FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 augustus 2013

O'Sullivan wint de Paul Hunter Classic

Snookeraar Ronnie O'Sullivan is de winnaar geworden van de Paul Hunter Classic, de vierde stop van de Europese Tour. In het Duitse Fürth won hij de finale met 4-0 van Robert Green. O'Sullivan won eerder op de dag al van Antony McGill, Stuart Bingham en Mark Selby.

De finale was in drie kwartier gespeeld. Na een rommelig eerste frame maakte The Rocket breaks van 92, 62 en 110. Het was het tweede toernooi voor O'Sullivan dit seizoen. Het volgende toernooi van de Europese Tour zal begin oktober gespeeld gaan worden in het Duitse Mülheim a/d Ruhr. 

Bestuurder 'asobusje' meldt zich na ongeval A2

De bestuurder van een bestelbusje dat zondag mogelijk door asociaal rijgedrag een ongeval op de A2 veroorzaakte heeft zich gemeld. Dat meldt een politiewoordvoerder. De man uit Weert zou door berichten in de media hebben beseft dat de politie naar hem op zoek was. Bij het ongeval vloog een motorblok over de weg en vielen twee gewonden.

De twee gewonden waren de bestuurder en een inzittende van een personenauto. De auto kwam bij de afslag Waalre tegen de vangrail toen de bestuurder moest uitwijken. Het motorblok dat losschoot beschadigde een auto en een caravan. Ook een derde auto werd beschadigd.

Uit verklaringen van betrokkenen en getuigen bleek dat de uitwijkmanoeuvre mogelijk werd ingegeven door een asociaal rijdend busje. De twee slachtoffers werden met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Of de bestuurder van het busje wordt gehoord als getuige of als verdachte is nog niet duidelijk. Dat moet volgens de politie uit het onderzoek blijken.

Verstekeling overleeft vlucht in wielkast

Een jonge verstekeling heeft zich tijdens een binnenlandse vlucht in Nigeria verscholen in de wielkast van een vliegtuig en het avontuur overleefd. Dat heeft de Nigeriaanse luchtvaartautoriteit zondag gezegd.

De jongen, 13 à 14 jaar oud, sprong na een vlucht van 35 minuten bij aankomst op de luchthaven van Lagos op de grond en werd ingerekend. De korte vlucht en het gegeven dat het toestel niet boven de 25 duizend voet (zo'n 7600 meter) vloog, heeft hem waarschijnlijk het leven gered.

De passagiers hadden gezien hoe de jongen tijdens het taxiën in de stad Benin City naar het vliegtuig rende om een gratis vlucht mee te pikken. De piloten waarschuwden daarop de luchtvaartautoriteit. Hoewel de jongen zich mogelijk aan boord bevond, besloten de piloten desondanks de vlucht door te zetten.

[Vuelta] Mollema en Ten Dam tevreden na eerste bergrit

Bauke Mollema en Laurens ten Dam kijken tevreden terug op de tweede etappe van de Ronde van Spanje. De eerste rit in lijn eindigde direct bergop, maar beide Belkin-renners konden zich op de Alto do Monte da Groba vooraan handhaven. Ze kwamen respectievelijk als negende en 26e over de finish.

Ten Dam had het in de steile slotkilometer nog wel even lastig. "Voor een eerste dag was het prima. Voor mij is het beter als het van beneden tot boven steil is, want nu moest ik er in die explosieve laatste kilometer toch even af, maar hier kunnen we mee verder. Ik hoop gedurende de ronde beter te worden."

Mollema kwam de dag zonder problemen door. "Ik voelde me prima. Het was natuurlijk een beetje een gekke eerste dag met zo'n aankomst bergop, want iedereen is nog redelijk fris en aan elkaar gewaagd. Maar ik ben de dag goed doorgekomen", vertelde de Groninger.

[Premier League] Manchester City in de fout in Cardiff

Manchester City is in de tweede speelronde van de Premier League tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. De ploeg van coach Manuel Pellegrini ging in Wales met 3-2 onderuit tegen Cardiff City. Tottenham Hotspur rekende voor eigen publiek nipt af met Swansea City: 1-0.

De Citizens kwamen dankzij een goal van Edin D?eko na rust nog wel op voorsprong, maar vervolgens was het de beurt aan Cardiff. Aron Gunnarsson tekende voor de gelijkmaker, waarna Fraizer Campbell de promovendus met twee doelpunten aan een overwinning hielp. De aansluitingstreffer van Alvaro Negredo viel pas in blessuretijd.

Bij Tottenham was Roberto Soldado net als vorige week tegen Crystal Palace de matchwinner. De Spanjaard was wederom succesvol vanaf de penaltystip, nadat Jonjo Shelvey in de fout was gegaan in duel met Andros Townsend. Na een klein uur verschalkte hij doelman Michel Vorm. Ook Jonathan de Guzman speelde de hele wedstrijd mee bij Swansea.

De Spurs, die het opnieuw moesten stellen zonder Gareth Bale, nestelen zich naast Chelsea en Liverpool aan kop van de Premier League. Swansea, dat vorige week niet was opgewassen tegen Manchester United, wacht na twee duels nog op zijn eerste punten. City en Cardiff hebben elk drie punten.

Onderzoek schaliegas maandag openbaar

De resultaten van het onderzoek naar de effecten van het boren naar schaliegas worden maandagochtend bekendgemaakt. Tegelijk met de bekendmaking van het onderzoek informeert minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) ook de Tweede Kamer, zo laat zijn ministerie zondagavond weten.

De conclusies van het rapport liggen sinds donderdagavond min of meer op straat. Het lekte uit via RTL. Uit het rapport zou blijken dat het boren naar schaliegas veilig kan. Kamp wilde vrijdag echter niets zeggen over het rapport.

Het kabinet sprak die dag wel over het boren naar schaliegas. Een besluit werd nog niet naar buiten gebracht, maar voor de komende week aangekondigd.

Van de twee coalitiepartijen verzet de PvdA zich tegen het boren naar schaliegas. De partij was eerst onder voorwaarden nog akkoord met proefboringen, maar vaart een andere koers sinds het partijcongres zich tegen het winnen van schaliegas keerde.

Partijleider Diederik Samsom wil de kwestie opnieuw voorleggen aan zijn leden als de techniek voortschrijdt en het boren schoon en veilig kan. In het regeerakkoord hebben PvdA en VVD geen afspraken gemaakt over het winnen van schaliegas.

'Geen boodschap van God voor aftreden paus'

Het verhaal dat Benedictus XVI in februari op verzoek van God opstapte als paus, is "verzonnen". Dit heeft de rechterhand en vertrouweling van de oud-kerkvorst, monseigneur Georg Gänswein, zondagavond gezegd tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

Italiaanse media hadden eerder deze week uitgebreid bericht over een vraaggesprek van de afgetreden paus met het katholieke persbureau Zenit. Dat stelde dat kardinaal Joseph Ratzinger naar eigen zeggen van God via een "mystieke ervaring" de boodschap had gekregen dat hij moest aftreden als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk.

'Geen boodschap van God voor aftreden paus'
'Geen boodschap van God voor aftreden paus' (Foto: ANP)

[WRC] Sordo zegeviert in Duitsland

Dani Sordo heeft zijn eerste zege in het World Rally Championship geboekt. De Spanjaard wist zich met zijn Citroën pas op drie kilometer van de meet veilig nadat Thierry Neuville een foutje maakte en zich gewonnen moest geven.

Sébastien Ogier was met de Volkswagen Polo de eerste leider, maar hij ging al op de vrijdag in de fout en liep een kapotte vering op. De Fransman vervolgde met veel achterstand zijn weg en pakte nog drie punten. Zijn teamgenoot Jari-Matti Latvala crashte op zaterdag, wat Sordo de leiding gaf, nipt voor Neuville. Mikko Hirvonen eiste de derde plaats op, voor Martin Prokop en Robert Kubica die met een zesde plaats de WRC2-klasse won.

In het kampioenschap staat Ogier met 181 punten ruim aan de leiding. De Fransman heeft een zeer ruime marge op Neuville die nu 109 punten verzameld heeft. Latvala is met 98 punten derde, twee punten voor Sordo.

Gouverneur Syrië gedood bij aanslag

Bij een aanslag met een autobom is de gouverneur van de Syrische provincie Hama, Anas Abdul Razaak Naem, om het leven gekomen. Dat heeft de Syrische staatstelevisie zondag gemeld. De aanslag vond plaats in de wijk Jarajima, in de stad Hama. Meer details waren niet bekend.

Hoge politici, legerofficieren en journalisten die zich achter president Bashar Assad scharen, zijn vaak doelwit van aanslagen.

De Syrische burgeroorlog, die in maart 2011 begon, heeft inmiddels aan zo'n honderdduizend mensen het leven gekost.

Israël zet bouwplannen door

Israël zet zijn plannen voor de bouw van vijftienhonderd appartementen in Oost-Jeruzalem door. Het stadsbestuur van Jeruzalem heeft akkoord gegeven voor de aanleg van de benodigde infrastructuur, zei een woordvoerster zondag. De daadwerkelijke bouw zou nog jaren kunnen duren.

Israël annexeerde Oost-Jeruzalem na de Zesdaagse Oorlog. De internationale gemeenschap erkent de annexatie niet en spreekt van illegale nederzettingen. De Palestijnen hopen hier ooit de hoofdstad van een eigen staat te kunnen vestigen.

Welke gevolgen de bouwplannen hebben voor de vredesbesprekingen met de Palestijnen, die onlangs na vijf jaar stil te hebben gelegen weer zijn hervat, is nog niet duidelijk.

Ecclestone: "Mogelijke terugkeer Michelin"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft bevestigd dat Michelin mogelijk terug zal gaan keren in de Formule 1. Momenteel in Pirelli nog de bandenleverancier, maar de Italianen hebben nog steeds geen contract voor 2014 op zak. Mogelijk dat de Fransen het over gaan nemen.

Het Duitse Auto Motor und Sport tekende enkele quotes hierover uit de mond van Ecclestone op. "Zij willen graag terugkeren, maar we hadden enkele jaren een contract met Pirelli." Voor het jaar 2014 is echter nog niet zo'n contract gesloten, waardoor de deur voor Michelin open lijkt te staan. Het is dan ook nog niet duidelijk welk bedrijf volgend jaar het rubber zal gaan leveren, al gaan de teams er bij het ontwerpen van hun nieuwe bolides vanuit dat het Pirelli blijft.

Blatter wil documenten antihomowet inzien

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wil met het oog op het WK van 2018 opheldering van Rusland over de zogenoemde antihomowet. De Zwitser heeft de toezegging gekregen van de Russen, die het eindtoernooi over vijf jaar organiseren, dat alle documenten over de omstreden wet begin volgende maand worden opgestuurd. Dat liet Blatter zondag weten.

De FIFA voegt zich bij het internationaal olympisch comité IOC, dat eerder al meer duidelijkheid eiste van het Kremlin. Beide organisaties hebben nog geen officieel standpunt ingenomen over de wet, die de 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' verbiedt.

Blatter, die tevens IOC-lid is, stelt dat hij 'bewijs zoekt dat er geen sprake is van discriminatie'. In de statuten van de wereldvoetbalbond is opgenomen dat discriminatie bestraft kan worden met een schorsing of zelfs uitsluiting.

Internationaal is de verontwaardiging over de wet groot, met name omdat de wet ook van kracht is tijdens grote sportevenementen. In februari worden de Olympische Winterspelen in Sochi gehouden, terwijl deze maand al het WK atletiek werd afgewerkt in Moskou.

De Russische atletes Kseniya Ryzhova en Tatyana Firovo baarden tijdens dat toernooi opzien door de zege op de 4x100 meter op het podium te vieren met een innige kus. Hun landgenote en polsstokhoogspringster Elena Isinbayeva schaarde zich juist achter de wet.

Twente rondt komst Corona af

FC Twente verwacht maandag de overgang van de Mexicaan Jesus Manuel Corona af te ronden. De 20-jarige vleugelaanvaller komt over van Monterrey en tekent een contract voor vier jaar in Enschede. Hij moet nog wel de medische keuring doorstaan, meldden de Tukkers zondag.

Corona wordt voor de thuiswedstrijd van Jong Twente tegen FC Den Bosch gepresenteerd. Naar verluidt betaalt Twente zo'n 3,5 miljoen euro voor de speler, die in eigen land als groot talent te boek staat. De voorzittter van Monterrey kondigde woensdag al aan dat een transfer aanstaande was.

Inter laat langs Genoa in seizoensouverture

Internazionale heeft zondag zijn eerste Serie A-duel van het seizoen in winst omgezet. Bij het competitiedebuut van coach Walter Mazzarri waren de Milanezen thuis met 2-0 te sterk voor Genoa. Inter nam pas laat afstand, maar dankzij goals van Yuto Nagatomo en Rodrigo Palacio in de 75e en 92e minuut bleven de punten in Stadio Giuseppe Meazza.

In Duitsland pakte Augsburg zijn eerste punten van het seizoen. De ploeg van aanvoerder Paul Verhaegh won in eigen huis met 2-1 van VfB Stuttgart, dat na drie speelronden nog met lege handen staat. Halil Altintop en Jan-Ingwer Callsen-Bracker scoorden voor de thuisploeg. Vedad Ibisevic deed iets terug vanaf de penaltystip.

Verhaegh werd in de 53e minuut gewisseld bij Augsburg. De Oranje-international had na tien minuten al een gele kaart gekregen en ontsnapte aan een tweede, nadat hij de strafschop had veroorzaakt. Bij Stuttgart moest invaller Ibrahima Traoré halverwege de tweede helft wel met rood naar de kant.

Net als Augsburg boekte ook Eintracht Frankfurt zijn eerste overwinning van het seizoen. Eintracht Braunschweig werd door treffers van Alexander Meier en Stefan Aigner met 2-0 verslagen. Stuttgart en Braunschweig zijn de enige ploegen die nog geen punten pakten dit seizoen.

Bartoli sluit rentree niet uit

Hoewel ze nog geen twee weken geleden een punt achter haar tenniscarrière zette, sluit Marion Bartoli een rentree niet uit. "Zeg nooit, nooit", liet de Française zondag weten. Ze benadrukte evenwel dat ze op dit moment nog geen spijt heeft van haar keuze.

De 28-jarige Bartoli gooide de handdoek na haar uitschakeling in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Cincinnati in de ring. Vorige maand schreef ze nog Wimbledon op haar naam, maar naar eigen zeggen kan haar lichaam het toptennis niet langer aan.

Van der Laan: staatsklacht tegen Rusland

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft zondagavond de regering opgeroepen een zogeheten staatsklacht in te dienen tegen Rusland, wegens schending van de mensenrechten.

Hij deed dat tijdens het To Russia With Love-concert op het Museumplein in de hoofdstad, een manifestatie voor homorechten in Rusland. Van der Laans oproep kreeg een oorverdovend applaus.

Volgens de burgemeester is het mogelijk een klacht in te dienen tegen een staat bij het Europees Hof in Straatsburg. Een rechter kan de antihomowet die sinds kort geldt in Rusland toetsen aan het verdrag voor de mensenrechten. Van der Laan, oud-advocaat, opperde deze optie voor het eerst en gaf aan hierover nog geen contact te hebben gehad met het kabinet. Buitenlandse Zaken liet weten zondagavond nog niet met een reactie te kunnen komen.

Rusland is volgens Van der Laan het enige land waar de rechten van de persoonlijke levenssfeer worden ingeperkt in plaats van uitgebreid. De burgemeester droeg naast zijn gewone ambtsketen ook een veelkleurige regenboogketen die zijn voorganger Schelto Patijn om had bij de Gay Games.

Van der Laan: staatsklacht tegen Rusland
Van der Laan: staatsklacht tegen Rusland (Foto: ANP)

Veel regenboogvlaggen bij demonstratie Museumplein

Enkele duizenden demonstranten zijn zondagavond afgekomen op de protestactie To Russia with Love in Amsterdam. Het protest op het Museumplein richt zich tegen de Russische wet die homopropaganda verbiedt. Er werd volop gezwaaid met regenboogvlaggen, het symbool van de homobeweging. Ook was er een opblaas-Poetin.

"Die antihomowet moet weg! Want liefde ís geen propaganda", zo hield COC-voorzitter Tanja Ineke de demonstranten voor. Volgens haar moet de actie een hart onder de riem steken van de homobeweging in Rusland. Tot de actie was opgeroepen door COC Nederland. Het Aidsfonds, Amnesty International, Free Press Unlimited en enkele andere organisaties die opkomen voor mensenrechten sloten zich daarbij aan.

