FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 maart 2013

[ET Darts] Nederlanders naar derde ronde

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen zijn doorgedrongen tot de derde ronde van de UK Masters ofwel de European Tour. In Minehead rekende Barney eenvoudig af met Engelsman Kevin Painter: 6-2. Michael van Gerwen kende geen enkele moeite met de Belg Kurt van de Rijck: 6-1.

In zijn partij tegen de vijfvoudig wereldkampioen kon Painter het scorend niet bolwerken tegen Van Barneveld. Barney zette ijzersterk spel neer en kwam al snel 3-0 voor. De Hagenaar had halverwege de wedstrijd een gemiddelde score van ruim 130 punten. Van Barneveld liet daarna de teugels ietwat vieren maar met behulp van enkele knappe finishes wist hij toch nog drie legs en dus de overwinning te pakken.

Net als van Barneveld had Michael van Gerwen geen problemen in zijn tweede-ronde-partij. Met goed scorend vermogen verschafte Mighty Mike zich veel ruimte op de dubbels. Omdat Van de Rijck veelal achter bleef, voelde Van Gerwen zodoende geen enkele druk op de finishes. In totaal stond hij slechts eenmaal een leg af.

Morgen komt Raymond van Barneveld in de derde ronde in actie tegen mede Premier League speler Andy Hamilton. De beide Nederlanders krijgen dan een zware partij voor de kiezen, want ook Michael van Gerwen treft een Premier League veteraan. Hij ontmoet James Wade.

Speelschema UK Masters laatste 16:

Dave Chisnall (Eng) vs Stuart Kellett (Eng)
Arron Monk (Eng) vs Robert Thornton (Sch)
Phil Taylor (Eng) vs Richie Burnett (Wal)
Raymond van Barneveld (Ned)  vs Andy Hamilton (Eng)
Simon Whitlock (Aus) vs Ronnie Baxter (Eng)
Mensur Suljovic (Oos) vs John Part (Can)
Mark Webster (Wal) vs Adrian Lewis (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) vs James Wade (Eng)

Motown-musical is Berry Gordy's laatste kunstje

Motown: The Musical wordt hoogstwaarschijnlijk het laatste kunststukje van Berry Gordy. De 83-jarige oprichter van Motown was nauw betrokken bij de totstandkoming van de Broadwayshow over zijn leven, waarin de grootste hits van het legendarische soullabel voorbijkomen.

"Hoogstwaarschijnlijk wordt dit mijn laatste grote onderneming op creatief gebied", zegt Gordy, die onder meer optreedt als een van de producenten van de musical. "Het omvat denk ik alles wat ik heb gedaan en wat ik wilde doen."

"Toen ik naar Broadway kwam, had ik geen idee dat ik het zo leuk zou vinden als ik nu doe", zegt hij. "Mensen vroegen me: hoe ga je Motown in Broadway-vorm gieten? Ik zei: ik ga dat niet doen, ik ga Motown naar Broadway brengen." Het resultaat is vanaf april te zien.

'Stalinistisch hof stuurt Berlusconi nazi's'

Artsen die Silvio Berlusconi zaterdag in opdracht van het gerechtshof in Milaan hebben onderzocht, hebben vastgesteld dat de ex-premier van Italië niet te ziek is om terecht te staan in zijn zaak wegens belastingfraude.

Berlusconi heeft momenteel last van een oogontsteking. Daarom mocht hij vrijdag van de rechtbank in Milaan wegblijven bij het proces over het seksschandaal Rubygate.

De fractievoorzitter van Berlusconi's PDL reageerde zaterdag woedend op de conclusies van de experts van het gerechtshof. "Nazi-artsen hebben op instigatie van een stalinistisch tribunaal een smakeloos oordeel uitgesproken", aldus Fabrizio Cicchitto.

De magistratenvereniging ANM protesteerde na deze uitlatingen tegen deze "uitdaging van beginselen die de basis zijn van de grondwet en van rijpe democratieën". Eerder deze maand had Berlusconi de Italianen al opgeroepen op 23 maart massaal de straat op te gaan tegen de "kanker van de magistratuur".

'Stalinistisch hof stuurt Berlusconi nazi's'
'Stalinistisch hof stuurt Berlusconi nazi's' (Foto: ANP)

Uitslag AZ - ADO Den Haag

Om 20.45 uur begon het duel tussen AZ Alkmaar en ADO Den Haag. Deze wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je karakteristieken van dit duel.

AZ

1 - 1

ADO Den Haag

 25' Elm    10' v. Duinen 
 
 Gele kaart: , Malone, Beugelsdijk, (ADO Den Haag)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Gozubuyuk
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Lam
Viergever
Wijnaldum
Henriksen
Maher
Elm
Beerens
Altidore
Berghuis
  De Zwart
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Koppers
Holla (Kolk/69)
Malone
Jansen
Chery
v. Duinen
Meijers (Poepon/88)

Korte maar krachtige teaser trailer Star Trek Into Darkness

Van de plot is inmiddels al een en ander bekend, maar de eerste trailers deden vooral op visueel gebied al veel goeds beloven. Deze korte teaser trailer van Star Trek Into Darkness verraadt nog altijd niet teveel van de inhoud van de film, maar bevestigt wederom dat de filmbezoeker zijn ogen de kost kan gaan geven en zich geen moment hoeft te gaan vervelen.

Eerder werd al wat duidelijk over de moeilijke keuzes waarvoor Captain Kirk gaat komen te staan, in deze trailer gaat hij vol actie op jacht naar zijn uiteindelijke doel. Het ziet er in alvast weer erg gelikt uit en de soundtrack klinkt veelbelovend, waarmee dit nog wel eens de blockbuster van 2013 kon gaan worden.

Uitslagen Eredivisie 09/03/2013

Vandaag werden in de Eredivisie om 19.45 uur twee wedstrijden gespeeld. In Almelo trad Heracles aan tegen N.E.C. Nijmegen en in Tilburg ontving hekkensluiter Willem II VVV-Venlo. Hieronder lees je die karakteristieken van deze wedstrijden. 

Heracles Almelo

1 - 0

N.E.C. Nijmegen

 58' Everton    
 
 Gele kaart: Duarte, Castillion (Heracles Almelo), Rieks (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: Bruns (67) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.405
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Rienstra
Koenders
Belterman
Bruns
Quansah
Duarte
Gouriye
Vejinovic (Paljic/60)
Everton (Castillon/60)
  Babos
Bovenberg (Roorda/71)
v. Eijden
Cmovs
Amieux
Pálsson
Falkenburg
Koolwijk
George (Foor/64)
Boymans
Rieks (v.d. Meiracker/79

Willem II

1 - 0

VVV-Venlo

 89' Guyt    
 
 Gele kaart: Ippel, Guyt (Willem II), Ramsteijn (VVV-Venlo)
 
Stadion: Willem II-stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
Cornelisse
Haastrup (Lumu/67)
Peters
Jallo
Haemhouts
Ippel (Akouli/80)
Hofs (Guyt/43)
Misidjan
Joachim
Höcher
  Mäenpää
Joppen
Rösseler
Seip
Fleuren
Maguire
Radosavlejic (Bergkamp/90 1)
V. Haaren (Wildschut/71)
Ramsteijn
Linssen
Otsu (Cullen/75

'Hitler had ook goede kanten'

Volgens 42 procent van de Oostenrijkers 'was niet alles slecht' onder Hitler. 61 procent van de inwoners willen een 'sterke man' aan de regering in de Alpenrepubliek.

Dit blijkt uit een opiniepeiling van de liberale kwaliteitskrant Der Standard naar aanleiding van de 75e verjaardag van de 'Anschluss' (annexatie). Hitler viel op 12 maart 1938 met het Duitse leger, de politie en de SS zijn geboorteland binnen.

54 procent van de ondervraagden denkt dat Hitlers NSDAP met enig succes aan de verkiezingen in Oostenrijk zou kunnen deelnemen, als de partij niet na de Tweede Wereldoorlog was verboden.

Lindsay Lohan wil geen huisarrest

Lindsay Lohan zou wederom een voorgestelde straf van justitie hebben geweigerd. Lindsay zit in de problemen omdat ze na een aanrijding in juni loog tegen de politie. De officier van justitie heeft voorgesteld dat ze als straf een huisarrest van negentig dagen krijgt, maar volgens entertainmentwebsite TMZ weigert Lohan dit voorstel.

Eerder lag het voorstel op tafel dat Lindsay een taakstraf zou krijgen. Daarnaast zou de actrice zich moeten laten opnemen in een afkickkliniek. Ook dit zag Lindsay niet zitten, ze blijft volhouden onschuldig te zijn. Als beide partijen er niet uitkomen, volgt 18 maart een rechtszaak.

De 26-jarige Lindsay kan achter de tralies verdwijnen omdat ze vorig jaar loog tegen de politie. Volgens geruchten heeft ze toen ook met een slok op gereden. Met het ongeval overtrad ze de voorwaarden van haar proeftijd vanwege een juwelendiefstal.

Record aan stukken gelachen

De poging in Rotterdam het wereldrecord hardste lachsalvo te verbeteren is gelukt. Zaterdagavond bij de opening van de Rotterdamse Museumnacht werd er 124 decibel bij elkaar gelachen, vier decibellen meer dan het oude record. Dat liet de organisatie van het culturele evenement weten.

Enkele duizenden mensen waren naar het Havenmuseum gekomen om daar op commando hard te lachen. Met als motto 'doe niet te emotioneel in deze zware tijden van crisis maar leef er op los' wilde de organisatie laten zien dat Rotterdam een stad is van 'niet lullen maar poetsen'.

Onder leiding van lachyoga Wil Hendriks lukte het de aanwezigen het vorige record van Guinness World Records te verbeteren.

Rotterdammers lachen oud record aan stukken
Rotterdammers lachen oud record aan stukken (Foto: ANP)

Sutil is mentaal sterker geworden

Dit jaar keert Adrian Sutil weer terug op de grid in de Formule 1. Afgelopen jaar was de Duitser gepasseerd door Force India maar mag in 2013 weer meerijden.

De verloren zoon zei het volgende: “Ik probeerde een stap terug te doen terwijl ik de races op televisie zag. Halverwege het seizoen voelde ik me veel sterker en vond ik een nieuw doel in mijn leven en dat is wereldkampioen worden. Ik zit niet in de Formule 1 om het meedoen, dan zou ik wel thuisblijven. Ik doe mee om het op te nemen tegen de allerbesten. Ik weet niet of ik een betere coureur ben geworden, maar mentaal ben ik zeker sterker geworden.

FOK!sport foto onderschrift woensdag 6 maart

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen zondag was de vijftiende ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was SarCastro met het volgende onderschrift: "Zo'n grote vuurbal jonguh. Bam."

Opgave woensdag 6 maart
 
Gisteren won Real Madrid met 2-1 bij Manchester United en bekerde door in de Champions League. Tijdens het duel had Sir Alex Ferguson een onderonsje met de vierde official. Wat had hij te melden? (Foto: Pro Shots) 

Uitslag sc Heerenveen - PSV

Om 18.45 uur begon in het Abe Lenstra Stadion de wedstrijd tussen sc Heerenveen en PSV. De thuisploeg won het duel met 2-1. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


SC Heerenveen-speler Filip Djuricic met PSV-speler Kevin Strootman. (Foto: Pro Shots)

sc Heerenveen

2 - 1

PSV

 8' De Roon
 38' El Ghanassy
   74' Strootman 
 
 Gele kaart: Gouweleeuw, v. Anholt, (sc Heerenveen), Toivonen, Strootman, (PSV)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.984
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordtfeldt
v. Anholt
Gouweleeuw
Zomer
Kum
De Roon
Kums
v.d Berg (Marecek/81)
El Ghanassy (v. La Parra/61)
Finnbogason (Pappa/86)
Djuricic
  Waterman
Hutchinson (Depay/81)
Derijck
Marcelo
Willems
Hiljemark (Toivonen/46)
v. Bommel
Strootman
Wijnaldum
Locadia (Matavz/46)
Mertens

'Vilhena in belangstelling van Juventus'

De Italiaanse topclub Juventus zou geïnteresseerd zijn in de diensten van Feyenoord-middenvelder Tonny Vilhena.

De pas 18-jarige Tonny Trindade de Vilhena, zoals hij voluit heet, breekt dit seizoen definitief door bij Feyenoord. Hij speelde achttien wedstrijden voor de Rotterdammers en scoorde vier keer. Volgens de Italiaanse krant La Stampa heeft dat de interesse van Juventus gewekt.

Technisch directeur Martin van Geel zal hem echter niet zomaar laten gaan. Recentelijk tekende Vilhena bij tot 2016 bij Feyenoord. Ook Vilhena's zaakwaarnemer Mino Raiola liet vrijdag al weten dat een transfer op korte termijn uit den boze is.

"Als er nu al clubs in de zomer komen? Dan wachten wij toch nog een jaar. Zelfs al gaat het straks om bedragen die Feyenoord liever niet laat liggen", zei Raiola tegen het Algemeen Dagblad. "Dat is voor Tonny eerder de zomer van 2014."

[Premier League] Vlaar wint met Villa degradatietreffen bij Reading

Ron Vlaar heeft met Aston Villa in de Premier League een belangrijke zege tegen degradatie geboekt. De aanvoerder won met zijn ploeg met 2-1 bij Reading. Villa kwam nog wel op achterstand door een eigen doelpunt van Nathan Baker, maar Christian Benteke en Gabriel Agbonlahor stelden daarna orde op zaken.

Villa steeg door de zege een plekje naar de zeventiende stek, met 27 punten uit 29 duels. Reading heeft vier punten minder. De ploeg van Brian McDermott werd op de ranglijst achterhaald door hekkensluiter Queens Park Rangers, dat tegen Sunderland zijn tweede opeenvolgende zege boekte: 3-1. Na een 0-1 achterstand, goal Steven Fletcher, sloeg QPR toe via Loïc Rémy, Andros Townsend en Jermaine Jenas.

Swansea City slikte een nederlaag bij West Bromwich Albion: 2-1. Eenmalig Oranje-international Jonathan de Guzman speelde een negatieve hoofdrol door de winnende goal achter zijn eigen doelman Michel Vorm te werken. Luke Moore had Swansea nog wel op voorsprong gezet, maar via Romelu Lukaku kwam WBA langszij. De Belgische spits miste bij 1-1 nog een strafschop. Norwich City en Southampton speelden doelpuntloos gelijk.

Daphne Deckers trots op dochter als model

Daphne Deckers is trots op haar dochter die bezig is met een modellencarrière. De 14-jarige Emma heeft geposeerd voor modeontwerper Mart Visser.

Voormalig topmodel Daphne laat aan RTL Boulevard weten dat ze nog wel een beetje moet wennen aan de modellenstatus van haar dochter. Emma loopt zaterdagavond niet mee in de modeshow van Visser. "Maar ik vind de foto's al heel wat", aldus Deckers, die getrouwd is met Richard Krajicek.

Mart Visser laat aan De Telegraaf weten geïntrigeerd te zijn door de verschijning van Emma. "Een van haar ambities is om net als haar moeder model te worden. Dit is haar eerste echte modellenklus en ik merkte dat ze dat heel spannend vond."

Miss Rusland neemt het op voor Pussy Riot

Miss Rusland heeft zich in de discussie over de activistische punkband Pussy Riot gemengd. Elmira Abdrazakova vindt dat de vrouwen te hard zijn gestraft voor hun 'punkgebed' tegen president Vladimir Poetin.

Twee leden van Pussy Riot zitten in een strafkamp. De vrouwen verstoorden in februari een kerkdienst in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou. Ze zongen een protestlied waarin ze de maagd Maria vroegen om Poetin af te zetten.

"Ik ben vroeger naar de zondagschool geweest en een kerk is voor mij een heilige plek", zei schoonheidskoningin Abdrazakova. "Maar toch is hun straf te zwaar", voegde ze daar aan toe.

'PDC en BDO krijgen mogelijk concurrentie'

Er zijn plannen voor oprichting van een nieuwe dartsbond. Het bestaan van de twee bonden PDC en BDO, die afzonderlijk van elkaar opereren, doet dartsliefhebbers al sinds de oprichting van het concurrerende PDC in 1992 de wenkbrauwen fronsen.

Wereldwijd is er nu wederom verbazing nu er vanuit het Midden Oosten interesse komt om een groot bedrag te investeren om een nieuwe dartsbond te realiseren. Niet alleen de financiële ondersteuning maar ook de oorsprong en organisatie van de nieuwe bond ligt in het Midden Oosten.

Inmiddels is bekend geworden dat de nieuwe bond zich niet wil beperken tot deze omgeving. Er zouden al plannen zijn voor ranking- en televisietoernooien die wereldwijd zullen worden georganiseerd. Naar alle waarschijnlijkheid zal hierbij ook Europa worden aangedaan.

Dat darten ook in het Midden Oosten populair is, is al langer bekend. Dartsmerk Winmau is al gestart met een nieuwe tour in Dubai, Abu Dhabi en Qatar. Hierbij wist Co Stompé de Dubai Masters op zijn naam te schrijven.

