FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 mei 2013

Schreuder: "In elke wedstrijd kansen"

FC Twente heeft een wondertje nodig om zondag Europees voetbal te bereiken. In Utrecht moet een 0-2 nederlaag uit de heenwedstrijd worden rechtgezet. "Je moet de kansen grijpen."

Bij Twente beseft men dat het lastig wordt om in de Galgenwaard alsnog de voorronde Europa League te bereiken. Toch wil trainer Alfred Schreuder niet opgeven. "In elke wedstrijd krijg je kansen en die moeten we grijpen", zegt hij op de officiële clubsite.

"FC Utrecht zal voor eigen publiek niet zo ver inzakken als donderdag, We zullen meer ruimte krijgen waarvan we moeten profiteren", stelt Schreuder. "De manier waarop we donderdag de goals hebben weggegeven mag op dit niveau niet gebeuren. Dat waren onze eigen fouten."

"Wij hadden de stijgende lijn te pakken en het voetbal gespeeld zoals FC Twente dat graag wil. We moeten dat zondag weer oppakken en uitgaan van ons eigen voetbal. Het geloof is zeker aanwezig. Het is een compliment aan het elftal dat we donderdag ook geprobeerd hebben te blijven voetballen. Dat moet de basis zijn voor FC Twente", aldus de trainer.

Walcott gelooft in landstitel met Arsenal

Arsenal sloot het seizoen vorige week ternauwernood af met het bereiken van een Champions League-plek. Theo Walcott denkt dat er volgend jaar meer mogelijk is.

"Ik denk dat dit Arsenal-team alles kan bereiken", zegt Walcott tegen The Sun. En dus ook de landstitel, wat de eerste sinds 2004 zou zijn. "We moeten elk jaar strijden om de Premier League-titel, dat is onze eerste prioriteit. We kunnen in elke competitie ver komen, zolang we er maar in geloven."

Walcott denkt dat Arsenal af moet van calimerogedrag. "We moeten ons beseffen hoe goed we daadwerkelijk zijn. Er zijn namelijk momenten waarop we dat niet doen. Als we op achterstand komen, dan zie je spelers een tandje bijschakelen. Als we dat vanaf het begin doen, dan kunnen we iedereen verslaan."

Toen Arsenal voor 't laatst de beste was in de Premier League, speelde Walcott nog in de jeugd van Southampton. Onder Arsène Wenger denkt hij dat zijn club terugkeert aan de Europese top. "Wenger heeft toen ik nog heel jong was heel veel vertrouwen in mij gehad. Ik wil hem terugbetalen door een prijs te winnen. Hij is een geweldige manager, een van de trainers waar ik altijd al voor wilde spelen."

"Van Basten alleen contact met Heerenveen"

Naast Clarence Seedorf zou ook Marco van Basten kandidaat zijn om trainer te worden van AC Milan. Zaakwaarnemer Perry Overeem ontkent contact tussen hem en de Rossoneri.

"Marco heeft alleen contact met sc Heerenveen", is Overeem duidelijk in de Leeuwarder Courant. San Marco, die met Heerenveen dit seizoen achtste werd en de play-offs verloor, heeft nog een contract voor een jaar in Friesland.

Sinds Massimiliano Allegri, huidig trainer van Milan, in verband wordt gebracht met een vertrek, krijgt La Gazzetta dello Sport er geen genoeg van Van Basten en Seedorf naar San Siro te schrijven. Allegri wordt mogelijk komende week ontslagen en zou al kandidaat zijn bij het trainerloze AS Roma.

Milan eindigde dit Serie A-seizoen als derde, achter Juventus en Napoli. In de laatste speelronde werd ternauwernood voorronde Champions League afgedwongen door twee late goals, in het uitduel tegen Siena. Fiorentina, dat dik won, had zich toen eigenlijk al rijk gerekend.

Mourinho: "Hadden de beste kunnen worden"

José Mourinho vertrekt deze zomer bij Real Madrid. Dat doet hij, naar eigen zeggen, onvoltooid. Dit seizoen won Mourinho geen prijs met 'de Koninklijke'.

"Ik beëindig mijn werk onvoltooid", oordeelde de omstreden Mourinho zaterdag in Spaanse media. "Het is jammer, want we hadden de beste ploeg van Europa kunnen worden met deze spelers." Die eer ging aan Real en Mourinho voorbij, door het verlies tegen Borussia Dortmund in de halve finale.

Mourinho was drie seizoenen manager in Madrid. De coach leidde zijn elftal vorig seizoen naar de landstitel, maar was dit seizoen al heel snel uitgeschakeld in de titelstrijd. Aartsrivaal Barcelona gaf de snel verworven voorsprong niet meer weg.

Daarna ging de concentratie vol op de Champions League. Manchester United werd uitgeschakeld en daarna Galatasaray. Dortmund was een brug te ver en dus ontbrak Real dit seizoen ook in de finale van de Champions League.

Nederlandse filmmaker wint in Cannes

De Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad heeft de juryprijs gewonnen in de selectie Un Certain Regard van het filmfestival van Cannes. De filmmaker won voor zijn thriller Omar. De selectie bevat opvallende films die volgens het festival internationale aandacht verdienen.

Omar gaat over drie vrienden en een jonge vrouw die uit elkaar worden gehaald in hun strijd om vrijheid. De film werd volledig gefinancierd met Palestijns geld. Abu-Assad gooide in 2005 hoge ogen met zijn drama Paradise Now, waarmee hij werd genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De Cambodjaanse filmmaker Rithy Panh won voor The Missing Picture de prijs voor beste film van Un Certain Regard.

Naast Omar was in Un Certain Regard ook de nieuwe film The Bling Ring van Sofia Coppola geselecteerd, en het drama As I Lay Dying van James Franco. Regisseur Ryan Coogler won de aanmoedingsprijs voor zijn regiedebuut Fruitvale Station.

De jury werd voorgezeten door de Deense regisseur Thomas Vinterberg, bekend van films als Jagten en Festen. Daarnaast zat de Franse actrice Ludivine Sagnier en de Chinese actrice Zhang Ziyi in de jury.

[CL] Uitslag Borussia Dortmund - Bayern München

Arjen Robben heeft zijn ploeg Bayern München de Champions League bezorgd. De Nederlander scoorde vlak voor tijd het beslissende doelpunt in de finale die met 2-1 gewonnen werd van Borussia Dortmund.

Bayern München begon, nadat het in de Duitse competitie met een straatlengte voorsprong kampioen was geworden, als grote favoriet in de finale. Het was echter de ploeg uit Dortmund die in de beginfase het beste van het spel had. Bayern werd teruggedrongen op de eigen helft en keeper Neuer moest een aantal keer handelend optreden. Halverwege de eerste helft keerde het spelbeeld en kreeg de ploeg uit München een aantal goede kansen. Kopballen van Mandzukic en Martínez werden gekeerd door Weidenfeller en ook Robben kreeg een paar mogelijkheden die niet benut werden. 

Na rust was Bayern duidelijk sterker en dat resulteerde na een uur spelen in de 0-1. Robben haalde de achterlijn, passeerde Weudenfeller en gaf een voorzet op Mandzukic, die de bal vervolgens in het doel tikte. Lang kon Bayern niet van de voorsprong genieten. Nog geen tien minuten later was het weer gelijk. Na een overtreding van Dante kreeg Borussia Dortmund een penalty, die benut werd door Gundogan. Even leek Bayern München te wankelen, maar het kreeg al snel een levensgrote mogelijkheid om weer op voorsprong te komen. Een inzet van Muller werd door Subotic net voor de aanstormende Robben van de lijn gehaald.

Uiteindelijk viel de beslissing één minuut voor tijd. Na een hakje van Ribéry stond Robben oog in oog met Weidenfeller, ditmaal faalde hij niet en bezorgt zijn ploeg daardoor voor het eerst in twaalf jaar de Champions League. Na de verloren finales van 2010 en 2012 mag het nu wel de beker omhoog houden.

Borussia Dortmund

1 - 2

Bayern München

 68' Gundogan(pen)    60' Mandzukic 
 89' Robben 
 
 Gele kaart: Grosskreutz, (Borussia Dortmund), Bonfim Dante, Ribéry, (Bayern München)
 
Stadion: Wembley, Londen
Toeschouwers: 86.298
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Weidenfeller
Piszczek
Subotic
hummels
Schmelzer
Blaszczykowski (Schieber/90+1)
Bender (Sahin/90+1)
Reus
Gundogan
Grosskreutz
Lewandowski
  Neuer
Lahm
Boateng
Bonfim Dante
Alaba
Robben
Martínez
Muller
Schweinsteiger
Ribéry (Luis Gustavo/90+1)
Mandzukic

Doden door bomaanslag maoïsten India

Zeker 16 mensen zijn in India om het leven gekomen door een bomaanslag op een konvooi met onder anderen leden van de regerende Indiase Congrespartij. Dat melde de BBC zaterdag.

De aanslag vond plaats op een weg bij Sukma, 345 kilometer ten zuiden van Raipur, de hoofdstad van de centrale staat Chhattisgarh. De politie denkt dat maoïstische rebellen achter de aanslag zitten. Partijleider Sonia Gandhi veroordeelde de aanslag en noemde het een aanval op het democratische systeem.

Maoïsten zijn actief in zo'n 600 districten in India en vechten voor meer rechten voor armen.

Doden door bomaanslag maoïsten India
Doden door bomaanslag maoïsten India (Foto: ANP)

Beachduo Meppelink/Van Gestel bereikt finale

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben vandaag de finale bereikt van het grandslamtoernooi in Corrientes. Ze klopten in de halve eindstrijd het sterke Braziliaanse koppel Maria Clara/Carol.

Het Nederlandse duo, dat sinds kort de eerste plaats op de wereldranglijst bezet, won het duel in drie sets, 26-24, 18-21 en 15-10. Het duo eindigde bij de eerste twee mondiale toernooien van dit jaar, in Fuzhou en Shanghai, als vierde. Bij de mannen werden de duo's Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Daan Spijkers/Christiaan Varenhorst vandaag in de tweede ronde uitgeschakeld.

Protest tegen Israël tijdens UEFA-diner

Drie protestanten zijn zaterdag in Londen een officieel diner van de UEFA voor de Champions Leaguefinale binnengedrongen. Ze beklommen het podium en protesteerden tegen het houden van het EK onder 21 jaar in Israël. De drie zijn volgens de UEFA gearresteerd, al meldt de Londense politie slechts twee arrestaties.

De UEFA deed het protest af als een 'kleine verstoring'. "Ik denk niet dat het voor iemand beschamend was", verklaarde secretaris-generaal Gianni Infantino van de Europese voetbalbond. "Dit soort dingen gebeurt. Het was een heel klein incident. Deze mensen kwamen binnen met vlaggen maar er gebeurde niets ernstigs."

Het EK voor spelers onder 21 jaar gaat volgende maand van start. Jong Oranje is een van de acht teams die aan het toernooi meedoen.

Demonstraties tegen Monsanto vreedzaam verlopen

De demonstraties die zaterdag in Amsterdam en Wageningen zijn gehouden tegen het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto zijn rustig verlopen. In Wageningen werd niemand aangehouden, zegt een politiewoordvoerder. In Amsterdam waren er volgens een andere woordvoerder geen noemenswaardige arrestaties.

Op verschillende plaatsen in de wereld werd zaterdag geprotesteerd tegen de bedrijfsstrategie van Monsanto. Die houdt onder meer in dat op allerlei gewassen patent wordt aangevraagd, waardoor boeren die niet meer kunnen gebruiken. Ook wordt voor een monopolie van Monsanto gevreesd omdat het grote zaadveredelaars overneemt.

Een mars en een demonstratie bij een vestiging van Monsanto in Wageningen trokken volgens de politie zo'n duizend deelnemers. "We hadden vooraf en tijdens de demonstratie contact met de organisatie en de wandelaars. Dat is goed verlopen."

De organisatie van de demonstratie schat het aantal deelnemers overigens een stuk hoger in. "Er waren hier zo'n drieduizend mensen. Het was een eindeloze massa", zegt een woordvoerder. Het aantal mensen dat naar de demonstratie op de Dam in Amsterdam ging lag volgens hem rond de zesduizend.

De politiewoordvoerder in Amsterdam wil geen schatting geven van het aantal demonstranten. "Dat roept altijd weer vragen op omdat de schattingen steeds zo ver uit elkaar liggen." Het is overigens gebruikelijk dat de opkomstschattingen van politie en organisatie bij demonstraties rond een factor drie uit elkaar liggen.

Brood: "Demouge welkome aanvulling"

Ruud Brood hoopt morgen in de finale van de play-offs Frank Demouge te kunnen gebruiken. De spits heeft een blessure en is een vraagteken voor Sparta-thuis.

"Qua karakter wil Frank wel, maar we kunnen geen ijzer met handen breken", zegt Brood zaterdag op L1 over het al dan niet meedoen van Demouge. "Als de artsen positief zijn en de speler zelf ook, dan willen we het proberen. Het zou in ieder geval een welkome aanvulling zijn."

Roda hoopt zich zondag te handhaven in de thuiswedstrijd tegen Sparta. De Rotterdammers komen naar Limburg met het idee aan 1-1 of 2-2 genoeg te hebben. Roda moet winnen, na de 0-0 op het Kasteel afgelopen donderdag.

Toch heeft Brood genoeg vertrouwen. "We hoeven met 0-0 niets goed te maken. En het was prettig om te zien dat Sparta zich thuis twee keer aan ons aanpaste. Dat zegt wel wat. Ik verwacht dat Sparta zondag bij ons voorin met meer snelheid gaat spelen, maar dat kunnen we wel aan."

'Neymar tekent bij Barcelona'

Neymar maakt deze zomer de overstap van Santos naar Barcelona. Real Madrid bood meer, maar de aanvaller prefereerde Barça. Dat bevestigen bronnen binnen Barcelona aan Goal.com.

De 21-jarige Neymar tekent voor vijf jaar in Camp Nou. Santos zou de transfersom van 28 miljoen euro hebben geaccepteerd, die Barça zou hebben gebben geboden. Real Madrid zou zeven miljoen meer hebben geboden, zij het tevergeefs.

Neymar gaat in Barcelona zeven miljoen euro per jaar opstrijken. De aanvaller staat al jaren in de belangstelling van meerdere Europese topclubs. Ook Chelsea werd vaak genoemd als mogelijke volgende werkgever. Neymar gaf jarenlang de voorkeur aan een langer verblijf in zijn vaderland.

Onderdeel van de deal zijn twee oefenduels die de Catalanen zullen afwerken tegen Santos, ter waarde van twee miljoen euro per wedstrijd. Op beide continenten zal er een worden gespeeld. Neymar is bezig aan zijn vierde seizoen bij Santos en kwam al dertig keer uit voor het Braziliaanse elftal. Hij scoorde daarvoor twintig keer.

Volleyballers winnen opnieuw

De Nederlandse volleybalmannen hebben ook hun tweede WK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. In Zagreb werd Azerbeidzjan met 3-0 verslagen De setstanden waren 25-18, 28-17 en 25-14. Zondag speelt de ploeg nog tegen Kroatië.

Nederland was aan zijn stand verplicht eenvoudig te winnen en dat was in de hele wedstrijd duidelijk te zien. Nadat er snel een gat van enkele punten geslagen was, kon Oranje makkelijk de set binnen halen. Als de ploeg van bondscoach Edwin Benne morgen wint van Kroatië gaat het direct naar de finaleronde van de WK-kwalificatie. Verliest Oranje dan moet er nog een tussenronde gespeeld worden.

Kali zet terugkeer bij Ajax uit zijn hoofd

Anouar Kali weet nog niet waar hij na de zomer voetbalt. De transfervrije middenvelder van FC Utrecht richt zich voorlopig alleen op de play-offs.

Rond de winterstop zei Kali nog dat hij een terugkeer bij Ajax wel zag zitten. De 21-jarige speler kwam in de jeugd al voor de Amsterdammers uit. "Dat heb ik uit mijn hoofd gezet. Ik heb eigenlijk alle clubs uit mijn hoofd gezet. We kijken in de zomer wel", zegt hij in een interview met NUsport.

