FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 augustus 2013

'Hulpdiensten plunderden vliegveld'

Hulpverleners die woensdag naar de luchthaven in Nairobi snelden om een brand daar te blussen hebben winkels en banken leeggeroofd. Dat hebben bronnen bij het onderzoek naar de brand gezegd.

De hulpverleners stalen onder meer elektronische apparaten en geld uit een pinautomaat. Volgens een van de bronnen hebben de agenten die de luchthaven in de nacht bewaakten geprobeerd een kluis te stelen uit de uitgebrande aankomsthal.

De politiechef van de luchthaven zei donderdag dat er nog geen officiële klachten zijn binnengekomen over diefstal.

[Upd] Verdacht pakketje gevonden in Leidsestraat Amsterdam

De Leidsestraat in Amsterdam is donderdagavond rond 22:30 uur tussen het Leidseplein en de Prinsengracht afgezet na de vondst van een verdacht pakketje. Het pakketje ligt in een pand aan de Leidsestraat, meldt de politie. Omstanders op Twitter melden dat het pakketje in een filiaal van koffiewinkel Starbucks ligt. 

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt het pakketje. Zodra er meer bekend is volgt een update.

Update 23.11 uur
Nederland kan weer gerust ademhalen. De politie meldt via Twitter dat het pakket is onderzocht en het loos alarm bleek. De afzetting is opgeheven.

Yolanthe trots op rol in Pain & Gain

Yolanthe Sneijder-Cabau is apetrots op haar rol in de actiekomedie Pain & Gain. Ze is in meerdere scènes te zien met Mark Wahlberg en Dwayne 'The Rock' Johnson. "Deze ervaring raak ik nooit meer kwijt", zei ze donderdagavond in RTL Boulevard over haar eerste schreden in Hollywood.

Het op feiten gebaseerde verhaal gaat over bodybuilders die een vaste klant van hun sportschool ontvoeren om hem geld af te troggelen. Wahlberg en Johnson pompten zichzelf voor de gelegenheid nog eens extra op. Yolanthe krijgt in de film meer dan eens de gelegenheid om te flirten met de strakgespannen mannen.

"Maar daar heeft Wesley geen last van hoor", lachte Yolanthe. "Hij vindt juist dat ik het goed doe. 'Kijk nou, daar sta je gewoon met Mark en The Rock te acteren', roept hij dan."

Het leek lange tijd zelfs onzeker of Yolanthe überhaupt in de film zat, nadat geruchten circuleerden dat ze eruit was geknipt. Wel doken al enkele sexy fotootjes op van de brunette in strakke sportpakjes en bikini's.

Pain & Gain ging in april in de Verenigde Staten draaien en haalde daar een kleine vijftig miljoen dollar op. Met een budget van 26 miljoen, zeker voor Transformers-regisseur Michael Bay zeer bescheiden, is de film daarmee al ruim in de zwarte cijfers. In Nederland gaat de film volgende week donderdag in première.


Yolanthe trots op rol in Pain & Gain (Foto: Novum)

CSKA weigert zomerse verkoop Honda

Keisuke Honda moet een transfer naar AC Milan voorlopig nog even uit zijn hoofd zetten. Volgens Adriano Galliani, de beleidsbepaler van de Italianen, is er vooralsnog geen akkoord.

De middenvelder van CSKA Moskou heeft in Rusland een aflopende verbintenis. Aan het einde van het huidige kalenderjaar mag de Japanner transfervrij vertrekken bij de club. Milan hoopte de linksbenige spelmaker deze zomer al naar de Serie A te halen, maar dat plan lijkt te mislukken

"Met de voorzitter van CSKA heb ik contact opgenomen en hij zei 'nee' tegen een verkoop van Honda. Op dat punt staan we momenteel", aldus Galliani in gesprek met Italiaanse media.

De kans bestaat dat Honda, die al diverse malen verklaarde open te staan voor een Italiaans avontuur, in januari alsnog de overstap maakt naar Milaan. Toch hoopt hij direct te kunnen vertrekken bij de Russen. "CSKA weet van de belangstelling én mijn wens om te vertrekken", zei Honda eerder tegenover championat.com.

Murray onderuit in Montreal, Nadal door

Andy Murray is in zijn tweede wedstrijd op het Masters-toernooi in Montreal uitgeschakeld. In Quebéc dolf de Schot het onderspit tegen Ernests Gulbis uit Letland. Die had aan twee sets genoeg; het werd 6-4 en 6-3.

Ook Rafael Nadal had het moeilijk in zijn wedstrijd vandaag. De Spanjaard kwam in beide sets een break achter tegen de Poolse Jerzy Janowicz, maar wist de achterstand telkens om te buigen, mede geholpen door klungelig spel van zijn tegenstander. Nadal won uiteindelijk met 7-6(6) en 6-4.

In de volgende ronde neemt Nadal het op tegen Marinko Matosevic, die Benoit Paire in drie sets versloeg. Novak Djokovic, de andere titelfavoriet, komt vannacht in actie tegen Denis Istomin. Hoogstwaarschijnlijk treffen Djokovic en Nadal elkaar in de halve finale.

Janssen: 'Om je kapot te schamen'

Voor Vitesse zit het Europese avontuur er na de nederlaag van vanavond tegen FC Petrolul alweer op.  "Om je kapot te schamen", was het harde oordeel van aanvoerder Theo Janssen.

Vitesse leek op weg naar een verlenging, maar in de slotseconden kreeg het nog een doelpunt tegen en was de uitschakeling een feit. "We speelden naïef, het is een schande", aldus Janssen, die het spel van zijn club nergens op vond lijken. "Het waren alleen maar lange ballen. De bedoeling was om via de vleugels gevaarlijk te worden, maar dat gebeurde gewoon niet. Te veel jongens haalden niet hun normale niveau."

Mega-evolutie in Pokémon X en Y

Het Japanse CoroCoro-magazine heeft meer informatie over Pokémon X en Pokémon Y. Er zijn nieuwe evolutievormen, mega-evoluties geheten die door verschillende Pokémon gehaald kunnen worden.

MegaBlaziken, MegaAbsol, MegaMawile, MegaMewtwo, MegaLucario en MegaAmpharos zijn de Mega-vormen gemeld in CoroCoro, en elk heeft zijn eigen unieke vaardigheid. MegaBlaziken heeft SpeedBoost terwijl MewMewtwo Insomnia heeft. Mega-evoluties worden door het personage Koruni, de naam in de Japanse versie, uitgelegd. Ze is een van Gym Leaders in beide spellen.

Het blad meldt ook dat de eerste Pokémon-uitwisselingsevenement een Torchic op gaat leveren, een van de starters van Pokémon Ruby en Pokémon Sapphire. De Torchic is in staat uiteindelijk te mega-evolueren naar MegaBlaziken.

Pokémon X en Pokémon Y komen 12 oktober uit voor Nintendo 3DS.

Kromowidjojo wint ook 100 vrij in Eindhoven

Ranomi Kromowidjojo heeft bij wereldbekerwedstrijden kortebaan in Eindhoven de 100 meter vrije slag gewonnen. De olympisch kampioene, die woensdag al de 50 meter vrij op haar naam schreef, tikte aan in 51,54 seconden. In tegenstelling tot een dag eerder bleef een wereldrecord deze keer buiten haar bereik.

Achter Kromowidjojo legden de Australische Emma McKeon (51,99) en de Deense Jeanette Ottesen (52,09) beslag op de plaatsen twee en drie. Femke Heemskerk liep met haar tijd van 52,18 seconden het podium net mis.

Moniek Nijhuis pakte zilver op de 50 meter schoolslag. Met haar tijd van 29,95 seconden moest ze alleen Alla Atkinson uit Jamaica voor zich dulden. Inge Dekker (25,67) moest het op de 50 meter vlinderslag doen met brons. De Deense Ottesen (24,87) en Chinese Li Tao (25,43) waren sneller.

Sebastiaan Verschuren pakte in 1.43,25 minuten brons op de 200 meter vrij. De Fransman Yannick Agnel (1.42,33) pakte goud, de Amerikaan Conor Dwyer (1.42,94) zilver.

Bijna negen miljoen voor groepsfase CL

De 32 clubs die deelnemen aan de groepsfase van de Champions League ontvangen dit seizoen een startbedrag van 8,6 miljoen euro. Dat heeft de UEFA donderdag bekendgemaakt. Voor de winnaar van het toernooi ligt een totaalbedrag van minimaal 37,4 miljoen euro klaar. Daar komen de inkomsten uit de marketingpool nog bij.

Ajax is als enige Nederlandse club zeker van een plaats in het hoofdtoernooi. PSV bereikte woensdag ten koste van Zulte-Waregem de play-offs. De Eindhovense club is daardoor in ieder geval verzekerd van een bedrag van 2,1 miljoen euro. Vrijdag wordt bij de loting in Nyon de tegenstander in de laatste voorronde bekend.

Overwinningen in de groepsfase leveren een bonus op van een miljoen euro, een gelijkspel levert de helft op. Bij het bereiken van de achtste finales wordt er een extra bedrag uitgekeerd van 3,5 miljoen. Kwartfinalisten en halve finalisten mogen daar nog 3,9 miljoen en 4,9 miljoen aan toevoegen.

De winnaar van de finale krijgt een beloning van 10,5 miljoen euro. De verliezend finalist moet het met vier miljoen minder stellen.

Twente contracteert Deense jeugdinternational

FC Twente heeft de talentvolle Deen Joachim Andersen aangetrokken. De 17-jarige Deen heeft voor drie jaar getekend, meldden de tukkers donderdag. Andersen komt over van FC Midtjylland en sluit in eerste instantie aan bij de A1. Hij was in april al een week op proef in Enschede.

"Ik ben blij met deze kans om bij een Nederlandse club te gaan spelen", zegt jeugdinternational Andersen op de clubsite. "Het gevoel bij de mensen van FC Twente was direct goed, net als de gesprekken met de trainers."

Technisch manager Cees Lok ziet veel potentie in Anderson, die zowel centraal in de verdediging als op het middenveld uit de voeten kan. "Tijdens zijn trainingsstage heeft hij een uitstekende indruk gemaakt en aangetoond niet alleen een fysiek sterke, maar ook een technische speler te zijn. We bieden hem de mogelijkheid om dit seizoen bij FC Twente door te groeien. "

Park: "Alles is nog hetzelfde"

Ji-Sung Park rondde donderdag zijn huurtransfer naar PSV af. De Zuid-Koreaan is blij om terug te keren in Eindhoven. "Ik ben blij dat ik weer thuis ben", vertelt Park aan PSV TV.

Volgens de middenvelder is er na zijn eerste periode (2002-2005) weinig veranderd. "Ik voel me goed hier, alles is nog hetzelfde. Ik ben alleen wat ouder geworden, maar in Eindhoven is alles hetzelfde gebleven. Ik ben heel blij dat ik weer terug ben."

Tijdens zijn vorige periode bij PSV was de huidige coach, Phillip Cocu, één van zijn teamgenoten. "Cocu nam ervaring mee en jonge spelers konden van hem leren. Daardoor werden de jonge spelers steeds beter." Park werd met PSV tweemaal landskampioen en in 2005 haalde ploeg bijna verrassend de finale van de Champions League.

Park hoopt dat hij dezelfde rol kan vervullen als Cocu een aantal jaren terug. "Ik hoop dat ik dat ook kan doen met mijn ervaring, zodat zij ook steeds beter worden. Ik zal de fans laten zien wat ik nog kan."

[EL] Uitslag Vitesse - Petrolul Ploiesti

Vitesse is uitgeschakeld in de Europa League. De Arnhemmers leken tegen Petrolul Ploieşti af te steven op een verlenging, maar in de allerlaatste seconde ging het mis.

Vitesse begon met dezelfde elf spelers als zondag tegen Heracles Almelo. Toen wist de ploeg van Peter Bosz vrij eenvoudig te winnen van Heracles Almelo (3-1). Het vertrouwen was aanwezig voor de return tegen Petrolul Ploieşti. De Roemenen waren in de heenwedstrijd de bovenliggende partij, maar zagen Vitesse standhouden. Trainer Cosmin Contra liet vooraf weten na de 1-1 genoeg kansen te zien om door te bekeren.

De verwachtingen van Contra, drukgebarend langs de zijlijn, waren niet ongegrond. Petrolul wist de eerste goede kans in Arnhem te creëren. Ovidiu Hoban zag zijn schot over het doel van Piet Velthuizen zeilen. Vitesse had meer balbezit in eigen huis, maar kon alleen van afstand gevaarlijk worden. Renato Ibarra probeerde het vanaf de flank. Zijn inzet werd door doelman Peterson Pecanah over getikt. De keeper haalde kort daarna opgelucht adem. Een afgeslagen bal kwam voor de voeten van Frank van der Struijk. Zijn kogel vloog voorlangs.

Terwijl Vitesse aandrong richting het doel van Pecanah, kwam Petrolul aan de leiding in de matig gevulde GelreDome. De boomlange spits Ferebory Dore verlengde een lange pass tot bij Damien Boudjemaa. De middenvelder snelde langs Patrick van Aanholt en schoot hard binnen. Vitesse moest even bijkomen van de achterstand en had niet direct een antwoord paraat. Valeri Qazaishvili probeerde het van afstand. Vlak voor rust was Marcus Pedersen nog dicht bij een gelijkmaker. Zijn kopbal uit een corner werd van de lijn gekopt.

Bosz besloot na de pauze Mike Havenaar binnen de lijnen te brengen. Jonathan Reis zat wel op de bank, maar was niet fit genoeg om meer dan 45 minuten te spelen. Met Havenaar in de ploeg kon Vitesse niet veel dreigender worden. De Japanner kopte wel een keer op doel, maar Pecanah had geen moeite met de inzet. Velthuizen werd aan de andere kant meer getest bij een schot van Hamza Younes. Petrolul pakte in de beginfase van de tweede helft de controle. Ook door het slordige spel bij Vitesse, waar overleg ontbrak.

De thuisploeg had een gelukje nodig. Die kwam twintig minuten voor tijd. Nadat invaller Davy Pröpper de bal terug legde bij een vrije trap, schoot Jan-Arie van der Heijden van dichtbij raak: 1-1. De gelijkmaker werkte positief voor Vitesse. De Arnhemmers kregen meer vat op Petrolul. Zeker toen rechtsback Jean Sony zijn tweede gele kaart kreeg na een overtreding op Giorgi Chanturia. Direct grote kansen leverde het overtal niet op. In de counter werd Gheorghe Grozav dreigend. Velthuizen was alert. Petrolul bleef aan de andere kant overeind. Havenaar zag Pecanah zijn intikker pakken en Van der Struijk schoot net naast. Vitesse en Petrolul leken op een verlenging af te stevenen, maar Grozav schoot in de allerlaatste seconde van de extra tijd de 1-2 binnen uit een vrije trap. Daarmee eindigt het Europese avontuur van Vitesse.

André Rieu wil op de maan spelen

André Rieu gaat niet optreden op de Noordpool, maar voelt wel wat voor een show op de maan. "Dat lijkt me best wel spannend", vertelde de vioolvirtuoos donderdag in RTL Boulevard.

Rieu heeft al contacten gelegd voor zijn ruimtereis. "Ik heb contact gehad met Richard Branson, hij wil een hotel bouwen op de maan", vertelt de Limburger over de Britse zakenman die bezig is met het organiseren van commerciële ruimtereizen. "Wie weet ben ik wel de eerste die daar speelt."

Geruchten dat Rieu op de Noordpool gaat spelen, doken donderdag op. Dat bleek een broodjeaapverhaal. "Er is al een tijdje iemand die zich voordoet als mijn zoon en vreemde berichten verspreidt", vertelde Rieu, wiens zoon Pierre veel zaken voor hem regelt. "Ik vind het niet leuk, maar het hoort er nu eenmaal bij als je aan de weg timmert."

Vrienden Boston-bomber aangeklaagd

Twee vrienden van Dzjochar Tsarnajev, de verdachte van de aanslag op de marathon van Boston, zijn aangeklaagd wegens belemmering van de rechtsgang en samenzwering. Dias Kadirbajev en Azamat Tazjajakov worden ervan verdacht bewijsmateriaal te hebben verwijderd uit Tsarnajevs kamer.

Sommige voorwerpen uit Tsarnajevs kamer werden later gevonden op een vuilstort, aldus de autoriteiten. De twee zitten al sinds mei vast. Als ze worden veroordeeld kunnen ze maximaal twintig jaar cel krijgen.

Een van Tazjajakovs advocaten zegt dat zijn cliënt niets heeft misdaan. De advocaat heeft de afgelopen maanden geprobeerd de autoriteiten over te halen zijn cliënt te laten gaan. Kadirbajevs advocaat was niet bereikbaar voor commentaar.

Benzinetoerisme kost schatkist miljard

De Nederlandse overheid loopt jaarlijks ruim een miljard euro mis, doordat inwoners van het grensgebied in België of Duitsland tanken. Dat meldt brancheorganisatie Bovag, die zich onder meer hard maakt voor tankstations, donderdag na onderzoek onder 1776 consumenten.

Het onderzoek zou uitwijzen dat van de mensen die tot twintig kilometer van de grens wonen 53 procent in België of Duitsland tankt. Bij een volgende prijsverhoging zou twee derde over de grens willen gaan tanken. Een liter benzine is momenteel gemiddeld zestien cent goedkoper in België en veertien cent in Duitsland.

Het ritje naar België of Duitsland gaat volgens Bovag vaak gepaard met het inslaan van tabak en boodschappen, waardoor de Nederlandse ondernemers en de overheid nog meer inkomsten mis zouden lopen.

De grensstreek is goed voor anderhalf miljoen personenauto's. Bovag stelt dat Nederlandse automobilisten bijna 1,2 miljard liter niet in eigen land, maar in België of Duitsland tanken. "Dat kost de schatkist bijna 820 miljoen euro aan gederfde accijns en ruim 344 miljoen aan misgelopen btw."

Op 1 januari wordt naast de jaarlijkse inflatiecorrectie, de accijns op diesel met drie cent verhoogd en die op LPG met zeven cent. "Deze prijsverhogingen betekenen de nekslag voor een groot deel van 890 tankstations in de grensstreek, waarvan 560 bemand", aldus de belangenorganisatie.

De pomphouders in het grensgebied draaiden in de eerste vier maanden van dit jaar volgens de brancheorganisatie achttien procent minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. "Consumenten wijken nu al voor benzine massaal uit naar het buitenland. Met de verhoogde dieselprijzen gaan transporteurs ook de grens over voor een tankbeurt", aldus de Bovag.

De Bovag voerde het onderzoek uit met de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche. De twee organisaties willen dat het kabinet de voorgenomen accijnsverhoging schrapt.

Politieauto achtervolgd en van de weg gedrukt

Twee mannen uit Ermelo zijn woensdagnacht opgepakt, nadat ze op de A28 een politieauto hadden achtervolgd. Een van hen probeerde de politieauto ook van de weg te drukken, meldt de politie donderdag.

De agenten hadden even daarvoor in Harderwijk een groep mensen aangesproken op hun gedrag. Een van de leden van die groep, een 25-jarige man uit Ermelo, stelde zich hierbij agressief op richting de agenten. Toen de agenten hun weg in hun politieauto vervolgden kwamen ze er op de A28 achter dat ze werden achtervolgd.

Kort daarop kwam er een tweede auto aan, die hielp bij het klemrijden van de politieauto. Ondertussen werd flink hard gereden, waardoor volgens de politie zeer gevaarlijke situaties ontstonden. Een van de auto's stuurde op een gegeven moment zo sterk naar rechts, dat de politieauto moest uitwijken naar de vluchtstrook om een aanrijding te voorkomen. Zowel de politieauto als de wagens van de Ermeloërs kwamen hier vervolgens tot stilstand.

Een achteropkomende vrachtwagen moest naar links uitwijken om de stilstaande auto's te ontwijken. Ook andere automobilisten moesten uitwijken om een aanrijding te voorkomen.

Op de vluchtstrook stapten beide mannen uit hun auto. Ze stelden zich volgens de agenten agressief op. Toen de vrachtwagen moest uitwijken, stapten beide mannen weer in hun auto en reden weg. De politie wist de identiteit van de mannen echter te achterhalen, waarna de twee zich op het bureau meldden. De mannen werden aangehouden en verhoord, waarna een van de twee, een 49-jarige man uit Ermelo, in een cel werd gezet. De andere man mocht gaan, maar blijft verdachte in het onderzoek.

Simon Cowell is rijkste televisiester

Simon Cowell mag zich voor het eerst de best betaalde televisiester noemen. De Brit, die talentenjachten als X Factor en Britain's Got Talent bedacht, harkte het afgelopen jaar 95 miljoen dollar bij elkaar. Dat berekende het Amerikaanse blad Forbes, dat jaarlijks een lijst met de best verdienende tv-sterren opstelt.

Cowell moet zijn eerste plek delen met tv- en radiopersoonlijkheid Howard Stern. Ook Stern, die zichzelf uitriep tot koning van alle media, kreeg het afgelopen jaar 95 miljoen dollar op zijn rekening bijgeschreven. Stern verdient zijn fortuin onder meer met zijn radioshow en als jurylid van America's Got Talent.

Die show levert ook bedenker Cowell de nodige dollars op. De Brit verdient echter niet alleen goed aan zijn televisieprogramma's, ook boert hij goed in de muziekwereld. Hij is de man achter succesvolle groeps als Il Divo en One Direction.

Talkshowkoningin Oprah Winfrey, die de lijst van best verdienende tv-sterren jarenlang aanvoerde, staat dit jaar op de vierde plek. Forbes berekende dat Oprah tussen vorig jaar juni en afgelopen juni 77 miljoen dollar verdiende. Volgens het zakenblad is haar eigen zender OWN, die ze in 2011 lanceerde, eindelijk winstgevend. In de top tien van Forbes staan verder sterren als Dr. Phil, die 72 miljoen verdiende, en Ryan Seacrest, die 61 miljoen bij elkaar harkte.

Gouden worstelaar op Steam

Drinkbox Studios heeft aangekondigd dat Guacamelee: The Gold Edition vandaag uitkomt op Steam. De gouden editie bevat niet alleen de originele game, maar ook de twee eerste DLC's van de game en exclusieve Steam-goodies.

Deze twee DLC's zijn het Costume pack en The Devil's Playground, de goodies bevatten ruilkaarten, Steamworks-integratie en support voor Steam workshop.

De game kost €13,99 en spelers die de game de eerste week kopen krijgen 10% korting op de game Tales from Space: Mutant Blob Attacks.

De ontwikkelaar gaf ook een trailer vrij voor de game.

Vredesoverleg Midden-Oosten 14 augustus verder

De Amerikaanse bemiddelaar Martin Indyk gaat 14 augustus naar Jeruzalem voor een nieuwe gespreksronde tussen Israël en de Palestijnen. Dat heeft een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. Indyk wordt vergezeld door zijn secondant Frank Lowenstein.

Het vredesoverleg is er op gericht om tot een tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen te komen. De Palestijnen willen een eigen staat oprichten op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem. Israël bezette deze gebieden in 1967.

Israël heeft toegezegd om deze maand 26 Palestijnse gevangenen vrij te laten. In totaal worden 104 Palestijnen die al lang vast zitten in Israël de komende tijd op vrije voeten gesteld.

Luchthaven Israël korte tijd dicht om veiligheid

Het Israëlische leger heeft donderdag korte tijd de luchthaven van Eilat, een badplaats aan de Rode Zee, gedeeltelijk gesloten. De beslissing werd volgens een zegsman bij de krijgsmacht genomen uit veiligheidsoverwegingen. De luchthaven was zo'n twee uur dicht.

Eilat is een belangrijke toeristenbestemming in Israël en ligt niet ver van de Sinaï. In het verleden is de stad meermaals vanuit het schiereiland beschoten met raketten.

Volgens een bron bij de Egyptische veiligheidsdiensten had Egypte informatie over een mogelijke raketaanval op Eilat en was deze informatie doorgespeeld aan Israël, waarna de luchthaven werd gesloten. De bron zei verder dat Egypte donderdagavond met vliegtuigen gaat patrouilleren boven de Naqab-woestijn in de Sinaï, waar opstandelingen zich vermoedelijk ophouden.

Inspanningen voor ontvoerd stel Jemen gaan door

Nederland blijft zich inspannen voor de twee ontvoerde Nederlanders in Jemen, ook nu de ambassade is gesloten. Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof donderdagmiddag gezegd op Radio 1.

Schoof was betrokken bij het besluit om de Nederlandse ambassade in Jemen te sluiten en het personeel terug te trekken, omdat de diplomatieke post in Sanaa een potentieel doelwit is van een terroristische aanslag.

Dit besluit kan een 'mogelijk effect' hebben op de inspanningen om de twee vrij te krijgen, zei Schoof. Tegelijkertijd kan het ministerie van Buitenlandse Zaken zich ook op andere plekken inzetten om de twee vrij te krijgen. "En dat gebeurt natuurlijk ook, want we laten deze twee mensen niet zitten."

