FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 september 2013

Pirelli ook in 2014 bandenleverancier in F1

Pirelli zal ook in 2014 de Formule 1-banden gaan leveren, zo heeft de World Motor Sport Council van de FIA besloten. De Italianen moeten hierbij wel aantonen een product te kunnen maken dat aan zowel de technische als veiligheidseisen van de FIA kan voldoen.

FIA: "Een van de noemenswaardige aspecten van de nieuwe Concorde Agreement is de nieuwe procedure om tenders uit te schrijven voor een enkele leverancier in de categorieën banden en brandstof voor de Formule 1. In dit proces is de FIA bevestigd als instantie die bepaalt. De commerciële rechtenhouder mag wel onderhandelen met potentiële leveranciers, maar de World Motor Sport Council beslist wie het uiteindelijk wordt."

In de huidige situatie is het nog zo dat zowel de teams als het Formula One Management contracten met leveranciers af kunnen sluiten. Deze bedrijven hadden voor 2014 al een contract met Pirelli, maar in de toekomst moet de WMSC van de FIA dit gaan beslissen. Mogelijk heeft de nieuwe rol die de WMSC bekleedt nog meer impact, waardoor er beslist kan worden welk bedrijf bepaalde onderdelen voor een F1-bolide zal mogen leveren.

Luiten op dreef in Schotland

Golfer Joost Luiten doet bovenin mee bij de Alfred Dunhill Links Championship. De winnaar van de KLM Open liep vandaag een ronde van 63 slagen (-9), waarmee hij na twee ronden op -14 staat. Alleen de Engelsman Tom Lewis doet het nog één slag beter.

Het toernooi in Schotland wordt gespeeld op de banen St. Andrews, Carnoustie en Kingsbarns. De deelnemers lopen op elk van de banen een ronde, waarna na de derde ronde pas de schifting plaatsvindt. De finale wordt afgewerkt op St. Andrews.

Luiten kwam vandaag in actie op Kingsbarns, waar ook de Amerikaan Peter Uihlein in actie kwam. Hij tekende met een evenaring van het baanrecord van 60 slagen (-12) voor de beste prestatie van de dag. Gisteren speelde Luiten op het als lastig bekend staande Carnoustie een ronde van 67 slagen (-5).

Andere Nederlanders die meedoen zijn Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber. Derksen staat na twee ronden gedeeld 46e met een score van -7. Hij speelde gisteren op Kingsbarns en vandaag op St. Andrews. Lafeber staat met -3 gedeeld 92e. Hij kwam al in actie op St. Andrews en Carnoustie.

Dijsselbloem maandag in gesprek met oppositie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft alle oppositiepartijen gesproken en gaat maandag met een aantal partijen in gesprek. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vrijdagavond in Nieuwsuur.

Volgens Zijlstra vinden de gesprekken in verschillende rondes plaats. Maandag is dat vooralsnog met de financiële woordvoerders van de partijen. "Hopelijk leidt dat tot een volgende fase waar andere mensen aan tafel zitten", aldus Zijlstra.

Donderdagavond werd beloofd dat minister Dijsselbloem alle fractievoorzitters zou uitnodigen om op zijn ministerie verder te praten. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag na twee dagen algemene beschouwingen er het volste vertrouwen in te hebben dat hij met de oppositie tot afspraken kan komen over de begroting van volgend jaar. Volgens Rutte verloopt alles 'volgens plan'.

SPD gaat met CDU/CSU in gesprek

De SPD is bereid met de CDU/CSU van Angela Merkel verkennende gesprekken aan te gaan over de vorming van een grote Duitse coalitie. Dat heeft SPD-voorzitter Sigmar Gabriel vrijdag gezegd. Binnen de sociaaldemocratische partij steunde een meerderheid het opstarten van de formatiegesprekken.

SPD-lijsttrekker in de verkiezingscampagne Peer Steinbrück kondigde vrijdag aan uit de politiek te stappen.

Uit een peiling van de tv-zender ARD bleek eerder deze week dat een meerderheid wil dat de CDU/CSU een grote coalitie aangaat met de SPD.

Vrachtschip passeert Noordwestelijke Doorvaart

Een Deens vrachtschip dat met een lading steenkool onderweg is naar Finland is er voor het eerst in geslaagd door de Noordwestelijke Doorvaart te varen. Dat heeft de eigenaar van het schip vrijdag gezegd. Het is slechts het tweede vrachtschip in de geschiedenis dat dit huzarenstukje levert.

De Nordic Orion vertrok op 17 september met vijftienduizend ton steenkool uit Vancouver, in Canada. Inmiddels heeft het vaartuig Groenland bereikt. Naar verwachting komt het volgende week aan in Finland.

De interesse onder vrachtvervoerders voor de Noordwestelijke Doorvaart is groot, omdat die de zeeroute tussen Europa en Azië aanzienlijk verkort. Aanvankelijk was de route door het dikke pakijs onbegaanbaar, maar het zeeijs smelt door de stijgende temperaturen, waardoor nieuwe vaarwegen worden gecreëerd.

De SS Manhattan was in 1969 het eerste schip dat door de Noordwestelijke Doorvaart voer.

[Bundesliga] Augsburg in slotfase naast Gladbach

FC Augsburg heeft aan de thuiswedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach op het nippertje een punt overgehouden. Door een doelpunt vlak voor tijd van Arkadiusz Milik eindigde de wedstrijd vrijdagavond in 2-2. Beide clubs staan voorlopig op een gedeelde vijfde plaats in de Bundesliga. De concurrenten komen zaterdag en zondag pas in actie.

Augsburg kwam via André Hahn in de 27e minuut op voorsprong, waarna Max Kruse (33e) en Branimir Hrgota (71e) de wedstrijd deden kantelen. De Pool Milik maakte tien minuten nadat hij was ingevallen gelijk.

Aanvoerder Paul Verhaegh speelde bij Augsburg de hele wedstrijd mee. Bij Gladbach vielen Roel Brouwers en Luuk de Jong vlak voor tijd in.

[JL] Willem II koploper na winst op Eindhoven

Willem II heeft zich voorlopig aan kop van de Jupiler League genesteld. De Tilburgers wonnen thuis met 3-2 van FC Eindhoven en hebben nu een puntje meer dan FC Dordrecht, dat zondag pas in actie komt. Eindhoven bezet de vierde plaats.

Ali Messaoud zette Willem II na een kwartier spelen op voorsprong, maar snel daarna herstelde Jens van Son het evenwicht. Op slag van rust zette Ruud Boymans de thuisploeg uit een corner op 2-1, waarna Jeroen Lumu tien minuten voor tijd met een prachtig schot in de korte hoek de wedstrijd leek te beslissen. Door toedoen van Josemar Machiavala keerde de spanning vlak voor tijd nog even terug.

Dordrecht heeft een goede kans om de koppositie over twee dagen weer over te nemen. De ploeg moet op bezoek bij hekkensluiter FC Oss.

Helmond Sport werd op eigen veld met 3-1 verslagen door Almere City FC. Beide clubs werden deze week in het bekertoernooi uitgeschakeld door een amateurclub. MVV en FC Emmen speelden in Maastricht met 0-0 gelijk.

Hockeyrouwen Japan plaatsen zich voor WK in Den Haag

Dankzij een 2-1 overwinning op Zuid-Korea in de finale van Asia Cup heeft het nationale vrouwenelftal van Japan zich gekwalificeerd voor het WK hockey in 2014 in Den Haag. Mitsuhashi en Otsuka scoorden voor de Japanners.

Behalve de verloren finale hoefden de Zuid-Koreaansen niet te treuren, zij immers reeds geplaatst voor het WK door hun derde plaats tijdens de halve finale van de Hockey World League in Rotterdam.

AnsaldoBreda eist 132 miljoen euro van NS

De Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda eist 132 miljoen euro van de Nederlandse Spoorwegen. Het bedrijf heeft dat vrijdag laten weten aan het ANP.

AnsaldoBreda wil dat de NS zich aan de contractuele verplichtingen houdt en alsnog zeven van de zestien treinen betaalt, die nog niet waren betaald. Ook eist het bedrijf een schadevergoeding.

AnsaldoBreda bevestigde dat het bij de rechtbank van Utrecht een zaak heeft aangespannen tegen de NS en tegen de NS Financial Services Company (NSFSC). Die in Ierland gevestigde dochteronderneming van de NS heeft de contracten voor de V250-hogesnelheidstreinen getekend.

Ook de Belgische NMBS kunnen een dergelijke rechtszaak verwachten voor de drie treinen die ze bestelden bij de Italianen, zegt AnsaldoBreda.

AnsaldoBreda liet nog eens weten alle redenen te verwerpen die de NS aandraagt om het contract te verbreken.

De NS reageerde laconiek op de claim van AnsaldoBreda. "Het lag in de lijn der verwachting. Het is onderdeel van een juridisch proces. Wij zetten in op een vergoeding van AnsaldoBreda, zij zetten in op een vergoeding van ons. We zijn dan ook niet van plan te betalen", liet een woordvoerder weten.

AnsaldoBreda eist 132 miljoen euro van NS
AnsaldoBreda eist 132 miljoen euro van NS (Foto: ANP)

Obama belt met president Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft telefonisch contact gehad met zijn Iraanse ambtgenoot Hasan Rouhani. Het is het eerste een-op-eengesprek tussen leiders van beide landen in 36 jaar.

De Verenigde Staten en Iran kunnen een totaaloplossing vinden voor het omstreden Iraanse atoomprogramma, zei Obama vrijdag na zijn gesprek. Hij en Rouhani hebben hun teams van adviseurs opgedragen aan een overeenkomst te werken. De VS zullen daarbij nauw samenwerken met hun bondgenoten, waaronder Irans aartsvijand Israël.

Het gesprek met Rouhani biedt de mogelijkheid tot progressie, aldus de Amerikaanse leider.

Iran bevestigde het telefoongesprek op de website van de Iraanse president.

Monic Hendrickx neemt Carmen mee naar huis

Monic Hendrickx neemt onbedoeld haar rol van Carmen uit Penoza soms mee naar huis. "Ik krijg thuis wel eens te horen dat ik Carmen doe. Ga ik ineens plat praten of grove grappen maken", zegt de actrice in Spits.

Ook op lichamelijk gebied ondervindt de 46-jarige Hendrickx de naweeën van het spelen van Carmen. "Penoza is zo'n snelkookpan", legt ze uit. "Aan het eind van het draaiseizoen zitten mijn schouders vast van de stress die Carmen heeft ervaren. Ik had vrij en bedacht me dat ik heel moe was en merkte dat ik echt wel over grenzen was heengegaan."

Al met al heeft Hendrickx, die vanaf zondag te zien is in een nieuw seizoen van Penoza, de grootste lol in haar werk en noemt ze werken met regisseur Diederik van Rooijen 'rock-'n-roll'. "We repeteren ook nooit. Hij neemt gelijk op. Nu moet ik ook wel zeggen dat mijn eerste take meestal de beste is, omdat ik dan het meest met mijn intuïtie werk. Bij Diederik weet je nooit wat hij gaat doen: teksten veranderen en er gebeurt altijd wel iets waar hij direct op wil inspelen."


Monic Hendrickx neemt Carmen mee naar huis (Foto: Novum)

VPRO wint prijs met woestijnvergroener

De VPRO heeft met de Tegenlicht-aflevering Groen Goud een Prix Italia gewonnen. De omroep won met de uitzending over ecoloog John D. Liu de prijs voor programma's die zich richten op duurzaamheid op het gebied van voeding en natuur.

In Groen Goud wordt Liu gevolgd in zijn missie om woestijnen te vergroenen en biodiversiteit te herstellen. "Onvermoeibaar brengt hij de boodschap dat herstel van ecosystemen niet alleen mogelijk is, maar ook nog eens economisch zeer zinvol", luidt de beschrijving op Holland Doc.

De Prix Italia worden jaarlijks uitgereikt door de Italiaanse publieke omroep RAI.


Tegenlicht - Groen Goud (via Holland Doc)

New Jersey op F1-kalender 2014

Autosportfederatie FIA heeft de kalender voor het Formule 1-seizoen 2014 gepubliceerd. De 22 races tellende kalender bevat weinig verrassingen ten opzichte van eerder uitgelekte versies, al zijn er wel een aantal verschuivingen. Ten opzichte van dit jaar zijn er vier nieuwe races en de race in India wordt geschrapt.

Het Formule 1-circus zal voor het eerst neerstrijken in New Jersey, al is de op 1 mei geplande race nog wel onder voorbehoud. Dit geldt ook voor Zuid-Korea dat van het najaar naar het voorjaar verhuist en Mexico dat na ruim twintig jaar afwezigheid terugkeert en wel in november. Ook de wedstrijd in Oostenrijk staat na elf jaar weer op het programma, terwijl Rusland (Sochi) nieuw is op de kalender. Het seizoen begint op 16 maart in Australië en sluit op 30 november af in Brazilië.

De 2014-kalender

Datum Grand Prix
16 maart Australië (Melbourne)
30 maart Maleisië (Sepang)
6 april Bahrein (Sakhir)
20 april China (Shanghai)
27 april Zuid-Korea (Yeongam)*
11 mei Spanje (Barcelona)
25 mei Monaco (Monte Carlo)
1 juni Amerika (New Jersey)**
8 juni Canada (Montreal)
22 juni Oostenrijk (Spielberg)
6 juli Groot-Brittannië (Silverstone)
20 juli Duitsland (Hockenheim)
27 juli Hongarije (Budapest)
24 augustus België (Spa-Francorchamps)
7 september Italië (Monza)
21 september Singapore (Marina Bay)
5 oktober Rusland (Sochi)**
12 oktober Japan (Suzuka)
26 oktober Abu Dhabi (Yas Marina)
9 november Verenigde Staten (Austin)
16 november Mexico (Mexico City)**
30 november Brazilië (Interlagos)

* = race in Zuid-Korea kan om financiële reden geschrapt worden
** = circuit wacht op goedkeuring

'Roma-vader liet zoontje stelen'

De Utrechtse Romafamilie Nicolich is opnieuw in opspraak. De vader van het gezin zou zijn 6-jarige zoontje hebben ingezet bij een winkeldiefstal. De gemeenteraad heeft om opheldering gevraagd. Verantwoordelijk wethouder van wonen Gilbert Isabella (PvdA) is op de hoogte van het bericht, maar kan nog niet inhoudelijk reageren, laat zijn woordvoerder vrijdag weten.

De familie Nicolich bezorgt de gemeente Utrecht al jaren hoofdbrekens. De stad bood het gezin door de jaren heen minimaal dertien keer huisvesting aan, inclusief een heuse villa. Tussentijds trok het gezin op kosten van de gemeente langs hotels en vakantieparken. Diverse keren werden de familieleden hun huis uitgezet vanwege overlast of huurachterstand.

Vorig jaar werd het gezin ondergebracht in een sloopwoning op Kanaleneiland. Naar verluidt was dat de allerlaatste kans die de gemeente de familie gaf. De gemeenteraad wil weten wat er nu met het gezin gaat gebeuren.


Speciaal voor die ene FOK!ker die dit filmpje nog niet kent

Paul Verhoeven wint Louis Hartlooper Prijs

Met hun boek Volgens Verhoeven hebben regisseur Paul Verhoeven en Rob van Scheers de Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek gewonnen.

Ook filmjournalist Bor Beekman van de Volkskrant kreeg de prijs, voor zijn artikelen en interviews in de filmbijlage van de Volkskrant. De onderscheidingen werden donderdagmiddag uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival.

Regisseur Paul Verhoeven bespreekt in het boek Volgens Verhoeven een aantal klassieke films die hem om uiteenlopende redenen boeien. De weerslag van zijn gesprekken met Van Scheers verscheen als wekelijkse reeks in de Volkskrant, waarvan 65 gesprekken vorig jaar werden gebundeld in hun boek.

Valve maakt controller in plaats van Half-Life 3

Vandaag kondigde Valve in de laatste van een serie aankondigingen aan, dat het een eigen controller op de markt gaat brengen: de Steam Controller. De Steam Controller is ontworpen om alle games in de Steam Library goed te ondersteunen, en wijkt daardoor af van traditionele controllers.

Het eerste wat opvalt is dat analoge stick geheel ontbreken, en dat deze vervangen zijn door twee extreem nauwkeurige touchpads. Volgens Valve moet het hierdoor mogelijk worden om ook games die traditioneel alleen met een muis en keyboard gespeeld worden, zoals RTS en 4X-games, ook speelbaar vanaf de bank te maken. Daarnaast zouden ook FPS-games beter moeten spelen dan met een gewone controller.

Tevens zit er in het midden van het controller een touchscreen wat tevens ingedrukt kan worden. Ook bevat de controller extreem nauwkeurige haptische feedback, wat veel verder zou moeten gaan dan gewone rumble-functionaliteit. Al met al zijn er 16 knoppen beschikbaar op de controller, en zijn deze alle volledig symmetrisch geplaatst. Hierdoor zou de controller zowel voor links als voor rechtshandige mensen in te stellen zijn.

Over instellingen gesproken: via de Steam Community wordt het mogelijk om controller configuraties te delen voor elk spel in de Steam Library. Hoewel de controller een 'Legacy Mode' bevat waarmee muis en keyboard-spellen zonder controllerondersteuning gespeeld kunnen worden, is het dus ook mogelijk om per spel de voor jou prettige instellingen te maken of te downloaden.

De controller moet op elk platform gaan werken dat Steam ondersteunt, en is vanaf volgend jaar te koop. De mensen die het Steam Machine-prototype winnen, krijgen echter dit jaar al de Steam Machine en de Steam Controller.

Steam Controller

Bryce Dallas Howard in beeld voor Jurassic World

Bryce Dallas Howard is in onderhandeling voor een hoofdrol in Jurassic World. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De langverwachte en vele malen uitgestelde vierde film in de Jurassic Park-reeks lijkt hiermee definitief van de grond te komen.

Howard was al langer in beeld voor de film. De eerste geruchten staken in mei de kop op. Toen werd ook David Oyelowo genoemd, maar rond hem is het nu stil. Opvallend is dat Variety donderdag nog schreef dat naast Howard ook Oyelowo en zelfs Josh Brolin officieel in onderhandeling waren, maar dat bericht is na korte tijd om onbekende redenen verwijderd.

Naar verluidt moet studio Universal twee hoofdrolspelers casten voordat de preproductie kan beginnen. Officieel zijn nog geen acteurs aan de film verbonden.

Over de plot van Jurassic World, van scenarist Derek Connolly, is nog niets bekend. Colin Trevorrow, die al met Connolly samenwerkte aan Safety Not Guaranteed, voert de regie. De Amerikaanse premièredatum werd eerder deze maand een jaar naar achteren geschoven, naar 12 juni 2015.


Bryce Dallas Howard in beeld voor Jurassic World (Foto: Novum)

Maffiosi opgepakt in Amsterdam

Arrestatieteams hebben vorige week in Amsterdam twee vooraanstaande leden van de Italiaanse maffia opgepakt. Bij de aanhoudingen en huiszoekingen werden zes vuurwapens, tienduizenden euro's en zes kilo heroïne in beslag genomen, laat de politie vrijdag weten.

Een van de arrestanten is een 33-jarige Italiaan die is veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf vanwege harddrugshandel. Hij zou aan het hoofd staan van een grote criminele organisatie die deel uitmaakt van de Camorra, de Napolitaanse maffia. De Italiaan wordt eerst in Nederland berecht voor vuurwapenbezit, een vals identiteitsbewijs en witwassen en wordt pas daarna overgeleverd aan de Italiaanse autoriteiten.

De man was in augustus al eens aan de kant gezet in Amsterdam vanwege een controle in verband met witwassen, maar omdat toen geen geld werd aangetroffen en hij gebruikmaakte van een paspoort van een ander werd hij niet aangehouden. Hij was toen in het gezelschap van een andere Italiaan die ervan wordt verdacht een vooraanstaand lid van de Camorra te zijn. Ook deze 54-jarige man werd door de Italiaanse autoriteiten gezocht in verband met drugshandel. Hij zit nu vast in afwachting van zijn uitlevering aan Italië.

Tijdens het onderzoek van de financiële recherche werd ook een Britse man met een vals identiteitsbewijs aangehouden. Hij werd samen met een familielid opgepakt, waarbij zowel vuurwapens als heroïne werd aangetroffen.

Eerder werd al bekend dat de politie vorige week op verzoek van de Italiaanse justitie een voortvluchtig maffialid heeft aangehouden. De 39-jarige Francesco N. behoort tot de 'Ndrangheta, een gewelddadige maffiaorganisatie in de Zuid-Italiaanse provincie Calabrië. Hij wordt gezocht voor moord, vuurwapenbezit en lidmaatschap van de maffia en was in Italië veroordeeld tot levenslang voor moord.

Gay Pride Belgrado te onveilig

De Gay Pride Parade, die zaterdag in Belgrado gepland stond, is op het laatste moment afgelast. Dat heeft premier Ivica Dacic vrijdagavond gezegd. De autoriteiten verwachten ongeregeldheden en kunnen de veiligheid van de deelnemers niet garanderen. De afgelopen twee jaar kon de homoparade ook niet doorgaan wegens veiligheidsproblemen.

"Alle demonstraties die morgen gepland staan, worden verboden", zei de premier tegen Servische media. Het gaat om de veiligheid van de burgers, verklaarde hij.

Daags voor de geplande datum was er nog onduidelijkheid over het wel of niet doorgaan van de homoparade. De parade zou zaterdagochtend van start gaan in het Manjez-park. Maar na uitvoerig beraad vrijdagavond in het kantoor van de veiligheidsdienst van de regering onder leiding van vicepremier Alexandar Vucic werd toch besloten het evenement af te gelasten. De organisatoren lieten weten een alternatief binnenprogramma te houden met toespraken en een persconferentie.