[Upd] Schietpartij Oisterwijk

Bij een overval op een winkel in Oisterwijk is zaterdag geschoten. Daarbij zou iemand in het gezicht zijn geraakt, meldt Omroep Brabant op basis van een omstander. De dader is voortvluchtig.

De overval vond plaats bij de kledingwinkel Robert Daniëlle aan de Dorpsstraat. Meerdere ambulances en politieauto's zouden ter plaatse zijn en ook de traumahelikopter is geland.

Update 19.35 uur:
Naar nu duidelijk wordt zou het niet gaan om een overval, maar om een conflict in de relationele sfeer.

De Bakker in finale Santiago

Thiemo de Bakker heeft de finale van het Challenger-toernooi in Santiago bereikt. In de Chileense hoofdstad kende de Hagenaar geen moeite met de Kroatische Antonio Veić, en de nummer 111 van de wereld was dan ook in twee sets klaar; 6-4 en 6-3.

De Bakker verloor nog geen set op het gravel van Santiago, en dringt door zijn goede resultaten van de laatste tijd dan ook weer door in de top honderd van de wereldranglijst. Vorig jaar was hij nog afgegleden tot ver boven de tweehonderdste plek.

In de finale wacht de Argentijnse Facundo Bagnis. Hij versloeg zijn landgenoot Marco Trungelliti in drie sets, 6-2, 5-7 en 7-6(4).

Chavanel wint voorlaatste rit Parijs-Nice

Sylvain Chavanel heeft zaterdag de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De 33-jarige Fransman van Omega Pharma-Quick-Step drukte na 220 kilometer zijn fiets net iets eerder over de streep dan de Belg Philippe Gilbert en José Joaquín Rojas uit Spanje. De Australiër Richie Porte finishte keurig in de grote eerste groep en behield zijn leidende positie in het klassement.

Na de koninginnenrit van vrijdag kregen de renners zaterdag weer het nodige klimwerk voor hun kiezen. In totaal moest vijf serieuze bergen bedwongen worden, waarvan twee van de eerste categorie. Omdat het laatste deel van de etappe relatief vlak was, koerste een grote groep op de finish in Nice af. Gilbert leek vervolgens met de zege aan de haal te gaan, maar de regerend wereldkampioen werd vlak voor de meet nog gepasseerd door Chavanel.

Door de gesprokkelde bonificatieseconden drukte Chavanel Vacansoleil-kopman Lieuwe Westra van de derde plaats af. Toch is de Fries nog kansrijk voor de eindzege. Parijs-Nice wordt zondag afgesloten met een klimtijdrit van 9,7 kilometer op Col d'Eze en daarin dient Westra 42 seconden goed te maken op Porte. Vorig jaar werd Westra tweede in de Franse rittenkoers.

[WB] Kramer naar indrukwekkende zege op 5000 meter

Sven Kramer heeft zaterdag op indrukwekkende wijze de 5000 meter bij de wereldbekerfinales op zijn naam geschreven. De Fries was in Heerenveen in 6.10,78 minuten (41 honderdsten boven zijn eigen baanrecord) veel sneller dan zijn grootste concurrent Jorrit Bergsma (6.15,74). Bob de Jong maakte het podium compleet oranje door in 6.18,26 als derde te eindigen.

Hoewel Kramer al de vier wereldbekerwedstrijden waar hij dit seizoen aan meedeed won, eindigt Bergsma bovenaan het klassement van de lange afstanden (5000 en 10.000 meter). Bergsma liet in tegenstelling tot Kramer, die het met brons moet doen, niet de twee 10.000 meterwedstrijden aan zich voorbijgaan. De Jong werd tweede.

Jan Blokhuijsen noteerde met 6.18,76 de vijfde tijd. Ted-Jan Bloemen werd in 6.23,29 negende. Blokhuijsen staat ook op de vijfde plek in het klassement. Bloemen is geëindigd op plek acht.

Jordaans parlement kiest Ensour als premier

De Jordaanse koning Abdullah II heeft zaterdag op verzoek van het nieuwe parlement Abdullah Ensour gevraagd een nieuwe regering te vormen. Ensour, die sinds eind oktober leiding gaf aan een interim-regering, is de eerste premier die door het Jordaanse parlement gekozen is. Eerder werd de premier altijd aangewezen door de koning.

Abdullah heeft een aantal hervormingen doorgevoerd om een opstand, zoals elders in de Arabische wereld, te voorkomen. Een van de veranderingen is dat hij niet langer de premier benoemt, maar dit overlaat aan het parlement.

Volgens parlementslid Mohammed al-Haj stemden zeker tachtig van de honderdvijftig parlementsleden voor het aanstellen van Ensour als premier.

FOK!filmtips van de dag: True Grit

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De veertienjarige Mattie Ross, gespeeld door Hailee Steinfeld, is getuige van de wrede moord op haar vader. Ze wil wraak nemen op zijn moordenaar Tom Chaney, een rol van Josh Brolin, en roept de hulp in van de schietgrage, dronken U.S. Marshal Rooster Cogburn, vertolkt door Jeff Bridges. Ondanks zijn bezwaren zetten ze samen de jacht in op Chaney. Ze wil hem in de val te lokken op grondgebied van de Indianen, voordat ranger LaBoeuf, een rol van Matt Damon, hem oppakt en meeneemt naar Texas voor een andere moord.

De gebroeders Coen wisten met hun remake van de gelijknamige western uit 1969, gebaseerd op het boek van Charles Portis, maar liefst tien Oscarnominaties in de wacht te slepen. Waaronder die van Beste Film en Beste Regie. Ook Jeff Bridges en de jonge Hailee Steinfeld, kwamen voor een beeldje in aanmerking. True Grit om 20.30 uur op RTL5.

Denzel Washington was met rollen in onder meer Philadelphia en The Bone Collector al een succesvol acteur in Hollywood, maar definitieve erkenning verwierf hij in 2001. Voor zijn rol als corrupte FBI-agent in Training Day kreeg hij de Oscar voor Beste Acteur. De regie van Man on Fire was in handen van actie-specialist Tony Scott. Het scenario, gebaseerd op een boek van A.J. Quinnell, werd geschreven door Brian Helgeland die eerder scripts schreef van onder meer L.A. Confidential, Mystic River en Payback.

Washington is nu John Creasy, een ex-marinier die weinig heil meer ziet in het leven. Tegen zijn zin aanvaardt hij een betrekking in Mexico City, waar hij een meisje, gespeeld door Dakota Fanning, moet beschermen waarvan de ouders met ontvoering bedreigd worden. Hij krijgt een band met het meisje en hervindt hiermee ook weer zijn levenslust. Als ze ontvoerd wordt, stelt Creasy alles in het werk om haar te redden en de daders te laten boeten. Om 22.00 uur op Veronica.

De filmavond met films van de gebroeders Coen gaat op RTL5 verder met No Country for Old Men om 22.45 uur. De Texaanse redneck Llewelyn Moss, gestalte gegeven door Josh Brolin, ontdekt in de woestijn de overblijfselen van een misgelopen drugsdeal. Een vrachtlading aan heroïne en een koffer met twee miljoen dollar liggen nog steeds tussen de dode mannen. Wanneer Moss het geld meeneemt, haalt hij zich de woede op de hals van de criminelen. Ze sturen de psychopatische huurmoordenaar Chigurh, gespeeld door Javier Bardem, op hem af en zo ontstaat er een kettingreactie van geweld, waar zelfs de oude gedesillusioneerde sherrif Bell, in de persoon van Tommy Lee Jones, niet tegen opgewassen is.

Het misdaaddrama is in 2008 de grote winnaar bij de Oscars. In totaal worden er vier meegenomen: Beste Film, Beste Regisseur, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Bewerkte Script. Van die laatste Oscar hebben de regisserende broers Coen er nu twee. Ze wonnen het beeldje in 1996 ook voor hun film Fargo.

Vanavond kan je ook kijk naar The Golden Compass, Clear and Present Danger, Made in Dagenham, Twisted, Incubus, The Golden Child, Ajami, Bat*21, The House on Turk Street, Threshold, Color of Night en La mari de la coiffeuse.

'Strafbaarheid illegaliteit moet verdwijnen'

D66, de ChristenUnie en GroenLinks willen in ruil voor hun eventuele steun aan de nieuwe bezuinigingen van het kabinet ook immateriële zaken regelen. Dat melden de partijen zaterdag in Nieuwsuur. Onder meer de strafbaarheid van illegaliteit moet van tafel, eisen de drie partijen.

Het kabinet wil volgend jaar 4,3 miljard euro extra bezuinigen. Omdat de VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben zijn ze afhankelijk van de oppositie. D66, ChristenUnie en SGP schoten het kabinet onlangs ook nog te hulp bij de totstandkoming van het woonakkoord.

"Als wij gaan onderhandelen, nog maar de vraag, zullen we niet alleen kijken naar de financiële zaken en zullen we een breder pakket op tafel gaan leggen, waar de strafbaarstelling ook een onderdeel van zal zijn", zegt Tweede Kamerlid Joël Voordewind.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wil het punt van de illegaliteit zeker aan de orde stellen als het kabinet haar partij om hulp vraag. Ook Gerard Schouw van D66 wil de strafbaarstelling geschrapt zien. "Wij willen geen jacht op illegalen in dit land."

Mandela naar het ziekenhuis

Nelson Mandela is zaterdag opgenomen in een ziekenhuis in Pretoria voor een reeks routine-onderzoeken. Dat heeft woordvoerder Mac Maharaj van de voormalige Zuid-Afrikaanse president bekendgemaakt. In een verklaring zei Maharaj dat er geen reden tot onrust is.

De 94-jarige Mandela lag in december ook al drie weken in het ziekenhuis. Hij werd toen behandeld voor een luchtweginfectie en er werden galstenen verwijderd.

Trams botsen in Rotterdam

Twee trams zijn zaterdag in Rotterdam op elkaar gereden. Het ongeluk gebeurde iets voor 18.30 uur op de Kleiweg. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt een woordvoerder van vervoersbedrijf RET.

Het ongeluk is waarschijnlijk het gevolg van een tram die bij een wissel is 'doorgeschoten', aldus de zegsvrouw. Vervolgens reed een andere tram er bovenop.

Het tramverkeer rond de Kleiweg, in Rotterdam-Noord, is afgesloten. Reizigers wordt geadviseerd de bus te nemen om hun bestemming te bereiken.

Street Fighter X Mega Man een miljoen keer gedownload

Street Fighter X Mega Man, het gratis vechtspel op pc en Mac waarbij je met zowel Mega Man- als Street Fighter-personages in 8-bit Mega Man-stijl kunt vechten, is meer dan een miljoen keer gedownload, aldus Capcom.

Het getal kan hoger liggen, vanwege het feit dat het freeware is, en in principe overal en nergens vandaan gehaald kan worden. Capcom is zeker van het minimale getal een miljoen. Op Capcom Unity wordt ook nog aangehaald dat er meerdere Mega Man-titels op de 3DS Virtual Console gaan verschijnen, beginnend op 14 maart met Mega Man 3.

Speel jij ook Street Fighter X Mega Man?

Spirituele opvolger van Ultima Online op Kickstarter

De bedenker van de Ultima-series van RPG's en het immens succesvolle Ultima Online, Richard 'Lord British' Garriott, heeft de spirituele opvolger van Ultima Online aangekondigd. De game heet Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues, en heeft nog 1 miljoen dollar nodig.

Inmiddels heeft de game na slechts enkele dagen al grofweg de helft van het benodigde bedrag binnen. Forsaken Virtues moet het eerste deel worden van een serie van Shroud of the Avatar-games. De games moeten het klassieke fantasy roleplaying-genre opnieuw uitvinden. Richard Garriott is dan ook uitgegaan van enkele key features die de ultieme RPG volgens hem moet bevatten, namelijk:

  • Een volledig interactieve wereld
  • Een diepgaand eigen verhaal met uitgewerkte geschiedenis en een eigen taal
  • Er moeten fysieke objecten van de game beschikbaar zijn, zoals een stoffen kaart, gebonden handleidingen etcetera
  • Het spel kan zowel online als offline gespeeld worden 

Het spel heeft geen klassen maar de spelers zijn vrij om te kiezen wat ze willen doen in het spel. Zo hoef je niet per se een sterke warrior te zijn, maar kan je ook gewoon een avonturier of explorer worden, en ben je niet verplicht om de hele tijd te vechten zoals in de meeste MMORPG's.

Ook is er player housing beschikbaar. De player housing bevindt zich in een persistente online wereld, waardoor een huis dus echte waarde krijgt. Het is mogelijk om zowel in gehuchten, dorpen en steden een huis of een stuk grond te kopen. Een huis in een gehucht zal goedkoper zijn dan een huis in de stad, omdat de stad meer bescherming en diensten biedt. Over deze huizen moet ook belasting worden betaald in-game, maar mensen die minimaal 500 dollar doneren via Kickstarter, krijgen vrijstelling van deze belasting.

Verder is er een PvP-systeem wat griefen zou moeten beperken. Hoe dat in z'n werk gaat, is nog niet bekend. Er zit ook een uitgebreid craftingsysteem in het spel, wat op zichzelf staand diepgaand genoeg moet zijn om een carrière voor je personage te bieden.

Het PvE (Player versus Environment)-gedeelte lijkt veel op dat van Garriotts oude games. Het is opgesplitst in zogenaamde scenes. Hierbij heb je zowel scenes die een overview van de map laten zien en adventure scenes, à la Final Fantasy.

Het spel staat gepland voor een release op zowel pc, Mac en Linux. Het is nog niet bekend wanneer het spel uit moet komen.

Froome wint koninginnerit Tirreno-Adriatico

Chris Froome heeft in de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico de overwinning gegrepen. De Britse renner van Team Sky toonde zich de beste in de koninginnenrit en kwam solo boven op de Prato di Nevi. Michal Kwiatkowski werd vierde, en neemt daardoor de leiderstrui over van zijn ploegmaat Mark Cavendish.

Vier renners; Anthony Roux, Fredrik Kessiakoff, Francesco Failli en Thomas Marczynski zorgden voor een vroege ontsnapping en maakten daarmee de koers hard. Het peloton liet de voorsprong van het viertal oplopen tot zeven minuten. Toen het peloton in bergachtig terrein kwam, zette Team Sky de achtervolging in. Aan de voet van de zware slotklim naar Prati di Tivo was er nog maar een minuut van de voorsprong over.

Kopman Chris Froome zette namens de Britse formatie met onder meer Rigoberto Uran en Sergio Henao een heuse 'trein' op die aanvallen moest pareren. De trein wist door een hoog tempo te ontwikkelen al vroeg enkele slachtoffers te maken. Rodriguez, Evans en Andy Schleck moesten immers lossen.

Toen Vincenzo Nibali en Alberto Contador onder de vlag van de laatste kilometer hun aanval  plaatsten, moest de nummer twee van de afgelopen Tour echter zelf het gat dichten. Froome reed vrijwel meteen naar de twee leiders, en viel meteen zelf aan. Op de aanval van Froome hadden de overige favorieten geen antwoord, waardoor hij met kleine voorsprong de ritzege kon grijpen.

  Uitslag etappe 4    
1 Chris Froome Groot-Brittannië/Team Sky 4u41m31s
2 Mauro Santambrogio Italië/Vini Fantini 6s
3 Vincenzo Nibali Italië/Astana Team 11s
4 Michal Kwiatkowski Polen/Omega Pharma-Quickstep 13s
5 Chris Horner Verenigde Staten/Radioshack-Leopard 15s
6 Alberto Contador Spanje/Saxo-Tinkoff z.t.
7 Rigoberto Uran Colombia/Team Sky 20s
8 Wout Poels Nederland/Vacansoleil-DCM 43s
9 Joaquim Rodriguez Spanje/Katusha Team z.t.
10 Roman Kreuziger Tsjechië/Saxo-Tinkoff 58s
  Algemeen klassement    
1 Michal Kwiatkowski Polen/Omega Pharma-Quickstep 16u04m59s
2 Chris Froome Groot-Brittannië/Team Sky 4s
3 Vincenzo Nibali Italië/Astana Team 16s
4 Alberto Contador Spanje/Saxo-Tinkoff 30s
5 Rigoberto Uran Colombia/Team Sky 33s

Maleisië pakt verdachten op om 'invasie'

De Maleisische autoriteiten hebben op het eiland Borneo 79 mensen opgepakt die ervan verdacht worden banden te hebben met de Filipijnen die eerder deze maand een dorp in de Maleisische staat Sabah innamen. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt. De Filipijnen vechten voor sultan Jamalul Kiram III die aanspraak maakt op Sabah.

Volgens politiechef Ismail Omar worden de 79 mannen en vrouwen vastgehouden en wordt onderzocht in hoeverre er banden bestaan met de Filipijnse indringers. Omar wilde verder geen details geven, maar naar verluidt gaat het om informanten of mensen die voedsel hebben verstrekt aan de indringers.