Vervolgens leek Kali naar Anderlecht te gaan, maar John van den Brom meldde vorige week dat de Belgische kampioen is afgehaakt. "Het ging om de opleidingsvergoeding van een half miljoen. Ik weet zelf niet precies hoe het is gegaan, dat ging buiten mij om. Maar het gaat dus niet door."

"Natuurlijk is het jammer, maar er zijn meer clubs. Ik focus me nu op de play-offs met Utrecht en na zondag kijk ik wel waar ik volgend seizoen ga spelen." Kali speelde dit seizoen 27 Eredivisieduels voor FC Utrecht. Hij scoorde één keer.

[GP2] Uitslag race 2 Monaco

Stefano Coletti heeft de tweede race van de GP2 Series op Monaco op zijn naam geschreven. De Monegask was hiermee de eerste die sinds 1931 voor eigen publiek wist te winnen en verstevigde met het resultaat zijn leidende positie in het klassement. De Nederlanders Daniël de Jong (negende) en Robin Frijns (vijftiende) eindigden buiten de punten.

Zonder de geschorste Johnny Cecotto jr. ging het veld van start in de tweede race in de straten van Monte Carlo. Het veld wist zich in tegenstelling tot gisteren nu wel door de eerste bocht te wurmen, waarbij Adrian Quaife-Hobbs de eerste plaats in handen hield. Lang kon de Brit er niet van genieten, want in de derde ronde wist Coletti hem voor de chicane te passeren.

Hierna behield Coletti een voorsprong op zijn naaste achtervolgers, onder aanvoering van Quaife-Hobbs. De Brit had zijn handen vol aan Mitch Evans, Felipe Nasr en James Calado die in de slotfase sterk aandrongen. Rene Binder moest na een slechte start genoegen nemen met plaats zes, voor Kevin Ceccon en Stephane Richelmi die de laatste punten pakten. De Jong werd vlak hierachter negende. Frijns klom langzaam naar voren, maar meer dan een vijftiende plaats zat er voor hem niet in.

In het kampioenschap leidt Coletti nu met 120 punten. Hij heeft een voorsprong van 24 punten op Nasr die op zijn beurt een grote voorsprong op Sam Bird heeft die na dit weekend op 58 punten staat. Frijns zakte door zijn nulresultaten naar de zesde plaats met 37 punten. De Jong staat met één punt 23e.

Sergio Agüero langer bij Manchester City

Aanvaller Sergio Agüero heeft zijn contract bij Manchester City met een jaar verlengd. De 24-jarige Argentijn blijft nu tot 2017 verbonden aan de Sky Blues. Agüero werd in 2011 aangetrokken van Atletico Madrid en scoorde 47 doelpunten in 69 duels. Vorig seizoen scoorde hij tegen Queens Park Rangers de treffer die City de Engelse titel bezorgde.

Agüero is niet de enige speler van City die de afgelopen weken bijtekende. Ook Gaël Clichy, Yaya Touré en David Silva verbonden hun toekomst aan de nummer twee van de Premier League van dit seizoen.

[Upd] PlayStation 4 in 2013 naar Europa

Als we een advertentie van Sony Europe in de Britse krant Metro mogen geloven, verschijnt PlayStation 4 nog dit jaar in Europa. Volgens CVG beschouwt Sony Europa als een high-priority gebied in de slag om de next-gen consoles.

In een statement op de website van Edge zei Sony het volgende: "We announced at the PlayStation Meeting event on Feb 20th that PS4 would be coming in 2013... the adverts are simply re-stating that message. More information about PS4 and all PlayStation Platforms will be announced at E3."

PlayStation 4 Metro ad

Update 21.00 uur
Tijdens de Champions League-finale tussen Borussia Dortmund en Bayern München, die nu gehouden wordt, adverteert Sony met hun  nieuwste console. Ze bevestigen hierbij tevens dat de console nog dit jaar in Europa verschijnt.

PlayStation 4-reclame tijdens finale Champions League (Bron: NeoGAF)

Den Haag zelf ontkent shariawijken

In Den Haag zijn geen wijken of buurten waar een groep systematisch zijn religieuze of culturele normen oplegt aan anderen. Dat schrijven burgemeester en wethouders van Den Haag zaterdag in een brief aan de gemeenteraad. "Het is de overheid die, geholpen door de politie, de enige drager van het gezag is en dat gezag niet uit handen geeft.’’

Het college reageert op een reportage van het dagblad Trouw van een week geleden. Volgens de krant maken in een deel van de Schilderswijk (de 'Sharia Driehoek') radicale moslims de dienst uit en zou de politie te weinig greep hebben op de buurt.

Het artikel leidde tot commotie. De afgelopen week ontkenden premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher ook al dat de politie te weinig toegang heeft tot de buurt.

Ook Den Haag zelf ontkent'shariawijken’
Ook Den Haag zelf ontkent'shariawijken’ (Foto: ANP)

'Nederlander' vast in Marokko voor ronselen

Een Marokkaanse Nederlander zit al bijna vijf weken in een Marokkaanse cel op verdenking van ronselpraktijken voor de strijd in Syrië. Zelf ontkent hij zich hieraan schuldig te hebben gemaakt, meldt Nieuwsuur in een bericht. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat wordt geprobeerd hem consulaire bijstand te verlenen.

De 28-jarige Amsterdammer Alhassan A. zegt volgens Nieuwsuur dat hij voor familiebezoek in het noorden van Marokko was. Op 16 april werd hij opgepakt en is hij uitvoerig ondervraagd over Behind Bars, een islamitische beweging waarvoor hij in Nederland actief is. Volgens de AIVD ronselt Behind Bars voor de strijd in Syrië.

"Ik ben tien dagen verhoord en zwaar onder druk gezet. Ze wilden me linken aan Al Qaida. Ik zou in alle media verschijnen als terrorist. Ik heb na vele bedreigingen bekend", zou A. over de telefoon tegen Nieuwsuur hebben gezegd.

A. moest volgens eigen zeggen deelnemers van demonstraties in Nederland identificeren. Zo wil Marokko proberen in te schatten welke van de vier miljoen Marokkanen in het buitenland op terroristisch vlak een bedreiging vormen. Door de aanslagen in Cassablanca in 2003 en in Marrakech in 2011 is Marokko erg alert op islamitisch terrorisme.

De Marokkaanse autoriteiten ontkennen dat een Nederlander is aangehouden. "Hij had geen Nederlands paspoort bij zich en daarom wordt hij niet als Nederlander gezien", zegt de woordvoerder van het ministerie. Het ministerie probeert al met hem in contact te komen sinds Behind Bars een persbericht over zijn aanhouding uitzond. Het ministerie probeert met documenten aan te tonen dat A. wel degelijk over de Nederlandse nationaliteit beschikt.

Schippers tweede bij zevenkamp Götzis

Dafne Schippers staat na de eerste dag van de internationale meerkampwedstrijd in het Oostenrijkse Götzis tweede. Na de 100 meter horden, het hoogspringen, het kogelstoten en de 200 meter heeft Schipper 3811 punten. Dat zijn er slechts vijf minder dan de Canadese Brianne Theissen.

Ook Nadine Broersen deed het zaterdag goed in Götzis. Met 3716 punten staat zij vierde. Zondag worden de laatste drie onderdelen van de zevenkamp, het verspringen, het speerwerpen en de 800 meter, afgewerkt.

Bij de mannen staat Eelco Sintnicolaas halverwege de tienkamp achtste met 4046 punten. Pieter Braun heeft 3893 punten en is daarmee vijftiende, terwijl Pelle Rietveld na vijf onderdelen op de 21e plaats staat in het veld van 23. Hij heeft 3758 punten.

Ook bij de mannen is de leiding in handen van een Canadees. Damian Warner vergaarde 4340 punten en dat zijn er liefst 96 meer dan Kai Kazmirek uit Duitsland. De Amerikaan Gunnar Nixon is derde met 4239 punten.

Golfster Boeljon stijgt naar derde plaats

Golfster Christel Boeljon is na twee dagen derde bij het Deloitte Ladies Open. Op de baan van The International in Badhoevedorp ging zij zaterdag rond in 72 slagen, een onder het baangemiddelde. Na twee rondes heeft ze een score van min vier, goed voor een gedeelde derde plaats. Alleen de Zweedse Camilla Lennarth (min zeven) en Holly Clyburn uit Engeland (min zes) deden het beter.

Dewi-Claire Schreefel had zaterdag haar dag niet. Ze had 75 slagen nodig en staat na twee dagen op een score van plus een. Amateur Anne van Dam, die na twee dagen op plus drie staat, is de derde Nederlandse die de cut haalde. Zondag staat de derde en laatste ronde van het Deloitte Ladies Open op het programma.

Robben in basis bij Bayern München

Arjen Robben speelt zaterdag zijn derde Champions Leaguefinale. De vleugelspits van Bayern München heeft een basisplaats gekregen van coach Jupp Heynckes. Eerder speelde Robben met Bayern ook al de verloren finales van 2010 tegen Internazionale en 2012 tegen Chelsea.

Naast Robben koos Heynckes voor doelman Manuel Neuer, verdedigers Philipp Lahm, Jérôme Boateng, Dante en David Alaba. Op het middenveld staan Javi Martinez en Bastian Schweinsteiger geposteerd terwijl Robben voorin samen met Thomas Müller, Franck Ribéry en Mario Mandzukic voor de goals moet zorgen.

Bij Borussia Dortmund is Kevin Grosskreutz opnieuw de vervanger van de geblesseerde Mario Götze. Ook doelman Roman Weidenfeller, verdedigers Marcel Schmelzer, Mats Hummels, Neven Subotic en Lukasz Piszczek starten op Wembley in de basis. Dortmund-trainer Jürgen Klopp koos verder voor Sven Bender, Ilkay Gündogan, Jakub Blaszczykowski, Marco Reus en Robert Lewandowski.

De finale op Wembley is de eerste tussen twee Duitse clubs. Het duel begint om 20.45 uur.

Militair in nek gestoken in Parijs

Een Franse militair is in Parijs in zijn keel gestoken door iemand met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Hij verkeert niet in levensgevaar, schrijft de lokale krant Le Parisien op zijn site.

De militair werd volgens de krant aan het eind van de middag neergestoken toen hij patrouilleerde in de wijk La Défense. De politie heeft een klopjacht geopend op de dader. Het zou gaan om een man van rond de dertig met een baard. Onder zijn jas droeg hij een gewaad.

Woensdag werd in de Londense buitenwijk Woolwich een militair vermoord door twee mannen met messen en een vleesbijl. De vermoedelijke daders werden bij hun aanhouding neergeschoten. Een van hen werd door radicale moslims herkend als Michael Adebolajo, een christen die zich rond 2003 tot de islam heeft bekeerd en heeft deelgenomen aan verschillende demonstraties van de verboden groep Al-Muhajiroun in Londen.

Politicus India gedood in hinderlaag rebellen

Een autostoet die de leiding van de Indiase Congrespartij van de deelstaat Chhattisgarh vervoerde is zaterdag beschoten door vermoedelijk maoïstische rebellen. Gewezen partijleider en oud-minister Mahendra Karma overleefde de overval niet.

De aanvallers openden in de buurt van Sukma, ongeveer 345 kilometer ten zuiden van de deelstaathoofdstad Raipur, het vuur op de kolonne. Die was op de terugweg naar Raipur, na afloop van een partijbijeenkomst elders in Chhattisgarh. De overval vond plaats in een gebied dat wemelt van de rebellen.

Bij de aanval raakten verscheidene kopstukken van de Congrespartij, die in Chhattisgarh de oppositie aanvoert, gewond. Zij zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Maoïstische rebellen in de deelstaat bevechten de zittende regering al ruim veertig jaar. Ze eisen land en banen voor kleine pachters en andere armen. Mahendra Karma was een gekend bestrijder van de opstandelingen.

Joran hoopt op 20 jaar

Joran van der Sloot, die in Peru vast zit voor voor de moord op Stephany Flores, hoopt dat zijn straf gereduceerd wordt tot 20 jaar. Dat zei zijn advocaat Máximo Altez desgevraagd tegen het ANP. Hij zal niet aanwezig zijn bij de behandeling van zijn hoger beroep, dat woensdag dient.

Van der Sloot werd begin vorig jaar veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding van ruim 50.000 euro. Hij onderwierp zich aan de aanklacht van moord gevolgd door roof op Flores in de hoop een forse strafvermindering te krijgen. De rechter haalde maar twee jaar van de geëiste 30 jaar af. Een zware teleurstelling voor Van der Sloot.

Joran van der Sloot hoopt op 20 jaar
Joran van der Sloot hoopt op 20 jaar (Foto: ANP)

'MI5 benaderde verdachte gruwelmoord Londen'

Een van de mannen die vastzitten voor de gruwelijke moord op een 25-jarige militair in Londen, zou een halfjaar geleden zijn benaderd door de Britse geheime dienst MI5. Een jeugdvriend van de 28-jarige moordverdachte Michael Adebolajo heeft dat tegen de omroep BBC gezegd.

Volgens deze Abu Nusaybah vertelde Adebolajo hem dat hij "lastiggevallen werd" door de geheime dienst. "Hij vertelde dat ze hem in de eerste plaats wilden vragen of hij bepaalde mensen kende. Toen hij zei dat dat niet zo was, vroegen ze hem of hij voor ze zou willen werken. Hij heeft duidelijk gezegd dat hij dat weigerde", aldus de jeugdvriend.

Direct na het interview werd de jeugdvriend bij de BBC-studio gearresteerd. De politie en de veiligheidsdienst hebben nog niet op het interview gereageerd. De BBC kon de claim ook nog niet verifiëren.

'MI5 benaderde verdachte gruwelmoord Londen'
'MI5 benaderde verdachte gruwelmoord Londen' (Foto: ANP)

Spelers Lazio bedreigd voor finale Coppa Italia

Spelers van Lazio zijn telefonisch bedreigd in de aanloop naar de finale van de Coppa Italia tegen stadgenoot en aartsrivaal AS Roma. Dat heeft hoofd communicatie van Lazio Stefano de Martino zaterdag gezegd. In de telefoontjes werd de spelers verteld dat ze de finale van zondag moeten verliezen. Lazio heeft de politie ingelicht.

De autoriteiten in Rome vrezen supportersgeweld rond de finale in het Stadio Olimpico. Toen Lazio en AS Roma in april voor het laatst tegen elkaar speelden werden voor de wedstrijd verschillende fans neergestoken en werd een ambulance aangevallen. De fans van beide teams zijn dit seizoen ook al in opspraak geraakt vanwege racistische spreekkoren.

De druk op de bekerfinale, de eerste tussen de twee Romeinse clubs, is bovendien hoger. De winnaar van de wedstrijd plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League.

Toernooizege Kanepi in Brussel

Tennisster Kaia Kanepi heeft zaterdag het WTA-toernooi in Brussel op haar naam geschreven. De ongeplaatste Estse was in de finale met 6-2 en 7-5 de baas over de Chinese Shuai Peng (8).

Voor de 27-jarige Kanepi, de mondiale nummer veertig, was het de vierde toernooizege in haar carrière en de eerste van dit jaar. Peng ging in 2011 in Brussel al eens ten onder in de finale. Het Belgische graveltoernooi geldt als voorbereiding op Roland Garros. Zowel Kanepi als Peng zijn komende week actief in Parijs.

Utrecht verhaalt schade op krakers Ubicapanden

Utrecht probeert schade die is ontstaan bij de luidruchtige ontruiming van de gekraakte Ubicapanden te verhalen op de krakers. De gemeente roept omwonenden op eventuele schade aan hun bezittingen te melden bij een nummer dat hiervoor is geopend.

De omwonenden hebben zaterdagmiddag uitleg gekregen over de ontruiming. Buurtbewoners wilden onder meer weten waarom een stapel banden die op straat in brand was gezet niet meteen werd geblust en klaagden over geluidsoverlast, meldt de gemeente.

De politie wilde het pand vrijdagavond ontruimen, maar de bewoners bleken zich te hebben voorbereid, onder meer door zich vast te ketenen. Toen brandweermannen de brand op straat wilden blussen, werden ze vanuit het kraakpand bekogeld. Omdat er geen gevaar bestond dat de brand oversloeg, werd met het blussen gewacht. Wel bleef de brandweer in de buurt om te kunnen blussen zodra dat veilig of nodig was, meldt de gemeente.

