FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 mei 2013

Livorno en Empoli stijden om promotie naar Serie A

Livorno en Empoli strijden om de derde promotieplek naar de Serie A. De twee Toscaanse ploegen uit de Serie B wonnen hun eerste ronde van de play-offs.

Empoli was thuis met 4-1 te sterk voor Novara na een 1-1 in het eerste duel. Livorno speelde thuis, net als in de uitwedstrijd, met 1-1 gelijk tegen Brescia. Een hogere plaats in de eindstand van de Serie B (derde om zesde) was voor Livorno echter voldoende.

De finale van de play-offs wordt ook over twee duels gespeeld. Woensdag staan Livorno en Empoli voor het eerst tegenover elkaar, zondag volgt de return. De winnaar van de finale promoveert net als Sassuolo en Hellas Verona, die de Serie B als nummer een en twee afsloten, naar het hoogste niveau in Italië.

Boeljon zakt weg, zege Clyburn

Golfster Christel Boeljon is op de slotdag van de Deloitte Ladies Open uit de top tien gezakt. Een ronde van 77 slagen, vier boven het baangemiddelde, deed haar zakken van de derde naar de twaalfde plaats. Ze eindigde acht slagen achter de Engelse Holly Clyburn, die met een score van min acht het toernooi op haar naam schreef.

Dewi-Claire Schreefel liep haar slotronde in Badhoevedorp in 76 slagen en eindigde op een totaal van 223 slagen, vier boven het baangemiddelde. Dat was goed voor een gedeelde 29e positie. Anne van Dam werd op de gedeelde 35e plaats de beste amateur. Zij had na drie dagen een score van plus vijf.

[RG] Venus verliest van jongste Radwanska

Venus Williams is in de eerste ronde van Roland Garros onderuit gegaan. De oudste van de Williams-zussen was niet opgewassen tegen Urszula Radwanska, het jongere zusje van Agnieszka Radwanska: 6-7 (5), 7-6 (4) en 4-6.

Nadia Petrova ging in de eerste ronde onderuit tegen de Puerto Ricaanse Monica Puig: 6-3, 5-7 en 4-6. De Russin was als elfde geplaatst op het Parijse gravel.

Bij de mannen klopte David Ferrer Marinko Matosevic uit Australië. De als vierde geplaatste Spanjaard liet de setstanden 6-4, 6-3 en 6-4 noteren.

Zijn landgenoten Marcel Granollers en Feliciano Lopez spelen hun vijfsetter maandag uit. Twee keer nam Lopez een set voorsprong tegen de als 31e geplaatste Granollers, maar die kwam beide keren terug. Bij 5-7, 6-2, 4-6 en 6-4 werd de wedstrijd onderbroken wegens de invallende duisternis.

FIA wist niets van Pirelli-test Mercedes

Autosportfederatie FIA wist naar eigen zeggen niets van de geheime test die Pirelli na afloop van de Grand Prix van Spanje in Barcelona uitvoerde, zo meldt Formule 1-journalist Adam Cooper op zijn blog. De test werd uitgevoerd met een bolide van Mercedes.

Dit weekend ontstond er ophef over de geheime bandentest die uitgevoerd was, waarbij er 1.000 kilometer gereden was. Volgens Pirelli en Mercedes was alles volgens de regels gegaan en had de FIA toestemming gegeven. Ook was aan meerdere renstallen gevraagd of zij de test uit wilden voeren en werd Mercedes hier vervolgens uit gekozen.

De FIA was in Monaco niet te spreken over de gang van zaken. President Jean Todt zou kwaad zijn en heeft over de kwestie gesproken met Ferrari-teambaas Stefano Domenicali. De Italiaanse renstal heeft samen met Red Bull Racing een officieel protest tegen Mercedes ingediend, omdat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. De zaak is door de stewards in Monaco doorverwezen naar het autosporttribunaal dat hierover later een oordeel zal gaan vellen.

De autosportfederatie heeft over de kwestie ondertussen ook een eigen verklaring opgesteld. Daarin staat dat de FIA door Pirelli benaderd is met de vraag of het mogelijk was om met een huidige bolide ontwikkelingswerk voor de banden uit te voeren. Dit bleek onder voorwaarden mogelijk, zo werd aan zowel Pirelli als Mercedes medegedeeld. Hierna bleef het stil en werd de FIA niet geïnformeerd over het plaatsvinden van de test. Ook werd er niet gemeld of alle teams wel benaderd waren om de test uit te willen voeren, zoals de regels vereisen.

Van der Garde toch tevreden

Vandaag startte Giedo van der Garde op de vijftiende plek. Helaas was dat ook tevens zijn finishplaats na diverse problemen.

Het was een incidentrijke race en er had wellicht meer in gezeten: “Vanaf de vijftiende plek maakte ik een goede start, maar Maldonado raakte me, waardoor mijn vloer beschadigd raakte. Ik moest ook binnenkomen voor een nieuwe neus en lag daardoor na de eerste ronde op de 22e positie. Mijn race leek over, ook omdat ik vanaf de tiende ronde geen KERS meer had. Na de crash van Massa kon ik mijn ronde achterstand echter wegwerken en weer meedoen.

Ik dacht dat mijn geluk toen wel voorbij was, maar de rode vlag na het incident tussen Bianchi, Maldonado en Chilton gaf me de kans weer wat van mijn race te maken. Door wat pitstops van anderen kon ik mezelf naar de veertiende plek opwerken, maar helaas gingen mijn banden helemaal kapot. Ik kon Chilton niet meer achter me houden en eindige als vijftiende,” aldus de Nederlander.

Dit is natuurlijk niet wat we wilden na zo’n goed resultaat op zaterdag. We hebben echter weer wat lessen geleerd en in het algemeen was het toch een prima weekend.

Bill Clinton feliciteert Eva Longoria

Bill Clinton heeft Eva Longoria gecomplimenteerd met haar diploma. "Bedankt dat je anderen inspireert om nooit te stoppen met leren", twitterde de oud-president naar de actrice, die een master behaalde in Latijns-Amerikastudies.

"Dankjewel meneer de president", stuurde de 38-jarige Longoria terug. De actrice, onder meer bekend van de serie Desperate Housewives, deed zo'n drie jaar over de studie.

Suk: "Gun de Eagles het allerbeste"

Joey Suk droeg een half seizoen bij aan de promotie van Go Ahead Eagles naar de Eredivisie. De middenvelder komt tegenwoordig uit voor Beerschot AC.

Hij zat op de tribune toen Go Ahead vandaag ten koste van FC Volendam naar de Eredivisie promoveerde. "Dit is geweldig voor de stad. Voor het publiek is het natuurlijk ook prachtig", reageerde hij tegenover Eredivisie Live.

"Ik gun de Eagles het allerbeste. Het is mijn club en mijn stad, wat er ook gebeurt. Het is fantastisch. Ik heb als supporter naar deze wedstrijd gekeken", laat hij weten. Suk speelde in de eerste seizoenshelft zestien wedstrijden voor Go Ahead. Daarin vond hij vijf keer het net.

Weer verdachte moord Britse soldaat opgepakt

Een arrestatieteam van de Londense politie heeft zondag weer een verdachte opgepakt in verband met de moord op de soldaat Lee Rigby, afgelopen woensdag in Woolwich in Londen. Het gaat om een man van 22, zei de politie, die verder geen bijzonderheden gaf.

In verband met de moord zijn negen mensen opgepakt, van wie er nog zes vastzitten. De twee daders, de 28-jarige Michael Adebolajo en de 22-jarige Michael Oluwatobi Adebowale, liggen gewond in het ziekenhuis. Zaterdagavond werden drie mannen van 21, 24 en 28 jaar opgepakt. Een man van 29 is op borgtocht vrijgelaten en twee vrouwen van 29 en 31 zijn zonder aanklacht weer op vrije voeten gesteld.

De Keniaanse politie heeft zondag bevestigd dat Adebolajo in november 2010 in Kenia is opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij een terroristische actie. Nadat hij een week in de cel had gezeten werd hij uitgewezen naar Groot-Brittannië.

Volgens de Keniaanse aurotiteiten reisde Adebojalo met zes anderen in een speedboat naar het eiland Pate. Ze waren naar verluidt op weg naar Somalië om zich aan te sluiten bij de radicaalislamitische groep Al-Shabab. Omdat hij een geldig Brits paspoort had en geen strafblad wezen de Kenianen hem na een week uit zonder aanklacht.

De familie van Rigby heeft zondag bloemen gelegd op de plaats buiten de Woolwich-kazerne waar de soldaat woensdag opzettelijk werd aangereden en met messen omgebracht.

Saudi-Arabië meldt 18e dode door nieuw virus

Saudi-Arabië meldt dat een vrouw is overleden aan het nieuwe virus dat problemen aan de luchtwegen veroorzaakt. Het aantal doden door het nieuwe virus in het koninkrijk is hiermee gestegen tot achttien.

Volgens het Saudische ministerie van volksgezondheid is vorige week ook een buitenlander aan het virus bezweken. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde vorige week 44 ziektegevallen door het nieuwe virus in de hele wereld, waarvan zeker 22 met dodelijke afloop. Het virus wordt vergeleken met SARS, een luchtweginfectie die eind 2002 in China de kop opstak.

Raikkonen hekelt Perez

De race van vandaag was niet de race van Kimi Raikkonen. Na een tik van Sergio Perez viel de Fin terug van vijf naar vijftien, uiteindelijk werd hij tiende.

"Dit was een zeer teleurstellende dag. We hebben heel veel punten misgelopen en dat allemaal door één stomme actie van Perez. Hij raakte me aan de achterkant en dat was het dan. Als hij denkt dat het mijn schuld was dat hij veel te snel de bocht in ging, dan heeft hij duidelijk geen idee waarover hij het heeft," aldus de Lotus-coureur.

De Iceman was flink boos na afloop: "Het is niet de eerste keer dat hij iemand raakt in een race. Het lijkt wel alsof hij verwacht dat we met zijn allen constant in de gaten houden of hij misschien nog wat gaat doen en daarna opzij of rechtdoor gaan als hij veel te hard de bocht in komt zeilen en de bocht niet meer kan halen zonder een andere auto te raken. Dit was dus geen ideaal weekend, maar we kunnen er niets meer aan doen. We hebben er tenminste nog een punt aan over gehouden."

Zelf kreeg Raikkonen de stewards nog op zijn dak voor het feit dat hij te hard reed achter de Safety Car. Dit bleef bij een officiële waarschuwing.

Obama troost overlevenden tornado

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag het stadje Moore in Oklahoma bezocht, dat vorige week door een verwoestende tornado werd getroffen. Hij bood troost en steun aan mensen die geliefden en bezittingen hebben verloren en beloofde hulp van de overheid om er weer bovenop te komen.

De buitengewoon krachtige tornado eiste in Moore 24 levens, onder wie tien kinderen. Ongeveer twaalfhonderd woningen gingen verloren. Obama deed een beroep op de bevolking om de inwoners te helpen hun leven weer op te bouwen. "Dit is een sterke gemeenschap met karakter. Ongetwijfeld zullen zij er weer bovenop komen. Maar ze hebben hulp nodig", zei hij.

De federale hulpdienst FEMA heeft al 57 miljoen dollar beschikbaar gesteld om twaalfduizend stormschuilplaatsen te bouwen in Oklahoma. Het gebied bij Oklahoma City wordt vaker door tornado's getroffen; niet voor niets wordt de regio wel Tornado Alley genoemd.

[Primera División] Valencia na zege dicht bij ticket Champions League

Valencia heeft zondag goede zaken gedaan in de strijd om een Champions Leagueticket. De club won in de voorlaatste speelronde in de Primera Division thuis met 1-0 van Granada, terwijl concurrent Real Sociedad slechts een punt pakte tegen Real Madrid: 3-3. Beide ploegen stonden op 62 punten, maar Valencia heeft nu twee punten voorsprong: 65 om 63.

Barcelona kan nog altijd het record van Real Madrid van honderd punten in de competitie evenaren. De derby tegen Espanyol werd met 2-0 gewonnen door doelpunten van Alexis Sanchez en Pedro. De Catalanen staan met nog een wedstrijd te spelen op 97 punten.

Malaga is zeker van een ticket voor de Europa League. De Zuid-Spaanse formatie won met 3-1 van Deportivo la Coruña. Ook Real Betis kan Europees voetbal nauwelijks meer ontgaan. Dankzij een 4-0 winst op Real Zaragoza is de voorsprong op nummer acht Rayo Vallecano nu drie punten. Het doelsaldo van Betis is bovendien zeventien goals beter.

Onderin strijden Real Mallorca (0-0 bij Atletico Madrid), Zaragoza, Celta de Vigo (2-0 winst bij Real Valladolid) en Deportivo tegen degradatie. Deportivo staat momenteel aan de goede kant van de degradatiestreep met 35 punten, maar Celta en Zaragoza hebben slechts een punt minder en hekkensluiter Mallorca staat op 33.

Overige uitslagen Primera Division zondag:

Athletic Bilbao - Levante 0-1

Osasuna - Sevilla 2-1

Getafe - Rayo Vallecano 1-2

Hockeyer Van der Horst zes tot acht weken uit de roulatie

OZ-captain Robert van der Horst ging zondag in het tweede finaleduel tegen Rotterdam kermend van de pijn van het veld. Direct na afloop was aanvankelijk onduidelijk hoe lang de Brabander aan de kant zou staan. Een paar uur later werd bekend dat hij zes tot acht weken uit de roulatie is.

"Volgens mij noemen ze het een luxatie in de buurt van het schouderblad", zegt Van der Horst. "Dat is de eerste diagnose die zonet, nog tijdens de wedstrijd, is gesteld door de medici van OZ en het Nederlands team. Ze zeiden dat er hetzelfde aan de hand is als bij Klaas Vermeulen tijdens de Olympische Spelen. Ik hoorde op het moment van die botsing van alles krakken en vreesde voor een sleutelbeenbreuk."

Bij Vermeulen schoot het gewricht tussen zijn sleutelbeen en schouder uit de kom. Daarnaast rekte de Amsterdammer zijn schouderbladen ernstig op. Vermeulen was zo’n maand uit de roulatie. Van der Horst durfde direct na afloop nog niets te zeggen over zijn revalidatietijd.

Later, aan het begin van de avond, bleek dat hij zo'n zes tot acht weken moet toekijken. Hierdoor mist hij de laatste finalewedstrijd en waarschijnlijk ook de Hockey World League, die komende maand in Rotterdam wordt gehouden.

[RG] Bertens in tranen na verlies

Kiki Bertens had vandaag de zege voor het grijpen in de eerste ronde van Roland Garros. Tegen Sorana Cirstea leidde ze met 7-5 en 5-4 en mocht toen zelfs serveren voor de wedstrijd, maar toen werd de spanning haar teveel.

"Als je op zo'n moment drie dubbele fouten slaat, dan zit er iets niet goed", erkende de Nederlandse. "Af en toe wordt de spanning me teveel. Dat gaat de laatste tijd al iets beter, maar daar heb ik niks aan na vandaag, want ik verlies de wedstrijd." Na afloop stond Bertens in tranen de pers te woord. "Sorry dat ik moet huilen, maar dat heb ik nou eenmaal. Het is een combinatie van boosheid en verdriet. Het zal wel een kort nachtje slapen worden."

Curiosity - What's Inside the Cube opgelost

Curiosity - What's Inside the Cube? is sinds afgelopen zondag voor het eerst uitgespeeld door Bryan Henderson uit Edinburgh. Curiosity was een experiment van Peter Molyneuxs nieuwe studio 22 Cans. Het doel van het spel was om te ontdekken welk geheim er in de kubus zat.

Nadat onze winnaar het spel had voltooid kreeg hij een video toegezonden. Als beloning mag de heer Henderson de rol van god op zich nemen in Peter Molyneux zijn volgende game Godus. Tevens zal de winnaar delen in de opbrengsten van Godus. De video is hieronder te bekijken. 