Het gaat om een freelance journaliste en haar partner die in juni in Sanaa werden ontvoerd. Zij deden halverwege juli in een video op Youtube een emotionele oproep aan de Nederlandse regering om in actie te komen voor hun vrijlating. Sindsdien is niets meer van hen vernomen.

Conboy: "Belangstelling vanuit grote competities"

Kevin Conboy hoopt N.E.C. Nijmegen deze zomer te verruilen voor een grotere club. De linksback zegt in de belangstelling te staan van Engelse, Duitse en Franse ploegen.

"Er is veel belangstelling", zegt Conboy in gesprek met Tipsbladet. "Ik hoop een nieuwe club te vinden, maar alleen als het een vooruitgang is. Er zijn nog drie weken te gaan op de transfermarkt, dus we gaan het zien."

De 25-jarige Deen verlengde begin juni nog zijn contract bij de Nijmeegse ploeg tot medio 2015, maar lijkt nu hogerop te willen. Hij schermt met interesse van clubs uit de grootste competities. "Het gaat om clubs uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en Schotland, allemaal uitkomend op het hoogste niveau."

In Nederland verwierf Conboy vooral faam door zijn kaartencollectie. De verdediger pakte tijdens de afgelopen voetbaljaargang drie rode kaarten. Sinds zijn komst in 2011 speelde de mandekker 48 wedstrijden voor de ploeg uit Gelderland.

Pérez: "115 miljoen is veel geld"

Florentino Pérez hoopt vurig op een nieuwe Galáctico. Dat moet deze zomer Gareth Bale worden, maar de onderhandelingen verlopen stroef. De preses laat in een interview met ESPN niet het achterste van zijn tong zien.

"We hebben met veel mensen gesproken en wachten nu af wat er met de onderhandelingen gaat gebeuren. Het gaat inderdaad om deze speler (Bale, red.) en anderen", blijft Pérez geheimzinnig.

"Normaliter doen we geen uitspraken over spelers van andere clubs, uit respect voor de speler en club. Daniel Levy (voorzitter Tottenham, red.) is een goede vriend van me. Vorige zomer heb ik met hem een goede relatie opgebouwd rondom de transfer van Luka Modric."

Pérez wilde dan ook niet expliciet ingaan op de bedragen die de ronde doen. Naar verluidt wil Tottenham ruim 115 miljoen euro voor Bale hebben. "Ik praat niet over namen en ook niet over bedragen. Als je 115 miljoen zegt, zeg ik: dat is veel geld. Ik kan er verder niets over zeggen."

Beyoncé wilde langer van lange lokken af

Beyoncé liep volgens haar haarstylist al langer rond met het idee haar lange lokken af te knippen. Donderdag liet de zangeres de schaar in haar haren zetten, een foto van haar korte koppie plaatste ze op Instagram. "Ze dacht er al langer over en ging er gewoon voor", vertelde Beyoncés stylist aan de Amerikaanse krant USA Today.

De stylist omschrijft Beyoncés nieuwe coupe als 'oud-Hollywood ontmoet hedendaags'. "Ik ben uitgegaan van haar natuurlijke haarkleur", legt de stylist uit. Hij knipte niet alleen Beyoncés lokken af, maar gaf haar ook een nieuwe kleur. "Vervolgens heb ik highlights in kleine plukken gezet en ze champagneblond gemaakt."

Verhalen dat Beyoncé afscheid heeft genomen van haar lange lokken nadat ze tijdens een concert met haar haren vast kwam te zitten in een ventilator, spreekt de stylist tegen. "Dat heeft er helemaal niets mee te maken."

'Milan en Genoa gaan samen voor Martins Indi'

Bruno Martins Indi zei deze zomer niet te vertrekken bij Feyenoord. Van die uitspraak lijkt AC Milan zich weinig aan te trekken. De Italianen hopen de mandekker snel te verwelkomen

Dit meldt Tuttosport. De Italianen hopen de transfersom van de Oranje-international samen met Genoa op te hoesten. De Rotterdammers vragen naar verluidt €10 miljoen voor de centrale verdediger. Milan en Genoa hopen met €7 miljoen zaken te kunnen doen.

Wanneer de 21-jarige stopper overstapt naar Milaan, dan krijgt Genoa groen licht om M'Baye Niang op huurbasis over te nemen van de Milanezen. De Nederlandse achterhoedespeler moet de tweede verdedigende versterking van Milan worden. De club versterkte zich onlangs nog met Matias Silvestre van stadsgenoot Internazionale.

Martins Indi ging afgelopen zondag nog in de fout tijdens de seizoensouverture tegen PEC Zwolle (2-1 verlies). "Vooral de tweede treffer reken ik mezelf aan. Ik probeerde het schot van Guyon Fernandez te blokken, maar timede niet goed, waardoor hij volgens mij door mijn benen schoot. Zoiets mag nooit gebeuren", zei de jongeling na afloop tegenover NUsport.

Hitterecords in Oostenrijk en Hongarije

In Oostenrijk en Hongarije zijn donderdag hitterecords gebroken. Delen van Oostenrijk gingen gebukt onder temperaturen van boven de veertig graden. In Hongarije bleef het kwik net onder de veertig graden steken. In Polen werd net geen nieuw record gevestigd.

De Hongaarse autoriteiten hadden een hittewaarschuwing afgegeven en op sommige ministeries werden de kledingvoorschriften aangepast. De mannen hoefden geen dassen en colbertjes aan en de vrouwen mochten bij hoge uitzondering zonder panty naar hun werk.

De hitte in Europa zorgde in andere landen deze week voor problemen. Kroatië stuurde twee blusvliegtuigen naar Bosnië om daar te helpen bij het blussen van bosbranden. Rusland stuurde een blusvliegtuig naar Servië. Ook in Griekenland braken meerdere bosbranden uit.

Actrice heeft 11 orgasmes per dag

Karen Lorre komt dagelijks maar liefst elf keer klaar. Dit heeft de gevierde Hollywoodactrice bekend tijdens een openhartig interview.

De 51-jarige actrice, die onder meer schitterde in 'Flipper' en 'The X-Files', doet namelijk aan oming. Deze orgasmische meditatie heeft haar naar eigen zeggen een stuk gevoeliger gemaakt. Ze waardeert mannen meer en ervaart dagelijks meervoudige orgasmes.

Oming is letterlijk een gat in de markt. Tijdens deze lessen tantraseks leren groepjes van twee personen de vrouw tot een hoogtepunt te brengen. De bedenkster hiervan, mevrouw Daedone, heeft inmiddels tien van deze omingklinieken geopend in de VS en Londen.

Zo doe je dat dus!

Lichaam gevonden bij zoekactie vermist meisje Grou

Bij de zoektocht in het Friese Grou naar een vermist 17-jarig meisje is een lichaam gevonden. Dat meldt de politie. Of het lichaam van het meisje is, is nog onduidelijk. Het stoffelijk overschot moet nog worden geïdentificeerd.

Naar het meisje werd donderdag een zoekactie opgestart. De tiener verbleef woensdag met vriendinnen in een zeilboot aan de Meersweg in Grou. 's Nachts was ze met een groep jongeren op een plezierjacht aan de Nieuwe Kade. Dat zou ze rond 04.00 uur hebben verlaten, om naar de eigen zeilboot te gaan. Ze is daarna vermoedelijk voor het laatst in de omgeving van de Hellingshaven gezien, meldde de politie eerder. De vriendinnen van het meisje waarschuwden de politie donderdagochtend.

Keukeleire boekt ritzege in Ronde van Burgos

Jens Keukeleire heeft zijn contractverlenging bij Orica-Greenedge donderdag opgeluisterd met een ritzege in de Ronde van Burgos. De Belg, van wie eerder op de dag bekend werd dat hij tot 2015 bijtekent, troefde in de tweede etappe de Italianen Rinaldo Nocentini en Dario Cataldo na 157 kilometer af in de sprint. Nummer vier Anthony Roux uit Frankrijk nam de leiderstrui over van de Italiaan Simone Ponzi.

Keukeleire steeg in het klassement naar de vierde plaats, op drie seconden van Roux. Ponzi en Sergey Chernetsky staan op twee seconden van de Fransman respectievelijk tweede en derde. De Ronde van Burgos duurt tot en met zondag. Vorig jaar won de Spanjaard Daniel Moreno.

Fabregas wil bij Barcelona blijven

Cesc Fàbregas is erg gelukkig bij FC Barcelona en wil slagen in de Catalaanse hoofdstad. Dat zei de Spanjaard donderdag. Manchester United had gehoopt de voormalige Arsenal-middenvelder binnen te halen.

"Sinds ik een kind was is het een grote droom voor me geweest om bij Barcelona te slagen", zei Fàbregas in Maleisië, waar Barça zich voorbereidt op het nieuwe seizoen. "En daar is nooit iets aan veranderd. Ik ben erg, erg gelukkig bij Barcelona."

Hij voegde daaraan toe dat hij sinds 2011, toen hij Arsenal verruilde voor Barça, niet meer met een andere club gesproken heeft over een transfer. Fàbregas doorliep de jeugdopleiding van Barça. In 2003 vertrok hij naar Arsenal en groeide daar uit tot een van de beste middenvelders van Europa. Twee jaar geleden keerde hij terug naar Catalonië.

'Geen asielzoekers in het zwembad'

Zwitsers. Een volk dat gek is van horloges, schoonmaken, edelweiss, alpenhoorns, echte chocoladerepen, maar niet van asielzoekers.  Sterker nog: veel Zwitsers zien asielzoekers liever niet op bepaalde plaatsen. Bibliotheken, kerken en zwembaden zijn 'no-go areas' voor deze buitenlanders. Zo ook in het plaatsje Bemgarten. Asielzoekers mogen daar nog wel zwemmen, maar niet in het zwembad.

De gemeente beweert dat de aanwezigheid van mensen uit Eritrea, Soedan of Tibet tot frictie en ergernis kan leiden met de autochtone Zwitsers.  Door een 'Totalverbot' voor het zwembad wil men voorkomen dat vluchtelingen het in hun vluchtige hoofd halen met z’n vijftigen tegelijk te gaan zwemmen.

De Zwitserse versie van Vluchtelingenwerk was er al snel bij om te roepen dat dit verbod humanitair en juridisch onhoudbaar is. Ook in het buitenland spreekt men er schande van.  Zo sprak VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR over discriminatie en  mensenrechtenorganisatie Augenauf rept over een illegale actie van de gemeente. Een jeugdorganisatie (er zijn wat organisaties in het verhaal) heeft al laten weten 50 kaartjes voor het zwembad te kopen, om vervolgens met de asielzoekers een lekkere duik te nemen.

In het A(l)penland is men al wat langer bezig om ongewenste personen van bepaalde plaatsen weg te houden. Zo worden hooligans, bedelaars, jongeren en en drugsverslaafden al preventief weggehouden van sommige plekken.

Plofkraken populairder dan ooit

Het aantal plofkraken van pinautomaten is flink gestegen. In het eerste halfjaar van 2013 werden 93 pinautomaten gekraakt, een stijging van 42 kraken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Bij 62 pinautomaten kwam het tot een ontploffing en bij 21 geldautomaten werd de kraak niet doorgezet. Het aantal plofkraken steeg van 51 in de eerste helft van 2012 naar 76 in de tweede helft.

Dit jaar zijn zeventig criminelen opgepakt voor plofkraken. Bij een grote politieactie in juni werden dertig mensen opgepakt. Sindsdien ziet de branchevereniging het aantal kraken dalen.

Arma 3 volgende maand verkrijgbaar

Het schietspel Arma 3 is vanaf 12 september verkrijgbaar voor pc. Het spel wordt via winkels en gamediensten aangeboden. Dat heeft het Tsjechische gamebedrijf Bohemia Interactive donderdag bekendgemaakt. Het schietspel kan zowel alleen als online met andere spelers worden gespeeld.

Arma 3 wordt geleverd met twaalf losse missies die spelers zelf kunnen doorlopen. Daarnaast kunnen negen missies online met andere gamers uitgevoerd worden. Een aaneengesloten verhaal wordt na de release via gratis updates aangeboden. De eerste update moet uiterlijk half oktober verschijnen.

Arma 3 geeft spelers ook de mogelijkheid zelf een missie te maken of het spel naar eigen wens aan te passen. Diezelfde functie bouwde Bohemia Interactive ook voor Arma 2, wat resulteerde in het zombiespel DayZ. De maker van DayZ en Bohemia Interactive werken nu samen om het zombiespel als losse game op de markt te brengen.


Arma 3 volgende maand verkrijgbaar

Aanslag bij begrafenis Pakistaanse politieman

Een zelfmoordterrorist heeft zich donderdag opgeblazen tijdens de begrafenis van een politieman in de Pakistaanse stad Quetta. Daarbij vielen minstens dertig doden en 55 gewonden. De slachtoffers waren bijna allemaal politiemensen.

De agent die werd begraven was eerder op de dag door onbekenden doodgeschoten. De zelfmoordterrorist werd door de rouwenden opgemerkt. Toen agenten hem wilden ondervragen blies hij zichzelf op. Bij de aanslag kwam onder anderen de regionale politiebaas van de provincie Baluchistan om.

De Taliban hebben bij monde van woordvoerder Shahidullah Shahid de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De aanslag was een vergelding voor het 'onislamitische werk' van de politie in Quetta, zei hij.

In Baluchistan, in het zuidwesten van Pakistan met Iran in het westen en Afghanistan in het noorden, woedt al langer een onafhankelijkheidsstrijd. Zelfmoordaanslagen zijn er echter zelden.

FOK!toen: genocide Warschau (1)

De Polen probeerden zichzelf vrij te vechten voor Rusland hen het communisme zou brengen. De Duitsers reageerden met (culturele) genocide door Warschau en zoveel mogelijk inwoners te vernietigen. De Opstand van Warschau begon op 1 augustus 1944:

Poolse soldaten

Opstand loopt uit op massaslachting en totale vernietiging

WARSCHAU, 08-08-1944. Eén van de gruwelijkse episodes van de Tweede Wereldoorlog krijgt in West-Europees geschiedenisonderwijs onverdiend nauwelijks aandacht. Bij de Opstand van Warschau pleegden de Duitsers genocide op de burgerbevolking en maakten ze de compléte stad steen voor steen met de grond gelijk, op direct bevel van Hitler.

De twee maanden durende opstand betreft tegelijkertijd wellicht het smerigste Sovjetbedrog en één van de ergste voorbeelden van naziterreur in die zwarte 5,5 jaar. Ook ik kwam twee jaar geleden pas achter de ware schaal van de horror na het bezoeken van het aan de Opstand van Warschau gewijde museum.

Wat er gebeurde is gecompliceerd, maar zal ik proberen uiteen te zetten. Eerst de Duits-Poolse verhoudingen (slecht), daarna de Russisch-Poolse animositeit (bitter), vervolgens het verraad van Roosevelt en Churchill eind '43 en daarna de opstand zelf – die in tweeën zal worden geknipt om een zo compleet mogelijk verhaal te vertellen. 

'39-43 / Duitsers: gedragen zich als beesten in Polen
Aanvankelijk begon WO2 om Polen. Duitsland en Rusland verdeelden het land onder elkaar zoals ze dat in eerdere oorlogen ook telkenmale deden. Bij de verovering van Warschau werd keihard gevochten en een kwart van de stad vernietigd. De bedoeling was om middels een geïndustrialiseerd kampensysteem van slavenarbeid gebruik te maken om de Duitse (oorlogs)economie te financieren.

De Joden stonden als eerste op de lijst van Untermenschen – de Polen echter waren de tweede op de lijst van uit te roeien volkeren. Herhaaldelijk gaven hoge nazi's aan dat het Poolse volk hun een doorn in het oog was. Als Europa eenmaal Judenrein gemaakt zou zijn, waren de Polen het volgende volk dat de kampen in mocht. Volgens het Opstandmuseum zou in de naziplanning in 1946 of 1947 aangevangen worden met grootschalige Polengenocide.

Het ontvolkte Polen zou dan door Duitsland gekoloniseerd worden. Met het oog op deze toekomst was de nazibezetting van Polen jarenlang ongekend bloeddorstig en vernielzuchtig, ook gestoeld op honderden jaren antipathie van twee vaak oorlogvoerende buurlanden. 

Vlakte vernietigd getto Warschau

'43 / Getto vernietigd, inmiddels helft van stad ruïne
Het getto van Warschau kennen we allemaal van films als The Pianist en lessen op school. Na de getto-opstand van 1943 waren de Duitsers de Polen (Joods of niet) volledig beu. Bij ons is de moordpatij door de Duitsers in Putten een uitzondering – in Polen werd het uiteindelijk eerder de regel. Meedogenloos werd er opgetreden, standrechtelijke executies van onschuldige passanten vonden dagelijks plaats.

“Al het kwaad stroomt uit één plek. Die plek heet Warschau. Als Warschau niet in het Generaal-Gouvernement zou bestaan hadden we 80 procent minder moeilijkheden.” – Gouverneur-generaal Hans Franke, Kraków, 14-12-'43.

Het getto van Warschau bestond uit een (door Duitsers ommuurd) kwart van de stad, zeg de Amsterdamse Pijp en Jordaan samen. Het lag pal naast het historische centrum met de paleizen, kastelen, kerken, standbeelden, fonteinen, marktplaatsen en andere prachtige monumenten. De Duitsers maakten de hele wijk vanaf eind '43 met de grond gelijk, om te voorkomen dat er ooit nog een opstand zou uitbreken. Inmiddels bestond dus 50 procent van Warschau uit uitgebrande geraamtes van gebouwen, omringd door kale vlaktes.

'19-21 + '39-44 / Russen: nog veel grotere vijanden
Rusland had eerder in de 18e en 19e eeuw al effectief gezorgd (opnieuw samen met een zich snel uitbreidend Duitsland) dat de al een half millennium bestaande Pools-Litouwse Dubbelmonarchie vernietigd werd. Ooit heerste Polen-Litouwen eeuwenlang over alles tussen Finland, Hongarije en de Zwarte Zee. Het was een gouden tijdperk van economie, architectuur en cultuur – Chopin wandelde ooit rond in de paleis- en universiteitstuinen van Warschau.

De Polen moesten vervolgens de wilde hond die de Sovjet-Unie in het begin was, tussen 1919 en 1921 beteugelen. Dat lukte niet: een gebied dat tegenwoordig ruwweg het oostelijk deel van Wit-Rusland en de hele Oekraïne beslaat werd door de Russen op Polen veroverd. Er vielen honderdduizenden doden in de oorlog tussen de (in hun ogen Europa tegen het communisme verdedigende) Polen en de Sovjets.

Hoewel tegenwoordig praktisch vergeten, stond twintig jaar later tijdens WO2 de bittere strijd en het gigantische verlies van grondgebied bij de Polen nog levendig op het netvlies. De eeuwenoude onderlinge haat was tevens bij geen van beiden vergeten. Voor Polen was Rusland kortom niet meer dan 'bondgenoot van een bondgenoot', een 'frenemy'. De Polen waren bang dat Rusland na de bevrijding het land zou claimen en communistisch zou maken (die vrees bleek terecht). De Russische opmars:

Russische opmars 1943-44

Het Geallieerdenverraad van Teheran
Om Stalin tevreden te houden en om te zorgen dat hij bleef meevechten, deden de VS en het VK een (strikt geheime) concessie op de conferentie van Teheran, eind november-begin december '43. Het Poolse volk en de regering in ballingschap werden niet gehoord of ingelicht aangaande het gedwongen verhuizen naar oostelijk Duits gebied.

Men zag het dan ook als verraad door de Geallieerden. De grenzen van Polen werden honderden kilometers naar het westen opgeschoven, waarbij Rusland bijna de helft van het oude Polen toegewezen kreeg en Polen gedwongen moesten verhuizen naar (ex-)Oost-Pruisische dorpen en steden waar alle Duitsers verdreven waren. 

Naar verluidt beloofde men Stalin in Teheran ook dat hij een communistisch regime in Polen mocht installeren. Daar kon ik echter geen tweede bron over vinden.
Poolse patrouille, Poolse vlag

1 augustus 1944: De Opstand breekt uit
Op 1 augustus waren de Russen nog 15 kilometer van de hoofdstad verwijderd en vlogen foldertjes door Poolse luchten met teksten als 'verwelkom de glorieuze Russische bevrijding!' Al snel daarna lagen de Russen op de oostoever van de rivier, de Duitsers op de westelijke. (Dé stad Warschau ligt voornamelijk op de westoever; enkele nieuwere buitenwijken lagen op de andere oever).

Het Poolse Thuisleger (gewapende vrijheidsstrijders die liberaal en democratisch waren en sympathiseerden met de Poolse regering in ballingschap) besloot actie te ondernemen. Het idee was om Warschau (en daarna Polen) zélf te bevrijden, zodat de Russen niet later de overwinning konden claimen.

Tienduizenden gewapende Warschauers vielen overal in de stad Duitsers aan en wisten in enkele dagen een groot deel van de stad te veroveren. Rusland had vooraf hulp beloofd aan het extreem goed (en door heel het land) georganiseerde Poolse partizanenleger. Die hulp zou echter nooit komen.

Bevrijd Pools gebied, 4-8-44

Duitse uniformen gejat, tanks en wapens buit gemaakt
In de eerste paar dagen ging de opstand echter fantastisch. De tien- tot twintigduizend Duitsers werden overrompeld door uiteindelijk vijftigduizend verzettstrijders. Een depot met Duitse uniformen werd al in de eerste dagen veroverd. Met die uniformen wisten de Polen gecoördineerd dermate veel verrassingsaanvallen te plegen, dat men zich flink kon bewapenen en tientallen trucks en tanks bemachtigde (afbeelding hieronder).

De Duitsers waren volgens een Poolse strijder zo verrast dat er nog pannen hete soep in de kantine stonden. “We hebben de soep opgegeten.

Polen veroveren Duitse tank
Er is zo veel te vertellen. Kinderen, ouderen, vrouwen, iederéén, werkelijk elke Poolse ziel in de stad werkte mee aan de opstand. De duurste meubels en piano's werden op barricades geflikkerd, mini-fabrieken werden opgericht om allerlei wapentuig te produceren – zelfs zelfgemaakte pantservoertuigen werden gemaakt (afbeelding hieronder) en zelfs kinderen verzamelden door de hele stad flessen en maakten continu molotov-cocktails.

Na drie dagen vechten was het bovenstaande gebied veroverd – ruim de helft van de stad. Men bewoog zich voort (en pleegde verrassingsaanvallen) via de riolen, waar zelfs de Duitsers hen niet volgden. “De riolen waren goddank ons domein.”  De Poolse gepantserde 'Kubus':

De 'Kubus', een zelfgemaakte Poolse pantserwagen

Ook 300 joden werden bevrijd tijdens de opstand (en waren uitzinnig van blijdschap):
Bevrijde Joden

Morgen een stuk over Nagasaki; het vervolg van de Opstand van Warschau volgt komend weekeinde. Het stuk mag je benieuwd afwachten, de afloop zal echter helaas niet mooi zijn.

Er zouden bijna een kwart miljoen doden vallen, waarvan 80 procent onschuldige burgers die huis voor huis en deur voor deur werden opgezocht en neergemaaid door SS-Sonderkommando's. Waarom 8 augustus voor dit nieuws? Vandaag werd in '44 bekendgemaakt dat de eerste drie dagen (4-7 augustus) van de genocide op Poolse burgers al 50.000 doden hadden veroorzaakt. Maar dat verhaal, zoals gezegd, heeft u nog te goed.

Luisteren:
Het was lastig om een mooie luistertip te vinden. Op 25 juli 1944 liepen de Andrew Sisters en Bing Crosby de studio in en waren een half uur later al klaar met hun versie van het cowboyliedje 'Don't Fence Me In', in 1934 al door Cole Porter geschreven. Het zou vanaf half oktober acht weken op één zou staan. De tekst is bijzonder van toepassing op de heldhaftige Polen, die liever zichzelf vrijvochten met hun blote vuisten Lugers en MP44's veroverden en vervolgens daarmee uniformen en tanks buitmaakten, dan de Russen schatplichtig te zijn.

Ook o.a. Ella Fitzgerald en The Killers coverden het nummer. 

Oh, give me land, lots of land under starry skies above 
Don't fence me in
Let me ride through the wide open country that I love
Don't fence me in

Let me be by myself in the evenin' breeze
And listen to the murmur of the cottonwood trees
Send me off forever, but I ask you please
Don't fence me in

Just turn me loose, let me straddle my old saddle
Underneath the western skies
On my cayuse, let me wander over yonder
Till I see the mountains rise

I want to ride to the ridge where the West commences
And gaze at the moon till I lose my senses
And I can't look at hobbles and I can't stand fences
Don't fence me in

Oh, give me land, lots of land under starry skies above
Don't fence me in
Let me ride through the wide open country that I love
Don't fence me in

Let me be by myself in the evenin' breeze
And listen to the murmur of the cottonwood trees
Send me off forever but I ask you please
Don't fence me in

Marokkanen aangehouden bij zwembad

De politie heeft donderdagmiddag elf jongeren opgepakt bij zwembad De Bonte Wever in Assen. De jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Ze zijn overgebracht naar een cellencomplex.

