FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 augustus 2013

Trotse Lodeweges: "Durven te spelen"

Dwight Lodeweges heeft reden tot lachen. De trainer van SC Cambuur zag zijn ploeg zaterdagavond gehakt maken van FC Groningen (4-1). Met een lach van oor tot oor stond hij na afloop het ANP te woord. "Dit is geweldig, vooral hoe we het gedaan hebben", aldus Lodeweges.

"We durven te spelen en daar ben ik heel trots op. We zijn niet bezweken onder de druk die er toch wel was. Een derby, een volle bak. Dat hebben we keurig gedaan." Zijn collega Erwin van de Looi was beduidend minder vrolijk. "Dit was voor ons een pijnlijke les", liet hij weten. "Wij waren onder de maat. We zijn een uitstekende ploeg als we het samen doen en onze taken honderd procent uitvoeren. Dat was in deze wedstrijd absoluut niet het geval."

Toch heeft Van de Looi nog altijd veel vertrouwen in zijn selectie. "Na twee overwinningen liepen we niet de polonaise, nu raken we niet in paniek. We zijn met iets bezig voor de lange termijn en we zitten midden in een proces. Dan kan dit gebeuren."

Isner in finale na winst op Del Potro

John Isner heeft de finale van het masterstoernooi van Cincinnati bereikt. De ongeplaatste Amerikaan versloeg in een bijna drie uur durend tennisgevecht de Argentijn Juan Martin del Potro (7) met 6-7 (4), 7-6 (9) en 6-3. Isner had in de kwartfinale al voor een stunt gezorgd door nummer één van de wereld Novak Djokovic te verslaan.

Isner verloor de vier voorgaande ontmoetingen met Del Potro en leek ook deze keer op een nederlaag af te stevenen. Nadat de Amerikaan in de tiebreak van de tweede set een matchpoint had weggewerkt, ging het hem echter plotseling voor de wind. Een snelle break in de laatste set gaf hij niet meer uit handen.

De tegenstander van Isner moet komen uit de wedstrijd tussen Rafael Nadal (4) en Tomas Berdych (6). De finale is zondag.

Moslimbroeders verdacht van moord

Zo'n 250 Moslimbroeders worden verdacht van moord, poging tot moord of terrorisme. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA zaterdag gemeld.

Na de gevechten van vrijdag tussen de veiligheidstroepen en aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi, arresteerden de autoriteiten ruim 1000 sympathisanten van de Moslimbroederschap. Meer dan 170 mensen kwamen die dag om het leven door het politieke geweld, dat het land in tweeën scheurt.

Aanhangers van de Moslimbroederschap gingen vrijdag massaal de straat op uit woede over het optreden van de veiligheidsdiensten twee dagen daarvoor. Toen eiste het geweld zeker 600 levens.

Resultaat stemt Cocu tevreden

Ondanks een matige start, ontdeed PSV zich zaterdagavond relatief gemakkelijk van Go Ahead Eagles. Phillip Cocu is met name tevreden over het resultaat (3-0). De aarzelende openingsfase kon de trainer van de Eindhovenaren niet bekoren. "Zeker in de eerste 25 minuten hadden we moeite met het spel", zegt hij op de clubsite.

"Als we zelf de bal hadden waren we die te snel kwijt, de zuiverheid in de passing was niet goed en defensief stonden we te ver van onze tegenstanders af. Normaal gesproken zijn dat je uitgangspunten, maar nu waren zij dicht bij een treffer. Zoet greep echter goed in, anders wordt het een lastige avond. We schrokken ervan, maar namen daarna langzaam het initiatie."

Naarmate de wedstrijd vorderde nam PSV het heft steeds meer in handen. "We werden scherper, zuiverder, dominanter en konden dit omzetten in kansen. In eerste instantie hebben we die gemist, maar in de tweede helft maakten we ze wel. Door de twee snelle goals kwam er rust in de ploeg en lieten we de bal beter gaan. We zijn daarna niet meer in gevaar geweest."

Voorts had Cocu lovende woorden in petto voor Go Ahead, dat zich niet probeerde in te graven. "Ze hebben een duidelijk idee van spelen, waar wij het zichtbaar lastig tegen hebben gehad. Toch ben ik tevreden met de uitslag."

Gilbert stapt af in Eneco Tour

Philippe Gilbert zal zondag niet meer starten in de laatste etappe van de Eneco Tour. De Belgische wielrenner kwam in de voorlaatste rit in de Ardennen tijdens de eerste beklimming van La Redoute ten val en liep een fikse wond op net boven de linkerknie.

De wereldkampioen heeft deze beslissing genomen in overleg met de medische staf en de ploegleiding van BMC. De wielrenner die in 2013 nog niets gewonnen heeft wil geen risico te nemen met het oog op de laatste maanden van het wielerseizoen.

Uitslagen Eredivisie 17/08/2013 (3)

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Het in een vormcrisis verkerende N.E.C. Nijmegen nam het thuis op tegen het op dreef zijnde PEC Zwolle. De aartsvijand van N.E.C., Vitesse, ging op bezoek bij Roda JC in het Parkstad Limburg Stadion. Hieronder vind je de karakteristieken van beide wedstrijden.

N.E.C. Nijmegen

1 - 5

PEC Zwolle

 76' Hemlein    15' Drost 
 18' Mokotjo 
 37' Benson 
 49' Benson 
 52' Mokhtar 
 
 Gele kaart: Achenteh, Mokhtar, Mokotjo, Begois (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Vink
Bijzonderheden: 90' Begois (PEC Zwolle) stopt penalty Higdon (N.E.C. Nijmegen)
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Bovenberg
Van Eijden
Breuer
Conboy
Pálsson
Foor (Jahanbakhsh/84)
Diarra (Tutuarima/68)
Hemlein
Higdon
Rieks (Stutter/53)
  Begois
Van Polen
Van der Werff
Lachman
Achenteh
(Nijland/63) Klich
(Van Hintum/68) Mokotjo
Drost
Saymak
(Fernandez/63) Benson
Mokhtar

 


 

Roda JC

1 - 1

Vitesse

 69' Höcher    62' Qazaishvili 
 
 Gele kaart: Ibarra (Vitesse)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen
Biemans
Luijckx
Van Peppen
Donald (Demouge/67)
Kali
Fledderus
Pluim
Németh (Bonevacia/81)
Hupperts (Höcher/63)
  Velthuizen
Leerdam
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Janssen
(Vejinovic/63) Pröpper
(Reis/76) Qazaishvili
Ibarra
Havenaar
(Chanturia/82) Piazón

Ecuador sluit ambassade in Nederland

President Rafael Correa van Ecuador heeft zaterdag bekendgemaakt dat hij negen ambassades in verschillende delen van de wereld sluit. Onder de ambassades zijn die in Nederland en België, omdat die landen ook geen ambassade in Ecuador hebben.

Ecuador heeft momenteel 49 ambassades buiten de landsgrenzen, maar elf van die landen hebben geen ambassade in Ecuador. Slechts twee van die elf ambassades blijven behouden vanuit strategisch oogpunt.

De ambassade van het Zuid-Amerikaanse land is gevestigd aan de Koninginnegracht in Den Haag.

Ecuador sluit ambassade in Nederland
Ecuador sluit ambassade in Nederland (Foto: ANP)

[EK Hockey] België verrast Duitsland

De Belgische hockeymannen hebben voor een verrassing van formaat gezorgd op de openingsdag van het EK hockey in Boom. In hun openingswedstrijd in groep A wonnen ze met 2-1 van regerend Europees en olympisch kampioen Duitsland. Tom Boon scoorde twee keer voor België, nadat Grambusch de score had geopend voor Duitsland.

Na een kwartier kwamen de Duitsers voorsprong na een verrassend schot van Grambusch. De Red Lions kwamen echter steeds beter in de wedstrijd en kwamen langszij dor Boon met een hoge knal na een strafcorner. De Belgen bleven hun tegenstander op hun eigen helft terugdringen en drie minuten later trof Boon opnieuw het doel. In de tweede helft probeerde Duitsland nog langszij te komen, maar dat lukte niet. 

Spanje - Tsjechië

De Spaanse en Tsjechische ploeg hadden de eer om het toernooi bij de mannen te openen. Na zeventig minuten waren het de Zuid-Europeanen die met een grote glimlach het veld mochten afstappen. De Spanjaarden kwamen binnen vier minuten op voorsprong en verdubbelde luttele minuten later de marge: 2-0. Tsjechië kwam nog even terug in de wedstrijd door een strafcorner te benutten, maar hier bleef het ook bij. De Spaanse ploeg had de overhand en trof nog eens vier keer het doel. 

Motorcrosser Herlings ontwricht schouder

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft vandaag bij de kwalificaties voor de Grand Prix van België zijn schouder ontwricht. Hij ging op het circuit van Bastenaken hard onderuit en zal daardoor morgen niet kunnen starten.

Herlings, die al zeker is van de wereldtitel in de MX2 klasse, won dit seizoen tot nu toe alle GP's  en wilde de eerste coureur ooit worden die in één seizoen alle grands prix op zijn kon schrijven. Door de blessure kan hij nu dus niet zijn 'grand slam' vervolmaken. Zijn team KTM volgde het advies van de artsen om niet op de motor te stappen.

Herlings is al langsgegaan in het ziekenhuis en zal maandag een MRI scan laten maken.

[JL] Sparta bezorgt VVV eerste nederlaag

VVV-Venlo is voor het eerst dit seizoen in de Jupiler League tegen een nederlaag aangelopen. De Limburgers, die afgelopen seizoen via de play-offs degradeerden uit de Eredivisie, gingen met 1-0 onderuit bij Sparta. Johan Voskamp werd matchwinner in Rotterdam met een doelpunt in de 51e minuut.

Voor Sparta is het de eerste overwinning van het seizoen. De Rotterdammers, die waren begonnen met twee remises, staan vijfde met vijf punten uit drie duels. VVV heeft een puntje minder en bezet de zevende plaats.

FC Den Bosch speelde voor de derde keer op rij gelijk. Uit bij FC Emmen bleef het 0-0. Den Bosch staat dertiende, Emmen is de nummer zeventien.

Kanye West nog in problemen na ruzie paparazzo

Kanye West kan nog steeds worden aangeklaagd voor zijn aanvaring met een paparazzo. De 36-jarige rapper wordt ervan verdacht een fotograaf op Los Angeles International Airport te hebben aangevallen. Justitie heeft besloten de zaak door te geven aan een lagere openbaar aanklager die minder zware straffen uitdeelt.

West werd een maand geleden woedend toen een fotograaf een foto van hem wilde nemen. Op een video is te zien hoe West naar de camera grijpt en probeert deze af te pakken. De fotograaf raakte niet gewond. Het is niet bekend of de camera beschadigd is geraakt tijdens het incident.

Het is niet de eerste keer dat de rapper het aan de stok heeft met een paparazzo. Zo riep hij eerder tegen een fotograaf dat die nooit meer tegen hem mocht praten. Ook schold hij een paparazzo de huid vol nadat West zijn hoofd stootte tegen een verkeersbord.

Black Eyed Peas-zangeres heet nu Fergie Duhamel

De zangeres van Black Eyed Peas heeft haar naam officieel laten veranderen naar Fergie Duhamel. Dat heeft haar woordvoerder vrijdag laten weten. Ze werd 38 jaar geleden geboren als Stacey Ann Ferguson.

De zangeres gebruikte Fergie al jaren als artiestennaam. Ze trouwde in 2009 met acteur Josh Duhamel en ze heeft nu ook zijn achternaam aangenomen. Fergie is momenteel zwanger van hun eerste kind.

Fergie werd in 2003 bekend als zangeres van de Black Eyed Peas. Als solozangeres scoorde ze hits als Big Girls Don't Cry en Fergalicious.

Helikopter maakt noodlanding in Vaals

Een helikopter heeft zaterdagmiddag een noodlanding gemaakt in een weiland bij Vaals. Aanvankelijk was het onduidelijk om wat voor helikopter het ging en waar hij vandaan kwam. Uit onderzoek bleek dat het ging om een toestel dat in België was opgestegen, zo meldt de politie. Het incident vond iets voor 18.00 uur plaats.

De piloot en de tweede inzittende vlogen in de omgeving van het festival Pukkelpop. Toen ze richting Kortrijk wilden vliegen kwam er een storingsmelding en besloten ze om uit voorzorg te landen in het weiland. Er bleek weinig aan de hand en het toestel kon kort daarna doorvliegen.

Uitslag Eredivisie 17/08/2013 (2)

Om 19.45 uur ontving RKC Waalwijk in het eigen Mandemakers Stadion de ploeg van trainer Gertjan Verbeek, AZ Alkmaar. De bezoekers namen uiteindelijk de drie punten mee naar huis. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

RKC Waalwijk

1 - 2

AZ

 83' Beauguel    4' A. Jóhannsson 
 84' Martens 
 
 Gele kaart: Castelen (RKC Waalwijk), Wuytens (AZ)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda
Lamey
Van Mosselveld
Amieux
Van Weert (Beauguel/76)
Jungschläger
Schet (Apau/80)
Duits
Castelen (Slager/89)
Braber
Joachim
  Esteban
M. Johansson
Viergever
Gouweleeuw
Wuytens
Gudelj
Henriksen
(Overtoom/64) Elm
(Martens/73) Gudmundsson
Beerens
(Berghuis/73) A. Jóhannsson

Barbecue ontploft: twee gewonden

In de Zeeuwse plaats Bruinisse zijn zaterdagavond twee kinderen gewond geraakt toen de barbecue waar ze bij stonden ontplofte.

Hun verwondingen leken vrij ernstig. Vandaar dat ook de traumahelikopter uitvloog. Volgens de politie Zeeland hebben de kinderen wel brandwonden, maar zijn die niet heel ernstig. De twee slachtoffertjes worden met ambulances vervoerd naar ziekenhuizen in Rotterdam en Dirksland, zo laat de politie weten via Twitter.

[PD] Sociedad wint seizoensouverture

Real Sociedad heeft het nieuwe seizoen in de Primera Divison geopend met een thuiszege op Getafe. In San Sebastian werd het zaterdagavond 2-0. Carlos Vela scoorde kort voor rust de eerste treffer. Haris Seferovic maakte in de tweede helft aan alle onzekerheid een einde.

Sociedad staat voor de zware opgave om het uitstekende vorige seizoen te evenaren of zelfs te overtreffen. Door als vierde te eindigen belandde de ploeg van Jagoba Arrasate in het voorportaal van de Champions League.

Dinsdag speelt Sociedad de heenwedstrijd van de play-offronde tegen Olympique Lyon voor een plaats in de groepsfase van het kampioenenbal. Getafe eindigde vorig seizoen als tiende.

[PL] Van Persie leidt United naar zege in Swansea

Met Robin van Persie in een hoofdrol is Manchester United zaterdagavond het nieuwe seizoen in de Premier League goed begonnen. Mede door twee goals van de aanvoerder van Oranje won de ploeg van de nieuwe coach David Moyes met 4-1 bij Swansea City. Van Persie scoorde tweemaal, evenals collegaspits Danny Welbeck. De van Vitesse overgekomen Wilfried Bony deed bij 0-3 iets terug voor Swansea.

Van Persie kent zodoende een uitstekende start van het seizoen. Zondag nam de topscorer van de afgelopen twee edities van de Premier League beide treffers voor zijn rekening in de met 2-0 gewonnen Community Shield van Wigan Athletic. Moyes, de opvolger van Sir Alex Ferguson, hield Alexander Büttner buiten de selectie.

Bij Swansea maakte Bony, vorig jaar topschutter van de Eredivisie, na rust zijn competitiedebuut. Jonathan de Guzman ontbrak door een blessure. De oud-Feyenoorder liep dinsdag op een training van het Nederlands elftal een hersenschudding op na een botsing met Dirk Kuijt. Doelman Michel Vorm nam zodoende de Nederlandse inbreng bij de thuisploeg voor zijn rekening.

Uitslagen Eredivisie 17/08/2013 (1)

Om 18.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV nam het in eigen huis op tegen promovendus Go Ahead Eagles en won met 3-0, terwijl SC Cambuur thuis FC Groningen versloeg met ruime cijfers: 4-1. Hieronder vind je de karakteristieken van beide wedstrijden.

PSV

3 - 0

Go Ahead Eagles

 48' Jozefzoon
 56' Hiljemark
 83' Depay
   
 
 Gele kaart: Arias (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias (Brenet/30)
Bruma
Rekik
Willems
Maher
Wijnaldum
Hiljemark (Schaars/83)
Jozefzoon (Toivonen/75)
Matavz
Depay
  Room
Amevor
Vriends
Van der Linden
Schenk
Overgoor
(Kavak/85) Antonia
(Lambooij/62) Türüc
Kolder
 (Falkenburg/62) Rijsdijk
Houtkoop

 


 

SC Cambuur

4 - 1

FC Groningen

 2' Hemmen
 21' Bakker
 45+2' Leeuwin
 69' Droste
   50' De Leeuw 
 
 Gele kaart: Bijker (SC Cambuur), Letschert, Lindgren, Wijnaldum (FC Groningen)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9820
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin
Van der Laan
Bijker
El Makrini
Ritzmaier
Bakker (Dijkstra/75)
Lukoki
Hemmen (Barto/54)
Schokker (Feldballe/68)
  Bizot
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Letschert
Chery
Van der Velden
Lindgren
(Zivkovic/67) Kirm
(De Leeuw/35) Texeira
Kostic

Doek valt voor vijf filialen Bijenkorf

Warenhuisketen De Bijenkorf gaat op termijn vijf van haar twaalf winkels sluiten. Het gaat om de warenhuizen in Arnhem, Enschede, Groningen, Breda en Den Bosch. Daardoor verdwijnen er 262 arbeidsplaatsen. De winkels zouden 'niet aan de kwaliteitseisen voldoen op het gebied van locatie en verzorgingsgebied', zo laat De Bijenkorf weten.