Kanaan wint eindelijk Indy 500

Tony Kanaan heeft eindelijk de Indianapolis 500 gewonnen. De razend populaire Braziliaan, die bij zijn afgelopen elf deelnames drie keer op het podium eindigde maar veel vaker pech had, reed op kop toen drie rondes voor het einde van de race Dario Franchitti zijn auto tegen de muur zette en de gele vlag gezwaaid werd.

En passant werden de nodige records gebroken. Kanaan zette de snelste tijd ooit neer voor de 500 mijl of ruim 800 kilometer lange race. Hij verbrak daarmee een record dat in handen was van de Nederlander Arie Luyendijk. Ook het aantal leiders in de wedstrijd was een record.

De 38-jarige Kanaan was de laatste die het veld aanvoerde. Hij was het snelste bij de herstart nadat de voor een eerdere crash in de baan gekomen safety car was verdwenen. Direct daarna crashte titelverdediger Franchitti en was de zege voor Kanaan een feit en mocht de Braziliaan aan de traditionele melk. Achter Kanaan werd rookie Carlos Muñoz uit Colombia tweede.

Tien plaatsen straf voor Grosjean in Canada

Lotus-coureur Romain Grosjean wordt bij de volgende grand prix in de Formule 1 tien plaatsen teruggezet in de startopstelling. De Fransman wordt door de FIA gestraft voor het veroorzaken van een ongeluk. Tijdens de Grand Prix van Monaco reed hij zondag Daniel Ricciardo's Toro Rosso van achteren aan.

Grosjean verwierf zich vorig seizoen een reputatie als een roekeloze coureur. Na meerdere crashes werd hem zelfs een startverbod voor een race opgelegd. Op het stratencircuit in Monte Carlo crashte Grosjean in de vrije training en in de kwalificatie.

De volgende race op de F1-kalender is de Grand Prix van Canada. De race in Montréal wordt over twee weken verreden.

Kamer boos op woningcorporaties

Een groot deel van de Tweede Kamer is boos op de woningcorporaties die een groot aantal bouwprojecten hebben stilgelegd. De corporaties moeten de zogeheten verhuurdersheffing van 1,75 miljard euro betalen en zeggen dat ze daardoor te weinig overhouden voor bouwprojecten. VVD, PvdA en D66 spreken zondag tegenover de NOS hun afkeur uit tegen deze 'bouwstaking'.

Volgens VVD-Kamerlid Barbara Visser is het stilleggen van de projecten schadelijk voor de economie. Volgens haar zetten de corporaties het niet investeren in 'als middel om een politiek besluit te laten stranden'. Net als D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt ze de opstelling van de corporaties 'absoluut onwenselijk'.

Voorzitter van de koepel van woningcorporaties Aedes Marc Calon is verbaasd over de kritiek. Hij zegt tegen de NOS dat deze situatie voorspeld was, ook door de eigen toezichthouder van de Kamer, het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. Volgens hem wordt er bij woningcorporaties al bezuinigd, maar kost het ontslag van mensen ook wachtgeld en proceduretijd en levert het niet onmiddellijk geld op.

Corporaties hebben volgens Calon simpelweg te weinig geld. De huurverhoging, die het geld moet opbrengen voor de verhuurdersheffing, kan niet snel genoeg doorgevoerd worden.

Volleyballers verliezen laatste kwalificatiewedstrijd

De Nederlandse volleyballers hebben de eerste ronde van de WK-kwalificatie afgesloten met een nederlaag. In het Kroatische Zagreb verloor Oranje met 3-0 van gastland Kroatië. De setstanden waren 25-23, 28-26 en 25-20. Nederland is tweede in de groep geworden en moet nu naar de tweede ronde van de WK-kwalificatie.

Kroatië is groepswinnaar geworden en mag direct naar de derde ronde. Op basis van de wereldranglijst had Nederland van de Kroaten moeten winnen. Nederland staat 36ste en Kroatië 60ste, maar dat lukte dus niet.

Ronde twee van de WK-kwalificatie is in oktober. De derde en laatste ronde is in januari volgend jaar. Voor Oranje gaat volgende week de World League beginnen. De ploeg vliegt als eerste Québec voor een dubbele ontmoeting met Canada.

[WSR] Uitslag race Monaco

Nico Müller is op het stratencircuit erin geslaagd zijn eerste zege in de World Series by Renault te boeken. De jonge Zwitser startte vanaf poleposition, hield na de start de eerste plaats vast en kon hierdoor eenvoudig zegevieren. Nigel Melker startte achteraan en werd uiteindelijk zeventiende.

Achter Müller probeerde Marco Sorensen nog alles om de zege te pakken, maar slaagde hier niet in. De als tweede gestarte Jazeman Jaafar moest genoegen nemen met de derde plaats op het podium. De top tien bestond verder uit Kevin Magnussen, Antonio Felix da Costa, Carlos Sainz jr., Will Stevens, Mikhail Aleshin en Stoffel Vandoorne.

Vitoria Guimaraes verrast Benfica in bekerfinale

Vitoria Guimaraes heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis de Taça de Portugal gewonnen. In de finale van het Portugese bekertoernooi werd Benfica met 2-1 verrast. Vitoria Guimaraes stond voor de zesde keer in de bekerfinale, maar de voorgaande vijf keer was het niet gelukt om de prijs te winnen.

Voor Benfica leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. De ploeg van Ola John kwam na een half uur spelen op voorsprong door een doelpunt van Nicolas Gaitan. El Arbi Hillel Soudani maakte echter elf minuten voor tijd gelijk en twee minuten later scoorde Ricardo de winnende goal.

Voor Benfica past de verloren bekerfinale in een desastreus seizoenseinde. De club uit Lissabon verspeelde in de laatste competitieronde de titel aan FC Porto door van die ploeg te verliezen. Vervolgens werd in de finale van de Europa League door een late treffer ook een nederlaag geïncasseerd.

[RG] Ook Bertens uitgeschakeld

Kiki Bertens is zondag in de eerste ronde uitgeschakeld op Roland Garros. Bij het Franse grandslamtoernooi verloor de Wateringse van Sorana Cirstea uit Roemenië. De nummer 26 van de plaatsingslijst liet de setstanden 5-7, 7-5 en 6-2 noteren.

Bertens begon met een vroege break, maar Cirstea sloeg snel terug. Tot 5-5 in de eerste set ging de partij vervolgens gelijk op en toen sloeg de Nederlandse opnieuw toe. Ze serveerde de set daarna uit.

In het tweede bedrijf was het Cirstea die een snelle break plaatste. Bertens pakte die break in de zevende game terug en denderdedirect door. Op 5-4 mocht ze serveren voor de partij, maar leverde ze haar opslagbeurt in en ook de volgende twee games gingen naar Cirstea.

in de derde set was het weer de beurt aan Bertens om als eerste te breaken. De 2-0 voorsprong verdween vervolgens als sneeuw voor de zon toen Cirstea aanzette. De Roemeense won vijf games op rij en bij 5-2 achter serveerde Bertens om in de wedstrijd te blijven. Ook dat lukte echter niet meer.

Eerder zondag verloor ook Arantxa Rus al in de eerste ronde. Igor Sijsling en Robin Haase komen maandag pas in actie. Thiemo de Bakker speelt op zijn vroegst op dinsdag.

L'écume des jours

Colin is wanhopig op zoek naar een vrouw en eist verliefd te worden. Als zijn vrienden hem te hulp schieten bij zijn zoektocht naar romantiek, ontmoet hij Chloé. Zijn onzekere persoonlijkheid weerhoudt Chloé er niet van verliefd op hem te worden en een romance is onvermijdelijk. Samen ontdekken ze het fantasierijke Parijs van Boris Vian, die het boek schreef in 1947. Als Chloé opeens ziek wordt blijkt dat er een waterlelie groeit in haar longen. Colin doet vervolgens alles wat in zijn macht ligt om haar te helpen. 

Coffeeshops Maastricht bereid tot overleg

De Maastrichtse coffeeshops zijn alsnog bereid tot overleg met burgemeester Onno Hoes. In een brief aan Hoes laat de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) zondag weten bereid te zijn af te zien van schadeclaims, als Hoes ook water bij de wijn doet.

Voorzitter Marc Josemans van de VOCM bevestigde zondagavond berichtgeving hierover op Maastricht Dichtbij. Simpel uitgedrukt willen de coffeeshops dat Hoes ze met rust laat in ruil voor het afzien van schadeclaims, mochten de coffeeshops de rechtszaken tegen de burgemeester winnen. Zij zijn dan bereid met Hoes afspraken te maken over het verminderen van het aantal buitenlandse drugstoeristen naar de coffeeshops.

De afgelopen weken weigerden de coffeeshops nog overleg, omdat Hoes de politie invallen in de shops liet doen.

[PC Darts] Dubbele winst Caven, Klaasen runner-up

Darter Jamie Caven heeft dit weekend beide PDC vloertoernooien gewonnen. Nadat hij zaterdag de derde Players Championship won, was hij ook in de vierde van vandaag zijn tegenstanders te sterk af. Jelle klaassen, die een heel sterk toernooi speelde, moest er in de finale aan geloven: 6-4.

Klaasen begon het toernooi sterk met een whitewash op John Scott. Verder was hij goed voor overwinningen op spelers als Mervyn King (6-5), Peter Wright (6-4), Gary Anderson (6-1), Andy Smith (6-4). De partijen tegen Anderson en Smith werden met gemiddelden van 103.57 en 104.68 afgesloten. Voor The Matador was het de tweede finale in de PDC Pro Tour, in november 2007 trok hij de Killarney Pro Tour naar zich toe.

Michael van Gerwen, die dit weekend niet van de partij was, zorgde vanaf februari steeds voor Nederlands succes door per week minimaal één vloertoernooi te winnen. Vandaag kon Klaasen het stokje van Van Gerwen overnemen maarde goed in vorm zijnde Caven kon dat verhinderen.

In totaal worden er dit jaar zestien Players Championships gehouden. In november zullen de 32 beste vloertoernooi spelers in het finaletoernooi het tegen elkaar opnemen.

'Douglas op weg naar Kuban Krasnodar'

Douglas Franco Teixeira zal waarschijnlijk gaan voetballen in Rusland. De verdediger van FC Twente staat op het punt een vierjarig contract te tekenen bij Kuban Krasnodar, dat laten bronnen dichtbij Douglas weten. De club werd afgelopen seizoen achtste in de Premjer Liga.

Het contract van Douglas bij FC Twente loopt af en hij kan dus transfervrij vertrekken. De geboren Braziliaan kwam in 2007 in dienst van FC Twente en veroverde al snel een basisplaats bij De Tukkers. De laatste jaren was hij niet weg te denken uit het centrum van de verdediging bij de club uit Enschede. De 25-jarige verdediger werd met FC Twente kampioen, won de KNVB-beker en schreef twee keer de Johan Cruijff Schaal op zijn naam. Naar verluidt hadden ook clubs uit Engeland en Italië interesse in hem.

'Vijftien Nederlanders gaan volleybalster zoeken'

Vijftien Nederlanders vertrekken naar het Spaanse Murcia om te helpen met de zoektocht naar de vermiste Ingrid Visser en haar partner. Ze gaan onder meer posters verspreiden, laat een woordvoerder van de familie van het Nederlandse stel zondag weten.

Volgens de zegsvrouw wordt dinsdag in totaal door zo'n dertig man posters geplakt in de Zuid-Spaanse stad. Mogelijk helpt ook een groep Spaanse studenten mee. Donderdagavond werden de eerste posters opgehangen waarna er bij de politie tientallen tips binnenkwamen. Om wat voor tips het gaat is onduidelijk. Zondag zijn er ook poster in bussen verspreid.

Sinds dinsdag 14 mei zijn de volleybalster en haar partner Lodewijk Severein niet meer gezien. Zij zouden naar Spanje zijn afgereisd voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Woensdag werd hun huurauto teruggevonden.

Rondom het gebied van de vindplaats van de auto werden de eerste posters verspreid. Dinsdag wordt er op grotere schaal posters geplakt.

Nog geen spoor van man die Franse soldaat aanviel

Franse antiterrorismeonderzoekers zijn zondag nog altijd op zoek naar de man die zaterdag in de zakenwijk La Défense bij Parijs een soldaat in de hals stak. De 23-jarige militair Cédric Cordier lag zondag nog in het ziekenhuis, maar verkeert volgens de autoriteiten niet in levensgevaar.

De soldaat patrouilleerde met enkele andere soldaten in uniform in de ondergrondse gangen onder de Arche de La Défense waar winkels en drukke metrolijnen samenkomen, toen hij onverhoeds van achteren werd aangevallen.

Volgens minister van defensie Jean-Yves Le Drian werd Cordier aangevallen omdat hij een militair was. President François Hollande zei kort na het incident tijdens een bezoek aan Ethiopië dat 'alle hypotheses' tegen het licht zullen worden gehouden, maar leek geen verband te willen leggen met de moord op een Britse soldaat afgelopen woensdag op klaarlichte dag op een straat in Londen.

De Franse veiligheidsdiensten zijn extra waakzaam sinds Frankrijk in januari een militair offensief startte tegen moslimextremisten in Mali. Vorig jaar werden drie Franse militairen vermoord door een Franse moslimextremist die later op een joodse school in Toulouse nog vier mensen vermoordde.

Nederlanders branden kaarsje voor overleden broers

Om de dood van de broertjes Ruben en Julian te herdenken plaatsen vele Nederlanders zondag om 19.00 uur een brandend kaarsje voor hun raam. Op Twitter maken honderden mensen melding van hun actie. Velen plaatsen daar ook een foto bij van de kaars.

"Wij branden een kaarsje. Dat kinderen nooit meer slachtoffer worden van geweld", schrijft iemand op Twitter. "Kaarsje voor het raam gezet, rust zacht lieve broertjes", twittert iemand anders. "Ik brand een kaarsje voor Ruben en Julian. U toch ook ? #respect", schrijft weer iemand anders.

De familie van de broertjes uit Zeist kondigde dinsdag via de gemeente aan geen stille tocht te willen. Omdat mensen in het hele land de familie hadden laten weten de broertjes te willen herdenken, vroeg de familie dat in privésfeer te doen, door zondag een kaarsje te branden.

De broertjes van 7 en 9 werden vorige week zondag, na een vermissing van bijna twee weken, dood gevonden in een duiker in Cothen. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk om het leven gebracht door hun vader, die zelfmoord pleegde in een recreatiegebied bij Doorn.

Tsjechisch regeringstoestel vliegt door met barst

Een ruit in de cockpit van het Tsjechische regeringsvliegtuig is zondag gebarsten terwijl premier Petr Necas met het toestel op weg was naar Moskou.

De piloten overwogen een noodlanding te maken in Minsk in Wit-Rusland, maar besloten op geringere hoogte door te vliegen. De Airbus A319 is later zonder verdere problemen veilig in Moskou geland. Het bureau van de Tsjechische premier heeft dit meegedeeld.

Lesbisch drama wint Gouden Palm in Cannes

Het Franse drama La Vie d'Adèle heeft in Cannes de Gouden Palm gewonnen. De Frans-Tunesische regisseur Abdellatif Kechiche nam de prijs in ontvangst. La Vie d'Adèle gaat over een 17-jarig meisje dat haar homoseksualiteit ontdekt. De Nederlandse film Borgman viel zondagavond niet in de prijzen.

Het drama van Alex van Warmerdam was de eerste Nederlandse film in 38 jaar die kans maakte op een Gouden Palm. Het drama over een vreemdeling die probeert opgenomen te worden in een villawijk werd goed ontvangen door de internationale critici. De jonge actrice Elve Lijbaart werd zondag eerder geeerd door de International Cinephile Society.

Ethan en Joel Coen wonnen de grand prix voor hun film Inside Llewyn Davis met Carey Mulligan en Justin Timberlake in de hoofdrollen.

De prijs voor beste acteur ging naar de Amerikaanse acteur Bruce Dern voor zijn rol in het drama Nebraska. Regisseur Alexander Payne nam de prijs in ontvangst. Bérénice Bejo won de prijs voor beste actrice voor haar rol in Le Passé van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi.