Tijdens de actie spraken ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en de lesbische wethouder Carolien Gehrels. Verder waren er optredens van Mathilde Santing, bariton Maarten Koningsberger en een uitvoering van door Marc Beaugendre van de balletsolo De Stervende Zwaan.

Later zondagavond vindt op het Museumplein het festival Constellation of Russia plaats, met Russische muziek, dans en ballet. Dat festival is georganiseerd door de Russische staat in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. De organisatie van het protest heeft opgeroepen het festival niet te verstoren, maar er op waardige wijze aan deel te nemen.

De antihomowet werd begin juli door de Russische president Vladimir Poetin ondertekend. De wet beoogt minderjarigen te beschermen door 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' te verbieden.

Het COC organiseerde in april ook een protestactie toen president Poetin op bezoek was in Nederland. Duizenden demonstranten protesteerden toen bij het Scheepvaartmuseum, waar Poetin op dat moment dnieerde.

Drieduizend pond voor stropdas John Lennon

Een stropdas die ooit van John Lennon was heeft drieduizend pond opgeleverd tijdens een veiling. De overleden Beatle gaf de das in 1962 aan de toen 15-jarige Joyce McWilliams in de Cavern Club in Liverpool.

"Het was erg heet in de club en John vroeg me om een zakdoek om zijn voorhoofd af te vegen" vertelt ze aan de BBC. "Hij gaf de zakdoek terug en trok zijn stropdas losser. Ik zei toen 'ik dacht dat je me je das zou geven' en hij gaf hem gewoon aan me."

De stropdas ging zaterdag onder de hamer in de Beatles Shop in Liverpool. Daarnaast werden onder meer zeldzame foto's van de legendarische band geveild.

Automobilist aangehouden na achtervolging

Gisteravond heeft de politie een jongeman met  een –waarschijnlijk- onderontwikkelde prefrontale cortex aangehouden. 

De 21-jarige Harderberger werd betrapt op het rijden van een snelheid waar een gemiddelde straaljagerpiloot zich niet voor zou schamen. Daarna negeerde de  man een stopteken en ging er als een haas vandoor. Tijdens de achtervolging, die in de eerste instantie werd ingezet, werden snelheden van 160 kilometer per uur gehaald.  De verkeersdeelnemer in kwestie vloog hierbij ondermeer met hoge snelheid over verkeersdrempels, wat een vonkenregen tot gevolg had. Vanwege de verkeersveiligheid besloot de politie de achtervolging te staken.

Later op de avond kon de man worden aangehouden in een andere auto. Op het moment van de aanhouding kwam een vriendje van de man aanrijden met de auto waarmee de overtredingen gemaakt werden.

De auto is in beslag genomen en het rijbewijs is in de versnipperaar gegooid. Verder had de man nog 2500 euro aan onbetaalde boetes openstaan en heeft hij dus voorlopig onderdak gevonden.

Wielrenner De Kort breekt sleutelbeen

Koen de Kort heeft bij de  Vattenfall Cyclassics in Hamburg zijn sleutelbeen gebroken. De renner van Argos-Shimano kwam ten val en werd vervolgens naar ziekenhuis gebracht, waar de breuk werd geconstateerd.

Voor De Kort, die eerder dit jaar in de Ronde van Qatar ook al zijn sleutelbeen brak, zit het seizoen er nu waarschijnlijk grotendeels op. "Dit is een grote teleurstelling. Ik zat samen met John Degenkolb vooraan in het peloton, toen er rechts van mij iemand onderuit ging en me meenam in zijn val", aldus De Kort. 

[Vuelta] Roche de sterkste in tweede rit

De Ier Nicolas Roche heeft zondag de tweede etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. De renner van Saxo-Tinkoff was op de Alto do Monte da Groba de sterkste van vier aanvallers. Daniel Moreno kwam na 177,7 kilometer als tweede over de streep, voor Domenico Pozzovivo en Leopold König.

Bauke Mollema en Laurens ten Dam konden goed mee op de slotklim van de eerste categorie. Mollema werd negende op veertien tellen, Ten Dam gaf zeven seconden meer toe. Wout Poels verloor, net als onder anderen Samuel Sanchez en Sergio Henao, de aansluiting met de groep met favorieten.

Binnen Astana, dat zaterdag de ploegentijdrit won, wisselde de rode leiderstrui van schouders. Janez Brajkovic moest passen en wordt aan kop van het klassement vervangen door ploeggenoot Vincenzo Nibali. De Italiaan heeft acht seconden voorsprong op Roche. Haimar Zubeldia staat derde op tien seconden.

Na het vertrek uit Pontevedra kregen drie renners de zege van het peloton. Dagsucces zat er echter niet in voor Greg Henderson, Alex Rasmussen en Javier Aramendia, die op de slotklim door het werk van Movistar werden ingerekend. Alejandro Valverde kon de inspanning van zijn ploeg echter niet bekronen en eindigde als vijfde.

De Spanjaard zag zijn plannen worden gedwarsboomd door König. De aanval van de Tsjech werd gepareerd door Moreno, die Roche en de Italiaan Pozzovivo met zich mee kreeg. Roche beschikte van het viertal duidelijk over de beste benen en boekte zijn eerste profzege sinds 2009, toen hij kampioen van Ierland werd.

Trein met migranten verongelukt in Mexico

Een goederentrein vol Centraal-Amerikaanse migranten is zondag in een afgelegen regio in het zuiden van Mexico verongelukt. Er vielen ten minste vijf doden en 35 gewonden. Dat heeft het bestuur van de staat Tabasco gezegd.

De trein was onderweg van de grens met Guatemala naar de Verenigde Staten toen deze verongelukte. Acht rijtuigen zijn ontspoord.

Volgens het Rode Kruis zit nog een onbekend aantal mensen vast in de trein. Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal stijgen. Het ongeluk vond plaats in een afgelegen streek waar geen mobiel bereik is. Tientallen reddingswerkers zijn onderweg om de rampplek te bereiken.

Zestien gewonden zijn er ernstig aan toe. Vijftien van hen zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de staat Veracruz.

Honderden migranten rijden nu en dan mee op het dak van de goederentrein, in een poging de Verenigde Staten binnen te komen.

Badr Hari mept Afrojack

Het lukt Badr Hari maar niet uit het nieuws te blijven. Volgens misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink zou de sympathieke Mocro een handgemeen gehad hebben met Afrojack. Dit zou zijn gebeurd in discotheek Pacha op Ibiza.

Ooggetuigen hebben laten weten dat Nick en Badr met de hoofden tegen elkaar aanstonden. Omstanders zijn er, met gevaar voor eigen leven, tussen gesprongen om erger te voorkomen. Er is niets bekend over de verwondingen die Afrojack eventueel zou hebben opgelopen. Afrojack voelt zich tot op dit moment nog steeds zwaar bedreigd door de voorbeeldige sportman.

Badr zou ook, tijdens hetzelfde bezoek aan het vakantie-eiland, de volledige huisraad van Ruud Gullit aan gort hebben geslagen. Ruud, Europees Kampioen voetbal voor landenteams in 1988, bezit op Ibiza een Villa.

Er gaan geruchten dat de relatie die Badr had/heeft met het de ex van Ruud Gullit, het nichtje van Johan Cruijff op de klippen gelopen is. De oorzaak hiervan zou liggen bij de bemoeienissen van Bureau Jeugdzorg.

Cornelissen pakt ook brons op kür

Adelinde Cornelissen heeft haar tweede bronzen medaille veroverd bij het EK in Herning. De amazone uit Nijkerk werd met Parzival zondag derde op de kür. De winst ging naar de Britse Charlotte Dujardin met Valegro, voor Helen Langehanenberg uit Duitsland. Daarmee was het podium hetzelfde als bij de Grand Prix Special.

Het is voor het eerst sinds 2009 dat Cornelissen geen goud wint op een Europese titelstrijd. Het was echter lange tijd onzeker of ze wel kon meedoen in de Deense plaats, doordat haar paard kort voor het toernooi een hartoperatie onderging. Met de Nederlandse equipe pakte Cornelissen eerder zilver in de landenwedstrijd.

Edward Gal viel met Glock's Undercover net naast het podium. Hij moest genoegen nemen met de vierde plaats. Danielle Heijkoop werd met Kingsley Siro dertiende tijdens haar EK-debuut.

Degenkolb de sterkste in Vattenfall Cyclassics

John Degenkolb heeft zondag de achttiende editie van de Vattenfall Cyclassics gewonnen. De Duitser van Argos-Shimano was na 245,9 kilometer met start en finish in Hamburg de snelste in de massasprint. Zijn landgenoot André Greipel wist hem niet te passeren en werd tweede, voor de Noor Alexander Kristoff.

Niki Terpstra probeerde een spurt nog te ontlopen. De Noord-Hollander sprong tijdens de laatste beklimming van de Waseberg op vijftien kilometer van de aankomst weg uit een kopgroep, met daarin onder meer ook Wouter Mol. De hardrijder van Omega Pharma-Quick-Step moest zeven kilometer later echter capituleren.

De sprinters konden daarna hun gang gaan. Degenkolb toonde zich de sterkste en is daarmee de opvolger van Arnaud Demaré op de erelijst van de Duitse klassieker. Boy van Poppel legde beslag op de zesde plaats.

Bayern zeven weken zonder Thiago

Bayern München moet het waarschijnlijk zeven weken stellen zonder Thiago Alcantara. De middenvelder, die deze zomer werd overgenomen van FC Barcelona, heeft een band in zijn rechterenkel gescheurd. Hij wordt maandag geopereerd, zo maakte de Duits kampioen zondag bekend.

Thiago liep de blessure zaterdag op in het Bundesligaduel tegen FC Nürnberg. De 22-jarige Spanjaard moest zich tijdens de 2-0 zege een halfuur voor tijd laten vervangen. Hij mist onder meer de start van de groepsfase van de Champions League, waarin Bayern titelhouder is.

Van Emden verlengt bij Belkin

Jos van Emden rijdt ondanks de interesse van enkele andere wielerploegen ook volgend jaar voor Belkin. De geboren Schiedammer heeft een nieuw eenjarig contract getekend, meldde de Nederlandse formatie zondag. De 28-jarige renner debuteerde in 2008 in het profpeloton namens voorganger Rabobank.

"Ik had wat andere opties, maar nadat ik vorig jaar niet echt goed reed en toch het vertrouwen kreeg, is het nu tijd om terug te geven", verklaart de 28-jarige Van Emden, die in 2010 Nederlands kampioen tijdrijden werd. "Ik heb me ontwikkeld tot een meerwaarde in de sprinttrein en wil mezelf nu ook gaan verbeteren in het bijstaan van de kopmannen in de klassiekers."

Ploegleider Nico Verhoeven is lovend over Van Emden. "Jos is sinds vorig jaar nauw betrokken bij de sprinttrein en heeft dit jaar bijna altijd met Theo Bos en Graeme Brown gereden. Hij is echt een vaste waarde geworden in de sprinttrein. We hebben hem hard nodig."

Ancelotti kan niet kiezen tussen Lopez en Casillas

Real Madrid-coach Carlo Ancelotti heeft voorlopig nog niet beslist wie zijn eerste doelman wordt. Volgens de Italiaan is hij in de 'gelukkige omstandigheid dat hij met Iker Casillas en Diego Lopez twee fantastische doelmannen heeft' en is een keuze daarom niet eenvoudig.

Lopez verdedigde vorige week in de seizoensouverture tegen Real Betis het Madrileense doel, maar Ancelotti wilde niet onthullen wie er maandag tegen Granada onder de lat staat. De coach voegde daar aan toe 'dat wie er ook speelt, die keuze niet definitief is'.

Ancelotti's voorganger José Mourinho passeerde Casillas in de tweede seizoenshelft van vorig jaar ten faveure van de aangetrokken Lopez. Die beslissing kwam de Portugees op een storm van kritiek van Real-fans te staan. Clubicoon Casillas speelde al 476 competitieduels in de hoofdmacht van de Koninklijke.

Ferry Doedens vond zichzelf een 'irritant ventje

Ferry Doedens vond zichzelf een 'irritant ventje' in Ranking the Stars. Veel tv-kijkers spuwden online hun gal over het gedrag van de soapster, die deelnam aan het BNN-programma. Ook de Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur zelf was niet trots toen hij het terugzag.

"Ik moet zeggen dat ik best wel veel over me heen heb gekregen", zei Doedens zondag in Life 4 You. "Ik keek naar mezelf en dacht: wat ben ik toch een irritant ventje. Dat is een leermoment, ik heb ervan geleerd en ga door."

Niet alleen kijkers, ook deelnemers van Ranking the Stars lieten zich uit over het gedrag van de acteur. Heleen van Royen bracht hem zelfs even in verband met cokegebruik.

Zimmerman shopt voor shotgun

George Zimmerman, die recentelijk nog is vrijgesproken van de moord op Trayvon Martin, is aan het shoppen voor een nieuwe shotgun. Volgens TMZ was Zimmerman bij de fabriek van Kel-Tec aan het kijken voor een KSG shotgun.

Tijdens de tour door de fabriek is Zimmerman ook nog op de foto gegaan met de zoon van de eigenaar van de fabriek. Zimmerman had ook met een pistool van Kel-Tec Trayvon Martin om het leven gebracht, welke hij zelfs terug had gekregen na zijn vrijspraak.

De advocaat van Zimmerman keurt zijn bezoek aan de fabriek niet goed. "We zouden hem zeker niet hebben geadviseerd om de fabriek die het wapen heeft gemaakt waarmee hij Trayvon Martin door het hart heeft geschoten te bezoeken," zo zegt een woordvoerder van zijn advocaat Mark O’Mara. "Dit was niet onderdeel van ons publiciteitsplan."

Motorblok over A2 geslingerd bij ongeval

Bij een ongeval op de A2 in Brabant zijn zondagmiddag twee gewonden gevallen. Het gaat om de inzittenden van een personenauto die moest uitwijken door een asociaal rijdend bestelbusje. Toen de auto daarbij tegen de vangrail knalde, werd het motorblok gelanceerd, waardoor meer schade ontstond. Andere weggebruikers bleven ongedeerd.

Het ongeval vond plaats ter hoogte van de afslag Waalre, zo laat de politie weten. Het vliegende motorblok raakte een auto met caravan. Een derde auto raakte beschadigd door rondslingerende brokstukken.

De twee gewonden moesten door de brandweer uit hun auto worden bevrijd. Ze zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Door het ongeval was de weg in noordelijke richting tijdelijk afgesloten. De politie is op zoek naar de gevaarlijk rijdende bestuurder van het busje.

Kever-invasie in Overijssel

Het Overijsselse Tuk heeft last van een invasie aan bladhaantjes. De rood-blauwe kevertjes bedekken grote delen van muren, paden en deuren in het zestienhonderd zielen tellende dorp. Maar ze kruipen ook de huizen in, meldt de website natuurbericht.nl zondag. De kevers vormen geen risico voor de volksgezondheid.

Waarschijnlijk komen de kevers uit de naast de huizen gelegen maïsvelden. Binnenshuis zitten ze vooral op het aanrecht en op ramen en deuren. Tuinplanten laten de bladhaantjes over het algemeen met rust. Uitzondering zijn rabarber, zuring en varkensgres. Daar zijn de kevers juist verzot op. Inwoners zouden de kevers proberen weg te krijgen, onder meer met stofzuigers.

Hoewel bekend is dat de kevers massaal kunnen voorkomen, zijn de aantallen volgens de natuurwebsite in Tuk extreem. De beestjes planten zich zeer snel voort en kunnen soms wel drie maanden lang elke dag eitjes afzetten. Mogelijk komen de hoge aantallen door een extra generatie van de kevers, veroorzaakt door de warme zomer.

Mugabe bedreigt buitenlandse bedrijven

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe dreigt buitenlandse bedrijven de deur te wijzen. Die betichtte hij zondag in een toespraak van westerse bemoeienis met de Zimbabwaanse politiek.

Mugabe zei geen 'ideeën van Londen of Washington' te willen. "We hebben een land te besturen en we moeten de vrijheid genieten het te besturen."

Groot-Brittannië, voormalig kolonisator van Zimbabwe, de Europese Unie en de Verenigde Staten accepteren de grote overwinning van Mugabe in de presidentsverkiezingen eind juli niet. Er zou grootschalige stemfraude hebben plaatsgevonden. De westerse landen houden daarom vast aan economische sancties tegen Mugabe en leden van zijn regeringspartij.

Mugabe (89) werd donderdag beëdigd voor een nieuwe regeertermijn van vijf jaar. "Ik wil jullie duidelijk maken dat onze houding niet passief zal blijven", zei hij zondag. "We hebben er genoeg van en genoeg is genoeg."

