FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 mei 2013

Militair VS wil schuld aan bloedbad bekennen

De Amerikaanse sergeant die ervan wordt verdacht in maart vorig jaar een bloedbad te hebben aangericht in twee Afghaanse dorpen gaat schuld bekennen. Dat heeft zijn advocaat woensdag gezegd. Door de bekentenis hoopt sergeant Robert Bales de doodstraf te ontlopen.

Volgens de advocaat zal Bales zijn bekentenis op 5 juni afleggen tijdens een zitting. De rechter moet een eventuele deal - een bekentenis in ruil voor een levenslange gevangenisstraf - nog wel goedkeuren.

Bales zou 's nachts van zijn basis zijn weggeglipt om in twee dorpen burgers te vermoorden. Tussentijds was hij naar de basis teruggekeerd. Toen hij de laatste keer terugkwam, bedekt onder het bloed, zou hij tegen andere soldaten gezegd hebben wat hij had gedaan. De avond ervoor had hij whisky gedronken en een film over een wraakactie van een voormalig CIA-agent bekeken.

Syrië dreigt met vergelding tegen Israël

De Syrische strijdkrachten zullen onmiddellijk terugslaan als Israël opnieuw aanvallen uitvoert binnen Syrië. Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem woensdag gezegd in een interview op de Libanese televisie.

Israëlische gevechtsvliegtuigen voerden eerder deze maand luchtaanvallen uit op doelen bij de Syrische hoofdstad Damascus. De luchtaanvallen waren naar verluidt gericht op Iraanse raketten die bestemd waren voor de Libanese Hezbollah-beweging, een bondgenoot van Assad. De raketten zouden onderweg zijn geweest naar Libanon.

Al-Moallem werd in het interview ook gevraagd wanneer de burgeroorlog in Syrië zal worden beëindigd. "Dat hangt er vanaf wanneer het geduld opraakt van diegenen die samenspannen tegen Syrië", aldus Al-Moallem. Hij zei ook dat de Syrische president Bashar Assad sowieso zal aanblijven tot zijn termijn in 2014 afloopt, iets wat het Syrische regime al vaker kenbaar heeft gemaakt. Volgens Al-Moallem zal Assad zich na 2014 wellicht opnieuw verkiesbaar stellen.

Al-Moallem ging ook in op een voorgestelde vredesconferentie in Genève. De Verenigde Staten en Rusland hebben aangegeven een internationale conferentie te willen organiseren waarop beide strijdende partijen in Syrië met elkaar in overleg kunnen treden om vrede te sluiten. Als er op een dergelijke conferentie een overeenkomst wordt gesloten moet deze in een referendum worden voorgelegd aan de Syrische bevolking, aldus Al-Moallem.

Of de conferentie ook echt doorgaat moet nog maar blijken. Het belangrijkste oppositieblok, de Syrische Nationale Coalitie, heeft een aantal voorwaarden gesteld aan deelname aan de conferentie. De SNC wil wapens en eist dat Assad aftreedt voordat gesprekken kunnen beginnen.

Kunstenaar Frank Lodeizen overleden

Beeldend kunstenaar Frank Lodeizen is dinsdag in zijn woonplaats Amsterdam op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt journalist Rineke van Houten, die bezig is met een boek over Lodeizen, woensdag.

Lodeizen werd in de Tweede Wereldoorlog wees. Zijn vader, moeder en oudste zusje werden vergast. Hij raakte bevriend met leden van de dichtersgroep de Vijftigers en trok op met kunstenaars van de Cobra-beweging.

Lodeizen werd vooral bekend door de portretten die hij maakte van vrienden, die er zelf weer een vers onder zetten. Zo maakte hij portretten van Bert Schierbeek en Lucebert. Nadat hij aanvankelijk vooral tekeningen had gemaakt, ontdekte hij later ook de etsnaald en het gouache, een met dekkende waterverf gemaakt schilderij waarbij de ondergrond niet meer zichtbaar is.

Adam Levine maakt een grapje

Adam Levine lijkt duidelijk te willen maken dat zijn haatopmerking in The Voice niet serieus bedoeld was. De 34-jarige coach van de talentenjacht kwam onder vuur te liggen nadat hij kwaad werd toen twee van zijn kandidaten werden weggestemd. "Ik haat dit land", zei de zanger volgens verschillende media.

Na alle ophef in de media twitterde Levine het woord 'grap'. Met behulp van het woordenboek legt de muzikant de betekenis uit. Ook de woorden 'humorloos' en 'misverstand' worden door Levine van een definitie voorzien.

Levines band Maroon 5 maakte vorige week nog bekend de Europese tournee uit te stellen. Het concert dat de Amerikaanse band op 3 juli zou geven in Amsterdam wordt pas 20 januari gehouden wegens 'onvoorziene problemen in het schema'.

[RG] Haase donderdag laat in actie

Robin Haase speelt donderdag op Roland Garros de derde wedstrijd op baan zeven. De Hagenaar neemt het in de tweede ronde op tegen de Pool Jerzy Janowicz, die als 21e is geplaatst. Beide spelers stonden niet eerder tegenover elkaar. Baan zeven is een televisiebaan, waardoor de wedstrijd live is te volgen.

Arantxa Rus en Jean-Julien Rojer komen donderdag in actie in het dubbelspel. Rus en de Roemeense Simona Halep nemen het in de derde wedstrijd op baan vijf op tegen Sorana Cirstea en Ayumi Morita. Rojer en zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi treffen in de derde partij op baan elf Evgeny Donskoy en Dmitry Tursunov.

Ook Novak Djokovic en titelverdedigster Maria Sharapova verschijnen op de baan. In de tweede en derde wedstrijd op het Court Philippe Chatrier nemen zij het respectievelijk op tegen Guido Pella en Eugenie Bouchard.

Middenvelder Najah langer bij RKC

Imad Najah speelt ook de komende seizoenen voor RKC Waalwijk. De 22-jarige middenvelder heeft zijn contract met een jaar verlengd en ligt nu tot medio 2015 vast. De Marokkaanse jeugdinternational kwam afgelopen zomer over van PSV en speelde dit seizoen twintig eredivisieduels voor de ploeg van trainer Erwin Koeman.

"We beschouwden het als een groot succes dat we Imad afgelopen zomer konden aantrekken", laat manager technische zaken Janus van Gelder van RKC weten. "Afgelopen seizoen heeft hij bewezen een zeer waardevolle kracht voor onze ploeg te kunnen zijn." Najah herstelt momenteel van een blessure. Op 10 maart scheurde hij in de wedstrijd tegen FC Utrecht de voorste kruisband in zijn knie.

Narsingh mikt op rentree in voorbereiding

Luciano Narsingh verwacht in de voorbereiding op het nieuwe seizoen weer aan te sluiten bij de selectie van PSV. De 22-jarige vleugelspits herstelt van een zware knieblessure, die hem de gehele tweede seizoenshelft aan de kant hield. Hij staat inmiddels weer op het veld.

"Ik ben de laatste tijd al weer buiten aan het trainen. Passen, trappen en rustig op doel schieten", zegt Narsingh tegen OnsOranje. "Daar heb ik geen problemen mee. Nu zit ik in de periode van de duurloop. Dat is zwaar, maar het is wel fijn om weer bezig te zijn."

De zesvoudig international uit Amsterdam scheurde op 22 december in de uitwedstrijd tegen NAC Breda zijn voorste kruisband en meniscus af. Hij waakt ervoor te vroeg terug te keren. "Ik begin liever drie weken later met een perfect herstelde knie, dan drie weken eerder met de kans op een terugslag."

Voorlopig richt Narsingh zich dan ook op de voorbereiding. "Ik hoop dat ik dan weer kan instromen en volledig fit te worden voor de start van het nieuwe seizoen."

[RG] Williams dendert door op Roland Garros

Serena Williams heeft eenvoudig de derde ronde bereikt op Roland Garros. De Amerikaanse favoriete gunde haar tegenstander Caroline Garcia uit Frankrijk slechts drie games: 6-1, 6-2. Ze neemt het in haar volgende partij op tegen de Roemeense Sorana Cirstea, die in de openingsronde nog nipt te sterk was voor Kiki Bertens.

Sara Errani sloeg zich eveneens naar de derde ronde op het gravel in Parijs. De Italiaanse (5), de verliezend finaliste van vorig jaar, was met 6-1, 6-1 te sterk voor Yulia Putintseva uit Kazachstan. De als achtste geplaatste Angelique Kerber uit Duitsland rekende met tweemaal 6-2 af met de Slowaakse Jana Cepelova.

Voor Caroline Wozniacki was de tweede ronde het eindstation. De Deense moest haar meerdere erkennen in Bojana Jovanovski uit Servië, die met 7-6 (2), 6-2 aan het langste eind trok. Wozniacki boekte dit jaar slechts een overwinning op gravel: in de eerste ronde van Roland Garros tegen Laura Robson.

Sideboob én tepel Yolanthe op tv

Van der Vorst Ziet Sterren was vanavond voor even Van der Vorst ziet Yolanthe's Tepels. In het gelijknamige tv-programma was namelijk tijdens een interview de tepel van Yolanthe te zien.

Terwijl showbizz-deskundige Peter van der Vorst Yolanthe interviewde was voor televisiekijkend Nederland te zien dat Yolanthe geen BH droeg. Menig kijker zal dan ook meer aandacht hebben besteed aan het feit dat Yolanthe's tepel in beeld was dan dat gene wat er uit haar mond kwam.

Voor wie het heeft gemist of toch meer aandacht aan het gebrabbel van mevrouw Sneijder besteedde hebben we goed nieuws. We hebben tenslotte altijd de foto nog.

Tribunaal weigert Karremans te dagvaarden

Het Joegoslavië-Tribunaal zal oud-Dutchbatcommandant Thom Karremans niet dagvaarden. Dit hebben de rechters in de zaak tegen Radovan Karadzic woensdag besloten. De voormalige Bosnisch-Servische president wilde Karremans tegen diens wil als getuige van de verdediging horen.

Karremans had zich, geadviseerd door advocaat Geert-Jan Knoops, tegen de getuigenis verzet omdat hij zich niet zelf wilde belasten, met het oog op mogelijke strafvervolging voor zijn rol bij de val van Srebrenica. De rechters vinden dat Karadzic niet heeft aangetoond dat de informatie in zijn voordeel die hij uit de getuigenis van Karremans wilde halen, niet van andere bronnen verkrijgbaar is.

Karadzic is aangeklaagd wegens onder meer de deportatie van vele duizenden moslimvrouwen, -kinderen en -bejaarden uit de gevallen enclave Srebrenica in 1995. Karadzic wilde Karremans laten zeggen dat de moslims zelf de wens hadden te vertrekken. Dat zou blijken uit de vergaderingen die er waren met Karremans, Karadzic' legerleider Mladic en vertegenwoordigers van de moslims. De rechters wijzen erop dat de video-opnames van de vergaderingen in Hotel Fontana in Bratunac al zijn toegelaten als bewijs. Ook hebben getuigen in het Karadzic-proces al eerder verteld over de wens van de moslims om "geëvacueerd" te worden.

Tribunaal weigert Karremans te dagvaarden
Tribunaal weigert Karremans te dagvaarden (Foto: ANP)

Bagdad lijdt onder aanslagen

Bomaanslagen in twee wijken van de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben woensdag 26 mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie gezegd.

De dodelijkste aanslag werd gepleegd in de wijk met de toepasselijke naam Hay Jihad. Een autobom kostte aan zestien mensen het leven, 38 raakten gewond. Veel doden waren bezoekers van een bruiloft die net langskwamen toen de bom afging. In de gezellige wijk Ghazaliyah ontploften bij een markt een autobom en een bermbom. Tien mensen kwamen om, 25 raakten gewond.

Het dodental in mei staat inmiddels al op meer dan 450.

Het geweld van de afgelopen weken lijkt verband te houden met de toenemende spanningen tussen de soennitische minderheid en de door sjiieten geleide regering. De toename van het geweld doet vrezen voor een terugkeer van het sektarische bloedvergieten dat Irak in 2006 en 2007 op de rand van een burgeroorlog bracht. In verband met de verslechterde veiligheidssituatie heeft premier Nouri al-Maliki een reorganisatie van de legerleiding aangekondigd.

Teeven ontkent afspraak met Holleeder in café

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft niet in 2005 in het café van Serge van Lent in Zandvoort een ontmoeting gehad met Willem Holleeder en de een paar dagen geleden opgepakte sportschoolhouder Dick Vrij. Dat laat een woordvoerder van Teeven woensdagavond weten.

De woordvoerder reageert op berichten dat Remko van Lent, de broer van Serge en getuige in een proces tegen onder anderen Hells Angel Harry S., dit heeft beweerd. Teeven was in 2005 officier van justitie bij het landelijk parket.

"Het is gewoon niet waar", aldus de zegsman van de staatssecretaris. Op de vraag of Teeven ooit met Holleeder in een café heeft gezeten, wilde de woordvoerder niet ingaan.

FARC wijst deadline voor onderhandelingen af

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC ziet niets in een door de Colombiaanse regering voorgestelde deadline voor de onderhandelingen tussen de twee partijen. Dat heeft Marco Leon Calarca, een van de onderhandelaars van de FARC, woensdag gezegd.

Colombia gaat in november naar de stembus en de regering heeft er op aangedrongen voor die tijd de vredesonderhandelingen af te ronden. Calarca zegt dat de persoonlijke ambitie van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos geen voorrang moet krijgen op het vredesproces.

Calarca zei blij te zijn dat onlangs met de regering overeenstemming werd bereikt over landhervorming in Colombia. Hij benadrukte echter dat de onderhandelingen niet kunnen worden afgeraffeld en dat er nog steeds afspraken moeten worden gemaakt over een aantal onderwerpen, zoals de drugshandel en compensatie voor slachtoffers van de strijd tussen de regering en de FARC.

De Colombiaanse regering onderhandelt sinds vorig jaar met de FARC over een einde aan het geweld in Colombia. De onderhandelingen vinden plaats in Cuba.

'Nederlandse jihadisten verbranden paspoort'

Sommige Nederlandse jihadisten die zich in Syrië aansluiten bij rebellen zijn zo overtuigd van hun missie dat ze hun paspoort verbranden. Dat zegt een naar Nederland teruggekeerde Syrië-ganger woensdagavond in het televisieprogramma De Vijfde Dag.

De 19-jarige man zegt zonder problemen naar Nederland te hebben kunnen terugkeren. Hij zegt zich bij terugkeer in Nederland te hebben gemeld bij de politie. De man stelt zelf niet te hebben gevochten, maar alleen hulp te hebben geboden aan vluchtelingen.

De Nederlander verbleef met een aantal andere Nederlanders in huizen in het Syrische Aleppo. Niet alle Nederlanders verblijven volgens hem echter daar. Zo willen sommigen tussen vluchtelingen verblijven. "En er zijn jongens die de Arabische taal graag willen leren. Die gaan naar plekken waar geen Nederlanders of Europeanen verblijven."

De Syrië-ganger stelt onder anderen een 26-jarige man uit Overijssel die is bekeerd tot de islam te hebben ontmoet in Aleppo. Deze man, Victor D., zou niet van plan zijn ooit nog naar Nederland te komen, schat de 19-jarige in. "Hij is oprecht op zoek; het martelaarschap of de overwinning. Ik zag echt dat hij daarvoor was gekomen."

In Syrië zijn volgens hem meer Nederlandse jongens die zo sterk overtuigd zijn van hun missie. "Ik heb mensen gezien die zo zeker zijn van hun keuze dat ze zelf hun paspoort verbranden."

Minder geld voor kleine scholen

Kleine scholen krijgen minder geld per leerling. Dat is een van de maatregelen die staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) woensdag heeft gepresenteerd in het Zeeuwse Wolphaarsdijk. Kleine scholen worden zo gestimuleerd te gaan samenwerken.

Het opheffen van scholen met minder dan honderd leerlingen, zoals de Onderwijsraad eerder voorstelde, vindt Dekker te ver gaan. "Een opheffingsnorm is te rigide en biedt onvoldoende ruimte voor maatwerk", stelt Dekker. "In uitzonderingsgevallen moet een kleine school behouden kunnen blijven."

Op dit moment krijgen scholen met minder dan 145 leerlingen, meer geld per scholier. Hoe minder leerlingen, hoe hoger dit bedrag. Zo kan het voor schoolbesturen aantrekkelijker zijn om klein te blijven, dan om samen te gaan met een andere school. In het nieuwe model moet samenwerking juist beloond worden.

Met de maatregelen wil Dekker voorkomen dat er meer kleine scholen ontstaan, als gevolg van het dalende aantal leerlingen. Kleine scholen lopen volgens de staatssecretaris een groter risico op omvallen. "We moeten nu actie ondernemen om te voorkomen dat scholen langzaam wegkwijnen, verdwijnen en er in sommige gebieden straks niets meer te kiezen valt voor ouders en kinderen."

Landelijk daalt het aantal leerlingen in het basisonderwijs tussen 2011 en 2020 met negen procent. "In sommige regio's zal dit oplopen tot zo'n veertig procent", zei Dekker.

De fusietoets, waarmee bepaald wordt of scholen mogen samengaan, wordt versoepeld. Door de toets, waarvan de uitkomst vaak onzeker is, zien schoolbesturen nu soms af van een fusie. In regio's met een sterke krimp wil Dekker de toets helemaal afschaffen.

Daarnaast wil de staatssecretaris nieuwe initiatieven toestaan. Zo kan er in grensregio's bijvoorbeeld worden nagedacht over samenwerking met buurlanden.

'Wubbo Ockels ernstig ziek'

De 67-jarige Wubbo Ockels is ernstig ziek. In het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam is vastgesteld dat Ockels een agressieve vorm van nierkanker heeft, die inmiddels is uitgezaaid. Hij heeft nog maximaal twee jaar te leven, heeft Ockels laten weten aan RTL Boulevard.

Ockels maakte in 1985 als eerste persoon met de Nederlandse nationaliteit een vlucht door de ruimte. Al vijf keer eerder keek Ockels de dood in de ogen. In 1982 kampte hij met de bacteriële ziekte leptospirose. In 1985 verongelukte de Challenger waarin Ockels zijn eerste ruimtevlucht maakte bij de daaropvolgende vlucht.

Ook overleefde Ockels een vliegtuigongeluk in Lille. In 2005 kreeg de ruimtevaarder een hartaanval. In 2008 werd daarnaast al een niertumor bij Ockels vastgesteld.

'Wethouder neukt negerin in kerk'

Jo Dardenne, wethouder voor Ruimtelijke Ordening in Borgloon in Belgisch Limburg, is flink de lul. Een paar polities flikken op een paard zouden de beste man hebben betrapt terwijl hij een negerin snoeihard aan het nemen was. In de kerk, God betere het! Dardenne ontkent echter alles.

De geile neukpartij vond plaats in 'Reading between the Lines', een kunstwerk dat een kerk moet voorstellen. Hier had hij dus seks met een vrouw. Niet zijn eigen wijf, maar 'een donkergekleurde vrouw'. "Maar dat zijn ronduit valse beschuldigingen", zo laat de politie weten.

"Het zijn anonieme en zware valse beschuldigingen", huilt de wethouder, schepen in onvervalst Vlaams. "Ik vermoed dat het om een politieke afrekening gaat. Iedereen praat erover, maar ik stel met klem dat het verhaal uit de lucht gegrepen is."

Volgens de Belg wordt hij flink genaaid door een paar onbekenden. Hij heeft de onbekende daders dan ook aangeklaagd wegens smaad. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Barbie zag taakstraf als bijbaantje

Barbie vond haar taakstraf niet echt een straf. "Ik zag het als een bijbaantje. Het was hartstikke leuk om te doen met hartstikke leuke mensen", vertelde Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, woensdag in RTL Boulevard.

Barbie werkte op last van de rechter 120 uur bij een verzorgingstehuis. "Daar heb ik de administratie gedaan. En ik zal je vertellen, ik heb er veel van geleerd. Ik heb gewerkt met computers en de post. Misschien vind ik ooit een baantje op kantoor."

Nu Barbie haar taakstraf, die ze kreeg wegens mishandeling, achter de rug heeft en manlief Michael weer op vrije voeten is, is het tijd voor een vakantie. "Ik ga met Michael en Angelina op vakantie, er even tussenuit. De nieuwe serie gaat weer bijna beginnen, daar ga ik me op voorbereiden."

Van verhalen dat Barbie, Michael en dochtertje Angelina weer gaan verhuizen, is volgens de 22-jarige realityster niet veel waar. "Er gebeuren hier wel heel veel dingen, maar mijn huisje is echt wel mijn thuis."

[RG] Federer eenvoudig langs Devvarman

Roger Federer heeft zich met speels gemak bij de laatste 32 spelers op Roland Garros geschaard. De als tweede geplaatste Zwitser was woensdag met 6-2, 6-1 en 6-1 te sterk voor Somdev Devvarman uit India. In de derde ronde in Parijs neemt hij het op tegen thuisspeler Julien Benneteau, die als dertigste is geplaatst.

Gaël Monfils was in vier sets te sterk voor de Let Ernests Gulbis. Het werd 6-7 (5), 6-4, 7-6 (4) en 6-2 voor de publiekslieveling, die in zijn openingspartij de als vijfde geplaatste Tsjech Tomas Berdych had uitgeschakeld. Hij neemt het in de volgende ronde op tegen Tommy Robredo. De Spanjaard versloeg eerder op de dag Igor Sijsling.

Van der Velde en Veenstra blijven met elkaar in de clinch

De verzoenende gesprekken tussen Riemer van der Velde en Robert Veenstra hebben volgens de voormalig voorzitter niet veel goeds gebracht. De onrust in Heerenveen houdt hiermee aan.

Clubicoon Van der Velde en de huidige voorzitter Veenstra hebben inmiddels twee gesprekken met elkaar gevoerd. Zonder al te veel resultaat, laat Van der Velde weten aan de Leeuwarder Courant. Directe aanleiding voor de gesprekken was een kritische column in het clubblad.

"Ik heb geen behoefte om iets te doen voor Heerenveen met dit soort mensen binnen de club", laat Van der Velde weten via het Friese medium. Met die uitspraak wordt het vuurtje nog maar eens extra aangewakkerd. Eerder deze week werd bekend dat een groep sponsoren bij de financiers van de club gaat peilen of de onvrede groter is dan Veenstra al maanden doet vermoeden.

Naar verluidt zijn er inmiddels al veel klachten binnengekomen bij de initiatiefnemers. Naar aanleiding van de binnenkomende klachten gaat de groepering, die aan de zijde van Van der Velde opereert, actie ondernemen tegen het huidige beleid.

Van der Velde uitte eerder al kritiek op het beleid. Ook veel personeel gaf aan ontevreden te zijn over de huidige werkomstandigheden. Zo zou Veenstra een bijvoorbeeld schrikbewind voeren. Veenstra was overigens niet bereid te reageren.

Tottenham Hotspur hoopt op Villa

Tottenham Hotspur heeft serieuze plannen om David Villa definitief van FC Barcelona over te nemen. Er gaan geruchten dat de ploeg uit Londen ongeveer tien miljoen euro voor de Spanjaard op tafel wil leggen.

Door de komst van Villa hopen The Spurs zich in het nieuwe seizoen definitief in de top van de Engelse competitie te nestelen. Daarnaast brengt de aanvaller ook het nodige scorend vermogen mee, iets wat de ploeg goed kan gebruiken. In eigen huis werd in het afgelopen seizoen slechts negentien keer gescoord.

Het is niet voor het eerst dat Tottenham Hotspur op een spits jaagt. Afgelopen winter deed de club ook al een poging om een goede kandidaat te vinden, maar slaagde hier toen niet in.

FC Barcelona zou volgens geruchten twaalf miljoen euro voor Villa willen hebben. The Spurs zetten vooralsnog in op een bod van acht miljoen, wat via bonussen kan oplopen tot tien miljoen euro.

'Gemeenteraad Rotterdam wil nieuwe Kuip'

De gemeenteraad van Rotterdam ziet graag een nieuw stadion voor Feyenoord komen. Dit staat in een uitgelekte e-mail, die in handen van RTV Rijnmond is. Het bericht werd verzonden door wethouder Moti en was gericht aan de vier fractievoorzitters van de coalitiepartijen.

In de e-mail is te lezen dat er volgens Moti voldoende financiële ruimte is om een nieuw stadion op het Stadionpark te bouwen. Bovendien zou Feyenoord de gemeenteraad al gevraagd hebben om garant te staan voor 165 miljoen euro.

Hoe dan ook blijft er veel verdeeldheid bestaan over de plannen om een nieuwe Kuip te bouwen. In april bleek nog dat veel Rotterdammers liever zouden zien dat het oude stadion van Feyenoord gerenoveerd zou worden.

De gemeenteraad hoopt voor het zomerreces een definitief besluit te nemen.

Volleybalbond eert Visser en Severein

Ter nagedachtenis aan Ingrid Visser en Lodewijk Severein spelen de nationale volleybalteams en het Beach Team Holland bij wedstrijden in de maand juni met een rouwband. Dat maakte de Nederlandse volleybalbond Nevobo vandaag bekend.

Voor aanvang van de duels van de Nederlandse ploegen wordt tevens één minuut stilte gehouden. Ook organisatoren van andere volleybalevenementen wordt gevraagd stil te staan bij het overlijden van Visser en Severein.

De levenloze lichamen van recordinternational Visser en haar partner Severein werden enkele dagen geleden in de omgeving van het Spaanse Murcia gevonden. Visser speelde 514 interlands voor Oranje en won onder meer een EK en een World Grand Prix. Severein was tussen 2006 en 2009 teammanager van de Oranje-dames.

Internationaal Strafhof niet racistisch

Het Internationaal Strafhof (ICC) is onpartijdig; beslissingen worden op een onafhankelijke manier genomen en zijn gebaseerd op de wet en het beschikbare bewijs. Regionale en etnische overwegingen spelen geen rol.

Dit stelde ICC-president Song Sang-hyun woensdag in een reactie op een verklaring van de Afrikaanse Unie. AU-voorzitter Hailemariam Desalegn had het ICC maandag "een soort rassenjacht" verweten omdat alle ICC-verdachten Afrikanen zijn.

Op één uitzondering na (Kenia) is in al deze gevallen door Afrikaanse landen zelf om de onderzoeken gevraagd of heeft de VN-Veiligheidsraad ertoe opdracht gegeven.

ICC wijst verwijt'rassenjacht' van de hand
ICC wijst verwijt'rassenjacht' van de hand (Foto: ANP)

Eerste homohuwelijk Frankrijk een feit

Het eerste homohuwelijk in Frankrijk is een feit. In de Zuid-Franse stad Montpellier gaven Vincent Autin en Bruno Boileau elkaar het ja-woord, onder het oog van de pers die in groten getale bij het huwelijk aanwezig was.

Naast veel journalisten waren er ook veel politieagenten op de been, in verband met de felle protesten tegen het homohuwelijk. Vorige week zondag nog gingen tienduizenden mensen in Parijs de straat op om te protesteren tegen de nieuwe wet die het homohuwelijk mogelijk maakt.

Boileau zei de huwelijksdag door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen niet te laten vergallen. "Het is nog steeds onze bruiloft, wat er ook gebeurt", zei hij. "Er zijn altijd veiligheidsvoorschriften waar we ons aan moeten houden, maar we willen over het plein van het gemeentehuis lopen. We willen dit moment opdragen aan iedereen die de afgelopen maanden heeft gevochten tegen de haat."

Hélène Mandroux, de burgemeester van Montpellier, leidde de ceremonie. Volgens haar gaat het huwelijk van woensdag maar om een ding: gelijke rechten voor iedereen. "Vandaag worden vrouwen en mannen in Frankrijk niet langer gediscrimineerd vanwege hun seksuele voorkeur", zei ze.