De jongeren mishandelden iemand, riepen opmerkingen naar andere bezoekers en richtten vernielingen aan. De politie meldt dat het gaat om een groep Marokkaanse jongeren uit de wijk Pittelo. Daar zorgt een groep Marokkanen al weken voor overlast.

De aangehouden jongeren zijn niet meer welkom in het zwembad, laat de directie van het zwembad weten.

Ongelukken in file truckersprotest

In de staart van de file die ontstond door een protestactie van vrachtwagenchauffeurs tussen Den Haag en Utrecht hebben donderdag twee ongelukken plaatsgevonden. Na het eerste ongeval werden korte tijd twee rijstroken afgesloten en na het tweede ging de linkerrijstrook even dicht, meldt de ANWB.

Tijdens de protestactie tegen loondumping reden volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) negen vrachtwagens met hooguit 60 kilometer per uur over de A12. De vrachtwagens reden eerst vanuit Utrecht richting Den Haag, om vervolgens om te keren en weer terug te rijden. De ANWB meldde omstreeks 16.45 uur dat de actie leidde tot zo'n tien kilometer langzaam rijdend verkeer.

Tijdens de rit richting Den Haag ging het mis ter hoogte van knooppunt Gouwe, waarna twee rijstroken werden afgesloten. Deze afsluiting duurde minder dan een halfuur. Vanaf Den Haag naar Utrecht vond vervolgens in de staart van de file tussen Bleiswijk en Zevenhuizen opnieuw een ongeval plaats, waardoor de linkerrijstrook korte tijd dicht moest.

De actie ging rond 16.00 uur van start en duurde twee uur. Volgens de VID bleef het verkeer ondanks het lage tempo wel rijden. "De hinder bleef hierdoor relatief beperkt."

Politie waarschuwt voor valse incassobrieven

Diverse mensen hebben afgelopen dagen een brief van het fictieve incassobureau Corpus Justitia in Amsterdam ontvangen. De politie adviseert deze te negeren en het in de brief genoemde telefoonnummer niet te bellen. Wie het nummer belt wordt een halfuur in de wacht gehouden.

De geadresseerde wordt in de brief gevraagd direct 89 euro en veertig euro incassokosten over te maken, anders wordt 'beslag gelegd'. De brief is voorzien van de nodige taalfouten.

De politie raadt ontvangers aan na te gaan of het een echte schuld betreft en altijd op internet te checken of een incassobureau wel bestaat.

FOK!filmtips van de dag: The Mask + Black Hawk Down

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond is het lachen, gieren en brullen met Jim Carrey op Veronica, want The Mask wordt daar om 20:30 uur uitgezonden. Een van de eerste en meest succesvolle films van Jim Carrey met een jonge en smokin' Cameron Diaz aan zijn zijde. Stanley Ipkiss werkt als bankier en is niet echt populair. Hij kijkt nog graag naar tekenfilms en woont in een bescheiden appartement met zijn hondje Milo. Op een avond vindt hij een masker en ontdekt plots een nieuwe kant van zichzelf als het masker zijn diepgewortelde persoonlijkheid naar de oppervlakte brengt.

De tweede film begint wat later vanavond, om 23:00 uur wel te verstaan. Dan begint Black Hawk Down op RTL7. Dit waargebeurde verhaal, geregisseerd door Ridley Scott, gaat over de slag om Mogadishu in 1993. Dit was het langste grondgevecht van de Amerikanen sinds Vietnam. Het doel was om twee Somalische luitenanten te ontvoeren en een opdracht die maar een uur had moeten duren, resulteerde in een gevecht van 15 uur, met tal van Amerikaanse doden en gewonden en nog meer slachtoffers aan Somalische zijde.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

'Lindsay Lohan verliefd geworden in afkickkliniek'

Lindsay Lohan is tijdens haar verblijf in de afkickkliniek als een blok gevallen voor een andere patiënt. De man in kwestie werd weggestuurd toen medewerkers erachter kwamen dat hij en Lohan aan het daten waren. Dat zegt een voormalige patiënt, die met Lindsay in de kliniek zat, tegen entertainmentsite Radar Online.

"Voor Lindsay kwam, sliep de jongen bij mij op de kamer", aldus de ingewijde, die beweert dat de actrice binnen twee dagen na haar komst met haar medepatiënt zoende. "Vanaf toen was het aan."

Naar verluidt had de jongen eigenlijk al een ander liefje rondlopen in de kliniek, maar zorgde de 27-jarige Lohan ervoor dat die relatie werd beëindigd. "Iedereen in de rehab wist dat Lindsay en hij aan het daten waren, ze maakten er geen geheim van. Maar de jongen werd eruitgegooid vanwege Lindsay."

Lohan zou nog steeds bij de 23-jarige man zijn, maar de bron verwacht niet dat de relatie lang standhoudt. "Hij was aardig tegen haar, maar het was allemaal nep. Hij praatte achter haar rug om en Lindsay heeft zijn aandacht gekocht. Ze heeft eens zeven paar schoenen tegelijk voor hem online besteld."

Niet alleen de jongen werd uit de kliniek gezet door toedoen van Lindsay, ook Chaka Khan moest naar verluidt het veld ruimen. Lohan zou er met haar wangedrag voor hebben gezorgd dat de 60-jarige zangeres de kliniek een week eerder dan gepland verliet.

Gebrek aan vrienden deed Kelly Osbourne afkicken

Kelly Osbourne besloot van drugs af te blijven toen ze merkte dat ze steeds minder vrienden had. "Ik keek om me heen en zag dat niemand me mocht of met me wilde werken", vertelt Kelly in een interview met de Britse editie van Cosmopolitan.

Terugblikkend ziet de 28-jarige Kelly in dat ze geen gezellige gebruiker was. "Ik was nooit iemand die zei: hé, laten gaan feesten en lekker coke gebruiken. Ik vertelde nooit dat ik drugs had, want ik wilde alles zelf gebruiken. Ik was behoorlijk egoïstisch."

Kelly's moeder Sharon bewoog hemel en aarde om haar dochter af te laten kicken. "Ik heb zeven keer in een afkickkliniek en twee keer in een psychiatrische inrichting gezeten. Mijn moeder heeft me zelfs een keer in een isoleercel laten zetten." Dat haalde allemaal echter niets uit. "Ik was een verwend nest en wachtte rustig af tot ze zei: nou, dit gaat ook niet werken."

Zelfs toen haar moeder doodziek was, kon Kelly nog geen afscheid nemen van drugs. Wel verkoos ze tijd met Sharon boven een acteercarrière. "Ik was 18 en zou Lindsay Lohans vriendin spelen in Freaky Friday. Toen kreeg mijn moeder te horen dat ze kanker had. Ik moest kiezen tussen een carrière of de mogelijk laatste dagen van mijn moeder meemaken."

Die keus was voor Kelly makkelijk. "Ik zei: dag carrière, hallo moeder. Ik verzorgde haar 24 uur per dag, zeven dagen per week. Ik dacht dat ik haar kwijt zou raken, het was verschrikkelijk."

Osbourne, die met haar familie te zien was in de realityserie The Osbournes, kon drugs pas laten staan toen ze zelf af wilde kicken. "Therapie en medicatie helpen niet tenzij je het zelf wil. Totdat je zelf een goed persoon wil zijn, ben je dat niet."

Laatste film Cory Monteith in Toronto in première

All the Wrong Reasons, de laatste film van de vorige maand overleden Canadese Glee-acteur Cory Monteith, gaat volgende maand tijdens het Toronto International Film Festival in première. Dat laat de festivalorganisatie weten. De film is een van de twintig Canadese titels die deze week zijn toegevoegd aan het programma.

In de film speelt de Canadees Monteith een eigenaar van een winkel wiens vrouw na een tragische gebeurtenis lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. Volgens regisseur Gia Milani heeft Monteith de film een week voor zijn dood nog gezien.

"Hij was heel trots op hoe gelaagd zijn rol is", vertelt Milani op de website van het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. "Hij vond zijn rol in Glee geweldig, maar hij wilde ook laten zien dat hij andere rollen aankon."

De filmmaakster vertelt verder dat Monteith juist de laatste tijd weer aan de beterende hand was. "Ik zag hem bij de laatste persvoorstelling en hij zag er superfit en energiek uit. Juist daarom was het zo'n schok. Het leek juist zo goed te gaan."

Cory Monteith stierf vorige maand aan de gevolgen van een overdosis heroïne in combinatie met alcohol. Het lichaam van de Canadese acteur, die 31 jaar werd, werd 13 juli aangetroffen in een hotel in Vancouver. Monteith dankte zijn bekendheid aan de muzikale serie Glee, waarin hij een van de hoofdrollen vertolkte. De serie staat in het komende seizoen, dat vanaf eind september wordt uitgezonden in de Verenigde Staten, uitgebreid stil bij Monteiths dood.

De 38e editie van het TIFF vindt plaats van 5 tot 15 september.


Laatste film Cory Monteith in Toronto in première (Foto: Novum)

Film Lovelace krijgt groen licht van rechter

Het Amerikaanse drama Lovelace kan vrijdag gewoon in de Amerikaanse bioscoop in première. Een Amerikaanse rechter verwierp de aanklacht van pornoproducent Arrow, makers van de pornoklassieker Deep Throat, waarin stond dat Lovelace niet mocht worden vertoond en waarin tien miljoen dollar schadevergoeding werd geëist, meldt de filmsite Deadline.

Arrow klaagde dinsdag de makers van Lovelace, Millennium Films, aan wegens het onterecht gebruik van vijf minuten aan beeldmateriaal uit Deep Throat. Ook zou geen toestemming zijn verleend voor gebruik van de beschermde naam 'Lovelace'.

Arrow had wel toestemming gegeven voor gebruik van beelden aan de makers van Inferno, een andere film over Lovelace met Lindsay Lohan in de hoofdrol, die echter nooit van de grond is gekomen.

"De aanklacht van Arrow was overduidelijk gericht op het onder controle houden van de discussie over Deep Throat en om concurrerende projecten te dwarsbomen", zegt Millennium-topman Mark Gill. Hij noemde de aanklacht ook 'een belediging voor de wettelijke mechanismen die de vrijheid van meningsuiting moeten beschermen'.

Lovelace gaat in Nederland op 19 september draaien en vertelt over de opkomst van pornoactrice Linda Boreman, gespeeld door Amanda Seyfried. Onder haar artiestennaam Linda Lovelace speelde Boreman de hoofdrol van een aan orale seks verslaafde vrouw in Deep Throat, de eerste pornofilm die in de reguliere Amerikaanse bioscopen te zien was en een enorme hit werd. In Lovelace zijn ook James Franco, Peter Sarsgaard en Sharon Stone te zien.


Film Lovelace krijgt groen licht van rechter (Foto: Novum)

Rochdale mag familie uitzetten voor overlast

Woningstichting Rochdale mag een agressief gezin uit Amsterdam uit huis plaatsen. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam donderdag bepaald. Volgens Rochdale zorgt de familie sinds 2000 voor structurele overlast aan de Eierlandstraat in Amsterdam.

De familie intimideerde buurtbewoners opdat die niet naar de politie zouden stappen voor de overlast. Een van de familieleden heeft zich ernstig misdragen tegenover een medewerker van Rochdale. De familie woont sinds 1999 in het huis in Amsterdam-Noord.

Bestuursvoorzitter René Grotendorst van Rochdale is blij met de uitspraak. "Je moet hiertegen optreden, dat zijn wij verplicht tegenover onze huurders", laat hij weten op de website van Rochdale.

Het gezin bestaat uit vader, moeder, twee volwassen en drie minderjarige kinderen. Ze krijgen twee weken de tijd om hun huis te verlaten. De gemeente zoekt naar een passende tijdelijke locatie voor de familie.

Filmfestival Londen opent en sluit met Tom Hanks

Het London International Film Festival heeft films met Tom Hanks in de hoofdrol gekozen voor de openingsfilm en de afsluitende film. Op 9 oktober opent het op feiten gebaseerde kapersdrama Captain Phillips het festival. Op 20 oktober sluit Saving Mr. Banks, met Hanks als Walt Disney, het festival af.

Captain Phillips is gebaseerd op de memoires van de Amerikaanse kapitein Richard Phillips, wiens schip Alabama Maersk in 2009 door Somalische piraten werd gekaapt. De kapitein liet zich vrijwillig gijzelen om zijn bemanning te redden. Na drie dagen met de piraten in een reddingsboot te hebben doorgebracht werd hij gered door Amerikaanse elitetroepen. Bij thuiskomst werd hij als een held onthaald.

In Saving Mr. Banks is Hanks te zien als Walt Disney tijdens de hoogtijdagen van zijn presidentschap van de befaamde animatiestudio. Dan staat opeens de kittige Britse schrijfster P. L. Travers op zijn stoep met een manuscript over een zekere Mary Poppins.


Filmfestival Londen opent en sluit met Tom Hanks (Foto: Novum)

Gerard Joling maakt zusjes Maywood aan het huilen

De hernieuwde samenwerking van de zusjes van Maywood heeft voor veel emoties gezorgd. Alice en Caren werken na achttien jaar weer samen voor de aankomende Lekker-concerten van Gerard Joling, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Dit vertelt het drietal voor de camera van Novum Nieuws.

"Gerard zei: jullie moeten gewoon weer bij elkaar komen en zingen", aldus Caren Wood, over de concerten die op 11 en 12 oktober plaatsvinden in de Ziggo Dome. "Praat de dingen uit, ga weer lekker muziek maken. Er was eigenlijk geen struikelblok. Toen we in gesprek gingen waren er hele emotionele momenten en ik heb mijn zus ontzettend gemist."

Alice May is het roerend met haar zus eens. "En als Gerard dan belt en vraagt of we in zijn show komen, kunnen we daar gewoon over praten als volwassen mensen", gaat ze verder. "We moesten hier gewoon uitkomen. En als je dan als zusjes bij elkaar zit en het wordt emotioneel dan ga je zitten janken en omarm je elkaar.

Dat zijn concerten de titel Lekker dragen, laat Gerard terugkomen met mooie mannen in de show. "Als iets 'lekker' is, dan moet je ook wel iets lekkers laten zien", reageert de 53-jarige zanger. "Je moet een paar lekkere dames laten zien, maar ook een paar lekkere heren. Het moet wel bij een beetje sexy liedje, je kunt niet zomaar een paar torso's op laten komen."

Grieperige Elia herstelt sneller dan verwacht

Eljero Elia kan wellicht toch voor Werder Bremen in actie komen tijdens de eerste Bundesligawedstrijd van het seizoen. De Nederlander werd vorige week geveld door griep, maar lijkt sneller dan verwacht te herstellen. Trainer Robin Dutt zegt donderdag op de clubwebsite dat het afwachten is.

Dutt vindt het jammer dat Elia ziek werd zo kort voor de start van de competitie. "Hij speelde een uitstekende voorbereiding", zegt de Duitser. Maar 'hij kan zeker nog geen negentig minuten spelen'. Een invalbeurt sluit hij echter niet uit.

Bremen had afgelopen zondag de slechtst mogelijke start van het seizoen. De club ging in de eerste ronde van het bekertoernooi onderuit tegen FC Saarbrücken, dat uitkomt op het derde niveau. Zaterdag wacht in de Bundesliga het gepromoveerde Eintracht Braunschweig.

Documenten Schindler onder de hamer in VS

Een brief ondertekend door Oskar Schindler, de Duitse industrieel die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend joden redde die in zijn fabrieken werkten, wordt geveild in de Amerikaanse staat New Hampshire.

Het gaat onder meer om een brief die de weg vrijmaakte voor de redding, die in 1993 werd verfilmd in Stevens Spielbergs Schindler' s List. In de brief, gedateerd op 22 augustus 1944, geeft Schindler toestemming om zijn emaillefabriek vanuit het Poolse Krakau te verhuizen naar een plaats in het huidige Tsjechië. Op de brief staat een stempel van Schindlers fabriek en zijn handtekening.

Volgens hoogleraar geschiedenis aan de Amerikaanse Elon University David Crowe is de brief authentiek. Crowe laat weten niet eerder een document te hebben gezien dat de verhuizing van de fabriek bevestigt.

Een woordvoerder van veilinghuis RR Auction schat dat de documenten zo'n vijftigduizend euro op zullen leveren. Donderdagmiddag was het hoogste bod omgerekend nog geen zestienduizend euro. De veiling eindigt woensdag.

Halverwege vorige maand stond een van de lijsten van Schindler's list voor drie miljoen euro te koop op Ebay. Amerikaanse media meldden eind juli dat er geen biedingen op het document kwamen.

Saha stopt op verjaardag met voetballen

Louis Saha heeft donderdag op zijn 35e verjaardag een punt achter zijn voetbalcarrière gezet. Dat maakte de Franse spits bekend via Twitter. "Ik stop als professioneel voetballer en wens dat jonge talenten net zo veel van voetbal genieten als ik altijd heb gedaan." Saha's laatste werkgever was Lazio Roma.

Saha brak in 1997 door bij Metz, maar veruit het grootste deel van zijn loopbaan speelde zich af in de Premier League. Tussen 2000 en 2013 speelde hij voor Fulham, Manchester United, Everton, Tottenham Hotspur en Sunderland. Het afgelopen halfjaar kwam de twintigvoudig international uit voor Lazio, waar hij in zes competitieduels niet wist te scoren.

"Ik ben een trots man, maar zonder jullie steun zou ik het niet gered hebben. Dank voor de uitdagingen, de hulp, de herinneringen en de passies", sprak Saha in de richting van zijn fans. De Fransman scoorde in zijn loopbaan 117 competitietreffers, waarvan 112 in Engeland.

'Vechtende' politieman onterecht ontslagen

Een politieambtenaar van de voormalige politieregio Midden- en West-Brabant is in april 2010 onterecht ontslagen. De toenmalige korpsbeheerder heeft niet voldoende aangetoond dat de man betrokken was bij een vechtpartij. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

De man had zich volgens de korpsbeheerder schuldig gemaakt aan 'zeer ernstig plichtsverzuim'. Hij zou in september 2009 tijdens zijn vrijgezellenfeest in Breda ruzie hebben gehad met een voorbijganger. Volgens getuigen ging hij de man tot twee keer toe te lijf. Nadat dienstdoende agenten hem verzochten weg te gaan, zocht hij opnieuw de confrontatie op.

Volgens de Centrale Raad van Beroep is echter niet vast komen te staan dat hij het slachtoffer daadwerkelijk te lijf ging. Getuigenverklaringen spreken elkaar tegen over wat er precies gebeurde. Volgens de Raad valt ook niet uit te sluiten dat hij bij de tweede confrontatie zijn aanstaande echtgenote, die het slachtoffer eerder wel een klap gaf, in het oog wilde houden. De vrouw vierde ook haar vrijgezellenfeest.

De Centrale Raad van Beroep stelt dan ook dat het ontslag onterecht was. Aangezien de man eerder aangaf niet terug te willen keren bij de politie, moeten beide partijen in overleg over beëindiging van het dienstverband.

Honden Zeewolde niet dood door blauwalg

De twee honden die vorige week in het water gingen bij het Erkemederstrand in het Flevolandse Zeewolde zijn niet overleden aan de gevolgen van blauwalg. Dat meldde de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek donderdagmiddag. Het strand waar de beesten in het water gingen blijft wel tot zeker zaterdag gesloten.

De twee honden overleden bij het gedeelte dat bekend staat als het Hondenstrand. Vier andere honden werden daar ziek. Voor andere delen van het Erkemederstrand aan het Nuldernauw gold al een waarschuwing, omdat er blauwalg in het water was gevonden.

Zowel watermonsters die werden afgenomen door Rijkswaterstaat en onderzoek naar de maaginhoud van een dode hond, tonen geen sporen van blauwalg aan. De dieren zijn waarschijnlijk overleden door het drinken van grote hoeveelheden water. "In het bloed van de onderzochte hond zat heel weinig natrium, wat zou kunnen betekenen dat het beest heel veel gedronken heeft. Bij warm weer kan dat dodelijk zijn voor zo'n dier", aldus een woordvoerder van de Omgevingsdienst.

Het Hondenstrand blijft tot zeker zaterdag gesloten voor mens en dier. Dan is het onderzoek van Rijkswaterstaat naar de zwemwaterkwaliteit afgerond en wordt bekeken of het strand kan worden vrijgegeven.

Vrijwilligers ruimen 100 kilo strandafval per dag op

Na acht dagen puinruimen op Nederlandse stranden is zo'n achthonderd kilo afval opgehaald. De vrijwilligers van stichting De Noordzee vinden vooral veel peuken en afval van de scheepvaart, maar ook gekkigheden als een rolluik, kniebeschermers en verfblikken.

Hoewel de toeristenstranden vaak schoongemaakt worden, vinden de vrijwilligers daar toch veel sigaretten en verpakkingen van etenswaren. Maandag vestigden de puinruimers een record, toen ze op honderd meter strand in het Zuid-Hollandse Rockanje 1481 peuken aantroffen.

Vooral op afgelegen stranden vist de schoonmaakploeg veel troep uit het zand. "We vinden veel visnetten en afvalmateriaal van de scheepvaart", vertelt een woordvoerder donderdag.

De vrijwilligers van de MyBeach Cleanup Challenge ruimen in totaal 350 kilometer strand op in 24 dagen. Vierhonderd mensen hebben zich aangemeld en per dag liepen tussen de tien en veertig vrijwilligers mee.

De schoonmaak begon in het zuiden van Zeeland en eindigt in Schiermonnikoog. De stranden van Friesland en Groningen aan de vaste wal worden niet schoongemaakt, die van de Waddeneilanden wel.

Verkiezingsposter SP in Centre Pompidou

In het Centre Pompidou hangt een verkiezingsposter van de SP. Het Parijse museum voor moderne kunst heeft de poster aangeschaft samen met andere werken van het ontwerpbureau Thonik, zo werd donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om de poster met de tekst 'Een beter Nederland begint hier', die de socialisten gebruikten tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Behalve het verkiezingsposter zijn ook 'supergraphics' te zien die Thonik maakte voor onder meer het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen.

De poster is in Parijs nog tot het eind van het jaar te bewonderen samen met de andere werken van Thonik.

Europa Universalis IV-demo op Steam

Paradox Interactive en Paradox Development Studio hebben vandaag een demo van Europa Universalis IV op Steam uitgebracht. De demo is hier te downloaden. De volledige game komt 13 augustus uit.

Paradox kondigde ook aan dat de strijd precies te tunen is zoals spelers verlangen, dankzij de ondersteuning voor Steam Workshop voor game-modificaties en cross-platform multiplayer, dus of je nu op Windows, Mac of Linux speelt maakt niet meer uit.

Europa Universalis IV komt uit voor Linux, Mac en Windows.

Slagter verruilt Belkin voor Garmin

Wielrenner Tom-Jelte Slagter maakt de overstap naar Garmin-Sharp. Dat heeft de Amerikaanse wielerformatie donderdag bekendgemaakt. Slagter komt over van Belkin, waar hij weigerde zijn contract te verlengen. De 24-jarige Groninger maakte begin dit jaar naam bij het grote publiek door de Tour Down Under te winnen.

Slagter en Belkin leefden al geruime tijd in onmin. Vanwege Slagters weigering zijn aflopende contract te verlengen hield de ploegleiding hem thuis voor Tour de France, terwijl Slagter in een eerder stadium wel een toezegging was gedaan. Geruchten over een transfer naar Garmin deden al een tijd de ronde.

Slagter, die zijn vertrek bij Belkin woensdag al bekendmaakte, is content met zijn nieuwe werkgever. "Samen met mijn management heb ik gezocht naar het beste team en ik geloof dat Garmin-Sharp het meest geschikt is voor mij. Ik zou graag constanter op World Tourniveau willen worden en ik denk dat Garmin de juiste plek is om mij te kunnen ontwikkelen."

Teambaas Jonathan Vaughters noemt Slagter de ideale aanvulling op zijn team. "We zijn altijd op zoek naar de ontwikkeling van jong talent en Tom-Jelte past perfect bij ons. Hij is een explosieve renner met veel potentie." Slagter werd in 2011 prof bij de voormalige Rabobankploeg, waarvoor hij tweemaal in de Giro startte en een keer in de Vuelta.

General Zod in iOS-versie Injustice

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment kondigen vandaag aan dat Injustice: Gods Among Us voor iPad, iPhone en iPod Touch een nieuwe in-game Challenge Mode-event biedt: de General Zod Challenge.

Het event vindt plaats van 8 -26 augustus en is een vervolg op de Batgirl Challenge van afgelopen maand. Spelers kunnen meedoen aan een reeks gevechten die gebonden zijn aan tijd. Als deze gevechten zijn afgerond wordt de speler beloond met een exclusieve Gold Character Card van General Zod.

