FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 april 2013

Vlees duizenden paarden mogelijk verkocht als rund

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sluit niet uit dat vleesverwerker Willy Selten het vlees van duizenden paarden heeft verkocht als rundvlees. Dat zei inspecteur-generaal van de NVWA Harry Paul vrijdagavond in Nieuwsuur.

Bij de Osse vleesverwerker zijn paardenkarkassen ingevoerd, zo blijkt volgens Paul uit administratie van het bedrijf. In de administratie is echter niets terug te vinden over uitgevoerd paardenvlees. Het door Selten verwerkte paardenvlees is dus vermoedelijk verkocht als rundvlees, licht een zegsman van de NVWA toe. Mogelijk is het paardenvlees vermengd met rundvlees.

Het verschil tussen de invoer en uitvoer bedraagt vier miljoen kilo, aldus Paul. In een op de vijf monsters die zijn genomen, is paardenvlees teruggevonden. "We sluiten niet uit dat het gaat om zeker duizenden paarden." Tegenover Omroep Brabant beweerde Willy Selten eerder nog dat sprake was van 'wel heel veel commotie om misschien een paard'.

De NVWA maakte woensdag bekend dat afnemers van Selten op zoek moeten naar vijftig miljoen kilo vlees van Selten waarvan de herkomst niet kon worden getraceerd. Paul gaf daarover vrijdagavond aan dat tussen uitgaande en ingekochte partijen van de Osse vleesverwerker geen enkele 'link' is te leggen. "We weten de herkomst van dit vlees niet. We weten niet of het is gekeurd, of er bijvoorbeeld resten van medicijnen in zitten, of zieke dieren zijn geslacht. We weten het niet."

In sommige gevallen is het vlees dat wordt teruggeroepen in 2011 door afnemers gekocht van Selten. Paul geeft in Nieuwsuur aan dat het onderzoek aantoont dat de gepleegde fraude grootschalig is. Volgens hem leidt deze zaak tot de conclusie dat de toezichtstrategie van de NVWA tegen het licht moet worden gehouden.

Eind vorige maand heeft Selten een schadeclaim van 5,8 miljoen euro ingediend bij de NVWA vanwege het stilleggen van het bedrijf. De schadevergoeding die Selten van de NVWA eist, ziet Paul met vertrouwen tegemoet, zegt hij. "Wij nemen deze maatregel niet zomaar."

Overvaller uitgeleverd aan snackbar

Een overvaller van een cafetaria in Bergen op Zoom is donderdagavond door vier mannen zwaar mishandeld, ontvoerd en uiteindelijk in de snackbar gedumpt. Daar hebben agenten de man aangehouden. Ook de hoofdverdachte van de ontvoering van de overvaller en een vrouw zijn opgepakt, meldt de politie vrijdag.

De 20-jarige overvaller werd donderdagavond in een woning in de gemeente Tholen overrompeld door vier mannen. De man werd zwaar mishandeld, meegesleurd en met een auto naar Bergen op Zoom gebracht, waar hij in de cafetaria werd gedumpt.

De overvaller is behandeld in een ziekenhuis en daarna vastgezet. In het ziekenhuis vertelde de 20-jarige man wie hem hadden toegetakeld. De hoofdverdachte is een 32-jarige man uit Bergen op Zoom, die kort daarop op de A17 bij Klundert werd opgepakt. Een 28-jarige Rotterdamse die tijdens de ontvoering reed, is eveneens gearresteerd. De reden voor het bizarre voorval is wraak voor een eerder incident, meldt de politie.

[JL] Volendam doet uitstekende zaken

FC Volendam heeft vrijdagavond zijn leidende positie in de Jupiler League verstevigd. De koploper van de Eerste Divisie won zelf in eigen huis met 3-0 van nummer twee Helmond Sport en zag ook zijn andere concurrenten Sparta Rotterdam en MVV punten verspelen.

Volendam maakte indruk in de topper tegen Helmond Sport. Brandley Kuwas zorgde na negentien minuten voor de verdiende openingstreffer. Hoewel het kansen voor de thuisploeg bleef regenen, duurde het tot de 57e minuut voordat Jack Tuyp de marge verdubbelde. In de slotfase bepaalde Michiel Kramer de eindstand op 3-0. Volendam zette door de zege Helmond Sport op drie punten en heeft bovendien nog een inhaalwedstrijd tegoed.

Nummer drie Sparta Rotterdam stelde bij het debuut van Henk ten Cate teleur met een doelpuntloze remise tegen Fortuna Sittard. Daarmee kwamen de Rotterdammers nog goed weg. Prince Rajcomar miste na een uur spelen een strafschop, nadat verdediger Henk Dijkhuizen even daarvoor met rood van het veld was gestuurd. Sparta zag de achterstand op koploper Volendam oplopen tot vier punten.

Ook nummer vijf MVV liep averij op. Het thuisduel tegen FC Dordrecht ging met 5-2 verloren. Jeffrey Rijsdijk en Adnan Alisic brachten de bezoekers al snel op 0-2. Antonio Stankov tekende vervolgens voor de aansluitingstreffer, maar door een eigen goal van Cor Gillis kwam de marge toch weer op twee. In de slotfase scoorden Adnan Alisic en Lars Veldwijk nog. MVV lijkt met een achterstand van acht punten op Volendam gezien voor de titel.

Gianluca Maria blonk uit in de 4-1 zege van FC Eindhoven op FC Emmen. Hij tekende tussen de veertiende en twintigste minuut voor een glaszuivere hattrick. FC Oss won in eigen huis met 2-0 van Excelsior.

BN'ers wagen zich aan muzikale marteling

RTL 5 brengt ook een 'sterrenversie' van Killer Karaoke op de buis. Acteur Ferry Doedens en rapper Keizer hebben al toegezegd deel te nemen aan het programma, waarin kandidaten extreme zangopdrachten moeten volbrengen.

In het van oorsprong Amerikaanse Killer Karaoke moeten de deelnemers een nummer ten gehore brengen terwijl ze onder meer stroomstoten krijgen toegediend. In de Verenigde Staten wordt de show gepresenteerd door Jackass-ster Steve-O, in Nederland nemen Jan Kooijman en Dennis Weening die taak op zich.

Killer Karaoke wordt vanaf 16 mei uitgezonden. In de laatste twee afleveringen van de zesdelige reeks zijn de BN'ers te zien.

Cricketers op voorsprong tegen Namibië

De Nederlandse cricketers hebben na de eerste innings van de vierdaagse wedstrijd voor de Intercontinental Cup tegen Namibië een kleine voorsprong genomen. Namibië kwam op een totaal van 276 mede dankzij het goede bowlen van Timm van der Gugten. Hij nam snel de laatste drie wickets, na op de eerste dag in Windhoek al vier Namibiërs naar de kant te hebben gestuurd. Van der Gugten stond in 31.5 overs slechts 68 runs toe.

Nederland kwam tijdens het batten zelf tot 280 runs voor het verlies van negen wickets. Dat zorgde alvast voor zes punten voor de Intercontinental Cup. Tom Cooper liet met 83 runs de meeste runs namens Nederland noteren. Debutant Michael Rippon noteerde 65 rus en Stephan Myburgh kwam tot 34 runs. Pieter Seelaar (10 not out) en Ahsan Malik (11 not out) beslisten de inning pas in de slotfase, nadat Nederland door toedoen van met name bowler Christi Viljoen van 197/3 naar 262/9 was gegaan.

De Intercontinental Cup is een competitie tussen acht associate landen. Alle wedstrijden worden gespeeld over vier dagen. Naast deze competitie speelt Nederland op 16 en 18 april twee ééndaagse wedstrijden tegen Nambibië voor de World Cricket League Championship(WCCC). De winnaars van de WCCC plaatsen zich voor het WK cricket over twee jaar in Australië en Nieuw-Zeeland. 

Uitslag VVV-Venlo - PEC Zwolle

Om 20.00 uur stond in de Eredivisie het duel tussen VVV-Venlo en PEC Zwolle op het programma. De Zwollenaren wisten met 0-2 te winnen en stegen naar de twaalfde plaats. Hieronder vind je de statistieken van het duel.

VVV-Venlo

0 - 2

PEC Zwolle

     12' Benson 
 63' Benson 
  Otsu (VVV-Venlo)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.100
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Leiwakabessy
Maguire (Otsu/67)
Radosavljevic (v. Haaren/62)
Cullen (Wildschut)
Türk
Linssen
Nwofor
  Boer
v. Polen
Lachman
v.d. Werff
Achenteh
Gravenbeek (Valpoort/72)
Klich
Saymak (Drost/79)
Pluim
Mokhtar
Benson

Daglicht

Ambitieuze Iris moet schipperen tussen het alleenstaande moederschap over een moeilijk opvoedbare zoon Aron en haar baan als advocate. Wanneer Aron op school een andere leerling door de ruit duwt, moet Iris hem noodgedwongen een week thuishouden met het advies hem pyschologisch te laten testen. Ze besluit zich terug te trekken in het huisje van haar moeder Ageeth, die dan juist een weekje op vakantie gaat. Terwijl ze alle ballen in de lucht probeert te houden, gaat er tot overmaat van ramp een vis dood in het aquarium van Ageeth. Om Aron, die hierdoor lichtelijk in paniek is geraakt, gerust te stellen belt ze 'het vissenmannetje'. Deze komt al snel om het sterfgeval op te lossen. Als deze man Iris zegt dat Aron sprekend op haar broer lijkt, is de verwarring compleet en zijn de rapen gaar. Iris heeft namelijk helemaal geen broer.

'Marks & Spencer terug naar Nederland'

Het Britse warenhuis Marks & Spencer keert terug naar Nederland. Volgende week opent het concern een eerste winkel in de Kalverstraat in Amsterdam, later volgen er meer. Dat meldt persbureau Bloomberg vrijdag op basis van een anonieme bron.

Marks & Spencer, geleid door de Nederlander Marc Bolland, zal volgens de bron hier een vergelijkbare strategie voeren als in Frankrijk. Daar keerde het bedrijf terug in 2011 en startte met een winkel aan de Champs-Élysées, om later uit te breiden met andere winkels en een website.

Marks& Spencer verkoopt zowel kleding als voedingsmiddelen.

Kwartfinale eindstation voor Haase in Casablanca

Robin Haase is vrijdag uitgeschakeld op het ATP-toernooi in Casablanca. De 26-jarige Hagenaar verloor in de Marokkaanse havenstad de kwartfinale van Martin Klizan uit Slowakije, de nummer drie van de plaatsingslijst. Haase, zelf als zevende ingeschaald, ging in twee sets onderuit: 5-7 en 1-6.

Haase ging vol vertrouwen de wedstrijd in. Twee eerdere ontmoetingen met Klizan had hij immers gewonnen. Aanvankelijk was er ook weinig reden tot bezorgdheid voor de mondiale nummer 53. De eerste elf games verliepen 'op serve', waarbij de enige breekkans voor Haase was. Bij 5-6 sloeg de Slowaak op zijn eerste breakpoint wel direct toe, waardoor hij op voorsprong kwam.

De beste tennisser van Nederland was duidelijk van slag, want binnen een mum van tijd keek hij in het tweede bedrijf tegen een 0-3 achterstand aan. Die schade wist Haase niet meer te repareren.

Klizan, op de wereldranglijst 21 plekken hoger genoteerd, stuit bij de laatste vier op de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (2). De andere halve finale gaat tussen de Zwitser Stanislas Wawrinka (1) en Tommy Robredo uit Spanje.

Kvitova eenvoudig naar halve finale Katowice

Petra Kvitova heeft vrijdag overtuigend de laatste vier van het tennistoernooi in het Poolse Katowice bereikt. De nummer een van de plaatsingslijst uit Tsjechië zegevierde in de kwartfinale eenvoudig over de Kroatische Petra Martic: 6-3 en 6-2. Kvitova's volgende tegenstander komt voort uit het treffen tussen Shahar Peer uit Israël en de Roemeense Alexandra Cadantu.

Martic had vorig jaar in Tokyo de enige eerdere ontmoeting met Kvitova gewonnen, maar had nu weinig in te brengen. Kvitova had aan een break voldoende om de eerste set binnen te slepen en plaatste in de openingsgame van het tweede bedrijf direct weer een break. Het bleek uiteindelijk de opmaat tot een eenvoudige setwinst van 6-2.

Ook de nummer twee van de plaatsingslijst, Roberta Vinci, kende weinig problemen. De bedwingster van Kiki Bertens in de vorige ronde walste met 6-1 en 6-0 over de Tsjechische Karolina Pliskova heen. De Italiaanse treft bij de laatste vier Annika Beck uit Duitsland.

Nieuwe tv-spot Star Trek Into Darkness

Een van de grootste blockbusters van dit jaar moet Star Trek Into Darkness gaan worden. De eerste trailers zagen er veelbelovend uit en  regisseur Abrams deed zelf ook nog mee aan een onbewust stukje barmhartige promotie van de film. Vanaf vandaag is de nieuwe tv-spot te zien die in Engeland uit werd gebracht, met daarin een paar nieuwe beelden.

In Star Trek Into Darkness wordt de bemanning van de Enterprise tijdens hun strijd om hun thuis te heroveren danig op de proef gesteld: vriendschappen en liefde komen op het spel te staan in een strategisch gevecht om leven en dood.

Star Trek Into Darkness draait vanaf 6 juni in de Nederlandse bioscopen.

Milito wil terug naar oude werkgever

Diego Milito is van plan zijn carrière te beëindigen op de plek waar voor hem zijn profcarrière begon. De Argentijn begon zijn carrière in 1999 bij Racing Avellaneda. Na vier jaar bij die club gespeeld te hebben, maakte hij de overstap naar Genoa. In Italië groeide hij uit tot een goaltjesdief. Bij het grote Internazionale speelde hij een aanzienlijke rol in het winnen van de treble.

Door blessureleed is hij sinds 2011 echter lang niet altijd meer zeker van zijn plaats. Ook op dit moment ligt hij in de lappenmand. Waarschijnlijk moet hij de eindfase van het seizoen aan zijn neus voorbij laten gaan. Zijn laatste wedstrijd voor Inter heeft hij dus mogelijk al gespeeld.

Milito tekende in 2010 een vierjarig contract bij Inter. Aan het einde van volgend seizoen is hij daardoor transfervrij. Als Inter nog iets voor hem wil vangen, is een transfer in de komende transferperiode aannemelijk. Bij Racing zou de 33-jarige zijn loopbaan af willen bouwen.

Will Smith en zoon aan de slag voor Metro

Will Smith en zijn zoon Jaden leveren een bijdrage aan een speciale editie van dagblad Metro. In de uitgave van 22 april, de Dag van de Aarde, presenteren zij hun visie op de toekomst van de planeet.

Will en Jaden Smith laten hun licht schijnen over hoe de aarde er over honderd jaar uit ziet qua natuur, technologie transport en media. Daarnaast bevat Metro een vraaggesprek met de twee. De speciale editie wordt op de Dag van de Aarde wereldwijd uitgegeven.

Vader en zoon Smith zijn vanaf juni te zien in After Earth. De film van The Sixth Sense-regisseur M. Night Shyamalan speelt zich af in de toekomst en gaat over een vader en zoon die met hun voertuig crashen op de inmiddels afgelegen aarde.

Ze zijn niet de eerste beroemdheden die zich mogen bemoeien met de inhoud van Metro. Zo was onder anderen Lady Gaga ooit gasthoofdredacteur van de krant.


Will Smith en zoon aan de slag voor Metro (Foto: Novum)

Rentree Hoogerland in Ronde van Romandië

Johnny Hoogerland maakt over anderhalve week zijn rentree in het wielerpeloton. De Zeeuw is door werkgever Vacansoleil geselecteerd voor de Ronde van Romandië, die van 23 tot en met 28 april wordt verreden. Hoogerland raakte begin februari gewond bij een aanrijding met een auto. Hij kneusde daarbij onder meer zijn lever en brak meerdere ribben.

Hoogerland liet bijna een maand geleden al weten het vizier op de Zwitserse rittenkoers gericht te hebben. "Johnny is al een paar weken goed in training, eigenlijk verloopt alles volgens plan", lichtte een woordvoerder vrijdag toe. "Hij is momenteel in de Ardennen om aan zijn conditie te werken."

De coureur, die werd geschept door een onoplettende automobilist, moest na zijn val zelfs twee dagen op de intensive care van een Spaans ziekenhuis verblijven.

Het was niet voor het eerst dat Hoogerland in het nieuws kwam door een aanrijding met een auto. In de Tour de France van 2011 werd de Zeeuw door een perswagen gelanceerd in het prikkeldraad. Dat incident werd breed uitgemeten in de internationale pers.

Hattrick in vier minuten voor PSV-huurling Maria

Gianluca Maria, aanvaller van FC Eindhoven, heeft vanavond voor een razendsnelle hattrick gezorgd. De spits, die wordt gehuurd van PSV, scoorde drie doelpunten in een tijdsbestek van slechts vier minuten.

Maria opende in de competitiewedstrijd tegen FC Emmen, die om 20:00 uur begon, in de zestiende minuut de score en wist in de achttiende en twintigste minuut ook de 2-0 en 3-0 op het scorebord te zetten.

FC Eindhoven heeft de punten hard nodig, aangezien de ploeg op dit moment laatste staat in de Jupiler League.

Verplicht les na antisemitische uitlatingen

Een van de Turkse scholieren die in februari in een NTR-programma discriminerende opmerkingen maakten over Joden, heeft meermalen strafbare antisemitische uitlatingen gedaan. "Deze uitlatingen zijn volstrekt onaanvaardbaar en hebben veel maatschappelijke beroering veroorzaakt", aldus het Openbaar Ministerie vrijdag

Toch krijgt de jongen geen taakstraf of boete, maar is hem een zogeheten educatieve sanctie aangeboden. Hij zal zich samen met organisaties die zich bezighouden met de bestrijding van antisemitisme en discriminatie moeten verdiepen in deze materie.

Verplicht les na antisemitische uitlatingen
Verplicht les na antisemitische uitlatingen (Foto: ANP)

'Farley weg als bondscoach honkballers'

Brian Farley is gestopt als bondscoach van de Nederlandse honkballers. Dat meldt de NOS vrijdag. Aan Farleys beslissing zouden persoonlijke redenen ten grondslag liggen. De 52-jarige Amerikaan ontbrak vorige maand al tijdens de prestigieuze World Baseball Classic, waar Nederland de halve finale haalde.

Farley zorgde in oktober 2011 voor een ongekend succes door Oranje naar de wereldtitel te loodsen. Twee maanden later leverde dat hem een verkiezing tot coach van het jaar op. Vorige maand werd Farley tijdens de WBC vervangen door de ervaren Hensley Meulens en technisch directeur Robert Eenhoorn.

Farley was ruim tweeënhalf jaar in dienst als bondscoach. Daarvoor bekleedde hij al diverse andere functies bij het Nederlands team. De Koninklijke Nederlandse honk- en softbalbond (KNBSB) was niet voor een reactie bereikbaar.

Londen wacht anti-Thatcherbetoging

Londen maakt zich op voor protesten tegen de politieke erfenis van de overleden Britse oud-premier Margaret Thatcher op zaterdag. Volgens Britse media geven waarschijnlijk enkele duizenden mensen gehoor aan oproepen om te komen demonstreren.