De laatste keer dat de parade werd gehouden, in oktober 2010, liep het uit op een veldslag. Hooligans en jongeren van extreemrechtse groepen bestormden de stad en raakten slaags met de politie. Honderd agenten raakten gewond. Deelnemers aan de Pride bleven ongedeerd.

Extreemrechtse groepen wilden ook dit jaar een tegendemonstratie houden, vlakbij het park waar de parade zou plaatsvinden. De leider van 'Na?i, een van de extreemrechtste bewegingen in het land, waarschuwde voor een aanval op de parade, als die door zou gaan. "Het wordt net als in 2010", aldus Ivan Ivanovic eerder deze week tegen lokale media. "We hebben niks tegen homo's, maar we willen ze niet in onze straten zien."

De organisatie van de Gay Pride is kwaad op de regering, omdat zij wederom tot het laatste moment heeft gewacht met een besluit over de veiligheid. Vorig jaar werd de parade twee dagen tevoren afgelast. Volgens de organisatie is de beslissing er een van politieke aard en niet zozeer ingegeven door veiligheid.

Het houden van een veilige homorechtenparade is belangrijk voor Servië, dat binnenkort kan beginnen met onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie. Vorig jaar kwam er veel kritiek uit Brussel op het annuleren van de parade en ook dit jaar was er druk vanuit de Europese Unie om de parade door te laten gaan. Vijftien ambassadeurs, onder wie de Nederlandse, riepen premier Ivica Dacic vorige maand per brief op om een vreedzame en veilige homoparade te houden.

Trein beschoten in Utrecht

In Utrecht is vanavond een trein beschoten kort na vertrek van het centraal station in de Domstad. De beschieting is door een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen bevestigd. 

Het is nog niet duidelijk waarmee de trein precies is beschoten. De schutter, of schutters, raakte(n) in elk geval de voorruit van de trein, die nu in Amersfoort stil zou staan.

Er zijn geen gewonden gevallen door het incident. Wel is de machinist van de trein volgens een inzittende logischerwijs "behoorlijk geschrokken".

FOK!film top 100 2013!

Na lang wachten is het dan eindelijk zo ver! Organisator Gorro heeft zijn werk opzij geschoven en gaat nu echt belangrijke dingen doen: de jaarlijkse FOK! Film top 100 organiseren. Afgelopen jaar ging Pulp Fiction nog met de eerste plek aan de haal, waar The Shawshank Redemption in de vier jaar daarvoor nog de hoogste positie bekleedde. Wie gaat er dit jaar winnen?

Zoals te doen gebruikelijk wordt de volledige lijst samengesteld door de users van FOK! en kun jij dus mede bepalen hoe de top 100 eruit gaat zien. Dat kun je doen door naar dit topic te gaan en jouw meest favoriete films te posten. Lees wel eerst even de OP, zodat je de lijst volgens het juiste format inlevert en je het Gorro zo makkelijk mogelijk maakt. Jij blij, wij blij.

Voor deze twaalfde editie van de FOK! Film top 100 kun je je lijst inleveren kan tot en met zaterdag 26 oktober 18:00u. Hier de uitslag van afgelopen jaar.

Senaat VS voor extra leenruimte overheid

De Amerikaanse Senaat heeft vrijdagavond ingestemd met een wet die moet voorkomen dat de federale overheid zonder geld komt te zitten en niet-essentiële diensten stil moet leggen. De wet haalde het met 54 stemmen voor en 44 tegen in het door de Democratische partij van president Barack Obama gedomineerde hogerhuis.

Het is de vraag of de wet ongeschonden door het Huis van Afgevaardigden komt. Daarin heeft de Republikeinse oppositie een meerderheid. Die wil wel instemmen met een tijdelijke verruiming van de leenruimte van de federale overheid, maar alleen als een door Obama voorgestelde hervorming van het stelsel van ziektekostenverzekeringen niet doorgaat. Juist die bepaling is in de Senaat uit het wetsvoorstel geschrapt.

Damrak lager in afwachting Amerikaanse begroting

(Novum/ABM FN) - Het Damrak is na een nieuwsluwe dag lager gesloten in afwachting van een akkoord over de Amerikaanse begroting. De AEX sloot op 375,77 punten, een verlies van 0,6 punten. Op weekbasis verloor de Amsterdamse hoofdindex 1,6 procent. Het sentiment werd vooral bepaald door zorgen over het begrotingstekort in de VS en het naderende schuldenplafond.

Als de Democraten en Republikeinen niet voor dinsdag een akkoord hebben bereikt, komen verschillende overheidsdiensten zonder middelen te zitten, waardoor ze de deuren moeten sluiten en ambtenaren naar huis moeten sturen. Voor beleggers was dit reden om een plek aan de zijlijn op te zoeken, stelden marktkenners tegenover ABM Financial News.

Binnen de AEX sloten negen van 25 fondsen hoger. PostNL voerde de lijst met stijgers aan met een winst van 5,6 procent. Het postbedrijf ontving een koersdoelverhoging naar 3,40 euro van Goldman Sachs, die ook het koersdoel voor TNT Express opwaarts bijstelde naar 8,30 euro. TNT Express schreef 1,3 procent aan koerswaarde bij. Verder was er een positief sentiment rond deze aandelen vanwege de aftrap van de beursgang van de Britse Royal Mail. Daarnaast herstelde DSM (+1,6 procent) licht na de afstraffing van donderdag vanwege de getemperde winstverwachting voor dit jaar.

Randstad, die donderdag de sterkste stijger was, maakte wederom deel uit van de kopgroep. De uitzender steeg 0,4 procent nadat Goldman Sachs het koersdoel voor de uitzender optrok naar 46,00 euro. Ook verschillende sectorgenoten kregen een koersdoelverhoging vanwege de herstellende Europese economie. In dit lijstje van Goldman Sachs kwam USG People niet voor, maar toch profiteerde het aandeel flink. Met een dagwinst van 3,9 procent was USG de grootste stijger in de AMX, dat met 0,2 procent slechts een kleine stap voorwaarts deed.

Daarentegen werden grondstofgerelateerde aandelen juist van de hand gedaan. ArcelorMittal was hekkensluiter binnen de Amsterdamse hoofdindex met een verlies van 2,6 procent. Midkapper Aperam kleurde 0,3 procent rood, maar liet de eer aan Corbion om met een verlies van 1,4 procent de rode lantaarn te dragen.

'Adele wil Dusty Springfield spelen'

Oscarwinnares Adele is in gesprek om zangeres Dusty Springfield te spelen. Dat zegt een niet nader genoemde filmstudiobaas tegen de Britse krant Daily Mail. De nog titelloze film gaat over Springfields carrière rond 1968, het moment waarop de Britse zangeres naar Memphis verhuisde om haar carrière in de Verenigde Staten te lanceren.

Schrijver David Stenn gaat waarschijnlijk het scenario leveren. Hij schreef zichzelf in de kijker als coscenarist van de tv-serie Boardwalk Empire. Als Adele toehapt, zouden de opnames eind volgend jaar of begin 2015 beginnen.

De woordvoerder van Adele wilde nog geen commentaar geven.


'Adele wil Dusty Springfield spelen' (Foto: Novum)

Tennisster Jovanovski pakt titel in Ningbo

Bojana Jovanovski heeft het WTA-toernooi van Ningbo gewonnen. De Servische nummer 41 van de wereld won op het Chinese hardcourt in de finale met 6-7 (7), 6-4 en 6-1 van thuisspeelster Shuai Zhang. Voor Jovanovski is het haar tweede titel in twee weken tijd. Eerder deze maand pakte ze de titel in Tashkent.

Voor Jovanovski staat de teller nu op drie toernooizeges. Haar eerste titel pakte ze vorig jaar in Baku. Zhang, die zonder setverlies de finale had gehaald, won vorige week nog het toernooi van Guangzhou.

Den Haag gaat door met Lage Landen Lijn

De gemeente Den Haag gaat door met haar plannen voor een eigen intercityverbinding met Brussel. De hofstad heeft veel vragen over de verbinding die NS vrijdag aankondigde. "Hoe lang duurt de reis? Wat is het comfort van de treinstellen? Kortom, biedt de nieuwe Beneluxtrein kwaliteit voor de reiziger?", zei de Haagse wethouder Peter Smit (Verkeer) in een reactie.

Den Haag had tientallen jaren lang een verbinding met Brussel. Die verdween in december vorig jaar, toen de Fyra ging rijden. Daarop besloot Den Haag om zelf een intercitydienst met de Belgische hoofdstad op poten te zetten, de zogeheten Lage Landen Lijn. Vervoerder Arriva mag de lijn exploiteren.

Den Haag en Arriva kregen vorige maand geen toestemming om in 2014 in België te rijden. Voor 2015 zullen ze een nieuwe aanvraag indienen.

Den Haag gaat door met Lage Landen Lijn
Den Haag gaat door met Lage Landen Lijn (Foto: ANP)

Doe Maar niet aanwezig op eigen filmpremière

De bandleden van Doe Maar zijn zaterdagavond niet aanwezig bij de première van de documentaire Doe Maar: Dit Is Alles op het Nederlands Film Festival. "Jan Hendriks is op vakantie, en Henny Vrienten en Ernst Jansz willen alleen komen als de hele band kan", laat de festivalorganisatie donderdag weten aan Novum Nieuws.

De bandleden hebben er geen geheim van gemaakt zo min mogelijk met de pers te willen praten ter promotie van de film van Martijn Nijboer, waarin de bandleden terugkijken op hun roemruchte hoogtijdagen in de jaren zeventig en tachtig.

"De mannen zien hun laatste tournee als afsluiting van hun werk", zegt een woordvoerder van het agentschap van de band, die in februari het laatste optreden van hun 'aller-, allerlaatste toer' Glad IJs gaf. "Ze zijn zeker trots op de film, maar willen verder niet meewerken aan de promotie."

Bij het maken van de documentaire was eigenlijk al duidelijk dat de filmbeelden die tijdens de Glad IJs-toer werden geschoten waren bedoeld als laatste medewerking van de band.

"De leden hebben heel duidelijk gemaakt dat ze alleen onder die voorwaarde aan de film wilden meewerken", zegt een woordvoerder van coproducent BNN. "Ze zijn heel blij met de documentaire, maar beseffen ook dat als ze straks op zo'n rode loper gaan staan, iedereen aanvullende vragen gaat stellen en het verleden oprakelt. Daar hebben ze nadrukkelijk voor bedankt."

Doe Maar heeft overigens wel vaker een 'allerlaatste' optreden gegeven. Hoewel de band officieel in 1984 uit elkaar viel kwamen de leden, behalve voor Glad IJs, ook in 2000, 2008 en 2012 bijeen voor een reeks reünieconcerten. In 2000 verscheen zelfs een nieuw studioalbum.

Zowel het agentschap als de festivalorganisatie houdt nog een kleine slag om de arm dat ten minste een van de bandleden zaterdag op het NFF toch acte de présence geeft.


Doe Maar niet aanwezig op eigen filmpremière (Foto: Novum)

90s week: Full House

Weet je nog? Full House? Misschien niet meer, er gebeurde namelijk nogal niks in de show. Misschien zeggen Bob Saget en de Olsen twins je wel wat? In het kort: Danny Tanner (Bob Saget), zijn beste vriend en zijn 'brother-in-law' moeten 3 kleine meisjes opvoeden in een groot huis. En dan komen er allerlei 'herkenbare' en onschuldige problemen van. Voorbeeld van een onderwerp in de uitzending: Wie doet de afwas vandaag! Op de een of andere manier sloeg het aan want er zijn wel 8 seizoenen gemaakt. Hier trouwens een leuke objectieve review van de Nostalgia Critic.

Maher kan spelen tegen oude club AZ

Adam Maher kan zaterdag in actie komen voor PSV in de wedstrijd tegen zijn oude club AZ. De 20-jarige middenvelder is hersteld van een spierblessure. De afgelopen twee dagen trainde hij volledig met de groep mee, meldden de Brabanders vrijdag.

Trainer Phillip Cocu heeft door de defensieve zorgen de 18-jarige IJslandse verdediger Hjörtur Hermannsson toegevoegd aan de selectie. Karim Rekik en Menno Koch zijn nog geblesseerd, terwijl Mathias 'Zanka' Jørgensen geschorst is. Ook aanvoerder Georginio Wijnaldum en buitenspeler Luciano Narsingh zijn er niet bij in Alkmaar.

Bij AZ beginnen aanvoerder Maarten Martens en Celso Ortiz in de basis, kondigde coach Gertjan Verbeek aan. Ortiz krijgt de voorkeur boven Willie Overtoom. Jan Wuytens en Eli Babalj zijn nog geblesseerd. Denni Avdic, Fernando Lewis en Dirk Marcellis moeten eerst wedstrijdritme opdoen bij Jong AZ.

Høgmo nieuwe bondscoach Noorwegen

Per-Mathias Høgmo is de nieuwe bondscoach van de Noorse voetballers. De voormalige middenvelder vervangt Egil Olsen, die na tegenvallende resultaten in de WK-kwalificatiereeks moest vertrekken. De 53-jarige Høgmo maakt het seizoen ook nog af als trainer van de Zweedse club Djurgårdens IF.

Noorwegen staat na acht wedstrijden vierde in groep E van de WK-kwalificatie. Twee weken geleden werd in Oslo met 2-0 verloren van Zwitserland, waardoor de kans op deelname aan het WK in Brazilië gering is. Olsen had de Noren in de jaren negentig al onder zijn hoede en keerde in 2009 terug.

Krajicek strandt in Clermont-Ferrand

Michaëlla Krajicek is in de kwartfinale van het ITF-toernooi in het Franse Clermont-Ferrand uitgeschakeld. De Nederlandse verloor in drie sets van de als tweede geplaatste thuisspeelster Claire Feuerstein met 6-7 (3), 7-6 (3) en 4-6. Krajicek was voor het eerst sinds juli doorgedrongen tot de laatste acht.

Haar laatste titel veroverde de 24-jarige Krajicek in april in Heraklion. Feuerstein won eerder deze maand nog het toernooi in het Italiaanse Mestre.

Bejaarde 10 dagen zoek in ziekenhuis

Een ernstig zieke vrouw van in de 70 is 10 dagen zoek geweest in het ziekenhuis van Dieppe in Noord-Frankrijk. Zij verdween op 16 september en werd op donderdagmiddag dood teruggevonden op het invalidentoilet van de revalidatieafdeling van de instelling. Dat meldde de Franse krant Libération vrijdag.

Het Openbaar Ministerie en de regionale inspectie voor de gezondheidszorg hebben een onderzoek gelast. Uit een eerste onderzoek van het ziekenhuis zelf is gebleken dat de deur van het invalidentoilet van binnen was gesloten. Personeel heeft voor de deur gestaan, maar zag geen redenen om die te forceren.

Bejaarde vrouw 10 dagen zoek in ziekenhuis
Bejaarde vrouw 10 dagen zoek in ziekenhuis (Foto: ANP)

Leger veroorzaakte instorting winkelcentrum

De instorting van drie verdiepingen van het winkelcentrum Westgate in Nairobi is veroorzaakt door het Keniaanse leger. Dat heeft een hooggeplaatste Keniaanse regeringsfunctionaris vrijdag bevestigd.

De zegsman bevestigde ook dat Keniaanse militairen tijdens de belegering raketgranaten hebben afgeschoten in het winkelcentrum, maar hij ging niet zo ver te zeggen dat dit ook het pand heeft doen instorten. Een andere functionaris zei woensdag al tegen AP dat militairen verantwoordelijk waren voor de instorting, waardoor in het dak van het centrum een gapend gat ontstond.

In het door terroristen bezette winkelcentrum deden zich maandag vier zware explosies voor, waarna donkere rook opsteeg. Dit was waarschijnlijk het moment waarop het dak en de drie verdiepingen instortten. De Keniaanse regering heeft nog niet in het openbaar een verklaring gegeven voor de instorting. Een functionaris zei eerder dat deze waarschijnlijk was veroorzaakt door brandende matrassen in een warenhuis.

De instorting van de verdiepingen heeft waarschijnlijk het einde van de vier dagen durende gijzeling in het winkelcentrum bespoedigd, maar mogelijk ook geleid tot de dood van gijzelaars. De Keniaanse functionaris die vrijdag sprak, zei dat autopsie moet uitwijzen of de gijzelaars door de instorting zijn omgekomen of al eerder door de terroristen zijn vermoord. Hij zei dat de lichamen waarschijnlijk zullen worden gevonden als met het opruimen van het dak wordt begonnen. Volgens het Rode Kruis worden nog 61 mensen vermist.

Tijdens de terreuractie kwamen zeker 61 burgers en zes militairen of politieagenten om het leven. Ook vijf van de vermoedelijk twaalf tot vijftien terroristen werden gedood. Het is niet uitgesloten dat een aantal van hen tijdens de massa-evacuatie van burgers heeft weten te ontsnappen.

Filmfestival Utrecht cruciaal voor acteurs

Het Nederlands Film Festival is zeer belangrijk voor de Nederlandse filmindustrie, daar zijn veel Nederlandse acteurs het over eens. "Dit festival is het platform om te laten zien wat we in huis hebben", zegt Carice van Houten voor de camera van Novum Nieuws.

Daar is haar goede vriendin Halina Reijn het mee eens. "Hier vieren we de Nederlandse film. Bovendien worden hier de nieuwe sterren ontdekt. Het NFF is duidelijk van levensbelang voor de Nederlandse filmindustrie."

Ook acteur Kees Boot weet dat het festival in Utrecht bepalend kan zijn voor het succes van een film of acteur. Hij speelt een dragende rol in Hoe Duur Was de Suiker, de slavernijfilm die woensdag het festival opende. "Het NFF is een icoon en een enorme promotie voor de Nederlandse film. Als Hoe Duur Was de Suiker in première was gegaan in Tuschinski, een van de mooiste zalen van Nederland, dan was er minder aandacht geweest. Zo simpel is het."

Voor Boot is het duidelijk dat veel filmcarrières door het NFF in een stroomversnelling zijn geraakt. "Kijk om je heen", zegt de acteur terwijl talloze collega's en andere filmmakers op de rode loper langskomen. "Deze mensen zouden er nooit zijn als het NFF er niet was geweest. Het is heus niet toevallig dat iedereen die iets in de Nederlandse filmwereld betekent bij de opening is van het NFF."

Daar kan Robert de Hoog over meepraten. "Mijn carrière is overduidelijk gelanceerd door het NFF. Ik stond hier als 18-jarig jongetje toen ik een Kalf won". De inmiddels 24-jarige acteur sleepte in 2008 een Gouden Kalf voor zijn bijrol in het drama Skin in de wacht. Sindsdien speelde hij in speelfilms als 170 Hz, Nova Zembla en App, en in de tv-serie Feuten. Zijn nieuwste film, het Engels gesproken Love Eternal, is geselecteerd voor achttien buitenlandse filmfestivals. "Ik ben daar ontzettend dankbaar voor, dus ik kom graag elk jaar terug naar Utrecht."

Voor de 37-jarige Van Houten geldt het NFF wellicht het sterkst als lanceerplatform. Zij won als enige actrice vijf Gouden Kalveren. Het exemplaar dat ze kreeg voor haar rol in Zwartboek uit 2008 betekende het begin van een internationale filmcarrière. "Het NFF is ieder jaar weer een warm bad voor me. Ik heb heel dierbare herinneringen aan dit festival."

"Daarnaast is de Nederlandse film over de hele wereld te zien en geliefd", gaat De Hoog verder. "We moeten vooral stimuleren dat we Nederlandse films en series blijven maken. Mensen willen die zien en we zijn er erg goed in. Het is voor het eerst sinds tijden dat we weer eens in Cannes waren genomineerd, met Borgman. We hebben heus een goede naam in de wereld."

Géza Weisz, vooral bekend van Alleen Maar Nette Mensen en de serie Verliefd op Ibiza, vindt dat Nederlanders zichzelf vaak tekort doen als ze het NFF en de Nederlandse film hebben. "We moeten eens ophouden met goede Nederlandse films 'on-Nederlands goed' noemen", zegt de 26-jarige acteur. "Ik zie een topfilm als Wolf, en dan noemt iedereen die 'on-Nedelands goed'. Vreselijk. Het is juist 'Nederlands goed'."

Daar speelt wat Weisz betreft het NFF een prominente rol bij. "Alle Nederlandse films zijn hier te zien. Hier worden ze groot gemaakt. Ik kom net terug van Film by the Sea in Vlissingen, en dat is een geweldig festival, maar het NFF is het belangrijkste. De Gouden Kalveren zijn de grootste Nederlandse onderscheidingen voor filmmakers. Hier gebeurt het elk jaar."

Tijdens het Nederlands Film Festival zijn zo'n driehonderd lange en korte films en documentaires te zien. Het festival loopt nog tot en met volgende week vrijdagavond. Dan worden de Gouden Kalveren uitgereikt.


Filmfestival Utrecht cruciaal voor acteurs (Foto: Novum)

'Homoseksualiteit grootste gevaar menselijk bestaan'

President Yahya Jammeh van Gambia heeft vrijdag in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties homoseksualiteit een van de drie 'grootste gevaren voor het menselijk bestaan' genoemd. Homoseksualiteit, hebzucht en drang naar wereldoverheersing 'zijn dodelijker dan alle natuurrampen bij elkaar', zei hij.

Het is niet voor het eerst dat de Gambiaanse heerser zich in dergelijke bewoordingen over homo's uitlaat. In 2008 dreigde hij homo's en lesbiennes te laten onthoofden als ze niet vertrokken uit het land.

