FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 mei 2013

Explosie na ontsporing goederentrein VS

Een goederentrein is dinsdag in in de buurt van de Amerikaanse stad Baltimore ontspoord en geëxplodeerd. Dat meldden Amerikaanse media. De trein was op een vrachtwagen gereden.

Het ongeluk gebeurde in het plaatsje Rosedale, ten oosten van Baltimore. Gebouwen in de omgeving zouden beschadigd zijn geraakt. Uit het wrak stegen grote witte en zwarte rookpluimen op die van kilometers afstand waren te zien. Getuigen zeiden "iets als een aardbeving" te hebben gevoeld. Op beelden is een grote ravage te zien van wagons die al dan niet gekanteld naast het spoor liggen.

Er zijn geen meldingen van dodelijke slachtoffers. De bestuurder van de vrachtwagen waar de trein mee botste ligt in het ziekenhuis, maar zou niet in levensgevaar zijn, meldde de Amerikaanse nieuwszender CBS News

"
Explosie na ontsporing goederentrein VS

'Rob Lowe wordt John F. Kennedy'

Rob Lowe gaat John F. Kennedy vertolken in Killing Kennedy. De 49-jarige acteur speelt de vermoorde president van de Verenigde Staten in een televisiefilm van National Geographic over diens laatste dagen. Dat heeft de zender dinsdag bekendgemaakt.

Volgende maand starten de opnamen van Killing Kennedy, dat eind dit jaar wordt uitgezonden. Het is op 22 november precies vijftig jaar geleden dat Kennedy werd vermoord. Het tv-project is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse presentator Bill O'Reilly.

Rob Lowe was te zien in films als St. Elmo's Fire en de Austin Powers-reeks en op het kleine scherm onder meer in The West Wing.

Adriano verlengt bij Barcelona

Adriano blijft de komende jaren voetballen bij FC Barcelona. De Braziliaan tekende dinsdag een nieuw contract dat hem tot de zomer van 2017 in Catalonië houdt. Daarnaast is er een clausule in het contract opgenomen dat bepaald dat hij niet voor minder dan negentig miljoen euro weg mag, meldt de club.

Barça nam de 28-jarige Adriano in 2010 over van Sevilla, waar hij zes seizoenen actief was. De achttienvoudig international kan in Barcelona niet op een vaste basisplek rekenen, maar komt desondanks geregeld in actie. De laatste drie seizoen vond hij in 63 duels zesmaal het net.

Hoerenloper hoeft toch niet te controleren

Hoerenlopers hoeven toch niet zelf te controleren of de prostituee die ze bezoeken legaal werkt. De zogeheten vergewisplicht blijft als het aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ligt weliswaar in de Prostitutiewet, maar wordt niet uitgevoerd. Dat zegde de minister de Eerste Kamer toe. In de senaat was veel weerstand tegen dat deel van de wet.

In de Prostitutiewet staat ook dat er een register moet komen waarin alle prostituees die legaal werken worden opgenomen. Onder meer coalitiefracties VVD en PvdA spraken hun zorgen uit over de privacy. Volgens Opstelten is er geen kans dat de gegevens uit dit register op straat komen te liggen. "Niemand hoeft zich zorgen te maken."

De senaat plaatste nog meer vraagtekens bij de vergewisplicht. Met name aan de handhaafbaarheid werd ernstig getwijfeld. Hoerenlopers zouden zelf moeten nagaan of prostituees legaal werken. Hoe de politie moet nagaan of dit wel gebeurt bleef volgens de Eerste Kamer veel te onduidelijk.

Opstelten kwam met een oplossing: het betreffende onderdeel van de wet zal niet worden uitgevoerd. De veelal juridisch geschoolde senatoren waren niet tevreden met deze staatsrechterlijke curiositeit. Zij voelden meer voor een novelle, een aanpassing van de wet door de Eerste Kamer. Daar voelde Opstelten op zijn beurt weer niets voor.

De Eerste Kamer wil dat Opstelten een nadere motivering geeft van zijn plan. De senaat benadrukt dat een novelle toch echt de voorkeurt verdient boven de route die Opstelten wil aanhouden. Het debat wordt over twee of over drie weken hervat.

[RG] Goffin zet Djokovic aan het werk

Novak Djokovic heeft dinsdag met de nodige moeite de tweede ronde op Roland Garros bereikt. De 22-jarige Belg David Goffin zette hem flink aan het werk, maar de als eerste geplaatste Serviër bleek op cruciale momenten toch net wat sterker: 7-5 (5), 6-4 en 7-5.

Djokovic treft nu Guido Pella, de nummer 83 van de wereld. De Argentijn versloeg Ivan Dodig in een lange vijfsetter: 4-6, 6-4, 6-3, 2-6 en 12-10. Mikhail Youzhny (29) wist ook verder te geraken. De Rus was met 4-6, 6-4, 6-2 en 6-3 de baas over Pablo Andujar.

Renshaw maakt rentree in Zeeland

Mark Renshaw keert zondag in de Ronde van Zeeland Seaports terug in het peloton. Dat meldt de organisatie dinsdag. De renner van Blanco Pro Cycling liep eind april een hersenschudding en sleutelbeenbreuk op bij een valpartij in de Ronde van Turkije.

Naast Renshaw zijn onder meer Theo Bos, André Greipel en Gerald Ciolek actief in de eendaagse koers met start en finish in Terneuzen. De bijna tweehonderd kilometer lange wedstrijd telt veertien kasseistroken.

Hoofddoek achter loket mag weer in Gent

Loketambtenaren in de Vlaamse stad Gent mogen voortaan weer hoofddoeken, kruisjes en andere uiterlijkheden dragen. De gemeenteraad besloot maandagavond een verbod dat in 2007 werd ingesteld op te heffen.

Ambtenaren die burgers te woord staan mochten de afgelopen jaren op hun werk geen uiterlijke kenmerken dragen die blijk geven van religieuze, ideologische of politieke overtuigingen. Het idee daarachter was dat de overheid neutraliteit moet uitstralen.

Een lokale organisatie van minderheden zag het echter vooral als een hoofddoekenverbod en begon een burgerinitiatief om het geschrapt te krijgen. Nadat duizenden inwoners van de stad hun handtekening hadden gezet, kwam het onderwerp op de agenda van de raad terecht. Daarin heeft het linkse blok van sp.a en Groen sinds eind vorig jaar een meerderheid.

Hoofddoek achter loket mag weer in Gent
Hoofddoek achter loket mag weer in Gent (Foto: ANP)

'Scholen moeten zelf aanpak pesten kiezen'

Scholen moeten zelf een methode kiezen om pesten aan te pakken. Wel moet die methode bewezen effectief zijn. Dat zei staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) dinsdag in een debat met de Tweede Kamer.

Dekker presenteerde in maart een plan, waarin hij scholen verplicht pesten aan te pakken. De staatssecretaris is echter niet van plan vanuit het ministerie van Onderwijs een methode op te zetten, gaf hij dinsdag aan. "Wij maken geen methodes hier. Wat we wel kunnen doen is toetsen of bepaalde methodes werken in het Nederlandse onderwijs."

In Nederland is nog niet veel onderzoek gedaan naar welke methodes goed werken en welke niet. Daar moet van Dekker aan worden gewerkt. Uiteindelijk moet daaruit een lijst komen van meerdere effectieve manieren om pesten aan te pakken.

Hoe langer die lijst is hoe beter, zei Dekker. "Ik wil niet dat er maar een of twee methodes zijn die scholen kunnen gebruiken. Scholen moeten de vrijheid hebben om een methode te kiezen die past in de eigen onderwijsfilosofie." Scholen die denken dat hun aanpak goed werkt, kunnen dat aangeven.

Onder meer D66 en PvdA gaven aan te vinden dat Dekker lef toont met zijn plan. Toch waren er ook kritische woorden te horen. CDA'er Michel Rog sprak van 'staatsonderwijs' omdat voor scholen zou worden beslist welke methode ze wel en niet mogen kiezen. "Dat stoort me buitengewoon."

Zijn ChristenUnie-collega Joël Voordewind was het niet met Rog eens. "Ik zag juist geen dictaat van de staatssecretaris." De benadering van Dekker noemt Voordewind 'evenwichtig'.

De onderwijsinspectie moet een school op de vingers gaan tikken als niets wordt gedaan met bekende pestkoppen, staat verder in het plan. Dekker gaf daarover aan dat de inspectie volgens hem hiervoor niet meer mankracht nodig heeft. Momenteel controleert de inspectie vooral of scholen wel een veiligheidsbeleid hebben, waarin veelal een aanpak van pesten is meegenomen. De inspectie moet volgens Dekker echter op een andere manier gaan controleren door te kijken op scholen wat er gebeurt in de klas.

Verder vindt Dekker het goed als scholen een vertrouwenspersoon hebben. De meeste scholen hebben dat al, gaf de staatssecretaris daar wel bij aan.

Buren zijn Justin Bieber zat

De buren van Justin Bieber pikken zijn asociale gedrag niet langer. Het bestuur van huiseigenaren van de besloten wijk in Calabasas in Los Angeles onderneemt stappen tegen de 19-jarige zanger, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Het was al bekend dat Bieber regelmatig met zijn Ferrari door de buurt scheurt. Zondag zou hij zelfs bijna een buurman hebben aangereden. Volgens buurtbewoners maakte hij dezelfde dag ook een ritje op een segway met een vriend die een joint rookte, in het bijzijn van spelende buurtkinderen.

De zanger zou ook geluidsoverlast veroorzaken door feesten te geven die tot diep in de nacht doorgaan. Daarbij staat de straat voor zijn huis vol met auto's van feestgangers. Buurtbewoners hebben al met de politie geregeld dat die auto's in het vervolg worden weggesleept.

Daarnaast hopen ze Bieber te kunnen pakken op het feit dat hij een zaak runt vanuit huis, wat tegen de regels is. Volgens de buren wonen namelijk mensen in bij de 19-jarige zanger die ook verantwoordelijk zijn voor zijn management.

[RG] Sijsling en Haase uitgeschakeld in dubbelspel

Igor Sijsling en Robin Haase hebben op Roland Garros de eerste ronde in het dubbelspel niet overleefd. Het duo ging in drie sets onderuit tegen Christopher Kas en Oliver Marach: 7-6, 4-6 en 3-6. De Nederlanders zijn nog wel actief in het enkeltoernooi.

Haase neemt het in de tweede ronde op tegen de als 21e geplaatste Jerzy Janowicz. Sijsling treft Tommy Robredo (32). De Nederlandse dubbelspecialist Jean-Julien Rojer moet met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi nog in actie komen in Parijs.

Familie Visser en Severein vraagt om rust

De familie van Ingrid Visser en Lodewijk Severein, die vermoord gevonden zijn in het Spaanse Murcia, vraagt om rust. "Voor de komende tijd, verzoekt de familie de media hun werk met respect voor de nabestaanden en indien mogelijk op terughoudende wijze uit te voeren, om onnodig leed voor de familieleden, vrienden en bekenden verder te voorkomen", zo staat in een verklaring die namens de familie dinsdag is verstuurd.

De familie zag zich dinsdag geconfronteerd met publicaties waarin "afschuwelijke details worden beschreven over de dood van het tweetal, zonder dat de familie door de officiële instanties over deze details op de hoogte was gesteld". Het wordt onbegrijpelijk genoemd "dat de pers eerder over deze details beschikte dan de familie zelf. De wijze waarop bepaalde media vervolgens met deze informatie is om gegaan, ervaart de familie als schokkend en maakt de situatie voor hen bijna ondraaglijk."

De families willen het verlies nu in rust kunnen verwerken, en verzoeken een ieder hiermee rekening te houden, zo stelt het persbericht.

Familie Visser en Severein vraagt om rust
Familie Visser en Severein vraagt om rust (Foto: ANP)

Tymoshchuk verlaat Bayern München

Middenvelder Anatoliy Tymoshchuk verlaat na dit seizoen Champions Leaguewinnaar Bayern München. Dat meldt de Oekraïner, die de afgelopen vier jaar niet op een vaste basisplek kon rekenen in Zuid-Duitsland.

Bayern treft zaterdag VfB Stuttgart in de bekerfinale. Doordat de club de landstitel en de Champions League dit seizoen al heeft gewonnen kan daar de treble gepakt worden. Na de finale laat Tymoshchuk weten waar hij zijn carrière voortzet.

In Engeland verruilt verdediger Kolo Toure Manchester City voor Liverpool. Toure was tussen 2002 en 2009 actief voor Arsenal, waarna hij richting Manchester vertrok. Hij kwam 103 maal uit voor Ivoorkust.

Kluivert vertrekt bij FC Twente

Patrick Kluivert vindt dat hij toe is aan een nieuwe stap en vertrekt bij FC Twente. De trainer van het beloftenelftal ziet af van contractverlenging. Dat meldt zijn managementbureau Sport Promotion dinsdag. Hij blijft wel actief als assistent van bondscoach Louis van Gaal.

Kluivert, eerder trainer bij NEC, werd vorig jaar kampioen met Jong FC Twente. Als voetballer was de 79-voudig international succesvol bij onder meer Ajax en FC Barcelona.

Zweedse agent verdacht van dood door schuld

Een Zweedse politieagent die betrokken was bij een schietincident dat de aanleiding vormde voor de onlusten van vorige week in Stockholm wordt verdacht van dood door schuld. Dat heeft een openbare aanklager dinsdag tegen de Zweedse omroepmaatschappij SVT gezegd.

De agent heeft inmiddels een advocaat gekregen. Advocaat Johan Eriksson, noch officier van justitie Hakan Roswall reageerde op verzoeken om commentaar.

De politie zegt dat de 69-jarige man werd neergeschoten uit zelfverdediging. De man was met een mes op agenten afgekomen nadat zij de deur van een appartement waarin hij zich met een vrouw had opgesloten hadden opengebroken.

Inwoners van de buitenwijk Husby verwijten de politie dat zij in eerste instantie een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven. De politie meldde aanvankelijk dat de man op weg naar het ziekenhuis was overleden. Toen getuigen verklaarden dat zij de man dood hadden zien liggen gaf de politie toe dat hij al in de flat was overleden.

Monaco heeft ook Carvalho binnen

AS Monaco blijft zich roeren op de transfermarkt. De club heeft dinsdag de transfervrije Ricardo Carvalho aangetrokken. De Portugese verdediger tekent in Monaco een eenjarig contract met een optie voor nog een jaar.

De 35-jarige Carvalho speelde de laatste drie seizoenen voor Real Madrid. Nadat hij in 2004 met FC Porto de Champions League had gewonnen, nam trainer Jose Mourinho hem mee naar Chelsea. "Ik ben erg blij me bij Monaco aan te sluiten en mee te doen met dit nieuwe avontuur", zegt hij. De club promoveerde onlangs naar de Ligue 1.

Vorige week haalde Monaco al Joao Moutinho en James Rodriguez op bij Porto voor een bedrag van zeventig miljoen euro. Ook steraanvaller Radamel Falcao is op weg naar het dwergstaatje. Naar verluidt wil Monaco Atletico Madrid zo'n zestig miljoen euro betalen voor de Colombiaan.

[RG] De Bakker onderuit tegen Wawrinka

Thiemo de Bakker is in de eerste ronde uitgeschakeld op Roland Garros. Stanislas Wawrinka was dinsdag met 7-5, 6-3, 6-7 (1), 7-5 te sterk voor de Nederlander. Wawrinka is de nummer tien van de wereld. De Bakker staat 85 plekken lager.

In de eerste set kwam de Bakker lang uitstekend mee. Een tiebreak leek eraan te komen, maar de Hagenaar wist zijn service op 6-5 niet te behouden. Wawrinka kwam nauwelijks in gevaar op zijn eigen service, waardoor een break in de tweede set opnieuw genoeg was voor de Zwitser.

In de derde set leverde De Bakker snel zijn service in, maar brak hij op 3-2 alweer terug. Vanaf dat moment begon hij beter te tennissen, tot frustratie van Wawrinka. De Zwitser sloeg op 4-4 enkele malen de netband met zijn racket na een verloren punt. In de tiebreak bleek De Bakker veel sterker: 7-1.

De vierde set kende veel overeenkomsten met de eerste. De mannen gingen redelijk gelijk op, totdat De Bakker op 6-5 op zijn eigen service in de fout ging. Op 40-30 verzilverde Wawrinka zijn tweede matchpoint.

De uitschakeling van De Bakker betekent allerminst dat er geen Nederlanders meer actief zijn in Parijs. Igor Sijsling en Robin Haase wisten maandag de tweede ronde te bereiken.

Vier mee: 15 jaar Tales of... in het Westen

De Tales of...-serie bestaat vijftien jaar en Namco pakt groots uit met een trailer. In deze trailer zien we schitterende beelden van de gelokaliseerde Tales-games voorbijkomen, bijgestaan door epische klanken door de speakers.