Na zijn verkiezingswinst zwoer Mugabe zijn programma voort te zetten waarin hij 51 procent van de buitenlandse bedrijven en bedrijven van blanken in het land wil overdragen op zwarte Zimbabwanen. Na een vergelijkbaar programma, de grootschalige landonteigening van blanke boeren in 2000, kwam de Zimbabwaanse economie in een neerwaartse spiraal terecht. Waarschuwingen dat de economie onder het huidige programma eenzelfde lot wacht, worden weggewuifd.

[EK Hockey] Duitsers pakken de dubbel op EK in België

De Duitse mannen zijn voor de achtste keer in de geschiedenis Europees kampioen geworden. Tegenstander en gastland België werd in de finale in Boom met 3-1 geklopt. Onze zuiderburen leggen daardoor beslag op EK-zilver.

Na een doelpuntloze eerste helft bracht Tom Boon het toch al dolenthousiaste publiek in extase. De aanvaller schoot raak, al leek het er verdacht veel op dat hij de bal met zijn bolle kant raakte. Duitsland leek vooral extra gemotiveerd te raken van deze treffer en ging vol passie de strijd aan. Vier minuten na de treffer van Boon hingen de bordjes alweer in evenwicht. Martin Zwicker tekende toen voor de 1-1.

En Duitsland zette door. Routinier Benjamin Wess knikkerde de 2-1 door de benen van de Belgische goalie Vincent Vanasch. Nadat België de lat raakte, sloegen de Duitsers nogmaals toe. Het was Oliver Korn die in de 63ste minuut de wedstrijd op slot gooide en daarmee het Belgische feestje verpestte.

Uitslag FC Utrecht - AZ

Om 16.30 uur begon de laatste wedstrijd uit speelronde 4 van de Eredivisie. AZ ging op bezoek in Utrecht bij de plaatselijke FC. Utrecht-middenvelder Steve de Ridder was de gevierde man. Door twee treffers velde hij persoonlijk de bezoekers. Hieronder vind je de statistieken van deze wedstrijd.

FC Utrecht

2 - 0

AZ

 54' De Ridder
 66' De Ridder
   
 
 Gele kaart: Van der Maarel, Janssen, Toornstra (FC Utrecht), Gudelj, Beerens (AZ)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhoeven
Van der Maarel
Derijck
Heerings
Bulthuis
Janssen (Martensson/73)
Ayoub
Toornstra
Oar
Mulenga
De Ridder (Schepers/77)
  Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
(Overtoom/46) Elm
Henriksen
(Ortiz/46) Gudelj
(Martens/59) Beerens
Jóhannsson
Gudmundsson

VS: toelaten VN-toezichthouders Syrië te laat

De Verenigde Staten (VS) hebben sceptisch gereageerd op het besluit van de regering-Assad om VN-toezichthouders toe te laten op de plek bij Damascus waar afgelopen woensdag gifgasaanvallen zouden zijn gepleegd. Een regeringswoordvoerder noemde het besluit zondag rijkelijk laat en ongeloofwaardig.

Beschikbare bewijzen voor de aanvallen in buitenwijken van Damascus woensdag zouden inmiddels zijn beschadigd en er zou mee zijn geknoeid door het regime van president Assad. Als de regering niets te verbergen had, zouden de VN-toezichthouders vijf dagen geleden al zijn toegelaten, aldus de woordvoerder.

Pedoseksualiteit

Enkele dagen geleden berichtte Novum dat veroordeelde pedoseksuelen vrij mogen reizen en dat ze hun praktijken zonder moeite konden voortzetten in landen waar kinderprostitutie volop aanwezig is. Fred Teeven kan hierdoor weer goed scoren bij het publiek door te roepen dat dit echt niet moet kunnen in Nederland. En natuurlijk hebben ze gelijk. Alles om onze lieve kinderen te beschermen. Maar het blijft natuurlijk symptoombestrijding.

FOK!auto: de eerste snelwegen (2)

De ontwikkeling van de snelweg is niet te pinpointen op één locatie of tijdstip. Middenberm, vluchtstroken, op- en afritten, verkeerskruizen, dubbele rijstroken aan weerszijden, tankstations – allerlei essentiële onderdelen van de moderne snelweg werden tussen 1900 en 1940 bedacht en geïmplementeerd in Duitsland, Italië, de VS en andere landen. De Autostrada:

Autostrada Milaan, jaren '20
Een lange, lange weg naar de snelweg
Het ene land (Italië) bouwde al vroeg autowegen, het ander bouwde ze pas later maar in één klap enorm verbeterd (Duitsland), weer een ander (Nederland) was er bijzonder vroeg bij met het plannen en uitdenken van een snelwegensysteem maar bouwde ze uiteindelijk pas later. In 1910 werden de eerste asfaltwegen neergelegd, in 1913 de eerste wegen van betonplaten zoals je ze vaak ziet in o.a. Duitsland en de VS. Zoals FOK!auto de vorige keer schreef waren er al in de jaren '00 van de Twintigste Eeuw allerlei plannen van privéverenigingen voor nationale autowegsystemen. 

Vanaf de federale sponsoring voor het militaire Pershing-autowegenplan van 1922 ging de aanleg in de VS snel, maar sprake van een echte snelweg was er nog niet – meer een netwerk van provinciale wegen, waaronder Route 66 van Chicago naar Californië (opgeleverd in 1937).  Het aanleggen van die wegen moest ook wel – terwijl Nederland al vanaf de Franse Tijd 100 jaar eerder een landelijk netwerk van wegen onderhield, was het jonge Amerika pas eind negentiende eeuw klaar met het westwaarts verplaatsen van de Frontier.

Er was nog nauwelijks tijd geweest om wegen aan te leggen en door de lage bevolkingsdichtheid in het westen ook geen noodzaak. Dat veranderde allemaal toen Californië niet alleen sneller dan alle andere staten begon te groeien in bevolking, maar toen ook de VS voorop liep in de wereld wat betreft autobezit. 

In dit stuk verplaatsen we de focus van de ('provinciale' wegen aanleggende VS) naar Europa en behandelen we drie belangrijke zaken tussen 1921 en 1932:

  • de AVUS in Berlijn (1913-1921)
  • de Autostrada bij Milaan (1921-1925)
  • de HAFRABA (1926-1933)

In nog te komen edities van FOK!auto: 

  • de Reichsautobahnen (1933-'43, '45-nu)
  • de Nederlandse Rijkswegenplannen (1932-nu)
  • het US Interstate-systeem (1936-nu)

AVUS 1922; copyright Bundesarchiv

AVUS: Automobielenverkeers- en -oefeningsstraat
In de jaren '00 droomde men erover, in 1913 begon de constructie en in 1921 was-ie eindelijk af: de AVUS bij Berlijn, een bijna 20 kilometer lang loodrechte verkeersweg met twee bochten aan de uiteinden. Tot in de jaren negentig werd het vooral als (zoals de naam al zegt oefen- en race)circuit gebruikt.

De Opel RAK2; copyright Stahlkocher. Auto staat in het Technik Museum Speyer

In '27-'28 werd de AVUS opnieuw geasfalteerd en werd de weg voornamelijk gebruikt als testbaan voor raketauto's als de Opel RAK2 [foto hierboven]. Fritz von Opel, een kleinzoon van de oprichter van de autofabrikant, stond destijds bekend als 'Raket Frits' en zette op 23 mei 1928 een snelheidsrecord met zijn RAK2 neer van 238 kilometer per uur.

In de jaren '30 legde men een hellende curve aan in de noordelijke bocht [foto hieronder], die in de sixties weer werd gesloopt omdat het als gevaarlijk werd gezien. Voor een weg is tien kilometer rechtdoor rijden geen probleem, bij een race is het beide saai en gevaarlijk.

AVUS jaren '30

De Duitse Grand Prix werd er een aantal jaren in de twenties gehouden, tot de Nürburgring (aangelegd als werkgelegenheidsproject vanaf '25) daarvoor gebruikt ging worden vanaf 1927. Die werd overigens drastisch verkort en aangepast nadat Niki Lauda er in '76 bijna dodelijk verongelukte. De Formule 1 werd ook regelmatig in Hockenheim verreden, dat in 1932 begon als (onverhard) Mercedes-testcircuit. Sinds 2006 wisselen Nürburgring en Hockenheim elkaar jaarlijks af.

Kaartje van de AVUS

Sinds 1998 maakt de AVUS deel uit van de westelijke toegangssnelweg (A115) naar Berlijn. De controletoren van de racebaan staat nog steeds langs de huidige snelweg en een overgebleven houten tribune is tegenwoordig een beschermd nationaal monument. De AVUS was als racebaan al 20 jaar na de bouw niet meer serieus te nemen, maar was wel een zo recht mogelijke brede autosnelweg die als inspiratie diende voor de Italiaanse Autostrada; de opening in '24:

Oplevering/opening Autostrada, 1924

1924-25: Autostrada dei Laghi
In 1921 inspireerde de Duitse AVUS de ingenieur Piero Puricelli om een uitgebreidere Italiaanse variant van de autoverkeersweg te maken. In 1924 werden de eerste kilometers autosnelweg tussen Milaan en Varese opgeleverd [foto hierboven].

De weg is revolutionair (geen gelijkvloerse kruisingen, alleen gemotoriseerd verkeer) maar heeft per rijbaan maar één rijstrook. Vóór WO2 zouden in Italië meer wegen gebouwd worden (zoals de aftakking richting Como in 1925), maar nergens waren er dubbele rijstroken. Ook ontbrak de middenberm. Een kaartje van de situatie rond 1930:

Kaartje Autostrada 1926-1930; copyright Gigillo83

Het betrof een tolweg: vanaf de normale binnenwegen van Noord-Italië kon op diverse plekken betaald worden [foto hieronder] om gebruik te maken van de Autostrada dei Laghi, ofwel 'autosnelweg van de meren.'

Oprit/tolpost Autostrada

De Autostrada, ontworpen na de AVUS gezien te hebben, zou op haar beurt weer het Weimar- en Hitler-Duitse snelwegenplan sterk beïnvloeden. Dat begon met verschillende zelfstandige verenigingen, lobbygroepen en idealisten. Eén van die verenigingen is de HaFraBa.

De HaFraBa-weg; copyright Bundesarchiv

HaFraBa: eerste internationale snelweg
In 1926 werd de Ha(mburg)Fra(nkfurt)Ba(sel)-vereniging opgericht, die een vierstrooks tolsnelweg voor ogen had die helemaal van de Duitse havenstad Hamburg tot aan Zwitserland zou lopen. De Zwitsers op hun beurt konden de weg dan doortrekken naar Italië, waarna aansluiting gezocht zou kunnen worden met de Autostrada. Ze noemden hun uitgebreidere idee van een snelweg 'Autobahn.'

De 'Verein zum Bau einer Straße für den Kraftwagen-Schnellverkehr von Hamburg über Frankfurt a.M. nach Basel' werd aanvankelijk niet in overheidsplannen opgenomen en ook afgewezen door de nazi's. Dat veranderde toen Hitler in '33 de macht greep, de naam wijzigde in 'Gesellschaft zur Vorbereitung der Reichsautobahnen' en serieus Autobahnen begon aan te leggen; ook grote delen van het HaFraBa-ontwerp werden (al dan niet gewijzigd) gerealiseerd.

Het verhaal der Autobahn volgt echter over anderhalve week in superworms volgende FOK!auto: in 1930 was er alleen de AVUS, in 1940 lag er al 2000 tot 2500 kilometer vierstrookse snelweg in Duitsland. Daarna komen de vroege Nederlandse rijkswegplannen aan bod, die vijftien tot 20 jaar vertraagd zouden worden door de Depressie en Tweede Wereldoorlog.

Cijfers wegenaanleg en autobezit: de situatie anno 1930
Tot slot wat cijfers over het autobezit in Europa vs. dat in de VS in de vroege jaren van de Twintigste Eeuw:

In 1894 waren er 69 miljoen Amerikanen en 6.000 gemotoriseerde voertuigen: 1 op 11.500.
In 1910 waren er 92 miljoen Amerikanen en 165.000 gemotoriseerde voertuigen: 1 op 558.
In 1920 waren er 106 miljoen Amerikanen en 7.500.000 gemotoriseerde voertuigen: 1 op 14.
In 1930 waren er 123 miljoen Amerikanen en 26.000.000 gemotoriseerde voertuigen: 1 op 4,7.
In 1930 waren er al 1,4 miljoen kilometers aan verharde wegen in de VS en werd er jaarlijks 216 miljard kilometer gereden in automobielen.

Duitsland in 1932: 65 miljoen inwoners met 645.000 gemotoriseerde voertuigen is 1 op 101.
Nederland in 1930: 7,9 miljoen inwoners met 68.000 gemotoriseerde voertuigen is 1 op 116. In 1940 waren het er ruim 100.000. Dat aantal was in 1945 gehalveerd na vijf jaar oorlog.

Een overzicht van alle FOK!toen- en FOK!auto-stukken tot nu toe kun je hier vinden.

8-jarige schiet oma dood

Een 8-jarig jongetje heeft donderdagavond in de Amerikaanse plaats Slaughter in de staat Louisiana zijn 90-jarige oma doodgeschoten na het spelen van een gewelddadig videospelletje. Dat meldt CNN.

De bejaarde vrouw werd dood aangetroffen in haar stacaravan. Het jongetje had op zijn computer het spel 'Grand Theft Auto IV' gespeeld waarbij punten verdiend kunnen worden voor het doden van mensen. Kort daarna schoot hij zijn oma, die in een naastgelegen kamer televisie zat te kijken, door het hoofd.

In eerste instantie verklaarde de jongen dat hij zijn oma per ongeluk raakte toen hij met het geweer aan het spelen was. Uit nader onderzoek bleek dat er toch opzet in het spel was.

De jeugdige schutter zal niet worden vervolgd. Volgens de wetten in de staat Louisiana kunnen kinderen onder de 10 jaar niet strafrechtelijk verantwoordelijk worden gehouden.

Boeddhisten Birma vallen moslims aan

Een groep van ongeveer duizend boeddhisten heeft zaterdag in het noordwesten van Birma tientallen huizen en winkels van moslims in brand gestoken. De boeddhisten waren woedend na geruchten dat een vrouw was aangerand door een moslim. Dat heeft de politie gezegd.

De verdachte was door de politie al opgepakt en de menigte had zich bij het bureau verzameld. De politie weigerde echter de man over te dragen. Daarop staken de demonstranten zo'n 35 huizen en 12 winkels in brand.

Vredesmilitairen leveren in Congo strijd met M23

Congolese militairen en vredesmilitairen hebben zondag voor de vijfde dag op rij strijd geleverd met strijders van de rebellenbeweging M23. De strijd woedt bij de Oost-Congolese stad Goma.

Zaterdag vochten de Congolese militairen met steun van de militairen van de Verenigde Naties ook al tegen de rebellen. Drie blauwhelmen raakten daarbij gewond. Bij gevechten de afgelopen week kwamen zeven burgers om het leven.

De VN hebben bij Goma een 'interventiebrigade' gestationeerd die gemachtigd is met opstandelingen het gevecht aan te gaan. Het mandaat is daarmee ruimer dan gebruikelijk is voor vredesmachten van de VN.

VN mogen naar plek gifgasaanval Syrië

Syrië staat de Verenigde Naties toe de plek te bezoeken waar vorige week een chemische aanval zou hebben plaatsgevonden. De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem en VN-chef voor ontwapening Angela Kane hebben hier overeenstemming over bereikt. Dat hebben Syrische media zondag gemeld.

Een team onderzoekers van de VN zal de bewuste locaties in voorsteden van Damascus volgens de staatstelevisie op een nog nader overeen te komen datum mogen bezoeken. Vermoedelijke gifgasaanvallen in deze voorsteden kostten naar verluidt zeker honderden mensen, onder wie veel kinderen, het leven.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannie en Rusland hebben er alle bij de Syrische regering en de rebellen op aangedrognen met de VN samen te werken en een onderzoek naar de vermoedelijke chemische aanval mogelijk te maken. Frankrijk heeft al laten doorschemeren dat als onafhankelijk onderzoek het gebruik van chemische wapens aantoont, moet worden overgegaan tot militair ingrijpen in Syrië.

NSA luisterde ook af bij VN

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in het geheim de beelden bekeken van het interne videosysteem van de Verenigde Naties. Uit documenten die klokkenluider Edward Snowden lekte blijkt dat de NSA vorige zomer wist in te breken in het systeem. Dat heeft het Duitse tijdschrift Der Spiegel zondag gemeld.