Het legaliseren van het homohuwelijk was een van de verkiezingsbeloften van de Franse president François Hollande. De wet legde bittere verdeeldheid bloot tussen enerzijds de tolerante bevolking, die homoseksualiteit accepteert, en anderzijds de christelijke en extreemrechtse bevolking, die er fel tegen gekant is. Demonstraties tegen de legalisering zijn herhaaldelijk uitgelopen op geweld.

Al meer dan duizend klachten over vwo-examen Frans

Het uitgelekte vwo-examen Frans heeft al meer dan duizend klachten opgeleverd, meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) woensdagavond. De telefoon van de klachtenlijn van de scholierenorganisatie stond de hele dag roodgloeiend.

Het LAKS had extra mensen ingezet om de drukte aan te kunnen. De leerlingen kwamen niet alleen met klachten. Er meldden zich ook honderden leerlingen met vragen, zegt een woordvoerder. Die gingen vooral over het verplaatsen van het examen en de normering. Ook bezorgde leerlingen die eigenlijk donderdag al op vakantie zouden gaan klopten bij het LAKS aan.

Het examen Frans werd woensdag een dag uitgesteld nadat de oorspronkelijke toets dinsdagavond uitlekte op internet. Examenmakers Cito en het College voor Examens (CvE) hadden een reserve-exemplaar klaarliggen in geval van nood, maar die kon niet op tijd bij alle scholen worden bezorgd. Het examen werd daarom met een dag uitgesteld.

Het totaal aantal klachten is woensdag de 140 duizend gepasseerd. Dat is een stuk meer dan vorig jaar toen de teller op de laatste examendag op 120 duizend stond. Het LAKS had vooraf een aantal van 125 duizend verwacht.

VN herdenken gesneuvelde blauwhelmen

De Verenigde Naties hebben woensdag de vredesmilitairen herdacht die vorig jaar zijn omgekomen. In totaal kwamen 103 blauwhelmen om in 2012.

Het was het vijfde jaar op rij dat er wereldwijd meer dan honderd vredesmilitairen sneuvelden. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon legde woensdag een krans bij het hoofdkantoor van de VN in New York.

Sinds 65 jaar geleden voor het eerst blauwhelmen werden ingezet zijn er bijna drieduizend omgekomen. De in 2012 gesneuvelde militairen kwamen om in onder meer Congo, Ivoorkust en Sudan.

Amsterdamse beurs levert in

De Amsterdamse beurs heeft woensdag een verlies van 1,4 procent moeten incasseren na twee dagen van stijging. De AEX sloot op 366,25 punten. Ook elders in Europa waren de beurzen in mineur. De Franse beurs leverde 1,9 procent in en de Duitse beurs eindigde 1,7 procent lager.

In de AEX werden slechts een handjevol fondsen hoger verhandeld. De grootste stijger was Imtech met een dagwinst van 3,5 procent. Ook Aegon en PostNL hadden de wind in de rug. De twee fondsen koersten respectievelijk 1,6 en 0,9 procent hoger. Beide fondsen profiteerden volgens marktkenners van de hogere rente. De grootste dalers waren Ahold, Heineken en SBM Offshore met elk 2,4 procent.

In de AMX (-0,8 procent) ook maar een klein aantal fondsen dat hoger koerste. De grootste stijger waren BinckBank en Heijmans met respectievelijk 0,7 en 0,9 procent. De grootste daler in de midkap was Ziggo met een verlies van 2,1 procent.

Bij de smallcaps vielen Cryo-Save en Holland Colours op. De fondsen wonnen 11,3 en 8,5 procent. Voor de koerswinst van Cryo-Save ontbrak een directe aanleiding. Holland Colours profiteerde van sterke jaarresultaten.

Kort na het sluiten van de Europese beurzen noteerde de Dow Jones Index 0,9 procent hoger op 15.277,97 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor eveneens 0,9 procent en techbeurs Nasdaq leverde 0,7 procent in.

Coffeeshops willen snel oordeel over sluiting

Coffeeshops in Maastricht willen dat de procedure rond het sluiten van de zaken versneld wordt gevoerd. Daarom gaan ze burgemeester van Maastricht vragen samen te besluiten bepaalde onderdelen van die procedure over te slaan, zegt voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans woensdag.

Volgens Josemans zijn alle partijen erbij gebaat dat er snel duidelijkheid komt. Coffeeshops in Maastricht verkopen sinds 5 mei weer wiet aan drugstoeristen. De shops besloten daartoe naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank over de sluiting van coffeeshop Easy Going vorig jaar. Hoes had volgens de rechter de zaak niet mogen sluiten omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Sinds 5 mei heeft de politie al verschillende invallen in coffeeshops gedaan. De gemeente liet vervolgens weten van plan te zijn enkele coffeeshops voor een bepaalde tijd te sluiten vanwege het overtreden van het zogenoemde ingezetenencriterium.

Josemans denkt dat onder meer de bezwaarschriftprocedure en de procedure rond een voorlopige voorziening kan worden overgeslagen bij de poging van de gemeente de deuren van de coffeeshops te sluiten. "Ik ben geen jurist, maar ik verwacht niet dat het overslaan van bepaalde onderdelen van de procedure voor problemen gaat zorgen. Dat is een methode die vaker wordt gebruikt bij dit soort gevallen."

De coffeeshops gaan donderdag om tafel met Hoes. Dan hoopt Josemans overeenstemming te bereiken over de versnelde afdoening.

Adolf bijt Noord-Afrikaan

Bijna zeventig jaar na zijn dood heeft Adolf weer van zich laten horen. Ditmaal heeft hij in het Franse Lunel een Noord-Afrikaan in diens kuit gebeten.

Het gaat hier om een hond, een Duitse herder (herkenbaar aan de helm) om precies te zijn. De eigenaar blijkt een racist en bezit twee van deze prachtige honden. Een heet dus Adolf, nummer twee heet Blondi. Niks mis mee, ware het niet dat Blondi ook de naam was van Adolf Hitlers hond.

Enfin, onlangs besloot de 'white supremacist' zijn twee honden los te laten op zijn Noord-Afrikaanse buurman. "Pak de Arabieren! Pak de Arabieren!", hitste de beste man zijn roedel op. Adolf gaf hier gehoor aan en beet het slachtoffer in de kuit.

Gisteren moest de racist voor de rechter verschijnen. Deze legde hem een maand celstraf op. Daarnaast zijn de herders in beslaggenomen en mag hij tien jaar geen honden meer bezitten.

Vluchtelingen teruggestuurd naar Noord-Korea

Negen Noord-Koreanen die hun land waren ontvlucht zijn door China teruggestuurd naar het stalinistische land. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag op gezag van een bron bij het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken.

De Noord-Koreanen zijn dinsdag op het vliegtuig gezet, ondanks een verzoek van Zuid-Korea aan China om hen niet terug te sturen.

De negen, tussen de 15 en 23 jaar oud, vluchtten via China naar Laos. Daar werden zij door grenswachten aangehouden. Maandag werden ze teruggestuurd naar China. Dat land besloot dat ze terug moesten naar Noord-Korea.

Worstelen en squash strijden om olympische status

Worstelen, honk- en softbal en squash maken nog kans een plekje te krijgen op de Olympische Spelen van 2020. De sporten zijn door het internationaal olympisch comité IOC op een shortlist geplaatst. Op 8 oktober tijdens een vergadering in Buenos Aires beslist het IOC welk onderdeel over zeven jaar olympisch is.

Worstelen werd drie maanden geleden nog van de kalender gehaald voor de Spelen van 2020, maar maakt nu toch kans zijn olympische status te behouden. Mannenhonkbal en softbal voor vrouwen werd na de Spelen van 2008 in Beijing geschrapt. Squash hoopt zijn olympische debuut te maken.

Karate, sportklimmen, skeeleren, wakeboarden en de Chinese vechtsport Wushu zijn niet langer in de race. De Olympische Spelen van 2020 worden in Madrid, Tokyo of Istanbul gehouden.

Tea Party-figuur Bachmann stopt ermee

Het Amerikaanse Republikeinse Congreslid Michele Bachmann stopt ermee. Bachmann, die ook een gooi deed naar de Republikeinse presidentskandidatuur in 2012, maakte woensdag bekend zich in 2014 niet herkiesbaar te zullen stellen voor het Huis van Afgevaardigden.

De 57-jarige Bachmann werd in 2006 gekozen als Congreslid in een district in Minnesota en groeide al snel uit tot een favoriet van de ultraconservatieve Tea Party. Haar felle kritiek op president Barack Obama en zijn regering maakte haar populair bij zeer conservatieve Amerikanen, maar zorgde anderzijds ook voor opschudding. Zo zei ze in 2008 dat Obama er 'anti-Amerikaanse denkbeelden op nahoudt'. In 2012 suggereerde ze dat Huma Abedin, een naaste medewerker van minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, banden had met de Egyptische Moslimbroederschap en probeerde te infiltreren in de Amerikaanse regering.

In een video op haar website zegt Bachmann dat ze niet de handdoek in de ring gooit omdat ze zich zorgen maakt niet herkozen te worden. In 2012 wist ze maar net haar zetel te behouden. De geruchten die rondzingen over financiële onregelmatigheden in haar mislukte presidentscampagne hebben ook niets te maken met haar beslissing, aldus Bachmann. Een voormalig medewerker van Bachmann diende in januari een klacht in bij de kiescommissie. Volgens de medewerker heeft Bachmann ongeoorloofde betalingen gedaan aan een politicus uit Iowa die ook werkzaam was voor haar campagne.

Bachmann sluit niet uit dat ze ooit terugkeert in de Amerikaanse politiek. "Er is geen enkele mogelijkheid of kans in de toekomst - politiek of anderzijds - die ik niet serieus zal overwegen als ik kan helpen dit prachtige land te redden en te beschermen."

Voortbestaan FBK-games blijft onzeker

Het voortbestaan van de Fanny Blankers-Koen Games staat op losse schroeven, ondanks de beslissing van FC Twente om het atletiekstadion in Hengelo niet te kopen. De gemeente Hengelo moet bezuinigen en vraagt zich hardop af of het in de toekomst de portemonnee wil blijven trekken om het internationale atletiekevenement te ondersteunen.

"Los van het besluit van FC Twente is het probleem zeker niet van tafel", zegt wethouder Erik Lievers van Hengelo. "Ik heb de opdracht gekregen om een bezuiniging te realiseren van 280 duizend euro. Daarnaast hebben de FBK-games de afgelopen jaren financiële ondersteuning van de gemeente ontvangen van minimaal honderdduizend euro. Daar is de komende jaren echter geen geld voor gereserveerd."

Hengelo dacht een oplossing te hebben gevonden met de verkoop van het stadion aan FC Twente, dat er de beloften en vrouwen wilde laten voetballen. Dat zou automatisch het einde van de FBK-games hebben betekend. Na een golf van kritiek besloot Twente woensdag om van het plan af te zien.

De gemeente betreurt de beslissing van Twente om zich terug te trekken. "Ik had de discussie over de toekomst van het FBK-stadion, met de optie het om te toveren tot voetbalstadion, graag in de gemeenteraad willen voeren", zegt Lievers. Hij vindt dat er een fundamentele discussie gevoerd moet worden. "Zijn we als gemeente bereid om in tijden van bezuiniging jaarlijks te blijven investeren in het FBK-stadion én de FBK-games."

Eerste kaarten WK vanaf augustus te koop

De eerste ronde van de kaartverkoop voor het WK in Brazilië van volgend jaar gaat 20 augustus van start. Dat maakte de FIFA woensdag bekend. Supporters kunnen zich via de website van de wereldvoetbalbond inschrijven voor tickets, die vervolgens via een loterij worden toegewezen.

De FIFA verwacht dat in totaal 3,3 miljoen kaartjes beschikbaar zijn voor het mondiale eindtoernooi, waarop tussen 12 juni en 13 juli 64 wedstrijden worden gespeeld. In november start de tweede verkoopronde, die vooral bedoeld is voor de fans van de 32 deelnemende landen.

Hoeveel de tickets moeten gaan kosten, is nog niet duidelijk. Dat maakt de FIFA op 1 juli bekend, een dag na de finale van de Confederations Cup.

Minder uitstoot broeikasgas in EU

De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie lag in 2011 op het laagste punt sinds het begin van de metingen in 1990. Dat heeft de Europese milieuorganisatie EEA woensdag gezegd.

De uitstoot daalde met 3,3 procent ten opzichte van 2010 en was 18,4 procent lager dan in 1990. Een milde winter in 2011 wordt aangedragen als oorzaak van de daling.

Twee derde van de lagere uitstoot werd bewerkstelligd door Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. De grootste toenames vonden plaats in Spanje en de jongere lidstaten Roemenië en Bulgarije.

Interreligieus geweld Birma gaat door

Honderden woedende scheeuwende jonge boeddhisten op motoren hebben woensdagmiddag angst gezaaid in het centrum van de Birmese stad Lashio. Ze zwaaiden met ijzeren staven en bamboestokken en gooiden stenen naar gebouwen. Inwoners van de stad bleven binnen, winkels werden gesloten. Volgens de staatstelevisie viel er bij het geweld een dode. Vier mensen raakten gewond.

De jongeren reageerden op het bericht dat een Indiase moslim (48) dinsdag een 24-jarige boeddhiste met benzine had overgoten en in brand gestoken. De man is opgepakt. Hij had ook drugs bij zich. De vrouw ligt met brandwonden op haar bovenlichaam en handen in het ziekenhuis.

Dinsdagnacht staken zo'n 150 woedende boeddhisten al een moskee, een islamitisch weeshuis en enkele winkels van moslims in brand. Het geweld stopte toen de politie in groten getale de straat op kwam en het gemeentebestuur verzamelingen van meer dan vijf mensen verbood.

Lashio ligt bij de grens met China. Birma kent al meer dan een jaar etnisch geweld. Dat begon in de westelijke provincie Rakhine en verspreidt zich steeds verder door het land. Er zijn al honderden doden gevallen. Meer dan honderdduizend moslims zijn uit hun woongebieden verdreven.

In Birma wonen zestig miljoen mensen. Vier procent van hen is moslim. De regering van premier Thein Sein heeft al vaak laten weten het geweld te zullen aanpakken. Tot nu toe zijn echter alleen moslims opgepakt en veroordeeld.

Mendes toch weer in beeld voor Bond 24

Sam Mendes heeft toch wel oren naar de regie van de nieuwe Bond. De Britse regisseur liet eerder nog weten geen tijd te hebben voor de vierentwintigste film over geheim agent James Bond. Volgens de Amerikaanse film- en tv-site Deadline voert hij opnieuw gesprekken met de producenten voor de nieuwe film met Daniel Craig in de hoofdrol.

Mendes had vorig jaar groot succes met Skyfall. De actiefilm leverde wereldwijd meer dan een miljard dollar op en werd daarmee de meest succesvolle Bondfilm uit de serie. John Logan werkt aan het scenario van Bond 24.

De 47-jarige Mendes liet de regie van de nieuwe Bondfilm aanvankelijk schieten omdat hij verplichtingen heeft in het theater. Hij werkte aan een musical gebaseerd op Charlie and the Chocolate Factory, maar producenten Barbara Broccoli en Michael Wilson hebben hem laten weten dat ze bereid zijn op hem te wachten.

De productie van de nieuwe Bondfilm zou volgend jaar van start gaan.


Sam Mendes toch weer in beeld voor Bond 24 (Foto: Novum)

Afghaanse agenten vluchtten bij vuurgevecht

Afghaanse agenten zijn er tijdens een vuurgevecht begin mei tussen Duitse militairen en de Taliban in de provincie Baghlan vandoor gegaan. Dat heeft het Duitse leger woensdag gezegd na een analyse van het vuurgevecht. Bij het vuurgevecht kwam een lid van een Duitse elite-eenheid om het leven.

De Afghaanse veiligheidstroepen worden getraind door onder andere Duitsland. De veiligheidstroepen moet volgend jaar, als de internationale troepenmacht zich grotendeels terugtrekt uit Afghanistan, de verantwoordelijkheid voor de veiligheid overnemen.

De Afghaanse politie ontkent dat de agenten op de vlucht zijn geslagen toen de Taliban het vuur openden. Het Duitse leger zei echter dat een onbekend aantal agenten is gevlucht. Dit zou overigens geen gevolgen hebben gehad voor de positie van de Duitsers. Het Duitse leger wil dan ook de indruk wegnemen dat de Duitsers in de steek zijn gelaten. "Dat is in onze optiek niet waar", aldus de Duitse schout-bij-nacht Rainer Brinkmann.

Iran wil meer censuur

Iran wil buitenlandse journalisten strenger in de gaten gaan houden. Dat heeft de Iraanse minister van cultuur Mohammad Hosseini woensdag gezegd. In aanloop naar de verkiezingen is tot de strengere controle besloten, omdat een Israëlische journalist vanuit Teheran verslag had gedaan van de presidentsverkiezingen van 2009 voor een Europees persbureau.

Na de verkiezingen in 2009 brak geweld uit, waarna de Iraanse regering besloot om minder buitenlandse journalisten toe te laten. Hosseini wilde verder niet ingaan op de maatregelen, maar hij zei wel dat tweehonderd journalisten een aanvraag hebben ingediend om verslag te mogen doen van de verkiezingen.

Niet direct antibiotica bij blaasontsteking

Huisartsen zouden niet meer automatisch antibiotica moeten voorschrijven bij gezonde niet-zwangere vrouwen met een blaasontsteking. Nu gebeurt dat meestal wel, terwijl een blaasontsteking ook vanzelf over kan gaan. Dat schrijft het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) woensdag in een advies.

Aan antibiotica zitten nadelen, zoals vervelende bijwerkingen en de ontwikkeling van resistente bacteriën, laat een woordvoerster van het genootschap weten. Het NHG raadt huisartsen daarom aan vrouwen met milde klachten van een blaasontsteking de mogelijkheid te geven om het verloop van de kwaal af te wachten.

Niet direct antibiotica bij blaasontsteking
Niet direct antibiotica bij blaasontsteking (Foto: ANP)

[RG] Sijsling vergooit voorsprong tegen Robredo

Igor Sijsling is er niet in geslaagd de derde ronde te bereiken van Roland Garros. De Nederlandse tennisser stond 2-0 in sets voor tegen de Spanjaard Tommy Robredo, maar hij moest uiteindelijk in vijf sets het onderspit delven; 7-5, 6-4, 3-6, 1-6 en 1-6. 

Sijsling speelde lange tijd prima tegen Robredo, die vier keer kwartfinalist was op dit toernooi. Hij werkte in de eerste set een break achterstand weg, om zelf bij 5-5 toe te slaan. Een vroege break in de tweede stond hij ook niet meer af. Daarna ging het echter mis. De ervaring van Robredo bleek van doorslaggevende betekenis te zijn en plaatste in alle drie de daarop volgende sets een vroege break, waarvan Sijsling niet meer wist terug te komen.

Door de nederlaag is Robin Haase nog de enige Nederlandse speler in het enkelspel. Hij komt morgen in actie tegen de Pool Jerzy Janowicz. In het vrouwendubbelspel verloor Kiki Bertens met haar partner Tatjana Maria in de eerste ronde. Het als negende geplaatste duo Anna-Lena Groenefeld/Kveta Peschke bleek met twee keer 6-4 te sterk.

Nieuwe stakingen gevangenispersoneel

Gevangenismedewerkers beginnen volgende maand met nieuwe acties om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Elke week wordt in een andere gevangenis gestaakt. Dat meldt vakbond Abvakabo FNV woensdag. Eind vorige maand protesteerden ruim drieduizend medewerkers ook al tegen de bezuinigingen van 340 miljoen euro.

De acties beginnen bij gevangenissen waarvoor sluiting dreigt. Op 6 juni is de eerste actie in gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen. Volgens een woordvoerder van de vakbond blijft een deel van het personeel tijdens de staking aan het werk om de veiligheid in de gevangenissen te garanderen. Wel kan het zijn dat dagprogramma's voor gedetineerden worden geschrapt als gevolg van de staking.

Staatssecretaris Teeven kondigde in maart de miljoenenbezuiniging aan. In de plannen worden 26 gevangenissen gesloten. Daarnaast moeten meer gedetineerden een cel delen en krijgen meer criminelen een enkelband, in plaats van een celstraf. Volgens Abvakabo kwamen die plannen als een donderslag bij heldere hemel. "Dit is een kaalslag in het gevangeniswezen. Dat pikken de medewerkers niet."

Londen informeert VN over chemische wapens Syrië

De Britse regering heeft een brief naar secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon gestuurd met nieuwe informatie over het gebruik van chemische wapens in Syrië. Dat heeft de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant woensdag gezegd.

Wat er precies in de brief staat, zei Lyall Grant niet. Wel liet hij weten dat zijn regering denkt dat de chemische wapens zijn ingezet door de regeringstroepen van de Syrische president Bashar Assad. Groot-Brittannië heeft geen aanwijzingen dat ook de Syrische rebellen chemische wapens hebben ingezet, aldus de ambassadeur.

Kamer bezorgd over 'ethische hackers'

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de bescherming van ethische hackers: goedwillende computerexperts die zwakheden in de computersystemen van bedrijven blootleggen. Dat bleek woensdag tijdens een debat met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over cyber security.

De minister vaardigde begin dit jaar een richtlijn uit over 'ehtisch hacken', bedoeld om de relaties tussen bedrijven en goedwillende hackers te verbeteren. Uitgangspunt is dat bedrijven geen aangifte doen als de hackers verantwoord te werk gaan: zo moeten ze geen onnodige schade aanrichten en geen ruchtbaarheid geven aan de problemen tot ze zijn verholpen.

De richtlijn is echter niet bindend en het staat bedrijven nog steeds vrij om aangifte te doen. Ook kan het OM overgaan tot vervolging als het vermoeden bestaat van strafbare feiten.

De Kamer vreest echter dat ethische hackers in bepaalde situaties alsnog worden vervolgd, bijvoorbeeld wanneer ze bij bedrijven geen gehoor vinden wanneer ze een lek hebben blootgelegd. Ook in dat soort gevallen zouden hackers niet moeten worden vervolgd, zei Klaas Dijkhoff (VVD). Ook Astrid Oosenbrug (PvdA) toonde zich niet gerust, net als Sharon Gesthuizen (SP).

Opstelten wees erop dat het OM zelf besluit om wel of niet tot vervolging over te gaan. Niettemin zegde hij toe om de zorgen van de Kamer over te brengen aan het OM.

Tweede Kamer tevreden met plannen Dekker

De Tweede Kamer steunt in grote lijnen de plannen waarmee staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) de leerlingendaling in het onderwijs wil aanpakken. Dat blijkt woensdag uit een rondgang langs verschillende partijen. Dekker wil onder meer dat kleine scholen minder geld krijgen.

Regeringspartijen VVD en PvdA stellen content te zijn met de aangekondigde maatregelen. Vooral het aanpassen van de fusietoets en het aanpassen van de financiering van basisscholen vinden de partijen een goede zaak. D66 sluit zich hierbij aan. Ook steunen ze het besluit van Dekker scholen met minder dan honderd leerlingen niet automatisch te sluiten, zoals de Onderwijsraad had aanbevolen.

Ook de ChristenUnie en de SGP zijn tevreden dat de zogeheten opheffingsnorm niet wordt opgehoogd. Wel vrezen de christelijke partijen dat kleine scholen alsnog de deuren moeten sluiten, doordat de toeslag voor kleine scholen geschrapt wordt. "Geef schoolbesturen financiële ruimte om kleine vestigingen open te houden en dwing hen niet tot fusies", vindt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

GroenLinks en de PVV zijn ook overwegend positief over de plannen. Wel vinden beide partijen dat als er in een dorp nog één school over is, die hoe dan ook open moet blijven.

Staatssecretaris Dekker presenteerde woensdag een pakket maatregelen waarmee hij wil voorkomen dat er meer kleine scholen ontstaan, als gevolg van het dalende aantal leerlingen. Kleine scholen lopen volgens de staatssecretaris een groter risico op omvallen. Met het aanpassen van de financiering en wegnemen van wettelijke obstakels moeten kleine scholen gestimuleerd worden te gaan samenwerken.

Foutjes bij chloortransport over spoor

Bij een chloortransport over het spoor is in maart een verkeerd spoor gebruikt. Ook had het chloortransport, dat vanuit Duitsland via Amersfoort naar Rotterdam loopt, meer dan vijf minuten vertraging. Tegen de regels in is dat niet gemeld bij de landelijke eenheid van de politie. Dat meldt de gemeente Amersfoort woensdag. De inspectie Leefomgeving en Transport heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Volgens de gemeente is er nog iets niet volgens het draaiboek verlopen. Op een rangeeremplacement zijn, in strijd met het draaiboek en de milieuvergunning, voorbereidingen getroffen voor een locomotiefwissel.

Een keer per twee jaar rijden enkele chloortreinen vanuit Duitsland naar Rotterdam. Amersfoort meldt woensdag dat in april bij de gemeente bekend werd dat een aantal zaken bij het transport in maart niet goed is verlopen. De gemeente stelt dat dit niet direct een onveilige situatie heeft opgeleverd, maar het vormde wel reden om aan de bel te trekken.

De gemeente heeft ook spoorbeheerder Prorail op het matje geroepen. "Het is essentieel dat alle betrokken partijen bij het vervoer van gevaarlijke stoffen lering trekken uit de gebeurtenissen", stelt de gemeente. De onderzoeken naar de onregelmatigheden kunnen volgens Amersfoort leiden tot strafrechtelijke vervolgstappen.

Chievo neemt afscheid van coach Corini

Trainer Eugenio Corini vertrekt bij Chievo Verona. Dat maakte de club uit de Serie A woensdag bekend. De 42-jarige Italiaan voldeed met de twaalfde plaats aan de vooraf gestelde doelstelling dit seizoen, maar in onderling overleg is toch besloten zijn aflopende contract niet te verlengen.

Corini stond slechts een seizoen aan het roer in Verona. Het was voor de oud-middenvelder van onder meer Juventus, Napoli, Chievo en Palermo de eerste trainersklus op het hoogste niveau.

Dienstplicht Israël weer dichterbij

Een commissie van de Israëlische regering heeft woensdag een voorstel goedgekeurd voor een hervorming van de dienstplichtwet die geen uitzonderingen voor Torah-studenten meer toestaat. Het kabinet en de Knesset moeten zich nog over de hervorming uitspreken.

Ultra-orthodoxe joden in Israël zijn decennialang vrijgesteld van de militaire dienst, die voor de meeste overige burgers verplicht is. Onder deze gewone Israëliërs is hier grote onvrede over ontstaan, omdat hun zonen en dochters hun leven in de waagschaal moeten stellen voor de landsverdediging en ultra-orthodoxe studenten hun tijd kunnen besteden aan het bestuderen van oude geschriften.

Onder de wetswijziging moeten alle Israëlische mannen van 17 jaar zich melden voor de dienst. Voor Torah-studenten wordt nog steeds een uitzondering gemaakt, maar vanaf hun 21e zijn ook zij aan de beurt.

Mirror's Edge 2 wellicht voor Xbox One

Geruchten rond een mogelijke opvolger voor het actieavontuur Mirror's Edge krijgen steeds meer vorm. Waar de Duitse afdeling van Amazon het spel Mirror's Edge 2 vorige week in zijn database noemde, is het woensdag de beurt aan de Italiaanse afdeling van de webshop. Volgens Amazon zou het spel in de maak zijn voor Xbox One.

Uitgever Electronic Arts heeft het bestaan van Mirror's Edge 2 niet bevestigd. Het eerste spel werd gemaakt door gamestudio Dice en kwam eind 2008 op de markt. Sinds die tijd is studiobaas Patrick Soderlund altijd vaag geweest over een eventueel vervolg.

Dice richtte zich na Mirror's Edge op het schietspel Battlefield 3, dat met zestien miljoen verkochte spellen een commercieel succes is gebleken. Soderlund heeft in meerdere interviews gezegd dat hij niet wil dat Dice een Battlefield-fabriek wordt. Vorig jaar november wist een voormalig medewerker van Dice al te melden dat Mirror's Edge 2 in de maak is.

