een reisorganisatie uit het Limburgse Horst met onder meer 6 zakenreisfilialen.

Opnieuw onderdeel Oad overgenomen
Opnieuw onderdeel Oad overgenomen (Foto: ANP)

Netanyahu als partypooper naar VS

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu moet zich een gast voelen die een feestje komt bederven. Hij komt maandag aan in de Verenigde Staten voor een bezoek aan het Witte Huis en het hoofdkwartier van de Verenigde Naties om te waarschuwen tegen de verzoenende woorden van de nieuwe Iraanse regering.

Netanyahu ziet in de vredelievende toon van de Iraanse president Hassan Rouhani een poging de internationale gemeenschap zand in de ogen te strooien en om de tuin te leiden. Iran zou de zorgen van met name het Westen over het Iraanse atoomprogramma willen sussen om onderwijl ongestoord verder te kunnen werken aan een kernwapen.

De Israëlische premier heeft de weinig benijdenswaardige missie het voorzichtige optimisme de kop in te drukken dat de plots ingevallen dooi in de betrekkingen met Teheran in Washington heeft losgemaakt. Netanyahu wil zijn weinig welkome boodschap onderbouwen met nieuwe, door de Israëlische inlichtingendiensten vergaarde informatie. Die zou aantonen dat Iran anders spreekt, maar niet anders handelt.

Netanyahu hoopt de VS, Israëls belangrijkste bondgenoot, en de Verenigde Naties ertoe te overreden te blijven beletten dat Teheran een kernmacht wordt en de economische sancties tegen Iran niet te versoepelen. De strafmaatregelen hebben volgens de Israëlische minister van inlichtingenzaken Yuval Steinitz de vervaardiging van een Iraans atoomwapen weten op te houden.

"Ik zal tegenover de zoete broodjes en het glimlachbombardement de waarheid stellen", zei Netanyahu zondag voor zijn vertrek naar de VS. "Met het nu vertellen van de waarheid staan of vallen de veiligheid en vrede van de wereld en, natuurlijk, de veiligheid van Israël."

Israël kijkt met argusogen toe hoe de gematigde Rouhani sinds zijn aantreden de wereld de hand reikt. De president stak een verzoenende rede af in de Algemene Vergadering van de VN en verklaarde bereid te zijn tot overleg over het Iraanse atoomprogramma. Daarop volgde vrijdag een verrassend telefoongesprek van Rouhani met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. Het rechtstreekse onderhoud was het eerste van een Iraanse en een Amerikaanse president sinds de Iraanse Islamitische Revolutie van 1979.

De toenadering tussen Washington en Teheran is een ware nachtmerrie voor Netanyahu. Hij waarschuwt al jaren indringend voor het Iraanse streven naar kernwapens. Aangezien Iran herhaaldelijk heeft verklaard een eind te willen maken aan de joodse staat is Israël volgens de Israëlische premier in levensgevaar zodra de aartsvijand een atoombom bezit. Netanyahu beschuldigt Iran ervan slechts de passie te preken om tijd te kopen, zoals Noord-Korea eerder met succes deed. Het gros van de Israëliërs is dat volgens opiniepeilers met hem eens.

Obama zal Netanyahu trachten ervan te overtuigen dat de VS de sancties tegen Iran pas kunnen versoepelen als de Iraanse regering metterdaad bewijst dat het haar menens is, zeggen ingewijden. Waarnemers als Eytan Gilboa van de Israëlische Bar-Ilanuniversiteit denken dat het tweetal zich moet opmaken voor een 'erg moeilijk gesprek'.

Derby wil McClaren als nieuwe trainer

Steve McClaren lijkt de nieuwe trainer van Derby County te worden. De club uit de Engelse tweede divisie heeft de 52-jarige Brit benaderd om de ontslagen Nigel Clough op te volgen. McClaren loodste in 2010 FC Twente naar de eerste landstitel in de clubhistorie. Momenteel is hij assistent bij Queens Park Rangers.

McClaren gaat mogelijk al deze week aan de slag bij Derby, dat veertiende staat in het Engelse Championship. "Er is een grote kans dat we hem zien vertrekken", vertelde de hoofdtrainer van QPR Harry Redknapp maandag aan de BBC. "Dat is jammer. Hij heeft hier geweldig werk verricht."

Battlefield 4-bèta nu alvast te installeren

Vanaf 4 oktober start de open bèta van Battlefield 4 en om vertraging te voorkomen is het mogelijk om Battlefield 4 alvast te pre-loaden. Dit is vanmorgen aangekondigd in een bericht van Origin via Twitter.

Let wel op dat de exclusieve bèta vanaf morgen al toegankelijk is voor gamers die Battlefield 4 hebben gepre-orderd, voor geregistreerde gebruikers van Medal of Honor Warfighter Limited Edition en premium leden van Battlefield 3. Gamers die dit allemaal niet bezitten moeten wachten tot 4 oktober.

Battlefield 4 is vanaf 1 november in de winkels verkrijgbaar voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Battlefield 4

'Barrichello kan op Interlagos voor Sauber racen'

Rubens Barrichello zou nog dit jaar zijn rentree in de Formule 1 kunnen maken. De 41-jarige Braziliaan zou na zijn gedwongen vertrek eind 2011 bij Williams op Interlagos voor Sauber uit kunnen gaan komen. Mogelijk racet hij volgend jaar voor de Zwitsers als doorgewinterde teamgenoot van rookie Sergey Sirotkin.

