FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 september 2013

Tennisster Burger verliest finale in Roemenië

Cindy Burger heeft de finale in Roemeense Mamaia niet weten te winnen. De 20-jarige Volendamse moest in de eindstrijd haar meerdere erkennen in de thuispelende Cristina Dinu. Het werd 7-6(5), 5-7 en 0-6. 

Burger zal debuteren in de top300 van de wereldranglijst. Het was haar eerste finale van een 25.000 dollar toernooi. Vorige week beleefde ze nog een primeur door voor de eerste maal in haar carrière een 10.000 dollar toernooi te winnen. Dinu, de nummer twee van de plaatsingslijst, was zaterdag al te sterk voor Indy de Vroome.

[Serie A] Milan verslaat Cagliari

AC Milan heeft zondag met 3-1 gewonnen van Cagliari in de Serie A. De tegenstander van Ajax in de Champions League zette de Sardijnen door doelpunten van Robinho en Philippe Mexès op achterstand voordat Marco Sau de marge weer tot een doelpunt verkleinde. Mario Balotelli bepaalde de eindstand in de tweede helft.

Kevin Strootman won eerder zondag met AS Roma met 3-0 van Hellas Verona. Fabrizio Cacciatore opende elf minuten na rust met een eigen doelpunt de score voor Roma. Miralem Pjanic en Adem Ljajic voerden de score verder op.

Ook elders in de Serie A werd er lustig op los gescoord. Fiorentina won op bezoek bij Genoa met 5-2, terwijl Internazionale met 3-0 won bij Catania. Bologna en Sampdoria speelden met 2-2 gelijk. Promovendus Sassuolo ging met 4-1 onderuit tegen Livorno. Udinese won met 3-1 bij Parma en Atalanta Bergamo kreeg Torino op de knieën: 2-0.

Manchester City heeft Demichelis binnen

Manchester City heeft de komst van Martin Demichelis zondag bekendgemaakt. De 32-jarige Argentijnse verdediger wordt door de Citizens overgenamen van Atletico Madrid en tekent voor twee jaar. Bij City wordt Demichelis herenigd met trainer Manuel Pellegrini die hij al kent van periodes bij River Plate en Malaga. Demichelis speelde een seizoen bij Atletico.

Voor zijn seizoen in Madrid speelde Demichelis tweeënhalf seizoen bij Malaga. De 7,5 jaar daarvoor stond hij bij Bayern München onder contract. De Duitse club had hem overgenomen van River Plate.

Atletico heeft het vertrek van de Argentijnse back al ondervangen. De club uit de Spaanse hoofdstad zou vrijdag al een akkoord met Ajax hebben bereikt over het aantrekken van Toby Alderweireld. Zowel Atletico als Ajax moet de transfer van de Belg echter nog bevestigen.

Arsenal dicht bij aantrekken Özil

Mesut Özil zet zijn loopbaan waarschijnlijk voort bij Arsenal. De Londense club heeft volgens de Spaanse zender Cadena Ser een dag voor het verstrijken van de transferdeadline een principeakkoord bereikt over de aankoop van de middenvelder van Real Madrid. De Gunners zouden 45 miljoen euro over hebben voor de Duitse international. Daar zou nog vijf miljoen euro bijkomen als Özil bepaalde doelen behaalt.

Özil stond de laatste tijd nadrukkelijk in de belangstelling van Paris Saint-Germain. De Duitser, die zondag tegen Athletic Bilbao geen speeltijd kreeg, zag een toekomst in de Premier League echter meer zitten. Door de komst van Isco en de zondag aangekochte Gareth Bale was er voor Özil weinig plaats meer.

Real Madrid nam Özil drie jaar geleden over van Werder Bremen. In iets meer dan drie seizoenen kwam de nu 24-jarige Duitser van Turkse afkomst 105 keer uit voor Real in de Primera Division. Daarin scoorde hij negentien keer.

[WK Judo] Arens: "Nederlandse equipe fantastisch gedaan"

De Nederlandse judoploeg heeft het WK in Rio de Janeiro afgesloten met vijf medailles, twee zilveren en drie bronzen. Mannenbondscoach Maarten Arens is dan ook zeer te spreken over de resultaten. "Het was een heel goed toernooi. De medailles, twee finales die we bijna winnen. Het was fantastisch."

Toch was het verlies van Henk Grol in de finale een smet. "De ploeg is toch in mineur door gisteren. Dat heeft wel invloed. Aan tafel was het vanochtend niet vrolijk. Iedereen hoopt dat hij die derde finale wint. Het was een goed verhaal hier, maar met een naar smaakje na gisteren."

Daarentegen was Arens wel weer verrast door het optreden van Marhinde Verkerk. "Marhinde heeft echt heel goed gejudood. Ze had een blessure aan haar knie, een slijmbeursontsteking. Een dag voor de wedstrijd is daar nog vocht uitgehaald. Heel knap van haar."

Arens ziet in deze ploeg zes judoka's die in de komende jaren de prijzen moeten winnen voor Nederland, met als hoofddoel de Olympische Spelen die in Rio de Janeiro worden gehouden. "Die zes, de huidige medaillewinnaars en Linda Bolder hoort er ook bij, staan vast. Die kunnen het. Wij moeten er voor zorgen dat we ze zo goed mogelijk voorbereiden voor de Spelen."

De bondscoach had enige kritiek op de groep judoka's onder de toppers. "Die hebben hun doelstelling niet gehaald. Daar hadden er een paar bij de beste zeven moeten komen", stelt Arens. "Maar dan moet je ook reëel zijn, die zijn dan ook nog niet zover. Daar is nog wel werk aan de winkel. Die moeten de komende jaren nog wel wat stappen zetten."

Voor Nederland waren de vijf medailles het hoogste aantal sinds het WK in 2005, toen er zes plakken werden veroverd. Ondanks de medailleoogst stapt Arens toch niet met een blij gevoel het vliegtuig in richting Nederland. "Nee, maar dat komt puur door de prestatie van Henk. Kijk, eigenlijk moeten we heel blij zijn. We zijn qua medailles het vierde land van het toernooi. Na Japan, Frankrijk en Brazilië. Dat is gewoon heel erg goed. Maar als Henk goud haalt is het super."

[WK Judo] Judoka's bëeindigen WK op plaats vijf

De Nederlandse judovrouwen hebben op de slotdag van het WK in Rio de Janeiro naast een medaille gegrepen bij de teamwedstrijd. In de strijd om het brons was Frankrijk zondag met 3-2 te sterk. Door die nederlaag eindigt Nederland op de vijfde plaats.

Birgit Ente en Juul Franssen begonnen de strijd om het brons met zeges. Ente versloeg Laetitia Payet, Franssen rekende af met Hélène Receveaux. Door de twee zeges had Nederland nog een punt nodig voor het brons, maar Anicka van Emden verloor daarna van Clarisse Agbegnenou en Gévrise Émane was daarna Linda Bolder de baas. Iris Lemmen vocht daarna de beslissende partij maar boog daarin voor Lucie Louette.

Nederland bereikte na 4-1 zeges op Algerije en Cuba de halve finale, maar daarin was Japan te sterk: 5-0.

[US Open] Murray overtuigend langs Mayer

Titelverdediger Andy Murray heeft zondag probleemloos de vierde ronde van de US Open bereikt. De Brit (3) ondervond eigenlijk alleen in de eerste set tegenstand van Florian Mayer en walste in het vervolg van de wedstrijd over de Duitser heen: 7-6 (2) en 6-2, 6-2. Het was voor het eerst dit toernooi dat Murray in straight sets door ging. In zijn eerste twee wedstrijden had hij vier sets nodig.

Tomas Berdych maakte grote indruk. De als vijfde geplaatste Tsjech gunde de Fransman Julien Benneteau (31) slechts vijf games: 6-0, 6-3 en 6-2. Een andere toptienspeler, Stanislas Wawrinka, rekende in vier sets af met de Cyprioot Marcos Baghdatis: 6-3, 6-2, 6-7 (1) en 7-6 (7).

'Geen vredesplan Arabische Liga voor Syrië'

CAÏRO (ANP)- De Arabische Liga komt niet met een eigen vredesinitiatief voor de crisis in Syrië. Dat heeft de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Fahmi, zondag gezegd tijdens een overleg van de Arabische Liga in Caïro.

Zijn Saudische ambtgenoot prins Saud al-Faisal zei dat de beperkte militaire interventie die president Barack Obama wil, niet te vergelijken is met Irak en Afghanistan. In deze landen werden op grote schaal grondtroepen ingezet. "Er zullen nu geen grondtroepen zijn, maar alleen raketaanvallen", zei hij.

De meeste leden van de Liga zijn voorstander van een harde koers tegen Damascus. Maar het naburige Irak en Libanon zijn, evenals Algerije en Egypte, tegen buitenlands ingrijpen.

'Geen vredesplan Arabische Liga voor Syrië'
'Geen vredesplan Arabische Liga voor Syrië' (Foto: ANP)

Merkel in debat met uitdager

Bondskanselier Angela Merkel is zondagavond voor de Duitse televisie in debat gegaan met haar uitdager in de komende verkiezingen, Peer Steinbrück van de SPD. Het is het enige live televisiedebat tussen de twee kemphanen voor de Bondsdagverkiezingen op 22 september.

Merkel verklaarde haar economisch beleid tot inzet van de verkiezingen. Ze zei dat in Duitsland meer mensen werk hebben dan ooit en ze verwees naar haar optreden in de Europese schuldencrisis. "Duitsland is de motor van de groei, Duitsland is het anker van de stabiliteit en ik wil deze koers voortzetten", zei zij.

Steinbrück zei grotere 'sociale rechtvaardigheid' te willen verzekeren. Dat wil hij onder meer bereiken met de invoering van een landelijk minimumloon.

Recente peilingen geven voor het conservatieve blok van Merkel een grote voorsprong te zien op de SPD van Steinbrück. De bondskanselier mag volgens de peilingen ook hopen op voortzetting van de coalitie met de FDP.

Egypte richt bufferzone in aan grens Gaza

Het Egyptische leger heeft dertien huizen langs de grens met Gazastrook gesloopt. De woningen weken voor een bufferzone, die het drukke smokkelverkeer van wapens en strijders moet tegengaan.

Het leger werkt volgens plaatselijke bestuurders aan een open zone van vijfhonderd meter breed, die zich vanaf de grensovergang bij Rafah uitstrekt over een afstand van tien kilometer. Bij wijze van proef gingen de afgelopen tien dagen alvast dertien huizen waaronder smokkeltunnels waren gegraven tegen de vlakte.

De meeste van de talloze sluiptunnels onder de vijftien kilometer lange grens tussen Gaza en Egypte zijn de afgelopen tijd door het Egyptische leger vernietigd. De troepen in de grensstreek zijn geregeld doelwit van extremisten, en het geweld in de hele Sinaï is sinds de afzetting van president Mohammed Morsi alleen maar toegenomen.

Zaterdag boekten de veiligheidstroepen met de aanhouding van rebellencommandant Adel Mohammed echter een broodnodig succes. De arrestant zou het bevel voeren over een met Al-Qaida verbonden groep die de autoriteiten verdenken van de overval op en executie van 25 agenten. De moordpartij van vorige week was een van de bloedigste ooit.

Adel Mohammed, alias Adel Habara naar verluidt, werd al eens bij verstek ter dood veroordeeld voor de moord op een aantal militairen in de Nijldelta.

Gevluchte gedetineerde teruggevonden in ziekenhuis

De gedetineerde die eerder zondag op de vlucht was geslagen tijdens een behandeling in het Amphia Ziekenhuis in Breda is terecht. Hij had zich verschanst op de vierde verdieping van het ziekenhuis, laat de politie zondagavond weten.

De 20-jarige Bredanaar was in het ziekenhuis voor onderzoek omdat hij eerder op de dag op de betonnen vloer van zijn cel was gevallen en daarbij mogelijk nekletsel had opgelopen. Tijdens het onderzoek moest de politie buiten wachten en zag de gedetineerde kans te ontsnappen.

De man zat vast voor betrokkenheid bij plofkraken. Hij werd zondagavond door de beveiliging van het ziekenhuis overmeesterd en aan de politie overgedragen. De Brabander zit nu in een politiecel.

Merkel sluit tol voor personenauto's uit

Bondskanselier Angela Merkel sluit invoering van een tol voor personenauto's uit. "Met mij komt er geen autotol", zei zij zondagavond in een televisiedebat met SPD-kanselierskandidaat Peer Steinbrück. "Ik geloof niet dat het goed zou zijn om autorijders verder te belasten."

Horst Seehofer van de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU, wil de tol invoeren omdat twee landen die aan zijn deelstaat grenzen, Oostenrijk en Zwitserland, allebei een autobahnvignet kennen.

Steinbrück vroeg Merkel zich duidelijk over een tolheffing uit te spreken. De kanselier zei het met Steinbrück eens te zijn dat er in de vervoerssector geïnvesteerd moet worden.

Morsi wordt vervolgd wegens aanzetten tot moord

De hoogste openbare aanklager van Egypte heeft besloten de afgezette president Mohammed Morsi te vervolgen wegens aanzetten tot moord op demonstranten die betoogden voor zijn paleis. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA zondagavond gemeld.

Morsi werd op 3 juli door het leger afgezet nadat miljoenen de Egyptenaren de straat op waren gegaan om zijn aftreden te eisen. Sindsdien wordt hij op een onbekende locatie in afzondering gehouden.

Egyptische aanklagers hebben Morsi er eerder van beschuldigd met buitenlandse groepen te hebben samengezworen om tijdens de chaos rond de opstand van 2011 tegen de toenmalige president Hosni Mubarak uit de gevangenis te ontsnappen.

Morsi zal samen met veertien andere leden van zijn Moslimbroederschap worden berecht voor aanzetten tot geweld, waaronder de moord op minstens tien betogers. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak moet beginnen.

De Boer baalt van Ajax-aanvallers

Ajax liet zondag opnieuw punten liggen in de Eredivisie. Coach Frank de Boer was na de 1-1 tegen FC Groningen vooral ontevreden over zijn aanvallers. Zo verweet hij Bojan Krkic dat de Spanjaard vlak voor de gelijkmaker van Groningen de bal niet afspeelde op Lasse Schöne, die helemaal vrij stond.

"Want dan is het beslist", sprak De Boer volgens het ANP. "Weer hebben we de wedstrijd onder controle. En weer staan we bijna met lege handen. We moeten de trekker gewoon overhalen. Ik miste de alertheid om echt te scoren. Daarom heb ik Kolbeinn Sigthorsson ook gewisseld." In de vorige twee uitduels in de Eredivisie pakte Ajax slechts één punt. De Amsterdammers verloren van AZ (3-2) en speelden met 3-3 gelijk tegen sc Heerenveen.

De Boer wilde het vertrek van Christian Eriksen en Toby Alderweireld niet als excuus gebruiken. "Ik vond Serero onze beste man. Hij heeft niets fout gedaan. Denswil was ook zeer degelijk. En dan maakt Vermeer die blunder. Nee, ik vond hem niet kwetsbaar bij hoge ballen. Zulke situaties moeten we als team oplossen. Hij redt ons ook weer twee keer op de lijn."

Space Hulk

Games die elementen van de jaren 80 of 90 gebruiken, hebben we veelvuldig gezien tijdens GamesCom. Het zijn nooit zozeer de grote jongens maar juist de kleinere bedrijven die terug grijpen naar de historie. Full Control is zo'n klein bedrijf. Een tijd geleden zijn ze een Kickstarter gestart om een remake te maken van Jagged Alliance. Met groots succes, want een kleine vier ton werd opgehaald. Voordat het zover is, komen ze met Space Hulk, een turnbased tactical game gesitueerd in het Warhammer 40k-universum.

Maakt geld gelukkig voor Real Madrid?

Na zijn overgang naar Real Madrid mag Gareth Bale zich een van de duurste voetballers aller tijden noemen. Hij treedt in de voetsporen van illustere voorgangers als Cristiano Ronaldo en Zinedine Zidane, voor wie de Spaanse topclub ook duizelingwekkende bedragen over had. Maar is het trekken van de portemonnee ook daadwerkelijk de sleutel tot succes?

In de zomer van 2009 legde Real Madrid 94 miljoen voor hem meer, destijds ook een record. Handenwrijvend keken de fans van Real Madrid elkaar aan. Cristiano Ronaldo zou de status van de Koninklijke als beste club van de wereld in ere herstellen, daar waren zij heilig van overtuigd.

Zijn gemiddelden mogen dan indrukwekkend zijn, Ronaldo scoorde 146 keer in 136 competitieduels, maar veel voller is Reals prijzenkast niet geworden. Slechts een landstitel, een Spaanse beker en een Super Cup wisten de Madrilenen in het dienstverband van Ronaldo te veroveren. Tot zijn grote irritatie staken Barcelona en zijn persoonlijke rivaal Lionel Messi hem regelmatig de loef af.

Ook Zidane, de nummer drie op het lijstje van recordtransfers met 73 miljoen euro, wist Real niet overdreven veel succes te brengen. Hij mocht tussen 2001 en 2006 net als Ronaldo ook maar een Spaanse landstitel bijschrijven. Wel was er voor de elegante spelmaker een glansrol in Europees verband weggelegd.

Bij vele voetballiefhebbers staat nog altijd zijn magnifieke goal in 2002 in de Champions Leaguefinale tegen Bayer Leverkusen in het geheugen gegrift. Vlak na rust volleerde Zidane de bal van net buiten het strafschopgebied schitterend in de bovenhoek. Het kunststukje was goed voor de winnende goal, waardoor de Madrilenen zich tot dusver voor de laatste keer tot de beste van Europa kroonden.

Hoewel de prijzenkast niet uitpuilde, kreeg Zidane wel persoonlijke erkenning. In 2003 werd de huidige assistent-coach van Real verkozen tot wereldvoetballer van het jaar. Die eer was hem als speler van Juventus overigens al tweemaal eerder ten deel gevallen. Mede door zijn gestegen marktwaarde moest Real in 2001 alle records breken om Zidane binnen te halen.

In zijn eerste seizoen als speler van Real kreeg ook Luis Figo de gouden bal uitgereikt. De Portugese voorganger van Ronaldo maakte in 2000 de controversiële overstap van rivaal Barcelona. Voor een bedrag van 58,5 miljoen euro was Figo voortaan staatsvijand nummer een in Barcelona.

In de Spaanse hoofdstad rees Figo's ster tot grote hoogte. Hij pakte met Real meteen het landskampioenschap en werd dus verkozen tot wereldvoetballer van het jaar. Een jaar later volgde met de inmiddels aangetrokken Zidane aan zijn zijde de Champions League. Naarmate de jaren vorderden, droogde Reals zegebron op. Critici stelden dat Real teveel sierpaarden aan boord had en te weinig werkpaarden.