Buiten deze games zijn er nog talloze Tales-games die niet gelokaliseerd zijn en het lijkt erop dat Namco de serie nu pas echt bekend wil maken in het Westen. De eerstvolgende titel uit de serie is Tales of Xillia die deze zomer verschijnt voor PlayStation 3. In Japan is er inmiddels een vervolg verschenen, deze is nog niet aangekondigd voor een westerse release.

'Shisha toch geen levensgevaarlijke drug'

CDA-Kamerlid Peter Oskam geeft toe dat hij er naast zat: in shishalounges wordt geen levensgevaarlijke drugs gebruikt. Dinsdag ontstond in de Tweede Kamer Babylonische spraakverwarring toen Oskam staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wees op de gevaren van de drug shisha, die in opkomst zou zijn. Teeven kon Oskam er niet van overtuigen dat hij de woorden 'shisha' en de synthetische drug 'sisa' door elkaar haalde.

Op Twitter zorgde de vergissing van Oskam tot hilariteit. Oskam hield aanvankelijk nog vast aan zijn waarschuwing dat shishalounges 'ontmoetingsplekken voor gebruikers' zijn. Die zouden onder invloed zeer gewelddadig kunnen worden. "Shisha blijkt een goedkope drug, die je naar believen kan mengen, die zeer verslavend is en die gevaar oplevert voor de maatschappij en voor de volksgezondheid", schreef Oskam in een persbericht.

Shishalounges zijn in werkelijkheid café's waar bezoekers waterpijp roken. De tabak heeft smaken als appel of mango en is weliswaar ongezond, maar absoluut geen gevaarlijke drug.

"Tweets goede leerschool, the message is clear", moest Oskam dinsdagavond schoorvoetend toegeven. "Shisha ongezond, niet gevaarlijk", twitterde hij. Toch kon hij niet nalaten nogmaals te waarschuwen voor de gevaren van de synthetische drug. "Sisa niet doen!" waarschuwde hij zijn vijftienhonderd volgers.

De zogenaamde Shisha-pen is momenteel populair onder schoolgaande jeugd.

Rayman voor Vita krijgt exclusieve behandeling

Nadat Rayman Legends begin dit jaar voor alle homeconsoles werd aangekondigd kwam vorige week ook de Vita-aankondiging. In een nieuwe trailer worden de exclusieve features in deze handheldversie uitgebreid getoond. 

In de Vita-versie komen exclusieve Murfy-challenges, touchscreen-opties en multiplayer co-op op twee Vita-units. Ook zullen Splinter Cell en Prince of Persia hun opwachting maken in de vorm van outifts voor de personages.

Sonic Lost Worlds beïnvloed door Mario Galaxy

De eerste trailer voor de 3DS en Wii U-exclusieve Sonic Lost Worlds is op YouTube gezet en hierin zien we naast gameplay ook de nieuwe vijanden waar Sonic het tegen op moet nemen. De gameplay doet denken aan Sonic meets Super Mario Galaxy.

Sonic Lost Worlds is één van de drie exclusieve Sonic-games voor Nintendo. Naast het eerder al getoonde Mario en Sonic op de Olympische Winterspelen 2014 komt er nog een game die tot op heden nog niet bij naam genoemd is.

Kamp wil houdbaarheid beltegoed aan markt laten

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil de houdbaarheid van beltegoed voorlopig aan de markt overlaten. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over telecommunicatie.

Een meerderheid in de Kamer vindt dat beltegoed voor mobiele telefoons minimaal een halfjaar te gebruiken moet zijn. De minister zou dat wettelijk moeten regelen. Kamp sprak van een 'serieus probleem' en hij zegde toe om het te zullen aankaarten bij de providers. Het is echter eerst aan deze bedrijven om het probleem op te lossen, aldus de minister.

De Consumentenbond dringt er al langer op aan om beltegoed minimaal een halfjaar houdbaar te maken. Volgens de bond raken bellers samen elke maand 68 miljoen euro aan beltegoed kwijt. Volgens providers als KPN en Vodafone gaan de prijzen omhoog als klanten hun beltegoed langer willen behouden.

Zij benadrukken dat de providers de houdbaarheid beperken om goed te kunnen inschatten wat de belasting voor het netwerk wordt.

'Leave tuinkabouters alone!'

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan rond een nieuwe commercial van IKEA. Hierin worden tuinkabouters op de meest gruwelijke manieren mishandeld.

In het spotje, 'Say no to Gnomes' gedoopt, is een stel woedende tuinkabouters te zien dat een gezin belaagt. Het echtpaar heeft namelijk hun oude tuinmeubilair vervangen door goedkope meuk van de Zweedse meubelgigant. Als de tuinkabouters hiertegen protesteren, worden zij door het stel op grove wijze gemarteld.

Advertising Standards Authority (ASA), de Britse evenknie van onze Reclame Code Commissie, heeft inmiddels al vijftig klachten ontvangen over het spotje. De commercial wordt 'ongeschikt voor kinderen, beledigend, angstaanjagend en gewelddadig' genoemd. Ook zou het aanzetten tot asociaal gedrag.

Verkopers van tuinkabouters zijn echter blij met het spotje. Zij hebben de verkopen al met 150 procent zien toenemen. IKEA weigert dan ook het spotje terug te trekken. "Geen enkele tuinkabouter is tijdens de opnames gewond geraakt", luidt hun commentaar. "We hebben namelijk gebruikgemaakt van computeranimaties."

'Leave tuinkabouters alone!!!'

[RG] Bartoli overleeft matchpoints tegen Govortsova

Marion Bartoli is dinsdag op Roland Garros in de eerste ronde door het oog van de naald gekropen. De als dertiende geplaatste Française overleefde tegen Olga Govortsova twee matchpoints en trok de partij vervolgens naar zich toe: 7-6 (8), 4-6 en 7-5.

De Australische Samantha Stosur reikte ook tot de tweede ronde. Ze was met 6-0 en 6-2 te sterk voor Kimiko Date-Krumm. Jelena Jankovic (18) versloeg Daniela Hantuchova met 6-4 en 7-6 (7).

Bij de mannen moest de veelbesproken Bernard Tomic opgeven. De 20-jarige Australiër had de eerste twee sets verloren van Victor Hanescu toen hij opgaf wegens hamstringklachten.

Tomic kwam de afgelopen tijd vooral in het nieuws vanwege zijn vader tevens coach. Die wordt verdacht van mishandeling van de trainingspartner van zijn zoon en wordt de toegang tot het Roland Garros-complex daarom geweigerd.

Tommy Haas (12) bereikte soeverein de tweede ronde. De Duitser versloeg Guillaume Rufin met 7-6 (4), 6-1 en 6-3. Nikolay Davydenko, ooit de nummer drie van de wereld, had weinig problemen met Florent Serra: 6-3, 6-4 en 7-5.

Pasgeboren baby gered uit afvoerbuis

Chinese brandweerlieden hebben een pasgeboren baby gered uit een afvoerbuis onder een hurktoilet. Ze zaagden de buis los om bij het jongetje te komen dat bij een knik vast was komen te zitten.

Een huurder hoorde het baby'tje zaterdag huilen in de openbare toiletruimte van een appartementengebouw in Pujiang in de provincie Zhejiang en waarschuwde de hulpdiensten. Beelden van de twee uur durende bevrijdingsoperatie haalden maandag en dinsdag Chinese nieuwszenders en websites.

Het jochie woog 2800 gram en had de placenta nog aan zich vastzitten. Hij had een trage hartslag en had schrammen op zijn hoofd en armpjes en beentjes, maar was verder ongedeerd, meldde Zhejiang Online.

Het is nog onduidelijk hoe de baby in de afvoerbuis terecht is gekomen. Volgens de verhuurster van het pand is de baby waarschijnlijk niet op het toilet geboren, omdat er geen sporen van bloed zijn gevonden.

In China worden wel vaker baby's gedumpt. Dit zou een gevolg zijn van het eenkindbeleid, dat hoge boetes oplegt aan ouders die meer dan een kind krijgen


Pasgeboren baby gered uit afvoerbuis

'Blok wil woningcorporaties aan banden leggen'

Woningcorporaties mogen zich alleen bezighouden met sociale huurwoningen in de eigen regio. Ze moeten stoppen met commerciële activiteiten en koophuizen, dure huurwoningen, winkels en kantoren onderbrengen in een apart bedrijf. Dat staat in een vertrouwelijke notitie van minister van Wonen Stef Blok (VVD), meldt de NOS dinsdag.

De minister wil dat de corporaties zich alleen nog inzetten voor het huisvesten van mensen met een smalle beurs. Het leefbaar maken van de wijk moeten ze overlaten aan gemeenten en andere instellingen. Corporaties mogen alleen de directe omgeving van woningen verbeteren of bijvoorbeeld huurders helpen bij schuldsanering.

De corporaties moeten als het aan Blok ligt al het commerciële vastgoed onderbrengen in een zogeheten overgangs-bv. Het gaat volgens de NOS om huizen met een huur boven de 681 euro en koopwoningen, kantoren, winkels en parkeergarages. Blok schat de waarde van dit onroerend goed op zo'n vijftig miljard euro. Corporaties bezitten nu vastgoed voor ongeveer 260 miljard euro.

Woningcorporaties investeren nu nog flink in het opknappen van wijken. Het gaat om een jaarlijks bedrag van bijna 280 miljoen euro.

Paul de Leeuw heeft spijt van beruchte sketch

Paul de Leeuw heeft zijn excuses aangeboden voor de sketch die in binnen- en buitenland voor ophef heeft gezorgd. In zijn tv-programma Langs De Leeuw grapte het vaste team cabaretiers zaterdag over de gewelddadige moord op een Britse soldaat door met bebloede messen te zwaaien. Britse media spraken er schande van.

"Ik draag de verantwoording voor de show", heeft De Leeuw dinsdagmiddag laten weten via Twitter. "En het spijt me ten zeerste!" Eerder twitterde hij nog dat het cabaret 'een zelfstandig item' is waar hij vooraf de inhoud ook niet van kent. "Don't shoot The messenger!"

De Britse militair Lee Rigby werd vorige week in Londen vermoord met messen en een hakmes. "Als mensen zich hierdoor gekwetst voelen, dan betreuren we dat", lieten de cabaretiers eerder al weten.

Deense fan geeft Beyoncé klap op kont

Een Deense fan van Beyoncé heeft zijn kans gegrepen en de zangeres een tik op haar achterste gegeven. Het incident, dat zich maandagavond voordeed bij Beyoncés concert in Kopenhagen, is te zien op meerdere video's die inmiddels op internet zijn opgedoken.

De man deelde de tik uit tijdens het nummer Irreplaceable, dat Beyoncé vanaf een kleiner podium achterin de zaal ten gehore brengt. Zodra de zangeres de klap voelt, legt ze het nummer stil. "Ik zou je uit de zaal moeten laten zetten", grapt Beyoncé, waarna ze weer verder zingt. Volgens diverse media bleef het echter bij een grap en mocht de man gewoon tot het einde bij de show blijven.

Beyoncé deed Kopenhagen aan in het kader van haar Mrs. Carter World Tour. Die trapte ze vorige maand af in Europa, op 21 en 22 april stond de zangeres in Amsterdam. Vrijdag staat Beyoncé in Antwerpen, dan haalt ze een show die ze eerder deze maand afgelastte in.

Nike trekt handen af van Livestrong

Nike verbreekt de banden met Livestrong. Dat meldt de stichting, dat geen directe reden geeft voor de breuk. Waarschijnlijk ligt het conflict met oprichter Lance Armstrong er aan ten grondslag. Nike verbrak eerder al het sponsorcontract met de dopingzondaar.

Nike was negen jaar lang partner van Livestrong, dat opkomt voor kankerslachtoffers. Het sportmerk hielp de stichting meer dan 77 miljoen euro op te halen. Ook was Nike verantwoordelijk voor de bekende gele armband.

Livestrong laat weten gewoon verder te willen gaan met het helpen van kankerpatiënten. De financiële situatie blijft volgens de stichting prima.

Armstrong richtte Livestrong in 1997 op. Nadat hij vorig jaar bekende tijdens zijn zeven Tourzeges doping te hebben gebruikt, stapte hij op.

FOK!filmtips van de dag: I, Robot

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Advocaat Matt Murdock, gestalte gegeven door Ben Affleck, raakt blind wanneer hij in aanraking komt met radioactief afval. Vreemd genoeg worden zijn andere zintuigen door het ongeluk enorm versterkt. Zo is hij door zijn sterke gehoor toch in staat om dingen van elkaar te onderscheiden. Wanneer zijn vader wordt vermoord, gebruikt hij zijn superkrachten om de strijd tegen de misdaad aan te gaan. 's Nachts verandert hij in Daredevil: The Man Without Fear, die de wijk Hell's Kitchen in New York schoonhoudt van al het gespuis. Te zien om 20.30 uur op Veronica.

Nadat de perfectionistische Kate vlak voor haar bruiloft door een stom ongeluk komt te overlijden, weigert haar verloofde Henry de draad weer op te pakken. Zijn bemoeizuchtige zus neemt hem een jaar later mee naar een medium, de jonge Ashley, die hem wil helpen aan Kate te vragen hoe het nu verder moet. Henry zelf gelooft niets van Ashley's gave om met geesten te praten, maar speelt het spelletje mee en is al snel meer geïnteresseerd in Ashley zelf dan in haar spirituele kunsten. Ook Ashley's homovriend Dan denkt dat de twee voor elkaar bestemd zijn. Maar als de geest van Kate merkt dat 'haar man' verliefd dreigt te worden, probeert ze alles om Ashley bij Henry vandaan te houden. Over Her Dead Body heeft een cast met onder andere Jason Biggs, Lake Bell, Paul Rudd en Eva Longoria. Te zien om 20.30 uur op NET5.

In het Chicago van 2035 zijn overal robots aanwezig. Ze zijn bedienden, werknemers en beschermers in één en dankzij de drie wetten van de robotica, zijn ze niet in staat om mensen kwaad te doen. Detective Del Spooner, een rol van Will Smith, heeft door een traumatische gebeurtenis in zijn verleden een bloedhekel aan robots en vertrouwt ze voor geen meter. Als Alfred Lanning, de aartsvader van de robotica, te pletter stort in het hoofdkantoor van de grootste robotproducent van de wereld, vermoedt Spooner dat de dader een robot van de nieuwe generatie is, genaamd Sonny. Samen met de robotpsychologe Susan Calvin gaat hij op onderzoek uit. I, Robot is te zien om 20.30 uur op RTL7.

Deze Nederlandse klassieker vol vaart, naaktscènes en humor deed in 1973 veel stof opwaaien. Het publiek kwam massaal naar de bioscoop, 3,6 miljoen mensen. De hoofdrolspelers Rutger Hauer en Monique van de Ven vestigden definitief hun naam. Ook in het buitenland werd Turkish Delight goed ontvangen. Het leverde regisseur Paul Verhoeven een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film op. Turks fruit is nog altijd de meest succesvolle Nederlandse speelfilm aller tijden. In 1999 werd de film door het Nederlandse bioscooppubliek uitgeroepen tot 'Nederlandse Speelfilm van de Eeuw'. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Elektra, Virus, Dan in Real Life, I Want Candy en Charlie Bartlett zijn ook films die vanavond te zien zijn op de televisie.

Wolfenstein nog altijd met een knipoog

Het schietspel Wolfenstein: The New Order moet net als eerdere spellen uit de serie niet te serieus worden genomen. In gesprek met gameweblog Polyong vertellen de makers van Machine Games dat het spel op het randje van geloofwaardigheid balanceert. Zo zijn het in het spel de nazi's die het eerst op de maan zijn geland.

Waar gamers het in 1992 nog tegen Adolf Hitler in een robotpak moesten opnemen, wordt de wereld in The New Order overheerst door de nazi's. Zij hebben de Tweede Wereldoorlog gewonnen. Het hoofdpersonage, William BJ Blazkowics, heeft veertien jaar in coma gelegen wanneer hij ontwaakt.

Machine Games heeft een eigen invulling gegeven aan het alternatieve tijdsbeeld van de jaren zestig. "Het maakt niet uit wat voor idee we hebben. We kunnen het allemaal in deze wereld stoppen", zegt ontwikkelaar Jens Matthies van gamestudio Machine Games tegenover het weblog. Zo beschikken de nazi's over grote robots en laserwapens.

Het schietspel moet later dit jaar verschijnen voor pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en 4.