Mirror's Edge is een spel dat vanuit de ogen van hoofdpersonage Faith wordt gespeeld. In de gedaante van Faith moeten gamers zo snel mogelijk over daken rennen en obstakels ontwijken om uit handen van de corrupte politie te blijven en zo geheime boodschappen te bezorgen.

Lichaamsdelen uit koffer van vermiste Poolse vrouw

De menselijke resten die vorige week werden gevonden in een koffer in het water bij Weteringen zijn van een vermiste vrouw uit Polen. Haar echtgenoot is aangehouden op verdenking van moord. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De koffer met de menselijke resten werd vorige week door vissers in het water langs de Lisserweg gevonden. Het lichaam van het 32-jarige slachtoffer was 'zwaar verminkt' waardoor de identificatie lastig was. De familie van de vrouw is inmiddels op de hoogte gebracht.

Nog voor de vondst van de vrouw werd de 45-jarige echtgenoot van het slachtoffer al aangehouden. Hij kwam vrijwel direct in beeld als verdachte in de vermissingzaak. De man is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij blijft in ieder geval nog twee weken vast.

Larry King maakt comeback

Larry King maakt zijn comeback op televisie. De 79-jarige presentator heeft een nieuw onderkomen gevonden bij de van oorsprong Russische nieuwszender RT. Drie jaar geleden stopte hij na 25 jaar met zijn talkshow Larry King Live op CNN.

King gaat vanaf volgende maand voor RT de politieke talkshow Politics with Larry King maken. De zender brengt ook Larry King Now op de buis, de online talkshow die hij sinds vorig jaar zomer presenteert voor internetzender Ora.TV.

De doorgewinterde interviewer, die in november zijn tachtigste verjaardag viert, is in de wolken over zijn nieuwe politieke talkshow. De Amerikaan kijkt er naar uit 'een platform te bieden voor echte alternatieve visies voor de toekomst van ons land'.

King is te zien op de Amerikaanse variant van RT. Washington wordt de thuisbasis van Politics with Larry King. Larry King Now wordt uitgezonden vanuit Los Angeles.

Zitting Van der Sloot al na halfuur voorbij

De zitting in het hoger beroep van Joran van der Sloot dat woensdag in Lima van start ging, heeft een halfuur geduurd. Meer tijd hadden de rechters niet nodig voor het verhaal van de advocaat van Van der Sloot. Binnen dertig dagen doet het hooggerechtshof uitspraak.

Van der Sloot was niet aanwezig. Zijn advocaat Maximo Altez verklaarde tegenover de vijf rechters dat zijn cliënt een lagere staf verdient, onder meer omdat hij de aanklacht in eerste aanleg heeft geaccepteerd en ten tijde van zijn eerste bekentenis nog niet goed Spaans sprak.

"Hij vindt de straf te hoog", zei Altez tegen het hof. Van der Sloot werd in januari vorig jaar veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores.

Voorafgaand aan de zitting liet de raadsman van de Nederlander zich ontvallen dat hij denkt dat het erg moeilijk wordt om een lagere straf voor Van der Sloot af te dwingen. "Alle argumenten zijn eigenlijk al eerder aangedragen en hij heeft bekend", zei hij.

De advocaat van de familie van de omgebrachte Stephany Flores, Edward Alvarez, zat in het publiek. "Ik ben hier om te luisteren", zei hij. Op de zitting was een tiental Peruaanse journalisten aanwezig. "Het leeft nog wel in Peru. Alles wat er met Joran gebeurt is hier nieuws", aldus een van hen.

Veiling Komrij-collectie is uitgesteld

De veiling van een deel van de boekencollectie van Gerrit Komrij is uitgesteld voor onbepaalde tijd. Dat meldt een woordvoerder van veilinghuis Bubb Kuyper woensdag. De veiling zou deze week plaatsvinden. In overleg met de eigenaar van de boeken is besloten tot uitstel.

Volgens de woordvoerder speelt mee dat het transport van de boeken, van de laatste woonplaats van Komrij in Portugal naar Nederland, moeilijk is. Wanneer de veiling wel plaatsvindt, weet het Haarlemse veilinghuis nog niet. De woordvoerder benadrukt echter dat de veiling niet is afgelast.

In november bracht het eerste deel van de boeken van de oud-Dichter des Vaderlands een kleine twee ton op. Drie- tot vierduizend boeken werden aangeboden. De in juli overleden Komrij liet ruim vijftigduizend boeken na. Het is niet de bedoeling dat al zijn boeken worden geveild.

Monique Smit: voorlopig geen Songfestival

Monique Smit en Tim Douwsma zien deelname aan het Eurovisie Songfestival voorlopig niet zitten. "Ik denk dat ik helemaal gek zou worden van de zenuwen", zegt de zangeres voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik ga ook niet zeggen dat ik Anouk kan overtreffen, want ik weet dat ik dat niet kan. Dus dat zou ik niet eens aandurven", vertelt de 24-jarige Monique, die sinds kort een zangduo vormt met Tim. "Het lijkt me wel leuk om dat hele mediaspektakel mee te maken. Ik ben er al twee keer geweest om een reisverslag te maken. Dan wil ik liever aan die kant staan, dan op het podium."

Nadat Anouk deze maand in het Zweedse Malmö de negende plek behaalde bij het Eurovisie Songfestival, staan meerdere Nederlandse artiesten open voor deelname aan het liedjesfestijn. "Dat vind ik eigenlijk een beetje flauw", reageert Monique. "Ik vind het juist knap van degenen die het hiervoor hebben gedaan, dat ze het wel durfden."

Ook Tim, die vorig jaar zelf meedeed aan het Nationaal Songfestival, moet best lachen omdat iedereen er nu wel zin in heeft. "Ik heb veel respect voor Anouk die daar toch maar even gaat staan en het flikt", aldus de Friese zanger. "Dan vind ik het wel grappig dat nu opeens iedereen wel wil. Zeg nooit 'nooit', maar het staat voorlopig nog niet op onze agenda."

Monique Smit is het zusje van Jantje Smit. Jantje Smit was bekend in Nederland tijdens de grote Volendamiseringsgolf die Nederland tot kortgeleden teisterde.

Verdachte Scheepvaartmuseum blijft vast

De 25-jarige Amsterdammer die verdacht wordt van betrokkenheid bij de fatale schietpartij zaterdagnacht bij een feest in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris in Amsterdam heeft zijn voorarrest met twee weken verlengd. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Bij de schietpartij tijdens een dancefeest kwam een 26-jarige Amsterdammer om het leven. Vermoedelijk ging aan het incident een ruzie vooraf. De verdachte is een bekende van de politie. Hij mag voorlopig alleen contact hebben met zijn advocaat.

Verdachte aanslag Waalre op vrije voeten

Een van de drie verdachten van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre vorig jaar is door de raadkamer van de rechtbank in Den Bosch op vrije voeten gesteld. Er zijn onvoldoende redenen om de man, een 49-jarige Eindhovenaar, nog langer vast te houden. Dat laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

De man werd vorige maand opgepakt en wordt ervan verdacht een van de brandstichters te zijn. Eerder werden een 37-jarige man uit Sint-Michielsgestel en een 38-jarige man uit Eindhoven opgepakt. Hun voorarrest is woensdag met dertig dagen verlengd.

Bij de aanslag werden twee auto's tegen het gemeentehuis gezet en in brand gestoken. Het monumentale pand vatte vlam en een groot deel van het gebouw ging verloren.

Verdachten brand Waalre gezien met jerrycans

De drie verdachten van de aanslag op het gemeentehuis van Waalre maakten regelmatig gebruik van de Volkswagen Touran die op weg van en naar de brand is gebruikt door de daders. De verdachten en de auto zijn in de dagen voor de aanslag gefilmd bij een onbemand tankstation. Te zien is hoe ze jerrycans vullen met brandstof. Ook werd de auto met de verdachten in de dagen voor de brand gecontroleerd door de politie die de jerrycans zag liggen in de kofferbak maar verzuimde te kijken naar de inhoud.

Raadsman Mark Nillesen van de verdachte woonwagenbewoner Dick O. (37) heeft dat woensdag gezegd nu hij na ruim 2 maanden als eerste advocaat voor het eerst mag praten over het dossier. En hoewel Dick O. regelmatig gebruikmaakte van de Touran zegt dat niks over zijn betrokkenheid bij de brandstichting, meent de advocaat. "Het is in de kern een hele kleine, simpele zaak. Hard bewijs is er niet."

Het gemeentehuis werd in juli verwoest toen er twee gestolen auto's naar binnen werden gereden en in brand werden gestoken. Het drietal ontkent elke betrokkenheid bij de brand en zwijgt verder.

[RG] Tsonga en Ferrer naar derde ronde Parijs

David Ferrer heeft zich in Parijs geplaatst voor de derde ronde van Roland Garros. De als vierde geplaatste Spanjaard won met 6-2, 6-1 en 6-3 van zijn landgenoot Albert Montanes. Ferrer zal in de volgende ronde weer een Spanjaard treffen, want Feliciano Lopez rekende met 3-6, 6-3, 6-4 en 6-4 af met de Portugees Joao Sousa.

Jo-Wilfried Tsonga, nummer zes van de plaatsingslijst, sloeg zich voor eigen publiek eveneens in drie sets langs Jarkko Nieminen: 7-6 (6), 6-4 en 6-3. Hij zal in de volgende ronde spelen tegen de winnaar van het duel tussen de Spanjaard Roberto Bautista Agut en de Fransman Jeremy Chardy.

Makaay maakt promotie bij Feyenoord

Roy Makaay wordt met ingang van volgend seizoen trainer van de A1 van Feyenoord. De voormalig topspits is de opvolger van Damien Hertog, die aan de slag gaat als hoofd jeugdopleiding. Makaay had de afgelopen seizoenen in Rotterdam al de C- en D-jeugd onder zijn hoede.

Makaay is blij met zijn aanstelling bij het hoogste jeugdelftal. "Als ik terugkijk naar de afgelopen jaren zit er tot nu toe een mooie opbouw in mijn loopbaan als trainer. Ik ontwikkel met stap voor stap steeds verder", zegt hij op de clubsite. Makaay zette in 2009 een punt achter zijn carrière en ging daarna bij Feyenoord direct aan de slag met de jeugd.

Van der Vaart niet met Oranje naar Azië

Rafael van der Vaart reist volgende maand niet mee met het Nederlands elftal voor de oefentrip naar Azië. De middenvelder van Hamburger SV kampt met een achillespeesblessure. Dat heeft de KNVB woensdag bekendgemaakt.

Het Nederlands elftal speelt op 7 juni in Jakarta tegen Indonesië. Vier dagen later is in Beijing China de tegenstander. Omdat Jong Oranje rond dezelfde tijd een EK speelt en daar de prioriteit ligt, ontbreken veel vaste krachten in het keurkorps van bondscoach Louis van Gaal.

Rapper Busta Rhymes voor rechter gesleept

Busta Rhymes wordt aangeklaagd door Paramount Recording Studios. De studio wil ruim zeventigduizend dollar zien van de 41-jarige rapper, die vooral bekend is van zijn jaren negentig hit Woo Hah!! Got You All in Check.

Busta Rhymes bracht in 2011 en 2012 maar liefst 375 uur door in de studio in Californië, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Hij betaalde echter nooit voor de in totaal 35 opnamesessies die hij daar had. De rekening bedraagt 70.300 dollar en Paramount Recording Studios wil dat de rechter hem nu dwingt die alsnog te betalen.

Uit de bij de rechtbank ingediende documenten blijkt tevens dat Busta Rhymes een bizar werkschema hanteert. De rapper nestelde zich altijd 's avonds laat in de studio om pas 's morgens vroeg weer uit te klokken. Sommige opnamesessies waren zestien uur lang.

Hoger toptarief levert lagere belastingen op

Een hogere belasting op de hoogste inkomens levert niet meer, maar juist minder belastingopbrengsten op. Dat concludeert het Centraal Planbureau in een woensdag gepubliceerd onderzoek.

Nederland heeft nu een toptarief van 52 procent. De onderzoekers van het CPB bekeken de effecten van een verhoging daarvan, waarvoor PvdA, SP en GroenLinks bij de vorige verkiezingen hebben gepleit. Ook in onder meer de Verenigde Staten en Frankrijk wordt gesproken over een hoger toptarief.

De CPB-onderzoekers concluderen dat elk land zijn eigen optimale belastingpercentage heeft, afhankelijk van de verdeling van de rijkdom. Voor Nederland is het beste percentage voor het toptarief ongeveer 49. Wordt gekozen voor een hoger tarief, dan dalen de opbrengsten. Dat komt onder meer doordat mensen er dan voor kiezen minder te gaan werken of helemaal te stoppen. Ook ontmoedigt een hoger tarief een succesvolle carrière of ondernemerschap. Ook gaan mensen emigreren of andere constructies bedenken om zo min mogelijk belasting te betalen.

Hagenaar mogelijk vermoord in clubhuis Satudarah

Een 36-jarige Hagenaar die begin februari dood werd aangetroffen in het Zuid-Hollandse Bergambacht, is mogelijk vermoord in het Haagse clubhuis van motorclub Satudarah Trailer Trash. Dat is een van de scenario's die justitie in de moordzaak onderzoekt, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdag.

"We houden rekening met allerlei scenario's en dat is er een van", aldus de zegsvrouw. "Op meerdere plekken zijn doorzoekingen gedaan en het clubhuis aan de Polluxstraat in Den Haag is daar een van."

Twee Haagse verdachten van 43 en 48 jaar, die ruim een week geleden werden aangehouden, zitten nog vast in verband met de moord. Zij zitten in beperkingen. Beiden zijn lid van de Haagse tak van Satudarah, Satudarah Trailer Trash. Of een van de verdachten ook de president is van de motorclub, zoals de NOS woensdag meldt, wil de zegsvrouw van het OM niet bevestigen.

Over het motief van de moord wil het OM evenmin iets kwijt. Dat het slachtoffer banden had met Satudarah maar plannen had om over te stappen naar motorclub Hells Angels, zoals de NOS meldt, wil de zegsvrouw niet bevestigen. "In ieder onderzoek wordt rekening gehouden met geruchten", is het enige dat zij daarover wil zeggen.

In totaal werden vorige week dinsdag vier verdachten voor de moord aangehouden. De twee anderen, een 32-jarige en 58-jarige Hagenaar, kwamen eerder al op vrije voeten. De 58-jarige verdachte zou niets met de moord te maken hebben. Hij zou zich wel schuldig hebben gemaakt aan witwassen en betrokken zijn geweest bij een wietkwekerij. Ook heeft hij te maken gehad met een van de verdachten in de moordzaak.

Het lichaam van het slachtoffer werd op 8 februari onderaan een dijk gevonden in Bergambacht. De man bleek te zijn vermoord. In de loop van het onderzoek loofde politie en justitie een beloning uit van vijftienduizend euro voor de tip die leidde naar de daders.

AFM waarschuwt opnieuw voor alternatieven sparen

Consumenten moeten goed opletten wanneer zij besluiten om hun geld te steken in goud of grond, in plaats van in een spaarrekening. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt de laatste tijd steeds meer advertenties te zien waarin dit soort beleggingen worden voorgesteld als alternatief voor de slecht renderende spaarrekening. De toezichthouder waarschuwde vorige maand ook al voor dergelijke misleidende reclames.

De rente op spaarrekeningen is laag, waardoor alternatieve beleggingen aantrekkelijk zijn. Volgens de AFM is een belegging in bijvoorbeeld goud echter iets totaal anders dan een spaarrekening. De toezichthouder stelt echter dat in veel reclames wel de indruk wordt gewekt dat dit soort beleggingen een alternatief vormen voor een spaarrekening.

Wanneer mensen beleggen in goud of grond, bestaat het risico dat mensen hun inleg kwijtraken. Het risico dat mensen het geld op hun spaarrekening kwijtraken is daarentegen beperkt door het depositogarantiestelsel. Daarnaast brengen sommige financiële producten kosten met zich mee, iets wat niet geldt voor een spaarrekening.

In april waarschuwde de AFM al voor 'wervende advertenties' in landelijke dagbladen voor beleggingen in Oost-Europese landbouwgrond. Ook toen stelde de toezichthouder dat mensen goed onderzoek moeten doen, voordat zij hun spaargeld inruilen voor deze grondbeleggingen.

Iran steunt Syrië-overleg in Genève

Iran steunt de internationale conferentie die een einde moet maken aan de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Salehi, woensdag gezegd.

De Verenigde Staten en Rusland hebben aangegeven een internationale conferentie te willen organiseren waarop beide strijdende partijen in Syrië met elkaar in overleg kunnen treden om vrede te sluiten. Iran, een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad, zou ook oren hebben naar een bemiddelingsrol in het vredesoverleg.

Cavill vervangt wellicht Cruise in thriller

Henry Cavill is in onderhandelingen voor de hoofdrol in de thriller The Man From U.N.C.L.E. van Guy Ritchie. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Maandag werd bekend dat Tom Cruise de filmrol moest laten schieten, omdat hij het te druk heeft met Mission: Impossible 5.

Cavill deed eerder auditie voor een rol die uiteindelijk naar Armie Hammer ging. Het ging om de rol van een Amerikaanse spion die samen moet werken met een collega van de Russische geheime dienst.

De producenten van de film hebben veel moeite met het casten van de thriller. George Clooney, Johnny Depp, Channing Tatum, Ben Affleck en Bradley Cooper hebben de rol allemaal aangeboden gekregen, maar wilden niet, of konden de filmrol tijdtechnisch niet spelen.

De 30-jarige Cavill heeft al zijn tijd en energie gestoken in de actiefilm Man of Steel waarin hij Superman speelt. Hij heeft zijn handen vrij om snel met The Man From U.N.C.L.E. aan de slag te gaan.


Cavill neemt mogelijk plaats Cruise in thriller (Foto: Novum)

Moeder Chinese afvoerbuisbaby bekend

De moeder van de Chinese baby die zaterdag uit een rioleringsbuis werd gered was ook degene die alarm had geslagen. Zij was gedurende de twee uur durende bevrijdingsoperatie aanwezig, maar gaf pas toe de moeder van de zuigeling te zijn toen de politie haar ondervroeg. Dat melden Chinese staatsmedia woensdag.

De politie rook lont toen zij babyspeelgoed en bebloed toiletpapier aantrof in de kamer van de 22-jarige vrouw. De vrouw gaf aan geen abortus te kunnen betalen en haar kind zaterdag in het geheim op het toilet ter wereld te hebben gebracht. Ze zei dat ze het kindje probeerde op te vangen, maar dat het door haar handen het afvoerkanaal in glipte. Ze waarschuwde daarop haar huisbaas, omdat ze de baby er niet meer uit kreeg.

Beelden van de reddingsoperatie en foto's van de baby in een couveuse in het ziekenhuis gingen de hele wereld over en legden de nadelige aspecten van het Chinese éénkindbeleid nog eens in de uitvergroting.

De bekentenis van de moeder, een restaurantmedewerkster in Zhejiang, lijkt erop te wijzen dat ze niet van plan was haar kind te verlaten, maar toont eerder aan dat ze wanhopig was en niet wist wat te doen. Ze zei tijdens een one-night stand zwanger te zijn geraakt van een man die haar vervolgens met de gebakken peren liet zitten.

De vrouw wilde haar ouders niet inlichten, maar wist ook niet hoe ze in haar eentje een kind zou moeten grootbrengen. Of ze vervolgd zal worden is nog niet duidelijk.

Geen Oranjes bij huwelijk Zweedse Madeleine

De Oranjes wonen het huwelijk van de Zweedse prinses Madeleine niet bij. "Ze zijn niet aanwezig", zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. De RVD doet geen uitspraken over waarom de Oranjes niet aanwezig zijn.

Madeleine stapt volgende week zaterdag in Stockholm in het huwelijksbootje. De prinses geeft haar jawoord aan haar Brits-Amerikaanse verloofde Christopher O'Neill. De verloving werd in oktober aangekondigd, ze gingen anderhalve week geleden in ondertrouw.

Het kroonprinselijk paar van Noorwegen liet eerder weten wel aanwezig te zijn bij de trouwerij van Madeleine. Naast kroonprins Haakon en zijn vrouw prinses Mette-Marit komen ook prinses Märtha Louise, de zus van Haakon, en haar man Ari Behn erbij.

Het Zweedse koningshuis was vorige maand wel vertegenwoordigd bij de inhuldiging van Willem-Alexander. Kroonprinses Victoria kwam met haar man naar Amsterdam voor de troonswisseling. Normaliter gaat de troonopvolger naar buitenlandse huwelijken, maar Willem-Alexander en Máxima hebben aangegeven dat ze hun 9-jarige dochter Amalia nog niet te veel bij officiële gelegenheden willen betrekken.

Christenpartijen willen weigerambtenaar redden

Zoals verwacht zijn de drie confessionele partijen het niet eens geworden met de rest van de Tweede Kamer over weigerambtenaren. Woensdag sprak de Tweede Kamer over de initiatiefwet van D66 die een einde moet maken aan het verschijnsel weigerambtenaar. Het werd een principieel debat, waarbij beiden kampen nauwelijks dichter bij elkaar kwamen. De uitkomst staat wel al vast, alle partijen behalve CDA, ChristenUnie en SGP zijn voor.

Sinds 2001 mogen homoseksuelen in Nederland trouwen. Sommige ambtenaren weigeren echter om mensen van hetzelfde geslacht in de echt te verbinden. Daar moet een einde aan komen, vindt de meerderheid van de Tweede Kamer.

Het CDA, de ChristenUnie en de SGP zijn hier fel tegen gekant. Wat CDA-Kamerlid Mona Keijzer betreft staat het ambtenaren vrij om te weigeren een huwelijk te voltrekken. Het wetsvoorstel zou hier een einde aan maken, zonder dat daar enige noodzaak voor is.

SGP-voorman Kees van der Staaij spreekt van een 'trieste inbreuk op de gewetensvrijheid'. Zijn fractiegenoot Roelof Bisschop noemde het wetsvoorstel ironisch genoeg in het debat 'intolerant, discriminerend en in strijd met de fundamentele regels en uitgangspunten van de rechtsstaat'.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vroeg zich af welke misstand nou werd aangepakt met het wetsvoorstel. Hij wees er op dat homoseksuelen in iedere gemeente kunnen trouwen. Als een ambtenaar bezwaar heeft om die handeling te verrichten dan is er altijd een collega die daar geen problemen mee heeft.

De voorstanders van het wetsvoorstel wezen echter op de grote symbolische waarde. Bovendien moeten ambtenaren de wet gewoon uitvoeren, vinden zij. "Als je kiest om ambtenaar te worden kies je ervoor te doen wat in de wet staat", zei VVD-Kamerlid Tamara Venrooy. "Huwelijken sluiten is geen keuzemenu."

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen zou graag zien dat de nieuwe wet op 1 oktober ingaat. Dan is het precies 12,5 jaar geleden dat toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen de eerste homostellen in de echt verbond. Oud-hoofdredacteur van de Gaykrant en 50Plus-leider Henk Krol noemt het homohuwelijk 'het mooiste exportproduct' dat Nederland heeft.

PvdA vindt examen belangrijker dan burgeroorlog

De PvdA heeft woensdagmiddag de woede van de oppositie op de hals gehaald door met spoed een debat te eisen over het uitgelekte examen Frans. Kort daarvoor blokkeerde de partij van Diederik Samsom namelijk nog een verzoek om snel een debat te houden over de burgeroorlog in Syrië.

De PvdA vindt een burgeroorlog kennelijk niet belangrijk genoeg voor een plenair debat, maar het uitgelekte eindexamen Frans wel, fulmineerde Joël Voordewind (ChristenUnie). "Ik ben de weg kwijt." Hij steunde het verzoek van Tanja Jadnanansing (PvdA) daarom alleen als de PvdA alsnog zijn verzoek voor een debat over Syrië zou steunen.

Dat verzoek werd geblokkeerd door de PvdA en VVD. Die willen het verlopen van het wapenembargo tegen Syrië met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in commissieverband bespreken. Zo'n zogeheten algemeen overleg kan sneller worden ingepland, is de gedachte. Volgens de oppositie rechtvaardigt het onderwerp echter een debat in de plenaire zaal van de Kamer.

Pieter Omtzigt (CDA) deed een 'klemmend beroep' op de coalitiepartijen. "Het gebeurt bijna nooit dat de voltallige oppositie een debat wil over het buitenlands beleid." VVD en PvdA hielden echter voet bij stuk. Daarop kondigde Voordewind aan dat hij een dertigledendebat wil over de kwestie, waarvoor hij wel genoeg steun had. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) liet weten dat zij dat debat snel probeert in te plannen.

Jadnanansing kreeg uiteindelijk ook te weinig steun voor haar verzoek. Alle partijen noemden het buitengewoon pijnlijk dat het examen is uitgelekt, maar een meerderheid vond de kwestie niet belangrijk genoeg voor een debat. "Een debat gaat echt te ver", klonk het ook bij coalitiepartner VVD.

"Dit is een incident", zei Harm Beertema (PVV). "Is het nou nodig om hier met zoveel politiek geweld op te gaan springen?". De Kamer wil wel schriftelijke opheldering van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Europa: bezuinigingen 'hoe dan ook ontoereikend'

De bezuinigingen die Nederland met het sociaal akkoord in de koelkast heeft gezet, waren 'hoe dan ook ontoereikend'. De regering moet aanvullende maatregelen nemen om het begrotingstekort terug te dringen. Dat schrijft de Europese Commissie in een woensdag verschenen economische aanbeveling voor Nederland.

De commissie schrijft dat het stabiliteitsprogramma dat Nederland heeft opgestuurd naar Brussel niet zal leiden tot voldoende reductie van het tekort in 2014. De Nederlandse regering had de opgeschorte maatregelen van 4,3 miljard euro ook naar Brussel gestuurd. Ook met deze maatregelen komt Nederland in 2014 nog uit op een te hoog tekort, stelt de commissie.

Volgens de ramingen van de Europese Commissie stevent Nederland volgend jaar af op een tekort van 3,6 procent. Dat moet 2,8 procent worden van Brussel. Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hintten beide afgelopen dagen ook al op extra maatregelen bovenop de 4,3 miljard euro.

Beroep Pussy Riot verworpen

De hoogste rechtbank in Moskou heeft woensdag het beroep afgewezen dat de leden van de vrouwenpunkband Pussy Riot tegen hun veroordeling hadden ingediend. De Pussy Riot-leden werden vorig jaar tot twee jaar strafkamp veroordeeld omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht.

De veroordeling betrof formeel 'door religieuze haat gemotiveerd vandalisme'. Voorzittend rechter Olga Jegorova oordeelde woensdag dat de vrouwen terecht om die reden tot twee jaar werkkamp zijn veroordeeld.

De advocaat van de Pussy Riot-leden, Irina Chroenova, zei dat ze namens haar cliënten nu in beroep gaat bij het Russische Hooggerechtshof.

Naast Maria Alechina en Nadezjda Tolokonnikova werd in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard. Een verzoek om vervroegde vrijlating van Tolokonnikova werd vorige maand afgewezen. Met Alechina's verzoek om vervroegde vrijlating gebeurde hetzelfde vorige week donderdag.

Alechina is sinds vorige week woensdag in hongerstaking. Zij heeft eerder deze week haar beklag gedaan over de vervolging waaraan zij in het strafkamp zegt te worden blootgesteld. De gevangenisautoriteiten stellen volgens haar alles in het werk om haar medegevangenen tegen haar op te zetten. Eerder zat Alechina vijf maanden in eenzame opsluiting nadat zij zich erover had beklaagd dat zij door de gevangenisautoriteiten met opzet bij geharde misdadigers was gezet om haar te intimideren.

Ten Dam kopman Blanco in Dauphiné

Laurens ten Dam zal voor Blanco Cycling Team de kopman zijn voor het Critérium du Dauphiné. De Nederlanders Tom-Jelte Slagter, Bram Tankink, Marc Goos en Stef Clement, de Spanjaard Juan Manuel Garate, de Duitser Robert Wagner en de Australiër David Tanner moeten hem helpen aan een goed klassement.

