FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 maart 2013

Vlieger worden bij Defensie?

Ontdek hoe jij vlieger bij Defensie kunt worden op de Vlieger Infodag.

Misschien droomde je ervan toen je klein was. Om ooit zelf te vliegen. Het mooie is: die droom kun je nog steeds waarmaken. Bij Defensie. Binnen de militaire wereld vliegen ze met veel verschillende toestellen. Niet alleen vanaf land, maar ook vanaf zee. En daarmee is de kans dat je droom uitkomt en écht vlieger wordt veel groter dan je misschien denkt. Kom het zelf ervaren op een van de Vlieger Infodagen van Defensie.

Wat voor vlieger ben jij? 
Je kunt als F-16-vlieger worden ingezet voor missies in het buitenland, of om het Nederlandse luchtruim te bewaken. Maar ze vliegen ook met vrachtvliegtuigen, transport- en gevechtshelikopters. En dat kan ook nog eens vanaf zee of vanuit een basis in binnen- of buitenland.

Belangrijk werk
Vliegen bij Defensie is meer dan van a naar b vliegen. Je zorgt namelijk (samen met de loadmaster) voor aanvoer van eenheden en materiaal vanuit de lucht. Of voor luchtsteun aan eenheden op de grond. En dan is er natuurlijk nog de beveiliging van het luchtruim zelf.

Een andere wereld
Vliegen bij Defensie is iets heel anders dan vliegen bij een luchtvaartmaatschappij. Defensie praat ook niet over piloten, maar over vliegers. Want de kunst van het vliegen beheersen ze tot in de perfectie. Met bijzonder materieel en onder vrijwel alle omstandigheden.

Goed opgeleid worden
De selectie is pittig en de opleiding tot vlieger is intensief. Die volg je deels in Nederland en deels in de Verenigde Staten. Maar daarna heb je ook een van de mooiste beroepen die je je kunt voorstellen.

Vlieger Infodag
Benieuwd of jij het in je hebt om vlieger bij Defensie te worden? Meld je dan nú aan voor een Vlieger Infodag van Defensie. Kijk op: www.werkenbijdefensie.nl

Nadal klaagt over tijdregel ATP

Rafael Nadal won gisteren zijn eerste wedstrijd op hardcourt sinds hij vorig jaar opgaf tijdens het toernooi in Miami. Ondanks zijn zege in twee sets op de Amerikaan Ryan Harrison toonde de Spanjaard zich niet geheel tevreden na afloop van de partij.

In de tijd dat Nadal geblesseerd was introduceerde de ATP namelijk een nieuwe tijdregel, waarbij een serveerder binnen 25 seconden na afloop van een punt opnieuw moet serveren. Die regel is de gravelspecialist, die graag lang zijn tijd neemt tussen punten, een doorn in het oog.

"Ik ging snel spelen en dat deed ik omdat een heel slim iemand een regel instelde die naar mijn mening echt een ramp is," zei de zevenvoudig winnaar van Roland Garros na zijn overwinning op Harrison. "Ik kan deze regel niet steunen omdat die tegen goede punten in het tennis is. Als je de hoogtepunten van het jaar bekijkt, naar de mooiste punten, dan zie je daar geen ace tussen zitten."

Volgens Nadal zijn de rallies het mooiste aan tennis, maar is het onmogelijk om daarna meteen opnieuw te spelen. "De beste punten zijn lange rallies. Maar denk je dat je met die 25 seconden een lange rally kunt spelen en daarna meteen weer een nieuwe rally? Nee hoor. Dus [de regel] is tegen goed tennis."

Check deze Sword Art Online-game die je nooit gaat spelen

Sword Art Online kreeg vorig jaar een enorm populaire anime. De anime (en de oorspronkelijke boeken) zijn geïnspireerd door MMO's, dus het is niet gek dat er nu games gebaseerd op Sword Art gaan uitkomen. Helaas komen ze waarschijnlijk nooit naar het Westen.

Sword Art Online: Infinity Moment is een RPG voor de PSP waar je naast het reguliere vechten ook kunt daten. De PSP is in het Westen alleen al lang dood en begraven. Bekijk desondanks de onderstaande trailer. 

Veel jongeren op Stripdagen

De Stripdagen in Gorinchem hebben dit weekeinde naar schatting 4500 mensen getrokken. De organisatie is verheugd dat vooral veel jongeren naar het tweedaagse evenement zijn gekomen. "Het was weer berengezellig", zei een woordvoerder zondag.

De 45e editie van de Stripdagen werd voor de derde keer gehouden in de Gorinchemse Evenementenhal. Zaterdag en zondag presenteerden veel striptekenaars uit binnen-en buitenland hun werk. De Belgische tekenaar Willy Vandersteen, geestelijk vader van onder meer Suske& Wiske, stond centraal.

Paul Teng ontving dit weekeinde de Stripprijs die werd uitgereikt door burgemeester Piet IJssels van Gorinchem.

Vorig jaar trok het evenement 5000 bezoekers.

Veel jongeren op Stripdagen
Veel jongeren op Stripdagen (Foto: ANP)

[ET Darts] Part winnaar European Tour

Darter John Part is de winnaar geworden van de eerste European Tour van 2013. In Minehead rekende de Canadees af met de verassing van het toernooi Stuart Kellett: 6-4.

Kellett zorgde voor een grote verassing door op weg naar de finale achtereenvolgens Peter Wright, Collin Lloyd, Dave Chisnall, en Premier League spelers Robert Thornton en Andy Hamilton uit te schakelen. De finale tussen Part en Kellett kwam echter moeizaam op gang.

Beiden darters speelden geen geweldig darts maar kwamen wel op een gelijke 3-3 stand in legs. Toen Part daarna een serie goede scores in de leg van zijn tegenstander wist aan te tekenen, gaf hij zichzelf een kans op een break. The Darth Maple faalde niet op dubbel zestien: 4-3.

De daaropvolgende drie legs gingen wederom met de darts mee, waardoor de Canadees de winst en de cheque van £20.000,- voor zich opeiste. Kellett moest genoegen nemen met de prijs van £10.000,- voor de runner up.

Professor Layton 6 verkoopt matig in Japan

Professor Layton and the Azran Legacies, alweer het zesde deel van de serie, is vorige week uitgekomen in Japan. De game doet het met 130.000 verkochte exemplaren iets beter dan zijn voorganger, maar is vooralsnog de op één na slechtst verkopende release in de franchise. 

De cijfers zien er als volgt uit:

(2007) Professor Layton and the Curious Village – 136.736

(2007) Professor Layton and the Diabolical Box – 293.897

(2008) Professor Layton and the Unwound Future – 347.360

(2009) Professor Layton and the Last Specter – 306.473

(2011) Professor Layton and the Miracle Mask – 119.591

(2013) Professor Layton and the Azran Legacies – 130.686

Dat deel vijf en zes slechter verkopen heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het 3DS-games zijn. Level 5 heeft hoe dan ook door laten schemeren dat Azran Legacies (voorlopig?) Laytons laatste avontuur is.

Beste game-taarten ooit

Het is nog zondag, dus ik ga posten over een Zelda-taarten. Will Turnbow en zijn vrouw wilden een leuke taart maken voor hun dochtertje, dat tien jaar oud werd. Ze zijn alleen misschien hun doel voorbijgeschoten, want de taarten zien er zó goed uit dat het bijna een schande is om ze op te eten.

De taarten zijn gebaseerd op The Legend of Zelda: Skyward Sword. Ze hebben niet alleen Skyloft gemaakt, maar ook de Sealed Ground en Faron Woods. Verder hebben ze ook een paar personages uit de game gemaakt.

"The Temple entrance is 6 batches of Rice Krispies and the backside of the temple is 9 cakes stacked as high as we could make it. The small tower on either side are styrofoam wrapped with fondant. My wife made and painted all of the characters out of clay except for Link (I was able to use my Figma Link)."

Bekijk de ongelofelijke prestatie hieronder.

Man aangehouden na familiedrama Vlissingen

De 53-jarige man die zondag zwaargewond werd aangetroffen in een woning in Vlissingen waar ook zijn 54-jarige dode vrouw lag, is in het ziekenhuis aangehouden. Dat maakte de politie zondagavond bekend.

De politie vermoedt dat er zich een familiedrama heeft afgespeeld in het huis aan de Paul Krugerstraat. Na een tip nam de politie poolshoogte en vond eind van de middag de dode vrouw en haar ernstig gewonde echtgenoot.

De man werd naar een ziekenhuis gebracht waar hij later werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw. Wat er zich precies heeft afgespeeld, is nog duister.

Man aangehouden na dood echtgenote
Man aangehouden na dood echtgenote (Foto: ANP)

[Primera Divisíon] Atlético staat tweede plaats af aan Real

Atlético Madrid is door een nederlaag naar de derde plaats gezakt in Spanje. De ploeg van Diego Simeone ging zondag in eigen huis onderuit tegen Real Sociedad (0-1). De nederlaag kwam als een verrassing voor de Argentijnse coach. Zijn elftal was sinds april 2012 ongeslagen in het eigen Vicente Calderon. Behalve die beëindigde reeks, is Atlético ook de tweede plek kwijt. Real Madrid won eerder op de avond van Celta de Vigo en staat één voor op de stadgenoot en opponent in de bekerfinale.

Atlético wist geen overtuigende indruk achter te laten tegen Sociedad. De thuisploeg wist nauwelijks kansen te creëren. Radamel Falcao en Diego Costa werden pas na de pauze gevaarlijk. Tot doelpunten leidde dat niet. Sociedad was wel trefzeker in Madrid. Na 53 minuten bracht captain Xabier Prieto de Basken aan de leiding.

Sociedad blijft door de overwinning in de race om de belangrijke vierde plaats in Spanje. De Baskische club strijdt met onder meer Málaga om het vierde Champions League-ticket. Atlético hoeft vooralsnog niet te vrezen voor de achterliggende ploegen. Los Colchoneros staan op 57 punten. Málaga en Sociedad hebben 44 punten.

'Elle Macpherson verloofd met miljardair'

Elle Macpherson maakt zich wederom op voor een huwelijk. Het 49-jarige model is verloofd met de steenrijke makelaar Jeffrey Soffer, verklapt een ingewijde aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Elle 'The Body' Macpherson en Soffer waren twee jaar samen toen hun relatie vorig jaar maart op de klippen liep. Wanneer ze elkaar weer hebben gevonden, is niet duidelijk. In november bleek dat Macpherson bankier Roger Jenkins na een romance van zeven maanden de bons had gegeven.

Zowel Elle als Jeffrey trouwde eerder. Macpherson beloofde in 1986 eeuwige trouw aan fotograaf Gilles Bensimon. Het huwelijk strandde in 1989. Het Australische model heeft twee kinderen, Arpad Flynn Alexander Busson van 15 en Aurelius Cy Andrea Busson van 10. Beiden komen voort uit Macphersons relatie met Fransman Arpad Busson.

[Serie A] Inter weer onderuit, Fiorentina profiteert

Internazionale heeft voor de negende keer dit seizoen een nederlaag geleden in de Serie A. Bologna bleek met 0-1 te sterk. Fiorentina klopte Lazio in Rome (0-2). De thuiswedstrijd tegen Bologna was voor Javier Zanetti een bijzondere wedstrijd. De Argentijn speelde zijn zeshonderdste duel in de Serie A. Zanetti zal er met weinig plezier aan terugdenken. Bologna zette Inter onder druk, waardoor de thuisploeg niet goed in het spel kon komen. Aanvaller Alberto Gilardino was zeer dreigend.

De spits van Bologna maakte na 57 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. Inter had geen antwoord op de treffer van Gilardino. De ploeg van Andrea Stramaccioni boekte in de laatste tien wedstrijden slechts drie overwinningen. Deze week ging de topclub in de Europa League hard onderuit tegen Tottenham Hotspur (3-0).

Fiorentina profiteerde in Rome van de nederlaag van Inter. De Florentijnen kwamen na twintig minuten aan de leiding bij Lazio. Stevan Jovetic bracht de bezoekers op voorsprong. Vlak na de pauze bepaalde Adem Ljajic de eindstand op 0-2. Fiorentina klimt door de winst naar de vierde plaats. Inter staat één punt achter La Viola.

'Aartsbisschop van Milaan favoriet conclaaf'

De verkiezing van de nieuwe paus lijkt neer te komen op een race tussen de Italiaan Angelo Scola en de Braziliaan Odilo Pedro Scherer. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA zondagavond gemeld op gezag van privégesprekken met kardinalen.

Koploper is aartsbisschop Scola van Milaan die bijna 40 kardinalen achter zich zou hebben, gevolgd door aartsbisschop Scherer van São Paulo met zo'n 30 volgelingen. Zij zijn dus allebei nog ver verwijderd van de noodzakelijke meerderheid van 77 kardinalen. Ongeveer de helft van de kardinalen heeft nog geen enkele voorkeur uitgesproken.

Bij eerdere pausverkiezingen kwam soms een derde compromiskandidaat uit de bus als geen van de twee favorieten de noodzakelijke tweederdemeerderheid behaalde. Het conclaaf komt dinsdagmiddag bijeen voor de eerste stemronde.

'Aartsbisschop van Milaan favoriet conclaaf'
'Aartsbisschop van Milaan favoriet conclaaf' (Foto: ANP)

'Nederlander in Ecuador met coke gepakt'

Een Nederlandse man is zaterdag op het internationale vliegveld van de Ecuadoriaanse havenstad Guayaquil opgepakt met 2,8 kilo cocaïne. Hij stond op het punt met de drugs naar Nederland af te reizen, melden media in het Zuid-Amerikaanse land.

De drugs werden gevonden toen de politie de bagage van passagiers met drugshonden doorzocht. In een koffer werden twee pakketten met de drugs gevonden. De Nederlandse eigenaar van de koffer werd kort daarop aangehouden.

Ecuador is een uitvoerland voor cocaïne naar Europa en de VS. In het Andesland zitten volgens cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag 23 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Pinnen buiten Eurozone kost extra geld

Mensen die buiten de Eurozone geld opnemen bij een geldautomaat komen nogal eens voor onverwachte kosten te staan. Volgens een onderzoek van de Reisgids van de Consumentenbond komen reizigers vaak terecht "in een oerwoud van onduidelijke wisselkoersen en extra opnamekosten door gastbanken."

Bart Combée, directeur Consumentenbond zegt op de website van de bond: "Een pinautomaat buiten de Eurozone heeft wat van een gokautomaat: je weet niet goed hoeveel je er uiteindelijk aan kwijt bent, maar wel dat hij je extra geld kost."

Niet alleen de gastbank berekent opnamekosten, ook de thuisbank doet dat.

Dortmund maand zonder Mats Hummels

Borussia Dortmund kan de komende vier weken niet over Mats Hummels beschikken. De centrale verdediger heeft een ingescheurde enkelband. Ook heeft hij zijn pees ingescheurd. Dat bleek zondag bij een onderzoek in het ziekenhuis. Hummels was zaterdag in de Kohlenpottderby tegen Schalke 04 uitgevallen.

Ook Schalke, dat de derby met 2-1 won, kwam zaterdag niet ongeschonden uit de strijd. Klaas-Jan Huntelaar liep een gescheurde binnenband in zijn linkerknie op. Hij staat enkele weken buitenspel.

Brama: "Er stond in elk geval een team"

FC Twente blijft vooralsnog zonder overwinning in 2013. De Tukkers verloren zondag thuis van Vitesse (0-1). Aanvoerder Wout Brama zag wel positieve punten na afloop. Twente kreeg voldoende kansen om tot scoren te komen, maar alleen Wilfried Bony vond het net in Enschede. "Ik denk dat we beter speelden dan de laatste weken", zei Brama tegen Eredivisie Live. "We hebben gevochten en we hebben kansen uitgespeeld. Alleen hebben we die niet benut."

Willem Janssen miste voor de pauze een enorme kans op de openingstreffer. Voor een leeg doel schoot de middenvelder over. "Normaal knalt hij die bal er met de ogen dicht nog in. In een moeilijke fase waarin wij nu zitten gaat zelfs dit soort dingen mis. Daar moeten we met zijn allen overheen zien te komen." Twente doet na de nederlaag niet meer mee in de titelrace. De achterstand op nummer vier Vitesse is zeven punten. FC Utrecht passeerde de Tukkers, die nu zesde staan. "Er stond vandaag in elk geval een team. Dat heeft het publiek ook gezien. Hier kunnen we mee verder."

[FA Cup] Manchester derby mogelijk in halve finale

Manchester City en Manchester United komen mogelijk tegenover elkaar te staan in de halve finale van de FA Cup. Dat is de uitkomst van de loting op zondag. Manchester United moet dan wel de replay van Chelsea winnen. De winaar van dat duel ontvangt City bij de laatste vier.

Wigan Athletic weet ook zijn tegenstander nog niet. Die club moet op bezoek bij Millwall of Blackburn Rovers. Net als Manchester united en Chelsea kwamen die twee clubs er zondag ook niet uit en moeten ze opnieuw tegen elkaar spelen.

De halve finales van de FA Cup staan in het weekeinde van 13 en 14 april gepland. Voor de replays uit de kwartfinale zijn nog geen data gepland.

[Primera Divisíon] Cristiano schiet Real Madrid voorbij Celta de Vigo

Cristiano Ronaldo heeft zondag Real Madrid aan een 2-1 zege bij Celta de Vigo geholpen. De Portugees scoorde beide Madrileense treffers in Galicië. Tussendoor was het Iago Aspas die Celta op 1-1 bracht. Voor Cristiano uit een strafschop de 2-1 scoorde was Celta dicht bij een voorsprong.

Valencia verloor zondagmiddag al verrassend bij Athletic Bilbao: 1-0. Iker Muniain liet zich tot matchwinnaar kronen. Bij Levante en Getafe was er geen winnaar. Het duel in Valencia eindigde in 0-0.

Malki: "Hadden zeker een punt verdiend"

Roda JC ging zondagmiddag op eigen veld met 1-0 onderuit tegen Feyenoord. Aanvoerder Sanharib Malki begrijpt er niets van dat zijn ploeg niet heeft weten te winnen. "Hoe is het mogelijk dat we deze wedstrijd hebben verloren?" zei Malki na afloop tegen Eredivisie Live. "De tweede helft was compleet voor ons. We hadden minimaal een punt verdiend."

Malki was niet blij met scheidsrechter Pieter Vink. De arbiter onthield Roda een strafschop toen Malki in de zestien onderuit werd gemaaid door Bruno Martins Indi."Een 100 procent strafschop', mokte Malki. 'Toen ik de bal wilde inschieten, blokkeerde Martins Indi mijn voet. Omdat ik al geel had, moest ik mezelf tegen Vink inhouden. Maar ik begreep er niets van dat hij de bal niet op de stip wilde leggen."