Wolfenstein nog altijd met een knipoog 

'Onderzoek naar reguleren wietteelt'

De burgemeesters Paul Depla (PvdA) van Heerlen, Peter Cammaert (CDA) van Roermond en Antoin Scholten (VVD) van Venlo gaan samen een voorstel uitwerken voor de regulering van wietteelt in Limburg. Dat is een van de manieren om een dam op te werpen tegen de criminele netwerken. Dat maakte burgemeester Onno Hoes van Maastricht dinsdag bekend.

De acht Limburgse coffeeshopgemeenten willen hierin samen optrekken. De afspraak werd gemaakt tijdens overleg op 23 mei. Daarbij waren aangeschoven de burgemeesters van Maastricht, Sittard-Geleen, Kerkrade, Roermond, Heerlen en Venlo, evenals hoofdofficier van justitie Roger Bos en korpschef Gery Veldhuis.

15 extra agenten voor drugsoverlast Maastricht

Maastricht heeft tot nu toe vijftien extra politieagenten gekregen om drugsoverlast in de stad te bestrijden. De Limburgse districten Parkstad, Noord- en Midden-Limburg en Zuid-West-Limburg leveren ieder vijf agenten, bevestigt een woordvoerder van burgemeester van Maastricht Onno Hoes dinsdag. De agenten zijn inmiddels al ingezet en zijn in ieder geval tot eind juli actief.

Hoes vroeg minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) eerder deze maand om hulp om drugsoverlast in de stad aan te pakken. De burgemeester had onvoldoende politiecapaciteit om coffeeshops die wiet verkochten aan buitenlandse drugstoeristen te kunnen sluiten en tegelijkertijd overlast op straat tegen te gaan. Opstelten liet Hoes daarop weten dat hij op zijn steun kon rekenen.

De coffeeshops in Maastricht verkopen sinds begin mei weer wiet aan drugstoeristen, terwijl dit eigenlijk niet is toegestaan. De shops besloten daartoe naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank over de sluiting van coffeeshop Easy Going. Hoes had volgens de rechter de zaak niet mogen sluiten omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

De woordvoerder van Hoes meldde verder dat Maastricht vorige week met zeven andere Limburgse gemeenten afspraken heeft gemaakt over het uitwerken van een proef voor het reguleren van wietteelt in Limburg. Het onderzoek wordt geleid door de burgemeesters Paul Depla van Heerlen, Peter Cammaert van Roermond en Antoin Scholten van Venlo.

Martinez op weg naar Everton

Trainer Roberto Martinez lijkt Wigan Athletic na vier seizoenen te verlaten. De 39-jarige Spanjaard heeft zijn zinnen gezet op een overgang naar Everton en mag vertrekken. Dat liet Wigan dinsdag weten. Omdat hij nog een contract voor een jaar heeft, wil de winnaar van de FA Cup wel een vergoeding ontvangen.

Martinez bezorgde Wigan dit seizoen de FA Cup door in de finale Manchester City te verslaan. Hij kon echter niet voorkomen dat de ploeg enkele dagen later degradeerde uit de Premier League. "Everton heeft mij gebeld en ik heb ze toestemming gegeven om met hem te praten", zei voorzitter Dave Whelan.

Everton zoekt een opvolger voor David Moyes, die op zijn beurt Sir Alex Ferguson vervangt bij Manchester United.

Sonny Stevens van Volendam naar Twente

FC Twente heeft zich versterkt met Sonny Stevens. De 20-jarige goalie komt over van FC Volendam en tekent een vierjarig contract met een optie voor nog een jaar. Dat laat Twente dinsdag weten.

Stevens volgt in Enschede wellicht eerste doelman Nikolay Mihaylov op. De Bulgaar lijkt deze zomer te gaan vertrekken bij Twente.

Stevens zegt blij te zijn met zijn nieuwe club. "Ik zie deze transfer als een mooie nieuwe stap in mijn loopbaan. Vanaf het begin had ik een goed gevoel bij FC Twente, het is een gemoedelijke club. Komend seizoen wil ik bij FC Twente laten zien wat ik kan."

De doelman maakte in 2010 zijn debuut voor Volendam. Dit seizoen veroverde hij een basisplek en werd zijn ploeg op een haar na kampioen van de Eerste Divisie.

Van Hummel laat Tour en Vuelta links liggen

Kenny van Hummel doet dit jaar niet mee aan de Tour de France en de Vuelta. De sprinter van Vacansoleil vindt dat de grote rondes te zwaar worden. Daardoor zijn er steeds minder kansen voor sprinters, zegt hij dinsdag op zijn website.

Van Hummel noemt de Ronde van Italië, die hij aan zich voorbij liet gaan, als voorbeeld. "In de afgelopen Giro waren er vijf massasprints waarvan één of twee maar op het nippertje tot stand kwamen door het harde werken van de ploeg van Cavendish", stelt de Arnhemmer.

"In de Vuelta van dit jaar zijn de kansen op een sprint nog zeldzamer en in de Tour heb je de hulp nodig van een ploeg die helemaal voor de sprinter werkt."

Volgens Van Hummel is Vacansoleil niet ingericht rondom een sprinter zoals bij Omega Pharma-Quick-Step (Mark Cavendish) of Argos-Shimano (John Degenkolb en Marcel Kittel) wel het geval is. "Deze ploegen hebben zelfs niet eens klassementsmannen voor de Tour of Vuelta. Dat is een keus die een ploeg maakt", zegt hij.

"Het feit dat de koersen steeds zwaarder worden, de sprinterskansen steeds kleiner worden en mijn ploeg niet rond een sprinter is gebouwd, zijn voor mij de redenen om dit jaar af te zien van het rijden van een grote ronde."

Blessure noopt turnster Moshage tot stoppen

Turnster Yvette Moshage heeft noodgedwongen een punt achter haar loopbaan gezet. De 18-jarige Moshage was amper hersteld van een zware knieblessure die ze twee jaar geleden opliep, toen ze begin mei tijdens een training voor de derde keer haar voorste kruisband afscheurde. Ze kreeg nu van haar arts het advies te stoppen.

Moshage werd bij het jeugd-EK van 2008 derde met het Nederlandse team en eindigde op balk als zevende. Ze deed als seniore in 2010 en 2011 mee aan het EK. Twee jaar geleden maakte ze tevens haar opwachting op het WK.

Arie Ribbens gaat voor Amerikaans succes

Arie Ribbens gaat voor een doorbraak in de Verenigde Staten. De 76-jarige volkszanger lanceert zijn nieuwe album Een Nieuwe Weg dinsdag niet in Nederland, maar aan de andere kant van de oceaan. "Iedereen droomt ervan, maar ík doe het gewoon."

"Ik ben weer helemaal terug en ga voor het hoogst haalbare als artiest: een lancering in de Verenigde Staten", laat hij dinsdag weten in een persverklaring. "Pavarotti is het ook gelukt. Die zingt in het Italiaans en daar verstaan ze ook niks van. Muziek kent geen grenzen."

Ribbens scoorde hits als Brabantse Nachten zijn Lang en Polonaise Hollandaise. De zanger, die enkele jaren geleden succesvol werd behandeld wegens longkanker, is zaterdag aangekomen in Texas voor wat het slotstuk van zijn loopbaan moet worden. Dinsdag presenteert hij het album, waarna hij de plaat onder de aandacht gaat brengen bij onder meer expats. Hoe dat precies in zijn werk gaat kon een persvoorlichter dinsdag niet zeggen. Volgende maand volgt een promotietour door Nederland.

Leonardo DiCaprio te obsessief voor regie

Leonardo DiCaprio vreest dat hij geen geschikte regisseur is. "Ik zou in een neerwaartse spiraal van bezetenheid terechtkomen", vertelde de acteur volgens diverse Amerikaanse media tegen het Australische tijdschrift GQ. "Ik word heel obsessief als ik een film maak, dat omvat dan mijn leven."

DiCaprio, die momenteel te zien is in de boekverfilming The Great Gatsby, vreest dat hij het regisseurschap niet aan zou kunnen. "Je bent dan verantwoordelijk voor zo veel elementen in de film", aldus de acteur. "Ik weet niet hoe ik zou reageren als tweehonderd mensen me vragen stellen."

De 38-jarige acteur overweegt in de verre toekomst wel achter de camera te kruipen. "Voorlopig hou ik me bezig met het spelen van personages en verantwoordelijk zijn voor mezelf."


Leonardo DiCaprio te obsessief voor regie (Foto: Novum)

NFF brengt eerbetoon aan Paula van der Oest

Met een uitgebreid programma brengt het Nederlands Film Festival (NFF) dit jaar een eerbetoon aan Paula van der Oest. De regisseur is de zogeheten Gast van het Jaar tijdens de 33e editie van het evenement, dat van 25 september tot en met 4 oktober plaatsvindt in Utrecht.

"Paula levert werk van een constante hoge kwaliteit zonder ooit in herhaling te vallen", verklaart festivaldirecteur Willemien van Aalst de keuze. "Een regisseur die grote onderwerpen niet alleen aandurft, maar ook aankan."

Van der Oest (1965) schrijft ook scenario's. In 1996 maakte ze haar eerste lange speelfilm De nieuwe moeder. Ook schreef en/of regisseerde ze de films Zus & Zo, Tiramisu, Black Butterflies en The Domino Effect.

NFF brengt eerbetoon aan Paula van der Oest
NFF brengt eerbetoon aan Paula van der Oest (Foto: ANP)

Actrices azen op rol als Hillary Clinton

De hoofdrol in een film over de jonge jaren van Hillary Clinton is zeer gewild in Hollywood. Actrices Scarlett Johansson, Jessica Chastain, Reese Witherspoon en Amanda Seyfried hopen de rol te kunnen bemachtigen. Dat zegt regisseur James Ponsoldt tegen de Britse krant The Independent.

"Het zijn allemaal fantastische actrices", aldus de regisseur. "We hebben geluk dat zo veel grote acteurs interesse hebben in de rollen." De biografische film is geschreven door Young Il Kim en gaat over de tijd dat de nog ongehuwde Hillary Rodham als advocate werkte in Washington.

"Het gaat over de reis van een vrouw die wordt verscheurd door haar persoonlijke en professionele ambities," vertelt Kim over de relatie van Hillary met Bill. "Ze woonden ver uit elkaar want Bill wilde Arkansas niet verlaten en zij wilde niet weg uit Washington."

Het scenario stond lange tijd op de Black List, een lijst van hoog gewaardeerde scenario's die lastig te verfilmen lijken. Volgens geruchten staat het scenario vol pikante scènes. "Ik heb niet 50 Shades of Rodham geschreven, zoals sommige media suggereerden", vertelt Kim. "Ze was een aantrekkelijke vrouw van 26 jaar oud met een geweldige toekomst, dat is het thema."

Rodham moet in 2016 in de bioscopen draaien. In dat jaar worden in Amerika ook verkiezingen gehouden. Volgens geruchten zou Hillary Clinton plannen hebben zichzelf weer kandidaat te stellen voor de Democraten. Ze deed in 2008 al een gooi naar het presidentschap, maar werd minister van Buitenlandse Zaken onder haar eerdere democratische rivaal Barack Obama.


Hollywoodactrices azen op rol als Hillary Clinton (Foto: Novum)

Politie neemt rijgedrag Bieber weer onder de loep

De politie doet onderzoek naar het rijgedrag van Justin Bieber. Meerdere mensen deden afgelopen weekeinde hun beklag toen de 19-jarige zanger met zijn Ferrari door zijn woonwijk scheurde. Het is niet de eerste keer dat hij het gaspedaal te diep intrapt.

Het recentste incident vond zondagavond plaats, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De politie van Los Angeles ontving belletjes van twee buurtbewoners die lieten weten dat Bieber met 'ontstellend hoge snelheid' rondreed. Hij weigerde vervolgens te spreken met toegesnelde agenten.

Momenteel loopt ook al een onderzoek rond de zanger naar aanleiding van een ander incident. Hij zou enige tijd geleden onbesuisd door de wijk hebben gereden en vervolgens een buurman die hem daarop aansprak hebben bespuugd. Volgens de buur bedreigde Bieber hem ook met de dood.

Vijftien jaar cel voor steekpartij op basisschool

De man die in juni een vrouw doodstak en zijn ex verwondde op een Rotterdamse basisschool moet vijftien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had twintig jaar cel tegen de man geëist.

De man had voorafgaand aan de steekpartij op de West-Kruiskade ruzie gekregen met zijn ex. Ze vluchtte naar de Josephstraat en uiteindelijk naar de Augustinusschool aan die straat, waar ze hulp zocht bij een 30-jarige vriendin. De man stak beide vrouwen neer, waarna de 30-jarige vrouw overleed.

De rechtbank denkt niet dat de man van plan was om de vrouwen te doden en gaat daarom uit van doodslag en poging tot doodslag in plaats van moord. Volgens de rechtbank is het toeval dat de ex van de man niet dodelijk gewond is geraakt. De rechters vinden dat de man gebrek aan respect heeft voor het leven. Ook rekent de rechtbank het de man zwaar aan dat hij de vrouwen in een school, voor de ogen van ouders, leerlingen en leraren, neerstak.

De rechtbank ging er bij het bepalen van de straf van uit dat de man volledig toerekeningsvatbaar is. Hij wilde niet meewerken bij het Pieter Baan Centrum, waardoor de rechtbank geen inzicht heeft gekregen in zijn geestelijke gesteldheid.

ANWB waarschuwt voor Duitse vakantiegangers

De ochtendspits verloopt donderdag vermoedelijk een stuk drukker dan normaal. Daarvoor waarschuwt de ANWB dinsdag. Vanwege een Duitse feestdag trekken veel Duitsers eropuit voor een lang weekeinde in Nederland.

De grootste drukte wordt tegen 09.30 uur verwacht in het oosten van het land vlak als de dagelijkse files beginnen op te lossen. De meeste Duitsers verblijven in Friesland, op de Veluwe en aan de kust. Op de A1 van Hengelo naar Amsterdam, de A12 van Zevenaar richting Den Haag en A67 van Venlo naar Eindhoven wordt het meeste vakantieverkeer verwacht.

Ook in Duitsland, Oostenrijk en Italië wordt het woensdag en donderdag druk. Zondagmiddag is er opnieuw kans op files wanneer de Duitse vakantiegangers weer huiswaarts keren.

Dijsselbloem houdt rekening met extra bezuinigingen

Het kabinet lijkt zelf ook niet meer te geloven in een snel herstel van de Nederlandse economie, om extra bezuinigingen te voorkomen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) sluit niet uit dat er juist extra bezuinigingen nodig zijn, bovenop het vorige maand van tafel gehaalde bezuinigingspakket. "Als het meer wordt, dan zullen we daar een goede begroting bij maken", zei de minister dinsdag tegen RTLZ.

"Je hoeft geen whizzkid te zijn om te begrijpen dat met de verdere verslechtering van de economie, de problemen eerder groter zijn geworden dan kleiner", zei Dijsselbloem. Bij het sluiten van een sociaal akkoord in april stelde premier Mark Rutte (VVD) nog dat de economie een stimulans kon krijgen, omdat mensen door dat akkoord meer zekerheden krijgen.

Volgens Dijsselbloem is het pleidooi van de premier nog steeds relevant. "Er is ruimte voor herstel." De somberheid is in sommige sectoren te ver doorgeslagen, stelt de minister.

Het gehoopte herstel was voor het kabinet reden om bij het sluiten van het sociaal akkoord ook het bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro voorlopig in de ijskast te zetten. Dijsselbloem hintte erop dat het pakket, mogelijk aangevuld met extra bezuinigingen weer wordt afgestoft. "De werkloosheid is opgelopen en de groei is nog niet hervat. Dat vertaalt zich naar de begroting."

De minister benadrukte dat pas in augustus een definitief besluit wordt gemaakt over de begroting van volgend jaar. Voor de zomer stuurt Dijsselbloem echter al wel voorstellen die 'in potlood' zijn geschreven naar de Tweede Kamer. Over die voorstellen wordt dan met de oppositie gesproken, omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Volgens Dijsselbloem zijn de onderhandelingsmarges echter klein. "De mogelijkheden zijn beperkt, dus hopelijk zijn de wensen ook beperkt."

Man overlijdt na botsing met stadspoort Vianen

In Vianen is dinsdag een man om het leven gekomen toen hij met een vrachtwagen tegen de historische Hofpoort reed. Een deel van de poort belandde op de cabine van het voertuig. De bestuurder, wiens identiteit nog niet bekend is, overleed ter plaatse, laat een politiewoordvoerder weten.

Het lichaam van de man wordt pas uit het voertuig gehaald als de vrachtwagen is geborgen. Hoe het kon dat de man tegen de stadspoort reed is nog niet bekend.

'Jeugdwerkloosheid breekt vertrouwen jongeren'

Als de hoge jeugdwerkloosheid niet goed wordt aangepakt, gaan jongeren hun vertrouwen verliezen in de Europese Unie en de nationale regeringen. Die waarschuwing deden de regeringen van Italië, Duitsland en Frankrijk dinsdag. In de Europese Unie lag de werkloosheid onder jongeren in maart op gemiddeld 23,5 procent.