De 74-jarige Kiram heeft gezorgd voor de grootste veiligheidscrisis tussen Maleisië en de Filipijnen in jaren. Het sultanaat van Kiram was in het verleden gevestigd in de zuidelijke Filipijnse provincie Sulu. Sabah hoort echter ook bij het sultanaat, aldus Kiram. Vorige maand stuurde hij zijn jongere broer met ongeveer tweehonderd aanhangers per boot naar Sabah om zijn aanspraak op de regio kracht bij te zetten.

Maleisië werd compleet verrast door de 'invasie' en stuurde elite-eenheden van de politie en militairen naar het gebied. Later werden ook luchtaanvallen uitgevoerd om de gewapende indringers te verdrijven.

Dode bij rellen Caïro

Een betoger is zaterdag bij gevechten tussen de politie en honderden demonstranten in het centrum van Caïro om het leven gekomen na het inademen van traangas. Dat hebben de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd.

Volgens de veiligheidsdiensten leverde de politie slag met antiregeringsbetogers bij twee luxehotels en de gebouwen van de Britse en Amerikaanse ambassade. De protesten hielden geen verband met onlusten elders in de stad.

Woedende voetbalfans staken het hoofdkantoor van de Egyptische voetbalbond en een gebouw van de politie in brand, nadat eerder op de dag een rechtbank zeven agenten had vrijgesproken van betrokkenheid bij voetbalrellen in februari vorig jaar.

Erdogan spreekt in Rotterdam

De Turkse minister-president Recep Tayyip Erdogan komt 21 maart naar Nederland. Hij brengt die dag een bezoek aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Dat maakte de rector van de universiteit Ahmet Akgündü zaterdag bekend.

"Wij vinden het een hele eer dat de premier naar onze universiteit komt", aldus Akgündü. Over de rest van het programma van Erdogan had de rector geen informatie. Op de Facebookpagina van de universiteit staat dat het om een besloten bijeenkomst gaat waar de Turkse premier een toespraak zal houden. Die dag vinden "om veiligheidsoverwegingen" geen colleges plaats.

Deel agenten niet fit genoeg

Een op de vijf dienders is niet fit genoeg. Hun conditie is onder de maat of ze zijn niet snel genoeg om hun werk te kunnen doen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bij de politie opgevraagde cijfers.

Alle veertigduizend agenten die een wapen en een wapenstok dragen moeten sinds vorig jaar een conditietest doen. Veertienduizend hebben dit nog niet gedaan, nog eens vierduizend konden de test niet doen vanwege blessures of andere gezondheidsklachten. Van de agenten die de test wel deden slaagden er ruim 4400 niet.

Politiechef Ruud Bik laat tegenover RTL Nieuws weten dat regio's waar minder dan tachtig procent van de agenten geslaagd is voor de test aan het werk moeten. Dat geldt in ieder geval voor het Korps Landelijke Politiediensten en het korps in de regio Rotterdam-Rijnmond. Daar slaagden respectievelijk 66 en 65 procent van de dienders.

Shorttracker Van der Wart pakt brons op 500 meter

Shorttracker Freek van der Wart heeft zaterdag op het WK in Debrecen de bronzen medaille gepakt op de 500 meter. Hij was iets langzamer dan de Rus Victor An (zilver) en Wenhao Liang uit China. Het is voor de 25-jarige Zuid-Hollander de eerste WK-medaille in zijn carrière.

Voor Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt waren de kwartfinales het eindstation. Jorien ter Mors en Yara van der Kerkhof haalden op dezelfde afstand bij de vrouwen de laatste acht niet. Knegt, Kerstholt, Van der Wart en Daan Breeuwsma plaatsten zich op de relay als snelste voor de finale.

Siem de Jong: "Paar aardige concurrenten"

Siem de Jong zat deze week weer eens bij de voorselectie van het Nederlands Elftal. De aanvaller van Ajax hoopt nu een keer de schifting te overleven.

Het feit dat hij, in tegenstelling tot vorige keer, bij de voorselectie zit, vindt De Jong sowieso al positief. Natuurlijk hoopt hij deze keer op meer. In de week met interlands tegen Estland en Roemenië hoopt De Jong bij de selectie te zitten en minuten te maken.

De Ajax-captain kon zijn debuutinterland tegen Oekraïne in oktober 2010 nog geen vervolg geven. Toen werd hij vooral geselecteerd omdat toenmalig bondscoach Bert van Marwijk jong talent de kans gaf en bijna alle vaste krachten buiten de selectie hield.

"Ik hoop dat ik er nu eens een keer echt bij kom. Ik zal m'n best moeten doen, want ik heb een paar aardige concurrenten", zegt De Jong tegen RTV Noord-Holland. "Misschien helpt het als ik weer een keer scoor. Maar de vorige keer zat ik helemaal niet in de voorselectie, dus in dat opzicht ben ik blij dat ik er weer bij zit."

De Jong scoorde de laatste weken niet voor Ajax. Op 3 februari vond hij voor het laatst het net namens Ajax, uit tegen VVV-Venlo. Vorig seizoen maakte hij dertien competitiegoals voor de landskampioen.

Moslimextremisten doden gijzelaars Nigeria

Islamitische radicalen in Nigeria hebben zeven buitenlandse gijzelaars omgebracht. Dat is zaterdag bekendgemaakt, meldt SITE Monitoring Service die jihadistische websites in de gaten houdt.

De radicalen van de groepering Ansaru namen in februari een Brit, een Italiaan, een Griek en vier Filipino's gevangen bij een aanval op een bouwbedrijf. Ze zouden zijn gedood omdat Nigeria en Groot-Brittannië hebben geprobeerd ze te bevrijden. Bij de verklaring in zowel het Engels als het Arabisch waren beelden geplaatst waarop naar verluidt de dode gijzelaars te zien zijn.

Huntelaar per brancard van veld

Klaas-Jan Huntelaar heeft zaterdag mogelijk een zware knieblessure opgelopen. De spits van Schalke 04 kwam ongelukkig terecht na een botsing Roman Weidenfeller van Borussia Dortmund. Hij verliet in de openingsfase van de tweede helft per brancard het speelveld.

De aanvaller van het Nederlands elftal lijkt dinsdag het treffen met Galatasary in de Champions League aan zich voorbij te moeten laten gaan. Ook de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland en Roemenië, later deze maand, zijn mogelijk in gevaar voor de 29-jarige aanvaller.

Huntelaar per brancard van veld
Huntelaar per brancard van veld (Foto: ANP)

VS feliciteren Keniaanse bevolking

De Verenigde Staten hebben zaterdag de Keniaanse bevolking gefeliciteerd met de vreedzaam verlopen presidentsverkiezingen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry maakte in zijn felicitatie echter geen melding van de winnaar van de verkiezingen, de omstreden vicepremier Uhuru Kenyatta.

Kerry zei dat het voor de Verenigde Staten het belangrijkste was dat de Keniaanse bevolking 'vrij en eerlijk een stem zou kunnen uitbrengen'. Hij drong er bij alle partijen op aan om kwesties aangaande de verkiezingen vreedzaam op te lossen door naar de rechter te stappen.

De Keniaanse kiescommissie maakte zaterdag bekend dat Kenyatta met 50,07 procent van de stemmen de verkiezingen heeft gewonnen. Een tweede ronde is met deze uitslag overbodig geworden. Op de tweede plek eindigde premier Raila Odinga. Hij kreeg 43,3 procent van de stemmen. Odinga zei zich niet neer te leggen bij de verkiezingsuitslag en maakte bekend naar de rechter te stappen.

Kenyatta is door het Internationaal Strafhof (ICC) aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid in verband met het geweld dat volgde op de verkiezingen van 2007. Het geweld eiste meer dan duizend levens. Ook de running mate van Kenyatta, William Ruto, is door het ICC aangeklaagd. De aanklachten tegen Kenyatta en Ruto kunnen gevolgen hebben voor de betrekkingen van Kenia met het Westen.

Bieber is boos op mama

Justin Bieber heeft enorme ruzie gehad met zijn moeder om haar boek. Pattie Mallette bracht vorig jaar Nowhere But Up: The Story Of Justin Bieber's Mom op de markt en haar zoon was er bepaald niet blij mee dat zijn foto op de voorkant moest.

"Toen Justins moeder een contract voor haar boek tekende, stond erin dat Justin samen met zijn moeder op de cover zou staan. Maar dat heeft ze zonder zijn toestemming besloten", vertelt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online.

Nadat het contract al getekend was kwam zijn moeder met de mededeling dat Justin met haar op de cover zou verschijnen. "Hij werd woedend. Hij vond het oneerlijk", aldus de bron. De 19-jarige Justin zou hebben geschreeuwd, waarna zijn manager de boel wist te sussen. Uiteindelijk poseerde moeder Bieber alleen voor de foto.

Bieber kwam afgelopen weken ook al negatief in het nieuws toen hij bij een concert in Londen te laat op kwam dagen. Donderdag moest zijn optreden worden stilgelegd omdat hij onwel was geworden. Even later kreeg hij het aan de stok met een fotograaf. "Ik ga wat rust pakken", twitterde Bieber vervolgens. "En doen wat ik het liefste doe, namelijk jullie entertainen."

Moslims steken christenhuizen Pakistan in brand

Honderden mensen hebben zaterdag in de Pakistaanse stad Lahore, in het oosten van het land, een wijk aangevallen waar veel christenen wonen. De mensenmenigte stak huizen in brand, omdat een christen de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd.

De volkswoede ontstond vrijdag toen een moslim een christen beschuldigde van godslastering. Hij zou kwetsende opmerkingen over de profeet Mohammed hebben gemaakt. Een grote menigte mensen trok vervolgens van een moskee naar de woning van de christen. De politie kwam tussenbeide en probeerde de gemoederen tot bedaren te brengen. Honderden christenen ontvluchtten vrijdagnacht hun huizen uit vrees voor geweld.

Zaterdag keerde de menigte terug en werden woningen geplunderd en in brand gestoken. Ook kerken moesten het ontgelden en bijbels en kruizen gingen in vlammen op. Onder de christelijke bewoners van de wijk vielen geen gewonden. Wel liep een aantal agenten verwondingen op toen ze met stenen werden bekogeld. De agenten probeerden te voorkomen dat de woedende menigte de wijk in trok.

Akram Gill, een bisschop in Lahore, zei echter dat aan het incident een ruzie tussen de christen en een moslim ten grondslag lag en dat er van godslastering geen sprake was. De twee mannen waren volgens Gill eerder in de week met elkaar op de vuist gegaan. De islamitische man zou daarop het verhaal van de godslastering hebben verzonnen om de christen de vechtpartij betaald te zetten.

Godslastering is een zware overtreding in Pakistan en kan leiden tot de doodstraf. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wachten zeker zestien op de voltrekking van hun doodsvonnis. Nog eens twintig mensen zitten een levenslange celstraf uit wegens godslastering. Soms leiden beschuldigingen van godslastering ertoe dat grote groepen mensen het recht in eigen hand nemen.

Van der Laan wil weer uitsupporters toelaten

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil bij de volgende wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord weer uitsupporters verwelkomen. Dat zegt hij zaterdag op AT5.

Uitsupporters van beide rivalen zijn sinds 2009 niet meer welkom in de Amsterdam Arena en in de Rotterdamse Kuip na een reeks geweldsincidenten bij zowel de eerste elftallen als de beloften. De periode zonder uitsupporters duurt eigenlijk vijf jaar, hoewel de KNVB bij het instellen van de regel liet weten dat de termijn ingekort kan worden. Volgens Van der Laan heeft de periode inmiddels lang genoeg geduurd.

Pechtold stelt voorwaarden aan steun kabinet

D66 steunt het kabinet alleen bij bezuinigingsmaatregelen als er meer geld naar onderwijs gaat. Dat zei partijleider Alexander Pechtold zaterdag op het congres van de partij in Eindhoven. "Laat een ding helder zijn: minister-president, uw uitgestoken hand moet goed gevuld zijn voor het onderwijs. Tart ons niet tot het uiterste", dreigde Pechtold.

In zijn toespraak legde Pechtold uit waarom D66 het kabinet onlangs samen met de ChristenUnie en de SGP uit de brand hielp met het woonakkoord. Met de 'politieke doorbraak' bediende D66 de eigen kiezers, zei Pechtold.

"Zolang dit kabinet er zit, zijn en blijven wij oppositiepartij. Laat daar geen misverstand over bestaan", zei Pechtold. "Maar we pakken onze kansen als D66 z'n stempel kan drukken." De oppositie is onmisbaar voor dit kabinet, ziet hij. "Het regeerakkoord is niet meer dan een openingsbod bij onderhandelingen met andere partijen."

Bezuinigingen op onderwijs zijn volgens Pechtold onverteerbaar als het kabinet nogmaals op steun van D66 wil rekenen. De nullijn voor leraren en tweehonderd miljoen aan bezuinigingen brengen 'onze constructieve houding gevaarlijk dicht bij het nulpunt'.

Het kabinet heeft de steun van D66 nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben. Dat de senaat geen politiek orgaan is, vindt Pechtold onzin. "De Senaat is politiek. Dag en nacht."

[WB] Wüst imponeert met baanrecord op 3000 meter

Ireen Wüst heeft zaterdagmiddag op spectaculaire wijze de 3000 meter bij de wereldbekerfinale in Heerenveen gewonnen. De Goirlese scherpte met 3.58,68 minuten haar eigen baanrecord met een seconde en zes tienden aan. De Tsjechische Martina Sablikova stelde met de zesde tijd (4.07,44) enigszins teleur, maar veroverde wel voor de zevende opeenvolgende keer de wereldbeker van de lange afstanden.

Het podium van de 3000 meter was volledig Nederlands gekleurd. Diane Valkenburg (4.04,75) gaf op de tweede plaats meer dan zes seconden toe op Wüst, terwijl Linda de Vries derde werd in 4.04,87. Marije Joling legde beslag op de vijfde plek: 4.06,30. Annouk van der Weijden viel als enige Nederlandse uit de toon en eindigde als laatste in 4.14,05.

In de wereldbekerstand bracht Sablikova haar puntentotaal op 475, ruim vijftig meer dan de Duitse Claudia Pechstein. Diane Valkenburg steeg door uitstekende 3000 meter naar de derde plaats in het eindklassement. Wüst eindigde slechts als zesde, maar dat had een reden. Ze liet drie wereldbekerwedstrijden schieten.

Rolling Stones gaan weer toeren

The Rolling Stones gaan naar verluidt weer toeren. Een bron uit de concertwereld laat aan muziektijdschrift Rolling Stone weten dat de band achttien concerten in Noord-Amerika aan het plannen is.

De toer zou 2 mei van start gaan. Volgens een ingewijde staan vooral steden aan de Amerikaanse westkust op het programma, maar de Stones gaan mogelijk ook naar de oostkust.

The Rolling Stones reisden tussen 2005 en 2007 voor het laatst de wereld rond met de Bigger Bang-toer. De bandleden, die afgelopen zomer hun vijftigjarig jubileum vierden, begonnen eind vorig jaar weer voorzichtig met optreden. De mannen gaven een paar concerten in onder meer Parijs en Londen. Naar verluidt spelen ze deze zomer ook op Glastonbury.

Demonstratie tegen kernenergie in Tokyo

Duizenden mensen zijn zaterdag in een park in de Japanse hoofdstad Tokyo bijeengekomen voor een demonstratie. De betogers eisen dat er een eind wordt gemaakt aan het gebruik van kernenergie en zwoeren hun strijd nooit te zullen staken. Toch hebben de betogers na de kernramp in Fukushima, maandag precies twee jaar geleden, weinig vooruitgang geboekt.

Op 11 maart 2011 werd de kerncentrale Fukushima Dai-ichi getroffen door een aardbeving en een tsunami. Dat leidde tot meltdowns bij de centrale. Het was de ergste kernramp sinds de ramp in Tsjernobyl in 1986. Betogers zeiden zich zaterdag ernstige zorgen te maken over plannen van de Japanse regering om kerncentrales, die na de ramp waren stilgelegd, weer op te starten.

Twee van de in totaal vijftig Japanse kerncentrales zijn inmiddels weer opgestart. Dat er niet meer centrales in werking zijn gesteld heeft deels te maken met de aanhoudende protesten tegen kernenergie. Op feestdagen trekken betogers naar parken in Tokyo en elke vrijdagavond verzamelen zich mensen bij het parlementsgebouw om te protesteren tegen het gebruik van kernenergie.

Eind vorig jaar werd Shinzo Abe de nieuwe premier van Japan. Hij is voorstander van kernenergie en wil de reactors weer opstarten. Er zijn zelfs plannen om nieuwe kerncentrales te bouwen. Betogers zeiden zaterdag geschokt te zijn dat ze simpelweg worden genegeerd door de regering.

"Ik ga de strijd aan met de mensen die doen alsof Hiroshima, Nagasaki en Fukushima nooit hebben plaatsgehad", zei schrijver en Nobelprijswinnaar Kenzaburo Oe tegen de mensenmenigte in Tokyo. "Ik ga vechten om te voorkomen dat er meer reactors opnieuw worden opgestart." Zijn toespraak kreeg luide bijval van de demonstranten.