De filialen in Arnhem en Enschede sluiten al begin volgend jaar. Voor de andere drie winkels loopt het huurcontract nog tot 2016 en daar houdt De Bijenkorf zich ook aan. In de overgebleven winkels in Amsterdam, Amstelveen, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, en, jawel, zowaar ook buiten de Randstad, Eindhoven en Maastricht gaat de keten juist extra investeren, met onder meer de introductie van nieuwe merken.

Pirelli: geen grotere achterbanden in 2014

Pirelli zal de achterbanden voor het seizoen 2014 niet aan gaan passen. De Italiaanse rubbermaker wilde de achterbanden met 20 millimeter verbreden tot 400 milimeter en de diameter met 30 millimeter oprekken naar 690 millimeter.

De voorstellen waren gedaan om ervoor te zorgen dat de krachten die volgend jaar op het rubber komen te staan beter opgevangen kunnen worden. De nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor genereert bijna net zoveel paardekrachten als de huidige V8-motor, maar heeft hierbij wel een veel hoger koppel. Bovendien zal de aerodynamica verbeteren, waardoor de banden het in de bochten veel zwaarder te verduren hebben dan in 2013.

Pirelli deed in Hongarije een voorstel voor de nieuwe banden, maar tien van de elf teams waren tegen. Alleen Mercedes was naar verluidt voorstander, omdat de renstal uit Brackley tot voor kort juist kampte met veel slijtage aan de achterbanden. Dat de rest tegen heeft gestemd komt doordat de chassis voor komend seizoen al vrijwel geheel ontworpen zijn. Wijzigingen aanbrengen kost veel tijd en geld, omdat veel al gedaan werk opnieuw gedaan zou moeten worden. Dit brengt de deadline van het halen van de wintertest in januari in gevaar.

Voor de grotere achterbanden had onder meer de rijhoogte aan de achterzijde aangepast moeten worden. Momenteel ligt dit in de buurt van de 100 millimeter, maar zou dan 15 millimeter omhoog gaan. Dit heeft veel impact op bijvoorbeeld de aerodynamica en de vering. De bredere banden hebben veel invloed op de luchtstromen die langs de wagens gaan, wat ervoor zorgt dat veel delen opnieuw langs de tekentafel moeten. Tot slot zouden ook de windtunnelmodellen aangepast moeten worden aan de nieuwe verhoudingen qua hoogte een breedte. Onbegonnen werk, zo menen de meeste teams.

Nieuwe informatie dood Diana

De Londense politie buigt zich over nieuwe informatie over de dood van prinses Diana en haar geliefde Dodi Fayed. Een speciale recherche-eenheid onderzoekt 'het belang en de geloofwaardigheid' van de informatie, deelde Scotland Yard zaterdag mee.

De politie beklemtoonde dat er geen sprake is van heropening van het onderzoek naar het auto-ongeluk dat Diana, haar minnaar en hun chauffeur in 1997 in Parijs het leven kostte. Een jury oordeelde in 2008 dat de dood van het drietal de schuld was van de paparazzi die het stel achtervolgden en van chauffeur Henri Paul. Die laatste had gedronken en reed veel te hard.

De Bakker verder in kwalificatie Winston Salem

Thiemo de Bakker heeft zaterdag de tweede kwalificatieronde van het ATP-toernooi in Winston Salem bereikt. De Westlander was op het Amerikaanse hardcourt met tweemaal 6-3 te sterk voor de Australiër John Peers. De Bakker stuit nu op Dominic Inglot of Treat Huey. De Bakker moet in totaal drie keer winnen om het hoofdtoernooi te bereiken.

De Bakker brak in totaal viermaal de service van zijn opponent en klaarde de klus in iets meer dan vijftig minuten. De mondiale nummer 98 was ook aan zijn stand verplicht te winnen. Peers behoort op de 1046e positie niet eens tot de beste duizend tennissers op de wereldranglijst.

[Ligue 1] Olympique Marseille wint ook tweede duel

Olympique Marseille is het nieuwe seizoen goed begonnen. Nadat de zuiderlingen een zege boekten in de openingsspeelronde, moest ook Evian TG er zaterdag aan geloven: 2-0. In eigen huis bleek Marseille een maatje te groot voor Evian, dat na twee wedstrijden op één punt staat.

Na een kwartier kwam de thuisploeg op voorsprong. Op aangeven van Rod Fanni dirigeerde André-Pierre Gignac de bal van buiten het strafschopgebied richting de linkerhoek. Evian was niet van plan om zich neer te leggen bij een nederlaag en kwam er verschillende malen gevaarlijk uit. Tot een doelpunt leidde dat echter niet. Met driekwart wedstrijd achter de rug nam Marseille een voorschot op de zege. Dimitri Payet mikte op dezelfde hoek als teamgenoot Gignac en ook hij slaagde in zijn doel: 2-0.

Als gevolg van de tweede opeenvolgende zege deelt Marseille de koppositie voorlopig met Olympique Lyon. De meeste overige teams uit de Ligue 1 komen later op de avond in actie.

[WK] Rollins klopt Pearson op 100 horden

Brianna Rollins is voor het eerst in haar carrière wereldkampioene geworden op de 100 meter horden. De 22-jarige Amerikaanse was op het WK in Moskou met een tijd van 12,44 seconden zes honderdsten sneller dan olympisch kampioene en titelverdedigster Sally Pearson uit Australië. De Britse Tiffany Porter pakte in 12,55 seconden brons.

Rusland mocht op de voorlaatste dag van het toernooi twee gouden medailles bijschrijven. Svetlana Shkolina won met een hoogte van 2,03 meter de finale bij het hoogspringen. De Amerikaanse Brigetta Barrett (2,00) pakte zilver, Ruth Beitia uit Spanje deelde het brons met de Russische Anna Chicherova (1,97).

Op de 4x400 meter estafette waren de Russische loopsters de Verenigde Staten de baas. Het verschil bedroeg op de streep iets meer dan twee tienden van een seconde (3.20,19 om 3.20,41). Groot-Brittannië pakte in 3.22,61 minuten brons.

Bij het speerwerpen voor mannen ging het goud naar Vitezslav Vesely. De Tsjech kwam al in zijn eerste poging tot een afstand van 87,17 meter, tien centimeter verder dan Tero Pitkämäki uit Finland. De Rus Dmitri Tarabin (86,23) mocht als nummer drie het podium betreden.

[EK Hockey] Oranjevrouwen in slotfase langs Ierland

De regel 'de eerste toernooiwedstrijd is altijd het lastigst' gold zaterdagavond ook voor de Oranjevrouwen. De Nederlandse ploeg kwam moeilijk op gang tegen Ierland en wist pas in de slotfase van het duel haar kansen te verzilveren: 6-0.

Nederland kreeg al na twee minuten de kans om de score te openen. Kitty van Male versierde de eerste corner van de wedstrijd. Maartje Paumens inzet werd echter knap tegengehouden door de Ierse goalie Emma Gray. In de volgende ruime tien minuten mocht Oranje nog driemaal aanleggen voor een korte hoekslag, maar opnieuw leverde de pogingen geen doelpunten op. Pas in de 25ste minuut was het raak voor de equipe van bondscoach Max Caldas. Paumen benutte de vijfde corner van Nederland door deze feilloos in de rechterkruising te pushen: 1-0.

Amper twee minuten later kreeg Kelly Jonker een dot van een kans. De snelle aanvaller hoefde de voorzet van Sabine Mol alleen maar binnen te flatsen, maar haar poging ging hoog over het doel. Ook bij de zesde corner wilde het Nederland niet lukken om de stand uit te breiden. Goalie Gray voorkwam met haar helm dat de tip-in van Carlien Dirkse van den Heuvel achter de doellijn belandde.

Na rust kreeg Nederland genoeg kansen om de stand uit te breiden. Jonker had tot tweemaal toe de mogelijkheid om de bal binnen te tippen, maar miste. Ook het backhandschot van Roos Drost ging voorlangs. Uiteindelijk was het in de 52ste minuut wel raak voor Oranje. Na een uitspeelaanval pushte Ellen Hoog de bal hoog op het doel. Verdediger Audrey O’Flynn probeerde de bal nog te stoppen, maar via haar gezicht passeerde deze de doellijn: 2-0. Paumen mocht even later aanleggen voor de zesde corner, maar lijnstopper Cliodhna Sargent viste de bal perfect uit de lucht.

Na deze mislukte poging wist Paumen een velddoelpunt maken. De Wereldspeelster van het Jaar reageerde attent na een scrimmage voor het Ierse doel. Kitty van Male deed er kort daarop nog een schepje bovenop toen ze voor de 4-0 tekende. Dirkse van den Heuvel maakte er vervolgens 5-0 van, gevolgd door de 6-0 van Hoog. Laatstgenoemde verzilverde de negende corner van de wedstrijd.

'Katten 's nachts binnenhouden'

De aandoenlijke slaapkopjes die er overdag voor zorgen dat je zelf niet op je eigen bank kan zitten, veranderen 's avonds vaak in nietsontziende moordenaars.  Het zou zomaar een stelling van Paul Jambers kunnen zijn, maar deze mening komt van ecoloog Hugh Jansman. Hugh, verbonden aan Onderzoeksinstituut Alterra te Wageningen vindt dat huiskatten 's nachts beter binnen gehouden kunnen worden.

Ons kikkerlandje telt zo’n drie miljoen katten. Tien tot twintig procent van deze aandachtshoeren gaat 's nachts op rooftocht uit en vormen daarmee een bedreiging voor de inheemse en beschermde fauna. Buiten de gebruikelijke muizen, die je 's ochtends half aangevreten in je huis aantreft, worden ook zeldzame hagedissen gezien als prooi. Het beweegt, dus is het interessant, nietwaar?

Op de Veluwe en de Waddeneilanden zijn het voornamelijk verwilderde katten die zichzelf in leven houden door genocide te plegen op bedreigde diersoorten. Zo worden zelfs ringslangen en adders verschalkt en opgepeuzeld.  De verwilderde katten op de wadden zijn vaak katten en nakomelingen van die katten die ooit door toeristen zijn achtergelaten.

Hugh Jansman luidt de noodklok en doet een oproep aan katteneigenaren om hun aaibare en onschuldig uitziende moordenaars 's nachts binnen te houden. 

Explosie bij consulaat Egypte in Libië

Er heeft zich zaterdag een explosie voorgedaan bij het Egyptische consulaat in de Libische stad Benghazi. Het gaat om een kleine ontploffing die het gebouw in het noorden van het land licht heeft beschadigd.

De ramen van het gebouw zijn gesprongen, net als bij aangrenzende panden. Ook zijn zeker vijf auto's beschadigd, door een kleine bom die in een koffertje verstopt zat. Een veiligheidsagent raakte gewond. De politie heeft het gebied afgezet.

Vorig jaar kwamen de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen om toen islamitische strijders het Amerikaanse consulaat aanvielen tijdens protesten tegen een film waarin de profeet Mohammed zou zijn beledigd.

FOK!filmblik: The Time Machine (1960)

Op de dag dat er een verjaardagstaart op tafel staat bij onder meer Robert De Niro (1943) en Sean Penn (1960) keren we terug naar het geboortejaar van laatstgenoemde acteur. Op 17 augustus 1960 verscheen de epische sciencefiction film The Time Machine in de bioscopen.

The Time Machine

The Time Machine was geregisseerd door George Pal en was gebaseerd op het verhaal De Tijdmachine van H. G. Wells. Pal maakte eerder in 1953 ook al een verfilming van Wells' boek The War of the Worlds. De film speelt zich af in het Londen van 1899. H. George Wells (Rod Taylor) is een uitvinder die een concept heeft bedacht om door de tijd te kunnen reizen. Zijn vrienden, David Filby en Dr. Philip Hillyer, geloven hem niet en George besluit om diezelfde avond zijn nieuwe uitvinding uit te proberen. Op zijn reis is George getuige van meerdere oorlogen en komt uiteindelijk in het jaar 802.701 terecht.

 The Time Machine 2

In 1961 zou de film een Oscar winnen voor visuele effecten. Het zou tot 1993 duren voordat de film een vervolg kreeg met de film Time Machine: The Journey Back. De acteurs Rod Taylor (George), Alan Young (James Filby) en Whit Bissell (Walter Kemp) zouden allen in deze vervolgfilm terugkeren.

 

FOK!toen: 'Wees lief voor Duitsers'

FOK!toen zal op dagen van relatieve nieuwsluwte in de geschiedenis (zoals vandaag) aandacht besteden aan (vaderlands- en) oorlogsliedjes. Veel bijzonder informatieve liedjes werden geschreven tijdens grote oorlogen en worden sinds de vrede (als zomerhits van vorig jaar) nauwelijks meer gedraaid of beluisterd. Het liedje vind je hier, de tekst (en uitleg) door het artikel heen.
Coward in 1944

Don't let's be beastly to the Germans when our victory is ultimately won
It was just those nasty Nazis who persuaded them to fight
And their Beethoven and Bach are really far worse than their bite!

Let's be meek to them and turn the other cheek to them
And try to bring out their latent sense of fun
Let's give them full air parity and treat the rats with charity
But don't let's be beastly to the Hun!

We must be kind and with an open mind
We must endeavor to find a way
To let the German know that, when the war is over
They are not the ones who'll have to pay

Liedje roept om meedogenloosheid richting Duitsers: Churchill fan
Aangezien één liedje (en de geschiedenis eromheen) vaak meer kan zeggen dan tienduizend woorden, beginnen we vandaag in het Verenigd Koninkrijk, lente 1943. De dan al decennia landelijk bekende (variété)zanger, acteur en lied- en theaterschrijver Noël Coward schrijft het liedje “Don't Let's Be Beastly to the Germans” en veroorzaakt daarmee een publieke rel als het na de opname op 2 juli wordt uitgegeven. Uiteindelijk zou de BBC het liedje verbieden.

De tekst is een duidelijk satirische uithaal naar het pacifistische smaldeel van de bevolking en was onder delen van de bevolking zeer populair. Churchill zelf schijnt volgens Coward het nummer meerdere malen als toegift aangevraagd te hebben. Noël begint een latere live-opname met de tekst: “Het lied dat ik nu voor u ga zingen werd geschreven tijdens de oorlogsjaren als een satire op een kleine minderheid van excessieve humanitairen, die in mijn optiek te tolerant waren voor onze vijanden. Het heet 'Dont Let's Be Beastly.'”

We must be sweet and tactful and discreet and when they've suffered defeat
We mustn't let them feel upset or ever get the feeling
That we're cross with them or hate them,
Our future policy must be to reinstate them

Don't let's be beastly to the Germans when we've definitely got them on the run
Let us treat them very kindly as we would a valued friend
We might send them out some bishops as a form of lease and lend

Men snapt dubbele boodschap niet of waardeert het niet
Veel burgers begrepen het cynisme niet en namen het letterlijk op als een pleidooi om tolerant met Duitsers om te springen. Er kwamen vele postzakken vol woedende brieven binnen. Daarnaast hadden (ex-)militairen en burgers die de Luftwaffebombardementen hadden overleefd helemaal geen zin om naar het sarcastische gezang te luisteren van iemand die veilig en onbezorgd in een muziekstudio zat.

Het liedje werd daarom uiteindelijk geschrapt uit de BBC-afspeellijsten omdat zovelen dat eisten en werd niet, zoals gepland, opgenomen in een revueshow genaamd Flying Colours. Hoewel Cowards nummer dus al snel uit de lucht gehaald werd, kreeg het in het buitenland vaak lovende commentaren.

Let's be sweet to them and day by day repeat to them
That sterilisation simply isn't done
Let's help the dirty swine again to occupy the Rhine again
But don't let's be beastly to the Hun!

We must be just and win their love and trust
And in addition we must be wise and ask the conquered lands
To join our hands to aid them, that would be a wonderful surprise!

For many years they've been in floods of tears
Because the poor little dears have been so wronged
And only longed to cheat the world, deplete the world and beat the world to blazes
This is the moment when we ought to sing their praises!

Amerikanen roemen het nummer en breiden het uit
De Amerikaanse Writers' War Board vroeg zelfs de legendarische liedjesschrijver Ira Gershwin ('Summertime', 'A Foggy Day', 'Let's Call the Whole Thing Off enz.) om een extra couplet te schrijven en 'een Amerikaans tintje aan [het nummer] te geven.'

Het liedje is een begrip geworden in de Engelstalige wereld. De term 'Don't let's be beastly' is tegenwoordig in het Oxford-woordenboek van citaten opgenomen. De afgelopen tien jaar zijn er ook parodieën gemaakt, waaronder 'Don't Let's Be Beastly to the Muslims' en '-to the Bankers.'