Tot een van de kapiteins aan boord behoorde inmiddels ook David Beckham, met afstand de meest geslaagde Brit in Madrileense dienst. In tegenstelling tot geflopte Britten als Jonathan Woodgate en Michael Owen wist de stijlvolle middenvelder het publiek in het Bernabeu wel op de banken te krijgen. Hoewel Beckham ook op het veld zeker imponeerde, was zijn transfer in marketingtechnisch opzicht nog geslaagder. Toen Beckham in 2003 naar de 'Koninklijke' verkaste, steeg de shirtverkoop naar verluidt met 137 procent.

Niettemin wist ook Beckham met Real maar één landstitel te veroveren. Wat dat betreft deed landgenoot Steve McManaman het beter. Hij was tussen 1999 en 2003 tweemaal de beste van de Pimera Division en mocht eveneens tweemaal de cup met de grote oren omhoog tillen.

McManamans prestaties staan in schril contrast met die van Owen en Woodgate, die beiden bezweken onder de hoge druk in Madrid. Woodgate werd in 2007 door de Spaanse krant Marca zelfs verkozen tot slechte aankoop van de 21ste eeuw. Owen wist ook niet te imponeren en keerde na een jaar met de staart tussen de benen terug naar Engeland. Lang niet al zijn Britse voorgangers waren dus even succesvol in dienst van Real. Het is aan Bale om te bewijzen dat ze in Groot-Brittannië wel degelijk uit het goede hout zijn gesneden.

[PD] Atletico wint ook bij Real Sociedad

Atletico Madrid heeft ook na zijn derde competitiewedstrijd nog de maximale score in de Primera Division. De Madrilenen wonnen zondagavond de lastige uitwedstrijd bij Real Sociedad met 2-1. David Villa en Koke brachten Atletico op een comfortabele 2-0 voorsprong, waarna Xavier Prieto nog iets terugdeed voor Sociedad.

Naast Atletico zijn ook stadsgenoot Real Madrid en Villarreal nog foutloos. Barcelona kan zich later zondag met winst op Valencia bij het drietal voegen. Sociedad, dat zich woensdag ten koste van Olympique Lyon plaatste voor de groepsfase van de Champions League, staat met vier punten achtste.

Het treffen tussen Espanyol en Real Betis eindigde doelpuntloos. Voor de bezoekers betekende dat het eerste punt van deze competitie. Het nog ongeslagen Espanyol verzamelde al vijf punten, goed voor de zesde stek.

9-jarige beste edelhertimitator

De 9-jarige Sem Rijnhout mag zich de eerste Nederlands kampioen burlen noemen. De jonge Apeldoorner wist zondag op de Veluwe het beste het geluid na te doen dat een mannelijk edelhert maakt als hij wil paren. Dat laat Nationaal Park De Hoge Veluwe, dat de wedstrijd heeft georganiseerd, zondagavond weten.

Aan de wedstrijd deden tien mensen mee. Ze mochten de jury, waarin onder anderen een jachtopziener en een operazanger zaten, maximaal twee minuten imponeren met hun edelhertimitatie. De 9-jarige Sem Rijnhout won vanwege zijn 'zeer natuurgetrouwe imitatie' van een burlend edelhert.

De bronstroep is deze maand volop te horen in het park. Het geluid zit volgens het park ergens tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een koe in.

Het was de eerste keer dat de kampioenschappen in Nederland werden gehouden. In Duitsland worden dergelijke wedstrijden al langer georganiseerd.

Fans Panathinaikos mishandelen directeur

Vier fans van de Griekse club Panathinaikos hebben vandaag Nikos Dabizas, technisch directeur van de club mishandeld. Dit heeft de club bekendgemaakt.

De voormalig international van Griekenland werd zondag buiten het eigen stadion aangevallen na een jeugdwedstrijd. Dabizaz, die pas onlangs is aangesteld, zal geen aangifte doen.

De fans zijn ontevreden over de resultaten. Zo werd voor afgelopen seizoen voor het eerst sinds 1997 geen Europees voetbal gehaald. Gisteren speelde het gelijk tegen Veria terwijl vorige week met 3-0 werd verloren van Panionios.

[Upd] Dode, gewonden bij autorally Amsterdam

Bij een autorally in het Westelijk Havengebied in Amsterdam zijn zondag vier mensen zwaargewond geraakt toen een auto het publiek inreed. Dat laat een politiewoordvoerder weten.

Het ongeluk op het evenement Amsterdam Short Rally gebeurde rond 13.45 uur. Hoe de auto in het publiek kon belanden is nog niet bekend. Mogelijk vloog het voertuig uit de bocht.

In 2010 viel bij dezelfde rally ook al een gewonde. Een vrouw die het parcours beveiligde werd toen aangereden door een van de deelnemers. Het race-evenement werd zondag voor de 31e keer gehouden. Er deden ongeveer zestig teams aan mee.

Update 20.50 uur
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft met ontzetting gereageerd op het fatale ongeval tijdens een autorally zondagmiddag in de hoofdstad. "Dit is een afschuwelijk ongeluk", zei Van der Laan. "We leven mee met de slachtoffers en hun familieleden en zullen in de loop van de komende dagen bekijken wat we voor slachtoffers en familie kunnen betekenen."

Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is geweest van het ongeval, waarbij ook nog drie gewonden vielen. "We zoeken heel precies uit wat er gebeurd is. In de loop van de week hopen we de feiten te kunnen beoordelen. Ook wil ik samen met de organisatie van de rally bekijken hoe de risico's op een noodlottig ongeluk als vandaag zoveel mogelijk beperkt kunnen worden", aldus de Amsterdamse burgemeester.

Van der Laan rouwt om'afschuwelijk ongeluk'
Van der Laan rouwt om'afschuwelijk ongeluk' (Foto: ANP)

Jans kan leven met Zwolse remise

PEC Zwolle leverde tegen FC Utrecht voor het eerst dit seizoen punten in. Trainer Ron Jans was echter niet ontevreden. "Ik kan zeggen dat ik voor het allereerst punten heb verloren als trainer van PEC", sprak Jans na afloop in het IJsseldeltastadion tegen de NOS"En ik ben er niet eens zo heel erg ontevreden over."

Een doelpunt van Stef Nijland leverde Zwolle een punt op, nadat Willem Janssen de bezoekers aan de leiding had gebracht: 1-1. Jans hoorde zaterdagavond pas dat Youness Mokhtar naar FC Twente verkast. "Heel apart dat je dan nog je opstelling moet aanpassen, maar Guyon Fernandez heeft het daar goed gedaan. Utrecht ontregelde ons goed, dus 1-1 is misschien wel verdiend."

Aanvoerder Bram van Polen vindt het jammer dat Mokhtar vertrekt. "We gaan hem wel missen, tot op zekere hoogte. De transfer zag ik wel aankomen. Het speelde al weken, al hebben we hem nog wel proberen te houden. Maar zonder hem komen we er ook wel."

Bale van Spurs naar Real Madrid

Gareth Bale gaat definitief van Tottenham Hotspur naar Real Madrid. Dat melden beide clubs zondagavond. De transfer van de 24-jarige Welshman hing al geruime tijd in de lucht. Eerder zondag had Spurs-coach André Vilas-Boas zich al laten ontvallen dat Bale naar de Spaanse grootmacht zou gaan.

De Spanjaarden leggen naar verluidt een bedrag van 100 miljoen euro op tafel voor de aanvaller. Nog nooit is er zoveel betaald voor een voetballer. Bale tekent voor zes jaar in Madrid en wordt maandagmiddag om 13.00 uur gepresenteerd.

Cristiano Ronaldo was tot en met vandaag de duurste voetballer. De Portugees werd in 2009 voor 94 miljoen euro door Real overgenomen van Manchester United.

De 24-jarige Bale maakte in 2007 de overstap van Southampton naar Tottenham en speelde sindsdien 203 wedstrijden voor de Spurs, waarin hij 55 keer wist te scoren. Bale, die afgelopen seizoen werd verkozen tot beste speler van de Premier League, kwam 41 keer uit voor het nationale team van Wales.

Doden in kamp Mujahedeen-Khalq

Bij gevechten in een kamp van de Iraanse verzetsgroep Mujahedeen-e-Khalq in Irak zijn zondag meerdere doden gevallen. Dat hebben de Mujahedeen en de Iraakse regering zondag bekendgemaakt, maar hun lezingen van het gebeurde lopen uiteen.

Volgens de Nationale Raad van Verzet in Iran in Parijs werden 52 MEK-leden gedood na een inval van Iraakse veiligheidstroepen in Kamp Ashraf, ten noordoosten van Bagdad. Een politiefunctionaris in de Iraakse provincie Diyala, waar het kamp ligt, bevestigde dat er een Iraakse inval in het kamp had plaatsgevonden en zei dat er minstens negentien doden waren gevallen. Hij bedong anonimiteit omdat hij niet bevoegd was de informatie te verschaffen.

Ali al-Moussawi, een woordvoerder van de Iraakse premier Nouri al-Maliki, bevestigde dat er doden in kamp waren gevallen, maar suggereerde dat de kampbewoners onderling slaags waren geraakt en ontkende dat Iraakse veiligheidstroepen bij betrokken waren. Hij zei dat de autoriteiten nog bezig waren het precieze aantal slachtoffers vast te stellen.

De Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben het geweld veroordeeld, maar laten zich niet uit over wie er voor verantwoordelijk is. De VN hebben een eigen onderzoek aangekondigd.

De MEK vocht in de Iraans-Iraakse oorlog van 1980-88 aan de kant van Irak en enkele duizenden leden kregen in Irak onderdak aangeboden door Saddam Hussein. De groep zwoer in 2001 geweld af.

De huidige, overwegend sjiitische regering van Irak onderhoudt nauwe banden met Iran en wil van de MEK-leden af. Zij werkt met de VN samen om hen elders te huisvesten, maar dit proces verloopt traag.

De Iraanse Revolutionaire Garde is blij met de dood van de MEK-leden en spreekt van 'goddelijke wraak'. De Iraanse staatstelevisie meldde dat 23 MEK-leden waren gedood door 'het Iraakse volk en mujahedeen'.

Bij eerdere Iraakse invallen in Kamp Ashraf kwamen tientallen mensen om het leven. In het kamp woonden ooit meer dan drieduizend MEK-aanhangers, maar de meesten werden vorig jaar overgeplaatst naar een voormalige Amerikaanse basis bij Bagdad, in afwachting van hervestiging in het buitenland. Dit kamp is volgens MEK meermalen beschoten met raketten. Tot dusver zijn nog maar 162 MEK-leden in andere landen ondergebracht, de meesten in Albanië.

Tweetal steelt kentekenplaat politieauto

Twee mannen uit Meppel hebben zaterdagnacht in het Overijsselse Steenwijk een kentekenplaat van een politieauto gestolen. De twee konden kort na de diefstal worden aangehouden, laat de politie zondag weten.

De Meppelaars van 23 en 31 jaar sloegen hun slag toen agenten rond 03.30 uur op de Oosterstraat bezig waren met een melding van een conflict. Getuigen zagen de twee ervandoor gaan met de kentekenplaat en gaven hun signalement door.

De agenten zagen niet veel later twee mannen lopen die aan het signalement voldeden. Ze hadden de kentekenplaat nog bij zich.

VN-chef sprak met wapeninspecteurs

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft zondag gesproken met het hoofd van inspecteursteam dat onderzoek heeft gedaan naar de mogelijke inzet van chemische wapens in Syrië. Hij vroeg Ake Sellstrom de monsters die in Syrië verzameld zijn snel te laten analyseren.

De monsters worden maandag voor onderzoek naar laboratoria in Europa gestuurd. Twee waarnemers van de Syrische regering zijn bij het proces aanwezig om er op toe te zien dat de monsters niet verwisseld worden. De woordvoerder van VN-chef Ban kon niet zeggen wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zullen zijn.

Motoragent in de rol van brandweerman

Alert optreden van een motoragent heeft zondagmiddag voorkomen dat een schoorsteenbrand in een woning in het Gelderse Rozendaal uit de hand is gelopen. De agent, die met een collega op patrouille was, merkte op dat er wel erg veel rook uit de schoorsteen van een huis met een rieten dak kwam.

Toen hij stil stond om eens goed te kijken, zag hij vlammen in de rieten kap tussen de dakkapel en de schoorsteen. Hij dirigeerde daarop de bewoners naar buiten en pakte de tuinslang om in afwachting van de brandweer de boel te blussen. Daarmee heeft hij volgens een woordvoerster van de brandweer erger voorkomen en bleef de schade beperkt.

Paralympiër Nijhuis wereldkampioen op de weg

Paralympisch wielrenner Arnoud Nijhuis heeft in Baie-Comeau het eerste goud voor Nederland op de weg gepakt. In de klasse C1 kwam hij na 57 zware kilometers als eerste over finish. Michael Teuber uit Duitsland pakte het zilver, de thuisfavoriet Jaye Milley werd uiteindelijk derde. 

Op het heuvelachtige parcours wist de 24-jarige Nijhuis zich samen met Teuber los te maken uit het peloton. In de slotfase van de wedstrijd moest Teuber Nijhuis ook laten gaan. De Duitser moest uiteindelijk vier seconden toegeven op Nijhuis. De overige concurrentie lag op ruime afstand. 

In de eerdere wedstrijden in Canada pakte Nederland al twee zilveren en drie bronzen medailles. 

[Bundesliga] Dortmund nestelt zich aan kop Bundesliga

Borussia Dortmund heeft ook zijn vierde competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. De ploeg van coach Jürgen Klopp zegevierde zondag met 2-1 bij Eintracht Frankfurt en profiteerde daarmee optimaal van het puntenverlies dat Bayern München dinsdag leed bij SC Freiburg.

De Armeense aanwinst Henrikh Mkhitaryan was met twee treffers de grote man. Het waren zijn eerste goals in dienst van Dortmund. Vaclav Kadlec scoorde negen minuten voor rust de 1-1. Dortmund heeft nu twee punten voorsprong op Bayern. Een drietal ploegen, Bayer Leverkusen, Hannover 96 en FSV Mainz 05, volgt met negen punten.

Na drie nederlagen tankte VfB Stuttgart vertrouwen. Het elftal van Thomas Schneider won thuis met liefst 6-2 van Hoffenheim. Vedad Ibisevic was met drie treffers tegen zijn oude club de uitblinker.

Moisander: "Niet tevreden, dat is duidelijk"

Niklas Moisander stond zondag als aanvoerder op het veld bij Ajax tegen FC Groningen. De Fin was niet tevreden met de puntendeling in Euroborg (1-1). De verdediger van Ajax sprak zijn onvrede over het nieuwe puntenverlies uit voor de camera van FOX. "We hadden kunnen winnen, maar we hadden niet de kracht om veel kansen te creëren. Dat was erg jammer, want er zat misschien wel meer in."

Ajax kwam zonder Toby Alderweireld en Christian Eriksen aan de start. Zij maakten deze week een transfer naar respectievelijk Atlético Madrid en Tottenham Hotspur. "Je weet dat je goede spelers mist, maar met deze groep moeten we het kunnen opvangen. Thulani (Serero, red.) speelde bijvoorbeeld een goede wedstrijd."

"Natuurlijk leveren we aan ervaring in, zeker omdat we ook Siem de Jong missen", gaat Moisander verder. Ajax heeft na vijf wedstrijden spelen pas acht punten. "Dat is te weinig dat lijkt me duidelijk. Hier kunnen we dan ook absoluut niet tevreden mee zijn."

Geen geld voor Bakkal in Rotterdam

Feyenoord heeft geen budget om Otman Bakkal in te lijven. Er gaan geruchten dat de transfervrije aanvallende middenvelder voor een terugkeer in De Kuip staat.

Martin van Geel, de technisch directeur van de Rotterdamse topclub, zei echter tegen RTV Rijnmond dat er niemand komt tenzij er iemand vertrekt. Bakkal kocht zijn contract af bij Dinamo Moskou en kan daardoor ook na de transferdeadline nog opduiken bij een club.

Van Geel gaat ook in op geruchten rondom Martins Indi: "Daar weten wij niks van. Het is op dit moment rustig bij Feyenoord. Vaak melden clubs zich pas op het laatste moment, dus wij blijven scherp. We zitten echter niet in de positie dat we moeten verkopen. Een vertrek van Graziano Pellè is ook nooit aan de orde geweest".

Morgen zal Matthew Steenvoorden vermoedelijk de club nog wel verlaten op huurbasis. "Hij gaat mogelijk naar FC Dordrecht. Beide partijen zijn geïnteresseerd, dus dat gaan we morgen bekijken." aldus Van Geel. Ook Sekou Cissé zal mogelijk nog vertrekken. "Dat zou het beste zijn. We zijn al maanden bezig voor hem, maar er is op dit moment niemand die hem wil hebben."

Hassani mogelijk naar Heracles Almelo

Spartaan Iliass Bel Hassani vertrekt hoogstwaarschijnlijk naar Heracles Almelo. De onderhandelingen tussen beide clubs zijn al in een vergevorderd stadium. Heracles ziet Hassani als een vervanger voor de naar Ajax vertrokken Lerin Duarte.

Algemeen directeur Nico-Jan Hoogma van Heracles zegt dat er nog meerdere opties zijn en wil niet te veel ingaan op het gerucht. De 21-jarige Rotterdammer debuteerde in augustus 2010 in het eerste elftal van Sparta en scoorde sindsdien vijftien keer. Hassani voetbalt morgen niet meer mee in de wedstrijd van Sparta tegen Excelsior.

'Cultuursector moet niet omzien in wrok'

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) breekt nadrukkelijk met het negatieve beeld van de kunstwereld dat het vorige kabinet-Rutte uitdroeg. Tijdens het Paradisodebat op de Uitmarkt, dat geldt als de opening van het politiek-culturele seizoen, riep zij zondag de cultuursector op niet om te zien in wrok. "Er heeft een gure wind gewaaid en het belang van cultuur is in twijfel getrokken. Ik laat een ander geluid horen."

Bussemaker verwees daarmee naar de beeldvorming door onder meer de PVV van Geert Wilders dat kunstenaars 'subsidieslurpers' zijn die met hun rug naar de samenleving staan. Na de forse bezuinigingen in de kunstsector is de cultuurminister juist onder de indruk van de veerkracht van de musea, orkesten en andere gezelschappen.