Het nieuws komt van de Braziliaanse journalist Livio Oricchio van O Estado de S.Paulo die Barrichello geprobeerd heeft te bereiken. De coureur neemt zijn telefoon niet op, maar zei in een bericht wel 'wie weet'. Ook Formule 1-baas Bernie Ecclestone zegt dat de perspectieven voor de 41-jarige voormalig Ferrari-coureur goed zijn.

Kuipers fluit topper in Champions League

Björn Kuipers fluit woensdag de topper in de Champions League tussen Manchester City en Bayern München. De scheidsrechter uit Oldenzaal wordt in het City of Manchester Stadium geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Kuipers floot vorig seizoen onder meer de finale van de Europa League tussen Chelsea en Benfica.

Ook Bas Nijhuis kreeg een wedstrijd toegewezen. Hij moet woensdag de groepswedstrijd tussen CSKA Moskou en Viktoria Plzen in goede banen zien te leiden. Rob van de Ven en Charl Schaap gaan mee naar Rusland als assistenten.

Ajacied Bojan voor revalidatie naar Barcelona

Bojan Krkic reist deze week naar Barcelona om daar te herstellen van zijn hamstringblessure. De Ajacied ondergaat dinsdag eerst nog een mri-scan en vertrekt daarna naar Spanje. Dat heeft een woordvoerder van Ajax maandag laten weten.

Bojan, die door Ajax wordt gehuurd van Barcelona, viel zaterdag in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles al na vijf minuten geblesseerd uit. Na de scan van dinsdag moet een inschatting kunnen gemaakt over de duur van het herstel van de Spanjaard.

[Upd] Live klopjacht op iPhonedief

In Vlaardingen is momenteel een klopjacht op een iPhonedief aan de gang en het internet kijkt mee.

De eigenaar, vriendin van Jaap Stronks (@jaapstronks) merkte dat het toestel weg was, waarna Stronks zich op Twitter meldde, met de mededeling dat Find My iPhone nog aanstond op het toestel. De snel ingelichte politie is vervolgens op de locaties afgegaan, en pakte op een Rotterdams metrostation iemand op. Even later bleek het toestel echter alweer een station verderop tezijn, waaruit bleek dat de verkeerde persoon is opgepakt. 

Vervolgens bewoog het stipje op de kaart zich richting Vlaardingen om daar een woonwijk binnen te gaan. De politie is nu onderweg naar de huidige locatie.

Update 13:15u:
De iPhone is terecht! Stronks twitterde zojuist: "IPHONE TERECHT, Politie belde net, dief in Vlaardingen staande gehouden en telefoon aangetroffen!" Daarmee lijkt dit een van de eerste bekende 'Politie versus Find-my-iPhone' verhalen te worden die tot een goed einde komt. De politie komt het toestel zelfs bij Stronks langsbrengen, zo liet hij weten. Wel is hij benieuwd naar het lot van de onterecht aangehouden man: "Nu vraag ik me af hoe het gaat met de nietsvermoedende man die pinnend bij McDonalds onterecht werd verdacht & gearresteerd."

Johannes Paulus II heilig op 27 april

Wijlen de pausen Johannes Paulus II en Johannes XXIII worden op 27 april 2014 heilig verklaard. Paus Franciscus heeft de datum maandag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met zijn kardinalen. Franciscus liet in juli al weten zijn twee voorgangers gelijktijdig heilig te willen verklaren.

De Poolse kardinaal Karol Wojtyla werd op 16 oktober 1978 gekozen tot paus. Dat bleef hij tot zijn dood op 2 april 2005. Johannes XXIII, een Italiaan geboren als Angelo Roncalli, was tussen 28 oktober 1958 en 3 juni 1963 kerkvorst. Hij riep begin 1959 het Tweede Vaticaans Concilie bijeen.

Beide pausen werden eerder al zalig verklaard.

Zowel Johannes Paulus II als Johannes XXIII heeft uitgesproken voor- en tegenstanders en analisten denken dat Franciscus met de dubbele heiligverklaring de eenheid binnen de kerk wil bevorderen. De huidige paus is fan van beide kerkvaders: op de herdenkingsdag van de dood van Johannes Paulus II bad Franciscus bij de tombes van beide pausen.


De BBC legt uit waarom paus Franciscus de Poolse paus heilig verklaart

IKEA test verkoop zonnepanelen in Verenigd Koninkrijk

IKEA verkoopt vanaf maandag zonnepanelen in de vestiging in het Britse Southampton. Voor een standaardpaneel voor een halfvrijstaande woning betalen de Britten 5700 pond (6800 euro). De panelen worden de komende weken ook in de rest van Groot-Brittannië verkocht, meldt de Zweedse woongigant.

Met de verkoop van de zonnepanelen wil IKEA duurzame energie makkelijker beschikbaar maken voor de consument. De prijs van het paneel is inclusief installatie en onderhoud. Groot-Brittannië is een testmarkt voor de verkoop van zonnepanelen, zegt IKEA in een toelichting. Het is de bedoeling dat de panelen later ook in andere landen worden verkocht.

Het Zweedse woonwarenhuis investeert op meerdere terreinen in duurzame energie. Zo worden vestigingen wereldwijd voorzien van zonnepanelen. Bij een aantal winkels in Nederland en België kunnen klanten hun elektrische auto opladen tijdens het winkelen.

Van der Laan kan vluchtflatbewoners niet helpen

Een gesprek tussen de groep uitgeprocedeerde asielzoekers uit de zogenoemde vluchtflat en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft maandag niets opgeleverd. De ruim 150 bewoners staan maandagavond allemaal op straat en hebben nog geen idee waar ze heen moeten.