Ploegleider Merijn Zeeman: "Van de winter hebben we met hem een plan gemaakt en daarin vormt de Dauphiné een hoofddoel. Laurens krijgt een vrije rol en een beschermde status. Als ploeg zullen we hem zo goed mogelijk ondersteunen." Voor Clement is er de opdracht om in de vierde etappe een goede tijdrit neer te zetten. Slagter moet in het middengebergte goed presteren. "Bovendien willen we met de gehele ploeg agressief koersen. Daarnaast is het voor een aantal renners ook zaak om in aanloop naar de Tour beter in vorm te raken."

Marokkanen grensrechterzaak wijzen naar elkaar

Diverse verdachten van het geweld tegen de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben woensdag ontkend te hebben geslagen of geschopt. In een aantal gevallen wezen zij hun teamgenoten van de B1 van Nieuw Sloten aan als geweldpleger.

De rechtbankvoorzitter had al gezegd dat er veel verschillen zijn tussen de verklaringen van de getuigen. Zij gaf aan te willen weten wat er nu precies is gebeurd op 2 december. Toen zij foto's voorhield, bleken die volgens diverse verdachten voor meerdere uitleggen vatbaar.

De 16-jarige Yassine D. gaf opnieuw toe dat hij een schop tegen de schouder van de grensrechter heeft gegeven. Een aantal getuigen heeft volgens de rechtbank verklaard dat het er meer waren, en dat hij Nieuwenhuizen helemaal in elkaar heeft getrapt. D. gaf aan dat ook de 16-jarige Ibrahim C. het slachtoffer heeft neergehaald en getrapt.

Ibrahim heeft tegen de politie verklaard dat hij meerdere teamgenoten heeft zien schoppen, maar dat hij zelf niets heeft gedaan. Hij herhaalde dat laatste tijdens de zitting, maar wilde niet antwoorden op de vraag wat anderen hebben gedaan. "Honderd procent zeker dat ik niets heb gedaan."

De 17-jarige Soufyan B. verklaarde tijdens de zitting dat de 51-jarige verdachte El-Hassan D., de vader van Yassine, de grensrechter een kopstoot heeft gegeven, maar die zei dat hij alleen maar heeft geprobeerd een aantal jongens uit elkaar te trekken. Niet alleen beide teams, maar ook allerlei ouders en toeschouwers zijn volgens hem met elkaar op de vuist gegaan. Het was volgens hem een chaos na de wedstrijd, maar hij wilde niet zeggen wie geweld heeft gebruikt. "Ik wil problemen vermijden."

Een aantal getuigen heeft gezegd dat Soufyan B. ook heeft getrapt, maar dat ontkende hij. Zij zouden zich hebben vergist, mogelijk omdat er veel mensen op het veld waren.

Eerder op de dag stelden drie van vier deskundigen dat Nieuwenhuizen hoogstwaarschijnlijk om het leven is gekomen door het geweld op het voetbalveld van Buitenboys in Almere. De vierde expert kon niet uitsluiten dat een eerdere zeer zeldzame aandoening bij Nieuwenhuizen mogelijk een rol heeft gespeeld bij zijn overlijden.

Diverse advocaten stelden eerder op de dag vragen over verschillen tussen de opgenomen verhoren van getuigen en hoe de politie die heeft vastgelegd in de processen-verbaal. Ze vroegen of het OM de banden met opgenomen verhoren en getapte telefoongesprekken beschikbaar wil stellen, omdat sommige delen niet of niet accuraat in het dossier zouden zijn weergegeven.

De officier van justitie beloofde dat de cd's met met de gesprekken naar de rechtbank worden gebracht, maar de kosten van de uitwerking door een transcriptiebureau willen de advocaten niet dragen. Die zouden volgens advocaat Marielle van Essen vanwege het verdedigingsbelang moeten worden vergoed door justitie of de rechtbank. Het OM wilde niet opdraaien voor de kosten, omdat het niet gaat om officiële stukken. Na enig beraad besloot de rechtbank dat het OM de kosten van bijna honderd euro per uur moet betalen.

De acht verdachten, van wie zeven minderjarig, wordt het medeplegen van doodslag ten laste gelegd. Er zijn 41 getuigen gehoord. Voor het proces zijn vijf dagen uitgetrokken. Naast de verdachten en hun familie en advocaten is ook de familie en de raadsman van de overleden grensrechter aanwezig.

Microsoft denkt gamers te overtuigen

Microsoft denkt gamers nog altijd te kunnen overtuigen dat Xbox One een goede spelcomputer is. Topman Aaron Greenberg denkt dat het bedrijf 10 juni alle neuzen dezelfde kant op zal krijgen. Microsoft moet dan onder meer duidelijkheid gaan bieden over de doorverkoop van games, de verplichte online verbindingen en welke spellen in de maak zijn.

Na de onthulling van Xbox One kreeg het bedrijf veel kritiek te verwerken. Het zou zich te veel gericht hebben op televisie en films en te weinig op games. Bovendien zijn veel gamers het niet eens met de manier waarop Microsoft de doorverkoop van games beperkt. "Veel aannames en te weinig feiten", reageerde Greenberg op de geruchten rond de blokkade van tweedehands spellen.

Het softwarebedrijf benadrukt dat Xbox One boven alles een spelcomputer is. Topman Don Mattrick zei in gesprek met het tijdschrift OXM dat Microsoft een miljard dollar investeert in het maken van spellen voor de spelcomputer. Ook benadrukt hij tegenover gameweblog Kotaku dat de spelcomputer ruimte biedt aan onafhankelijke game-ontwikkelaars om hun producten te verkopen.

Microsoft presenteert zijn plannen voor Xbox One 10 juni in Los Angeles. De spelcomputer moet eind dit jaar op de markt verschijnen. Een prijs voor de nieuwe Xbox is nog niet genoemd.


Microsoft denkt gamers te overtuigen (Foto: Novum)

Dijsselbloem niet verrast door eis EC

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is niet verrast door de eis van de Europese Commissie om het begrotingstekort in 2014 terug te brengen tot 2,8 procent. Hij wijst er wel op dat de afspraak nog steeds drie procent is. In augustus neemt het kabinet een besluit over extra bezuinigingen.

"Het verbaast me niet", zei Dijsselbloem in een reactie. "Ik begrijp de aanbeveling vanuit hun perspectief."

Bij de presentaties van de economische aanbevelingen voor de lidstaten stelde de Europese Commissie dat het tekort volgend jaar moet worden beperkt tot 2,8 procent. Volgens Dijsselbloem is de extra 0,2 procent een 'veiligheidsmarge'. "Ik hoor dat cijfer 2,8 procent voor het eerst. We gaan er goed naar kijken."

Het sociaal akkoord staat volgens Dijsselbloem nog overeind. In dat akkoord spraken werknemers en werkgevers met het kabinet af dat het pakket van 4,3 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen in de ijskast gaat. Mogelijk moet nu voor zes miljard aan maatregelen worden genomen.

Roemenen in zaak Visser donderdag voorgeleid

De twee Roemeense mannen die zijn aangehouden in verband met de dood van ex-volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein worden waarschijnlijk donderdag voorgeleid. Dat meldt de Spaanse krant La Verdad de Murcia woensdag. Dan wordt duidelijk of het tweetal langer in voorarrest moet blijven.

De Roemenen, 47 en 60 jaar oud, werden maandag aangehouden in de Spaanse stad Valencia. De Spaanse politie meldde eerder dat de twee directe verdachten zijn van de moord.

Volgens de Spaanse krant zouden de twee geen 'belangrijke zaken op hun strafblad' hebben. Spaanse media meldden eerder dat de Roemenen waarschijnlijk huurmoordenaars zijn die Severein gemarteld zouden hebben.

Het voorarrest van de derde verdachte, ex-manager van de volleybalclub in Murcia, Juan Cuenca, werd dinsdag al verlengd. Hij zou volgens La Verdad aan de onderzoeksrechter hebben verteld dat iemand anders schuldig is aan de moord op het stel. Het gaat om zakenman en voormalig eigenaar van de volleybalclub van Murcia, Evedasto Lifante, die als tipgever in de zaak wordt gezien.

Blok wil monumenten verkopen aan stichting

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst (VVD) wil 34 rijksmonumenten verkopen aan de Nationale Monumentenorganisatie. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Blok vindt de organisatie een geschikte eigenaar en gaat met de stichting in gesprek over de verkoop.

Van de achttienhonderd rijksmonumenten die de Rijksoverheid bezit, hebben 34 geen duidelijke rijksfunctie. De overheid wil er daarom van af. De stichting Nationale Monumentenorganisatie, in december opgericht door een aantal regionale monumentenorganisaties, bood zich eerder aan als gegadigde. Blok gaat met de stichting in gesprek.

Een nationale organisatie heeft volgens de stichting genoeg kennis in huis om voor de monumenten te zorgen, in tegenstelling tot de vele lokale stichtingen die Nederland telt. Bij de Nationale Monumentenorganisatie zijn acht organisaties voor monumentenzorg aangesloten. De stichting staat open voor meer leden.

In februari maakte Blok bekend om welke monumenten het gaat. Onder meer de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid, de Vesting Naarden in Naarden en de Kasteeltoren in IJsselstein staan op de lijst.

'Beyoncé als de dood voor Londense stalker'

Beyoncé heeft de beveiliging rondom haar concert in Londen op laten schroeven uit angst voor een stalker. Personeel van het stadion waar de zangeres zaterdag het Europese deel van haar tournee afsluit, is gevraagd uit te kijken naar de man. Dat vertellen ingewijden aan de Britse boulevardkrant The Sun.

De Londense stalker zou Beyoncé al sinds 2009 lastigvallen. Hij beweerde onder meer dat Beyoncé een dubbelganger is die de echte zangeres heeft vermoord. Een rechter oordeelde in 2011 dat de man afstand moet houden van Beyoncé en haar niet meer lastig mag vallen.

"De beveiliging is al een aantal keer opgeschroefd", weet een ingewijde. "In het bijzonder in Groot-Brittannië." Mogelijk heeft Beyoncé opnieuw dreigbrieven ontvangen.

Hoeren mogen langer neuken in Amsterdam

Prostituees in Amsterdam mogen toch de hele nacht doorwerken. Om de veiligheid van de vrouwen te garanderen worden de ramen nog wel van 06.00 tot 08.00 uur gesloten. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

De gemeente wilde aanvankelijk ruimere sluitingstijden invoeren om extreem lange werktijden tegen te gaan, maar veel prostituees en exploitanten wilden daar niet aan omdat ze dan midden in de nacht naar huis moesten. Ze vreesden voor hun eigen veiligheid.

Amsterdam wilde dat prostituees doordeweeks om 04.00 klaar waren en in het weekeinde om 05.00 uur. Ze mochten dan pas weer om 09.00 uur open. Tijdens een inspraakprocedure stemden veel betrokkenen tegen, waarna het stadsbestuur de tijden aanpaste.

Volgens de gemeente is het om 06.00 uur drukker op straat en rijdt ook het openbaar vervoer weer zodat prostituees direct naar huis kunnen. Daarnaast wordt rond sluitingstijd extra toezicht ingezet. Ondernemers die zich niet aan de tijden houden kunnen strengere sluitingstijden opgelegd krijgen. Voor escortbureaus en besloten clubs komen overigens geen sluitingstijden.

Prostituees en exploitanten reageerden verder positief op de plannen om de leeftijdsgrens te verhogen van 18 naar 21 jaar. Ook moeten alle prostituees voortaan een intakegesprek krijgen om mensenhandel te voorkomen. Alle bedrijven moeten verder verplicht een bedrijfsplan overleggen. Daarin moet onder meer worden aangegeven welke maatregelen er worden genomen wat betreft hygiëne, gezondheid en veiligheid van prostituees en klanten.

België op de vingers getikt door Europa

België heeft de afgelopen jaren te weinig gedaan om structurele tekorten aan te pakken. Dat vindt de Europese Commissie, maakte zij woensdag bekend. Het land krijgt echter geen boete opgelegd. In het najaar moet de Belgische regering wel een nieuwe pakket aan maatregelen voorleggen om dit jaar alsnog op een tekort van 2,7 procent van het bruto binnenlands product te komen.

Volgens de commissie heeft België na eerdere aanbevelingen slechts de helft van de bezuinigingen doorgevoerd. De commissie wilde sinds 2010 jaarlijks een inspanning van 0,3 procent, terwijl België slechts per jaar 0,25 procent geleverd heeft. De commissie erkent dat het Belgische tekort mede is opgelopen door de hulp aan Dexia, maar ook zonder zou het doel gemist zijn.

Eurocommissaris Olli Rehn roept België op een beter raamwerk aan te leggen voor de budgetten tussen de verschillende overheden. Hij legde uit dat een boete nog niet is overwogen, omdat de wetgeving hierover pas in december vorig jaar is aangenomen. Omdat de 'overtredingen' daarvoor al waren begonnen, zou dat oneerlijk zijn, legde Rehn uit.

Nine Inch Nails brengt dit jaar nieuw album uit

Nine Inch Nails komt nog dit jaar met een nieuwe plaat. De heren van de Amerikaanse rockband hebben in het geniep gewerkt aan de opvolger van het vijf jaar geleden verschenen The Slip. Het eindresultaat is volgens frontman en oprichter Trent Reznor 'eigenlijk wel verschrikkelijk goed'.

"Dit is echt de drijfveer en motivatie geweest van het besluit om de nieuwe band te formeren en weer te toeren", motiveert de rocker op de website van Nine Inch Nails. Onlangs werd al bekend dat Reznor, de constante factor van de band, enkele oud-leden heeft teruggehaald om weer op tournee te gaan. Dat er ook een heel nieuw album klaar lag was nog niet bekend.

Nine Inch Nails is bekend van nummers als Closer, The Perfect Drug, The Day the World Went Away en The Hand That Feeds. Wanneer het nieuwe album exact verschijnt is nog onduidelijk.

HRW: Keniaanse politie mishandelt vluchtelingen

Keniaanse politieagenten verkrachten en mishandelen vluchtelingen uit Somalië. Bovendien persen de agenten de vluchtelingen af. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gezegd in een rapport dat woensdag verscheen. In totaal werden tussen eind november vorig jaar en eind januari rond de duizend Somalische vluchtelingen opgepakt.

Eastleigh, een voorstad van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, werd eind vorig jaar getroffen door een reeks granaataanvallen. In het gebied wonen voornamelijk Somalische vluchtelingen. De Somalische radicaalislamitische beweging Al-Shabab heeft gedreigd met aanslagen op Keniaans grondgebied als vergelding voor een Keniaans offensief in Somalië, gericht op het verdrijven van de extremisten.

Volgens HRW gebruikt de politie deze aanvallen en de opdracht van de regering om de Somalische vluchtelingen naar kampen over te plaatsen als excuus om de Somaliërs zeer slecht te behandelen.

Tienduizenden vluchtelingen terug naar Syrië

Bijna zestigduizend Syrische vluchtelingen hebben Jordanië verlaten en zijn teruggekeerd naar huis. Sommigen nemen de wapens weer op tegen het regime van president Bashar Assad, anderen verkiezen hun thuisland boven de soms erbarmelijke omstandigheden in de Jordaanse vluchtelingenkampen. Dat heeft een bron bij de Jordaanse regering woensdag gezegd.

Jordanië is steeds minder goed in staat de Syrische vluchtelingen op te vangen. In het land hebben meer dan een half miljoen Syriërs een toevlucht gezocht. Van hen verblijven er 150 duizend in het Zaatari-kamp in de buurt van de grens met Syrië.

KLM boekt gratis examenleerlingen Frans om

Vliegtuigmaatschappij KLM boekt gratis de vluchten om van eindexamenleerlingen die donderdag onverwacht het uitgestelde examen Frans moeten maken. De vliegtuigmaatschappij plaatste daar woensdag aan het begin van de middag een bericht over op Facebook en Twitter.

"Mais non! Morgen op vacance maar examen Frans? Pas de problème, wij boeken je gratuit om!" valt er te lezen. Leerlingen kunnen via sociale media aangeven dat ze hun vlucht willen omboeken, licht een woordvoerder van KLM toe.

Wel moeten ze met een examenrooster of brief van school kunnen aantonen dat ze het examen Frans moesten maken. Ook meereizend gezelschap wordt gratis omgeboekt. De zegsman kon niet direct aangeven hoeveel verzoeken tot omboeken er bij de vliegtuigmaatschappij zijn binnengekomen vanwege het uitgestelde examen.

Ook bij reisorganisatie Gogo, aanbieder van examenreizen zijn de problemen rond het examen Frans zichtbaar. Honderden leerlingen proberen daar hun eindexamenreis om te boeken, liet een woordvoerder eerder weten. Per boeking wordt een oplossing gezocht.

Gewoon op vakantie donderdag zit er voor vwo-scholieren volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) niet in. Die verwees woensdag naar een eerdere mededeling van het College voor Examens waarin staat dat de officiële examenperiode loopt tot en met 29 juni.

"Op grond daarvan kunnen leerlingen worden verplicht om op de afwijkende datum aanwezig te zijn bij de examenzitting", staat in de mededeling. Als andere onvoorziene omstandigheden dat onmogelijk maken, 'berust de afweging en beslissing omtrent de wettigheid van de afwezigheid bij de directeur'.

Hoeveel klachten er naar aanleiding van het uitgestelde examen exact zijn binnengekomen kan een woordvoerder van het LAKS woensdagmiddag nog niet zeggen. Wel 'staat de telefoon roodgloeiend' en is een team van tien medewerkers al sinds woensdagochtend non-stop bezig met het beantwoorden van vragen over het examen Frans. Het LAKS heeft daarvoor extra mensen in moeten zetten, aldus de woordvoerder.

Het examen zou woensdag plaatsvinden, maar is uitgesteld naar donderdag 13.30 uur nadat dinsdagavond de toets op internet verscheen.

Usher springt in de bres voor Justin Bieber

Usher heeft het opgenomen voor Justin Bieber. De 34-jarige r&b-zanger, die medeverantwoordelijk was voor het eerste platencontract van het 19-jarige meisjesidool, doet Biebers rebelse gedrag af als jeugdigheid.

"In deze tijd van sociale media bestaat er geen privacy", zei Usher in de talkshow van Ellen DeGeneres. "Hij is een tiener die zijn leven moet leiden voor de camera's. Moet je je voorstellen dat jij dat moest doen als tiener."

"We proberen zoveel mogelijk te praten", gaat de zanger verder. "Als ik kan helpen doe ik dat uiteraard ook. Ik bied mijn hulp aan en hou contact met hem."

Bieber drijft zijn buren naar verluidt tot wanhoop, door onder meer in zijn Ferrari door de chique wijk te scheuren en feestjes te geven die tot diep in de nacht doorgaan. Afgelopen weekeinde zou hij een buurtbewoner nog bijna van de sokken hebben gereden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Europa wil Nederlands tekort naar 2,8 procent

De Europese Commissie wil dat het Nederlandse begrotingstekort volgend jaar wordt beperkt tot 2,8 procent. Voor het lopende jaar hoeft Nederland niet te voldoen aan de drieprocentsnorm. Dat stelde de Europese Commissie woensdag bij de presentatie voor economische aanbevelingen voor de lidstaten.

De commissie raamde eerder deze maand dat het Nederlandse tekort zonder extra maatregelen op 3,6 procent zou uitkomen. Nederland zal dus extra maatregelen moeten nemen om aan de Brusselse eisen te voldoen.

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hintten eerder deze week al op extra bezuinigingen volgend jaar, bovenop het pakket van 4,3 miljard euro dat vorige maand in de ijskast werd gezet.

Brussel geeft daarbij aan dat Nederland naast de bezuinigingen, ook meer structurele hervormingen moet doorvoeren. Zo moeten de huren meer inkomensafhankelijk worden gemaakt. Nederland heeft daar dit jaar al een eerste stap in gezet, maar volgens de commissie is dat niet genoeg. Daarnaast moet ook de hypotheekrenteaftrek versneld worden ingeperkt.

Italië wil geweld tegen vrouwen de kop in drukken

Het Italiaanse Huis van Afgevaardigden heeft unaniem besloten een Europees verdrag tegen huiselijk geweld tegen vrouwen te ratificeren. Dat gebeurde op de dag dat in Corigliano Calabro, in Zuid-Italië, het laatste slachtoffer van dergelijk geweld werd begraven; de 15-jarige Fabiana Luzzi.

Fabiana werd door haar vriend Davide in elkaar geslagen en met een mes bewerkt. Gedurende twee uur lag ze hulpeloos bloedend op de grond totdat Davide terugkwam met een tank benzine, haar overgoot en in brand stak. In het debat in het Huis van Afgevaardigden haalden diverse parlementsleden het geval-Luzzi aan in hun pleidooien het EU-verdrag te tekenen.

De Senaat moet er nog over praten, maar daar wordt geen verzet verwacht. Italië staat bekend als macho-maatschappij. Volgens de laatste cijfers, uit 2010, werden 127 vrouwen door hun geliefden omgebracht. Achtenzeventig procent van alle huiselijke geweld is gericht tegen vrouwen. Tweeëndertig procent van alle Italiaanse vrouwen heeft gedurende haar leven te maken met fysiek en seksueel geweld.

Rashida Manjoo, VN-rapporteur voor geweld tegen vrouwen, verwijt de Italianen dat er niet over het probleem gesproken wordt. Wetgeving is fragmentarisch, straffen zijn ontoereikend, slachtoffers worden niet geholpen en rechtszaken duren zo lang dat ze vaak op niets uitlopen. Volgens Manjoo doen Italiaanse mannen vrijwel niets in het huishouden. Als Italiaanse vrouwen in tv-programma's verschijnen komen ze niet aan het woord of worden ze alleen in verband gebracht met seks, mode of schoonheid. In maar twee procent van alle gevallen worden vrouwen gelieerd met hun sociale dan wel professionele leven.

Politie houden Femen-betoging Tunesië tegen

De Tunesische politie heeft drie activistes opgepakt die zich woensdag voor het Tunesische ministerie van justitie ontkleedden. De drie activistes zijn lid van de van oorsprong Oekraïense protestbeweging Femen en wilden protesteren tegen de arrestatie van een Tunesische Femen-activiste, Amina Tyler.

De drie vrouwen, volgens Femen een Duitse en twee Françaises, togen naar de ingang van het gebouw van het ministerie. Daar aangekomen lieten ze hun jassen vallen. Op hun naakte bovenlijf was onder andere 'Free Amina' te lezen. De vrouwen schreeuwden leuzen en hadden spandoeken mee waarop Tylers vrijlating werd geëist. Al na enkele minuten werd de protestactie door de politie beëindigd. De vrouwen werden naar een nabijgelegen politiepost overgebracht.

Advocaten die bij het ministerie werken waren niet blij met de protestactie. "Dit is tegen onze religie", zei Fatima Zahaouadi, een jonge advocate. "Het ministerie is geen huis van lichte zeden", zei een andere boze omstander.

Amina Tyler veroorzaakte in maart ophef door topless protestfoto's van zichzelf op internet te zetten. Ze dook vervolgens onder, omdat conservatieve geestelijken een fatwa tegen de vrouw hadden uitgesproken. Op 19 mei werd Tyler opgepakt, omdat ze zich bij de belangrijkste moskee van de heilige stad Kairouan probeerde te ontkleden. Ze verklaarde nog een keer een protestactie te willen houden. Tyler werd aangeklaagd voor het bij zich dragen van een busje afwerende spray. Donderdag volgt de uitspraak in de zaak.

Celstraffen geëist tegen zigeuners

Een zigeunerfamilie uit Roemenië heeft woensdag voor de rechtbank in Leeuwarden straffen tot negen jaar cel tegen zich horen eisen. De onwelriekende familie wordt verdacht van het uitbuiten van vijf landgenoten, die werden ingezet als straatkrantverkopers.

De straatkrantverkopers, onder wie twee schoondochters, werden volgens het Openbaar Ministerie bedreigd en geïntimideerd. Hun inkomsten moesten ze inleveren bij de 46-jarige vader van de zigeunerfamilie. Hij hoorde vier jaar cel tegen zich eisen, zijn 42-jarige echtgenote 2,5 jaar.

De hoogste strafeis was voor de 26-jarige zoon. Volgens het OM heeft hij geprobeerd zijn 13-jarige vriendin te vermoorden. Ook wordt hij verdacht van seks met een minderjarige. De twee zouden volgens zigeunerwetten gehuwd zijn, maar die wetten gelden niet in Nederland.

Het meisje zou nachtenlang zijn vastgebonden en mishandeld omdat haar vriend dacht dat ze met een andere man had geflirt. Ze kreeg tot twee keer toe een kussen op het hoofd gedrukt. Een poging tot moord, vindt het OM. Het meisje zou ook door de 19-jarige zoon zijn mishandeld.

Tegen de 19-jarige zoon van het gezin is twee jaar jeugddetentie geëist. Omdat hij indertijd minderjarig was werd zijn zaak achter gesloten deuren behandeld. Ook zijn 16-jarige vriendin zou, net als de vriendin van zijn broer, gedwongen straatkranten hebben verkocht. Als de meisjes na een lange werkdag thuiskwamen moesten ze eten koken, wassen en de woning schoonhouden. "De meisjes zijn als slaven misbruikt", stelde de officier van justitie.

Behalve de twee meisjes haalde de familie nog drie landgenoten naar Nederland om straatkranten te verkopen. De Roemenen werd gouden bergen beloofd, maar ook zij moesten vrijwel al hun inkomsten inleveren. Met het geld zou de familie onder andere de bouw van een huis in Roemenië hebben bekostigd.

De meisjes werden aangetroffen in Leeuwarden in de flat van de familie. Een van de meisjes verblijft nu in een opvangtehuis, het andere meisje is door haar familie teruggehaald naar Roemenië. Justitie was eind 2011 een onderzoek gestart naar aanleiding van meldingen van de gedwongen verkoop van straatkranten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nummer 2 Taliban Pakistan gedood

Een Amerikaanse droneaanval heeft woensdag aan de nummer 2 van de Pakistaanse Taliban het leven gekost. In totaal kwamen vier mensen om bij de aanval in het aan Afghanistan grenzende Noord-Waziristan. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst gezegd. De Taliban zelf ontkennen dat hun commandant is gedood.

Leden van de inlichtingendienst zouden het ontzielde lichaam van Waliur Rehman hebben gezien, terwijl uit onderschepte gesprekken bleek dat de opstandelingen onderling de dood van Rehman bespraken, zeiden de bronnen.

Een woordvoerder van de Pakistaanse Taliban ontkende de berichten. "Dit lijkt me onjuist nieuws. Ik beschik niet over dergelijke informatie", zei Ahsanullah Ahsan.

Man liep vijftien jaar rond met potlood in hoofd

Een man uit Afghanistan heeft vijftien jaar rondgelopen met een potlood in zijn hoofd. Dat hebben artsen van het ziekenhuis van Aken woensdag gezegd. Het schrijfgerei was als gevolg van een ongelukje in de kinderjaren van de man in diens hoofd verankerd geraakt en werd in 2011 verwijderd.

De 24-jarige Afghaan schakelde hulp in, omdat hij al jarenlang werd geplaagd door hoofdpijn, voortdurende verkoudheid en steeds slechter zicht in één oog. Uit een scan bleek dat er achter zijn rechteroogkas een potlood van tien centimeter lang zat, van zijn voorhoofdsholte tot zijn slokdarmhoofd. Hoe het potlood daar was beland, kon de man zich niet meer herinneren, maar hij wist nog wel dat hij als kind een flinke smakkerd had gemaakt. Artsen verwijderden het potlood en de man is sindsdien hersteld.

De kwestie werd op een medische conferentie deze week voor het eerst onthuld.

Italiaanse actrice Franca Rame (84) overleden

De Italiaanse actrice Franca Rame is woensdag na een langdurig ziekbed overleden. De vrouw van Nobelprijswinnaar voor Literatuur Dario Fo (1997) is 84 jaar geworden.