App Store Update: week 11

Elke week verschijnen er in de App Store een heleboel nieuwe games. Om te weten welke van deze games belangrijk zijn, maken we bij FOK! elke week een lijst van de opvallendste spellen. Deze week zijn er maar liefst drie endless runners bij.

Outland Games, €0,89

Deze endless runner is niet innovatief, maar de flow van de gameplay maakt veel goed. Als je nog niet bent uitgekeken op dit soort games, zit je hier goed.

Fury of the Gods, €0,89

Deze week geen gewone puzzelgame van Chillingo, maar een tower defense game. Door rampen op te roepen en de natuur te manipuleren moet je de berg in het midden van het scherm beschermen.

Journey to Hell, €3,59

First person shooters op iOS worden steeds beter, maar deze game is onafgewerkt.

Mini Ninjas, €0,89

Dit is een spin-off van de game op consoles. Spijtig genoeg werd ook deze game afgezwakt naar een endless runner zonder nieuwe elementen.

Block Fortress, €1,79

Deze game is een originele mix van Minecraft en tower defense. De moeite waard als je van één van de twee houdt.

Sonic Dash, €1,79

Wederom een endless runner, maar verrassend genoeg is deze game 3D en niet 2D zoals iedereen Sonic kent.

Melodive, €0,89

Als je houdt van experimentele muziekgames, zit je hier helemaal goed. Je kan een high score behalen in deze vlieggame, maar de ervaring is belangrijker.

Sauerbreij blijft steken in kwalificaties Arosa

Nicolien Sauerbreij is bij wereldbekerwedstrijden in het Zwitserse Arosa niet in geslaagd de finalerondes op de parallelreuzenslalom te bereiken. De olympisch kampioene bleef in de kwalificaties steken op de zeventiende plaats.

Sauerbreij mistte de top zestien op 0,28 seconde. In het klassement zakte ze hierdoor naar de zesde plaats. "In de eerste kwalificatierun was ik wat voorzichtig door enkele valpartijen voor me. In de tweede zaten wat kleine fouten," aldus Sauerbreij na afloop. De zege ging uiteindelijk naar de Noorse Hilde-Katrine Engeli, die in de eindstrijd de Zwitserse Patrizia Kummer versloeg

'Kans op oorlog in Europa'

"Wie denkt dat de eeuwige vraag van oorlog en vrede in Europa niet meer actueel is, zou zich hevig kunnen vergissen. De demonen zijn niet weg, zij slapen alleen maar." Dit zegt de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker in het Duitse weekblad Der Spiegel.

"Ik vind het frappant hoezeer de verhoudingen in 2013 lijken op die 100 jaar geleden", aldus Juncker. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Juncker is geschrokken van de verkiezingscampagnes in Griekenland en Italië. "Daar kwamen ressentimenten naar boven waarvan men dacht dat zij definitief verleden tijd zijn."

Juncker maakte in zijn jaren als voorzitter van de eurogroep mee hoe Duitsland Zuid-Europese landen onder druk zette om te bezuinigen. Italiaanse en Griekse politici en burgers reageerden daarop met anti-Duitse gevoelens.

Wouters: "Nog niet bezig met Feyenoord"

FC Utrecht won zondagmiddag op eigen veld met 1-0 van RKC Waalwijk. Trainer Jan Wouters was blij met de zege, maar niet tevreden over het vertoonde spel. Pas tien minuten voor tijd werd de wedstrijd beslist door een doelpunt van Jacob Mulenga. Het duel was niet van een hoog niveau. "Maar ook zulke wedstrijden moet je gewoon winnen", was de reactie van Wouters.

Gezien het spelbeeld krijgt RKC misschien wel te weinig. "Ik had het gevoel dat zij er met één scherpe counter voor hadden kunnen zorgen dat wij achter de feiten aan zouden lopen. We waren erg slordig, vooral in de eindfase. Maar de jongens zijn er in blijven geloven. En terecht."   FC Utrecht heeft de vierde plaats in zicht. "Wij gaan gewoon voor het hoogst haalbare. Ik heb me ook nog niet bezig gehouden met Feyenoord. Dat komt volgende week wel."

Zweedse prinses Lilian overleden

De in Wales geboren prinses Lilian van Zweden is zondag op 97-jarige leeftijd in Stockholm overleden. Dat deelde het koninklijk paleis zondag mee.

Lilian ontmoette de Zweedse prins Bertil in 1943. Als vrouw van eenvoudige komaf, gescheiden bovendien, maakte ze jarenlang geen kans zich aan de zijde van haar geliefde te scharen. Het zou uiteindelijk dertig jaar duren voor de twee in de echt verbonden werden. Getroffen door hun opofferingen en levenslange toewijding aan elkaar sloten veel Zweden het echtpaar in hun hart.

Bertil overleed in 1997. Lilian en hij bleven altijd kinderloos.

De Boer: "Hebben alles in eigen hand"

Ajax won zondagmiddag verdiend met 3-0 van PEC Zwolle en mag zich de nieuwe koploper van de Eredivisie noemen. "Ik hoop dat het scenario zo loopt als de afgelopen twee jaar", zei trainer Frank de Boer in gesprek met Eredivisie Live. "We hebben op dit moment alles in eigen hand. We moeten gewoon van wedstrijd tot wedstrijd kijken. We doen elke wedstrijd weer onze stinkende best."

Nu Ajax niet meer actief is in de KNVB Beker en Europa League, kan de focus volledig worden gelegd op de competitie. "We hebben nu het voordeel dat we nu kunnen gaan pieken richting zo'n wedstrijd als tegen AZ. Dat is pas over zeven dagen, terwijl we hiervoor iedere drie dagen een wedstrijd speelden. Dat voordeel hebben we nu dat we uitgeruster aan die duels kunnen beginnen. Maar het belangrijkste vind ik is de manier waarop we spelen en dat ziet er goed uit. Dat geeft je veel vertrouwen."

"Ik vind dat we veel constanter zijn in hoe we spelen", vervolgde De Boer. "De resultaten in de ArenA waren niet om tevreden over te zijn. Maar wel over het vertoonde spel. De laatste maanden domineren we tegen elke tegenstander. Dat vind ik heel belangrijk. Zo willen we graag voetballen. Normaal gesproken hangt daar ook succes aan vast. Gelukkig is dat nu ook gebeurd tegen PEC, waar het ons eerder niet lukte tegen ADO en Roda."

Met nog acht wedstrijden te gaan is Ajax een grote kandidaat voor het kampioenschap. "Feyenoord zit er heel dicht tegenaan, PSV heeft ook nog alles in eigen hand. Als zij alles winnen dan zijn zij kampioen. Wij gaan het ze heel lastig maken."

Olympiakos Piraeus Grieks kampioen

Olympiakos Piraeus is zondag voor de veertigste keer kampioen van Griekenland gewonnen. Een 3-0 zege op AEK Athene bleek voldoende om ook de laatste concurrent Asteras Tripolis af te schudden. Het verschil met die club bedraagt vijf wedstrijden voor het einde van de competitie zestien punten.

Voor Olympiakos is het de derde landstitel op rij en de vijftiende in zeventien seizoenen. Alleen Panathinaikos werd sinds 1997 tweemaal kampioen.

Sinds 1960 is er een nationale Griekse competitie. Olympiakos won 25 van de 54 seizoenen. Daarvoor werd er sinds 1928 door de regionale kampioenen om de landstitel gestreden. Tot 1959 had de ploeg uit de havenstad bij Athene al vijftien titels veroverd.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 26

Afgelopen weekend stond de 26ste speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. Ajax greep in deze speelronde de macht, aangezien PSV onderuit ging bij sc Heerenveen (2-1). De Amsterdammers wonnen zelf met 3-0 van PEC Zwolle. Feyenoord won bij Roda JC met 0-1 en staat daardoor gelijk in punten met PSV. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Ajax grijpt de macht, Twente zakt naar plek zes

Ajax gaat na de 26ste speelronde aan de leiding in de Nederlandse Eredivisie. Dankzij treffers van Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong en Derk Boerrigter werd PEC Zwolle in eigen huis eenvoudig met 3-0 aan de kant gezet. PSV ging op bezoek bij sc Heerenveen pijnlijk met 2-1 ten onder en staat zodoende met een punt achterstand op Ajax op de tweede plek. Feyenoord won dankzij een treffer van Graziano Pellè met 0-1 bij Roda JC en kwam daardoor gelijk in punten met PSV. De Eindhovenaren hebben echter een veel beter doelsaldo en daardoor neemt Feyenoord ook na dit weekend de derde plek in.

Vitesse handhaaft zich op plek vier door op bezoek bij FC Twente met 0-1 te winnen. De Tukkers waren de gehele wedstrijd beter, maar Wilfried Bony wist zijn enige kans van de partij te benutten. De Arnhemse ploeg staat drie punten achter koploper Ajax. FC Twente zakte naar plek zes, aangezien ook FC Utrecht vandaag tot winst kwam. In eigen huis werd moeizaam met 1-0 van RKC Waalwijk gewonnen.


Ajax gaat na de 3-0 zege op PEC Zwolle aan kop in de Eredivisie (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Groningen NAC Breda 1-1
SC Heerenveen PSV 2-1
Heracles Almelo NEC 1-0
Willem II VVV Venlo 1-0
AZ ADO Den Haag 1-1
Roda JC Kerkrade Feyenoord 0-1
FC Utrecht RKC Waalwijk 1-0
Ajax PEC Zwolle 3-0
FC Twente Vitesse 0-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 26 15 9 2 54 59-25
2 PSV 26 17 2 7 53 81-29
3 Feyenoord 26 16 5 5 53 51-32
4 Vitesse 26 15 6 5 51 51-31
5 FC Utrecht 26 13 6 7 45 39-29
6 FC Twente 26 12 8 6 44 40-25
7 ADO Den Haag 26 8 12 6 36 42-44
8 NEC 26 10 6 10 36 35-42
9 SC Heerenveen 26 8 8 10 32 38-47
10 Heracles Almelo 26 7 10 9 31 50-53
11 FC Groningen 26 8 6 12 30 25-40
12 NAC Breda 26 7 7 12 28 28-43
13 RKC Waalwijk 26 6 8 12 26 27-34
14 AZ 26 6 8 12 26 36-44
15 PEC Zwolle 26 6 8 12 26 27-41
16 Roda JC Kerkrade 26 5 10 11 25 36-51
17 VVV Venlo 26 5 7 14 22 28-52
18 Willem II 26 3 8 15 17 24-55


Topscorers

# Naam Club Doelpunten
1. Wilfried Bony Vitesse 24
2. Graziano Pellè Feyenoord 20
3. Alfred Finnbogason sc Heerenveen 19
4. Jozy Altidore AZ 17
5. Georginio Wijnaldum PSV 13


Programma speelronde 27

Datum Thuis Uit
vr 15 mrt, 20:00 PEC Zwolle Roda JC Kerkrade
za 16 mrt, 18:45 NEC SC Heerenveen
za 16 mrt, 19:45 PSV RKC Waalwijk
za 16 mrt, 19:45 VVV Venlo Heracles Almelo
za 16 mrt, 20:45 ADO Den Haag Vitesse
zo 17 mrt, 12:30 NAC Breda Willem II
zo 17 mrt, 14:30 Feyenoord FC Utrecht
zo 17 mrt, 14:30 AZ Ajax
zo 17 mrt, 16:30 FC Groningen FC Twente

Brood: "Blijven problemen houden met arbitrage"

Het zat Roda JC zondag niet mee tegen Feyenoord. Op eigen veld werd met 1-0 verloren, daar waar de thuisploeg misschien wel een punt verdiende.  Bij een 1-0 achterstand werd Roda JC een strafschop onthouden toen Sanharib Malki in de zestien werd neergehaald door Bruno Martins indi. "Dat was natuurlijk heel duidelijk. Maar het schijnt er allemaal voor Roda JC dit seizoen bij te horen. We blijven op de een of andere manier problemen houden met het arbitrale kwartet."

Later in de tweede helft was er nog een discutabel moment. Lex Immers leek de bal in zijn eigen doel te werken, maar zag de bal nog net op tijd geruimd worden door Jordy Clasie. Het was onduidelijk of de bal over de lijn was. "Dat was voor niemand goed te zien. Maar voor die strafschop had je geen bril nodig." Roda weet weer niet te winnen en blijft zodoende op de zestiende plaats staan. Feyenoord komt langszij bij PSV, terwijl Ajax de nieuwe koploper van de Eredivisie is.

[Bundesliga] Hamburger SV klopt VfB Stuttgart

Hamburger SV heeft zondag met 1-0 gewonnen van VfB Stuttgart. Artjoms Rudnevs maakte in de vijftigste minuut het verschil voor de ploeg van Rafael van der Vaart in het Bundesligaduel. Hannover 96 en Eintracht Frankfurt speelden eerder op de dag gelijk. Beide ploegen scoorden niet: 0-0.

HSV klimt door de drie punten naar de zesde positie in de Eredivisie. Met 38 punten uit 25 duels staat de ploeg nog maar een punt onder nummer vier Schalke 04 en nummer vijf Eintracht Frankfurt. Hannover staat met 34 punten tiende. Stuttgart heeft 29 punten en staat veertiende.

Xi3 Piston 'Steam Box' is te pre-orderen

Afgelopen vrijdag kondigde hardwarefabrikant Xi3 aan dat vanaf nu zijn Piston-computer te pre-orderen is. Prijzen beginnen bij 999  dollar, maar alle orders die tussen nu en 17 maart worden geplaatst krijgen 100 dollar korting.

Het piepkleine kastje bevat verassend krachtige hardware, en is bedoeld om in de woonkamer geplaatst te worden. De computer wordt gebouwd in samenwerking met Valve en het is dan ook de bedoeling om er Steam in de Big Picture-modus op te draaien.

Voor 999 dollar wordt het kastje geleverd met een 128GB SSD, 8GB RAM en een 3.2 GHz quadcore-processor. Voor een extra 750 dollar is het mogelijk om de 128GB SSD up te graden naar eentje van 512GB.

Verwacht wordt dat de Xi3 Piston vanaf de feestdagen dit jaar leverbaar is.

Xi3 Piston

EU wil controles salarissen bazen

Eurocommissaris voor de interne markt Michel Barnier wil aandeelhouders in Europa zeggenschap geven over de salarissen van directeuren en managers. Het laatste woord over salarissen en gouden handdrukken van bestuurders van bedrijven zou bij de aandeelhouders moeten liggen, zei Barnier zondag tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Barnier wil zijn plan tegen het einde van dit jaar voorstellen. In grote lijnen komt het overeen met een voorstel dat onlangs door het electoraat in Zwitserland werd goedgekeurd.

De Eurocommissaris wil verder meer transparantie in salarishuizen van bedrijven, zodat de bezoldigingen voor publiek en investeerders inzichtelijk worden gemaakt.

[FA Cup] Man United en Chelsea op herhaling

Manchester United en Chelsea moeten op herhaling in de kwartfinale van de FA Cup. De topper op Old Trafford eindigde zondag in 2-2. Via Javier Hernandez en Wayne Rooney stond United al na elf minuten op 2-0. In de tweede helft kwamen de Blues echter toch terug. Eden Hazard en Ramires verzorgden de Londense goals.

Ook Millwall en Blackburn Rovers moeten een replay spelen. In Londen werd het 0-0 tussen de nummers zeventien en zestien van het Championship. Zaterdag bereikten Wigan Athletic en Manchester City al wel de halve finales van het Engelse bekertoernooi.

Koeman: "Team verdient groot compliment"

Feyenoord pakte zondag drie belangrijke punten in de strijd om de landstitel. Trainer Ronald Koeman deelde na afloop een groot compliment uit aan zijn ploeg.

"Ik vond ons in de tweede helft minder goed aan de bal", zegt Koeman tegenover de camera van Eredivisie Live. "Maar tot aan de zeventigste minuut had ik niet het idee dat Roda gevaarlijk werd. Dan weet je dat ze in de laatste fase heel opportunistisch gaan spelen. Wij werden nog slordiger. We moesten verder achteruit. Dat wilden we niet, maar het gebeurde wel. Dan krijg je dit soort situaties en daar zijn we toch wel heel gelukkig doorheen gekomen."

Koeman was lovend over de instelling van zijn team. "Wij gaan voor iedere wedstrijd. Dan zijn er altijd momenten dat het voetballend beter moet, zoals vandaag de tweede helft. Maar dit team verdient een groot compliment. Als je ziet hoe goed de focus is voor iedere wedstrijd, dat is een kwaliteit en dat brengt je ver. Daarnaast kunnen we ook gewoon erg goed voetballen en heel veel dreiging hebben. De focus en mentaliteit van deze groep is fantastisch."

[ET Darts] Uitschakeling voor Barney en Van Gerwen

Vanmiddag werd de derde ronde van de European Tour in Minehead afgewerkt. Voor Nederland streden Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen om een plek in de kwartfinale. Beiden moesten het in hun partij echter afleggen.

Michael van Gerwen moest zijn meerdere erkennen in James Wade. Ondanks goed spel en een hoog gemiddelde van de jonge Brabander, wist The Machine als eerste zes legs te pakken. Hiermee verwisselen Van Gerwen en Wade weer van plek op de wereldranglijst. De Nederlander nam na de UK Open Qualifier 2 in Crawley de derde positie van Wade over, maar moet die na vandaag weer aan de Engelsman afstaan.

Ook Raymond van Barneveld heeft niet van zijn tegenstander, Andy Hamilton, kunnen winnen. Was Barney donderdag in de Premier League nog met 7-5 de betere van de Engelsman, vanmiddag moest hij met 6-4 het hoofd buigen.

Maar liefst vier van de acht derde-ronde-partijen gingen tot de beslissende elfde leg. Tegen Premier League speler Robert Thornton wist Arron Monk na een 5-3 achterstand, een beslissende leg te forceren. Zijn vechtlust mocht niet baten, want The Thorn ging er met de winst vandoor. Na een gelijk opgaande en spannende strijd tussen Phil Taylor en Richie Burnett, trok The Power uiteindelijk aan het langste eind.

Speelschema kwartfinales:

Stuart Kellett (Eng) vs Robert Thornton (Sch)
Phil Taylor (Eng) vs Andy Hamilton (Eng)
Simon Whitlock (Aus) vs John Part (Can)
Adrian Lewis (Eng) vs James Wade (Eng)

[Premier League] Spurs helpt Liverpool aan zege op Anfield

Liverpool heeft een belangrijke zege geboekt op Tottenham Hotspur. Jan Vertonghen scoorde twee keer voor Spurs, maar na twee Londense fouten wonnen de Reds (3-2). Tottenham verzuimde om uit te lopen op Chelsea, dat dit weekend in actie komt voor de FA Cup. Spurs tankte deze week in de Europa League veel vertrouwen tegen Internazionale. De Italianen werden op White Hart Lane met 3-0 geklopt. Voor het duel met Liverpool was Tottenham favoriet, maar The Reds kwamen aan de leiding.