Jammeh heeft ooit beweerd dat hij aids kon genezen met een kruidenmengsel en banaan. Jammeh kwam in 1994 in het West-Afrikaanse staatje door een staatsgreep aan de macht.

De extreme homohaat van de Gambiaanse president komt waarschijnlijk voort uit religieuze motieven. Gambia is een islamitisch land.

Oppositie kritisch over alternatief Fyra

D66 reageert kritisch op het vrijdag gepresenteerde alternatief voor de Fyra. D66 vindt dat ook andere vervoerders een mogelijkheid moeten krijgen om een internationale treinverbinding op te zetten, reageert Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven. Ook het CDA en GroenLinks reageren kritisch. De SP is wel blij.

Van Veldhoven wijst erop dat de nieuwe plannen behoorlijk verschillen van de oorspronkelijke afspraken met de NS. "Ik vind dat ook andere vervoerders een plan op tafel moeten kunnen leggen voor internationaal treinverkeer." De plannen van staatssecretaris van Infrastructuur Mansveld (PvdA) kunnen wel goed zijn, maar als het aan de D66'er ligt, worden die getoetst aan voorstellen van de concurrentie.

Tijdens een persbijeenkomst zei Mansveld vrijdagmiddag dat een nieuwe aanbesteding minimaal twee jaar zou hebben geduurd. Ook zou dat meer geld kosten dan de huidige plannen. "Daar is de reiziger niet mee gediend."

Van Veldhoven kondigt aan dat zij samen met het CDA een hoorzitting gaat organiseren waar ook reizigersorganisaties en vervoerders de kans krijgen hun verhaal te doen. De D66'er is overigens wel te spreken over de uitbreiding van het aantal bestemmingen en de terugkeer van de Beneluxtrein.

Sander de Rouwe (CDA) reageert op Twitter kritisch. "Met de terugkeer van de Beneluxtrein en fors minder hogesnelheidstreinen zijn we dus bijna terug bij af, maar een paar miljard euro verder", schrijft hij. "De hsl moet doen waarvoor hij is aangelegd: Nederland snel verbinden met de wereld en geld opbrengen." Andere spoorbedrijven moeten ook een kans krijgen, aldus De Rouwe.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vindt het jammer dat er voor miljarden een snel spoor is aangelegd dat nu deels onbenut blijft. "Dit alternatief voelt toch een beetje alsof je alleen mag hinkelen en steppen in een peperduur Olympisch stadion." De politica eist dat hiervoor snel een oplossing wordt gezocht.

De SP is wel blij. De socialisten streden jaren voor het behoud van de Beneluxtrein en bij Kamerlid Farshad Bashir gaat daarom de vlag uit. "Goed nieuws!", reageert hij op Twitter.

De ANWB is positief dat de Beneluxtrein definitief terugkeert. Treinreizigers naar België kunnen daardoor weer kiezen voor een goedkope verbinding zonder dat ze hoeven te reserveren of een duurder treinkaartje moeten kopen. Wel vindt de bond het jammer dat het nog een paar jaar duur voordat de trein zestien keer per dag gaat rijden.

Ook de ANWB wijst verder op de hoge kosten: de investeringen in de hogesnelheidslijn staan niet in verhouding tot het resultaat. Vier jaar na ingebruikname raast alleen de Thalys met driehonderd kilometer per uur over het tracé.

FNV Spoor reageert tevreden op het besluit. "Deze plannen geven, na het Fyra-debâcle, weer continuïteit van de Nederlandse Spoorwegen en levert bovendien honderd extra banen op", stelt bestuurder Roel Berghuis.

John de Mol senior overleden

John de Mol senior is vrijdagmiddag overleden. De vader van mediamagnaat John en presentatrice Linda de Mol werd 81 jaar. De Mol, die al geruime tijd ziek was, stierf in zijn woonplaats Laren, maakte Talpa bekend.

John de Mol senior was muziekondernemer en zanger. In 1959 nam hij deel aan het Nationaal Songfestival met het nummer Een Beetje. De vakjury koos uiteindelijk voor de soloversie van Teddy Scholten. Met El Paso scoorde hij een grote hit.

De Mol richtte in 1962 de Stichting Conamus op. De stichting, inmiddels onderdeel van Buma Cultuur, behartigt de belangen van Nederlandse artiesten. Als directeur van Conamus richtte De Mol in 1987 de Academie voor Lichte Muziek op. Begin jaren zeventig was hij directeur van Radio Noordzee Internationaal.

Van Persie terug bij Manchester United

Manchester United kan zaterdag tegen West Bromwich Albion naar verwachting weer beschikken over Robin van Persie. Dat meldt de Engelse kampioen op zijn website. De 30-jarige aanvaller miste de derby tegen Manchester City en het League Cupduel tegen Liverpool door een liesblessure.

De 79-voudig Oranje-international trainde vrijdag volledig mee. "Robin kan een rol spelen tegen WBA", zei coach David Moyes. "We moeten nog kijken hoe hij er precies voor staat, maar hij kan spelen." Ook Tom Cleverley kan in actie komen. De middenvelder kampte met een lichte knieblessure.

FOK!filmtip van de dag: Turks Fruit (1973)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Turks Fruit

Voor de FOK!filmtip van de dag van vandaag gaan we voor een absolute klassieker van vaderlandse bodem. Vanavond om 20.30 uur is de film Turks Fruit van Paul Verhoeven op RTL8 te zien. In de film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers, draait het om de jonge beeldhouwer Erik Vonk (Rutger Hauer). De kunstenaar leidt een turbulent liefdesleven totdat hij op zekere dag een ontmoeting heeft met Olga Stapels. De twee zijn smoorverliefd en trouwen al snel, al is dat tegen de zin van Olga's rijke ouders. Het jonge getrouwde stel beleefd de zomer van hun leven maar dan begint Olga zich vreemd te gedragen. Ze breekt met Erik en gaat weer bij haar ouders wonen. Erik laat het er niet bij zitten en probeert haar met man en macht terug te krijgen.

Turks Fruit 01

Turks Fruit is een Nederlandse film die door veel liefhebbers van Nederlandse films als één van de beste van de afgelopen eeuw wordt beschouwd. De film was het debuut van Monique van de Ven, die de rol had gekregen, nadat Willeke van Ammelrooy teveel geld vroeg voor haar aanwezigheid in de film. Met 3,5 miljoen bezoekers is Turks Fruit tot op heden de best bezochte bioscoopfilm van Nederlandse bodem. Naast het prachtige camerawerk van de op dat moment nog relatief onbekende cameraman Jan de Bont, horen we in Turks Fruit ook het debuut van Rogier van Otterloo, als componist van een erg fijne soundtrack bij dit nog steeds imponerende cineastische pareltje van de Hollandse grootmeester Paul Verhoeven.

Turks Fruit 02

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Tiger Woods golfer van het jaar op PGA Tour

Golfer Tiger Woods is voor de elfde keer in zijn loopbaan uitgeroepen tot speler van het jaar op de PGA Tour. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt in Ponte Vedra Beach. "Het was een ongelooflijk jaar met vijf overwinningen", liet de 37-jarige wereldranglijstaanvoerder weten. Jordan Spieth werd verkozen tot rookie van het jaar.

Woods harkte dit jaar met 6,2 miljoen euro het meeste prijzengeld bijeen. Hij won geen major, maar kreeg toch de meeste stemmen van zijn collega's. Het is de derde keer dat hij speler van het jaar wordt zonder een van de vier meest prestigieuze toernooien te winnen. De award wordt sinds 1990 uitgereikt.

[WK] Mohoric nu ook wereldkampioen bij beloften

Matej Mohoric is op het wereldkampioenschap wielrennen in Florence wereldkampioen bij de beloften geworden. De 18-jarige Sloveen kwam na 172 kilometer solo over de streep. Voor Mohoric is het zijn tweede wereldtitel op rij. Vorig jaar in Valkenburg werd hij kampioen bij de junioren.

Mohoric finishte drie seconden voor de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes en de Noor Sondre Holst Enger. Dylan van Baarle was op de zevende plaats de beste Nederlander.

Raadsels rond goudschat station Keulen

De Duitse politie is op zoek naar iemand die een goud- en geldschat heeft achtergelaten in het bagagedepot van het hoofdstation van Keulen.

Het gaat om enkele staven goud en een stapel bankbiljetten ter waarde van een bedrag van zes cijfers.

De schat werd in april gevonden in een bagagekluis in het station. De politie heeft geen verband kunnen leggen met een misdrijf en heeft tot nog toe niets gehoord van de rechtmatige eigenaar. Meldt die zich niet, dan zal de schat worden verkocht.

Verdachte dreigtweets V&D op vrije voeten

Een van de twee verdachten van het versturen van dreigtweets aan het adres van V&D in Haarlem is vrijdag op vrije voeten gesteld. Het gaat om een 32-jarige Haarlemmer, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De man is nog wel verdachte in de zaak.

De andere verdachte, een 19-jarige Haarlemmer, zit nog vast. Uiterlijk maandag beslist het OM of deze verdachte eveneens vrijkomt of langer vast moet blijven.

Twee filialen van V&D en een vestiging van La Place waren woensdag een groot deel van de dag gesloten omdat op Twitter was gedreigd met een 'bloedpartij'.

Thuiszorgmedewerkster doodgestoken in Weert

Bij een steekpartij in een flat in Weert is vrijdagmiddag een thuiszorgmedewerkster om het leven gekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van Groene Kruis Thuiszorg, waar de vrouw werkzaam was. Een 60-jarige vrouw uit Weert meldde zich kort na het incident op het politiebureau. Zij is aangehouden voor betrokkenheid bij de steekpartij, meldt de politie.

Het steekincident gebeurde rond 13.30 uur in een flat aan het Oranjeplein. Hulpdiensten troffen in de hal op de tweede verdieping een vrouw met steekwonden aan. Reanimatie mocht echter niet baten. Het slachtoffer, van wie de identiteit nog niet bekend is gemaakt, overleed ter plaatse.

De politie doet onderzoek naar de aanleiding van de steekpartij. Dat ze zou zijn aangevallen door een vrouw met psychische problemen, zoals L1 vrijdag meldt, wil de politie niet bevestigen.

Rutte heeft goede hoop voor overleg met oppositie

Premier Mark Rutte (VVD) heeft het volste vertrouwen dat hij met de oppositie tot afspraken kan komen over de begroting van volgend jaar. Dat zei hij vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Rutte zei dat alles 'volgens plan' verloopt.

Na twee dagen algemene beschouwingen werd donderdagavond besloten dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) alle fractievoorzitters uitnodigt om op zijn ministerie verder te praten. "Het is nu zaak dat we in aanloop naar de begrotingsbehandelingen en het belastingplan tot breder draagvlak komen", zei Rutte. Het woord 'tussenformatie' wilde hij evenwel niet in de mond nemen.

"Ik acht de kans aanzienlijk dat we eruit komen", zei de premier. "Een hoop partijen stellen zich constructief op. Het zal over en weer geven en nemen zijn, maar ik heb goede hoop." Rutte zei niet te willen 'stikken in het eigen gelijk' en open te staan voor alternatieven.

De afgelopen twee dagen zei Rutte echter wel vast te willen houden aan het bedrag van zes miljard euro aan bezuinigingen. Ook waarschuwde hij dat er bij de sociale partners bijzonder weinig animo is om de afspraken uit het sociaal akkoord over het ontslagrecht en de WW te vervroegen. Het CDA en D66 willen dat wel.

PVV-leider Geert Wilders laat vrijdag weten dat hij niet mee wil praten. "Voer gesprekken om Nederland verder af te breken maar met de nepoppositie, Mark. Niet met mij", twittert hij.

'Mighty No.9 Vita-doel komt op Kickstarter'

Het spel Mighty No.9 van Keiji Inafune, de geestelijk vader van Mega Man, krijgt een extra PlayStation Vita-doel op de Kickstarterpagina volgens Shahid Ahmad. Hij is de baas over indiegames op PlayStation, dus hij kan het weten.

Het Kickstarterproject voor Mighty No.9 doet het al goed, want met 2,6 miljoen dollar met nog vier dagen te gaan is de schamele 900.000 dollar met gemak gehaald. Eerdere doelen om het spel naar PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U te porten. Volgens Shahid Ahmad komt de aankoniging zelfs vandaag nog. Wat Keiji Inafune wel al op de site heeft gezet is een eerste 'The Making of' van een half uur.

ANVR eist klantgegevens Oad

ANVR eist klantgegevens van reizigers van de failliete reisorganisatie Oad Reizen. Het gaat om de gegevens van klanten die via reisbureau Globe, onderdeel van Oad, een reis hebben geboekt. Via het reisbureau waren veel reizen geboekt bij andere touroperators, die door het faillissement niet bij de gegevens kunnen.

De reisbrancheorganisatie wilde de gegevens voor 15.00 uur hebben en dreigde met een kort geding. Rond 15.30 uur waren de gegevens nog niet binnen, maar de curatoren hebben volgens een woordvoerder van de ANVR aangegeven te willen meewerken. "Ze hebben alleen wat meer tijd nodig, dus het kort geding is voorlopig even van de baan."

De curatoren konden volgens de zegsvrouw niet zeggen op welke termijn ze de gegevens wel kunnen leveren. Oad Reizen laat weten druk te zijn met het verwerken van de gegevens. Volgens een woordvoerder duurt het wat langer, omdat door talloze annuleringen veel druk op de systemen ligt.

Oad heeft zijn reizigers vrijdag ontraden om nog op vakantie te gaan. Het bedrijf heeft geen zicht op het aantal reizigers dat tegen het advies in toch op vakantie is gegaan. Ook kan een woordvoerder niet inschatten hoeveel reizigers door het faillissement gedupeerd zijn. "Daarvoor zijn we te druk met andere zaken."

Microsoft test eigen on-demand gamedienst

Microsoft overweegt spellen naar telefoons, tablets en pc's te streamen. Het bedrijf heeft volgens techweblog The Verge een testversie van de dienst getoond aan het eigen personeel. Het schietspel Halo 4, dat oorspronkelijk verscheen voor de Xbox 360, werd via de dienst doorgestuurd naar een telefoon en een oude pc.

Voor de demonstratie gebruikte Microsoft naar verluidt een Nokia Lumia 520. Om het schietspel te besturen had het Amerikaanse bedrijf een Xbox-controller aangesloten op de telefoon. De vertraging tussen de input van de controller en het getoonde beeld op de telefoon bedroeg volgens het weblog 45 milliseconden. Dat is vergelijkbaar met de vertraging wanneer een spel, bijvoorbeeld Call of Duty, online wordt gespeeld.

Met deze nog naamloze dienst zou Microsoft spellen voor de Xbox 360 aan kunnen bieden via de Xbox One. Dat is op dit moment niet mogelijk omdat de twee spelcomputers met compleet andere processoren gemaakt zijn. Het Amerikaanse techbedrijf heeft zijn wens om clouddiensten aan te bieden voor de Xbox One nooit onder stoelen of banken geschoven.

De dienst van Microsoft lijkt op Gaikai van Sony. Via Gaikai wordt het volgend jaar mogelijk playstation-spellen on-demand te spelen op de PlayStation 3 of PlayStation 4. Sony-topman Shuhei Yoshida heeft de ambitie uitgesproken om PlayStation-spellen ook te streamen naar apparaten van andere fabrikanten.

Sony hoopt volgend jaar te beginnen met het streamen van games naar zowel de PlayStation 3 als de PlayStation 4. De clouddienst van Microsoft is nog niet officieel aangekondigd.


Microsoft test eigen on-demand gamedienst (Foto: Novum)

Boedel 38 Studios in november geveild

De eigendommen van de failliete gamestudio 38 Studios gaan 14 en 15 november onder de hamer. Dat heeft het veilinghuis Heritage Global Partners donderdagnacht bekendgemaakt. Verschillende spellen, waaronder de rechten op de Amalur-reeks, worden geveild in een poging een miljoenenschuld af te lossen.

38 Studios en dochteronderneming Big Huge Games hadden via een investeringsgroep van de staat Rhode Island 75 miljoen dollar geleend. Verschillende private investeerders hadden ook geld ingelegd en willen dit geld terugzien. Hier moet de overheid voor opdraaien. De investering is omstreden omdat het uiteindelijk de belastingbetalers zijn die betalen.

Bij de merkrechten op de Amalur-reeks zitten ook het vervolg op Kingdoms of Amalur: Reckoning en een online spel met de werknaam Project Copernicus. Vanuit Big Huge Games worden onder meer de strategiespellen Rise of Nations en Rise of Legends over ruim anderhalve maand geveild.

Om uit de kosten te komen, hadden drie miljoen gamers een exemplaren van Kingdoms of Amalur: Reckoning moeten kopen. Het spel ging uiteindelijk slechts 1,2 miljoen keer over de toonbank. Tot op heden heeft de staat zo'n een miljoen dollar opgehaald uit de winkelverkoop van Kingdoms of Amalur: Reckoning en de inboedelverkoop.


Boedel 38 Studios in november geveild (Foto: Novum)

FIFA 14 stoot GTA V van de troon

Het voetbalspel FIFA 14 heeft Grand Theft Auto 5 na een week van de eerste plaats gegooid. De nieuwste versie in de FIFA-reeks is sinds vrijdag verkrijgbaar, maar werd veelvuldig verkocht in de voorverkoop. Het spel staat meteen vier keer in de top tien. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Grand Theft Auto en FIFA behoren tot de grootste gamereeksen ter wereld. Van spellen in elk van de twee series zijn sinds de jaren negentig meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht. Samen met het schietspel Call of Duty: Ghosts behoren FIFA 14 en GTA V tot de grote hits van dit kalenderjaar.

De FIFA-reeks groeide de afgelopen drie jaar uit tot het meest succesvolle sportspel van uitgever Electronic Arts. Vorig jaar ging FIFA 13 in vijf dagen tijd 7,4 miljoen keer over de toonbank, terwijl het in mei bijna vijftien miljoen op de teller had staan.

Daarnaast was Grand Theft Auto V van Rockstar Games in de afgelopen twee weken groot nieuws. Het spel leverde in drie dagen tijd een miljard dollar op. Naar verluidt zijn meer dan vijftien miljoen exemplaren van de actiegame verkocht. Dinsdag komt het bedrijf met een update waardoor het spel ook online te spelen zal zijn.

De volledige verkooptoptien van week 39 ziet er als volgt uit:

01. FIFA 14 (Playstation 3)
02. Grand Theft Auto 5 (Playstation 3)
03. FIFA 14 (Xbox 360)
04. Grand Theft Auto 5 (Xbox 360)
05. Pro Evolution Soccer 2014 (Playstation 3)
06. FIFA 14 (pc)
07. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
08. FIFA 14 (Nintendo Wii)
09. Disney Infinity (Nintendo Wii)
10. Diablo 3 (Playstation 3)


FIFA 14 stoot Grand Theft Auto 5 van de troon

Beroemde fitnesstrainers voor Xbox One

Mocht je volgende vakantie geheel in vorm op het strand bruin willen worden dan is een Xbox One misschien een optie. Xbox Fitness komt deze winter uit en er doen enkele bekende trainers met bekende programma's mee om ons al gamend in epische wasbordvormen te krijgen.

Op de testsite van Microsoft was eventjes te lezen wat er allemaal aangeboden wordt bij het spel. Deze pagina is uiteraard weer offline gehaald, maar gelukkig zijn er altijd mensen die weten hoe copy-paste werkt.

Onder andere Shaun T van Insanity, Tracey Anderson, Jillian Michaels en Tony Horton van Power 90 Extreme doen in ieder geval mee met de online service, waarin trainingvideo's wel heel erg interactief worden. Kinect meet je hartslag zonder riem, ziet welke spieren het meest gebruikt worden door de kracht, sterkte en beweging van je lichaamsgewicht en traceert je prestaties door je balans tempo en vorm te meten. Als dat nog niet confronterend genoeg is zijn er ook sociale uitdagingen. Xbox Fitness geeft persoonlijk advies over het te volgen programma op basis van je eerdere workouts en prestaties. Workouts variëren van tien tot zestig minuten.

Je hebt Xbox Live en een extra Xbox Fitness-abonnement nodig om gebruik te maken van de online fitness-service. Voor Xbox Live Gold-leden is de service tot eind november om te proberen. Of er een gratis probeertijd komt voor Xbox Live Gold-leden in Nederland als de Xbox One uit is, is niet bekend.

Xbox Fitness

Xbox Fitness

Xbox Fitness

Xbox Fitness

Xbox Fitness

Xbox Fitness

Xbox Fitness

Xbox Fitness

Xbox Fitness

Kinderpardon levert 1310 'nieuwe Nederlanders' op

Het zogenoemde Kinderpardon heeft 620 kinderen een verblijfsvergunning opgeleverd en nog eens 690 gezinsleden van deze kinderen. Dat bleek vrijdag na de ministerraad.

Staatssecretaris Fred Teeven zelf bekeek zo'n 40 gevallen apart omdat ze een grensgeval waren. Een paar keer gaf hij alsnog een verblijfsvergunning. Soms omdat hij binnen de regels nog mogelijkheden zag, soms puur vanuit zijn speciale bevoegdheid voor schrijnende gevallen.

Grensgevallen zullen altijd blijven bestaan, daar is weinig aan te doen, viel op te maken uit een toelichting van Teeven. "Daar zal altijd een gevoel van onrechtvaardigheid om blijven bestaan." Maar er zijn duidelijke regels gehanteerd over leeftijd, asielaanvraag, verblijfsduur in Nederland en zichtbaarheid voor de overheid.

Gordon na 22 jaar weer op nummer één

Gordon scoort voor de tweede keer in zijn carrière een nummer 1-hit. Het nummer Kom Eens Dichterbij stijgt deze week van de negende naar de eerste plek van de Single Top 100. Zijn eerste nummer 1-hit als soloartiest had Gordon 22 jaar geleden. Toen voerde hij de hitlijsten aan met Kon Ik Nog Maar Even bij Je Zijn.