De geluidsoverlast kwam onder meer van de slijptollen die werden gebruikt om de vastgeketende krakers los te krijgen. Ook werd in het pand muziek gedraaid. De gemeente schrijft het vervelend te vinden dat de nachtrust is verstoord, maar benadrukt dat de schuld bij de krakers ligt. De laatste krakers werden overigens zaterdagmiddag uit het pand gehaald. Er zijn elf mensen aangehouden.

De komende dagen blijft de politie het pand in de gaten houden om nieuwe ongeregeldheden in de kiem te smoren en om te voorkomen dat het onbewoonbaar verklaarde pand opnieuw wordt gekraakt. Ook wordt contact opgenomen met projectontwikkelaar Willem Klaassen, de nieuwe eigenaar van de panden die er een hotel wil vestigen. De gemeente wil dat hij dit zo snel mogelijk doet 'in belang van de stad en de omwonenden'. Ook wil de gemeente dat hij de omwonenden actief informeert over zijn plannen.

Vilanova weer terug bij Barcelona na behandeling

Trainer Tito Vilanova is weer terug bij Barcelona na een behandeling in New York. Dat meldt de Catalaanse club zaterdag. Vilanova leidde de laatste training voor de derby tegen Espanyol van zondag. Vilanova werd van maandag tot en met vrijdag in de Amerikaanse stad behandeld aan slokdarmkanker.

In december werd bij de oefenmeester een tweede tumor in twee jaar tijd weggehaald. Sindsdien wordt Vilanova regelmatig behandeld. Al eerder verbleef hij tien weken in New York. De behandeling van afgelopen week stond eigenlijk voor de zomer gepland, maar werd vooruitgeschoven omdat Barcelona de Spaanse titel al binnen had.

Vilanova kan zondag over een vrijwel fitte selectie beschikken. Alleen vedette Lionel Messi en aanvoerder Carles Puyol ontbreken. Dani Alves en Adriano, die beiden terugkomen van een blessure, trainden zaterdag mee met de groep. Éric Abidal, die een kleine spierscheuring heeft, trainde afzonderlijk.

Aanhoudingen na schietpartij in Rotterdam

Na een schietpartij in de Carnisserbuurt in Rotterdam heeft de politie zaterdagavond enkele verdachten aangehouden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen, zegt een politiewoordvoerder.

Rond 18.00 uur kreeg een groepje mensen ruzie op de Ebenhaëzerstraat, waarbij uiteindelijk een schot werd gelost. "Tot nu toe zijn ongeveer drie mensen aangehouden, maar het onderzoek is nog in volle gang dus dat aantal kan nog veranderen", zegt de woordvoerder. Hij wist niet of het gebruikte wapen al is gevonden.

Vieze keukens bij 'de Chinees'

De keukens van Chinese restaurants zijn de smerigste restaurantskeukens van het land. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit sloot in de afgelopen twee jaar jaar 31 eetgelegenheden die de hygiëneregels in ernstige mate hadden overtreden. Daarbij zaten 23 Chinese restaurants.

Het nieuwsprogramma analyseerde boeterapporten en processen-verbaal van de NVWA uit 2011 en 2012. Voedselinspecteurs troffen zaken aan als pekingeend in afwaswater, schimmel in koelkasten en ongedierte als kakkerlakken, muizen en ratten in de buurt van voedsel.

Zelfmoordterrorist ontploft te vroeg

Een zelfmoordterrorist in spe is zaterdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul bezweken zonder anderen mee de dood in te nemen. Zijn bomvest ging al af op het ogenblik dat de aspirant-terrorist zijn huis verliet, liet de politie weten.

Vrijdagavond kostte een onbedoelde explosie wel twaalf mensen het leven. Een vracht springstof van vermoedelijk Talibanstrijders ontplofte per ongeluk toen zij tijdens het avondgebed halt hielden voor een moskee in de oostelijke provincie Ghazni.

Het dodental van de aanslag van vrijdag op een logement van hulporganisatie Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is verhoogd naar tien. Behalve de zes aanvallers kwamen ook een 6-jarig kind, twee bewakers en een agent om.

Ruim half miljoen voor eerste Applecomputer

Een van de allereerste Applecomputers uit 1976 is zaterdag bij een veiling in Keulen voor ruim een half miljoen euro verkocht. Een anonieme bieder had 516.461 euro over voor de computer. Dat is een recordopbrengst, maakte het Keulense veilinghuis bekend.

Het gaat om één van de zes Apple 1-computers die nog werken. Oprichters van Apple Steve Jobs en Steve Wozniak bouwden in de garage van Job's ouders 200 Apple 1-computers. De computers werden toentertijd voor 666,66 dollar per stuk verkocht.

De verkochte Apple 1 draagt een handtekening van Steve Wozniak. Ook was een brief van Steve Jobs bij de prijs inbegrepen.

Vier tukkers vast voor drugshandel

De Twentse politie heeft vrijdag twee vrouwen en twee mannen aangehouden voor drugshandel. Bij de aanhoudingen in Nijverdal en Almelo is 2,4 kilo cocaïne in beslag genomen en een vuurwapen onderschept, meldt de politie.

De verdachte vrouwen van 20 en 23 jaar komen uit Almelo en Nijverdal. De mannen zijn 27 en 35 jaar en komen ook uit Nijverdal. De politie kwam de vier op het spoor door een samenwerking met de marechaussee. Omdat het onderzoek nog loopt kan de politie nog niet meer over de zaak zeggen.

Kim Kardashian scheldt paparazzo de huid vol

Kim Kardashian is vrijdag van leer getrokken tegen een fotograaf. De zwangere realityster werd op vliegveld LAX in Los Angeles omringd door paparazzi, maar vond dat een van hen echt te ver ging.

Kardashian stapte in haar auto toen een van de fotografen de deur tegenover haar opentrok en kiekjes begon te maken. "Doe die klotedeur dicht, idioot", riep ze tegen de man, is te zien in een filmpje op de website van celebrityblogger Perez Hilton.

Niet alleen de realityster, ook een van haar managers werd woedend. Er volgde een kort opstootje tussen hem en de fotografen.

Winnaars DLC Black Ops II

Omdat Call of Duty Black Ops 2: Uprising voor de PlayStation 3 is uitgekomen mogen we deze uitbreiding 15x weggeven. Daarnaast geven we ook 20 'Micro DLC'-pakketten weg. Het 'Micro DLC'-pakket bestaat uit vier codes: Graffiti weapon skin, Party Rock weapon skin, Bacon weapon skin en extra slots voor jouw load-out. Het antwoord op de vraag hoe de zombiemodus in Call of Duty Black Ops 2: Uprising heet is Mob of the Dead.

De winnaars van de Uprising DLC zijn: franske19, jbravo25, Elberrie, , _The_General_, Necrodeath, snivoos, DeathSign, Xbox360, Nadinarama, WuTanG, Honnes87, reccc, cropolite, Archibaltus en Uezurii.

De winnaars van de Micro DLC-codes zijn: Ikbennieuwopfok, B--T--B-8, DjangoReinhardt, RandomName, JohnDorian, KoningPoedel, Rik34, Len2926, MixedEmotions, bakacakes, d1dlan3, over_hedge, Phadosj, Yindi, db1390, Sainting, Indiany, Rock_Steady, Furia-Aurum en mrchill.

Alle winnaars hebben een pm ontvangen. Het is dat RSI volgens de medische wetenschap niet meer bestaat, maar anders had ik het nu.

Zoete lieve Gerritje

Het zal echt jaren geleden zijn dat ik werd getergd met dat rot-kinderliedje. Er zijn nog honderden andere waarmee opa wordt geteisterd, maar deze was blijkbaar vergeten. Maar opeens werd het actueel, want wij gingen erheen. Dat ging naar Den Bosch toe. Jaren achtereen zijn we over de A2 langs Den Bosch gereden, eerst zuid-, later weer noordwaarts. En jarenlang zeiden we tegen elkaar dat we die stad toch echt eens moesten bezoeken.

[Giro] Nibali oppermachtig in besneeuwde bergrit

Rozetruidrager Vincenzo Nibali heeft zaterdag de negentiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Op de slotklim Tre Cime di Lavaredo versnelde de Italiaan van Astana en liet hij iedereen achter zich. In de striemende sneeuw werd Rigoberto Uran derde waardoor hij Cadel Evans van de tweede plaats in het klassement stoot.

Urans landgenoot Fabio Duarte sprintte net iets sneller en werd tweede op zeventien seconden van Nibali. Carlos Betancur eindigde in dezelfde achtervolgende groep op de vierde plaats. Evans werd veertiende op anderhalve minuut, waardoor hij Michele Scarponi van zich afhield in het klassement.

Pieter Weening gaf de etappe, die flink was aangepast vanwege het slechte weer, glans. De Nederlander van Orica-Greenedge sprong op de Passo Tre Croci uit het peloton en ging de koplopers achterna. Vier man, Adam Hansen, Yaroslav Popovych, Pavel Brut en Giairo Ermeti hadden vroeg in de etappe een voorsprong gepakt.

Na alle vluchters behalve Brut te hebben achterhaald, kreeg Weening in de striemende sneeuw gezelschap van Gianluca Brambilla en Eros Capecchi. Brut werd bedankt voor bewezen diensten en viel terug naar het peloton. Capecchi zette nog een spurt in en sprokkelde punten bijeen voor de blauwe bergtrui.

Op de door sneeuw bedekte Tre Cime di Lavaredo zette Nibali vervolgens zijn eindspurt in en liet zijn concurrenten achter zich. Weening kwam nog even dicht bij Capecchi, maar hij zag Nibali al snel voorbij fietsen. Zondag kan de Italiaan in de laatste etappe de roze trui definitief veiligstellen.

Weening moest het uiteindelijk met de 23e plaats stellen. Wilco Kelderman van Blanco Pro Cycling was op de 22e plek de beste Nederlander.

Italiaan Malori grijpt macht in Beieren

De Italiaan Adriano Malori is de nieuwe leider in de Ronde van Beieren. De renner van Lampre-Merida legde zaterdag de vierde etappe, een individuele tijdrit over 31,2 kilometer, af in 38.19 minuten. Daarmee bleef hij de Duitser Jasha Sütterlin van het Thüringer Energie Team achttien tellen voor. Jan Barta (Team Nettapp) werd op negentien seconden derde.

In het algemeen klassement heeft Malori een voorsprong van 23 seconden op de Brit Geraint Thomas (Sky). De Tsjech Barta staat drie tellen daarachter derde, voor Jérémy Roy (FdJ) uit Frankrijk. Hij geeft net als de Duitser Simon Gescke van Argos-Shimano 33 tellen toe. Bram Tankink (Blanco Pro Cycling) is op 1.27 minuten van Malori de beste Nederlander. Hij staat daarmee dertiende.

Zondag wordt de vijfde en laatste etappe in de Ronde van Beieren gereden. Dan moeten de renners 170 kilometer afleggen, waarvan de laatste zestig kilometer op een circuit door finishplaats Neurenberg.

Vrouwen Twente winnen Beneleague

De vrouwen van FC Twente zijn zaterdag de eerste kampioen van de Beneleague geworden. In eigen huis werd koploper Standard Luik op de laatste speeldag met 3-1 verslagen en daardoor eindigt Twente twee punten boven de Belgische formatie in de gezamenlijke Nederlands-Belgische competitie.

Standard begon met een punt voorsprong aan het duel in Enschede. Toen Aline Zeler de Walen bovendien op 1-0 bracht, moest de thuisploeg vol aan de bak. Sherida Spitse verzorgde de 1-1 ruststand en in de tweede helft gaf Twente de zege vorm. Marlous Pieëte zette Twente op 2-1 en Maayke Heuver gaf het slotakkoord.

Katwijk amateurkampioen na ruime zege op Achilles

Katwijk is voor het eerst in dertien jaar weer algemeen amateurkampioen van Nederland geworden. Zaterdag wonnen de voetballers uit Zuid-Holland in Groesbeek met 3-0 van Achilles '29. Vorig weekeinde was het eerste duel in Katwijk nog 0-0 geworden. Na 1993, 1994 en 2000 is het de vierde landstitel voor Katwijk.

Kampioen van de zaterdagtopklasse Katwijk nam in het hol van de leeuw al na acht minuten een voorsprong toen Jerginhio Sahadewsing raak schoot. Ruim twintig minuten later was het Jeffrey Jongeneelen die de score verdubbelde en nog voor rust werd de wedstrijd beslist. Donny van Oijen tekende voor de derde treffer.

Elmont pakt zilver en Van Emden brons bij Masters

Judoka Dex Elmont heeft zaterdag bij de World Masters in de Russische stad Tyumen de finale in de klasse tot 73 kilogram verloren. De 29-jarige Rotterdammer verloor in de finale Nyam-Ochir Sainjargal uit Mongolië. 

Na vijf minuten was het nog 0-0, maar Elmont had twee straffen gekregen en verloor daardoor de partij. Voor de World Masters zijn per gewichtsklasse de zestien best geklasseerde judoka's op de wereldranglijst uitgenodigd. Anicka van Emden veroverde brons in de klasse tot 63 kilogram. Van Emden verloor in de halve finale van de Japanse Kana Abe, maar won wel in de  troostfinale van Edwige Gwend uit Italië.

Zondag gaan Henk Grol, Kim Polling en Linda Bolder op jacht naar de titel in Tyumen. Polling en Bolder kunnen elkaar in de al kwartfinale treffen. 

Verdachte VVD'ers niet geroyeerd

VVD-politici die worden verdacht van een strafbaar feit, hoeven niet te worden geschorst door het partijbestuur. Een motie waarmee een groep VVD'ers dit wilde afdwingen, is zaterdag op een VVD-congres in Maarssen verworpen.

Ruim 87 procent van de aanwezige VVD'ers stemde tegen de motie, die was ingediend naar aanleiding van de affaire rond de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey, die wordt verdacht van corruptie en desondanks op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad wil. Volgens de indieners moet het hoofdbestuur in dergelijke gevallen politici het VVD-lidmaatschap kunnen ontnemen.

Het bestuur vond de motie te ver gaan. Wel komt er de mogelijkheid om VVD-politici te royeren als er sprake is van 'aantoonbare ernstige integriteitsschendingen'. Dit staat in de plannen rondom integriteit die partijbestuur zaterdag officieel heeft gepresenteerd.

In de plannen staat verder dat alle politiek actieve VVD'ers een integriteitsverklaring moeten ondertekenen. Ook krijgen zij allemaal een lijst vragen over onder meer nevenfuncties en integriteitsschendingen uit het verleden. Verder komt er meer aandacht voor integriteit in trainingen en cursussen binnen de partij, en komen er op alle niveaus vertrouwenspersonen.

Een permanente commissie gaat binnen de partij gevallen van integriteitsschending onderzoeken. De commissie gaat ook het hoofdbestuur adviseren over hoe ermee om te gaan. Ook kunnen VVD'ers bij de commissie advies inwinnen over concrete situaties.

"Het hoofdbestuur wil er geen enkele twijfel over laten bestaan dat de VVD integriteit beschouwt als een sine qua non voor allen die onze partij vertegenwoordigen", zei partijvoorzitter Benk Korthals in zijn congrestoespraak.

Behalve de zaak-Van Rey heeft de VVD ook te maken gehad met affaires rondom de voormalige Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers en de Schiedamse oud-burgemeester Wilma Verver.

Politie grijpt in na opstootje homobetoging Moskou

De Russische politie heeft zaterdag ten minste dertig homorechtenactivisten en tegenbetogers opgepakt die ondanks een demonstratieverbod in Moskou de straat waren opgegaan.

De actievoerders probeerden voor het gebouw van de Doema spandoeken te ontrollen met protestleuzen tegen homo-onvriendelijke wetgeving. Ze werden daarop aangevallen door Russisch-orthodoxe knokploegen, die iconen en kruisbeelden meedroegen.

Het Russische lagerhuis keurde in januari een wetsvoorstel goed dat openbare manifestaties en de verstrekking van inlichtingen over seksuele minderheden aan minderjarigen strafbaar stelt. De wet is nog niet van kracht.

Rusland schrapte homoseksualiteit in 1993 uit het wetboek van strafrecht, maar homohaat tiert er nog altijd welig.