Voor zondag staat er ook een grote demonstratie gepland.

Gameplayvideo Killzone: Mercenary uitgebracht

Sony heeft een video van Killzone: Mercenary, het volgende spel in de Killzone-reeks dat uitkomt voor de Vita, vrijgegeven.

In de video vertelt creative director Tom Jones over allerlei aspecten van het spel, zoals de verschillende speelbare modi, touchscreen-controls en nog veel meer. Ook zegt hij dat de developer het spel "het mooiste spel op de Vita" wil maken, om zo te laten zien waar de hardware van de Vita toe in staat is.

Aan het eind van de video bevestigt Jones dat het spel op 17 september uit zal komen in Amerika. Op 18 september moet het spel ook in Europa uitkomen, alhoewel hier in de video niets over gezegd wordt.

Hei wil niet branden

Regenval gooit zaterdag roet in het eten bij een brandweeroefening op de Gorsselse heide in Gelderland. De bedoeling was om een deel van de heide in brand te steken en vervolgens te blussen, maar het buntgras op de heide vat geen vlam, zegt een brandweerwoordvoerder.

"Als we echt zouden willen, zouden we het wel in brand kunnen krijgen. Maar dan krijg je een onregelmatige en oncontroleerbare brand en dat is nou ook weer niet de bedoeling", legt de woordvoerder uit.

De brandweer oefent vaker door natuurgebieden in brand te steken. "Natuurbeheerders willen soms een deel van hun gebied verjongen door het in brand te steken. Dan willen ze daar natuurlijk wel brandweer bij hebben. Voor ons is het gelijk een prachtige manier om onder realistische omstandigheden te oefenen. Op deze manier helpen we elkaar."

Vorige week is nog met dezelfde natuurbeheerder samengewerkt met het in brand steken van een oud terrein van Defensie. "Toen wilde het wel branden."

De oefening is zaterdag alsnog voortgezet met lint, borden en rookmachines die brandhaarden moeten voorstellen. "Op een afstand lijkt het net echt. Voor ons is er dus weinig aan de hand, maar de natuurbeheerder moet wat langer wachten voor het terrein kan worden verjongd. Waarschijnlijk spreken we af later nog eens een oefening te houden."

In de ochtend en in de middag oefenen twee pelotons van dertig brandweerlieden. Beide pelotons worden bijgestaan door nog eens dertig mensen die onder meer de rookmachines bedienen.

Rafael van der Vaart komt op voor gepeste Sylvie

Ons aller Raffie, ook wel bekend onder de naam Rafael van der Vaart, springt in de bres voor zijn inmiddels ex-vrouw Sylvie. De Duitse krant Bild weet te melden dat buurtwoners van de presentatrice willen dat ze vertrekt uit de buurt Eppendorf in Hamburg. 

"Dit is echt gemeen", laat de voetballer weten aan de Duitse krant. "Dit heeft Sylvie niet verdiend. Dit mag niet gebeuren." Rafael en Sylvie kondigden begin dit jaar aan te gaan scheiden, maar worden nog regelmatig in elkaars gezelschap gesignaleerd.

In Hamburg circuleren flyers met daarop een haatdragende boodschap jegens Sylvie. "Er wonen hier niet alleen nette mensen, maar ook mensen die nep en vervelend zijn", aldus de letterlijke tekst op de flyers. 

Voormalig Epic Games-president neemt afscheid

De voormalige president van Epic Games, Mike Capps, neemt volledig afscheid bij het bedrijf. Capps was in december al teruggetreden tot een rol als adviseur, maar gooit nu definitief de handdoek in de ring.

Gisteren plaatste hij een Facebook-post waarmee hij de breuk tussen hem en Epic Games definitief maakte. Met zijn rol als adviseur was het zijn intentie om terug te treden en een half-gepensioneerde oude man te worden, die nog steeds naar playtests en bedrijfsuitjes komt, zodat hij meer tijd aan zijn gezin kon besteden. Echter heeft hij toch het besluit genomen om definitief afscheid genomen en is sinds 11 februari niet meer geliëerd aan Epic Games.

Capps heeft 10 jaar aan het roer gestaan bij Epic Games en meegewerkt aan games van de Unreal Tournament en Gears of War-franchises. Eerder verlieten ook design director Cliff 'CliffyB' Bleszinski en producer Rod Ferguson het bedrijf. Capps gaf ondanks zijn vertrek toch aan dat hij bezig blijft in verscheidene nevenfuncties in de games-industrie en dat hij videogames blijft promoten in de staat Washington.

Mike Capps

Winterweer trekt Nederland binnen

Zaterdagmiddag trekt winterweer Nederland binnen. Hierbij is kans op ijzel. De regen die overdag op de meeste plaatsen in het land valt gaat in de avond vanuit het noordoosten over in sneeuw. Het sneeuwgebied verlaat zondag in de loop van de middag het land, meldt het KNMI.

In het noordoosten kan zo'n vijf centimeter sneeuw vallen, elders blijft het beperkt tot enkele centimeters. Voor de provincies in de noordelijke helft van het land geldt voor zaterdag een weerwaarschuwing, zondagochtend wordt in het gehele land gewaarschuwd voor winterse neerslag.

Zondag stroomt overdag geleidelijk koudere lucht over het gehele land. De maximumtemperaturen komen niet verder dan rond het vriespunt in het noordoosten tot 2 graden in het zuidwesten. De noordoostenwind is matig en langs de kust vrij krachtig, tot kracht 6. In het Waddengebied kan de windkracht zelfs tot 7 oplopen.

Het winterse weer, met temperaturen net boven het vriespunt, houdt zeker tot woensdag aan. De temperatuur blijft rond het vriespunt schommelen, maar door de straffe wind voelt het een stuk kouder aan.


Winterweer trekt Nederland binnen.

[FA Cup] Wigan knikkert Everton uit de FA Cup

Wigan Athletic heeft zich als eerste ploeg geplaatst voor de halve finales van de FA Cup. Op Goodison Park was Wigan met liefst 3-0 te sterk voor Everton, waar John Heitinga de negentig minuten vol maakte. Wigan vond in de eerste helft binnen drie minuten drie keer het net.

Maynor Figueroa opende in de dertigste minuten de score door raak te koppen uit een corner. Twee minuten later strafte Callum McManaman een fout van Phil Neville af. Jordy Gomez besliste het duel even daarna met een mooi geplaatst schot vanaf het rand van het strafschopgebied.

Manchester City treft later zaterdag Barnsley, dat uitkomt op het tweede niveau. Zondag staat de kraker tussen Manchester United en Chelsea op het programma. De vierde kwartfinale gaat tussen Milwall en Blackburn Rovers.


Wigan knikkert Everton uit FA Cup (Foto: Novum)

Amsterdams concert The Killers gaat toch door

Het concert dat The Killers maandag in de Ziggo Dome geeft gaat gewoon door. Dat heeft een woordvoerder van concertorganisator Mojo laten weten aan Novum Nieuws.

Vrijdag werd bekend dat het optreden mogelijk niet door zou gaan omdat concerten van vrijdag en zaterdag wegens gezondheidsproblemen zijn afgelast. De Amerikaanse band zou optreden in België en Luxemburg. De shows worden in juni ingehaald.

The Killers, rond frontman Brandon Flowers, is bekend van nummers als Somebody Told me, Mr. Brightside en Human.

Homopestwijf aangehouden

In Leeuwarden is een vrouw opgepakt voor het mishandelen van twee homoseksuele mannen in een trein op het station van Sneek. De vrouw van 19 werd thuis aangehouden. Dat heeft de politie zaterdag gemeld. Ze verwacht een tweede verdachte, ook een vrouw, binnenkort aan te houden. De politie is op de hoogte van haar identiteit.

De mannen werden dinsdagavond op het station en in de trein door de vrouwen uitgescholden vanwege hun geaardheid. Ook werden ze geschopt, gekrabd en geslagen. De vrouwen gingen ervandoor vlak voordat de treindeuren dichtgingen en de trein zou vertrekken.

Vrouw aangehouden voor mishandeling homo's
Homopestwijf aangehouden (Foto: ANP)

Cafés dicht om Feyenoordfans

Cafés in het Limburgse Valkenburg houden zaterdag de deuren gesloten uit angst voor Feyenoordsupporters. Zondag wordt in Kerkrade een wedstrijd tussen Roda JC en Feyenoord gespeeld en de afgelopen jaren waren er in Valkenburg steevast ongeregeldheden rond deze wedstrijd, schrijven Valkenburgse horeca-ondernemers in een persbericht dat op de website van de regionale omroep L1 is geplaatst.

Het staat ieder café vrij om de deuren open te houden, maar de meeste horeca-ondernemers doen mee aan de collectieve sluiting. De afgelopen dagen hebben zij met de gemeente en de politie overlegd. De ondernemers benadrukken dat die geen advies hebben gegeven en dat de sluiting een eigen beslissing is.

In voorgaande jaren stroomden Feyenoordsupporters een dag voor de wedstrijd Valkenburg al binnen. "Wat meestal begon als een gezellige middag, eindigde met vechtpartijen, vuurwerk, bedreigingen en vernielingen. Veelal aangejaagd door overmatig drank- en drugsgebruik." De veiligheid van personeel en gasten zou steeds weer gevaar lopen.

De ondernemers zeggen de sluiting 'ten zeerste te betreuren'. "Een maatregel die wij ten zeerste betreuren, die ons zeer veel geld kost en niet past bij gastvrij Valkenburg." Zondag gaan de deuren weer open op een tijdstip dat de cafés zelf bepalen. "Iedereen is welkom in Valkenburg, ook Feyenoordsupporters. Maar het moet voor iedereen gezellig zijn en gezellig blijven."

'Torres mag weg bij Chelsea'

Voor 55 miljoen werd hij twee jaar geleden binnengehaald, maar nu zou hij voor zeventien weg mogen bij Chelsea. Het geduld van de Londense club met Fernando Torres raakt op.

Torres maakte in tweeënhalf jaar pas veertien competitiedoelpunten voor Chelsea. De met veel verwachtingen aangetrokken spits stelt ronduit teleur. Inmiddels is Demba Ba (Newcastle United) gehaald en die krijgt voorlopig de voorkeur. Torres zou zelfs Stamford Bridge mogen verlaten, voor 'slechts' zeventien miljoen euro, schrijft The Daily Express.

Chelsea-eigenaar Roman Abramovich heeft lang gehoopt op de terugkeer van Torres' topvorm, maar ziet in dat de spits op 28-jarige leeftijd al over zijn top is. Aan belangstelling geen gebrek voor de superspits. Torres staat in de belangstelling van Anzhi Makhachkala en zijn oude club Atlético Madrid. Chelsea gaat proberen Torres te ruilen voor de uitblinkende Atlético-vedette Radamel Falcao.

Schoorsteen op Sixtijnse Kapel geplaatst

Brandweerlieden hebben zaterdag een schoorsteen geïnstalleerd op het dak van de Sixtijnse Kapel. Door deze schoorsteen zal de witte rook omhoog kringelen als de kardinalen hebben besloten wie de nieuwe paus wordt. Terwijl brandweerlieden op het dak bezig waren, werd ook in de Sixtijnse Kapel hard gewerkt om alles in orde te maken voor het conclaaf dat dinsdag begint.

Elders in het Vaticaan werden zaterdag de ring van de gepensioneerde paus Benedictus XVI en zijn persoonlijke zegels en stempels, die gebruikt werden voor officiële papieren, vernietigd. Daarmee is definitief een einde gekomen aan zijn pausdom.

[ET Darts] Van Gerwen in tweede ronde tegen Van de Rijck

De UK Masters of Darts oftewel de European Tour wordt vandaag voortgezet met de tweede ronde. Op de eerste dag moesten enkele favorieten het strijdtoneel voortijdig verlaten. Vrijdagmiddag bereikte onder andere Vincent van der Voort de tweede ronde niet. De boomlange Nederlander verloor nipt van Tony West.

Ook voor Kim Huybrechts was het in de eerste ronde voorbij, hij verloor van John Part. Vrijdagavond was Michael van Gerwen de sterkste in de spannende 'oranje clash' tegen Jelle Klaasen. Mighty Mike liet zijn landgenoot met een nipte overwinning achter zich: (6-5). De Belg Kurt van de Rijck won 'verrassend' van oud wereldkampioen Steve Beaton en mag vanmiddag aanleggen tegen Michael van Gerwen. Vanavond komt Raymond van Barneveld in actie tegen Players Championship 2011 kampioen Kevin Painter.

Het deelnemersveld op de European Tour bestaat uit de top 32 van de Pro Tour Order of Merit, 24 UK Qualifiers en 8 European Qualifiers. De partijen worden gespeeld over best of 11 legs. Wedstrijden kunnen gevolgd worden via het live scorecenter van de PDC.

Piqué gelooft in magische avond

Barcelona moet dinsdag tegen AC Milan drie keer scoren om de kwartfinales van de Champions League te halen. Gerard Piqué gelooft erin, als het maar een magische avond' wordt.

De wonderen zijn de voetbalwereld nog niet uit en dus gaat niemand er al voor honderd procent van uit dat AC Milan bij de laatste acht zit. Toch wordt winnen met 3-0 een lastige opgave voor het stroef draaiende Barcelona. Verdediger Piqué heeft hoop en vertrouwen.

"Bij Barcelona ben je niet gewend om te verliezen", stelt Piqué tegenover de BBC. "Zeker niet twee keer op rij tegen Real Madrid. We zitten dan ook niet in onze beste periode. Maar er zijn altijd weer nieuwe wedstrijden, dat is het voordeel van voetbal."

"Het zal een magische avond moeten worden", weet de verdediger. "Maar dan kunnen we Milan ook verslaan. En dan zal iedereen weer anders over ons denken. We draaien prima in de competitie en daar moeten we ook van genieten", meent de Spaanse international. Hij weet dat de fans de Champions League belangrijker vinden. "Maar die kun je niet ieder jaar winnen", besluit de Spanjaard.

Opgave Blanco-kopman Gesink in Parijs-Nice

Robert Gesink heeft zaterdag de strijd gestaakt in Parijs-Nice. De kopman van Blanco Pro Cycling kneep al in een vroeg stadium van de zesde etappe in de remmen. Gesink had vooraf zijn zinnen gezet op de eindzege, maar stak niet in goeden doen. Vrijdag moest hij in de bergetappe naar La Montagne de Lure veel terrein prijsgeven.

Gesink liet na afloop van die rit al weten zich niet kiplekker te voelen. "Ik voelde me niet goed op de slotklim", twitterde hij. "Het lijkt erop dat ik rondrijd met iets meer dan een lelijk hoestje." Een andere Nederlandse wielerploeg verloor eveneens een grote naam. De Belg Thomas de Gendt verliet namens Vacansoleil de Franse wielerronde.

Ligety wint wereldbeker reuzenslalom

Skiër Ted Ligety heft zaterdag de wereldbekerzege op de reuzenslalom veiliggesteld. De Amerikaan won zijn vijfde race van het seizoen in het Sloveense Kranjska Gora. Het is zijn vierde wereldbekerzege op de reuzenslalom nadat hij in 2008, 2010 en 2011 ook al de beste was.

De Noor Aksel Lund Svindal, die als zesde eindigde, kan hem met nog een race te gaan niet meer achterhalen in het klassement. Ook de Oostenrijker Marcel Hirscher, die tweede werd op een kleine halve seconde van Ligety, staat op onoverbrugbare achterstand.


Ligety wint wereldbeker reuzenslalom (Foto: Novum)

Noord-Korea dreigt toch weer

Noord-Korea heeft zaterdag gewaarschuwd dat het van plan is meer raket- en atoomproeven uit te voeren. Pyongyang meent dat het daartoe gerechtigd is nu de Verenigde Naties nieuwe sancties tegen het land hebben getroffen.

De verklaring, die werd uitgegeven door het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken, is de jongste in een reeks dreigementen naar aanleiding van de VN-sancties. Noord-Korea meent dat de sancties een teken zijn van vijandigheid van de Verenigde Staten.

Volgens VN-diplomaten zullen de sancties vooral pijn doen bij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Anderen menen echter dat de sancties juist de positie van Kim Jong Un verstevigen, omdat die hem in staat stellen het anti-Amerikaanse sentiment in eigen land op te kloppen en de aandacht af te leiden van de problemen in eigen land.

[WB] Nuis wint wereldbeker 1.000 meter, dagzege Groothuis

Kjeld Nuis heeft voor het eerst in zijn carrière de wereldbeker over 1.000 meter veroverd. Een derde plaats was vandaag bij de WB-finale in Heerenveen voldoende.

Stefan Groothuis bleek vandaag in 1.08,91 de beste. Mark Tuitert werd in 1.09,22 tweede en Nuis zorgde met 1.09,24 voor een geheel Nederlands podium. Davis, die bij winst vandaag vandaag voor de zesde keer een wereldbeker had kunnen winnen, was slechts 0,009 seconde langzamer dan Nuis. Hein Otterspeer maakte ook nog kans op de eindzege in dat klassement maar werd vandaag teleurstellend tiende.