Gordon zat al de hele dag in spanning. "Ga ik de tweede solo-nummer 1-hit scoren uit mijn carrière?", vroeg de zanger zich aan het begin van de middag op Twitter af. Toen het verlossende woord kwam, hield Gordon het niet droog. "Tranen van blijdschap en dat na dit ellendige halfjaar van verdriet. Dank jullie wel Nederland."

Kom Eens Dichterbij is niet het enige nummer waarmee Gordon in de Single Top 100 staat. Ook So This Is Me staat in de lijst. De tune van Gordons tv-programma Hotter than My Daughter staat op de twaalfde plek. Ook Liefde Overwint Alles staat in de hitlijst, op de vijftiende positie. Gordon bracht de drie singles vorige maand gelijktijdig uit.

Gordon stoot de zomerhit van 2013 van de eerste plek. Wake Me Up van Avicii zakt naar de vierde plek. De afgelopen dertien weken stond het nummer op de eerste of tweede positie van de Single Top 100. In totaal voerde Wake Me Up de hitlijst elf weken aan. De top drie van de hitlijst bestaat deze week naast Gordon uit het dancenummer Tsunami van DVBBS & Borgeous en Take Your Time Girl van Niels Geusebroek.

In de Album Top 100 weet Jannes zijn koppositie vast te houden. De volkszanger uit Emmen blijft onder anderen Sting en Kings of Leon voor. Een groot deel van de top tien van de albumlijst bestaat uit nieuwkomers. Wij Vieren het Leven van Jannes is een van de vier albums die ook vorige week in de lijst stonden. Ook John Mayer en het Volendamse Ancora blijven deze week in de top tien plakken. Anouk stijgt drie plaatsen en belandt met Sad Singalong Songs op de tiende positie.

Mechanical Bull, de nieuwe plaat van Kings of Leon, verovert de tweede plek. Birdy komt met haar album Fire Within binnen op drie. Ook Dream Theater, Katie Melua, Sting en Drake staan deze week met hun nieuwe platen in de hoogste regionen van de albumlijst.

'Clitoris is nieuwe Toyota'

Dikke LOL, ROFL en ROFLMFAO in Italië deze week. Hun grootste liefdesrivalen, de Fransen, zouden geen idee hebben wat een clitoris is. Maar liefst 89 procent van de Fransen denkt dat een clitoris het nieuwste model auto van Toyota is. Nu blijken de Italianen flink bij de neus te zijn genomen door de Franse evenknie van De Speld.

De Franse nieuwssite Le Gorafi pakte deze week groots uit over een artikel over de Franse kennis over seks. Met deze kennis is het maar droevig gesteld, zo oordeelde deze 'nieuwssite'. Van de 2500 ondervraagde Fransen zou geen een persoon weten wat kittelaar is.

 "Hé, dat is de nieuwe Toyota", zou maar liefst 89 procent van de mannen hebben geantwoord. "Waarschijnlijk waren ze in de war met de Toyota Yaris", voegde de site eraantoe. Zeven procent van de mannen dacht bij een clitoris aan een Egyptische godin, terwijl vier op de honderd er nog nooit van hadden gehoord.

Zeker zes grote kranten in Italië pakten uit met het artikel. Want haha, wat zijn die Fransen toch dom. De Italianen blijken zelf de domste te zijn. Als ze beter naar de site hadden gekeken, hadden ze kunnen zien dat ze Le Gorafi alleen satirisch nieuws brengt.

De Franse site kan er wel om lachen. "Ik denk dat de Italiaanse pers hun bronnen wat beter moet controleren."

Rennend casten in WildStar

NCSOFT en Carbine Studios kondigen vandaag een aflevering van DevSpeak aan, waarin ze je vertellen hoe jij, de speler, controle neemt over wat jouw personage kan doen. Je leert meer over hoe je in de MMO WildStar omgaat met de traditionele Instant, Cast time en Channel abilities.

In WildStar zijn Cast time en Channel abilities mobiel: je kunt ze dus terwijl je beweegt gebruiken. De video laat ook op te laden vaardigheden zien en de diverse strategieën die je kunt gebruiken tegen de diverse vijanden.

WildStar komt uit in 2014 op pc.

BlackBerry schrijft stevig af op nieuw toestel

Telefoonbouwer BlackBerry moet ruim negenhonderd miljoen dollar (bijna zevenhonderd miljoen euro) afschrijven op onverkochte toestellen van het Z10-model. Dat maakte het onlangs overgenomen bedrijf vrijdag bekend bij publicatie van de kwartaalcijfers.

BlackBerry verkocht in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 5,9 miljoen telefoons. Een deel daarvan was echter al in het eerste kwartaal verscheept en werd toen al in de verkoopcijfers opgenomen, meldt persbureau Bloomberg. De telefoonfabrikant verkocht vorig kwartaal effectief slechts 3,7 miljoen telefoons, het laagste aantal sinds de introductie van de iPhone zes jaar geleden.

De kwartaalomzet kelderde daardoor met 45 procent in vergelijking met een jaar geleden. De inkomsten van de telefoonfabrikant kwamen uit op 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro). De omzetcijfers en het verlies komen overeen met de resultaten die het bedrijf maandag bij overname vervroegd bekendmaakte.

"We zijn uitermate teleurgesteld met onze operationele en financiële resultaten in dit kwartaal", aldus topman Thorsten Heins. Heins heeft er echter vertrouwen in dat BlackBerry na de aangekondigde maatregelen de stevige concurrentie en de hoge kosten van het bedrijf kan aanpakken. BlackBerry maakte vorige week bekend grofweg veertig procent van het personeel te ontslaan.

Hoewel de resultaten op het eerste gezicht desastreus lijken, reageren beleggers positief: de koers van het aandeel BlackBerry steeg voorbeurs ongeveer een procent. De omzet- en verliescijfers vallen namelijk mee in vergelijking met wat analisten hadden verwacht.

BlackBerry werd deze week overgenomen door het Canadese investeringsbedrijf Fairfax Financial. De investeerders betaalden 4,7 miljard dollar (3,5 miljard euro) voor de verlieslijdende telefoonbouwer. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouders.

Nog meer The Last of Us

Als je dacht dat we het laatste gezien hadden van The Last of Us: de plannen voor DLC voor het spel zijn bekendgemaakt door Naughty Dog. Daarin zien we niet alleen uitbreidingen voor het multiplayergedeelte, maar ook een extra singleplayer verhaal.

De eerste van de drie bekendgemaakte DLC's is een multiplayer mappack met de naam 'Abandoned Territories'. Deze extra mappen komen 16 oktober uit. Naughty Dog is net klaar met de casting voor een nieuw personage voor de uitbreiding van het singleplayer verhaal. Ze gaan volgende week beginnen met het motion-capturen voor de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen. Als je denkt dat we er nog lang op moeten wachten: de ontwikkelaar verwacht in december of januari klaar te zijn. De plannen voor de derde uitbreiding zijn nog vaag. Het is in ieder geval gericht op multiplayer en komt in de eerste helft van 2014 uit.

Mocht je nu een seizoenspas hebben of kopen dan krijg je een stuk of zestig ingame items erbij. Heb je er nog geen, dan scheelt het zo'n 75% mocht je denken dat je de DLC wel los gaat kopen wanneer ze beschikbaar zijn. De seizoenspas kost 19,99 euro.

The Last of Us

Kane kapt ermee

Wellicht het beste nieuws van de dag komt uit Den Haag. Kane heeft namelijk aangekondigd ermee te kappen. Maar juich maar niet te vroeg: de band last slechts een sabbatical in.

"Wij willen jullie laten weten dat we hebben besloten om in 2014 een pauze te gaan inlassen om even een tijdje wat andere dingen te doen, waar we anders voor het 15e jaar weer niet aan toe toekomen", zo schrijft Dinand op de website van de rockers.

Dus nee helaas, de band gaat niet uit elkaar. Ze willen slechts de tijd nemen om zich bezig te houden met andere dingen en of dit hun muziek kan verbeteren. Blijkbaar is de zanger met de nasale stem zelf ook van mening dat hun muziek voor verbetering vatbaar is.

"Dat betekent dat, de in het begin van de zomer aangekondigde ‘Come Together’ clubshows, nu dus voorlopig de laatste shows voor een tijdje zijn. We eindigen de tour op 12 en 13 december in Paradiso, Amsterdam. De plek waar we zoveel gespeeld hebben. Leuk, een intieme club tour, fijn om zo samen met alle fans dit mooie jaar af te kunnen sluiten."

Hieronder hadden we graag een videoclip van Kane geplakt ter ondersteuning. Maar dit mag niet meer van BREIN. Voor eenmaal zijn we Tim Kuik heel erg dankbaar...

Kamp: 'CBS-bericht deugt niet'

Het bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het begrotingstekort per 30 juni heeft alleen maar voor onduidelijkheid gezorgd. Dat zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag na de ministerraad. Kamp wil gaan voorkomen dat 'uitingen vanuit de Nederlandse overheden' nog langer tot verwarring kunnen leiden.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) noemde het bericht van het CBS 'niet zo zinvol'. "Want het zet iedereen op het verkeerde been."

Het CBS schreef vrijdag dat het begrotingstekort eind juni op tweeënhalf procent stond. "Dit is ruim onder de Europese bovengrens van drie procent", schreef het statistiekbureau daarbij.

De Europese norm geldt echter voor het tekort op 31 december. Er kon dus niet worden gesteld dat Nederland nu aan de begrotingsnorm voldoet, omdat er nog allerlei mee- en tegenvallers aan kunnen komen. Dat het tekort in het eerste halfjaar zo laag is uitgevallen komt mede door de eenmalige miljardenbaten uit de 4G-veiling.

Kamp gaat het CBS niet verbieden met een kwartaalrapport te komen over het begrotingstekort. "Je kan er echter wel voor zorgen dat het beeld dat wordt opgeroepen overeenstemt met beelden dat door anderen wordt opgeroepen." Het Centraal Planbureau raamde op Prinsjesdag nog een tekort van 3,2 procent voor eind dit jaar.

Indiërs mogen negatief stemmen

Indiase kiezers moeten voortaan bij verkiezingen ook negatieve stemmen kunnen geven, heeft het Indiase hooggerechtshof vrijdag bepaald. Het hof heeft de Kiescommissie opgedragen stemmachines en -biljetten daarvoor aan te passen. De Volksunie voor Burgerlijke Vrijheden had het hof om de uitspraak gevraagd.

Voormalig hoofdverkiezingscommissaris N. Gopalasami zei dat de minstemmen niet van invloed zullen zijn op de verkiezingen; ze worden wel openbaar gemaakt, maar zullen niet meetellen voor de uitslag. De nieuwe regel zal volgens hem politieke partijen wel dwingen kandidaten te selecteren op wie weinig aan te merken is.

Het hooggerechtshof stuurt daar al langer op aan. Zo besliste het hof in juli dat veroordeelde parlementsleden hun zetel moeten opgeven.

Beneluxtrein keert definitief terug

De Beneluxtrein gaat vanaf 7 oktober tien keer per dag rijden tussen Den Haag en Brussel. Vanaf volgend jaar gaat de trein zestien keer per dag rijden tussen Amsterdam en de Belgische hoofdstad. Verder kunnen reizigers met de hogesnelheidstreinen naar Brussel, Parijs, Lille en Londen. Met dit plan wil de NS een alternatief bieden voor de Fyra. Het kabinet heeft vrijdag hiermee ingestemd.

Reizigers krijgen voortaan de keuze uit hogesnelheidstreinen, intercity's en stoptreinen die Nederland en België verbinden. Zo krijgen Eindhoven en Tilburg een snelle intercityverbinding over het spoor van de hogesnelheidslijn met Den Haag. Volgens het kabinet is het plan van de NS een 'acceptabele oplossing' is en voldoet het aan de eisen van het kabinet.

De zeperd met de Fyra levert wel een vermogensverlies op voor de NS, en de staat loopt dividend van het spoorbedrijf mis. Dit laatste bedrag komt voor rekening van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) licht de plannen later op de middag toe.

'Nairobi-verdachte' wil rectificatie Powned

Een 24-jarige Nederlander die in een uitzending van Powned werd genoemd als verdachte van de aanslag in het winkelcentrum in Nairobi, eist voor maandag rectificatie van de omroep. Dat melden zijn advocaten Oscar Hammerstein en Adi van Koningsveld vrijdag.

In de uitzending werd de Nederlander, die momenteel in Engeland werkt en woont, met foto's die van Facebook waren gehaald, neergezet als verdachte. Ook interviews met vrienden en klasgenoten van de Nederlander werden uitgezonden.

Volgens de raadslieden is er echter sprake van persoonswisseling en is de werkelijke verdachte een 38-jarige Brit. Die zou dezelfde namen hebben als de Nederlander, Mohamed Hussein Ahmed, maar in een andere volgorde.

De advocaten stellen nu dat Powned 'onrechtmatig heeft gehandeld' en 'een volstrekt onschuldige student gecriminaliseerd'. Ze willen voor maandag een rectificatie in een televisie-uitzending, anders spannen de advocaten een kort geding aan.

Tijdens de terreuractie in winkelcentrum Westgate, die zaterdag begon en vier dagen duurde, kwamen zeker 61 burgers en zes militairen of politieagenten om het leven. Ook vijf van de vermoedelijk twaalf tot vijftien terroristen werden gedood. De aanslag is opgeëist door de Somalische islamitische terreurorganisatie Al-Shabab.

Bravely Default eind 2013 naar Europa

Nintendo kondigt aan dat Bravely Default, de roleplaying game van Square Enix voor Nintendo 3DS-systemen, eind 2013 in verbeterde vorm naar Europa komt.

Deze verbeterde versie, die in Japan is verschenen onder de titel Bravely Default: For The Sequel, voegt diverse verbeteringen toe aan het originele spel, Bravely Default: Flying Fairy, inclusief visuele extra’s zoals geanimeerde personages tijdens conversaties, een verbeterde en meer gebruiksvriendelijke bediening, drie aanvullende moeilijkheidsgraden en de mogelijkheid om de frequentie waarin vijanden verschijnen te veranderen. Spelers kunnen kiezen voor de Japanse of nieuwe Engelse audio, gecombineerd met Engelse, Franse, Italiaanse, Duitse of Spaanse schermteksten.

Waterschap schiet ontsnapte capibara dood

Een ontsnapte capibara is deze week doodgeschoten door een medewerker van het Groningse waterschap Hunze en Aa's. De medewerker zag het beest aan voor een beverrat, een soort die wordt bestreden omdat de dieren een gevaar zijn voor dijken, gemalen en wegen.

Capibara zijn de grootste knaagdierensoort. Ze komen in het wild voor in Zuid-Amerika en kunnen ruim negentig kilo worden. Het dier, dat in Nederland niet als huisdier gehouden mag worden, was ontsnapt uit een dierenpark in Bellingwolde en werd al een paar dagen vermist. Nadat een medewerker van het waterschap maandag op het dier had geschoten, dook het onder. Pas vrijdagochtend werd het kadaver gevonden en bleek het te gaan om de capibara.

De medewerker was volgens het waterschap niet op de hoogte van de vermissing. Hij handelde 'volledig volgens de regels die bij het beverrattenbeheer horen', aldus het waterschap in een verklaring.

Julia Roberts krijgt Hollywood Film Award

Julia Roberts krijgt de Hollywood Film Award voor beste actrice in een bijrol. De 45-jarige actrice krijgt de onderscheiding voor haar rol in het komische drama August: Osage County. Dinsdag werd bekend dat Jake Gyllenhaal de HFA voor beste mannelijke bijrol krijgt. De uitreiking vindt plaats op 12 oktober in Los Angeles.

August: Osage County gaat over de vrouwen van de familie Weston, die vanwege een sterfgeval terugkeren naar hun ouderlijk huis in Oklahoma. Daar wordt duidelijk dat de familiaire problemen nog altijd sluimeren, niet in de laatste plaats vanwege de gestoorde mater familias, gespeeld door Meryl Streep. Andere rollen zijn voor Juliette Lewis, Benedict Cumberbatch, Ewan McGregor en Chris Cooper.

"Het is ons een enorme eer om Julia Roberts te mogen nomineren voor haar rol in August: Osage County", zegt oprichter Carlos de Abreu. "Ze geldt nog steeds als een van de meest getalenteerde actrices in Hollywood."

Roberts werd al driemaal voor een Oscar genomineerd, waaronder voor Steel Magnolias en Pretty Woman, haar doorbraakfilm. Ze wist het gouden beeldje in de wacht te slepen voor haar hoofdrol in Erin Brockovich, die haar ook een Golden Globe en een Britse Bafta opleverde.

Eerdere winnaars van de HFA voor beste actrice in een bijrol zijn onder anderen Susan Sarandon, Sandra Bullock en Julianne Moore. Vorig jaar sleepte Amy Adams de prijs in de wacht voor maar liefst drie filmrollen, in On the Road, The Master en Trouble with the Curve.

De HFA zijn in het leven geroepen om een brug te vormen tussen de gevestigde studio's in Hollywood en onafhankelijke filmmakers. De uitreiking is erg vroeg in het prijzenseizoen en geldt als een goede graadmeter voor de Oscars, die volgend jaar in maart worden uitgereikt. In de afgelopen tien jaar werden de winnaars maar liefst 96 maal genomineerd voor een Oscar, waarvan er 34 werden verzilverd.


Julia Roberts krijgt Hollywood Film Award (Foto: Novum)

Kees Boot kan wel janken bij slechte recensies

Kees Boot vindt het vreselijk als hij een slechte recensie leest over een film waarin hij speelt. "Zoals vandaag in de Telegraaf", zei Boot woensdagavond op het Nederlands Film Festival, waar Hoe Duur Was de Suiker de openingsfilm was. "Ik kon wel janken." Het slavernijdrama, waarin Boot een Nederlandse plantage-eigenaar speelt, werd in de krant neergesabeld.

"Je hoopt natuurlijk altijd als je iets maakt dat iedereen het prachtig vindt", legt Boot uit. "Dat kan niet, het is een utopie. Maar dat de kritiek zo hard was, ik schrok er echt van. Vooral ook omdat ik echt in deze film geloof."

Hoe Duur Was de Suiker van Jean van de Velde vertelt over twee halfzusjes, een blank en een halfzwart, in het Suriname van de achttiende eeuw. De film, met Gaite Jansen en Yootha Wong-Loi-Sing in de hoofdrollen, kreeg tot nu toe nogal gemengde reacties.

"Als ik de film zie, word ik enorm trots", vertelt Boot. "Ik zie dan een scène waarin Gaite fantastisch staat te acteren. Maar dan lees ik de Telegraaf, waarin staat de ze houterig acteert, en dan denk ik: we hebben twee verschillende dingen gezien. Ik snap het echt niet."

De 43-jarige Boot, die momenteel te zien is in de serie Expeditie Robinson en binnenkort in Overspel 2, denkt niet dat de lauwe reacties komen doordat iedereen is overvoerd met het thema slavernij.

"Volgens mij weet bijna niemand iets van het slavernijverleden van Nederland", zegt Boot. "Waarom is daar een heel grote Chinese invloed, en een Javaanse? Dus er is volgens mij geen vermoeidheid. Misschien verwachten mensen eerder een soort Django Unchained. Flitsende, beukende actie. Dat is deze film niet, sorry."

Hoe Duur Was de Suiker draait vanaf donderdag in de reguliere bioscopen.


Kees Boot kan wel janken bij slechte recensies (Foto: Novum)

Regisseur Penoza pitcht verder in VS

Regisseur Diederik van Rooijen krijgt misschien voet aan de grond in de Verenigde Staten. Hoewel de Amerikaanse remake van zijn serie Penoza is geflopt, is er nu toch een Amerikaanse agent die probeert hem in Hollywood aan de bak te krijgen.

"Het is nooit echt een droom geweest om door te breken in de Verenigde Staten, maar nu het toch wel dichtbij komt, vind ik het wel heel leuk om daar iets te proberen", zegt Van Rooijen donderdag in Metro.

Over het mislukken van Red Widow, zoals de Amerikaanse serie heette, is Van Rooijen overigens niet verrast. "Het was te glossy. Na twee afleveringen gleed het al af. Onze insteek was ooit om te laten zien wat de onderwereld met een familie doet. We wilden het geweld juist niet verheerlijken, maar rauw laten zien. Dat hebben ze daar laten liggen."

Maar een kans in Hollywood leidt ook tot een luxeprobleem voor de regisseur, die onlangs met veel trots zijn derde seizoen Penoza afleverde. Kiest hij voor een vierde seizoen, of pakt hij zijn biezen om naar de VS te gaan? "Tja. Penoza is wel echt mijn kindje", zegt Van Rooijen. "Ik zou het heel gek vinden als iemand anders daar opeens mee aan de haal zou gaan."

Jerry Bruckheimer krijgt Cinematheque Award

Jerry Bruckheimer krijgt een onderscheiding van de American Cinematheque voor zijn werk als filmproducent. De organisatie in Los Angeles promoot het bewegende beeld in al zijn vormen.

De Cinematheque Award wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt aan filmmakers die nog volop aan het werk zijn en een opvallende bijdrage hebben geleverd aan de cinematografie. De selectiecommissie van de American Cinematheque verkoos Bruckheimer unaniem.

"Met zijn enorme verdiensten als producent van veel van de populairste films ooit, waaronder negentien titels die meer dan honderd miljoen dollar opbrachten, was Jerry een voor de hand liggende keus voor deze onderscheiding", zegt voorzitter Rick Nicita. Hij laat weten vooral verheugd te zijn omdat Bruckheimer, die normaal de publiciteit mijdt, de prijs persoonlijk in ontvangst komt nemen.