Na een mooie hakbal van Coutinho, gaf José Enrique de bal goed voor op Luis Suarez. Met een knappe intikker opende de oud-Ajacied de score. Een voormalig ploeggenoot uit zijn Amsterdamse periode keerde vervolgens het duel in het voordeel van Tottenham. Vertonghen vond het net met een kopbal en een schot in de zestien.

Met een 1-2 voorsprong was er niets aan de hand voor Tottenham. Een knullige pass van Kyle Walker werd niet goed verwerkt door goalie Hugo Lloris, waarna Stewart Downing de bal door de benen van Vertonghen tegen de touwen schoot. In de slotfase ging het weer mis bij Spurs. Jermain Defoe schonk de bal aan Suarez, die naar de grond ging na een duel met Benoit Assou-Ekotto. Steven Gerrard schonk Liverpool vanaf elf meter drie punten.

De Bakker verliest finale Santiago

Thiemo de Bakker heeft de finale van het challengertoernooi in het Chileense Santiago zondag nipt verloren. De als tweede geplaatste Westlander ging in twee tiebreaks onderuit tegen Facundo Bagnis: 7-6 (2) en 7-6 (3). De Bakker was vorige week in de eerste ronde van de challenger in Salinas al niet opgewassen tegen de Argentijn.

De 24-jarige Nederlander, de mondiale nummer 111, staat op de wereldranglijst 163 plaatsen hoger dan zijn opponent. Hij stond voor het eerst sinds oktober in een finale. Toen won hij het toernooi in het Argentijnse San Juan.

Openbare onthoofding mogelijk afgeschaft in SA

Een Saudische kabinetscommissie bestudeert de mogelijkheid om het onthoofden van ter dood veroordeelden af te schaffen. Dat meldde het dagblad Al-Watan zondag. Saudi-Arabië is het enige land ter wereld waar nog een doodvonnis door middel van onthoofding op een openbaar plein kan worden voltrokken.

In plaats van onthoofding overweegt de commissie fusillade als alternatief voor te stellen. De regering, die nog niet op de berichten in Al-Watan heeft gereageerd, is al vaker verzocht een alternatief te vinden voor de barbaarse wijze van executeren. Een zo'n alternatief, executie door middel van een dodelijke injectie in de gevangenis, wordt ook in andere landen, waaronder de Verenigde Staten, toegepast.

Een veroordeling wegens moord, gewapende overval, verkrachting en drugshandel wordt in Saudi-Arabië bestraft met de dood. Dit jaar zijn tot dusver vijftien mensen ter dood gebracht. Vorig jaar waren dat er 76, in 2011 werden 79 doodvonnissen voltrokken.

50Plus helpt geen lokale partijen

Lokale politieke partijen moeten het bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zien te rooien zonder steun van de populaire bejaardenlobby 50Plus. Wel roept de partij zondagavond alle Nederlanders op in 2014 op een lokale partij te stemmen. In december werd al bekend dat 50Plus niet onder eigen naam meedoet aan de verkiezingen.

De partij onderzocht de afgelopen tijd de wenselijkheid om samen te werken met lokale partijen en kwam tot de slotsom dat 50Plus geen rol kan spelen bij de verkiezingen, die waarschijnlijk op 19 maart plaatsvinden.

Volgens partijmedewerker Hylke ten Cate is het lastig om bij de lokale partijen het kaf van het koren te scheiden. "We hebben geen goede dorsvlegel." Aan de verkiezingen voor het Europees parlement, die twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden, neemt 50Plus naar eigen zeggen wel deel.

In de peiling van Maurice de Hond steeg 50Plus, dat nu met twee zetels in de Tweede Kamer zit, zondag naar achttien zetels. Dat is er slechts een minder dan regeringspartij PvdA, die nu 38 Kamerleden heeft.

Selectie WK afstanden bekend

De selectie van de wereldkampioenschappen afstanden in Sochi is bekend gemaakt. Het WK heeft over twee weken plaats in Sochi. De WK-afstanden heeft in het pre-olympisch seizoen altijd plaats in de stad waar een jaar later de Spelen plaats hebben.

Ireen Wüst zal deelnemen aan vier afstanden. Alleen de 500 meter zal ze laten schieten. Stefan Groothuis(1000m), Sven Kramer(5000m) en Bob de Jong(10000m) hebben een wereldtitel te verdedigen. Ook heeft Nederland zowel bij de heren als bij de dames de wereldtitel bij de ploegenachtervolging te verdedigen.

Op de ploegenachtervolging kunnen Valkenburg, Wüst, Leenstra en De Vries in actie komen. Bij de heren kan worden gekozen uit Kramer, Verweij, Blokhuijsen en Bergsma. Er zullen tijdens de ploegenachtervolging drie mannen en drie vrouwen op het ijs staan.

Dames

Naam/Afstand 500 1000 1500 3000 5000
Thijsje Oenema X        
Laurine van Riessen X X      
Margot Boer X        
Marrit Leenstra R X      
Ireen Wüst   X X X X
Lotte van Beek   R X    
Diane Valkenburg     X X X
Linda de Vries     R X X
Marije Joling       R R

Heren

Naam/Afstand 500 1000 1500 5000 10000
Jan Smeekens X        
Michel Mulder X R      
Ronald Mulder X        
Hein Otterspeer R        
Stefan Groothuis   X      
Mark Tuitert   X X    
Kjeld Nuis   X X    
Koen Verweij     X    
Maurice Vriend     R    
Sven Kramer       X X
Bob de Jong       X X
Jorrit Bergsma       X X
Jan Blokhuijsen       R R

X = geselecteerd, R = reserve

Kardinalen bezoeken hun titelkerken

Het legertje kardinalen dat zich in Vaticaanstad voorbereidt op het conclaaf waarop een nieuwe paus wordt gekozen, heeft zondag vrijaf genomen. De kardinalen verspreidden zich over Rome om in parochiekerken in de stad de zondagsmis op te dragen, een buitenkansje voor katholieken en andersdenkenden om de lieden uit wier eendracht de volgende kerkvorst moet voortkomen van dichtbij te bekijken.

De kardinalen droegen de mis op in hun titelkerken, de kerken die hun in het bisdom Rome als parochiekerk zijn toegewezen. De 115 kardinalen die een nieuwe paus zullen kiezen, komen dinsdag bijeen voor het begin van het conclaaf.

Mandela verlaat ziekenhuis alweer

Nelson Mandela is zondag weer huiswaarts gekeerd nadat hij zaterdag in een ziekenhuis in Pretoria een reeks routine-onderzoeken had ondergaan. Het gaat naar omstandigheden goed met de vroegere president van Zuid-Afrika en het icoon van de strijd tegen de apartheid, zei presidentieel woordvoerder Mac Maharaj.

De 94-jarige Mandela is de laatste jaren in gezondheid sterk achteruit gegaan. In december lag hij drie weken met een longontsteking en galstenen in het ziekenhuis en vreesden velen dat het einde nabij was.

[WB] Swings en Schouten winnen massastart

Bart Swings en Irene Schouten hebben bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de massastart gewonnen. De Belg, die eerder op de dag de 1500 meter op zijn naam schreef, troefde in de eindsprint de Zuid-Koreaan Hyung-Joon Joo af. Arjan Stroetinga kwam niet verder dan de derde plaats, maar pakte wel de eindzege in de wereldbeker.

Schouten rekende in de sprint af met de Canadese Ivanie Blondin en de Duitse Bente Kraus. Ze rondde daarmee het werk van Mariska Huisman af. Huisman is op de derde plaats de beste Nederlander in het klassement. De winst ging naar Kim Bo-reum.

Uitslag FC Twente - Vitesse

Om 16.30 uur begon in de Grolsch Veste het duel tussen FC Twente en Vitesse. De bezoekers wonnen met 0-1 door een doelpunt van Wilfried Bony. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Twente

0 - 1

Vitesse

     63' Bony 
 
 Gele kaart: Brama, (FC Twente), Ibarra, (Vitesse)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.700
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Breukers
Bengtsson (Wisgerhof/73)
Braafheid
Schilder
Fer (Zschusschen/90)
Brama
Janssen (Castaignos/82)
Holscher
Boelykin
Tadic
  Velthuizen
Kalas (Reis/46)
v.d Struijk (Mori/86)
Kashia
v. Aanholt
v. Ginkel
Bony
Janssen
Ibarra
Havenaar
Kakuta (Propper/76)

FOK!filmtips van de dag: Monster-in-Law

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Deloris leidt een prettig leven. Ze treedt vaak op en zingt de sterren van de hemel. Op een dag komen haar oude collega's van de nonnenschool haar opzoeken met de vraag of ze hen wil redden. De nonnenschool doet het de laatste jaren niet zo goed en ze hebben een nieuwe zanglerares nodig. Deloris kan moeilijk weigeren en neemt de baan aan. Het belooft een bruisend schooljaar te worden. Sister Act 2: Back in the Habit wordt uitgezonden op NET5 om 20:00 uur.

Pina toont de aangrijpende en unieke danskunst van de legendarische Duitse choreografe en danseres Pina Bausch, die overleed in de zomer van 2009. Ze veranderde de taal van de dans met haar multimediale creaties waarbij de emoties van de kijker aangesproken werden. 3D-fotograaf Alain Derobe heeft het meesterwerk van Bausch verwerkt in een film die beleefd kan worden alsof het zich echt voor je afspeelt. De film neemt je mee op het podium van het legendarische ensemble van het Tanztheater Wuppertal Pina Bausch en ook buiten het theater, door de stad en het industriële gebied van Wuppertal - de plek waar Bausch meer dan 35 jaar haar creatieve leven leidde. Op CANVAS om 21.10 uur.

Als er iets is wat de romantische komedie Monster-in-Law bijzonder maakt, dan is het wel de verschijning van Jane Fonda die voor het eerst sinds 1990 weer eens in een film te zien is. Waarschijnlijk was ze op het idee gekomen door Barbra Streisand, die een soortgelijke rol van excentrieke schoonmoeder speelde in Meet the Fockers. Fonda's tegenspeelster Jennifer Lopez is na films als The Wedding Planner en Maid in Manhattan expert op het gebied van de romkom. Acteur Michael Vartan was eerder te zien in One Hour Photo en de tv-serie Alias. De regie  is van Robert Luketic, die eerder de komische films Legally Blonde en Win a Date with Tad Hamilton! afleverde.

Na een jarenlange zoektocht naar de ware jakob, heeft Charlotte 'Charlie' Cantilini eindelijk de man van haar dromen gevonden in Kevin Fields. Maar Charlie's toekomstige schoonmoeder Viola blijkt nou net weer de vrouw uit haar nachtmerries te zijn. Viola is zojuist ontslagen als nieuwslezeres en ze is bang dat ze haar zoon op dezelfde manier gaat verliezen. Ze is van plan Charlie af te schrikken door zich te gedragen als 's werelds meest verschrikkelijke schoonmoeder. Om haar bizarre plannetjes uit te voeren krijgt Viola hulp van haar assistente Ruby, maar Charlie laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Wie van de twee vrouwen staat haar mannetje? Op NET5 om 22.05 uur.

Patrick Chamusso, gespeeld door Derek Luke, is een Zuid-Afrikaanse voorman bij een olieraffinaderij en in zijn vrije tijd is hij voetbalcoach. Hij houdt bewust afstand van de politieke beweging van het African National Congress (ANC) die door de blanke overheersers wordt gezien als terroristen. Wanneer er op de raffinaderij een aanslag gepleegd wordt, wordt hij gearresteerd door de veiligheidsdienst onder leiding van kolonel Nic Vos, een rol van Tim Robbins. Chamusso wordt zonder proces dagenlang lang vastgehouden en wanneer zelfs zijn vrouw gevangen wordt gezet, neemt hij een dapper besluit. Bij zijn vrijlating zegt Chamusso zijn familie vaarwel en sluit hij zich aan bij het ANC, maar Vos is hem op het spoor en vastbesloten om hem te arresteren.

Apartheid in Zuid-Afrika en al het onrecht wat daaruit voortkomt, is een favoriet onderwerp van filmmakers. Vrijheidsstrijders zoals Steve Biko en Nelson Mandela zijn helden geworden die hun weerga niet kennen. De meest bekende film is Cry Freedom uit 1987 van Richard Attenborough over Biko, en het verhaal van Mandela werd onder meer verteld in het in 2007 verschenen Goodbye Bafana van Bille August. Ook Catch a Fire behandelt het thema van de Apartheid. De filmtitel is afkomstig van het bekende album van Bob Marley and the Wailers. Regisseur Phillip Noyce brak wereldwijd door met de thriller Dead Calm. Na een paar succesvolle Amerikaanse blockbusters keerde Noyce Hollywood de rug toe. Sindsdien staat hij bekend om zijn politiek beladen films. Op BBC2 om 01.20 uur.

Liefhebbers van komedie- en horrorfilms kunnen vanavond hun hart ophalen bij Otis.

'Harry Styles plukt nieuwe vriendin uit publiek'

Harry Styles lijkt te zijn gevallen voor een One Direction-fan. Het 19-jarige lid van de boyband liet tijdens een concert zijn oog vallen op de 18-jarige Shaniece Nesbitt. Styles bezweek voor Nesbitt omdat ze op actrice Megan Fox lijkt, vertellen ingewijden aan de Britse boulevardkrant The Sun.

Harry stuurde volgens de bronnen enkele crew-leden het publiek in om Nesbitts nummer te scoren. Vlak na de show in Noord-Ierland nam Styles, die bekend staat als rokkenjager, contact op.

Vervolgens zouden de zanger en zijn fan tot in de vroege uurtjes hebben gefeest in een vijfsterrenhotel. "Er waren ongeveer zes mensen op het feestje, maar Harry had alleen oog voor Shaniece. Hij was dol op haar omdat ze op Megan Fox lijkt en was uren aan het flirten."

Harry en zijn nieuwe verovering zouden niet tussen de lakens zijn beland. "Maar Harry houdt contact met haar en sms't haar geregeld."

Ontvoerde blauwhelmen als 'gasten' behandeld

De 21 Filipijnse vredesmilitairen die zaterdag zijn vrijgelaten door de Syrische rebellen die hen vier dagen eerder ontvoerden, zijn in hun kortstondige gevangenschap als 'gasten' behandeld. Dat heeft de commandant van de vredesmissie van de Verenigde Naties op de Golanhoogvlakte, de Filipijnse kolonel Cirilito Sobejano, zondag gezegd.

De blauwhelmen werden zaterdag bij de grens met Jordanië overgedragen aan de Jordaanse autoriteiten. Allen verkeren in goede gezondheid. Na twee dagen bijkomen van hun belevenissen keren de militairen terug naar de Golanhoogten, waar ze zich weer bij hun strijdmakkers van de VN-missie UNDOF zullen voegen.

"Ze hadden een warme band met hun ontvoerders", zei Sobejano. "Die wikkelden hen in dekens als het 's nachts koud was."

De ontvoering heeft de Filipijnen hun betrokkenheid bij de vredesmissie niet doen heroverwegen, liet een woordvoerder van de Filipijnse krijgsmacht weten. Wel zal bekeken worden hoe de veiligheid van de vredesmilitairen beter kan worden gewaarborgd.

ME treedt op na Roda - Feyenoord

Na afloop van de voetbalwedstrijd Roda JC - Feyenoord moest de mobiele eenheid in Kerkrade meerdere malen in actie komen. Supporters trokken zich niets aan van het bevel om te vertrekken, zo laat de politie weten. Er vielen volgens de politie geen gewonden. Drie supporters werden aangehouden voor opruiing, vernieling en mishandeling.

De politie noemt het verloop van de risicowedstrijd in de Eredivisie desondanks 'relatief rustig'. Al voor aanvang van de wedstrijd, die met 1-0 werd gewonnen door de Rotterdammers, werd zondag een bus met zestig Feyenoord-supporters van de snelweg geplukt. De chauffeur had zich, tegen de afspraken in, niet gemeld op een centrale plek. Ook hadden de supporters gedronken en drugs gebruikt.

De bus moest rechtsomkeert maken. Daarop bedreigden de supporters de chauffeur. De ME moest eraan te pas komen om de bus terug naar Rotterdam te begeleiden.

'Adele zingt Michelle Obama toe op verjaardag'

Adele mag volgend jaar optreden in het Witte Huis. De Britse zangeres is gevraagd van de partij te zijn ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van First Lady Michelle Obama. Dat beweren bronnen althans in de Britse krant Daily Mail.

"De First Lady geeft een enorm feest waarvoor veel sterren worden uitgenodigd in het Witte Huis", weet de ingewijde. "Ze is dol op Adele en Beyoncé. Beiden is gevraagd op te treden."

Adele zou zich zo vereerd voelen dat ze niet betaald wil worden voor het optreden op 17 januari. "Ze heeft de uitnodiging geaccepteerd en ziet af van haar gage. Adele brengt een paar van haar hits ten gehore voor de First Lady en haar vrienden."

Fors meer jonge comazuipers

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, is in 2011 met ruim een derde gestegen. In totaal belandden dat jaar 3100 comazuipers onder de 25 jaar op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis, achthonderd meer dan in 2010. Dat meldt KRO Brandpunt zondag op basis van cijfers van VeiligheidNL.

Het aantal gevallen van alcoholvergiftiging was van 2007 tot 2010 juist redelijk stabiel. De stijging in 2011 komt vooral op het conto van jongeren van 15 tot en met 19 jaar. In 2010 ging het om twaalfhonderd jongeren, het jaar daarop waren het er negentienhonderd. Tussen 2002 en 2011 is het aantal comazuipers in deze categorie vervijfvoudigd.

Niet alleen het aantal alcoholvergiftigingen nam in 2011 toe, het aantal ongevallen waarbij alcohol in het spel is steeg eveneens. Ging het in 2010 nog om 3200 ongevallen, een jaar later waren dat er 4100, een stijging van 28 procent.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) reageert in het KRO-programma geschrokken. "Ik schrik van elke stijging die er weer is. Dat toont ook de noodzaak aan om weer een aantal extra stappen te zetten." Hij wil met een 'nationaal preventieplan' het alcoholmisbruik verder terugdringen.

Vorig jaar april werd al bekend dat het aantal comazuipers onder minderjarigen in 2011 was gestegen. Het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde meldde toen dat 762 kinderen met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp belandden. Dat was een stijging van ruim elf procent ten opzichte van 2010.

