FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 maart 2013

[Darts] Bunting wint in Vlaardingen

Darter Stephen Bunting heeft de MariFlex Open 2013 op zijn naam geschreven. In de finale was Family Guy met 3-0 in sets te sterk voor de Belg Geert de Vos. De huidige nummer één bij de dartsbond BDO verstevigt met zijn overwinning zijn koppositie op de Order of Merit.

In de halve finale moest Tilburger Benito van de Pas eraan geloven tegen de latere winnaar Bunting. Lakeside 2012 winnaar Christian Kist moest in de achtste finales zijn hoofd buigen voor Richie George. Bij de junioren was er Nederlands succes. Colin Roelofs pakte de titel door in de finale met 5-0 te winnen van de Engelse Joe Davis.

Distributiecentra Albert Heijn nagenoeg plat

De stakingen bij de distributiecentra van Albert Heijn worden opgevoerd. Bij vijf van de zes centra door het land legt het personeel maandag het werk neer in de strijd voor een goede cao.

De drie grote distributiecentra in Zaandam, Pijnacker en Tilburg liggen nu al plat, zegt Ron Meyer van FNV Bondgenoten zondagavond. Maandagochtend is dat volgens hem ook het geval in Nieuwegein en Geldermalsen. Op deze vijf locaties komen vooral vaste krachten in actie, in Zwolle zijn dat vooral uitzendkrachten.

De supermarktketen heeft afgelopen week op grote schaal stakingsbrekers ingezet, briest Meijer. "Het is verboden dagloners en uitzendkrachten in te zetten bij een staking. Ze zijn al van meet af aan op ramkoers. Daarmee gaan we naar de arbeidsinspectie, dit is iets anders dan de gezellige AH."

De formele reactie van Albert Heijn is dat als een uitzendkracht niet komt opdagen, die wordt vervangen, of die nu staakt of niet, zegt Meyer. Zijn grootste verwijt is dat deze groep uitzendkrachten niet is geïnstrueerd op het gebied van veiligheid, terwijl op de centra veel heftrucks langs grote stellages rijden. "Dat kan erg gevaarlijk zijn voor onvoorbereid personeel."

Meyer heeft sinds vorige week niets gehoord van de supermarktketen. "Het enige wat Albert Heijn laat weten is dat ze geen lege schappen hebben. Als je dat om het uur roept, denk ik: er is iets aan de hand."

De CNV Dienstenbond ging vrijdag wel akkoord met het tweejarige cao-voorstel van Albert Heijn. Formeel kan de cao worden afgesloten, zegt Meyer, maar de CNV heeft weinig leden. "Wij zijn tien keer zo groot als CNV. Een deal met een marginaal bondje levert geen cao op. Als ze rust willen, moet Albert Heijn naar ons komen."

De bond zegt een lange adem te hebben. "We gaan door tot er een oplossing komt. We vragen geen gouden bergen. Zo veel flexkrachten bij een voorheen net bedrijf als Albert Heijn, dat past niet."

Verbeek: "Doelpunt symbool voor seizoen"

AZ-trainer Gertjan Verbeek vond dat zijn ploeg zondag ongelukkig verloor van Ajax. De wijze waarop het derde tegendoelpunt viel was volgens Verbeek exemplarisch. AZ leek na een doelpunt van Marcus Henriksen terug te komen in de wedstrijd, maar goalie Esteban zag Siem de Jong met een van richting veranderde vrije trap zijn tweede doelpunt maken voor Ajax: 1-3. De treffer van Jozy Altidore kwam te laat voor de Alkmaarders. AZ en Verbeek blijven na de nederlaag op de veertiende plek.

"Voor een goed resultaat moet het ook een beetje mee zitten", zei de teleurgestelde coach van AZ tegen het ANP. "Zulke doelpunten krijgen we het hele seizoen al tegen. Zo'n doelpunt staat symbool voor ons seizoen. We hebben een uur redelijk tot goed meegespeeld met Ajax, maar staan wel weer met lege handen", aldus Verbeek.

Carlsen pakt eerste zege op kandidatentoernooi

Schaker Magnus Carlsen heeft tijdens de derde speelronde van het kandidatentoernooi in Londen zijn eerste zege geboekt. De Noorse schaakgrootmeester versloeg zondag met zwart de Israëliër Boris Gelfand. Beide heren deden 5,5 uur over 57 zetten.

Levon Aronian staat na drie dagen aan de leiding met 2,5 punt. Hij won van Vassily Ivanchuk. De Oekraïner beoordeelde zijn witte stelling al na 34 zetten als hopeloos. Teimour Radjabov zag zijn score terugvallen naar vijftig procent. De Azerbeidzjaan verloor van de Rus Peter Svidler. De winnaar van het evenement mag wereldkampioen Viswanathan Anand eind dit jaar uitdagen.

Sharapova met speels gemak naar zege Indian Wells

Maria Sharapova heeft zondag haar eerste toernooizege van 2013 geboekt. De 25-jarige Russin (2) schreef het tennistoernooi van Indian Wells op haar naam door in de finale met de Deense Caroline Wozniacki (8) af te rekenen. Sharapova zegevierde met imponerende cijfers: 6-2, 6-2. Voor de mondiale nummer drie was het de 28e toernooizege uit haar carrière.

De zege van Sharapova kwam betrekkelijk eenvoudig tot stand. Ze trok in de beginfase direct het initiatief naar zich toe. Wozniacki, voormalig nummer een van de wereld, had weinig in te brengen en moest de eerste set met 6-2 aan haar opponent laten.

De tweede set was van hetzelfde laken een pak. Wederom voerde Sharapova de regie en brak ze uiteindelijk tweemaal de service van Wozniacki. Met een lovegame serveerde ze de wedstrijd in stijl uit.

'Nederland staakt verzet tegen verkoop uraniumverrijker'

Nederland verzet zich niet langer tegen de verkoop van uraniumverrijker Urenco, mits de staat een vetorecht houdt en er strenge veiligheidsvoorwaarden aan worden verbonden. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times zondag op basis van bronnen. Het Nederlandse ministerie van Financiën, dat gaat over staatsdeelnemingen, wilde zondagavond geen commentaar geven.

De Nederlandse en Britse overheid bezitten beide 33 procent van het consortium, de rest is handen van de Duitse energiebedrijven RWE en EON. Schattingen van de waarde van Urenco, dat brandstof voor kerncentrales produceert, lopen op tot tien miljard euro.

Urenco is de grootste producent van splijtstof ter wereld. Het bedrijf heeft vier fabrieken in Europa, waarvan de grootste in Almelo staat. Nederland was tot nu toe uit veiligheidsoverwegingen tegenstander van het Britse en Duitse voornemen om de aandelen van het bedrijf dit jaar te verkopen, maar is na een serie intergouvernementele gesprekken kennelijk van gedachten veranderd. Wel moeten beide overheden een 'gouden' aandeel houden om bepaalde besluiten tegen te kunnen houden.

Bedrijven staan in de rij om Urenco te kopen. Eerder toonde de Franse kernenergiespecialist Areva interesse, maar ook Toshiba uit Japan en diverse investeringsmaatschappijen overwegen een bod.

Prins Friso werkte sinds begin 2011 als financieel directeur op het hoofdkantoor van Urenco in Groot-Brittannië totdat hij in coma raakte. Het bedrijf aanvaardde zijn ontslag in oktober 'met spijt'.

Blessure Velthuizen blijkt mee te vallen

Vitesse hoeft niet te vrezen voor een absentie van Piet Velthuizen in de titelrace. De doelman viel zaterdag geblesseerd uit tegen ADO Den Haag.

Nader onderzoek wees uit dat er geen ernstige schade is aan de knie van Velthuizen. De goalie liet zich na een klein half uur spelen vervangen in Den Haag. Eloy Room nam zijn plaats over onder de lat en hield de nul tegen ADO (0-4). Het was voor Room zijn eerste competitieduel van dit seizoen. Daar lijkt het voorlopig bij te blijven.

Vitesse meldt dat de schade aan kapsel van de knie van Velthuizen niet ernstig is. De verwachting dat hij op 31 maart tegen PEC Zwolle weer inzetbaar is voor de Arnhemmers. De competitie ligt tot die tijd stil vanwege de interlandweek. Velthuizen hield dit seizoen elf keer de nul voor Vitesse, dat nog kans maakt op de landstitel.

Schreuder: "Overwinning wel geflatteerd"

FC Twente wist zondag voor het eerst drie punten te pakken in 2013. Interim-trainer Alfred Schreuder zag de Tukkers met 0-3 winnen van FC Groningen. Na vier nederlagen en evenveel remises kon Twente eindelijk weer juichen. "Zeker eindelijk, ja. Aan het einde van de rit hebben we verdiend gewonnen, maar het was wel geflatteerd', zei Schreuder tegen Eredivisie Live. 'Vorige week hadden we de overwinning meer verdiend, maar vandaag hebben we hem gelukkig wel gepakt."

"Ik vond dat we aan de bal erg onrustig waren", aldus de interim-coach. "We straalden geen rust uit, dat gaf ik ook aan in de rust. Ondanks dat stonden we met 0-1 voor, al paste dat eigenlijk niet in het wedstrijdbeeld. Na rust hebben we het een kwartier lastig gehad. Met de inbreng van de wissels kwamen we beter in de wedstrijd."

Twente wist na het inbrengen van Nacer Chadli en Luc Castaignos uit te lopen na een ruime zege. "We hadden met Chadli en Castaignos nog twee mannen achter de hand. Met Chadli hadden we een extra wapen die de bal vast kan houden, die net wat meer rust brengt", besluit Schreuder. Twente staat na de 0-3 overwinning vijfde.

Wouters: "Waren onszelf niet"

FC Utrecht verloor zondag op bezoek bij Feyenoord. Jan Wouters vond zijn ploeg onherkenbaar in De Kuip en vond was daarover teleurgesteld. "Er waren momenten dat Feyenoord druk zette maar toch lag er genoeg ruimte om erondervandaan te komen", zei Wouters tegenover Eredivisie Live. Dat deed Utrecht niet. "Ik vond dat we vandaag onszelf niet waren."

Utrecht had in De Kuip kunnen onderstrepen waarom de ploeg vijfde stond, maar deed dat geen moment. "We hebben niet laten zien hoe goed we kunnen voetballen. Jammer dat we juist in zo'n wedstrijd, waarin we niets te verliezen hebben dat niet doen."

Maker van de 1-1, Cedric van der Gun, was daarop volgens Wouters de uitzondering. "Ik vond Cedric de enige die lekker vrijuit speelde, dat had iedereen moeten doen. Het veld grootmaken wanneer dat moet. Misschien een beetje angst dat ze dat soort dingen niet durven. De ruimtes lagen er, maar het gebeurde niet."

Iran zet marine in

Iran heeft voor het eerst een grote oorlogsbodem gestationeerd voor de Kaspische kust. President Mahmoud Ahmadinejad hield de torpedobootjager zondag ten doop in de Kaspische havenstad Anzali, bericht de staatspers.

De Jamaran-2 moet met zijn geleide raketten de vrede en vriendschap tussen de landen rond de olierijke binnenzee bevorderen, sprak de peetvader van het nieuwe oorlogsschip bij de tewaterlating. De kuststaten Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan en Turkmenistan hebben het geregeld aan de stok over hun strijdige aanspraken op de Kaspische wateren en bodemschatten.

Lijk steradvocaat aangespoeld in Bretagne

Het lijk van de prominente Franse advocaat Olivier Metzner is zondagochtend aan de Bretonse kust aangespoeld. De politie vond Metzners stoffelijk overschot niet ver van zijn huis.

De 63-jarige steradvocaat heeft volgens het openbaar ministerie in Vannes een brief achtergelaten. Metzners kantoorgenoot Antonin Lévy kon naar eigen zeggen niet bevestigen dat het om een afscheidsbrief gaat.

De strafpleiter groeide uit tot een bekende Fransman door tal van beroemdheden te verdedigen. Metzner was onder meer de raadsman van de roekeloze beurshandelaar Jérôme Kerviel, oud-premier Dominique de Villepin en de dochter van de schatrijke erfgename van cosmeticagigant L'Oréal.

Lévy noemde Metzners dood een enorm verlies voor de Franse advocatuur. Hij was 'een geweldige pleiter en een vechter', treurde Metzners partner.

Verdachten moord op atoomgeleerden Iran berecht

Het Iraanse openbaar ministerie heeft achttien verdachten aangeklaagd voor de moord op ten minste vijf atoomwetenschappers. De regering in Teheran houdt de Amerikaanse, Britse en Israëlische inlichtingendiensten verantwoordelijk voor de reeks liquidaties.

De achttien Iraniërs moeten binnenkort in de rechtszaal verschijnen, tekende het met de Iraanse regering verbonden persbureau Mehr zondag op uit de mond van de officier van justitie in Teheran. Vorig jaar hing Iran al eens een man op die schuldig was bevonden aan de moord op een atoomgeleerde.

Sinds 2010 zijn zeker vijf Iraanse kernwetenschappers, onder wie een chef van de uraniumverrijkingscentrale in Natanz, om zeep gebracht. Provocerende toespelingen uit Israël hebben de indruk onder Iraniërs versterkt dat de moorden deel uitmaken van een clandestiene campagne om het Iraanse atoomprogramma te saboteren.

Israël, de Verenigde Staten en hun bondgenoten verdenken Iran ervan kernwapens te willen vervaardigen. Teheran ontkent dat.

'Politie blunderde in moordzaak Ina Post'

De politie heeft een belangrijke steek laten vallen in het moordonderzoek dat leidde tot de veroordeling van bejaardenverzorgster Ina Post. Het rechercheteam heeft een potentiële verdachte laten lopen. Dat meldt zondag het televisieprogramma Brandpunt, dat tot nu toe onbekend gebleven politiejournaals over de zaak inzag.

Ina Post werd in 1987 na een bekentenis veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege de moord op een 89-jarige vrouw in Leidschendam. Ze werd in 2010 na een herzieningszaak vrijgesproken. Post had verklaard dat ze de vrouw, bij wie ze regelmatig werkte, in 1986 had gewurgd en cheques van haar had verzilverd, maar trok deze bekentenis later in. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde in 2010 dat sprake was van een gerechtelijke dwaling.