Politie helpt 'bekende rocker' met liefdesverdriet

De politie in Haarlem moest vrijdagnacht in actie komen voor een beschonken rockster met liefdesverdriet. Hij lag op de stoep in de binnenstad en beweerde een bekende rocker te zijn. "Na even gegoogled te hebben bleek dat ook nog te kloppen", meldt een diender van de politie Haarlem via Twitter.

De rockster is door agenten op de trein gezet. Om wie het gaat is onbekend. Een politiewoordvoerder laat weten dat hij verder geen overlast veroorzaakte.

Op internet wordt inmiddels hevig gespeculeerd over wie de man is.

[Upd] Terreurdreiging Berlijn finale CL

De Duitse politie heeft gewaarschuwd voor een bomaanslag in Berlijn tijdens de finale van de Champions League zaterdagavond. Dat meldde het tijdschrift Der Spiegel zaterdag.

Recherchechef Jörg Ziercke heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken volgens Der Spiegel in een vertrouwelijke bijeenkomst op de hoogte gebracht. De recherche zou aanwijzingen hebben voor een mogelijke aanslag. Volgens de Duitse zender SWR info heeft de Russische geheime dienst FSB Ziercke op de hoogte gebracht van de dreiging.

De FSB heeft de naam van een vermeende terrorist in Duitsland genoemd. De Duitse politie houdt de persoon in het oog. De Duitse autoriteiten nemen de waarschuwing zeer serieus, vooral nadat was gebleken dat de FSB de Verenigde Staten had gewaarschuwd over twee Tsjetsjenen die een bomaanslag in Boston zouden plegen.

Vele duizenden mensen zullen zaterdagavond in de hoofdstad de wedstrijd tussen Bayern München en Borussia Dortmund op grote schermen in het openbaar bekijken. Recherchechef Ziercke dringt er bij minister Thomas de Mazière van Binnenlandse Zaken op aan extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Voor de Brandenburger Tor is een groot televisiescherm en een tribune gebouwd. De straat tussen de Tor en de Overwinningszuil in het centrum van Berlijn is afgezet. De politie houdt er de toestroom van bezoekers in de gaten en zal rugzakken en tassen controleren.

Update 17.22 uur
De Duitse regering heeft geen concrete aanwijzingen dat voor het voetbalfeest in Berlijn van zaterdag een terreuraanslag dreigt. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich laten weten.

Hij reageerde op het bericht van opinieblad Der Spiegel, dat meldde dat terroristen het zouden hebben gemunt op het Berlijnse feestterrein waar voetbalsupporters zaterdagavond samen de finale van de Champions League kunnen volgen.

Volgens Duitse media heeft de Russische inlichtingendienst FSB zijn Duitse evenknie gewaarschuwd dat een aanslag ophanden is. Die waarschuwing zou echter niet specifiek voor de zogeheten 'Fanmeile' gelden, noch voor de zaterdagavond. Waakzaamheid is volgens Friedrich in heel het land geboden, maar bezoekers van finalefeesten hoeven zich geen extra zorgen te maken.

De Duitse clubs Borussia Dortmund en Bayern München strijden zaterdagavond om de winst in de Champions League.

'Terreurdreiging Berlijn voor finale CL'
'Terreurdreiging Berlijn voor finale CL' (Foto: ANP)

[RG] Rus en Bertens zondag in actie

Kiki Bertens en Arantxa Rus komen zondag al in actie op Roland Garros. Rus komt als eerst in actie op het Court Suzanne Lenglen. Ze treft om 11.00 uur de als vijfde geplaatste Sara Errani. Bertens komt tegen Sorana Cirstea (26) als derde in actie op baan drie.

Toppers als Serena Williams (1), Roger Federer (2) en David Ferrer (4) gaan zondag ook de baan op. Wanneer Igor Sijsling, Robin Haase en Thiemo de Bakker in actie komen is nog niet bekend.

Rotterdam neemt voorsprong in mannenfinale

Rotterdam heeft zondag in eigen huis het eerste finaleduel bij de mannen gewonnen. Oranje Zwart werd met 2-0 verslagen, dankzij een treffer van Steve Edwards. Zondag wacht de return in Eindhoven.

Na tien tamme openingsminuten nam Rotterdam het heft in handen. Het overwicht van de thuisploeg leidde tot twee strafcorners in de eerste twintig minuten. Bij nummer twee was het prijs. Edwards reageerde attent op een cornerrebound, de Nieuw-Zeelander tikte van dichtbij de openingstreffer binnen.

Rotterdam kreeg mogelijkheden om voor rust de voorsprong te verdubbelen, maar een fiks aantal kansen – zowel grote als kleine – leverden geen resultaat op. OZ hield, met soms meer geluk dan wijsheid, stand in de storm en kwam aan het eind van de eerste helft weer wat tot leven.

Gevaarlijk werden de bezoekers pas nadat Mark Knowles in de tweede helft een gele kaart ontving. Terwijl de Australische topper op de bank zat, kreeg Jelle Galema een vrije schotkans. Zijn inzet spatte echter uiteen op de legguards van Pirmin Blaak, die kort daarop een hachelijk moment beleefde toen hij het zicht op de bal kwijt leek te zijn.

In de slotfase ging OZ steeds nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker. Het lukte de Eindhovenaren echter niet om een gaatje te vinden in de ijzersterke organisatie van Rotterdam. Sterker: in de slotminuut sloeg Rotterdam nogmaals toe: 2-0. Zondag mogen de Eindhovenaren voor eigen publiek proberen om de opgelopen schade te repareren. Rotterdam heeft dan de kans om hockeygeschiedenis te schrijven: het kan de eerste titel worden voor de ploeg uit de havenstad.

[F1 Historie] Monaco 1996, maar drie haalden de finish

Dit jaar verschijnt tijdens elk grandprixweekend een Formule 1-special op FOK!sport. Zo lees je niet alleen het laatste F1-nieuws, maar nemen we je ook mee terug in de rijke geschiedenis van de hoogste raceklasse. Dit weekend kijken we terug op één van de meest bijzondere races ooit in de Formule 1, de grand prix van Monaco van 1996.

Dit weekend staat de wedstrijd in het Prinsdom aan de Middellandse Zee weer voor de deur. Het nauwe stratencircuit staat vaak garant voor races met een raar verloop. Maar het wordt zelden zo gek als in 1996. Olivier Panis wist zijn eerste en enige grand prix ooit te winnen en achter hem kwamen slechts twee andere wagens rijdend over de finish.

Towel Day: heb jij je handdoek bij je?

Zijn je handdoek en jij al de hele dag samen? Of bedenk je je nu in allerijl dat jouw meest handige bezit je nog geen gezelschap houdt? Hoe dan ook, het is vandaag Towel Day! Op deze dag wordt science fictionauteur Douglas Adams door zijn fans geëerd.

Volgens The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Adams' bekendste boek, is een handdoek het meest nuttige item dat een interstellaire lifter mee kan nemen. Daarom is de handdoek gekozen als symbool voor deze dag. "A towel, it says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value..."

Towel Day werd in 2001 voor het eerst gehouden, twee weken nadat Adams op 49-jarige leeftijd overleed. Sindsdien wordt Towel Day elk jaar weer door de hele wereld gevierd door fans van de, meer en meer inaccuraat benoemde, trilogie. De trilogie bestaat inmiddels uit zes boeken, waarvan de laatste in 2010 uitkwam en geschreven is door Eoin Colfer.

Kom je vandaag medereizigers met hun handdoek tegen: GEEN PANIEK! Tel rustig tot 42 en denk eens goed na of je wel weet waar JOUW handdoek uithangt.

Ook diverse FOK!users vieren deze dag. Er is een fototopic waar je samen met je handdoek van deze dag kunt genieten. Voor de schuwe handdoeken is er ook een discussietopic. Voor welke variant jij ook kiest: Happy Towel Day!

'Google werkt aan netwerkplan'

Internetgigant Google werkt aan een plan om draadloze netwerken in opkomende markten te bouwen en beheren. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal (WSJ). Daarmee wil het bedrijf er voor zorgen dat meer dan een miljard mensen toegang krijgen tot het internet.

De draadloze netwerken zouden ontwikkeld worden voor een groot deel van Afrika, Zuidoost-Azië en gebieden buiten grote steden waar geen internetverbindingen mogelijk zijn. De krant baseert zich op ingewijden die bekend zijn met het plan. Google zelf wilde niet reageren op het bericht.

'Google werkt aan netwerkplan'
'Google werkt aan netwerkplan' (Foto: ANP)

Premier Japan niet naar spookhuis

De Japanse premier Shinzo Abe is vijf maanden na zijn aanstelling nog niet verhuisd naar zijn ambtswoning. Volgens geruchten zou hij niet willen verhuizen, omdat het huis is behekst. De Japanse overheid heeft die geruchten ontkracht, meldde de krant JapanToday zaterdag.

In het gebouw in het centrum van Tokio, zouden spoken rondwaren. Het zijn de geesten van mensen die tijdens bloedige mislukte couppogingen in 1932 en 1936 zijn vermoord. Het is niet ongebruikelijk dat premiers wachten met het verhuizen naar de ambtswoning.

Voorgaande Japanse premiers zeggen in hun ambtsperiode ongebruikelijke verschijnselen in de woning te hebben waargenomen. First lady's hebben in het verleden ook vriendelijk bedankt voor een verblijf in het "spookhuis".

De Japanse overheid zegt "geen spoken te hebben waargenomen". Wanneer de premier verhuist naar de woning, is niet bekend.

Premier Japan nog niet naar'spookhuis'
Premier Japan nog niet naar'spookhuis' (Foto: ANP)

Mónaco grijpt eindzege in Düsseldorf

Tennisser Juan Mónaco heeft zaterdag het ATP-toernooi van Düsseldorf gewonnen. De als derde geplaatste Argentijn was op het Duitse gravel te sterk voor Jarkko Nieminen (6): 6-4 en 6-3. De Fin had in de halve finale Igor Sijsling nog uitgeschakeld.

Voor Monaco, de nummer negentien van de wereld, is het zijn eerste titel van het jaar en de achtste in zijn carrière. In 2012 kende hij een topjaar door liefst vier toernooien op zijn naam te schrijven.

Bij de vrouwen wist Shuai Peng de finale te bereiken in Brussel. De als achtste geplaatste Chinese was met 6-4, 2-6 en 6-4 te sterk voor de Zwitserse Romina Oprandi. Ze treft later zaterdag in de eindstrijd Kaia Kanepi uit Estland. De nummer veertig van de wereld versloeg de Amerikaanse Jamie Hampton met 7-6 (6) en 6-4.

Dagzege Iglinski in Ronde van België

Maxim Iglinski heeft zaterdag de vierde etappe in de Ronde van België gewonnen. De renner van Astana sprong ruim een kilometer voor de streep weg uit een kopgroep en bleef zijn belagers enkele seconden voor. André Greipel werd tweede. Danny van Poppel werd vierde achter Philippe Gilbert.

Een vluchtgroep van Iglinski, Thomas Voeckler, Gregory Rast, Jens Debusschere, Björn Leukemans, Florent Barle en Sébastien Delfosse gaven de rit kleur. Het peloton wist de achterstand tot zo'n vijf kilometer voor de streep terug te brengen tot een kleine halve minuut.

Tom-Jelte Slagter van Blanco Pro Cycling probeerde vervolgens weg te springen, maar hij werd al snel ingerekend. Het peloton haalde daarna ook de kopgroep bij, maar kreeg Iglinski niet meer te pakken. In het algemeen klassement veranderde er weinig. Tony Martin van Omega Pharma-Quick-Step blijft de leider.

Carrière Beckham officieel voorbij

De carrière van David Beckham is officieel voorbij. De middenvelder is niet opgenomen in de selectie van Paris Saint-Germain voor het duel met Lorient van zondag. Zijn laatste wedstrijd speelde hij vorige week zaterdag in Parc des Princes in Parijs.

In eigen huis kreeg de 38-jarige Beckham tegen Brest een publiekswissel, wat leidde tot tranen bij de Engelsman en een staande ovatie van het publiek. Coach Carlo Ancelotti liet eerder al weten dat Beckham waarschijnlijk niet in actie zou komen op bezoek bij Lorient.

Door de met PSG gewonnen landstitel werd Beckham de eerste Engelse speler die in vier verschillende landen het kampioenschap veroverde. Eerder deed hij dat met Manchester United, Real Madrid en Los Angeles Galaxy.

[F1] Uitslag kwalificatie Monaco

Nico Rosberg heeft de poleposition neergezet voor de Grand Prix van Monaco. De Duitser was met de Mercedes met een tijd van 1.13,876 zijn teamgenoot Lewis Hamilton met bijna een tiende te snel af. Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel pakte de derde plaats.

De kwalificatie begon op een natte baan, waarbij de coureurs op intermediates naar buiten gingen. Ferrari-coureur Felipe Massa was er na zijn crash van vanochtend er niet bij. Hij zal morgen waarschijnlijk vanuit de pits starten. Ook Jules Bianchi zal achteraan vertrekken. De Fransman moest zijn Marussia al snel met motorische problemen langs de baan neerzetten.

De coureurs tastten de baan af en naarmate de training vorderde werden de rondetijden sneller en sneller. Vooral Giedo van der Garde profiteerde optimaal hiervan door zich naar Q2 te rijden. Dit ging ten koste van Force India-coureur Paul di Resta, de Caterham van Charles Pic, de Sauber van Esteban Gutierrez, de Marussia's van Max Chilton en Bianchi en Massa.

In Q2 begonnen de coureurs nog met intermediates, maar de baan droogde zodanig op dat halverwege de kwalificatie er gekozen werd voor slicks. De rijders verbeterden keer op keer hun tijden, waardoor de uitslag tot het einde onzeker was. Uiteindelijk moesten Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Romain Grosjean, Valtteri Bottas, Van der Garde en Pastor Maldonado uitstappen. Van der Garde behaalde met een vijftiende plaats zijn beste kwalificatie uit zijn carrière. De Nederlander liet zich in beide kwalificatiesessies goed zijn.

In het laatste deel werd er om poleposition gestreden. Mark Webber zette aanvankelijk de pace, maar het waren de Mercedessen van Rosberg en Hamilton die er uiteindelijk weer met de eerste startrij vandoor gingen. Vettel werd nipt hierachter derde, voor Red Bull-teamgenoot Mark Webber, de Lotus van Kimi Räikkönen, Ferrari-coureur Fernando Alonso, Sergio Perez (McLaren), Adrian Sutil (Force India), Jenson Button (McLaren) en Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes 1:24.620 1:16.135 1:13.876 31
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:23.779 1:16.265 1:13.967 31
3 Sebastian Vettel Red Bull 1:24.243 1:15.988 1:13.980 29
4 Mark Webber Red Bull 1:25.352 1:17.322 1:14.181 30
5 Kimi Räikkönen Lotus 1:25.835 1:16.040 1:14.822 31
6 Fernando Alonso Ferrari 1:23.712 1:16.510 1:14.824 32
7 Sergio Perez McLaren 1:24.682 1:17.748 1:15.138 31
8 Adrian Sutil Force India 1:25.108 1:17.261 1:15.383 29
9 Jenson Button McLaren 1:23.744 1:17.420 1:15.647 29
10 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:23.699 1:17.623 1:15.703 29
11 Nico Hulkenberg Sauber 1:25.547 1:18.331   22
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:24.852 1:18.344   23
13 Romain Grosjean Lotus 1:23.738 1:18.603   13
14 Valtteri Bottas Williams 1:24.681 1:19.077   22
15 Giedo van der Garde Caterham 1:26.095 1:19.408   21
16 Pastor Maldonado Williams 1:23.452 1:21.688   22
17 Paul di Resta Force India 1:26.322     14
18 Charles Pic Caterham 1:26.633     13
19 Esteban Gutierrez Sauber 1:26.917     12
20 Max Chilton Marussia 1:27.303     13
DNQ Jules Bianchi Marussia Geen tijd     1
DNQ Felipe Massa Ferrari Geen tijd     0

VVD: minder politieke partijen

Nederland telt te veel politieke partijen. Het grote aantal partijen belemmert de slagkracht van de politiek. Daarom moet er een kiesdrempel worden ingevoerd. Dat heeft VVD-voorzitter Benk Korthals zaterdag gezegd op een VVD-congres in Maarssen.