De timing voor het toekennen van de prijs is opmerkelijk te noemen. Vorige week werd bekend dat Bruckheimer en The Walt Disney Studio na ruim twintig jaar en 27 films hun samenwerking zouden beëindigen. Een veelgenoemde reden zou het floppen van The Lone Ranger zijn, waarmee Disney voor zo'n 120 miljoen dollar het schip in ging. Bruckheimer en Disney riepen echter om het hardst dat de keus vooral een creatieve was, en dat de producent zich wil gaan toeleggen op films voor volwassenen.

Bruckheimer is vooral bekend van zijn immense successen, zoals de zeer lucratieve Pirates of the Caribbean-reeks en de tv-serie CSI: Crime Scene Investigation. In 2001 won hij een Emmy voor zijn programma The Amazing Race, waarbij teams over de hele wereld naar exotische locaties moeten reizen.

De laatste tijd verschenen echter enkele vlekken op zijn blazoen. De gameverfilming Prince of Persia: The Sands of Time, met Jake Gyllenhaal en Gemma Arterton in de hoofdrollen, was in 2010 al een dure flop en 1998 won hij zelfs een Razzie voor slechtste film voor zijn sciencefictionepos Armageddon.

Hoe dan ook wordt Bruckheimer tijdens de 27e uitreiking van de Cinematheque Award, die op 12 december plaatsvindt in Beverly Hills, door vele collega's lovend toegesproken. De organisatie verwacht dat zo'n duizend van de genodigden op de avond acte de présence geven.


Jerry Bruckheimer krijgt Cinematheque Award (Foto: Novum)

Gerard Butler wil Egyptische god spelen

Gerard Butler is in onderhandeling voor de rol als de Egyptische god Set in de actiefilm Gods of Egypt. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De film, onder regie van I, Robot-regisseur Alex Proyas, gaat over de mythologische daden van het Egyptische pantheon.

Set, beter bekend als de god met de zwarte jakhalsachtige kop, is heerser over de woestijn, stormen en reizigers. Hij vermoordt en verminkt zijn broer Osiris, om uiteindelijk zijn vader Ra om zeep te helpen. Volgens entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter heeft Geoffrey Rush getekend voor de rol van Ra.

Osiris' zoon Horus, gespeeld door Game of Thrones-acteur Nikolaj Coster-Waldau, wil op zijn beurt de moord op zijn vader wreken. Hij schakelt de hulp in van Hathor, de godin van de liefde, en een menselijke dief.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het scenario. Proyas is naast regisseur ook producent van Gods of Egypt. Het is het eerste project waaraan hij deelneemt nadat zijn verfilming van Paradise Lost, naar het boek van John Milton, op niets uitliep. Wanneer Gods of Egypt moet verschijnen is nog niet bekend.


Gerard Butler wil Egyptische god spelen (Foto: Novum)

Kurt Russell in Fast & Furious 7

Kurt Russell gaat een nog onbekende rol spelen in Fast & Furious 7. Dat blijkt uit een foto die hoofdrolspeler Vin Diesel plaatste op zijn Facebookpagina, waarop hij met Russell en tegenspeler Paul Walker op de filmset staat. Geruchten over Russells deelname doen al weken de ronde.

Het scenario van de film wordt angstvallig geheim gehouden. Wel is al bekend dat misdadiger Owen Shaw, in deel zes gespeeld door Luke Evans, een wraakzuchtige broer heeft, gespeeld door Jason Statham. Deze Ian heeft het gemunt op Diesels personage Dominic Toretto en zijn team voor het omleggen van zijn broer.

In deel zeven maakt ook Djimon Hounsou voor het eerst zijn opwachting. Net als over Russells personage is over zijn rol nog weinig te zeggen.

Uiteraard zijn naast Diesel en Walker ook Dwayne Johnson en Tyrese Gibson weer van de partij. Fast & Furious 7 verschijnt in juli in de Nederlandse bioscoop.


Kurt Russell in Fast & Furious 7 (Foto: Novum)

[Video] Roltrap lanceert hooligans

Herrieschoppende hooligans zijn in het Zweedse Helsingborg van een koude kermis thuisgekomen. Vlak voordat het op het station tot een confrontatie tussen politie en hooligans zou komen, ging een roltrap waar de 'supporters' op stonden ineens veel sneller. Dat meldt de NOS.

De luidruchtige voetbalfanaten uit Malmö begaven zich na de wedstrijd naar het station. Een aantal van hen klom daar op de leuning van de roltrap. Toen de politie wilde ingrijpen, werd de sterke arm op miraculeuze wijze geholpen door de roltrap, die versnelde en de hooligans bliksemsnel naar beneden transporteerde. Het is niet bekend of hierbij gewonden zijn gevallen.

De reden voor de plotselinge versnelling van de roltrap is nog niet bekend. Boze voetbalfans menen dat een beveiligingsmedewerker op het station de trap bewust fors harder heeft laten draaien, om de menigte zo snel mogelijk op het perron te krijgen. Op Facebook wordt door enkele Malmöfans al een beloning van 5000 kronen (ongeveer 575 euro) uitgeloofd voor degene die de bewuste bewaker verlinkt.

De Zweedse krant Helsingborgs Dagblad betwijfelt echter dat er sprake zou zijn van opzet. Volgens een journalist kunnen overbelaste roltrappen ook uit zichzelf versnellen. Sommige roltrappen zouden zelfs van richting kunnen veranderen als er te veel mensen tegelijk op staan.


Hooligans op topsnelheid naar beneden

Gaite Jansen wil eigen geluk bepalen

Gaite Jansen is ervan overtuigd dat geluk tot op bepaalde hoogte maakbaar is. "Ik geloof dat je zelf kunt bepalen hoe je tegen je eigen geluk aankijkt en hoe je ermee omgaat", vertelt de actrice, die een hoofdrol speelt in Hoe Duur Was de Suiker, aan Viva. "En dat bepaalt of je pad verder loopt of stopt."

Volgens de 21-jarige Gaite, die twee jaar geleden werd genomineerd voor een Gouden Kalf, geldt dezelfde regel voor de liefde. "Op dit moment is mijn leven zó bruisend dat er veel verschillende liefdes zijn. Niet dat ik allemaal relaties heb, maar de liefde om me heen. Dat is een soort liefdesbom van vrienden, familie, mijn vriend en elke dag mogen opstaan en zijn waar ik ben."

Jansen kan blij worden van kleine dingen. "Mijn vriendinnen, een mooie film, bij m'n moeder op schoot liggen", somt ze op. "Ik kan ook gelukkig worden van mensen kijken. Laatst heb ik eindeloos naar een oude man gekeken die heel langzaam een mandarijntje pelde. Eerst de schil, daarna de witte sliertjes. Ik werd daar gelukkig van: zijn rust en de eenvoud van dat moment."


Gaite Jansen wil eigen geluk bepalen (Foto: Novum)

Acteurs doen concessies wegens crisis

De crisis raakt niet alleen Jan Modaal. Ook bekende Nederlandse acteurs en actrices voelen de gevolgen van de economisch mindere tijden. Zo ziet Hadewych Minis veel projecten in de prullenbak verdwijnen omdat de financiering moeilijk rond te krijgen is en vroeg Georgina Verbaan zich begin dit jaar af of ze haar rekeningen nog wel kon betalen.

"Ik heb het nu erg druk, maar aan het begin van het jaar niet", vertelt Verbaan aan Novum Nieuws. De 33-jarige actrice is later dit jaar te zien in de film Mannenharten en de televisieserie Verliefd op Ibiza. "Dan raak je wel even in paniek, ik tenminste wel."

Andere actrices maken zich nog geen zorgen over financiële verplichtingen. Wel heeft de crisis gevolgen voor hun filmkeuzes. "Het wordt nu veel meer commercieel en mainstream", merkt Minis. "Steeds minder mensen willen risico's nemen. En dat zijn toch vaak de mooiste projecten."

"Nu gaan we steeds vaker voor de sterrencast in grote publieksfilms waarmee we minimaal een half miljoen bezoekers moeten trekken", merkt ook Jeroen Spitzenberger, bekend van films als Alles is Liefde en de televisieserie Divorce. "Ik weet niet of we tegenwoordig nog een Süskind zouden kunnen maken", zegt de acteur over de oorlogsfilm. Süskind was met een kostenpost van 4,5 miljoen euro voor Nederlandse begrippen een dure film. De film was wel een groot succes.

Waar bijvoorbeeld actrice Anna Drijver kiest voor een veelzijdige carrière, 'je moet bij een groot publiek bekend zijn', weigeren andere acteurs concessies te doen. "Als er geen interessante rol voorbijkomt, sta ik liever achter de bar in de kroeg", vertelt Teun Kuilboer. "Misschien gebeurt dat ooit nog wel." Manuel Broekman, die te zien is in Feuten en Verliefd op Ibiza, heeft wel eens staan afwassen om aan de kost te komen. "Soms heb je als acteur werk en soms niet. Dan moet je glazen gaan wassen en denk je: m'n carrière is naar de knoppen."

Broekman voelt zich gezegend dat hij de laatste jaren altijd als acteur heeft kunnen werken. "Maar je moet er altijd rekening mee houden dat het tegen kan zitten." In tegenstelling tot zijn goede vriend Géza Weisz heeft Broekman geen plan B. "Ik ben ook dj. Dat is nooit een bewuste keuze geweest, meer een uit de hand gelopen hobby", vertelt Weisz. "Maar daar kan ik wel van leven. Daardoor hoef ik niet alles aan te pakken en kan ik ook rollen afwijzen."

Ook Goede Tijden, Slechte Tijden-actrice Marly van der Velden heeft een alternatief om op terug te vallen. "Natuurlijk heb ik altijd de luxe van GTST gehad, maar ik kan altijd terugvallen op de mode, het ontwerpen van kleding. Dat doe ik nu naast het acteren en het geeft me veel energie." Toch wil Van der Velden blijven spelen. "Acteren is mijn passie, maar ik ben realistisch. Ik wil geen depressieve actrice worden die werkloos op de bank zit."


Acteurs doen concessies wegens crisis (Foto: Novum)

Amerikaan eist miljoenen van KLM na dood zoon

De vader van een Amerikaanse vlieginstructeur die vorig jaar bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam, daagt de KLM voor de rechter. Bij het ongeluk met een lesvliegtuig in de Amerikaanse staat Arizona kwamen de drie inzittenden om het leven. Robert Bennell eist een schadevergoeding van vijf miljoen dollar, meldt de Amerikaanse website Courthouse News.

Het KLM-vliegtuig crashte op 13 september vorig jaar in een verlaten gebied. Het toestel werd bestuurd door een 19-jarige Nederlandse leerling van de KLM Flight Academy, die bij het ongeluk de dood vond. Een 68-jarige Nederlandse examinator en de 25-jarige Amerikaan kwamen ook om het leven.

Volgens Bennell was zijn zoon niet bevoegd om studenten van de KLM op te leiden, omdat hij geen Europese licentie had. Zijn zoon zou daarvoor in opleiding zijn en durfde daarom de opdracht niet te weigeren omdat de Nederlandse examinator intimiderend zou zijn. Daarbij stelt Bennell in zijn claim dat het vliegtuig te zwaar beladen was.

De zaak dient bij een rechtbank in Arizona. De KLM heeft nog geen dagvaarding ontvangen en wil daarom nog niet reageren.

Cookson nieuwe UCI-voorzitter

Brian Cookson mag zich vanaf vandaag voor de komende vier jaar de nieuwe voorzitter van wielerunie UCI noemen. De Brit versloeg in Florence tijdens een zeer chaotisch verlopen vergadering zijn enige tegenstrever Pat McQuaid die het ambt sinds 2005 bekleedde.

Al ver voor de vergadering werd de kandidatuur van McQuaid betwist. De Ier werd niet door zijn eigen land of Zwitserland, waar het UCI zetelt, voorgedragen, maar door Thailand en Marokko. Een reglementswijziging om dit mogelijk te maken haalde het niet, maar desondanks nam McQuaid het in de verkiezing op tegen Cookson die met 24 tegen 18 stemmen een duidelijke meerderheid haalde.

Cookson deed ervaring op als bestuurder bij de Britse wielerbond, waarvan hij al zeventien jaar voorzitter is. Sinds 2009 maakt hij ook deel uit van het UCI-directiecomité. De Brit had onder meer de steun van de Europese wielerlanden, die in totaal veertien stemmen vertegenwoordigden. Ook Australië en de Verenigde Staten kozen zijn zijde.

Cookson stelde in zijn eerste speech af te willen rekenen met het dopingverleden dat het wielrennen in de laatste jaren overschaduwd heeft. Zo wil hij een onderzoek naar de rol die de UCI in het hele verhaal speelde en het controleren van wielrenners uitbesteden. "Mijn eerste doelstelling is om het anti-dopingbeleid van de UCI volledig onafhankelijk te maken."

China heft verbod spelcomputers op

China wil een eind maken aan een dertien jaar oud verbod op spelcomputers. Dat heeft de Chinese regering vrijdag bekendgemaakt. Om games en spelcomputers te mogen verkopen in China moeten gamebedrijven zich vestigen in de vrijhandelszone die zondag wordt geopend bij Shanghai. Ook willen de autoriteiten de producten eerst keuren.

In 2000 werden spelcomputers in de ban gedaan om de bevolking te beschermen tegen de inhoud van buitenlandse spellen. Ook was de overheid bezorgd over de invloed van gewelddadige games op kinderen. Chinese gamers spelen nu voornamelijk op mobiele telefoons en pc's.

De handelszone bij Shanghai meet bijna 29 vierkante kilometer en zou, indien economisch succesvol, kunnen worden uitgebreid. Niet alleen spelcomputers mogen worden verkocht, maar buitenlandse telecombedrijven mogen zich ook vestigen in de vrijhandelszone om daar hun diensten aan te bieden.

Daarnaast zijn diverse regels versoepeld om ruimte te bieden aan de komst van onder meer buitenlandse banken, transportbedrijven, reisbureaus en bouwbedrijven.

Voortvluchtige veroordeelde aangehouden

Een 39-jarige man die sinds vorig jaar voortvluchtig was, is vrijdagochtend opgepakt in Eindhoven. De man uit Tilburg werd in november bij verstek veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf in een zaak over de productie van synthetische drugs. De politie werkte samen met de FIOD bij de aanhouding, laat het Openbaar Ministerie weten.

De man was veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij het omzetten van apaan naar BMK, de belangrijkste grondstof voor de productie van amfetamine. Hij had volgens de rechtbank met een aantal andere verdachten een laboratorium voor de grootschalige bereiding van BMK opgezet. De rechtbank verklaarde hem schuldig aan het voorbereiden van de productie van synthetische drugs.

De rechtbank gaf bij het vonnis een bevel tot gevangenneming af. De straf van de man is overigens nog niet definitief. Het gerechtshof in Den Bosch behandelt het hoger beroep in januari.

Tongzoenoordeel Hoge Raad zorgt voor lagere straf

De 37-jarige man uit Harlingen die in 2008 in de toiletten van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) een schoonmaakster een tongzoen gaf, is vrijdag door het gerechtshof in Leeuwarden wegens aanranding veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Zowel de rechtbank in Leeuwarden (in 2009) als het gerechtshof had de Harlinger wegens verkrachting veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf.

Op basis van de destijds geldende wetgeving redeneerden beide rechtscolleges dat het gedwongen ondergaan van een tongzoen gold als binnendringen van het lichaam. Verkrachting dus. De Harlinger, verdedigd door advocatenkantoor Anker & Anker uit Leeuwarden, ging in cassatie tegen de uitspraak van het hof.

In maart bepaalde de Hoge Raad dat een gedwongen tongzoen niet langer als verkrachting geldt. Het hoogste rechtscollege oordeelde dat het bestempelen van een tongzoen als verkrachting strijdig is met het algemene taalgebruik.

Bovendien werd een veroordeling voor verkrachting vanwege een gedwongen tongzoen vaak als onrechtvaardig ontvangen. De Hoge Raad verwees de zaak terug naar het gerechtshof. Het hof oordeelde vrijdag dat de Harlinger zich schuldig heeft gemaakt aan 'aanranding van de eerbaarheid'.

De man had de schoonmaakster in het herentoilet van het Leeuwarder ziekenhuis onverhoeds en tegen haar wil gezoend en betast. Hij had het slachtoffer van achteren vastgepakt en tegen een muur geduwd. Toen de vrouw om hulp wilde bellen, werd dat door haar belager belet.

Het hof vond dat geen sprake was van 'een normale, maatschappelijk verantwoorde versierpoging', zoals de verdediging had betoogd. Omdat het hof in tweede instantie tot een lichtere kwalificatie van het delict kwam, viel de straf ook lager uit.

Bovendien is zes jaar geleden in een psychologisch onderzoek vastgesteld dat de verdachte op een niveau functioneert dat lager is dan zwakbegaafd. Het hof bepaalde dat de man een schadevergoeding van 844 euro aan de schoonmaakster moet betalen.

Shorttrackers naar halve finales

Op de tweede kwalificatiedag bij de wereldbeker shorttrack in Shanghai hebben de beide Nederlandse relayteams zich geplaatste voor de halve eindstrijd. De mannenploeg werd eerste in een heat met Italië, Oekraïne en Groot-Brittannië, de vrouwen eindigden tweede achter Japan.

De formatie bij de heren bestond uit Niels Kerstholt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Jeroen Sonneveld. Sjinkie Knegt is thuisgebleven vanwege een knieblessure. 

Individueel stond er alleen de 1000m op het programma. Bij de mannen wist enkel Kerstholt zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Breeuwsma en Van der Wart werden eerder uitgeschakeld. 

Bij de vrouwen wist alleen Rianne de Vries zich te plaatsen voor de kwartfinales. Zij werd gehinderd en kreeg daarom een plaats toegewezen door de jury. Jorien ter Mors werd vierde in haar heat, waar de tweede plaats vereist was. De derde Nederlandse vrouw, Yara van Kerkhof, kreeg een straf uitgedeeld. 

De wereldbekerwedstrijd in Shanghai is één van de vier wedstrijden die dit seizoen op het programma staan. Als de genomineerden Kerstholt, Breeuwsma, Van der Wart, Ter Mors en Van Kerkhof in de top twaalf eindigen, hebben ze voldaan aan de eis van het NOC*NSF. De andere Nederlandese schorttrackers moeten daarvoor in de top acht eindigen. 

In Turijn en Kolomna (wereldbekerwedstrijd drie en vier) moet ook nog aan de internationale eis voldaan worden. Over die twee wedstrijden wordt een klassement opgemaakt en daarin is een plek bij de beste 32 genoeg om een startplaats voor Oranje te verdienen. Bondscoach Jeroen Otter mag dan kiezen uit de gekwalificeerden wie hij meeneemt naar Sochi. 

Amsterdammer gewond bij schietpartij op IJburg

Een 39-jarige Amsterdammer is vrijdagochtend vroeg gewond geraakt bij een schietpartij in de Amsterdamse wijk IJburg. De man was na een ruzie op straat in zijn been geschoten, waarna hij in het water sprong en de schutter er op een scooter vandoor ging.

De politie kreeg kort voor 05.00 uur meerdere meldingen binnen over een schietpartij in de Frans Zieglerstraat. Toen agenten daar aankwamen was het slachtoffer al door een omstander uit het water gehaald.

De toedracht van de schietpartij is nog niet duidelijk.

Politie schiet gewapende overvaller in bil

Bij een achtervolging in Hoogvliet heeft de politie vrijdagochtend een 21-jarige overvaller in zijn bil geschoten. De verdachte reageerde niet op stoptekens, waarna de achtervolging werd ingezet. Na het schot werd de verdachte gearresteerd, laat de politie weten.

De verdachte overviel rond 07.00 uur een man in Barendrecht onder bedreiging van een pistool en een mes. Het slachtoffer zat in een geparkeerde auto toen de overvaller bij hem instapte en hem dwong naar een pinautomaat te rijden. Het slachtoffer wist uit de auto te springen, waarna de verdachte er met zijn auto vandoor ging.

De politie heeft de hele ochtend naar de auto gezocht en vond het voertuig rond 10.20 uur in Hoogvliet. Hij rende met zijn vuurwapen de auto uit, waarop hij werd neergeschoten.

Inspectie in april getipt over fraude Ibn Ghaldoun

De Inspectie van het Onderwijs is al voor de examendiefstal op Ibn Ghaldoun getipt over misstanden op de Rotterdamse scholengemeenschap. Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad. De inspectie greep echter niet direct in.

De inspectie kreeg in april een anonieme brief waarin frauduleuze praktijken aan de kaak werden gesteld. In de brief, die later afkomstig bleek van een docent, staat dat leerlingen bewust makkelijke toetsen voorgelegd kregen en overgingen terwijl ze eigenlijk zouden moeten blijven zitten. Ook zou tussen leerlingen en docenten worden onderhandeld over cijfers.

De tipgever wees in de brief ook op een geval van fraude in vwo 6 begin dit jaar. Bij een schoolonderzoek Nederlands haalden alle vwo'ers een 8 of hoger. De leerlingen hadden de toets vermoedelijk vooraf al gekregen van een van de docenten.

De onderwijsinspectie kwam niet direct in actie naar aanleiding van de brief, omdat er geen 'harde bewijslast' was. Dat concludeerden de inspectie, politie en justitie na gesprekken met de briefschrijver. De inspectie besloot daarop de brief mee te nemen in een onderzoek dat stond gepland voor juni vanwege het verscherpte toezicht op de school.