De ministers van sociale zaken en financiën van de drie landen waren dinsdag bijeen ter voorbereiding op een bijeenkomst van alle EU-lidstaten eind volgende maand. De ministers spraken over een 'new deal' voor Europa, om zo de economische groei aan te jagen. Tot nu toe zijn er echter weinig details naar buiten gekomen, en lijken er vooral oude maatregelen te worden herverpakt.

"We hebben momenteel de hoogst opgeleide generatie ooit op dit continent", zei de Italiaanse minister van sociale zaken Enrico Giovannini. "En we zetten die buiten spel." De EU heeft al fondsen opzijgezet ter hoogte van zes miljard euro om jongeren binnen vier maanden dat zij van school komen of werkloos raken aan een baan, stage of training te helpen. Nog eens zestien miljard euro is beschikbaar via de structurele EU-fondsen. Tot nu hebben echter maar weinig lidstaten hiervan gebruikgemaakt.

Een van maatregelen die dinsdag na afloop van de gezamenlijke bijeenkomst wel naar buiten kwam is om meer aandacht te besteden aan het midden- en kleinbedrijf. De jongeren die wel een baan hebben, werken vaak bij kleinere bedrijven. Mkb-bedrijven hebben momenteel echter slecht toegang tot de kapitaalmarkt. De drie landen willen daarom geld van de Europese Investeringsbank beschikbaar stellen voor mkb'ers.

Daarnaast werd ook nog gesproken over programma's gericht op trainingen en stages om jongeren makkelijker over de grens aan de slag te laten gaan. Ondanks dat er veel werkloosheid is, zijn er ook nog twee miljoen vacatures in Europa, vooral in Duitsland. Een van de voorstellen is om het Eramus-programma voor grensoverschrijdende studies ook beschikbaar te maken voor stages.

Politie vindt geen bewijs voor aanranding Bynes

Amanda Bynes is bij haar arrestatie donderdag niet aangerand door een agent. De ontspoorde actrice beschuldigde de politie van New York van aanranding, waarna een intern onderzoek werd ingesteld. Daaruit is niets gebleken, laat de New Yorkse politie weten aan verschillende Amerikaanse media. "Een geloofwaardige ooggetuige heeft verklaard dat mevrouw Bynes door niemand op verkeerde wijze is behandeld."

Bynes werd donderdag gearresteerd op verdenking van drugsbezit. Een van haar buren zou de politie hebben ingeseind nadat de 27-jarige actrice marihuana rookte in de lobby van haar appartementencomplex. Agenten brachten Bynes naar een ziekenhuis, waar ze psychisch werd onderzocht. Toen de actrice weer thuis was, ging ze via Twitter los over haar arrestatie.

"Je kunt niet illegaal mijn appartement binnenvallen en me dan zonder reden op een psychiatrische afdeling zetten", tierde Bynes, die beweert dat ze slim genoeg is om op de hoogte van haar rechten te zijn. Over de 'aanranding' twitterde Bynes dat een agent haar 'vagina had geslagen'.

Amanda Bynes brak als tiener door met tv-shows als Figure It Out en All That. Later speelde ze in films als Hairspray en Easy A. In 2010 kondigde Bynes haar pensioen aan, al een paar weken later kwam ze terug op dat besluit. Bynes komt geregeld in het nieuws vanwege aanvaringen met justitie en bizarre tweets.

PvdA pleit voor meer aandacht voor Friese taal

De PvdA wil dat er meer aandacht komt voor de Friese taal. Kamerlid Lutz Jacobi wil dat het rijk om de paar jaar met de provincie Friesland om de tafel gaat om afspraken te maken over hoe het Fries gewaarborgd kan worden in onderwijs, cultuur en media. De plicht om deze afspraken te maken moet worden vastgelegd in de Wet Friese Taal, die woensdag in de Tweede Kamer wordt besproken.

"We moeten altijd weer knokken voor onze taal, het Fries", zegt Jacobi. "Het Fries is erfgoed waar we zuinig op moeten zijn en dat we moeten doorgeven aan volgende generaties."

In de wet die woensdag in de Kamer wordt behandeld staat dat het Fries gebruikt kan worden bij onder meer vergunningsaanvragen, belastingzaken en in het rechtelijk verkeer.

Jacobi wil daarnaast dat in de Mediawet wordt vastgelegd dat Omroep Fryslan een speciale positie krijgt. De regionale omroep moet door middel schooltelevisie en documentaires de Friese taal levend houden, vindt Jacobi. "De media is de drager van je taal. Zij hebben een bijzondere taak bij het bevorderen van het gebruik van de Friese taal."

Jacobi laat zich graag voorstaan op haar Friese wortels. Bij het afleggen van de belofte aan koning Willem-Alexander op 30 april in de Nieuwe Kerk zei ze "dat ûnthjit ik" in plaats van "dat beloof ik".

Football Manager 2013 is de beste ooit

Football Manager 2013 is officieel het bestverkopende spel in de Football Manager-serie. Dat heeft Miles Jacobson, studio director bij gameontwikkelaar Sports Interactive, via zijn Twitter-account bekendgemaakt.

"Hmm. So that happened earlier than I expected", was zijn eerste tweet. "I am delighted to announce that #FM13 has just become the best-selling game in the Football Manager series. Thank you so much for all your support!"

Wargaming gaat naar consoles

Het gerucht hangt al een tijdje in de lucht, maar nu is de eerste bevestiging daar. Gamestudio Wargaming.net komt met een consolegame gemaakt door Wargaming West, het voormalige Day One Studios. De onthulling van de titel vindt plaats tijdens de komende E3-beurs in Los Angeles.

Naast de bekendmaking van de consolegame zal Wargaming ook op de beurs aanwezig zijn met World of Tanks, World of Warplanes en voor het eerst met haar derde free-to-playtitel World of Warships.

Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op

Voormalig PvdA-minister Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Dat bevestigt een woordvoerder van het partijbestuur dinsdag. Pronk laat op zijn website weten dat hij afscheid neemt omdat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd.

"Wie bijna een halve eeuw lid is van de Partij van de Arbeid neemt niet luchthartig afscheid", stelt hij. "Ik heb er geruime tijd over gedacht en lang geaarzeld, maar ik heb besloten mijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Ik ben en blijf sociaaldemocraat. Juist daarom voel ik mij niet langer thuis in de PvdA."

Pronk liet in april al doorschemeren dat hij zijn partij wilde verlaten. Hij was toen verbolgen over de samenwerking tussen de PvdA en de VVD en hekelde met name de strafbaarstelling van illegalen. In zijn weblog laat Pronk zich dinsdag opnieuw negatief uit over de samenwerking met de VVD. Volgens hem is het huidige regeerakkoord niet tot stand gekomen via gedegen onderhandelingen, maar 'via een uitruil van onderwerpen, voor 'elck wat wils', schrijft hij.

Pronk noemt de onderhandelaars van het regeringsakkoord 'overmoedig en kortzichtig'. "De uitvoering van dat akkoord ademt een geest van zelfgenoegzaamheid en hoogmoed", vindt hij. Die kritiek is volgens Pronk niet direct reden om de partij te verlaten. "Fouten kunnen hersteld worden. Maar het gaat niet alleen om fouten. De basiswaarden van de sociaaldemocratie zijn in het geding. De kern daarvan wordt gevormd door het beginsel van solidariteit. Dat beginsel is terzijde geschoven."

De 73-jarige Pronk heeft zich wel vaker kritisch uitgelaten over zijn eigen partij. Vooral op het gebied van ontwikkelingssamenwerking geldt hij als het 'linkse geweten' binnen de PvdA. Pronk was ruim dertig jaar politiek actief voor de PvdA en was drie keer minister voor Ontwikkelingssamenwerking en van VROM.

Afhaalchinees garantie voor neuken

Het zal wel snel drukker worden bij 'De Lange Muur', 'Lotus', 'Peking' of andere toko's met weinig originele namen. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die geregeld hun eten afhalen bij de Chinees, kebabtent of andere vreetschuur veel meer seks hebben.

Een Britse afhaalvoerboer heeft zijn klanten gevraagd naar hun kijk op eten en seks. Van de tweeduizend ondervraagden gaf maar liefst 60 procent aan dat ze op dezelfde avond dat ze op de bank van een afhaalmaal genoten, nog seks hadden. En meer dan een derde heeft aangegeven dat een avondje zelf koken de kans op een avondje rampetampen naar de kloten helpt.

Sommige afhalers wachten niet tot ze het eten in huis hebben. Zij hebben seks op de stoep voor de afhaalchinees terwijl ze op hun maaltijd wachten.

Een eigenaar van een Indiase toko in Wimbledon kan zich wel vinden in de uitslag van het onderzoek. "We maken het onze klanten gemakkelijk", aldus Shamim Miah. "Daarnaast bevatten veel gekruide gerechten ingrediënten waar je geil van wordt."

Holleeder donderdag voorgeleid

Donderdag zal Willem Holleeder zich vermoedelijk moeten melden bij de onderzoeksrechter. Dan bepaalt men of hij langer vast blijft zitten.

Wie van de andere negen maandag opgepakte mensen ook voor moeten komen is niet bekend, meldt De Telegraaf. Dat zei een woordvoerder van het landelijk parket vandaag. Holleeder is verdacht van afpersing. Verdere verdenkingen in de 'Hollandse netwerken' zijn witwassen, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in harddrugs. Wie waar precies van verdacht is, is nog niet bekend.

Nibali richt pijlen op Vuelta en WK

Vincenzo Nibali heeft kort na het behalen van de eindzege in de Giro d'Italia alweer zijn volgende doelen gesteld. De Italiaan slaat de Tour de France definitief over, maar gaat wel een gooi doen naar zijn tweede eindzege in de Ronde van Spanje eind augustus. Ook het wereldkampioenschap in Florence staat hoog op zijn verlanglijstje.

De 28-jarige Nibali schreef vorige week met overmacht de Ronde van Italië op zijn naam. Het was zijn tweede eindzege in een grote ronde, nadat hij drie jaar geleden al eens de beste was in de Vuelta. De kopman van Astana neemt waarschijnlijk tot eind juli gas terug. Daarna begint zijn voorbereiding op het tweede deel van het seizoen.

Volgend jaar wil Nibali wel een poging wagen de gele trui naar Parijs te rijden. "Het is een race die mij veel bekendheid heeft gegeven. Het is dan ook een belangrijke wedstrijd voor mij. In 2009, toen ik als zevende eindigde, realiseerde ik mij dat ik de renner kon worden die ik nu ben", zei hij tegen Gazzetta dello Sport.

FBK-games in Hengelo in gevaar

De organisatie van de Fanny Blankers-Koen Games moet mogelijk op zoek naar een nieuwe locatie. De gemeente Hengelo overweegt het stadion waar de internationale atletiekwedstrijd jaarlijks wordt gehouden te verkopen aan FC Twente. "Wij zijn boos en teleurgesteld", laat de organisatie weten in een verklaring.

Als het onderkomen aan de voetbalclub uit Enschede wordt verkocht, is er geen plaats meer voor atletiek. Twente wil in het stadion de beloften en vrouwen huisvesten. De gemeente Hengelo moet bezuinigen en kan de inkomsten goed gebruiken.

"Wij zijn boos omdat het gemeentebestuur zo gemakkelijk een van haar kroonjuwelen te koop zet. Teleurgesteld omdat FC Twente wel erg makkelijk haar kernwaarde 'solidariteit' verloochent", aldus de organisatie van de FBK-games. Er is inmiddels een petitie gestart die al door meer dan 2400 mensen is getekend.

De FBK-games worden dit jaar op zaterdag 8 juni gehouden.

Crash Massa door voorwielophanging

Afgelopen zondag schoot Felipe Massa er hard af in Monaco. Ferrari heeft zijn wagen en de losse onderdelen onderzocht en kwam tot de conclusie dat het een kapot element in de voorwielophanging was dat de crash veroorzaakte.

Zaterdag crashte de Braziliaan ook al maar toen was het zijn eigen fout gaf de Italiaanse renstal aan. Stefano Domenicali sprak kort met de media: "Gelukkig is Felipe in orde. Hij heeft in twee dagen tijd twee zware crashes gehad, maar het enige wat hij daaraan heeft overgehouden, is een beetje nekpijn. Gelukkig zijn er geen andere blessures."

Barry Atsma naast grote namen gecast

Barry Atsma is in Zuid-Afrika voor de opnamen van de film Hector and the Search for Happiness van Peter Chelsom. De Nederlandse acteur maakt zijn Engelstalige speelfilmdebuut in de zwarte komedie van de regisseur die bekend is van films als Serendipity en Shall We Dance.

"Nogal robuuste collega's in dit project", twitterde Barry Atsma vanaf de set van zijn nieuwe film met een foto van een olifant. "En heel nieuwsgierige collega's", schreef hij bij een foto van een giraf.

In Hector and the Search for Happiness speelt de Britse acteur Simon Pegg een excentrieke psychiater die op zoek gaat naar het geheim van geluk. Atsma is in de film verder te zien naast grote namen als Toni Collette, Jean Reno, Christopher Plummer en Rosamund Pike. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

Atsma werkte eerder dit jaar aan het historische drama Kenau met Monic Hendrickx. Na de opnamen van Hector and the Search for Happiness gaat de acteur verder met de verfilming van het leven van de verpleegster Lucia de Berk die ten onrechte werd veroordeeld voor moord. Dit jaar komt ook nog de komedie Mannenharten en het drama In Jouw Naam met Atsma uit.


Barry Atsma in film Shall We Dance-regisseur (Foto: Novum)

Falcao vertrekt naar AS Monaco

AS Monaco heeft 60 miljoen euro overgemaakt aan Atlético Madrid voor Radamel Falcao. Dit is de gelimiteerde afkoopsom die in het contract van de Colombiaan staat.

Vandaag doorstond hij de medische keuring. Het contract bevat zo'n tien miljoen euro salaris per jaar en loopt de komende vijf jaar. Komende week zal Falcao zijn handtekening zetten is de verwachting. In Spanje scoorde Falcao zeventig goals in negentig officiële duels.

Miguel Ángel Gil Marín, voorzitter van Atlético, had een belofte gedaan aan Falcao: "We beloofden hem dat we zouden helpen als hij zijn vorm zou vasthouden en ons naar de Champions League zou loodsen, wat gelukt is. Welke beslissing hij ook neemt, wij staan achter hem." 

James Rodríguez en João Moutinho tekende eerder al beide voor vijf seizoenen. In totaal hebben de Monegasken honderddertig miljoen neergeteld voor de drie aankopen.

Eigenaar Dmitri Rybolovlev wil voor Monaco ook Fabio Coentrão kopen. De Portugees wil weg bij Real Madrid. Het lijstje van de promovendus bevat meerdere topnamen, welke dit, naast Coentrão, zijn is niet bekend.

Frankrijk meldt eerste dode door nieuw virus

In Frankrijk is de eerste dode gevallen ten gevolge van het nieuwe virus dat problemen aan de luchtwegen veroorzaakt. Het slachtoffer, dat overleed in Lille (Rijsel), is een van twee personen in Frankrijk bij wie de ziekte is geconstateerd. Dit heeft de Franse dienst voor de volksgezondheid dinsdag bekendgemaakt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde vorige week 44 ziektegevallen door het nieuwe virus in de hele wereld, waarvan zeker 22 met dodelijke afloop. Het virus wordt vergeleken met SARS, een luchtweginfectie die eind 2002 in China de kop opstak.

Besluit overlevering kopschopper Brent L. later

Pas over twee weken wordt duidelijk of de Belg Brent L., verdachte in de mishandelingszaak in Eindhoven, aan Nederland mag worden overgeleverd. Het Hof van Cassatie in Brussel besloot de uitspraak dinsdag uit te stellen. Dat meldt een woordvoerder van het hof. "Het hof heeft meer tijd nodig om tot een oordeel te komen vanwege de complexiteit", verklaart de zegsman.

Het gerechtshof in Antwerpen bepaalde eind april dat de inmiddels 18-jarige Brent L. overgeleverd mocht worden aan Nederland. Daarop ging zijn advocaat in cassatie.

De andere hoofdverdachte, de 19-jarige Brett S., kreeg op 14 mei te horen dat hij definitief mocht worden overgeleverd. Hij meldde zich een week later bij de politie, waarna hij direct werd aangehouden. De Belg werd diezelfde dag overgebracht naar Nederland. Woensdag besloot de rechter-commissaris in Den Bosch dat S. zeker twee weken in de cel moet blijven.