De Injustice: Gods Among Us mobile game, die tegelijkertijd met de consoleversie afgelopen april werd gelanceerd, is tot nu toe meer dan 13 miljoen keer gedownload en door meer dan tachtig procent van de spelers beoordeeld met vijf sterren. Meer dan een miljoen spelers hebben afgelopen maand meegedaan aan de Batgirl Challenge Mode, waarvan 200.000 spelers de uitdaging hebben afgerond. Nu wacht General Zod dus. Iets zegt ons dat Martian Manhunter, Zatanna en Scorpion, DLC-personages in de consoleversie, ook nog een eigen mobiele event krijgen.

General Zod

Problemen T-Mobile in buitenland

Klanten van T-Mobile die zich in het buitenland bevinden kunnen mogelijk niet bellen, internetten of berichten ontvangen. Het telefoonbedrijf krijgt sinds vanochtend via zijn forum klachten binnen uit heel Europa. Een woordvoerder zegt dat het bedrijf werkt aan een oplossing.

Op het forum zijn inmiddels honderden klachten binnengekomen van vakantiegangers in onder meer Turkije, Spanje, Frankrijk, Duitsland en België. Het uit- en aanzetten van de telefoon werkt volgens de vakantiegangers niet.

Het is de tweede keer deze zomer dat een telefoonaanbieder vakantiegangers in het buitenland in de kou laat staan. Vorige maand waren klanten van KPN in Frankrijk de dupe van een soortgelijke storing. Klanten van T-Mobile ondervinden in Nederland geen problemen met hun verbinding.

Máxima mag niet meer in wetsuit

Koningin Máxima doet niet mee aan de Branders zwemtocht in Schiedam. "Nu ze koningin is, mag ze niet meer zwemmen", zegt wedstrijdleider Etienne Collé. Máxima deed als prinses vorig jaar nog mee aan een zwemtocht in de Amsterdamse grachten, maar een herhaling van die stunt zit er niet in. "Voor koninginnen gelden andere regels dan voor prinsessen."

Collé heeft naar eigen zeggen bij de Rijksvoorlichtingsdienst geïnformeerd of het mogelijk was dat Máxima zou meedoen, maar nul op het rekest. Vooral de beveiliging van Máxima zou een obstakel vormen. "Dat zou te duur worden." De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet ingaan op de afwijzing.

De wedstrijd wordt gehouden ter ere van het verdrijven van Napoleon tweehonderd jaar geleden. De opbrengst van de zwemtocht gaat naar Spieren voor Spieren. Máxima hees zich vorig jaar nog wel een wetsuit en dook in de Amsterdamse grachten om geld op te halen voor de spierziekte ALS.

Releasedatum voor X Rebirth

Na lange tijd is er weer nieuws rondom X Rebirth. De spacesimulatie van Egosoft en Deep Silver heeft een trailer en een releasedatum gekregen. De game wordt op 15 november 2013 in Europa uitgebracht.

"Na zeven jaar van ontwikkeling vraagt men zich natuurlijk af waarom het zo lang duurde tot X Rebirth af was", zegt studiohoofd Bernd Lehahn van Egosoft. "De reden hiervoor is de enorme omvang van ons project. We willen niet alleen een enorm universum neerzetten, maar ook een universum vol leven. Wat mij betreft toont het succes van Star Citizen aan, dat er veel mensen zijn die op ons type game zitten te wachten. Eén fabrieksterrein in X Rebirth kan uit honderden gebouwen bestaan. Sommige van die gebouwen zijn zo groot dat er schepen met een lengte van enkele kilometers in passen. Je kunt zelfs van boord gaan om het station te verkennen en de bewoners te ontmoeten."

De supernova heeft alles veranderd. Terwijl het universum zichzelf herstelt, staan er nieuwe vijanden op. De nieuwe held Ren Otani staan talloze avonturen te wachten. Je bestuurt de jonge avonturier die samen met zijn ongebruikelijke metgezel aan het roer staat van de "Pride of Albion", een antiek ogend schip met een roemrijke geschiedenis. Deze twee mensen die oog in oog staan met de rest van het melkwegstelsel, spelen samen een essentiële rol in de toekomst van het X-universum. Het lot van de Melkweg ligt in jouw handen...

Spelers kunnen de beelden en speelmogelijkheden van X Rebirth zelf ontdekken op gamebeurs Gamescom, die plaatsvindt van 22 tot en met 25 augustus in Keulen in Duitsland.

PlayStation Plus-account niet vereist voor streamen of opnemen

Sony's president of worldwide studios Shuhei Yoshida bevestigt dat voor het gebruiken van de ingebouwde DVR in de PlayStation 4 of het streamen van gameplay een PlayStation Plus-account niet nodig is.

Voor het gebruik van de interne DVR of voor het streamen is op de PlayStation 4 dus geen betaald abonnement nodig, terwijl concurrent Microsoft dit wél verplicht bij de Xbox One. Eigenaren van een Xbox One kunnen alleen gebruik maken van deze functies als ze een Xbox Live Gold-membership hebben.

Sony's president of worldwide studios Shuhei Yoshida laat vandaag in reactie op een aantal tweets echter duidelijk weten dat dit bij de PlayStation 4 dus niet het geval is.

PS+ niet vereist voor streamen of gebruik DVR

Ubisoft digitaliseert bordspellen

Ubisoft gaat games maken rond verschillende bordspellen van Hasbro. Verschillende spellen van Ubisoft, zoals Assassin's Creed en Rayman, worden als thema gebruikt voor de digitale versies van de bordspellen. Dat heeft Hasbro bekendgemaakt. Over de financiële afspraken en de duur van de samenwerking is niets bekendgemaakt.

Bordspellen als Monopolie, Scrabble, Risk, Zeeslag en Trivial Pursuit worden gedigitaliseerd door het gamebedrijf. Een digitale versie van Scrabble is alleen gepland voor de Amerikaanse en Canadese markt. De games worden gemaakt voor huidige en nog te verschijnen spelcomputers.

Het is niet de eerste keer dat Hasbro zijn bordspellen als computerspel op de markt brengt. Eerder werkte het speelgoedbedrijf onder meer samen met Electronic Arts aan een Monopolie-game.


Ubisoft digitaliseert bordspellen

Nederlandse kruising West Wing en Borgen in de maak

Volgend jaar is op de Nederlandse televisie een dramaserie te zien die vergeleken kan worden met de Amerikaanse serie The West Wing en de Deense serie Borgen. De serie moet de actualiteit op de voet volgen. Dat zei producent Gijs van de Westelaken donderdagochtend op radiozender BNR. Welke omroep het drama gaat uitzenden is nog niet bekend.

"We zijn jarenlang bezig geweest een juiste invalshoek te vinden", zegt Van de Westelaken. "Een jaar of vier geleden werkten we aan een harde, politieke serie á la The West Wing. Toen kwam Borgen en moest die show, want zo werken de molens in televisieland, ook een relatiedrama worden. Daar kwamen we toen niet zo uit, maar inmiddels weten we wat we willen maken."

Het volgen van de politieke realiteit is nog knap lastig, want het betekent dat de scenaristen soms maar een week de tijd hebben om een nieuwe aflevering te schrijven. "Het moet zo actueel zijn dat het dicht bij de realiteit ligt. Dat maakt het wel ingewikkeld, maar het moet iets worden waar de kijker van opkijkt."

De serie is nu nog in het eerste stadium van schrijven. Over wie er aan de serie meewerken, wil Van de Westelaken nog niets kwijt. Op de vraag of voormalig politica Femke Halsema bij het project betrokken is, blijft hij vaag. "Dat zou zomaar eens kunnen. Ik ken haar goed. Met Femke maken we komend jaar een aantal documentaires, dus we spreken vaak over de politiek."


Nederlandse kruising West Wing en Borgen in de maak (Foto: Novum)

Ook Mark Wahlberg hekelt filmpers

Mark Wahlberg vindt dat de filmpers de schuld heeft van een aantal grote zomerflops. Eerder weet Johnny Depp het floppen van zijn film The Lone Ranger al aan de negatieve kritieken van de filmpers, waarvan velen lang voordat de film uitkwam zouden zijn geschreven. "De filmpers kijkt veel kritischer naar films dan voorheen", zegt Wahlberg tegen de Los Angeles Times.

"De filmpers heeft het op alle grote zomerfilms gemunt", gaat de 42-jarige acteur verder. Filmstudio's presenteren doorgaans hun grootste, duurste films tijdens de zomermaanden.

Toch vindt Wahlberg dat ook de studio's niet vrijuit gaan. "Ze geven bakken met geld uit aan speciale effecten, maar het is allang niet meer zo revolutionair als bijvoorbeeld bij Jurassic Park. Uiteindelijk zijn alle films waarin de wereld vergaat toch een beetje hetzelfde."

Ook is hij niet mals over de producenten van The Lone Ranger, dat tegen een verlies van 150 miljoen dollar aanstaart. "Ze hebben 250 miljoen dollar uitgegeven aan twee mannen op een paard?", vraagt hij zich ongelovig af. "Waar is al dat geld heen gegaan?"

De kritische filmkijker vraagt zich misschien af waarom Wahlberg dan wel meedoet aan Transformers 4, ook een filmreeks die vooral bekendstaat om veel visueel geweld en weinig inhoud. "Dat is iets heel anders", begint Wahlberg. "Michael Bay heeft het verhaal naar een ander niveau getild door juist de menselijke elementen te benadrukken. Met de vader-dochterrelatie die ik in de film heb, wordt het veel interessanter."

Ook is Wahlberg onder de indruk van hoe regisseur Bay de productie leidt. "Hal zal echt nooit in de situatie komen dat zijn film het budget met honderd miljoen dollar overschrijdt. Ik heb nog nooit iemand gezien die alles zo goed in zijn eentje onder controle heeft."

De opnames voor het officieus getitelde Transformers 4 zijn nog aan de gang. De film verschijnt volgend jaar juni in de Nederlandse bioscoop.


Ook Mark Wahlberg hekelt filmpers (Foto: Novum)

Israël koloniseert rustig verder

Israël is van plan om meer dan duizend nieuwe appartementen te bouwen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft de organisatie Peace Now, die tegen de bouw in de nederzettingen is, donderdag gezegd.

Het leger heeft volgens Peace Now zijn goedkeuring gegeven aan de bouw. Het gaat om een voorlopige beslissing. De regering moet de bouw nog goedkeuren voordat deze door kan gaan.

Israël en de Palestijnen hervatten vorige week het vredesproces, dat jaren stillag. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry speelde een belangrijke rol bij het herstarten van de onderhandelingen. Volgens Peace Now tonen de nieuwe bouwplannen aan 'dat de regering niet de intentie heeft om serieus te onderhandelen'.

De Palestijnen zien de Westelijke Jordaanoever, evenals Gaza en Oost-Jeruzalem, als deel van hun toekomstige staat. Sinds Israël de gebieden bezette in 1967 zijn er echter tientallen nederzettingen gebouwd, waar inmiddels zo'n 560 duizend Israëliërs wonen.

Honderden doden door etnisch geweld Zuid-Sudan

Meer dan 320 mensen uit een etnische gemeenschap in Zuid-Sudan zijn vorige maand gedood. Duizenden mannen voerden in juli aanvallen uit op zeker twintig dorpen van de Murle-gemeenschap. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Dat heeft de Zuid-Sudanese parlementariër Jongolei Boyoris gezegd.

De meeste slachtoffers waren volgens Boyoris vrouwen en kinderen. Daarnaast zouden 32 kinderen zijn ontvoerd. De Zuid-Sudanese regering heeft de uitspraken van Boyoris niet bevestigd en ook de Verenigde Naties hebben geen cijfers naar buiten gebracht over het aantal doden dat in juli viel door etnisch geweld. Het rapport van Boyoris is gebaseerd op informatie van een team lokale functionarissen en stamhoofden die 28 dorpen hebben bezocht.

De Murle- en de Lou Nuer-gemeenschappen hebben het al jaren met elkaar aan de stok. Vaak steelt de ene groep ook de veestapel van de andere.

Hoewel het dodental erg hoog lijkt, zou het niet de eerste keer zijn dat honderden mensen sneuvelden door etnisch geweld in Zuid-Sudan. Volgens een VN-rapport vielen eind 2011 en begin 2012 612 doden in de Murle-gemeenschap en hadden de Lou Nuer en een andere etnische groep in dezelfde periode 276 doden te betreuren.

Forse opstopping door truckersprotest

De aangekondigde protestactie van vrachtwagenchauffeurs op de A12 tussen Utrecht en Den Haag leidt donderdagmiddag tot tien kilometer langzaam rijdend verkeer. Tussen Nieuwerbrug en Gouda rijden trucks traag over de weg. Dat meldt de ANWB, die verwacht dat de verkeersproblemen nog zeker tot 18.00 uur aanhouden.

"Er wordt ongeveer 50 kilometer per uur gereden", aldus een zegsman van de ANWB. "Op sommige stukken is de snelheid er flink uit, op andere plekken wordt wat harder gereden." De woordvoerder verwacht dat de opstopping nog zeker een uur gaat duren. "De chauffeurs willen bij Nootdorp keren en dan weer terug naar Utrecht, dus dan ontstaan daar ook files."

De truckers protesteren onder meer tegen hun arbeidsvoorwaarden. Ook zijn ze het niet eens met de rij- en rusttijdenwet en willen ze dat buitenlandse chauffeurs beter gecontroleerd worden omdat die de Nederlandse truckers zouden wegconcurreren. De chauffeurs hielden eerder al soortgelijke acties.

HRW: liquidaties Libië blijven ongestraft

Een golf van liquidaties in Libië heeft aan zeker 51 mensen het leven gekost. Dat is grotendeels het gevolg van inefficiënte wetshandhaving, want arrestaties zijn in verband met de moorden nog niet verricht, zei Human Rights Watch donderdag.

Slachtoffer van liquidatie worden vooral politieke activisten, rechters en leden van de veiligheidsorganisaties. De meeste moorden worden gepleegd in en rond de steden Benghazi en Darna.

Het gebrek aan onderzoek naar de liquidaties toont het 'falen van de regering een functionerend rechtsstelsel op te bouwen", aldus HRW.

Weduwen Sulawesi krijgen schadevergoeding

De weduwen van Sulawesi krijgen een schadevergoeding. De overheid heeft via hun advocaat een schikking met hen getroffen, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekend. Ook zal de Nederlandse ambassadeur namens de staat excuses aanbieden voor de standrechtelijke executie van hun mannen in 1947.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) kondigde dit voorjaar al aan dat hij een schikking wil treffen, net zoals dat gebeurde in de zaak-Rawagedeh. In 2011 kregen de weduwen van de massa-executie in Rawagedeh twintigduizend euro schadevergoeding en een spijtbetuiging.

Bij de huidige schikking gaat het om tien weduwen van mannen die in 1947 door Nederlanders werden doodgeschoten op Zuid-Celebes. "Met een schadevergoeding en een spijtbetuiging krijgen de weduwen hun dierbaren niet terug, dus hun verdriet kunnen wij niet wegnemen, maar toch hoop ik dat hiermee een bijdrage wordt geleverd tot verwerking van het verlies", zei Timmermans in april over de kwestie.

Mevrouw Morsi spreekt aanhang toe

De echtgenote van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi heeft duizenden aanhangers van haar man toegesproken in Caïro. "Hij komt terug, als Allah dat wil", zei ze.

Naglaa Mahmoud maakte donderdag voor het eerst haar opwachting in het openbaar sinds haar man op 3 juli door het leger werd afgezet. Ze zei goed nieuws te brengen. Egypte 'is islamitisch', zei ze en: "Wij zegevieren."

Aanhangers van Morsi's Moslimbroederschap houden grote zitdemonstraties en eisen de terugkeer van Morsi als president. De nieuwe interim-regering lijkt ondertussen op het punt te staan de betogingen desnoods met geweld uiteen te slaan.

India: Pakistan achter dood militairen

Pakistan is schuldig aan de dood van vijf Indiase militairen dinsdag in de betwiste regio Kashmir. Dat heeft de Indiase minister van buitenlandse zaken A.K. Antony donderdag gezegd. Het incident zal gevolgen hebben voor de betrekkingen tussen de twee landen, waarschuwde hij.

Het Indiase leger wees dinsdag al met de beschuldigende vinger naar Pakistan. De Indiase militairen waren op patrouille bij de grens tussen het Indiase en het Pakistaanse deel van Kashmir toen ze onder vuur werden genomen, aldus het leger. Volgens een woordvoerder liepen de soldaten in een hinderlaag van een twintigtal Pakistaanse 'zwaarbewapende terroristen en militairen'.

Pakistan ontkent iets met de schietpartij te maken te hebben.

Ook Square Enix is op gamescom

Niet alleen Nintendo, maar ook Square Enix heeft vandaag aangekondigd wat zij dit jaar precies op de gamescom komen doen. Je kunt natuurlijk hun games spelen, maar er zijn ook presentaties.

Naoki Yoshido, producer en director van Final Fantasy 14: A Realm Reborn zal de game live spelen en zijn zegje erover doen. Ook zullen er demonstraties zijn van Thief en Murdered: Soul Suspect. Producer Yoshinori Kitase en game design directot Yuji Abe laten Lightning Returns: Final Fantasy 13 en Final Fantasy X/X-2 HD Remaster zien.

De voor het publiek speelbare games zijn Final Fantasy 14: A Realm Reborn, Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX, Final Fantasy X/X-2 HD Remaster en Deus Ex: The Fall.

Ben jij er dit jaar bij op de gamescom?

Headset standaard meegeleverd bij Xbox One

Xbox One komt in november in de winkel te liggen met een headset. Dat heeft Microsoft donderdagmiddag bekendgemaakt via een presentatievideo. De toevoeging van de headset is opmerkelijk omdat Microsoft dit voorjaar nog aangaf dat praten met andere spelers via de speaker van de Kinect-sensor moest werken.

Naast de headset wordt de spelcomputer ook geleverd met een HDMI-kabel die 4K-beelden kan doorgeven. Voor het spelen van games of het bedienen van de spelcomputer kunnen gamers gebruikmaken van zowel de klassieke controller als de bewegingsgevoelige Kinect-camera. Beiden worden in de doos meegeleverd.

De controller kan draadloos gebruikt worden of via een Micro USB-kabel aangesloten worden op de spelcomputer. De Kinect-sensor is via een kabel verbonden met de spelcomputer. De camera herkent meer bewegingen, kan geluiden beter onderscheiden en maakt beelden in een hogere beeldkwaliteit dan zijn voorganger.

In juni maakte Microsoft al bekend dat Xbox One 499 euro moet kosten. Dat is honderd euro meer dan dat Sony vraagt voor de basisversie van PlayStation 4.


Headset standaard meegeleverd bij Xbox One

Nintendo's gamescom-games

Nintendo heeft vandaag aangekondigd welke games je op de gamescom zal kunnen spelen. Zowel Wii U als 3DS zijn vertegenwoordigd, maar het is duidelijk dat Nintendo meer aandacht aan eerstgenoemde wil besteden. De volledige lijst vind je hieronder.

Wii U

Pikmin 3
The Wonderful 101
The Legend of Zelda: The Wind Waker HD
Sonic Lost World
Wii Party U
Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Super Mario 3D World
Wii Karaoke U
Mario Kart 8

Nintendo 3DS

Pokémon X and Pokémon Y
Professor Layton and the Azran Legacy
The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Payday 2 winstgevend voor release

Volgens een uitspraak van ontwikkelaar Starbreeze Studios is al het geld dat uitgever 505 Games in Payday 2 geïnvesteerd heeft, terugverdiend door pre-orders. Het geld dat in de toekomst door verkoop van de game verdiend wordt, is dus enkel winst.

"Today Starbreeze has once again demonstrated that our strategy of focusing on our own properties is correct." Not only have we managed to deliver a desirable product in Payday 2 but also executed a promotion that few companies of our size can."

"We now look forward to the royalty income that can secure the company's development of its own IP in the future. That Payday 2 generates revenue for the company six days before the release is of course very unusual for games of this size and strengthens the long-term nature of our strategy." aldus Starbreeze-CEO Bo Andersson-Klint.

Payday 2 verschijnt op 13 augustus voor Steam en op 16 augustus voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Campagne ArmA 3 uitgesteld

Uitgever Bohemia Interactive heeft bekendgemaakt dat de verhaalmodus van ArmA 3 pas verschijnt na de release van de game, op 12 september.

De campagne wordt op een latere datum uitgegeven in de vorm van 3 gratis DLC's: 'Survive', 'Adapt' en 'Win'. Het eerste deel zou een maand na de release vrijgegeven worden. 

Volgens de uitgever is het uitstel te danken aan het moeilijke ontwikkelingsproces dat de derde ArmA-game moest doorlopen, zoals de arrestatie van twee ontwikkelaars in Griekenland die beschuldigd werden van spionage.

ArmA 3-projectleider Joris-Jan van 't Land had het volgende te zeggen over de kwestie: "This was not a decision we made lightly. As game creators, we love developing and playing through campaigns so, to those awaiting ours, we say: sorry for the delay. After talking a lot about a focus on quality over the last year, it simply did not feel right to compromise now. Rather than pushing back the entire game, we launch this year with an awesome package - a splendid kick off for the ArmA 3 experience."

ArmA 3 verschijnt op 12 september voor pc. De bètaversie is nu speelbaar via Steam.

Schietspel Arma 3 niet in de schappen (Foto: Novum)

Ontevreden Langeveld vertrekt bij Orica-Greenedge

Sebastian Langeveld rijdt volgend jaar niet meer voor Orica-Greenedge. De Lissenaar heeft besloten zijn contract niet te verlengen, zegt zijn zaakwaarnemer Martijn Berkhout donderdag tegen Cyclingnews. Langeveld is niet tevreden met de steun die hij kreeg tijdens de voorjaarsklassiekers.

"Sebastian is 28, en dit zijn cruciale jaren voor hem, dus heeft hij een team nodig dat voor honderd procent is gericht op klassiekers", zegt Berkhout. Volgens hem zijn er meerdere teams geïnteresseerd in de diensten van Langeveld. Een van die ploegen zou Team Sky van tourwinnaar Chris Froome zijn, maar dat wil Berkhout niet bevestigen.

Ook zegt Berkhout dat een terugkeer naar een Nederlands team niet waarschijnlijk is. Van 2007 tot en met 2011 reed Langeveld voor Rabobank. Hij rijdt deze maand in de Nederlands-Belgische Eneco Tour.

In Australische dienst bleven grote overwinningen voor Langeveld uit. Dit seizoen waren een vijfde plaats in de E3 Prijs, een zevende plaats in Parijs-Roubaix en een derde plaats op het Nederlands kampioenschap zijn opvallendste prestaties.

Jens Keukeleire blijft wel aan Orica-Greenedge verbonden. De 24-jarige Belg heeft zijn contract met twee seizoenen verlengd, waardoor hij nu tot eind 2015 vastligt. Keukeleire is net als Langeveld bezig aan zijn tweede jaar in Australische dienst.

Keukeleire kende geen twijfels over de contractverlenging. "Ik ben hier de afgelopen twee jaar erg gelukkig geweest", zegt hij. "Het belangrijkste voor mij is het feit dat ik heb kunnen groeien." De Belg werd dit jaar onder meer zevende in Dwars door Vlaanderen en 74e in de Giro d'Italia.

Metrostation te koop in Londen

De locatie is perfect, maar het uitzicht laat wellicht te wensen over. In een van de duurste buurten van Londen staat een bijzonder stukje onroerend goed te koop: een in onbruik geraakt metrostation waar in de Tweede Wereldoorlog Brits luchtafweergeschut werd gestald.

Station Brompton Road, in het westen van de stad, wordt door het Britse ministerie van defensie in de verkoop gedaan. Dat schafte het station aan in de jaren dertig, nadat het voor reizigers gesloten was, maar is tegenwoordig op de bezuinigingstour.

De vraagprijs is met twintig miljoen pond (23 miljoen euro) niet mals, maar daarvoor krijg je wel 2600 vierkante meter boven- en ondergrondse ruimte. "Een prachtig buitenkansje voor een renovatieproject", aldus makelaar Simon Hodson woensdag.

Beer stapt op jetski

Een bruine beer heeft maandag in Alaska geprobeerd een rondje te varen op een jetski. De jonge beer was op onderzoek uit aan de rand van de Naknek River in het zuiden van Alaska toen hij de aangelegde waterscooter beklom en inspecteerde. Dat schrijft de Amerikaanse krant Alaska Dispatch.

Omstander Graham Morrison maakte een foto van het tafereel. De sleutel van de jetski ontbrak, waardoor de beer geen gevaar op het water kon vormen. Volgens Morrison beklom de beer de jetski om dichter bij zijn moeder te komen die in het water wat vis wegwerkte. De jetski raakte niet beschadigd.

Winst en leiderstrui Van Hummel in Noorwegen

Kenny van Hummel heeft de eerste etappe gewonnen van de Artic Tour of Norway. De sprinter van Vacansoleil-DCM bleef in de massasprint zijn ploeg- en landgenoot Barry Markus voor. Rudiger Selig werd derde.

De vierdaagse koers, die voor het eerst wordt gehouden, begon met een etappe van 192 kilometer. Daarin was de Belkin-ploeg het meest actief, want onder andere Sep Vanmarcke en Lars Petter Nordhaug gingen ten aanval. Op het eind ging ook Paul Martens nog ervandoor, maar hij werd vlak voor het einde ingelopen waarna een massasprint volgde.