Er wordt volop gezocht naar nieuwe publieksgroepen en samengewerkt met het bedrijfsleven en mecenaat, aldus de minister. Bussemaker riep de kunstsector op om voor meer nieuwe inzichten ook samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere maatschappelijke gebieden, zoals de sportwereld die ambassadeurs inzet.

De minister wil dat cultuuronderwijs weer een 'echt vak' wordt met een continu leerprogramma en heeft een miljoen euro vrijgemaakt voor arbeidsmarktbeleid in de kunstensector. In november brengt Bussemaker een onderzoek naar buiten over de effecten van de economische crisis en de digitalisering op cultuurbezoek.

Liverpool huurt Moses van Chelsea

Victor Moses maakt het seizoen op huurbasis af bij Liverpool. De aanvaller is bij Chelsea overbodig geworden.

Moses was in Londen al niet zeker van een basisplek, en met de komst van Willian en André Schürrle zijn zijn speelkansen verder gedaald. Volgens de BBC rondt Liverpool de huurtransfer één deze dagen af.

The Reds betalen een transfersom van ruim één miljoen euro aan Chelsea, dat de 23-jarige speler een jaar geleden van Wigan Athletic kocht. Moses speelde vorig seizoen 23 competitieduels (één doelpunt), maar dit seizoen kwam hij onder José Mourinho nog niet in actie.

Eerder deze week legde Liverpool al Mamadou Sakho en Tiago Ilori vast. De 23-jarige Sakho komt voor ongeveer twintig miljoen euro over van Paris Saint-Germain. Ilori (20) stond onder contract bij Sporting Clube de Portugal.

Paus: vasten voor vrede in Syrië

Paus Frans veroordeelt de inzet van chemische wapens in Syrië en dringt aan op een politieke oplossing voor de burgeroorlog. Hij roept mensen op om 7 september met hem te bidden en te vasten voor vrede in het land.

De paus week zondag van het traditionele religieuze thema van zijn wekelijkse verschijning voor de menigte op het plein voor de Sint-Pieter in Rome af om het uitsluitend over Syrië te hebben.

"Mijn hart is diep gekwetst door wat zich in Syrië afspeelt en ongerust over de dramatische ontwikkelingen in het verschiet", zei hij, doelend op de Amerikaanse en Franse plannen voor een militaire actie om Syrië te straffen voor een gifgasaanval in augustus. Hij herhaalde eerdere oproepen aan alle partijen om de wapens neer te leggen, 'te luisteren naar de stem van hun geweten en de moed op te vatten om het pad van onderhandelingen in te slaan'.

De paus sprak zijn afschuw uit over het gebruik van chemische wapens. "Er is het oordeel van God en ook het oordeel van de geschiedenis over uw daden waaraan niet valt te ontkomen." Met stemverheffing verklaarde Franciscus: "Oorlog brengt oorlog voort! Geweld brengt geweld voort." Zijn vermaningen om niet als oplossing naar de wapens te grijpen herinnerde aan de vergeefse smeekbedes van zijn voorganger Johannes Paulus II tien jaar geleden aan de toenmalige Amerikaanse president George Bush om geen oorlog te beginnen tegen Irak.

Frans riep alle 'mensen van goede wil' op om op 7 september van 19.00 uur tot middernacht samen met hem te bidden voor vrede in Syrië, in de rest van het Midden-Oosten en overal in de wereld waar gevochten wordt.

Davids verwacht veel van Eriksen

Edgar Davids denkt dat Christian Eriksen een grote verrassing kan worden in de Premier League. De Deen verruilde Ajax deze week voor Tottenham Hotspur.

"Ik vind dat hij als een nummer 10 bij Tottenham moet gaan spelen", zegt Davids, die speler/manager is bij vijfdedivisionist Barnet, tegen de Sunday Mirror. "Eriksen is een erg goede voetballer. Ik hoop alleen wel dat de Spurs hem voor de juiste positie gaan gebruiken."

Davids heeft er alle vertrouwen in dat Eriksen een topaankoop voor Tottenham zal zijn. "Als zijn potentie eruit komt, is het echt een koopje. Ik denk dat hij het in Engeland heel goed gaat doen."

Christian Eriksen (21) speelde 161 wedstrijden voor Ajax. De Deense international scoorde 33 keer en was ook nog goed voor 66 assists.

Maleisië door Zuid-Koreaanse zege naar WK hockey

De mannen van Maleisië zien we komende zomer terug op het WK hockey in Den Haag. De nummer dertien van de wereld kreeg een toegangsbewijs voor het mondiale toernooi doordat Zuid-Korea zondag de Asian Cup won. Zuid-Korea won in de finale met 4-3 van India. 

Zuid-Korea was al zeker van plaatsing voor het WK, waardoor het ticket op basis van de einduitslag van de derde ronde van de Hockey World League doorschoof naar Maleisië. India moet nog even de WK-wachtkamer in. De kans is wel groot dat ze alsnog de koffers kunnen pakken.

'Ricciardo past stoeltje bij RBR'

Sebastian Vettel lijkt volgend jaar weer een Australiër naast zich hebben bij Red Bull Racing. Daniel Ricciardo, die dan dus Mark Webber vervangt, laat alvast weten niet bang te zijn voor de drievoudig kampioen.

Tegen de Britse Daily Telegraph sprak de Toro Rosso-coureur de volgende woorden: “Tot er iets is getekend, ga ik niet heel enthousiast doen. Mocht het dan alsnog niet doorgaan, hoef ik niet al te teleurgesteld te zijn. Ik ben me ervan bewust dat het niet makkelijk zal zijn als ik de kans krijg naast Vettel te racen. Ik zou de kans echter aangrijpen om mezelf te bewijzen. Mocht het me dan niet lukken tegen de grote jongens, heb ik het in ieder geval geprobeerd. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik het wel kan.”

Er wordt gezegd dat er deze week al een stoeltje gepast is door de 24-jarige coureur uit Perth. “Ik heb brede heupen, het zal wel genetisch zijn. Bij Toro Rosso moesten we de cockpit wat breder maken, zodat ik niet tegen het koolstofvezel aan zou zitten. Ik heb gehoord dat Adrian Newey graag smalle raceauto’s ontwerpt, maar daar kan ik verder niet zoveel aan doen. Ik kan flink op dieet gaan, maar de botten in mijn heupen veranderen daardoor niet.

[PL] Giroud tikt Arsenal langs Spurs

Arsenal is door een kleine zege op Tottenham Hotspur gestegen naar de vierde plek in de Premier League. The Gunners wonnen de beladen Londense derby met 1-0. Bij Tottenham hoorde nieuweling Christian Eriksen nog niet bij de wedstrijdselectie. Erik Lamela, deze week overgekomen van AS Roma, begon op de bank. Nacer Chadli, Moussa Dembélé en Jan Vertonghen hadden bij de bezoekers wel een basisplaats.

The Gunners begonnen in eigen stadion overtuigend aan de wedstrijd. Met name Santi Cazorla zorgde voor gevaar met twee vrije trappen. De eerste zag de kleine Spanjaard worden gekeerd door doelman Hugo Lloris, terwijl de tweede net naast de paal rolde.Juist in een fase waarin Tottenham meer controle leek te krijgen, kwam de thuisploeg op voorsprong. Theo Walcott kreeg alle ruimte in de Spurs-defensie om Olivier Giroud te bedienen. De Fransman kroop voor zijn tegenstander naar de eerste paal, om daar met een handige voetbeweging Lloris te verslaan: 1-0.

Nadat Arsenal vlak voor rust een tegenvaller te verwerken kreeg (Jack Wilshere moest zich met een blessure laten vervangen door Mathieu Flamini, red.) begon Tottenham sterk aan de tweede helft. Echt grote kansen leverde dat echter niet op. De ploeg van Arsène Wenger was uit een counter zelfs dichtbij 2-0, maar Giroud zag zijn schot met links net naast gaan.

Met de inbreng van onder meer Lamela en Jermaine Defoe ging manager André Villas-Boas met zijn ploeg op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er bijna een kwartier voor tijd, toen een afstandsschot van Defoe van richting werd veranderd. Doelman Wojciech Szczesny kon de bal nog net uit de hoek halen.

Via Walcott en invaller Nacho Monreal was Arsenal vervolgens het dichtst bij een treffer, maar het bleef bij 1-0. The Gunners stijgen daardoor naar de vierde plaats in de Premier League, terwijl Tottenham zakt naar plek zes. Beide teams hebben nu zes punten uit drie speelronden.

Dansfestival New York afgelast wegens doden

De derde dag van het dansfestival Electric Zoo in New York is afgelast. De organisatie heeft dat besluit genomen nadat er tijdens de eerste twee dagen van het festival twee feestgangers zijn doodgegaan aan vermoedelijk een overdosis drugs. Dat meldde de organisatie op haar website.

Vier andere personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis wegens verschijnselen van overdosis. Waarschijnlijk gaat het om xtc-pillen.

Zondag zou de laatste dag van het festival zijn. Er zouden optredens zijn van onder meer de Nederlandse dj Armin van Buuren. Die laat via Twitter weten teleurgesteld te zijn niet te kunnen optreden. "Mijn gedachten gaan allereerst uit naar de familie en vrienden van de overledenen", aldus Van Buuren.

Vorig jaar waren er ten minste 100,000 bezoekers op het festival aanwezig. De tickets voor zondag kostten 179 dollar (ongeveer 135 euro).

Ruim half miljoen bezoekers Uitmarkt

De 36e editie van de Uitmarkt is door meer dan een half miljoen mensen bezocht. Dat zijn er evenveel als werd verwacht en iets meer dan vorig jaar. De organisatie van het evenement spreekt van een 'uitermate goede sfeer' door het zomerse weer.

De Uitmarkt stond dit jaar in het teken van jong talent. Zo'n tweeduizend artiesten waren goed voor 355 voorstellingen op dertig podia. Het evenement, dat wordt gezien als de opening van het culturele seizoen, werd vrijdagavond afgetrapt met optredens van Kraantje Pappie, Laura Jansen en Droog Brood.

Zaterdag konden bezoekers vervolgens onder meer voorstellingen bekijken van caberetier Henry van Loon, Toneelgroep Amsterdam en Youp van 't Hek. Zondag kon het publiek onder meer kijken naar zangeres Roos Jonker, cabaretier Pieter Jouke en een hommage van Margriet Sjoerdsma aan Eva Cassidy. De speciale Bachdag die zondag voor het eerst werd georganiseerd was volgens de Uitmarkt 'zeer succesvol'.

De Uitmarkt werkte dit jaar voor het eerst samen met Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. De tenten waar in totaal 64 auteurs een voorproef van hun nieuwe werk geven, waren volgens de organisatie 'afgeladen vol'. Vooral Herman Brusselmans, Nico Dijkshoorn en Joost Zwagerman waren publiekstrekkers.

Traditioneel wordt de Uitmarkt zondagavond ook dit jaar afgesloten met de Musical Sing-a-long op het Museumplein. Tijdens het meezingevenement treden verschillende artiesten op die, onder begeleiding van het Metropole Orkest, liedjes zingen uit bekende musicals. De presentatie ervan is net als de afgelopen twee jaar weer in handen van Kim-Lian van der Meij en Frits Sissing.

Israël voorbereid op 'elk mogelijk scenario'

Een 'kalm en zelfverzekerd' Israël is voorbereid op 'elk mogelijk scenario' in Syrië. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd, in een poging de bevolking gerust te stellen.

Netanyahu liet zich niet in het openbaar uit over het de beslissing van de Amerikaanse president Barack Obama om een mogelijke militaire strafactie tegen Syrië uit te stellen. Commentatoren in de Israëlische media merkten echter op dat de Amerikaanse president als besluiteloos overkomt, omdat hij vorige week nog liet doorschemeren dat een aanval ophanden was.

Veel Israëliërs zijn bang dat Syrië tegen hun land wraak zal nemen als de Verenigde Staten Syrië aanvallen. Bij verdeelpunten voor gasmaskers liep het de afgelopen dagen storm en het leger heeft meerdere raketafweerbatterijen opgesteld aan de grens en in de dichtbevolkte regio Tel Aviv. Volgens Netanyahu hoeven de Israëliërs zich geen zorgen te maken: "Onze vijanden hebben erg goede redenen om onze kracht niet op de proef te stellen. Ze weten waarom."

In Israëlische media klinkt kritiek op het uitstel van een aanval op Syrië. Enkele koppen luidden 'Obama's zigzag', 'Amerika's probleem', 'Een stap terug' en 'Assad juicht'.

"Ja, hij kan. Maar het is niet zeker meer dat hij wil", schreef commentator Yoaz Hendel in de Yediot Ahronot. "Tot het Amerikaanse Congres een aanval goedkeurt (als het al doet), zullen de chemische wapenvoorraden worden verplaatst. Het hoofdkwartier zal worden vervangen. De gekozen doelwitten zullen verlaten gebouwen worden. Het resultaat van een mogelijke aanval zal minder zijn en het bloedbad blijft."

Voor Avraham Yarm, een inwoner uit het noorden van Israël, is het besluit van Obama een teleurstelling. "Hij is het initiatief kwijt en het verrassingselement, en iedere dag boet hij in de wereld ook in aan geloofwaardigheid."

[Pro League] Standard zet ook Kortrijk opzij

Standard Luik heeft na zes speelronden in de Jupiler Pro League nog steeds geen punten verspeeld. De Waalse club won zondag van KV Kortrijk. De Belgische koploper had een strafschop nodig om op eigen terrein een voorsprong te nemen. Paul José Mpoku ging zeven minuten na de pauze achter de bal staan en hij maakte geen fout.

Een aantal minuten later verdubbelde Laurent Cimen de score met een rake kopbal. Bij 2-0 bleef het vervolgens ook. Standard Luik blijft daardoor aan kop, terwijl Kortrijk nu op de achtste plek staat.

Standard Luik, dat nog geen enkel tegendoelpunt kreeg, heeft nu een voorsprong van vijf punten op Lokeren. Anderlecht kan zondag op drie punten van de lijstaanvoerder komen, maar dan moet het elftal van John van den Brom wel van Zulte Waregem (uit) winnen.

[Bundesliga] Stuttgart verrast Hoffenheim met zesklapper

VfB Stuttgart pakte geen enkel punt in de eerste drie competitieduels, maar met een knallende 6-2 zege op Hoffenheim kwam daar zondagmiddag verandering in. Vedad Ibisevic was met drie doelpunten de man van de wedstrijd. Hij maakte het tweede, vierde en zesde doelpunt.

Namens Hoffenheim deed Kevin Volland na 26 minuten iets terug (2-1). Amper twee minuten later tekende Alexandru Maxim voor de 3-1 ruststand. Door goals van Ibisevic en opnieuw Maxim liep Stuttgart binnen twintig minuten na de pauze uit naar een 6-1 overwinning. Drie minuten voor tijd maakte Roberto Firmino de score voor de bezoekers iets dragelijker: 6-2. De eerste competitiezege voor Stuttgart was daarmee een feit.

Met drie punten bezet Stuttgart nu de veertiende plek in de Bundesliga. Hoffenheim blijft op vijf punten staan en is nu de nummer elf op de ranglijst.

[WK Judo] Japan te sterk voor judovrouwen

Voor de Nederlandse judovrouwen is op het WK in Rio de Janeiro brons het hoogst haalbare. In de halve finale werd zondag met 5-0 verloren van Japan. Eerder werden Algerije en Cuba nog met 4-1 aan de kant gezet. De tegenstander in de strijd om het brons is zondagavond Frankrijk.

Birgit Ente verloor de eerste partij op ippon van Yuki Hashimoto en daarmee was de toon gezet. Anzu Yamamoto was met een yuko Juul Franssen de baas. Anicka van Emden ging op straffen onderuit tegen Miki Tanaka. Daarmee was het pleit in het voordeel van de Aziaten beslecht.

Linda Bolder verloor vervolgens nog van Haruka Tachimoto. Haar zus Megumi hoefde niet meer in actie te komen omdat Iris Lemmen zich met het oog op de volgende wedstrijd terugtrok.

Uitslagen Eredivisie 01/09/2013

Om 16.30 uur stonden in de Eredivisie de duels tussen Feyenoord en Roda JC en tussen AZ en Vitesse op het programma. Hieronder lees je de karakteristieken van deze wedstrijden.

Feyenoord

4 - 0

Roda JC

 31' Vormer (pen)
 44' Pellè
 68' Nelom
 85' Goossens
   
 
 Gele kaart: Schaken, Pellè (Feyenoord), Fledderus (Roda JC)
 Rode kaart: Dijkhuizen (82) (Roda JC)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 41.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Nelom
Vormer
Immers (Te Vrede/85)
Vilhena (Goossens/74)
Schaken
Pellè
Armenteros (Manu/69)
  Kurto
Dijkhuizen
Luijckx
Biemans
Van Peppen (Hupperts/78)
Höcher
Bonevacia
Donald
Pluim (Demouge/46)
Fledderus
Nemeth (Sutchuin Djoum/64)

AZ

1 - 1

Vitesse

 42' Johansson    87' Reis
 
 Gele kaart: Van der Heijden, Ibarra (Vitesse)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.047
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Henriksen
Elm (Overtoom/80)
Beerens
Gudmundsson
Martens (Johannsson/71)
  Velthuizen
Van der Struijk
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Pröpper
Qazaishvili (Vejinovic/90 2)
Janssen
Ibarra
Havenaar
Piazon (Reis/77)

Twente ontbindt contract Plet

FC Twente en Glynor Plet gaan uit elkaar. De Tukkers hebben besloten zijn nog een seizoen doorlopende contract te ontbinden, meldde Twente zondag. Plet was bij de Tukkers op een zijspoor beland. De centrumspits werd als gevolg van een conflict terug gezet naar Jong Twente, maar was sinds afgelopen week ook niet meer welkom bij de beloften.

De 26-jarige Plet kwam begin vorig jaar over van Heracles Almelo en noteerde uiteindelijk 21 duels en zes goals voor Twente. Vorig seizoen werd hij verhuurd aan het Belgische Racing Genk.

Haast met het vinden van een nieuwe werkgever hoeft Plet niet te maken. Vanwege zijn transfervrije status kan de spits ook na de transferperiode, die maandagnacht sluit, door clubs aangetrokken worden.

Brouwer/Meeuwsen Nederlands kampioen beachvolleybal

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich zondag tot Nederlands kampioen gekroond. De regerend wereldkampioenen versloegen in de finale routiniers Reinder Nummerdor en Richard Schuil. Brouwer en Meeuwsen prolongeerden hun titel in Scheveningen.

Sanne Keizer en Marleen van Iersel zijn Nederlands beste vrouwen. Zij waren in de eindstrijd te sterk voor Rimke Braakman en Jantine van der Vlist, vorig jaar nog de besten.