Uitslag:

# Naam Land Tijd
1 Stefan Groothuis Ned 1.08,91
2 Mark Tuitert Ned 1.09,22
3 Kjeld Nuis Ned 1.09,24
4 Shani Davis VS 1.09,24
5 Michel Mulder Ned 1.09,28

Eindklassement Wereldbeker:

# Naam Land Punten
1 Kjeld Nuis Ned 587
2 Shani Davis VS 546
3 Hein Otterspeer Ned 507
4 Samuel Schwarz Dui 477
5 Michel Mulder Ned 366

[WB] Richardson verovert wereldbeker 1000 meter

Schaatsster Heather Richardson heeft zaterdag de wereldbeker op de 1000 meter veroverd. Een elfde plek bij de wereldbekerfinale in Heerenveen bleek voor de Amerikaanse voldoende om de zege veilig te stellen. Christine Nesbitt, vorig jaar nog de beste in het eindklassement, was zaterdag het snelst in 1.15,48 minuten.

Laurine van Riessen werd in 1.15,95 derde. Ze pakte als snelste Nederlandse een ticket voor de WK afstanden over twee weken in Sochi. Richardson's landgenote Britanny Bowe werd vierde in 1.16,03, goed genoeg voor zilver in het eindklassement. De Tsjechische Karolina Erbanová zakte naar de derde stek door met 1.16,34 de achtste tijd te noteren. Nesbitt moet het met de vierde plek doen.

Lotte van Beek is met de zevende plek de beste Nederlandse in het eindklassement. Ze schaatste zaterdag naar 1.16,04, de vijfde tijd. Van Riessen eindigt op plaats acht. Marrit Leenstra noteerde de tiende tijd (1.16,67), waarmee ze negende werd. Margot Boer en Ireen Wüst waren niet van de partij en eindigden op respectievelijk plek tien en twaalf.

Richardson werd vorig jaar nog tweede op de 1000 meter. Twee jaar geleden was de wereldkampioene sprint al een keer de beste.

Uitslag:

# Naam Land Tijd
1 Christine Nesbitt Can 1.15,48
2 Zhang Hong Chi 1.15,50
3 Laurine van Riessen Ned 1.15,95
4 Brittany Bowe VS 1.16,03
5 Lotte van Beek Ned 1.16,04
10 Marrit Leenstra Ned 1.16,67

 Eindklassement Wereldbeker:

# Naam Land Punten
1 Heather Richardson VS 525
2 Brittany Bowe VS 480
3 Karolina Erbánova Tsj 465
4 Christine Nesbitt Can 438
5 Zhang Hong Chi 420

Noord-Korea mag niet dreigen

VN-chef Ban Ki-moon noemt de militaire dreigementen van Noord-Korea 'volkomen onacceptabel'. Hij dringt er bij het geïsoleerde en arme land op aan de eigen bevolking te voeden en vrede na te streven met Zuid-Korea.

Noord-Korea dreigde afgelopen week met een 'preventieve nucleaire aanval' op de Verenigde Staten. Ook zegde het de wapenstilstand op die in 1953 een einde maakte aan de gevechten van de Koreaanse Oorlog.

De spanningen op het Koreaanse Schiereiland zijn de afgelopen tijd sterk opgelopen door onder meer een Noord-Koreaanse kernproef. De sancties en veroordelingen door de internationale gemeenschap heeft het regime in Pyongyang beantwoord met oorlogsretoriek.

Rabobank trekt steun Tourstart Utrecht terug

De Rabobank steunt niet langer het initiatief van de gemeente Utrecht om de start van de Ronde van Frankrijk in 2015 of 2016 naar de stad te halen. De bank heeft vanwege alle dopingperikelen besloten niet als sponsor te fungeren.

"Wij zijn gestopt met de sponsoring van de professionele wielerploeg vanwege alle dopingperikelen. Dat is ook de reden waarom wij geen steun meer verlenen aan de Tourstart in Utrecht", zegt hoofd sponsoring Heleen Crielaard zaterdag in het AD. Het afhaken van de Rabobank is geen reden voor de gemeente om van koers te veranderen. "Wij geloven in een schone wielersport met een nieuwe generatie", aldus de gemeente.

Wibi Soerjadi na tien jaar weer verliefd

Wibi Soerjadi heeft een nieuwe liefde gevonden in Celine van Riemsdijk. De 43-jarige pianist was tien jaar vrijgezel en hield zijn gevoel lang tegen. "Tot ik vlak voor Valentijnsdag in de paardenstal weer zo het gevoel had dat ik haar wilde kussen", vertelt Wibi in De Telegraaf.

"Celine en ik zijn bijna hetzelfde. We hebben een passie en gaan daarin heel ver. En soms zijn we net kinderen", vertelt de muzikant. Kunsthistorica Celine had al langer gevoelens voor Wibi. "Toen hij uiteindelijk zijn liefde voor mij toeliet, stroomden de tranen over mijn wangen", vertelt ze.

Celine is achttien jaar jonger dan de pianist. "Aan iedereen die iets wil zeggen over ons leeftijdsverschil van achttien jaar... Wij hebben de overtuiging dat het niet gaat om leeftijd in jaren maar hoe je je voelt", aldus Celine.

De 25-jarige Celine weet precies waarom ze op de artiest is gevallen. "Wibi is een heel sterke, stoere vent. Ik ben ook verliefd op zijn sixpack."

Dijksma wil gezamenlijke visie met natuurtop

Op een natuurtop die in juni wordt gehouden moeten natuurorganisaties, bedrijven, provincies en andere overheden met een gezamenlijke visie op de natuur komen. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zaterdag in een Kamerbrief.

Natuurbeleid moet volgens Dijksma niet alleen over beschermen gaan."Het gaat ook om het slim benutten van natuur door het te combineren met doelen op het gebied van gezondheid, veiligheid en economie." De natuurtop is volgens haar een eerste stap om de schouders er samen onder te zetten.

Natuur is volgens de staatssecretaris niet alleen in natuurgebieden te vinden. "Natuur is overal en dat wordt ook zo beleefd." Volgens haar kan winst voor de natuur en de volksgezondheid worden geboekt door bijvoorbeeld meer groen in de stad te plaatsen of de natuur toegankelijker te maken.

Een van de vragen op de natuurtop is wie mee gaan helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van de natuur. Dijksma wil dat Staatsbosbeheer, dat daar nu voor verantwoordelijk is, minder afhankelijk wordt van subsidie.

Ook wil Dijksma subsidies die boeren krijgen voor natuurbeheer of het sparen van de natuur aanpakken. Die hebben namelijk niet veel effect als maar een boer tussen tientallen andere boeren hier gebruik van maakt. Daarom wil Dijksma dat groepen boeren of landeigenaren samen een plan indienen en daar subsidie voor aanvragen. Dat heeft volgens haar meer effect en het kost de landeigenaren minder werk omdat ze dan samen kunnen werken. Ook de overheid bespaart dan tijd omdat die maar één aanvraag voor een groot gebied hoeft te behandelen.

De natuurvisie moet begin volgend jaar gereed zijn. De natuurtop wordt afgesloten met een manifest.


Dijksma wil gezamenlijke visie met natuurtop (Foto: Novum)

'Tachtig procent burgemeesters tegen fusieplannen'

Meer dan tachtig procent van de Nederlandse burgemeesters ziet de plannen om gemeenten met minder dan honderdduizend inwoners te laten fuseren niet zitten. Dat concludeert NRC Handelsblad uit een onderzoek dat de krant heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau overheidinnederland.nl.

Het bureau vroeg alle 408 burgemeesters wat zij van de plannen vinden. De helft reageerde en daarvan zegt 84 procent het (zeer) oneens te zijn met de plannen. Ook burgemeesters van coalitiepartijen VVD en PvdA zijn tegen. Van de PvdA-burgemeesters ziet 79 procent de plannen niet zitten, bij de VVD-burgemeesters is dat 72 procent.

In Zeeland en Drenthe zijn alle burgemeesters die reageerden tegen. In Limburg is dat 93 procent en in Overijssel en Utrecht 92 procent.

De plannen leiden er bij de meeste burgemeesters nog niet toe dat ze met buurgemeenten gaan overleggen over een fusie. Van de burgemeesters ziet 71 procent hier nog geen reden toe. Alleen in Groningen is er een meerderheid van 55 procent die wel aanleiding ziet om in overleg te gaan.

Twee derde denkt niet dat het mogelijk is om het aantal gemeenten in 2017 met 75 te hebben teruggedrongen, zoals in het regeerakkoord staat. Zestig procent vindt dat ook niet wenselijk. Een kwart vindt de plannen wel wenselijk en denkt ook dat ze haalbaar zijn.

Daniël Boissevain speelt Judas in The Passion

Daniël Boissevain kruipt voor The Passion in de huid van verrader Judas. "Toen ik werd benaderd, mocht ik nog kiezen voor Jezus", vertelt de acteur aan het AD. "Maar de slechterik is altijd leuker om te spelen dan de good guy."

Volgens Boissevain werd zijn karakter ook op een bepaalde manier door Jezus verraden. "Hoe dichter hij bij de kruisiging kwam, hoe meer hij Judas links liet liggen. Dat is heel interessant voor mij als acteur. Ik wil straks ook die pijn laten zien."

De 43-jarige Boissevain zingt tijdens het evenement, dat 28 maart live wordt uitgezonden door de EO en RKK, twee nummers. Ook onder anderen René van Kooten, Anita Meyer en Jim Bakkum spelen een rol in het stuk.

Twijfels over leiderschapskwaliteiten Maduro

Nicolas Maduro is vrijdagavond benoemd tot interim-president van Venezuela. Hij probeert het gat te vullen dat Hugo Chavez na zijn overlijden heeft achtergelaten. Hoewel hij net als Chavez in zijn toespraken de kapitalistische elite op de korrel neemt, de internationale pers aanvalt en de confrontatie zoekt, betwijfelen velen of hij wel in staat is het land te leiden.

Na zijn beëdiging door parlementsvoorzitter Diosdado Cabello, die hem de presidentiële sjerp omhing, zwoer Maduro 'absolute trouw' aan Chavez. "Deze sjerp behoorde aan Hugo Chavez", zei Maduro, die door Chavez zelf werd aangewezen als zijn opvolger, met een brok in de keel.

Maduro hield na de beëdiging een vurige toespraak. Veel Venezolanen vinden Maduro echter te zacht en niet inspirerend. Sommigen wijten dit aan zijn gebrek aan opleiding - Maduro volgde nooit een opleiding -, maar anderen menen dat het probleem dieper ligt. "Nicolas Maduro belichaamt het Chavismo niet. Hij heeft geen band met het volk", zei Carlos Borrola, een lid van een radicale pro-Chavez militie. "Je kan wel proberen de agressiviteit van zijn toespraken te imiteren (...), maar je kan nooit het charisma van Chavez imiteren", aldus Luis Vicente Leon, van opiniepeiler Datanalisis. "Chavez was een showman, dat is Maduro niet."

Velen vrezen dat Maduro bovendien niet in staat is om de economische problemen van Venezuela op te lossen. Het land heeft te kampen met een stijgend tekort op de overheidsbegroting, een enorme inflatie en een nijpend voedseltekort.

De Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles noemde Maduro vrijdag een 'leugenaar'. Hij betichtte hem ervan de begrafenis van Chavez te misbruiken voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen en noemde de benoeming van Maduro een 'machtsgreep'. "Ik zal niets zeggen over al de keren dat je het land schaamteloos hebt voorgelogen", zei Capriles. Maar, zei hij, 'het volk heeft niet op jou gestemd, kerel'.

De verwachting is dat de Venezolaanse kiesraad zaterdag een datum bekendmaakt waarop presidentsverkiezingen worden gehouden. Mogelijk hebben deze al in april plaats. Capriles verloor op 7 oktober de presidentsverkiezingen van Chavez. Hij gaat het bij de aanstaande presidentsverkiezingen vermoedelijk opnemen tegen Maduro.

'Heel weinig geld voor aanpak jeugdwerkloosheid'

De vijftig miljoen euro die het kabinet uittrekt om de toenemende jeugdwerkloosheid te bestrijden is 'wel heel erg weinig'. "Maar als je niks doet, gebeurt er sowieso niks", zei wethouder van werkgelegenheid in Den Haag Henk Kool (PvdA) zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en minister van Onderwijs Jet Bussemaker (partijgenoten van Kool) kondigden dinsdag aan dit jaar en komend jaar vijftig miljoen euro uit te trekken om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Ook komt er een ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid.

Gevraagd of dit genoeg was om de stijgende jeugdwerkloosheid in Den Haag aan te pakken reageerde Kool wijfelend. "Nou ja, het is natuurlijk niet echt veel. Het is wel heel erg weinig." Hij wees erop dat Den Haag slechts zes procent van die vijftig miljoen euro krijgt. "Maar het is wel een stimulans."

Door de aanstelling van een ambassadeur wordt het onderwerp volgens hem wel op de agenda gezet. "Het hoeft niet altijd erg veel geld te kosten." Of de nieuwe aanpak zoden aan de dijk zet hangt volgens Kool van de ambassadeur af. Als die doortastend te werk gaat kan die volgens Kool veel gedaan krijgen.

Britse autoriteiten arresteren Abu Qatada

De Britse autoriteiten hebben de radicaalislamitische geestelijke Abu Qatada opgepakt. Hij zou de voorwaarden voor zijn vrijlating op borgtocht hebben overtreden. Dat heeft de Britse politie zaterdag bekendgemaakt. Onderwijl wordt er drie plekken huiszoeking verricht.

Abu Qatada werd vrijdag in de boeien geslagen door de marechaussee. Over enkele dagen dient de rechtszaak die de Britse regering heeft aangespannen om de geestelijke uit te kunnen leveren aan Jordanië, dat hem wil berechten voor een aantal bomaanslagen.

In november werd Abu Qatada op vrije voeten gesteld, nadat de Special Immigration Appeals Commission, die uitzettingszaken en terreurkwesties afhandelt, had bepaald dat de geestelijke niet kan worden uitgeleverd. Gevreesd wordt dat hij aan marteling wordt onderworpen en geen eerlijk proces krijgt.

Groot-Brittannië probeert al sinds 2001 Abu Qatada het land uit te zetten, maar stuit telkens op Britse en Europese rechters die de autoriteiten de voet dwars zetten.

Vliegende Hollanders vallen diep

De finale van Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans heeft vrijdagavond 562 duizend mensen weten te boeien. Nog niet eerder keken zo weinig mensen naar het programma waarin bekende Nederlanders van de skischans gaan. Het SBS-programma valt buiten de top 25 van best bekeken programma's van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Bijna 1,1 miljoen mensen keken twee weken geleden naar de eerste aflevering van Vliegende Hollanders. Vorige week haakte al een groot aantal af, toen bleven 601 duizend mensen hiervoor thuis. Chimène van Oosterhout won de finale van onder anderen Koert-Jan de Bruijn en rapper Keizer.

Het achtuurjournaal trok vrijdagavond de meeste kijkers, hier stemden 1,81 miljoen mensen op af. Goede Tijden, Slechte Tijden bezet de tweede plek met 1,78 miljoen kijkers. Flikken Maastricht sluit de top drie, hier keken 1,77 miljoen mensen naar. College Tour, met Whoopi Goldberg, werd door 619 duizend mensen bekeken.

Doden bij aanslagen Afghanistan

Een zelfmoordterrorist op een fiets heeft zaterdag een aanslag gepleegd bij het gebouw van het Afghaanse ministerie van defensie in Kabul. Bij de aanslag kwamen negen mensen om het leven. Een half uur later had in de provincie Khost een aanval op een politiepost plaats, waarbij nog eens negen mensen, onder wie een agent, de dood vonden. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel is op dit moment in Afghanistan voor overleg.

Volgens het Afghaanse ministerie van defensie blies de zelfmoordterrorist zich op enkele tientallen meters van de toegangspoort van het ministeriegebouw op. Negen burgers vonden de dood en een onbekend aantal mensen raakte gewond.

De Taliban heeft de aanslag opgeëist. Woordvoerder Zabiullah Mujahid zei in een e-mail dat de aanval een boodschap is voor Hagel. Volgens een woordvoerder van het Pentagon was Hagel ten tijde van de aanslag op een Amerikaanse legerbasis in een ander deel van de stad.

De aanval in Khost, in het oosten van Afghanistan, was ook het werk van een zelfmoordterrorist. Hij blies zichzelf op bij een controlepost van de politie. De meeste slachtoffers van deze aanslag waren kinderen, aldus provinciewoordvoerder Baryalai Wakman.

Haase in eerste ronde Indian Wells onderuit

Robin Haase is vrijdagavond in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Indian Wells uitgeschakeld. De Amerikaan James Blake was in Californië met 6-3, 6-4 te sterk voor de Hagenaar.

In de eerste set wist Haase de Amerikaan nog eenmaal te breken. In de laatste set bleek een break voor Blake genoeg om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Voor Haase, de mondiale nummer 47, was de eerste ronde voor de vijfde maal dit seizoen het eindstation.