De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken die had aangedrongen op de herziening, had geen toegang tot de politielogboeken. Volgens de politie waren ze namelijk vernietigd, meldt het KRO-programma. Uit de politiejournaals blijkt dat de politie na de bekentenis van Post op het spoor werd gebracht van een huishoudelijke hulp die ook bij de vermoorde vrouw had gewerkt, maar daarnaast bij een tweede overleden bejaarde dame over de vloer kwam.

Die vrouw was in 1984 onder verdachte omstandigheden levenloos aangetroffen in hetzelfde bejaardencomplex, Duivenvoorde. Ook bij haar waren kascheques gestolen en verzilverd. De handschriften op de gestolen cheques vertonen een frappante overeenkomst, zo is volgens Brandpunt te lezen in de politiejournaals. Dit zou erop kunnen wijzen dat het om dezelfde dader ging, maar er niet is doorgerechercheerd.

De familie van deze overleden vrouw is geschokt door de nieuwe informatie. Haar kleinzoon zegt dat de dood van zijn oma nooit serieus is onderzocht. Zijn familieleden betreuren het dat ze geen sectie op het lichaam hebben laten verrichten na haar overlijden. Ondanks de verdachte omstandigheden van haar dood en de twijfels bij politie en schouwarts werd toch een natuurlijke doodsoorzaak afgegeven, aldus Brandpunt, dat zondagavond wordt uitgezonden.

Thornton wint UK Open Qualifier, Van Gerwen halve finalist

Robert Thornton is de winnaar geworden van de vierde UK Open Qualifier. The Thorn wist Michael van Gerwen in de halve finale van zijn vierde UK Open Qualifier titel op rij af te houden en versloeg Jamie Caven vervolgens in de finale met 6-4.

Lange tijd was Van Gerwen ook vandaag weer oppermachtig. Tot aan de kwartfinale tegen Joe Cullen, die zeer moeizaam in het voordeel van de Nederlander werd beslist: 6-5. In de halve finale haperde het spel wederom. Premier League speler Robert Thornton kende geen genade voor Mighty Mike.

In de schaduw van Van Gerwen speelde Gino Vos vandaag een verdienstelijk toernooi. The Fox schakelde achtereenvolgens Vincent van der Voort, Mark Jones, Mark Cox en Darren Webster uit en haalde zo de achtste finales. Daarin moest hij zijn meerdere erkennen in Joe Cullen: 6-2.

Mexico doodt vrouwelijke bendeleden

In een vuurgevecht met gewapende bendeleden hebben Mexicaanse militairen zaterdag twee vrouwen en drie mannen doodgeschoten. Dat onder de gesneuvelde bendeleden twee vrouwen waren is uitzonderlijk. Vrouwen raken steeds vaker verstrikt in de drugsoorlog die in Mexico woedt, maar ze houden het veelal bij koeriersklussen en witwaswerk.

Het in zwarte uniformen gestoken, met patroongordels omhangen en met geweren bewapende vijftal reed zaterdagochtend rond in een terreinwagen, liet het plaatselijke openbaar ministerie weten. Ze stuitten in de noordelijke grensplaats Reynosa op een legereenheid. In Reynosa krioelt het van de drugskartels.

App Store Update: week 12

Elke week verschijnen er in de App Store een heleboel nieuwe games. Om te weten welke van deze games belangrijk zijn maken we bij FOK! elke week een lijst van de opvallendste spellen. Tip van de week: koop Ridiculous Fishing.

Ridiculous Fishing, €2,69

Na het debacle met Ninja Fishing komt deze game van Vlambeer eindelijk uit. En guess what: het ziet er niet alleen ongelooflijk uit, de gameplay is nog beter.

Danger Boat, gratis

De makers van Disc Drivin’ hebben een nieuwe endless game uitgebracht en Danger Boat is daar het resultaat van. De opzet is wederom hetzelfde: vaar zover je kunt.

NightSky, €1,79

Op FOK! kun je al lezen wat we van de game vonden. Voor deze prijs mag je deze platformer natuurlijk niet laten liggen.

Rolling Hero, €0,89

In deze puzzelgame moet je de omgeving Loco Roco-gewijs draaien om zo je personage naar de finish te loodsen.

Super Stickman Golf 2, €0,89

Dit is het vervolg op de populaire golfgame. Onder het motto meer en beter is nummer twee een zeer sterke game geworden.

[Bundesliga] L. De Jong weer matchwinner voor Mönchengladbach

Luuk de Jong is zondag voor de tweede keer in de laatste drie wedstrijden matchwinner geworden voor Borussia Mönchengladbach. De Nederlandse spits was met een goal in de 36e minuut verantwoordelijk voor de 1-0 thuiszege op Hannover '96. Twee weken terug maakte De Jong ook al de enige goal op bezoek bij Eintracht Frankfurt.

Voor De Jong, die afgelopen zomer overkwam van FC Twente, was het zijn vijfde competitiegoal. De zevenvoudig Oranje-international maakte de negentig minuten vol. Landgenoot Roel Brouwers kwam na ruim een uur spelen als invaller binnen de lijnen.

Mönchengladbach deed door de overwinning goede zaken en steeg naar de zevende plek in de Bundesliga, slechts een punt achter nummer vier Frankfurt. Hannover staat met drie punten minder dan Mönchengladbach tiende.

[Premier League] Chelsea verdrijft Spurs van derde plek

Chelsea heeft zondag in de Premier League de derde plaats van stadgenoot Tottenham Hotspur overgenomen. De ploeg van Rafael Benitez zegevierde in de derby tegen West Ham United met 2-0 en profiteerde zodoende maximaal van het verlies van Spurs tegen Fulham: 0-1. Chelsea heeft nu een punt meer en speelde bovendien een wedstrijd minder.

Chelsea-middenvelder Lampard opende tegen West Ham in de eerste helft de score en aan die treffer zat een bijzonder tintje. Voor de 94-voudig international was het de tweehonderdste goal uit zijn carrière. Vlak na rust bepaalde de Belg Eden Hazard de eindstand op 2-0.

De andere Londense stadsderby viel ten prooi aan Fulham. De ploeg van Martin Jol zegevierde op White Hart Lane met 1-0 door een goal van Dimitar Berbatov. Jol bracht oud-Ajacied Urby Emanuelson in blessuretijd in het veld.

Arouna Koné schonk Wigan Athletic de zege op Newcastle United. De voormalig spits van PSV tekende in blessuretijd voor de 2-1. Ploeggenoot Jean Beausejour had Wigan vroeg in de wedstrijd op voorsprong gezet, maar in de tweede helft tekende Davide Santon voor de gelijkmaker. Bij Newcastle ontbrak de geblesseerde Tim Krul en bleef Vurnon Anita de gehele wedstrijd op de reservebank.

Sunderland - Norwich City eindigde in 1-1.

Wanneer vallen we Syrië binnen?

Het is naar mijn mening niet meer dan vanzelfsprekend dat we nu eens eventjes flink gaan ingrijpen in die enorme puinhoop die Syrië is geworden. Alle politieke correctheid op eens stokje, die zandbak is veel te mooi om zomaar plat te laten branden. De schitterende markt van Aleppo! De waterraderen van Hama! Oh, en hoe graag ik weer eens zou willen rondbanjeren in het oude Damascus! De cultureel historische waarde van al dat daar in de loop der eeuwen is verrezen, is immens en als we dat laten vernachelen door welke groepering ook, zijn wij net zo goed misdaden tegen de mensheid aan het begaan.

De Boer: "Meer positief dan negatief"

Ajax-trainer Frank de Boer had, nadat zijn team bij AZ de koppositie had heroverd, wel wat aan te merken op zijn ploeg. Toch zag hij vooral positieve dingen. Het spel kon beter, gaf De Boer op de persconferentie in Alkmaar aan. "Maar ik heb wel meer positieve dan negatieve dingen gezien. En het meest positieve is dat we een lastige uitwedstrijd gewonnen hebben. Want dat we hier wonnen was lang geleden."

In de slotfase moest Ajax, dat toen al met 0-2 én 1-3 had voorgestaan, maar AZ toch terug liet komen, nog even flink billenknijpen. "We hadden het ons niet zo moeilijk hoeven maken. Na de 3-1 hadden we het heft in handen. We speelden bij vlagen goed voetbal en hadden al op 4-1 of 5-1 moeten staan."

"Je moet de tegenstander niet het gevoel geven dat er wat te halen valt", zei De Boer, die met Ajax zijn derde landstitel in tweeënhalf jaar hoofdtrainerschap kan behalen. "En dat deden wij wel, want we werden heel slordig." Kolbeinn Sigthórsson vond hij niet goed genoeg en wisselde hij. "Ik vond dat hij niet voldoende bracht. Anders had ik hem iets langer laten staan."

Vader en zoon verongelukken in Alpen

Een Britse bergbeklimmer en zijn 12-jarige zoon zijn zondag dood aangetroffen in de Franse Alpen in de buurt van de Mont Blanc. Volgens de politie is het tweetal verongelukt. Dat meldde de BBC.

De vader (48) had zaterdagmiddag gebeld met de bergpolitie om hulp te vragen. Hij meldde dat zijn zoon was gevallen en dat hij hem niet meer kon zien. Reddingsteams slaagden er echter niet in om het tweetal te lokaliseren.

De zoektocht werd zondag hervat met een helikopter. De lichamen werden onderaan een helling aangetroffen. Vermoedelijk is de vader bij een poging zijn zoon terug te vinden ook naar beneden gevallen.

Vader en zoon verongelukken in Alpen
Vader en zoon verongelukken in Alpen (Foto: ANP)

Nog geen Europese release voor Devil Survivor 2

De lokalisatie van Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 is klaar en goedgekeurd voor release door Nintendo. Dit heeft Ghostlight op zijn blog laten weten. Dit betekent echer niet dat de DS-game gaat uitkomen in Europa.

"Without going into too much detail," legt Ghostlight uit, "retail support for DS titles is understandably low at the moment making it difficult for us to release the title. We haven't given up though and we're currently looking into several different ways of making this fantastic game available to you all."

User-levels in Battleblock Theater

The Behemoth heeft onlangs bekendgemaakt dat hij de levels die gemaakt zijn door de community in zijn volgende platformer BattleBlock Theater een plaats wil geven. Daarom zal de game een Furbottom’s Features-sectie bevatten.

In deze sectie zullen user-created levels in de kijker staan. Spelers worden aangemoedigd om deze levels te spelen omdat ze hierbij extra gems verdienen die ze kunnen gebruiken in de Gift Shop.

De game komt deze lente uit voor Xbox 360.

Kamerlid roept Turken op pleegouder te worden

Turkse Nederlanders die verontwaardigd reageren op de berichtgeving over Yunus zouden zich massaal als pleeggezin moeten aanmelden bij Pleegzorg Nederland. Dat stelt het PvdA-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu, die vindt dat moslims de afgelopen jaren in dit opzicht hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen.

Naar aanleiding van de commotie over de kwestie hebben zich vijftig Turks-Nederlandse pleeggezinnen in een week tijd aangemeld bij Pleegzorg Nederland, schrijft de Rotterdamse politicus op zijn Facebook-pagina. Hij verwacht dat dit er veel meer worden.

De 9-jarige Yunus wordt in Den Haag opgevoed door twee lesbische pleegmoeders, die uit angst voor ontvoering zijn ondergedoken. Het kind werd vanwege een vermoeden van kindermishandeling uit huis geplaatst. Zijn biologische moeder accepteert niet dat haar zoon bij een lesbisch stel woont.

Kuzu wil de 'liefdevolle' manier waarop de vrouwen Yunus de afgelopen 8,5 jaar hebben opgevoed echter 'absoluut' niet diskwalificeren, zegt hij zondag in een gesprek met RTV Rijnmond. Het Kamerlid vindt wel dat bij de keuze van een pleeggezin rekening moet worden gehouden met onder meer de culturele achtergrond en de religie van het kind.

Hij kan zich goed voorstellen dat bijvoorbeeld seksuele geaardheid wordt meegewogen in de 'zorgvuldige' zoektocht naar geschikte pleegouders. "Het gaat om een match tussen kind, pleegouders en biologische ouders, die moet optimaal zijn."

Kuzu vindt dat Jeugdzorg Nederland daar meer aandacht voor moet krijgen. "Want uiteindelijk is het de bedoeling dat het kind vroeg of laat terug gaat naar de biologische ouders. En dan moet het kind niet terechtkomen in een totaal vreemde omgeving. Maar als die match er simpelweg niet is dan pas moet er verder gekeken in het bestand van gezinnen die zich wel hebben aangemeld als pleeggezin."

In de Turks-Nederlandse gemeenschap ontstond afgelopen week enorme commotie over jeugdzorg en pleegzorg in Nederland, veroorzaakt door eenzijdige reportages op de Turkse zender ATV, schrijft Kuzu. De kwestie werd vervolgens opgeschud door uitspraken van politici en de oplossing bemoeilijkt doordat bemoeienis in binnenlandse aangelegenheden aan de orde wordt gesteld. Dit alles wordt ook nog eens 'onder spanning gezet' door het bezoek van de Turkse premier Tayyip Erdogan, die donderdag Nederland bezoekt.

Op die dag wordt waarschijnlijk een demonstratie gehouden bij de Islamitische Universiteit in Rotterdam, die volgens onbevestigde berichten Erdogan ontvangt. De organisatie van de demonstratie haalde de oproep om te komen demonstreren zaterdagavond echter van Facebook. Zondagochtend stond er echter alweer een andere oproep.

De gemeente Rotterdam is van geen enkele demonstratie in kennis gesteld, laat een woordvoerder weten. "Er is op geen enkele manier contact geweest." Ook hij heeft gelezen dat maandag een aanvraag wordt gedaan. "Als dat gebeurt, gaan we die met de politie en de organisator beoordelen." Overigens wordt het recht om te demonstreren alleen ingeperkt bij een dreiging. "De politie monitort wat er op internet gebeurt."