Rame, afkomstig uit het Noord-Italiaanse Parabiago, maakte haar debuut als actrice in 1951. Samen met Fo stichtte zij 7 jaar later een theatergezelschap. Fo schreef de teksten en regisseerde en Rame voerde het beheer en was de belangrijkste actrice.

In de jaren '70 kreeg zij bekendheid met haar monologen, waarin zij voor haar feministische opvattingen uitkwam. Bekend werden onder meer Grassoè bello (Dik is mooi) en Lo stupro (De verkrachting). Dat laatste was geïnspireerd door haar ontvoering door neo-fascisten in 1973.

Deelraad Zuidoost naar huis na ruzie

Een nogal kolderieke situatie is dinsdagavond ontstaan in de deelraad in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. Een deelraadsvergadering werd daar vroegtijdig beëindigd, nadat een raadslid van D66-OZO zijn excuses weigerde aan te bieden over een gemaakte opmerking. 

Raadslid Wim Mos (D66-OZO) stelde tijdens een debat over het bestemmingsplan voor de Grote H-Buurt op zeker moment 'te balen' van het voorzitterschap van voorzitter Eckhart (PvdA). Dat taalgebruik schoot raadslid Bottse (VVD) in het verkeerde keelgat, waarna de VVD'er een ordevoorstel indiende.

Het voorstel luidde 'de vergadering te schorsen tot de heer Mos zijn excuses aan zou bieden'. De VVD en de PvdA steunden het voorstel, maar Mos weigerde zijn excuses te maken. Hierdoor werd de vergadering geschorst en kon de voltallige deelraad naar huis.

Een nogal absurde situatie, zo ziet ook Wim Mos daags na de tumultueuze vergadering wel in. "Een rare situatie inderdaad", stelt Mos. Maar of er nou echt excuses gaan komen van zijn kant weet Mos nog niet. "Als mensen zich beledigd hebben gevoeld, dan vind ik dat vervelend. Dat wil ik wel zeggen. Maar ik kan me eigenlijk niet eens meer precies herinneren wat er besloten is in het tumult."

'Een beschamende vertoning'
Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema zag zich dinsdagavond in ieder geval al genoodzaakt zijn excuses aan te bieden aan het aanwezige publiek. "De manier waarop de raad functioneert is extreem", stelt Herrema. "Ik heb mijn excuses gemaakt over de gang van zaken. Het gaat in de deelraad in Zuidoost vaker over het spel, dan over de knikkers". Zaak is nu volgens Herrema wel om de ontstane impasse op te lossen. Hij wil proberen samen met de raad tot een oplossing te komen.

Dit vindt ook Narish Parsan, PvdA-fractievoorzitter in Zuidoost. "Ja, het was een beschamende vertoning, beneden alle niveau", stelt hij in een reactie. "Ik heb geprobeerd de situatie nog buiten de raad om op te lossen, maar dat is helaas niet gelukt. Ook ik wil mijn excuses maken aan de bewoners van Zuidoost. Ik ga nu kijken of we dit probleem met een mediator, buiten de raad om, kunnen oplossen."

Het formaat van de problemen moet volgens Parsan echter ook weer niet overdreven worden. "Het is wel een beetje een storm in een glas water natuurlijk..."

In Canada nog geen nieuwe banden

Tijdens de Grand Prix van Canada zullen de nieuwe banden alleen op vrijdag gebruikt worden. Om ieder team de banden te leren kennen zal er niet mee geracet worden, want alleen Mercedes kent ze tot op heden.

"Omwille van de sportieve gelijkheid hebben we de beslissing genomen om de nieuwere banden nog niet te gebruiken in de komende race, maar stellen we ze alleen beschikbaar tijdens de vrije trainingen," aldus een woordvoerder van Pirelli.

De bandenrel zal dus nog even voort duren. Of de test nog een sanctie aan Mercedes oplevert is aan de FIA. Die zullen de zaak waarschijnlijk naar het Internationale Tribunaal doorspelen. Er wordt gesproken over het uitsluiten van diverse races of uitsluiten van het constructeurskampioenschap van 2013. Maar of en welke straf er uitrolt is afwachten.

Rusland boos over Syrië-resolutie

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov heeft woensdag scherpe kritiek geleverd op een ontwerpresolutie over Syrië die aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties wordt voorgelegd. In de resolutie worden het gebruik van zware wapens tegen burgers en andere schendingen door het Syrische regime veroordeeld, maar Rusland spreekt van een bevooroordeeld document dat vrede in de weg staat.

In de resolutie, ingediend door Qatar, Turkije en de Verenigde Staten, wordt aangedrongen op een onderzoek naar mensenrechtenschendingen in het Syrische stadje Qusair, begaan door Syrische militairen en strijders van Hezbollah, en wordt opgeroepen tot meer hulp aan en betere bescherming van burgers.

Chef van de Mensenrechtenraad Navi Pillay zei dat de Syrische burgeroorlog 'uit de hand loopt' en dat er wat betreft de bescherming van burgers van een mislukking gesproken kan worden.

Lavrov zei hoogstelijk verbaasd te zijn dat de VS een van de indieners van het document zijn. De VS hebben beloofd samen met Rusland een vredesconferentie op poten te zetten waarop beide strijdende partijen in Syrië over vrede kunnen onderhandelen. De ontwerpresolutie brengt deze conferentie nu in gevaar, aldus de Russische minister.

Vrouw (22) doet 16-jarige: 9 jaar cel

Shelter Chimusaru verdwijnt voor 9 jaar in een Zimbabwaanse cel. De 22-jarige vrouw uit Harare heeft namelijk een 16-jarig knaapje gedwongen seks met haar te hebben. Dit meldt de gezaghebbende nieuwssite The Zimdiaspora.

Het slachtoffer bezocht vorig jaar augustus tijdens een vakantietripje zijn moeder op haar boerderij. Ineens was daar Chimusaru, getrouwd en moeder van een kind, die de knaap vroeg even naar haar dvd-speler te komen kijken. Die was namelijk defect.

Toen het kereltje eenmaal binnen was, deed de jonge vrouw snel de deur op slot. Het knaapje kon geen kant meer op. Chimusaru begon zich hierop plotseling uit te kleden en beval de puber haar snoeihard te nemen met zijn bruine doch paarsgepunte lans.

De arme drommel weigerde echter seks te hebben met de jongedame. Laatsgenoemde was hier uiteraard niet van gediend en bedreigde hem met een mes. Ze pakte hem beet, deed zijn broek uit en dwong hem tot seks.

Het bleef echter niet bij deze ene verkrachting. Iedere keer als Chimusaru hem zag, noemde ze hem 'mijn echtgenoot' en bleef ze zich aan hem vergrijpen. Ook zwoer zij hem om zeep te helpen als hij de zaak zou opbiechten.

Uiteindelijk kwam de zaak toch aan het licht. Het familiewapen van het kereltje was door de vele neukpartijen namelijk gezwollen tot enorme proporties. Hij wendde zich tot zijn broer om advies, die uiteindelijk de politie inlichtte. Chimusaru is deze week veroordeeld tot negen jaar op water en brood. Alleen bij goed gedrag kan ze eerder vrijkomen.

Rijksmuseum toch niet zo geweldig

Het lijkt erop dat het Rijksmuseum in Amsterdam maar weinig is opgeknapt van de recente verbouwing. In de Grote Museumtest 2013 van het Historisch Nieuwsblad scoort het museum een magere 5,5, zo laat het blad woensdag weten.

De redactie is niet gecharmeerd van de toevoeging van historische objecten aan de kunstcollectie. Ze vindt het resultaat 'fragmentarisch' en een verhaal ontbreekt. Bovendien zijn de kassa's, toiletten en restaurants niet berekend op de grote aantallen bezoekers, zo blijkt uit de test.

Het Historisch Nieuwsblad testte tien musea die onlangs zijn verbouwd. Gekeken werd naar publieksvriendelijkheid, presentatie en verhaal.

Het Museum Catharijneconvent in Utrecht en het Haags Historisch Museum komen als slechtste uit de test. Beide musea scoren een 3-plus. In het Utrechtse museum zijn veel glimmende kerkschatten te zien maar ontbreekt een goed verhaal over de geschiedenis van het christendom in Nederland, aldus het Historisch Nieuwsblad. Ook kreeg het testteam te maken met onvriendelijk personeel.

In het Haags Historisch Museum ontbreekt het verhaal dat de collectie van hoofdzakelijk schilderijen meer diepte zou kunnen geven. Zo ontstaat een onevenwichtig beeld van Den Haag. Ook is het er moeilijk om de weg te vinden en is er geen restaurant, alleen een koffieautomaat.

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam scoort het beste en krijgt het rapportcijfer 9. Het museum kreeg na de heropening in 2011 veel kritiek te verduren in de media, onder meer dat het een 'kermis' zou zijn geworden door alle spectaculaire presentatietechnieken. Maar volgens het testteam klopt daar niets van. ,,Het Scheepvaartmuseum heeft het juiste evenwicht gevonden tussen een eigentijdse presentatie en de unieke collectie, tussen kinderen en volwassenen, en tussen beleving en inhoud", aldus het Historisch Nieuwsblad.

Rijks scoort mager in Grote Museumtest
Rijks scoort mager in Grote Museumtest (Foto: ANP)

Amy Macdonald op Night of the Proms

Amy Macdonald is in november van de partij tijdens Night of the Proms. De Schotse singer-songwriter en de Japanse pianiste en jazzcomponiste Hiromi zijn de eerste namen voor Night of the Proms. Concertorganisator Mojo kondigde de komst van Macdonald en Hiromi woensdag aan.

Macdonald is met haar 25 jaar jonger dan Night of the Proms zelf, dat in 1985 voor het eerst plaatsvond in België. Daarmee is ze volgens Mojo de eerste popartiest op het podium die jonger is dan het evenement zelf. Macdonald brak in 2008 door met haar debuutplaat This is the Life, de gelijknamige single werd een nummer 1-hit.

Hiromi begon op haar zesde met pianospelen, als 12-jarige speelde ze al met een orkest. De 34-jarige pianiste wil geen label plakken op haar muziek. "Mijn muziek bevat zowel elementen van klassieke muziek als rock en jazz."

Night of the Proms vindt dit jaar plaats op 22 en 23 november in Rotterdam. Kaarten voor de concerten zijn al te koop.

Fyra-alternatief moet onderzocht worden

De Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar een permanent alternatief voor de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel die al maanden stil staat. Samen met Belgische parlementariërs roept de Kamer zowel het Nederlandse als het Belgische kabinet op om zo'n onderzoek uit te voeren.

Het alternatief voor de Fyra moet een volledige dienstregeling met een frequentie van eens per uur bieden. De Nederlandse Kamerleden willen van staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) ook weten waarom de intercityverbinding tussen Maastricht en Luik uit de dienstregeling is gehaald.

Kamer wil onderzoek naar alternatief Fyra
Kamer wil onderzoek naar alternatief Fyra (Foto: ANP)

Vitesse ziet geen voetballer meer in Hofs

Als kind van de club lijkt er voor Nicky Hofs een toekomst weggelegd als cultuurbewaker bij Vitesse. Een rol als speler is daarentegen nagenoeg uitgesloten.

Hofs verbleef het voorbije halfjaar op huurbasis bij Willem II, maar de geboren Arnhemmer zou graag terugkeren bij Vitesse. Die club heeft echter een heel ander plan in gedachten, zo blijkt uit een interview dat Voetbal International zaakwaarnemer Louis Laros afnam.

"Vitesse heeft Nicky een nieuw voorstel gedaan waarin hij drie jaar langer aan de club verbonden blijft", onthulde de belangenbehartiger in het weekblad. "Niet als speler, maar in de rol van jeugdtrainer, scout of ambassadeur. Ze vroegen ons een tegenvoorstel te doen. Dat heb ik gedaan. Ik heb daar niks op gehoord, totdat ik onlangs bericht kreeg dat ze bij het eerste aanbod zouden blijven. We worden er helemaal gek van."

Mocht Hofs opteren voor een langer dienstverband bij de club waar hij het grootste deel van zijn loopbaan doorbracht, dan zal hij zijn voetbalschoenen moeten opbergen. "Vitesse ziet hem niet meer als selectiespeler", aldus Laros. "Nicky moet nu beslissen of hij nog door wil of aan zijn carrière na het voetbal gaat bouwen."

Plan voor verwijsplicht arts bij euthanasie

Artsen kunnen niet worden gedwongen mee te werken aan euthanasie, maar om te voorkomen dat patiënten met een stervenswens van het kastje naar de muur worden gestuurd, vinden D66 en GroenLinks dat er een verwijsplicht moet komen voor artsen.

Volgens de Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) blijkt in de behandelkamer pas laat te worden gesproken over euthanasie of zelfdoding. Dat maakt het volgens hen moeilijk voor patiënten om het verzoek om euthanasie nog eens voor te leggen aan een andere arts. Dijkstra:"Ieder verzoek verdient het serieus te worden genomen. De overheid moet garanderen dat iedereen in Nederland dezelfde mogelijkheden heeft om binnen de grenzen van de wet zijn of haar levenseinde zelf te regisseren."

FOK!filmtips van de dag: Away from Her

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De elfjarige Eva heeft genoeg van de spanningen thuis. Ze wil haar ouders laten merken hoe ze zich voelt en besluit om weg te lopen. Ze verstopt zich op de zolder van haar beste vrienden Jackie en Thomas. Maar als ze een geheime brief vindt en betrapt wordt in de tuin van buurman Brandsema, die iets in zijn schild lijkt te voeren, neemt haar plan een onverwachte wending. Briefgeheim is te zien om 15.30 uur op Nederland 3.

 

Age of the Dragons speelt zich af in een mythische wereld waar kapitein Ahab en zijn volgers jagen op draken voor hun vitriool dat hun wereld van energie voorziet. Ishmael, een charismatische harpoenier gaat hen helpen bij hun zoektocht. De geadopteerde dochter van Ahab, de knappe en stoere Rachel, bestuurt het jachtschip. Ahab's obsessie om wraak te nemen op een grote witte draak die zijn familie afgeslacht heeft toen hij klein was leidt de bemanning steeds dieper in het hart van de duisternis. Te zien om 20.30 uur op RTL7.

Een mysterieuze houten doos met daarin enkel een rode knop wordt bezorgd door de raadselachtige Mr. Arlington in het huis van het gezin Lewis. Ze kunnen één miljoen dollar verdienen als ze op de rode knop van de doos drukken, maar tegelijkertijd zal er ergens ter wereld ook een onbekende sterven. Met deze wetenschap begint het morele dilemma te knagen bij Norma en Arthur Lewis. Welke beslissing zullen ze nemen?

Voor deze thriller The Box met Cameron Diaz werkte schrijver/regisseur Richard Kelly een kort verhaal van Richard Matheson uit, dat eerder gebruikt werd voor een episode uit de tv-serie The Twilight Zone. Richard Kelly brak in 2001 door met het fantasievolle en surrealistische drama Donnie Darko. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Grant en Fiona, vertolkt door Gordon Pinsent en Julie Christie, zijn reeds vele jaren getrouwd. Nu zijn ze beide op oudere leeftijd en leiden een comfortabel leven op het platteland. Tot Fiona plots problemen krijgt met haar geheugen. Vastbesloten om Grant niet op te zadelen met haar problemen, laat ze zich opnemen in een verpleeghuis. Daar wordt ze echter verliefd op een andere patiënt, Aubrey, een rol voor Michael Murphy. Grant moet met lede ogen aanzien dat hij voor Fiona een trouwe kennis is geworden. Vooral zuster Kristy, gespeeld door Kristen Thomson, heeft met hem te doen. Maar als Aubrey's vrouw Marian, gestalte gegeven door Olympia Dukakis, haar man weg haalt, raakt Fiona in een depressie. Away from Her is te zien om 00.35 uur op BBC1.

All About Steve, The Warrior’s Way, Failure to Launch en Walking Tall: Lone Justice zijn vandaag ook op de televisie te zien.

Nederland stoot minder CO2 uit

Nederland heeft vorig jaar 3,5 procent minder koolstofdioxide (CO2) uitgestoten door verbranding van fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van Eurostat. Daarmee scoort Nederland beter dan de gemiddelde daling van 2,1 procent in de EU.

Nederland stootte door verbranding van olie en gas in 2012 157 miljoen ton CO2 uit. Daarmee staat Nederland ver na Spanje nummer zeven op de ranglijst. De grootste economie van de EU, Duitsland, kwam uit op 728 miljoen ton en stootte daarmee het meest uit. Nummer twee was het Verenigd Koninkrijk met 472 miljoen ton.

Zowel de Duitsers als de Britten zagen de uitstoot groeien. Samen met Malta en Litouwen waren zij de enige landen met een stijging. De grootste daling in uitstoot vond Eurostat in België en Finland, waar 11,8 procent minder werd uitgestoten. In Zweden en Denemarken bedroeg de daling ongeveer tien procent.

"Kansen stijgen nu Cocu trainer wordt"

De aanstelling van Phillip Cocu als nieuwe hoofdtrainer van PSV is niet alleen bij de supporters met gejuich ontvangen. Ook jeugdspelers zijn blij met de oud-international.

Het voorbije seizoen zat Cocu nog als trainer van de A1 op de bank. Met dat team greep middenvelder Rai Vloet net naast de titel. De leeftijdsgenoten van Feyenoord gingen er met het kampioenschap vandoor.

Vloet, die sinds de winterstop bijna wekelijks met de hoofdmacht meetrainde, ziet zijn kansen op een plaats in de selectie groeien. "Voor de hele PSV-jeugd stijgen de kansen nu Cocu trainer wordt", zegt hij tegenover het Brabants Dagblad. "Ik weet zeker dat hij straks vaker op de Herdgang komt kijken dan de meeste van zijn voorgangers."

Aanstaande donderdag kunnen Vloet en consorten zich overigens revancheren voor het mislopen van de titel. In de bekerfinale is Feyenoord de tegenstander van de Eindhovenaren.

MMMbier voor tornadoslachtoffers

Hanson gaat geld ophalen voor de slachtoffers van de tornado die onlangs de Amerikaanse staat Oklahoma trof. De band, die zestien jaar geleden een hit scoorde met MMMBop, brengt zijn eigen bier op de markt. Alle opbrengsten van de gerelateerde merchandise, zoals bierglazen en T-shirts, gaat richting Oklahoma.

MMMHops, zoals de naam van het biermerk luidt, is vanaf het najaar verkrijgbaar. De artikelen zijn al online te bestellen. "We hopen dat de opbrengsten die we kunnen genereren een belangrijke rol gaan spelen in het herstel", laat zanger Taylor Hanson weten in een verklaring op de website van de band.

Taylor, Isaac en Zachary Hanson komen uit Oklahoma. Het stadje Moore in de staat werd vorige week getroffen door het natuurgeweld dat in totaal 24 mensen het leven kostte. Meer dan tweehonderd mensen zijn in het ziekenhuis behandeld aan verwondingen.

Werknemers KPN krijgen 1,4 procent meer loon

Werknemers bij KPN krijgen op 1 juni een loonsverhoging van 1,4 procent. Dat meldt het telecombedrijf woensdag, nadat een principeakkoord met de vakbonden over een cao was gesloten. De partijen bereikten daarnaast ook een akkoord voor een sociaal plan.

Vakbond CNV Publieke Zaak zegt blij te zijn met het feit dat KPN dit jaar in tegenstelling tot andere jaren niet heeft ingezet op een nullijn. Daardoor verliepen de onderhandelingen dit jaar soepeler, stelt de vakbond. De cao loopt tot april volgend jaar.

Het sociaal plan voor medewerkers die hun baan verliezen in een reorganisatie gaat in november in en geldt tot januari 2016.

Nederlandse duikers vermist in Schotland

Twee Nederlandse duikers zijn dinsdagmiddag niet teruggekeerd van een duik in Scapa Flow, een beschutte baai bij de Schotse Orkney-eilanden. De Britse autoriteiten hebben de zoektocht naar de twee mannen inmiddels opgegeven. Vermoedelijk zijn ze niet meer in leven, melden Britse media.

Scapa Flow is populair bij duikers omdat op de bodem gezonken Duitse oorlogsschepen liggen. De Nederlanders hadden een duik gemaakt naar de SMS Brummer, een schip dat op 36 meter diepte ligt. Volgens Britse media is dat technisch geen moeilijke duik, maar kan de verslechterde toestand van het wrak gevaarlijk zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is door de Britse autoriteiten op de hoogte gesteld van de vermissing van de Nederlanders. Over hun identiteit is nog niets bekend, zegt een woordvoerder.

Negen krakers Utrecht langer vast

Van de tien krakers die zaterdag werden opgepakt bij de ontruiming van het pand Ubica in Utrecht, blijven er negen langer in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht bepaald. De verdachten wordt openlijk geweld tegen personen en goederen en poging tot zware mishandeling van agenten ten laste gelegd.

De negen blijven in de cel omdat ze buitenproportioneel veel geweld gebruikten. De kraker die wel werd vrijgelaten, gebruikte niet extreem veel geweld. Hij blijft wel verdachte in de zaak. De negen krakers moeten 4 juni voorkomen tijdens een snelrechtzitting voor de politierechter.

De ME werd vrijdag ingeschakeld vanwege onrust bij het kraakpand op de Ganzenmarkt in de Utrechtse binnenstad. De krakers staken autobanden in brand en bekogelden de politie met verf en vuurwerk. De ontruimingsactie duurde uren, onder meer omdat een aantal krakers zich in het pand had vastgeketend. De gemeente heeft het pand onbewoonbaar verklaard.

Onenigheid in Syrische oppositie

Een rebellengroep in Syrië heeft scherpe kritiek geuit op de Syrische Nationale Coalitie, het verenigde oppositieverbond dat zich tegen de heerschappij van president Bashar Assad keert. De SNC laat de Syrische bevolking in de steek, zegt de groepering, die zich de Revolutionaire Beweging in Syrië noemt, en dreigt haar steun aan de coalitie in te trekken.

De SNC is niet in staat aan haar verplichtingen te voldoen 'vanwege de voortdurende onenigheid' in de beweging, aldus de rebellengroep. De coalitie overlegt al dagen in Istanbul, maar kan het over verscheidene kwesties niet eens worden, onder meer over de vraag of de SNC deel moet nemen aan vredesonderhandelingen met vertegenwoordigers van het regime van Assad.

Problemen drinkwater online inzichtelijk

Drinkwaterbedrijven Vitens en Oasen zetten sinds woensdag een website in om klanten te informeren over storingen of geplande werkzaamheden. Waterstoring.nl moet consumenten vertellen wat er aan de hand is en wanneer de problemen opgelost zijn. Er zijn gesprekken gaande met meer drinkwaterbedrijven om ook hen op het systeem van de website aan te sluiten.

Lekkages en andere ongemakken worden direct in kaart gebracht op de website. Bezoekers kunnen live zien waar wat voor problemen zijn en wanneer deze opgelost worden. Volgens Vitens moeten Nederlanders het per jaar tien minuten zonder drinkwater doen uit de kraan.

De website is voor iedereen toegankelijk, maar biedt op dit moment alleen informatie over de waterleidingen van Oasen en Vitens. Deze twee bedrijven dienen klanten in Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Overijssel. Andere bedrijven, waaronder Dunea voor de regio Den Haag en Waternet voor de regio Amsterdam, worden wellicht binnenkort aangesloten op de website.

Slagader grensrechter was normaal

De nekslagader waardoor grensrechter Richard Nieuwenhuizen hoogstwaarschijnlijk om het leven kwam is niet spontaan gescheurd. Ook leed hij niet aan de zeldzame genetische afwijking SMA waardoor slagaders onder extreme omstandigheden sneller kunnen scheuren. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Lelystad, waar vier deskundigen hun visie gaven op de mogelijke doodsoorzaak van de grensrechter.

Alleen de Britse forensisch patholoog Christopher Milroy, die werkt in het Canadese Ottawa, sluit niet uit dat de gescheurde slagader het gevolg was van de aandoening SMA. Hoewel hij zei dat sterfgevallen als gevolg van SMA zeer zeldzaam zijn, gaf hij aan dat de stukken ader die hij heeft onderzocht niet helemaal normaal waren. Hij heeft ze ook getoond aan een aderexpert, die direct zei dat wel sprake is van SMA. Milroy zei dat deze genetische aanleg voor een afwijking in slagaders steeds vaker wordt opgemerkt, maar dat het onderzoeksveld nog in ontwikkeling is.

Pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) Bela Kubat en An Maas weerspraken de waarneming van Milroy, evenals de Vlaamse neurochirurg en hoogleraar Emile Beuls. De laatste noemde SMA 'hoogst onwaarschijnlijk', maar zei wel te begrijpen dat de verdediging de bevindingen van Milroy aangrijpt om twijfel te zaaien over de doodsoorzaak. Het NFI concludeert in zijn sectierapport dat de grensrechter 'hoogstwaarschijnlijk' om het leven kwam door trappen tegen zijn hoofd en nek. Volgens Kubat is het de ernst van het geweld dat bepaalt of iemand overlijdt. Een eventuele afwijking aan de aders 'is in dat opzicht minder relevant'.

Maas zei dat een ontsteking in de vaatwand is geconstateerd, die volgens haar een reactie is op de beschadiging. Zij heeft geen aanwijzingen dat de wand van de nekslagader al beschadigd of ontstoken was. Dat is bevestigd door twee hoogleraren, zei ze. "De aanwezigheid van SMA is uitgesloten."

Maas kon niet aangeven hoe vaak tegen het hoofd is aangetrapt, zei ze op een vraag van de officier van justitie. Een van de advocaten maakte bezwaar tegen deze vraag omdat daarin wordt aangenomen dat tegen het hoofd is getrapt, wat volgens hem niet vaststaat.

Nieuwenhuizen werd begin december getrapt na een voetbalwedstrijd in Almere. Hij overleed de volgende dag in een ziekenhuis. De acht verdachten die sinds woensdag terechtstaan wordt doodslag ten laste gelegd. Zeven van hen waren destijds minderjarig.

Liverpool-talent: "Rodgers een topvent"

Het 18-jarige toptalent Raheem Sterling heeft goede woorden over voor trainer Brendan Rodgers. Liverpool werd afgelopen seizoen zevende en greep naast Europees voetbal.

Volgend seizoen moet het een stuk beter kunnen en Brendan Rodgers is daar de man voor, vindt Sterling. "Volgend jaar moeten we minimaal vierde kunnen worden. Op het einde van het seizoen konden we zien hoe sterk het team is geworden. Hopelijk kunnen we het seizoen goed starten en dat vasthouden", vertelde hij aan Sky Sports.

"Rodgers is een topvent. Hij is niet alleen geïnteresseerd in je als je goed speelt, maar ook kijkt hij naar jonge jongens en spelers die niet spelen. Liverpool moet echt blij zijn met een coach als hij, want hij is echt een grote bonus voor het team en de spelers. Ook zijn speelstijl is aantrekkelijk."

[Upd] Hollandse Nieuwe komt later

De Hollandse Nieuwe komt waarschijnlijk later aan wal dan verwacht. Daarom kan het eerste vaatje nieuwe haring vermoedelijk niet, zoals gepland, op 5 juni al worden geveild. Dat meldt het Nederlands Visbureau woensdag in reactie op een bericht hierover van Omroep West.

De reden is dat de haring nog niet groot en vet genoeg zou zijn. Er is woensdag overleg tussen het Nederlands Visbureau en de visserijbedrijven. Daarna wordt bekendgemaakt of de veiling van het eerste vaatje wordt uitgesteld, laat een woordvoerster weten.

Update 13.05 uur:
Door het kwakkelende voorjaar komt de Hollandse Nieuwe twee weken later aan wal. Dat heeft het Productschap Vis woensdag bekendgemaakt. Door deze vertraging zal het eerste vaatje pas op 19 juni worden geveild.

Vorig jaar ging het haringseizoen op 6 juni van start. Het eerste vaatje haring leverde toen 95 duizend euro op. De opbrengst ging traditiegetrouw naar een goed doel.