Bij de vrouwen wist de als tweede geplaatste Maria Sharapova simpel de tweede ronde te bereiken. De Italiaanse Francesca Schiavone moest met 6-2, 6-1 haar meerdere erkennen in de Russin. Ook Agnieszka Radwanska (3) en Petra Kvitová (5) plaatsten zich voor de volgende ronde.

Verweij stapt per direct over naar TVM

Schaatser Koen Verweij keert per direct terug bij TVM. De Noord-Hollander heeft vrijdag een contract getekend dat hem tot en met de Olympische Spelen van Sotsji bindt aan de ploeg van onder meer Sven Kramer en Ireen Wüst.

In het seizoen 2009/2010 was de 22-jarige Verweij al actief voor TVM. De afgelopen jaren kwam hij uit voor de ploeg van Jan van Veen, waarmee hij eerder deze week brak wegens sportieve redenen. Die ploeg maakte deze week ook bekend met Team Corendon te gaan fuseren.

"Dit is de perfecte route naar de 1500 meter en de ploegenachtervolging in Sotsji", laat Verweij weten. "Ik wilde op sportief vlak hogerop en zit nu bij de perfecte ploeg. Gerard Kemkers gaat me dit weekeinde al coachen." Verweij schaatst dit weekeinde de wereldbekerfinales in Heerenveen.

'Woonakkoord maakt Eerste Kamer te politiek'

Het kabinet heeft met het woonakkoord een stimulans gegeven aan het meer politiek maken van de Eerste Kamer. "Het is een beetje bizar dat een overeenkomst wordt gesloten met fractievoorzitters (van oppositiepartijen, red.) in de Tweede Kamer in de hoop dat je dan in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt", zei directievoorzitter Jim Schuyt van woningcorporatie De Alliantie zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

De manier waarop het kabinet van VVD en PvdA de oppositie in de Eerste Kamer achter zich probeert te krijgen is volgens Schuyt vragen om problemen. "Het is vreemd om te veronderstellen dat de Eerste Kamer het stemgedrag van de Tweede Kamer volgt." Hij wees erop dat de Eerste Kamer er is om een eigen lijn te volgen. "Die moet juist kijken naar de kwaliteit van de wetgeving."

Schuyt deed een oproep aan de Eerste Kamer. "Bezint eer ge begint, voorlopig even niet doen, lijkt me."

In het woonakkoord staat dat woningcorporaties een heffing van 1,7 miljard euro moeten betalen. Dat betekent volgens Schuyt dat de huren omhoog gaan. Ook zouden woningcorporaties door het akkoord minder gaan investeren.

Een debat over het verhogen van huren werd dinsdag in de Eerste Kamer met een week uitgesteld. Een aantal partijen wilde meer informatie van minister voor Wonen Stef Blok (VVD).

Halina Reijn mist vaderfiguur

Halina Reijn geeft toe dat ze een vaderfiguur mist in haar leven. "Door therapie ben ik erachter gekomen dat ik bij een man altijd op zoek was naar een vader", vertelt de actrice, die op 10-jarige leeftijd haar vader verloor. "Eigenlijk triest."

"Tijdens die therapie heb ik afscheid moeten nemen van het idee hem ooit te vinden. Ik was er blijkbaar van overtuigd dat dat zou gebeuren", vertelt Halina in Weekeinde van De Telegraaf. "Mijn ideeën over mannelijkheid zijn gewoon verknipt", lacht ze.

Goede vriendin Carice van Houten is momenteel het belangrijkst in het privéleven van Reijn. "Er is een onvoorwaardelijke liefde tussen ons die ik bij niemand anders ervaar. Ik kan haar alles vertellen."

Of de 37-jarige Halina een gezin gaat stichten, weet de actrice nog niet. "Als ik morgen een man ontmoet, kan ik me voorstellen dat ik over twee maanden zwanger ben. Als hij geen kinderen wil, kan ik me daar ook bij neerleggen."

Naaktmodel noemt dochter Rainbow

Naaktmodel Holly Madison heeft haar dochter Rainbow Aurora Rotella genoemd. "Ik wilde mijn dochter een unieke naam geven", vertelt de playmate en realityster aan entertainmentzender E!

Madison maakte dinsdag bekend dat ze was bevallen van haar eerste kindje, maar had toen nog geen beslissing over de naam genomen. Uiteindelijk kozen zij en haar vriend Pasquale Rotella voor de naam Rainbow.

"Toen ik jonger was, was er een meisje op mijn school dat Rainbow heette en ik was jaloers op die naam", vertelt de blondine. "Ik vond het zo mooi en uniek!"

Eindhoven meldde miljoenensteun PSV bewust niet

De gemeente Eindhoven heeft in 2011 bewust geen melding gemaakt bij de Europese Commissie over de miljoenensteun aan PSV. 'Brussel' inlichten was in dat stadium van de transactie te tijdrovend, zegt wethouder Staf Depla zaterdag in het Eindhovens Dagblad.

"De tijd daarvoor ontbrak simpelweg. Dan had PSV niet meer bestaan, dan was de club failliet gegaan", stelt Depla, die in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken had besloten de deal niet te melden. Eindhoven kocht voor 48,3 miljoen euro de grond onder het stadion van PSV. Die werd vervolgens in erfpacht gegeven aan de club.

De Europese Commissie onderzoekt nu of die gemeentelijke steun wel voldoet aan de Europese regels voor staatssteun. Volgens Depla is er echter niets aan de hand omdat het om een 'marktconforme' transactie gaat zonder stuntprijs en vriendenconstructie. De gemeente was echter wel verplicht de deal te melden.

De gemeenten Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Den Bosch hebben hun lokale club op een soortgelijke manier gesteund. Ook daar doet de Europese Commissie onderzoek naar.

China ontkent beschuldigingen van hacken

Het Chinese leger maakt zich niet schuldig aan grootschalige cyberaanvallen op de Verenigde Staten of andere landen. Dat heeft de Chinese minister van buitenlandse zaken Yang Jiechi zaterdag gezegd. De minister drong aan op meer internationale samenwerking om toezicht te houden op het internet.

Vorige maand publiceerde het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Mandiant een rapport waarin cyberaanvallen werden teruggeleid naar een eenheid van het Chinese leger in Shanghai. Yang noemde de beschuldigingen aan het adres van China onderdeel van een politiek gemotiveerde lastercampagne.

Yang verklaarde dat China zelf regelmatig slachtoffer is van cyberaanvallen. Het land staat volgens de minister achter internationale maatregelen om het internet vreedzaam, vrij en veilig te houden.

Marcato stapt af in Tirreno

Marco Marcato van Vacansoleil-DCM is zaterdagochtend niet gestart aan de vierde etappe in de Tirreno-Adriatico. Dat meldt de ploeg. De Italiaanse renner, die kampt met fysieke klachten, hoopt Milaan-San Remo volgende week zondag te halen.

Tijdens de etappes van donderdag en vrijdag had Marcato al last. Hij kampt sinds vorig jaar na een val in de Ronde van Zwitserland met fysieke klachten die in koude en natte condities opspelen. "In Qatar en Oman voelde het weer goed, maar eenmaal terug in Italië ging het weer mis", zegt hij. "Strade Bianche reed ik zaterdag pijnloos, maar in de Tirreno begon de miserie weer. De komende dagen zullen moeten uitwijzen of ik kan deelnemen aan Milaan-San Remo."

De Zeeuw wil bij Anderlecht blijven

Demy de Zeeuw heeft het prima naar zijn zin bij RSC Anderlecht. De middenvelder zou het liefst op permanente basis in Brussel blijven.

De Zeeuw wordt momenteel gehuurd door Anderlecht van Spartak Moskou, waar hij zelden aan spelen toekwam. Ook in Brussel speelde de middenvelder nog niet veel, maar desondanks heeft De Zeeuw het uitstekend naar zijn zin in de Belgische hoofdstad.

"Als ze mij vandaag een contract geven, teken ik. Zover is het natuurlijk nog niet. Eerst de club overtuigen. Ik voel me hier goed en heb opnieuw plezier in mijn werk. Ik zou dus liever niet terugkeren naar Moskou", aldus de voormalige middenvelder van AZ en Ajax in Het Laatste Nieuws. Mocht Anderlecht De Zeeuw inderdaad definitief willen overnemen, dan bedraagt de transfersom van de middenvelder twee miljoen euro.

Sexy Emma Watson in Bling Ring trailer

Sofia Coppola en Emma Watson. De 'dochter van' heeft inmiddels een geheel eigen naam opgebouwd met haar films, Emma Watson probeert de Harry Potter-franchise achter zich te laten. Ze werken samen in The Bling Ring, waarvan net een nieuwe trailer is uitgebracht. En zoals Emma Watson er hier uit ziet, lijkt ze de HP-branche met gemak achter zich te laten!

In The Bling Ring, dat op waarheid is gebaseerd, gaat een groepje door roem geobsedeerde jongelingen via het internet op zoek naar celebrities om hun huizen leeg te plunderen. De trailer gooit een knallende track op de achtergrond en smijt met cartooneske betiteling. Dit belooft dus heel wat anders te worden dan de introverte drama's die Coppola hiervoor maakte. 

Buiten Watson spelen ook Leslie Mann en Taissa Farmiga rollen in de film. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

Hij is een maatje te klein

Vaak bestaat tussen twee naburige kleine steden nogal wat rivaliteit. Dat betekent dat, als je fusies tot een succes wilt maken, je niet een van de twee burgemeesters de nieuwe burgemeesterspost kunt geven. Je zult een fonkelnieuwe burgemeester moeten aanstellen, die bij geen van beide fusiepartners moeilijk ligt. Dus niet alleen een nieuwe burgemeester, maar ook iemand van een politieke partij die anders is dan de partijen van de zittende burgemeesters. En dan komt het goed.

EU stemt dinsdag over pornoverbod

Aanstaande dinsdag stemt het Europees parlement over een schijnbaar onschuldige resolutie over 'het elimineren van genderstereotypen in de EU'. Het lijkt iets waarmee iedereen het eens kan zijn, maar toch is er beroering over. De vage verwoording van de resolutie kan namelijk leiden tot een verbod op internetporno.

De resolutie werd ingediend door de Nederlandse Europarlementariër Kartika Liotard (Onafhankelijk, ex-SP), en vraagt om een 'ban op alle vormen van pornografie in de media', inclusief wat wordt beschreven als 'het digitale gebied'. Helaas is het zo vaag beschreven dat het alles kan inhouden, zelfs privéconversaties op het internet.

Daarnaast vraagt het om een mandaat voor regelgevende instanties om 'effectieve sancties te kunnen plaatsen op bedrijven en mensen die de seksualisering van vrouwen promoten'. Ook is er het plan om een charter over deze zaak op te stellen, waaraan alle internetproviders 'uitgenodigd worden zich te houden'.

Tegenstanders zien hierin niet alleen een overdreven preutse instelling, maar ook een aanval op het vrije internet. Rick Falkvinge, oprichter van de Piratenpartij, noemt het een 'vreselijke aanval op onze fundamentele vrijheid van meningsuiting'.

Europarlementariër voor de Zweedse Piratenpartij Christian Engström zegt: "Dit is heel duidelijk een nieuwe poging om internetproviders zo ver te krijgen dat ze gaan controleren wat burgers op het internet doen, niet door wetgeving, maar door 'zelfregulatie'."

Het voorstel dat er nu ligt, is evenwel nog geen concreet wetsvoorstel, maar een initiatiefverslag. Het dwingt de EU om wetgeving over het onderwerp te schrijven. Het verslag zal echter wel enorme invloed op de uiteindelijke wetgeving hebben. Zoals het er nu uitziet zal een overweldigende meerderheid voor het aannemen van de resolutie stemmen.

Het verhaal krijgt trouwens nog een staartje. Toen Falkvinge op z'n site tegenstanders opriep om mails naar de ongeveer 750 Europarlementariërs te sturen waarin men klaagt over de resolutie, reageerden sommige parlementariërs wel heel vreemd. In plaats van te luisteren naar de klachten van hun electoraat, klaagden ze over de mails.

Als gevolg heeft de EU haar spamfilter zo ingesteld dat alle mails die spreken van 'gender stereotypes' eruit gevist worden en in de spamfolder verdwijnen. Engström meldde dit op z'n blog, en voegt toe: "Een parlement dat input van haar burgers op een actueel onderwerp ziet als spam, heeft naar mijn mening erg weinig democratische geldigheid."

[NBA] Miami Heat blijft winnen

Miami Heat heeft vrijdagavond voor de zeventiende keer op rij gewonnen in de NBA. De titelverdediger was Philadelphia 76ers met 102-93 de baas. LeBron James produceerde 25 punten en tien rebounds voor Miami, dat pas in het laatste kwart afstand nam van de 76ers. Philadelphia staat tiende in de Eastern Conference. Miami blijft koploper.

Oklahoma City Thunder won voor de vierde keer op rij door Charlotte Bobcats met 116-94 te verslaan. Thunder, waar Kevin Durant met negentien punten topscorer werd, blijft tweede in de Western Conference. De Bobcats, hekkensluiter in de oostelijke competitie, staan er minder goed voor. De ploeg verloor voor de negende keer op rij en heeft 22 van zijn laatste 24 thuiswedstrijden verloren.

San Antonio Spurs ging in eigen huis verrassend onderuit tegen Portland Trail Blazers: 136-106. Damian Lillard was met 35 punten en negen assists de grote man bij de Blazers, die tiende staan in het westen. De Spurs, voor de derde wedstrijd op rij zonder de geblesseerde Tony Parker, blijft ondanks het verlies de westelijke ranglijst aanvoeren.

Alle uitslagen:

Charlotte Bobcats - Oklahoma City Thunder 94 - 116
Orlando Magic - Indiana Pacers 86 - 115
Detroit Pistons - Dallas Mavericks 99 - 102
Brooklyn Nets - Washington Wizards 95 - 78
Cleveland Cavaliers - Memphis Grizzlies 92 - 103
Boston Celtics - Atlanta Hawks 107 - 102
Miami Heat - Philadelphia 76ers 102 - 93
Chicago Bulls - Utah Jazz 89 - 88
San Antonio Spurs - Portland Trail Blazers 106 - 136
Sacramento Kings - Phoenix Suns 121 - 112
LA Lakers - Toronto Raptors 118 - 116
Golden State Warriors - Houston Rockets 88 - 94


Miami Heat blijft winnen in NBA (Foto: Novum)

Voetbalfans steken kantoor voetbalbond Egypte in brand

Supporters van de Egyptische voetbalclub Al-Ahly hebben zaterdag het hoofdkantoor van de Egyptische voetbalbond in brand gestoken. Eerder zaterdag bekrachtigde een rechter het doodsvonnis voor 21 voetbalfans. Zeven agenten werden vrijgesproken van betrokkenheid bij dodelijke voetbalrellen in februari vorig jaar. Bij de voetbalrellen vonden 74 mensen de dood.

Niet alleen werd het kantoor van de voetbalbond in brand gestoken, ook brak er brand uit bij een nabijgelegen gebouw van de politie. Het is niet duidelijk of deze brand ook het werk is van de Al-Ahly-fans.

Monster X moet soort Avengers in horror worden

Iconische personages die samen strijden tegen een groter kwaad. We kennen het idee van The Avengers, maar nu wordt er ook druk gesleuteld aan eenzelfde soort film in het horrorgenre. Het team achter de nog uit te komen The Incredible Burt Wonderstone werkt aan een nieuw project getiteld Monster X. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Het team bestaande uit Chris Bender, J.S. Spink en Jake Weiner werkt samen met Ahmet Zappa, de bedenker van The Odd Life of Timothy Green, om een tiental iconische griezels naar het witte doek te brengen (met de 'X' in Monster X wordt het Romeinse cijfer bedoeld). Hierbij moeten we denken aan onder meer vampier Dracula, de monsterlijke creatie van Frankenstein en de kwaadaardige helft van Dr. Jekylls gespleten persoonlijkheid; Mr. Hyde.

Productiebedrijf BenderSpink werkt aan het script dat gebaseerd is op het idee van Zappa. Het plan is om deze eerst nog verder uit te werken voordat ze hem aan eventueel geïnteresseerde filmstudio's presenteren.

Schilderijtje blijkt 1,2 miljoen waard

Een nog onbekend schilderij van de 17e eeuwse Vlaamse meester Anthony van Dyck is ontdekt nadat de BBC een foto van het werk online had gezet. Het werk lag opgeslagen in het Britse Bowes Museum en aangenomen werd dat het om een kopie ging. Een kunsthistoricus zag de foto en herkende het als een origineel, meldt de BBC.

De foto was gemaakt voor een project van de BBC waarin alle olieverfschilderijen in musea online worden gezet. Nadat kunsthistoricus Bendor Grosvenor aan de bel trok, onderzocht Van Dyck-kenner Christopher Brown het schilderij en concludeerde hij dat het inderdaad om een origineel gaat.

Van Dyck heeft het schilderij, een portret van een vrouw, volgens Brown duidelijk in zijn late Britse periode gemaakt. "Dit is absoluut Van Dyck op zijn best", zegt hij tegen de BBC.