Don't let's be beastly to the Germans, for you can't deprive a gangster of his gun
Though they've been a little naughty to the Czechs and Poles and Dutch
I don't suppose those countries really minded very much

Let's be free with them and share the BBC with them
We mustn't prevent them basking in the sun
Let's soften their defeat again and build their blasted fleet again
But don't let's be beastly to the Hun!

Ook FOK!toen vindt het een prachtig liedje: zó ironisch en goed geschreven tegelijk vind je ze tegenwoordig nauwelijks meer. Het is iedereen die tot hier heeft doorgelezen daarom zeer aangeraden om drie minuten te investeren in Noëls sarcasme.

Don't let's be beastly to the Germans
When the age of peace and plenty has begun
We must send them steel and oil and coal and everything they need
For their peaceable intentions can be always guaranteed!

Let's employ with them a sort of "stength through joy" with them
They're better than us at honest manly fun
Let's let them feel they're swell again and bomb us all to hell again
But don't let's be beastly to the Hun!

Affiche 'Kraft Durch Freude' ('Strength through joy')

[JL] Mühren leidt Volendam langs rood Fortuna

FC Volendam heeft de uitwedstrijd bij Fortuna Sittard in winst omgezet in de Eerste Divisie. De ploeg van trainer Hans de Koning trok met 3-2 aan het langste eind. Robert Mühren was met zijn vijfde en zesde competitietreffer opnieuw de grote man bij de Volendammers. De Limburgers beëindigden het duel na twee rode kaarten met negen spelers.

Fortuna was voor eigen publiek tot twee keer toe op voorsprong gekomen. Gevaro Nepomuceno opende de score na negen minuten en Roel Jansen sloeg kort na de pauze toe uit een strafschop. Soufiane Laghmouchi en Mühren zorgden echter voor de gelijkmakers.

Yoann de Boer werd in de 78e minuut de schlemiel bij de thuisploeg. De Fransman stond vier minuten in het veld toen hij rood kreeg voor het tegenhouden van een doorgebroken speler. Mühren tekende vervolgens vanaf elf meter voor zijn tweede van de middag. Niet veel later kreeg Kevin Kis zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Martin van den Kerkhof.

De drie punten kwamen daarna niet meer in gevaar voor Volendam, dat nu tweede staat met zeven punten. Alleen FC Dordrecht heeft de volle buit na drie speelronden. Fortuna bezet de zesde stek met vier punten.

Zuid-Afrika deklasseert Argentinië in Rugby Championship

Zuid-Afrika heeft Argentinië op een flinke nederlaag getrakteerd in de eerste wedstrijdronde van The Rugby Champonship. De Puma's hadden het zwaar te verduren in Johannesburg en verloren uiteindelijk met liefst 73-13.

De Springbokke wisten liefst negen tries te maken, die ook door negen verschillende spelers gescoord werden. Daarnaast had ook Morne Steyn ook zijn kicks in orde, getuigen zijn conversies en penalty scores. De Argentijnen hadden er niks op in te brengen en wisten alleen in de slotminuut de bal via Felipe Contepomi achter de lijn te drukken.

Eerder vandaag wist Nieuw-Zeeland van Australië te winnen, waardoor zij nu samen op kop gaan in de competitie.

Fan FC Utrecht aangepakt vanwege tweet

De politie Twente heeft zaterdag korte metten gemaakt met het getwitter van een 14-jarige supporter van FC Utrecht. De jongen had een aanstootgevende tweet verstuurd die bij veel fans van FC Twente hard aankwam, aldus een politiewoordvoerder. Behalve een verwijzing naar 'dooie Tukkers' stond er een foto in van een slachtoffer van de vuurwerkramp in Enschede, in mei 2000.

De twee voetbalclubs spelen zondag tegen elkaar in Enschede. De duels tussen FC Utrecht en FC Twente staan bij de politie bekend als risicowedstrijden. Door deze tweet zouden de toch al gespannen verhoudingen tussen de twee supportersgroepen nog verder op scherp komen te staan, zegt de politie.

De 14-jarige twitteraar mag zondag niet naar de wedstrijd en heeft de tweet moeten verwijderen. Ook gaat hij een 'pedagogisch traject' in. Dat houdt in dat een deskundige bij de jongen gaat uitzoeken of hij beseft wat hij heeft gedaan.

[WK] Bolt wint 200 meter, bijrol Martina

Churandy Martina heeft zaterdag geen rol van betekenis kunnen spelen in de WK-finale van de 200 meter. De Nederlandse sprinter eindigde in de door Usain Bolt gewonnen finale als zevende. Martina klokte in Moskou 20,35 seconden en was daarmee bijna zeven tienden langzamer dan Bolt, die met 19,66 de snelste seizoenstijd noteerde.

De Jamaicaan werd op het podium geflankeerd door landgenoot Darren Weir (19,79) en de Amerikaan Curtis Mitchell (20,04). Voor Bolt was het na de 100 meter zijn tweede titel op dit toernooi. Op de slotdag zal hij proberen daar nog een derde titel bij te doen, aangezien de 4x100 meter estafette dan wordt gelopen.

Notch maakt zombie-FPS Shambles

In het kader van de 7DPS-wedstrijd heeft Minecraft-ontwikkelaar Markus Persson, ook wel Notch geheten, de zombie-FPS Shambles gemaakt. De 7DPS-wedstrijd draait om wie de beste FPS-game in zeven dagen tijd kan ontwikkelen.

Shambles plaatst de speler in het midden van een zombie apocalypse met vijftig kogels, en het is vervolgens de bedoeling om zo lang mogelijk te overleven, en punten te scoren door zombies om te knallen. Om te overleven moet je echter ook burgers en soldaten ombrengen, want dat is de enige manier om health points, wapens en kogels te vergaren.

Het is niet bekend of we nog meer van de game gaan zien. Wie een poging wil wagen, kan de game hier spelen óf hier downloaden.

Shambles

[Premier League] Arsenal start met thuisnederlaag

Arsenal is het seizoen met een nederlaag begonnen. In eigen huis verloren The Gunners met 1-3 van Aston Villa, waar Ron Vlaar op een basisplaats kon rekenen. Arsenal eindigde de wedstrijd met tien man, nadat Laurens Kocielny tweemaal geel ontving.

De Londense ploeg begon uitstekend aan de wedstrijd en kwam na zes minuten spelen al op voorsprong. De Fransman Olivier Giroud was de doelpuntenmaker. Een kwartier later ging doelman Wojciech Szczeny echter in de fout. Hij veroorzaakte een strafschop, die door Christian Benteke werd benut.

Na rust kreeg Villa opnieuw een strafschop. Koscielny was ditmaal de veroorzaker en Benteke wist de strafschop opnieuw te verzilveren. Niet veel later pakte Koscielny zijn tweede gele prent van de wedstrijd en mocht zodoende inrukken. In de slotfase bepaalde Antonio Luna de eindstand op 1-3.

Het Fulham van Martin Jol heeft de eerste drie punten binnen. Op bezoek bij Sunderland wonnen zij dankzij een treffer van Pajtim Kasami met 0-1. Ook Southampton (0-1 tegen West Bromwich Albion) en West Ham United (2-0 tegen promovendus Cardiff City) pakten de volle buit.

Van Wolfswinkel direct trefzeker voor Norwich
Norwich City trad vanmiddag aan tegen Everton. De ploeg nam na 51 minuten spelen de voorsprong dankzij een treffer van Steven Whittaker. Via Ross Barkley en Seamus Coleman draaide Everton de achterstand snel om in een 1-2 voorsprong. Het slotakkoord was voor onze landgenoot Ricky van Wolfswinkel. De van Sporting Lissabon overgekomen spits schoot twintig minuten voor tijd de 2-2 binnen. Dit was tevens de eindstand.

Duits gezin overvaren door watertaxi Venetië

Een Duitse toerist heeft zaterdag een aanvaring tussen zijn gondel en een watertaxi in Venetië niet overleefd. Een 3-jarig dochtertje van de man is met een hoofdwond in het ziekenhuis opgenomen.

De gondel van het Duitse gezin, dat ook een moeder en twee andere kinderen telt, lag vlakbij de drukke Rialtobrug toen het misging. De kapitein van een zogeheten vaporetto zag de gondel te laat, kon niet meer tijdig uitwijken en ramde deze met een flinke vaart. De vijf passagiers en de gondelier raakten te water.

De watertaxi sleepte de overvaren gondel tientallen meters mee. De vader raakte volgens de brandweer tussen beide vaartuigen in de knel en overleed aan de gevolgen.

Bij de Rialtobrug wemelt het van de kleine en grote bootjes. Dat gaat niet zelden mis. Het ongeluk van zaterdag is volgens La Repubblica voor de gondeliers reden om opnieuw hun beklag te doen over de vaporetto's. De watertaxi's zouden bestuurd worden door roekeloze zoetwatermatrozen en brengen hun broodwinning in gevaar.

FOK!filmtips v.d. dag: Milk (2008) & Sometimes in April (2005)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Milk 1

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een tweetal films die beide op de publieke omroep te zien zijn. Zo is om 20.00 uur op Nederland 3 de film Milk te zien. Milk vertelt het verhaal van Harvey Milk (Sean Penn), het eerste homoseksuele gemeenteraadslid van San Francicso en één van de allereerste activisten voor gelijke rechten. Milk leert in deze periode onder andere de activisten Cleve Jones (Emile Hirsch) en Scott Smith (James Franco) kennen waarmee hij mooie maar ook dramatische momenten meemaakt.

 Milk 2

Een indrukwekkende film van regisseur Gus van Zant. Men mag dan terecht lopen mopperen over de houding van de Russen ten opzichte van de homoseksuele medemens, in het Amerika van de zestiger jaren was het niet veel beter. Homo's in Amerika durfden niet meer uit de kast te komen, bang om in elkaar te worden geslagen door de politie vanwege hun geaardheid. Daarnaast kent Milk een enorm sterke cast met Sean Penn, Emile Hirsch en James Franco in de belangrijkste rollen.

 Sometimes in April 1

Voor de tweede FOK!filmtip van de dag gaan we voor een eveneens niet vrolijke film die om 23.30 uur te zien is op Nederland 2. Op die zender is op dat tijdstip de Franse dramafilm Sometimes in April te zien. De film van regisseur Raoul Peck speelt zich af tijdens de burgeroorlog tussen de Hutu's en Tutsi's in het Afrikaanse Rwanda. In nog geen 100 dagen werden bijna een miljoen mensen op de meest gruwelijke manieren afgeslacht. In Sometimes in April zien we het hele gebeuren vanuit het oogpunt van twee Hutu broers, een militair en een radiomaker.

 Sometimes in April 2

Net als Shooting Dogs en Hotel Rwanda is ook Sometimes in April een film die je vanaf het eerste beeldje bij je strot grijpt om die pas een paar uur later weer los te laten. Een behoorlijk aangrijpend verhaal die ook nog eens zeer geloofwaardig in beeld wordt gebracht. Een inktzwarte pagina in de moderne geschiedenis. Een film die ze op alle middelbare school zouden moeten vertonen bij geschiedenisles of maatschappijleer.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[WK] Defar goud op 5000m, Kuijken achtste

Susan Kuijken is achtste geworden op de de 5000 meter bij de WK atletiek in Moskou. De Nederlandse atlete noteerde een tijd van 15.14,70. Met deze prestatie was ze de beste atlete uit Europa. Kuijken ging lange tijd goed mee in de kopgroep, maar ze kon in de slotkilometer het Afrikaanse geweld vooraan niet aan.

Het goud ging naar de tweevoudig olympisch kampioene Meseret Defar uit Ethiopië. Ze won in een tijd van 14.50,19. Het zilver ging naar de Keniaanse Mercy Cherono (14.51,22) en het brons was voor de Ethiopische Almaz Ayana (14.51,33).

Leugenaar koranverbranding vrij

De Pakistaanse moslimgeestelijke die terechtstond omdat hij een verstandelijk beperkt christelijk meisje vals zou hebben beschuldigd van godslastering is vrijgesproken. De rechtbank in Islamabad vond volgens diens advocaat dat er te weinig bewijs was voor een veroordeling.

Geestelijke Khalid Chishti betichtte het meisje vorig jaar van het verbranden van een koran. Drie weken na haar arrestatie kwam aan het licht dat de aangever zelf belastend materiaal had aangeleverd. Daarop werd het meisje vrijgelaten en Chishti opgepakt.

Het meisje en haar familie zijn inmiddels uitgeweken naar Canada.

[Bundesliga] HSV en Schalke zwaar onderuit

Schalke 04 en Hamburger SV zullen niet met goede gevoelens terugkijken op dit voetbalweekend. HSV ging thuis met maar liefst 1-5 onderuit tegen Hoffenheim, terwijl Schalke op bezoek bij VfL Wolfsburg vier doelpunten om de oren kreeg; 4-0.

HSV kwam tegen Hoffenheim na zes minuten spelen al op achterstand dankzij een treffer van Roberto Firmino. Op slag van rust scoorde Rafael van der Vaart vanaf elf meter de gelijkmaker. Zes minuten na rust ging het weer mis bij HSV. Kevin Volland zette Hoffenheim op 1-2. Dankzij twee treffers van Anthony Modeste en een doelpunt van opnieuw Firmino liep Hoffenheim uit naar 1-5.

Schalke kende een zware middag bij Wolfsburg. De ploeg verloor in de eerste helft Klaas-Jan Huntelaar, die het veld moest verlaten met een knieblessure. Na rust sloeg Wolfsburg toe. Via Robin Knoche, Adelino Vierinha, Naldo en Stefan Kutschke liep de thuisploeg uit naar een 4-0 voorsprong.

Leverkusen, Bayern en Mainz aan kop
Bayer Leverkusen gaat na vandaag aan kop in de Bundesliga. Dankzij een eigen doelpunt van Daniel Schwaab wonnen zij met 0-1 van VfB Stuttgart. Leverkusen heeft nu zes punten uit twee duels, net als Bayern München en FSV Mainz 05.

Bayern won dankzij een treffer van Mario Mandzukic met 0-1 van Eintracht Frankfurt, terwijl Mainz op bezoek bij SC Freiburg een 1-2 zege boekte. Oud-N.E.C'er Niki Zimling en Nicolai Muller waren de doelpuntenmakers. Namens Freiburg deed Sebastian Freis iets terug.

Ook Hertha BSC, de ploeg van trainer Jos Luhukay, en Borusia Dortmund kunnen op zes punten uit twee duels komen. Zij komen echter morgen pas in actie. Hertha gaat op bezoek bij Nurnberg, terwijl Borussia Dortmund in eigen huis aantreedt tegen promovendus Braunschweig.

Leidse rederij installeert dashcam

De Leidse rederij Rembrandt gaat zijn rondvaartboten uitrusten met zogenoemde dashcams. Dashcams worden eigenlijk in auto's gebruikt en zijn vooral in Rusland populair vanwege de claimcultuur. De rederij doet het omdat ze onder vuur ligt vanwege klachten.

Rembrandt was de afgelopen maanden in het nieuws omdat ze in de Leidse grachten met een rondvaartboot een paar keer bijna een aanvaring hadden met dagjesmensen op het water. Rembrandt eiste voorrang op maar kreeg die niet altijd, en drukte toch door. Daar verschenen filmpjes van in de media. Om nu hun gelijk te bewijzen dat niet zij maar de dagjesmensen fout zitten, gaan ze alles opnemen met behulp van dashcams.

De rederij is de afgelopen jaren vaker negatief in het nieuws geweest. Zo wilden ze het Glazen Huis van 3FM tegenhouden omdat dat kwam op hun ligplek. Ze werden uitgekocht.  Dat trucje herhaalden ze ook tijdens andere evenementen. De meeste evenementen waarvoor Rembrandt werd uitgekocht waren midden in de winter.

Van Dijk debuteert met zege voor Celtic

Virgil van Dijk heeft zaterdag met een overwinning gedebuteerd voor Celtic. De Nederlandse verdediger kwam in de 2-0 zege bij Aberdeen twaalf minuten voor tijd in het veld. Celtic leidde op dat moment met 1-0 door een goal van Kris Commons, waarna James Forrest vier minuten voor tijd de wedstrijd in het slot gooide.

Van Dijk werd in juni overgenomen van FC Groningen, maar door een blessure liet zijn officiële debuut even op zich wachten. De van Ajax afkomstige Derk Boerrigter ontbrak door een enkelkwetsuur in de wedstrijdselectie van de Schotse landskampioen.

Cruciaal voor het wedstrijdverloop was een moment aan het einde van de eerste helft. In de blessuretijd moest Aberdeen-doelman Jamie Langfield het neerhalen van Celtic-aanvaller Georgios Samaras in het strafschopgebied bekopen met een rode kaart. Commons benutte vervolgens de strafschop.

Sunderland-coach verbiedt telefoontjes en zingen

Paolo Di Canio heeft de spelers van Sunderland een aantal regels opgelegd. De coach van The Black Cats heeft een aantal zaken en activiteiten verboden.

De Italiaan wil er alles aan doen om met Sunderland zo hoog mogelijk te eindigen dit seizoen. Daarom is het gebruik van mobiele telefoons niet langer toegestaan. Maar dat is niet het enige. De spelers moeten afscheid nemen van ketchup en mayonaise bij het eten. De spelers mogen ook niet meer zingen onder de douche. Dat gaat volgens de excentrieke manager ten koste van de concentratie.