Alleen partijen die minstens twee procent van de stemmen halen, moeten in de Tweede Kamer kunnen komen, is het voorstel van Korthals. Een kiesdrempel van vijf procent, zoals Duitsland heeft, is volgens Korthals 'te revolutionair'.

Korthals wees erop dat de Tweede Kamer elf partijen telt, waarvan er vijf minder dan tien zetels hebben. "Het mag mooi zijn dat vrijwel iedereen in Nederland zich vertegenwoordigd mag weten, maar de vraag is gerechtvaardigd of de politiek in het huidige tijdsgewricht niet te veel aan slagkracht inboet."

Korthals zei verder het eens te zijn met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die eerder heeft gezegd dat de Eerste Kamer moet worden afgeschaft als die zich politiek blijft opstellen. "De Eerste Kamer verliest zijn bestaansrecht als hij de Tweede Kamer wil dupliceren." De senaat moet zich houden bij het bewaken van de kwaliteit van de wetgeving, zei Korthals.

Tiener strikt supermodel voor schoolgala

Een Amerikaanse tiener heeft een Deens supermodel gestrikt voor het slotgala van zijn middelbare school. Het bikinimodel Nina Agdal vergezelde de 17-jarige Jake Davidson donderdagavond naar het eindfeest op zijn school in het welgestelde Californische Bel-Air.

Agdal was voor de tiener een troostprijs. Hij dong aanvankelijk in een veelbekeken internetvideo naar de hand van Kate Upton, maar liep een blauwtje. Volgens Upton was ze wel gecharmeerd van Davidsons vrijmoedige voorstel, maar had ze geen tijd. Agdal, die zelf naar eigen zeggen haar schoolgala had gemist, besloot daarop voor Upton in te vallen.

Den Bosch wint eerste duel van finale play-offs

Den Bosch heeft zaterdag het eerste duel van de play-off-finale tegen Amsterdam gewonnen. Nadat de reguliere speeltijd en de verlenging geen winnaar opleverden, moest het duel via shoot-outs worden beslist. In de shoot-outs hielden de Brabanders het hoofd koel: 3-1. 

Het was genieten voor het publiek in het Wagener Stadion. Het eerste duel van de play-off-finale zat vol strijd, tempo en kansen. Zo had Den Bosch de eerste mogelijkheid om de score te openen. De ploeg van coach Raoul Ehren kreeg al in de tweede minuut een strafcorner. Deze bleef echter onbenut, want Amsterdam-goalie Anne Veenendaal pareerde het schot van Maartje Paumen. Twee minuten later was de beurt aan de thuisploeg. De hoofdstedelingen hadden een doelpoging via Maria Verschoor, maar ook deze werd niet verzilverd.

Even later kwam Amsterdam op voorsprong via een korte hoekslag, maar deze werd afgekeurd. De reden? Elsemiek Groen liep tijdens de corner te vroeg in. De korte hoekslag moest opnieuw worden genomen, maar de tweede inzet van Eva de Goede was niet scherp genoeg om de Bossche ploeg pijn te doen.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam Den Bosch steeds meer onder druk van de gastvrouwen te staan. De Brabanders speelden slordig en Amsterdam wist hiervan te profiteren door dotten van kansen te creëeren. Het lukte de ploeg van coach Alyson Annan echter niet om de score te openen. Goalie Lizzy Koeton, die een voortreffelijke wedstrijd keepte, stond telkens in de weg. 

Den Bosch kwam uiteindelijk in de tweede helft terug in de wedstrijd. De ploeg kreeg in de tweede helft drie corners, maar ook deze werden niet omgezet in een doelpunt. Onder meer Jacky Schoenaker voorkwam een tegentreffer voor de thuisploeg, door het schot van Paumen met een voortreffelijke actie van de lijn te halen.

Hoewel beide ploegen nog wat kansjes hadden, bleef de brilstand na zeventig minuten op het scorebord staan. Ook de verlening, waarin Ellen Hoog en Vera Vorstenbosch tegen een gele kaart aanliepen, leverde geen winnaar op. Uiteindelijk waren shoot-outs nodig om de wedstrijd te beslissen. Voor de nieuwe variant van de strafballen wisselde Amsterdam van keeper. De ervaren Beth Storry ging in het doel staan in plaats van de jonge Veenendaal. Dit mocht alleen niet baten, want Den Bosch trok uiteindelijk de wedstrijd naar zich toe.

FOK!filmtips van de dag: Zwartboek

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

In 2001 deden vijf zigeunerbands, bestaande uit in totaal 35 muzikanten, mee aan een wervelende concerttour. De bands maken muziek die uiteenloopt van Flamenco-dans tot Roemeense ballades en noord-Indiase folk, maar wat ze delen en wat hen bindt, is de cultuur van de Roma. Ze kregen staande ovaties, uitverkochte zalen en geweldige recensies. Hun optredens werden toegejuicht in de Verenigde Staten en Europa. De camera volgt deze concerttour en bezoekt daarna de artiesten thuis in Spanje, Macedonië, Roemenië en India.

Gypsy Caravan - voluit getiteld When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan - is een unieke reis door zigeunermuziek en -cultuur. Vibrerende scènes van muziek en dans worden onderbroken door intieme, trieste en vrolijke off-stage momenten. Want waar een traditionele concertfilm backstage beelden vertoont, zien we in deze documentaire het leven van de artiest thuis. Te zien om 16.00 uur op CANVAS.

Shrek, een ogre, is de onwerkelijke held in dit indrukwekkende animatiespektakel. Hij woont in een moeras, waar de kwaadaardige Lord Farguard op een dag de alle bewoners van het sprookjesland verbant. Om zijn moeras weer voor zichzelf te hebben, moet Shrek een prinses bevrijden die bewaakt wordt door een vuurspuwende draak. Hierbij wordt hij geholpen door Donkey, een ezeltje dat hem mateloos irriteert maar het allemaal goed bedoelt Met de stemmen van grote sterren als Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz en John Lithgow. Te zien om 20.00 uur op SBS6.

Wanneer het onderduikadres van de mooie joodse zangeres Rachel Steinn, een rol van Carice van Houten, per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze om met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden op brute wijze afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet en weet als Ellis de Vries aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze, vertolkt door Sebastian Koch. Bij een mislukte poging om een groep verzetslieden te bevrijden, wordt Ellis zowel door het verzet als door de Duitsers als verrader aangewezen. Ze moet opnieuw onderduiken en kan alleen maar wachten op de bevrijding. Maar zal zij daarna nog wel in vrijheid kunnen leven? Zwartboek is te zien om 22.00 uur op Nederland 1.

De Ierse hongerstaker Bobby Sands zat in 1981 in de beruchte H-blokken van de Maze-gevangenis in Noord-Ierland. De gevangenen kwamen in opstand tegen de barre omstandigheden in de gevangenis. Dit is het verhaal van de laatste zes weken uit het leven van Sands.

Dit indringende drama is het speelfilmdebuut van beeldend kunstenaar Steve McQueen. De in Amsterdam woonachtige Brit werd op het Filmfestival van Toronto bekroond met de Discovery Award en mocht in Cannes de Gouden Camera mee naar huis nemen. Ook hoofdrolspeler Michael Fassbender, die vele kilo's verloor voor deze rol, werd overladen met prijzen. Hunger is te zien om 00.15 uur op Nederland 2.

Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 12 Rounds, Ghost Rider, Endeavour, De Kollega’s Maken De Brug, Silk, Conspiracy Theory, Ninja Assassin, 13, Punisher: War Zone, Tulpan, The Bank Job, The Man Who Fell to Earth, Welcome Home, Roscoe Jenkins, Eagle Eye, Lars and the Real Girl en The Wackness zijn vandaag ook op je kijkbuis te zien.

Basketbalbond in financieel zwaar weer

De Nederlandse Basketball Bond verkeert in financieel zwaar weer. Het tekort over 2012 bedraagt zo'n 700 duizend euro. Het negatieve vermogen komt daardoor uit op 850 duizend euro, meldt de bond zaterdag.

Eind vorig jaar werden nog drastische maatregelen genomen om de financiële situatie te verbeteren. Het bestuur en de directie zijn inmiddels bezig met verdere maatregelen om de bond weer financieel gezond te krijgen.

Die maatregelen worden gepresenteerd tijdens de algemene vergadering op 22 juni. Daarin neemt het bestuur ook de korting op de Lotto-subsidies mee, die vorige week in de algemene vergadering van NOC*NSF zijn aangekondigd.

Eind vorig jaar was er nog sprake van dat het Nederlandse basketbalteam door de financiële moeilijkheden geen wedstrijden meer kon spelen. Sport1 werd toen echter gestrikt als sponsor.

Sneijder wenst finalist Robben succes

Wesley Sneijder heeft Arjen Robben succes gewenst. De rappe buitenspeler van Bayern München speelt zaterdagavond zijn derde Champions Leaguefinale. "Vandaag de grote finale. Veel succes mijn vriend Robben!", twitterde de Galatasaray-middenvelder.

Borussia Dortmund is op Wembley de tegenstander van Bayern. Sneijder was zelf een van de smaakmakers van het Internazionale dat in 2010 Bayern en Robben in de finale versloeg. Vorig jaar gingen de Zuid-Duitsers na strafschoppen onderuit tegen Chelsea. Robben verzuimde toen in de verlenging een penalty te verzilveren.

Sneijder en Robben speelden in 2010 samen de verloren WK-finale tegen Spanje. Robben miste toen, op aangeven van Sneijder, Nederlands grootste kans van de wedstrijd. De Groninger zet zaterdag bij verlies een negatief record neer. Hij wordt dan de eerste speler die drie Champions Leaguefinales en een WK-finale verloor.

Rutger Smith gaat vol voor comeback

Rutger Smith ziet de toekomst positief tegemoet. "We gaan vol voor die comeback", zegt de kogelstoter en discuswerper tegen RTV Noord. Smith scheurde vorig weekeinde zijn achillespees af tijdens Diamond Leaguewedstrijden in Shanghai.

De 32-jarige Groninger riep na in China op de grond te zijn gezakt dat dit het einde van zijn carrière betekende. Daar komt hij nu op terug. "Ik heb nog zeker doelen. De Olympische Spelen wil ik sowieso nog meemaken. En ik wil ook nog graag zeventig meter hebben met de discus. Dus wat dat betreft zijn er nog doelen genoeg."

Smith werd afgelopen week succesvol geopereerd, maar het duurt wellicht nog een jaar voordat hij volledig is hersteld. Daardoor mist hij het WK atletiek in Moskou in augustus. Hij had zich met de discus al geplaatst voor dat toernooi.

"Commotie tweedehandsgames Xbox One onterecht"

Volgens een officieel statement van Xbox-woordvoerder Larry Hryb is de commotie rond de manier waarop Xbox One omgaat met tweedehandsgames onterecht.

"Over the past few days, we have been reading comments and message boards following the Xbox One announcement", zei Hryb. "The ability to trade in and resell games is important to gamers and to Xbox. Xbox One is designed to support the trade in and resale of games. Reports about our policies for trade in and resale are inaccurate and incomplete. We will disclose more information in the near future."

Dit statement komt na een resem tegenstrijdige berichten over de nieuwe console van Microsoft. Volgens sommige bronnen zou men een online code moeten aanschaffen ter waarde van een nieuw spel om een tweedehandsgame te kunnen spelen. Verder zou het deel van de verkoper slechts 10% bedragen, wat geen goede motivatie is om tweedehandsspellen te blijven verkopen. 

Anderen zeggen dan weer dat er geen activatiecode moet gekocht worden, maar dat het spel op het account van de vorige bezitter gedeactiveerd wordt. Zo zal de koper de enige zijn die de disc in kwestie kan spelen. De tweedehandskoper zou wel om een bepaalde tijd moeten verbinden met de servers van Microsoft.

Xbox One (Foto: Microsoft)

[NBA] Pacers trekken stand gelijk tegen Heat

Indiana Pacers staat in de play-offs van de NBA weer op gelijke hoogte met Miami Heat. De ploeg uit Indianapolis versloeg de titelverdediger vrijdag in Miami met 97-93. De stand in de best-of-sevenserie is daardoor 1-1.

De twee ploegen maakten het net als in het eerste duel in de slotfase ontzettend spannend. Nadat Heat in het laatste kwart op vier punten voorsprong was gekomen, vochten de Pacers zich terug en pakten een voorsprong van twee punten. Miami had daarna de kans wat terug te doen, maar Indiana-speler David West ontnam sterspeler LeBron James tweemaal de bal. De Pacers maakten het karwei vervolgens af.

James werd met 36 punten wel topscorer. Roy Hibbert en Paul George kenden bij de Pacers met respectievelijk 29 en 22 punten ook een uitstekende wedstrijd. Zondagavond staat het derde duel op het programma in Indianapolis.

Negatief reisadvies voor delen Zweden

Naar aanleiding van de rellen deze week in Zweden heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies gegeven voor een aantal wijken in Stockholm. Ook de voorstad Södertälje kan volgens het ministerie maar beter gemeden worden.

Het negatieve reisadvies geldt voor de wijken Husby, Tensta, Hagsätra, Kista, Rinkeby, Rågsved, Skogås, Fittja, Älsvjö, Vällingby en Jordbro. De afgelopen week zijn deze veelal allochtone wijken het toneel geweest van rellen, naar aanleiding van de dood van een 69-jarige man. Vrijdagnacht was de zesde nacht op rij dat er onlusten waren.

De man zou zijn gedood door de politie omdat hij een mes zou hebben getrokken. Volgens de jongeren is echter sprake van discriminatie. Vrijdagnacht waren er behalve in Stockholm en Södertälje ook rellen in Örebrö.

SP wil leraren landelijk gaan betalen

De SP wil dat leraren niet langer worden betaald uit dezelfde pot als die waaruit scholen gebouwen en materiaal bekostigen. Om dat te bewerkstelligen moeten leraren landelijk krijgen uitbetaald. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk zaterdag in reactie op opnieuw miljoenenverliezen bij scholen. De maatregel moet voorkomen dat leraren de dupe worden van het 'steeds maar weer gokken met geld', aldus Van Dijk.

Scholen krijgen nu één budget om hun kosten te dekken, de zogenoemde lumpsum. Dat geld is in principe vrij besteedbaar door de schoolbesturen. Van Dijk wil dat die lumpsum wordt opgeknipt, en dat het budget voor leraren naar de rijksoverheid gaat. Die moet voortaan verantwoordelijk zijn voor de uitbetaling, en dus ook de hoogte van de lonen.

Eerder op zaterdag schreef De Volkskrant op basis van vertrouwelijke documenten dat honderden scholen in Limburg en de Haarlemmermeer flinke verliezen hebben moeten nemen op complexe financiële producten.

Een inmiddels opgedoekte stichting zou het geld van de scholen in die producten hebben belegd. Een groot deel voldeed echter niet aan de eisen voor schoolbeleggingen. Hoe hoog het verlies is, is niet precies bekend. In de stichting zou veertig miljoen zijn ingelegd. In 2011 zou het verlies tien miljoen hebben bedragen.

De SP gaat het voorstel maandag ter sprake brengen in de Tweede Kamer. Dan is er een commissievergadering over het besturen van scholen, naar aanleiding van onder meer de financiële problemen bij Amarantis. Die grote scholengemeenschap moest worden opgesplitst na een miljoenenverlies op vastgoed.

Moslima pleegt zelfmoordaanslag in Dagestan

Een vrouwelijke zelfmoordterrorist heeft zaterdag in de Zuid-Russische deelrepubliek Dagestan zeker elf agenten en burgers verwond. De vrouw blies zich op op het centrale plein van de hoofdstad Machatsjkala, meldt de politie. Onder de gewonden zijn twee kinderen.

Wereldwijd zijn zelfmoordterroristes een zeldzaamheid, maar in Rusland hebben sinds 2000 al tientallen vrouwen uit de Kaukasus aanslagen gepleegd. Stuk voor stuk waren zij verbonden met de islamitische rebellen in Dagestan en buurrepubliek Tsjetsjenië. De vrouwen heten in de volksmond 'zwarte weduwen', omdat ze vaak hun man of andere familieleden verloren in de strijd met het Russische leger.