Munsterman: "We hebben fouten gemaakt"

Joop Munsterman beseft dat FC Twente de afgelopen jaren enigszins boven zijn stand heeft geleefd. De club moet deze zomer de hand op de knip houden. De Tukkers werden in 2010 landskampioen, waarna het stadion werd uitgebreid en de begroting omhoog ging.

Diverse topspelers werden voor veel geld gehaald, maar vervolgens ging het bergafwaarts. Na de tweede plek in 2011 volgde twee keer de zesde plaats op de eindrangschikking.

"We hebben fouten gemaakt, zoals iedere club. Van sommige spelers kun je achteraf concluderen dat ze niet gebracht hebben wat we ervan verwachtten", zegt voorzitter Munsterman in gesprek met Voetbal International. Twente heeft de transferinkomsten van Nacer Chadli en Leroy Fer gebruikt om schulden af te lossen.

Munsterman staat ondanks de mindere fase nog steeds achter zijn beleid. "Als je naar de grote lijn kijkt, kun je niet zeggen dat ons technische beleid slecht is geweest. We zijn kampioen geworden, we hebben jaren achtereen winst gemaakt op onze transferbalans."

UEFA schorst omgekochte arbiters

Voetbalbond UEFA heeft twee scheidsrechters uit Armenië voorlopig geschorst, omdat ze een duel in de voorronde van de Europa League hebben beïnvloed. Andranik Arsenyan en zijn assistent Hovhannes Avagyan leidden het duel tussen FC Inter Turku en Vikingur (0-1).

Het fraude detectiesysteem van de UEFA ontdekte dat er verdacht veel geld op deze wedstrijd werd ingezet. De arbiters werden daarop ondervraagd. Beide Armenen hebben inmiddels schuld bekend. Op 22 augustus dient de zaak voor de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond. De arbiters hangt een levenslange schorsing boven het hoofd.

Herstelde Abidal opgenomen in Franse selectie

Eric Abidal maakt voor het eerst sinds zijn levertransplantatie deel uit van de nationale selectie van Frankrijk. Dat maakte bondscoach Didier Deschamps donderdag bekend. De 33-jarige Abidal speelde zijn laatste interland in februari 2012. Frankrijk treft volgende week België in een oefenduel.

Abidal kreeg vorig jaar april een nieuwe lever vanwege een tumor. Als gevolg daarvan kwam hij het afgelopen seizoen slechts drie keer uit voor zijn club FC Barcelona. Deze zomer vertrok de verdediger naar AS Monaco.

Löw laat Schweinsteiger, Götze en Kroos thuis

Joachim Löw heeft Bastian Schweinsteiger en Mario Götze buiten de selectie gelaten voor het oefenduel tegen Paraguay van woensdag. Volgens de Duitse bondscoach heeft het tweetal van Bayern München tijd nodig om volledig fit te worden. Een derde Bayern-middenvelder, Toni Kroos, ontbreekt wegens de bevalling van zijn vrouw.

Door het niet selecteren van Götze, Schweinsteiger en Kroos is Bayern geen hofleverancier van de Mannschaft. Die eer valt rivaal Borussia Dortmund met vijf spelers ten deel. Landskampioen Bayern levert vier Duitse internationals.

Löw ziet het treffen van woensdag in Kaiserslautern als een 'welkome gelegenheid om te wennen aan de Zuid-Amerikaanse stijl van spelen'. De Duitsers gaan met zestien punten uit zes duels ruimschoots aan de leiding in kwalificatiegroep C. Plaatsing voor het WK in Brazilië lijkt hun nauwelijks meer te kunnen ontgaan.

Estlandse zwemcoach Borzov levenslang geschorst

Wereldzwembond FINA heeft de Estlandse zwemcoach Nikolai Borzov donderdag voor het leven geschorst. De Estlandse antidopingautoriteiten hebben ontdekt dat Borzov anabole steroïden in een drankje van zijn pupil Anita Stepanenko heeft gegooid, zonder dat zij daarvan op de hoogte was, aldus de FINA.

Stepanenko testte in mei positief op het verboden middel stanozolol bij een landenwedstrijd tussen Estland en Finland. Ze werd vervolgens voor een jaar geschorst. Op 22 juli mag Stepanenko weer in actie komen.

Lyon laat Lopez naar Qatar vertrekken

Lisandro Lopez verlaat Olympique Lyon en tekent waarschijnlijk bij het Qatarese Al-Gharafa. De Argentijnse spits had om privéredenen een transferverzoek ingediend, meldt Lyon donderdag in een verklaring.

De Argentijn voert momenteel contractbesprekingen met Al-Gharafa en moet de medische keuring nog doorstaan. Als de overgang is afgerond brengt Lyon meer informatie naar buiten.

De Fransen betaalden FC Porto vier jaar geleden 24 miljoen euro voor de zevenvoudig international. Hij scoorde vervolgens in 119 duels 59 goals voor Lyon. Dinsdag hielp hij de club via Grasshopper naar de laatste kwalificatieronde in de Champions League. Daarin is PSV mogelijk de tegenstander.

Atletiekbond wil dopingzondaars harder aanpakken

De internationale atletiekfederatie IAAF wil dopingzondaars weer voor vier jaar gaan schorsen. De IAAF gaat daarnaast druk uitoefenen op de mondiale antidopingautoriteit WADA om hetzelfde te doen. De IAAF-leden stemden donderdag onder applaus in met dat laatste besluit.

Betrapte atleten worden nu vaak voor twee jaar of minder geschorst. De IAAF vindt dat de vierjarige schorsing moet gaan gelden voor sporters die 'serieuze overtredingen' hebben begaan. Wat dat precies inhoudt is nog niet helder.

In november wordt in Johannesburg gestemd over nieuwe WADA-richtlijnen, die in 2015 van kracht moeten worden. De IAAF hoopt dat daar wordt ingestemd met zwaardere straffen voor dopingzondaars.

Topatleten als Tyson Gay en Asafa Powell werden afgelopen maand betrapt op doping. Veel ogen zullen vanaf zaterdag gericht zijn op Moskou. Daar begint dan het WK atletiek.

Programma's TV Lab maandag al online

Alle programma's van TV Lab, de experimentele themaweek van Nederland 3, kunnen maandag al online worden bekeken. Het is voor het eerst dat de nieuwe programma's worden aangeboden op internet, nog voordat ze op televisie zijn uitgezonden.

"Binnen het experimentele karakter van TV Lab past het dat we als NPO ook experimenteren met het inspelen op veranderend kijkgedrag", legt netmanager van Nederland 3 Roek Lips uit in een verklaring. "Juist omdat we kijkers met TV Lab actief oproepen om hun stem te laten horen, willen we hun de kans bieden de programma's te kijken wanneer het hen het beste uitkomt."

Van maandag 12 tot vrijdag 16 augustus staat Nederland 3 voor het vijfde jaar op rij in het teken van nieuwe programma's. Het zijn er dit jaar elf. Kijkers mogen vervolgens stemmen welk format volgens hen een plek op televisie verdient.

Onder de programma's van TV Lab is onder meer de nieuwe show Ali B en de veertig wensen, waarin de rapper levenslang gekoesterde wensen van (hoog)bejaarden in vervulling laat gaan. Verder staat er onder meer een boksprogramma met Arnold Vanderlyde op het programma en voor het EO-programma Ik Kom bij Je Slapen helpt presentator Manuel Venderbos dertigers in een quarterlifecrisis.

Onderzoek naar uitzetting doodziek meisje

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie stellen een onderzoek in naar de uitzetting van het Georgische meisje Renata. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bekendgemaakt.

Uit het gezamenlijke onderzoek moet blijken of medisch juist is gehandeld. Het 6-jarige meisje was volgens haar advocaat al weken ziek en bleek een dag na haar uitzetting in november 2012 acute leukemie te hebben.

Renata verbleef van 13 juni 2012 tot 26 november 2012 in Nederland, samen met haar vader, moeder, zus en grootmoeder. "Bij mijn diensten was op geen enkel moment bekend dat Renata toen zij in Nederland verbleef leed aan acute leukemie." Teeven 'betreurt het ten zeerste' dat Renata ernstig ziek is.

Volgens Teeven zijn er 'verschillende contactmomenten' geweest tussen Renata, haar ouders en 'medisch deskundigen'. Een zogeheten fit-to-flykeuring, waarbij wordt bekeken of het verantwoord is een asielzoeker op het vliegtuig te zetten, was volgens Teeven niet aan de orde 'omdat er geen medische indicaties bekend waren die daar aanleiding toe gaven'.

Renata en haar familie zijn afkomstig uit Georgië. Ze zijn uitgezet naar Polen, omdat ze eerder in dat land hadden verbleven. Volgens Europese regels kunnen ze daarom alleen in Polen asiel aanvragen.

Baby geboren in Duitse trein

Een Duitse vrouw is donderdagmorgen van een dochter bevallen op het toilet van een forensentrein. Tussen Leipzig en Halle begonnen plotseling de weeën. Omdat in de trein geen arts zat, deden twee medereizigers dienst als vroedvrouw, meldden Duitse media.

De machinist belde een arts, maar toen die op het station van Halle arriveerde bleek de bevalling al voltooid. Moeder en baby zijn naar het ziekenhuis gebracht. Ze maken het goed.

Voor de baby heeft de aparte geboorteplaats ook nog een voordeeltje. De regionale afdeling van vervoerbedrijf Deutsche Bahn zag er wel een goede reclamestunt in. Het bedrijf heeft toegezegd dat het kind een leven lang gratis mag reizen met treinen in de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen.

Baby geboren in Duitse forensentrein
Baby geboren in Duitse trein (Foto: ANP)

Moszkowicz opnieuw op vingers getikt

Bram Moszkowicz is opnieuw door de Amsterdamse Raad van Discipline op de vingers getikt. De reeds van het tableau geschrapte advocaat kreeg maandag in twee verschillende tuchtzaken een reprimande. Opnieuw is gebleken dat Moszkowicz vaak zijn afspraken niet nakwam en onbereikbaar was.

In de eerste zaak uit 2011 werd Moszkowicz ingehuurd voor rechtsbijstand aan een minderjarige. Na het versturen van een declaratie van vijfduizend euro was de raadsman echter niet meer te bereiken. Afspraken werden afgezegd en de zaak werd uiteindelijk overgenomen door een collega.

In de andere zaak uit 2008 had Moszkowicz niet duidelijk aangegeven wat de kosten voor zijn diensten zouden zijn. Bovendien zou hij voor een bedrag van bijna veertigduizend euro 'excessief' hebben gedeclareerd. De raad kan niet direct vaststellen dat daar inderdaad sprake van is geweest maar plaatst wel vraagtekens bij de in rekening gebrachte tijd.

Hoewel Moszkowicz een fikse rekening opmaakte, had hij ook in deze zaak nauwelijks zelf aan het dossier gewerkt. Hij kwam slechts naar één zitting en liet de rest over aan kantoorgenoten. Bovendien heeft hij niet tot nauwelijks met degene gesproken die hem had ingehuurd. Volgens de raad was de door Moszkowicz verleende rechtsbijstand 'onder de maat'.

De 53-jarige Moszkowicz werd in april uit zijn ambt gezet. Het hof in Den Bosch bevestigde een eerdere beslissing daarover van de Raad van Discipline. Moszkowicz nam grote sommen contant geld aan van cliënten zonder dit te melden en miste verplichte bijscholingscursussen. Ook zijn administratie was niet op orde.

'Uitgezette hongerstakers aan lot overgelaten'

Twee hongerstakers die vorige week werden uitgezet naar Guinee worden aan hun lot overgelaten. Dat zei advocaat Meindert Stelling donderdag in het radioprogramma DeGids.FM. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegde eerder toe dat de twee gedurende drie maanden medische zorg zouden krijgen.

Die afspraak wordt nu geschonden, stelt de advocaat. Het duo verkeert volgens hem momenteel in erbarmelijke omstandigheden. Ze zouden aan de diarree zijn en er zou cholera heersen op de plek waar ze nu verblijven. Inmiddels worden ze volgens Stelling geholpen door particulieren.

In eerste instantie werden de twee volgens de advocaat per ambulance naar een kliniek gebracht. "Maar daar was niet voor betaald, dus ze stonden de volgende dag weer buiten", zei hij in het programma. De advocaat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gesommeerd de afspraken alsnog na te komen.

Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat alles geregeld was met de kliniek. "Wij hebben de zorg en de betaling geregeld", aldus de zegsvrouw. "Als zij daar vervolgens geen gebruik van maken, is dat aan hen."

Vorige week ontstond ook al ophef rondom de medische zorg aan een asielzoeker. Toen bleek dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) eind vorig jaar een 6-jarig meisje had uitgezet. Het meisje was toen al wekenlang ziek, maar haar klachten zouden in het asielzoekerscentrum zijn genegeerd. Een dag na de uitzetting werd acute leukemie geconstateerd.

Dit voorjaar kwam Teeven in politieke problemen naar aanleiding van de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov, die zelfmoord pleegde voordat hij zou worden uitgezet. Zes oppositiepartijen steunden een motie van wantrouwen.

Reljongeren recreatieplas op vrije voeten

De acht jongeren die nog vastzaten voor openlijke geweldpleging bij de Haarrijnseplas bij Vleuten zijn woensdagavond vrijgelaten. Ze moeten zich half november voor de rechter verantwoorden. Dat laat het Openbaar Ministerie donderdag weten.

De jongeren maakten deel uit van twee groepen die maandagavond aan het ruziën waren. Toen de politie hen weg wilde sturen, werden agenten bekogeld met stenen en flessen. De politie greep in met pepperspray.

De officier besloot dat de jongeren de behandeling van hun zaak bij de kinderrechter in vrijheid mogen afwachten. Van de acht zijn er zeven minderjarig. Ze zijn afkomstig uit Utrecht, Vleuten, Zeist, Maarssen en Weesp en worden naast openlijke geweldpleging verdacht van mishandeling, bedreiging, belemmering en verzet bij hun aanhouding. De jongeren in de leeftijd van 17 tot 21 was al eerder een gebiedsverbod opgelegd.

De drie andere verdachten mochten al eerder naar huis. Een van hen is al op de bon geslingerd omdat hij geen identiteitskaart bij zich had, een ander moet ook voor de rechter verschijnen vanwege bedreiging. De zaak van de derde verdachte is geseponeerd omdat er onvoldoende bewijs is.

Het OM roept getuigen op om beeldmateriaal van het incident bij de politie in te leveren.

Protest tegen kabinet

Ambtenarenvakbond Abvakabo heeft donderdagmiddag actiegevoerd in Den Haag tegen het kabinetsbeleid. Op de actie waren enkele honderden mensen afgekomen, onder wie thuiszorgmedewerkers van Sensire die zich verzetten tegen hun ontslag.

Tijdens de bijeenkomst op het Plein werd het resultaat gepresenteerd van de actie 'Ga in mijn schoenen staan en verdien eraan', waarmee de vakbond ideeën heeft verzameld om premier Mark Rutte (VVD) te inspireren. Het gaat onder meer om voorstellen om de thuiszorg te verbeteren. Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk overhandigt die ideeën bij Ruttes ministerie.

De actie vond plaats tegenover de Tweede Kamer, maar die is nog steeds met zomerreces. Niettemin sprak Van Brenk van een goede timing. Het kabinet komt binnenkort weer bijeen om te praten over de begroting voor 2014, dus ze kunnen alle ideeën daar mooi bij betrekken, zei ze.

Bij het protest was ook FNV-voorzitter Ton Heerts aanwezig. Hij herhaalde nog eens dat hij zich verzet tegen de extra zes miljard aan bezuinigingen. Ook zei de vakcentralevoorzitter dat de nullijn voor ambtenaren van tafel moet.

Ook stak hij de thuiszorgmedewerkers een hart onder de riem. Hij noemde de ontslagen bij Sensire 'echt onaanvaardbaar' en 'schandalig'. Volgens hem zijn de ontslagen niet nodig. De FNV gaat daarover volgende week in gesprek met Sociale Zaken, zei hij. Ook riep hij gemeenten op zich van hun goede kant te laten zien, zodat de thuiszorgmedewerkers niet onnodig maanden in onzekerheid verkeren.

PSV-smaakmaker Bakkali geselecteerd voor België

Bondscoach Marc Wilmots heeft de 17-jarige Zakaria Bakkali geselecteerd voor het nationale team van België. Dat maakte de nationale voetbalbond donderdag bekend. De rappe vleugelspeler maakte indruk in zijn eerste drie duels in de Eindhovense hoofdmacht.

Bakkali werd nog nooit geselecteerd voor de Rode Duivels. Hij kan er daarom nog voor kiezen om voor Marokko uit te komen.

België treft volgende week Frankrijk in een oefenduel. Wilmots laat ook de 21-jarige Koen Casteels van TSG Hoffenheim debuteren in de selectie. Onder anderen de geblesseerde Thomas Vermaelen van Arsenal mist de wedstrijd.

Naast Bakkali is alleen Ajacied Toby Alderweireld actief in Nederland. Met Jan Vertonghen, Jelle Van Damme (Ajax), Moussa Dembélé, Sébastien Pocognoli (AZ), Nacer Chadli (FC Twente), Timmy Simons en Dries Mertens (PSV) zijn er wel veel voormalige eredivisiespelers uitverkoren.

Shakhtar trekt portemonnee voor Braziliaan Bernard

Shakhtar Donetsk heeft opnieuw een Braziliaan aan de selectie toegevoegd. De Oekraïense landskampioen maakte donderdag de komst van Bernard openbaar. De 21-jarige middenvelder komt over van Atletico Mineiro en kost Shakhtar 25 miljoen euro. Bernard is al de elfde Braziliaan in de selectie van Shakhtar.

Het kapitaalkrachtige Shakhtar kan het zich veroorloven de portemonnee te trekken na de miljoenentransfers van Fernandinho en Henrikh Mkhitaryan. De middenvelders vertrokken voor veel geld naar respectievelijk Manchester City en Borussia Dortmund.

Vijfvoudig international Bernard brak in 2011 door bij Atletico Mineiro en kwam sindsdien tot 62 competitiewedstrijden en twaalf goals. Met zijn club legde Bernard vorige maand beslag op de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League.

Bij Atletico Mineiro acteerde Bernard op het middenveld aan de zijde van Ronaldinho, voormalig wereldvoetballer van het jaar.

De vonken vliegen er vanaf vannacht

Project Spark was één van de meest bijzondere Xbox One-titels van de afgelopen E3. Het is echter al enige angstvallig tijd stil rond deze game, maar daar komt als het aan Team Dakota ligt, vannacht verandering in.

Team Dakota wil namelijk vannacht, om half twee, ons doormiddel van gloednieuwe gameplaybeelden, waaronder het creëren, delen en speel-elementen een nieuwe indruk van Project Spark geven. Ook zullen er aankondigingen zijn betreffende Gamescom, de beta en sluiten ze af met een Q & A-sessieDe livestream is te volgen via Twitch LiveStream.

Mocht je vergeten zijn wat voor een game Project Spark is, dan kun hieronder de E3-beelden bekijken.

Kerkhove verrast Klaffner in Koksijde

Lesley Kerkhove heeft donderdag in de tweede ronde van het ITF-toernooi in Koksijde voor een verrassing gezorgd. Ze elimineerde op het Belgische gravel de als eerste geplaatste Melanie Klaffner uit Oostenrijk. Het werd 7-5, 1-6 en 6-2 voor Kerkhove, die in de kwartfinale op Lena-Marie Hofmann uit Duitsland of de Tsjechische Tereza Smitkova (6) stuit.

Kerkhove is in navolging van Cindy Burger de tweede Nederlandse die in Koksijde tot de laatste acht reikt. Mogelijk komt daar nog de naam van Richel Hogenkamp bij. De Doetinchemse moet dan wel haar wedstrijd tegen Myrtille Georges uit Frankrijk winnen.

Angst heerst onder Egyptische christenen

Het was avond en ze marcheerden met tienduizend door de straten van Assiut. De leuzen waren veelzeggend. "Islamitisch. Islamitisch. Ondanks de christenen." Kinderen kalkten op de muren 'Boycot de christenen'. Een volwassene hield toezicht op hun 'werk'.

Assiut ligt vierhonderd kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro. Van de één miljoen inwoners van Assiut is veertig procent christen. De christenen in Egypte zijn kopten. Sinds de val van president Mohammed Morsi op 3 juli hebben islamisten de haatcampagne tegen de kopten opgevoerd. Volgens hen hebben de kopten de hand gehad in Morsi's afzetting door het leger.

'Tawadros is een hond' staat er op een muur in Assiut, in een verwijzing naar de patriarch van de kopten, Tawadros II. Huizen en winkels van christenen, alsmede hun kerken, zijn beklad met grote rode x-vormige kruisen. Zestien maatschappelijke organisaties hebben de nieuwe Egyptische machthebbers inmiddels gevraagd de christenen, die tien procent van de bevolking van Egypte uitmaken, beter te beschermen. "Zij, de islamisten, zullen niet stoppen zolang ze kunnen doen en laten wat ze willen zonder angst of de noodzaak verantwoording af te leggen", aldus Hossam Nabil (38), juwelier in Assiut. "Ze zijn met zovelen en op een dag zullen ze onze winkels vernielen. Ze trekken met hun vinger langs hun keel om te suggereren dat ze ons zullen afslachten. Of ze schreeuwen Morsi's naam in ons gezicht."

Assiut kent een zwak bestuur en het geloof is er sterk. Tegen de kopten gerichte graffiti wordt niet eens meer weggehaald omdat de teksten er binnen de kortste keren toch weer staan. De christenen blijven ondertussen zoveel mogelijk thuis. Degenen die het zich kunnen veroorloven verlaten de stad. Kerken hebben hun dagactiviteiten tot het barre minimum beperkt. "We hebben dit soort vervolging nog nooit meegemaakt. We worden elke dag beledigd", zegt Nevine Kamal (40), apotheker en moeder van twee. "We zijn boos en gefrustreerd, maar we gaan niet uit Assiut weg. Mijn kinderen willen wel weg en geloven mij en mijn man niet dat alles snel beter zal worden. Ik geloof persoonlijk dat uit dit alles iets goeds voortkomt voor onszelf en het land. Wij dachten dat de Moslimbroederschap tachtig jaar zou regeren, maar ze zijn na een jaar weg. Wie had dat gedacht?"

Sinds 3 juli zijn er zeven kopten gedood in Egypte, één in Assiut. Tientallen zijn bij tegen hen gericht geweld gewond geraakt. Deze week bestormde een massa van duizenden mensen woningen en winkels van christenen in Minya. Er vielen achttien gewonden bij het geweld. Aanleiding vormde een ruzie over een liedje dat op de radio te horen was, waarin het leger werd geprezen.

De kopten hielden zich lange tijd buiten de Egyptische politiek. Sinds de volksopstand die oud-president Hosni Mubarak ten val bracht claimen de christenen echter een rol in het landsbestuur. Tawadros II uitte openlijk kritiek op Morsi en riep zijn volgelingen op politiek actief te worden. Veel christenen leven echter op het platteland, waar de meest fanatieke islamisten het voor het zeggen hebben. Gedurende Morsi's presidentschap spraken hardliners in de Moslimbroederschap steeds vaker over de christenen als 'vijanden van de islam'. De kopten werden gewaarschuwd zich goed te realiseren dat ze maar een minderheid vormen in Egypte. "Degenen die ons haten worden misleid", zegt monnik Martyra. "Ik zit hier veilig in het klooster, maar ik maak me grote zorgen, en ik bid voor degenen die buiten deze muren leven en kinderen hebben."

Bruce Willis eiste een miljoen dollar per dag

Bruce Willis vroeg voor zijn rol in The Expendables 3 vier miljoen dollar. De acteerklus zou hem ongeveer vier dagen kosten. Willis werd drie miljoen dollar geboden, maar hij wilde voor minder dan vier miljoen niet meedoen. Dat zegt een ingewijde tegen The Hollywood Reporter. Uiteindelijk werd Willis vervangen door Harrison Ford.

Dinsdag twitterde Sylvester Stallone, die de hoofdrol speelt en het scenario voor de film schreef, dat hij Willis uit de cast had geschopt omdat hij te lui en hebzuchtig zou zijn. "Willis wilde een miljoen dollar per dag. Stallone en alle andere betrokkenen zeiden nee", aldus de bron.

"Volgens mij was Bruce nogal verbaasd dat hij binnen 72 uur was vervangen door Harrison Ford", gnuift de bron. "En Ford is een betere acteur, een veel aardiger persoon en een interessantere richting voor de film." Welke rol Ford gaat spelen is nog niet bekend.

In The Expendables 3 speelt Stallone weer aanvoerder Barney Ross en keren onder anderen Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren en Mickey Rourke terug. Verder hebben Mel Gibson, Jackie Chan, Wesley Snipes en Milla Jovovich zich bij de cast gevoegd. The Expendables 3 verschijnt volgend jaar augustus in de Nederlandse bioscoop.