De inbraak in het videosysteem zorgde voor een 'enorme toename van gegevens van televideoconferenties en de mogelijkheid het dataverkeer te ontcijferen', citeerde Der Spiegel de NSA uit de geheime documenten. In drie weken tijd wist de geheime dienst zodoende de hand te leggen op 458 gesprekken, terwijl de NSA er daarvoor twaalf wist te ontcijferen.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Tsjechië

Luis Salom heeft op Brno de race in de Moto3 op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in een zinderende slotfase Maverick Viñales en Jonas Folger de baas. Jasper Iwema werd zestiende op slechts een tiende van een seconde van de punten.

Gedurende de race ontstond er een kopgroep van vijf coureurs die zouden gaan strijden om de zege. Er was een fel gevecht, waarbij de teamgenoten Alex Rins en Alex Marquez als eerste twee de laatste ronde in zouden gaan. De Spanjaarden werden voorbijgereden door Salom die het beste voor het laatst had bewaard en zo de zege kon grijpen. Rins en Marquez maakten elkaar het leven zo zuur dat ook Viñales en Folger de twee konden passeren en zo tweede en derde konden worden.

In het klassement staat Salom eerste 208 punten. Hij heeft met nog zeven wedstrijden te gaan veertien punten voorsprong op Viñales die op zijn beurt eenzelfde marge op Rins heeft. Iwema staat twintigste met acht punten.

Griekse minister erkent 'extraatje'

De Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, heeft zondag erkend dat zijn land mogelijk in 2014 voor de derde maal een pakket financiële hulp nodig heeft, maar dat zou niet meer dan 10 miljard euro zijn.

Stournaras zei in de krant Proto Thema dat aan zo'n hulpprogramma dan geen voorwaarden meer verbonden zouden zijn.

Die eventuele extra financiële hulp zou volgen op de huidige twee hulpprogramma's ter waarde van 240 miljard euro. De suggestie dat Griekenland na 2014 ook nog geld van andere Europese landen en instellingen nodig zou hebben, is recent gedaan door onder de Duitse minister van Financiën Schäuble, zijn Nederlandse collega Dijsselbloem en dit weekeinde door de EU-commissaris Oettinger.

Het huidige hulpprogramma voor Griekenland loopt volgend jaar af. Naar verwachting heeft het land daarna nog een gat van zo'n 11 miljard euro op zijn begroting. De eurolanden hebben eerder aangegeven het land bij te willen staan totdat het zichzelf weer kan redden op de financiële markten.

De Finse premier Jyrki Katainen zei zondag op de Finse radio dat Griekenland waarschijnlijk vooral hulp nodig zal hebben om de staatsschuld onder controle te houden, bijvoorbeeld door de rente op hulpleningen te verlagen. "Een bepaalde vorm van herstructurering van de schuld is zeer waarschijnlijk", aldus de premier.

Griekse minister erkent'extraatje'
Griekse minister erkent'extraatje' (Foto: ANP)

[JL] Telstar wint in Volendam

Telstar heeft voor een grote verrassing gezorgd in de Jupiler League door in Volendam met 1-2 te winnen. De Velzenaren staan daardoor tweede in de eerstedivisie. De ploeg begon voortvarend aan de wedstrijd.

Al na drie minuten was het Jeffrey Ket die zijn ploeg op voorsprong bracht. Tot aan de rust leek het 0-1 te blijven, maar door een benutte penalty van Robert Mühren werd het toch nog gelijk.

De wedstrijd hobbelde voort, waarna het ernaar uitzag dat beide ploegen met een punt tevreden moesten zijn. Toch was het Telstar dat er met de hoofdprijs vandoor ging. Calvin Mac-Intosch bezorgde zijn team na 88 minuten voetbal alsnog de zege.

Telstar klimt hierdoor naar een knappe tweede plaats in de Jupiler League. Volendam zakt hierdoor naar de zesde plek.

Uitslagen Eredivisie 25/08/2013

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in speelronde 4 van de Eredivisie. Feyenoord nam het in De Kuip op tegen NAC Breda terwijl FC Twente op bezoek ging bij Vitesse. Hieronder vind je de statistieken van beide wedstrijden.

Feyenoord

3 - 1

NAC Breda

 37' Pellè
 38' Pellè
 53' Pellè
   59' Suk 
 
 Gele kaart: Clasie (Feyenoord), Poepon, Bodor, Verbeek, Buijs (NAC Breda)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat (Van Beek/72)
Martins Indi
Nelom
De Vrij
Immers
Vilhena
Clasie (Vormer/90)
Pellè
Schaken
Armenteros (Goosens/79)
  Ten Rouwelaar
Kwakman
Bodor
Swerts
Drost
(Seuntjens/68) Sarpong
Suk
Buijs
(Gilissen/60) Verbeek
(Hooi/64) Poepon
Lurling

 


Feyenoorder Graziano Pellè (links) op weg naar de 2-0. (Foto: Pro Shots)

 

Vitesse

1 - 0

FC Twente

 22' Havenaar    
 
 Gele kaart: Gutiérrez (FC Twente)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.745
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Pröpper
Qazaishvili (Reis/82)
Janssen
Ibarra
Havenaar
Piazón (Vejinovic/71)
  Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Koppers
(Hölscher/68) Ebecilio
(Djordjevic/57) Eghan
Gutiérrez
Promes
Castaignos
Tadic

 


Vitesse-speler Guram Kashia voorkomt een treffer van FC Twente. De bal bleek de doellijn echter te zijn gepasseerd, maar werd niet geteld. (Foto: Pro Shots)

Oud-wielerbondscoach Libregts (83) overleden

Voormalig bondscoach en ploegleider Piet Libregts is in de nacht van zaterdag op zondag overleden. Dat heeft wielerbond KNWU zondag bekendgemaakt. Libregts was al geruime tijd ziek. Hij werd 83 jaar.

Libregts stond aan de wieg van talloze Nederlandse successen. Zo werkte hij onder anderen samen met Gerrit Schulte, Peter Post, Hennie Kuiper, Jan Janssen, Jan Raas, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk. Onder zijn leiding werden Raas, Knetemann en Zoetemelk wereldkampioen. In 2010 ontving Libregts een Gouden Wiel voor zijn verdiensten.

Libregts was de schoonvader van voormalig mountainbiker en olympisch kampioen Bart Brentjens.

Webber: "Ricciardo is mijn opvolger"

De Australiër Daniel Ricciardo volgt zijn landgenoot Mark Webber volgend seizoen op bij het Formule 1-team van Red Bull. Dat bevestigde Webber zondag voorafgaand aan de Grand Prix van België tegen Channel Ten.

"De beslissing is genomen. We weten allemaal wie het is en ik ben blij met die keuze. Het is goed voor hem en voor Australië", zei Webber, die de overstap maakt naar Porsche en zich daar onder meer gaat richten op de 24 uur van Le Mans. Zowel Red Bull als Ricciardo liet eerder dit weekeinde nog niets los over Webbers opvolging.

De 24-jarige Ricciardo debuteerde halverwege 2011 in de Formule 1 voor HRT. Het jaar erop maakte de Australiër de overstap naar Toro Rosso, het zusterteam van Red Bull. Hij wordt bij Red Bull ploeggenoot van drievoudig wereldkampioen Sebastian Vettel.

[F1] Uitslag Grand Prix van België

Sebastian Vettel heeft op dominante wijze de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen plaatste in de eerste ronde de beslissende inhaalactie op Lewis Hamilton die uiteindelijk derde zou worden. De sterk rijdende Fernando Alonso wist zich nog tussen dit duo te wurmen.

De race startte onder droge omstandigheden met Lewis Hamilton als polepositter. Giedo van der Garde kende gisteren een uitstekende kwalificatie en mocht als veertiende vertrekken. Hamilton kende een goede start en lag eerste, maar op Kemmel pakte Sebastian Vettel de slipstream en greep de leiding voor Hamilton, Nico Rosberg, Jenson Button en Fernando Alonso. Van der Garde behield in de eerste ronde zijn veertiende positie, maar viel enkele ronden later langzaam terug. De als vijftiende en zestiende gestarte Marussia's van Jules Bianchi en Max Chilton konden het niet volhouden en vielen terug naar de achterste posities.

Vooraan had Vettel na drie ronden al een voorsprong van ruim drie seconden op Hamilton die op zijn beurt een kleine marge had op Rosberg. Alonso wist in de vierde ronde Button te passeren en zo op te rukken naar de vierde positie. Een ronde later wist ook Webber de Brit te passeren. De inhaalacties vooraan waren nog niet gedaan, want Alonso pakte ook de derde plaats van Rosberg af.

De eerste stops vonden na tien ronden plaats toen Nico Hülkenberg en Felipe Massa voor de eerste maal binnen kwamen. Massa wist de Duitser te passeren, maar beiden vielen terug tot ver in het achterveld. Charles Pic was er toen niet meer bij, omdat hij zijn Caterham in de pits parkeerde. Hamilton behoorde ook tot de vroege stoppers, waarbij hij op plaats negen, nipt achter Grosjean naar buiten kwam. De Brit verloor hierdoor kostbare tijd.

Hamilton wist na veertien ronden eindelijk Grosjean te passeren, waarna de net gestopte Alonso zijn voorbeeld snel volgde. De Spanjaard was nog niet klaar, want hij passeerde Hamilton bij het ingaan van La Source, waarna de Brit op Kemmel terug probeerde te komen, maar daar net niet in slaagde. Vettel was ondertussen net gestopt, waardoor de Duitser tweede achter Jenson Button lag. Niet voor lang, want de nog niet gestopte McLaren was geen partij voor de Red Bull. Vettel leidde voor Alonso, Hamilton, Rosberg, Webber, Grosjean, Button, Massa, Räikkönen en de nog niet gestopte Gutierrez die zijn plaats al snel af moest staan aan Sutil.

De race settelde zich, waarbij de coureurs hun positie probeerden te behouden. Grosjean was na 22 ronden de laatste die zijn eerste en enige stop maakte. De Fransman viel terug tot een dertiende positie en moest zich weer een weg naar voren vechten. Vooraan controleerde Vettel de race met negen seconden voorsprong op Alonso die op zijn beurt vier tellen op Hamilton had. Daarachter hield Rosberg Webber van zich af voor de vierde positie. Voor Räikkönen was de race na 25 ronden voorbij toen zijn remmen het begaven. Hiermee kwam een eind aan het finishen in 38 races op rij.

Mercedes opende ondertussen het bal van de tweede serie pitsstops met Rosberg en Hamilton die snel na elkaar binnen kwamen. Meer coureurs volgden, wat een fraai duel opleverde rond Maldonado, Guttierez en Sutil. Guttierez passeerde eerst Sutil, waarna de Mexicaan bij de busstop op Maldonado af ging. Ook Sutil passeerde Maldonado die de Duitser nog wel aantikte. Daarna knalde de Williams-coureur die naar de pits wilde tegen de Force India van Paul di Resta aan die met veel schade uitviel, terwijl Maldonado een nieuwe vleugel moest halen in de pits. Sutil wist hierna nog Guttierrez te passeren voor Eau Rouge.

Na de tweede serie stops leidde Vettel nog steeds, voor Alonso, Button, Hamilton, Rosberg, Webber, Grosjean, Massa, Ricciardo en Perez. Button, Grosjean, Ricciardo en Perez waren na 32 ronden slechts eenmaal gestopt. Button maakte nog een late stop, waardoor hij terugviel naar de zesde plaats ruim achter Webber, maar voor Grosjean. De Fransman wist Massa lang achter zich te houden, maar vier ronden voor het einde greep de Braziliaan zijn kans om een plaats op te schuiven.

Na 44 ronden werd Vettel als eerste afgevlagd voor Alonso en Hamilton. De vierde plaats ging naar Rosberg, voor Webber, Button, Massa, Grosjean, Sutil en Ricciardo. Van der Garde werd zestiende nadat hij in de slotronden de Williams van Maldonado van zich af wist te houden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:23:42.196
2 Fernando Alonso Ferrari +16.869
3 Lewis Hamilton Mercedes +27.734
4 Nico Rosberg Mercedes +29.872
5 Mark Webber Red Bull +33.845
6 Jenson Button McLaren +40.794
7 Felipe Massa Ferrari +53.922
8 Romain Grosjean Lotus +55.846
9 Adrian Sutil Force India +1:09.541
10 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:13.470
11 Sergio Perez McLaren +1:21.936
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:26.740
13 Nico Hulkenberg Sauber +1:28.258
14 Esteban Gutierrez Sauber +1:40.436
15 Valtteri Bottas Williams +1:47.456
16 Giedo van der Garde Caterham +1 Ronde
17 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
18 Jules Bianchi Marussia +1 Ronde
19 Max Chilton Marussia +2 Ronden
DNF Paul di Resta Force India +18 Ronden
DNF Kimi Räikkönen Lotus +19 Ronden
DNF Charles Pic Caterham +36 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 197
2 Fernando Alonso Ferrari 151
3 Lewis Hamilton Mercedes 139
4 Kimi Räikkönen Lotus 134
5 Mark Webber Red Bull 115
6 Nico Rosberg Mercedes 96
7 Felipe Massa Ferrari 67
8 Romain Grosjean Lotus 53
9 Jenson Button McLaren 47
10 Paul di Resta Force India 36
11 Adrian Sutil Force India 25
12 Sergio Perez McLaren 18
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 12
15 Nico Hulkenberg Sauber 7
16 Pastor Maldonado Williams 1
17 Valtteri Bottas Williams 0
18 Esteban Gutierrez Sauber 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 312
2 Mercedes 235
3 Ferrari 218
4 Lotus 187
5 McLaren 65
6 Force India 61
7 Toro Rosso 25
8 Sauber 7
9 Williams 1
10 Marussia 0
11 Caterham 0

[EK Hockey] Hattrick van Hertzberger bezorgt Oranje het brons

De Nederlandse mannen houden een bronzen plak over aan het EK in België. Engeland werd in de strijd om de derde plaats met 3-2 afgetroefd. Jeroen Hertzberger was de uitblinker aan de Nederlandse zijde, hij scoorde alle treffers voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass.

Oranje had nog weinig laten zien toen Klaas Vermeulen in de negende minuut een strafcorner versierde. En waar Engeland kort daarvoor vanaf kop cirkel miste, bleek het vizier van Jeroen Hertzberger wel op scherp te staan: 1-0. Engeland was in het eerste kwart van de wedstrijd de betere ploeg en maakte acht minuten na de openingstreffer de terechte gelijkmaker. Iain Lewers produceerde een absolute beauty door een afgeslagen strafcorner vanaf de achterlijn in de kruising te pushen.

Oranje hockeyde tot de 23-meterlijn heel aardig, maar miste power en venijn om Engeland voor rust nogmaals te verschalken. De Britten, die overigens een stuk beter voor de dag kwamen dan tijdens de eerste ontmoeting van beide teams, waren een stuk efficiënter: een minuut voor rust pushte Richard Smith de 2-1 op het bord.

Na de evenwichtige eerste helft, zette Nederland na de pauze aan. Hertzberger maakte kort na de break de gelijkmaker uit een strafcorner, waarbij keeper George Pinner absoluut niet vrijuit ging. Vier minuten later zorgde de aanvaller, die in de voorgaande wedstrijden moeilijk tot scoren kwam, voor de 3-2. Omdat het Engeland niet lukte om nogmaals toe te slaan en Oranje de marge niet vergrootte, bleef deze stand op het scorebord staan.

Engelaar breekt been bij debuut in Australië

Orlando Engelaar heeft een allerminst goede start beleefd bij zijn nieuwe ploeg Melbourne Heart. De oud-speler van onder andere FC Twente en PSV wist bij zijn debuut in Australië zijn been te breken na een botsing met de Duitser Thomas Broich.

Het is nog onbekend hoelang de veertienvoudig international uit de roulatie zal zijn. Het duel met Brisbane Roar werd ook nog eens met 3-0 verloren door een hattrick van de Albaniër Besart Berisha.

NSA LOVEINT vertrouwen is goed, controle is beter

NSA medewerkers misbruikten de faciliteiten van hun broodheer om hun liefjes te controleren of te stalken, zo vermeldt de NOS.

Persagentschap AP en de Amerikaanse krant the Wall Street Journal berichten over LOVEINT, dat was het toverwoord om twijfels omtrent de oprechtheid van het lief weg te nemen of om een ex-lief op te sporen en te stalken. Dianne Feinstein, De Amerikaanse senator en voorzitster van de doorlichtingscommissie , is daar deze week over ingelicht.