Kuzu is nog niet uitgenodigd voor een demonstratie. "Maar als er een officiële uitnodiging komt, ga ik een genuanceerd verhaal houden en niet het eenzijdige beeld dat in Turkse media is gecreërd", zegt hij tegen de regionale omroep.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei vrijdag het 'volstrekt ongepast' te vinden dat in Turkije de opvang van een Turks jongetje door lesbische pleegouders wordt veroordeeld. Het is behalve ongepast ook aanmatigend van welke buitenlandse mogendheid dan ook om op grond van de geaardheid van de ouders of godsdienst een oordeel te vellen, zei hij.

Asscher noemde het 'bijzonder triest' dat de pleegouders ondergedoken zitten. "Dat past niet, ze verdienen juist bewondering." Premier Mark Rutte (VVD) stelt de kwestie aan de orde als Erdogan Nederland bezoekt, zei Asscher. SP en CDA hebben vrijdag Kamervragen gesteld over het bezoek. Pieter Omtzigt (CDA) wil dat ook Rutte duidelijk maakt aan Erdogan dat Turkije niets te zeggen heeft over Yunus.

Ciolek wint barre Milaan - San Remo

Gerard Ciolek is de winnaar geworden van een bizarre editie van Milaan - San Remo. In een koers die vanwege sneeuwval gedeeltelijk geneutraliseerd was klopte hij in een sprint verrassend Peter Sagan.

Vanwege de sneeuwal werden de hellingen Turchino en Le Manie geschrapt, de renners legden dit gedeelte van het parcours vervolgens per bus af. Daarna volgde een herstart waarbij zes vroege vluchters met zeven minuten voorsprong mochten vertrekken. Deze waren echter nog voor de beklimming van de Cipressa weer bijgehaald, vooral door werk van het team van Sky.

In de afdaling van de Cipressa ging wereldkampioen Philippe Gilbert er vandoor, hij kreeg onder meer de Fransman Sylvain Chavanel en de Brit Ian Stannard mee. In tegenstelling tot Gilbert hielden die twee het wel vol, al kregen zij even later gezelschap van nog vier renners, waaronder Sagan en Ciolek. In de eindsprint was de Duitser vervolgens de Slowaak te snel af.

Uitslag FC Groningen - FC Twente

Vanmiddag werd in Groningen de eredivisie wedstrijd FC Groningen - FC Twente gespeeld. Deze wedstrijd werd door de bezoekers met 0-3 gewonnen. Hieronder lees je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Groningen

0 - 3

FC Twente

     45' Fer 
 80' Tadic (pen) 
 87' Castaignos 
 
 Gele kaart: Bakker, Kieftenbeld, (FC Groningen), Breukers, (FC Twente)
 Rode kaart: Bizot (78) (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Magnasco
v. Dijk
Bakker
Burnet (Luciano/79)
Bacuna
Kieftenbeld
De Leeuw
Sparv (Kostic/73)
Kirm
Zeefuik (Texeira/65)
  Michailov
Breukers
Douglas
Braafheid
Schilder
Fer
Pelupessy (Chadli/71)
Janssen
Hölscher
Boulykin (Castaignos/63)
Tadic (Cabral/88)

'Kate hoopt op zoon, William op dochter'

Kate Middleton hoopt in juli te bevallen van een zoon. Haar man, de Britse prins William, geeft de voorkeur aan een dochter. Dat heeft Middleton zondag volgens een soldaat gezegd tijdens een ceremonie in het kader van de Ierse nationale feestdag St. Patrick's Day.

Middleton, die zondag een gênant momentje beleefde toen ze met haar hak in een afvoerrooster bleef steken, benadrukte nog niet te weten wat het geslacht van haar baby is. Eerder deze maand leek ze zich echter te verspreken tijdens een bezoek aan het Engelse Grimsby. "Dankjewel, dit neem ik mee voor mijn d...", sprak Kate.

De zwangerschap van de 31-jarige hertogin werd begin december bekendgemaakt, nadat Middleton met ernstige misselijkheid was opgenomen in een ziekenhuis.

Rappers bezoeken Lil Wayne in ziekenhuis

Lil Wayne krijgt in het ziekenhuis bezoek van de ene na de andere collega. Zaterdagavond ging Nicki Minaj langs bij de rapper, die in het Cedars-Sinai Ziekenhuis in Los Angeles herstelt van een toeval.

Minaj zat ongeveer een uur aan de zijde van de 30-jarige Lil Wayne, weet de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De twee kennen elkaar al jaren en Minaj staat sinds 2007 onder contract bij Young Money, het platenlabel van Lil Wayne.

Eerder brachten ook rappers Birdman en Drake een bezoek aan hun zieke collega, die vrijdag werd opgenomen. Hij zou bewusteloos in zijn kamer zijn aangetroffen door een bodyguard. Hoewel de rapper volgens geruchten in kritieke toestand ligt, liet hij zaterdag middels een tweet weten dat het goed met hem gaat. Lil Wayne werd in oktober ook al onwel aan boord van zijn privévliegtuig.

Moeizame start voor het Williams team

Het team van Williams kende in Melbourne een moeilijk weekend. Het Britse team kon geen potten breken tijdens de race. Pastor Maldonado spinde van de baan terwijl, teamgenoot Valtteri Bottas op een veertiende positie aan de finish kwam.
 

"Een teleurstellend einde van een moeilijk weekend", zegt Maldonado. "De auto gedroeg zich niet zoals we gehoopt hadden en helaas verloor ik op een gegeven moment de achterkant van de wagen waardoor ik in de grindbak terecht kwam. We moeten nu hard aan het werk gaan om de problemen voor de volgende race in Maleisië op te lossen."

"Ik had een goede start, maar verloor na een paar ronden enkele posities door een klein foutje. Volgens mij hebben we vandaag wel het maximale uit de auto gehaald. Hoewel de wagen nog niet snel genoeg is, waren er wel een paar lichtpuntjes. Volgende week is alweer de volgende race. Hopelijk kunnen we dan onze eerste punten van het jaar scoren," aldus de debuterende Bottas.

[Serie A] Napoli boekt weer eens zege

Napoli heeft in de Serie A de negatieve spiraal een halt toegeroepen. Na vijf wedstrijden zonder overwinning werd weer eens een zege geboekt. Het werd tegen Atalanta 3-2 voor de Napolitanen. Topscorer Edinson Cavani had een belangrijk aandeel met twee goals en tilde zijn seizoensaantal naar twintig.

Collega-aanvaller Goran Pandev eiste echter de hoofdrol op. De Macedoniër scoorde acht minuten voor tijd de winnende goal. Atalanta was via een eigen goal van Napoli-verdediger Paolo Cannavaro en German Denis tweemaal teruggekomen van een achterstand. Door de zege verkleinde Napoli het gat met koploper Juve weer tot negen punten.

AC Milan bleef in het spoor van Napoli door een 2-0 thuiszege op Palermo. Mario Balotelli scoorde beide treffers, waarvan de eerste uit een strafschop. De controversiële spits staat inmiddels op zeven competitiegoals voor Milan na zes wedstrijden. Nummer drie Milan heeft nu 54 punten, twee minder dan Napoli. Palermo, waar de dinsdag aangestelde Giuseppe Sannino terugkeerde op de bank, blijft gedeeld laatste.

Overige uitslagen Serie A zondag:

Pescara - Chievo 0-2

Fiorentina - Genoa 3-2

Sneijder scoort voor winnend Galatasaray

Wesley Sneijder heeft zondag zijn tweede goal gescoord voor Galatasaray. De middenvelder opende tegen Kayserispor na drie minuten de score voor de koploper van de Turkse competitie. Het werd uiteindelijk 3-1. Bij Kayserispor zorgde oud-Feyenoorder Diego Biseswar in blessuretijd nog voor een eretreffer.

Burak Yilmaz produceerde de overige treffers voor Galatasaray. De ploeg behoudt door de overwinning zeven punten voorsprong op Besiktas en Fenerbahçe. Kayserispor staat negende.

Sunnery wil Doutzen weer bezwangeren

Sunnery James wil 'misschien nog wel twee' kinderen met Doutzen Kroes. "Als het ons is gegeven, gaat dat zeker gebeuren", zegt de dj in de eerste editie van Grazia Man, die vanaf dinsdag in de winkels ligt. "We moeten alleen nog een plan maken: blijven we in New York of gaan we terug naar Nederland."

James voelt zich naar eigen zeggen helemaal thuis in Amsterdam. "Ik hou van de Hollandse nuchterheid. Maar ik kan ook heel goed vertoeven in New York en de centrale ligging is voor mijn werk heel praktisch." De dj, die samen met de 28-jarige Kroes een zoon heeft, kreeg ooit van een waarzegger te horen dat hij in het buitenland zou gaan wonen. "Misschien moet ik het maar toegeven: ik denk dat we de komende jaren in New York blijven."

Sunnery, die eind 2010 trouwde met Doutzen, geeft in het interview toe dat hij het model niet kende toen hij haar jaren geleden ontmoette in Miami. "Wat moet iemand als zij met een dj'tje, dacht ik." De dj probeerde Doutzen 'in zijn onzekerheid' in eerste instantie op afstand te houden. "Maar het gevoel was zo heftig dat we als magneten naar elkaar toe werden getrokken."

Ricciardo teleurgesteld over uitvalbeurt

Daniel Ricciardo heeft geen super thuisrace gereden. De Australiër moest halverwege de race uitvallen met een probleem met de uitlaat. Teamgenoot Jean-Eric Vergne die de race vanaf een dertiende startplek moest aanvangen eindigde één plek beter op plaats twaalf.


"Ik hoorde een vreemd geluid in de auto en probeerde het te verhelpen door een paar settings te wijzigen, maar niets hielp. Ik moest uiteindelijk opgeven doordat er een uitlaatgerelateerd proleem was. Geen fijne manier om de eerste race van het seizoen te eindigen. Ik had bij de start moeite om grip te vinden. Het was alsof ik over ijs reed. Het duurde daarna lang voordat ik de banden op temperatuur had. Na een ronde of tien ging het beter, maar toen had ik al erg veel tijd verloren. We hebben dus nog wat huiswerk te doen, als het gaat om de banden," aldus een teleurgestelde Ricciardo.


Jean-Eric Vergne reed een probleemloze race maar eindigde buiten de punten. "Ik ben teleurgesteld dat we geen punten hebben kunnen scoren, maar ik heb goede hoop voor de races die komen gaan. Volgens mij hebben we in essentie namelijk een erg goede auto."

Moslimbroederschap gebruikt geweld tegen journalisten

Tientallen journalisten hebben zondag in de Egyptische hoofdstad Caïro betoogd tegen aanvallen op hun collega's door leden van de Egyptische Moslimbroederschap, een organisatie waaruit president Mohammed Morsi afkomstig is.

De onlangs gekozen voorzitter van het Journalistensyndicaat veroordeelde de aanvallen, die zaterdag zouden hebben plaatsgevonden bij het hoofdkantoor van de Moslimbroederschap. Journalisten deden daar verslag van een bijeenkomst.

De journalisten stellen dat toen activisten buiten bij het hoofdkantoor graffiti tegen de broederschap aanbrachten, de beveiligers hen met stokken en kettingen te lijf gingen. De Moslimbroederschap heeft in een verklaring gezegd dat de beveiligers werden uitgelokt en beledigd door de activisten en de journalisten.

Forse toename aantal inbraken

Het aantal inbraken is het afgelopen jaar fors gestegen. Dat meldt de NOS zondag op basis van bronnen bij de politie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie presenteert komende week de cijfers over 2012.

In de regio Rotterdam steeg het aantal inbraken van 7502 in 2009 tot 9099 vorig jaar, meldt de omroep. In december werd in die regio ruim elfhonderd keer ingebroken. Ook in de regio's Oost en Midden gaat het om een flinke stijging. Twaalf procent van de inbraken in Nederland wordt volgens de NOS opgelost.

De Rotterdamse korpschef Frank Pauw wil om het aantal terug te dringen dezelfde methode gebruiken als bij de aanpak van overvallen. Door een team vrij te spelen en de overvallers op allerlei manieren op te jagen, is het aantal overvallen met de helft teruggedrongen.

Pauw onderscheidt drie soorten inbrekers: groepen die vooral op het platteland toeslaan, gelegenheidsinbrekers die in hun eigen wijk inbraken plegen, en oude professionele inbrekers die in hun eentje opereren.

Marussia coureurs kijken tevreden terug op weekend

Marussia-coureurs Jules Bianchi en Max Chilton zijn tevreden over het verloop van de Australische Grand Prix. De twee Debutanten werden na de race op plaats vijftien en zeventien afgevlagt.

Jules Bianchi reed een probleemloze race eindigde race op slechts één ronde achterstand op de winnaar Kimi Raikkonen als vijtiende. "Ik zou niet weten hoe ik mijn eerste seizoen in de Formule 1 beter had kunnen beginnen”, vertelde Bianchi na afloop. “De kwalificatie van zaterdag was een grote uitdaging, maar vandaag verliep alles eigenlijk wel op rolletjes. We hebben goed naar de banden gekeken en ik wil mijn engineers, monteurs en iedereen uit het team bedanken, omdat ze me goed hebben voorbereid op deze race. Het lijkt erop dat het team deze winter een flinke stap vooruit heeft gemaakt.”

Max Chilton had een redelijke race. De Brit die in het begin van de wedstrijd een klein stukje van zijn voorvleugel beschadigde door een aanvaring met Giedo van der Garde hij finishte uiteindelijk als voorlaatste. “Ik ben blij met mijn Formule 1-debuut, al was het geen probleemloze race. Aan het begin van de race was er wat contact met Van der Garde en daardoor raakte mijn voorvleugel beschadigd. Ik moest een nieuwe voorvleugel halen en kwam achteraan te liggen. Ik kwam al snel de blauwe vlaggen tegen en daardoor kon ik ook niet echt terrein goedmaken. Aan het einde van de race had ik weer een mooi gevecht met Van der Garde en ik wist hem in te halen. Daarna kon ik wat meer mijn echte snelheid laten zien en ik was drie seconden sneller dan hij. Ik heb veel geleerd en dat zal me de komende races helpen,” aldus Chilton.

Slachtoffer schietpartij blijkt gezochte crimineel

De man die zaterdagavond werd doodgeschoten in Amsterdam-West stond op de Nationale Opsporingslijst. Hij is geliquideerd, laat de politie zondag weten.