Onder hen zijn antikapitalisten en voormalige mijnwerkers uit heel Groot-Brittannië. Zij voelen zich nog altijd benadeeld door het economische beleid van Thatcher, die maandag op 87-jarige leeftijd overleed.

De betoging is in de avond gepland op Trafalgar Square. Burgemeester Boris Johnson heeft gezegd dat de politie van de Britse hoofdstad overal op is voorbereid.

"We leven in een democratie waar iedereen het recht heeft om te demonstreren. Wat ze niet mogen is de dood van een ouder iemand aangrijpen voor oproer of vechtpartijen, of dat soort dingen. Dus we bereiden ons op dat alles voor", zei Johnson.

BBC laat slechts deel anti-Thatcherlied horen

Ding Dong! The Witch Is Dead is niet in zijn geheel te horen op BBC's Radio 1. De zender heeft besloten een vijf seconden durend fragment af te spelen van het liedje uit de film The Wizard of Oz, dat sinds de dood van Margaret Thatcher ookwel het anti-Thatcherlied wordt genoemd. Het nummer wordt na het overlijden van de voormalige Britse premier volop gedownload, nadat haar tegenstanders een oproep daartoe deden.

"Het is een compromis en een lastig besluit om te nemen. Je hebt met hele moeilijke en emotionele argumenten te maken van beide kanten", legt zendercoördinator Ben Cooper uit. Hij zat in een lastig parket omdat Ding Dong! The Witch Is Dead zondag waarschijnlijk als nummer vijf voorbijkomt in het hitlijstprogramma Official Chart Show, uitgezonden door de zender.

Thatcher overleed maandag op 87-jarige leeftijd. Ze kreeg veel kritiek omdat ze met haar politiek sociaal zwakkeren in de kou zou hebben laten staan.

Will Smith en zoon aan de slag voor Metro

Will Smith en zijn zoon Jaden leveren een bijdrage aan een speciale editie van dagblad Metro. In de uitgave van 22 april, de Dag van de Aarde, presenteren zij hun visie op de toekomst van de planeet.

Will en Jaden Smith laten hun licht schijnen over hoe de aarde er over honderd jaar uit ziet qua natuur, technologie transport en media. Daarnaast bevat Metro een vraaggesprek met de twee. De speciale editie wordt op de Dag van de Aarde wereldwijd uitgegeven. Vader en zoon Smith zijn vanaf juni te zien in After Earth. De film van The Sixth Sense-regisseur M. Night Shyamalan speelt zich af in de toekomst en gaat over een vader en zoon met hun voertuig crashen op de inmiddels afgelegen aarde.

Ze zijn niet de eerste beroemdheden die zich mogen bemoeien met de inhoud van Metro. Zo was onder anderen Lady Gaga ooit gasthoofdredacteur van de krant.

"PSV gaat boventoon voeren tegen Ajax"

Kenneth Perez denkt dat Ajax een zware klus gaat krijgen als het dit weekend bij PSV op bezoek gaat. De Deen speelde voorheen in zowel het shirt van Ajax als van PSV.

"Ik kan me de 1-5 in Eindhoven nog goed herinneren. In die wedstrijd eiste de scheidsrechter (Eric Braamhaar, red.) een hoofdrol op door te juichen bij de 1-5, die ik scoorde. Hij maakte toen een juichgebaar omdat hij vlak daarvoor voordeel had gegeven", zegt hij tegen Voetbal International.

Bij de komende confrontatie dicht hij de Eindhovenaren meer kans toe. "PSV speelt thuis, dus ik neem wel aan dat zij de boventoon gaan voeren. Alles valt of staat met hoe PSV het veld op gaat tegen Ajax."

"Ik verwacht een getergd en agressief PSV, maar of dat gaat leiden tot een overwinning weet ik niet. Maar als ze zichzelf in toom kunnen houden is die agressie wel een goed middel om van Ajax te winnen. Ajax staat voor goed combinatiespel en PSV gebruikt meer krachtvoetbal met snelheid en agressiviteit. Als Ajax wint is het kampioenschap beslist. In de laatste vier wedstrijden zal Ajax niet twee keer verliezen."

Overgangsklasse definitief terug naar oude vorm

De Overgangsklasse gaat volgend seizoen definitief terug naar zijn oude vorm, met twee poules van twaalf teams. Dat laat de KNHB aan hockey.nl weten. Eerder werd al bekend dat het merendeel van de Overgangsklassers meer voelt voor het oude systeem, die anderhalf seizoen geleden is geïntroduceerd.

De promotie- en degradatieregelingen van de Hoofdklasse naar de Overgangsklasse gaan er als volgt uitzien: De beste twee teams van de Overgangsklasse spelen in een best of three tegen elkaar. De winnaar promoveert naar het hoogste niveau, de verliezer heeft nog een duel met de nummer elf van de Hoofdklasse te goed. De twee nummers twee van elke poule kruisen ook onderling de degens. De winnaar hiervan speelt een wedstrijd tegen de nummer tien van het hoogste niveau. De nummer twaalf van de Hoofdklasse degradeert direct.

De promotie- en degradatieregelingen van de Overgangs- en de Eerste Klasse gaan niet terug naar de oude vorm. De KNHB wil deze vorm, die analoog is aan de regelingen van de Hoofd- en Overgangsklasse, blijven handhaven. Dit houdt in dat de nummers twaalf van beide Overgangsklassepoules rechtstreeks degraderen naar de Eerste Klasse. De nummers elf spelen in een best of three tegen een 'verliezende' nummer een van de Eerste Klasse. De nummers tien doen dit ook, maar dan tegen een 'winnende' nummer twee.

FOK!filmtips van de dag: Jaws

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Hanna heeft de kracht, het uithoudingsvermogen en de slimheid van een soldaat. Talenten die ze te danken heeft aan haar opvoeding in de woeste natuur van Finland door een vader die bij de CIA heeft gewerkt. Haar leven staat in groot contrast met dat van iedere andere tiener, aangezien haar opvoeding er volledig op gericht is om van haar een meedogenloze moordenares te maken. Het keerpunt op haar weg naar de volwassenheid is heftig. Als ze door haar vader voor een missie de wijde wereld in wordt gestuurd, trekt ze in het geheim door Europa, terwijl ze weet te ontkomen aan agenten die achter haar aan gestuurd worden door een mysterieuze en meedogenloze macht die zo haar eigen geheimen heeft.

Als Hanna haar uiteindelijke doel bijna heeft bereikt, wordt ze geconfronteerd met onthutsende onthullingen over haar bestaan en onverwachte vragen over haar menselijkheid. De cast bestaat onder andere uit Saoirse Ronan, Eric Bana en Cate Blanchett. Te zien om 20.30 uur op RTL5.

De doorsnee tiener Dave Lizewski is een stripfan die besluit zijn obsessie als inspiratie te gebruiken en zelf een superheld te worden. Zoals een echte superheld betaamt, kiest hij een nieuwe naam: 'Kick-Ass'. Hij scoort een flitsend pak met masker en gevechtsstok en is zo klaar om de misdaad te bestrijden. Er is alleen één probleem: 'Kick-Ass' heeft absoluut geen superkrachten. Te zien om 22.45 uur op RTL5.

De psychologische thriller Off Screen van regisseur Pieter Kuijpers is gebaseerd op de waargebeurde gijzeling door John R. die op dramatische wijze een einde aan zijn leven maakte. Niemand heeft ooit achterhaald wat deze man dreef. Jarenlang voerde hij een kruistocht tegen breedbeeld-TV en andere moderne technologie. De makers van Off Screen wilden hem echter niet voor gek verklaren en lieten zijn persoonlijke tragedie als basis dienen voor een script, waarbij de feiten grotendeels op de achtergrond geraakt zijn. Jan Decleir en Jeroen Krabbé spelen de hoofdrollen en tv-presentatrice Astrid Joosten maakt haar filmdebuut.

11 maart 2002. John Voerman gijzelt het personeel in de Rembrandttoren in Amsterdam, in de waan dat het kantoor van Philips daar nog altijd gevestigd is. Politie en overheid zijn, exact een half jaar na 11 september, in grote paniek en waarschuwen Philips-directeur Gerard Wesselinck. Voerman protesteert namelijk tegen breedbeeld-TV en denkt dat de zwarte balken in breedbeelduitzendingen verborgen codes bevatten. Achter deze ogenschijnlijk gestoorde man schuilt een persoonlijke tragedie van iemand die duidelijk wil maken dat de wereld gek aan het worden is, maar daarbij zelf het onderspit zal delven. Te zien om 23.25 uur op Één.

Regisseur Steven Spielberg had in het begin van de jaren '70 in kleine kring al bekendheid verworven met Duel en The Sugarland Express, maar zijn echte doorbraak volgde in 1975. Met Jaws, een thriller over een reusachtige witte haai die onschuldige zwemmers aanvalt, scoorde hij een wereldhit en de periode van de 'blockbuster' was geboren, met groots opgezette en uitgebrachte films voor een voornamelijk jong bioscooppubliek die honderden miljoenen dollars opleverden. Wat Jaws vooral legendarische maakte, was de muziek van componist John Williams. De haai zelf komt in het eerste uur van de film nauwelijks in beeld, maar het dreigende geluid zorgde toch voor een beklemmende spanning. Te zien om 00.00 uur op RTL7.

Executive Decision, Ray, Happy-Go-Lucky, Assassins, Away from Her, Escape from Alcatraz, Mean Streets  en Paycheck zijn ook te zien op televisie vanavond.

Burgemeester sloopt eigen stad

Uit angst voor een betoging van oppositiepartijen heeft burgemeester Gennady Kernes van de Oekraiense stad Charkov wel heel drastische maatregelen getroffen. Hij heeft zijn eigen stad gesloopt.

Hoewel het hooggerechtshof de betogingen reeds had verboden, gaven oppositiepartijen daar geen gehoor aan. Als tegenreactie heeft de burgemeester besloten om het dan maar fysiek onmogelijk te maken om de protesten bij te wonen. Alle belangrijke straten werden afgezet met een cordon van trams en bussen, en 'onderhoudsteams' werden opgetrommeld om straten open te breken voor werkzaamheden. Op deze manier wilde de burgemeester de betogers beletten om naar het grote plein te komen.

Het resultaat laat zich raden, binnen de kortste keren stond al het verkeer in de stad stil. De metro kon de grote stroom mensen niet aan en stopte eveneens met rijden. De demonstranten trokken zich weinig van het ongemak aan en wisten het plein alsnog te voet te bereiken, terwijl de rest van de stad zo goed als plat lag.

[Upd] Verdachte dood peuter verdacht van moord

Een van de drie mensen die dinsdagavond werden opgepakt nadat in Amsterdam Zuidoost een 3-jarig jongetje van de zesde etage van een flat was gevallen, blijft langer vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam heeft besloten dat de verdachte in ieder geval nog twee weken mag worden vastgehouden, meldt een woordvoerder van de rechtbank vrijdagmiddag.

De politie maakte eerder op de dag nog bekend dat de ouders van het kind waren vrijgelaten. Ze worden niet langer verdacht van betrokkenheid bij de dood van het kind.

De man en vrouw van 46 en 27 jaar werden kort na het incident samen met een 37-jarige man opgepakt. De 37-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer. Hij zou een dronken neef zijn, meldde de Amsterdamse zender AT5. De politie wilde daar niets over kwijt.

De peuter viel dinsdag rond 23.00 uur naar beneden van een flat in de Bijlmer aan de Kikkenstein. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Het is nog niet duidelijk of hij daadwerkelijk is gevallen of wellicht is gegooid.

Update 18.43 uur
De 37-jarige man die vastzit wegens betrokkenheid bij de val van het 3-jarige jongetje van een flat in Amsterdam-Zuidoost, wordt verdacht van moord danwel doodslag. Dat maakte een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdagavond bekend.

Dortmund: "We zijn de underdog"

Borussia Dortmund komt in de halve finale van de Champions League Real Madrid tegen. De bestuurders van de Duitse club hebben vertrouwen in een goede afloop.

"Het is een goede loting, beide wedstrijden zijn geweldig voor het Europese voetbal", zegt sportief directeur Michael Zorg tegen Duitse media. "We zijn de lichte underdog in deze halve finale, maar we hebben ze dit seizoen al verslagen."

Borussia Dortmund en Real Madrid kwamen elkaar in de groepsfase al tegen. Dortmund won destijds in eigen huis met 2-1 van de Spanjaarden, in Santiago Bernabéu werd het 2-2. "In die wedstrijden hebben we veel respect verdiend."

Ook algemeen directeur Hans-Joachim Watzke kijkt uit naar de confrontatie met De Koninklijke . "We zijn blij met deze loting, want we wilden graag een buitenlandse tegenstander. Jammer dat de wens van Uli Hoeness (directeurt Bayern München, red.) niet uitkwam om tegen ons te spelen. Vanaf dit moment kunnen we alleen maar winnen en zitten we in een comfortabele situatie."

Autodief neemt per abuis kleuter mee

Een Roemeense kleuter heeft vrijdag een spaak in het wiel van een autodief gestoken. De vader van het 5-jarige jongetje merkte te laat dat zijn sleutels nog in het contact zaten. Maar de dief die er vervolgens met de auto vandoor ging, merkte op zijn beurt te laat dat de kleuter nog op de achterbank zat.

Toen de vader terugkeerde van een bliksembezoek aan een winkel in Iasi en zijn auto verdwenen bleek, alarmeerde hij de politie. Die versperde op verscheidene plaatsen de weg. Een uur later werd de gestolen auto gevonden langs een spoorlijn. Het jongetje zat ongedeerd op de achterbank, maar de dief had de plaat gepoetst.

''Het jongetje was bang, maar mankeerde niets. We denken dat hij de dief schrik heeft aangejaagd door een keel op te zetten'', opperde Anca Vijiac van de plaatselijke politie.

'Schakel in menselijk evolutie ontdekt'

In zes studies in het tijdschrift Science doen wetenschappers uit Zuid-Afrika en Zwitserland een indrukwekkende vondst uit de doeken: in 2008 vonden ze bij Johannesburg een skelet, waarvan ze concludeerden dat het de voorouder van de mensachtigen is.

Zo'n 2 miljoen jaar nadat onze voorouders zich aftakten van de voorouder van de chimpansee, maar nog steeds zo'n 3,5 miljoen jaar geleden, ontstond de familie der Australopitheci, letterlijk 'zuiderse apen'. Deze soort vormde een belangrijke stap in de menselijke evolutie.

Er is echter al een tijd hommeles onder biologen over welke Australopithecus zich onze voorouder mag noemen. De beste kanshebber was tot nog toe A. afarensis, maar ook A. africanus en A. garhi worden genoemd. De onderzoekers zeggen nu dat de soort die zij vonden, A. sediba, zo'n perfecte schakel in de evolutieketen is, dat het wel onze voorouder móet zijn.

Een belangrijke aanwijzing daarvoor is de stand van de voeten. A. sediba loopt net als mensen, maar in tegenstelling tot de andere Australopitheci, met de voeten naar binnen gedraaid. Peter Schmidt van de Universiteit van Zürich vat samen: "De ontelbare gelijkenissen met Homo erectus suggereren dat A. sediba de meest gepaste vroege vorm van het geslacht Homo is."

Alsof dat niet genoeg is, zet A. sediba ook de stamboom van de Australopitheci op losse schroeven. Voorheen werd verondersteld dat A. africanus afstamde van A. afarensis. Maar de onderzoekers denken dat A. sediba en A. africanus een aparte groep binnen de Australopitheci vormden, die verwant was met - maar niet afstamde van - A. afarensis.

Amerikaan verdacht van groot aantal moorden

Een 72-jarige Amerikaan heeft zich de afgelopen decennia mogelijk schuldig gemaakt aan een "angstaanjagend" groot aantal seksueel beladen moorden. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender ABC vrijdag.

Samuel Little werd vorig najaar gearresteerd in een opvangcentrum voor daklozen in de Amerikaanse staat Kentucky wegens het bezit van een crackpijp.

Uit onderzoek bleek dat de man, die een groot deel van zijn leven in de gevangenis zat, een ellenlang strafblad had van misdaden die hij de afgelopen 56 jaar in 24 staten pleegde. Hij wisselde decennialang bijna maandelijks van verblijfplaats.

In een volgens ABC "angstaanjagend" aantal gevallen is sprake van een onopgeloste moord in plaatsen waar Little op dat moment verbleef. De moorden zouden eenzelfde patroon laten zien.

Redelijke vrijdag voor Giedo van der Garde in China

Giedo van der Garde is redelijk tevreden over het verloop van de vrije trainingen op het circuit van Shanghai. De Caterham-coureur had tijdens de eerste sessie een probleem met het KERS-systeem. In de middag ging de Nederlander er in de eerste bocht even af. Hij bleef wel ruim voor zijn teamgenoot.

"Ik heb twee redelijke trainingen achter de rug, al waren er wel een paar problemen", zegt Van der Garde. "In de ochtend was er iets mis met mijn KERS, waardoor ik het de hele sessie zonder dit systeem moest doen, en in de middag ging ik op een setje mediums iets te hard de eerste bocht in, waarna we het plan voor de tweede training iets moesten omgooien. Desondanks hebben we veel goede data over die band verzameld en op de zachte band presteerden we ook niet onaardig. De banden slijten ontzettend snel hier, en dan vooral de zachte compound, dus we moeten nu goed gaan kijken hoe we hier op zondag het beste mee om kunnen gaan."

"We wisten van tevoren al dat dit geen gemakkelijk weekend voor ons zou worden, maar toch denk ik dat we op zaterdag en zondag een goed gevecht moeten kunnen leveren. De sfeer in het team is goed en als we het hier in de race net zo goed kunnen doen als op de zondag in Maleisië, komt het allemaal wel goed."

Agent neergestoken in Borne

Een politieagent is vrijdagmiddag neergestoken in het Overijsselse Borne. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. De dader is voortvluchtig.

De agent werd rond 16.45 uur neergestoken aan de Von Bönninghausenstraat. De dader is te voet gevlucht en de agent is overgebracht naar een ziekenhuis.

Over de aard van de verwondingen van de agent of de aanleiding van de steekpartij kon de woordvoerder nog niets zeggen.

Turkse met donorbaarmoeder lijkt zwanger

De Turkse die als eerste vrouw ooit een donorbaarmoeder ontving heeft een nieuwe primeur op haar naam geschreven. De 22-jarige Derya Sert lijkt zwanger, liet het ziekenhuis in Antalya dat haar behandelt vrijdag weten.

Eerder deze week plaatsten artsen in het academische Akdeniz-ziekenhuis een embryo in Serts baarmoeder. Die had ze in augustus 2011 ontvangen van een overleden donor. Sert, die zonder baarmoeder werd geboren, was de eerste vrouw ter wereld die een geslaagde baarmoedertransplantatie onderging.

Het ziekenhuis zei vrijdag dat de onderzoeksresultaten van de jonge Turkse overeenkomen met de 'tekenen die je bij een zwangerschap verwacht'. Maar het zou nog te vroeg zijn om met zekerheid vast te stellen dat Sert een kindje verwacht.

Ranzige tampon wordt meisje (16) fataal

Een Belgisch tienermeisje heeft vorige maand op bizarre wijze het loodje gelegd. Katia uit Namen is namelijk overleden aan tamponziekte. Het 16-jarig meisje had haar tampon al zeker 20 uur niet vervangen.