Jong FC Twente klaar voor Jupiler League

Jong FC Twente gaat zo goed als zeker in de Jupiler League spelen. De ploeg is er helemaal klaar voor. De Jupiler League gaat uitbreiden naar twintig clubs komend seizoen.

Uit de Topklasse komen zo goed als zeker Achilles '29 en VV Katwijk. Jong FC Twente en Jong Ajax moeten het viertal completeren. "Het is voor 99 procent zeker. De KNVB moet nog de definitieve klap geven, maar wij willen heel graag met Jong FC Twente in de Jupiler League spelen", vertelde technisch directeur Cees Lok van FC Twente aan De Telegraaf.

De ploeg wil op maandagavond thuiswedstrijden spelen, als het eerste team een uitwedstrijd heeft gehad dat weekend. Spelers uit het eerste team mogen voor het beloftenteam spelen. Maar als zo'n speler een bepaald aantal wedstrijden voor het eerste heeft gespeeld, vervalt die mogelijkheid.

[RG] Azarenka eenvoudig door

Victoria Azarenka is de eerste ronde van Roland Garros zonder kleerscheuren doorgekomen. De Wit-Russische was in haar eerste wedstrijd op het gravel van Parijs te sterk voor haar voormalig dubbelpartner Elena Vesnina uit Rusland. Het werd 6-1 en 6-4.

Ook andere vrouwenpartijen die vanochtend begonnen duurden niet lang. Zo had de Russische Maria Kirilenko geen enkele moeite met haar landgenote Nina Bratchikova; 6-0, 6-1. Shuai Peng versloeg Camila Giorgi met 6-4 en 6-2 en Agnieszka Radwanska had in haar tweede ronde-partij niks te duchten van Mallory Burdette; 6-3, 6-2.

Dumpen via WhatsApp populair

Het dumpen via WhatsApp is enorm populair. Steeds meer jongeren gebruiken deze app om van hun vlam af te komen. Dit is gebleken uit een Spaans onderzoek.

Meer dan 54 procent van de 1500 ondervraagden heeft aangegeven dat ze hun nieuwe liefde op deze manier de bons hebben gegeven. Het gaat hierbij om relaties die nog geen drie maanden hebben standgehouden De belangrijkste reden voor deze onsympathieke manier van dumpen is het voorkomen van het pijnlijke moment dat optreedt bij een ontmoeting.

Slechts twaalf procent grijpt naar de telefoon voor een gesprek om zo het nieuwe neukertje bij het grofvuil te zetten. Slechts drie procent is zo schijterig dat ze plotseling niets meer van zich laten horen. Bijna een kwart van de jongeren gaat liever een echt gesprek aan, en vertelt eerlijk aan de ander waarom de liefde over is.

Meest gezochte man Frankrijk weer in cel

De Franse politie heeft in een voorstad ten zuidoosten van Parijs Redoine Faïd opgepakt. Hij was sinds zijn ontsnapping in april de meest gezochte crimineel van het land. De arrestatie gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag.

De 41-jarige roofovervaller Faïd vluchtte 13 april uit de gevangenis in Séquedin bij Lille door explosieven te gebruiken en door bewakers te gijzelen.

Hij beschouwde zichzelf als een gangster 'zoals het hoort', met uitdossingen die uit Hollywoodfilms leken te komen. Zo gebruikte hij een soort hockeymasker dat Robert de Niro in de film Heat droeg. Faïd beroofde geen voetgangers in stille buurten, maar viel graag zwaar gepantserde geldwagens aan. Hij deed dat met zwaar geschut.

Meest gezochte man Frankrijk weer in cel
Meest gezochte man Frankrijk weer in cel (Foto: ANP)

Feyenoord geeft duidelijkheid aan spelers

Feyenoord zal Mats van Huijgevoort en Anass Achahbar proberen te slijten. Dat heeft de Rotterdamse club de twee talenten laten weten.

Feyenoord hoopt Achahbar bij een club te stallen waar hij wekelijks aan spelen toekomt. Van Huijgevoort mag ondanks een doorlopend contract vertrekken. De linksback werd afgelopen seizoen verhuurd aan Excelsior.

"We willen snel duidelijkheid geven aan onze spelers", zegt technisch directeur Martin van Geel in Voetbal International. "Voor Mats en Anass gaan we op zoek naar clubs waar ze zich verder kunnen ontwikkelen, dat is nu belangrijk voor die jongens."

Sekou Cissé en Guyon Fernandez mogen definitief vertrekken. Voor laatstgenoemde begint de belangstelling op gang te komen. Vanuit het buitenland en Leeuwarden is er interesse voor de spits.

Achilles'29 gaat voor kans in Jupiler League

Achilles'29 maakt gebruik van het recht om te promoveren naar de Jupiler League. De kampioen in de zondag Topklasse heeft vorig jaar al het gehele licentietraject van de KNVB doorlopen, maar toen was promoveren nog niet haalbaar. Nu zien de Groesbekers de stap echter wel zitten.

Voorzitter Harrie Derks legt uit waarom. "De licentie-eisen waren veel te zwaar. Wij kunnen niet zestien spelers fulltime op de loonlijst zetten en de regels waar de accommodatie aan moest voldoen, waren onhaalbaar. De KNVB heeft de licentie-eisen nu allemaal versoepeld. We mogen blijven werken met semiprofs en bij onze accommodatie hoeven maar een paar kleine wijzigingen te worden doorgevoerd. Onder de nieuwe voorwaarden is promotie een stuk aantrekkelijker. De spelers hebben er zin in en de achterban is positief. Dit is het juiste moment om de stap naar het betaald voetbal te maken."

Justin Bieber is een tokkie

Justin Bieber beweert niet achter het stuur van zijn Ferrari te hebben gezeten toen die maandag op hoge snelheid door zijn woonwijk vloog. Verschillende buren belden de politie toen ze de 19-jarige zanger met 'snelwegsnelheden' door de chique buurt in Los Angeles zagen scheuren. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bieber staat echter niet sterk, omdat de politie inmiddels verklaringen heeft van ooggetuigen die hem op het bewuste moment achter het stuur hebben gezien. Dat heeft een woordvoerder van de politie in Los Angeles laten weten. Onder hen ex-American footballer Keyshawn Johnson, die de zanger volgde en confronteerde bij zijn garage. Bieber weigerde hem echter te woord te staan.

Een eerder soortgelijk voorval rond de zanger ligt al bij de rechter. Het kinderidooltje zou enige tijd geleden een andere buur hebben bespuugd en bedreigd met de dood toen die hem aansprak op zijn asociale rijgedrag. Bieber onkent te hebben gespuugd en zegt een ooggetuige te hebben die dat kan bevestigen, weet entertainmentsite TMZ. Openbaar aanklagers hebben naast het slachtoffer echter ook een getuige, die het incident heeft zien gebeuren.

Elgersma stopt met schaatsen en wordt trainer

Lars Elgersma heeft een punt gezet achter zijn schaatscarrière. De 29-jarige sprinter kampt met een slepende rugblessure. Elgersma blijft wel actief in de schaatssport. Hij gaat bij zijn huidige ploeg, het Noorse Team CBA, per direct aan de slag als assistent van Peter Mueller.

"Kortgeleden belde Peter mij met de vraag of ik het zag zitten om assistent te worden", vertelt Elgersma aan schaatsen.nl. "Die kans grijp ik met beide handen aan." Bij CBA krijgt hij onder anderen Trevor Marsicano, Bram Smallenbroek en Frank Hermans onder zijn hoede.

Elgersma deed twee keer mee aan het WK sprint. In 2008 werd hij negende, twee jaar later eindigde hij een plaatsje hoger. Bij het NK sprint veroverde de Zuid-Hollander in 2008 brons.

Bever bijt visser dood

Een visser is in Wit-Rusland doodgebeten door een bever. De 60-jarige man wilde met het knaagdier op de foto, maar de bever had daar geen trek in. Hij viel de man aan en beet een slagader door.

Bevers vallen steeds vaker mensen aan in Wit-Rusland, waar ze zich steeds vaker ophouden in bewoond gebied, in de buurt van woningen, winkels en scholen.

Hoewel de diersoort in Europa ooit op de rand van de afgrond balanceerde, zijn bevers als gevolg van jachtverboden en herintroductie bezig aan een gestage opmars. In Wit-Rusland en Polen is het aantal bevers de afgelopen tien jaar verdrievoudigd tot zo'n tachtigduizend stuks. Die zijn in hun zoektocht naar leefgebied steeds dichter in de buurt van bevolkingscentra gekomen, met confrontaties tussen mens en dier tot gevolg.

De visser was in de omgeving van Minsk met vrienden onderweg toen hij langs de kant van de weg de bever zag zitten. Hij stapte uit om het dier te pakken, maar dat ging in de aanval en beet de man diverse malen. Daarbij werd een hoofdslagader in het been van de man getroffen.

Williams heeft nieuwe directeur

Mike O'Driscoll is de nieuwe algemeen directeur van Williams. Hij volgt Alex Burns op die weg gaat na elf jaar.

Wat de reden van het directe vertrek van Burns is is niet bekend. In 2002 begon hij bij het team als verantwoordelijke voor de productie van de race-auto's. Vanaf 2004 was hij hoofd operationele zaken en sinds 2010 werd hij algemeen directeur. O'Driscoll is lid van het bestuur van Williams geworden in 2011. Hij krijgt niet alleen Williams Grand Prix Holdings, zoals Burns, maar van de Williams Group.

Voorheen was O'Driscoll werkzaam bij Jaguar in de F1 en bij de Noord-Amerikaanse divisies van Land Rover, Jaguar en Aston Martin.

Joegoslaviëtribunaal veroordeelt Bosnische Kroaten

Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag heeft woensdag zes Bosnische Kroaten veroordeeld wegens misdaden tegen moslims tijdens de oorlog in Bosnië. De zes verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd van tussen de tien en 25 jaar.

De veroordelingen onderstrepen de rol die Kroatië heeft gespeeld in de oorlog in Bosnië. Tot dusvere is de aandacht grotendeels gericht geweest op de rol van Servië en de Bosnische Serviërs. Het tribunaal zei dat met name wijlen de Kroatische president Franjo Tudjman een cruciale rol heeft gespeeld.

De Bosnische Kroaten wilden, daarbij krachtig gesteund door Tudjman en de zijnen in Kroatië, een Kroatische staat in Bosnië vestigen. Onderdeel van dat plan was dat de moslims uit het gebied weg moesten. De zes verdachten zijn in dat verband schuldig bevonden aan de vervolging en verdrijving van en moord op moslims.

OESO roept ECB op tot negatieve rente

Banken die hun geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB) moeten een negatieve rente krijgen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag bij de presentatie van nieuwe economische ramingen. De ECB geeft banken nu nog nul procent rente, maar volgens de OESO moeten banken in het vervolg dus geld gaan toeleggen, als zij het veilig willen stallen bij de centrale bank.

De OESO hoopt dat de ECB met deze maatregel de economie van de in recessie verkerende muntunie kan aanzwengelen. De OESO raamt voor dit jaar een krimp van 0,6 procent voor de eurozone, iets meer dan de half procent krimp van vorig jaar. De club van met name westerse, rijke landen, verwacht wel dat de economie van de muntunie in de tweede helft van dit jaar weer aantrekt.

Banken zouden door een negatieve rente gestimuleerd worden om geld uit te lenen aan bedrijven en huishoudens, in plaats van aan de ECB. Door de economische onzekerheden in de eurozone kiezen veel banken ervoor om hun geld bij de ECB weg te zetten. De ECB maakte eerder op woensdag bekend dat de kredietverlening aan bedrijven in april opnieuw is gedaald. De daling was drie procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De centrale bank verlaagde eerder deze maand het belangrijkste rentetarief van 0,75 procent naar een half procent. Dat is het reguliere tarief waarvoor banken kunnen lenen van de ECB. Daarnaast hanteert de ECB een depositorente. Dit tarief geldt voor banken die juist geld willen stallen bij de ECB. Het tarief werd deze maand niet aangepast, maar bleef op nul procent staan.

ECB-president Mario Draghi stelde eerder deze maand dat de centrale bank technisch gezien klaar is om de depositorente tot onder nul te brengen. Hij wees er echter ook op dat er veel nadelen aan zo'n maatregel zitten.

De OESO roept de ECB verder op om te overwegen opnieuw staatsobligaties op te kopen. Daarmee zou de rente moeten dalen, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor banken en investeerders om geld te steken in bijvoorbeeld relatief veilige Duitse of Nederlandse staatsobligaties. De OESO wil dat de ECB niet alleen obligaties van probleemlanden opkoopt, zoals in het verleden gebeurde, maar van alle landen. Dat moet discriminatie voorkomen.

Honderden examenreizen omgeboekt

Het verplaatsen van het eindexamen Frans naar donderdagmiddag zorgt voor problemen met eindexamenreizen. Honderden leerlingen die eigenlijk woensdag hun laatste examen zouden maken, proberen hun reis om te boeken. Dat zegt een woordvoerder van reisorganisatie Gogo, een grote aanbieder van examenreizen.

"Momenteel hebben wij zo'n vijftig tot zeventig boekingen die eigenlijk woensdagavond of donderdagochtend zouden vertrekken", aldus de zegsman. "Per boeking kijken we om hoeveel man het gaat en hoe we dit het beste op kunnen lossen." De reisorganisator kijkt of er extra vluchten geregeld kunnen worden, of dat vluchten uitgesteld kunnen worden.

De woordvoerder kan niet uitsluiten dat reisgezelschappen opgesplitst worden, als niet iedereen het examen Frans hoeft te maken. "Anders zitten we donderdagochtend met allemaal lege vluchten en bussen." De reisorganisatie zegt ernaar te streven de leerlingen geen extra kosten te laten maken.

Het examen moest uitgesteld worden, nadat dinsdagavond de toets op internet verscheen.

Invallen om miljoenenfraude met incasso ABN AMRO

Opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag in Nederland en op Bonaire 22 woningen en bedrijven doorzocht in verband met een onderzoek naar grootschalige fraude met onder meer incasso-opdrachten. De ABN AMRO zou hiermee voor ruim elf miljoen euro zijn benadeeld. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

De doorzoekingen vonden plaats in drie woonhuizen en vier bedrijfspanden in de provincies Gelderland en Zuid-Holland. Op Bonaire zijn twaalf woningen en drie bedrijfspanden doorzocht. Daarnaast zijn getuigen gehoord.

Bij de doorzoekingen werden onder meer een Cadillac en een Rolls-Royce, een boot, vier pick-ups, meerdere scooters en twintigduizend euro contant geld in beslag genomen. Ook werd een grote hoeveelheid administratie ingenomen.

De hoofdverdachten in het onderzoek zijn twee broers van 41 en 55 jaar. Justitie verdenkt ze ervan in de periode van 2007 tot 2010 te hebben gefraudeerd met ruim 76 duizend incasso-opdrachten. De precieze aanpak van de fraudeurs wordt nu onderzocht, meldt een zegsvrouw van het OM. De ABN AMRO zou 'op ingenieuze wijze' zijn opgelicht voor ruim elf miljoen euro.

Behalve van incassofraude worden de broers ook verdacht van faillissementsfraude en belastingfraude. Van deze feiten wordt ook nog een derde man, van 46 jaar, verdacht. Uit controles van de Belastingdienst bleek onder meer dat buitenlands vermogen en winst is verzwegen bij het opgeven van de inkomstenbelasting.

De jongste van de broers is op Bonaire aangehouden, waar hij woonachtig is. Dat gebeurde echter niet in het strafrechtelijk onderzoek naar de fraude, maar in opdracht van de rechtbank in Zutphen. De man zou hebben verzuimd inlichtingen te geven aan zijn curator voor zijn persoonlijk faillissement. Justitie sluit meer aanhoudingen niet uit.

As van geroofde schilderijen mogelijk gevonden

De as van de schilderijen die in oktober werden geroofd uit de Kunsthal in Rotterdam is mogelijk gevonden. Dat melden diverse Roemeense media woensdag. De verdachte as komt uit het fornuis van de moeder van de Roemeense Radu Dogaru, een van de hoofdverdachten. Eerder werd al bekend dat de schilderijen mogelijk waren verbrand.

Een gespecialiseerd laboratorium in Roemenië onderzoekt of de as uit het fornuis daadwerkelijk van de schilderijen is. Onder meer wordt onderzocht of de as sporen van specifieke oliën, inkt of verf bevat. Het is onduidelijk om welke van de gestolen schilderijen het zou gaan.

In de nacht van 15 op 16 oktober werden zeven schilderijen geroofd uit het museum de Kunsthal. De buit bestaat uit schilderijen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan, Lucian Freud en twee werken van Claude Monet. De totale waarde van de zeven kunstwerken is achttien miljoen euro.

The Voice Kids-winnares zingt filmlied met Fouradi

Fabiënne Bergmans heeft samen met rapper Brahim Fouradi een nummer opgenomen voor de film Spijt! van Dave Schram. Dat maakte distributeur Dutch Film Works dinsdag bekend. De 14-jarige Bergmans, die vorig jaar The Voice Kids won, en Fouradi spelen in de film de leden van een schoolband.

De clip van het nummer is opgenomen in Parijs. Spijt! is de verfilming van het bekende boek van Carry Slee. De film gaat over Jochem, een rol van Stefan Collier, die wordt gepest op school. De film draait vanaf 20 juni in de Nederlandse bioscopen.

Carry Slee Spijt!

Engelse gevangenissen alert na gijzelingsactie

In de Engelse gevangenissen is men extra alert op mogelijke problemen na een incident in de Full Sutton gevangenis in Yorkshire. Zondag brak daar een oproer uit onder gedetineerde extremistische moslims. Ook was er sprake van een gijzeling.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Full Sutton kregen de autoriteiten in alle zwaarbeveiligde gevangeniscomplexen in Engeland een e-mail, waarin werd gewaarschuwd dat het oproer verband hield met 'radicaal islamistisch extremisme'. Dit heeft een aantal Britse kranten gemeld.

Het Britse ministerie van justitie weigerde woensdag in te gaan op de berichten.

Aanslag in 'vredig' Panjshir

Bij een aanslag in de tot nu toe rustige Afghaanse provincie Panjshir zijn zes Talibanterroristen en een politieman omgekomen. Een andere agent raakte gewond. De terroristen waren allen gehuld in politie-uniformen.

De aanslag werd woensdagochtend om 04.00 uur lokale tijd uitgevoerd op het kantoor van de gouverneur van de provincie. Twee als agenten vermomde Talibanterroristen kwamen het terrein op en lieten hun bomgordels ontploffen. Daarbij kwamen zij beiden om net als de agent. De gouverneur bleef ongedeerd.

In een vuurgevecht dat volgde wisten agenten nog drie andere Talibanterroristen uit te schakelen. Een zesde terrorist vluchtte weg en verborg zich in een nabijgelegen woning. Toen de politie het pand naderde, pleegde hij zelfmoord door zichzelf op te blazen. De autoriteiten vonden later nog een auto vol explosieven die de aanvallers kennelijk ook hadden willen gebruiken.

De provincie Panjshir in het noordoosten van Afghanistan gold tot nu toe als vredig. Sinds eind 2011 waren er geen aanslagen gepleegd. De hoofdstad Basarak ligt 90 kilometer ten noorden van Kabul. De Taliban kondigden onlangs een nieuw offensief aan, zoals dat elk voorjaar het geval is.

Ook Vergne is Perez zat

Ook Jean-Eric Vergne heeft zich uitgelaten over de acties van Sergio Perez in Monaco. De Mexicaan haalde Fernando Alonso in met een gewaagde actie en ramde bij een andere inhaalpoging Kimi Raikkonen, die moest met een lekke band naar de pitsstraat toe.

Zelf viel Perez na die laatste actie uit omdat zijn auto teveel beschadigd was. Vergne had voordeel bij de actie van de McLaren-coureur maar was er toch niet blij mee. "Ik ben erg blij dat ik zondag uit de problemen heb kunnen blijven. Een achtste positie is een goed resultaat in Monaco. Goed, ik profiteerde nog van een incident dat voor me gebeurde, maar dat soort dingen gebeuren. Het enige wat ik over dat incident kwijt wil is dat Sergio volgens mij geen pech had, maar dat het er eerder op leek dat hij misschien wel wilde crashen. Als er al iemand pech had, dan was dat Daniel (Ricciardo, red.), die door Romain Grosjean geraakt werd," aldus de Fransman.

Perez kreeg geen straf waar Grosjean een gridstraf gekregen heeft voor de race in Canada.

Dekker noemt lekken vwo-examen 'kwalijke zaak'

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) baalt dat het vwo-examen Frans dinsdagavond al op internet stond. De verspreider verpest het volgens hem voor alle scholieren, zegt hij woensdag in een reactie.

"Examen doen is al spannend en als iemand het hele examen op internet zet is dat natuurlijk een kwalijke zaak. Zo verstier je het voor alle leerlingen", aldus Dekker. "Het is natuurlijk ontzettend balen voor alle examenkandidaten die hard hebben zitten blokken om vandaag examen te doen."

Het examen is een dag uitgesteld. De ruim 16.700 leerlingen die het examen woensdagmiddag hadden moeten maken, krijgen hun laatste examen nu donderdagmiddag, zo liet het College voor Examen (CvE) weten.

Volgens Dekker is dat de enige positieve kant van het verhaal. "Het goede nieuws is dat het College voor Examens een ander examen beschikbaar heeft. Ze hebben nog een dag om te leren. Daar wens ik ze ontzettend veel succes bij."

Het CvE gaat aangifte doen van diefstal van het eindexamen Frans. Dat heeft Geert van Lonkhuyzen, directeur van het CvE, woensdag laten weten.  "Er is sprake van diefstal, zodra ik de gelegenheid heb ga ik naar de politie om aangifte te doen", aldus Van Lonkhuyzen.

The Secret World belangrijk voor omzet Funcom

De release van het online pc-spel The Secret World afgelopen zomer draagt sterk bij aan de omzet van gamebedrijf Funcom. Waar begin vorig jaar nog 2,3 miljoen dollar werd omgezet, was dat in het afgelopen kwartaal 63,3 miljoen dollar. Desondanks rapporteerde het bedrijf dinsdagnacht een verlies van 74 duizend dollar.

De stijgende omzet en de flinke daling van het verlies zijn een stap in de goede richting voor het gamebedrijf. Wel heeft het nog altijd een lening van vijftien miljoen dollar die het moet aflossen. Het bedrijf denkt in de tweede helft van het jaar betere cijfers te kunnen melden.

Naast het succes van The Secret World trekt ook het online spel Age of Conan nog altijd spelers. Aantallen zijn niet genoemd. Wel wist Funcom te melden dat de opbrengsten voornamelijk uit abonnementen komen en niet uit de verkoop van digitale goederen.


The Secret World belangrijk voor omzet Funcom 

Bale sluit Real Madrid niet uit

Nu FC Barcelona zich heeft verzekerd van de komst van Neymar, wil Real Madrid reageren met het aantrekken van Gareth Bale. De Welshman sluit een transfer niet uit.

Dat zegt zijn zaakwaarnemer Jonathan Barnett tegen Marca TV. "Als Florentino Perez geïnteresseerd is in Bale, zou dat een eer zijn. We zouden luisteren, maar hij heeft wel een contract bij Tottenham", benadrukt de belangenbehartiger.

"We zijn niet vrij om met iemand op dit moment te praten. Zo staan we er nu in. Ik weet niet of er al een officieel bod is, maar Gareth heeft nog een driejarig contract bij de club", aldus Barnett, die stelt dat Bale meer zal moeten kosten dan Neymar.

De Braziliaan ging voor 28 miljoen euro naar Barcelona. "Hij is een veel betere speler dan Neymar, hij heeft zichzelf bewezen in een van de beste competities in de wereld, de Premier League. Ik hoop dat de club die hem koopt, hem niet wil hebben omdat hij tweede keuze is achter Neymar."

Vrouw slaat ex-vriend knockout

Een 26-jarige vrouw uit Leeuwarden wordt ervan verdacht haar 33-jarige ex-vriend zodanig te hebben mishandeld dat hij buiten bewustzijn raakte. De politie laat weten dat de vrouw dinsdagmiddag is aangehouden.

Tijdens een ruzie over de kinderen zou de vrouw haar ex meerdere malen op het hoofd hebben geslagen. De man is kort buiten bewustzijn geweest. Eenmaal bij kennis wist hij zelf de hulpdiensten te waarschuwen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht voor medisch onderzoek.

Zijn ex-vriendin is ingesloten voor verhoor.

OESO somberder over Nederland dan CPB en Brussel

De Nederlandse economie zal slechter presteren dan het Centraal Planbureau (CPB) en Brussel eerder dit jaar raamden. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag in nieuwe voorspellingen. Volgens de OESO krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 0,9 procent. Volgend jaar trekt de economie met 0,7 procent aan.

Het CPB sprak in maart nog de verwachting uit dat de economie dit jaar met een half procent krimpt, om volgend jaar met een procent te groeien. De Europese Commissie presenteerde eerder deze maand een krimpcijfer van 0,8 procent voor Nederland en 0,9 procent groei volgend jaar.

Het kabinet besluit naar aanleiding van nieuwe CPB-cijfers in juni of er volgend jaar extra bezuinigingen nodig zijn. Zowel premier Mark Rutte (VVD) als minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zinspeelden er deze week op dat mogelijk extra bezuinigingen nodig zijn, bovenop het eerder dit jaar gepresenteerde pakket van 4,3 miljard euro aan bezuinigingen. Dat pakket werd bij het sluiten van het sociaal akkoord tijdelijk in de ijskast gezet.

De Nederlandse economie blijft volgens de OESO ook achter bij de rest van de eurozone. De muntunie krimpt dit jaar met 0,6 procent minder hard dan de Nederlandse. En ook volgend jaar zal het herstel met 1,1 procent sneller gaan dan in Nederland.

Ajax krijgt meeste tv-geld van Fox

De nieuwe televisieovereenkomst tussen Fox en het Nederlands betaald voetbal levert Ajax de meeste inkomsten op. De landskampioen van de afgelopen drie jaar mag komend seizoen 8 miljoen euro op de rekening bijschrijven.

PSV volgt op de tweede plaats met 7,1 miljoen en FC Twente is derde met 6,4 miljoen euro. In totaal wordt 61,5 miljoen euro aan tv-gelden uitgekeerd.

De verdeling vindt plaats op basis van de ranglijst van de afgelopen tien seizoenen. De meest recente seizoenen tellen zwaarder mee. De cpm-waarde (marktwaarde) die de afgelopen seizoenen met Eredivisie Live goldt, telt nu niet mee.

De komende seizoenen gaat het tv-geld waarschijnlijk omhoog naar 100 miljoen euro. De verdeelsleutel is nu erg makkelijk voor clubs: de nummer één van een seizoen krijgt achttien punten, de nummer laatst één punt. Die punten worden vermenigvuldigd met een factor tien tot één, waarbij het meest recente seizoen de factor tien heeft. Ajax krijgt dus 180 punten (18 maal 10) voor het afgelopen seizoen, en 162 punten (18 maal 9) voor het seizoen ervoor.

Veel interesse, geen bod op Janmaat

Daryl Janmaat wordt door veel clubs gevolgd. Onder andere Juventus zou een gegadigde zijn voor de international van Feyenoord.

Sinds de 23-jarige Janmaat bij Feyenoord en het Nederlands Elftal speelt, is de interesse in hem explosief gegroeid. Steeds meer clubs worden aan hem gelinkt. Calciomercato vroeg zijn zaakwaarnemer Karel Jansen of Juventus een concrete geïnteresseerde is.

"Of het bericht klopt? Veel clubs hebben hem bekeken tijdens de interlands van het Nederlands elftal. Ik heb begrepen dat daar enkele Italiaanse clubs bij waren, onder wie Juventus. Maar er is geen officieel contact geweest, er is geen sprake van onderhandelingen."