Een woordvoerder van Van der Laan benadrukt dat niemand op straat hoeft te slapen. "Staatssecretaris Teeven heeft de groep een aanbod gedaan voor opvang in Ter Apel. De bewoners kunnen zich daarvoor vandaag inschrijven. Vervoer wordt geregeld", stelt ze in een verklaring.

De vluchtflatgangers willen daar echter geen gebruik van maken. Toch heeft de groep de gemeente om bedenktijd gevraagd, laat een woordvoerder van de groep weten. Amsterdam zegt echter geen nieuwe opvangplaats voor de asielzoekers te zoeken.

De groep probeert komende dagen bij hulporganisaties onderdak te vinden. Als dat niet lukt, zullen ze buiten moeten slapen. De asielzoekers zijn inmiddels druk bezig hun spullen in te pakken.

Met de asielzoekers was eerder afgesproken dat ze voor dinsdag het kantoorpand aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West uit moeten. Ze verbleven daar sinds eind mei. Eerder zaten de asielzoekers, die naar eigen zeggen niet naar hun thuisland terug kunnen, in een tentenkamp aan de Notweg en in de zogenoemde vluchtkerk.

'Laat 24-wekengrens bij abortus los'

Laat de grens van 24 weken bij abortus los. Daarvoor pleiten onderzoekers van het Erasmus MC en het AMC bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Nu is het zo dat een zwangerschap afgebroken mag worden totdat die 24 weken gevorderd is. Maar als er een duidelijke medische indicatie voor is, moet dat ook later nog kunnen, vinden de onderzoekers. Om dit te realiseren, is een wetswijziging nodig.

Dit pleidooi houden ze naar aanleiding van een onderzoek naar een regeling uit 2007, waarin bepaald is dat artsen melding moeten maken van een late zwangerschapsafbreking (na 24 weken zwangerschap) en levensbeëindiging van pasgeborenen.

Sinds 2007 zijn 6 gevallen van late zwangerschapsafbreking gemeld en 1 geval van levensbeëindiging bij een pasgeborene. Maar uit een rondgang van de onderzoekers blijkt dat het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger ligt: respectievelijk rond de 30 en 10 gevallen per jaar.

Inflatie eurozone naar 1,1 procent

De inflatie in de eurozone is in september verder gedaald tot 1,1 procent. Dat blijkt maandag uit een eerste inschatting van Europees statistiekbureau Eurostat. In augustus bedroeg de inflatie nog 1,3 procent.

De inflatie ligt hiermee flink onder het niveau waar de Europese Centrale Bank naar streeft. De centrale bank van de eurozone heeft een inflatiedoel van 'onder, maar dichtbij de twee procent'.

Kvitova keert terug in top tien door toernooizege

Petra Kvitova hoort door haar toernooizege van vorige week in Tokyo weer bij de tien beste tennissters van de wereld. De Tsjechische, die in 2011 zelfs even tweede stond, klom vier plaatsen van elf naar zeven. Wimbledonkampioene Marion Bartoli wordt daarvan de dupe en daalt van zeven naar tien.

Boven Kvitova blijft alles ongewijzigd. Serena Williams is nog steeds de nummer één, gevolgd door Victoria Azarenka en Maria Sharapova. De top zes wordt gecompleteerd door Agnieszka Radwanska, Na Li en Sara Errani.

Kiki Bertens beëindigde na de US Open haar seizoen, maar stijgt desondanks vier plaatsen van 86 naar 82. Ze is daarmee de enige Nederlandse in de top honderd. Richel Hogenkamp volgt met haar 176e plaats op ruime afstand. Arantxa Rus staat 217e, Michaëlla Krajicek vindt zichzelf terug op de 395e plaats.

Werkgelegenheid filmsector teruggelopen

De werkgelegenheid in de hele Nederlandse film- en audiovisuele sector is tussen 1998 en 2011 teruggelopen met 16,7 procent. Dat wijkt behoorlijk af van de Europese trend, waar juist een groei van 11,5 procent te zien was. Dat komt door de afname van overheidsbijdragen en door het ontbreken van regelgeving om internationale productieactiviteit aan te trekken.

Dit staat in een zondag verschenen rapport van Oxford Economics dat onderzoek deed in opdracht van onder meer de Filmproducenten Nederland, de filmdistributeurs en bioscoopexploitanten en het Nederlands Filmfonds.

Werkgelegenheid filmsector teruggelopen
Werkgelegenheid filmsector teruggelopen (Foto: ANP)

Buitenlandse garanties NL: 201 miljard

De garanties die Nederland heeft verstrekt aan internationale instellingen als het IMF, de ECB en Europese noodfondsen zijn eind 2012 opgelopen tot 201 miljard euro. Aan het begin van de kredietcrisis in 2008 lag dit geheel aan buitenlandse garanties nog op 18 miljard.

Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer dat maandag wordt gepresenteerd. Een woordvoerder van de Rekenkamer bevestigt berichtgeving in het Financieele Dagblad erover.

Het gaat behalve om garanties aan het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank ook om garanties aan Europese noodfondsen als het tijdelijke noodfonds EFSF en het permanente noodfonds ESM. Dat heeft allemaal te maken met leningen aan landen als Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje, die tijdens de schuldencrisis in de problemen zijn gekomen.