"Dit is een complete revolutie", zei Di Canio tegen Engelse media. "We hebben alles veranderd. In het begin heb ik mobiele telefoons nog toegestaan, maar ze zijn nu verboden. Als iemand binnenkomt met een telefoon gooi ik die in de Noordzee."

"Mayonaise, ketchup en cola kunnen we niet hebben, die kunnen lever- en maagproblemen opleveren. Zelfs koffie kan voor problemen zorgen, dat kun je een uur voor een training of wedstrijd niet meer drinken", besluit de manager van Sunderland. De nieuwe werkgever van Jozy Altidore start dit weekend tegen Fulham.

Huntelaar valt uit met knieblessure

Klaas-Jan Huntelaar is in de competitiewedstrijd tegen VfL Wolfsburg uitgevallen met een knieblessure. Het is nog niet bekend hoe ernstig de blessure is.

Huntelaar raakte vlak voor rust geblesseerd bij een botsing met Wolfsburg-doelman Diego Benaglio. De spits kwam na de pauze nog wel uit de kleedkamer, maar besloot na twee minuten toch van het veld te gaan. Adam Szalai verving de Oranje-international, die woensdag nog bij het Nederlands elftal inviel tegen Portugal (1-1).

Bij Schalke was Huntelaar voor rust nog dreigend met een schot op de paal. In de eerste wedstrijd van het seizoen hielp de ex-Ajacied Die Königsblauen aan een gelijkspel tegen Hamburger (3-3). Huntelaar scoorde twee keer. Het is nog niet bekend hoe lang de aanvaller uit de roulatie is. De knie wordt verder onderzocht.

Milan: "Agressief spelen tegen PSV"

Assistent-trainer Mauro Tassotti van AC Milan heeft het strijdplan klaar. De Italianen zullen volgens hem agressief moeten spelen tegen PSV, in de voorronde Champions League.

Dinsdag spelen PSV en Milan in Eindhoven deel één van het tweeluik. In Milaan weten ze inmiddels dat PSV kan voetballen en daarom wordt een agressieve speelstijl voorbereid. "We zullen tegen PSV heel erg agressief moeten spelen", waarschuwde assistent-trainer Mauro Tassotti op Milan Channel.

"PSV is een team dat de bal goed kan controleren en ze weten hoe ze moeten aanvallen, daarom moeten wij er bovenop zitten. Het stadion is niet heel groot, maar er is wel een hele goede sfeer en het enthousiasme op de tribunes zal het moeilijk voor ons maken."

Voordeel voor PSV is wellicht dat het seizoen in Italië nog moet beginnen. Milan speelde nog geen officiële wedstrijd. "Het is afwachten hoe het gaat voor ons", zegt Tassotti. "We hebben in Amerika wel oefenduels gespeeld, maar met de hitte was het lastig in een hoog tempo te voetballen. Maar we moeten gaan voor een goed resultaat."

Nep-vampierenfilm gefinancieerd door Kickstarter

Regisseur Spike Lee, bekend van Malcolm X, Inside Man en binnenkort de Amerikaanse remake van Oldboy, gaat een film maken over aan bloed verslaafde mensen. Nadat hij via crowdsourcing-website Kickstarter (een pagina waar mensen geld kunnen doneren aan verschillende projecten) binnen een maand 1,25 miljoen dollar binnen heeft gehaald is deze nieuwe productie een feit.

Human beings who are addicted to Blood. Funny, Sexy and Bloody. A new kind of love story (and not a remake of "Blacula"). Dit is hoe de in Atlanta geboren regisseur zijn nieuwste project omschrijft. Lee is 22 juli jl. begonnen met zijn inzameling, waarbij hij zijn fans en donateurs een "nieuw soort liefdesverhaal" beloofde met "mensen die verslaafd zijn aan bloed". Mensen dus, geen vampiers. Lee legt uit: "Deze film is een BLOOD THRILLER, het gaat over mensen die geen vampiers zijn maar desondanks VERSLAAFD AAN BLOED. Verder is het een psychologische thriller. De film zal verschillende lagen bevatten en het publiek zal bang zijn..."

Logischerwijs is Lee op veel kritiek gestuit nadat hij zijn campagne startte, omdat mensen zich afvragen waarom hij zijn film niet zelf financiert. Lee is namelijk multimiljonair. Hij beantwoordt vier kritische vragen op zijn kickstarter-pagina waar hij mensen laat weten weldegelijk hart voor onafhankelijke film en beginnende filmmakers te hebben, aangezien hij al jaren filmdocent is. Verder geeft hij aan al sinds 1985 bezig te zijn met crowdsourcing, maar dat het toen via brieven en telefoontjes ging en Kickstarter een logische stap vooruit is wat dat betreft.

De regisseur geeft (behalve het maken van de film) ook iets terug aan zijn donateurs: Aardigheidjes als twee kaartjes voor de wereldpremière van de film, door Lee zelf gedragen Nikies met zijn handtekening erop en kaartjes om samen met hem naar een Knicks-wedstrijd te gaan zijn al vergeven. Voor een volledige lijst met kado's, meer info en de mogelijkheid om zelf te doneren (en wellicht een van de aardigheden in de wacht te slepen) kun je hier terecht.

Dan rest ons Spike's eigen promotiefilmpje nog:


Leuk, origineel en onafhankelijk of geldwolf?

Dumoulin grijpt de macht in Eneco Tour

Tom Dumoulin heeft zaterdag de macht gegrepen in de Eneco Tour. De 22-jarige Nederlander kwam in de zesde etappe naar Aywaille als vierde over de streep en nam de witte leiderstrui over van Lars Boom, die niet mee kon met de favorieten. De etappezege ging naar de Spanjaard David Lopez van Team Sky, die op de Redoute als eerste bovenkwam.

In het klassement heeft de renner van Argos-Shimano een voorsprong van acht seconden op de Tsjech Zdenek Stybar, die ook tweede werd in de etappe.

FOK!auto: de APK

Jaarlijks worden er door circa 29.000 APK-keurmeesters in Nederland circa zeven miljoen APK's  uitgevoerd. Elke auto-eigenaar moet eraan geloven: de Algemene Periodieke Keuring. Maar wat wordt er eigenlijk gedaan tijdens de APK?

Sinds 2009 mogen auto's met een Nederlands kenteken ook in België gekeurd worden bij bepaalde keuringsstations. Deze worden door de Dienst Wegverkeer (RDW) aangewezen. Vanaf 2012 loopt er ook in Spanje een proef waarbij auto's met een Nederlands kenteken ook gekeurd mogen worden bij een aantal ITV- keuringsstations. In 1999 is er besloten om ook de kilometerstand door te geven aan de Nationale Autopas (NAP) tijdens een APK-keuring.  

Ga je niet akkoord met de goedkeur of afkeur van je auto, dan kan je in beroep gaan tegen de keuring. De kosten hiervan zijn €45,-. Indien het voertuig onterecht goedgekeurd of afgekeurd is krijg je de €45,- terug.

APK: geen wassen neus maar enorm karwei
De APK wordt vaak afgedaan als een wassen neus en zou niets voorstellen. Maar zoals je hieronder ziet, wordt een het en ander onder een strenge inspectie gecontroleerd. Om te controleren of de APK-keurmeesters hun werk goed doen, heeft de RDW steekproefcontroleurs aangenomen. 

De steekproefcontroleurs worden via een geautomatiseerd systeem aangestuurd en krijgen informatie op hun mobiele telefoon over welk bedrijf ze moeten bezoeken, bij welke keurmeester een steekproef wordt uitgevoerd en welk voertuig het betreft.

Tijdens deze steekproef wordt de APK nog eens overgedaan. Mocht de APK-keurmeester een misser hebben gemaakt met de keuring, dan krijgt hij hiervoor strafpunten. Bij tien strafpunten mag de betreffende keurmeester niet meer keuren en afmelden. Hij zal dan naar een examencommissie toe moeten en opnieuw examen moeten doen.

Wat wordt er precies gecontroleerd?
Tijdens de Algemene Periodieke Keuring wordt een auto op de volgende punten gecontroleerd:

  • Motorruimte
  • Exterieur
  • Interieur
  • Onderzijde
  • Emissiegerelateerde systemen

De keuring in de motorruimte:

  • Het voertuigidentificatienummer moet goed leesbaar zijn, overeenkomen met de gegevens van de RDW en de plaatsing moet op de aangegeven plek zijn.
  • De stuurinrichting moet deugdelijk zijn gemonteerd, en de stuurhuishoezen en stuurkogelhoezen mogen niet gescheurd zijn.
  • De motorsteunen mogen gescheurd zijn, maar niet gebroken.
  • De accu moet deugdelijk gemonteerd zijn en de bedrading moet goed zijn geïsoleerd.
  • Het brandstofsysteem mag geen vloeistof lekken en een passende tankdop moet aanwezig zijn, zowel voor de benzinetank als de LPG-tank.

De keuring van het exterieur:

  • Alle portieren, inclusief de motorkap en het kofferbakdeksel, moeten goed sluiten.
  • Het kenteken moet overeenkomen met de gegevens van de RDW. Ook moet het blauwe vlak met EU- en NL-logo aanwezig zijn.
  • Het is verplicht om een linkerbuitenspiegel te hebben, rechts is niet verplicht indien er een binnenspiegel is gemonteerd met voldoende zicht naar achteren. Het glas van de spiegels mag niet gebroken of ernstig verweerd zijn.
  • De wielen moeten deugdelijk gemonteerd zijn en de velgen mogen geen ernstige vervorming hebben.
  • Alle verlichtingsarmaturen moeten deugelijk zijn gemonteerd.
  • Bumpers, deurklinken, spiegels etc. moeten deugdelijk zijn gemonteerd.
  • Alle verplichte verlichting moet werken en de juiste kleur hebben. Hieronder vallen twee stadslichten, twee of vier dimlichten, twee of vier grote lichten, twee achterlichten, twee richtingaanwijzers voor, twee richtingaanwijzers achter, aan beide kanten een richtingaanwijzer die van de zijkant te zien is, kentekenplaatverlichting achter, een mistlamp achter en een achteruitrijlamp.
  • Als er een trekhaak gemonteerd is, moet deze deugdelijk gemonteerd zijn en mag de kogel niet kleiner zijn dan 49mm.
  • Als er een verlichtingsarmatuur aan de achterzijde van het voertuig gescheurd is mag deze geen wit licht doorlaten, met uitzondering van de achteruitrijlichten.
  • Aan de achterzijde moeten twee retroreflectoren zitten
  • Als er andere wielen gemonteerd zijn mogen deze niet meer dan 30mm uitsteken en nergens aanlopen. Niet aanlopen betekent dat de band niet tegen het chassis aan mag komen, noch tegen wielkuipen en bumpers.
  • Er mogen geen scherpe delen uitsteken.
  • Als er een derde remlicht gemonteerd is, dan moet deze in het midden boven de andere remlichten zijn geplaatst.
  • De ruitenwissers moeten goed wissen. Indien er aan de achterzijde van het voertuig ook een wisserblad zit, zijn aan de wisser aan de achterzijde geen eisen.
  • Mistlampen mogen alleen branden als de andere verlichting ook brandt. De achteruitrijverlichting mag alleen branden als de achteruitrijversnelling is ingeschakeld.

De keuring van de onderkant van de auto:

  • Dragende delen en de onderdelen die bijdragen aan de veiligheid van de auto mogen maar tot een bepaald percentage weggeroest zijn.
  • Draagarmen mogen onder geen beding doorgeroest zijn.
  • De uitlaat moet deugdelijk bevestigd en over de gehele lengte gasdicht zijn.
  • Banden mogen geen scheuren bevatten waar door het canvas zichtbaar is, geen breuken vertonen en het profiel moet minimaal 1,6mm zijn.
  • De veren mogen niet gebroken zijn.
  • De schokdempers mogen lekken, maar de werking moet wel in orde zijn.
  • Aan elke as mag mag 1 maat band zitten, geen thuiskomer, en de draairichting moet in orde zijn.
  • Wiellagers mogen niet hoorbaar of voelbaar zijn.
  • Remslangen moeten deugdelijk zijn bevestigd en mogen geen scheuren of ernstige roestschade vertonen.
  • De aandrijfashoezen mogen niet gescheurd of lek zijn.
  • De moeren van de stuurinrichting moeten deugdelijk zijn geborgd.
  • Stuur- en fuseekogels mogen niet meer dan 1mm spelling hebben.
  • De handremkabel mag niet zijn gebroken of gescheurd zijn en moet op beide wielen werken.
  • De remmen moeten de minimale vertraging halen en het verschil op elke as mag niet meer dan 30% zijn met de remvertraging.

Controle banden profile diepte voor de APKControle bandenprofieldiepte. Deze band voldoet nog ruimschoots aan de eis.

Het mileu tijdens de keuring:

  • Bij auto's met een 'datum eerste toelating' na 31 december 2005 waarvan de hoofdbrandstof benzine of diesel is, wordt het EOBD uitgelezen. Het EOBD is het diagnosesysteem van de auto zelf, dat de milieugerelateerde systemen continu controleert. 
  • Bij benzine-auto's en auto's met een LPG- of CNG-systeem wordt er een uitlaatgasmeting uitgevoerd, onder andere om te meten hoeveel CO2 de auto uitstoot.
  • Bij diesels wordt er een roetmeting uitgevoerd, waarbij wordt gemeten hoeveel roet een diesel uitstoot.

Het uitlezen van het EOBD, voor een APK keuring
Het uitlezen van het EOBD bij een APK-keuring.

Huta Galung naar finale in Meerbusch

Jesse Huta Galung heeft zaterdag de finale van het challengertoernooi in Meerbusch bereikt. De als eerste geplaatste tennisser uit Haarlem was op het Duitse gravel met 6-4 en 7-5 te sterk voor de Spanjaard Pere Riba (4). Zijn tegenstander in de eindstrijd is de Tsjech Jan Hajek, de nummer twee van de plaatsingslijst.

Huta Galung kreeg tegen Riba direct een break om de oren, maar hij had een snel antwoord paraat. Op 4-4 sloeg de Nederlander, 106e op de wereldranglijst, nogmaals toe, waarmee hij de set naar zich toe trok. In het tweede bedrijf ging het lang gelijk op, maar Huta Galung had aan een break voldoende om de zege veilig te stellen.

De 27-jarige Huta Galung jaagt op zijn vijfde challengerzege dit seizoen, Hij zegevierde onder meer in Scheveningen.

Veel mensen bezoeken graf Friso

Het graf van prins Friso in Lage Vuursche trekt zaterdag flink wat bekijks. In het Utrechtse dorpje waar de prins vrijdag ter aarde werd besteld is het een komen en gaan van belangstellenden. Ze gaan zowel naar de Stulpkerk, waar de dienst plaatsvond, als naar de naastgelegen begraafplaats.

Sommige mensen leggen een bloemetje neer als eerbetoon aan de maandag overleden Friso. Verkeersregelaars leiden het verkeer in goede banen.

Vrijdag was het nog betrekkelijk rustig in Lage Vuursche. De uitvaart van Friso had een besloten karakter.

Miljoenen voor schilderijen van obscure Chinees

Een bejaarde Chinese immigrant in de New Yorkse wijk Queens heeft de kunstwereld bij de neus genomen. Hij blijkt de maker van tientallen schilderijen die samen voor ruim 80 miljoen dollar zijn verkocht als werken van beroemde Amerikaanse schilders, zoals Jackson Pollock en Barnett Newman. Dat heeft The New York Times zaterdag gemeld.

Het brein achter de oplichting, kunsthandelaar Glafira Rosales, liet galeries en kopers geloven dat de werken afkomstig waren uit de collectie van een verzamelaar die anoniem wilde blijven. Rosales is vooralsnog de enige die in deze zaak is aangeklaagd.

Terwijl de doeken in de New Yorkse galeries voor grof geld van de hand gingen, kon de maker, Pei-Shen Qian, de eindjes maar moeilijk aan elkaar knopen. Hij kreeg een paar duizend dollar per schilderij.

Importeren van een Xbox One mogelijk

Na het slechte nieuws dat Xbox One voor ons Nederlanders niet in 2013 gaat verschijnen kunnen we nu melden dat de console wel regiovrij is. Albert Penello, de baas van de marketingafdeling van Microsoft, geeft in een interview enkele tips.

Microsoft benadrukt nogmaals dat de reden van de vertraging puur en enkel de vertalingen van de stemcommando's van het dashboard is. Dat er een tekort zou zijn is volgens het bedrijf niet aan de orde.

Penello vertelt dat de console in principe in elk land werkt, op de landen met stroomverschillen uit de stopcontacten na. De games zijn regiovrij. Er zijn genoeg launchconsoles al ziet Microsoft liever dat iedereen wacht tot de console in desbetreffende land officieel uit is. Over de marketplace had hij het volgende te vertellen: "Je kunt een van de 13 digitale marktplaatsen gebruiken die overeenkomen met onze lanceringmarkten, ervan uitgaande dat je een geldig betaalmiddel voor die landen hebben. Veel mensen in Europa reizen, verhuizen en bezoeken familie." Hij voegde subtiel daaraan toe: "Natuurlijk, als je prepaidcards gebruikte..."

Muziek en video's kunnen wel worden beperkt door problemen met licenties. Netflix bijvoorbeeld werkt alleen in ondersteunde landen. Er zijn dus mogelijkheden voor ons Nederlanders om met een beetje moeite een Xbox One in het buitenland te halen.