De door camera's vastgelegde mishandeling veroorzaakte in januari een golf van verontwaardiging. Op een door de politie vrijgegeven video was te zien hoe een man door een groep jongeren werd belaagd. Toen het slachtoffer eenmaal op de grond lag gingen de jongens door met schoppen.

In totaal worden vier van de oorspronkelijke acht verdachten vervolgd. Naast de twee hoofdverdachten gaat het om twee andere verdachten van 15 en 17 jaar oud. Zij meldden zich in januari al bij de politie. De vier die niet worden vervolgd liepen alleen bij de groep die de man toetakelde. Dat zij niet ingrepen noemde een woordvoerder van justitie eerder 'laakbaar, maar niet strafbaar'.

Momenteel zit alleen de 19-jarige Brett L. verdachte vast.

Klanten voedselbank gratis naar Rijksmuseum

De musea aan het Amsterdamse Museumplein gaan maandelijks toegangskaarten uitdelen bij voedselbanken in de stad. Het Van Gogh Museum, Stedelijk Museum en Rijksmuseum willen de toegankelijkheid van musea vergroten voor klanten van de voedselbank, hebben zij dinsdag laten weten.

De zogenoemde Voedselbank Cultuur is een initiatief van toneelgroep Orkater en is gestoeld op het idee dat een groeiend aantal mensen dat aanklopt bij de voedselbank geen middelen heeft om in contact te komen met kunst en cultuur.

Een reeks theaters begon eind vorig jaar met het aanbieden van onverkochte plaatsen aan bezoekers van de voedselbank. Inmiddels hebben zich ruim zestig instellingen aangesloten bij het project, waaronder filmmuseum Eye, Holland Festival en het Delamar Theater.

"Het is belangrijk kunst en cultuur toegankelijk te maken voor mensen die daar wel interesse in hebben maar niet de mogelijkheden hebben dit tot zich te nemen", laat Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum in een verklaring weten. "We hopen dat we met onze steun aan dit initiatief de drempel voor een bezoek kunnen verlagen."

Zwaar parcours WK wielrennen

Het komende wereldkampioenschap wielrennen in Florence zal niet weggelegd zijn voor de renners die weinig op hebben met klimmen. In de wedstrijd voor de heren elite zullen van de 272,5 kilometer er maar liefst 58,6 kilometer bergop gaan. De vrouwen zullen 130 kilometer afleggen.

Koersdirecteur Angelo Zomegnan vertelt over het te rijden rondje. "Het circuit in Florence staat garant voor spektakel, dit is een van de zwaarste parcoursen van de laatste jaren." Langs het parcours ligt onder meer de beroemde kathedraal Florence Duomo, alsmede het graf van oud-wielrenner Franco Ballerini die in 2011 bij een rally-ongeval om het leven kwam.

Het evenement zal tussen 22 en 29 september gehouden worden. Bij de vrouwen verdedigt Marianne Vos haar wereldtitel, terwijl bij de mannen Philippe Gilbert hetzelfde zal proberen.

'Sony verandert PS4-policy tweedehands games'

Alle kritiek die Microsoft ontvangt op het bericht dat tweedehandsgames niet zomaar te spelen zijn op Xbox One is ook Sony niet ontgaan. Om die reden zijn de Japanners nog eens hard gaan nadenken of een stap in dezelfde richting wel zo verstandig is.

Er waren tijdens de aankondiging van PlayStation 4 al meerdere geruchten die duidden op een soortgelijke blokkade of betalingssysteem voor tweedehandsgames als op Xbox One. Echter, door al het negatieve commentaar dat concurrent Microsoft momenteel ontvangt blijkt er toch een verschuiving plaats te vinden binnen Sony. De plannen schijnen zelfs helemaal geannuleerd te zijn, volgens Gematsu.

"Momenteel luistert Sony heel goed naar alle terugkoppeling die Microsoft krijgt en zal dit zeker meenemen in de besluiten. Ik neem aan dat Microsoft dit ook doet, maar dat weet ik niet zeker. Het enige wat duidelijk is is dat de afgelopen dagen echt een PR-nachtmerrie zijn voor Microsoft, maar dat wil nog niet zeggen dat ze van Sony verloren hebben. Ze zijn namelijk al vier maanden bezig met een 'oplossing' voor het tweedehandsprobleem. Wellicht zijn ze door de afgelopen dagen toch gedwongen om te zeggen: Ja, laten we het toch maar niet doen." aldus FamousMortimer die inmiddels bekend staat om zijn betrouwbare informatie. Eerder wist hij al precies te zeggen wat er ging gebeuren op de PlayStation Meeting in februari, waar PlayStation 4 werd aangekondigd.

Sony toch maar geen DRM

Drugscentrum EU waarschuwt voor werkloosheid

De hoge werkloosheid onder jongeren in sommige lidstaten van de Europese Unie en de bezuinigingen op de gezondheidszorg kunnen averechts uitpakken in de strijd tegen drugsgebruik. Dat staat in het jaarrapport van het Europees drugscentrum EMCDDA.

In 2012 waren er diverse positieve ontwikkelingen, zoals een toename van het aantal behandelingen, een daling van het gebruik van een nieuw soort heroïne en een afname van cocaïnegebruik, aldus het rapport.

Desondanks waarschuwt het EMCDDA dat werkloze jongeren eerder naar drugs grijpen, terwijl bezuinigingen door regeringen voortgang op sommige gebieden van drugsbestrijding kunnen aantasten. Andere redenen tot zorg zijn de opkomst van nieuwe soorten synthetische drugs en de toename van de verkoop van drugs via internet, zegt het centrum.

Leegloop in Enschede verwacht

Komend seizoen zal er vermoedelijk een heel ander elftal voor FC Twente op het veld staan. Er willen diverse spelers weg en ook zijn er een aantal andere gewild bij andere clubs.

Zo zal Edson Braafheid terugkeren naar Hoffenheim omdat zijn huurperiode afloopt. Miskopen Dmitry Bulykin en Luc Castaignos mogen weg bij een goed bod. Nicolai Michailov wil zelf weg en de club heeft beloofd hem niets in de weg te leggen.

Verder willen ook Wout Brama, Rasmus Bengtsson en Roberto Rosales weg. Met Leroy Fer lijkt de club in de maag te zitten dus ook hij lijkt te vertrekken. Over Daniel Fernandes,Jerson Cabral en Edwin Gyasi zijn ze niet tevreden in Enschede. En dan is er nog Douglas die transfervrij de deur van De Grolsch Veste uitloopt deze zomer.

De enige waar FC Twente echt geld aan kan verdienen is Nacer Chadli. Voor de Belg hebben zich inmiddels Juventus, Ajax, Dortmund en Shakthar Donetsk gemeld.

Onderzoek naar MI5 om brute moord Londen

De Britse parlementscommissie voor inlichtingenzaken onderzoekt of de inlichtingendiensten tekort zijn geschoten in de aanloop naar de brute moord op een Britse militair vorige week. De twee verdachten van de moord, die uit extremistisch-islamitische motieven handelden, waren bekend bij de autoriteiten, waardoor de vraag opkwam of niet eerder tegen hen had kunnen worden opgetreden.

De binnenlandse inlichtingendienst MI5 heeft alle medewerking beloofd, zei commissievoorzitter Malcolm Rifkind tegen de BBC.

Premier David Cameron en het parlement kunnen een rapport tegemoet zien zodra de commissie klaar is met haar beraadslagingen. Sommige paragrafen kunnen, als het landsbelang in het geding is, worden gewijzigd, aldus Rifkind.

In verband met de moord op Lee Rigby zijn inmiddels tien arrestaties verricht.

Russen leveren Assad rakettenschild tegen invasie

Rusland levert het Syrische regime een rakettenschild om een buitenlandse interventie in het land tegen te gaan. Dat heeft de Russische onderminister van buitenlandse zaken Sergej Ryabkov dinsdag bevestigd.

Het gaat om luchtafweersystemen met S-300 raketten voor de lange afstand. Of Rusland al van deze raketten heeft afgeleverd, wilde Ryabkov niet zeggen. Wel zei hij dat Moskou niet van plan is de deal met de regering van president Bashar Assad af te blazen, ondanks de krachtige kritiek van Israël en het Westen.

Volgens Ryabkov zal het rakettenschild 'de heethoofden' die een militaire interventie in Syrië overwegen hiervan afhouden. Eerder dinsdag hekelde Ryabkov de beslissing van de Europese Unie om het wapenembargo tegen Syrië niet te verlengen. Deze beslissing ondermijnt de inspanningen die Rusland en de Verenigde Staten zich getroosten om vredesbesprekingen in gang te zetten en te bemiddelen tussen beide partijen in het Syrische conflict, zei hij.

Ryabkov reageerde op het nieuws uit Brussel, waar de ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten maandagavond laat overeenkwamen om het wapenembargo tegen Syrië, dat zaterdag 1 juni afloopt, niet te verlengen. Deze beslissing maakt het de EU-landen mogelijk om de oppositie in Syrië van wapens te voorzien. De EU houdt er dubbele standaards op na en deze beslissing is daar een duidelijke proeve van, zo fulmineerde de onderminister.

Ouders laten kinderen meer zelf betalen

Minder dan de helft van de ouders betaalt alle kleding en schoenen van hun kinderen tot 18 jaar. Twee jaar geleden was dit nog 61 procent. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze zelf betalen. Vooral snoep, snacks en de kosten van uitgaan worden door veel kinderen zelf betaald. Dat blijkt dinsdag uit het Nibud Scholierenonderzoek 2012-2013.

Scholieren tussen de 12 en 18 jaar hebben gemiddeld 118 euro per maand te besteden. Dat is meer dan twee jaar geleden, toen ze maandelijks zo'n 103 euro konden uitgeven. De inkomsten komen voor een groter gedeelte uit werk en scholieren verdienen ook meer dan in 2010-2011. Ruim een op de vier scholieren heeft een bijbaantje tijdens school.

De uitgaven van scholieren komen uit op 92 euro per maand. Dat is 21 euro minder dan twee jaar geleden. Meer dan de helft van de scholieren spaart een vast bedrag per maand. Scholieren geven hun geld voornamelijk uit aan snoep, cadeaus, kleding en de mobiele telefoon. Pas rond 18-jarige leeftijd geven meer scholieren geld uit aan uitgaan dan aan snoep.

Zo'n tachtig procent van de scholieren heeft een smartphone. Onder 12-jarigen is dit zeventig procent. De helft van de ouders betaalt alle telefoonkosten van hun kinderen. Ruim een kwart van de scholieren betaalt deze kosten zelf. Bijna de helft van de 17- en 18-jarigen betaalt zelf de telefoonkosten, tegenover twintig procent van de 12-jarigen.

Egypte gaat gebukt onder stroomuitval

Miljoenen Egyptenaren worden de laatste tijd getroffen door grote stroomuitvallen. Die worden veroorzaakt door de snel slinkende hoeveelheid buitenlandse reserves van de regering, zeggen velen.

Diverse malen is inmiddels geprotesteerd tegen de stroomuitvallen. Op sociale netwerksites wordt Egyptenaren opgeroepen hun elektriciteitsrekeningen niet langer te betalen.

President Mohammed Morsi erkent de problemen en zegt dat het land maar in tachtig procent van de landelijke elektriciteitsbehoefte kan voorzien.

Toeristen en investeerders blijven weg door de toenemende misdaad, het aanhoudende straatgeweld en de politieke instabiliteit in het land. Hierdoor blijft Egypte verstoken van de broodnodige financiële middelen om de energiecentrales aan de praat te houden.

In de zuidelijke stad Luxor viel onlangs het licht uit op de internationale luchthaven en werden enkele eeuwenoude tempels niet langer belicht.

Miljoenen worden door de stroomuitval getroffen. Voor velen is urenlang wachten bij benzinestations al dagelijks gebruik geworden.

De regering hamert ondertussen op spaarzaam gebruik van elektriciteit en wil de stroomtoevoer dagelijks twee uur uitzetten om elektriciteit te besparen.

Stamkroeg Satudarah naar rechter om sluiting

De uitbater van partycentrum Oase in Tilburg, dat bekendstaat als stamkroeg van motorclub Satudarah, spant een kort geding aan vanwege de sluiting van zijn zaak door de gemeente. De gemeente sloot de kroeg vorige week voor drie maanden na een drugsvondst.

In partycentrum Oase trof de politie medio maart methamfetamine en hasj aan. In een brief aan de omwonenden schrijft de gemeente te hopen dat met de tijdelijke sluiting een eind komt aan de bekendheid van Oase als drugspand.

De zaak dient donderdagmiddag bij de rechtbank in Breda, laat een woordvoerder van de rechtbank dinsdag weten.

Cambuur wil Vitessenaar en Feyenoorder

Cambuur Leeuwarden mag volgend seizoen weer op het hoogste Nederlandse niveau uitkomen. De Friezen zijn op zoek naar Eredivisie-waardige versterkingen.

Daarbij heeft de club haar oog laten vallen op twee spelers die al de nodige Eredivisie-ervaring op hun naam hebben. Het gaat om Guyon Fernandez (Feyenoord) en Eloy Room (Vitesse). Beide spelers hebben bij hun huidige werkgever weinig uitzicht op speeltijd.

Cambuur-trainer Dwight Lodeweges bevestigt de interesse in gesprek met Omrop Fryslan. "Ze staan op ons lijstje, maar we hebben nog niet met ze gesproken", stelt de ervaren oefenmeester ten overstaan van het lokale medium.

Aanvaller Fernandez en doelman Room zijn niet de enige spelers die de Friese gelederen moeten komen versterken. Lodeweges verwacht nog enige mutaties in zijn selectie. "Vanaf volgende week moet de bal echt gaan rollen wat betreft de nieuwe spelers", besluit hij.

'PI-Air' terug bij Feyenoord

Pierre van Hooijdonk wordt samen met Patrick Lodewijks verantwoordelijk voor de beloften van Feyenoord/SBV Excelsior. Club en trainers kijken uit naar komend seizoen.

De Rotterdamse club maakt op de officiële website het nieuws bekend. Van Hooijdonk en Lodewijks nemen het takenpakket over van Giovanni van Bronckhorst, die zich gaat toeleggen op zijn rol bij het eerste elftal.

"Het is voor Feyenoord een goede zaak dat iemand als Van Hooijdonk, die grote verdiensten heeft gehad bij de club, weer hier aan de slag gaat", zegt technisch directeur Martin van Geel. "Wij zijn er blij mee dat we iemand van zijn statuur kunnen toevoegen aan de staf van Jong Feyenoord/Excelsior."

Ook Van Hooijdonk zelf reageert verheugd. "Natuurlijk is het voor mij bijzonder om in een nieuwe rol terug te keren bij Feyenoord. Ik kijk er naar uit om bij de beloften aan de slag te gaan, omdat het voor mij een mooie gelegenheid is om te kijken of ik echt het coachvak in wil."

"Daarnaast vind ik het erg leuk dat ik dit met Patrick Lodewijks ga doen, die ik al erg lang ken en met wie ik heel goed kan opschieten", besluit Van Hooijdonk, die met Lodewijks enkele jaren in de A-selectie van Feyenoord zat.

Zidane krijgt belangrijke rol bij Real

Zinedine Zidane moet een belangrijk deel van het beleid gaan uitstippelen bij Real Madrid. De Franse oud-voetballer krijgt als het aan voorzitter Florentino Perez ligt samen met de nieuwe trainer onder meer het transferbeleid onder zijn hoede. Dat zei Perez dinsdag in gesprek met radiostation Cadena Ser.

Real Madrid verwacht komende zomer een aantal spelers te slijten, onder wie Fábio Coentrão en Kaká. Hun plekken moeten mogelijk worden ingenomen door jeugdspelers. "Zidane moet dat project gaan begeleiden", liet Perez weten. De Spaanse club zou daarnaast interesse hebben in Gareth Bale, Robert Lewandowski en Isco.

De 40-jarige Zidane, die na het WK van 2006 een punt zette achter zijn loopbaan, krijgt eenzelfde functie als Jorge Valdano had in Santiago Bernabeu. Die moest na de komst van José Mourinho echter opstappen.

Kanaan onder de indruk van Munoz

Carlos Munoz heeft indruk gemaakt op Indy 500-winnaar Tony Kanaan. De Colombiaan lag tweede toen de race drie ronden voor het einde geneutraliseerd werd.

"Hij stond op het punt om flink wat te gaan leren, laat dat duidelijk zijn. Hij zou het naar zijn zin gehad hebben, maar om hier te winnen moest hij volgend jaar terugkomen. Op Carb Day passeerde hij me al eens op het korte stukje. Dat doen we eigenlijk nooit. Ik sprak niet met hem, maar wist wel dat hij goed was. Ik dacht dat als hij zou finishen, dat op een goede positie zou zijn," aldus de Braziliaan.