Bruce Willis eiste een miljoen dollar per dag (Foto: Novum)

Hulk Hogan werkt aan film over zijn leven

De Amerikaanse bodybuilder Hulk Hogan is bezig met een film over zijn leven. Dat vertelde hij aan een verslaggever van entertainmentwebsite TMZ op een vliegveld in New York.

Volgens Hogan zou zijn 23-jarige zoon Nick uitermate geschikt zijn om de hoofdrol op zich te nemen. "Hij zou perfect zijn", antwoordde de worstelaar op de vraag of zijn zoon in aanmerking zou komen.

Hulk Hogan begon zijn carrière als bodybuilder. Begin jaren tachtig brak hij bij het grote publiek door als showworstelaar. Ook speelde de geweldenaar in talloze films, zoals Rocky 3 en Muppets from Space. De afgelopen jaren is hij vooral op de Amerikaanse buis te zien in realityshows. Zondag hoopt de blonde klerenkast zijn zestigste verjaardag te vieren.


Hulk Hogan werkt aan film over zijn leven (Foto: Novum)

Weer zes man doodgedroned

Opnieuw hebben de Amerikanen een droneaanval uitgevoerd op terroristen van Al-Qaida in Jemen. Donderdag werd een auto met zes extremisten in de provincie Marib het doelwit. Het voertuig vloog in brand en de zes, vijf Jemenieten en een Arabier, vonden de dood. Dit hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdienst gezegd.

In minder dan twee weken tijd hebben de Amerikanen nu al zes droneaanvallen op doelen in Jemen uitgevoerd. Washington beschouwt de Jemenitische tak van Al-Qaida als een van de gevaarlijkste terreurgroepen ter wereld. Washington en Londen hebben inmiddels vanwege een zeer serieuze terreurdreiging hun ambassadepersoneel uit Jemen geëvacueerd. Ook Nederland heeft zijn ambassadestaf uit Sanaa weggehaald.

De Jemenitische autoriteiten zeiden woensdag dat zij een terreurplan van Al-Qaida om twee steden in het zuiden van het land in te nemen hebben verijdeld. De militanten zouden na de inname van de steden strategisch gelegen havens en gascomplexen hebben willen aanvallen.

Vietnamese bosmensen na veertig jaar gevonden

Meer dan veertig jaar geleden, tijdens de Vietnamoorlog, vluchtten Ho Van Thanh en zijn zoon Ho Van Lang de jungle in. Woensdag werden ze daar ontdekt door een aantal speurders van de politie. De vader is 82, de zoon 41.

Het duo trok de jungle in nadat het huis van Ho Van Thanh door een bom was verwoest. Daarbij stierven zijn vrouw en twee van zijn kinderen.

In het oerwoud maakten de twee zelf bijlen en messen. Ze leefden van cassave, mais, bladeren en dieren die ze vingen en slachtten. Het duo leefde in zelfgebouwde boomhutten. Kleding maakten ze van boomschors.

De vader, die in slechte gezondheid verkeert, spreekt maar een paar woorden van het dialect van de regio waar ze werden gevonden. De zoon doet dat ook. Verder communiceren ze in gebarentaal.

De twee werden ontdekt door boeren uit Tra Hot in Centraal-Vietnam toen die veertig kilometer diep in het bos hout gingen kappen. De boeren waarschuwden de autoriteiten die de speurders op pad stuurden.

Le Van Vuong, locoburgemeester van Tra Hot, verklaarde in een Vietnamese krant dat de twee schuw zijn en bang voor vreemden. Als er veel mensen op hen af komen raken ze in paniek.

De twee zijn naar Thang Tra Room gebracht, waar ze worden opgevangen en verzorgd. Ze worden ook bewaakt. Met name de zoon heeft de neiging weg te vluchten, terug naar het bos.

Paardenbeul slaat weer toe

In het Vlaamse Beverlo is dinsdagnacht een veulen van enkele maanden oud zwaar verminkt met een mes, schrijft de Belgische krant De Standaard. Paarden in de regio rond Beverlo, vlak over de grens bij Eindhoven, zijn al jarenlang slachtoffer van ernstige mishandelingen door een paardenbeul.

Het paard uit Beverlo was volgens een politiewoordvoerder 'ernstig toegetakeld'. "Vanaf schouderhoogte zijn over de volledige rechterflank inkepingen met een mes gemaakt", aldus zonechef Bertie Hamaekers tegenover de Belgische krant. Een dierenarts gaf het dier een kalmeringsspuit, waarna het werd geopereerd.

Paarden in de regio rond Beverlo en Sint-Truiden worden vaker verminkt. In juli waren meerdere viervoeters slachtoffer van geweld. Ook in 2009 en 2011 werden paarden in deze regio verminkt. Het is altijd onduidelijk gebleven wie er achter de verminkingen zit.

De politie roept eigenaars van paarden op hun dieren in een stalling te zetten of op een plaats met veel sociale controle. Er worden extra patrouilles uitgevoerd, maar dat is volgens de politie moeilijk omdat de weides ver uit elkaar liggen.

Misofonie: ik heb óók een stoornis! (1)

Ik herkende zo veel in dat artikel! Het geluid van nagels die geknipt worden. Zelfs als ik er maar aan dénk, krijg ik al kippenvel. Ademhalen, snuiven, snurken, inderdaad allemaal geluiden om gek van te worden! Mensen die op wortels knagen, geritsel van zakjes in de bioscoop, mensen die achter mekaar hun glas leegdrinken met een klokkend geluid van de keel… Wat heerlijk, om nu eindelijk weer eens te kunnen zeggen hoe verschrikkelijk ik me daar aan stoor!

[Upd] Nijmeegs bedrijf vindt eigen troep op de stoep

Personeel van een Nijmeegs bedrijf dat fondsen werft voor goede doelen, toverden afgelopen zondagavond een strandje aan de waal om tot vuilstortplaats tijdens een personeelsuitje, zo meldt omroep Gelderland.

De personeelsleden werden dinsdagochtend onaangenaam verrast door een berg afval voor hun deur. Het bleek hun eigen afval dat zij niet hadden opgeruimd na een barbecue op het strandje.

De uitvoerder van deze variatie op de grap met de hondendrol was Nijmegenaar Jeroen van Deelen. Hij liet die avond zijn hond uit op dat strand en zag daar de feestende personeelsleden. Jeroen maakte nog even een praatje met de feestneuzen en verzocht hun vriendelijk om na afloop wel de rommel op te ruimen. Ter ondersteuning bood hij ook nog een grote afvalzak aan.

Toen van Deelen de daaropvolgende maandag wederom het strand bezocht zag hij een grote bende. Hij besloot om het personeel van het bedrijf duidelijk te maken dat dit erg asociaal was en verzamelde al het afval voor het goede doel, een schoner strand.

Het verzamelde afval doneerde hij die maandagavond terug aan de fondsenwerver, die dinsdagochtend vreemd opkeken. Jeroen was wel zo vriendelijk geweest om de herkomst van de gebruikte goederen te vermelden middels een grote poster bij het afval waarop in niet mis te verstane bewoording stond aangegeven dat zij dit hadden moeten opruimen.

De goedendoelenmannen wilde niet met omroep Gelderland hierover spreken maar hadden wel een goed gesprek met Jeroen. Deze wilde wel aan de omroep kwijt dat de besturende laag verklaarde eerder te zijn vertrokken en daarom. Ook is er toegezegd dat men de feestbeesten zal aanspreken op hun gedrag.

Jeroen vindt dat eigenlijk wel wat magertjes, hij had gehoopt op een excuus en eventueel een strafexpeditie voor de vervuilers om het strand een keer schoon te maken.

Update 12.40 uur
Adnan Dzigal, directie van Direct Result, vond het achteraf bezien ook wat magertjes en niet kunnen, tijdstip en biertjes zijn geen excuus stelt hij. Daarom biedt hij alsnog excuus aan voor de rommel en stuurt hij drie medewerkers op strafexpeditie naar het Waalstrandje.

De drie ervaringsdeskundigen zullen aldaar de bezoekers gaan wijzen op de mogelijke gevolgen van het achterlaten van rommel.

Jeroen heeft gemeld 'erg blij' te zijn met dit initatief.

Weer Nederlands record voor Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal heeft voor de tweede dag op rij een Nederlands record gezwommen. Nadat ze gisteren op de 800 meter vrije slag het record verbeterde, is ze vanaf vandaag ook de snelste Nederlandse op de 400 meter vrij op de kortebaan.

Van Rouwendaal, die twee matige jaren achter de rug heeft sinds haar WK-medaille, zwom 4.02,94 en was daarmee een halve seconde sneller dan het oude record van Rieneke Terink. Verder werden er in de ochtendsessie van de wereldbekerwedstrijd in Eindhoven nog vele limieten gezwommen voor het EK kortebaan. Hierbij zaten onder andere Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk, die als tijdsnelsten naar de finale op de 100 meter vrije slag gaan.

Bij de mannen zwommen Joost Reijns en Dion Dreesens PR's op de 200 meter vrije slag. Ze plaatsten zich samen met Sebastiaan Verschuren voor de finale. Op de 50 rug zwom Bastiaan Lijesen een PR en plaatste zich eveneens voor de finale, die vanavond vanaf 18.00 uur worden gezwommen.

Zuuraanval op toeristes in Zanzibar

Twee jonge Britse vrouwen zijn op vakantie in het Oost-Afrikaanse Zanzibar het slachtoffer geworden van een aanval met zuur. De twee 18-jarige vrouwen kregen het zuur in hun gezicht gesmeten toen zij 's avonds uitgingen in de stad Zanzibar, op het eiland Unguja. Zanzibar is een semi-autonoom deel van Tanzania. De laatste tijd vinden in het vroeger zo vredige Zanzibar steeds vaker berovingen plaats.

Opnieuw wereldrecord voor Hosszu in Eindhoven

Katinka Hosszu heeft donderdag voor de derde keer een wereldrecord gezwommen bij de wereldbekerwedstrijden in Eindhoven. De 24-jarige Hongaarse was met 57,73 net een honderdste sneller dan de oude toptijd die Hinkelien Schreuder in 2009 in Berlijn neerzette. Woensdag verbeterde Hosszu de internationale toptijd op de 200 meter wisselslag ook al tweemaal.

In het kielzog van Hosszu plaatste Wendy van der Zanden zich met 1.00,82 als achtste voor de finales. Cynthia Verkaik schoot met 1.06,65 ruim tekort voor een plek bij de laatste acht.

Opnieuw wereldrecord voor Hosszu in Eindhoven
Opnieuw wereldrecord voor Hosszu in Eindhoven (Foto: ANP)

Park op huurbasis naar PSV

Ji-Sung Park speelt het komende seizoen voor PSV. De Zuid-Koreaan en de Eindhovenaren hebben donderdag een akkoord bereikt over een huurperiode, meldt PSV. Hij wordt gehuurd van Queens Park Rangers. Er moet nog wel een werkvergunning worden geregeld.

Tot de vergunning er is, traint Park mee met QPR. Of hij zaterdag voor PSV kan spelen tegen NEC moet nog blijken.

De 32-jarige middenvelder verdedigde tussen 2003 en 2005 al de kleuren van PSV. Hij bereikte in zijn laatste jaar bijna de Champions Leaguefinale met de Eindhovenaren. Na dat seizoen vertrok hij naar Manchester United, waar hij zeven jaar lang redelijk succesvol was.

Vorig jaar vertrok hij naar QPR, dat afgelopen seizoen degradeerde. De club verloor door de degradatie al meer spelers. Loïc Rémy ging op huurbasis naar Newcastle United, terwijl Adel Taarabt voor een seizoen werd verhuurd aan Fulham.

Boom verdedigt titel in Eneco Tour

Lars Boom hoopt deze maand zijn eindzege in de Eneco Tour te prolongeren. De renner behoort tot de Belkin-selectie voor de Nederlands-Belgische koers. Boom en Wilco Kelderman zijn de kopmannen, zegt ploegleider Nico Verhoeven donderdag. Onder anderen Theo Bos, Maarten Tjallingii, Bram Tankink en Mark Renshaw zijn ook geselecteerd.

Verhoeven hoopt dat sprinter Bos de nodige kansen op een ritzege krijgt in de vlakke etappes. "We hebben een sterke sprinttrein", zegt hij. "Theo kan zich met de beste sprinters ter wereld meten."

Met Kelderman heeft Belkin een uitstekende tweede kopman in huis. De 22-jarige Amersfoorter won afgelopen weekeinde de Ronde van Denemarken.

Graeme Brown en Jos van Emden maken ook deel uit van de Belkin-selectie. De Eneco Tour gaat 12 augustus van start in het Belgische Koksijde. Na twee etappes en een tijdrit in Nederland eindigt de koers 18 augustus in Geraardsbergen, eveneens in België.

Assad bezoekt moskee bij mortieraanval

De Syrische president Bashar Assad heeft donderdag een moskee bezocht in Damascus. Dat gebeurde op het moment dat de betrokken stadswijk door onbekenden met mortiergranaten werd beschoten.

Assads bezoek aan de moskee werd op de staatstelevisie uitgezonden. Hij ging er bidden ter gelegenheid van het einde van de vastenmaand ramadan en het begin van het Suikerfeest. Het was het derde openbare optreden van Assad binnen een week.

Of de mortieraanval een aanslag op Assad was, is onduidelijk. Er zijn geen berichten over gewonden of schade. Het Syrische leger is de laatste tijd aan de winnende hand in de burgeroorlog die al sinds maart 2011 woedt, met name in het midden van het land. Woensdag doodde het leger nog meer dan zestig opstandelingen ten noordoosten van Damascus.

In het noorden van Syrië behaalden de rebellen eerder deze week een zeldzame zege met de inname van een grote luchtmachtbasis in de buurt van de grens met Turkije.

Tientallen Limburgse boetes voor illegaal zwemmen

In Limburg zijn de afgelopen twee weken 33 boetes uitgedeeld voor zwemmen in grindgaten. De boetes zijn uitgedeeld bij de Boschmolenplas in Heel en het grindgat Dorperheide in Arcen. Zwemmen kan daar gevaarlijk zijn omdat er grind of zand wordt gewonnen, waardoor er gevaarlijke stromingen en draaikolken kunnen ontstaan.

Waterschap Peel en Maasvallei heeft in samenwerking met een aantal gemeenten, de stichting Het Limburgs Landschap en de politie streng gecontroleerd op de zes verboden zwemlocaties. In de komende weken wordt de controle gehandhaafd, zo laat het waterschap weten.

De boetes variëren van 90 euro voor het aanwezig zijn op verboden terreinen, 130 euro voor het zwemmen en 90 euro voor het niet tonen van een identiteitsbewijs.

[Upd] Wethoudster neukt in stadhuis

België is in de ban van de 'kasteelpoepster'. Twee jaar na de 'torenpoepster' is opnieuw een politica in opspraak geraakt wegens een uitgelekt seksfilmpje. Ditmaal is een wethoudster van Vlaams-Brabantse Hoeilaart de gebeten hond.

Op de beelden is te zien hoe Els Uytterhoeven snoeihard wordt genomen door een niet nader te noemen kerel. De beelden zijn half juli geschoten door een stel jongeren die dachten in de avonduren een inbreker te betrappen. De inbrekers bleken dus de eerste wethouder van het stadje en haar minnaar te zijn. Niet haar echtgenoot, maar de voorzitter van een vereniging.

Uytterhoeven, de zus van een bekende tv-presentator, is inmiddels omgedoopt tot 'kasteelpoepster'. Nu betekent poepen bij onze zuiderburen iets heel anders dan bij ons, en ook het woord 'kasteel' is niet uit de lucht gegrepen. Het gemeentehuis van Hoeilaart is namelijk gevestigd in een middeleeuws kasteel.

De wethoudster heeft nog niet gereageerd op de beelden. Zij zal volgende week verantwoording moeten afleggen over haar daad.

Update 12.00 uur:
Hoewel we nog met smart wachten op de video, is er al wel een drietal screendumps opgedoken van de beelden. Deze zijn hier te bekijken. Met dank aan FOK!ker Stiggie.

[Upd] Verwijlen uitgeschakeld op WK door olympisch kampioen

Bas Verwijlen is door naar de tweede ronde op het WK schermen in Boedapest. De 29-jarige Brabander, versloeg de 40-jarige Chileen Paris Inostroza met 15-11 op het onderdeel degen.

Verwijlen bouwde in de eerste periode een voorsprong op, maar zijn tegenstander kwam terug tot 7-6. Verwijlen liet het zo ver niet komen en besliste de wedstrijd voordat de derde periode afgelopen was. Voor en plek bij de beste zestien neemt hij het op tegen de Rus Anton Avdeev.

Tristan Tulen werd uitgeschakeld door de Duitser Falk Spautz. Twintig seconden voor tijd maakte Spauz het beslissende punt(15-14). Ook titelverdediger Paolo Pizzo uit Italië ligt er na de eerste ronde uit. Hij verloor met 15-14 van de Hongaar Geza Imre.

Update 10.45 uur

Verwijlen verslaat Avdeev met 11-10 en is door naar de derde ronde. Voor een plek bij de laatste acht zal hij af moeten rekenen met de nummer één geplaatst en olympisch kampioen Ruben Limardo Gascon uit Colombia. 

Update 12.00 uur

Verwijlen is er niet in geslaagd om de kwartfinale te halen op het WK. Na drie perioden van drie minuten stond het 8-8 en een golden score was nodig. Na vier seconden in de extra tijd wist Limardo Gascon te scoren en dat was voldoende om zich te plaatsen voor de volgende ronde. 

Geen duidelijkheid over schilderijen Kunsthal

Het is onduidelijk of de as van de verbrande schilderijen die in Roemenië in een kachel werd gevonden, afkomstig is van de gestolen werken uit de Rotterdamse Kunsthal. Dat concluderen experts van het Nationaal Historisch Museum na laboratoriumonderzoek, melden Roemeense media donderdag.

De onderzoekers denken dat zo'n drie of vier schilderijen werden verbrand in de kachel van de moeder van een van de hoofdverdachten, Olga Dogaru. Of het echter om de gestolen schilderijen uit de Kunsthal gaat, konden zij na onderzoek van de as niet bevestigen.

In oktober werden bij de Kunsthal zeven werken geroofd van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan, Lucian Freud en twee van Claude Monet. De schade wordt geschat op achttien miljoen euro.

Nintendo gaat niet multi-platform

Nintendo is absoluut niet van plan om te ontwikkelen voor andere consoles. Volgens Satoru Iwata zou dit tegen de kernwaardes van het bedrijf in gaan en een kortzichtige oplossing voor de Wii U-problemen zijn.

Nintendo president Satoru Iwata reageert in een gesprek met CVG op suggesties dat Nintendo hun franchises naar andere platforms moet brengen. Iwata zei dat dit alleen een strategie zou zijn als hij niets om het bedrijf zou geven. De president stelt dat het zijn verantwoordelijkheid is om het bedrijf voorspoed op de lange termijn te brengen.

"If I was to take responsibility for the company for just the next one or two years, and if I was not concerned about the long-term future of Nintendo at all, it might make sense for us to provide our important franchises for other platforms, and then we might be able to gain some short-term profit," aldus Iwata.

"However, I'm really responsible for the long-term future of Nintendo as well, so I would never think about providing our precious resources for other platforms at all."

Iwata stelt dat het uitgeven van games van bekende franchises zoals Mario en The Legend of Zelda een veel te kortzichte optie zou zijn. Verder zou dit tegen een van de principes, waarop Nintendo groot is geworden, in gaan.

"What I believe is that Nintendo is a very unique company, because it does its business by designing and introducing people to hardware and software - by integrating them, we can be unique. And because we have hardware and software developers in the same building, they stimulate each other," zei Iwata.

"And those kinds of conditions have enabled us to create something that no other companies can create. Those kinds of backgrounds are there behind the fact that such a number of great Nintendo franchises exist, and those great franchises always shine for people around the world."

Wat vinden jullie? Moet Nintendo aan hun vertrouwde strategie vasthouden of is het slimmer om zich volledig op games te gaan richten?

wii u

Detailhandel loopt veel omzet mis met Suikerfeest

Ondernemers in de Randstad kunnen met acties rond het Suikerfeest miljoenen extra omzet behalen. De meeste grote winkelketens weten echter niet hoe ze op de viering van het einde van de islamitische vastenmaand moeten inspelen. Dat stelt onderzoeksbureau Labyrinth/Extenzio. Moslims geven tijdens het Suikerfeest extra geld uit aan bijvoorbeeld kleding.

De detailhandel heeft te weinig aandacht voor lokale marketing, vaak worden acties enkel vanuit hoofdkantoren aangestuurd. Vier winkelketens hebben wel speciale acties tijdens het Suikerfeest, dat donderdag wordt gevierd. Het gaat om de HEMA, Douglas, Jumbo en Albert Heijn.

Vooral jongere moslims kopen extra dure producten zoals kleding, ondervond Labyrinth/Extenzio. Vrijwel niemand van de ondervraagde moslims deed geen extra uitgaven. De bestedingen lopen uiteen van honderd tot achthonderd euro. De jongeren zeggen meer uit te geven als er speciaal op het Suikerfeest zou worden ingespeeld.

Labyrinth deed onderzoek in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Aantal mazelenzieken richting duizend

Het aantal gevallen van mazelen is in de afgelopen week opnieuw flink gestegen. In totaal kwamen er 141 meldingen van zieken bij, waardoor het totaal aantal nu op 921 staat. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Naast de 141 nieuwe mazelenzieken zijn in totaal 21 ziekenhuisopnames gemeld. In totaal zijn sinds mei nu 58 mensen met mazelen in het ziekenhuis beland. De GGD's geven opnieuw aan dat het werkelijke aantal zieken veel hoger is.

Nog steeds zijn de meeste gevallen geconcentreerd in de biblebelt, waar een relatief hoog percentage mensen uit geloofsoverwegingen inentingen weigert. Van alle zieken is 96 procent niet gevaccineerd. Twee zieken zijn echter met twee doses gevaccineerd, waaronder een gezondheidsmedewerker.

In totaal hebben acht gezondheidsmedewerkers de mazelen gekregen. Ze liepen de infectie waarschijnlijk op tijdens hun werk.

Het aantal zieken door rodehond is ten opzichte van vorige week niet gestegen. Sinds half juni zijn 54 gevallen van rodehond bekend.

Minder straatroven en overvallen in regio Den Haag

Het aantal straatroven en overvallen in de regio Haaglanden in de eerste zes maanden is gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de website hoeveiligismijnwijk.nl van de politie. Ook het aantal woninginbraken nam af.

Straatroven vonden 347 keer plaats, terwijl straatroof een jaar eerder nog 474 keer voorkwam. Dit is een afname van 27 procent. Vooral in Zoetermeer nam het aantal flink af, met 41 procent. In Den Haag kwam 27 procent minder straatroven voor, het aantal daalde van 347 naar 253. In vier van de negen gemeenten nam het aantal roven licht toe.

Het totale aantal overvallen daalde met 24 procent van 66 naar vijftig. In Leidschendam-Voorburg en Wassenaar vonden helemaal geen overvallen plaats, terwijl het aantal in de gemeente Westland steeg van vier naar vijf.

Ook het aantal woninginbraken daalde, met ruim vier procent van 3325 naar 3176. De grootste dalers waren Delft en Westland, met respectievelijk twintig en zeventien procent. In Den Haag ging het om een afname van zeven procent. In Midden-Delfland steeg het aantal inbraken juist fors, met 69 procent.

De site hoeveiligismijnwijk.nl registreert de aangiftecijfers van elf misdrijven in de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Delft, Midden-Delfland, Westland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer.

Groningse traumahelikopter heeft last van laserpen

Piloten van de traumahelikopter van het UMCG hebben de afgelopen weken veel last van beschijning vanaf de grond met laserpennen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Groningse ziekenhuis na berichtgeving van RTV Noord. De laserpennen zijn gevaarlijk, omdat de lasers de vliegeniers kunnen verblinden.

"Mensen doen het vaak uit onwetendheid", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Ze vinden het vaak bijzonder als er een helikopter voorbij vliegt en je kunt de helikopter goed zien door hem te beschijnen."

Ook elders hebben piloten vaak last van de laserpennen. De luchtverkeersleiding krijgt klachten uit heel Nederland. "Wij melden het weer aan de politie en die moet er uiteindelijk naartoe om kijken wat er aan de hand is", aldus een woordvoerder. "Maar dan is de vogel vaak al gevlogen."

Het UMCG kan weinig doen om het beschijnen tegen te gaan, vertelt de zegsvrouw. "Wij kunnen het alleen doorgeven aan de luchtverkeersleiding, veel meer dan dat kunnen we niet doen." Tweede Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) pleitte vorig jaar in Eenvandaag nog voor het verbieden van de laserpen, omdat hij vindt dat het 'digitale vlammenwerpers' zijn die voor zeer gevaarlijke situaties zorgen.

Cambuur huurt 20-jarige Ritzmaier van PSV

PSV verhuurt de 20-jarige middenvelder Marcel Ritzmaier voor een seizoen aan Cambuur Leeuwarden. Dat melden de Friezen. De Oostenrijker traint vanaf donderdag mee met de promovendus.