De Tweede Kamer stemde dinsdag in grote meerderheid in met het verhogen van de leeftijd waarop alcohol mag worden gekocht van 16 naar 18 jaar. Sinds 1 januari is het bezit van alcohol voor jongeren onder de 16 jaar strafbaar.


Fors meer jonge comazuipers (Foto: Novum)

Esmée Denters werkt op eigen houtje aan plaat

Esmée Denters is druk bezig met haar tweede album. De opvolger van het in 2009 verschenen Outta Here brengt Denters niet uit bij Justin Timberlakes platenlabel Tennman Records. "Het is waar dat ik geen contract meer heb bij Tennman Records/Interscope", schreef Denters zondag op Facebook.

"Ik ben al ruim een jaar bij ze weg", gaat de 24-jarige Nederlandse zangeres, die doorbrak dankzij Youtube, verder. "Het is een enorme verandering geweest en ik ben onvoorstelbaar trots op al het werk dat ik bij zo'n groot label heb kunnen doen. Soms werken dingen gewoon niet."

Denters schrijft dat ze het aanvankelijk moeilijk had met haar vertrek bij Tennman Records, maar dat ze zich uiteindelijk realiseerde dat het tijd was om op eigen benen te gaan staan. "Ik moet niet alleen als zanger en artiest maar ook als zakenvrouw groeien."

Gaandeweg begon Denters in te zien dat ze geen groot label nodig heeft. "Een van de voornaamste redenen voor een artiest om met een label in zee te gaan is de exposure." Die had Denters naar eigen zeggen al vanwege haar succes op Youtube.

Denters heeft veel geleerd van de afgelopen maanden. "Het heeft me veel geleerd, langzaamaan begint alles op zijn plaats te vallen. Ik ben de laatste jaren bezig geweest met een nieuw album en ik voel dat ik klaar ben." De Arnhemse weet dit keer precies wat ze wil. "Ik heb nog geen nieuwe muziek uitgebracht omdat ik jullie iets wil geven waar ik honderd procent achter sta."

Hoewel het al een tijdje stil is rond Denters, belooft ze dat het beste nog moet komen. "Ik ben geen has been, ik ben een will be!"

Talenten van de toekomst

“Bekijk de talenten van de toekomst.” Dat was vanmiddag op de reclameborden te lezen bij de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle. Dat is een aardige verwijzing naar het trainings-/opleidingscomplex van Ajax, maar ook niet meer dan dat. Ja, de talenten van de Deense toekomst, want Fischer en Eriksen hebben veruit het meeste potentieel. Maar jongens als Daley Blind en Siem de Jong kunnen daar toch niet mee bedoeld worden. Ze zitten dan wel in de voorselectie van Oranje, maar zijn zeker niet de echte talenten van de toekomst. Die stonden vanmiddag in Kerkrade op het veld.

Opnieuw crowdfunding voor Phosphor?

De Kickstartercampagne van Project Awakened kon eerder deze week het doel van $500.000 niet halen. Phosphor Games geeft de moed echter niet op. De ontwikkelaar heeft via een poll namelijk aan gamers gevraagd of ze een ander project financieel zouden willen steunen.

Dit zou mogelijk zijn met PayPal. Phosphor Games meldde ook dat ze nog steeds aan het project zouden kunnen werken in hun vrije tijd. Op 13 maart zal Phosphor melden wat hun plan is.

[Six Nations] Engeland in pole position voor eindzege

Engeland heeft zich met nog één speelronde te gaan in de pole position gezet om de Six Nations op hun naam te schrijven. De Engelse rugbyers hadden alle moeite met Italië maar wonnen met 18-11 van de Italianen. De Engelse punten kwamen louter op naam van Toby Flood, die zes penalty’s scoorde.

Bij rust stonden de Engelsen met 12-3 voor, maar zagen de Italianen daarna het momentum pakken en kwamen onder andere via een try van Luke McLean terug tot 15-11. De Engelsen kwam goed weg doordat Luciano Orquera de conversie en een penalty miste. Een nieuwe penalty van Flood zorgde voor de 18-11 eindstand.

Volgende week heeft Engeland aan een gelijkspel in en tegen Wales genoeg om de Six Nations als winnaar af te sluiten. De thuisploeg kan zelf ook nog voor het tweede jaar op rij het toernooi winnen door met op zijn minst met zeven punten verschil te winnen.

Bekende hoer blijkt transseksuele oplichter

Patricia Perquin is een van de bekendste prostituees in Nederland. Ze schreef de schokkende autobiografie 'Achter het raam op de Wallen', over haar leven als hoer. Bestuurders waren onder de indruk en nodigden haar uit om mee te werken aan het prostitutiebeleid in Amsterdam.

Perquin blijkt echter alles uit haar duim te hebben gezogen, zo meldt de Volkskrant. Haar echte naam is Valérie Lempereur, geboren in Vlaanderen als Daniël. Gedurende de vierenhalf jaar dat ze zegt fulltime achter de ramen te hebben gezeten, was ze echter ook verslaggever voor verschillende bladen én runde ze een uitgeverij.

Haar voormalige werkgevers zijn weinig tevreden over haar. Zo werd ze bij het programma van Peter R. de Vries op staande voet ontslagen, wegens 'fraude en bedrog, meermalen gepleegd'. De Vries vat samen: "Valérie Lempereur is alles: de junk, de vos, de dief, de onbetrouwbare".

Ook haar uitgeverij, die zich specialiseerde in boeken over bekende Vlamingen, was erg controversieel. Een dame die bij Lempereurs uitgeverij een boek publiceerde over hoe ze als kind seksueel misbruikt werd, vertelt aan Het Nieuwsblad: "Ze heeft mij en mijn familie veel pijn gedaan. Ze heeft dingen uitvergroot, zaken verdraaid, dingen geschreven die ik nooit heb gezegd."

Lempereur heeft zich hand en tand verzet tegen de bekendmaking van haar echte identiteit en achtergrond. Ze sleepte De Volkskrant tot tweemaal toe voor het gerecht om een publicatieverbod af te dwingen, maar werd beide keren in het ongelijk gesteld.

Qatar vindt gas

Voor de kust van Qatar is een aardgasveld met een voorraad van zo'n tachtig miljard kubieke meter gevonden. Dat heeft de Qatarese minister van energie Mohammed bin Saleh al-Sadah zondag gezegd.

Oliemaatschappij Qatar Petroleum zal het veld samen met de bedrijven Mitsui Gas Development Qatar en het Duitse Wintershall exploiteren. Al-Sadah, tevens directeur van Qatar Petroleum, zei verguld te zijn met de vondst.

Naaktmodel vindt Rainbow wél een leuke naam

Holly Madison ligt niet wakker van de nare reacties op de naam van haar dochter. De Playmate beviel dinsdag van haar eerste kind, dat ze Rainbow noemde. "Er zijn een heleboel zelfingenomen haters die kritiek hebben op mijn naamkeuze, maar het kan me niet schelen wat ze zeggen", schrijft Madison op haar website.

"Ik ben altijd dol geweest op de naam Rainbow", legt Holly de naam van haar dochter uit. "Vroeger zat een meisje dat zo heette bij mij in de klas en ik was altijd jaloers omdat haar naam zo mooi en ongebruikelijk was. Het was een volkomen normaal, sportief meisje, dus ik maak me geen zorgen dat mijn dochter getraumatiseerd zou raken vanwege haar ongewone naam."

Hoewel Madison pas een paar dagen moeder is, weet ze al wat ze haar dochter wil meegeven. "Ik wil dat ze trots is op wie ze is, uitkomt voor haar mening en voor zichzelf durft op te komen. Ik heb een groot deel van mijn leven geprobeerd het iedereen maar naar de zin te maken en maakte me zorgen over wat mensen dachten. Dat wil ik niet door haar."

Madison, die tot 2008 een relatie had met Playboybaas Hugh Hefner, noemt haar dochter perfect. "Ik ben nooit gelukkiger geweest." De blondine heeft sinds eind 2011 een relatie met promotor Pasquale Rotella, de vader van haar kind.

[Serie A] Juventus wint, Napoli onderuit

Juventus heeft zondag de voorsprong op Napoli in de titelstrijd in de Serie A vergroot. De formatie uit Turijn won thuis nipt met 1-0 van Catania, terwijl de naaste belager met 2-0 onderuitging bij Chievo Verona. De zege van Juventus kwam overigens niet vanzelf tot stand. Pas in de 91e minuut maakte Emanuele Giaccherini het enige doelpunt.

Napoli keek in Verona bij rust al tegen een 2-0 achterstand aan door doelpunten van Boukary Dramé en Cyril Théréau. Dertien minuten na de thee verzuimde Edinson Cavani zijn ploeg terug in de wedstrijd te helpen. De Uruguayaan miste een strafschop. Het verschil tussen de nummers een en twee van Italië is nu negen punten.

Siena besliste de degradatiekraker tegen Palermo in zijn voordeel. Innocent Emeghara en Alessandro Rosina hielpen de bezoekers aan drie belangrijke punten. Palermo was kort voor rust nog wel op voorsprong gekomen via Anselmo.

Nummer achttien Siena staat na 28 wedstrijden op 24 punten, drie meer dan Palermo. De Siciliaanse club heeft evenveel punten als hekkensluiter Pescara, dat met 2-1 verloor bij Atalanta.

Overige uitslagen Serie A
Cagliari - Sampdoria 3-1
Parma - Torino 4-1


Juventus wint, Napoli onderuit (Foto: Novum)

Bonden willen doping harder aanpakken

Het gebruik van doping moet veel harder worden aangepakt. En door dopingzondaars een mogelijkheid tot biechten te geven wordt de sport schoner. Dat vinden de Nederlandse sportbonden, meldt de NOS zondag op basis van een rondgang waaraan 29 organisaties meewerkten.

Dertien van de ondervraagde bonden vermoeden dat er in hun sport doping wordt gebruikt. Dan gaat het onder meer om wielrennen, roeien, honkbal, basketbal en golf. Negen organisaties - waaronder de korfballers, tafeltennissers, schakers en klimmers - denken dat hun sport clean is. De bonden voor de zwemmers, triatleten en schermers denken dat doping in hun sport wel voorkomt, maar niet in Nederland.

De stelling dat doping veel harder moet worden aangepakt kreeg de steun van zestien van de bonden. Vijf waren het er juist mee oneens. Twintig van de bonden die aan de enquête meededen zeggen het een goed idee te vinden om sporters hun daden te laten opbiechten.

Over wat er verder moet gebeuren, lopen de meningen uiteen. Negen bonden willen alsnog straf voor de zondaars, vier niet. De rest is neutraal. Een speciale dopingwet, die strafrechtelijke vervolging mogelijk moet maken, krijgt niet veel steun van de bonden. Ook een waarheidscommissie zien de meeste bonen niet zitten. Zestien van de 29 bonden zijn tevreden over het beleid van de Dopingautoriteit en sportkoepel NOCNSF.

Achttien van de bonden denken dat doping nooit helemaal kan worden uitgeroeid. Het vrijgeven van doping als oplossing voor het dopingprobleem kan niet op instemming van de bonden rekenen. Alleen de thaiboksers zijn daarvoor.

De omroep maakte de rondgang langs de bonden naar aanleiding van de dopingbekentenissen van Lance Armstrong en de renners van de Rabobank-ploeg.

Jodenbescherming herdacht in Bulgarije

In Bulgarije zijn zondag de protesten uit de Tweede Wereldoorlog herdacht die er toe leidden dat de meer dan 48 duizend Bulgaarse joden niet naar de concentratiekampen van nazi-Duitsland werden gedeporteerd. In het hele land werd stilgestaan bij de demonstraties, die precies zeventig jaar geleden werden gehouden.

Hoewel Bulgarije tijdens de Tweede Wereldoorlog een bondgenoot van de Duitsers was, was het het enige Oost-Europese land dat zijn joodse bevolking wist te behoeden voor de Holocaust. De protesten werden aangevoerd door de Bulgaarse kerk, politici en intellectuelen.

De joden die tijdens de oorlog in gebieden woonden die waren veroverd door de Duitsers maar onder Bulgaars bestuur vielen, zoals het noorden van Griekenland en Joegoslavië, waren minder gelukkig en werden wel naar concentratiekampen gestuurd. Het Bulgaarse parlement erkende deze deportaties vrijdag voor het eerst.

"Als de historische feiten objectief worden geëvalueerd kunnen we niet negeren dat 11.343 joden zijn gedeporteerd uit Noord-Griekenland en het koninkrijk Joegoslavië, gebieden die toen onder Duitse jurisdictie vielen", aldus een verklaring van het parlement. De volksvertegenwoordigers zeiden te betreuren 'dat de lokale Bulgaarse bestuurders niet in staat waren deze daad te stoppen'.

Minister: politie Egypte staat onder zware druk

De politie in Egypte wordt door de dagelijkse protesten en gevechten en de scherpe kritiek in de media zwaar op de proef gesteld. Dat heeft de Egyptische minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim zondag gezegd. Ibrahim verzocht de verschillende partijen in het land de politie niet mee te slepen in politieke twisten.

Honderden agenten legden onlangs het werk neer na klachten over slechte werkomstandigheden en beschuldigingen dat de op islamitische leest geschoeide regering van het land stromannen op belangrijke posten in de politiemacht installeert. Minister Ibrahim sprak van complotdenken en waarschuwde voor het uiteenvallen van de politietroepen.

Grieks politiebureau bekogeld met brandbommen

Een groep van vijftien tot twintig mensen heeft zaterdag een politiebureau in Athene bekogeld met brandbommen. Twee motorfietsen gingen in vlammen op. De aanvallers wisten te ontkomen.

Volgens de politie werden er in totaal tien brandbommen naar het politiebureau gegooid, maar konden de brandjes snel worden geblust. Niemand raakte gewond en er zijn geen arrestaties verricht.

Anarchisten in Griekenland nemen politiebureaus geregeld op de korrel, meestal met brandbommen.

Keniaan Kipyego wint CPC Loop

De Keniaanse atleet Edwin Kipyego heeft zondag de CPC Loop gewonnen. Hij legde de halve marathon door het koude en winderige Den Haag en Scheveningen af in een tijd die net boven het uur lag: 1.00.05.

Michel Butter kwam als eerste Nederlander over de finish op het Malieveld. Hij noteerde in 1.02.25 de 11e tijd en toonde vormbehoud voor de marathon bij wereldkampioenschappen in Moskou later dit jaar.

De organisatie hoopte op een winnende tijd onder het uur, maar de bittere kou en straffe wind maakten supertijden in de doorgaans snelle CPC Loop onmogelijk. Kipyego was in de zware omstandigheden een klasse apart. Hij maakte zich na ongeveer 15 kilometer los van de kopgroep en soleerde naar de winst. Zijn landgenoot Henry Kiplagat arriveerde als tweede op 50 seconden achterstand (1.00.55). De Ethiopiër Abere Belay werd derde in 1.00.58.

[WB] Swings winnaar laatste 1.500 meter, Brodka eindwinnaar

Bart Swings heeft voor een primeur gezorgd door als eerste Belg een wereldbekerwedstrijd over 1.500 meter te winnen. De voormalig inlineskater zette in Thialf een sterke 1.45,50 neer en bleef daarmee Zbigniew Brodka 0,46 voor. De Pool werd wel de winnaar van de wereldbeker.

Kjeld Nuis eindigde als vierde op 0,84 en verzekerde zich daarme net als Mark Tuitert en Koen Verweij voor de wereldkampioenschappen afstanden in Sochi.

Uitslag

# Naam Nat Punten
1 Bart  Swings Bel 1:45.50
2 Zbigniew  Brodka Pol 1:45.96
3 Shani  Davis VS 1:46.13
4 Kjeld  Nuis Ned 1:46.34
5 Denis  Yuskov Rus 1:46.48
6 Håvard  Bøkko Nor 1:46.49
7 Mark  Tuitert Ned 1:46.52
8 Brian  Hansen VS 1:46.57 (3)
11 Maurice  Vriend Ned 1:47.10
13 Koen  Verweij Ned 1:47.28
18 Stefan  Groothuis Ned 1:48.05

Eindklassement

# Naam Nat Punten
1 Zbigniew Brodka Pol 460
2 Bart Swings Bel 336
3 Håvard Bøkko Nor 329
4 Denis Yuskov Rus 323
5 Shani Davis VS 293
6 Brian Hansen VS 291
7 Konrad Niedzwiedzki Pol 267
8 Sverre Lunde Pedersen Nor 263
9 Koen Verweij Ned 248
10 Maurice Vriend Ned 233
11 Kjeld Nuis Ned 158
15 Mark Tuitert Ned 112
23 Renz Rotteveel Ned 42
24 Stefan Groothuis Ned 39

Porte eindwinnaar Parijs - Nice

Richie Porte is de eindwinnaar geworden van Parijs - Nice. De Australiër van Team Sky stond voor de slottijdrit op de Col d'Éze al eerste en onderstreepte die klassering door ook de laatste tijdrit te winnen. Hij won de rit met 23 seconden voorsprong op de Amerikaan Andrew Talansky, die tweede werd in zowel de rit als de einduitslag.

Lieuwe Westra wist zichzelf niet meer op het podium te rijden. De Nederlands kampioen tijdrijden, die vorig jaar nog tweede werd in dezelfde rit en de einduitslag, stond vierde voor de tijdrit, maar stelde met de twintigste tijd teleur en zakte in de eindrangschikking naar de achtste plaats.

Mollema tweede in rit Tirreno, Froome nieuwe leider

Joaquim Rodriguez heeft de vijfde etappe van de Tirreno - Adriatico op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Katusha was in de slotklim weggereden uit een groep met favorieten en bleef weg uit de greep van die groep. Bauke Mollema (Blanco) eindigde op negen seconden op de tweede plaats en bleef Alberto Contador net voor.

Chris Froome (Sky) eindigde vlak daarachter als vierde en werd de nieuwe leider in het klassement. Hij reed de Pool Michal Kwiatkowski uit de leiderstrui en staat nu eerste met twintig seconden voorsprong op Contador. De rittenkoers duurt nog tot en met dinsdag.