[EK Hockey] Belgische dames verslaan Wit-Rusland

De Belgische hockeyvrouwen zijn in eigen land prima begonnen aan het Europees kampioenschap. In Boom in de provincie Antwerpen wonnen de Red Panthers hun eerste wedstrijd van Wit-Rusland. Het werd 5-1, al viel het eerste doelpunt pas een paar minuten voor rust. 

Na de pauze stond het in een mum van tijd 5-0. In de slotfase kon Wit-Rusland nog de eretreffer maken. Ook koning Filip zat op de tribune. Later vandaag spelen de andere landen in groep A tegen elkaar. Nederland neemt het dan op tegen de hockeydames van Ierland. Zondag is er burenruzie tussen België en Nederland. De top twee van elke groep plaatst zich voor de halve finales. 

[PL] Liverpool wint seizoensopening nipt van Stoke City

Liverpool heeft zaterdagmiddag de seizoensouverture van de Premier League gewonnen. De ploeg van Brendan Rodgers zegevierde met 1-0 over Stoke City. Daniel Sturridge maakte na 37 minuten de enige treffer van de wedstrijd. Stoke liet vlak voor tijd een unieke kans onbenut om langszij te komen. Jonathan Walters zag zijn strafschop gekeerd worden door de nieuwe Liverpool-doelman Simon Mignolet.

Bij Stoke maakte de van PSV overgekomen Erik Pieters de negentig minuten vol. Bij Liverpool ontbrak de geschorste Luis Suárez. Oussama Assaidi, die mag vertrekken bij de Reds, was buiten de wedstrijdselectie gelaten.

Liverpool en Stoke maakten er een open wedstrijd van. De thuisploeg raakte liefst driemaal het aluminium, terwijl ook de bezoekers een keer het houtwerk troffen. Vlak voor rust wist Sturrdige de bal wel tussen de palen te krijgen: 1-0. Eerder in de eerste helft had de aanvaller nog een treffer afgekeurd zien worden.

Liverpool is door de zege vanzelfsprekend ook de eerste koploper van de Premier League. Later zaterdag komen Arsenal en Manchester United nog in actie. Chelsea speelt zondag, terwijl Manchester City pas maandag het spits afbijt.

Chris Brown krijgt duizend uur taakstraf

Chris Brown heeft vrijdag van de rechter een taakstraf van duizend uur opgelegd gekregen. De zanger kreeg vier jaar geleden al een taakstraf van 1440 uur, maar Brown zou hebben gesjoemeld met de werkuren. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Ook besloot de rechter Brown weer een proeftijd te geven.

Omdat de 24-jarige zanger vier jaar geleden zijn ex Rihanna in elkaar heeft geslagen, had Brown tot een maand geleden nog te maken met een proeftijd. Deze werd vorige maand ingetrokken omdat hij zou zijn gevlucht na een aanrijding. Vervolgens werden de aanklachten rond deze aanrijding van tafel geveegd, en de rechter besloot vrijdag zijn proeftijd weer in te laten gaan.

De r&b-zanger sprak vrijdag niet tijdens de hoorzitting. Hij had onder anderen zijn moeder meegenomen.

Brown moet de taakstraf in Los Angeles uitvoeren en wordt hierbij gecontroleerd. Hij kan er onder meer voor kiezen om het strand schoon te maken en graffiti te verwijderen. De zanger krijgt een jaar de tijd voor de taakstraf. Hij moet 20 november weer voor de rechter verschijnen om te kijken hoe het gaat met zijn werkuren.

Noel Gallagher sluit reünie Oasis volgend jaar uit

Noel Gallagher sluit uit dat Oasis volgend jaar weer bij elkaar komt. "Nee", antwoordt de muzikant op de Britse radiozender Talksport op de vraag of er een reünie komt.

Eerder gingen geruchten dat verschillende Europese arena's voor volgend jaar waren geboekt voor de reünietoer van de Britse band. "Het gebeurt zeker niet", aldus Noel, die al jaren in de clinch ligt met zijn broer Liam.

De 46-jarige muzikant sluit niet uit dat de bandleden ooit nog bij elkaar komen. "Wie weet wat er over twintig jaar gebeurt", vertelt Noel. Een simpele reden doet Noel wellicht besluiten alsnog een reünie te organiseren. "Als ik er zin in heb."

De broers Gallagher hebben al jaren ruzie omdat Noel beweerde dat Liam een concert in 2009 afzegde omdat hij een kater had. De ruzie die na de afzegging ontstond, leidde datzelfde jaar tot het einde van Oasis. De band scoorde hits als Wonderwall en Don't Look Back in Anger.

Cocu: "Merk niets vreemds aan Matavz"

De transferwens van Tim Matavz heeft volgens PSV-trainer Phillip Cocu geen invloed op zijn rol in de ploeg. Cocu wil de Sloveen graag behouden. De zaakwaarnemer van Matavz maakte deze week duidelijk dat de spits ontevreden is en wil uitkijken naar een nieuwe club.

Malaga zou al interesse hebben getoond. Cocu ziet Matavz graag blijven en technisch manager Marcel Brands liet weten dat de aanvaller alleen mag vertrekken voor een 'exorbitant' bedrag. Matavz moet bij PSV met Jürgen Locadia strijden om een positie. Cocu heeft het liefst beide centrumspitsen bij de selectie. Een voorkeur voor één van twee, als het gaat om een basisplaats, heeft de trainer niet bekend gemaakt. Dat zal hij ook niet doen voor het hele seizoen.

Cocu bekijkt de mogellijkheden van wedstrijd tot wedstrijd. "Ze hebben beiden nog niet te klagen gehad", aldus de coach van PSV tegen het Algemeen Dagblad. "Van Matavz zelf heb ik verder niets gehoord. Hij heeft nog niet in mijn kantoor gestaan en ook op de training merk ik niets vreemds aan hem."

[WK] Kiprotich pakt titel op marathon

Stephan Kiprotich is in Moskou wereldkampioen geworden op de marathon. De Oegandees loste in de slotkilometer de Ethiopiër Lelisa Desisa en finishte solo na 2.09,51. Desisa werd nog wel tweede, voor zijn landgenoot Tadese Tola.

De 24-jarige Kiprotich werd vorig jaar in Londen ook al Olympisch kampioen. De Nederlander Michel Butter kwam niet aan de finish in Moskou. Hij moest al vroeg in de wedstrijd opgeven vanwege een rugblessure.

600 varkens dood door stroomstoring stal

Een stroomstoring in een stal in Dedemsvaart heeft zaterdag aan honderden varkens het leven gekost. Dat heeft de politie gemeld. Door de storing viel de ventilatie uit in de stal. Daardoor ontstond een hoge concentratie van het giftige waterstofsulfide.

Volgens RTV Oost zijn de giftige gassen 600 varkens fataal geworden. De politie kan dat aantal niet bevestigen en spreekt van zeker 350 dode dieren. In de stal stonden rond de 1000 varkens.

Varkens dood door stroomstoring stal
600 varkens dood door stroomstoring stal (Foto: ANP)

Beleg van bezette moskee Caïro mondt uit in geweld

Het beleg dat de Egyptische ordetroepen hebben geslagen rond de door aanhangers van de afgeztte president Mohammed Morsi bezette Al-Fatah-moskee lijkt op geweld uit te lopen. Het dodental van de bloedige onlusten van vrijdag is zaterdag bijgesteld naar 173; bijna dubbel zo hoog als de autoriteiten eerder meldden.

Volgens ooggetuigen bestoken de politie en het leger de moskee met traangas. De ordetroepen nemen de minaret van de moskee onder vuur. Volgens de staatstelevisie wordt vanuit die hoge positie op agenten en militairen geschoten. Shaimaa Awad, een journalist ter plaatse, bericht dat ordetroepen de moskee aan het Ramsesplein zijn binnengedrongen en de bezetters inrekenen en wegvoeren. Al uren klinkt voortdurend geweervuur.

Honderden Moslimbroeders hadden zich in de nacht van vrijdag op zaterdag verschanst in de moskee aan het centraal gelegen plein. De ordetroepen onderhandelden zaterdagochtend met de bezetters van de moskee en beloofden hun een vrije aftocht. Een kleine groep Moslimbroeders verliet daarop het bedehuis onder begeleiding van agenten. Maar de achterblijvers gaven geen krimp. Ze hadden de deuren van de Al-Fatah-moskee met meubilair gebarricadeerd en lieten de politie niet binnen.

De moskee diende na de bloedige gevechten tussen ordetroepen en demonstranten van vrijdag op het Ramsesplein als veldhospitaal en lijkenhuis. Veel betogers vluchten de moskee in uit angst voor de politie en regeringsgezinde knokploegen.

De aanhang van Morsi heeft eerder aangekondigd ook zaterdag de straat op te gaan om te protesteren tegen de afzetting van hun voorman en de machtsgreep van het leger. Vrijdag demonstreerden al tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap in Caïro en in andere steden in Egypte, in weerwil van de noodtoestand die de autoriteiten hebben afgekondigd. Het kwam tot bloedige gevechten tussen betogers, omwonenden en ordetroepen.

Coentrão wil weg bij Real Madrid

Fábio Coentrão wil vertrekken bij Real Madrid. De 25-jarige vleugelverdediger heeft om een transfer gevraagd en zit daardoor niet bij de selectie voor het Primera Divisiónduel tegen Real Betis, zei trainer Carlo Ancelotti zaterdag. De Madrilenen betaalden in 2011 dertig miljoen euro aan Benfica voor de Portugese international.

Ancelotti is tevreden met de huidige selectie van de Koninklijke, maar de Italiaan geeft de hoop op de komst van Gareth Bale van Tottenham Hotspur nog niet op. "Grote spelers voegen altijd iets toe aan een team", liet hij weten.

De oefenmeester zit zondag voor het eerst tijdens een officiële wedstrijd van Real Madrid op de bank in de seizoensopener tegen Real Betis.

Premier Egypte wil broederschap ontbinden

Premier Hazem el-Beblawi van Egypte heeft voorgesteld dat de vergunning voor de Moslim Broederschap wordt ingetrokken en dat zo een einde aan het bestaan van de organisatie wordt gemaakt. De regering onderzoekt nu of dat mogelijk is, heeft een regeringswoordvoerder zaterdag laten weten.

Beblawi heeft zijn voorstel gedaan aan de minister van Sociale Zaken, die over de vergunningen voor particuliere organisaties gaat.

Het ministerie van Gezondheidszorg maakte zaterdag bekend dat het geweld vrijdag in het Noord-Afrikaanse land aan 173 personen het leven heeft gekost. In het centrum van de hoofdstad Caïro vielen de meeste doden: 95. In heel het land vielen 1330 gewonden, van wie 596 door het geweld in Caïro.

Premier Egypte wil broederschap ontbinden
Premier Egypte wil broederschap ontbinden (Foto: ANP)

Kamer wil ook na beursgang controle op ABN AMRO

ABN AMRO mag alleen naar de beurs als de staat enige vorm van controle over de bank houdt. PvdA en CDA hebben ernstige twijfels over een volledige terugkeer naar de markt, concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit een rondgang in de Tweede Kamer. Zonder die partijen wordt het vrijwel onmogelijk in de Kamer een meerderheid voor een beursgang te vinden.

Bij de nationalisatie van ABN AMRO en andere banken zijn vorige kabinetten altijd uitgegaan van een volledige beursgang. PvdA en CDA willen echter voorkomen dat roekeloos gedrag van bankiers tot een nieuwe crisis leidt en willen daarom dat de staat invloed op het beleid kan blijven uitoefenen.

Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) presenteert binnenkort zijn toekomstplannen voor de genationaliseerde banken ABN AMRO, SNS Reaal en ASR. Voor zijn eigen fractie is het aanhouden van een minderheidsbelang een 'serieuze optie', zegt Kamerlid Henk Nijboer in de krant.

De minister van Financiën kan volgens Nijboer dan als aandeelhouder aan de bel trekken als er dingen gebeuren die in strijd zijn met het maatschappelijk belang. "Je wilt de financiële sector niet alleen afhankelijk laten zijn van kortetermijndenken."

Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is het de vraag of een volledige beursgang met maximaal rendement verstandig is. Hij noemt een minderheidsaandeel 'verstandig'. Wel wijst hij erop dat de overige aandelen dan minder aantrekkelijk worden voor beleggers. "Dat is wel een afweging. We willen ook zo veel mogelijk geld terug in de staatskas krjigen."

VVD, PVV en D66 zijn voor een volledige beursgang. Kamerlid Aukje de Vries (VVD) wijst erop dat De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten al toezicht houden. Voor de concurrentieverhouding tussen banken zou het niet goed zijn als er één gedeeltelijk in staatshanden blijft. De SP wil dat ABN AMRO een staatsbank blijft.

Zoon geestelijk leider Moslimbroeders gedood

Een zoon van de voortvluchtige geestelijk leider van de Moslimbroederschap heeft vrijdag tijdens de gewelddadige onlusten in Caïro het leven gelaten. Mohammed Badie's zoon Ammar overleed aan een schotwond die hij tijdens de door de Moslimbroeders uitgeroepen Dag van Woede opliep, liet de politieke tak van de beweging zaterdag weten.

De fatale kogel zou Ammar Badie hebben getroffen tijdens de in geweld uitgemonde protesten op het Ramsesplein in de Egyptische hoofdstad. Daar en elders in Egypte vielen vrijdag in totaal zeker 173 doden.

De aanhang van de afgezette president en Moslimbroeder Mohammed Morsi was vrijdag op tal van plaatsen de straat opgegaan uit woede over het leegvegen van twee pleinen die door Morsi's medestanders waren bezet. Het ingrijpen van de politie kostte meer dan zeshonderd mensen het leven. De woede laaide vrijdag steevast op bij één van de vele begrafenissen van omgekomen Moslimbroeders.

In heel Egypte heeft de politie invallen gedaan en 1004 leden van de Broederschap opgepakt, liet het ministerie van binnenlandse zaken weten. Bij de invallen legde de politie beslag op wapens, explosieven en munitie.

De Moslimbroederschap en haar bondgenoten maakten zaterdag bekend van geen wijken te weten. De coalitie van tegenstanders van het door het leger in het zadel geholpen overgangsbewind kondigde een week van protesten aan. Pas als het leger de handdoek in de ring gooit keert de rust terug.

Broer Al-Qaidaleider opgepakt in Egypte

De broer van Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri is in Egypte opgepakt. Dat zegt een bron bij de Egyptische veiligheidsdiensten.

Mohammed al-Zawahri, die de extremistische beweging Salafistische Jihadstrijders aanvoert, steunde de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi. De jongere broer van Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri werd aangehouden bij een controlepost in Gizeh, de buurstad van Caïro.

De Salafistische Jihadstrijders houden er een uiterst radicale ideologie op na, maar de beweging was in de periode voor de machtsovername van het leger, op 3 juli, niet verboden. Hun leider zat onder het bewind van de Egyptische ex-president Hosni Mubarak twaalf jaar achter de tralies en zou toen ook zijn gemarteld. Mohammed al-Zawahri kwam vrij toen Mubarak ten val werd gebracht.

De Egyptische autoriteiten beschuldigen de jongere al-Zawahri van het aanvoeren van een opstand in de steeds wettelozer Sinaï.

[EK Hockey] Engeland en Duitsland beginnen met zege

De Engelse hockeysters hebben zaterdag de openingswedstrijd van het EK hockey in België gewonnen. In Boom won het team met 3-0 van Spanje. Bij rust leidde de Engelse ploeg met 2-0. De andere landen in de groep zijn Duitsland en Schotland. De Duitsers wonnen met 1--0 van de Schotten.

In Boom wordt zowel het EK voor de mannen als de vrouwen gespeeld. De Nederlandse vrouwen beginnen zaterdag ook aan de Europese titelstrijd. Vanaf 18.00 uur is Ierland de eerste tegenstander van de titelverdediger. De mannen zullen zondag hun eerste duel afwerken. Ook de heren spelen tegen Ierland.

Voormalig AZ-keeper Romero naar Monaco

Voormalig AZ-keeper Sergio Romero speelt dit seizoen voor AS Monaco. De 26-jarige international van Argentinië wordt gehuurd van Sampdoria. De steenrijke Monegasken hebben tevens een optie tot koop bedongen, meldt de Italiaanse club zaterdag.

Romero kende een succesvolle periode in Alkmaar. In 2009 werd hij met AZ landskampioen en in datzelfde jaar werd tevens de Johan Cruijff Schaal veroverd. De sluitpost vertrok twee jaar geleden naar Sampdoria, waarmee hij meteen promoveerde naar de Serie A. Afgelopen seizoen werd hij veertiende met de ploeg.

Monaco spendeerde deze zomer miljoenen op de transfermarkt. Door de komst van onder anderen Radamel Falcao heeft de promovendus zich opgeworpen tot belangrijkste uitdager van titelhouder Paris Saint-Germain in de Ligue 1.

Markus stapt over naar Belkin

Belkin heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Barry Markus. De 22-jarige sprinter heeft een contract voor twee jaar getekend, meldt de Nederlandse formatie zaterdag. Hij komt over van Vacansoleil, dat nog altijd geen nieuwe sponsor heeft gevonden.