De 21-jarige Rida Bennajem werd rond 23.10 uur doodgeschoten in de Comeniusstraat in de wijk Slotervaart. Er vielen veel schoten, hij is meerdere keren van dichtbij geraakt. De recherche gaat uit van een afrekening in het criminele circuit. Zijn familie is in kennis gesteld.

Voor het slachtoffer is veel aandacht geweest in opsporingsprogramma's. Hij werd er onder meer van verdacht betrokken te zijn geweest bij een overval in Leiderdorp, waarbij in januari 2012 werd geschoten op een juwelier en politiemensen.

De omgeving is na de kogelregen onmiddellijk afgezet en in de directe omgeving is gezocht naar de dader of daders. Aangezien het lijkt te gaan om een liquidatie is een groot politieteam op de zaak gezet. Forensisch specialisten zijn uren bezig geweest met sporenonderzoek. Het rechercheteam is op zoek naar getuigen van het schietincident.

Teleurstellend weekend voor McLaren in Australië

McLaren kan terug kijken op een weekend waar ze veel snelheid te kort komen met de top van het veld. Jenson Button eindigde de race op de negende plaats, terwijl teamgenoot Perez als elfde het zwart wit geblokte vlag zag.

"Na drie keer de Grand Prix van Australië te hebben gewonnen, is deze negende plaats natuurlijk niet iets om over naar huis te schrijven", vertelde Button na afloop. "Maar toch denk ik dat we redelijk tevreden mogen zijn over wat we vandaag als team bereikt hebben. Het was een lastige race en we hadden niet de snelste auto, maar we hebben toch nog twee punten gescoord. Het feit dat dit geen al te beroerd begin van het seizoen was, neemt niet weg dat er nog erg veel moet gebeuren voor we vooraan mee kunnen doen. Hopelijk kunnen we in Maleisië al ietsjes sneller zijn."

Sergio Perez: "Dit was een ontzettend zware race. Ik had een goede start en ondanks dat het team me op een goede strategie had gezet, ontbrak de snelheid om verder naar voren te kunnen komen. Om net geen punten te pakken, is nooit leuk, maar toch vind ik dat we een redelijk goede race hebben gereden. En ik heb er alle vertrouwen in dat dit team de auto snel beter kan maken. Ik heb goede hoop dat we op het circuit van Sepang sterker voor de dag zullen komen."

3100 euro van autodak gewaaid

Een 46-jarige man uit Zevenhuizen heeft zondagmiddag zijn portemonnee op het dak van zijn auto laten liggen. Hij zag vervolgens tot zijn grote schrik 3100 euro aan biljetten van 50 euro dwarrelen over de N3 bij Dordrecht. Een nog onbekende vrouw claimde het geld en ging er met het grootste bedrag vandoor, meldt de politie, die getuigen zoekt.

De man reed kort na het middaguur bij de Laan der Verenigde Naties de oprit van de N3 op en zag niet veel later de inhoud van zijn portemonnee over de weg dwarrelen. Toen hij zich realiseerde dat het om zijn eigen geld ging, besloot hij de eerste afrit te nemen om terug te rijden.

In de tussentijd waren enkele andere automobilisten gestopt om het geld bijeen te rapen, hoewel er geen vluchtstrook is. Onder hen een vrouw in een blauwe Renault Scenic. Ze vertelde volgens de politie aan de andere geldzoekers dat het haar biljetten waren, omdat ze haar portemonnee op het dak van haar auto had laten liggen. Het bijeengebrachte geld werd aan haar overhandigd, waarop ze vertrok.

Toen de echte eigenaar van het geld even later kwam aanrijden werd duidelijk hoe de situatie in werkelijkheid was. Van het geld is uiteindelijk 160 euro teruggevonden, maar de rest van het geld, de portemonnee en diverse passen zijn nog zoek.

In de Renault zat ook een man en volgens enkele getuigen ook twee kinderen. De politie is naast de vrouw op zoek naar de bestuurder van een oud model Volkswagen Caddy, die een belangrijke getuige zou kunnen zijn.

Dodental vuurwerkramp Mexico verder omhoog

Het dodental als gevolg van een vuurwerkexplosie tijdens een processie in Mexico is opgelopen naar dertien. Ten minste 154 mensen raakten gewond, aldus de Mexicaanse autoriteiten. Een deel van de gewonden is er ernstig aan toe. De explosie ontstond vrijdag toen een vuurpijl in een vrachtwagen terechtkwam die ook vuurwerk bevatte.

In een gebied met een straal van honderd meter lagen menselijke resten en verbrande kleding, zelfs op daken, aldus een fotograaf die op de plek van de ramp aanwezig was. Helikopters, tientallen ambulances en militairen zijn direct naar het dorp gestuurd, zo'n 110 kilometer ten oosten van Mexico-Stad.

De slachtoffers liepen mee in een jaarlijkse processie voor Jezus Christus, de beschermheilige van Jesus Tepactepec, een dorp van ongeveer duizend inwoners.

Stomdronken Waalwijker ramt auto op A59

Een stomdronken automobilist is zaterdagnacht op de A59 richting Waalwijk achter op een invoegende auto gereden. Die auto belandde in de sloot en de twee inzittenden uit Tilburg raakten gewond en moesten naar een ziekenhuis.

Beide voertuigen raakten total loss. De veroorzaker, een 33-jarige Waalwijker, is gearresteerd en mocht zijn rijbewijs inleveren, meldt de politie. Het ongeval gebeurde bij een wegversmalling waar een snelheidsbeperking gold.

Uitslagen Eredivisie 17/03/13

Vanmiddag werd om 14.30 uur afgetrapt voor 2 Eredivisiewedstrijden. In de eigen Kuip won Feyenoord van FC Utrecht (2-1), terwij Ajax in Alkmaar AZ met 2-3 versloeg.

AZ

2 - 3

AFC Ajax

 47' Henriksen
 74' Altidore
   20' S. de Jong 
 22' Blind 
 59' S. de Jong 
 
 Gele kaart: Viergever (AZ), v. Rhijn, Alderweireld (AFC Ajax)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Lam (Reijnen/75)
Viergever
Wijnaldum
Henriksen
Maher
Elm (Rosheuvel/81)
Beerens (Gudmondsson/81)
Altidore
Berghuis
  Vermeer
V. Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S. de Jong
Poulsen (Denswil/90+2)
Eriksen
Schone
Sigthórsson (Hoessen/56)
Fischer (Boerrigter/75)

 Siem de Jong scoort 0-1 (foto: Pro Shots)

Feyenoord

2 - 1

FC Utrecht

 32' Pellè
 61' Janmaar
   59' v.d. Gun 
 
 Gele kaart: Vilhena, Pellè, Mathijsen (Feyenoord), Oar, Asara (FC Utrecht)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena (Vormer/81)
Schaken
Pellè
Boëtius (W. Verhoek/75)
  Ruiter
V.d. Maarel
v.d. Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Asare
Kali
Toornstra
Oar (Duplan/30)
v.d. Gun
Mulenga (De Kogel/71)


Daryl Janmaat (l) in duel met FC Utrecht speler Tommy Oar (r) (Foto: Pro Shots)

Jongetje (4) valt in gierput

Een 4-jarige jongen uit Enschede is zondag ernstig gewond geraakt toen hij in een gierput viel. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis, laat de politie weten.

De jongen viel rond 13.45 uur in de put op een boerderij aan de Alsteedseweg in Haaksbergen. Gealarmeerde hulpverleners zijn er zo snel mogelijk heengegaan. Hoewel een traumahelikopter werd ingeschakeld, is het kind met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Hoe het incident kon gebeuren is onduidelijk. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.


Jongetje (4) kritiek na val in gierput (Foto: Novum)

Arrestatie leden partij Tsvangirai en advocate

De Zimbabwaanse politie heeft zondag de prominentste mensenrechtenadvocate van het land en enkele leden van de partij van premier Morgan Tsvangirai opgepakt. Ze worden vastgehouden op een politiebureau in de hoofdstad Harare, aldus een onafhankelijke advocatengroep.

Mensenrechtenadvocaat Beatrice Mtetwa wordt ervan beschuldigd de rechtsgang te hebben belemmerd, zei de groep Zimbabwaanse Advocaten voor de Mensenrechten. Dat gebeurde nadat ze naar de belangrijkste juridisch adviseur van Tsvangirai was gegaan toen de politie zondagochtend diens huis was binnengevallen. Mtetwa zou een huiszoekingsbevel hebben geëist, waarna ze even later geboeid werd afgevoerd.

De politie deed zondag ook invallen en huiszoekingen bij een kantoor van Tsvangirais media- en communicatiebureau. Drie naaste medewerkers van Tsvangirai werden zondagochtend gearresteerd.

Zaterdag vond in Zimbabwe een referendum plaats over een nieuwe grondwet. Ongeveer twee miljoen van de 6,6 miljoen geregistreerde Zimbabwanen hebben hun stem uitgebracht, bleek zondag. Alle belangrijke partijen hadden opgeroepen tot een ja-stem voor de constitutionele hervormingen.

In de aanloop naar het referendum trad de politie hard op tegen mensenrechtengroepen die meer democratie eisen. De afgelopen weken werden documenten, apparatuur en radio-ontvangers van verscheiden groepen in beslag genomen. Met die ontvangers konden andere zenders dan die van de regering van president Robert Mugabe worden beluisterd.

Binnen vijf dagen wordt de definitieve uitslag van het referendum verwacht.

Frankrijk herdenkt bloedbad Toulouse

Frankrijk scherpt zijn inlichtingengaring verder aan om aanslagen zoals die van precies een jaar geleden, waarbij een radicale moslim in het zuiden van het land drie joodse schoolkinderen, een rabbijn en drie militairen doodschoot, te voorkomen. Dat heeft president François Hollande zondag gezegd bij de herdenking van de aanslagen.

Hollande zei dat Frankrijk sindsdien een wet heeft aangenomen die toestaat dat Fransen in het buitenland voor terreuraanklachten kunnen worden veroordeeld, ook als ze hun daden niet op Frans grondgebied hebben gepleegd.

De president, die sprak nadat schoolkinderen uit Toulouse hadden voorgelezen, vergeleek de daden van Mohammed Merah met de Holocaust. "De kinderen in Toulouse stierven om dezelfde reden, namelijk omdat ze joods waren."

Merah (23) kwam om het leven bij een vuurgevecht met de politie.

Argentijnse club eert paus op shirt

De Argentijnse voetbalclub San Lorenzo eert zijn bekendste fan, paus Franciscus, met een speciaal shirt. Dat meldt de club op zijn website. Op het rood-blauwe shirt van de club uit de wijk Almagro in Buenos Aires staat de naam Francisco met de daarboven een gouden aureool. Franciso is de Spaanse vertaling van Franciscus. Paus Franciscus krijgt zo'n shirt toegestuurd.

De Argentijn Jorge Bergoglio nam de naam Franciscus woensdag bij zijn verkiezing tot hoofd van de katholieke kerk aan. Voor hij paus werd was hij aartsbisschop van Buenos Aires. De in de Argentijnse hoofdstad geboren en getogen kerkvader is al sinds zijn jeugd fan van San Lorenzo.

Schippers steunt aanvoerders-actie in voetbal

Als aanvoerders van beide elftallen elkaar op het voetbalveld goed weten te vinden, kunnen zij veel narigheid voorkomen. Kordaat optredende aanvoerders hebben volgens minister Edith Schippers (Sport) een voorbeeldfunctie en een positieve uitstraling naar de toeschouwers.

Schippers gaf zondag in De Kuip oud-aanvoerders van Feyenoord een speciale aanvoerdersband die is gemaakt voor de campagne 'de aanvoerders’. De ex-profs Ruud Gullit, Ben Wijnstekers, Aron Winter en Arthur Numan willen er met deze actie voor zorgen dat de aandacht vooral naar het spel gaat en niet naar incidenten. Door de captains van beide elftallen duidelijke taken te geven denken ze die verandering in gang te kunnen zetten.

De 4 oud-internationals vragen de naar schatting 66.000 aanvoerders op de voetbalvelden te laten zien dat het hen menens is door bij een voorval tijdens de wedstrijd contact met elkaar te zoeken. Ook wordt van de aanvoerders verwacht dat ze hun teamgenoten tot de orde roepen.

Gerard Kerkum, Rinus Israël, Wim Jansen, Ben Wijnstekers en John de Wolf ontvingen zondag deze speciale aanvoerdersband uit handen van de minister. Ook de aanvoerders van Feyenoord en Utrecht doen een exemplaar om tijdens de wedstrijd.

Skiester Maze sluit af in stijl

De Sloveense skiester Tina Maze heeft zondag ook de laatste wedstrijd uit de wereldbekerreeks gewonnen. Het betrof een reuzenslalom tijdens de slotwedstrijden in Lenzerheide. Maze was al lang zeker van de winst in het klassement over alle disciplines.

In het Zwitserse skioord hield ze zondag de Française Tessa Worley en de Zwitserse Lara Gut achter zich. Ook de wereldbeker op de reuzenslalom was voor Maze.

Skiester Maze sluit af in stijl
Skiester Maze sluit af in stijl (Foto: ANP)

[Primera División] Málaga verliest weer punten

Málaga heeft voor de vierde week op rij punten laten liggen in de Primera División. De Zuid-Spaanse ploeg, die midweeks FC Porto uitschakelde op weg naar de kwartfinale van de Champions League, ging in eigen huis met 2-0 onderuit tegen Espanyol. Diego Colotto en Sergio Garcia tekenden voor de treffers van de ploeg uit Barcelona.

Málaga won sinds half februari niet meer in de competitie. Vervolgens liet de ploeg een nederlaag, twee gelijke spelen en nog een nederlaag aantekenen. De ploeg staat nu zesde in de Spaanse competitie. Espanyol is de nummer dertien.

[Upd] Sneeuwval hindert Milaan-San Remo

Hevige sneeuwval teistert zondag de voorjaarsklassieker Milaan-San Remo. De race is van kilometer 116 tot en met kilometer 163 geneutraliseerd vanwege sneeuwval bij bergpas Turchino. De renners worden per bus naar het volgende startpunt gebracht.