Deze vormen van machts- en middelen misbruik waren onder andere de praktijken die klokkenluider Edward Snowden tegen de borst stuiten. De NSA is bereid om zich voor deze ene keer zelf in de kaarten te laten kijken en heeft toegezegd mee te zullen werken aan het onderzoek naar medewerkers met een relatieprobleem.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Tsjechië

Marc Marquez heeft zijn vijfde zege van het seizoen geboekt in de MotoGP-klasse. De Honda-coureur rekende na een boeiend gevecht af met zijn teamgenoot Dani Pedrosa en de Yamaha-rijder Jorge Lorenzo, wat zorgde voor een compleet Spaans podium in het Tsjechische Brno

Lorenzo en Marguez gingen vanaf de streep ervandoor en wisselden continue van positie. Op vier ronden van het einde nam Marquez de leiding over en stond deze niet meer af. Pedrosa begon nog aan een inhaalslag op zijn teamgenoot, maar kwam nog drie tienden tekort op de streep.

In het kampioenschap heeft Marquez nu met 213 punten aan de leiding en heeft een voorsprong genomen van 26 punten op zijn teamgenoot Pedrosa. Lorenzo staat op de derde plaats met 44 punten achterstand.

Uitslag Go Ahead Eagles - FC Groningen

Om 12.30 uur begon in de Adelaarshorst de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en FC Groningen. Ondanks een veldoverwicht op papier - Groningen kreeg twee rode kaarten - hield de thuisploeg slechts één punt over aan het duel door een laat doelpunt van Género Zeefuik. Hieronder vind je de statistieken van deze wedstrijd.

Go Ahead Eagles

3 - 3

FC Groningen

 11' Kolder
 48' Kolder
 59' Schenk
   45+1' Chery 
 54' Andorján 
 88' Zeefuik 
 
 Gele kaart: Schenk, Antonia, Türüç (Go Ahead Eagles), Kirm, Zeefuik (FC Groningen)
 Rode kaart: Andorján (67), Letschert (69/2xg) (FC Groningen)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7339
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Amevor
Vriends
Van der Linden (Kavak/93)
Schenk
Falkenburg (Lambooij/65)
Overgoor
Türüç
Antonia
Kolder (Godee/80)
Houtkoop
  Bizot
Kappelhof
Letschert
Botteghin
Wijnaldum
Adorján
(Zivkovic/87) Lindgren
(Zeefuik/77) Chery
(Kieftenbeld/73) Kirm
Van der Velden
Kostic

 

Eagles-doelman Eloy Room voorkomt een Groningse treffer. (Foto: Pro Shots) 

*NSYNC succes op Twitter, wakkert geruchten aan

*NSYNC is actief op Twitter. Het account van de Amerikaanse boyband ging zaterdag de lucht in, een dag voor de uitreiking van de MTV Video Music Awards. Daarmee wordt het gerucht dat de groep, die er in 2002 mee ophield, tijdens het evenement weer bij elkaar komt sterker.

Dat *NSYNC, bestaande uit onder anderen Justin Timberlake, nog altijd populair is blijkt wel uit het aantal volgers van de band. Zondagmiddag stond de teller al op meer dan 88 duizend.

Volgens het Amerikaanse blad Us Weekly brengt de band zondag tijdens de MTV Video Music Awards een medley van oude hits ten gehore. Naar verluidt zingt Timberlake ook zijn nieuwe single Take Back the Night.

De zanger is samen met Macklemore & Ryan Lewis de grootste kanshebber op een prijs, met ieder zes nominaties. Timberlake is onder meer genomineerd in de categorie video van het jaar, beste mannelijke video en popvideo. Hij wordt sowieso geëerd met de Michael Jackson Video Vanguard award, voor zijn memorabele clips.

Onder anderen Lady Gaga, Kanye West, Katy Perry, en Robin Thicke geven een optreden tijdens de prijzenregen. Het evenement vindt plaats in New York.

Proces tegen Moslimbroeders uitgesteld

Een rechtbank in Caïro heeft zondag besloten het proces tegen zes leden van de Moslimbroederschap uit te stellen tot 29 oktober. Twee van de aangeklaagden die op de vlucht zijn worden bij verstek berecht, de vier anderen die zijn opgepakt en vastzitten waren om veiligheidsredenen niet in de rechtbank aanwezig. De zes mannen worden berecht in verband met gevechten bij het hoofdkantoor van de Moslimbroederschap in Caïro waarbij negen mensen om het leven kwamen.

De zes leden van de Broederschap, onder wie leider Mohammed Badie en zijn vertrouwelingen Khairat el-Shater en Rashad Bayoumi, zijn aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld tijdens een massademonstratie op 30 juni. Daarbij werd het hoofdkantoor belaagd door tegenstanders van de Moslimbroederschap. Tientallen Moslimbroeders zaten vast in het gebouw, dat uiteindelijk in brand werd gestoken.

De Moslimbroederschap beweert dat de politie 'criminelen' heeft aangemoedigd om het gebouw van de Broederschap aan te vallen. De politie beschuldigt de Moslimbroeders er juist weer van scherpschutters op het dak van het pand te hebben geposteerd.

Drie dagen na de massademonstratie werd Mohammed Morsi door het leger afgezet als president. Vervolgens werd de Moslimbroederschap stevig aangepakt. Leiders als El-Shater en Bayoumi werden opgepakt. Op 14 augustus ontruimden de Egyptische autoriteiten met veel geweld twee protestkampen van de Broederschap in Caïro. Honderden leden van de beweging werden opgepakt en vastgezet. Dit leidde in het hele land tot geweldsuitbarstingen waarbij meer dan duizend mensen om het leven kwamen.

Vorstermans stopt na een week bij Dordrecht

Een week na zijn komst is Ismo Vorstermans alweer vertrokken bij FC Dordrecht. De 24-jarige verdediger heeft besloten zijn profloopbaan te beëindigen. "Ismo Vorstermans stopt per direct met betaald voetbal. Hij wil aan zijn school en maatschappelijke carrière gaan werken", twitterde technisch directeur Marco Boogers zondag. Vorstermans scoorde vrijdag nog bij zijn debuut tegen Excelsior.

Vorstermans maakte bij FC Utrecht zijn debuut in het profvoetbal. Hoewel hij in anderhalf jaar zeventien wedstrijden en drie goals noteerde, bleef zijn echte doorbraak uit. Na anderhalf seizoen op huurbasis bij VVV-Venlo te hebben gespeeld, tekende Vorstermans vorige week bij FC Dordrecht, de huidige koploper van de Jupiler League.

Hypermoslim zweert wraak voor gifgasaanval

De leider van de Al-Qaida gelieerde opstandelingenbeweging Jabat al-Nusra heeft zondag gezworen wraak te nemen voor de gifgasaanval in Syrië waarbij honderden mensen om het leven zijn gekomen. Abu Mohammed al-Golani beschuldigt in een audioboodschap Damascus ervan achter de aanval te zitten.

Al-Golani zei van plan te zijn om sjiitische dorpen aan te vallen als vergelding voor de aanval met chemische wapens die vorige week woensdag plaats. Het regime van president Bashar Assad bestaat grotendeels uit alawieten, leden van een aan het sjiisme verwante stroming.

Sauber betaalt eindelijk Hülkenberg

Sauber heeft eindelijk coureur Nico Hülkenberg eindelijk geld ontvangen, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport. Het nieuws werd later door zijn manager Werner Heinz bevestigd, waardoor het erop lijkt dat de Zwitserse renstal eindelijk weer wat geld om handen heeft.

Sauber kampte het gehele seizoen al met financiële problemen, maar Russische investeerders lijken nu de helpende hand toe te hebben gestoken. Er is een Russisch reddingsplan opgezet waarin de 17-jarige coureur Sergey Sirotkin volgend seizoen zijn F1-debuut zal gaan maken. De eerste betalingen zijn inmiddels gedaan, waardoor Hülkenberg eindelijk een deel van zijn loon heeft kunnen ontvangen.

Toch moet er een ernstige slag om de arm worden gehouden, want ondanks dat de Duitse coureur betaald is en Sauber op Spa eindelijk met wat nieuwe onderdelen is gekomen zal het nog even sappelen blijven. Volgens Die Welt hebben de Russen namelijk nog maar weinig geld overgemaakt, iets wat Bild lijkt te bevestigen. Dit blad beweert dat Sirotkin 22 miljoen euro voor zijn stoeltje gaat betalen en dat er tot nu toe drie miljoen euro overgemaakt is.

[Vuelta] K. Fernandez niet meer van start

De Vuelta à España moet na één etappe al verder met twee renners minder. Gisteren moest Theo Bos nog voor de start afhaken en vandaag is Koldo Fernandez niet van start gegaan bij de tweede etappe. De renner van Garmin-Sharp heeft last van een gebroken rib.

De Spanjaard kwam tijdens de openingsploegentijdrit ten val samen met Michel Kreder. De Nederlander kon gewoon van start gaan, maar Fernandez was duizelig bij de start, waarna hem werd afgeraden om te starten.

Kritiek om tatoeage deert Cheryl Cole niet

Cheryl Cole maakt zich niet druk om de kritiek op haar tatoeage. De tatoeëerder van de Britse zangeres plaatste zaterdag op internet een foto van de lichaamversiering die loopt van haar onderrug tot over haar billen. Veel fans lieten hun afschuw blijken over de tatoeage.

"Mensen hebben het recht om hun mening te geven", heeft Cole getwitterd over de negatieve reacties op de tatoeage van enorme rode rozen. "Ik heb mezelf overigens nooit echt beziggehouden met lichaamsdelen van anderen."

De Bakker weer terug in de top honderd

Tennisser Thiemo de Bakker is teruggekeerd in de top honderd. De Westlander bereikte in Winston-Salem als qualifier de tweede ronde en steeg als gevolg daarvan van de 101e naar de 99e plek op de wereldranglijst. Nederland heeft nu in totaal vier Nederlanders in de top honderd.

Robin Haase is nog altijd de hoogst genoteerde Nederlander. Hij handhaafde zich ondanks het bereiken van de derde ronde in Winston-Salem op de 59e plek. Sijsling, die op het Amerikaanse hardcourt in de eerste ronde verloor van De Bakker, steeg van positie 69 naar 68.

Een plaats stijging viel er ook te noteren voor Jesse Huta Galung. De Haarlemmer staat nu 98e. Huta Galung debuteerde vorige week bij de beste honderd tennissers van de wereldranglijst.

In de top tien waren geen verschuivingen. De wereldranglijst wordt nog altijd aangevoerd door Novak Djokovic, gevolgd door Rafael Nadal en Andy Murray. Roger Federer staat zevende.

Advocaat passieve kopschopper doet 'goudenhartje'

Advocaat Jan-Hein Kuijpers bepleit vrijspraak voor zijn cliënt. Hij is van mening dat het publiceren van de beroemde videobeelden om tot opsporing van het kopschoptuig te komen een te zwaar middel is geweest, foto's hadden ook volstaan, meldt de Elsevier. De schokkende videobeelden ontketende een ware klopjacht op het tuig.

De raadsman zegt verder dat de mishandeling wel meeviel en lang niet zo ernstig was als de videobeelden deden voorkomen. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie beter had moeten weten wat voor impact de beelden voor zijn cliënt zouden hebben. Het pacifistisch tuigje hangt zeventig uur schoffelstraf boven het hoofd.

Opmerkelijk is dat ook het slachtoffer van de kopschoppers achteraf niet echt blij is met alle aandacht in de media voor deze zaak. Hij wordt regelmatig herkend nu, een fenomeen waar hij niet voor gekozen heeft.

Israël wil antwoord VS op 'Syrische misdaden'

Leden van het Israëlische kabinet hebben zondag aangedrongen op een antwoord op de berichten over een gifgasaanval in Syrië. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de aanval een 'verschrikkelijke misdaad' en wil dat er onder leiding van de Verenigde Staten actie wordt ondernomen. "Deze situatie kan niet voortduren", aldus Netanyahu.

Volgens de Israëlische minister van justitie Tzipi Livni zou actie van de VS helpen bij het ontmoedigen van het verdere gebruik van chemische wapens. Tegelijkertijd hebben dergelijke acties wel gevolgen voor de Israëlische staatsveiligheid, aldus Livni.

Minister van inlichtingen Yuval Steinitz zei op de Israëlische legerradio eveneens dat de gifgasaanval actie vereist. Hij meent dat de kans dat Syrië een aanval uitvoert op Israël als vergelding voor Amerikaans ingrijpen klein is, maar dat het Israëlische leger zich moet wel voorbereiden op een dergelijke situatie.

Netanyahu noch de andere ministers hebben gezegd op wat voor manier er moet worden ingegrepen. De VS beraden zich nog op een militair ingrijpen.

Chelsea akkoord met Willian en Anzhi

De Braziliaanse voetballer Willian gaat zijn carrière vervolgen bij Chelsea. De Engelse club maakte zondag bekend zowel een akkoord met de 25-jarige middenvelder als met zijn werkgever Anzhi Makhachkala te hebben. Chelsea hoopt woensdag in een hoorzitting een werkvergunning te krijgen voor Willian, die de Blues naar verluidt een kleine 35 miljoen euro kost.

De tweevoudig international wordt weggekaapt voor de neus van stadgenoot Tottenham Hotspur, bij wie Willian woensdag nog medisch werd gekeurd. Bij Chelsea wordt hij ploeggenoot en concurrent van Nederlands international Marco van Ginkel.

Willian speelde pas een halfjaar voor Anzhi, dat niettemin bereid was mee te werken aan een vertrek. De club uit Dagestan verkeert in financieel zwaar weer en zette de gehele selectie te koop. Willian speelde eerder zes seizoenen succesvol voor Shakhtar Donetsk.

[Moto2] Uitslag Grand Prix Tsjechië

Mika Kallio heeft de Moto 2 race gewonnen tijdens de Grand Prix van Tsjechië. De Fin was in een spannende race het snelste van een grote kopgroep en wist de Japanner Takaaki Nakagami een halve seconde voor te blijven. De Zwitser Thomas Lüthi werd derde, terwijl Pol Espargaro nog binnen de seconde op de vierde plaats finishte.

Kalio was lang met zijn mede koplopers in een grote strijd om de leiding gewikkeld, maar wist op het einde een veilige voorsprong van een halve seconde bij elkaar te sprokkelen. Dit mede doordat de andere coureurs met elkaar in gevecht waren. Het leverde de Fin zijn eerste zege op in de Moto 2-klasse. Kampioenschapsleider Scott Redding kwam in Brno pas als achtste over de streep. Hij zag zijn naaste belager Espargaro naderen tot 21 punten.

Xeno Defence

Aliens! Wie heeft er nou geen hekel aan die etterbakken? Ze doen niks anders dan maar een beetje koeien en mensen ontvoeren en daar allerlei experimenten op uitvoeren en in hun vrije tijd vinden ze het leuk om ons maar een beetje uit te roeien om onze mooie planeet in te pikken. Je hebt verder niks aan ze! 
Denk je er ook zo over? Verdedig je dan hier tegen hen! Genoeg is genoeg! 

(Oh ja; dat zelfde kan ook over zombies gezegd worden uiteraard, hoewel die wel meer interesse in onze hersenen hebben dan in experimenten.)

Gouden Eeuw Award voor Hans van Manen

Hans van Manen wordt geëerd met de Gouden Eeuw Award. De choreograaf krijgt de onderscheiding volgende maand voor zijn gehele oeuvre.

Van Manen was werkzaam voor Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Hij wist het moderne ballet populair te maken bij een groot publiek.

Eerder werd bekend dat ook Ellen Vogel en Anneke Grönloh de Gouden Eeuw Award krijgen van organisatie Bewonder Nederland. Dat gebeurt op 21 september in Amsterdam.

Verdachten groepsverkrachting India vast

Alle vijf mannen die verdacht worden van de groepsverkrachting van een fotojournaliste in India zijn opgepakt. Dat heeft de Indiase politie bekendgemaakt. De laatste verdachte werd zondag in New Delhi opgepakt. De vier anderen werden zaterdag opgepakt in Mumbai. Binnenkort worden de verdachten aangeklaagd, aldus de politie.

Het slachtoffer, een 22-jarige Indiase vrouw, werd donderdagavond in een verlaten textielfabriek door vijf mannen verkracht, terwijl haar mannelijke collega werd gekneveld en in elkaar geslagen. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed.

Volgens de politie worden de aanklachten snel ingediend. Er is volgens politiechef Satyapal Singh voldoende bewijs om de mannen te vervolgen. Zo zijn er onder andere de resultaten van het medisch onderzoek dat de vrouw na de verkrachting onderging. De verdachten zitten vast en de rechtbank heeft toestemming gegeven de mannen tot 30 augustus in voorarrest te houden.

De groepsverkrachting van een jonge vrouw in een bus in december leidde tot een golf van verontwaardiging in India en ver daarbuiten. In grote straatdemonstraties werden strengere straffen voor seksueel geweld en betere bescherming van vrouwen geëist. De strafmaat voor verkrachting is inmiddels verhoogd.