"Barry is jong, snel en een Nederlander", vertelt ploegleider Nico Verhoeven van Belkin. "Hij is nu al twee jaar prof, maar nog steeds maar 22 jaar. Het is een jongen met toekomst en we verwachten veel van hem. We zijn op veel fronten actief en willen daarom naast Theo Bos nog een rappe man in huis hebben."

De Noord-Hollander, die eerder uitkwam voor de opleidingsploeg van Rabobank, lijkt de opvolger te zijn van Mark Renshaw. De Australiër gaat bij Omega Pharma-Quick-Step aan de slag.

Markus eindigde in april al als derde in de Scheldeprijs. In de Ronde van Qatar stond hij drie keer op het podium, onder anderen achter Mark Cavendish. "Belkin heeft een goede trein. Ik hoop veel te leren van Theo Bos en ook af en toe voor mijn eigen kansen te rijden", laat Markus weten.

Belkin heeft tot het einde van het seizoen de beschikking over Ivar Slik. De 20-jarige renner van het Rabobank Development Team krijgt een kans als stagiair. "Ivar is van vele markten thuis en krijgt bij ons de kans om aan het profmilieu te ruiken", verklaart Verhoeven.

Free Willy-acteur August Schellenberg overleden

August Schellenberg, de acteur die Jesse's Indiaanse mentor Randolph speelde in Free Willy, is na een lange strijd met kanker overleden. De 77-jarige Schellenberg overleed vreedzaam in het bijzijn van zijn geliefden, aldus de website van TMZ.

Naast de drie Free Willy-films was Schellenberg ook te zien in films zoals The New World (2005), Eight Below (2006) en vele anderen. Voor zijn rol van Sitting Bull, in de tv-film Bury My Heart at Wounded Knee uit 2007, werd de acteur genomineerd voor een Emmy-award.

August Schellenberg in Free Willy
August Schellenberg (Free Willy) overleden

[WGP] Geen stunt volleybalsters tegen Brazilië

De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag een nederlaag geleden tegen Brazilië in de voorronde van de World Grand Prix. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen ging met 25-15, 25-20 en 25-15 onderuit tegen de olympisch kampioen. Oranje begon vrijdag in Alma Ata in Kazachstan nog met een zege op het gastland.

Nederland sluit het weekeinde zondag af met een wedstrijd tegen China. Voor de vrouwen is deelname aan de finale in Japan al niet meer haalbaar. De beste vijf landen van de voorronde en het gastland kwalificeren zich daarvoor.

Zanger Raz-B ligt in coma

Raz-B ligt aan de beademing in een ziekenhuis in China. "Hij ligt in coma en heeft zo veel mogelijk gebeden nodig", laat zijn woordvoerder weten aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De 28-jarige r&b-zanger raakte donderdag gewond toen hij met een fles tegen zijn hoofd werd geslagen. Raz-B, die werd geboren als De'Mario Monte Thornton, trad op in een club in China toen hij een vechtpartij in het publiek probeerde te stoppen.

Een paar uur na het incident kreeg Raz-B medische hulp om een snee in zijn lip te herstellen. Bronnen vertellen dat de zanger echter de volgende ochtend niet meer wakker werd, waarop een van zijn achtergronddansers hem naar het ziekenhuis bracht. De artsen hebben zijn hersenactiviteit onderzocht en zijn toestand zou zeer ernstig zijn.

Raz-B vormde jarenlang met Omarion, Lil Fizz en J-Boog de r&b-groep B2K. De groep is bekend van nummers als Uh Huh en Girlfriend. Raz-B werkt al jaren aan een solocarrière en is momenteel bezig met opnames voor een nieuwe plaat.

All Blacks winnen eerste duel Rugby Championship

Nieuw-Zeeland heeft het eerste duel gewonnen van The Rugby Championsship. De All Blacks waren in het openingsduel te sterk in en tegen Australië. De Wallabies werden met 29-47 aan de kant gezet door de regerend wereldkampioen en de titelhouder.

Het ging lang gelijk op tussen beide kemphanen, maar Nieuw Zeeland wist veel beter met de kansen om te gaan en scoorde in totaal zes tries. Dit leverde hen ook nog een bonuspunt op. Ben Smith was in aanvallend opzicht de beste man met drie tries. Bij Australië scoorde Christian Lealiifano de meeste punten door vijf penalties en twee conversies tussen de palen te trappen.

Vanmiddag wordt ook het duel tussen Argentinië en Zuid-Afrika nog afgewerkt. The Rugby Championsship is het 'Six Nations' toernooi van het zuidelijk halfrond. Lange tijd werd het toernooi met drie teams afgewerkt, maar Argentinië is sinds vorig jaar de vierde deelnemer.

Christenen gedood in Syrië

Onbekenden hebben niet ver van het Syrische Homs in de nacht van vrijdag op zaterdag minstens negen christenen doodgeschoten. Volgens ooggetuigen hadden de daders het op de slachtoffers voorzien alleen omdat zij christen waren, maar activisten houden het erop dat veel slachtoffers deel uitmaakten van regeringsgezinde strijdgroepen.

Onder de elf doden die vielen bij de nachtelijke aanval op een weg tussen de christelijke dorpen Ein al-Ajouz en Nasrah waren volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten negen christenen. Het Observatorium, dat verbonden is met de Syrische oppositie, telde zes burgerslachtoffers. Twee van de burgerslachtoffers van hen waren vrouw. De vijf anderen bemanden wachtposten van de Nationale Defensietroepen, een militie die vecht aan de zijde van president Bashar Assad.

Een inwoner van de streek waar de aanval plaatsvond sprak van een 'slachting'. De aanvallers zouden op straat lukraak het vuur hebben geopend op christenen die een feestdag vierden. Onder de slachtoffers waren volgens de ooggetuige, die uit angst voor wraak zijn naam niet vermeld wil zien, verscheidene vrouwen en kinderen.

De veelal soennitische opstandelingen die het bewind van de alawitische president Assad bevechten beschouwen christenen doorgaans als bondgenoten van Assad. Veel christenen en leden van andere minderheden steunden in het verleden het door alawieten gedomineerde regime in de hoop dat het de minderheidsgroeperingen in Syrië zou beschermen tegen de soennitische meerderheid.

Haase tegen Mannarino in Winston-Salem

Robin Haase moet het in de eerste ronde van het het ATP-toernooi in het Amerikaanse Winston-Salem opnemen tegen de Fransman Adrian Mannarino.

Haase speelt in de Verenigde Staten weer zijn eerste toernooi sinds begin augustus. Hij haalde vorige maand de finale van het toernooi in Gstaad en de week daarna de halve eindstrijd in Kitzbühel. In Winston-Salem bereikte de Hagenaar in 2011 de halve finales.

Haase speelde nog nooit eerder tegen Mannarino, de nummer 68 op de wereldranglijst. Igor Sijsling treft een speler uit het kwalificatietoernooi.Thiemo de Bakker probeert via de voorronde deelname aan het toernooi af te dwingen.

Ancelotti rekent voorlopig niet op Bale

Carlo Ancelotti rekent voorlopig niet op de komst van Gareth Bale naar Real Madrid. De huidige werkgever van Bale, Tottenham Hotspur, onderhandelt stug volgens de trainer. Bale is niet onduidelijk over zijn wens: hij wil naar Madrid. De Welshman probeert een vertrek te forceren, maar Spurs trekt zich daar heel weinig van aan. Reden genoeg voor Ancelotti om de komst van de aanvaller voorlopig uit zijn hoofd te zetten.

Real wil naar verluidt 120 miljoen euro betalen voor Bale, maar toch is de transfer nog geen feit. "Op dit moment lijkt het erop dat hij niet weg mag bij Tottenham", aldus de trainer van Real Madrid tegen het Italiaanse dagblad Corriere dello Sport.

"Er zit geen schot in de zaak, maar ik moet op mijn woorden letten", sneert hij vilein naar Spurs-manager André Villas-Boas, die vorige week de handelwijze van Ancelotti en Real laakte. Ancelotti: "Bale is een gevoelig onderwerp voor Tottenham."

Barcelona met Messi tegen Levante

Lionel Messi kan zondag in actie komen in de seizoensopener van FC Barcelona tegen Levante. De wereldvoetballer van het jaar is volledig hersteld van een spierblessure, melden de Catalanen zaterdag. Hij moest woensdag de oefeninterland van Argentinië tegen Italië aan zich voorbij laten gaan.

De 26-jarige Messi, die eind vorig seizoen al kwakkelde met zijn hamstring, liep de kwetsuur aan zijn linkerbeen vorige week op tijdens de oefentrip van Barcelona in Azië. Hij miste daardoor het vriendschappelijke treffen van zijn club tegen Maleisië.

De titelhouder in de Primera Division kan tegen Levante ook beschikken over Cesc Fabregas en Pedro. De Spaanse internationals kwamen eveneens niet ongeschonden terug uit Azië, maar zijn tijdig fit voor het duel in Camp Nou.

Zoon leider Moslimbroederschap gedood

Een van de zonen van Mohamed Badie, geestelijk leider van de Moslimbroederschap in Egypte, is vrijdag door een schotwond omgekomen. Dat heeft de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid van de Moslimbroederschap op haar Facebookpagina gemeld.

Ammar Badie (38) werd neergeschoten, terwijl hij deelnam aan een protestactie op het Ramsesplein in het centrum van de hoofdstad Caïro. Waar Mohamed Badie nu is, is onbekend. Hij moet met andere kopstukken van de broederschap op 25 augustus voor de rechter verschijnen, omdat hij zou hebben aangezet tot geweld.

Zoon leider Moslimbroederschap gedood
Zoon leider Moslimbroederschap gedood (Foto: ANP)

Mourinho niet onder de indruk van City en United

Chelsea-trainer José Mourinho heeft kort voor de aftrap van het Premier Leagueseizoen een sneer uitgedeeld aan de concurrentie. De Portugees denkt dat Manchester City en Manchester United, de kampioenen van de laatste twee jaar, niet kunnen tippen aan het Chelsea uit zijn eerste periode in Londen.

"Denk je dat Manchester United vorig seizoen kampioen werd omdat ze een geweldig team hadden?", vertelde Mourinho zaterdag, meldt Sky Sports. "Volgens mij niet. De andere kandidaten hadden geen goed seizoen."

"Hetzelfde geldt voor een jaar eerder, toen City de titel pakte. Hadden zij een buitengewoon team?", vervolgt de flamboyante oefenmeester. " Ik denk het niet. De andere clubs maakten zo veel fouten dat City uiteindelijk de competitie won."

Volgens Mourinho waren eerdere kampioenen wel van de buitencategorie. Arsenal, dat in 2004 ongeslagen kampioen werd, het Chelsea uit zijn eerste periode dat een puntenrecord vestigde en Manchester United, dat in 2008 kampioen werd en de Champions League won, kunnen op zijn goedkeuring rekenen. "Maar dat geldt voor mij niet voor de laatste twee winnaars."

Chelsea begint het seizoen zondag met een thuiswedstrijd tegen Hull City. Titelhouder Manchester United gaat zaterdagavond op bezoek bij Swansea City, terwijl stadgenoot City maandag Newcastle United ontvangt.

Europese golfsters voor na openingsdag Solheim Cup

De Europese golfsters hebben een belangrijke stap gezet om de Solheim Cup voor het eerst in de historie op Amerikaanse grond te veroveren. Na de openingsdag op de Colorado Golf Club nabij Denver leidt de titelhouder met 5-3.

Het Europese team won de foursomes met 3-1. Bij de daaropvolgende fourballs sleepten de golfsters van de Verenigde Staten een 2-2 gelijkspel uit het vuur, maar een achterstand kon niet worden voorkomen.

De Europese speelsters trokken twee jaar geleden tijdens de laatste confrontatie in Ierland al aan het langste eind.

Stosur breekt na zes jaar met coach

Samantha Stosur heeft de samenwerking met haar coach David Taylor beëindigd. De twee werkten zes jaar samen. Het is niet duidelijk waarom ze uit elkaar gaan. De mondiale nummer elf wordt voorlopig bijgestaan door Alicia Molik, de Fed Cupcaptain van de Australische tennissters.

De 29-jarige Stosur maakte onder leiding van Taylor haar rentree op de tennisbaan, nadat ze bijna een jaar was uitgeschakeld vanwege de ziekte van Lyme. Het hoogtepunt kwam in 2011, toen ze de US Open op haar naam schreef. "Ik heb veel van mijn succes te danken aan het harde werk van Dave en zijn voortdurende steun", zei Stosur zaterdag.

Spanningen Egypte duren voort

Egyptische ordetroepen en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi staan ook zaterdagochtend nog lijnrecht tegenover elkaar. Honderden Moslimbroeders die zich de afgelopen nacht hebben verschanst in de al-Fatah-moskee aan het Ramsesplein weigeren te vertrekken.

De politie onderhandelt met de bezetters van de moskee en heeft hun een vrije aftocht beloofd. Maar de Moslimbroeders voelen daar vooralsnog niets voor. Ze hebben de deuren van het bedehuis met meubilair gebarricadeerd en laten de politie niet binnen.

De aanhang van Morsi heeft aangekondigd ook zaterdag de straat op te gaan om te protesteren tegen de afzetting van hun voorman en de machtsgreep van het leger. Vrijdag demonstreerden al tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap in Caïro en in andere steden in Egypte, in weerwil van de noodtoestand die de autoriteiten hebben afgekondigd. Het kwam vrijdag tot bloedige gevechten tussen betogers, omwonenden en ordetroepen.

Nadal verslaat Federer in kwartfinale Cincinnati

Rafael Nadal heeft vrijdagavond ten koste van titelverdediger Roger Federer de halve finale van het masterstoernooi van Cincinnati bereikt. De als vierde geplaatste Spanjaard was met 5-7, 6-4, 6-3 te sterk voor zijn eeuwige rivaal uit Zwitserland, de nummer vijf van de plaatsingslijst.

De 32-jarige Federer had de twee eerdere ontmoetingen met Nadal in Indian Wells en Rome dit jaar verloren en was de laatste weken mede door fysieke ongemakken bovendien niet in goede vorm. Op het Amerikaanse hardcourt begon hij echter sterk. Op 5-5 noteerde hij de eerste break van de wedstrijd, om de set vervolgens overtuigend uit te serveren.

In de vierde game van de tweede set kreeg de 27-jarige Nadal zijn eerste kansen om toe te slaan. Hij liet zijn tegenstander evenwel terugkomen. Na een aantal fouten van Federer trok de Spanjaard op 5-4 alsnog de stand gelijk en in het derde bedrijf nam hij dankzij een vroege break snel afstand. Dat kwam Federer niet meer te boven.

De twee toptennissers stonden voor de 32e keer tegenover elkaar. Nadal won 21 van die ontmoetingen. Bij de laatste vier neemt de speler van Mallorca het op tegen Tomas Berdych, die eerder op de dag verrassend Andy Murray de baas was. De andere halve finale gaat tussen Juan Martin del Potro en John Isner, die Novak Djokovic uitschakelde.

Bij de vrouwen rekende Victoria Azarenka af met de Deense Caroline Wozniacki (10). Het werd 6-3, 7-6 (5) voor de als tweede geplaatste Wit-Russin, die de Servische Jelena Jankovic (14) als volgende tegenstander treft.

Minder drukte op Franse snelwegen

Op de Franse snelwegen is het zaterdag niet zo druk als de afgelopen zaterdagen. Rond 11.30 uur stond er ruim 300 kilometer stilstaand verkeer, meldt de ANWB. Vooral op de A7 (Lyon-Marseille) richting het zuiden is het erg druk: ruim 60 kilometer files. Ook op de A9 is het druk. Maar ook terugkerende vakantieverkeer zorgt voor files op beide wegen.

In Zwitserland is het druk in de buurt van de Gotthardtunnel. In beide richting is een wachttijd van 1 uur. In Italië is het druk in beide richtingen op de A14 tussen Bologna en Rimini. Bij de Brennerpas, op de grens van Oostenrijk en Italië, staat in beide richtingen het verkeer stil.

Vier op tien armen verwachten altijd arm te blijven

Van de mensen die arm zijn verwacht 44 procent dit de rest van hun leven te blijven. De helft zegt zich voor zijn armoede te schamen, concludeert EenVandaag zaterdag uit een onderzoek onder bijna 2100 mensen die aangeven arm te zijn.

Negen op de tien ondervraagden vinden dat de oorzaak van hun armoede grotendeels buiten henzelf ligt. Zo denkt 45 procent van de armen dat ze zonder de economische crisis niet arm zouden zijn geweest. Veertig procent denkt dat ze ook zonder crisis arm zouden zijn geweest.

In totaal werden een kleine 28 duizend mensen ondervraagd, van wie er bijna 2100 zeggen arm te zijn. Van de hele groep vindt 68 procent dat armoede in Nederland een serieus probleem is. Zestig procent vindt dat iemand met een woning, kleding en voldoende voedsel nog steeds arm kan zijn. Ruim een derde (37 procent) vindt dat iemand die in die basisbehoeften kan voorzien per definitie niet arm is.

Mubarak afwezig bij voortzetting proces

Het proces tegen de Egyptische oud-president Hosni Mubarak is zaterdag voortgezet zonder dat hij erbij aanwezig was. Ook zijn twee zonen Alaa en Gamal en oud-minister Habib el-Adly waren niet in de rechtszaal. Volgens een veiligheidsfunctionaris waren allen om veiligheidsredenen afwezig.