[Vuelta] Moreno slaat dubbelslag op steile wand

Dani Moreno heeft zondag zijn tweede etappezege in de Vuelta gewonnen. De Spanjaard van Katusha sprong op een kilometer van de streep, toen de renners aan de laatste extreem steile klim in Valdepeñas de Jaen begonnnen, weg en bleef alleen. Alejandro Valverde (Movistar) en Moreno's ploegmaat Joaquim Rodriguez kwamen op vier tellen als tweede en derde over de streep.

Rodetruidrager Nicolas Roche werd vierde in de rit. De Ier van Saxo-Tinkoff zag Moreno voorbij komen in het klassement. De dagwinnaar heeft een voorsprong van een tel op Roche. Vincenzo Nibali (Astana) leverde tijd in en staat op twintig seconden. Valverde is vierde op 22 tellen en Chris Horner (Radioshack) staat vijfde met een achterstand van 28 seconden.

Belkin-renners Laurens ten Dam en Bauke Mollema gaven respectievelijk een halve minuut en 43 seconden toe. Ten Dam staat zeventiende in het klassement op 2.25 minuten van de leiderstrui. Mollema is met een achterstand van 3.48 25e.

De etappe, waarbij het venijn in de staart zat, kreeg kleur door vijf vluchters. De groep met Johnny Hoogerland (Vacansoleil) werd echter vlak voor de klim naar de Alto de los Frailes ingerekend. Daarna probeerden achtereenvolgens Amets Txurruka, Robert Kiserlovski en Edvald Boasson Hagen weg te komen.

Boasson Hagen kwam een eind, maar de Noor werd vlak voor de laatste kilometer, ingelopen. Op die laatste kilometer moesten de renners stijgingspercentages tot 28 procent overwinnen, maar voor Moreno was dat geen probleem.

Sylvie is 'oneindig verdrietig'

Sylvie Meis beleeft een zeer moeilijke tijd. "Iedereen kan zich voorstellen dat ik oneindig verdrietig ben", zegt de ex van Rafael van der Vaart in een voorproefje van een interview met de Duitse zender RTL, dat verschillende media al in handen kregen. Het interview wordt zondagavond volledig uitgezonden.

Sylvie maakte begin dit jaar bekend te gaan scheiden van Rafael van der Vaart. Even later vond de voetballer nieuw geluk bij Sabia Boulahrouz. Onlangs beschuldigde Sabia Sylvie ervan dat ze regelmatig vreemdging tijdens haar huwelijk. Sylvie kreeg eerder dit jaar een relatie met Guillaume Zarka, en ook hij klapte uit de school over de 'lege en eenzame' Sylvie.

Sylvie heeft er moeite mee haar zoon uit te leggen dat ze het moeilijk heeft. "Ik probeer Damian in kindertaal uit te leggen dat ik niet altijd blij ben. Kinderen willen dat hun ouders gelukkig zijn."

De presentatrice lijkt op haar besluit terug te komen om in de media niet meer over haar privéleven te praten. "Ik wil mijn openheid en vertrouwen ten opzichte van andere mensen niet verliezen. En Damian moet ook open en spontaan zijn."

Ondanks alles is de 35-jarige Sylvie positief over haar ex. "Ik kan me voor Damian geen betere vader voorstellen dan Rafael."

FOK!filmtip van de dag: Entre les Murs (2008)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De Franse cinema wordt voor sommigen misschien gezien als een ondergeschoven kindje, of een plek waar alleen arthouse vandaan komt. Niets is minder waar, want als je kijkt naar films als Intouchables en À Bout de Soufflé dan mag je toch niet ontkennen dat ze geen gevoelige snaar wisten te raken bij je. Vanavond laat Canvas een ietwat controversiëlere film zien uit Frankrijk. Om 20:45 uur kun je kijken naar Entre Les Murs.


Francois is een leraar op de middelbare school met een unieke en verfrissende manier van lesgeven. De zomervakantie zit erop als hij met zijn collega-leraren het komende studiejaar overlegt. Een middelbare school in een probleemwijk brengt logischerwijs probleemkinderen met zich mee. Francois wordt op de proef gesteld door het gespuis en moet zijn leerwijze gaan overzien.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Armoede maakt dom

Als je mensen vraagt waarom arme mensen arm zijn, krijg je een hoop verschillende antwoorden. Eén antwoord ga je zeker krijgen: arme mensen zijn arm omdat ze te dom zijn om rijk te worden. Maar een groep Amerikaanse onderzoekers stelt dat nu in vraag. Volgens hen zou het juist omgekeerd zijn: armoede maakt juist dommer.

"Vroegere ideeën over armoede weten het aan persoonlijke tekortkomingen of aan een omgeving die geen kans op succes geeft", zegt hoofdauter Jiaying Zhao: "Wij stellen dat een tekort aan financiële middelen op zichzelf al kan leiden tot een verminderd cognitief functioneren. Niet genoeg hebben kan op zich al een oorzaak van armoede zijn."

Zhao en haar team kwamen tot die conclusie door een reeks onderzoeken. Zo ontdekten ze in een test dat ernstige financiële zorgen konden leiden tot een val van gemiddeld 10 IQ-punten. Daarnaast stelden ze vast dat de cognitieve functie van boeren slechter was vlak voordat ze betaald werden voor hun oogst dan vlak daarna.

Zulke verschillen kunnen volgens de onderzoekers niet verklaard worden door voedingstekorten, uitputting, stress of tijdsgebrek. De reden daarvoor ligt voor de hand, zegt mede-auteur Sendhil Mullainathan: "Wat feitelijk gebeurt is dat je effectieve capaciteit minder wordt: omdat je van alles aan je hoofd hebt, kun je minder aandacht aan andere dingen geven."

Echter, als arme mensen niet aan hun financiële zorgen dachten, scoorden ze net zo goed als welgestelde mensen. Het is dus ook fout om te stellen dat arme mensen op zich dommer zijn, zegt Mullainathan: "Het is niet zo dat de computer traag is. De computer is bezig met iets anders, dus hij lijkt slechts traag."

Mede-auteur Eldar Shafir wijst erop dat die verminderde intelligentie grote gevolgen kan hebben: “Als arme mensen fouten maken, zijn de gevolgen daarvan ernstiger. Dus, als je arm bent, maak je sneller fouten en komen die je duurder te staan. Het is moeilijk om een uitweg te vinden." Ze pleit daarom voor maatregelen als simpelere aanvraagformulieren voor uitkeringen en subsidies.

[PL] Sturridge brengt Liverpool ook langs United

Liverpool heeft zondag ook zijn derde competitiewedstrijd van het seizoen met 1-0 gewonnen. Slachtoffer was ditmaal Manchester United, waar Robin van Persie de gehele wedstrijd meespeelde. Daniel Sturridge was met een goal in de vierde minuut wederom de gevierde man. Hij maakte tot dusver alle competitiegoals voor Liverpool, dat David Moyes zijn eerste nederlaag als coach van Manchester United bezorgde.

Liverpool, dat het nog zonder de geschorste Luis Suarez moest stellen, won tot dusver als enige ploeg in de Premier League alledrie zijn duels. Tottenham Hotspur kan later zondag langszij komen als de Londense stadsderby tegen Arsenal wordt gewonnen. United staat met vier punten in de middenmoot. Alexander Büttner bleef de gehele wedstrijd op de reservebank bij de bezoekers.

Swansea City boekte na twee nederlagen zijn eerste overwinning. Op bezoek bij West Bromwich Albion werd met 2-0 gewonnen door goals van Ben Davies en Pablo. De Nederlandse goalie Michel Vorm had een basisplaats, evenals Wilfried Bony. De Ivoriaan werd na 67 minuten vervangen door Jonathan de Guzman.

[Moto3] Uitslag Grand Prix Groot-Brittannië

Luis Salom heeft op Silverstone de Moto3-race op zijn naam geschreven. De Spanjaard wist in de slotronde zijn landgenoot Alex Rins slechts 0,049 seconde voor te blijven. Ook Alex Marquez (derde) en Maverick Viñales eindigden nog binnen de seconde.

Voor Jasper Iwema was er weinig eer te behalen tijdens de race. Iwema einigde slechts als 28e en wist slechts twee man achter zich te houden. In de stand om het kampioenschap staat Salom nu 26 punten voor op Viñales, die een mooie reeks tot een einde zag komen. De Spanjaard had de eerste coureur kunnen worden die elf Moto3 races op een rij op het podium wist te komen.

Pozzato sterkste in sprint bij GP Plouay

De GP Ouest France Plouay is een prooi geworden voor de Italiaan Filippo Pozzato. De renner van Lampre was in de massasprint van de WorldTour-koers de snelste voor zijn landgenoot Giacomo Nizzolo en Samuel Dumoulin.

Nadat eerder diverse aanvallen werden gecounterd, van onder andere Tom Dumoulin, ging Greg van Avermaet er met Michal Kwiatkowski en John Degenkolb er op het laatste klimmetje vandoor. Ze werden echter weer bijgehaald, waarna Van Avermaet het nogmaals probeerde. De Belg van BMC werd in de laatste kilometer weer bijgehaald, waarna Pozzato het snelste bleek in de sprint.

Flexwerker krijgt eerder vast contract

Flexwerkers moeten na 2015 niet na drie, maar na twee jaar aanspraak kunnen maken op een vast contract. Dat staat in een wetsontwerp van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). De minister wil voorkomen dat werknemers tegen hun zin langdurig op basis van tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever moeten werken.

In het ontwerp heeft Asscher het sociaal akkoord dat het kabinet in april met werkgevers en werknemers sloot uitgewerkt. Er staat ook in dat het ontslagrecht moet worden versoepeld en de maximale duur van de WW wordt teruggebracht van 38 maanden naar twee jaar.

Het ontslagrecht moet volgens Asscher 'eerlijker en eenvoudiger'. Alle werknemers krijgen na een dienstverband van minimaal twee jaar recht op een vergoeding die kan worden gebruikt voor omscholing naar ander werk.

De verbeteringen voor flexwerkers worden als het aan het kabinet ligt een jaar eerder (op 1 januari 2015) ingevoerd dan de veranderingen voor het ontslagrecht en de WW. Dat gebeurt volgens de bewindsman 'met het oog op de huidige economische situatie'. Werkgevers en werknemers hebben dan meer tijd zich voor te bereiden op de veranderingen.

Het wetsontwerp is voor advies naar de Raad van State gestuurd. Asscher verwacht de voorstellen binnen drie maanden naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.

Nederlandse bergbeklimmer (30) verongelukt

Een Nederlandse bergbeklimmer is zaterdag in Zwitserland omgekomen op de Matterhorn. Het gaat om een 30-jarige Nederlander die in Duitsland woont, meldt een woordvoerder van de ANWB zondag.

Volgens Zwitserse media gebeurde het ongeluk zaterdagmiddag. De man zou tijdens het abseilen van de berg tweehonderd meter naar beneden zijn gestort toen een rots afbrak. Hulp mocht niet meer baten. Justitie in Zwitserland onderzoekt het ongeluk.

Een dag eerder verongelukte in Oostenrijk al een Nederlander die eveneens een val van een paar honderd meter maakte. Het slachtoffer gleed uit toen hij probeerde zijn vrouw te helpen die tijdens een wandeling in de bergen was gevallen, schrijven Oostenrijkse media.

Mishandelde man overleden aan verwondingen

Een man die donderdag zwaargewond was geraakt bij een mishandeling in een woning in Rotterdam, is zondag aan zijn verwondingen overleden. Voor de mishandeling was de eigenaar van de woning donderdag al aangehouden. Hij zit nog vast, laat de politie zondag weten.

Het slachtoffer werd donderdagmiddag met verwondingen aan het hoofd gevonden in het huis van de verdachte aan de Wevershoekstraat. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij zondag overleed.

Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd in de woning van de verdachte. Wel weet de politie dat aan de mishandeling een ruzie voorafging en dat beide mannen onder invloed waren van alcohol en drugs.

Rus wint ITF toernooi van Fleurus

Arantxa Rus weet weer wat winnen is. In het Belgische Fleurus, nabij Charleroi, heeft ze het ITF-25k toernooi op haar naam geschreven. De als zesde geplaatste Rus was in de finale in twee sets te sterk voor de Letse Diana Marcinkevica ([4], WTA-246). Het werd 6-3 en 6-2. 

Rus gaf in het begin van de wedstrijd nog een break weg, maar nadat het recht gezet was deelde ze geen cadeautjes meer uit. De laatste keer dat Rus een ITF-titel in de wacht sleepte was in maart 2012. Ze won toen het 50.000 dollar toernooi van Osprey. In totaal is het haar zevende professionele toernooizege. Deze overwinning is goed voor vijftig punten voor de wereldranglijst.  

Rus speelt volgende week net als vele andere Nederlanders in Alphen aan de Rijn. Vanavond om 19.30 uur komt Cindy Burger nog in actie. Zij staat in de finale van het ITF-25k toernooi in Mamaia, Roemenië. Ze speelt tegen Cristina Dinu(Roe), die in de halve finale nog Indy de Vroome uitschakelde. 

Uitslag PEC Zwolle - FC Utrecht

Om 14.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen PEC Zwolle en FC Utrecht. De ploegen hielden elkaar met een 1-1 gelijkspel in evenwicht. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

PEC Zwolle

1 - 1

FC Utrecht

 74' Nijland    50' Janssen 
 
 Gele kaart: Lachman, (PEC Zwolle), Bulthuis (FC Utrecht)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.324
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
v. Polen
Lachman
v.d Werff (v. Hintum/71)
Achenteh
Klich
Mokotjo
Drost (Broerse/87)
Saymak
Benson
Fernandez (Nijland/59)
  Verhoeven
v.d. Maarel
Derijck
Heerings
Bulthuis
Toornstra
Ayoub
Janssen
Oar
De Ridder
Schepers (Takagi/70)

Doelman Viviano op weg naar Arsenal

Arsenal staat op het punt om doelman Emiliano Viviano voor een jaar te huren van het Italiaanse Palermo. Viviano moet in Noord-Londen de concurrentiestrijd aangaan met eerste doelman Wojciech Szczesny, weet Goal. Vorig seizoen werd de Italiaanse international nog verhuurd aan Fiorentina. De sluitpost mag vertrekken uit Palermo, omdat de club is gedegradeerd naar de Serie B.

Zondag vliegt de 27-jarige Viviano naar Londen om medisch gekeurd te worden en de transfer af te ronden. Arsenal huurt de keeper voor een jaar, waarna het de optie heeft om hem definitief vast te leggen. Manager Arsène Wenger deed eerder een poging om Julio Cesar (QPR), Asmir Begovic (Stoke City) of Vincente Guaita (Valencia) aan te trekken.

Mocht de transfer daadwerkelijk plaatsvinden, dan is Viviano de derde zomeraanwinst voor The Gunners. Eerder versterkte de club zich met Yaya Sanogo (Auxerre) en Mathieu Flamini. Beide spelers werden transfervrij binnengehaald.

Curry woedend over nepshow met Christina

Adam Curry heeft geen goed woord over voor het nieuwe SBS-programma waarin bekende Nederlanders in de maling zijn genomen. Zijn dochter Christina deed mee aan het programma Jungle Vips, maar even later bleek dat hun leven in Afrika bij een inheemse stam in scène was gezet.

"Ineens begon de stam Nederlands te praten en deden ze hun kleren aan", zei Adam Curry in zijn podcastshow No Agenda. "Het waren allemaal acteurs, alles was nep. Ze is er kapot van. Net als ik."

Volgens Curry worden de deelnemers in het programma belachelijk gemaakt en hij vermoedt dat ze door de programmamakers worden uitgelachen. Zo schilderde Christina haar borsten en rende ze rond, omdat ze dacht dat dat het gebruik van de vrouwen van de stam was. "Ze was er kapot van. Ze zei: ik heb uren gehuild."

Adam is boos op producent Reinout Oerlemans. "Dat ettertje, als ik hem tegenkom sla ik hem", aldus Curry. "Hij is een lul."

Een woordvoerder van SBS laat weten middels een reactie van Christina's manager en moeder Patricia Paay te hebben vernomen dat Adam 'waarschijnlijk wat emotioneel heeft gereageerd'. "Andere bekende Nederlanders waren enthousiast", aldus de woordvoerder. "Het wordt een sympathiek programma."

Ook onder anderen Sylvia Geersen en Mariska van Kolck zijn onder de negen bekende Nederlanders die bij een inheemse stam in Namibië dachten te logeren. Het programma, dat de titel Welkom bij de Kamara's heeft gekregen, wordt vanaf 26 oktober uitgezonden.

'Sarin gevonden op hulpverleners Syrië'

Haar- en bloedmonsters van verleners van eerste hulp na de veronderstelde chemische aanval in Damascus van 21 augustus hebben uitgewezen dat zij zijn blootgesteld aan het zenuwgas sarin. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zondag gezegd.

Kerry legde zondag een heuse tournee langs de Amerikaanse talkshows af om militair optreden te bepleiten tegen het Syrische regime. Volgens de minister van buitenlandse zaken 'groeit het strafdossier' dat de wereld moet overtuigen dat ingrijpen gerechtvaardigd en nodig is.

Kerry twijfelt er naar eigen zeggen niet aan dat het Congres instemt met het voornemen van president Barack Obama een strafexpeditie te ondernemen tegen de Syrische president Bashar Assad. Die moet Assad ervan weerhouden ooit nog eens chemische wapens in te zetten, zoals hij volgens de VS heeft gedaan bij de bloedige aanval van 21 augustus.

Paard overleeft heftige aanrijding op snelweg

Een automobilist schrok zich afgelopen nacht wild toen hij op de A10 een paard aanreed.

Rond 1.30 uur reed de bestuurder van de auto over de ringweg in Noord in de richting van afslag S117. Opeens belandde er uit het niets een paard op haar motorkap. Het paard kwam vervolgens dwars op de voorruit en het dak terecht.

De twee inzittenden van de auto raakten lichtgewond bij de zware aanrijding. Ze konden ter plaatse behandeld worden. Het paard overleefde de enorme klap. Volgens de politie gaat het relatief goed met het dier dat volgens de politie gewoon losliep. Waar het vandaan kwam is nog onbekend. Het paard is meegenomen naar de politiepaardenstal.

De auto van de slachtoffers is totaal vernield. De A10 was anderhalf uur afgesloten voor het verkeer.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Jorge Lorenzo heeft de MotoGP-race in Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Yamaha-coureur was op Silverstone in een spannende strijd verwikkeld met Honda-rijder Marc Marquez en bleef zijn Spaanse landgenoot nipt voor. Dani Pedrosa pakte de laatste podiumpositie.