Uitslagen Eredivisie 10/03/2013

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Ajax won thuis met 3-0 van PEC Zwolle terwijl FC Utrecht met 1-0 te sterk was voor RKC Waalwijk. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

AFC Ajax

3 - 0

PEC Zwolle

 19' Sigthorsson
 26' S. de Jong
 80' Boerrigter
   
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.650
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v. Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S. de Jong
Poulsen
Eriksen (Serero/84)
Schone
Sigthórsson (Boerrigter/68)
Fischer
  Boer
v. Polen
Lachman
Broerse (v.d Werff/67)
Achenteh
Gravenbeek
Pluim
Benson (Valpoort/58)
Klich (Saymak/84)
Mokhtar
Avdic


Ajax-speler Kolbeinn Sigthorsson juicht nadat hij de 1-0 heeft gescoord (Foto: Pro Shots)

FC Utrecht

1 - 0

RKC Waalwijk

 78' Mulenga    
 
 Gele kaart: Boukhari, Lieder, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
vd. Maarel
v.d Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Duplan (De Kogel/70)
Kali
Toornstra
Oar
v.d. Gun (Asare/86)
Mulenga
  Zoet
Lamey (Ramos/52)
Drost
Martina
v. Peppen
Najah (Jozefzoon/41)
Duits
Braber
Boukhari (Sneijder/71)
Lieder
Chevalier

Strootman: "We worden veel te laat wakker"

PSV liet zaterdagavond drie dure punten liggen in Friesland in de titelrace. Kevin Strootman baalde na de 2-1 nederlaag als een stekker.

Door het puntenverlies van PSV kwam Feyenoord zondag op gelijke hoogte met de Eindhovenaren na een 1-0 zege op Roda JC. Bij winst op PEC Zwolle passeert Ajax PSV op de ranglijst en zijn de Amsterdammers de nieuwe koploper. 

"We zijn hier niet blij mee, dat is logisch", zegt Strootman tegen Eredivisie Live. "We hadden het niet zien aankomen, maar we richten ons op de volgende wedstrijd. Iedereen is teleurgesteld en het besef is er dat we te laat zijn begonnen met voetballen."

"We worden veel te laat wakker", vervolgt Strootman. "We hadden het er in de kleedkamer nog over, ik denk niet dat het met de instelling te maken heeft. Je verzaakt in balbezit en dan kom je zo onder druk te staan. De tweede helft was voetballend beter."

"In het veld had ik niet het gevoel dat we lamlendig speelden. Vorig jaar hebben we nog meer uitwedstrijden verloren, maar als je kampioen wil worden moet je uit en thuis de punten halen", aldus Strootman.

Hamilton wil direct belangrijk zijn

Ondanks dat Lewis Hamilton nieuw is bij het team van Mercedes Grand Prix wil hij direct belangrijk zijn. Zijn ervaring moet de renstal naar de top in de Formule 1 helpen.

Ik denk dat ik afgelopen jaar enorm ben gegroeid als coureur. In de paar maanden dat ik bij Mercedes werkzaam ben heb ik me gerealiseerd dat er nog flink wat meer te leren valt. Ik hoop dan ook dat ik met alle geleerde lessen nog sterker kan presteren. Daarvoor heb ik natuurlijk wel een goede auto nodig, maar ik denk ook dat ik een goede impact binnen dit team kan maken”, sprak de wereldkampioen van 2008.

Over zijn doel is de Brit duidelijk. “Ons doel is natuurlijk om te winnen, maar we moeten ook realistisch blijven. Ik wil niet zeggen dat we niet kampioen willen worden, want iedereen werkt daar ontzettend hard voor. Maar we moeten alle stap voor stap benaderen. Als we dit jaar een paar races zouden winnen, zou dat een hele mooie bonus zijn.”

Tevens wordt Hamilton bij Mercedes herenigd met zijn vriend Nico Rosberg. Eerder reden ze samen in de karting. “Het gaat erom dat we elkaar blijven respecteren. Wanneer er een felle strijd plaatsvindt, zal dat natuurlijk voor spanningen zorgen, maar dat hoort erbij. Toen we destijds teamgenoten waren, bleven we vrienden en ik zie niet in waarom dat nu anders zou zijn.

Tienduizenden betogers in heel Spanje de straat op

Tienduizenden demonstranten zijn zondag in tientallen steden in Spanje de straat opgegaan uit protest tegen de gigantische werkloosheid in het land. De Spaanse economie bevindt zich in zijn tweede recessie in drie jaar tijd en de regering in Madrid is volgens de betogers niet in staat de problemen op te lossen.

Zo'n honderdvijftig organisaties, waaronder tal van vakverenigingen, trommelden in meer dan zestig steden hun gevolg op om hun ontevredenheid te tonen. Het werkloosheidscijfer ligt momenteel op een ongekende 26 procent, terwijl de werkloosheid onder jongeren nog vele malen hoger is. Van iedere twee jongeren heeft er een geen werk. De sombere vooruitzichten hebben veel afgestudeerden en hoger opgeleiden doen besluiten hun fortuin in het buitenland te zoeken.

Het strenge bezuinigingsbeleid van de regering werkt averechts, zei Candido Mendez van de Algemene Arbeidersvereniging. Volgens hem komen veel Spanjaarden door de bezuinigingen in de armoede terecht en lijdt ook de democratie onder het starre beleid.

Moslimextremisten doden weer gijzelaars

Nigeriaanse moslimextremisten hebben zeven buitenlanders die zij in februari ontvoerden gedood. Dat heeft het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken zondag laten weten. Onder de gijzelaars was een Italiaan.

De groep waar de extremisten toe behoren, Ansaru, zei zaterdag al dat de gijzelaars waren omgebracht, maar dit kon niet direct worden bevestigd. Naast de Italiaan gaat het om een Griek, een Brit, een Filipijn en drie Libanezen. De zeven werden op 16 februari ontvoerd in de buurt van de stad Bauchi. Ook Griekenland heeft bevestigd dat een van zijn burgers is gedood.

De extremisten zeiden dat zij de gijzelaars om het leven brachten toen zij vernamen dat plaatselijke journalisten meldden dat Britse gevechtsvliegtuigen in Bauchi waren geland. "Als gevolg van deze operatie zijn de zeven gijzelaars gedood", zei Ansaru. In feite zou het zijn gegaan om gevechtsvliegtuigen die waren gezien bij de internationale luchthaven in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. De groep zei dat het ombrengen van gijzelaars ook was ingegeven door uitlatingen van president Goodluck Jonathan. De president zei vorige maand dat de regering alles op alles zou zetten om de gijzelaars te bevrijden.

Het Italiaanse ministerie sprak in zijn verklaring van een 'gruwelijke terreurdaad'. De bewering van Ansaru over een militaire operatie in het gebied werd van de hand gewezen. Volgens Italië was er geen sprake van een 'militaire interventie om de gijzelaars te bevrijden'.

Brons voor aflossingsmannen op WK shorttrack

De Nederlandse heeft bij het wereldkampioenschap shorttrack in Debrecen een bronzen medaille behaald. De ploeg met Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Niels Kerstholt en Daan Breuwsma eindigde als vierde in de race, maar zag dar de aanvankelijke nummer één Zuid-Korea werd gediskwalificeerd.

De Oranjemannen gingen goed mee in de race en lagen met negen rondes te gaan opeens aan de leiding. Breeuwsma verspeelde die leiding echter en kwam plots op de vierde plaats te liggen. De rest van de schaatsers wisten niet meer op te schuiven en leken dus als vierde te eindigen. Een duw van Zuid-Korea tegen Canada bracht hier echter verandering in, waardoor Canada de titel pakte, Rusland tweede werd en de Nederlandse mannen derde.

[WB] Wüst opermachtig op 1.500 meter, Leenstra eindwinnaar

Ireen Wüst heeft ook de laatste wereldbekerrace over 1.500 meter gewonnen. De Nederlandse, die de laatste twee races al won, was in Heerenveen met 1.54,67 ruim sneller dan de nummer twee Lotte van Beek; 1.56,58. De eindzege in de wereldbeker ging echter naar Marrit Leenstra, die achtste werd in de laatste race.

Leenstra leek al zeker van de eindzege, maar was de laatste tijd niet goed genoeg. Mede doordat Christine Nesbitt met haar derde plaats niet genoeg punten haalde wist ze alsnog de eindzege binnen te halen. Met Wüst zal ook Lotte van Beek en Diane Valkenburg naar het WK in Sochi gaan.

Uitslag

# Naam Nat Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1.54,67
2 Lotte van Beek Ned 1.56,58
3 Christine Nesbitt Can 1.56,86
4 Kali Christ Can 1.56,97
5 Linda de Vries Ned 1.57,24
6 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 1.57,42
7 Diane Valkenburg Ned 1.57,43
8 Marrit Leenstra Ned 1.57,74

Eindklassement

# Naam Nat Punten
1 Marrit Leenstra Ned 411
2 Christine Nesbitt Can 375
3 Ireen Wüst Ned 350
4 Linda de Vries Ned 280
5 Lotte van Beek Ned 263
6 Diane Valkenburg Ned 260

Run op gratis spullen failliete ondernemer

Er is een enorme run ontstaan op de boedel van het naar eigen zeggen bijna failliete bedrijf Borm Festiviteiten uit Zwaag (Noord-Holland).

Al voor opening stonden honderden mensen in de rij om in aanmerking te komen voor de gratis spullen van de ondernemer waar we zaterdag al over publiceerden. Volgens hoorngids.nl waren er om en nabij de vijfhonderd geïnteresseerden. Nadat de ondernemer de aanwezigen in een toespraak verzocht alles te delen, maximaal 5 minuten binnen te blijven en maximaal drie artikelen mee te nemen, gingen de deuren open.

De 'eerlijk delen-gedachte' spatte er niet echt vanaf: Meteen bij de uitgang al werd ijverig handel gedreven in de spullen en concurrerende festiviteitenorganisaties stonden met bussen klaar om zich de gratis spullen toe te eigenen.

De sfeer was over het algemeen gemoedelijk, en los van wat kleine opstootjes zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest. Het bedrijf is tot de actie overgegaan nadat het een laatste termijn van de lening bij diens bank niet meteen terug kon betalen, en dus naar eigen zeggen snel failliet zou worden verklaard.

Zie ook de video van FOK!tv voor een interview met de ondernemer.

 Run op gratis inboedel failliete ondernemer. (foto's Stefan Tetelepta/LostFormat)

Weet Ik Veel-app faalt, Linda baalt

Linda de Mol baalt van de problemen met de app van Weet Ik Veel. De door haar bedachte en gepresenteerde kennisquiz ging zaterdagavond van start, maar de bijbehorende app vertoonde kuren. "Wat zat ik te balen gisteren thuis", vertelt Linda tegen RTL Boulevard.

"Ik was er al een beetje zenuwachtig over, want ik hoorde dat heel veel mensen 'm gedownload hadden", gaat de 48-jarige presentatrice verder. "Ik hoopte dat alles toch zou werken. Niet dus."

Weet Ik Veel, dat zaterdag door 2,3 miljoen mensen werd bekeken, kan thuis meegespeeld worden via een app. Die werd in aanloop naar de quiz veelvuldig onder de aandacht gebracht. Zaterdagavond bleek dat er te veel belangstelling was, waardoor kijkers niet mee konden spelen. Via Twitter uitten zij hun ongenoegen. Al snel werd de quiz omgedoopt tot Weet Ik Fail.

De Mol laat RTL Boulevard weten te hopen dat de problemen voor de tweede uitzending van Weet Ik Veel, volgende week zaterdag, zijn opgelost.

Ter Mors en Knegt vijfde bij WK shorttrack

Shorttrackers Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors zijn bij de WK in Debrecen als vijfde geëindigd. De wereldtitels gingen naar de Zuid-Koreaan Sin Da-woon en de Chinese Wang Meng.

Ter Mors klom zondag door haar tweede plaats op de 1.000 meter naar de vijfde positie in het klassement en had nog kans op brons, maar haalde het podium niet. Ook Knegt had nog kans op een podiumplaats, maar kon in de slotmeters geen aanval meer plaatsen op een podiumplaats en eindigde ook als vijfde.

Later vandaag komt Knegt nog in actie bij de 5.000 meter aflossing. Daarin staan de Nederlandse mannen in de finale.

Christenen op de vuist met politie

Honderden christenen zijn zondag slaags geraakt met agenten tijdens protesten in diverse steden in Pakistan. De christenen waren de straat opgegaan om te protesteren tegen een reeks brandstichtingen in een christelijke wijk in Lahore.

Honderden moslims trokken zaterdag door de christelijke wijk in Lahore en staken zo'n honderdzeventig huizen in brand. Ze waren woedend omdat een christen godslasterende uitspraken zou hebben gedaan. Zo'n honderdvijftig mensen zijn aangehouden naar aanleiding van de brandstichtingen.

In het hele land gingen zondag christenen de straat op, maar de grootste protesten hadden plaats in Lahore, de zuidelijke havenstad Karachi, de hoofdstad Islamabad en het naburige Rawalpindi.

In Lahore legden de betogers, die eisen dat de regering hen beter beschermt, een belangrijke snelweg lam. De politie zette traangas in en hanteerde wapenstokken om de demonstranten te verdrijven. Volgens de politie beschadigden de betogers een aantal auto's en staken ze een generator in brand. Zeven agenten raakten gewond toen ze door de betogers met stenen werden bekogeld. Zes demonstranten zijn aangehouden.

Meer dan duizend betogers in Karachi blokkeerden een straat op een belangrijke markt en beschadigden meer dan 25 voertuigen, aldus de politie. Daarnaast werd een tiental winkels aangevallen en geplunderd. Ook hier gebruikte de politie traangas en wapenstokken om de betogers te verjagen.

Volgens een woordvoerder wil de regering de christenen in Lahore omgerekend ruim 1500 euro geven om hun huizen te herbouwen, maar de christenen zijn niet tevreden met deze handreiking. "Ik ben al mijn spaargeld kwijt", zei Yousuf Masih, een van de mensen die zijn huis in Lahore in vlammen zag opgaan. Volgens de politie eisen de betogers dat de regering de schadevergoeding verhoogd naar ruim 7600 euro.

Akram Gill, een bisschop in Lahore, zei dat de hele kwestie meer te maken heeft met een persoonlijke vete dan met godslastering. Volgens Gill hadden een moslim en een christen na een avond drinken ruzie gekregen. De volgende dag verzon de moslim als wraak een verhaal over godslastering. De christen die de profeet Mohammed zou hebben beledigd is opgepakt.

Mötley Crüe-frontman met spoed naar ziekenhuis

Mötley Crüe heeft zondagavond een concert in Australië vroegtijdig moeten beëindigen. Frontman Vince Neil moest met spoed naar het ziekenhuis, blijkt uit een tweet van bandlid Nikki Sixx.

"Vince moest snel naar een ziekenhuis vanwege inwendige pijn. We houden jullie op de hoogte", schreef Sixx, bassist van Mötley Crüe, die tevens zijn excuses aanbood. Wat de 52-jarige Neil precies mankeert, is niet duidelijk. Ook is nog niet bekend of de Amerikaanse hardrockers hun concert in Sydney overdoen.

Mötley Crüe, dat naast Neil en Sixx uit bassist Mick Mars drummer Tommy Lee bestaat, toert momenteel over de wereld. De heren hebben nog twee concerten in Australië in hun agenda staan, volgende maand trekken ze door Canada en de Verenigde Staten.

[Primera Division] Valencia loopt vierde plek mis in Bilbao

Valencia heeft op bezoek bij Athletic Bilbao nagelaten in te lopen op concurrent Málaga. De Basken wonnen in eigen huis met 1-0 door een goal van Iker Muniain. Het duel in stadion San Mamés was zeer belangrijk voor Valencia. Niet alleen had de club uit de Sinaasappelstad de nare smaak van de Champions League-uitschakeling willen wegspoelen.

Ook in de strijd om plek vier en dus een CL-ticket voor volgend seizoen waren de punten hard nodig. Dat nummer vier Málaga gisteren bij Real Valladolid verloor, was dus zeer positie voor Valencia. Het bood de club van trainer Ernesto Valverde de kans de vierde plek te gerijpen. Dan moest er vandaag wel gewonnen worden en dat gebeurde niet.

In de 79e minuut bezorgde Muniain, twintig minuten eerder in het veld gekomen voor verdediger Jon Aurtenetxe, Valencia de nederlaag. Van die achterstand kwam de ploeg niet meer terug. Málaga blijft daardoor vierde, met twee punten meer, en Real Betis staat er zelfs nog tussen. Athletic Bilbao staat na de zege steviger veertiende.

Wintersportbus uitgebrand

Een bus met Nederlandse wintersporters is zaterdagnacht op de snelweg van Salzburg naar München uitgebrand. Dat bevestigt directeur Joost Romeijn van reisorganisatie Sunweb zondagmiddag. De zestig passagiers raakten niet gewond en zijn inmiddels allemaal veilig terug in Nederland.

De dubbeldeksbus was op de terugweg van Val Gardena in de Italiaanse Dolomieten naar Nederland. De 39-jarige chauffeur zag in zijn spiegel een vlam en bracht de bus langs de kant van de A8 tot stilstand. De passagiers werden door de ingeschakelde hulpdiensten naar een wegrestaurant gebracht, waar ze door andere bussen werden opgepikt.

Directeur Romeijn noemt het uitbranden van de bus 'heel vervelend', maar prijst de 'zeer adequate' hulpverlening. De meeste handbagage kon uit de bus worden meegenomen. De bagage die onder in de bus werd vervoerd is waarschijnlijk wel verloren gegaan.

De haast volledig uitgebrande bus is inmiddels geborgen, zo meldt de Duitse politie. Dat ging lastig, doordat de bus in verschillende stukken uiteen dreigde te vallen. De schade bedraagt volgens de politie ongeveer driehonderdduizend euro.

[WB] Smeekens wint ook laatste race

Jan Smeekens heeft ook de laatste wereldbekerrace over 500 meter gewonnen. De schaatser klokte 34,83 en won daardoor zijn zesde wedstrijd op rijd. De eindzege in de wereldbeker haalde Smeekens al afgelopen vrijdag binnen.

Michel Mulder werd na Joji Kato derde en mag samen met Smeekens en zijn broer Ronald (vierde) naar het WK afstanden in het Russische Sochi.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Jan  Smeekens Ned 34.83
2 Joji Kato Jap  34.92
3 Michel Mulder Ned  34,97
4 Ronald Mulder Ned 35.13 (3)
5 Tae-Bum Mo ZKo 35.13 (9)
6 Keiichiro Nagashima Jap 35.14 (2)
7 Hein Otterspeer Ned  35.14 (6)

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Jan Smeekens Ned 1130
2 Joji Kato Jap 896
3 Michel Mulder Ned 665
4 Ronald Mulder Ned 640
5 Jamie Gregg Can 470
14 Hein Otterspeer Ned 292
20 Kjeld Nuis Ned 146

Persconferentie Karzai en Hagel afgelast

Een gezamenlijke persconferentie van de nieuwe Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel en de Afghaanse president Hamid Karzai is zondag afgelast vanwege een dreiging. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse regering gezegd. De twee spreken elkaar wel onder vier ogen.

De bronnen wilden verder niet in detail treden over de aard van de dreiging. Ze bedongen anonimiteit omdat ze geen toestemming hadden de kwestie in het openbaar te bespreken.