"Het was wel grappig, want in de race had hij een momentje in Turn 1, waarna ik hem daar op dezelfde manier passeerde. Ik dacht 'daar ga je, jochie'. Met nog drie ronden te gaan zag ik hem achter me rijden en gingen de lessen wat mij betreft beginnen. Maar toen kwam de gele vlag," besloot Kanaan, geboren als Antoine Rizkallah Kanaan Filho.

Wat is jouw geheim?

“Wat is je geheim?” Je kunt je haast geen grotere dooddoener bedenken als het gaat om de vreselijkste vragen die je op een feestje kan stellen. Of het nu gaat om een mooi uiterlijk of een bepaalde mate van zakelijk succes, je kunt meestal helemaal niets met deze ingedekte jaloezievraag. Ieder artikel over een belegen huwelijk in het lokale sufferdje vraagt dan ook de clichévraag hoe ze zo lang samen konden zijn. Oude mensjes proberen dan nog braaf iets te antwoorden, als in: “We zijn nog steeds verliefd”, maar dat gelooft toch bijna niemand. Niemand wil eigenlijk echt het antwoord weten op de vraag: “Wat is je geheim?” Van gelukkige mensen leer je niets.

Hesjedal gaat vol voor de Tour

De Giro d'Italia was voor Ryder Hesjedal er één om snel te vergeten. Vorig jaar won hij de ronde maar nu moest hij opgeven.

Tegen Cyclingnews sprak de Canadees over zijn teleurstelling: "Ik train alweer en voel me eigenlijk wel goed. Ik had een virus dat omsloeg in een infectie aan de luchtwegen. Op een gegeven moment kon ik gewoon echt niet verder. De Tour is nu het doel. Ik wil voor de beste posities strijden en als ik kijk naar de deelnemers, zou een podium een waanzinnig resultaat zijn."

Hesjedal gaat nu vol voor een goede prestatie in Frankrijk: "Na winst in de Giro, weet ik nu dat een goed resultaat in de Tour mogelijk moet zijn. Het zou heel bijzonder zijn om op het podium in Parijs te staan. Ik heb me nog nooit op dat soort doelen gericht, maar ik probeer nu in de best mogelijke vorm te raken."

'Hackers China kraken geheime wapenontwerpen VS'

Chinese hackers hebben zich toegang weten te verschaffen tot tientallen ontwerpen van geavanceerde Amerikaanse wapensystemen. Sommige van deze systemen zijn van vitaal belang voor Amerikaanse raketafweersystemen, gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems. Dat meldt The Washington Post op basis van een rapport aan het Pentagon van de wetenschappelijke adviesraad van het ministerie van defensie.

Met de informatie kan China zich tientallen jaren van onderzoek en ontwikkeling en miljarden euro's besparen. De ontwikkeling van Chinese wapensystemen kan in een stroomversnelling raken, waardoor de achterstand op het Amerikaanse leger kan worden ingehaald, zeggen deskundigen.

Onder de blauwdrukken bevinden zich ontwerpen voor het Patriot-raketsysteem, de Black Hawk-helikopter en het F-35 gevechtsvliegtuig, de Joint Strike Fighter (JSF). Dat Chinese cyberspionnen de hand hadden weten te leggen op JSF-ontwerpen is al enkele jaren bekend.

In januari waarschuwde de raad al dat het Pentagon onvoldoende is voorbereid op een grootschalige cyberoorlog. Wat betreft conventionele wapens legt de Volksrepubliek het nog altijd af tegen de Verenigde Staten, maar Chinese hackers lijken steeds beter in staat digitale beveiligingssystemen te kraken en de hand te leggen op gevoelige informatie.

Tekort aan vrachtwagenchauffeurs dreigt

De Nederlandse transportsector kampt vanaf 2015 waarschijnlijk met een tekort aan vrachtwagenchauffeurs, omdat een groot aantal chauffeurs met pensioen gaat. De komende jaren zijn vijftigduizend nieuwe chauffeurs nodig om dit tekort op te vullen. In de hele logistieke sector gaat het waarschijnlijk om nog meer banen, meldt ondernemersorganisatie TLN dinsdag.

Het gaat om banen in het binnenlandse transport. Een woordvoerder van TLN geeft aan dat hij het tekort eerder had verwacht. "Door de crisis zie je echter dat mensen langer doorwerken en later uitstromen." Hij benadrukt dat de tienduizenden chauffeurs puur nodig zijn om de uitstroom door pensioen op te vangen. "De vacatures zijn nu beperkt, dat is waar. Maar linksom of rechtsom, chauffeurs gaan toch met pensioen."

Het inzetten van bijvoorbeeld Poolse chauffeurs heeft volgens de ondernemersorganisatie geen zin. "Zij moeten op binnenlandse ritten hetzelfde loon krijgen als de Nederlandse chauffeur. Daar is dus geen voordeel te behalen. Bovendien willen we graag de kwalitatief goed opgeleide Nederlandse student behouden voor de sector", aldus de woordvoerder.

Vanwege het dreigende tekort wil TLN samen met vakbonden en opleidingsorganisaties meer jongeren aan een logistieke opleiding krijgen. Ook moet de doorstroom van deze opleidingen naar de arbeidsmarkt beter worden geregeld. Nu gaan nog maar vierduizend van de tienduizend in logistiek afgestudeerde mbo'ers daadwerkelijk in die branche aan de slag. In totaal biedt de logistieke sector werk aan zevenhonderdduizend mensen.

Barbie en Michael vormen hecht front

De relatie van Barbie en haar man Michael lijdt niet onder de problemen met justitie. Michael van der Plas werd anderhalve week geleden opgepakt op verdenking van het aanschaffen van een automatisch vuurwapen en handel in verdovende middelen.

"Barbie en ik vormen een hecht front", vertelt Michael aan De Telegraaf. "Op de buis zie je ons vaak ruziemaken, maar we houden heel veel van elkaar."

Michael is bang dat hun samenwerking met RTL, de zender die realityshows rond de twee uitzendt, beïnvloed wordt door zijn problemen met justitie. "Ik weet dat ik onschuldig ben. Maar het spookt ook door mijn hoofd dat het in één klap over en sluiten is, als ik tóch door de rechter word veroordeeld." RTL laat aan de krant weten het justitiële onderzoek af te wachten.

Het stel is van plan om binnenkort weer te gaan verhuizen. "Ons nieuwe huis is fijn, maar de nieuwe buurt is lastig. Mensen bellen hier al de politie als je de vuilnisbak een keer per ongeluk te vroeg buiten zet", aldus de realityster. "Ze zeiden op het politiebureau dat er talloze zogenaamde M-meldingen voor burenoverlast over ons waren binnengekomen."

Volgens Michael zijn anderen jaloers op hun succes. "Nou, ik heb slecht nieuws voor iedereen die loopt te gniffelen over onze problemen en zegt dat Barbies carrière voorbij is omdat twee adverteerders hebben afgehaakt: van ons is Nederland nog lang niet af! Want er zijn genoeg mensen die wel leuk vinden wat wij allemaal doen. Maar wij gaan nu eerst op vakantie en blijven een tijdje uit de publiciteit."

Nederland in top acht 'gelukkigste landen'

Nederland staat op de achtste plaats in de ranglijst van meest gelukkige ontwikkelde landen. De Australiërs zijn volgens de jaarlijkse index van de Organisatie van Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO) het gelukkigst.

De index wordt samengesteld op basis van factoren als huisvesting, inkomen, veiligheid en balans tussen werk en het privéleven. Nederland scoort de hoogste plaats wat betreft dat laatste: een tweede plek. Verder staat Nederland hoog wat betreft werk, door de relatief lage werkloosheid en korte werkweken.

Nederland scoort slechter dan de achtste plaats wat betreft milieu, vanwege de hoge uitstoot van fijnstof. Daarnaast wordt relatief laag gescoord op het gebied van veiligheid. Nederlanders voelen zich vaker onveilig dan het OESO-gemiddelde en iets meer mensen zijn slachtoffer geweest van een aanval. Wel ligt het aantal moorden in Nederland lager.

In het algemeen geeft 86 procent van de Nederlanders aan gedurende een dag meer positieve ervaringen te hebben, zoals zich uitgerust of trots voelen, dan negatieve, zoals pijn, zorg, verdrietigheid en verveling. Gemiddeld onder de 34 OESO-leden is dat tachtig procent.

Leger gaat nauwer samenwerken met Duitsland

De militaire samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse krijgsmacht wordt verregaand geïntensiveerd. Daarover tekent minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag in Berlijn een intentieverklaring met haar Duitse collega Thomas de Maizière. De bewindsvrouw brengt een werkbezoek aan Duitsland.

De ondertekening is de start van een nieuwe fase in de Nederlands-Duitse samenwerking, meldt Defensie. Internationale samenwerking is de 'sleutel voor het op peil houden van de militaire capaciteiten binnen Europa en de NAVO'.

De Nederlandse regering zoekt daarbij nadrukkelijk naar vergaande samenwerking met landen zoals Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijke integratie van militaire eenheden. Overigens maken alle gevechtseenheden van de landmacht sinds 1995 al deel uit van het gemeenschappelijk Duits-Nederlandse legerkorps.

Hennis en De Maizière spreken verder over de situatie in Syrië en de militaire operaties die Nederland en Duitsland momenteel samen uitvoeren. Dan gaat het om de Patriot-missie in Turkije en de politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz. Ook houdt Hennis een toespraak tijdens de Berlin Strategy Conference.

Marko en Wolff reageren op rel

Mercedes heeft een seconde per ronde gewonnen door de omstreden bandentest. Dat zegt Helmut Marko van Red Bull Racing.

In The Guardian sprak de Oostenrijker over de rel die er gaande is in de Formule 1. "We zijn helemaal niet blij. Toen wij drie dagen testten, gingen we een seconde harder, dat zegt Adrian Newey. Het heeft ze absoluut geholpen. Je zag dat ze op zondag geen bandenproblemen hadden, dat was geen toeval."

"Er zijn regels die niet overtreden kunnen worden. Daarin staat duidelijk hoe en wanneer je mag testen. We willen opheldering over deze kwestie en we willen dat het competitieve voordeel van Mercedes op de één of andere manier gecompenseerd wordt."

Mercedes reageerde bij monde van Toto Wolff: "Wij hebben volledig binnen de regels gehandeld. Ik weet niet precies waar de klacht vandaan kwam. Volgens mij van een drievoudig wereldkampioen. En wij moeten ons uit de stront graven. Dat is ons gelukt en gelijk staat er iemand te klagen. Dat hoort niet."

Gehoor jongeren verder achteruit

Het gehoor van jongeren is de afgelopen jaren verder verslechterd. Dat concludeert de Nationale Hoorstichting uit een analyse van zeventienduizend hoortesten die vorig jaar zijn afgenomen. Van de geteste jongeren tussen de 12 en 25 jaar scoort 38 procent onvoldoende of slecht. Twee jaar geleden was dat nog dertig procent.

De belangrijkste oorzaak van gehoorverlies op jonge leeftijd is het luisteren van harde muziek op mp3-spelers en in uitgaansgelegenheden. Directeur van de Nationale Hoorstichting Laura van Deelen noemt het zorgwekkend dat het gehoor van jongeren verslechtert. "Gehoorproblemen kunnen leiden tot slechte prestaties op school en op het werk."

De stichting wil dat de preventie van gehoorbeschadiging wordt opgenomen in het Nationaal Programma Preventie, waar de Tweede Kamer donderdag over praat met staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA).

De PvdA vindt dat de muziek in uitgaansgelegenheden niet boven de honderd decibel zou moeten uitkomen. Kamerlid Agnes Wolbert wil dat in elke discotheek of café een decibelmeter komt om dat te controleren, zei ze dinsdag in Metro.

Morabito heeft hand gebroken

De Giro d'Italia was voor iedere wielrenner zwaar. Voor Steve Morabito was die nog een tikkeltje zwaarder, hij liep naar nu blijkt een gebroken hand op tijdens de zestiende etappe.

Tegen Radsport zei de BMC-renner het volgende: "Ik had veel pijn, maar ik richtte me vooral op het blijven rijden. Ik wist dat Cadel (Evans, red.) mijn hulp nodig had." Een operatie lijkt niet nodig.

Uiteindelijk finishte Morabito de Giro als 34ste.

Motoragent schiet in Duitsland na achtervolging

Een Nederlandse motoragent heeft maandag in de Duitse grensplaats Tüddern bij Sittard een waarschuwingsschot gelost. Vijf mensen probeerden daar na een achtervolging vanuit Sittard uit een auto te vluchten. De 16-jarige bestuurder van de auto kon later worden aangehouden. De rest is nog voortvluchtig, meldt de politie dinsdag.

De agent ging achter de auto aan omdat die gestolen kentekenplaten had. Het voertuig reed vanuit Sittard de grens over, waarna de auto in Tüddern tegen een gevel van een huis knalde. Uit het wrak kropen vijf mensen, die vervolgens richting Nederland vluchtten.

Het huis raakte door de aanrijding zo beschadigd dat het voorlopig onbewoonbaar is.

Leerdam: "Blij om hier nu te zijn"

Kelvin Leerdam reist dinsdag met Jong Oranje af naar Israël voor het EK onder 21. Dat de speler van Feyenoord bij de selectie zit is opmerkelijk te noemen.

Nadat Leerdam weigerde zijn contract te verlengen werd hij verbannen naar het tweede elftal. "Je moet niet vergeten dat ik elke wedstrijd heb gespeeld onder Cor Pot", zegt Leerdam tegenover Sp!ts. "Altijd als rechtsback en dat ging redelijk tot goed."

"Drie jaar geleden vond ik het nog moeilijk en niet leuk om daar te spelen, liever op het middenveld", vervolgt Leerdam. "Maar bij Feyenoord ben ik gaan begrijpen hoe te spelen als rechtsback. Ik kreeg er plezier in en zag dat ik mij op die positie beter ontwikkelde. Ik kon écht stappen maken. Ik ben blij om hier nu te zijn."

Het afgelopen halfjaar werkte Leerdam zijn wedstrijden af in het tweede van Feyenoord. "Mijn doel was: het maakt niet uit waar je speelt, maar probeer jezelf te ontwikkelen. Natuurlijk gaat dat in het tweede moeilijker dan in het eerste. De weerstand is minder, er is weinig publiek, geen ambiance. Hierdoor gaat je concentratie naar beneden, terwijl dat beter moet en kan. Mentaal was ik al sterk, maar op dat gebied ben ik het afgelopen half jaar nog beter geworden. Ik dacht maar aan één ding: ik moet meters maken voor het geval de bondscoach mij selecteert."

"Ik ben conditioneel vrij sterk, maar natuurlijk is het even wennen. Ik probeer gewoon het beste uit mezelf te halen. Het wordt mijn eerste grote toernooi. Ik ben hier niet voor een persoonlijk doel, maar voor een gezamenlijk doel met 23 spelers en staf. Kampioen worden is het enige wat we willen. We moeten ons samen hier op focussen."

Z-Korea legt kernreactoren stil

Zuid-Korea heeft twee kernreactoren stilgelegd nadat was uitgekomen dat met de resultaten van tests was geknoeid. De tests betroffen zekeringen die van cruciaal belang zijn in noodsituaties. Zij moeten aan internationale standaards voldoen. Dat was niet het geval. De Zuid-Koreaanse fabrikant had het echter doen voorkomen alsof dat wel het geval was. Dit meldt het ministerie van handel en energie in Seoul.

De bewuste zekeringen zijn ook gebruikt in vier andere kernreactoren. Deze waren echter al dicht voor routine-onderhoud of verbouwingswerkzaamheden.

Zuid-Korea telt in totaal 23 kernreactoren die voorzien in ongeveer een derde van de energiebehoefte.

Voormalig K3-zangeres Kathleen in verwachting

Kathleen Aerts is voor de tweede keer in verwachting. De 34-jarige zangeres, die eerder lid was van het kleutertrio K3, is half december uitgerekend.

De Vlaamse zangeres is niet van plan om het rustiger aan te gaan doen, laat haar manager weten aan Novum Nieuws. Haar optredens die gepland staan tot begin december gaan gewoon door.

Kathleen, die getrouwd is met Steven van Hoof, heeft al een zoon van 2 jaar. "Tijdens haar eerste zwangerschap kon ze ook gewoon blijven optreden en ging het heel lang goed", vertelt de manager.

De zangeres stapte in 2009 uit K3 en werd vervangen door de Nederlandse Josje Huisman. Kathleen timmert momenteel aan de weg als solozangeres.

Grosjean moet op het matje komen

Romain Grosjean mag zich melden bij Lotus-teambaas Eric Boullier. Hij mag uitleggen wat die in Monaco allemaal aan het doen was.