Uitslag derde vrije training Monaco

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Monaco. De Duitser was ruim zes tienden sneller dan Romain Grosjean, die de tweede tijd reed. Sebastian Vettel zette de derde tijd op de klokken, gevolgd door Fernando Alonso en Lewis Hamilton.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:14.378   22
2 R. Grosjean Lotus 1:15.039 +0:00.661 13
3 S. Vettel Red Bull 1:15.261 +0:00.883 17
4 F. Alonso Ferrari 1:15.286 +0:00.908 17
5 L. Hamilton Mercedes 1:15.311 +0:00.933 20
6 K. Räikkönen Lotus 1:15.380 +0:01.002 19
7 M. Webber Red Bull 1:15.550 +0:01.172 20
8 P. di Resta Force India 1:15.594 +0:01.216 17
9 P. Maldonado Williams 1:15.861 +0:01.483 15
10 N. Hülkenberg Sauber 1:15.926 +0:01.548 25
11 S. Perez McLaren 1:15.958 +0:01.580 23
12 J. Button McLaren 1:15.976 +0:01.598 19
13 J. Vergne Toro Rosso 1:15.976 +0:01.598 21
14 D. Ricciardo Toro Rosso 1:16.060 +0:01.682 16
15 A. Sutil Force India 1:16.068 +0:01.690 12
16 F. Massa Ferrari 1:16.105 +0:01.727 8
17 E. Gutierrez Sauber 1:16.427 +0:02.049 26
18 V. Bottas Williams 1:16.933 +0:02.555 17
19 C. Pic Caterham 1:17.902 +0:03.524 20
20 G. van der Garde Caterham 1:18.102 +0:03.724 20
21 J. Bianchi Marussia 1:18.706 +0:04.328 22
22 M. Chilton Marussia 1:19.228 +0:04.850 22

Extra overleg KNSB over schaatshal

De KNSB houdt zaterdagmiddag samen met NOCNSF een extra overleg over het nieuwe topsportcentrum van de schaatsbond. Dit naar aanleiding van de ontstane commotie over de mogelijke keuze voor Almere. De partijen worden bijgepraat door de beoordelingscommissie en het adviesbureau Hypercube, meldt de NOS.

De uitkomst van het overleg kan volgens ingewijden bepalend zijn voor het aanblijven van Doekle Terpstra als KNSB-voorzitter.

Afgelopen maandag lekte een rapport uit waarin viel te lezen dat Almere van de KNSB en NOCNSF de voorkeur krijgt boven Heerenveen en Zoetermeer als nieuw schaatscentrum van Nederland.

Vooral in Heerenveen werd het daarna onrustig. De Friese topsporters Sven Kramer en Epke Zonderland hebben zaterdag ook van zich laten spreken. In een paginagrote advertentie in De Telegraaf spreken zij hun steun uit voor Thialf. "Laat deze gouden kans niet lopen!'', aldus olympisch kampioen Zonderland. "Geen compromissen, dat past niet in topsport'', stelt Kramer.

KNSB-voorzitter krijgt vlak voor het overleg een petitie in ontvangst genaamd 'Thialf moet blijven'. De petitie komt voort uit een actie op Facebook. De groep 'Thialf moet blijven' kreeg al snel meer dan 28 duizend likes.

Maandag moet bekend worden welke stad de KNSB heeft uitgekozen. Dat is echter nog een voorlopige beslissing. Nadat alle partijen de mogelijkheid hebben gehad bezwaar aan te tekenen, volgt een week later het definitieve besluit.

17 kinderen dood na gasexplosie Pakistan

Ten minste zeventien Pakistaanse kinderen zijn om het leven gekomen nadat een defecte gastank ontplofte in hun schoolbus. Volgens de politie in Pakistan zijn zeven gewonden overgebracht naar het ziekenhuis.

De explosie vond plaats in Gujrat, ten zuidoosten van hoofdstad Islamabad. De schoolbus vatte na de explosie vlam. Volgens de politie zijn de kinderen omgekomen door verbranding.

De chauffeur zou de explosie overleefd hebben, melden lokale media. De kinderen zouden tussen de 10 en 12 jaar oud zijn.

Veel voertuigen in Pakistan zijn uitgerust met een gasinstallatie, omdat benzine en diesel duurder zijn. Veel gastanks zijn echter slecht geïnstalleerd. Zeven procent van de gastanks zou defecten vertonen. Recent werd de regel ingevoerd dat alleen gecertifieerde tanks mogen tanken. Dat heeft echter nog weinig effect gehad.

'Eurolanden vinden Dijsselbloem niet neutraal'

Meerdere eurolanden vinden dat voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem niet neutraal genoeg opereert. Hij zou als minister van Financiën het Nederlandse belang nog te vaak voorop stellen. Steeds meer landen pleiten daarom voor een permanente, fulltime voorzitter. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag na gesprekken met nationale en Europese ambtenaren.

Volgens de ambtenaren wordt Dijsselbloem wel gewaardeerd omdat hij de vergaderingen beter leidt dan zijn voorganger Jean-Claude Juncker. Ook zou hij in betere aarde vallen dan Jan Kees de Jager. Frustratie is er echter wel over dat Nederlandse ambtenaren de coördinatie in de eurozone naar zich toe trekken. Ook zouden de Nederlandse accenten in de speeches van Dijsselbloem niet worden gewaardeerd.

In de diverse hoofdsteden in de eurozone zou bovendien nog steeds frustatie bestaan over hoe Dijsselbloem in januari door Duitsland aan het hoofd van de eurogroep zou zijn gezet. Inmiddels zou echter ook Duitsland het nut inzien van een meer neutrale permanente voorzitter.

Ook tas met lichaamsdelen gevonden

Naast de koffer met menselijke resten die woensdag uit het water werd gevist bij de Noord-Hollandse plaats Weteringebrug, is ook een tas met lichaamsdelen gevonden. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad zaterdag op basis van getuigenverklaringen.

De politie bevestigt dat er na de vondst van de koffer verder in het water is gezocht. Daarbij zijn nog meer spullen tevoorschijn gekomen. Of daarin ook menselijke resten zijn aangetroffen, wil de politie bevestigen noch ontkennen.

De koffer werd woensdag gevonden door vissers. Met behulp van de brandweer werd de koffer uit het water gehaald.

Pot: "Heel veel dingen gingen niet goed"

Cor Pot stond na afloop van het oefenduel van Jong Oranje tegen Jong Australië (3-1) met gemengde gevoelens voor de camera. De bondscoach zag zijn vaste basiselftal in de eerste helft uitstekend spelen, maar zijn 'B-elftal' na rust zakte ver weg. Pot beseft dan ook dat zijn ploeg er nog lang niet is.

"Toen stond er een onervaren elftal, met jonge spelers die nog niet zo taakbewust zijn. Heel veel dingen gingen niet goed, maar dat is ook moeilijk als er een heel nieuw team wordt neergezet", liet Pot weten tegenover Eredivisie Live.

Volgende week reist Jong Oranje af naar Haifa, waar het zich verder voorbereid op het aankomende EK. Daar kunnen we voor het eerst 11 tegen 11 spelen. We hebben nu gezorgd dat iedereen fit en fris in het hoofd is, in Haifa volgt de volgende fase. Daar gaan we werken aan het tactische gedeelte en wennen aan de warmte."

'Registratie Diginotar terecht beëindigd'

De OPTA heeft in 2011 de registratie van Diginotar terecht ingetrokken. Dat heeft de rechter bepaald.

De rechtbank Rotterdam deed de uitspraak in het beroep dat de curator van Diginotar heeft ingediend tegen de beslissing van toen nog OPTA om de registratie van Diginotar te beëindigen. OPTA, een van de toezichthouders die is opgegaan in de Autoriteit Consument & Markt, heeft de registratie in september 2011 beëindigd, omdat de betrouwbaarheid van gekwalificeerde certificaten van Diginotar als gevolg van een digitale inbraak niet langer te garanderen was. Hierdoor moest deze dienstverlener zijn uitgegeven gekwalificeerde certificaten intrekken en mocht het geen nieuwe gekwalificeerde certificaten meer uitgeven. Tegen deze beslissing heeft de curator van Diginotar bezwaar en vervolgens beroep ingesteld.

De rechtbank oordeelde onder meer dat Diginotar aan verschillende (veiligheids)normen niet heeft voldaan, dat niet kan worden uitgesloten dat frauduleuze gekwalificeerde certificaten zijn of konden worden aangemaakt en dat de OPTA daarom geen andere keus had dan tot directe beëindiging van de registratie over te gaan.

Van Praag herkozen in UEFA-bestuur

Michael van Praag is opnieuw gekozen als bestuurslid bij de UEFA. De voorzitter van de KNVB blijft dus zijn werk voor de Europese voetbalbond voortzetten. Van Praag werd vrijdag tijdens het UEFA-congres in Londen herkozen.

De oud-voorzitter van Ajax reageert via de officiële kanalen van de KNVB opgetogen. "Ik ben geweldig blij dat ik mijn werk bij de UEFA nog vier jaar mag voortzetten. De afgelopen periode heb ik van dichtbij meegemaakt dat voor veranderingen in het internationale voetbal soms een lange adem nodig is. We hebben veel bereikt."

Van Praag zette zich vooral in voor toezicht op financiën en racismebestrijding. "Maar ik heb meer ambities. Ik zou ook graag zien dat de strijd tegen matchfixing in samenwerking met de verschillende overheidspartijen internationaal nog beter wordt opgepakt. Daarnaast wil ik de goede bewegingen bewaken en voortzetten."

Ook directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen, is blij met de verkiezing. "Het is voor een relatief klein voetballand als Nederland bijzonder waardevol om iemand zo dicht bij het vuur te hebben. Op die manier blijf je toch beter op de hoogte van de ontwikkelingen en onze mogelijkheden. We kunnen onze standpunten direct aan een bestuurder toelichten. Dat is heel prettig."

'Nederland moet minder artsen opleiden'

Nederland moet minder medisch specialisten opleiden. Nu worden er te veel artsen opgeleid, waardoor er zelfs sprake is van werkloosheid. Dat zeggen het Capaciteitsorgaan en de Jonge Orde, de beroepsvereniging van jonge artsen, schrijft de NOS zaterdag.

Het Capaciteitsorgaan, een adviesorgaan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vindt dat het aantal opleidingsplekken 'fors' verminderd moet worden. Steeds meer taken van de artsen worden overgenomen door gespecialiseerde verpleegkundigen. Daarnaast werken oudere specialisten gemiddeld anderhalf jaar langer door.

Volgens een telling van de Jonge Orde kan momenteel vijf procent van de opgeleide specialisten geen baan vinden. Slechts de helft van de jonge artsen heeft een vast contract, terwijl 42 procent een tijdelijk contract heeft.

De Jonge Orde sluit zich aan bij het pleidooi van het Capaciteitsorgaan om de toestroom van studenten te verminderen. De vereniging wil verder dat er meer tijdelijke functies komen. Volgens de Jonge Orde kan dat onder meer door oudere specialisten hun werkzaamheden versneld te laten afbouwen.

'Scholen verloren miljoenen met beleggen'

Honderden scholen hebben miljoenen euro's verloren door beleggingen in riskante complexe financiële producten. In veel gevallen wisten de scholen niet eens dat zij hieraan meededen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

De honderden scholen maken deel uit van 26 scholengroepen uit Limburg en de Haarlemmermeer. Zij belegden via de Stichting Vermogensbeheer Schoolbesturen Limburg. Die stichting werd vorig jaar opgeheven door de onderwijsinspectie, omdat deze nergens onder toezicht stond. De scholen zouden daarna hun verlies hebben genomen.

Hoe hoog de verliezen precies zijn, is niet bekend. In de stichting zou veertig miljoen euro publiek geld zijn belegd, schrijft de krant. Begin 2011 stond de stichting op een verlies van tien miljoen euro. Volgens diegene die de stichting heeft afgewikkeld, oud-bestuurslid Pascal Breurs, zijn de verliezen echter lager dan dat bedrag. "In veel gevallen zijn scholen er beter uitgesprongen, of hebben ze de beleggingen overgenomen waardoor niet te zeggen valt wat het ze heeft gekost", zegt hij tegen de Volkskrant.

Tussen de scholen en de stichting zouden al jarenlang conflicten hebben gespeeld. Zo zou de stichting te innige relaties hebben gehad met huisbankier SNS Bank. Ook zou de stichting niet open zijn geweest over de derivaten die voor de scholen waren gekocht, terwijl deze niet voldeden aan de eisen voor schoolbeleggingen. Ongeveer 43 procent van de contracten zou bestaan uit deze niet toegestane derivaten.

16 miljoen euro boete = 1 jaar zitten

Een man uit Den Haag die een boete van 16,4 miljoen euro heeft uitstaan mag deze inlossen met een jaartje gevangenisstraf. Dat meldt de NOS.

De man kreeg de boete vanwege het oplichten van investeerders. Als vervanging kreeg hij een jaar celstraf. Tijdens het proces dook hij onder maar hij is alsnog opgepakt. De 39-jarige Hagenaar werd gisteren naar de gevangenis overgebracht. Volgend jaar nog voor de zomer zal de man met een schone lei op het strand kunnen gaan liggen. Of deze regeling ook geldt voor anderen met boetes, bijvoorbeeld een boete van 16.000 euro is 3,5 dag zitten, is niet bekend.

Buma/Stemra begint jubileumfeest met jazz

Wouter Hamel, Ruben Hein, Michiel Borstlap en het Cor Bakker Jazztrio staan zaterdag op het podium van museum Singer Laren voor het eerste jubileumconcert van Buma/Stemra. De auteursrechtenorganisatie bestaat 100 jaar en viert dit de komende tijd met zeven evenementen.

De eerste staat in het teken van jazz. Op 1 juni volgt een dancefeestje op het Atlantisstrand in Almere met onder anderen Billy the Kit, Mr. Polska en Lucien Foort. Een week later, op 8 juni, volgt een popconcert op de Drafbaan in Groningen met artiesten als Caro Emerald, Krystl, The Kik en Kraantje Pappie.

In het Goffertpark in Nijmegen is het op 14 juni de taak aan Nederlandstalige acts. Het Goede Doel, Lange Frans, Van Dik Hout en de 3J's staan hier op het podium. Op 22 juni is de kleinkunst aan de beurt in het Diligentia Theater in Den Haag met optredens van Claudia de Breij, Erik van Muiswinkel, Liesbeth List en Wieteke van Dort.

In september volgt nog een multimediaprogramma in filmmuseum Eye in Amsterdam en in oktober draait het om klassieke muziek op een nog nader te bepalen plek. Hiervan is de invulling nog niet bekend.

De toegang is overal 5 euro, wat ten goede komt aan de Buma Music Academy, die muziekonderwijs terugbrengt op basisscholen.

Buma/Stemra begint jubileumfeest met jazz
Buma/Stemra begint jubileumfeest met jazz (Foto: ANP)

'Bescherm kinderen beter tegen de zon'

Kinderen moeten op de basisschool bewust worden gemaakt van de kwalijke gevolgen van de zon. Daarom moeten ze op school ook leren smeren met zonnebrandcrème, net als leren tandenpoetsen. Anders gaat huidkanker epidemische vormen aannemen.

Dat zegt dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie. Zij heeft de stichting Sunwiser opgericht die lesmateriaal heeft ontwikkeld dat scholen gratis kunnen downloaden via onder meer de website smeerjein.nl. Zo wil Ultee de kwalijke gevolgen van de zon op de huid onder de aandacht te brengen.

"Er is in Europa bijna geen land waar huidkanker zo vaak voorkomt als in Nederland. Het is gelukkig in de meeste gevallen weliswaar geen dodelijke ziekte, maar het aantal doden neemt wel toe. In Nederland vielen in 2011 minder verkeersdoden dan mensen die stierven aan de gevolgen van huidkanker. Dat waren er in 2011 bijna 900 tegenover 661 verkeersdoden. Ongeveer 90 procent van de huidkankergevallen wordt veroorzaakt door de zon", aldus Ultee.

Uit onderzoek, waar ze zelf aan heeft meegedaan, blijkt dat veel mensen zich niet of slecht beschermen tegen de zon. Mensen gaan vaak pas zonnebrandcrème smeren als ze op vakantie gaan. "Het beste is als je dat van april tot oktober iedere dag doet, want dan is de uv-index in de regel 3 of hoger."