Mancini en Galatasaray in gesprek

Galatasaray heeft zijn pijlen gericht op Roberto Mancini als nieuwe coach. De Italiaan is de topkandidaat bij de Turkse club. Mancini en Galatasaray zijn in gesprek over een contract, maakte de club bekend. Vandaag worden de onderhandelingen voortgezet. In Istanbul moet de Italiaan de ontslagen Fatih Terim opvolgen.

Mancini zit zonder werk nadat hij eind vorig seizoen werd ontslagen bij Manchester City. Dick Advocaat was ook in beeld bij Galatasaray, maar lijkt door de gesprekken met de Italiaan niet meer te hoeven rekenen op een dienstverband bij de club van Wesley Sneijder en Nordin Amrabat. Als Mancini wordt aangesteld, is ook het scenario dat aanvaller Didier Drogba als interim-trainer gaat fungeren van tafel.

'Jol op de wip bij Fulham'

Martin Jol moet vrezen voor zijn ontslag bij Fulham. Dat meldden diverse Engelse media maandag. Onder Jol presteert Fulham dit seizoen zeer matig. De Londense club bezet de achttiende plek en pakte tot dusver pas vier punten. Afgelopen weekend bleek promovendus Cardiff City met 1-2 te sterk.

Door de slechte resultaten wordt verwacht dat Jol deze week wordt ontslagen. Tussen de manager en het bestuur zou het ook niet boteren. Jol zou talenten teveel links laten liggen en de voorkeur geven aan miljoenentransfers.

De Nederlander zelf blijft rustig onder alle druk. "Ik heb er een broertje dood aan als mensen in een club nerveus worden, zich zorgen maken en een trainer gaan vragen te vertrekken. Ik wil dat we beter gaan presteren. Dat is mijn verantwoording, dat begrijp ik."

Berdych passeert Federer op wereldranglijst

Tomas Berdych is gestegen naar de vijfde plaats op de wereldranglijst. De Tsjechische tennisser boekte een plaats winst dankzij zijn finaleplaats vorige week bij het ATP-toernooi van Bangkok. De winst van Berdych gaat ten koste van Roger Federer, die nu zesde staat.

Ook Stanislas Wawrinka boekt een plaats winst. De Zwitser stijgt naar plaats negen en passeert daarmee de Fransman Richard Gasquet. Novak Djokovic blijft de ranglijst aanvoeren, voor Rafael Nadal, Andy Murray en David Ferrer.

Robin Haase blijft de beste Nederlander, al gaat hij wel twee plaatsen omlaag van zestig naar 62. Igor Sijsling blijft staan op 75. Jesse Huta Galung is op de 96e plaats de derde Nederlander in de top honderd.

Vrees voor zware blessure Janssen

FC Utrecht moet het mogelijk de rest van het seizoen stellen zonder Willem Janssen. De middenvelder liep tegen Roda JC een ogenschijnlijk zware knieblessure op. Janssen moest al na achttien minuten het veld verlaten nadat hij in een onschuldig duel last kreeg van zijn knie. Mogelijk zijn de kruisbanden in het gewricht in- of afgescheurd. De diagnose is nog niet gesteld, maar FC Utrecht maakt zich zorgen.

"Ik ben geen dokter, de clubarts heeft me op het hart gedrukt geen voorbarige zaken naar buiten te brengen. Pas na een mri-scan is helder wat er met Willem aan de hand is", aldus trainer Jan Wouters volgens het Algemeen Dagblad. In het ergste geval moet de van FC Twente gehuurde Janssen zes tot negen maanden toekijken.

Hanna Verbooms Gone Back in de prijzen

De film Gone Back is in de prijzen gevallen op het International Film Festival in de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Het psychologische drama met Hanna Verboom in een van de hoofdrollen ging aan de haal met de publieksprijs.

Gone Back vertelt het verhaal van een deserteur die huiswaarts keert en erachter komt dat hij door iedereen is dood gewaand. De regie van de Kosovaars/Nederlandse productie was in handen van Ernest Meholli. Hij vluchtte jaren geleden van Kosovo naar Nederland.

Ook op het Lucas Kinderfilmfestival in Frankfurt was er Nederlands succes. Mimoun kwam als winnaar uit de bus in de categorie beste korte film. De jeugdfilm van Tallulah Schwab gaat over een jongen die driegt te worden meegesleurd in het criminele bestaan van zijn broer.


Hanna Verbooms Gone Back in de prijzen (Foto: Novum)

'Blunder justitie in zaak-kopschoppers'

Justitie heeft in de zaak rond de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven per ongeluk een veel lagere straf geëist tegen een van de daders dan eigenlijk de bedoeling was. Het Openbaar Ministerie had een van de jongens een straf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, toebedacht. Maar de officier versprak zich en vroeg om twaalf maanden cel en acht voorwaardelijk. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad maandag.

Het gaat om de eis tegen de 17-jarige Eindhovenaar Tom K. De rechtbank veroordeelde hem op basis van die eis tot drie maanden cel, plus drie voorwaardelijk. Het OM heeft de fout toegegeven en wil hem in hoger beroep goedmaken, aldus de krant.

Justitie liet na het bekendmaken van de vonnissen vorige maand al direct weten in beroep te gaan tegen de straf van twee van de vier veroordeelden. De rechtbank had hen een lagere straf opgelegd vanwege het feit dat het filmpje van de mishandeling werd getoond in de media.

De twee werden veroordeeld voor een poging tot doodslag op het slachtoffer, een 22-jarige man uit Oirschot. De man werd in het centrum van de stad belaagd en tegen de grond gewerkt. Hij werd daarbij meerdere malen tegen het hoofd geschopt.