Een kopgroep met Pablo Lastras, Lars Bak, Maksim Belkov, Matteo Montaguti, Filippo Fortin en Diego Rosa heeft twaalf minuten en dertig seconden voorsprong op het peloton. Die voorsprong behoudt de groep.

Update 14.37 uur

De organisatie heeft door de winterse omstandigheden ook besloten La Manie uit het parcours te halen. De koers zal op kilometer 213 worden hervat, wat betekent dat er daarna nog 85 kilometer wordt gekoerst.

[Upd] [Video] Griekse voetballer brengt Hitler-groet na doelpunt

De Griekse voetballer Giorgos Katidis schoot zaterdag zijn ploeg AEK Athene naar de overwinning tegen Veria (2-1). Over de wedstrijd zelf zal weinig worden nagepraat, maar het juichen van Katidis zal nog lang worden nabesproken. De Griek bracht namelijk de Hitler-groet richting het publiek.

Katidis was zich van geen schuld bewust. "Ik ben geen fascist. Ik had dit nooit in mijn hoofd gehaald als ik had geweten wat dit zou betekenen", zo liet hij zich ontvallen via Twitter.

Zijn Duitse trainer, Ewald Lienen, verdedigde zijn pupil: "Hij is nog jong en heeft helemaal geen politieke ideeën. Ik denk dat hij de groet op het internet heeft gezien zonder daadwerkelijk te weten wat het betekent. Na afloop zat hij in de kleedkamer te huilen na het zien van de reacties."

Update 14.30 uur
De Griekse voetballer Giorgos Katidis is levenslang verbannen uit alle nationale teams. De 20-jarige middenvelder van AEK Athene kreeg die straf opgelegd omdat hij zaterdag een treffer in een competitiewedstrijd vierde met een nazigroet. De Griekse voetbalbond noemde Katidis' actie zondag 'een zware belediging aan alle slachtoffers van de nazi's'.

Katidis bood inmiddels op televisie en op Twitter zijn excuses aan nadat een storm van kritiek was losgebarsten op sociale media. Hij claimde niet te weten wat het gebaar betekende. Katidis speelde nog nooit voor het nationale team. Wel is hij jeugdinternational geweest.

Met de straf van de Griekse voetbalbond is de kous nog niet af voor Katidis. Zijn club AEK en de Griekse competitie overwegen de speler ook te straffen. AEK kan bovendien gestraft worden door de bond. De harde kern van AEK heeft inmiddels geëist dat Katidis uit de selectie wordt gezet.


De beelden van de Hitler-groet (Bron: Dailymotion)

Uitslag NAC Breda - Willem II

Om 12.30 uur begon de Brabantse burenruzie tussen NAC Breda en Willem II. De thuisclub won het duel met 4-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

NAC Breda

4 - 0

Willem II

 11' Luijckx
 72' Seuntjens
 79' Hooi
 80' Verbeek
   
 
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 16500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Janse
Luijckx
Botteghin
van der Weg
Buijs(Gommeren/89)
Gudelj
Gillissen
Hooi
Lurling(Seuntjens/81)
Verbeek(Ten Voorde/85)
  Meul
Cornelisse
Haastrup
Peters
Jallo(Van Buren/15)
Haemhouts
Guyt
Ippel(Brands/85)
Misidjan(Lumu/55)
Joachim
Höcher

Kees Luijckx (NAC Breda) scoort de 1-0

Kim Kardashian: zwanger zijn is pijnlijk

Kim Kardashian vindt zwanger zijn zwaarder dan verwacht. "Het is niet zo gemakkelijk als mijn zus Kourtney en mijn moeder het deden voorkomen", zei de realityster tegen entertainmentzender E! "Het is vrij pijnlijk."

"Ik ben al een paar keer ziek geweest", illustreert de 32-jarige Kim, die een kind verwacht van rapper Kanye West. "Alles gaat wat moeizamer." De realityster heeft het advies van haar dokter om het wat rustiger aan te doen ter harte genomen. "Ik vind het fijn om bezig te zijn. Maar ik heb een week vrij genomen om te rusten en dat was fantastisch."

Kim houdt er naar eigen zeggen rare eetgewoonten op na sinds ze in verwachting is. "Ik heb heel veel zin in wortels. Ik was altijd gek op zoetigheid, maar nu kan ik zelfs geen chocolade meer eten."

Scheidsrechter zwaar mishandeld na 'fout'

Een 21-jarige scheidsrechter uit Leiderdorp is vrijdag na een vriendschappelijke zaalvoetbalwedstrijd zwaar mishandeld. De spelers waren het niet eens met een van zijn beslissingen, waarna hij na het laatste fluitsignaal werd toegetakeld. Dat meldt de politie zondag.

De mishandeling vond plaats in een sporthal in Leiden. Het slachtoffer was een stagiair van een jongerenwerkorganisatie die voor een avond scheidsrechter was. Volgens twee spelers van 15 en 20 jaar oud nam hij een verkeerde beslissing, waarna meteen in het veld een woordenwisseling ontstond.

Na de wedstrijd werd de man meerdere keren in zijn gezicht geslagen. In een ziekenhuis bleek dat hij zijn kaak op twee plekken gebroken heeft en dat zijn neus zwaar gekneusd is. Hij wordt maandag aan zijn verwondingen geopereerd.

De politie heeft de belagers van de scheidsrechter zaterdag in hun woning aan de Agaatlaan in Leiden opgepakt. De twee zitten nog vast voor verhoor.

Van Bommel ontkent kampioensstress

PSV-aanvoerder Mark van Bommel trekt zich weinig aan van de kritieken in de media. Volgens de middenvelder is de selectie gefocust op het behalen van het kampioenschap. "Het is heel rustig", zei Van Bommel. "Twee weken geleden waren het nog tien finales, vorige week negen en toen nog acht. Dat is altijd hetzelfde."

Van Bommel kwam vorig weekeinde in opspraak toen hij na de nederlaag tegen sc Heerenveen de verbale confrontatie zocht met Joey van den Berg. Eerder waren er binnen PSV al incidenten met Erik Pieters en Jeremain Lens.

Dat de druk bij PSV groot is, wilde Van Bommel wel erkennen. Van kampioensstress is volgens hem echter geen sprake. "Dat heb je als je voor het kampioenschap speelt. Dat zal altijd zo blijven. Zo was het in het verleden en zo zal het in de toekomst ook zijn."

[Serie A] Sampdoria - Internazionale afgelast

Het Serie A-duel tussen Sampdoria en Internazionale van zondagavond is afgelast vanwege slechte weersomstandigheden in Genua. Wanneer de wedstrijd wel wordt gespeeld is nog niet bekend, meldt Sampdoria. De andere duels in Italië gaan vooralsnog gewoon door.

Sampdoria - Inter is niet het enige sportevenement dat in Italië last ondervindt van het weer. De voorjaarsklassieker Milaan-San Remo is vanwege sneeuwval gedeeltelijk geneutraliseerd. Renners worden een stuk met een bus vervoerd.

Hongaarse antisemieten krijgen onderscheiding

De Hongaarse centrum-rechtse regering van Viktor Orbán heeft enkele hoge onderscheidingen verleend aan personen die bekend zijn om hun antisemitische en rechts-extremistische uitlatingen. Dat hebben Hongaarse media bericht.

De tv-presentator Ferenc Szaniszlo ontving de Tancsics-prijs, de hoogste onderscheiding van de staat voor journalisten. Szaniszlo verspreidde voor de tv-zender Echo TV antisemitische complottheorieën en noemde de zigeuners in zijn land 'mensapen'.

Ook Janos Petras, de zanger van de rockband Karpatia kreeg een onderscheiding. De zanger roept in zijn teksten op tot gewelddadige wijzigingen van de Hongaarse grenzen.

Eerste angelusgebed paus druk bezocht

Paus Franciscus is zondag voor de eerste keer voorgegaan in het angelusgebed. Meer dan honderdduizend mensen waren op het Sint-Pieterplein samengekomen om bij het eerste openbare gebed van de nieuwe paus aanwezig te zijn.

Franciscus las niet alleen zijn voorbereide toespraak voor, maar maakte tussendoor enkele spontane opmerkingen. Hij breekt daarmee met de gewoontes van zijn voorgangers.

Enkele uren voordat Franciscus vanaf zijn balkon de menigte toesprak, liet hij zich onverwachts zien bij een van de zijpoorten van het Vaticaan. Franciscus, in zijn eenvoudige witte soutane, zwaaide naar de mensen voor hij in de parochie Sint-Anna een mis leidde voor de inwoners van Vaticaanstad.

Polen randen meisjes aan in zwembad

Een groep meisjes is zaterdagavond in een zwembad in het Drentse Aalden aangerand door twee Poolse mannen. De verdachten zijn opgepakt en zitten voor nader onderzoek vast, meldt de politie zondag.

De mannen van 40 jaar oud vielen de meisjes in de leeftijd van 9 tot 15 jaar herhaaldelijk lastig. Volgens de politie zijn sommige slachtoffertjes onzedelijk betast. Het personeel van het zwembad van Landal Aelderholt hield de twee Polen aan en waarschuwde de politie. Tot nu toe hebben twee Duitse meisjes van 10 en 12 jaar aangifte gedaan.

Honderden buitenlandse jihadisten in Syrië

Honderden buitenlandse 'jihadisten' hebben Syrië de afgelopen twee jaar geïnfiltreerd en zich gevoegd bij de opstandelingen die president Bashar Assad uit het zadel willen wippen. Dat hebben Syrische staatsmedia zondag gezegd.

De regeringsgezinde krant Al-Watan schreef zondag dat in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk, landen die de Syrische oppositie steunen, radicale strijders worden getraind. De honderden jihadistische strijders zijn verantwoordelijk voor het verval van de Syrische economie en de verwoesting van het cultureel erfgoed van Syrië, aldus de krant.

De opstand tegen Assad begon in maart 2011 en heeft inmiddels aan meer dan zeventigduizend mensen het leven gekost.

Al-Qaida-tak eist bloedige aanslag Bagdad op

Een aan Al-Qaida gelieerde groep in Irak heeft zondag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een nauwkeurig voorbereide aanslag op het ministerie van justitie in het centrum van Bagdad vorige week. Bij de aanslag met twee autobommen en gewapende militanten verkleed als agenten kwamen ten minste 24 mensen om het leven.

In een verklaring die zondag op internet verscheen stelt de Islamitische Staat Irak dat de 'gezegende aanslag' een 'vergeldingsactie was voor de soennitische vrouwen' die worden vastgehouden in gevangenissen van de door sjiieten geleide regering. Het ministerie werd in de verklaring beschreven als een 'middel om soennieten te bestrijden, te terroriseren, gevangen te zetten, te martelen en te doden'.

Hitzfeld verwacht zomertransfer Robben

Ottmar Hitzfeld verwacht dat Arjen Robben deze zomer bij Bayern München vertrekt. Het speelsysteem van Guardiola zou de Nederlander niet liggen. "Ik denk dat Robben komende zomer Bayern verlaat", verklaart de voormalig trainer van de Duitse recordkampioen. Hitzfeld gelooft niet dat Robben in het systeem van toekomstig succestrainer Pep Guardiola past. Zo verklaart hij tegenover Sonntags Blick.

Robben verlengde in München vorig jaar zijn contract nog tot medio 2015. De 29-jarige Groninger beleeft momenteel echter een moeilijk seizoen bij zijn club en zit regelmatig op de bank. Bayern-president Uli Hoeness gaf vorige week al aan dat Guardiola veel vrijheid krijgt bij het samenstellen van de selectie. "Over zes tot acht weken weten we wat hij wil en met wie hij wil werken."

Ook Toni Kroos en Thomas Müller zouden mogelijk slachtoffer worden van het nieuwe bewind. "Müller is een zeer belangrijke speler, maar of hij in het concept van Guardiola past, weten we niet. En misschien wil Guardiola een speler op '10' die voor meer doelgevaar zorgt", zegt hij over de huidige positie van Kroos. Iemand die ongetwijfeld in het systeem van de nieuwe oefenmeester past, is Xherdan Shaqiri. "Hij heeft het FC Barcelona-gen in zich. Hij past in het concept van Guardiola. Het is een jonge, technisch begaafde en behendige speler", aldus Hitzfeld.

FOK!filmtips van de dag: Metropolis

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Metropolis van Fritz Lang is de beroemdste Duitse film aller tijden en zeker de meest invloedrijke stomme film in de historie. Na de bioscooprelease in 1927 is de film ingekort en daarna voor tientallen jaren niet meer vertoond. Maar dankzij de Friedrich Wilhelm Murnau Stiftung werd er in 2000 begonnen aan het restaureren van de film. Uit archieven over de hele wereld werden stukken film teruggevonden waardoor het mogelijk werd om een complete, authentieke en prachtig gerestaureerde versie te creëren van Lang's revolutionaire visie uit 1927.

Metropolis speelt zich af in de toekomst, waar mensen zijn onderverdeeld in twee groepen: de arbeiders die onder de grond leven en de rijken die genieten van een decadente stad vol luxe. Na zijn kennismaking met de arbeidersdochter Maria, wordt Freder - zoon van Joh. Fredersen, de leider van de stad - bewust van de ongelijkheid tussen de inwoners. Om de onrustige benedenstad te kalmeren stuurt Joh. Fredersen een valse Maria, een robot gemaakt door uitvinder Rotwang, naar beneden. Om 14.05 uur op Ëén.

Music and Lyrics is een romantische komedie, een genre waar de hoofdrolspelers Drew Barrymore en Hugh Grant zeer vertrouwd mee zijn. Zo vertrouwd zelfs, dat Grant al eerder samenwerkte met schrijver en regisseur Marc Lawrence aan Two Weeks Notice.

Alex Fletcher was in de jaren '80 een populaire zanger. Helaas is hij aan lager wal geraakt. Een comeback lijkt verkeken, totdat hij opeens een nieuwe kans krijgt. De beroemde popdiva Cora Corman wil graag dat hij een duet schrijft, dat zij vervolgens samen zullen opnemen. Alex stemt toe, maar de blijdschap is van korte duur. Hij krijgt namelijk maar enkele dagen om een hit te schrijven. Dat hij al jaren geen noot op papier heeft gezet, maakt de situatie er niet beter op. Ten einde raad schakelt Alex de hulp in van zijn plantenverzorgster Sophie Fisher. Alleen staat zij, na een pas verbroken relatie, niet bepaald te trappelen om intensief samen te werken met iemand als Alex. Om 20.00 uur op NET5.