Het schilderij werd niet tentoongesteld en was bedekt met vuil en vernis. De waarde werd eerder tussen de 3500 en 6000 euro geschat, maar door de ontdekking is het schilderij nu zo'n 1,2 miljoen euro waard.

Gratis game voor SimCity-spelers

Electronic Arts is van plan om een gratis game weg te geven aan iedereen die SimCity heeft gekocht. Dit doet EA omtrent het fiasco met storingen en onbereikbare servers voor de game. Sinds de launch is het voor veel spelers onmogelijk om de game te spelen door diverse storingen.

EA heeft bekendgemaakt dat de populariteit de grootste factor is geweest van de storing. Er hebben veel meer mensen ingelogd de afgelopen dagen dan dat Electronic Arts had verwacht. EA noemt dit zelfs dom, om niet aan te kunnen zien dat dit mogelijk zou gebeuren. De afgelopen dagen is de servercapaciteit uitgebreider geworden zodat minder spelers problemen ondervinden.

Om toch nog met een positief gevoel (binnenkort) de game goed te spelen komt EA dan ook met een goedmakertje. Alle mensen die SimCity voor 18 maart hebben gekocht krijgen een e-mail waarmee ze een gratis pc-game kunnen downloaden. Wel is niet bekendgemaakt om welke game dit dan zou moeten gaan.

Eerder waren er ook al tijdens de lancering problemen met Diablo 3. Zowel bij Diablo 3 als SimCity moet de speler altijd online ingelogd zijn met de servers. Als dit door problemen niet mogelijk is, kun je als het ware de game ook niet spelen. Dit heeft de afgelopen dagen uiteraard mede door overbelaste servers voor grote problemen gezorgd.

Rummenigge wil Heynckes voor Bayern behouden

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge hoopt coach Jupp Heynckes in een andere functie voor Bayern München te behouden. De trainer van de Duitse club maakt aan het einde van het seizoen plaats voor de Spanjaard Pep Guardiola.

"Jupp Heynckes doet fantastisch werk hier bij Bayern. Hij is een van de beste trainers in Europa. We hebben hem daarom aangeboden te blijven. Hij zou bijvoorbeeld zitting kunnen nemen in onze adviesraad", zegt Rummenigge zaterdag in de krant Abendzeitung.

Rummenigge kijkt uit naar de komst van de nieuwe coach. Guardiola krijgt elke dag Duitse les en gaat daarbij snel vooruit. "Guardiola is zeer ambitieus." De voorzitter benadrukte dat onder de Spaanse succescoach een deel van de trainingen openbaar zal blijven.

'Grootschalig gebruik cortisonen in peloton'

In het wielerpeloton is de afgelopen jaren op grote schaal gebruik gemaakt van verboden cortisoneninjecties met behulp van valse attesten. Dat stellen de Dopingautoriteit en de leiding van Argos-Shimano zaterdag in het AD. "Op die manier werd het legaal dopinggebruik", zegt Argos-directeur Iwan Spekenbrink.

Teamartsen verklaarden volgens Spekenbrink valselijk dat er een medische noodzaak was voor het gebruik van cortisonen. "Zo is het voorgekomen dat er ploegen van negen renners aan de start van een grote wielerronde stonden, die allemaal een attest voor cortisonengebruik op zak hadden. Dan start je dus feitelijk met negen geblesseerde renners aan zo'n loodzware wedstrijd."

"Er waren veel meer attesten in omloop dan medisch noodzakelijk", zegt Dopingautoriteit-directeur Herman Ram. "Die artsen die de attesten leverden zouden theoretisch met het medisch tuchtrecht aangepakt kunnen worden, maar dan moet er eerst iemand klagen. En een renner die graag wil koersen maar dat lichamelijk eigenlijk niet kan totdat hij zo'n middel krijgt, zal niet zo gauw klagen."

'Ook verplichte inburgering voor EU-burgers'

De Vlaamse minister voor Inburgering, Geert Bourgeois (N-VA), wil dat de EU de regels rond integratie van EU-burgers herziet. Momenteel is het niet toegestaan om hen te dwingen een integratietraject te volgen. Bourgeois wil dat de wetgeving versoepeld wordt, zodat dat wel mogelijk is.

Bourgeois doet de uitspraak naar aanleiding van de problematiek rond de Roma. Hij vertelt aan Het Nieuwsblad: "EU-burgers zijn daardoor vrijgesteld van het volgen van een inburgeringscursus. Maar wat de situatie van de Roma in Vlaanderen betreft, moet iedereen beseffen dat we die mensen zo niet voorthelpen." Onder deze groep bestaan volgens Bourgeois 'enorme integratieproblemen'.

"Als je die mensen niet kunt verplichten om Nederlands te leren, dan ontstaan er moeilijkheden", aldus Bourgeois. Hij vreest voor een 'samenleving binnen een samenleving'. Helaas kunnen de Roma niet verplicht worden een integratietraject af te leggen, omdat ze EU-burgers zijn.

Bourgeois wil daarover de dialoog aangaan met de andere EU-staten. Medestanders denkt hij al te hebben: "De Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zit alvast op dezelfde lijn. Ook in Oostenrijk horen we gelijkaardige stemmen opgaan." Dit zou moeten leiden tot nieuwe wetgeving waardoor integratie van Europeanen ook afgedwongen kan worden met dreiging van een geldboete, zoals nu al gebeurt met niet-EU-burgers.

Toch moet er volgens Bourgeois niet gevreesd worden voor belachelijke situaties waarin bijvoorbeeld Nederlandse arbeidsmigranten, die veelal hoogopgeleid zijn, alsnog een inburgeringscursus moeten volgen. Hij wil dat inburgering steeds meer maatwerk wordt, zodat bijvoorbeeld een hoogopgeleide Amerikaan niet hetzelfde traject hoeft af te leggen als een analfabete Europeaan.

Pieters bijna terug

Erik Pieters is bijna hersteld van zijn verwondingen aan zijn arm. De PSV-verdediger verwacht snel weer terug te keren binnen de lijnen.

Pieters liep vorige maand ernstige verwondingen op aan zijn arm, nadat het tijdens de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle uit frustratie een ruitje insloeg. De verdediger was daardoor enkele tijd uitgeschakeld en moest zich laten behandelen in het handencentrum.

Inmiddels is Pieters op de weg terug. "Het gaat goed,' zegt de 24-jarige Oranje-international in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Conditioneel sta ik er prima voor. Als ik weer voluit mag van de dokters, kan ik snel weer wedstrijden spelen."

Omdat de doorgesneden pezen en zenuw van Pieters nog niet helemaal hersteld zijn, zal de verdediger nog ongeveer twee weken uit de roulatie zijn.

Werkloze McClaren hoopt op Engels jeugdelftal

Steve McClaren is nog maar kort weg bij FC Twente, maar zou het liefst alweer gelijk aan de slag gaan. De oefenmeester hoopt op het bondscoachschap.

Volgens diverse Engelse media heeft McClaren zijn pijlen gericht op het Engelse elftal onder 21 jaar. Momenteel is daar Stuart Pearce aan het roer, maar die vertrekt na het jeugd-EK. 

Eerder was McClaren al bondscoach van het nationale elftal van Engeland. De oefenmeester zwaaide daar in 2006 en 2007 de scepter. Momenteel is McClaren werkloos, nadat hij twee weken ontslag nam bij FC Twente.

De Enschedese club, met wie McClaren in 2010 nog kampioen van Nederland werd, behaalde onder zijn leiding teleurstellende resultaten, waarna de keuzeheer besloot de handdoek in de ring te gooien.

Hooligans krijgen doodstraf

Een rechtbank in Port Saïd heeft 21 doodstraffen wegens een bloedbad in een voetbalstadion in februari 2012 bekrachtigd. Bovendien zijn 5 andere beklaagden tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

In de zaak staan 73 beklaagden terecht voor hun rol bij rellen in het stadion van Port Saïd, 150 kilometer ten noordoosten van de Egyptische hoofdstad Caïro. Daarbij werden 72 voetbalfans gedood van de Caireense club Ahly die in Port Saïd tegen de thuisclub Masry speelde.

De website al-Ahram Online meldde dat de strenge straffen in Port Saïd tot nieuwe ongeregeldheden kunnen leiden, terwijl lichte straffen rellen in Caïro hadden kunnen veroorzaken.

Doodstaffen voor voetbaldrama in Port Saïd
Hooligans krijgen doodstraf (Foto: ANP)

Doelman Howard breekt twee botten in rug

Everton zal het zeker een maand moeten stellen zonder doelman Tim Howard. De Amerikaan liep elf dagen geleden een zware blessure op in een FA Cup-duel tegen Oldham. In die wedstrijd brak Howard twee botten in zijn rug.

Volgens trainer David Moyes staat Howard een maand buiten de lijnen. "Tim speelt niet tegen Wigan, hij heeft twee botten in zijn rug gebroken", valt te lezen op de clubwebsite van Everton.

"We verwachten niet dat het seizoen voor hem voorbij is", aldus Moyes. "Ik las dat Newcastle-verdediger Fabrizio Collocini een soortgelijke blessure had en toen zeven weken niet kon spelen. We weten echter niet hoe dat bij Tim zit. Hij is natuurlijk een doelman en moet daardoor duiken en de grond raken."

Arbiters willen tijdstraf in plaats van gele kaart

De gele kaart in het voetbal moet worden vervangen door een tijdstraf. Ook moeten spelers en arbiters de regels beter leren kennen. Dat vindt ruim tachtig procent van de scheidsrechters, concludeert EenVandaag uit een onderzoek dat met de KNVB en scheidsrechtersvereniging COVS onder negentienhonderd arbiters is uitgevoerd.

Het is het eerste grote onderzoek dat onder arbiters is uitgevoerd sinds grensrechter Richard Nieuwenhuizen eind vorig jaar fataal werd mishandeld. Volgens veel ondervraagden schiet de kennis van de spelregels bij scheidsrechters en bij spelers vaak tekort. Dat zou vaak tot discussie en irritatie op het veld leiden.

Van de scheidsrechters vindt 84 procent dat alle spelers vanaf de junioren een verplichte spelregeltoets moeten afleggen. Ook vindt 86 procent dat alle scheidsrechters een basisopleiding moeten volgen.

Een tijdstraf, waar 82 procent voorstander van is, wordt in andere sporten zoals ijshockey al toegepast. In een rapport van elf sportbonden dat nog voor de dood van Nieuwenhuizen werd gemaakt, maar later naar buiten werd gebracht, werd in december geconcludeerd dat een gele kaart misdraging in de hand werkt. De tegenpartij zou dat namelijk als onrechtvaardig ervaren omdat die direct voordeel wil hebben als een tegenstander zich misdraagt.

De KNVB moet volgens de scheidsrechters strenger optreden tegen clubs waar veel incidenten voorkomen. Opgelegde tuchtstraffen zouden openbaar moeten worden gemaakt. In het verleden werd dit in het blad van de KNVB gedaan, maar tegenwoordig niet meer.

Van de scheidsrechters is 78 procent de afgelopen twee jaar uitgescholden, bedreigd of mishandeld. Dertien procent kreeg te maken met zwaar verbaal geweld of serieuze bedreigingen en elf procent is geschopt, geslagen of bespuugd. Dat wordt niet alleen door spelers, maar ook door trainers of toeschouwers gedaan.

Bijna de helft (48 procent) heeft incidenten met Nederlandse spelers meegemaakt en 46 procent kreeg het met spelers van Marokkaanse afkomst aan de stok. Van de ondervraagden had 31 procent een of meerdere incidenten met Turkse spelers. In grote steden lijkt het volgens EenVandaag vaker mis te gaan dan elders.

De KNVB presenteert over een kleine twee weken (20 maart) een actieplan om het geweld in te dammen. Dan gaat de voetbalbond verder in op de maatregelen die worden genomen.


Arbiters willen tijdstraf in plaats van gele kaart (Foto: Novum)

Verweij per direct terug bij TVM

Koen Verweij keert per direct terug bij TVM. De 22-jarige Noord-Hollander tekende vrijdag een contract tot en met de Olympische Spelen van Sochi bij de ploeg van coach Gerard Kemkers.

Verweij kwam ook in het seizoen 2009/2010 voor TVM uit. De afgelopen jaren reed hij in dienst van team Van Veen. Deze ploeg fuseerde deze week met Team Corendon, maar Verweij koos ervoor om niet mee te gaan.

"Ik wilde op sportief vlak hogerop. Ik zit nu in de perfecte ploeg", zegt Verweij op de website over zijn terugkeer bij TVM. "Gerard Kemkers gaat me dit weekeinde al coachen".

Haase verliest van Blake

Robin Haase is vrijdag (plaatselijke tijd) uitgeschakeld in de eerste ronde van het toernooi in Indian Wells. De Haagse tennisser ging in twee sets onderuit tegen de Amerikaan James Blake. Haase verloor de partij met 6-3 en 6-4.

De 33-jarige Blake, ooit de nummer 4 van de wereld, is met een wildcard tot het toernooi toegelaten. Hij speelt in de tweede ronde tegen de als tweede geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga, die in de eerste ronde is vrijgeloot.

Het was de vierde ontmoeting tussen Haase en Blake. De Hagenaar won duels op Wimbledon (2010) en in Winston-Salem (2011).

Fleur Gräper nieuwe partijvoorzitter D66

Fleur Gräper is de nieuwe partijvoorzitter van D66. De uitslag van een elektronische verkiezing onder leden is zaterdag bekendgemaakt op een congres in Eindhoven, meldt de partij. Vierduizend leden brachten de afgelopen weken hun stem uit.

De nieuwe voorzitter wil dat de partij politici op alle niveau's helpt 'het beste uit zichzelf en uit het land te halen'. De 38-jarige Gräper is algemeen secretaris van de Sociaal Economische Raad Noord-Nederland. Zij is zestien jaar lid van D66. Binnen de partij was ze eerder onder meer voorzitter van de fractie in de Provinciale Staten in Groningen en medewerker van de fractie in het Europees Parlement. Ook was ze de leider van de campagne in 2009, waar D66 zichzelf aanprees met de leus 'Europa Ja'.

Andere kandidaten voor het voorzitterschap waren Alexandra van Huffelen en Michiel Scheffer. Gräper is gekozen voor een termijn van drie jaar. Die termijn kan een keer worden verlengd. De vorige voorzitter, Ingrid van Engelshoven, had er al zes jaar op zitten en moest dus het veld ruimen. Zij krijgt de Jan Glastra van Loon-penning als blijk van waardering.

'Veel meer gemeenten fout met bepalen WOZ-waarde'

Zeventig gemeenten zijn vorig jaar onder verscherpt toezicht geplaatst omdat ze te grote fouten maakten bij het vaststellen van de WOZ-waarde. Dat is twee keer zo veel als in de jaren daarvoor, zegt de Waarderingskamer zaterdag in het AD.

Dat meer gemeenten in de fout gaan, komt door de toenemende werkdruk, zegt toezichthouder op de WOZ bij de Waarderingskamer Ruud Kathmann in de krant. Gemeenten moeten volgens hem steeds meer werk verzetten met minder mensen en minder geld. Hierdoor worden onder meer bezwaarschriften te laat beantwoord en fouten gemaakt met taxaties.

Mede door de economische crisis worden huizen moeilijker verkoopbaar en dat zorgt ervoor dat mensen sneller vinden dat de gemeente de waarde van hun woning te hoog inschat. Voor taxateurs is het ook moeilijk de waarde in te schatten omdat minder huizen worden verkocht en er dus weinig vergelijkingsmateriaal is. Adviesbureaus die helpen bij het bezwaar maken tegen de waardebepaling zouden de laatste jaren als paddestoelen uit de grond schieten.

De hoogte van onder meer de inkomstenbelasting en de waterschapslasten is afhankelijk van de geschatte waarde van het huis. Vorige maand meldde de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer dat de helft van de mensen die bezwaar maakt uiteindelijk in het gelijk wordt gesteld. Gemeenten zouden de waarde vaak te hoog inschatten. Wel waarschuwde de ombudsman dat alle bezwaarprocedures veel geld kosten.


'Veel meer gemeenten fout met bepalen WOZ-waarde' (Foto: Novum)

'Meer moslims bekeren zich tot christelijk geloof'

Steeds meer moslims in Nederland bekeren zich tot het christelijke geloof. Vooral mensen uit Iran stappen vaak over, concludeert het Nederlands Dagblad zaterdag uit een rondgang langs kerkgemeenten en landelijk opererende stichtingen. Landelijke cijfers zijn er echter niet.

De christelijke gemeenten zien volgens de krant een stijging in het aantal voormalige moslims dat zij dopen. Sommige gemeenten hebben de afgelopen anderhalf jaar al tientallen moslims gedoopt.

De stichting Evangelie & Moslim ziet vooral een stijging van het aantal bekeerlingen sinds er vluchtelingen uit Iran naar Nederland komen. "Zij hebben vaak een negatief beeld van de islam gekregen. Juist bij hen is er openheid voor het christelijke geloof", zegt een woordvoerder in de krant.