Een woordvoerder van het Pentagon zei dat de afgelasting niets te maken heeft met de uitlatingen die Karzai eerder deed. De Afghaanse president zei in een toespraak dat de Verenigde Staten en de Taliban samenwerken om de Afghaanse bevolking ervan te overtuigen dat het geweld in het land zal toenemen als de internationale troepenmacht zich eind 2014 heeft teruggetrokken.

Luchtaanvallen op Syrische stad Raqqa

Luchtaanvallen op de Syrische stad Raqqa hebben zaterdag aan zeker veertien mensen het leven gekost. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gezegd. Raqqa is sinds maandag volledig in handen van Syrische rebellen. Het is de eerste stad die de rebellen in zijn geheel hebben veroverd.

De rebellen in Syrië hebben de afgelopen maanden flinke overwinningen geboekt, met als voorlopig hoogtepunt de inname van Raqqa. Uit de inname van de stad moet blijken hoe de rebellen, van wie een deel radicaalislamitisch is, gebieden zullen besturen waar zij de dienst uitmaken. Sommige strijders lijken gevangenen standrechtelijk te hebben geëxecuteerd.

In een aantal video's die de afgelopen dagen zijn verschenen zijn dode militairen en ordetroepen te zien, met schotwonden in hun hoofd. In een van de video's is te zien hoe rebellen rondrijden in een truck met het lichaam van een officier van de Syrische inlichtingendiensten achterin. Op een gegeven moment wordt het lichaam van de man naast een ander lijk op straat gelegd. Beide lichamen hebben grote wonden in hun hoofd.

Op andere beelden die zaterdag verschenen is de gouverneur van Raqqa, Hassan Jalali, te zien, samen met het lokale hoofd van de regerende Baath-partij, Suleiman al-Suleiman. Op de achtergrond is de zwarte vlag van Jabhat al-Nusra, een groep die door de VS als terreurbeweging wordt gezien, te zien. De twee werden maandag gevangengenomen.

In de video zegt Al-Suleiman dat hij, voordat hij gevangen werd genomen, dacht dat de rebellen extremisten waren. "Maar ik ben van gedachten veranderd en ik heb gezien dat Jabhat al-Nusra een religieus programma heeft en Allah en zijn profeet volgt." Op de beelden is niet te zien of Al-Suleiman onder dwang spreekt.

In de noordelijke stad Aleppo, die deels in handen van de rebellen is, zijn zeker twintig lichamen uit een rivier gevist. De rivier scheidt het deel van de stad dat in handen is van de rebellen van het deel waar het regime nog de dienst uitmaakt. Mohammed al-Khatib, een activist in de stad, zei dat slechts een deel van de lichamen is geïdentificeerd. Hij vermoedt dat het gaat om mensen die gevangen zijn genomen door regeringstroepen en vervolgens zijn gedood.

Het is al de tweede keer dat een grote hoeveelheid lichamen uit de rivier wordt gehaald. In januari visten activisten zeker 65 lichamen uit het water. Van veel lichamen waren de handen vastgebonden. "Ze halen bijna elke dag lichamen uit die rivier", aldus Al-Khatib. "De meeste dagen zijn het een of twee lichamen. Op andere dagen zijn het er meer."

Zilver voor Ter Mors en Knegt op 1.000 meter bij WK shorttrack

Jorien ter Mors heeft bij het WK shorttrack in het Hongaarse Debrecen een knappe zilveren medaille behaald op de 1.000 meter. De Nederlandse bleef uit de problemen in de finale en finishte als tweede achter de Chinese Wang Meng.

Door haar tweede plaats wist ze zich ook te plaatsen voor de finale van het allroundklassement. Later vandaag wordt dat beslist met de 3.000 meter. Ook Sjinkie Knegt wist zilver te behalen op de 1.000 meter. De shorttracker lag lang vierde in de race, maar in de laatste bocht gingen Celski enHamelin onderuit, waardoor Knegt alsnog zilver behaalde.

De wereldtitel ging naar Da-woon Sin, die eveneens al genoeg punten behaalde om de allround wereldtitel te grijpen.

[WB] S.H. Lee wint laatste race en wereldbeker 500 meter

Sang-Hwa Lee heeft de laatste wereldbeker race over 500 meter op haar naam geschreven De Zuid-Koreaanse klokte 37,77 in Thialf en was daarmee Beixing Wang 0,01 te snel af. Thijsje Oenema werd met 38,10 derde. 

Lee boekte een dubbelslag, want ze won ook de wereldbeker. Die kon ze na afgelopen vrijdag al niet meer ontgaan en met haar winst stelde ze de eindzege veilig. Thijsje Oenema, die zesde werd in de eindrangschikking, zal samen met Laurine van Riessen en Margot Boer naar het WK afstanden mogen in Sochi.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sang-Hwa  Lee ZKo 37.77
2 Beixing  Wang Chi 37.78
3 Thijsje Oenema NED 38,10
4 Jenny Wolf Dui 38,20(4)
5 Olga Fatkulina Rus 38,20(5)
6 Laurine  van Riessen Ned 38,27
13 Anice Das Ned 38.97

Eindklassement 

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee Zko 1055
2 Jenny Wolf Dui 851
3 Beixing Wang Chi 756
4 Olga Fatkulina Rus 569
5 Heather Richardson VS 568
6 Thijsje Oenema Ned 546
8 Margot Boer Ned 410
9 Laurine van Riessen Ned 406
21 Anice Das Ned 119

[WBC] Honkballers keihard onderuit

De Nederlandse honkballers hebben zondag een enorme afstraffing gekregen op de World Baseball Classic. Japan sloeg Oranje in de volgepakte Tokyo Dome met 16-4 van het veld. Na zeven innings was de ongelijke strijd beslist. De Japanners sloegen liefst zes homeruns.

Japan verzekerde zich met de tweede zege al van een plek in de finaleronde in San Francisco. Oranje krijgt maandag een herkansing tegen Cuba. Bij winst schaart de ploeg van manager Hensley Meulens zich ook bij de laatste vier in de World Baseball Classic. Het Nederlands team versloeg de Cubanen vrijdag nog met 6-2.

Honkballers keihard onderuit op WBC
Honkballers keihard onderuit op WBC (Foto: ANP)

Uitslag Roda JC - Feyenoord

Om 12.30 uur werd er in Kerkrade afgetrapt voor het Eredivisie-duel tussen Roda JC en Feyenoord. De gasten wisten een 0-1 overwinning uit het vuur te slepen. Hieronder staan alle statistieken van het duel vermeld.

Roda JC

0 - 1

Feyenoord

     30' Pellè 
 
 Gele kaart: Malki, Donald (Roda JC), W. Verhoek (Feyenoord)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 16.200
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Prus
Monteyne
Biemans (Lebedynski/82)
Danilo
Tamata
Delorge (Sutchuin Djoum/79)
Bonevacia
Donald
Fledderus
Malki
Demouge
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijssen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena
Schaken (Vormer/88)
Pellè
Boëtius (W. Verhoek/77)

Pellè kopte zijn 20e goal van het seizoen binnen. (Foto: Pro Shots)

Werder Bremen maand zonder aanvoerder Fritz

Werder Bremen moet het vier weken stellen zonder aanvoerder Clemens Fritz. De 32-jarige middenvelder heeft zaterdag in het duel tegen Borussia Mönchengladbach een gebroken jukbeen en gebroken rib opgelopen. Dat meldt de Bundesligaclub zondag.

Fritz, 23-voudig Duits international, liep de kwetsuur vlak voor rust op tijdens een kopduel. De ploeg van Eljero Elia speelde in Mönchengladbach met 1-1 gelijk.


Werder Bremen maand zonder aanvoerder Fritz (Foto: Novum)

Grote banken 10 miljard meer loon in 2012

De salarissen bij 's werelds grootste banken zijn vorig jaar met een kleine 4 procent gestegen, ondanks pogingen de loonstijgingen aan banden te leggen. Dat berichtte persbureau Reuters zondag op basis van gegevens die het zelf heeft verzameld.

De 35 onderzochte financiële instellingen gaven samen 275 miljard euro uit aan salarissen en bonussen, 10 miljard euro meer dan in 2011. Bij twee derde van de banken gingen ook de verdiensten per werknemer omhoog. Ruim de helft zag de loonkosten sterker toenemen dan de omzet.

Kutweerrecord in De Bilt

Nederland heeft er een nieuw weerrecord bij. Zaterdag regende het onophoudelijk in De Bilt en dat is nooit eerder gebeurd. Dat meldde weeronline.nl zondag.

Het oude record dateert van 30 januari 1960 en stond op bijna 23,5 uur. Op die dag, 53 jaar geleden, was het dus een half uurtje droog.

Zaterdag viel in De Bilt bij metingen elke 10 minuten ten minste 0,1 millimeter regen. Daardoor is een niet te breken record gevestigd: 24,0 uur neerslag in een etmaal.

Onophoudelijke regen zorgt voor record
Kutweerrecord in De Bilt (Foto: ANP)

Herlings ook de sterkste in Thailand

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zondag de Grote Prijs van Thailand in de MX2-klasse gewonnen. De 18-jarige wereldkampioen van 2012 was op het crosscircuit van Si Racha onnavolgbaar voor zijn concurrenten. De Brabantse crosser was een week eerder in Qatar ook al de sterkste en leidt de titelstrijd met het volle pond van 100 punten.

Herlings won de manche in de MX2 en eindigde als vierde in de superfinale, waarin de beste crossers van de zware klasse MX1 en MX2 elkaar treffen. Hij was in die superfinale veruit de snelste van de lichte klasse.

Glenn Coldenhoff presteerde opnieuw verdienstelijk. Hij eindigde op de zevende plaats in de GP. De MX2-crosser uit Heesch bezet in het WK-klassement de vijfde plek met 63 punten.

Alves vindt CL ondergeschikt aan Liga

Barcelona hoopt dinsdag de 2-0 nederlaag uit het heenduel met AC Milan te repareren. Volgens rechtsback Daniel Alves is de Spaanse competitie echter veel belangrijker. Mogelijk ligt Barcelona, de laatste jaren altijd minimaal bij de laatste vier, al vóór de kwartfinales uit de Champions League. Een afgang, voor de club die tegenwoordig vaak wordt betiteld als 'het beste elftal ter wereld'.

Barça staat momenteel fier aan kop in de Spaanse Primera División, veertien punten ten opzichte van achtervolger Atlético Madrid. "In mijn optiek is het winnen van de landstitel lastiger en waardevoller dan de Champions League, vanwege de spreiding over 38 wedstrijden", aldus Alves.

"Landskampioen zijn en zoveel betekenen voor de mensen: het is zeer belangrijk. Iedere competitie heeft een eigen waarde. Het belang van de Champions League mag het belang van de reguliere competitie niet afleiden", aldus Alves. "We bevinden ons op het juiste spoor voor dinsdag", voegde hij er wel aan toe.

Man vast voor schietpartij in winkel Oisterwijk

Een 56-jarige man uit het Noord-Brabantse Haghorst is opgepakt voor de schietpartij in een kledingwinkel in Oisterwijk zaterdag aan het einde van de middag. De aanleiding van het incident is volgens de politie een zakelijk conflict.

Bij de schietpartij in de modezaak aan de Dorpsstraat in de Noord-Brabantse plaats rond 17.45 uur raakte de 57-jarige eigenaar gewond. Hij werd geraakt in zijn gezicht en is naar een ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer is buiten levensgevaar.

De schutter nam na het incident de benen. De naam van de verdachte kwam in de loop van zaterdag uit onderzoek naar voren. Rond 22.30 uur werd hij in zijn woonplaats aangehouden door een arrestatieteam.

Van La Parra vergiste zich in aanvangstijd

Rajiv van La Parra moest zaterdag op de bank beginnen bij sc Heerenveen - PSV. De aanvaller was te laat gekomen, omdat hij dacht dat de wedstrijd om 19:45 uur begon. In plaats daarvan floot Reinold Wiedemeijer al om 18:45 uur voor de start van Heerenveen - PSV.

Yassine El Ghanassy mocht op rechtsvoor starten en Van La Parra moest toekijken vanaf de bank. De oud-Feyenoorder kwam wel na een uur als invaller in het veld.

"Ik had me vergist in de tijd", verklaarde Van La Parra zich na afloop van de wedstrijd nader tegenover Omroep Fryslan. "Ik was een kwartiertje later gekomen. Ik dacht dat de wedstrijd om 19.45 uur zou beginnen. Ik ben gebeld door mijn teamgenoten en daardoor ben ik uiteindelijk nog een klein kwartiertje te laat gekomen."

Dat kleine kwartiertje was voor trainer Marco van Basten een te groot kwartiertje en dus aanleiding om zijn aanvaller te passeren. "Hij was onacceptabel te laat", zo verzekerde de oud-bondscoach. Van La Parra's vervanger El Ghanassy was met een assist en goal belangrijk voor de 2-1 overwinning.

'VS en Taliban werken samen'

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zondag beweerd dat de Taliban en de Verenigde Staten samenwerken om Afghanen ervan te overtuigen dat het geweld zal toenemen als de buitenlandse troepen eind 2014 uit Afghanistan vertrekken.

Karzai haalde twee zelfmoordaanslagen aan die zaterdag aan negentien mensen het leven kostten. Volgens de president voerde de Taliban deze aanvallen uit om aan te tonen dat de internationale troepenmacht ook na 2014 nodig is om de vrede te bewaren. Karzai gaf geen bewijzen voor zijn aantijgingen, maar zei dat de Taliban en de VS 'dagelijks onderhandelen' in diverse landen. Ook zouden de VS de Taliban niet meer als vijand zien.

De Taliban zei de aanslagen van zaterdag te hebben gepleegd om aan te tonen dat de groep nog steeds een sterke vijand van de VS is. Karzai gaf aan hier niets van te geloven. "De explosies van gisteren, die zijn opgeëist door de Taliban, tonen aan dat ze eigenlijk willen dat buitenlanders in Afghanistan blijven."

De internationale troepenmacht ISAF heeft vooralsnog niet op Karzai's aantijgingen gereageerd. De Afghaanse president doet vaker opruiende uitspraken. Zo heeft hij eerder gedreigd de handen ineen te slaan met de Taliban en heeft hij de westerse militairen bezetters genoemd die Afghanistan willen plunderen. Die uitspraken werden echter gezien als een poging van Karzai om aanhangers van de Taliban voor zich te winnen.

Wijnaldum: "PSV leverde te weinig strijd"

PSV leverde zaterdagavond te weinig strijd in de verloren uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Dat zegt middenvelder Georginio Wijnaldum. "Ik denk dat we met een goed plan aan de wedstrijd begonnen, maar de duels werden niet gewonnen en we leverden geen strijd. Dan weet je dat het moeilijk wordt", liet hij weten na de 2-1 nederlaag.

De Eindhovenaren hadden vooral in de eerste helft weinig in te brengen tegen de sterk spelende Friezen. "Ik heb daar geen verklaring voor. Ik denk dat we nog goed zijn weggekomen in een aantal situaties. In de tweede helft probeerden we het tij te keren en ging het ook beter", aldus de 22-jarige Wijnaldum.

PSV had in de slotfase nog kansen op de gelijkmaker, maar daar wil de clubtopscorer met dertien treffers niet te lang bij stilstaan. "We hadden die wedstrijd nooit zo makkelijk mogen weggeven."

Wijnaldum blijft ondanks de nederlaag positief over het kampioenschap. "Zolang wij bovenin meedraaien, moet je erin geloven. Het zit dicht bij elkaar. Het zou dom zijn om het geloof te verliezen."

Volgens Heerenveen-spits Alfred Finnbogason was de zege dik verdiend. "Zij kwamen in de problemen omdat wij veel druk zetten. We verdienden de doelpunten en hadden kansen op meer. Dat dat niet lukt is jammer, want tegen een ploeg als PSV moet je elke kans pakken. Maar ook in de tweede helft hebben we het goed gedaan."

Dode varkens in rivier bij Shanghai

De Chinese autoriteiten hebben zo'n negenhonderd dode varkens uit een rivier in de buurt van Shanghai gevist. De rivier is een drinkwaterbron voor de inwoners van de miljoenenstad.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld om te bepalen waar de varkens vandaan zijn gekomen. Op de website van de landbouwcommissie van Shanghai werd zaterdag gemeld dat er geen bewijs is dat de varkens in de rivier zijn gedumpt of dat ze zijn overleden als gevolg van een epidemie. De kwaliteit van het drinkwater in Shanghai wordt voorlopig extra in de gaten gehouden.

Varkens worden in bepaalde culturen gezien als onrein, maar als ze met negenhonderd tegelijk in een rivier liggen te rotten, dan zijn ze dat ook daadwerkelijk.

Fries door geweld omgekomen

De man die vrijdag dood werd gevonden in een woning in Sneek is door geweld om het leven gekomen. Dat heeft sectie bij het Nederlands Forensisch Instituut uitgewezen, meldt de politie zondag. Het slachtoffer is een man van 28 uit de Friese plaats.

Het lichaam van de man werd vrijdag aan het begin van de middag aangetroffen in een woning aan de Parkstraat. De 26-jarige man uit Sneek die kort na de vondst werd aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van de Fries zit nog vast.

Elke dag een nieuwe puzzel met Professor Layton

Nu dat Professor Layton and the Azran Legacies momenteel al verkrijgbaar is in Japan, krijgen wij Europeanen het voordeel om wat meer informatie te winnen over de game.

Net als bij de game Het Masker der Wonderen krijgt ook de nieuwste Professor Layton te maken met dagelijks downloadbare puzzels. In totaal staan er 385 downloadbare puzzels in de planning, waarvan er standaard 20 puzzels al beschikbaar zijn om te downloaden. 

Wanneer Professor Layton and the Azran Legacies voor Nintendo 3DS naar Europa komt is nog niet bekend. 

Keats de kat
Keats de kat

'Vluchtelingenstroom Syrië blijft toenemen'

Als er geen einde komt aan het confict in Syrië kan het aantal vluchtelingen uit het land aan het einde van 2013 verdubbeld of zelfs verdrievoudigd zijn. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zondag gezegd. Meer dan een miljoen Syriërs zijn hun thuisland inmiddels ontvlucht.

Guterres zei dat de internationale gemeenschap moet samenwerken om een einde aan de strijd in Syrië te bewerkstelligen. Als er niet snel een einde aan het conflict komt kan de onrust zich verder verspreiden door het Midden-Oosten, zei hij. Ook riep Guterres de wereld op om landen die veel vluchtelingen hebben opgevangen, zoals Turkije, Libanon, en Jordanië, bij te staan.