Eind mei bleek dat het vwo-eindexamen Frans was uitgelekt. In juni werd duidelijk dat op de scholengemeenschap 27 examens waren gestolen. Elf leerlingen die worden verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstal bij de islamitische scholengemeenschap, moeten in november voor de rechter verschijnen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.

Rus verliest in halve finale Sevilla

Arantxa Rus heeft zich niet geplaatst voor de finale van het ITF-toernooi in Sevilla. De als vierde geplaatste Monsterse ging vrijdag in de halve eindstrijd met 7-5 en 6-2 onderuit tegen de Argentijnse Florencia Molinero (7).

De 22-jarige Rus schreef twee van de laatste drie toernooien die ze voor Sevilla speelde op haar naam. Op het Spaanse gravel had ze tot dusverre in drie partijen slechts tien games verloren.

Molinero neemt het in de finale op tegen de als eerste geplaatste Teliana Pereira. De Braziliaanse versloeg Alize Lim (3) uit Frankrijk.

Zwemster Steffen beëindigt loopbaan

De Duitse zwemster Britta Steffen zet een punt achter haar loopbaan. Dat heeft de tweevoudig olympisch kampioen vrijdag bekendgemaakt. Ze was een aantal jaar een belangrijke concurrente van Ranomi Kromowidjojo. Op de Spelen in Beijing in 2008 won ze zowel op de 50 als 100 meter vrij een gouden medaille.

De 29-jarige Steffen werd dit jaar in Londen op beide afstanden opgevolgd door Ranomi Kromowidjojo. "Ik stop in de wetenschap dat ik tot de besten van de wereld behoor. De laatste weken ben ik gaan twijfelen of ik nog wel de benodigde motivatie heb en of ik het op kan brengen nog drie jaar te strijden om medailles en titels", liet ze weten.

Kvitova stopt Venus Williams in Tokio

Petra Kvitova heeft een einde gemaakt aan de opmars van Venus Williams op het WTA-toernooi van Tokio. De als zevende geplaatste Tsjechische won in de halve finale met 3-6, 6-3 en 7-6 (2) van de Amerikaanse. Williams had eerder onder anderen Victoria Azarenka, de nummer twee van de wereld, uitgeschakeld.

De 33-jarige Williams behaalde dit jaar mede door ziekte nog niet veel successen. Op de wereldranglijst staat ze op de 63e plaats. Kvitova strijdt met Angelique Kerber om de titel in de Japanse hoofdstad. De als vijfde geplaatste Duitse rekende af met Caroline Wozniacki (4) met 6-4 en 7-6 (5).

Chaos bij verkiezing nieuwe UCI-voorzitter

De verkiezing van de nieuwe voorzitter van de UCI wordt flink vertraagd door voorgestelde regelwijzigingen die op het laatste moment zijn ingediend. "Nu stemmen of we gaan stemmen of we vandaag wel of niet gaan stemmen over aanpassing van de stemprocedure van de verkiezingen", zei KNWU-preses Marcel Wintels veelbetekenend op Twitter.

Er bestaat onduidelijkheid over de geldigheid van de nominatie van de huidige voorzitter Pat McQuaid, die tevergeefs aanklopte bij de Ierse en de Zwitserse wielerbond om zich voor te laten dragen. De Ier hoopte zich door een gezamenlijke voordracht van wielerdwergen Marokko en Thailand alsnog in de strijd te kunnen mengen.

Een stemming of over een regelwijziging zou worden gestemd die dat mogelijk moest maken eindigde echter onbeslist, met zowel 21 stemmen voor als tegen. McQuaid hield vervolgens vol dat hij kandidaat is. Zijn enige uitdager is de Brit Brian Cookson, die zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan omkoping.

Pieter Zevenbergen, preses van de ethische commissie van de UCI, maakte vlak voor het congres in het Palazzo Vecchio in Florence bekend dat Cookson de Griekse wielerbond met 25.000 euro zou hebben proberen om te kopen, meldde de NOS vrijdag. Diverse bonden eisten daarop een onderzoek.

"De ethische commissie lang aan het woord over allerhande beschuldigingen die zijn gedaan. Onhelder. Vreselijk. Alleen verliezers", liet Wintels daarover weten.

De stemprocedure lijkt sowieso niet heel zorgvuldig te verlopen. "Bij de eerste stemming zat ik achter iemand die zijn hand twee keer opstak", meldt Luuc Eisenga, voorzitter van de AIGCP, de belangenvereniging van wielerploegen. "Een keer voor en een keer tegen."

Ophef om piemelpaaltjes

In het Amerikaanse Scott Township is ophef ontstaan om een stel nieuwe betonpaaltjes. Om te voorkomen dat auto's er op de stoep parkeren, hebben ze de trottoirs afgebakend met speciale paaltjes. Volgens enkel puriteinse zielen lijken deze echter sprekend op een fallus.

"Als je echt goed kijkt, lijken ze op een mannelijk geslachtsorgaan", vindt Pat Martin. "Volgens mij is dat ongepast."

De gemeenteraad is dinsdag in spoedzitting bijeengekomen om over de piemelpaaltjes te lullen. "Iedereen lacht om die paaltjes", uitte voornoemde vrouw haar zorgen tijdens deze vergadering.

De gemeenteraad vindt het verwijderen van de paaltjes een te dure grap. Ze bekijken nu wat de mogelijkheden zijn om deze piemelpaaltjes aan het oog te onttrekken.

Vertrouwen in economie eurozone groeit

Het vertrouwen in de economie van de eurozone is in september opnieuw toegenomen. De index voor het vertrouwen van ondernemers en consumenten stijgt deze maand met 1,6 punten naar 96,9. Dat maakte de Europese Commissie vrijdag bekend. In augustus steeg het vertrouwen in de economie nog met 2,7 punten.

Nederland is van de vijf grootste eurolanden de enige waar het vertrouwen verslechtert, met bijna een punt, zo constateert de commissie. In Duitsland is sprake van een lichte krimp, terwijl het Franse vertrouwen met 1,6 punten stijgt. Het vertrouwen in Spanje en Italië neemt met 2,5 punten het sterkst toe.

Vooral in de Europese detailhandel en de bouw groeit het vertrouwen in de economie, met een toename van 3,6 punten en 4,4 punten. Het consumentenvertrouwen neemt verhoudingsgewijs het minst toe, met een groei van 0,7 punten.

Ondanks het groeiende vertrouwen wordt het voor bedrijven niet aantrekkelijker om zich in de eurozone te vestigen. De indicator voor het vestigingsklimaat blijft deze maand onveranderd op -0,2.

Prijs voor renovatie Brits koninklijk landhuis

De architecten achter de restauratie en renovatie van het twaalfde-eeuwse Astley Castle, voormalig onderkomen van drie Britse vorstinnen hebben de RIBA Stirling Prize gewonnen. Dat meldt de organisatie achter de architectuurprijs. Het landhuis verkeerde sinds een verwoestende brand in 1978 in slechte staat en werd decennia niet gebruikt.

De architecten Witherford Watson Mann Architects bouwden de ruïne om tot een vakantieonderkomen. De jury van de Britse architectuurprijs heeft lof voor de manier waarop de belangrijkste details van het oude landhuis zijn verweven in het nieuwe gebouw, en prees de architecten voor hun combinatie van creativiteit en conservatie.

De architecten werden ingeschakeld door erfgoedinstelling The Landmark Trust, die bedreigde monumenten wil redden door ze op te knappen als vakantieonderkomen. De werkzaamheden kostten volgens The Guardian tweeënhalf miljoen pond (drie miljoen euro). Een verblijf van vier dagen in het architecturale hoogstandje voor acht personen kost 675 pond.

Astley Castle werd in de vijftiende en zestiende eeuw bewoond door Elizabeth Woodville en enkele nakomelingen. Woodville was de vrouw van koning Edward IV. Haar dochter Elizabeth van York trouwde in 1486 met koning Hendrik VII en was de moeder van Hendrik VIII. Achterkleindochter Frances Brandon was de moeder van Jane Grey, die in 1553 negen dagen koningin was.

Onderhandelingen metaalsector nog steeds muurvast

De sociale partners in de metaalsector hebben niet met elkaar gesproken sinds het begin van de estafettestakingen een week geleden. Dat zegt bondsbestuurder van FNV Metaal Leen van der List. Vrijdag wordt actiegevoerd in onder meer Zwolle, Culemborg, Heerenveen en Beverwijk.

"De werkgevers zwijgen in alle talen over het ultimatum", zegt Van der List. "Ze hebben nog geen enkele toenadering gezocht." De bonden in de metaalsector stelden in juni een ultimatum. Aan het eind van die maand volgde een landelijke actiedag. Vorige week vrijdag startte FNV Metaal met regionale estafetteacties.

De metaalmedewerkers staken voor een loonsverhoging van tweeënhalf procent en 'waardering voor hun vakmanschap'. Ook willen ze meer invloed op hun werktijden, zodat bijvoorbeeld parttime werken mogelijk wordt.

De werkgevers in de sector noemden de bondsacties vorige week 'van de zotte'. Met de acties helpen de bonden juist werkgelegenheid om zeep, stelde een zegsman van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek.

Aan de stakingen deze vrijdag bij onder meer Scania, Cofely, VDL en Batavus doen volgens FNV Metaal honderden mensen mee. Voor maandag staan er acties gepland in Emmen, Almere, Dordrecht en Tilburg. Er worden dan achthonderd stakers verwacht. In Emmen loopt voorzitter van de vakcentrale FNV Ton Heerts mee in een korte stakingsoptocht.

Candy Crush-makers mogelijk naar beurs

Het Britse gamebedrijf achter het puzzelspel Candy Crush Saga gaat naar de beurs. Volgens de Britse krant The Telegraph heeft King.com de aanvraag voor de beursgang ingediend bij de toezichthouder van de Amerikaanse beurs SEC. Het is niet bekend hoeveel het gamebedrijf wil ophalen. King.com heeft de beursgang niet bevestigd.

Bedrijven met een jaaromzet van minder dan een miljard dollar (750 miljoen euro) hoeven in de Verenigde Staten hun beursplannen niet openbaar te maken tot vlak voor de beursgang. Jaarlijks levert Candy Crush Saga zo'n 170 miljoen euro op. Daarnaast heeft King.com nog enkele andere Saga-spellen.

Het populaire puzzelspel, waarbij drie dezelfde snoepjes op een rij moeten worden geplaatst, wordt dagelijks zeshonderd miljoen keer gespeeld. Het bedrijf verdient geld doordat spelers extra zetten of snoepjes met superkrachten kunnen kopen.

Topman Riccard Zacconi gaf vorig jaar in een interview met The Telegraph aan hij een beursgang wenselijk acht. Hij zou een notering in de Verenigde Staten willen omdat daar 'een betere cultuur voor ondernemerschap in de technologiesector' is.

Mocht King.com daadwerkelijk naar de beurs gaan, dan moeten aandeelhouders wel overtuigd worden. King.com wordt gezien als de Britse versie van het Amerikaanse gamebedrijf Zynga, bekend van onder meer Farmville. Het aandeel Zynga is sinds eind 2011 zestig procent minder waard geworden. Volgens de krant worden de spellen van King.com twee keer zo vaak gespeeld als die van Zynga.

Microsoft test eigen on-demand gamedienst

Microsoft overweegt spellen naar telefoons, tablets en pc's te streamen. Het bedrijf heeft volgens techweblog The Verge een testversie van de dienst getoond aan het eigen personeel. Het schietspel Halo 4, dat oorspronkelijk verscheen voor de Xbox 360, werd via de dienst doorgestuurd naar een telefoon en een oude pc.

Voor de demonstratie gebruikte Microsoft naar verluidt een Nokia Lumia 520. Om het schietspel te besturen had het Amerikaanse bedrijf een Xbox-controller aangesloten op de telefoon. De vertraging tussen de input van de controller en het getoonde beeld op de telefoon bedroeg volgens het weblog 45 milliseconden. Dat is vergelijkbaar met de vertraging wanneer een spel, bijvoorbeeld Call of Duty, online wordt gespeeld.

Met deze nog naamloze dienst zou Microsoft spellen voor de Xbox 360 aan kunnen bieden via de Xbox One. Dat is op dit moment niet mogelijk omdat de twee spelcomputers met compleet andere processoren gemaakt zijn. Het Amerikaanse techbedrijf heeft zijn wens om clouddiensten aan te bieden voor de Xbox One nooit onder stoelen of banken geschoven.

De dienst van Microsoft lijkt op Gaikai van Sony. Via Gaikai wordt het volgend jaar mogelijk playstation-spellen on-demand te spelen op de PlayStation 3 of PlayStation 4. Sony-topman Shuhei Yoshida heeft de ambitie uitgesproken om Playstation-spellen ook te streamen naar apparaten van andere fabrikanten.

Sony hoopt volgend jaar te beginnen met het streamen van games naar zowel de PlayStation 3 als de PlayStation 4. De clouddienst van Microsoft is nog niet officieel aangekondigd.

[WK] Deense renster kampioen bij junioren

De Deense Amalie Dideriksen heeft vrijdag in Florence de wereldtitel veroverd bij de junioren. Ze was op het ruim 82 kilometer lange parcours de sterkste van een kleine kopgroep, meldt de organisatie. De Russin Anastasia Iakovenko pakte het zilver, voor de Oekraïense Olena Demydova.

De Nederlandse rensters maakten deel uit van het achtervolgende peloton. Jeanne Korevaar spurtte naar de tiende plaats. Floortje Mackaij legde beslag op de dertiende plaats en Corine van der Zijden en Demi de Jong werden vijftiende en zeventiende.

Stekelenburg mogelijk onder het mes

Maarten Stekelenburg moet mogelijk onder het mes om van een blessure aan zijn rechterschouder af te komen. De doelman van Fulham staat al vijf weken aan de kant. "Als het over twee weken nog niet goed is, heeft hij waarschijnlijk een operatie nodig", zei trainer Martin Jol vrijdag tegen Sky Sports.

De 31-jarige Stekelenburg verruilde AS Roma deze zomer voor Fulham. Hij begon in de seizoensopener tegen Sunderland op 17 augustus in de basis, maar viel in de 76e minuut geblesseerd uit. Sindsdien kwam de voormalig Ajacied niet meer in actie en is de kwetsuur alleen maar verergerd.

"Hij heeft een paar injecties in zijn schouder gehad en het is behoorlijk gevoelig", gaf Jol aan. "Hij traint wel, maar als hij zich rekt voelt hij veel pijn. We moeten dus voorzichtig zijn." De 54-voudig Oranje-international wordt momenteel vervangen door David Stockdale.

Star Citizen haalt meer dan 20 miljoen dollar op

Star Citizen heeft meer dan twintig miljoen dollar opgehaald met crowd funding. Hiermee komt er een firstperson shooter-gedeelte op bepaalde planeten in het spel. De volgende mijlpaal is 21 miljoen dollar, waarmee de crowdfunders een salvage-systeem in het spel 'kopen'.

Het spel heeft een recordbedrag aan opgehaald geld via crowdfunding sinds juni 2013 in handen en wil dat nog niet loslaten. De ontwikkelaars hebben het al over een volgend doel als de 22 miljoen wordt gehaald. Star Citizen komt ergens in 2014 uit op pc.

Wielerploeg Crelan-Euphony stopt

De wielerploeg van Crelan-Euphony verdwijnt uit het peloton. Het Belgische Pro Continentalteam heeft niet op tijd een nieuwe sponsor gevonden. Dat heeft manager Gérard Bulens vrijdag laten weten in een verklaring. De Nederlander Reinier Honig komt momenteel uit voor de equipe.

Na Vacansoleil en Euskaltel is Crelan-Euphony al de derde wielerploeg die na dit seizoen stopt. Bovendien lijkt ook Champion System, waarvoor Bobbie Traksel rijdt, vanwege financiële problemen af te haken.

Tepco wil kernreactoren Japan opstarten

Tepco, de beheerder van de verwoeste Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi, wil twee kernreactoren opnieuw opstarten. Het bedrijf heeft toezichthouder NRA vrijdag gevraagd controles uit te voeren in twee reactoren in het noordwesten van het land. Tepco diende eerder al vergelijkbare verzoeken in voor twaalf andere kernreactoren.

Alle vijftig kernreactoren in Japan liggen stil sinds Fukushima Dai-ichi in maart 2011 werd verwoest door een aardbeving en een tsunami. Ze kunnen pas weer worden aangezet als de NRA en de lokale autoriteiten daar toestemming voor geven.

Het verzoek dat Tepco heeft ingediend is voor twee reactoren bij de kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa, in de prefectuur Niigata. De centrale, tweehonderd kilometer ten noordwesten van Tokyo, is de grootste nucleaire energiecentrale ter wereld. Na een aardbeving met een kracht van 6,8 in 2007 kampte de centrale lange tijd met stralingslekken en storingen. Sindsdien zijn echter reparaties uitgevoerd.

Tepco en andere energiebedrijven staan te trappelen om een deel van de Japanse kerncentrales weer op te starten. Sinds 2011 heeft het land veel meer geld aan de import van gas en olie moeten uitgeven om aan de vraag naar energie te voldoen.

Zet FOK! op nummer 1!

De jaarlijkse website van het jaar verkiezing is weer geopend en iedereen kan stemmen; jij dus ook!

Net als in vorige jaren is FOK! weer genomineerd voor beste nieuwssite van Nederland, en terecht. :7.

Maar wij worden geen winnaar zonder jouw hulp, dus vind jij ook dat FOK! deze prijs verdient? Stem dan hier op ons en maak meteen kans op schitterende prijzen!

Vergeet niet om je deelname te bevestigen via de mail die je ontvangt, anders telt je stem niet mee. Check voor de zekerheid dus ook je spambox.

Wij zijn erg blij met jouw steun en elke stem telt!

IPCC: klimaatverandering door mens

Het is 'uiterst waarschijnlijk' dat klimaatverandering sinds de jaren vijftig hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door mensen. Dat staat in een nieuw rapport van het Intergouvernementele Forum Klimaatverandering, waar vrijdag een samenvatting van is gepresenteerd in Stockholm.

De IPCC heeft zich nog nooit in zulke sterke bewoordingen uitgesproken over de oorzaken van klimaatverandering. In het vorige rapport achtte de wetenschappers het nog 'zeer waarschijnlijk' dat mensen verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering. Wetenschappers begrijpen klimaatsystemen echter beter dan een paar jaar geleden en hebben betere modellen om de gevolgen van stijgende temperaturen te voorspellen.

Volgens het IPCC kan de invloed van de mensheid worden waargenomen in de opwarming van de atmosfeer en de oceanen, in de stijgende zeespiegel en het smelten van sneeuw en ijskappen.

Het volledige, tweeduizend pagina's tellende rapport wordt maandag gepubliceerd.


BBC News - Scientists to warn on climate change in new IPCC report

Plasterk naar Curaçao en Bonaire

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) brengt volgende week een werkbezoek aan Curaçao en Bonaire. Het gaat om een tweedaags bezoek waarin hij onder meer de regering van Curaçao ontmoet.

Plasterk gaat eerst naar Curaçao, waar hij maandag praat met gouverneur Adèle van de Pluijm-Vrede. Ook spreekt hij met de regering over onder meer de overheidsfinanciën en de plannen voor de politie en het gevangeniswezen.

Een dag later vertrekt Plasterk naar Bonaire, waar hij gesprekken heeft met gezaghebber Lydia Emerencia, het bestuurscollege en de eilandsraad. Ze gaan het onder meer hebben over de plannen voor de ontwikkeling van het eiland.

Bonaire kampt met een bestuurscrisis. De minister riep daarom vorige maand de hoogste Nederlandse ambtenaar van het Caribische eiland, Wilbert Stolte, op het matje. Sinds de CDA'er in 2011 werd aangesteld zijn de verhoudingen tussen hem, de gezaghebber en het Openbaar Ministerie op het eiland gespannen. Stolte moet toezicht houden op het bestuur van het eiland, waar corruptie en fraude alledaagse verschijnselen lijken te zijn.

Stolte heeft inmiddels aangegeven volgend jaar te stoppen als rijksvertegenwoordiger. Hij wil de huidige functie niet langer dan drie jaar vervullen.

Veertigduizend huizen bij openhuizendag

Makelaarsvereniging NVM verwacht net als in het voorjaar dat tegen de vijftigduizend huiseigenaren meedoen aan de openhuizendag. Tot nu toe zijn veertigduizend huizen aangemeld voor de promotiedag van volgende week zaterdag.

Aan de laatste editie deden afgelopen voorjaar 49.480 woningen mee. Volgens een woordvoerder meldden huiseigenaren zich meestal nog op de vrijdag voor de openhuizendag aan.

Woningzoekenden kunnen 5 oktober tussen 11.00 uur en 15.00 uur zonder afspraak koophuizen bekijken. Ruim 105 duizend woningzoekers maakten daar in april gebruik van.

De NVM onderzocht na april het succes van de deelnemers van de openhuizendag. Opvallend is dat van deelnemende huizen die niet goedkoper werden het verkoopsucces ongeveer even groot is als voor huizen die helemaal niet deelnemen aan de promotiedag. De verkooppercentages bedragen respectievelijk negen en acht procent.

Van de huizenbezitters die hun vraagprijs in de maand voor de huizendag verlaagden, verkocht 23 procent hun huis. Huizen waarvan de prijs al eerder was verlaagd, leverden vijftien procent succes op. "Ik raad huizenverkopers aan hun huis scherp te prijzen, als dat mogelijk is", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

'China achter cyberaanval op Belgische regering'

China zit achter het hacken van de computer van de Belgische premier Elio Di Rupo en het ministerie van buitenlandse zaken. "Alle sporen van de hackers leiden naar China", beweren regeringsbronnen vrijdag in Belgische media.