Janmaat heeft nog een contract tot 2015 bij Feyenoord. "Of de kans erin zit dat Daryl komende zomer vertrekt? Feyenoord rekent op hem en wil hem natuurlijk graag behouden. Maar je weet het in het voetbal nooit. Als er een goed aanbod komt, kunnen ze besluiten hem te laten gaan."

Doutzen Kroes hoopt op acteercarrière

Doutzen Kroes wil haar horizon verbreden. Het Nederlandse supermodel raakte geïnspireerd door haar bezoek aan Cannes en zou dolgraag een filmcarrière willen. "Ik wil graag weer in een film spelen", schrijft de 28-jarige blondine in een dagboek dat ze bijhield voor tijdschrift Grazia.

"Het is hard werken in Cannes, maar o zo leuk", gaat de Friezin verder. "En ook bijzonder om me te laten zien aan de filmwereld." Kroes was in Cannes voor haar opdrachtgever L'Oréal die het prestigieuze filmfestival aan de Franse kust sponsort.

Kroes maakte in 2011 haar acteerdebuut in Nova Zembla van Reinout Oerlemans. Daarna heeft ze zich niet meer aan filmrol gewaagd.


Doutzen Kroes hoopt op acteercarrière (Foto: Novum)

Anton Corbijn werkt aan film over James Dean

Anton Corbijn gaat een film regisseren over het leven van Hollywoodlegende James Dean. De film is getiteld Life en gaat over de vriendschap van de acteur met fotograaf Dennis Stock, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Stock kreeg als beginnend fotograaf de opdracht om portretten te maken van de toen nog onbekende James Dean. De twee werden vrienden en Stock maakte talloze portretten van de acteur. Dean overleed in 1955 op 24-jarige leeftijd.

Het scenario van Life is geschreven door de Australische schrijver Luke Davies. Corbijn begint volgend jaar aan de opnamen van Life. Het wordt de vierde speelfilm voor de 58-jarige Nederlandse regisseur, die beroemd is geworden als fotograaf.

Corbijn debuteerde in 2007 als regisseur met de speelfilm Control over het leven van Ian Curtis, de zanger van Joy Division. Corbijn legt momenteel de laatste hand aan de thriller A Most Wanted Man met Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams en Robin Wright.


Anton Corbijn werkt aan film over James Dean (Foto: Novum)

Nepal viert bedwinging Mount Everest

Nepal viert dat het woensdag 60 jaar geleden is dat Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, voor het eerst werd bedwongen. Bergbeklimmers die in de voetsporen traden van Edmund Hillary en Tenzing Norgay, de klimmers die de top als eersten bereikten, werden woensdag in het Himalaya-land met alle egards ontvangen.

De klimmers werden door de Nepalezen onthaald met bloemenkettingen en sjaals. In koetsjes werden ze Kathmandu rondgereden, terwijl honderden mensen een optocht hielden ter ere van de verjaardag. Een van de klimmers die de festiviteiten bijwoonde, was de Italiaan Reinhold Messner, de eerste die de berg bedwong zonder gebruikmaking van zuurstofflessen. Hij is bovendien de eerste bergbeklimmer die de veertien hoogste bergtoppen ter wereld heeft beklommen. Onder de klimmers was ook Shailee Basnet, een van de weinige vrouwelijke Nepalese bergbeklimmers, die de top in 2008 bereikte.

Hillary en Tenzing bereikten de top van Mount Everest, op 8850 meter hoogte, op 29 mei 1953. Nadien zijn duizenden klimmers in hun voetsporen getreden. Tenzing overleed in 1986 op 71-jarige leeftijd in het Indiase Darjeeling. Hillary werd 88 jaar oud en overleed in 2008. In 2003 woonde hij nog het 50-jarig jubileum bij.

Een 81-jarige Nepalese avonturier, Min Bahadur Sherchan, beëindigde zijn beklimming van de berg woensdag vroegtijdig vanwege verslechterde weersomstandigheden. De titel van oudste persoon die de top van Mount Everest bereikte, blijft daardoor in handen van de Japanner Yuichiro Miura, die de klim vorige week op 80-jarige leeftijd voltooide. Hij nam daarmee de titel van Sherchan over, die de top in 2008 al eens op 76-jarige bereikte.

Pensioenen ABP mogelijk opnieuw gekort

De kans dat het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, volgend jaar opnieuw moet korten op de pensioenen is aanzienlijk. Dat verklaart voorzitter Henk Brouwer woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

"Het is niet uitgesloten dat de dekkingsgraad zich in de loop van het jaar beweegt naar het vereiste niveau van 104,2 procent", zegt Brouwer. Dan is geen verlaging nodig. "Er is echter een aanzienlijke kans dat er wél een verlaging van pensioenen noodzakelijk is. Over de omvang daarvan valt nu niets te zeggen." Op basis van de dekkingsgraad eind dit jaar wordt hierover een beslissing genomen.

Het ABP kortte afgelopen april de pensioen met een half procent, omdat de dekkingsgraad aan het einde van 2012 uitkwam op 97 procent. Aan het begin van het jaar was dat 93 procent. Het pensioenfonds zag het beschikbaar vermogen door een rendement van 13,7 procent weliswaar stijgen, maar tegelijkertijd stegen de pensioenverplichtingen ook met 10,7 procent. Dat kwam door de aanhoudend lage rente en de gestegen levensverwachting van de deelnemers.

Oostenrijk haalt soldaten van Golanhoogte

Oostenrijk is van plan zijn 350 militairen van de Golanhoogte tussen Israël en Syrië terug te trekken. Zij vormen onderdeel van de VN-vredesmacht ter plaatse. Aanleiding is het besluit van de EU het wapenembargo tegen Syrië met ingang van 1 juni te laten vervallen.

Het voornemen is door de Oostenrijkse minister van defensie Gerald Klug op de Oostenrijkse radio bekendgemaakt. Volgens hem zal de voorbereiding van de terugtrekking één tot twee maanden vergen.

Oostentrijk was fel tegen het opheffen van het wapenembargo tegen Syrië. Bondskanselier Werner Faymann benadrukte dat nog eens na de minIsterraad. ''Meer wapens lossen niets op. Daardoor wordt de situatie alleen maar verscherpt.''

De VN-vredesmacht ter plaatse, bekend als UNDOF, bestaat nu nog uit 917 man. Het gaat om Oostenrijkse, Indiase en Filipijnse soldaten. Japan en Kroatië, die ook eenheden leverden, hebben hun militairen al naar huis terug gehaald.

De Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken Michael Spindelegger zal over de plannen nog spreken met VN-topman Ban Ki-moon en zijn colllega's uit India en de Filipijnen.

De oppositepartijern in Oostenrijk eisen dat de soldaten nu meteen van de Golan worden weggehaald aangezien de Syrische burgeroorlog steeds meer effecten krijgt over de landsgrenzen heen en de situatie op de Golanhoogte dus steeds gevaarlijker wordt.

Bogers nieuwe trainer Sparta

Sparta Rotterdam heeft Adrie Bogers aangesteld als nieuwe trainer. Hij tekent op Het Kasteel een contract voor één seizoen. Bogers is de opvolger van interim-trainer Henk ten Cate, die er net niet in slaagde Sparta naar de Eredivisie te loodsen. Roda JC zette de Rotterdammers in de finale van de play-offs de voet dwars.

Bogers was afgelopen seizoen assistent-trainer van NAC Breda en na het ontslag van John Karelse ook even eindverantwoordelijk. Eerder stond de 48-jarige Bredanaar aan het roer bij RKC Waalwijk en het Japanse Urawa Red Diamonds. Zowel voor NAC als RKC speelde Bogers zelf ook. Daarnaast stond hij als speler onder contract bij Willem II en KV Mechelen.

Wiljan Vloet heeft er het volste vertrouwen in dat Sparta met Bogers een succesvol seizoen tegemoet gaat. "Naast een rijk voetbalverleden en zijn opgebouwde ervaring als trainer in het betaald voetbal zijn wij onder de indruk van zijn kennis en vakmanschap", zegt de algemeen directeur. "De koers die Sparta wil varen is parallel aan die van de nieuwe trainer."

Geen explosies in Metal Gear Solid 5

De volgende trailer van Metal Gear Solid 5 zal geen grote explosies, crashes en in elkaar stortende gebouwen bevatten. Wel zal volgens Hideo Kojima de trailer gameplaybeelden tonen van zijn opkomende meesterproject, aldus zijn Twitter-berichten.

Hij twitterde de volgende berichten richting zijn volgers: "Trailers these days has lots of explosion, crash, destruction, and fall. I intentionally avoid those elements in my next trailer." en "Its time consuming since there's lots of game play scenes in the next trailer as it involves too much work besides editing but recording+."

Dat Kojima in ieder geval wat van plan is, is al duidelijk. Wie denk jij dat de stem van Snake wordt?

Snake!

Apple ziet de pols als volgende stap

Topman Tim Cook van Apple ziet meer in draagbare apparaten om de pols dan in een bril zoals Google Glass. Volgens hem is bijvoorbeeld een polsbandje of horloge 'natuurlijker' dan een apparaat dat op het hoofd geplaatst moet worden. Dat zei Cook op het podium bij techconferentie AllThingsD.

"Mensen willen draagbare producten die geen obstakel vormen en passen bij hun levensstijl", zei Cook over het type draagbare apparaten dat hij ziet als uitbreiding op bestaande technologieën. Voor een breed publiek zou een bril 'lastig' zijn. De kunst zit volgens Cook in het aantonen dat technologie om de pols een meerwaarde heeft.

Met deze uitspraken verwijst Apple opnieuw naar de mogelijkheid dat het bedrijf binnenkort met een eigen horloge komt. Geruchten rond een eventuele iWatch doen al enkele maanden de ronde.

Geheim project Blizzard op de schop

Het volgende online spel van de makers van World of Warcraft wordt compleet herzien. Blizzard Entertainment is niet tevreden over een testversie van het spel. Het bedrijf heeft dinsdagnacht bevestigd dat de online game, in de wandelgangen bekend als Project Titan, terug naar de tekentafel is gestuurd.

"We zijn op het punt gekomen dat we grote aanpassingen moeten doorvoeren in het design en de technologie achter het spel", laat Blizzard Entertainment weten in een verklaring. Verschillende ontwikkelaars worden op andere projecten gezet terwijl een selecte groep programmeurs de software voor de game compleet zal herzien.

Blizzard maakte twee jaar geleden bekend te werken aan een compleet nieuwe online game. In die tijd trok World of Warcraft nog twaalf miljoen betalende leden. In het afgelopen kwartaal zag het bedrijf het ledenaantal met 1,3 miljoen dalen naar 8,3 miljoen.

Met zijn populaire online spel heeft Blizzard met name concurrentie van zogenoemde free-to-play spellen. In tegenstelling tot World of Warcraft kunnen gamers deze spellen gratis spelen. Bedrijven achter dergelijke games verdienen geld door bijvoorbeeld goudstukken of wapens tegen betaling aan te bieden.

De enige concessie die Blizzard op dit gebied heeft gemaakt, is dat gamers World of Warcraft de eerste twintig levels gratis kunnen spelen. Project Titan zou op z'n vroegst over drie jaar afgerond moeten zijn, denkt techwebsite Venturebeat.


Geheim project Blizzard op de schop

'Kleine basisscholen blijven toch bestaan'

Kleine basisscholen, met minder dan honderd leerlingen, mogen toch blijven bestaan. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen. De Onderwijsraad adviseerde in februari nog deze scholen te sluiten.

In totaal gaat het om zo'n veertienhonderd scholen in Nederland, zo'n twintig procent van alle basisscholen. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) staat niet achter het advies van de Onderwijsraad. Wel wil hij dat kleinere scholen meer gaan samenwerken. Later woensdag maakt de staatssecretaris zijn plannen bekend.

Het ministerie van OCW wil het bericht niet bevestigen, maar verwijst naar de presentatie die de staatssecretaris later woensdag geeft in het Zeeuwse Wolphaartsdijk.

Oppositie Syrië wil wapens van EU

Het belangrijkste oppositieblok in Syrië, de Syrische Nationale Coalitie, heeft er bij de Europese Unie op aangedrongen rebellen die in oorlog zijn met de troepen van president Bashar Assad snel van geavanceerd wapentuig te voorzien. Het verzoek volgt op de beslissing van de EU haar wapenembargo tegen Syrië, dat zaterdag afloopt, niet te verlengen.

Als het embargo eenmaal is verlopen staat het EU-lidstaten vrij de strijdende partijen in Syrië wapens te leveren. Met het embargo hoopte de EU de druk op het regime van Assad op te voeren, maar in de praktijk bleek de maatregel averechts uit te werken. Rusland bleef de troepen van Assad van wapens voorzien, terwijl de oppositie vanwege het EU-embargo hiervan verstoken bleef.

Het is onwaarschijnlijk dat de lidstaten het verzoek van de oppositie zullen inwilligen. Geen enkel EU-land heeft vooralsnog laten weten op korte termijn tot wapenleveranties over te willen gaan.

Britten hebben geheime gevangenis in Afghanistan

Het Britse leger heeft in Afghanistan een tot nu toe geheim gehouden gevangenis. Daar zouden 85 Afghanen al langere tijd vastzitten zonder dat zij officieel zijn aangeklaagd. Ze hadden geen toegang tot een advocaat en zijn niet voor een rechter gebracht.

Dit blijkt uit documenten die de Britse omroep BBC heeft ingezien. Raadslieden van acht van de mannen die vastzitten hebben op 18 april bij het Hooggerechtshof in Londen een zaak aan gespannen. Zij eisen dat hun cliënten voor een rechter worden gebracht om vast te stellen of zij rechtmatig vastzitten of niet. Het hof houdt eind juli een hoorzitting.

Het bestaan van de gevangenis, in Camp Bastion in de provincie Helmand, is inmiddels erkend door het Britse ministerie van defensie. Hoeveel mensen er vastzitten weigerde het departement te onthullen. Een woordvoerder zei dat het vasthouden van de personen rechtmatig is op basis van een VN-mandaat en dat het in overeenstemming is met internationale regels.

De zaak doet denken aan Guantanamo, de Amerikaanse gevangenis voor vermoedelijke of vermeende terroristen op Cuba. Daar zitten nu nog 166 gevangenen, velen zonder aanklacht of proces.

In Camp Bastion zouden sommige gevangenen al veertien maanden vastzitten. Formeel mogen de Britse troepen in Afghanistan verdachten voor maximaal 96 uur vasthouden. Alleen in 'bijzondere omstandigheden' kan die periode verlengd worden.

Het Britse ministerie van defensie beweerde in het verleden dat de internationale troepenmacht in Afghanistan ISAF de autoriteit niet had om Afghanen vast te zetten, noch de mogelijkheden daartoe. De Britse regering zelf stelde dat men gevangenen niet aan de Afghaanse regering kon overdragen omdat die mogelijk slecht behandeld zouden worden.

Uit de stukken die de BBC heeft ingezien blijkt dat in een aantal gevallen de verhoren van Afghaanse gevangenen door de Britten al maanden geleden zijn beëindigd. Sindsdien is er echter niets meer gebeurd.

De woordvoerder bij defensie gaf aan dat alle betrokkenen verdacht worden van criminele activiteiten. ''Velen worden verdacht van de moord op Britse soldaten. Of het is duidelijk dat ze betrokken waren bij aanslagen. Ze worden vastgehouden in afwachting van een overdracht aan de Afghaanse autoriteiten of nader onderzoek voorafgaand aan een aanklacht.''

Het vasthouden van de Afghanen beschermt niet alleen de Britse troepen, maar ook soldaten van andere landen en de Afgaanse burgerbevolking, aldus de woordvoerder. Dat draagt bij tot het succes van ISAF en de veiligheid van Groot-Brittannië zelf, zei hij. ''De dreiging van een Britse rechtsgang weerhoudt ons er nu van de gevangenen over de dragen aan de Afghaanse autoriteiten.''

Videla in het geheim begraven

Een kleine week na zijn dood is de vroegere Argentijnse dictator Jorge Rafael Videla in het geheim ter aarde besteld. De begrafenis vond plaats op 23 mei, deelde het Argentijnse ministerie van justitie dinsdag mee.

Inwoners van Videla's geboortestad Mercedes hadden protest aangetekend tegen een teraardebestelling van de oud-dictator in hun stad. Videla, die op 17 mei op 87-jarige leeftijd in de gevangenis overleed, is nu begraven op een privébegraafplaats in het plaatsje Pilar, vijftig kilometer ten noorden van Buenos Aires.

Facebookrellen Haren worden verfilmd

De Facebookrellen in Haren zijn het onderwerp van een nieuwe Nederlandse speelfilm. Producent Paul Voorthuysen werkt aan een scenario voor het filmproject. Dat bevestigt het productiehuis van Voorthuysen, PVPictures. De voorbereidingen voor de film zijn nog in een pril stadium.

De rellen in Haren ontstonden in september vorig jaar nadat een meisje uit de Groningse gemeente de uitnodiging voor haar zestiende verjaardag als openbaar evenement had aangemaakt op Facebook. De uitnodiging verspreidde razendsnel, waarna het feest werd afgelast. Toch kwamen duizenden jongeren naar Haren, waarna de rellen uitbraken.

Het feest was geïnspireerd op de film Project X van Nima Nourizadeh. Daarin zet een jongen de uitnodiging voor een feest voor een vriend op de Amerikaanse advertentiesite Craigslist, waarna het feest wordt overspoeld met jongeren.

De rellen in Haren leidden uiteindelijk tot het vertrek van burgemeester Rob Bats en een streng rapport van een onderzoekscommissie. Wanneer de film gemaakt moet worden, is nog onbekend.


Facebookrellen Haren worden verfilmd (Foto: Novum)

Ferry Mingelen stopt

Ferry Mingelen stopt na bijna dertig jaar bij de NOS. Per 1 januari 2014 gaat hij met pensioen, meldt de omroep woensdag. Als politiek verslaggever is Mingelen al jarenlang een bekend gezicht bij de NOS.

Mingelen bereikte vorig jaar de pensioensgerechtigde leeftijd. De NOS besloot toen hem nog een jaar in dienst te houden. Momenteel is hij duider voor NOS Nieuws en Nieuwsuur.

Mingelen begon in 1984 bij de NOS als presentator van het programma Den Haag Vandaag. Daarvoor werkte hij als verslaggever voor Het Vrije Volk, werkte hij op de parlementaire redactie van Trouw en was hij Europees correspondent in Brussel voor de Gemeenschappelijke Persdienst.

Rutte: mogelijk toch meer bezuinigen

Ook premier Mark Rutte (VVD) bereidt Nederland weer voor op extra bezuinigingen. "Het ziet ernaar uit dat je er rekening mee moet houden dat er toch iets moet gebeuren", zei hij na een partijbijeenkomst in Den Haag, schrijft de NOS woensdag. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelde dinsdag ook al ernstig rekening te houden met extra ingrepen.

Het kabinet zette na het afsluiten van een sociaal akkoord nog 4,3 miljard euro aan bezuinigingen in de ijskast. Het hoopte dat de extra zekerheid door het akkoord de economie een stimulans zou geven. Om de ingrepen definitief van tafel te krijgen was echter een groei van een half procent nodig in zowel 2013 en 2014. Dijsselbloem constateerde dinsdag echter dat er nog geen groei is.

Volgens verschillende media wordt in Den Haag zelfs al gesproken over een bezuinigingspakket van meer dan 4,3 miljard euro. "Je hoeft geen whizzkid te zijn zijn om te zien dat dat een reële optie is, maar of het echt zo is, moeten we in augustus zien", tekende de NOS op uit de mond van de premier. Dijsselbloem sprak maandag soortgelijke woorden.

[Upd] Examen Frans naar morgen

Het vwo-eindexamen Frans wordt verplaatst naar morgen. De aanvangsttijd zal hetzelfde zijn als de oorspronkelijke: 13:30.

Het examen Frans voor vwo-scholieren lekte dinsdag uit. Het Cito stelde daarop dat er altijd reserve-examens klaarliggen in geval van nood. Het College voor Examens besliste woensdagochtend dat die zullen worden gebruikt. Omdat het niet mogelijk bleek alle vervangende examens op tijd bij alle scholen te krijgen, werd besloten het examen een dag te verschuiven.

Voor ruim 16.700 vwo'ers was het examen de laatste horde voor de vakantie. Eerder vandaag raadde Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) scholieren aan woensdag gewoon naar school te gaan en aan te nemen dat het examen om 13.30 gewoon doorgaat.

"Het is balen dat scholieren een nacht in onzekerheid zaten en dat het examen nu alsnog niet doorgaat", schrijft coördinator van de eindexamenklachtenlijn van het LAKS Sadjia Safdari in een verklaring. Veel scholieren hadden voor direct na het examen al een vakantie gepland.

Dit bericht is bijgewerkt om 10.20 uur.

Formule 1-teams wisselden achterbanden om

Naar nu blijkt hebben de Formule 1-teams voor dit seizoen een truc ontdekt om de banden beter te laten presteren, zo meldt Formule 1-journalist Adam Cooper. Door de linker achterband rechts te plaatsen en rechts juist links presteerde het rubber beter. Vanaf de race in Canada is deze optie niet meer voordelig.

In het karkas van de Pirelli-banden voor het seizoen 2013 was staal verwerkt en op het rubber stond duidelijk voor welke zijde welke band bedoeld was. De teams vonden tijdens de wintertests uit dat Pirelli de berekeningen voor de banden niet goed uitgevoerd had en dat er door het omwisselen een klein prestatievoordeel behaald kon worden. Mercedes was in Monaco het laatste team dat deze truc voor het eerst toepaste.

Voor Canada lijkt het omwisselen van het rubber geen zin meer te hebben, omdat Pirelli de achterbanden uit oogpunt van veiligheid aanpast. In zowel Bahrein als op Barcelona liet het loopvlak los, waardoor een aantal coureurs een lekke band opliep. Daarom wordt nu teruggegrepen op een kevlar karkas van de band, waarbij de achterbanden identiek zijn en omwisselen geen zin meer heeft.

Het is goed mogelijk dat Mercedes recentelijk deze aanpassingen tijdens de Pirelli-test in Barcelona getest heeft. Daarnaast lijkt het ook waarschijnlijk dat het team uit Brackley tijdens de test nieuwe onderdelen op de bolides gemonteerd heeft, zodat deze getest en wel in Monaco al op de bolides konden zitten. Hierdoor kan de Duitse renstal een oneigenlijk voordeel ten opzichte van de concurrenten behaald hebben. Wordt vervolgd.

Yes-R 'snuffelt' niet aan andere vrouwen

Yes-R staat bekend als flirt, maar is naar eigen zeggen hondstrouw. "Monogaam, je zou het misschien niet zeggen, maar dat ben ik wel", vertelt de rapper in een interview met Grazia. "Je kiest voor elkaar en dan moet je accepteren dat je aan elkaar moet snuffelen en niet aan een ander, that's it."

Toch blijft Yes-R een flirt. "Dat is gewoon het mens in mij. Cheyenne weet dat ik een enorme flirt ben, maar ze weet ook dat ik precies weet waar mijn grenzen liggen", vertelt de 26-jarige rapper. "Sommige vrouwen denken meteen dat ik ze probeer te versieren, maar ik hou gewoon van lol maken. En vind het leuk als ze gaan giechelen als ik ze een complimentje geef."

Mede vanwege alle vrouwelijke aandacht vindt Yes-R het belangrijk dat zijn vriendin zich goed verzorgt. "Je bent toch een jonge hond en je ziet heel veel schoonheden langslopen, naar wie je best kunt kijken, zolang je ze maar niet aanraakt. Maar dan moet je wel weten dat wat je thuis hebt van goede kwaliteit is."

Renault laat prijs voor motoren niet zakken

Renault zal de prijs voor haar Formule 1-motoren voor het seizoen 2014 niet laten zakken, zo heeft de hoogste baas van het Franse bedrijf, Carlos Ghosn, laten weten. Volgend jaar zal er voor het eerst geracet worden met 1,6 liter V6-turbomotoren.

Voor 2014 zijn Red Bull Racing, Scuderia Toro Rosso en Caterham al vastgelegd als klanten. Vanwege de hoge kosten lijkt Williams de overstap naar Mercedes-krachtbronnen te willen maken, terwijl het Lotus F1 Team Ferrari als leverancier uit lijkt te kiezen.

De teams die met Renault racen zullen voor het seizoen 2014 twintig miljoen euro voor hun krachtbronnen op moeten hoesten. Ghosn sluit niet uit dat die prijs in de toekomst omlaag zal gaan, naar mate de ontwikkelingskosten lager worden en de motor op een meer efficiënte wijze geproduceerd kan worden.

Amsterdam Arena consultant voor WK 2022 in Qatar

De Amsterdam Arena krijgt een rol bij het WK 2022 in Qatar. Een team van consultants en stadionmanagers van het stadion gaat onder meer alle wedstrijdlocaties technisch beoordelen. Dat meldt de Arena dinsdag.

Het stadion werkt in Qatar samen met IMG, een wereldwijde sport- en mediaonderneming. In het beoordelen van wedstrijdlocaties worden onder meer catering, commerciële strategieën, veiligheid, onderhoud en toegangsgebieden meegenomen. Ook trainingsvelden worden onder de loep genomen.

De Arena is een specialist in het ontwikkelen en managen van stadions. Onder meer de olympische stadions in Berlijn en Kiev zijn klant.

Preses McQuaid pleit UCI vrij

Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie UCI heeft in alle dopingconsternatie rond onder anderen Lance Armstrong nooit aan aftreden gedacht. De 63-jarige Ier is tevens van mening dat de UCI niets te verwijten valt in de zaak-Armstrong. McQuaid verdedigde zichzelf en zijn organisatie dinsdagavond in een vragenuurtje met journalisten in Sint-Petersburg.

"Ik zou het dopingvraagstuk graag oplossen. Daarom wil ik de komende 4 jaar mijn werk afmaken waarmee ik ooit als voorzitter ben begonnen. Ik zie de toekomst van de UCI zonnig in", nam McQuaid alvast een voorschot op de komende verkiezingen. Over 4 maanden benoemt de UCI een nieuwe voorzitter. De Ier heeft zich herkiesbaar gesteld, ondanks alle kritiek op zijn beleid.

[NBA] Indiana naast Miami in play-offs

De basketballers van Indiana Pacers hebben de stand in de play-offs van de NBA tegen Miami Heat in evenwicht gebracht. De ploeg uit Indianapolis won thuis met 99-92 en heeft nu net als Miami in de best-of-sevenserie van de Eastern Conference twee wedstrijden gewonnen. De vijfde wedstrijd is donderdag in Miami.

Indiana koesterde bijna de hele wedstrijd een kleine voorsprong, al moest in het laatste kwart plots een 86-83 achterstand ongedaan gemaakt worden. Roy Hibbert was met 23 punten en twaalf rebounds de belangrijkste man bij de thuisploeg. LeBron James kon met 24 punten een nederlaag van Miami niet voorkomen.

De winnaar van de confrontatie tussen Miami en Indiana neemt het in de NBA-finale op tegen San Antonio Spurs. De Texanen rekenden in de Western Conference eenvoudig af met Memphis Grizzlies.

Moslim opgepakt voor aanslag Franse militair

De Franse politie heeft woensdagochtend rond 06.00 uur een man opgepakt die verdacht wordt van de aanslag op de militair Cedric Cordiez (25), afgelopen zaterdag in Parijs. De man (22) werd aangehouden in La Verriere, ten zuid-westen van Parijs. Dat melden Franse media. Het gaat om een radicale moslim.

Cordiez werd bij het metrostation La Defense van achteren in zijn nek gestoken toen hij daar met twee collega's liep. De dader verdween zonder een woord te zeggen in de menigte. La Defense is een erg druk metrostation. Er zijn ook talrijke winkels gevestigd.

Cordiez is buiten levensgevaar. De nu opgepakte man zou drie tot vier jaar geleden geradicaliseerd zijn. Hij was bij de politie alleen bekend voor een paar kleine diefstallen.