De familie van het meisje dacht vorige maand dat zij een flinke griep te pakken had. "Maar plots verslechterde haar toestand fel", zo vertelt haar zus vandaag aan Waalse media. "We gingen meteen naar de Eerste Hulp. Na veel testen en twee operaties zeiden de artsen dat Katia een gynaecologisch probleem had, maar ze wisten nog niet precies welk."

Op 12 maart blies Katia haar laatste adem uit. Hierna volgde een grondig onderzoek wat het meisje fataal is geworden. Ze blijkt te zijn overleden aan het toxische shocksyndroom. Deze zeer zeldzame vorm van infectie wordt veroorzaakt door de Staphylococcus aureus-bacterie. Het Belgische meisje liep dan ook al twintig uur met dezelfde tampon rond, waardoor vaginaal vocht zich had opgehoopt in de volgezogen tampon en deze zo een broedplaats voor bacteriën werd.

Deze ziekte, in de volksmond 'tamponziekte' genoemd, kent slechts in vijf procent van de gevallen een dodelijke afloop. De benaming toxische shocksyndroom komt omdat het lichaam eerst in shocktoestand raakt. Omdat deze ziekte een wisselend verloop kent, wordt deze lang niet altijd geconstateerd.

Pronk misschien weg bij PvdA

Voormalig PvdA-minister Jan Pronk overweegt om zijn partij te verlaten. Hij is verbolgen over de samenwerking tussen de PvdA en de VVD en hekelt met name de strafbaarstelling van illegalen. Dit zei hij vrijdag in de talkshow De Halve Maan van de NTR.

Pronk vindt dat geen enkele PvdA'er tot dit kabinet had moeten toetreden met een wet waarin illegaliteit strafbaar wordt gesteld. "We wassen onze handen in onschuld als deze mensen teruggestuurd worden naar landen als Sierra Leone of Irak, maar je hoort nooit meer iets van die mensen."

Pronk, die meer dan dertig jaar politiek actief was voor de PvdA en drie keer minister was, heeft zich wel vaker kritisch uitgelaten over zijn eigen partij. Vooral op het gebied van ontwikkelingssamenwerking geldt hij als het 'linkse geweten' binnen de PvdA.

Tukker Mihaylov met gebroken hand naar Den Haag

FC Twente-doelman Nikolay Mihaylov heeft zijn trainer Alfred Schreuder de nodige kopzorgen bespaard. De Bulgaar kan ondanks een gebroken linkerhand toch keepen zaterdagavond tegen ADO Den Haag. Hij draagt een beschermende handschoen tijdens het uitduel.

De 24-jarige Mihaylov voorkomt daarmee een keepersprobleem. De Tukkers kunnen niet beschikken over reservedoelmannen Sander Boschker, Filip Bednarek en Daniel Fernandes.

Mihaylov raakte vorig weekeinde geblesseerd tijdens de warming-up van de wedstrijd tegen Roda JC. Ook in dat duel keepte hij gewoon. De breuk kwam pas na afloop aan het licht.

Roberto Rosales maakt eveneens deel uit van de selectie van Twente. De rechtsback is hersteld van een liesblessure. De zieke Andreas Bjelland ontbreekt in Den Haag.

Schoorel strandt in halve finale Vercelli

Thomas Schoorel is er niet in geslaagd de finale van het Italiaanse futuretoernooi in Vercelli te bereiken. De Amsterdammer verloor vrijdag met tweemaal 6-2 van de Italiaan Alberto Brizzi. Schoorel maakte in Vercelli zijn rentree na een maandenlange absentie vanwege een elleboogblessure.

Schoorel, die in 2011 nog in de top honderd stond, is weggezakt naar de 307e plaats op de wereldranglijst. Zijn tegenstander Brizzi staat dertien plaatsen lager. Met het spelen van futures, een niveau onder de challengertoernooien, hoopt Schoorel de weg naar boven weer te vinden. Volgende week komt Schoorel weer op Italiaans grondgebied in actie, op het gravel van Padova.

Docu-alien echt buitenaards

Onlangs berichtten wij over de documentaire 'Sirius', die over tien dagen in première gaat. Hierin is een alien van 15 centimeter te zien, waarvan nu eindelijk het DNA-profiel is bekendgemaakt. Het is nu zeker dat het hier om een buitenaards wezen gaat.

In een op YouTube gepost filmpje wordt onder andere een röntgenfoto van de alien getoond. Hierop is duidelijk te zien dat het hier niet om Roel van Velzen gaat, maar om iets dat nooit op Aarde zou kunnen leven.

Ook laten ze de resultaten van het DNA-onderzoek zien. Deze bewijzen dat het geen enkele gelijkenis toont met wat voor DNA ook op onze planeet. Dit betekent dat het wezentje buitenaards moet zijn.

De documentaire zal dan ook heel wat stof doen opwaaien. Het toont het directe bewijs dat buitenaards leven bestaat. Ook zullen aliens in Sirius tonen welke energie ze gebruiken om snel grote afstanden te kunnen afleggen.

En deze wordt vast niet opgehaald door zijn soortgenoten...

EU gaat zich bemoeien met Hongaarse grondwet

De Europese Commissie is van plan omstreden wijzigingen in de grondwet van Hongarije juridisch aan te vechten. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft dat vrijdag geschreven in een brief aan de Hongaarse premier Viktor Orbán.

De Europese Commissie stelt dat de Hongaarse grondwetswijzigingen waarschijnlijk niet stroken met EU-recht en de beginselen van de rechtsstaat.

De bezorgdheid gaat onder meer over de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in het Oost-Europese land. Ook worden de vrijheid van meningsuiting en de rechten van ongetrouwde paren en homostellen beknot door de grondwetswijzigingen.

EU wil grondwet Hongarije aanvechten
EU gaat zich bemoeien met Hongaarse grondwet (Foto: ANP)

Koevermans ligt op schema

Danny Koevermans is bijna weer fit. De spits van het Canadese Toronto FC heeft de training voorzichtig hervat na een zware knieblessure.

Koevermans is in de laatste fase van zijn revalidatie beland. "Ik kan niet anders zeggen dan dat het goed gaat", zegt de spits op de website van Sport-Promotion. "Ik lig op schema. Het enige wat momenteel een beetje tegenzit , is dat er de afgelopen tijd hier behoorlijk wat sneeuw is gevallen, dus wordt er door de spelers op kunstgras getraind."

"Voor mij is het risico te groot om met de groep mee te trainen op kunstgras. Het is toch wat anders dan gewoon gras. Kunstgras belast je gewrichten toch meer.'"

Koevermans hoopt dat het weer snel beter wordt. "Als de temperaturen wat lekkerder worden, kan ik wellicht binnen afzienbare tijd weer aansluiten bij de groepstraining, op gras. Want mijn knie voelt echt goed. Kappen en draaien gaat naar behoren en ik heb deze week ook voor het eerst wat afwerkvormen gedaan. Daar had ik geen problemen mee."

Luigi's Mansion 2 wederom meest verkocht

De verkooptoptien wordt voor de tweede week aangevoerd door het avonturenspel Luigi's Mansion 2. Ondertussen maakte het schietspel Bioshock Infinite een vrije val van de tweede naar de zesde plek. FIFA 13 klimt een plaats naar de tweede plek. Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven data van marktonderzoeksbureau GfK.

De grootste sprong wordt deze week gemaakt door het schietspel Call of Duty: Black Ops 2. Deze stijgt van de zevende naar de derde plek, terwijl SimCity van de zesde naar de vierde gaat.

Onder in de verkooplijst staat het actieavontuur Tomb Raider net als vorige week op de tiende plek. Just Dance 4 staat ook laag. Deze dansgame is gekelderd van de vijfde naar de negende plaats.

De volledige verkooptoptien van week vijftien ziet er als volgt uit:
01. Luigi's Mansion 2 (Nintendo 3DS)
02. FIFA 13 (PlayStation 3)
03. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
04. SimCity (pc)
05. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
06. Bioshock Infinite (PlayStation 3)
07. Bioshock Infinite (Xbox 360)
08. FIFA 13 (Xbox 360)
09. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
10. Tomb Raider (PlayStation 3)

Atari sluit gamestudio Eden Games

De voortekenen waren er al langer, maar nu heeft Atari toch echt de stekker uit Franse gamestudio Eden Games getrokken. Volgens de mensen van Eurogamer Frankrijk is de maker van Alone in the Dark en Test Drive Unlimited al sinds januari dit jaar in staat van liquidatie gesteld.

Het grootste deel van de werknemers is al in de zomer van 2011 ontslagen. In mei 2012 meldde Atari al in een financieel statement dat het zich zou ontdoen van de gamestudio en dat het werd gezien als desinvestering. Dit werd destijds door de studio zelf nog ontkend. Wat de toekomst van de games van Eden Games wordt is nog onduidelijk.

Test Drive Unlimited 2
Test Drive Unlimited 2

Wenger gaat uit van vertrek Arshavin

De langste tijd van Andrey Arshavin bij Arsenal lijkt erop te zitten. Manager Arsène Wenger gaat er niet van uit dat de Rus volgende week nog bij de Londenaren speelt.

Wenger en Arsenal namen Arshavin in februari 2009 over van Zenit Sint-Petersburg, maar zijn verblijf bij The Gunners werd niet echt een succes. Ondanks een goed eerste halfjaar slaagde de Russisch international er niet in om een sleutelspeler in het Emirates te worden.

"Hij is aan het einde van zijn contract en daarna besluit hij wat hij gaat doen. Ik denk niet dat hij zal blijven, aangezien hij heel weinig speelt", zegt Wenger tegen diverse Engelse media. "Toch krijgt hij van mij wel credits, want zijn arbeidsethos is altijd goed geweest."

"In die zijn is Andrey een voorbeeld voor de rest. Er is door de media getwijfeld over zijn toewijding, maar daar valt absoluut niets op aan te merken. Ik zie hem iedere dag aan het werk en respecteer zijn inzet."

Anti-Thatcherlied probleem voor BBC

De BBC weet nog niet of een anti-Margaret Thatcherliedje op de radio wordt gespeeld. Het nummer Ding Dong! The Witch Is Dead wordt sinds de dood van de voormalige Britse premier, afgelopen maandag, volop gedownload. De omroep weet echter nog niet of het nummer zondag in de Official Chart Show ook daadwerkelijk gedraaid wordt.

Tegenstanders van Thatcher riepen na haar dood iedereen op het nummer uit de film The Wizard of Oz, uit 1939 te downloaden. Daardoor belandt het nummer naar verwachting in de top vijf van de hitlijst. "Meningen zijn verdeeld over of een liedje dat centraal staat in de anti-Margaret Thatchercampagne gespeeld moet worden in de Official Chart Show van deze week", laat de BBC weten.

Judy Garland zingt het nummer in The Wizard of Oz na de dood van de slechte heks uit het oosten. In 1977 weigerde de BBC God Save the Queen van de Sex Pistols te spelen toen koningin Elizabeth haar jubileum vierde.

Een woordvoerder van Radio 1 laat weten dat er pas een beslissing wordt genomen als de definitieve hitlijst er is. Thatcher, die op 87-jarige leeftijd overleed aan een beroerte, kreeg veel kritiek omdat ze met haar politiek sociaal zwakkeren in de kou zou hebben laten staan.

Drugsdealers Maastricht steeds agressiever

Drugsdealers in de straten van Maastricht gedragen zich steeds agressiever. Dat is een van de conclusies van een onderzoek van de Politieacademie naar de effecten van het drugsbeleid. Drugstoeristen uit het buitenland kunnen sinds vorig jaar mei niet meer terecht in de coffeeshops. Hun aantal is daardoor gedaald.

Na de invoering van het ingezetenencriterium in mei kwamen tot het eind van het jaar een stuk meer meldingen van drugsoverlast binnen dan het jaar ervoor: 2573 in 2012 vergeleken met 558 in dezelfde periode het jaar ervoor.

Doordat de politie alerter is op de straatdealers voelen die zich opgejaagd, aldus de onderzoekers. Ze werken in grotere groepen samen met een duidelijke onderlinge taakverdeling. Ze werken met uitkijkposten, en het sluiten van een deal en het overhandigen van de drugs zijn van elkaar gescheiden. Hierdoor is de overlast van de straatdealers toegenomen. Door de agressieve dealers en de verhoogde pakkans blijven de drugstoeristen vaker weg.

Doordat minder mensen softdrugs kopen bij coffeeshops zijn de inkomsten fors afgenomen. De onderzoekers schatten dat het criminele circuit, dat de coffeeshops via de achterdeur van hun voorraad voorziet, zo'n 54 miljoen euro is misgelopen.

De onderzoekers hebben gekeken naar een aantal mogelijkheden voor het beleid in de toekomst. Hoewel het reguleren van de aanvoer van de coffeeshops wordt gezien als een manier om criminelen een klap toe te dienen, betwijfelen de onderzoekers of dit een wettelijk en politiek haalbaar doel is.

Ze adviseren dan ook om het huidige beleid met het ingezetenencriterium aan te houden en om af te wachten of gecontroleerde hennepteelt in de toekomst mogelijk wordt. Daarnaast moeten de autoriteiten doorgaan met het aanpakken van de straathandel. Hierbij moeten omgevings- en samenscholingsverboden niet worden geschuwd.

Een meerderheid van de Maastrichtste gemeenteraad diende vorige maand een motie in om toeristen weer toe te laten in coffeeshops. De partijen achter de motie - Partij Veilig Maastricht, PvdA, D66, GroenLinks, Stadsbelangen Maastricht en SP - willen daarnaast dat er een experiment wordt gestart met gelegaliseerde teelt omdat de aanvoer nu nog in handen van criminelen is. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet eerder al weten niets te voelen voor gemeentelijke wietkwekerijen.

Coffeeshops mogen alleen wiet verkopen aan inwoners van Nederland. Die moeten dat kunnen aantonen met een uittreksel uit het bevolkingsregister. De verplichte registratie, de zogenoemde wietpas, is verleden tijd. Bij de handhaving van het ingezetenencriterium staat het kabinet lokaal maatwerk toe.

Rutte gaat zuipen

Premier Mark Rutte (VVD) zal de horeca dit weekeinde een 'flinke boost' geven. Dat zei de premier vrijdag na afloop van de ministerraad in een nadere toelichting op zijn pleidooi om te stoppen met somberen. De premier kondigde aan dit weekeinde op stap te gaan met vrienden.

Juist de kleinere uitgaven in de horeca zijn 'van grote waarde' om de economie een zetje te geven, aldus de premier. Rutte rijdt privé in een tweedehands auto, maar die wordt nog niet ingeruild voor een nieuwe. De auto is nog net te jong om te vervangen, aldus Rutte.

Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde aan dat hij dit weekeinde de economie zal stimuleren. 'Dat doe ik eigenlijk altijd", zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. "Ik laat het altijd een beetje rollen in het weekeinde, en ik ben van plan dat dit weekeinde niet anders te doen."

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie herhaalde Rutte zijn oproep op te houden met 'somberen'. Het gaat namelijk helemaal niet zo dramatisch in Nederland, is zijn boodschap. Het kabinet hoopt dat met het sociaal akkoord de economie een zetje krijgt en het vertrouwen terugkeert. Rutte hoopt dat aanvullende miljardenbezuinigingen om de begroting volgend jaar op orde te krijgen dan niet nodig zijn.

Poetin bezoekt nieuwe kosmodroom

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag de bouwplaats van een nieuwe raketlanceerbasis in het Verre Oosten van Rusland bezocht. Hij ontzenuwde speculaties dat Rusland de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan zal verlaten.

Rusland heeft nog tot 2050 een huurovereenkomst met Kazachstan om Bajkonoer te gebruiken. Moskou betaalt daarvoor omgerekend bijna negentig miljoen euro per jaar. De nieuwe kosmodroom Vostotsjni kost naar verluidt 7,6 miljard euro.

Hoewel Rusland over verscheidene lanceerbases beschikt, is de basis in de steppen van Kazachstan de enige die geschikt is voor de lancering van bemande raketten. Het was vanaf Bajkonoer, dat toen nog tot de Sovjet-Unie behoorde, dat Joeri Gagarin 52 jaar geleden als eerste mens een ruimtevlucht maakte.

Vostotsjni ligt in de dunbevolkte regio Amoer, 5500 kilometer ten oosten van Moskou en slechts honderd kilometer van de Chinese grens. De eerste lancering staat gepland in 2015 en de eerste bemande vlucht in 2018.

Poetin zei dat Rusland tot en met 2020 ongeveer 1,6 biljoen roebel, bijna 40 miljard euro, in de ruimtevaart wil steken, waarin volgens hem jarenlang te weinig is geïnvesteerd.


Poetin bezoekt nieuwe kosmodroom (Foto: Novum)

Hoofdrollen familiefilm Oorlogsgeheimen bekend

De hoofdrolspelers van Oorlogsgeheimen van regisseur Dennis Bots zijn bekend. Kindsterren Maas Bronkhuyzen, Joes Brauers en Pippa Allen zijn te zien als Tuur, Lambert en Maartje. Dat liet distributeur Dutch Film Works vrijdag weten. Het verhaal draait om twee jongens wier vriendschap op de proef wordt gesteld door de geheimen die de Tweede Wereldoorlog naar hun Zuid-Limburgse dorp brengt.

Regisseur Bots is bekend van onder meer Achte-Groepers Huilen Niet. Bronkhuyzen brak door na rollen in de serie Bellicher en bioscoophits Dolfje Weerwolfje en De Groeten van Mike! Brauers speelde hoofdrollen in musicals als Kruimeltje en Dik Trom. Allen is bekend van de film Patatje Oorlog en de miniserie Van Gogh; een Huis voor Vincent.

Karen van Holst Pellekaan, die al de scenario's schreef voor Achtste-Groepers Huilen Niet en Jackie, bewerkte de bestseller van Jacques Vriens tot een spannend scenario. De productie is in handen van producenten Bijker Film en TV en Rinkel Film. In juli gaan de opnames van start in Limburg, België en Luxemburg, waarna de oorlogsfilm in het najaar van 2014 in de bioscoop wordt verwacht.


Hoofdrollen familiefilm Oorlogsgeheimen bekend (Foto: Novum)

Poulsen in basis om Toivonen te beteugelen

Frank de Boer gaf vrijdag al een deel van zijn opstelling prijs voor de topper tegen PSV. Christian Poulsen keert terug, terwijl Chiel Kramer de tweede doelman wordt.

Door de schorsing van Kenneth Vermeer neemt Jasper Cillissen zondag plaats onder de lat. “Ik ben heel positief over Cillissen”, aldus De Boer vrijdag tijdens de persconferentie in Amsterdam. “Hij heeft zich goed ontwikkeld, alleen heeft hij de pech dat hij een goede doelman voor zich heeft. Kenneth was dit seizoen een stabiele factor en ik had geen reden te wijzigen. Dat is moeilijk voor een doelman met ambities als Jasper. Ik ben blij dat hij zijn stinkende best blijft doen. We weten dat hij volgend seizoen misschien wel eerste doelman wil zijn.”

Frank de Boer verkoos de 21-jarige Chiel Kramer van Jong Ajax, wiens contract na dit seizoen niet wordt verlengd, boven Peter Leeuwenburgh (19) als tweede doelman. “Kramer maakt het hele jaar al een stabiele indruk op de training. Hij is een goede doelman die rust uitstraalt.”