De politie van San Francisco voert een moeizame en vergeefse jacht op Zodiac, de seriemoordenaar die schijnbaar willekeurige slachtoffers maakt en mysterieuze, gecodeerde boodschappen achterlaat. Wanneer deze cryptische brieven bij de San Francisco Chronicle terecht komen, raakt tekenaar Robert Graysmith, gespeeld door Jake Gyllenhaal, gefascineerd. Terwijl hij de mysterieuze code serieus probeert te ontcijferen, ziet de cynische journalist Paul Avery, een rol van Robert Downey Jr., een kans om zijn carrière een boost te geven. In hun zoektocht naar de identiteit van Zodiac, komen Graysmith en Avery in het vaarwater van inspecteurs Dave Toschi en Bill Armstrong, vertolkt door Mark Ruffalo en Anthony Edwards. Terwijl velen de hoop opgeven, bijten zij zich vast in de zaak. Om 23.55 op SBS6.

African Bambi, Barbie in the Pink Shoes, The Lady Vanishes, Love Don’t Cost a Thing en Down in the Valley zijn vandaag ook nog op de televisie te zien.

Van der Garde vooral blij met uitrijden race

Caterham-coureur Giedo van der Garde is vooral tevreden dat hij zondag zijn eerste grandprix in de Formule 1 heeft uitgereden. "Dit was de dag waar ik mijn hele leven voor gewerkt heb", zegt de Nederlander, die als achttiende en laatste eindigde in Melbourne.

"Ik begon de race op de supersoft-banden, haalde enkele mensen in en kon goed in het spoor van Jules Bianchi blijven tot de eerste pitstop", licht Van der Garde toe in een verklaring na afloop van de race.

"Na de eerste pitstop had ik te maken met een leeglopende voorband, waardoor ik na vijf ronden alweer terug naar binnen moest. Vanaf dat moment loop je een beetje achter de feiten aan."

Van der Garde's ploeggenoot bij Caterham Charles Pic eindigde op plek zestien. "We zullen samen met de engineers en de leiding van het team alle data analyseren om de auto proberen sneller te maken. Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst hoger kunnen eindigen", stelt Van der Garde. "Ik kijk nu al uit naar volgende week, naar de tweede grandprix van het seizoen in Maleisië."

De Fin Kimi Räikkönen won zondag de eerste grandprix van het seizoen, voor Fernando Alonso en regerend wereldkampioen Sebastian Vettel.


Van der Garde vooral blij met uitrijden race (Foto: Novum)

[NBA] Utah Jazz blijft strijden om plek in playoffs

Utah Jazz blijft in de NBA strijden om een plek in de playoffs. Zaterdagavond versloeg de ploeg Memphis Grizzlies met 90-84, waardoor de equipe in het spoor blijft van Los Angeles Lakers. Jazz staat nu negende in de Western Conference. De beste acht kwalificeren zich voor de playoffs.

San Antonio Spurs bleek te sterk voor Cleveland Cavaliers: 119-113. Tim Duncan produceerde dertig punten en twaalf rebounds voor de koploper van de Western Conference. Zijn ploeggenoot Kawhi Leonard kwam tot 24 punten. Bij Cleveland, dertiende in de Eastern Conference, werd Wayne Ellington met 21 punten topscorer.

Indiana Pacers ging verrassend onderuit bij Philadelphia 76ers: 98-91. Spencer Hawes kwam tot achttien punten en zestien rebounds voor de 76ers. De ploeg staat ondanks de overwinning tiende in de Eastern Conference en kan een plek in de playoffs vergeten. De Pacers, voor wie Roy Hibbert 25 punten raak schoot, blijven tweede.

Overige uitslagen
Washington - Phoenix 127-105
Boston - Charlotte 105-88
Portland - Detroit 112-101 


Utah Jazz blijft strijden om plek in playoffs (Foto: Novum)

Yu-Na Kim verovert wereldtitel kunstrijden

De Zuid-Koreaanse Yu-Na Kim heeft zaterdag in het Canadese London haar tweede wereldtitel kunstrijden veroverd. De regerend olympisch kampioene bleek met 218,31 punten veel sterker dan haar concurrenten. Carolina Kostner uit Italië werd met 197,89 punten tweede. De Japanse Mao Asada pakte met 196,47 punten brons.

Meryl Davis en Charlie White uit de Verenigde Staten waren bij het ijsdansen voor de tweede keer het beste paar. Tessa Virtue en Scott Moir uit Canada waren goed voor zilver. De Italianen Anna Cappellini en Luca Lanotte wonnen brons.

Vrijdag won bij de mannen de Canadees Patrick Chan al voor de derde keer op rij de wereldtitel kunstrijden.


Yu-Na Kim verovert wereldtitel kunstrijden (Foto: Novum)

Hoe goed spreek jij je moerstaal?

Als je als Nederlander in België op bezoek bent, en de gastheer vraagt of hij je frak kan aannemen, zul je hem waarschijnlijk aankijken alsof hij gek is. Ook als je iemand vraagt of hij mataglap is, zul je hoogstens een verbaasde blik ontvangen.

Want hoewel het Nederlands slechts door relatief weinig mensen gesproken wordt, bestaan er toch opzienbarende verschillen in het vocabularium tussen groepen. De Universiteit van Gent (UGent) wil dat nu in kaart brengen. Zij hebben het een groot onderzoek opgestart naar de woordenschat van Nederlandstaligen.

Ze doen hun onderzoek door middel van een test op internet. De proefpersoon krijgt 100 woorden voorgeschoteld, die geselecteerd worden uit twee lijsten: 52.000 bestaande Nederlandse woorden, en 23.000 verzonnen woorden. Vervolgens moet hij aangeven welke woorden volgens hem écht Nederlands zijn en welke nep.

De test kan vele dingen duidelijk maken. Zo kunnen op basis van de test woordenboeken opgesteld worden met de meest bekende woorden. Ook kunnen verschillen in woordenschat tussen de verschillende bevolkingsgroepen in beeld gebracht worden.

Om een beetje een representatief onderzoek te krijgen, heeft UGent wel veel proefpersonen nodig. Onderzoeker Emmanuel Keuleer vertelt tegen De Morgen: "Om serieus te kunnen beslissen of een woord door velen wordt gekend, moet je het toch wel honderd keer laten beoordelen. Om 75.000 woorden te toetsen heb je dan 100.000 proefpersonen nodig."

Iedereen die graag vijf minuutjes wil opofferen ten gunste van de wetenschap, kan hier terecht.

'Vlaanderen volledig autonoom in 2014'

Vlaanderen moet tegen 2014 volledig autonoom zijn. Geen uitspraak van een of andere extremist, maar de uitspraak van één van de prominenten van de grootste partij van Vlaanderen, N-VA. Geert Bourgeois, tevens vice-premier van Vlaanderen en Vlaams Minister van onder meer Binnenlands Bestuur, uitte die wens in een gesprek met De Standaard.

"Alles moet naar Vlaanderen komen: fiscaliteit, werk, sociale zekerheid... Gewoon alles," zo zegt Bourgeois. Hij wil dat Vlaanderen volledig autonoom wordt van Wallonië. De Walen kunnen dan hun eigen deel inrichten zoals ze willen, zelfs als 'socialistische staat op Latijns model'.

Bourgeois wil niet het einde van de zesde staatshervorming afwachten. Tot die zesde staatshervorming werd in 2011 besloten na de formatie die een recordtijd duurde. Het is een pakket van akkoorden dat verschillende kleine en voorzichtige hervormingen behelst.

In plaats daarvan hoopt Bourgeois voldoende stemmen te krijgen om 'incontournable', niet te negeren, te worden. " Dan kunnen de Franstalige partijen niets anders dan met onze conclusies rekening te houden." Hij heeft goede hoop dat dat gaat lukken, aangezien N-VA volgens de peilingen nu al zo'n 40% van de Vlaamse stemmen krijgt.

De overige partijen reageerden zoals verwacht terughoudend en geschokt. De meeste partijen willen eerst de resultaten van de zesde staatshervorming afwachten. Andere partijen, zoals het Waals-christelijke CDH, reageren door de N-VA direct uit te sluiten als onderhandelpartner bij de formatie.

Zoals gewoonlijk is ook Brussel weer inzet van de twist. Zowel de Walen als de Vlamingen weigeren de stad aan de ander te laten. Bourgeois waarschuwt dat 'de Franstaligen Brussel nooit te pakken zullen krijgen'. De voorzitter van de rechtse Waalse partij MR zegt daarentegen: "Wij zullen Brussel nooit loslaten."

De volgende federale verkiezingen in België zullen in juni van 2014 plaatsvinden.

Bommen geruimd bij Deventer

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft zondagochtend vier van de veertien gevonden bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De explosieven werden in de afgelopen maanden aangetroffen in de uiterwaarden bij Deventer. Dat meldt de gemeente.

De bommen werden gevonden tijdens werkzaamheden rond de IJssel. Op acht plaatsen krijgt de rivier meer ruimte om water sneller te kunnen afvoeren. Over een lengte van tien kilometer worden in totaal zes grote nevengeulen gegraven.

De bommenruimingen gaan op 24 maart verder. Ook in weekeinden in april staan ruimingen gepland. Tijdens de werkzaamheden van de EOD worden steeds de uiterwaarden en enkele straten in de omgeving afgezet. Ook het trein- en scheepvaartverkeer wordt stilgelegd.

Radioactieve vis gevonden

In een vis die is gevangen in de buurt van de verwoeste Japanse Fukushima-kerncentrale is een grote hoeveelheid radioactief cesium aangetroffen. Dat heeft een medewerker van elektriciteitsbedrijf Tepco, beheerder van de centrale, gezegd. In de vis werd 740 duizend becquerel per kilo aangetroffen. Dat is 7400 keer de limiet die de regering veilig acht voor menselijke consumptie.

De vis werd volgens de medeweker in februari gevangen in een kooi die het bedrijf had geplaatst in een haven in de buurt van Fukushima.

Door de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 raakte Fukushima zwaar beschadigd. Radioactief materiaal kwam in de grond en in de zee terecht. Volgens sommige deskundigen lekt er mogelijk nog altijd radioactief water vanuit de centrale de zee in.

De meeste vis die langs de kust bij Fukushima wordt gevangen mag niet worden verkocht.

Ruim 7000 pelgrims bij Stille Omgang

Ruim 7000 mensen hebben in de nacht van zaterdag op zondag meegelopen in de jaarlijkse Stille Omgang door de binnenstad van Amsterdam. Dat heeft de organisatie laten weten.

Met de processie wordt het zogeheten 'mirakel van Amsterdam' in 1345 herdacht, toen een zieke man in de Kalverstraat een hostie uitbraakte. Het braaksel werd in de haard geworpen. Nadat het vuur was gedoofd, bleek de hostie ongeschonden. De verering van Jezus Christus in de gedaante van de hostie is voor traditonele rooms-katholieken nog steeds de kern van de Stille Omgang.

De processie stond dit keer ook in het teken van de pauskeuze, waar de pelgrims volgens de organisatie enthousiast over zijn. De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio werd afgelopen woensdag tot paus gekozen. Hij noemt zich paus Franciscus.

Ruim 7000 pelgrims bij Stille Omgang
Ruim 7000 pelgrims bij Stille Omgang (Foto: ANP)

Cyprus stelt stemming over heffing spaartegoed uit

Het Cypriotische parlement heeft een debat en een stemming over een controversiële heffing op spaartegoeden uitgesteld. Volgens parlementsmedewerker Antonis Koutalianos is de stemming, die stond gepland voor zondagmiddag, verschoven naar maandag.

Cyprus krijgt van de eurozone een steunpakket van ongeveer tien miljard om te voorkomen dat het land failliet gaat. Dat is echter veel minder dan de ongeveer zeventien miljard euro die het land naar verwachting nodig heeft. De Europese geldschieters eisen daarom dat Cyprus een eenmalige heffing van 6,75 procent doorvoert over alle spaartegoeden onder de honderdduizend euro en 9,9 procent voor tegoeden boven dat bedrag.

Dat is veel Cypriotische politici in het verkeerde keelgat geschoten. Ze spreken van een oneerlijke maatregel. Het is dan ook de vraag of het parlement er maandag mee zal instemmen.

Het is de eerste keer dat de zeventien landen van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds een beroep doen op het spaargeld van de bevolking om een land van bankroet af te houden.

Vertrouwen in politiek verder gedaald

Het vertrouwen in de politiek is sinds de verkiezingen in september behoorlijk weggezakt. Vooral regeringspartijen VVD en PvdA hebben in enkele maanden een flinke deuk opgelopen. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Kort na de verkiezingen scoorden partijleiders Mark Rutte en Diederik Samsom nog hoog met een zes gemiddeld en rond de acht bij de eigen kiezers. Direct na de vorming van het kabinet daalde het vertrouwen in Rutte al abrupt, nu is ook het vertrouwen in Samsom weg. Gemiddeld scoren ze nu beiden een 4,5.

Ook in de rest van de politici is weinig vertrouwen. SP-leider Emile Roemer scoort met een 5,2 het hoogst, gevolgd door Alexander Pechtold van D66 (5,1). Opvallend genoeg geven PvdA-stemmers Roemer met een 6,1 een hoger rapportcijfer dan Samsom (5,5). Geert Wilders krijgt het laagste rapportcijfer van de kiezers met gemiddeld een 3,9.

Ook de ministers scoren allen een onvoldoende bij de kiezer. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) doet zijn werk het best en krijgt van de kiezers een 5,2. Minister van Wonen Stef Blok (VVD) heeft met een 4,2 het laagste cijfer gekregen. Opvallend genoeg zijn kiezers van D66 en CDA over het algemeen positiever over de ministers dan PvdA'ers.