Ritzmaier ondervond in Eindhoven veel concurrentie en kon niet op veel speeltijd rekenen. De elfvoudig jeugdinternational kwam tot dusver elf keer in actie voor PSV. Hij staat al sinds zijn zestiende onder contract bij de Brabanders.

Cambuur huurde vorige week al buitenspeler Jody Lukoki van Ajax. De Friezen begonnen het eredivisieseizoen zondag goed met een remise tegen NAC Breda.

"Werken met Nintendo is zenuwslopend"

Platinum Games heeft een partnerdeal met Nintendo, waaronder Bayonetta 2 valt. Nintendo financiert en publiceert de game, dus Platinum krijgt feedback van de Japanse grootheid. Volgens producer Atsushi Inaba heeft de relatie met Nintendo de game goed gedaan.

Inaba zegt in een interview met Gamasutra dat Nintendo erg perfectionistisch is, waardoor ze daar op een positieve manier nerveus van worden. “Working with Nintendo, one thing that comes out of that is that we’re not able to cover up weaknesses in the core gameplay by making the graphics prettier or adding cutscenes, or whatever. The concern, first and foremost, is the core of the game and the quality of the gameplay. They really have our back in that sense. And that’s actually a little bit unnerving, working with people who are such perfectionists in that sense.”

Volgens Inaba krijgen ze wel volledige vrijheid van Nintendo, ze worden nergens toe gedwongen. “Actually the spec hasn’t changed at all. Really, Nintendo has been more as an observer, and really good to just let us do our work, but to point out some minor things throughout the course of development.”

Bayonetta 2 moet ergens in 2014 uitkomen en is exclusief voor Wii U.

Nederland weer vijfde op wereldranglijst FIFA

Het Nederlands elftal staat net als de vorige twee maanden vijfde op de wereldranglijst van de FIFA. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde lijst. Spanje blijft de onbetwiste nummer een, voor Duitsland, Colombia en Argentinië.

Oranje speelde sinds juni geen wedstrijden meer. Een oefenduel tegen Portugal staat volgende week op het programma.

Bosnië (13), Engeland (14) en Zwitserland (15) schoven een plek op. De Verenigde Staten, die vorige maand de Gold Cup wonnen, zijn de grootste stijger in de top dertig. De Amerikanen verruilden plek 22 voor plek negentien. Verliezend finalist Panama steeg met liefst elf plekken naar plaats veertig.

De top tien is ongewijzigd. Italië, Portugal, Kroatië, Brazilië en België vullen plek zes tot en met tien in.

Groningen-talent naar Dordrecht

FC Groningen laat Yoëll van Nieff naar FC Dordrecht vertrekken. De aanvoerder van de belofteploeg wordt voor een seizoen verhuurd. De 20-jarige verdediger annex middenvelder mag dit seizoen rijpen bij de club uit Zuid-Holland, waarna hij volgende zomer weer terugkeert. Dat melden de Noorderlingen op de officiële clubsite.

Dit seizoen was Van Nieff eigenlijk door Jong Groningen-trainer Paul Raveneau benoemd tot de vaste aanvoerder. Technisch manager Henk Veldmate is blij met de ontwikkelingen. "Hij is een jongen die toe is aan een volgende stap. Vanuit de jeugd speelde Yoëll vorig seizoen al regelmatig in de Beloften en hij debuteerde zelfs al in ons eerste elftal."

"Voor zijn ontwikkeling is het goed dat hij zich kan gaan meten in de Jupiler League. Wij gaan hem daarbij nauwlettend volgen dit seizoen", besluit de bestuurder. Afgelopen seizoen debuteerde Van Nieff in het eerste van Groningen in het uitduel met Roda JC (4-1 verlies). Hij speelde in die wedstrijd negentig minuten.

Rodgers: "Ik heb Suarez niets beloofd"

Liverpool-trainer Brendan Rodgers is kwaad op zijn aanvaller Luis Suarez. De oud-Ajacied stelt dat Rodgers hem heeft beloofd dat hij deze zomer zou mogen vertrekken indien Liverpool zich niet zou kwalificeren voor de Champions League. Daar is echter niets van waar, zegt Rodgers donderdag in The Guardian. "Hij toont een totaal gebrek aan respect."

Suarez zei woensdag in een interview met dezelfde krant dat hij een vertrek wil forceren, desnoods via een arbitragezaak. Hij werd daarop verbannen van de groepstraining. De aanvaller wordt alleen weer verwelkomd op de training als hij respect toont en zijn excuses maakt, zegt Rodgers.

De Uruguayaan zou daarnaast met meer problemen kampen. Een clausule in zijn contract over een gelimiteerde transfersom steekt volgens spelersbond PFA anders in elkaar dan hij denkt. Suarez beweert dat Liverpool hem volgens de clausule bij een bod van veertig miljoen pond (ruim 46 miljoen euro) moet laten gaan.

De Reds zeggen dat Suarez de clausule verkeerd heeft begrepen. Volgens de club is een bod van meer dan veertig miljoen pond slechts de drempelwaarde waarop moet worden begonnen met onderhandelen. Arsenal bood in reactie daarop al 40.000.001 pond. Liverpool zou hem alleen voor meer dan vijftig miljoen pond willen verkopen.

Bèta Hearthstone: Heroes of WarCraft niet ver weg

Blizzard Entertainments free-to-play Hearthstone: Heroes of WarCraft is geen maanden meer verwijderd van de bèta. De verwachting is dat de bèta nog deze zomer zal starten.

Hearthstone production director Jason Cheyes schrijft op de officiële website het volgende: "Our overall focus has shifted onto fixing bugs and improving our infrastructure so that it can support a larger number of players. We’re making good progress, and while we definitely won’t fix every bug before releasing the beta, we do think it’s important to address any issues that would pull focus away from the core game experience. What that means is that we’re not days away from launching the beta, but we’re not months away either."

Volgens Chayes zijn ondertussen alle features die gepland waren voor de bèta geïmplementeerd en is het verhelpen van bugs het belangrijkste werk geworden: “At the Hearthstone announcement we committed to going into beta testing before the summer was over, and the team has been pulling out all the stops to make that happen.”

De bèta zal eerst in Noord-Amerika van start gaan, maar aparte en gelocaliseerde builds voor Europa, Korea en Taiwan zullen snel volgen. Eerst zullen er kleine hoeveelheden uitnodigingen worden verstuurd, maar uiteindelijk zal iedereen sowieso de open bèta kunnen spelen.

Hoewel de focus nu dus ligt op het uitbrengen van de bèta voor Windows en Mac, betekent dit niet dat de iPad-versie verwaarloosd wordt. "In fact, the team hit an awesome milestone with our iPad development not too long ago with our first end-to-end test of cross-platform play", aldus de production director.

Hearthstone: Heroes of WarCraft werd in maart aangekondigd bij PAX East en Blizzard heeft beloofd dat het kaartspel in 2013 gereleased zal worden. Opgeven voor de bèta kan hier.

Kratos wil geld voor een film

Kratos, bekend als de gewelddadige hoofdpersonage van de God of War-games, is een Kickstarter-campagne begonnen om een film te funderen. Het gaat hierbij uiteraard niet om de echte Kratos, maar om een Bulgaarse man die zich al jaren als de goden-moordenaar verkleedt.

Tsvetan 'Real Kratos' Hristov beheert een populaire Facebook-pagina en wil nu geld via Kickstar inzamelen voor een actiefilm. De beste man is al acteur van beroep, dus dit lijkt een logische stap. Hij vraagt 295.000 dollar, hiermee wil hij kostuums, CG, apparatuur en dergelijke betalen.

Na vijftien dagen heeft de productie 206 dollar ingezameld, misschien genoeg om de lunch te betalen.

16,8 miljoen mensen in Nederland

In Nederland woonden op 1 juli 16,8 miljoen mensen, 13.000 meer dan begin dit jaar. Ieder half jaar groeit het aantal inwoners, maar de groei gaat wel minder hard.

In de eerste zes maanden van dit jaar overleden 74.000 mensen, 2000 meer dan in het eerste halfjaar van 2012, zo becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat relatief hoge sterfteaantal komt volgens het CBS door de griepepidemie en de relatief koude winter die we dit jaar hebben gehad.

Het CBS houdt elk halfjaar bij hoeveel mensen er in Nederland wonen.

Inflatie naar hoogste niveau in bijna vijf jaar

De inflatie is in juli verder gestegen naar 3,1 procent. Dat is de hoogste inflatie sinds september 2008. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. De inflatie nam vooral toe door een forse huurstijging. Ook de hogere prijzen voor telefoon- en internetdiensten en kleding droegen bij aan de verdere stijging.

De gemiddelde huurstijging bedroeg in juli 4,5 procent. Dat is de grootste stijging sinds dezelfde maand in 1995. Sinds deze maand mogen de huren stijgen met de inflatie van een jaar eerder, plus een inkomensafhankelijk percentage. Consumenten betaalden in juli minder voor aardgas en nieuwe personenauto's.

Arcade Fire verzorgt score voor Spike Jonze's Her

Arcade Fire gaat de score verzorgen van Spike Jonze's nieuwste film Her. Het is voor het eerst dat de Canadese band een volledige score gaat verzorgen, nadat ze eerder al losse tracks produceerden voor films als The Hunger Games.

Arcade Fire en Spike Jonze werkten eerder al samen. In 2011 maakten ze Scenes From The Suburbs, een kortfilm die gebaseerd is op Arcade Fire's album The Suburbs. Spike Jonze was verantwoordelijk voor de regie en het scenario, dat hij samen schreeft met Win en Will Butler.

Arcade Fire brengt dit jaar tevens een nieuw album uit, maar een releasedatum en titel zijn nog onbekend. 

Her is een romantisch sciencefictionkomedie. Hierin raakt een man verliefd op een computersysteem. Rollen zijn weggelegd voor onder meer Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Rooney Mara en Amy Adams.

Her gaat vanaf 20 november in de Nederlandse bioscopen draaien.

Cubemen 2 is de eerste Wii U indie met cross-platform multiplayer

Uitgever Nnooo brengt Cubemen 2 naar Wii U. Cubemen 2 zal als eerste indie game cross-platform multiplayer ondersteunen op Wii U.

De game is nu al verkrijgbaar op iOS, Linux, Mac en pc en spelers op al deze platforms zullen met Wii U-gamers samen kunnen spelen. Overigens is Cubemen 2 ook de eerste indie game op de Wii U die user-generated content ondersteunt. De Wii U-spelers zullen op deze manier toegang hebben tot ruim 4.000 al bestaande levels. Zelf kunnen ze met de ingebouwde level editor ook eigen levels maken en delen.

Nnooo creative director Nic Watt: "I'm really proud to be able to announce this. We've spent the last few months working with both Nintendo and 3 Sprockets, the game's developer, to make this a reality. Cubemen 2 is an amazing game and a great fit for Nintendo players. We can't wait to see how creative they are, whether in tactical multiplayer online or in the new levels they build."

3 Sprockets directeur Seon Rozenblum doet ook zijn zegje: "We're excited to be working closely with Nnooo and Nintendo to bring a new dynamic to a Nintendo platform. We're bringing the gaming community together, offering true cross-platform play and user generated content across multiple platforms and devices and we are ecstatic to be including the Wii U in our lineup for Cubemen 2."

Cubemen 2 kan solo gespeeld worden of online met maximaal zes spelers in verschillende gametypes. Verder heeft de game aanpasbare skins en een wereldwijd rankingsysteem.

Deze Wii U-port is de eerste game die het Australische Nnooo uitgeeft. Nnooo heeft zelf eerder WiiWare-title Pop ontwikkeld.

Cubemen 2 wordt rond de jaarwisseling verwacht en zal een downloadbare game zijn voor Wii U.

Trailer van Spike Jonze's Her

Joaquin Phoenix. Scarlett Johansson. Rooney Mara. Amy Adams. Olivia Wilde. Spike Jonze heeft een behoorlijke cast opgetrommeld voor zijn nieuwste film Her, waarvan een trailer is uitgebracht.

In Her speelt Joaquin Phoenix een eenzame schrijver, die een geheel nieuw computersysteem aanschaft die iedere wens van de gebruiker kan inwilligen. Tot zijn grote verrassing ontwikkelt zich echter een romantische relatie tussen hem en het systeem.

Her moet vanaf 20 november in de bioscoop te zien zijn.

Sonic doet Mario na

Sonic Lost World heeft in de nieuwe onderstaande trailer nog steeds heel wat weg van Super Mario Galaxy. Dat is een hele positieve vergelijking, de Galaxy-games waren immers subliem. Bovendien wordt Lost World in Europa gepubliceerd door Nintendo, dus misschien is het expres.

De game komt op 18 oktober uit voor Wii U en 3DS. De console- en handheld-versie kunnen met elkaar communiceren. Je kunt op 3DS een gadget maken en die vervolgens overzetten naar Wii U.

Rieu: geen concert op de Noordpool

André Rieu geeft voorlopig geen concert op de Noordpool. Dat zegt zijn zoon Pierre in reactie op berichten in de media dat de vioolvirtuoos daar in augustus 2014 zou optreden. "Waar dit bericht nu vandaan komt, is een raadsel", zegt Pierre donderdag tegen Novum Nieuws.

De Maastrichtenaar is in het verleden wel bezig geweest met het plannen van een optreden op de Noordpool om aandacht te vragen voor het smelten van de ijskappen en klimaatverandering. "Dat plan is destijds stukgelopen op het feit dat we met twee nucleaire ijsbrekers naar de Noordpool zouden moeten gaan", aldus Pierre. "Dat zou enorm veel schade aanrichten." De laatste jaren is het plan volgens hem op de achtergrond verdwenen.

Verschillende media schreven dat Rieu twintig personen de kans zou geven om mee te reizen naar de Noordpool, waar hij op 18 augustus 2014 zou optreden. Geïnteresseerden moesten 35 duizend euro neertellen voor een kaartje, dat ze via de website van Rieu zouden kunnen reserveren.

Sophia Grace Brownlee in nieuwe Disneyfilm

De 10-jarige Sophia Grace Brownlee heeft een rol te pakken in een film van Disney. Het Britse zangeresje, rapper, interviewer en YouTube artiestje werd in Amerika vooral bekend door haar optredens in de Ellen DeGeneres Show en mag nu, samen met een indrukwekkende cast, meedoen aan de verfilming van de succesvolle Broadway musical Into the Woods. Het nieuws werd bekend via een bericht van Brownlee's oom op Twitter (zie hieronder).

Trots
Trotse oom op Twitter

Naast Brownlee als Roodkapje zien we onder meer Meryl Streep als de heks, Johnny Depp als de wolf, Emily Blunt als bakkersvrouw, Anna Kendrick als Assepoester, Christine Baranski als Assepoester's stiefmoeder en Chris Pine als Assepoester's prins op het welbekende witte paard. Into the Woods zal worden geregisseerd door Rob Marshall, die we ook kennen van de films Chicago (2002) en Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011).

'Besiktas geïnteresseerd in Büttner'

Besiktas is geïnteresseerd in Alexander Büttner. Dat meldt De Telegraaf donderdag. De Nederlandse linksback heeft bij Manchester United weinig kans op speelminuten. Büttner tekende vorig jaar een contract tot de zomer van 2017 bij Manchester United. Manager Sir Alex Ferguson zag in hem de opvolger van Patrice Evra.

Maar door het vertrek van Ferguson en de komst van manager David Moyes, lijkt het erop dat Büttner dit seizoen niet veel aan de bak zal komen. Eerder liet Moyes Büttner al buiten de selectie voor een oefenduel.

Met het oog op het WK van volgend jaar in Brazilië, wil Büttner dit seizoen veel minuten maken om kans te maken op een selectie. Mocht de situatie van de voormalige linksback van Vitesse niet veranderen, dan wil hij uitkijken naar een tijdelijke nieuwe club.

Dubbelslag Matthews in Tour of Utah

Michael Matthews heeft de tweede rit gewonnen in de Tour of Utah. In Amerika was de Australiër in de sprint sneller dan Greg van Avermaet. Hij nam en passant ook de leiderstrui over van de Belg, die dinsdag de eerste rit op zijn naam had geschreven.

In de etappe was Boulder Mountain (eerste categorie) de grootste scherprechter. Maar ondanks een spervuur van aanvallen werd er om de zege gesprint. Daarin wist Matthews Van Avermaet voor te blijven.

Boeckmans weg bij Vacansoleil-DCM

Kris Boeckmans rijdt de komende 2 jaar bij wielerploeg Lotto-Belisol. De 26-jarige Belg tekende een contract dat hem vanaf januari 2014 aan de formatie uit zijn vaderland verbindt. Boeckmans komt over van Vacansoleil-DCM, dat nog steeds op zoek is naar een nieuwe hoofdsponsor.

Boeckmans reed de afgelopen 2 jaar voor de Nederlandse ploeg. In die periode wist hij geen profzege te boeken. De sprinter finishte wel vier keer in de top 10 van een etappe in de Ronde van Frankrijk. Dit jaar stapte hij voortijdig af in de Tour.

Eerder vertrok ook Lieuwe Westra al bij Vacansoleil. Hij fietst de komende twee seizoenen voor de Kazachse ploeg Astana.

Sophia Loren in film van haar zoon

De legendarische Italiaanse actrice Sophia Loren gaat voor het eerst in bijna tien jaar weer een hoofdrol spelen in een film. De 78-jarige actrice is te zien in La Voce Umana, een film van haar zoon Edoardo Ponti. De laatste keer dat we de actrice in een hoofdrol zagen was in de miniserie Lives of the Saints uit 2004.

Het is niet voor het eerst dat de populaire actrice een film met haar zoon maakt. Zo was Loren ook te aanschouwen in Cuori Estrani (Between Strangers), het regiedebuut van Ponti uit 2002.

La Voce Umana verscheen in 1930 als La Voix Humaine van de Franse schrijver en dichter Jean Cocteau. Het verhaal gaat over een vrouw die via de telefoon met haar vriend spreekt, die haar verlaat om met een andere vrouw te kunnen trouwen.

De film van Ponti wordt opgenomen in het Napolitaanse dialect.

Bakkali: "Mijn hoofd zegt België"

Zakaria Bakkali is tot nu toe misschien wel de verrassing van PSV. De pas 17-jarige buitenspeler toonde woensdagavond ook tegen Zulte Waregem weer zijn klasse. Hij was er in Brussel al een paar keer dichtbij, maar een kwartier voor tijd bekroonde hij zijn goede spel met een prachtige goal.

Hij volleerde de bal in de 73ste minuut hard tegen de touwen en maakte daarmee definitief een einde aan de illusies van Zulte Waregem. PSV won uiteindelijk met 0-3 in België en plaatste zich zodoende voor de play-offs van de Champions League.

De bondscoaches van Marokko en België houden de verrichtingen van Bakkali scherp in de gaten. De 17-jarige PSV'er is er nog niet over uit voor welk land hij wil gaan spelen, maar neigt naar de Rode Duivels. "Mijn hart weet het niet, het is vijftig-vijftig. Maar mijn hoofd zegt België, dan heb ik toch meer kans om EK's en WK's te spelen", zei Bakkali woensdagavond in gesprek met De Telegraaf.

In Brussel zat de Belgische bondscoach Marc Wilmots op de tribune. Donderdag maakt hij zijn selectie bekend voor het duel met Frankrijk. "Als ik met de Rode Duivels mee moet, ga ik mee. Maar ik hoef nog niet definitief te kiezen, aangezien dit een oefenwedstrijd is", aldus Bakkali. "Ik beslis in overleg met mijn familie. Het wordt een keuze op basis van gevoel én perspectief. Wat ik ook kies, België of Marokko, eigenlijk is het allebei goed."

Bertens buigt voor Flipkens in Toronto

Voor tennisster Kiki Bertens is de tweede ronde het eindstation geworden in Toronto. De Wateringse ging in drie sets ten onder tegen de Belgische Kirsten Flipkens: 5-7, 6-3 en 2-6. Bertens had via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikt. Flipkens is als dertiende geplaatst in Canada.

Bertens kende in de eerste set een goede start en nam een break voorsprong. Flipkens kwam in de zesde game echter weer langszij en brak in de twaalfde game opnieuw.

In het tweede bedrijf kwam Bertens opnieuw goed uit de startblokken en nu liep ze uit naar 5-1. Flipkens won nog een opslagbeurt en brak eenmaal terug voordat Bertens met een nieuwe break een derde set afdwong.

Daarin kwam de Nederlandse er niet aan te pas. Flipkens liep uit naar 4-0 voordat Bertens een game won. Bij 5-2 serveerde de Vlaamse voor de wedstrijd en daarbij maakte ze, ondanks een breakpunt voor Bertens, geen fout.

Elke Wii U met verlies verkocht

Nintendo heeft bevestigd dat hun Wii U nog steeds met verlies verkocht wordt. Slecht nieuws dus voor iedereen die op een prijsdaling zit te wachten in verband met de komende console-oorlog tussen Nintendo, Sony en Microsoft.
 

Een afgevaardigde van Nintendo heeft bij GamesIndustry International bevestigd dat elke Wii U tegen een lagere prijs dan de productieprijs verkocht wordt. Eerder deze week werden de Nintendo jaarlijkse verkoopcijfers bekendgemaakt en genoemd dat de Wii U een grote bijdrage had geleverd aan het verlies van 36,4 miljard Yen afgelopen fiscaal jaar. Satoru Iwata beloofde hierna aan investeerders dat ze hun best zouden doen om komend jaar weer ouderwets goede Nintendo-winst te kunnen behalen.

We weten echter nooit of dit uitsluit dat er een prijsdaling aankomt bij Nintendo. Toen Nintendo 3DS gelanceerd werd vielen de verkoopcijfers ook tegen en voerden ze onverwacht een flinke prijsdaling door, welke niet positief werd ontvangen door iedereen die in de eerste 3 maanden na de lancering een 3DS gekocht had. 

Wii U verkrijgbaar vanaf vrijdag (Foto: Novum)

Radcliffe waarschuwt Turkije na dopingschandaal

De Britse langeafstandsloper Paula Radcliffe vindt dat Istanbul de Olympische Spelen van 2020 niet verdient. Radcliffe, die in de atletencommissie van de internationale atletiekbond IAAF zit, wijst op het recente dopingschandaal in de Turkse atletiekwereld. Eerder deze week werden nog 31 atleten geschorst.

Radcliffe vindt het met name schokkend dat er jonge atleten op doping zijn betrapt. "In het geval van Turkije zou ik zeggen dat sommige atleten van 16, 17 jaar oud zijn misbruikt. Ik geloof niet dat ze veel keuze hadden."

Hoewel voor Radcliffe de Turkse geloofwaardigheid is ondermijnd, is ook Madrid voor haar geen goede kandidaat. Spanje heeft namelijk ook de nodige dopingproblemen. Tokyo is de derde kandidaat voor het organiseren van de Spelen in 2020. Begin september wordt een gaststad gekozen.

KickBeat nu ook naar PS3

Sony heeft op hun officiële PlayStation blog aangekondigd dat KickBeat niet alleen op PlayStation Vita te downloaden zijn, maar ook op PlayStation 3 vanaf 4 september. Er zijn blijkbaar veel aanvragen binnen gekomen om KickBeat ook voor PlayStation 3 uit te brengen, en hier heeft Sony naar geluisterd.

“We heard so many of you asking for the game on PS3 so we put our heads down, guzzled gallons of energy drinks and just made it happen! Best of all, the game will be Cross Buy, so buy it once and enjoy it on both screens at no additional charge.” Aldus Sony.

Dit betekent dat je het spel op één van de twee system kan kopen en automatisch beschikbaar zal zijn op de ander, mocht je een PlayStation Vita én een PlayStation 3 hebben. Een groot voordeel dus!

KickBeat is een kruising tussen een fighter en een rythm game en bevat muziek van onder andere Pendulum en Rob Zombie.

Streep en De Niro weer samen in film

Gisteren wisten we u al te melden dat Meryl Streep in onderhandeling is voor een rol in de film The Giver. Vandaag hebben we alweer heuglijk nieuws over de populaire actrice. Voor het eerst in 17 jaar zullen Meryl Streep en Robert De Niro namelijk weer samen in een film te zien zijn. Het tweetal speelt de hoofdrol in de verfilming van Ann Leary's bestseller The Good House.

The Good House gaat over Hildy Good (Streep), een voormalige alcoholiste, die de banden met haar oude vlam Frank Getchell (De Niro) weer aantrekt. Streep en De Niro waren eerder samen te zien in het indrukwekkende oorlogsdrama The Deer Hunter (1978), het romantische Falling in Love (1984) en het door merg en been gaande Marvin's Room (1996). Het is nog niet bekend wie de nieuwe film gaat regisseren.

Medewerkers NS klagen over 'waardeloze' zakcomputer

De zakcomputer van conducteurs en machinisten van de NS werkt niet goed. Het apparaat loopt steeds vast, geeft geen accurate reisinformatie en kan in sommige gevallen zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen. Vakbond FNV Spoor wil dat de NS geld steekt in nieuwe apparatuur, schrijft het AD donderdag.