De advocaat van de 17-jarige jongen spreekt in het Eindhovens Dagblad van een grove fout. "Ik kan me niet voorstellen dat je in een zaak van deze importantie, waar zo veel belangstelling voor was, zo blundert." Volgens hem gaat de fout zeker een rol spelen in het vervolg van de zaak.

Justitie kon maandagochtend nog niet reageren op het bericht.

Geen zombie is hetzelfde

In een interview met CVG zei Mike Jones, producer bij Capcom, dat er in Dead Rising 3 geen enkele zombie er hetzelfde uit gaat zien. Daarnaast zullen ook de gebouwen allemaal verschillend zijn.

"Je zult nooit twee keer dezelfde zombie zien. Het wordt allemaal procedureel gegenereerd: kapsels, kleding, kleuren, texturen. En de gore ook. Het missen van kaken, ontbrekende ogen: het is allemaal volstrekt dynamisch. Het is een compleet systeem dat wij hebben gebouwd. We hebben geen zombies gemodelleerd: we moesten elk stuk apart modelleren en dan zet het systeem ze in elkaar", aldus Jones.

Maar daar blijft het niet bij. Doordat de zombies automatisch gegenereerd worden heeft het ontwikkelteam meer tijd voor de details in de speelwereld.

"Je kijkt naar meer maatwerk en minder hergebruik. We gebruiken niet steeds dezelfde textures over en weer, noch gebruiken we iedere keer dezelfde geometrie. Elk gebouw en interieur in Dead Rising 3 wordt met de hand gemaakt en met de hand ingericht. Je zult nooit hetzelfde gebouw twee keer zien", aldus Jones.

DeadRising 3

Vraag om inleveren salaris geen uitzondering

Werkgevers die hun personeel vragen om een deel van hun salaris in te leveren zijn, in Nederland geen uitzondering meer. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van loonstrookverwerker ADP. Eerder dit jaar zorgden dergelijke verzoeken tot flinke commotie.

ADP ondervroeg meer dan 1000 medewerkers van personeelszaken. Dit jaar verzocht 4 procent van hen het personeel tevreden te zijn met een lager inkomen. "Dit komt neer op 25.000 bedrijven in Nederland." Volgens de onderzoekers heeft 17 procent van de werkgevers in de bouw het personeel gevraagd om salaris in te leveren. In de sector advisering& onderzoek en vervoer& opslag heeft bijna 1 op de 10 bedrijven een loonoffer gevraagd. In de informatie- en communicatiebranche is dat 7 procent.

Apple verslaat Coca-Cola

Apple heeft Coca-Cola verdreven van de eerste plaats op de wereldwijde ranglijst van bekende merken. Dat maakte het Britse advies- en merkenbureau Interbrand maandag bekend. Het is voor het eerst in 13 jaar dat Coca-Cola de lijst niet aanvoert.

Apple is volgens het internationaal leidende bureau 98,3 miljard dollar (72,6 miljard euro) waard. Interbrand publiceert elk jaar de ranglijst waarin de merkwaarde van de 100 meest waardevolle merken ter wereld onderzocht worden. Op de tweede plaats staat Google en Coca-Cola is gezakt naar de derde plek.

"Zo nu en dan verandert een bedrijf ons leven, niet alleen met zijn producten maar met zijn hele gedachtengoed. Dit is de reden waarom we na 13 jaar Coca-Cola aan de top, nu Apple op nummer 1 terugzien" aldus Patrick Stal van Interbrand Amsterdam.

'Jongeren gestresst door teveel keuzes'

De vraag naar psychische hulp onder jongeren neemt steeds verder toe. Veel jongeren raken gestresst door de veelheid aan keuzes die zij moeten maken. Dat stellen deskundigen maandag in het AD.

"Als er meer keuzes te maken zijn, komen psychische problemen eerder tot uiting", stelt hoogleraar geestelijke gezondheidszorg Philippe Delespaul in de krant. Door de toenemende werkloosheid en de economische crisis moeten jongeren bovendien andere keuzes maken. "En dat maakt hen nog onzekerder over hun toekomst."

Volgens de deskundigen lijken jongeren meer mogelijkheden te hebben dan vroeger en krijgen ze bovendien veel meer informatie te verwerken door het gebruik van internet.

Het aantal jongeren tot 18 jaar dat psychische hulp krijgt, is sinds 2009 jaarlijks met gemiddeld 8,5 procent gestegen. Dat is veel meer dan bij volwassenen en 65-plussers, waar de toename respectievelijk 5 en 3,8 procent is. In totaal krijgen nu zo'n 166 duizend jongeren psychische of psychiatrische hulp.

Seks op spoor wordt vrouw fataal

Een vrouw uit Oekraïne heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. Tijdens een vrijpartij tussen de treinrails, heeft de trein haar aan stukken gereden.

Het stel uit de streek Zaporizja was net op bezoek geweest bij vrienden. Blijkbaar was de visite oersaai, want ze hadden wel zin in een verzetje. Geen zin om hun thuiskomst af te wachten, besloot het hitsige koppeltje tussen de rails te duiken.

Terwijl de beste man zich op zijn vriendin klaarreed, reed de trein over hen heen. De vrouw legde hierbij direct het loodje. De man zelf moet beide benen missen, en mogelijk ook zijn derde been.

Volgens Bromsnor was het duo stomdronken. Men is nu een onderzoek gestart omdat de verkeersregels zouden zijn geschonden.