De Fransman had zowel donderdag als zaterdag een crash waarna het team flink aan de slag moest om de auto te herstellen. Zaterdag kon hij na de haastige reparatie gewoon deelnemen aan de kwalificatie maar kwam niet in Q3 terecht. En zondag crashte die de race uit door vol op de achterkant van Daniel Ricciardo's Toro Rosso te rijden.

Tegen Sky Sports zei Boullier: "We gaan me hem zitten en dit weekend evalueren. Het is steeds hetzelfde verhaal, zeker in Monaco. Hij was snel, dat konden we zien, en het is daarom nog frustrerender. Het ongeluk van donderdag hielp niet mee, maar dat gebeurt soms."

"Vanaf zaterdagochtend ging het alleen maar slechter. Ik denk dat Ricciardo hem nog meer frustreerde. Door hem kon hij Q2 niet afsluiten zoals hij wilde en een dertiende startplaats voegt alleen maar toe aan de frustratie. We zullen hem moeten afkoelen en eens goed gaan praten als we weer in de fabriek zijn."

'Ajax en Dortmund onderhandelen over Eriksen'

Borussia Dortmund is in onderhandeling met Ajax over Christian Eriksen. De kloof tussen vraag en aanbod is momenteel naar verluidt nog drie miljoen euro.

Die Borussen hebben twaalf miljoen euro over voor de Deen. Dat meldt het Deense Sporten.dk. Ajax wil vijftien miljoen euro ontvangen voor de international.

De Amsterdammers houden voorlopig vast aan dat bedrag, wetende dat de Duitsers onlangs €37 miljoen hebben geïncasseerd voor de transfer van Mario Götze naar Bayern München. Eriksen wordt bij de verliezend Champions League-finalist gezien als de vervanger van het wonderkind.

Volgens het Deense medium sprak een delegatie van Dortmund al met Ajax en Martin Schoots, de zaakwaarnemer van Eriksen. Een contract voor vijf jaar zou klaarliggen voor de 21-jarige spelmaker. Hij zou zes miljoen per jaar kunnen gaan verdienen.

'Xbox One levert AMD drie miljard dollar op'

Microsoft betaalt naar verluidt meer dan drie miljard dollar aan hardwarebedrijf AMD voor het produceren van op maat gemaakte processors voor Xbox One. Dat schrijft Computer and Video Games op basis van uitgelekte informatie. AMD levert ook onderdelen voor PlayStation 4 en Wii U, waarmee het flink wat invloed heeft op de nieuwe generatie spelcomputers.

PlayStation 4 is uitgerust met de AMD Jaguar x86-processor met acht rekenkernen, terwijl Xbox One beschikt over een aangepaste, maar even zo krachtige versie. Beide spelcomputers beschikken over acht gigabyte werkgeheugen, waarbij PlayStation 4 met DDR5 een voordeel lijkt te hebben ten opzichte van de DDR3 van Xbox One.

Tussen de rekenkracht van de nieuwe spelcomputers van Sony en Microsoft valt Wii U van Nintendo in het niet. Wii U maakt gebruik van een IBM PowerPC-processor, vergelijkbaar met die van Xbox 360. Daarnaast is de grafische kaart gebaseerd op de verouderde Radeon HD 5000-serie van AMD uit 2009.

Ondanks de miljarden die bedrijven investeren in grafische prestaties van hun spelcomputer, lijkt de focus van de bedrijven te liggen op inhoud. Nintendo denkt met zijn tweede scherm in de Wii U-tablet geen uitzonderlijke rekenkracht nodig te hebben om leuke spellen te kunnen bieden, terwijl Sony en Microsoft zich richten op het aanbieden van online diensten.

Vooralsnog lijkt Sony zit vooral te richten op het direct aanbieden van spellen zonder dat daarbij gigabytes aan bestanden gedownload hoeven te worden. Games streamen en live video's delen zou centraal staan. Microsoft richtte zich met zijn presentatie vorige week vooral op het aanbieden van andere vormen van entertainment, waaronder het kijken van televisie. De verwachting is dat beide bedrijven in juni tijdens de Electronic Entertainment Expo in Los Angeles hun troeven op tafel leggen.


'Xbox One levert AMD drie miljard dollar op' (Foto: Novum)

Santana verruilt Dortmund voor Schalke

Felipe Santana maakt de overstap van Borussia Dortmund naar aartsrivaal Schalke 04. Dat meldden beide Bundesligaclubs dinsdag. De 27-jarige verdediger heeft in Gelsenkirchen een contract tot medio 2016 getekend. Hoeveel hij Dortmund, waar hij niet op een basisplaats kon rekenen, oplevert is niet bekendgemaakt.

De Braziliaan speelde vijf seizoenen voor Dortmund. In 2011 en 2012 werd hij met de 'Schwarzgelben' kampioen van Duitsland. Hij bleef zaterdag in de met 2-1 verloren Champions Leaguefinale tegen Bayern München op de bank.

Bij Schalke wordt Santana ploeggenoot van Klaas-Jan Huntelaar. Eerder kwam de lange mandekker uit voor Figueirense in zijn geboorteland.

Dortmund presenteerde direct een opvolger voor Santana. De Griek Sokratis Papastathopoulos tekende dinsdag een vijfjarige verbintenis bij de nummer twee van Duitsland. Hij komt over van Werder Bremen, waar hij twee seizoenen actief was. Eerder speelde de 24-jarige Papastathopoulos voor onder meer Genoa en AC Milan.

Squashers tegen gastland Frankrijk op WK

De Nederlandse squashers hebben het niet getroffen met de loting voor het WK voor landenteams in Frankrijk. Oranje is door de Wereld Squash Federatie als negentiende geplaatst en moet het daardoor in de poule opnemen tegen gastland Frankrijk, Pakistan en Rusland. Het WK wordt van 9 tot en met 15 juni gehouden.

Voor Nederland komen Laurens Jan Anjema, Sebastiaan Weenink, Bart Ravelli en Marc ter Sluis in actie. Om zich te plaatsen voor de laatste zestien van de titelstrijd moet de ploeg van bondscoaches Lucas Buit en Ronny Vlassaks bij de eerste twee eindigen in de groep. Oranje werd twee jaar geleden nog tiende op het WK.

Final Fantasy Tactics S in nieuwe trailer

 Final Fantasy Tactics S laat zich zien in een nieuwe trailer die door Square Enix is vrijgegeven. In de trailer wordt vooral artwork en een aantal gameplaybeelden getoond. De originele Final Fantasy Tactics is vorig jaar verschenen voor iOS.

In de S-versie wordt gebruikgemaakt van sociale functies. Hoe deze sociale aspecten precies worden ingezet is nog niet bekend. Final Fantasy Tactics S is tot nu toe alleen aangekondigd voor Japan. 

Man ligt dagen dood op Eindhovens balkon

De politie heeft maandagavond een dode man aangetroffen op een balkon van een woning in Eindhoven. De man lag er volgens een schouwarts al drie tot vier dagen, bevestigt een politiewoordvoerder. De man is een natuurlijke dood gestorven.

Bekenden hadden hem al enkele dagen niet gezien en meldden dat maandag bij de politie. Daarop troffen agenten het lichaam aan op het balkon van de woning aan de Jan van de Capellelaan.

De politie geeft geen verder informatie over de identiteit van de man en stelt geen verder onderzoek in naar de zaak, aldus de woordvoerder.

Driekwart Nederlandse moslims: Syrië-ganger held

Bijna driekwart van de Nederlandse moslims noemt de geloofsgenoten die naar Syrië trekken om te vechten 'helden'. Dat blijkt uit onderzoek dat het NCRV-programma Altijd Wat liet uitvoeren door onderzoeksbureau Motivaction. Het onderzoek laat een groot verschil zien tussen de meningen van Nederlandse moslims en autochtonen.

Slechts acht procent van de autochtone Nederlanders is het eens met het grote aandeel Nederlandse moslims die het vechten van Nederlanders tegen president Bashar Assad goedkeuren. Zeventig procent van de autochtonen vindt de Syrië-gangers geen helden en veertig procent noemt hen 'potentiële terroristen'.

Met 43 procent vindt een aanzienlijk deel van de autochtonen dat teruggekeerde Syrië-gangers hun Nederlandse nationaliteit moeten inleveren. Slechts tien procent van de moslims is het daarmee eens.

Voor het onderzoek werden bijna zeshonderd autochtone Nederlanders en bijna vierhonderd Nederlandse moslims van Turkse en Marokkaanse achtergrond ondervraagd. De uitzending van Altijd Wat over de onderzoeksresultaten is dinsdagavond te zien op Nederland 2.

Bubka zesde kandidaat voor opvolging Rogge

Sergei Bubka wil Jaques Rogge opvolgen als voorzitter van het internationaal olympisch comité IOC. De voormalig olympisch en wereldkampioen polsstokhoogspringen stelt zich dinsdag waarschijnlijk officieel kandidaat. Hij is de zesde en naar verwachting laatste kandidaat die het stokje in september wil overnemen van Rogge.

De Oekraïner won in zijn loopbaan een gouden medaille op de Olympische Spelen en werd zes keer wereldkampioen outdoor. Hij is nog altijd houder van het wereldrecord polsstokhoogspringen en sinds 2008 lid van het IOC.

Bubka heeft concurrentie van onder anderen de Duitser Thomas Bach en Ng Ser Miang uit Singapore, momenteel beide vicepresident van het IOC. Ook Richard Carrion uit Puerto Rico, de Taiwanees Ching-Kuo Wu en Denis Oswald uit Zwitserland hebben zich verkiesbaar gesteld. De verkiezing is op 10 september in Buenos Aires.

Politie rolt jeugdbende Culemborg op

De politie heeft dinsdagochtend zeven jongeren van hun bed gelicht die ervan worden verdacht een criminele jeugdbende te vormen in twee wijken in Culemborg. De zeven jongens, in de leeftijd van 16 tot 20 jaar, zouden de kernleden van de bende zijn. De groep wordt onder meer verdacht van inbraken, witwassen en intimidatie, meldt een woordvoerder van de politie.

De jongeren, allen woonachtig in Culemborg, werden rond 05.00 uur van hun bed gelicht. Twee van hen, beiden 16 jaar, zijn minderjarig.

De jeugdbende wordt onder meer verdacht van zo'n 250 inbraken en pogingen tot inbraak in de wijken Terweijde en Voorkoop in Culemborg-Oost. Ook zou de bende buurtbewoners hebben bedreigd en geïntimideerd. De feiten zijn gepleegd vanaf augustus vorig jaar.

Aan de actie deden in totaal zo'n honderd politiemensen mee. De politie heeft ongeveer vijftig leden van de bende, die in wisselende samenstelling opereert, op het oog. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Daarop werd ook besloten de woningen van de verdachten te doorzoeken op gestolen waar of goederen die zijn gekocht met crimineel geld. Rond 09.00 uur waren die doorzoekingen nog in volle gang, meldt de zegsvrouw. Het zevental zit nog vast.

'Beltegoed moet minstens halfjaar houdbaar zijn'

Beltegoed voor mobiele telefoons moet minimaal een halfjaar te gebruiken zijn. Een meerderheid in de Tweede Kamer van D66, PvdA, PVV, CDA en SP wil dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dit zo snel mogelijk wettelijk regelt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag.

Het voorstel wordt dinsdagavond besproken in de Kamer. De Consumentenbond overhandigde in april al een petitie aan de Tweede Kamer met de wens om beltegoed minimaal een halfjaar houdbaar te maken. Volgens de bond raken bellers samen elke maand 68 miljoen euro aan beltegoed kwijt.

Volgens providers als KPN en Vodafone gaan de prijzen omhoog als klanten hun beltegoed langer willen behouden. Zij benadrukken dat de providers de houdbaarheid beperken om goed te kunnen inschatten wat de belasting voor het netwerk wordt.

Spaanse krant: Visser en Severein gemarteld

Oud-volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein zijn 'gemarteld en in stukken begraven'. Dat meldt de Spaanse krant La Verdad dinsdag.

De martelingen zouden hebben plaatsgevonden in een huis in de plaats Molina de Segura, zo'n 25 kilometer van de vindplaats van de vermoedelijke lichamen van het stel.

Hoewel het huis volgens de krant grondig was schoongemaakt na het incident, werden met speciale middelen vooral in de badkamer bloedsporen aangetroffen. De krant spreekt van 'een slachting'. De kaak van Severein zou verbrijzeld zijn en zijn tanden zouden kapot zijn.

De lichamen van de twee zouden in stukken terug zijn gevonden, verpakt in vuilniszakken. De twee Roemenen die als verdachten in de zaak zijn aangehouden zouden 'het vuile werk hebben opgeknapt'. Volgens de krant zou een bekende van Visser en Severein hen naar het huis in Molina de Segura hebben gelokt.

Het AD meldde dinsdag dat het stel zou zijn vermoord vanwege een vastgoedinvestering van Severein. Eerder werd bekend dat het om 'een zakelijk conflict' zou gaan.

Op zo'n twaalf kilometer van Murcia, in Alquerías, werden zondag twee lichamen gevonden. De Nederlandse politie liet maandag weten ervan uit te gaan dat het om het sinds 13 mei vermiste Nederlandse stel gaat. DNA-onderzoek moet dit nog uitwijzen.

Jongere betaalt meer voor autoverzekering

Jongeren tot 20 jaar betalen meer dan twee keer zoveel voor een autoverzekering als 30-plussers. Dit geldt voor zowel WA-verzekeringen als de uitgebreide allriskverzekering. Dat blijkt dinsdag uit een prijsvergelijking van 180 duizend polissen door vergelijkingssite Independer.

Verzekeraars schatten het risico op ongevallen bij jongeren tot en met 19 jaar hoger in, waardoor zij meer premie betalen. Een allriskverzekering kost een 18-jarige volgens Independer op jaarbasis bijna 2500 euro. Dertigjarigen betalen iets meer dan duizend euro. Voor een WA-verzekering betaalt een 19-jarige duizend euro per jaar, een 30-jarige slechts vijfhonderd.

In de vergelijking is geen rekening gehouden met schadevrije jaren. Als de opbouw hiervan wel wordt meegenomen, betaalt een jongere drie tot vijf keer zo veel als meer ervaren rijders. Vanaf 35 jaar heeft leeftijd nog maar weinig invloed op de hoogte van de premie.

Free Record Shop failliet verklaard

De Free Record Shop in Nederland is dinsdag failliet verklaard. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam laten weten. Het bedrijf kondigde vrijdag al aan het faillissement aan te vragen.

Het faillissement betreft de 141 filialen in Nederland van Free Record Shop, waar 733 mensen werken. Onder de bv's die failliet zijn verklaard zitten verder Fame Music en Van Leest Platenzaken. Ook het bedrijf waar de eerder dit jaar gesloten stationskiosken van Free Record Shop onder vielen is bankroet verklaard.

De rechtbank heeft twee curatoren benoemd. Investeringsmaatschappij Procures, die al een meerderheidsbelang heeft genomen in Free Record Shop België en de Gamemania-winkels, gaf vorige week al aan snel in gesprek te willen met de curator over betrokkenheid bij een doorstart als algemenere entertainmentwinkel. De in 1971 opgerichte platenzaak gaf zelf ook al aan hoopvol te zijn over een doorstart.

[NBA] San Antonio Spurs naar finale

San Antonio Spurs heeft de finale van de NBA bereikt. De basketballers uit Texas wonnen maandag in de eindstrijd van de Western Conference ook het vierde duel tegen Memphis Grizzlies: 93-86. De stand in de best-of-sevenserie werd op 4-0 gebracht.

Tony Parker vervulde met 37 punten een hoofdrol bij de Spurs. Hij maakte met nog een halve minuut te gaan vier vrije worpen en stelde daarmee de zege veilig. De formatie uit San Antonio stond in 2007 voor het laatst in de NBA-finale, waarin Cleveland Cavaliers destijds werd verslagen.

Meeuwis aan de slag bij Eindhoven

Marcel Meeuwis keert terug naar Nederland. De 32-jarige middenvelder heeft een principeakkoord bereikt met FC Eindhoven, meldt de eerstedivisionist dinsdag. Hij stond het afgelopen halfjaar onder contract bij het Australische Melbourne Heart.

Meeuwis begon zijn loopbaan bij Willem II. Daarna speelde hij nog voor VVV-Venlo, Roda JC, Borussia Mönchengladbach en Feyenoord. In 2011 keerde hij terug bij VVV, maar na onenigheid met de clubleiding over het te voeren beleid vertrok hij naar Australië.

Klopp: "Geen bod op Lewandowski"

Trainer Jürgen Klopp van Borussia Dortmund gaat ervan uit dat Robert Lewandowski behouden blijft voor de club. De zaakwaarnemer van de Poolse aanvaller maakte maandag bekend dat zijn cliënt overeenstemming heeft bereikt met Bayern München. "Wij hebben geen officieel bod van Bayern gehad", laat de coach echter weten.