Ultee wil zich vooral op kinderen richten omdat de kinderhuid minder goed tegen de zon kan. Jonge huidcellen raken sneller door de zon beschadigd. Bovendien denkt ze dat het 'smeergedrag' bij kinderen nog is te beïnvloeden. "Bij volwassenen wordt dat al een stuk moeilijker. Bij mijn kinderen is smeren al geen discussie meer. Die vinden het net zo normaal als iedere dag tandenpoetsen."

Ultee heeft ook een non-profit zonnebrandcrème ontwikkeld. De opbrengst daarvan gaat volledig naar de stichting om zo het lesmateriaal te ontwikkelen en up-to-date te houden.

'Bescherm kinderen beter tegen de zon'
'Bescherm kinderen beter tegen de zon' (Foto: ANP)

Topman Rabobank verwacht meer ontslagen

Bij de Rabobank zullen de komende jaren meer ontslagen vallen dan de 6000 die al zijn aangekondigd. Waarschijnlijk komen daar tot 2016 nog 2000 ontslagen bovenop. Dat zegt topman Piet Moerland van de Rabobank zaterdag in De Telegraaf. Er werken nu nog 28.000 mensen bij de bank.

De banen verdwijnen vooral doordat minimaal 300 van de ruim 800 kantoren moeten sluiten. Dat is nodig omdat steeds meer klanten het mobiel bankieren ontdekken. Daar is sprake van een ,,ongekende stijging", aldus Moerland. Hij vermoedt dat klanten in 2016 nog maar eens per 3 jaar in een bankfiliaal zullen komen, omdat vrijwel alles dan via internet of mobiel gaat.

Rabobank trekt 100 miljoen extra uit voor investeringen in mobiel bankeren en automatisering.

'Van Rey voor inval door politie getipt'

De van corruptie verdachte voormalig wethouder en VVD-senator Jos van Rey is mogelijk getipt voordat de politie in oktober een inval bij hem deed. Dat schrijft De Limburger zaterdag. Justitie zou in verband hiermee momenteel onderzoek doen naar een hoge Limburgse politiefunctionaris.

Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover de Limburgse krant dat onderzoek te doen naar een mogelijk lek rond het onderzoek naar Van Rey en andere verdachten. "Alles wordt in het onderzoek meegenomen", zegt een woordvoerder van het OM tegen De Limburger. Wat er precies is gelekt, zegt het OM niet. Het onderzoek duurt nog geruime tijd.

'Remote play met Skype op Xbox One'

Er gaan geruchten dat spelers door middel van Skype een spel van iemand anders kunnen overnemen om bijvoorbeeld mee te helpen een lastig level te halen. Beide spelers zouden deze verbinding op elk moment kunnen verbreken.

De feature zou nu in een testfase zijn, waardoor sommige details nog niet bekend zijn volgens de anonieme bronnen. Hoe lang je een spel op afstand kunt spelen en of die andere speler het spel ook moet bezitten is bijvoorbeeld niet bekend. Het enige dat zeker is, is dat er Skype geïntegreerd is in Xbox One. Microsoft heeft gereageerd met het standaard riedeltje dat ze niet spreken over onaangekondigde features en blablabla.

PlayStation 4 heeft wel remote-play door middel van Gaikai. Naast het overnemen van de game is het ook mogelijk video te streamen naar vrienden of zelfs een 'director-modus' waarin kijkers bijvoorbeeld healthpacks en andere items kunnen droppen voor de speler.

Zit jij te wachten op Skype of dit soort hulplijnen?

Skype

Animal Crossing doet aan 1-april

In onderstaande video wordt er uitgelegd hoe de evenementen en feestdagen in Animal Crossing: New Leaf verwerkt zijn. De 1-april uit de Gamecubeversie is bijvoorbeeld aangepast en heeft er een minigame bij gekregen.

In het spel ben jij burgemeester en regel jij dingen in je eigen dorpje met haar eigen inwoners. Onderhoud aan objecten, sociale contacten en natuurlijk die eeuwige verzamelwoede om onder andere allerlei soorten fruit, schilderijen en fossielen compleet te krijgen. Andere dorpjes zijn via Spotpass te bezoeken in een soort droomwereld. Maar het allerhandigste is toch wel dat de openingstijden en afspraken nu zelf te regelen zijn, zodat je niet voor een gesloten deur staat.

Animal Crossing: New Leaf komt 14 juni uit op Nintendo 3DS.

Casino Lisse overvallen

Een casino in Lisse is vrijdagnacht het doelwit geweest van een overval. De overvallers zijn er vandoor gegaan met een onbekend geldbedrag.

Volgens de politie hadden de overvallers vuurwapens bij zich. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Het onderzoek naar de overval is nog in gang. Het casino ligt aan de Heereweg, aan de rand van Lisse. Het maakt deel uit van een groter complex met onder meer een hotel, een restaurant en vergaderzalen.

De overval vond omstreek 01.00 uur plaats.

Weer rellen in Stockholm

Het is vrijdagnacht voor de zes keer op rij tot rellen gekomen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Wel is de nacht rustiger verlopen dan eerder in de week. Dat meldden Zweedse media. De politie in Stockholm kreeg vrijdagnacht hulp van andere korpsen en speciale ordetroepen.

De rellen hebben zich wel verder verspreid over het land. Naast Stockholm en de nabijgelegen stad Södertalje was het vrijdagnacht ook onrustig in Örebrö, dat ten westen ligt van de Zweedse hoofstad.

In de grotendeels allochtone achterstandswijken van Stockholm is het al sinds zondag raak. Jongeren gingen die dag de straat op uit woede over het doodschieten van een 69-jarige man door de politie, die volgens de jongeren discrimineert. De politie heeft na een intern onderzoek naar het voorval verklaard dat agenten de man uit noodweer hadden neergeschoten. De man zou een mes hebben getrokken.

ME ontruimt kraakpand Ubica in Utrechtse binnenstad

Een peloton van de ME is vrijdagnacht ingezet om het kraakpand Ubica in de Utrechtse binnenstad te ontruimen. Tot nu toe zijn er tien krakers aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Dat meldt een woordvoerder van de politie in Utrecht zaterdagochtend.

De ontruiming is omstreeks 07.00 uur nog gaande. Verschillende krakers hebben zich vastgetekend in het pand, waardoor de ontruiming al 'de halve nacht duurt', aldus de zegsvrouw.

De Utrechtse politie kwam vrijdagavond omstreeks 23.00 uur af op een brandmelding op de Ganzenmarkt, waar het kraakpand is gevestigd. Daar aangekomen bleken er stapels autobanden in brand te zijn gezet. Toen de politie vervolgens werd bekogeld met vuurpijlen en verf, werd de markt afgezet en de ME opgeroepen.

De sfeer buiten het pand was volgens de politiewoordvoerder grimmig. Tijdens de ontruiming was de sfeer in het pand echter rustig. De krakers boden, buiten dat zij vastgeketend waren, verder geen verzet.

Het kraakpand is onbewoonbaar verklaard door de gemeente. Een inspecteur van de gemeente Utrecht heeft geconstateerd dat het te onveilig is voor de bewoners. Dat zegt een gemeentewoordvoerder.

Volgens de woordvoerder ontbreken er plafonds en zijn er overal gaten. Het pand wordt nu 'met dwang afgesloten', om te voorkomen dat het opnieuw bewoond wordt.

Overigens zijn nog niet alle bewoners het pand uit. Verschillende van de vastgeketende krakers zijn nog binnen. Omstreeks 07.00 uur was de actie nog bezig. Er waren op dat moment tien krakers opgepakt.

'Schaf kortingen voor 65-plussers af'

Kortingen voor 65-plussers komen vooral ten goede aan rijke ouderen en moeten daarom worden afgeschaft. Dat bepleiten de topeconomen Barbara Baarsma en Henriëtte Prast zaterdag in dagblad Trouw.

Volgens de hoogleraren is sprake van een 'omgekeerd Robin Hood-beleid'. "Wie profiteren er van de kortingen? In elk geval de 65-plussers die graag musea bezoeken, naar de bioscoop gaan, lid zijn van de bibliotheek en fit genoeg zijn om met het ov te reizen. Wie dat zijn, laat zich raden."

Omdat rijkere ouderen toch al het gewenste gedrag vertonen, schieten kortingen op het openbaar vervoer of culturele instellingen hun doel voorbij, vinden Baarsma en Prast. Het is volgens de economen beter om prijzen voor iedereen te verlagen of subsidies afhankelijk te maken van inkomen in plaats van leeftijd.

Ook reizigersclub Voor Beter OV is tegen bejaardenkorting in het OV en benadrukt dat de gemiddelde 65-plusser zelfs welstandiger is dan de gemiddelde 65-minner.

'Schaf kortingen voor 65-plussers af'
'Schaf kortingen voor 65-plussers af' (Foto: ANP)

[Darts] Taylor: "Van mijn voetstuk gestoten"

De huidige vorm van Michael van Gerwen heeft de beste darter aller tijden Phil Taylor aan het denken gezet. De grootmeester, die de Premier League 2013 titel aan de Nederlander moest overlaten, beseft dat hij met een nieuwe 'concurrent' te maken heeft en stelt zich strijdbaar op. Als het aan The Power ligt mag de jonge sensatie zijn borst nat maken.

"Michael van Gerwen is mijn nieuw doelwit. Geen Barney, Dennis Priestley, Eric Bristow of Jocky Wilson. Gedurende mijn gehele carrière werd ik door spelers verslagen en van mijn voetstuk verstoten. Michael heeft mij van mijn voetstuk verstoten. Ik zal dus terugslaan en hem uitschakelen. Hij is de volgende Raymond van Barneveld." Aldus Taylor.

"Ik denk dat elke speler achter hem aan zit. Hij speelt momenteel briljant, die 132 finish in de finale van de Premier League Darts was klasse. Michael en ik zullen nog vaak tegen elkaar uitkomen. Ik ga me kapot trainen, maar ik ga slagen. Mijn vorm komt er weer aan. Misschien heb ik zelfs nog nooit zo hard gewerkt."

In het afgelopen half jaar hebben Taylor en Van Gerwen de degens vijfmaal gekruist op TV toernooien. Op de Grand Slam of Darts 2012 liet Mighty Mike al van zich spreken met een overwinning, maar in de finale van het WK kon Van Gerwen Taylor net niet van zijn zestiende wereldtitel afhouden. Op de afgelopen Premier League Darts sloeg van Gerwen terug; hij won in een bloedstollende finale met 10-8.

FOK! wat een weer... Later weer regen

Hallo allemaal! Gisteren was het in het oosten en noordoosten vrijwel overal droog met behoorlijk wat zon. In het westen daarentegen trokken er in de middag een aantal forse regen- en onweersbuien over. Ik kreeg hier in Haarlem ook een behoorlijk uit de kluiten gewassen bui over mij heen met vrij grote hagelstenen en ruim tien millimeter regen in zeer korte tijd. Ook elders in Noord-Holland waren er enkele flinke jongens aanwezig. In het zuidwesten waren de buien iets minder zwaar. In de avond trok er ook over Groningen een fikse onweersbui. 

Helaas duren die opklaringen niet al te lang want vanochtend neemt de bewolking alweer toe en gaat het weer regenen. Als eerste in het noorden en pas in de avond in het zuiden. In het midden en zuiden zijn er eerst nog wel enkele opklaringen mogelijk. De middagtemperatuur loopt op tot ongeveer 14 graden, maar in de regen zakt dat terug tot ongeveer 10 graden. Er staat een flinke wind uit het noordwesten en die kan langs de kust toenemen tot krachtig.

Morgen lijkt het westen de beste papieren te hebben, want het blijft daar waarschijnlijk grotendeels droog. In het oosten is er veel meer bewolking en daar valt dan opnieuw enige tijd regen. De temperaturen pakken weer iets lager uit dan vandaag. Maandag lijkt het overal een prima dag te worden met geregeld zon en maxima van ongeveer 16 graden. En daarna keren we gewoon weer terug naar af.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bloemetjes
Vandaag kijken we met KlapMongeaul naar de bloemetjes....

Bloemetjes2
...en de bloemetjes. De natuur staat er nu heel mooi bij.

Di Luca is verbaasd

Vini Fantini heeft Danilo di Luca ontslagen vrijdag naar aanleiding van zijn positieve dopingtest. De Italiaan zelf is verbaasd over zijn positieve plasje in april.

Tegen Gazetto dello Sport gaf Di Luca de volgende verklaring: "Ik ben verbaasd. We wachten op de B-staal en dan zien we wel weer verder. Later zal ik er meer over zeggen, maar niet nu."

Het is voor de oud winnaar van de Giro d'Italia niet zijn eerste schorsing. Hierdoor is de kans op een levenslange schorsing erg groot als de B-staal ook positief is.

[Giro] Gesink zag eruit als lijk

Robert Gesink is vrijdagmorgen de Giro d'Italia uitgestapt. Het was voor zijn ploeg, Blanco, al snel duidelijk dat dit de enige juiste beslissing zou zijn.

Michiel Elijzen, ploegleider van het Nederlandse team, sprak met de media: "Robert werd gisteren tijdens, en vooral na, de tijdrit al ziek. Dat verbeterde afgelopen nacht niet, hij zag er vanmorgen uit als een lijk. Volgens de ploegarts is het beter dan hij een paar dagen rust neemt."

Ba kijkt uit naar komst Mourinho

Volgens Demba Ba kijken de Chelsea-spelers enorm uit naar een weerzien met trainer José Mourinho. De Portugees is dichtbij een terugkeer naar Londen.

Volgens Ba heeft Mourinho de kwaliteiten om Chelsea terug aan de Engelse top te brengen. "Kijk wat hij heeft gewonnen. En wat hij zijn teams allemaal heeft bezorgd. Hij is natuurlijk een van de besten."

"Hij weet alles van Chelsea, heeft de club al drie of vier jaar onder zijn hoede gehad. Hij kent hier iedereen en hij kent de club", zo klinken de superlatieven van de aanvaller tegenover Sky Sports News. "Iedereen is er mee bezig en iedereen is er ook enorm blij mee."

Strootman: "Snapten elkaar soms niet"

Kevin Strootman zag Jong Oranje in de tweede helft ver terugvallen tegen Jong Australië. De middenvelder beseft dat zijn ploeg nog verbeterpunten heeft.

In Emmen werd Jong Australië vrijdag op een 3-1 nederlaag getrakteerd. In de eerste helft bestond het team van bondscoach Cor Pot uit het vaste basiselftal, waar ook Strootman deel van uitmaakte. In de eerste 45 minuten liep Jong Oranje dan ook snel uit naar 3-0.

"Het was belangrijk dat we vandaag in de juiste samenstelling speelden", vertelt Strootman aan Eredivisie Live. De middenvelder werd net als vele andere spelers in de rust gewisseld. Vanaf de bank zag de middenvelder hoe Oranje in de tweede helft ver terugviel.

"Op sommige momenten zie je dat we elkaar nog niet helemaal snapten. Daar moeten we op de training aan gaan werken. De linies moeten dichterbij elkaar blijven en we moeten een collectief blijven. Ook tegen deze ploeg kunnen we weggespeeld worden."

Cecotto jr. geschorst


Naar aanleiding van de startcrash gisteren in Monaco mag Johnny Cecotto niet starten in de sprintrace. Het halve veld was door toedoen van de Venezolaan bij de crash betrokken.

Vanaf pole gestart verloor Cecotto een plaats aan Fabio Leimer. Na bocht één kreeg Leimer geen ruimte van Cecotto waarna beide in de muur belandde. Omdat Monaco een smal stratencircuit is moest iedereen vol in de ankers en schoof het veld als een harmonica in elkaar. Na een goed half uur was het de marshalls gelukt om de baan vrij te maken voor de herstart. Negen coureurs, waaronder Robin Frijns, Leimer en Cecotto, waren niet bij de hervatting van de race. Sam Bird won de race uiteindelijk.

Müller vreest niet voor strafschoppenserie

Thomas Müller gaat een eventuele nieuwe strafschoppenserie in de Champions League-finale niet uit de weg. De middenvelder gelooft niet in een trauma.