Toch nog plaats vrij bij Omega Pharma-Quick Step

Er is voor komend seizoen nog een plaats vrij in de selectie van Omega Pharma-Quick Step. Jan Bakelants zou als 30e renner de ploeg compleet maken, maar Janier Acevedo verhuist toch niet naar de Belgische ploeg. Dit verhoogt de kansen voor Thomas de Gendt, die tot nu toe nog geen nieuw contract heeft.

Acevedo zou Rigoberto Uran bij gaan staan in de bergen, maar de Zuid-Amerikaan had alleen mondeling een overeenkomst met ploegleider Patrick Lefevere. Na die overeenkomst had de Colombiaan contact met Garmin-Sharp, waar hij nu definitief heeft getekend.

Lefevere over de kansen van De Gendt: "Hij heeft deze week een aantal ongelukkige uitspraken gedaan die niet iedereen zint binnen ons team. Al blijf ik erbij dat hij bij ons zes UCI-koersen per jaar kan winnen." Ook Garmin-Sharp en Lotto-Belisol zouden in de race zijn om de Belg binnen te halen, maar Marc Sergeant van Lotto-Belisol ontkende dat gisteren.

Turners op jacht naar finaleplaatsen

Meerkamper Bart Deurloo is vanmiddag de eerste Nederlander die in actie komt op de wereldkampioenschappen turnen in Antwerpen. De kwalificaties, waarin het gaat om de plaatsing voor de toestel- dan wel allroundfinales, duren anderhalve dag. 

Epke Zonderland, Yuri van Gelder en Glenn Smink zijn 's avonds aan de beurt in het Sportpaleis. Jeffrey Wammes heeft zich gisteren geblesseerd afgemeld.

Morgen wordt pas bekend wie er in de finales staan. 's Ochtends mag namens Nederland Casimir Schmidt nog uitkomen. Voor de allroundfinale komen de beste 24 terug in de finales. 

Vooral Yuri van Gelder (ringen) en Epke Zonderland (rek) mikken op plaatsing voor de toestelfinales waarvoor een top 8-score nodig is. 

Vrouw zwanger van 13-ling

Vergeet Octomum, mevrouw Al Azawi uit de Iraakse provincie Salahuddin is de nieuwe shizzle. De beste vrouw heeft namelijk een dertienling in haar buik.

De vrouw van in de 40 is niet geheel kinderloos gebleven. Tijdens haar 24-jarige huwelijk met Fadhil Al Azawi heeft ze al zeven kinderen op de wereld gezet.

Fadhil en zijn vrouw wilden echter nog meer kinderen. De afgelopen vijf jaar slaagde ze er maar niet in om zwanger te worden. Nu is ze eindelijk weer eens drachtig, en nog wel van dertien kinderen!

Dr Mikdam Al Jabouri heeft de vrouw onder zijn controle. Hij bevestigt dat onderzoeken hebben aangetoond dat de vrouw dertien kinderen in haar buik heeft. Wel plaatst hij echter een kanttekening. "Tests hebben aangetoond dat vier foetussen inmiddels zijn overleden", aldus de specialist in het Takreet ziekenhuis. "Hun harten zijn ermee opgehouden. De rest ziet er gezond uit."

'Vier op de tien voelen zich eenzaam'

Bijna veertig procent van de volwassen Nederlanders voelt zich eenzaam. Een op de drie Nederlanders boven de 18 jaar zegt zich 'enigszins eenzaam' te voelen en bijna een op de tien geeft aan '(zeer) ernstig eenzaam' te zijn.

Dat valt op te maken uit cijfers van de eerste gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD'en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt het RIVM. Deze instanties vroegen vorig jaar ruim 370.000 mensen ouder dan 18 jaar naar hun gezondheid en levensstijl

Hoe eenzaam mensen zich voelen blijkt afhankelijk van onder meer leeftijd, gezondheidstoestand en economische zekerheid. Zo zegt 65 procent van de mensen die 90 jaar of ouder zijn, zich eenzaam te voelen, waarvan 17 procent zeer eenzaam.

Weer droneaanval VS op Pakistan

Een Amerikaanse droneaanval op moslimextremistische doelen in Noordwest-Pakistan heeft maandagochtend aan vier extremisten het leven gekost. Dit hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst gezegd.

De raketten sloegen in in een plaatsje in de aan Afghanistan grenzende tribale regio Noord-Waziristan. In het gebied hebben strijders van krijgsheer Hafiz Gul Bahadur en het beruchte Haqqani-netwerk hun bolwerken. Beide groepen hebben het vooral gemunt op de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Zondag voerde de CIA ook al een droneaanval uit op het Pakistaanse stammengebied. Daarbij kwamen drie moslimextremisten om het leven.

Emanuelson: "Te vroeg voor terugkeer"

Urby Emanuelson kan niet wachten om dinsdag in de Amsterdam Arena tegen Ajax te spelen. AC Milan komt voor de Champions League op bezoek bij de eredivisionist.

"Ik heb er zin in. Er zullen veel vrienden en familie op de tribune zitten. Het wordt wel vreemd om daar in de gang rond te lopen en mijn eigen foto's te zien, maar wel de gastenkleedkamer in te moeten", zegt Emanuelson, die Ajax bijna drie jaar geleden verliet, in gesprek met NUsport.

Of hij wel speelminuten gaat maken in de hoofdstad is nog maar de vraag. "De trainer wisselt de andere linksback, Kevin Constant, en mij een beetje af. Zijn goed recht, maar soms is dat een beetje vervelend. Ik zou liever zien dat hij voor eentje kiest. Dan weet je waar je aan toe bent. Maar ik zal ermee mee moeten leven en doe mijn uiterste best om de coach te overtuigen."