Woensdag kwamen volgens officiële cijfers meer dan 600 mensen om, toen de veiligheidsdiensten twee kampen van aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi in de hoofdstad Caïro ontruimden. Sindsdien is het in heel Egypte zeer onrustig.

De 85-jarige Mubarak heeft tot nu toe alle zittingen bijgewoond van het nieuwe proces tegen hem, dat in mei begon. Adly en hij werden in juni vorig jaar tot levenslang veroordeeld wegens hun rol bij het bloedig neerslaan van betogingen in de nadagen van Mubaraks bewind. Mubarak kwam op 11 februari 2011 ten val na dagenlange demonstraties tegen zijn bewind.

Wientjes waarschuwt voor tussenformatie

Een tussenformatie is absoluut geen goede manier om extra bezuinigingen door de Eerste Kamer te loodsen. "Alles wordt dan stilgelegd en vertraagd, dat wekt absoluut geen vertrouwen', zei voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes zaterdag in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed.

Het begrotingstekort valt volgend jaar hoger uit dan werd verwacht, maakte het Centraal Planbureau woensdag bekend. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaf daarop aan dat niet meer dan de al geplande zes miljard euro wordt bezuinigd, maar ook dat bedrag stuit al op verzet van de oppositie. Omdat het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, kan het niet zonder overleg zijn eigen plannen doorvoeren.

Een tussenformatie, waarbij het kabinet er bijvoorbeeld een partij bij krijgt om zo aan een meerderheid in de Eerste Kamer te komen, ziet Wientjes echter niet zitten. "In de Nederlandse geschiedenis is een tussenformatie gewoon een crisis. Denk je dat mensen dan meer vertrouwen krijgen?", zei hij. "We moeten gewoon met volle kracht vooruit." Ook Eerste Kamerlid Roel Kuiper (ChristenUnie) zei weinig in een tussenformatie te zien.

Wientjes herhaalde verder het VNO-NCW-standpunt dat er geen verdere lastenverwaringen moeten komen. Die zijn volgens hem 'uit den boze'. Hij wees erop dat de economie niet is gegroeid, terwijl de overheidsuitgaven wel zijn toegenomen. Er moet volgens hem alles aan worden gedaan om verdere lastenverzwaringen te voorkomen. Hij opperde onder meer het aanspreken van het geld van de pensioenfondsen.

Het kabinet wilde aanvankelijk een pakket dat voor twee derde uit bezuinigingen en een derde uit lastenverzwaringen bestaat, maar mogelijk gaat een groter deel uit lastenverzwaringen bestaan. Vrijdag wilden de kabinetsleden het eerdere uitgangspunt niet meer onderschrijven.

Sabia deelt mening ex over breuk niet

Sabia is het niet eens met haar ex Khalid Boulahrouz. De voetballer deed onlangs in het tijdschrift Helden uit de doeken dat hij zich tijdens hun huwelijk 'geblokkeerd' voelde.

Volgens Khalid verschilden de twee te veel en was hij liever alleen tijdens hun relatie. De voetballer moest naar eigen zeggen bijvoorbeeld in tegenstelling tot Sabia niks hebben van rode lopers. "Dit is Khalids persoonlijke mening", reageert Sabia, die tegenwoordig samen is met Rafael van der Vaart, in de Duitse krant Bild. "Als dat zijn gevoel is, is dat zijn goed recht."

Sabia vertelt dat ze andere redenen had voor de scheiding, maar die houdt ze voor zichzelf. "Ik heb het anders ervaren. Maar ik hou me niet vast aan het verleden of aan hem."

De voetbalvrouw is momenteel helemaal in de wolken met Van der Vaart, die begin dit jaar zijn huwelijk met Sylvie zag stranden. "Het belangrijkste zijn mijn kinderen, Rafael en Damian", aldus Sabia. "Ik wens Khalid hetzelfde geluk toe dat ik nu voel."

'IBAN-omschakeling ook in Duitsland probleem'

Net als in Nederland maken veel kleine Duitse bedrijven en verenigingen weinig haast met voorbereidingen voor de omschakeling naar IBAN, het nieuwe, langere internationale bankrekeningnummer. De Duitse centrale bank maakt zich zorgen, zei de president van de Bundesbank Carl-Ludwig Thiele zaterdag .

"We waarschuwen voor liquiditeitsproblemen na 1 februari 2014: betalingsopdrachten kunnen niet meer afgehandeld worden, als de data niet in SEPA-formaat bij de bank worden ingediend", aldus de bankpresident. Aan ruim 700.000 bedrijven en verenigingen zijn de benodigde identificatienummers uitgegeven, terwijl er 3,6 miljoen bedrijven en circa 580.000 verenigingen zijn in Duitsland.

Man ernstig gewond na schietpartij Amsterdam

Door een schietpartij in Amsterdam is een man in de nacht van vrijdag op zaterdag ernstig gewond geraakt. De politie zegt dat er veelvuldig op de man op de Antwerpenbaan is geschoten. Twee daders zijn na het schietincident in een auto gestapt en weggereden.

Na de schietpartij is de politie direct een grote zoekactie begonnen naar de daders. Daarbij werd ook een helikopter ingezet.

Man ernstig gewond na schietpartij Amsterdam
Man ernstig gewond na schietpartij Amsterdam (Foto: ANP)

Reisadvies Egypte wordt 'te vaag' gevonden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet met een duidelijker reisadvies voor Egypte komen. Door de aanpassing die vrijdag werd doorgevoerd schept het reisadvies onduidelijkheid, zei een woordvoerder van de brancheorganisatie voor reisorganisaties ANVR zaterdag op Radio 1.

Sinds vrijdag worden alle niet-essentiële reizen naar hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba ontraden vanwege de onzekere veiligheidssituatie in het Arabische land. Eerder werden alle reizen naar alle andere gebieden in Egypte al ontraden. Het was volgens de ANVR duidelijker geweest als de bestaande situatie was voortgezet of als het ministerie simpelweg alle reizen naar Egypte had ontraden.

Nu worstelen reizigers volgens de woordvoerder van de ANVR met de vraag hoe essentieel een ontspannende vakantie is. Het ministerie laat volgens haar onduidelijkheid bestaan. "Niet alleen voor de touroperators, maar ook voor de reizigers. Ga je nu wel of ga je nu niet?'

Een woordvoerder van TUI gaf vrijdag al aan het reisadvies niet helder te vinden. In het advies staat eerst dat alle reizen naar Egypte met een andere bestemming dan de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden ontraden en dat Nederlanders wordt geadviseerd te overwegen of hun verblijf nog langer noodzakelijk is. In de alinea daaronder wordt echter aangegeven dat gelet op de onzekere veiligheidssituatie niet-essentiële reizen naar de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden ontraden."Mensen gaan naar die hotelresorts voor een vakantie. Dat zijn dus niet-essentiële reizen. Voor ons is het onbegrijpelijk dat het is aangepast, en al helemaal op deze manier", zei een woordvoerder vrijdag.

De calamiteitencommissie heeft voor reizen naar de Rode Zee en de Golf van Akaba vooralsnog niet besloten tot een dekkingsbeperking. Bij een dekkingsbeperking kunnen mensen niet langer naar het land waarvoor die beperking geldt reizen met garantie van het Calamiteitenfonds. Wie een reis naar Egypte heeft geboekt, kan die wel kosteloos omboeken of zijn geld terugkrijgen.

De Verenigde Staten, Duitsland en Zwitserland gaven al eerder een negatief reisadvies af. Verschillende touroperators in Scandinavische landen gelasten reizen naar Egypte af en halen toeristen terug. Polen adviseert zijn burgers om voorlopig in de resorts te blijven en onder meer grote steden te mijden.

Verschillende grote reisorganisaties hebben vrijdag uit zichzelf al reizen naar Egypte geschrapt. Ook worden honderden reizigers vroeger teruggehaald van hun vakantie.

Zeilbroers gaan weer naar school

De zeilbroers Enrique en Hugo Claassen uit Vijfhuizen gaan maandag weer naar school. Vorig jaar mislukten opnieuw pogingen om de dyslectische broers op een school te krijgen en zeilden ze langs de Europese kust om aandacht te vragen voor de vele kinderen die niet op een school terechtkunnen. De twee zaten bijna 3 jaar thuis.

De broers gaan nu naar de Internationale School Eerde. Die Overijsselse particuliere school heeft een speciaal fonds opgericht om de kosten van de opleiding te financieren.

De moeder van Enrique (16) en Hugo (14) zegt erg blij te zijn dat de school haar kinderen wil ontvangen. "Ik ben er eigenlijk euforisch over." Aan de hand van het onderwijs wil de school bekijken hoe groot hun leerachterstand is.

PVV vindt Asscher schijnheilig

Als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) echt wil voorkomen dat Oost-Europeanen lager opgeleide Nederlanders op de arbeidsmarkt verdringen, moet hij voorkomen dat Bulgaren en Roemenen vanaf volgend jaar in Nederland aan de slag mogen. Dat schrijft PVV-Kamerlid Machiel de Graaf in een reactie op een ingezonden brief in de Volkskrant van Asscher.

Asscher en de Engelse publicist schrijven zaterdag in de Volkskrant en de Britse krant The Independent dat de Europese Unie nieuwe regels moet opstellen om het vrije verkeer van werknemers aan te pakken. Ze wijzen erop dat er meer Oost-Europeanen naar de rijkere landen komen dan verwacht, daarom zouden de kwetsbare groepen in die landen moeten worden beschermd 'zonder het principe van niet-discrimineren geweld aan te doen'.

De Graaf ziet in Asscher 'de pyromaan die zich uitgeeft voor brandweerman'. "Hij en zijn PvdA hebben zelf de ellende veroorzaakt die nu op ons afkomt." Asscher zou krokodillentranen huilen en helemaal geen oplossing willen. Het Kamerlid wijst erop dat de PVV altijd al tegen het besluit is geweest om de tewerkstellingsvergunning voor Polen af te schaffen.

De partij schrijft een debat te willen met Asscher, waarin hij moet uitleggen hoe hij de 'hordes Roemenen en Bulgaren' gaat tegenhouden. De Graaf vraagt de minister of hij inmiddels inziet dat de afschaffing van die vergunning een 'domme beslissing' is geweest. "Bent u bereid alles in het werk te stellen om de grenzen ook na 1 januari voor Roemeense en Bulgaarse arbeiders gesloten te houden en de tewerkstellingsvergunning voor Polen opnieuw in te voeren of huilt u slechts krokodillentranen?"

Pellè: "Winnen bij Ajax en alles is vergeten"

Graziano Pellè erkent de slechte seizoenstart van Feyenoord. De Italiaan stelt ook dat bij een succesvolle Klassieker de club er in één klap weer bovenop is. Erop of eronder voor Feyenoord, daar komt het een beetje op neer in de Klassieker van zondag.

De eerste twee wedstrijden gingen verloren en bij een pijnlijke nederlaag in de ArenA is het de slechtste competitiestart ooit. "Wij realiseren ons heel goed dat winst in de Arena in één klap de slechte competitiestart zal uitwissen", zegt Pellè in Algemeen Dagblad.

Pellè zou niet weten waarom Feyenoord bang naar Amsterdam zou moeten afreizen. "Ons elftal kan van Ajax winnen. Waarom niet? Ik begrijp de scepsis, we stonden er niet tegen PEC Zwolle en tegen FC Twente ging het ook fout. Maar ik heb nog altijd het gevoel dat wij gewoon van FC Twente hadden kunnen winnen."

En dus is er nog veel mogelijk. "Ik voel dat het geloof in een goed resultaat in de groep aanwezig is", vervolgt de topscorer van vorig seizoen. "We trainen fanatiek. En iedereen weet: als wij van Ajax winnen, is iedereen de slechte start en de ellende vergeten."

Pellè heeft nog een reden waarom Feyenoord volgens hem niet hoeft te vrezen voor een dramatisch seizoen. "In 2009 verloren wij met AZ onder trainer Louis van Gaal de eerste duels met ADO Den Haag en NAC. Iedereen schreef ons volledig af. Vervolgens wisten wij de boel toch om te draaien. We wonnen van PSV, het ging lopen en we werden landskampioen."

[EK Hockey] Lammers: "Die trein van ons gaat maar door"

"Dit was mijn laatste EK", liet Oranje-spits Kim Lammers twee jaar geleden optekenen. De aanvaller was op dat moment net opnieuw Europees kampioen geworden met het Nederlands elftal in het Duitse Mönchengladbach. Inmiddels zijn we in het weekend aangekomen waarop Oranje de titel kan prolongeren. En wie is wederom van de partij? Precies, Lammers.

Lammers begint al te lachen op het moment dat haar uitspraak wordt ingeleid. "Ik had al verwacht dat je daar op terug zou komen. Ik weet het al. Dat het toen mijn laatste EK zou zijn, zeker? Maar toen ik dat zei zat er champagne in mijn bidon, ha ha. Maar ik meende het op dat moment wel. Net als ik dacht dat ik daarvoor in Argentinië mijn laatste WK had gespeeld. Ja, dan blijken dingen toch weer anders te lopen. Ik dacht dat ik zou stoppen na de Olympische Spelen. Dan was het wel mooi geweest, dacht ik in Mönchengladbach. Maar ja, ik vind het toch nog heel erg leuk. Zolang dat zo is, en mijn lijf het houdt, ga ik ermee door."

De 32-jarige spits mag gerust een EK-legende worden genoemd. Lammers heeft er namelijk al vijf Europese kampioenschappen opzitten, waarvan ze er niet minder dan vier won. "Eigenlijk was de eerste, in 2003 in Barcelona, de leukste tot nu toe. We zaten midden in de stad, ik speelde een goed toernooi en de ambiance was ook mooi. Maar dit kan ook een heel leuk EK worden. Ik heb er helemaal zin in. De Belgen hebben het goed aangepakt. Ik zal je zeggen: als je daar aankomt, ben je onder de indruk."

Lammers is bijkans lyrisch over de manier waarop het toernooi is opgezet. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat ze is ingehuurd door de organisatie om het EK te promoten. "Wij Nederlanders kunnen iets moois organiseren, maar die Belgen doen daar nu echt niet voor onder. En dat terwijl ze toch een nieuwkomer zijn in het hockey. Het is echt groots wat ze hebben neergezet. Ik ben onder de indruk. Normaal gesproken heb je op zo’n toernooi in het buitenland één stand, waar ze sticks verkopen. Verder niets. Maar toen we aan kwamen rijden dachten we dat ze waren vergeten af te bouwen bij het festival wat een paar weken geleden hier is geweest. Het ziet er echt waanzinnig cool uit."

Hoewel ze dus al vijf eerdere EK’s heeft meegemaakt, blijft Lammers onverminderd gretig. "Die trein van ons gaat maar door. De groep en ons spel zijn toch weer anders dan één of twee jaar geleden. Het blijft supergaaf om dat mee te maken. Iets moois, waarvan ik nog steeds wil genieten."

Tim Hofman wint TV Lab Award

Tim Hofman mocht vrijdagavond de TV Lab Award in ontvangst nemen. Zijn televisieprogramma Mijn 5000 Vrienden kreeg van de kijkers het hoogste cijfer van alle eenmalige programma's die voor TV Lab werden gemaakt.

Het tv-programma van Hofman, waarin hij op bezoek gaat bij zijn Facebookvrienden, kreeg van de kijkers een 9,2. Ook Ali B en de Veertig Wensen scoorde goed met een 9,1. Mag Ik met Je Mee op Reis? van BNN kreeg een 8,6. Ruim 56 duizend unieke bezoekers hebben de website van TV Lab bezocht en de programma's zijn bijna 120 duizend keer bekeken.

"Erg goed om te zien dat ook dit jaar weer veel kijkers geïnteresseerd blijken in vernieuwing op televisie en deze ook weten te waarderen", reageert Roek Lips, netmanager van Nederland 3. "Ik ga met de winnaar en de omroep om tafel om te kijken of we een plek voor Mijn 5000 Vrienden in het programmaschema kunnen vinden."

Hofman laat weten 'fucking blij' te zijn. "Dit is niet alleen een prijs voor de makers en mij als presentator, maar ook voor al mijn digitale vrienden. We willen er met zijn allen een te gekke serie van gaan maken!"

Dik 1000 moslimbroeders opgepakt

In Egypte zijn vrijdag 1004 'elementen' van de Moslimbroederschap aangehouden. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Caïro zaterdag bekendgemaakt.

De arrestanten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan terroristische daden tijdens de massademonstraties tegen het optreden van de veiligheidsdiensten woensdag. Toen kwamen volgens de autoriteiten meer dan 600 mensen om bij de ontruiming van twee kampen van aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi, die uit de broederschap is voortgekomen.

'Ruim 1000 aanhangers broederschap opgepakt'
Dik 1000 moslimbroeders opgepakt (Foto: ANP)

Veel tv-kijkers voor uitvaartdienst Friso

De nieuwsuitzendingen van de NOS en RTL hebben vrijdag veel kijkers getrokken om onder meer naar de beelden te kijken van de uitvaartdienst van prins Friso in Lage Vuursche. Naar het Journaal van 20.00 uur keken ruim 2,4 miljoen mensen. Het was daarmee het best bekeken programma van de vrijdag. Het Journaal van 18.00 uur trok 1,3 miljoen belangstellenden. Het nieuwsbulletin van 19.30 uur op RTL werd gevolgd door 1,2 miljoen kijkers.