De Indiase regering heeft al gezegd dat de daders van de verkrachting van de fotojournaliste zwaar gestraft moeten worden. Als de verdachten schuldig worden bevonden, kunnen ze tot twintig jaar achter de tralies verdwijnen. De oudste verdachte is 25 jaar.

[Upd] Explosief ontploft in Capelle aan den IJssel

In een woonwijk in Capelle aan den IJssel is zondagochtend mogelijk een explosief gevonden. De directe omgeving is afgezet en de bewoners van een flat aan de Onacklaan hebben het advies gekregen niet op het balkon te komen.

De bewoners van vijf huizen moeten achterin hun woning blijven terwijl de Explosieven Opruimingsdienst onderzoek doet, meldde een politiewoordvoerster.

De politie ontdekte een tas met daarin het mogelijke explosief toen ze een man staande had gehouden die even daarvoor met een kniptang bij het nabijgelegen metrostation Capelsebrug had rondgelopen. De man kon zich niet identificeren, waarop de politie zocht naar aanwijzingen over zijn identiteit. Daarbij werd de tas gevonden achter een geparkeerde auto.

Update 12.37 uur
Het explosief dat de politie zondagochtend vond in een tas achter een auto in Capelle aan den IJssel is even voor het middaguur veilig tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde op een braakliggend terrein niet ver van de Onacklaan, waar het explosief werd gevonden, meldt de politie. Een 35-jarige man die zich in de buurt van de vindplaats van de tas verdacht gedroeg, is aangehouden en zit vast.

De politie kreeg rond 05.30 uur een melding dat bij metrostation Capelsebrug een man met een kniptang liep. Toen de man zijn identiteitsbewijs niet kon tonen werden zijn spullen doorzocht. Daarbij werd in een tas achter een auto het explosief aangetroffen. De man werd daarop opgepakt.

Een eerste onderzoek wijst uit dat de man het explosief vermoedelijk wilde gebruiken bij een plofkraak op een geldautomaat.

Autokrakers gepakt dankzij oplettende 6-jarige

Dankzij de oplettendheid van een 6-jarig jongetje heeft de politie zondagochtend twee autokrakers in Oldenzaal kunnen aanhouden. Het jochie was om 06.30 uur wakker en zag uit zijn raam twee mannen die bij een auto van een buurtbewoner probeerde in te breken. De jongen maakte zijn vader wakker, die op zijn beurt de politie waarschuwde.

Kort na de melding trof de politie verderop in de wijk De Thij twee mannen in een auto aan, die aan het goed opgegeven signalement voldeden. Het duo, een 38-jarige man uit Enschede en een 33-jarige man uit Dronten, zijn aangehouden en vastgezet voor verhoor.

Mourinho: "Man United ouderwets"

Jose Mourinho staat alweer snel in de spotlights in Engeland. Hij haalt nu uit naar Manchester United vanwege hun ouderwetse transferbeleid. De Portugese trainer van Chelsea wil graag Wayne Rooney overnemen van Manchester United. Rooney zelf heeft eerder ook al aangegeven United te willen verlaten, maar zijn trainer David Moyes houdt een transfer voorlopig tegen.

Mourinho vindt de handelswijze van United uit de tijd. "Die ouderwetse manier van denken, 'ik verkoop geen spelers aan een lokale rivaal', doet de transfermarkt en de voetballers zelf geen goed", vertelde hij aan Engelse media. "In Italië gebeurt het elk seizoen, zonder probleem. Een speler wil van Milan naar Inter, van Inter naar Milan, van Roma naar Juventus, van Juventus naar Inter etcetera. Kijk maar naar een voetballer als Filippo Inzaghi of Andrea Pirlo."

De flamboyante trainer doet zelfs een beroep op het vaderlandsgevoel van United. "Soms dwing je om voetballers naar het buitenland te gaan, terwijl je juist ervoor moet zorgen dat ze in eigen competitie actief blijven. Daarmee zorg je ervoor dat jouw competitie de beste blijft. Anders lever je een verkeerde bijdrage aan je eigen competitie."

Maandag staan beide ploegen tegenover elkaar in Manchester. Mourinho laat dat niet in de weg staan. "We zullen nog een keer het bod uitbrengen. Wat hebben we te verliezen? Één e-mail."

Armstrong treft schikking met Sunday Times

Lance Armstrong heeft een schikking getroffen met The Sunday Times. De Britse krant eiste 1,15 miljoen euro van de 41-jarige Texaan, die in 2006 een schadevergoeding van 350 duizend euro ontving wegens lasterlijke berichtgeving over vermeend dopinggebruik. Omdat Armstrong in januari na een decennium van ontkenning alsnog het gebruik van verboden middelen toegaf, wilde The Sunday Times geld zien.

Over de inhoud van de regeling zijn geen details vrijgegeven. Wel zegt The Sunday Times dat het een 'wederzijds aanvaardbare laatste oplossing is'.

De Britse krant zette in 1999 na Amstrongs eerste tourzege al vraagtekens bij diens prestaties. In 2004 publiceerde The Sunday Times een artikel, waarin het stelde dat het goed was dat er vragen over Armstrongs prestaties 'gesteld en beantwoord werden'. De inmiddels van zijn voetstuk gevallen wielrenner was daar niet van gediend en diende een aanklacht in.

Muzikale verbeteringen in Final Fantasy X en X-2 HD

De HD remake van Final Fantasy X en Final Fantasy X-2 is niet alleen grafisch opgepoetst maar bevat ook een verbeterde soundtrack. In de video hieronder wordt er een vergelijking gedemonstreerd tussen de PlayStation 2-versie en de HD-versie voor PlayStation 3. 

Square Enix meldt dat de HD-versies van Final Fantasy X en Final Fantasy X-2 later dit jaar nog worden uitgebracht voor PlayStation 3 en PlayStation Vita. 

[US Open] Haase en Bertens in actie op openingsdag

Robin Haase en Kiki Bertens komen maandag op de openingsdag van de US Open direct in actie. Haase is tegen de Canadese qualifier Frank Dancevic als vierde partij op baan tien ingedeeld, terwijl Bertens en haar Chinese tegenstander Jie Zheng elkaar treffen in de derde wedstrijd op baan veertien. Igor Sijsling en Thiemo de Bakker, de andere twee Nederlandse deelnemers in het enkelspel, spelen pas dinsdag.

Van de favorieten treden Rafael Nadal (2) en Roger Federer (7) bij de mannen en Serena Williams (1) en Agnieszka Radwanska (3) bij de vrouwen ook direct in het strijdperk. Zij spelen allen in het Arthur Ashe Stadium. De US Open is het laatste grandslamtoernooi van het jaar.

[GP2] Uitslag Race 2 Spa-Francorchamps

James Calado is de winnaar geworden van de sprintrace op Spa-Francorchamps. De Brit vertrok van poleposition en hield de eerste stek tot het eind vast, al kwam Julian Leal nog dichtbij. Adrian Quaife-Hobbs werd derde, terwijl Hilmer-teamgenoot Frijns uitviel. Daniël de Jong werd zeventiende.

Calado kende een goede start en sloeg meteen een gaatje met de rest van het veld. Pas tegen het eind van de race kon Leal aandringen, maar het was niet genoeg om nog kans op de zege te maken. Quaife-Hobbs kende vanaf de tiende stek een goede start en lag in een mum van tijd derde, de positie waarop hij ook zou eindigen. Frijns kende een minder goede start en zag zijn bolide al in de eerste ronde stilvallen, waardoor de Nederlander ridder te voet werd.

Stephane Richelmi werd uiteindelijk op ruime afstand vierde nadat hij het gevecht met onder meer de als vijfde eindigende Fabio Leimer gewonnen had. De zesde stek was voor Joylon Palmer, voor Johnny Cecotto jr., Tom Dillmann en Felipe Nasr die vanaf plaats 26 helemaal naar de negende positie opgerukt was. Mitch Evans completeerde de top 10.

In het klassement staat Stefano Coletti ondanks twee nulresultaten op Spa met 135 punten nog steeds aan de leiding. Ook Nasr pakte geen punten en is nu met 129 punten tweede. Leimer staat één punt hierachter derde, voor de winnaar van gisteren Bird die nu 121 punten verzameld heeft. Frijns is met een twaalfde positie en 47 punten de beste Nederlander. De Jong staat met één punt 24e.

Prinsengrachtconcert trekt 919 duizend tv-kijkers

Het Prinsengrachtconcert 2013 heeft zaterdagavond bijna een miljoen tv-kijkers getrokken. 919 duizend mensen zagen de live-registratie van het jaarlijkse concert in Amsterdam op Nederland 2, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

10 Jaar Koefnoen - Creatief met Archief wist 776 duizend kijkers te trekken. Het was de laatste van de vier compilatieafleveringen die de AVRO uitzond als opwarmer voor het nieuwe seizoen, dat volgende week van start gaat.

De meeste kijkers waren zaterdag voor het achtuurjournaal. De uitzending op Nederland 1 trok 1,7 miljoen kijkers.

Amper steun voor zes miljard extra bezuinigingen

Steun voor extra bezuinigingen van zes miljard euro van het kabinet is er amper onder de Nederlandse bevolking. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Zestien procent van de ondervraagde kiezers vindt zes miljard extra bezuinigen een goed idee. Van de PvdA-kiezers is dit zelfs slechts negen procent. Van de VVD-stemmers is 26 procent voor.

Daarnaast vindt bijna driekwart van de kiezers dat de slechte economie een gevolg is van de aanpak van de regering. In totaal vindt 73 procent van de stemmers dit.

Zeventig procent van de PvdA-stemmers geeft de schuld aan het kabinet. Bij de VVD-stemmers gaat het met 55 procent eveneens om een meerderheid die dit vindt. Van de PVV-stemmers is zelfs 95 procent het eens met de stelling 'dat Nederland het slechter doet door de aanpak van de regering'.

Duizenden Tunesiërs eisen aftreden regering

Duizenden Tunesiërs zijn zaterdagavond de straat op gegaan om het vertrek van de regering te eisen. Voor komende week staan meer protesten tegen de islamistische regering gepland. Aanleiding voor de betogingen is de moord op een oppositiepoliticus in juli. De oppositie beschuldigt de regering ervan te weinig te doen aan het handhaven van de veiligheid en het stimuleren van de economie.

Een coalitie van oppositiepartijen, bekend als het Nationaal Reddingsfront, eist dat er een nieuwe regering komt, bestaande uit technocraten, die het land moeten besturen totdat er nieuwe verkiezingen zijn gehouden. "We hebben u geprobeerd, u bent niet geslaagd, nu moet u vertrekken", scandeerden betogers zaterdag.

Tientallen parlementsleden, die namens de oppositie zitting hebben in de volksvertegenwoordiging, namen deel aan de betoging. Ze werden beschermd door lijfwachten. De politie controleerde tassen en hield de betogers in de gaten, maar er braken geen gevechten uit en er werd geen traangas ingezet, zoals bij eerdere protestacties vaak het geval was.

Een van de grootste vakbonden van Tunesië probeert te bemiddelen tussen de oppositie en de regering, die onder leiding van de islamistische partij Ennahda staat. Donderdag zei Ennahda in principe achter het voorstel te staan om een technocratische regering te vormen, mits er eerst nog verder wordt onderhandeld. De oppositie is woedend en beschuldigt Ennahda ervan de zaak te vertragen. De oppositie wil alleen verder praten als de regering wordt ontbonden.

Belgische topman wil geen salarisverlaging

Zoals in Nederland, is er in België ook een verontwaardiging over de salarissen van topmensen in de publieke sector. Daarom wil het Belgische parlement nu een soort Balkenendenorm invoeren: topmensen bij staatsbedrijven mogen niet meer verdienen dan de premier, zo'n drie ton. Maar de eerste topman heeft al aangegeven dat hij niet wil inleveren.

Johnny Thijs is de grote baas bij BPost, het Belgische nationale postbedrijf. Hij verdient jaarlijks in totaal ongeveer 1,1 miljoen euro en een vermindering tot drie ton ziet hij niet zitten. "Ik ben bereid om een inspanning te leveren, maar ik doe niet het zelfde werk voor 290.000 euro per jaar", zei hij tegen RTBF-radio.

De uitspraak werd al snel het middelpunt van het debat over de lonen. Alexander de Croo, leider van de liberale Open-VLD geeft Thijs gelijk: "Als je topmanagers wil, moet je ze goed verlonen." Karel Vinck, voormalig topman van de Belgische spoorwegen (NMBS), sluit zich daarbij aan: "Goede overheidsmanagers moet je goed betalen. Al de rest is zuiver populisme."

Volgens Vinck heeft Thijs zijn werk goed gedaan en verdient hij daarom zo'n zak geld: "Hij heeft dat uitstekend gedaan in een moeilijke politieke en syndicale context. Vergeet niet dat hij Bpost door een zeer grote herstructurering heeft geloodst." Die herstructurering bestond overigens voornamelijk uit aanschaf van nieuwe machines en software, en het doen verdwijnen van banen.

Dirk van der Maelen van de socialistische SP.A vindt het echter een stomme opmerking van Vinck: "Is Bpost besturen moeilijker dan een land besturen?" Het antwoord daarop heeft Vinck al klaar. De logische oplossing, volgens hem: "Betaal Di Rupo drie keer meer. Dan zit hij op het niveau van Thijs."

De bewering dat zo'n exorbitante loon nodig is om goede mensen aan te trekken, wordt ontkracht door Ellen Joncheere, de gedoodverfde opvolger van Thijs: "Ik heb nooit voor een job gekozen wegens het financiële aspect. Voor mij is het inhoudelijke altijd de eerste drive geweest. Dus ja, ik zou kunnen leven met een loon van 290.000 euro."

De SP.A vindt dat een mooi streven: "Het loon van de eerste minister is voor de SP.A een ethische grens", zegt Van der Maelen tegen De Morgen. De minister van Overheidsbedrijven, Jean-Pascal Labille van de socialistische SP, is het daarmee ook eens: "Al die exuberante lonen moeten naar omlaag. Als Thijs niet wil werken voor 290.000 euro per jaar, moet hij dat zelf weten."

VS beraden zich nog over Syrië

De Verenigde Staten beraden zich nog altijd op een antwoord op het gebruik van chemische wapens in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zondag gezegd. De regering van president Barack Obama is nog bezig met het verzamelen en analyseren van informatie over de dodelijke gifgasaanval.

Op de vraag van een verslaggever of het niet de vraag is of de VS militair ingrijpen, maar meer wanneer, antwoordde Hagel: "Als we meer informatie hebben, dan wordt het antwoord op die vraag duidelijk." Zaterdag al zei Obama pas een beslissing te willen nemen als alle feiten duidelijk zijn.

Ondertussen is de Amerikaanse legerleiding in Jordanië voor een overleg met de ministers van defensie uit het Midden-Oosten. Het thema van het overleg is de veiligheidssituatie in de regio, maar het is zeer waarschijnlijk dat vooral de crisis in Syrië onderwerp van gesprek zal zijn. De top, waar onder andere generaal Martin Dempsey aan deelneemt, duurt van zondag tot en met dinsdag.

Hagel wilde niet in detail ingaan op de afwegingen die de VS maken. "Er zijn risico's en gevolgen voor elke optie die wel of niet wordt uitgevoerd, voor elke actie die wel of juist niet wordt ondernomen", aldus de minister. "Je komt tot de centrale vraag wat het doel is als je wel of niet actie onderneemt. Al deze inschattingen worden nu gemaakt." Er wordt rekening gehouden met diverse factoren, zoals juridische kwesties en internationale steun voor een eventueel militair ingrijpen.

Obama is vooralsnog terughoudend als het gaat om ingrijpen in Syrië. Een jaar geleden stelde hij nog dat er een 'rode lijn' wordt overschreden als Syrië chemische wapens inzet, maar Obama heeft zich nog niet uitgelaten over de vraag of die lijn nu is overschreden. Vrijdag wees hij erop dat voor een ingrijpen internationale steun nodig is. "Als de VS weer een land aanvalt zonder VN-mandaat en zonder duidelijk bewijs om die aanval te rechtvaardigen, is het de vraag of dat volgens het volkenrecht mag."

Zaterdag besprak Obama de Syrische crisis met de Britse premier David Cameron. Beide regeringsleiders verklaarden zich grote zorgen te maken over de berichten dat er chemische wapens zijn ingezet in Syrië. In een gezamenlijke verklaring benadrukten Obama en Cameron dat het gebruik van chemische wapens 'een stevig antwoord van de internationale gemeenschap rechtvaardigt'. "Het feit dat president Assad heeft geweigerd mee te werken met de Verenigde Naties lijkt erop te wijzen dat het regime iets te verbergen heeft", aldus het kantoor van Cameron.