De selectie van Ajax is dezelfde als afgelopen zondag tegen Heracles, met uitzondering van Vermeer. De basisopstelling is anders. Niet Lasse Schöne maar Christian Poulsen staat centraal op het middenveld, mede om Ola Toivonen op te vangen, zei De Boer. “Een speler met zoveel ervaring weet wat er in zo’n wedstrijd wordt gevraagd.”

Robert Jensen verliest meer dan helft kijkers

Het aantal kijkers van Jensen Later is in een week tijd gehalveerd. De eerste aflevering van de talkshow trok vorige week 255.000 kijkers, terwijl donderdagavond 107.000 mensen hiervoor thuisbleven. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Jensen keerde vorige week terug op televisie na een sabbatical van ruim twee jaar. De talkshow wordt op de late avond uitgezonden bij Veronica. Donderdag was Ali B te gast in de uitzending.

Goede Tijden, Slechte Tijden wist donderdag de meeste kijkers te boeien. Op de RTL-soap stemden bijna 1,8 miljoen mensen af. Het achtuurjournaal staat op de tweede plek van de kijkcijferlijst met 1,7 miljoen kijkers. Help, Mijn Man Is Klusser sluit de top drie. Naar het programma op RTL 4 keken ruim anderhalf miljoen mensen.

Nijmeegse Vierdaagse stelt 4000 wandelaars teleur

Ruim vierduizend wandelliefhebbers kunnen dit jaar niet meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Omdat er meer inschrijvingen waren dan startbewijzen werd vrijdag een loting gehouden, waarbij 4314 mensen buiten de boot vielen.

In totaal schreven zich 50.314 mensen in voor de 97e editie van de Vierdaagse, die van 16 tot en met 19 juli wordt gehouden. Er zijn echter maximaal 46.000 startbewijzen beschikbaar, waardoor een loting noodzakelijk werd.

Chris Taylor wil vervolg Total Annihiliation

Chris Taylor, de ontwerper van Total Annihilation, heeft verteld dat hij graag weer aan het werken wil aan een nieuw deel van het realtime strategiespel. Zijn bedrijf, Gas Powered Games, werd onlangs overgenomen door Wargaming.

Taylor vertelde tijdens het GDC-evenement over een mogelijke terugkeer van Total Annihilation: "Ik zou graag willen ja, maar het probleem is dat je niet alleen een vervolg kunt maken van een spel dat is 17 of 16 jaar oud is. Je moet updaten en evolueren om het in de huidige situatie in de markt te laten passen. Maar het is echt een complexe vraag om te beantwoorden want willen mensen iets dat is geëvolueerd, of willen ze gewoon terug gaan in de tijd en dat het weer 1998 is, en we gaan werken aan Total Annihilation 2? Willen ze dat spel? Wat willen ze voor een gameplay, willen ze een ervaring zoals een verpakt product? Maar ja, het zou geweldig zijn om er iets mee te doen."

Of Wargaming hem daar aan laat werken of dat ze andere ideeën hebben voor games wordt nog afwachten. Ondertussen zijn ex-medewerkers begonnen met een Kickstarterproject Planetary Annhiliation. Dus mocht Chris toch niet mogen of willen, dan hebben de fans nog naar iets uit te kijken.

Superman en Batman zijn er klaar voor

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment geven vandaag de officiële launchtrailer vrij voor Injustice: Gods Among Us.

De trailer toont de originele verhaallijn van de game, met populaire helden en schurken zoals Batman, Green Arrow, Cyborg, Harley Quinn, Nightwing, Solomon Grundy, Superman, The Flash, Wonder Woman en Green Lantern, die gedwongen worden een kant te kiezen in een wereld waar de scheidslijn tussen goed en kwaad vervaagd is.

Injustice: Gods Among Us staat gepland voor release op 18 april voor Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U. De gratis iOS-versie is al te downloaden. Als je kans wil maken om de game te winnen, dan moet je hier klikken.

Gözübüyük fluit op EK onder 17

Serdar Gözübüyük is door de UEFA geselecteerd voor het Europees kampioenschap onder 17 jaar. De Nederlandse scheidsrechter weet nog niet welke wedstrijden hij mag leiden op het toernooi in het Slowaakse Senec. Het EK wordt van 5 tot en met 17 mei gehouden.

De 27-jarige Gözübüyük is sinds vorig jaar internationaal actief. Hij floot tot op heden zeven internationale wedstrijden. Aan het EK onder 17 doen acht landen mee. Groep A bestaat uit Slowakije, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden. In poule B zitten Italië, Rusland, Oekraïne en Kroatië.

A. Schleck in Amstel Gold Race

Andy Schleck zal zondag starten in de Amstel Gold Race. Dat maakte zijn ploeg RadioShack-Leopard-Trek vrijdag bekend. De Luxemburgse renner heeft nog niet veel prestaties kunnen neerzetten dit jaar. Tijdens het Critérium International reed hij even van en tijdens De Ronde van Baskenland stapte hij voortijdig af.

Schleck miste een groot deel van vorig seizoen door een zware valpartij in het Critérium du Dauphiné, waarbij hij een breuk in zijn heiligbeen opliep. RadioShack-Leopard-Trek zal naast Schleck ook nog Matthew Busche, Laurent Didier, Tony Gallopin, Ben Hermans, Maxime Monfort, Thomas Rohregger en Haimar Zubeldia Aguirre opstellen. 

[Upd] Verdachten beroving meisje (9) opgepakt

De politie heeft de afgelopen dagen een aantal tips gekregen over de beroving woensdag in Krimpen aan den IJssel, waarbij een meisje van 9 ernstig gewond raakte. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Ook weet de politie nog niet wie de vrouw is die het meisje te hulp schoot en daarmee erger wist te voorkomen.

De overval vond woensdag rond 12.30 uur plaats op de Zomereik. De vier overvallers, die naar schatting 14 of 15 jaar zijn, wilden geld van het meisje. Vervolgens werd het meisje geslagen en op de grond gegooid. Ze liep een zware hersenschudding en een bloeding in haar hersenen op.

De zegsman wist vrijdag niet hoe het met het meisje gaat. "We hebben in ieder geval geen bericht ontvangen dat ze uit het ziekenhuis is ontslagen.

Update 15.23 uur:
Inmiddels zijn een viertal jongens door de politie opgepakt; een 16-jarige, twee 17-jarigen en een 18-jarige uit Krimpen aan den IJssel. De jongens zijn aangehouden en worden verhoord, zo laat de wijkagent weten.

Tekken is succesvol als kaartspel

Tekken Card Tournament is meer dan een miljoen keer gedownload sinds de release vier dagen geleden. Het crossplatform free-to-play spel is uitgekomen voor iOS, Android en Kindle en is ook speelbaar in webbrowsers.

Om de spelers te bedanken voor hun interesse en nieuwkomers in Tekken te verwelkomen geeft Namco Bandai vanaf 17:00 vandaag 48 uur lang   dertig procent korting op alle boostercards die je ingame kunt kopen.

"We zijn overweldigd door de ongelooflijke reactie van de fans na de lancering van Tekken Card Tournament", aldus Olivier Comte, Senior Vice President van Namco Bandai Games Europe. "Een miljoen downloads in vier dagen is buiten onze verwachtingen, en deze promotie is een klein woord van dank aan alle fans die wereldwijd vechten terwijl we blijven werken om de ervaring nog beter te maken."

Het gratis spel is te downloaden via iTunes, Google Play en Amazon. De browserversie staat hier.


Cuenca mist topper tegen PSV

Ajax-trainer Frank de Boer heeft Isaac Cuenca niet opgenomen in de selectie voor de competitiekraker bij PSV. De 21-jarige Spaanse buitenspeler heeft geen last meer van zijn knie, maar trainde deze week slechts twee keer met de groep mee. "Dat is te weinig", liet De Boer vrijdag weten op een persconferentie.

Cuenca kwam in januari op huurbasis over van Barcelona, waar hij zo'n acht maanden aan de kant had gestaan met een knieblessure. In Amsterdam kreeg hij opnieuw last. Hij kwam tot dusverre pas twee eredivisieduels in actie.

Volgens De Boer voelt ook Ajax de druk in aanloop naar de topper in Eindhoven van zondag. Hij ziet dat echter niet als een nadeel. "Dat is goed voor het team. Daardoor blijf je scherp. We kunnen zondag een gevoelige tik uitdelen aan PSV. Bij winst komen we op zes punten met nog vier duels te gaan."

De koploper verwacht zondag een strijdvaardige tegenstander te treffen. "Ze hebben niet voor niets zo veel goals gemaakt", wijst De Boer op de productie van de Brabanders, die dit seizoen al 88 keer de trekker overhaalden in de Eredivisie.

Veelers ondergaat maagoperatie

Tom Veelers heeft vrijdag een operatie aan zijn maag ondergaan. De renner van Argos-Shimano kampte al enige tijd met klachten. Na onderzoek in januari werd besloten dat een ingreep nodig was. Hij moet voorlopig rust houden, laat hij weten op de website van de Nederlandse ploeg. "Ik hoop nu weer pijnvrij te kunnen fietsen."

De 28-jarige Veelers richt zich na zijn herstel op de Ronde van Frankrijk, die 29 juni van start gaat op Corsica. "Ik zal met de ploegleiding mijn programma bepalen in aanloop naar de Tour, waaraan ik hoop deel te nemen."

KNVB zet beloften in de wachtkamer

De KNVB heeft de optie om tweede elftallen toe te laten tot de Eerste Divisie op een laag pitje gezet. De verplichte promotie van clubs uit de Topklasse geniet nog altijd de voorkeur, meldt een woordvoerder vrijdag. De bond zat donderdagavond om de tafel met de teams uit de Jupiler League, die aangaven liever geen beloften in de competitie te zien.

Na het faillissement van SC Veendam en het eerdere bankroet van AGOVV Apeldoorn zijn er nog slechts zestien clubs actief op het tweede niveau van Nederland. De KNVB kijkt daardoor naar mogelijkheden om de Eerste Divisie uit te breiden.

Of de promotie-degradatieregeling al voor volgend seizoen van de grond kan komen, is nog de vraag. Naar andere alternatieven wordt echter nog niet gekeken, aldus de woordvoerder.

Advocaat hoopt op steun publiek tegen Ajax

PSV-trainer Dick Advocaat hoopt op de steun van het publiek in de topper tegen koploper Ajax komende zondag. Het thuisvoordeel kan volgens hem doorslaggevend zijn in de titelstrijd tijdens de wedstrijd tussen de nummer een en twee van de Eredivisie.

"We hebben eerder tegen Feyenoord, Napoli en Vitesse fantastische wedstrijden gespeeld. Nu kan het met de steun van het publiek tegen Ajax ook", zei Advocaat op de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd. "Maar het is ander publiek dan bij Feyenoord of waar dan ook."

Bij PSV is op Wilfred Bouma en Luciano Narsingh na iedereen fit. Pieters kan spelen, maar start niet in de basis. Advocaat heeft zijn hoop gevestigd op de teruggekeerde Ola Toivonen, een belangrijk onderdeel van zijn favoriete middenveld, samen met Mark van Bommel en Kevin Strootman. "Hij geeft aan dat hij nog niet op honderd procent zit, maar hij ziet het spel goed. Hij is heel belangrijk voor het elftal."

Nintendo sluit online functies Wii

Nintendo trekt in Japan de stekker uit enkele online functies voor de Nintendo Wii. Onder meer het weerkanaal, het nieuwskanaal en WiiConnect24 worden 28 juni afgesloten. Dat heeft de Japanse tak van Nintendo vrijdag bekendgemaakt. Het is niet bekend wanneer deze diensten in Europa op zwart gaan.

Doordat WiiConnect24 wordt gesloten kunnen gamers geen berichten meer naar elkaar sturen. Met de functie was de Wii online, ook als de spelcomputer was uitgeschakeld. Vermoedelijk kunnen spelers voorlopig nog wel met of tegen elkaar gamen.

Het sluiten van de online diensten voor de Nintendo Wii is niet verrassend. Nintendo liet vorig jaar al weten dat slechts een klein deel van de gamers de online mogelijkheden van de spelcomputer benut. Voor de Nintendo 3DS en de Wii U heeft Nintendo diverse nieuwe functies in het leven geroepen, waaronder de mogelijkheid volledige spellen te downloaden en een chatfunctie.

Volgende Ridge Racer gratis voor pc en PS3

De raceserie Ridge Racer maakt de overstap naar het free-to-play-verdienmodel. In plaats van een spel in de winkel te leggen, wordt Ridge Racer: Driftopia gratis ter download aangeboden voor de pc en PlayStation 3 ergens dit jaar.

Dat hebben uitgever Namco Bandai en gamestudio Bugbear bekendgemaakt. De spelers kunnen auto's, 'reparatiekits' en XP-paketten aanschaffen. Binnen andere game-genres is het gebruikelijk virtuele muntstukken tegen betaling aan te bieden, die op hun beurt weer gebruikt kunnen worden om wapens en kledingstukken te kopen.

Vorig jaar kwam Namco Bandai met de racegame Ridge Racer Unbounded voor de PlayStation 3, pc en Xbox 360. Van die game zijn bijna twee miljoen exemplaren verkocht. Met ruim twee miljoen verkochte exemplaren wordt R4: Ridge Racer Type 4 voor de eerste PlayStation gezien als het meest succesvolle spel uit de serie.

Gevaarlijke ecstasy in omloop

Het Trimbos-instituut waarschuwt vrijdag voor de gevaarlijke stof PMMA die is aangetroffen in poeder dat werd verkocht als ketamine en MDMA, een bestanddeel van xtc. Deze drugs zijn populair in het uitgaanscircuit.

Het instituut trof bij controles deze week in Amsterdam en Brabant in 250 drugsmonsters vijf keer de gevaarlijke stof PMMA aan. Kleine hoeveelheden kunnen al leiden tot oververhitting, en een grotere hoeveelheid is potentieel dodelijk, aldus een expert van het Trimbos-instituut.

Het gevaar van PMMA zit hem er in dat de werking lijkt op dat van xtc, maar het langer duurt voordat er een effect optreedt. "Gebruikers denken dan na een half uur dat het niet werkt, en nemen nog een dosis", aldus de expert.

Gevaarlijke drugs in omloop
Gevaarlijke drugs in omloop (Foto: ANP)

Tucci en Heche naast Statham in Heat

Stanley Tucci en Anne Heche hebben getekend voor rollen in de misdaadthriller Heat. Ook Cedric the Entertainer zal in de film verschijnen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Jason Statham tekende al eerder voor de hoofdrol van ex-huurling met een gokverslaving die zich nu verhuurt als lijfwacht voor zijn vrienden in Las Vegas. Welke rollen Tucci, Heche en Cedric gaan spelen is niet helemaal duidelijk.

Het verhaal is gebaseerd op een boek van Willam Goldman, dat in 1986 al werd verfilmd met Burt Reynolds in de hoofdrol. Goldman schreef tevens het scenario voor deze remake.

De film staat onder regie van Simon West, die eerder onder meer Con Air en The Expendables 2 afleverde. Hij werkte eerder met Statham aan The Mechanic uit 2011. De opnames van Heat zijn al aan de gang in New Orleans en verhuizen binnenkort naar Las Vegas.


Tucci en Heche naast Statham in Heat (Foto: Novum)

Weer vermeende brandstichter Waalre opgepakt

De politie heeft vrijdagochtend nog een van de vermoedelijke daders van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre aangehouden. Het gaat om een 38-jarige Eindhovenaar die vrijdagochtend op het woonwagenkamp aan het Orgelplein in Eindhoven is opgepakt. De politie heeft dat bekendgemaakt.

De Eindhovenaar wordt ook verdacht van de overval op de stand van juwelier Gassan Diamonds in de Brabanthallen in Den Bosch, tijdens paardensportevenement Indoor Brabant vorige maand. In verband met die overval zijn vrijdagochtend bovendien nog twee Bosschenaren aangehouden. Zij hebben volgens de politie niets te maken met de brand in het gemeentehuis in Waalre, aldus de politie.

Volgens de politie leidde het onderzoek naar de aanslag op het gemeentehuis in Waalre naar informatie over de overval. Bij de overval werd een beveiliger midden in de nacht bedreigd door mannen met bivakmutsen en werden sieraden meegenomen. Over de waarde van de buit is nooit iets bekendgemaakt.

Voor de aanslag op het gemeentehuis in Waalre zijn tot dusver vier mensen aangehouden. Een 37-jarige man uit Sint-Michielsgestel zit nog vast omdat hij een van de brandstichters zou zijn en de auto's zou hebben gestolen die bij de aanslag zijn gebruikt.

Weer vermeende brandstichter Waalre opgepakt
Weer vermeende brandstichter Waalre opgepakt (Foto: ANP)

Nederlander langer vast voor slagersmoord België

De voorlopige hechtenis van een 57-jarige Nederlander die verdacht wordt van de moord op een Belgische slager is vrijdag met drie maanden verlengd. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank in het Belgische Tongeren laten weten.

De twee zouden zaterdag ruzie hebben gekregen in de woning van de Belg, net over de grens in Neeroeteren. De Nederlander, die boven het slachtoffer woonde, zou hem met een mes en een hamer te lijf zijn gegaan.

De Nederlander stapte volgens Belgische media dinsdag zelf naar de politie en legde een bekentenis af. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend, zei de woordvoerder.

Oneerlijke concurrentie harder aangepakt

Werkgevers die oneerlijk concurreren op arbeidsvoorwaarden, buitenlandse werknemers onderbetalen of uitbuiten worden harder aangepakt. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) presenteerde hiervoor vrijdag een actieplan aan de Tweede Kamer.

In het sociaal akkoord dat het kabinet donderdag met werkgevers en werknemers sloot, worden schijnconstructies met buitenlandse werknemers verboden. Polen die via een Pools uitzendbureau in de Nederlandse tuinbouw werken, moeten hetzelfde salaris ontvangen als Nederlanders. Want, zegt Asscher: "Voor gelijk werk moeten gelijke arbeidsvoorwaarden gelden."

De minister gaat maximaal 35 inspecteurs extra inzetten om het verbod te handhaven. Ook wordt de regelgeving aangescherpt. Oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden moet hiermee worden voorkomen. Sommige bedrijven dragen nu veel minder sociale premies af door hun werknemers bijvoorbeeld via een Cypriotisch uitzendbureau voor zich te laten werken.

Asscher wil eveneens afspraken maken met Polen, Roemenië en Bulgarije om de bestaande samenwerking te versterken. In het actieplan staat verder dat de Sociale Verzekeringsbank extra mensen gaat inzetten om fraude met betaling van premies in het buitenland aan te pakken. De minister vraagt voor de zomer een advies aan de Stichting van de Arbeid over het verbeteren van de cao-naleving en -handhaving.

Kamer debatteert woensdag over sociaal akkoord

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het sociaal akkoord. Om 10.15 uur begint het debat over de afspraken die het kabinet donderdag maakte met de sociale partners.

De eerste reacties van de fracties waren donderdagavond verdeeld. De PVV was uitgesproken negatief, de coalitiepartijen prezen het akkoord juist. D66 en CDA, partijen die het kabinet nodig heeft voor steun in de Eerste Kamer, hadden nog veel vragen naar aanleiding van de gepresenteerde maatregelen.