De speciale juryprijs ging naar de Japanse filmmaker Hirokazu Kore-Eda voor zijn film Soshite Chichi Ni Naru. De jury met onder anderen Nicole Kidman, Christoph Waltz en Ang Lee werd voorgezeten door Steven Spielberg. Amat Escalante won de prijs voor beste regie voor zijn film Hali.

Vorig jaar won het drama Amour de Gouden Palm. De film van Michael Haneke werd later genomineerd voor vier Oscars. Met de uitreiking van de prijzen, is het filmfestival in Cannes ten einde gekomen.

Lazio is Roma te slim af in bekerfinale

Lazio heeft stadsrivaal AS Roma een lesje geleerd door de Italiaanse beker mee naar huis te nemen. Na negentig minuten stond de 0-1 eindstand op het scorebord.

De strijd speelde zich in de eerste helft voornamelijk af op het middenveld. Daar werden regelmatig harde duels uitgevochten, in de hoop een openingstreffer te kunnen forceren. Angstig voor een tegendoelpunt, kwam het echter niet tot veel vertier in het eerste bedrijf. Miroslav Klose (Lazio) en Matia Destro (Roma) kwamen wel allebei dichtbij een treffer, maar misten scherpte.

De wedstrijd had een goal nodig om meer leven in de brouwerij te brengen. Die kwam er echter niet direct na de rust. Lazio nam wel het heft in handen, maar kon daarvan niet optimaal profiteren. Na ruim zeventig minuten werd de ban pas gebroken. Kort nadat Destro dichtbij een treffer was geweest, trof Senad Lulic doel.

Hij hoefde weinig moeite te doen om het netje te doen bollen. Oud-Ajacied Bogdan Lobont kreeg een inzet van Antonio Candreva niet onder controle, waarna de bal in de voeten van Lulic belandde. Voor hem was het een koud kunstje om de doelman te passeren.

Geen minuut later leek Roma al terug in de wedstrijd te komen. Fransesco Totti haalde met een geweldig harde vrije trap uit, maar via Federico Marchetti belandde de bal ternauwernood op het houtwerk. Even later kwam het gevaar opnieuw van het Romeinse clubicoon, maar wederom stond Marchetti in de weg om een doelpunt te voorkomen.

Lazio won voor de vijfde keer op rij de derby met Roma. Voor laatstgenoemde club deed zich de mogelijkheid voor om de tiende bekerfinale te winnen.

Ten Hag: "We moeten creatief zijn"

Erik ten Hag zag zijn ploeg promoveren naar de Eredivisie en werd door de Go Ahead Eagles-aanhang luidkeels toegezongen.

De oefenmeester zorgde voor de eerste promotie van Go Ahead sinds zeventien jaar. Hij wil echter niet alleen de eer op strijken. "We hebben het met z'n allen gedaan. Het is een vorm van waardering en dat apprecieer ik zeer", zegt hij tegen Eredivisie Live.

"We hebben de kennis dat je met 3-0 voor staat. Je ziet toch dat de spanning bij een paar spelers een rol gaat spelen. Dan haal je niet het niveau dat je normaal kunt halen", vertelt hij.

"Voetballend zit er onvoorstelbaar veel in deze ploeg. Er zitten echt talenten in en daar gaan we in de toekomst van genieten in Nederland. We kunnen ons altijd versterken, maar je zult creatief moeten zijn. Als het team zich ontwikkelt, dan is er veel mogelijk."

De club uit Deventer stond er, zoals gezegd, al goed voor in de heenwedstrijd. Ten Hag waakte echter voor onderschatting. "Nu kunnen we echt gaan genieten. Dat gaan we nu ook zeker doen."

Sintnicolaas valt uit in Götzis

Eelco Sintnicolaas is bij de tienkamp in Götzis uitgevallen. De Europees indoorkampioen meerkamp lag na negen onderdelen achtste, maar ging op de afsluitende 1500 meter niet meer van start.

Pelle Rietveld werd met 7629 punten elfde, Pieter Braun met 7430 punten veertiende in het veld van vijftien atleten die alle tien onderdelen volbrachten. Braun plaatste zich met die score voor het EK voor atleten onder 23 jaar.

De zege in Oostenrijk was voor Damian Warner uit Canada die ook na de eerste dag al aan de leiding ging. Zijn score van 8307 punten was 125 punten beter dan die van Carlos Chinin uit Brazilië. De Amerikaan Gunnar Nixon werd met 8136 punten derde.

Lokale interruptie: Commissies, commissies

Het lijkt voor sommigen nog ver weg. Maar over minder dan een jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De kaarten worden in de gemeenteraden opnieuw geschud. Nieuwe verhoudingen en nieuwe mensen. Een gebeurtenis die achter de schermen bij de verschillende politieke partijen tot veel werk leidt. Er moeten programma’s geschreven worden, kieslijsten opgesteld en een campagne moet worden georganiseerd. Het is een proces waar tal van mensen in verschillende commissies aan werken. Over de inhoud wil ik nog niet teveel los laten. Je moet je immers niet in je kaarten laten kijken. Maar de komende tijd zal ik beetje bij beetje laten zien hoe de dingen in hun werk gaan.

[RG] Sijsling en Haase maandag de baan op in Parijs

Tennissers Igor Sijsling en Robin Haase komend maandag in actie op Roland Garros. Sijsling begint om 11.00 uur op baan tien met zijn partij tegen Jürgen Melzer uit Oostenrijk. Haase speelt de derde partij op baan zeventien tegen Kenny de Schepper.

Melzer is de mondiale nummer 37, Sijsling de nummer 62. De Fransman De Schepper is 91e, Haase staat 25 plaatsen hoger. Wanneer Thiemo de Bakker de baan op moet is nog niet bekend. De Nederlandse vrouwen, Arantxa Rus en Kiki Bertens, spelen zondag al in de eerste ronde.

Oranje Zwart sleept derde finaleduel uit het vuur

De strijd om de landstitel bij de mannen is nog niet gestreden. Dankzij een treffer van Rob Reckers in de verlenging versloeg Oranje Zwart rivaal Rotterdam in Eindhoven met 3-2 en dus moet een derde wedstrijd uitmaken welke ploeg kampioen van Nederland wordt.    

Oranje Zwart zal volgende week mogelijk niet kunnen beschikken over aanvoerder Robert van der Horst. Hij kwam bij de voorbereiding op de 2-0 hard in aanraking met Oliver Polkamp en raakte geblesseerd aan zijn schouder.      

Na een wat zouteloos begin waren de beste kansen in de eerste helft voor de thuisploeg. De Eindhovenaren kregen drie strafcorners, maar verzilverden geen enkele poging. Aan de overkant van het veld was Rotterdam – op een vroege strafcorner na – ongevaarlijk. Het meest opvallende moment voor de rust kwam op naam van Simon Child. De spits van Rotterdam liet zijn stick namelijk uit zijn handen schieten toen hij uithaalde. Het slaghout bleef een paar meter hoog in de hekken hangen er werd er door de acrobatische aanvaller hoogstpersoonlijk weer uitgevist.      

Het gebrek aan spektakel werd in de tweede helft meer dan goedgemaakt. Kort na de pauze opende Jelle Galema de score. Na een grimmige fases met gele kaarten aan weerszijden, maakte Thomas Briels uit een counter de 2-0. Bij de aanval die tot deze treffer leidde, raakte Van der Horst geblesseerd. Hij botste met Polkamp – die beboet werd met een gele prent - en verliet het veld.      

OZ leek van slag na deze tegenvaller en zag Rotterdam binnen zes minuten de aansluitingstreffer maken, via Willem Hertzberger. In de slotfase kwamen de bezoekers nog op gelijke hoogte doordat Willem’s broer, Jeroen raak pushte uit een strafbal.      

De verlenging was ruim vijf minuten jong toen Rob Reckers zich tot het goudhaantje van de dag kroonde. De oud-international tekende van dichtbij voor de golden goal, waardoor Oranje Zwart nog in de race is voor de landstitel. De beslissing valt zondag 2 juni. Ook dat duel wordt gespeeld op het veld van de Eindhovenaren

[Play-offs] Uitslag FC Volendam - Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles is zondag gepromoveerd naar de Eredivisie. De 1-0 nederlaag op bezoek bij FC Volendam deed er niet toe, dankzij de 3-0 zege van donderdag. FC Volendam heeft negentig minuten lang mogen hopen op een wonder, dat uiteindelijk niet geschiedde. De Wijdbroeken kwamen binnen een kwartier op 1-0 aan de Volendammer dijk, waardoor het op jacht ging naar nog twee goals om de stand gelijk te trekken.

Kansjes waren er zeker op meer doelpunten, maar gevoelsmatig is promotie nooit echt dichtbij geweest zondagmiddag. De intentie was er bij de ploeg van Hans de Koning, die donderdag na de 3-0 de Eagles al feliciteerde met de promotie. De spelers van Volendam gingen toch nog op jacht naar herstel. Beide ploegen kregen kansen na de rake vrije trap van Jack Tuyp. De clubtopscorer (27 goals in de Jupiler League) schoot mooi in de kruising. Met iets meer geluk had het een zeer spannend laatste duel van het Nederlandse voetbalseizoen kunnen worden.

Raymond Fafiani schoot op slag voor rust een vrije trap op de paal. Een kwartier voor tijd kreeg Tuyp een grote kans maar schoot centimeters naast. Robert Mühren was er vijf minuten voor tijd met een goed schot heel dichtbij, als Leon Tol er niet aan had gezeten. De Volendam-verdediger werkte min of meer weg namens Go Ahead. Was de 2-0 gevallen, dan zou het nog zijn gaan spoken, maar de vroege goal van Tuyp bleek de aanzet van iets dat er nooit kwam.

Go Ahead Eagles keert na zeventien jaar weer terug op het hoogste niveau in Nederland. In Volendam kan De Heen en Weer in de dok blijven liggen.

Negatieve rente kost ruim 100 miljard euro

Spaarders verliezen wereldwijd ruim 100 miljard euro per jaar doordat de rente op spaarrekeningen lager is dan de inflatie. Dat stelde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zondag op basis van berekeningen die in opdracht van de krant werden uitgevoerd.

Volgens de krant is inmiddels in 23 landen sprake van een negatieve rente. Dat is een situatie waarbij de vergoeding op een spaarrekening lager is dan de gemiddelde stijging van het prijspeil. Dat betekent dat de koopkracht van een bedrag na een jaar op een spaarrekening inclusief rente lager is dan op de dag dat het geld werd weggezet.

De krant baseerde de wereldwijde schatting op basis van berekeningen voor Duitsland. Daaruit bleek dat Duitse spaarders jaarlijks ruim 10 miljard euro verliezen door negatieve rente. Hoewel de omstandigheden per land verschillen is de raming voor de wereldwijde schade volgens de krant "aan de conservatieve kant".

Dubbel voor Celtic na bekerwinst

Celtic heeft de Schotse dubbel gewonnen. De ploeg uit Glasgow was zondag in de finale van de Scottish FA Cup met 3-0 te sterk voor Hibernian uit Edinburgh. Gary Hooper scoorde in de eerste helft twee keer voor Glasgow, Joe Ledley zette tien minuten voor tijd de eindstand op de borden.

Voor Celtic is het de 36e keer dat het de beker mee naar huis neemt. De laatste keer dat dat gebeurde was twee jaar geleden. De laatste dubbel voor de Hoops dateert alweer van zes jaar geleden. De titel van Celtic kwam door het terugzetten van Glasgow Rangers naar het vierde niveau dit jaar overigens zeer eenvoudig tot stand.

Dagzege Haussler in Beieren, eindzege Malori

Heinrich Haussler heeft zondag de laatste etappe in de Bayern Rundfahrt op zijn naam geschreven. De Australische renner van IAM bleef in de sprint onder meer Blancorenner Robert Wagner voor. De Duitser werd vierde. De leiderstrui kwam voor Adriano Malori van Lampre niet meer in gevaar.

Juan Jose Lobato Del Valle en Yauheni Hutarovich legden in de sprint beslag op de overige ereplaatsen. Geraint Thomas, die de koers twee jaar geleden nog won, eindigde als tweede in het algemeen klassement. Jan Barta werd derde.

Broersen tweede in Götzis, Schippers derde

Zevenkampster Nadine Broersen is bij de meerkampmeeting in het Oostenrijkse Götzis tweede geworden. Ze verdrong zondag landgenote Dafne Schippers naar de derde plaats. De Canadese Brianne Theissen, die na de eerste dag ook al aan de leiding ging, won met 6376 punten. Dat zijn er 31 meer dan Broersen en 89 meer dan Schippers.

Schippers deed bij het verspringen met 6,56 meter nog goede zaken, al hield Broersen met 6,08 meter de schade beperkt. Bij het speerwerpen excelleerde Broersen echter met 52,37 meter, terwijl Schippers niet verder kwam dan 37,72 meter. Op de 800 meter kon Broersen niet meer inlopen op Theissen. Schippers bleef ze wel voor.

Nederlandse debutante geroemd in Cannes

De jonge Nederlandse actrice Elve Lijbaart is in Cannes geëerd door de International Cinephile Society (ICS). Lijbaart werd voor haar rol in Borgman geroemd in de categorie The Kids of Cannes met onvergetelijke kinderrollen in films die op het festival in de Zuid-Franse stad draaiden. Ze maakte met Borgman van Alex van Warmerdam haar speelfilmdebuut. De ICS is een groep professionele filmfestivalbezoekers, onder wie filmjournalisten.

Lijbaart deelt de eer met zes andere kinderen. Borgman zit in de officiële selectie van het festival en dingt mee naar de Gouden Palm die zondagavond wordt uitgereikt.

Het drama La Vie d'Adèle is in de ogen van de filmcritici de beste film. Michael Douglas won de prijs voor beste acteur voor zijn rol als Liberace in Behind the Candelabra. Marion Cotillard moet haar acteerprijs voor The Immigrant delen met haar Franse collega Emmanuelle Seigner, die won voor haar rol in La Vénus à la Fourrure van haar echtgenoot Roman Polanski.

Zeeuw mishandelt verpleegster en advocaat

Een 43-jarige man uit Terneuzen heeft zondagochtend een verpleegster in het plaatselijke ziekenhuis bij de keel gegrepen. Ook bedreigde hij een arts met de dood. De politie pakte de man op en bracht hem naar een cellencomplex in Middelburg. Daar mocht hij een advocaat spreken, maar die kreeg klappen van de Zeeuw.

Dat meldde de politie zondag. Het is niet duidelijk waarom de man tot twee keer toe door het lint ging. De politie heeft nog niet vastgesteld of hij onder invloed van drank of drugs was. Hij had in elk geval geen psychose, bleek uit psychisch onderzoek.

[Giro] Nibali wint klassement, slotrit voor Cavendish

De Italiaanse wielrenner Vincenzo Nibali heeft voor het eerst in zijn loopbaan de Ronde van Italië gewonnen. Zoals verwacht had de slotrit geen invloed meer op het klassement. De dagzege ging in Brescia naar Mark Cavendish. Het was de vijfde ritwinst voor de Brit van Omega Pharma - QuickStep.

In het eindklassement hield Nibali de Colombiaan Rigoberto Uran een kleine 5 minuten achter zich. De Australiër Cadel Evans werd derde.

Nibali wint Giro, slotrit voor Cavendish
Nibali wint Giro, slotrit voor Cavendish (Foto: ANP)

Dode Scheepvaartmuseum bekende van politie

De man die zaterdagnacht werd doodgeschoten tijdens een feest in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is een 26-jarige Amsterdammer. Hij is een bekende van de politie. Dat meldt een woordvoerder van de politie zondagmiddag.

Volgens de Amsterdamse omroep AT5 heet het slachtoffer Souhail en woonde hij in Osdorp. Hij zou een carrière in het criminele circuit hebben.

De man werd kort voor 02.00 uur neergeschoten toen hij aan de bar stond. Volgens de politie is 'een uit de hand gelopen ruzie' de aanleiding van de schietpartij.