Marquez mocht van poleposition starten, maar vertrok met veel pijn nadat hij vanochtend in de warming-up zijn linker schouder uit de kom had. Het weerhield hem er niet van te starten in de race en na de start de tweede positie te grijpen achter Lorenzo, maar voor teamgenoot Pedrosa.

De posities bleven lang gelijk tot de absolute slotfase toen Marquez met nog twee ronden te gaan Lorenzo wist te passeren. Laatstgenoemde liet dit niet op zich zitten en remde zijn landgenoot uit om de eerste positie weer te grijpen. Marquez plaatste in de laatste ronde op Brooklands wederom een succesvolle aanval, maar ook nu had Lorenzo het antwoord klaar, dit keer bij Luffield. Tussen de twee kemphanen bleek op de streep 81 duizendsten van een seconde te zitten.

Een seconde achter de eerste twee kwam Pedrosa binnen op de derde positie. Daarachter was een groot gat naar Valentino Rossi die in de slotfase de vierde plaats nog afsnoepte van Alfaro Bautista. Stefan Bradl werd eenzaam zesde, voor Cal Crutchlow die ook niemand om zich heen had. Nicky Hayden werd achtste, vlak voor Bradley Smith. Aleix Espargo eiste de tiende plaats voor zich op.

Marquez blijft het klassement aanvoeren met 233 punten. Pedrosa (203) en Lorenzo (194) zijn Marquez' grootste concurrenten. Valentino Rossi, die zondag vierde werd, neemt ook in het klassement de vierde plek in.

Lijken ontvoerde Afghaanse militairen gevonden

In het oosten van Afghanistan zijn zondag de afgetuigde en doorzeefde lichamen van zeven ontvoerde Afghaanse militairen gevonden. De rij lijken lag volgens het provinciebestuur van Ghazni met op de rug gebonden handen en identiteitspapieren op zak toen inwoners van Andar hen aantroffen.

De vermoorde militairen zijn allen afkomstig uit het noorden en waren op verschillende momenten ontvoerd. Sommigen overkwam dat zelfs buiten diensttijd op familiebezoek, zei vicegouverneur Mohammad Ali Ahmadi van de oostelijke provincie.

De verantwoordelijkheid voor de moorden is tot op heden niet opgeëist. De verdenking van de vicegouverneur gaat uit naar de Taliban. Talibanstrijders zouden geregeld voertuigen aanhouden op zoek naar overheidspersoneel en leden van de veiligheidstroepen om hen te 'berechten'.

In Qarabagh, dat ook in Ghazni ligt, zijn twee leden van een burgerwacht gesneuveld. Ze lieten het leven in een vuurgevecht met opstandelingen, zei Ahmadi.

Zaterdag kwamen acht werknemers van een mijnbouwbedrijf om toen hun vrachtauto in Noord-Afghanistan op een bermbom reed. Er vielen ook vijf gewonden.

Ontruimingen in Waalwijk om explosiegevaar

In Waalwijk zijn zondagmiddag ongeveer vijftien woningen ontruimd vanwege mogelijk explosiegevaar. Een verwarde man heeft volgens de politie 'iets gefabriceerd met behulp van gasflessen'.

Het gaat om woningen in de Korenbloemstraat in de Brabantse plaats. Het is nog niet duidelijk of er echt gevaar is, maar de politie wil het zekere voor het onzekere nemen. De brandweer heeft vooralsnog geen gas of andere gevaarlijke stoffen gemeten.

George Bush meldt dood Mandela

George Bush senior heeft een concoleancebericht bij het overlijden van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela uit laten gaan. Waarschijnlijk is er sprake van een fout, want Bush is op dit moment nog de enige bron die het overlijden meldt.

Bush schreef: "Barbara and I mourn the passing of one of the greatest believers in freedom we have had the privilege to know. As President, I watched in wonder as Nelson Mandela had the remarkable capacity to forgive his jailers following 26 years of wrongful imprisonment — setting a powerful example of redemption and grace for us all. He was a man of tremendous moral courage, who changed the course of history in his country. Barbara and I had great respect for President Mandela, and send our condolences to his family and countrymen."

Road Not Taken komt in 2014

Ontwikkelaar Spry Fox laat weten dat hun puzzel-game Road Not Taken begin het jaar 2014 zal uitkomen voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. De makers hebben zich laten inspireren door een gedicht van Robert Frost met als titel, hoe kan het ook anders, The Road Not Taken.

In Road Not Taken ploeter je als speler door een bos die geraakt is door een zware sneeuwstorm. Tijdens het verkennen kom je allerlei hindernissen tegen, wilde dieren en verdwaalde kinderen.

De ontwikkelaar geeft aan dat geen enkele speelsessie hetzelfde zal zijn. Road Not Taken heeft daarom ook iets weg van een rogue-game, waarin dood gaan juist essentieel is om progressie te maken. 

Hieronder is de trailer te bekijken van Road Not Taken.

Uitslag FC Groningen - Ajax

Om 12.30 uur stond in de Groningse Euroborg de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax op het programma. Ajax, dat van de week zowel Christian Eriksen en Toby Alderweireld verkocht, moest voor de derde keer in vijf wedstrijden punten inleveren en speelde met 1-1 gelijk in Groningen. Hieronder de gegevens van het duel. 

FC Groningen

1 - 1

AFC Ajax

 76' Zeefuik    18' Schone 
 
 Gele kaart: Chery (FC Groningen), Fischer (AFC Ajax)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Gözubüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Mafnasco
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Kieftenbeld
Lindgren (Zivkovic/69)
Chery (Hiariej/85)
Kirm (Zeefuik/46)
v.d Velden
Kostic
  Vermeer
v. Rhijn
Moisander
Denswil
Boilesen
Schone
Poulsen
Serero
Sana (Fischer/81)
Sigthórsson (Hoesen/69)
Krkic (Andersen/82)

[PD] Isco tweemaal trefzeker voor zegevierend Madrid

Real Madrid heeft het beladen treffen met Athletic Bilbao zondag met 3-1 gewonnen. Nieuwkomer Isco scoorde tweemaal tegen de Basken, Cristiano Ronaldo zorgde voor de andere Madrileense goal. Ibai Gomez deed nog wat terug voor Bilbao.

Madrid heeft na drie wedstrijden nog geen punt verloren in de Spaanse competitie. Bilbao verspeelde op bezoek in de hoofdstad zijn eerste punten van het seizoen.

Mogelijk speelde Madrid voor de laatste keer zonder Gareth Bale. De Welshmen van Tottenham Hotspur staat naar verluidt op het punt een contract te tekenen bij de Koninklijke.

"Sneijder weigerde aanbod United"

Manchester United heeft bot gevangen bij Wesley Sneijder. De Engelsen meldden zich in augustus bij Galatasaray voor de Nederlander, maar hij wilde niet naar Old Trafford. Sneijder, die in januari Internazionale verruilde voor Galatasaray, had geen trek in een transfer. Dat bevestigt sportief directeur Bülent Tulun van Gala in Turkse media.

"Sneijder ontving twee weken geleden een aanbieding van United, maar die heeft hij niet geaccepteerd. Er zijn nog meer clubs die Sneijder willen hebben, maar we willen hem niet kwijt", aldus Bülent. United is naarstig op zoek naar een middenvelder.

Sneijder werd al vaker genoemd als mogelijke versterking voor United, maar zwicht nu opnieuw niet voor de roep uit Engeland. Sneijder, door bondscoach Louis van Gaal genegeerd voor Oranje, speelde dit seizoen al drie volledige wedstrijden en daarnaast was hij belangrijk in de strijd om de Turkse Super Cup.

[Moto2] Uitslag Grand Prix Groot-Brittannië

Scott Redding heeft in eigen land de Moto2 race gewonnen. Op het circuit van Silverstone was de Brit van start tot finish de eerste man en passeerde de streep voor de Japanner Tkaaki Nakagami en de Zwitser Thomas Luthi, die lange tijd samen in een fel duel waren verwikkeld.

Dat duel werd pas in de laatste ronde beslist in het voordeel van Nakagami. Redding liep in de strijd om het kampioenschap verder uit op Pol Espargaro. De Spanjaard had een slechte dag, want na een val in de warm-up werd hij ook pas slechts achtste in de race. Hij staat nu 38 punten achter op de Brit met nog zes races te gaan.

Vitesse huurt Atsu van Chelsea

Christian Atsu speelt het komende seizoen op huurbasis voor Vitesse. Chelsea nam de 21-jarige aanvaller zondag voor vijf jaar over van FC Porto en huurt hem onmiddellijk uit aan de Arnhemmers. Dat melden de Londenaren. Hij is de vijfde Chelsea-huurling bij Vitesse.

Patrick van Aanholt, Gaël Kakuta, Lucas Piazon en Cristian Cuevas gingen Atsu al voor. De 17-voudig Ghanees international werd gedurende zijn periode bij Porto al eens verhuurd aan Rio Ave, waar hij in het seizoen 2011-2012 werd verkozen tot speler van het jaar. Vorig seizoen kwam Atsu regelmatig in actie voor Porto.

Egyptische politie arresteert vogel

Een vreemde vogel met een vreemd apparaat aan zijn poot is gearresteerd in Egypte. Hij werd ervan verdacht een spion te zijn.

Zo’n 450 kilometer ten zuidoosten van Caïro trof iemand de verdachte vogel aan. De vogel stond onopvallend tussen andere vogels te doen alsof ie aan het uitrusten en het eten was, maar een oplettende Egyptenaar laat zich natuurlijk niet zo makkelijk om de tuin leiden. De vogel kon worden geïsoleerd van zijn soortgenoten en is meegenomen naar het politiebureau. Daar werd de vogel uiteindelijk gearresteerd op verdenking van spionage.

Na diepgaand onderzoek en telefoontjes met vogelaars, kwam op een bepaald moment het besef dat het vreemde apparaat niet bedoeld was om spioneren of om van de vogel een zelfmoordterrorist te maken, maar dat het ging om een zendertje dat gebruikt wordt om de route van trekvogels te kunnen volgen. In dit geval betrof het een zender gebruikt door Franse wetenschapers. Desondanks werd de held die het dier heeft ingerekend door de autoriteiten geprezen om zijn heldhaftigheid en zijn voorbeeldige patriottisme.

Het dier zit nog steeds vast, want de aanklagers hebben nog steeds geen bevel gegeven om het onschuldige dier vrij te laten. Er is overigens nog enige discussie om wat voor vogel het hier gaat, de lokale autoriteiten spreken over een Zwaan. Maar op de aangeleverde foto’s zou een expert met een scherp oog ook kunnen concluderen dat het hier om een ooievaar gaat.

In Egypte worden dieren wel vaker beschuldigd er een tweede agenda op na te houden. Zo is er al een keertje een duif gearresteerd die ervan verdacht werd een microfilm het land uit te smokkelen en zouden zionistische haaien toeristen hebben aangevallen.

Nixon-biechtvader David Frost (74) overleden

De Britse televisiejournalist David Frost is zondag overleden. De veteraan van de Britse beeldbuis genoot sinds zijn reeks spraakmakende interviews met de afgezette Amerikaanse president Richard Nixon wereldfaam. Een hartaanval is de 74-jarige Frost vermoedelijk fataal geworden.

De veelzijdige 'Sir David' schreef televisiesatire, presenteerde twintig jaar lang de ludieke spelshow Through the Keyhole én interviewde tal van politici. Hij is de enige die zowel de acht Britse premiers als de zeven Amerikaanse presidenten die sinds de jaren zestig zijn gepasseerd voor de camera heeft ondervraagd. Eén van zijn vermaarde vraaggesprekken met Nixon is nog altijd het meestbekeken politieke interview ooit.

Tot vorig jaar was Frost nog wekelijks te zien met een eigen programma op nieuwszender Al-Jazeera English.

Justin Bieber aangevallen in nachtclub

Justin Bieber is weer in de problemen geraakt toen hij een Canadese nachtclub bezocht. Een andere feestganger probeerde de 19-jarige zanger aan te vallen, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Justin Bieber verliet in de club zijn vipgedeelte om met de rest van de bezoekers te feesten. Volgens bronnen kwam er vervolgens een jongen op hem af die Biebers shirt pakte en probeerde hem tegen de grond te werken.

De beveiliging wist de jongen snel van Bieber af te halen en hield de feestganger vast tegen grond. De zanger zou zichzelf ook hebben verdedigd en een paar flinke trappen hebben uitgedeeld. De jongen is de club uitgezet, zonder de politie bij het incident te betrekken.

Het is niet de eerste keer dat Bieber in het nachtleven in de problemen komt. Een maand geleden raakte zijn entourage nog betrokken bij een knokpartij in een nachtclub in het Amerikaanse Southampton. Ook werd de tienerster een aantal keer een club uitgezet omdat hij daar onder de 21 jaar geen alcohol mocht drinken.

PvdA met twaalf zetels op dieptepunt in peilingen

PvdA heeft in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond opnieuw een zetel verloren en staat momenteel op twaalf zetels. Dat is de laagste score ooit in de peilingen van De Hond. Ook de VVD leverde deze week een zetel in. De regeringspartijen staan nu samen op 32 zetels, 47 zetels minder dan het huidige aantal in de Tweede Kamer.

PVV en CDA stijgen deze week ieder een zetel. Daarmee vormt de PVV de grootste partij in de peilingen met 31 zetels. Dat is de hoogste score sinds november 2010. De SP blijft net als vorige week tweede met 24 zetels.

Het verlies van de PvdA is volgens De Hond het sterkst onder de kiezers met een relatief laag inkomen een een relatief lage opleiding. Uit die groep haalde de partij van Diederik Samsom in het verleden nog de grootste aanhang. Van degenen uit die groep die in september vorig jaar nog PvdA stemden, geeft nu nog minder dan twintig procent aan voor de PvdA te kiezen. Zo'n vijftien procent van dit kiezerssegment verkiest nu de PVV.

Poels van Vacansoleil naar Omega Pharma-Quick Step

Wout Poels zal volgend jaar gaan uitkomen voor het Belgische Omega Pharma-Quick Step. Dit heeft de teambaas Patrick Lefevere bekendgemaakt op de Belgische TV. Poels, die vooralsnog alleen een mondelinge overeenkomst heeft, komt over van Vacansoleil-DCM.

Zowel Vacansoleil als DCM stoppen komend seizoen met sponsoren, waardoor veel renners al op zoek zijn naar nieuwe ploegen. Poels reed al sinds 2009 voor de formatie, toen de ploeg zijn intrede maakte in het profcircuit. Hij was onder meer succesvol in etappes in de Rondes van Luxemburg en Groot-Brittannië. Daarnaast eindigde de klimmer hoog in het klassement van de Vuelta en de Tirreno-Adriatico.

Naast Poels zal ook de Colombian Janier Acevedo de overstap maken naar Omega-Pharma-Quick Step. De 27-jarige renner komt over van de Jamis-Hagens Berman ploeg en is leider in de UCI America Tour.

Braziliaanse volleybalsters winnen World Grand Prix

De Braziliaanse volleybalsters hebben zondag de World Grand Prix zonder setverlies op hun naam geschreven. De Zuid-Amerikanen wonnen in het Japanse Sapporo in de finaleronde hun vijf duels met 3-0. Brazilië, dat het toernooi voor de negende keer won, pakte de vorige drie edities telkens het zilver.

Brazilië versloeg zondag China (25-15, 25-14 en 25-20), dat ditmaal de zilveren plak veroverde. Servië won brons. Nederland, kampioen in 2007, wist zich niet te kwalificeren voor de finaleronde.

Mandela ontslagen uit het ziekenhuis

Het Zuid-Afrikaanse antiapartheidsicoon Nelson Mandela is zondagochtend uit het ziekenhuis ontslagen. De oud-president is inmiddels weer thuisgekomen in Johannesburg, zo heeft de regering in een verklaring gemeld. De toestand van Mandela is "nog steeds kritiek en zo nu en dan instabiel".

"Het team van behandelend artsen is ervan overtuigd dat Mandela zorg van hetzelfde niveau krijgt in zijn woning als in het ziekenhuis", zo luidt de verklaring. Mandelas woning is aangepast, zodat hij thuis intensieve zorg kan krijgen. Ook zal hij thuis door hetzelfde team worden behandeld als in het ziekenhuis. Als het nodig is, wordt het voormalige staatshoofd opnieuw in het ziekenhuis opgenomen.

Zaterdag berichtte de BBC ook al dat de oud-president het ziekenhuis had verlaten, maar dat weersprak de regering kort daarna tegenover persbureau SAPA.

De 95-jarige Mandela werd op 8 juni in een ziekenhuis in Pretoria opgenomen wegens een chronische longinfectie.

Mandela ontslagen uit het ziekenhuis
Mandela ontslagen uit het ziekenhuis (Foto: ANP)

'Mokhtar bijna van FC Twente'

Youness Mokthar is op weg naar FC Twente. De aanvaller van PEC Zwolle laat zondag de wedstrijd tegen FC Utrecht schieten om in Enschede de medische keuring te ondergaan. Mokhtar heeft met FC Twente een akkoord over een vierjarig contract, melt De Telegraaf. Een vertrek van de 22-jarige aanvaller bij PEC hing al enige tijd in de lucht, omdat hij in Zwolle met de week beter begon te presteren. Vorige week zouden voor hem scouts uit heel Europes op de tribune hebben gezeten.

Mokhtar moet in Enschede het aanstaande vertrek van Joshua John opvangen, maar kan ook worden gezien als creatieve vervanger van de naar Tottenham Hotspur vertrokken Nacer Chadli. Zondagmiddag, als zijn 'oude' club FC Utrecht ontvangt, wordt Mokthar medisch gekeurd bij FC Twente.

Twente vreest ondertussen in de slotdagen van de transfermarkt ook nog afscheid te moeten nemen van Dusan Tadic. Voor de Servische creatieveling bestaat enorm veel belangstelling, maar tot op heden houdt de club met een vraagprijs van vijftien miljoen euro haar poot stijf. De komst van Mokhtar biedt Twente wat lucht.

B-52's deden deur Pyongyang dicht voor gezant VS

Noord-Korea heeft de uitnodiging voor de Amerikaanse gezant Bob King ingetrokken omdat de Verenigde Staten atoombommenwerpers lieten deelnemen aan een oefening boven het Koreaanse schiereiland. Die 'ernstige provocatie' kon het bewind in Pyongyang naar eigen zeggen niet over zijn kant laten gaan.

King zou vrijdag naar de Noord-Koreaanse hoofdstad reizen om te proberen de gevangen Amerikaan Kenneth Bae (45) vrij te krijgen. De reisleider en zendeling werd op 30 april tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld wegens 'vijandige daden' tegen Noord-Korea.