Er waren geen rechtstreekse beelden van de dienst uit de Stulpkerk te zien. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaf beelden vrij voor publicatie na de dienst.

Veel tv-kijkers voor uitvaartdienst Friso
Veel tv-kijkers voor uitvaartdienst Friso (Foto: ANP)

'Kinderen soms onterecht uit huis geplaatst'

Door onjuiste rapportages van Jeugdzorg worden kinderen soms onterecht uit huis geplaatst. Dat zeggen advocaten, Kamerleden en hoogleraren zaterdag in het AD.

Gezinsvoogden van Bureau Jeugdzorg presenteren meningen volgens de krant als feiten. Ook zouden ze passages uit oude rapporten zonder controle meenemen in nieuwe analyses. Verder wordt de bron van hun informatie vaak niet genoemd.

Het is belangrijk om te weten wat de bron is, legt de Bredase kinderrechter Jolande Calkoen-Nauta in de krant uit. "Als er bijvoorbeeld staat dat iemand borderline heeft, moeten wij weten wie dat heeft gezegd. Was dat de ex of de psycholoog?"

De Rotterdamse kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings-Döhrn stelt in de krant dat de rapportages van zeven op de tien gezinsvoogden onder de maat zijn. "Ze zijn niet opgeleid voor het schrijven van rapporten." Ondans de onvolledigheden zouden kinderrechters vaak de mening van Jeugdzorg volgen. "Jeugdzorg heeft er geen belang bij om te liegen, ouders hebben dat wel", zegt de kinderrechter.

Er zouden geregeld fouten in de rapportages sluipen. Zo schreef een gezinsvoogd dat een moeder met een persoonlijkheidsstoornis kampt, terwijl haar psycholoog dat tegenspreekt. Ook kan in een rapport staan dat een kind blauwe plekken heeft, zonder dat is uitgezocht of sprake is van mishandeling. "Zoiets komt wel in het rapport en dan sta je met 10-0 achter bij de kinderrechter", zegt advocaat Richard Korver in de krant.

Er moet veel verbeteren, stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp. "Het zou kunnen dat kinderen onterecht uit huis zijn geplaatst." De Tweede Kamer stemde in met een voorstel van haar om de Kindsombudsman de rapportages te laten onderzoeken. De resultaten worden in het najaar gepresenteerd. Hoogleraar jeugdbescherming Ido Weijers concludeerde eerder uit onderzoek naar tweehonderd uitspraken over uithuisplaatsingen dat Bureau Jeugdzorg in een op de tien zaken onzorgvuldig handelde.

Nostalgische chaos op pc

Mastertronic en Abstraction Games kondigen aan dat The Chaos Engine, de Amiga-klassieker van de Bitmap Brothers, op 29 augustus voor Windows, Linux en Mac verschijnt. De top-down shooter van begin jaren 90 wordt door Abstraction Games, hetzelfde team wat recentelijk Hotline Miami naar PlayStation 3 en PlayStation Vita bracht, voorzien van een opknapbeurt.

Hiervoor werken zij nauw samen met Mike Montgomery, wie mede verantwoordelijk is voor het oprichten van The Bitmap Brothers. De originele versie van The Chaos Engine introduceerde als één van de eerste action-adventuretitels een persoonlijk upgradesysteem om hun personages te verbeteren en te voorzien van wapens. In het spel moet je kiezen uit zes huurlingen. Zij bezitten ieder hun eigen unieke wapens en specialiteiten waarmee ze ten strijde trekken tegen de bizarre creaties die worden voortgebracht door de machine. 

Je bezoekt vier verschillende werelden in de singleplayermodus, maar als je wil kun je in co-op spelen, offline en online. De 'Enhanced Mode' is aangepast aan gaming anno 2013, dus bijvoorbeeld niet in maar acht verschillende richtingen kunnen bewegen. De 'Classic Mode' heeft dan weer retro-graphics en retrobesturing voor de nostalgische Amiga-ervaring. Het spel ondersteunt Steam Achievements.

The Chaos Engine verschijnt op 29 augustus op Steam, Get Games en GOG voor Linux, Windows en Mac.

'NAM moet gedupeerden beter op de hoogte houden'

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) moet beter communiceren met Groningers die gedupeerd zijn door aardbevingen die door de aardgaswinning worden veroorzaakt. Gedupeerden moeten meer zicht hebben op de voortgang van hun dossier, zegt de ombudsman voor de schadeafhandeling Leendert Klaassen tegen de NOS.

De NAM doet er volgens Klaassen verstandig aan een systeem te ontwikkelen waarbij gedupeerden via internet precies kunnen zien wat de NAM met hun schademeldingen doet. De ombudsman ziet ook een probleem in het grote aantal schademeldingen dat de NAM nog moet behandelen.

Sinds de laatste zware beving, een jaar geleden, zijn bijna negenduizend meldingen gedaan. Daarvan is ongeveer een kwart afgehandeld. "Maar de NAM trekt daar behoorlijk hard aan", stelt Klaassen.

Voornalig burgemeester Klaassen werd vier maanden geleden door minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) aangesteld als onafhankelijke ombudsman voor de schadeafhandeling van de gaswinning in Groningen. In die tijd hebben 25 bewoners die klachten hebben over de afhandeling van hun schade zich bij hem gemeld. Dat relatief kleine aantal zegt volgens Klaassen weinig over de aard van de problematiek. "Die is echt ernstig."

Duikers zoeken passagiers Filipijnse veerboot

Duikers doorzoeken zaterdag een veerboot die vrijdag voor de Filipijnse kust is gezonken om zo de lichamen van meer dan tweehonderd opvarenden te vinden. De boot zonk na een botsing met een vrachtschip.

Er zijn zeker 28 lichamen geborgen. Aan boord van de Thomas Aquinas waren voor zover bekend 752 passagiers, onder wie kinderen en zuigelingen, en 118 bemanningsleden. Van hen zijn er 629 gered. Er worden nog 213 opvarenden vermist. Het doorzoeken wordt bemoeilijkt doordat het risico bestaat dat duikers verstrikt raken in touwen van het schip. Daarom rukt de kustwacht meer gespecialiseerde apparatuur aan.

Na de botsing, vlakbij de centraal geleden stad Cebu, sprongen passagiers in het donker het water in. Een deel van de passagiers kon echter niet meer van het schip komen.

De veerboot was vlakbij de wal en naderde de haven toen het tot een botsing kwam. De boot kwam uit Nasipit en had er al een dagreis op zitten. Na de botsing met de Sulpicio Express gaf de kapitein bevel tot evacuatie van de veerboot. Even later later zonk zijn schip.

'Irak kan terroristen niet meer aan'

De Irakese regering wijst de inzet van Amerikaanse drones tegen terreurgroep al-Qaeda niet af. Dat zei de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, vrijdag in Washington. Een voorwaarde voor de inzet van de onbemande vliegtuigjes is wel dat de Amerikanen slachtoffers onder omstanders vermijden.

De minister erkende dat zijn regering er niet in slaagt de terroristen effectief aan te pakken. Iedere maand worden gemiddeld 30 zelfmoordaanslagen gepleegd. Daardoor kwamen de laatste maanden duizenden Irakese burgers om het leven.

Zebari vroeg de Amerikanen tijdens zijn bezoek aan Washington dan ook dringend om hulp. Volgens de minister hebben de Amerikanen "veel ervaring" met het aanpakken van terreurgroepen in het land.

'Ministerie dacht dat NOVO-tehuis mocht opsluiten'

Het ministerie van Volksgezondheid verkeerde ruim een jaar in de veronderstelling dat medewerkers van de omstreden NOVO-instelling in het Groningse Onnen patiënten mochten opsluiten. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit correspondentie die de krant heeft ingezien.

NOVO ligt onder vuur vanwege het overlijden van een gehandicapte vrouw in de instelling in maart vorig jaar. De vrouw overleed nadat ze door haar begeleiders tegen de grond was gewerkt toen ze weg wilde. De IGZ concludeerde na het overlijden van de vrouw dat drie betrokken begeleiders onvoldoende scholing hadden om haar te verzorgen en haar niet hadden mogen tegenhouden omdat ze vrijwillig in de instelling verbleef.

NOVO huurde het pand in Onnen sinds de zomer van 2011 van een andere zorginstelling, De Zijlen. Die beschikt over een zogenoemde BOPZ-status, wat betekent dat vrijheidsberoving van bewoners onder omstandigheden is toegestaan. NOVO wilde die status ook hebben, maar beschikte daar niet over.

Het ministerie van Volksgezondheid ging er echter tot juli vorig jaar vanuit dat het tehuis in Onnen nog steeds in handen was van De Zijlen en dat vrijheidsberoving daar dus was toegestaan, schrijft de krant. Dat het anders lag, kwam pas aan het licht toen de familie van de overleden vrouw contact zocht met het ministerie en zich daar beklaagde over de misstanden bij de vestiging in Onnen.

"Uit navraag blijkt dat de locatie in Onnen inderdaad niet langer deel uitmaakt van De Zijlen. De BOPZ-aanmerking komt daarmee te vervallen", liet een beleidsmedewerker desgevraagd aan de familie weten, schrijft de Volkskrant.

NOVO had er volgens het ministerie zelf voor moeten zorgen dat het tehuis in Onnen uit het BOPZ-register wordt geschrapt. NOVO heeft altijd gedacht dat de overname gemeld was, zegt een woordvoerder in de krant.

In het tehuis werd een omstreden behandelmethode voor gehandicapten met ernstige gedragsproblemen toegepast. De methode was volgens de krant door één medewerker bedacht. Uit interne stukken zou blijken dat er aanvankelijk geen psychiater beschikbaar was en ook geen arts die is gespecialiseerd in gehandicaptenzorg. Enkele maanden na de dood van de vrouw concludeerde de inspectie dat de situatie in de instelling niet is verbeterd en werd de locatie gesloten. De methode wordt niet meer toegepast.

Asscher wil einde vrij verkeer werknemers binnen EU

De Europese Unie moet nieuwe regels opstellen om het vrije verkeer van werknemers aan te pakken. "Onze zwakste burgers leggen het op de arbeidsmarkt af tegen bekwamere mensen van elders", schrijven minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) en de Engelse publicist David Goodhart zaterdag in een ingezonden brief in de Volkskrant en de Britse krant The Independent.

De komst van Oost-Europese werknemers heeft volgens Asscher en Goodhart een ontregelend effect op armere en minder hoogopgeleide burgers in rijkere EU-landen. Het aantal werknemers uit nieuw EU-landen dat in Nederland aan de slag zou gaan werd eerder op zo'n achttienduizend geschat, maar dat aantal is inmiddels opgelopen tot twee- a driehonderdduizend.

FOK! wat een weer... Eerst veel zon, in de avond regen

Goedemorgen! Het wordt vandaag wat minder warm dan gisteren met maxima die tussen de 19 en 25 graden liggen. Na de passage van een zwak front, klaart het vanochtend weer op.

Gisteren was het dus vrij warm met temperaturen tot 28 graden en zag het er soms wat onstabiel uit. In de middag ontstond er hier en daar een bui, terwijl de eerdergenoemde storing al voor regen zorgde op de Noordzee. Uiteindelijk trok deze storing met wat regen vannacht over ons land. Vanmiddag hebben we dan een afwisseling van stapelwolken en flinke zonnige perioden, terwijl later op de middag de bewolking opnieuw gaat toenemen. Tegen of in de avond volgt er dan regen vanuit het zuidwesten. Verder neemt de wind uit het zuidwesten behoorlijk toe tot matig, mogelijk even vrij krachtig, in het binnenland tot krachtig aan zee en op het IJsselmeer.

Komende nacht valt er dan geregeld regen en dat lijkt morgen nog een tijdje aan te houden. Pas in de middag klaart het vanuit het zuidwesten weer wat op. Bovendien is het met maximaal 20 graden weer wat frisser geworden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Zon & Wolkjes
N.I.M.B.Y maakte afgelopen donderdag een fraaie fotoreportage vanaf zijn balkon.

 Zon en wolkjes2

 zon en wolkjes3
Een afwisseling van wolkenvelden en zon, die langzaamaan onder ging.

 zon en wolkjes4

Zon en wolkjes 5
Hier zien we een vliegtuig, en op de volgende foto is die alweer dichterbij zijn bestemming.

Zon en wolkjes 6
Dank voor je mooie verslag N.I.M.B.Y!

Volle Filipijnse veerboot gezonken

Een Filipijnse veerboot met bijna zevenhonderd passagiers aan boord is vrijdag op een vrachtschip gebotst. De Santo Tomas de Aquino maakte daarop slagzij en zonk. Ten minste zeventien opvarenden zijn omgekomen, liet de kustwacht weten. Tot dusver zijn 525 mensen, onder wie een elf maanden oude baby, gered.

Passagier Jerwin Agudong zegt lijken in het water te hebben zien drijven. Andere opvarenden zaten volgens hem vast in het zinkende schip. "Het lijkt erop dat sommigen niet weg konden komen", somberde Agudong. "Ik heb te doen met de kinderen. We zagen dode lichamen aan de kant, en enkele drenkelingen die werden gered."

Volgens Agudong wilde de Santo Tomas de Aquino aanleggen aan de pier, maar kwam het tot een botsing met een vrachtschip dat juist zee wilde kiezen. De kapitein liet zijn schip na de aanvaring ontruimen. De bemanning deelde reddingsvesten uit terwijl de veerboot steeds meer water maakte. Agudong en enkele anderen besloten over de reling te springen.

De kustwacht zegt met twee schepen te hulp te zijn geschoten. Ook andere vaartuigen in de buurt verleenden assistentie.

De aanvaring vond plaats vlakbij de centraal gelegen stad Cebu, niet ver van de wal. De veerboot kwam uit Nasipit en had er al een dagreis op zitten.

Weer gewonde bij musical Spider-Man

Bij de musical Spider-Man: Turn off the Dark is wederom een gewonde gevallen. De voorstelling van donderdag moest worden gestaakt nadat acteur Daniel Curry met zijn been vast was komen te zitten in een luik. Curry is met ernstige verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis.

Curry is een van de acteurs die Spider-Man speelt in de musical. Hij is niet de eerste gewonde bij de musical, die met een budget van zo'n 75 miljoen dollar de duurste Broadway-productie ooit is. Eind 2010 viel een stuntman negen meter naar beneden, met onder meer een schedelbasisfractuur, gebroken ribben en interne bloedingen tot gevolg. Ook liepen acteurs hersenschuddingen op doordat voorwerpen op hen vielen.

Spider-Man: Turn off the Dark kende een moeilijke start op Broadway. De première van de musical werd meerdere malen uitgesteld en aanvankelijk kreeg het stuk negatieve recensies. Ruim twee jaar na de première is Spider-Man: Turn off the Dark ondanks alle tegenslagen een succes. Vorig jaar vestigde de musical een Broadwayrecord door in een week tijd 2,9 miljoen dollar op te brengen.

Lindsay Lohan dankbaar voor steun tijdens afkicken

Lindsay Lohan heeft haar fans bedankt voor de steunbetuigingen die ze kreeg tijdens haar meest recente afkickpoging. "Jullie steun betekende alles voor me", schreef de 27-jarige actrice, die afkickkliniek Cliffside eind juli verliet, op haar vernieuwde website.

"Ik verheug me op wat komen gaat", schreef Lohan. De getroebleerde actrice liet zich opnemen in een afkickkliniek zodat ze de cel niet in hoefde. Na vijf mislukte afkickpogingen, schijnt Lindsay dit keer wel van drank en drugs af te kunnen blijven. Volgens vrienden is Lohan vastberaden haar leven weer op de rails te zetten.

"Ik geloof dat ze denkt dat ze klaar is voor een nieuwe fase in haar leven", zei Oprah Winfrey over Lohan. De talkshowkoningin interviewde Lindsay daags na haar ontslag uit de kliniek. "Maar we zullen zien." Het interview dat Oprah met Lindsay had, wordt zondag uitgezonden in de Verenigde Staten.

Lohan is sinds haar ontslag weer flink aan de slag. Zo was ze al te zien als gastpresentatrice van de talkshow Chelsey Lately en nam ze een gastrolletje op voor de comedyserie Eastbound & Down. Lindsay wordt bovendien gevolgd door camera's voor een reallifesoap die volgend jaar op de buis moet komen.

Motelkamer krioelt van de pythons

Agenten kregen donderdag de schrik van hun leven toen ze tientallen pythons ontdekten in een motelkamer in het Canadese Brantford. De wurgslangen waren opgesloten in plastic bakken. Dat berichtten Canadese media vrijdag (lokale tijd).

De dieren waren eigendom van een stelletje dat uit huis was gezet. De motelmanager kon zijn ogen niet geloven toen het duo de slangen meenam naar hun kamer, waar ze slechts een nacht verbleven. De man waarschuwde de politie.

De slangenhouders waren niet aanwezig toen agenten de kamer binnenvielen en de 40 pythons ontdekten in plastic bakjes. Sommige van de wurgslangen waren meer dan een meter lang. "De slangen werden niet goed verzorgd en waren overstuur", liet de politie weten. De hevig geschrokken agenten waarschuwden dierenbeschermers, die de pythons afvoerden.

Canadese motelkamer krioelt van de pythons
Canadese motelkamer krioelt van de pythons (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.