Messi breekt wereldrecord met goal

Lionel Messi heeft zaterdagavond opnieuw een record voor zichzelf opgeëist. De Argentijn begon als wisselspeler aan de wedstrijd tegen Deportivo La Coruña, maar kwam een half uur voor tijd het veld in. Twee minuten voor tijd pikte hij een goaltje mee (2-0) toen hij de bal over doelman Aranzubia lepelde.

Het doelpunt betekende een wereldrecord voor Messi. Voor het zeventiende competitieduel op rij wist hij een goal te maken. Daarmee passeert hij Teodor Peterek, die in het seizoen 1937-38 in de Poolse hoogste divisie zestien wedstrijden op rij scoorde, voor Ruch Hajduki Wielkie.

Het Spaanse record stond op naam van Cristiano Ronaldo met tien. Dat aantal had Messi al een tijdje gepasseerd.

Messi, die recentelijk de grens van 200 La Liga-goals passeerde, staat nu op veertig competitiegoals dit seizoen. Met dit aantal zou hij elk Spaans seizoen ooit de topscorersprijs ('Pichichi') hebben gepakt, behalve vorig seizoen. Die pakte hij zelf met vijftig goals, Cristiano Ronaldo scoorde er 47.

Miljoenen voor onschuldige Amerikaan

Een Amerikaanse man die dertien jaar vastzat wegens moord krijgt een schadevergoeding van omgerekend ruim tien miljoen euro. De jury achtte bewezen dat twee rechercheurs de rechten van David Ayers hebben geschonden door onder meer valse getuigeniussen af te dwingen en bewijsmateriaal achter te houden dat wees op zijn onschuld. Ayers kwam in 2011 vrij.

De 56-jarige David Ayers was een bewaker voor de sociale woningbouworganisatie (CMHA) in Ohio. Hij werd veroordeeld voor het doden van de 76-jarige Dorothy Brown, wier lichaam in haar appartement in Cleveland werd gevonden. De vrouw was doodgeslagen. Uit DNA-onderzoek bleek later dat een schaamhaar die in haar mond werd gevonden niet van Ayers was.

"Dit had lang geleden al op moeten houden", zei Ayers tegen journalisten nadat de jury vrijdag haar vonnis had geveld. "Mijn doel is ervoor te zorgen dat dit nooit meer iemand overkomt."

Volgens Ayers hebben de twee rechercheurs die de dood van Brown onderzochten zijn rechten op diverse manieren geschonden. De twee hebben samen een bekentenis opgesteld die Ayers nooit maakte en haalden een vriend van Ayers over te zeggen dat Ayers had gesproken over de moord op Brown voordat ze dood was. Daarnaast speelden ze belangrijke details over Browns dood door aan de celgenoot van Ayers, zodat die later kon vertellen over een zogenaamde bekentenis, aldus Ayers. Het dna-bewijs dat wees op een andere dader dan Ayers hielden ze achter.

De twee rechercheurs hebben altijd ontkend iets te hebben misdaan en dienden in augustus een bezwaar in tegen de rechtszaak die Ayers had aangespannen. Een rechter wuifde dit bezwaar vorige maand weg en oordeelde dat Ayers had aangetoond dat de rechercheurs zijn rechten hebben geschonden.

Verbeek: "Het kan snel gaan"

AZ verloor zaterdag voor de zevende keer op rij punten. Thuis tegen ADO Den Haag bleef het bij 1-1. Ondanks de vijftiende plek behoudt Gertjan Verbeek het vertrouwen in zijn ploeg. AZ zit alweer een tijdje in de problemen, nadat het met twee ruime zeges prima uit de winterstop leek te komen.

De Alkmaarders hebben evenveel punten als nummer zestien Roda JC en die club treedt zondag nog in Kerkrade aan tegen Feyenoord. Het weekend kan dus eindigen met AZ officieel in de degradatiezone. Desondanks blijft trainer Verbeek optimistisch. "De gesprekken die we deze week met de groep hebben gevoerd, hebben hun uitwerking gehad", zei hij ondanks het toch teleurstellende resultaat tegenover Eredivisie Live. "Tegen RKC bestond mijn ploeg vorige week een uur lang uit drijfzand. Dat was nu niet het geval."

Vooruitgang of niet, AZ staat nog altijd maar vijftiende. "We moeten zien weg te blijven uit de play-offs", ging de coach verder. "En als wij deze instelling nog acht wedstrijden vasthouden, dan gaan we ook nog voldoende punten halen."

Verbeek haalt zijn oud-werkgever sc Heerenveen aan om te bewijzen dat het kan verkeren in de voetballerij. "Kijk naar hen: het kan snel gaan wanneer je een paar keer wint. Maar we moeten niet te ver naar boven kijken, eerst onderuit de stand wegkomen."

[WBC] Honkballers Mexico en Canada op de vuist

De honkballers van Mexico en Canada hebben zaterdag op de World Baseball Classic een pittig gevecht geleverd. Niet met de knuppel, maar met de vuisten. Het kwam in de negende inning tot een massaal gevecht op het veld in Phoenix nadat de Mexicaanse pitcher Arnold Leon bewust de bal tegen het lichaam van slagman Rene Tosoni had aangegooid.

Nadat Tosoni twee worpen van Leon nog net had kunnen ontwijken, kreeg hij de derde wel vol op zijn schouder. De Canadees beende vervolgens boos richting Leon, waarna alle honkballers zich ermee gingen bemoeien. Daarbij vielen enkele rake klappen. Het publiek, dat op de hand was van Mexico, liet zich ook niet onbetuigd door enkele voorwerpen naar de Canadezen te gooien. Canada won uiteindelijk met 10-3.

De organisatie van de WBC hield het bij een waarschuwing voor beide landen.

Vanmarcke geeft op met knieblessure in Tirreno

Sep Vanmarcke van Blanco Pro Cycling heeft zondag de Tirreno-Adriatico verlaten. De Belg moest de strijd staken na een valpartij in de vijfde etappe. Hij liep daarbij een knieblessure op, laat ploegleider Erik Dekker weten op Twitter. Over de ernst van de kwetsuur is nog geen duidelijkheid.

De 24-jarige Vanmarcke geldt als een van de kopmannen van de Nederlandse ploeg voor de voorjaarsklassiekers. Zaterdag had Blanco al pech in Parijs-Nice. Robert Gesink, Wilco Kelderman en Mark Renshaw moesten opgeven.

Strootman: "Waren alle elf rijp voor wissel"

Oscar Hiljemark en Jürgen Locadia werden in de rust van Heerenveen - PSV gewisseld. Hiermee werd geen nederlaag voorkomen. Volgens Kevin Strootman zakte iedereen door het ijs. Dick Advocaat besloot in de rust (stand toen 2-0) Ola Toivonen en Tim Matavz te brengen. Hiljemark en Locadia werden geslachtofferd.

"Het was niet dat die twee jongens het zoveel minder deden. We waren alle elf rijp voor een wissel", zei Strootman tegen Eredivisie Live. De entree van Toivonen en Matavz zorgde voor meer lengte in de ploeg bij PSV. "De tweede helft konden we daardoor wat meer de lange bal spelen. Opportunistischer. Dat ging beter, maar uiteindelijk was het niet genoeg", moet Strootman concluderen.

De international vindt het te makkelijk om het op de instelling van PSV te gooien. "Het is lastig om aan te geven wat er precies fout ging. Maar we kwamen niet onder de druk uit "We willen allemaal kampioen worden." PSV kan zondag de koppositie kwijtraken aan Ajax. En dat terwijl de Eindhovenaren hun 100-jarig jubileum willen opfleuren met een landstitel.

Strootman ontkent dat die nadrukkelijke wens een negatieve uitwerking heeft op de prestaties van PSV. "Ik kan alleen voor mezelf spreken. Maar ik denk niet dat de druk verlammend werkt, al is de druk er wel. We zeggen zelf dat we kampioen moeten worden."

6 kinderen dood bij brand Duitsland

Bij een brand in een appartementencomplex in het zuidwesten van Duitsland zijn zondag zeven mensen, onder wie zes kinderen, omgekomen. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt.

De politie kreeg rond 04.30 uur een melding binnen over de brand in Backnang, in de buurt van Stuttgart. De brand brak waarschijnlijk op de eerste verdieping van het gebouw uit. Het onderzoek loopt nog, maar mogelijk was een kachel in een van de appartementen de oorzaak.

[NBA] Knicks simpel voorbij Utah Jazz

New York Knicks heeft zaterdag een eenvoudige zege geboekt op Utah Jazz in de NBA. In de eigen Madison Square Garden werd met 113-84 gewonnen. J.R. Smith was topscorer voor de thuisploeg met 24 punten. Ook Steve Novak was met zijn seizoensrecord van twintig punten op dreef.

De Knicks kregen eerder zaterdag nog een fikse tegenvaller te verwerken. Na Carmelo Anthony is ook Amare Stoudemire voorlopig niet inzetbaar. Hij moet opnieuw een knieoperatie ondergaan en staat daardoor zo'n zes weken aan de kant.

Bij Utah, dat al voor de vierde keer op rij tegen een nederlaag aanliep, maakte Alec Burks de meeste punten: veertien. Paul Millsap ontbrak vanwege knieproblemen.

Ty Lawson bezorgde Denver Nuggets de achtste opeenvolgende overwinning. Met 32 punten leidde hij zijn ploeg met 111-88 langs Minnesota Timberwolbes.

Overige uitslagen NBA
Atlanta Hawks - Brooklyn Nets 80-93
Memphis Grizzlies - New Orleans Hornets 96-85
Milwaukee Bucks - Golden State Warriors 103-93
Phoenix Suns - Houston Rockets 107-105
Washington Wizards - Charlotte Bobcats 104-87


Knicks simpel voorbij Utah Jazz (Foto: Novum)

Ferrer verliest in Indian Wells

David Ferrer is zaterdag gestrand in de tweede ronde van het masterstoernooi in Indian Wells. De als vierde geplaatste Spanjaard ging verrassend met 6-3, 4-6 en 3-6 onderuit tegen Kevin Anderson uit Zuid-Afrika. Ferrer, die dit jaar al de beste was in Auckland en Buenos Aires, reikte alleen in 2007 tot de kwartfinales in Californië.

Roger Federer en Rafael Nadal drongen wel door tot de derde ronde. De Zwitserse titelhouder (2) rekende eenvoudig met 6-2 en 6-3 af met de Oezbeek Denis Istomin. Nadal (5) had het alleen in de eerste set lastig tegen thuisspeler Ryan Harrison: 7-6 (3) en 6-2. De Tsjech Tomas Berdych (6) was met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Duitser Mischa Zverev.

Bij de vrouwen maakte de als eerste geplaatste Victoria Azarenka geen misstap. De titelverdedigster uit Wit-Rusland was Daniela Hantuchova uit Slowakije de baas met 6-4 en 6-1. Ook de Duitse Angelique Kerber (4), de Australische Samantha Stosur (7) en Caroline Wozniacki (8) uit Denemarken wonnen.

Bertens onderuit in tweede ronde Indian Wells

Kiki Bertens is zaterdag in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Indian Wells uitgeschakeld. De Wateringse verloor met 6-1, 6-4 van Mona Barthel. Bertens rekende in haar openingspartij nog af met een andere Duitse. Annika Beck werd donderdag aan de kant gezet. Barthel, die in de derde ronde op Ana Ivanovic stuit, had een bye.

In het eerste bedrijf had Bertens weinig in te brengen. Door twee breaks trok de als 24e geplaatste Duitse aan het langste eind. De 21-jarige Bertens bood in de tweede set meer tegenstand, maar ze sprong niet zuinig om met haar zeven breekkansen. Ze benutte er slechts twee, terwijl Barthel nog drie keer toe wist te slaan.

Het was de vijfde ontmoeting tussen Bertens en Barthel. De Nederlandse, de nummer 44 van de wereldranglijst, kwam alleen vorig jaar in Linz als winnaar uit de strijd. De andere vier confrontaties waren een prooi voor Barthel.

Drentse wielerkoersen geschrapt om winterweer

Twee wielerwedstrijden die zondag in Drenthe gehouden zouden worden, gaan vanwege het winterse weer in het noordoosten van het land niet door. Dat maakte de organisatie van Dwars door Drenthe voor heren en de Euregiocup voor vrouwen zondagochtend bekend.

Volgens de organisatie is het vanwege het weer niet mogelijk de veiligheid van de deelnemers en motorbegeleiders te garanderen. Daarom is in overleg met de politie en de jury besloten de wedstrijden te schrappen.

Rihanna naakt; enge mama boos

Rihanna's moeder is niet blij met de pikante kiekjes die haar dochter geregeld het internet opslingert. "Laatst gaf ze me de wind van voren over twee naaktfoto's op Instagram", vertelt Rihanna aan de Britse editie van Elle.

"Ze ging echt uit haar dak. Ik schaamde me een beetje", biecht de 25-jarige zangeres op. "Het was alsof ik voor een volle klas op m'n kop kreeg, ik werd op mijn nummer gezet."

Ondanks de reprimande van haar moeder blijft Rihanna weinig verhullende foto's posten. Eerder deze week deelde ze nog een kiekje van haarzelf in enkel een string en hoge laarzen met haar 5,6 miljoen Instagram-volgers. Toch zegt Rihanna zich weldegelijk iets aan te trekken van haar moeders mening. "Ik ben voor niemand bang, behalve mijn moeder. Voor haar ben ik als de dood."

Noot van de redactie: de verleiding is vast heel groot om naaktfoto's te posten, maar zet ze dan achter een linkje.

Nieuwe map pack voor Halo 4

Halo 4 krijgt op 1 april weer drie nieuwe maps erbij, deze keer in de Castle Map Pack die op 1 april moet uitkomen.

De Castle Map Pack bestaat uit de maps Daybreak, Outcast en Perdition.

Daybreak - Daybreak is een militaire faciliteit, midden in een bergketen gevestigd.

Daybreak

Outcast - Outcast is gevestigd in canyons op een buitenaardse wereld.

Outcast

Perdition - Perdition is gevestigd in een stedelijk gebied.

Perdition

De Castle Map Pack is de derde en laatste map pack voor Halo 4 en zal 800 MSP kosten. Hij zal ook te koop zijn in combinatie met de twee andere map packs Crimson en Majestic, die tezamen 2000 MSP zullen kosten.

Edsilia Rombley volgezwangerd

Edsilia Rombley en haar man Tjeerd Oosterhuis verwachten hun tweede kind. De 35-jarige zangeres maakte het babynieuws zaterdagavond bekend tijdens de aftrap van haar theatertournee Sweet Soul Music.

"Te gekke eerste theatershow gehad in Nijverdal. Publiek was super", twitterde Edsilia na afloop van haar concert. "Heb ze verteld dat ik zwanger ben!"

Edsilia en de 41-jarige Tjeerd, die in 2006 trouwden, hebben al een dochter. Imaani Tanicia Oosterhuis zag in augustus 2010 het levenslicht.

PvdA zakt verder weg in peiling

De PvdA zakt deze week na een aantal stabiele weken weer verder weg in de peiling van Maurice de Hond. De partij van Diederik Samsom verliest twee zetels en komt uit op negentien zetels, de helft minder dan de partij er in de Tweede Kamer heeft.

Door het verlies van de PvdA krijgen de SP en 50Plus er ieder een zetel bij. De ouderenpartij heeft er nu achttien, nog maar één minder dan de PvdA. Bij de SP staat de teller op 22 zetels.

Verder zijn er deze week geen verschuivingen in de peiling van De Hond. De VVD blijft staan op 24 zetels en is daarmee nog altijd de grootste partij, gevolgd door de PVV en de SP met 22 zetels. Het CDA en D66 staan op vijftien zetels, ChristenUnie op zes en GroenLinks, SGP en de Partij voor de Dieren hebben er ieder drie.

Uit de peiling blijkt verder dat een kwart van de kiezers denkt dat het kabinet blijft zitten tot de verkiezingen van mei 2017. Veertig procent hoopt daar wel op. Vooral kiezers van D66 (80 procent) willen dat het kabinet de rit uitzit. Ook een meerderheid van de VVD (61 procent) en de PvdA (51 procent) hoopt dat het kabinet aanblijft. Een meerderheid van de kiezers van de overige partijen wil dat het kabinet niet blijft zitten.

Als de regering in de Eerste Kamer geen steun krijgt voor haar plannen, dan vindt 44 procent van de kiezers dat nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. 41 procent vindt in dat geval het kabinet moet worden uitgebreid met een of meer partijen.


PvdA zakt weer verder weg in peiling (Foto: Novum)

Nederlandse (25) vermoord in Ghana

In Ghana is vrijdag een 25-jarige Nederlandse vermoord. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De vrouw, een vrijwilliger uit Groningen, zou op klaarlichte dag zijn doodgeschoten in de stad Tema.

De Groningse was ruim een maand in Ghana, waar ze meewerkte aan een project tegen kinderarbeid. Ze wilde ook een project opzetten om de leefomstandigheden voor werkende kinderen te verbeteren.

Het is nog niet duidelijk wie de vrouw heeft vermoord en waarom. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet daar sowieso geen uitspraken over. Het departement heeft de familie van het slachtoffer ingelicht en probeert het lichaam zo snel mogelijk naar Nederland te halen.

DLC-video Star Wars: The Old Republic

BioWare komt in de lente van 2013 met een uitbreiding voor Star Wars: The Old Republic, genaamd Rise of the Hutt Cartel. De uitbreiding brengt een nieuw verhaal met zich mee en er komt een planeet bij, genaamd Makeb. De level cap wordt verhoogd naar 55.

In de video vertellen twee developers over de uitbreiding, dat gepaard gaat met beelden van de nieuwe planeet. Bekijk de video hieronder.

Fitna 2 niet eerder dan 2014

Het duurt nog zeker een jaar voordat PVV-leider Geert Wilders zijn vervolg op de ant-koranfilm Fitna kan laten zien. Dat zei Wilders zondag in het tv-programma Eva Jinek op zondag.

Het vervolg op Fitna, dat Wilders in 2008 op internet zette, was eerder aangekondigd voor 2010, en vervolgens voor 2012. Wilders zei zondag nog bezig te zijn met de financiering. "Dat is niet makkelijk, maar het lukt wel, de film gaat er komen."

Over de inhoud wilde Wilders niet veel kwijt. Wel gaf hij aan dat de film niet Fitna 2 zal heten, maar een nieuwe naam krijgt. Op vragen naar de inhoud van de film gaf hij aan dat het in ieder geval geen romantische komedie zal worden. Eerder zei hij dat de nieuwe film over de profeet Mohammed zal gaan.

Britten willen geen soberheid meer

Een grote meerderheid van de Britten denkt inmiddels dat het soberheidsbeleid van minister van Financiën George Osborne meer kwaad dan goed doet. Dit blijkt uit een opiniepeiling waar de krant The Guardian dit weekeinde over heeft bericht.