De jaarlijkse militaire oefening die Zuid-Korea en de VS samen houden is Pyongyang al jaren een doorn in het oog, maar een beletsel voor Kings komst leek die aanvankelijk niet. De inzet van B-52H-atoombommenwerpers deed echter de deur dicht, liet het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken weten. De VS hebben de lucht tussen de twee kemphanen, die de afgelopen tijd moeizaam was geklaard, 'in een oogwenk doen betrekken'. Het ministerie noemde de oefening 'je reinste nucleaire chantage'.

FOK!toen: PlayStation Portable verschijnt in Europa

Het is alweer acht jaar geleden dat Sony de handheldmarkt bestormde met hun PlayStation Portable. Inmiddels heeft de PSP plaatsgemaakt voor zijn opvolger: PlayStation Vita, maar vandaag kijken we even terug naar hoe het allemaal begon.

Nintendo heeft eigenlijk altijd de handheldmarkt gedomineerd. De GameBoy was heer en meester en ook de opvolgers waren standaard de meest verkochte handhelds op het gebied van videogames. SEGA heeft het geprobeerd, Atari heeft het geprobeerd en Nokia heeft het geprobeerd, maar niemand kon Nintendo verslaan.

PlayStation Portable vs Nintendo DS
PlayStation Portable vs Nintendo DS

Dit veranderde toen Nintendo iets geks deed en in 2004 de Nintendo DS introduceerde. Het apparaatje was anders dan men gewend was en het was zeker geen instant succes zoals we bij Nintendo gewend waren. Sony kwam vlak daarna met de PlayStation Portable en die was veel krachtiger, had een veel groter en mooier scherm en zou zich richten op de meer volwassen gamer.

De dagen van Nintendo leken geteld, maar met titels als New Super Mario Bros., Nintendogs en Brain Training veroverde Nintendo DS uiteindelijk toch weer alle harten en werd het zelfs de meest verkochte handheld aller tijden. Dit wil niet zeggen dat PlayStation Portable heeft gefaald. In tegendeel zelfs. Het is de meest succesvolle niet-Nintendo handheld tot op heden!

Met meer dan 76 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd staat het vlak achter GameBoy Advance die zo'n 81 miljoen units verkocht. Een zeer knappe prestatie dus van Sony en hun PlayStation Portable. 

God of War op PSP
God of War op PSP

Het succes van een videogame handheld hangt natuurlijk voor een groot deel af van welke games je kunt spelen. De PSP kreeg ontzettend veel games die ook op de normale consoles verschenen, Need For Speed, FIFA, Gran Turismo, Grand Theft Auto en God of War. In Japan werd men ook helemaal gek van Monster Hunter. Stuk voor stuk waren dit consolewaardige titels en een flinke stap de andere kant op dan Nintendo DS deed met games als Brain Training.

Het grote aantal verkochte exemplaren kwam niet alleen door de toffe games, je kon namelijk veel meer doen. Zo was er een internetbrowser waarmee je websites kon bezoeken en waren de afspeelmogelijkheden van video en muziek voor velen al reden genoeg om dit apparaat aan te schaffen. De eerste lading PSP's in Nederland kreeg bijvoorbeeld Spider-Man op UMD meegeleverd.

Nadelen waren er echter ook. Zo had de PSP een matige batterijcapaciteit waardoor je vaak maar een uur of vijf achter elkaar kon gamen, kostten de memory sticks veel te veel geld en is het UMD-format nooit goed aangeslagen. Films op UMD stierven net zo snel uit als films op HD-DVD deden.

PlayStation Portable GO
PlayStation Portable GO

In totaal zijn er vijf versies verschenen van de PSP, drie 'gewone' met steeds kleine verbeteringen, een PSP Go welke geen UMD-drive had en alles gedownload moest worden en een budgetmodel voor slechts 99 euro.

Op dit moment is PlayStation Portable bijna helemaal weer verleden tijd maar is er nog één game waar velen op zitten te wachten... Final Fantasy Type-0 is helaas nooit in Amerika of Europa verschenen. Misschien ooit als Vita-download?

Inafune maakt Mega Man-kloon Mighty No. 9

Inafune heeft voor bekende gameseries als Dead Rising en Mega Man gemaakt voor Capcom. Na zijn vertrek daar was de toekomst van een Mega Man erg onzeker. En nu is het dan eindelijk zo ver: Inafune gaat een nieuwe robotgame maken! Alleen heet het geen Mega Man, maar Mighty No. 9, want ja, Capcom gaat niet blij zijn als hij die naam gaat gebruiken.

Hij heeft de hulp van ons ingeroepen, want hij wil het met crowd-funding via Kickstarter gaan maken. Verschillende bonussen komen beschikbaar als het bij elkaar gesprokkelde bedrag hoog genoeg is. Met een team dat bij elkaar alle Mega Mans wel gemaakt heeft gaat hij dit project starten. Door onder andere polls wil Inafune ons ook betrekken bij het ontwerpproces.

In Mighty No. 9 speel je met de robot Beck. Hij verdient wapens als hij bazen verslaat. Klinkt bekend? Maar Beck kan meer dan Mega Man, want hij transformeert in van alles, om zo nieuwe mogelijkheden en krachten te hebben. Door energiecapsules te verzamelen kan hij ook double jumpen, tijdelijk sneller worden of natuurlijk flink wat pak slaag geven met een mega-laserstraal.

Mighty No. 9 komt uit op pc. Mocht het opgehaalde bedrag meer dan 2,5 miljoen dollar halen, dan komen er Wii U-, Xbox 360- en PlayStation 3-versie.

Oppositie Syrië hekelt 'falend leiderschap' Obama

Het belangrijkste oppositieblok van Syrië is teleurgesteld dat de Amerikaanse president Barack Obama de morele verantwoordelijkheid afschuift op het Congres. Dat zei woordvoerder Louay Safi van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) zondag op nieuwszender Al-Jazeera. De Syrische bevolking vreest volgens Safi dat het 'falende leiderschap' van de VS als een 'aanmoediging' zal werken om door te gaan met bloedvergieten.

De SNC, die de steun van het Westen geniet, begrijpt niet waarom Obama zijn voornemen gewapenderhand op te treden tegen de Syrische regering aan het Congres voorlegt. De Amerikaanse president wil immers 'niet de oorlog verklaren, maar oorlogsmisdadigers bestraffen '.

Ook de Syrische staatspers ziet in Obama's gang naar het Congres een teken van zwakte. De regeringskrant Al-Thawra voorziet dat die 'het begin van de historische Amerikaanse terugtocht' zal blijken. De tegenzin van de Amerikaanse president zou wortelen in zijn 'besef van de naderende nederlaag en het afhaken van zijn bondgenoten'.

'Rooney mist kraker door gat in hoofd'

Wayne Rooney is er vermoedelijk niet bij als Manchester United zondagmiddag op Anfield Road aantreedt tegen Liverpool. De aanvaller heeft een gat in zijn hoofd. Rooney, die lang omgeven was door transferperikelen maar nog altijd Mancunian is, kwam zaterdag op de training in botsing met een ploeggenoot. Het leverde hem een gat in het hoofd op, waardoor hij vermoedelijk verstek moet laten gaan voor de kraker tegen Liverpool.

Rooney, opgegroeid in Liverpool en opgeleid door Everton, speelde vorige week tegen Chelsea (0-0) nog negentig minuten mee. Die club poogde lange tijd hem over te nemen van United, maar lijkt daar met de komst van Samuel Eto'o van af te zien.

De transfergeruchten omtrent Rooney nemen daardoor af, zeker nu de transfermarkt nog maar enkele dagen open is. Een stap naar bijvoorbeeld Real Madrid of Paris Saint-Germain ligt niet meer in de lijn der verwachting.

Opruimen explosievenhuis Den Helder duurt nog dagen

Het opruimen van de vervallen woning in Den Helder waar de afgelopen dagen granaten en munitie werd gevonden, gaat nog dagen duren. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. Zondagochtend wordt de woning voor de vierde dag op rij doorzocht.

Een team van zo'n vijftien man doorzoekt sinds zondag 09.00 uur de woning aan de Loodsgracht, die vol ligt met rommel. Tot 10.30 uur was daarbij nog niets gevaarlijks gevonden.

Wanneer het opruimen klaar is kan de woordvoerder niet zeggen. "Er ligt heel veel troep. Dat wordt nu stuk voor stuk naar buiten gebracht, omdat we niets willen missen", aldus de zegsman. Onder meer een partij klinkers, een krat oude flessen koffiemelk en veel oude folders werden aangetroffen. Ook moest een schuurtje bij de woning worden gestut.

Donderdag werden twee granaten gevonden. Vrijdag en zaterdag werd munitie aangetroffen. De bewoonster van het huis, die kampt met verzamelwoede, is aangehouden en zit vast.

De afzetting rond het huis is inmiddels verkleind. Om te voorkomen dat mensen stilstaan op een drukke naastgelegen weg, die ook de hulpdiensten mogelijk moeten gebruiken, zijn schermen voor het huis geplaatst. Directe omwonenden moeten tijdens de opruimwerkzaamheden hun huis uit, 's nachts mogen ze wel thuis slapen. Voor wie dat wil, regelt de gemeente onderdak.

[US Open] Federer laat weinig heel van Mannarino

Roger Federer was zaterdagavond ook in zijn derde wedstrijd op de US Open in topvorm. De Zwitser had slechts 81 minuten nodig tegen de Fransman Adrian Mannarino: 6-3, 6-0 en 6-2. In de vierde ronde treft de als zevende geplaatste Federer de Spanjaard Tommy Robredo (19)

Mocht de vijfvoudig winnaar dat duel winnen dan is de kans groot dat hij in de kwartfinale zijn aartsrivaal Rafael Nadal (2) tegenkomt. Caroline Wozniacki (6) werd verrast door een qualifier. De Italiaanse Camila Giorgi was de Deense, in 2009 nog finalist in New York, met 4-6, 6-4 en 6-3 de baas. Giorgi treft nu haar landgenote Roberta Vinci (10).

Er was ook Nederlands succes. Jean-Julien Rojer bereikte met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi de derde ronde door de Spanjaarden Roberto Bautista en Daniel Gimeno-Traver met 6-2 en 6-3 te verslaan. Het Nederlands-Pakistaanse duo is als vijfde geplaatst in New York.

Chalets afgebrand op Brabantse camping

Op een camping in het Brabantse Herpen heeft zaterdagavond een grote brand gewoed. Daarbij werden vier chalets en een schuurtje in de as gelegd, meldt Omroep Brabant. Niemand raakte gewond.

De brand op camping De Brug aan de Sint Sebastianusstraat ontstond rond 23.00 uur. Ruim een uur later had de brandweer het vuur onder controle en kon gestart worden met nablussen.

De oorzaak van de brand is onduidelijk. Wel zijn meerdere gasflessen ontploft, meldt de regionale omroep.

FC Utrecht-supporters slopen Zwols café

Tientallen voetbalsupporters uit Utrecht hebben zaterdagavond flink huisgehouden in een café in Zwolle. Ruiten, stoelen en glazen werden vernield, meldt de politie. Vijf verdachten zijn aangehouden. Niemand raakte gewond.

Het incident in het café aan de Oude Meppelerweg werd rond 20.30 uur gemeld. Er ontstond een confrontatie tussen de supporters en de bezoekers van de horecagelegenheid, aldus de politie.

Toen de agenten aankwamen was de groep Utrecht-supporters alweer vertrokken. Vijf verdachten konden in Nijkerk worden aangehouden. Zij zijn voor verhoor en verder onderzoek vastgezet. De politie doet nader onderzoek naar de zaak.

FC Utrecht komt zondag op bezoek bij PEC Zwolle, de huidige nummer een van de eredivisie.

Levensgevaarlijke straling bij centrale Fukushima

Bij reservoirs vol radioactief koelwater op het terrein van de verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi is zaterdag een levensgevaarlijk hoog stralingsniveau gemeten. De vastgestelde 1800 millisievert is voor mensen binnen vier uur fataal, meldt beheerder Tepco.

Het energiebedrijf tekende aan dat gammastraling slechts 1 millisievert van dat totaal uitmaakt. Het gaat vooral om bètastraling, die minder bereik en minder doordringend vermogen heeft. Veilige afstand bewaren en het aanbrengen van afdekmateriaal kan volgens Tepco soelaas bieden.

Het stralingsniveau van 1800 millisievert, ruim 3,5 keer het jaartotaal waaraan mensen mogen worden blootgesteld, geldt volgens de reactorbeheerder bovendien slechts op enkele plaatsen op het terrein in Fukushima.

Rondom de kerncentrale zijn een stuk of duizend stalen tanks gebouwd, die bijna driehonderd miljoen liter verontreinigd water bevatten. Met het water zijn de reactorkernen gekoeld die na een aardbeving en tsunami in maart 2011 oververhit raakten en smolten.

Holland Acht vijfde bij WK

In de 227ste en laatste race van de wereldkampioenschappen roeien in Zuid-Korea is de Holland Acht als vijfde geëindigd.  Ze klokten  een tijd van 5.37,11. Het goud ging naar Groot-Brittannië (5.30,35), gevolgd door olympisch kampioen Duitsland (5.30,89).  De Verenigde Staten moesten met 5.33,92 genoegen nemen met brons.

In de boot van De Holland Acht zaten David Kuiper, Govert Viergever, Boudewijn Roell, Sjoerd de Groot, Vincent van der Want, Ruben Knab, Gerbren Spoelstra, Thomas Doornbos en Peter Wiersum. Oranje behaalde in totaal drie medaillles, waarvan twee op olympische nummers.

De mannen vier-zonder pakten goud en brons was er voor de twee-zonder. Ook de Nederlandse vrouwen in de lichte dubbelvier pakten goud. Dit is een niet olympisch nummer. De kernploeg behaalde in Chungju in totaal negen tickets voor de A-finales op de olympische nummers. Volgens technisch directeur Hessel Evertse voldeed Oranje ruimschoots aan de verwachtingen. Volgend jaar is de mondiale eindstrijd op de Bosbaan in Amsterdam.

Premier Jemen ongedeerd na aanslag

Premier van Jemen Mohammed Bassindwa heeft zaterdagavond een moordaanslag overleefd. Onbekende schutters openden in de hoofstad Sanaa vanuit een auto het vuur op het konvooi waarin Bassindwa reed, maar hij bleef ongedeerd, meldt een woordvoerder van de premier.

Het is niet duidelijk wie achter de aanslag zit. Ook is niet bekend of de aanslag was gericht op de premier of onderdeel uitmaakt van de toegenomen spanningen in het land. Bassindwa trad in 2011 aan in Jemen, kort nadat voormalig president Ali Abullah Saleh aftrad na volksprotesten.

Inside the Square met Lightning

Square Enix heeft een behind-the-scenes van Lightning Returns: Final Fantasy XIII online gezet. De makers gaan in op de game, waarom het in drie delen gemaakt moest worden en waarom de franchise na 25 jaar nog steeds gamers aantrekt.

Lighning Returns gaat verder op het gebeuren in Final Fantasy XIII-2, maar dan vijfhonderd jaar later. De wereld is versmolten met Valhalla, de wereld van Chaos, en vergaat in enkele dagen. Lightning ontwaakt uit haar lange slaap en moet dit proces proberen te keren.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII komt in Japan dit jaar nog uit. Helaas moeten wij nog wachten tot Valentijnsdag 2014, want dan mogen wij de wereld in maximaal dertien dagen redden.

Cocu: "Al weken een zwaar programma"

Phillip Cocu zag hoe zijn team op de avond dat PSV het 100-jarig bestaan vierde, remiseerde tegen SC Cambuur. "Normaal overkomt ons dat niet." Slordig, dat was het sleutelwoord na PSV - Cambuur. "We maakten te veel fouten in de uitvoering. Dat begon al bij de aanname. De ballen sprongen van de voet af. Normaal overkomt ons dat niet", aldus Cocu op de persconferentie na afloop.

Volgens de coach is er wel een verklaring voor. "We hebben al wekenlang een zwaar programma, met twee duels per week. Dan hebben de meeste spelers ook nog een interland gespeeld. Tegen Heracles (1-1) vorige week zagen we al dat sommige jongens daar wat moeite mee hadden."

Voor een topclub is zo'n zwaar programma onvermijdelijk, en dus vindt Cocu dat het beter moet. "Uiteindelijk moeten we er doorheen. Fysiek en mentaal. En als het even wat minder gaat, moet je die paar kansen die je krijgt gewoon benutten."

Baldur's Gate 2 Enhanced Edition naar Mac en Windows

Beamdog heeft medegedeeld dat Baldur's Gate 2: Enhanced Edition op pc en Mac november uitkomt. De game komt met de uitbreiding, nieuwe personages en nieuwe content uit.

De nieuwe content komt beschikbaar via quests en verhaal in Shadows of Amn en de uitbreiding Troon van Bhaal. De iOS- en Android-versies komen na de release van de desktopversies.

Baldur's Gate 2 Enhanced Edition bevat Baldur's Gate 2: Shadows of Amn en Baldur's Gate 2 Troon van Bhaal. Er zijn vier mogelijk nieuwe teamleden, als je ze toelaat. Deze komen beschikbaar als DLC voor iPad en Android. In de nieuwe dungeon The Black Pits 2: Gladiators van Thay vecht je met high-level personages. Een potje multiplayer is gemakkelijker gemaakt: het vinden van spelers, lijsten bijhouden van spelers en joinen van spellen is verbeterd. De game heeft ondersteuning voor breedbeeld gebieden zijn grafisch verbeterd en meer interface en gameplayverbeteringen zijn toegevoegd.

Baldur's Gate 2: Enhanced Edition is nu te preorderen en komt 15 november uit voor pc en mac. De versies voor iOS en Android hebben nog geen releasedatum gekregen.

Rocksmith 2014 leert je een lesje

Met Rocksmith 2014 krijg je nog meer lessen, met duidelijker videobeelden, om je gitaarspel naar een hoger plan te tillen. In onderstaande video worden enkele features uitgelegd.

Dit keer kijk je niet alleen naar het scherm om het daarna perfect (te proberen) na te spelen, het spel luistert naar wat je doet en geeft meteen tips om het te verbeteren. Het schotelt je lessen voor als het merkt dat je een techniek goed onder de knie hebt. Op die manier oefen je veel specifieker op je probleemgebieden en leer je de techniek door middel van lessen, minigames en video's beter onder de knie te krijgen.

Rocksmith 2014 komt oktober uit voor pc, Mac, PlayStation 3 en Xbox 360. Een versie met kabel, een versie zonder kaabel en een gitaarbundel komen beschikbaar.