Een 25-jarige Amsterdammer is aangehouden. Hij wordt momenteel verhoord. Ook spreekt de politie met tientallen getuigen en met de organisatie van het feest The Waterfront.

Onduidelijk is hoe het vuurwapen naar binnen is gekomen. "Dit is uiteraard een van de zaken die we onderzoeken", zegt de politiewoordvoerder. Voor het feest was een particulier beveiligingsbedrijf ingehuurd.

Cruijff wil onderwijs helpen

Johan Cruijff wil scholen helpen om jongeren in beweging te krijgen. Samen met andere sporticonen zoals oud-zwemmer Pieter van den Hoogeband, hockeyer Teun de Nooijer en oud-tennisser Richard Krajicek wil hij minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) bijstaan in het bestrijden van bewegingsarmoede.

In het televisieprogramma Brandpunt reageert Cruijff op de meest recente cijfers van de organisatie VeiligheidNL, waaruit blijkt dat het aantal sportblessures bij kinderen tussen 9 en 12 in de afgelopen zes jaar met de helft is toegenomen. Deskundigen wijten dat aan gebrekkig ontwikkelde motorische vaardigheden bij veel kinderen. Dat zou weer het gevolg zijn van bewegingsarmoede.

De sportcoryfeeën moeten worden ingezet om de bewegingsarmoede te bestrijden, vindt Cruijff. "Gebruik hun know how om het probleem op te lossen". Het aantal kinderen dat voldoet aan de zogenoemde bewegingsnorm van minimaal een uur per dag matig actief bewegen is tussen 2006 en 2011 bijna gehalveerd.

"Het gymnastiekonderwijs is behoorlijk teruggedraaid", zegt Cruijff in Brandpunt. "Het is enorm zorgelijk. Als je nu niet ingrijpt is over vijf of tien jaar de zorg niet meer betalen."

Loos vliegveld kost maandelijks twintig miljoen

Het stilliggende nieuwe vliegveld Berlijn-Brandenburg gaat zeker niet voor 2015 open. Toch kost het project elke maand twintig miljoen euro. Uitgaven voor met name energie.

Dat bericht het Duitse blad Der Spiegel. Het vliegveld is daarmee het duurste stilliggende bouwproject van Duitsland.

In de gebouwen op de vliegveld brandt permanent het licht. Zodra het donker wordt gaan op toegangswegen de lampen aan. Dat geldt ook voor alle lantaarns op het vliegveldterrein zelf.

De airconditioning werkt in de gebouwen op volle kracht. Liften en roltrappen worden meerdere keren per week aangezet om de installaties bedrijfsklaar te houden. Zevenhonderdvijftig bouwcontainers op het terrein, waar niemand werkt, slurpen ook energie.

De energielasten zijn hoger dan die van het vliegveld Tegel bij Berlijn waar elke dag zo'n 400 vliegtuigen opstijgen en landen.

De bouw van Berlijn-Brandenburg ligt sinds de zomer van 2012 stil. Sindsdien wordt alleen gezocht naar fouten in de bouwplannen en miskleunen bij de bouw zelf.

In 2006 werd geschat dat het vliegveld twee miljard euro zou kosten. Dat is al gestegen tot minstens 4,3 miljard. De luchthaven had eigenlijk al open moeten zijn.

Protest tegen homohuwelijk in Parijs

Duizenden Fransen hebben zondag in Parijs gedemonstreerd tegen de nieuwe wet die mogelijk maakt dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijk treden.

De wet is al ruim een week van kracht. De organisatoren besloten de al lang voorbereide demonstratie toch te laten doorgaan om hun aanhoudende oppositie tegen de wet te tonen. De invoering van het homohuwelijk was een verkiezingsbelofte van president François Hollande.

De demonstranten trokken vanaf drie verschillende startpunten op naar de Esplanade des Invalides. In verband met de demonstratie waren vijfduizend politieagenten op de been. Bij vorige betogingen tegen het homohuwelijk kwam het tot botsingen tussen extreemrechtse betogers en de politie.

[Play-offs] Uitslag Sparta Rotterdam - Roda JC

Roda JC heeft zich ternauwernood veilig gespeeld in de Eredivisie. Sparta Rotterdam had weinig te vrezen van de Limburgers, maar Mark-Jan Fledderus kroonde zich tot de held. Sparta weet dat het aan een gelijkspel met doelpunten genoeg heeft voor promotie naar de Eredivisie. Roda weet dus dat het moet winnen en dat legt een enorme druk op de ploeg die eigenlijk de hele wedstrijd zichtbaar is.

Kansen heeft de thuisploeg wel, zoals die van Sanharib Malki in de tweede minuut. Zijn inzet wordt tot corner verwerkt. Later is hij met het hoofd gevaarlijk, maar doelman Nico Pellatz redt. Bovendien ziet scheidsrechter Richard Liesveld daarbij over het hoofd dat Malki zijn handen gebruikt.

Nadat Krisztián Németh een kans om zeep heeft geholpen, is Sparta er via Donovan Deekman vliegensvlug uit. De rechtsvoor gaat de combinatie aan met Mario Bilate die de bal weer terugkrijgt en alleen nog maar hoeft binnen te tikken: 0-1! Sparta op voorsprong, Roda in de problemen.

Even later ligt Roda-goalie Filip Kurto in de weg als Bilate opnieuw de kans heeft te scoren. Roda staat onder druk, weet dat het twee keer moet scoren, maar wil de schade achterin ook beperkt houden. Gedurdende de wedstrijd, zeker na rust, wordt de roep om Frank Demouge steeds groter.

Demouge is in de winter gehuurd van AFC Bourenemouth (Engeland). De spits komt er pas na een half uur bij. Met hem in de ploeg, scoort Mark-Jan Fledderus uit een vrije trap 1-1. Er zijn dan nog twintig minuten te spelen en Roda ruikt de kansen op lijfbehoud. Sparta raakt meer en meer gespannen, maar weet dat promotie een feit is als het stand houdt. In de 90e minuut ontploft het Parkstad Limburg Stadion als Fledderus opnieuw uit een vrije trap trefzeker is: 2-1.

Roda blijft actief op het hoogste niveau, Sparta druipt af. De Rotterdammers speelden een solide wedstrijd en hadden recht op meer, maar Fledderus onderscheidde zich met twee rake vrije trappen. Hij heeft zich voor de komende maanden onsterfelijk gemaakt in Kerkrade. Roda redt de eer voor Limburg in de Eredivisie.

[F1] Uitslag Grand Prix van Monaco

Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. In een incidentrijke race leidde de Duitser van start tot finish. Kampioenschapsleider Sebastian Vettel werd tweede en verstevigde de eerste plaats in het kampioenschap. Giedo van der Garde werd als vijftiende en laatste afgevlagd.

De race in Monaco begon met Nico Rosberg van poleposition. Jules Bianchi kreeg zijn Marussia in eerste instantie niet aan de praat, waardoor hij vanuit de pits moest starten. Het hele veld wist zich door de eerste bocht heen te wurmen, maar hierna ontstond er toch hier en daar wat schade. Pastor Maldonado en Giedo van der Garde verloren hun voorvleugels en moesten hierdoor meteen al naar binnen.

De top zes bleef in de eerste ronden ongewijzigd, maar daarachter vochten de McLarens van Sergio Perez en Jenson Button een fel gevecht uit. Perez stak onder meer bij de chicane rechtdoor, waarna hij uiteindelijk de positie aan Button moest laten. Caterham-coureur Charles Pic was de eerste uitvaller nadat zijn bolide na zeven ronden in brand vloog.

Rosberg sloeg snel een gaatje van twee seconden met teamgenoot Lewis Hamilton die op zijn beurt Red Bull-coureur Sebastian Vettel makkelijk achter zich hield. Iets verder naar achteren leek Fernando Alonso het tempo van Kimi Räikkönen niet te kunnen volgen en achter de Spanjaard ontstond dan ook een treintje.

Na ruim twintig ronden voerden de leiders met het oog op hun eerste stop het tempo op. Achter de als elfde liggende Nico Hülkenberg onstond een gat van tien seconden, waarin Mark Webber na 25 ronden als eerste dook. Kimi Räikkönen en Jenson Button volgden zijn voorbeeld een ronde later. Ook Fernando Alonso volgde snel, terwijl zijn teamgenoot Felipe Massa na 30 ronden bij de eerste bocht de muur in ging. De Braziliaan had gisteren in de derde vrije training al een vrijwel identieke crash meegemaakt.

Omdat er veel rommel op de baan lag kwam de safety car voor het eerst dit seizoen naar buiten. Mercedes haalde snel Rosberg en Hamilton naar binnen, maar kreeg Hamilton niet snel genoeg naar buiten, waardoor de Brit enkele plaatsen terugviel. Rosberg leidde, voor Vettel, Webber, Hamilton, Räikkönen, Alonso, Button, Perez, Sutil en Vergne. Van der Garde lag op dat moment laatste op een ronde achterstand, welke hij uiteindelijk terugkreeg.

Na 38 ronden werd het veld weer vrijgegeven, met Rosberg aan de leiding. De Duitser sloeg meteen een gaatje met Vettel, terwijl hierachter Webber vol onder druk van Hamilton stond. De Brit probeerde de Australiër op allerlei punten in te halen, maar slaagde hier niet in. Hierachter stond Räikkönen onder druk van Alonso die op zijn beurt onder druk van Button stond. De Brit raakte de Ferrari van Alonso even, waarna Perez profiteerde en de zevende plaats van zijn teamgenoot afpakte. De Mexicaan ging door en viel Alonso bij het uitgaan van de tunnel aan. De Spanjaard had moeite om zijn plaats te verdedigen en sneed de chicane deels af. Het kostte hem uiteindelijk een positie.

Verder naar achteren was er na 45 ronden een aanrijding tussen Maldonado en Chilton waarbij Maldonado in Tabac zo hard de muur in ging dat deze deels loskwam en op het circuit belandde. Een rode vlag was het gevolg. Bianchi liep een kapotte voorvleugel op en moest naar binnen. De race werd voor ruim twintig minuten onderbroken.

Na 47 van 78 ronden bracht Rosberg het veld weer op gang. Veel verschuivingen waren er niet, maar Sutil snoepte in Loews de achtste plaats van Button af. Perez viel Räikkönen aan bij de chicane en beiden gingen rechtdoor. Sutils eerste inhaalactie in de Loews Hairpin beviel hem wel, want de Duitser haalde na 57 ronden daar ook Alonso in. Grosjean knalde in de 63e ronde bij het uitkomen van de tunnel op de achterzijde van de Toro Rosso van Ricciardo, waardoor laatstgenoemde uitviel en Grosjean zonder neus kwam te zitten. Het leverde wederom een safety car op.

Enkele ronden later kwam de bolide weer binnen, waarna Rosberg weer een gaatje met Vettel kon trekken. Een aanvaring tussen Räikkönen en Perez zorgde ervoor dat eerstgenoemde naar de pits moest met een lekke band. Alonso verloor een plaats aan Button omdat hij Sutil via de buitenzijde probeerde te passeren, waarna Button hem binnendoor voorbijging. Perez behoorde in de slotfase nog tot de uitvallers met schade aan de vering van de bolide.

Na 78 enerverende ronden werd Nico Rosberg dertig jaar na zijn vader Keke als eerste afgevlagd in Monaco, terwijl Vettel en Webber ook naar het podium mochten komen. Hamilton werd vierde, voor Sutil, Button, Alonso, Vergne, Di Resta en Räikkönen die in de slotronden zich nog naar een punt knokte.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 2:17:52.056
2 Sebastian Vettel Red Bull +3.888
3 Mark Webber Red Bull +6.314
4 Lewis Hamilton Mercedes +13.894
5 Adrian Sutil Force India +21.477
6 Jenson Button McLaren +23.103
7 Fernando Alonso Ferrari +26.734
8 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +27.223
9 Paul di Resta Force India +27.608
10 Kimi Räikkönen Lotus +36.582
11 Nico Hulkenberg Sauber +42.572
12 Valtteri Bottas Williams +42.691
13 Esteban Gutierrez Sauber +43.212
14 Max Chilton Marussia +49.885
15 Giedo van der Garde Caterham +1:02.590
DNF Sergio Perez McLaren +6 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +15 Ronden
DNF Daniel Ricciardo Toro Rosso +17 Ronden
DNF Jules Bianchi Marussia +20 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +34 Ronden
DNF Felipe Massa Ferrari +50 Ronden
DNF Charles Pic Caterham +71 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 107
2 Kimi Räikkönen Lotus 86
3 Fernando Alonso Ferrari 78
4 Lewis Hamilton Mercedes 62
5 Mark Webber Red Bull 57
6 Nico Rosberg Mercedes 47
7 Felipe Massa Ferrari 45
8 Paul di Resta Force India 28
9 Romain Grosjean Lotus 26
10 Jenson Button McLaren 25
11 Adrian Sutil Force India 16
12 Sergio Perez McLaren 12
13 Daniel Ricciardo Toro Rosso 7
14 Nico Hulkenberg Sauber 5
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 5
16 Esteban Gutierrez Sauber 0
17 Valtteri Bottas Williams 0
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Giedo van der Garde Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 164
2 Ferrari 123
3 Lotus 112
4 Mercedes 109
5 Force India 44
6 McLaren 37
7 Toro Rosso 12
8 Sauber 5
9 Williams 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0

L.L. Sanchez wint slotrit België, Martin eindwinnaar

Luis Leon Sanchez heeft de slotrit gewonnen van de Ronde van België. De Spanjaard van de Blanco-formatie sloot een solo van ruim veertig kilometer door de Belgische Ardennen fraai af en bleef een groepje met eindwinnaar Tony Martin voor.

Sanchez maakte deel uit van een grote kopgroep maar bleef daar alleen uit over. Zijn voorsprong werd nooit erg groot, aangezien hij ook nog dicht stond in het klassement. Daarachter probeerde wereldkampioen Philippe Gilbert nog een sprong te wagen voor de rit- en eindzege , maar hij kreeg net als Tom Dumoulin eerder in de etappe, Martin niet van zich af te schudden.

Voor Sanchez was de Ronde van België zijn eerste koers van het seizoen. Hij werd door zijn team Blanco aan de kant gehouden omdat de Spanjaard werd genoemd in een dopingzaak. Hij eindigde als tweede in het eindklassement.

[Upd] Judoka Polling wint World Masters, Grol pakt zilver

Judoka Kim Polling zet haar zegereeks voort. Na een World Cup, Grand Prix, Grand Slam in Parijs en het EK wint de judoka nu ook de World Masters in het Russische Tyumen. Binnen twee minuten rekende ze af de Canadese Kalita Zupancic. Aan de World Masters doen de zestien beste judoka's per gewichtsklasse mee.

Polling was heer en meester in de finale. Ze gooide Zupancic al eerder al halverwege op d'r rug wat goed was voor een waza-ari. Een halve minuut later was het een vol punt. Polling rekende in de eerdere ronden af met Linda Bolder en Lucie Decosse. Door deze zege staat Polling nu op één van de wereldranglijst in de categorie tot zeventig kilogram.

Update 16.05 uur

Henk Grol is er niet in geslaagd de finale te winnen. Hij verloor van Elkhan Mammadov uit Azerbeidzjan. Het was een tactisch duel en Mammadov lukte het wel om een yuko op het bord te zetten, wat genoeg bleek voor de overwinning.

Fight Night op time-out

Andrew Wilson, baas van EA Sports, heeft aangegeven dat de Fight Night-serie voor onbepaalde tijd op pauze wordt gezet. Tot op heden zijn er vijf games uitgebracht binnen de franchise. 


De reden dat Fight Night aan de kant wordt geschoven is omdat het team zich meer wil focussen op de game UFC."Right now, a great portion of the core of the Fight Night team are actually the team that are building UFC", aldus Andrew Wilson.
Wellicht kunnen gamers in de toekomst een nieuwe Fight Night-game verwachten. 