Volgens VVD-coryfee Hans Wiegel ontbreekt het bij het huidige kabinet aan een duidelijke visie. "Van het huidige kabinet zie of hoor je niets", zei hij zondagochtend in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Hij zei dat hij een bepaalde spirit miste bij de politici en herhaalde nog eens zijn idee voor een tussenformatie. "Als het zo voort blijft gaan, dan moet er toch wat gebeuren."

In de peiling van Maurice de Hond zakt de PvdA een zetel en komt op achttien uit, twintig minder dan nu het geval is. De VVD wint een zetel en heeft er nu 25. Dat is nog altijd zestien minder dan de partij nu in de Kamer heeft. De VVD is nog wel de grootste voor de PVV en SP (beide 22 zetels).


Vertrouwen in politiek verder gedaald (Foto: Novum)

Autokrasser op heterdaad betrapt

De politie heeft zaterdagnacht een 59-jarige man uit Emmen aangehouden die mogelijk betrokken is geweest bij het bekrassen van honderden auto's. Hij werd op heterdaad betrapt toen hij met een schroevendraaier drie auto's beschadigde.

De man werd volgens de politie al enige tijd in de gaten gehouden. De politie onderzoekt momenteel bijna zevenhonderd aangiftes van bekrassingen in Emmen. Het is nog niet duidelijk of de verdachte in alle gevallen betrokken is geweest. Ook is zijn motief niet bekend.

Duidelijke E. Koeman: "Schijtvoetbal"

Erwin Koeman had weinig moeite de nederlaag van RKC Waalwijk bij PSV in woorden uit te drukken. "We speelden schijtvoetbal", aldus de oefenmeester, die zijn ploeg ziet wegzakken. RKC speelde in de eerste seizoenshelft leuk voetbal en stond behoorlijk stevig in het linkerrijtje. Na de winterstop is alles anders: de vijftiende plek is beangstigend met het oog op degradatie, en angstig is de houding waarmee de ploeg zich op bezoek bij PSV zich presenteerde.

"Het was helemaal niks", aldus Koeman op Eredivisie Live. "We hebben schijtvoetbal gespeeld. Dit was een verloren avond voor RKC." In de rust was Koeman behoorlijk cynisch uitgevallen tegen zijn elftal. "Ik zei 'zijn we al veilig of zo?' Het leek we of we geen zin hadden. Onvoorstelbaar, dit baart me echt zorgen."

RKC is zover weggezakt op de ranglijst dat degradatie een niet te negere onderwerp is voor de ploeg van Koeman. "Wij zullen tot de laatste dag moeten strijden, maar als je speelt zoals vandaag, heb je niks in de Eredivisie te zoeken. We hebben geen seconde in deze wedstrijd geloofd. Het was schrikbarend wat ik heb gezien. We moeten ons schamen."

Kritische Rutten gelooft in mooi einde

Vitesse zegevierde zaterdag op bezoek bij ADO Den Haag met 0-4. Eenvoudige zege, maar trainer Fred Rutten zag voldoende verbeterpunten voor zijn ploeg. "Ik vond dit niet een van onze beste wedstrijden van het seizoen", begon Rutten kritisch in gesprek met Eredivisie Live. "Na 0-3 kan Den Haag drie keer scoren. We hebben wedstrijden gespeeld waarin we minder slordig waren in balbezit."

Maar de 0-4 zege is al met al ontzettend positief voor Vitesse. De Arnhemmers doen, zeven ronde voor het einde van het seizoen, nog volop mee om de landstitel. De achterstand op koploper PSV is twee punten, Ajax kan daar morgen een punt bovenkomen en Feyenoord gaat bij winst Vitesse nog voorbij, maar heeft in dat geval ook maar twee punten meer.

"We hebben zeer efficiënt gespeeld en we willen goals maken. De drive die achter de ploeg zit geeft vertrouwen voor de komende weken." De landstitel is daarbij een reëele optie, vindt ook Rutten."Als we ook nog het voetbal kunnen verbeteren, dan kan het een heel mooi slot van de competitie worden, denk ik."

Wiegel wil tussenformatie

Oud-VVD-leider Hans Wiegel denkt dat het kabinet er niet aan ontkomt om te gaan onderhandelen met andere partijen, omdat Nederland anders weer naar de stembus zal moeten. Dat zei hij in het televisieprogramma Eva Jinek op zondag.

"Dit plan is niet van tafel. Hier gaat nog over worden gesproken", zei Wiegel. "Er gaan steeds meer stemmen op dat dit zo niet kan." Hij opperde eerder dat VVD en PvdA nog eens met CDA en D66 om de tafel zouden gaan. Premier Mark Rutte wees dat voorstel echter van de hand.

Wiegel hamert nogmaals op tussenformatie
Wiegel hamert nogmaals op tussenformatie (Foto: ANP)

Politie India ondervraagt mannen over verkrachting

De Indiase politie heeft zondag twintig mannen meegenomen voor ondervraging na de groepsverkrachting van een Zwitserse toeriste vrijdag in de deelstaat Madhya Pradesh. Vooralsnog is geen van de mannen gearresteerd, zei politiechef D.K. Arya.

De vrouw, die met haar man op de fiets door India reisde, werd door zeven of acht mannen verkracht, maar het was donker en ze zei niet exact te weten hoeveel het er waren, aldus Arya. De politie is tegen zeven niet nader genoemde mannen een zaak begonnen en voert huiszoekingen uit in nabijgelegen dorpen, meldde de politie zondag.

De toeristen werden vrijdagavond overvallen in een bos, waar ze hun tent hadden opgezet nadat ze uit de tempelstad Orchha waren gekomen. De mannen sloegen het stel, binden de echtgenoot vast aan een boom, vergrepen zich aan de vrouw en gingen er met hun telefoon, een laptop en omgerekend 140 euro cash vandoor.

Het Zwitserse ministerie van buitenlandse zaken liet eerder weten dat het stel door Zwitserse diplomaten wordt bijgestaan. Zij hebben de Indiase autoriteiten gevraagd alles te doen om de daders snel op te sporen zodat zij kunnen worden berecht. Vorige maand gaf de Zwitserse regering een reisadvies voor India af met een waarschuwing over 'toenemende aantallen verkrachtingen en andere seksuele misdrijven' in het land.

Horace Cohen, Sol Wortelboer beleven jongensdroom

Voor Horace Cohen en Sol Wortelboer kwam een jongensdroom uit met het maken van Don't Try This at Home. De twee togen voor de Comedy Central-show naar een huis in Polen, waar ze in drie weken tijd 85 experimenten uitvoerden.

"We hebben auto's opgeblazen en blikken met eten", vertelt de 29-jarige Wortelboer aan Novum Nieuws. "Een van de leukste dingen vond ik het laten vollopen van het huis met water. Dat is ook een realistische situatie, want zoiets kan gebeuren als je bijvoorbeeld je bad laat vollopen."

Horace Cohen hoopt met Don't Try This at Home nieuwsgierige aagjes op hun wenken te bedienen. "Ik hoop echt dat mensen na het zien van het programma denken: aha, zo werkt dat", legt hij uit. "Wij zeggen ook heel vaak: don't try this at home. Als je die dingen zelf gaat proberen, word je misschien blind of doof en dat is heel saai."

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen ging het toch mis bij een van de experimenten. Wortelboer verloor een stuk van zijn voortanden en van zijn duim bij een explosie. In de eerste aflevering, die zondagavond wordt uitgezonden op Comedy Central, is het ongeluk te zien.

Desalniettemin heeft Wortelboer geen spijt van zijn deelname. "Ik zou het zo overdoen." Een nieuwe reeks zien de twee presentatoren ook wel zitten. "Maar dan wel in een warm land", oppert Wortelboer. "Thailand ofzo."

Noortje Herlaar is Liesbeth List in Ramses-serie

Noortje Herlaar kruipt voor de AVRO-dramaserie over Ramses Shaffy in de huid van Liesbeth List. De 28-jarige musicalactrice is vanaf volgend voorjaar te zien in Ramses.

Herlaars verloofde, William Spaaij, liet onlangs blijken te balen van het feit dat hij geen rol heeft in de serie. Spaaij vertolkte Shaffy eerder in Ramses de Musical. In de tv-serie speelt Maarten Heijmans, die eerder te zien was in S1ngle en Spangas, de rol van de chansonnier.

Commissie-Deetman ontkent ontzien Van Luyn

De commissie-Deetman ontkent dat bisschop Ad van Luyn is ontzien in het eindrapport over het kindermisbruik in de rooms-katholieke kerk. Dat stelt de commissie in een reactie op berichtgeving van NRC Handelsblad zaterdag. Volgens secretaris Bert Kreemers zijn alle verantwoordelijken gelijk behandeld.

"De onderzoekscommissie heeft bij haar onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen alle verantwoordelijken (kardinaal, bisschoppen, hogere oversten) gelijk behandeld", staat in een verklaring. "Met alle ambtsdragers zijn gesprekken gevoerd waarvan de verslagen zijn geautoriseerd."

Kreemers benadrukt dat dit ook geldt voor Van Luyn. "Met hem is twee keer gesproken waarbij zowel zijn functioneren als bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Bisschoppenconferentie alsmede zijn gehele loopbaan binnen de congregatie van de Salesianen aan de orde zijn gesteld."

NRC schreef zaterdag op basis van eigen onderzoek dat belastende feiten over de toenmalige hoogste kerkleider in Nederland niet vermeld werden en dat zijn naam niet wordt genoemd. Ook zou verschillende negatieve informatie zijn verzwegen. Volgens de commissie geeft de krant echter 'een onjuiste voorstelling van zaken'.


Commissie-Deetman ontkent ontzien Van Luyn (Foto: Novum)

Dodelijke schietpartij in Amsterdam

In Amsterdam heeft zaterdagavond een dodelijke schietpartij plaatsgevonden. Het slachtoffer werd in de wijk Slotervaart doodgeschoten, zegt een woordvoerder van de politie.

Het incident vond even na 23.00 uur plaats in de Commeniusstraat. Volgens de woordvoerder is er meerdere keren geschoten. De dader of daders zijn nog niet aangehouden. De identiteit van het slachtoffer is nog niet vrijgegeven. Volgens De Telegraaf was een ruzie mogelijk de oorzaak van de schietpartij.

[F1] Uitslag Grand Prix van Australië

Kimi Räikkönen heeft in Australië de eerste Grand Prix van het seizoen op zijn naam geschreven. De Fin van Lotus had een afwijkende strategie en bleek op het einde van de race sneller dan Fernando Alonso (Ferrari) en Sebastian Vettel (Red Bull). Giedo van der Garde finishte als achttiende en laatste.

De Ferrari’s van Felipe Massa en Alonso kenden een goede start en klommen naar de tweede respectievelijke derde plaats. Mark Webber, die als tweede gestart was, zakte terug naar de zevende plaats, terwijl teamgenoot Vettel er direct vandoor ging. Ook Van der Garde was goed weg. Hij had al snel drie plaatsen winst gemaakt, omdat hij naast de niet gestarte Nico Hülkenberg (problemen met brandstofpomp) ook Daniel Ricciardo en Max Chilton voorbij was gegaan.

De mensen vooraan kwamen door hun keuze voor de super soft band al vroeg binnen, waardoor Lewis Hamilton op de kop kwam te liggen na tien rondes. Deze werd overgenomen door de erg laat stoppende Adrian Sutil, maar die kreeg al snel Vettel, Massa, Alonso en Räikkönen in zijn nek. Achterin bleek Van der Garde na een kwart race een leeglopende band te hebben, waardoor hij een vroege tweede stop moest maken en terugviel naar de laatste plaats.

Na 22 ronden ging Sutil eindelijk naar binnen, tegelijk met Vettel. Alonso was al een ronde eerder gepit en passeerde beide rijders. Vettel zag het gevaar en remde snel Sutil eruit en ging op weg naar Alonso, die virtueel aan de leiding ging. Ondertussen ging Pastor Maldonado verder waar hij vorig jaar mee gestopt was en ging eraf in de eerste bocht en mocht als tweede uitvaller worden genoteerd. Even later moest ook Nico Rosberg, die als derde op de baan lag, zijn auto langs de baan parkeren met elektronische problemen.

Halverwege de race begon het licht te regenen, maar er viel niet voldoende om de rijders te verontrusten. Räikkönen reed lang door op zijn tweede set banden en had inmiddels de leiding genomen en leek op een misschien wel winnende twee stop-strategie te zitten. In de 35e ronde kwam hij binnen en viel terug naar plek vijf. Ook Alonso, Vettel en Massa doken de pits in voor hun laatste stop. Alleen Sutil bleef nog op de baan en had Räikkönen al redelijk dicht achter zich.

In de 43e ronde moest de Duitser toch Räikkönen voorbij laten, terwijl Ferrari-rijder Alonso met bijna twee seconden per ronde dichterbij kwam. Amper twee ronden later was de Spanjaard Sutil voorbij en kon hij op weg gaan naar de Fin Räikkönen. Sutil besloot de pits in te gaan en gooide er nog een setje zachte banden, maar die bleken te ver afgesleten om hem iets te brengen. Caterham-rijder Van der Garde werd ondertussen ingehaald door Chilton en finishte op de achttiende en laatste plaats.

Alonso wist ondanks dat hij versere banden had dan Räikkönen niet dichterbij de Lotus-rijder te komen en leek te settelen met een tweede plaats. Regerend kampioen Vettel koesterde zijn derde plaats en mocht ook mee het podium op. De vierde plaats was voor Massa, voor Hamilton en Webber. De laatste punten gingen naar Sutil, Paul di Resta, Jenson Button en Romain Grosjean.