De Fathers House Movement, voor Iraanse en Afghaanse christenen, waarschuwt in de krant dat niet alle moslims die willen overstappen zuivere motieven hebben. De Nederlandse overheid is namelijk terughoudend met het terugsturen van christenen naar islamitische landen omdat zij daar vanwege hun geloof in de problemen kunnen raken.

Dat zou voor sommige moslims een reden zijn om christen te worden. "Kerken zijn al snel blij als iemand zich bekeert. Maar ze moeten zich goed realiseren dat er ook kaf tussen het koren zit", zegt een woordvoerder in de krant. De meeste gemeenten geven volgens de krant aan dat zij incidenteel tegen gevallen van veinzerij aanlopen, maar dat het zeker niet de hoofdmoot is.

Mega Linkdump Zaterdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Laserstraal jouw originele bijdrage maar in onze submit.

FOK! wat een weer...Problemen in het noorden

Goedemorgen! De overgang van de warme naar de koude lucht gaat niet zonder slag of stoot gepaard. Vooral in het noorden van het land is de kans op IJZEL vrij groot, en na de ijzel gaat de neerslag over in sneeuw. In het zuiden loopt de temperatuur nog op naar 10 graden.

De overgangszone tussen de zachte en de koude lucht komt precies boven ons land tot stilstand. De noordelijke provincies zaten gisteren al in deze luchtsoort en uiteindelijk zal ook het zuiden voor de bijl gaan. De neerslag is het grootste obstakel op dit moment, want de écht koude lucht ligt nog net iets ten noorden van ons land. Eerst regent het, maar later is er kans op ijzel die vervolgens dus overgaat in sneeuw. Ik denk dat ´code oranje' zeker niet uitgesloten is, want de neerslag is behoorlijk actief. De middagtemperatuur ligt in Groningen, Friesland en Drenthe al dichtbij 0.

Elders in het land valt er overdag nog vooral regen. Pas vanavond gaan de temperaturen ook in het midden naar beneden en uiteindelijk volgt ook het zuiden. In de loop van de avond kan het dan ook in het midden van het land gaan sneeuwen. Het mag duidelijk zijn dat de temperaturen in deze gebieden overdag nog ruim boven 0 liggen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Duister bos Qltel was gisteren in het bos en maakte deze foto op een ietwat duistere plek.

Herfst?
Is de herfst net ingevallen? Op dezelfde wandeling van qltel lijkt het alsof het pas net november is.







Veel dumpafval gevonden door Staatsbosbeheer

Bij een milieucontrole in Drenthe en Groningen zijn vrijdag grote hoeveelheden gedumpt afval gevonden. Dat heeft Staatsbosbeheer bekendgemaakt. De grootschalige controle werd uitgevoerd in het kader van de Landelijke Opschoondag zaterdag.

De controleurs hadden om 13.00 uur al meer dan 45 afvaldumpingen gevonden. De controleurs wisten een persoon die tuinafval wilde dumpen op heterdaad te betrappen. Naast huis- en tuinafval vonden de controleurs ook een grote partij asbest in de buurt van Rolde. Op enkele plekken werden resten van hennepteelt aangetroffen.

Volgens Staatsbosbeheer is de hoeveelheid afval die Nederlanders in de natuur dumpen de afgelopen vijftien jaar toegenomen. Mensen dumpen onder meer tuinafval, asbest en afval van drugslabs of hennepplantages.

Stress vreet aan inwoners Fukushima

Gezellig is het niet meer in de flat die de Japanse vrachtwagenchauffeur Takahiro Ishitani tot twee jaar terug met zijn vrouw en drie zonen deelde. Het lijkt wel een studentenhuis: een koffiebeker vol met peuken, een handdoek en allerhande kleine en grote rommel op een laag tafeltje in de kleine woonkamer. Hij biedt zijn gast een afhaallunch aan. De was hangt binnen, zodat die geen straling opneemt.

Elk weekeinde rijdt de 42-jarige Ishitani de bergen in, naar zijn vrouw en kinderen, die een heel eind verderop zijn gaan wonen. "Als het echt veilig is wil ik dat ze terugkomen. Maar het is lastig. Verschillende mensen zeggen verschillende dingen en dat vergroot mijn stress. Ik weet niet wie ik moet vertrouwen", zegt hij.

Het gezin woonde dertig kilometer ten noorden van de kerncentrale Fukushima Dai-ichi, die twee jaar geleden onklaar raakte door een tsunami na een aardbeving. Net als na Three Mile Island en Tsjernobyl, denken experts dat mentale stress een van de grootste gezondheidsproblemen kan worden na de ramp. Veel aandacht is uitgegaan naar de mogelijke kankerrisico's, maar hoe groot ze zijn blijft onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de onzekerheid en het overhoop gooien van hun leven aan de mensen vreet.

"Het is een van de grootste problemen", zegt Seiji Yasumura, hoogleraar volksgezondheid aan de Medische Universiteit van Fukushima.

Ishitani werd negen maanden na de ramp geveld door een maagzweer. Hij lag drie dagen in het ziekenhuis en gebruikt nog steeds medicijnen. Bij de geringste trilling van de aarde schrikt hij wakker, waarna hij niet meer in slaap kan komen en gaat piekeren over de toekomst. Zal zijn jongste zoon, de 8-jarige Ryusei, ooit in het bos kunnen spelen of vis vangen in de rivier, zoals Ishitani deed in zijn kindertijd? Hoe lang zal het gezin het gescheiden leven kunnen volhouden? Blijft zijn woonplaats Minami-Soma, dat half verlaten is, bestaan?

Ruim tien jaar na de ramp in 1986 in Tsjernobyl bleek onder moeders van jonge kinderen die waren geëvacueerd twee keer zo veel posttraumatische stoornissen voor te komen als onder de normale bevolking, zegt Evelyn Bromet, een psychiater van de State University of New York in Stony Brook. Bij een gezondheidsonderzoek van de Medische Universiteit van Fukushima onder inwoners van het gebied scoorde ongeveer vijftien procent van de 67,5 duizend respondenten hoog voor stress op de Kessler-schaal voor psychologische stoornissen, veel hoger dan de normale score van drie procent.

Terwijl Ishitani met zijn vrachtauto door Minami-Soma rijdt om inkopen te doen, vraagt hij zichzelf hardop af of zijn gezin wel terug moet keren naar een plaats waar nauwelijks kinderen buiten spelen. "Veel mensen zeggen dat dit stadje over vijf of tien jaar niet meer zal bestaan. Als ik daaraan denk, vraag ik mij ook af of ik mijn zoon wel terug moet halen."

Terug op de parkeerplaats bij zijn flat houdt Ishitani een geigerteller bij de grond: drie microsievert per uur. Een röntgenfoto van de borstkas geeft gewoonlijk een dosis van vijftig microsievert. Vroeger controleerde hij het stralingsniveau vaker, maar 'dat werd een beetje dwaas'.

Er is nauwelijks vooruitgang geboekt met het ontsmetten met het gebied. Of het zin heeft - huizen werden afgespoeld en de bovenste laag aarde afgevoerd - wordt ook betwijfeld.

"Het kan mij niet schelen hoeveel straling ik opneem", zegt Ishitani, "maar als ik bedenk hoeveel effect het kan hebben op mijn kind, kan ik hem niet terug laten komen."

Drie dagen na de tsunami verlieten Ishitani en zijn gezin midden in de nacht halsoverkop hun flat. Een vriend had hen gewaarschuwd dat een tweede reactor dreigde te ontploffen en dat hun leven gevaar liep. Ze bundelden snel wat spullen in tassen en sprongen in de auto. Ishitani reed de bergen in de naburige prefectuur Yamagata in, waar hij dacht dat ze veilig zouden zijn. Na twee maanden in een opvangcentrum keerde Ishitiani terug naar Minami-Soma om te werken. Zijn vrouw en kind en haar twee oudere zoons uit een eerder huwelijk van haar betrokken later een huis waarvan de huur drie jaar lang door de overheid wordt betaald.

Het gezin van Ishitani is bij lange na niet het enige dat op deze manier gescheiden leeft; veel vaders gaan naar hun werk terwijl de moeders en kinderen in tijdelijke opvang of gesubsidieerde woningen verblijven. Soms leidt de stress tot echtscheiding.

Ishitani zegt dat zijn huwelijk goed is, hoewel zijn vrouw Yuko klaagt over eenzaamheid. Zijn ouders wonen nog in Minami-Soma en zijn 67-jarige moeder mist haar acht kleinkinderen.

In totaal zijn nog 160 duizend mensen in Fukushima ontheemd. De Japanse autoriteiten onderkennen de psychologische problemen. Er zijn psychiaters en praatgroepen, maar er bestaat een culturele weerstand om naar de psychiater te gaan of de 'hartzorgklinieken', zoals ze genoemd zijn om de psychische drempel te verlagen, te bezoeken.

Ishitani en anderen zeggen dat zulke klinieken er zijn voor de ernstige gevallen, niet voor de stress die iedereen heeft. "Niemand uit mijn omgeving gaat er ooit naar toe", zegt hij. "En als je gaat, verandert er niet veel aan de situatie."

De mensen hebben ook weinig om handen om de stress van zich af te zetten. Vroeger ging Ishitani eens per maand met vrienden met een boot vissen, waarna zijn vrouw van de vangst een heerlijk maal bereidde, maar hij is daarmee gestopt, omdat de autoriteiten zeggen dat de vis besmet is.

Hij praat vaak met zijn vrienden, van wie sommigen naar elders verhuisd zijn, maar de gesprekken lopen meestal uit op een klaagzang over wat de overheid allemaal verkeerd doet.

Veel mensen zijn kwaad op de regering en het elektriciteitsbedrijf Tepco, de eigenaar van de kerncentrale. Ishitani weet niet op wie hij zijn woede moet richten, het geeft hem een gevoel van machteloosheid. Hij heeft het hoofdkantoor van Tepco in Tokyo vaak gebeld, maar voelt ook wel dat het geen zin heeft om zijn gal te spuwen tegen een eenvoudige pr-medewerker die er ook niets aan kan doen.

"Het is de misleiding door de politici, de ambtenaren en Tepco waar ik mij het meest over kan opwinden. Het gevoel dat als we de mensen maar afkopen, dat het dan genoeg is. Dat maakt mij kwaad."

Tot augustus vorig jaar kreeg zijn gezin elke maand vijfhonderdduizend yen (vierduizend euro) van Tepco, maar daar gaat het hem niet om. "In plaats van in hun kantoren te blijven zouden ze hier moeten komen om te helpen opruimen. Ze zitten in Tokyo hun dikke salarissen op te strijken. Zij wonen niet hier."

Moeder kunstroofverdachte aangehouden in Roemenië

De moeder van een van de verdachten van de roof uit de Kunsthal in Rotterdam is in Roemenië aangehouden. Dat meldt het Roemeense persbureau Mediafax vrijdag. De vrouw mag voorlopig 29 dagen vast worden gehouden.

Maandag werd een 19-jarige Roemeense aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de kunstroof. De vrouw, de vriendin van een 28-jarige verdachte die eerder samen met twee anderen werd aangehouden in Roemenië, wordt verdacht van heling. De kunstwerken zouden na de roof in het huis in Rotterdam waar zij destijds woonde zijn ondergebracht. Donderdag werd bepaald dat de vrouw nog twee weken vastblijft.

Bij de roof in oktober werden in enkele minuten zeven schilderijen meegenomen uit de Kunsthal. Het ging om werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. De waarde van de buit werd tussen de vijftig en honderd miljoen euro geschat.

Het dikke wijf van de C1000

Mensen vragen vaak of ik een hekel heb aan dikke mensen. Het schijnt wel zo over te komen, maar het is niet geheel waar. Ik geef gewoon helemaal niks om dikke mensen, maar dan ook helemaal niks. Als iemand zijn leven voor de televisie door wil brengen met drie zakken chips en de afstandsbediening tussen hun vetrollen geklemd, dan moeten zij dat helemaal zelf weten. So what als ze amper instaat zijn om een trap op te klimmen zonder darmscheuring te riskeren. Zolang ik me maar niet op die trap bevind. Ik heb geen emotie bij dikke mensen zolang hun doen en laten mij niet  beperkt. Waar ik wel een hekel aan heb is wanneer mensen een negatieve impact hebben op mijn doen en laten. Toevallig was gister dit het geval.

'Ruud Lubbers gewond bij auto-ongeluk'

Oud-Premier Ruud Lubbers zou vanavond gewond zijn geraakt bij een auto-ongeluk, zo meldt dichtbij.nl op haar Rotterdamse pagina.

Eén van de betrokken voertuigen kwam volgens een ter plaatse zijnde fotograaf van de website door het ongeval op zijn zijkant terecht.

Het is niet de eerste keer dat de voormalig VN-rokkenjager brokken maakt. In 2011 kwam hij namelijk ook al eens met de schrik vrij nadat hij met zijn auto een Haags advocatenkantoor ramde, en in 2010 heeft hij een elektrische auto aan barrels gereden op het Binnenhof.

Een woordvoerder van de Rotterdamse politie heeft inmiddels tegenover dichtbij.nl bevestigd dat dat de gewonde man een 73-jarige Rotterdammer betreft, wat overeenkomt met de leeftijd en woonplaats van Lubbers. Zijn verwondingen zouden meevallen en hij is ter controle overgebracht naar het ziekenhuis.

Beware of de Wenkbrauw
Beware of de Wenkbrauw

Gerucht: EA teaset over Battlefield 4-onthulling

Door een teaser van EA Games is de geruchtenmolen weer gaan lopen. EA heeft uitnodigingen naar de Amerikaanse pers gestuurd voor een persevenement op 26 maart, wat gelijktijdig met de Game Developers Conference valt.

Dit evenement zal plaatsvinden in een filmtheater in San Francisco op 26 maart, om 19.00 uur (Amerikaanse tijd.) De uitnodiging noemt niet specifiek een onderwerp, maar de achtergrondafbeelding van de uitnodiging lijkt op straatlantaarns met hevige regen. De kleuren van de uitnodiging lijken ook erg op de kleuren van de boxart van Battlefield 3.

EA heeft verder niets bekendgemaakt, behalve de titel en het feit dat vroege bètatoegang toegekend wordt aan degenen die Medal of Honor: Warfighter gepre-orderd hadden. De onthulling is niets anders dan een gerucht, maar vanwege het feit dat Battlefield 4 eind 2013 verwacht wordt, en dat de winkels al een demonstratie gehad hebben, lijkt dit de volgende logische stap.

Bron van plaatje: IGN Games

Betere co-op in Diablo III-patch

Blizzard heeft meer informatie vrijgegeven over de aankomende patch voor Diablo III. Het voornaamste doel van de update voor Diablo III is het verbeteren van de efficiëntie van de coöperatieve gameplay, aldus Blizzard.  

Diablo III screenshot

De senior technical game designer Wyatt Cheng vertelt in het forum van Blizzard dat het bedrijf op het moment werkt aan de efficiëntie van co-op in Diablo III. Het doel is deze flink te verbeteren, zonder dat het spelen in multiplayer als verplicht gaat voelen.  

‘‘Het algemeen verbeteren van co-op in Diablo III is iets waar we in patch 1.0.8 flink aan gaan hameren en efficiëntie is een groot onderdeel daarvan.’’ aldus Cheng op het Blizzard-forum. ‘‘Co-op is in sommige gevallen al erg efficiënt maar dit is eerder een uitzondering dan de regel. De mate van efficiëntie in co-op hangt zeer af van de coördinatie van de groep, de bouw van de vaardigheden en de kwaliteit van de uitrusting van de teamgenoten. Sinds de lancering van Diablo III hebben wij wat bescheiden veranderingen in de game aangebracht om co-op te stimuleren, maar er is nog ruimte om verder te gaan. Tegelijkertijd willen we het multiplayen ook niet verplichten voor diegene die Diablo III graag alleen willen spelen, maar toch gaat onze voorkeur wel uit naar co-op.’’   

Om een voorbeeld te geven noemt hij de ‘Identify All’-functie die er met de 1.0.8 update zal komen. “Een reis helemaal terug naar de stad alleen maar om een tas vol met uitrusting te kunnen sorteren is soms al een hindernis genoeg om geen zin meer te hebben in een co-op. Niemand wil in een dungeon monsters zitten vechten terwijl je teamgenoot in de stad een volle tas met spullen aan het identificeren is.”

Gutierrez wil finishen

In Australië zullen vijf coureurs hun Formule 1-debuut maken.De Mexicaan Esteban Gutierrez is er één van. “Het belangrijkste doel is om de race te voltooien, aangezien het mijn eerste Formule 1-race is."

"Het heeft geen zin om 120 procent risico te nemen wanneer je toch nog nergens om strijdt. Ik wil een goede basis neerleggen vanuit waar ik mijn limieten meer kan opzoeken”, sprak de Sauber-coureur. “Ik denk dat mijn kwalificatiesnelheid nog wel iets beter kan, maar ik zal mijn best doen deze snelheid zo snel mogelijk te vinden. Ook moet ik nog beter leren hoe ik de banden tijdens een lange run goed onder controle kan houden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.