In het Kamerdebat moet het kabinet uitleg geven over het 'historische akkoord', zoals premier Mark Rutte (VVD) het bij de presentatie noemde.

Mishandelaars voetballer Baarn opgepakt

De politie heeft vrijdag vier mannen aangehouden voor betrokkenheid bij de mishandeling van een voetballer afgelopen weekeinde in Baarn. Het slachtoffer werd direct na de wedstrijd door een speler van de tegenpartij geslagen en getrapt en liep onder meer gekneusde ribben op.

De opgepakte mannen zijn afkomstig uit Baarn en zijn 22 en 23 jaar oud. Ze zitten nog vast voor verhoor en nader onderzoek. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

Rusland wil nieuw overleg Noord-Korea

Rusland wil een nieuwe overlegronde met Noord-Korea over zijn atoomprogramma. Ook de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea en Japan moeten deelnemen aan het overleg, dat in Genève in Zwitserland zou kunnen plaatsvinden. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vrijdag na besprekingen met zijn Zwitserse ambtgenoot Didier Burkhalter gezegd.

Het is nog onduidelijk of Noord-Korea of de andere betrokken landen tot zulk overleg bereid zijn. Noord-Korea stemde er in 2005 in beginsel mee in om afstand te doen van zijn atoomprogramma inclusief een klein arsenaal wapens, in ruil voor hulp en diplomatieke concessies van de overige deelnemers. Maar in 2009 liep Pyongyang weg uit het overleg, om later meer kern- en raketproeven te houden.

Zwitserland heeft ook aangeboden tussen Noord-Korea en de VS te bemiddelen. Zwitserland en Zweden monitoren de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea die aan het eind van de Korea-oorlog van 1950-53 werd gevormd. De oorlog is beëindigd met een wapenstilstand, maar nooit afgesloten met een formeel vredesverdrag. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zou enkele jaren in Zwitserland op school hebben gezeten.

Walking Dead-scenarist zet tanden in The Shining

Glen Mazzara gaat aan de slag met het scenario van The Overlook Hotel. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De film is een prequel van de filmklassieker The Shining, gebaseerd op het werk van Stephen King en met Jack Nicholson in de hoofdrol. Mazzara is bekend door zijn schrijfwerk voor de zombieserie Walking Dead.

The Overlook Hotel speelt zich in hetzelfde hotel af als in de filmklassieker van Stanley Kubrick. De prequel gaat over de jaren voordat Jack Torrance, in The Shining gespeeld door Nicholson, met zijn vrouw en paranormale zoontje zijn intrek neemt in het hotel dat in de winter niet in gebruik is.

De 45-jarige Mazzara baseert het scenario van The Overlook Hotel niet op werk van King. King zelf rondde onlangs Doctor Sleep af, een vervolg van zijn boek The Shining. Het boek komt in september uit. De schrijver was overigens geen fan Kubricks film uit 1980. De sequel gaat over het volwassen geworden, paranormale zoontje van Torrance. Zoals de meeste boeken van King zal zijn nieuwe boek vermoedelijk ook worden verfilmd.


Walking Dead-scenarist zet tanden in The Shining (Foto: Novum)

Gezondheidsraad adviseert andere poeptest

De werking van de ontlastingstest die het ministerie van Volksgezondheid later dit jaar wil gebruiken voor een landelijk onderzoek naar darmkanker is niet klinisch bewezen. Dat heeft de Gezondheidsraad laten weten. De raad adviseert minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid te kiezen voor een test waarvan de werkzaamheid wel klinisch is bewezen.

Het darmkankeronderzoek, dat in september van start moet gaan, wordt gehouden onder ruim vier miljoen Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar. Mensen moeten met een plastic buisje een monster van de ontlasting nemen en dat opsturen. De monsters worden in een lab getest op bloedsporen, die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een tumor.

De Gezondheidsraad adviseert het ministerie nu om voor een pilotonderzoek dat gepland staat voor dit voorjaar te kiezen voor een test waarvan bewezen is dat hij werkt. Volgens de raad geldt dit niet voor de door het ministerie uitgekozen FOB Gold-test, maar wel voor de duurdere OC-Sensor. De raad adviseert ook om verder onderzoek te doen naar de FOB Gold, en deze test in het onderzoek te vergelijken met de OC-Sensor.

Een aantal hoogleraren maag-, darm, en leverziekten trok vorige maand in de Volkskrant al aan de bel over de FOB Gold. Ze noemden de test 'de Fyra onder de poeptesten' en een voorbeeld van 'goedkoop is duurkoop'. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat de OC-Sensor veel beter werkt. "Het gevaar bestaat dat de gekozen test veel minder gevoelig reageert", zei hoogleraar bij het UMC St Radboud Jan Jansen. Daardoor kunnen tumoren onopgemerkt blijven.

Minister Schippers zei in reactie op de uitlatingen van de hoogleraren dat er nooit zou zijn gekozen voor de FOB Gold als deze test niet van hoge kwaliteit was. Ze plaatste er wel een kanttekening bij. "Op ieder moment dat de kwaliteit toch tegenvalt kunnen we direct ingrijpen", aldus Schippers.

Franse Senaat akkoord met homohuwelijk

De Franse Senaat is donderdag akkoord gegaan met een wet die het homohuwelijk en adoptie door homostellen mogelijk moet maken. Enkele weken geleden werd de wet al aangenomen door de Nationale Assemblée.

De wet gaat nu voor een tweede lezing nogmaals naar beide kamers van de Franse volksvertegenwoordiging, waarin de socialisten van president François Hollande in de meerderheid zijn. De Senaat heeft enkele kleine wijzigingen in het oorspronkelijke wetsvoorstel aangebracht.

Als de wet uiteindelijk wordt aangenomen dan sluit Frankrijk zich aan bij een reeks andere Europese landen waar homoseksuele stellen al met elkaar in het huwelijk kunnen treden.

Er vonden in Frankrijk de afgelopen tijd felle protesten plaats van voor- en tegenstanders van het homohuwelijk. Een krappe meerderheid van de bevolking is voor de legalisering, bleek uit een peiling.

Venezuela kiest zondag nieuwe president

Venezuela gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De voormalige buschauffeur Nicolas Maduro is favoriet, omdat wijlen Hugo Chavez hem als zijn opvolger heeft aangewezen. Chavez werd vorig jaar met een ruime marge voor een termijn van zes jaar herkozen, maar overleed in maart voordat hij opnieuw beëdigd kon worden.

Net als bij de vorige verkiezingen is Henrique Capriles de kandidaat van de oppositie. Hoewel de voorsprong van Maduro in de opiniepeilingen is geslonken, gaat iedereen ervan uit dat hij de verkiezingen zal winnen. Gevraagd waarom zij op Maduro stemmen, antwoorden veel mensen dat dit een opdracht van Chavez was.

Maduro verschijnt op campagnebijeenkomsten vaak met twee parkieten op zijn schouders. Hij houdt zo de herinnering aan Chavez levend, die aan hem zou zijn verschenen als een vogel. Tegelijkertijd bouwt hij aan zijn imago als een telg uit de arbeidersklasse. Veel mensen vereenzelvigen zich met Maduro door een nepsnor op te plakken en hemden met afbeeldingen van autobussen te dragen. "Het probleem is dat de oligarchie, de ranzige burgerij, het haat dat een arbeider, een buschauffeur, de president van Venezuela is", zei Efren Perez, inspecteur bij het staatselektriciteitsbedrijf, donderdag op Maduro's afsluitende campagnebijeenkomst in Caracas.

Oppositiekandidaat Capriles speelt in op het sluimerende ongenoegen over de toenemende misdaad, chronische voedseltekorten en gebreken in de infrastructuur. Behalve in huisvesting heeft Chavez nauwelijks in publieke werken geïnvesteerd. Capriles raffelt op bijeenkomsten zo een hele rij van onvoltooide projecten af. Het meest in het oog lopen de tekorten aan elektriciteit. De stroom wordt op gezette tijden uitgeschakeld om te besparen, maar steeds vaker komt het voor dat de elektriciteit onaangekondigd uitvalt, gemiddeld drie tot vier uur per dag.

Maduro wijt de stroomstoringen aan sabotage door aanhangers van Capriles. Hij belooft de elektriciteitssector meteen na de verkiezingen tot 'staatsveiligheidsdienst' te verklaren en te militariseren. Dit betekent dat iedereen die er dan nog in het openbaar kritiek op uit, vervolgd kan worden.


Venezuela kiest zondag nieuwe president (Foto: Novum)

Ouders doodgevallen Amsterdamse peuter vrij

De ouders van het 3-jarige jongentje die dinsdagavond van de zesde etage viel van een flat in Amsterdam Zuidoost zijn vrijgelaten. Ze worden niet langer verdacht van betrokkenheid bij de dood van het kind. Dat heeft een woordvoerder van de politie vrijdag gezegd.

De man en vrouw van 46 en 27 jaar werden kort na het incident samen met een 37-jarige man opgepakt. Hij wordt later vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Volgens AT5 gaat het om een dronken neef, maar de politie wil daar niets over kwijt.

De peuter viel dinsdag rond 23.00 uur naar beneden van een flat in de Bijlmer aan de Kikkenstein. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Het is nog niet duidelijk of hij daadwerkelijk is gevallen of wellicht is gegooid.

'Kabinetten-Rutte steeds negatiever beoordeeld'

De twee kabinetten van premier Mark Rutte (VVD) hebben te maken met steeds negatievere beoordelingen. Dat blijkt uit een analyse van de Politieke Barometers die onderzoeksbureau Ipsos de afgelopen jaren heeft gemaakt. Beoordeelden de kiezers het eerste kabinet begin 2011 nog met een mager zesje (5,9), inmiddels delen zij een onvoldoende (5) uit.

Het sentiment van de kiezer slaat in 2011 om, wanneer de coalitie van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV enkele maanden aan de macht is. Ipsos brengt dit in verband met de gevolgen van de eurocrisis voor de Nederlandse economie. Het aantreden van het huidige kabinet zorgde vorig jaar weliswaar voor een positieve kentering, maar die bleek van korte duur.

Dat zou weer vooral te maken hebben met de omstreden plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie, die uiteindelijk weer van tafel gingen. De periode daarna wordt volgens Ipsos gekenmerkt door 'sterke schommelingen'. De algehele trend vanaf begin 2011 tot maart dit jaar is echter neerwaarts.

Deze dalende lijn schrijft het onderzoeksbureau toe aan de sterk groeiende onvrede van de laagopgeleide, oudere kiezer. Daarnaast zorgde het ongenoegen van PvdA'ers en SP'ers onder het gedoogkabinet met de PVV voor een dalende tendens. Bij het huidige kabinet zorgt de achterban van de PVV en SP voor de neergaande lijn.


'Kabinetten-Rutte steeds negatiever beoordeeld' (Foto: Novum)

De Boer neemt Kramer mee naar Eindhoven

Chiel Kramer is zondag de reservedoelman van Ajax in de topper tegen PSV. De 21-jarige sluitpost van Jong Ajax mag van trainer Frank de Boer plaatsnemen op de bank door de absentie van Kenneth Vermeer en Mickey van der Hart. Jasper Cillessen verdedigt het doel in Eindhoven.

Vermeer is er door een schorsing niet bij. De eerste doelman kreeg afgelopen zondag rood in het duel tegen Heracles Almelo. Van der Hart is geblesseerd.

Robbie Williams en Michael Bublé zingen over ufo's

Robbie Williams en Michael Bublé zingen samen een nummer over ufo's. "Het is pakkend en leuk, 'neoswing'", zegt Bublé vrijdag in de Britse boulevardkrant The Sun. "Een zin uit het nummer is: Soda pop, Yoda what? Robbie schreef dat toen hij naar ufo's keek."

De 37-jarige Canadese zanger vindt dat hij erg op Robbie lijkt. "Ik denk dat er op dit moment niemand anders in mijn leven is met wie ik me meer kan identificeren dan met Robbie."

Bublé vertelt dat ze veel dezelfde dingen hebben meegemaakt. "Hij is net vader geworden, ik word binnenkort vader", somt Bublé op. "We hebben allebei problemen, we gaan allebei waarschijnlijk te ver met dingen die we doen. Hij praat er alleen meer over dan ik." Beide zangers zijn niet vies van vrouwen en drugs.

KNHB-voorzitter Jan Albers treedt na WK af

Jan Albers legt na het WK van 2014 zijn functie als KNHB-voorzitter neer. Dat maakte de bond vrijdag bekend. Ook Irving van Nes en Louis Coster stoppen als bestuursleden. Het tweetal treedt echter al op 22 juni van dit jaar af.

De reden voor het vertrek is dat de drie bestuursleden - bij het aftreden - al negen jaar hun functies bekleden. Dit is de maximale termijn die ze, volgens afspraken binnen NOC*NSF, mogen vervullen. Erik Cornelissen zal tijdens de Algemene Vergadering van 22 juni worden voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de bond. Cornelissen is momenteel de voorzitter van hockeyclub Amsterdam, maar stopt na dit seizoen met deze functie.

Oud-international Stephan Veen wordt tijdens de Vergadering voorgedragen als de beoogde opvolger van Van Nes, die momenteel verantwoordelijk is voor de portefeuille Tophockey Mannen. Peter Elders moet de portefeuille Arbitrage van Coster gaan overnemen.

[EL] Kuijt met Fenerbahçe tegen Benfica

Het Fenerbahçe van Dirk Kuijt stuit in de halve finale van de Europa League op Benfica. Het andere duel bij de laatste vier gaat tussen FC Basel en Chelsea. Dat wees de loting, die werd verricht door Ruud van Nistelrooy, vrijdag uit in het Zwitserse Nyon. De heenwedstrijden zijn op 25 april, een week later worden de returns gespeeld.

De finale van de Europa league is in de Amsterdam ArenA en wordt gespeeld op 15 mei. In 1998 werd er voor het laatst een Europese finale in Amsterdam gespeeld. Real Madrid versloeg toen Juventus in de Champions Leaguefinale met 1-0. 

[CL] Barcelona treft Bayern, Real tegen Dortmund

Barcelona en Bayern München treffen elkaar in de halve finale van de Champions League. De andere confrontatie gaat tussen Real Madrid en Borussia Dortmund. Daarmee ontlopen de Spaanse en Duitse clubs elkaar. Dat wees de loting, die werd verricht door oud-international Ruud van Nistelrooy, vrijdag uit in Nyon.

De wedstrijden staan gepland op 23/24 april en 30 april/1mei. De finale is op zaterdag 25 mei en wordt gespeeld op Wembley in Londen. 

Gall wil vier spelers van failliet Veendam

Joop Gall hoopt vier spelers van het failliete SC Veendam te verleiden om naar FC Emmen te komen. Gesprekken met onder meer Sander Rozema zijn al gaande. "Ik heb diverse keren met Sander gesproken, maar ook met andere spelers van Veendam", onthult Gall tegenover RTV Drenthe.

"Hij is een verdediger die naar mijn mening onderkend wordt. Hij is een uiterst bruikbare speler, zeker in de Jupiler League. Hij is iemand goed corrigeert en met passie speelt. Hij zal nooit de beste zijn in een elftal, maar wel heel waardevol. Toch hebben we nog niet met hem gesproken."

Daarnaast vindt Gall nog drie andere spelers van Veendam interessant. "Ik heb intern gevraagd naar de rivaliteit, of het kan dat Veendam-spelers naar Emmen komen. Maar gezien het verleden, waarin veel spelers bij beide clubs hebben gespeeld, lijkt me dat niet zo'n probleem."

[PL Darts] Uitslagen speelronde 10

In de kolkende Motorpoint Arena in Sheffield heeft Michael van Gerwen gisteravond vier belangrijke punten gepakt. Zowel Phil Taylor als James Wade kregen een nederlaag te verwerken tegen Mighty Mike (7-3 en 7-5). Van Barneveld wist ook twee punten te pakken al had hij zijn handen vol aan Andy Hamilton (7-5).

Van Gerwen kwam net als Wade gisteren voor de tweede maal het helderblauwe podium op. Op sublieme wijze wist de Nederlander eerder op de avond Phil Taylor te verslaan. Net als tegen Taylor was de Nederlander ook in zijn wedstrijd tegen Wade oppermachtig. MvG kwam snel op een 2-0 voorsprong en bouwde deze zelfs uit naar 5-2.  Vanaf 124 punten Wade kreeg nog een kans op dubbel elf maar mistte, Van Gerwen maakte de 2-6. Vanaf dat moment leek de Brabander zijn concentratie kwijt te zijn. The Machine pakte door het slordige spel van Van Gerwen drie legs achter elkaar. In de laatste leg was Van Gerwen net op tijd scherp, met tops beeindigde hij de partij om zo zijn koppositie te versterken.

Het leek voor de Nederlanders in Sheffield crescendo te gaan. Raymond van Barneveld kwam in zijn wedstrijd tegen Andy Hamilton 4-1 voor. Een magische 124-finish voor de Engelsman deed de wedstrijd echter kantelen. The Hammer hield daarna zijn eigen leg en via dubbel 10 en dubbel 16 lukte het de Engelsman vier legs op rij te winnen en op een 5-4 voorsprong te komen. Van Barneveld moest alle zeilen bijzetten om The Hammer af te schudden. De Nederlander wist 5-5 te maken en kon via negen en dubbel acht een cruciale break plaatsten voor 5-6. De Hagenaar wist er een fantastische laatste leg uit te persen om met 5-7 toch de overwinning te pakken op een taaie Andy Hamilton.

 Uitslagen speelronde 10:

Robert Thornton (Sch) 4-7 Simon Whitlock (Aus)
Adrian Lewis (Eng) 2-7 James Wade (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) 7-3 Phil Taylor (Eng)
Andy Hamilton (Eng) 5-7 Raymond van Barneveld (Ned)
James Wade (Eng) 5-7 Michael van Gerwen (Ned)

  

Ranglijst na speelronde 10:

  Speler (Nat) Wed Win Gel Ver Sal Ptn
1 Michael van Gerwen (Ned) 11 7 2 2 22 16
2 James Wade (Eng) 11 6 2 3 16 14
3 Raymond van Barneveld (Ned) 10 6 2 2 13 14
4 Robert Thornton (Sch) 10 4 3 3 5 11
5 Phil Taylor (Eng) 10 4 2 4 5 10
6 Amdy Hamilton (Eng) 10 5 0 5 0 10
7 Simon Whitlock (Aus) 10 4 0 6 -12 8
8 Adrian Lewis (Eng) 10 3 1 6 -17 7

Michael van Gerwin won met 7-3 van Phil Taylor (Foto: ProShots)
Michael van Gerwin won met 7-3 van Phil Taylor (Foto: ProShots)

Freeman met Depp in zee

Morgan Freeman sluit zich aan bij de cast van Transcendence. Johnny Depp, Paul Bettany en Rebecca Hall hadden al getekend voor de film van debutant Wally Pfister. Over de rolverdeling is nog bijster weinig bekend, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Transcendence gaat over twee technische wetenschappers die werken aan computers die de mogelijkheden van het menselijk brein kunnen overnemen. De twee worden tegengewerkt door een radicale organisatie die bang is voor hun onderzoek.