"Daarom verwacht ik dat Lewandowski ook volgend seizoen voor Dortmund speelt. We gaan er in de komende dagen voor zorgen dat er een einde komt aan de speculaties", aldus Klopp dinsdag in Bild. "Het komische is dat iedereen doet alsof het rond is. Jupp Heynckes en zijn zaakwaarnemers zeggen het, maar wij hebben dus nog geen bod ontvangen."

'Ajax strijdt met PSV om Van der Hoorn'

In navolging van PSV hoopt ook Ajax zich te versterken met Mike van der Hoorn. De Amsterdammers meldden zich al bij FC Utrecht voor de verdediger, maar de Domstedelingen stonden pas na de play-offs, die inmiddels zijn afgelopen, open voor een gesprek. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

De Amsterdammers zien in de 20-jarige Van der Hoorn de opvolger van Toby Alderweireld, die zijn zinnen heeft gezet op een buitenlands avontuur. Hij moet de concurrentie aangaan met Joël Veltman. Trainer Frank de Boer zou van mening zijn dat Veltman vooral Europees gezien fysiek nog stappen moet maken.

Kromowidjojo niet op NK zwemmen

Zwemster Ranomi Kromowidjojo zal niet deel gaan nemen aan de Open Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven. De olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag geeft de voorkeur aan een andere route richting het WK eind juli in Barcelona.

In plaats van Eindhoven doet Kromowidjojo op 8 en 9 juni Monaco aan waar het sterkbezette toernooi Mare Nostrum op het programma staat. De Nederlandse zal op de 50 meter vrije slag het opnemen tegen toppers als de Zweedse Sarah Sjöstöm en de Duitse Britta Steffen, terwijl ze op de 50 meter vlinderslag de Deense Jeannette Ottesen haar grootste tegenstrever is. De 100 meter vrij laat ze schieten. Een week later gaat ze naar Rome waar ook de andere Nederlandse WK-gangers in actie komen.

Benitez nieuwe trainer Napoli

Rafael Benitez is aangesteld als nieuwe trainer van Napoli. De Spanjaard is bij de nummer twee van de Serie A de opvolger van de naar Internazionale vertrokken Walter Mazzarri. Benitez was de voorbije maanden interim-trainer van Chelsea, waarmee hij in Amsterdam de Europa League bemachtigde door in de finale Benfica te verslaan.

De aanstelling van Benitez komt allerminst als een verrassing. Vrijdag sprak voorzitter Aurelio de Laurentiis voor zijn beurt door de komst van de 53-jarige Spanjaard te melden. Hij trok zijn woorden nog dezelfde dag echter haastig in.

Benitez was eerder in Italië werkzaam als trainer van Internazionale. Daar werd hij in 2010 wegens tegenvallende resultaten al na enkele maanden ontslagen.

Koningspaar bezoekt mooiste provincie

De provincietour van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaat dinsdag van start met een bezoek aan de provincies Groningen en 's lands mooiste provincie Drenthe. De komende weken bezoekt het nieuwe koningspaar alle twaalf provincies.

Tijdens de bezoeken worden steeds twee landsdelen per dag bezocht. In Groningen begint het bezoek met een ontvangst in het provinciehuis. Daarna staat een stadswandeling gepland, die wordt opgeluisterd met optredens en diverse activiteiten. Daarna bezoekt het koningspaar het landgoed Nienoord in de gemeente Leek, een typische Groninger buitenplaats. Daar vindt onder meer een demonstratie van modelbootjes in de slotgracht plaats.

Het bezoek in Drenthe begint met een 'informele bijeenkomst' met honderd inwoners uit de provincies Groningen en Drenthe. Dat gebeurt op de Havezate Mensinge, een landgoed op de grens van beide provincies. Daarna gaat het stel naar Dwingeloo, waar twaalf gemeenten hun toekomstdromen presenteren. Ook daar zijn er diverse muziekoptredens.

Vervolgens wordt een wandeling gemaakt in Beilen, voordat het bezoek wordt afgesloten in de hoofdstad Assen. Bij binnenkomst in de 'TT-stad' zal het paar worden begeleid door motoren. Willem-Alexander en Máxima maken in Assen een stadswandeling, met langs de route diverse optredens. Ook worden zij toegezongen door de Drentse zanger Daniël Lohues. Het bezoekt eindigt in het oude provinciehuis.

Tijdens de bezoeken worden de koning en zijn vrouw begeleid door de commissaris van de koning. In Groningen is dat Max van den Berg (PvdA), in Drenthe Jacques Tichelaar, ook een PvdA'er.

Hoewel de provincies de bezoeken zelf mogen invullen, zijn er terugkerende elementen. In elke provincie wordt de hoofdstad bezocht en staat een bijeenkomst gepland met honderd inwoners in de buurt van de provinciegrens. Dit zijn mensen die om diverse redenen een bijzondere betekenis hebben voor de provincie. Ook ontmoet het koningspaar in elke provincie een afvaardiging van de school die de meest originele koningsspelen heeft georganiseerd.

Nadat de twee noordelijke provincies dinsdag het spits hebben afgebeten, volgen donderdag Gelderland en Utrecht. Op 12 juni is het de beurt aan Limburg en Noord-Brabant, gevolgd door Friesland en Noord-Holland (14 juni), Flevoland en Overijssel (19 juni) en Zeeland en Zuid-Holland op 21 juni. Het Caribisch deel van Nederland komt in november aan de beurt.

'Sniper Elite V2 mist co-op op Wii U'

Gamers die Sniper Elite V2 op de Wii U kopen en hopen dat zij online kunnen spelen komen bedrogen uit. De campagne-, Kill Tally-, Bombing Run- en Overwatch-modus die online co-operatief gespeeld kunnen worden op andere consoles, zijn er bij de Wii U-versie uitgehaald.

Rebellion Developments had eerder aangegeven dat de Wii U-versie niet met DLC zou verscheept worden. Nu blijkt dat er ook geen enkele online functie in zit, is het de vraag wanneer Rebellion gaat melden dat de verkopen tegenvallen en net als EA geen games meer voor Wii U gaat ontwikkelen.

Geen maatje in Wii U versie

FOK! wat een weer... Redelijke dag

Goeiedag allemaal! Wat een dag was het gisteren he? Een dag om in te lijsten, want het was op veel plaatsen gewoon zonnig en vrijwel overal liep het kwik op tot rond de 19 graden. Aan het strand was het wat frisser met ongeveer 14 graden, maar ook in dit geval was dat met al die zon helemaal niet onaangenaam. Vandaag krijgen we een soort overgangsdag.

We beginnen overal wel zonnig, echter in het zuiden neemt de bewolking later op de dag toe en uiteindelijk volgen er daar dan in de avond ook een aantal buien. Iets later op de dag neemt de bewolking ook in het noordoosten toe en vervolgens kan er ook daar wat regen gaan vallen. In een brede strook over het midden van het land blijft het helemaal droog en zal de zon nog lang zichtbaar blijven. De middagtemperatuur ligt vrijwel overal rond de 20 graden en door de zuidoostenwind zal dat ook aan de kust het geval zijn. Wel zal die wind in de loop van de dag gaan toenemen naar matig tot vrij krachtig.

Ach, en na morgen... wie zal het zeggen? Ik niet, dat komt morgen wel weer. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bergeend
Deze Bergeend had niet in de gaten dat KlapMongeaul hem ook in de gaten had.

Kraai
Merel!!!!

Rayman Legends komt naar Vita

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat Rayman Legends ook beschikbaar komt voor PlayStation Vita. De platformer, die hevige kritiek heeft gekregen door een uitstel van ongeveer zeven maanden vlak voor de release, wordt op dezelfde datum op Vita uitgebracht als de overige platforms.

De PlayStation Vita-versie krijgt naast alle normale Rayman Legends-content ook vijf exclusieve maps. Deze zijn allemaal speelbaar met het vliegje Murfy, dat je bestuurt via het achterste touchscreen van de Vita. Ook krijg je op Vita twee speciale kostuums: een Prince of Persia-kostuum voor Rayman en een Splinter Cell-kostuum voor Globox.

Rayman Legends komt 30 augustus uit op PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox 360 en Nintendo Wii U.

Rayman Legends eind februari verkrijgbaar (Foto: Novum)

Sony nodigt Notch uit met gouden PSOne

Sony heeft Markus 'Notch' Persson, de bedenker van Minecraft, een wel heel bijzondere vip-uitnodiging gestuurd voor een E3-evenement. Via zijn Twitter-kanaal laat de Zweedse ontwikkelaar weten dat het Japanse gamebedrijf hem een goudkleurige PSOne heeft gestuurd.

"Got a vip invitation to an e3 event from sony in the form of a gold colored psone. Wow. ", schrijft Persson. Overigens tweet hij er iets later achteraan dat hij alleen niet kan uitproberen of de console überhaupt wel werkt. Er zaten namelijk geen kabels bij.

Ondanks dat Persson een heel bekende ontwikkelaar is, is de uitnodiging toch bijzonder te noemen. Minecraft is namelijk wel beschikbaar voor Xbox 360, maar niet voor PlayStation 3. Mogelijk probeert Sony de Zweed op deze manier over te halen om ook met hen samen te werken.

Que pasa, Monsanto?

Op complottheorieën heb ik het niet zo. Amerika dat haar eigen bewoners vermoord en het doet lijken alsof terroristen ervoor verantwoordelijk zijn, UFO's en buitenaardse wezens waar de overheid echt wel wat vanaf weet en het in scene gezet zijn van de maanlanding... Vooral bedacht door mensen met teveel vrije tijd en een waarschijnlijk genegeerd recept voor antidepressiva van de huisarts in het nachtkastje. Maar dat verklaart nog niet waarom het protest tegen Monsanto zo opvallend weinig nieuws genereerde.

[Upd] 'Moordverdachte Visser was volleybalcoach'

Een zakelijk conflict is mogelijk het motief geweest voor de moord op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. Dat heeft de Spaanse politie maandag bekendgemaakt.

Visser en Severein waren voor zaken in Murcia, meldde de politie. Een "groot meningsverschil" heeft mogelijk geleid tot het misdrijf.

Visser en Severein zijn omgebracht in een flat in Molina de Segura. Ze zouden daar met de daders hebben verbleven.

Drie mannen, een Spanjaard van 36 en twee Roemenen van 47 en 60, zitten vast voor de dubbele moord. De politie denkt dat de Roemenen de moorden daadwerkelijk hebben gepleegd.

De lichamen zijn zondagavond gevonden in een boomgaard ten oosten van het plaatsje Alquerías. De daders moeten het terrein goed hebben gekend, is het vermoeden.

Het onderzoek naar de manier waarop de 35-jarige Nederlandse recordinternational en haar partner zijn gedood is nog volop bezig.

Ook de identificatie van Visser en Severein is nog niet afgerond. De Nederlandse politie heeft DNA-materiaal naar Spanje gestuurd. Dat materiaal komt dinsdag aan in het Zuid-Europese land. Het is de verwachting dat de identificatie dan kan worden voltooid.

Update, dinsdag 00.40 uur
RTL Nieuws schrijft dat de 36-jarige Spaanse verdachte de voormalig technisch directeur van volleybalclub Athletic Club Volleybal Murcia 2005 was. Hij zou grote schulden hebben bij spelers, en ook het hotel waar Visser en haar partner verbleven zou nog een substantiële geldsom van de Spanjaard tegoed hebben.

China belooft investeerders hervormingen

De Chinese regering wil buitenlandse investeerders aantrekken en is bereid hervormingen door te voeren om het land aantrekkelijker te maken voor investeerders. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang maandag gezegd na overleg met de Duitse minister van economische zaken Philipp Rösler.

Li zei dat buitenlandse bedrijven ervan uit moeten gaan dat er een eerlijke concurrentiestrijd wordt gevoerd en dat er bescherming is voor hun patenten en copyright.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei zondag na beraadslagingen met Li dat Duitsland een handelsoorlog wil voorkomen door zijn economische invloed bij de Europese Unie aan te wenden. Volgens Merkels woordvoerder sprak de bondskanselier ook met Li over de mensenrechten en de artistieke vrijheid.

Acteur Bill Pertwee (86) overleden

De Britse acteur Bill Pertwee is maandag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent bevestigd tegenover BBC. Pertwee, die stierf in het bijzijn van zijn familie, is vooral bekend vanwege zijn rol als Warden Hodges in de tv-serie Dad's Army.

Pertwee speelde van 1968 tot en met 1977 in Dad's Army, dat in Nederland door de VARA werd uitgezonden onder de titel Daar Komen de Schutters. Onder dezelfde naam verscheen ook een film, waar Pertwee eveneens een rol in had. Dad's Army draait om een peloton Britse strijdkrachten in een fictief plaatsje tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Volgens zijn zoon Jonathan bleef Pertwee de serie altijd een warm hart toedragen. "Hij vond het fantastisch. Hij hield van de mensen die erin speelden. Het was een groot onderdeel van zijn leven en hij had veel plezier met Clive Dunn, John Le Mesurier en Frank Williams", aldus Jonathan over zijn vaders tegenspelers.

Wapenembargo tegen Syrië loopt af

Het Europese wapenembargo tegen Syrië komt in de nacht van vrijdag op zaterdag te vervallen. Dit is de uitkomst van overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel maandag. Andere sancties tegen het bewind van president Bashar al-Assad blijven wel van kracht.

Door het wegvallen van het embargo kunnen Europese landen de opstandelingen gaan steunen in de strijd tegen Assad. Het besluit, dat viel na bijna een half etmaal beraad, betekent niet dat EU-landen meteen wapens aan de rebellen gaan leveren, benadrukte de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague. De stap is vooral bedoeld om het regime aan de onderhandelingstafel te dwingen, verduidelijkte hij.

De lidstaten kunnen zelf besluiten wanneer ze wapens gaan verkopen. De ministers stelden bepaalde criteria op die moeten voorkomen dat wapens in verkeerde handen vallen. "Nederland zal zeker geen wapens gaan leveren", stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Wapenembargo tegen Syrië loopt af
Wapenembargo tegen Syrië loopt af (Foto: ANP)

LSVb niet gerustgesteld door kaartje Bussemaker

Studentenvakbond LSVb is allerminst gerustgesteld door het kaartje dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) maandag terugschreef aan mensen die hun zorgen hadden geuit over het sociaal leenstelsel. De minister kreeg maandag zesduizend kaarten overhandigd, en schreef de bezorgde studenten een kaart terug waarin zij uitlegde dat hun zorgen niet nodig zijn.

"Bussemaker heeft de zorgen over het sociaal leenstelsel niet weg kunnen nemen", zegt LSVb-voorzitter Kai Heijneman maandagavond. "Veel mensen dreigen nu niet te gaan studeren vanwege financiële redenen. Ze vragen zich af of ze nog wel een hypotheek kunnen krijgen als ze een enorme studieschuld hebben. En of ze de schuld überhaupt wel terug kunnen betalen."

Het sociaal leenstelsel, dat Bussemaker wil invoeren, houdt in dat de basisbeurs vanaf 2014 geleend moet worden. Pas als studenten na hun studie genoeg verdienen moet de lening worden terugbetaald.

De minister legt in haar schrijven uit dat de overheid jaarlijks gemiddeld zesduizend euro in de opleiding van een student steekt. Ook stelt ze dat afgestudeerden in het hoger onderwijs later gemiddeld twee keer zoveel verdienen als mensen die niet hebben gestudeerd. "Daarom is het heel redelijk dat je ook zelf investeert in je eigen toekomst."

Volgens Heijneman zijn er genoeg studies waarbij mensen helemaal niet zo veel gaan verdienen. Hij vreest dat veel mensen uit angst voor hoge schulden niet gaan studeren.

Acht jaar en tbs geëist voor misbruik drie meisjes

De 28-jarige Steven B. gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt acht jaar de cel in wegens ontvoering en misbruik van drie minderjarige meisjes. Ook eiste justitie maandag tbs met dwangverpleging tegen de man. Dat meldt een woordvoerder van het OM maandag.

B. zou in februari vorig jaar in Oudenbosch een 5-jarig meisje zijn auto ingelokt te hebben, waarna hij haar misbruikte. Na ongeveer een uur liet de man het meisje weer gaan. Ruim een week na het incident werd B. aangehouden. Na zijn aanhouding gaf hij toe het meisje te hebben ontvoerd en misbruikt. Ook bekende hij een ander meisje uit Oudenbosch te hebben misbruikt.

Tijdens het onderzoek werden beelden aangetroffen, waardoor aan het licht kwam dat de man ook een derde meisje misbruikt zou hebben. De rechtbank in Breda doet 10 juni uitspraak tegen B.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.