[Serie A] Juventus en Napoli winnen ook tweede duel

Juventus en Napoli hebben ook hun tweede wedstrijd van dit seizoen in de Serie A gewonnen. Juventus was thuis met 4-1 veel te sterk voor Lazio. Napoli boekte een 4-2 uitzege bij Chievo Verona. De andere ploegen in Italië komen zondagmiddag pas in actie.

Lazio werd twee weken geleden in de strijd om de Italiaanse Super Cup met 4-0 verslagen door Juventus. Revanche bleek er voor de ploeg uit Rome echter niet in te zitten. De Chileen Arturo Vidal zette de thuisploeg met twee goals al vroeg op een 2-0 voorsprong.

Miroslav Klose bracht de spanning nog even terug, maar na rust liep Juventus verder weg. Mirko Vucinic en Carlos Tevez maakten er 3-1 en 4-1 van. Lazio speelde door een rode kaart voor Hernanes een groot deel van de tweede helft met een man minder.

Napoli had de zege in Verona voor een groot deel te danken aan Marek Hamsik. De Slowaak scoorde twee keer. José Callejon en Gonzalo Higuain waren de andere doelpuntenmakers voor de ploeg uit Napels. Alberto Paloschi scoorde twee keer voor de thuisploeg.

Cybernetische soldaten in XCOM: Enemy Within

2K Games heeft een trailer van XCOM: Enemy Within uitgebracht waarin de verbeteringen aan je soldaten duidelijk naar voren komen. Cybernetisch of genetisch, je soldaten kunnen een stuk meer betekenen op het slagveld vol aliens.

Allereerst is er de MEC, de Mechanized Exoskeletal Cybersuits, waarmee je je soldaten kunt uitrusten. Gebaseerd op buitenaardse technologie en je hebt een nieuwe kamer, de cybernetic lab, in je basis nodig om het ding aan je soldaten te kunnen geven. Als MEC ben je veel sterker en heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om met een krachtige, mechanische vuist tegen de bakkes van een alien te rammen.

Een interessante upgrade voor niet-MEC's zijn de genetische verbeteringen aan benen, ogen, borst, huid en hersenen. Het klinkt bijna als het originele Syndicate waar je verschillende lichaamsdelen van je agenten kon upgraden. Deze opties moet je eerst onderzoeken door sectie op een gevangen alien te plegen en een nieuwe kamer, de genetic lab, te bouwen. Door bijvoorbeeld de benen te upgraden, kun je veel hoger springen. De nieuwe levels zijn hier ook op berekend en je kunt er dus voor zorgen dat je een sniper op een hogergelegen gebied plaatst om zo veiliger aliens te snipen.

De uitbreiding voor XCOM: Enemy Within komt 15 november uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Duarte: "Stap naar Ajax is een droom"

Lerin Duarte maakt zeer waarschijnlijk de overstap van Heracles Almelo naar Ajax. Zaterdag werd bekend dat de clubs een akkoord hebben. "Ik ben er wel blij mee." Heracles wilde na de wedstrijd tegen ADO Den Haag pas een besluit nemen en het nieuws naar buiten brengen.

Zo stond Duarte eerst nog voor de camera te vertellen dat hij van niets wist, en kwam hij enkele minuten later voor diezelfde NOS-camera bevestigen dat hij Ajacied is. "De voorzitter zei dat ik het nog niet naar buiten moest brengen", aldus Duarte tegenover de NOS. Dat mocht dus alsnog, het is rond, hij is bijna speler van Ajax. "Nu moet ik nog medisch gekeurd worden en persoonlijk rondkomen met de club. Ik ben er wel blij mee."

Duarte, die in Amsterdam Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) moet opvolgen, gaat met zijn nieuwe club de Champions League in. Daarin treft hij in ieder geval Barcelona, Celtic en AC Milan. "Het is mooi dat ik dat ga mee maken, het is een droom om de stap naar Ajax te maken."

Zo snel ging het dus. Eerst moest hij een beetje liegen en daarna kon hij het akkoord van de daken schreeuwen, al deed hij dat niet meteen. "Het is een gek gevoel, ik moet het zelf ook nog even beseffen. Ajax is een heel mooie club en ik ben er blij mee."

Steijn kan verliespartij niet verklaren

ADO Den Haag-trainer Maurice Steijn heeft geen verklaring waarom zijn ploeg in een bijzonder matige wedstrijd met 1-0 verloor op bezoek bij Heracles Almelo. Alleen in de openingsfase zag Steijn zijn ploeg aardig voetballen. "In de eerste twintig minuten hebben we het nog redelijk gedaan. Daarna zijn we gestopt met een verzorgde opbouw. Dat was in het voordeel van Heracles", zei hij tegen FOX Sports.

Een verklaring voor het mindere spel in het restant had de oefenmeester niet. "Als het een keer niet lukt, moet je gewoon blijven proberen. Maar dat deden wij niet. Door twee opeenvolgende fouten krijgen we dat doelpunt tegen. Dat was typerend voor ons spel vanavond in Almelo."

Van Basten trots ondanks laat puntenverlies

Sc Heerenveen heeft zaterdag met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente. Een knap resultaat op papier, al had er meer ingezeten voor de Friezen. FC Twente maakte immers pas in de laatste minuut gelijk. Trainer Marco van Basten is trots op zijn ploeg, ondanks dat late puntenverlies.

"De jongens hebben keihard gewerkt. We hebben tot het laatste moment kans gehad op de overwinning, maar Twente zorgde ervoor dat we toch nog door de knieën gingen", liet hij weten aan Foxsports. "We stonden redelijk en beide ploegen bleven gevaarlijk. Uiteindelijk waren wij zo fortuinlijk om de eerste goal te maken. Helaas hebben we het niet kunnen afmaken. Het was leuk geweest als we hadden gewonnen, maar Twente had recht op de gelijkmaker", gaat hij verder.

Heerenveen bevindt zich nu op een prima vierde plek in de Eredivisie. Twente staat derde. Van Basten liet overigens niets los over eventuele transfers.

[WK Judo] Grol zwaar aangeslagen na verlies

Henk Grol verloor bij het WK judo in Rio de Janeiro de finale in de categorie tot 100 kilogram. In de eindstrijd verloor hij van Elkhan Mammadov uit Azerbeidzjan. Grol liep voor de derde keer in zijn loopbaan WK-goud mis en hij was na de wedstrijd een gebroken man. "Ik ben helemaal kapot. Zit er zwaar doorheen. Het is gekkenhuis nu, ik weet het echt niet meer."

Na de wedstrijd schreeuwde Grol zijn frustraties van zich af in de catacomben van de Maracanãzinho-hal, gelegen naast het voetbalstadion Maracanã waar volgend jaar de finale van het WK voetbal wordt gehouden. "Deze doet heel veel pijn. Ik dacht dat ik deze finale bijna niet kon verliezen. Het was een goede tegenstander voor de finale. Maar ik maak een foutje en dat wordt meteen afgestraft."

In de kwartfinale won Grol nog knap van de Duitser Dimitri Peters, die hem op de Olympische Spelen in Londen uit de halve finale hield. In deze wedstrijd liep de 28-jarige judoka echter tegen een polsblessure aan. Zowel voor de halve finale als voor de finale werd er een spuitje ingezet tegen de pijn. "Ik had er wel last van. Mijn lichaam werkt niet mee. Daarom verlies ik niet, maar het zou fijn zijn als ik gewoon eens fysiek in orde ben en dan op de hoogste trede sta."

Ondanks het zilver kon er bij Grol geen lachje af. "Ik ben absoluut niet blij met zilver. Het is een mooie prestatie, maar ik kwam hier maar voor een ding. Hier doe ik het niet meer voor. Ik geef alles voor deze sport. Ik heb nog een droom om een titel te winnen. Het moet ooit een keer goed gaan komen."

Coach Maarten Arens had te doen met zijn pupil. "Het is vreselijk. Echt vreselijk. Voor die jongen is het erg. Voor zijn moraal moet hij eens wat winnen. Hij was er heel dichtbij. Hij maakt één foutje met de pakking en daardoor verliest hij. Hij is woest, en ik ook."

[Bundesliga] Schalke bezorgt Leverkusen eerste nederlaag

Bayer Leverkusen heeft na drie overwinningen op rij de eerste nederlaag van het seizoen geleden. In de Veltins Arena in Gelsenkirchen was Schalke 04 met 2-0 te sterk. Leverkusen staat nu achter Bayern München en Borussia Dortmund op de derde plaats in de Bundesliga. Voor Schalke is het pas de eerste overwinning van het seizoen.

De thuisploeg kwam na een halfuur spelen op voorsprong toen Marco Höger zijn hoofd tegen de bal zette na een vrije trap van Jefferson Farfan. De oud-PSV'er besliste de wedstrijd door zeven minuten voor tijd een penalty te benutten. De van AC Milan overgekomen Kevin-Prince Boateng stond bij Schalke meteen in de basis.

Radiozenders voldoen aan digitale kwaliteitseis

Radiozenders kunnen in vrijwel heel Nederland digitaal worden ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek door het ministerie van Economische Zaken. Digitale radio biedt een aantal voordelen ten opzichte van het oude, analoge signaal. Zo is de geluidskwaliteit hoger en is het gebruiksvriendelijker.

Luisteraars hoeven voor digitale radio geen frequenties meer te onthouden. De radio-ontvanger toont een lijstje met namen van de zenders die kunnen worden beluisterd. Daardoor is ook het opzetten van tijdelijke radiostations, bijvoorbeeld rond evenementen, gemakkelijker. Een nadeel is dat lang nog niet alle radio's met het digitale signaal overweg kunnen.

De publieke en commerciële zenders voldoen zondag aan een eis van het ministerie van Economische Zaken. Ze mogen nog via het vertrouwde analoge signaal via de ether blijven uitzenden, maar moeten daarnaast in minimaal veertig procent van het land via een nieuw, hoogwaardig digitaal signaal te ontvangen zijn.

De publieke omroep had al digitale uitzendingen in de Randstad en Noord-Brabant. Het digitale signaal is verbeterd van de oude DAB-kwaliteit naar DAB+ en uitgebreid naar andere delen van het land. Ook de commerciële zenders hebben volgens het ministerie de grens van veertig procent dekking ruimschoots gehaald. Zenders als Sky Radio, Radio Veronica en BNR zouden in vrijwel heel Nederland digitaal te ontvangen zijn.

In Nederland zijn nog geen plannen FM te vervangen door DAB+, maar het behoort wel tot de mogelijkheden. In Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden worden in de komende vijf jaar besluiten genomen over de toekomst van FM. Zo hebben de Britten het plan FM te reserveren voor lokale omroepen en nationale omroepen over te zetten naar DAB+. Hiervoor moet het digitale marktaandeel wel eerst boven de vijftig procent komen.

Licht op snelwegen gaat uit

Op een groot gedeelte van de snelwegen in de Randstad en het zuiden van het land gaat vanaf zondag stapsgewijs de verlichting uit. De maatregel is vooral bedoeld om kosten te besparen. De lampen gaan om 21.00 uur uit, op drukkere plekken twee uur later. 's Ochtends om 05.00 uur gaan ze weer aan.

Rijkswaterstaat kondigde de maatregel een jaar geleden aan. In juni gingen de lichten langs de eerste wegen al uit. Het overgrote deel van de operatie vindt echter deze maand plaats, zei een woordvoerder.

Onder meer op grote delen van de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort, de A2 tussen Utrecht en Eindhoven en tussen Maasbracht en Maastricht gaan de lantaarnpalen uit. De verlichting wordt ook uitgeschakeld op delen van de A4 tussen Amsterdam en Den Haag, de A12 tussen Utrecht en Den Haag en de A58 tussen Roosendaal en Eindhoven.

Op een aantal plaatsen blijven de lampen wel branden, omdat de verkeersveiligheid dat volgens Rijkswaterstaat vereist. Dit is bijvoorbeeld bij scherpe bochten het geval. Ook tunnels blijven gewoon verlicht.

De Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) noemt de maatregel onverstandig. "'s Nachts is men al slaperig en minder alert", zegt voorzitter Hans Hamburger. "Licht vermindert dat effect. Daarnaast is de verlichting in de jaren zeventig juist neergezet in verband met de verkeersveiligheid."

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) maakt zich echter geen zorgen. Volgens een woordvoerder is zorgvuldig bekeken waar de lichten uit kunnen. Ook volgens de ANWB is het effect op de veiligheid gering.

Naast een geschatte besparing van zo'n 35 miljoen euro, leidt de maatregel ook tot een lager energieverbruik en minder lichtvervuiling. Mensen en dieren kunnen last hebben van nachtverlichting. Daarnaast kan de verlichting de groei van planten verstoren.

Nabestaanden Srebrenica hopen op einde proces

Nabestaanden van 3 moslimmannen die omkwamen tijdens de val van Srebrenica in 1995 hopen vrijdag een punt te kunnen zetten achter 11 jaar lang procederen. Ze vinden dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van de mannen. Het gerechtshof gaf ze gelijk, de Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in de zaak.

Nederland vindt juist dat het niet verantwoordelijk is voor de dood van de mannen. Dutchbat bestond weliswaar uit Nederlandse militairen, maar de effectieve controle over de vredesmissies was niet in handen van Nederland, maar in handen van de Verenigde Naties.

De zaak is aangespannen door Hasan Nuhanovic, tolk van Dutchbat, en de nabestaanden van de vermoorde elektriciën Rizo Mustafic van Dutchbat. Nuhanovic verloor zijn vader en zijn broer. De slachtoffers werden van de compound van Dutchbat gestuurd, vielen in handen van het Bosnische-Servische leger van generaal Mladic en werden vermoord. Het Nederlandse bataljon bleek niet in staat de enclave te beschermen. Zeker 7000 moslimmannen en -jongens werden gedood.

Advocaat-generaal P. Vlas gaf begin mei al een advies aan de Hoge Raad. Ook hij vindt dat Nederland schuld heeft aan de dood van de drie mannen. Als de Hoge Raad dat advies volgt, betekent dat het einde van het jaren slepende conflict. In dat geval vragen de zij een schadevergoeding, hoewel het ze daar niet in eerste instantie om te te doen was. "Als het alleen om geld zou zijn gegaan, dan houd je dat geen 11 jaar vol", zegt hun advocaat Liesbeth Zegveld.

Als de Hoge Raad besluit de zaak terug te sturen naar een gerechtshof, laat een nieuw oordeel mogelijk maanden, zo niet jaren op zich wachten.

Obama dient voorstel in voor aanval op Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdagavond een voorstel naar het Congres gestuurd, waarin hij officieel om toestemming vraagt om Syrië te mogen aanvallen. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

Obama wil met de militaire actie voorkomen dat de Syrische regering opnieuw een aanval met chemische wapens uitvoert. De aanval moet 'afschrikken, ontwrichten, voorkomen en degraderen'. Het Congres komt volgens de BBC op 9 september bij elkaar.

Kaakslag Holleeder in aanklacht Dick V.

De klap die Willem Holleeder vorig jaar een gebroken kaak opleverde, is opgenomen in de aanklacht tegen de Beverwijkse sportschoolhouder Dick V. Dat bevestigt V.'s advocaat, Nico Meijering, meldt RTV Noord-Holland zondag. De kaakslag zou volgens Meijering pas onlangs aan de aanklacht zijn toegevoegd.

De 48-jarige Dick V. staat maandag samen met zijn 44-jarige medeverdachte Danny K. uit Hilversum in een zogeheten pro forma-zaak terecht voor onder meer afpersing. In mei van dit jaar werd het tweetal samen met acht anderen, onder wie Holleeder en Angela van H., de ex-vrouw van Patrick Kluivert, aangehouden.

K., V. en Holleeder zouden deel uitmaken van een zogenoemd Hollands netwerk, dat zich bezighield met afpersing, drugshandel, vuurwapenbezit, het witwassen van crimineel geld en zware mishandeling. Holleeder staat maandag nog niet terecht.

Holleeder en Dick V. kregen in oktober vorig jaar ruzie op een terras in Amsterdam-Zuid. Holleeder meldde kort daarop in zijn column in Nieuwe Revu dat de ruzie weer was bijgelegd. Hij zou destijds geen aangifte hebben gedaan.

Nieuwsuur meldde zaterdag dat Holleeder, Danny K. en Dick V. jarenlang in openbare ruimten zijn afgeluisterd. Waarschijnlijk werden daarbij op afstand inschakelbare microfoons gebruikt.

FOK! wat een weer... Fris en meest bewolkt

Goedemorgen! De neerslag bleef gisteren toch wel heel beperkt, want op de meeste plekken viel er minder dan een millimeter regen. Al vrij snel klaarde het weer op en beleefden we een zeer aardige zaterdagmiddag. Vandaag zullen we de zon een stuk minder te zien krijgen.

Opnieuw komt er een uitgemergelde storing over en daardoor zal het vandaag op de meeste plaatsen bewolkt zijn. In het noorden van het land valt er uit die bewolking ook af en toe wat regen of motregen. Onder de grote rivieren blijft het op de meeste plekken droog. Het is met 18 graden vrij fris te noemen, en een matige tot vrij krachtige noordwestelijke wind maakt het er niet direct beter op.

De komende week lopen de temperaturen geleidelijk aan weer op tot een zomerse 25 graden, maar de 30 graden die er even leek aan te komen is inmiddels geschrapt. Wel schijnt de zon dan volop en is er opnieuw geen enkele sprake van regen of buien.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bunker1
Tijdens zijn wandelingen in de Pfalz kwam qltel een aantal bunkers uit de koude oorlog tegen.

 Bunker2
Vermoedelijk lagen er daar munities en explosieven opgeslagen.

 Bunker3
Een prachtig stukje historie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOK!filmblik: Edgar Rice Burroughs (1875 - 1950)

Er zijn maar weinig schrijvers wiens werk zo tot de verbeelding spreekt als de prachtige boeken van de Amerikaanse schrijver Edgar Rice Burroughs. In FOK!filmblik vandaag een terugblik op het leven van de legendarische schrijver die vandaag precies 138 jaar geleden werd geboren.


De vroege jaren.

Edgar Rice Burroughs wordt op 1 september 1875 geboren in Chicago als de zoon van een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog. Nadat hij 1895 is afgestudeerd aan de militaire Academie in Michigan en niet tot de West Point academie wordt toegelaten, wordt hij gelegerd in Fort Grant in Arizona. Als blijkt dat de jonge Burroughs een hartafwijking heeft, wordt hij in 1897 ontslagen uit het leger. Edgar heeft vervolgens diverse baantjes maar vind uiteindelijk in 1899 werk bij de firma van zijn vader. Na een aantal jaren met weinig inkomsten, Burroughs had een baan als vertegenwoordiger van puntenslijpers, was hij er helemaal klaar mee en besloot om zijn hobby om te zetten naar een baan met inkomsten. Geinspireerd door de maffe verhalen, die Burroughs in de diverse populaire pulpblaadjes tegenkwam, leek het hem wel een goed idee om ook zulke verhalen te gaan schrijven.