Fight Night Champion
Fight Night Champion

Gentenaar keert terug bij N.E.C.

Doelman Dennis Gentenaar keert terug bij N.E.C. De 37-jarige Nijmegenaar heeft een eenjarig contract getekend bij de club. Hij moet nog wel medisch gekeurd worden, laat N.E.C. weten.

Gentenaar is een product van de jeugdopleiding van N.E.C. en verdedigde van 1995 tot en met 2005 de Nijmeegse kleuren. In dat jaar vertrok hij naar Borussia Dortmund, waar hij tot tien duels kwam. Hij vervolgde zijn carrière daarna bij Ajax, VVV-Venlo en Almere City.

'Hasselbaink nieuwe trainer Antwerp FC'

Jimmy Floyd Hasselbaink is op weg naar trainerschap bij Antwerp FC. Dat zegt sportief directeur Gunther Hofmans tegen de Gazet van Antwerpen. De club, acterend op het tweede niveau in België, nam dit jaar afscheid van voormalig Willem II-trainer Dennis van Wijk.

De 41-jarige Hasselbaink was tot januari assistent-trainer bij het Engelse Nottingham Forrest. Als voetballer vierde hij grote persoonlijke successen bij onder meer Atletico Madrid, Leeds United en Chelsea. Bij de twee laatste clubs werd hij topscorer van de competitie. Hij kwam 23 keer uit voor het Nederlands elftal.

'Persoonlijke pensioenrekening voor iedereen'

Iedereen moet zijn eigen persoonlijke pensioenspaarrekening krijgen, ook de zelfstandigen. Die sparen nogal eens te weinig voor hun oude dag, een algemene spaarplicht kan dat oplossen.

Dat vinden de JOVD, de Jonge Socialisten en de Jonge Democraten, de jongerenorganisaties van VVD, PvdA en D66. Ze presenteerden hun idee zondag in het programma Buitenhof.

Voor mensen in loondienst moet de werkgever het geld nog wel inhouden, maar de werknemers moeten straks zelf hun pensioenuitvoerder kunnen kiezen die beheert en belegt.

Doordat er persoonlijke rekeningen zijn, kan voor ouderen en jongeren verschillend worden belegd: voor de ouderen met minder risico, voor jongeren met meer risico maar ook met meer kansen.

'Persoonlijke pensioenrekening voor iedereen'
'Persoonlijke pensioenrekening voor iedereen' (Foto: ANP)

[RG] S. Williams gunt Tatishvili een game

Serena Williams heeft haar opponente in de eerste ronde op Roland Garros een game gegund. De als eerste geplaatste Amerikaanse versloeg Anna Tatishvili met 6-0 en 6-1. Vorig jaar ging Williams in de eerste ronde al onderuit tegen Virginie Razzano.

Oud-winnares Ana Ivanovic had drie sets nodig tegen Petra Martic: 6-1, 3-6 en 6-3. De Servische (14) won het toernooi in 2008, maar vond de vorm die ze dat jaar haalde nooit terug.

Bij de mannen wist de Canadees Milos Raonic (14) verder te geraken door de Belg Xavier Malisse met 6-1, 6-2, 4-6 en 6-4 te verslaan. Ook Kevin Anderson (23) uit Zuid-Afrika bereikte de tweede ronde. Hij was met 6-3, 7-5 en 6-4 te sterk voor Illya Marchenko.

Fast & Furious 6

Deel drie en deel vier brachten de Fast & Furious-franchise weinig goeds, maar regisseur Justin Lin herstelde zichzelf met Fast Five en blies de franchise daarmee nieuw leven in. Zowel critici als fans waren zeer te spreken over de film die in 2011 de kassa’s liet rinkelen: de film staat comfortabel in de top 100 van meest verdienende films aller tijden. Aan het einde van Fast Five werd een tipje opgelicht van de sluier van Fast & Furious 6 en de interesse voor het vervolg werd gewekt: kan het zesde deel tippen aan zijn bewierookte voorganger?

[Play-offs] Uitslag FC Utrecht - FC Twente

FC Utrecht heeft een boven verwachting goed seizoen bekroond met Europees voetbal. De 2-1 nederlaag in de bloedstollende return tegen FC Twente volstond, na de 0-2 uitzege. Utrecht stond na donderdag  na die zege eigenlijk al in de voorronde van de Europa League. Maar daarvan liet de thuisploeg niets merken, toen het rond lunchtijd aftrapte in de eigen Galgenwaard. Utrecht begon fel en zette, voor een enthousiast publiek, meteen druk.

Dat leverde mogelijkheden op, maar aanvankelijk nog geen echte kansen. Na twintig minuten kwamen die er wel: een mooie uithaal van de naar binnen gedraaide Toornstra, Sander Boschker moest gestrekt om de 1-0 te voorkomen. Even later behield Cedric van der Gun op wilskracht de bal en kon hij 'm voorgeven. Bengtsson voorkwam op het laatste moment dat de voorzet Mulenga bereikte.

Toen de storm van Utrecht rond het verstrijken van het eerste halfuur was gaan liggen, kantelde Dusan Tadic de wedstrijd. Uit het niets zette hij Twente met een verwoestende zwabber vanaf 30 meter op 0-1. Robbin Ruiter was volledig kansloos. Twee minuten later maakte Nacer Chadli de gekte compleet door van van ver ook met een poeier de 0-2 te maken.

Plots was een duel dat min of meer om des keizers baard gespeeld zou worden veranderd in een wedstrijd die nog alle kanten op kan. Twente heeft de 0-2 nederlaag van donderdag weggepoetst en heeft de morele voorsprong te pakken. Utrecht oogt aangeslagen door de twee onverwachte goals, en dat leidde in de slotminuut van de eerste helft bijna tot de 0-3 van Luc Castaignos. Op aangeven van Leroy Fer haalde de spits uit, maar Ruiter voorkwam dat voor rust de ellende voor Utrecht al compleet was.

Na rust ging het duel op dezelfde voet verder. De bal lag na 25 seconden in het net: Utrecht op 1-2! Edouard Duplan profiteerde van een fout van Gutiérrez die inleverde, nadat Boschker slecht had uitgetrapt. Utrecht ging daarna op zoek naar de 2-2. Kansen van Oar (schooy naast) en Van der Gun, die goed werdvrijgespeeld door Toornstra, maar Boschker in de weg zag liggen.

Toch bleef Twente, dat één goal nodig heeft, gevaarlijk. In de 67e minuut grote kopkans Castaignos, over, na een voorzet van Tadic. Fer raakte de bal tien minuten later verkeerd toen hij vrij kon uithalen. Het bleef tot het einde spannend in de Domstad.

Beide ploegen wilden dolgraag Europa in en degene die scoorde zou dat hebben bereikt. Het lukte Andreas Bjelland bijna met een uithaal, gered door Ruiter. Twente zette in de slotminuten aan, maar de goal kwam er niet, waardoor Utrecht na een spannende strijd de voorronde van de Europa League in mag.

'Lindsay Lohan voorbeeldpatiënt in kliniek'

Lindsay Lohan gedraagt zich voorbeeldig in de afkickkliniek waar ze zit. De actrice heeft tot nu al haar individuele en groepssessies bijgewoond, vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Verder zou Lohan haar vrienden alles vertellen over wat ze heeft geleerd in de Betty Ford-kliniek, waar ze sinds begin deze maand verblijft. De actrice vindt het programma dat ze volgt steeds moeilijker en emotioneler worden, maar wil nergens voor weglopen.

Naar verluidt slaapt de 26-jarige Lohan in een kamer met twee anderen omdat ze niet alleen wil zijn. Verschillende mensen die haar hebben opgezocht, vinden dat Lindsay er nu stukken beter uitziet dan afgelopen tijd.

Chinese badmintonners prolongeren wereldtitel

China heeft het WK badminton voor gemengde teams zondag voor de vijfde achtereenvolgende keer gewonnen. De Chinezen versloegen Zuid-Korea in de finale met 3-0.

Na Zuid-Korea in het gemengd dubbel en in het individuele mannenduel te hebben verslagen, kon de mannendubbel het karwei afmaken. Qiu Zihan en Liu Xiaolong deden dat door met 21-19, 21-17 te zegevieren.

Denemarken was op de derde plaats het hoogst genoteerde Europese land en finishte net voor Thailand. Nederland werd veertiende.

Hoogste notering voor Sijsling

Igor Sijsling is door zijn plek in de halve finales van het tennistoernooi in Düsseldorf zes plaatsen gestegen op de wereldranglijst. De Amsterdammer staat nu 62e, zijn hoogste notering ooit. Hij is hiermee ook de best gerangschikte Nederlander.

Robin Haase boekte drie plaatsen winst na het bereiken van de kwartfinales in Nice. De Hagenaar is de nummer 66 van de wereld. Thiemo de Bakker zakte drie plekken en staat nu 95e. De drie mannen komen deze week in actie op Roland Garros.

Hoogste notering voor Sijsling
Hoogste notering voor Sijsling (Foto: ANP)

Mini-helikopter tegen graffiti

Met een mini-helikopter, uitgerust met een camera, willen de Duitse spoorwegen (DB) graffitispuiters gaan opsporen en aanpakken. Dat heeft een woordvoerder van de onderneming tegenover de krant Bild am Sonntag verklaard.

De mini-helikopter kost 60.000 euro. Het ding kan tachtig minuten vliegen met een snelheid van 54 kilometer per uur. Het toestel vliegt vrijwel geruisloos.

De camera werkt met warmtebeelden, filmt en fotografeert. Er is ook een koppeling met een gps-systeem zodat graffitispuiters juridisch waterdicht aangepakt kunnen worden.

Voorlopig zal de DB de mini-helikopter alleen inzetten boven 'eigen' grondgebied waarbij vooral gedacht wordt aan emplacementen, goederenterreinen en grote stations.

Vorig jaar pakte de DB 14.000 graffitispuiters. De kosten om graffiti van treinstellen, wagons en gebouwen te verwijderen beliepen 7,6 miljoen euro.

Mercedes voert geheime bandentest uit

Het Formule 1-team Mercedes heeft na afloop van de Grand Prix van Spanje op Barcelona een bandentest uitgevoerd. Op verzoek van Pirelli werd er ruim 1.000 kilometer gereden. Andere topteams zijn niet blij met het nieuws dat aan de vooravond van de race in Monaco naar buiten is gekomen.

Volgens de reglementen heeft Pirelli de mogelijkheid om teams op te roepen voor een privétest mocht hier noodzaak toe zijn. Die was er, omdat in de afgelopen wedstrijden bleek dat het loopvlak van de achterbanden los kon laten. Daarom wil Pirelli het rubber zodanig aanpassen dat dit niet meer voor zal gaan komen. Niet duidelijk is of deze verbeteringen getest zijn.

De keuze voor Mercedes is opvallend, omdat het team uit Brackley het hele jaar al last heeft van veel slijtage van de achterbanden. De Duitse renstal benadrukt dat alles volgens de regels gegaan is en dat de FIA toestemming voor de test gegeven heeft. Teambaas Ross Brawn liet weten dat het team niet wist met welke compounds er getest werd en wat het doel van de test was. De andere Formule 1-teams zijn er niet gerust op en hebben de FIA om uitleg gevraagd.

Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery heeft ondertussen de lezing van Mercedes bevestigd. Het team uit Brackley wist niet met welke compounds er getest werd en volgens Hembery werd er vooral werk voor de toekomst verricht. Alles zou hierbij volgens de regels zijn gegaan.

Meisjes (15) geschorst na mishandeling

Twee leerlingen van een middelbare school in Eindhoven zijn geschorst omdat ze een medeleerlinge hebben mishandeld. In een filmpje dat op internet circuleert is te zien hoe de twee meisjes van 15 een even oude medeleerlinge in elkaar trappen.

De mishandeling vond woensdag onder schooltijd plaats in een steegje in de buurt van de school, het Christiaan Huygens College. Het slachtoffer werd belaagd omdat ze wiet zou hebben gestolen van de meisjes. Ze werd geschopt, geslagen en aan haar haar getrokken. Toen ze op de grond lag kreeg ze meerdere trappen tegen haar hoofd en in haar buik.

Het meisje liep onder meer een hersenschudding en verschillende kneuzingen op. Het is nog niet duidelijk wanneer ze weer naar school komt, zei locatiedirecteur van de school Debby Verhoeve zondag tegen Omroep Brabant.

Verhoeve noemt het filmpje 'uitermate schokkend'. "Wij vinden dit gedrag ontoelaatbaar." Hoelang de schorsing gaat duren is nog niet bekend. Na het weekeinde gaat de algemeen directeur van de school in gesprek met de ouders van de leerlingen. Daarna wordt bepaald of de meisjes op school mogen blijven of niet.

Duitse kranten zetten Robben in het zonnetje

De Duitse kranten hebben na zijn winnende treffer in de Champions Leaguefinale mooie woorden over voor Arjen Robben. "Robben treft het Dortmund-hart", kopt Bild. "De 89e minuut! Dat Bayern! De triomf van Londen is perfect!", gaat de boulevardkrant verder. Bayern versloeg Dortmund dankzij een late treffer van Robben met 2-1.

De Süddeutsche Zeitung benadrukt dat Robben na drie verloren finales eindelijk eens aan het langste eind trekt. "Zijn verhaal laat zien dat een voetballer er goed aan doet zijn eigen nederlagen niet al te ernstig te nemen en geduldig verder te gaan." De Nederlander verloor eerder een WK-finale en twee Champions Leaguefinales.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung kopt dat Bayern Dortmund moet danken. "Bayern heeft zich met de zege van een nachtmerrie van drie verloren finales bevrijd. De triomf op Wembley is een logisch vervolg van de dominantie in het voetbal dit jaar", schrijft de krant. Op de website plaatste de krant zelfs een animatievideo van Robbens treffer met de kop 'Robben met zeer veel gevoel'.

Amsterdam wint tweede duel van play-off-finale

De hockeyvrouwen van Amsterdam hebben het tweede duel van de play-off-finale gewonnen. In Den Bosch waren de hoofdstedelingen met 2-1 te sterk. Een derde wedstrijd moet gaan uitwiizen welke ploeg er met de titel vandoor gaat.

Net als in de voorgaande play-off-duels, versierde Den Bosch al binnen vijf minuten een corner. Het vizier van Maartje Paumen stond – in tegenstelling tot zaterdag – op scherp. De captain van de Bossche ploeg zette de gastvrouwen op voorsprong: 1-0. Na vier minuten kreeg Den Bosch een dot van een kans. Marloes Keetels zette Sabine Mol alleen voor goalie Anne Veenendaal, maar Mol miste doel. De Brabanders hielden wel een korte hoekslag aan de aanval over, maar deze werd niet benut.

Vervolgens golfde het duel op en neer. Beide ploegen waren fel, kregen wat doelpogingen, maar het grotendeel van de wedstrijd werd op het middenveld afgewerkt. Amsterdam kreeg tien minuten voor rust de eerste corner en ook deze werd meteen benut. Kelly Jonker reageerde uiterst attent op een rebound en bracht de stand in evenwicht: 1-1.

In de tweede helft hielden elkaar beide ploegen elkaar opnieuw in bedwang, al leek Amsterdam bij vlagen fitter te zijn dan Den Bosch. De hoofdstedelingen versierden na rust drie corners, waarvan de laatste werd omgezet in een doelpunt. Via een cornervariant bracht Jonker haar ploeg op voorsprong: 2-1. Zowel de gastvrouwen als de bezoekers probeerden vervolgens nog wat kansen te forceren, maar de 1-1 bleef op het scorebord staan. De derde en beslissende wedstrijd is aanstaande zaterdag. Deze wedstrijd heeft opnieuw plaats in Den Bosch. 

President Israël: 'Tijd voor vrede'

"Het is tijd om vrede te sluiten." Dat zei de Israëlische president Shimon Peres zondag op een bijeenkomst van het World economic forum (WEF) in Jordanië. Volgens het staatshoofd is er 'een reeële mogelijkheid' om tot een vergelijk met de Palestijnen te komen. Peres zei dat beide partijen 'scepcis en twijfel' over boord moeten zetten. "Dit is een belangrijk moment. Er is geen tijd te verliezen. We moeten weer gaan onderhandelen en de gesprekken met de Palestijnen afronden."