Begin deze week bleek dat enkele maanden geleden malware was aangetroffen op de netwerken van het kabinet van premier Di Rupo en het ministerie van buitenlandse zaken. Het is niet bekend of gevoelige informatie is gestolen, maar dat wordt wel waarschijnlijk geacht.

Volgens een medewerker van de premier is het probleem inmiddels opgelost en zijn de veiligheidsmaatregelen op het netwerk versterkt.

De Belgische staatsveiligheidsdienst meldde onlangs in haar jaarverslag de Chinese activiteiten nauwgezet te volgen. Chinese spionnen zouden vooral belangstelling hebben voor economische informatie en politieke en militaire ontwikkelingen vanuit internationale instellingen in België.

Als zetel van de EU-instellingen en de NAVO is België een interessant doelwit voor spionage, terwijl de cyberveiligheid er volgens experts onder de maat is. Onlangs nog werd het Belgische telecombedrijf Belgacom gehackt, naar verluidt door Britse inlichtingendiensten.

Bromsnor laat tieten schudden

Een politieman van het politiekorps van Lakeland, in Florida, is voor een dag geschorst. De geile glimknoop heeft een vrouw met haar tieten laten schudden tijdens een verkeerscontrole.

Dustin Fetz zette afgelopen mei ene Zoe Brugger aan de kant. Bromsnor verdacht de jongedame ervan dat ze drugs had verstopt in haar bh.

Fetz vroeg haar daarom om met haar voorgevel te schudden. Brugger bleek echter geen drugs tussen haar tieten te hebben verstopt.

De beste man heeft al vier dagen betaald verlof gehad voor de actie. Nu is hij nog een dag geschorst.

BruggerKlik op de tieten voor een filmpje!

Begraafplaatsen in Engeland raken vol

Bijna de helft van de begraafplaatsen in Engeland dreigt binnen 20 jaar geen ruimte meer te hebben voor nieuwe graven. Een kwart van de gemeenten zegt zelfs binnen 10 jaar al volle begraafplaatsen te hebben, meldt de BBC vrijdag uit een eigen onderzoek.

Deskundigen spreken van een crisis en roepen de regering op de wet te veranderen, zodat graven na 75 jaar kunnen worden geschud en hergebruikt.

Ongeveer 74 procent van de Engelse overledenen werd vorig jaar gecremeerd, maar een deel wil toch liever begraven worden.

Zowel steden als dorpen kampen met het probleem en wijzen dan maar sportvelden of parkeerplaatsen aan als nieuwe begraafplaats. Veelal moeten mensen kiezen voor een graf dat niet in de eigen woonplaats ligt.

Het schudden van graven, waarbij de resten dieper in hetzelfde graf worden herbegraven zodat de ruimte erboven vrij komt, is sinds 2007 alleen toegestaan in Londen.

Begraafplaatsen in Engeland raken vol
Begraafplaatsen in Engeland raken vol (Foto: ANP)

Ferrari stuurde Webber rekening voor taxirit

Het Formule 1-team Ferrari lijkt voor de grap Mark Webber een rekening gestuurd te hebben voor de taxirit die de Australiër na afloop van de Grand Prix van Singapore kreeg. Het grapje kost de Red Bull-coureur 25.000 dollar plus een fooi van 2.500 dollar.

De bolide van Webber ging in de laatste ronde stuk, waarna Fernando Alonso hem een rit naar de pits gaf. Het kwam Alonso te staan op een waarschuwing omdat andere rijders uit moesten wijken, terwijl Webber gewaarschuwd werd omdat hij zich zonder toestemming van de marshalls op de baan begaf. Omdat het voor de Australiër de derde waarschuwing van het jaar was zal hij in Zuid-Korea tien plaatsen naar achteren moeten starten.

Naast de door Ferrari gestuurde rekening deed ook Alonso een duit in het zakje. Hij postte op Twitter een geshopte foto met zichzelf achter het stuur van een taxi en Webber op de passagiersstoel.

CBS: tekort ruim onder 3%-norm

Het overheidstekort is over de periode juli 2012 tot en met juni 2013 onder de Europese norm uitgekomen, met 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zelfs ruimschoots. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg het tekort nog 4,1 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen kan Nederland "als de trend doorzet" dit jaar "zo maar onder de 3 procent" uitkomen. Wel benadrukte hij dat het jaar pas halverwege is. "We hebben nog twee kwartalen te gaan, maar we zijn op koers". Het Centraal Plan Bureau (CPB) denkt dat tekort dit jaar de EU-norm overschrijdt en uitkomt op 3,2 procent.

Het overheidstekort kwam in het eerste halfjaar van 2013 uit op 2,5 miljard euro. In het eerste kwartaal was er een overschot van 4,5 miljard euro, dat kwam vooral door eenmalige opbrengsten uit de verkoop van mobiele-telefoonfrequenties. In het tweede kwartaal gaf de overheid 7 miljard euro meer uit dan zij ontving, voornamelijk bij de sociale fondsen. "Het overheidstekort is in zowel het eerste als tweede kwartaal van 2013 lager dan in de afgelopen vier jaar in de overeenkomstige kwartalen", aldus het statistiekbureau.

De overheidsinkomsten bleven de eerste zes maanden van het jaar toenemen. "De premie-inkomsten voor de sociale verzekeringen stegen sterk, en ook de aardgasopbrengsten en dividendinkomsten namen fors toe", aldus het CBS. De overheidsuitgaven stagneren al sinds 2010 en op loonkosten en aankopen van goederen en diensten werd bezuinigd. Het afgelopen halfjaar gaf de overheid hier ruim 1,5 miljard euro minder aan uit dan in het eerste halfjaar van 2012. Wel namen de werkloosheids- en AOW-uitkeringen en de uitgaven in het kader van de Zorgverzekeringswet met 2,6 miljard euro toe.

De overheidsschuld kwam aan het eind van het tweede kwartaal uit op 442 miljard euro. Dit is 73,9 procent van het bbp, hoger dan de Europese norm van 60 procent van het bbp. Het afgelopen halfjaar nam de overheidsschuld met 15 miljard euro toe. Dat kwam, naast het effect van het overheidstekort, onder meer door het storten van extra kapitaal in het nieuwe Europese steunfonds ESM en in de Europese Investeringsbank (EIB).

Overheidstekort ruim onder Europese norm
Overheidstekort ruim onder Europese norm (Foto: ANP)

Bomaanslag op bus met overheidspersoneel Pakistan

Een bomaanslag op een bus met Pakistaans overheidspersoneel heeft in het Noord-Pakistaanse Peshawar vrijdag aan zeker dertien mensen het leven gekost.

De bom was verstopt in het achterste gedeelte van de bus. Naast de dertien doden vielen er 32 gewonden. Dit meldt de politie.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. In het gebied zijn echter moslimextremisten actief.

Markt bedrijfsauto's weer gekrompen

De Europese verkoop van bedrijfsauto's viel in augustus opnieuw lager uit in vergelijking met een jaar eerder. De markt voor bestelbusjes en vrachtwagens kromp vorige maand met 4,4 procent naar bijna 108 duizend, zo blijkt vrijdag uit cijfers van brancheorganisatie ACEA. De krimp is wel minder sterk dan gemiddeld dit jaar.

In de eerste acht maanden van 2013 bedroeg de terugval in de verkoop 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Roemenië werden in augustus fors minder bedrijfsauto's verkocht. Daar liep de verkoop terug met de helft. In Nederland was de krimp bijna negentien procent, naar een kleine 4300 stuks.

Spanjaarden en Britten kochten daarentegen meer bedrijfsauto's dan een jaar geleden. In Spanje groeide de markt met 10,3 procent, terwijl de Britse markt voor bedrijfswagens met 15,3 procent toenam. De sterkste groei vond echter plaats in Estland, waar ruim een kwart meer auto's worden verkocht.

Badr Hari zorgt voor kijkcijferdip Nederland 2

Badr Hari heeft gezorgd voor een dip in het aantal kijkers van Nederland 2. De reportage over de kickbokser trok donderdagavond 672.000 kijkers. Twee voor Twaalf ervoor trok 986.000 kijkers en naar Nieuwsuur erna keken 797.000 mensen, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

In de reportage onderzocht Brandpunt de betrokkenheid van Hari bij de mishandeling van Koen Everink, vorig jaar juli. De kickbokser, die een relatie heeft met Estelle Cruijff, moet volgende maand voor de rechter verschijnen.

De meeste mensen stemden af op het achtuurjournaal, ruim 1,7 miljoen mensen kropen voor de buis. Goede Tijden, Slechte Tijden trok ruim 1,6 miljoen kijkers. Ook Expeditie Robinson scoorde goed. Ruim 1,4 miljoen keken naar het programma.

Sijsling niet naar halve finale in Bangkok

Igor Sijsling is in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Bangkok uitgeschakeld. De 26-jarige Amsterdammer ging vrijdag in drie sets onderuit tegen Gilles Simon. Het werd 6-4, 5-7 en 6-4 voor de als vierde geplaatste Fransman, de verliezend finalist van vorig jaar. De partij duurde bijna tweeënhalf uur.

Sijsling, die in de tweede ronde in de Thaise hoofdstad Robin Haase versloeg, kwam in de eerste set op 3-0, maar die voorsprong hield hij ondanks twaalf breakpunten niet vast. De Nederlandse nummer 75 van de wereld leverde twee keer zijn opslag in, maar herpakte zich in de tweede set. Dankzij een break trok hij de stand gelijk.

Na een blessurebehandeling van Simon, die last had van zijn rug, ging Sijsling in het derde bedrijf aanvankelijk goed van start. Op 3-2 kreeg hij de kans om toe te slaan, maar Simon bleef op de been. Een game later nam de Fransman, de mondiale nummer veertien, wel afstand en daarmee forceerde hij de beslissing.

In de halve eindstrijd neemt Simon, die vorige week nog de titel pakte in Metz, het mogelijk op tegen de als eerste geplaatste Tomas Berdych. De Tsjech moet dan wel zien af te rekenen met Yen-Hsum Lu uit Taiwan.

René Froger opgetogen over titelsong Baantjer

René Froger is dolblij dat hij is gevraagd om een titelsong te schrijven bij het theaterstuk over Baantjer. "Een unicum in dit land", zegt de zanger in De Telegraaf. "En alleen al daarom was ik voor deze uitdaging te porren."

Volgens Erwin van Lambaart, die het theaterstuk produceert, heeft Froger met zijn nummer In het Holst van de Nacht een primeur te pakken. "Wanneer een nieuwe Nederlandse film of een grote Hollywoodproductie wordt uitgebracht, dan heeft zo'n film eigenlijk altijd een eigen titelsong. En dat nummer vang altijd de sfeer van wat je gedurende twee uur gaat zien. Wat me nou zo gaaf leek, was om dat ook eens voor het theater te doen."

Het verzoek van Van Lambaart aan Froger kwam op een ongelukkig moment, in de week na de Toppers-concertreeks. "Ik was helemaal leeg, moest eerst opladen na die enorme marathon en zei daarom: geef me een paar dagen, dan denk ik erover na", aldus Froger. "Toen ik hoorde waar het precies om ging, kon ik geen nee meer zeggen."

Vier jaar cel voor criminele wegpiraat

Een 30-jarige criminele automobilist uit Arnhem die op de vlucht was voor de politie, is vrijdag veroordeeld tot vier jaar cel. Justitie had zeven jaar cel geëist. Tijdens zijn vlucht over een fietspad konden een man en zijn dochtertje ternauwernood op de stoep springen.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat sprake was van een poging tot doodslag. Omdat niet alle feiten waarvoor de Arnhemmer terechtstond bewezen werden geacht, viel de straf lager uit dan geëist.

De man kwam naar voren in een onderzoek naar een criminele jeugdgroep uit Zaltbommel. In dat onderzoek ontdekte de politie dat de Arnhemmer samen met een 25-jarige man uit Zaltbommel een gewapende overval op een gezin in IJmuiden voorbereidde. De politie besloot de twee direct aan te houden.

De 25-jarige man werd vorig jaar op 14 augustus aangehouden, maar de Arnhemmer was niet thuis. Hij bleek moeilijk te vinden, totdat een motoragent hem op 19 oktober zag rijden in Arnhem. De auto waarin hij reed bleek gestolen. De agent probeerde hem aan de kant te zetten, maar de Arnhemmer scheurde weg.

De motoragent probeerde de man tevergeefs meerdere keren aan de kant te zetten. De Arnhemmer stuurde uiteindelijk een fietspad op. Daar deed hij volgens meerdere getuigen niets om twee fietsers, een vader en een dochtertje, te ontwijken. Volgens de rechtbank reed de man ruim 100 kilometer per uur en nam hij daarmee bewust het risico dat hij de twee zou doodrijden. Een vrouw op een scooter kon ook nog net opzij duiken. Uiteindelijk wist de Arnhemmer te ontkomen.

Op 13 november werd een arrestatieteam ingezet om de man op de Waalkade in Nijmegen aan te houden. Ook hierbij probeerde hij met zijn auto te ontkomen en reed hij in op een lid van het arrestatieteam. Deze wist op tijd weg te springen.

Agenten maken minder brokken in politieauto

Het aantal schademeldingen aan politievoertuigen is vorig jaar gedaald. In totaal noteerde de politie bijna elfduizend schadegevallen, ruim vijfhonderd minder dan in 2011. Dat laat de politie vrijdag weten.

Het gaat overigens in veel gevallen om schade waar agenten weinig aan kunnen doen, zoals vandalisme of ruitschade door steenslag. De politie had vorig jaar de beschikking over 13.896 voertuigen.

Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman spreekt van een neergaande trend. In 2010 werden nog bijna 11.600 schadegevallen gemeld. Volgens hem moet een politieauto in 'onberispelijke staat zijn' en moet daarom elke schade worden gemeld.

Google verbetert zoekmachine

De internetzoekmachine van Google kan dankzij een update beter antwoord geven op complexere vragen. Het Amerikaanse techbedrijf heeft de update, genaamd Hummingbird, een maand geleden in stilte doorgevoerd. Dat heeft Google donderdagavond bekendgemaakt.

Dankzij de update kan de zoekmachine beter antwoord geven op langere vragen. Volgens Google maakt de zoekmachine bij het analyseren van de vraag onderscheid tussen concepten, woorden en de relaties tussen dit alles. Het systeem zou de essentie van een vraag beter begrijpen.

De zoekmachine van Google 'beantwoordt' al een tijdje simpele vragen. Verder wordt voor een antwoord dat te maken heeft met reizen automatisch verwezen naar Google Maps. En bij vragen over de waarde van munteenheden worden die direct weergegeven.

Google noemt Hummingbird zijn ingrijpendste aanpassing aan de zoekmachine in drie jaar. Toen zorgde de Caffeine-update voor een dynamische indexering van afbeeldingen, video's en teksten. Hierdoor worden vaker en sneller nieuwe artikelen, pagina's en websites gevonden.

Hond vindt 350 kilo softdrugs tussen hydrokorrels

De douane heeft afgelopen week een grote partij marihuana en hasj onderschept. Een speurhond ontdekte de ruim 350 kilo softdrugs bij een controle bij een transportbedrijf in de omgeving van Arnhem, zo laat de douane vrijdag weten.

De drugs lagen in een van de trucks en zaten verstopt in dozen met het opschrift hydrokorrels. De douane schat dat de partij een straatwaarde heeft van zo'n anderhalf miljoen euro. Justitie onderzoekt waar de partij vandaan komt.

Oad annuleert geboekte reizen

Het failliet verklaarde Oad schrapt alle geboekte reizen op lange termijn. Ook raadt de reisorganisatie klanten die op het punt van vertrek staan af om op reis te gaan. Dat hebben de curatoren van het Overijsselse concern donderdagavond besloten, zo stelt een woordvoerder vrijdag. Aanleiding voor het besluit is de onrust die rondom het bedrijf is ontstaan.

Zo weigeren hoteleigenaren op verschillende bestemmingen Oad-gasten of eisen ze dat ze hun hotelrekening rechtstreeks en uit eigen portemonnee betaalden. De hoteliers deden dit ondanks de betaalgarantie van de Stichting Garantiefonds Reisgelden. "Oad is door de ontstane situatie niet langer in staat om de reizigers de service en zekerheid te bieden die ze van Oad gewend zijn", aldus de zegsman.

"Wij begrijpen dat het zuur is, maar zijn toch genoodzaakt dit besluit te nemen om een einde te maken aan deze problemen", vervolgt hij. Ook het plaatsen van nieuwe boekingen is niet meer mogelijk. Oad Reizen richt zich nu op het oplossen van de problemen waarmee reizigers kampen die al op reis zijn.

Wie de komende dagen toch nog met Oad op vakantie wil, kan dat overigens nog wel, aldus de zegsman. "Zij moeten er dan wel rekening mee houden dat ze wellicht op hun vakantiebestemming in een conflictsituatie met lokale leveranciers kunnen komen, die mogelijk vooruitbetaling eisen", zegt hij. "Dat geld kunnen passagiers dan later wel terugvorderen van de SGR."

Roken

Dat roken funest is voor je gezondheid staat al jaren op de pakjes tabak te lezen. In Finland doen ze er een schepje bovenop: ze hebben een website gelanceerd waarop je tot in detail een vergelijking kunt maken tussen een rokende en niet rokende man of vrouw. Ook wordt er uitleg gegeven wat het allemaal met je lichaam doet. Leuk voor tijdens een rookpauze! Klik op de afbeelding.

Het Bombardement maakt kans op NFF Publieksprijs

Het Bombardement, Daglicht en De Marathon maken kans op het Gouden Kalf voor de Publieksprijs. Vanaf dit moment kan iedereen tot volgende week donderdag middernacht stemmen, onder meer via de site van het Nederlands Film Festival.

Deze drie films hebben bewezen een groot publiek aan te spreken, want ze behaalden binnen korte tijd de status van Gouden Film, voor honderdduizend bezoekers.

De keuze voor het oorlogsdrama Het Bombardement met Jan Smit is wellicht het opmerkelijkst, aangezien de film door de pers zeer matig werd ontvangen. Het publiek wist de film echter wel te vinden, en uiteindelijk werden ruim 111 duizend kaartjes verkocht. De film won in juli een prijs op het Stony Brook Film Festival in de Verenigde Staten.

De thriller Daglicht, met Angela Schijf, Monique van de Ven en Fedja van Huêt, had na ruim een maand 123 duizend bezoekers getrokken. De komedie De Marathon, met Martin van Waardenberg, Stefan de Walle en Marcel Hensema, wist zelfs al binnen twee weken de honderdduizendste bezoeker te verwelkomen.

De makers van de winnende film ontvangen het Gouden Kalf voor de Publieksprijs tijdens het Gala van de Nederlandse Film op vrijdag 4 oktober in Utrecht. De uitreiking wordt via internet en op televisie live uitgezonden.

Het Bombardement, Daglicht en De Marathon zijn nog te zien tijdens deze 33e editie van het NFF, dat op 4 oktober de poorten sluit.


Het Bombardement maakt kans op NFF Publieksprijs (Foto: Novum)

Serena Williams sluit jaar af als nummer één

De Amerikaanse tennisster Serena Williams zal dit jaar afsluiten als de nummer één van de wereldranglijst. Dat meldde de WTA, de profassociatie van vrouwen, vrijdag. De 32-jarige Williams won dit jaar negen toernooien, waarvan twee grand slams (Frans Open en US Open).

In totaal won ze 67 partijen en verloor er slechts 4. Williams eindigt voor de derde keer in haar carrière een jaar als beste speelster van de wereld. Ook in 2002 en 2009 ontving ze de bijbehorende trofee. Die van 2013 krijgt de Amerikaanse volgende maand uitgereikt in Istanbul bij het WTA Championship.

De Boer kiest voor Cillessen en passeert Vermeer

Jasper Cillessen is de nieuwe eerste doelman van Ajax. De 24-jarige Groesbeeker kreeg dat donderdag te horen van trainer Frank de Boer, bericht De Telegraaf vrijdag. Hij vervangt Kenneth Vermeer, die zaterdag tegen Go Ahead Eagles op de bank plaatsneemt.

De 27-jarige Vermeer ging de laatste weken een aantal keer niet vrijuit bij een tegendoelpunt. Afgelopen zondag kreeg hij tegen PSV een voorzet van Memphis Depay niet onder controle, waarna Tim Matavz de score opende. Ajax ging in Eindhoven met 4-0 onderuit.

Cillessen keepte woensdag, zoals gewoonlijk, al in het bekertoernooi tegen FC Volendam. Na verlenging trokken de Amsterdammers met 4-2 aan het langste eind. De enkelvoudig Oranje-international staat sinds de zomer van 2011 onder contract bij Ajax, dat hem overnam van N.E.C. Nijmegen.

Splinter Cell in Ghost Recon Online

In februari kreeg de free-to-play-game Ghost Recon Online al een update met content uit Assassin's Creed. Nu is het tijd voor Sam Fisher om zich te bemoeien met Ghost Recon Online, want er is nu een update verkrijgbaar waarin content uit de Splinter Cell-serie te spelen is. 

De update bevat maps, wapens, uitrusting en avatars uit Splinter Cell. Hieronder is de trailer van de update te zien. In de trailer is tevens de nieuwe map Khyber Stronghold te bewonderen.

FOK!filmblik: Dracula AD 1972 (1972)

In het FOK!filmblik van vandaag komen we een fijne klassieker uit de Hammer filmstudio tegen. Het was namelijk op 27 september 1972 dat de film Dracula AD 1972 voor het eerst op het witte doek te zien was. De griezelfilm kende een sterke cast met de hollywoodlegendes Christopher Lee en Peter Cushing in de hoofdrollen.