De eerste druk van De prinses van Mars uit 1922
De eerste druk van De prinses van Mars uit 1922

Barsoom

In 1912 verschijnt dan ook zijn eerste verhaal Under the Moons of Mars, weliswaar onder het pseudoniem Norman Bean om zijn goede reputatie te beschermen. Het science fiction verhaal blijkt een groot succes en zou de start vormen van de razend populaire Barsoom-reeks. Datzelfde jaar begint de schrijver aan één van zijn meest succesvolle personages met het verhaal Tarzan of the Apes. Het verhaal verschijnt in oktober van dat jaar in het pulpblad All-Story Magazine en is meteen een groot succes. Burroughs wist dat er meer uit dit verhaal over de jungleheld te halen viel en besloot om er stripverhalen en bioscoopfilms van te gaan laten maken. Betweters probeerden de schrijver nog over te halen om dit niet te doen maar Burroughs negeerde hen en bewees dat ze ongelijk hadden. De wekelijks verschijnende strips van Tarzan waren ontzettend populair en daarmee begon men ook in Hollywood nieuwsgierig te worden naar dit fenomeen. Tot op de dag van vandaag is Tarzan nog steeds één van de meest succesvolle fictieve personages aller tijden!

In 1917 brengt de uit Chicago afkomstige uitgever A. C. McClurg een zestal korte verhalen van Burroughs uit in boekvorm, met als titel A Princess of Mars. McClurg was ook de uitgever die als eerste de kwaliteit van de verhalen over Tarzan had erkent en een aantal van Burroughs' korte verhalen bundelde tot het allereerste Tarzan boek ooit. Maar ook de epische avonturenverhalen, waarin mensen door de ruimte naar allerlei andere planeten reisden, werden door velen gelezen. In de verhalen van Burroughs heette Mars trouwens Barsoom en de planeet Venus luisterde in de Barsoom-reeks naar de naam Amtor. Burroughs kocht een enorme lap grond en een grote boerderij, vlakbij Los Angeles, en noemde het landgoed Tarzana. In de jaren daarna ontstond er al snel een kleine gemeenschap, die vanaf 1927 de naam Tarzana over zou nemen van de schrijver.


Een prachtige door een fan gemaakte trailer, waarin de overeenkomsten
tussen het verhaal van Burroughs en latere science fiction films wordt getoond.

De Barsoom serie zou in totaal uit 11 boeken bestaan, die tussen 1912 en 1964 zouden worden uitgebracht. Het meest bekende boek in de reeks is John Carter of Mars, dat in 1940 werd gepubliceerd in het blad Big Little Book. In het verhaal komt een Amerikaanse soldaat genaamd John Carter per ongeluk op de planeet Mars terecht waar op dat moment een grootse oorlog bezig is tussen de diverse buitenaardse rassen. Het zou tot 2012 duren voordat het verhaal van Burrough eindelijk verfilmd zou gaan worden. De Barsoom-reeks had eerder al als inspiratiebron gewerkt voor regisseurs als George Lucas (de eerst verschenen trilogie van Star Wars) en James Cameron (Avatar) en zo kregen vele filmkijkers het idee dat ze alles, dat ze in de sciencefiction film John Carter voorbij zagen komen, al eerder hadden gezien en zo kon het gebeuren dat een prima film toch een grote flop werd voor Disney. Het is maar goed dat de schrijver het niet meer mee heeft hoeven te maken.

Tarzan op het witte doek

Vanaf 1918 zijn de avonturen van Tarzan op het witte doek te aanschouwen. De allereerste acteur die de jungleheld speelde in het stomme film tijdperk was Elmo Lincoln. Lincoln zou na Tarzan of the Apes (1918) nog tweemaal terugkeren in de rol van Tarzan, in de films The Romance of Tarzan (1919) en The Adventures of Tarzan (1921). Ook Gene Pollar, James Pierce en Frank Merrill zouden in het stomme film tijdperk de huid van Tarzan kruipen.

Uit het blad Frisia van 6 februari 1931
Uit het blad Frisia van 6 februari 1931

Één van de meest opvallende Tarzan films uit dat tijdperk was de door J. P. McGowan geregisseerde Tarzan and the Golden Lion uit 1927, waarin we een nog zeer jonge Boris Karloff tegenkomen als de opponent van Tarzan. Het zou Frank Merrill zijn die als Tarzan de overstap zou wagen naar films met geluid. Tarzan the Tiger (1929) was oorspronkelijk als stomme film opgenomen, maar werd voor de uitgave alsnog ingesproken door de cast. De film, gebaseerd op het verhaal Tarzan and the Jewels of Opar, werd lange tijd als verloren beschouwd, maar de vijftiendelige serial werd een aantal jaren geleden teruggevonden en is ook op dvd uitgebracht voor de liefhebbers.

Aan het begin van de dertiger jaren werden de Tarzan films enorm populair vanwege de aanwezigheid van een nieuwe acteur in de rol van de heer van Greystoke. Vanaf Tarzan the Ape Man (1932) werd de rol namelijk vertolkt door de meervoudig Olympische zwemkampioen Johnny Weissmüller. De zoon van Duitse immigranten uit Roemenië was de acteur die het langst in de rol van onze jungleheld te zien zou zijn. In de daaropvolgende zestien jaar was de acteur maar liefst in twaalf Tarzan films te zien.

De strip Tarzan van de Apen uit het blad Frisia in 1940
De strip Tarzan van de Apen uit het blad Frisia in 1940

De films met Johnny Weissmüller en Maureen O'Sullivan (als Jane) waren ontztettend populair, maar tussendoor verschenen er vanwege allerlei rechtenkwesties ook nog Tarzan films met Buster Crabbe (The New Adventures of Tarzan uit 1935), Herman Brix (in de serial Tarzan and the Green Goddess uit 1938) en Glenn Morris (Tarzan's Revenge uit 1938). Na Tarzan and the Mermaids in 1948 besloot Weissmüller om zijn liaan aan de wilgen te hangen en ging voor korte tijd met pensioen. De acteur leek zijn werk duidelijk te missen en was later nog te zien in de eveneens succesvolle serie Jungle Jim.


Tarzan in de jaren vijftig en later

Toen men op zoek ging naar een opvolger voor Weissmüller bleek er behoorlijk wat animo voor de rol te zien. Maar liefst 200 acteurs deden auditie voor de rol die uiteindelijk naar Lex Barker zou gaan. Barker was een 29-jarige acteur uit New York die vijfmaal de rol van de jungleheld voor zijn rekening zou nemen. Vooral zijn derde film Tarzan's Peril (1951) blonk uit vanwege de prachtige natuuropnames, die op locatie in Afrika geschoten waren. Tussen 1955 en 1960 verschenen maar liefst zes films met de uit Las Vegas afkomstige bodybuilder Gordon Scott als de aapmens Tarzan. Het waren de films met Scott die weer terugkeerden naar het oorspronkelijke verhaal van Burroughs. Vanaf de vroege jaren zestig zijn we de rol vervolgens overgenomen worden door Jock Mahoney, Mike Henry en Ron Ely. Die laatstgenoemde acteur was te zien in een pilot voor een succesvolle tv-serie in 1966 en vervolgens nog een keer in de tweedelige tv-film Tarzan's Deadly Silence uit 1970. Het zou daarna lange tijd stil worden rondom onze held uit de jungle.

De latere jaren

Het zou tot de tachtiger jaren duren voordat het verhaal van Burroughs weer aan populariteit begon te winnen. In 1981 verschijnt de John Derek-film Tarzan, the Ape Man, met Bo Derek, Miles O'Keeffe, Richard Harris en John Phillip Law in de hoofdrollen. In de film werd het verhaal van Burrough verteld vanuit het oogpunt van Jane Parker (Bo Derek). De film werd door diverse critici de grond ingeboord. Dan ging het regisseur Hugh Hudson een stuk beter af in 1984 met zijn bewerking van het uit 1912 stammende verhaal Tarzan of the Apes van Burroughs. In Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes wordt de aapmens gespeeld door de op dat moment nog relatief onbekende acteur Christopher Lambert. Het was mede door deze fijne film dat een nieuwe generatie filmkijkers kennis maakten met de koning van het oerwoud. De laatste keer dat we tot nu toe Tarzan in levende lijve op het witte doek konden aanschouwen was in 1998 in de film Tarzan and the Lost City van Carl Schenkel.

Naast bioscoopfilms was het klassieke verhaal van Edgar Rice Burroughs ook het onderwerp van diverse documentaires. Zo zagen we onder meer Tarzan: The Legacy of Edgar Rice Burroughs (1996), Tarzan at the Movies, Part 1: Johnny Weissmuller (1996), Tarzan at the Movies, Part 2: The Many Faces of Tarzan (1996), Investigating Tarzan (1997), The One, the Only, the Real Tarzan (2004) en Tarzan: Silver Screen King of the Jungle (2004). Uiteraard werden er ook animatiefilms en series gemaakt rondom de jungleheld. De meest bekende daarvan is de serie The Legend of Tarzan, die van 2001 tot 2003 werd gemaakt door Disney.


Burroughs en de Tweede Wereldoorlog

Nadat Amerika betrokken was geraakt in de Tweede Wereldoorlog vond ook Burroughs dat hij zich nuttig op moest stellen voor zijn land. Burroughs woonde ten tijde van de aanval op Pearl Harbour op Hawaii en ondanks dat de baas al dik in de 60 was vroeg hij of hij aan het werk kon als oorlogscorrespondent, wat uiteraard meteen werd gehonoreerd. Na de Tweede Wereldoorlog keerde Burroughs naar Encino in Californië terug. Na diverse gezondheidsklachten overleed de legendarische schrijver op 19 maart 1950 aan de gevolgen van een hartaanval. De 74-jarige Burroughs liet een literaire erfenis achter die uit zo'n 80 titels bestond.

[US Open] Kvitová verliest, Nadal en Azarenka door

Petra Kvitová heeft zich op de US Open laten verrassen door Alison Riske. De als zevende geplaatste Tsjechische verslikte zich in de jonge Amerikaanse, die geen spaan heel liet van de Wimbledon-winnares van 2011; het werd 6-3 en 6-0.

Ook Maria Kirilenko moest het flink ontgelden. De Russische (14) ging over de knie bij Simona Halep, de nummer 21 van de plaatsingslijst; 6-1, 6-0. De als tweede geplaatste Victoria Azarenka moest ook de eerste set toestaan aan haar tegenstander, maar boog de wedstrijd nog wel om. De verliezend finaliste van vorig jaar won zodoende in drie sets, met (2)6-7, 6-3 en 6-2.

Rafael Nadal is nog geen enkele keer in het toernooi gebroken en zette die trend ook in de derde ronde voort. Ivan Dodig bood wel meer weerstand dan Nadal in zijn vorige wedstrijden voor zien kiezen kreeg, maar het werd op geen enkel moment spannend. Nadal won uiteindelijk met 6-4 en tweemaal 6-3.

Ana Ivanovic kwam met de schrik vrij. De Servische moest toezien hoe haar tegenstander de leiding nam met een set en een break en uiteindelijk ook de wedstrijd uit kon serveren, maar Christina McHale versloeg daarna vooral zichzelf; 4-6, 7-5, 6-4.

John Isner en Philip Kohlschreiber speelden een herhaling van de wedstrijd van vorig jaar, maar dit keer had de Duitser geen vijf sets nodig. Isners service liep iets minder dan normaal, en hij moest meerdere malen een break toestaan. Ook in de tiebreak in de vierde set, normaliter zijn specialiteit, moest de boomlange Amerikaan zijn meerdere erkennen in Kohlschreiber; 6-4, 3-6, 7-5, 7-6(5).

De als vierde geplaatste David Ferrer leek af te stevenen op een simpele overwinning in drie sets, maar verloor verrassend toch de derde set. In de vierde set stelde de Spanjaard echter orde op zaken, en won uiteindelijk met 6-4, 6-3, 4-6 en 6-4.

Janko Tipsarevic stond een set af aan de Amerikaanse jongeling Jack Sock, maar had daarna geen kind meer aan het talent. Hij zette relatief vlug de 3-6, 7-6(1), 6-1 en 6-2 eindstand op het scorebord. Ook Milos Raonic verloor de eerste set, maar ook hij had vervolgens geen enkele moeite met Feliciano Lopez; (4)6-7, 6-4, 6-3 en 6-4.

Vannacht komen onder andere Caroline Wozniacki en Roger Federer nog in actie. Zij spelen respectievelijk tegen Camila Giorgi en Adrian Mannarino.

Rayman Legends op Vita mist content

Rayman Legends op PS Vita bevat minder levels dan andere versies. De 'invasion'-levels, lastige remixes van reguliere levels, ontbreken volledig. Het aantal 'teensies' die je in de game kunt verzamelen is daardoor 615, daar waar de andere versies 700 bevatten.

Dit nieuws is ontdekt door een NeoGAF-gebruiker, die in een video de afwezigheid van de invasion-levels opmerkte. Vervolgens werd er contact opgenomen met een recensent met een Vita-exemplaar. Die bevestigde het vermoeden van de NeoGAF-gebruikers.

De Vita-versie werd in Europa al uitgesteld tot 13 september. Vermoedelijk niet om die levels er alsnog in te doen, de game komt namelijk gewoon op 3 september uit in Amerika.

Kwalijk is het feit dat Ubisoft al een tijdje promoot dat de Vita-versie vijf exclusieve Murfy-levels bevat, maar nooit een woord heeft gerept over de verwijdering van de 28 invasion-levels.

Islamisten doden burgerwachten

Gewapende islamitische opstandelingen van de groepering Boko Haram hebben zaterdag in Nigeria zeker 24 leden van een burgerwacht gedood. Dat hebben veiligheidsfunctionarissen gezegd.

De 100 man tellende burgerwacht ging op weg naar de stad Monguno, in het noordoosten van het land, om leden van Boko Haram te arresteren toen ze in een hinderlaag vielen.

Het Nigeriaanse leger werkt met burgermilities samen in een poging de Boko Haram te verdrijven. Deze groepering zou sinds het offensief van het leger wel zijn verzwakt, maar voert nog bijna wekelijks bloedige aanslagen uit.

Actiegroep Femen weg uit Oekraïne

De drie oprichtsters van de radicale Oekraïense vrouwenactiegroep Femen hebben hun land verlaten. Sinds vrijdag bevinden ze zich in Parijs. Dat melden Oekraïense media zaterdag. In een persverklaring laten de actievoersters weten zich naar aanleiding van een recente oproep tot een getuigenverhoor door de politie niet langer meer in Oekraïne veilig te voelen. Politieautoriteiten zeggen echter dat de vrouwen nergens van worden beschuldigd.

"Vrezend voor hun leven en hun vrijheid en met het doel hun werk voort te zetten zijn de activistes uit Oekraïne naar Europa gevlucht", staat in het communiqué te lezen. Als reden noemt de groep 'politieke vervolgingen van de kant van de heersende macht, veiligheidsdiensten en gerechtelijke instanties'.

Anna Goutsol, Jana Zhdanova en Alexandra Sjevtsjenko ontvingen op donderdag van de Oekraïense justitie een oproep tot een verhoor in verband met wapens aangetroffen op het kantoor van de beweging in Kiev. Femen verwijst naar dit bevel als directe aanleiding voor de beslissing om het land te verlaten. De vrouwen zeggen de oproep op te vatten als een overgang van 'de status van verdachten naar die van beschuldigden'. Ze zijn er heilig van overtuigd dat de wapens door politiemedewerkers zelf in het kantoor zijn aangebracht.

Oekraïense autoriteiten zijn niet van het vertrek van Femen onder de indruk. Zaterdag deelde een politiewoordvoerster mee dat de actiegroep nergens van wordt beschuldigd. "Alle personen die iets met het kantoor van Femen te maken hebben, worden op dit moment ondervraagd. Beweringen als zou de gerechtelijke status van bepaalde betrokkenen zijn veranderd, missen iedere grond."

Eerder verklaarde een woordvoerder aan het persbureau Interfax dat het vertrek van de vrouwen uit Oekraïne voor hen geen juridische consequenties met zich meebrengt.

Dinsdag 27 augustus sloeg de om zijn 'sextremisme' omstreden actiegroep alarm. Na een anoniem telefoontje deden politieagenten een inval op het kantoor in Kiev en troffen een handgranaat en een pistool aan. In Oekraïne staat voor verboden wapenbezit een gevangenisstraf van vijf jaar.

Deze zomer zijn oprichtster Goutsol en andere leden van Femen in Oekraïne diverse keren door onbekenden ernstig mishandeld.

Man aangereden door locomotief in Arnhem

Bij station Arnhem-Velperpoort is zaterdagavond een man gewond geraakt toen hij werd aangereden door een locomotief. De man liep bij het spoor op een plek waar dat niet mag en werd door de locomotief gegrepen. Dat meldde een woordvoerster van de brandweer, die uitgaat van een ongeval.

Door de aanrijding lag het treinverkeer tussen Arnhem en Zevenaar enige tijd stil. Over de verwondingen van het slachtoffer is niets bekend. Hij is naar het ziekenhuis UMC St Radboud in Nijmegen gebracht.

Analyse monsters Syrië duurt 3 weken

De analyse van de monsters die de VN-inspecteurs hebben genomen in Syrië, zal 3 weken duren. Dat heeft de Organisatie voor verbod op chemische wapens (OPCW) in Den Haag zaterdag bekendgemaakt.

Het team arriveerde zaterdag in Den Haag, zo bevestigde de organisatie. De negen inspecteurs van OPCW en drie leden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben materiaal verzameld waaruit moet blijken of er bij de aanval op 21 augustus in Damascus chemische wapens zijn ingezet.

Vanuit Nederland worden de verzamelde monsters voor onderzoek over verschillende laboratoria in Europa verdeeld.

Analyse monsters Syrië duurt 3 weken
Analyse monsters Syrië duurt 3 weken (Foto: ANP)

Vijf gametips voor de maand september

September 2014, de maand der maanden. Dit is de maand waar heel veel gamers op hebben gewacht. We hebben de hypetrain al maanden horen loeien, maar deze maand komt hij eindelijk aan op het station. Toch, je zult het niet geloven, komen er deze maand meer games uit dan alleen Grand Theft Auto V. Daarom hebben we ook deze maand een selectie gemaakt van vijf games die je deze maand niet wilt missen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.