De president betoogde dat de enige oplossing de vormen van twee staten is, een Palestijnse naast de Israëlische, die als goede buren opereren, 'in vrede en waardigheid', en met elkaar economisch samenwerken. Die boodschap moet ook aan de jonge generaties worden meegegeven. "Als we deze kans missen zullen we alleen maar diep teleurgesteld raken", aldus Peres. "Vanuit mijn ervaring geloof ik dat we nu een mogelijkheid hebben iets te bereiken. Het zal niet eens zoveel tijd kosten." Peres ontving in 1994 de Nobelprijs voor de vrede.

Op het WEF zal hij onder meer de Palestijnse president Mahmoud Abas ontmoeten. De vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijen liggen al jaren stil. De Palestijnen eisen dat Israël ophoudt met de bouw van nederzettingen op de westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De regering onder leiding van Benjamin Netanyahu weigert dat en zegt geen voorwaarden vooraf van de Palestijnen te accepteren.

Abbas riep Israël bij het WEF opnieuw op een einde te maken aan 'de bezetting van ons land', de nederzettingen te verlaten en de duizenden Palestijnse gevangenen vrij te laten. "Dat zal ons vrede bezorgen en veiligheid voor u en ons verzekeren", aldus Abbas.

Abbas liet weten dat hij binnen enkele weken een nieuwe regering wil benoemen nu premier Salam Fayyad enkele weken geleden na een conflict met hem opstapte. Er zijn drie kandidaten voor zijn opvolging: Mohammed Mustafa (oud-topman Palestijns investeringsfonds), Rami al-Hamdallah (een vooraanstaand wetenschapper) en Mohamed Ishteya (lid van het dagelijks bestuur van Fatah, de partij van Abbas).

Bij het WEF is ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. Die probeert sinds zijn aantreden in februari wanhopig het vredesproces weer op gang te helpen.

'Geen verband incidenten Londen en Parijs'

Tussen de steekincidenten in Parijs en Londen bestaat voor zover bekend geen verband. Dat heeft de Franse president François Hollande laten weten, meldde de Franse nieuwszender France 24 zondag.

Een Franse militair werd zaterdag met een mes in zijn nek gestoken toen hij op surveillance was in de zakenwijk La Défense. De militair is buiten levensgevaar. Hij was in de wijk op patrouille als onderdeel van een antiterrorismeplan. De dader is nog voortvluchtig.

Woensdagmiddag staken twee mannen een 25-jarige Britse militair dood, dicht bij een kazerne in de Londense wijk Woolwich.

Amanda Bynes beschuldigt agent van aanranding

Amanda Bynes beweert dat ze donderdag is aangerand door een agent tijdens haar arrestatie. De man raakte haar edele delen aan, zegt de actrice op Twitter. Bynes werd opgepakt vanwege vermeend marihuanabezit, maar werd vrijdag weer op vrije voeten gesteld.

"Je moet niets geloven van alle verhalen rond mijn arrestatie", twitterde de 27-jarige actrice. "Het zijn allemaal leugens." Bynes zegt de politie te hebben gebeld nadat ze zou zijn aangerand. Ook werd ze naar eigen zeggen naar een psychiatrisch ziekenhuis gebracht omdat ze zich hevig verzette bij haar aanhouding en mocht ze geen contact opnemen met haar advocaat. "De agenten gedroegen zich griezelig", vindt de actrice. "Ze hebben geen wiet gevonden, daarom ben ik ook weer op vrije voeten gesteld."

Bynes zou donderdag in de hal van haar appartementencomplex een joint hebben gerookt. Toen agenten haar woning binnengingen, zou ze een waterpijp uit het raam hebben gegooid.

De politie in New York onderzoekt de claim van Bynes, laat een woordvoerder weten aan entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Britse regering wil hardere aanpak extremisten

De Britse regering wil meer wettelijke bevoegdheden om extremisten aan te pakken. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Theresa May gezegd.

De minister reageerde op de moord op soldaat Lee Rigby, afgelopen woensdag. Rigby werd op klaarlichte dag, midden op straat, omgebracht door twee radicale moslims.

De identiteit van de twee is inmiddels vrijgegeven: Michael Adebolajo (28) en Michael Oluwatobi Adebewale (22).

May onthulde dat alles erop wijst dat de twee alleen handelden en dat er geen groot geplande operatie achter hun daad zat. Er werken 500 politieagenten en veiligheidsmensen aan de zaak.

Zaterdagavond werden in Zuidoost Londen weer twee mannen opgepakt in verband met de zaak. In Greenwich werd een 21-jarige gearresteerd. Er werden negen panden doorzocht. Een man en twee vrouwen die eerder waren aangehouden in verband met de zaak, zijn vrijgelaten.

Volgens May bestaat het gevaar dat duizenden Britten radicaliseren. Volgens haar moeten de autoriteiten meer bevoegdheden krijgen om organisaties te verbieden. Ook moeten er striktere regels komen voor internetproviders.

Premier David Cameron heeft ondertussen een nieuwe werkgroep voor de aanpak van extremisme en radicalisme opgezet. Daarin zitten ministers, hoge politiemensen en functionarissen van de veiligheidsdiensten.

De werkgroep zal zich vooral gaan bezighouden met de activiteiten van radicale haatzaaiende predikers. Religieuze leiders die geweld promoten zullen keihard worden aangepakt. Moskeebesturen zullen veranwoordelijk gesteld worden voor hun keuze van imams.

Uit een peiling van de krant Mail on Sunday bleek dat 64 procent van de Britten voor strengere wetgeving is om terrorisme aan te pakken. Drieenzestig procent wil de doodstraf voor veroordeelde terroristen invoeren.

FOK!filmtips van de dag: Cinderella Man

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Komedie waarin de trouwplannen van een rijke vrouw overhoop worden gehaald door de komst van haar ex-man, een knappe playboy. The Philadelphia Story heeft een cast met onder andere Cary Grant, Katharine Hepburn en James Stewart. Te zien om 14.05 uur op Één.

In Jackass: The Movie halen de van de TV-serie bekende idioten, waaronder Steve-O, Chris Pontius, Ryan Dunn en natuurlijk Johnny Knoxville, de meest onmogelijke stunts uit waarbij elke notie van persoonlijke veiligheid overboord wordt gesodemieterd met als doel zoveel mogelijk mensen te laten bulderen van het lachen. Ook in deze film wordt deze doelstelling onherroepelijk gehaald, zij het dat bij de grootste Jackass-haters dat alleen maar meer braakneigingen op zou roepen, terwijl de fans al kokhalzend en schaterlachend zullen kijken. In principe is Jackass: The Movie ook geen echte film, maar meer drie afleveringen achter elkaar met een iets groter budget. Te zien om 21.30 uur op RTL7.

Ex-CIA agent Claire Stenwick en ex-MI6 agent Ray Koval, gespeeld door Julia Roberts en Clive Owen, zijn beiden overgestapt naar het bedrijfsleven en hebben in het geheim een relatie. Als ze verwikkeld raken in een levensgevaarlijk spionagespel, ontdekken ze welke gevolgen dit voor hun werk heeft. Want in hoeverre kan je je geliefde vertrouwen? Duplicity is te zien om 21.30 uur op NET5.

Regisseur Ron Howard, producent Brian Grazer en acteur Russell Crowe werkten al eerder samen aan A Beautiful Mind, die vier Oscars opleverde. Voor het boksdrama Cinderella Man wordt het trio opnieuw aangevuld door scenarioschrijver Akiva Goldsman. Die samen met Cliff Hollingsworth het waargebeurde verhaal van James J. Braddock tot een filmscript bewerkte. Bokser James 'Cinderella Man' Braddock (1905-1974) won na zijn comeback 51 van de 58 gevechten en diende als voorbeeld voor het Amerikaanse volk. Russell Crowe heeft ervaring met vechtscènes opgedaan in Gladiator, maar liep tijdens de bokstraining toch een blessure op. Hij ontwrichte zijn arm, waardoor de opnames twee maanden uitliepen. Te zien om 23.30 uur op BBC2.

Das Haus der Krokodile (Het Huis met de Krokodillen), Barbie in a Mermaid Tale 2 (Barbie in Een Zeemeermin Avontuur 2), De brief voor de koning, WarGames: The Dead Code en The Lake House zijn ook films die vandaag op de televisie te zien zijn.

'Koning Boudewijnstadion wordt afgebroken'

Het Koning Boudewijnstadion in Brussel gaat waarschijnlijk plaats maken voor nieuwbouwwoningen. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard. Het stadion werd vooral bekend vanwege het Heizeldrama waarbij 39 mensen in 1985 het leven lieten.

De Brusselse regering wil dat er op hetzelfde Heizelplateau een nieuw stadion met veertig- tot zestigduizend zitplaatsen komt. De stad wil zich met het stadion kandidaat stellen voor het EK in 2020, dat over heel Europa wordt verspreid. Brussel ziet de openingswedstrijd of de finale graag naar de stad komen.

Tijdens de Europa Cup 1-finale tussen Liverpool en Juventus braken in 1985 rellen uit. Onder de doden bevonden zich 32 Italianen. In 1996 werd het Heizelstadion, met het oog op het EK in 2000, omgedoopt tot Koning Boudewijnstadion.

[RG] Rus meteen onderuit in Parijs

Voor tennisster Arantxa Rus heeft Roland Garros 2013 slechts één ronde geduurd. De Nederlandse ging met 6-1 en 6-2 onderuit tegen Sara Errani die vorig jaar nog in de finale stond. Rus haalde toen de achtste finales.

Rus had weinig in te brengen tegen de sterke Errani. De Nederlandse stond in een mum van tijd met 0-3 achter, voor ze door de service van de Italiaanse brak en zo haar enige game van de eerste set wist te pakken. In het tweede bedrijf wist ze de service van Errari op de stand van 1-5 op love te breken, maar het bleek slechts een kleine opleving te zijn geweest, want de Italiaanse maakte in de volgende game meteen een einde aan de wedstrijd.

Man vast voor mishandelen voetballer (14)

Een 43-jarige man uit Kootwijkerbroek is zaterdag aangehouden omdat hij bij een voetbalwedstrijd in Amersfoort een jeugdspeler zou hebben mishandeld. Hij wordt ervan verdacht een 14-jarige jongen uit Hoevelaken te hebben geslagen en bij zijn keel te hebben gegrepen, laat de politie zondag weten.

De politie was rond 17.00 uur gebeld over een mishandeling bij een voetbalvereniging in Amersfoort. De verdachte was er toen al vandoor gegaan. Hij werd later op de dag aangehouden en zit vast voor verhoor.

Bij de mishandeling was mogelijk nog een tweede man betrokken. Het is nog niet duidelijk wat aan de mishandeling vooraf is gegaan.

Grote brand in café Dinteloord

In een café in het Brabantse Dinteloord heeft zondagochtend een grote brand gewoed. Er zijn geen gewonden gevallen. Het café was al dicht toen de brand uitbrak. Meerdere omwonenden moesten vanwege de rookontwikkeling worden geëvacueerd, meldt de politie.

De brand in het café aan de Westzijstraat brak rond 04.30 uur door nog onbekende oorzaak uit. Vanwege rookontwikkeling werd buurtbewoners die niet geëvacueerd hoefden te worden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Enkele woningen kwamen zonder stroom te zitten.

Rond 09.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Het pand is volgens de politie voor een deel afgebrand en ingestort. De brandweer heeft geen 'alarmerende concentraties' schadelijke stoffen gemeten.

Vrouw vermoord in woning Zutphen

In een woning in Zutphen is zaterdagavond een dode vrouw gevonden. De politie gaat ervan uit dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen. Er is nog niemand aangehouden, laat de politie zondag weten.

De politie kreeg rond 21.00 uur een melding over een verdachte situatie bij een woning aan de Halvemaanstraat in de Gelderse plaats. Agenten belden aan, maar er werd niet open gedaan. Daarop verschaften de agenten zich toegang tot het huis, waarna ze de dode vrouw aantroffen.

Op basis van de sporen die zijn aangetroffen gaat de politie ervan uit dat de vrouw om het leven is gebracht. Agenten roken onder meer een gaslucht in de woning.

Degene die de politie belde heeft een man op een fiets bij de woning gezien. De politie is op zoek naar deze man of getuigen die hem ook hebben gezien.

Meppelink en Van Gestel winnen eerste Grand Slam

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben zaterdagnacht hun eerste Grand Slam gewonnen. In het Argentijnse Corrientes versloegen de Nederlanders de Brazilianen Agatha Bednarczuk en Maria Antonelli met 21-17 en 21-19.

Voor ruim zevenduizend toeschouwers domineerden Meppelink en Van Gestel de finale. Door de winst verstevigen ze bovendien hun koppositie op de wereldranglijst.

"We zijn zo ontzettend blij met het goud", zei Meppelink na haar medaille in ontvangst te hebben genomen. "We hebben dit toernooi ontzettend goed gespeeld en dat heeft geresulteerd in onze eerste gouden medaille. We hebben aardig wat moeilijke wedstrijden gehad maar uiteindelijk hebben we gewonnen."

Judoka's Polling en Grol in finale Masters

Op dag twee van de Judo World Masters in het Russische Tyumen hebben Kim Polling en Henk Grol de finale weten te bereiken. Polling zet daarmee haar overwinningsreeks voort. Ze heeft in 2013 nog geen partij verloren.

Polling had een bye voor de eerste ronde en won in de kwartfinale van haar landgenote Linda Bolder op ippon. In de halve finale stond ze tegenover olympisch kampioen Lucie Decosse. Het werd een tactische partij die ze uiteindelijk won op een yuko. Polling staat in de finale tegen Kelita Zupancic uit Canada. Bolder mag straks nog wel uitkomen in strijd om het brons tegen Seongyeon Kim uit Zuid-Korea.

Henk Grol had de eerste ronde vrij. Hij won in de kwartfinale van Elmar Gazimov(Aze) en in de halve finale was hij te sterk voor Cyrille Maret uit Frankrijk. In de finale staat Grol tegenover Elkhan Mammadov uit Azerbeidzjan. Op het EK wist Grol nog van Mammadov te winnen. De finales staan voor later vandaag gepland.

[NBA] San Antonio Spurs dicht bij finale

San Antonio Spurs lijkt zich op te kunnen maken voor de finale van de play-offs in de NBA. De Texanen versloegen Memphis Grizzlies zaterdagavond in extra tijd met 104-93. De stand in de best-of-sevenserie is daardoor 3-0 in het voordeel van de Spurs.

San Antonio had het in Memphis lastig en keek in het eerste kwart zelfs tegen achttien punten achterstand aan. Daarna grepen de Spurs het initiatief, waarna de ploegen in het laatste kwart liefst elf keer van voorsprong wisselden.

In extra tijd was San Antonio vervolgens verreweg de beste ploeg. Acht van de tien Texaanse pogingen vonden het net, genoeg om een voorsprong van ruim tien punten te nemen. Tony Parker werd topscorer met 26 punten, op de voet gevolgd door Tim Duncan (24). Bij Memphis kende Mike Conley met twintig punten een goede avond.

De Spurs kunnen maandag de finaleplek veiligstellen. De laatste keer dat ze de eindstrijd bereikten, en wonnen, was in 2007.

Barcelona en toptalent Neymar akkoord over transfer

Het Braziliaanse supertalent Neymar gaat zijn carrière vervolgen bij FC Barcelona. De Spaanse landskampioen en de 21-jarige aanvaller hebben een principeakkoord bereikt over een contract voor vijf seizoenen, meldt Barça zondag. Neymar, die op veel belangstelling uit de Europese top kon rekenen, kwam de afgelopen vier jaar voor Santos tot 102 competitieduels en 53 goals.