Bij de bond regent het in de afgelopen weken klachten over de zogeheten railpocket. Een conducteur noemt het apparaat in de krant waardeloos. "Het wordt tijd voor beter materiaal. Als er calamiteiten zijn, weten de reizigers het dikwijls eerder dan wij. Ook loopt de railpocket vast en moet steeds opnieuw worden opgestart. Dat kost tijd."

Een andere medewerker stelt dat de zakcomputer dikwijls verkeerde informatie geeft. Een machinist zegt een keer zo druk bezig te zijn met het resetten van het apparaat dat hij bijna een bord van een tijdelijke snelheidsbeperking miste.

De NS stelt in de krant dat het bezig is met het verbeteren van de railpocket.

Moslims vieren einde ramadan

Moslims vieren donderdag het Suikerfeest. De viering markeert het einde van de islamitische vastenmaand ramadan.

Turken wisten al geruime tijd dat het vasten donderdag voor hen voorbij zou zijn. Marokkanen moesten nog afwachten. Dat houdt verband met verschillende manieren waarop het einde van de vastenmaand wordt bepaald.

De datum van het Suikerfeest wordt bepaald door het moment waarop een nieuwe maan verschijnt. Turken berekenen wanneer het zover is, Marokkanen volgen de islamitische geestelijken die in Saudi-Arabië kijken of de nieuwe maan daadwerkelijk te zien is. Woensdagavond was dat het geval.

Het Suikerfeest begint vaak met een gebed in de moskee. Het is de gewoonte om nieuwe of in elk geval mooie kleren aan te trekken. De rest van de dag wordt veelal thuis met vrienden en familie doorgebracht. Ook het geven van geld aan minder bedeelden hoort bij het Suikerfeest.

Veel moslims spreken liever van Id-al-Fitr of 'het kleine feest', en niet van het Suikerfeest. Die aanduiding wordt door veel moslims onvolledig gevonden omdat de naam alleen zou slaan op het veelal zoete eten dat tijdens de viering wordt gegeten.

Het Suikerfeest is het einde van de ramadan. Eten, drinken, roken en seks voor zonsondergang waren een maand lang uit den boze. Doordat de ramadan in de zomer viel en de dagen lang waren, was het een extra zware vastenmaand, die ook nog eens een hittegolf kende.

'Politie blunderde bij schilderijenroof Kunsthal'

De politie en de beveiliging van de Kunsthal hebben vorig jaar bij de grote schilderijenroof uit het Rotterdamse museum flink geblunderd. Dat schrijft het AD donderdag op basis van justitiële documenten. Agenten en beveiligers kregen pas na vijf kwartier door dat er überhaupt een roof had plaatsgevonden. De daders konden daardoor makkelijk ontsnappen.

Volgens de krant waren de politie en beveiligers snel ter plaatse nadat het alarm was afgegaan maar merkten ze niets bijzonders bij een inspectierondje. De dieven hadden de deur weer dichtgedaan en er waren niet direct sporen van inbraak te zien. Ze zagen over het hoofd dat er zeven kunstwerken verdwenen waren. Na overleg met de beveiliging vertrok de politie daarom weer.

De advocaat van de verdachten zegt dat agenten de daders zelf nog hebben gezien. "Een agent zwaaide nog geruststellend, zo van: niets aan de hand, jongens", aldus de advocaat in de krant. De schilderijen lagen daarna nog urenlang onbeheerd in een geparkeerde auto vlakbij de Kunsthal.

De zeven doeken van kunstenaars als Pablo Picasso, Henri Matisse en Claude Monet hebben een verzekerde waarde van achttien miljoen euro. Ten minste drie werken lijken te zijn verbrand in een kachel. Zes verdachten zijn officieel aangeklaagd door het Roemeense openbaar ministerie.

Trailer voor punkfilm CBGB

Er is een eerste trailer verschenen voor de film CBGB van Randall Miller. De film gaat over de legendarische concertzaal in New York, die in 1973 werd geopend door Hilly Kristal. CBGB, een afkorting voor Country, Bluegrass and Blues, sloot in 2006. In de beroemde concertzaal speelden wereldberoemde artiesten zoals Talking Heads, Velvet Underground, Blondie, Ramones, Misfits, Joan Jett, The B-52's, Iggy Pop, The Police en Patti Smith.

CBGB is geregisseerd door Randall Miller, die eerder naam maakte met het historische drama Bottle Shock. In de film zien we onder meer Alan Rickman, Ashley Greene, Malin Akerman, Freddy Rodriguez, Donal Logue, Stana Katic, Rupert Grint, Joel David Moore, Ryan Hurst, Johnny Galecki, Ahna O’Reilly, Richard de Klerk, Mickey Sumner, Taylor Hawkins en Bradley Whitford.


Trailer voor CBGB

Roken nog altijd belangrijkste oorzaak woningbrand

Roken is ondanks de intrede van de zelfdovende sigaret nog steeds de belangrijkste oorzaak van fatale woningbranden. Dat schrijft De Telegraaf donderdag na onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). In de afgelopen vijf jaar kwamen in totaal 160 mensen om bij een woningbrand. In 53 gevallen ontstond de vuurzee door een brandende sigaret of sigaar.

"Het percentage van 33 procent is nauwelijks afgenomen, terwijl er sinds november 2011 alleen nog maar zelfdovende sigaretten mogen worden verkocht die juist de kans op brand moesten verminderen", stelt een woordvoerder van het IFV in de krant. Het instituut start daarom een extra onderzoek naar de effectiviteit van de maatregel.

Na roken zijn kortsluiting en koken met respectievelijk 23 en veertien procent de belangrijkste oorzaken van dodelijke woningbranden. Daarna volgen kaarsen (zeven procent) en kinderen die met vuur spelen (drie procent).

AkzoNobel verkoopt onderdeel voor 260 miljoen

AkzoNobel verkoopt het bedrijfsonderdeel Building Adhesives voor 260 miljoen euro aan het Zwitserse Sika. Dat heeft het Nederlandse chemieconcern donderdag bekendgemaakt. Building Adhesives maakt onder meer tegellijm en afwerkingsproducten voor de professionele markt.

De omzet van het onderdeel bedroeg vorig jaar 185 miljoen euro. Met de verkoop wil AkzoNobel de korte termijn schuld verlagen en de kaspositie verbeteren. Ook wil de onderneming zich meer richten op de op sterke strategische posities in Europa en de groeiregio's Azië en Zuid-Amerika.

De verkoop zal naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar worden afgerond. Bij Building Adhesives werken ongeveer 550 mensen.

Volkstelling Chili moet over

De volkstelling die Chili in 2012 hield moet opnieuw worden uitgevoerd. De telling had te maken met 'ernstige problemen'. Van de bevolking is 9,3 procent niet meegeteld. Het gaat om 1,6 miljoen mensen.

Dat zegt een onafhankelijke commissie die de volkstelling heeft beoordeeld in een rapport. Het percentage van 9,3 procent is drie keer hoger dan normaal bij andere volkstellingen in Zuid-Amerika, aldus de commissie.

Een derde van degenen die niet werden meegeteld was niet thuis toen de tellers langskwamen. Twee derde werd gemist omdat ze gewoon niet geregistreerd waren, anderen omdat hun woningen als 'onbewoond' in de boeken stonden.

De nieuwe volkstelling zou in 2015 gehouden moeten worden.

Film Orson Welles na 75 jaar in première

Too Much Johnson, een driedelige komedie van Orson Welles uit het stomme film-tijdperk, is onlangs in een Italiaans pakhuis teruggevonden en wordt momenteel gerestaureerd voor een vertoning in Rochester (New York) op 16 oktober. De lang verloren gewaande film heeft op 9 oktober haar wereldpremière op het stomme filmfestival Le Giornate del Cinema Muto in Italië.

Too Much Johnson was oorspronkelijk een onderdeel van een toneelstuk, gebaseerd op een verhaal van William Gilette uit 1894. De korte films waren prologen voor de drie aktes van het toneelstuk, maar werden nimmer voltooid. Het toneelstuk werd op 16 augustus 1938 gespeeld zonder de films en was een grote flop. De enige tot nu toe bekende kopie van Too Much Johnson ging in 1970 verloren bij een brand in het huis van Welles in Madrid.

 

FOK! wat een weer... Vrij veel zon

Goedemorgen! Het was gisteren een kille en vrij regenachtige dag, al vielen de hoeveelheden op de meeste plaatsen uiteindelijk wel mee. De lage temperatuur zorgde ervoor dat er te weinig energie aanwezig was om de boel op uitgebreide schaal te laten activeren. Enkele neerslagtoppers vonden we wel in het noorden en oosten. Een stevige noordoostenwind maakte het plaatje compleet. Vandaag klaart het weer op.

We hebben vanmiddag een afwisseling van zon en stapelwolken. Op een heel lokale bui na, blijft het op de meeste plaatsen wel droog. De wind draait naar west- tot noordwest en neemt ten opzichte van gisteren flink in kracht af. De temperaturen liggen vandaag tussen de 18 en 22 graden. De komende dagen houden we dit weerbeeld vast: geregeld zon, overwegend droog en maxima van rond de 21 graden.

Een heugelijk feit vandaag, want ik ben precies een jaar weerman van FOK! De eerste periode was het natuurlijk even inkomen, maar ik denk dat ik inmiddels wel een eigen stijl heb ontwikkeld. Wat mij vooral zo aanspreekt is dat ik gewoon mijzelf kan zijn en niet hoef 'mee te lullen' met de andere weerdiensten, want daar zijn er al genoeg van. Ik heb trouwens best wel een hekel aan 'meepraters'. Het geeft een gevoel van vrijheid om gewoon een geheel eigen praatje te houden, zonder met andere weermannen/vrouwen rekening te hoeven houden.

Ik denk dat mijn ambitie die ik had voor het FOK!-weerbericht het afgelopen jaar goed is uitgekomen. Begonnen met 200 views zijn we uitgegroeid naar een weerbericht die elke dag door minstens 1200 mensen wordt gelezen en dan zeg ik met name minstens, want de pieken liggen soms zonder update al rond de 2500 tot 3000. Ook worden er steeds meer foto's ingestuurd en dat vind ik ook heel erg leuk.

Kortom, het weerbericht is nog niet uitgegroeid en ik ga er dan ook vol enthousiasme mee door!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

jarig
Een klein feestje mag er wel gevierd worden!

 

 

Civilization Online wordt MMO

De Civilization-franchise maakt dan toch de sprong naar MMO, alleen wordt het geen 'land tegen land'-oorlog, maar neemt de speler de rol aan van één personage in een land en werkt voor de glorie van zijn natie.

XLGAMES, ontwikkelaar van ArcheAge en ArcheVille werkst sinds 2010 aan het spel. Civilization Online beschikt over een procedureel gegenereerde open wereld en wordt gespeeld in real-time in plaats van turn-based. Spelers kunnen de wereld verkennen, nieuwe items maken, en als soldaat het gevecht aangaan. Diplomatieke spelers kunnen in de maatschappij leidinggevende functies krijgen, waaronder het hoofd van een hele factie. Spelers zullen in staat zijn om hun eigen gebouwen te bouwen, maar de Wonderen hebben honderden spelers nodig om te voltooien.

Het spel beschikt over vier culturen, en iedere speler zal een individuele eenheid in een van deze facties zijn. De factie gaat tegen de andere drie opboksen, maar er is samenwerking met buurlanden. Zoals in Civilization gebruikelijk is, brengt het ontsluiten van bepaalde technologieën een factie in een nieuw tijdperk. Nieuwe technologieën zoals wapens verschijnen dan in marktplaatsen voor spelers om te kopen. Onderzoek en uitvindingen worden versneld door het verkennen om zo nieuwe bronnen te ontdekken.

Het spel verloopt door middel van sessies met een aantal mogelijke overwinning zoals als eerste in de ruimte en militair overwicht. Er kan maar één winnaar in elke sessie zijn, maar elke factie neemt voortgang en beloningen mee naar de volgende sessie. Dit systeem is nog niet afgerond volgens de maker. Alle facties beginnen met neutrale relaties, maar deze kunnen vijandig worden door acties van de speler.

De ontwikkelaar zei dat Civilization Online ontworpen is om te spelen als een singleplayer of zeer sociaal spel. Het wordt gebouwd met de CryEngine 3. Er is nog geen releasedatum vastgesteld, en hoe 2K Games er aan wil verdienen is ook nog niet bekendgemaakt. Even afwachten dus of het free-to-play of een adviesprijs mee gaat krijgen.

Obama eert King op jubileum 'I have a dream'

Precies 50 jaar na de beroemde I have a dream-toespraak van burgerrechtenactivist Martin Luther King zal de Amerikaanse president Barack Obama op dezelfde plek een rede houden. Dat heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt.

Op 28 augustus zal Obama op de trappen voor het monument van president Abraham Lincoln in Washington een toespraak houden om King te herdenken.

De Mars op Washington en de toespraak van King in 1963 worden gezien als een sleutelmoment in de geschiedenis van Amerika. Bijna 250.000 voorstanders van de rassengelijkheid juichten King destijds toe om zijn visioen van gelijke rechten voor Afro-Amerikanen.

Het jubileum wordt met een groot feest gevierd in de Amerikaanse hoofdstad.

Obama eert King op jubileum'I have a dream'
Obama eert King op jubileum'I have a dream' (Foto: ANP)

Ook donderdag geen KLM-vlucht naar Nairobi

Het is nog onduidelijk wanneer weer vanaf Schiphol wordt gevlogen naar Nairobi. Internationale vluchten van en naar het vliegveld van de Keniaanse hoofdstad, waar woensdag een brand woedde, zijn nog niet hervat. KLM laat weten in ieder geval de dagelijkse vlucht van Schiphol naar Nairobi voor donderdag te hebben geschrapt.

Ook woensdag ging een vlucht van KLM van Schiphol naar Nairobi en een van de KLM-partner, Kenya Airways, niet door. Of Kenya Airways ook donderdag niet vliegt tussen Nairobi en Schiphol is nog niet duidelijk. Ook een KLM-vlucht van Nairobi naar Schiphol gaat donderdag niet door. "Aangezien we vandaag niet naar Nairobi zijn gevlogen, staat daar ons vliegtuig daar ook niet", aldus een KLM-woordvoerder.

Door de brand, die in de loop van de middag is geblust, is de aankomsthal en een ruimte van de immigratiedienst zwaar beschadigd geraakt. Het vliegverkeer op het vliegveld is deels hervat. Vooralsnog gaat het alleen om binnenlandse vluchten en vrachtverkeer.

KLM beslist donderdag of vrijdag weer wordt gevlogen naar de Keniaanse hoofdstad.

'Fort Hood-schutter uit op doodstraf'

De Amerikaanse militair die in 2009 op legerbasis Fort Hood dertien mensen doodschoot, lijkt er op uit te zijn ter dood te worden veroordeeld. Dat heeft de advocaat van Nidal Malik Hasan gezegd. De raadsman staat tijdens het proces grotendeels buitenspel, omdat Hasan er voor heeft gekozen zichzelf te verdedigen.

De krijgsraad tegen Hasan begon dinsdag. Advocaat Kris Poppe zei woensdag bereid te zijn Hasan te verdedigen. Maar als Hasan blijft aansturen op de doodstraf, wil Poppe dat zijn verantwoordelijkheden tot een minimum worden beperkt. Het is 'duidelijk dat hij obstakels uit de weg wil ruimen voor de doodstraf en dat hij uit is op de doodstraf', zei Poppe in de rechtszaal.

Hasan was het niet eens met de lezing van zijn advocaat. "Ik protesteer. Dat is een verdraaiing van de feiten", zei Hasan. De rechter stuurde vervolgens iedereen weg uit de rechtszaal.

Hasan heeft toegegeven dertien mensen te hebben doodgeschoten en 32 mensen te hebben verwond. Hij wilde eigenlijk schuld bekennen, maar dat mag volgens de regels van de krijgsraad niet in zaken waarin de doodstraf een mogelijkheid is. Hasan wilde betogen dat hij met zijn daad anderen - namelijk de islamitische opstandelingen in Afghanistan - wilde beschermen, maar de rechter heeft hem verboden dit als verdediging op te voeren.

Politie doodt tiener met stroomstootwapen

In Miami is een 18-jarige jongen overleden nadat een politieagent op hem had geschoten met een stroomstootwapen. Dat melden Amerikaanse media in de nacht van woensdag op donderdag.

Israel Hernandez-Llach was illegaal graffiti aan het spuiten. Hij vluchtte, toen politieagenten hem betrapten. De agenten renden achter hem aan maar moest het stroomstootwapen gebruiken om hem te kunnen arresteren. Hernandez werd getroffen in zijn borst. De jongen werd naar het ziekenhuis gebracht, maar het mocht niet meer baten.

Het is nog niet duidelijk waaraan de jongen precies is overleden.

Politie doodt tiener met stroomstootwapen
Politie doodt tiener met stroomstootwapen (Foto: ANP)

Haai in ondergrondse New York

In een treinstel in de ondergrondse van New York is het kadaver van een haai gevonden. Het ongeveer 1 meter 20 lange dier werd ontdekt onder een rij stoelen, bevestigde het transportbedrijf woensdag volgens de BBC.

De trein was onderweg naar de wijk Queens. De conducteur liet het treinstel na de vondst ontruimen. Een passagier nam foto's van het dier. Het treinstel rook volgens haar extreem naar vis. "Het is moeilijk om je nog te verbazen omdat er altijd gekke dingen gebeuren in deze stad, maar dit was wel een beetje te", zei ze. Volgens het transportbedrijf was het voor het eerst dat een haai in de ondergrondse opduikt.

Haai in ondergrondse New York
Haai in ondergrondse New York (Foto: ANP)

'Lindsay Lohan joeg Chaka Khan uit afkickkliniek'

Lindsay Lohan heeft Chaka Khan uit de afkickkliniek Cliffside in Malibu gejaagd. Lohan zou er met haar wangedrag voor hebben gezorgd dat de 60-jarige zangeres, die kampt met een drugs- en alcoholverslaving, de kliniek een week eerder dan gepland heeft verlaten.

"Het ging goed met Chaka in Cliffside, maar Lindsay heeft haar zo ver gekregen dat ze getergd was en helemaal klaar met Lindsays shit", vertelt een ingewijde, die ook in Cliffside verbleef, aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online. "Lindsay deed stomme dingen om aandacht te krijgen."

Chaka Khan zou de 27-jarige Lindsay, die sinds een week weer op vrije voeten is, erop hebben gewezen dat ze zich kinderachtig zou gedragen en volwassen moet worden. "Ze was zo klaar met Lindsay, ze zei tegen een aantal patiënten dat ze haar haatte."

Uiteindelijk was Khan zo klaar met de actrice dat ze eerder dan de bedoeling was vertrok. "Een jongen, die al eerder uit de kliniek was vertrokken vanwege Lindsays gedrag, kwam om Chaka te helpen met haar bagage."

Hoeren met naam op openbare lijst

Amsterdamse prostituees worden gedwongen hun identiteit openbaar te maken als gevolg van de nieuwe regels van de gemeente voor de raamprostitutie. Ze moeten zich inschrijven in het handelsregister. Verhullende omschrijvingen van hun beroep zijn niet langer toegestaan. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag.

De nieuwe regels houden in dat prostituees minstens 21 moeten zijn. Ramen moeten tussen 06.00 en 08.00 uur gesloten zijn. Verder moeten prostituees zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat zij met naam en toenaam terechtkomen in het handelsregister, dat voor iedereen te doorzoeken is.

Voorheen accepteerde de Kamer van Koophandel verhullende omschrijvingen voor prostitutiewerk, zoals als 'relaxtherapie' of 'persoonlijke dienstverlening', stelt NRC. Tegenwoordig wordt dat niet meer toegestaan. Onder Amsterdamse prostituees zou hierover grote onrust zijn ontstaan.

Een plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) voor verplichte registratie van alle prostituees sneuvelde eerder dit jaar vanwege verzet in de Eerste Kamer. Die maakte zich zorgen over de privacy van de prostituees. Het ging hierbij om een afgeschermde, beveiligde database.

Gers Pardoel blij met komst eerste kind

Gers Pardoel wordt vader. "Wij kunnen bevestigen dat Gers en zijn vriendin in verwachting zijn", laat Gers' manager weten naar aanleiding van berichtgeving in Story.

Volgens zijn manager is de 32-jarige rapper heel blij dat hij vader wordt. Over details van de zwangerschap doet het management geen uitspraken. "Dat vinden we een privézaak."

Pardoel moet nog wennen aan het idee dat hij vader wordt. "Hoe voelt dat? Volgens mij wel goed, ik voel me goed", zei de rapper tegen De Telegraaf. "Ik weet het nog niet, we zien het wel. Het is allemaal een verrassing." Zijn vriendin voelt zich volgens Pardoel 'op en top'.

Story schrijft deze week op basis van een anonieme bron dat Gers' vriendin Selina vier maanden in verwachting is. "Selina heeft een aantal echo's achter de rug en ze weten inmiddels dat ze een zoontje krijgen", weet de bron. Wie dat is, weet de manager van Gers niet. "Daar ben ik ook heel benieuwd naar."

Gers
Gers Pardoel wordt vader (Foto: Manuel Bijen)

Van Koningsbrugge blij met zaterdagavondprogramma

Jeroen van Koningsbrugge is dolblij met zijn nieuwe zaterdagavondprogramma. De komiek begint in maart met Jurk!-collega Dennis van de Ven met de opnames voor het sketchprogramma Jurk TV.

"Het wordt een soort Saturday Night Live-programma", vertelde de 39-jarige acteur in RTL Boulevard. "We gaan daar zes of acht afleveringen van maken."

Net als Saturday Night Live worden sketches opgenomen met een publiek. "We gaan het zaterdag uitzenden. Het wordt in een studio of theater met tweehonderd of driehonderd man publiek opgenomen", aldus Van Koningsbrugge. "Ik heb er heel veel zin in."

Jurk TV wordt uitgezonden door RTL4. Het duo maakte eerder al sketches voor de programma's Nieuw Dier, Draadstaal en Neonletters.

Jennifer Aniston baalt van vragen over kinderwens

Jennifer Aniston is er bepaald niet blij mee dat tijdens interviews vaak wordt gevraagd naar haar kinderwens. Al jaren gaan geruchten over vermeende zwangerschappen van de 44-jarig actrice.

"Vragen over familie proberen ze te combineren met de film", vertelt Aniston in een interview met ABC News. "Als ik een kind zou krijgen, hoeveel zou ik er willen? En wil ik een jongen of meisje?"

Aniston reageert geïrriteerd dat het niet zo makkelijk is om kinderen te krijgen. "Ik wist niet dat je gewoon een bestelling kon plaatsen. Ik heb me niet gerealiseerd dat het net een drive-in is, dat je dan tegen zo'n elektronische stem kunt praten." De actrice laat niet los of ze zelf problemen heeft om zwanger te raken.

Om geruchten ligt de actrice niet wakker. Zo doen verhalen de ronde dat haar relatie met Justin Theroux niet goed zit omdat ze na een verloving van een jaar nog geen huwelijk hebben gepland. "Ik omring me met mijn geweldige werk, vrienden en partner, mijn prachtige honden. En ik zet dat geluid uit."

Indie-games voor Wii U getoond

Indiegames worden steeds belangrijker en na een mager begin op Wii met WiiWare heeft Nintendo de indie-developers nu helemaal omarmd op Wii U. Tijdens de Nintendo Direct-presentatie van woensdagmiddag is er een trailer getoond met daarin beelden van indiegames die binnenkort verschijnen.

We zien onder andere Ittle Dew, TNT Racers en natuurlijk het veel besproken Giana Sister: Twisted Dreams. 

Peter Andre doet geen huwelijksaanzoek

Peter Andre is niet van plan om zijn zwangere vriendin Emily MacDonagh ten huwelijk te vragen. Volgens geruchten zou de 40-jarige zanger binnenkort op zijn knieën gaan.

"Een aantal tijdschriften heeft afgelopen week verhalen gepubliceerd dat ik van plan ben om Emily ten huwelijk te vragen, en dat ik al aan het winkelen ben voor een ring", schrijft Andre in zijn column in New Magazine. "Alles wat ik erover zeg is dat de verhalen absoluut niet kloppen en zijn verzonnen. Mensen schrijven gewoon wat ze willen."

Andre wordt begin volgend jaar voor de derde keer vader. De Mysterious Girl-zanger heeft al twee kinderen uit zijn relatie met glamourmodel Katie Price.

Rayman wordt Mario

Op het gebied van 2D platforming zijn er momenteel twee grote namen: Mario en Rayman. Wie van de twee je het tofst vindt is vrij persoonlijk, maar Ubisoft heeft een oplossing bedacht voor die gamers die niet kunnen kiezen.

Rayman krijgt in Rayman Legends voor Wii U krijgt namelijk de mogelijkheid om zich te kleden als die Italiaanse platformheld. In de trailer hieronder zie je hoe dat eruitziet. 

Rayman Legends verschijnt eind deze maand voor Wii U, Vita, pc, PS3 en Xbox 360. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.