Uitslag Grand Prix van Australië

Pos Coureur Team Tijd Verschil Punten
1 K. Räikkönen Lotus 58 1:30:03.225 25
2 F. Alonso Ferrari 58 +0:12.451 18
3 S. Vettel Red Bull 58 +0:22.345 15
4 F. Massa Ferrari 58 +0:33.577 12
5 L. Hamilton Mercedes 58 +0:45.561 10
6 M. Webber Red Bull 58 +0:46.800 8
7 A. Sutil Force India 58 +1:05.068 6
8 P. di Resta Force India 58 +1:08.449 4
9 J. Button McLaren 58 +1:21.630 2
10 R. Grosjean Lotus 58 +1:22.759 1
11 S. Perez McLaren 58 +1:23.367 -
12 J. Vergne Toro Rosso 58 +1:23.857 -
13 E. Gutierrez Sauber 57 +1 Rnd. -
14 V. Bottas Williams 57 +1 Rnd. -
15 J. Bianchi Marussia 57 +1 Rnd. -
16 C. Pic Caterham 56 +2 Rnd. -
17 M. Chilton Marussia 56 +2 Rnd. -
18 G. van der Garde Caterham 56 +2 Rnd. -

'Parkbrug' over spoor Den Bosch gehesen

Over het spoor bij Den Bosch wordt zondag een deel van de Ponte Palazzo, een nieuwe fiets- en voetgangersbrug, geplaatst. Op de brug wordt later een verhoogd park aangelegd. Door de werkzaamheden ligt een deel van het treinverkeer rond Den Bosch stil, meldt ProRail.

Rond 06.00 uur begonnen bouwvakkers met de hijswerkzaamheden van de stalen brug. Het gaat om een 57 meter lang brugdeel dat over zeven sporen wordt geplaatst. Het deel weegt in totaal vierhonderdduizend kilo. Om de brug op de pijlers terecht te laten komen is een kraan ingezet met een draagvermogen van zevenhonderd ton. De Ponte Palazzo wordt in totaal 250 meter lang.

De werkzaamheden duren nog tot maandagochtend. Treinreizigers richting Tilburg, Eindhoven en Boxtel kunnen gebruik maken van bussen. De extra reistijd bedraagt ruim een halfuur.

Via een webcam van ProRail is de operatie te volgen.

Nieuwe president Xi wil 'Chinese droom'

De nieuwe Chinese president Xi Jinping heeft tijdens de slotzitting van het Volkscongres gezegd dat de Communistische Partij de 'Chinese droom' moet vervullen. Ook zei de bewindsman zondag dat de voordelen van de economische groei eerlijker moeten worden verdeeld.

Volgens Xi moeten zijn landgenoten de kans krijgen om ook een 'prachtig leven' te leiden.

Xi, die 14 maart door het parlement werd benoemd tot president, heeft ook gezworen om corruptie te bestrijden, de banden tussen het vasteland en Taiwan te verbeteren en vriendschappelijke betrekkingen te onderhouden met andere landen. Hij zei ook dat China moet worden geleid door de Communistische Partij en het leger moet 'luisteren naar het bevel van de partij'.

Nieuwe president Xi wil'Chinese droom'
Nieuwe president Xi wil 'Chinese droom' (Foto: ANP)

FOK!gamers vinden dat developers zich bezig moeten houden met developen

In de poll van afgelopen week vroegen wij jullie of developers meer moeten doen met goede doelen of andere maatschappelijke taken. Jullie mening was redelijk duidelijk geformuleerd: developers moeten zich alleen maar bezighouden met games en meer niet. 

Een dikke 40% gaf aan dat de focus van een developer bij games moet liggen en dat alle randzaken moeten blijven waar ze zijn. Er zijn echter ook mensen die wél vinden dat goede doelen ondersteund moeten worden. Een kleine 20% geeft aan dat gamebedrijven zich best mogen bezighouden met goede doelen, mits het niet te veel wordt. Ongeveer 10% vindt dat developers geld zat hebben en dat ze dat geld best mogen spenderen. Er zijn echter ook tegenstanders van goede doelen; 17% vindt goede doelen sowieso niks.

Enkele quotes:

3xNiX: "Als ze iets aan een goed doel willen doen vind ik dat prima, moet iedereen zelf weten. Ga er alleen niet mee lopen pochen."


Cloonaid: "Ze moeten zelf weten wat ze doen."


SpankmasterC: "Het is natuurlijk geen verspilling, want je kweekt er wel bekendheid en goodwill mee. Case in point: deze poll."


g1real: "Zolang publishers de touwtjes in handen hebben kan het mij geen moer schelen, de meeste AAA games zijn toch bagger."

Del Potro tegen Nadal in finale Indian Wells

Juan Martin del Potro en Rafael Nadal staan zondag tegenover elkaar in de finale van het masterstoernooi van Indian Wells. Del Potro (7) zorgde voor een verrassing door nummer één van de wereld Novak Djokovic uit te schakelen: 4-6, 6-4 en 6-4. 

Djokovic, de winnaar van 2008 en 2011, begon uitstekend en trok de eerste set, waarin hij geen enkel breakpoint tegen kreeg, met 6-4 naar zich toe. Toen Del Potro voor aanvang van de tweede set een medische time-out aanvroeg, leken de kaarten al min of meer geschud.

Del Potro toonde echter veerkracht en bleef in de tweede set constant aan de goede kant van de score. In het beslissende bedrijf knokte de Argentijn zich zelfs terug van een 3-0 achterstand, om de partij uiteindelijk op 5-4 met een ace uit te serveren.

Nadal bereikte via Tomas Berdych al zijn vierde finale op rij na zijn rentree van een knieblessure. Bovendien was het zijn twaalfde opeenvolgende zege op Berdych, de nummer zes van de plaatsingslijst. Nadal pakte in 2007 en 2009 de titel op het hardcourt van Indian Wells.

FOK! wat een weer...Een enkele bui

Goedemorgen! De afgelopen nacht trok er een gebied met regen over ons land en in het noordoosten viel er plaatselijk ook natte sneeuw. Vanuit het westen zal het geleidelijk droog gaan worden en zullen opklaringen zich over het land gaan uitbreiden.

Helemaal droog zal het vandaag niet blijven, want vanmiddag kunnen er in het binnenland enkele buien ontstaan. In het westen vinden we de meeste zonneschijn en daar neemt de kans op een bui pas in de avond toe. Bij de buien is er kans op onweer. De middagtemperatuur loopt vandaag op naar ongeveer 10 graden. De wind komt uit het zuid- tot zuidoosten en neemt in de loop van de dag wat in kracht af. De komende dagen blijft het licht wisselvallig en aan de koude kant voor de tijd van het jaar.

De grote kou bevindt zich op dit moment in het noorden van Europa, maar ook in het Alpengebied is het erg fris. Op grotere hoogte werden temperaturen van beneden de -25 graden opgemeten. Echte kou zit er voor ons voorlopig niet meer in.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.


Cirrus
Op deze foto van qltel is de Cirrusbewolking nóg beter te zien.


 




Schietpartij in woning Landgraaf

Bij een schietpartij in een woning in Landgraaf is zaterdagnacht een gewonde gevallen. Het gaat om de bewoner, meldt de politie. Hij is met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Er zijn twee arrestaties verricht.

Twee mannen belden even na middernacht aan bij de woning aan de Michiel de Ruyterstraat. De bewoner werd vervolgens belaagd en bedreigd met een vuurwapen. Nadat er een schot was gelost, vluchtte het tweetal per auto. De gealarmeerde politie kon hen even later aanhouden op de Euregioweg. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Reactie Webber en Vettel

Red Bull Racing heeft de best mogelijke startpositie voor het jaar 2013 bemachtigd. Sebastian Vettel mag van pole vertrekken en heeft Mark Webber naast hem staan.

Webber is tevreden met zijn tweede stek maar wil in de race uiteraard meer. “Het is altijd lastig in te schatten hoeveel risico je kan nemen in zulke omstandigheden. Als je een ronde verpest, sta je zo tiende. Ik denk dat mijn balans qua agressie wel in orde was. Ik weet ook wel waar Seb het van me heeft gewonnen. Ik was in bocht 9 wat te conservatief. In zulke omstandigheden kan je alleen maar tevreden zijn met een plek op de eerste rij en ik zal me nu op de race focussen.

Ik zal me erg hard moeten focussen om alles uit de banden en strategie te halen. Een podiumplaats zou geweldig zijn en het zou helemaal prachtig zijn als ik in het midden kon staan. Ik heb al in veel landen op het podium mogen staan, maar hier helaas nog nooit,” aldus de Australiër.

Wereldkampioen Vettel weet niet wat hij van de race moet verwachten. “Het was in deze omstandigheden zeker niet makkelijk. Ik was enigszins verrast toen we in Q3 naar buiten gingen, omdat de baan vrij droog leek. We hadden echter een plan van aanpak gemaakt en moesten ons daar aan houden. De auto was net als vrijdag goed in balans en ik kon daardoor goed pushen. Mijn laatste ronde brak ik af, omdat ik al verzekerd was van de pole-position.

De Duitser is net als wij erg benieuwd naar wat komen gaat. “Het is hier een stuk kouder dan we hadden verwacht. Het is daarom ook niet te voorspellen. Ik weet niet wat realistisch is. Misschien houden ze het een paar rondjes vol, misschien wat langer. We moeten roeien met de riemen die we hebben.

Vier ton cocaïne in beslag genomen Colombia

Het leger van Colombia heeft 3,9 ton cocaïne in beslag dat toebehoorde aan de rebellenbeweging FARC. De drugs werden aangetroffen in een laboratorium in de stad Timbiqui, in het zuidwesten van het Zuid-Amerikaanse land. Het leger heeft bekendgemaakt dat de partij drugs een straatwaarde heeft van 40 miljard pesos (17 miljoen euro).

Het laboratorium, met een oppervlakte van 500 vierkante meter en een productiecapaciteit van een ton cocaïne per dag, is vernietigd.

Vier ton cocaïne in beslag genomen Colombia
Vier ton cocaïne in beslag genomen Colombia (Foto: ANP)

Uitslag kwalificatie Australië

In de uitgestelde kwalificatie heeft Sebastian Vettel de pole-position veroverd. Naast hem zal Mark Webber staan. Achter de Red Bulls staat Lewis Hamilton in zijn Mercedes op plek drie.

Pos. Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1. S. Vettel Red Bull 1:27.407   27
2. M. Webber Red Bull 1:27.827 + 0:003420 26
3. L. Hamilton Mercedes 1:28.087 + 0:00.680 29
4. F. Massa Ferrari 1:28.490 + 0:01.083 23
5. F. Alonso Ferrari 1:28.493 + 0:01.086 26
6. N. Rosberg Mercedes 1:28.523 + 0:01.116 28
7. K. Raikkonen Lotus 1:28.738 + 0:01.331 27
8. R. Grosjean Lotus 1:29.013 + 0:01.606 25
9. P. di Resta Force India 1:29.305 + 0:01.898 23
10. J. Button McLaren 1:30.357 + 0:02.950 24
11. N. Hulkenberg Sauber 1:38.067   19
12. A. Sutil Force India 1:38.134 + 0:00.067 19
13. J. Vergne Toro Rosso 1:38.778 + 0:00.711 19
14. D. Ricciardo Toro Rosso 1:39.042 + 0:00.975 20
15. S. Perez McLaren 1:39.900 + 0:1.833 18
16. V. Bottas Williams 1:40.290 + 0:02.223 19
17. P. Maldonado Williams 1:47.614   11
18. E. Gutierrez Sauber 1:47.776 + 0.00.162 10
19. J. Bianchi Marussia 1:48.147 + 0:00.533 11
20. M. Chilton Marussia 1:48.909 + 0:01.295 11
21. G. van der Garde Caterham 1:49.519 + 0:01.905 11
22. C. Pic Caterham 1:50.626 + 0:03.012 10

[Primera Divisíon] Cruciale en geflatteerde zege Valencia

Valencia heeft drie zeer belangrijke punten gepakt in de strijd om een Champions League-ticket. De zege op directe concurrent Real Betis was geflatteerd (3-0). Valencia kwakkelt al enkele weken. De club won maar twee van de laatste zes competitieduels en werd bovendien uitgeschakeld in de Champions League. Om volgend seizoen weer deel te mogen nemen aan dat toernooi, moet de vierde plek worden bereikt.

Een zege op Real Betis moest dus voorkomen dat Valencia in die strijd nu al te ver achterop raakt. De zege kwam er, maar niet zonder slag of stoot. In de vijftiende minuut leek scheidsrechter César Muñiz Fernández de wedstrijd al te 'killen' door verdediger Amaya wel heel zwaar te straffen voor diens contact met Roberto Soldado, rond de rand van het strafschopgebied: rood en een penalty.

Nadat Soldado, clubtopscorer met veertien goals, de strafschop had benut, leek het duel al heel snel van spanning beroofd. Maar uitlopen naar een eenvoudige zege deed Valencia niet. Na rust maakte Betis enkele malen nog volop aanspraak op de gelijkmaker.

Koud terug uit de kleedkamer schiet Beñat rakelings over en even later schreeuwt Rubén Castro om een penalty nadat verdediger Jérémy Mathieu hem naar de grond had geholpen. In het laatste halfuur, doelpuntenmaker Soldado is dan geblesseerd afgehaakt, verzuimt Valencia tegen tien van Betis de wedstrijd op slot te gooien. Dat gebeurt pas als de Braziliaan Paulão een voorzet van Sergio Canales achter z'n eigen doelman werkt. Jonas zorgt er in de slotfase met een mooie krulbal voor dat de uitslag vertekend uitvalt: 3-0.

[Six Nations] Visser bezorgt Frankrijk Wooden Spoon

In de laatste wedstrijd van de Six Nations in 2013 heeft Tim Visser er in de laatste minuten voor gezorgd dat Frankrijk toch nog laatste is geworden tijdens de veertiende editite van het zeslandentoernooi. Ondanks dat Les Blues met 23-16 won van Schotland was het niet genoeg om de laatste plek aan Ierland te kunnen geven.

Frankrijk was in de betere ploeg maar bij rust stond het wel na twee strafschoppen Greig Laidlaw 0-6 voor de Schotten. Na de rust mocht Frédéric Michalak drie keer aanleggen om de Fransen aan een voorsprong te helpen. Een kwartier voor tijd kon Frédéric Michalak de achterlijn halen na een matige tackle van Stuart Hogg. Maxime Médard kon even later ook een try scoren voor Frankrijk.

Schotland kwam er toch nog door in de laatste minuten wat beloond werd met een try door Visser. Jackson schoot de conversie tussen de palen waardoor de 23-16 eindstand op het bord kwam. Schotland wordt derde in de Six Nations en dat is het beste resultaat sinds 2006. De laatste keer dat Frankrijk laatste werd was in 1999, de laatste editie zonder Italië.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.