Osborne presenteert binnenkort zijn vierde begroting als minister terwijl volgens de peiling van vrijdag 58 procent van de ondervraagden vindt dat zijn beleid faalt. Ze menen dat bezuinigingen van Osbornede economie schade toebrengen en niet vooruit helpen. Slechts 20 procent meent dat het bezuinigingsbeleid een goed middel is om de economie weer gezond te maken.

Britten niet meer achter soberheidsbeleid
Britten niet meer achter soberheidsbeleid (Foto: ANP)

Stonede Fries sloopt auto's

Een 35-jarige automobilist uit het Friese Wijnjewoude is zaterdag aangehouden omdat hij in het centrum van Drachten meerdere aanrijdingen had veroorzaakt. De Fries was waarschijnlijk onder invloed van cannabis, meldt de politie zondag.

De politie kreeg meerdere meldingen binnen over de man, die tegen verschillende auto's was gereden en vervolgens gewoon zijn weg vervolgde. Hij knalde op een kruispunt onder meer op de achterbumper van een voorligger, die vervolgens weer het voertuig dat voor hem stond botste. De Fries ging ervandoor en veroorzaakte niet veel later opnieuw een kettingbotsing.

De man werd uiteindelijk uit zijn auto gehaald en overgedragen aan de politie door een 48-jarige man uit Hoogezand-Sappemeer, tegen wiens auto de Fries ook was aangereden.

Falklandeilanden stemmen over Brits zijn

De bewoners van de Falklandeilanden kunnen vanaf zondag stemmen over de vraag of ze bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven. Argentinië claimt de eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan, maar het overgrote deel van rond 3000 bewoners is van Britse afkomst en stemt voor de status quo. De stemlokalen zijn zondag en maandag geopend.

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner zal de uitkomst niet aanvaarden. Londen en Buenos Aires ruziën al ruim 150 jaar over de Falklandeilanden. In 2012 is het conflict weer opgelaaid. De bewoners van de eilanden besloten toen het referendum te houden om duidelijk te maken dat ze Britten willen blijven.

In januari heeft de Argentijnse president de Britse premier David Cameron opgeroepen de Malvinas, zoals de eilanden in Argentinië heten, "terug te geven". In 1982 vochten de twee landen een oorlog om de eilanden uit, nadat de militaire junta in Buenos Aires de archipel had bezet. De Britten brachten de Argentijnen een zware nederlaag toe, wat de junta in 1983 fataal werd.

Mario vervangen door vriendin

In de NES-klassieker Donkey Kong moet Mario Pauline (niet Peach!) redden van de destijds boosaardige aap. Een vader en zijn drie jaar oude dochter speelden dit spel samen met veel plezier, tot zijn dochter vroeg of je met Peach in plaats van Mario kon spelen.

Zijn dochter speelde namelijk ook Super Mario Bros. 2 met Peach, waardoor ze er vanuit ging dat dat ook in Donkey Kong zou kunnen. De vader kwam met een onorthodoxe oplossing voor dit probleem: hij hackte de ROM en verwisselde Mario en Pauline. Zie het resultaat hieronder.

Spekman: sociaal akkoord noodzakelijk

Een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en het kabinet is noodzakelijk om miljardenbezuinigingen te kunnen doorvoeren. Dat zei PvdA-voorzitter Hans Spekman zondag in een interview met nu.nl.

Spekman vindt dat de partijen 'desnoods nachten moeten doorhalen' om er samen uit te komen. "Ik weet dat iedereen tot een akkoord wil komen. Het is cruciaal dat dit slaagt", aldus de PvdA-voorzitter.

De in het regeerakkoord afgesproken verkorting van de WW-duur wordt afgezwakt, verwacht Spekman. "We staan voor onze handtekening, maar dit voorstel ligt als een steen op onze maag. Ik zie de angst in de ogen van mensen over de onzekerheid over hun baan."

Spekman is van plan de komende jaren de vinger op de zere plek te leggen als blijkt dat maatregelen van het kabinet verkeerd uitpakken. Als voorbeeld noemt hij de gehandicaptenzorg en werkgelegenheid in de zorg. "Ik hoor natuurlijk wel de punten van kritiek op het regeerakkoord. Bij sommige van die punten zou je kunnen kijken of het misschien anders moet."

De begrotingseis van drie procent is wat Spekman betreft 'niet in beton gegoten' als de economische groei volgend jaar tegenvalt, zei hij verder.


Spekman: sociaal akkoord noodzakelijk (Foto: Novum)

Nieuw-Zeeland kampt met droogte

Het noorden van Nieuw-Zeeland kampt met de ergste droogte in 70 jaar. De New Zealand Herald citeerde zondag klimaatdeskundige Jim Salinger, die vreest dat dit geen tijdelijke zaak is.

Het klimaat verandert volgens hem en het groene Nieuw-Zeeland moet zich voorbereiden op een soort Middellandse Zeeklimaat.

Dat betekent voor Nieuw-Zeeland meer maanden zonder neerslag. "Als het hier straks minstens 4 maanden per jaar niet regent, dan moeten we het water ergens anders vandaan gaan halen", waarschuwde Salinger.

Huiszoeking bij politicus Sint Maarten

Het Openbaar Ministerie op Sint Maarten heeft bij een inval op het terrein van onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge een aantal vuurwapens met munitie in beslag genomen. Aanleiding voor de inval is de mogelijke betrokkenheid van Illidge bij een corruptiezaak.

Illidge zou in opdracht van de minister van Justitie van Sint Maarten, Roland Duncan geld hebben opgehaald in ruil voor vergunningen van een bordeel. Van die transactie zijn beelden te zien op internet. De minister zou zelf ook bordelen runnen.

De politie van Sint Maarten heeft de beelden opgevraagd bij de krant die deze publiceerde.

Het OM deed ook huiszoeking op twee andere locaties, waaronder het Bada Bing-adultentertainmentcentrum. Naast vuurwapens, nam de politie daar geld, immigratiedocumenten, computers, laptops, een iPad en officiële documenten en papieren in beslag.

Haarlemse wint Opium Verhalenwedstrijd

De Haarlemse Roos van Sen is de winnares van de derde editie van de Opium Verhalenwedstrijd. Het verhaal van de 41-jarige Van Sen werd door een jury gekozen uit 2500 inzendingen.

Deelnemers aan de wedstrijd moesten een verhaal schrijven van maximaal vijfhonderd woorden met het thema Zwarte bladzijden, Gouden randjes. De jury, met daarin de auteurs Aaf Brandt Corstius, Arthur Japin en Nelleke Noordervliet, koos uiteindelijk het verhaal Vliegen nu maar... van Van Sen als winnaar.

De verhalenwedstrijd is een initiatief van het AVRO-kunstprogramma Opium, in samenwerking met de Volkskrant. De winnares krijgt twee kaarten voor het Boekenbal. Haar verhaal wordt maandag gepubliceerd in de Volkskrant.

Oud-PvdA-wethouder Ypke Gietema overleden

De Groningse oud-wethouder Ypke Gietema (PvdA) is zaterdag overleden. Hij leed al enige tijd aan kanker, meldt het Dagblad van het Noorden. De PvdA'er is 71 jaar geworden.

Gietema, die bekendstond als een eigenzinnige politicus die weinig concessies deed aan zijn opvattingen, volgde in 1978 Max van den Berg op als wethouder van ruimtelijke ordening. Hij wilde met zijn beleid een einde maken aan de 'verpaupering' van de binnenstad, de oplopende werkloosheid en de uittocht van Groningers naar Drenthe.

De oud-wethouder was de grondlegger van het Groninger Museum. De plannen voor het museum zette hij ondanks veel verzet toch door. Nog voor het museum werd geopend, trad Gietema in 1992 af vanwege een schandaal rond de Groningse Kredietbank.

Dishonored-ontwikkelaar blij met 8GB RAM

Christophe Carrier van Arkane Studios, inmiddels bekend dankzij Dishonored, sprak met Eurogamer over de aangekondigde 8GB GDDR5 RAM voor de PS4. Volgens de beste man zal die hoeveelheid RAM ontwikkelaars van allerlei vervelende restricties bevrijden.

“We need memory, you know? As a level designer we are struggling against memory every day. We cut things, we remove things, we strip things, we split the levels, we remove NPCs from levels because there’s not enough memory", aldus Carrier

“So knowing that memory is something that is going to be improved in the next generation of consoles: to us, it’s a joy. It’s something that we were waiting for. We were PC gamers at the beginning. We love PC games, and we had to make games on consoles. But the main problem was memory. The processors are good, but the memory, for our games, is the most important. So it’s great.”

Dishonored won overigens vorige week de BAFTA voor 'beste game'.

Grote brand in keukenshowroom Ede

In een keukenshowroom in Ede heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed. De brandweer kon niet voorkomen dat de vlammen oversloegen naar een naastgelegen kringloopwinkel. Er vielen geen gewonden, meldt de brandweer.

De brand op het bedrijventerrein aan de Zandweg in de Gelderse plaats brak rond 01.45 uur uit en was ongeveer twee uur later onder controle. Twee hoogwerkers, vier brandweerwagens en tientallen brandweerlieden werden ingezet om de brand te bestrijden. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.

De schade in de keukenshowroom is fors. In de kringloopwinkel valt de schade mee.

Gladheid door sneeuw in noorden

Automobilisten moeten zondagochtend in de drie noordelijke provincies rekening houden met gladheid door sneeuw. Daarvoor waarschuwen het KNMI en de ANWB. Elders in het land blijft de sneeuw amper liggen en zorgt het op de wegen niet voor problemen.

In Groningen, Friesland en Drenthe is het zaterdagavond gaan sneeuwen. Volgens het KNMI kan het daar zondag plaatselijk glad zijn door sneeuwresten. In die provincies geldt daarom code geel. Voor de rest van het land gelden geen waarschuwingen.

Het KNMI verwacht dat het gebied met (natte) sneeuw en regen het land in de loop van de middag via het zuidoosten verlaat. Wel blijft het zondag overal bewolkt en komen de maximumtemperaturen niet verder dan rond het vriespunt in het noordoosten en tot 3 graden in Zeeland.


Gladheid door sneeuw in noorden (Foto: Novum)

Overleg hervat tussen Taliban en VS

De Verenigde Staten en de extremistische Afghaanse beweging Taliban praten weer met elkaar. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft dit zondag laten weten.

De twee partijen tastten eerder elkaars standpunten af bij overleg in Qatar. Die gesprekken werden echter ongeveer een jaar geleden afgebroken toen de Taliban de Amerikanen ervan beschuldigden niet serieus te willen praten.

Twee maanden geleden zei de Amerikaanse ambassadeur in Kabul, James Cunningham, dat er 'geen belangwekkende vredesgesprekken met de Taliban gaande zijn'.

De Taliban vormen de belangrijkste tegenstander van de door de VS gesteunde regering van Karzai. De Taliban verkondigen primitieve versies van de islam en zien zichzelf als verzetstrijders tegen buitenlandse bezetters en heidenen.

FOK! wat een weer...Koud

Goedemorgen! De meeste neerslag is gisteren toch in de vorm van regen gevallen. De instroming van de koude lucht verliep wat trager, zodat de winterse ongemakken ten noordoosten van ons land bleven. Op veel plaatsen viel er 10 tot 20 millimeter regen en er waren een paar uitschieters die méér dan 25 millimeter te verwerken kregen.

De neerslag die er de afgelopen nacht nog viel ging later over in sneeuw. Toch waren de hoeveelheden niet zo groot meer en over het algemeen viel er niet meer dan 1 tot 4 cm. De meeste kans op een sneeuwdek had het noorden van het land. In het zuiden bleef het voornamelijk bij natte sneeuw.

Vandaag trekt de neerslagzone verder naar het zuidoosten toe en vanuit het noordoosten komen er opklaringen ons land binnen. Wel kunnen er in de loop van de dag enkele sneeuwbuien de Waddeneilanden bereiken. Met 0 tot 2 graden is het uiteraard veel te koud voor de tijd van het jaar. De wind uit het noordoosten neemt toe naar matig in het binnenland, maar op de Wadden gaat het veel harder waaien: windkracht 7.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Grapje Even een grapje tussendoor. Ik vond dit plaatje via Humorland.nl en ik kon een lach niet onderdukken.








FOK!gamers willen dieren omleggen

FOK!gamers hebben maling aan de dieren binnen games, blijkt uit onze poll. Wij vroegen jullie of dieren in games evenveel recht hebben als echte dieren. Dit naar aanleiding van klachten van PETA na de trailer van Assassin's Creed IV. Meer dan 80% geeft aan dat een spelletje gewoon een spelletje is.

PETA moet niet zeuren; dieren in games moeten omgelegd worden, is de conclusie. Het zijn geen echte dieren, het is maar een spelletje. Al zijn er ook mensen die vinden dat we een verkeerde boodschap de wereld in brengen als we dieren mogen doden/slachten in games. Een kleine 2,5% van de stemmen vindt dat developers rekening moeten houden met dieren in games.

Enkele quotes:

zo-is-het: "Anders, namelijk : het gaat om de boodschap die je als gamemaker afgeeft.Als je in een game vrouwen zou kunnen verkrachten, of negers zou kunnen vangen en deze dan in bootjes als slaaf naar plantages zou moeten vervoeren, dan zou iedereen ook op z`n achterste benen staan. Er zijn grenzen aan het betamelijke. Het martelen van dieren of het afslachten van bedreigde diersoorten valt hier ook onder, wat mij betreft....."

B-FliP: "Toen ik vroeger deerhunter speelde vond ik het vet maar zou het nooit in het echte leven doen. Dat spel was gemaakt om virtuele herten af te schieten. Ik vind herten verder hele mooie beesten en zou ze nooit kwaad doen. Zo is het met alle spellen, maakt niet uit wat de opzet is, er is gewoon een heel duidelijk verschil tussen virtueel en het echte leven."

fratsman: "PETA vond zelfs het Tanooki-pak van Super Mario een reden om te gaan klagen. En dat soort idioten moet je dan serieus nemen."

Zeitgeist: "Nee, net als in real life niet. En ja ik weet dat mensen ook dieren zijn maar iets met Top of The foodchain enzo."

Bedrijf failliet, eigenaar geeft inboedel weg

Een ondernemer uit Zwaag, een dorp binnen de gemeente Hoorn, is zowel moreel als financieel failliet en heeft maar besloten zijn totale inboedel weg te geven. Gratis en voor niets.

De man, die nog een kleine betalingsachterstand heeft bij de ABN-AMRO is onlangs failliet verklaard, ondanks dat er in tien maanden zeer veel geld is afgelost aan deze bank die zelf aan het infuus van de staat hangt en de periode dat het bedrijf het meeste geld binnenhaalt, nog moet komen. Voorts is de ondernemer zwaar gefrustreerd over tegenwerkende, bureaucratische en onempathische overheidsinstellingen die, volgens hem, ondernemers het leven zuur maken met wartaal, late betalingen en kleinzielige boetes. 

Morgen om 13.00 uur begint het weggeven, meer informatie vind je hier.

'10 procent Android-apps is malware'

Van alle Android-apps is 10 procent kwaadaardig en/of schadelijk (malware). Nog eens 5 procent is zeer riskant. Dat heeft het beveiligingsbedrijf Trend Micro geconstateerd.

Het bedrijf onderzocht meer dan 2 miljoen Android-apps. Ruim 293.000 daarvan blijken ronduit schadelijk. De apps komen niet alleen van malafide leveranciers in Rusland of China: een kleine 69.000 van de schadelijke apps zijn te krijgen bij de app-winkel Google Play.

Verder is gebleken dat 22 procent van de onderzochte apps privégegevens over de gebruiker lekt, zoals het telefoonnummer en andere contactgegevens. Ook trekt een derde van de apps de batterij snel leeg en 28 procent vreet geheugen.

Trend Micro spreekt van een werkelijk probleem, dat niet door de beveiligingsindustrie is verzonnen om oplossingen te verkopen voor niet-bestaande problemen.

Bijna de helft van alle smartphones in Nederland draait op Android, het besturingssysteem van Google.

Advies: meer vrijheid voor Goran M.

Goran M., de destijds 18-jarige jongen die eind 2004 tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging werd veroordeeld voor de moord op de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric (16), is na tien jaar toe aan een minder streng regime. De Groningse Van Mesdagkliniek adviseert onbegeleid verlof voor de inmiddels 28-jarige M..

Tot nu kreeg M. drie jaar lang alleen begeleid verlof, maar volgens de Van Mesdagkliniek is het de hoogste tijd om te onderzoeken hoe hij met meer vrijheid omgaat. Ook een gedragsdeskundige van het Pieter Baan Centrum (PBC) ondersteunt die conclusie. "Drie jaar begeleid verlof zet totaal geen zoden aan de dijk. Het leven binnen de kliniek is geen afspiegeling van het leven erbuiten", zei hij.

M. wil zelf dat zijn tbs-behandeling totaal wordt beëindigd, maar volgens de PBC-deskundige is het daar nog te vroeg voor. Justitie wil dat de tbs-behandeling met een jaar wordt verlengd. Voordat daarover een besluit wordt genomen, wil de advocaat van M. nog een aantal deskundigen horen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.

In 2003 werd M. door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot acht jaar cel en tbs. Het gerechtshof verhoogde de celstraf een jaar later met twee jaar. Hij zou de Nijmeegse scholiere 17 november 2003 met een touw hebben gewurgd. Na de moord werd het lichaam van het meisje in brand gestoken. Zij werd later teruggevonden in de polder tussen Bemmel en Lent.

Ferdi Ö., die de moord samen met M. zou hebben gepleegd, werd veroordeeld tot 11 jaar cel. Een derde kompaan, Goran P., kreeg aanvankelijk drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zijn celstraf werd in hoger beroep verhoogd tot vijf jaar. Een destijds 15-jarig meisje, Nina K., werd eind 2004 door de rechtbank veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Het meisje zou hebben nagelaten politie en justitie te waarschuwen terwijl zij afwist van het moordplan op haar vriendin.

Welke game wil jij van EA krijgen?

EA heeft het zwaar. Het bedrijf staat al jaren bekend al een gierig bedrijf dat alleen maar uit is op winstbejag. Afgelopen week kwam SimCity uit en de problemen hebben zich voor EA opgestapeld. SimCity is een game waarbij je online MOET zijn om het te kunnen spelen, zelfs de singleplayer. Dat is leuk en aardig als de servers zouden werken, en dat doen ze dus niet. Om het leed te verzachten, heeft EA besloten om een nog nader te benoemen game gratis weg te geven aan bezitters van SimCity. Rest ons de vraag.... welke game wil jij van EA?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.