Pfister deed de cameravoering van Christopher Nolans Batman-trilogie, waarin Freeman te zien was als Lucius Fox. Nolan produceert zijn debuutfilm. De 75-jarige Amerikaanse acteur heeft een druk programma. Zo is hij dit jaar zien in de actiethriller Olympus Has Fallen en naast Tom Cruise in de actiefilm Oblivion.


Morgan Freeman met Johnny Depp in zee (Foto: Novum)

VDV krijgt nieuwe rol als 'hangende' spits

Rafael van der Vaart zal zaterdag in de competitiewedstrijd tegen SC Freiburg in een aanvallende rol spelen. De Oranje-international fungeerde de laatste weken als controlerende middenvelder, maar zal tegen Freiburg als schaduwspits acteren.

"Die positie past bij mij. In die rol speelde ik in het verleden ook bij Real Madrid en Tottenham Hotspur", zegt Van der Vaart in Bild. Van der Vaart is daarnaast ook voor het eerst dit seizoen aanvoerder. "Het is een grote eer voor mij, het is iets speciaals", zei de middenvelder daar eerder deze week over.

"Ik ben al eens eerder aanvoerder geweest, dus ik weet wat ik kan verwachten. Ik moet meer verantwoordelijkheid nemen, niet alleen binnen maar ook buiten de lijnen. Ook heb ik de steun van mijn teamgenoten nodig."

Perez: "PSV moet niet opgefokt opkomen"

Kenneth Perez verwacht dat de topper tussen PSV en Ajax van komende zondag beslissend zal zijn in de titelstrijd. "Al is dat alleen zo als Ajax wint", zegt de oud-speler van beide clubs in het Algemeen Dagblad.

"Bij een overwinning van PSV zie ik die ploeg nog wel ergens punten verspelen. Of ze krijgen zo'n boost dat ze doorstomen naar het kampioenschap." Perez vindt het moeilijk een voorspelling te doen over het duel. "Ik verwacht dat PSV er vol in vliegt. Met die strijdwijze maken ze een goede kans. Het is zoals Dick Advocaat het zegt, ze hoeven niet eens in vorm te zijn om te winnen van Ajax."

De Deen adviseert PSV wel om niet al te fanatiek aan het duel te beginnen. "Ik kan me goed voorstellen dat een van de PSV'ers binnen twintig minuten een rode kaart krijgt, omdat ze te opgefokt aan de wedstrijd beginnen. Weet PSV die agressiviteit goed te kanaliseren, dan krijgt Ajax het heel moeilijk. Maar als je nuchter kijkt, dan zijn Ajax en Vitesse in deze fase van het seizoen de twee meest stabiele ploegen."

Nieuwe personages in Iron Man 3-featurette

Het derde deel in de Iron Man-filmserie is op komst en in de nieuwe film is ook weer een aantal nieuwe personages te zien. Een featurette voor de film toont de cast en laat ze iets vertellen over hun rol.

In de film zijn natuurlijk Robert Downey Jr. Gwyneth Paltrow en Jon Favreau weer te zien, naast Rebecca Hall, Sir Ben Kingsley en Guy Pearce.

Iron Man 3 gaat officieel op 24 april in Nederland draaien, met voorpremières op 23 april.

Jamie Foxx krijgt ereprijs MTV

Jamie Foxx krijgt tijdens de uitreiking van de MTV Movie Awards een Golden Popcorn for the Generation Award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een artiest met een indrukwekkende staat van dienst.

De Amerikaanse muziekzender eert de 45-jarige Foxx voor zijn komische werk in de sketchserie In Living Color. Daarnaast wordt de acteur in het zonnetje gezet voor zijn dramatische rollen en zijn muzikale repertoire. De acteur won in 2010 een Grammy voor de single Blame It. Hij was dit jaar te zien in de western Django Unchained van Quentin Tarantino.

Naast Foxx wordt ook komiek Will Ferrell geëerd. Hij krijgt de eerste Comedic Genius Award. De MTV Awards worden zondag uitgereikt. De presentatie ligt in handen van de Australische komische actrice Rebel Wilson.

Ook Jamie Foxx in 'Kane & Lynch' (Novum)

Martens dit seizoen niet meer in actie voor AZ

Maarten Martens komt dit seizoen niet meer in actie voor AZ. De 28-jarige aanvallende middenvelder wordt dinsdag geopereerd aan zijn rechterenkel, melden de Alkmaarders vrijdag. Martens liep eind september tijdens het thuisduel met RKC een gescheurde kruisband op. Tijdens zijn herstel kwamen de enkelklachten aan het licht.

"Natuurlijk had ik dit seizoen graag nog minuten gemaakt en wat betreft mijn knie was het mogelijk geweest", laat de geplaagde Belg weten. "Maar door me nu aan mijn enkel te laten helpen, begin ik straks hopelijk topfit aan het nieuwe seizoen. De extra tijd die ik nu krijg, betekent dat ik nog meer kan aansterken."

Martens speelde dit seizoen slechts zes competitieduels. Vorig seizoen kwam hij mede door blessureleed al niet verder dan vijftien optredens. De achtvoudig international staat sinds 2006 onder contract bij AZ.

DE-topman Bennink krijgt miljoenen bij deal

Interim-topman van DE Master Blenders 1753 Jan Bennink krijgt ongeveer tien miljoen euro als de overname van de koffie- en theeproducent is afgerond. Een groot deel van dat bedrag komt uit de verkoop van aandelen DE die hij vorig jaar kocht. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Na de overname ziet Bennink voor zichzelf geen plek meer bij het bedrijf.

Een investeringsgroep onder leiding van het Duitse Joh. A. Benckiser bracht vrijdag een definitief bod van 12,50 euro per aandeel uit op DE. In totaal trekt het consortium 7,5 miljard euro uit voor de overname.

Bennink kocht vorig jaar 620 duizend aandelen DE. In totaal krijgt Bennink 7,75 miljoen euro voor zijn aandelenpakket. Dat komt neer op een winst van ongeveer twee miljoen euro, zo blijkt uit de woorden van de zegsman van DE. Het resterende bedrag dat Bennink krijgt bijgeschreven, is een vergoeding voor zijn werk als interim-topman en komt van opties.

Greenpeace vecht vergunning Borssele aan

Greenpeace stapt naar de Raad van State om te protesteren tegen het besluit van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dat de kerncentrale in Borssele tot 2033 in bedrijf mag blijven. De milieuorganisatie wil dat de vergunning, die vorige maand werd toegekend, wordt vernietigd omdat nog niet is vastgesteld of de centrale wel veilig is.

"De Nederlandse overheid tekent blind voor levensduurverlenging van een van de oudste kerncentrales van Europa", stelt campagneleider Jorien de Lege in een verklaring. Volgens haar krijgt Borssele door het verlenen van de vergunning al een voldoende uitgedeeld voordat het examen is afgenomen. "Wij vinden dat eerst al het veiligheidsonderzoek moet worden afgerond voor een vergunning kan worden verleend."

Volgens Greenpeace zijn de veiligheidscontroles in de Zeeuwse kerncentrale beperkt en worden ze allemaal uiterlijk pas in 2020 afgerond. Ook zou een milieueffectbeoordeling ontbreken. De organisatie vindt dat dit zo veel vragen oproept dat een gang naar de rechter nodig is.

De kerncentrale gaat overigens vrijdag tijdelijk uit bedrijf voor een jaarlijkse onderhoudsstop. Naast het wisselen van de splijtstofelementen en een groot aantal andere onderhouds- en inspectieactiviteiten is dit jaar extra tijd ingepland voor de inspectie van het reactorvat.

Daarbij wordt gekeken of het reactorvat, net als de centrales in het Belgische Doel en Tihange, haarscheurtjes bevatten. Exploitant EPZ liet eerder al weten geen bijzonderheden te verwachten.

Greenpeace noemt de extra controle een stap in de goede richting, maar stelt dat die te laat komt nu de vergunning al is verleend. De milieuorganisatie heeft het liefst dat de centrale helemaal verdwijnt.

Dolfinarium laat zieke walrus inslapen

In het Dolfinarium in Harderwijk is donderdag walrus Igor overleden. Het 30-jarige mannetje was ziek en zijn toestand was zo zorgwekkend geworden dat zijn verzorgers besloten hem te laten inslapen, meldt het park op zijn website.

Igor had onder meer last van zijn schoudergewricht. Hij ging steeds verder achteruit doordat hij weinig at en afviel. Het Dolfinarium spreekt van een 'zorgvuldig overwogen, maar ook moeilijk besluit'. De verslagenheid bij de medewerkers is volgens het park zeer groot.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat sectie op het dier verrichten. In het Dolfinarium zijn na het overlijden van Igor nog vijf walrussen.

Rachel McAdams wordt ex Bradley Cooper

Rachel McAdams is van plan een rol te spelen in de nieuwe romantische komedie van Cameron Crowe. De actrice zou een ex-vriendin van het personage van Bradley Cooper spelen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Jerry Maguire-regisseur Crowe schrijft zelf het scenario van de komedie. Ook Emma Stone heeft een rol in de film. Over de plot is weinig bekend. De 34-jarige McAdams is onder meer bekend van de Woody Allen-film Midnight in Paris en het romantische The Notebook.

De nog titelloze komedie wordt begin oktober opgenomen. Wanneer de film wordt uitgebracht, is nog onbekend.


Rachel McAdams wordt ex Bradley Cooper (Foto: Novum)

Harrelson & Neeson vermoorden Bonnie & Clyde

Woody Harrelson en Liam Neeson zijn gevraagd om twee Texas Rangers te spelen die Bonnie en Clyde om zeep hebben gebracht. In de film Highwaymen staat bij uitzondering eens niet het gangsterstel centraal, maar de wetsdienaren die jacht op hen maakten.

Bonnie Parker en Clyde Barrow reisden in de jaren twintig en dertig tijdens de Amerikaanse Depressie met een gangsterbende door de Verenigde Staten. Ze pleegden talloze misdaden en waren vooral berucht om hun brute bankroven. De Amerikaanse media schilderden de twee af als nietsontziende moordenaars, waar in de populaire cultuur gretig gebruik van werd gemaakt. In werkelijkheid leidden de twee een armetierig bestaan.

Het verhaal richt zich op Frank Hamer, een Texas Ranger met meer dan honderd vuurgevechten en 53 dodelijke slachtoffers op zijn naam. Hij werd door een consortium van Amerikaanse banken ingehuurd om met een team jacht te maken op Bonnie en Clyde. In 1934 wist hij de twee gangsters in een hinderlaag te lokken en dood te schieten.

Wie van de twee acteurs de rol van Hamer gaat spelen is nog onbekend. De ander speelt dan een van Hamers vaste compagnons, waarschijnlijk B.M. Gault, Bob Alcorn of Ted Hinton.

Highwaymen, niet te verwarren met een miniserie over hetzelfde onderwerp met William Hurt als Hamer, wordt geregisseerd door John Lee Hancock. Hancock regisseerde eerder The Rookie, The Alamo en The Blind Side. Wanneer de film moet uitkomen is nog onbekend.


Harrelson en Neeson slachten Bonnie & Clyde af (Foto: Novum)

'Criterion werkt aan reboot NfS: Underground'

Criterion werkt mogelijk aan een reboot van Need for Speed: Underground. Het is niet de eerste keer dat Criterion een reboot maakt in de NfS-franchise. Eerder werkte de ontwikkelaar al aan een reboot van Need for Speed Hot Pursuit en Need for Speed Most Wanted.

Volgens geruchten is de game in ontwikkeling voor de huidige generatie consoles en speelt de game zich af in Bayview City. De naam komt je misschien bekend voor aangezien de stad ook in Need for Speed: Underground 2 zat. Naast de geruchten is er ook een logo verschenen van de game. Het is wel opmerkelijk dat onder andere de Big Ben en Tower Bridge uit Londen te zien zijn in het logo.

Festival Qatar valt voor film Nederlandse studenten

De documentaire Wedstrijd van zijn leven van twee studenten Journalistiek van de Hogeschool Utrecht is uit 1400 inzendingen geselecteerd voor het Al Jazeera International Documentary Filmfestival 2013 in Doha, Qatar. De film dingt met 35 andere films mee naar een prijs in de categorie New Horizon, voor jonge beginnende filmmakers.

De documentaire van de 23-jarige studenten Christel van der Meer en Robert Smid vertelt het verhaal van profvoetballer Frank van Kouwen. Hij strijdt tegen kanker en heeft daarnaast een conflict met zijn club VVV Venlo die hem tijdens zijn ziekbed aan de kant zet. "Het verhaal toont een topsporter die door de diepste dalen gaat, maar ook sterker uit de strijd komt en uiteindelijk zijn rentree maakt op de voetbalvelden", omschrijft de hogeschool.

Het festival in Doha begint 18 april.

Festival in Qatar valt voor film studenten HU
Festival in Qatar valt voor film studenten HU (Foto: ANP)

Tuchtcommissie schorst Vermeer voor twee duels

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Ajax-doelman Kenneth Vermeer voor twee duels geschorst. De tuchtcommissie neemt daarmee de eis van de aanklager. Vermeer kreeg in de thuiswedstrijd met Heracles Almelo een rode kaart na het neerhalen van de doorgebroken Geoffrey Castillion. 

De aanklager stuurde afgelopen maandag een schikkingsvoorstel naar Vermeer en Ajax. Speler en club gingen echter niet akkoord met het voorstel, waardoor de zaak donderdagavond werd behandeld bij de tuchtcommissie in Zeist. Vermeer mist door deze schorsing de competitieduels met PSV en Heerenveen. Er is nog een beroepsmogelijkheid. Mochten Vermeer en Ajax besluiten beroep aan te tekenen dan zal hij sowieso de wedstrijd tegen PSV op de tribune moeten aanschouwen.

Soldaat van Oranje verlengd tot en met december

De musical Soldaat van Oranje is weer met drie maanden verlengd. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt. De voorstelling is tot en met december te zien in de Theaterhangaar op voormalig militair vliegveld Valkenburg in Katwijk.

De voorstelling heeft inmiddels meer dan 935.000 bezoekers getrokken. Met de verlenging wordt op 30 oktober het driejarig bestaan van de musical gevierd.

Soldaat van Oranje, over verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, ging in oktober 2010 in première en is de langstlopende origineel Nederlandse theaterproductie. De hoofdrol wordt vertolkt door Matteo van der Grijn.

Zeven jaar cel voor dominee om moord op partner

De 55-jarige dominee Franklin J. uit Ubbergen is vrijdag veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn partner. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie. De rechtbank in Arnhem sprak van een 'afschuwwekkende daad'.

Bij het opleggen van de straf hield de rechtbank onder meer rekening met het feit dat J. volgens gedragsdeskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moord. J. zou al jarenlang depressief zijn. Bovendien is de kans op herhaling groot als J. niet wordt behandeld.

De Ubbergenaar heeft bekend met een bijl op het hoofd van zijn partner in te hebben geslagen. "De verdachte is op een onthutsend gewelddadige wijze te werk gegaan", zei de rechter. J. verklaarde het slachtoffer te hebben gedood omdat hij 'uit de mallemolen van het leven' wilde stappen. Hij verwachtte na de moord rust te vinden in de gevangenis. In de praktijk valt het gevangenisleven echter zwaar tegen, zei hij.

Het slachtoffer werd op 29 september vorig jaar dood aangetroffen in de woning van het stel in de Gelderse plaats. Na de moord op zijn partner belde J. rond 01.00 uur zelf de politie. De 55-jarige verklaarde tijdens de zitting op het idee te zijn gekomen zijn partner met een bijl te doden na het kijken van de Scandinavische detective Wallander. Ook zei hij er aanvankelijk aan te hebben gedacht een 'paar oude dametjes' van het leven te beroven. De dominee vertelde achteraf spijt te hebben van zijn daad.

Miljoenenclaim vleesverwerker Oss bij NVWA

Vleesverwerker Willy Selten heeft eind vorige maand een schadeclaim van 5,8 miljoen euro ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het bedrijf uit Oss zegt de schade te hebben geleden door het stilleggen van het bedrijf, stelt advocaat Frank Peters vrijdag.

Selten werd half februari stilgelegd toen justitie het vermoeden kreeg dat het bedrijf paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees. De vleesverwerker zei later dat door een menselijke fout naar eigen zeggen eenmalig paardensnippers als rundvlees in de vleesverwerking terecht waren gekomen.

Het Brabantse bedrijf mocht eind februari na onderzoek door de NVWA weer open omdat op dat moment geen paardenvlees aanwezig was. Selten is sindsdien echter nog weinig in bedrijf. Volgens Peters komt dat doordat de markt nu heel anders tegen het vlees aankijkt. Bovendien is de waarde van de voorraad vlees van Selten gedaald door de acties van de NVWA, stelt hij.

Donderdag kondigde Peters nog een kort geding aan tegen de NVWA omdat van de voedselwaakhond afnemers op zoek moeten naar vijftig miljoen kilo vlees van Selten waarvan de herkomst niet kon worden getraceerd. Selten eist dat die maatregel wordt teruggedraaid.

Volgens het bedrijf is het vlees, dat waarschijnlijk al voor het grootste deel is opgegeten, gewoon te eten. Het kort geding dient dinsdag. De advocaat verwacht dat de claim nog kan stijgen, als Selten in het gelijk wordt gesteld.

Een woordvoerder van de NVWA wil vrijdag niet reageren op de claim van Selten. De toezichthouder wil het kort geding afwachten.

Kuijt: "Historische dag"

Het Fenerbahçe van Dirk Kuijt plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Europa League. De aanvaller beseft de waarde van die prestatie. "Dit is een historische dag, en niet alleen voor mij en mijn ploeggenoten. Dit is belangrijk voor heel Turkije. En hoe mooi is het om dat te bereiken in een historische stad als Rome", zei Kuijt na het 1-1-gelijkspel bij Lazio. Een week geleden won Fenerbahçe in Turkije met 2-0.

Alleen fans van de Turkse ploeg waren aanwezig in Stadio Olimpico omdat Lazio een straf had gekregen. "Ze moeten ervoor zorgen dat ze van dit resultaat genieten, want we staan hier mede dankzij hen", zei Kuijt. Fenerbahçe treft in de halve finale FC Basel, Chelsea of Benfica.

Iran wil in stappen af van sancties

Iran wil in toekomstige onderhandelingen over zijn nucleaire programma 'stap voor stap' af van de sancties die tegen het land zijn afgekondigd. Dat heeft onderhandelaar Ali Bagheri donderdagavond op de Iraanse staatstelevisie gezegd.

Het Westen heeft in verschillende rondes sancties tegen Iran ingesteld, in ded hoop Teheran te bewegen zijn uraniumverrijkingsprogramma terug te schroeven. Westerse landen verdenken Iran ervan in het geheim te werken aan kernwapens. Teheran zegt dat zijn atoomprogramma uitsluitend vreedzame doeleinden dient.

De jongste overlegronde tussen Iran en de internationale gemeenschap leverde geen overeenstemming op. Bagheri zei te hopen dat het overleg kan worden voortgezet met een 'constructief, helder en functioneel' antwoord aan Iran. Het streven van Iran is opheffing van de sancties. "Dat kan stap voor stap", zei Bagheri.