Dracula AD 1972

Voor het begin van het verhaal van de film gaan we terug naar het jaar 1872. Dracula en professor Van Helsing hebben een gevecht op leven en dood, waarbij uiteindelijk de beide mannen om het leven komen. De stoffelijke overschotten worden vervolgens begraven door een volgeling van Dracula. Het verhaal verspringt vervolgens 100 jaar vooruit in de tijd. We maken kennis met een groep hippies, waarbij ook ene Jessica Van Helsing zit. Net als haar voorouder is ook zij een expert op het gebied van het bovennatuurlijke. Een ander lid van de groep is een jongeman genaamd Johnny Alucard, die met een bloederig ritueel de dode vampier weer tot leven terugbrengt. Het is het begin van een nieuwe dodelijke strijd met de koning van de vampieren.

Dracula AD 1972 1

Na het succes van de film Count Yorga, Vampire in 1970 wilde Hammer nog een aantal films hebben rondom de vampier Dracula, die in het heden afspelen. In Dracula AD 1972 zien we maar liefst vier acteurs die later ook in een James Bond-film te zien zouden zijn. Zo zagen we Christopher Lee als Francisco Scaramanga in The Man with the Golden Gun, Caroline Munro als Naomi in The Spy Who Loved Me, Michael Kitchen als Bill Tanner in GoldenEye en The World Is Not Enough en Christopher Neame als Fallon in Licence to Kill. In september 1971 begon men aan de opnames voor de film , die als werktitel Dracula Today had gekregen. In 1973 zou er op dit verhaal een vervolg komen met de titel The Satanic Rites of Dracula.

De Japanse poster voor Dracula AD 1972
De Japanse poster voor Dracula AD 1972

Dracula AD 1972 kende ook een prachtige soundtrack die grotendeels was gecomponeerd door Mike Vickers, die voorheen gitaar en saxofoon had gespeeld in de band Manfred Mann. Daarnaast horen we in de film ook muziek van de progressieve undergroundband White Noise en een tweetal nummers van de band Stoneground, die ook te zien is in de film. Van de swingende vampierenfilm is helaas nooit een officiele soundtrack verschenen. Alleen het intronummer is terug te vinden op de verzamel-cd Hammer Film Music Collection Vol. 2.

Minder treinen rond Rotterdam

Van en naar Rotterdam Centraal rijden vrijdagochtend minder treinen als gevolg van een stroomstoring donderdagavond. De storing is inmiddels opgelost maar de problemen houden nog even aan, laat de NS weten.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van vijftien tot dertig minuten. De verstoring moet rond 10.00 uur opgelost zijn.

Volgens het vervoersbedrijf zijn er problemen in de besturing van het treinverkeer. Ook werkt de omroepinstallatie op het station nog niet. Het treinverkeer lag donderdagavond urenlang stil als gevolg van de storing.

Gebouw ingestort in Mumbai

In de Indiase stad Mumbai is vrijdagochtend een gebouw van vijf verdiepingen ingestort. Volgens Indiase media zaten er zeker 25 mensen in het pand toen het ineen zeeg. Negen mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald.

Het pand in het zuidoosten van Mumbai stortte even voor 06.00 uur plaatselijke tijd in. Reddingswerkers zijn naar de plaats des onheils gesneld en hebben tot dusver negen mensen weten te redden. Berichten over slachtoffers zijn er vooralsnog niet, aldus een bron bij de autoriteiten.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een gebouw in Mumbai instort. In april kwamen 72 mensen om toen een pand dat zonder vergunningen was gebouwd ineen zeeg. Enkele weken later stortte een ziekenhuis deels in, maar bleven dodelijke slachtoffers uit. In juni kostte de instorting van een gebouw aan zeker tien mensen, onder wie vijf kinderen, het leven.

Glennis Grace is 'verliefd kind'

Glennis Grace is heel erg verliefd op haar nieuwe vriend Robert Biesewig. "Toen we twee weken terug in de Heineken Music Hall stonden, leken we wel verliefde kinderen", zegt de zangeres, wier ego groter is dan haar zangtalent, over haar relatie met de drummer van haar band in de Telegraaf.

Grace en Biesewig vonden elkaar al langer leuk, maar de zangeres durfde er eerder niet voor te gaan. "Op een of andere manier had ik steeds het gevoel van: ik moet niet alleen met jou zijn, want dan val ik als een blok voor je."

De 35-jarige Glennis en Robert kennen elkaar al jaren. Glennis' zoontje Antony had al door dat zijn moeder verliefd was. "Je praat steeds over de drummer, heb jij soms kriebels in je buik van hem", vroeg hij aan zijn moeder. Inmiddels gaat Grace helemaal voor de relatie. "Ik geniet van dit heerlijke gevoel, dat nu ik er eindelijk voor uit durf te komen, niet lang genoeg kan duren."

Ouderen willen eigen bijdrage AWBZ ontlopen

Notarissen krijgen veel ouderen over de vloer die hun testament willen aanpassen om aan de eigen bijdrage in de AWBZ te ontkomen. Door een wijziging te maken, willen ze voorkomen dat ze extra geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld opvang in een verzorgingstehuis. Dat schrijft het AD vrijdag. Volgens de krant hebben al tienduizenden klanten bij hun notaris aangeklopt.

Wie de eigen bijdrage van de AWBZ niet kan betalen uit zijn pensioen en AOW moet zijn eigen vermogen aanspreken. De eigen bijdrage voor het verzorgingshuis kan maximaal oplopen tot 24 duizend euro per jaar. De ouderen zijn bang dat hun spaargeld zo bij de overheid terechtkomt in plaats van bij hun kinderen.

De eigen bijdrage kan worden omzeild door een aanpassing in het testament. Ouderen kunnen daarin opnemen dat kinderen hun kindsdeel mogen opeisen als de langstlevende ouder in een verzorgingshuis wordt opgenomen.

Brand Brummen legt winkelpanden in as

Een brand heeft donderdagnacht een meubelzaak en dierenkliniek in het Gelderse Brummen in de as gelegd. Omwonenden werden uit voorzorg uit hun huis gehaald, meldt de brandweer.

Het vuur brak door nog onbekende oorzaak uit in de meubelzaak en sloeg over naar de kliniek en een bovenliggende woning. Een tiental woningen werd volgens de brandweer ontruimd. De bewoners werden ondergebracht in een hotel.

McQuaid en Cookson strijden om voorzitterschap UCI

Pat McQuaid weet vrijdag of hij ook de komende vier jaar voorzitter is van de internationale wielerbond UCI. De 42 gedelegeerden van de nationale federaties maken in Florence een keuze tussen de Ier, die in 2005 de Nederlander Hein Verbruggen opvolgde, en zijn Britse uitdager Brian Cookson.

Mogelijk is de verkiezing in het historische Palazzo Vecchio vrijdag niet eens noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen. Er bestaat namelijk onduidelijkheid over de geldigheid van de nominatie van McQuaid, die vergeefs aanklopte bij de Ierse en de Zwitserse wielerbond om zich voor te laten dragen.

McQuaid hoopt zich door een gezamenlijke voordracht van wielerdwergen Marokko en Thailand alsnog in de strijd te kunnen mengen. Daarvoor is wel een wijziging van de reglementen nodig. Vlak voor de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen wordt daarover gestemd.

Cookson hoopt sowieso op een breed draagvlak te kunnen rekenen. "Zelfs als McQuaid van het proces wordt uitgesloten, dan vraag ik nog voor een positieve stem van het congres", liet de huidige voorzitter van de Britse wielerbond weten in aanloop naar de grote dag. "Ik wil geen kroning, maar een degelijke verkiezing."

Op de steun van de Europese wielerlanden, die in totaal veertien stemmen vertegenwoordigen, kan Cookson in ieder geval rekenen. Ook Australië en de Verenigde Staten weet hij aan zijn zijde. McQuaid hoopt zijn aanhang vooral te vergaren uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Het moddergooien tussen beide kandidaten is al een tijdje aan de gang. Cookson vindt het belachelijk dat zijn rivaal een reglementswijziging nodig heeft om mee te kunnen dingen naar de macht. "Ik ben geen tovenaar, ik probeer me gewoon aan de regels te houden", sneerde de Brit. "Mijn campagne is gebaseerd op integriteit en eerlijkheid."

McQuaid zegt op zijn beurt dat zijn opponent het democratische proces wil dwarsbomen en van het voorzitterschap van de UCI een ceremoniële functie wil maken. "Ik roep Cookson en zijn medestanders op om te stoppen met hun pogingen om het UCI-congres een keuze te weigeren", maakte hij duidelijk.

De dopingaffaire rondom Lance Armstrong hangt als een schaduw over de verkiezingen heen. McQuaid en de UCI betwistten lange tijd dat de Amerikaanse dopingautoriteit USADA het recht had om Armstrong te veroordelen. Sinds hij jarenlang dopinggebruik toegaf ruziede de UCI door met het USADA. Plannen voor een waarheidscommissie werden door McQuaid eerst afgewezen en vervolgens alsnog omarmd. Uiteindelijk kwam er echter niets van de grond.

McQuaid wordt bovendien gezien als een pion van zijn voorganger Verbruggen. De pogingen van het tweetal om via een zelf opgezette organisator de Ronde van Beijing en de Ronde van Hangzhou in China op de kalender te krijgen stuitten ook op veel weerstand. De laatste koers werd toegevoegd aan de World Tour-kalender, maar werd tweemaal geschrapt omdat de organisatie niet tijdig klaar was.

Cookson hoopt dat na vrijdag een nieuwe start in het wielrennen kan worden gemaakt. "We staan nu op een kruispunt. Ik wil van het wielrennen weer een sport maken waar mensen zonder twijfel hun helden kunnen vereren."

[WK] Gesink: "Weer helemaal fris in de kop"

Na een moeizame periode, schijnt de zon weer volop voor Robert Gesink. De Achterhoeker nam na de Tour wat gas terug en dat lijkt hem geen windeieren te leggen. In de GP Québec in Canada was hij de sterkste en klopte onder andere Peter Sagan in de sprint. Hij kijkt dan ook uit naar de wegwedstrijd op het WK in Florence.

"Ik ben goed in orde. Er is zeker iets moois mogelijk. De lichten staan in elk geval op groen." Toch ziet Gesink zichzelf niet als topfavoriet. "Daarvoor zou ik in meer topkoersen bij de allereersten moeten eindigen. Dat is dit jaar onvoldoende gebeurd. Maar als outsider kan ik zeker een grote rol spelen."

Bondscoach Johan Lammerts maakte eerder bekend dat Bauke Mollema als absolute kopman start, met Gesink daarachter in een vrij rol. Daar is Gesink erg blij mee. "Een vrij rol is de mooiste rol die je je kan wensen, zeggen ze weleens. Bauke laat het hele jaar al zien dat hij erg sterk is en heeft al mooie dingen laten zien. Het is wel terecht om hem als kopman aan te wijzen."

Gesink is, na een moeizame periode, er weer helemaal klaar voor. "Ik heb de batterij even kunnen opladen. Ik ben weer helemaal fris in de kop. Bovendien heeft de ritzege in Canada mij erg veel vertrouwen gegeven."

Een voorspelling voor zondag durft Gesink niet te geven. Maar ambitieus is hij wel. "Ik kom hier niet voor een toptwintigklassering. Ik hoop toch altijd meer te bereiken. Als Nederlandse ploeg denk ik dat wij ons bij de voorste plekken kunnen laten zien."

FOK! wat een weer... Geregeld zon

Vandaag en het komend weekend wisselen wolkenvelden en perioden met zon elkaar af. De nachten worden wel iets kouder met minima van 6 tot 9 graden, terwijl het overdag rond de 17 graden zal zijn. Er staat over het algemeen maar een zwakke tot matige oostelijke wind.

Opnieuw bepalen hogedrukgebieden ons weer en tot in de nieuwe week blijft dat zo. Pas helemaal aan het einde van de verwachtingsperiode neemt de kans op neerslag iets toe, maar dat is nog héél ver weg.

Terwijl het kwik langs de Middellandse Zee nog tot 30 graden oploopt, zien we de winter langzaamaan zijn gezicht tonen in Scandinavië. Het vriest er licht en hier en daar valt er ook al wat sneeuw. Veel regen valt er vandaag in Portugal alsmede in het noordwesten van Spanje.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 VM1

Dit zijn twee fraaie foto's van KlapMongeaul van onze maan.

VM2
De lucht was echt kraakhelder. 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rusland houdt toezicht op ontmanteling gifgas Syrië

Rusland is klaar om toe te zien op de veiligheid bij de ontmanteling van het Syrische arsenaal chemische wapens. Dat heeft de Russische onderminister van buitenlandse zaken Sergej Riabkov donderdag gezegd. Rusland gaat volgens Riabkov onder andere de fabrieken bewaken waar de wapens worden vernietigd.

Riabkov zei te hopen dat andere leden van de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie (CSTO) ook willen helpen. Van die organisatie zijn onder andere Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan lid.

Inspecteurs van de Verenigde Naties keerden woensdag terug naar Syrië om het onderzoek naar het gebruik van gifgas voort te zetten.

Aanhang stapt op bij afnemen zetel Berlusconi

Bijna alle senatoren van de partij van Silvio Berlusconi, de PDL, hebben gezworen ontslag te nemen als de ex-premier vanwege zijn veroordeling voor belastingontduiking uit het parlement wordt gezet. Als dat daadwerkelijk gebeurt, kan het een ernstige crisis in de fragiele vijf maanden oude regering van premier Enrico Letta veroorzaken.

Letta zei donderdag in New York dat hij zodra hij vrijdag terug is in Rome met president Giorgio Napolitano gaat praten over de stappen die moeten worden genomen om de 'vernedering' waar Italië doorheen gaat te boven te komen.

Volgens Renato Schifani, leider van Berlusconi's partij in de senaat, hebben 87 van 91 senatoren van de PDL hun ontslagbrief ingediend in afwachting van de stemming op 4 oktober. Op die dag beslist de senaat of Berlusconi's senaatszetel wordt afgenomen. Een wet uit 2012 verbiedt iedereen die tot meer dan twee jaar celstraf is veroordeeld om gedurende zes jaar een gekozen ambt uit te oefenen.

Eerder donderdag beschuldigde Napolitano leden van de partij van Berlusconi ervan het parlementaire systeem te ondermijnen. Hij zei dat er onnodig veel druk op hem wordt uitgeoefend om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Vos: "Ik ben dit jaar niet de topfavoriete"

Ondanks dat ze dit jaar weer een goed jaar achter de rug heeft, ziet Marianne Vos zichzelf dit jaar niet als dé topfavoriete voor de wereldtitel op de weg, die zaterdag verreden wordt. "Het is een andere situatie dan vorig jaar. Toen won ik alle wedstrijden bij de vrouwen en was ik de torenhoge favoriet."

"Dit jaar heeft laten zien dat er meerdere favorieten zijn. De concurrentie is sterker geworden. Bovendien heb ik dit jaar niet zo gedomineerd als andere jaren", beseft Vos. Voor de Brabantse komt dat echter niet als een verrassing. "Dat heb ik ingecalculeerd. Ik heb er voor gekozen om ook voor het mountainbiken te gaan, dan kun je niet elke wegkoers domineren."

Als één van haar concurrenten noemt ze de Italiaanse Giorgia Bronzini. "Zij heeft mij vaker dwarsgezeten als het ging om de wereldtitel. Ze laat weer zien dat ze erg in vorm is. Ik denk dat zij voor het thuisvolk de klimmetjes wel kan overleven." Toch heeft Vos alle vertrouwen in een goede afloop. "Ik ben goed in vorm, dus ik heb goede hoop dat ik wereldkampioen word. De vorm die ik heb, geeft mij rust."

In maart verkende ze met haar teamgenoten al het parcours in Florence. Deze week maakte ze weer verschillende rondjes rondom de stad en Vos heeft nu een ander beeld van het parcours dan in maart. "Ik vond het zwaarder dan gedacht. Dat heeft ook te maken met het warme weer van de afgelopen dagen. Ik voelde de klimmetjes heel erg in mijn benen."

Mocht Vos het niet af kunnen maken in Florence, dan ziet zij ploeggenote Anna van der Breggen zeker als kanshebster. "Zij rijdt echt heel sterk, de klimmetjes kan ze echt overleven. Het is het belangrijkste dat er een Nederlander wint, dus misschien kunnen we haar wel uitspelen als wij beiden in de finale zitten."

[Serie A] Internazionale tweede na zege op Fiorentina

Internazionale is dankzij een 2-1 zege op Fiorentina de nummer twee van de Serie A. De Milanezen kwamen op dertien punten uit vijf duels, twee minder dan koploper AS Roma. Fiorentina, dat voor de wedstrijd van donderdag op gelijke hoogte stond met Inter, is met tien punten vijfde.

In een gelijkopgaand duel was het nog wel Fiorentina dat de score opende. Giuseppe Rossi benutte namens de Florentijnen een strafschop nadat Joaquin was neergehaald. Esteban Cambiasso maakte in de 72e minuut gelijk en Jonathan zorgde zeven minuten voor tijd voor de zege van de Nerazzurri.

Schorsing Bulgaarse voetballer al opgeheven

De Bulgaarse voetballer die donderdag door de FIFA voorlopig werd geschorst gaat vrijuit. Na uitleg van artsen heeft de tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond de schorsing van de speler opgeheven. Volgens de FIFA is er geen bewijs dat de antidopingregels zijn overtreden.

Eerder donderdag maakte de FIFA nog bekend dat een Bulgaars international twee weken geleden na een WK-kwalificatieduel tegen Malta was betrapt. Volgens Bulgaarse media ging het om verdediger Yordan Minev van kampioen Ludogorets.

Jamaicaans international Jermaine Hue werd voor negen maanden geschorst. Hij was in juni betrapt op het verboden middel dexamethason, een corticosteroïde. Teamarts Carlton Fraser, die het middel toediende, werd voor vier jaar uit het voetbal verbannen.

Er lopen nog twee dopingzaken bij de FIFA. Spelers uit Marokko en Zimbabwe werden tijdens WK-kwalificatiewedstrijden betrapt.

CSKA speelt Champions League in Sint-Petersburg

CSKA Moskou wijkt voor zijn Champions Leaguewedstrijd tegen Viktoria Plzen uit naar Sint-Petersburg. De grasmat in de eigen Arena Khimki is door hevige regenval in Moskou onbespeelbaar. Van de door de UEFA aangedragen alternatieven viel voor CSKA de keuze op het Petrovsky Stadion in Sint-Petersburg.

CSKA speelt woensdag tegen Viktoria Plzen. Zenit Sint-Petersburg speelt een dag eerder ook een Champions Leagueduel in het Petrovsky Stadion. Die club krijgt bezoek van Austria Wien.

Timmermans bij VN-ministersoverleg over homorechten

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft donderdag een bijeenkomst over homorechten geopend voor ministers binnen de Verenigde Naties (VN). Het is voor het eerst dat binnen de VN op dit niveau over de positie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) wordt gesproken.

In de discussie stond de rol van de VN bij het stoppen van geweld en discriminatie tegen LHBT-personen centraal. Een gezamenlijke verklaring werd aangenomen waarmee de ministers duidelijk maken dat zij zich hiervoor zullen blijven inzetten.

"De aangenomen verklaring maakt duidelijk dat bescherming van LHBT-personen tegen geweld en discriminatie niet alleen een zaak van het Westen is", aldus Timmermans. Volgens de minister is er internationaal nog veel werk te verzetten. "Daarom moeten we blijven benadrukken dat LHBT-rechten mensenrechten zijn. Niets meer, maar ook niets minder", aldus Timmermans in een verklaring.

Bij het overleg, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, waren onder anderen de ministers van Buitenlandse Zaken van Argentinië, Brazilië, Kroatië, Noorwegen en de VS aanwezig, samen met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten en vertegenwoordigers uit Frankrijk, Japan en Nieuw-Zeeland.

Europese ploegen hebben gunstig geloot in KNVB-beker

Zojuist heeft de loting plaats gehad voor de derde ronde van de KNVB Beker. De ploegen die Europees spelen, of hebben gespeeld, kregen op papier een makkelijke loting. Vijf van de zes Europese ploegen spelen thuis. 

De mooiste wedstrijd op papier is de streekderby tussen Excelsior '31 en Heracles Almelo. De wedstrijden zijn gepland voor 29/30/31 oktober.

Thuis Uit
Vitesse Noordwijk
AZ Achilles '29
Kozakken Boys FC Utrecht
Feyenoord Hoek
PSV Roda JC
Ajax ASWH
FC Eindhoven N.E.C.
Excelsior Go Ahead Eagles
SC Cambuur NAC Breda
PEC Zwolle Wilhelmina '08
SC Heerenveen VVV-Venlo
Excelsior '31 Heracles Almelo
MVV ADO Den Haag
FC Emmen Ijsselmeervogels
FC Groningen Capelle
JVC Cuick EVV

Dijsselbloem nodigt alle partijen uit

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil met alle partijen tegelijk om de tafel om te komen tot mogelijke aanpassingen van de begroting. Vrijdag belt hij ze op met de uitnodiging om volgende week samen te praten.

Ook de partijen die geen tegenbegroting hebben ingediend krijgen een invitatie. Zelfs de PVV, de SP en de Partij voor de Dieren, die woensdag een motie van wantrouwen tegen het kabinet steunden, kunnen een telefoontje verwachten.

"Ik weet wat de partijen willen, maar wat ze willen laat zich niet allemaal met elkaar verenigingen", zei Dijsselbloem na afloop van de algemene beschouwingen. Daar zei premier Mark Rutte (VVD) dat het kabinet open staat voor onderhandelingen. Voorwaarden zijn wel dat er minstens zes miljard euro extra wordt bezuinigd en dat het sociaal akkoord niet wordt 'opgeblazen'.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.