Over de transfersom maakte Barça niets bekend. Neymar maakte het nieuws wereldkundig via sociale media. "Ik zou niet kunnen wachten tot maandag", liet hij weten. "Mijn vrienden en familie weten al van mijn beslissing. Maandag teken ik een contract bij Barcelona."

Neymar stond ook in de belangstelling van Barça's grote rivaal Real Madrid. De 'Koninklijke' bood naar verluidt 35 miljoen euro, zeven miljoen meer dan Barça. Ook zou hij in Madrid meer kunnen verdienen.

Wellicht heeft hij vanwege Lionel Messi voor de Catalanen gekozen. De Braziliaan liet eerder weten graag met de Barça-ster samen te willen spelen. Messi zei op zijn beurt het toptalent graag naar Barcelona te zien komen.

De Braziliaan komt komende zomer uit op de Confederations Cup en reist daarna af naar Spanje. Hij geldt als een van de grootste talenten ter wereld. Naast zijn vele goals voor Santos kwam hij al 32 keer voor Brazilië uit, waarbij hij twintig keer het net vond.

Chinese premier waarschuwt EU

De Chinese premier Li Keqiang heeft de EU gewaarschuwd voor een handelsoorlog. Aanleiding vormt het voorstel van de Europese commissie Chinese zonnepanelen met een heffing van gemiddeld 47 procent te belasten. Volgens Li schaadt de heffing de belangen van gebruikers en consumenten en kan die leiden tot een handelsoorlog.

"Wij protesteren er fel tegen", zo citeerde het staatspersbureau Xinhua de eerste minister. De Chinese politicus kwam zondag aan in Berlijn, het eerste EU-land dat Li bezoekt sinds zijn aantreden in maart. In de Duitse hoofdstad had hij een onderhoud met bondskanselier Angela Merkel. Voorafgaand aan de ontmoeting met Li liet de Duitse regering blijken niets in de heffing op de Chinese zonnepanelen te zien. De woordvoerder van Merkel liet weten dat de EU en China een voor beide partijen draagbare oplossing moeten vinden. De Duitse ambassadeur in Being sprak zich tegen een handelsoorlog uit. Duitsland en China moeten samen de mondiale vrijhandel garanderen, zo zei hij in een interview met Xinhua.

De Europese commissie wil de heffing op Chinese zonnepanelen omdat die nu zo goedkoop zijn dat ze de Europese industrie kapot maken. Dat zou komen door hoge subsidie van de Chinese overheid aan het eigen bedrijfsleven. De EU voert jaarlijks voor 21 miljard euro aan zonnepanelen uit China in. Dat is de helft van de Chinese export op dit terrein. Brussel overweegt ook een heffing op telecommunicatie-apparatuur uit China. Ook die zou extra goedkoop zijn door subsidies die de Chinese regering geeft. Eerst wil de EU echter nog proberen het probleem voor onderhandelingen met de Chinezen op te lossen.

Maandag komen hoge ambtenaren van de EU en China in Brussel bijeen voor een regulier beraad over handel en investeringen. Dan zullen beide 'dossiers' ook ter sprake komen.

Eva Jinek 'draait zich nog eens om' op zondag

Eva Jinek heeft de eerste uitzending van WNL Op Zondag klaarblijkelijk aan zich voorbij laten gaan. "Heerlijk, wij draaien ons nog even lekker om!", twitterde haar geliefde Freek Vonk zondagochtend.

Afgelopen week werd bekend dat Jinek per direct stopte met de presentatie van Eva Jinek op Zondag, dat nu is omgedoopt tot WNL Op Zondag. De laatste afleveringen van het seizoen worden gepresenteerd door Janneke Willemse, die wordt bijgestaan door Charles Groenhuijsen en Paul Jansen. Eerder kwam naar buiten dat Jinek in juli aan de slag gaat voor de KRO, waar ze onder meer een wekelijkse talkshow krijgt.

Nederlanders delen oordeel Rutte over kabinet niet

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders is het niet eens met het oordeel van premier Rutte over het huidige kabinet. Rutte zei vrijdag dat het kabinet een van de beste sinds de Tweede Wereldoorlog is. Slechts tien procent van de bevolking is het met hem eens, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Rutte deed zijn weinig bescheiden uitspraak vrijdag op het congres van de VVD in Maarssen. Van de ondervraagden is 81 procent het niet met hem eens. Negen procent heeft geen mening of geen antwoord gegeven.

Zeventien procent van de ondervraagden ziet het kabinet-Kok 1, het eerste Paarse kabinet, als sterkste kabinet sinds de oorlog. Vooral kiezers van PvdA en D66 vinden dat. VVD-kiezers noemen het kabinet-Balkenende 2 en CDA-kiezers vinden het eerste kabinet-Lubbers het sterkste kabinet. PVV-kiezers vinden het kabinet-Rutte 1 het sterkst.

Wim Kok en Ruud Lubbers worden gezien als beste naoorlogse premiers (beiden zeventien procent). Premier Rutte staat met zeven procent van de stemmen op plek vijf, na Willem Drees en Joop den Uyl.

In de zetelpeiling blijft de VVD deze week stabiel op 24 zetels. De PvdA levert er twee in en komt uit op achttien. De PVV krijgt er een zetel bij en heeft er nu 28, waarmee de partij nog altijd de grootste is. Ook de Partij voor de Dieren boekt een winst van een zetel. Verdere verschuivingen zijn er niet. De SP blijft staan op 22 zetels en het CDA op veertien. D66 heeft er zeventien, de ChristenUnie zes en GroenLinks vier.

Halo Bootcamp duikt op in Korea

Afgelopen week is op de Koreaanse website voor gameratings de game Halo Bootcamp verschenen. In de beschrijving wordt Halo 3 en de term 'online pc-game' gebruikt. Wat de game zal inhouden is nog niet bekendgemaakt.

Bij Microsoft is navraag gedaan en zij hebben aangegeven dat het spel niks te maken zal hebben met Halo 4 en de daarin gestarte Reclaimer-saga. Microsoft is wel erg enthousiast over het project en laat in de toekomst meer weten.

Overheidszaken vanaf 2017 volledig digitaal

Het kabinet wil dat burgers en bedrijven hun overheidszaken vanaf 2017 volledig digitaal regelen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zondag in een interview met nu.nl. De digitalisering moet volgens de bewindsman jaarlijks een besparing van drie- tot vierhonderd miljoen euro kunnen opleveren.

De online dienstverlening moet het regelen van overheidszaken bovendien makkelijker maken. Volgens Plasterk is veel papierwerk nu onnodig, omdat de overheid vraagt naar gegevens die al bekend zijn. "Kijk naar parkeervergunningen. Dan moet je een uittreksel uit het geboorteregister en een kopie van het kentekenbewijs hebben. Maar de overheid heeft die informatie al."

Het gaat om alle vormen van dienstverlening, zoals het indienen van bezwaarschriften en het aanvragen van vergunningen. Mensen die moeite hebben met de overgang moeten worden geholpen bij een buurtcentrum, het stadhuis of de bibliotheek, vindt Plasterk.

De minister vindt wel dat een volledig digitale overheidsdienstverlening vereist dat de beveiliging van de digitale systemen op orde is. Hij erkent dat de veiligheid nooit voor honderd procent te garanderen valt, maar dat geldt ook voor dienstverlening via papier, zegt hij. "Het moet minstens zo veilig zijn en uiteindelijk veiliger."

Duurste Limited Edition ooit

Nee, we hebben het hier niet over 300 euro of zo: de GRID 2 Mono Edition, exclusief voor PlayStation 3, kost een slordige 125.000 pond. Naast de prijs is er nog een probleem voor de meeste gamers, er is er namelijk maar één van. Dat is pas echt exclusief.

Voor die prijs heb je niet alleen een flink lagere bankrekening, maar ook de GRID 2 Mono Edition met daarin:

- Een exemplaar van GRID 2 voor de PlayStation 3 met speciale cover.
- Een BAC Mono supercar in exclusieve GRID 2-uitvoering
- Een dag rondkijken in de BAC-fabriek, waaronder een rondleiding door de fabriek en je mag met technici babbelen om je eigen supercar te customizen naar je lengte en specs
- Een GRID 2: Mono Edition Bell-racehelm, een racepak, laarzen en handschoenen, allemaal in de stijl van de BAC Mono en GRID 2
- Een PlayStation 3

De BAC Mono is een Britse vervaardigde supercar. Het is gemaakt van koolstofvezel en levert met een 2.3 liter motor zo'n 280 pk. De auto gaat van 0 naar 100 km per uur in 2,8 seconden. En voor de mensen die het zich afvragen: ja, je mag er de weg mee op.

Heb je niet zo'n leuk gevulde bankrekening dan is er nog de normale editie voor de adviesprijs van 59,99 euro. GRID 2 komt 31 mei uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. 

GRID 2

Rustige nacht in Stockholm

Voor het eerst in een week tijd zijn er in de nacht van zaterdag op zondag geen grote ongeregeldheden geweest in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Ook op veel andere plekken in het land bleef het betrekkelijk rustig.

Dat meldden de Zweedse politiekorpsen zondag. In totaal gingen in Stockholm circa tien auto's in brand op, plus zeker één in de naburige stad Södertälje. In één wijk werd een politiebusje met stenen bekogeld, maar daar bleef het bij.

De grootste 'georganiseerde onlusten' deden zich voor in Lysekil, een kustplaatsje bij Göteborg. Daar gooiden jongeren met stenen en werden zeven auto's in brand gestoken.

Broertjes Zeist herdacht met kaarsjes

Mensen die de vorige week dood gevonden broertjes Ruben en Julian willen herdenken kunnen zondag tussen 19.00 en 20.00 uur een brandend kaarsje voor hun raam zetten. De familie van de broertjes uit Zeist deed dat verzoek eerder deze week, als alternatief voor een stille tocht.

De familie kondigde dinsdag via de gemeente aan geen stille tocht te willen. Omdat mensen in het hele land de familie hadden laten weten de broertjes te willen herdenken, vroeg de familie dat in privésfeer te doen, door zondag een kaarsje te branden.

Het idee is in de geest van Wereldlichtjesdag, die elke tweede zondag in december plaatsvindt. Hierbij steken mensen in de hele wereld op hetzelfde tijdstip een kaarsje aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. "Een liefdevolle blijk van saamhorigheid en verbinding, want iedereen die daar behoefte aan heeft, is zondagavond op hetzelfde moment in gedachten bij de broertjes", aldus de gemeente dinsdag.

De broertjes van 7 en 9 werden vorige week zondag, na een vermissing van bijna twee weken, dood gevonden in een duiker in Cothen. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk om het leven gebracht door hun vader, die zelfmoord pleegde in een recreatiegebied bij Doorn.

Ontwikkelaars praten over Xbox One

Eurogamer heeft een artikel gemaakt waarin ze langs verschillende ontwikkelaars zijn gegaan om te vragen wat hun mening is over de recent aangekondigde Xbox One. Hieronder staan al twee meningen vermeld maar voor de volledige 'wall of text' kun je hier terecht.

Stewart Gilray van Just Add Water vindt het apparaat erg verwarrend overkomen. Volgens hem probeert Xbox One één apparaat te zijn voor in de huiskamer. Maar om bijvoorbeeld de tv-functies van de Xbox One te gebruiken zul je dus de tv-ontvanger weer op de Xbox One moeten aansluiten.

Adrian Chmielarz, voormalig ontwikkelaar bij People Can Fly, heeft aangegeven dat hij enthousiaster was bij de PS4-onthulling. Chmielarz gaf aan dat de nieuwe exclusieve Halo-serie van Steven Spielberg niet een reden zal zijn om de Xbox One te kopen. Daarnaast vond hij de pre-rendered-fimpjes maar zwak en er niet beter uitzien dan zijn huidige pc-kwaliteit.

Robben in rijtje met Kuijt en Kluivert

De winnende goal van Arjen Robben tegen Borussia Dortmund, leverde hem niet alleen de Champions League op, maar ook een plek in een illuster Nederlands rijtje.

Slechts twee Nederlanders slaagden er eerder in de te scoren in eindstrijd van de Champions League. In het Ernst Happel-Stadion in Wenen was Patrick Kluivert in 1995 de eerste Hollander die scoorde in de finale van het meest presitigieuze clubtoernooi. Ajax won dankzij die goal met 1-0 en greep de cup.

Twaalf jaar later, in mei 2007, deed Dirk Kuijt(Liverpool) hem dat na, zij het zonder dat het iets opleverde. Filippo Inzaghi had daarvoor al namens AC Milan voor een 2-0 voorsprong gezorgd in Athene. En vanavond, 25 mei 2013, was de eer dus aan Robben.

Na vier dramatisch verlopen finales sinds 2010 (2x CL, 1x WK), was de dribbelaar van Oranje nu eindelijk met een lach van het veld na een finale gespeeld te hebben. Eerst gaf hij de assist bij de 1-0 van Mario Mandzukic en een minuut voor het einde maakte hij zelf de winnende 2-1.

FOK! wat een weer... Wegtrekkende regen

Goeiemorgen allemaal! Er zit op termijn een langzame weersverbetering aan te komen en dat mocht ook wel een keertje. Morgen is het ook een heel aardige dag, maar vooral richting het einde van de nieuwe week lijkt de kans op regen echt wat af te gaan nemen en lopen de temperaturen op naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Vandaag moeten we eerst nog even afrekenen met een wegtrekkende regenzone. In het zuiden gaat dat het langst duren, maar in het noorden en later ook in de kustprovincies begint het tegen, of net in de middag al een beetje op te klaren. Uiteindelijk trekt de regen ook in Limburg weg, maar daar duurt het nog wel even voordat de opklaringen arriveren. Op een enkele bui in het binnenland na, blijft het verder wel overwegend droog. Het wordt op de meeste plaatsen ongeveer 13 graden en er staat een matige tot krachtige noordwestelijke wind.

Morgen wordt het dus een prima dag met een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. De temperatuur is met een graad of 17 aangenaam te noemen. Dinsdag, woensdag en donderdag lijken dan weer wisselvallig te worden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Snuffelende zwaan
Fannie was in haar tuin aan het werk toen deze zwaan even kwam buurten. Altijd een prachtig gezicht!

Maas
StateOfMind wandelde met zijn hond langs de Maas en maakte dit mooie Hollandse plaatje. De foto werd gemaakt in de omgeving van Grave.

Ibrahimovic blijft hopen op Ancelotti

Carlo Ancelotti wordt in verband gebracht met een vertrek bij Paris Saint-Germain en de trainersstoel van Real Madrid. Maar Zlatan Ibrahimovic houdt hoop op zijn aanblijven.

"Elke dag wordt er een andere trainer met ons in verband gebracht, maar er is nog niets officieel. Ancelotti is nog steeds onze coach dus het slaat nergens op om over andere coaches te praten. Ik hoop ook nog steeds dat Ancelotti blijft", zegt Ibrahimovic in gesprek met Le Parisien.

Ibrahimovic zegt zelf ook bij PSG te willen blijven. In zijn debuutseizoen scoorde hij 35 keer en kwamen er geruchten over een terugkeer naar Juventus. "Straks spelen we onze laatste wedstrijd tegen Lorient en hoewel we al kampioen zijn wil ik spelen om in vorm te blijven met het oog op de nationale ploeg."

"Dit is mijn eerste seizoen geweest, mijn statistieken zijn goed en het is lang geleden dat iemand zoveel doelpunten gemaakt heeft", is Ibra zich bewust van zijn prestatie. "We zullen zien hoeveel doelpunten ik uiteindelijk zal maken, maar ik ben al erg gelukkig. Al het andere is een bonus."

Schietpartij op feest in Scheepvaartmuseum

Op een feest in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is zaterdagnacht een man neergeschoten. Hij zou in zijn nek zijn geraakt toen hij aan de bar stond, meldt de NOS. Het is niet duidelijk hoe de man er aan toe is. Getuigen meldden aan nu.nl dat het slachtoffer zou zijn overleden.