Electronic Arts zet personeel op straat

Electronic Arts heeft een onbekend aantal werknemers op straat gezet. Volgens de zakelijke gamewebsite Gamasutra zou het gaan om zeker tweehonderd mensen, maar de game-uitgever ontkent dat het aantal zo hoog is. De ontslagronde zou hoofdzakelijk plaatsvinden bij het deelkantoor van EA Mobile in Montreal.

In een verklaring laat het bedrijf weten de ontslagronde door te voeren om zijn organisatie efficiënter te maken. "Waar mogelijk zullen we onze werknemers een andere positie binnen het bedrijf geven", zei een woordvoerder van de uitgever. Electronic Arts wil zich richten op de komst van nieuwe spelcomputers en ziet daarnaast nog groei in de populariteit van spellen voor mobiele apparaten.

Vorige maand maakte topman John Riccitiello bekend zijn functie bij Electronic Arts neer te leggen. Hij deed dat naar aanleiding van tegenvallende winstcijfers.

Tovenaars met tetten in Dragon's Crown

Gamestudio Atlus heeft een trailer uitgebracht voor hun actie-RPG Dragon's Crown. In de video zien we de mogelijkheden en skills van de tovenaarsklasse uit het spel. Hoe het ook moge zijn, deze klasse bezit twee grote pluspunten.

Dragon's Crown komt deze zomer in Amerika uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita. Het is nog niet bekend of de game ook naar Europa komt.

Uitslag tweede vrije training China

Felipe Massa heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van China. De Braziliaan was anderhalve tiende sneller dan Kimi Räikkönen. Fernando Alonso reed de derde tijd, gevolgd door Nico Rosberg en Mark Webber. Giede van der Garde zette de twintigste tijd neer.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Massa Ferrari 1:35.340   32
2 K. Räikkönen Lotus 1:35.492 +0:00.152 32
3 F. Alonso Ferrari 1:35.755 +0:00.415 30
4 N. Rosberg Mercedes 1:35.819 +0:00.479 35
5 M. Webber Red Bull 1:36.092 +0:00.752 31
6 J. Button McLaren 1:36.432 +0:01.092 29
7 L. Hamilton Mercedes 1:36.496 +0:01.156 39
8 A. Sutil Force India 1:36.514 +0:01.174 32
9 P. di Resta Force India 1:36.595 +0:01.255 33
10 S. Vettel Red Bull 1:36.791 +0:01.451 27
11 S. Perez McLaren 1:36.940 +0:01.600 16
12 R. Grosjean Lotus 1:36.963 +0:01.623 31
13 E. Gutierrez Sauber 1:37.103 +0:01.763 22
14 D. Ricciardo Toro Rosso 1:37.206 +0:01.866 39
15 J. Vergne Toro Rosso 1:38.127 +0:02.787 34
16 V. Bottas Williams 1:38.185 +0:02.845 18
17 N. Hülkenberg Sauber 1:38.211 +0:02.871 32
18 P. Maldonado Williams 1:38.276 +0:02.936 34
19 J. Bianchi Marussia 1:38.725 +0:03.385 29
20 G. van der Garde Caterham 1:39.271 +0:03.931 21
21 C. Pic Caterham 1:39.814 +0:04.474 27
22 M. Chilton Marussia 1:43.227 +0:07.887 5

'Volgend hockeyseizoen wordt een gedrocht'

Madeleine Buise, voorzitter van de Hockey Hoofdklasse CV, laat in het Eindhovens Dagblad de plannen doorschemeren over het competitieprogramma van volgend seizoen. OZ-bestuurder Harry van Hout is kijkt uiterst sceptisch naar het hockeyjaar 2013-2014.

Volgens de krant willen bondscoaches die met hun team deelnemen aan het WK in Den Haag minstens vijf weken voorbereidingstijd. Het mondiale hockeykampioenschap begint op 31 mei, waardoor in dat geval het competitieschema in een kortere periode moet worden gespeeld. Mogelijk wordt een play-off-wedstrijd per ronde geschrapt, waardoor tijd wordt bespaard.  "De play-offs bestaan nu telkens uit drie duels, maar twee kan ook", stelt Buise. "Dat weten we uit ervaring."

"Dat de competitie een gedrocht wordt, is een gegeven", geeft Buise toe. "Dat zien we al een tijdje aankomen met z'n allen. Iedereen zal concessies moeten doen." Volgens het ED worden er meer dubbelweekenden afgewerkt, waarop ook op vrijdag wordt gespeeld. "Je hebt dan minder toeschouwers en dus inkomstenderving, omdat andere teams niet spelen. De pr-waarde is ook minder. De NOS komt bijna nooit naar die duels", aldus Van Hout. "Het wordt sowieso een draak van een competitie."

Vette mechs in Armored Core-MMO

Namco Bandai heeft de 'Siege'-trailer en veel screenshots uitgebracht van Armored Core: Verdict Day. From Software is bezig met deze MMO vol robots voor current-gen consoles.

Armored Core: Verdict Day maakt gebruik van een verbeterd matchsysteem op basis van Armored Core V. Tijdens conflicten kunnen spelers deelnemen aan gevechten en kiezen aan welke kant ze willen vechten zodat je als speler de balans meer kunt beïnvloeden. AI-bestuurde robots vechten ook mee aan je zijde en ze leren naarmate je ze meer gebruikt.

Armored Core: Verdict Day komt in de herfst uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Armored Core: Verdict Day

Ubisoft koopt gamestudio Related Designs

Related Designs en de volledige rechten op de Anno-reeks zijn opgekocht door de Franse game-uitgever Ubisoft. De uitgever had al een aandeel van dertig procent in de gamestudio, maar heeft nu ook de andere zeventig procent gekocht. Hoeveel geld gemoeid is met de overname is niet bekendgemaakt.

Ubisoft was al eigenaar van gamestudio Blue Byte, waarmee Related Designs werkt aan onder meer nieuwe games in de Anno-reeks en het gratis spel Heroes of Might & Magic Online. Door de overname kunnen de twee bedrijven nauwer samenwerken en kennis uitwisselen.

Ubisoft werkt op dit moment niet alleen aan grote actiespellen als Watch Dogs en Assassin's Creed 4. Het bedrijf is ook bezig met diverse gratis games, waaronder Epic Loot en Heroes of Might & Magic Online.

Atlete Kibet verkiest marathon New York boven WK

Hilda Kibet zal deze zomer niet meedoen aan de  marathon tijdens  de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou. De 32-jarige hardloopster wil in het najaar liever een grote stadsmarathon lopen. Ze heeft d'r oog laten vallen op de marathon van New York.  Het jaar daarna gaat ze wel voor deelname aan de marathon bij de Europese kampioenschappen in Zürich. "Dan wil ik voor de titel gaan."

Kibet had het plan om vorig jaar november al in New York te gaan lopen, maar vanwege de grote schade die orkaan Sany had aangericht is die marathon afgelast. Twee weken later liep de geboren Keniaanse de marathon van Turijn als alternatief. "Maar het is mijn wens om dit jaar een van de grote marathons te lopen. De wereldkampioenschappen passen niet in mijn planning."

Komende zondag loopt Kibet de marathon van Rotterdam. Vorig jaar liep ze met 2.25,27 een persoonlijk record in Rotterdam. 

'Nederland moet Oeigoeren beschermen'

Nederland moet Oeigoerse asielzoekers meer beschermen en niet direct terugsturen naar het islamitische westen van China. Die oproep doen Vluchtelingenwerk Nederland en Amnesty International vrijdag aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en de Tweede Kamer. Volgens de organisaties lopen de asielzoekers in eigen land groot gevaar.

"De Chinese autoriteiten beschouwen het doen van een asielverzoek als een politieke daad, wat kan leiden tot lange straffen en marteling", leggen de organisaties in een verklaring uit. "Er zijn tientallen gevallen bekend van Oeigoerse vluchtelingen die, nadat ze zijn teruggestuurd naar China, lange gevangenisstraffen hebben gekregen of zelfs zijn 'verdwenen'."

Volgens de organisatie lopen teruggestuurde Oeigoeren een reëel risico op ernstige mensenrechtenschendingen. Het beleid voor deze groep asielzoekers moet daarom worden aangepast. Een land dat Oeigoeren terugstuurt, schendt internationale verdragen, stellen ze.

Benitez complimenteert Nederlander Aké

Nathan Aké maakte donderdag tegen Rubin Kazan zijn zijn Europese debuut als basisspeler voor Chelsea. Het Nederlandse talent maakte de negentig minuten vol in Rusland. Chelsea verloor met 3-2, maar plaatste zich door de eerdere 3-1-zege wel voor de halve finale van de Europa League. "Aké is een goede speler en heeft een geweldige prestatie neergezet", was Benitez lovend.

Aké vertrok in 2011 van Feyenoord naar Chelsea. Ook Paulo Ferreira begon sinds lange tijd weer eens in de basis. "Ik wil beide spelers een compliment geven", aldus Benitez. Fernando Torres en Victor Moses scoorden in Rusland voor Chelsea.

Kerry bezoekt Zuid-Korea

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is vrijdag op een rondreis door Oost-Azië in Zuid-Korea aangekomen. De trip stond al langer gepland, maar staat nu vrijwel geheel in het teken van de Noord-Koreaanse dreigementen aan het adres van de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

Verwacht wordt dat Noord-Korea binnenkort een middellangeafstandsraket lanceert. Dit zou in strijd zijn met resoluties van de Veiligheidsraad.

Kerry wil volgens een meereizende functionaris van het ministerie van buitenlandse zaken 'aan onze bondgenoten tonen dat wij voorbereid zijn en hen zullen verdedigen'. Kerry laat het echter aan China over om Noord-Korea onder druk te zetten om zijn nucleaire ambities en ballistische raketprogramma's te laten varen. Niemand weet in hoeverre de jonge Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un bereid is te luisteren.

[NBA] Chicago maakt eind aan zegereeks New York

Chicago Bulls heeft donderdag een einde gemaakt aan de zegereeks van New York Knicks in de NBA. Na verlenging wonnen de Bulls thuis met 118-111. De formatie uit New York had zijn laatste dertien duels gewonnen, maar kwam ondanks 36 punten van Carmelo Anthony tekort in Chicago. Bulls-speler Nate Robinson maakte 35 punten.

Oklahoma City Thunder was met 116-97 te sterk voor Golden State Warriors. Kevin Durant was met 31 punten topscorer bij de koploper van de Western Conference.


Chicago maakt eind aan zegereeks New York (Foto: Novum)

'Boring schaliegas gevaar voor drinkwater'

Volgens waterbedrijf Vitens kan winning van schaliegas zorgen voor onherstelbare verontreiniging van het grondwater. Vitens publiceert donderdag een tiental risico’s van schaliegaswinning.

Schaliegas is gewoon aardgas, maar zit opgesloten in zeer dicht gesteente (schalie). Door verontreiniging van het grondwater kunnen tienduizenden Nederlanders langdurig zonder water komen te zitten. Behalve verontreiniging van het bodemwater is er onder meer risico op het achterlaten van chemicaliën in de bodem, aardbevingen en het vrijkomen van methaan.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over schaliegaswinning. Vitens is het grootste waterbedrijf van het land en levert aan 5,7 miljoen Nederlanders. Het waterbedrijf vindt dat er niet naar schaliegas moet worden geboord voordat alle risico's in kaart zijn gebracht en calamiteiten uitgesloten. Economische voordelen acht Vitens van secundair belang.

CD: Mudhoney - Vanishing Point

Toen aan het begin van de negentiger jaren het genre grunge erg populair werd, waren het bands als Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden die met de eer gingen strijken. Het was echter de band Mudhoney die al in 1988 de aanzet gaf voor de hype, die oorspronkelijk werd aangeduid als "the Seattle sound". Inmiddels zijn we een kwart eeuw verder en is Mudhoney toe aan haar negende studioalbum getiteld Vanishing Point.

Groeneveld verruilt BAM voor TVM

Christijn Groeneveld maakt de overstap naar de schaatsploeg van TVM. Dat liet de formatie vrijdag weten. De regerend Nederlands kampioen op natuurijs komt over van BAM.

De 28-jarige Groeneveld wil zich meer gaan richten op de langebaan. Afgelopen seizoen deed hij al mee aan het NK afstanden en de massastart. Groeneveld wordt bij TVM trainingspartner van Sven Kramer. Eerder strikte de ploeg al Koen Verweij, terwijl Jan Blokhuijsen vertrekt.

Animal Crossing heeft regionale feesten

Uit een nieuwe editie van Iwata Asks blijkt dat Animal Crossing: New Leaf veel regionale gewoontes bevat. Deze gewoontes komen alleen voor als je in dat land woont. 

"Voor dit spel hebben we gewoontes voor de overzeese markt toegevoegd, terwijl we gewoontes voor de Japanse versie toegevoegd hebben die alleen  Japanse mensen zouden begrijpen, zoals het gooien van bonen en het eten van een sushi roll met het gezicht naar een bepaalde richting, dat als geluk beschouwd wordt op Setsubun", zegt co-director Aya Kyogoku.

In de Japanse versie van Animal Crossing: New Leaf eten alle dieren in je dorp sushi op Setsebun, en met het gezicht in de juiste richting. Dit soort details zitten ook in gewoontes van niet-Japanse feesten. "Dus op Oudejaarsavond eten wij boekweit noodels, maar spelers buiten Japan delen deze gewoonte niet", voegt ze toe.

"We onderzochten wat mensen in andere landen doen met Nieuwjaarsavond, en spraken ook met onze staf in andere landen. Op sommige plekken eten ze toast met champagne en in andere landen eten ze een dozijn druiven. Er is een gewoonte in Spanje dat ze een dozijn druiven eten op Oudejaarsavond."

Mede-director Isao Moro geeft aan dat het Spaanse Nintendo-team de druiven aangevraagd heeft bij dit feest. Maar omdat de Japanners zelf zoiets nog nooit hadden gezien wisten ze niet hoe de druiven bijvoorbeeld geserveerd werden. Met sketches en het Spaanse team zijn ze er uitgekomen. Het is niet zo dat je bijvoorbeeld de druiven of het sushi eten hoeft te missen als je ergens anders het spel speelt. Als je een dorp bezoekt rond die tijd kun je ze ook kopen in het plaatselijke winkeltje.

In deze Iwata Asks staat nog veel meer, bijvoorbeeld waarom je burgemeester bent geworden, waarom je de klok niet stiekem hoeft te verzetten om toch de dingen te doen die je wil doen en hoe Nintendo er voor gezorgd heeft dat je dorpjes zonder gevolgen voor die burgemeester kunt bezoeken. Animal Crossing: New Leaf komt 14 juni uit op Nintendo 3DS.

Haas struikelt in tweede ronde Houston

Tommy Haas is donderdag in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Houston uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Duitser liet zich verrassen door Ricardas Berankis. De mondiale nummer 77 uit Litouwen won met 6-3, 6-3. In de kwartfinale neemt hij het op tegen John Isner, vorig jaar verliezend finalist op het gravel in Houston.

De Amerikaan, de nummer vijf van de plaatsingslijst, ontdeed zich met de nodige moeite van landgenoot Jack Sock. Het werd 7-5, 6-7 (3), 7-6 (3). De als eerste geplaatste Nicolas Almagro was met 2-6, 6-0, 6-3 te sterk voor de Fransman Gaël Monfils. De Spanjaard stuit bij de laatste acht op de Italiaan Paolo Lorenzi (7).

Ook titelverdediger Juan Monaco bereikte de volgende ronde. De als derde geplaatste Argentijn versloeg thuisspeler Tim Smyczek met 7-6 (1), 6-1. Voor de als zesde geplaatste Fernando Verdasco viel het doek. De Spanjaard ging met 3-6, 2-6 onderuit tegen landgenoot Ruben Ramirez Hidalgo.

'Prins Bernhard schoot op Duitse vliegtuigen'

Prins Bernhard heeft aan het begin van de oorlog wel degelijk het vuur geopend op Duitse bommenwerpers die over paleis Huis ten Bosch vlogen. Dat stelt de nu 92-jarige ooggetuige Gerard Hillenaar, destijds paleiswacht. Hij bevestigt daarmee een anekdote uit de biografie van de prins, schrijft De Telegraaf vrijdag.

In de biografie uit 1962, geschreven door Alden Hatch, werd het verhaal al eerder opgeschreven. Volgens de krant werd de bewering dat de prins op vliegtuigen zou hebben geschoten tot nu toe echter altijd in twijfel getrokken.

Hillenaar zegt in een vraaggesprek met het veteranenblad Checkpoint, dat vrijdag verschijnt, dat hij in mei 1940 bij de Slag om de Residentie zij aan zij met Bernhard stond om de vijandelijke kisten uit de lucht te schieten met een machinegeweer. De prins haalde volgens hem geen toestel neer.


'Prins Bernhard schoot op Duitse vliegtuigen' (Foto: Novum)

Jagged Alliance in handen van Full Control

Ontwikkelaar Full Control heeft een overeenkomst getekend met studio bitComposer om een nieuwe Jagged Alliance-game te gaan ontwikkelen. Full Control is op dit moment bezig met een remake van klassieker Space Hulk. 

Op welk platform de game gaat uitkomen is nog niet aangekondigd. Wel wordt de nieuwe Jagged Alliance gewoon weer turnbased zoals de originele versie uit 1990. 

"Jagged Alliance fits perfectly into our company strategy and portfolio as the game to do after we ship Space Hulk. It is one of the 3 games besides X-Com and Fallout that really defined the entire genre and is part of our DNA", aldus Thomas Hentschel Lund van gamestudio Full Control.

Jagged Alliance in handen van Full ControlJagged Alliance in handen van Full Control

'Cyprus overwoog exit uit eurozone'

Cyprus heeft een of twee dagen nagedacht over een vertrek uit de eurozone. Dat zegt de Cypriotische minister van buitenlandse zaken Ioannis Kasoulides vrijdag in een interview in Het Financieele Dagblad. De minister zegt zich verder 'bitter en teleurgesteld' te voelen over het reddingsakkoord dat het land vorige maand afsloot met de andere landen van de eurozone.

Volgens Kasoulides zou het voor de Cypriotische economie weinig uitmaken of het land uit de euro zou stappen. "Of je blijft in de euro en je krijgt een economische schok die een faillissement benadert. Of je gaat eruit en gaat echt failliet", zegt de minister. "Was het onredelijk om te denken over vertrekken? Want het eindresultaat was bijna hetzelfde." Volgens Kasoulides hebben 'andere overwegingen' er uiteindelijk toe geleid dat Cyprus besloot binnen de muntunie te blijven.

Kasoulides hekelt ook de Europese solidariteit met zijn land. "Die lening van tien miljard euro is slechts halve solidariteit." Hij stelt verder dat hij de Europese weerzin om banken met belastinggeld te redden, begrijpt. "Maar het eerste experiment hiermee is het kleine, kwetsbare Cyprus."

'Steeds minder controle op verkoop tabak aan jeugd'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert steeds minder op de verkoop van sigaretten aan jongeren onder de 16. Vorig jaar werden negenhonderd controles uitgevoerd onder de zestigduizend verkooppunten van tabak, blijkt uit onderzoek van de website tabaknee.nl. In 2010 waren dat er nog ruim 8700.

Het aantal controles neemt volgens de site, die zich richt tegen de lobby van de tabaksindustrie, af door het rookverbod in de horeca. Alle aandacht van de inspecteurs gaat volgens de site naar de handhaving van dat verbod.