De Syrische regering ontkent in alle toonaarden dat het gifgas heeft gebruikt en heeft de VS gewaarschuwd niet in te grijpen, omdat daarmee 'het Midden-Oosten in brand komt te staan'.

PEC-trainer Jans: "Hands van Guyon"

PEC Zwolle is de trotse koploper na zaterdag. Daarvoor had het wel een klein mazzeltje nodig. Guyon Fernandez opende twintig minuten voor tijd de score tegen Cambuur Leeuwarden (eindstand 2-0). Trainer Ron Jans hoorde van zijn invalspits dat de goal eigenlijk niet goedgekeurd had mogen worden. "Ik behoor niet tot de mensen in het stadion die het hebben gezien, maar Guyon zei van wel", vertelde hij aan diverse media.

Zwolle had soms moeite met Cambuur, zeker toen het even met negen man speelde na een botsing tussen Bram van Polen en Kamohelo Mokotjo. "Toen hadden we moeite om aan het voetballen te komen, maar we hebben absoluut verdiend gewonnen. En soms heb je dan even geluk nodig bij de 1-0."

Cambuur-trainer Dwight Lodeweges had eerder in de gaten dat het hands was. "Ik hoorde 85 man roepen dat het hands was. Dat was juist toen wij wat brutaler werden, wat we in de eerste helft nalieten. Jammer, want we zijn op de goede weg." Toch geeft hij de eer aan Zwolle. "Ze hebben verdiend gewonnen, maar wij komen er wel."

Iran waarschuwt tegen ingrijpen Syrië

Een hoge Iraanse militair heeft zondag gewaarschuwd tegen westers militair ingrijpen in Syrië. Plaatsvervangend chef-staf Massoud Jazayeri zei volgens het persbureau FARS dat 'buitenlands ingrijpen zeer ernstige gevolgen heeft'.

De VS weten volgens Jazayeri dat 'er beperkingen aan hun optreden zijn' en dat er 'ernstige consequenties voor het Witte Huis zullen zijn als ze hun rode lijn overschrijden'.

Iran heeft zondag beklemtoond dat het van bondgenoot Syrië de verzekering heeft gekregen dat de regering in Damascus alle mogelijke medewerking verleent aan VN-wapeninspecteurs om de plaatsen te bezoeken waar afgelopen woensdag gifgasaanvallen zouden zijn geweest.

Man vast voor neersteken ex en kinderen

Een 26-jarige man uit Groningen is zaterdagavond aangehouden op verdenking van het neersteken van zijn 47-jarige ex-vriendin. Ook de twee kinderen van het slachtoffer liepen steekwonden op. De vrouw en kinderen zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Rond 21.15 uur kwam een melding van huiselijk geweld binnen aan de Orchideestraat. De 47-jarige bewoonster bleek te zijn neergestoken. Ook de kinderen bleken steekwonden te hebben.

Na een zoektocht in de binnenstad van Groningen werd de verdachte aangetroffen in een trein op het station. Hij werd aangehouden en vastgezet.

Wat er exact is gebeurd is niet bekend. De politie doet onderzoek.

Zomer was zonnig, droog en warm

De zomer was dit jaar zonnig, droog en aan de warme kant. Dat concludeert weeronline.nl zo'n week voor het einde van de meteorologische zomer. Gemiddeld werd het in de Bilt 17,5 graden, waar dat normaal 17.0 graden is. Daarmee komt deze zomer in de top twintig van warmste zomers sinds 1903.

Het aantal zonuren kwam uit op 630 uur, ruim 45 uur meer dan normaal. Met zo'n 160 millimeter neerslag, tegenover 209 millimeter normaal, was de zomer eveneens droog te noemen.

Na een koud voorjaar ging de zomer matig van start. In juli kwam daar echter verandering in met een hittegolf, drie tropische dagen en vijftien zomerse dagen. Met een gemiddelde temperatuur van 19,2 tegenover 17,9 graden kwam juli in de top tien van warmste julimaanden sinds het begin van de metingen terecht. Van een langere periode met slecht weer, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in 2005 en 2011, was deze zomervakantie geen sprake.

Deze zomer kwam het enkele keren tot extreem weer. In het laatste weekend van juli onweerde het flink en begin augustus kwam het tot noodweer in delen van het land. Een 7-jarig meisje kwam om het leven in het Friese Lippenhuizen toen een boom op de caravan viel waarin zij lag te slapen.

Op zaterdag 27 juli werd wegens onweer code oranje afgekondigd en viel op een dag meer neerslag dan normaal in een halve maand. Ook deze maand kwam het tot wateroverlast. In Winschoten stortte het dak van een Albert Heijn in en viel meer neerslag dan gemiddeld in een maand.

Cocu over Depay: ''Mag niet gebeuren''

PSV heeft in zijn vierde wedstrijd van het seizoen voor het eerst punten laten liggen. Tegen Heracles Almelo werd het 1-1. Philip Cocu kijkt kritisch naar zijn pupil Memphis Depay. Depay zorgde indirect met een slordigheid voor de 1-0 van Leirin Duarte. Ook tegen AC Milan maakte de buitenspeler een dergelijke fout.

"Dat mag niet gebeuren. In de omschakeling moet je wel proberen vooruit te spelen, maar het is levensgevaarlijk als je balverlies lijdt terwijl iedereen in voorwaartse beweging is", laat hij weten voor de camera's van Foxsports.

Toch kijkt Cocu verder dan die ene fout. De jonge trainer zag in de eerste helft een slordig PSV, dat nauwelijks gevaar creëerde voor het doel van keeper Remko Pasveer. "Er zat geen rust in het elftal. We hadden geen geduld, leden balverlies en moesten vervolgens weer terugschakelen. Dat is niet wat wij willen."

Over de tweede helft was Cocu dan ook meer te spreken. ''We kwamen vaker in het strafschopgebied in de tweede helft. Dat was goed. We zijn tot de bodem gegaan om het maximale eruit te halen en dat was een punt. We zijn in elk geval ons eigen spel blijven spelen.'', sloot hij af.

PSV staat door het gelijkspel nu nog ongeslagen op tien punten op de tweede plek. Het kent zo een matige generale repetitie voor de return van de play-off-wedstrijd in de Champions League tegen AC Milan.

[WK] Roeiploeg goed van start in Zuid-Korea

De Nederlandse roeiploeg heeft de Zuid-Koreaanse hitte op de eerste WK-dag goed doorstaan. Oranje kwam zondag op het zinderende Tangeum Lake in Chungju op acht olympische nummers in actie in de series. Dat programma leverde vijf kwalificaties voor de volgende ronde op en drie herkansingen.

Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen wisten hun voorronde in de twee-zonder te winnen. Ook Vincent en Tycho Muda (lichte dubbeltwee) en de vier-zonder (Boaz Meylink/Kaj Hendriks/Mechiel Versluis/Robert Lücken) zegevierden in hun serie. Deze drie Nederlands teams plaatsten zich voor de halve finales.

Canada plaatst zich voor WK Rugby

Canada heeft zich na een tweekamp met de Verenigde Staten geplaatst voor het WK Rugby in 2015 in Engeland. Canada won de tweede wedstrijd met 13-11, nadat het de eerste wedstrijd al met 27-9 al had gewonnen. 

Canada heeft zich geplaatst als Amerika één en zal op het WK uitkomen tegen Frankrijk, Ierland, Italië en Europa twee. Wie de plek van Europa twee zal krijgen is nog niet bekend. Dit wordt de nummer twee European Nations Cup en die competitie is maart volgend jaar afgelopen. 

Voor de Verenigde Staten is er nog een herkansing. In april volgend jaar spelen ze een tweekamp tegen Uruguay en de winnaar mag de koffers pakken voor het wereldkampioenschap. 

Need for Speed: Rivals loopt op 30 fps

Need for Speed: Rivals zal op 30 frames per seconde lopen op alle platforms, zo bevestigt ontwikkelaar Ghost. Volgens Ghost was de keuze voor AllDrive de reden dat men voor 30 fps koos.

AllDrive is het systeem wat wordt gebruikt om spelers naadloos te kunnen matchmaken. In het spel kunnen spelers elkaar tegenkomen als politieagent of als straatracer, terwijl ze bijvoorbeeld de stad aan het verkennen zijn.

"It is a choice we made to be able to push what we believe is really important for our typical gamer: get a lot of things happening on the screen at the same time," zo vertelt executive producer Marcus Nilsson.

"Anything can happen in AllDrive. That's the key innovation with this game. You don't have single-player, co-op or multiplayer. It just happens seamlessly."

"I could be playing the game, setting a time, and all of a sudden you could come into that world, and you could be carrying AI, I could be carrying AI, and all of a sudden, on that screen, there are a lot of cars. We always have to budget for the worst case scenario."

"So in this case we've prioritised the gameplay, because we think 30fps is giving a satisfactory experience."

Het maximale aantal spelers die tegelijkertijd in dezelfde stad kunnen rijden is momenteel zes, voor Xbox 360 en PlayStation 3. Nilsson zegt dat dit aantal nog niet definitief is en dat het op pc, PlayStation 4 en Xbox One wellicht een hoger aantal zal worden.

"I honestly think the most enjoyable version of this will be around a few friends."

"Since we discovered AllDrive, we've never gone for 24 or 36 players, because it doesn't make sense. It just becomes chaos. You've seen how online racing games behave, right? Unless you're number one, it's boring. This way you can all have fun playing together but fulfilling your own objectives."

"It is a choice we made to be able to push what we believe is really important for our typical gamer: get a lot of things happening on the screen at the same time."

Rivals zal een hoop multiplayermogelijkheden kennen, zowel ingame als via het tweede scherm. Singleplayer, co-op en multiplayer zijn eigenlijk samengevoegd. Via het tweede scherm kunnen spelers hun tablet gebruiken om de gamewereld te beïnvloeden, bijvoorbeeld door het plaatsen van roadblocks. Ook kun je via AutoLog constant zien wie de beste tijden neerzet.

Developer Ghost wordt veel gevraagd of deze mogelijkheden ook uitgezet kunnen worden, zodat een speler solo kan spelen, zonder alle interactie.

"People have always been afraid of the new," aldus Nilsson. "When you do quite brave advancements, a natural feeling is, 'I know what this is, but I don't know what that is. And, I really like this, actually, so I'm not sure that can be better. I like my BigMac. Why would I go for the burger they change to every week? Sometimes I might be lucky and it's as good as, or better, but sometimes it will be worse.'

"That's the mechanic all human beings carry. It's especially vocal around internet gaming audiences. They are really verbal. Look what happened to Microsoft."

Nilsson zegt dat het uitzetten van de multiplayerfuncties niet het spel verpesten. "This game is perfectly well designed to be played totally alone. We know the Need for Speed consumer, in the majority, is playing through it alone. But we also know this game is more fun with friends, to the majority of people."

"So what I want to do with this game is entice more people to come into a multiplayer experience and feel how great it is to play a game where the unexpected can happen. That's what goes on when we get people together, with three or four people in the same world, all playing single-player. But then people are prone to meet or help each other, or go from single-player to roll together as cops and take someone out together and share the points."

"It's fascinating how all that changes, and it feels really natural when you're playing it. It's not alienating when you play it. It's like, why isn't every game like this? It's where I believe the future is, especially with racing games."

Need for Speed: Rivals komt uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Need for Speed Rivals (foto: EA)

Snowden: Britse overheid lekt nu expres zelf

Volgens de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden lekt de Britse overheid nu expres documenten over zichzelf. Dat schreef de Britse krant The Guardian vrijdag.

Dagblad The Independent publiceerde vrijdagochtend namelijk op zijn voorpagina een bericht waarin stond dat "Groot-Brittannië een geheim eigen 'monitorstation' in het Midden-Oosten heeft waarmee grote hoeveelheden e-mails, telefoongesprekken en internetverkeer werden onderschept om Westerse inlichtingendiensten te helpen."

The Independent had die informatie naar eigen zeggen uit van Snowden verkregen documenten. "Ik heb echter nooit gesproken of gewerkt met The Independent of aan die krant journalistiek materiaal gegeven", aldus de klokkenluider.

Snowden zegt alleen maar informatie te openbaren die het publiek moet weten, maar niemand in gevaar brengt. "Het ziet ernaar uit dat de Britse overheid het nu doet voorkomen alsof de onthullingen in The Guardian en The Washington Post schadelijk zijn, en dat probeert te laten zien door expres informatie naar The Independent te lekken. Als een burger deze informatie zou onthullen, zou dat als een criminele daad worden beschouwd."

Oliver Wright, een van de auteurs van het stuk in The Independent, schrijft op Twitter dat het verhaal niet tot stand is gekomen met gelekte informatie van de overheid.

Deep Silver wil verder met Metro

Goed nieuws voor alle fans van de Metro-games. Ontwikkelaar Deep Silver laat weten zeer tevreden te zijn met de games en gaat absoluut verder met de serie. Deep Silver CEO dr. Klemens Kundratitz zei dit in een interview met Joystiq.

Deep Silver kocht de rechten van de Metro-games voor bijna 6 miljoen dollar uit de boedel van THQ.

"It's been a positive experience. I'm very glad we acquired that brand. While it launched in a very dry space in the gaming calendar this year, it still got a lot of attention. Our ambition is to absolutely continue with that brand and we will also, in the next phase, look to making it more accessible for a broader gamer audience." aldus Kundratitz.

Kundratitz werd gevraagd hoe het maken van een Metro voor een groter publiek zich verhoudt met wat de licentiehouder wil.

"It is true with a license you have to be aligned with the license holder. In this case it's [Metro 2033 author] Dmitry Glukhovsky who holds the license and he's a great guy. He enjoys the game, the success of the game and we have a good relationship. He is a great contributor. Also, going forward, as he has been very positive contributing to the last game – I think he can play an active role for whatever comes in the future."

De CEO van Deep Silver voegde hier nog wel aan toe dat dit geen aankondiging van een nieuwe game in de Metro-serie is. Volgens Kundratitz is het merk onderdeel van Deep Silver's toekomst en wil het samenwerken met Metro-ontwikkelaar 4A Games.

Metro 2033 DirectX 11

Zeker 75 arrestaties na anti-Romaprotest

Zeker 75 mensen zijn zaterdag gearresteerd in Tsjechië na protesten tegen de Roma. Leden van extreem-rechtse bewegingen hielden demonstraties in zeven steden in Tsjechië. Dat meldt de BBC.

In sommige steden gooiden de demonstranten met stenen naar de politie en moest de politie traangas gebruiken om de menigte in bedwang te krijgen. De grootste ongeregeldheden waren in Ostrava enČeské Budějovice. Daar weken de demonstranten van de aangegeven route af en probeerden ze gebieden met veel Roma te bereiken.

Er wonen in Tsjechië naar schatting 250.000 tot 300.000 Roma-zigeuners, veelal in grote armoede.

FOK!filmblik: Tim Burton

Het is vandaag precies 55 jaar geleden dat de Amerikaanse filmmaker Timothy William Burton in Burbank, Californië werd geboren. In zijn jeugd was de kleine Tim een eenling, die graag zijn tijd doorbracht met het kijken naar oude griezelfilms. Vooral de films met Vincent Price waren favoriet in huize Burton.

Vincent
Vincent

Nadat Burton drie jaar een studie animatie had gevolgd ging hij in 1980 als beginnend animator aan de slag bij Disney. De eerste film waaraan Burton meewerkt was Ralph Bakshi's bewerking van The Lord of the Rings. In 1982 maakt Burton, samen met Rick Heinrichs, de korte stop-motion film Vincent, een eerbetoon aan de Hollywood legende Vincent Price. Twee jaar later maakt Burton de korte film Frankenweenie, een combinatie van een kinderfilm met het klassieke verhaal van Frankenstein. Disney was echter niet te spreken over een film, waarin dode huisdieren worden gereanimeerd en ook Burton voelde zich niet thuis bij de filmmaatschappij.

Pee Wee's Big Adventure
Pee Wee's Big Adventure

Het was aan acteur Paul Reubens te danken dat Tim Burton de kans kreeg om een speelfilm te gaan regisseren. Reubens zocht al een tijdje naar een regisseur voor zijn film Pee Wee's Big Adventure en Burton mocht met een budget van 7 miljoen dollar aan de slag. De film werd een immens succes, zou meer dan 40 miljoen dollar in het laatje brengen en was daarmee één van de meest succesvolle films voor Warner Bros in de vroege jaren tachtig. Met zijn daaropvolgende film Beetlejuice scoorde Burton een nog groter succes. De film zou maar liefst 80 miljoen dollar opleveren en won een Oscar in de categorie voor beste make-up.