Vorig jaar verzuimde Bayern München zichzelf te bekronen voor een sterke Champions League-finale. In de verlenging miste Arjen Robben een strafschop, waarna de Duitsers het vervolgens aflegden in de strafschoppenserie. Morgen krijgt Bayern een nieuwe kans om de felbegeerde beker te winnen.

Als het aan Müller ligt, gebeurt dat eventueel met strafschoppen. "Wat vorig jaar gebeurde, had niets met zelfvertrouwen te maken", aldus de middenvelder tegenover Sky Sports. "Je weet nooit wie er op zulke momenten op het veld staat en de één is beter in het nemen van strafschoppen dan de ander. Maar niemand raakt daardoor in paniek."

Op Wembley wacht Bayern morgen de confrontatie met Borussia Dortmund. Het duel begint om 20:45.

"Mancini ontslaan was noodzakelijk"

Roberto Mancini werd recentelijk na vier jaar op straat gezet bij Manchester City. Het was tijd voor vers bloed, zegt het bestuur nu.

Mancini bracht City de landstitel, FA Cup en Community Shield. Maar in Europa kwam de steenrijke club nog tekort. Manuel Pellegrini is de beoogde nieuwe man aan het roer bij de club uit Manchester.

"In het voetbal hebben teams cyclussen en je hebt trainers die er verschillende kunnen meemaken, en trainers die slechts één cyclus aankunnen", begon directeur Ferran Soriano tegenover diverse media. "De volgende trainer moet natuurlijk het liefst een paar jaar blijven, maar niet 26 jaar", verwees hij naar Sir Alex Ferguson.

"Spelers hebben nieuw enthousiasme nodig en trainers zijn ook wel eens toe aan een nieuwe uitdaging. Maar dat is normaal volgens mij. Barcelona had de afgelopen acht jaar ook twee trainers met Frank Rijkaard en Pep Guardiola en zij waren de meest succesvolle club."

Estelle Cruijff houdt Badr Hari in het gareel

Badr Hari heeft veel steun aan zijn vriendin Estelle Cruijff. "Ze is iemand die me een spiegel voorhoudt", vertelde de 28-jarige kickbokser in RTL Boulevard. "Ze houdt me in het gareel."

Hari belandde vorig jaar achter de tralies op verdenking van een aantal geweldsdelicten. De K1-vechter, die momenteel zijn proces in vrijheid afwacht, is dankbaar dat zijn geliefde altijd achter hem is blijven staan. "Ze heeft een magische touch", aldus Hari, die zegt dat hij nooit zijn respect voor Cruijff zal verliezen. "Ze is een van de weinigen naar wie ik luister."

De sportman denkt dat zijn problemen met justitie uiteindelijk een positieve invloed hebben gehad op zijn relatie met Estelle. "Er is een periode geweest waar we niet blij mee zijn, maar het heeft ons wel meer naar elkaar toe gebracht."

Hari maakte donderdag bekend dat hij een boek over zijn leven gaat schrijven. De kickbokser zal ook open zijn over de mindere periodes uit zijn leven. "Het wordt een serieus, zwaar boek over de loop van mijn leven."

Surinamers nog altijd ontheemd na regenval

De hevige regenval van de afgelopen weken blijft Suriname parten spelen. Grote delen van Paramaribo staan nog steeds blank. Vooral het oosten van het land is zwaar getroffen. Nog steeds wachten zo'n driehonderd mensen daar om terug te kunnen keren naar hun huizen.

President Desi Bouterse bezocht woensdag het rampgebied langs de buiten zijn oevers getreden Cotticarivier. Hij werd er enthousiast onthaald door de dorpelingen. "Niemand had voorzien dat er zo veel water zou neerkomen. Mijn bezoek toont alvast aan dat we meeleven met de mensen die in nood verkeren. Samen met de regering zal bekeken worden hoe dit in de toekomst kan worden vermeden", zei Bouterse.

Een van de opties zou zijn om alle dorpen langs de rivier samen te voegen tot een nieuwe leefgemeenschap, die verder van de oevers zou worden herbouwd. Veel inwoners willen echter liever niet verhuizen omdat ze al generaties lang op dezelfde plek wonen.

Het leger zorgde voor voedsel en drinkwater en ook enkele bedrijven deelden hulpgoederen uit. Veel getroffenen zijn nu al een week lang hun huis ontvlucht. De nacht brengen ze door in een voetbalstadion in Moengo, het grootste dorp in het gebied. Ze vrezen dat plunderaars intussen hun slag slaan in de verlaten dorpen.

In het parlement van Suriname werd de minister van openbare werken donderdag aan de tand gevoeld. De parlementsleden wijten de wateroverlast niet alleen aan de hevige regenval, maar ook aan het onverantwoord verkavelen van moerasgebieden en de gebrekkige controle bij bouwwerkzaamheden.

De minister verdedigde zich door te stellen dat zijn ministerie kampt met een ernstig gebrek aan geld. "Wij zijn continu bezig met onderhoudswerken in het hele land. Niemand kan zeggen dat er niets wordt gedaan. Er is echter veel geld nodig om het probleem structureel op te lossen."

De meteorologische dienst van Suriname verwacht ook de komende dagen zware buien en onweer.

Amanda Bynes weer op vrije voeten

Amanda Bynes is vrijdag weer op vrije voeten gesteld. De actrice werd donderdagavond opgepakt wegens marihuanabezit. Een rechter heeft volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ besloten dat Bynes zonder borg te betalen weer naar huis mocht.

De actrice werd opgewacht door tientallen fotografen en stapte vervolgens in een taxi. De 27-jarige Bynes, die vorig jaar al in de problemen kwam wegens rijden onder invloed, heeft een waarschuwing gekregen dat ze in juli echt voor de rechter moet verschijnen, anders volgt een arrestatiebevel.

De actrice, onder meer bekend van de films Easy A en Hairspray, werd aangehouden nadat ze in de hal van haar appartementencomplex een joint had gerookt. Ook zou ze een waterpijp uit het raam hebben gegooid toen de politie haar woning binnenkwam. Volgens TMZ beweert Bynes dat ze niet een waterpijp maar een vaas uit het raam gooide.

Toen Bynes werd gearresteerd droeg ze een pruik met lang blond haar. Uit haar arrestatiefoto blijkt dat ze met de pruik haar korte coupe verbergt. De actrice, die eerder al een deel van haar hoofd kaal heeft geschoren, heeft haar haar tot een paar centimeter afgeknipt.

Celstraf dreigt voor 'topless feministe' Tunesië

De Tunesische feministe Amina Tyler, die in haar land ophef veroorzaakte door topless protestfoto's van zichzelf op internet te zetten, hangt een half jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Ze is aangeklaagd voor het bij zich dragen van een busje afwerende spray, liet haar advocaat Mokhtar Jannene vrijdag weten.

Tyler werd opgepakt toen zij zich zondag bij de belangrijkste moskee van de heilige stad Kairouan probeerde te ontkleden. Zij had het woord Femen, de naam van een groep Oekraïense feministen die vaak met blote borsten demonstreren, op de muur van een begraafplaats bij de moskee geschreven en had volgens de politie aanstalten gemaakt haar kleren uit te trekken. Leden van de strengislamitische Ansar al-Shariah verzamelden zich die zondag in Kairouan om er hun jaarvergadering te houden, ook al was dat door de regering verboden.

Tylers advocaat schamperde vrijdag dat justitie kennelijk op 'juridische acrobatiek' is aangewezen. De enige aanklacht tegen zijn cliënte is gebaseerd op een wetsartikel dat van 1894 dateert en in deze zaak nooit van stal had mogen worden gehaald, klaagt Jannene. Het piepkleine busje met een pepperspray-achtig middel dat de politie in Tylers tas vond had zij volgens de advocaat gekregen van een bezorgde journalist.

Tyler moet donderdag voor de rechter verschijnen. Als die haar schuldig bevindt aan het op zak hebben van een gevaarlijk voorwerp kan hij haar zes maanden celstraf opleggen.

LAKS verwacht meer klachten dan vorig jaar

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) verwacht dit jaar meer klachten binnen te krijgen over de eindexamens dan vorig jaar. Dat meldt een woordvoerder van het LAKS vrijdag. Met nog drie dagen te gaan staat de teller van het aantal klachten op ruim 120.000. Vorig jaar kwamen in totaal 125.000 klachten binnen.

Donderdag ging het aantal klachten al door de grens van honderdduizend heen. Na de eerste examenweek waren er bijna zestigduizend klachten binnen. De tweede week was iets drukker, waardoor de teller aan het eind van de tweede week op ruim 120.000 klachten staat.

De meeste klachten kwamen tot nog toe binnen over het vwo examen Nederlands. In totaal gaat het daarbij om bijna twintigduizend klachten.

Twee jaar geleden ontving LAKS nog 136.000 klachten.

Drie doden bij vliegtuigongeluk Mallorca

Drie passagiers van een klein vliegtuigje zijn vrijdagmiddag omgekomen toen het toestel neerstortte op het Spaanse eiland Mallorca. Alleen de piloot van de eenmotorige Cessna heeft het ongeluk overleefd.

Het toestel kwam bij het opstijgen van het vliegveld Son Bonet in Marratxi nauwelijks van de grond en boorde zich even verderop in een veld, meldde het regiobestuur. De zwaargewonde piloot kon uit het brandende wrak worden gered, maar voor drie Spaanse inzittenden was het te laat.

Naar de oorzaak van het ongeval is een onderzoek ingesteld.

Zes arrestaties voor wiethandel uit growshop

Zes mannen zijn woensdag opgepakt in een onderzoek naar een growshop in Enschede. Vermoed wordt dat de mannen zich vanuit de growshop bezighielden met de kweek van en handel in wiet, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdagavond. Ook worden de mannen verdacht van witwassen.

De verdachten komen uit Almelo, Deventer, Overdinkel en Enschede. Een van de zes arrestanten is de 47-jarige beheerder van de growshop. In de winkel werden ook legale materialen voor de bouw en inrichting van hennepkwekerijen verkocht.

In de woningen van de verdachten zijn twee vuurwapens, hennepstekken, xtc-pillen, een boksbeugel, een ploertendoder, zakken met wiettoppen, kweeklampen, contant geld en illegaal vuurwerk in beslag genomen. Ook troffen de rechercheurs een wietplantage aan.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vrijdag besloten dat vier verdachten in ieder geval nog twee weken mogen worden vastgehouden.

Historische albums: Dio - Holy Diver (1983)

Voor het historische album van de week reizen we vandaag terug naar het jaar 1983. In dat jaar verscheen namelijk het epische debuutalbum Holy Diver van Ronald James Padavona, bij de meesten beter bekend onder de naam Ronnie James Dio. Holy Diver is een album dat door veel critici wordt bekeken als het beste werk dat Dio in zijn solojaren maakte en dat als een mijlpaal in de heavy metalgeschiedenis gezien mag worden.

Fors meer mensen slachtoffer zakkenrollers

Vorig jaar zijn tien procent meer mensen in Nederland het slachtoffer geworden van zakkenrollers dan in 2011. Uit vrijdagavond door de politie vrijgegeven misdaadcijfers blijkt dat voor zover bij de politie bekend vorig jaar 35.298 mensen slachtoffer werden van zakkenrollers, tegenover 31.636 in het jaar daarvoor.

In Amsterdam was zelfs sprake van een toename van 37 procent. In de hoofdstad werden vorig jaar 8629 zakken gerold.

De daders maakten vaak smartphones buit. Dat was ook het geval bij straatroven. Het aantal straatroven in Nederland nam wel af, van 7254 in 2011 naar 6941 vorig jaar. In Amsterdam nam het aantal straatroven wel toe naar 1838, een stijging van vijf procent.

De cijfers wijzen verder uit dat het aantal overvallen op bijvoorbeeld woningen en bedrijven met dertien procent daalde van 2272 in 2011 naar 1982 dit jaar. Van alle overvallen was ongeveer een kwart gericht op woningen. "De klassieke bankoverval is vrijwel verleden tijd", concludeert de politie. "Naarmate banken net als supermarkten en tankstations betere beveiliging genieten, verschuiven overvallers hun werkterrein naar onbeschermde kleinere winkels en privépersonen, in het bijzonder ouderen."

Overvallen krijgen sinds 2009 extra aandacht van politie en justitie. Zo is sinds vorig jaar sprake van een hardere reclasseringsaanpak. De politie stelt dat die hardere aanpak aantoonbaar resultaten oplevert. "Veel jonge daders, zeker de meelopers, gaan inzien dat de weg naar criminaliteit geen oplossing is."

De politie hield vorig jaar voorts meer verdachten van woninginbraken aan. Vergeleken met 2010 is zelfs sprake van een stijging van bijna dertig procent. Werden er in 2010 nog 3939 verdachten van inbraak opgepakt, vorig jaar waren dat er 5120.

Het aantal woninginbraken steeg vorig jaar ten opzichte van 2011 met 2,6 procent naar 91.153. Bij bijna een derde daarvan bleef het overigens slechts bij een poging. Het ophelderingspercentage bleef met 9,2 procent wel gelijk aan 2011. In 2010 bedroeg het ophelderingspercentage 8,2 procent.

Korpschef Gerard Bouman stelt op basis van de cijfers dat de politie een 'uitmuntende prestatie' heeft geleverd. "Zeker gezien de omstandigheden zoals de intensieve en veel capaciteit eisende voorbereidingen op de nationale politie. Dat getuigt van karakter en vakkundigheid. Kortom, grote klasse."

Frijns woedend na race 1

Dit GP2-weekend is tot op heden niet het weekend van Robin Frijns. De Nederlander was slachtoffer van de massa-crash en kon na bocht één uitstappen.

"Het sloeg nergens op. De marshalls hadden geen idee wat ze moesten doen, het was echt een ramp. Ik had alleen maar een lekke band, dus ik wilde ook wel terug naar de grid. De marshalls gingen kijken wat ze konden doen, maar het zou te veel energie kosten om me een band te laten wisselen. Man, ik wilde zélf wel naar de pits lopen om er eentje te halen. Drie jongens werden aangeduwd en ik moest blijven staan. Wat een onzin," aldus de Hilmer-coureur.

Johhny Cecotto, de Romain Grosjean van het GP2-veld, was wederom de aanstichter van de puinhoop. Hierover zei Frijns het volgende: "Die jongen staat er inmiddels wel om bekend dat hij gek is. Wat hij in Barcelona deed (opzettelijk tegen een concurrent aanrijden, red.) kon ook al niet. Nu heeft hij een slechte start en raakt hij vervolgens geïrriteerd ofzo. Hoe dan ook, hij rijdt Leimer van de baan. Ik vind het volkomen terecht dat hij uitgesloten wordt. Hopelijk wordt die jongen nu eens wakker."

Veel vertrouwen in de rest van het weekend heeft de derde man van Sauber niet. Als hij niet al lichamelijk ziek was zou hij het worden van de wedstrijdleiding: "Je zag het al bij Daniel Abt, die Rio Haryanto inhaalde in Rascasse. Dat was een goede move, maar Haryanto gaf hem geen ruimte. En dan krijgt Abt een straf. Inhalen mag dus ook al niet van de wedstrijdleiding."

"Özil vertrekt niet bij Real Madrid"

Mesut Özil verlaat Real Madrid komende zomer niet. Daar is zijn vader stellig van overtuigd.

De verwachting is dat veel topspelers deze zomer Real Madrid gaan verlaten, in navolging van trainer José Mourinho. Onder andere Angel di Maria, Pepe en Fabio Coentrão worden genoemd in de mogelijke exodus bij De Koninklijke.

"Mesut is erg gelukkig in Madrid", vertelde zijn vader Mustafa aan Marca. "Hij houdt van de club, de stad en de fans. Die hebben altijd veel liefde getoond aan hem. In dat opzicht zijn we erg gelukkig. Mesut voelt zich helemaal thuis bij Real Madrid."

De nu 24-jarige Özil kwam in 2010 over van Werder Bremen. De middenvelder zit nog lang niet aan zijn top, vindt zijn vader. "Hij speelt momenteel op een erg hoog niveau, maar hij kan zich nog steeds verbeteren. Hij is pas 24, met een heel voetballeven voor zich. Ik ben trots op wat hij tot nu toe heeft bereikt, maar hij kan nog veel beter."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.