Emanuelson wil nog steeds slagen bij Milan en van een terugkeer naar Ajax, waar afgelopen zomer over werd gespeculeerd, is dan ook geen sprake. "Ja, dat was de wereld in geholpen omdat Eriksen net was vertrokken en ik op Schiphol was gesignaleerd. Er is geen contact geweest. Ik denk dat het voor een rentree nog ietsjes te vroeg is."

Gesprekken Oad maandag verder

De curatoren van de Oad Groep bekijken maandag of er meer onderdelen van de failliete reisorganisatie verder kunnen door middel van een doorstart. Er zijn mogelijkheden voor meer doorstarts, zo zei een woordvoerder maandagochtend op Radio 1. Met welke partijen wordt gesproken, wilde hij niet zeggen.

Zondag werd duidelijk dat het busbedrijf van Oad en SRC-Cultuurvakanties een doorstart maken. Daardoor blijven naar schatting zo'n 250 banen behouden. Volgens de zegsman ging het in dit geval om onderdelen die het goed deden. Een doorstart van het gehele bedrijf was niet mogelijk.

De woordvoerder bevestigde verder dat de curatoren verder onderzoek doen naar de financiën, het gevoerde directiebeleid en het mogelijk falende toezicht van commissarissen. Dat is volgens hem gebruikelijk bij faillissementen.

Rachael Leigh Cook bevallen van dochter

Actrice Rachael Leigh Cook heeft zondag een dochter op de wereld gezet. ''Het is een meisje'', twitterde haar man Daniel Gillies. ''De keizerin van mijn alles'', vervolgde de trotse vader. ''Ze is perfect. We zijn dolgelukkig.''

Vrijdag ging het gerucht dat de 33-jarige Cook een jongetje had gebaard, maar dat bericht werd door acteur Gillies op Twitter ontkracht. Cook en haar 37-jarige man trouwden in 2004. De kersverse dochter is hun eerste kind samen.

Cook, die bekend is van films als She's All That en Josie and the Pussycats, is te zien in de tv-serie Perception. De acteercarrière van Gillies kwam van de grond toen hij in 2004 werd gecast in Spider-Man 2 en Bride & Prejudice. Momenteel is de acteur te zien in de serie The Vampire Diaries.

Raad van State kraakt enkelbandenplan Teeven

De Raad van State ziet het plan van het kabinet om gevangenen met een enkelband naar huis te sturen niet zitten. Het is slecht onderbouwd en mogelijk gevaarlijk, zo staat in een nog niet geopenbaard advies dat in handen is van De Telegraaf. Door een gebrek aan begeleiding zouden criminelen weer op het slechte pad kunnen raken.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen. Hij wil dat bereiken door gevangenissen te sluiten en meer gebruik te maken van enkelbanden. Criminelen die zich goed hebben gedragen en minstens de helft van hun straf erop hebben zitten, zouden met een enkelband thuis mogen zitten.

Het plan om meer met enkelbanden te werken lijkt echter alleen om het geld gemaakt te zijn, terwijl het die bezuinigingen waarschijnlijk niet eens waarmaakt, zo stelt de Raad van State. Het zou uiteindelijk slechts zestien miljoen euro besparen. Teeven heeft er bijvoorbeeld geen rekening mee gehouden dat criminelen met een enkelband weer recht hebben op uitkeringen als ze thuis zitten.

Teeven zwakte zijn plannen voor de bezuinigingen op het gevangeniswezen in de zomer al af. De plannen leidden bij verschillende gevangenissen al tot werkonderbrekingen en protesten.

Velthuizen: "Vitesse wordt onderschat"

Vitesse kan woensdag via ADO Den Haag de koppositie in de Eredivisie overnemen van FC Twente. Doelman Piet Velthuizen vindt dat de Arnhemmers zichzelf moeten belonen.

De achterstand van Vitesse op Twente is één punt. Na de zege op NEC (2-3) heeft de formatie van trainer Peter Bosz nog steeds de minste verliespunten in de Eredivisie. "Als wij woensdag winnen staan we bovenaan", aldus Velthuizen tegen Goal. "Dat is niet voor niets. We spelen gewoon goed voetbal. Als we aan kop komen is dat terecht."

De Vitesse-goalie toonde zich na de winst op aartsrivaal NEC wel kritisch. "Die twee tegengoals waren zonde. We hadden de wedstrijd eerder moeten beslissen. Die tweede tegengoal komt uit een simpele ingooi die wordt doorgekopt. Die jongen (Michael Higdon, red.) schiet de bal daarna goed binnen. Een mooie goal, maar totaal onverdiend. Wij waren veel beter dan NEC. Individuele klasse gaf de doorslag voor ons."

"Organisatorisch stonden we in grote delen van de wedstrijd goed, maar soms dachten we te aanvallend. Wij hebben een team dat druk vooruit wil zetten. Ik denk dat veel ploegen ons onderschatten. Pas daar mee op. Het maakt ons niet uit tegen wie we spelen. Wij zijn alleen gefocust op het pakken van punten. Wat de coach al zei: als je twee keer van NEC zou verliezen en de rest wint, wordt je ook kampioen. Maar deze zege is extra lekker Alleen zijn we slordig met die tegengoals. Die vallen te makkelijk. Er is werk aan de winkel", aldus Velthuizen.