Beetlejuice
Beetlejuice

De naam Tim Burton was inmiddels gevestigd in Hollywood en de jonge regisseur kreeg de kans om een Batman-film te maken. Ook de hoofdrolspeler van Beetlejuice, Michael Keaton, mocht in de Batman-film terugkeren in de titelrol en moest het opnemen tegen Jack Nicholson als The Joker. Het zou één van de meest succesvolle films uit dat deccennium worden. In 1989 verschijnt de film Edward Scissorhands. Het zou één van de laatste filmrollen worden voor Vincent Price. Het zou ook de eerste keer zijn dat Burton een film maakt met Johnny Depp. Nadat hij in 1992 de film Batman Returns had gemaakt, bleek dat ook Disney nu wel oren had naar een film van Burton. Zo verschijnt in oktober 1993 de donkere animatie-musical The Nightmare Before Christmas. Burton had, in verband met de vervolgfilm van Batman, zelf geen tijd om deze animatiefilm te regisseren en zodoende mocht Henry Selick op de regiestoel plaatsnemen. Het daaropvolgende jaar regisseerde Burton een biografische film over Ed Wood, een man die bekend stond als de allerslechtste regisseur aller tijden. Met Batman Forever rondde Burton in juni 1995 zijn Batman-trilogie af.

James and the Giant Peach
James and the Giant Peach

In 1996 verfilmt Burton het boek James and the Giant Peach van Roald Dahl en maakt er, met behulp van live-action acteerwerk en stop-motion, samen met regisseur Henry Selick een prachtig surrealistisch sprookje van. Datzelfde jaar maakt Burton ook een prachtig eerbetoon aan de wrakkemikkige horror en sciencefiction films uit de vijftiger jaren met het epische Mars Attacks. Acteur Jack Nicholson was zo blij dat er eindelijk eens een regisseur was die het aandurfde om het personage van Nicholson dood te laten gaan in een film, dat hij aanbood om nog een rol in de film te spelen, zodat hij twee keer dood kon gaan in één film. Burton had daar natuurlijk geen enkel probleem mee. Ook Sleepy Hollow uit 1999 ademde de sfeer van de klassieke griezelfilms uit. In 2001 volgde een remake van de sciencefiction film Planet of the Apes, gevolgd door de prachtige feelgood-film Big Fish in 2003.

Big Fish
Big Fish

Twee jaar later waagt Burton zich wederom aan een verfilming van een boek van Roald Dahl. Charlie and the Chocolate Factory werd een groot succes en werd datzelfde jaar opgevolgd door de stop-motion film Corpse Bride. In de romantische animatiefilm draait het om een nogal ongewone driehoeksverhouding. Het einde van het eerste decennium wordt gekenmerkt door de horror-musical Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street in 2007 en de adembenemende animatiefilm 9 in 2009. Na het eveneens succesvolle Alice in Wonderland in 2010 regisseert Burton in 2012 een remake van de tv-serie Dark Shadows, maar om één of andere duistere reden wil de film niet aanslaan. Burton's laatste werk tot nu toe was een langere remake van zijn film Frankenweenie. De filmmaker is momenteel bezig met de film Big Eyes, over de kunstenares Margaret Keane, welke vanaf 28 augustus 2014 in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn.

Project Spark krijgt bèta in januari

Project Spark krijgt in januari 2014 een bèta voor Xbox One, zo laat Microsoft weten. Eerst staat er nog een besloten bèta gepland in oktober voor de Windows 8-versie.

Volgens Microsoft Studios executive Dave McCarthyzal de game vrijwel compleet zijn tegen de tijd dat de Xbox One-bèta begint.

"Everything will be fully playable on day one [for Xbox One]," aldus McCarthy. "You'll be able to either use that Crossroads mode to build something really quickly through story choices.

"You can do the blank slate editor, or you can take games that other people have built and then just edit them for yourself."

De Xbox One-versie krijgt exclusieve mogelijkheden door middel van Kinect. Met deze versie is het mogelijk om animaties, gezichtsuitdrukkingen en gesproken tekst op te nemen.

Project Spark komt naar Windows 8, Xbox 360 en Xbox One. De game zal gratis te downloaden zijn.

'Syrië geeft VN-inspecteurs toegang'

VN-inspecteurs zullen toegang krijgen tot de wijk in Damascus in Syrië waar afgelopen week honderden doden vielen, vermoedelijk door een gifgasaanval. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag gezegd dat zijn Syrische collega hem dat heeft gegarandeerd. Dat meldde het Iraans staatspersbureau IRNA.

"We staan in nauw contact met de Syrische regering," zegt minister Mohammad-JavadZarif in een verklaring. "Ze hebben ons verzekerd nooit dergelijke inhumane wapens te hebben gebruikt en te zullen samenwerken met de experts van de VN." Zarif zegt het gebruik van chemische wapens sterk te veroordelen.

De Amerikaanse president BarackObama en de Britse premier David Cameron hebben zaterdag overlegd over mogelijk acties tegen Syrië. Na de bijeenkomst zei een woordvoerder van Cameron dat de twee zeer ongerust zijn over het toenemend aantal signalen dat Syrië burgers heeft aangevallen met gifgas. "Ze willen nog eens herhalen dat grootschalig gebruik van chemische wapens een serieuze reactie vereist."

'Syrië geeft VN-inspecteurs toegang'
'Syrië geeft VN-inspecteurs toegang' (Foto: ANP)

Grote brand legt pand in Nederweert in de as

In een winkelpand in Nederweert is zondag op de vroege ochtend een grote brand uitgebroken. Het dak van het pand stortte in en het gebouw moet als verloren worden beschouwd, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Elf mensen uit een naastgelegen hotel werden geëvacueerd. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

De melding van de brand aan de Staat in de Limburgse plaats kwam rond 05.00 uur binnen. Op dat moment waren geen mensen in het gebouw, een voormalig pand van winkelketen Boerenbond, aanwezig. Bij de brand kwam veel rook vrij. Even voor 07.30 uur was de brand onder controle. Het naastgelegen hotel liep rook- en waterschade op.

De oorzaak van de brand is niet bekend.

Actrice Julie Harris (87) overleden

De Amerikaanse actrice Julie Harris is overleden. Harris won in totaal vijf keer een Tony Award voor beste actrice in een toneelstuk. Daarnaast speelde ze ook in films. Harris is 87 jaar oud geworden.

De actrice speelde onder meer met James Dean in de film East of Eden uit 1955 en in de horrorfilm The Haunting uit 1963. Ook was ze te zien in de televieserie Knots Landing.

Harris overleed zaterdag in haar woning in West Chatham in Massachusetts.

Evil Genius 2 staat op de planning

Rebellion laat op hun blog weten dat een échte opvolger van Evil Genius gemaakt gaat worden. Veel fans waren teleurgesteld dat de nieuwe Evil Genius geen volledige opvolger was, maar een free-to-play-variant.

In een open brief laat Rebellion weten dat de studio altijd al van plan was om een "full-featured PC follow-up" uit te brengen.

“When Jason – Rebellion’s CEO and co-founder – tweeted earlier in the year about a potential follow up to Evil Genius, he wasn’t talking about Evil Genius Online, which was already in development by a small team here in our Oxford studio.”

“We’ve always wanted to make a fully-featured PC follow-up. We’ve taken concepts for an Evil Genius sequel to publishers before but we weren’t able to secure the funding we needed. However since then, we’ve looked into alternative ways to get this game funded and created. We are going to make this happen. And it’s going to be soon." aldus Rebellion

“We’ve been watching the Evil Genius community for some time now, and we’re sorry that we couldn’t tell you earlier about our plans. If anything, your enthusiasm over the last couple of weeks has galvanized our efforts"

“In the next few days a key member from our Oxford studio will be in touch. They want to engage with the EG community and get you involved in the first steps we take towards the next Evil Genius game on PC.”

De originele Evil Genius kwam uit in 2004. Op dit moment is Evil Genius Online in ontwikkeling, een spel die de nadruk legt op 'social features'. Evil Genius Online komt uit op Facebook en Zynga.com

Evil Genius

Puntige ballen in de nieuwe Oddworld game

Just Add Water heeft een nieuw plaatje laten zien van Oddworld: New 'n' Tasty. Op het plaatje zien we Abe in een klassiek deel van Paramonia waar de enorme puntige ballen in het origineel een gehaat obstakel waren.

Oddworld: New 'n' Tasty is een remake van Oddworld: Abe's Oddysee uit 1997. De game kwam toen uit op de eerste PlayStation en pc. De game is volledig opnieuw opgebouwd in 3D graphics, maar met 2D gameplay.

Oddworld: New 'n' Tasty is volgend jaar digitaal te krijgen voor PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, pc, Mac, Linux en Wii U.

Oddworld: New 'n' Tasty

inFamous: Second Son verschijnt in februari

inFamous: Second Son, de derde game uit de reeks, komt in februari 2014 uit op PlayStation 4. De game is dus géén launchtitel voor Sony's nieuwe console. Een exacte releasedatum is nog niet bekend.

De game vindt plaats in Seattle, zeven jaar na de gebeurtenissen uit inFamous 2. De hoofdrolspeler van het spel is de 24-jarige Delsin Rowe en uiteraard heeft ook hij weer speciale krachten. Zo kan Delsin de krachten van anderen overnemen en hij kan zelf veranderen in rook en vuur.

inFamous: Second Son komt exclusief naar PlayStation 4.

Infamous: Second Son (Foto: Sony)

Meer info Dead Island: Epidemic

Eerder werd al bekendgemaakt dat Stunlock Studios bezig was aan Dead Island: Epidemic, een zogenoemde ZOMBA, Zombie Multiplayer Battle Arena. Tijdens gamescom is er meer informatie over Dead Island: Epidemic bekendgemaakt.

Zo zullen drie teams van ieder vier spelers strijden om bepaalde punten in de map te pakken en te controleren. Deze punten verschuiven echter van tijd tot tijd en hier moeten spelers rekening mee houden.

Daarnaast is ook een craftingsysteem bekendgemaakt. Spelers kunnen wapens kopen, deze upgraden of combineren met andere wapens om sterkere wapens te krijgen. Ook zullen er honderden verschillende items en trinkets verkrijgbaar zijn om je mee uit te rusten.

Dead Island: Epidemic komt uit op pc, maar een releasedatum is nog niet bekend.

Dead Island: Epidemic

FOK! wat een weer... Laatste bui in het zuiden

Boven Frankrijk ligt een lagedrukgebied en de invloed daarvan reikte net tot aan ons land. De meeste regen viel echter boven onze zuiderburen waar een buienlijn in de lengte over Vlaanderen trok. Plaatselijk viel er daar meer dan 25 millimeter.

In ons land viel er tot aan het midden van het land af en toe wat regen. In het zuiden iets meer, in het midden bleef het bij wat gedruppel, echter nabij Haarlem ontstond er toch nog heel verrassend een forse bui die bij mij in een paar minuten 4 millimeter opleverde. Vandaag valt er in het zuiden nog een laatste bui, maar in de rest van het land blijft het verder droog en dat zal heel de komende week niet veel anders zijn. Met name morgen en overmorgen lijken zelfs flink zonnig te worden. De temperatuur ligt de hele week rond de 22 graden en er staat hooguit een matige wind uit het noordoosten.

Nu ben ik voor mijn weerpraatjes toch afhankelijk van waarnemingen uit het hele land, dus moet ik ook de diverse weerfora in de gaten houden. Wat ik de laatste weken aantref op het bekendste weerforum gaat werkelijk alle perken te buiten. Er verschijnen al complete WINTER-tekeningen alsmede ook winterkaarten. Ik kan hier verschrikkelijk kwaad om worden. Het respect voor de overige seizoenen is op dat forum heel ver te zoeken. Zijn die mensen nu zo onderontwikkeld of ligt het aan mij?

Begrijp me niet verkeerd, ik respecteer ieder zijn of haar voorkeur, maar om nu midden in de zomer al bijna iedere dag over de winter te gaan beginnen gaat me echt veel te ver. En dan al die reacties... ik ga ervan over mijn nek. 

Dit is uiteraard mijn persoonlijke mening.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Vharz1
Het blijft genieten met de foto's van qltel uit de Harz...

 Vharz2
...natuur en uitgebreide vergezichten wisselen elkaar af.

 Vharz3
Dit is een stuwmeer en daar nam qltel nog een verfrissende duik in.

 Vharz4
Deze beelden zijn met de kettingzaag gemaakt....

 Vharz5
...en het resultaat is prachtig. Bedankt voor je mooie reportage qltel!

 

 

 

 

 

 

 

To Russia With Love komt op voor homo's

Naar verwachting enkele duizenden actievoerders komen zondag naar het Amsterdamse Museumplein voor het To Russia With Love-concert. Ze willen een tegengeluid laten horen op het door de Russische staat georganiseerde galaconcert, aansluitend op het plein.

Initiatiefnemers homobelangenorganisatie COC Nederland en Pride United wilden eigenlijk dat de gemeente het evenement zou verbieden, maar het stadsbestuur vond dit niet passend. Wel bood het ruimte voor een tegenactie, die van 18 uur tot 20 uur duurt. Onder anderen burgemeester Eberhard van der Laan is een van de sprekers. Ook zijn er optredens van Mathilde Santing en dansgezelschap Introdans, die een bewerking van Tsjaikovski's Het Zwanenmeer uitvoert.

De organisaties maken zich zorgen over de ontwikkelingen in Rusland, waar homorechten onder grote druk staan.

De demonstranten willen het galaconcert, dat de schoonheid van de Russische cultuur moet laten zien, nadrukkelijk niet verstoren.

To Russia With Love komt op voor homo's
To Russia With Love komt op voor homo's (Foto: ANP)

Twee bromfietsers overleden na aanrijding

Op de Henegouwerweg in Waddinxveen zijn zaterdag even na middernacht twee bromfietsers om het leven gekomen. Dat meldde de politie. Een derde persoon raakte lichtgewond en moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

Wat de oorzaak van het ongeval op de provinciale weg is, kon de politie nog niet zeggen. Ook is niet duidelijk of er andere voertuigen bij het ongeval betrokken waren.

Er werd nog een traumahelikopter opgeroepen, maar die kon ter plekke geen hulp meer verlenen.

Twee bromfietsers overleden na aanrijding
Twee bromfietsers overleden na aanrijding (Foto: ANP)

Zuid-Afrika opnieuw langs Argentinië in Rugby Championship

Zuid-Afrika heeft ook hun tweede duel gewonnen in The Rugby Championship. De Springbokke wisten met moeite in de slotfase Argentinië te verslaan, nadat ze vorige week nog met 60 punten verschil wisten te winnen. Ditmaal werd het 'slechts' 17-22.

De Puma's stonden bij rust nog met 17-13 voor, mede door een snelle try van Juan Manuel Leguizamon. Na de pauze was Morne Steyn  de grote man aan de zijde van Zuid-Afrika, want hij wist de negen restrerende punten te maken uit penalties. Door de nieuwe zege staan de Springbokke samen met Nieuw-Zeeland aan de leiding in de competitie.

Derde ritzege Sagan in USA Pro Challenge

Peter Sagan heeft zijn derde overwinning in de USA Pro Challenge geboekt. De Slowaakse renner van Cannondale was in de 185 kilometer lange zesde etappe van Loveland naar Fort Collins de snelste in de sprint. Sagan schreef in de rittenkoers door Colorado eerder de eerste en de derde etappe op zijn naam.

Thomas Dekker maakte deel uit van een kopgroep die in het zicht van de haven werd ingerekend. Rory Sutherland deed nog een ultieme poging om een massasprint te voorkomen, maar tegen de razendsnelle Sagan maakte de Australiër in de slotkilometer geen schijn van kans.

Achter Sagan finishten Luka Mezgec (Argos) en Greg van Avermaet (BMC) als tweede en derde. De leiderstrui blijft om de schouders hangen van de Amerikaan Tejay van Garderen. De USA Pro Challenge wordt zondag afgesloten met een etappe in Denver.

[Serie A] Tévez schenkt Juventus nipte uitzege

Juventus is met een kleine overwinning begonnen aan het seizoen in de Serie A. De kampioen van de afgelopen twee jaar was in Genua met 1-0 te sterk voor Sampdoria. Aanwinst Carlos Tévez, die deze zomer werd overgenomen van Manchester City, maakte na een uur spelen het winnende doelpunt.

Juventus speelde lang niet zo overtuigend als vorige week, toen Lazio in de strijd om de Italiaanse Supercup met 4-0 werd overklast. Een intikkertje van Tévez na een goede pass van Paul Pogba volstond in Stadio Luigi Ferraris voor een benauwde 1-0 zege. Verdedigend gaf Juventus amper iets weg.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.