In het museum werd het feest The Waterfront gehouden, waar achthonderd mensen op af waren gekomen. Wat er precies is gebeurd en wat de aanleiding voor de schietpartij was is niet bekend.

Caterham blijft Renault trouw

Renault zal ook in 2014 Caterham van motoren voorzien. Dat bracht Tony Fernandes, oprichter van de renstal, in Monaco naar buiten.

Komend seizoen zullen de V8-blokken vervangen worden door V6-turbomotoren. “We hebben ook voor onze straatauto’s een samenwerking met Renault. Onze Formule 1-auto zal een replica in de vorm van een straatauto krijgen. Je zal dus een Caterham zien met DRS, KERS en een Renault-motor. We zijn een samenwerking voor de lange termijn aangegaan en daarbij gaat het niet alleen om het raceteam. Het is ook een zakelijke samenwerking,” aldus Fernandes.

De samenwerking dateert van 2011.

'Unieke Rogers tekent bij LA Galaxy'

Robbie Rogers wordt de eerste voetballer in Amerika die openlijk homosexueel is. De 26-jarige aanvaller tekent zaterdag voor Los Angeles Galaxy.

Dat meldt The New York Times vandaag. Rogers kwam in februari van dit jaar uit de kast en beëindigde daarna vrij snel zijn carrière. Hij was het seizoen begonnen bij Leeds United in Engeland en werd uitgeleend aan Stevenage, acterend op het derde niveau.

Vervolgens ging Rogers, achttienvoudig international voor de VS, naar Chicago Fire. Die club laat hem nu naar Galaxy gaan, naar verluidt in ruil voor Mike Magee, ook aanvaller. Rogers wilde weg uit Chicago omdat hij zich daar niet op z'n gemak voelde.

"Ik wil niet naar Chicago", vertelde hij ESPN eerder deze maand. "Ik denk dat wanneer ik alleen in Chicago kan spelen, dat ik dan niet terug ga. Ik moet ergens spelen waar ik me honderd procent op mijn gemak voel." Dat wordt nu dus, hopelijk voor Rogers, LA Galaxy, de oud-werkgever van David Beckham.

Rogers stond in 2006 onder contract bij sc Heerenveen, maar maakte nooit minuten bij de Friezen.

Sauber maakt tactische fout

Na een verkeerde tactische beslissing haalde Nico Hülkenberg Q3 niet. De Duitser zal van de elfde plek moeten vertrekken vanmiddag.

Het was een vrij uitdagende kwalificatie. We kozen er alleen wel te laat voor om superzachte banden te gebruiken en dat heeft me een plek in Q3 gekost. Gezien de omstandigheden mogen we echter blij zijn dat we uit de problemen zijn gebleven. We kunnen onze strategie morgen nog bepalen en ik moet ervoor zorgen dat ik alles uit de start weet te halen. Het wordt dan een bijzonder uitdagende race, maar daar kijk ik naar uit,” aldus de 25-jarige coureur.

Esteban Gurierrez viel door de mand in Q1 en staat op de negentiende stek: “We waren redelijk goed in vorm, maar op intermediates wisten we de snelheid gewoon niet te vinden. Ik kon gewoon geen grip vinden en kon daardoor geen snellere tijden rijden. We zullen ons best doen en hopelijk kan een strategie ons goed helpen door het verkeer heen te komen.

Heynckes: "Zeg na bekerfinale of ik stop"

Jupp Heynckes kent een droomseizoen met Bayern München. Na de landstitel werd zaterdag de Champions League veroverd. De 68-jarige coach was dolgelukkig.

"We zijn een harmonieus team. Vanavond doen Badstuber en Kroos, twee internationals, niet mee maar alsnog hebben we gewonnen", aldus de coach tegen ZDF. "In het begin hadden we moeite om ons spel aan te passen. Er lag gewoon veel druk op het duel, bij beide ploegen."

Heynckes had ook nog lovende woorden voor tegenstander Dortmund. "Ze hebben een geweldige prestatie neergezet dit jaar. Ik heb ze gezegd: ik weet hoe het voelt om een finale te verliezen. Ik heb zelf ooit een finale van Liverpool verloren."

Wat de trainer volgend seizoen gaat doen, wilde hij nog niet zeggen. "Nee dat krijgen jullie na de bekerfinale te horen." Bayern speelt komende dinsdag de finale van de DFB Pokal. In Berlijn is VfB Stuttgart dan de tegenstander.

Hof Egypte zet weer streep door kieswet

Het Egyptische hooggerechtshof heeft opnieuw voorstellen van de regering voor een nieuwe kieswet van tafel geveegd. Volgens het hof zijn zowel de kieswet als de wet die de rol van het parlement regelt in strijd met de grondwet.

De uitspraak is een nieuwe tegenslag voor president Mohamed Mursi, die zijn eerdere voorstel om in april van dit jaar parlementsverkiezingen te houden ook al zag sneuvelen door een rechterlijke uitspraak.

Het land zit al bijna een jaar zonder functionerend parlement. De hoogste rechters in het land ontbonden vorige zomer het lagerhuis omdat de verkiezingen in hun ogen onrechtmatig waren geweest. Mursi wil nu in het najaar verkiezingen houden. Dan moet echter wel eerst de onenigheid over de kieswet worden opgelost.

Button had problemen in Q3

Door een probleem aan zijn McLaren heeft Jenson Button niet alles uit de kwalificatie kunnen halen. Teammaat Sergio Perez had op meer gehoopt.

"Ik weet niet wat er aan de hand was tijdens mijn laatste ronde, maar ik had ineens geen vermogen meer waardoor ik geen snelle ronde meer kon rijden. Dat was heel jammer, omdat de kwalificatie tot dat moment heel goed ging. Het team zette me op het juiste moment op de juiste banden en ik had ook het gevoel dat ik goed aan het rijden was. Er wacht ons nu een lastige race vanaf P9," aldus de Brit.

Perez was ruim sneller dan Button wat hem een zevende startplek oplevert. "Het is geen geweldig gevoel om aan de finish met het gevoel dat je een wereldronde gereden hebt en vervolgens te horen dat je slechts zevende staat. Ik heb echter goed gepreseteer en voor mijn gevoel heb ik het maximale uit de auto gehaald. Hopelijk kan ik zondag een goed aantal punten scoren."

Skrtel denkt aan vertrek bij Liverpool

Martin Skrtel overweegt een vertrek bij Liverpool. De Slowaakse verdediger heeft nog geen aanbiedingen van andere clubs, maar zinspeelt op een exit.

Skrtel bevestigt tegenover de Slowaakse krant Dennik Sport dat hij overweegt Anfield te verlaten. "Ik heb geen specifieke aanbiedingen gehad, maar als er een club komt en interesse in me toont, zal ik dat serieus overwegen."

"De club heeft natuurlijk het grootste woord in dat geval", beseft Skrtel die nog onder contract voor een jaar heeft in Liverpool. Skrtel, die in 2008 van Zenit St. Petersburg overkwam, wil ook niet zeggen dat hij sowieso weg wil.

"Zover ga ik niet, ik zal niet vertrekken tegen elke prijs." Wel zegt Skrtel dat hij baalt van hoe het afgelopen seizoen verlopen is (Liverpool werd zevende). Lang niet altijd was hij basisspeler. "Ik vind het jammer hoe het seizoen verlopen is, maar ik ben hier al 5,5 jaar."

Dode gevonden in Rotterdamse haven

Hulpdiensten hebben een dode gevonden in de Rotterdamse haven. Nadat in de nacht van zaterdag op zondag een melding was binnengekomen over een drenkeling of een lichaam in het water werd een grote zoektocht op touw gezet in het Botlekgebied, liet de politie weten.

Met boten en vanaf de wal doorzochten politie, brandweer en het Havenbedrijf het gebied rond de Oude Maasweg. In het water werd na korte tijd een lichaam aangetroffen. Het gebied werd daarop afgezet voor onderzoek, liet de politie weten.

Het is nog onduidelijk wie het slachtoffer is, hoe hij of zij in het water terecht is gekomen en wanneer dat is gebeurd.

Rosberg op jacht naar zege

Vandaag behaalde Nico Rosberg zijn derde pole-position op rij dit seizoen. In Monaco was Mercedes weer ontklopbaar over één rondje.

"Het had natuurlijk een stuk gemakkelijker kunnen gaan, maar de condities waren vanmiddag vrij lastig. De omstandigheden op de baan veranderden voortdurend. Je moest echt op het juiste moment op de juiste banden naar buiten gaan. Uiteindelijk ging alles volgens plan ,met een goede laatste ronde in Q3.

Als de Finse Duitser vandaag wint dan is hij de eerste die zoon van een oud winnaar die in Monaco zegeviert. Keke Rosberg won dertig jaar geleden in de nauwe straten. “Een interessant feitje, maar het verandert niets aan mijn race. De banden blijven onze zwakke plek, zoals in Barcelona nog bleek, toen we zeventig seconden achter de winnaar finishten. We blijven ons langzaam verbeteren, maar het blijft voor ons een probleem om de compounds goed door te krijgen. We hebben nog steeds veel vraagtekens, maar hopelijk kunnen we dit keer voor een verrassing zorgen,” aldus de zoon van.

Weidenfeller is vooral trots

Roman Weidenfeller ging met Borussia Dortmund in de slotfase ten onder tegen Bayern München. Toch kon de doelman tevreden zijn na afloop.

"We zijn ontzettend trots dat we op deze wijze tegen Bayern hebben gespeeld", laat de sluitpost weten aan ZDF. "We hebben een geweldig seizoen gekend in de Champions League."

Dortmund moest in de slotfase capituleren door een doelpunt van Arjen Robben. Daarvoor had Mario Mandzukic zijn ploeg op voorsprong gezet, waarna Ilkay Gündogan de stand op gelijke hoogte had gebracht.

"We hebben alles gegeven en ontzettend onze best gedaan om de prijs te pakken. We gaan echter opnieuw een poging wagen, opnieuw aanvallen", besloot de Duitse doelman.

Van der Garde zorgt voor feest

In de natte straten van Monaco zorgde Giedo van der Garde voor een stunt. Hij zette zijn Caterham op de vijftiende startplaats neer voor de Grand Prix vanmiddag.

Na de kwalificatie sprak de Nederlander met GPUpdate: "Je moet het op de momenten doen wanneer dit soort bijzondere omstandigheden er zijn en ik denk dat we vandaag op de juiste momenten steeds de juiste beslissingen hebben genomen. De strategie van het team was goed. We gingen aan het einde van Q1 op nieuwe intermediate-banden naar buiten en daarmee konden we een goede ronde rijden die ons naar Q2 bracht."

Hij hield in het tweede deel alleen Pastor Maldonado achter zich maar streed goed mee. "We gingen in Q2 niet direct naar buiten omdat het team zag dat het later in de sessie nog wat droger zou worden. Uiteindelijk was het mijn eigen 'call' om in Q2 op slicks naar buiten te gaan en dat bleek op dat moment een goede beslissing. Het was nog wel een beetje tricky en ik raakte zelfs tot twee keer toe nog even de vangrail. Een keertje bij Casino en daarna bij Tabac. De auto heeft echter minimale schade dus dat komt wel goed voor morgen."

"Het is natuurlijk top voor het team om onder toeziend oog van een flink aantal sponsors en relaties zo'n mooi resultaat neer te zetten. Dit is echt een topdag, sowieso het mooiste moment in mijn Formule 1-carrière tot nu toe. Met deze auto vijftiende staan op de grid voelt echt werelds," sprak van der Garde die besprongen werd door team-eigenaar Tony Fernandes toen hij in de pits terug kwam.

Onderzoek Pistorius pas in augustus afgerond

Het onderzoek naar Oscar Pistorius is pas in augustus afgerond. Dat hebben de Zuid-Afrikaanse aanklagers zaterdag laten weten. De sprinter, die zijn beide onderbenen mist, wordt verdacht van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Hij schoot haar op valentijnsdag neer.

De aanklagers deden hun uitspraken in de aanloop naar een zitting op 4 juni. Naar verwachting gaan beide partijen dan akkoord met een uitstel tot augustus. De zitting van begin volgende maand is wel de eerste keer dat Pistorius in de rechtbank verschijnt sinds hij op 22 februari op borgtocht vrijkwam.

Pistorius schoot Steenkamp in de vroege ochtend van 14 februari neer in zijn huis in een buitenwijk van Pretoria. Naar eigen zeggen dacht hij dat zij een inbreker was. De aanklagers denken echter dat de meervoudig paralympisch kampioen zijn vriendin bewust doodschoot na een eerdere ruzie.

Pellatz: "Druk ligt bij Roda JC"

Sparta Rotterdam reist zondag af naar Kerkrade om te promoveren. Doelman Nico Pellatz heeft vertrouwen en legt de druk bij de thuisploeg.

Op Het Kasteel eindigde het donderdag tussen Sparta en Roda in 0-0. Een gelijkspel met goals is dus voldoende voor promotie. "We hebben niets te verliezen", zegt Pellatz in gesprek met RTV Rijnmond. "De druk ligt volledig bij de tegenstander."

"Niemand verwacht dat we morgen met 6-0 winnen. Van afgelopen donderdag hebben we geleerd dat ze achterin kwetsbaar zijn", vervolgt de Duitser. "Elke ploeg heeft sterke en zwakke punten. Natuurlijk is het een goed team. Ze hebben veel kwaliteiten, maar als wij een goede dag hebben kunnen we promoveren."

Pellatz maakt zich dus geen zorgen. "Elke wedstrijd krijgen we kansen, als we die benutten gaan we de Eredivisie in." Sparta begon het seizoen met als doel kampioen te worden, maar als het nu alsnog promoveert kan de club trots terugkijken. "We zullen zien wat er gaat gebeuren. Ik ben in ieder geval optimistisch dat het gaat lukken", besluit de doelman.

Robben over zijn moment of fame

Arjen Robben was zaterdagavond de grote man in de Champions League-finale. Met de winnende goal bezorgde hij Bayern München de hoofdprijs. Resultaat: blij en opgelucht.

"Gigantisch, dit is een droom die uitkomt", reageerde een ontladen Robben voor de camera van de NOS. "Mooier kon het niet. Ik anticipeerde op de bal in het midden. Ik dacht: als Franck (Ribéry, red.) 'm nu laat vallen ben ik erbij. En toen hoefde ik 'm niet meer vol te raken, ik schoof 'm binnen."

Na zijn goal sprintte Robben naar de linkerzijde van het veld. "Daar zat mijn familie. Dan gaat alles door je heen, alles komt langs. Al het negatieve gezeik, alle shit. Je bent door het dolle heen, je bent helemaal gelukkig", vertelt de man van de wedstrijd.

Robben verloor in 2010 zowel de WK-finale als Champions League-finale en dat laatste herhaalde hij vorig jaar. "Het moest een keer gebeuren. Je wil ook gewoon van dat loser-stempel af. Elke keer die tweede prijs. Het moest een keer gebeuren en als je het dan in de laatste minuut doet is 't ongelofelijk."

N.E.C. neemt doelman Bijl over van Ajax

Stan Bijl verruilt Ajax voor N.E.C.. De Nijmegenaren maken op de officiële website de transfer bekend. Bijl had bij Ajax geen uitzicht op een doorbraak in het eerste elftal en mocht daarom vertrekken.

Bij NEC begint de sluitpost in het beloftenteam, bestaande uit de beste jeugdspelers en eerstejaars uit de A-selectie. NEC heeft zo een keeper terug van Ajax, dat twee jaar geleden Jasper Cillessen overnam.

NEC laat via de officiële kanalen weten dat enkele spelers uit de beloften de voorbereiding mee zullen draaien met het eerste elftal. Bijl laart via Twitter weten dat dit voor hem ook geldt. "Ik ga de voorbereiding starten met het 1e van N.E.C. en zal vervolgens aansluiten bij de beloften selectie. Ik heb er zin in."

Bijl bedankt Ajax voor de kans die ze hem hebben geboden. "Ik wil Ajax bedanken voor de mooie jaren en zal voor altijd een Ajacied zijn!"

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.