De keeper van Vitesse is tevreden met de nieuwe aanwinsten. Huurling Lucas Piazon besliste de derby van zondag. Junior Santos, Cristian Cuevas, Christian Atsu en Sam Hutchinson kwamen niet in actie. "De nieuwe jongens doen nog niet allemaal mee, maar het is logisch dat ze moeten wennen. Je kunt ook niet verwachten dat ze zich direct in een al goed draaiend team spelen. Ze doen het goed op de training, maar hebben de tijd nodig. Toch kun je al wel zien dat ze van waarde kunnen zijn voor ons."

Dijsselbloem spreekt met oppositiepartijen

Minister Dijsselbloem (PvdA) van Financiën gaat vanaf vanmiddag om de tafel met de oppositiepartijen in de hoop om zo genoeg zieltjes te kunnen winnen om de kabinetsplannen voor de begroting voor volgend jaar door de Eerste Kamer te kunnen loodsen. De CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, 50PLUS en de Partij voor de Dieren hebben al aangegeven de plannen te zullen steunen, maar stellen elk wel bepaalde voorwaarden.

De twee overige oppositiepartijen laten hun financieel specialisten thuis. PVV-leider Geert Wilders vindt dat Dijsselbloem "de gesprekken om Nederland verder af te breken, maar met de nep-oppositie moet voeren". Ook de SP, buiten de PVV de enige partij die een motie van wantrouwen van Wilders tegen het voltallige kabinet Rutte-II steunde, bedankt voor de eer.

Veel mechs in Armored Core: Verdict Day

We kunnen weer los met vette mechs. Namco Bandai en FromSoftware brengen ons namelijk Armored Core: Verdict Day. Uiteraard gaat dit samen met het uitbrengen van een launchtrailer. De basis van het spel blijft zoals we die kennen van de Armored Core-serie: De wereld heeft ruzie en jij moet met een grote mech meehelpen in de gevechten.

Armored Core: Verdict Day is sinds 27 september te koop op PlayStation 3 en Xbox 360.

FOK! wat een weer... Tja.

Voor een beetje leven in de brouwerij moeten we toch echt in het Middellandse Zeegebied zijn. Ook de wielerliefhebbers zagen nogal wat regen en onweer voorbijkomen in Firenze bij het WK wielrennen. Toen kon ik enige kwaadheid niet onderdrukken.

Het is sakkerloot herfst en dat wil dus zeggen dat we ook recht hebben op herfstweer. Maar ja, niets van dat alles. Het is droog en vrij zonnig. Hooguit zullen er wat kleine wolkenvelden ontstaan, maar dat was het wel. Ik hoef natuurlijk niet te zeggen dat het droog blijft. De wind is wel vrij nadrukkelijk aanwezig en ligt tussen de windkracht 4 en 6.

Op donderdag en vrijdag kan er even wat regen vallen, maar het tachtig-miljardste hogedrukgebied staat dan alweer in de steigers klaar om vanaf het weekend de herfst op dezelfde huidige wijze te gaan vervolgen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Mono

 Meester Monopoly aan het werk in een onbewolkte lucht nabij Groningen. De ICM stond al klaar om een IC-dienst te gaan draaien.

Mono2
De meeste mensen zaten lekker in de tuin...

 Pre
...zoals Dumpiej. Zijn peren groeien goed door.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Come fly with me

Net als Frank Sinatra vind ik luchtvaart machtig interessant. Of het nou een eeuw geleden is of (de vliegtuigen van) de toekomst, commercieel of militair, het wekt automatisch interesse. Vele docu's over alles van Lufthansa en Luftwaffe tot Pan Am en KLM passeerden de revue. Daarnaast speel ik veel en graag managementspelletjes: pretparken, wereldrijken, ziekenhuizen, geef me de mogelijkheden en ik manage een eind weg. “Airline Empires” is het beste van twee werelden.

Hoofddoek verplicht op Britse school

Leerlingen van de Tauheedul Islam Girls' High School te Blackburn, Engeland, zijn verplicht om zowel in als buiten het schoolgebouw een hoofddoekje te dragen. De moslima’s van de 800 leerlingen tellende school waren al verplicht om lange paarse tunieken over hun kleding te dragen  Dit om te voorkomen dat een stukje huid zichtbaar zou zijn. De school heeft verder bedacht dat leerlingen minsten een keer per week de heilige Koran moeten reciteren en geen schoolspullen (pennen, schriften, agenda’s) mogen gebruiken waarop niet-islamistische afbeeldingen te zien zijn. De jongedames mogen zich dus niet verlekkeren aan Harry Styles of een ander pubericoon.

De particuliere islamitische school is van plan om nog 12 filialen te openen in Groot-Brittannië. Drie daarvan hebben inmiddels toestemming gekregen de deuren open te gooien, ondanks adviezen van expert terrorismebestrijdingsexpert Haris Rafiq. "Het is een beangstigende gedachte dat jonge Britse moslima’s op deze manier nooit kunnen integreren in de maatschappij. Ze leven in isolatie en komen nooit in contact met mensen buiten hun gemeenschap."

Premier David Cameron heeft al laten weten dat de regering initiatieven die gezichtsbedekkende kleding ontmoedigt zou moeten ondersteunen. Op de school wandelt inmiddels tien procent van de leerlingen met een niqaab, slechts de ogen zijn zichtbaar. Volgens de premier is het lastig om les te geven wanneer je de leerlingen niet kan aankijken en zien hoe de reacties zijn op het lesmateriaal.

"Het is een vrij land en ik vind dat een vrij land vrije en onafhankelijke instituten zou moeten hebben. Maar als het nodig is om bepaalde initiatieven te ondersteunen, dan doe ik dat graag", aldus Cameron.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.