De NVWA erkent in het AD dat de prioriteit bij het rookverbod ligt vanwege toegenomen agressie bij ondernemers en publiek in cafés. Het is wel de bedoeling de controles op de verkoop van tabak weer te 'optimaliseren'.

Verkoop van tabak aan jongeren onder de 16 is sinds 2003 verboden. De NVWA controleert steekproefsgewijs of winkels jongeren vragen om legitimatie en weigeren als ze nog geen 16 zijn. Eerder dit jaar besloot het kabinet de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak te verhogen van 16 naar 18 jaar.

Tabaknee.nl werd vorige maand gelanceerd. Op de site, die is opgezet door twee longartsen, wordt onder anderen minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aangevoerd als kompaan van de tabaksindustrie omdat ze onder meer het rookverbod voor kleine eenmanscafés introk en campagnes tegen roken stopte.

Duke Nukem Forever haalt Japanse shitlist

Duke Nukem Forever is uitgeroepen tot een van de slechtste games in Japan van 2012 op hun variant van Metacritic. Het spel haalde in het westen een metascore op Metacritic van 49 tot 54 op alle platformen.

Volgens de vertaling van Kotaku van de vermeldingen op de "Shit of the Year Wiki", klagen Japanse gamers over het levelontwerp, de puzzels, de trage laadtijden, crashes, grote installatie, slechte timing van de autosave en de slechte AI van de vijand. De Japanse gamers hebben ook kritiek op het ontbreken van DLC of patches voor de Japanse versie en het feit dat de multiplayerservers slechts enkele weken nadat de game in Japan uitkwam al gesloten werden.

Drie andere games werden dit jaar genoemd op de Shitlist:

  • on-rails shooter Heavy Fire: Afghanistan,
  • Time and Eternity: een RPG die ook naar het westen komt
  • Taiheiyo no Arashi -Senkan Yamato, Akatsuki ni Syutsugekisu, dat zich vrij vertaald naar Pacific Storm - Battleship Yamato, Deploy at Dawn

Duke

Mensenhandel vaker gemeld

Het aantal meldingen van slachtoffers van mensenhandel is vorig jaar flink toegenomen. Maar het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) heeft geen aanwijzingen dat de totale omvang van mensenhandel in Nederland toeneemt.

In 2012 registreerde de organisatie ruim 1700 meldingen van mensenhandel, 40 procent meer dan in het jaar ervoor. Die stijging betekent dat het probleem van mensenhandel zichtbaarder wordt en dat steeds meer instanties aan de bel trekken als ze vermoedens van mensenhandel hebben, aldus CoMensha-voorzitter Martin Sitalsing vrijdag in een interview in dagblad Trouw.

Mensenhandel vaker gemeld
Mensenhandel vaker gemeld (Foto: ANP)

'Noord-Korea kan kernraket maken'

Noord-Korea is in staat om kernwapens te bouwen die klein genoeg zijn om op ballistische raketten te worden geplaatst, maar ze zijn nog onbetrouwbaar. Dat staat volgens het Congreslid Doug Lamborn in een geheim rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het Pentagon en de Amerikaanse inlichtingendirecteur James Clapper wezen er in reacties op dat Noord-Korea de benodigde capaciteiten nog niet volledig heeft getest of getoond.

De conclusie van het rapport van de Defense Intelligence Agency wordt bevestigd door een hooggeplaatste medewerker van het Congres, die anoniem wil blijven omdat het Pentagon de inhoud niet heeft vrijgegeven. Hij zegt dat het rapport in maart is opgesteld.

De Verenigde Staten vermoeden dat Noord-Korea een proef voorbereidt met een middellangeafstandsraket die Guam kan bereiken, een Amerikaans territorium in de Stille Oceaan. Uit het door Lamborn aangehaalde deel van het rapport wordt niet duidelijk welke afstand een eventuele Noord-Koreaanse kernraket zou kunnen overbruggen. Veel raketten in het Noord-Koreaanse arsenaal kunnen Zuid-Korea of Japan treffen, maar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft gedreigd ook de Verenigde Staten aan te vallen.

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zei donderdag dat Noord-Korea nog niet in staat is Amerikaans grondgebied te raken met een kernwapen. "Maar betekent dit dat zij deze niet zullen hebben of er aan werken? Nee. Dat is waarom dit een zeer gevaarlijke situatie is."

Anouk wil stiekem nog meer kinderen

Anouk wil eigenlijk nog meer kinderen. "Als ik een vaste partner had, had ik er echt meer gehad. Als je dat samen kunt doen, kun je meer verdelen", vertelt de moeder van vier kinderen aan De Telegraaf. "Maar vier is voorlopig genoeg. Nog meer wordt lastig."

De 38-jarige zangeres zegt dat ze meer thuis is dan de gemiddelde moeder en moet er niet aan denken om veel op te treden. Toch besloot ze mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. "Dat Eurovisie Songfestival volgende maand is al een heel gedoe, zo veel moet ik regelen. Ik ben dan bijna twee weken van huis. Zo lang ben ik nog nooit weggeweest."

Toch neemt ze haar kinderen niet mee naar het Zweedse Malmö, waar ze 14 mei in de halve finale staat. "Als ik met de kinderen ben, ben ik met hen", vertelt de zangeres. "De tijd die ik tijdens de Songfestivalweken niet aan het evenement hoef te besteden, duik ik de studio in om nieuwe liedjes te schrijven voor mijn volgende album."

Anouk is op het moment vrijgezel. "Als een man een poging doet, vind ik dat eng. En het leven wat ik nu heb, weegt niet op tegen een relatie." Toch mist ze af en toe een man in haar leven. "Knuffelen. Dat mis ik", aldus Anouk. "'s Avonds als ik alleen ben, is dat ook maar alleen. Maar het is niet zo dat ik me constant verdrietig voel, omdat ik geen relatie heb."

NAM blaast gaswinning bij Veendam af

De geplande gaswinning ten zuidoosten van Veendam gaat niet door, omdat er minder gas zit dan verwacht. Winning zou niet rendabel zijn. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving daarover door RTV Noord.

De afgelopen maanden heeft de NAM een proefboring gedaan bij Ommelanderwijk in de gemeente Veendam om de hoeveelheid aardgas te bepalen. Daaruit is gebleken dat er minder gas zit dan de 0,8 miljard kuub die werd verwacht.

Onrust bij omwonenden over de geplande gaswinning heeft niets te maken met het besluit om de winning af te blazen, laat de NAM weten.

NAM blaast gaswinning bij Veendam af
NAM blaast gaswinning bij Veendam af (Foto: ANP)

LinkedIn koopt Pulse

De zakelijke netwerksite LinkedIn heeft de Amerikaanse internetstartup Pulse overgenomen voor 90 miljoen dollar. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

Pulse, dat ervoor zorgt dat er via mobiele telefoons makkelijker toegang is tot nieuws en informatie, werd in 2010 opgericht door twee studenten van Stanford University. Zij raakten naar eigen zeggen gefrustreerd door de destijds gangbare methoden om op mobieltjes nieuws te lezen.

Pulse heeft meer dan 30 miljoen gebruikers met geactiveerde apps in meer dan 90 landen. LinkedIn zelf heeft meer dan 200 miljoen gebruikers.

Nikkei doet stapje terug

De beurs in Tokio deed vrijdag een stapje terug. Beleggers besloten wat winsten te verzilveren nadat een dag eerder het hoogste niveau sinds juli 2008 werd bereikt. De Nikkei eindigde 0,5 procent lager op 13.485,14 punten. De Japanse beurs won desondanks deze week 5,1 procent.

Zwaargewicht Fast Retailing zakte 0,9 procent. De winst die de eigenaar van kledingketen Uniqlo bekendmaakte over de eerste helft van zijn boekjaar viel lager uit dan analisten hadden verwacht. Automaker Toyota klom 0,4 procent ondanks de omvangrijke terugroepactie die een dag eerder werd aangekondigd. Toyota roept wereldwijd 1,73 miljoen voertuigen terug naar de garage vanwege problemen met de airbag. Takata, de maker van de airbags, zakte 1,8 procent.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen vrijdag een gemengd beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,1 procent lager in de middaghandel en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,2 procent. In Seoul zakte de Kospi 1,3 procent door de aanhoudende oorlogsdreiging tussen Noord- en Zuid-Korea.

'Ni no Kuni naar 3DS'

Een vertegenwoordiger van Namco Bandai heeft aangegeven dat een 3DS-release van Ni no Kuni mogelijk is. De RPG van Level-5 is onder de naam Ni no Kuni: Jet-Black Mage in 2010  alleen in Japan op DS uitgekomen.

Namco Bandai wil naar een vertaling van de titel kijken als er genoeg fans interesse tonen. Ni No Kuni: Jet-Black Mage is in vergelijking met de PlayStation 3-versie een heel ander spel op de DS. Andere gebieden, andere dialogen en een ander vechtsysteem dat meer lijkt op een traditionele RPG. De White Whitch, zoals in de PlayStation 3-versie, komt niet voor in dit verhaal. Het spel wordt in Japan verkocht met een bijbehorend boek van 352 pagina's waarin meer lore uit de wereld van Ni no Kuni in staat. Er staan ook runes beschreven die je op het touchscreen van de DS moet tekenen om toverspreuken te gebruiken.

Waar we kunnen laten blijken dat we interesse hebben in een 3DS-port van de DS-versie van Ni no Kuni is nog niet bekend.

Soundtracks van Grand Theft Auto op Spotify

Zoals de meeste gamers onder ons weten is de muziek in Grand Theft Auto onmisbaar. Rockstar Games heeft daarom sinds kort een aantal soundtracks van de Grand Theft Auto-serie op Spotify gezet.

Tot nu toe staan de speellijsten online van de games GTA 3, GTA 4, GTA: Vice City, GTA: San Andreas, GTA: Liberty City Stories, GTA: Vice City Stories en GTA: Chinatown Wars. Helaas zijn nog niet alle nummers beschikbaar. Voor meer informatie over de soundtracks kun je hier terecht.
 

Radio Station V-Rock uit Vice City
Radio Station V-Rock uit Vice City

Leishman en Garcia leiden bij Masters

Golfers Marc Leishman en Sergio Garcia leiden na de eerste dag bij de Masters. Op de golfbaan van Augusta gingen de Australiër en de Spanjaard rond in 66 slagen, zes onder het baangemiddelde. Dustin Johnson uit de Verenigde Staten had een slag meer nodig. Zes man eindigden op min 4 waaronder Fred Couples, de winnaar van 1992.

Tiger Woods had zeventig slagen nodig voor zijn ronde en staat op min 2. Phil Mickelson had eens lag meer nodig. Rory McIlroy deed het met een ronde 72 iets minder. Titelverdediger Bubba Watson staat na de eerste ronde op plus drie.

Opvallende verschijning was de 14-jarige Chinees Tianlang Guan. De jongste speler ooit die aan het eerste majortoernooi van het jaar meedoet ging rond in 74 slagen. Jamie Donaldson gooide hoge ogen met een hole-in-one. De Welshman sloeg die op de par drie zesde hole.

Uitslag eerste vrije training China

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van China. De Duitser bleef zijn teamgenoot Lewis Hamilton bijna een halve seconde voor. De derde plaats was voor Mark Webber, die al bijna een seconde toegaf op de winnaar van vorig jaar.

Giedo van der Garde eindigde op de 21e en voorlaatste plaats. Hij lijkt de aansluiting met de Marussia's te hebben gevonden en bleef alleen de Chinees Quin Hua Ma voor, die de plek innam van Charles Pic tijdens de eerste sessie. Op het eind van de sessie vloog Sergio Perez van McLaren nog van de baan, waarbij hij zijn voorkant beschadigde.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:36.717   21
2 L. Hamilton Mercedes 1:37.171 +0:00.454 20
3 M. Webber Red Bull 1:37.658 +0:00.941 21
4 S. Vettel Red Bull 1:37.942 +0:01.225 20
5 F. Alonso Ferrari 1:37.965 +0:01.248 17
6 J. Button McLaren 1:38.069 +0:01.352 23
7 F. Massa Ferrari 1:38.095 +0:01.378 14
8 A. Sutil Force India 1:38.125 +0:01.408 21
9 R. Grosjean Lotus 1:38.398 +0:01.681 17
10 P. di Resta Force India 1:38.561 +0:01.844 15
11 K. Räikkönen Lotus 1:38.790 +0:02.073 16
12 J. Vergne Toro Rosso 1:39.057 +0:02.340 19
13 P. Maldonado Williams 1:39.158 +0:02.441 22
14 N. Hülkenberg Sauber 1:39.180 +0:02.463 21
15 D. Ricciardo Toro Rosso 1:39.336 +0:02.619 19
16 S. Perez McLaren 1:39.360 +0:02.643 20
17 V. Bottas Williams 1:39.392 +0:02.675 20
18 E. Gutierrez Sauber 1:40.032 +0:03.315 22
19 J. Bianchi Marussia 1:41.966 +0:05.249 16
20 M. Chilton Marussia 1:42.056 +0:05.339 18
21 G. van der Garde Caterham 1:42.083 +0:05.366 21
22 Q. Ma Caterham 1:43.545 +0:06.828 20

Dark Souls II niet naar next-gen consoles

From Software overwoog om van Dark Souls II een next-gen project te maken, maar besloot uiteindelijk om voor de huidige platformen te kiezen. Voorlopig ziet de ontwikkelaar ook geen heil in een cross-gen strategie (bijv. PS3 én PS4).

“We wanted to deliver something to fans as soon as possible”, zei producer Yui Tanimura in een interview met CVG. “We still feel there’s potential and ability for us to express a little bit more than what we did with Dark Souls, even on current-gen consoles. We hope to stay on current consoles, but express a little bit more, and elaborate on what we were able to communicate with Dark Souls. Right now there’s no intent to have Dark Souls on next-gen.”

Tanimura vertelde ook over de nieuwe engine waar Dark Souls II op draait, die volgens hem Blighttown achtige taferelen moet voorkomen. "One of the reasons we implemented a new engine was to remedy that drop in frame rate Dark Souls would suffer. For this title we're hoping players don't have to worry about that sort of issue, the new engine should help to solve that."

FOK! wat een weer... Enkele forse buien

Goedemorgen! Vanaf vandaag heb ik weer aardig wat werk voor de boeg. Zeker voor aankomende zondag heb ik heel wat zorgen aan mijn hoofd. De meeste weerdiensten roepen maar dat het 20 graden gaat worden met veel zon, maar dat kan op sommige plaatsen nog wel eens vies tegen gaan vallen. Nog steeds zijn er factoren die ervoor kunnen zorgen dat het alleen in Brabant of Limburg net 20 graden kan worden.

Even terug naar vandaag, want op deze vrijdag is er een vrij grote kans op het eerste actieve weer van dit jaar. Af en toe schijnt de zon, maar de lucht wordt steeds onstabieler bij nadering van een buienstoring. In de loop van de ochtend ontstaan er al wat buien en zeker vanmiddag kunnen dat dan behoorlijk zware buien gaan worden. Op verschillende plaatsen kan het hierbij ook even flink onweren en bij dat onweer zijn dan ook zware windstoten mogelijk. Ik zei het aan het begin van de week al een keer: de eerste echte lentebuien.

Waar gaan de zwaarste buien vallen? Ik denk persoonlijk toch in het binnenland en zeker in Brabant en Limburg loopt de temperatuur op naar 14 graden of iets hoger en daar zijn dus de grootste verschillen in temperatuur tussen de bovenlucht en het grondoppervlak. Ook in de kustprovincies zal er wel een bui gaan vallen, maar ik denk dat de buien daar niet zo zwaar zullen zijn. Mocht de wind duidelijk een zuidwestelijke voorkeur gaan krijgen, dan zal het me niet verbazen als de dag in het westen dan met een stralende zon zal gaan eindigen. Het is wel leuk en aardig wat ik nu roep, maar na passage van de storing en het afnemen van de wind neemt de kans op nevel en mist weer vrij snel toe.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Late lente
Paddo was op de fiets onderweg naar Wageningen en maakte deze foto in de omgeving van Oosterbeek. Het was volgens Paddo maar een kale bedoening en bovendien laat de Beukengalerij  zien dat deze weg er al een tijdje ligt.

 

 

 

Turkije past terreurwetgeving aan

Het Turkse parlement heeft donderdag ingestemd met wijzigingen in de antiterreurwetgeving van het land. Het is een poging om het aantal vervolgingen voor niet-gewelddadige vormen van meningsuiting te verminderen, maar volgens critici gaan de aanpassingen niet ver genoeg.

Turkije heeft onder de ruim geformuleerde antiterreurwetgeving honderden politici, activisten en journalisten vervolgd, sommigen alleen voor het uiten van hun mening of voor het deelnemen aan demonstraties. Verslaggevers Zonder Grenzen noemde Turkije eerder ''s werelds grootste gevangenis voor journalisten'. Lange periodes van voorlopige hechtenis en de vaak langzame gang van zaken bij processen hebben de zorgen over de mensenrechtensituatie in het land doen toenemen.

Het parlement stemde donderdag in met een reeks door de regering voorgestelde amendementen die de definitie van wat terroristische propaganda is inperkt. Andere beperkingen op de vrijheid van meningsuiting blijven echter gelden en volgens critici kunnen het openbaar ministerie en rechters zich nog altijd beroepen op een bepaling over de bedreiging voor de 'openbare orde' om activisten aan te pakken.

"Dit pakket lost geen van onze problemen op", zei oppositielid Bulent Tezcan. "We hebben te maken met een regering die iedereen die zijn mening wil uiten als een terrorist behandelt."

Volgens de regering zullen de aanpassingen het aantal zaken dat bij het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg tegen Turkije aanhangig is gemaakt voor mensenrechtenschendingen verminderen.

In Turkije zitten tientallen journalisten vast. Meestal gaat het om verslaggevers die voor pro-Koerdische media werken en die worden beschuldigd van lidmaatschap van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Anderen zitten vast omdat ze betrokken zouden zijn bij een complot om de islamitische regering van premier Recep Tayyip Erdogan ten val te brengen.

Obama: situatie in Syrië heeft kritiek punt bereikt

De situatie in Syrië heeft volgens de Amerikaanse president Barack Obama een kritiek punt bereikt. Dat zei hij donderdag na een onderhoud met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon in het Witte Huis. Ban noemde de situatie in Syrië in zeer verontrustend. Hij riep wereldleiders, onder wie Obama, op meer te doen om het geweld te stoppen.

In Syrië woedt al meer dan twee jaar een burgeroorlog die inmiddels aan meer dan zeventigduizend mensen het leven heeft gekost. Het einde lijkt nog niet in zicht en de Syrische president Bashar Assad is nog altijd aan de macht, veel langer dan de Verenigde Staten hadden verwacht.

7: Epische quotes

Games bevatten personages die over het algemeen kunnen praten. Tijdens conversaties is het best mogelijk dat daar tussen een epische quote zit. Een ding is zeker, games bevatten genoeg geweldige quotes. Van een simpele maar legendarische quote van onze Italiaanse loodgieter tot en met de brutale quotes van Duke. Een perfect moment voor de FOK!games-crew om zeven quotes uit te zoeken. Let wel op dat er mogelijk spoilers aanwezig zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.