De verdachte kon worden opgepakt op grond van dna-sporen. De man bleek een waterfles achtergelaten te hebben op de plaats van de aanslag. Daarnaast is gebruik gemaakt van beelden van beveiligingscamera's om hem op te sporen.

Minister Manuel Valls (binnenlandse zaken) roemde de politie en veiligheidsdiensten voor de arrestatie. ''We moesten snel handelen want we wisten niet of hij weer zou toeslaan.'' Volgens de minister moeten Franse militairen op hun hoede blijven. Valls beweerde dat er nog 'tientallen, mogelijk honderden' soortgelijke personen in Frankrijk rondlopen.

'Vreemdelingen te snel en te lang opgesloten'

Asielzoekers worden soms te snel en te lang opgesloten. Ze krijgen niet op tijd hulp van een advocaat en er wordt niet goed gekeken naar alternatieven voor het opsluiten, stelt de Adviescommissie Vreemdelingenzaken volgens RTL Nieuws in een advies dat woensdagmiddag wordt gepresenteerd aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Zelfs als duidelijk is dat vreemdelingen niet kunnen worden uitgezet worden ze vastgehouden. De Dienst Terugkeer & Vertrek zou dat doen in de hoop dat ze dan toch gaan meewerken.

Ook kunnen asielzoekers onterecht worden opgesloten omdat de ICT-systemen van de Dienst Terugkeer & Vertrek en de Immigratie en Naturalisatiedienst niet op elkaar aansluiten. Daardoor is de informatie niet altijd actueel en betrouwbaar.

De commissie beveelt aan iedere maand te controleren of een opsluiting nog terecht is. Hulpofficieren van justitie in vreemdelingenzaken zouden beter moeten worden opgeleid. Bij het horen van vreemdelingen zou voortaan op hun advocaat moeten worden gewacht.

Het vreemdelingenbeleid in Nederland is niet onomstreden. Vorige week stelde Amnesty International nog dat Nederland zich hiervoor moet schamen. De mensenrechtenorganisatie stelde dat vreemdelingen 'buitensporig vaak' in detentie worden gezet. Ook het strafbaarstellen van illegaliteit is omstreden.

Uit protest tegen hun behandeling zijn de afgelopen tijd tientallen asielzoekers in hongerstaking gegaan. Dat aantal is sindsdien snel teruggelopen. Dinsdagavond waren er nog drie in hongerstaking. Zij zitten in het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag. Twee van hen drinken ook niet.

Proces grensrechterzaak van start

De acht mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen staan vanaf woensdag voor de rechter. De rechtbank in Lelystad heeft vijf dagen uitgetrokken voor de zaak, die volgens een woordvoerder hoogstwaarschijnlijk allemaal nodig zijn.

Het gaat om zeven jongens die ten tijde van het incident minderjarig waren en een man van 50 jaar, de vader van een van hen. Zes verdachten zitten nog vast. Het gerechtshof in Leeuwarden stelde er eind maart een op vrije voeten, de andere was al eerder vrijgelaten. Een van de jonge verdachten is 15 jaar, drie zijn er 16, twee 17 en een 18.

De zaak wordt achter gesloten deuren behandeld, maar vanwege de maatschappelijke impact mogen journalisten de zitting volgen via een videoverbinding in een naastgelegen zaal. Bij de bespreking van de persoonlijke omstandigheden van de minderjarige verdachten wordt de verbinding uitgezet.

Nieuwenhuizen overleed op 3 december nadat hij de dag ervoor op het terrein van voetbalvereniging Buitenboys in Almere was mishandeld door een aantal spelers van het Amsterdamse B1-elftal Nieuw Sloten. Wat er precies is gebeurd na de wedstrijd is nog altijd niet helemaal duidelijk. De 41-jarige Nieuwenhuizen werd in ieder geval geschopt en geslagen, zowel tegen zijn lichaam als nek en hoofd.

Onder meer zijn halsslagader raakte ernstig beschadigd, waarna hij overleed aan een infarct in zijn hersenstam. Het Openbaar Ministerie legt de verdachten zware mishandeling met de dood tot gevolg ten laste.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) concludeert in zijn sectierapport dat de grensrechter 'hoogstwaarschijnlijk' om het leven kwam door trappen tegen zijn hoofd en nek. Hierop zijn op verzoek van de verdediging enkele contra-expertises uitgevoerd.

Een deskundige stelt dat Nieuwenhuizen mogelijk niet door schoppen en trappen is overleden, maar dat spontaan een sneetje in zijn halsslagader kan zijn ontstaan. Hij constateerde een afwijking die in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot plotseling overlijden.

Sojoez aangekomen bij ISS

Een Sojoez-capsule met een Amerikaanse, een Rus en een Italiaan aan boord is aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS na een reis van nog geen zes uur. Het trio zal zes maanden in de ruimte verblijven en uiteenlopende experimenten verrichten. Er staan vier ruimtewandelingen gepland.

De capsule werd woensdag om 02.31 uur plaatselijke tijd, dinsdag 22.31 uur in Nederland, gelanceerd vanaf het ruimtevaartcentrum Bajkonoer in Kazachstan. Aan boord bevinden zich de Amerikaanse Karen Nyberg (43), de Rus Fjodor Joertsjikin (54) en de Italiaan Luca Parmitano (36). In het ruimtestation werden de drie begroet door de Amerikaan Chris Cassidy en de Russen Alexander Misurkin en Pavel Vinogradov. Die zitten daar sinds maart. Voor de Italiaan Parmitano, een oud-testpiloot, is het zijn eerste ervaring in de ruimte.

Volume iPhone op basis van afstand

Een toekomstige versie van de iPhone kan mogelijk zijn geluidsniveau automatisch aanpassen op basis van de afstand tot de gebruiker. Zo zou het geluid harder worden wanneer de telefoon verder van de oren wordt gehouden. Dat beschrijft een ruim vier jaar oud patent van Apple dat dinsdag gepubliceerd is.

Het patent beschrijft dat niet alleen het volumeniveau wordt aangepast, maar dat ook de audio wordt aangepast om de kwaliteit te waarborgen. Wanneer de afstand te groot wordt, schakelt de telefoon automatisch over op de speaker. Ook hier heeft de afstand tot de telefoon invloed op het volume. De overgang tussen de verschillende standen zou geleidelijk zijn, zodat het geluid nooit wegvalt.

Verschillende patenten van Apple zijn in de afgelopen maanden uitgelekt. Zo zou het geluidsniveau ook aangepast kunnen worden op basis van de locatie van de gebruiker. In een club gaat het niveau omhoog, terwijl de telefoon in de bioscoop of bibliotheek het geluid uitschakelt. Daarnaast zou Apple bezig zijn om vingerafdrukken als beveiliging te gebruiken.

Apple heeft, sinds de introductie van de iPhone 5 afgelopen najaar, geen nieuwe smartphones aangekondigd. De verwachting is dat de iPhone 5S dit najaar op de markt komt, begin volgend jaar gevolgd door een goedkopere versie van een bestaande iPhone.


Volume iPhone op basis van afstand

Internet trager dan beloofd

De meeste consumenten krijgen nog altijd een veel lagere internetsnelheid dan waarvoor zij betalen. Dat stelt vergelijkingssite breedbankwinkel.nl woensdag na duizenden metingen van vaste internetaansluitingen de afgelopen maanden.

Volgens de website krijgt 95 procent van de Nederlanders een lagere snelheid dan waarvoor ze betalen. Sommige consumenten kregen zelfs een 85 procent lagere snelheid dan beloofd. Ruim zestig procent van de huishoudens krijgt nog niet eens de helft van de beloofd downloadsnelheid, zou uit het onderzoek blijken.

Sinds 1 januari van dit jaar geldt de Gedragscode Transparantie Internetsnelheden. Daarin hebben de internetaanbieders onderling beloofd consumenten zo goed mogelijk voor te lichten over de te verwachten snelheid van de verbinding en welke factoren die snelheid kunnen beïnvloeden.

De Consumentenbond onderzocht al eerder dit jaar of de providers zich daaraan houden. De consumentenorganisatie constateerde dat alle aanbieders inderdaad netjes de factoren die van invloed kunnen zijn, zoals de aansluiting van de consument, op de website melden.

Wel zijn niet alle aanbieders al eerlijk over de snelheid. Zo gaven veel bedrijven een 'tot'-snelheid, en niet de precieze snelheid die op het adres te verwachten is. Soms werd alleen een globale indicatie gegeven of kwam achteraf pas een precieze berekening.

Eurocommissaris Neelie Kroes is bezig maatregelen te nemen om eerlijkheid te kunnen afdwingen. Toenmalige minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) beloofde vorig jaar hierbij te zullen aansluiten.

Weer interreligieus geweld Birma

Boeddhisten in de Birmese stad Lashio hebben een moskee, een islamitisch weeshuis en enkele winkels toebehorende aan moslims in brand gestoken. Ze gingen daartoe over nadat het gerucht de ronde deed dat een moslim een boeddhiste in brand had gestoken. Lashio ligt een de grens met China.

Birma kent al meer dan een jaar uitbarstingen van interreligieus geweld. Dat begon in de westelijke provincie Rakhine en verspreidt zich steeds verder door het land. Er zijn al honderden doden gevallen. Meer dan honderdduizend moslims zijn uit hun woongebieden verdreven.

In Birma wonen zestig miljoen mensen. Vier procent van hen is moslim. De regering van premier Thein Sein heeft al vaak laten weten het geweld te zullen aanpakken. Tot nu toe zijn echter alleen moslims opgepakt en veroordeeld.

In Lashio was een groep van 150 boeddhisten actief. In eerste instantie verzamelden ze zich voor het politiebureau. Ze eisten dat de moslim die de boeddhiste had aangestoken, aan hen zou worden uitgeleverd. Dat gebeurde echter niet, onder meer omdat het gerucht onwaar bleek. De dader was geen moslim. De boeddhisten namen daar geen genoegen mee en startten hun wraakaktie.

In Lashio werd het pas weer rustig nadat de autoriteiten verzamelingen van meer dan vijf mensen hadden verboden en meer politie de straat op hadden gestuurd.

'Koudste lente sinds 1962'

Nederland heeft de koudste lente gehad sinds 1962. Dat stelt weerbureau weeronline.nl woensdag.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uit op 7,3 graden tegen 9,5 graden normaal gesproken. Sinds de start van de weermetingen verliepen vijf lentes kouder. Dat was in 1917, 1941, 1955, 1958 en 1962.

Er waren acht warme dagen, met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger. Dat horen er zo'n 14 te zijn. Zomerse dagen, met temperaturen boven de 25 graden, werden niet genoteerd tijdens de meteorologische lente (maart tot en met mei).

'Koudste lente sinds 1962'
'Koudste lente sinds 1962' (Foto: ANP)

The Hangover Part III

In 2009 kwam de film The Hangover uit en was dat jaar wellicht de grootste verrassing. De scherpe humor en bizarre gebeurtenissen zorgden voor een grote hit in de bioscopen en een vervolg kon niet uitblijven. Na Las Vegas in het eerste deel was in 2011 Thailand aan de beurt. Hoewel de kwaliteit van het origineel in Part II niet gehaald werd, was de film op zichzelf staand een vermakelijke toevoeging in het genre. Twee jaar later eindigt de trilogie met het langverwachte The Hangover Part III.

Twente Airport stap dichterbij

De ontwikkeling van het voormalige militaire vliegveld Twente tot een burgervliegveld is een stap dichterbij gekomen. Dinsdagavond zijn de contracten getekend met Reggeborgh en Aviapartner die 'Twente Airport' moeten gaan ontwikkelen en uitbaten. Als alles volgens planning loopt is vliegen na 2014 mogelijk, zegt een woordvoerder van projectleider Area Development Twente (ADT).

Voor de definitieve ontwikkeling moeten nog wel de handtekeningen van de provincie en gemeente worden gezet. Die worden geacht beide 1,25 miljoen euro bij te dragen in ruil voor de te creëren werkgelegenheid. De provinciale staten hebben de bijdrage al toegezegd, maar de gemeenteraad van Enschede moet echter nog wel geld vrijmaken. Daarnaast buigt de Europese Commissie zich nog over de steun van de overheden.

Volgens voorzitter van ADT en burgemeester van Enschede Peter den Oudsten is het vliegveld een 'zeer belangrijke stimulans' voor de economie van Twente. Het vliegveld levert volgens de plannen duizend tot 2500 structurele banen op in 2030, en 190 tijdelijke banen voor de bouw.

Als alle partijen hun fiat hebben gegeven, is het in principe mogelijk vanaf 2014 te vliegen, zegt de woordvoerder. Opening in het jaar 2016, zoals verschillende media schreven, is volgens haar uit de lucht gegrepen. "Wanneer precies het eerste vliegtuig gaat opstijgen is nog niet te zeggen. Maar het is eerder dichtbij 2014 dan 2016."

Priester verliest condooms tijdens preek

Een Nigeriaanse priester is zaterdag bijna gelyncht. Tijdens de preek verloor de beste man namelijk twee condooms. Deze had de goedheiligman in zijn bijbel bewaard.

De zelfbenoemde 'Man van God' zat op de bus naar Apapa en besloot de tijd te doden door een preek af te steken tegenover zijn medepassagiers. Hierbij gebruikte hij waarschuwingen als "Wie een broek draagt, gaat naar de hel!", "De duivel heeft make-up uitgevonden" en "Als je seks voor het huwelijk hebt, zul je branden in de hel!". Fijne kerel dus.

Toen de priester zijn handen hief om zijn volgelingen de zegen te geven, gebeurde het. Er vielen twee kapotjes uit zijn bijbel. De mannen in de bus ontstaken in woede om zo veel schijnheiligheid en begonnen als een stel apen op de beste man in te beuken.

Met een "Ik predik ook safe sex, safe sex is goed" probeerde hij zich er nog uit te lullen, maar te laat. Zwaargewond is de geestelijke naar het ziekenhuis afgevoerd, alwaar hij nog altijd in coma ligt. De politie heeft twee mannen gearresteerd naar aanleiding van de vechtpartij. De condooms heeft de politie achtergehouden als bewijsstuk.

Man duikt in leeg zwembad: *SPLAT!*

Een Sri Lankenees heeft op uiterst bizarre wijze het loodje gelegd. De man is van de hoge duikplank gesprongen, om terecht te komen in een leeg zwembad.

De beste man, Sunil Santha, is een gevierd zwemmer in het Aziatische land. Hij was onlangs te gast op een verjaardagsfeestje en wilde graag patsen tegenover zijn vrienden hoe goed hij wel niet kon zwemmen.

Santha had een behoorlijk stuk in de kraag gezopen. Wankelend besteeg hij de ladder en klom de duikplank op. Hij nam een mooie aanloop, veerde een beetje en *SPLAT!*: de zwemmer spatte op de bodem van het zwembad uit elkaar.

Het zwembad was namelijk kapot en moest worden gerepareerd. Hierom hadden ze het water uit het bad laten lopen. Iets dat Santha, noch zijn vrienden, door het late tijdstip hadden opgemerkt.

'Zwartspaarders vrijuit om anonimiteit verklikker'

Honderden zwartspaarders lijken vrijuit te gaan omdat de Belastingdienst weigert te onthullen van wie de belastende informatie over deze mensen is gekocht. De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad dat het belang van de staat om de tipgever uit de wind te houden niet opweegt tegen het recht van de zwartspaarders om zich te verdedigen, schrijft De Telegraaf.

Als de Hoge Raad het advies overneemt, kunnen rechters besluiten boetes en navorderingsaanslagen te vernietigen. In 2009 gaf een anonieme tipgever de fiscus informatie over honderden Nederlandse zwartspaarders met een geheime bankrekening in het buitenland. In ruil daarvoor kreeg hij geld.

De informatie betrof onder meer spaarders bij Rabobank Luxemburg. De advocaten van de zwartspaarders proberen sindsdien te achterhalen wie de tipgever is en welke afspraken de Belastingdienst met hem heeft gemaakt.

De Belastingdienst wil niet bekendmaken om wie het gaat, omdat dat andere tipgevers ervan zou kunnen weerhouden zich te melden. Met het geheimhouden van zijn identiteit zou dus een algemeen belang zijn gediend.

De advocaat-generaal vraagt zich volgens de krant echter af of het algemeen belang is gediend bij een overheid die diefstal faciliteert. Zolang niet bekend is wie de tipgever is valt namelijk niet uit te sluiten dat hij de gegevens over de zwartspaarders heeft gestolen. Als de gegevens inderdaad gestolen zijn, heeft de overheid zich ook nog eens schuldig gemaakt aan heling.

De Belastingdienst voerde ook aan te vrezen voor wraakacties op de tipgever als zijn identiteit wordt onthuld. Dat is volgens de advocaat-generaal echter nogal vergezocht.

Familie Flores niet bij hoger beroep Van der Sloot

De familie van de vermoorde Stephany Flores is woensdag niet aanwezig bij de start van de hoger beroepszaak van Joran van der Sloot. Volgens hun advocaat, Edward Alvarez, is het voor de familieleden te zwaar en willen zij de zaak het liefst laten rusten. Ook Alvarez laat verstek gaan.

"Het is een keuze om al dan niet aanwezig te zijn. Wij kiezen ervoor om dit niet te doen", stelt Alvarez desgevraagd. De vader van Stephany, Ricardo, en andere familieleden waren wel bij de rechtszaak in januari vorig jaar. Zij hoopten toen dat Van der Sloot levenslang achter de tralies zou verdwijnen.

De rechtbank legde de Nederlander toen echter een celstraf van 28 jaar op. Ricardo Flores verklaarde na de uitspraak dat de zaak voor hem hiermee afgedaan was. Van der Sloot hoopt in het hoger beroep op een fors lagere straf, omdat hij vindt dat hij geen eerlijke rechtsgang heeft gehad.

Advocaat Alvarez gelooft niet dat het hooggerechtshof het vonnis in eerste aanleg nietig zal verklaren, zodat Van der Sloot een lagere straf kan krijgen. "Als dit toch gebeurt komen wij waarschijnlijk wel in actie", zegt hij.

De openbare zitting staat gepland om 08.30 uur lokale tijd. Dan is het 15.30 uur in Nederland.

FOK! wat een weer... Een paar buien

Goeiemorgen! Het was gisteren opnieuw een heerlijke dag. De temperatuur liep ook op het strand op tot ruim 20 graden. In het zuiden nam later de bewolking toe en daar vielen er uiteindelijk ook een aantal buien. Een storing boven onze zuiderburen bewoog zich maar heel langzaam naar het noorden toe, zodat het in de rest van het land vrijwel overal droog bleef.

Vandaag vinden we de meeste bewolking opnieuw in het zuiden en wederom valt er daar af en toe regen. In het midden komen er wolkenvelden voor met af en toe zon en is de kans op een bui vrij klein. In het noorden schijnt de zon nog wat vaker, maar tegelijkertijd is de kans op een bui daar ook een stuk groter. Hier is zelfs onweer niet bij uit te sluiten. In Limburg is het met 12 graden fris te noemen, terwijl het in de opklaringsgebieden nog 17 graden kan worden. Dit is echter wel duidelijk koeler dan gisteren. De wind komt in het zuiden uit het zuidwesten, maar in het noorden uit het noordoosten. Veel wind staat er echter niet.

Na morgen blijft het nog een tijdje wisselvallig en met een noordelijke stroming wordt het opnieuw weer vrij koud voor de tijd van het jaar.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Nevel
Een prachtig plaatje vanuit de weilanden van Eemnes. KlapMongeaul staat vaak vroeg op om van alle rust te genieten.

Verstoppertje
In deze kleurrijke weilanden kunnen hazen en konijnen zich makkelijk verschuilen. Klap ziet ze echter wel.

Después de Lucía

Serieuze films over pesten zullen al snel een gevoelige snaar raken bij de kijker. Iedereen kan zich voorstellen hoe het hulpeloze slachtoffer zich moet voelen wanneer hij of zij constant het pispaaltje is. Ook de keiharde pesterijen in het in Cannes bekroonde Después de Lucía wekken eenzelfde soort gevoelens op. De Mexicaanse regisseur vergroot daarbij het machteloze gevoel bij de kijker door de camera roerloos te laten staan tijdens de meest hartverscheurende momenten. Dit levert niet direct de meest plezierige kijkervaring op, maar resulteert wel in een groot gevoel van affectie met betrekking tot het lot van Alejandra, het centrale personage van de film die geweldig vertolkt wordt door Tessa Ia. Naast verstoord is haar diepgaande relatie met haar vader ook oprecht en vormt het de aanleiding voor het beklijvende einde dat niemand onberoerd zal kunnen laten.

Scholier VS plande aanslag school

Justitie in de Verenigde Staten vervolgt een 17-jarige scholier die een aanslag wilde plegen op zijn school in de staat Oregon voor poging tot moord. De jongen werd vorige week donderdag thuis opgepakt in de plaats Albany. Onder de vloer van zijn slaapkamer bleek Grant Acord zelfgemaakte explosieven te bewaren, zoals pijpbommen en molotovcocktails.

De politie heeft aantekeningen van de jongen gevonden waarin hij zijn plannen voor een aanslag uitgebreid beschrijft, inclusief de muziek die hij zou opzetten en de aankondiging die hij zou doen: "De Russische man met de zeis is hier". Het plan eindigt met zelfmoord.

In totaal wordt Acord beschuldigd van 19 strafbare feiten.

Scholier VS had gedetailleerd moordplan
Scholier VS had gedetailleerd moordplan (Foto: ANP)

Culemborg opgelucht over aanpak jeugdbende

Burgemeester Roland van Schelven van Culemborg noemt het "buitengewoon goed nieuws" dat de politie dinsdagochtend vroeg zeven verdachten heeft opgepakt die bij een criminele jeugdbende zouden horen. De Gelderse plaats kampt al jaren met ernstige overlast door jongeren.

Het aantal overlastgevende groepen is in de afgelopen jaren teruggebracht van 11 naar één. De dinsdag opgepakte jongeren behoren volgens een woordvoerster van de gemeente tot een bende die de Gelderse plaats al jaren teistert. Volgens de burgemeester is de aanpak van de criminele jongeren een prioriteit van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente.

Weer polioverpleegkundigen Pakistan aangevallen

Gewapende lieden hebben dinsdag twee vrouwelijke poliobestrijders aangevallen die in het noordwesten van Pakistan werkzaam waren in het kader van een door de Verenigde Naties ondersteund vaccinatieprogramma. Een van de twee vrouwen vond de dood; de andere raakte gewond. Het is zoveelste keer dat medewerkers van een vaccinatieprogramma in Pakistan op de korrel zijn genomen.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar radicaalislamitische militanten. Sommige extremisten betichten de poliobestrijders ervan te spioneren voor de Verenigde Staten. Ook menen zij dat de poliocampagnes een complot zijn om moslims onvruchtbaar te maken.

Pakistan is een van slechts drie landen ter wereld waar polio endemisch is. Het virus treft doorgaans kinderen die in onhygiënische omstandigheden leven. Het tast het zenuwstelsel aan en kan leiden tot verlamming of de dood. Volgens de VN doen de meeste nieuwe gevallen van polio zich voor in het noordwesten van het land, waar de aanwezigheid van moslimmilitanten het grootst is.

Bevelhebbers Koude Oorlog tegelijk overleden

Twee bevelhebbers die tijdens de Koude Oorlog leiding gaven aan legers in Europa zijn toevalligerwijs op dezelfde dag overleden. In Moskou stierf dinsdag op 91-jarige leeftijd de Russische maarschalk buiten dienst Viktor Kulikov, die van 1977 tot 1989 de troepen van het communistische Warschaupact leidde.

Dezelfde dag werd het overlijden van de Duitse generaal buiten dienst Gerd Schmückle (95) bekend. Hij was tussen 1978 en 1980 plaatsvervangend bevelhebber van de NAVO-troepen in Europa. Schmückle was de eerste Duitser die de belangrijke militaire functie bekleedde.

Beide officiers maakten actief de Tweede Wereldoorlog mee. Kulikov ontving voor zijn oorlogsdaden de hoogste onderscheiding van zijn land: de titel Held van de Sovjet-Unie.

Bevelhebbers Koude Oorlog tegelijk overleden
Bevelhebbers Koude Oorlog tegelijk overleden (Foto: ANP)

Staatsloterij misleidde deelnemers

De Staatsloterij heeft zich tot 1 januari 2008 schuldig gemaakt aan misleiding van de deelnemers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Grotere prijzen van vijftigduizend en honderdduizend euro vielen ook op loten die niet waren verkocht. Daardoor keerde de Staatsloterij minder uit dan was beloofd.

De zaak kwam aan het licht door een uitzending van Tros Radar in oktober 2007. Daarop spande de Stichting Loterijverlies namens 23 duizend gedupeerden een rechtszaak aan tegen de Staatsloterij. De rechtbank stelde de stichting in 2010 in het ongelijk.

Volgens het hof heeft de loterij zich echter wel degelijk schuldig gemaakt aan misleiding. In de reclame-uitingen, waarin bijvoorbeeld melding werd gemaakt van twintig prijzen van honderdduizend euro, werd niet aangegeven dat deze prijzen ook op niet verkochte loten konden vallen.

De Stichting Loterijverlies wil nu dat de Staatsloterij de gedupeerden het geld teruggeeft dat zij tussen 2000 en 2008 aan loten hebben besteed. Volgens een woordvoerder gaat de stichting eerst met de Staatsloterij aan tafel om dat te bespreken. "Maar als dat tot niets leidt, gaan we weer procederen."

[Upd] 'Ander examen Frans voor VWO'ers'

Het eindexamen Frans is vroegtijdig uitgelekt. Het examen zou morgen door een kwart van de VWO-leerlingen moeten worden gemaakt.

In het uitgelekte document zijn fotokopieën te vinden van de vragen van het eindexamen. Deze komen overeen met het document van het Cito waarin wordt aangegeven wat voor soort vragen er verwacht kunnen worden.

Het document wordt begeleid door een brief van de anonieme verspreider. Daarin laat hij weten dat hij "van diverse (meer dan tientallen) bronnen" heeft vernomen dat er "meer dan zes VWO-examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland". Doel van het verspreiden zou het "verbeteren van het onderwijs" zijn, omdat het maken van het examen enkel om een "momentopname gaat".

Het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, heeft inmiddels via Twitter laten weten op de hoogte zijn van de "problemen rondom het Frans examen". Het college voor examen, zal volgens het LAKS, morgen aan de scholen laten weten hoe het examen op een reguliere wijze kan worden afgelegd.

Of het examen morgen, al dan niet met een herziene versie, alsnog wordt afgelegd is dus nog niet duidelijk.

Update 21.59 uur
Volgens het LAKS zal het examen morgen gewoon doorgaan. Leerlingen wordt dan ook geadviseerd morgen gewoon naar school te komen, tenzij de school iets anders aangeeft. Het definitieve besluit van het CvE volgt morgenochtend.

Update, woensdag 00.08 uur
Het CVE heeft in het NOS Journaal laten weten dat er momenteel wordt overlegd hoe een van de alternatieve examens die men achter de hand heeft, tijdig bij scholen kan worden bezorgd. Het uitgelekte examen wordt in ieder geval niet afgenomen. Er kon op dit moment evenwel geen garantie worden gegeven dat het examen doorgaat, wel dat alles in het werk zal worden gesteld om dat te bewerkstelligen.

Bandlid Pussy Riot in ziekenhuiis

Een bandlid van de Russische protestgroep Pussy Riot dat in hongerstaking was, is opgenomen in het ziekenhuis. Dat heeft haar man dinsdag bekendgemaakt.

De vrouw, Maria Aljochina (24), kreeg vorige week te horen dat ze voorlopig in de gevangenis moet blijven. Volgens de rechter heeft Aljochina de gevangenisregels overtreden. Zo zou ze haar bed niet hebben opgemaakt en tijdens het eten brieven hebben geschreven.

Aljochina was in hongerstaking gegaan uit protest tegen het feit dat ze een rechtszitting over haar mogelijke vervroegde vrijlating niet mocht bijwonen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.